Page 1

7

FISHT R E N D FRESH FISH NEWS & FOOD TRENDS Jaargang 6 | Week 45 | 2017 | Nummer 7 | www.fishtrend.nl

Europese vissers slaan handen Visspecialist Sluizeman ineen voor toekomst na Brexit wint Kibbeling Cup

‘Nieuwe coalitie, nieuwe hoop voor visserij’

In Santiago de Compostella zijn vertegenwoordigers van lokale visserijgemeenten en visserijorganisaties uit heel West Europa ­bijeengekomen om een gezamenlijke ­verklaring te ondertekenen. Hierin wordt een oproep gedaan aan de Europese Commissie en de lidstaten om de maatschappelijke en economische toekomst van de visserijgemeenten veilig te stellen ook na de Brexit.

In het gepubliceerde regeerakkoord van de regeringscoalitie VVD, CDA, D66 en ChristenUnie spreken de partijen onomwonden hun steun uit voor de Nederlandse visserij. Daarmee komt er, volgens de Nederlandse Vissersbond, erkenning voor de sector als hoofdrolspeler in de productie van Noordzeevis als gezond en duurzaam voedsel.

Lees verder op pagina 2

Visspecialist Sluizeman uit Alphen aan den Rijn is winnaar van de Kibbeling Cup 2017. De nummer twee positie is voor Visjes uit Utrecht en Visparadijs R Emons uit Maastricht eindigde als derde. De uitslag werd bekend gemaakt tijdens de Spakenburgse Visbeurs. Lees verder op pagina 3

Lees verder op pagina 7


2 |

FISHT R E N D

Voorwoord

Nieuwe producten en bekende toppers Slagers hebben een paar jaar geleden al de stap gemaakt om meer traiteurartikelen aan te bieden in de winkel. Denk bijvoorbeeld aan borrelhapjes en tapas. Ook bij de visspecialist kom je dit soort gerechtjes tegen, zij het op kleinere schaal. Maar dat gaat veranderen, voorspellen diverse leveranciers tijdens de Visbeurs in Spakenburg. Volgens hen komen er de komende tijd steeds meer traiteurartikelen in de viszaken terecht. En daarvoor boden ze tijdens de beurs allerlei ideeën aan. Zo toonde Koninklijke Ouwehand bijvoorbeeld gepaneerde garnalen, die de naam popcorn shrimps hebben gekregen en Haasnoot introduceerde de Schillerlochen: gerookte haaienbuik, die zowel gesneden als ongesneden verkrijgbaar is in vier varianten: peper, fiësta, naturel en provinciaal. De Schillerlochen zijn ook heel geschikt als tapas of borrelhapjes. Bonfait bood inspiratie met diverse smakelijke recepten, waarmee de visspecialist zich kan onderscheiden, zoals bijvoorbeeld de Griekse tompouce met zalm en een Spinazieschotel die heel gemakkelijk in verschillende laagjes te maken is. De medewerkers van Verstegen adviseerden om meer te doen met de producten die visspecialisten al in huis hebben. Zoals salades en hapjes, zoals filet American van gerookte zalm en babi pangangsaus, die ook heel geschikt is voor surimi. Twee van de noviteiten van Hela Thissen zijn de nieuwe Helagusto’s Pusta OG en Pilzrahm OG. Deze romige marinade zijn heel geschikt om te vermengen met vis en groenten. Tijdens het verwarmen van het gerecht in de oven, zet al het vocht dat vrij komt zich om in een saus. Supermakkelijk dus! Maar naast deze ‘nieuwe’ gerechten was er tijdens de beurs ook veel aandacht voor één van de meest bekende visproducten: kibbeling. Aan het eind van de beursdag werd namelijk de winnaar bekend gemaakt

V isserij I nnovatiedag Waar ligt de toekomst van de visserij- en aquacultuursector en hoe kunt u als ondernemer daarop inspelen met innovaties? Wat moet daar dan voor gebeuren? Om antwoorden te krijgen op deze vragen, organiseren ABN-AMRO, het Ministerie van Economische Zaken en Netwerk Seafood de landelijke innovatiedag Visserij en Aquacultuur.

van de Kibbeling Cup. Visspecialist Sluizeman uit Alphen aan den Rijn is de winnaar geworden, Visjes uit Utrecht werd tweede enVisparadijs R Emons uit Maastricht behaalde de derde plaats. De Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV), initiatiefnemer van de wedstrijd, is trots op het succes van de Kibbeling Cup, waarvoor zich in totaal 120 visspecialisten hadden ingeschreven. Er is bewust gekozen voor de verkiezing met één van de populairste visproducten van Nederland. Door voor Kibbeling te kiezen kan er een breed publiek worden aangesproken en zijn er de visspecialisten vele mogelijkheden om (lokale) aandacht te genereren. Wist u dat er over kibbeling een prachtig verhaal te vertellen is? Frans Zeeman, hoofd-inkoop van Seafood Connection heeft drie weken meegevaren op de Beringsea om de vangst van Alaska Pollak van dichtbij mee te maken en hij heeft veel bewondering voor het vangst- en verwerkingsproces gekregen. In deze editie van Fish Trend deelt hij zijn ervaringen. Zo was hij bijvoorbeeld onder de indruk van de strenge controle op de visserij. Er zijn altijd twee wetenschappers aan boord om de vangsten te controleren en toen er vijftien zalmen op zo’n 60 ton Alaska pollak uit de netten tevoorschijn kwamen, werd het gebied per direct tot het einde van het seizoen gesloten voor visserij om te voorkomen dat er meer zalmen als bijvangst worden gevangen. Wellicht leuk om met uw klanten te delen. Want zowel bij traiteurproducten als voor bekende toppers als kibbeling blijft het belangrijk om uw passie over te brengen op de klant en het verhaal achter uw mooie assortiment te vertellen.

E uropese

vissers slaan handen ineen voor

gezamenlijke toekomst na

COLOFON

7

FISHT R E N D In Santiago de Compostella zijn op uitnodiging van de regionale overheid van Galicië vertegenwoordigers van lokale visserijgemeenten en visserijorganisaties uit heel West Europa bijeengekomen. Met de ondertekening van een gezamenlijke verklaring wordt een oproep gedaan aan de Europese Commissie en de lidstaten. Zij worden opgeroepen om de maatschappelijke en economische toekomst van de visserijgemeenten, alsook de visserij waar zij van afhankelijk zijn, veilig te stellen ook na de Brexit. De ‘Declaration of European Fishing Communities’ is vanuit Nederland ondertekend door de gemeenten Sluis, Harlingen, Vlissingen, Middelburg, Goeree Overflakkee, Den Haag, Katwijk, Velsen, Den Helder, Hollands Kroon, SchouwenDuiveland, Texel, De Marne en Urk. Ook door de provincies Zeeland, Noord-Holland, Flevoland en Groningen is de verklaring ondertekend. En namens de hele Nederlandse aanvoersector: de Redersvereniging voor de Zeevisserij, VisNed en de Nederlandse Vissersbond, allen aangesloten bij de European Fisheries Alliance (EUFA).

Wendy Noordzij

Centraal staat op deze informatieve bijeenkomst de toekomststudie naar de visserij- en aquacultuursector die ABN-AMRO uitvoert. De landelijke Innovatiedag Visserij en Aquacultuur wordt gehouden op zaterdag 11 november van 9.00 tot 14.00 uur in CIRCL. Dit is het onlangs geopende circulair gebouwde paviljoen van ABN-AMRO aan het Gustav Mahlerplein 10 in Amsterdam (naast het ABN-hoofdkantoor op de Zuidas).

B rexit

‘Visserij is een van de weinige sectoren in Europa waar we een echte gemeenschappelijke bron delen: de zee waaruit duurzaam geoogst wordt. De toekomst van Britse en EU-vissers en de gemeenschappen die van die zee afhankelijk zijn, kennen een verwevenheid zoals geen ander. Toegang tot de Britse wateren is van cruciaal belang voor onze vissers. Net zo goed als toegang tot de Europese markt van cruciaal belang is voor de Britse vissers. Gezamenlijk koers houden is in het belang van duurzame en gezonde vis, de vissers, en onze visserijgemeenschappen’, aldus Geert

Post, wethouder van Urk en waarnemend voorzitter van het Bestuurlijk Platform Visserij in Nederland. Post was één van de gastsprekers tijdens de bijeenkomst. ERKENNING ‘Wij zijn de nieuwe coalitiepartners in Den Haag zeer erkentelijk dat zij deze onderlinge verwevenheid erkennen. In het regeerakkoord is vastgelegd dat Nederland in het kader van de Brexit-onderhandelingen opkomt voor de Nederlandse visserijbelangen. Met deze verklaring hopen wij dat ook andere lidstaten samen met Nederland hierbij optrekken’, zegt Gerard van Balsfoort, voorzitter van de EUFA en tevens woordvoerder namens de Nederlandse visserijsector. De verklaring van Santiago de Compostella werd officieel gelanceerd met de ondertekening door Alberto Núñez Feijóo, president van de regionale overheid van Galicië. De verklaring is mede ondertekend door meer dan 65 visserijgemeenten afkomstig uit 7 Europese lidstaten. De officiële tekst van de verklaring is te vinden op: https://fisheriesalliance.eu/ Tijdens de bijeenkomst in Santiago kwamen verschillende vertegenwoordigers van lokale visserijgemeenten uit België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Spanje en Zweden bijeen om het belang te benadrukken van een gemeenschappelijk visserijbeheer ook na Brexit. Namens de Nederlandse visserijgemeenten waren de volgende Nederlandse politici aanwezig: Maria Le Roy, Wethouder Economische Zaken Gemeente Harlingen: Arjen Verkaik, Wethouder Economische Zaken en Havens Gemeente Velsen, Geert Post, Wethouder Visserij, Economische Zaken en Onderwijs Gemeente Urk, en Jaap Bond, Gedeputeerde Provincie Noord Holland.

FRESH FISH NEWS & FOOD TRENDS Jaargang 6 | Week 45 | 2017 | Nummer 7 | www.fishtrend.nl

Europese vissers slaan handen Visspecialist Sluizeman ineen voor toekomst na Brexit wint Kibbeling Cup

‘Nieuwe coalitie, nieuwe hoop voor visserij’

In Santiago de Compostella zijn vertegenwoordigers van lokale visserijgemeenten en visserijorganisaties uit heel West Europa bijeengekomen om een gezamenlijke verklaring te ondertekenen. Hierin wordt een oproep gedaan aan de Europese Commissie en de lidstaten om de maatschappelijke en economische toekomst van de visserijgemeenten veilig te stellen ook na de Brexit.

In het gepubliceerde regeerakkoord van de regeringscoalitie VVD, CDA, D66 en ChristenUnie spreken de partijen onomwonden hun steun uit voor de Nederlandse Visserij. Daarmee komt er, volgens de Nederlandse Vissersbond, erkenning voor de sector als hoofdrolspeler in de productie van Noordzeevis als gezond en duurzaam voedsel.

Visspecialist Sluizeman uit Alphen aan den Rijn winnaar is van de Kibbeling Cup 2017. De nummer twee positie is voor Visjes uit Utrecht en Visparadijs R Emons uit Maastricht eindigde als derde. De uitslag werd bekend gemaakt tijdens de Spakenburgse Visbeurs. Lees verder op pagina 3

Lees verder op pagina 2

Lees verder op pagina 7

Jaargang 6, Week 45, 2017, nr. 7 Fish Trend is een vakkrant voor de volledige visketen. Een unieke bladformule voor en door professionals uit de visbranche. Verschijnt 8x per jaar. Samenwerking: Dit nummer is tot stand gekomen met medewerking van de Nederlandse Vissersbond en de Vereniging van de Nederlandse Visdetailhandel. Addictive Media: Schoolstraat 6, 8603 XL Sneek Tel: 0515 - 432140 Fax: 0515 - 432153 www.addictivemedia.nl RedactieVisie: Wendy Noordzij Tsj. Claeszstrjitte 23 8629 RZ Scharnegoutum Tel: 06 - 19637279 Uitgever: André Schoppen Tel: 0515 - 432140 / 06 - 16044131 andre@addictivemedia.nl Verkoop: André Schoppen Tel: 0515-432140 / 06-16044131 andre@addictivemedia.nl Wilfred Wubs Tel: 0515-432140 / 06-20479538 wilfred@addictivemedia.nl Edwin Schoenmaker 0515-432140 / 06-81907601 edwin@addictivemedia.nl Redactie: Hans Sangers Wendy Noordzij Tel: 06 - 19637279 redactie@fishtrend.nl Twitter: @visvakkrant Vormgeving: Bay6 Print Tel: 06 - 50212014 Druk: Rodi Media BE OUR NEXT FRIEND: Nederland € 70,00 per jaar excl. 6% btw. Extra nummer € 6,50 excl. btw en verzendkosten) ‘Be our next friend’ kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd. Als vakkrant zijnde, hanteren wij de opzegregels uit het verbintenissenrecht. Wij gaan er van uit dat u de krant ontvangt uit hoofde van uw beroep. Hierdoor wordt ‘Be our next friend’ steeds ­stilzwijgend met een jaar verlengd.

ISSN: 2213-6193

Henk Vermeulen Van Slingelandtplein 5 1051 DD Amsterdam

Henk Vermeulen Van Slingelandtplein 5 1051 DD Amsterdam

+31 20 624 60 02 info@zoetelief.nl www.zoetelief.nl

Evenboersweg 10 | 7711 GX Nieuwleusen [t] 0529 48 22 44 | info@josto.nl | www.josto.nl

Disclaimer: De Redactie van FishTrend stelt zich niet verantwoordelijk voor de inhoud van ingezonden berichten of gedane uitspraken en behoudt zich het recht om ingezonden artikelen te weigeren of in te korten. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of overgenomen in welke vorm dan ook, zonder voorafgaande, schriftelijke toestemming van de uitgever.

Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal


FISHT R E N D

Minister Schouten voeg daad bij het woord Met open armen ontvangt de Nederlandse Vissersbond Carola Schouten als minister voor de visserij op de nieuwe post Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. ‘Er staan belangrijke dossiers op de visserij-agenda die een hoge urgentie hebben’, vertelt Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond. ‘Daarmee kan minister Schouten direct haar waarde voor de Nederlandse visserijsector laten zien en de daad bij de veelbelovende woorden uit het regeerakkoord voegen.’ Door het demissionaire kabinet en het aftreden van staatssecretaris van Dam zijn er veel onderdelen van het visserijdossier op de plank blijven liggen. Vooral in de besluitvorming over maatregelen op zee, zoals windparken en Natura2000, zijn vissers tot op heden buiten beschouwing gelaten. ‘Het is hoog tijd dat er een minister komt die de handen uit de mouwen steekt voor de sector en de visserij weer betrekt bij de besluitvorming’, geeft Nooitgedagt aan. ‘Ik verwacht dat minister Schouten voor onze vissers door het vuur gaat.’ BESLUITVORMING PULSVISSERIJ Ook in onderwerpen als de aanlandplicht, de Brexit en pulsvisserij moet Nederland zijn beste beentje voor gaan zetten. Op 21 november staat de besluitvorming over pulsvisserij, een nieuwe visserijtechniek waar meer dan tachtig Nederlandse kotters gebruik van maken, op de Europese agenda. Het regeerakkoord stelt dat een EU-verbod op pulsvisserij moet worden voorkomen. ‘Dit onderwerp moet bovenaan de prioriteitenlijst van minister Schouten staan’, zegt Nooitgedagt. ‘De minister moet een rondgang bij al haar Europese collega’s maken en

F riese 700

persoonlijk uitleggen dat dit vistuig innovatief en duurzaam is.’ De voordelen van puls zijn overduidelijk: de helft minder brandstofverbruik, veel minder ongewenste bijvangst en een versere kwaliteit vis. WADDENZEE EN IJSSELMEER Voor onze nationale wateren zoals de Waddenzee en IJsselmeer is bijzondere aandacht van minister Schouten nodig. Het nieuwe Kabinet heeft zich in het regeerakkoord voorgenomen om tot één bestuurlijke organisatie te komen voor de Waddenzee. ‘Datzelfde is ook noodzakelijk voor het IJsselmeer’, geeft Nooitgedagt aan. Van Dam heeft hier goede stappen in gezet als voorzitter van het Bestuurlijk Platform IJsselmeer. ‘Wij gaan er vanuit dat minister Schouten, in het belang van de IJsselmeervissers, de inzet van haar voorganger continueert’, aldus de voorzitter. FOCUS OP VISSERIJ De afgelopen maanden heeft de Nederlandse Vissersbond politieke partijen opgeroepen om meer focus te leggen op de visserij. Diverse paragrafen uit het regeerakkoord zijn het bewijs van de erkenning van het nieuwe kabinet voor de visserijsector. ‘Wij hopen dat minister Schouten van de ChristenUnie deze erkenning omzet in daden’, zegt Nooitgedagt. ‘Veel van onze leden uit de bekende visserijplaatsen dragen de ChristenUnie een warm hart toe. Wij verwachten dat minister Schouten onze leden ook een warm hart toedraagt en we nodigen haar graag uit om van gedachten te wisselen over de toekomst van de visserijsector op één van de visserijhavens die Nederland rijk is.’

Tijdens de Visbeurs in Spakenburg is bekend gemaakt dat Visspecialist Sluizeman uit Alphen aan den Rijn winnaar is van de Kibbeling Cup 2017. De nummer twee positie is voor Visjes uit Utrecht en de nummer drie voor Visparadijs R Emons uit Maastricht. Deze uitslag is bepaald door een vakjury die deze ondernemers onverwacht bezocht heeft nadat zij afgelopen mei eerst provinciewinnaar geworden waren. Met deze nummer éen positie heeft Visspecialsit Sluizeman de titel ‘lekkerste kibbeling van Nederland’ verkregen. ‘Super trots zijn wij op onze prestatie! Met een gemiddeld cijfer van 9,5 gegeven door de vakjury hebben wij de 1e plaats ‘lekkerste kibbeling van Nederland’ behaald. Een prestatie die wij met zijn allen hebben geleverd. Met een geweldig en enthousiast team, iedere dag weer. We did it!’ DE TOP 3 VAN NEDERLAND Naast deze nummer 1 van Nederland, zijn ook de prijzen uitgereikt aan de nummers 2 en 3 van Nederland. Zo maakte juryvoorzitter Jaap Koning bekend dat Visparadijs R. Emons uit Maastricht, met een gemiddeld cijfer van 9,0 de derde plaats had behaald. ‘Lekkere kabeljauwfilet met een volle smaak’ stond er in het juryrapport. De ‘kibbeling met een verhaal, eigen recept voor beslag en sausjes’, zoals de jury omschreef was van Visjes uit Utrecht. Zij mochten met een gemiddeld cijfer van 9,3 zich op de tweede plek plaatsen.

NEDERLANDS VAKMANSCHAP De Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV), initiatiefnemer van de wedstrijd, is trots op het succes van de Kibbeling Cup, waarvoor zich in totaal 120 visspecialisten hadden ingeschreven. ‘Deze nieuwe vakwedstrijd kent alleen maar winnaars. Zowel tijdens de beoordeling door de vele consumenten als door de vakjury lagen de resultaten en cijfers zeer dicht bij elkaar. Het niveau was erg hoog tijdens deze eerste editie en de reacties van de klanten en de gemiddelde cijfers zijn een heel groot compliment voor de branche! We hebben tijdens de wedstrijd ontzettend enthousiaste ondernemers en vakmanschap gezien. Uit alles blijkt dat de Kibbeling Cup in korte tijd gegroeid is naar een landelijke wedstrijd met allure. Een vervolg volgend jaar zal hierdoor zeker niet uitblijven.’ BEOORDELING VAN DE VAKJURY De vakjury bestaande uit; uit Jaap Koning (oud-bestuurslid en erelid van de VNV), Rems Cramer (visser en belangenbehartiger in de visserij) en Klaas van de Groep (chefkok, bekend van het programma Topchef Academy), hebben de 12 provinciewinnaars in week 37 en 38

onaangekondigd bezocht. Tijdens deze bezoeken door heel het land hebben zij de kibbeling ter plekke beoordeeld. Zo zijn er bezoeken gebracht aan; Velserbroek, Werkendam, Zuidlaren, Almere, Stiens, Apeldoorn, Stadskanaal, Maastricht, Oldenzaal, Utrecht, Terneuzen en

Alphen a/d Rijn. Tijdens deze beoordelingsbezoeken is er gelet op hoe de kibbeling eruit ziet, de geur, de smaak, consistentie, de samenstelling en hoe de kibbeling bereidt is. Ook is er gekeken naar de structuur van de kibbeling, het beslaglaagje, de kruiden en de garing. Bekijk de foto’s van de uitreiking én de opmerkingen van de jury over de andere finalisten op www.visspecialisten.nl/landelijke-winnaar

puberende

Friese vissers hebben zaterdag 21 oktober 700 geslachtsrijpe palingen van gemiddeld een kilo per stuk, over de dijk bij Harlingen gezet. De Friese vissers geven daarmee een extra impuls aan de verbetering van de palingstand in Nederland.

3

Visspecialist Sluizeman heeft lekkerste kibbeling van Nederland

vissers zetten

palingen over de dijk

|

Over precisie denken wij nooit te licht

Palingen trekken in het najaar richting zee, maar worden belemmerd door gemalen. Beroepsvissers vangen daarom in de maanden september tot en met november geslachtsrijpe palingen vlak voor die gemalen weg en zetten ze achter de waterbarrières weer uit, zodat ze kunnen ontsnappen naar open zee. In de oceaan krijgen palingen jongen, die uiteindelijk weer naar Europa en Nederland komen. Tot dat de waterbarrières zijn aangepast en de palingen er zelf weer langs kunnen, zorgt het DUPAN-project Paling Over De Dijk voor een belangrijke stimulans aan de palingstand.

IN H O U D

250 g

Als we het over exact wegen, combineren, mengen, tellen en doseren hebben, dan kunt u

op Multipond rekenen. Tot op één honderdste gram nauwkeurig en in de juiste mix van producten. Multipond bewijst zich al meer dan 60 jaar in het ontwikkelen van multihead weegautomaten voor de levensmiddelenindustrie. Elke sector heeft zo zijn eigen, heel specifieke eisen. Continu innoveren en het bieden van maatwerk stellen ons in staat om zelfs de meest complexe opdrachten uit te voeren.

Boven Zijde 10, Postbus 28024, NL-5602 JA Eindhoven, T +3 1 ( 0 ) 4 0 2 6 2 8 0 9 0 , info@multipond.nl, www.multipond.com

vissector_AD8_130285_195 x 135_Multipond


4 |

FISHT R E N D

Joost Deurloo is Nederlands Kampioen Oestersteken stuks Platte Grevelingen Oesters op correcte wijze weten te openen. Van oudsher sprak Dominique Deguelle, aangevuld met Guus Thijssen van guustromonie de middag bij elkaar. Op zaterdag 23 september heeft Joost Deurloo Nederland vertegenwoordigd in Galway tijdens het wereldkampioenschap oestersteken, dat dit jaar voor de 63ste keer in het Ierse Galway werd georganiseerd. De reis werd verzorgd door Krijn Verwijs Yerseke B.V. Foto’s: Balth. Roessingh

In de De Vluchthaven te Bruinisse heeft voor de vijfde keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken plaatsgevonden. Van de elf aangemelde deelnemers, werd uiteindelijk na verschillende rondes Joost Deurloo Nederlands Kampioen. Onder leiding van een vakkundige jury, bestaande uit de voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging Cees van Beveren, Jonkheer Rob Boddaert (bekend van het televisieprogramma van Jort Kelder) en Bram Verwijs van Premier mosselen

uit Yerseke, kwam Joost Deurloo van restaurant Bru 17 uit Bruinisse uiteindelijk als winnaar uit de bus. De jury heeft de deelnemers beoordeeld op het openen van de oesters. Zo waren er pluspunten te verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptie gereed was. Wanneer het oestervlees beschadigd was of er gruis/schilfers achtergebleven waren, ontving de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten was de snelste tijd doorslaggevend. De Nederlandse kandidaten moesten in de eerste ronde in zo’n een kort mogelijke tijd 25

Fishermans Choice® is een gedeponeerd merk en is alom

Voor ons bedrijf zijn wij op zoek naar een:

bekend in de internationale

Kwaliteitsmedewerker m/v

foodbranche. Het merk is

Als kwaliteitsmedewerker bent u verantwoordelijk voor

uitgegroeid tot een begrip

alle kwaliteitgerelateerde zaken, waaronder begeleiden

in de markt. Het is synoniem

van audits, analyse en afhandeling van klachten/probleem-

voor kwaliteit en een grote

stellingen, het bijhouden van het kwaliteitshandboek,

verscheidenheid aan subliem verpakte visproducten.

kwaliteitscontrole van producten, productspecificaties (intern/extern) bijhouden, etikettering conform laatste EU richtlijnen, contact met leveranciers.

Backofficemedewerker m/v Als backofficemedewerker binnendienst ben je cijfermatig goed onderlegd en weet je jezelf processen en systemen snel eigen te maken. De focus van deze functie ligt op diverse administratieve verwerkingen en ondersteuning van ons team. Als persoon ben je een echte teamplayer met een flexibele werkhouding. Je hebt een proactieve en dienstverlenende instelling. Je bent stressbestendig en je kan goed prioriteiten stellen.

Richt uw sollicitatiebrief binnen 30 dagen met Curriculum Vitae aan: FISHERMAN’S CHOICE BV t.a.v. Sjana Sewtahal Willemstraat 8, 2514 HM DEN HAAG Telefoon: 070-3120912 E-mail: sjana@fishermanschoice.nl

Voldoet u o.a. aan onderstaande eisen, dan bent u wellicht de man of vrouw die wij zoeken. •

HBO werk- en denkniveau

Goede beheersing van Engels is vereist

Kennis van de MS Office softwarepakketten

Een opleiding binnen de levensmiddelentechnologie (kwaliteit)

Woonachtig binnen een straal van 30 km van Den Haag

Fish Column

Revolutionair plan: annexeer de Noordzee Het aanleggen van een dijk op 20 km afstand van de kustlijn lost een aantal problemen op. De nieuwe ‘zee-uiterwaarden’ bergen tijdens springtij overtollig water, waardoor Zeeland, de Waddenzee en de rivieren worden ontlast. In het nieuwe gebied is het mogelijk goedkoper een vliegveld, havens, industrieën, nieuwe steden, jachthavens en windturbines te bouwen. Een revolutionair plan. Landschaarste, bevolkingstoename en zeeniveauverhoging nopen Nederland tot ingrijpende maatregelen. Hiervoor denkt een fictieve werkgroep 300.000 ha nodig te hebben. Indien we op 20 km afstand van de huidige kustlijn van Walcheren tot Den Helder een dijk zouden aanleggen, winnen we een gebied van 3000 ha dat water en land ontsluit. Tevens voorkomt uitvoering van dit plan een nieuwe watersnoodramp. Het hoogste peil dat de Noordzee ooit heeft bereikt, vond plaats tijdens de watersnoodramp van februari 1953. Bij de in 2100 verwachte niveauverhoging van de zee van ongeveer 85 cm kunnen de rivieren, die ook nog eens 20 procent meer aan piektoevoeren te verwerken krijgen, hun water hier op lozen. Dit is mogelijk omdat het peil in deze zee-uiterwaarden op ebniveau wordt gehouden. TUINBUNGALOW’S Voor bewoning zijn in de uiterwaarden zes eilanden van elk ongeveer 4000 ha gepland. Afhankelijk van het type woning kunnen er in totaal één tot drie miljoen mensen wonen. Bijvoorbeeld in de piramidevormige gestapelde tuinbungalows van de futuristische gebroeders Das. Bij de Zeedijk is voor totaal 24.000 ha aan extra duinen toegevoegd, terwijl de industrie met 22.000 ha is bedacht. In de loop van de eeuw kunnen de zes wooneilanden, extra duinen, het industriegebied, inclusief het vliegveld, voor zo’n € 60 miljard worden opgespoten en bouwrijp gemaakt. De verkoop van grond brengt ongeveer € 120 miljard op. We kunnen als rechtgeaarde Nederlanders dus op een positief saldo rekenen. Op de dijk is ook nog eens, bijna onzichtbaar vanaf het huidige strand, plaatsing van windturbines mogelijk. Door op de caissons een extra opzetstuk te plaatsen kan het niveau van de zee 4 m hoger komen te liggen. Maar dan zitten we reeds in het jaartal 2400. Met de huidige kennis moet het mogelijk zijn de immense moeilijkheden bij de aanleg van deze Zeedijk op te lossen. Rijkswaterstaat heeft, anders dan bij de Oosterschelde werken, nu ruimschoots de tijd om diepgaande studies te verrichten. De kuststeden blijven aan zee liggen en zullen met lagere golven genoegen moeten nemen. Een groot deel van de toeristen zal zich naar de Waddenzee-achtige waterbekkens begeven en Nederland ontlasten. HENDRIC STEVIN: ‘DICHT DIE GATEN’ Hendric Stevin voorzag en beschreef zo’n 350 jaar geleden dat de afgesloten Zuiderzee gro-

tendeels zou worden ingepolderd. Bovendien begreep hij dat in zijn afsluitdijk tussen de Waddeneilanden uitwateringssluizen nodig waren om het water van de IJssel te lozen. Stevin was voorbereid op de spot van zijn tijdgenoten en dat gebeurde ook. Het wonderlijke is dat Stevins plan (dat met de 17e-eeuwse stand van de techniek onuitvoerbaar was) in de vergetelheid raakte. Pas in 1920, toen de afsluiting van de Zuiderzee inmiddels bij wet was vastgelegd werden de plannen herontdekt. Als dit verhalend overzicht iets duidelijk maakt, is het wel dat verstandige plannen niet kunnen bestaan zonder idiote ideeën, al was het alleen maar om erachter te komen wat we niet willen. SCHIPHOL IN DE MARKERWAARD In 1968 bracht minister Joop Bakker het plan naar voren om in de Markerwaard een tweede Schiphol aan te leggen. Dat leidde tot de oprichting van actiegroepen als Markerwaard van de kaart (later opgegaan in de Vereniging tot Behoud van het IJsselmeer) en tegen actiegroepen als de Vrienden van de Markerwaard, die elk ook weer eigen ideeën ontwikkelden over de toekomst van het gebied. In de (achteraf beschouwd) wanhopige queeste naar een zinvolle invulling van de Markerwaard verdient het revolutionaire plan Lievense een eervolle vermelding. Ingenieur Lievense had van het Markermeer een spaarbekken willen maken voor de opslag van energie, opgewekt door 400 windmolens rond het meer. Wanneer de wind teveel elektriciteit opwekte, zou die worden gebruikt om het waterpeil in het bekken te verhogen. Op windstille dagen was over te schakelen op een waterkrachtcentrale. Op 2 november 1990 besloot de ministerraad, op voorstel van minister Hanja Maij-Weggen (CDA), af te zien van de aanleg van de Markerwaard. In de nota ruimte uit 2004 is dat nog eens bezegeld met de woorden: ‘De ruimtelijke reservering voor de Markerwaard vervalt’. Maar in het licht der eeuwigheid is voorzichtigheid geboden: de Nota Ruimte reikt slechts tot het jaar 2030. EN NU? De vrije zee is niet meer. Ik verwacht zeker opnieuw discussies over het inpolderen van (zee)water. Iedereen wil vliegen of groene stroom gebruiken, maar niemand wil het geluid van stijgen en landen horen of er ‘last’ van hebben. We willen geen windmolens zien. Dus doe maar op zee…..niet doen dus. Daar zijn onze vissers, vis vangen. Johan K. Nooitgedagt Voorzitter Nederlandse Vissersbond


FISHT R E N D De 5

tips van de

V ereniging

van

|

5

N ederlandse V isspecialisten

Haal als ondernemer het maximale uit de feestdagen dat u alles zelf hoeft te doen. Een eigen feestdagenevent organiseren is leuk, maar ook een tijdrovende klus. Alle energie die u daarin stopt, kunt u niet in de klant stoppen. In de meeste dorpen en steden zijn er initiatieven waarbij u zich kunt aansluiten. Ook zijn er diverse professionele partijen die u hierin kunnen helpen.

De feestmaand komt eraan! Voor u als ondernemer is de decembermaand vaak ook een periode van drukte, ruimere openingstijden, meer klanten, wachtende klanten en een maximale bezetting in de winkel. Wij geven u daarom graag een aantal tips om maximaal te profiteren in de feestdagentijd. Tip 1: Zorg voor beleving in de winkel Tijdens de feestdagen zijn mensen geneigd meer geld uit te geven. Een goede/prettige ervaring voor de klant draagt hieraan bij. Zorg dus voor een gezellige aankleding, creëer een prettige sfeer en geef de klant extra aandacht. Help de klant bijvoorbeeld door zijn aankopen naar de auto te brengen of laat uw wachtende klant bijvoorbeeld uw decemberspecialiteit proeven.Zo’n persoonlijk gebaar geeft nét dat beetje extra mee. Als de ervaring goed is behoud u de klant óf u krijgt u er een nieuwe klant bij, óók de rest van het jaar.

Tip 2: Besteed extra aandacht aan uw medewerkers Niet alleen voor u als ondernemer is de decembermaand een tijd van 'de mouwen opstropen', maar ook voor uw medewerkers. Uw team het gevoel geven dat u hun inzet waardeert is hierbij essentieel. Gewaardeerde en gemotiveerde medewerkers dragen bij aan de sfeer in de winkel. Het beeld van gestrest en niet vrolijk personeel, omdat ze zich niet gewaardeerd voelen, hakt dat er tijdens de feestdagen extra in.

Het creëren van een goede sfeer op de werkvloer is dus erg belangrijk. Het kan hem al in de kleine dingen zitten; regel een extra presentje, zet wat lekkers in de kantine, zorg voor een gezellige afsluiting van de dag met elkaar. Doe het werk met plezier, zodat de drukke feestmaand een periode wordt waar iedereen naar uitkijkt. Tip 3: Werk samen en haak aan bij bestaande initiatieven Moet u de winkel wel of niet opengooien tijdens een extra koopavond? Het blijft een persoonlijke beslissing, maar wellicht is het toch wel verstandig om te denken aan het collectief. Winkelgebieden staan de afgelopen jaren onder druk. Samenwerken met de naaste collega-ondernemers is belangrijk om de klanten vast te houden. Als veel ondernemers tijdens een extra koopavond dicht blijven is dit niet leuk voor de consument. Advies is dus om samen te werken met uw naaste collega-ondernemers. Overleg met elkaar hoe u zo’n koopavond interessant kunt maken door bijv. kortingsbonnen (van elkaar), proeverijen of andere gemeenschappelijke acties te organiseren. Om uw klanten te inspireren en een beleving te bieden is het verstandig om 'iets' te doen tijdens de feestmaand. Dit hoeft niet te betekenen

Tip 4: Informeer en inspireer de consument Naast de extra aandacht voor uw winkel, het personeel en uw collega-ondernemers is het ook van belang om uw promotiemiddelen op orde te hebben. Hiermee profileert u uw winkel in uw marktgebied, trekt u nieuwe klanten aan en brengt u uw decemberspecialiteiten onder de aandacht.

Een goed begin is om te inventariseren over welke communicatiemiddelen u al beschikt. Staat alle informatie rondom de feestdagen al juist op de schermen in uw winkel? Heeft u al posters klaarliggen met uw aanbiedingen en/of gewijzigde openingstijden. Heeft u al fysieke bestelformulieren klaarliggen? Is uw website helemaal up-to-date en kan uw klant zich daar al oriënteren in uw feestdagenassortiment? Tip 5: Maak gebruik van de feestdagenmaterialen van de VNV De voorbereidingen voor uw communicatie vergen de nodige tijd, maar de VNV heeft een aantal

materialen laten ontwikkelen die u zeer gemakkelijk kunt inzetten. De speciale feestdagenfolders en -flyers zijn helemaal te personaliseren met uw eigen assortiment. Er zijn ook mogelijkheden om uw klanten in aanloop naar de drukke decembertijd te laten sparen voor een feestpakket. Of juist na de decemberperiode het vasthouden van uw klanten door middel van een januariflyer? Mogelijkheden genoeg, maar bestel wel tijdig uw materialen! Kijk voor meer informatie op www.visspecialisten.nl/ feestdagen-2017

Uw eigen kerstgroetvideo Laat uw eigen kerstgroetvideo maken door Versplatform. Een zeer persoonlijke en imagoversterkende video die u via social media kunt verspreiden of kunt plaatsen op uw website en/of instore scherm. Versplatform heeft een vaste opzet en script gemaakt en u hoeft alleen nog maar de filmpjes te maken en bij ons aan te leveren. Super makkelijk toch? Bekijk het voorbeeld via www.versplatform.com/kerstgroet en bestel ook uw kerstgroet!

Bereila Disp-o-Electric Disp-o-Elec  Zowel voor twee als drie sauzen leverbaar  Automatisch doseren  Geen compressor nodig  Vlotte, nauwkeurige dosering  Maximaal gemak  Eenvoud in gebruik en onderhoud  Excellente kwaliteit

Industrieweg 7a,

T +31 50 3012297

NL-9781 AC Bedum

E info@bereila.nl

Nederland

W www.bereila.nl


6 |

FISHT R E N D

Ultra hygiënische Multipond weger Multipond presenteerde op de Empack Brussel de nieuwe compacte J-generatie 14-kops multihead weegautomaat MP 14-1000/400-J, waarbij hygiëne het sleutelwoord is. Volgens industriële experts uit de USA neemt MULTIPOND met het nieuwe hygiënische J-design een grote voorsprong in de industrie. Om aan de laatste stand van eisen te blijven voldoen, is Multipond lid van EHEDG. Deze Europese organisatie is een vereniging van experts uit de machine- en componentenbouw, vakspecialisten uit de voedingsmiddelenindustrie, onderzoeksinstituten en gezondheidsautoriteiten. De hoofdtaak van

EHEDG is bijdragen aan een hygiënische constructie en inrichting op alle gebieden van de voedingsmiddelenproductie en daardoor een veilige productie van levensmiddelen waarborgen.

De complete constructie van de machine, van het framedesign tot de monitorhouder en het bakontwerp, is door MULTIPOND onder handen genomen en opnieuw ontwikkeld. Dit nieuwe machinetype voldoet aan de strengste hygiënevoorschriften wereldwijd. Naast de hygiëne speelt in veel industrieën de reiniging een zeer belangrijke rol; een dagelijkse reiniging met chemicaliën en hoge waterdruk is geen uitzondering. De MULTIPOND J-weger is voor deze omstandigheden ontwikkeld: de machine is volledig IP69 waterdicht, dus zelfs geschikt voor reiniging met hoge druk! De nieuwe, intelligente besturing maakt zelfs een zelfstandig herken-

nen en oplossen van problemen mogelijk: de HMI is weer een stap gebruiksvriendelijker geworden. J-DESIGN OVERGAVESYSTEEM Op de Empack Brussel liet Multipond tevens het nieuwste J-design overgavesysteem voor een top seal traysealmachine zien. Dit systeem wordt zonder apart besturingssysteem geleverd: het wordt namelijk direct vanuit de weegautomaat aangestuurd. Hierdoor zijn alle instellingen in het productgeheugen opgeslagen en is het systeem heel eenvoudig bij productwissel in te stellen. De uitvoering wordt geheel op het product afgestemd zodat het zeker is dat het gewicht dat nauwkeurig afgewogen is, ook in de tray terecht komt. Met deze ontwikkeling bevestigt de fabrikant opnieuw haar positie als

een van de toonaangevende innovators op de markt voor multihead weegautomaten. Alle componenten, van de weegcel tot het frame, worden in eigen huis gefabriceerd, exact op elkaar afgestemd en gemonteerd. Daarmee verdient Multipond met recht het predicaat ‘Made in Germany’.

H elft S cheveningse strandpaviljoens heeft geen enkele

Maxima Seafood The royal taste

N oordzeevis

op

het menu

De Noordzee ligt er voor de deur, maar toch staat bij bijna de helft van de strandpaviljoens geen enkele Noordzeevis op de menukaart. Dat blijkt uit onderzoek onder 47 strandpaviljoens aan de Scheveningse Kust. Uit het onderzoek dat Schuttelaar & Partners voor het tweede jaar op rij uitvoerde in opdracht van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen blijkt dat bij 43 procent van de 47 onderzochte strandpaviljoens geen enkele Noordzeevis op de kaart staat. Eén op de drie strandpaviljoens heeft slechts één vissoort uit de Noordzee op de kaart staan. De horecagelegenheden aan het strand die wel Noordzeevis presenteren, bieden vaak weinig variëteit. De top vijf van meest geserveerde vis bij de strandpaviljoens bestaat uit zalm, sliptong, zeebaars, tonijn en kabeljauw. Hiervan is alleen de slibtong uit de Noordzee afkomstig. De Noordzeevissen tarbot, heek en griet worden zelden of nooit op de menukaart aangeboden. Schol en tong staan soms op de kaart vermeld.

Neem contact op voor meer informatie en vraag naar onze prijzen

Telefoon: +31 255 546060 | Mail: info@maximaseafood.nl | Web: www.maximaseafood.nl

DAGVANGST Veel strandpaviljoens hebben een vangst van de dag op hun menukaart staan. Deze dagvangsten zijn in dit onderzoek buiten beschouwing gelaten. Juist de dagvangst biedt voor deze horecagelegenheden de mogelijkheid om verse vis uit Scheveningen op de menukaart te zetten. Stichting Noordzeevis uit Scheveningen wil consumptie Noordzeevis stimuleren. Deze stichting zet zich in om Noordzeevis uit Scheveningen geliefd te maken en op meer plekken te laten verkopen. De stichting doet dit met hulp van ambassadeurs. Deze ambassadeurs helpen om Noordzeevis verder op de kaart te zetten. Verschillende ondernemers aan de boulevard van Scheveningen zijn inmiddels ambassadeur van de stichting. Juist het winterseizoen, waarin wordt nagedacht over de menukaart, biedt de mogelijkheden om Noordzeevis volgend seizoen op de kaart te zetten. Kijk voor meer informatie over de stichting Noordzeevis uit Scheveningen en haar ambassadeurs op www.noordzeevisuitscheveningen.nl


FISHT R E N D

‘Nieuwe coalitie, nieuwe hoop voor visserij’ In het gepubliceerde regeerakkoord van de regeringscoalitie VVD, CDA, D66 en ChristenUnie spreken de partijen onomwonden hun steun uit voor de Nederlandse visserij. Daarmee komt er, volgens de Nederlandse Vissersbond, erkenning voor de sector als hoofdrolspeler in de productie van Noordzeevis als gezond en duurzaam voedsel. ‘We hebben hiervoor veelvuldig gepleit bij de politiek’, reageert voorzitter Johan Nooitgedagt. ‘De coalitie neemt stelling in belangrijke dossiers die de visserij bedreigen: de pulsvisserij, windmolenparken op zee en de Brexit.’ Een nijpend gevaar is een mogelijk EU-verbod op de pulsvisserij, dat in november op de politieke agenda in Brussel staat. ‘Een positieve uitkomst voor de visserij is allerminst zeker. Een aantal lidstaten en milieugroepen is nog altijd te weinig enthousiast over het pulstuig. Ondanks dat is aangetoond dat het vistuig geen nadelige effecten heeft op de vis en het bodemleven en ondanks de grote milieuvoordelen, zoals een vermindering van brandstofverbruik van meer dan vijftig procent en een halvering van discards’, aldus Nooitgedagt.’ Daarnaast stellen de partijen in het regeerakkoord toch rekening te willen houden met de belangen van de visserij bij de ontwikkeling van windmolenparken op zee, de uitrol

van de aanlandplicht en de Brexitonderhandelingen. Erkenning is er ook in de vorm van 15 miljoen euro aan subsidie voor visserij-innovatie.’ OP DE BRES VÓÓR DE PULS ‘Vertrouwen in de toekomst, dat is de titel van het akkoord. Ik zou zeggen: geef ons hoop, Den Haag. Want in het regeerakkoord staat wel dat een EU-verbod op pulskorvisserij moet worden voorkomen. Maar hóe gaat Nederland dat bereiken? In november is het D-Day voor de puls in Brussel. Worden de ontheffingen ingetrokken, dan is dat het einde van veel bedrijven. We weten dat de besluitvorming in het Europarlement zeer onvoorspelbaar kan zijn, dus we roepen de nieuwe regeringspartijen op om ervoor te zorgen dat hun Europese fracties de rijen sluiten en vóór de pulsvisserij gaan stemmen,' reageert Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond. 'Verder gaat de regering nu ook de visserij betrekken bij de uitrol van de windparken op de Noordzee. Ik hoop dat de belangrijke visgebieden ontzien kunnen worden’, besluit de voorzitter. NETVISWERK Ook NetVISwerk, de organisatie voor de kust- en binnenvisserij in Nederland en België verwelkomt de plannen van het nieuwe kabinet. ‘Als het gaat om een gelijk Europees speelveld, een innovatiefonds voor duurzame visserijtechnie-

ken een krachtiger beleid voor de Waddenzee en verruiming van de visserijmogelijkheden in windmolenparken. Nu worden nog gebieden gesloten voor de visserij op basis van strengere dan Europese normen. Voedselveiligheid moet de basis blijven. De nieuwe koers van Nederland biedt mogelijkheden. Zeker als deze worden benut met innovatieve methoden om bijvoorbeeld aan de normen voor dioxinegehalten te voldoen.’ NetVISwerk werkt al aan een onderzoeksproject daarvoor. Verder kunnen duurzame visvangst en windmolenparken volgens de organisatie goed samengaan als kleinschalige kustvissers partner worden in voedsel- en energievoorziening. ‘We verwelkomen een beheerorganisatie voor de Waddenzee en ziet goede kansen voor duurzame samenwerking tussen ambachtelijke visserij en natuurbeheer.’ Wat het fiscaal beleid betreft pleit netVISwerk voor een beter beschermde positie van duurzame, ambachtelijke en traditionele bedrijven die kleur geven aan economie en regio. ‘We zullen daarvoor samenwerking zoeken in water gerelateerde sectoren zoals de ambachtelijke kust- en binnenvisserij, rietsnijders en ambachtelijke scheepsbouwers.’ Wel betreurt netVISwerk de verhoging van het lage btw tarief en vindt dat de genoemde ambachtelijke bedrijven daarin onder moeten worden gebracht. ‘Hoe dan ook moeten kleine bedrijven die geen bv vorm hebben een gelijke lastenverlaging moeten krijgen als de verlaging van de vennootschapsbelasting.’

Oorlogsmaand november 1917

Vanwege de gevaren op zee, met name de mijnenvelden voor de Oostkust van Engeland, werd in 1916 nauwelijks haringdrijfnetvisserij beoefend. Een klein aantal loggers voeren uit ter beug- of trawlvisserij. Verse vis deed hoge prijzen. Zij voerden hun gevangen verse vis aan in Vlaardingen en in IJmuiden. Enige voorbeelden van die hoge visprijzen uit het Algemeen Han-

De Duitse onderzeeboot U-36 in 1915.

7

r o o v l a a i c Spee visbranche d PP SHOPPER

MET APART KOELVAK + KLITTENBANDSLUITING

GA NAAR WWW.FENFVERPAKKINGEN.NL OF BEL +31 (0)341-430413 VOOR EEN OFFERTE

NIEUW!

VANAF

500

STUKS

± 12

WEKEN

Evenboersweg 10 | 7711 GX Nieuwleusen [t] 0529 48 22 44 | info@josto.nl | www.josto.nl

Fish Museum

Honderd jaar geleden bleven er in de maand november minstens 56 vissers en gingen veertien loggers verloren. Waarschijnlijk, op één na, ten gevolge van mijnen en bommen. Dat kunnen we lezen in het verslag van de Visscherij-inspectie uit dat jaar. Met zeven loggers vijf zeil- en twee motorloggers spande IJmuiden de kroon. Het valt op dat het om loggers ging en niet om trawlers, zoals men bij IJmuiden zou verwachten. Dat vraagt om een verklaring.

|

Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestv

VL 201 en de VL 208 volgens het Rotterdamsch Nieuwsblad van 29 november 1917 ƒ 6106 respectievelijk ƒ 5448. Die hoge prijzen voor verse vis zorgde er in Vlaardingen voor om in 1916 een noodvishal aan de Koningin Wilhelminahaven te bouwen.

Een Engelse contactmijn aangespoeld op het Scheveningse strand, 15 december 1915.

delsblad van 26 november 1917: teruggekeerd in Vlaardingen van de trawlvisserij besomden de stoomloggers VL 150 ƒ 9300 en de MA 110 ƒ 9700. Zes Vlaardingse zeilloggers en een van Maassluis besomden ƒ 500 tot ƒ 1625. Een zestal schokkers kwamen niet verder dan samen ƒ 400. In IJmuiden was de opbrengst van de Vlaardingse stoombeugers

De hoge visprijzen leidden niet tot hoge inkomens voor de meeste vissers. Door het uitblijven van de haringdrijfnetvisserij waren de vissers werkloos. Bovendien had men bij de trawlvisserij minder bemanningsleden nodig dan bij de haringdrijfnetvisserij (8 respectievelijk 13). De gemeente Vlaardingen probeerden daarom in overleg met de rederijen en met het Koninklijk Nationale Steunfonds de werklozen financieel te ondersteunen. Men moest zich daarvoor wel laten registreren. Het blijkt dan te gaan om 1071 Vlaardingse zeelieden, naar schatting 900 niet-Vlaardingers op de Vlaardingse visserijvloot, 200 werklieden aan de wal en 300 (?) nettenboetsters. Totaal 2470 werklozen.

Leuke noviteit te melden? Wij nemen deze graag mee! Mail naar: redactie@fishtrend.nl

TSG is een modern, energiek en toonaangevend elektrotechnisch installatiebedrijf met ruim 30 jaar ervaring in de industriële automatisering. Actief in:

- mosselverwerkende industrie - koel- en vriestechniek - agrarische sector - machinebouw

Gespecialiseerd in: - panelenbouw - machinebesturing - softwareontwikkeling - proces automatisering - droog- en bewaartechniek - elektrotechnische installaties - industriële brandmeldsystemen

Een ander cijfer dat laat zien hoe zwaar de oorlogstoestand op de haringvisserij drukte, is de daling van het aantal haringvissers van 1916 op 1917: van 11736 tot slechts 380 in 1917. En dat is nu honderd jaar geleden. We mogen het niet vergeten. Jan P. van de Voort Musuem Vlaardingen

Techno Service ’s-Gravenpolder BV Postbus 53 / 4430 AB ’s-Gravenpolder Tel. +31 (0)113 312020 | Fax +31 (0)113 312763 | info@tsg.nl | www.tsg.nl


8 |

FISHT R E N D

S eacon : A laska

kibbeling van uitstekende , zeegevroren kwaliteit

‘Hele proces van quota tot eindproduct in eigen hand’ Sinds de overname door Maruha Nichiro in 2013 heeft het Urker bedrijf Seafood Connection de complete keten van Alaska pollak tot kibbeling in eigen hand, van quota tot eindproduct. Het bedrijf brengt de Alaska pollak onder haar twee eigen merken in de markt: Seacon voor de op zee ingevroren vis en Sealight voor de aan land ingevroren vis. ‘We willen deze merken nog nadrukkelijker in de markt zetten en ook graag het verhaal achter het product laten zien’, vertelt hoofdinkoop Frans Zeeman. ‘Ik heb zelf drie weken meegevaren op de Beringsea en ik heb heel veel bewondering voor het vangst- en verwerkingsproces gekregen.’

Seafood Connection is importeur van diepvriesvis sinds 1995. ‘Direct bij de start van het bedrijf is met de verkoop van blokken Alaska pollak gestart en nog steeds is dit

het belangrijkste product binnen de Benelux’, vertelt kwaliteitsmanager Klaas-Jan Mazereeuw. ‘Daarom werd in 1999 een machine aangeschaft voor een eigen productie en sindsdien worden dus al gezaagde kibbelingblokken verkocht.’ Alaska pollak is volgens hem belangrijk voor twee Europese markten: de kleinere vis is bestemd voor de Duitse industrie die er fish sticks, fishfingers en fishburgers van maakt

en de grotere vis die wordt verwerkt tot Nederlandse kibbeling. Het bedrijf is in 2013 overgenomen door Maruha Nichiro, het grootste foodbedrijf ter wereld. In de nieuwe organisatie fungeert Seafood Connection als Europees verkoopkanaal van het Japanse bedrijf. De overname heeft diverse grote voordelen, benadrukt Mazereeuw. ‘Sinds we onderdeel zijn van de Maruha Nichiro Group hebben we een

flinke groei doorgemaakt op allerlei gebieden, waaronder de Alaska pollak, waarvoor een aparte afdeling -Industrie- is opgezet. Door de overname kopen we bij de bron en zijn we verzekerd van vis. Maruha Nichiro heeft 25 procent van de quota van Allaska Pollak in handen. Daardoor beschikken we altijd over voldoende vis.’ Doordat de bedrijven nu tot dezelfde groep behoren, heeft Seafood Connection controle over de hele supply chain. ‘We hebben het hele proces van vangst tot eindproduct volledig in eigen hand. Daardoor hebben we inzicht in de hele keten en kunnen we indien nodig snel verbeteringen doorvoeren. Bovendien hebben we toegang tot een breed internationaal netwerk.

voeren we het merk Sealight voor de landgevroren Alaska Pollak. Voor beiden merken zetten we in op de hoogst mogelijke kwaliteit. En dat kan omdat we de hele keten in eigen beheer hebben.’ Beide merken vertegenwoordigen een eigen kwaliteit, benadrukt Van Slooten. ‘Het vriezen aan boord gebeurt maximaal acht uur na de vangst, waarbij uiteraard ook rekening is gehouden met de bestervingstijd van vier uur. Vis die op het land wordt ingevroren, moet eerst naar het land worden gevaren en wordt vervolgens met grote pompen uit de schepen gepompt en via pijplijnen naar de fabriek gebracht. Het duurt maximaal 72 uur voordat deze vis is ingevroren. Door het opslagproces en de langere tijd

Niet alleen op het gebied van Alaska Pollak, maar bijvoorbeeld ook voor wilde zalm of garnalen. We kunnen de wensen van onze klanten beter vertalen; we hebben hiervoor meer mogelijkheden. Zo kunnen we een kwalitatief uitstekend product aanbieden.’

tussen vangst en invriezen is er iets meer kans op dripverlies.’Volgens Van Slooten ligt dit percentage rond de 3 tot 4 procent. ‘Er wordt alles aan gedaan om het kwaliteitsverschil zo klein mogelijk te houden. De vis wordt namelijk opgeslagen in grote watertanks en krijgt daardoor nauwelijks te maken met kneuzingen. Er is dus geen verdrukte of kapotte vis.’

TWEE MERKEN Seafood Connection biedt sinds kort de Alaska pollak in twee kwaliteiten aan. ‘We hebben ons eigen Seacon merk en dat willen we nog beter in de markt positioneren’, vertelt Jan van Slooten, die verantwoordelijk is voor de verkoop in de Benelux. ‘Onder de naam Seacon leveren we uitsluitend Alaska Pollak, die op zee is ingevroren. Daarnaast

HELE MARKT BEDIENEN Voor de op het land ingevroren vis wordt uitsluitend grove vis gebruikt, in de maat XL; de zee gevroren vis is voornamelijk verkrijgbaar in de maten L en XL. ‘De belangrijkste reden hiervoor is dat er voor de land gevroren vis zo dicht mogelijk voor de kust wordt gevist om de vaartijd naar de fabriek zo klein mogelijk te houden en daar zit de grootste vis. De vissers hebben dus direct toegang tot deze bestanden’, legt hoofd-inkoper Frans Zeeman uit. ‘Door beide merken aan te bieden, elk met een eigen prijs- kwaliteitsniveau, willen we de hele markt bedienen. We bieden onze klanten een keuze en zijn daarbij volledig transparant. Bovendien kunnen afnemers zelf aangeven hoe groot ze de ingevroren blokken willen hebben. We leveren kibbeling op

★ Horeca-, slagers- en viswinkelinterieurs ★ Koel- en vriescellen ★ Airconditioning Erkend installateurs koeltechniek N.V.K.L. Nijverheidstraat 14 | 1135 GE Edam | Telefoon 0299 - 36 47 35 | Fax 0299 - 36 45 15

Evenboersweg 10 | 7711 GX Nieuwleusen [t] 0529 48 22 44 | info@josto.nl | www.josto.nl

V O O R M EER INFO R M A T I E Z I E O P O NZ E SI T E :

WWW.VEMA-BV.NL

Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestv


FISHT R E N D maat, net zoals de klant het wil.’ De medewerkers van Seafood Connection proberen regelmatig aanwezig te zijn bij de vangst en verwerking. Zo heeft Zeeman onlangs een reis gemaakt aan boord van de Golden Alaska op de Beringzee. ‘Het was een hele expeditie’, blikt hij terug. ‘Toen ik aankwam, had ik min of meer verwacht dat het schip klaar zou liggen, maar dat bleek niet het geval. Planningen bestaan eigenlijk niet in de Alaska pollak-vangst. Een schip keert pas terug als het helemaal vol is of als de quota zijn bereikt.’

Toen het schip uiteindelijk in Dutch Harbour arriveerde, dacht hij dat het tijd was om te vertrekken. Maar ook dat bleek niet het geval. ‘Het in- en uitladen kost zo’n 24 uur. Er werden wel 37.000 dozen uit het schip via een band naar de coldstore vervoerd. En vervolgens werd een heel scala aan verpakkingen en voedingswaren weer aan boord geladen. Pas aan het eind van de volgende dag konden we daadwerkelijk de zee op.’

Tijdens het openmaken kwam iedereen er omheen staan en we telden allemaal een stuk of vijftien zalmen op zo’n 60 ton Alaska pollak. Het gebeurt namelijk wel eens dat de zalmen zich mengen in de pollakschool en met hen mee blijven zwemmen. Hoewel de wetenschappers aan boord geen boemannen zijn, wist iedereen direct hoe laat het was. Er werd een bericht verstuurd en het gebied werd per direct tot het einde van het seizoen gesloten voor visserij om te voorkomen dat er meer zalmen als bijvangst worden gevangen.’ Er zijn twee seizoenen, weet de hoofd-inkoper. ‘Het A-seizoen loopt van januari tot april en het B-seizoen van juni tot het quotum op is. En dat is meestal eind augustus/ begin september het geval. De quota’s worden nauwkeurig

Gewoon goed!

bijgehouden en kunnen desgewenst snel bijgesteld worden. Daardoor is er al jaren een heel stabiel quotum. Bovendien is er door de strenge controle bijna geen bijvangst en absoluut geen overbevissing.’ HELE VIS WORDT VERWERKT Ook met de gevangen vis wordt heel zuinig omgegaan. ‘Er is echt een minimum aan afval. De velletjes gaan naar medische bedrijven, die er gelatine uittrekken, en van de gelatine worden onder meer pudding en capsules voor medicijnen gemaakt. De maagjes zitten vol

SERVICE KOELTECHNIEK INTERIEURBOUW RETAIL SOLUTIONS

kriel en gaan naar Noord Korea. Ik vind het echt prachtig om te zien dat echt de hele vis wordt verwerkt.’ Zeeman heeft een hele bijzondere herinnering aan de reis. ‘Het was al snel bekend bij het personeel dat ik als inkoper aan boord was en in het begin durfde eigenlijk niemand mij aan te spreken. Uiteindelijk werd me gevraagd of ik misschien bij Mac Donalds werkte. ‘Nee, wij maken kibbeling’, vertelde ik. Maar geen enkel bemanningslid wist wat kibbeling was. Zodoende ben ik naar de keuken gegaan en heb ik voor 128 man kibbeling klaargemaakt. En daarna hadden velen de ambitie om ergens, in Seattle, Florida, of Miami, kibbeling te gaan verkopen’, zegt hij lachend. ‘Ik was echt verbaasd dat al die werknemers echt geen idee hadden wat er nou eigenlijk met de vis gebeurt.’

9

Zeeman besluit: ‘De reis was echt een heel bijzondere ervaring. De reis heeft mijn kijk op pollak echt helemaal veranderd. Ik heb veel meer bewondering voor een stukje kibbeling gekregen. Pas als je erbij bent, zie je wat er allemaal bij komt kijken.’ En dat heeft ook grote voordelen voor Seafood Connection. ‘Door precies te weten wat er in de keten gebeurt, kunnen we de hoogste kwaliteit waarborgen en onze klanten heel gericht bedienen.’

GEKOELDE WINKELINRICHTINGEN OP MAAT GEMAAKT

AAN BOORD Zeeman voer mee op een schip dat zelf niet vist. ‘De Golden Alaska is een zogenaamd Mother vessel en werkt samen met twee catchers. Deze boten varen achter het schip aan en om de beurt brengen ze elke vier uur een zak pollak aan boord, die na het besterven wordt gefileerd en op gewicht wordt gesorteerd. Daarna kan het invriezen beginnen. Niet alle schepen werken met catchers, er zijn ook Factory vessels, dit zijn trawlers waarop zowel de vangst als de verwerking plaatsvindt.’

KOELTECHNIEK EN INTERIEURBOUW VOOR VISWINKELS KMI ontwikkelt, ontwerpt en bouwt gekoelde winkelinrichtingen op maat. Dit combineren we met innovatieve koelsystemen, voor optimaal gekoelde vis- en andere versproducten.

Een reis kan zeven tot tien dagen duren. Als het schip vol is, wordt teruggevaren naar Dutch Harbour om te lossen en vaak wordt er dan ook van catchers gewisseld. De bemanning, vaak Mexicanen, Vietnamezen en Filipijnen, blijven vaak het hele seizoen aan boord.’ DE VANGST Zeeman was onder de indruk van de grote hoeveelheid vangst. ‘Per keer werd er tussen 40 en 60 ton vis gevangen. Dat zijn echt gigantische aantallen. En toch kunnen we spreken van een zeer duurzame visserij. De vangst op de Alaska pollak, die MSC-gecertificeerd is, is de meest gecontroleerde visserij ter wereld. De staat Alaska kijkt hier zeer nauwgezet naar. Op ieder schip zijn twee vertegenwoordigers van de overheid aanwezig om de vangst te controleren. Ze kijken naar de bijvangst, de grootte van de vis en als er iets niet in de haak is, dan wordt het vangstgebied opgeschoven.’ Zeeman heeft dat zelf meegemaakt. ‘Er kwam een zak vol vis binnen.

|

Like ons op Facebook! KMI Koeltechniek Interieurbouw

KMI Koeltechniek Interieurbouw  •  Prinsenweide 13-25, Apeldoorn  •  Tel. 055 - 521 58 33  •  www.kmi-apeldoorn.nl


10 |

FISHT R E N D

VISB EURSNOVIT EIT EN • VIS BEURSNO VITEI TEN • V ISBEURSNO V I T EI T EN • VIS BEURSNO V I T EI T EN

KMI-Apeldoorn BV zet eigenaar nieuwe vitrinelijn in het zonnetje

voordelen: makkelijk schoonmaken, bijvullen, inrichten, en een superieur zicht op het product.

Tijdens de onlangs gehouden succesvolle Spakenburgse Visbeurs 2017 heeft fabrikant KMIApeldoorn BV uit Apeldoorn haar nieuwe vitrinelijn gepresenteerd. Deze vitrinelijn met geheel nieuw ontwikkelde glasopbouw, is op maat gemaakt voor de familie Deurloo van Visspecialist DE Putse Vishandel uit Putte-Zeeland.

De winkelindeling met nieuwe vitrinelijn is als volgt: ongeveer 500 cm vitrine met verse visafdeling welke uitgerust is met een geavanceerd antibacterieel ‘misting systeem’ voor meer beleving. Daarnaast 400 cm vitrine voor traiteur en overige vissoorten. Alles onafhankelijk in temperatuur van elkaar te regelen. Een Haringsnijmeubel op maat gemaakt mag in de nieuwe vitrinelijn natuurlijk niet ontbreken en ook daar is in voorzien. Evenals twee koelcellen en een vriescel, fileer- en keukeninrichting, homarium en mosselmachine. Ook aan een klantenruimte, zitgelegenheid en toiletten is in de nieuwe winkelinrichting gedacht. In de kelder is tot slot een ruime opslagplaats voor droge goederen, kantoor- en lunchruimte. Alles volledig klimatologisch ingeregeld. Het geheel wordt vanuit KMIApeldoorn gemonitord en via een internetmelding kunnen mogelijk storingen worden weergegeven. Dit alles maakt het mogelijk om op afstand bijsturing te verlenen.

Over enkele weken is de nieuwe winkelinrichting van De Putse Vishandel te bewonderen en start de aftrap voor een nieuw tijdperk op het gebied van Vispresentatie. Reden genoeg om de Putse Vishandel op de De Spakenburgse Visbeurs 2017 nog eens extra in het zonnetje te zetten. Ten overstaan van het voltallige personeel heeft KMIApeldoorn BV een speciale plaquette uitgereikt met daarop de naam en het logo van de Putse Vishandel. Een specialiteit van de nieuwe vitrines is het hefruiten systeem. Met als

De Access is het kleinste model, de Flex kan zowel kaartjes van 54 x 85 cm als van 50 x 150 cm printen en de Duplex kan dubbelzijdig printen dankzij een ingebouwde omkeermodule. Zo heeft ieder apparaat zijn eigen unieke eigenschappen en is er voor ieder wat wils.

‘Griddle bakt alle vis op graad nauwkeurig’

Haaienbuik als tapas Haasnoot toonde de Schillerlochen: gerookte haaienbuik, die zowel gesneden als ongesneden verkrijgbaar is in vier varianten: peper, fiesta, naturel en provinciaal. De Schillerlochen zijn ook heel geschikt als tapas of borrelhapjes.

Nieuwe lijn Edikio kaartenprinters Van Erkel introduceert de nieuwe lijn Edikio kaartenprinters. De Edikio is er in drie verschillende types.

Kosten besparen met goede wasmachine én wasmiddel

Vaak wordt op veel te hoge temperatuur gewassen, constateert Dick Gorter, adviseur van Miele Professional. ‘Dat is jammer, want het is het heel goed mogelijk om hygiënisch schoon te maken op een temperatuur vanaf 60 graden, zelfs de witte was.’ Daarbij is zowel de keuze voor een goed wasmiddel, als een goede wasmachine erg belangrijk. ‘Zo Evenboersweg 10 | 7711 GX Nieuwleusen kun je in combinatie met een lage [t] 0529 48 22 44 | info@josto.nl | www.josto.nl temperatuur gigantisch besparen op tijd en energiekosten. Daardoor kan weer lonend zijn om in eigen n Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in het Roestvaststaal beheer te wassen.’

OP DIT MOMENT HEBBEN WE IN DE VERKOOP TER OVERNAME Visspeciaalzaak gelegen bij de in/uitgang van winkelcentrum te Waalwijk. Gehele inventaris verkeert in goede staat van onderhoud, hier zijn nog volop omzet stijgende mogelijkheden aanwezig.Vlotte overname prijs winkel is medio 2014 geopend. Nieuwsgierig? Bel gerust onderstaand telefoonnummer en vraag de projectinformatie op.

TER OVERNAME

TER OVERNAME

TER TER OVERNAME OVERNAME

Mooie visspeciaalzaak gelegen in mooie plaats in het Brabantse land, hier zijn mogelijkheden om in het pand een mooie lunchroom te creëren, deze winkel is ter overname wegens drukke werkzaamheden huidige eigenaar. De inventaris is zeer goed onderhouden en het geheel biedt diversen omzet stijgende mogelijkheden. BEL GERUST. Zeer vlotte overname prijs. Eigenaar is bereid tot mee financiering van de overname UNIEKE KANS.

Broodjes annex delicatessen zaak gelegen aan de Dapperstraat te Amsterdam. Deze locatie is eveneens uitermate geschikt te maken voor een visspeciaalzaak. Gelet op de dagelijks stroom passanten zijn hier volop mogelijkheden aanwezig. Nieuwsgierig? Bel ons gerust op onderstaand telefoonnummer.

Visspeciaalzaak gelegen in het centrum van Nieuw Vennep. Deze is te koop ivm. veranderde ambitie huidige eigenaar. Voor creatieve handen zijn hier zeker nog omzet stijgende mogelijkheden aanwezig. Ruimte voor nuttigen van visspecialiteiten zijn aanwezig. Bel gerust voor aanvullende informatie.

U wilt verkopen/verhuren in opdracht te koop en/of te huur gevraagd Visspeciaalzaken in het gehele land. Belt u gerust voor een gratis informatief gesprek wij hebben serieuze gegadigden in het gehele land Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons kantoor en vraag naar de heer P. Wortman.

Beedigd Makelaar OG en gecertificeerd Taxateur Lijsterbeslaan 8 | 3831 XK Leusden | Telefoon 033 - 432 35 52 | Fax 084 - 836 63 61 eMail home@3wmakelaars.nl | www.3wmakelaars.nl

Arie Lodder van ACLO demonstreerde tijdens de Visbeurs de Griddle. ‘Op deze bakplaat worden de wat stevigere vissoorten, zoals zalm, tong of tongfilet, zeeduivel en garnalen, nagenoeg zonder vetstoffen gebakken’, legt hij uit. ‘De Griddle is in circa 3,5 minuut op temperatuur, heeft een extreem lage warmteafgifte, is zeer energiezuinig en overal inzetbaar. ‘Het apparaat is uitgerust met een titanium plaat met voelers. Doordat het bakken computergestuurd wordt geregeld, kan er nooit iets mis gaan. Bovendien bakt de Griddle op de graad nauwkeurig.’ Ook het gemak is volgens hem een groot voordeel. ‘Visspecialisten kunnen de Griddle neerzetten, steken de stekker in het stopcontact en kunnen bakken.’ Inmiddels heeft Lodder al veel positieve reacties gekregen, onder andere van diverse chef-koks. ‘Ik gebruik de Griddle heel vaak’, zegt Donny Musters van restaurant Dames Pellens in Rijsbergen. Je kunt er echt van alles mee. Het vochtverlies is nihil. Een groot voordeel is bovendien dat het apparaat nauwelijks warmte afgeeft.’ Ook Danny Tsang van restaurant O&O in Sint Willebrord is heel tevreden over de Griddle. ‘Het apparaat is binnen no-time op een hoge temperatuur en dus zeer geschikt voor het snel dichtschroeien van een heerlijk stukje vlees. Ik gebruik de Griddle vooral voor het bereiden van verse schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, krab, grote garnalen en coquilles. De volle smaak van de producten blijft behouden.’

Vissauzen van Oliehoorn Oliehoorn heeft vier vissauzen ontwikkeld: Cocktailsaus, Chilisaus, Ravigotesaus en Remouladesaus. De sauzen zijn verkrijgbaar in kleine en grote emmers.

en Bonfait Griekse smikkelpot. Bereidingswijze: besmeer het brood met Griekse smikkelpot en beleg dit met baby veldsla. Leg hierop een nieuwe plak brood met gerookte zalmplakjes. Leg daar een nieuwe plak brood op en besmeer deze met Griekse smikkelpot. Leg daarop nog een plak brood en garneer deze met fijne surimi, fijne blaadjes sla en fijn geknipte bieslook. Daarnaast presenteerde het bedrijf onder meer een Spinazieschotel die heel gemakkelijk in verschillende laagjes te maken is: eerst een laagje Bonfait aardappelpuree (225 gram), dan een laagje gekookte spinazie (90 gram), daarop een laagje warm gerookte zalm (50 gram) en vervolgens Bonfait kaas-chilisaus (65 gram) met geraspte kaas of pizzakaas (15 gram). De schaaltjes moeten in een voorverwarmde oven op 180 graden gedurende 15 minuten worden gebakken.

Verstegen: Meer doen met bestaande marinades en sauzen De stand van Verstegen is op te delen in drie aspecten: snijdbare sauzen, Oosterse smaken en smakelijke hapjes. Met de snijdbare sauzen, die al vanaf 40 graden smelten, speelt het bedrijf in op de vraag naar gemak. Daarnaast is het advies aan visspecialisten om te proberen meer te doen met de producten die ze al in huis hebben. ‘We hebben nu 28 World Grills in het assortiment en in plaats van nu nummer 29 te lanceren, geven we voorbeelden van wat men allemaal nog meer met de marinades kan doen. Zoals en salades en hapjes, zoals filet American van gerookte zalm. En babi pangangsaus ook heel geschikt voor surimi. De slagers maakten jaren geleden al de stap naar het traiterschap, nu is het de kans voor de visspecialist om wat meer traiteurproducten aan te bieden.’ FILET AMERICAN VAN GEROOKTE ZALM INGREDIËNTEN: - 500 gram zalm (gerookt, gesneden) - 150 gram Verstegen Filet Americain saus - 250 gram Verstegen Veronaise BEREIDINGSWIJZE: Maak de gerookte zalm fijn in de keukenmachine. Voeg de Filet Americainsaus toe en laat glad draaien. Meng de Veronaise er met een garde door. SERVEERTIP: Lekker met zwarte peper en gefruite uitjes. Ook lekker met kapperrtjes.

Onderscheiden met smakelijke gerechten Bonfait toonde diverse smakelijke recepten, waarmee de visspecialist zich kan onderscheiden, zoals bijvoorbeeld de Griekse tompouce met zalm. Hiervoor zijn de volgende ingrediënten nodig: brood (soort naar keuze), baby veldsla, plakjes gerookte zalm, surimi, bieslook

GEMARINEERDE GREEN SHELL MOSSELEN INGREDIËNTEN: - 100 stuks Green Shell Mosselen - 500 gram Cheddar (geraspt) - 1 kilo Verstegen Gratinsaus - 80 gram World Grill Moutarda BEREIDINGSWIJZE: Meng de Gratinsaus met de World Grill Moutarda. Heel de mosselen


FISHT R E N D los van de schep en plaats deze terug. Bedek de mosselen met de aangemaakte Gratinsaus en bestrooi naar smaak met cheddar. BEREIDINGSADVIES: Plaats de gegratineerde green shell mosselen onder een grill tot de Gratinsaus bruin is, of bak de mosselen in de oven op 220 graden voor ongeveer 6 minuten.

Enquête over extra toevoegingen zalm Zalmhuis Steur liet bezoekers een kleine enquête invullen. Daarbij stond de vraag centraal wat bezoekers belangrijker vinden: houdbaarheid of kwaliteit. Zalmhuis Steur wil liever niets toevoegen aan een natuurlijk product en doet dit dan ook niet. Maar het bedrijf wil wel heel graag weten of dit aansluit bij de wens van de afnemers. Gelukkig waren veel mensen bereid om de enquête in te vullen.

tal van producten worden bereid: van ( vis)bitterballen tot een tosti zalm, waarbij het brood warm is en de gerookte zalm koud blijft. ‘Ook voor verse vis is deze innovatie heel geschikt. Zo kan een zeebaars in 2,30 minuten worden bereid. De vis gaart in zijn eigen vocht. De buitenkant wordt knapperig, terwijl het visvlees zo van de graat valt. En zalm is in 1,10 minuten te bereiden, waarbij geen extraolie of vet toegevoegd hoeft te worden.’ Hij

besluit: ‘Met de Merrychef kunnen ondernemers altijd dezelfde kwaliteit bieden, hebben ze geen waste en kunnen ze gerechten à la minute bereiden.’ Hiervoor is alleen een 400V stopcontact nodig. Een eenvoudig te bedienen en duidelijk display zorgt ervoor dat alle medewerkers hiermee kunnen werken. De oven wordt speciaal voor de gebruiker geprogrammeerd en kant en klaar geïnstalleerd.’

Epos lanceert Thaise currysauzen Het najaar start voor Epos met drie nieuwe Thaise Currysauzen. De authentieke Thaise maaltijdsauzen variëren van mild tot pittig en zijn te herkennen aan hun groene, gele en rode kleur. Zo helpt de producent van smaakmakers visspecialisten

aan meer mogelijkheden voor het maaltijdassortiment. Epos lanceerde de curry’s tijdens de Visbeurs in Spakenburg. Inmiddels heeft een selectie van klanten al kennis gemaakt met de curry’s. De Thaise currysauzen zijn in te zetten voor de meest uiteenlopende versspecialisten, omdat ze te combineren zijn met alle soorten vlees, vis en gevogelte. Daarnaast zijn de curry’s te gebruiken voor vegetarische gerechten. Om die diversiteit te laten zien, publiceert Epos de komende weken regelmatig recepten met de maaltijdsauzen.

750 gram wokgroenten met taugé en rode paprika. Het gerecht is als volgt te maken: Snijd de kabeljauw in stukjes en gaar ze ongeveer 4 minuten in de steamer. Blancheer de wokgroenten. Koel terug onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Meng de saus en groenten en leg de vis erop. Consumenten kunnen de maaltijd in 3 tot 4 minuten in de magnetron op 700 watt verwarmen. Tip: Verkoop Atjar Tamboer en Gekruide rijst er los bij.

Epos liet op haar stand Thaise pittigheid met kabeljauw en een vleugje Epos zien. De ingrediënten zijn: 1250 gram Thaise Rode Currysaus, 1000 gram kabeljauw en

Oranda,

de hoog rendement visbakoven van De Kuiper.

Vis voor hond en kat Fisky Pure Fish Pet Food is gezonde honden- en kattenvoer/snacks met als hoofdgrondstof verse reststromen en discards uit de visserijketen. De missie van het bedrijf is om verse reststromen en discards uit de visserijketen te verwaarden om zo verspilling van deze grondstof te voorkomen. ‘Een prachtig idee’, zegt visspecialist Nico Waasdorp. ‘Vroeger haalden mensen ook een visje voor de hond of kat bij de visboer. Bovendien kunnen visspecialisten op deze manier een nieuw segment aanboren, hebben ze een mooi verhaal te vertellen én zit er een grote marge op het dierenvoer.’

De Kuiper Oranda hoog rendement visbakovens onderscheiden zich door het zeer hoog rendement. Alle visbakketels hebben een rendement tussen de 92,7% en 94,9%.

‘Marinade en saus ineen’ Twee van de noviteiten van Hela Thissen zijn de nieuwe Helagusto’s Pusta OG en Pilzrahm OG. Deze romige marinade zijn heel geschikt om te vermengen met vis en groenten. Tijdens het verwarmen van het gerecht in de oven, zet al het vocht dat vrij komt zich om in een saus.

Dynamic Highspeed oven Bert Muller Grootkeukentechniek BV toonde de dynamic highspeed oven Merrychef Trend high power. ‘Deze oven werkt niet alleen snel, maar zorgt er tevens voor dat de kwaliteit van het product behouden blijft’, benadrukt salesmanager Maarten de Monchy. De oven is volgens hem uitermate geschikt voor ambulante vishandelaren die op zoek zijn naar uitbreiding van het assortiment. ‘De ondernemers willen graag meer bieden dan alleen gebakken vis, maar hebben niet genoeg ruimte voor een uitgebreid kooktoestel, terwijl ze deze kleine oven wel kwijt kunnen. En door de hoge snelheid waarop de gerechten worden bereid, is de Merrychef ook heel geschikt voor het gebruik in viswinkels.’Volgens hem kunnen

Daarnaast is de capaciteit van de ketels ook bijzonder hoog: vanaf 25 kW. tot 42 kW. Zo is er voor elke situatie, qua capaciteit, een antwoord.

t rendemen meer dan

92,7%

Door middel van een touch screenscherm is de ketel makkelijk te bedienen en kunt u zelf het vermogen regelen. De Kuiper Horeca Bedrijfsapparatuur is erin geslaagd al haar visbakketels onder de zwaarste keuringseisen met goed gevolg gekeurd te krijgen. In een persoonlijk gesprek overleggen wij graag wat de mogelijkheden zijn, voor u en voor uw specifieke wensen.

Touwslagersweg 13

3449 HX Woerden

085 - 485 14 66

| 11

www.dekuiperhoreca.nl


12 |

FISHT R E N D

Dertiende editie Visbeurs Spakenburg groot succes De dertiende editie van de Visbeurs Spakenburg is een groot succes geworden. Tijdens het evenement, dat maandag 2 oktober aan de Westdijk in Spakenburg werd gehouden, stond het thema ‘de kracht van je ambacht’ centraal. Alle belangrijke (toe)leveranciers in de viswereld presenteerden hun nieuwste producten, diensten en concepten aan visspecialisten.


FISHT R E N D

| 13


14 |

FISHT R E N D INDUS T RIES P E C I A L

B ereila

INDUS T RIES P E C I A L

INDUS T RIES P E C I A L

INDUS T RIES P E C I A L

levert hoogwaardige doseersystemen voor visspecialisten

‘Nooit meer teveel saus weggeven met Disp-o-Electric’ ‘Visspecialisten zijn bereid om te investeren in hoogwaardige dispensers, vertelt Martin Poelhorst, managing director van Bereila. ‘Wij geloven dat duurzame en efficiënte keukentechnologie bijdraagt aan een betere onderneming. Bereila levert hieraan een bijdrage door het ontwikkelen en leveren van innovatieve en gebruiksvriendelijke doseersystemen, zoals onze nieuwe automatische dispenser de Disp-o-Electric.’ Bereila is opgericht in 1950 door de heren Berghuis, Reineking en Laanstra. Omdat het verdelen van de juiste hoeveelheid olie in benzine voor één liter mengsmering een groot probleem was. besloten zij zich gezamenlijk toe te leggen op de ontwikkeling en productie van mengsmeringapparaten. Hun uitvinding was zo bijzonder dat zij meerdere patenten verworven. Duizenden mengsmeringsapparaten en aanverwante artikelen vonden hun weg naar vele oliemaatschappijen, – oliehandels, auto- en rijwielbedrijven. Bij ieder pompstation stond wel een ‘Bereila’, wat voor branchekenners inmiddels een soortnaam was geworden voor mengsmeringsapparaat. In de jaren zestig ontstond de vraag om fritesmachines te ontwikkelen om poederfrites te persen. Met succes werden diverse handmachines ontwikkeld en vonden hun weg wereldwijd. Als constructiebedrijf Bereila verwierf het zich snel een positie in de sector van de voedselverwerkende

industrie in binnen en buitenland. Met de oliecrisis in de jaren ‘70 nam de vraag naar mengsmering af en het bedrijf wijzigde van koers. Bereila ging zich vanaf 1971 specialiseren in sausdoseersystemen. Als eerste presenteerde men de originele ‘Bereila Sauzenbar’. Vervolgens werden er vele uiteenlopende dispensers en doseersystemen ontwikkeld voor toepassing in snackbar, restaurant en fastfoodbedrijf. OVERNAME Sinds maart dit jaar maakt Bereila deel uit van de ASEPT Groep uit Zweden. Door het bundelen van krachten versterken beide bedrijven hun wederzijdse positie en vormen zij samen een wereldwijd opererende one-stop-shop voor ieder type dispenser, voor foodservice en horeca. Waar Bereila geldt als gerenommeerd aanbieder van hoogwaardige roestvaststalen dispensers en doseersystemen, geniet ASEPT een grote bekendheid vanwege het unieke all-in-one dispenserconcept. Dit betekent dat Bereila en ASEPT, beide vanuit hun eigen vestiging in Bedum en Lund (Zweden), een volledige propositie van dispensers en doseersystemen kunnen aanbieden. Door het bundelen van competenties en het combineren van technologieën zijn de bedrijven innovatiever dan ooit tevoren. UITERMATE GESCHIKT VOOR FOODSPECIALISTEN De Bereila doseersystemen zijn uitermate geschikt voor foodsspecialisten, zoals visverkopers, benadrukt managing director Martin Poelhorst. ‘De sausdispensers zijn van een excellente kwaliteit, kennen een lange levensduur en zijn bijzonder gebruiksvriendelijk. De systemen laten zich eenvoudig bedienen, reinigen en onderhouden. We onderscheiden ons doordat we een minimum aan kunststof gebruiken. Andere aanbieders bieden doorgaans pomphuizen van kunststof aan, maar bij ons is dit uitgevoerd in rvs. Wij richten ons namelijk speciaal op de foodservice en in deze branche draait alles om professionaliteit, duurzaamheid en hygiëne.’ Veel doseersystemen worden op verzoek van de klant onder private label

zonder dat daarvoor een compressor benodigd is. ‘De Disp-o-Electric doseert snel, eenvoudig en met een constante, precieze doseerhoeveelheid. Het apparaat is niet alleen uitermate geschikt voor het tappen van saus naast een portie kibbeling, maar ook ideaal voor het afvullen van kant-en-klare bakjes.’

geproduceerd. ‘We mogen een groot aantal Europese gerenommeerde foodproducenten tot onze afnemers rekenen’, vertelt Poelhorst. ‘We zijn gespecialiseerd in de ontwikkeling en vervaardiging van klantspecifieke, maatwerk doseeroplossingen en private label dispensers. Vaak je zie in plaats van Bereila de fabrikant- of merknaam van een saus op een dispenser staan, maar deze apparaten komen dan meestal uit onze fabriek, waar ze onder ‘private label’ vervaardigd zijn.’ SAUZENBARS Bereila biedt een zeer uitgebreid assortiment sauzenbars, combisets en Heveldispensers aan. Zo is de Bereila Sauzenbar het meest gebruikte bainmarie systeem in de Nederlandse snackbar en cafetaria, voor het warmhouden en doseren van satésaus en andere warme sauzen. ‘De thermostatische temperatuurregeling houdt de saus exact op de gewenste temperatuur zonder dat deze aankoekt. De saus blijft lang vers en smakelijk’, weet Poelhorst. De onverwarmde Sauzenbar is uitgerust met twee, drie of vier sauscontainers. De inzetbakken hebben een inhoud van 3 liter en zijn vervaardigd uit hoogwaardig kunststof. De ronde hoeken onderin maken een vlotte eenvoudige reiniging mogelijk.

doseren van koude, eventueel huisgemaakte sauzen. HEVELDISPENSERS Daarnaast biedt Bereila een groot assortiment heveldispensers aan voor het vlot en hygiënisch doseren van mayonaise, fritessaus, ketchup, curry en andere gelijksoortige sauzen uit emmer.‘Deze onderscheiden zich van andere merken door hun blijvende fijne bediening, de toepassing van louter massieve kunststofdelen en het roestvaststalen, zout- en zuurbestendige pomphuis. Uitblinker in het hevelassortiment is de First Class dispenser. ‘Dit unieke model is speciaal ontwikkeld voor dikke geëmulgeerde sauzen zoals mayonaise, fritessaus en vissauzen’, vertelt Poelhorst. ‘De speciale volgschijf ligt op de saus en zorgt dat deze egaal en gelijkmatig zakt met het verbruik. Daardoor kan de menner tot 98 procent worden geledigd.’

COMBI SET De Bereila Combi set is ontwikkeld als dispenser voor in de professionele keuken of aan de counter, en bestaat uit een hoogwaardige roestvaststalen container en een Bereila sauspomp. Ideaal voor het vlot en hygiënisch

Tijdens de Visbeurs sprak Poelhorst met verschillende ondernemers, die vonden dat hun personeel teveel saus in de bakjes tapte. ‘Met ons automatische doseersysteem wordt dit voorkomen. Per saus kan gekozen worden uit twee instellingen voor de doseerhoeveelheid en de doseersnelheid. De gebruiker kan deze zelf softwarematig instellen. Zo kan bijvoorbeeld voor één saus een grote, vlotte dosering worden ingesteld, evenals een kleinere portie bij een lagere snelheid. Doordat je zowel de snelheid als de hoeveelheid kunt instellen, wordt altijd precies de juiste hoeveelheid saus met de klant meegeven en zodoende kan de visspecialist dus kosten besparen.’ ZUINIG Poelhorst benadrukt dat het systeem daarnaast ook heel energiezuinig is. ‘Voor de Disp-o-Electric is geen compressor nodig. Het systeem werkt geheel elektrisch, veilig en zuinig op 24 volt laagspanning. Door toepassing van laagspanningsmotoren is het stroomverbruik gering .’ Door de handige constructie van het systeem is het wisselen van sauzen net zo eenvoudig als het wisselen van handbediende en pneumatische systemen. Het apparaat heeft weinig onderhoud nodig en is het gemakkelijk te reinigen. ‘De doseerunits zijn eenvoudig weg te nemen en het pomphuis is gemakkelijk te demonteren.’

GASTRONORM DISPENSERS De Bereila Gastronorm dispensers zijn specifiek ontwikkeld voor toepassing in de professionele grootkeuken, voor de dosering van warme en koude sauzen. Deze dispensers laten zich licht en gemakkelijk bedienen. PNEUMATISCH DOSEERSYSTEEM DISP-OMATIC De laatste tijd komen de pneumatische en sinds kort ook de automatische systemen steeds meer in de belangstelling. ‘We hebben beiden in ons assortiment opgenomen. Ons pneumatische sauzendoseersysteem Dispo-Matic doseert met groot gemak, vlot en efficiënt, koude sauzen zoals fritessaus, mayonaise, curry, ketchup, en ook speciaalsauzen zoals knoflook-, ravignotte- en remouladesaus’, legt Poelhorst uit. De pneumatische systemen hebben volgens hem als voordeel dat de sauzen op maximaal 5 meter afstand kunnen staan, bijvoorbeeld in een apart depot. Bovendien zijn de systemen populair, omdat ze uitermate gemakkelijk te bedienen zijn. DISP-O-ELECTRIC Tijdens de Visbeurs in Spakenburg heeft Bereila een uniek, automatisch systeem gepresenteerd: de Disp-oElectric. Ook dit apparaat is gemakkelijk te bedienen. Het grote voordeel van dit unieke, nieuw innovatieve en stijlvolle sauzendoseersysteem is volgens Poelhorst dat met groot gemak automatisch en efficiënt koude sauzen kunnen worden getapt

Het elektrisch doseersysteem is volgens hem heel geschikt voor op het werkblad, de counter of het buffet. ‘Het zuivere, keurig afgewerkte roestvaststaal van de bedieningsunit zorgt bovendien voor een professionele en hygiënische uitstraling.’ De sauzen in emmers of zakken kunnen direct onder de Disp-o-Electric worden De innovatieve Disp-o-Electric is leverbaar als automatisch doseer systeem voor twee of drie koude sauzen. Naast de standaarduitvoering voor emmers zijn er diverse combinatiemogelijkheden voor zakken (Bagin-box). Voor meer informatie zie: www.bereila.nl.


FISHT R E N D ST591

van

I nnovatieve F resh F ood C ooler B ag

S teen F.P.M. I nternational :

Nieuwe generatie ontgraatmachine voor zalm en ander vissoorten STEEN F.P.M. International heeft diverse veranderingen doorgevoerd, waardoor de pinbone remover ST591 nóg beter aansluit bij de wensen van de gebruiker. Zo is de veiligheid van de machine verder vergroot, is het apparaat ook geschikt gemaakt voor het ontgraten van andere vissoorten, zoals zalmforel, en is de machine ook leverbaar met een langere kabel van 2000 mm. STEEN F.P.M. International is al meer dan 55 jaar actief in de visverwerkingsindustrie en heeft daardoor veel ervaring en knowhow opgebouwd. Met deze twee belangrijke features is het bedrijf afgestapt van de conventionele ontwerpen en heeft het een nieuwe generatie ontgraatmachines ontwikkeld voor de professionele gebruiker. De ontgraatmachines kenmerken zich door een krachtigere motor en een betrouwbaar aandrijvingssysteem. Met de ST591 kunnen gemakkelijker en sneller graten uit vis worden verwijderd, terwijl er een hoge kwaliteit van afgewerkt product wordt verzekerd. SEMIAUTOMATISCH ONTGRATEN De nieuwe machine, de ST591, is volgens Laurenz Seesing van STEEN, heel geschikt voor de kleine en middelgrote viswinkels. ‘Het ontgraten is altijd een lastig werkje. Handen kunnen verkrampen en de graat van de vis kan afbreken, waardoor de structuur van de filet kan beschadigen. Met onze ST591 kunnen ondernemers de stap maken van manueel naar semiautomatisch’, legt hij uit. ‘Men kan de machine op de vis zetten en vervolgens worden alle graten van kop naar staart verwijderd. Met onze machine gaat het werk niet alleen veel sneller, maar men is er ook zeker van dat alle graten uit de vis worden verwijderd en dat

| 15

is natuurlijk precies wat de klant graag wil. Daarom wordt onze machine veelvuldig geprezen om het gebruikersgemak en is hij voor veel ondernemers een echt ‘hebbedingetje’.’ Ook grote bedrijven hebben vaak achter een automatische ontgraatmachine in semiautomatisch apparaat staan, weet Seesing. ‘Een automatische machine kan niet alle graten 100 procent verwijderen. Er zullen er altijd een paar overblijven. Bovendien kunnen deze machines de kopgraat niet weghalen. De ST591 kan dit wel en daarom heeft men voor controle en het verwijderen van de kopgraat vaak deze machine in de fabriek staan.’

VERBETERINGEN Om de pinbone remover nog beter aan te laten sluiten op de vraag van de klant heeft STEEN diverse verbeteringen doorgevoerd. ‘We hebben de veiligheid van de machine vergroot door de software aan te passen’, vertelt Seesing. ‘Als er voorheen tijdens het proces iets vreemds, zoals bijvoorbeeld een handschoen, de machine raakte, dan werd deze door de machine getrokken en liep men het risico op beschadiging van het apparaat. Nu hebben we een nog betere balans kunnen vinden tussen de kracht die nodig is om een graat te verwijderen en het voorkomen van gevaarlijke situaties. De machine heeft nog steeds genoeg kracht voor het ontgraten, maar zal een vreemd voorwerp niet meer door de machine trekken.’

ZALMFOREL Wat de machine tevens zeer interessant maakt, is dat naast het perfect ontgraten van zalm, de machine ook andere vissoorten met een heel mooi resultaat kan ontgraten. ‘Een zalmforel heeft een hele andere structuur van zalm; het visvlees is veel zwakker. Daardoor zou een ontgraatmachine de vis kunnen beschadigen. Maar daar hebben wij een oplossing voor gevonden’, vertelt de woordvoerder trots. ‘Bij de nieuwe machines kan de snelheid worden geregeld. Voor het ontgraten van zalmforel is een andere instelling nodig en door het aanpassen van de software kunnen we de minimum snelheid heel laag zetten, terwijl de maximum snelheid hetzelfde blijft. Zo kunnen ondernemers dezelfde machine gebruiken voor meerdere vossoorten.’ Een derde verbetering is een langere kabel. ‘Sommige ondernemers willen de machine aan de muur hangen en soms bleek de kabel wat te kort te zijn. De ST591 heeft nu verschillende lengtes van kabel, waarbij de langste nu een lengte heeft van 2000 mm.’ Het nieuwe model is inmiddels in volle productie en wordt deze wereldwijd verdeeld. De machine was ook te zien tijdens de Visbeurs in Spakenburg. ‘We hebben hier hele goede reacties op gekregen’, vertelt Seesing, die benadrukt dat STEEN blijft meedenken met de klant en blijft innoveren om haar machines verder te verbeteren. Voor meer informatie zie: www.steen.be.

‘Eén tas voor zowel warme als koude visproducten’ F&F Verpakkingen uit Harderwijk heeft tijdens de Visbeurs in Spakenburg een uniek product gepresenteerd voor visspecialisten: de Fresh Food Cooler Bag. Deze big shopper thermotas heeft een apart koelvak, waardoor klanten hun overige boodschappen en visproducten in één tas, maar wel gescheiden van elkaar, kunnen meenemen. Ook is het mogelijk om in de tas zowel koude als warme visproducten te vervoeren. Een innovatie voor de visbranche’, zegt Sander Boonen namens het bedrijf. ‘Naar aanleiding van onze introductie op de Visbeurs hebben we veel positieve reacties gekregen’, aldus Sander Boonen. ‘De tassen vielen echt in de smaak. Ze bieden een innovatieve oplossing voor het meenemen van warme en koude vis in één tas. De tassen zijn duurzaam en hierdoor meerdere malen te gebruiken. De shoppers vormen een mooie kans voor de visspecialisten om zich te onderscheiden. We hebben naar aanleiding van de beurs al diverse aanvragen mogen noteren.’ F&F Verpakkingen, dat al ruim twintig jaar bestaat, is specialist in draagtassen en verpakkingen voor allerlei sectoren, waaronder de vissector. ‘We zijn een echt Harderwijks bedrijf, dus de passie voor vis zit in onze genen’, aldus Boonen. Voor visspecialisten biedt F&F Verpakkingen een compleet concept aan. ‘We verkopen bijvoorbeeld allerlei soorten draagtassen, waaronder de populaire papieren take-away tassen, en vetvrije verpakkingen. Maar ook voor stickers, cadeaubonnen tot luxe dozen kan men bij ons terecht’, legt Boonen uit. ‘Met als groot voordeel dat we een eigen studio hebben. Als klanten zelf een bepaald ontwerp op de tassen of verpakkingen willen zetten, dan controleren wij of dit aan alle voorwaarden voldoet. Bovendien kunnen we ook zelf voor onze klanten een ontwerp maken. Dat biedt grote voordelen. Er zijn

maar weinig verpakkingsbedrijven die deze service bieden.’ Bovendien kan F&FVerpakkingen grote volumes in één keer bestellen, waardoor er scherp ingekocht kan worden. Deze gunstige prijzen worden vervolgens doorberekend aan de klanten.

FRESH FOOD COOLER BAG Op het gebied van verpakkingen in de vissector merkt Boonen een duidelijke verschuiving van plastic tassen naar herbruikbare tassen en mooie papieren take-away tassen. De Fresh Food Cooler Bag is daarbij natuurlijk de ultieme herbruikbare tas, benadrukt hij.‘De tas is onbedrukt te verkopen, maar kan ook met ieder gewenst logo worden bedrukt. Ook het formaat kan aangepast worden aan de wensen van de klant. Tijdens de beurs hebben we het formaat van een shopper bag laten zien, maar we kunnen de tassen helemaal custommade leveren, dus alles is mogelijk.’ De tas leent zich volgens Boonen uitstekend voor een klantenactie. ‘Visspecialisten kunnen de klanten voorbeeld met een stempelkaart voor de tas laten sparen, ze kunnen de tas laten gebruiken als statiegeldtas of bijvoorbeeld cadeau geven bij een bestellingen van meer dan €50,-.’Ook verkopen in de winkel is volgens hem een optie.‘De tassen kunnen gemakkelijk voor €4,95.- worden verkocht.’ Naar aanleiding van dit artikel kunnen lezers van Fish Trend gebruik maken van een eenmalige introductiekorting op de Fresh Food Cooler Bag. Men hoeft hierbij bij een bestelling geen repokosten te betalen, ter waarde van € 295,- op basis van een bedrukking van één kleur.

Voor de cijfers achter de vis. Foto's: DUPAN

Profinis ■ Postbus 110 ■ 8320 AC Urk ■ 0527-681726 ■ www.profinis.nl

112789_Profinis_opmaak advertenties.indd 3

Als Uw Vis Echt Belangrijk Is!

www.hevel.nl

vacuumzakken.strook.vis_Opmaak 1 23-12-15 10:09 Pagina 1

27-12-11 16:09


16 |

FISHT R E N D

Maxima Seafood introduceert E-nummervrije coquilles In aanvulling op het assortiment coquilles met goedgekeurde E-nummers brengt Maxima Seafood uit IJmuiden nu ook coquilles zonder E-nummers op de markt. ‘Eerder al hadden we de stap gezet om coquilles zonder fosfaat op de markt te brengen en naar aanleiding van de trend om steeds minder E-nummers te gebruiken en van vragen van onze klanten is het ons gelukt om ook een E-nummervrije variant op de markt te brengen’, vertelt directielid Martijn Spilt namens het bedrijf.

coquilles in eigen hand heeft. ‘Van aankoop bij de bron tot de verwerking en distributie.’ Dat is volgens hem één van de vele voordelen van de fusie tussen Gebroeders Bakker en Karelhoeve, twee visgroothandels in IJmuiden. ‘We kwamen elkaar regelmatig tegen in de markt. En dat resulteerde in een vruchtbare samenwerking. Vooral wat betreft afzetgebieden zijn de twee mooi complementair. Een optelsom van inkoopkanalen resulteert in een nóg veelzijdiger en aantrekkelijker assortiment.’ Het afgelopen jaar heeft een effi-

HR V isbakovens

van

D e K uiper H oreca B edrijfsapparatuur :

‘Niet alleen zeer energiezuinig, maar ook heel compact’ Ruimte- en energiebesparing staat centraal bij De Kuiper Horeca Bedrijfsapparatuur. De nieuwste generatie visbakovens zijn volgens eigenaar Jaap van Ewijk niet alleen de meest energiezuinige visbakovens, met uitstekende bakcapaciteit en de minste liters olie in de hoog rendement ketels, maar ook nog eens heel compact. ‘We zijn heel bewust bezig met het bouwen van apparatuur waarbij de jaarlijkse kosten zo laag mogelijk worden gehouden’, legt Van Ewijk uit. ‘Daarbij houden we volop rekening met het rendement. We zorgen ervoor dat het aantal liters in de hoog rendement ketels zeer goed overeenkomt met het vermogen. Qua inhoud scheelt dat zo’n drie tot vijf liter ten opzichte van andere aanbieders en dat betekent een verschil van honderden liters op jaarbasis.’ Een andere innovatieve en kostenbesparende toepassing is de vermogensregelaar in de touch screen. ‘Hiermee kunnen visspe-

Maxima Seafood is altijd in beweging, benadrukt Spilt. ‘We willen een voorloper zijn in de markt en spelen daarnaast zo goed mogelijk in op vragen van onze klanten.’ De E-nummervrije coquilles zijn daar volgens hem een goed voorbeeld van.‘Na de stap gemaakt te hebben om geen fosfaat te gebruiken, zijn we gaan testen of het mogelijk is om coquilles zonder E-nummers op de markt te brengen zonder concessies te doen op het gebied van prijs of houdbaarheid. En dat is ons gelukt.’ HELE KETEN IN EIGEN HAND Groot voordeel is volgens hem dat het bedrijf de hele keten van

Vraag nu een Gratis licentie aan!

ciëntieslag plaatsgevonden en daar plukken we nu onze vruchten van, legt Spilt uit. ‘We hebben ongeveer een jaar nodig gehad om beide bedrijven te integreren en alle spreekwoordelijke radars te kunnen laten draaien. De zaadjes zijn gepland en nu is het tijd om te oogsten. Door de fusie is niet alleen ons assortiment verbreed, maar ook de distributie verder verbeterd en zijn we inkoopkrachtiger geworden, waardoor we onze klanten een nog betere prijs kunnen leveren. We hebben nu het hele traject van inkoop aan de bron tot be- of verwerking in eigen hand en dat resulteert zich in innovaties, zoals de E-nummervrije coquilles.’

cialisten zelf het vermogen van de hoogrendement branders in het apparaat regelen en bepalen ze dus ook zelf hoeveel de oven in piek- en in daluren verbruikt.’ Verder is het mogelijk om een vijfstanden toerenregelaar te plaatsen op de afzuiginstallaties van de HR-ovens, vervolgt Van Ewijk. ‘Zo kan de ondernemer zelf bepalen hoeveel lucht er afgezogen wordt. Natuurlijk worden de bakdampen wel goed afgevoerd, terwijl er minder warme lucht uit de zaak wordt gezogen en de verwarming dus minder hard hoeft te draaien. Ook dat kan een behoorlijke besparing opleveren.’ KLEINE OPPERVLAKTEN Naast alle energiebesparende toepassingen en de uitstekende bakcapaciteit zijn de visbakovens van De Kuiper ook nog eens zeer compact. ‘We zijn erin geslaagd om de meest kostenbesparende ketels in een zeer compact jasje te gieten’, vertelt de ondernemer trots. ‘Hierdoor kunnen er centimeters winst worden geboekt. Voor klanten betekent dit een geweldige, zuinige, kosten-

besparende visbakoven op een kleiner oppervlak. Zo is het ons gelukt om onze ovens voor de ambulante handel 10 centimeter minder diep te maken, waardoor er meer werkruimte overblijft voor het personeel. Dat wordt zeer gewaardeerd, want de ruimte is in de wagens meestal een probleem’, aldus Van Ewijk, die toevoegt dat de vraag naar marktmodellen en stand alone’s de laatste tijd een enorme vlucht neemt. De Kuiper is toonaangevend in het meedenken met de klant, benadrukt de ondernemer. ‘Zo bouwen we bijvoorbeeld bij een bain marie het warmte-element onder de bodem in plaats van erin. Daardoor komt er geen kalkaanslag op het element en wordt de levensduur aanmerkelijk vergroot.’ Door alle innovaties is het bedrijf de laatste tien jaar flink gegroeid. ‘We zijn uitgegroeid van het kleinste jongetje van de klas tot een volwaardige speler in de markt’, vertelt Van Ewijk tevreden.

ARCO S olutions uit

H orst

verhuist

naar nieuwe bedrijfslocatie

ARCO uit Horst is naar haar nieuwe bedrijfslocatie aan de Venrayseweg 141 in Horst vershuisd. Het bedrijf, dat innovatieve technieken ontInnovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal wikkelt voor het optimaliseren van productieprocessen, groeide de afgelopen jaren fors. Daarom investeert ARCO in een nieuwe locatie. ARCO verwacht daar binnen enkele jaren werk te bieden aan 150 technisch geschoolde HBO’ers en MBO’ers.

Evenboersweg 10 | 7711 GX Nieuwleusen [t] 0529 48 22 44 | info@josto.nl | www.josto.nl

Iedereen houdt van paling! Paling maakt al eeuwen deel uit van de Hollandse

cultuur. Natuurlijk moeten wij zuinig zijn op ons erfgoed.

Consumenten maken bewuste keuzes. Zo ook voor paling die gegarandeerd bijdraagt aan projecten en onderzoeken die de palingstand helpen verbeteren.

Bewuste klanten kiezen paling met het blauwe ESFlogo. Vraag daarom vandaag nog een gratis licentie

aan via info@dupan.nl. Voor u als verkoper zijn daar geen kosten aan verbonden.

www.dupan.nl

Bedrijven in onder andere de food & agri, supply chain, industrie, bulk solids en recycling industrie, hebben een grote behoefte aan kostenreductie terwijl ze tegelijkertijd op zoek zijn naar slimme manieren om hun capaciteit, productiviteit, service en kwaliteit te vergroten. Voor deze bedrijven ontwikkelt en fabriceert ARCO niet alleen transportbanden en installaties voor bulk- en pallethandling. ARCO ontwikkelt en levert ook de bijbehorende automatisering. Slimme software die data uit alle installaties en machines binnen één productieproces verzamelt, analyseert en gebruikt om alle technische onderdelen intelligent met elkaar te laten samenwerken. Aan deze combinatie van mechanisering, robotisering en automatisering is grote behoefte.


FISHT R E N D U nieke

service van

| 17

T winpack S pecial P roducts :

‘Visbedrijven kunnen hun eigen pallet samenstellen’ Twinpack Special Products uit Barneveld biedt een unieke service aan ondernemers in de visindustrie. Zij kunnen namelijk zelf hun pallets samenstellen. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat de pallets optimaal aansluiten bij het gewenste gebruik. Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Klanten kunnen bijvoorbeeld kiezen voor pallets die aan de onderzijde open of juist gesloten zijn en voor wel of geen gesloten bovendek. Verder is het mogelijk om pallets met staal te versterken, om zodoende de pallets in stellingen te kunnen gebruiken. Ook kunnen de pallets van rubberen noppen en microchips voorzien worden.

nokken kunnen zelfs worden na geleverd, zodat men ze zelf gemakkelijk met een rubberen hamer in de pallets kan slaan.’ MICROCHIPS Sinds kort kunnen de pallets ook worden voorzien van microchips. ‘We verwachten dat hier steeds meer vraag naar zal komen’,

aldus Wagelaar. ‘Track & Trace' is inmiddels gemeengoed geworden. Dit gebeurt onder meer door barcodes, maar ook met microchips in pallets, die door een handscanner ingelezen kunnen worden. We merken dat

steeds meer bedrijven hier behoefte aan krijgen en daarom hebben we besloten op deze vraag in te spelen. We verwachten dat de vraag naar microchips in pallets in de toekomst verder zal stijgen.’ De Very Important Pallets zijn verkrijgbaar in de maten 800x1200 en 1000x1200 mm en kunnen zowel in nieuw plastic als wel in gerecycled materiaal worden uitgevoerd. De standaardkleuren van de pallets zijn wit, blauw en zwart, maar op verzoek van de klant kunnen ze in alle RAL-kleuren worden besteld. Bij deze laatste mogelijkheid geldt een

Bedrijven kiezen steeds minder vaak voor goedkope, kwalitatief mindere pallets voor intern gebruik, merkt Jacco Wagelaar, managing director van Twinpack Special Products op. ‘Steeds meer komt het besef dat goedkoop duurkoop is en daardoor wil men graag iets meer uit te geven voor een kwalitatief uitstekende pallet.’ De VIP Palletserie (Very Intelligent Pallet), die Twinpack onder de naam Pallet & Co heeft geïntroduceerd, is voor bedrijven in de vissector, volgens Wagelaar, de hoogst kwalitatieve, meest robuuste en meest veelzijdige pallet die in de markt beschikbaar is. ‘Dat maakt de pallets heel geschikt voor de vissector, waar soms nogal ruw met pallets wordt omgesprongen. Een lange levensduur en dus een goede kwaliteit is van groot belang’, legt hij uit. ‘Daarom hebben we de wanden van onze VIP pallets op de meest kritische punten extra verdikt. Het komt regelmatig voor dat de lepels van vorkheftrucks de plastiek pallets 'rammen'. Deze aanrijschade leidt vaak tot gaten in de pallets. Via deze gaten komt er water in de pallets wat op den duur leidt tot schimmelvorming. Vanuit hygiënisch oogpunt is dit zeer onwenselijk. Bij de VIP pallets kunnen dit soort definitieve beschadigingen tot een minimum worden beperkt.’ ZELF SAMENSTELLEN Twinpack biedt de mogelijkheid om pallets zelf samen te stellen. ‘Dit is uniek in de markt’, benadrukt Wagelaar. ‘Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Open of gesloten bovendek, open of gesloten runners. Staalversterking voor stellinggebruik. Het bovendek van de pallets is voorzien van ergonomische handgrepen, waardoor het handmatig verplaatsen minder zwaar wordt. Daarnaast is het mogelijk om de pallets op iedere gewenste plaats van rubberen noppen te voorzien. Dit is heel handig voor ondernemers in de visindustrie, weet de directeur. ‘In deze sector wordt veel met natte producten en met water gewerkt. Daardoor worden de pallets glad en kunnen ze van de vorkheftrucklepels afschuiven. Dit probleem wordt voorkomen door rubber nokken aan de boven- en onderzijde te plaatsen. ‘Bij veel palletleveranciers moet men van tevoren aangeven of pallets van rubberen nokken voorzien dienen te worden. Onze productie is zo gefaciliteerd dat men op ieder gewenst moment kan besluiten extra nokken toe te voegen. De

minimum afname van 500 exemplaren. Ook het bedrukken van de pallets met een bedrijfsnaam of logo is geen enkel probleem en Twinpack Special Products zorgt voor een snelle levering. Naast de VIP series levert Twinpack ook de A serie pallets. Ook deze pallet is van zeer goed kwaliteit, echter bevat minder opties in vergelijk tot de VIP serie en is daarom ook goedkoper. Voor meer informatie zie: www.pallet-co.nl.

Variëren met

Verstegen,

najaarssmaken

de sauzenspecialist voor specialisten

Als versspecialist biedt u uw klanten graag onderscheidende concepten, en daar helpen wij u graag mee. Wij reizen de hele wereld over voor de beste ingrediënten die we bij de oorsprong inkopen. Hiermee creëren we een rijk aanbod aan kwaliteitssauzen, waarmee ú alle kanten op kunt. Zo creëert u in een handomdraai nieuwe gerechten en smaakcombinaties door simpelweg de saus te wisselen. Dit najaar inspireren we u graag met Oosterse en Snijdbare sauzen. Volle smaken om elk gerecht net dat beetje extra te geven. Van buffetten, luxe gerechten voor de feestdagen tot verwarmende stoofgerechten tijdens het onstuimigste herfstweer. Laat het najaar maar komen!

Verstegen Spices & Sauces b.v., Telefoon: +31 (0)10 245 51 00, E-mail: freshservices@verstegen.nl, www.verstegen.eu

VAM 21707024 AD Najaarsconcepten 2017 Vis 2 210x297 V2.indd 1

02-08-17 13:19


FISHT R E N D

12 34 34

of gegrild als een filet of hele vis, is een gastronomische beleving. Deze vis is hiermee een prachtig alternatief voor bedreigde blauwvintonijn of zwaardvis en wordt duurzaam geproduceerd - zonder chemicaliën, antibiotica of vaccins, met 100 procent groene energie en de hoogste kwaliteit biologische, niet genetisch gemanipuleerde voeding - hier in Europa. Dit alles dankzij innovatieve technologie, ontwikkeld door Kingfish Zeeland. Kingfish Zeeland heeft als missie om zowel topkoks (èn hun veeleisende klantenkring) als de enthousiaste thuiskok te kunnen laten genieten van de meest pure, verse en duurzame vis. Om hen te inspireren de grenzen van hun creativiteit op te zoeken en hun unieke culinaire vaardigheden ten volle te tonen. Om hun fantasie te prikkelen

NIEUWE CULINAIRE ERVARING In plaats van verdere overbevissing van onze oceanen, of het milieu met kooikweek te belasten, heeft Kingfish Zeeland een duurzaam en innovatief kweekproces ontwikkeld. Om ervoor te zorgen dat onze vissen altijd in zuiver water zwemmen, gebruiken we schoon zeewater uit de Oosterschelde, een Natura 2000 natuurreservaat. Ons recirculerende aquacultuursysteem (RAS) biedt tal van voordelen. Het verplaatst de wetenschap en de praktijk van de aquacultuur naar het land, waar het nauwkeurig gemonitord en gecontroleerd kan worden terwijl de productie niet van invloed op de omgeving is. Deze comfortabele, stressvrije omgeving is ideaal voor het diervriendelijk kweken van pure en gezonde vis, het equivalent van Kobe-beef. Verder voegen we niets toe. Het RAS-proces ondersteunt antibioticavrije groei en we gebruiken alleen het hoogste niveau van niet genetisch gemanipuleerde biologische voeding (hetgeen ook nog leidt tot een hoog niveau van gezonde Omega 3). Tenslotte draait onze kwekerij op 100% groene energie en zijn we bezig met het verkrijgen van Best Aquaculture Practices (BAP) en Aquaculture Stewardship Council (ASC) certificering. Voor meer informatie zie: www.kingfish-zeeland.com.

ZELFSTANDIGENAFTREK Vele ondernemers maken als persoon gebruik van deze aftrekpost. Een mooi vast bedrag per jaar van € 7.280 op jaarbasis. De bedoeling van de nieuwe maatregel is om dit bedrag alleen nog in aftrek te laten brengen in de eerste belastingschijf, tegen het laagste tarief dus. Dat houdt in dat de aftrek vanaf 2020 jaarlijks wordt beperkt met 3 procent. Dan wordt in 2025 bereikt dat de aftrek alleen nog kan over de eerste belastingschijf. Per saldo gaat u dan ruim € 900 meer belasting betalen. Voor vele zzp-ers in de visverwerking en maritieme sector een forse aderlating. VENNOOTSCHAPS­ BELASTING Hier gaat echt iets moois gebeuren. Vanaf het jaar 2019 wordt het tarief voor de vennootschapsbelasting flink verlaagd. Ons nieuwe kabinet is echt bezig om van Nederland een mooi land te maken voor buitenlandse investeerders, ondernemingen. Om de term belastingparadijs maar even niet te gebruiken. Het voorstel is om het tarief van de eerste schijf tot € 200.000 te verlagen tot 16 procent in 2021. Tegelijk wordt het tarief van de winsten boven de € 200.000 verlaagd tot 21 procent. Toch een verlaging van 4 procent. Doe uw voordeel hiermee. VERLIESVERREKENING Helaas wordt de mogelijkheid om verliezen in de toekomst te

verrekenen fors beperkt. De achterwaartse verliesverrekening van één jaar blijft gelukkig in stand. Echter nu kunt u nog negen jaar voorwaarts een verlies verrekenen. Dat wordt met de nieuwe plannen slechts zes jaar. U dient daardoor uw begroting met betrekking tot innovaties, R&D kosten, hoge aanvangsinvesteringen en aanloopverliezen nog scherper op te stellen om te zorgen dat eventuele fiscale verliezen binnen deze periode kunnen worden verrekend. AFSCHRIJVING GEBOUWEN Wanneer een pand in eigen gebruik is, mag in de vennootschapsbelasting het pand worden afgeschreven tot maximaal 50 procent van de WOZ-waarde. Dit wordt de bodemwaarde genoemd. Echter vanaf 1 januari 2019 gaat de bodemwaarde omhoog naar 100 procent van de WOZ-waarde. Daarmee zal voor velen de fiscale afschrijving vervallen of fors naar beneden gaan. Een voorbeeld ter verduidelijking. Stel uw pand heeft een boekwaarde van € 400.000. De WOZ-waarde bedraagt € 300.000. Dan heeft u nu nog de mogelijkheid om € 250.000 af te schrijven in de komende looptijd. Bij de nieuwe situatie gaat de afschrijvingsmogelijkheid omlaag naar € 100.000. Zou de komende looptijd nog twintig jaar zijn geweest, dan wordt de jaarlijkse fiscale afschrijving met € 7.500 verminderd. VERLICHTING LOONDOORBETALINGSVERPLICHTING De loondoorbetalingsverplichting voor kleine werkgevers (tot 25 werknemers) wordt verkort van twee jaar naar één jaar. De dekking voor de daaruit voortvloeiende kosten zal door middel van een uniforme lastendekkende premie worden doorberekend aan de kleine werkgevers. Uiteraard is door ons een kleine greep uit een breed scala van belastingmaatregelen genomen. Indien u onzeker bent over wat u als ondernemer te wachten staat en hoe daarop geanticipeerd moet worden, dan is een gesprek met uw adviseur onontbeerlijk. Profinis is natuurlijk altijd bereid u te helpen.

De auteur van dit artikel, Hein Bakker, is werkzaam bij Profinis Accountants en Adviseurs op Urk. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via tel: 0527 – 681726. Zie ook: www.profinis.nl. Heeft u zelf een suggestie voor een onderwerp voor deze rubriek? Laat het ons weten via een e-mail naar redactie@fishtrend.nl.

56

56

56

Dit terwijl de kwekerij pas op vrijdag 30 maart 2018 officieel wordt geopend. Volgens directeur/ eigenaar Mart Scherp is deze vis zeer bijzonder en veelzijdig te bereiden:

PURE PACIFIC YELLOWTAIL Pacific Yellowtail is een exclusieve vissoort, ook wel Kingfish en Hiramasa genoemd, die zo zeer wordt gewaardeerd in het Westen dat ze over duizenden kilometers vanuit Japan en Australië wordt aangevoerd. De vis is zeer geliefd bij top-koks vanwege de stevige textuur en de sublieme, zachte smaak. Pacific Yellowtail, geserveerd als sushi, sashimi, gerookt, gekookt

met de beste, premium kwaliteit Pacific Yellowtail nu en later ook andere premium zeevruchten. Innovatie voor gastronomisch eten. Op een duurzame manier.

WBSO Een populair gebruikte fiscale subsidiemogelijkheid was de WBSO. Door zijn populariteit zijn de kosten van deze subsidie fors gestegen. Derhalve heeft het kabinet gemeend om de tarieven aan te passen naar beneden. De uren die u gaat besteden aan onderzoek en ontwikkeling gaan u per saldo meer kosten. De verlaging van het tarief in de eerste schijf is 2 procent en in de tweede schijf 1 procent. Dat is tenminste de verwachting. In november weten we het zeker. Dan wordt het voorstel definitief vastgesteld als de Tweede Kamer ook akkoord gaat.

10

Op dinsdag 17 oktober kregen (vak) pers en inkopers van groothandel en supermarktketens de gelegenheid om voor het eerst kennis te maken met de Yellowtail op het gebied van de kweek en smaak.

Het gezuiverde Oosterscheldewater heeft een positieve invloed op de kweek. De vis wordt bovendien gevoed met organisch voedsel (onder andere vismeel gemaakt van slachtafval) en er wordt geen antibiotica toegevoegd. Tot slot vindt de kweek op duurzame wijze plaats met groene energie. Windenergie alsook warmtepompen worden bij het kweekproces toegepast.

Nu het nieuwe kabinet nagenoeg een feit is en de kabinetsmaatregelen bekend zijn geworden, wijzen wij u op enkele belangrijke veranderingen. Eens kijken of u ook vertrouwen in de toekomst heeft met het nieuwe regeerakkoord.

89

Yellowtail is een vissoort die te vergelijken is met de stevige bite van tonijn. De vis heeft een delicate smaak en geen extreme vissmaak. De kleur van de filets is lichtroze/ wit. Kortom, een veelzijdige vis die in Zeeland op het land in een gesloten systeem en duurzaam wordt gekweekt. De eerste kweek vond vanaf juni 2017 plaats in het bijgebouw op het terrein van Kingfish Zeeland, nabij de Zeelandbrug. Deze kweek blijkt nu zo’n succes te zijn - de groei van de deze vis heeft de stoutste verwachtingen overtroffen - dat de directie van de kwekerij besloten heeft de vis een half jaar eerder dan gepland te introduceren.

‘De vis kan gerookt worden, zoals zalm, kort gegrild/gebakken in pan of op BBQ, rauw als tartaar, dungesneden en gemarineerd, als Sashimi, of als Ceviche kort ‘gegaard’ in citrus’, aldus Mart Scherp.

Actualiteiten 2018

89

Kats - Pure Pacific Yellowtail (Kingfish / Hiramasa / Seriola Lalandi), die gekweekt wordt door Zeelands grootste viskwekerij Kingfish Zeeland B.V. in Kats, werd eerder dan gepland gepresenteerd aan pers en inkopers.

F i s h A cc o u n ta n t s

7

Yellowtail wordt eerder dan gepland gepresenteerd

56

10

12 7 34

89

34

89 12

89

56

7

34

89

34

10

Elbe 33-37, 2491 BT DEN HAAG T: +31 (0)70 3271061 F: +31 (0)70 3277642 E: info@smitsuien.nl W: www.smitsuien.nl

56 56

18 |


FISHT R E N D

| 19

Eerste gekweekte stekelroggen uitgezet in Oosterschelde In de Oosterschelde bij Yerseke zijn voor het eerst gekweekte stekelroggen in de natuur uitgezet. De experimentele uitzet markeert een bijzonder moment. Niet eerder is geprobeerd om met gekweekte roggen de natuurlijke populaties in de Noordzee te herstellen en beter te beschermen. In dit vernieuwende project werken vijf organisaties samen die zich bezig houden met natuurbescherming van de Noordzee: Wereld Natuur Fonds, Sportvisserij Nederland, Dutch Shark Society, Blue Linked en Stichting De Noordzee. Het pilotproject dat vandaag is gestart gaat meer informatie geven die bijdraagt aan het herstel an haaien- en roggenpopulaties in de Noordzee. Ook wordt bekeken of de roggen de route richting de Noordzee goed kunnen vinden. KRAAMKAMERS Roggen en haaien kwamen tot in de jaren vijftig veel voor in de Noordzee. Maar sinds de opkomst van de intensieve visserij en het verdwijnen van kraamkamers door de aanleg van de Afsluitdijk en de Deltawerken zijn hun aantallen drastisch teruggelopen. Door hun trage voortplanting zijn ze bovendien erg kwetsbaar voor menselijke activiteiten, zoals visserij. Van de zeventien haaien- en roggensoorten die nu nog in de Noordzee zijn er negen bedreigd. Ernstige bedreigde soorten, zoals de vleet en de zee-engel, komen in het Nederlandse deel van de Noordzee vrijwel helemaal niet meer voor.

ONONTGONNEN TERREIN De kans dat ernstig bedreigde haaien-en roggensoorten op eigen kracht weer volop in de Noordzee terugkeren en uitgroeien tot gezonden populaties is klein. Het Wereld Natuur Fonds, Dutch Shark Society, Blue Linked, Sportvisserij Nederland, Stichting de Noordzee zijn daarom aan de slag gegaan met een of dit innovatieve proefproject. Op land en in zoetwater is al veel ervaring met het fokken of kweken en uitzetten van bedreigde diersoorten. Voor zeevissen – en zeker haaien en roggen - is deze aanpak nog vrijwel onontgonnen terrein. Kirsten Schuijt, directeur Wereld Natuur Fonds: ‘De Noordzee is ons grootste natuurgebied met veel bijzondere dieren, zoals haaien en roggen. Hoewel veel soorten zijn beschermd, gaat het niet goed. Daarom hebben ze een extra zetje nodig. Door roggen en haaien te kweken en uit te zetten in de natuur hopen we dat ze in de toekomst weer volop in de Noordzee leven.’ STEKELROGGEN De organisaties hebben ervoor gekozen om de proef te beginnen met stekelroggen. De soort is niet ernstig bedreigd en in delen van de Noordzee gaat het weer beter, met name voor de Engelse kust. In het

voorzien van een merkje, uitgezet. In het kweekcentrum is proefondervindelijk vastgesteld dat de roggen geen hinder ondervinden van de merkjes.

Nederlandse deel zijn stekelroggen nog steeds tamelijk zeldzaam. De stekelrog plant zich makkelijk voort in gevangenschap. In het kweekcentrum in Utrecht komen de eitjes uit – afkomstig van publieke aquaria – , waarna de kleine rogjes leren om op levende prooien – garnalen – te jagen. Voordat de dieren worden uitgezet krijgen ze merkje, om hun gedrag in kaart te kunnen brengen. VISSERS Aan sport- en beroepsvissers is gevraagd om - als ze een stekelrog met een merkje vangen - het dier op te meten en het nummer op het merkje door te geven op www.sharkray.eu. De dieren zijn onderdeel

van een wetenschappelijk experiment, waarbij het de bedoeling is dat ze zo snel mogelijk levend

worden teruggezet in zee. Tot 2019, als het project afloopt, worden zo’n duizend gekweekte stekelroggen,

De meldingen moeten onder meer uitwijzen hoe de uitgezette roggen zich verspreiden en of ze vanuit de Oosterschelde de weg naar open zee vinden. Als het proefproject met de stekelroggen succesvol is, bekijken de organisaties of ze ernstiger bedreigde soorten, zoals de vleet en de zee-engel, op een vergelijkbare manier kunnen helpen. Naast de roggen is het ook de bedoeling om in een later stadium het project voort te zetten met honds- en kathaaien.


20 |

FISHT R E N D

‘Innovatieve pulsvisserij heeft toekomst’ De Nederlandse Vissersbond stelt dat het pulstuig het meest onderzochte vistuig van de afgelopen decennia is. Pulsvisserij, een visserijtechniek waarbij met behulp van elektrische pulsen wordt gevist op platvis, werd in 2009 geïntroduceerd door pioniers binnen de Nederlandse visserijsector als veelbelovende techniek voor sleepnetvisserij. Het tuig wordt momenteel ingezet door de Europese visserijsector op ontheffingsbasis. Dinsdag 21 november vindt de beslissende stemming in het Europees Parlement plaats over de definitieve toelating van de nieuwe pulstechniek. ‘De vele onderzoeksresultaten

credits Bram Pronk

zijn tot op heden veelbelovend’, zegt Durk van Tuinen, dossierhouder pulsvisserij bij de Nederlandse Vissersbond.

84 PULSONTHEFFINGEN De visserij met elektrische pulsen is nog niet officieel toegestaan in Europa. Alleen met een Europese

ontheffing mogen vissers vissen met het pulstuig. In Nederland gaat het om 84 kotters, die allen actief participeren in een omvangrijk onderzoeksprogramma. ‘De onderzoeken die reeds zijn afgerond tonen aan dat de pulsvisserij op platvis zowel ecologisch als economisch veelbelovend is”, geeft Van Tuinen aan. “Naast de positieve bedrijfsresultaten die vissers behalen, levert de techniek een aanzienlijke brandstofreductie op, een halvering van de ongewenste bijvangst en wordt er minder zeeoppervlak door visserij beroerd.’ Ondanks deze positieve onderzoeksresultaten maken critici zich zorgen over de visstand in de Noordzee. Onderzoek van International Council for the Exploration of the Sea (ICES) weerlegt dat. Uit hun

STEEN

geen vangstverbod paling

STEEN, meer dan 50 jaar innovatie en de machines van de toekomst…

www.steen.be

STEEN is voor al meer dan 50 jaar gedreven in de zoektocht naar perfectie. Belangrijk is de focus in het bereiken van de doelen en uitdagingen die door onze klanten gezet worden en de vastberadenheid om langlopende (internationale) klantenrelaties, in wederzijds vertrouwen, te versterken. Het gamma van de STEEN vis verwerkingsmachines is, dankzij meer dan 50 jaar ervaring in mechanische engineering, een industrieel concept geworden voor efficiënte vis verwerkginsmachines, waarbij alle strikte eisen en regelgevingen van de moderne voedselverwerkers en instanties beantwoord worden (CE). Een groot voordeel zijn de geïmplementeerde veiligheids-en hygiëne maatregelen samen met de verwachte besparingen door de aanschaf van een STEEN machine. Deze is gebaseerd op STEEN ’s speciale eisen om onderhoud te minimaliseren en te vereenvoudigen en de restwaarde van de machines hoog te houden door de jaren heen.

STEEN ST111 ONTHUIDMACHINE

De STEEN ST591 ontgraatmachines zijn speciaal ontworpen voor industrieel, continu gebruik, wat maakt dat ze ook uitstekend zijn voor occasionele verwerkers. Het ingenieus systeem is zo ontworpen dat de machines een lange levensverwachting hebben binnen de fabriek, net zoals alle STEEN machines, door te zijn vervaardigd uit de best beschikbare materialen die vandaag op de markt zijn. Daarenboven met het hoge rendement en kwaliteit van het eindproduct maakt dat deze machine subliem geschikt is voor hele filets te ontgraten en/of de kopgraten te verwijderen na een automatische machine.

Het tafelmodel onthuidmachine, STEEN ST111, is simpelweg veelzijdig daar hij tong, kabeljauw, heilbot, zalmfilet, katvis, hondshaai, inktvis, rog vleugel en veel meer kan ontvellen. Wat denkt u van dieponthuiden van zalm of gerookte zalm? Deze machine kan het aan en is eenvoudig in gebruik met een minimaal onderhoud. Simpelweg ideaal!

STEEN ST521 ONTSCHUBMACHINE

STEEN ST540 VIN/STAART/KOP SNIJMACHINE

De STEEN ST521 ontschubmachine is heel gebruiksvriendelijk en veelzijdig naar de vissen die ontschubt kunnen worden met één machine. Verder is deze ook speciaal ontworpen voor continu gebruik en wordt geleverd met een extra spindelkop voor grotere schubben. De ontschubber is veilig in gebruik en zal een heel lange tijd een aanvulling zijn op uw productie.

De STEEN ST540 vin/staart/kop snijmachine is speciaal ontworpen voor, zoals u al kon raden, de vinnen, staarten en koppen af te snijden van platvis. In het bijzonder pladijs werkt uitstekend op deze machine voor panklare bereiding. Verder is het ook mogelijk de machine te gebruiken voor het ontkoppen en portioneren van bepaalde vissen.

Belgium (head office): +32 3 665 04 00 • Fax: +32 3 665 34 58 • www.steen.be • info@steen.be The Netherlands: +31/6 53 86 10 97 | STEEN UK: +44/14 74 87 37 73 - mail@steenuk.co.uk STEEN Services Scandinavia: +45/86 32 60 00 - bent@steenscandinavia.dk F.P.M. North America (East): BFPA +1/902 440 08 03 - bain@bainblois.com F.P.M. North America (West): LEITOR +1/206 781 81 10 - sales@leitor.com

STEEN ADVERTENTIE VISBEURS 2015 NL.indd 1

EP-STEMMING Op 21 november stemt het Europees Parlement over de definitieve toelating van het pulstuig in de visserij op de Noordzee. ‘Het wordt tijd dat er duidelijkheid komt voor onze Nederlandse vissers en de ontheffingen een permanent karakter krijgen’, aldus Van Tuinen. ‘In Europees verband zal er beslist moeten worden op basis van wetenschappelijke resultaten en niet op basis van emotie. Dit innovatieve vistuig is een stap vooruit, een duurzame visserijtechniek waar de Europese samenleving om vraagt anno 2017.’

O ostzee - afspraken :

®

STEEN ST591 ONTGRAATMACHINE

resultaten blijkt dat de belangrijkste visbestanden in de Noordzee er goed voorstaan.

29/06/15 17:59

Bij het vaststellen van de vangstmogelijkheden voor het Oostzeegebied voor 2018 tijdens de visserijraad in Luxemburg is besloten om een eerder voorgesteld verbod op de palingvisserij niet door te laten gaan. In plaats van het eerder voorgestelde vangstverbod gaan de betrokken partijen later dit jaar stappen zetten om te komen tot een Europa-breed plan voor het herstel van de palingstand. Daarmee geeft de raad gehoor aan de oproep van de Sustainable Eel Group (SEG), die een versneld herstel van de palingstand nastreeft maar dan met een bredere aanpak, die niet alleen gericht is op de visserij en waarin de palingvissers zelf een sleutelrol spelen. Stichting Duurzame Palingsector Nederland DUPAN deelt deze visie. VELE FACTOREN Een verbod op visserij in bepaalde gebieden is geen lange-termijnoplossing voor het effectief beheren van de palingstand op internationaal niveau. Er zijn vele factoren die meespelen in de afgenomen palingstand: verlies van leefgebied, vervuiling, obstakels in migratieroutes (dammen, dijken en gemalen) en lokale visserijdruk. Een complex probleem dat niet kan worden opgelost met regionale noodmaatregelen die enkel op de visserij van toepassing zijn. Een alarmbel is te horen in de vaststelling van de vangstmogelijkheden voor schol in het Oostzeegebied. Hoewel de populatie net als in de Noordzee zeer gezond en omvangrijk is, is besloten het quotum met tien procent te verminderen. Dit komt met name doordat er te weinig wetenschappelijke gegevens beschikbaar zijn over het bestand, wat leidt tot een extra vangstbeperking als voorzorgsmaatregel. Voor de Noordzee-schol ligt er ook een ingrijpend voorstel voor quotumreductie, terwijl dit bestand qua biomassa op een recordomvang staat.


FISHT R E N D O liebestrijding W addenzee

Fish & Wijngenot

uitgebreid geoefend

Visje eten bij De Mooie Mijt Het is een druilerige avond. Wij zijn op weg naar Sleen, een mooi dorp in Drenthe. De familie Weggemans heeft daar een schitterend restaurant met enkele hotelkamers neergezet. Het was even zoeken en eindelijk via een lange oprijlaan door de weilanden arriveerden we bij een geheel nieuw opgetrokken boerenbehuizing. Het geheel straalt warmte en gezelligheid uit. In het donker zien we het restaurant gedeelte mooi verlicht en dit nodigt ons uit om binnen te komen.

Dat was dus ook ons plan. Chefkok Jeroen Vink (voormalig sous chef van het Okura Amsterdam) gaat samen met Iris Tip een visdiner voor ons bereiden. Ze krijgen volledig de vrije hand en mogen zich helemaal uitleven. En dat is zekers gelukt. Maar eerst worden we vriendelijk ontvangen door Manon. Of we eerst maar even de galerie willen bekijken. GalerieTien is een welkome aanvulling op een avondje uit. Naast het restaurant heeft Agnes Hoekman een ruimte met hoogwaardige hedendaagse kunst zoals kleurrijke acryl schilderijen en bronzen sculpturen. Met als hoogtepunt kunstwerken van Jeroen Krabbé en Adri de Fluiter. KOMKOMMERVISJE De tafels in het restaurant zijn bijna allemaal bezet. De bedienende dames Manon en Lobke stralen plezier uit en hebben alles onder controle. Als aperitief wijn krijgen we een cuvé uit de Alsace. Gemaakt van de druiven Muscat, Silvaner en Pinot blanc. De amuse is zaligmakend. Spiering, ook wel komkommervisje genoemd in een bierbeslag. Deze lichtelijk gefrituurd en daarbij limoen-mayonaise. Die mayonaise is waanzinnig. In een flits staat er dan olijfolie, zeezout en broodjes op tafel. Jonge olijfolie. Bewust gekozen om niet te zwaar met de maaltijd te beginnen. Een goed argument. Intussen proeven we wilde Argentijnse garnalen. Gewoon zoals het hoort. Smaakvol. De Elzas wijn combineert fijn met de wilde garnaal. Dit komt door de Muscat druif. Licht bloemige geur met zachte zuren. Een mooi koppel. Wat wijn betreft gaan we naar Italië. En wel het gebied Marche. De meest voorkomende wijn die hier van-

daan komt is de Verdicchio. Dapper komt stage kok Joeri Hoving naar onze tafel met wel een heel bijzonder gerecht. Door zuring gegaarde scholfilet en daarna licht gerookt op de Green Egg. Met een dressing van fijn gesneden Waddenoester, olijfolie, bieslook en graanjenever. De keuken heeft er zin in, maar dat kunnen we niet zeggen over de wijn. Deze Italiaan delft het onderspit tegen deze smaken. Een volle Pinot Grigio of een Grauburgunder zou misschien een mooiere combi geweest zijn. SMAAKTEST Manon brengt ons een Chardonnay uit Zuid Afrika. Mineralig en korte tijd op houten vaten gerijpt. Mijn keus gaat niet snel naar Nieuwe Wereld wijnen maar deze kon mij bekoren. Het gerecht is pasta met schaaldieren schuim van de langoustine met limoen en pompoenchutney. Bij deze wijn-spijscombinatie doe ik mijn favoriete smaaktest. Ik kauw het pastagerecht behoedzaam, zodat alle smaken mijn papillen strelen. Vervolgens voeg ik een slok wijn (de Chardonnay) toe en samen laat ik wijn en spijs door mijn mond gaan. Ruim 25 jaar geleden leerde een oude wijnboer mij dit. Ik was een paar dagen op werkbezoek bij hem en we deden deze test smorgens om 8 uur met blauwschimmel kaas en een Eiswein. Ik vergeet dit nooit weer. Datzelfde geldt voor dit gerecht. Mijn ogen blijven een paar seconden gesloten. Wauw.

Waddenzee was het oefenen van de samenwerking met andere betrokkenen bij het Waddengebied. Dat zijn onder meer Veiligheidsregio Fryslân, Defensie, Natuurmonumenten, de Waddenunit van EZ, eilandgemeenten zoals gemeente Schiermonnikoog, De Waddenvereniging, Wetterskip Fryslân, Staatsbosbeheer en Stichting Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat. Samen met deze partners kan Rijkswaterstaat nog sneller en gerichter ingrijpen, met oog voor de kwetsbare natuur.

Van olie ruimen op volle zee tot het schoonmaken van droogvallende platen: onder de naam ‘Olie Alert Waddenzee’ organiseerde Rijkswaterstaat de eerste integrale oliebestrijdingsoefening op en rond de Waddenzee. Belangrijk onderdeel van de oefening was de samenwerking met de vele andere organisaties die een rol hebben bij oliebestrijding in het gebied. Ruim tweehonderd mensen namen deel aan de oefening, waaronder zo’n zeventig vrijwilligers. Wanneer olie vrijkomt bij een aanvaring op zee, richt de strategie van Rijkswaterstaat zich erop om zoveel mogelijk olie op te ruimen voordat het de Waddenzee bereikt. De kans dat er toch olie terechtkomt in het unieke en kwetsbare Waddengebied is klein, maar de mogelijke schade enorm. Rijkswaterstaat beschermt het UNESCO werelderfgoed door samen met partners de olie op te ruimen en de oliebestrijding in de praktijk te oefenen. De hele keten van oliebestrijding werd geoefend, van zee tot kust. In diep water werd geoefend met schepen, oliegeleidende schermen en veegarmen. Op ondiepe en droogvallende plekken met menskracht en speciaal materieel, waaronder een amfibievoertuig. Het was voor het eerst dat de oliebestrijding op deze schaal werd geoefend. Een belangrijk aandachtspunt van Olie Alert

Vineuze groet, Rien Prinsen info@rienprinsen.nl Facebook: Rien Prinsen

Rijkswaterstaat is als beheerder van de Waddenzee verantwoordelijk voor oliebestrijding op de Waddenzee, en staat 24 uur per dag, 7 dagen per week paraat. Daarbij wordt actief de samenwerking gezocht met bijvoorbeeld natuur- en gebiedsbeheerders, die veel kennis hebben van de kwetsbare natuur in het gebied. Door samen te werken wordt de oliebestrijding verder verbeterd. In de afgelopen jaren ontwikkelde Rijkswaterstaat samen met onder meer de Waddenvereniging het ‘ecologisch spoorboekje’ en met alle gebieds- en natuurbeheerders en gemeenten diverse inzetplannen. Daarin staat beschreven wat een goede aanpak is voor alle specifieke gebiedsdelen. De plannen worden nu voor het eerst in de praktijk geoefend. Ook wordt naderhand bekeken waar de aanpak nog beter kan.

Foto’s: Rijkswaterstaat, Sem van der Wal en Raymond de Jong.

KLANTGERICHT

Het feest gaat door. Mijn favoriete wijn wordt geschonken. De Pinot Noir. Maar dan uit Oostenrijk. Het favoriete gerecht van de witte brigade komt op tafel. Chef Jeroen geeft persoonlijk uitleg. Gebakken rogvleugel met paarse bloemkool, paletta iberico en beurre noisette. Het vlezige vlees van de rog smaakt heerlijk. De cuisson, oftewel de garing, is perfect. De paarse bloemkool, ik denk voor de kleur op het bord, is geen aanvulling, maar maakt het tot een plaatje. Het bittertje van de noot en de iberico maakt het net even spannender. Genieten.. Samen met de Pinot Noir wijn een combi pur sang. Ik weet zeker dat we in het mooie Drenthe weer een top restaurant mogen verwelkomen. Keuken, bediening en ambiance klopt gewoon. Daar worden we blij van. We sluiten de avond af met kaasjes, espresso en Pedro Ximenez. Een complexe sherry die op zoetrijkdom menig Vintage port aftroeft. Fijne zuren ondersteunen het zoete waardoor prachtige nuances goed tot uiting komen. Onze dank gaat uit naar een leuk team van gedreven jonge mensen die ons deze smaakvolle avond bezorgd hebben.

| 21

INTEGER COMPETENT

ONZE LABORATORIA:

KWALITEIT

LabCo

CONTACT Eurofins Food Testing Netherlands Tel: +31(0)88 831 00 00 sales-food-nl@eurofins.com www.eurofinsfoodtesting.nl

EUROF-000XX-v01 - Advertentie Fishtrend.indd 1

24-02-17 11:39


22 |

FISHT R E N D

Nuttige adressen Accountancy Profinis accountants & adviseurs Tel: 0527 - 681 726 www.profinis.nl Flynth Accountants en Adviseurs, Specialist visserij en visverwerking Tel. 0527 681641 www.flynth.nl Afslagen Danske Fiskeauktioner Tel: 06 - 20390107 www.danskefiskeauktioner.dk Hollandse Visveiling IJmuiden Tel: 0255 - 547000 www.zeehaven.nl Online visveiling Pefa b.v. Tel: 070 - 3588787 www.pefa.com United Fish Auctions Locatie Colijnsplaat, Tel: 0113 - 695383 Locatie Scheveningen, Tel: 070 - 3380660 Locatie Stellendam, Tel: 0187 - 491377 www.unitedfishauctions.nl Visafslag Hollands Noorden Tel: 0223 - 623534 www.visafslag-denhelder.nl Visafslag Lauwersoog BV. Tel: 0519 - 349125 www.visafslaglauwersoog.com Visafslag Urk Tel: 0527 - 689789 www.visveilingurk.nl Yerseke (mosselen) Tel: 0113 - 576066 Zeeuwse Visveilingen Locatie Breskens: Tel: 0117 - 381634 Locatie Vlissingen: Tel: 0118 - 468464 www.zeeuwsevisveilingen.nl Zoutkamp (Noordzeegarnalen) www.goldshrimp.nl Tel: 0595-447150 Apparatuur / automatisering Baaijens Industrial Equipment B.V. Tel: 0412-623056 www.baaijens.nl Colson Europe BV Tel: 0318-536611 www.colson-europe.com/nl/ Fri-Jado b.v. Tel: 076 - 5085200 www.frijado.nl GEA Food Solutions Tel. 0492 - 349349 www.gea.com / www.gea-foodsolutions.com Hakvoort Food b.v. Tel: 0527 - 635635 www.hakvoort.nl Innotec Systems B.V. 0183-661973 www.innotec-systems.net Kramer b.v., Machinefabriek Tel: 0113 - 693010 www.kramermachines.nl Van den Broek Horeca & Slagerijmachines Tel: 06-83208689 www.horeca-slagerijmachines.nl MAREL Food Systems Tel: 0412 - 669911 www.marel.com/benelux Modulo Automatisering B.V. Tel: 0187 - 491126 www.modulo.nl Multipond Benelux BV Tel: 040 - 2628090 www.multipond.nl Murre Techniek b.v. Tel: 0113 - 503080 www.murre.nl Promatec Food Ventures b.v. Tel: 0497 - 330057 www.promatecfoodventures.com Pilz Nederland Tel: 0347-320477 www.pilz.com RBK Group Tel. 0570-680100 www.rbk.nl Reflex Systems Nederland Tel: 036 - 5358070 www.reflex-systems.nl Rijn b.v., Machinefabriek van Tel: 071 - 4020700 www.vanrijn.com Schouw automatisering Tel: 076 - 5042520 www.schouw.org Selo B.V. Tel: 0541 - 582000 www.selo.com Sismatec Tel: 0546 - 874111 www.sismatec.nl

Spako kook en rookapparatuur Tel: 049 - 3352183 www:spako.nl STEEN F.P.M. International Tel: 0032-(0)3/665.04.00 www.steen.be Techno Service ‘s-Gravenpolder BV Tel: 0113-312020 www.tsg.nl Tegra Systems Tel. 0228-582780 www.tegrasystems.nl Tramper Technology BV Tel: 0113 - 312811 www.ttbv.nl Vekrasoft Tel: 0527 - 688 606 www.vekrasoft.nl Verbufa B.V. Tel: 033 - 4554333 www.verbufa.nl VSD Food Machinery Tel: 0546 873032 www.vsd.nl Willems Machinebouw b.v. Tel: 049 - 7387153 www.willemsmachinebouw.nl Bakmeel / coatings Laco Crumbs b.v. Tel: 058 - 2948445 www.lacocrumbs.com S.B.F. Wilba B.V. Visbakmeel & Viskruiden Tel: 079 - 3625624 www.visbakmeel.nl Smedes Fine Food Tel: 033 - 2988454 www.smedesfinefood.nl Bakovens Florigo Frying Equipment Tel: 0348 - 420138 www.florigo.nl De Kuiper Horeca Bedrijfsapparatuur B.V. Tel: 0297 - 561894 www.dekuiperhoreca.nl QBTEC Tel: 0348 - 475555 www.qbtec.nl Verbufa Tel: 033 - 4554333 ww.verbufa.nl Bedrijfskleding Berendsen Tel: 0800 - 2373637 www.berendsen.nl Lavans BV Tel: 0492 - 598181 www.lavans.nl J. Zoetelief BV Tel: 020 - 6246002 www.zoetelief.nl Bedrijfs- / winkelinrichting Doorsidee Tel: 033 - 4700610 www.doorsidee.nl Hakvoort Professional bv 0527-635635 www.hakpro.nl HHS rvs producten Tel: 0575 - 565349 www.h-hs.nl Hoginox Tel: 0497 - 786810 www.hoginox.nl Josto Stainless Steel Engineering BV Tel: 0529-482244 www.josto.nl KMI Apeldoorn bv Tel: 055 - 5215833 www.kmi-apeldoorn.nl Koeleffekt Tel: 0345 - 532353 www.koeleffekt.nl Lixero Retail Tel: 0493 - 399279 www.lixero.eu Neodym roestvaststaal Tel. 06-22865507 www.neodym.nl Remmerswaal Retail & Design Tel: 015 - 7370205 www.remmerswaalretaildesign.nl Renselaar Horeca Apparatuur b.v. Tel: 0341 - 256474 www.renselaar.com Van Erkel Presentatie & Communicatie Tel: 0182 - 320 167 www.vanerkel.nl Vema bedrijfskoeling en winkelinterieur Tel: 0299 - 364735 www.vema-bv.nl Dienstverlening 3W Makelaars Tel: 033 - 4323552 www.3wmakelaars.nl

Bureau de Wit Tel: 036-5367420 www.bureaudewit.nl Craeghs Subsidieadvies Tel: 010 - 243 06 53 www.craeghs.nl De & D Consult Groepsmanager Tel: 06 - 21583390 www.groepsmanager.com/msc Eurofins Food Testing Netherlands Tel: 088-831 00 00 www.eurofinsfoodtesting.nl KTBA Kwaliteitszorg Tel: 0800-5558880 www.ktba.nl IMARES Tel: 0317 - 480900 www.imares.wur.nl Industrial Auctions BV Tel. 0499-872510 www.industrial-auctions.com Junction Communication, producten promotie Tel: 06 - 53353843 www.jcom.nl MAKS klantenloyaliteit Tel: 088-6386262 www.maks.nl MKB Nederland Tel: 015 - 2191212 www.mkb.nl N&S Quality Consultans b.v. Tel: 0418 - 575859 www.ns-quality.nl PPC BV Tel: 050 - 3687777 www.ppc.nl Précon Food Management Tel: 030 - 6566010 www.precon-food.nl Garnalen Fisherman’s Choice B.V. Tel: 070- 3624780 www.fishermanschoice.nl Goldshrimp Tel: 0595 - 447150 www.goldshrimp.nl Heijer en Zn. W.G. den Tel: 070-354 75 00 www.highseas.nl Heiploeg International B.V. Tel: 0595 - 405555 www.heiploeggroup.com Kegge Garnalenhandel B.V. Tel: 0255-520396 www.keggegarnalen.nl Klaas Puul b.v. Tel: 0299 - 364247 www.klaaspuul.com Lenger Seafoodsb.v. Locatie Yerseke, Tel: 0113 - 579279 Locatie Harlingen, Tel: 0517 - 414455 www.lengerseafoods.nl Meromar Seafoods B.V. Tel: 0517 - 434067 www.meromar.nl Poisson & Cuisine B.V. Mr. Snijderweg 55, Stellendam Tel. 0187 - 491800 www.poisson-cuisine.nl Roem van Yerseke B.V. Tel: 0113 - 577714 www.zeelandsroem.nl Telson BV Tel: 0595 - 571619 www.telson.nl Verhaagen Garnalenspecialiteiten Tel: 0595 - 447140 www.goldshrimp.nl Haring Culifish BV Tel: 06-12738111 Dulk & ZN b.v. Jac den Tel: 070 - 354 90 90 www.dulk.nl Esser Haringgroothandel en Rokerij Tel: 070 - 3551132 www.esser-scheveningen.nl Haasnoot Vis Tel: 071-1 4090500 www.haasnoot-vis.nl Haring- en visgroothandel Guijt & Hansen BV Tel: 0299-367397 www.guijthansen.nl Fish Partners Tel: 033 - 2998010 www.fishpartners.nl Hoek b.v., Haringhandel A. Tel: 071 - 4023231 www.hoekharinghandel.nl Koelewijn’s Haringinleggerij Tel: 033 - 2988044 www.visgroothandel.com Ouwehand Visverwerking B.V. Tel: 071 - 4051111 www.ouwehand.com Hygiëne / Reiniging Aclo Tel: 0168 - 326649

Wilt u uw bedrijfsgegevens ook in deze lijst? Stuur dan een e-mail naar redactie@fishtrend.nl. Deze lijst is met de grootste zorg samengesteld. Heeft u toch w ­ ijzigingen of aanvullingen, laat het ons weten op redactie@fishtrend.nl.

www.aclo.nl Amiclean Tel: 06 - 13040377 www.amiclean.nl Aquamar Tel: 0527 - 688336 www.aquamar.nl Bioclimatic B.V. Tel: 0252-626962 www.bioclimatic.nl Berendsen Tel: 0800 - 2373637 www.berendsen.nl Brilliant Group B.V. Tel: 026-3190590 www.hygienepartner.nl Brilliant Group Select Partner van Nilfisk Tel: 026-3190590 www.hygienepartner.nl Bosgraaf Food & Hygiënetechniek B.V. Tel: 0513-417374 www.bosgraaftechniek.nl Cemex Trescon B.V. Tel: 079-346600 www.cemextrescon.nl Dibo Cleaning Systems NV Tel: 014 - 672251 www.dibo.com Eurosan Tel: 0348-420100 www.eurosan.nl Gom Tel: 010 - 2981144 www.gom.nl Hakvoort Quality Service Tel: 06-46142494 www.hakvoortqualityservice.nl HHS rvs producten Tel: 0575 - 565349 www.h-hs.nl Hygiënecode Online Tel: 06-11186940 www.hygienecodeonline.nl Lavans BV Tel: 0492 - 598181 www.lavans.nl LETS bv Tel: 0321 - 386600 www.letsbv.nl Mafo b.v. Tel: 0546 - 575360 www.mafo.nl Nilfisk 06-28908685 www.nilfisk.com Smedes Fine Food Tel: 033 - 2988454 www.smedesfinefood.nl Kassa- en Cash systemen Avery Berkel Tel: 035 - 6955055 www.averyberkel.nl Bizerba Nederland Tel: 053 - 4800980 www.bizerba-openworld.com Bos Kassasysstemen Tel: 0166 - 661763 www.bossystemen.nl Cas Afstort Systeem G4S Tel: 088 4472141  www.safe-express.nl De Ridder & den Hertog Tel: 0418-591245 www.ridderenhertog.nl Digi Nederland Tel: 0299 - 40 555 0 www.digi.eu Eijsink afrekensystemen Tel: 074 - 2505500 www.eijsink.nl Evers Kassasystemen Tel: 073 - 6458110 www.evers-kassasystemen.nl Sartorius Mechatronics Netherlands B.V. Tel: 030 - 6053001 www.sartorius.com Koelen/vriezen/ isolatie Advanced Food Systems b.v. Tel: 0413 - 247960 www.advancedfreezers.nl Alaska Bedrijfskoeling Tel: 010-4600181 www.alaskacooling.com Cargo temp Tel: 0252 - 523434 www.cargotemp.nl Cofely Refrigeration BV Tel: 0527-638600 www.cofely-gdfsuez.nl Coldstore Urk b.v. Tel: 0527 - 68 6403 www.coldstore-urk.nl Coolpack Tel: 033 - 4571982 www.coolpack.nl Dawsonrentals b.v. Tel: 010 - 4952955 www.dawsonrentals.nl Fresko b.v. Tel: 033 - 2990502 www.fresko.nl Frigo Breda b.v. Tel: 076-5937030 www.frigobreda.com

Geerlofs Koeltechniek b.v. Tel: 070 - 3192132 www.geerlofs.nl Gullimex BV Tel: 074 - 2657788 www.gullimex.com Innotec Systems B.V. 0183-661973 www.innotec-systems.net Inter Fresh Concepts Tel: 06 - 28483405 www.interfreshconcepts.com Javeko b.v. Tel: 076 - 5720586 www.javeko.nl K.I.M. Nederland b.v. Tel: 055 - 3689191 www.kim-nederland.nl Koeleffekt Tel: 0345-532353 www.koeleffekt.nl Metaflex Doors Europe B.V. Tel: 088-1414900 www.metaflex.nl Nijssen Koeling b.v. Tel: 071 - 5216214 www.nijssen.com Reftrade Tel: 010-4297155 www.reftrade.com Roma Isolatiesystemen b.v. Tel: 0162 - 512012 www.romaned.nl Testo BV Tel: 036 - 5487000 www.testo.nl Vekah Koudetechniek Tel: 0492-555222 www.vekah.nl Weber Koeltechniek b.v. Tel: 071 - 5455656 www.weberkoeltechniek.nl Willemsen Isolatiebouw BV Tel: 030-2410126 www.willemseniso.nl Kruiden / specerijen Avo-Specerijen 0180-531141 www.avo.de Epos BV Tel: 033-2417190 www.epos-specerijen.nl Hela Thissen b.v. Tel: 077 - 320 42 04 www.hela.nl Intertaste / Degens BV Tel: 078 - 6762344 www.intertaste.eu Jadico Coating Systems b.v. / specerijen Tel: 010 - 4626600 www.jadico.nl Polaris Visdelicatessen B.V. Tel: 070 - 300 00 88 www.polaris.nl Raps Benelux Tel. 0499-373525 www.raps.com S.B.F. Wilba B.V. Visbakmeel & Viskruiden Tel: 079 - 3625624 www.visbakmeel.nl Smedes Fine Food Tel: 033 - 2988454 www.smedesfinefood.nl Verstegen Spices & Sauces BV Tel: 010 - 2455100 www.verstegen.nl Kunststof Palletboxen Dolav Benelux Tel. 040-2350255 www.dolav.nl Maaltijdcomponenten Bonfait BV 0541-581700 www.bonfait.nl Peka Kroef BV 06-55793816 www.pekakroef.com   Mosselen Adri en Zoon BV Tel: 0113 - 572087 www.adrimossel.nl Aquamossel Tel: 0113 - 573330 www.deltamossel.com Delta Mossel b.v. Tel: 0113 - 573330 www.deltamossel.com Heiploeg International B.V. Tel: 0595 - 405555 www.heiploeggroup.com Krijn Verwijs Yerseke b.v., Premier Tel: 0113 - 579010 www.krijnverwijs.com Lenger Seafoods b.v. Locatie Yerseke, Tel: 0113 - 579279 Locatie Harlingen, Tel: 0517 - 414455 www.lengerseafoods.nl Meromar Seafoods B.V. Tel: 0517 - 434067 www.meromar.nl

Neeltje Jans b.v. Tel: 0111-653451 www.viskwekerijneeltjejans.nl Koninklijke Prins en Dingemanse Tel: 0113 - 572910 www.prinsendingemanse.com Roem van Yerseke B.V. Tel: 0113 - 577714 www.zeelandsroem.nl Vette en Verhaart b.v. Tel: 0113 - 571451 www.qualimer.com Onderhoudsproducten Innotec Tel: 053-4282954 info@innotec.nl Ongedierte bestrijding PCS Europe B.V. 079-3621144 www.pcs-europe.nl Organisaties Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel Tel: 036-5409945 www.cvah.nl Combinatie van Beroepsvissers Tel: 070 - 3369613 combinatievanberoepsvissers.nl FoodResult. Marketing based Solutions Tel: 06-21458973 www.foodresult.com Kadergroep Visketen Tel: 06 - 20609831 www.kadergroepvisketen.nl Mosselkantoor Tel: 0113 - 579050 Nederlandse Vereniging van Viskwekers (NeVeVi) Tel: 06 - 10351193 Nederlandse Vissersbond Tel: 0527 - 698151 www.vissersbond.nl Nederlands Visbureau Tel: 088 - 336 96 55 www.visbureau.nl Producentenorganisatie Mosselcultuur Tel: 0113 - 576066 United Fish Auctions Tel: 0187 - 491377 www.unitedfishauctions.nl Verbond van de Nederlandse Visdetailhandel (VNV) Tel: 070 - 33699671 www.visspecialisten.nl Versplatform Tel: 033 - 495 30 34 www.versplatform.com Vereniging van Importeurs van Visproducten (VIV) Tel: 070 - 3369676 www.visimporteurs.nl Vereniging van Visspeciaalzaken ‘Visgilde’ Tel: 033 494 74 27 www.visgilde.nl/formule Vis Ned Tel: 0517 - 684141 www.visserij.nl Visfederatie Tel : 079-3030310 www.visfederatie.nl Opleidingen Mulder Training en Opleiding Tel: 0527- 681664 www.muldertrainingenopleiding.nl Prosea Tel: 030 - 2300077 www.prosea.info Zilte Academie Zeeland 06-54768239 www.zilteacademiezeeland.nl Paling Dil Import Export b.v., Gebr. Tel: 0251-312306 www.dilvis.com www.palingshop.nl Fuikie Seafood Tel: 0299 - 321375 www.fuikie.nl Foppen paling en zalm Tel: 0341 - 412696 www.foppenpalingenzalm.nl Holland Paling Tel: 023 - 5384393 Polaris Visdelicatessen B.V. Tel: 070 - 300 00 88 www.polaris.nl Vishandel Klooster b.v. Tel: 0228 - 312769 www.kloosterpaling.nl Koelewijn, Jacob van Jan b.v. Tel: 033 - 2985422 www.jacobvanjan.nl Kraam Palingrokerij b.v., Gebr Kraan Tel: 0527 - 242430 www.gebrkraan.nl


FISHT R E N D

Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren NeVePaling Tel: 06 - 20035914 www.nevepaling.org Lou Snoek Volendam B.V. Tel: 0299 - 363599 www.mooijer.nl Spakenburg Paling B.V. Tel: 033 - 2988746 www.paling.nl Palingrokerij Vlug BV Tel: 0226 - 316017 www.palingrokerijvlug.nl Fa. W. van Wijk B.V. Tel: 0184661294 www.vanwijkvishandel.nl www.palingpost.nl Pinnen CCV Nederland 088-2289911 www.ccv.nl Worldline 0180-442442 www.pinnen.nl Scherfijsmachines: Vekah Koudetechniek Tel: 0492555222 www.vekah.nl Software Quality Retail Solutions 0299-780885 www.qualityretailsolutions.nl (koel) Transport Daalimpex b.v. Tel: 0251 - 261111 www.daalimpex.com Hoek-Trans b.v. Tel: 071 - 4023231 www.hoek-trans.nl Koeijer Transport b.v., Tel: 0113 - 571377 www.koeijer.com Mulder Transport B.V. Urk Tel: 0527- 681664 www.muldertransport.nl Oldenburger Transport b.v. Tel: 050 - 5028570 www.oldenburgertransport.nl Thermo King Transportkoeling b.v. Tel: 010 - 2100666 www.thermoking.nl Veba Meditemp Tel: 0413 - 269300 www.meditemp.com Vebatrans Tel: 0527 - 690943 www.vebatrans.nl Uien Smit’s Uien Tel: 070 - 3271061 www.smitsuien.nl Verkoopwagens: BK Markttrailers BV Tel: 0342 - 417559 www.bkmt.nl Carrosseriefabriek Harderwijk Tel: 0341 - 417914 www.carhar.nl Campa Carrosseriebedrijf Tel: 0343 - 451327 www.campa.nl Carwing BV Tel: 0348 - 402442 www.carwing.nl Evers Wagenbouw Tel: 033 - 2982786 / 06 - 51408972 www.everswagenbouw.nl InnovaN Trailers BV Tel: 0318-500615 www.innovantrailers.nl Peters Koelwagens b.v. Tel: 0412 - 646960 www.peterskoelwagens.nl Verpakkingen/ verpakkingsmachines

A1-Pack International B.V. Tel: 010 - 4150506 www.a1pack.com Brabo-Pack Fresh Food Packaging Tel: 0416 - 333744 www.brabo-pack.nl Conpax verpakkingstechniek Tel: 0487 - 588111 www.conpax.com F&F Verpakkingen Draagtassen en verpakkingen Tel: 0341-430413 www.fenfverpakkingen.nl Gullimex BV Tel: 074 - 2657788 www.gullimex.com Hevel Vacuum BV Tel: 075-6177637 www.hevel.nl Hordijk EPS-verpakkingen en isolatieproducten b.v. Tel: 075 - 6126800

www.hordijk.nl Multivac BV Tel: 0348 - 436570 www.multivac.nl Niverplast Tel: 0548 - 538380 www.niverplast.com Paardekooper Tel: 0186 - 648222 www.paardekooper.nl Paccor Netherlands B.V. Tel: 088 - 5790900 www.paccor.com Robertpack Industrail & Packaging Equipment BV Tel: 038 - 4652089 www.robertpack.nl Selo B.V. Tel: 0541 - 582000 www.selo.com Sismatec Tel: 0546 - 874111 www.sismatec.nl Skillpack b.v. Tel: 078 - 6933900 www.skillpack.nl Smedes Fine Food Tel: 033 - 2988454 www.smedesfinefood.nl Smurfit Kappa Specialties Division b.v. Tel: 0475 - 474131 www.smurfitkappa.com Tramper Technology BV Tel: 0113 - 312811 www.ttbv.nl Twinpack Special Products B.V. Tel: 088-0308900 www.twinpacksp.com Ulma Packaging Tel: 0345 - 623800 www.ulmapackaging.nl Ultrapak Tel: 088 331 0 331 www.ultrapak.nl Veer Karton Tel: 075-6284659 www.veerkarton.nl Veriplast Holland Tel: 055 - 5777960 www.veriplast.com Wolters Kunststoffen b.v. Tel: 0547 -386000 www.wolterseurope.com Verlichting Lixero Tel: 0493-311314 www.lixero.eu Verzekeringen Kuindersma Verzekeringen en Hypotheken Tel: 0513-417755 www.kuindersma.nl Mercurius NV Tel : 033-2475555 www.mercuriusnv.nl Visbakolie Haasnoot Vis BV Tel: 070-4090500 www.haasnoot-vis.nl Levo Tel: 0517 - 394141 www.levo.nl Magnesol® - FI & T BV 06-11434414 www.fitnl.com Oliehoorn Tel. 0229-244660 www.oliehoorn.nl Polaris Visdelicatessen B.V. Tel: 070 - 300 00 88 www.polaris.nl Vandemoortele Nederland BV Tel: 036-5229757 www.vandemoortele.com Smedes Fine Food Tel: 033 - 2988454 www.smedesfinefood.nl Smilde Foods Tel: 0513 - 639 639 www.smildefoods.nl Visverwerking / groothandel (algemeen) AB Seafood ltd. Tel: 0527-687075 www.abseafood.eu Affish b.v. Tel: 0183 - 303484 www.affish.nl Anova Seafood BV Tel: 073 - 7502000 www.anovaseafood.com Ant Seafood Tel: 0527 - 687328 www.antseafood.nl As, Versvishandel Jan van Tel: 020 - 5829990 www.janvanas.nl Bakker, b.v., Zeevisgroothandel Tel: 0255 - 514003 www.bakker-vis.nl Bastion Seafood Tel: 0255 - 537554

www.bastionseafood.nl Bond Seafood Tel: 076 - 5711666 www.bondseafood.com Bos Seafood, visgroothandel Tel: 0527 - 291687 www.bosseafood.nl Brand Seafood BV Tel: 040 - 2811487 www.brand-seafood.nl Crusta B.V. 0527-688758 www.crusta.nl Culimer B.V. Tel: 010 - 4532050 www.culimer.com Dayseaday Fresh & Frozen B.V. Tel: 0527 - 684684 www.dayseaday.com Delgado Import-Export 06-15084880 Dutch Seafoods Tel: 0255 - 519546 www.dutchseafoods.nl Egro Worldwide BV Tel: 030 - 2650000 www.egro.nl Fish Partners Tel: 033 - 2998010 www.fishpartners.nl Fisherman’s Choice B.V. Tel: 070- 3624780 www.fishermanschoice.nl Fisk Annema Tel: 0511 - 472506 www.annemavis.nl FIX FISCH BV tel: 071 - 4035199 www.fixfisch.nl Frozen Seafood BV Tel: 06-25038024 www.frozenseafood.nl Fuikie Seafood Tel: 0299 - 321375 www.fuikie.nl Haasnoot Vis BV Tel: 071 - 4090500 www.haasnoot-vis.nl Heijer en Zn. W.G. den Tel: 070 - 3547500 www.highseas.nl Interseafish B.V. Tel: 0166 - 604040 www.interseafish.nl Isola Fish b.v. Tel: 0527 - 685 043 www.isolafish.nl Karel Hoeve IJmuiden B.V. Tel: 0255-546060 www.karelhoeve.nl Kennemer Visgroep Tel: 033 - 2997900 www.kennemervis.nl Klaas Puul b.v Tel: 0299 - 364247 www.klaaspuul.com Koelewijn Seafoods b.v. Tel: 033 - 299 9494 www.koelewijn-seafood.nl Koelewijn’s Haringinleggerij Tel: 033 - 2988044 www.visgroothandel.com Koman’s Vishandel B.V. Tel: 0168 - 412422 www.komanvis.nl Konter, Vishandel en palingrokerij Tel: 0527 - 241377 www.konterpaling.nl Koffeman Urker Vishandel b.v. Tel: 0527 - 686039 www.koffeman.nl Landa Conserven/ Landa Seafood Tel: 0164 - 612699 www.landaconserven.nl Langbroek b.v., Zeevisgroothandel C.J. Tel: 0255 - 516 357 www.vistransport.nl Lijster Haring-en Visgroothandel Tel: 0528-266876 Louw Spijkerman Zeevis Tel: 05193 - 49080 www.louwspijkerman.nl Zeevishandel Mercuur Tel: 0255 - 535174 www.mrvis.nl Meij Visgroothandel b.v. Tel: 0299 - 651561 www.meij.nl Mooijer Volendam b.v. Tel: 0299 - 369037 www.mooijer.nl Mulder Transport Tel: 0527-681664 www.muldertransport.nl Neerlandia Urk b.v. Tel: 0527 - 206530 www.neerlandia.com Neptunus b.v. Tel: 053 - 4614055 www.neptunus.nl NorthSeaFood Holland b.v. Tel: 0527 - 689251 www.northseafood.com

Ocean Fish B.V. Tel: 0317-428539 www.oceanfish.nl Open Seas B.V. Tel: 013-5053060 www.openseas.nl Ouwehand Visverwerking b.v. Tel: 071-4051111 www.ouwehand.com Palingrokerij Vlug BV Tel: 0226-316017 www.palingrokerijvlug.nl Parlevliet & Van der Plas b.v. Tel: 071-7890000 www.parlevliet-vanderplas.nl Platvis Holland b.v. Tel: 0299-374375 www.platvis.nl Polaris Visdelicatessen BV Tel: 070-3000088 www.polaris.nl Poisson & Cuisine B.V. Mr. Snijderweg 55, Stellendam Tel. 0187 - 491800 www.poisson-cuisine.nl Poseidon Food BV Tel: 030 - 8000620 www.poseidon-food.com Rijperaal Palingkwekerij / Rokerij Tel: 0492 - 574444 www.rijperaal.nl Rodi Zeevishandel Tel: 0527 - 685561 www.rodivis.nl Scanimex Seafood Tel: 076 - 5969330 www.scanimex.nl Schmidt Zeevis Rotterdam b.v. Tel: 010 - 2140673 www.schmidtzeevis.nl Schuitemaker Horeca / Viswinkel b.v. Tel: 071 - 4029798 www.schuitemaker-vis.nl Seafood Connection Tel: 0527 - 687066 www.seafoodconnection.nl Sea Fresh B.V. Tel: 0527 687239 www.seafresh.nl

Seafood Parlevliet b.v. Tel: 0255 - 535111 www.seafoodparlevliet.nl Herman Smit & Zoon BV Tel: 010 - 4295339 www.smitstokvis.nl Stoelwinder Vis BV Tel: 058 - 2885656 www.stoelwindervis.nl Sumare Fish b.v. Tel: 071 - 4088888 www.sumarefish.nl Queens Products b.v. Tel: 0315 - 270115 www.vriesversevis.nl Quick Frozen Tel: 0527 - 680000 www.quickfrozen.nl Urk Export B.V. Tel: 0527 - 689689 www.urk-export.nl Van der Lee Seafish BV Tel: 0527-689022 www.vanderleeseafish.com Vishandel Tel Tel: 0255 - 537831 www.vishandeltel.nl Varia Vis Tel: 0527 - 260030 www.variavis.nl Vishandel VD 119 Tel: 0299 - 321118 www.vd119.nl W&A Fish BV Tel: 0113-572045 www.wafish.nl Waasdorp, Zeevishandel N. Tel: 0255 - 512796 www.waasdorp.nl H. van Wijnen Tel: 0180 - 512655 www.hvanwijnen.nl Wylax International B.V. Tel: 0183 - 301333 www.wylax.nl Zalmhuis Steur BV Tel: 0299 - 651491 www.zalmhuissteur.nl

Zwan en Zoon B.V., W. van der Tel: 070 - 3545466 www.vanderzwan.nl Vloeren en wanden AVG vloeren en wanden Tel: 0344-645196 www.avgvloeren.nl Bolidt Tel: 078-6845444 www.bolidt.nl Javeko BV Tel: 076-5720586 www.javeko.nl Firma Roth Tel: 045-5417571 www.firmaroth.nl Smit Vloersystemen Tel: 0314-345627 www.smitvloeren.nl Willemsen Isolatiebouw Tel: 030-2410126 www.willemseniso.com Webshops Graaggedaan.nl B.V. Tel: 085-7604360 www.graaggedaan.nl Shopforce Tel: 085-8883395 www.shopforce.nl Wegen en Meten Gullimex BV Tel: 074 - 2657788 www.gullimex.com T Service Tel: 0485-542626 www.tservice.nl

Verzekeren van uw versbedrijf is maatwerk voor ons! Als versondernemer zorgt u er iedere dag voor dat uw klanten topkwaliteit producten bij u kunnen kopen. Dat is de basis voor uw succes en een voorwaarde voor de continuïteit van uw bedrijf. Experts die weten wat er leeft Mercurius Verzekeringen is marktleider in het verzekeren van versondernemers. Bent u klant bij ons, dan heeft u direct toegang tot een van onze experts, die als geen ander weten wat er in het versbedrijf leeft.

Zij zorgen voor een heldere analyse van uw huidige verzekeringen en geven u advies op maat. U onderneemt, wij ontzorgen Maatwerk leveren voor een scherpe premie met goede voorwaarden is onze specialiteit. Interesse in een kennismaking en een gratis analyse? Bel ons voor een vrijblijvend advies voor uw versbedrijf!

info@mercuriusnv.nl Telefoon 033 - 247 5555

WWW.MERCURIUSNV.NL

| 23


Het hele jaar door zijn wij uw FishPartner

Dagvers Geleverd

SMAAKVOLLE IDEEËN VAN UW GROOTHANDEL Wij feliciteren Visspecialist Sluizeman met de lekkerste kibbeling van Nederland

Telefoon 033 - 299 80 10 | www.fishpartners.nl

Fish Trend nr 7 2017  

De vakkrant voor de hele visbranche! Een unieke bladformule voor en door professionals. Vol actualiteiten, achtergrondartikelen, opinie, int...

Fish Trend nr 7 2017  

De vakkrant voor de hele visbranche! Een unieke bladformule voor en door professionals. Vol actualiteiten, achtergrondartikelen, opinie, int...

Advertisement