Page 1

FISHT R E N D FRESH FISH NEWS & FOOD TRENDS Jaargang 8 | Week 45 | 2019 | Nummer 7 | www.fishtrend.nl

7

‘Samen vechten voor een mooie toekomst’

Finalisten scoorden gemiddeld een 9,1

Nieuw visserijboek: ‘Met de kop in de wind’

‘De veertiende editie van de Visbeurs… wordt het saai? Nee! Dat wordt het nooit!’ Met deze woorden opende Ruud van Diermen op 7 oktober de Spakenburgse Visbeurs. En saai werd het zeker niet op de beursvloer met allerlei innovaties op het gebied van zowel apparatuur als producten.

De Vereniging van Nederlandse Visspecialisten en de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel maakten maandag 7 oktober op de Visbeurs in Spakenburg de twaalf provinciewinnaars bekend van de Nationale Haringtest 2019.

De Nederlandse visserijsector heeft er een kroniek bij. ‘Met de kop in de wind. Traditie en innovatie in de Nederlandse visserij door de generaties heen’, is de titel van het nieuwe boek van schrijfster Gees van Hemert.

Lees verder op pagina: 19

Lees verder op pagina: 20

Lees verder op pagina: 10


2 |

FISHT R E N D H endrik V isser (UK-200):

Voorwoord

‘De jongere generatie vissers zou veel meer steun moeten krijgen’

Vis moet zwemmen Vis moet zwemmen! Dat is natuurlijk hartstikke logisch. Al kunnen door de aanleg van gemalen, sluizen en andere belemmeringen trekvissen lang niet altijd van A naar B zwemmen. Vooral aal is hier de dupe van. Daarom organiseert Stichting DUPAN ieder jaar van september tot en met november (het trekseizoen van palingen) het project Paling Over De Dijk. Met dat project worden geslachtsrijpe palingen door beroepsvissers langs gemalen en waterkrachtcentrales geholpen. Hiermee wordt voorkomen dat de palingen gedood worden door pompen of turbines van deze obstakels. De palingen trekken naar de Noordzee en zwemmen de oceaan over naar de Sargassozee, het gebied van de Bermudadriehoek. Daar zorgen ze voor nageslacht, waardoor honderden miljoenen glasaaltjes weer terug kunnen komen aan de Europese kusten. Dat deze maatregelen effect hebben, mag duidelijk zijn. Zo is dit jaar bij de waterkrachtcentrales van Alphen in de Maas en Maurik in de Rijn een ongekend grote hoeveelheid van 4.500 geslachtsrijpe, veelal een meter lange, 10 cm dikke palingen opgevangen. De waargenomen aantallen palingen waren echter nog nooit zo groot als dit seizoen, dat pas halverwege is. Sinds kort is er nog een extra hulpmiddel voor de trekkende vissen bijgekomen want onder grote belangstelling is de Vissluis Schellingwoude feestelijk geopend. De Vissluis Schellingwoude bestaat uit twee verticale schuiven die open en dicht kunnen, waardoor net als in een schutsluis vissen kunnen worden geschut. De vissen worden aangetrokken door het water dat door een kier onder de schuif aan de IJmeerzijde doorstroomt. De schuif aan de IJzijde staat dan open, zodat de vis de sluis in kan zwemmen. Deze schuif wordt na een poosje

De in 2013 gebouwde, 22 meter lange, UK-200 wordt bemand door de familie Visser. Vader Hendrik, zijn jongste zoon Jan Hendrik (31) en oudste zoon Simon (35). Vanuit de havens Thyboron, Hvide Sande en Hirtshals (Denemarken) trekt het drietal naar de Noordelijke visgronden om te twinriggen op schol. Hendrik constateert dat de vloot al wel aan het verouderen is. ‘Innoveren zou makkelijker gemaakt moeten worden. Waar we vroeger tot bijna 25 procent subsidie ontvingen, is het nu keihard werken om ook maar een klein percentage subsidie los te krijgen.

gesloten en dan gaat de schuif aan de IJmeerzijde helemaal omhoog, zodat de vissen de sluis richting het IJmeer kunnen verlaten, waarna de hele cyclus weer opnieuw begint. Op de bodem van de oude maalgang zijn grote stenen neergelegd, waardoor daar de stroomsnelheid afneemt. Daardoor kunnen ook kleinere vissen tegen de stroming inzwemmen of schuilen voor roofvissen. De vissluis werkt tussen februari en half oktober. Buiten die periode staan beide schuiven omhoog. Dan is de sluisfunctie niet nodig, omdat door het geringe peilverschil tussen het Markermeer en het Noordzeekanaal de stroomsnelheid minimaal. Naast de letterlijke betekenis van ‘vis moet zwemmen’ is er natuurlijk ook een figuurlijke betekenis en daar haakte het Nederlands Visbureau onlangs op in. Veel mensen kennen de combinatie van vis en wijn, maar daar komt nu verandering in. De Nederlandse Brouwers en het Visbureau hebben de handen ineengeslagen om vier heerlijke combinaties te maken met vis en bier van Hollandse bodem. Samen zetten zij vergeten Nederlandse vissoorten opnieuw op de kaart door ze te combineren met populaire speciaalbieren, zoals het typische herfstbier; bockbier. Als bierliefhebber kan ik dat enorm waarderen. Leuk om tijdens deze herfstmaanden de smaakcombinaties te testen! Proost!

Hendrik is al 42 jaar getrouwd met zijn vrouw Hendrika. Naast hun twee zoons Simon en Jan Hendrik, hebben zij ook drie prachtige dochters Marja (39), Janette (39) en Mirande (40). Hendrik ontmoette zijn vrouw Hendrika, hoe kan het ook anders, op de haven van Urk. ‘Ik was vroeger altijd op de haven van Urk te vinden. Toen lagen er nog 70 á 80 schepen, je kon niet om de visserij heen’, vertelt Hendrik. Hoewel Hendrik zelf een boerenzoon was, zat de visserij er altijd al in. Zijn opa was visserman en al vroeg draaide alles om de visserij. ‘Als twaalfjarig jongetje was het mijn doel om zelf mijn eigen netten te kunnen maken, want dan kon ik mooi op eigen houtje in de singel vissen. Vissen in de singel mocht natuurlijk helemaal niet van de politie… maar we deden het toch’, lacht Hendrik. EIGEN BEDRIJF In 1979 startte Hendrik zijn eerste eigen bedrijf. Hij heeft door de jaren heen verschillende kotters gehad. In 1983 ving hij de eerste kreeftjes. ‘We hebben de kreeftjesvisserij in die tijd echt op de kaart gezet. De sortering was goed en de vangsten waren van mooie kwaliteit’, aldus Hendrik. Maar de tijden zijn veranderd. Waar je vroeger 2 gulden per kilo ontving is dat in de jaren gestegen naar 8 euro per kilo. De vloot werd groter en er werden meer gebieden gesloten. Nu twinrigt Hendrik met de UK-200 op schol. Onderzoekers stellen dat de zee vol zit met schol, maar de praktijk wijst anders uit. ‘Waar je vroeger in één trek 49 kisten schol naar boven haalde, doe je daar nu één week over. 75 Procent van de besomming in het scholbestek is bijvangst’, vertelt Hendrik. Overschakelen naar een andere visserij is voor de UK-200 geen probleem. Mocht het zover komen kan de kotter ook ingezet worden voor de kreeftjes- en garnalenvisserij.

TOEKOMST Hendrik blikt vooruit naar de toekomst. ‘Het wordt moeilijk en er zal veel veranderen. Maar de visserij blijft bestaan!’, zegt hij resoluut. Ook voor Hendrik zelf zullen er zaken veranderen. ‘Waar ik vroeger wekelijks op zee was en op zaterdag terug in de haven kwam, merk je nu dat daar bij de jongere generatie een verschuiving in

7

FISHT R E N D FRESH FISH NEWS & FOOD TRENDS Jaargang 8 | Week 45 | 2019 | Nummer 7 | www.fishtrend.nl S IE

F

OD

Samenwerking: Dit nummer is tot stand gekomen met medewerking van de Nederlandse Vissersbond en de Vereniging van de Nederlandse Visdetailhandel. Addictive Media: Schoolstraat 6, 8603 XL Sneek Tel: 0515 - 432140 www.addictivemedia.nl

Wendy Noordzij

‘Samen vechten voor een mooie toekomst’

Finalisten scoorden gemiddeld een 9,1

Nieuw visserijboek: ‘Met de kop in de wind’

‘De veertiende editie van de Visbeurs… wordt het saai? Nee! Dat wordt het nooit!’ Met deze woorden opende Ruud van Diermen op 7 oktober de Spakenburgse Visbeurs. En saai werd het zeker niet op de beursvloer met allerlei innovaties op het gebied van zowel apparatuur als producten.

De Vereniging van Nederlandse Visspecialisten en de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel maakten maandag 7 oktober op de Visbeurs in Spakenburg de twaalf provinciewinnaars bekend van de Nationale Haringtest 2019.

De Nederlandse visserijsector heeft er een kroniek bij. ‘Met de kop in de wind. Traditie en innovatie in de Nederlandse visserij door de generaties heen’, is de titel van het nieuwe boek van schrijfster Gees van Hemert.

Lees verder op pagina: 19

Lees verder op pagina: 20

Lees verder op pagina: 10

Fish Trend is een vakkrant voor de volledige visketen. Een unieke bladformule voor en door professionals uit de visbranche. Verschijnt 8x per jaar.

wilfred@addictivemedia.nl Edwin Schoenmaker 0515-432140 / 06-81907601 edwin@addictivemedia.nl Redactie: Wendy Noordzij Tel: 06 - 19637279 redactie@fishtrend.nl Twitter: @visvakkrant

RedactieVisie: Wendy Noordzij Tsj. Claeszstrjitte 23 8629 RZ Scharnegoutum Tel: 06 - 19637279

Vormgeving: Bay6 Print Tel: 06 - 50212014

Uitgever: André Schoppen Tel: 06 - 16044131 andre@addictivemedia.nl

BE OUR NEXT FRIEND: Nederland € 70,00 per jaar excl. 6% btw. Extra nummer € 6,50 excl. btw en verzendkosten) ‘Be our next friend’ kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd. Als vakkrant zijnde, hanteren wij de opzegregels uit het verbintenissenrecht.

Jaargang 8, Week 45, 2019, nr. 7

en we zijn ook actief op Twitter via @fishtrend.

Onze belangen worden door de Nederlandse Vissersbond goed behartigd, zonder meer, vindt de visserman. ‘Het is fijn dat het kantoor nu op Urk is gevestigd. De communicatie is direct en het is, vergeleken met het kantoor in Emmeloord, leuker om even een bezoekje te brengen.’

Colofon

FO C LU & IN N E IA L G IË P E C S

Tips en persberichten voor de redactie kunt u doorgeven via redactie@fishtrend.nl

SCHOLING Als het gaat om de scholing van schippers en hun bemanning, ziet Hendrik positieve ontwikkelingen plaatsvinden. ‘Als vijftienjarige werd ik als schipper opgeleid en kon ik op mijn achttiende aan de slag. De opleidingen, die mijn generatie toen der tijd hebben gevolgd, verloren met de jaren hun waardering. In de afgelopen jaren waren er genoeg jongens zonder opleiding veel geld aan het verdienen, ze werden nooit gestimuleerd om verder te leren. Gelukkig zie je dat daar nu weer verandering in komt.’ 52 jaar geleden stond er een groep jongens op de haven van Urk, die Hendrik vertelden dat hij nooit een visserman zou worden. ‘Die waarheid is toch wel even anders’, glundert hij trots. Van zijn vader heeft Hendrik door de jaren heen geleerd om tevreden te zijn met wat je hebt. ‘Ik heb gezien hoeveel werk mijn vader vroeger heeft verzet en hoe ‘normaal en tevreden’ mijn ouders zijn gebleven. Het heeft voor mij dan wel 62 jaar geduurd, maar ook ik krijg steeds meer rust.’

HET LEVEN ALS VISSERMAN Op de vraag wat Hendrik een nadeel vindt van het leven als visserman, antwoord hij direct en resoluut ‘niets’. Al vindt hij wel dat een visserman snel als ‘misdadiger’ wordt neergezet. Hier kan hij zich totaal niet in vinden. ‘Het idee dat je altijd 1-0 achter staat, vind ik lastig’, vertelt Hendrik. ‘Ik ben voor handhaving en wij doen er aan boord alles aan om ons te houden aan de wet- en regelgeving. Maar dat je verhaal als visserman soms bij voorbaat niet wordt gehoord, is moeilijk.’ Gelukkig voert positiviteit bij Hendrik de bovenhand. Hij geniet volop van zijn leven als visserman. ‘Ik kan zo onder de indruk zijn van het complete plaatje, de visserij, de natuur, het samenwerken met mijn zoons aan boord. Ik heb enorme bewondering voor de natuur… Wanneer we opstomen met windkracht 8, dan zie ik de boeg met geweld omhoog komen en terug deinzen in het water, dat vind ik mooi!’

HY

Meer informatie over FishTrend is te vinden op onze website: www.fishtrend.nl.

plaatsvindt. De jongens willen toch wat vaker aan wal zijn.’ Hendrik constateert dat de vloot al wel aan het verouderen is. ‘Innoveren zou makkelijker gemaakt moeten worden. Waar we vroeger tot bijna 25 procent subsidie ontvingen, is het nu keihard werken om ook maar een klein percentage subsidie los te krijgen. Onze toekomst, de jongere generatie vissers, zou veel meer steun moeten krijgen.’

Verkoop: André Schoppen Tel: 06-16044131 andre@addictivemedia.nl Wilfred Wubs Tel: 06-20479538

Druk: Rodi Media

Wij gaan er van uit dat u de krant ontvangt uit hoofde van uw beroep. Hierdoor wordt ‘Be our next friend’ steeds s­ tilzwijgend met een jaar verlengd. ISSN: 2213-6193 Disclaimer: De Redactie van FishTrend stelt zich niet verantwoordelijk voor de inhoud van ingezonden berichten of gedane uitspraken en behoudt zich het recht om ingezonden artikelen te weigeren of in te korten. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of overgenomen in welke vorm dan ook, zonder voorafgaande, schriftelijke toestemming van de uitgever.


FISHT R E N D

3

|

‘We willen ieder bedrijf voorzien van de sfeer en de beleving die het verdient’ Van Erkel bestaat 25 jaar en dat vieren Frans en Ali van Erkel met een nieuwe huisstijl, het uitbrengen van een Glossy én een nieuwe catalogus. ‘De tijden veranderen en onze huisstijl was aan vernieuwing toe. Dat was best een beetje spannend, maar we zijn heel trots op het resultaat. De nieuwe huisstijl zorgt voor een nieuwe, frisse uitstraling.’ In de afgelopen 25 jaar is er veel gebeurd. ‘Ik zou er een boek over kunnen schrijven’, zegt Frans lachend. ‘Zo kwamen we op het idee een magazine te maken, waarin we onze relaties meenemen door de geschiedenis, onze dagelijkse bezigheden en de totstandkoming van ons nieuwe logo. Ook werpen we een blik op de toekomst. Ons speerpunt is om beleving te bieden en met het Glossy magazine willen we onze lezers deze sfeer laten proeven.’ Al op jonge leeftijd wist Frans al dat hij graag een eigen bedrijf wilde starten. Het liefst een kledingzaak gecombineerd met kleine meubels, interieurdecoratie en curiosa. Hij volgde gerichte opleidingen en behaalde de vereiste papieren. Na een aantal jaar alsnog in loondienst gewerkt te hebben, zag hij een advertentie van een agentschap voor decoraties voor onder meer Sinterklaas, Kerst en Pasen. ‘Ik schreef me in bij de Kamer van Koophandel en zo begon mijn avontuur, vanuit mijn huis in Bergambacht.’ Het begon ook meteen als avontuur, want het werk bleek hélemaal niet mee te vallen. ‘Vol goede moed ging ik op pad, maar na tien winkels ‘binnen een minuut weer buiten te staan’ zonk de moed me toch wel in de schoenen. Gelukkig verkocht ik bij winkel nummer 11 voor 100 gulden. Helaas vergat ik de BTW te rekenen en verdiende deze eerste dag als ondernemer helemaal niets.’ UITBREIDING VAN HET ASSORTIMENT Al snel ging het beter met zijn bedrijf en het assortiment werd uitgebreid met relatiegeschenken en bedrijfskleding. ‘Vanuit de klanten ontstond er vraag naar seizoensgebonden decoraties. Het etaleren was op school altijd mijn favoriete vak en in de winkel van mijn moeder had ik hierin de nodige ervaring opgedaan.’ Zodoende leek stap naar een decoratiebedrijf heel logisch. ‘Zeker toen ik het bedrijf van Jos Seders van JTS-reclame, die voor honderden Verswinkels de seizoendecoratie verzorgde, kon overnemen.’ Daardoor ging Van Erkel zich voornamelijk bezighouden met zowel etalage- en decoratieverzorging, als binnen- en buiten reclame.’ De vraag naar het totaal verzorgen van de reclame-uitingen werd steeds groter. Het bedrijf groeide en ook het decoratiemateriaal nam toe. ‘We zochten naar een pand met meer ruimte, bij voorkeur een plek met wonen en werken onder één dak.’ Dat werd gevonden aan de Opweg in Schoonhoven. Een bedrijfspand met een grote opslag, kantoorruimtes en mogelijkheid tot wonen.’ WINKELMATERIALEN Door een ongeval in 2011 raakte Frans helaas een tijd uit de running.

Uw partner op het gebied van temperatuur. Zekerheid tijdens productie, opslag en transport.

TEMPERATUUR METEN

TEMPERATUUR REGISTREREN

TEMPERATUUR BEWAKEN

Na een onvermijdelijke operatie in 2014 in het ruggenmerg, werden hij en zijn vrouw Ali gedwongen om keuzes te maken. ‘Fysiek was ik niet meer in staat om te etaleren en te decoreren. Ondertussen had Ali het assortiment winkelmaterialen flink uitgebreid. Wat eerst begon met wat stoepborden, stiften en kliklijsten was nu een compleet assortiment voor de Verswinkel geworden. Door de operatie en mijn lange afwezigheid hebben we besloten de decoratie-afdeling te

verkopen. Ik ben me gaan focussen op de binnen- en buitenreclame en restylen en verlichten. Ali richtte zich met haar team volledig op de winkelmaterialen, de webshop en onze showroom.’ Inmiddels kijken Frans en Ali met gepaste trots naar ons gezonde en mooie bedrijf. ‘Service vinden we enorm belangrijk. Evenals het blijven verrassen van onze klanten met nieuwe producten, slimme oplossingen en gave projecten die de sfeer en beleving vergroten.’ In

Ultra hygiënisch design 100% Waterproof (IP69)

de toekomst wil van Erkel klanten blijven inspireren en helpen. ‘Dat is juist dé kracht van een klein bedrijf’, benadrukt Frans. ‘We kunnen de klant persoonlijke aandacht geven en in de watten leggen. We hebben een webshop met 3.500 producten, maar we merken dat veel bakkers, slagers en visspecialisten het liefst door een papieren catalogus bladeren en ons opbellen als ze wat willen bestellen. Ik denk dat dat juist onze kracht is; we houden rekening met hún wensen. Wij geloven dat wanneer je je blijft onderscheiden als versondernemer, je ook bestaansrecht behoudt. Wij helpen daarom graag om een optimale sfeer en beleving in de winkel te creëren. Met advies, oplossingen, nieuwe producten en vooral creatieve ideeën. Met ons uitgebreide assortiment is alles aanwezig om ieder bedrijf te voorzien van de sfeer en de beleving die het verdient.’

TEL +31 (0)485 542626 | INFO@TSERVICE.NL

Van Erkel viert 25-jarig jubileum met nieuwe huisstijl, luxe Glossy en nieuwe catalogus

NIEUWE CATALOGUS Naast de Glossy heeft Van Erkel ook een nieuwe catalogus uitgebracht, die een frisse uitstraling heeft gekregen. ‘Omdat we met onze Glossy bezig waren, hadden we goede fotografen en vormgevers beschikbaar, die van deze catalogus echt iets moois hebben gemaakt’, vertelt Frans van Erkel trots. ‘Zo laten we bijvoorbeeld dit keer niet alleen productfoto’s zien, maar hebben we ook sfeerfoto’s toegevoegd. Bijvoorbeeld van een kronkeltak tegen een oude muur met allerlei stickerrollen en een schoolstoeltje volgestapeld met schalen en bakjes. Daardoor ziet de catalogus er nóg sfeervoller en inspirerender uit.’

ONE STEP AHEAD De J-generatie van Multipond De nieuwe standaard in weegtechnologie. Een ultra hygiënisch design tot in het kleinste detail. Nog beter bestand tegen schuimmiddelen en eenvoudig te reinigen met hogedruk. Multipond staat voor betrouwbare precisieweging, kwaliteit, innovatie en tailermade solutions.

P E R F O R M A N C E M E E T S P R E C I S I ON MULTIPOND Benelux B.V. Boven Zijde 10 Postbus 28024 NL-5602 JA Eindhoven The Netherlands t +31 (0) 40 26 28 090 e info@multipond.nl i www.multipond.com


4 |

FISHT R E N D

Smaakvolle biercombinaties met tongschar, schar, poon en mul heeft hij gewerkt bij onder meer Ivy in Rotterdam en was hij mede-eigenaar van The Suicide Club.

onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel in opdracht van de Nederlandse Brouwers - blijkt dat steeds meer bierdrinkers vaker kiezen voor een passend bier bij een gerecht. ‘Iedereen weet dat rode wijn goed gaat bij vlees en witte wijn bij vis. Bier biedt door de bredere smaakrange echter veel meer mogelijkheden aan tafel’, legt Cees-Jan Adema, directeur van de Nederlandse Brouwers, uit.

Dankzij de explosief groeiende populariteit van speciaalbier worden tot op hoog niveau smaakvolle combinaties gemaakt met vis en bier. ‘Deze prachtige vissoorten bieden zoveel mogelijkheden dat het tijd wordt deze weer terug op de kaart te zetten. Ik heb hier inspi-

LOKAAL EN VERANTWOORD Onze eigen Noordzee is de thuisbasis van vele heerlijke vissoorten, vlak voor onze deur. Noordzeevis is niet overal een vergeten vis: veel soorten zijn zeer geliefd in exportlanden als Italië, Frankrijk en Duitsland. De Nederlandse

rerende recepten bij gemaakt en aan de hand van de smaken bieren bij gezocht, die de ultieme match vormen’, aldus de chef. Uit het onafhankelijke Nationale Bieronderzoek - uitgevoerd door

consument is echter minder bekend met de prachtige lokale producten die dagelijks worden aangevoerd door onze vissector. ‘Een gemiste kans’, aldus Agnes Leewis, directeur van het Nederlands Visbureau. ‘Veel mensen weten niet dat de Noordzee een van de schoonste en meest gereguleerde zeeën ter wereld is. Mede daardoor is de Noordzee rijk aan een enorme verscheidenheid aan vis, schaal- en schelpdieren.’

Vis moet zwemmen. Veel mensen kennen de combinatie van vis en wijn, maar daar komt nu verandering in. De Nederlandse Brouwers en het Nederlands Visbureau hebben de handen ineengeslagen om vier heerlijke combinaties te maken met vis en bier van Hollandse bodem. Samen zetten zij vergeten Nederlandse vissoorten opnieuw op de kaart door ze te combineren met populaire speciaalbieren, zoals het typische herfstbier; bockbier. Het Nederlands Visbureau en de Nederlandse Brouwers hebben chef-kok Marnix Benschop gevraagd aan de slag te gaan met vergeten vissoorten als tongschar, mul, poon en schar in combinatie met speciaalbieren. Benschop is chef-kok bij Kaapse Maria in Rotterdam, dat landelijke bekendheid geniet vanwege de fantasievolle combinaties van bier en spijs. Na stages bij wereldbefaamde restaurants als Noma en The Fat Duck,

Wendy heb je hier nog iets van een bijschrift voor? van deze lengete ongeveer of iets langer.

VISSALADES Z

eer rijk gevulde hoogwaardige ambachtelijk bereidde

vissalades, visspeciaalzaak kwaliteit.Geproduceerd van

Productie on Private L a bel eventueel in overleg

natuurlijke grondstoffen. Proef en raak overtuigd van de kwaliteit. Verkrijgbaar in elk gewenste consumenten eenheid. Voor informatie of vrijblijvende offerte kunt u contact met ons opnemen.

Protonweg 8, 1627 LD Hoorn • Tel. 0229 214 874 • info@hooglandvis.nl • www.hooglandvis.nl

BOCKBIER EN VIS Begin oktober start traditioneel ook het bockbierseizoen. Bij de gerechten kan daarom het meest gedronken seizoenbier ‘bockbier’ niet worden overgeslagen. Normaliter wordt bockbier vaak gecombineerd met vleesgerechten. Deze keer is het wat spannender gemaakt door het te combineren met smaakvolle visbereidingen. Dit staat ook centraal in de recepten van Marnix Benschop met vergeten vissoorten en speciaalbieren. Fanatieke hobby chefs kunnen met de creaties van Marnix Benschop ook thuis aan de slag. Alle vier de ‘vismetbier’-recepten zijn te vinden op Visrecepten.nl. Wie nieuwsgierig is naar andere (vis)spijs en biercombinaties kan de gratis Bier Butler app, met de grootste database, downloaden. Een samenwerking tussen alle brouwers van Nederland. De Bier Butler geeft je advies welk bier je het beste kunt drinken bij welk gerecht of andersom. Kijk voor meer informatie over restaurant Kaapse Maria op KaapseMaria.nl.


FISHT R E N D

TEL +31 (0)485 542626 | INFO@TSERVICE.NL

Verschillende onderdelen van Koopmans onder één noemer Al jaren zijn Koopmans Meel, Koopmans Foodcoatings en Koopmans Ingredients verschillende Business Units onder de paraplu van Koopmans Koninklijke Meelfabrieken met ieder een eigen focus op producten en afnemers. Vanwege de groeiende internationale klantenkring en de synergie tussen de Business Units, is er grote behoefte om onze communicatie vanuit één afzender te laten plaatsvinden. Met trots voert Koopmans al jaren het predicaat Koninklijk. Daarom wordt voortaan naar buiten treden onder de overkoepelende naam: Royal Koopmans. Eén krachtige naam om verder te ontwikkelen als internationaal ingrediënten bedrijf. We leven in een tijd van veranderende eetgewoontes en nieuwe eisen op het gebied van voedselveiligheid en transparantie. Royal Koopmans gelooft dat graan één van de beste bronnen is van waardevolle voedingsstoffen. In de kleine graankorrel valt een

i nter f resH c oncepts

wereld te ontdekken. Gebaseerd op 175 jaar kennis en vakmanschap, gebruikt het familiebedrijf de meest recente inzichten en technologieën om voortdurend nieuwe en duurzame voedingsmiddelenoplossingen te ontwikkelen. Altijd gebaseerd op graan. WAT VERANDERT ER? De verandering zal vooral te zien zijn in de communicatiemiddelen. Niet langer verschillende Business unit logo’s, maar één Royal Koopmans logo en één

|

TEMPERATUUR METEN Onze CombiTemp is perfect voor het meten van de temperatuur van binnenkomende goederen. Bekijk onze website voor het volledige aanbod.

pay-off. Tegelijkertijd wordt een geheel vernieuwde website gelanceerd, waar bezoekers gemakkelijk kunnen zoeken Evenboersweg 10 | 7711 GX Nieuwleusen binnen het brede assortiment aan [t] 0529 48 22 44 | info@josto.nl | www.josto.nl meel- en bloemsoorten, bindsystemen, vezelverrijking, blends, batters en paneermeel oplosInnovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestv singen. De nieuwe website is te vinden via www.royalkoopmans. nl. Voor klanten verandert er niets in de normale gang van zaken. De huidige BV structuur blijft bestaan en ook de vaste contactpersonen blijven hetzelfde.

Op zoek naar een relatie- of kerstgeschenk dat altijd in de smaak valt?

is Marktleider op Het gebied Van absorptieVellen

InterSORB™ voorkomt vocht en condens in verpakkingen Hoewel vocht in voedingsproducten nuttig is voor de kwaliteit van levensmiddelen, is overtollig vocht en condens in een gesloten verpakking ongunstig voor zowel de productkwaliteit als de integriteit van de verpakking, met name in het geval van verse visproducten en rauw vlees. In die gevallen is het zinvol om InterSORB™ vochtabsorptievellen in te zetten, zegt Leon Hoogervorst van Inter Fresh Concepts. Hij ziet de belangstelling voor deze oplossing steeds verder stijgen. Er zijn volgens Leon Hoogervorst van Inter Fresh Concepts drie verschillende mogelijkheden om overtollig vocht uit de verpakking te halen: topsealfolies, speciale MAPverpakkingen en absorptievellen. ‘De anti-condens topsealfolies hebben, zoals de naam al doet vermoeden, een anti-condenserende werking. Bij temperatuurverschillen tijdens het transport kan er zich condens op de folie vormen, dat vervolgens op het product druppelt. Dat gaat ten koste van de kwaliteit en de houdbaarheid. De speciale folies houden dit vocht tegen doordat er geen druppelvorming plaatsvindt.’ Een tweede mogelijkheid is een MAP-verpakking, waarbij door het toevoegen van gassen, zoals kooldioxide (CO2), distikstof(N2) of zuurstof (O2) bacteriën en schimmels zich moeilijker kunnen vermenigvuldigen en vetzuren minder snel oxideren. Hierdoor zal bederf van het product langer op een natuurlijke wijzen worden uitgesteld. Een derde mogelijkheid is het gebruik van vocht absorptie inlegvelletjes. ‘Met onze InterSORB™ velletjes wordt het vocht dat vrijkomt, direct aan het product onttrokken’, legt Hoogervorst uit. Zo blijft de kwaliteit van het product beter en wordt ook de houdbaarheid verlengd.’ Wel is het volgens hem belangrijk om voor het

juiste product te kiezen. ‘De velletjes moeten alleen het vocht dat uit het product vrijkomt, onttrekken, maar niet het vocht dat in het product zelf aanwezig is. Dan wordt het product droog en dat wil je natuurlijk als ondernemer voorkomen.’ MARKTLEIDER Inter Fresh Concepts is marktleider op het gebied van absorptie pads. Het gaat hierbij om inlegvelletjes voor consumentenverpakkingen, maar vooral om velletjes voor de groothandel- en exportverpakkingen. In een andere samenstelling is ook het gebruik in zeecontainers mogelijk. ‘We zien de vraag naar deze oplossingen duidelijk stijgen’, vertelt Hoogervorst. ‘Aan de ene kant willen bedrijven graag een langere houdbaarheid garanderen en aan de andere kant ook de hygiëne verbeteren. Het vrijgekomen vocht vormt een ware besmettingshaard en kan met de velletjes gemakkelijk voorkomen worden. Mocht zich een bacteriële besmetting voordoen, dan kan men het vrijgekomen vocht in de velletjes analyseren, zodat eventuele besmette producten snel opgespoord kunnen worden.’ Er zijn onderzoeken gaande naar het gebruik van alternatieven voor de velletjes, zoals cellulose en fructose. ‘Cellulose en fructose schijnen dezelfde eigenschappen te hebben, maar de resultaten zijn

5

niet vergelijkbaar met die van de absorptievellen. Bovendien zijn deze alternatieve een stuk duurder.’ Inter Fresh Concepts biedt de velletjes in verschillende formaten aan. ‘Voor de retailverpakkingen hebben we velletjes van 95 mm bij 113 mm. Voor de verpakkingen voor de handel en de industrie hebben varianten van 200 bij 220 mm en 180 bij 240 mm. Maar ook XL maten van 310 bij 740 mm. Voor uitleg over het product kunnen visbedrijven altijd contact met ons opnemen.’ Voor meer informatie zie: www.interfreshconcepts.com.

Topkwaliteit uit eigen rokerij!

 (0527) 68 7001  verkoop@heturkerzalmhuys.nl Urk - Holland

OP DIT MOMENT HEBBEN WE IN DE VERKOOP TER OVERNAME

TER OVERNAME

TER OVERNAME

TER TER OVERNAME OVERNAME

Visspeciaalzaak met mooie lunchroom gelegen in het centrum van Barneveld. Het geheel verkeert in goede staat van onderhoud. Tevens is hier een bakwagen met auto en 6 standplaatsen bij betrokken, goed onderhouden bovengelegen appartement is bij de huur inbegrepen. Dit is een mooie zaak op een mooie plek. Nieuwsgierig? Bel gerust onderstaand telefoonnummer en vraag de projectinformatie op.

Visspeciaalzaak gelegen op de kop van winkelcentrum en de parkeervoorzieningen. in de regio Zaandam. Ivm gezondheid eigenaar is deze winkel ter overname. Het geheel verkeert in goede staat van onderhoud en zeker voor startende ondernemer een perfecte opstap. Hier liggen best nog mogelijkheden om huidig omzetniveau ( welke thans ook best goed is ) naar hoger peil te tillen. Bel ons gerust voor aanvullende informatie.

Visspeciaalzaak gelegen op top locatie te Utrecht, deze winkel ligt op aanlooproute naar het centrum met diversen museums in de directe nabijheid. Het geheel verkeert in goede staat van onderhoud en er wordt hier een goed rendement gerealiseerd. Deze winkel biedt voor creatieve handen zeker nog legio mogelijkheden. Bel ons gerust voor aanvullende informatie.

Ambulante handel met diverse standplaatsen op Zeeuws Vlaanderen. Het betreft hier de markten plus truck en bakwagen. Het geheel is niet nieuw, maar verkeert in goede staat van onderhoud. Ben je een starter, dan is dit een mooie opstap daar er een redelijke overname som wordt gevraagd. Bel ons gerust voor aanvullende informatie.

U wilt verkopen/verhuren in opdracht te koop en/of te huur gevraagd Visspeciaalzaken in het gehele land. Belt u gerust voor een gratis informatief gesprek wij hebben serieuze gegadigden in het gehele land Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons kantoor en vraag naar de heer P. Wortman.

Beedigd Makelaar OG en gecertificeerd Taxateur Lijsterbeslaan 8 | 3831 XK Leusden | Telefoon 033 - 432 35 52 | Fax 084 - 836 63 61 eMail home@3wmakelaars.nl | www.3wmakelaars.nl


6 |

FISHT R E N D

Vissluis in sluiscomplex Schellingwoude feestelijk geopend Onder grote belangstelling is de Vissluis Schellingwoude feestelijk geopend. Directeur Nienke Bagchus-Winkel van Rijkswaterstaat West-Nederland Noord, verrichtte de openingshandeling waarmee de vissluis officieel in gebruik is genomen.

schepradstoomgemaal (1893-1950) en is speciaal ontwikkeld voor langzaam zwemmende vissen, zoals glasaal, spiering en driedoornige stekelbaars. Uit onderzoek en monitoring is gebleken dat zij door de sterke stroming geen gebruik kunnen maken van de bestaande vispassages. Rijkswaterstaat draagt met Vissluis Schellingwoude bij aan het opheffen van knelpunten voor vismigratie tussen het Noordzeekanaal en het Markermeer.

‘Ik ben erg blij dat met deze vissluis ook de langzaam zwemmende vissen in de gelegenheid zijn om te migreren tussen het Noorzeekanaal en het Markermeer’, aldus directeur Nienke Bagchus-Winkel. Het sluiscomplex van Schellingwoude heeft nu de beschikking over drie vispassages. De vispassage die vrijdag is geopend, is gebouwd in een maalgang van het voormalige

WERKING Vissluis Schellingwoude bestaat uit twee verticale schuiven die open en dicht kunnen, waardoor net als in een schutsluis vissen kunnen worden geschut. De vissen worden aan-

Jouw ambacht. Goed in beeld.

Focus op jouw winstpakkers met een digitaal menubord! RAP MEDIA BV.

Mozartlaan 25 J · 1217CM · Hilversum

mail: info@rapmedia.nl

Wil je jouw zaak een boost geven? Neem vrijblijvend contact op met Echelle Wamsteker Echelle@rapmedia.nl of bel: 06 - 42 52 45 14

tel: 020 - 330 9247

content: studio@rapmedia.nl

KvK: 34235547

Op de bodem van de oude maalgang zijn grote stenen neergelegd waardoor daar de stroomsnelheid afneemt. Daardoor kunnen ook kleinere vissen tegen de stroming inzwemmen of schuilen voor roofvissen. De vissluis werkt tussen februari en half oktober. Buiten die periode staan beide schuiven omhoog. Dan is de sluisfunctie niet nodig omdat door het geringe peilverschil tussen het Markermeer en het Noordzeekanaal de stroomsnelheid minimaal is. Ook de langzaam zwemmende vissen kunnen dan tegen de stroom inzwemmen. BEHOUD EN HERSTEL De waterbeheerders en andere betrokken omgevingspartners in het Noordzeekanaalgebied hebben een speciale verantwoordelijkheid voor het behoud en herstel van de trekvispopulaties die in deze regio thuishoren. Gemalen en sluizen belemmeren het natuurlijk migratiegedrag van trekvissen. Daarom worden maatregelen getroffen zodat vis van de zee naar polders en plassen kan trekken en weer terug. In en rondom het Noordzeekanaal is hard gewerkt om gemalen en sluizen aan te passen. Er zijn inmiddels vele vispassages aangelegd in de Noordzeekanaalregio. Trekvissen zijn vissen die hun leven deels in de zee en deels in het zoete binnenwater doorbrengen. Door de aanwezigheid van diverse gemalen en sluizen zijn de routes versnipperd en is het voor trekvissen heel moeilijk geworden geschikte paaien opgroeigebieden te bereiken. Ook vissen die hun hele leven in zoet water doorbrengen mogen natuurlijk gebruik maken van de vispassages. Hierdoor wordt hun leefgebied een stuk groter en kan uitwisseling van genetisch materiaal tussen verschillende populaties plaatsvinden. Er zijn de afgelopen jaren diverse grootschalige onderzoeken gedaan naar migratie van trekvissen in en om het Noordzeekanaal. De resultaten van de onderzoeken worden gebruikt om de migratieroutes voor trekvis en andere vissoorten verder te optimaliseren. De waterbeheerders in en om het Noordzeekanaal werken daarin intensief samen.

Geef je catering een eigen uitstraling!

Babushka bakjes en schalen: een feest voor het oog! Visspecialiteiten prachtig presenteren? Maak kennis met Babushka! Deze bak-

jes en cateringschalen zijn qua maat en uitstraling perfect op elkaar afgestemd! gestemd! De cateringschalen hebben een stoere, natuurlijke leisteenlook. Ideaal voor catering, zakelijk en particulier. Een feest voor het oog!

S medeS F ine F ood | V oltaweg 22 | 3752 lP B unschoten | T 033 - 29 88 454 | e info @ smedesfinefood . nl smedesfinefood.nl

getrokken door het water dat door een kier onder de schuif aan de IJmeerzijde doorstroomt. De schuif aan de IJzijde staat dan open zodat de vis de sluis in kan zwemmen. Deze schuif wordt na een poosje gesloten en dan gaat de schuif aan de IJmeerzijde helemaal omhoog zodat de vissen de sluis richting het IJmeer kunnen verlaten, waarna de hele cyclus weer opnieuw begint.

margemaker.nl

smaaksmederij.com

EUROPESE KADERRICHTLIJN WATER De aanleg van deze vispassage is een maatregel die voortkomt uit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Deze richtlijn bepaalt dat de wateren een goed leefgebied moeten vormen voor de planten en dieren die er thuishoren. Die duurzame aanpak biedt kansen voor Nederland, de burger en ons bedrijfsleven. Hier is nog grote winst in te behalen door leefgebieden te herstellen, vissen ruim baan te geven en het water schoon en gezond te houden. Water houdt zich niet aan grenzen en vis evenmin. Daarom werken Rijkswaterstaat en de andere waterbeheerders nauw samen om de doelstelling van de KRW te halen.


FISHT R E N D en flexibiliteit UitgangspUnt bij

H oogland V is

‘We gebruiken onze viswinkels als pilotstores’ Hoogland Vis is een familiebedrijf, dat al ruim zeventig jaar verse en gerookte vis levert in de regio Hoorn en ver daarbuiten. Net zoals vroeger wordt nog steeds op ambachtelijke en professionele wijze zalm en makreel gerookt, maar daarnaast is het bedrijf in de loop der jaren uitgebreid met verschillende takken, zoals een complete vissaladeproductieafdeling en een portioneer- en verpakkingsafdeling. ‘We leveren aan de retail en groothandel en daarnaast hebben we nog steeds vijf viswinkels, die als onze pilotstores fungeren’, vertelt Jan Hoogland. Jan Hoogland staat als derde generatie aan het roer van het bedrijf. De groothandel bevindt zich op het industrieterrein Hoorn 80 in Hoorn. Hier worden diverse ambachtelijk bereide vissalades en verse, gerookte en gebakken vis geproduceerd en geleverd aan hotels, restaurants, cateringinstellingen en supermarkten. ‘Onze verse vis kopen wij op de afslagen in Nederland en België en wordt geïmporteerd uit diverse landen over de hele wereld. Wij fileren alle verse vis zelf en portioneren en

verpakken de vis al naar gelang de wensen van u als klant. We roken de zalm en produceren continu verse vissalades, afgevuld in zowel consumenten- als grootverpakking’, aldus Hoogland. Diverse soorten vis worden op een ambachtelijke wijze gebakken, teruggekoeld en verpakt. ‘Service en hygiëne in de productie staan bij ons hoog in het vaandel. Onze verpakkingslijnen zijn IFS gecertificeerd. We werken volgens duidelijke richtlijnen en vaste recepten. Hierdoor kunnen we ervoor zorgen dat onze producten iedere dag hetzelfde zijn.’ FLEXIBILITEIT Hoogland Vis onderscheidt zich door de kwaliteit en flexibiliteit. Het bedrijf voldoet aan de strengste HACCPnormen. ‘Wij maken gebruik van een externe kwaliteitsdienst en externe laboratoria, die regelmatig bacteriologische monsters nemen. Wij gebruiken zo weinig mogelijk conserveringsmiddelen en gasverpakkingen. Onze producten zijn zo puur mogelijk en daardoor is een goede hygiëne van zeer groot belang.’ Ook duurzaam vindt Hoogland belangrijk. Het bedrijf is zowel MSC, als ASC en SKAL gecertificeerd.

PILOTSTORES Naast het verwerkingsbedrijf/ de groothandel heeft Hoogland Vis ook vijf visspeciaalzaken in de regio: drie in Hoorn, één in Purmerend en één in Alkmaar. De combinatie tussen visverwerking en winkel bevalt Hoogland uitstekend. ‘Door onze viswinkels hebben we een uitstekend beeld van de consumentenbehoefte. Ook kunnen we onze viswinkels gebruiken als pilotstores en hierin nieuwe producten uitproberen.’Ter illustratie noemt hij het uitgebreide assortiment maaltijden, die gemakkelijk in de oven bereid kunnen worden. ‘Denk bijvoorbeeld aan zalm in witte wijn met zeekraal en een pangarol met paprika en kerriesaus. Ook hebben we vissaladeschotels in ons assortiment met zelfgemaakte vissalade en gerookte zalm uit onze eigen rokerij.’ Naast het eigen assortiment voor de eigen winkels en de groothandel produceert Hoogland Vis ook onder private label. Ook hierbij zijn kwaliteit en flexibiliteit het uitgangspunt. Voor meer informatie zie: www.hooglandvis.nl.

Prinsjesdag voor vissers De Nederlandse regering heeft tijdens Prinsjesdag haar miljoenenbegroting voor 2020 gepresenteerd. Onderdeel daarvan is de begroting van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) waarin het beleid en de financiering voor het komende jaar is opgenomen, de LNV-begroting 2020. Boeren, tuinders en vissers staan voor grote veranderingen en LNV wil hen bijstaan op het gebied van duurzaamheid en innovatie met in totaal € 1,4 miljard.

tie naar betere verdienmodellen en een duurzame visserijvloot. Een toekomstbestendige visserij is innovatief en heeft minder uitstoot, minder bodemberoering en minder ongewenste bijvangsten. Naar verwachting is in de loop van het najaar 2019 de visie gereed. Dit geldt ook voor het Noordzeeakkoord, dat duidelijkheid geeft over de balans in het ruimtegebruik op de Noordzee. In aansluiting op de totstandko-

ming van de kottervisie start LNV in 2020 met een innovatieprogramma. Hiervoor worden extra middelen uit het Regeerakkoord ingezet (bron: LNV-begroting 2020). Kijk voor een compleet overzicht van alle maatregelen op www.vissersbond.nl.

TEMPERATUUR REGISTREREN Registreer de temperatuur tijdens transport met onze Tempmate S1. • Direct uit de doos inzetbaar • Overal via USB uit te lezen • Automatisch PDF rapport

Sustainable Eel Group benoemd tot geassocieerd lid van ISEAL ISEAL heeft de Sustainable Eel Group (SEG) benoemd tot geassocieerd lid. De standaard voor paling die SEG ontwikkelde voldoet aan de instapcriteria van ISEAL. Met dit geassocieerd lidmaatschap committeert SEG zich aan verdere ontwikkeling van de standaard, om te voldoen aan de vereisten voor een volledig ISEAL-lidmaatschap. SEG is een Europese organisatie voor natuurbehoud en wetenschap die werkt aan het versneld herstel en verantwoord beheer van de palingpopulatie. SEG initieert en ondersteunt wetenschappelijk onderzoek en natuurherstelprojecten. Als geassocieerd lid van ISEAL voldoet SEG aan de basiscriteria van elk van de drie ISEAL-codes voor Good Practice: Standard-Setting, Assurance en Impacts. SEG werd door het lidmaatschapscomité aanbevolen aan de raad van bestuur van ISEAL voor de definitieve goedkeuring op 21 augustus 2019. ZEER VERHEUGD Alex Koelewijn, sectorvertegenwoordiger binnen het bestuur van SEG en voorzitter van Stichting DUPAN toont zich zeer verheugd met het geassocieerd lidmaatschap van ISEAL: ‘Met

Samen met IenW en de Waddenprovincies versterkt LNV het beheer en herstel van UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee. In 2020 is een Beheerautoriteit ingericht voor één samenhangende en planmatige aanpak van natuur-, water- en visbeheer. Met het Programma ‘Naar een Rijke Waddenzee 2019–2022’ draagt LNV in 2020 bij aan natuurherstel en verduurzaming van de mossel- en garnalenvisserij. Ook wordt in 2020 het Actieplan ‘toekomstbestendig visserijbeheer IJsselmeergebied’ verder uitgevoerd.

dit geassocieerd lidmaatschap laat SEG zien dat haar standaard voor verantwoorde paling voldoet aan de strenge criteria die ISEAL verbindt aan de ontwikkeling en voortdurende verbetering van duurzaamheidsstandaarden.’ ‘We zijn blij vanaf nu deel uit te maken van ISEAL’, aldus Andrew Kerr, SEG-voorzitter. ‘Onze succesvolle voordracht toont een sterke toewijding aan ISEAL’s gedragscodes met hoe we onze normen vaststellen, aan hun voorwaarden voldoen en ervoor zorgen dat ons werk het juiste effect heeft. Deelname aan de ISEAL-gemeenschap zal ons helpen onze standaard en ons werk om de Europese palingstand te verbeteren, verder te ontwikkelen.’ Karin Kreider, Executive director of ISEAL zegt over de toetreding van SEG: ‘Ik prijs de Sustainable Eel Group voor de inspanningen die zij hebben geleverd om geassocieerd lid te worden. SEG sluit zich hiermee aan bij een verzameling van verschillende standaarden die op uiteenlopende manieren sociale en ecologische veranderingen stimuleren. Het lidmaatschap van ISEAL wordt versterkt door de toewijding van SEG aan geloofwaardige werkwijzen, transparantie en verantwoording.’

EMONDT KMI FRESH FOOD INTERIORS

Laat uw winkel zien

TOEKOMSTVISIE KOTTERVISSERIJ LNV werkt samen met de kotterorganisaties aan een visie die moet leiden tot een toekomstperspectief voor de sector, gericht op de transi-

Doordacht en creatief vormgegeven, perfect passend bij uw producten en doelgroep. Met (koel)techniek waar u op kunt vertrouwen. Wij denken met u mee, vertalen uw verhaal naar een winkelbeleving met omzetrendement.

Leuke noviteit te melden? Wij nemen deze graag mee! Mail naar: redactie@fishtrend.nl

TEL +31 (0)485 542626 | INFO@TSERVICE.NL

k waliteit

7

|

duurzame vernieuwers in koeling & inrichting

emondt.nl


8 |

FISHT R E N D

, l o o c t i p Keeeep it fresh k

fISH ColUMn

Veel energie ICE PACK XL Ecologisch verantwoorde ijsvervanger

FLEXIBELE GEL ICE PACK

INTER SORB™ Water absorptievellen voor retail schaalverpakkingen en export eps verpakkingen

Inter Fresh Concepts BV Troelstralaan 5 2211 AP Noordwijkerhout The Netherlands +31 (0)252 340687 www.icepackxl.nl info@icepackxl.nl

L SPECIAUAW VOORRPAKVISVE GEN KI N

twitter.com/icepackxl

WWW.ICEPACKXL.NL

Joost Deurloo is Kampioen Oestersteken In Brasserie De Vluchthaven in Bruinisse is half september voor de zevende keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken plaatsgevonden. Van de twaalf aangemelde deelnemers, werd uiteindelijk na verschillende rondes wederom Joost Deurloo voor de derde keer op een rij en vier keer in totaal Nederlands Kampioen van het Premier Kampioenschap Oestersteken. Onder leiding van een vakkundige jury, bestaande uit Caroline Verwijs (van Krijn Verwijs Yerseke B.V.), Wouter Kik (van het onlangs geopende restaurant Codium uit Goes) en Jaap Muller (Oesterkweker van de BRU 20/11/39) is uiteindelijk Joost Deurloo (van restaurant Bru 17)

als winnaar uit de bus. De jury heeft de deelnemers beoordeeld op het openen van de oesters. Zo waren er pluspunten te verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptie gereed was. Wanneer het oestervlees beschadigd was of er gruis/schilfers achtergebleven waren, ontving de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten was de snelste tijd doorslaggevend.

s cHelpdierconferentie oVer kansen en innoVaties

De Stichting Schelpdierconferenties organiseert op 16 en 17 januari 2020 de zesde editie van de internationale schelpdierconferentie, in het Deltapark Neeltje Jans. Het thema van de conferentie is ‘Kansen en innovaties in de schelpdiersector’. De conferentie bestaat uit lezingen, discussies en een beurs voor bedrijven en instellingen. Tevens wordt tijdens de conferentie de ‘Duurzaamheid award schelpdiersector 2018/2019’ uitgereikt. De conferentie is gericht op de schelpdiersector in binnen- en buitenland. Er worden deelnemers verwacht uit Nederland, UK, Ierland, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Portugal. Voor vertaling Engels – Nederlands vv wordt gezorgd. De organisatie is in handen van het bestuur van de Stichting Schelpdierconferenties: Jaap Holstein, Jasper van Houcke en Aad Smaal. De conferentie wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van onder meer Rabobank Oosterschelde, Baker Tilly, Haans advocaten, PO Mosselcultuur, Gemeente Reimerswaal, HZ/ University of Applied Sciences en Wageningen Marine Research. Met andere sponsors is overleg gaande.

Dat onze energiehuishouding het probleem van de dag gaat worden lijkt steeds meer duidelijk te worden. Voor de visserijsector betekent dat veel. De vis wordt in de meeste gevallen gevangen met de sleepnetvisserij en dat kost veel energie. Met een hengel kun je ook vissen, maar dat kost meer tijd. Daarna moet de vis in de koeling of gaat diepgevroren worden. Vervolgens is er in de gehele keten vervoer nodig. Of het nu met schepen, vrachtauto’s, treinen, vorkheftrucks of busjes nodig is. Ik zie er in elk geval zeer weinig op de fiets gedistribueerd worden. Het opwekken van energie is niet zo moeilijk, maar hoe gaan we die energie ‘opslaan of bewaren’. HOE GAAN WE DE KOMENDE DECENNIA ENERGIE BEWAREN? Wat is nu de beste methode om energie te bewaren wanneer je naast een windturbine woont of zonnepanelen op je dak of schuur hebt? We hebben in Nederland plannen om in 2050 alle energie uit duurzame bronnen te ontvangen. Vooral wind en zon worden dan genoemd. Het klimaatakkoord zegt niets over de methode hoe we dat gaan organiseren. Dat komt omdat we het eigenlijk nog niet weten. Elke vierkante kilometer zou 3,6 MegaWatt op moeten wekken, maar hoe ga je die bewaren wanneer je ze niet nodig hebt (het verschil tussen dag en nacht waar je een backup voor nodig hebt). Nu hebben we immers een voorraad gas en/ of olie liggen voor (slechtere) tijden wanneer dat nodig is. Je zult dan installaties moeten hebben die van stroom waterstof, ammonium of methaan kunnen maken. Dat zijn (nieuwe) technieken die nog onvoldoende bestaan. Volgens kenners zouden batterijen dertig keer goedkoper moeten worden wil het rendabel zijn voor opslag. Dat schijnt niet realistisch te zijn. VOLGENDE STAP: DUURZAME ENERGIE OPSLAAN Een hoogleraar zegt: ‘Elektriciteit van een gascentrale heeft nu al dezelfde prijs als de stroom van een windturbine op zee. De kosten van de windturbine op zee zullen dalen, terwijl die van de gascentrale gerelateerd is aan de stijgende gasprijs.’ Wanneer je energie, opgewekt in dal-perioden, zou kunnen opslaan wordt het lucratief. Goedkoop inkopen, opslaan en verkopen wanneer de prijzen pieken. Het is niet uit te sluiten dat woningen en

fabrieken hun eigen accupakketten gaan krijgen. Opslaan zo dicht mogelijk bij de bron en de gebruiker vraagt het minste van de capaciteit van het netwerk. Een transitie waar maar weinig mensen de echte inhoud van kennen. Dat betekent ruimte voor verassingen. WATERSTOF Het lijkt hetzelfde netwerk nodig te hebben als aardgas. Die leidingen liggen er al, dus waarom zo moeilijk doen? Het maken van waterstof (opslag van stroom) is (nu nog) relatief duur. Er gaat ongeveer 25 procent van de energie verloren. Eerst van stroom naar waterstof en omgekeerd ook weer wanneer we de energie gaan gebruiken. Dan ben je dus al 50 procentvan de oorspronkelijke opbrengst kwijt. Uiteraard zal daar ook innovatie op plaatsvinden. Dat heeft allemaal veel tijd nodig. De eerste fossiele brandstofmotor was ook niet zo zuinig als dat nu het geval is en had zeker geen turbo-setje. HOE SLA JE DE WATERSTOF OP? Heel veel ruimte is er dan nodig. Voor vissersschepen staat het al vast dat er een soort tankopslag achteraan moet varen. Er zijn nu gedachten om dan de waterstof om te zetten in methaan. Dat gaat nog weer meer geld kosten. Deze techniek bestaat alleen op papier. Er is nog een andere mogelijkheid en dat is de waterstof omzetten naar ammoniak. Dan zou het gewoon in de brandstoftanks kunnen nadat ze eerst een behandeling tegen de ergste corrosie (roest) hebben ondergaan. Dat is ook nagenoeg ondoenlijk. Methaan lijkt dan toch de beste optie. ELEKTROMOTOR Het toverwoord van hybride motoren valt niet alleen in de auto-industrie, maar ook in de scheepvaart. De tijd zal het leren hoe de visserijsector (vangst, koeling en transport) hierop in moet spelen. Johan K. Nooitgedagt, voorzitter Nederlandse Vissersbond

Evenboersweg 10 | 7711 GX Nieuwleusen [t] 0529 48 22 44 | info@josto.nl | www.josto.nl

Voor meer informatie en aanmelding zie: www.schelpdierconferentie.com. Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestv


FISHT R E N D

|

9

ESPERA NOVA ES-R onderscheiden op IFFA

De uitstekende, modulair uitwisselbare applicator, die zowel beschikbaar is als contactapplicator als contactloze applicator voor het aanbrengen van labels via luchtdruk, laat

ook het unieke automatiseringsniveau van de NOVA machinegeneratie zien. ESPERA is de enige fabrikant in de end-ofline sector die op dit moment zulke meetbare, digitale en geautomatiseerde technologieën heeft geïmplementeerd, wat eens te meer laat zien hoe klantgericht de productoplossingen zijn.

TEL +31 (0)485 542626 | INFO@TSERVICE.NL

De ESPERA NOVA ES-R weeg- en uitprijsmachine zijn tijdens de IFFA onderscheiden met de Meat Technology Award in de categorie Digitalisering en Automatisering. Vooral de uitstekende digitale functies, zoals de slimme thermische kop en de intuïtieve Think4Industry-machinesoftware voor een verhoging van de efficiëntie en kwaliteitscontrole in de productie, werden door de jury toegejuicht.

FAMILIEBEDRIJF ESPERA-WERKE GmbH uit Duisburg (D) is al meer dan negentig jaar een toonaangevende

fabrikant van geavanceerde weeg-, uitprijs- en etiketteersystemen. Als familiebedrijf van de derde generatie stelt ESPERA regelmatig de norm in de branche.

Stichting DUPAN organiseert ieder jaar van september tot en met november, het trekseizoen van palingen, het project Paling Over De Dijk. Met dat project worden geslachtsrijpe palingen door beroepsvissers langs gemalen en waterkrachtcentrales geholpen. Hiermee wordt voorkomen dat de palingen gedood worden door pompen of turbines van deze obstakels. De palingen trekken naar de Noordzee en zwemmen de oceaan over naar de Sargassozee, het gebied van de Bermudadriehoek. Daar zorgen ze voor nageslacht,

Automatische registratie en temperatuurbewaking met SenseAnywhere 24/7 alarmering in een gebruiksvriendelijk pakket.

Minister Schouten start hofprocedure tegen pulsverbod

‘Nieuwe technologieën die een toegevoegde waarde bieden voor de gebruikers gaan ons aan het hart’, zegt Eigenaar en Managing Director Dr. Ing. Marcus Korthäuer. De machines van ESPERA worden voornamelijk ingezet in de foodindustrie bij industriële verpakkers van verse levensmiddelen zoals, vis, vlees, kip, kaas, maaltijden, brood, groente en fruit. Daarnaast heeft Espera klanten in de overige food en non-foodindustrie.

De distributie en service vindt plaats via een wereldwijd netwerk van dochterondernemingen en distributiepartners. ESPERA-NEDERLAND is, als 100 procent dochter van het Duitse moederbedrijf Espera-Werke, al bijna 45 jaar verantwoordelijk voor de Nederlandse markt. Vanuit Eindhoven wordt door een team van twintig personen de marketing, verkoop en service in Nederland verzorgt.

Enorme hoeveelheden palingen in grote rivieren Bij de waterkrachtcentrales van Alphen in de Maas en Maurik in de Rijn is een ongekend grote hoeveelheid van 4.500 geslachtsrijpe, veelal een meter lange, 10 cm dikke palingen opgevangen. Sinds zes jaar helpt Stichting DUPAN op deze plaatsen, samen met Vattenfall en beroepsvissers, naar zee trekkende palingen om langs de centrales te komen. De waargenomen aantallen palingen waren echter nog nooit zo groot als dit seizoen, dat pas halverwege is.

TEMPERATUUR BEWAKEN

waardoor honderden miljoenen glasaaltjes weer terug kunnen komen aan de Europese kusten. STIJGENDE PALINGSTAND De toename van de palingen in rivieren, maar ook in andere wateren, wijst mogelijk op een stijgende palingstand. Het project Paling Over

De Dijk levert in elk geval een flinke bijdrage aan de uittrek van springlevende, geslachtsrijpe palingen. Inmiddels worden dergelijke projecten naar Nederlands voorbeeld op meerdere plekken in de wereld toegepast. Het project duurt nog voort tot het einde van het trekseizoen, rond eind november.

winkelmaterialen binnen- & buitenbeleving

Minister Schouten (LNV) heeft het Europese Hof van Justitie gevraagd het verbod op pulsvisserij ongedaan te maken. ‘Het blijft een schande dat een meerderheid van het Parlement instemde met een totaalverbod op pulsvisserij. We zijn blij dat de minister niet bij de pakken gaat neerzitten, maar we moeten niet vergeten dat er al te veel Nederlandse vissers getroffen zijn door dit ondoordachte besluit’, aldus Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt. In april 2019 stemde het Europees Parlement tot grote ontsteltenis van de Nederlandse vloot voor een totaalverbod op pulsvisserij. Kort daarop sprak minister Schouten in de Tweede Kamer over justitionele vervolgstappen naar het Europees Hof. Onlangs voegde minister Schouten daad bij het woord en maakte zij in een brief aan de Kamer bekend dat zij een verzoekschrift om het pulsverbod nietig te verklaren heeft ingediend bij het Europees Hof van Justitie. In haar brief schrijft minister Schouten dat het verbod niet op de juiste manier tot stand is gekomen. ‘Het pulsverbod is namelijk niet vastgesteld op basis van het beste beschikbare wetenschappelijke advies. Bovendien wordt met het pulsvis-

Meer informatie:

www.vanerkel.nl 0182 - 320 167 SCHOONHOVEN

serijverbod innovatie en technologische ontwikkeling niet gestimuleerd en zelfs tegengewerkt. Voor zover de Raad en het Europees Parlement het pulsvisserijverbod op het voorzorgsbeginsel zou hebben gebaseerd, passen zij dit beginsel onjuist toe’, schrijft minister Schouten. ‘NIET UIT TE LEGGEN’ Dat het totaalverbod er uiteindelijk is gekomen, is niet uit te leggen. ‘De Nederlandse vloot heeft het risico genomen om te investeren in deze innovatie en heeft de voordelen ervan ondervonden, daarnaast heeft het pulstuig zich in talloze onderzoeken bewezen’, vertelt Nooitgedagt. ‘De wetenschap is volledig genegeerd en de Nederlandse vloot draait op voor de kosten.’ Dat elke mogelijkheid om het besluit terug te draaien door Nederland wordt benut vindt de Nederlandse Vissersbond terecht. ‘Toch is ook al een groot deel van het kwaad al geschied. Visserijbedrijven moeten herinvesteren en nog maanden, zo niet jaren vissen met hoge brandstofkosten die hun de kop kunnen kosten’, aldus Nooitgedagt. De hele procedure tegen het Europese hof kan (meer dan) een jaar in beslag nemen.


10 |

FISHT R E N D

M eer

dan VierHonderd

M osseltafel

Van

b elgen

aan

l angste

f I S H A C C o U n TA n T S

b elgië

Belastingplan 2020 en verder Prinsjesdag ligt alweer even achter ons. Vast onderdeel is altijd het Belastingplan voor het komende jaar. Wat staat ons te wachten? Zoals ieder jaar rond eind september zijn ook dit jaar de voorgenomen wijzigingen van de diverse belastingen voor het komende jaar gepresenteerd. Het is ondoenlijk om alle veranderingen te noemen. Daarom in dit artikel een globaal overzicht van de meest in het oog springende voorgestelde wijzigingen. DALING MARGINALE BELASTINGDRUK WERKENDEN

Jan Boskamp en Sven Ornelis zaten begin oktober samen met meer dan vierhonderd Belgen aan de Langste Mosseltafel van België, in Antwerpen. Maar liefst zeshonderd kilogram Zeeuwse mosselen werden in traditionele zwarte mosselpotten geserveerd, aan tafels met een totale lengte van 175 meter. Hoofdgasten waren Jan Boskamp en Sven Ornelis. Boskamp was helemaal in zijn element: ‘Wat een unieke ervaring om met zoveel mosselliefhebbers aan tafel te

zitten! Ik dacht dat ik veel mosselen kon eten, maar hier aan tafel zaten echt grote fans. En we deden het niet zomaar. De opbrengsten komen geheel ten goede aan onderzoek naar prostaatkanker.’ Met de Langste Mosseltafel bij Park Spoor Noord werd net geen record gebroken. Het herfstachtige weer zorgde voor een mindere opkomst dan verwacht. Het record Langste Mosseltafel van België van 2017 blijft dus in de boeken staan, toen zaten 500 mosselliefhebbers aan een 150 meter lange tafel. HERFSTSEIZOEN Met het initiatief voor de langste mosseltafel luidde de Zeeuwse mosselsector het herfstseizoen van de mosselen in. Omdat Belgen echte mosselliefhebbers zijn, en als geen ander de traditie van mosselfeesten kennen, konden ze zondagmiddag gezellig tafelen onder de shelter van Park Spoor Noord in Antwerpen. Daar stond de Langste

Mosseltafel van België – 175 meter – opgesteld. ‘Een team van 35 mensen stond klaar voor deze uitdaging: 600 kg mosselen bereiden op tien grote vuurpitten in slechts 30 minuten’, aldus Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau. De gasten aan tafel genoten zichtbaar van de mosselen. Zo zei een van hen: ‘Het is fris en regenachtig buiten, maar de mosselen zijn zalig en warm.’ Iemand anders voegde daaraan toe: ‘Volgende keer ben ik er weer bij, en neem ik al mijn vrienden mee. Dan verbreken we het record wel!’

VIJF KILO PER JAAR ‘De timing van de Langste Mosseltafel is niet toevallig’, vertelt Addy Risseeuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers. ‘Hoewel het mosselseizoen al drie maanden loopt, zijn in het najaar de Zeeuwse mosselen op hun best: de schelpen zijn dan nog voller omdat er dan meer voedsel in zee is.’Voor de Zeeuwse mosselsector is België het belangrijkste afzetland. Maar liefst 65 procent van de productie – die zo’n 90 tot 100 miljoen kilo per jaar bedraagt – gaat naar België. De gemiddelde Belg eet jaarlijks 5 kilo mosselen. Deelnemers aan de Langste Mosseltafel haalden met deze actie wel 2.500 euro op voor Distinguished Gentleman’s Ride Antwerpen, een organisatie die bewustzijn creëert voor de gezondheid van mannen, in het bijzonder voor onderzoek naar prostaatkanker en ondersteuning voor zelfmoordpreventieprogramma’s.

Wie niet verder kijkt dan de hoogte van belastingpercentages kan onder de huidige systematiek voor verrassingen komen te staan. Door de vele inkomensafhankelijke regelingen, zoals toeslagen, heffingskortingen e.d. in relatie tot de persoonlijke situatie kan het voorkomen, dat voor iedere extra verdiende euro een belastingdruk ontstaat van meer dan 100%! Voor een werknemer is dat niet bepaald een stimulans om meer te gaan werken. Door invoering van het tweeschijvenstelsel in 2020 en het verhogen van heffingskortingen gaan werkenden er over het algemeen op vooruit. Dat is positief. BEPERKING AFTREKBAARHEID AFTREKPOSTEN

Nu is het zo dat aftrekposten in de inkomstenbelasting in mindering komen op de top van het inkomen van een belastingplichtige. Het heeft dus effect in de hoogste belastingschijf waar een belastingplichtige met zijn of haar inkomen valt. Dat gaat vanaf 2020 veranderen door dit in drie jaar te beperken tot het eerste schijftarief van 37,05%. Dit gaat gelden voor de ondernemersfaciliteiten (zelfstandigen- en startersaftrek, S&O aftrek, meewerkaftrek, stakingsaftrek), voor de mkb-winstvrijstelling en tbs-vrijstelling bij positieve resultaten. Voor de eigenwoningrenteaftrek was de laatste jaren al een verlaging ingezet, maar dit gaat vanaf 2020 met 3%-punt per jaar versneld worden doorgevoerd. Ook voor de persoonsgebonden aftrek zoals alimentatie, zorgkosten en giften gaat dit gelden. Het gaat vooralsnog niet gelden voor de toevoeging aan de fiscale oudedagsreserve en de lijfrente- en AOV-premieaftrek. Met betrekking tot de zelfstandigenaftrek zal er een afbouw plaats vinden met € 250 per jaar tot € 5.000 in 2028. Bovenstaande zorgt er met name voor dat ondernemers en dga’s een hogere marginale belastingdruk krijgen. Een minder positieve ontwikkeling naar mijn mening. AANPASSING BOX 2 TARIEVEN

Het tarief op inkomsten uit aanmerkelijk belang gaat omhoog. Er is kortgezegd sprake van een aanmerkelijk belang als u samen met uw fiscale partner direct of indirect 5% of meer aandelen, winstbewijzen, stemrecht e.d. heeft in een vennootschap of coöperatie. Het tarief gaat via 26,25% in 2020 omhoog tot 26,9% in 2021. Dat betekent ook dat winsten uit de jaren t/m 2019 welke niet uitgekeerd zijn en welke na 1-1-2020 uitgekeerd gaan worden middels dividend ook voor een hoger tarief belast gaan worden! Het loont dan ook zeker de moeite om nog dit jaar een verhoogde dividenduitkering te doen tegen het tarief van thans 25% als u toch al van plan was om dividend uit te gaan keren. Aan de andere kant is verhoging van het tarief gunstig voor diegenen, die een verlies op aanmerkelijk belang geleden hebben. Zij kunnen dit onder voorwaarden dan als belastingkorting tegen het hogere tarief in aftrek brengen op hun belastbare inkomen uit werk en woning. AANPASSING HEFFING BOX 3

De onredelijke heffing op vermogen in box 3 is de laatste jaren aangepast in de vorm van invoering van verschillende tariefschijven en aanpassing van het gemiddelde rendement. Dat blijft voor 2020 ook nog zo. In het voorgestelde

systeem vanaf 2022 blijft men ook werken met fictieve rendementen voor spaargeld en overige bezittingen, maar wordt er wel gekeken hoe het vermogen werkelijk verdeeld is. Hoeveel daarvan is spaargeld en hoeveel daarvan zijn de overige box 3-bezittingen? Voor spaargeld gaat een laag fictief rendement gelden van 0,09%. Over de overige box 3-bezittingen zal dat juist een stuk hoger zijn, nl. 5,33%. Een verschil van ruim 5%! Box 3 schulden worden in het nieuwe plan niet van de bezittingen afgehaald, maar beperkt tot aftrek van ongeveer 3% rente over die schuld. Als het box 3- inkomen hoger is dan € 400, dan wordt het meerdere belast tegen een tarief van 33% (een verhoging van 3%). Maatregelen tegen het rond de peildatum schuiven tussen de verschillende categorieën is bij voorbaat al aangekondigd. Een passende term daarvoor circuleert ook al in de fiscale wereld: de ‘anti intra boxhop maatregel’. Het is maar dat u het weet… ONTWIKKELINGEN VENNOOTSCHAPSBELASTING

De laatste jaren is meerdere keren voorgenomen om zowel het lage als het hoge tarief aan te passen. Het hoge tarief geldt voor belaste bedragen boven € 200.000. Verlaging van dit tarief is opnieuw uitgesteld. Dit blijft in ieder geval nog tot en met 2020 25%. Het lage tarief daalt wel van 16,5% in 2020 tot 15 % in 2021. Dit maakt het opnieuw beoordelen van bestaande fiscale eenheden tot een aandachtspunt. Het voordeeltje van de betalingskorting bij tijdige betaling van de voorlopige aanslag wordt afgeschaft. Europese richtlijnen m.b.t. anti-belastingontwijking en het moeten melden van grensoverschrijdende constructies gaan zorgen voor zwaardere administratieve lasten voor internationaal opererende ondernemingen. LOONHEFFINGEN

In voorgaande jaren is er een evaluatie geweest van de regeling waarbij de werkgever onbelast vergoedingen mag geven aan de werknemers, de zogeheten werkkostenregeling (WKR). In het Belastingplan 2020 is niets uit de evaluatie terug te vinden. Toch zijn er wel de nodige aanpassingen die voor zowel werkgever als werknemer gunstig uitpakken. Er wordt namelijk in 2020 een tweeschijvenstelsel ingevoerd voor de vrije ruimte waarbinnen onbelaste vergoedingen mogen plaats vinden. Tot en met de fiscale loonsom van €400.000 geldt een ruimte van 1,7% en daarboven geldt een ruimte van 1,2% zoals het nu ook al is. Daarnaast is er bij overschrijding van de vrije ruimte nu langer tijd om aangifte te doen, nl. het tweede tijdvak na afloop van het kalenderjaar, Ook zijn er verruimingen aangekondigd van de jaarlijks te verstrekken onbelaste vrijwilligersvergoeding tot maximaal € 1.700 per jaar en zorgt de nieuwe ‘fiets van de zaak regeling’ met een bijtelling van 7% over de consumentenadviesprijs tot hogere omzetten bij de fietsenspeciaalzaken. Een alternatief is overigens om de fiets te vergoeden uit de vrije ruimte van de WKR en een vergoeding van € 0,19 per kilometer te verstrekken. CONCLUSIE

Over het hele spectrum van belastingwetten zijn weer de nodige wijzigingen voorgesteld. Tax planning blijft maatwerk. Laat u bijstaan door de fiscalisten van Profinis, zodat u niet voor verrassingen komt te staan! Gerrit van den Berg RB De auteur van dit artikel, Gerrit van den Berg, is als belastingadviseur werkzaam bij Profinis Accountants en Adviseurs op Urk. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via tel: 0527 - 681726. Zie ook: www.profinis.nl. Heeft u zelf een suggestie voor een onderwerp voor deze rubriek? Laat het ons weten via een e-mail naar redactie@fishtrend.nl.


Visbeurs 2019

FISHT R E N D

| 11

J1.

Veertiende editie Visbeurs Spakenburg groot succes

‘Samen vechten voor een mooie toekomst’ dan vlees wat betreft CO2.’Toch blijft het volgens Ruud belangrijk om samen te werken. ‘Om samen te vechten voor een mooie toekomst. En als we morgen, na deze Visbeurs, wakker worden, dan weet ik zeker dat jullie ervan overtuigd zijn dat we klaar zijn voor de toekomst. Vergeet even alle zorgen, richt je blik op de toekomst. Die begint hier. Ik wens jullie een goede vangst!’ AMBULANTE HANDEL De ambulante handel heeft een enorme stap gemaakt op het gebied van schaarse vergunningen, vervolgt Van Diermen. Hij krijgt van Henk Achterhuis, voorzitter van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH), een rapport uitgereikt over de impact van Europese regels op de ambulante handelaren in ons land. Dankzij de CVAH staat dit belangrijke thema nu op de politieke agenda.

De veertiende editie van de Visbeurs… wordt het saai? Nee! Dat wordt het nooit! Met deze woorden opende Ruud van Diermen op 7 oktober de Spakenburgse Visbeurs. En saai werd het zeker niet op de beursvloer met allerlei innovaties op het gebied van zowel apparatuur als producten en de uitslag van de Nationale Haringtest. Duizenden bezoekers reizen op maandag 7 oktober naar Bunschoten-Spakenburg voor de veertiende editie van de Visbeurs. Eigenaren van visspeciaalzaken, medewerkers, studenten, media, belangenorganisaties, exposanten, iedereen die iets te maken heeft met de visdetailhandel in Nederland had de datum met hoofdletters in zijn of haar agenda staan. Het is een editie vol inspiratie en mooie ontmoetingen geworden, maar vooral oog voor de toekomst. Er is een grote verscheidenheid aan exposanten te zien. Van verpakkingsleverancier tot saladeproducent en van kruidenleverancier tot winkelbouwer, iedereen is erbij. Belangrijke eye catcher op de beurs is de Duurzame Visvitrine, een uniek samenwerkingsverband tussen VNV, MSC, Adri & Zoon en Good Fish Foundation. Met deze vitrine laten de organisaties zien dat het prima mogelijk is een aantrekkelijke presentatie te maken van verse vis en andere visproducten die duurzaam is en waarbij de etikettering helemaal voldoet aan alle eisen. OPENING Terwijl tientallen genodigden zich vergapen aan de prachtige verse visvitrine van hoofdsponsor Fishpartners en de imposante stand met professionele keuken van hoofdsponsor Smedes Fine Food, pakt Ruud van Diermen de microfoon voor het openingswoord. Als beursorganisator dankt hij alle betrokkenen voor hun inzet in de

aanloop naar de beurs. ‘De stijgende vraag naar duurzame voeding kan voor de visspecialist een uitdaging zijn. Duurzaamheid staat hoog op de agenda. Daarom zijn we heel trots op de duurzame visvitrine vol met lekker producten.’ Volgens Van Diermen moet de sector alle zeilen bijzetten om boven te blijven. ‘Het glas is halfvol. Gelukkig zorgt al het vertrouwen voor een geweldige basis. De cijfers zijn positief. De visconsumptie is gestegen, de klant wil graag worden bediend en vis is populair. Vis doet het beter

Verschillende ambulante handelaren, waaronder bakkers, slagers en visspecialisten, hebben de geldigheidsduur van hun vergunning zien veranderen, waardoor zij zich grote zorgen maken over het voortbestaan van hun bedrijf. ‘Ook de verschillende regelgeving per gemeenten zorgt voor onrust’, legt Achterhuis uit. ‘Soms wordt de verdeling van de marktplaatsen net een loterij of gaan de plaatsen naar de hoogste bieder. Een ongewenste ontwikkeling.’ De CVAH heeft het rapport laten maken om de desastreuze gevolgen van de wetgeving omtrent schaarse vergunningen voor de ambulante handel in kaart te brengen, legt Achterhuis uit. ‘Het document moet ervoor zorgen dat de belangen van de ambulante handel goed worden behartigd in de nieuw te vormen wetgeving rondom schaarse vergunningen. Het is het antwoord op de aangenomen motie van enkele maanden geleden, waarin de Tweede Kamer heeft gevraagd om

een goed onderbouwd document, dat de basis zal vormen voor deze wetgeving.’ EXTERNE EXPERTISE Om niets aan het toeval over te laten, heeft de CVAH voor het vervaardigen van dit rapport externe expertise ingehuurd. ‘Het doel is om de politieke besluitvormers een helder en concreet beeld geven van de gevolgen van ‘schaarse vergunningen’ voor de ambulante handel en hen bewust te maken van de bezorgdheid die onder veel ondernemers leeft, zodat dit zal leiden tot een overwogen en evenwichtige wetgeving waarin de bedrijfsbelangen van ambulante ondernemers goed worden beschermd.’ Toch is er volgens Achterhuis nog veel werk te verrichten. ‘De Nederlandse gemeenten zijn autonoom en dat betekent dat we alle gemeentes moeten overtuigen. We willen hen er door middel van het rapport van overtuigen dat onder-

nemers ongeveer vijftien tot twintig jaar nodig hebben voor ze hun investeringen op een verantwoorde manier kunnen afschrijven. Bij het gros van de gemeenten staat het

sein op groen, maar we zijn er nog lang niet.’ PRIJSUITREIKING NATIONALE HARINGTEST Aan het eind van de dag loopt de spanning op het Horecaplein voelbaar op. De vijftig finalisten van de Nationale Haringtest verzamelen zich voor het podium voor de bekendmaking van de provinciewinnaars van de Nationale Haringtest. Onder grote publieke belangstelling ontvangen de winnaars een schitterende award. Daarnaast publiceren VNV en CVAH de uitkomsten van het Nationaal Haringonderzoek 2019. Belangrijkste conclusie: de Nederlandse consument waardeert de Hollandse Nieuwe van onze finalisten met een gemiddeld cijfer van 9,1. Nadat het officiële gedeelte er op zit, draait de biertap overuren. Het bleef nog lang gezellig in Spakenburg. VIJFTIENDE VISBEURS In 2021 vindt de volgende Visbeurs

plaats. Plaats van handelen is dan opnieuw Jachthaven Nieuwboer in Bunschoten-Spakenburg. De datum van de vijftiende Visbeurs is maandag 4 oktober 2021.

Voor een goed beheerde palingstand! Kies ! bewust

www.dupan.nl

Vraag een gratis licentie aan !

Paling maakt al eeuwen deel uit van de Hollandse cultuur. Natuurlijk moeten wij zuinig zijn op ons erfgoed. Consumenten maken bewuste keuzes. Zo ook voor paling die gegarandeerd bijdraagt aan projecten en onderzoeken die de palingstand helpen verbeteren. Bewuste klanten kiezen paling met het blauwe ESF-logo. Vraag daarom vandaag nog een gratis licentie aan. Voor u als verkoper zijn daar geen kosten aan verbonden.

0317 - 744 085 • info@dupan.nl


12 |

FISHT R E N D

Visbeurs 2019 J1.


Visbeurs 2019 J1.

FISHT R E N D

| 13


14 |

Visbeurs 2019

FISHT R E N D

J1.

V I S B E UR SNOVITEITE N • VISBEU RSNOVITEITE N • VISBEU RS NO V I T E I T EN • V I S B E URS NOV I T E I T E N

Gemakkelijke makreelsalade Bonfait

Vernieuwing visbakovens vol enthousiasme ontvangen

Medewerkers van Bonfait lieten bezoekers de nieuwe Makreelsalade Superieur proeven. Deze speciale salade is gemakkelijk te bereiden met 700 gram makreel flakes, 400 gram appel in fijne blokjes, 100 gram kappertjes, naar behoefte wat aromat en 800 gram Bonfait Rauwkost tartaarsaus. Dit is één van de vele recepten uit het Bonfait basisconcept salades en maaltijden. Daarnaast worden bijzondere vispakketten om thuis verse maaltijden te maken gepromoot. Dit is volgens verkoopadviseur Manon Slaghekke een grote kans voor (vis)versspecialisten. ‘Wij

Tijdens de Visbeurs in Spakenburg werd de stand van De Kuiper net als voorgaande jaren weer massaal bezocht. Niet alleen vanwege de kennis en ervaring van het bedrijf op het gebied van visbakketels en bakwanden, maar zeker ook vanwege de uitstekende service en kwaliteit die ze hun klanten bieden.

kunnen de recepten aanleveren en de versspecialisten kunnen hun producten toevoegen. Verpak alle ingrediënten samen in een ambachtelijke papieren tas met een receptenkaartje erbij. Zo kunnen klanten worden ontzorgd door op een gemakkelijke manier verse maaltijden te bereiden, die binnen 5 à 10 minuten op tafel staan. De groothandel moet samen met ons dit initiatief oppakken om zodoende het grote aanbod van verspakketten in de supermarkt te kunnen pareren.’

Nieuwe kruidenmix voor garnalen Epos wil zich nóg meer richten op de visspecialist. Zodoende zijn diverse nieuwe visrecepten ontwikkeld, die tijdens de beurs werdengetoond. Een aantal recepten speelt in op de vraag naar gerechten, die gemakkelijk in de oven bereid kunnen worden. Daarnaast is een nieuwe garnalenmix verschenen in de lijn Simply Spices. Dit is een heerlijke kruidenmix voor garnalen op basis van basilicum, peterselie, oregano en knoflook, die ook ideaal is voor kruidenboter en wraps. Alle mixen zijn vrij van 24 allergenen en tevens glutenvrij. Daarnaast heeft Epos voor de visspecialisten een nieuwe kibbelingmix ontwikkeld, met pittiger is dan de traditionele kruidenmix.

‘Het valt mij altijd weer op dat klanten die onze stand bezoeken hier elk jaar weer laaiend enthousiast zijn’, aldus Harrie van Broekhoven, nestor accountmanager van De Kuiper. ‘Het was dan ook een veelbesproken onderwerp op de stand in Spakenburg. Daarnaast werd het gebruik van de stalen ketel geroemd, omdat de vis hierdoor niet aan de ketel plakt. Dit wordt gezien als een groot voordeel ten opzichte van de concurrent, die veelal met een rvs-variant werkt.’ VERNIEUWING VISBAKOVENS Het thema van de visbeurs 2019 is ‘Ready for The Future’. Hiermee wordt ingespeeld op de nieuwste ontwikkelingen van nieuwe concepten en producten door toeleveranciers van visspecialisten. Iets waar De Kuiper zich als een vis bij in het water voelt. En wie anders dan Hendrik-Jan Kamphof kan beter

van de gelegenheid gebruik maken om een vernieuwing op het gebied van visbakovens te presenteren? Vol trots toonde hij de nieuwe klapelementen voor zowel de elektrische visbakketels als bakwanden. ‘Deze nieuwe elementen hebben als groot voordeel dat niet alleen de ketel, maar ook het bovenblad veel sneller, gemakkelijker en beter schoongemaakt kan worden’, zegt Hendrik-Jan. ‘Daarnaast is de kans op storingen veel kleiner omdat de elementen met bedrading niet iedere keer uit de ketel gehaald moeten worden voor een schoonmaakbeurt.’ Dit nieuwe systeem is leverbaar in zowel visbakketels als ronde frietketels.

Roestvrijstalen heftrucks hebben vele voordelen Sanders Heftrucks BV nam als leverancier van intern transportmaterieel voor de eerste maal deel aan de Visbeurs in BunschotenSpakenburg. Men was verrast door het aantal bezoekers dat de beurs met zich meebracht en verheugd te zien dat er vol enthousiasme werd gereageerd op het aanbod roestvrijstaal. Sanders Heftrucks BV. levert sinds jaar en dag haar roestvrijstalen heftrucks met name in de voedsel- en warenindustrie en wilde mede door deelname aan de beurs

het bewustzijn hieromtrent ook binnen de visindustrie vergroten. Roestvrijstaal kent met name het bijkomend voordeel, dat het goed te onderhouden is en langdurig meegaat, derhalve ook dat onze klanten veelvuldig voor de inzet van dit product kiezen. Tot week 47 kunnen belangstellenden gebruik maken van de speciale beursaanbieding: de aanschaf van een gegalvaniseerde pallettruck voor de speciale prijs van € 2.400,-. Bij interesse kunt u contact opnemen met het team van Sanders Heftrucks BV of een kijkje nemen op de website http://sanders.cesab-dealers.eu/nl

Duurzame uitstraling met suikerriet

Op dit moment is de vraag naar duurzame verpakkingen groter dan ooit, merken ze bij Barneveld Verpakkingen. Consumenten staan steeds vaker stil bij de impact van hun keuzes. Plastic verpakkingen verdwijnen al langzaam en worden vervangen voor duurzamere verpakkingen. Daarom heeft Barneveld Verpakkingen op de Visbeurs 2019 de A-bakjes geïntroduceerd van duurzame materialen zoals suikerriet en karton. Duurzaam verpakken is de toekomst van verpakken! Bovendien biedt een duurzame verpakking voor de visspecialist de kans om zich te onderscheiden met een nieuwe uitstraling en een goed verhaal.


Visbeurs 2019

FISHT R E N D

| 15

J1.

V I S B E UR S NO VITEITE N • VISBEU RSNOVITEITE N • VISBEU RS NO V I T E I T EN • V I S B E URS NOV I T E I T E N

Slangengaspels HHS

Zalmrokerij van Wijnen toont nieuwe mogelijkheden met zalm Zalmrokerij van Wijnen, de oudste zalmrokerij van Nederland, was dit jaar voor het eerst aanwezig op de Visbeurs. De grote vraag voor het bedrijf was hoe het best ingespeeld kon worden op het thema ‘Ready fort he Future’. De consument koopt tegenwoordig met zijn ogen, daarom wilde de onderneming graag iets doen met presentatie. Iedereen weet hoe een stukje gerookte zalm eruitziet, maar de combinatie met een stamppot of verwerkt in een pokébowl wordt vaak niet gemaakt. Dus met een vitrine vol met diverse combinaties heeft H. van Wijnen de gerookte zalm onder de aandacht gebracht. Uiteraard blijven de voorgesneden

zijdes of de langgesneden zalm een belangrijk item voor de verkoop, dus deze ontbraken niet in de presentatie. ‘Door praktijkvoorbeelden te laten zien, hebben een hoop visspecialisten hierop gereageerd en zien we nu amper een maand na de beurs de maaltijden met onze gerookte zalm terug in de verkoopvitrines’, aldus het bedrijf.

Hollandse Nieuwe Stijl

Vooral de Ambachtelijke zalmworstjes, een ideaal product voor op de grillplaat of voor in de oven, sprongen eruit. De worstjes zijn gemaakt van 95 procent zalm en vormen een heerlijke combinatie bij een warme maaltijd. Maar ook het gemak van de sandwichplakken, een plak zalm van een vast gewicht, waren een lust voor het oog. Team van Wijnen hoopt de specialisten weer gemotiveerd te hebben, zodat ze vol leuke en nieuwe ideeën de komende verkoopperiode ingaan. Het Nederlands Visbureau promoot de Hollandse Nieuwe Stijl. De hapjes zijn gemakkelijk te maken. Visspecialisten reageren enthousiast, vertelt directeur Agnes Leewis. ‘Natuurlijk vinden sommigen dat je haring op de traditionele manier moet eten, maar vele anderen staan er open voor om het product ook eens op een andere manier te ­serveren, om zodoende jongeren aan te spreken.

HHS rvs producten heeft het assortiment uitgebreid met slangenhaspels. De haspels kunnen worden voorzien van een Safety Brake system. Dit voorkomt het op hoge snelheid oprollen van de slang wanneer deze wordt vrijgegegen. Naast het veiligheidsaspect voorkomt het ook schade aan de slanghaspel, slang, pistool en de apparatuur in productieruimtes.

Delica Ocean Stix The original Japanese fish sticks

R ecepten : T artare H ollandaise

INGREDIËNTEN: • 2 haringen • uienchutney (2 rode uien in ringen, 20 gram suiker, 30 ml rode wijn, 30 ml rode wijnazijn, scheutje olijfolie) • ¼ appel • 1 tl dile • zakje rucola • zakje groentechips BEREIDINGSWIJZE: Maak eerst een tartaar door de haring en appel in kleine blokjes te snijden. Snijd de dille in kleine stukjes. Doe de blokjes appel bij de blokjes haring en meng hier de dille doorheen (ga daarbij op je smaak af). Je tartaar is klaar voor gebruik! Tijd om het gerecht op te maken: pak een kommetje of serveerbakje en leg op de bodem eerst wat rucola. Schep de tartaar in het kommetje/bakje, zodat je de rucola niet meer ziet. Schep een klein beetje uienchutney over de tartaar. Doe tot slot ook nog wat verkruimelde groentechips on top, zo maak je deze heerlijke haringtartaar helemaal af!

De officiële importeur van de Delica Ocean Stix  sales@affish.nl

 +31 (0) 527 687001  www.affish.nl

S alty S hooter INGREDIËNTEN: • 2 haringen • 2 dl bietengazpacho (kant-en-klaar) • 4 plakjes chorizo • bakje wakame

We hebben de Hollandse Nieuwe Stijl veel gepromoot, onder meer via masterclasses aan chefs via proeverijen op locaties waar veel jongeren komen, zoals de TU Delft. We hebben hierop vele leuke reacties gekregen, zoals: ‘haring vind ik normaal gesproken niet zo lekker, maar deze hapjes lust ik wel.’ Op de beurs waren de diverse hapjes te proeven en werden receptenboekjes uitgedeeld. BEREIDINGSWIJZE: Schenk de bietengazpacho in een mooi schaaltje. Prik een plakje chorizo aan een prikker en rijg 1/4 deel van de haring aan de prikker. Je krijgt dan een heerlijke haringpincho. Doe wat wakame op de gazpacho voor de garnering en leg tenslotte de pincho schuin op het schaaltje. TIP: presenteer dit originele haringhapje als shooter of als appetizer voor een lunch of diner!

M exicolanda INGREDIËNTEN • 2 haringen • 2 tortillawraps • potje guacamole • ¼ krop ijsbergsla • pittige salsadip • 6 cherrytomaatjes BEREIDINGSWIJZE: Smeer de guacamole op de wrap. Leg de haring en ijsbergsla op de wrap. Spice it up met wat pittige salsa (naar smaak toevoegen) en rol de wrap op. Snijd de tortilla in circa 6 schuine stukken. Snijd de cherryto-maatjes in halve stukken en steek door elke helft een prikker. Steek de prikkers (met tomaat) hierna in de wrapstukjes. Ready to serve? Serveer jouw tortillawraps dan op een mooi bord en verwen je gasten


16 |

Visbeurs 2019

FISHT R E N D

J1.

V I S B E U r SnoVITEITEn • VISBEUrSnoVITEITEn • VISBEUrSno V I T E I T E n • V I S B E U r Sn o V I T E I T E n

Hevel onderscheidt zich met kwaliteit

hierin kibbeling bakken zonder dat er vet toegevoegd hoeft te worden. Heel geschikt voor klanten die minder vet willen of moeten eten en voor verkoopwagens en bedrijfskantines waarbij geen baklucht is toegestaan.

inclusief datasheets met promotiefilmpjes en digitale handleidingen, die gebruikers in verschillende talen kunnen downloaden.

Nieuwe aardappelproducten PEKA graden bederven, zegt eigenaar Jan Smit. ‘Maar onze zelf ontwikkelde uienkoeling zorgt ervoor dat versspecialisten praktisch kunnen werken. Inmiddels hebben we er meer dan drieduizend van verkocht. Bovendien oogt onze koeling ook veel mooier dan een plastiek bakje.’

Steeds meer klanten worden zich bewust van het belang van een goede kwaliteit vacuümzakken, merken ze bij Hevel Vacuüm. ‘Er komen steeds meer aanbieders bij, alleen is er vaak wel sprake een kwaliteitsverschil. Goede vacuümzakken zijn heel belangrijk, onder meer wat betreft rendement, een betere kwaliteit van het eindproduct en het voorkomen van vochtverlies.’

Nieuwe webshop STEEN FPM De nieuwe webshop van STEEN FPM gaat eind dit jaar online

Razendsnelle kibbeling bij Bert Muller

Handige koelbakken voor uien

Bert Muller liet kibbeling proeven, die razendsnel bereid is in een revolutionaire Oracle High Speed oven. Het apparaat is via een wifi-cloud oplossing voorzien van duizend recepten. Ondernemers kunnen

Smits Uien toont op haar stand speciale uilenkoelbakken, waar geen stroom voor nodig is. Er is zowel een ronde als een vierkante variant. Iedereen weet dat uien boven een temperatuur van zeven

Het aandeel kant-en-klaarmaaltijden en maaltijdcomponenten neemt sterk toe in de koeltoonbank van de visspeciaalzaak. Omdat de aardappelen van PEKA al helemaal gegaard zijn, combineren ze makkelijk met de vaak korte bereidingstijd van vis. Vooral de gratins en puree van PEKA zijn een toevoeging aan het assortiment van de visspecialist, gemakkelijk te gebruiken voor kant-en-klaarmaaltijden, en door de diverse smaken altijd passend bij een thema of seizoen. Een ander voorbeeld zijn de Wedges met olie en Rozemarijn, die een heel goede combinatie vormen met zeebaars.

Nieuwe koeltoonbank Koeltechnisch Buro Midden Nederland Koeltechnisch Buro Midden Nederland presenteert de nieuwe Gisel koeltoonbank, die onder meer staat opgesteld bij Visspecialist Chris Koelewijn in Zeewolde. De koeltoonbank heeft een complete update gehad. De verfijnde bumper en de raamsteunen geven de koeltoonbank een charmante en robuuste uitstraling. Op de kleurpanelen na is de Gisel compleet van RVS. De raamsteunen zijn van geanodiseerd aluminium en zeewaterbestendig. De stopcontacten zijn weggewerkt in een technische ruimte, daardoor wordt de reikwijdte naar voren geoptimaliseerd. De achterzijde van de toonbank is standaard voorzien van RVSopbergruimte. Het werkblad is vlak en maar liefst 30 cm breed.

Kant-en-klare kaasroomsaus ideaal voor vispannetje Degens introduceerde tijdens de Spakenburgse Visbeurs kant-enklare kaasroomsaus. De saus is vol en romig van smaak en gemaakt van 100 procent verse smeltkaas. Met deze nieuwe saus hebben visspecialisten in een handomdraai een aantrekkelijk gevarieerd uiterlijk en een smakelijke toevoeging voor bijvoorbeeld een kant-en-klaar vispannetje. De kaasroomsaus is verpakt in een handige emmer. De saus sluit volgens Degens aan bij drie opvallende trends in de huidige Nederlandse keukens: Steeds vaker wordt in het weekend extra uitgepakt of gegeten met familie of een groep vrienden. Luxe kant-enklaarproducten zijn een groeiend segment bij de versspecialist.

r ecept : V isMandje SAMENSTELLING: - mandje - voorgegaarde mini-krieltjes - mix van diverse soorten broccoli - kabeljauwfilet (gesneden, in blokjes) - geraspte kaas - Degens Kaasroomsaus - 70 g/kg Degens dille-mosterd marinade (AW06596-01)

★ Horeca-, slagers- en viswinkelinterieurs ★ Koel- en vriescellen ★ Airconditioning Erkend installateurs koeltechniek N.V.K.L. Nijverheidstraat 14 | 1135 GE Edam | Telefoon 0299 - 36 47 35 | Fax 0299 - 36 45 15 V O O R M EER I N F O R M A T I E Z I E O P O NZ E SI T E :

WWW.VEMA-BV.NL

BEREIDINGSWIJZE: Vul de bodem van het mandje met voorgekookte mini-krieltjes. Meng de kabeljauwblokjes met de dille-mosterd marinade. Voeg hier de mix van diverse soorten broccoli aan toe. Vul het mandje af. Garneer de bovenzijde met de kaasroomsaus. Leg wat geraspte kaas over het gevulde mandje.


Visbeurs 2019

FISHT R E N D

| 17

J1.

V I S B E U r SnoVITEITEn • VISBEUrSnoVITEITEn • VISBEUrSno V I T E I T E n • V I S B E U r Sn o V I T E I T E n

Streetfood live bereid op stand Smedes Fine Food

Bowork kijkt terug op succesvolle Visbeurs

Smedes Fine Food heeft speciaal voor de Visbeurs vijf nieuwe streetfoodgerechten ontwikkeld, de niet alleen uit de Aziatische keuken komen. Denk bijvoorbeeld aan Ierse Chowder soep en een sandwich met gebakken vis graag een sandwich.

De medewekers van Bowork kunnen tevreden terug op de Visbeurs in Spakenburg. De stand van Bowork trok veel bezoekers, die profiteerden van scherpe beursacties. Ready for the Future was het thema van de Visbeurs. Dat geldt ook zeker voor Bowork, die met een steeds uitbreidend en vernieuwend assortiment ook de visspecialist bedient. Met een geselecteerde mix van dit assortiment was de stand ingevuld, waarbij bezoekers ook gewezen werden op de grote winkel aan de rand van Spakenburg. Hier kan men het vrijwel volledige

4G back-up voor alle klanten OmniaConnect biedt 4G back-up voor klanten. Zodoende kan men ook tijdens een storing blijven pinnen.

assortiment bekijken en is er veel gelegenheid om werkschoenen of werkkleding te passen. Menig bezoeker maakte van deze gelegenheid gebruik. Bij de stand was professioneel goochelaar Elmar Hofstee aanwezig om de bezoekers te verrassen met de meest verbazingwekkende trucs. Menig bezoeker kon zijn ogen niet geloven. Ook kon men een RVS visbakpan winnen door het gewicht te raden. Hier werd veelvuldig gebruik van gemaakt met de meest uiteenlopende schattingen tot gevolg. Interesse in de producten en diensten van Bowork? Bezoek de winkel van Bowork in Spakenburg voor meer informatie of kijk op Bowork.nl.

Scheefstandcompensatie voor verkoopwagens

In verkoopwagens krijgen veel ondernemers te maken met scheefstand van de weegapparatuur, waardoor het gewicht van de producten niet goed wordt berekend. Daar speelt Bizerba met de Easy Leven kantelcompensatie op in. Easy Level detecteert automatisch de scheefstand van de PC-weegschaal. Bij een hoek van tot 4 graden corrigeert de kantelcompensatie digitaal de gewichtswaarde van het product. Dit biedt correcte gewichtsbepaling waarmee omzetverliezen worden voorkomen.

Koeling op basis van Glycol Emondt – KMI toonde op de Spakenburgse Visbeurs ‘World of Fresh Fish’ de gloednieuwe glycol toonbank van Bram van Diermen. Koeling op basis van Glycol is niet alleen heel energiezuinig, de toonbank wordt door de robuuste ‘Cold Plate Matras’ ook heel gelijkmatig gekoeld.

ONS OP

S

“Dankzij Soror frituur ik in no time heerlijke vis voor al mijn klanten”

O

EK

N TA

D • BEZ

D • BEZ

EK

N TA

O

ARJEN HÖSTER RESTAURANT JOHANNES KOK, HARDERWIJK

WWW.DEKUIPERHORECA.NL

ONS OP

S


18 |

FISHT R E N D

Een zee van mogelijkheden met narrowcasting in de viszaak

narrowcasting-doolhof: ‘Samen met de ondernemer bepalen we doelstellingen. Wil hij bijvoorbeeld meer drankjes verkopen, of meer combi-deals? Soms wil een ondernemer elke dag kunnen schakelen om in te springen op de voorraad of ‘vangst van de dag’. Wij merken dat klanten sfeerbeelden van het ambacht als erg prettig ervaren, dus ook hier houden we rekening mee.’ Echelle vervolgt: ‘Met onze kennis en ervaring weten wij welk product en welke content effectief werkt bij de verschillende doelstellingen. Samen met de ondernemer gaan we voor het beste resultaat.’ Digitale menuborden zijn het meest gekozen narrowcastingproduct in de visbranche. ‘Ondernemers vinden het prettig om snel aanpassingen te kunnen doen op basis van bijvoorbeeld voorraad of seizoen. Ook prijzen kunnen eenvoudig gewijzigd worden.’’ vertelt Echelle.

Sinds jaar en dag worden posters, flyers en affiches gebruikt in het straatbeeld of de winkelinrichting. De beelden moeten aanzetten tot actie, je wil voorbijgangers triggeren om binnen te komen of klanten aanzetten om ook een drankje te bestellen. In plaats van statische posters wordt steeds meer gebruik gemaakt van dynamische beelden. Kortom, steeds meer ondernemers raken bekend met narrowcasting.

HOTSPOTS De diverse contactpunten die in de klantreis van jouw viszaak bestaan worden bij RAP Media ‘hotspots’ genoemd. Echelle legt uit: ‘Op deze plekken is het trekken en behouden van de aandacht van jouw doelgroep het makkelijkst en het meest logisch. Denk hierbij aan jouw etalage, de toonbank en het afrekenpunt. Elke hotspot vraagt om een andere benadering.’ RAP Media heeft voor alle hotspots een format ontwikkeld dat het beste aansluit bij

WE

In de retail wordt dus vaak gekozen voor digitale menuborden, maar ook EtalageTV is een heel geschikt product. Doordat dynamische beelden snel de aandacht trekken creëer je meer bekijks in de winkelstraat. Echelle: ‘Met onze Ultra HighBrightness displays achter jouw winkelruit komen er meer klanten binnen.’ CONTENTFORMATS Narrowcasting houdt meer in dan alleen het tonen van bewegende beelden op een beeldscherm. Het gaat om het creëren van attentiewaarde. Hoe langer de klant naar het menubord of het etalagescherm kijkt, hoe meer kans er is dat zijn koopgedrag wordt beïnvloed. Om zo veel mogelijk attentiewaarde te creëren heeft RAP Media vele con-

de duur van het contactmoment, de content en de intentie van de klant. Echelle: ’We kijken natuurlijk naar jouw specifieke situatie en kunnen altijd aanpassingen doen zodat jouw communicatiedoelstelling wordt gerealiseerd.’ KEUZES MAKEN Met narrowcasting zijn de mogelijkheden groots, maar het is belangrijk om slimme keuzes te maken. Echelle legt uit hoe zij de ondernemer begeleidt in het

‘’Ook een professionele uitstraling en sfeerbeelden worden vaak genoemd als groot voordeel van het digitale menubord. Maar het grootste voordeel is natuurlijk dat

Dat is volgens Echelle Wamsteker van narrowcasting bureau RAP Media niet zo gek: ‘Met de verschillende mogelijkheden van beeldschermcommunicatie trek je meer bezoekers naar binnen, kiezen jouw bezoekers vaker de producten die jij graag wil verkopen én stijgt het gemiddelde bestedingsbedrag. Daarnaast bieden de displays mogelijkheid tot het tonen van gave sfeerbeelden van jouw ambacht.’

N E R E IKETT

T E + GEN

de omzet zichtbaar stijgt. Klanten kiezen vaker voor uitgelichte combinatie-deals.’

A R E P = ES www.espera.nl

ESPERA-NEDERLAND B.V. ESP 409 ∙ NL-5633 AJ Eindhoven Tel.: +31 (0)40 253 06 65 espera@espera.nl

tentformats ontwikkeld. ‘Door een prijslijst op een digitaal menubord te combineren met sfeerbeelden of een volgnummersysteem blijft de klant langer naar het menubord kijken’, vertelt Echelle. ‘Door bepaalde content ‘vast’ te zetten op het scherm, en andere juist dynamisch creëer je een mooie dynamiek. De wisselende beelden houden de aandacht van de klant vast terwijl de vaste content informatie verstrekt.’ RETURN ON XPERIENCE Natuurlijk ben je als ondernemer benieuwd wat jouw investering je op gaat leveren. Hoe lang duurt het voordat narrowcasting zich terugverdiend? We vroegen Echelle welke garanties RAP Media kan geven. Echelle: ‘Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Het hangt voor een groot deel af van jouw doelstellingen. Wij kunnen wel een aantal garanties geven. Je bespaart namelijk zowel tijd als kosten ten opzichte van print media. Daarnaast kan je narrowcasting snel aanpassen aan jouw beschikbare voorraden of margestrategiën. Je kan sneller inspelen op actuele ontwikkelingen zoals nieuws, acties van concurrenten of feestdagen. Daarmee wordt jouw promotie een stuk efficiënter. De laatste garantie die wij geven noemen we de Return on Xperience (ROX). Met sterke productfotografie en gave videobeelden van jouw ambacht krijgt jouw viszaak meer diepgang en beleving. Klanten hebben tijdens het wachten mooie beelden om te bekijken en zo wordt de wachttijd verzacht. Door jouw huisstijl door te laten werken in de schermformats creëer je meer merkbeleving en merkherkenbaarheid. Advertenties op andere plekken worden zo rendabeler en de kans op herhalingsbezoeken is groter.’ Wil jij vrijblijvend een afspraak maken of meer informatie over narrowcasting? Kijk dan op www.rapmedia.nl voor meer informatie.


FISHT R E N D w innaars n ationale H aringtest 2019

en resUltaten

n ationaal H aringonderzoek

| 19

zijn bekend

Finalisten scoorden gemiddeld een 9,1 De Vereniging van Nederlandse Visspecialisten en de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel maakten maandag 7 oktober op de Visbeurs in Spakenburg de twaalf provinciewinnaars bekend van de Nationale Haringtest 2019. Daarnaast publiceerden beide belangenorganisaties de resultaten van het Nationaal Haringonderzoek 2019.

De twaalf provinciewinnaars van de Nationale Haringtest 2019 ontvingen tijdens de Visbeurs in Spakenburg hun awards uit handen van Agnes Leewis (directeur Nederlands Visbureau), Hidde van Kersen (directeur MSC), Henk Achterhuis (voorzitter CVAH) en Karel van den Heuvel (voorzitter VNV).

De twaalf winnaars van de Nationale Haringtest 2019 zijn bekend. In een bomvolle zaal in Spakenburg ontvingen de provinciewinnaars hun award. Na een eerste online verkiezingsronde waren er nog vijftig visdetaillisten in de running voor de prestigieuze titel ‘Lekkerste haring van de provincie’.

enteren:

ulante Handel pres

niging voor de Amb

en en Centrale Vere

ZOEK 2019

NDER NATIONALE HARINGO rlandse Visspecialist

Vereniging van Nede

re

reau Mobiel Cent g met onderzoeksbu

In samenwerkin

2000

50

BEZOCHTE

RESPONDENTEN

<30 JAAR 7% 58 % 30–64 JAAR 35 % 65> JAAR

ering De gemiddelde waard uwe voor de Hollandse Nie er hog nt pu 0,1 t lig 9 201 dan in 2018.

LOCATIES

59% 41%

N

VOOR DE HOLLANDSE

HOE VAAK EET U 70

57

60

45

40

40 33

30

30

3 4

4x per week of vaker

1-3x per week

1-4x per maand

respondenten Slechts 31% van de lijks haring. onder 30 jaar eet weke 65 jaar en Bij respondenten van ge op maar enta perc dat ouder ligt liefst 61%!

53%

59%

19%

65> JAAR 2% 10%

2% 19%

21% 58%

21%

26%

51%

37%

Met uitjes Met zuur Met uitjes en zuur Puur natuur

ur. e het liefst puur natu de Hollandse Nieuw s en zuur. Vooral ouderen eten aan haring met uitje ief vaak de voorkeur Jongeren geven relat 16

13 8

1

30–64 JAAR

1%

28

27 14

3

<30 JAAR

16%

56%

PUUR NATU

36 28

20 10

ZUUR OURF?

TOTAAL <30 JAAR 30–64 JAAR 65> JAAR

%

2%

MET UITJES,

HARING?

50

9,1

ERING GEMIDDELDE WAARD IEUWE

5-11x per jaar

5

5 3

4x per jaar of minder

61%

VOORKEUR

PER PROVINCIE MET UITJES EN ZUUR

vrouwen. ekere haringeters dan Mannen blijken fanati week eet minimaal 1 x per 53% van de mannen op 41%. ligt dit percentage haring. Bij vrouwen

derzoek 2019? Neem het Nationale Haringon Wilt u meer weten over

16% Landelijk 51% Flevoland Noord-Holland 53%

PUUR NATUUR Landelijk Groningen Overijssel

26% 39% 36%

dan contact op met

en! erlandse Visspecialist de Vereniging van Ned

Onafhankelijk onderzoeksbureau Mobiel Centre bezocht de finalisten op locatie en nam veertig smaaktesten af bij klanten en toevallige passanten. NATIONAAL HARINGONDERZOEK Gemiddeld scoorden de finalisten een prachtige 9,1 als rapportcijfer. Hierdoor bleek eens temeer dat de Nederlandse consument het ambacht van de visspecialist hoog waardeert. Naast een smaakoordeel verzamelde Mobiel Centre onder de 2000 respondenten ook interessante data over onder meer de frequentie waarmee consumenten haring eten en over hun favoriete consumptiewijze. Zo blijken mannen fanatiekere haringeters dan vrouwen; 53 procent van de mannen eet minimaal één keer per week haring. Bij vrouwen ligt dit percentage op 41 procent. Slechts 31 procent van

PROVINCIEWINNAARS Drenthe - De Visfuik (Zuidlaren) Flevoland - Bootsman de Volendammer (ambulant, Almere) Friesland - Vishandel Kasper Kremer (Stiens) Gelderland - ’t Vissertje (Apeldoorn) Groningen - Vismakelaar Poseidon (ambulant, Groningen) Limburg - Vishandel Molenaar & Zn (ambulant, o.a. Echt) Noord-Brabant - Graaf Fish (Den Bosch) Noord-Holland - Vishandel Arenthals (Alkmaar) Overijssel - Gerina’s Vishandel (ambulant, Deventer e.o.) Utrecht - Spakenburgse Visspecialist Harry van Goor (Maarssen) Zeeland - Vishandel Van As Zeeland (Yerseke) Zuid-Holland - Visgilde Teun van der Toorn (Bodegraven)

de respondenten onder de dertig jaar eet wekelijks haring. Bij respondenten van 65 jaar en ouder ligt dat percentage op maar liefst 61 procent. En de gemiddelde waardering voor de Hollandse Nieuwe 2019 ligt 0,1 punt hoger dan in 2018.

VRAGEN? Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan contact op met Karel van den Heuvel, projectleider van de Nationale Haringcampagne, via telefoonnummer 06-50932172 of info@vankarel.nl.

Profinis is aangesloten bij de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), Samenwerkende Registeraccountants (SRA) en Register Belastingadviseurs (RB).

Het Spijk 32 8321 WT Urk Postbus 110 8320 AC Urk

T F E W

0527 - 681 726 0527 - 685 239 info@profinis.nl www.profinis.nl

Vierkant achter uw ambitie!

Voor de cijfers achter de vis

Drs. Hein Bakker AA

Als Uw Vis Echt Belangrijk Is!

www.hevel.nl

vacuumzakken.strook.vis_Opmaak 1 23-12-15 10:09 Pagina 1


20 |

FISHT R E N D

s cHrijfster g ees

Van

H eMert

en

n ederlandse V issersbond

presenteren nieUw boek :

‘Met de kop in de wind; traditie en innovatie in de visserij door de generaties heen’ De Nederlandse visserijsector heeft er een kroniek bij. Met de kop in de wind. Traditie en innovatie in de Nederlandse visserij door de generaties heen, is de titel van het nieuwe boek van schrijfster Gees van Hemert. Het is het verhaal van de noeste werkers, vissers en hun families, die er ondanks alle tegenwind in slagen om te blijven doen waar ze goed in zijn; vissen.

schreef de namen op van de families die in het boek naar voren moesten komen.’ Het is volgens hem een bijzondere presentatie geworden van familiebedrijven die vissen of een aquacultuurbedrijf runnen. ‘Het boek gaat over de mensen die werken met vis, schaal- en schelpdieren op de Noordzee, de Waddenzee, de Zeeuwse deltawateren, op het IJsselmeer of de overige zoete

heeft die nauwelijks grenzen kent. Vissers zijn trots op hun bedrijf, vinden het prachtig om in en met de natuur te werken en vis, schaalen schelpdieren bovenwater te halen. Mooie puur natuurproducten die graag geconsumeerd worden. De ontwikkelingen staan nooit stil en de veranderingen zijn steeds omvangrijker.’ Toen Nooitgedagt en Van Hemert vijf jaar geleden plannen maakten

Een prachtig werk dat iedere liefhebber van de visserij gelezen moet hebben, zegt Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond over het boek dat zaterdag 28 september in het pand van de Nederlandse Vissersbond op Urk is gepresenteerd. Daar ontvingen twintig geportretteerde visserijfamilies een eerste exemplaar uit handen van de schrijfster en Johan Nooitgedagt. Het event vormde tevens de start van de verkoop van het boek. Zo’n 5 jaar geleden kwam ik schrijfster Gees van Hemert weer eens tegen, blikt Nooitgedagt terug. ‘Onze ontmoeting vond plaats tijdens een afscheidsreceptie van een collega in Zeeland. ‘Gaat het voor de Nederlandse Vissersbond niet eens tijd worden om uit de doeken te doen hoe innovatief de Nederlandse visserijsector al jarenlang bezig is?’, zeiden we tegen elkaar. Zo ontstond het eerste idee voor het boek.’ BIJZONDERE PRESENTATIE De doelstelling was al snel duidelijk: het moest een boek worden over de visserij en over de visserijfamilies, die vaak al minimaal drie generaties leven en werken in de vissector. Wat hebben ze allemaal wel niet gedaan op het gebied van innovaties om het bedrijf en hun vakkennis door te geven aan de volgende generatie? ‘Bij thuiskomst heb ik een mindmap gemaakt van het idee en de uitwerking daarvan’, vervolgt de voorzitter. ‘Ik tekende een kaart van Nederland en schetste de havens. Ik

binnenwateren. De verhalen in dit boek gaan over hard werken, risico’s nemen, ondernemen, innoveren en aanpassen aan een tijd waarin de toekomst voor de zee-, de kust- en de binnenvissers buitengewoon ongewis is.’ TROTS Het bijzondere van dit visserijboek is dat de verhalen over familiebedrijven allemaal trots uitstralen, benadrukt hij. ‘Trots op hetgeen samen of individueel is bereikt, om soms dwars tegen de stroom in het familiebedrijf overeind te houden. Dat zie je dat het familiebedrijf ook werkelijk de hoeksteen van de samenleving is en een weerbaarheid

Henk Vermeulen Van Slingelandtplein 5 1051 DD Amsterdam +31 20 624 60 02 info@zoetelief.nl

Henk Vermeulen

www.zoetelief.nl

Van Slingelandtplein 5 1051 DD Amsterdam +31 20Vermeulen 624 60 02 Henk info@zoetelief.nl www.zoetelief.nl Van Slingelandtplein

5

1051 DD Amsterdam +31 Evenboersweg 20 624 60 10 02| 7711 GX

Nieuwleusen [t] 0529 48 22 44 | info@josto.nl | www.josto.nl

over het boek, konden ze niet weten welke dringende agendapunten zich voor de visserij zouden aandienen. ‘De Nederlandse Vissersbond staat oog in oog met lastige dilemma’s. Kijk alleen maar naar de Brexit. Raken we de helft van de Noordzee echt kwijt? Zwemmende vis kent geen grenzen, maar de werkelijkheid is dat de meeste vis in Britse wateren wordt gevangen. Allemaal omvlaggen dan maar? Was dit maar zo simpel!’ WINDMOLENPARKEN Ook had Nooitgedagt vijf jaar geleden nog geen idee dat het zo hard zou gaan met de windmolenparken in het viswater. ‘Door de industrialisering van de Noordzee is er straks nauwelijks meer ruimte voor vissers. De inrichting van de Noordzee gaat de komende jaren ingrijpend veranderen. En dus het werk op zee en in de kust in binnenwateren ook. Daar ligt een enorme uitdaging voor de visserijsector.’ Zo heeft elke generatie in de visserijfamilies weer met andere bedreigingen te maken. ‘Ik vind het ontzettend knap dat deze familie soms met veel vallen en opstaan overeind zijn gebleven. Dat is ook echt ondernemerschap. Niet stilzitten, maar met de ontwikkelingen meegaan en de juiste beslissingen nemen. Opvallend is dat er steeds meer samenwerkingen ontstaan in de gehele visserijketen. Er is steeds meer bedrijvigheid om de gehele visserijketen in één hand te houden en de regie daarover te hebben. De zogenaamde ketenregie. Daar liggen nog heel veel uitdagingen om samen aan te werken. Daar hebben wij als Nederlandse vissersbond ook dagelijks mee te maken. Het blijft een boeiend vak.’

RESPECT Ook schrijfster Van Hemert heeft info@zoetelief.nl veel respect voor de visserijfamilies, die geen uitdaging uit de weg lijken www.zoetelief.nl n Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal

te gaan. ’Het ambacht wordt overgedragen van vader op zoon en valt alleen in de praktijk te leren’, vertelt ze. ‘Dat geeft een gedrevenheid die vast blijkt te liggen in de genen van de oude visserijfamilies. Sommige Nederlandse familiebedrijven bestaan al meer dan driehonderd jaar. En dat terwijl het visserijbedrijf eigenlijk een hachelijke onderneming is: de visserman moet werken in de natuur en met alles wat die natuur te bieden heeft. Daarbij moet hij rekening houden met weer, wind, quota, windmolenparken, natuurgebieden, regels en nog meer regels. Hoe heeft het familiebedrijf zich de afgelopen honderd jaar staande weten te houden? Hoe draait het familiebedrijf in onze tijd? Zijn de huidige potentiële opvolgers nog wel gemotiveerd om het bedrijf van hun voorouders voor te zetten? Welke vernieuwingen zijn nodig om in onze tijd het oude familiebedrijf voor te kunnen zetten en zijn die moderne eisen nog wel haalbaar voor de jonge opvolgers?’ In het boek komen de volgende families hierover aan het woord: familie Messemaker uit Katwijk (KW 45), familie Kraak uit Den Helder (BRA 2, BRA 5 en BRA 7), familie De Visser uit Wieringen (WR 18 en WR 19), familie Van Eekelen uit Den Oever (WR 289, WR 189 en WR 9), familie Van der Vis van Texel (TX 36), familie Drijver van Texel (TX 29), familie Baaij uit Stellendam (TH 10), familie Brinkman uit Stellendam (SL 42), familie Sperling uit Stellendam (OD 6), familie Marijs uit Arnemuiden (ARM 20 en ARM 22), familie Kramen van Urk (Z 300), familie Romkes van Urk (MDV 1), familie Seinen uit Harlingen (HA 35, HA 36 en VLI 5), familie Bolt uit Zoutkamp (ZK 13, ZK 14 en ZK

87), familie Koornstra uit Harlingen (HA 40, HA 41 en HA 4), familie Schregardus uit Moddergat (WL 8), familie Bout uit Tholen (TH 6 en TH 16), familie Van der Kreeke uit Wolphaartsdijk (GOE 5), familie Klop uit Hardinxveld (VL 217 en VL 1), familie Visscher van Urk (UK 122, UK 322 en UK 422), familie Manshanden uit Medemblik (ME 1), familie Schot uit Zierikzee (ZZ , ZZ 7, ZZ 9, ZZ 10, ZZ 15 en ZZ 18), familie Dhooge uit Yerseke (YE 30 en YE 74), familiebedrijf Prins uit Yerseke (Prins en Dingemanse, YE 24, YE 29, YE 96 en WR 10) en familie Lacor uit Yerseke (YE 116, YE 42, YE 23 en YE 71). AUTEUR VAN HEMERT Auteur Gees van Hemert woont en werkt in Zeeland en is sinds 1986 docent Nederlands en geschiedenis aan het Goese Lyceum. Daarnaast schrijft ze als freelancejournalist over de Zeeuwse aquacultuur en een Nederlandse beroepsvisserij. Haar fascinatie voor de beroepsvisserij is ontstaan in Zeeland. De beroepsvisserij en schelpdierenkweek liggen al vele generaties die verankerd in de Zeeuwse cultuur. En ook in haar eigen familiegeschiedenis is er een trotse Friese overgrootmoeder die haar leven lang met vis langs de deuren bracht om zo het gezin met zes kinderen te onderhouden. In de boekhandel kost het boek € 35,-. De Nederlandse Vissersbond heeft voor belangstellenden een beperkte hoeveelheid ingekocht en mag deze tegen een gereduceerde prijs, vanaf € 30,-, aanbieden aan haar relaties. Vanaf zes exemplaren is de prijs zelfs € 25,- per boek. Voorgenoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief eventuele portokosten. Zolang de voorraad strekt kunt u bestellen. Het boek is makkelijk leesbaar, is prachtig ingebonden en voorzien van mooie illustraties. Het leent zich uitstekend als relatiegeschenk zowel in de familie- als vriendenkring, dan wel als geschenk in een kerst- of oudejaarspakket.

Opleidingen medewerker visindustrie op ROC Friese Poort Urk Haar opa had een visbedrijf, haar vader reed op de vrachtwagen met vis en haar moeder werkte vroeger in de visverwerking. Waar zou Jacolien dan voor kiezen? Inderdaad! ‘Als je van Urk komt, kies je voor vis. Dat is Urker traditie’, aldus Jacolien, die vier dagen per week in de vis op Urk werkt. ‘Ik werk graag met mijn handen en het is gezellig met de collega’s’, vertelt Jacolien Elke woensdag gaat Jacolien naar school. ‘Daar leren we van alles over het schoonmaken, sorteren en fileren van vis, het portioneren en de verdere verwerking. Ook krijgen we opdrachten die we in het bedrijf moeten doen zodat we alle afdelingen leren kennen. En als ik wil, kan ik op Urk meteen de vervolgopleiding voor leidinggevende oppakken.’ Jacolien is een van de studenten die haar opleiding volgt bij het regionaal opleidingscentrum Friese Poort, locatie Urk. ROC Friese Poort biedt een breed assortiment aan opleidingen en cursussen aan voor jongeren en volwassenen op gebied van de scheepvaart, de binnenvaart en visserij. Daarnaast verzorgt de school sinds een aantal jaren ook

opleidingen voor medewerkers in de visindustrie. Het opleidingsinstituut werkt daarin nauw samen met het lokale bedrijfsleven om het kennisniveau af te stemmen op de praktijk en marktbehoeften. DYNAMISCH Het onderwijs wordt aangeboden in een dynamische leeromgeving en kent een flexibele leerroute. Naast de praktijk zijn er modules innovatie, hygiëne, veiligheid en kwaliteit. Vakdocent Jan van der Berg: ‘Wij werken er in de kombuiskeuken, in het visverwerkingslokaal en in de theorielokalen hard aan om een leerzame leuke opleiding neer te zetten, die interessant is voor de studenten én aansluit op het werkveld.’ Urk is van oudsher toonaangevend in de visverwerkende industrie van Nederland. Tegenwoordig is er een groot aantal internationaal bekende bedrijven gevestigd, met een gezamenlijke omzet van vele miljoenen. Er is voortdurend vraag naar goede, breed opgeleide medewerkers, waaronder in de visverwerking. ROC Friese Poort zoekt nadrukkelijk de samenwerking op met partners in de regio om haar studenten op te leiden tot vakbekwame, professionele vakmensen.


FISHT R E N D f I S H A C C o U n TA n T S

Verzekeren van uw versbedrijf is maatwerk voor ons!

Rendement!? Een ondernemer bouwt doorgaans geen pensioen op. Hiervoor zijn diverse oorzaken aan te wijzen. Zo kan het zijn dat de onderneming onvoldoende winst genereerd om de pensioenlast te kunnen dragen. Het kan ook zijn dat de ondernemer zelf de gelden binnen de onderneming wil houden om te laten renderen. Het bedrijf wordt dan gezien als ‘pensioen’. In de praktijk blijkt dit laatste nog wel eens tegen te vallen ten opzichte van de verwachtingen. Waardoor het ‘pensioen’ minder is dan gewenst. Andere ondernemers kiezen ervoor om niet in te leggen in een pensioenproduct, maar wel wat aan pensioenopbouw te doen. Vaak wordt dit dan gedaan door te investeren in onroerend goed. Een huis of een bedrijfspand. Deze ‘stenen’ kunnen dan, nadat de pensioengerechtigde leeftijd is aangebroken, bijdragen aan het inkomen. De ondernemers die in privé investeren in onroerend goed, doen dat vaak met een lening van hun eigen B.V. Het voordeel hiervan is dat er fiscale optimalisatie wordt toegepast, waardoor het bezit van de woning en de huurinkomsten (in privé) volledig onbelast zijn. De rentekosten die betaald worden zijn dan niet aftrekbaar in privé, en wel belast voor de vennootschapsbelasting. Tot voor kort was het gecombineerde tarief van de (laagste schijf) vennootschapsbelasting en dividendbelasting vast te stellen op 40%. Met andere woorden, iedere euro rente die betaald wordt aan de eigen BV kost 40 eurocent belasting. Als de ondernemer geïnvesteerd heeft in woningen welke hij vervolgens verhuurt, draagt de Belastingdienst ook nog een steentje bij. Hoe? Door niet de volledige waarde van de woning in de heffing te betrekken. REKENVOORNBEELD Een rekenvoorbeeld (tarief 2019): Ondernemer Jan heeft een woning gekocht voor € 200.000. Dit is ook de WOZ waarde. Deze verhuurt hij aan particulier Kees voor € 925 per maand. Om de woning aan te kopen heeft Jan € 100.000, via een hypothecaire lening, geleend bij zijn eigen BV (dit is niet fiscaal optimaal). Hiervoor betaalt hij 1,5 procent rente. Het overige box III vermogen bestaat uit een bankrekening van € 40.000. Zonder rekening te houden met het ‘steentje’ dat de Belastingdienst bijdraagt, betaalt ondernemer Jan in dit voorbeeld in privé € 925 inkomstenbelasting en € 600 vennootschapsbelasting / dividendbelasting. Totaal dus een belastingdruk van € 1.525. Het inkomen bedraagt € 9.600 (12 x 925 - 1.500). Een belastingdruk van 15,88 procent. Nu ondernemer Jan de woning verhuurd heeft, kan hij deze niet ‘zomaar’ verkopen. Er zit immers een huurder in. De aanwezigheid van een huurder in de woning heeft invloed op de waarde van de woning. De Belastingdienst keurt daarom goed dat ondernemer Jan de woning voor een lagere waarde in de belasting betrekt. In dit geval voor 73 procent van de waarde. Dit percentage is afhankelijk van de huuropbrengst t.o.v. de waarde van de woning. Omdat ondernemer Jan de woning nu verhuurd heeft, draagt de Belastingdienst een ‘steentje’ bij aan de te betalen belastingen door Jan. Hij hoeft nu slechts € 322 inkomstenbelasting en € 600 vennootschapsbelasting / dividendbelasting te betalen. Totaal € 922. Bij het inkomen van € 9.600 is dit een tarief van 9,6 procent. Een significante belastingkorting!

| 21

Tip: heeft u in box III een woning welke u verhuurt? Controleer dan goed of deze voor de juiste (lagere) waarde is meegenomen in de aangifte. TOEKOMST De overheid, en daarmee de Belastingdienst, ervaart het toezicht houden op de ondernemer en zijn leningen van de B.V. als lastig. Een ondernemer kan in veel hoedanigheden geld lenen van zijn B.V. Uitgangspunt daarbij is telkens dat de lening zakelijk moet zijn. Zo moet deze op schrift gesteld zijn en moeten er afspraken gemaakt zijn over de rente, aflossing en de zekerheid. Om dit te controleren is de Belastingdienst veel tijd en energie kwijt. Daarom voert de overheid een ontmoedigingsbeleid via de wetgeving. Heel concreet zijn inmiddels drie maatregelen aangekondigd, via verschillende wetgevingsprocessen. Allemaal gericht op het ontmoedigen van de ondernemer om te lenen bij zijn B.V. 1) Het beleggen in onroerend goed in box III wordt duurder. Dit wordt bereikt door in box III verschillende categorieën te creëren met een eigen rendementstarief. Hierdoor wordt de heffing op spaargeld lager en de heffing op beleggingsvermogen hoger. Bedoeling is dat deze regeling ingaat per 1 januari 2022. 2) Om leningen tegen te gaan, en daarmee de discussies tussen de Belastingdienst en de belastingplichtige, wordt de wet excessief lenen ingevoerd. De exacte wettekst is nu nog niet bekend, de concepttekst wel. Het voorstel beoogt te bereiken dat alle schulden die de ondernemer heeft aan zijn B.V. belast worden met een fictieve heffing van 26,9%. Deze fictieve heffing is van toepassing op alle geleende gelden boven de € 500.000. De eigen woning lening is hiervan uitgezonderd. Bedoeling is dat deze regeling in 2022 ingaat. 3) Geld uit de B.V. halen wordt duurder. De heffing in box II bedraagt momenteel 25%. Tegen dit tarief kan geld uit de BV gehaald worden. Dit tarief gaat stijgen naar 26,9% in 2022. Kortom: beleggen in box III voor het pensioen is nog steeds interessant. Ook na invoering van alle voorgestelde maatregelen. Echter vraag wel een deskundig advies over uw box III posities na invoering van alle maatregelen. Mogelijk dient u (dit jaar) nog maatregelen te nemen om de nadelige gevolgen van deze regelingen voor u minder nadelig te maken. De adviseurs van Flynth staan hierin pal naast u!

De schrijver van dit artikel, Gerco van der Spek, is belastingadviseur en MfN-registermediator bij Flynth adviseurs en accountants te Urk, hét advieskantoor voor visserij en aanverwante bedrijven. Wilt u meer informatie? Bel dan met: 088 236 9400 of mail naar: urk@flynth.nl.

Als versondernemer zorgt u er iedere dag voor dat uw klanten topkwaliteit producten bij u kunnen kopen. Dat is de basis voor uw succes en een voorwaarde voor de continuïteit van uw bedrijf. Experts die weten wat er leeft Mercurius Verzekeringen is marktleider in het verzekeren van versondernemers. Bent u klant bij ons, dan heeft u direct toegang tot een van onze experts, die als geen ander weten wat er in het versbedrijf leeft.

Zij zorgen voor een heldere analyse van uw huidige verzekeringen en geven u advies op maat. U onderneemt, wij ontzorgen Maatwerk leveren voor een scherpe premie met goede voorwaarden is onze specialiteit. Interesse in een kennismaking en een gratis analyse? Bel ons voor een vrijblijvend advies voor uw versbedrijf!

info@mercuriusnv.nl Telefoon 033 - 247 5555

WWW.MERCURIUSNV.NL Elbe 33-37 2491 BT DEN HAAG T: +31 (0)70 3271061 F: +31 (0)70 3277642 E: info@smitsuien.nl W: www.smitsuien.nl

Groentegroothandel in NoordScharwoude

1948

Schillen van uien

1976

Specialisatie gesneden uien

1992


22 |

FISHT R E N D

Nuttige adressen Accountancy Profinis accountants & adviseurs Tel: 0527 - 681 726 www.profinis.nl Flynth Accountants en Adviseurs, Specialist visserij en visverwerking Tel. 0527 681641 www.flynth.nl Afslagen Danske Fiskeauktioner Tel: 06 - 20390107 www.danskefiskeauktioner.dk Hollandse Visveiling IJmuiden Tel: 0255 - 547000 www.zeehaven.nl Online visveiling Pefa b.v. Tel: 070 - 3588787 www.pefa.com United Fish Auctions Locatie Colijnsplaat, Tel: 0113 - 695383 Locatie Scheveningen, Tel: 070 - 3380660 Locatie Stellendam, Tel: 0187 - 491377 www.unitedfishauctions.nl Visafslag Hollands Noorden Tel: 0223 - 623534 www.visafslag-denhelder.nl Visafslag Lauwersoog BV. Tel: 0519 - 349125 www.visafslaglauwersoog.com Visafslag Urk Tel: 0527 - 689789 www.visveilingurk.nl Yerseke (mosselen) Tel: 0113 - 576066 Zeeuwse Visveilingen Locatie Breskens: Tel: 0117 - 381634 Locatie Vlissingen: Tel: 0118 - 468464 www.zeeuwsevisveilingen.nl Zoutkamp (Noordzeegarnalen) www.goldshrimp.nl Tel: 0595-447150 Apparatuur / automatisering Baaijens Industrial Equipment B.V. Tel: 0412-623056 www.baaijens.nl Bert Muller Grootkeukentechniek BV Tel: 036-5367140 www.www.bertmuller.nl Colson Europe BV Tel: 0318-536611 www.colson-europe.com/nl/ Delmo Techniek b.v. Tel: 088-8543 900 www.delmo.nl Espera-Nederland B.V. Tel: 040-2530665 www.espera.nl Fri-Jado b.v. Tel: 076 - 5085200 www.frijado.nl GEA Food Solutions Tel. 0492 - 349349 www.gea.com / www.gea-foodsolutions.com Hakvoort Food b.v. Tel: 0527 - 635635 www.hakvoort.nl Innotec Systems B.V. 0183-661973 www.innotec-systems.net Kramer b.v., Machinefabriek Tel: 0113 - 693010 www.kramermachines.nl Van den Broek Horeca & Slagerijmachines Tel: 06-83208689 www.horeca-slagerijmachines.nl MAREL Food Systems Tel: 0412 - 669911 www.marel.com/benelux Modulo Automatisering B.V. Tel: 0187 - 491126 www.modulo.nl Multipond Benelux BV Tel: 040 - 2628090 www.multipond.nl Murre Techniek b.v. Tel: 0113 - 503080 www.murre.nl Promatec Food Ventures b.v. Tel: 0497 - 330057 www.promatecfoodventures.com Pilz Nederland Tel: 0347-320477 www.pilz.com RBK Group Tel. 0570-680100 www.rbk.nl Reflex Systems Nederland Tel: 036 - 5358070 www.reflex-systems.nl Rijn b.v., Machinefabriek van Tel: 071 - 4020700 www.vanrijn.com Schouw automatisering Tel: 076 - 5042520 www.schouw.org Sismatec Tel: 0546 - 874111 www.sismatec.nl

Spako kook en rookapparatuur Tel: 049 - 3352183 www:spako.nl STEEN F.P.M. International Tel: 0032-(0)3/665.04.00 www.steen.be Techno Service ‘s-Gravenpolder BV Tel: 0113-312020 www.tsg.nl Tegra Systems Tel. 0228-582780 www.tegrasystems.nl Tramper Technology BV Tel: 0113 - 312811 www.ttbv.nl Vekrasoft Tel: 0527 - 688 606 www.vekrasoft.nl Verbufa B.V. Tel: 033 - 4554333 www.verbufa.nl VSD Food Machinery Tel: 0546 873032 www.vsd.nl Willems Machinebouw b.v. Tel: 049 - 7387153 www.willemsmachinebouw.nl Bakmeel / coatings Koopmans Foodcoatings Tel: 058 - 2948445 www.koopmansfoodscoating.com S.B.F. Wilba B.V. Visbakmeel & Viskruiden Tel: 079 - 3625624 www.visbakmeel.nl Smedes Fine Food Tel: 033 - 2988454 www.smedesfinefood.nl Bakovens Florigo Frying Equipment Tel: 0348 - 420138 www.florigo.nl Hegro Holland Tel: 0348-413197 www.hegroholland.nl De Kuiper Horeca Bedrijfsapparatuur B.V. Tel: 0297 - 561894 www.dekuiperhoreca.nl QBTEC Tel: 0348 - 475555 www.qbtec.nl Verbufa Tel: 033 - 4554333 ww.verbufa.nl Bedrijfskleding Berendsen Tel: 0800 - 2373637 www.berendsen.nl Lavans BV Tel: 0492 - 598181 www.lavans.nl J. Zoetelief BV Tel: 020 - 6246002 www.zoetelief.nl Bedrijfs- / winkelinrichting Doorsidee Tel: 033 - 4700610 www.doorsidee.nl Emondt KMI BV Tel: 055 - 2002999 www.emondt.nl Hakvoort Professional bv 0527-635635 www.hakpro.nl HHS rvs producten Tel: 0575 - 565349 www.h-hs.nl Hoginox Tel: 0497 - 786810 www.hoginox.nl Josto Stainless Steel Engineering BV Tel: 0529-482244 www.josto.nl Koeleffekt Tel: 0345 - 532353 www.koeleffekt.nl Lixero Retail Tel: 0493 - 399279 www.lixero.eu Neodym roestvaststaal Tel. 06-22865507 www.neodym.nl Remmerswaal Retail & Design Tel: 015 - 7370205 www.remmerswaalretaildesign.nl Renselaar Horeca Apparatuur b.v. Tel: 0341 - 256474 www.renselaar.com Van Erkel Presentatie & Communicatie Tel: 0182 - 320 167 www.vanerkel.nl Vema bedrijfskoeling en winkelinterieur Tel: 0299 - 364735 www.vema-bv.nl Dienstverlening 3W Makelaars Tel: 033 - 4323552 www.3wmakelaars.nl

Bureau de Wit Tel: 036-5367420 www.bureaudewit.nl Craeghs Subsidieadvies Tel: 010 - 243 06 53 www.craeghs.nl De & D Consult Groepsmanager Tel: 06 - 21583390 www.groepsmanager.com/msc Eurofins Food Testing Netherlands Tel: 088-831 00 00 www.eurofinsfoodtesting.nl Hakvoort Quality Service Tel: 06-46142494 www.hakvoortqualityservice.nl KPI Kwaliteit & Proces Inspecties Tel: 06-14011568 www.kpi-inspecties.nl KTBA Kwaliteitszorg Tel: 0800-5558880 www.ktba.nl IMARES Tel: 0317 - 480900 www.imares.wur.nl Industrial Auctions BV Tel. 0499-872510 www.industrial-auctions.com Junction Communication, producten promotie Tel: 06 - 53353843 www.jcom.nl MKB Nederland Tel: 015 - 2191212 www.mkb.nl N&S Quality Consultans b.v. Tel: 0418 - 575859 www.ns-quality.nl PPC BV Tel: 050 - 3687777 www.ppc.nl Précon Food Management Tel: 030 - 6566010 www.precon-food.nl Etikettering EasyEtiket Tel. 06-51692262 www.easyetiket.nl Espera-Nederland B.V. Tel: 040 – 253 06 65 www.espera.nl Garnalen Fisherman’s Choice B.V. Tel: 070- 3624780 www.fishermanschoice.nl Goldshrimp Tel: 0595 - 447150 www.goldshrimp.nl Heijer en Zn. W.G. den Tel: 070-354 75 00 www.highseas.nl Heiploeg International B.V. Tel: 0595 - 405555 www.heiploeggroup.com Kegge Garnalenhandel B.V. Tel: 0255-520396 www.keggegarnalen.nl Klaas Puul b.v. Tel: 0299 - 364247 www.klaaspuul.com Lenger Seafoodsb.v. Locatie Yerseke, Tel: 0113 - 579279 Locatie Harlingen, Tel: 0517 - 414455 www.lengerseafoods.nl Meromar Seafoods B.V. Tel: 0517 - 434067 www.meromar.nl Poisson & Cuisine B.V. Mr. Snijderweg 55, Stellendam Tel. 0187 - 491800 www.poisson-cuisine.nl Roem van Yerseke B.V. Tel: 0113 - 577714 www.zeelandsroem.nl Telson BV Tel: 0595 - 571619 www.telson.nl Verhaagen Garnalenspecialiteiten Tel: 0595 - 447140 www.goldshrimp.nl Haring Culifish BV Tel: 06-12738111 Dulk & ZN b.v. Jac den Tel: 070 - 354 90 90 www.dulk.nl Esser Haringgroothandel en Rokerij Tel: 070 - 3551132 www.esser-scheveningen.nl Haasnoot Vis Tel: 071-1 4090500 www.haasnoot-vis.nl Haring- en visgroothandel Guijt & Hansen BV Tel: 0299-367397 www.guijthansen.nl Fish Partners Tel: 033 - 2998010 www.fishpartners.nl Hoek b.v., Haringhandel A. Tel: 071 - 4023231 www.hoekharinghandel.nl

Wilt u uw bedrijfsgegevens ook in deze lijst? Stuur dan een e-mail naar redactie@fishtrend.nl. Deze lijst is met de grootste zorg samengesteld. Heeft u toch w ­ ijzigingen of aanvullingen, laat het ons weten op redactie@fishtrend.nl.

Koelewijn’s Haringinleggerij Tel: 033 - 2988044 www.visgroothandel.com Ouwehand Visverwerking B.V. Tel: 071 - 4051111 www.ouwehand.com Hygiëne / Reiniging Aclo Tel: 0168 - 326649 www.aclo.nl Aquamar Tel: 0527 - 688336 www.aquamar.nl Bioclimatic B.V. Tel: 0252-626962 www.bioclimatic.nl Berendsen Tel: 0800 - 2373637 www.berendsen.nl Brilliant Group B.V. Tel: 026-3190590 www.hygienepartner.nl Brilliant Group Select Partner van Nilfisk Tel: 026-3190590 www.hygienepartner.nl Bosgraaf Food & Hygiënetechniek B.V. Tel: 0513-417374 www.bosgraaftechniek.nl Cemex Trescon B.V. Tel: 079-346600 www.cemextrescon.nl Dibo Cleaning Systems NV Tel: 014 - 672251 www.dibo.com Eurosan Tel: 0348-420100 www.eurosan.nl Gom Tel: 010 - 2981144 www.gom.nl HHS rvs producten Tel: 0575 - 565349 www.h-hs.nl Hygiënecode Online Tel: 06-11186940 www.hygienecodeonline.nl Lavans BV Tel: 0492 - 598181 www.lavans.nl LETS bv Tel: 0321 - 386600 www.letsbv.nl Mafo Holtkamp BV Tel: 0546-575360 www.mafo.nl Nilfisk 06-28908685 www.nilfisk.com Samond Food Tel: 079-2600097 www.haccpliefhebber.nl Smedes Fine Food Tel: 033 - 2988454 www.smedesfinefood.nl The Clean Experience Tel: 085-1045164 www.tce.nl Inkooporganisaties Inbak All into Food Tel: 085-2100172 www.inbak.nl Kassa- en Cash systemen Avery Berkel Tel: 035 - 6955055 www.averyberkel.nl Bizerba Nederland Tel: 053 - 4800980 www.bizerba-openworld.com Bos Kassasysstemen Tel: 0166 - 661763 www.bossystemen.nl Cas Afstort Systeem G4S Tel: 088 4472141  www.safe-express.nl De Ridder & den Hertog Tel: 0418-591245 www.ridderenhertog.nl Digi Nederland Tel: 0299 - 40 555 0 www.digi.eu Eijsink afrekensystemen Tel: 074 - 2505500 www.eijsink.nl Evers Kassasystemen Tel: 073 - 6458110 www.evers-kassasystemen.nl Sartorius Mechatronics Netherlands B.V. Tel: 030 - 6053001 www.sartorius.com Koelen/vriezen/ isolatie Advanced Food Systems b.v. Tel: 0413 - 247960 www.advancedfreezers.nl AGRO Merchants Urk B.V. Tel: 0527 - 68 6403 www.agromerchants.com. Alaska Bedrijfskoeling Tel: 010-4600181 www.alaskacooling.com Cargo temp Tel: 0252 - 523434 www.cargotemp.nl Cofely Refrigeration BV Tel: 0527-638600 www.cofely-gdfsuez.nl

Coolpack Tel: 033 - 4571982 www.coolpack.nl Dawsonrentals b.v. Tel: 010 - 4952955 www.dawsonrentals.nl Fresko b.v. Tel: 033 - 2990502 www.fresko.nl Frigo Breda b.v. Tel: 076-5937030 www.frigobreda.com Geerlofs Koeltechniek b.v. Tel: 070 - 3192132 www.geerlofs.nl Gullimex BV Tel: 074 - 2657788 www.gullimex.com Innotec Systems B.V. 0183-661973 www.innotec-systems.net Inter Fresh Concepts Tel: 06 - 28483405 www.interfreshconcepts.com Javeko b.v. Tel: 076 - 5720586 www.javeko.nl K.I.M. Nederland b.v. Tel: 055 - 3689191 www.kim-nederland.nl Koeleffekt Tel: 0345-532353 www.koeleffekt.nl Metaflex Doors Europe B.V. Tel: 088-1414900 www.metaflex.nl Nijssen Koeling b.v. Tel: 071 - 5216214 www.nijssen.com Reftrade Tel: 010-4297155 www.reftrade.com Roma Isolatiesystemen b.v. Tel: 0162 - 512012 www.romaned.nl Testo BV Tel: 036 - 5487000 www.testo.nl Vekah Koudetechniek Tel: 0492-555222 www.vekah.nl Weber Koeltechniek b.v. Tel: 071 - 5455656 www.weberkoeltechniek.nl Willemsen Isolatiebouw BV Tel: 030-2410126 www.willemseniso.nl Kruiden / specerijen Avo-Specerijen 0180-531141 www.avo.de Ben the Spiceman Tel: 0314-376802 www.benthespiceman.nl Epos BV Tel: 033-2417190 www.epos-specerijen.nl Hela Thissen b.v. Tel: 077 - 320 42 04 www.hela.nl Intertaste / Degens BV Tel: 078 - 6762344 www.intertaste.eu Jadico Coating Systems b.v. / specerijen Tel: 010 - 4626600 www.jadico.nl Lind en Burg BV Tel: 0546-898282 www.lindenburg.org Polaris Visdelicatessen B.V. Tel: 070 - 300 00 88 www.polaris.nl Raps Benelux Tel. 0499-373525 www.raps.com S.B.F. Wilba B.V. Visbakmeel & Viskruiden Tel: 079 - 3625624 www.visbakmeel.nl Smedes Fine Food Tel: 033 - 2988454 www.smedesfinefood.nl Verstegen Spices & Sauces BV Tel: 010 - 2455100 www.verstegen.nl Kunststof Palletboxen Dolav Benelux Tel. 040-2350255 www.dolav.nl Maaltijdcomponenten Bonfait BV 0541-581700 www.bonfait.nl Peka Kroef BV 06-55793816 www.pekakroef.com   Mosselen Adri en Zoon BV Tel: 0113 - 572087 www.adrimossel.nl Heiploeg International B.V. Tel: 0595 - 405555 www.heiploeggroup.com

Krijn Verwijs Yerseke b.v., Premier Tel: 0113 - 579010 www.krijnverwijs.com Lenger Seafoods b.v. Locatie Yerseke, Tel: 0113 - 579279 Locatie Harlingen, Tel: 0517 - 414455 www.lengerseafoods.nl Meromar Seafoods B.V. Tel: 0517 - 434067 www.meromar.nl Neeltje Jans b.v. Tel: 0111-653451 www.viskwekerijneeltjejans.nl Koninklijke Prins en Dingemanse Tel: 0113 - 572910 www.prinsendingemanse.com Roem van Yerseke B.V. Tel: 0113 - 577714 www.zeelandsroem.nl Vette en Verhaart b.v. Tel: 0113 - 571451 www.qualimer.com Onderhoudsproducten Innotec Tel: 053-4282954 info@innotec.nl Ongedierte bestrijding PCS Europe B.V. 079-3621144 www.pcs-europe.nl Organisaties Brancheorganisatie Garnalen (BOG) Tel: 079-3030310 www.garnalenbo.nl Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel Tel: 036-5409945 www.cvah.nl Combinatie van Beroepsvissers Tel: 070 - 3369613 combinatievanberoepsvissers.nl FoodResult. Marketing based Solutions Tel: 06-21458973 www.foodresult.com Kadergroep Visketen Tel: 06 - 20609831 www.kadergroepvisketen.nl Mosselkantoor Tel: 0113 - 579050 Nederlandse Vereniging van Viskwekers (NeVeVi) Tel: 06 - 10351193 Nederlandse Vissersbond Tel: 0527 - 698151 www.vissersbond.nl Nederlands Visbureau Tel: 088 - 336 96 55 www.visbureau.nl Producentenorganisatie Mosselcultuur Tel: 0113 - 576066 Schuttelaar & Partners Tel: 070-318 44 44 www.schuttelaar.nl United Fish Auctions Tel: 0187 - 491377 www.unitedfishauctions.nl Verbond van de Nederlandse Visdetailhandel (VNV) Tel: 070 - 33699671 www.visspecialisten.nl Versplatform Tel: 033 - 495 30 34 www.versplatform.com Vereniging van Importeurs van Visproducten (VIV) Tel: 070 - 3369676 www.visimporteurs.nl Vereniging van Visspeciaalzaken ‘Visgilde’ Tel: 033 494 74 27 www.visgilde.nl/formule Vis Ned Tel: 0517 - 684141 www.visserij.nl Visfederatie Tel : 079-3030310 www.visfederatie.nl Opleidingen Mulder Training en Opleiding Tel: 0527- 681664 www.muldertrainingenopleiding.nl Prosea Tel: 030 - 2300077 www.prosea.info Roc Friese Poort, locatie Urk Tel: 0527-634900 www.rocfriesepoort.nl/urklange-riet Zilte Academie Zeeland 06-54768239 www.zilteacademiezeeland.nl Opslag Plastibac Tel: 0180-415371 www.plastibac.nl Paling Dil Import Export b.v., Gebr. Tel: 0251-312306 www.dilvis.com www.palingshop.nl


FISHT R E N D Fuikie Seafood Tel: 0299 - 321375 www.fuikie.nl Foppen paling en zalm Tel: 0341 - 412696 www.foppenpalingenzalm.nl Holland Paling Tel: 023 - 5384393 Polaris Visdelicatessen B.V. Tel: 070 - 300 00 88 www.polaris.nl Vishandel Klooster b.v. Tel: 0228 - 312769 www.kloosterpaling.nl Koelewijn, Jacob van Jan b.v. Tel: 033 - 2985422 www.jacobvanjan.nl Kraam Palingrokerij b.v., Gebr Kraan Tel: 0527 - 242430 www.gebrkraan.nl Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren NeVePaling Tel: 06 - 20035914 www.nevepaling.org Lou Snoek Volendam B.V. Tel: 0299 - 363599 www.mooijer.nl Spakenburg Paling B.V. Tel: 033 - 2988746 www.paling.nl Palingrokerij Vlug BV Tel: 0226 - 316017 www.palingrokerijvlug.nl Fa. W. van Wijk B.V. Tel: 0184661294 www.vanwijkvishandel.nl www.palingpost.nl Pinnen CCV Nederland 088-2289911 www.ccv.nl Worldline 0180-442442 www.pinnen.nl Prijskaartjes Toba Card Nederland Tel: 0299-657676 info@tobacard.nl Scherfijsmachines: Bert Muller Grootkeukentechniek BV Tel: 036-5367140 www.www.bertmuller.nl Vekah Koudetechniek Tel: 0492555222 www.vekah.nl Software Quality Retail Solutions 0299-780885 www.qualityretailsolutions.nl (koel) Transport Daalimpex b.v. Tel: 0251 - 261111 www.daalimpex.com Hoek-Trans b.v. Tel: 071 - 4023231 www.hoek-trans.nl Koeijer Transport b.v., Tel: 0113 - 571377 www.koeijer.com Mulder Transport B.V. Urk Tel: 0527- 681664 www.muldertransport.nl Oldenburger Transport b.v. Tel: 050 - 5028570 www.oldenburgertransport.nl Thermo King Transportkoeling b.v. Tel: 010 - 2100666 www.thermoking.nl Veba Meditemp Tel: 0413 - 269300 www.meditemp.com Vebatrans Tel: 0527 - 690943 www.vebatrans.nl Transport- en procesbanden Habasit Netherlands B.V. Tel. 033-247 20 30 www.habasit.nl Uien Smit’s Uien Tel: 070 - 3271061 www.smitsuien.nl Vastgoed Makelaar Timmer Makelaar Tel: 0342-462739 www.timmer-makelaar.nl Verkoopwagens: BK Markttrailers BV Tel: 0342 - 417559 www.bkmt.nl Carrosseriefabriek Harderwijk Tel: 0341 - 417914 www.carhar.nl Campa Carrosseriebedrijf Tel: 0343 - 451327 www.campa.nl Carwing BV Tel: 0348 - 402442 www.carwing.nl Evers Wagenbouw Tel: 033 - 2982786 / 06 - 51408972 www.everswagenbouw.nl

InnovaN Trailers BV Tel: 0318-500615 www.innovantrailers.nl Peters Koelwagens b.v. Tel: 0412 - 646960 www.peterskoelwagens.nl Verpakkingen/ verpakkingsmachines

A1-Pack International B.V. Tel: 010 - 4150506 www.a1pack.com Bandall Benelux BV Tel: 0348-431520 www.bandall.com Brabo-Pack Fresh Food Packaging Tel: 0416 - 333744 www.brabo-pack.nl Conpax verpakkingstechniek Tel: 0487 - 588111 www.conpax.com Delmo Groothandel b.v. Tel: 088-8543 800 www.delmo.nl F&F Verpakkingen Draagtassen en verpakkingen Tel: 0341-430413 www.fenfverpakkingen.nl Gullimex BV Tel: 074 - 2657788 www.gullimex.com Hevel Vacuum BV Tel: 075-6177637 www.hevel.nl Hordijk EPS-verpakkingen en isolatieproducten b.v. Tel: 075 - 6126800 www.hordijk.nl Multivac BV Tel: 0348 - 436570 www.multivac.nl Niverplast Tel: 0548 - 538380 www.niverplast.com Paardekooper Tel: 0186 - 648222 www.paardekooper.nl Paccor Netherlands B.V. Tel: 088 - 5790900 www.paccor.com Robertpack Industrail & Packaging Equipment BV Tel: 038 - 4652089 www.robertpack.nl Selo B.V. Tel: 0541 - 582000 www.selo.com Sismatec Tel: 0546 - 874111 www.sismatec.nl Skillpack b.v. Tel: 078 - 6933900 www.skillpack.nl Smedes Fine Food Tel: 033 - 2988454 www.smedesfinefood.nl Smurfit Kappa Specialties Division b.v. Tel: 0475 - 474131 www.smurfitkappa.com Tramper Technology BV Tel: 0113 - 312811 www.ttbv.nl Twinpack Special Products B.V. Tel: 088-0308900 www.twinpacksp.com Ulma Packaging Tel: 0345 - 623800 www.ulmapackaging.nl Ultrapak Tel: 088 331 0 331 www.ultrapak.nl Veer Karton Tel: 075-6284659 www.veerkarton.nl Veriplast Holland Tel: 055 - 5777960 www.veriplast.com Wolters Kunststoffen b.v. Tel: 0547 -386000 www.wolterseurope.com Zwager Techniek BV verpakkingsmachines Tel: 0251-272088 www.zwagertechniek.nl Verlichting Lixero Tel: 0493-311314 www.lixero.eu Verzekeringen Kuindersma Verzekeringen en Hypotheken Tel: 0513-417755 www.kuindersma.nl Mercurius NV Tel : 033-2475555 www.mercuriusnv.nl VNV Risk Tel: 030-2848618 www.vnvrisk.nl Visbakolie Haasnoot Vis BV Tel: 070-4090500 www.haasnoot-vis.nl Levo Tel: 0517 - 394141 www.levo.nl 0Oliehoorn Tel. 0229-244660 www.oliehoorn.nl Polaris Visdelicatessen B.V. Tel: 070 - 300 00 88 www.polaris.nl

Vandemoortele Nederland BV Tel: 036-5229757 www.vandemoortele.com Smedes Fine Food Tel: 033 - 2988454 www.smedesfinefood.nl Smilde Foods Tel: 0513 - 639 639 www.smildefoods.nl Visverwerking / groothandel (algemeen) AB Seafood ltd. Tel: 0527-687075 www.abseafood.eu Affish b.v. Tel: 0183 - 303484 www.affish.nl Ant Seafood Tel: 0527 - 687328 www.antseafood.nl As, Versvishandel Jan van Tel: 020 - 5829990 www.janvanas.nl Bakker, b.v., Zeevisgroothandel Tel: 0255 - 514003 www.bakker-vis.nl Bond Seafood Tel: 076 - 5711666 www.bondseafood.com Bos Seafood, visgroothandel Tel: 0527 - 291687 www.bosseafood.nl Brand Seafood BV Tel: 040 - 2811487 www.brand-seafood.nl Crusta B.V. 0527-688758 www.crusta.nl Culimer B.V. Tel: 010 - 4532050 www.culimer.com Dayseaday Fresh & Frozen B.V. Tel: 0527 - 684684 www.dayseaday.com Delgado Import-Export 06-15084880 Dutch Seafoods Tel: 0255 - 519546 www.dutchseafoods.nl Egro Worldwide BV Tel: 030 - 2650000 www.egro.nl Fish Partners Tel: 033 - 2998010 www.fishpartners.nl Fisherman’s Choice B.V. Tel: 070- 3624780 www.fishermanschoice.nl Fisk Annema Tel: 0511 - 472506 www.annemavis.nl FIX FISCH BV tel: 071 - 4035199 www.fixfisch.nl Frozen Seafood BV Tel: 06-25038024 www.frozenseafood.nl Fuikie Seafood Tel: 0299 - 321375 www.fuikie.nl Haasnoot Vis BV Tel: 071 - 4090500 www.haasnoot-vis.nl Heijer en Zn. W.G. den Tel: 070 - 3547500 www.highseas.nl Hoogland Vis Tel: 0229-214874 www.hooglandvis.nl Interseafish B.V. Tel: 0166 - 604040 www.interseafish.com Isola Fish b.v. Tel: 0527 - 685 043 www.isolafish.nl Karel Hoeve IJmuiden B.V. Tel: 0255-546060 www.karelhoeve.nl Kennemer Visgroep Tel: 033 - 2997900 www.kennemervis.nl Klaas Puul b.v Tel: 0299 - 364247 www.klaaspuul.com Koelewijn Seafoods b.v. Tel: 033 - 299 9494 www.koelewijn-seafood.nl Koelewijn’s Haringinleggerij Tel: 033 - 2988044 www.visgroothandel.com Koman’s Vishandel B.V. Tel: 0168 - 412422 www.komanvis.nl Konter, Vishandel en palingrokerij Tel: 0527 - 241377 www.konterpaling.nl Koffeman Urker Vishandel b.v. Tel: 0527 - 686039 www.koffeman.nl Landa Conserven/ Landa Seafood Tel: 0164 - 612699 www.landaconserven.nl Langbroek b.v., Zeevisgroothandel C.J. Tel: 0255 - 516 357 www.vistransport.nl Lijster Haring-en Visgroothandel Tel: 0528-266876 Louw Spijkerman Zeevis Tel: 05193 - 49080 www.louwspijkerman.nl Zeevishandel Mercuur Tel: 0255 - 535174 www.mrvis.nl

Meij Visgroothandel b.v. Tel: 0299 - 651561 www.meij.nl Mooijer Volendam b.v. Tel: 0299 - 369037 www.mooijer.nl Mulder Transport Tel: 0527-681664 www.muldertransport.nl Neerlandia Urk b.v. Tel: 0527 - 206530 www.neerlandia.com Neptunus b.v. Tel: 053 - 4614055 www.neptunus.nl NorthSeaFood Holland b.v. Tel: 0527 - 689251 www.northseafood.com Ocean Fish B.V. Tel: 0317-428539 www.oceanfish.nl Open Seas B.V. Tel: 013-5053060 www.openseas.nl Ouwehand Visverwerking b.v. Tel: 071-4051111 www.ouwehand.com Palingrokerij Vlug BV Tel: 0226-316017 www.palingrokerijvlug.nl Parlevliet & Van der Plas b.v. Tel: 071-7890000 www.parlevliet-vanderplas.nl Platvis Holland b.v. Tel: 0299-374375 www.platvis.nl Polaris Visdelicatessen BV Tel: 070-3000088 www.polaris.nl Poisson & Cuisine B.V. Mr. Snijderweg 55, Stellendam Tel. 0187 - 491800 www.poisson-cuisine.nl Poseidon Food BV Tel: 030 - 8000620 www.poseidon-food.com Rijperaal Palingkwekerij / Rokerij Tel: 0492 - 574444 www.rijperaal.nl Rodi Zeevishandel Tel: 0527 - 685561 www.rodivis.nl

Scanimex Seafood Tel: 076 - 5969330 www.scanimex.nl Schmidt Zeevis Rotterdam b.v. Tel: 010 - 2140673 www.schmidtzeevis.nl Schuitemaker Horeca / Viswinkel b.v. Tel: 071 - 4029798 www.schuitemaker-vis.nl Seafood Connection Tel: 0527 - 687066 www.seafoodconnection.nl Sea Fresh B.V. Tel: 0527 687239 www.seafresh.nl Seafood Parlevliet b.v. Tel: 0255 - 535111 www.seafoodparlevliet.nl Herman Smit & Zoon BV Tel: 010 - 4295339 www.smitstokvis.nl Stoelwinder Vis BV Tel: 058 - 2885656 www.stoelwindervis.nl Sumare Fish b.v. Tel: 071 - 4088888 www.sumarefish.nl Queens Products b.v. Tel: 0315 - 270115 www.vriesversevis.nl Quick Frozen Tel: 0527 - 680000 www.quickfrozen.nl Urk Export B.V. Tel: 0527 - 689689 www.urk-export.nl Van der Lee Seafish BV Tel: 0527-689022 www.vanderleeseafish.com Vishandel Tel Tel: 0255 - 537831 www.vishandeltel.nl Varia Vis Tel: 0527 - 260030 www.variavis.nl Vishandel VD 119 Tel: 0299 - 321118 www.vd119.nl

| 23

W&A Fish BV Tel: 0113-572045 www.wafish.nl Waasdorp, Zeevishandel N. Tel: 0255 - 512796 www.waasdorp.nl H. van Wijnen Tel: 0180 - 512655 www.hvanwijnen.nl Wylax International B.V. Tel: 0183 - 301333 www.wylax.nl Zalmhuis Steur BV Tel: 0299 - 651491 www.zalmhuissteur.nl Zwan en Zoon B.V., W. van der Tel: 070 - 3545466 www.vanderzwan.nl Vloeren en wanden AVG vloeren en wanden Tel: 0344-645196 www.avgvloeren.nl Javeko BV Tel: 076-5720586 www.javeko.nl Rvs Afvoergoten BV Tel: 0299-671237 www.rvs-afvoergoten.nl Firma Roth Tel: 045-5417571 www.firmaroth.nl Smit Vloersystemen Tel: 0314-345627 www.smitvloeren.nl Willemsen Isolatiebouw Tel: 030-2410126 www.willemseniso.com Webshops Graaggedaan.nl B.V. Tel: 085-7604360 www.graaggedaan.nl Shopforce Tel: 085-8883395 www.shopforce.nl Wegen en Meten Gullimex BV Tel: 074 - 2657788 www.gullimex.com T Service Tel: 0485-542626 www.tservice.nl Weegservice Nederland Tel: 06-46834672 www.weegservicenederland.nl

De Vismarkt AANGEBODEN: Viswinkel / horecazaak Overname-inventaris In centrum Enkhuizen Prijs: n.o.t 1545 p.m. vast Info: tel: 06 24377603

AANGEBODEN AVG Vloer en Wandtechnieken uit Ochten heeft werk voor u. Door onze sterke groei zijn we op zoek naar enthousiaste nieuwe medewerkers. Wij maken kunststofvloeren door geheel Nederland. Bel ons op tel: 0344 - 645196

TE KOOP voor de vishandel (markt): diverse markttoeren in Duits Grensgebied ter hoogte van Limburg. Het gaat om: 1 trekkervoertuig (3,5 t), 1 zelfrijder en 2 verkoopwagens met ovens. HAVO See/fischhandel H. Vonderbank tel: 0049 - 177 858 387 havoseefisch@aol.com

De Vismarkt

TER OVERNAME: Viswinkel in de regio Zaanstreek. Prijs n.o.t.k Info: 0640409677

Geef hier uw gratis korte advertentie op voor

FISHT R E N D

uitgave 8 - 2019

Rubriek(en) (a.u.b. aankruisen) n Aangeboden n Gezocht

nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn Bedrijfsnaam : ........................................................................................................................................ Contactpersoon : ........................................................................................................................................ Adres : ........................................................................................................................................ Postcode : ........................................................................................................................................ Plaats : ........................................................................................................................................ Telefoon : ........................................................................................................................................ E-mail : ........................................................................................................................................ Fax of stuur dit formulier naar Fishtrend t.a.v. de redactie: Faxnummer: 0515 - 43 21 53, Schoolstraat 6, 8603 XL Sneek Of mail uw tekst naar redactie@fishtrend.nl


Het hele jaar door zijn wij uw FishPartner

Dagvers Geleverd

UW TOTAALLEVERANCIER VOOR DE VISHANDEL

Telefoon 033 - 299 80 10 | www.fishpartners.nl

Profile for Fish Trend

Fish Trend nr 7 2019  

De vakkrant voor de hele visbranche! Een unieke bladformule voor en door professionals. Vol actualiteiten, achtergrondartikelen, opinie, int...

Fish Trend nr 7 2019  

De vakkrant voor de hele visbranche! Een unieke bladformule voor en door professionals. Vol actualiteiten, achtergrondartikelen, opinie, int...

Profile for fishtrend
Advertisement