__MAIN_TEXT__

Page 1

FISHT R E N D FRESH FISH NEWS & FOOD TRENDS Jaargang 8 | Week 16 | 2019 | Nummer 2 | www.fishtrend.nl

2

Peter van de Laar maakt plaats AWP acht vooruitzichten voor voor de volgende generatie herstel vispopulatie ongunstig

Minister Schouten in gesprek met garnalenvissers

Peter van de Laar was lang betrokkenen bij de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV). De laatste jaren was hij voorzitter van de brancheorganisatie. Nu maakt hij plaats voor de volgende generatie.

‘De vispopulaties in veel Nederlandse sprengen en beken herstellen zich nauwelijks van de extreme droogte van afgelopen zomer.’ Dat zegt Hans Middendorp, visbioloog en vicevoorzitter van de Algemene Waterschapspartij (AWP).

Minister Schouten ging in gesprek met garnalenvissers over de containerramp van MSC Zoe. ‘Ik ben hier om zelf te horen hoe het staat met het opruimen, de schadeafhandeling, de natuur en de vissers’, sprak ze.

Lees verder op pagina 3

Lees verder op pagina 5

Lees verder op pagina 18


2 |

FISHT R E N D

VOORWOORD

Nieuwerwets! Al jaren voel ik me soms een beetje ouderwets. Terwijl veel mensen in mijn omgeving het nieuws checken via hun telefoon, lees ik nog steeds de papieren krant. En tijdens de zomervakantie zie ik steeds meer toeristen met hun e-book op het strand liggen, terwijl ik af en toe het zand van de bladzijden van mijn leesboek wrijf. Ook in mijn werk merk ik dat de digitalisering steeds verder toeneemt. Steeds meer media richten hun aandacht meer naar het online-nieuws, dan naar het nieuws in hun ‘papieren’ uitgave. En natuurlijk krijg ik regelmatig de vraag of ik nog wel in een ‘fysieke’ krant geloof. Is het niet veel goedkoper om FishTrend alleen nog digitaal te verspreiden? Dat het goedkoper is, dat is natuurlijk duidelijk. Maar moet je dit ook willen? Ik denk van niet. Want hoe ouderwets het misschien ook klinkt, ik vind het heerlijk om zelf mijn bladzijden om te kunnen slaan. Om de geur van papier te ruiken. Om even geen beeldscherm voor mijn gezicht te hebben, of me zorgen te moeten maken over de levensduur van de accu of batterij. Maar ik was wel een beetje bang voor de toekomst. Ik zou het zelf heel erg jammer vinden als de kranten, tijdschriften en prachtige boeken zouden verdwijnen. En gelukkig las ik laatst goed nieuws in Adformatie, het platform voor de marketing-, media- en communicatiewereld. Print is terug!, zo stond in de kop. Gretig begon ik verder te lezen. De signalen zijn volgens Adformatie talrijk. ‘Bij KLM bijvoorbeeld, dat elf maanden terug besloot zijn personeelsmagazine Blauw weer op papier uit te brengen. Bij vertaalbureau Doublenative dat een verrassende omslag van digitaal naar print ziet; brochures zijn weer ouderwets populair, net zoals leaflets en relatiemagazines. Bij Facebook dat een printpublicatie uitbracht met de naam Grow Magazine, en bij Amazon dat zijn speelgoedcatalogus, A Holiday of Play, in print uitbracht.’ Hoe komt dat, deze comeback? Het Britse maketing- en communicatiebureau Wardour hield een onderzoek onder 2.001 consumenten van achttien jaar en ouder en komt volgens Adformatie tot een verrassende conclusie: print dankt zijn groei vooral door de groeiende populariteit onder jongeren. Ze zijn het afgelopen jaar

steeds meer print gaan lezen naast hun online mediaconsumptie. Zowel de groep Generatie Z (18 tot 24) als de leeftijdsgroep tot 35 jaar leest meer via de printkanalen dan mensen in andere leeftijdscategorieën. Er zijn een aantal gebieden waar die printinteresse van jongere generaties er vooral is. Zo zegt 15 procent van alle ondervraagden dat ze meer vakbladen zijn gaan lezen. Voor de generatie Z is dit met 28 procent aanzienlijk meer. Ook geeft 10 procent van de grote groep ondervraagden aan meer gedrukte tijdschriften, brochures en rapporten van bedrijven te lezen dan een jaar geleden. Voor mensen tussen de 25 en 34 jaar is dit bijna het dubbele met 19 procent. Maar liefst 75 procent van de jongeren geeft aan minstens één tijdschriftpublicatie per maand te lezen. Een groot voordeel van print, vinden de ondervraagden, is dat het ervoor zorgt dat informatie beter wordt onthouden. Bijna de helft (44 procent) van de ondervraagden is het ermee eens dat ze eerder geneigd zijn zich iets te herinneren dat ze print hebben gelezen in plaats van op een beeldscherm Consumenten vinden het ook veel gemakkelijker om zich met print te concentreren op het bericht Vooral bij gecompliceerde berichten geeft 61 procent de voorkeur aan print. Ook het ruiken en voelen blijkt een rol te spelen. Zowel mannen als vrouwen zeggen dat ze genieten van de ‘sensorische kwaliteiten’ van drukwerk. Bij vrouwen is dit nog iets sterker: 67 procent van hen houdt ervan een boek vast te houden. Bij mannen is dit 58 procent. Van de vrouwen houdt bovendien 60 procent van de geur van printpublicaties tegenover 48 procent van de mannen. Dat is nieuws waar ik blij van word! Ik voel me niet langer ouderwets. Nee, eerder nieuwerwets! Net zoals u, als trouwe lezer van onze papieren vakkrant, die we nog jarenlang voor u hopen te maken. Wendy Noordzij

Greens is nieuwe ambassadeur In bijzijn van zijn chef-kok Ayk van der Stadt en bedrijfsleider Michiel Corver, heeft eigenaar Robert-Jan Vermeulen een oorkonde ontvangen van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. ‘Bij Greens draait het om eerlijk en heerlijk eten en lokaal gevangen Noordzeevis uit Scheveningen is daar een perfect voorbeeld van’, aldus Vermeulen. Op het voormalige midgetgolfterrein in het Haagse Westbroekpark is sinds 31 mei 2018 Greens gevestigd. Restaurant Greens is een duurzaam, biologisch, lokaal en maatschappelijk betrokken restaurant. Naast de eigen moestuin die beheerd wordt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, staat eerlijk en heerlijk eten hoog in vaandel bij

het restaurant en het ambassadeurschap bij Stichting Noordzeevis uit Scheveningen was een logische stap voor Vermeulen. Stichting Noordzeevis uit Scheveningen heeft als doel meer lokaal gevangen vis op de menukaart te krijgen. Scheveningen is altijd al een plek geweest waar de visserij leeft. Tegelijkertijd bevinden zich op veel lokale menukaarten op dit moment veel buitenlandse vissen zoals zalm en tonijn. Dit is zonde, want juist Noordzeevis is van hoge kwaliteit, vol van smaak en komt om de hoek aan wal. Foto: V.l.n.r. Ron Kleijn, bestuurslid Stichting Noordzeevis uit Scheveningen, reikt de oorkonde uit aan Ayk van de Stadt, chef-kok, Michiel Corver, bedrijfsleider en Robert-Jan Vermeulen, eigenaar.

COLOFON

2

FISHT R E N D FRESH FISH NEWS & FOOD TRENDS Jaargang 8 | Week 16 | 2019 | Nummer 2 | www.fishtrend.nl

Peter van de Laar maakt plaats AWP acht vooruitzichten voor voor de volgende generatie herstel vispopulatie ongunstig

Minister Schouten in gesprek met garnalenvissers

Peter van de Laar was lang betrokkenen bij de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV). De laatste jaren was hij voorzitter van de brancheorganisatie. Nu maakt hij plaats voor de volgende generatie.

‘De vispopulaties in veel Nederlandse sprengen en beken herstellen zich nauwelijks van de extreme droogte van afgelopen zomer.’ Dat zegt Hans Middendorp, visbioloog en vicevoorzitter van de Algemene Waterschapspartij (AWP).

Minister Schouten ging in gesprek met garnalenvissers over de containerramp van MSC Zoe. ‘Ik ben hier om zelf te horen hoe het staat met het opruimen, de schadeafhandeling, de natuur en de vissers’, sprak ze.

Lees verder op pagina 3

Lees verder op pagina 5

Lees verder op pagina 18

Jaargang 8, Week 16, 2019, nr. 2 Fish Trend is een vakkrant voor de volledige visketen. Een unieke bladformule voor en door professionals uit de visbranche. Verschijnt 8x per jaar. Samenwerking: Dit nummer is tot stand gekomen met medewerking van de Nederlandse Vissersbond en de Vereniging van de Nederlandse Visdetailhandel. Addictive Media: Schoolstraat 6, 8603 XL Sneek Tel: 0515 - 432140 www.addictivemedia.nl RedactieVisie: Wendy Noordzij Tsj. Claeszstrjitte 23 8629 RZ Scharnegoutum Tel: 06 - 19637279 Uitgever: André Schoppen Tel: 0515 - 432140 / 06 - 16044131 andre@addictivemedia.nl

MotracLinde als exclusieve distributeur van ULMA MotracLinde is per 1 maart de exclusieve distribiteur van ULMA in Nederland. De Spaanse organisatie ULMA produceert roestvaststalen producten die onder meer worden toegepast in de voedingsmiddelenindustrie en visserij.

852/2004). Door het unieke, gepatenteerde design, zijn de ULMA RVS trucks eenvoudig te reinigen en wordt het besmettingsgevaar door het achterblijven van organisch materiaal tot een minimum beperkt. Alle ULMA elektronica is volgens de norm IP67 beschermd.

ULMA levert RVS pallettrucks, Evenboersweg 10 | 7711 GX Nieuwleusen stapelaars en schaarpallettrucks, [t] 0529 48 22 44 | info@josto.nl | www.josto.nl die ingezet worden in omgevingen waarbij hoge eisen gesteld worden met betrekking tot hygiëne en corn Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief inrosiebestendigheid Roestvaststaal (HACCP, EG

HELE ASSORTIMENT De trucks worden standaard uit 304 RVS materialen vervaardigd. Voor bedrijven die in een zoute omgeving werken, zoals in de visserij en kaasproductie, heeft ULMA de producten ook in 316 RVS uitvoering beschikbaar. MotracLinde biedt het gehele ULMA assortiment aan: handpallettrucks, schaarheftafels, elektrische pallettrucks en stapelaars met en zonder platform. Met deze uitbreiding van het producten gamma, kan MotracLinde haar klanten nog beter ondersteunen.

Verkoop: André Schoppen Tel: 0515-432140 / 06-16044131 andre@addictivemedia.nl Wilfred Wubs Tel: 0515-432140 / 06-20479538 wilfred@addictivemedia.nl Edwin Schoenmaker 0515-432140 / 06-81907601 edwin@addictivemedia.nl Redactie: Hans Sangers Wendy Noordzij Tel: 06 - 19637279 redactie@fishtrend.nl Twitter: @visvakkrant Cover: Nederlands Visbureau Vormgeving: Bay6 Print Tel: 06 - 50212014 Druk: Rodi Media BE OUR NEXT FRIEND: Nederland € 70,00 per jaar excl. 6% btw. Extra nummer € 6,50 excl. btw en verzendkosten) ‘Be our next friend’ kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd. Als vakkrant zijnde, hanteren wij de opzegregels uit het verbintenissenrecht. Wij gaan er van uit dat u de krant ontvangt uit hoofde van uw beroep. Hierdoor wordt ‘Be our next friend’ steeds stilzwijgend met een jaar verlengd.

ISSN: 2213-6193

Disclaimer: De Redactie van FishTrend stelt zich niet verantwoordelijk voor de inhoud van ingezonden berichten of gedane uitspraken en behoudt zich het recht om ingezonden artikelen te weigeren of in te korten. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of overgenomen in welke vorm dan ook, zonder voorafgaande, schriftelijke toestemming van de uitgever.


FISHT R E N D

|

3

VNV-voorzitter Peter van de Laar (70) maakt plaats voor de volgende generatie

J ungheinrich

opent regionaal kantoor

met showroom in

H engelo

Jungheinrich opent de deuren van een regionaal kantoor met showroom aan de Vosboerweg 7 in Hengelo. Hiermee verwezenlijkt Jungheinrich het beoogde plan om klanten en de markt in het oosten van het land nog beter en lokaal te bedienen. De wens om een nieuw kantoor in Oost-Nederland te openen komt voort uit het verlangen om nieuwe en bestaande klanten beter en klantgerichter van dienst te zijn. Jungheinrich Marketing Director B.P. Ravelli: ‘Wij merkten dat de vraag naar het totaalpakket van Jungheinrich met een sterke focus voor opleidingen steeds groter werd in de regio Twente. Door dichter bij klanten te opereren kan Jungheinrich zijn dienstverlening persoonlijker invullen.’ De opening van het kantoor in Hengelo biedt klanten in het oosten van het land de mogelijkheid om de fabrikant van intern transportmiddelen dichter bij huis te bezoeken. Het regionale kantoor beslaat circa 1.175 vierkante meter en is gelegen

op bedrijventerrein Westermaat Zuid-West aan de Vosboerweg 7. Momenteel wordt het pand verbouwd om aan de wensen van Jungheinrich te voldoen. Jungheinrich huurt het pand samen met partner Riwal – specialist in hoogwerkers en verreikers. Sinds eind 2014 heeft Jungheinrich Nederland een samenwerking met de verhuurder van hoogwerkers. Door gezamenlijk hun intrek te nemen, bekrachtigen de bedrijven hun samenwerking.

Afgelopen maand werd hij zeventig jaar en besloot hij dat het tijd werd om het stokje over te dragen aan de volgende generatie. Peter van de Laar was lang betrokken bij de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten. De laatste jaren was hij voorzitter van de brancheorganisatie. Karel van den Heuvel, die door het bestuur is aangewezen als interim-voorzitter, sprak met Peter over het verleden, het heden en de toekomst van de visdetailhandel in Nederland. Hoe lang ben je al betrokken bij VNV? En welke functies heb je bekleed? Peter: ‘Ruim 45 jaar geleden stelde ik als jonge visondernemer vragen aan het Hoofdbedrijfschap Detailhandel over de toekomst van de viswinkels. Daarop werd ik uitgenodigd voor de commissie vis. Halverwege de jaren 80 benaderde toenmalig voorzitter van VNV meneer Rijsemus mij om plaats te nemen in het bestuur. Vanuit die rol heb ik vervolgens in verschillende commissies en besturen zitting gehad, onder meer in de commissie verantwoorde vis, in het dagelijks bestuur van het Productschap Vis, het Nederlands Visbureau en in de Stichting Vakopleiding Vis. Ik was betrokken bij vrijwel alles dat

SHOWROOM Op het Hengelose kantoor kan Jungheinrich zijn klanten ontvangen en zijn uitgebreide assortiment tonen in een showroom. Nieuwe en gebruikte heftrucks - van stapelaars en heftrucks tot aan trekkers – zijn te bezichtigen. Ook zal een uitgebreid assortiment van Jungheinrich’s webshop PROFISHOP te zien zijn. Vanaf september biedt Jungheinrich alle denkbare heftruckopleidingen, trainingen en cursussen voor het magazijn en de interne logistiek ook vanuit Hengelo aan.

te maken had met regelgeving en promotie. Toen Rijsemus stopte als voorzitter, heb ik die rol van hem overgenomen. Later vertegenwoordigde ik VNV nog in de Europese viscommissie, diverse overlegstructuren met andere versgroepen, het bestuur van het Sociaal Fonds en de Stichting Promotie Visdetailhandel.’

achter de toonbank en het aantal verkooppunten van vis is de laatste jaren gegroeid. Veel visspecialisten hebben met een mooi kant- en klaarassortiment slim ingespeeld op veranderend consumentengedrag. Er ontstaat steeds vaker ook een vermenging tussen de traditionele viswinkel en horeca.’

Dat is een hele waslijst! Hoe heb je de visdetailhandel zich zien ontwikkelen in de afgelopen decennia? ‘Er zijn grote stappen gezet. De uitstraling van de meeste viswinkels is aanzienlijk verbeterd, er staat bijna overal goed personeel

Een sector om trots op te zijn dus. Op welke activiteiten van VNV ben jij het meest trots? ‘Dan denk ik aan het ontstaan van de cao, waardoor iedere medewerker in de sector onder de juiste arbeidsomstandigheden kan werken, maar zeker ook aan alle grote promotionele activiteiten zoals de Nationale Keuring Haringsnijden, de Kibbeling Cup en de Nationale Haringcampagne.’ Welke kansen zie je in de toekomst voor de sector? ‘Het inspelen op thema’s als gezondheid en duurzaamheid. Het eten van vis past heel goed bij een gezond voedingspatroon en kan bijdragen aan het gezond houden van de bevolking. Vis is bovendien een veel duurzamere optie dan vlees. Tot slot ben ik blij om te zien dat er nog veel jonge ondernemers kiezen voor een carrière in de visbranche. Het is hard werken, maar blijft een prachtig vak.’

N ieuwe verpakkingslijn

F isherman ’ s C hoice

Ultra hygiënisch design Fisherman’s Choice presenteert dit jaar op Seafood Expo Global een ruim aanbod innovatieve producten en lanceert tevens een nieuwe verpakkingslijn. Fisherman’s Choice importeert garnalen-, finger fooden vis uit Azië en Argentinië voor onze doelgroepen Foodservice, Retail, groothandel en industrie. Met drie sterke eigen merken, maar ook onder Private Label, streven wij optimale duurzaamheid na. Fisherman’s Choice en zusterbedrijven Asia Express Food en Visscher Seafood nodigen alle belangstellenden van harte uit een bezoek te brengen aan stand 863 in hal 6. Er staat tevens een heerlijke amuse te wachten.

100% Waterproof (IP69)

ONE STEP AHEAD De J-generatie van Multipond De nieuwe standaard in weegtechnologie. Een ultra hygiënisch design tot in het kleinste detail. Nog beter bestand tegen schuimmiddelen en eenvoudig te reinigen met hogedruk. Multipond staat voor betrouwbare precisieweging, kwaliteit, innovatie en tailermade solutions.

P E R F O R M A N C E M E E T S P R E C I S I ON MULTIPOND Benelux B.V. Boven Zijde 10 Postbus 28024 NL-5602 JA Eindhoven The Netherlands t +31 (0) 40 26 28 090 e info@multipond.nl i www.multipond.com


4 |

FISHT R E N D

Donatie Rabobank voor visserijeducatie op basisscholen De ledenraads- en jongerenraadsleden van Rabobank Het Haringvliet mogen jaarlijks, vanuit het Coöperatief Dividend van de bank, een donatie van 1.000 euro aan lokaal project schenken. Ledenraadslid Kees van der Bok schenkt namens de Rabobank een bijdrage aan Stichting Verbreding Visserij GoereeOverflakkee.

verrast met een mooie donatie bestemd voor visserijeducatie op basisscholen: ‘Onze stichting, dat ook het jaarlijkse evenement De Week van de Goereese Vis in de eerste week van september organiseert, vindt het belangrijk om de jeugd op Goeree-Overflakkee kennis te laten maken met vis, vissers en de visserij omdat het stevig is verankerd in de cultuur en economie van het eiland.’

worden het hele schooljaar gegeven. ‘Op basisschool Buten de Poorte werken we al meerdere schooljaren samen met de stichting. Wij vinden cultuureducatie erg belangrijk. Door letterlijk de visserij in de klas te halen maken we in dit geval het beroep visser tastbaar en beleefbaar voor de leerlingen. Het hoogtepunt voor de leerlingen is het neuzen in de viskist gevuld met visserijspullen als visnetten, boetnaalden, zee-

N ederlands O penluchtmuseum themajaar

‘G ruwelijk L ekker ’

Wat we vroeger aten, vinden we dat nog steeds lekker? En omgekeerd? Met ‘Gruwelijk Lekker’ geeft het Nederlands Openluchtmuseum vanaf vrijdag 29 maart een inkijkje in hoe – onder invloed van het verleden – onze huidige opvattingen over eten en eetgewoonten zijn gevormd. Gruwelijk Lekker neemt je aan de hand van tien smaken mee in de historie van ons eten. Gruwelijk of Lekker? Smaken verschillen én veranderen. Onze voorouders hadden net als wij stellige ideeën over wat goed voor je was. Deden mee aan hippe foodtrends en ‘gezonde’ diëten. Ooit vonden Nederlanders gebakken hond heerlijk. En gruwden ze van knoflook en koffie. De geschiedenis van ons eten is goed voor verbazing en herkenning. De (on)smakelijkste verhalen over eten ontdek je vanaf vrijdag 29 maart een jaar lang in het Nederlands Openluchtmuseum onder het motto: ‘Gruwelijk Lekker. Ontdek smaken door de eeuwen heen.’ TIEN TIJDVAKKEN De tien tijdvakken uit de Nederlandse geschiedenis bieden het raamwerk voor Gruwelijk Lekker. Aan elk tijdvak wordt een onderwerp gekoppeld die binding met de actualiteit heeft. Bij elk van de onderwerpen is te voorspellen dat

v.l.n.r.: Kees Tanis, Jaap Tanis (Stichting Verbreding Visserij Goeree-Overflakkee), Irene Alting-Buijs (leerkracht obs Buten de Poorte), Kees van der Bok (ledenraadslid Rabobank Het Haringvliet), Dorien Padmos (medewerker Rabobank Het Haringvliet)

Ledenraadslid Kees van der Bok en Dorien Padmos van Rabobank Het Haringvliet bezochten onlangs een basisschool in Goedereede waar (oud)vissers namens de Stichting Verbreding Visserij GoereeOverflakkee een gastles verzorgden over het beroep visserman. Jaap Tanis, tevens bestuurslid van de stichting en Kees Tanis werden

VISSERIJEDUCATIE Naast de gastlessen ontwikkelt de stichting in samenwerking met het basisonderwijs een doorlopende leerlijn visserij met bijbehorend lesmateriaal en excursies voor groep één tot en met acht. Op diverse Sopogo basisscholen is de leerlijn of onderdelen daarvan getest. De gastlessen door vissers zijn gewild op de eilandelijke basisscholen en

Hygiënische vloeren voor de Vis en zeevruchten industrie Na 1 uur uitharding weer volledig belastbaar Hygiëne en veiligheid, twee beslissende factoren in de vis verwerkende industrie spreken voor Silikal reactieve kunsthars vloeren systemen. Vocht, koude, zouten, zuren, loog noch constante mechanische belastingen zal de geringste negatief effect hebben op een Silikal vloer. Naadloze, monolithische coatings bieden de beste voorwaarden voor absoluut sanitaire vloeren.

kaarten en het mogen aantrekken van echte visserskleding zoals een oliejas- en broek en laarzen’, vertelt Irene Alting-Buijs, leerkracht op obs Buten de Poorte in Goedereede. Met de donatie van de Rabobank wil de stichting de doorlopende leerlijn visserij gratis toegankelijk maken voor niet alleen de basisscholen op Goeree-Overflakkee, maar voor alle basisscholen in visserijgemeenten en daarbuiten die het onderwerp Nederlandse visserij willen behandelen in de klas. COÖPERATIEF DIVIDEND Met het Coöperatief Dividend wil Rabobank Het Haringvliet een deel van de winst teruggeven aan de lokale samenleving. De fondsbeheerders beoordelen viermaal per jaar de binnengekomen aanvragen voor het fonds. Ben je betrokken bij een lokaal initiatief, dat in aanmerking wil komen voor een bijdrage uit het Coöperatief Dividend? Kijk dan op www.rabobank.nl/hhv voor het aanvraagformulier en de voorwaarden.

O verleg

over de

Door de trend om met de bouw van windmolenparken op zee een deel van het klimaatakkoord af te vinken, ontstaat er een transitie op de Noordzee. Een transitie waar niet alleen vissers last van hebben, maar ook de natuur en de scheepvaart. Om een luisterend oor te bieden aan alle betrokkenen op de Noordzee, is er een samenstelling van organisaties gemaakt die onder begeleiding van de heer Wallage in een half jaar tijd de lijnen voor de ideale toekomst van de Noordzee schetsen. De eerste bijeenkomsten hebben inmiddels plaatsgevonden. Namens de Nederlandse Vissersbond zit Johan Nooitgedagt aan de onderhandelingstafel. ‘We moeten ons ervan bewust zijn dat de meeste plannen voor industrialisering van de Noordzee tot 2030 al zijn vastgelegd. De gesprekken die we voeren over de toekomst van de Noordzee – waar onder andere ook Tennet, de Vogelbescherming, Stichting De Noordzee en Branche Oganisatie Zeehavens bij

Henk Vermeulen Van Slingelandtplein 5 1051 DD Amsterdam

WWW.AVGVLOEREN.NL

Henk Vermeulen Van Slingelandtplein 5 1051 DD Amsterdam

men reageert met ‘Gruwelijk’ of ‘Lekker’. Gruwelijk Lekker krijgt handen en voeten in een tentoonstelling, een culinaire route in het museumpark en een suikerwerkplaats waar veel te leren en te proberen valt. Elk seizoen is er extra aandacht voor een thema: de lente heeft het thema ‘Zo (on)gezond’ waar gezonde smaken van vroeger en nu de revue passeren. De zomer staat in het teken van ‘wat van ver komt is lekker?’ In de herfst wordt ingegaan op ‘verrotting’ en in de winter komt ‘schaarste en overvloed’ terug. TABOES Binnen het jaarthema worden de randen opgezocht van de huidige ingrediënten en gebruiken aan tafel. Denk aan het eten van hond, uit het tijdvak van de jagers en de boeren. Een hedendaags taboe maar zelfs in 2018 nog goed voor een diplomatiek relletje. Er is verder aandacht voor verrotting, ook wel fermentatie, een bereidingswijze die nu in de mode is. Maar er wordt ook ingegaan op onderwerpen waarover nu discussie is zoals de consumptie van bloed, vet, koffie en suiker. Onderwerpen die nu nog tot de verbeelding spreken zoals tulpenbollen en surrogaat, en etenswaren die nu de gewoonste zaak van de wereld zijn maar in het verleden met morele bezwaren omgeven, paddenstoelen en knoflook.

N oordzee

WELK SILIKAL PRODUCT IS GESCHIKT VOOR EEN VLOER IN DE VIS EN ZEEVRUCHTEN INDUSTRIE? Neem contact met ons op via +31(0)344645196 of info@avgvloeren.nl Wij geven u vrijblijvend professioneel advies.

Industrieweg 16 | 4051 BW Ochten | Telefoon 0344 - 64 51 96 | info@avgvloeren.nl

opent

+31 20 624 60 02 info@zoetelief.nl www.zoetelief.nl

van de toekomst

aanwezig zijn – gaan dus voornamelijk over 2030 tot 2050’, vertelt Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond. ONDERHANDELINGSTAFEL ‘We realiseren ons dat we de drang om meer windmolenparken op zee te bouwen niet gaan tegenhouden. Wat we echter teveel merken is dat de windmolenparken op vruchtbare visserijgronden worden gebouwd. Dat is absoluut onwenselijk voor het oudste beroep van de Noordzee: de visserij’, aldus Nooitgedagt. ‘Samen met VisNed zetten wij ons aan de onderhandelingstafel in om zoveel mogelijk ruimte over te houden om te vissen. Dit betekent dat in goed overleg de locatiekeuze voor windparken op zee gemaakt moet worden, maar ook dat er onderzoek verricht wordt naar medegebruik van de windmolenparken. Daarnaast pleiten wij voor een transitiefonds voor de vissers, waarmee zij zich kunnen aanpassen aan de veranderende Noordzee.’ ONDERZOEK Het ministerie staat open om mogelijkheden voor visserij in windmolenparken te onderzoeken. Er zal binnenkort gestart worden met een onderzoek naar de mogelijkheid van sleepnetvisserij in windparken. Afhankelijk van de uitkomsten van dit onderzoek zullen de kosten voor de visserijsector als gevolg van het sluiten van het windpark worden opgewogen tegen de kosten die de energiesector moet maken voor de aanpassingen om sleepnetvisserij toe te laten. Ook zullen er experimenten plaatsvinden met passieve visserij, zoals staande netten of korven, in windparken.


FISHT R E N D

AWP acht vooruitzichten voor herstel vispopulatie ongunstig ‘De vispopulaties in veel Nederlandse sprengen en beken herstellen zich nauwelijks van de extreme droogte van afgelopen zomer.’ Dat zegt Hans Middendorp, visbioloog en vicevoorzitter van de Algemene Waterschapspartij (AWP). Hij doet zijn uitspraken onder meer op basis van waarnemingen van partijafdelingen in Brabant, Oost-Nederland en op de Veluwe. Vooral vispopulaties op de hoge zandgronden van het land zijn zwaar getroffen door de droge zomer. ‘De ecosystemen waar de vissen in leven hebben flink schade opgelopen, merken we’, zegt AWPvoorzitter Ron van Megen. De partijvoorzitter heeft op basis van waarnemingen van partijafdelingen in de Achterhoek, Twente, NoordBrabant en op de Veluwe, een voorzichtige inventarisatie gemaakt van de schade en het herstel van de ecosystemen.

verdwenen. Waterschappen hebben afgelopen zomer geprobeerd om een deel van deze vissen uit droogvallende beken te redden. Middendorp is echter sceptisch over die reddingsoperaties. ‘Er is weinig zicht op of die acties veel hebben opgeleverd. Ik acht de kans klein dat een vis zo’n reddingsoperatie überhaupt overleeft. En zelfs als dat het geval is, worden ze dan niet opgegeten door de reeds aanwezige predatoren in de ontvangende waterlichamen?’ DUURZAAM HERSTEL Voor het herstel van de zeldzame populaties is volgens Middendorp in de eerste plaats duurzaam herstel van de habitat nodig. ‘Dat gaat langzaam. Zoiets kan tien tot dertig jaar duren en daarbij is het natuurlijk belangrijk dat de beken en sprengen niet meer kunnen droogvallen.’ Het uitzetten van vis kan het herstel van de ecosystemen versnellen. ‘Maar dat klinkt makkelijker dan het is’, zegt Middendorp. ‘Omdat het om beschermde vissoorten gaat, kun je die niet zo maar even ergens anders wegvangen. Ze zijn lastig te vinden en erg kwetsbaar bovendien.’ UITSTERVEN Toch hoeven de waterschappen niet helemaal machteloos toe te zien hoe zeldzame vispopulaties uitsterven. ‘In Brabant is de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het opnieuw uitzetten van beekprik in de bovenloop van verschillende beken. Die ervaring komt nu wellicht van pas.’

AWP-voorzitter Ron van Megen. Foto: ©Snappy.nl

INVENTARISATIE De inventarisatie laat op het eerste gezicht een geruststellend beeld zien. Overal in de beken en sloten staat weer water. De situatie is zelfs zo dat de onttrekkingsverboden voor de landbouw zijn opgeheven.

Viskratten lastig te reinigen?

Middendorp roept waterschappen en hengelsportverenigingen in het land op om samen te werken in de monitoring van de visstand. ‘Er is zeker nog nader onderzoek nodig om een goed beeld te krijgen van de ernst van de situatie. Sportvissers kunnen daarbij de ogen en oren zijn

LETS biedt unieke installaties

Gegarandeerd schoon > Passend in uw situatie

Hoge afwerkingsgraad

> Gebouwd volgens richtlijnen van BRC en EHEDG

Volautomatisch

> Stapelen, ontstapelen, ontstickeren, wassen, drogen, palletiseren

AWP-vicevoorzitter Hans Middendorp. Foto: ©Snappy.nl

van de waterschappen. Ze hebben vaak veel kennis van zaken waar het gaat om vissoorten en de omvang van de populaties. Ik wil er voor pleiten dat de waterschappen en de hengelsportverenigingen met elkaar mogelijkheden zoeken om die kennis in te zetten voor gestructureerde dataverzameling.’

www.letsbv.nl - +31(0)321 38 66 00

HENGELSPORT De visbioloog doet zijn oproep aan de vooravond van de Visma 2019. Aanstaande vrijdag en komend weekend komen sportvissers uit het hele land bijeen in de Rotterdamse Ahoy-hallen voor de grootste hengelsportbeurs van het jaar. ‘We zijn daar als AWP vanuit drie verschillende waterschappen vertegenwoordigd. We zullen op de beurs aandacht vragen voor de zorgwekkende visstand in Nederland en een lans breken voor samenwerking tussen sportvissers en de waterschappen.’

Het Urker Zalmhuys neemt dit jaar voor het eerst deel aan de Seafood Expo Global in Brussel. Tijdens de beurs wordt de nieuwe verpakkingslijn voor onze gerookte producten gepresenteerd, die ontwikkeld is voor de groothandel.

De Algemene Waterschapspartij deed onlangs onder de naam ‘AWP niet politiek wel deskundig’ mee aan de verkiezingen in 19 van de 21 Nederlandse waterschappen. Meer informatie is te vinden op: AWP.nu.

Het Urker Zalmhuys heeft in de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in verbouwingen en nieuwbouw van de productieruimte. Hierdoor heeft het bedrijf haar positie in de markt zowel binnen

u rker z almhuys op

voor het eerst

s eaFood e xpo g lobal als buiten Europa versterkt. In het afgelopen jaar is het bedrijf Affish uit Woudrichem overgenomen. Affish heeft een breed scala aan diepvriesproducten in huis. Door de groei van het Urker Zalmhuys en de vraag in de markt is het bedrijf dit jaar voor het eerst te vinden op de beurs in Brussel. Naast de nieuwe verpakkingslijn voor de gerookte producten is ook het brede assortiment van dochteronderneming Affish te zien.

Maar reden om opgelucht adem te halen is er volgens Van Megen zeker niet. De waterafvoeren in de beken zijn volgens de AWP-inventarisatie nog steeds zorgwekkend laag. ‘Zo’n lage doorstroming is altijd slecht nieuws voor de vissen’, aldus Van Megen. ‘We hebben te maken met een groot neerslagtekort. Er wordt weliswaar weer regen verwacht, maar dat verhindert niet dat de neerslagtekort alweer aan het oplopen is. Wil de waterkwaliteit voor de vissen verbeteren, dan hebben we snel regen nodig, véél regen.’ De aanhoudende droogte is ook onder de dijkgraven niet onopgemerkt gebleven. Deze week hebben de deltacommissaris en dijkgraven uit het hele land de noodklok geluid. Er wordt in sommige waterschappen zelfs overwogen om per april opnieuw beregeningsverboden in te stellen. REDDINGSOPERATIES Afgelopen zomer zijn op de hoge zandgronden in het land veel beken en stromen drooggevallen. Hele populaties beekvissen zijn uitgestorven. Vissoorten als de beekprik, elrits, beekdonderpad en rivierdonderpad waren al zeldzaam. Op sommige locaties zijn ze nu helemaal

|

Clæver ERP is dé oplossing voor visverwerkende bedrijven en visgroothandels. Meer dan 10 jaar ervaring met het optimaliseren van bedrijfsprocessen in de food sector. • Van inkoop tot en met de factuur: totaaloplossing! • Geavanceerde kostberekening en margebepaling: nauwkeurige monitoring van winstgevendheid • Moderne up-to-date software: werkt op alle moderne computers

Clæver Systems

|

• Koppelingen met alle visveilingen: snel informatie beschikbaar en niets meer overtypen • Integraties met een scala aan boekhoudpakketten • Uitlezen van alle merken weegschalen en etiketteeroplossingen (w.o. Espera)

Te l e f o o n 0 5 2 7 - 6 8 8 6 0 6

|

• Bestelomgeving voor uw eindklant in samenwerking met inOne. • Ook beschikbaar als cloud oplossing: overal ter wereld de informatie beschikbaar • Deskundige helpdesk en consultants: we maken elke installatie tot een succes

sales@claever-systems.com

WWW.CLAEVER-SYSTEMS.COM

5


6 |

FISHT R E N D

g rootste

editie ooit van

s eaFood e xpo g lobal

en

s eaFood p rocessing g lobal

‘Beurs uitgebreid met een extra hal’ De evenementen Seafood Expo Global en Seafood Processing Global vinden plaats van 7 tot 9 mei in de Brussels Expo in Brussel. Dit jaar wordt de 27e editie van Seafood Expo Global en de 21e editie van Seafood Processing Global gehouden. De beursvloer is, na het grote succes van vorig jaar, nog verder uitgebreid. Tijdens Seafood Expo Global bieden visleveranciers van over de hele wereld die hun nieuwste visproducten - vers, bevroren, ingeblikt, verwerkt en verpakt aan inkopers, waaronder supermarkten, restaurants, hotels, cateringdiensten, importeurs en distributeurs, aan. Seafood

Processing Global, dat naast Seafood Expo Global plaatsvindt, biedt bezoekers alle aspecten van de verwerking van vis, inclusief verpakkingsmaterialen en apparatuur, koel- en vriesapparatuur en -benodigdheden, primaire verwerkingsapparatuur, secundaire verwerkingsapparatuur, hygiënecontrole en sanitaire voorzieningen en kwaliteitsbewakingsservices. ‘Vorig jaar was voor ons een recordjaar wat betreft bezoekers, het aantal exposerende bedrijven en de totale tentoonstellingsruimte, waardoor het de grootste editie ooit was’, zegt Wynter Courmont, directeur evenementen voor Seafood Expo Global

en Seafood Processing Global. ‘Dit jaar belooft het evenement nóg groter te worden nu we de expositieruimte hebben uitgebreid met een nieuwe hal.’ ZEVENTIG PAVILJOENS De exposanten zullen dit jaar in meer dan zeventig nationale en regionale paviljoens hun producten presenteren. Nieuw dit jaar zijn het Busan Techno Park (regionaal vanuit Korea), Guyana, Uganda en Tanzania. Het toenemende succes van de beurzen kan worden toegeschreven aan de groeiende handel. Vis en schelpdieren zijn een van de meest verhandelde voedingsmiddelen ter wereld van vandaag de

dag, zo blijkt uit een recent rapport van de FAO (organisatie voor wereldvisserij en aquacultuur). Zestig miljoen ton (equivalent aan levend gewicht) van de totale vis en visproducten die in 2016 werden verhandeld, vertegenwoordigt een stijging van 245 procent ten opzichte van 1976. Het succes en de groei van het evenement kan ook worden toegeschreven aan de groeiende populariteit van vis, schaal- en schelpdieren wereldwijd. De visconsumptie is gegroeid van negen kilogram per persoon in 1961 tot 20,2 kilogram per persoon in 2015, met een gemiddelde stijging van ongeveer 1,5 procent per jaar. Wereldvis consumptie in 2030

Deelnemerslijst Nederlandse bedrijven Seafood Expo Global en Seafood Processing Global 2019 ACV B.V. 9-4239 Airfrance KLM Martinair Cargo 3-5562 Alltech Coppens 4-5822 Amacore B.V. P-4509 Ammeraal Beltech 4-5802 Anna Dutch BV 11-2120 Anova Seafood BV 6-1023 Aquaculture Stewardship Council (ASC) 7-1553 Bertus-Dekker Seafood B.V. 9-4153 BML Food Group Holland BV 6-1101 Bolidt Synthetic Products & Systems 4-6341 Bonesca 6-1001 Bullmeat BV 6-1318 Cornelis Vrolijk BV 9-4153 Dayseaday Group 6-1101 Delta Mossel BV 6-824 Dutch Fish Marketing Board/Nederlands Visbureau 6-915, 6-1001, 6-1101, 9-4143, 9-4239 Dutch Seafood Company/Foppen/Klaas Puul 7-1853 ENGIE Refrigeration - iqf-freezing.com 3-5662 Esro Seafood B.V. 11-2136 EuroFoodLink 9-4080 Fisherman’s Choice 6-863, 6-860 Fortuna Seafoods BV 8-4480 Glory Europe 3-5545 Het Urker Zalmhuys 6-1023 Hubregtse BV 4-5850 Ice Pack XL by Inter Fresh Concepts 4-6347 Interfish Bv 7-1453 Interseafish BV 6-1345 Isola Fish 6-1001 J.P. Klausen & Co. A/S - Netherlands 5-213 Jac. Den Dulk & Zonen B.V. 9-4153 Jaczon B.V. 9-4153

Kingfish Zeeland Kohyo Holland B.V. Kyokuyo Co. Ltd Lenger Seafoods Group b.v. Lenger Seafoods Harlingen b.v. Lenger Seafoods Yerseke b.v. Marine Foods BV Max Aarts B.V. Maxima Seafood Medfish Urk BV Murre Technologies Myanmar Pavilion - CBI Nederlands Visbureau Neerlandia Urk Nissui Europe Niverplast Noordzee International B.V. Northseafood Holland B.V. NTC Wismettac Europe B.V. Ocean Perfect Open Seas B.V. Oromar B.V.

9-4239 11-2582 6-1059 5-629 5-629 5-629 5-624 4-6345 6-852 5-624 4-6323 8-4569 6-1101 6-1001 5-213 4-6061 9-4239 6-1148 11-2461 5-116 P-4509 6-915

is naar verwachting 20 procent hoger dan in 2016, aldus het rapport. SEAFOOD EXCELLENCE GLOBAL AWARDS Op dinsdag 7 mei worden de Seafood Excellence Global awards uitgereikt. De awards worden uitgereikt aan de beste zeevruchtenproducten, die op de beurs te zien zijn. Speciale onderscheidingen worden ook uitgereikt voor innovatie, convenience, gezondheid en voeding, retailverpakkingen en visproducten. Alle deelnemersinzendingen zijn te zien op de Seafood Excellence Global-stand in hal 8-4430. Iedereen is van welkom tijdens de bekendmaking op dinsdag 7 mei van 18.15 tot 20.00 in Auditorium 2000. Voor meer informatie zie: www.seafoodexpo.com.

Parlevliet & van der Plas Bv Partners Network B.V. PENKO Engineering B.V Platvis Holland B.V. Poseidon Food BV Primstar BV Prins en Dingemanse Recom Ice Systems BV Roem van Yerseke B.V. Sea Fresh BV / Sea Frozen BV Seafood Connection Bv Seafood Parlevliet B.V. Sealane Sirena B.V. Smart Packaging Solutions B.V. Speedcover bv Telson B.V The Crushi BV Tramper Technology BV Triton Yerseke B.V. USDA Foreign Agricultural Service Van der Lee Seafish BV Varia Vis Verwijs Import & Export BV Vette & Verhaart BV | Qualimer Visscher Seafood B.V. Volta Belting Europe BV Zwan, W. van der, en Zonen B.V.

9-4247 9-4058 4-6303 6-1001 6-852 9-4153 6-1001 4-5811 6-915 9-4143 9-4049 9-4153 4-6027 5-429 4-6111 3-5429 6-923 8-4492 4-5902 6-1311 6-1323 9-4239 6-1101 6-1160 6-843 6-860 4-5803 9-4139


FISHT R E N D z on ,

Lenger toont geknotte strandschelpen en kokkers Lenger Seafood laat bezoekers van Seafood Expo Global allerlei noviteiten zien, zoals de geknotte strandschelpen en kokkels in diverse varianten. Lenger Seafoods vist sinds media 2018 op de half geknotte strandschelp (Spisula subtruncata) of wel Nonnen, zoals deze ook wel worden genoemd in de markt. De tweekleppige schelpen worden op een diepte van circa 20 meter gevist. Het vlees heeft een zachte textuur, de kleur is een beetje wit/geelachtig en de smaak is fris zoutig. Het assortiment bestaat uit vers levend in de schelp, diepgevroren vlees IQF en ingeblikt vlees. De kokkelvisserij en verwerking bij Lenger is de corebusiness van de Group of companies. De activiteit gaat vele jaren terug en heeft met name de afgelopen

tien jaar een enorme kwaliteitsontwikkeling door gemaakt. Zo heeft Lenger geïnvesteerd in verwateringstechnieken die een betere eindkwaliteit garanderen. Ook de visserij op de Wadden is verduurzaamd wat eveneens bijdraagt aan een betere kwaliteit. Lenger verpakt zijn kokkels vers levend, in diepvries, gekoeld en in blik. VIETNAM De Vietnamese fabriek van Lenger heeft naast de diepvries productie een complete conservenlijn geïnstalleerd die momenteel operationeel is. Verder wordt er voor het eind van dit jaar een stikstof tunnel geïnstalleerd waar onder meer clam vlees zal worden gevroren tot eindproduct. De fabriek heeft een Vietnamees management en telt 150 werknemers.

ST700 aan start van nieuw tijdperk ontvelmachines Wat doe je met ervaring? Je verbetert en innoveert constant en je zoekt zelfs naar betere oplossingen. Dit is precies wat STEEN gedaan heeft wanneer ze de ST700-serie ontworpen heeft: ST700T tafelmodel, ST700 automatische ontvelmachine. De originele, succesvolle techniek van het oude model werd behouden en verbeterd, waardoor meerdere mogelijkheden gecreëerd werden. Het concept van de gekende ontvelmachine werd geïnnoveerd zodat STEEN voor kwam te staan op de huidige gezondheids- en hygiëne regelgeving. In de praktijk hebben beide, de ST700T en ST700V, messen die op verschillende hoogtes geplaatst en vergrendeld kunnen worden zodat meerdere vissoorten verwerkt kunnen worden op dezelfde machine en dat ook het dieponthuiden mogelijk maakt. Het bijkomend voordeel van de gebruikte techniek is dat het mesblok ook uit de machine genomen kan worden voor een gemakkelijke en grondige reiniging, maar dat het ook vervangen kan worden door een ander mestype zoals de trekplaat. Daarnaast zijn de machines demonteerbaar zodat de slecht te bereiken plekken, die dus moeilijk te reinigen zijn, nu bereikbaar zijn en zo het gemakkelijker wordt deze te reinigen. Met de ST700T kan de achterplaat en het mes verwijderd worden, terwijl de invoerplaat openvouwt. Met de ST700V kan de bovenunit, het mes en de synthetische transportbanden en de achterplaat verwijderd worden van de machine en kunnen de invoeren uitvoerbanden opengevouwen worden. VOORDEEL Het voordeel dat voor bovenstaande geen gereedschap nodig is, draagt bij aan het innoverend concept van de hele serie. Het spreekt voor zich dat voor deze onderdelen STEEN ook een mobiele staander heeft ontwikkeld om al deze demonteerbare

componenten op te plaatsen. Zo kan er een veilige en schone werkplek gegarandeerd kan worden. Boven op al deze algemene voordelen, zijn er verschillende opties beschikbaar die het gebruik van de machine gemakkelijker en sneller maken. Bijvoorbeeld bij de ST700T, kan je investeren in een uitvoerplaat, mobiele tafel, water opvang en vellen scheidingsunit, extra mes en meer. Voor de ST700V, kan je kiezen voor een lange of korte in-of uitvoerband, een invoertafel en een snelheid adaptatie die de machine kan vertragen of versnellen, dat uw productie kan optimaliseren. STEEN is tijdens Seafood Processing Global te vinden in hal4, stand 6201.

zee …

z omeroester

van

7

z eeland ’ s r oem

Zeeland’s Roem kijkt uit naar de zomer! Het oesterassortiment is vorig jaar al uitgebreid met uiteenlopende soorten met elk een eigen verhaal. ‘De stijlvolle verpakking met storytelling op de achterkant van het deksel is zeer succesvol ontvangen in de markt’, zegt Anita Zoeteweij van de marketingafdeling van Zeeland’s Roem. ‘Reden voor ons om verder te bouwen aan deze productgroep zodat er elk jaargetijde een oester van optimale kwaliteit geleverd kan worden.’ Zoals de naam al zegt, is de ‘Zomeroester’ een perfecte keuze tijdens de zomermaanden. En dat is juist hét moment om lekker buiten te genieten van deze frisse, zilte traktatie. De mooie schelp is goed gevuld. Alleen de oesters die in deze periode hun top bereiken, verdienen de naam Zomeroester. Het is een creuse met een licht zilte smaak en een romige, maar stevige structuur. In tegenstelling tot vele soortgenoten, plant de Zomeroester zich niet voort in de zomer, waardoor de schelp goed gevuld blijft met lekker oestervlees. Naast oesters worden er volop mosselen en garnalen gepresenteerd op de Zeeland’s Roem stand én er valt interessant nieuws

te melden. Het sales team van Zeeland’s Roem wordt tijdens de SEG versterkt door de Belgische foodstylist Stefaan Daeninck die inspireert met zijn creativiteit en verschillende producten laat proeven. ‘Het creëren van beleving is essentieel in de mooie schaal- en schelpdierenbranche en daar werken wij hard aan’, sluit Anita af. ‘Wij hopen dan ook dat velen zich laten inspireren in de stand van Zeeland’s Roem in het Holland Paviljoen, hal 6-915.’

Veertiende Visbeurs in teken van toekomst De veertiende editie van de Visbeurs vindt maandag 7 oktober plaats. De verkoop van standruimte is inmiddels gestart en verloopt voorspoedig. De vorige editie, in 2017, trok maar liefst 5.000 bezoekers, vrijwel allemaal werkzaam in de visdetailhandel of ambulante vishandel. Het thema van de visbeurs 2019 is ‘Ready for The Future’. Tijdens deze editie worden ook de provinciewinnaars van de Nationale Haringtest 2019 bekend gemaakt. Het Future-thema is niet zomaar gekozen: de ontwikkelingen in de economie en samenleving gaan razendsnel en dit laat ook visspecialisten niet ongemoeid. Consumenten richten hun pijlen op gemak, maar ook het bewust eten van gezonde voeding en duurzaamheid staat steeds hoger op de agenda. Visspecialisten hebben de wind mee. Toeleveranciers van visspecialisten zijn zeer actief in het ontwikkelen van nieuwe concepten

en producten die inspelen op alle veranderingen. Een deel daarvan is te zien in een speciaal ‘FutureProef Paviljoen’ op de visbeurs. PROEVEN In het paviljoen wordt ‘Proef’ om te beginnen letterlijk bedoeld. Er zijn veel nieuwe recepten, producten en smaken te proeven.Voor toeleveranciers is de Visbeurs een uitgelezen moment om nieuwe producten te lanceren. Er is echter ook veel ruimte om nieuwe apparatuur te proberen. Efficiency is hét middel om het bedrijfsrendement te verbeteren en leveranciers van apparatuur spelen

daarop in. Daarbij is speciale aandacht voor visspecialisten die een graantje willen meepikken van het nog steeds groeiende gemak- en genietsegment. Wie nadenkt over concepten voor ready to eat, ready to cook, ready to snack en ready to win, vindt op de beurs volop inspiratie. Bedrijven die op maandag 7 oktober de totale vishandel willen ontmoeten, kunnen standruimte reserveren via www.visbeurs.nl. De beurs is van 10.00 tot 20.00 uur. De organisatie is traditiegetrouw in handen van de Spakenburgse Vishandel Vereniging (SVV).

Wij ontvangen u graag op de Seafood Expo in Brussel U vindt ons in Hal 9, stand 4247

Heiploeg International Ouwehand Visverwerking Deutsche See German Seafrozen Fish Eurobaltic CFTO

|

Tel: +31 595 40 55 55 Tel: +31 714 05 11 11 Tel: +49 471 13 30 00 Tel: +49 471 90 20 60 Tel: +49 471 90 20 6130 Tel: +33 298 60 52 52

www.heiploeg.com www.ouwehand.com www.deutschesee.de www.seafrozen.de www.pp-group.nl www.cfto.fr

Members PP Group Members of theofPPthe Group


8 |

FISHT R E N D

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen focust op jeugd Met educatiematerialen en het organiseren van kinderactiviteiten wil de Stichting Noordzeevis uit Scheveningen ook de jeugd bekend en enthousiast maken over Noordzeevis uit Scheveningen. Dat kondigde Stichting Noordzeevis uit Scheveningen aan tijdens een community bijeenkomst bij W.G. den Heijer & Zn. steeg het aanbod van Noordzeevis op de menukaart van de strandpaviljoens van 31% in 2016 naar 40% in 2017 tot wel 54% in 2018. Stichting Noordzeevis uit Scheve-

Speciaal voor de jeugd ontwikkelt Stichting Noordzeevis uit Scheveningen placemats, kleurplaten en posters. Daarnaast zal Noordzeevis uit Scheveningen dit jaar volop

de Mer Voorburg, Muzee Scheveningen en Greens in the Park. Het doel is om dit jaar meer dan 75 ambassadeurs van Noordzeevis uit Scheveningen aan te sluiten bij de community. De community van Noordzeevis uit Scheveningen verzamelde zich afgelopen maand zich bij Vis- en Garnalengroothandel W.G. den Heijer & Zn. in het hart van Scheveningen. Het was een inspirerende bijeenkomst met een presentatie over plannen voor dit jaar en een interactieve visquiz. Waar de visboeren, visspecialisten en anderen vak-

Team Dataquest wint VisHack II met een Unique Taggingsysteem Stichting De Noordzee op Urk organiseerde vorig jaar een hackathon over het oplossen van het probleem van afval in de zeeën. Onlangs werden de resultaten gepresenteerd aan een driekoppige jury. Team DataQuest won de tweede Vishack met hun idee voor het doorontwikkelen van dataregistratie. Zij ontvangen hiervoor € 2.000 om hun idee verder uit te werken. Het winnende team ‘DataQuest’ werkte de eerste dag tot diep in de nacht aan een Unique Taggingsysteem (het digitaal volgen) van de vuilnisbigbags. Daphne de Groot van de Nederlandse Vissersbond maakte deel uit van het team DataQuest. ‘Vissers zetten zich via ‘Fishing for Litter’ al in voor een schone zee. Door het uitlezen van de afvalbigbags die ze binnen dit initiatief gebruiken zouden we inzichtelijk kunnen maken wat voor afval er wordt opgevist’, vertelt De Groot. ‘We zochten hiervoor naar een systeem dat de visser zo min mogelijk belast en kwamen met behulp van een programmeur uit bij een Unique Taggingsysteem door middel van QR-codes. Met de QR-codes op de bigbags kan precies gemeten worden wat voor afval welk schip aan wal brengt.’

V.l.n.r. Suzanne van der Pijll, bestuurslid Stichting Noordzeevis uit Scheveningen, vertelt de community over de plannen, twee van de deelnemende groepen tijdens de rondleiding en de locatie W.G. den Heijer & Zn.

ningen hoopt dat dit jaar 75% van de Scheveningse strandpaviljoens Noordzeevis uit Scheveningen aanbiedt op hun menukaart.

zichtbaar zijn tijdens kinderactiviteiten rondom evenementen, zoals Vlaggetjesdag, Sail op Scheveningen en het Noordzeevis festival VISSCH. Dit in samenwerking met andere organisaties die zich ook richten op kinderen, zoals Muzee Scheveningen. Ook deze zomer zal er weer een menukaartenonderzoek plaatsvinden onder de Scheveningse strandpaviljoens. In voorgaande jaren

NIEUWE AMBASSADEURS Sinds begin dit jaar zijn alweer zeven nieuwe ambassadeurs bij de Stichting Noordzeevis uit Scheveningen aangesloten. Het gaat om Scheveningse Haringhandel Bjorn Bron, Henk Kraan, Het Zeemanshuis, Hanos Den Haag-Delft, Fruits

mensen zelfverzekerd hun telefoon pakten om de vragen te beantwoorden, bleken er een hoop achter het net te vissen. Voor de nummers één, twee en drie was er een leuke prijs. Een restaurantcheque, een vistegoedbon bij een lokale visdetaillist en een fileermes. Ook kregen alle aanwezigen op de community bijeenkomst een rondleiding door de groothandel van W.G. den Heijer & Zn. Uiteraard in vol ornaat vanwege de strenge HACCP-regels.

Er zou volgens De Groot veel handmatig werk zitten in het uitlezen van de QR-codes. ‘Als arbeidsbesparende oplossing bedacht onze groep hiervoor de Radio Frequentie IDchips. Deze kunnen op honderden meters afstand uitgelezen worden met een antenne of een smartphone. Op deze manier kunnen exacte cijfers geleverd worden die een indicatie geven van het opgeviste afval uit de zee.’

wil de enthousiaste groep kijken welke van de twee Unique Taggingsystemen (QR-code of de Radio Frequentie ID-chips) het meest haalbaar is. ‘Er lopen inmiddels gesprekken met CIV Urk die hebben aangegeven het project wellicht te willen ondersteunen met de uitgifte van gemarkeerde zakken’, vertelt De Groot. De tweede prijs van € 500,- ging naar het team ‘Schoon schip’. Dit team bedacht een inflikkerbak. Deze bak sluit aan op de sorteerband op het dek, zodat vissers terwijl ze vis sorteren opgevist afval (groot en klein) in één beweging weg kunnen gooien. Dit plan voldeed volgens de jury volledig aan de vereisten: makkelijk, goedkoop en vandaag nog toepasbaar. ANDERE TEAMS Alle teams kwamen met praktische en goede ideeën die door de jury gewaardeerd werden. Team ‘Happy Nets’ wil klimrekken van omgesmolten visnetten plaatsen in visserijgemeenten, om kinderen te leren dat netmateriaal geen afval, maar een grondstof is. Bij team ‘Lossen en Crossen’ stond het gemak van de visser centraal: het team bedacht een simpele, stapelbare afvalbak voor alle type afvalstromen. Over het algemeen kijkt Daphne de Groot terug op een geslaagde tweedaagse. ‘Het is mooi om in een positieve setting met oplossingen voor een probleem aan de slag te gaan. Er was een handjevol vissers aanwezig die tussentijds sturing gaf op de ideeën, dat vond ik erg waardevol. Zij moeten het uiteindelijk wel in de praktijk kunnen uitvoeren.’

VERVOLGSTAPPEN Met het winnende geldbedrag

Keep it COOL keep it FRESH Gekoeld verpakken met Ice Pack XL info@icepackxl.nl • T +31 (0)252 340 687 • www.icepackxl.nl

Smedes helpt je verder in je vak

2300 artikelen voor de visspecialist | Alles voor gebakken vis Logistiek op maat | Smaak Smederij workshops | Margemaker recept-calculatietool | Vitrineadvies | Schoonmaakplan

S medeS F ine F ood | V oltaweg 22 | 3752 lP B unschoten | T 033 - 29 88 454 | e info @ smedesfinefood . nl www.smedesfinefood.nl www.margemaker.nl www.smaaksmederij.com


FISHT R E N D F reerk V isserman

vaart in juni met een historische palingaak naar

|

9

L onden

‘Vroeger was Heeg het centrum van de palinghandel’ Freerk Visserman (40) is de laatst overgebleven palingvisser van het Friese dorp Heeg, dat vroeger het centrum was van de Nederlandse palinghandel. Volgend jaar zeilt hij samen met elf andere bemanningsleden op een historische palingaak naar Londen om daar paling aan te bieden. Net zoals zijn voorvaderen in het verleden deden. Door Wendy Noordzij Al eeuwenlang vist de familie Visserman op de Friese binnenwateren. ‘Tussen 1731 en 1938 bestond er een bloeiende palinghandel tussen Londen en Heeg, in die tijd het centrum van de Nederlandse palinghandel’, vertelt de veertigjarige visser. ‘Paling uit de Nederlandse binnenwateren, de Zuiderzee en later ook uit Noord-Duitsland en Denemarken werd eerst naar Heeg vervoerd. Van daaruit werden de palingen levend naar Londen vervoerd, waar ze in een bun werden gestopt en vervolgens werden verkocht. Op het hoogtepunt in 1882 vervoerden palingaken meer dan een miljoen pond paling naar Londen.’ De Heegemer vissers hebben een keer geholpen bij een grote brand in de Engelse hoofdstad, waarna ze een vaste ligplaats kregen in de Thames, vlakbij de London Bridge. Eind jaren dertig zakte de handel in en na de Tweede Wereldoorlog waren alle oude palingaken gesloopt. In Heeg was rond 1999 het idee ontstaan om een nieuwe aak te bouwen en daarmee de nog net grijpbare historie naar het heden te halen en te bewaren voor de toekomst. Ook Freerk werd bij de plannen betrokken en in de zomermaanden zeilt hij twee keer per week met toeristen op de Korneliske Ykes II. BIJZONDERE REIS Volgend jaar juni gaat Freerk met de aak een heel bijzondere reis maken. Hij legt uit: ‘In 2019 bestaat de Sustainable Eel Group in Engeland tien jaar. In die tien jaar is veel gedaan om de Europese palingsector te ver-

Foto: Skydrone Sloten

duurzamen en de palingstand in de Europa te verbeteren. Ter ere van dit jubileum varen we met een twaalfkoppige bemanning naar Engeland. Gedurende een week ligt de aak op de historische plek in St Katharine’s Dock Marina in London, waar

destijds een bloeiende palinghandel plaats vond.’ De visser is van plan wat paling mee te hebben. ‘Paling in de bun hoort erbij. Ik heb er heel veel zin in.’ Ter voorbereiding op de reis meerde de historische palingaak enkele maanden geleden aan op

de kade van Vishandel Klooster in Enkhuizen. In totaal was er 1000 pond paling aan boord, die vervolgens bij Klooster gerookt is. ‘Alles is goed gegaan. De zeiltocht verliep zelfs sneller dan verwacht’, blikt hij terug. VRIJHEID EN BUITEN LEVEN Was Heeg vroeger het paling dorp bij uitsteek, inmiddels is Freerk de laatst overgebleven visserman. In 2009 nam hij het bedrijf van zijn vader over. Daarvoor reisde hij de wereld over. Juist het reizen bracht hem ertoe visser te worden. ’De vrijheid en het leven buiten bevielen me en als visserman weet je zeker dat je altijd buiten bent.’ Ondanks dat er op het gebied van wet- en regelgeving veel is veranderd, is de basis van het beroep gelijk gebleven. ‘Het vissen blijft een spel der natuur.’ In totaal heeft Visserman zo’n 40 tot 45 fuiken uitstaan in het Slotermeer, het Brandemeer, de Sondeler Leien en op de Groote Brekken bij Lemmer. Visserman doet aan gespreide visserij. In het vroege voorjaar zet hij zijn fuiken uit op de poelen bij Heeg om de eerste paling van het jaar te vangen. Later in het voorjaar komt ook de rest van het visgebied aan bod. In het najaar trekt de volwassen schieraal richting Lemmer om via het IJsselmeer de zee op te gaan. Voor Freerk een goed moment om dan zijn fuiken op de Groote Brekken te zetten. DUURZAAMHEID Het gaat goed met de palingstand,

stekt de visserman tevreden vast. Dat heeft onder meer te maken met het duurzame beheer van de afgelopen jaren. ‘De natuurlijke intrek wordt hoger, zo is vastgesteld aan de hand van jaarlijkse monitoringsgegevens. Stichting Duurzame Paling Nederland (DUPAN) zet jaarlijks miljoenen jonge palinkjes uit. Zelf help ik daar ook aan mee.

en vang ik alleen maar marktwaardige vis. Dat biedt dus alleen maar voordelen.

De waterschappen passen hun pompen aan en op de Afsluitdijk word een vismigratierivier aangelegd. Er schijnen ook camera’s geplaatst te worden waarmee de trek vastgelegd kan worden. Dat lijkt me zeer interessant. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat het steeds beter gaat’, aldus Visserman, die nog grovere mazen in zijn fuiken gaat plaatsen. ‘Op die manier kan te kleine vis nog makkelijker ontspannen. Daardoor zijn mijn fuiken lichter, is er minder bijvangst

mee te vallen. De paling kan zich over het algemeen goed aanpassen aan nieuwe omstandigheden.’

Hij merkt dat het water steeds helderder wordt. ‘Daardoor is de visstand wat aan het verschuiven. Theoretisch zou de snoekbaars het niet goed doen in helder water, maar gelukkig lijkt dat in de praktijk nog

Visserman verhandelt de meeste paling op de afslag. Daarnaast gaat een deel van zijn palingvangst naar de lokale horeca. Naast de vangst neemt ook het reinigen en repareren van de fuiken veel tijd in beslag. Palingen zwemmen liever niet in vieze fuiken is zijn ervaring. ‘Hoe schoner de fuiken, hoe meer paling ik vang.’


10 |

FISHT R E N D

Spako introduceert nieuwe serie rechthoekige ketels Spako is al decennialang de vertrouwde toeleverancier voor kookketels en rookkamers voor de versspecialist en het MKB. Het bedrijf combineert de jarenlange ervaring met de nieuwste techniek en technologie. De nieuwe serie rechthoekige ketels, variërend van 250 liter tot en met 700 liter, zijn volledig gemaakt uit roestvast staal. De ketels kunnen worden uitgevoerd voor gas-, elektrische-, of stoomverwarming. De gasverwarmde ketel voldoet aan de nieuwste GAR 2018-voorschriften en wordt geleverd met een op maat gemaakte infrarood brander. De brander verwarmt de gehele bodem, zodat de warmte goed verdeeld wordt. De pre-mix gasregeling zorgt voor een optimale menging van gas en zuurstof. De ketel is sneller op temperatuur, spaart energiekosten en is zeer milieuvriendelijk met lage CO- en NOX-waardes. De elektrisch verwarmde ketel is direct verwarmd. De elementen bevinden zich onder de bodem en dragen de warmte direct over aan het water. Zowel

voor de gas- als voor de elektrische ketel is een dubbelwandige uitvoering leverbaar. De spuitwater vaste bekleding bestaat uit hoogwaardig geslepen roestvast staal 1.4301. Verder is de RHP uitgevoerd met een 1½” aftapkraan, bodemzeef en wordt de ketel geleverd met een moderne, microprocessorbesturing. Voor de professionele gebruiker kan de MCTT-A120 microprocessor uitgebreid worden met een kernregeling en de mogelijkheid om de waarden via de pc vast te leggen.

Voor vragen neem contact op met: Tel: 0493-352183 of e-mail: sales@spako.nl.

FISH COLUMN

Maritieme uitdrukkingen in ons dagelijks leven Of we het nu leuk of zinvol vinden maakt niet uit. We gebruiken de maritieme uitdrukkingen meerdere keren per dag en vaak ook nog zonder dat we het zelf door hebben. Enkele woorden zijn zelfs niet meer ‘echt’ bekend. In deze column probeer ik daar aandacht aan te besteden. Zo is de uitdrukking dat iemand ‘in zijn/haar sas is’ ook een uitdrukking uit de nautische wereld. Sas was een benaming voor sluis (denk aan Sas van Gent). Wanneer de schipper in zijn eigen vertrouwde sluis (thuis-) kwam, was hij in zijn sas en dus erg blij. Daar voelde hij zich thuis. ‘AAN LAGER WAL RAKEN’ Wie een beetje van zeilen weet of een beetje extra thuis is in de Nederlandse taal kent de meeste maritieme uitdrukkingen wel. Dat is anders wanneer je aan je vrouw vraagt of ze zich aan het ‘opdirken’ is. Dat is wanneer ze zich voor de spiegel mooi(er) maakt. De dirk is de lijn waarmee je de giek optrekt. Dat is tevens de lijn waarlangs je vlaggetjes kunt hangen om het schip te versieren. Het schip wordt dan opgedirkt. Dat is eigenlijk het tegengestelde van ‘aftakelen’. Wanneer je al het zeil van het schip afhaalt en voor langere tijd niet gebruikt, ben je aan het ‘aftakelen’. Wanneer het schip weer in de vaart gaat komen werd het eerst ‘toegetakeld’. Ik hoop niet dat de lezer door deze woorden ‘van streek raakt’. ‘Van streek zijn’ heeft alles te maken met de kompasroos en ‘uit de koers zijn’. De 360 graden van het kompas kun je verdelen in windstreken. Er zitten 32 streken op een kompas (uit de zeiltijd). Een koers vasthouden betekent dus een bepaalde streek varen. Wanneer je dus ‘van streek bent’ dan loop je uit de koers. Dan weet je het even niet meer.

★ Horeca-, slagers- en viswinkelinterieurs ★ Koel- en vriescellen ★ Airconditioning Erkend installateurs koeltechniek N.V.K.L. Nijverheidstraat 14 | 1135 GE Edam | Telefoon 0299 - 36 47 35 | Fax 0299 - 36 45 15 V O O R M EER I N F O R M A T I E Z I E O P O NZ E SI T E :

WWW.VEMA-BV.NL

‘EEN LEK BOVEN WATER HEBBEN’ Dat hoeft denk ik geen uitleg te hebben. Op een ander gebied is er misschien nog wat ‘bij te spijkeren’. Dat komt helemaal niet uit de bouwwereld, maar uit de scheepvaart. Op het onderwaterschip (bij lekkage) werden er spijkers (met grote koppen) bij gezet. Dat is met name het geval bij het plegen van het achterstallige onderhoud. Gevallen spijkers werden teruggevonden bij laagwater. Het ‘spijkers op laagwater zoeken’ werd gedaan in tijden dat er weinig werk was. Dat leidde af van de situatie dat er geen werk was en het leek alsof het echt werk was. Het is dus het zoeken naar kleinigheden die eigenlijk niets waard zijn en afleiden van de belangrijkere dingen. Zo kunnen mensen vaker ‘in elkaars vaarwater zitten’. Dat hoef je niet te doen wanneer je ‘goed met elkaar kunt opschieten’. Een zware lijn (touw) opschieten deed je vroeger met z’n tweeën of meer. Dat deed je in cirkels om ‘een kink in de kabel te voorkomen’. Wanneer twee matrozen goed met elkaar konden opschieten dan deed je dat werk fluitend, met plezier onder het zingen van shanties. Uiteraard moet één van de twee matrozen

wel ‘het voortouw nemen’ (initiatief nemen). ‘DE WIND VAN VOREN KRIJGEN’ Zoals gezegd: met zeilen en wind is het vrij duidelijk wat de bedoeling is met een maritieme uitdrukking. ‘De wind uit de zeilen nemen’ en ‘we kunnen de windrichting niet veranderen, maar wel de stand van de zeilen’. Dat is wat anders met ‘ruimschoots’ en ‘voor de wind is iedereen een hardzeiler’. Dan moet je toch een beetje verstand van zeilen hebben ‘anders val je buiten de boot’ of ‘geef ik nu iemand een steek onder water’? ‘GEEN PEIL OP TE TREKKEN’ Tegenwoordig heb je overal een GPS-positie (met satelliet navigatie), maar voorheen nam je een peiling op de zon, maan, planeten of sterren met een sextant. Dat levert een hoogtelijn in de kaart. Wanneer het echter bewolkt is zie je niets in de lucht en is er dus ‘geen peil op te trekken’ (en vaar je op gegist bestek). Tijdens zo’n bewolking is het ‘vechten tegen de bierkaai’ om een exacte positie in de kaart te krijgen. De bierkaai (bierkade) was de plek waar de biervaten werden gelost. Die vaten werden gelost door hele sterke mannen met polsen en spieren als dikke kabeltouwen. Wanneer je met die mannen ruzie kreeg, dan wist je zeker dat je niet kon winnen. Dan ben je zeker van een verloren strijd. Je moet dan ‘inbinden’. Aan een zeil zitten reeftouwtjes om het zeil in te binden wanneer het harder waait. Het zeiloppervlak wordt dan kleiner en het schip is gereefd. Dat doe je door ‘in te binden’ (een stapje terug doen). Ik sluit af met een maritieme uitdrukking waar ook vis in zit: ‘Als de buis geen haring vangt is de stuurman de klos’ (meestal krijgt de boodschapper de schuld). Johan K. Nooitgedagt, Voorzitter Nederlandse Vissersbond


FISHT R E N D r andmeren herbevolkt met

2,5

milJoen Jonge palingen

Bijna 2,5 miljoen glasaaltjes - jonge palingen – zijn begin maart uitgezet in de Zuidelijke randmeren. Hiermee wordt een impuls gegeven aan de groei van de palingstand in de Nederlandse natuur. De beroepssector voert de herbevolking uit in opdracht van het ministerie van LNV, als onderdeel van het Nederlandse aalherstelplan. Het is een beleidsmaatregel om de palingstand te laten groeien. De jonge palinkjes zijn afkomstig van de Franse kust, meegevoerd door oceaanstromingen vanaf hun geboorteplek in de 6.000 kilometer verderop gelegen Sargassozee (Bermudadriehoek). De visserijbedrijven van Peter Jansen, Jan Foppen en Jan Wormsbecher namen de aaltjes mee

aan boord van hun kotters, en lieten ze vrij, verspreid over de Zuidelijke randmeren. NATUURVOORDEEL De herbevolking levert een direct natuurvoordeel op: in veel gebieden waar grote hoeveelheden glasaal zich ophopen, zoals bij de Engelse en Franse riviermondingen, zou anders het overgrote deel van die glasaaltjes sterven. De glasaal wordt daarom opgevangen en vervolgens uitgezet in door de overheid geselecteerde gebieden. Wanneer ze tot volwassen palingen (zogenaamde schieralen) zijn uitgegroeid, kunnen ze vanuit deze gezonde leefgebieden terugzwemmen om in de Sargassozee voor nageslacht te zorgen. Daarmee is de levenscyclus weer rond. Dit voorjaar vinden nog meerdere herbevolkingsprojecten plaats. Naar verwachting een maximale hoeveelheid jonge paling uitgezet, waarmee de volledige draagkracht van de randmeren wordt benut.

Clæver nieuwe naam Vekrasoft Clæver wordt de nieuwe naam voor het Urker bedrijf Vekrasoft. Met trots presenteert het bedrijf Clæver ERP: dé oplossing voor visverwerkende bedrijven en visgroothandels. Meer dan tien jaar ervaring met het optimaliseren van bedrijfsprocessen in de food sector.

koppelingen met alles visveilingen, zodat snel informatie beschikbaar is en gebruikers niets meer hoeven over te typen. Er vinden integraties plaats met een breed scala aan boekhoudpakketten en uitlezen van alle merken weegschalen en etiketteeroplossingen, waaronder Espera, is mogelijk.

Clæver ERP biedt de totaaloplossing van inkoop tot en met de factuur. Een geavanceerde kostberekening en margebepaling, waardoor een nauwkeurige monitoring van winstgevendheid ontstaat. Ook wordt moderne up-to-date software geboden, die werkt op alle moderne computers en zijn er

Verder biedt Clæver ERP, dat beschikbaar is als cloud-oplossing, een bestelomgeving voor de eindklant in samenwerking met inOne en worden gebruikers ondersteund middels een helpdesk en consultants.

| 11

AVO presenteert de nieuwe saffraanmarinade honderden jaren een cultstatus. De natuurlijke smaakverfijner saffraan wordt tegenwoordig alleen nog verbouwd in enkele gebieden. Door de grote arbeidsintensiviteit voor de verzorging, het plukken en het verwijderen van de saffraandraden is de kostbaarste specerij van de wereld.

Met zijn edele aromatische eigenschappen en intensief goudgele kleur verlevendigt een nieuwe marinadecreatie van de premiumklasse de trend voor een bijzonder genot. De Lafiness Premium Saffraan verwent zowel de mond als het oog van veeleisende marinade fijnproevers.

nade. Dankzij zijn veelzijdige en niet te vergelijken eigenschappen hebben de ragfijne, draadachtige stempels van de Crocus Sativus van de familie van de lelies al sinds

SMAAKIMPULSEN Met de eerste zonnestralen groeit niet alleen de zin in barbecueën, maar ook het zoeken naar nieuwe smaakimpulsen op een premium niveau. Dan komt de nieuwe trendmarinade met zijn hoge aandeel aan omega-3-vetzuren helemaal van pas om nog meer variaties van het aanbod van gemarineerde vlees- en visspecialiteiten te kunnen aanbieden. Voor het op de markt brengen is er een uitgebreid actiepakket voor de eerste bestelling, dat zowel via de AVO-buitendienst als direct kan worden besteld. Samen met de emmer van 4 kg Lafiness Saffraan Premium wordt als PoS-blikvanger ‘on top’ een decoratieset geleverd, bestaande uit een toonbankdisplay en een DIN A2 poster.

In combinatie met edele kruiden en specerijen, koud geperste raapzaadolie en hoogwaardig zeezout accentueert de saffraan met zijn intensieve aroma’s de waarde van de gelijknamige Premium Mari-

Ontmoet ons in Brussel!

HAL 6

stand 1023

Voor meer informatie zie: www.claever-systems.com

Presentatie van onze nieuwe verpakkingen.

7-9 mei 2019 BRUSSELS EXPO

Evenboersweg 10 | 7711 GX Nieuwleusen [t] 0529 48 22 44 | info@josto.nl | www.josto.nl

n Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Urker Zalmhuys adv 156x223.indd 1

www.heturkerzalmhuys.nl

05-04-19 11:09


12 |

FISHT R E N D

Stichting Zeeuwse klederdracht gaat Nederland in Magdeburg promoten De stichting Zeeuwse klederdracht heeft onlangs een verzoek ontvangen om deel te nemen aan het vier daagse ‘Europafest’ in de plaats Magdeburg in Duitsland. Van vrijdag 7 tot dinsdag 11 juni wordt daar voor de zevende keer deze ‘landen promotie-activiteit’ georganiseerd met Pinksteren. Elk jaar worden dan zo’n zeven landen in de gelegenheid gesteld om zich daar te presenteren. Om de Nederlandse presentatie goed voor te kunnen bereiden zal een delegatie van de stichting dit jaar een stand inrichten met informatie en souvenirs. Een echt ‘Zeeuws meisje’ zal tijdens het ‘Europa fest’ belangstellenden tonen hoe in het verleden de grote kappen van de klederdracht werden opgemaakt. Tijdens die dagen kan dan gesproken worden over een grote vertegenwoordiging van Nederland in 2020. VLAG VAN ZES METER Er wordt dit jaar een tent beschikbaar gesteld van 6 x 3 meter. En voor

de achterwand in de tent wordt nog gezocht naar een passende Nederlandse decoratie. Hopelijk is er een bedrijf in Nederland die een interessante decoratie beschikbaar kan stellen. Tot nu toe kunnen ze beschikken over een Nederlandse vlag van zo’n zes meter! In november 2018 werd met veel succes een Nederlandse promotie in het plaatsje Etaples in Frankrijk georganiseerd. Ook voor dit jaar is al weer gevraagd om deel te nemen in Frankrijk. Ook in de plaats Dresden in Duitsland wil men graag gebruik maken van de diensten van de Zeeuwen. Daar wordt 16, 17 en 18 augustus 2019 het ‘Dresdner Stadtfest’ gehouden. En de teamleider van de organisatie stelt de aanwezigheid van Nederland ook daar bijzonder op prijs. Belangstellende bedrijven in Nederland kunnen reageren naar de st. Zeeuwse klederdracht, E-mail: stzkgoes@gmail.com, website: www.stzk.nl.


FISHT R E N D

| 13


14 1 4 |

FISHT R E N D

Restaurant Fruits de Mer ambassadeur Noordzeevis uit Scheveningen Stichting Noordzeevis uit Scheveningen heeft een oorkonde uitgereikt aan restaurant Fruits de Mer in Voorburg. Het restaurant is ambassadeur geworden van de stichting en ontving de oorkonde omdat zij met passie streekproducten uit eigen Noordzee aanbieden. In augustus is het restaurant overgenomen door Chefkok Stephan Nihot die tevens eigenaar is van het in Voorburg bekende restaurant Donati. Hij gaf aan dat ambassadeur worden van Stichting Noordzeevis

uit Scheveningen een stap in de goede richting is. Bij de volgende menukaart gaat het restaurant meer Noordzeevis op de kaart zetten. Stichting Noordzeevis uit Scheveningen heeft als doel meer lokaal

gevangen vis op de menukaart te krijgen. Scheveningen is altijd al een plek geweest waar de visserij leeft. Tegelijkertijd bevinden zich op veel lokale menukaarten op dit moment veel buitenlandse vissen zoals zalm en tonijn. Dit is zonde, want juist Noordzeevis is van hoge kwaliteit, vol van smaak en komt om de hoek aan wal.

V.l.n.r. Joep Besselink, bestuurslid Stichting Noordzeevis uit Scheveningen, reikt de oorkonde uit aan Stephan Nihot, Eigenaar Fruits de Mer.

F I S H A C C O U N TA N T S

Excessief lenen Het is de overheid al jaren een doorn in het oog, dat zakelijk vermogen privé gebruikt wordt. Met name in de situaties dat de onderneming is ondergebracht in een BV-structuur. DE STRUCTUUR In de regel maakt een onderneming winst. Bij een BV komen deze winsten de BV toe, en niet de ondernemer. Deze winsten kunnen gebruikt worden om de onderneming te financieren of uit te breiden, waarvoor veel ondernemers overigens kiezen. De winst kan echter ook gebruikt worden om dividend uit te keren naar privé. In privé kan dit geld dan besteed of geïnvesteerd worden. Voordat het naar privé gaat wil de Belastingdienst ook een deel zien via de heffing van dividendbelasting. In 2019 bedraagt het (gecombineerde tarief) 25%. Dit tarief loopt op naar 26,9% in 2021.

Door te lenen, wordt gebruik gemaakt van een aantal fiscale voordelen, en als extra voordeel hoeft de dividendbelasting niet direct betaald te worden. Let op! Dit is alleen een uitstel van betaling.

DE PRAKTIJK Deze regeling lijkt ingegeven vanuit budgettaire motieven van de overheid. De vraag is of dat de juiste basis is voor een evenwichtige belastingheffing. Het bewaken van de bestaande regeling kost de Belastingdienst op dit moment veel inzet van mensen. Regelmatig wordt een procedure gevoerd over dit onderwerp. Door het systeem te veranderen kan er capaciteit bespaard worden en komt er een duidelijke regeling voor iedereen. Het one size fits all systeem. En dat maakt gelijk dat het wetsvoorstel niet passend is voor de praktijk.

DE FEITEN De Belastingdienst is niet blij met ondernemers die in privé geld lenen van hun BV. Met name omdat dan de heffing van dividendbelasting uitgesteld wordt. En in sommige gevallen de leningen niet meer terugbetaald kunnen worden, wat tot afstel van de heffing leidt.

ENKELE KNELPUNTEN: • De norm van 500.000 euro geldt voor de DGA + zijn (klein)kinderen + zijn (groot)ouders samen. Is deze populatie groot genoeg, dan zijn de tegenstellingen al snel geboren. Wat tot onevenwichtige reacties kan leiden in de besturing van de onderneming.

De overheid heeft daarom maatregelen aangekondigd. Dit is uiteindelijk vormgegeven in een wetsvoorstel dat per 1 januari 2022 in moet gaan. In de toelichting op dit wetsvoorstel staan ook een aantal interessante feiten. Deze feiten zijn gebaseerd op het aangifte jaar 2016 en komen van de overheid:

• De leningen die aangegaan zijn bij de BV kennen veelal een zakelijk karakter. Er is zekerheid gegeven, een zakelijke rente wordt gerekend en afspraken over de aflossing zijn vastgelegd. Kortom een lening die ook bij de bank gekregen zou zijn. Deze leningen worden nu opeens in de heffing betrokken.

Veel ondernemers gaan bij de eigen BV een lening aan om in privé goederen te kopen. Dit kan zijn de eigen woning. Wat ook voorkomt is dat geld geleend wordt om consumptiegoederen te kopen, of te investeren in beleggingen.

z eeuwse

kwekers gaan samenwerking aan met

Met ingang van het mosselseizoen 2019 – 2020 gaat Krijn Verwijs Yerseke B.V. een strategische samenwerking aan met een aantal mosselkwekers uit Yerseke en Bruinisse. Het gaat om de YE18 en YE20 van Mosselkwekerij Verschuure, de YE58 van Mosselkwekerij van Damme, de YE82 van Mosselkwekerij Van IJsseldijk en de BRU27 van Mosselkwekerij De Ronde. Doel van de samenwerking is een gezonde korte keten zodat de kwekers verzekerd zijn van afzet, Krijn Verwijs direct en constant toegang heeft tot de beste kwaliteit product en de klant dagelijks

k riJn v erwiJs y erseke b.v.

voorzien kan worden van verse mosselen. Transparantie en leveringszekerheid van bron tot bord. Krijn Verwijs Yerseke B.V. gelooft sterk in zelfstandige kweekbedrijven, waar respect voor de natuur en aandacht voor het ambacht van de kweker leeft. Krijn Verwijs ziet zichzelf als de dienstverlener die zorgt voor het verwateren, verwerken, sorteren en de distributie van een vers en voedselveilig product. Van bron tot bord in een korte en zuivere keten met waarde toekenning aan alle schakels. FAMILIEBEDRIJF Krijn Verwijs is een familiebedrijf sinds 1880. Ooit begonnen als

oesterkwekers en oesterhandelaren, nu een internationaal bedrijf met een breed scala aan producten van schaal- en schelpdieren en zeegroente. Producten worden in eigen beheer gekweekt of in samenwerking met kwekers waarvan zij weten dat deze kwekers dezelfde kwaliteitseisen hanteren als Krijn Verwijs. Deze brede aanvoer zorgt ervoor dat klanten het jaar rond producten van de best beschikbare kwaliteit geleverd krijgen. Dagelijks leveren zij onder de naam ‘Premier’ en onder private label verse mosselen, oesters, kreeften en schelpdieren en zeegroente in Europa en Azië.

OP DIT MOMENT HEBBEN WE IN DE VERKOOP TER OVERNAME

TER OVERNAME

Visspeciaalzaak gelegen aan winkelplein te Amersfoort. Inventaris is niet nieuw maar functioneert nog goed, omzet is stijgende dit komt mede dat de winkelpanden allen zijn ingevuld plus dat de nodige werkzaamheden rondom het plein zijn afgerond. Deze winkel biedt voor creatieve handen zeker nog legio mogelijkheden, vlotte overnameprijs. Bel ons gerust voor aanvullende informatie.

Visspeciaalzaak gelegen op SUPER locatie in overdekt winkelcentrum in het Rijnmond gebied. Inventaris verkeert in perfecte staat van onderhoud en dateert van medio 2017. In deze onderneming wordt een zeer goed rendement behaalt. Winkel ligt tegenover in/ uitgang AH. Naast warme bakker en een keurslager. Nieuwsgierig? Bel gerust onderstaand telefoonnummer en vraagt de projectinformatie op.

TE KOOP Goed ingerichte en gelegen visspeciaalzaak met boven gelegen woonruimte, in het Centrum van Coevorden. De gehele inventaris verkeert in goede staat van onderhoud. Hier wordt een goed rendement behaald bij een zeer goed omzetniveau. Diversen sterke medewinkeliers in directe nabijheid. Bel ons gerust voor aanvullende informatie.

TER TER OVERNAME OVERNAME Perfect ingerichte visspeciaalzaak te Brabant in de regio Eindhoven/ Den Bosch. Het overgrote deel van de inventaris dateert van medio 2016 en verkeert in goede staat van onderhoud. Deze winkel is te koop ivm. veranderde ambitie eigenaar. Hier zijn zeker nog omzet stijgende mogelijkheden aanwezig. Nieuwsgierig? Bel gerust onderstaand telefoonnummer en vraagt de projectinformatie op.

U wilt verkopen/verhuren in opdracht te koop en/of te huur gevraagd Visspeciaalzaken in het gehele land. Belt u gerust voor een gratis informatief gesprek wij hebben serieuze gegadigden in het gehele land Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons kantoor en vraag naar de heer P. Wortman.

Beedigd Makelaar OG en gecertificeerd Taxateur Lijsterbeslaan 8 | 3831 XK Leusden | Telefoon 033 - 432 35 52 | Fax 084 - 836 63 61 eMail home@3wmakelaars.nl | www.3wmakelaars.nl

Feitelijk ziet deze regeling dan op 3% van de mensen met een aanmerkelijk belang, die samen 17 miljard euro hebben geleend bovenop de twee uitzonderingen. In het eerste jaar verwacht de overheid hiermee 1.35 miljard heffing op te halen. Gevolgd door een structurele opbrengst van 35 miljoen per jaar.

Nederland telde in 2016 355.000 personen met meer dan 5% bezit in een BV. Daarvan hadden 216.000 mensen een lening. Samen leenden zij 55 miljard euro. Waarvan 33 miljard euro voor de aankoop van de eigen woning. Blijft dus 25 miljard voor consumptieve doeleinden en beleggingen over. Deze 25 miljard euro wordt geleend door 84.000 mensen. 73.000 van hen hebben 500.000 euro of minder geleend. In totaal 8 miljard euro. 11.000 van hen hebben 500.000 euro of meer geleend. In totaal 17 miljard euro. DE OPLOSSING Voorgesteld wordt om een regeling in te voeren, waarbij jaarlijks dividendbelasting afgerekend moet gaan worden over de geleende gelden. Globaal worden twee uitzonderingen gemaakt. Leningen voor de eigen woning en leningen minder dan 500.000 euro (bovenop de lening eigen woning) blijven buiten beschouwing. Al het meerdere wordt belast.

Ook voor dit onderwerp geldt: laat u op tijd en deskundig adviseren! Zeker gezien de oplopende tarieven voor de dividendbelasting. De deskundigen van Flynth staan altijd pal naast u! De schrijver van dit artikel, Gerco van der Spek, is belastingadviseur en MfN-registermediator bij Flynth adviseurs en accountants te Urk, hét advieskantoor voor visserij en aanverwante bedrijven. Wilt u meer informatie? Bel dan met: 088 236 9400 of mail naar: urk@flynth.nl.


FISHT R E N D

Nieuwe bemanningseisen visserij Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft nieuwe bemanningsregels voor de visserij vastgesteld. Het nieuwe Besluit Zeevarenden Handelsvaart en Zeilvaart is 1 april 2019 ingevoerd. Aanleiding hiervoor is de ratificatie door Nederland van de internationale richtlijn voor training en opleidingen van vissers, The International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Fishing Vessel Personnel, 1995 (STCW-F 1995).

De implementatie van de STWCF verdrag heeft lang op zich laten wachten. Jaren van overleg en onderhandelingen met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu zijn hieraan voorafgegaan. Uiteindelijk is eind vorig jaar de definitieve conceptversie vastgesteld, welke recent is gepubliceerd. Veel werk is verzet door zowel het Ministerie als de Stichting Sectorraad Visserij en in het bijzonder door voorzitter Ment van der Zwan. In de Sectorraad zijn verenigd de Redersvereniging voor de Zeevisserij, vakbond CNV Vakmensen, VisNed en de Nederlandse Vissersbond. Maar ook andere partijen zijn door het Ministerie betrokken in het proces zoals Netviswerk en LIFE. Communicatie over de exacte wijzigingen van het nieuwe Besluit ten opzichte van het vorige was lang niet mogelijk, aangezien de vaststelling van de exacte inhoud lang op zich heeft laten wachten. KLEINSCHALIGE VISSERS UITGESLOTEN Ondanks de wens van de visserijsector om goede bemanningsvoorschriften voor alle vissers te krijgen, is het nieuwe Besluit Zeevarenden Handelsvaart en Zeilvaart niet van toepassing op bemanningen van schepen tot 12 meter. In de komende jaren zal hiervoor een aparte regeling worden getroffen door het Ministerie. De Sectorraad had dit liever anders gezien, want het is nu onduidelijk waar deze vissers mee te maken krijgen. Vanuit de Sectorraad zijn samen met kleinschalige vissers voorstellen gedaan om dit goed te regelen in het nieuwe besluit, maar dat is helaas niet gelukt. Voor deze vissers geldt overigens wel de verplichting om in het bezit te zijn van een certificaat Basisveiligheid voor vissers (BS-F) en men moet een Medische keuring zeevaart ondergaan. UITWISSELBAARHEID Het is sinds 1 april eenvoudiger om buitenlandse bemanningen met vaarbevoegdheid aan te trekken uit landen die het STWC-F ook hebben geratificeerd. Om dat mogelijk te maken moet Nederland met de betrokken landen wel afspraken maken. Het gaat bijvoorbeeld om landen als Polen en België. Het Ministerie heeft toegezegd om hier snel werk van te maken, waardoor het voor Nederlandse visserijondernemers mogelijk wordt om Poolse en Belgische bemanningsleden in te zetten. Voor 1 april waren uitsluitend de bemanningsleden aan wie in de alarmrol van het vissersvaartuig een

veiligheidstaak werd opgedragen verplicht het certificaat Basisveiligheid voor vissers (BS-F) te bezitten.

Inmiddels geldt deze verplichting voor ieder bemanningslid aan boord van een vissersvaartuig. Aangezien

MEDISCHE CERTIFICATEN Op het gebied van medische certificaten moet men voor een vaarbevoegdheid voor beperkt vaargebied beschikken over een certificaat Medische eerste hulp aan boord. Wanneer men een vaarbevoegdheid heeft voor onbeperkt vaargebied moet men in het bezit zijn van het certificaat Medische eerste hulp aan boord en naar gelang de functie (schipper, plaatsvervangend schipper etc.) aan boord ook het certificaat Medische zorg aan boord. Ook bemanningsleden zonder vaarbevoegdheid die zijn aangewezen om medische hulp aan boord te verrichten dienen ook in het bezit te zijn van een certificaat Medische

eerste hulp aan boord. Er zijn een aantal aanvullende certificaten toegevoegd in het nieuwe besluit waaraan de schipper, plaatsvervangend schipper en de stuurman werktuigkundigen naar gelang lengte schip, motorvermogen, vaargebied etc. moet voldoen. Het gaat hierbij om het certificaat Reddingsmiddelen en het certificaat Brandbestrijding voor gevorderden. De samenstelling van de bemanning (aantal en vaarbevoegdheden) verandert niet door het nieuwe besluit. Hierover is veel overleg geweest tussen de partijen. De voorschriften die vanaf 1 april 2019 gelden, blijven een veilige vaart mogelijk maken en voldoen aan het STWC-F.

STEEN

®

www.steen.be

STEEN, meer dan 50 jaar innovatie en de machines van de toekomst…

Het Besluit Zeevarenden moest daarom in lijn worden gebracht met het STCW-F verdrag, want wetgeving mag nooit strijdig met elkaar zijn. Dit nieuwe Besluit Zeevarenden vereenvoudigt het erkennen van visserijvaarbevoegdheden tussen landen. Daarnaast is dit nieuwe Besluit er ook op gericht de veiligheid aan boord te bevorderen.

er voor BS-F geen herhalingsplicht geldt, zijn reeds behaalde certificaten onbeperkt geldig.

STEEN is voor al meer dan 50 jaar gedreven in de zoektocht naar perfectie. Belangrijk is de focus in het bereiken van de doelen en uitdagingen die door onze klanten gezet worden en de vastberadenheid om langlopende (internationale) klantenrelaties, in wederzijds vertrouwen, te versterken. Het gamma van de STEEN vis verwerkingsmachines is, dankzij meer dan 50 jaar ervaring in mechanische engineering, een industrieel concept geworden voor efficiënte vis verwerkginsmachines, waarbij alle strikte eisen en regelgevingen van de moderne voedselverwerkers en instanties beantwoord worden (CE). Een groot voordeel zijn de geïmplementeerde veiligheids-en hygiëne maatregelen samen met de verwachte besparingen door de aanschaf van een STEEN machine. Deze is gebaseerd op STEEN ’s speciale eisen om onderhoud te minimaliseren en te vereenvoudigen en de restwaarde van de machines hoog te houden door de jaren heen.

STEEN ST591 ONTGRAATMACHINE

| 15

STEEN ST111 ONTHUIDMACHINE

De STEEN ST591 ontgraatmachines zijn speciaal ontworpen voor industrieel, continu gebruik, wat maakt dat ze ook uitstekend zijn voor occasionele verwerkers. Het ingenieus systeem is zo ontworpen dat de machines een lange levensverwachting hebben binnen de fabriek, net zoals alle STEEN machines, door te zijn vervaardigd uit de best beschikbare materialen die vandaag op de markt zijn. Daarenboven met het hoge rendement en kwaliteit van het eindproduct maakt dat deze machine subliem geschikt is voor hele filets te ontgraten en/of de kopgraten te verwijderen na een automatische machine.

Het tafelmodel onthuidmachine, STEEN ST111, is simpelweg veelzijdig daar hij tong, kabeljauw, heilbot, zalmfilet, katvis, hondshaai, inktvis, rog vleugel en veel meer kan ontvellen. Wat denkt u van dieponthuiden van zalm of gerookte zalm? Deze machine kan het aan en is eenvoudig in gebruik met een minimaal onderhoud. Simpelweg ideaal!

STEEN ST521 ONTSCHUBMACHINE

STEEN ST540 VIN/STAART/KOP SNIJMACHINE

De STEEN ST521 ontschubmachine is heel gebruiksvriendelijk en veelzijdig naar de vissen die ontschubt kunnen worden met één machine. Verder is deze ook speciaal ontworpen voor continu gebruik en wordt geleverd met een extra spindelkop voor grotere schubben. De ontschubber is veilig in gebruik en zal een heel lange tijd een aanvulling zijn op uw productie.

De STEEN ST540 vin/staart/kop snijmachine is speciaal ontworpen voor, zoals u al kon raden, de vinnen, staarten en koppen af te snijden van platvis. In het bijzonder pladijs werkt uitstekend op deze machine voor panklare bereiding. Verder is het ook mogelijk de machine te gebruiken voor het ontkoppen en portioneren van bepaalde vissen.

Wilt u ons product ook zien, kom dan naar Seafood Expo, Hal 4, stand 6201 Belgium (head office): +32 3 665 04 00 • Fax: +32 3 665 34 58 • www.steen.be • info@steen.be The Netherlands: +31/6 53 86 10 97 | STEEN UK: +44/14 74 87 37 73 - mail@steenuk.co.uk STEEN Services Scandinavia: +45/86 32 60 00 - bent@steenscandinavia.dk F.P.M. North America (East): BFPA +1/902 440 08 03 - bain@bainblois.com F.P.M. North America (West): LEITOR +1/206 781 81 10 - sales@leitor.com


16 |

FISHT R E N D

Vermijd problemen met kabels en leidingen Vissers worden in hun bedrijfsvoering belemmerd door de wirwar aan kabels en leidingen waar de Noordzee en aangrenzende wateren van vergeven zijn. In geval van schade aan kabels en leidingen worden door de exploitanten in toenemende mate claims neergelegd bij betrokken vissers en dat loopt tot in de miljoenen euro’s. De juridische kosten kunnen hoog oplopen en dan is het vaak de partij met de grootste beurs die aan het langste eind trekt. Voor de visserman kan dat het einde van zijn bedrijf betekenen. De overheid houdt zich afzijdig in geschillen

tussen private partijen. Het is dus van het grootste belang dat vissers op de hoogte zijn van de regels. In dit artikel wordt geprobeerd om een helder beeld te schetsen van de geldende maar zeer complexe regelgeving. Hier kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. FORSE TOENAME Alleen al op het Nederlands Continentaal Plat ligt ongeveer 4500 kilometer pijpleiding en 6000 kilometer kabel. Van de kabels is ruim de helft niet meer in gebruik. Aan weerszijden van de kabels die nog wél actief zijn, is een zone van 500 tot 1000 meter aangewezen voor het noodzakelijke onderhoud. Deze

zogenoemde onderhoudszone is onder meer van belang bij planologische besluiten en is geen afdwingbare verbodszone. Door de bouw van nieuwe windenergieparken op zee zullen er nog hoogspanningskabels voor elektriciteitstransport bijkomen. Ook zijn er waarschijnlijk nog nieuwe telecomkabels te verwachten. (bron: www.noordzeeloket.nl).

Kabels en leidingen vormen niet alleen een belemmering tijdens de aanleg en ontmanteling, als die al plaatsvindt, maar ook tijdens de gebruiksperiode. Kabels voor het transporteren van (wind-)energie data, die op of onder de zeebodem

liggen, zal de komende decennia een vlucht nemen. En met die toename zal de visserij alleen maar meer hinder ondervinden en vaker te maken krijgen met exorbitante schadeclaims in geval er sprake is van schade aan vooral kabels. REGELGEVING Op grond van het zogenaamde UNCLOS (United Nations Convention on the Law of the Sea, 1982) mag de kuststaat voorwaarden stellen aan kabels of pijpleidingen die zijn gebied of territoriale zee binnenkomen. Vaak wordt dat geregeld via vergunningen. Kabelen leidingexploitanten moeten dan beschikken over een vergunning

waarin de overheid voorwaarden stelt waar de exploitanten aan moeten voldoen ter voorkoming van schade en hinder aan het mariene milieu en andere gebruikers. Rijkswaterstaat Zee&Delta, als onderdeel van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, geeft watervergunningen af voor kabels in zee waar Nederland zeggenschap over heeft. Bij de planvorming en vergunningverlening voor kabels en leidingen moet rekening worden gehouden met ander gebruik. Op basis van het principe van efficiënt ruimtegebruik mogen kabels en leidingen andere gebruiksfuncties zo min mogelijk hinderen. Kabels en leidingen moeten op een dusdanige wijze worden aangebracht dat zij geen gevaar of belemmering opleveren voor de scheepvaart en visserij. Dit betekent dan ook dat ze voldoende diep moeten worden ingegraven zodat er in principe veilig gevist en gevaren kan worden. (bron: www.noordzeeloket.nl).

VERANTWOORDELIJKHEID De exploitanten van leidingen zijn er zelf verantwoordelijk voor dat de leidingen goed (blijven) liggen, en moeten daarover jaarlijks rapporteren aan de toezichthouders. Voor telecomkabelexploitanten geldt zo’n verplichting niet, voor hoogspanningskabels weer wel. Kabels en leidingen die niet meer in gebruik zijn, moeten in principe worden opgeruimd (bron: www.noordzeeloket. nl). Onder het goed blijven liggen kan verstaan worden dat er sprake moet zijn van voldoende gronddekking. Alle kabels moeten ingegraven zijn, de diepte verschilt per kabel, Voor telecomkabels betekent dit dat er een gronddekking van minimaal 60 centimeter moet zijn. In de vergunningen die zijn afgegeven na 2000 is dat zelfs 1 meter. De eigenaar van een kabel en/of leiding die niet op de juiste plek ligt en/of niet voldoet aan de voorgeschreven gronddekking heeft bij schade aan zijn eigendom een zwakke positie. Uit een eerdere rechtsspraak is gebleken dat enkel het feit dat een viskotter zijn netten heeft geplaatst boven een telecomleiding niet voldoende is om honderd procent schuld aan te tonen van de visser bij het beschadigen van een kabel.

Zo zilt en zalig…

Zomeroesters van Zeeland’s Roem!

Zomeroesters en meer… Kom kijken & proeven op onze stand in hal 6-915 tijdens de Seafood Expo Global in Brussel. Welkom op 7, 8 of 9 mei!

Seafood Expo G LO B A L

www.zeelandsroem.nl

BUITENGEBRUIK Voor buitengebruik gestelde kabels en leidingen geldt een opruimplicht, die is neergelegd in de watervergunning. Voor telecomkabels binnen de territoriale zee geldt een opruimplicht vanuit de Telecommunicatiewet (artikel 5.2.8). In de Mijnbouwwet is geregeld dat de Minister opdracht tot opruimen kan geven. Opruiming is wenselijk omdat oude kabels en leidingen in de weg kunnen liggen bij ander gebruik van de zeebodem, zoals zandwinning of plaatsing van windturbines. Op basis van de afweging van de maatschappelijke kosten en baten, de milieueffecten en veiligheidsaspecten van het laten liggen dan wel opruimen, blijven in de praktijk vaak leidingen liggen en worden meer recent buiten gebruik gestelde telecomkabels meestal verwijderd; oudere kabels zijn vaak wel achtergelaten. Momenteel ligt er ongeveer 268 km verlaten leiding en ruim 3000 km verlaten kabel op de Noordzeebodem. Buiten gebruik gestelde leidingen die niet worden opgeruimd, moeten door de eigenaar worden gereinigd en jaarlijks worden geïnspecteerd (monitoring verplichting). OUDE KABELS Oude, niet meer in gebruik zijnde kabels moeten in principe opge-


FISHT R E N D

| 17

Evenboersweg 10 | 7711 GX Nieuwleusen [t] 0529 48 22 44 | info@josto.nl | www.josto.nl

Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roestvaststaal Innovatief in Roes

Innovatieve productinzendingen te zien tijdens SIAL China ruimd worden. Ook nieuwe vergunde leidingen (onder de Mijnbouwwet) krijgen een opruimplicht. Voor beide geldt dat hiervan afgeweken kan worden indien de maatschappelijke baten groter zijn dan de maatschappelijke kosten. Ten behoeve van het beoordelen hiervan is de checklist voor verlaten kabels of leidingen van toepassing. Deze is uitgebreid met de mogelijke financiële gevolgen voor andere functies (zie toets 2 van het afwegingskader in hoofdstuk 5). Deze checklist gaat ook toegepast worden voor reeds vergunde leidingen onder de Mijnbouwwet. Kabels voor transport van elektriciteit uit windparken vallen onder dezelfde opruimplicht als voor de parken zelf, dus zonder toepassing van de checklist. Ook voor nieuwe besturings- en telecomkabels geldt deze opruimplicht. Voor leidingen die wel kunnen blijven liggen, zal worden onderzocht of het mogelijk is op termijn te besluiten of de verlaten leiding zonder verder te monitoren kan worden achtergelaten, de monitoringsverplichting wordt overgenomen door de overheid of de leiding alsnog verwijderd moet worden. Dit onderzoek is als actie voor de planperiode 2016-2021 opgenomen (bron: rijksoverheid). Kortom, voor leiding- en kabelexploitanten gelden regels voor het gebruik van de

zeebodem. Toch is het een feit dat er ruim 3.000 km kabel als rommel op de Noordzeebodem ligt. SCHADE VOORKOMEN Iedere schipper dient conform UNCLOS te allen tijde schade aan kabels en leidingen te voorkomen. Volgens internationaal zeerecht ben je namelijk aansprakelijk als je schade toebrengt aan kabels en leidingen. Er geldt echter een uitzondering en dat is wanneer de kabel is beschadigd vanwege het nemen van noodzakelijke handelingen om het schip en de bemanning te redden.

Het ontbreken van duidelijke regelgeving zorgt voor problemen. In principe moet je van iedere kabel de vergunningvoorschriften kennen om te weten aan welke voorwaarden de kabelexploitanten moeten voldoen. Nederland als kuststaat stelt weer andere voorwaarden als het Verenigd Koninkrijk of Denemarken. Voor een visserman die zijn brood op zee moet verdienen en in voortdurende onzekerheid leeft wat wel en niet mag is dat schrijnend.

Opbrengst eerste vaatje naar Mag Ik Dan Bij Jou De opbrengst van de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe gaat dit jaar niet naar de Stichting Pardoen, zoals eerder werd gemeld, maar naar Stichting Mag Ik Dan Bij Jou. Cabaretier en liedschrijver Claudia de Breij zal als ambassadeur van deze stichting op dinsdag 11 juni de cheque in ontvangst nemen. De Stichting Mag Ik Dan Bij Jou wil bijdragen aan de veiligheid en geborgenheid van

kinderen met kanker tijdens hun behandeling in het ziekenhuis door met een Nationaal Mag Ik Dan Bij Jou Fonds een financieel vangnet te bieden, zodat ouders er zo goed mogelijk voor hun zieke kind kunnen zijn. Op veel plaatsen wordt de komst van de nieuwe haring gevierd met haringparty’s en andere evenementen. Vanaf de dag na de veiling, 12 juni, is de Hollandse Nieuwe weer overal in Nederland te koop.

SIAL Innovation presenteert de meest innovatieve voedselinnovaties gericht op de consumententrends van Azië. Tijdens de SIAL China 2018 bezocht ongeveer 75 procent van de 110.635 professionele bezoekers het SIAL Innovation platform dat daarmee het populairste evenement van de beurs is. Tijdens SIAL China 2019, de 20ste editie van de grootste voedselinnovatiebeurs van Azië, worden bezoekers opnieuw uitgenodigd om in hal E3 de SIAL Innovation finalisten en prijswinnaars te bewonderen. In 2018 ontving de SIAL Innovation een recordaantal van 638 productinzendingen, waarvan 164 producten geselecteerd en beoordeeld door een panel van professionele juryleden uit de wereldwijde voedingsindustrieën zoals XTC World Innovation, industriële media en de academische wereld.

Tijdens de 2019-editie selecteert een panel van experts, tien producten voor de SIAL Innovation Award finale op basis van productinnovatie en de voordelen voor de consument en de voedingsmiddelenindustrie. KROONJUWEEL Het SIAL Innovation platform is het kroonjuweel van het SIAL-netwerk. Alle ingediende producten worden geselecteerd en onderscheiden op basis van de innovatie en de voordelen voor consumenten en industrie in termen van technologie, verpakking, ingrediënten en handelswaarde. De 2019 SIAL Innovation finalisten en bekroonde producten zullen van 14 tot en met 16 mei te zien zijn in het SIAL Innovation forum gelegen in hal E3 in het Shanghai New International Expo Center. Voor meer informatie zie: www.sialchina.com.

Keep it COOL keep it FRESH Gekoeld verpakken met Ice Pack XL info@icepackxl.nl • T +31 (0)252 340 687 • www.icepackxl.nl

Profinis is aangesloten bij de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), Samenwerkende Registeraccountants (SRA) en Register Belastingadviseurs (RB).

Het Spijk 32 8321 WT Urk Postbus 110 8320 AC Urk

T F E W

0527 - 681 726 0527 - 685 239 info@profinis.nl www.profinis.nl

Vierkant achter uw ambitie!

Voor de cijfers achter de vis

Drs. Hein Bakker AA


18 |

FISHT R E N D

Minister Schouten in gesprek met garnalenvissers over containerramp werking van de klossenpees onder water – uiteraard heb ik erbij verteld dat de klossenpees geen bodemberoering geeft. Daarna heb ik de netten gehesen en op het dek uitleg gegeven over de klossenpees, het zeefnet en in welke onderdelen van het net het vuil blijft hangen waardoor het net mogelijk kan uitscheuren. Daarbij heb ik ook aangegeven dat we heel lang bezig zijn om de rotzooi uit onze netten te halen’, vertelt Bouma.

Ik ben hier om zelf te horen hoe het staat met het opruimen, de schade-afhandeling, de natuur en de vissers. Dat zei minister Schouten tijdens een bezoek aan Lauwersoog. De minister deed het Noordelijke vissersplaatsje aan om in een kleine setting in gesprek te gaan met garnalenvissers Robin Bouma (ZK47), Leo Visser (LO8), de Waddenvereniging en de Waddenunit over de ramp waarbij containerschip MSC Zoe begin dit jaar meer dan driehonderd containers verloor boven de Waddeneilanden. Door middel van een PowerPointpresentatie aan boord van de ZK47 liet schipper Robin Bouma de

impact van de containerramp op de garnalenvisserij zien. ‘We hebben ons het eerste weekend na de ramp met veel vissers ingezet om het drijvende afval op te vissen, maar ook daarna zijn we nog veel afval in onze netten tegengekomen’, vertelt Bouma. In zijn presentatie liet hij opgevist afval afkomstig uit de MSC Zoe containers zien, zoals miniBMW’s, my little ponies en kussens. Tevens liet Bouma een foto zien van een halve container die hij onlangs zelf in zijn netten had zitten. IMPACT ‘Het afval heeft een grote impact op de netten van vissers. Om die impact aan de minister te tonen heb ik een video laten zien van de

SCHADEAFWIKKELING De minister was oprecht geïnteresseerd in het verhaal van de garnalenvissers. ‘Het is een hele open en vriendelijke vrouw’, blikt Bouma terug op de ontmoeting. ‘Samen met de Waddenvereniging en de Waddenunit hebben we het ook gehad over de lakse houding van Rijkswaterstaat, zij waren in de eerste week na de ramp bijvoorbeeld niet bereikbaar. Maar ook over de schadeafwikkeling en hoe zo’n ramp in de toekomst voorkomen kan worden’, vertelt Bouma.

de ZK47-schipper. Bouma vist op garnalen boven de Waddeneilanden en in de Sylt. ‘Ik merk dat er op bepaalde plekken meer afval ligt. Boven Terschelling en Schiermonnikoog is het bijvoorbeeld altijd raak.’ VUILVISSEN ‘We hebben aangegeven dat er meerdere vissers staan te popelen om het vuil van de bodem te vissen. Daarvoor is niet alleen de wet- en regelgeving nu te beperkt, ook is er geen vergoeding voor beschikbaar’, sprak Robin. Ook minister Schouten uitte haar vrees voor de langdurige nasleep van de containerramp. ‘We zijn er nog niet vanaf. Dit is niet iets dat binnen nu en een paar weken afgerond zal worden. Dit zal nog heel lang doorlopen. Daarom moeten we nu goede afspraken maken. Met de reder en ook met de regio. Dan zorgen we in de toekomst dat we niet tegen allerlei problemen aanlopen.’

Dat het afval niet zomaar verdwijnt uit de zee en de natuur, daar was iedereen het over eens. ‘Wij zullen het afval nog jaren tegenkomen in de garnalenvisserij verwacht ik. Een groot gedeelte ligt door verschuiving van getij en stormen onder het zand. Dit komt in de loop van de tijd altijd weer naar boven’, aldus

HART ONDER DE RIEM Aan het eind van het bezoek overhandigde garnalenvisser Bouma een opgevist rieten hart, afkomstig uit één van de MSC Zoe-containers, aan minister Schouten. ‘Ik zei met een knipoog: ik heb een groot hart en jij mag hem hebben. Daar kon ze wel om lachen. De onderliggende gedachte is dat wij als garnalenvissers erg blij zijn dat ze ons een hart onder de riem steekt. Ik geloof oprecht dat minister Schouten zich wil inzetten voor ons’, aldus de visser. SCHADEFORMULIEREN De Nederlandse Vissersbond wil bij monde van voorzitter Johan Nooitgedagt nogmaals aangeven dat vissers opgave moeten doen van hun schade wanneer ze rommel in hun netten krijgen, de netten hierdoor kapot raken of omdat ze visverlet hebben omdat ze lange tijd bezig zijn om de netten weer gereed te maken voor de vangst. ‘Ik begrijp heel goed dat vissers geen administrateurs zijn, maar dat is de reden waarom wij de stroom schadeformulieren willen kanaliseren en de vissers behulpzaam zijn bij het invullen. Van de vissers wordt gevraagd van alle relevante bewijzen (schade en positie) foto’s te maken. Er zijn meestal weinig woorden nodig om de toedracht te melden. Zonder ingevulde schadeformulieren zal de visserman geen tegemoetkoming kunnen claimen. Zo werkt het nu eenmaal bij verzekeringen.’

F I S H A C C O U N TA N T S

Vliegende start en wijze raad Met gepaste trots deed de Belastingdienst onlangs melding van een vliegende start van het aangifteseizoen. Er bleken namelijk in de eerste week van maart al twee miljoen aangiften inkomstenbelasting 2018 elektronisch te zijn ingediend. Dat werd overigens deels toegeschreven aan het slechte weer in die week. Gelukkig voorziet de Belastingdienst ons ook in grijze dagen van wijze raad in de vorm van diverse aandachtspunten. Enkele daarvan aangevuld met eigen ervaringen deel ik graag met u. Cryptovaluta Veel mensen hebben in de loop van 2017 geïnvesteerd in cryptovaluta, zoals bijvoorbeeld bitcoin, ethereum en ripple. Dit leek een veelbelovend alternatief voor sparen en/ of beleggen. In de eerste week van 2018 steeg de koers van de bitcoin exponentieel tot recordhoogte om daarna voor een groot deel te verdampen. Ondanks de kleine lettertjes hebben sommige mensen toch gemeend een aanzienlijk deel van hun spaarcenten in cryptovaluta te steken. Die spaarcenten hebben velen vervolgens in rook zien opgaan. Ook hier geldt: behaalde resultaten uit het verleden, zijn geen garantie voor de toekomst! Afhankelijk van de hoogte van het overige privévermogen moet vervolgens ook nog eens belasting betaald worden over een waarde, die velen niet gerealiseerd hebben. Dat maakt het nog eens extra zuur. Degenen die

de aankoop in privé gedaan hebben dienen namelijk de waarde in het economisch verkeer op peildatum 1 januari 2018 aan te geven in box 3. De koers van het gebruikte omwissel platform kan hiervoor gebruikt worden. Resultaat uit overige werkzaamheden In deze rubriek in de aangifte worden inkomsten uit overige werkzaamheden aangegeven, welke niet in de categorie loon uit tegenwoordige of vroegere dienstbetrekking en/of winst uit onderneming vallen. Voorbeelden van dergelijke inkomsten zijn inkomsten uit gastouderschap, bezorgen van post, huishoudelijk werk voor particulieren, klussen voor anderen en bijvoorbeeld ook de arbeidsvergoeding voor werkzaamheden in het bedrijf van uw fiscale partner. Doet u een klus voor familie of vrienden? En krijgt u alleen uw kosten vergoed? Deze inkomsten en kosten hoeft u niet in uw aangifte in te vullen. Het zijn activiteiten in de hobby- of familiesfeer. Als een opdrachtnemer niet in dienstbetrekking is bij de opdrachtgever en/of wanneer de opdrachtnemer de werkzaamheden of diensten niet als ondernemer verricht, dan geven opdrachtgevers dit door aan de Belastingdienst middels een IB-47 formulier. Je zou verwachten dat het in dat geval ook in de vooraf ingevulde aangifte (hierna:

VIA) zou staan, maar dat is helaas niet het geval. De inkomsten en onkostenvergoedingen dienen door de belastingplichtige zelf in de aangifte inkomstenbelasting te worden ingevuld. Kosten die direct te maken hebben met de inkomsten uit overig werk mogen ain aftrek worden gebracht. Voor sommige aftrekposten gelden voorwaarden en/of drempelbedragen. Controleer de gegevens in de VIA! De VIA is een handig hulpmiddel voor de particulier en de belastingadviseur. Helaas is het niet vrij van fouten. Controleer deze gegevens dan ook altijd! Het komt regelmatig voor dat er gegevens in staan, die de Belastingdienst als vermogen in box 3 ziet, terwijl dit vermogen niet in deze box thuis hoort. Bijvoorbeeld een spaarrekening, die al zakelijk is verantwoord. Bij het klakkeloos overnemen van de gegevens zou dus zowel de rente belast worden in box 1 en het vermogen op peildatum 1 januari ook forfaitair wordt belast. Ook komt het voor dat er volgens de gegevens een hypotheek aanwezig is, terwijl die niet afgesloten is. Vaak blijkt er dan sprake te zijn van borgstelling voor iemand anders. Aandachtspunt is ook een bankrekening of ander vermogen uit een erfenis, die op de peildatum nog niet verdeeld is. Dit dient bij de erfgenamen naar evenredigheid in box 3 te worden opgenomen. Afkoopsommen van een lijfrenteverzekering staan ook vaak in de

VIA. Het verdient aanbeveling de juistheid van het bedrag te controleren aan de hand van de opgave van de bank of verzekeraar. Als de afkoopsom in 2018 groter is dan € 4.351, dan is het vaak belast in box 1. Ook is meestal sprake van het verschuldigd zijn van 20% revisierente. Vaak geven belastingplichtigen de revisierente niet op in de aangifte. Als de lijfrenteverzekering is afgekocht binnen 10 jaar is sprake van de tegenbewijsregeling. Dan is waarschijnlijk minder revisierente verschuldigd. Op de internetsite van de Belastingdienst is een rekentool te vinden Restant persoonsgebonden aftrek en onjuiste verdeling Het komt soms voor dat er wel sprake is van persoonsgebonden aftrek, maar dat deze niet helemaal gebruikt kan worden. Bij persoonsgebonden aftrek kan bijvoorbeeld gedacht worden aan studiekosten, ziektekosten of giften. Veel mensen vergeten dit in een volgend jaar op te voeren. Gelukkig houdt ook de Belastingdienst dit bij en zal dit automatisch gecorrigeerd worden. De afhandeling van de aangifte duurt hierdoor vaak wel langer. Let er ook op, dat deze correctie effect kan hebben op de eerder gekozen verdeling tussen partners. Die kan door deze actie niet meer optimaal zijn. Het is sowieso goed om inkomensbestanddelen tussen fiscale partners op de juiste manier te verdelen. Let erop

De auteur van dit artikel, Gerrit van den Berg, is als belastingadviseur werkzaam bij Profinis Accountants en Adviseurs op Urk. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via tel: 0527 - 681726. Zie ook: www.profinis.nl. Heeft u zelf een suggestie voor een onderwerp voor deze rubriek? Laat het ons weten via een e-mail naar redactie@fishtrend.nl.

dat er in totaal altijd 100% wordt verdeeld. In de praktijk blijkt regelmatig een onjuiste verdeling toegepast te worden. Zolang voor beide fiscale partners de definitieve aanslag nog niet onherroepelijk is vastgesteld kan de onderlinge verdeling nog gewijzigd worden. Een definitieve aanslag is onherroepelijk als de termijn van 6 weken voor bezwaar, beroep, hoger beroep of cassatie is verstreken. Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande of wilt u graag uw aangifte door ons laten verzorgen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder! Gerrit van den Berg RB


FISHT R E N D

Eerste Oosterscheldekreeft levert 50.000 euro op voor Support Casper Met de vangst van een circa 2,5 kilo zware kreeft, die sportjournalist Kees Jansma in ontvangst mocht nemen, werd op donderdag 28 maart in Zierikzee (Schouwen-Duiveland) het Oosterscheldekreeftenseizoen geopend. Later die dag veilde bondscoach Ronald Koeman dezelfde kreeft voor het recordbedrag van 50.000 euro bij de vismijn van Colijnsplaat. Dat bedrag gaat rechtstreeks naar de campagne Support Casper. Het is voor de negentiende keer dat het Zeeuwse kreeftenseizoen officieel opende en nog steeds groeit de belangstelling op alle vlak. Het aantal deelnemende restaurants breidde, verspreid over Zeeland, uit van negen naar zestien. Niet eerder toonden zoveel media belangstelling voor dit evenement. Zeker 95 Nederlandse en Belgische tv- en radiojournalisten, schrijvende pers, bloggers en vloggers volgden de vangst van de eerste Oosterscheldekreeft. Daarnaast had een keur aan ambassadeurs en landenvertegenwoordigers zich aangemeld.

Luit Ezinga, voorzitter van de organiserende Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, heette iedereen van harte welkom. Voor de excellenties en hoogwaardigheidsbekleders deed hij dit in zijn of haar eigen taal. Daarna gaf hij het woord aan Kees Jansma die zich ‘als eenvoudig sportjournalist zeer vereerd voelde om zich tussen de excellenties te mogen begeven’. Hij memoreerde

kort dat hij in zijn bevoorrechte leven allerlei grote evenementen heeft mogen meemaken, prachtige mensen heeft ontmoet en tal van landen bezocht. ‘Vandaag is de hoofdzaak echter de veiling waar Ronald Koeman hopelijk een geweldig bedrag bijeen krijgt voor Support Casper.’ Ook Han Polman, commissaris vande Koning voor Zeeland, dankte de excellenties voor hun aanwezigheid en ‘benoemde’ hen nu ook tot ambassadeur van Zeeland.

KREEFTWIJN Na het signeren van het wijnetiket van de kreeftwijn 2019, dit jaar een ontwerp van amateurschilder Bep Rook-Schot, vertrok iedereen naar de door hem of haar toegewezen schepen. Daar werden zij hartelijk ontvangen met een glaasje champagne. De vloot van 16 veelal historische schepen voer vervolgens door het Havenkanaal naar de Ooster-

schelde waar kreeftenvisser Gerrie van den Hoek al met zijn bootje lag te wachten. Ondertussen verstrekte Patrick Laban, eigenaar van wijnimporteur L’Exception uit Zoetermeer, informatie over de Oosterscheldekreeftenwijn, een Chileense Chardonnayvan het wijnhuis Lapostolle. De familie Marnier Lapostolle, ook bekend van de Grand Marnier, combineert haar Franse expertise met de zonuren, het koelere microklimaat van de wijngaard en de fijne Chileense grond tot excellente wijnen. ‘Je proeft de rijpheidvan de Chardonnay met een botertje, hint van karamel en de lichte houttoets van de Franse eikenhouten vaten. Dit is met recht een kreeftwijn, die met zijn fijne aroma’s, mooie zuurgraad en ronde structuur niet domineert, al blijft de ervaring ook afhankelijkvan de bereiding van de Oosterscheldekreeft.’ KREEFTENBIER Nieuw is de presentatie van het Oosterscheldekreeftenbier. De combinatie bier en spijs is al een tijdje aan een opmars bezig en Ewald Visser, medeoprichter en directeur van Utrechtse Brouwerij Maximus, werd benaderd om een biertje te ontwikkelen voor bij een kreeftmaaltijd. Na enkele proefbrouwsels kwam hij uit op een witte lager. Dit ondergistend tarwebier, Nautilus White Lager genoemd, ligt qua smaak tussen witbieren pilsener in. Het heeft frisse citrustonen en een natuurlijke zoetigheid dat gecombineerd wordt met een licht bittertje. ‘Een toegankelijk biertje dat perfect bij het

kreeftenvlees en de verschillende bereidingswijzen past.’ De mouten zijn Zeeuws en afkomstigvan mouterij De Swaen in Kloosterzande. FUIKEN Eenmaal aangekomen in de buurt van de kreeftenfuiken, stapte een klein comité aan boord van het kreeftenvissersbootje MS3. Dit comité bestond uit de Vlaamse vertegenwoordigingen Belgische ambassadeur Filip D’Havé, de ambassadeur voor Nederland in Brussel Maryem van den Heuvel, de Nederlandse consul-generaal in België Bert van der Lingen en Han Polman. Zij keken toe hoe Gerrie van den Hoek de fuiken lichtte en de grootste kreeft aan Han Polman overhandigde. Polman bood de kreeft onder zeer grote belangstelling van de fotografen vervolgens aan Kees Jansma aan. Deze kreeft werd bewaard voor de veiling, later die middag. Het tweede exemplaar kwam via Jansma in handen van chef-kok Fred Verwei van restaurant Auberge des Moules (Philippine) die de kreeft in de kombuis voor de eregast bereidde.

De vloot zette koers terug naar de haven van Zierikzee, niet zonder eerst even onder de iconische Zeelandbrug te hebben gevaren. Alle gasten konden onderweg vande Oosterscheldekreeften proeven die op elk schip weer anders bereid werden. Naar wens werd de Oosterscheldekreeftenwijn of het Oosterscheldekreeftenbier erbij geschonken.

| 19

En toen moest het belangrijkste nog komen, de veiling van die eerste Oosterscheldekreeft bij de vismijn van Colijnsplaat. Ronald Koeman arriveerde met de bootvan de KNRM in de haven van Zierikzee. Hij is ambassadeur van Support Casper. Deze campagne is onderdeel van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker. Deze zeer agressieve kanker krijgt weinig aandacht, waarschijnlijk omdat de mensen zo snel overlijdendat er geen tijd is voor acties. Casper van Eijck is een gerenommeerd chirurg en onderzoeker bij Erasmus MC met concrete onderzoeksplannen naar nieuwe behandelmethoden. De campagne Support Casper wil hem daarin ondersteunen. Zie ook www.supportcasper.nl. Kees Jansma overhandigde de eerste Oosterscheldekreeft aan Koeman met de volgende woorden: ‘We weten waar we voor staan en hoe erg kanker is. Jij hebt die ongelooflijketaak vrijwillig op je genomen. Je weet hoe pijnlijk een nederlaag is en hoe belangrijk deze taak is.’ Woorden die Koeman goed in zijn oren knoopte want enkele uren later kon

hij bekend maken dat de veiling tot een recordbedrag van 50.000 euro had geleid. Hetlaatste en winnende bod werd in gezamenlijkheid door W&A Fish en Delta Mossel, beide uit Yerseke, uitgebracht. Een overweldigend resultaat voor Casper van Eijck die bij de veiling aanwezig was. De Oosterscheldekreeften mogen van 1 april tot en met 15 juli gevangen worden. Daarna zijn ze wellicht nog in de restaurants verkrijgbaar door de aangelegde voorraden.Een telefoontje vooraf wordt wel geadviseerd. De deelnemende restaurants van de Kring van Oosterscheldekreeft serveren elk hun eigen driegangenmenu voor de vaste prijs van € 64,95. Zie ook www.oosterscheldekreeft.nl.

Als Uw Vis Echt Belangrijk Is!

www.hevel.nl

vacuumzakken.strook.vis_Opmaak 1 23-12-15 10:09 Pagina 1


20 |

FISHT R E N D

K reeftjesvisser J acob S noek

van de

SC-45:

‘Vissers zijn praktijkmensen’

Het is jammer dat er van buitenaf zo gereguleerd wordt, vindt kreeftjesvisser Jacob Snoek van de SC-45 ‘Marijtje Keuter’. ‘Vissers zijn praktijkmensen. Die houden niet van dat geleerde en alle regels. Er moet een bepaalde vrijheid blijven, dat maakt het werk juist aantrekkelijk en leuk.’ Samen met zijn jongere broer Willem staat Jacob Snoek aan het hoofd van het Duitse ‘Seefischereibetrieb Hecht GmbH’. Onder het bedrijf vallen de kotters SC-10 ‘Amrumbank’, SC-25 ‘Evert Snoek’, SC-35 ‘Jacob Senior’ en SC-45 ‘Marijtje Keuter’. De Eurokotters SC-35 en SC-45 vissen voornamelijk op langoustines. De 32-meter lange SC-25 vist op doelsoort tong en de nieuwe SC-10 vooral op doelsoort schol. Jacob is schipper op de twinrigger SC-45 en daarnaast ‘flexibel inzetbaar’. Dat vertelt hij terwijl we vanuit de kombuis van de SC-45 uitkijken op de nieuwbouwkotter SC-10. ‘Ik vaar nu drie jaar op de SC-45. De schipper die voor mij op de SC-45 zat, is destijds doorgeschoven naar onze pulskotter SC-25. Onze nieuwste aanwinst, de SC-10, is een twinrigkotter met de mogelijkheid tot flyshoot. Voor deze kotter is er een nieuwe schipper bijgekomen die veel kennis heeft van de betreffende visserij.’ TWEEDE GENERATIE Jacob en Willem zijn de tweede generatie binnen het zeevisserijbedrijf. ‘Ons bedrijf is opgericht door mijn vader en zijn broer. Mijn opa financierde hun eerste kotter, de UK-257’, zegt Jacob. Vanwege quotumproblemen werd de kotter eind jaren tachtig omgevlagd naar Duitsland en werd het de SC-25. ‘Daarna ging het snel en werden in 1992 de Eurokotters SC-10 en SC-20 nieuw gebouwd, waarna de oude SC-25 werd doorverkocht. Na enkele jaren met goede resultaten, werden in 1995 ook de Eurokotters SC-35 en SC-45 bijgebouwd.’ In 2007 sloeg het roer om binnen het visserijbedrijf van Snoek.

Na een kort ziekbed overleed de vader van Jacob en Willem. ‘Dat was toch wel een omslagpunt. Samen met mijn moeder en Willem ben ik om tafel gaan zitten om de taken te verdelen.’

NIEUWBOUWKOTTER In 2018 kwam nieuwbouwkotter SC-10 in de vaart. ‘Bepaalde vissoorten ga je steeds Noordelijker vangen. Dat vergt een ander schip dan

en kabeljauw’, vertelt Jacob. De 32-meter lange en 8,70 meter brede ‘Amrumbank’ is ontworpen door de Deen Ove Kristensen en werd in Polen in samenwerking met van

de kotters die wij al hadden varen. Daarnaast wilden we niet alleen op kreeftjes vissen, maar ook op schol

Slooten Shipbuilding gebouwd. De kotter is 339 GT en wordt momenteel ingezet als twinrigger. Dat er momenteel heel veel op de visserij afkomt is duidelijk. ‘De tweede generatie Snoek moet niet de laatste zijn. Er zijn veel uitdagingen voor de visserij’, aldus Jacob. Eerder uitte hij al zijn zorgen over het totaalverbod op pulsvisserij, nu noemt hij ook de windmolenparken die als paddenstoelen uit de grond schieten en de naderende Brexit. ‘De SC-25 vist deels in Engelse wateren. Als met een harde Brexit de (puls) kotters uit Engelse wateren worden geweerd, komen er dus meer in Europese wateren. Dat wordt vissen op een postzegel.’

ons logboek aanleveren. Als het door omstandigheden een keer wat later binnenkomt, dan hebben wij direct een mail in de mailbox: waar blijft het logboek? Verder is de inschatting van gevangen kilo’s een probleem aan het worden. Voorheen was een redelijke inschatting voldoende, maar inmiddels moeten we een hele correcte inschatting maken van wat we gaan aanlanden, anders zitten we al snel buiten de toelaatbare foutmarge van maximaal 8 procent en hebben we een fikse boete te pakken. Dit is onnodig en daarin ontbreekt de visserijmentaliteit weleens. Het is jammer dat er van buitenaf zo gereguleerd wordt. Vissers zijn praktijkmensen. Die houden niet van dat geleerde en alle regels. Er moet een bepaalde vrijheid blijven, dat maakt het werk juist aantrekkelijk en leuk.’ OVERGEBLEVEN VRIJHEID De (overgebleven) vrijheid vindt Jacob wel het leukste van het vissersvak. ‘Het blijft mooi en uitdagend om een eigen koers te bepalen. Elke trek afwachtend wat de natuur ons weer te bieden heeft. Ook als bedrijf zullen we een duidelijke ‘koers’ moeten varen. Daarom zorgen wij zoveel mogelijk voor een vaste structuur binnen het bedrijf. Regelmatig komen we als schippers en bemanning op zaterdag bij elkaar; om te bespreken hoe de week is verlopen en welke koers we de komende weken zullen gaan varen. Dat is gewoon fijn en duidelijk.’ Ondanks de vele hobbels in de visserijwereld, wil de familie Snoek positief blijven. ‘Dat hebben we ook van onze vader geleerd. Zijn motto was: als je met een-nul achterstaat,

KEUZES Daarnaast wilde de familie de vier kotters die we destijds in de vaart hadden zolang mogelijk bij elkaar houden. ‘Tot in 2011 de brandstofprijzen enorm stegen en de visprijzen laag waren. Het was hard werken, waarna er weinig overbleef. Dat kon niet de bedoeling zijn, er moesten keuzes worden gemaakt. Uiteindelijk namen we de beslissing om de SC-10 en SC-20 te verkopen. De opbrengst investeerden we direct weer in een stevige renovatie van de overgebleven Eurokotters SC-35 en SC-45.’ In de jaren erna was de vangst goed en werd het rendement weer beter. Hierdoor gingen de broers weer investeren. Ze kochten de bestaande SC-25 ‘Jelle Ras’ over. Dit schip werd uitgerust voor de pulsvisserij en daarnaast ook voorbereid als twinrigger. ‘Met het pulstuig kunnen we nu ons (beperkte) quotum voor tong optimaal benutten. Je begrijpt dat wij het liefst met deze kotter op tong blijven vissen.’

NOG MEER REGELS Ook tegen het ministerie loopt Jacob aan. ‘Het ministerie zit erg vast op de regels. We moeten bijvoorbeeld op tijd en elke dag

dan heb je nog niet verloren. We moeten blijven doorzetten’, vertelt Jacob. ‘Daarnaast ook positief blijven en er alles aan proberen te doen om niet terug te vallen in een traditioneel patroon. We moeten blijven investeren in innovatie en de visserij aantrekkelijk houden voor de jeugd.’ De Nederlandse Vissersbond is een welkome aanvulling voor het bedrijf van Snoek. ‘De Nederlandse Vissersbond heeft veel kennis in huis. Daarin zijn ze voor ons type visserijen verder dan in Duitsland. Het is fijn om altijd iemand aan de zijlijn te hebben die ondersteuning biedt. De Nederlandse Vissersbond verzorgd onze bemanningspapieren, maar hielp ons onlangs ook met wet- en regelgeving. Het is een een-tweetje en het is geregeld.’


FISHT R E N D

Elbe 33-37 2491 BT DEN HAAG T: +31 (0)70 3271061 F: +31 (0)70 3277642 E: info@smitsuien.nl W: www.smitsuien.nl

Verzekeren van uw versbedrijf is maatwerk voor ons! Als versondernemer zorgt u er iedere dag voor dat uw klanten topkwaliteit producten bij u kunnen kopen. Dat is de basis voor uw succes en een voorwaarde voor de continuïteit van uw bedrijf. Experts die weten wat er leeft Mercurius Verzekeringen is marktleider in het verzekeren van versondernemers. Bent u klant bij ons, dan heeft u direct toegang tot een van onze experts, die als geen ander weten wat er in het versbedrijf leeft.

Zij zorgen voor een heldere analyse van uw huidige verzekeringen en geven u advies op maat. U onderneemt, wij ontzorgen Maatwerk leveren voor een scherpe premie met goede voorwaarden is onze specialiteit.

| 21

Groentegroothandel in NoordScharwoude

1948

Schillen van uien

1976

Specialisatie gesneden uien

1992

Interesse in een kennismaking en een gratis analyse? Bel ons voor een vrijblijvend advies voor uw versbedrijf!

info@mercuriusnv.nl Telefoon 033 - 247 5555

WWW.MERCURIUSNV.NL

FISHT R E N D

FRESH FISH NEWS & FOOD TRENDS

2

FISHT R E N D ND S & FOO D TRE H NE WS | www.fishtrend.nl 2 FRE SH FIS | Nummer 16 | 2019 Jaargang 8

| Week

WORD IEND FISH FR EN WIN

itzichten voor AWP acht vooru ie ongunstig maakt plaats herstel vispopulat Peter van de Laar andse generatie in veel Nederl voor de volgende ‘De vispopulaties herstellen zich beken

uten in gesprek Minister Scho issers met garnalenv

Laar was lang sprengen en de extreme droogte ing Peter van de van bij de Verenig zegt Hans nauwelijks n betrokkenen en zomer.’ Dat vicevoorzitter Visspecialiste van afgelop van Nederlandse jaren was hij visbioloog en (AWP). Middendorp, chapspartij (VNV). De laatste isatie. Nu Algemene Waters tie. van de de brancheorgan voorzitter van voor de volgende genera op pagina 5 maakt hij plaats Lees verder op pagina 3 Lees verder

k met en ging in gespre van Minister Schout over de containerramp s hoe zelf te horen garnalenvisser ben hier om de schadeMSC Zoe. ‘Ik het opruimen, het staat met natuur en de vissers’, de afhandeling, ze. sprak op pagina 18 verder Lees

Be Our Fish Friend Dat kan, want nu is er FishTrend, de vakkrant voor de hele visbranche! Een unieke bladformule voor en door professionals.Vol actualiteiten, achtergrondartikelen, opinie, introducties, vraag- en aanbod en wetenswaardigheden. Kortom het blad waar de sector vanaf het schip, achter de verwerkingslijn, in de winkel, achter het bureau of thuis vanuit de luie stoel op zit te wachten.

Daarom willen we u als lezer alle ruimte geven om redactionele inhoud aan te leveren. Of het nu gaat om nieuws, een productintroductie, een nieuwe dienst, of het geven van adviezen, kritiek, commentaar, nieuwe visies of iets anders, FishTrend staat open voor meedenkende lezers.

EEN KRANT DIE GELOOFT IN VASTE RELATIES

Laagdrempelig, verrassend, uitdagend, prikkelend, actueel en handig, dat zijn onze kernwaarden. FishTrend wordt namelijk niet alleen gemaakt voor professionals in de sector, maar ook door professionals in de branche.

Dankzij onze formule houden we de kosten laag, zodat wij u deze krant kunnen blijven toesturen. Dat willen we zo lang mogelijk zo volhouden, dus, bouwen we graag een blijvende relatie met u als lezer op. We nodigen u daarom van harte uit om our Fish Friend te worden. Dat kan voor een bedrag van slechts 70 euro per jaar (excl. 6% BTW). Voor dat bedrag ontvangt u dan 8 keer per jaar FishTrend en maakt u kans op een prijs! We verloten per 100 ‘friends’ een robuuste Josto RVS afvalzakhouder.

JA, IK WORD ‘FISH FRIEND’ VAN FISHTREND.

Adres

: ...........................................................................

Ik betaal € 70,- (excl. 6% BTW) per jaar tot wederopzegging.

Postcode

: ...........................................................................

Plaats

: ...........................................................................

Telefoon

: ...........................................................................

E-mail

: ...........................................................................

Twitter

: ...........................................................................

Handtekening

: ...........................................................................

EEN OPEN KRANT MET VERSTAND VAN ZAKEN

S.V.P. INVULLEN IN BLOKLETTERS

Naam bedrijf

: ...........................................................................

Contactpersoon

: ................................................................ M /

V

MAAK KANS OP EEN JOSTO! Als u ‘Fish Friend’ wordt van FishTrend ontvangt u niet alleen 8 keer per jaar deze vakkrant, maar doet u automatisch mee aan exclusieve verlotingen onder alle ‘friends’. Per 100 ‘friends’ verloten we een Josto RVS afvalzakhouder t.w.v. ± € 540,-. Ook zullen wij u in de toekomst met voorrang betrekken bij onze nieuwe ontwikkelingen.

Stuur deze bon naar: FishTrend Schoolstraat 6 8603 XL Sneek U kunt deze ook faxen naar 0515-432153 of mailen; info@fishtrend.nl

W W W. F I S H T R E N D . N L


22 |

FISHT R E N D

Nuttige adressen Accountancy Profinis accountants & adviseurs Tel: 0527 - 681 726 www.profinis.nl Flynth Accountants en Adviseurs, Specialist visserij en visverwerking Tel. 0527 681641 www.flynth.nl Afslagen Danske Fiskeauktioner Tel: 06 - 20390107 www.danskefiskeauktioner.dk Hollandse Visveiling IJmuiden Tel: 0255 - 547000 www.zeehaven.nl Online visveiling Pefa b.v. Tel: 070 - 3588787 www.pefa.com United Fish Auctions Locatie Colijnsplaat, Tel: 0113 - 695383 Locatie Scheveningen, Tel: 070 - 3380660 Locatie Stellendam, Tel: 0187 - 491377 www.unitedfishauctions.nl Visafslag Hollands Noorden Tel: 0223 - 623534 www.visafslag-denhelder.nl Visafslag Lauwersoog BV. Tel: 0519 - 349125 www.visafslaglauwersoog.com Visafslag Urk Tel: 0527 - 689789 www.visveilingurk.nl Yerseke (mosselen) Tel: 0113 - 576066 Zeeuwse Visveilingen Locatie Breskens: Tel: 0117 - 381634 Locatie Vlissingen: Tel: 0118 - 468464 www.zeeuwsevisveilingen.nl Zoutkamp (Noordzeegarnalen) www.goldshrimp.nl Tel: 0595-447150 Apparatuur / automatisering Baaijens Industrial Equipment B.V. Tel: 0412-623056 www.baaijens.nl Colson Europe BV Tel: 0318-536611 www.colson-europe.com/nl/ Delmo Techniek b.v. Tel: 088-8543 900 www.delmo.nl Fri-Jado b.v. Tel: 076 - 5085200 www.frijado.nl GEA Food Solutions Tel. 0492 - 349349 www.gea.com / www.gea-foodsolutions.com Hakvoort Food b.v. Tel: 0527 - 635635 www.hakvoort.nl Innotec Systems B.V. 0183-661973 www.innotec-systems.net Kramer b.v., Machinefabriek Tel: 0113 - 693010 www.kramermachines.nl Van den Broek Horeca & Slagerijmachines Tel: 06-83208689 www.horeca-slagerijmachines.nl MAREL Food Systems Tel: 0412 - 669911 www.marel.com/benelux Modulo Automatisering B.V. Tel: 0187 - 491126 www.modulo.nl Multipond Benelux BV Tel: 040 - 2628090 www.multipond.nl Murre Techniek b.v. Tel: 0113 - 503080 www.murre.nl Promatec Food Ventures b.v. Tel: 0497 - 330057 www.promatecfoodventures.com Pilz Nederland Tel: 0347-320477 www.pilz.com RBK Group Tel. 0570-680100 www.rbk.nl Reflex Systems Nederland Tel: 036 - 5358070 www.reflex-systems.nl Rijn b.v., Machinefabriek van Tel: 071 - 4020700 www.vanrijn.com Schouw automatisering Tel: 076 - 5042520 www.schouw.org Sismatec Tel: 0546 - 874111 www.sismatec.nl

Spako kook en rookapparatuur Tel: 049 - 3352183 www:spako.nl STEEN F.P.M. International Tel: 0032-(0)3/665.04.00 www.steen.be Techno Service ‘s-Gravenpolder BV Tel: 0113-312020 www.tsg.nl Tegra Systems Tel. 0228-582780 www.tegrasystems.nl Tramper Technology BV Tel: 0113 - 312811 www.ttbv.nl Vekrasoft Tel: 0527 - 688 606 www.vekrasoft.nl Verbufa B.V. Tel: 033 - 4554333 www.verbufa.nl VSD Food Machinery Tel: 0546 873032 www.vsd.nl Willems Machinebouw b.v. Tel: 049 - 7387153 www.willemsmachinebouw.nl Bakmeel / coatings Koopmans Foodcoatings Tel: 058 - 2948445 www.koopmansfoodscoating.com S.B.F. Wilba B.V. Visbakmeel & Viskruiden Tel: 079 - 3625624 www.visbakmeel.nl Smedes Fine Food Tel: 033 - 2988454 www.smedesfinefood.nl Bakovens Florigo Frying Equipment Tel: 0348 - 420138 www.florigo.nl Hegro Holland Tel: 0348-413197 www.hegroholland.nl De Kuiper Horeca Bedrijfsapparatuur B.V. Tel: 0297 - 561894 www.dekuiperhoreca.nl QBTEC Tel: 0348 - 475555 www.qbtec.nl Verbufa Tel: 033 - 4554333 ww.verbufa.nl Bedrijfskleding Berendsen Tel: 0800 - 2373637 www.berendsen.nl Lavans BV Tel: 0492 - 598181 www.lavans.nl J. Zoetelief BV Tel: 020 - 6246002 www.zoetelief.nl Bedrijfs- / winkelinrichting Doorsidee Tel: 033 - 4700610 www.doorsidee.nl Emondt KMI BV Tel: 055 - 2002999 www.emondt.nl Hakvoort Professional bv 0527-635635 www.hakpro.nl HHS rvs producten Tel: 0575 - 565349 www.h-hs.nl Hoginox Tel: 0497 - 786810 www.hoginox.nl Josto Stainless Steel Engineering BV Tel: 0529-482244 www.josto.nl Koeleffekt Tel: 0345 - 532353 www.koeleffekt.nl Lixero Retail Tel: 0493 - 399279 www.lixero.eu Neodym roestvaststaal Tel. 06-22865507 www.neodym.nl Remmerswaal Retail & Design Tel: 015 - 7370205 www.remmerswaalretaildesign.nl Renselaar Horeca Apparatuur b.v. Tel: 0341 - 256474 www.renselaar.com Van Erkel Presentatie & Communicatie Tel: 0182 - 320 167 www.vanerkel.nl Vema bedrijfskoeling en winkelinterieur Tel: 0299 - 364735 www.vema-bv.nl Dienstverlening 3W Makelaars Tel: 033 - 4323552 www.3wmakelaars.nl

Bureau de Wit Tel: 036-5367420 www.bureaudewit.nl Craeghs Subsidieadvies Tel: 010 - 243 06 53 www.craeghs.nl De & D Consult Groepsmanager Tel: 06 - 21583390 www.groepsmanager.com/msc Eurofins Food Testing Netherlands Tel: 088-831 00 00 www.eurofinsfoodtesting.nl Hakvoort Quality Service Tel: 06-46142494 www.hakvoortqualityservice.nl KTBA Kwaliteitszorg Tel: 0800-5558880 www.ktba.nl IMARES Tel: 0317 - 480900 www.imares.wur.nl Industrial Auctions BV Tel. 0499-872510 www.industrial-auctions.com Junction Communication, producten promotie Tel: 06 - 53353843 www.jcom.nl MKB Nederland Tel: 015 - 2191212 www.mkb.nl N&S Quality Consultans b.v. Tel: 0418 - 575859 www.ns-quality.nl PPC BV Tel: 050 - 3687777 www.ppc.nl Précon Food Management Tel: 030 - 6566010 www.precon-food.nl Etikettering EasyEtiket Tel. 06-51692262 www.easyetiket.nl Espera-Nederland B.V. Tel: 040 – 253 06 65 www.espera.nl Garnalen Fisherman’s Choice B.V. Tel: 070- 3624780 www.fishermanschoice.nl Goldshrimp Tel: 0595 - 447150 www.goldshrimp.nl Heijer en Zn. W.G. den Tel: 070-354 75 00 www.highseas.nl Heiploeg International B.V. Tel: 0595 - 405555 www.heiploeggroup.com Kegge Garnalenhandel B.V. Tel: 0255-520396 www.keggegarnalen.nl Klaas Puul b.v. Tel: 0299 - 364247 www.klaaspuul.com Lenger Seafoodsb.v. Locatie Yerseke, Tel: 0113 - 579279 Locatie Harlingen, Tel: 0517 - 414455 www.lengerseafoods.nl Meromar Seafoods B.V. Tel: 0517 - 434067 www.meromar.nl Poisson & Cuisine B.V. Mr. Snijderweg 55, Stellendam Tel. 0187 - 491800 www.poisson-cuisine.nl Roem van Yerseke B.V. Tel: 0113 - 577714 www.zeelandsroem.nl Telson BV Tel: 0595 - 571619 www.telson.nl Verhaagen Garnalenspecialiteiten Tel: 0595 - 447140 www.goldshrimp.nl Haring Culifish BV Tel: 06-12738111 Dulk & ZN b.v. Jac den Tel: 070 - 354 90 90 www.dulk.nl Esser Haringgroothandel en Rokerij Tel: 070 - 3551132 www.esser-scheveningen.nl Haasnoot Vis Tel: 071-1 4090500 www.haasnoot-vis.nl Haring- en visgroothandel Guijt & Hansen BV Tel: 0299-367397 www.guijthansen.nl Fish Partners Tel: 033 - 2998010 www.fishpartners.nl Hoek b.v., Haringhandel A. Tel: 071 - 4023231 www.hoekharinghandel.nl Koelewijn’s Haringinleggerij Tel: 033 - 2988044 www.visgroothandel.com Ouwehand Visverwerking B.V. Tel: 071 - 4051111 www.ouwehand.com

Wilt u uw bedrijfsgegevens ook in deze lijst? Stuur dan een e-mail naar redactie@fishtrend.nl. Deze lijst is met de grootste zorg samengesteld. Heeft u toch w ­ ijzigingen of aanvullingen, laat het ons weten op redactie@fishtrend.nl.

Hygiëne / Reiniging Aclo Tel: 0168 - 326649 www.aclo.nl Aquamar Tel: 0527 - 688336 www.aquamar.nl Bioclimatic B.V. Tel: 0252-626962 www.bioclimatic.nl Berendsen Tel: 0800 - 2373637 www.berendsen.nl Brilliant Group B.V. Tel: 026-3190590 www.hygienepartner.nl Brilliant Group Select Partner van Nilfisk Tel: 026-3190590 www.hygienepartner.nl Bosgraaf Food & Hygiënetechniek B.V. Tel: 0513-417374 www.bosgraaftechniek.nl Cemex Trescon B.V. Tel: 079-346600 www.cemextrescon.nl Dibo Cleaning Systems NV Tel: 014 - 672251 www.dibo.com Eurosan Tel: 0348-420100 www.eurosan.nl Gom Tel: 010 - 2981144 www.gom.nl HHS rvs producten Tel: 0575 - 565349 www.h-hs.nl Hygiënecode Online Tel: 06-11186940 www.hygienecodeonline.nl Lavans BV Tel: 0492 - 598181 www.lavans.nl LETS bv Tel: 0321 - 386600 www.letsbv.nl Mafo Holtkamp BV Tel: 0546-575360 www.mafo.nl Nilfisk 06-28908685 www.nilfisk.com Samond Food Tel: 079-2600097 www.haccpliefhebber.nl Smedes Fine Food Tel: 033 - 2988454 www.smedesfinefood.nl The Clean Experience Tel: 085-1045164 www.tce.nl Inkooporganisaties Inbak All into Food Tel: 085-2100172 www.inbak.nl Kassa- en Cash systemen Avery Berkel Tel: 035 - 6955055 www.averyberkel.nl Bizerba Nederland Tel: 053 - 4800980 www.bizerba-openworld.com Bos Kassasysstemen Tel: 0166 - 661763 www.bossystemen.nl Cas Afstort Systeem G4S Tel: 088 4472141  www.safe-express.nl De Ridder & den Hertog Tel: 0418-591245 www.ridderenhertog.nl Digi Nederland Tel: 0299 - 40 555 0 www.digi.eu Eijsink afrekensystemen Tel: 074 - 2505500 www.eijsink.nl Evers Kassasystemen Tel: 073 - 6458110 www.evers-kassasystemen.nl Sartorius Mechatronics Netherlands B.V. Tel: 030 - 6053001 www.sartorius.com Koelen/vriezen/ isolatie Advanced Food Systems b.v. Tel: 0413 - 247960 www.advancedfreezers.nl AGRO Merchants Urk B.V. Tel: 0527 - 68 6403 www.agromerchants.com. Alaska Bedrijfskoeling Tel: 010-4600181 www.alaskacooling.com Cargo temp Tel: 0252 - 523434 www.cargotemp.nl Cofely Refrigeration BV Tel: 0527-638600 www.cofely-gdfsuez.nl Coolpack Tel: 033 - 4571982 www.coolpack.nl

Dawsonrentals b.v. Tel: 010 - 4952955 www.dawsonrentals.nl Fresko b.v. Tel: 033 - 2990502 www.fresko.nl Frigo Breda b.v. Tel: 076-5937030 www.frigobreda.com Geerlofs Koeltechniek b.v. Tel: 070 - 3192132 www.geerlofs.nl Gullimex BV Tel: 074 - 2657788 www.gullimex.com Innotec Systems B.V. 0183-661973 www.innotec-systems.net Inter Fresh Concepts Tel: 06 - 28483405 www.interfreshconcepts.com Javeko b.v. Tel: 076 - 5720586 www.javeko.nl K.I.M. Nederland b.v. Tel: 055 - 3689191 www.kim-nederland.nl Koeleffekt Tel: 0345-532353 www.koeleffekt.nl Metaflex Doors Europe B.V. Tel: 088-1414900 www.metaflex.nl Nijssen Koeling b.v. Tel: 071 - 5216214 www.nijssen.com Reftrade Tel: 010-4297155 www.reftrade.com Roma Isolatiesystemen b.v. Tel: 0162 - 512012 www.romaned.nl Testo BV Tel: 036 - 5487000 www.testo.nl Vekah Koudetechniek Tel: 0492-555222 www.vekah.nl Weber Koeltechniek b.v. Tel: 071 - 5455656 www.weberkoeltechniek.nl Willemsen Isolatiebouw BV Tel: 030-2410126 www.willemseniso.nl Kruiden / specerijen Avo-Specerijen 0180-531141 www.avo.de Ben the Spiceman Tel: 0314-376802 www.benthespiceman.nl Epos BV Tel: 033-2417190 www.epos-specerijen.nl Hela Thissen b.v. Tel: 077 - 320 42 04 www.hela.nl Intertaste / Degens BV Tel: 078 - 6762344 www.intertaste.eu Jadico Coating Systems b.v. / specerijen Tel: 010 - 4626600 www.jadico.nl Lind en Burg BV Tel: 0546-898282 www.lindenburg.org Polaris Visdelicatessen B.V. Tel: 070 - 300 00 88 www.polaris.nl Raps Benelux Tel. 0499-373525 www.raps.com S.B.F. Wilba B.V. Visbakmeel & Viskruiden Tel: 079 - 3625624 www.visbakmeel.nl Smedes Fine Food Tel: 033 - 2988454 www.smedesfinefood.nl Verstegen Spices & Sauces BV Tel: 010 - 2455100 www.verstegen.nl Kunststof Palletboxen Dolav Benelux Tel. 040-2350255 www.dolav.nl Maaltijdcomponenten Bonfait BV 0541-581700 www.bonfait.nl Peka Kroef BV 06-55793816 www.pekakroef.com   Mosselen Adri en Zoon BV Tel: 0113 - 572087 www.adrimossel.nl Aquamossel Tel: 0113 - 573330 www.deltamossel.com Delta Mossel b.v. Tel: 0113 - 573330 www.deltamossel.com Heiploeg International B.V. Tel: 0595 - 405555 www.heiploeggroup.com

Krijn Verwijs Yerseke b.v., Premier Tel: 0113 - 579010 www.krijnverwijs.com Lenger Seafoods b.v. Locatie Yerseke, Tel: 0113 - 579279 Locatie Harlingen, Tel: 0517 - 414455 www.lengerseafoods.nl Meromar Seafoods B.V. Tel: 0517 - 434067 www.meromar.nl Neeltje Jans b.v. Tel: 0111-653451 www.viskwekerijneeltjejans.nl Koninklijke Prins en Dingemanse Tel: 0113 - 572910 www.prinsendingemanse.com Roem van Yerseke B.V. Tel: 0113 - 577714 www.zeelandsroem.nl Vette en Verhaart b.v. Tel: 0113 - 571451 www.qualimer.com Onderhoudsproducten Innotec Tel: 053-4282954 info@innotec.nl Ongedierte bestrijding PCS Europe B.V. 079-3621144 www.pcs-europe.nl Organisaties Brancheorganisatie Garnalen (BOG) Tel: 079-3030310 www.garnalenbo.nl Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel Tel: 036-5409945 www.cvah.nl Combinatie van Beroepsvissers Tel: 070 - 3369613 combinatievanberoepsvissers.nl FoodResult. Marketing based Solutions Tel: 06-21458973 www.foodresult.com Kadergroep Visketen Tel: 06 - 20609831 www.kadergroepvisketen.nl Mosselkantoor Tel: 0113 - 579050 Nederlandse Vereniging van Viskwekers (NeVeVi) Tel: 06 - 10351193 Nederlandse Vissersbond Tel: 0527 - 698151 www.vissersbond.nl Nederlands Visbureau Tel: 088 - 336 96 55 www.visbureau.nl Producentenorganisatie Mosselcultuur Tel: 0113 - 576066 Schuttelaar & Partners Tel: 070-318 44 44 www.schuttelaar.nl United Fish Auctions Tel: 0187 - 491377 www.unitedfishauctions.nl Verbond van de Nederlandse Visdetailhandel (VNV) Tel: 070 - 33699671 www.visspecialisten.nl Versplatform Tel: 033 - 495 30 34 www.versplatform.com Vereniging van Importeurs van Visproducten (VIV) Tel: 070 - 3369676 www.visimporteurs.nl Vereniging van Visspeciaalzaken ‘Visgilde’ Tel: 033 494 74 27 www.visgilde.nl/formule Vis Ned Tel: 0517 - 684141 www.visserij.nl Visfederatie Tel : 079-3030310 www.visfederatie.nl Opleidingen Mulder Training en Opleiding Tel: 0527- 681664 www.muldertrainingenopleiding.nl Prosea Tel: 030 - 2300077 www.prosea.info Zilte Academie Zeeland 06-54768239 www.zilteacademiezeeland.nl Opslag Plastibac Tel: 0180-415371 www.plastibac.nl Paling Dil Import Export b.v., Gebr. Tel: 0251-312306 www.dilvis.com www.palingshop.nl Fuikie Seafood Tel: 0299 - 321375 www.fuikie.nl


FISHT R E N D Foppen paling en zalm Tel: 0341 - 412696 www.foppenpalingenzalm.nl Holland Paling Tel: 023 - 5384393 Polaris Visdelicatessen B.V. Tel: 070 - 300 00 88 www.polaris.nl Vishandel Klooster b.v. Tel: 0228 - 312769 www.kloosterpaling.nl Koelewijn, Jacob van Jan b.v. Tel: 033 - 2985422 www.jacobvanjan.nl Kraam Palingrokerij b.v., Gebr Kraan Tel: 0527 - 242430 www.gebrkraan.nl Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren NeVePaling Tel: 06 - 20035914 www.nevepaling.org Lou Snoek Volendam B.V. Tel: 0299 - 363599 www.mooijer.nl Spakenburg Paling B.V. Tel: 033 - 2988746 www.paling.nl Palingrokerij Vlug BV Tel: 0226 - 316017 www.palingrokerijvlug.nl Fa. W. van Wijk B.V. Tel: 0184661294 www.vanwijkvishandel.nl www.palingpost.nl Pinnen CCV Nederland 088-2289911 www.ccv.nl Worldline 0180-442442 www.pinnen.nl Prijskaartjes Toba Card Nederland Tel: 0299-657676 info@tobacard.nl Scherfijsmachines: Vekah Koudetechniek Tel: 0492555222 www.vekah.nl Software Quality Retail Solutions 0299-780885 www.qualityretailsolutions.nl (koel) Transport Daalimpex b.v. Tel: 0251 - 261111 www.daalimpex.com Hoek-Trans b.v. Tel: 071 - 4023231 www.hoek-trans.nl Koeijer Transport b.v., Tel: 0113 - 571377 www.koeijer.com Mulder Transport B.V. Urk Tel: 0527- 681664 www.muldertransport.nl Oldenburger Transport b.v. Tel: 050 - 5028570 www.oldenburgertransport.nl Thermo King Transportkoeling b.v. Tel: 010 - 2100666 www.thermoking.nl Veba Meditemp Tel: 0413 - 269300 www.meditemp.com Vebatrans Tel: 0527 - 690943 www.vebatrans.nl Transport- en procesbanden Habasit Netherlands B.V. Tel. 033-247 20 30 www.habasit.nl Uien Smit’s Uien Tel: 070 - 3271061 www.smitsuien.nl Vastgoed Makelaar Timmer Makelaar Tel: 0342-462739 www.timmer-makelaar.nl Verkoopwagens: BK Markttrailers BV Tel: 0342 - 417559 www.bkmt.nl Carrosseriefabriek Harderwijk Tel: 0341 - 417914 www.carhar.nl Campa Carrosseriebedrijf Tel: 0343 - 451327 www.campa.nl Carwing BV Tel: 0348 - 402442 www.carwing.nl Evers Wagenbouw Tel: 033 - 2982786 / 06 - 51408972 www.everswagenbouw.nl InnovaN Trailers BV Tel: 0318-500615 www.innovantrailers.nl Peters Koelwagens b.v. Tel: 0412 - 646960 www.peterskoelwagens.nl

Verpakkingen/ verpakkingsmachines

A1-Pack International B.V. Tel: 010 - 4150506 www.a1pack.com Bandall Benelux BV Tel: 0348-431520 www.bandall.com Brabo-Pack Fresh Food Packaging Tel: 0416 - 333744 www.brabo-pack.nl Conpax verpakkingstechniek Tel: 0487 - 588111 www.conpax.com Delmo Groothandel b.v. Tel: 088-8543 800 www.delmo.nl F&F Verpakkingen Draagtassen en verpakkingen Tel: 0341-430413 www.fenfverpakkingen.nl Gullimex BV Tel: 074 - 2657788 www.gullimex.com Hevel Vacuum BV Tel: 075-6177637 www.hevel.nl Hordijk EPS-verpakkingen en isolatieproducten b.v. Tel: 075 - 6126800 www.hordijk.nl Multivac BV Tel: 0348 - 436570 www.multivac.nl Niverplast Tel: 0548 - 538380 www.niverplast.com Paardekooper Tel: 0186 - 648222 www.paardekooper.nl Paccor Netherlands B.V. Tel: 088 - 5790900 www.paccor.com Robertpack Industrail & Packaging Equipment BV Tel: 038 - 4652089 www.robertpack.nl Selo B.V. Tel: 0541 - 582000 www.selo.com Sismatec Tel: 0546 - 874111 www.sismatec.nl Skillpack b.v. Tel: 078 - 6933900 www.skillpack.nl Smedes Fine Food Tel: 033 - 2988454 www.smedesfinefood.nl Smurfit Kappa Specialties Division b.v. Tel: 0475 - 474131 www.smurfitkappa.com Tramper Technology BV Tel: 0113 - 312811 www.ttbv.nl Twinpack Special Products B.V. Tel: 088-0308900 www.twinpacksp.com Ulma Packaging Tel: 0345 - 623800 www.ulmapackaging.nl Ultrapak Tel: 088 331 0 331 www.ultrapak.nl Veer Karton Tel: 075-6284659 www.veerkarton.nl Veriplast Holland Tel: 055 - 5777960 www.veriplast.com Wolters Kunststoffen b.v. Tel: 0547 -386000 www.wolterseurope.com Zwager Techniek BV verpakkingsmachines Tel: 0251-272088 www.zwagertechniek.nl Verlichting Lixero Tel: 0493-311314 www.lixero.eu Verzekeringen Kuindersma Verzekeringen en Hypotheken Tel: 0513-417755 www.kuindersma.nl Mercurius NV Tel : 033-2475555 www.mercuriusnv.nl Visbakolie Haasnoot Vis BV Tel: 070-4090500 www.haasnoot-vis.nl Levo Tel: 0517 - 394141 www.levo.nl 0Oliehoorn Tel. 0229-244660 www.oliehoorn.nl Polaris Visdelicatessen B.V. Tel: 070 - 300 00 88 www.polaris.nl Vandemoortele Nederland BV Tel: 036-5229757 www.vandemoortele.com Smedes Fine Food Tel: 033 - 2988454 www.smedesfinefood.nl

Smilde Foods Tel: 0513 - 639 639 www.smildefoods.nl Visverwerking / groothandel (algemeen) AB Seafood ltd. Tel: 0527-687075 www.abseafood.eu Affish b.v. Tel: 0183 - 303484 www.affish.nl Ant Seafood Tel: 0527 - 687328 www.antseafood.nl As, Versvishandel Jan van Tel: 020 - 5829990 www.janvanas.nl Bakker, b.v., Zeevisgroothandel Tel: 0255 - 514003 www.bakker-vis.nl Bond Seafood Tel: 076 - 5711666 www.bondseafood.com Bos Seafood, visgroothandel Tel: 0527 - 291687 www.bosseafood.nl Brand Seafood BV Tel: 040 - 2811487 www.brand-seafood.nl Crusta B.V. 0527-688758 www.crusta.nl Culimer B.V. Tel: 010 - 4532050 www.culimer.com Dayseaday Fresh & Frozen B.V. Tel: 0527 - 684684 www.dayseaday.com Delgado Import-Export 06-15084880 Dutch Seafoods Tel: 0255 - 519546 www.dutchseafoods.nl Egro Worldwide BV Tel: 030 - 2650000 www.egro.nl Fish Partners Tel: 033 - 2998010 www.fishpartners.nl Fisherman’s Choice B.V. Tel: 070- 3624780 www.fishermanschoice.nl Fisk Annema Tel: 0511 - 472506 www.annemavis.nl FIX FISCH BV tel: 071 - 4035199 www.fixfisch.nl Frozen Seafood BV Tel: 06-25038024 www.frozenseafood.nl Fuikie Seafood Tel: 0299 - 321375 www.fuikie.nl Haasnoot Vis BV Tel: 071 - 4090500 www.haasnoot-vis.nl Heijer en Zn. W.G. den Tel: 070 - 3547500 www.highseas.nl Interseafish B.V. Tel: 0166 - 604040 www.interseafish.com Isola Fish b.v. Tel: 0527 - 685 043 www.isolafish.nl Karel Hoeve IJmuiden B.V. Tel: 0255-546060 www.karelhoeve.nl Kennemer Visgroep Tel: 033 - 2997900 www.kennemervis.nl Klaas Puul b.v Tel: 0299 - 364247 www.klaaspuul.com Koelewijn Seafoods b.v. Tel: 033 - 299 9494 www.koelewijn-seafood.nl Koelewijn’s Haringinleggerij Tel: 033 - 2988044 www.visgroothandel.com Koman’s Vishandel B.V. Tel: 0168 - 412422 www.komanvis.nl Konter, Vishandel en palingrokerij Tel: 0527 - 241377 www.konterpaling.nl Koffeman Urker Vishandel b.v. Tel: 0527 - 686039 www.koffeman.nl Landa Conserven/ Landa Seafood Tel: 0164 - 612699 www.landaconserven.nl Langbroek b.v., Zeevisgroothandel C.J. Tel: 0255 - 516 357 www.vistransport.nl Lijster Haring-en Visgroothandel Tel: 0528-266876 Louw Spijkerman Zeevis Tel: 05193 - 49080 www.louwspijkerman.nl Zeevishandel Mercuur Tel: 0255 - 535174 www.mrvis.nl Meij Visgroothandel b.v. Tel: 0299 - 651561 www.meij.nl

Mooijer Volendam b.v. Tel: 0299 - 369037 www.mooijer.nl Mulder Transport Tel: 0527-681664 www.muldertransport.nl Neerlandia Urk b.v. Tel: 0527 - 206530 www.neerlandia.com Neptunus b.v. Tel: 053 - 4614055 www.neptunus.nl NorthSeaFood Holland b.v. Tel: 0527 - 689251 www.northseafood.com Ocean Fish B.V. Tel: 0317-428539 www.oceanfish.nl Open Seas B.V. Tel: 013-5053060 www.openseas.nl Ouwehand Visverwerking b.v. Tel: 071-4051111 www.ouwehand.com Palingrokerij Vlug BV Tel: 0226-316017 www.palingrokerijvlug.nl Parlevliet & Van der Plas b.v. Tel: 071-7890000 www.parlevliet-vanderplas.nl Platvis Holland b.v. Tel: 0299-374375 www.platvis.nl Polaris Visdelicatessen BV Tel: 070-3000088 www.polaris.nl Poisson & Cuisine B.V. Mr. Snijderweg 55, Stellendam Tel. 0187 - 491800 www.poisson-cuisine.nl Poseidon Food BV Tel: 030 - 8000620 www.poseidon-food.com Rijperaal Palingkwekerij / Rokerij Tel: 0492 - 574444 www.rijperaal.nl Rodi Zeevishandel Tel: 0527 - 685561 www.rodivis.nl

Scanimex Seafood Tel: 076 - 5969330 www.scanimex.nl Schmidt Zeevis Rotterdam b.v. Tel: 010 - 2140673 www.schmidtzeevis.nl Schuitemaker Horeca / Viswinkel b.v. Tel: 071 - 4029798 www.schuitemaker-vis.nl Seafood Connection Tel: 0527 - 687066 www.seafoodconnection.nl Sea Fresh B.V. Tel: 0527 687239 www.seafresh.nl Seafood Parlevliet b.v. Tel: 0255 - 535111 www.seafoodparlevliet.nl Herman Smit & Zoon BV Tel: 010 - 4295339 www.smitstokvis.nl Stoelwinder Vis BV Tel: 058 - 2885656 www.stoelwindervis.nl Sumare Fish b.v. Tel: 071 - 4088888 www.sumarefish.nl Queens Products b.v. Tel: 0315 - 270115 www.vriesversevis.nl Quick Frozen Tel: 0527 - 680000 www.quickfrozen.nl Urk Export B.V. Tel: 0527 - 689689 www.urk-export.nl Van der Lee Seafish BV Tel: 0527-689022 www.vanderleeseafish.com Vishandel Tel Tel: 0255 - 537831 www.vishandeltel.nl Varia Vis Tel: 0527 - 260030 www.variavis.nl Vishandel VD 119 Tel: 0299 - 321118 www.vd119.nl

| 23

W&A Fish BV Tel: 0113-572045 www.wafish.nl Waasdorp, Zeevishandel N. Tel: 0255 - 512796 www.waasdorp.nl H. van Wijnen Tel: 0180 - 512655 www.hvanwijnen.nl Wylax International B.V. Tel: 0183 - 301333 www.wylax.nl Zalmhuis Steur BV Tel: 0299 - 651491 www.zalmhuissteur.nl Zwan en Zoon B.V., W. van der Tel: 070 - 3545466 www.vanderzwan.nl Vloeren en wanden AVG vloeren en wanden Tel: 0344-645196 www.avgvloeren.nl Javeko BV Tel: 076-5720586 www.javeko.nl Rvs Afvoergoten BV Tel: 0299-671237 www.rvs-afvoergoten.nl Firma Roth Tel: 045-5417571 www.firmaroth.nl Smit Vloersystemen Tel: 0314-345627 www.smitvloeren.nl Willemsen Isolatiebouw Tel: 030-2410126 www.willemseniso.com Webshops Graaggedaan.nl B.V. Tel: 085-7604360 www.graaggedaan.nl Shopforce Tel: 085-8883395 www.shopforce.nl Wegen en Meten Gullimex BV Tel: 074 - 2657788 www.gullimex.com T Service Tel: 0485-542626 www.tservice.nl

De Vismarkt AANGEBODEN: Ruimte voor viswinkel of horecazaak, z.g.a.n. Lage huur en overnameprijs. W.C. Schalkwijk, Haarlem, 100.000 inwoners, geen viswinkel in de buurt. Bel voor meer informatie: 06 2601 8050. Vishandel Kes VOF, Contactpersoon: C.J. Kes.

AANGEBODEN: Viswinkel/ horecazaak Overname – inventaris compleet In centrum enkhuizen Vraagprijs: 120.000, huurprijs: 1545 p.m vast Info: 06 24377603

AANGEBODEN: Viswinkel / horecazaak Overname-inventaris In centrum Enkhuizen Prijs: n.o.t 1545 p.m. vast Info: tel: 06 24377603

AANGEBODEN AVG Vloer en Wandtechnieken uit Ochten heeft werk voor u. Door onze sterke groei zijn we op zoek naar enthousiaste nieuwe medewerkers. Wij maken kunststofvloeren door geheel Nederland. Bel ons op tel: 0344 - 645196

De Vismarkt

Geef hier uw gratis korte advertentie op voor

FISHT R E N D

uitgave 3 - 2019

Rubriek(en) (a.u.b. aankruisen) n Aangeboden n Gezocht

nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn Bedrijfsnaam : ........................................................................................................................................ Contactpersoon : ........................................................................................................................................ Adres : ........................................................................................................................................ Postcode : ........................................................................................................................................ Plaats : ........................................................................................................................................ Telefoon : ........................................................................................................................................ E-mail : ........................................................................................................................................ Fax of stuur dit formulier naar Fishtrend t.a.v. de redactie: Faxnummer: 0515 - 43 21 53, Schoolstraat 6, 8603 XL Sneek Of mail uw tekst naar redactie@fishtrend.nl


Het hele jaar door zijn wij uw FishPartner

Dagvers Geleverd

UW TOTAALLEVERANCIER VOOR DE VISHANDEL

Telefoon 033 - 299 80 10 | www.fishpartners.nl

Profile for Fish Trend

Fish Trend nr 2 2019  

De vakkrant voor de hele visbranche! Een unieke bladformule voor en door professionals. Vol actualiteiten, achtergrondartikelen, opinie, int...

Fish Trend nr 2 2019  

De vakkrant voor de hele visbranche! Een unieke bladformule voor en door professionals. Vol actualiteiten, achtergrondartikelen, opinie, int...

Profile for fishtrend
Advertisement