Kirkenesdagan 2022

Page 1

m Velkom

e

fest e k l o f l i nt

en!

3.-7. AUGUST

Kirkenesdagene ÅPNINGSKONSERT Det blir et lokalt band som åpner folkefesten på onsdag på Ofelas Arena: «Alt du vil ha», en hyllest til Bjørn Eidsvåg på nordnorsk. Les mer på side 4

RITZ TELTET ER TILBAKE Det blir masse god stemning med topp live-musikk fra torsdag til lørdag.

PRISUTDELINGER Hvem blir årets rallar, hvem vinner Ungdomsprisen og hvilken bedrift får Nyetablerer prisen? Les mer på side 22

Les mer på side 8

BARNEKINO | FUGLEVERKSTED FOR BARN | PÅL RIISE MED NYTT SHOW | UTSTILLINGER | SALGSBODER | 80/90 TALLSPARTY | PARTYNIGHT | DISKOTEK | TOPPTUR MED UTSIKT OG FORTELLING | FOREDRAG | FEMALE ENTREPRENEURS FRA INARI | KORPSMUSIKK | LINEDANS | ÅPEN DEBATT – ER VI SÅ GJESTFRIE HER NORD?

Bilaget er produsert av markedsavdelingene på Finnmarken og Sør-Varanger Avis


Velkommen til Sør-Varanger Endelig! I år kan vi igjen feire Kirkenesdagene slik vi kjenner dem fra tidligere år. Med masse gode tilbud fra diverse salgsboder og våre lokale butikker og spisesteder. Det blir igjen både åpningskonsert og Ritz-telt, samt mange andre fine arrangementer. Etter to år med koronapandemi og restriksjoner, kan vi igjen treffes til hyggelige sammenkomster og masse liv i Kirkenes. Men Sør-Varanger er så mye mer enn bare Kirkenes, så bruk gjene også noen dager på å utforske kommunen vår fra Treriksrøysa i Pasvik, til de fine strendene og svabergene i Grense Jakobselv og ut til fiskeværet Bugøynes. Livet går litt saktere nå på sommeren, så ta deg tid til å slå av en prat når du treffer på noen du ikke har sett på lenge, nyt været og benytt deg av alle mulighetene Sør-Varanger har å by på. Med hilsen Lena N. Bergeng Ordfører Sør-Varanger kommune

En riktig god sommer ønskes alle!

SALGET

er i full gang i alle Zero-avdelinger

KORTREISTE & LOKALE MATVARER Tørket reinkjøtt • Tørket reinhjerte • Tørket reintunge Ost fra Ostemaker Øverli i Pasvik Salte kjeks fra Saga steinovnsbakeri på Holmfoss

Finn oss på Husk tlf. 993 27 441 når du har lyst på noe godt - eller vil gi en smakfull gave

Nå strømmer også høstnyhetene på

PS! Vi har masse fint du kan pynte deg med til årets Kirkenesdager. Kom gjerne innom våre butikker på Amfi og Handelsparken i Kirkenes!

VADSØ  KIRKENES  VARDØ  TANA  ALTA  HAMMERFEST Åpningstider se FB Zero AS – Følg oss på:

Zero AS

zerostores.no


Grenselandmuseet har ­følgende ­arrangementer ­under ­Kirkenesdagene 4. OG 6. AUGUST KL. 15.00–16.30 Filmvisning «The Teachers’ Protest – How

­ orwegian Teachers Defeated Nazi Education». 78min. N ­Engelsk tale/norsk tekst. G ­ ratis. ­Begrenset antall ­sitteplasser. Ingen reservasjon.

5. AUGUST KL. 11.00 TIL CA. 12.00 Topptur med utsikt og fortelling om Sør-Varangers ­historie.

e g i l r e h k ø s e B

T E D A B S BARENT R E M M O IS

Få en fantastisk utsikt over den vakre Bøkfjorden og lær om historien i området sammen med k­ onservator ­Camilla Carlsen. (100kr/80kr. Barn under 16 år kan være med gratis i følge med voksen). Turen starter fra ­Grenselandmuseet. Grenselandmuseet med utstillinger og kafe er åpent kl. 9-17 (frem til 20. august); Strand skoleinternat i Pasvik med utstillinger og kafe er åpent 11-17 (frem til 7. august).

Avdeling Sør-Varanger

Åpningstider t.o.m. 21. august Mandag-fredag 14.00-20.00 Lørdag 12.00-18.00 Søndag Stengt Vi holder stengt i perioden 25. - 30. juli pga. vedlikehold.

Barentsbadet, Presteveien 30, Kirkenes, Tlf. 404 55 769

FJELLHALLEN KIRKENES KIRKENES STADION BARENTSHALLEN HESSENG BARENTSBADET KIRKENES SKILØYPER SCOOTERLØYPER PARKANLEGG/FRILUFTSOMRÅDER

til n e ne m e om sdag l B! k l Ve ene ina m rk Ki Ter på

Fugleverksted: Kom og bli kjent med de sjeldene fuglene i Sør-Varanger!

Omvisning i utstillingen KOR vi bor med Susanne Hætta

Terminal B har besøk av to kunstnere som fordyper seg i fuglelivet her i Sør-Varanger. Spesielt er de interessert i de fuglene som bor i Sør-Varanger om sommeren, og som flyr helt til Hellas om vinteren. Noen av disse fuglene er kjempesjelden! Kom og lær mer om hva slags fugler som bor i Sør-Varanger og lag din egen fugl sammen med kunstnerne.

I utstillingen utforsker Susanne Hætta og Johan Sara jr. Finnmark og finnmarkingens sterke identitet gjennom lyd og billedkunst.

Drop in-verksted torsdag, fredag og lørdag (4.,5 og 6. august)

lørdag 5. august

11:00-14:00 // Passer for alderen 8-12 år // Gratis

13.00 // Drop-in // Gratis


4

kirkenesdagene

Fredag 29. juli 2022

Finnmarken

Åpningskonsert med Eidsvåg på nordnorsk HYLLES: Åpningskonserten på Ofelas Arena er også en hylles til Bjørn Eidsvåg, sier Jack E. Johnsen.

Åpningskonserten under årets Kirkenesdager blir på Ofelas Arena, og på scenen står det nye lokale bandet «Alt du vil ha», med Ulf Dæhlin som vokalist. Normalt er det «store» artistnavn som har åpningskonserten, men i år skal et lokalt og nystiftet band få gleden av å ha konserten.

Thorbjørns idé - Det var i 2018 at bassist Thorbjørn Svendsen fikk ideen om å omskrive en del Eidsvågs tekster til nordnorsk. Da Svendsen samme år kontaktet Bjørn Eidsvåg, med spørsmålet om tillatelse til omskrivingen, fikk han ja, og arbeidet med omskrivingen startet umiddelbart. Det neste var det å finne musikere som kunne være med på prosjektet. I løpet av et års tid hadde vi dannet en kvintett. Så fikk vi covid-19. Dermed ble prosjektet stoppet opp i lang tid. Nå er gruppa «Alt du vil ha» klar for en hyllest til Bjørn Eidsvåg på nordnorsk, sier Jack E. Johnsen som selv trakterer tangenter. Gruppa på fem består av, foruten Ulf,

Foto: Bjørn Hildonen

Jack og Thorbjørn, Gunnar Olufsen på gitar og Arnfinn Moen på trommer. Arnfinn er eneste medlem utenom Sør-Varanger, han har bosted i Kiby øst for Vadsø.

Har fulgt Eidsvåg Thorbjørn Svendsen sier at han i mange år har fulgt Bjørn Eidsvåg og lyttet til hans musikk, som har vært framført i samarbeid med toppskiktet av norske musikere. - I 2018 kontaktet jeg Bjørn og spurte hvordan han stilte seg til at jeg fikk skrevet om tekstene. Svar var kontant; Kjør på. Deretter kontaktet jeg Ulf Dæhlin som jeg anså som en riktig vokalist. Også han tente på ideen, og sa ja. Nå var utfordring å få på plass den øvrig besetning.

ÅPNING: Det er den lokale gruppa «Alt du vil ha» som har fått æren av å ha åpningskonserten under Kirkenesdagene som starter 3. august.

Foto: Bernt Nilsen

De fleste aktive musikerne her i regionen er med i flere band og prosjekter. Jeg kontaktet Gunnar Olufsen som også takket ja. Han igjen tok kontakt med Arnfinn Moe. Jack hadde jeg i lang tid vært i dialog med og når det klargjorte produktet forelå, ble han invitert til en tirsdagsøving. Full tenning og besetning ble satt der og da. Gunnar er for øvrig den musikteoretiske bærebjelken som skal ha æren for å holde oss musikteknologisk i ørene, sier Thorbjørn Svendsen.

Brukte prosjektnavnet Det tok nærmere to år før gruppa var fulltallig, og i starten har det vært problematisk med hensyn til øvingslokale. Nå har Thorbjørn Svendsen under bygging et lokale i tilknytning til hans bolig i Bjørnevatn. - Siden det i starten var såpass vanskelig å samle planlagt besetning, valgte vi å jobbe frem et repertoar som til nød kunne brukes «unplugged». Vi kunne da hente inn øvrig besetning etter hvert. Vi har for øvrig vekslet på samlings- og øvingssteder. Har blant annet vært i Kiby hos Arnfinn. Så var det å finne et navn på gruppa. «Trang fødsel» hadde vært passende, men det navnet er opptatt. Dermed valgte vi vårt prosjektnavn «Alt du vil ha». La meg til slutt få nevne at Kjetil Nicolaisen er vår utmerkede lydtekniker og at Jack etter hvert er blitt vår mediemann som sørger for at det informeres om at vi eksisterer, sier Thorbjørn Svendsen.


Finnmarken

kirkenesdagene

Fredag 29. juli 2022

RAV4 PLUG-IN HYBRID DEN ULTIMATE SUV En allsidig og komfortabel SUV Plug-in Hybriden Brødtekst her “Lorem har en ipsum klasseledende dolor sit amet, elektrisk consectetur rekkevidde adipiscing på heleelit, 75 km sedog doen eiusmod kraftig motor temporpå incididunt 306 hestekrefter ut labore somettar dolore deg fra magna null til aliqua. hundre Utpå enim 6 sekunder. ad minimEnten veniam, du quis velger nostrud Plug-in exercitation eller vanlig r du en nisi kraftig SUV, som skapt for norske forhold. Duis aute irure dolor in reprehenderit in ullamco hybrid fålaboris ut aliquip ex ea commodo consequat. voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa, Denne teksten er redigerbar!

TOYOTA RAV4 PLUG-IN HYBRID Pris fra Kr. 582 200,YARIS CROSS Pris fra 319 900

CAROLLA TS HYBRID Pris fra 342 500

RAV4 PLUG-IN HYBRID Pris fra 520 000

C-HR HYBRID Pris fra 360 700

COROLLA TS HYBRID Pris fra 352 500,PROACE Pris fra 386 400

YARIS CROSS HYBRID Pris CITY fra 340 100,PROACE Pris fra 291 000

Avbildet modell kan ha ekstrautstyr. Vi tar forbehold om trykkfeil.

Sandnes Auto AS kirkenes.toyota.no

AYGO X Pris fraHILUX 220 000,Pris fra 477 100

Kirkenes

Åpningstider

Hesseng Tlf.: 78 97 37 00

Mandag-fredag 07:00-16:00

5


6 kirkenesdagene

Fredag 29. juli 2022

SKAL BLI BEST: Bernt Nilsen har ambisjoner om at Sør-Varanger kommune skal bli landets beste på inkludering. Foto: Bjørn Hildonen

Finnmarken

RITZ: Tar du med en innflytter på kafé Ritz blir det en gratis kopp kaffe.

Bernt Nilsen med klar ambisjon: Sør-Varanger skal bli best på inkludering I mange år har Bernt Nilsen fra Kirkenes hatt ambisjonen som å gjøre sin hjemkommune, Sør-Varanger til landets beste på inkludering og mest innflyttingsvennlige kommune. Og han har også gjort seg opp noen tanker om hvordan man kan unngå at mange av de årlige om lag 500 innflytterne drar etter kort tid. Bjørn Hildonen Blant hans forslag er noe så enkelt som å be innflyttere på en kopp kaffe, eller ta de med på en helgeutflukt. Og under årets Kirkenesdager har han tatt initiativet til et åpent debattmøte lørdag 6. august med tittelen «Be en søring på kaffe», og der nettopp fraflytting, bolyst og gjestfrihet vil være temaet.

Skal bli bedre på inkludering Selv har han bodd på flere steder, og opplevd hvor vanskelig det kan være å bli inkludert i lokalsamfunn som nyinnflytter. - Lokalbefolkningen i Sør-Varanger er ikke gode nok til å inkludere folk som er nyankommet og derfor også ukjent i sitt nye miljø. Nylig svarte ca. 400 lokale og innflyttere på en spørreundersøkelse. Spørsmålet var hva må gjøres for å nå målsettingen om at nyinnflyttere skal trives og bli her i Sør-Varanger? De fleste var enig om at vi i dag er for dårlig på inkludering, og alle er opptatt at vi skal bli bedre,

mye bedre. Fem av kommunens største arbeidsgivere ble også kontaktet med spørsmål om hva de gjør for å holde på nytilsatte som kommer utenfra. Tilbakemeldingene var nedslående. Ingen hadde inkluderingsprogrammer. Noen arbeidsgivere mente at det ikke er et arbeidsgiveransvar, sier Bernt som ikke var overrasket over svarene. Hans klare målsetting er å få innflytterne til å trives så godt at dem velger å bli i Sør-Varanger, i alle fall lengere enn det dem hadde tenkt seg i utgangspunktet. - Vi ønsker også at innflytterne skal trives så godt, at selv om dem reiser av eksempelvis familiære grunner, skal de sitte igjen med et bedre inntrykk av kommunen.

Rød innflytterkopp Ett av de enkleste tiltakene som nå blir iverksatt er så banalt som å invitere en innflytter på en kopp kaffe eller ta dem gjerne med på ett av kommunens nærme-

RØD: Lisa Dørmænen serverer gjerne en invitert innflyttet en gratis kopp kaffe i den røde koppen. Foto: Bjørn Hildonen re 20 ulike spisesteder. Han mener det er enkle ting som kan gjøres for nyinnflyttere - Utestedet Ritz går foran og starter to-foren kaffe om man tar med en innflytter på kaffe. Nå har utestedet også bestilt spesielle røde kopper som skal brukes når en lokal innbygger har med seg en gjest, om det så er en fra nabokommunen. «Ta en søring på konsert» er et tiltak som iverksettes under Kirkenesdagene. Det er nemlig gjort avtale med Ofelas Arena om at det vil være gratis adgang for gjesten som er tatt med

til Kirkenesdagenes åpningskonsert, sier Bernt som sier at det er viktig at alle føler seg virkelig velkommen til kommunen. - Det hele handler egentlig om noe så enkelt som å bli integrert og bli sett. Eksempelvis har vi her i fylket en hyttekultur, så hvorfor ikke invitere en kollega fra jobben på hyttetur. Det kan føre til at de nyankomne selv ønsker å investere i sin egen hytte, sier Bernt Nilsen som også viser til en undersøkelser som slår fast at hvis du integreres får du også et bedre liv.


Alle innfatninger

-30%

Våres motto er:

fornøyde kunder Kontakt oss gjerne for en time

Gjelder hele uka under Kirkenesdagene

Åpent: Mandag-fredag 09.00-17.00 • Lørdag 10.00-15.00 Du finner oss på Kirkenes Handelspark Tlf. 78 99 32 55 • Verksveien 1, Kirkenes

Dr. Wesselsgate 7, Kirkenes. Tlf 78 97 02 08

Kirkenesdagene 4.- 6. august

Ala carte Pizza – Bar Nattklubb

Program i Ritz teltet: Torsdag 4.8 fra kl. 19 DJ Eirik Kevin Lauren Ballinciaga

Fredag 5.8. kl. 15-19 Gratis inngang kl 15-19 Fem fulle menn Nikelbekk Downbeat

Fredag 5.8. kl. 19-24 TITs Showbiz Kirkenes Drop dead legs Øyvind Øks & Furulæggan Fullsjuk, fin & fæl

Fem fulle menn

Lørdag 6.8. kl. 15-19 Gratis inngang kl. 15-19 Rektorbandet Kenneth Hammer m/venner: Erlend Gimse og Kjetil Nicolaisen Høy allsangfaktor

FREDAG OG LØRDAG 5. OG 6. AUGUST

Rektorbandet TITs Showbiz Kirkenes

Nikkelbekk

Downbeat

Drop dead legs

Kenneth Hammer m/venner

Lørdag 6.8. kl. 19-24 Downbeat Nikelbekk Temple of Miscreants Fem fulle menn

Billetter på: ebillett.no/ritz Øyvind Øks & Furulæggan Temple of Miscreants

Fullsjuk, fin & fæl

KIRKENES

Fem fulle menn

#ritzkirkenes – Tlf. 78 99 34 81 – e-post: ribago@online.no

#amundsenbakeri Tlf: 78 99 34 80 E-post: ribago@online.no


8

kirkenesdagene

Fredag 29. juli 2022

Finnmarken

Daglig leder Katrine Amundsen viser frem programmet for årets Ritz telt. Foto: Susanne Olsen

Etter to år med pandemi og Kirkenesdagene uten Ritz telt, kan endelig Kirkenesværingene og tilreisende turister glede seg over et Ritz telt fullspekket med god underholdning.

Ritz-teltet er tilbake under Kirkenesdagene Programmet for teltet ligger allerede ute på nettsiden og Facebook-siden til Kirkenesdagene. Som tidligere år vil det være liv i teltet fra torsdag ettermiddag til natt til søndag. Nytt i år er at vi ønsker å tilby noe ekstra til vårt unge publikum på åpningsdagen. Selveste Ballinciaga kommer! I tillegg vil publikum få høre DJ Eirik og Kevin Lauren på torsdagen, forteller Katrine Amundsen som sammen med sin søster Heidi driver Ritz og Amundsen Bakeri & Konditori.

Lokale band Som tidligere år vil det bli mye lokal musikk; TITs, Temple of Miscreants, Fullsjuk, Fin & Fæl, Showbiz Kirkenes, Drop Dead Legs, Øyvind Øks og Furulæggan, Rektorbandet, Nikelbekk, Fem Fulle Menn og Downbeat.

Bemanningsutfordringer Katrine forteller at det jobbes på spreng for å få alt klart til Kirkenesdagene. – Vi gleder oss veldig, samtidig som vi strever med å få tak i nok bemanning. Vi er i kontakt med flere lag og foreninger og håper vårt publikum viser forståelse om det skulle bli litt venting og kø. Anbefaler at folk er tidlig ute og kjøper billetter på forhånd.

Hvor får man kjøpt billetter til Ritz teltet? Billetter kan kjøpes på nett: ebillett.no/ritz Hvis det ikke er utsolgt, selges det også billetter i døra, avslutter Katrine.

Tekst: Susanne Olsen

Den populære popmusikkgruppen Ballinciaga spiller på torsdagen i Ritz teltet.


Under Kirkenesdagene har vi åpent kl 09-16 torsdag til lørdag Bordvifte Canvac CBF1303V

Terrassevarmer Provida HA55

Elektrisk tannbørste Jordan TBT-200GY

290,- 1290,- 290,Ekstra tilbud under Kirkenesdagene All belysning/ lyskilder

-20%

Alle Elvita produkter

-25% -20%

Vi kan friste med kanelsnurrer og påsmurt focaccia, samt godt utvalg i middelhavsprodukter; pasta, oster, olivenoljer, italiensk og spansk spekemat m.m.

Ostemaker Øverli vil ha egen salgsbod utenfor lokalet vårt, der mange av hans gode, lokale oster kan kjøpes.

Veil pris 4.990,-

Vi kan digitalisere dine gamle kameraopptak VHS-C/video8 til DVD

Vaskemaskin Elvita CTM3714V

3990,-

Hjelp til å skrive ut bilder i fotokvalitet opptil A4 Kielland Torkildsensgate 7, Kirkenes, Tlf. 47 75 69 92 johnnys@focaccia.no

Elon Kirkenes

Dr. Wesselsgate 8, Kirkenes Telefon 78 99 12 44 Åpent: Man - fre 09.30-16.00 Lør 10.00-15.00

ÅPNINGSTIDER KIRKENESDAGENE

Torsdag 4. august 11-24 / Fredag 5. august 11-24 / Lørdag 6. august 11-24 (kjøkkenet stenger 22.00)

Lunsjmeny 11-16 / Á la carte 17-22 (kjøkkenet holder stengt mellom 16 og 17)

Søndag 7. august 13-18

Velkommen!

Dr. Wessels gate 7 / 900 63 960 / post@aurorarestobar.no


10 kirkenesdagene

Fredag 29. juli 2022

Finnmarken

BAND OG ARTISTER SOM OPPTRER UNDER KIRKENESDAGENE

TITs

«Alt du vil ha»

Drop Dead Legs

består av Torgrim Hoel, Imre Haugen og Tom Rune Hansen. De spiller rock/punk med lav gitarfaktor. Spiller både egne og coverlåter, av blant annet Backstreet Girls og Rose Tattoo

er et lokalt musikalsk prosjekt som hyller en av nyere tiders største sangskapere, Bjørn Eidsvåg, på nordnorsk.

er et Van Halen tribut band som spiller fortrinnsvis de mest kjente fra den tidligste epoken (-70/80-tallet). Van Halen var et av 80-tallets største stadion rockere. Terje Baumann er vokalist, Mathias Johnsen på bass, Vidar Zahl Arntzen på gitar og Torgrim Jankila bak trommene.

Bandet består av Torbjørn Svendsen på bass, Ulf Dæhlin synger og spiller akustisk gitar, Gunnar Olufsen på gitar, Jack Johnsen trakterer orgel og piano og Arnfinn Moen spiller trommer.

TopCoat leverer et kult og fengende repertoar, hvor kontakt med publikum er satt i fokus. De utadvendte musikerne er svært musikalske med lang erfaring i fra landets små og store scener.

Showbiz Kirkenes Fullsjuk, Fin & Fæl er et rockeband fra Sør-Varanger som spiller godt og blandet rockemusikk, alt fra kjente norske partyklassikere til litt mer amerikansk undergrunnsrock. Bandet er glad i å spille opp til fest, og har alltid et par låter med den berømte spadegitaren på slutten av settet, og i år kan det hende det blir flere enn bare én spadegitar å se på scenen. Fullsjuk, Fin & Fæl består av André Melsbø på gitar og vokal, Imre Haugen på gitar, Bengt Ryeng på Bass og Ole Tobias Smestad på trommer.

er et underholdningskonsept som passer til ulike fester, arrangement etc. Vi tar dere med på en tidsreise i musikkens verden. Showet er delt opp i ulike bolker, alt fra rock, disco, 80-tallet og 90-tallet. Det er alltid en låt man kan danse og synge med på, uansett alder! Showbiz består av Vegard Kristiansen, Annelise Sneve Steinbakk, Adam Svensson og Kjetil Nicolaisen. Alle med lang fartstid i underholdningsbransjen.

Fem Fulle Menn fremfører kun musikk og udødelig låttekst av vår kjære rockepoet Joachim Nielsen, m.a.o. Jokke.

Nikelbekk

Øyvind Øks & Furulæggan spiller bloråkk fra skogen Downbeat er et funkrock-band fra Kirkenes. Trond Martin Nicolaisen på bass, Jan Egil Nikkinen på trommer, Andrè Melsbø på gitar, Per Kristian(PK) Hasselberg på tangenter og Liza Vassilieva på vokal.

Bandet består av: vokalist Øyvind Olsen, Jan Harald Jensen på gitar, Jørgen Johansen på bass, Imre Haugen på gitar og Torgrim Hoel på trommer.

består av Anna Grønvik Randal, Andreas Nordnes Selfors, Stein-Åge Hølvold og Odin-Alexander Ramberg. Et rockeband fra Sør-Varanger, som gjorde sin debut i Ritz teltet i 2017. Settlista består av blues, ska, rock’n’roll og popmusikk fra 1970 og fram til i år, der fellesnevneren er musikk som svinger.

Kenneth Hammer

Rektorbandet En trio bestående av kulturskolerektor Per Anders Store og to av hans elever, som har hatt siste år med undervisning, Fredrik Amundsen på trommer og Rolf Stenersen Sundfær på bass.

Temple Of Miscreants består av Tom Rune Hansen, Andrè Melsbø, Alex Våga Mortensen (Ondt Blod) og Aki Viitala (World of Damage). De spiller egne låter med heftige trommer og fengende melodier i metal sjangeren. De har gitt ut to EP`er som er å finne på Spotify

er en velrennomert musiker som har jobbet med et stort antall kjente artister, blant annet Jørn Hoel, Steinar Albrigtsen og Ketil Stokkan. Pianoentertaineren leser publikum godt og spiller musikk deretter. Et typisk Hammer-show er med temperatur og mange hitter. Stemningen blir god når Kenneth Hammer inviterer til fest. I Ritz-teltet opptrer han med artistvenner som Kjetil Nicolaisen og Erlend Gimse.


VI

feirer KIRKENESDAGENE 20%

iPhone 12 pro max – – – – – –

på valgfri vare alle Kirkenesdagene * Gjelder ikke TV, mobiltelefoner eller laptoper KLIPP UT

128GB 6,7” Super Retina XDR-skjerm A14 Bionic og 5G Pro-kamerasystem LiDAR-skanner MagSafe-kompatibel

10.990,-

25%

på ALLE mobildeksel til ALLE modeller

Vi har inne airconditon fra 4199,og flere størrelser vifter og aircoolere fra kroner 349,-

Åpningstider: Mandag - fredag 10-16 • Lørdag 10-15 Midt i gågata i Kirkenes • Tlf. 94 89 90 00

Sommervarer Badeglad hund?

25%

på badekåper fra Siccaro

Redningsvest

Kjølematter

20%

20%

Vakttelefon akutt: 415 10 217 God sommer fra oss på dyreklinikken Terje, Hanne Marthe, Linnea, Brede, Chanett, Monica, Hege, Astri, Nelly og William

TELEFON: 78 99 30 30 · E-POST: POST@KIRKENESDYREKLINIKK.NO · INDUSTRIVEIEN 5, 9900 KIRKENES · WWW.KIRKENESDYREKLINIKK.NO


12 kirkenesdagene

Fredag 29. juli 2022

Finnmarken

Kirkenesdagene slags fugler som bor i Sør-Varanger og lag din egen fugl sammen med kunstnerne. Passer for alderen 8-12 år // Gratis Kl. 11:00 - ca 12:00 Sør-Varanger Museum Topptur med utsikt og fortelling om Sør-Varangers historie. Få en fantastisk utsikt over den vakre Bøkfjorden og lær om historien i området sammen med konservator Camilla Carlsen.(100kr/80kr. Barn under 16 år kan være med gratis i følge med voksen). Kl. 11:00 - 17:00 Strand skoleinternat Strand skoleinternat i Pasvik med utstillinger og kafe er åpent

ONSDAG 3. AUGUST: Kl 09:00 - 17:00 Grenselandmuseet Grenselandmuseet med utstillinger og kafe er åpent Kl 11:00 - 17:00 Strand skoleinternat Strand skoleinternat i Pasvik med utstillinger og kafe er åpent Kl. 20:00 Kirkenesdagene AS Åpningskonsert Kirkenesdagene 2022 «Alt du vil ha» en hyllest til Bjørn Eidsvåg på nordnorsk Arr: Ofelas AS og Kirkenesdagene AS. CC: 250,-. Dørene åpner kl. 19:00. Billetter kjøpes på https://ebillett.no/ofelas

TORSDAG 4. AUGUST: Kl. 09:00 - 17:00 Grenselandmuseet Utstillinger og kafe er åpent Kl. 10:00 Åpning av salgsboder Kl. 10:00 - 15:00 Interiørverden Britt-Inger Berntsen har utstilling Kl. 11.00 - 15.00 Aktiviteter for barna hos AMFI Kirkenes. Ansiktsmaling, konkurranser mm. Kl. 11:00 - 14:00 Terminal B Fugleverksted Kom og bli kjent med de sjeldene fuglene i Sør-Varanger Terminal B har besøk av to kunstnere som fordyper seg i fuglelivet her i Sør-Varanger. Spesielt er de interessert i de fuglene som bor i Sør-Varanger om sommeren, og som flyr helt til Hellas om vinteren. Noen av disse fuglene er kjempesjelden! Kom og lær mer om hva slags fugler som bor i Sør-Varanger og lag din egen fugl sammen med kunstnerne. Passer for alderen 8-12 år // Gratis Kl 11:00 - 17:00 Strand skoleinternat Strand skoleinternat i Pasvik med utstillinger og kafe er åpent

Kl 12:00 Aurora Kino Kirkenes Paw Patrol (Alle) Alle billetter kr 65. Gratis popcorn til alle med billett. Kl. 14:15 Aurora Kino Kirkenes Syng 2 (6 år) Alle billetter kr 65. Gratis popcorn til alle med billett. Kl. 15:00 - 16:30 Grenselandmuseet Filmvisning «The Teachers’ Protest – How Norwegian Teachers Defeated Nazi Education». 78min. Gratis. Begrenset antall sitteplasser. Ingen reservasjon. Kl 16:45 Aurora Kino Kirkenes Belle (Norsk tale, 9 år) Alle billetter kr 65. Gratis popcorn til alle med billett. Kl. 19:00 - 02:00 Ritz Teltet DJ Eirik, Kevin Lauren og Ballinxiaga Billetter kjøpes på ebillett.no/ritz Kl. 20:00 Ofelas Arena Show med Pål Riise “På randen av fremtia” Sted: Ofelas Arena. CC 350,- Dørene åpner kl. 19.00. Billetter kjøpes på ebillett.no/ofelas

FREDAG 5. AUGUST: Kl. 09:00 - 17:00 Grenselandmuseet Utstillinger og kafe er åpent Kl. 10:00 Åpning av salgsboder Kl. 10:00 - 15:00 Interiørverden Britt-Inger Berntsen har utstilling Kl. 11.00 - 15.00 Aktiviteter for barna hos AMFI Kirkenes. Ansiktsmaling, konkurranser mm. Kl. 11:00 - 14:00 Terminal B Fugleverksted Kom og bli kjent med de sjeldene fuglene i Sør-Varanger Terminal B har besøk av to kunstnere som fordyper seg i fuglelivet her i Sør-Varanger. Spesielt er de interessert i de fuglene som bor i Sør-Varanger om sommeren, og som flyr helt til Hellas om vinteren. Noen av disse fuglene er kjempesjelden! Kom og lær mer om hva

Kl. 12:00 Sør-Varanger Utvikling Female Entrepreneurs fra Inari Har du egen bedrift eller representerer en virksomhet innenfor reiseliv eller handelsstanden, er dette en unik mulighet for å bli kjent med andre entreprenører, samt få tilgang til det finske markedet. SVU stiller med lett servering til et lunsjmøte i Næringsparken ved torget. Kom innom å hils på! Påmelding sendes til: maja@svu.as. Kl. 12:00 Aurora Kino Kirkenes Syng 2 (6 år) Alle billetter kr 65. Gratis popcorn til alle med billett. Kl. 12:00 Sør-Varanger bibliotek Utstillingsåpning Kirkeneslærerne 1942-2022 Kl 12:30 Sør-Varanger bibliotek Kirkeneslærerne – Et foredrag ved Robert Nesje Kl. 14:30 Aurora Kino Kirkenes Paw Patrol (Alle) Alle billetter kr 65. Gratis popcorn til alle med billett. Kl. 15:00 - 19:00 Ritz Teltet Fem Fulle Menn, Nikkelbekk og Downbeat Billetter kjøpes på ebillett.no/ritz Gratis inngang mellom 15-19. Kl. 16:45 Aurora Kino Kirkenes Barske Bøller (6 år) Alle billetter kr 65. Gratis popcorn til alle med billett. Kl. 19:00 - 01:00 Ritz Teltet TITs, Showbiz Kirkenes, Drop dead legs, Øyvind øks & furulæggan og Fullsjuk, fin & fæl Billetter kjøpes på ebillett.no/ritz Kl. 22:00 - 02:00 Ofelas Arena 80 & 90 Tallsparty 80 tallet var drøyt og 90- var kult. Fredag 5 august drar vi i gang et party for å feire de to tiårene. Kom som du er, men vi synes det er kult om du kler deg i 80 eller 90 talls klær. TopCoat leverer et kult og fengende repertoar, hvor kontakt med publikum er satt i fokus. De utadvendte musikerne er svært musikalske med lang erfaring i fra landets små og store scener. Billetter kjøpes på ebillett.no/ofelas Kl. 23:00 - 02:30 Ritz Diskotek med DJ Eirik Billetter kjøpes på ebillett.no/ritz


Finnmarken

kirkenesdagene 13

Fredag 29. juli 2022

2022 3.-7. AUGUST Kl. 09:00 - 17:00 Grenselandmuseet Utstillinger og kafe er åpent

I utstillingen utforsker Susanne Hætta og Johan Sara jr. Finnmark og finnmarkingens sterke identitet gjennom lyd og billedkunst. 13.00 // Drop-in // Gratis

Erlend Gimse og Kjetil Nicolaisen Høy allsangfaktor Gratis inngang mellom 15-19 Billetter kjøpes på ebillett.no/ritz

Kl. 10:00 Åpning av salgsboder

Kl. 13:30 Dans Kirkenes - linedans på torget

Kl. 10:00 - 15:00 Interiørverden Britt-Inger Berntsen har utstilling

Kl. 14:00 Ofelas Arena Åpen debatt – er vi så gjestfrie her nord? Vi inviterer til en spennende debatt om fraflytting, bolyst og hvor gjestfrie vi faktisk er her nordpå. Sør-Varanger sliter som mange andre kommuner med å opprettholde folketallet. Vi får årlig om lag 500 innflyttere som gir oss en mulighet for nye faste innbyggere. Hvordan tar vi imot disse? Er vi flinke nok til å integrere de på jobb eller privat? Eller holder vi oss til gamle venner og lar «søringene» være for seg selv – for de flytter jo snart uansett? Kom og hør på spennende innledere og delta i debatten rundt prosjektet «Be en søring på kaffe».

Kl 16:45 Aurora Kino Kirkenes Belle (Original tale, 9 år) Alle billetter kr 65. Gratis popcorn til alle med billett.

LØRDAG 6. AUGUST:

Kl. 11:00 - 14:00 Terminal B Fugleverksted Kom og bli kjent med de sjeldene fuglene i Sør-Varanger Terminal B har besøk av to kunstnere som fordyper seg i fuglelivet her i Sør-Varanger. Spesielt er de interessert i de fuglene som bor i Sør-Varanger om sommeren, og som flyr helt til Hellas om vinteren. Noen av disse fuglene er kjempesjelden! Kom og lær mer om hva slags fugler som bor i Sør-Varanger og lag din egen fugl sammen med kunstnerne. Passer for alderen 8-12 år // Gratis Kl. 11.00 - 15.00 Aktiviteter for barna hos AMFI Kirkenes. Ansiktsmaling, konkurranser mm. Kl 11:00 - 17:00 Strand skoleinternat Strand skoleinternat i Pasvik med utstillinger og kafe er åpent Kl. 12:00 Hornmusikken spiller i gågata

Døra åpner kl 13:30, Gratis inngang. Kl 14:15 Aurora Kino Kirkenes Barske Bøller (6 år) Alle billetter kr 65. Gratis popcorn til alle med billett. Kl. 15:00 - 16:30 Grenselandmuseet Filmvisning «The Teachers’ Protest – How Norwegian Teachers Defeated Nazi Education». 78min. Gratis. Begrenset antall sitteplasser. Ingen reservasjon. Kl 15:00 - 19:00 Ritz Teltet Rektorbandet Kenneth Hammer med venner:

Kl. 12:30 Utdeling av priser: Ungdomsprisen, Rallarprisen og Nyetablerer prisen. Kl 12:00 Aurora Kino Kirkenes Verdens beste bursdag (Alle) Alle billetter kr 65. Gratis popcorn til alle med billett. Kl. 12:00 Sør-Varanger bibliotek Utstillingsåpning Kirkeneslærerne 1942-2022 Kl 12:30 Sør-Varanger bibliotek Kirkeneslærerne – Et foredrag ved Robert Nesje Kl 13:00 Terminal B Omvisning i utstillingen KOR vi bor med Susanne Hætta

Kl. 19:00 - 24:00 Ritz Teltet Downbeat, Nikkelbekk, Temple of Miscreants og Fem Fulle Menn Billetter kjøpes på ebillett.no/ritz Kl. 22:00 - 02:00 Ofelas Arena Partynight med hitlåter fra de siste 5-tiår. Topcoat er et velrenommert og ettertraktet band med mye fans og tilhørere over det ganske land. Låtvalget er hentet fra de 5 siste tiår, og består av de største party-hits i pop-rock stil. Når dette så serveres godt innpakket i god lyd med trøkk, og et tøft lysshow, så er det en god garanti for et supert party. Døra åpner kl 21:30 Billetter kjøpes på ebillett.no/ofelas Kl. 23:00 - 02:30 Ritz Diskotek med DJ Eirik Billetter kjøpes på ebillett.no/ritz

For mer informasjon se også: www.kirkenesdagene.no eller Facebook: Kirkenesdagene


14 kirkenesdagene

Fredag 29. juli 2022

Finnmarken

Grenselands­ museet med interessante sommertilbud Grenselandsmuseet kan i år «skilte» med en rekke spennende publikumstilbud under Kirkenesdagene. – Jeg vil spesielt trekke fram filmen «The Teachers’ Protest – How Norwegian Teachers Defeated Nazi Education» som vises på museet 4. og 6. august, sier museets avdelingsleder, Berit Nilsen. Bjørn Hildonen Den 78 minutters lange filmen er på engelsk, men med norsk tekst. Den vises begge dager på ettermiddagen og det er gratis inngang.

Læreropprøret I 1942 nektet norske lærere å godta de nazistiske myndighetenes krav om obligatorisk innmelding for alle lærere i det NS-initierte lærersambandet, og at skolen skulle medvirke til å oppdra ungdommen til «gode nasjonalsosialister». Dette er bakteppet til den britiske filmskaperen Jon Seal når han startet arbeidet med filmen. I forkant av framvisningen under Kirkenesdagene vil Robert Nesje, leder av Utdanningsforbundet i Sør-Varanger, som for øvrig også medvirker i filmen, gi publikum en introduksjon før filmen ruller. Han skal også holde et foredrag om nettopp læreropprører på Sør-Varanger bibliotek lørdag. 6. august. Læreropprøret førte til at 1100 lærere ble arrestert og mange av dem ble sendt til fangenskap i Kirkenes. Dokumentarfilmen handler blant annet om de norske lærernes protester, arrestasjoner, fangenskap og returen til hverdagslivet. Filmen baserer seg blant annet på tegninger av Herløv Åmland, en av lærerne som satt i fangenskap i Kirkenes.

Topptur I tilknytning til årets Kirkenesdager gjentar Grenselandsmuseet den suksessfulle toppturen som ble arrangert i fjor med nærmere 20 deltakere. Turen arrangeres fredag 5. august og det er museumskonservator Camilla Carlsen som er turens guide. Hun er for øvrig arkeolog/museolog og kjenner Sør-

FILM: - Jeg anbefaler alle til å ta turen til Grenselandsmuseet for å se filmen om læreropprører under krigen, sier museets avdelingsleder, Berit Nilsen. Foto: Silje Kvammen

Varangers historie bedre enn de fleste. - Vi starter den historiebaserte toppturen har fra museet klokken 11:00. Dette er en tur de aller fleste vil kunne klare, og i fjor brukte vi nærmere to timer. Det må legges til at vi har en rekke stopp på turen. Fra toppen er det en fantastisk utsikt over blant annet Bøkfjorden og områder som angivelig var bebodd for 11.000 år siden, sier Camilla Carlsen som legger til at interesserte må henvende seg til museet for påmelding.

Distriktene Grenselandsmuseet, som nå også har satt opp en minneutstilling med tegninger, illustrasjoner og malerier av Jack Sture Muotka, har også sommeråpent i det tidligere skoleinternatet på Strand i Pasvik. - Det ble tidligere i år annonsert at den finske kunstneren Katri Oikarinen skulle ha en salgsutstilling på Bugøynes siste uka i juli måned, i tillegg til at multikunstneren fra Helsingfors ha en konsert i Lassigården - en av øsfylkets eldste bygning som i 1847 ble flyttet fra Vadsø til Bugøynes – det blir det dessverre ikke noe av. Årsaken er sykdom. Selv sier kunsteren som både er designer, håndverker og musiker, at det kan bli aktuelt med et Bugøynes-besøk seinere i sommer, sier administrasjonskonsulent ved Grenselandsmuseet, Anna Lankinen.

VELKOMMEN: Anna Lankinen og Camilla Carlsen ønsker publikum velkommen til Grenselandsmuseet. Foto: Bjørn Hildonen

På Svanvik vil det tidligere skoleinternatet, som ble tatt i bruk i 1905 og i dag er museum, være åpen for publikum fram til 7. august. La oss også ta med at Grenselandmuseet er åpent fra klokken 09:00 til 17:00 hver dag fram til 20. august med utstillinger og kafé-drift.

UTSTILLING: På Grenselandsmuseet er det satt opp en minneutstilling for å hedre amatørkunstneren Jack Sture Moutka som døde i en bilulykke i juni måned i fjor. Foto: Bjørn Hildonen


R A H I V , R E V O E K K I R E N E R E SOMM ! R E S L E R R Ø T S E G N A M I R E G A L BÅTER PÅ Vi har alt fra mindre ber- og

glassfi aluminiums båter, til store daycruisere/ bow-ridere. Kom innom og sjekk det store utvalget vårt i båt Vi kjører kampanje i hele august på båter som har styrekonsoll/ styrhus. Vi inkluderer montering av motor!

VI HAR OGSÅ ATV PÅ LAGER ARCTIC CAT ALTERRA 450

er en rimelig og sterk ATV som hjelper deg med store og små prosjekter hjemme eller på hytta.

KAMPANJEPRIS I AUGUST, KUN KR. 74.900,(ord. pris 79.900,-)

ki outboards Vi har også driftssikre Suzu alle er miljøvennlige r, ve po op og k 5h 2, fra er or mot nsingjerrige! 4-takts motorer og meget be

Sør-Varanger

BILTEKNIKK E. K. Andersonsvei 12 – Hesseng – Tlf. 78 99 33 58 – www.bilteknikk.no


16 kirkenesdagene

Fredag 29. juli 2022

Finnmarken

Gå ikke glipp av Riise-showet «På randen av fremtia»

GLEDER SEG: Pål Riise gleder seg virkelig til å stå på Ofelas Arenas scene i Kirkenes med sitt nye standup-show.

Foto: Bjørn Hildonen

Torsdag 4. august kryper æ tell korset, og setter igjen opp show under årets Kirkenesdager. Og vet dåkker ka? Æ e pikade allerede bynt å glede mæ. Bjørn Hildonen

Det skriver humoristen og standupkomikeren Pål Riise i fullt alvor i forkant av sitt nyskrevne show «På randen av fremtia» som framføres på utestedet Ofelas.

Terningkast 10 (!) Det var for øvrig under Kirkenesdagene for tre år siden at han med brask og bram annonserte at han ikke ville ha flere standup-opptredener i Kirkenes. Han har altså ombestemt seg, og nå skal han stå på Ofelas Arenas scene med sitt nye show som hadde premiere i Alta i mai måned. Og det ble suksess hos et kresent altapublikum. I facebook-innlegg som ble publisert etter forestillingen, var det flere som ga showet terningkast 10 (!) intet mindre. For det falt i smak hos publikum at de blir tatt med på en reise, der fortellingene er linket til lokale og regionale virkelighetsbegivenheter. Humoristen, som selv står bak samtlige tekster, kommer med beskrivelser av hvor vi alle befinner oss opp gjennom livet. Det være seg medfødt optimisme, selektiv hukommelse, og trangen til å jårre og le av det aller meste. Og han fortsetter å gi svar på spørsmålene som aldri er blitt stilt.

Debuterte i 2013 Den nå 49 år gamle gamvikværingen Pål Riise debuterte som standup-komiker og humorist i 2013 med showet «Pål sine

skrøner», på utestedet Ofelas Arena, som han for øvrig er medeier i. Den opptreden ble også starten på hans standup-karriere. Siden har han reist landet rundt med sine elleville standup-show. For øvrig er det Stand up Finnmark AS i Alta, med Agust H. Jonsson som daglig leder, som er Pål Riises tekniske arrangør og setter også opp hans reiseruter og spillesteder over det ganske land. Pål sier han har full tillit til Jonsson, og at hans oppdrag har også vært – og er, i tillegg til å underholde - å videreføre nordnorske fortellertradisjoner.

Til Edderkoppen Scene Etter showet i Kirkenes, drar gamvikværingen på en turne som innbefatter om lag 15 spillesteder rundt i Norge. Etter planen skal humoristens faste lydteknikker Karl Magnus Malinen følge med på det meste av turnen. - Det blir en hektisk høst. Etter Kirkenes går turen - etter planen som foreligger i dag - til Finnsnes 2. september. På spillelista for september står også Lakselv, Tromsø, Stokmarknes, Harstad og Narvik. I oktober går turen først til Stavanger. Deretter står Lillehammer på spillelista før jeg vender nordover og skal besøke

NYTT: Showet «På randen av fremtia» som nå settes opp er nytt - og ble svært godt mottatt i Alta tidligere i år.

Hammerfest og Storfjord. November starter med forestilling 5. november på den legendariske Edderkoppen Scene i Oslo. Har to tidligere opptredener på den scenen, i all beskjedenhet, med suksess og ekstraforestilling. Første gang var i 2017 og 2021. For meg er det stort å få opptre på den berømte scenen. Opprinnelige var

forstillingen på Edderkoppen satt opp i juni, men ble utsatt til 5. november. Så går turen til Kristiansand, Skien og det hele avsluttes i Stjørdal 18. november. På nyåret er det planer om å besøke flere steder her i Finnmark, sier Pål Riise som etter tre års fravær igjen gleder seg til å stå på en fullsatt Ofelas Arenas scene.


POP-UP OUTLET

VI ÅPNER POP-UP OUTLET I KIRKENES! BUTIKK ÅPNER TIL KIRKENESDAGENE I MOBILDATAS GAMLE LOKALER.

STORE RABATTER PÅ KJENTE MERKEVARER

30-70% KIRKENES

Kirkenesdagene 2022 ONSDAG 3. AUGUST

LØRDAG 6. AUGUST

KL 20.00

Åpningskonsert «Alt du vil ha» en hyllest til Bjørn Eidsvåg på nordnorsk Døra åpner kl 19.00 Foto: Bernt Nilsen

TORSDAG 4. AUGUST KL 20.00

Pål Riise - Nytt show! “På randen av fremtia” Døra åpner kl 19.00

KL 14.00

Spennende debatt om fraflytting og bolyst. Hvor gjestfrie er vi faktisk her nordpå?

FREDAG 5. AUGUST

KL 22.00

80 & 90 tallsparty med TopCoat

Kom som du er, men vi synes det er kult om du kler deg i 80 eller 90 talls klær. Døra åpner kl 21.30

Vi sliter med å opprettholde folketallet, årlig får vi innflyttere som gir oss en mulighet for nye faste innbyggere. Hvordan tar vi imot disse? Er vi flinke nok til å integrere de på jobb eller privat? Eller holder vi oss til gamle venner og lar «søringene» være for seg selv – for de flytter jo snart uansett? Kom og hør på spennende innledere og delta i debatten rundt prosjektet «Be en søring på kaffe». Døra åpner kl 13.30 Gratis inngang

Billetter kjøpes på: ebillett.no/ofelas

LØRDAG 6. AUGUST

Partynight med hitlåter fra de siste 5-tiår

KL 22.00

Topcoat leverer de største party-hits i pop-rock stil, med god lyd og trøkk, og et tøft lysshow. Det blir et supert party! Døra åpner kl 21.30


Ved bruk av lokale ressurser og verdier, er vi stolte leverandører av strøm og fiber. Vi utvikler løsninger for framtiden! Telefon strøm: 789 62 620 varanger-kraftmarked.no

Telefon fiber: 789 62 630 varanger-kraftfiber.no

Vi kan montere alt du kjøper hos oss og bistår gjerne med: • • • • •

Våre rørleggere gir deg trygghet på badet! Finn din nærmeste faghandel på comfort.no

Åpent: Mandag-fredag: 07-16 Vi kan montere alt du kjøper hos oss Lørdag: Stengt og bistår gjerne med:

Rørleggertjenester Bygge nytt, eller pusse opp bad Prosjektledelse Rørleggervakt ved akutte behov Installere en ny energi- og miljøvennlig varmeløsning i din bolig

Oras Saga Servantkran Servantkran med fast tut og perlator.

880,-

Porsgrund Showerama 10-5 Classic Dusjkabinett

Dusjkabinett med alle grunnleggende funksjoner i velkjent 12500,Porsgrund-kvalitet..

Oras Oramix Dusjbatteri Trykkstyrt dusjkran som sikrer jevn dusjtemperatur.

1590,-


AMFI KIRKENES | 09-19 (10-16) | amfi.no/kirkenes

Velkommen til

KIRKENESDAGENE HOS AMFI KIRKENES!

TORSDAG – LØRDAG

kl 11-15:

Ansiktsmaling Skattejakt Spinn og vinn på vårt lykkehjul! Gratis ballonger AMFELIA & OSKAR KOMMER

AMFI-TELT UTE:

HOS LEKIA:

KONKURRANSER OG AKTIVITETER FOR STORE OG SMÅ

TOR KL 11.30-14.30

GRATIS TATOVERING FRE KL 12.30-14.30

GRATIS HÅRFARGE

AMFI Mye å glede seg til. Alltid.


20 kirkenesdagene

Fredag 29. juli 2022

Finnmarken

Paviljongparken pusses opp!

Fagansvarlig Sture Sivertsen og Prosjektleder Ørjan Rasmussen foran Paviljongen som vil beholde mye av verket sitt fra den ble satt opp på 1950 - tallet. Foto og tekst: Susanne Olsen

12. mai ble prosjektplanen for Paviljongparken lansert. I dag er de godt i gang og målet er at parken skal bli en attraksjon som vil trekke til seg lokalbefolkningen i Kirkenes i like stor grad som turistene som besøker byen vår.

Økonomisk støtte fra Næringsfondet Det er avsatt 1 million kroner til «Oppgradering av Paviljongparken» fra Næringsfondet. Beløpet er en historisk forpliktelse til utbetaling som Barentshallene KF planlegger å gjennomføre i dialog og samarbeid med innbyggere og næringsliv i byområdet sommeren 2022. Barentshallene KF har beskrevet tiltak og sendt tilbudsforespørsel til lokale aktører for oppgraderinger. For å oppnå ønsket omfang av oppgraderingen, henstilles næringsliv og borettslag til å bidra med innhold og finansiering. For eksempel med arbeidskraft og kompetanse, mens kommunen dekker kostnader for innkjøpene.

Parken skal være til for alle

Volleyballbanen i Paviljongparken.

Prosjektleder Ørjan Rasmussen er i ekstase. Han går ivrig rundt på området og snakker med lokale tømrere som jobber på spreng med å få Paviljongen renovert. Ørjan forteller at de i tidlig fase av prosjektet har vært i kontakt med lokalbefolkningen i alle aldre og forespurt hva det er de savner at parken har.

De har endt på at det i tillegg til en ny og velfungerende paviljong, skal lages en Bocciabane, grillplass, en ny gangsti og sanden på volleyballbanen skal skiftes ut til god volleyballsand. Sanden som er der nå, pakker seg dessverre og blir derfor altfor hard i forhold til standarden, sier Ørjan.

Ørjan forteller videre at målet med parkens oppgradering er at den skal fremstå vedlikeholdt, være innbydende til besøk og føre til økt bruk i sommerhalvåret. – Det vil bli satt opp nye benker, bord, søppeldunker og stativ for hundeposer, meddeler Ørjan.

Blir parken klar til Kirkenesdagene? - Åpningen av Paviljongparken er satt til 19. august. Noe vil være klart til Kirkenesdagene, men det blir knapt med tid å skulle bli ferdig med alt til første helga i august. Vi tenker at det gjør ingenting for det skjer mye på torget og midt i sentrum av Kirkenes disse dagene. Vi kan heller spare åpningen til noen uker senere, avslutter Ørjan.


HELGEKUPP! | S PAR

RØA SPISEBOR D

5499 3200

RØA rundt spisebord med en ileggsplate i svart lakkert ask Ø 120/165, H 75 cm NÅ 5.499,- (før 8.699,-) ELI spisestol i bronse velur og svart lakkert stål understell 49x74,54, H 94 cm NÅ 999,- (før 1.299,-)

SALG -45%

ALVAR hjørnesofa oppsett 4 høyre i tekstil Hawks ash med svarte ben 291x217, H 84 cm NÅ 16.999,- (før 32.400,-)

NÅ!

PÅ ALVAR OPPSETT 4

-20%

I TEKSTIL HAWKS

SERIEN

SOMMER

ALVAR HJØRNESO FA

KUPP!

SOMMERKUPP! | S PAR

16.999 15.401

Gjelder fra 27.07. til 07.08.2022.

PÅ PÅ STRESSLESS-

VANILLA ARMSTOL

5919

SPAR

1480

VANILLA lav regulerbar armstol i hud Paloma Taupe med hvitlasert eikeben 58x59, H 92 cm NÅ 5.919,- (før 7.399,-) VENETO (L) spisebord i hvitlasert lakkert fi nert eik 100x220, H 74 cm NÅ 15.199,(før 18.999,-) Ileggsplate 100x50 cm NÅ 2.799,- (før 3.499,-)

-20% PÅ MORGAN-SERIEN

MORGAN HJØRNESO FA

20.999

SPAR

LEVI HJØRNESO FA

SPAR

18.999 4000

7200

MORGAN hjørnesofa oppsett 7 i tekstil Berg ecru med svarte ben 253x323x151, H 78 cm NÅ 20.999,- (før 28.199,-)

LEVI hjørnesofa med endeavslutning venstre i tekstil Live lys beige med svarte ben i metall 206x280, H 81 cm NÅ 18.999,- (før 22.999,-) Leveres som venstre- og høyreoppsett VIP kontinental i stoff Rime 06 med Premium Latex overmadrass inklusiv standard ben u/gavl 150x200 cm NÅ 19.999,- (før 27.999,-) HORIZON senge gavl i stoff Rime 06 150 cm NÅ 7.199,- (før 9.599,-) Leveres i flere størrelser, se bohus.no

-25% PÅ WONDERLAND GAVLER

ARION HJØRNESO FA

SPAR

15.999 4000 KJØP NÅ Å BETAL OM 12 MND Utsettelsesgebyr kr. 0,-

ARION hjørnesofa med sjeselong og endeavslutning venstre i tekstil Amore antrasitt med svarte ben 210x318x146, H 80 cm NÅ 15.999,- (før 19.999,-) Leveres som venstre- og høyreoppsett Nakkestøtte 12x48, H 66 cm NÅ 1.100,- (før 1.300,-) Pall 77x62, H 44 cm NÅ 3.145,- (før 3.700,-)

UTSETT BETALING I 12 MND.

Etter betalingsutsettelsen bestemmer du selv om du vil betale inn hele beløpet eller foreta månedlige innbetalinger. Ved opprettelse av en rammekreditt hos Express Bank får du tilsendt et ONEcard, som kan brukes overalt. Pris ONEcard: Nominell rente 21,0 %. Eff. rente 31,3 %, kr 20.000,- o/12 mnd. Kostnad kr 3.083,-. Totalt kr 23.083,- (forutsetter eFaktura). Priser og betingelser gjelder per 01.03.2020, og kan bli endret.

Mo Handelspark, Svortdalen 26, 8626 Mo i Rana • Tlf. 75 13 96 00 Mandag - fredag 9-19 • Lørdag 10-15 - Lik oss på Facebook: Bohus Mo i Rana

VIP KONTINEN TALSENG

SPAR

19.999 8000


22 kirkenesdagene

Fredag 29. juli 2022

Finnmarken

Tradisjon tro deles det ut flere priser under Kirkenesdagene

Marie J. Sommernes fra Sør-Varanger Utvikling. Foto: Susanne Olsen

Nyetablererprisen er en pris som deles ut til en nyetablert bedrift i Sør-Varanger hvert år under Kirkenesdagene. I år deles prisen ut for fjerde gang. Ungdomsprisen har blitt utdelt siden 2009 og Rallarprisen har fartstid helt tilbake til 1989. Nyetablererprisen Marie J. Sommernes er prosjektleder for Sør-Varanger Utvikling. Hun sitter i juryen til Nyetablererprisen. Hun forteller at det er noen kriterier som må fylles for å kunne vinne prisen: - Selskapet må være registrert i SørVaranger. - Selskapet må ha minst ett års drift, og kan ikke være eldre enn fem år fra august 2022.

Fjorårets vinner av Rallarprisen: Svea Andersen, med daværende varaordfører Pål K. Gabrielsen.

- Selskapet må være et privat selskap og kunne vise til etablerte inntekter. - Bedriften skal ha potensial for økt verdiskaping og flere arbeidsplasser. - Entreprenørene skal fremstå som gode rollemodeller som bidrar til at flere realiserer sine forretningsidéer. - Entreprenørene skal bidra til å fremme Sør-Varanger som et flott sted å bo og drive næringsvirksomhet. ÅRETS JURY BESTÅR AV: Maria Goman, Barenstssekretariatet Finn Helge Lunde, Tivoli North

Therese Alexandersen, Sparebank1 Nord-Norge Stig Ulvang, Sør-Varanger kommune Marie J. Sommernes, Sør-Varanger Utvikling ÅRETS TRE FINALISTER ER: • Varanger Brygge • Bugøynes Fiskeriservice • Saga Steinovnsbakeri

Ungdomsprisen Prisen deles ut til unge talenter mellom 13 og 25 år som har utmerket seg og ønsker

å utvikle seg videre i sitt felt innenfor kultur og idrett. Det var bryteren Edvard Wartiainen Rønning i Kirkenes Atletklubb (KAK) som vant fjorårets pris. Han har drevet med bryting siden han var seks år og vil jobbe hardt for å hevde seg på norske og internasjonale brytematter i flere sesonger framover. Nytt i år er at ungdomsprisen sponses av det lokale firmaet Norsk Test AS.

Rallarprisen Rallarprisen er den eldste prisen knyttet til Kirkenesdagene. Prisen deles ut til mennesker som har markert seg med entusiasme, dugnadsånd og stå-på-vilje. I fjor var det selveste Svea Andersen som vant den prestisjetunge prisen. - Æ har et inderlig ønske for fremtida. At det finnes gode samarbeidsrelasjoner, som gir et pulserende kulturliv og skaper trivsel, for alle som bor og leve her, og for alle som kommer etter oss. Det skal være godt å komme hit og jobbe, bo og leve, le, spille ball, spille musikk, skape kunst, ha et trygt godt liv, og være stolt av å komme fra Kirkenes og Sør-Varanger, sa Svea til Sør-Varanger avis etter å ha vunnet den prestisjetunge prisen. Tekst: Susanne Olsen

Barents Metall og Sveis vant fjorårets Nyetablererpris.

Vinneren av ungdomsprisen 2021: Edvard Wartianen Rønning.


Lykke til med

KIRKENES

dagene Vi ønsker alle trivelige og minnerike opplevelser under årets Kirkenesdager

Alle foto: Kjersti Nævestad

Nyhet!

Nå kan vi tilby anneks og badstue Anneks Sætra

Anneks Saga

Badstue med bod

Praktisk anneks med adskilt soverom, oppholdsrom og bad. Flott anneks i tradisjonell stil som passer godt sammen med våre hyttemodeller i Rødsand-serien.

Anneks med et moderne utseende og en pulttak-løsning som gir en fantastisk romfølelse. Saga er et praktisk anneks med adskilt soverom, oppholdsom og bad.

Anvendelig badstue med store vindusflater i et smart utformet oppholdsrom, adskilt bad/toalett. I tillegg er det 4 m2 bod med egen inngang.

Både anneks og badstue kan leveres som råbygg, komplett byggesett eller nøkkelferdig. Se mer info og priser på vår hjemmeside: www.pasvikhytta.no

Pasvikhytta tilpasser dine ønsker og behov!

Livet med hytte skal være enkelt, fra du bestemmer deg for å bygge, til du skal ta den i bruk. Vi tilbyr fleksible og praktiske hytter, hvor du i stor grad kan få den tilpasset dine ønsker og behov.

Johan Knudtzens gate 25, Kirkenes • Tlf. 922 00 611 • E-post: post@pasvikhytta.no • www.pasvikhytta.no


NÅ TREFFER DU ENDA FLERE POTENSIELLE KUNDER...

...I KIRKENES ...OG I RESTEN AV FYLKET!

Kontakt oss idag for å få vite mer, og la oss hjelpe deg med å skaffe flere kunder Bente Strømodden Tlf: 467 41 916 – bente@sva.no Børge Sjøkvist Johansen Tlf: 907 45 085 – borge@sva.no John Henrik Mienna Tlf: 403 30 515 – john.mienna@ifinnmark.no


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.