Page 1

Nro 33 16.8.2012 • TORNIO / HAAPARANTA / KEMINMAA / KEMI / TERVOLA / YLITORNIO • Ilmoitukset 040 571 0776 Toimitus p. 050-411 021012 • www.kemitornio.fi

Pohjanportti nousee Ruottalantien risteykseen

*5‚3"/5"ŭ503/*0

käynti puutarhakadun puolelta

PE K-22 LA K-24

4

Juha Väätäinen kaipaa intohimoa yleisurheiluun

Mustaparran saaristomarkkinoilla

9

UUTISET

SYKSY TĂ„YNNĂ„ HUIPPUESIINTYJIĂ„

ILMIĂ–T & IHMISET

STAND UP ILLAT ALKAVAT!!!

LA 15.9 Anders Helenius & Arimo Mustonen

PE 14.9.

10

ILMIĂ–T & IHMISET

Karao�e� kes�iv�iko��� lauan�aihi�

teRvetuLoa riEmukkAaseeN stanD up-iltaAn!

SUVI TERĂ„SNISKA Liput 16 â‚Ź sis. narikan

MA TI KE TO PE LA SU

15-22 15-22 15-04 15-22 15-04 13-04 13-22

KEITTIĂ–

MA-PE 15-21.30 LA-SU 13-21.30

Avoinna Pe ja LA 22- 04

Kaikki ovet avoinna, joka viikonloppu PARADISE + SECOND FLOOR + NELSON Sisäänpääsy koko taloon 5 ₏

UMPPARIN UUDET AUKIOLOAJAT

Lippuja ennakkoon hotellin respasta

www.tch.fi

ITĂ„RANTA 4

WVPUJTTZOUZNĂŠQĂŠJWĂŠU1&

,0,01­*7­/,")7*+"16--"5"3+0*-6

t4*464564,"/,""5 t16,6,"/,""5 t0.1&-61"-7&-6 t5"37*,,&&5 t7&3)0*-61"-7&-6 t/&6-&-"/("5 t0/5&-0,65&&5 t53*,005

+ĂŠĂŠLĂŠSJOLBUV 5PSOJPt1VI t,FTĂŠBVLJPMPBKBUNBQF MBTVTVMKFUUV

0400480432

KE HAPPY PARTY CLUB TO LATINO / RAP -CLUB NIGHT PE-LA DISCO CLUB SU CHILLOUT CLUB OPISKELIJAT AINA ILMAISEKSI SISĂ„Ă„N!

AVOINNA: MA-TI 22-02, KE-LA 22-04, SU 23-04

,"*,,* ,"*,,* /03.""-*)*/5"*4&5 /03.""-*)*/5"*4&5 ,"/,""5 /&6-&-"/("5


2 NRO 32 KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI

TOIMITTAJALTA

MATTI KOSKENRANTA

Cape Eastin arvoitus Harvoin asiat keikahtavat täysin ylösalaisin. Näin kuitenkin kävi Haaparannalla sijaitsevan kylpylähotelli Cape Eastin osalta. Äkkinäinen muutos on herättänyt erilaisia arvailuja ja monenlaisia huhuja on liikkeellä. Joka tapauksessa on selvää, että jotain merkillistä tapahtui – sellaista mitä julkisuuteen ei ole kerrottu.

Toukokuussa tiedotettiin, että Akelius Fastigheter AB

tekee Cape Eastiin yhdeksän miljoonan euron investoinnin, jonka myötä kylpylän pinta-ala kasvaa 970 neliömetristä noin 3000 neliömetriin. ”Investointi merkitsee käytännössä uutta ravintola- ja hotellirakennusta, joka yhdistetään alkuperäiseen kylpylään. Kokonaisuuteen tulee muun muassa kuusi Aurora Borealis -sviittiä ja hotellihuoneita sekä uuden sukupolven konferenssisali Festival Hall. Uuteen kongressisaliin mahtuu peräti 300 henkeä. Alustavan aikataulun mukaan laajennuksen ensimmäiset vaiheet valmistuvat tulevana syksynä.” Näin kerrottiin yrityksen tiedotteessa. Haaparannalla oli sunnitelmia esittelemässä myös yrityksen omistaja Roger Akelius.

Yli 40 työntekijää on irtisanottu

Keittiörakennus paloi

heinäkuussa, minkä jälkeen yhtiö ilmoitti, että Cape East suljetaan ainakin yhdeksäksi kuukaudeksi. Sulkemista perusteltiin keittiörakennuksen palamisella ja jo aiemmin päätetyllä kylpyläremontilla. Akelius Fastigheterin mukaan toiminnan jatkuminen yhdeksän kuukauden päästä ei ole kuitenkaan varmaa. Kylpylähotellin myynti on myös yksi vaihtoehdoista ja yli 40 työntekijää on irtisanottu.

Keittiörakennuksen palaminen ei voi olla syynä hen-

kilöstön irtisanomiseen ja myyntiaikesiin. Jotain tapahtui toukokuun ja heinäkuun välisenä aikana – jo ennen keittiön palamista. Eero Sauri kirjoittaa asiasta kolumnissaan Pohjolan Sanomissa 14.8. Hänen mukaansa Akeliuksen konsernin tilinpäätös kahdelta viime vuodelta osoittaa, että hotellitoiminta on tuottanut tappiota 15 miljoonaa kruunua. Nämä tappiot ovat olleet tietysti tiedossa jo pitkään, joten ne eivät voi olla syynä äkkikäännökseen. Päinvastoin investointien tarkoituksena varmasti oli kääntää kylpylähotellin kurssi oikeaan suuntaan.

”Laajennuksella Cape East pyrkii turvaamaan menes-

KOLUMNI KAI SADINMAA

Loma on ohi – onneksi? Kesälomat ovat suurin piirtein ohi, ainakin niillä joilla vielä sellainen ylellisyys on tässä irtisanomisten ja saneerausten maailmassa. Jos olit yksi onnekas, niin millainen lomasi oli? Nautitko joutenolosta ja sukulaisten ja ystävien seurasta? Vai oliko kesäpäivät ahdistusta täynnä kun et oikein tiennyt että miten tätä lomaelämää pitäisi viettää läheisten kanssa, kun ei ole sitä tavallista arkea, pitkien työpäivien ja lasten harrastusten ja muiden päivän rutiinien rytmittämää turvallista järjestystä? Iskikö paniikki saman tien kun parkkeerasit täyteen lastatun auton kesämökin pihaan? Tunsitko pudotuksen tunteen vatsan pohjassa? Korkkasitko ensimmäisen pullon ennen kuin takaboksista oli laukkuakaan nostettu ulos, kun lapset jo kiljuivat ja ryntäilivät pitkin nurmikkoa villinä kuin kesälaitumelle päästetyt vasikat? Päätitkö siinä mökin rappusilla istuessasi, salaa itseltäsi, että korkki on ja pysyy auki siihen saakka kunnes vaara on ohi ja tämä maailman radaltaan suistava, kaoottinen uhka, on voitettu ja

Lukijaa

Rakastutko päätä pahkaa parikymmentä vuotta nuorempaan vai alatko juosta maratonia, tanssia zumbaa vai alatko maalata palattu takaisin turvallisiin arkirutiineihin? Vaikka alkoholi tappoi terän pahimmalta loma-angs-

tiltasi niin silti maailman palaset eivät menneet ihan kohdalleen. Mökin rappusilla istuessasi ja lasten leikkimistä katsellessasi suru pusertuu väkisin pintaan. Vasta eilen olit tyttöäsi ottamassa maailmaan vastaan ja jo nyt hänen puseronsa alta nöpöttää pienet, liikuttavat rinnan alut. Ja poika venynyt niin että on taas uuden pyörän ostamisen aika. Lapsen rakastaminen on kuin rakastaisi parantumattomasti sairasta. He liukuvat pois, eivät pysy näpeissä, ovat meillä vain käymässä, kuin pitkällä kyläreissulla. Ja puoliso, kuin vieras. Koska olette viimeksi kohdanneet, jutelleet kunnolla? Mikä muu teitä yhdistää kuin lapset ja kaksisataatuhatta velkaa? Tuskallista on ajan riento, vääjäämätön virta kohti kaiken loppua. Siinä silmiesi edessä on kaikki, koko elämäsi, sen mitä olet saavuttanut ja sen mitä olet menettänyt ja tulet menettämään, murskaantuneet unelmat ja menetyt mehdollisuudet. Etäinen puoliso, poiskulkevat lapset, ikäloppu auto ja ränsistyvä mökki ja sisällä kalvava tunne että tässäkö tämä

nyt sitten oli, tämä elämä. Tuntuuko että joku on kusettanut sinua? Näetkö kirkkaana ne ratkaisevat hetket jolloin valitsit elämäsi suunnan? Pelkoko sinut ohjasi tiettyyn suuntaan vai Jumala, kohtalo? Etkö uskaltanut ottaa riskiä ratkaisevalla hetkellä? Juoksitko pakoon, kun olisi pitänyt astua esiin ja ottaa rohkeasti paikka maailmassa? Kuuletko kuinka viikatemies liippaa jo terästä ja kellot kumisevat aina vain lähempänä? Pohjaton kuilu on jalkojesi alla, kaiken lopullisuus. Millä sen peität? Millä sen yli pääset? Rakastutko päätä pahkaa parikymmentä vuotta nuorempaan vai alatko juosta maratonia, tanssia zumbaa vai alatko maalata ja toteuttaa nuoruuden unelmaasi vai nostatko kädet pystyyn ja siirryt lopullisesti katsomoon, annat periksi hiljaiselle epätoivolle ja alat juoda niin kauan kuin sielu sietää ja kroppa kestää? Vai kiitätkö Luojaa, että loma loppui ja pääsit taas takaisin arkirutiineihin ja eroon kaikista näistä kiusallisista kysymyksistä?

LÄHETÄ VAPAA-AIHEINEN KUVASI OSOITTEESSA kemitornio.fi

Kuv

tyksensä myös tulevaisuudessa. Yhtenä Cape Eastin päätavoitteena on suomalaisten vierailijoiden määrän huomattava kasvattaminen.” Näin myös todettiin edellä siteeramassani tiedotteessa.

Eero Sauri arvelee, että

Akelius on alkanut äksyilemään Ruotsin valtiovarainministeri Anders Borgille verotukseen liittyvistä asioista – ja jostain aiheesta myös Haaparannan kaupungille. Eivätköhän nämäkin asiat nouse jossain vaiheessa päivänvaloon.

Kemi-Tornio talousalueelle Cape Eastin

toiminnan keskeytyminen ja mahdollinen loppuminen on iso takaisiku. Matkailupalveluja meillä ei todellakaan ole liikaa.

Marcus Korkalan lukijakuva nimeltään kaverukset.

ILMOITUSMATERIAALIT seuraavaan lehteen 3 päivää ennen ilmestymistä klo 12 mennessä. ilmoitukset@kemitornio.fi Valmiit painokelpoiset pdf- ja eps-tiedostot 2 päivää ennen ilmestymistä.

Eliaksenkatu 10, 95400 TORNIO • toimitus@kemitornio.fi • ilmoitukset@kemitornio.fi TOIMITUSJOHTAJA Johannes Jaakkola p. 040 571 0776 johannes.jaakkola@kemitornio.fi

ILMOITUKSET Johannes Jaakkola p. 040 571 0776 johannes.jaakkola@kemitornio.fi

ULKOASU/TAITTO Mainostoimisto Crea Oy p. 044 282 0588 info@crea.fi

PÄÄTOIMITTAJA Anitta Kolehmainen lomalla

ILMOITUKSET/TEEMAT Malla Sadinmaa p. 0400 394 274 malla.sadinmaa@kemitornio.fi

KUSTANTAJA Torniolainen Oy

VT. PÄÄTOIMITTAJA Matti Koskenranta p. 0400 694289 toimitus@kemitornio.fi

Juhamatti Konttaniemi p. 040-760 2752 juhamatti.konttaniemi@kemitornio.fi

PAINATUS Suomalainen Lehtipaino Oy

painavaa

LAATUA

p. 08 479 5211 HAAPARANNAN JAKELUONGELMISSA YHTEYS KÄRKIJAKELUUN 040-5234813


KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 32 16.8.2012

Ohjelmapal

Lapin suurin maatila lÜytyy Tervolasta KäytännÜn Maamiehen tilastoima Suomen 1 000 suurinta maatilaa osoittaa, että Lapin läänin suurin tila vuonna 2011 lÜytyy Tervolasta. Jurva Maatalousyhtymä sijoittuu listassa sijalle 219. Rovaniemeläinen JSK-Farmin lihanautojen kas-

vatustila on seuraavaksi suurin Lapissa, sijalla 355. Tuhannen suurimman listalle yltävät Lapista Saul Karppisen lypsykarjatila Rovaniemeltä, tervolalainen lihanautojen kasvattaja VeliMatti Hallikainen, Vesa Stenuddin lypsykarjatila Torniosta, Kimmo ja Juha Jankkila Mty Tervolasta, Juha LääkkÜlän lyspykarjatila Torniosta, Pertti Ylihurulan lammastila Torniosta ja Osmo Ponkalan lypsykarjatila Torniosta.

velu t

MUSTAPARTA-RISTEILYT PUOTIKARISTA

s-USTAPARTA MUSIIKKIOHJELMA s2AVINTOLAPALVELUTLAIVALLA

MUSTAPARTA ENSÉMBLEN musiikillinen kertomus Torniosta Tukholman vanhaankaupunkiin

tiedustelut ja varaukset: Arto Ponkala 0400 690 304 arto.ponkala@fsnlogistic.com

Puotikarin satama, Tornion RÜyttä

(MUSTAPARRAN SATAMA) lauantaina 18.8 klo 18 alkaen

ksyllä! ssa sy Tulo

taparta Äiji-Iisakki Mus tään äs kertoo eläm pp olin oo in Konstantt rtijana haaremin va

Listan kärjessä komeilee edelleen edellisten,

vuosina 2007 ja 2009 tehtyjen selvitysten tapaan Vapon tytäryhtiÜ Suo Oy ruokohelpiviljelmineen. (MM)

Aidosti paikallinen

3

Alatalo 0440 738 150, tilaukset: Hannu alo et.fi hannu.alat @pp.in

Metsänsuojelu innostaa Lounais-Lapin metsien suojeluhanke on saanut maanomistajilta hyvän vastaanoton. Yli 150 tilaa on tarjonnut kohteitaan suojeluun. Tarjottujen

metsäkuvioiden yhteenlaskettu pinta-ala on yli 8 000 hehtaaria. Helmikuun lopussa Lapin ELY-keskus lähetti lä-

hes 2 800:lle Lounais-Lapin maanomistajalle kirjeen, jossa esiteltiin mahdollisuutta liittää metsäalueita suojeluohjelma Metsoon.

Metson markkinointia on keskitetty nykyisten Naturaalueiden väliin, jotta niitä saataisiin kytkettyä toisiinsa.

UUDISTETTU TILAVAMPI

KUNTOSALI

HUIKEA TUTUSTUMISTARJOUS

UUSILLE ASIAKKAILLE

30 â‚Ź/kk

Sis. jumpat, kuntosalin, ohjelman ja opastuksen.

SYYSKAUDEN KROPAN JA MIELEN SYYSREMONTTI mit(sis. ravinto-ohjaus, kehonkoostumus

taukset 2x, kuntosali +ohjelma sekä jumpat)

3KK

150â‚Ź v

SUOSITUT Lastenkerhot alkavat syyskuussa

AVAJAISET PE-LA 24.-25.8.

TARJOUKSIA

UUTUUS JUMPPIA MM. SIXPACK 30min, RUNPOWER 45min

LESMILLS SH`BAM

KEHONKOOSTUMUSMITTAUKSIA LA ILMAINEN Sporttikerhot 5-6v ja 7-10v Tanssi-ja Temppuvoimistelu 4-7v. TUTUSTUMINEN KUNTOSALILLE. Ilmoittautumiset jo alkaneet!

Meiltä myÜs yritykselle/seuralle/joukkueelle yksityistunteja! (mm. ammattitaitoista juoksutekniikkaohjausta sekä juoksuohjelmia)

www.hyvafiilis.net>\>$'Z2/($$$,?"- 040-1483522 Varikonkatu 3, 95420 TORNIO

Hella lisävalot meiltä

Hinnat alk.

69â‚Ź

Syysvahaus Presto vahoilla ja se näkyy us!

Sirius

sis. poltin 12 V ja kivisuojan.

Huipputarjo

10â‚Ź

Teollisuuskatu 10, Tornio, puh. 016 447 075 Avoinna: Ma -Pe 8-18, La 9-14


4 UUTISET KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 32 16.8.2012

UUTISET toimitus

@

kemitornio.fi

TIEDOTTEET UUSITORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTEEN OSOITTEESEEN: toimitus@kemitornio.fi

LYHYESTI

Lappiassa aloittaa yli 950 opiskelijaa Ammattiopisto Lappian lukuvuosi on käynnistynyt. Lappian eri koulutusalojen aloituspaikat on otettu hyvin vastaan. Tänä syksynä nuorisoasteen koulutuksissa aloittaa yli 950 uutta opiskelijaa. Torniossa ja Kemissä aloittajia on noin 70 opiskelijaa enemmän kuin vuosi sitten. Ilahduttavaa on ZZZODSSLDÀDR myös Kolarin kaivosalan koulutuksen käynnistyminen. Lappian nuorisoasteen koulutuksessa opiskelee yhteensä lähes 2800 nuorta.

Lukijaa Kuv

Lähetä vapaaaiheinen kuva osoitteessa kemitornio.fi

Aidosti paikallinen

Tähän E4:n, Niemi-Niemeläntien ja Ruottalantien risteykseen rakennetaan pikapuoliin myymälä- ja kahviorakennus.

Pohjanportti nousee Ruottalantien risteykseen KEMINMAA

Lähiruokamyymälä, kahvio, viinimyymälä ja muuta mukavaa tulee Pohjanrannan uuteen aluevaltaukseen Pohjanporttiin E4:n ja Ruottalantien risteykseen. Pohjanrannan pehtori Mikko Lampela kertoo, että lähiruokamyymälä on Pohjanportin työnimellä kulkeva suunnitelma, joka on saanut alkunsa jo puolisenkymmentä vuotta sitten, kun uusia ideoita pantiin vireille. Myymälässä myydään pääsääntöisesti lähiruokaa, mutta myös muita elintarvikkeita. -Parinsadan neliön lähiruokamyymälä on osa isompaa hanketta. Tulemme rakentamaan tilat mahdollisimman nopealla aikataululla. Tällä hetkellä lähiruokamyyjien kartoitus on meneillään samoin kuin naapurien kuuleminen ja rakennuslupa-asiat. Pohjanportista on tarkoitus tehdä maalaismaisemaan sopiva rakennus. Lampela lisää, että jopa tankkauspiste on mahdollista saada hallin oheen, koska muun muassa moottorikelkkareitistö kulkee samoilla tienoilla. -Olemme lähestyneet myös polttoainejakelijoita asian tiimoilta. Viinituotantoa ollaan lisäämässä tuplaten. Viinin myynti siirtyy Pohjanrannan tiloista uuteen myymälärakennukseen samoin kuin Pohjanrannan herukan suoramyynti. -Leikkisästi voisin kutsua hanketta Ruottalan ikeaksi, koska tämänlaatuiselle paikalle on tarvetta ja potentiaalia asiakaskuntaa tullee riittämään vilkkaan tien ja lähialueidenkin asukkaiden ansiosta.

Pohjanrannan viiniti-

Mikko Lampela kertoo, että viinipullon kyljessä oleva Paavo Väyrysen omakuva on miehen itsensä, vuonna 1982 Tornion keskustanuorten kesäjuhlilla, piirtämä. Mikko Lampela toteaa, että kasvukausi on ollut suotuisa. -Tämän vuoden sato on

Leikkisästi voisin kutsua hanketta Ruottalan ikeaksi

Pohjanrannan mustaherukkaviini

lalla eletään myös kiireistä aikaa kun sadonkorjuu on juuri meneillään. Kolmen hehtaarin tilalla on 11 000 herukkapensasta, joista 8 000 on mustaherukkaa ja 3  000 viherherukkaa. Pohjanrannan viiniä voisi kutsua jopa ”puoliluomuksi”, koska rikkakasveja ei ole havaittu eikä myöskään tuholaisia, joten ruiskutuksia eikä lannoitusta ole tarvittu.

hyvä, joskin marjat ovat suhteellisen pieniä. Omat vuokramehiläisemme ovat edesauttaneet pölytyksessä. Näihin aikoihin saadaan myös omaa hunajaa myyntiin.

Tämän vuoden sadon

uusi viini valmistuu noin puolen vuoden kuluttua. Lampela linjaa rypäleviinin ja marjaviinin eroja ja yhtäläisyyksiä niin, että marjaviinikin voi kypsyä ja syventää makuaan.

Herukkapuimuri on jo valmiina marjanpoimintaan. -Tietenkään marjaviini ei ole niin sanottua vuosikertaviiniä, eikä salli pitkää kypsymistä, mutta puolenkin vuoden säilytys on mahdollista, maku aromatisoituu ja kypsyy. Pohjanrannassa tuotetaan vuodessa noin 5 000 litraa viiniä, josta punaista on noin 3  000 litraa, loput valkoista viherherukka- ja karviaisviiniä.

-Tuusulasta saamme karviaisia jonkin verran samoin kuin omenoita, riippuen sadosta. Pohjanranta on alueemme ainoa viinitila, seuraavaksi lähin on Ranualla. Viinimyymälässä myydään kesän aikana sammiollinen eli kuutisensataa litraa viiniä kuukaudessa. MAARET MATTILA


KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 32 16.8.2012

UUTISET 5

ETELÄ-LAPIN MAASEUTUPALAVERI Keminmaassa Kunnanviraston valtuustosalissa (Kunnantie 3, Keminmaa)

Maanantaina 20.8.2012 klo 12–15 Lapin liitto järjestää yhteistyössä Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ja Leader-toimintaryhmä Peräpohjolan kehitys ry:n kanssa maaseudun alueellisen kehittämispalaverin, jonka tavoitteena on määritellä tulevalle ohjelmakaudelle Peräpohjolan kehitys ry:n toimialueen ja Lapin tärkeimmät maaseudun kehittämistavoitteet sekä toimenpiteet kirjattaviksi Lapin liitossa ja Lapin ELY –keskuksessa sekä Peräpohjolan kehitys ry:ssä valmisteilla oleviin uuden ohjelmakauden maaseudun kehittämisohjelmiin ja –strategioihin.

Taideaineiden opettaja Liisa Kivimäki, toimistosihteeri Arja Karhu, tekstiilityönopettaja Arja-Maija Kouri-Salmenkaita, vt. kieltenopettaja Tarja Laakso ja vt. rehtori Tarja Hooli ovat valmistautumassa Tornion kansalaisopiston syyslukukauteen.

Tornion kansalaisopistossa otettu uusi suunta nään pitkälle edellisten vuosien malliin. Yhtenä uutuutena on yhteinen puutyöpaja 7-12-vuotiaille lapsille ja aikuisille. Lapsille on myös oma keramiikkapaja. -Sähkökitaran rakentaminen oli viime vuonna erittäin suosittu kurssi, kertoo tekstiilityönopettaja Arja-Maija Kouri-Salmenkaita. -Lyhytkursseina ovat muun muassa skottilaisen äidin värjäystekniikka ja huovutus, lasihimmelin valmistus, jouluksi Martha Stewardin ja Tildan tapaan, punontaa kierrätysmateriaaleista ja kasviväripainantaa silkille ja villalle.

TORNIO

Viime vuosina Tornion kansalaisopiston tuntimäärä on ollut laskussa, mutta tänä vuonna on otettu uusi suunta. –Meillä on 34 kurssia ja noin 700 opetustuntia enemmän kuin viime lukuvuonna. Viiden vuoden tähtäimessä on jatkuva nousu, sanoo vt. rehtori Tarja Hooli. Tietotekniikkakurssien valikoima on laajentunut. Uutuuksina ovat muun muassa, verkossa asiointi, sähköpostikurssi ja vanhojen valokuvien säilyttämiseen ja järjestämiseen liittyvät kurssit. Kysymällä oppii – senioreiden atkpiirissä opiskelijat esittävät heitä askarruttavia kysymyksiä, joita ratkotaan opettajan johdolla. Liikunnankin kurssimäärä on kasvanut. Tarjolla on muun muassa senoreiden tasapainokoulu, äijäjooga ja monenlaisia tanssikursseja. Ruoanvalmistuskursseja on miehille ja senioreille. Avoimen yliopiston taidehistorian opintoja voi pitkästä aikaa suorittaa Tornion kansalaisopistossa.

Myös maaseutualueen kursseja on lisätty mer-

kittävästi, erityisesti kielissä. Viimeksi kieliä on maaseudulla opiskeltu vuonna 2007, ja silloinkin oli vain yksi kurssi. -Käytännön englannin ja ruotsin kurssit pyörivät koko lukuvuoden Aapajoen kylätalolla, Karungin koululla ja Kaakamon koululla, kertoo vt. kieltenopettaja Tarja Laakso. Kurssit on suunniteltu niille, joilla on kielistä ennakkotiedot ja tarkoitus on lähteä

Tornion kansalaisopiston haaveena on saada

Ikääntyvien joukko kasvaa koko ajan ja heitä silmällä pitäen on suunniteltu kursseja tosi paljon – niin kielissä, kädentaidoissa, taideaineissa kuin kansalaisvalmiuksissa, kertoo vt. rehtori Tarja Hooli. kielitaitoa aktivoimaan. Kansalaisopiston kielikurssien yhtenä uutuutena on heprean lyhytkurssi. Muutaman vuoden tauon jälkeen on mahdollisuus aloittaa usean kielen opinnot aivan alusta, englannin, espanjan, ranskan, ruotsin ja venäjän. Lapsille ja koululaisille on kielikylvynomaisia englannin kursseja.

Taideaineissa painopiste on lasten ja nuorten

perusopetuksessa, kuvataiteessa, teatterissa, musiikissa ja tanssissa. -Eniten oppilaita on 6-15-vuotiaiden ikäryhmässä. Viime vuonna meillä oli 548 taiteen perusopetuksen opiskelijaa, kertoo taideaineiden opettaja Liisa Kivimäki. Jonkin verran on myös aikuisten ryhmiä. -Impro-irrotteluillat ovat

olleet aika suosittuja. Hullutellessa työpaineet ja muut unohtuvat ja usakallus erilaisissa esiintymistilaisuuksissa lisääntyy. Laulamattomien laulukoulu on tarkoitettu niille, jotka kuvittelevat, etteivät osaa laulaa, tai eivät kehtaa tai pelkäävät laulaa. Opistolla on ollut aikaisemmin oma viihdekuoro. Nyt toiminta on tarkoitus käynnistää uudelleen Jorma Tuokon johdolla. Kuoro on hauska ja terveellinen harrastus ja kiva joukkuelaji, hehkuttaa Kivimäki. Senioriteatteri on hänen mukaan puolihysteerinen villitys Suomessa ja sellainen on tarkoitus saada pysytyyn myös Torniossa. Ryhmä tekee yhteistyötä opiston sanataideryhmän kanssa.

Kädentaidoissa men-

Porthanin koulu omaan käyttöön. Aikaisintaan se on mahdollista vuonna 2014. -Suhteellisen vähin taloudellisin satsauksin saataisiin hyvät tilat taide- ja taitoaineiden opetukseen, sanoo Tarja Hooli. Porthaniin siirtyisivät kuvataide, teatteri sekä osin musiikki ja kädentaidot. Koulu voisi myös toimia kaupunkilaisten vapaana olohuoneena. Tällä hetkellä kursseja on 34 eri toimipisteessä. Porthan ratkaisisi tilaongelmat yhdellä kertaa.

Ilmoittautuminen kursseille on käynnistynyt

tänä aamuna. Toimistosihteeri Arja Karhu toivoo, että mahdollisimman moni ilmoittautuu netissä, jossa se on nykyisin helppoa. Ilmoittautua tietysti voi toimistoon joko käymällä tai soittamalla. Puhelin voi kuitenkin herkästi tuuttailla varattua. Tarja Hooli puolestaan muistuttaa, että varasija kannattaa ottaa vastaan, koska aina tulee peruutuksia. Ja toisaalta, jos ilmoittautujia on runsaasti, uuden ryhmän perustaminen on mahdollista. MATTI KOSKENRANTA

klo 11:45 Tulokahvit klo 12:00 Tervetuloa Etelä-Lapin Maaseutupalaveriin! Juha Kutuniva, kyläkoordinaattori, Lapin liitto klo 12:10 Uuden ohjelmakauden valmistelu Anne Ristioja, kehittämispäällikkö Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Elinkeinot, työvoima, osaaminen ja kulttuuri –vastuualue klo 12:25 Paikallisen maaseudun kehittämisstrategian valmistelu Seija Argillander, toiminnanjohtaja, Peräpohjolan kehitys ry klo 12:40 Monipuolistuvat maaseutuelinkeinot Ari Saarela, yritysasiantuntija, ProAgria Lappi klo 13:00 Etelä-Lapin maaseudun kehittämisen Voorumin tulokset Juha Kutuniva klo 13:15 Työryhmätyöskentely Työryhmien vetäjät/kirjaajat /purkajat : Juha Kutuniva, Anne Ristioja, Seija Argillander klo 14:40 – 15:00 Tulosten purkukeskustelu Juha Kutuniva, Anne Ristioja, Seija Argillander Ilmoittautumiset ja lisätietoja juha.kutuniva@lapinliitto.fi, p. 040 732 0949

TORNIONLAAKSON MAASEUTUPALAVERI Ylitorniolla Kunnantoimiston valtuustosalissa (Alkkulanraitti 55, Ylitornio)

Keskiviikkona 29.8.2012 klo 12–15 Lapin liitto järjestää yhteistyössä Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ja Leader-toimintaryhmä Outokaira tuottamhan ry:n kanssa maaseudun alueellisen kehittämispalaverin, jonka tavoitteena on määritellä tulevalle ohjelmakaudelle Tornionjokilaakson ja Lapin tärkeimmät maaseudun kehittämistavoitteet sekä toimenpiteet kirjattaviksi Lapin liitossa ja Lapin ELY –keskuksessa sekä Outokaira tuottamhan ry:ssä valmisteilla oleviin uuden ohjelmakauden maaseudun kehittämisohjelmiin ja –strategioihin. klo 11:45 Tulokahvit klo 12:00 Tervetuloa Tornionlaakson Maaseutupalaveriin ! Juha Kutuniva, kyläkoordinaattori, Lapin liitto klo 12:10 Paikallisen maaseudun kehittämisstrategian valmistelu Anne Anttila, toiminnanjohtaja, Outokaira tuottamhan ry klo 12:30 Monipuolistuvat maaseutuelinkeinot Simo Alaruikka, johtaja, ProAgria Lappi klo 13:00 Tornionlaakson maaseudun kehittämisen Voorumin tulokset Juha Kutuniva klo 13:15 Työryhmätyöskentely Työryhmien vetäjät/kirjaajat /purkajat : Juha Kutuniva, Anne Anttila, Hilma Heikkinen klo 14:40 – 15:00 Tulosten purkukeskustelu Juha Kutuniva, Anne Anttila, Hilma Heikkinen Ilmoittautumiset ja lisätietoja juha.kutuniva@lapinliitto.fi, p. 040 732 0949

Aidosti paikallinen


6 ILMIÖT JA IHMISET KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 32 16.8.2012

ILMIÖT & IHMISET JUTTUVINKIT SÄHKÖPOSTI: toimitus@kemitornio.fi PUHELIN/TOIMITUS: 050 411 0210 PUHELIN/MYYNTI: 040 571 0776

Tanssikoulu Stagen uusien tilojen avajaisia vietetään perjantaina ilmaisten näytetuntien ja esitysten parissa.

Stagen tanssitarjonta laajentunut Leea ja Merja Hamarin Tanssikoulu Stage avaa viidennen syyslukukauden maanantaina 20.8. uusissa ilmavissa tiloissa Kemintie 2:ssa. Varsinaisia avajaisia vietetään jo perjantaina ilmaisten näy-

tetuntien ja esitysten parissa. Esiintymässä on muun muassa SMtason tanssiryhmä DTC, G.A.Crew, aikuisia ja lapsia. Stagen tanssitarjonta on laajentunut huomattavasti. Tunteja on 3-vuotiaista aikuisiin.

Koko perhe voi löytää yhteisen harrastuksen tanssin parista.

Tämän syksyn uutuuksia ovat ala-astelais-

ten extratunti, Fit&Funkuntotanssi 50+, akrobatia, arjen itsepuolustus naisille, HappyFamily 3-5 v. lapsi + aikuinen sekä Hit the Beat Äijät. Vanhoja tunteja ovat

Tanssikoulu Stage on showtanssiin erikoistunut koko perheen tanssikoulu

Happy Feet lastentanssi, Hit the Beat pojat, show, street, showjazz, nykytanssi, street contemporary, tekniikka ja Fit&Fun.

Tanssikoulu Stage on showtanssiin erikoistu-

nut koko perheen tanssikoulu. Showtanssissa yhdistellään eri tanssityylejä, joissa korostuvat esittäminen ja tanssin ilo.

Koiraurheilukeskus Tornioon TORNIO

Tornion kaupunginhallitus on hyväksynyt asemakaavamuutoksen Kromitien ja Kalliopudasjoen välille. Muutos mahdollistaa koiraurheilukeskuksen rakentamisen alueelle. Tornion Kennelkerho ry. ja TorKK Center Oy tulevat toteuttamaan koiraurheilukeskuksen Kromitien ja Kallioputaan välissä olevalle vanhalle asuntomessujen pysäköintialueelle, jossa on nykyisin hiekka-tekonurminen ulkoilma-agilitykenttä. Vanha asuntomessujen pysäköintialue on raivattu, aidattu ja osin pinnoitettu hiekkatekonurmella. Hankkeen toteutukseen tarvitaan valtion liikuntapaikkaperusteista määrärahaa, jota haetaan opetusministeriöltä. Asia etenee al-

Koiraurheilukeskus halutaan kaupungin ykkösliikuntapaikkahankkeeksi. kuun Tornion kaupungin, ELY-keskukselle antamalla lausunnolla. Sen jälkeen ELYkeskuksen tulisi nostaa hakemus myös Lapin hankkeiden kärkipaikoille. TorKK Centerin toimitus-

johtaja Pentti Blomster kertoo, että kaupungin kanssa on neuvoteltu jo alustavasti liikuntapaikan tärkeydestä. -Tornion tulisi nostaa tämä kaupungin ykkösliikuntapaikkahankkeeksi vuodelle

2013.

Blomster antaa kunniaa alan harrastajanaisille ja -tytöille ja

mainitsee tasa-arvovaltuutetun myös ilmaisseen vahvas-

ti, että nais- ja tyttöurheiluun satsattuja liikuntapaikkamäärärahoja tulisi lisätä. -Meidän koiraharrastajistamme on naisia ja tyttöjä 90 prosenttia ja he ovat organisaatiossa ja kentällä vai-

kuttavia tekijöitä. Luulenpa, että tasa-arvovaltuutetun ääni myös kuullaan ja voimme toteuttaa alustavien piirustusten mukaan maamme laadukkaimman koiraurheilukeskuksen. Hankkeen kustannusarvio on noin miljoona euroa ja se pitää sisällään hallin lisäksi sosiaalitilojen, ravintolan ja koulutustilojen rakentamisen. Opetusministeriön avustuksen osuus olisi noin neljännes kokonaiskustannusarviosta. TorrKK Center Oy on sataprosenttisesti Tornion Kennelkerho ry:n omistama yhtiö. Blomsterin mukaan rakennuslupahakemus on jo vireillä. Alueella ei ole tällä hetkellä rakennuksia. Eteläpuolella sijaitsee leirintäalue, jonka toiminnot ovat siirtyneet siltayhteyden päähän Karjamättään saarelle. Lisäksi alueen eteläosassa on tenniskenttä ja pieni yleinen uimaranta. Kaava-alueen pohjoispuolella on yritystoimitiloja. MAARET MATTILA


KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 32 16.8.2012

ILMIÖT JA IHMISET 7

Kivalojen seutuopistossa 350 kurssia KEMINMAA

Kivalojen seutuopisto aloittaa toimintansa viikolla 37 noin 350 kurssilla. Uusia kursseja ovat muun muassa japani, karaoke, aamujooga, jambaila, inspiroidu betonista, kahvakuula sekä digikuvista kirjaksi. Kuvataidekoulu pyörähtää käyntiin jo elo-syyskuun vaihteessa. Netti-ilmoittautumisia on otettu vastaan viime maa-

Kivalojen seutuopistoon on voinut ilmoittautua netin kautta jo viime maanantaista lähtien.

nantaista lähtien ja puhelinilmoittautumiset käynnistyvät maanantaina 20.8. klo 9. -Olethan kärsivällinen, sillä ilmoittautumisen avauspäivä on todella ruuhkainen. Puhelinvastaajaan, tekstiviestinä tai sähköpostitse tehtyjä ilmoittautumisia emme valitettavasti voi huomioida, sanoo rehtori Seppo Suopajärvi. Opiston opinto-ohjelma kaudelle 2012-13 on jaettu

Keminmaan, Simon ja Tervolan kotitalouksiin viikolla 32. Sivulta kahdeksan löytyy ilmoittautumisohjeet. Ne on syytä lukea huolella ennen yhteydenottoa. -Jos et ole saanut jostain syystä omaasi, voit ottaa yhteyttä lähimpään toimistoon, kertoo Seppo Suopajärvi. Opinto-ohjelma löytyy myös osoitteesta www.kivalojenseutuopisto.fi.

Asteen ja Stigin energiaa Kallille KEMINMAA

Elokuun viimeisenä viikonloppuna Kallinkankaan hiihtokeskuksessa eivät ole normipäivät, kun jameissa lavalla hiphoppaa Aste. Artistina Aste tuli tunnetuksi singlellä ”Poikkeus Sääntöön”, joka myi kultaa ja voitti myös Voicen kesähittiäänestyksen vuonna 2009. Aste on julkaissut kaksi albumia, joilta radiohiteiksi ovat nousseet singlet  ”Unelmien poikaystävä”,  ”Normipäivä”  ja ”Sekopää”. Valtavasti keikkoja tehnyt artisti on täyttänyt keikkapaikat räjähtävällä energisyydellään ja bilehenkisellä ilmapiirillä. Aikaisemmin Stig Dog-

Aste kääntää takuuvarmasti Kallilla hanat kaakkoon. gina tunnettu artisti Stig yllätti ja valloitti Uuden Musiikin Kilpailussa juurevalla ”Laululeija”-suosikillaan. Parodinen R'n'B on jäänyt taak-

se ja tämä outo lintu tulee myös Kallille habituksenaan uusi, entistä luomumpi hemmo. Stig nousi yleisön tietoisuuteen rapin ja R'n'B:n kliseitä parodioivalla levyillään ”Stig Dogg” ja "Stigidilaatio". Levyt ja niiltä lohkaistut sinkut käväisivät Suomen virallisilla listoilla, mutta fanikuntansa Stig löysi kuitenkin vasta ahkeralla keikkailulla ja YouTube-hiteiksi kohonneilla videoillaan. Keikkarintamalla Stig on niittänyt mainetta viihdyttävänä esiintyjänä. Usein keikat lähenevät stand uppia, ja monien mielestä Stigin huumorin ymmärtääkin kunnolla vasta nähtyään live-shown.

Talonpoika Lalli räppää kiitettävillä Lappi-sloganeilla uskottavasti myös Kallilla. Rovaniemeläinen bändi on tullut tutuksi muun muassa biiseillään ”Mie raidaan mun Endurolla” ja ”Suoraan sun korville” sekä ”Sie ja Mie”. KalliJamin DJ-joukko on nimeämisen arvoinen. Mukana ovat, DJ Hukka Helsingistä sekä DJ Kese ja Tynsky & Unne Torniosta. Esiintyjäkaartia täydentävät myös DREAM! & Jonimiesh sekä Nortti, jonka soundeissa sanotaan myös lappilaisuuden kuuluvan ja näkyvän. KalliJam on kaksipäiväinen ikärajaton tapahtuma ja alueella on erillinen K-18 anniskelualue. (MM)

Vaihd� tyyli�

Jokapäiväinen leipämme teemana Meri-Lapin Ruokamessuilla KEMINMAA

Kahdeksannen kerran järjestettävät Meri-Lapin Ruokamessut nostavat jalustalle suomalaisen leivän. Messujen teemana on tänä vuonna ”Jokapäiväinen leipämme”. Messujen suojelijana toimii kirkkoherra Yrjö Haapala ja avaajana johtaja Simo Alaruikka ProAgria Lapista. Messuportit avataan Pohjanrannassa perjantaina 7.9. klo 11, mistä alkaen tarjoillaan messulounasta, mm. Pohjanrannan lihapataa Könölän Limousinesta. Alueen tuottajien raaka-aineista lounasruuat valmistaa Taina Lempeä keittiöhenkilökuntineen. Könölästä Pohjasenahon Limousine-karjatilalta hankitaan raaka-aineet lihapadan valmistamiseen.

Lisukkeena tarjoillaan aurinkokasviksia. Keittoruokavaihtoehtona on kaalikeitto Meri-Lapin karitsasta lisukkeena sienipiirakka. Kolmantena lounaana tarjoillaan punajuuri-aurajuustopaistosta.

Messujen teemaan liittyen ruuan kanssa on Lappian revittyä ruisleipää sekä Räihän perunarieskaa. Jälkiruokana tarjoillaan mes-

suja varten kehiteltyä Pohjanrannan viherherukkaliköörivaahtoa. Markkina-alueella ja Pohjanrannan navetan sisätiloissa on tarjolla myös erilaisia annoksia. Messukahviota pitävät maanpuolustusnaiset messujen teemaan sopivassa kahviossaan. Vuoden vihannes on tuoreet yrtit, vuoden luonnontuote siankärsämö ja vuoden luonnonmarja variksenmarja sekä vuoden sieni punikkitat-

ti. Näistä ainakin osa näkyy ja maistuu messuilla.

Lappian

opiskelijat

Minna Kinnunen ja Valtteri Härkönen valmistautuvat Taitaja 2013 -kisoihin ja pitävät pihvikoulua näytöksenä kaksi kertaa molempina messupäivinä. Lappian kondiittorioppilaat tekevät tällä kertaa näytöksenään vuoden marjasta kaarnikkaleivoksia, joita voi

ostaa myös mukaan. Perinteisesti Lappian kondiittorioppilaat kilpailevat leivoskisassa. Lappian Afrikkaryhmä järjestää touhua pikkuväelle. Lapsille on myös varattu oma edullisempi ruokalippu. Yleisölle järjestetään Komein peruna -kilpailu yhteistyössä Pohjolan Sanomien kanssa. Yleisöäänestyksen perusteella valitaan pottujen pottu, jossa pääpaino on ulkomuodolla.

Illan messutanssien tähtiesiintyjinä ovat Jorma Kääriäinen ja mestarillinen Riku Niemi orkestereineen. Meri-Lapin Ruokamessut järjestää LähiruokaLappi ry. Tapahtuman tarkoituksena on lähiruuan esilletuonti, kuluttajan ja tuottajan kohtaaminen sekä yritysten ja erilaisten ruoka-aineiden esittely. Messut pidetään 7.-8. syyskuuta.


8 ILMIÖT JA IHMISET KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 32 16.8.2012 Langaton kaupunkiverkko nykyään harvinaisuus Kattava langaton nettiyhteys kaupunkikeskustoissa on nykyään harvinaisuus. Kaupungit perustivat muutamia vuosia sitten ilmaisia wlan-verkkoja. MyÜhemmin on havaittu, että niiden laajentaminen on tarpeetonta, sillä monilla on nettiyhteydellä varustettu laite omasta takaa. Wlan hyÜdyttää eniten ulkomaalaisia, joilla on toisen maan mobiililiittymä ja kalliit tiedonsiirtomaksut. Tietoturva-asiantuntijat sanovat, että tietoliikenne-

maksut ovat laskussa, joten voi olla, että viiden vuoden tähtäimellä avointa wlania ei enää tarvita turisteillekaan. Suomessa laajin avoin wlanverkko on Oulussa. Tornion verkkopalvelusuunnittelija YrjÜ Nurkkala sanoo, että Tornion keskustassa on mahdollista tarvittaessa käyttää kaupungintalon asiakaspalvelun laitteita. Tornion kirjastossa toimii langaton Sparknet-yhteys, joka on Lapin kirjastojen yhteinen hankinta.

Monipuolinen Intialainen buffet ark. 11.00-17.00

#UZUUzKFO:LLzTUj Tarja Kemppaisen mukaan kirjaston verkkoa osataan kysyä ja matkailijat ja paikalliset käyttävät yhteyksiä kirjastosta saatavilla tunnuksilla. Hän ei usko toimintasäteen riittävän talosta kaupungille. Talossa on vain yksi tukiasema, joka riittää juuri sisätiloihin. Leton satamaisäntä Juha Virta toteaa, että heillä ei ole langatonta verkkoa käytettävissä, eikä kesän aikana satamassa käyneistä kukaan ei ole kysellyt verkon käyttÜmahdollisuutta. (MM)

99 7

Voit myÜs varata pÜydän tai ottaa ruuan mukaan. puh. 045 3419330 AVOINNA Ma-pe 10.30-21, la 11-20, su 11-19

Huom! Sisäänkäynti klo 20 jälkeen Raxin ja Subwayn välisestä ulko-ovesta Victoriantorilta.

Normaali PIZZAT

5

50

5PSJLBUV 5PSOJPt1VI

Mariďż˝

51:+'$)FSUUB +PFOTVV

-BLMP 1PIKBO4UBEJPOJMMB 0UUFMVJTjOUj

5VMFLBOOVTUBNBBOUZUzUWPJUUPPO 7BQBBQjjTZ 5FSWFUVMPB

Lähetä vapaa-aiheinen kuva osoitteessa kemitornio.fi Julkaisemme Aidosti yhden kuvan paikallinen joka viikko

 >6 6 H ? JJ ED II66 I6 D> >AB

Lukijaa

Kuv KEMITORN

Ilmoituksen jättäminen SOITTAMALLA

CNIKD>I?tIItt>ABD>IJ@H:C BNyHC:I>HHt`Zb^idgc^d#Ă’

Soita 0600 41 33 94 (pvm). Toimi ohjeiden mukaan. Ilmoituksen hinta 7e

TEKSTIVIESTILLĂ„

Kirjoita Rivi7 (väli) KETO (väli) ilmoitustekstisi. Mainitse viestissä myytkÜ/ ostatko/ vaihdatko/ vuokraatko/ lahjoitatko, tuote, lyhyt kuvaus ja hinta. Max. 160 merkkiä

Tosimies hakus vapaa, atleettin pivasti hurja, sy vasaran/nopeat nua odottaa tree nen, rehellinen, +40/165/53 nai

Olen nuorekas n ihana, sydämelli Etsin miestä eläm nen, sievoinen, t ei ole ongelmia.

Esimerkki

Rivi7 KETO Myydään Toyota Corolla XSi -98 Sedan siisti. Hp. 2300e

@a^``VV i~hi~

Lähetä viesti numeroon 173197. Ilmoituksen hinta 7 Ilmoitukseen tulee automaattisesti lähettävän kännykän numero, jos haluat toisen numeron, lisää se ilmoitustekstin loppuun. HUOM! Ilmoitusta ei voi jättää tekstiviestillä GoMobile-liittymästä.

INTERNETISSĂ„

kemitornio.ilmoitukset.com Netissä voit jättää myÜs kuva- ja kehysilmoituksen. Maksutapa verkkopankki sekä luottokortti.

Julkaiseminen Seuraavan torstain lehteen ilmoitus on jätettävä maanantaina klo 14 mennessä. Ilmoitukset julkaistaan Kemi-Torniokaupunkilehdessä sekä kaikkien palvelussa mukana olevien lehtien ja TV-kanavien internet-palvelussa. Ilmoituksesi näkyy koko Suomessa!

 Nainen etsii sinua LÜytyykÜ huumorilla varustettua, tei-

KUVAL ilmoitu

osoittee

kemitornio.ilm

Huom! Maksut ja luo

Stop! Etsin tosimies 95, huumorintaj., re kaa yms. Olen korkk nen. Tutustutko min

Olen kokenut sella oikealla tavalla elä ihmisen, ei mitään seuraa. Kaipaisin m mottelua, saunomi pyÜreähkÜ, hiukset Poltan tupakkaa. (1

Omistat mettäsukse pihankeen, viihdyt e et eksy kaupungiss tyÜnarkomaniaan ta nen Meri-Lapista, jo nossa/kotona. PyÜre vallisen epätavalline

Etsin 25-40v, rehell telutait. sekä erähen pin/Oulun alueelta. O eläinrakas ja tulet om Maalla asuminen plu nen, 30v, vaalea nai se oik


KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 32 16.8.2012

ILMIÖT JA IHMISET 9

Mustaparran , ia k k ii s u m la il o in k k saaristomar . .. ia s s n a t , iä s k ö t y ä in t muo 1700-luvun henkeen pukeutuneet myyjät olivat asettuneet satamaan. Myynnissä oli käsitöitä, taidetta ja pieniä herkkuja. HAAPARANTA

Mustaparran saaristomarkkinoille Haaparannan haminaan väki löysi perille maanteitä pitkin ja meriteitse. Satama täyttyi ihmisistä, jotka tulivat nauttimaan Mustaparran saaristomarkkinoista. Mustaparran tutut roolihahmot kiertelivät tervehtien saapunutta porukkaa. 1700-luvun henkeen pukeutuneiden markkinamyyjien pöydistä löytyi taidetta, käsitöitä ja pientä syötävää. Pienet, pyöreät uudet perunat katosivat herkuttelijoiden vatsoihin voisulalla höystettynä ja silli kruunasi kastepottujen maun. Lauantaipäivän viiden tunnin tapahtumaan mahtui musiikkia, muotinäytöksiä ja tanssia. Tulossa tulevana viikonloppuna on Mustaparta Ensemblen esiintyminen Puotikarin satamassa lauantaina 18.8.

Mustaparta Ensemblen esitys huipentui Perämeren taivas -kappaleeseen, joka oli merilauluista yleisön suosikki Kotkan meripäivillä.

Äiji Iisakki ja Iisakki Mustaparta eläytyivät esitykseen.

Hurjempaa kokemusta hakevat markkinavieraat saivat kokea veneretken RIB-veneellä. Kovaa vauhtia kulkeva vene teki näyttäviä kaarroksia sataman edessä.

Tornion Kalevalaiset Naiset ja Haaparannan Kalevalaiset järjestivät kansallispukujen tuuletuspiknikin. Noin 40 kansallispukuista naista aloitti pukujen tuuletuksen Tornion Pikisaarelta ja päättivät sen Mustaparran markkinoille. Tapahtuman tarkoituksena oli näyttää, että kansallispukuja voi pitää muuallakin kuin arvostetuissa juhlissa.

Haaparannan haminan kalastusmuseo oli avoinna markki- Perheen pienimmät saivat kokeilla poniratsastusta merimaisemassa. noiden ajan.

Mustaparta Ensemblen esiintymistä löysivät katsomaan kaikenikäiset.

HARJOITTELIJA SONJA KAKKO

Marjo Matsinin suunnittelema vaatemallisto nähtiin mallien esittelemänä.


10 KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 32 16.8.2012 KEMITORNIO.ILMOITUKSET.COM Sinä vapaa, luotettava maaseudun mies. Jos kaipaat ystävää tai elämänkumppania, vastaustasi odottaa luotettava, uskollinen, ok-näk. nainen, 48/158/56. Alkoa kohtuudella ja sauhuta saa. Onhan elämänarvosi kohdallaan. (1059438)

Ilmoituksen jättäminen SOITTAMALLA

Soita 0600 41 33 94 (pvm). Toimi ohjeiden mukaan. Ilmoituksen hinta 7e

TEKSTIVIESTILLÄ

Kirjoita Rivi7 (väli) KETO (väli) ilmoitustekstisi. Mainitse viestissä myytkö/ ostatko/ vaihdatko/ vuokraatko/ lahjoitatko, tuote, lyhyt kuvaus ja hinta. Max. 160 merkkiä Esimerkki

Rivi7 KETO Myydään Toyota Corolla XSi -98 Sedan siisti. Hp. 2300e

Lähetä viesti numeroon 173197. Ilmoituksen hinta 7€ Ilmoitukseen tulee automaattisesti lähettävän kännykän numero, jos haluat toisen numeron, lisää se ilmoitustekstin loppuun. HUOM! Ilmoitusta ei voi jättää tekstiviestillä GoMobile-liittymästä.

INTERNETISSÄ

kemitornio.ilmoitukset.com Netissä voit jättää myös kuvaja kehysilmoituksen. Maksutapa verkkopankki sekä luottokortti.

Julkaiseminen Seuraavan torstain lehteen ilmoitus on jätettävä maanantaina klo 14 mennessä. Ilmoitukset julkaistaan Kemi-Torniokaupunkilehdessä sekä kaikkien palvelussa mukana olevien lehtien ja TV-kanavien internet-palvelussa. Ilmoituksesi näkyy koko Suomessa!

CHAT

Chatseuraa heti 24h/vrk.

KOKEILE! Kirjoita: CHAT KETO Nroon 17 33 99 Hinta 1,20e/viesti

Selvänäkijä-meedio Päivi Alasen vastaanotto Oulussa 14.-15.9. ja 19.-20.9. Varaa oma aikasi ajoissa p. 0451296806. Myös puhelinaikoja tai pal- Etsin ajokortin omistavaa, raitista velunro 070081888, h. 2,35e/min + pvm. miestä, 58-61v, marjastamisesta pitäwww.reikihoitola.net vää ja luonnossa viihtyvää. (1059368)

Löytyiskö 45-48v, nuorekasta, tummahiuksista, normaalivart., huumorintaj., rentoa, suht. raitista miestä? Täällä hu+50v, hoikka, pieni, reipas yh-äi Nainen etsii sinua huilee ti. Pidät ulkoilusta, mökkeilystä, yhdessä Olen 45v nainen. Etsin seuraa eteläisel- asioiden tekemisestä. Ota yht. (1059341) tä/läntiseltä 016-alueelta. Olet vapaa. Tumma, muodokas nainen etsii -60v Olen vapaa. Ei seikkailla. (1058825) miestä Kemi-Tornio-alueelta. (1059321) Löytyisikö mukavaa, kunnollisKaunis nainen Haaparannalta etsii ta miestä, luonnossa viihtyvää, ystäväksi leskelle 50-luvulta? Ota yh- 60v miestä. (1059317) teyttä. (1060201)

Osta, myy, vaihda, vuokraa tai löydä seuraa mahtavilta markkinoilta

Sinä vapaa, raitis, fiksu, huumorintaj., 56-59/+172 mies. Saisko luvan tanssimaan, ulkoilemaan ja syksyn pimenevien iltojen seuraksi? (1058793) Kaunis, 56v nainen etsii sinua mies Torniosta. (1058770) Olen 50v, kaunis, pitkähiuksinen luonnonlapsi. Haaveena on 45v, savuton, urheilullinen, vain vähän bailaava, uskollinen mies. Inkkarikanoottiin melontakaveriksi myös. P-Suomi. (1058743) Syksy lähestyy, nainen haluaa oman kullan, jonka kanssa olla kesän viime hetket ja ehkä loppuelämän. Sinä 3055v nainen, ota yhteyttä. (1059720)

 Mies etsii sinua Olen 60v, raitis, solakka mies. Etsin mukavaa naista juttu- ja viestiystäväksi. (1059663)

Fibrokipujen kanssa elävä, 52v luonto, macro- ja taidevalokuvaaja nainen etsii huumorintaj., eläinrakasta (vuorollaan) assariakin. Kairassakin viihtyvää ystävää Torniojokilaaksosta, Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. (1060112)

Aidosti ihana, 35-45v nainen, joka haluat aidon, romanttisen, kiltin, lämpöisen, 50v, atleettisen, rehellisen miehen lähellesi, vastaa. (1060485)

Missä viivyt upea, akateem. mies 08alueelta? Ikäsi on 60-65v, rakastat KOKEILE ILMAISEKSI! vain minua, tietenkin, kaunista, ei vaatimatonta, vaan terveen itsekkyyden Olen tosi povekas, pitkähiuksinen ja omaavaa naista. Olet myös itse tällä ja hoikkavart. nainen, kesäloma-aika miälyllä varustettu mies. (1060105) nulla, ammatti lähihoitaja kenties. TykSuht. terve, tasapainoinen, mukava, kään poimia marjoja, laittaa ruokaa, 50+ nainen etsii itseään nuorempaa, saunoa, en ryyppää liikaa. Tykkään yli 170cm, normaalivart. miesystäkotielämästä hirveesti. (1059224) vää vakisuhteeseen. Eihän sinulla ole alko- ym. ongelmia, et polta, elät Mies, 60-68v. Onko kadun valoisat normaalia elämää. Miel. Meri-Lappi ja varjoisat puolet tuttuja? Onko eläja sen ymp. (1059500) mä opettanut ymmärtämään muutakin kuin kiiltokuvakuoren, mammoOlen 65v, vapaa nainen. Etsin luotettavaa lenkkeily- ym. hauskaa elä- nan keräilyn? Olen 62/160/68 nainen. Jos mahd. kalastukseen, olen valmis, män sisältöjen seuraa Meri-Lapin myös marjastus jne. (1059098) alueelta. Ethän tupakoi etkä vieraile Alkossa ainakaan kovin usein, olet Ujo, 24v, rehellinen, yhden miehen yhden naisen mies. (1059473) nainen etsii tositark. seuraa 24-35v Löydänkö sinut täältä? Olen 59/160, miehestä. (1059031) vaalia, sopusuht. nainen, työssä muSinä vapaa, kiltti, +55v mies, joka osaat kana. Olet 58-60v, savuton, raitis, työssä mukana oleva mies. Yhteinen puhua ja pussata. Vastaa kivalle, hellälle sävel, odotan viestiä. (1059441) naiselle. Ei seksihörhöt. (1058852)

Koko maan kohtaamispaikka teksti-tv:ssä MTV3 & Sub s.830 Nelonen, JimTV & Nelonen Sport s.550

Kovapintaista, kilttiä, -40v naista etsii yhenkilainen outomieli. Päässä pyörii ja kaikki on levällään. Työtä vaan, niin kuin muuta ei olisikaan. (1060204)

Nainen, 55v, ei lesbo, etsii naisesta ystävää kaikkeen kivaan. Ota roh- Olen 50v mies. Etsin naisseuraa. Olen hellä, pussaava, rauhallinen. (1060193) keasti yhteyttä. (1059280)

Olen ulkomaalainen nainen, 52v, Knista. Etsin fiksua, alkotonta, luotettavaa miestä, 50-55v, tositark. (1060191)

kemitornio. seuraajokaiselle.fi

Etsin tositark. naista. En laita ikätoivetta tähän. Kolahtaakohan jokin yhteydenotto. En harrasta yhden yön juttuja. Ole nopea ja korjaa minut itsellesi, yksinään ei ole kivaa. Mulla on oma osake. Olen vapaa, lapseton, 37v mies. (1060226)

Etsin naista, huumorintaj., mökkeilystä pitävää. Olen 56/180/80 mies, talous kunnossa. (1060482) Olisko täällä Kemi-Tornio -alueelta nättiä, iloista, huumorintaj., 20-28v naista taustalla? Olen tumma, ruskeasimmunen, mukava, 33v komistus. (1060461)

Rehti, savuton, liikunnallinen nainen hakusassa. Ikäkatto n. 55v. Ahkera, siisti mies Lapista kaipaa. Olen terve, harrastan, hiukan taiteen purema. (1060109) Sinä 45-50v nainen, tule kaveriksi 50v miehelle. Olen raitis ja savuton. Syksykö yhdessä? (1060044) Olen 58v, tupakoimaton mies. Etsin seuraa n. 40-50v, hoikahkosta naisesta. (1059977) Etsin naista. Olen 60v, eronnut, omillani toimeentuleva mies. Varma vast. Tornio-Kemi-alue. (1059916) Olen viiskymppinen, vapaa, o-näk. mies. Haen luotettavaa, 30-50v naista tositark. elämäntaipaleelle. (1059824)

Sinä 40-60v nainen, myös ulkomaa- Hakusessa tositark. syksyisille kuutamouinnille, metälle, kalalle, marlaiset, yh-äidit. 52v mies etsii sua elämäänsä. Ei seikkailijat. (1060441) jaan, sieneen, kulttuuriin 48-53v, sopusuht. nainen. Olen raitis ja savuton mies. (1059754) Löytyisikö urheilullinen, 24-39v sinkkunainen lenkkipolulle tai RuskamaratoHaen vapaa-ajan viettoon ja romantniin? Olen mukava, luotettava, urheileva, tisiin iltoihin sopusuht., liikunnallislapseton, 37v sinkkumies. (1060435) ta ja luonnossa viihtyvää naista. Olen Mies, 56v, 016-alueelta kaipaa 55-63v naisen ääntä ja seuraa. Voin autoilla luoksesi, kunhan ensin soitellaan ja tutustutaan. Nim. Syysillantuuli. (1060294)

vapaa, sopusuht., 43v, lähes raitis, ok mies Ylivieskan läh. (1059717)

Mukava, yhden miehen nainen. Viestiä odottaa 50v mies Lapista. Olethan miel. pohjoisesta, vakivastaajat älkää ihmeessä vastatko. (1059706)

Olen arka, ujo, syrjäytynyt, pimeydessä elävä, 53v mies. Olen silti jaksanut huolehtia itsestäni ja olenkin Savuton, 51/183/88, eränkulkija etelän jäntevä/siisti. Huoliskohan minua ku- mies haeskelee Lapin naista, 45-52v. kaan nainen. (1060273) Liikun monesti Lapissa. (1059687)

Mies, 28v, etsii tositark. omaa kultaa naisesta. Asustan itse Kemissä ja omillani toimeentuleva olen. (1059565)

Olen savuton, liikkuva, symppis mies. Muuten kaikki ok, mutta se oma kulta vielä puuttuu. Nainen, +40v, vastaile. Lapsiakin saa olla. (1059452)

Olen n. 50v mies, tunnen olevani kaikin puolin ihana. Löytyiskö iloista, mukavaa, hellää, hoikkavyötäröistä naista? Voisit olla minua paljon nuorempikin. (1059507)

Kokematon, varattu, 59v mies etsii 4060v, luotettavaa, miel. kokematonta ukkomiestä helliin, rentouttaviin hetkiin. Satunnaiset tapaamiset. (1060471)

Etsin 50-60v miestä. (1060217) Vapaa, ulkotöitä tekevä, ulkoilusta pitävä, Olen +40v bi-btm-ukkomies. Etsin 57/185/80 mies hakee naisseuraa hoiasiallista, osaavaa, kyvykästä, tervettä kasta tai sopusuht. naisesta. (1059505) top-miestä 016-alueelta. (1060156)

1

Ilmoitukseen vastaaminen

Pidätämme oikeuden muokata, lyhentää tai olla julkaisematta ilmoitustanne. Prostituution ja vastaavien seksuaalipalveluiden markkinoiminen on rangaistava teko (rikoslaki 20:9.1), tällaisia ilmoituksia ei julkaista.

SOITTAMALLA

Soita 0700 - 514 100, näppäile 9 ja ilmoitusnumero. Kuulet ilmoituksen - halutessasi voit yhdistää puhelun ja voitte jutella heti - tai jättää viestin niin ilmoittaja voi soittaa sinulle.

ilmoitus: 3 Oma vastaukset

SOITA 0700 - 514 100, näppäile 8. Kuulet saamasi viestit (myös tekstiviestit) ja voit soittaa kaikille vastaajille. TEKSTAA Saamasi viestin alussa on vastaajanro esim. V2. Kirjoita: V2 (väli) vastaustekstisi. Lähetä numeroon 173193.

TEKSTIVIESTILLÄ

Kirjoita KETO (väli) ILMOITUSNUMERO (väli) viestisi. Lähetä viesti numeroon 173193. Numerosi pysyy salaisena.

Esimerkki

KETO 123456 Hei, luin ilmoituksesi ja kiinnostuin. Olen 35v. tumma...

Esimerkki

V2 Kiitos vastauksesta! Olen huumorintaj., vaalea nainen.

2 Ilmoituksen jättäminen SOITTAMALLA

Soita 0600 41 33 94 (paikallispuhelu) ja jätä ilmoitus. Saat ilmoitusnumeron sekä salakoodin. Sinulle voidaan soittaa, lähettää tekstiviestejä tai jättää viesti vastaajaan.

TEKSTIVIESTILLÄ

Kirjoita: KETO (väli) ILMO (väli) ilmoitustekstisi. Mainitse tekstissä sukupuolesi, millaista seuraa etsit ja miltä suuntanumeroalueelta. Lähetä viesti numeroon 173193. Numerosi pysyy salaisena. Esimerkki

KETO ILMO Olen 32v. nainen ja etsin huumorintaj. 32-38v miestä 016-alueelta.

ilmoitus: 4 Oma sulkeminen

SOITA 0600 41 33 94 (pvm), näppäile 2. TEKSTAA SULJE (väli) ILMNRO (väli) TUNNUSLUKUSI. Lähetä viesti numeroon 173193. Puhelut numeroon 0700-514 100 1,21e /min +pvm, tekstiviestit nroon 173193 1,20e /kpl HUOM! Tekstiviestit EIVÄT toimi GoMobile-liittymästä.

Neuvonta Neuvonta joka päivä klo 9-21 numerossa 0400 808 654. Soita tai lähetä tekstiviesti. PL 118 OU

Juha Väätäinen kaipaa intohimoa yleisurheiluun kan tulojärjestyksen. Tunnen edelleen urheilijoita ja pidän aktiivisesti yhteyttä heihin. Suomelle tuli yleisurheilumenestystä kesäolympialaisissa vain keihäänheittäjä Antti Ruuskasen tuoman pronssimitalin verran. - Suomalainen yleisurheilu on kuollutta ja selittävää. Kisoihin lähdetään voittamaan, ei hakemaan kokemuksia. Jos suoritus ei yllä voittoon asti,

TORNIO

Ammattitaidemaalari, kansanedustaja, entinen kestävyysurheilija ja valmentaja, 71-vuotias Juha Väätäinen vieraili viime viikolla Kemi-Torniossa. - Elämäni ensimmäinen työpaikka oli Kemin lyseon lukiolla opettajana, Väätäinen kertoo suhteestaan alueeseen. Hän ruotii tutuin sanankääntein suomalaista yleisurheilua. EM-kisat Helsingissä 1971 olivat ensimmäiset yleisurheilun arvokisat Suomessa sitten vuoden 1952 järjestettyjen olympialaisten. EM-kisoissa Juha Väätäinen juoksi Euroopan mestariksi 5000 ja 10 000 metrin matkoilla. Nyt Euroopan mestari seurasi Lontoon kesäolympialaisia sen verran, mitä kiireiltään ehti. - Osasin ennustaa esimerkiksi naisten 100 metrin mat-

silloin urheilijan pitää iloita voittajan puolesta. Väätäinen pohtii, miten urheilu on muuttunut sitten oman aktiiviuran. - Urheilijoista on tullut miljonäärejä ja urheilusta bisnes. Tänä vuonna Väätäinen ehti seuraamaan yleisurheilun EM-kilpailuja Helsinkiin kutsuvieraana.

- Ei sielläkään suomalaiset loistaneet. Tavoitteena oli kaksi mitalia ja viisi pistesijaa, tuloksena yksi pronssi ja yksi pistesija, Väätäinen toteaa. Tie menestykseen kävisi kolmen vaiheen kautta. - Suunnitelma, intohimo ja unelma kuuluvat jokaiselle urheilijalle. HARJOITTELIJA SONJA KAKKO

Tule liikennekouluun! B-kurssit alkavat joka toinen ja neljäs viikko maanantaisin klo 16.15

Ilmoittautua voit joka päivä!

B-Henkilöautokortti Lapin alueen kattavin liikennekoulu Myös C-kortit. Torniossa, Torikatu 9

Aulis Keskitalo 044 7740 789 tai Sauli Nousiainen 0400 326 519

Juha Väätäinen vieraili Kemi-Torniossa olympialaisten aikaan.


KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 32 16.8.2012

KUNNAT TIEDOTTAVAT KEMINMAAN KUNTA

Keminmaan Pitäjäpäivät La 25.8.2012 klo 10-15

Keminmaan kunnanviraston edessä - Pöytävaraukset (ilmaiset myynti- ja esittelypöydät) puh. 040-7271 026 - Musiikkiesityksiä, ohjelmaa ym...

VAPAA PÄÄSY! Tervetuloa! Keminmaan kunta

ASEMAKAAVOJEN MUUTOKSIA NÄHTÄVÄNÄ Tornion kaupunginhallituksen 6.8.2012 alustavasti hyväksymät seuraavat asemakaavan muutokset ovat yleisesti nähtävänä Tornion kaupungintalon ala-aulassa 15.8. – 14.9.2012: 1) 7.5.2012 päivätty 13. Kallioputaan kaupunginosan korttelin 36 osaa ja korttelia 43 sekä niihin liittyviä virkistys-, paikoitus- ja katualueita koskeva asemakaavan muutos (Koiraurheilukeskus) ja

Muistutukset ehdotuksista on toimitettava Tornion kaupunginhallitukselle, os. Suensaarenkatu 4, 95400 Tornio ennen nähtävänäoloajan päättymistä.

TORNION KAUPUNGINHALLITUS

Tornion Sos.dem. Ty kutsuu jäsenensä ja kannattajansa

KOKOUKSEEN

Kansanedustajat Ben Zyskowiczh ja Heikki Autto

sunnuntaina 19.8. klo 19 toimitiloihimme Kauppakatu 17.

Aiheena kunnallisvaalit Ehdokkaiksi lupautuneet ja mahdollisesti haluavat ovat erityisen tervetullaita.

käynnistävät kokoomuslaisen vaalisyksyn vauhdikkaissa merkeissä Tornion kokoomuksen perinteisissä

Puutarhajuhlissa su 19.8. klo 13-16 Ohjelmassa valtakunnan kuulumiset ja piirin terveiset - Kuntavaalien tilannekatsaus Lohisoppaa ja kunnon kahvit. Paikalle ovat erityisen tervetulleita kuntavaaliehdokkuudesta kiinnostuneet torniolaiset! Mukana myös lautakuntien, valtuuston ja kaup.hallituksen kokoomuslaiset jäsenet.

Jokaisella sijoitettavalla lapsella on oikeus päästä valmennettuun perheeseen. Olemme aloittamassa 4.9.2012 alkaen PRIDE-valmennuskurssin Kemissä, Pohjoisrantakatu 5, 2. krs.

pihapiirissä, sateen sattuessa teltassa.

LEHTI NETISTÄ

www.kemitornio.fi

Maankäyttö- ja rakennusasetuksen 39 §:n mukaisesti ilmoitetaan, että Tornion kaupungin 22. Kivirannan kaupunginosan kortteliin 10 laadittava tonttijako on nähtävillä 16.8. – 30.8.2012 mittaustoimen ilmoitustaululla kaupungintalon 6. kerroksessa, osoite Suensaarenkatu 4, 95400 Tornio. Mahdolliset muistutukset tonttijaosta on toimitettava ennen nähtävillä olon päättymistä osoitteella: Tornion kaupunki, Tekniset palvelut, Suensaarenkatu 4, 95400 Tornio TORNION KAUPUNGIN TEKNISET PALVELUT

Tornion kaupungin

LIIKuNTaRYHMÄT IKÄÄNTYVILLe Ja eRITYIsRYHMILLe sYKsY 2012 / KeVÄT 2013 Ryhmien aloitus maanantaina 20.8.2012. Putaan liikuntahallin vanhan osan remontin vuoksi liikunta-ajat ovat muuttuneet ja tästä johtuen kuntosaliryhmät kokoontuvat vain remontin alkuun asti (~syyskuun loppuun). Liikuntamaksu on 20 € loppuvuoden osalta (sisältää : keppijumppa - kuntoliikunta - kuntosali – venyttelyliikunta - zumba). Vesiliikunnasta peritään vain uintimaksu. Maksut suoritetaan uimahallin kassalle. Ilmoittautuminen ryhmiin tunnin alussa ohjaajalle. Lisätietoja saa erityisliikunnanohjaaja Teija Kaartiselta p. 040 530 2255 tai www.tornio.fi -> liikunta ja ulkoilu -> erityisliikunta KUNTOSALILIIKUNTAA JA VENYTTELYÄ Putaan liikuntahallilla: Naisille maanantaisin klo.9.00 –10.30 Miehille tiistaisin klo. 9.00 – 10.30 Keskiviikkoisin klo. 13.00 – 14.30 (naiset+ miehet) Perjantaisin klo. 9.00 – 10.30 (naiset+miehet) NAISTEN KUNTOLIIKUNTAA Putaan liikuntahallissa: Maanantaisin klo. 11.30 – 12.15

Tule mukaan sijaisperhevalmennukseen!

Paikka: Heikinsaarentie 27

ILMOITUS TONTTIJAON NÄHTÄVILLÄ OLOSTA

2) 4.5.2012 päivätty 30. Karungin kaupunginosan korttelin 59 tontteja 1-4 ja korttelia 60 sekä niihin liittyviä virkistys- ja katualueita koskeva asemakaavan muutos (Fransinkuja).

Tietoja kaavoista karttoineen saa kaupungin nettisivuilta osoitteesta www.tornio.fi/kaavatori.

Tervetuloa vaalisyksyn avajaisiin Puutarhajuhliin...

11

Kurssi sisältää yhteensä 27 oppituntia, joissa jokaisella tapaamisella käydään läpi eri aihealueita sijaisvanhemmuuteen liittyen. Tunnit on tiivistetty viiteen tapaamiseen. Kurssi on osallistujille maksuton eikä edellytä päätöstä ryhtyä sijaisvanhemmaksi. Kouluttajina toimivat Pelastakaa Lapset ry:n sosiaalityöntekijä ja sijaisäiti. Lisätietoja antaa Merja Alm, 040-8405130.

MIESTEN VENYTTELYJUMPPA Putaan liikuntahallissa: Maanantaisin klo. 12.30 – 13.15 KEPPIJUMPPAA Putaan liikuntahallissa: Keskiviikkoisin klo. 9.30 – 10.30 ZUMBAA Putaan liikuntahallissa: Torstaisin klo. 12.30 – 13.15 VESILIIKUNTAA uimahallissa: Tiistaisin klo. 13.30 – 14.00 Keskiviikkoisin klo. 11.00 – 11.30 Perjantaisin klo. 11.30 – 12.00 Tervetuloa rohkeasti mukaan liikkumaan mukavaan seuraan oman kunnon rajoissa. Tulethan ilman hajusteita ! TeKNINeN KesKus / LIIKuNTaToIMI


12 KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 32 16.8.2012

Yhdistykset Järjestöt | Urheiluseurat Tiedotteet osoitteeseen: seuratoiminta@kemitornio.fi Seuratoimintapalstalla ei julkaista kokouskutsuja, liiketoimintaa tai yhdistyksien varainhankintaa koskevia ilmoituksia. Pidätämme oikeuden käsitellä tekstiä harkintamme mukaan. Voimme myös jättää tekstin julkaisematta. Meän Talo, Vapaudenkatu 19. Tornio. p. 040-1821773, 040 5025 584 www.tornio. fi/MeanTalo, mean.talo@ pp.inet.fi Tietokone yleisön käytettävissä, kopiokone yhdistysten käytettävissä. Bookcrossing-piste. Tapahtumat ajalla 20-26.8. Talo avoinna ma-pe klo 8-15, la klo 8-12. Aamuvirkut mala klo 8-10. MA: klo 11.30 Kuntopiiri. TI: klo 9-12 Ruokaryhmä, lounas kävijöille 2,50 e, klo 12.30 Tietovisa, klo 18 Rintasyöpään sairastuneiden keskustelupiiri. KE: Klo 11-13 Lättykestit, säävaraus. TO: klo 11 Käsityöpaja. PE: klo 9-12 Ruokaryhmä, klo 12 Jälkiviisaat. LA: Talo avoinna klo 8-12. Vertaistukiryhmä aivovamman kokeneille Majakkatalossa 28.8 klo 16.00 Pohjoisrantakatu 5, 2 krs, Kemi. Esteetön kulku Keskuspuistokadun kautta. Lisätiedot ja ilmoittautumiset 24.8 mennessä: Mira Karhu, Majakka ry, puh.050 501 7717, mira.karhu@majakkatalo.fi. Lautiosaaren Omakotiyhdistys kylätalo Lautsikka Lautiosaarentie 42-44, Lautiosaari, puh. 045 2683 928 Nettikahvila, avoinna ma-pe klo 9-14; kotilounas klo 10.45-13. lämminruoka, salaatit ja pullakahvit 6.-e ja mukaan.5,-e Kylätalon palvelut: internet, Atk -kokoustila, kahvila, lehtiä, lainakirjoja; ikääntyville asumisapua puh. 040 5082 644 lautiosaaren.omakotiyhdistys@pp.inet.fi talovaraukset, illat ja viikonloput puh. 040 847 5600 Keminmaan yhteislauluilta perjantaina klo 18-20, Esko Kestilän pirtissä Tasalantie, kylätalon lähellä. Laulattajana Veli Tikkala ja kulttuuritoimi; kahvitarjoilu Keminmaan Kylät ry. Länsipohjan Omaishoitajat ja Läheiset ry. Keminmaan hoivaparkki tiistaina 21.8. klo 10-14, paikkana Päiväkeskus Kallinranta, Järventaustantie 20. Mahdollisuus ruokailuun. Ilmoittautumiset viimeistään maanantaina 20.8. puh. 0400-914 687. Samaan aikaan kokoontuu myös omaishoitajien vertais-

KATTOPALVELUT

tukiryhmä. Länsi-Pohjan Omaishoitajat ja Läheiset ry. Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry:n tuettu Toivon taikaa-teemaloma omaishoitajille 9.-14.12. Kuusamon Tropiikki. Lisätiedot ja hakemuslomakkeet toimistolta p. 040 1647 933 tai 0400 616 748. Hakemusten palautus viimeistään 7.9. Tornion Sydänyhdistys Liikuntasuunnitelma jäsenille syys/ kevätkausi. Fysioterapeutti Sanna-Mari Pohjasen kuntosaliliikuntaryhmä tk:n fysioterapiaosastolla alkaa ti 4.9 klo 16 ja 17. Uusien jäsenien ilm. Juhanille p. 0400 648355. Hinta koko kausi 40e. Omatoiminen kuntosalin käyttö Arpelan urheilutalossa 4.9 alk klo 16.30-18.00. Käyttö ilmainen. Lisätietoja Hilkka 040 8473894. ”Tanssii tätien kanssa” projekti tarjoaa sydänystävällistä ja leppoisaa rivitanssia 28.8 alk klo 17.3018.20 Puttaalla Viidankatu 25. Ilm. 24.8 menessä anneli. lohiniva@gmail.com tai 040 7170641. Hinta 3e/kerta. Tornion Päiväkeskus, Pirkkiönkatu 7 A 1, 95420 Tornio. Avoinna ma,ke ja to.Klo 8-13. Aamupala 8-10.Lounas torstaisin klo 11.00.Puh. 040 126 78 20. Tornion Kuulo ry. Lähdemme kaupunkiajelulle sunnuntaina klo 13,00 kävelykadulta Joppari junalla, katselemaan maisemia. Matka on oma kustanteinen. Matkaan voi tulla pysähdyspaikoita mistä vain. Gämpig alueella on kahvi mahdollisuus. Tornion 4H-yhdistys järjestää senioripalvelukurssin yli 15-vuotiaille, aloitus 23.8 klo 17. Kurssin kesto 20h, kokoontumiset 1 krt/vko. Kurssiohjelma nettisivuilla www. tornio.4h.fi. Ohjatut sieniretket kaikenikäisille la 25.8 klo 10-13 ja ti 4.9 klo 17-20. Kokoontumiset Kaakamon urheilukentällä. Ilmoittautumiset p. 040 592 7667.

PARTURI-KAMPAAMOT

Katto-ongelmia? Korjaukset, pinnoitukset, maalaukset kaikille katemateriaaleille ja betonille yli 20 vuoden kokemuksella

ALANSA OSAAJAT HAMMASLÄÄKÄREITÄ AINE ULLA Hallituskatu 16 A 6, puh. 480 005 ORAL HAMMASLÄÄKÄRIT TORNIO Kauppakatu 15, 3. krs, puh. 010 400 3450, www.oral.fi – Heikkinen Tuomo, – oikomishoidon EHL, HLT – Herala Heli – Kantola Juha, suukirurgi EHL – Luosujärvi Hanne – Leino Ari, oikomishoidon EHL – Niska Kristiina – Peltola Matti, suukirurgian EHL – Piipponen Virpi – Still Merja, SHG – Tervahauta, Elisa – Timonen, Petra, parodontologi – Vierola Sakari LÄNSIPOHJAN HAMMASHUOLTO Hallituskatu 14 A 12, puh. 481 921 – Mukka Leena MEÄN HAMMAS Satamakatu 5, katutaso puh. 050-373 8011, www.plusterveys.fi - Aleksi Pelkonen - Yrjö Kumpula

Kauppakatu 15, Tornio,

ILMASTA LÄMPÖÄ

www.hopeahoiva.com

Hoiva, hieronta, siivous ja kotisairaanhoitopalvelut

Helpotusta helteeseen Testien ykkönen myös jäähdytyksessä

Hyödynnä Toshiba -kesäkampanja

Vertailu



Toshiba ilmalämpöpumppu

• 040-5016598 • www.candeon.net • juha.kanto@candeon.net

Tilaa palvelut kotiin

P. 040-8017 017

JÄTENEUVONTAA

LOUNASPAIKAT

ROSKAT EIVäT KUULU LUONTOON

JÄTENEUVONTAA 0400 777 401

Satamakatu 12, Tornio avoinna arkisin klo 10-15

Lounas klo 10.30-13.30 Pitopalvelut ja juhlatilat Tilaa ruoat ja leivonnaiset

www.jakala.

p. 040 – 5525 487 Katso ruokalista www.meanhovi.com

HIERONTA

HIERONTAA, URHEILUHIERONTAA MYÖS LASERHOITOA

HIEROJA Heikki Juntunen

Koulutettu hieroja Taisto Halonen

Ojakatu 1 95420 Tornio p. 040-182 3531 - myös kotikäynnit -

Lahjakortit • Myös iltaisin

Länsiranta 9, puh. 040-734 5310

PESULAT

www.rajapesu.fi

KaiKKi

vesipesut

meiltä!

• matot • liinavaatteet • haalarit •Ym Kuljetuspalvelu

Torpinkatu 7, 95420 Tornio

p. 040 6733 377, 040 6789 600

Avoinna Ma-pe 9-17

Avoinna MA-KE, PE 8-16, TO 8-14

RAKENNUSPALVELUT

• RAKENNAMME UUTTA JA KORJAAMME VANHAA • KAIKKI RAKENNUSTYÖT • MYÖS keittiöt, saunat, kylpyhuoneet ym 30 v. KOKEMUKSELLA Puh. 044-7001 580

Tilaa ilmainen arviointi. LAKIASIAINTOIMISTO

VARATUOMARI

puh. 016 480 255

HOIVAPALVELUT

HAMMASLÄÄKÄRIT

Jouko Kantomaa

EROTIIKKALIIKE

SÄHKÖASENNUKSET

• Sähköasennukset saneeraus- ja uudiskohteisiin • Sähkösuunnittelu/käyttöönotto pieniin kohteisiin • Ilmalämpöpumppujen myynti ja huolto

Hallituskatu 12 B 25 (3 krs.) 95400 Tornio Puh. 0400 - 652 483

Pinnoite inKeroinen

Puh. 040-5682 081

LAKIASIAINTOIMISTO

sahkoasennusj.ylimainen@pp.inet.fi

www.sahkoasennusylimainen.fi

040-5364490


KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 32 16.8.2012

Keinuvat rytmit täyttävät Pikisaaren lauantaina Nuoret aikuiset järjestävät lauantaina 18.8. päihteettömän Real Deal -gospelfestarin jo neljättä kertaa Tornion Pikisaaressa. Järjestelyt ovat sujuneet hyvin ja sääennusteetkin näyttävät suosiollisilta.

HEAB rakentaa matkakeskuksen Rajalle rakennettavan TornioHaaparannan matkakeskuksen ensimmäinen lapionpisto isketään maanantaina 20.8. klo 10. Paikalle ovat tervetulleita sekä kansalaiset, yrittäjät että poliitikot.

TULE MUKAAN!

Tornion osaston työyksiköt aloittavat syyskauden:

Lukijaa Kuv

Ensiapuryhmä 20.8. klo 18.00 Naisten käsityökerho 21.8. klo 17.30 Ystäväkerho 12.9. klo 17.00

Rakennuksen toteuttajaksi on valittu Haparanda Bygg och Entreprenad Ab, HEAB.

Torstaina alkaa lavojen pystyttämistalkoot ja festivaalialue rakennetaan kojuineen, kiipeilyratoineen ja sumopainikenttineen perjantain ja lauantaiaamun aikana. Portit avataan klo 12.30. Paikalle kolmen konserttikokonaisuuden ympärille rakentuvaan tapahtumaan odotetaan tuhatta henkeä. Järjestelytiimissä odotetan eniten kahdeksan jälkeen illalla alkavaa pääkonserttia, jossa odotettavissa on huikean groovaava show. Norjasta hankitun Ole Børudin 10-henkinen bändi ei jätä yhtään poppipo-

ILMIÖT JA IHMISET 13

Elonkorjuumarkkinat Kemissä

liisia kylmäksi torvisektioineen ja kitarasooloineen. Järjestelytiimi toivottaa jokaisen tervetulleeksi

avoimin mielin nauttimaan ikimuistoisesta kesäpäivästä ilman pussikaljaa. Lisätiedot: www.realdealtornio.com.

17.-18.8. järjestetään Kemin Keskuspuistokadulla Elonkor-v juumarkkinat. Myynnissä ovat porkkanat, paprikat, potut, parsakaalit, marjat ja monet muut sadonkorjuutuotteet. Tarjolla on myös runsas valikoima kalaja lihaherkkuja, italialaisia juustoja jne. Markkinat ovat avoinna perjantaina klo 10-18 ja lauantaina 9-16.

LÄHETÄ KUVASI OSOITTEESSA:

Osaston toimitila Kemintie 4. Tervetuloa !

kemitornio.fi

Tule viihtymään ja nauttimaan

PihViLOUnAs 12€

(tAi KALALOUnAs) Tietovisailu palaa tauolta

YHDISTYKSET | JÄRJESTÖT | PUOLUEET

tO tiEtOVisAiLU LA KARAOKEtAnssit

KAUPUNGIN PARAS

PIHVIPAIKKA KEittiö AVOinnA ARK. 11-18, LA-sU 12-18 tARVittAEssA mUinA AiKOinA tiLAUKsEstA PUUTARHAKATU 9. TORNIO PUH. 482 201

Meiltä myös edullinen ja luotettava

jakelupalvelu Kysy lisää

JOHANNES p. 040-571 0776

www.haparandajuristhuset.se

25 25-vuotta alalla 1986 - 2011

Juristi Peter Salenvall

Puh. 040-759 1925 Suomesta,  (+46) 922 12075 Ruotsista Stationsgatan 32, 953 32 Haaparanta juristhuset@hotmail.com

JUMALANPALVELUKSET

RIPPIKOULUUN ILMOITTAUTUMINEN

Sunnuntaina 19.8. Klo 10 Messu Alatornion kirkossa; saarna Heikki Turunen, lit. Raimo Kittilä. Klo 11 Sanajumalanpalvelus Karungin kirkossa; Jarkko Kuusisto. Klo 12 Messu Tornion kirkossa; saarna Markku Hulkko, lit. Raimo Kittilä.

torstaina 23.8. klo 18 Alatornion kirkossa vuonna 1998 syntyneille ja sitä vanhemmille nuorille. Huom! Muistathan ottaa kynän mukaan. Tervetuloa

Radiointi: Jumalanpalvelukset radioidaan sunnuntaisin klo 10 Alatornion kirkosta Radio Pron kanavalla. Myös internetin välityksellä lähetystä on mahdollisuus kuunnella osoitteessa: www.radiopro.fi

TAVATAAN LÄHETYSAITALLA yhdessäolon ja kahvittelun merkeissä: - su 19.8. kirkkokahvit jumalanpalveluksen jälkeen klo 11, - ke 22.8. lauluilta klo 19.

REAL DEAL SUMMER FESTIVAL 18.8. Tornion Pikisaaressa Esiintyjinä mm. norjalainen Ole Børud, The Rain ja Idän Ihmeet. Lisätietoa osoitteessa: www.5bread.net/realdeal


14 URHEILU KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 32 16.8.2012

URHEILU

Antti Kokkosen vaikea vuosi KEMI

Veitsiluodon Kisaveikkojen Antti Kokkoselle vuosi on ollut vaikea. Viime kesän Kalevan Kisojen finalisti pääsi tänä vuonna kilpailemaan vasta heinäkuussa loukkaantumisten takia. Silti heti elokuun alussa 400 metrillä syntyi oma ennätys 48,81 kotiradalla Kemissä. Kokkonen ei kuitenkaan ollut tyytyväinen Elokuun kisojen juoksuunsa Sauvosaaressa. – Meno tuntui hitaalta. Mutta se on hyvä jos pystyy omaa ennätystä parantamaan, vaikka tuntuu hankalalta. Kalevan Kisoissa Turussa viime vuonna Kokkonen oli 400 metrillä seitsemäs ajalla 48,93. Hänen paras sijoituksensa SM-tasolla on neljäs tila 19-vuotiaiden SM-kisoista Lappeenrannasta vuodelta 2005. Lahden tulevissa Kalevan Kisoissa mies olisi voinut laittaa tavoitteeksi jopa SMmitalin, mutta loukkaantumiset ovat vaivanneet. Alavatsavamma, jännerepeämä pakotti Kokkosen kilpailutauolle. – Maksimivetoja ei pysty harjoituksissa ottamaan, mutta hyvää treeniä voi tehdä ilman niitäkin, mies itse kertoo. – Kausi alkoi vasta heinäkuun alussa, joten siihen nähden on mennyt yllättävän hyvin, hän jatkaa.

toimitus

@

kemitornio.fi

JUTTUVINKIT SÄHKÖPOSTI: toimitus@kemitornio.fi PUHELIN/TOIMITUS: 050 411 0210 PUHELIN/MYYNTI: 040 571 0776

VUOKRATAAN 9H, PIKKU BUSSI 75€/vrk. tai pe - su 150€ 0400 905 935

Iso pakettiauto 49€/vrk

Kokkonen on laittanut tämän kauden tavoitteekseen piiriennätyksen 48,37 rikkomisen. Länsi-Pohjan piirien-

Vapaat kilometrit.

Fysio Marsa

www.fysiomarsa.fi

ftOMT Marja-Liisa Isomäki ft, koulutettu hieroja Mari Vähänikkilä

OMT-fysioterapia Fysioterapia, fysikaaliset hoidot Lääkinnällinen kuntoutus Ryhtitarkastukset ja ohjaus Leikkausten jälkikuntoutus Yksilöallasterapia

Ryhmäliikunta Tornion uimahallin Peilisalissa Ti 19.15 - 20.15 Lihaskunto/kehonhallinta To 19.15 - 20.15 Lihaskunto/kehonhallinta

p. 040 523 4807

Tornion uimahalli fysio.marsa@pp.inet.fi

VKV:n Antti Kokkonen pystyi aloittamaan kilpailukauden myöhään, mutta on silti juossut oman ennätyksensä. Kuva: Helena Laakso. nätys miesten 400 metrillä on jo 24 vuotta vanha ja Tornion Pyryn Markku Karvosen nimissä. – On tuntunut siltä että kunnon juoksu on tulossa. Perustekemisessä on petrattavaa. Kymmenykset eivät

Antti Kokkonen Syntynyt: 3.11.1986 Kemissä. Pituus/paino: 182 cm/80 kg. Seura: VKV. Laji: 400 m. Ennätys: 48,81.

ole tiukassa, jos pystyy täysipäiväisesti treenaamaan, Kokkonen vakuuttaa. Länsi-Pohjan Yleisurheilijoiden puheenjohtaja Eemeli Kaartinen uskoo Kokkosen yltävän Suomi-Ruotsi –maaotteluun jopa jo tällä kaudella. Se edellyttäisi sijoittumista vähintään neljän parhaan joukkoon Kalevan Kisoissa, jolloin ainakin paikka 4 x 400 metrin viestijoukkueeseen saattaisi irrota. – Jos ei Kalevan Kisoissa finaaliin pääse, niin hermot menee. Päivän kunto sitten finaalissa ratkaisee. Ei mitalikaan mahdoton ole, mutta se vaatii onnistumista, Kokko-

Tanssin taikaa, vkosta 34 alkaen

Tervetuloa tanssin pariin!

Maanantaisin Kilpatanssin alkeet (7v-) klo 17.30-18.15 Tiistaisin Lastentanssi (4-6v) klo 17.30-18.15 Torstaisin Kilpatanssin aikuisalkeet (20+) klo 17.30-18.15 Tutustu kaksi kertaa maksutta. Lisäksi tarjoamme Keskiviikkoisin argentiinalaista tangoa klo 18 alkaen Lauantaisin vauhdikasta Zumbaa klo 13-14. Ke ja la tunneille maksuton tutustumiskerta. Tornion Plussa-kauppiaat tukevat Aidaa

Lisätietoja: www.keminmaa.fi/aida

Tykkää meistä! facebook.com/kemitornio

nen mietiskelee. Mutta mies menee todennäköisesti kovempaa ensi kaudella. – Silloin pitäisi olla ihan eri lukemat. Pohja ja kunto on hyvä, kunhan talvella pääsee vain treenaamaan kovaa.

laisiin, mutta suomalaisittain mielenkiintoa riittää ainakin vielä Kalevan Kisoissa ja Suomi-Ruotsi –maaottelussa. Kalevan Kisat järjestetään Lahdessa viikon päästä ja SuomiRuotsi –maaottelu on edessä vielä Göteborgissa 1.-2. päivä syyskuuta.

Yleisurheilukausi huipentui Lontoon olympia-

TAPANI JUUSOLA

Haluatko oppia piruetin? Kemin Lämärit ry - Ice Cats

TAITOLUISTELUHARJOITUKSET jatkuvat keskiviikkona 22.8. klo 18.30 Kemin Timitec-areenalla. Harjoitusajat ke 18.30-19.20 ja su 13.00-14.50. Uudet harrastajat tervetuloa! Uuden valmentajan johdolla ohjausta sekä muodostelma- että yksinluisteluun. Tiedustelut: icecats.lamarit@gmail.com tai Jari p. 050-4018120 Lisätietoa: www.kemi.fi/lamarit/tl


15

KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 32 16.8.2012

RISTIKKO

TANSSIKURSSIT

MAINA & PETE

Huom! Tanssimme tällä viikolla sukkasillaan!

Tornion Järjestötalolla Käynnistyvät ennakkotiedoista poiketen

Maanantaina 20.8.2012 klo 18.00 Foksin alkeet klo 20.00 Rumban jatkokurssi Edullinen kertamaksu! Info: www.tanssiaalto.com TJY / DSL-Ok

TYÖTTÖMIEN RUOKALA Tornion Järjestötalolla

To. 16.08. Lohikeitto & sämpylä Pe. 17.08. Broilerin koipi & riisi/perunat La. 18.08. Spaghetti & jauhenlihakastike Ma.20.08. Uunikala & muusi Ti. 21.08. Sipulipihvi & perunat Ke.22.08. Lihakeitto & karjalanpiirakka To. 23.08. Metsästäjän leike & perunat Pe. 24.08. Hernekeitto & pannari La. 25.08. Hirvikäristyslaatikko Aterian hinta 3€, alle kouluikäiset 1,50€

Tervetuloa!

TJY-PROJEKTITOIMINTA

KodinKaava juhlii 1-vuotissyntymäpäiviään!

ALE -20% -50%

Kahvitarjoilu 17.8. Asiakkaiden kesken arvotaan verhopari

Satamakatu 6, puh. 050-4331 226

Ratkaisu

Tervetuloa tutustumaan!

Lintula MUSTA HEVONEN Samuli

Energetix, Wellness magneettikoruihin la 18.8 Kemin ELONKORJUU MARKKINOILLA. Saamaan tietoa magneettien parantavasta voimasta joka edistää kehon hyvinvointia erinlaisissa vaivoissa. Eija ja Jaana P. 040 725 80 29

Kalastustarvikkeiden ALE JATKUU! Vapoja, keloja, monenlaisia vieheitä, Lohi - Armas vaaput....

TRABUCCO SIIMAT

vetouisteluun, lohensoutuun sekä heittokalastukseen, erittäin hyvä hankaus, solmunkestävyys sekä vetolujuus

Super hard 0.400/20,300kg/ 300m ja 3000m Tournament tought ja super cast 150m VMC ja Kamasan koukut sekä leukalaput ja uistinrenkaat saatavana pienissä erissä meiltä. Asiakkaiden toivomuksesta jatkamme aukioloamme. ElOKUUN AUKI MA-PE 10-18 syysKUUsTA AlKAEN KE-TO-PE 10-18

Kalastustarvikeliike

LOHI-ARMAS Matkailijantie 9, 95420 Tornio • Puh. 040 7392 365 • www.vtvieheet.fi (vaappujemme värikartat)

RöyTTä OUTOKUMPU

TORNIO ABC

KEMI


16 KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 32 16.8.2012

SOITA JA TILAA 016-431 001 • www.utopiapizzeria.fi Pizzat Normaali / Perhe 1. KINKKU PIZZA....................... 6,00 / 15,00 2. TONNIKALA PIZZA................ 6,00 / 15,00 3. JAUHELIHA PIZZA................. 6,00 / 15,00 4. SALAMI PIZZA....................... 6,00 / 15,00 5. HAWAII.................................. 7,00 / 17,00

Kebabpizzat Normaali / Perhe 1. POLLO.................................... 7,50 / 18,00

6. OPERA................................... 7,00 / 17,00

Kebab, sieni, jalapeno, dressing

Kinkku, ananas, aurajuusto Kinkku, tonnikala, ananas

Kana, kebabliha, salami, aurajuusto

2. AMORE.................................. 7,50 / 18,00 Kebabliha, salami, herkkusieni, katkarapu

3. SIDE....................................... 7,50 / 18,00 Kebab, jalapeno, tomaatti, ananas, dressing

4. MARMARIS............................ 7,50 / 18,00 5. ISTANBUL.............................. 7,50 / 18,00

7. TROPICANA........................... 7,00 / 17,00

Kebab, ananas, aurajuusto, dressing

Kinkku, tonnikala, herkkusieni

6. KEMER................................... 7,50 / 18,00

8. AMIGO................................... 7,00 / 17,00

Kebab, paprika, jauheliha, dressing

Kinkku, tonnikala, katkarapu

9. FRUTTI DI MARE................... 7,00 / 17,00

Poropizzat Normaali / Perhe 1. REVONTULI........................... 8,00 / 19,00

Tonnikala, simpukka, katkarapu

10. OPERA SPECIAL.................. 7,00 / 17,00

Kebabit L, G 1. PITAKEBAB........................................ 7,00 2. KEBAB RIISILLÄ................................. 7,50 3. KEBAB RANSKALAISILLA..................7,50 4. KEBAB LOHKOPERUNOILLA............. 8,00 5. KEBAB KERMAPERUNOILLA............. 8,00 6. KEBAB VALKOSIPULIPERUNOILLA.. 8,00 7. KEBAB JUUSTOPERUNOILLA........... 8,00 8. KEBAB AURAJUUSTOPERUNOILLA..8,00 9. KEBAB SALAATILLA.......................... 8,00 10. KEBAB RULLA.................................. 8,00 11. ISKENDER........................................ 8,00 Leipäkuutioita, kebabliha, jugurttikastike

12. MARMARA....................................... 8,00

Savuporo, kebab, ananas, aurajuusto

Kebabliha, kermaperunat, lohkoperunat

Savuporo, salami, ananas, aurajuusto

Kebabliha, kermaperunat, lohkoperunat

Savuporo, ananas, aurajuusto

Kebabliha, riisi, kermaperunat

Savuporo, katkarapu, ananas

Juusto, sipuli, kebabliha

Savuporo, aurajuusto, kinkku, kananmuna

Juusto, aurajuusto, sipuli, ananas, kebabliha, jalapeno

2. TORNION SPECIAL................ 8,00 / 19,00

13. ALANYA........................................... 8,00

3. POHJANTÄHTI....................... 8,00 / 19,00

14. MARDIN........................................... 8,00

4. LAPPI SPECIAL...................... 8,00 / 19,00

15. CALZONE (sisäänleivottu).............. 8,00

5. LAPIN TAIKA.......................... 8,00 / 19,00

16. KEBAB UTOPIA (sisäänleivottu)..... 8,50

Erikoispizzat Normaali / Perhe 1. BARIN.................................... 8,00 / 19,00

4. UTOPIA SPECIAL................... 8,50 / 20,00

2. FRIDA..................................... 8,00 / 19,00

5. VEGETARIAN (KASVIS)..........8,00 / 19,00

Salaatit / juomat 1. TONNIKALASALAATTI.......................7,50 2. KATKARAPUSALAATTI......................7,50 3. KANASALAATTI................................. 7,50 4. KINKKUSALAATTI............................. 7,50 5. TURKKILAINENSALAATTI (KASVIS). 7,50

Kinkku, tonnikala, salami

11. QUATTRO STAGIONE.......... 7,50 / 18,00 Kinkku, tonnikala, katkarapu, herkkusieni

12. JULIA................................... 7,50 / 18,00 Kinkku, katkarapu, ananas, aurajuusto

13. MAFIA................................. 7,50 / 18,00 Pekoni, sipuli, kananmuna, jalapeno

14. SAMARA.............................. 7,50 / 18,00 Kana, ananas, jalapeno, aurajuusto

Kinkku, jauheliha, salami, pekoni, aurajuusto

Kana, jalapeno, sipuli, turkinpippuri, aurajuusto

3. NEFEL.....................................8,00 / 19,00 Salami, pepperoni, kinkku, kebabliha, pekoni

Kebab, tomaatti, fetajuusto, sipuli

4 täytettä oman valinnan mukaan

6. FANTASIA.............................. 8,00 / 19,00 4 täytettä oman valinnan mukaan

Täytteet Jauheliha, kinkku, salami, savuporo, kebab, kana, peperoni, pekoni, tonnikala, katkarapu, simpukka, ananas, jalapeno, herkkusieni, paprika, oliivi, tomaatti, turkinpippuri, suolakurkku, kananmuna, sipuli, juusto, aurajuusto, fetajuusto, mozzarella

Kaikkiin salaatteihin kuuluu tuoreleipä

PIENI JUOMA 0,33l................................ 1,50 KESKIKOKOINEN JUOMA 0,4l.............. 2,00 ISO JUOMA 0,5l..................................... 2,50 MAITO 0,5l............................................. 1,50 PULLOT 0,5l.......................................... 2,50 1,5l.......................................... 3,50

Utopia Pizzeria Länsiranta 7 C, 95400 Tornio Puh. (016) 431 001 www.utopiapizzeria.fi

7,00€ ark. 11-14

Kotiinkuljetus Klo 11-21.30 välillä, max 6 km. 2 tai useampi annos 2€, (yksi annos +4€) MaKsuvälineinä Käyvät käteinen, pankkikortit, Visa Electron, Visa ja lounassetelit.

soita ja tilaa kotiin tai työpaikalle 016 431 001

Olemme avoinna Ma - La 11 - 22 Su 12 - 22

LEIKKAA TALTEEN

LEIKKAA TALTEEN

lOunas

Kemi-Tornio 33 2012  
Kemi-Tornio 33 2012  

Kemi-Tornio 33 2012