Page 1

Nro 4 24.1.2013 • TORNIO / HAAPARANTA / KEMINMAA / KEMI / TERVOLA / YLITORNIO • Ilmoitukset 040 571 0776 Toimitus p. 050-411 0210 • www.kemitornio.fi

Yritystonteilla kova kysyntä

4

Pakkasukossa tasokas kattaus

9

UUTISET

Opiskelijakortilla

from

VAPAA PÄÄSY!

PE 8.2. LAVALLA:

Katso ohjelma:

KNUCKLEBONE OSCAR Trubadur Mika Manninen

laplandtattoo.com

• Liput klo 20-04 13 €

LA 9.2. LAVALLA:

OSTA LIPPUSI ENNAKKOON:

Haemme

RAVINTOLAPÄÄLLIKKÖÄ

vastaamaan Kemin Kauppakeskus Coronan ravintolamaailman operatiivisesta toiminnasta ja tuloksesta. Paikka on avoinna myös mol.fi sivustolla, josta löydät tarkemmat tiedot.

Hallituskatu 15 • 040-1260200 • facebook.com/umpitunneli • umpitunneli.f • AVOINNA:

Ma - Ti 15 - 22 Ke 15 - 04 To 15 - 22 Pe 15 - 04 La 13 - 04 Su 13 - 21

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!

-

huolto-ohjelmien mukaiset määräaikaishuollot jakohihnan vaihdot, lisävarusteiden asennukset jarruhuollot ja -korjaukset, alustan kuntoutukset vikadiagnostiikka ja testauslaitteet, OBD-mittaukset katsastuskorjaukset ja -tarkastukset pakoputkien ja iskunvaimentimien vaihdot, öljynvaihdot - huollon ajaksi sijaisautomahdollisuus - ilmastointihuollot

C L U B

KE HAppY pARTY CLUB TO RETRO CLUB pE-LA DISCO CLUB SU SUOMI CLUB

Torpinkatu 13, 95420 Tornio, Puh. 045 312 3135 tornionautoapu@luukku.com

opIskeLIjaT aINa ILmaIseksI sIsääN!

LIIKE AVOINNA ARK. 7.30-17.00 www.tornionautoapu.fi

AVOINNA: MA-TI 22-02, KE-LA 22-04, SU 23-04 / SATAMAKATU 3 / p. 0400480432

Vanhojentanssikamp. aika vapaana

Oppilastöitä 4.2.2013 alkaen!

Lisätietoja tehtävästä antaa ryhmäpäällikkö Janne Kulovuori puh. 044 7884 997 arkisin klo 9-15. Odotamme vapaamuotoista hakemusta ansioluettelon kera 3.2.2013 mennessä sähköisesti osoitteella anu.koskela@sok.fi

N I G H T

ruuan hinnasta

& The Ultimate Punishment Mobile

HARDCORE SUPERSTAR ennakkoliput (30€) myynnissä: Umpitunneli • Kaupunginhotellin respa • Arnold´s • Tornion Musiikki

Teitä palvelevat alansa asiantuntijat. Tervetuloa!

10 % alennus

HARDCORE SUPERSTAR

INTERNATIONAL TATTOO ARTISTS

PE 8.2. KLO 17 alk. LA 9.2. KLO 12 alk.

• Liput klo 20-04 13 €

Keittiö avoinna Ma-Pe 15-21.30 La 13-21.30 Su 13-20

SATURDAY

FRIDAY

MEILLÄ ON UUSI MENU!

Tervetuloa nauttihmaan!

9.2.

8.2.

URHEILU

HARDCORE SUPERSTAR LA 9.2. UMPITUNNELISSA

TORNIO

TATUOINNIT PARADISESSA:

KNUCKLEBONE BLUES BAND GREEDY PIG Trubadur

14

ILMIÖT & IHMISET 201 3

TATUOINTITAPAHTUMA PE & LA THE PARADISESSA

Toisen MM-ihmeen aika?

Minna lomalla 4.-19.2.2013 p. 016-430 900 Puutarhakatu 6 B1 Avoinna ma-pe (la)

Keskustaarpa voittajat Voittajaluettelo Sähköpyörä

Marko Kinnunen

Kannettava tietokone

Lasse Angeria

Ostokortti

Outi Keinänen

Kalalajitelma

Hannu Uusitalo

Hartiahuivi

Sami Koivuniemi

Grillisetti

Esko Korhola

Retkeilysetti

Toivo Mikkonen

Retkeilysetti

Seppo Niva

Arvonta suoritettiin Tornion poliisilaitoksella


2 NRO 4 KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI

TOIMITTAJALTA

ANITTA KOLEHMAINEN

KOLUMNI

Paula Aikio-Tallgren Länsipohjan Yrittäjät ry, puheenjohtaja

Vipinää nuorten Iloisen työllistymiseen värisiä tulppaaneja Heipä, hei! Mitä sinulle kuuluu? Oletko huomannut, miten aurinko on tullut esiin? Ja hanget kimaltelevat pakkasessa? Oletko kuullut talitintin laulua? Oletko ihaillut ihmeellisen ihania kuurapuita? Oletko aistinut päivän jatkumisen? Oletko saanut lisää iloa sydämeesi? Oletko?

Ajatella, olemme jo tammikuun lopulla ja menemme

huimaa vauhtia kohti kevään valoa. Kohti jääpuikkoja räystäillä. Nyt vielä saamme nauttia lumesta. Torniossa Kaupunkilahdella hiihdetään jo! Stadionilla lasketaan pulkkaa ja luistinradoilla luistellaan. Itse en ole vielä suksia ottanut esille, mutta juoksulenkkarit ovat jo muutaman kerran olleet käytössä. Tästä se taas alkaa tämä kuntoiluvillitys, joka ei olekaan lainkaan huono villitys. Kun valo tulee, niin ihminen herää talviunestaan ja tulee halu alkaa liikkua. Saleille kulkee myös monen kuntoilijan tie.

Meillä on valtavat mahdollisuudet harrastaa lii-

kuntaa, sisällä ja ulkona, tai vaikka molemmissa. Jotkut ovat innostuneet avantouinnista ja siihenkin on meille annettu mahdollisuus. Oletko sinä vielä lähtenyt lenkille? Salille, uimaan, kenties juoksemaan? Jos et, niin nyt vain ylös, ulos ja liikkumaan. Sen jälkeen on todella mukava olo, sen voin taata, usko vain. Ja liikkuessa ajatukset kirkastuvat ja monet mieltä painaneet asiat haihtuvat hikenä ilmaan. Uskalla vain kokeilla, niin huomaat että se on totta!

Minulla on suunnitteilla kahdeksan kilometrin juok-

sulenkki. Olen sen matkan jo autolla mitannut ja nyt olen päättänyt, että niin tulen tekemään. Vielä pitää hieman harkita ja pohtia, mutta kun on jo suunniteltu, niin se on jo puoliksi tehty, näinhän se menee. Kuulostaako tutulta?

Suunnitelmia täytyy olla, paikalleen ei pidä jäädä, saati sitten mennä taaksepäin. Älä vain jähmety paikoilleen, älä elä pysähtyneenä. Pysähtynyt elämä on aika surullista, siitä pitää heti repäistä itsensä ylös. Pysähtynyt mieli saa jäämään sisään. Älä sinä anna mielen pysähtyä, vaan lähde liikkeelle. Mene toisten luo ja jos näet jonkun sellaisen, niin vedä hänet mukaan, vedä ja houkuttele.

Nuorisotyöttömyyden hurjat luvut iskeytyivät loppuvuonna suomalaisten arkeen. Syrjäytyminen ja nuorten ennen kokematon työelämästä sivuun liukuminen ovat ilmiö, joka koskettaa tavalla tai toisella jokaista suomalaista. Nuorisotakuusta kirjoitettiin ja puhuttiin tuhansia kommentteja. Nyt kuitenkin faktat ovat tiedossa ja puheet on pidetty - on toiminnan aika.

Länsipohjan Yrittäjissä päätimme tehdä

oman osuutemme. Ideoimme helmikuun ensimmäiselle viikolla Rekryviikon ja toivomme, että kaikki alueemme yritykset avaavat kirjaimellisesti ovensa nuorille työnhakijoille, työkokeiluehdokkaille ja kesätyönhakijoille. Loimme konseptin, joka on niin yksinkertainen, että sen on pakko toimia. Yrityksen ei tarvitse tehdä muuta kuin suhtautua myönteisesti firmaan mahdollisesti sisään tuleviin työnhakijoihin. Kuppi kahvia on tietysti kiva tapa toivottaa vieras tervetulleeksi, muutoin yrityksen ei teemaviikkoon tarvitse valmistautua. Firmaan jäävä CV taas

yleisen taloustilanteen hataruuden arjessa. Yrittäjät kertovat, jos eivät niinkään suoranaisesta taantumasta, niin vähintäänkin epävarmuudesta. Tästä syystä joskus aiheellisiakin rekrytointitarpeita siirretään mielellään eteenpäin. Töitä kuitenkin alueemme yrityksissä tehdään edelleenkin ja virtuaalityövoimalla yritysten pyörät eivät rullaa. Piilotyöpaikkoja löytyy - kesätyöntekijöitä tarvitaan edelleen. Tilanne ei ole toivoton.

helpottaa yritystä jos ja kun yritykseen tulee rekrytointitarvetta. Lyhyt tapaaminen on helppo hyödyntää molemminpuolisesti. Nuori kertoo omasta osaamisestaan ja yritys antaa tilannekatsausta omasta toimialastaan ja henkilöstötarpeistaan.

RekryViikon mallissa kaikkein tärkeintä on kontaktoinnin vaivattomuus ja helppous molemmille osapuolille. RekryViikko on rento, iloinen kamppisviikko, johon haastamme länsikairan yritykset mukaan. Tarvittavaa kumppanuusapua saamme TE-toimistoilta, alueen medioilta, Lappiasta ja amkista sekä Etsivästä nuorisotyöstä - kiitos teille tsemppiavusta jo etukäteen. Suomessa on kymmeniä nuorisotakuuseen liittyviä hankkeita, mutta tämä on taatusti ainoa, johon ei liitty ensimmäistäkään strategiapaperia tai muistiota. Luotamme siihen, että yksinkertainen on parasta.

Entä löytyykö yrityksistä sitten työpaikkoja?

Yrityksissä eletään edelleen lyhyiden tilauskantojen ja

Uskomme Länsipohjan Yrittäjissä RekryVii-

Toivomme, että kaikki alueemme yritykset avaavat kirjaimellisesti ovensa nuorille työnhakijoille

voi lähettää ja arvostella LUKIJAKUVA Lukijakuvia osoitteessa kemitornio.fi

kon onnistumiseen. Lähetin vuodenvaihteessa testimielessä muutamalle kymmennelle torniolaiselle firmalle sähköpostia, jossa kerroin tulevasta kamppisviikosta. Takaisin alkoi tulvia yrittäjien vastauksia."Totta kai olemme tässä. Ja hyvä esimerkki minkä tyyppisiä asioita pitäisi tehdä enemmänkin". "Ok, ollaan mukana terv Make". "Moro. Kiitoksia, helppo halpa ja vaivaton. Olemme mukana". Toivon, että nämä viestit toimivat rohkaisuna alueemme nuorille. Olette tervetulleita!

Lukijaa Kuv

Pyydä nätisti ja vie vaikka iloisen värisiä tulppaaneja. Ne

varmasti piristävät ja saavat iloiseksi. Oletko sinä saanut tulppaaneja? Minä olen saanut. Ja ne toivat iloa. Hyvää torstaita sinulle! Muista lähteä liikkeelle, monet työnantajat ja kaupungit tukevat liikkumisharrastuksia, tartu sellaiseen mahdollisuuteen. Ensi viikkoon. Heipä, hei!

Kuva: Mika Hyvärinen

Kuvateksti: Ukri Merikannon veistosta Hamlet vlta 1977 vartioi komea kuusiryhmä. Kuvaaja: Pirkko Siukonen

ILMOITUSMATERIAALIT seuraavaan lehteen 3 päivää ennen ilmestymistä klo 12 mennessä. ilmoitukset@kemitornio.fi Valmiit painokelpoiset pdf- ja eps-tiedostot 2 päivää ennen ilmestymistä.

Eliaksenkatu 10, 95400 TORNIO • toimitus@kemitornio.fi • ilmoitukset@kemitornio.fi TOIMITUSJOHTAJA Johannes Jaakkola p. 040 571 0776 johannes.jaakkola@kemitornio.fi

ILMOITUKSET Johannes Jaakkola p. 040 571 0776 johannes.jaakkola@kemitornio.fi

ULKOASU/TAITTO Mainostoimisto Crea Oy p. 044 282 0588 • info@crea.fi

PÄÄTOIMITTAJA Anitta Kolehmainen p. p. 050-411 0210 toimitus@kemitornio.fi

ILMOITUKSET/TEEMAT Malla Sadinmaa p. 0400 394 274 malla.sadinmaa@kemitornio.fi

KUSTANTAJA Torniolainen Oy

JAKELUONGELMISSA YHTEYS ITELLAAN p. 020-4529966 • HAAPARANNAN JAKELUONGELMISSA: P-S Suorajakelu p. 040 59 60 166

painavaa

LAATUA

p. 08 479 5211 PAINATUS Suomalainen Lehtipaino Oy


KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 4 24.1.2013

3


4 UUTISET KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 4 24.1.2013

UUTISET toimitus

@

kemitornio.fi

TIEDOTTEET UUSITORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTEEN OSOITTEESEEN: toimitus@kemitornio.fi

LYHYESTI

Yritystonteilla kova kysyntä Keminmaassa KEMINMAA

Keminmaan kunnan tulee varautua maanhankintaan, jos yritykset tekevät tonttivarauksia Keminmaan Palvelukylän alueella samaan malliin kuin viime vuonna, sanoo Keminmaan Palvelukylä Oy:n toimitusjohtaja Päivi Kemppainen. Palvelukylään kuuluvat Isohaara, Käpylä, Palvelualue, Pörhölänpudas ja Valmarinniemi ja alueen yhtenä valttina on sijainti ”kaikkien väylien varrella”. Alueen vetovoimatekijäksi on kaavailtu Hansarantaa, 10-kerroksista hotellia oheistoimintoineen. Hansaranta sijoittuu Kemijoen rannalle moottoritien molemmin puolin. Hankkeelle on aktiivisesti etsitty toteuttajaa. Invest in Lapland -hanke on markkinoinut Hansarantaa muun muassa Tukholmassa, Moskovassa ja Murmanskissa. Päivi Kemppaisen mukaan kannattavuusselvitykset osoittavat, että tuloksellinen toiminta on mahdollista. Kemi-Tornion alueelta puuttuu riittävän korkeatasoinen hotelli esimerkiksi venäläisiä matkailijoita ajatellen.

Keminmaan Palvelukylän vetovoimatekijäksi on kaavailtu 10-kerroksista hotellia oheistoimintoineen.

Keminmaan kunta ostaa Keminmaan Palveluky-

lä Oy:ltä elinkeinoasiamiespalvelut. Tänä vuonna tulee työn alle Keminmaan elinkeinostrategia uudistaminen ja se tulee vaatimaan kunnalta lisäresursseja. Vuonna 2010 työnsä Ke-

Palvelukylässä on toimitiloja noin 170 ja niissä

Peräpohjolan poliisi kaipaa yleisön havaintoja Peräpohjolan poliisi kaipaa yleisön havaintoja Torniossa viime lauantaina tapahtuneen henkirikoksen tutkinnassa. Poliisi on etsinyt Tornion Putaalla Viidankadun, Pohjolankadun ja Putaankadun läheisyydestä mustia kenkiä. Poliisi pyytää myös havaintoja tuolla samalla alueella lauantaina kello 21.00-21.30 välillä liikkuneesta 30-40 -vuotiaasta, tummaan takkiin ja tummiin housuihin pukeutuneesta normaalivartaloisesta miehestä. Poliisi pyytää ilmoittamaan mahdolliset havainnot niin miehestä kuin kengistäkin puhelinnumeroon 050-4563242.

tilat lähes 120 yritykselle ja muulle toimijalle. Viisi hallia on Palvelukylä Oy:n omistuksessa. Niistä kalajalostamo on ollut vuoden tyhjillään ja pellettitehtaan tilat vapautuivat vuoden vaihteessa. Vapaat toimitilat löytyvät Team Botnian nettisivuilta ja sinne voivat yrittäjätkin ilmoittaa vapaina olevia tiloja. Alueella on 750 - 800 työpaikka ja yrityksistä 32 % on teollisessa toiminnassa, 67 % palveluissa ja prosentti alkutuotannossa. Yritysten lisäksi alueella toimii muun muassa kaksi oppilaitosta, metsäkeskus, pelastuslaitos ja kunta.

Toimistotilaa jokinäköalalla on vapaana Keminmaan vanhan kunnantalon toisessa kerroksessa, kertoo Keminmaan Palvelukylä Oy:n toimitusjohtaja Päivi Kemppainen.

Toimintansa aikana kunnan yli 90-prosentti-

sesti omistama Keminmaan Palvelukylä Oy on rakentanut uutta tilaa kaikkiaan 21 eri kohteeseen 15 200 m² ja ostanut ja saneerannut kahdeksaan kohteeseen 11 600 m². -Hallien rakentaminen ja saneeraaminen on edelleen mahdollista, mutta se ei ole enää tätä päivää. Yritykset

hankkivat nykyisin rahoituksen suoraan, kertoo Kemppainen. Alkavia ja toimintaansa laaajentavia yrityksiä auttaa ja opastaa Kemin Digipoliksessa toimiva Kemi-Tornion alueyrityspalvelut, joka on Keminmaan, Kemin, Tornion, Tervolan ja Simon yhteishanke. Parhaillaan neuvotellaan toiminnan jatkorahoituksesta.

Kemppainen pitää alueyrityspalvelun säilymistä tosi tärkeänä. -Me olemme ohjanneet sinne useamman yrittäjän hallihankkeensa kanssa, ja hyvin tuloksin. Kemppainen haluaa korostaa kaikessa seudullisen yhteistyön tärkeyttä. Kukaan ei pärjää yksin omalla hiekkalaatikollaan.

Invest in Lapland -hanke on markkinoinut Hansarantaa muun muassa Tukholmassa, Moskovassa ja Murmanskissa

minmaassa aloittanut Päivi Kemppainen on myös Keminmaan Vuokra-asunnot Oy:n toimitusjohtaja, mikä on hänen päätyönsä. 20 % työajasta on varattu Palvelukylälle. MATTI KOSKENRANTA

Atoy Autohuolto –ketju avasi Kemiin Atoy Autohuolto -ketju on kasvanut kahdeksaan toimipisteeseen. Kemin toimipiste avattiin 1.12.2012.

- Konseptimme avaintekijöitä ovat siistit, asiakasystävälliset tilat ja palveleva henkilökunta. Lisäksi tarjoamme asiakkaillemme huollon yhteydessä sijaisauton veloituksetta, Janne Mä-

ki Atoy Autohuolto Kemistä kertoo. Toimipisteet sijaitsevat pääasiassa pääkaupunkiseudulla: Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla. Palvelemme myös Oulussa, Lappeenran-

nassa ja nyt Kemissä. Atoy Autohuolto on monimerkkikorjaamo. Se ottaa vastaan kaikenikäiset ja -merkkiset autot. Pääpaino 0-8 –vuotta vanhoissa autoissa.

- Olemme paketoineet merkkikohtaiset määräaikaishuollot yleisimmille automerkeille. Löydät huoltopaketit hintoineen internetsivuiltamme www.atoyautohuolto.fi


5

KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 4 24.1.2013

POistohintaan erÄ puukiukaita!

Misa Snow 6,6kW PILARIKIUAS

pa T rh al ai vie mm du ill t aa n!

WOTSIN UUNIPÄIVÄT PE 25.1. Tule pyytämään tarjousta laajasta tulisijamallistostamme ja hyödynnä uunipäivien kuumat kampanjaedut.

Ebenholtz sisäpaneeli STP 14x95x2250

169 /m

Tulisijat myös omien suunnitelmien mukaan.

Väriltään valkoinen ja ulkovaippa on verkkomainen. Suuri kivimäärä antaa makoisat löylyt. Kiuasta käytetään digitaalisen ohjauspaneelin avulla. Kiuas voidaan upottaa lauteisiin erikseen tilattavan upotusrenkaan avulla.

Kuusi sisäpaneeli

KAhvitarjoilu

469

STP 14x95x2400 (terveoksainen)

105 /m

TIETÄÄ MITÄ TARVITSET.

Vaihde: +358 10 39 66 800 | Rakennustarvike: +358 10 39 66 809 www.wotsi.fi | rakennus@wotsi.fi | sisustus@wotsi.fi Avoinna arkisin 8-18, la 9-14 | Virkamaankatu 10, 95420 Tornio

Rajalla kauppakeskukseen uusi merkittävä toimija Uutena toimijana kauppakeskuksessa aloittaa Tokmanni kevään aikana. Tokmanni tulee avaamaan noin 3.000m2:n suuruisen myymälän ensimmäiseen kerrokseen. Projekti käynnistyy välittömästi, ja sisältää mittavia muutoksia. Tokmanni lisää kauppakeskuksen tarjontaa, nostaa

merkittävästi asiakasvirtaa ja luo uusia työpaikkoja alueelle. Rajalla kauppakeskus on ollut Realprojektin manageeraamana vajaan vuoden. Kyseisenä aikana tyhjien liiketilojen määrä on saatu vähennettyä reilusti alle puoleen. Uusia pitkäjänteisiä toimijoita on tullut mm. Eurokangas, An-

tonNina/MyDoris, ensi kuussa avaava Cubus sekä nyt julkistettava Tokmanni. Tokmannin sopimuksen myötä kauppakeskuksen vuokrausaste nousee korkeammalle kuin koskaan aiemmin sen historian aikana. Realprojekti on valtakunnallinen toimija, ja on osa Ovenia-konsernia.

Tornio ryhtyy tukemaan maksullisia lomituksia Tornion kaupunki ryhtyy tukemaan maatalousyrittäjien maksullisia lomituksia. Kaupunginhallitus päätti varata tätä tarkoitusta varten kuluvalle vuodelle 10 000 euroa. Torniossa on Lapin suurimmat tilat ja kaupunki on Lapin voimaperäisin karjatalousalue sekä suurin maidontuottaja. Tähän asti Tornio ei ole tukenut maksullista lomitusta. Naapurikunnissa sen sijaan tukea on saanut. Esityksen tehneen MTK-Tornion johtokunnan mukaan lomitusta tukemalla tuetaan viljelijöiden työhyvinvointia ja lomittajien työpaikkojen säilymistä.

Mattoliike Haaparannalla

lopettaa!

Vielä

4 päivää!

% 0 ! 9 -

t o o k l a t o t t Uloshei jopa

ja riittää!

matto in u k n a u a iin k

N

U S , A L , E TO, P MATTORNAS Torniolaisten maaseutuyrittäjien lomituspalveluista on vastannut vuodesta 2004 lähtien Ylitornion lomituspalveluyksikkö. Vuosilomaan oikeutettu maatalousyrittäjä voi saada tuettua maksullista lomittaja-apua 120 tuntia

vuodessa. Tuettua maksullista lomittaja-apua käytti vuonna 2011 Torniossa 61 lomaanoikeutettua 134:stä. Ylitornion paikallisyksikkö työllistää Torniossa 35 työntekijää. (MK)

VÄRLD HAAPARANTA Kraftvägen 1 Ikea/Ikanoa vastapäätä. Puh. 990 46 922 120 00 Avoinna: ma-pe 11-19, la 11-16 (Suomen aikaa)


6 UUTISET KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 4 24.1.2013 LYHYESTI

Torniossa ja Haaparannalla TORNIO-HAAPARANTA

Posio aloittaa helmikuun alussa Keminmaan kunnanhallitus nimesi Mauri Posion vs. kunnanjohtajaksi ajaksi 1.2.-31.3., jolloin kunnanjohtaja Tommi Lepojärvi on opintovapaalla. Kunnanjohtajan viran Posio ottaa vastaan 1.4. Johtajasopimuksen hallitus päätti käsitellä erikseen. (MK)

Malin Tornion johtavaksi lääkäriksi Tornion kaupunginhallitus valitsi johtavaksi lääkäriksi yleislääketieteen erikoislääkäri Sakari Malinin. Johtava lääkäri toimii terveyspalvelut -tulosalueen päällikkönä. Tietohallinnon tukihenkilön toimeen valittiin Heidi Hast-Antman ja varalle Timo Lindholm. Tukihenkilön tehtäviin kuuluvat käyttäjätukitehtävät, laitteistojen ja ohjelmistojen asennus- ja ylläpitotehtävät, AD:n sekä konesalin ylläpitotehtävät. Tukihenkilön toimeen oli 46 hakijaa. (MK)

Ilmatieteen laitos mittaa jatkuvatoimisesti ilman hiukkaspitoisuuksia Tornion Ruohokarissa ja Haaparannan Riekkolassa. Mittauspaikoilla on myös sääasema. Mittauksilla pyritään saamaan tietoa siitä, missä määrin Outokummun teollisuusalueen hiukkaspäästöt leviävät Tornio-Haaparantakeskustaajamaan ja sen lähialueille. Ilmatieteen laitos laatii laajemman raportin mittausten tuloksista, kun ensimmäinen vuosi mittauksia on kulunut, eli keväällä 2014 ja uudelleen keväällä 2015, kun koko kahden vuoden mittausjakso on päättynyt. Mittaukset on tilannut Outokummun Tornion tehtaat. Tornion ja Haaparannan kaupunkien ympäristönsuojeluyksiköt osallistuvat mittaushankkeeseen järjestämällä mittauksia varten tukitoimintoja, kuten sähkön saannin.

Hiukkaspitoisuusmittauksilla sekä määrittä-

mällä hiukkasten metallipitoisuuksia pyritään saamaan tietoa siitä, missä määrin

Jos mittauspaikalla vuorokauden mittaustulosten keskiarvona pienhiukkasten (PM2,5) pitoisuudet ovat yli 25 mikrog/m3 tai hengite hiukkaspitoisuus on yli WHO:n (PM2,5) tai ilmanlaatuasetuksen (PM10) mukaisen ohjearvon ja ilmanlaadun katsotaan olleen huono k

TalviALE

Maakuntamuseon peruskorjaus valmis

Vain 3.2. asti.

19€ Silmälasit alk.

Sisältäen PENTAX-linssit

Optikon tekemät näöntutkimukset kaikissa liikkeissämme. KEMI: Karjalahdenkatu 9, puh. 016-282630. Avoinna ma-pe 9.30-18, la 9.30-15.30 | TORNIO: Kauppakeskus Rajalla På Gränsen, Länsiranta 10, puh. 016 270 004. Avoinna ma-pe 10–20, la 10–18, su 12–18 Katso muut Specsavers liikkeet: www.specsavers.fi Hintaan sisältyy kehykset hintaryhmästä 19 € ja Pentax-vakioyksiteholinssit (1.5). Normaalihinta alk. 29 €. Muut linssit ja lisämukavuudet hinnaston mukaan. Tarjous on voimassa 3.2.2013 asti. Sitä ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. ©2013 Specsavers Optical Group-konserni. Kaikki oikeudet pidätetään.

Tornionlaakson maakuntamuseon syksyllä 2011 alkanut peruskorjaus on valmis. Rakennuksen saneerauksen toteutti Rakennusmega Oy ja suunnittelijana toimi Arkkitehtitoimisto SIPARK. Keväällä tehdään vielä museon pihatyöt. Rahaa peruskorjaukseen on mennyt noin neljä miljoonaa euroa.

Uudistettuihin tiloihin aletaan kevään aikana rakentaa kokonaan uusi perusnäyttely Kohtaamisia rajalla. Perusnäyttelyn rakentaminen maksaa yli 600 000 euroa. Peruskorjatun rakennuksen ja uudistetun perusnäyttelyn avajaisia  sekä museon 100-vuotisjuhlia vietetään vuonna 2014. Maakuntamuseon sisäänkäynti on siirtynyt kirjaston puolelle. Museossa on vuosittain käynyt noin 5000 henkeä. Uudistusten myötä kävijämäärien uskotaan selvästi kasvavan.   Tornionlaakson maakun-

tamuseo maakunnallinen keskusmuseo, jonka toimialue ulottuu Simosta Muonioon. Museo tallentaa materiaalista kulttuuria sekä historiaa, harjoittaa tutkimus-, opetusja julkaisutoimintaa ja antaa asiantuntija-apua museoalan kysymyksissä. Perusnäyttelyn lisäksi museossa on nähtävillä vuosittain useita vaihtuvia näyttelyitä. Museon kokoelmissa on yhteensä noin 92 000 tallennetta. Kokoelmat muodostuvat esineistä, valokuvista ja äänitteistä sekä kotiseutuarkistosta. (MK)


KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 4 24.1.2013

ilmanlaadun seurantaa ”

Mittaukset on tilannut Outokummun Tornion tehtaat

Mitä mitataan?

ettävien hiukkasten (PM10) pitoisuudet ovat yli 50 mikrog/m3, niin silloin kyseisenä vuorokautena kyseisenä vuorokautena.

Norm. 7€ Perhe 14€ XXL 19€

Mittausasemilla mitataan jatkuvasti hengitettävien hiukkasten (PM10) ja pienhiukkasten (PM2,5) pitoisuuksia ulkoilmassa. Mittaus jatkuu PM10:ten osalta noin kaksi vuotta ja PM2,5:ten osalta ainakin 8 kuukautta. Lisäksi kahtena kahden kuukauden jaksona (tammi-maaliskuussa ja elo-lokakuussa 2013) kerätään 4 päivän välein hengitettävien hiukkasten vuorokausinäytteet suodattimille. Näistä näytteistä määritetään alumiini-, arseeni-, kadmium-, koboltti-, kromi-, kupari-, lyijy-, mangaani-, nikkeli-, rauta-, sinkki- ja vanadiinipitoisuudet.

UUTISET 7 LYHYESTI

Outokummun teollisuusalueen hiukkaspäästöt leviävät Tornio-Haaparanta-keskustaajamaan ja sen lähialueille.

Mittauspaikat on valit-

tu niin, että niiden ja Röyttän teollisuusalueen välillä ei ole suuria hiukkaspäästölähteitä. Niinpä, silloin kun tuuli on Röyttästä kohti mittauspaikkaa, niin saataneen käsitystä Röyttän tehtaiden vaikutuksista alueen ilmanlaatuun. Nämä mittauspaikat eivät niinkään kuvaa Tornion ja Haaparannan keskustaajamien ilmanlaatua, koska näillä paikoilla liikenne ja talojen lämmöntuotanto eivät vaikuta niin merkittävästi kuin taajama-alueella. Nämä mittauspaikat kuvaavat lähinnä Tornio-Haaparanta-taajaman ulkopuolisen lähialueen ilmanlaatutilannetta siellä, missä ei ole merkittävää läheisen liikenteen päästölähdettä.

Mittaustulokset ovat nähtävissä Ruohokari:

http://ilmanlaatu.fmi.fi/tornio-ruohokari/ Riekkola: http://ilmanlaatu.fmi.fi/haaparanta-riekkola/ www-sivulla näkyvä kunkin tunnin tulos on keskiarvo kyseisen tunnin 60:stä minuutin välein tehdystä hiukkaspitoisuusmäärityksestä. ANITTA KOLEHMAINEN

Korpikylään nopea laajakaista Tornion kaupunginhallitus hyväksyi Soneran kanssa valmistellun sopimuksen, joka mahdollistaa nopeiden laajakaistayhteyksien rakentamisen Korpikylään. Vuoden 2014 talousarvioon on tarkoitus varata 60 792 euron määräraha hankkeen toteuttamista varten. Korpikylän hankealueen toteuttamisesta aiheutuvat kustannukset ovat 184 220 euroa, josta valtion tukiosuus on 60 792 ja Soneran omarahoitusosuus 62 634 euroa. Sopimuksen mukainen verkkoratkaisu on valmis vuoden loppuun 2014 mennessä. Kotitalouden kustannukset runkoverkkoon liittymisestä riippuvat muun muassa talon etäisyydestä runkoverkkoon sekä oman työn osuudesta. Perusliittymismaksu on 1 386 euroa ja se sisältää 100 metriä valokuitua. Korpikylän rakentamisen jälkeen Torniossa on edelleen alueita, jotka eivät toteudu nopeiden laajakaistayhteyksien osalta markkinaehtoisesti. Tällaisia alueita ovat Kalkkimaa, Lautamaa, Könölä, Yli-Liakka, osa Karunkia, osa Ruottalaa, Aapajärvi, Sattajärvi ja Palovaara. (MK)

Norm. 8€ Perhe 16€ XXL 21€

7,50 7,50 8,00 8,00 8,00 8,00 8,00 8,00 8,00 8,00 8,50 8,50 8,50

Norm. 8€ Perhe 16€ XXL 21€

Norm. 8€ Perhe 16€ XXL 21€

Kebab pizzat ja Kebab annokset

XXLpizzat + 1.5l juoma

7€ 21€

Lounas

sis. 0,33 juoman ja salaatin

Normaali pizzat

Norm. 8,50€ Perhe 17€ XXL 22€

6,50 6,00

MAKSUVÄLINEINÄ KÄYVÄT

käteinen, pankkikortit, Visa Electron, Visa ja lounassetelit.

Tarjousaterioissa ei kotiinkuljetusta.

Avoinna Ma-Ti 10.30-22 Ke 10.30-04.30 To 10.30-22 Pe-La 10.30-04.30 Su 12-22 Kotiinkuljetus Ma-to 11-22 Pe 11-24 La 11-24 Su 11-22 Laivurinkatu 2 - 4, 95400 Tornio • Puh. 045 874 5959 • facebook.com/Kaktuspizzeria


8 ILMIÖT JA IHMISET KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 4 24.1.2013

ILMIÖT & IHMISET LYHYESTI Tornion uimahallin remontti lähestyy Tornion uimahallin hankeohjelma sisältää muun muassa allas-, pesu-, sauna- ja pukutilojen pintojen sekä altaiden laatoitusten uusimisen. Uima-allas- ja talotekniikkakin uusitaan. Muutostöihin kuuluu lisäksi opetusaltaan rakentaminen, kassa- ja kahviotoimintojen yhdistäminen sekä parveketilan kuntosalin seinien rakentaminen. Hankkeen veroton kustannusarviotavoite on 6,2 miljoonaa euroa. Hankesuunnitelma laadittiin viime syksynä teknisten palvelujen toimesta. Suunnittelijana on toiminut Arkkitehdit AM & AM Oy. Suunnittelussa on käyty läpi rakennuksen korjaus- ja muutostarpeita sekä eri ratkaisuvaihtoehtoja. Opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikkojen perustamishankkeiden rahoitussuunnitelmassa uimahallin peruskorjausavustus 800 000 euroa on merkitty vuodelle 2016. Samassa suunnitelmassa Näränperän tekojäärataavustus 430 000 euroa on sijoitettu vuodelle 2014. (MK)

Kun kaikki oli valmista, niin sitten alettiin herkutella. Vieraat saivat ottaa ensimmäisinä.

Karjalanpiirakoita ja leipäkulttuuria ”Minä tein tämän”, iloitsee turkkilainen opettaja, rehtori Celal Bulu ja jatkaa, että kun hän menee Turkkiin niin hän heti tekee karjalanpiirakoita ja opettaa niitä tekemään. Mies istuu pöytään ja maistaa ensimmäisen kerran elämässään karjalanpiirakka ja pitää siitä. Torniossa Putaan koulu on mukana Comenius –projektissa. Comenius –projektissa on mukana kuusi maata; Ranska, Italia, Turkki, Kroatia, Puola ja Suomi. Projektia koordinoi Ranska. Projektin myötä tuli Tornioon 17 opettajaa kyseisistä maista sekä kuusi puolalaista oppilasta. Projektiin kuuluu, että kaikissa maissa pitää käydä kokouksessa. Eli nyt Putaan koulussa isännöitiin Comenius -kokousta. Kaksivuotista Comenius – projektia hallinnoi CIMO ja sen rahoittaa EU ( 20 000€/ maa, paitsi ranskalaiset, jotka sai 24 000€).

Putaan Comenius

Tähtäys toukokuussa 2014 leipäfestivaaleihin Ranskaan

Vieraat leipoivat oppilaiden kanssa karjalanpiirakoita. William Dugnen ensimmäinen piirakka.

Karolina Morosavljevic` voitelee onnellisena karjalanpiirakoita.

Kroatiasta opettaja Ka-

koulun –vastaava,

englannin- ja ruotsin lehtori Raija Collin kertoo, että he ovat valinneet projektin aiheeksi leipäkulttuurin, ”A Loaf of Europe.” Projektin aikana tutustutaan siihen, mikä asema leivällä on päivän ruuassa, tutustutaan leivän historiaan ja tuodaan esille lähiruuan tärkeys, sekä leipään liittyvät perinteet. Putaan koulusta on mukana Comeniuksessa seitsemän opettajaa; liikunnanopetta-

William Dugne rypyttää karjalanpiirakoita ja kertoo, että on ensikertaa Suomessa ja leipoo ensimmäisen kerran piirakoita. - On erittäin jännittävää saada tutustua näin suomalaisiin oppilaisiin ja kouluun. Kaikkein eksoottisin Williamille Suomessa on ollut kokea pakkanen, avantouinti, Joulupukki ja upeat pakkasmaisemat – ne siintävät hänellä alati ajatuksissa ihmeellisinä elämyksinä.

Seitsemäsluokkalaiset Jenni Isonikkilä ja Iina Aarni tarjoilevat kahvia ja teetä. Celal Bulu tuli Tornioon Turkista. ja, kieltenopettaja, historianopettaja, erityisopettaja, matematiikan opettaja ja kotitalouden opettajat.

- Meillä on velvollisuudet käydä jokaisessa

osanottajamaassa ja pitää siellä kokoukset. Olemme aloittaneet Turkista, missä kävimme viime syksynä. Me lähdetään keväällä Kroatiaan ja otetaan neljä oppilasta mukaan. Ensi syksynä me menemme

Sardiiniaan; Italiaan, vuoden päästä Puolaan ja kaikki päättyy toukokuussa 2014 leipäfestivaaleihin Ranskaan, Collin kuvailee.

Ranskasta

opettaja

rolina Morosavljevic` voitelee onnellisena karjalanpiirakoita. Hän sanoo, että olemme hyvin onnekkaita, kun täällä opetetaan kotitaloutta. Heillä ei sitä tehdä ja hän myös ihmettelee, kuinka Putaan koulun kotitalousluokan oppilailla on mahdollisuus käyttää niin runsaasti välineitä ja kaikkia tuotteita. Seitsemännellä luokalla on kolme pakollista viikkotuntia kotitaloutta. Ylemmillä luokilla kotitalous on valinnaisaineista suosituin aine.

Ulkomaalaiset viipyivät Torniossa viikon verran.

Tällä hetkellä kaikki ovat palanneet jo kotimaihinsa. Torniolaiset opettajat ja neljä oppilasta suuntaavat keväällä Kroatiaan. ANITTA KOLEHMAINEN


KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 4 24.1.2013

ILMIÖT JA IHMISET 9

Pakkasukko Blues N´ Jazz –tapahtuman järjestää Kemin Rytmimusiikin Ystävät ry. Festivaalipäälliköinä toimivat Tuomas Laajoki (vas.) ja Antti Pasanen.

Pakkasukossa tasokas kattaus rytmimusiikin huipulta -Nyt on tulossa kaikkien aikojen Pakkasukko Blues N´ Jazz –tapahtuma, sanoo festivaalipäällikkö Antti Pasanen pilke silmäkulmassa, mutta kuitenkin tosissaan. Pakkasukkofestivaali järjestetään Kemissä kahdeksannen kerran 31.1.-3.2. Tarjolla on korkeatasoinen kattaus rytmimusiikin huipulta. Vuosien kuluessa tapahtumasta on hioutunut kansainväliset mitat täyttävä festivaali. Siitä on syntynyt Kemiin tapahtuma, josta on tulossa kaupungin talvimatkailulle Lumilinnan ja jäänmurtaja Sammon oheen laadukas vetonaula. -Maine on kiirinyt. Meil-

lä on hyvä tunnelma ja artisteista pidetään hyvää huolta, kertoo Pasanen. Lavalle nousee muun muassa vanhoja blueslegendoja, kansainvälisen menestyksen kynnyksellä olevia jazzlaulajattaria, energistä ja funkahtavaa Suomi-soulia ja tietysti perinteiseen tapaan aitoa mustalaisjazzia.

Tämänkertaisen Pakkasukon yksi päätee-

moista on New Orleans ja sen keinuva ja hypnoottinen musiikki. Toisen festivaalipäällikön Tuomas Laajoen mukaan pääesiintyjää on vaikea nimetä, koska mukaan on saatu eri tyylilajien huippuja. Perjantai ja lauantai ovat esiintyjäkaartin suhteen tasavertaisia päiviä. Juontajana toimii Ville Kinaret Voicesta. Yleisöä odotetaan laajalta alueelta, myös Ruotsista. Venäjälläkin on tapahtumaan

Mukaan on saatu eri tyylilajien huippuja

kiinnostusta ja paikalle saapuu myös toimittaja Murmanskista. Järjestäjät odottavat yli tuhatta festivaalivierasta pääasiassa Merihovissa, Ankkurissa ja Cumuluksessa järjestettäviin konsertteihin. Torstaina on Kemin Pirtillä ikärajaton konsertti ja lauantaina pääsymaksuttomat iltapäiväjamit Cafe Chilloutissa. Sunnuntaina on yllätysohjelmaa. -Todennäköisesti jotain jameja on kehitteillä, valottaa Pasanen. Festivaalilla esiityvät Boo-

gie Woogie Dream, Ted Russell Kamp, Davina & The Vagabonds, Sven Zetterberg, Hot Club De Finlande, Zoe Gilby, Northern Governors, Thunder King, Little Willie Mehto & Nighttrain, Tuomo Prättälä & Markus Nordenstrang, Verneri Pohjola & Kuru feat, Freakaholics, The Munsons, Nine Lives ja Bajo Cero. Lisätietoja löytyy osoitteesta www.pakkasukko.com.

Pakkasukon aikana järjestetään myös Kemin

Koululaisjazz 2013. Syväkankaan koululla 31.1. pidettävä workshop ja koululaiskonsertti tarjoaa uudenlaisen elämyksen koululaisten arkeen. Koululaisjazzin esiintyjinä loistavat  Zoe Gilby ja Thunder King. Koululaisjazz jatkuu seuraavana päivänä Karihaaran koululla, vierailijana Zoe Gilby. MATTI KOSKENRANTA


10 ILMIÖT JA IHMISET KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 4 24.1.2013 KEMITORNIO.ILMOITUKSET.COM Ilmoituksen jättäminen SOITTAMALLA

Soita 0600 41 33 94 (pvm). Toimi ohjeiden mukaan. Ilmoituksen hinta 7e

TEKSTIVIESTILLÄ

   

Kirjoita Rivi7 (väli) KETO (väli) ilmoitustekstisi. Mainitse viestissä myytkö/ ostatko/ vaihdatko/ vuokraatko/ lahjoitatko, tuote, lyhyt kuvaus ja hinta. Max. 160 merkkiä

 Nainen etsii sinua

Esimerkki

Rivi7 KETO Myydään Toyota Corolla XSi -98 Sedan siisti. Hp. 2300e

Lähetä viesti numeroon 173197. Ilmoituksen hinta 7€ Ilmoitukseen tulee automaattisesti lähettävän kännykän numero, jos haluat toisen numeron, lisää se ilmoitustekstin loppuun. HUOM! Ilmoitusta ei voi jättää tekstiviestillä GoMobile-liittymästä.

INTERNETISSÄ

kemitornio.ilmoitukset.com Netissä voit jättää myös kuvaja kehysilmoituksen. Maksutapa verkkopankki sekä luottokortti.

Julkaiseminen Seuraavan torstain lehteen ilmoitus on jätettävä maanantaina klo 14 mennessä. Ilmoitukset julkaistaan Kemi-Torniokaupunkilehdessä sekä kaikkien palvelussa mukana olevien lehtien ja TV-kanavien internet-palvelussa. Ilmoituksesi näkyy koko Suomessa!

CHAT

Chatseuraa heti 24h/vrk.

KOKEILE! Kirjoita: CHAT KETO Nroon 17 33 99 Hinta 1,20e/viesti

Olen melkein 50/XL-XXL nainen. Etsin savutonta ja vähän alkoa käyttävää, 4859v miestä 016-alueelta. Seikkailijat ja varatut älkää vaivautuko. (1075720)

Hakusessa ois romanttinen, avoin, hellä, naista arvostava, n. 50/+175 mies, normaalivart., alko ei ongelma, liikunnalliset harrastukset, mökkeily plussaa. Täällä 52v, samankaltainen nainen. Ota yhteyttä, jos tunnistat itsesi. (1074463)

Osta, myy, vaihda, vuokraa tai löydä seuraa mahtavilta markkinoilta

Tumma, itämainen kaunotar etsii vapaat, 65-75v herrasmiestä, työssä. Kulttuuri ja taide eivät ole vieraita. Osaat arvostaa elämää, ihmistä. Et ole vaatimaton. Ota yht. ei-vaatimattomaan naiseen tositark. Nimim. Olet elämäni suola. (1072864)

Sinä vapaa, kiltti, miel. Leijona-mies, Olen 42v nainen, vaalea sinisilmä. Etn. 55-60v. Vastaa mukavalle, helläl- sin 25-40v naista ystäväksi. Harrastan ulkoilua, tansseissa käyn ja kaikkea le naiselle. (1074441) kivaa. Rehellisyys on valtti. (1072426) Löydänkö sinua kiltti, vapaa, 55-60v,  Mies etsii sinua hellä mies? Sinua etsii hellä, kunnollinen nainen. Ei seksihörhöt. (1074062) Olen raitis/savuton mies. Sinä kiva, Asun 016-alueella ja olen 61v nain. 45-55v nainen, jos kaipaat mukanen. Haluaisin elämänkumppanin it- vaa juttu- ja viestiystävää, niin vastaathan. (1069892) selleni. Ota yhteyttä. (1073984)

Sinkkuja läheltä 

Luomulumikki, +60v, etsii kunnollista, n. 60v miestä elämäänsä. Ei hyypiöitä, hörhöjä eikä alko-ongelmaisia. (1075655)



Ystävyyden, ehkä pienen salaisuuden merk. yksin asuva, alkoton, savuton, omillaan toimeentuleva eläkeläisleski, 175/85, haluaa satunnaisin tapaamisin tutustua samanl. naiseen miel. 016-alueelta. Ihmisläheisyys ei sitoutuminen. (1075791)

Olen vapaa, tunteellinen, hellä, savuton, liikuntaa ja tanssia harrastava mies. Kaipaan vastaavaa, n. 50v naista. Iloa elämään. (1075395) Takarivin taavi, 62v, etsii tavallisen naisen seuraa. (1075390) Oletkos nainen -50v ja ilman kunnollista kaveria tositark.? Sinua vartoo ikäisesi mies. (1075286) Reipas, mukava, +55v nainen, tule erämiehelle kala- ja mökkikaveriksi. (1075276)

Paanukirkossa kuullaan Sami Junnosen varsinainen ensikonsertti vastikään Japanista saadulla 24 karaatin kultahuilulla, joita koko Euroopassakaan ei ole kuin puolenkymmentä kappaletta. Hel-

Ciaccona partitasta BWV 1004, Franz Schubertin Sonaatti a-molli D.821 Arpeggione sekä kantaesityksenä Aki Yli-Salomäen Raanuteoksen (2012) versio huilulle ja kitaralle.

Huilisti Sami Junnonen niittää mainetta niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Tammikuun viimeisenä sunnuntaina hän konsertoi Pohjanrannan Paanukirkossa yhdessä kitaristi Petri Kumelan kanssa. mikuussa Junnonen muuttaa Uuteen Seelantiin Auclandin filharmonia-orkesterin soolo-

YHDISTYKSET | JÄRJESTÖT | YRITYKSET

Meiltä myös edullinen ja luotettava

JAKELUPALVELU KYSY LISÄÄ

JOHANNES p. 040-571 0776

huilistiksi.

Missä olet, kiltti, hellä, järkevä, yhden miehen nainen? Sinua odottaa kiltti, hellä, rauhallinen, kotona viihMissä olet, sinä nainen? Olet iältäsi tyvä, 56v mies, nuorekkaan kome20-46v, olet huumorintaj., yhen mie- aksi haukuttu. (1074599) asiat kunnossa. (1074718)

hen nainen. Olet muhkea takapuolinen, iloinen, reipas. Sinua kaipailee rinnalleen 47v mies. (1074633)

SOITTAMALLA

kuullaan J.S. Bachin sarja cmolli BWV 997.

Liput ovat ennakkomyynnissä Keminmaan KukkaAitassa, ja molempiin konsertteihin on vain 80 lippua. Konsertin mahdollistavat Keminmaan kulttuuritoimi, Länsi-Pohjan musiikkiopisto, Pohjanranta sekä Otto Vallenius Oopperayhdistys ry.

Keminmaan konserteissa

www.haparandajuristhuset.se

Olen luotettava, mukava mies. Etsin naista, jolla olisi pientä remonttia. 016-alue, muukin käy. (1074685)

niin vastaapa 47v miehelle, jolla on

Sinä, joka tunnistat itsesi tästä. Olet 20-45/+172 nainen ja sulla on takamus iso. Olet iloinen, puhelias, huumorintaj. Sinua kaipailee alkoton, 47v mies rinnalleen. (1075196)

Huilisti Sami Junnonen ja kitaristi Petri Kumela Paanukirkossa

Molemmat ovat tunnettuja niin kotimaassa kuin ulkomaillakin loistavista taiteellisista tulkinnoistaan sekä menestyksistään niin koti- kuin kansainvälisissä kilpailuissa.

nosta ja voisit viihtyä vaikka maalla,

1 Ilmoitukseen vastaaminen

seuraajokaiselle.fi

Huilisti Sami Junnonen ja kitaristi Petri Kumela konsertoivat Pohjanrannan Paanukirkossa Keminmaassa sunnuntaina 27. Tammikuuta kahdessa konsertissa kello 17 ja 19.

käät rauhallisemmasta elämänme-

Olen 38/182/89 mies, jolla on ruskeat, lyhyet hiukset. Etsin 25-40v naista. (1075211)

Haen 43-50v naista ystäväksi ulkoilun, uinnin ym. norm. harrastusten merkeisSie 40-45v, hyvännäk., uskoll., rehell.,  Olen vapaa, 43/183 mies. Puuttuu- sä + kaiken mitä yhdessä keksitään. huumorintaj., romantiikasta ja ennen ko sinulta kunnon mies? Arjen kaveri Raittius olisi plussaa. Itse olen 50v, raikemitornio. ja jakaja, läheisyys ja lämpö, sutina tis mies, kaikin puolin ok, mutta se jokin kaikkea pienistä lapsista pitävä mies. ja säpinä. Otahan yhteyttä nainen, ei puuttuu. Soita, jos kiinnostaa. (1075176) 42v neito, 2 lapsen äiti, tositark. hakee me muuten kohdata. (1075749) kumppania. Olen huumorintaj., uskolliMiehekäs, 50v, huumoria ymmärtäAnnan tiedoksi, että haluan keskus- Minä etsin sinua ja sinä minua. Tulin nen ym. punapää. (1075651) vä mies hakee tyylikkään ladyn seutella vain rehellisten ihmisten kans- työstä. Olen 55/177/XL mies. Missä raa. (1075146) Nainen, 46v, hakee 32-45v miestä. sa. On aina kivempi olla ihmiselsinä? Et kai hukassa? (1075664) le rehellinen. Olen pohjoiskarjalainen Sinä kiva, retkeilevä nainen. En vaaTositark. (1075422) ja hirveän rempseä. Tykkään käydä Etsin sinua tyttöä. Olen 49v, työssä- di seksiä. Tule lomaileen, hiihtoretMissä olet pitkä, raitis, savuton, va- kylpylöissä miehen kanssa, joka an- käyvä mies, jolla oma talo ja omat kiseuraksi tänne mummonmökille. pellot. (1075662) Olen 43v, rehti mies. (1075070) paa mies? Sinua kaipaa vapaa, 60v taa minullekin aikaa. (1073805) nainen E-Lapista. Odotan viestiäsi Missä sinä mukava nainen olet? Täällä Tähtien tuiketta, pakkaslunta, piparit Koko maan tositark. (1075414) tuoksuu, tupa on lämmin. Mies, +55v, mukava, 42v mies etsii tositark. Mukohtaamispaikka samaku suomipop. (1075658) tuletko luo ihanan naisen? (1073405) teksti-tv:ssä MTV3 & Sub s.830 Nainen, 56v, etsii ystäväksi -60v miestä joko Torniosta tai Haaparan- Olen 30v nainen ja etsin 016-alueelta Vapaa, ulkoilusta pitävä, 57v mies Nelonen, JimTV & hakee a-ongelmatonta, hoikkaa nalta. (1075257) sinua -40v, lapsi- ja eläinrakas mies. Nelonen Sport s.550 Olethan maanläheinen ja toiset huomi- naisseuraa. (1075625) Etsin tosiystävää miehestä, en pelkkää oon ottava sekä hyväksyt toisen sellai- Sä 20-40v nainen. Haluan rehdin Vaimon vierihoitoa vailla 51/180/85, seksiseuraa. Olen 58v nainen. (1075202) sena kuin hän on. (1073351) suhteen. Ole omanlaisesi persoosopusa, alkoton, tupakoiva, vapaa na ongelmines. Kiva, jos viihdyt met- mies L-Lapista. Ossaan porista ja Löydänkö sinua kiltti, vapaa, 58-64v, En ole kaakattava kana. Lukisin säs, maalla. Pidät esim koirista. Olen pussata. (1075055) hellä mies 016-alueelta? Sinua etsii viestin tavallisen ukon, joka ei tar43/187 mies. (1075532) vi kallistella pulloo vaan katsoa miyksinäinen, 61v nainen. (1075148) Olen alle 60v mies 016-alueelta, alkotä eestä tulloo. Olen yksin oleva nai- Olen 53v, hellä mies, jolla luonnon- ton. Haussa emäntä taloon, reipas, iloiläheiset harrastukset. (1075524) Ihmistä ei ole luotu yksin eläjäksi, tusnen, 60v. (1073332) nen, täyteläinen, ei tosikko. (1075028) kin sinuakaan. Olisit raitis, rehellinen, 56Täältä tarjotaan 56v, kaunista, hoikkaa Kevät tullee ja pilikkiä pitäs alakaa Matkaseuraa Kanarialle vailla vanha 60/+175 mies. Tykkäisit tanssista, ulkoikiillottaan tositark. Jos oot vapaa, naista vaimoksi Tornioon. (1073237) mies. (1074977) lusta, kotimaan matkailusta. (1074934) savuton, 48-53v, sopusuht. naiTäällä -50v, pirtsakka, nättikin nai- nen ja kiinnostunu ulkoilmaelämäs- Etsin nuorekasta, iloa ja elämää Pyöreä, tumma, 50v kaunotar Kanen hakee +40v miestä. Olet symp- tä, hyötyliikunnasta, kaikesta uudes- täynnä olevaa naista. Itse olen 56v lixista etsii elämäntoveria kunnon pis, katseenkest., viriili, toista kunni- ta, parisuhde kattelussa sulla niinku mies Torniosta. Jään odottamaan viestiä vai soittoa. (1074793) mullaki, ota yht. (1075509) miehestä. (1074553) oittava, miehekäs mies. (1072906) 

Jos olet sinkkuplondi, n. 40v ja tyk-

Etsin kivaa, hellää, normaalivart., luotettavaa miestä. Olen 51v, kiva ukkomies. (1075824)

Soita 0700 - 514 100, näppäile 9 ja ilmoitusnumero. Kuulet ilmoituksen - halutessasi voit yhdistää puhelun ja voitte jutella heti - tai jättää viestin niin ilmoittaja voi soittaa sinulle.

TEKSTIVIESTILLÄ

Kirjoita KETO (väli) ILMOITUSNUMERO (väli) viestisi. Lähetä viesti numeroon 173193. Numerosi pysyy salaisena.

Esimerkki

KETO 123456 Hei, luin ilmoituksesi ja kiinnostuin. Olen 35v. tumma...

2 Ilmoituksen jättäminen SOITTAMALLA

Soita 0600 41 33 94 (paikallispuhelu) ja jätä ilmoitus. Saat ilmoitusnumeron sekä salakoodin. Sinulle voidaan soittaa, lähettää tekstiviestejä tai jättää viesti vastaajaan.

TEKSTIVIESTILLÄ

Kirjoita: KETO (väli) ILMO (väli) ilmoitustekstisi. Mainitse tekstissä sukupuolesi, millaista seuraa etsit ja miltä suuntanumeroalueelta. Lähetä viesti numeroon 173193. Numerosi pysyy salaisena. Esimerkki

KETO ILMO Olen 32v. nainen ja etsin huumorintaj. 32-38v miestä 016-alueelta.

Pidätämme oikeuden muokata, lyhentää tai olla julkaisematta ilmoitustanne. Prostituution ja vastaavien seksuaalipalveluiden markkinoiminen on rangaistava teko (rikoslaki 20:9.1), tällaisia ilmoituksia ei julkaista.

ilmoitus: 3 Oma vastaukset

SOITA 0700 - 514 100, näppäile 8. Kuulet saamasi viestit (myös tekstiviestit) ja voit soittaa kaikille vastaajille. TEKSTAA Saamasi viestin alussa on vastaajanro esim. V2. Kirjoita: V2 (väli) vastaustekstisi. Lähetä numeroon 173193. Esimerkki

V2 Kiitos vastauksesta! Olen huumorintaj., vaalea nainen.

ilmoitus: 4 Oma sulkeminen

SOITA 0600 41 33 94 (pvm), näppäile 2. TEKSTAA SULJE (väli) ILMNRO (väli) TUNNUSLUKUSI. Lähetä viesti numeroon 173193. Puhelut numeroon 0700-514 100 1,21e /min +pvm, tekstiviestit nroon 173193 1,20e /kpl HUOM! Tekstiviestit EIVÄT toimi GoMobile-liittymästä.

Neuvonta Neuvonta joka päivä klo 9-21 numerossa 0400 808 654. Soita tai lähetä tekstiviesti. PL 118 OU

TORNION KAUPUNGIN KAAVOITUSKATSAUS 2013 - 2014 Tornion kaupungin kaavoituskatsaus 2013 - 2014 on yleisesti nähtävänä kaupungintalon ala-aulassa 25.1.- 25.2.2012 ja kaupungin kotisivuilla osoitteessa www.tornio. fi ja sieltä kaava- ja tonttitori . TORNION KAUPUNGINHALLITUS

KEMINMAAN KUNTA Sivistyslautakunta

Keminmaan sivistyslautakunta julistaa haettavaksi 15.2.2013 klo 15.45 mennessä KULTTUURIAVUSTUKSET 2013 1) avustukset kulttuuritoimintaa harjoittaville yhteisöille 2) apurahat taiteen opiskelijoille ja harrastajille, ei myönnetä vuonna 2012 apurahaa saaneille 15.4.2013 klo 15.45 mennessä URHEILUJÄRJESTÖJEN VUOSIAVUSTUKSET 2013 NUORISOJÄRJESTÖJEN VUOSIAVUSTUKSET 2013 Hakemuslomakkeita saa kunnanviraston sivistystoimistosta puh. 040 831 7920 tai www.keminmaa.fi / Lomakkeet

25 25-vuotta alalla 1986 - 2011

Juristi Peter Salenvall

Puh. 040-759 1925 Suomesta,  (+46) 922 12075 Ruotsista Stationsgatan 32, 953 32 Haaparanta juristhuset@hotmail.com

Hakemukset tulee osoittaa os. Keminmaan kunta Sivistyslautakunta Kunnantie 3 94400 Keminmaa Keminmaan sivistyslautakunta


KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 4 24.1.2013

ILMIÖT JA IHMISET 11

MANNERHEIMINPUISTON ASEMAKAAVA NÄHTÄVÄNÄ Tornion kaupunginhallituksen 14.1.2013 alustavasti hyväksymä 5.12.2012 päivätty 22. Kivirannan kaupunginosan kortteleita 203 - 212 sekä niihin liittyviä puisto-, vesi- ja katualueita koskeva asemakaava ja tonttijaot ovat yleisesti nähtävänä Tornion kaupungintalon ala-aulassa 25.1. – 25.2.2013. Asemakaava koskee Valtatie 21:n, tilan 851415-2-33, Tornionjoen ja Keroputaan joen rajaamaa aluetta. Muistutukset ehdotuksista on toimitettava Tornion kaupunginhallitukselle, os. Suensaarenkatu 4, 95400 Tornio ennen nähtävänäoloajan päättymistä. Tietoja kaavoista karttoineen saa internetosoitteen www.tornio.fi kaava- ja tonttitorilta. TORNION KAUPUNGINHALLITUS

KAUPUNGINVALTUUSTON KOKOUS Tornion kaupunginvaltuuston kokous pidetään maanantaina 28 päivänä tammikuuta 2013 klo 18.00 kaupungintalon valtuustosalissa. Kokouksen tarkistettu pöytäkirja on yleisön nähtävänä 6.2.2013 kaupunginkansliassa virka-aikana. Esityslista ja pöytäkirja ovat nähtävinä myös kaupungin internetosoitteessa http://www.tornio.fi/Paatoksenteko Pekka Pelttari Kaupunginhallituksen puheenjohtaja

KEMINMAAN KUNTA KEMINMAAN KUNTA Valtuusto Valtuusto

KEMINMAAN KUNTA Valtuuston kokous pidetään kunnanviraston valtuustosalissa maanantaina 28.1.2013 klo 18.00.

Merkittävän historian ja kehittyvän nykypäivän Tornio – Perämerenkaaren rajattomien mahdollisuuksien kansainvälinen kaksoiskaupunki - hakee

TALOUS- JA HALLINTOPÄÄLLIKKÖÄ teknisten palvelujen palvelualueelle. Talousja hallintopäällikön tehtävänä on ohjata, johtaa, valvoa ja kehittää teknisten palvelujen talouden hoitoa ja hallintotoimintaa lainsäädännön, annettujen määräysten sekä teknisiin palveluihin kuuluvien toimielinten päätösten mukaisesti. Tehtäviin kuuluu mm. talousarvion ja tilinpäätöksen laadinta sekä teknisten palvelujen talousasioiden sisäisen valvonnan tehtävät. Talous- ja hallintopäällikkö hoitaa teknisten palvelujen ja ympäristölautakunnan sihteerin tehtävät sekä toimii hallinnollisen toimiston ja varaston esimiehenä. Kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto sekä aikaisempaa kokemusta erityisesti taloushallinnon tehtävistä. Tehtävän menestyksekäs hoitaminen edellyttää kunnallista hallintoa ohjaavan lainsäädännön tuntemusta sekä esimies- ja johtamistaitoja. Lisäksi arvostamme hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja ja kykyä oma-aloitteiseen työskentelyyn. Kokemus kunnan teknisestä toimialasta katsotaan hakijalle eduksi. Palkkaus määräytyy kunnallisen henkilöstön virka- ja työehtosopimuksen mukaan. Hakija voi esittää oman palkkatoivomuksensa. Tehtävään valitun on esitettävä hyväksyttävä lääkärintodistus terveydentilastaan ennen vaalin vahvistamista. Virassa noudatetaan kuuden kuukauden koeaikaa. Täytä sähköinen hakemus Tornion kaupungin internetsivulla osoitteessa www.tornio.fi, Tornion kaupungin avoimet työpaikat 8.2.2013 klo 15.00 mennessä. Hakemukseen tulee liittää ansioluettelo tai CV. Lisätietoja antaa tekninen johtaja Markus Kannala, puh. 040 583 5980 tai sähköpostitse markus.kannala@tornio.fi. TORNION KAUPUNKI TEKNISTEN PALVELUJEN LAUTAKUNTA

KUNNAT ILMOITTAVAT

Kokouksen esityslista 1/2013 on nähtävänä kunnan ilmoitustaululla ja kunnan kotisivuilla Internetissä 18.1.2013 lähtien. Kokouksen tarkastettu pöytäkirja pidetään nähtävänä kunnanvirastolla kolmantena kunnanviraston aukiolopäivänä kokouksen jälkeen. Tapio Keskimaula kunnanhallituksen puheenjohtaja

Sivistyslautakunta

PERUSKOULUUN ILMOITTAUTUMINEN Oppilas ilmoitetaan oman asuinalueensa kouluun palauttamalla ”Tietoja koulutulokkaasta”–lomake koululle viimeistään 1.3.2013. Lomake lähetetään kotiin esikoululaisen mukana tai postitse. Sen voi myös tulostaa koulun verkkosivuilta. Kouluun tutustuminen järjestetään toukokuussa, huoltajille lähetetään kutsu. Mikäli oppilas halutaan muuhun kuin oman asuinalueensa kouluun, on tehtävä hakemus sivistystoimenjohtajalle. Lisätietoja antaa Kirkonmäen ja Liedakkalan koulujen rehtori Mervi Hopia-Jaakkola p. 040 831 7758 Lassilan ja Pölhön koulujen rehtori Ari Aho p. 040 71 75207 Sivistyslautakunta

Merkittävän historian ja kehittyvän nykypäivän Tornio – Perämerenkaaren rajattomien mahdollisuuksien kansainvälinen kaksoiskaupunki - hakee

RAKENNUSMESTARIA tilapalvelujen kunnossapidon ja talonrakentamisen vastaavan työnjohtajan tehtäviin. Rakennusmestarin tehtäviin kuuluu tilapalvelujen hallinnoimien kiinteistöjen kunnossapidon tarveharkinta ja toteutus, kunnossapitoon liittyvien pienten urakoiden hankinta ja valvonta sekä eläkeläis- ja vammaiskorjausten suunnittelu ja toteutus. Toimen kelpoisuusvaatimuksena on vähintään soveltuva talonrakennuksen rakennusmestarin/teknikon tutkinto. Tehtävän menestyksekäs hoitaminen edellyttää hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja sekä kykyä oma-aloitteeseen työskentelyyn. AutoCAD:in tuntemus katsotaan eduksi. Palkkaus määräytyy kunnallisen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimuksen mukaan. Toimeen valittavan on esitettävä hyväksyttävä todistus terveydentilastaan ennen valinnan vahvistamista. Toimen koeaika on neljä kuukautta. Täytä sähköinen hakemus Tornion kaupungin internetsivulla osoitteessa www.tornio.fi, Tornion kaupungin avoimet työpaikat 8.2.2013 klo 15.00 mennessä. Hakemukseen tulee liittää ansioluettelo tai CV.

Merkittävän historian ja kehittyvän nykypäivän Tornio – Perämerenkaaren rajattomien mahdollisuuksien kansainvälinen kaksoiskaupunki - hakee

KIINTEISTÖNHOITAJIA tilapalvelujen kiinteistönhoitoon. Täytettäviä toimia on kaksi. Kiinteistönhoitajien tehtäviin kuuluu tilapalvelujen hallinnoimien kiinteistöjen pienehköt korjaus- ja kunnossapitotehtävät, LVISA-järjestelmien päivittäinen tarkastus ja kulutusseuranta sekä kiinteistöissä työskentelevän henkilöstön avustaminen. Toimen kelpoisuusvaatimuksena on kiinteistönhoitajan ammattitutkinto tai soveltuva kunnossapidon ammattitutkinto. Arvostamme kokemusta rakentamisesta tai kiinteistönhoidosta, yhteistyötaitoja sekä kykyä oma-aloitteeseen työskentelyyn. Palkkaus määräytyy kunnallisen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimuksen mukaan. Toimeen valittavan on esitettävä hyväksyttävä todistus terveydentilastaan ennen valinnan vahvistamista. Toimen koeaika on neljä kuukautta. Täytä sähköinen hakemus Tornion kaupungin internetsivulla osoitteessa www.tornio.fi, Tornion kaupungin avoimet työpaikat 8.2.2013 klo 15.00 mennessä. Hakemukseen tulee liittää ansioluettelo tai CV.

Lisätietoja antaa kiinteistöpäällikkö Ulla-Maija Koskenranta puh. 0400 696 518 tai sähköpostitse ulla-maija.koskenranta@tornio.fi.

Lisätietoja antaa LVI-teknikko Tero Korva puh. 0400 696 757 tai sähköpostitse tero.korva@ tornio.fi.

TORNION KAUPUNKI TEKNISTEN PALVELUJEN LAUTAKUNTA

TORNION KAUPUNKI TEKNISTEN PALVELUJEN LAUTAKUNTA


12 KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 4 24.1.2013

Tiedotteet osoitteeseen:

seuratoiminta@ kemitornio.fi

Seuratoimintapalstalla ei julkaista kokouskutsuja, liiketoimintaa tai yhdistyksien varainhankintaa koskevia ilmoituksia. Ilmoituksen merkkimäärä max. 350 merkkiä. Tornion Sydänyhdistys. Sydänkerho ma 28.1.2013 klo 15.30 Åströmillä. Vietämme apteekki-päivää. Provisori Liisa Vähälassi kertoo 1.2.2013 voimaan astuvasta lääkekorvausuudistuksesta sydänasiakkaan näkökulmasta ja apteekin palveluista ja e-reseptistä. Olemme mukana kansainvälisessä 112 päivän tapahtumassa kauppakeskuksessa pe 8.2 klo 13-18. Tervetuloa mukaan sydäntoimintaan. Meän Talo, Vapaudenkatu 19. Tornio. p. 040-1821773, 040 5025 584 www.tornio. fi/MeanTalo, mean.talo@ pp.inet.fi Tietokone yleisön käytettävissä, kopiokone yhdistysten käytettävissä. Bookcrossingpiste. Tapahtumat ajalla 28.13.2.13. Talo avoinna ma-pe klo 8-15, la klo 8-12. Aamuvirkut ma-la klo 8-10. MA: klo 10-11 ATK-opetus, varaa aika, klo 11.30 Kuntopiiri, klo 17.30 MLL:N käsityökerho, klo 17.30 Kuvataideryhmä A. TI: klo 9-12 Ruokaryhmä, lounas kävijöille 2,50 €, klo 10-11 ATK-opetus, varaa aika, klo 12.30 Tietovisa, klo 13.00 Naistenryhmä. KE: klo 10 Yhdessäryhmä, klo 12 Kulttuuriryhmässä runopiiri, klo 17.30 Ikähyväryhmä Tornion Diabetesyhdistys, klo 18 Huolettaako pelaaminen, Pelirajat’on vertaisryhmä. TO: klo 10.30 Käsityöpaja, Meän Talon suunnittelukokous, klo 17.30 Kuvataideryhmä B. PE: klo 9-12 Ruokaryhmä, klo 12 Jälkiviisaat, klo 17.30 MLL:N ompelukerho. LA: Talo avoinna klo 8-12. SU: TERVETULOA! Tornion MLL. Toimintamme pyörähtää käyntiin muskareiden ja käsityökerhon merkeissä. Lisätiedot ja ilmoittautumiset tornio.mll.fi tai 040 878 2242. Tornion Eläkkeensaajat Åströmille 29.1 klo 12.30. Peritään jäsenmaksuja. Ilmoittautukaa Pärnun matkalle puh.0405459140 tai Åströmillä. Vielä mahtuu mukaan Tornion Kansalliset Seniorit Kokoonnumme ke 30.01. klo 13 Åströmille. Dir. cant. Toimi Ahvenjärvi pitää esitelmän säveltäjä Leevi Madetojasta. Kokkokankaan Martat Marttailta Kokkokankaan koululla tiistaina 29.1 klo. 18.30. Hallitus paikalle jo klo.

PARTURI-KAMPAAMOT

EROTIIKKALIIKE

ILMASTA LÄMPÖÄ

ILMASTA LÄMPÖÄ

Tornion Päiväkeskus, Putaankatu 1 B 2, 95420 Avoinna ma, ke ja to. Klo 8-13. Aamupala 8-10. Lounas torstaisin klo 11.00. Puh. 040 126 78 20

Moninkertainen TM-testivoittaja Toshiba käyttää uusinta patentoitua kompressori- ja säätötekniikkaa Vertailu



Länsi-Pohjan Omaishoitajat ja Läheiset ry Miesomaishoitajien keskusteluryhmä ke 30.1. klo 1316 Keminmaan kunnantalon takkahuoneella 3 krs, sauna lämmin. Omaishoitajien keskusteluryhmä Torniossa ma 4.2. klo 12-14 omaishoitajien toimistolla Laivurinkatu 2-4 C, vieraana Kaija Flygare Vital housesta kertomassa mm. kalevalaisesta jäsenkorjauksesta. Tervetuloa! Retki Rokuan kylpylään 18.21.4.2013, hinta 235 € sis. majoituksen puolihoidolla, ohjelman sekä yhteiskuljetuksen. Lisätiedot ja ilmoitt. 31.1. mennessä p. 040 162 2248 tai 0400 616 748.

Toshiba ilmalämpöpumppu

• 040-5016598 • www.candeon.net • juha.kanto@candeon.net

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous edullisesta ilmoitussarjasta alansa osaajiin

KALASTUSTARVIKKEET

Länsiranta 9, 95400 Tornio Käynti Rauhankadun puolelta Puh. 0407392365 | Olemme Facebookissa

Malla Sadinmaa p. 0400 394 274

Avoinna ma-pe 9.00-17.00, la-su suljettu

Johannes Jaakkola p. 040 571 0776

jyrki.lehto@pp2.inet.fi

HIERONTAPALVELUT

TORNION Järjestötalo Kemintie 53, 95420 Tornio Äijien porinakerho ma-pe klo 10. Työttömien ruokala avoinna ma-pe klo 11.0012.30. Tiffany - kurssit maanantaisin ja tiistaisin klo 16.30-20.30. Karaokekurssit to 24.1. alkaen klo 17. Karaoke Erityisryhmä klo 13-15 Ikääntyneille. Tanssikurssit ma 28.1. klo 18.00 Bugg alkeet ja klo 20.00 Tango jatkokurssi SenioriPiste: Pe25.1 klo10 Kirjastopäivillä Tornionlaakson maakuntamuseon tutkija Minna Heljala kertoo aiheesta ”Tornion vanha rakannusperinne” (Tornion pääkirjasto). Kerhoja: Ma28.1 Sattajärvi klo13 (kylätalo). Ti29.1 Palovaara klo13 (J.Aapajärvi, Palovaarantie 214). Ke30.1 klo10 Äijäklubi (Keskikatu38). Kaikille eläkeläisille avoimia, ei jäsenmaksuja.

LAKIPALVELUT

HIERONTAA, URHEILUHIERONTAA MYÖS LASERHOITOA Koulutettu hieroja Taisto Halonen

Tornion Kuulo ry. pitää lähipalvelun 24.1 klo 13-15,00 Meän Talolla. Vapaudenkatu 19. Olet tervetullut sinne autamme kuulokojeasioissa, vapaaehtoiset Kuulon jäsenet auttaa ilmaiseksi. Tervetuloa. Tornionseudun Eläkeläiset ry Ma: 28.01 kello 11,00 Åströmillä kerhot jumppa tuokio ja lauletaan yhdessä Kahvivuoro 4

Länsiranta Länsiranta Kauppakeskus Kauppakeskus

RAKENNUSPALVELUT

Eläkeliiton Tornion Yhd. kerho Åströmillä to 31.1.2013 klo 11 Vierailijana toimitusjohtaja Tuomo Hokkinen. Hän on luvannut kertoa Saarenvireen palveluista ja tulevaisuudesta.Runot klo 12.30 Kahvivuoro 28 Meri-Lapin Aivovammaryhmä kokoontuu parillisten viikkojen tiistaisin klo 15- 17 Majakkatalossa, Pohjoisrantakatu 5, 2. krs, 94100 Kemi. Esteetön kulku Keskuspuistokatu 6:n sisäpihan puolelta. Ryhmä on avoin kaikille aivovamman saaneille. Lisätietoja numerosta 0400-197408. Lämpimästi tervetuloa!

Rauhankatu

Järjestöt Yhdistykset Urheiluseurat

18.00. Kuivien talvikäsien hemmotteluhoitoa. Mietitään tulevan vuoden tapahtumia. Tervetuloa !

Oikeustieteen lisensiaatti Varatuomari

Lukiokatu 10, 95400 Tornio +358405806721 www.kycy.eu miikka.kunnari@kycy.eu

Lahjakortit • Myös iltaisin

Länsiranta 9, puh. 040-734 5310

PESULAT

VUOKRATAAN

RAKENNUSPALVELUT

MATON PESUA AMMATTITAIDOLLA

VUOKRATAAN 9H PIKKU BUSSI

Team Antti Oy

100€/vrk. tai pe - su 200€ 0400 905 935

Avoinna MA-KE, PE 8-16, TO 8-14 | www.rajapesu.fi

Meiltä

Lehti netissä kemitornio.fi

Iso pakettiauto 49€/vrk Vapaat kilometrit.

Talven viimoja vastaan

pipot, huivit, lapaset ja sukat. Avoinna ma-pe klo 10-16 Tornion 4H-yhdistys, Jääkärinkatu 22, Tornio p. 040 592 7667

Aidosti paikallinen

Perjantaisin tuoreita kotileivonnaisia

Rakentaa ja korjaa

045 853 5400

Karungin kyläyhdistyksen Ry:n sääntömääräinen

VUOSI KOKOUS Torstaina 31.1.2013 Vpk:lla klo 19.00, hallitus klo 18.00 Tervetuloa!


KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 4 24.1.2013

Modistina Kemissä, emäntänä Torniossa

13

TORNION VIHREÄT KESKIVIIKKONA KLO 18 ROBERT`SILLA. TERVETULOA! WWW.LOUNAISLAPINVIHREAT.FI

Torniolaisella, 85-vuotiaalla Hellin Rautiolla ilo loistaa kasvoilta, kun hän muistelee menneitä aikoja. Sitä kun hän viisivuotiaana äitinsä helmoissa sai Tornion Särkinärässä tutustua ensikerran Ampomaan lähettiin, Helmi Sakariin, joka näytti kuvia Ampomaan lapsista. Pienen tytön rintaan syttyi halua auttaa lapsia. Sieltä lähti myös lähetysasia itämään. Valokuvat puhuttelivat ja hengellinen sanoma, jota myös rovasti Jussila seuroissa viljeli. - Muistan aina, miten rovasti Jussila istui portailla ja poltti piippua, Hellin nauraa. - Ei silloin ollut lähetysilloissa mitään rahan kerjuuta. Se on aika uusi tämä kauhea rahan kerjäys, ikäihminen pohtii. Hellin toteaa, että ei rahan määrä saa olla tärkeintä. Eikä se laittaminen, tai ihmisten määrä. Mikä lähetysillassa on sitten tärkeintä? - Minusta tärkein on Jumalan sana, sanoo emäntä herkistyen. Ja muistot saavat jälleen siivet selkäänsä ja Hellin alkaa iloisena kertoa, miten hän neljätoistavuotiaana meni Kemissä hienoon Sarelin Muotiliikkeeseen töihin. Ja sitä kuinka oli ihmeellistä, kun hänelle annettiin oma huone. - Meitäkö oli kotona seitsemän tyärtä, niin meitä käytiin useasti isältä kysymässä töihin. - Pakkahuoneen kadulla Kemissä mie asuin ja olin ja opettelin oikein modistin ammatin, Hellin Rautio iloitsee ja jatkaa, että siihen aikaan hattuja pidettiin paljon ja ne tulivat kaikki yhden muotoisina liikkeeseen. Hänen tehtävä oli muotoilla ja uudistaa hatut. Hellin työskenteli viisi

Lähetystelttaan, markkinoille, on aina leivottu ja lukemattomat lähetysillat on kodissa pidetty. Sinne on arpoihin leivottu leipiä ja kakkuja. Ja niin sai nytkin moni kotiin vietäväksi Hellin ja Leenan lähetysleipomisia. vuotta Sarelin liikkeessä.

reilun 160 euroa.

Hellin Rautio muistelee lämmöllä myös rippikouluaikaa Kemin seurakunnassa ja sitä kun hän tuli uskoon. Ne ovat ihanat muistot Kemistä ja seurakunnan nuorista ja siitä miten he kulkivat esittämässä näytelmiä. Hän muistaa vieläkin ulkoa pääsiäisnäytelmän vuorosanansa. Pappeina olivat tuolloin Eila Hakoköngäs ja Jaakko Kurkela. Jopa 18-vutoissyntymäpäivätkin hän piti seurakunnassa. Siitä muistona on puukantisessa vieraskirjassa kaikkien rippikoulukavereiden nimet. Kirjassa ovat myös hänen ja Olavin hääpäivä ja vieraat, heti kahden vuoden kuluttua syntymäpäivistä.

Kolme lasta synnyttänyt Hellin Rautio on tehnyt elämäntyönsä emäntänä Tornion Kivirannalla, Kehitysvammaisten lastenkodilla, jota piti Mannerheimin lastensuojeluliitto. Lastenkodin lapset olivat hänelle hyvin rakkaita. Usein työpäivän päättyessä keittiössä, Hellin mukaan kotiin saattoi lähteä viisi kuusi lastenkodin lasta. Kun lastenkoti lakkautettiin vuonna 1969, lapset vietiin itkien Rovaniemelle ja Kolariin. Se oli rankka paikka kaikille. - Kun ajoin siitä ohi pyörällä mennessäni sairaalan töihin, itkin, kun muistin miten lapset eivät olisi millään halunneet lähteä pois. Niihin kiintyi aivan mahdottomasti, kertoo Helli, joka on pitkään pitänyt yhteyttä muutamien lastenkodin lasten kanssa.

Ja nyt tuohon samaan kirjaan laitettiin Tornion seurakunnan lähetysiltaan osallistuneet, kun lähetysilta pidettiin Hellin luona yhdessä Leena Niskasen kanssa. Pappina oli Tornion seurakunnan kappalainen Heikki Turunen, joka kertoi seurakunnan lähetystyöstä. Illan arpajaiset ja kahvittelu keräsivät lähetykselle

Pohjanrannan Paanukirkko (Pohjantie 23, Keminmaa)

SAMI JUNNONEN, huilu & PETRI KUMELA, kitara Bach / Yli-Salomäki / Schubert Liput: 10/5 € (lapset alle 12 v ja eläkeläiset) Tuntia ennen ovelta tai ennakkoon: Keminmaan Kukka-Aitta (Pastilankuja 2, Keminmaa) Järj. Keminmaan kulttuuritoimi ja Pohjanranta

ANITTA KOLEHMAINEN

LAITESUKELLUKSEN PERUSKURSSI alkaa torstaina 31.1.2013 klo 18:00 Virkamaankatu 7 TORNIO (vanha verkkotehdas) Kurssi alkaa INFO-tilaisuudella jossa voit tutustua sukellusharrastukseen ja seuramme toimintaan. Tilaisuuteen osallistuminen ei velvoita kurssille. HUOM! LISÄTIETOJA: ESA KANSANOJA 0400-490072 laitesukelluksen esa.kansanoja@pp.inet.fi ikäraja 12vuotta

Oman tyttären kuolema, aikuisena, oli raskas menetys. Rakas aviopuoliso kuoli vuonna 2005 ja miehen albumin selaaminen saa monesti kyyneleet silmiin. Mutta Hellin elämänasenne on silti pelkkää

JUMALANPALVELUKSET Sunnuntaina 27.1.

Klo 10 Messu ja virkaan asettaminen Alatornion kirkossa. Kappalainen Tuuli Kapraalin, kappalainen Jarkko Kuusiston ja seurakuntapastori Tero Saapungin virkaanasettaminen sekä kanttori Katja Herojan tehtävään siunaaminen. Messun ja virkaan asettamisen toimittaa vt. lääninrovasti Markku Korpela, saarna Raimo Kittilä, srk:n papisto avustaa, Canorus -kuoro kanttori Timo Perkkiön johdolla. Messun jälkeen kirkkokahvit Parasniemen srk-talolla. Klo 12 Messu Tornion kirkossa; Mauri Laakso. Klo 18 (HUOM! aika) Messu Karungin kirkossa; Raimo Kittilä.

Radiointi

Jumalanpalvelukset radioidaan sunnuntaisin klo 10 Alatornion kirkosta Radio Pron kanavalla. Myös internetin välityksellä lähetystä on mahdollisuus kuunnella osoitteessa: www.radiopro.fi

Siionin Matkalauluilta

su 27.1. klo 19 Parasniemen pappilassa.

Lähetysilta

iloa, hän luottaa korkeimpaan ja se kantaa. Hellin oikein pursuaa iloa, kun hän lukee humoristista runoa lähetysväelle. Kirjojen ja runojen lukeminen on kuulemma hänen pahe, sillä ikäihminen voisi lukea kirjoja vaikka yökaudet.

sunnuntai 27.1.2013, esitykset klo 17 & 19

to 31.1. klo 18 Raija ja Heikki Mäkikalliolla, Pappilantie 40, Karunki.

Lauluryhmä laitoksissa uusi diakonian vapaaehtoistyön muoto, jonka tarkoituksena on tuoda vaihtelua laitoksissa asuvien arkeen hengellisen musiikin avulla. Ryhmä kokoontuu harjoituksiin joka toinen torstai alkaen 24.1. klo 18-20 Suensaaren srk-talolla. Tied. Suvi Ylimartimo p. 040 5930775.

Ystävänpäiväjuhla ke 13.2. klo 12-14 Suensaaren srk-talolla. Ilmoittautumiset 30.1. mennessä - eläkeläisten kerhoissa - Lähimmäisen Kammarilla - Ystävänpirteissä tai - kirkkoherranvirastoon p. 040 5568676 Kyytiaikataulu Kemi-Tornio Kaupunkilehdessä 7.2. (kyytimaksu 2 €). Tervetuloa!


14 URHEILU KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 4 24.1.2013

URHEILU toimitus

@

kemitornio.fi

JUTTUVINKIT SÄHKÖPOSTI: toimitus@kemitornio.fi PUHELIN/TOIMITUS: 050 411 0210 PUHELIN/MYYNTI: 040 571 0776

Lehti netissä kemitornio.fi

HT Bandyn kapteeni Antti Ekman (oik.) pelaa seuraavaksi Suomen värien puolesta. Kuva: Teemu Kvist.

Toisen MM-ihmeen aika?

Suomi-sarjan alempi jatkosarja

Lätkäntäyteinen viikonvaihde! Lapua

Perjantaina 25.1. klo 18.30 Otteluisäntä:

ja lauantaina 26.1. klo 16.30 Otteluisäntä:

tarjoaa kaikille tähän otteluun ilmaisen sisäänpääsyn!

Nykarleby

Sunnuntaina 27.1. klo 16 Liput 5 / 3 euroa

Tule kannustamaan Tiikerit voittoon!

www.tihc.fi

Jääpallon MM-kisat käynnistyvät sunnuntaina Vänersborgissa Ruotsissa. Torniolaisista Suomen joukkueeseen valittiin Antti Ekman ja Markus Hiukka. Suomi saa jalkeille nyt parhaan mahdollisen kokoonpanon. Tähän mennessä sinivalkoisten ainoa jääpallon maailmanmestaruus tuli yhdeksän vuotta sitten juuri Ruotsissa. Haaparanta-Tornio Bandyn kapteeni Antti Ekman on mielissään siitä että Suomella on nyt mukana kaikki parhaat pelaajat Petteri Lampista ja Sami Laakkosta myöten. – Nyt meillä näyttää olevan sellainen nippu kasassa kuin pitääkin. Viime vuonna oli liikaa loukkaantumisia. Suomi jäi viime vuoden kisoissa neljänneksi, kun kotijoukkue Kazakstan oli pronssiottelussa vahvempi. Ruotsi löi loppuottelussa Venäjän. Suomi sijoittui kuitenkin tällä kaudella pelatussa Government Cupissa toiseksi

Venäjän jälkeen. Turnauksessa kaatui muun muassa Ruotsi. Kun Suomi juhli maailmanmestaruutta vuonna 2004, loppuottelussa isäntämaa Ruotsi joutui nöyrtymään. Nyt ilmassa on samanlaisen yllätyksen tuntua. Ekman kuitenkin toppuuttelee innokkaimpia. – Ei kannata alkaa vielä sellaisia linnoja rakentelemaan. Ensin voidaan laittaa tavoitteeksi finaalipaikka, jonka saavutimme vuonna 2011. Ekman on HT Bandyn tämän kauden paras maalintekijä ja paras pistemies. – Erittäin hyvillä mielin lähden MM-kisoihin. Mukava nähdä taas jätkiä, kun pelaan nyt eri sarjassa kuin useimmat maajoukkuepelaajat. Antti Ekman viilettää Suomen maajoukkueessa oikeana sivutukena. HT Bandyn libero Markus Hiukka joutunee antamaan maajoukkueessa paikan Petteri Lampiselle, mutta pystyy pelaamaan myös pakkina. HT Bandyn Tuomas Mokko on Suomen MM-joukkueen yksi seitsemästä kotiin jäävästä varamiehestä. Jääpallon MM-kisoissa nähdään enemmänkin torni-

olaisväriä, sillä Petri Kuusela, Jussi Harjuoja ja Veli-Matti Salmi muodostavat Suomen erotuomarikolmikon. Vänersborgissa kisat pelataan hallissa. Se suosii taitavampia joukkueita. Suomellakin on silti mahdollisuutensa, mutta toki ne ovat pienet. Totuus on, että Ruotsin ja Venäjän jääpallotaso on niin laaja että maat saisivat MMkisoihin kasaan kakkosjoukkueetkin jotka pystyisivät pelaamaan MM-mitaleista. Esimerkiksi Suomen hyökkääjistä Sami Laakkonen mahtuu tällä kaudella Venäjän liigassa juuri kymmenen parhaan pistemiehen listalle, ja Ruotsin sarjassa Pekka

Rintala on maalintekijätilastossa parhaana suomalaisena 13:s. Tämän vuoden MM-kisojen erikoisuuksiin kuuluu se, että Norja pelaa avausottelunsa Oslossa. A-sarjassa nähdään mukana myös Valko-Venäjä, joka pudotti viime vuonna USA:n B-sarjaan. Valko-Venäjän joukkueessa pelaa muun muassa Tornion Palloveikkojen Aleksander Kozlov. YLE näyttää tv:ssä jääpallon MM-kisoista ainoastaan Suomen avausottelun Ruotsia vastaan sekä Suomen välieräottelun ja pronssi- ja loppuottelut. TAPANI JUUSOLA

Suomi jääpallon MM-kisoissa 2013 Maalivahdit: 12 Marko Herajärvi (Sayan Abakan), 24 Kimmo Kyllönen (Kampparit). Puolustajat: 2 Petteri Lampinen (Rodina Kirov), 3 Marko Laitinen (Kampparit), 4 Pekka Hiltunen (Sayan Abakan), 5 Markus Hiukka (HT Bandy), 46 Ilari Moisala (Broberg). Keskikenttäpelaajat/sivutuet: 6 Tomi Hauska (Kampparit), 7 Rolf Larsson (Broberg), 19 Antti Ekman (HT Bandy), 20 Juho Liukkonen (Bollnäs GIF), 21 Samuli Helavuori (Bollnäs GIF), 22 Ville Aaltonen (Bollnäs GIF), 87 Mikko Lukkarila (IFK Kungälv). Hyökkääjät: 9 Pekka Rintala (Västerås), 10 Mikko Rytkönen (IFK Kungälv), 11 Markus Kumpuoja (IFK Kungälv), 77 Sami Laakkonen (Dynamo Kazan). Valmentaja: Tommy Österberg. Vastustajat: 27.1. Ruotsi, 28.1. Valko-Venäjä, 29.1. Venäjä, 30.1. Kazakstan, 31.1. Norja. Mitalipelit: 2.2. välierät, 3.2. pronssi- ja loppuottelu.


KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 4 24.1.2013

RISTIKKO

15

MAINA & PETE

TYÖTTÖMIEN RUOKALA Tornion Järjestötalolla To. Pe. Ma. Ti Ke. To. Pe.

Avoinna klo 11-12.30 24.1. Hernekeitto & pannari 25.1. Spaghetti & jauhelihakastike 28.1. Jauheliha-perunalaatikko 29.1. Karjalanpaisti 30.1. Metsästäjän leike 31.1. Kala-ateria, kananmunakastike 1.2. Makkarakeitto & aurinkokiisseli

Aterian hinta 3€, alle kouluikäiset 1,50€ TJY-PROJEKTITOIMINTA Tervetuloa!

TANSSIKURSSIT

Tornion Järjestötalolla

Maanantaina 28.01.2013 klo 18.00 Bugg alkeet klo 20.00 Tango jatkokurssi Maanantaina 04.02.2013 klo 18.00 Hidas valssi alkeet klo 20.00 Bugg jatkokurssi Edullinen kertamaksu! Info: www.tanssiaalto.com TJY / DSL-Ok

Pe-la karaoketanssit KERHOLLA

PIHVILOUNAS

12€

KEITTIÖ AVOINNA ARK. 11-18, LA-SU 12-18 TARVITTAESSA MUINA AIKOINA TILAUKSESTA

TO TIETOVISA PUUTARHAKATU 9. TORNIO PUH. 482 201

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!

Vanhojentanssikamp. aika vapaana

RATKAISU

Oppilastöitä 4.2.2013 alkaen!

LINTULA MUSTA HEVONEN SAMULI

Minna lomalla 4.-19.2.2013 p. 016-430 900 Puutarhakatu 6 B1 Avoinna ma-pe (la)

a Vaihd tyyl iä

Aidosti paikallinen


16 KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 4 24.1.2013

OTA 3 TUOTETTA, MAKSA 2* HAIR HEROES KAMPAAMOMYYMÄLÄ Keskuspuistokatu 11, Kemi. Puh. 016-7717073 *Tarjoamme edullisimman tuotteen.

NYT UUTUUTENA

AJOASUT KELKKAILUUN

KOTIINKULJETUS

TARJOUSPAKETTI

Lounas arkisin 10.30-14.00

- A-721 - Recoil XI Snow Cross Safari

KYPÄRÄ + AJOLASIT

annokset sisältää 0,33 juoma & salaatti

Jättipizzat alk.

139,-

TARJOUSPAKETTI

TAKKI + HOUSUT

14€

369,(Norm. 488,-)

Howell TP & Intake TP

Tranz RSV Modular

Monipuolinen avattava kelkkakypärä, johon voit lisätä mm. sähkövisiirin! • Tuplavisiiri • Säädettävä hengitysohjain • Integroitu irroitettava aurinkovisiiri • Irroitettava sisusta • Paino:1700g • Sähköviisiri lisävarusteena

sis. 2 salaattiannosta

TARJOUSPAKETTI

TAKKI + HOUSUT Comb-Two TP

Laivurinkatu 10, Tornio • Soita ja tilaa 016-611 116 Ma-to 10.30-22 Pe-La 10.30.04.30 Su 12-22

439,-

Lisävarusteena mm. sähkövisiiri!

245,-

(Norm. 628,-)

Avoinna ma-pe 10-17 Apilatie 1, Tornio, puh. 016-380 111

Kemi-Tornio Kaupunkilehti nro 04  
Kemi-Tornio Kaupunkilehti nro 04  

Kemi-Tornio Kaupunkilehti nro 04