Page 1

Nro 14 4.4.2013 TORNIO / HAAPARANTA / KEMINMAA / KEMI / YLITORNIO • Ilmoitukset p. 040 571 0776 Toimitus p. 050-411 0210 • www.kemitornio.fi

Uusi kalatie vaatii tutkimuksia

Slopestyle vei Eetun mukanaan

4

6

käynti puutarhakadun puolelta

URHEILU

Eliksiiriä elämään!

TANSSIT TORNION VPK:LLA PE 26.4.!

SUOMIROCKIN KUNINGAS COMEBACK-KIERTUEELLA

PE 5.4 J. Karjalainen

Ennakkoliput 20€ Umpitunnelista • Shoutaim klo 23

Liput ennakkoon Kaupunginhotellilta 10€/hlö

SHOWTIME klo 23.00

UMATAPAHTNTERI: KALE .tch.fi www

LA 13.4 . Ismo Alanko

Trio Elixir tanssittaa 21.00 - 01.00

Liput 23 € sis. narikan • LIPPUJA ENNAKKOON HOTELLIN RESPASTA

UUSI MENU!

opIs-keLija-Alen-nuS

10%

CATERING

YÖKERHO AIKUISEEN MAKUUN

taigacatering.fi 0400 105 800

Kauniita kaitaliinoja!

ITÄRANTA 4 • TORNIO

14

ILMIÖT & IHMISET

PE K-22 LA K-24

UUTISET

Koripalloilu vie mennessään

SISUSTAJAN ILOKSI!

-KANKAAT

Satojen kankaiden kokoelmasta alennus

-20%

Tilaukset 13.04. mennessä Ompelupalvelu pyörii täysillä!

Kauppakatu 11, p. 481 853, ma-pe 10-17.30, la 10-14, www.kangastalo.com

MEILTÄ METREITTÄIN! UUTUUKSIA! N I G H T

C L U B

LA 6.4. TALONpOIKA LALLI SHOWTIME KLO 24.00

KE HAppY pARTY CLUB TO RETRO CLUB pE-LA DISCO CLUB SU SUOMI CLUB

Valmista kotisi kevään juhlakauteen

ILMAINEN

OMPELUPALVELU • verhot • päiväpeitteet • liinat huhtikuun ajan

NEULELANGAT

1€

Alk.

/kerä

MATONKUTEET Alk.

3€ /kg

opIskeLIjaT aINa ILmaIseksI sIsääN!

• SISUSTUSKANKAAT • PUKUKANKAAT • POPPANAKUTEET • OMPELUPALVELU • TARVIKKEET • VERHOILUPALVELU • NEULELANGAT • ONTELOKUTEET • TRIKOOT • TILKKUTYÖTARVIKKEET • BAMBU PUIKOT JA KOUKUT • MATONKUTEET • VALOKUVIEN KANKAISET PAINOPOHJAT

AVOINNA: MA-TI 22-02, KE-LA 22-04, SU 23-04 / SATAMAKATU 3 / p. 0400480432

Jääkärinkatu 12, Tornio, puh. 045 8840 007 • Ma-Pe 9.30-17.30,La 10-14

Hallituskatu 15 040-1260200 facebook.com/umpitunneli umpitunneli.fi


2 NRO 14 KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI VAARA TOIMITTAJALTA ESSI

Mitä sitten uskaltaisi syödä? Kuluttajalle tuotteen pakkausseloste on tärkeä. Jos elintarvikepakkaus ei sisälläkkään sitä mitä tuoteselosteessa sanotaan, kuluttaja tuntee tulleensa huijatuksi. Näinä viikkoina on kohistu tuotteista, joiden tuoteselosteet eivät ole pitäneet paikkaansa. Monien ajatuksissa lepää kysymys, mitä enää uskaltaa syödä? Hevosenliha kebablastuissa on hyvä esimerkki siitä miten kuluttajilta pimitetään tietoja tuotteista. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tekemästä pistokokeesta hevosenlihajäämiä löytyi ja tuote vedettiin pois myynnistä. Kummallista kun kaikkia elintarvikkeessa käytettyjä raaka-aineita ei voida kirjata ylös tuoteselosteeseen. Tuoteselosteisiin merkitsemättömät ainesosat voivat tuottaa jopa hengenvaaran allergiselle ihmiselle. En tiedä eivätkö elintarvikkeen tuottajat halua meidän tietävän mitä oikeasti syömme.

Kuluttajia saatetaan huijata myös niin, että ulko-

mailta tuotu liha marinoidaan Suomessa ja se laitetaan myyntiin suomalaisena lihatuotteena. Aina alkuperämaista ei ole minkäänlaisia merkintöjä eikä tietoa edes valmistuttajilla tai myyjillä itsellään. Tämä ei ainakaan lisää ruokien uskottavuutta.

Elintarviketuottajien kovan kilpailun takia elintarvikkeiden tuotantovaiheita siirretään halpatuotantomaihin. Tämä ei kuulosta mitenkään järkevältä. Elintarvike jalostetaan Suomessa, pakataan jossakin päin maailmaa ja lopuksi tuote kuljetetaan Suomeen myytäväksi. Kilpailun takia tuotteita yritetään tehdä mahdollisimman halvalla, mutta eikö tuollainen elintarvikkeiden rahtailu pitkin maailmaa juuri kuluta rahaa? Myös ruuan alkuperämaan selvittäminen vaikeutuu elintarvikkeen reitin pidennyttyä. On

tässä

KOLUMNI LÄNSIPOHJAN YRITTÄJÄT

Huonot tietoliikenneyhteydet rapauttavat alueen palvelut Länsipohjan Yrittäjät on huolissaan alueen tietoliikkenneyhteyksien merkittävistä puutteista, ja varsinkin keskustaajamien ulkopuolella olevien yritysten ja ihmisten mahdollisuudesta elää nykyaikaisessa yhteiskunnassa. Toimivat tietoliikenneyhteydet ovat nykyaikaisen liiketoiminnan, mutta myös kunnallisten palveluiden kehittymisen perusedellytys toteaa Länsipohjan Yrittäjien puheenjohtaja Paula Aikio-Tallgren.

Lapin

maakunnalla

ei ole vara menettää pienistä ja keskisuurista yrityksistä koostuvaa palvelu- ja tuotantoverkostoa. Yksistään Länsipohjassa, 10 kunnan alueella, Simosta-Enontekiölle oli 2010 paikallisia pk-yrityksiä 3 681 kpl, joissa henkilöstöä noin 13 484. Ne keräsivät valtionveroa 68,4 miljoonaa euroa, tuloveroa alueen kuntiin 94,7 miljoonaa euroa, mikä on 45 prosenttia alueen kuntaverosta, ostovoimaa Länsipohjan alueen yritykset tuottivat 390 miljoonaa euroa.

- Yritykset ovat todella merkittävä taho alueen hyvinvoinnin rakentamisessa. Tämä yrityksistä koostuva palveluverkosto on suuressa vaarassa rapautua, ja edellä mainitut yritysten julkiselle sektorille keräämät verorahat näin kuihtua, ellei yritystoiminnan edellyttämät tietoliikenne- ja mobiiliverkot toimi nopesti kasvavan dataliikenteen verkoilta vaatimalla tasolla. Puuteet tietoliikenteen toiminnassa estävät myös kunnallisten palveluiden kehittämistä. Huonot tai olemattomat tietoliikenneyhteydet ovat siten myös kan-

LUKIJAKUVA

salaisten tasavertaisen kohtelun kannalta asiantila, joka ei kuulu tähän päivään toteaa Aikio-Tallgren.

Länsipohjan

Yrittäjät

vetoaa alueen kuntiin, että päätökset nykyistä ja tulevaa toimintakapasiteettiä edellyttävän laajakaistan rakentamisen mallista, rahoituksesta ja itse rakentamisesta tehtäisiin pikaisesti. Tämä on myös kunnan tehtävä elinkeinopolittisista syistä ja kuntalaisten tasavertaisen kohtelun ja kuntapalveluiden kehittämisen nimissä toteaa Länsipohjan Yrittäjien toimitusjohtaja

Martti Kankaanranta. Esimerkiksi, kun yritys hakee sijaintipaikkaa toiminnalleen yksi kysymys on varma, minkälaiset ovat tietoliikenneyhteydet. Aluekehitysrahaa toimintaan on käytettävissä vuoteen 2015 saakka, mutta päätökset on tehtävä jo tämän vuoden puolella. Länsipohjan Yrittäjien mielestä laajakaistan rakentaminen on välttämätöntä ja toiminta on saatava käyntiin mahdollisimman pian. - Perusperiaate tässäkin toiminnassa on, että lopulta käyttäjä maksaa rakentamisesta aiheutuvat kulut toteaa Kankaanranta.

Voit lähettää ja arvostella kuvia osoitteessa www.kemitornio.fi

Lukijaa Kuv

hevosenlihasta

nousseesta kohusta hyviäkin puolia. Ehkä kuluttajat alkavat seuraamaan tuoteselosteita hieman tarkemmin ja olisivat oikeasti kiinnostuneita mitä sinne suuhunsa laittavat. Tämän seurauksena sitten myös elintarvikkeiden täytyisi hieman muuttua, jotta kuluttajat jälleen ostaisivat niitä.

Itse voin sanoa

silmäileväni tuoteselosteet läpi ennen kuin suuhuni pistän. Myös lähiruoan kulutus itseni kohdalla kasvaa, koska niiden alkuperästä ainakin voi olla varma.

Kuvateksti: Heijastus Kuvaaja: Teemu Kvist

ILMOITUSMATERIAALIT seuraavaan lehteen 3 päivää ennen ilmestymistä klo 12 mennessä. ilmoitukset@kemitornio.fi Valmiit painokelpoiset pdf- ja eps-tiedostot 2 päivää ennen ilmestymistä.

Eliaksenkatu 10, 95400 TORNIO • toimitus@kemitornio.fi • ilmoitukset@kemitornio.fi TOIMITUSJOHTAJA Johannes Jaakkola p. 040 571 0776 johannes.jaakkola@kemitornio.fi

ILMOITUKSET Johannes Jaakkola p. 040 571 0776 johannes.jaakkola@kemitornio.fi

ULKOASU/TAITTO Crea Oy p. 044 282 0588 • info@crea.fi

PÄÄTOIMITTAJA Anitta Kolehmainen p. p. 050-411 0210 toimitus@kemitornio.fi

ILMOITUKSET/TEEMAT Malla Sadinmaa p. 0400 394 274 malla.sadinmaa@kemitornio.fi

KUSTANTAJA Torniolainen Oy

JAKELUONGELMISSA YHTEYS ITELLAAN p. 020-4529966 • HAAPARANNAN JAKELUONGELMISSA: P-S Suorajakelu p. 040 59 60 166

painavaa

LAATUA

p. 08 479 5211 PAINATUS Suomalainen Lehtipaino Oy


KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 14 4.4.2013

Kellomäen päiväkoti vihittiin

”Lapsilla suuri aikuisen nälkä” KEMINMAA

Tämän päivän lapsilla on suuri aikuisen nälkä ja aikuisen huomion tarve. Hyvinvoivan lapsuuden lähtökohtana ovat ympärillä olevat turvalliset ihmiset ja aika, totesi vantaalainen lastentarhanopettaja ja koulutuspäällikkö Kirsi Järvinen Kellomäen päiväkodin vihkiäisissä Keminmaan Pörhölänkankaalla.

Järvinen huomautti, et-

tä lapsen oppiminen ei tapahdu tyhjiössä. Ajatteleva, tunteva ja oppiva mieli rakentuu ensimmäisinä elinvuosina. -Lapsi oppii sen takia, että hän haluaa oppia. Kirsi Järvinen toivoo, että lapset saisivat olla lapsia mahdollisimman pitkään. -Leikki on sataprosenttista läsnäoloa ja tietoisuutta. Järvisen mukaan Suomi on ollut viimeksi yhteisöllinen yhteiskunta 1960-luvulla. Yhteisöllisyyden on korvannut projekti-ihminen. Ihminen elää vaihtuvissa projekteissa elämänsä aikana. Perheet muuttavat paljon, ja muutosta ja liikettä on muutenkin runsaasti. Päiväkodit ovat vuosikym-

menien aikana muuttuneet päivähoitopaikoista varhasikasvatuskeskuksiksi. Järvinen muistutti, että päiväkodissa tarvitaan toiminnan tueksi yhteisiä arvoja ja suuntia, ja on mietittävä, millaista lapsuutta halutaan auttaa eteenpäin. Tulevaisuuden päiväkodissa voisi Järvisen mielestä olla myös avointa varhaiskasvatuspalvelua. Ei olisikaan enää tilannetta, että joko on päivähoitopaikka tai sitten ei ole. Päiväkodin asiakkuus voisi myös alkaa avoimelta puolelta, esimerkiksi kaikille avoimesta kerhotoiminnasta. Kellomäen päiväkodin johtaja Mari Kuivalainen on tyytytväinen tilaratkaisuihin. Jokaiselle osastolle on oma sisäänkäynti. Ensimmäisenä on vastassa märkäeteinen, jonne ulkovaatteet jätetään. Sitten tullaan kuivaeteiseen ja siitä osastolle. Osastot on jaettu useampaan tilaan, mikä mahdollistaa monipuolisen toiminnan eikä melutaso pääse häiritseväksi. Tiloja voidaan myös jakaa väliovilla toiminnan vaatimien tarpeiden mukaan. Jokaisella osastolla on keittiönurkkaus.

n e l A loppusuora

Kellomäessä on viisi osastoa, joista kolme toimii vuoropäiväkotina. 1-2-vuotiaille, 3-4-vuotiaille ja 4-5-vuotiaille on omat osastot. Kellomäki palvelee koko kunnan vuorolapsia. Kahdesta päiväosastosta toinen on esikoulu. Lapsia on talossa lähes sata.

Päivähoidonohjaaja Tuula Hytösen mukaan päi-

väkodin tiiviimpi suunnitteluvaihe kesti kolme vuotta. Rakentaminen käynnistyi vuosi sitten maaliskuussa ja talo valmistui joulukuussa. Arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Rauno Ruonansuu. -Hän on kuunnellut meitä tarkalla korvalla, kiitteli Hytönen Kellomäen päiväkodin rakennusurakoitsijana toimi Rakennusliike T. Myllyneva Oy. Keminmaan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Pertti Sakaranaho kertoi rakentamisen maksaneen hieman yli kaksi miljoonaa euroa. Hän mainitsi Keminmaan kuuluvan niiden harvojen lappilaisten kuntien joukkoon, joiden asukasluku kasvoi viime vuonna.

Mattoliike Haaparannalla

lopettaa!

Vielä

3 päivää!

% 0 ! 9 t

o o k l a t o t t i e Ulosh jopa Niin

mattoja kauan kuin

riittää!

A L , E P , TO

siäisviikon

ko pää Avoinna ko

VÄRLD

MATTORNAS

HAAPARANTA Kraftvägen 1 Ikea/Ikanoa vastapäätä. Puh. 990 46 922 120 00 Avoinna: ma-pe 11-19, la 11-16 (Suomen aikaa)

MATTI KOSKENRANTA

Paljon talven tuotteita

% % -60 -50

Mäkimaalla!

ovh:sta

Fischer suksiesittely la 6.4.

Tule tapaamaan Adidas -exprettiä lauantaina 6.4. klo 9.30-15 ja löydä oikea kenkä juuri sinun juoksuusi

KAIKKI HIIHTOSUKSET

-40%

-60%

Adidas Lightsten juoksukengät Naisille ja miehille

Intersport Mäkimaa

Hallituskatu 8 TORNIO, Puh. 0207 433 460 Avoinna ma-pe 9.30-18, la 9.30-15 0207-alkuisiin numeroihin soitetut puhelut maksavat lankaliittymistä 8,28 snt/puhelu + 7,00 snt/min. ja matkapuhelimista 8,28 snt/puhelu + 17,00 snt/min. (sis. alv. 23%)

3

6990 (ovh. 140,-)

Adidas Chill juoksukengät Naisille ja miehille

7990

www.intersport.fi

(ovh. 100,-)


4 UUTISET KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 14 4.4.2013

UUTISET toimitus

@

kemitornio.fi TIEDOTTEET UUSITORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTEEN OSOITTEESEEN: toimitus@kemitornio.fi

LYHYESTI Kemin työväenopisto ja Kivalojen seutuopisto yhteen? Kemi-Tornio alueen kehittämiskeskuksen sivistystoimenjohtajien tiimi on tehnyt esityksen kunnille Kivalojen seutuopiston ja Kemin työväenopiston yhdistämiseksi koko seutukuntaa käsittäväksi vapaan sivistystyön toimijaksi. Kivalojen seutuopisto on Keminmaan, Simon ja Tervolan kuntien ylläpitämä opisto. Työväenopisto kuuluu Kemin kaupungin organisaatioon.(MK)

Laivajärven itäpuolen tie halutaan kuntoon Moottoritien ylittävä Laivajärven itäpuolen tie on huonokuntoinen soratie, joka vaatii perusparannuksen, oikaisun ja päällysteen. Moottoritien sillan molemmille puolille jäävät sorapintaiset tienosat ovat kumpikin 1,2 kilometrin pituiset. ”Aikoinaan, kun tie on rakennettu, on kuljettu hevosvetoisilla kulkuneuvoilla. Eiköhän kahden näin lyhyen tienosan kunnostus ja päällystäminen tule ajan mittaan halvemmaksi kuin jatkuva soratien ylläpito”, toteaa Laivajärven kyläyhdistys esityksessään Lapin ELYkeskukselle. (MK)

Ala-Kemijoen kalastusalueen puheenjohtaja Matti Kurkela (oik.) oli huolissaan EU:n suunnitelmista kalojen istutusten lopettamiseksi. ”Tuntuu, että vuosien aikana tehty valtava työ valuu hukkaan”. Keskustelussa mukana Timo Pohjamo (vas.) ja Esa Laajala.

Isohaaran uusi kalatie vaatii tutkimuksia PVO-Vesivoiman velvoitteisiin kuuluvaa 615 000 smolttia ei enää voi istuttaa Kemijokisuulle.

KEMINMAA

Lapin ELY-keskuksessa panostetaan ensi kesänä Isohaaran uuden kalatien toiminnallisiin selvityksiin. ”Menee aikaa, että kalatie saadaan optimaalisesti toimimaan”, sanoo ELYkeskuksen kalatalouspäällikkö Pentti Pasanen. Myös vanhan kalatien toimintaa on tarkoitus parantaa. Isohaarassa on kaksi voimalaa ja neljä turpiinia. Isohaaran omistaja PVO Vesvoima Oy on mukana, kun selvitetään, miten kalat saadaan parhaiten ohjattua kalateiden suulle. Monia asioita on tutkittava. -Millainen virtaama ohjaa parhaiten kaloja kalateihin, kumpi laitos ja mitkä turpiinit ovat päällä?, listaa avoimia kysymyksiä PVO-Vesivoima Oy:n ympäristöpäällikkö Aaro Horsma. -Kalateiden toimivuutta voidaan parantaa juoksutuksen hienosäädöllä. Isohaaran leveä alakanava saattaa kuitenkin aiheuttaa ongelmia kalateihin löytämisessä. Kun turpiinien käyttö illalla lopetetaan, kalatalouden kannalta edullisin turpiini voidaan vielä jättää päälle. Kun viimeinenkin turpiini poistuu käytöstä, kalatien houkutusvirtaa lisätään. -Kuinka alas kalat laskevat, kun voimalaitoksen juoksutus lakkaa ja siirtyvätkö ne toiselle puolelle alakanavaa?, jatkaa Horsma selvitettävien asioiden listaa. -Nämä asiat vaativat yh-

Jos esitys menee läpi, PVOVesivoiman velvoitteisiin kuuluvaa 615 000 smolttia ei enää voi istuttaa Kemijokisuulle

Lohijokitiimin toiminnanohjaaja Jukka Viitala seisoo viime vuonna valmistuneen Isohaaran uuden kalatien suuaukon yläpuolella. teistyötä ja ymmärrystä. Me olemme valmiita tekemään töitä yhteisen päämäärän hyväksi. Pohjolan Voima, Lohijokitiimi ry. ja Keminmaan kunta sopivat viime viikolla yhteistyön laajentamisesta vaelluskalojen palauttamishankkeessa. Pohjolan Voima tukee hanketta osoittamalla Lohijokitiimille 15 000 euroa vuo-

dessa kolmen vuoden ajan.

Valtioneuvoston viime vuonna valmistunees-

sa kalatiestrategiassa on painopiste siirtynyt istutuksista kalojen luontaisen lisääntymiskierron ylläpitämiseen ja palauttamiseen. Tähtäimessä on kalojen kulkumahdollisuuksien parantaminen rakennetuissa joissa ja poten-

tiaalisten lisääntymisalueiden käyttöönoton edistäminen. Pentti Pasasen mukaan rakennetujen jokien istutukset menevät todennäköisesti pannaan tietyn ajan kuluttua. Istutusten arvellaan haittaavan luonnonkantoja. EU:ssa käsittelyssä olevassa esityksessä siirtymisjakso on kymmenen vuotta. Jos esitys menee läpi,

-Velvoitteet eivät lakkaa, vaan sitten lähdetään hakemaan muuta. Todennäköisin vaihtoehto on kalatiet, jotka korvaavava velvoiteistutukset, sanoo Pasanen. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos tekee Lapin ELYkeskuksen toimeksiannosta tänä vuonna biologisen selvityksen velvoitteiden toimivuudesta. -Istukkaiden selvityminen on merkittävästi heikentynyt, huomuttaa Pasanen. Taival-, Ossaus-, Petäjäsja Valajaskosken kalateistä Pöyry Finland Oy laatii yleissuunnitelman valitun kalatietyypin pohjalta. Kalatieketju valmistuu 3-5 vuoden sisällä. Aikatauluun vaikuttavat mahdolliset valitukset. Kalatieasioita pohdittiin Lohijokitiimin ja Keminmaan kunnan järjestämässä kalatieseminaarissa. MATTI KOSKENRANTA


KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 14 4.4.2013

UUTISET 5

Tornion toimintamenot kasvoivat merkittävästi Tornion kaupungin viime vuoden tilinpäätös toteutui Puheenjohtaja Elisabet Spolander-Merefält ja urheilujohtaja Sune Nilsson toivottivat uuden päävalmentaja (keskellä) Andrei Noujdinovin tervetulleeksi HT Bandyyn.

HT Bandylle uusi päävalmentaja

TORNIOHAPARANDA

Tornion ja Haaparannan jääpalloseuran uudeksi päävalmentajaksi tulee Andrei Noujdinov Kalixista. Hän aloittaa HT Bandyssa pelaajien kanssa toukokuun alussa. - Me uskomme ja toivomme, että Andrei on meille oikea mies kehittämään meidän peliä ja pelaajia HT -Bandyn seuraavalle kaudelle, kertoo HT Bandyn

urheilujohtaja Sune Nilsson.

Andrei Noujdinov on

aiemmin valmentanut Ruotsissa Kalix bandya ja Karlsborgia, sekä Venäjällä viimeksi Moskovan Dynamoa. Dynamossa hän voitti pelaajaurallaan myös Venäjän mestaruuden ja seurajoukkueiden maailman cupin. - Tämä neljä kautta Karlsborgissa on ollut erittäin hyvä aika ja olen viihtynyt siellä hyvin. Ja sain siellä nyt työn tehtyä. Mutta olen sydämeltäni jääpallovalmentaja, se on elämäni ja tämä uusi haaste täällä HT Bandyssa tuntuu

pyritään, Andrei Noujdinov tähdentää. Sune Nilsson kertoo, että tavoite on nyt rakentaa joukkue valmiiksi ja aloittaa valmennustyö toukokuussa. - Meillä on suuri ja iloa ja kunnia saada 51-vuotias Andrei, uusi päävalmentaja, jolla on suuri meriittilista. Hän näkee tämän pestin suurena haasteena, hän on saanut hyvän vaikutuksen seurasta. Hän on erittäin kovalla motivaatiolla liikkeellä saada HT-Bandy topkakkoseen, se on iso haaste ottaa vastaan, Nilsson lisää.

Olen sydämeltäni jääpallovalmentaja, se on elämäni

todella hyvältä, iloitsee Andrei Noujdinov.

Mitä on suunnitteilla? Tavoite on selkeästi top

kakkonen, jotta pääsee karsimaan eliittisarjaan. Tämä on korkea tavoite, mutta siihen

ANITTA KOLEHMAINEN

Laadukkaat silmälasit ja aurinkolasit tekevät sinusta SINUT. Suositut päällelaitettavat aurinkolasit 49€ Scott -kelkkalasit alk. 69€ Myös vahvuuksilla

talousarviota selvästi huonompana johtuen toimintamenojen merkittävästä kasvusta. Käyttötalouden osal-

3,27 miljoonaa euroa huonompi

ta toimintakate oli

kuin talousarviossa. Hyvinvointipalvelujen nettomenoissa oli ylitystä 2,38 miljoonaa euroa. Suurimmat ylitykset kohdistuivat lastensuojelun palvelujen ja lääkäripalvelujen ostoon sekä erikoissairaanhoidon menoihin. Sivistyspalvelujen nettomenojen ylitys oli

0,48 ja teknisten palvelujen

ylitys 0,99 miljoonaa euroa.

134 miljoonaa euroa, mikä oli 4,7 miljoonaa euroa talousarviota ja 5,1 miljoonaa

Toimintamenoja kertyi

euroa edellisvuotta enemmän. Palkkoja ja palkkioita maksettiin yhteensä

43

miljoonaa euroa, mikä ylitti

miljoonalla eurolla talousarvion ja oli 1,78 miljoonaa euroa vuotta 2011 enemmän.

Tornio ei nostanut kunnallisveroa eikä kiinteistöveroja vuodelle 2012. Verotuloja saatiin yhteensä 72,72 miljoonaa euroa. Laskua edellisestä vuodesta oli

1,82 miljoonaa euroa. Yhteisöverotulot olivat 1,89 miljoonaa euroa, vähennystä talousarvioon 0,6 miljoonaa euroa. Kiinteistöverot olivat 5,66 miljoonaa euroa, lisäystä talousarvioon 0,064 miljoonaa euroa. Valtionosuuksia kaupunki sai 35,5 miljoonaa euroa eli 3 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän. Tilikauden tulos on

3,87 miljoonaa euroa negatiivi-

nen ja tilinpäätössiirtojen jälkeen tulos on 484 191

euroa alijäämäinen. Tämän jälkeen taseessa on ylijäämää 11,19 miljoonaa euroa. Tornion kaupungin lainakanta vuoden 2012 tilinpäätöksessä on

39,53 miljoonaa euroa. Kasvua edelli-

sestä vuodesta on 3,21 miljoonaa euroa. Lainakanta

on 1758 euroa/asukas. Kuntien keskimääräinen lai-

nakanta on 2

282 euroa/asukas.

Tornion kaupungin investointimenot olivat

8,88

miljoonaa euroa. Merkittävimmät investoinnit olivat Putaan vuoropäiväkodin peruskorjauksen loppuunsaattaminen, Tornionlaakson maakuntamuseon peruskorjauksen ja laajennuksen loppuunsaattaminen sekä Arpelan koulun rakentaminen

Silmälääkärin vastaanotto. Palvelemme ma-pe 9-17, la 10-14

Tornion väkiluku oli vuoden 2012 lopussa 22 488. Väkiluku väheni vuoden aikana teeksi oli asetettu

57

hengellä. Tavoit-

22 600. Tornion työttömyysaste

oli joulukuun 2012 lopussa 13,9 %. (MK)


6 ILMIÖT JA IHMISET KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 14 4.4.2013

ILMIÖT & IHMISET

Slopestyle vienyt Eetu Löfin mukanaan KEMINMAA

Keminmaalainen freestylehiihtäjä, 13-vuotias Eetu Löf on harrastanut slopestyleä vuodesta 2008 lähtien. Laji on vienyt pojan mukanaan ja tänä vuonna on tullut menestystä alle 16-vuotiaiden sarjassa. SM-kisat ovat edessä lauantaina 6.4.

” freestylehiih-

täjät tekevät hyppyreissä, kaiteissa, putkissa ja liukumalaatikoissa temppuja

riä. Pyörimisestä ei saa pisteitä. Tyyli on harjoiteltava hyvin. Hypyissä otetaan suksista erilaisia otteita ja alastulojen on oltava hyviä eikä kädet saa osua maahan, kertoo Eetu lajin vaatimuksista. -Kisoihin lähden aina tekemään normaalia laskua enkä ota turhia paineita. Sijoituksella ei ole niin väliä kunhan vaan on hauskaa, pohdiskelee Eetu. Hän harjoittelee Kallilla lähes joka päivä. Harjoittelua on ollut helpottamassa lasKallin reilit ovat tulleet Eetu Löfille tutuiksi. kettelukeskuksen lähellä oleva mummola. Tuleville vuosille Eetu Löf ei ole asettanut erityisiä tavoitteita. -Katsotaan miten menee.

Eetu Löf otti jaetun voiton 3 Hill Slopestyle Tourilla, joka koostui kolmesta osakilpailusta. Ensimmäinen kisa oli Kallilla, toinen Hetassa ja kolmas Ounasvaaralla. Slopestyle on freestylen alalaji, jossa freestylehiihtäjät tekevät hyppyreissä ja muun muassa kaiteissa, putkissa ja liukumalaatikoissa temppuja laskiessaan alas rinnettä. Se on arvostelulaji, jossa viisi tuomaria pisteyttää kilpailijoita. Pisteissä otetaan huomioon etenkin laskutyyli ja -tekniikka, mutta myös temppujen vaikeustaso vaikuttaa arvosteluun. -Kilpailussa on 1-4 hyppy-

Slopestyle tulee uutena olympialajina mukaan 2014 Sotšin talviolympialaisiin. MATTI KOSKENRANTA

toimitus

@

kemitornio.fi

TIEDOTTEET UUSITORNIOLAINEN KAUPUNKILEHTEEN OSOITTEESEEN: toimitus@kemitornio.fi

Eetu Löfin tyylinnäyte. Slopestylen pisteissä otetaan huomioon etenkin laskutyyli ja -tekniikka. Kuva Matias Kaarakka

Vaihda tyyliä

Pilkkikilpailut la 6.4. klo 15-17 Karungin jäätiellä YLEISENSARJAN PALKINNOT 1. sija 250€ ostokortti 2. sija 150€ ostokortti 3. sija 100€ ostokortti sijat 4-10 tavarapalkintoja

NUORTEN SARJA

2001 -syntyneet ja nuoremmat

1. sija 50€ ostokortti 2. sija 30€ ostokortti 3. sija 20€ ostokortti Pilkkikortteja myynnissä paikanpäällä. Suurin kala voittaa Säävaraus. Järjestää Karungin VPK

Moottoripyörän akut alk. 15€ Optima RedTop 815 A

175€

Rantatie 1, 95420 TORNIO • Puh. 016-480 787, 0400 588 422, fax: 016-431 323 www.tornionakut.com • info@tornionakut.com

TYKKÄÄ MEISTÄ FACEBOOKISSA

BC FIBRE FORCE Vahvistuneet elinvoimaiset hiukset


KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 14 4.4.2013

Design-aurinkolasit vahvuuksilla 0€ kun ostat design-silmälasit alk.

149€

Silmälasien ostajalle kaupan päälle

Tirlittanin aukioloajat: MA 15.00 – 17.00 (yli 12 v.) / 17.00 - 18.30 (1 - 4 lk tyttöjen kerho / 4H) KE 13.00 - 17.00 (monikulttuurinen päivä) / 17.00 - 19.00 (yli 16 v.) TO 15.00 – 19.00 (yli 12 v.) Lisätietoa Tirlittan – talosta tytöille www.lanuti.fi/tornio

ilmainen näöntutkimus

Tirlittan tuli huvilaan

Optikon tekemät näöntutkimukset kaikissa liikkeissämme. KEMI: Karjalahdenkatu 9, puh. 016-282630. Avoinna ma-pe 9.30-18, la 9.30-15.30 | TORNIO: Kauppakeskus Rajalla - På Gränsen, Länsiranta 10, puh. 016 270 004. Avoinna ma-pe 10–20, la 10–18, su 12–18 Katso muut Specsavers liikkeet: www.specsavers.fi Ostaessasi kahdet design-lasit “Valitse 2 Maksa 1” -hinnoittelun mukaisesti alk. 149€ saat toisiin laseihin aurinkolasivärin (norm. 20€) sekä UV 400 -suodatuksen (norm. 20€) veloituksetta. Pentax-yksiteholinssit (1.5) sisältyvät alk. hintaan. Muut linssit ja lisämukavuudet hinnaston mukaan. Molemmat parit samalla reseptillä. Optikon näöntutkimus (arvo 25€). Tarjous voimassa toistaiseksi. Rahat takaisin – takuu koskee silmälaseja ja on voimassa 3 kk:n ajan ostohetkestä. ©2013 Specsavers Optical Group-konserni. Kaikki oikeudet pidätetään.

Perjantaitanssit KERHOLLA! TANSITTAMASSA

PENTTI KUMPULAINEN SISÄÄNPÄÄSY 5€, SIS. ETEISPALVELUN

PIHVILOUNAS 12€

Lähetä vapaaaiheinen kuva osoitteessa kemitornio.fi Punainen sohva on tyttöjen mielestä oleskelutilan tärkeä elementti.

KEITTIÖ AVOINNA ARK. 11-18, LA-SU 12-18 TARVITTAESSA MUINA AIKOINA TILAUKSESTA

TORNIO

TO TIETOVISA • LA KARAOKETANSSIT PUUTARHAKATU 9. TORNIO PUH. 482 201

LAPPIAHALLI Lappiahalli Oy:n varsinainen yhtiökokous pidetään 23.4. klo 17.00 alkaen Koulutuskuntayhtymä Lappian valtuustosalissa(os. Urheilukatu 6). Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen 9 §:ssä määritellyt asiat. Torniossa 12.3.2013 HALLITUS

ILMIÖT JA IHMISET 7

Julkaisemme yhden kuvan joka viikko

Lukijaa Kuv

Tirlittan – talo tytöille on paikka 12-25 –vuotiaille tytöille ja nuorille naisille. Tirlittanissa tuetaan tyttöjen kasvua ja kehitystä sekä pidetään hauskaa: yhdessä. Tirlittan-talo muutti vuoden alussa 100 vuotta vanhaan kaksikerroksiseen taloon. Alakerrasta löytyy oleskelutila, erillinen keittiö ja leivinuuni. Yläkerrassa sijaitsevat makuuhuoneet, jotka ovat tyttöjen käytössä, kuten alakertakin. ”Oleskelutilan punainen sohva on tärkeä elementti”, vir-

nistävät Tirlittanissa kohta kaksi vuotta käyneet Lotta Kuismanen ja Linda Körkkö. Lotta ja Linda sekä Noora Sarkkinen, joka on käynyt talolla noin vuoden, kuulivat kaikki aikoinaan Tirlittanista kavereiltaan. - Tänne voi tulla hengailemaan kavereiden kanssa ja uusiakin kavereita saa, tytöt toteavat kuin yhdestä suusta. Tytöt ovat Tirlittanissa tehneet kaikenlaista. He ovat katselleet elokuvia, leiponeet, käyneet Haaparannan Stationilla tekemässä koruja. Ja ovatpa he käyneet avantouimassa ja jääkiipeilemässäkin. - Seuraavaksi voitaisiin lähteä Etelän lämpöön! tytöt nauravat. Tyttöjen mielestä Tirlittanin alkuvuoden muutossa oli sekä hyvää että huonoa. Tirlittan muutti kauemmas, mikä sijaintina on heidän mielestään huono juttu. Oi-

kea omakotitalo ja kodinomainen tila on kuitenkin erittäin hyvä asia. - Laita siihen, että sijainti huono mutta tila hyvä, Lotta toteaa. Todellisuudessa Tirlittan siirtyi vain kivenheiton päähän entisestä paikasta ( noin 600 metriä), eli nyt se sijaitsee osoitteessa Vapaudenkatu 7a. Tirlittan on saanut nimensä Oiva Paloheimon vuonna 1953 kirjoittamasta Tirlittan – orpotyttö ihmisten ihmemaassa –lastenkirjasta, joka löytyy myös talolta. Tytöistä kukaan ei ollut kuullut tarinasta. Torniossa tyttötoiminnan järjestäjinä ovat Tornion kaupungin nuoriso- ja sosiaalitoimet ja Tornion seurakunta. HARJOITTELIJA JONNA PARTANEN


8 ILMIÖT JA IHMISET KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 14 4.4.2013

Kylä elää, vaikka väki vähenee

Eva ja Volger Utterille kylänraitti on hyvin tuttu. Taustalla näemme heidän kodin, vanhan hirsitalon, missä Volger on syntynyt ja talossa on asunut monta sukupolvea.


KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 14 4.4.2013

ILMIÖT JA IHMISET 9 Kyläläiset puhuvat mukavasti meänkieltä.

SÄIVIS / HAPARANDA

Säiviksen kylässä lähes jokainen talo on pienen kukkulan päällä. Kylätie nousee ja laskee. Korkeimmalla kukkulalla seisoo kylän kappeli. Pieni kylä, jonka useimmista kodeista avautuu merimaisema, elää kuin meren syleilyssä.

Kylätietä

Säivikseen on Haaparannasta matkaa 25 kilometriä. - Tuossa on meri, osoittaa keittiönsä ikkunasta Adolf Harila. Hän on juuri käynyt moottorikelkallaan mökillään, Hietasaaressa, lumia luomassa styygansa portailta. Ja Adolfin Vivi –vaimo on mennyt Haaparantaan auttamaan lähimmäistä. Heidän poika on muuttanut Stokholmiin. - Kyllä täälä on menny sen 70 vuotta asua. Ennen täällä oli kolme kyläkauppaa ja posti ja baakeri ja kaksi kondiittoria. Gunnar Utter oli kylän baakari. Täällä oli sahaliike venehaminassa, täällä oli paljon väkeä töissä, ja oli myös lauttaustoimintaa, muistelee Adolf Harila.

Sitä ko on pansuunilla, niin saapii tehä mitä haluvaa

päättänyt reilu 20 vuotta sitten, että hänen paino ei saa ylittää 70 kiloa ja sen eteen täytyy tehdä työtä. - Sitä ko on pansuunilla, niin saapii tehä mitä haluvaa. Olen mie vähän käyny hihtamassa, en mie oikein pysy rauhassa, sitä häätyy liikkua. Tämä on hyä kylä. Olen syntyny täällä ja haluan asua kylällä koko elämän, mies pohtii harvaksensa.

Mies on tehnyt elämäntyönsä ”maantiellä.” Leipä on täytynyt hakea kaukaa, kun Adolf on ajanut kuorma-autoa ja linja-autoa ympäri Suomea, Etelä-Ruotsia, Hollantia ja Venäjää. Enää ei ole aikaisia

Vuonna 1818 koki pieni

Säiviksen kylä suuren surun, kun tapahtui ikävä kirkkoveneonnettomuus, jossa kuoli 20 kyläläistä kun oltiin menossa soutaen Alatornion kirkkoon. Eräs nainen, joka oli yksi neljästä pelastuneista, oli jo mennyt veneeseen, mutta matkalla Plassinnokan kohdalla hän halusi maihin. Hän oli sanonut, että laiva tuntuu ruumisarkulta. Kotimatkallaan hän oli myös puhunut, että suru saapuu kylään. Tapahtuman kulun voit käydä lukemassa Säiviksen kappelista. Ja siitä on myös muistolaatta Alatornion kirkolla.

Melkein kaikki ymmärtävät suomea. Kyläläiset puhuvat mukavasti meänkieltä

herätyksiä maailmalle, mutta lumien aurausta riittää miehellä edelleen. Adolf on iloinen terveydestään ja siitä, kun saa nyt viettää laatuaikaa vaimonsa kanssa. - Ja aamula keitethään kaffi siinä vähän ennen neljää ja vien sen vaimole sänkhyyn. Vähän se ihmettelee, että liian aikaisten, mies hymyilee. Välillä käydään kylätalolla ”hirvifästeissä” ja touhutaan satamassa venekerhossa. Kylällä on kuulemma paljon hommia.

Tällä hetkellä Haaparannan kunnan Säiviksen kylässä on 101 asukasta. Kaupat, postit ja koulut on viety. Enää ei ole kylässä lainkaan lehmiä, eikä hevosia. Koulusta on tullut kylätaloa. Kylä elää, vaikka väki vähenee. Säiviksessä melkein kaikki ymmärtävät suomea.

marssivat

kohti kylän kappelia aviopari Volger ja Eva Utter. - Me hääymä taistella täälä viimisseen saakka, porisee Volger Utter. Mies on aloittanut aamun hiihtolenkillä. Hän on harrastanut urheilua ja ampumahiihtoa lähes koko ikänsä. Ja vieläkin 83-vuotias mies liikkuu ja talvella hiihtää. Mies on

Adolf Harila on kasvanut Säiviksessä, kulkenut sieltä maailmalla työssä ja nyt voi viettää kiireetöntä elämää vaimonsa kanssa.

Kappelissa pidetään jumalanpalveluksia ja kastajaisia. Kappelikaluston on tehnyt 1950-luvulla Eva Utterin veli puuseppä Juho Juntti.

ANITTA KOLEHMAINEN

Siinä on minun isänisä Nils Petter Utter. Ei silloin ollu konheita. Isoisä teki rekiä, istu tuolla puuhuoneessa ja teki noita vesisaaveja ja kyllä niistä tuli pitävä, Volger Utter kertoo.

Antautuminen allekirjoitettiin Säiviksen kylässä Suomen sota taisteltiin vuonna 1808-1809. Ruotsalais-suomalaiset joukot olivat perääntyneet Tornioon syksyllä 1809. Talvehdittuaan Torniossa joukot marssivat etelään. Joukot antautuivat ja 25.3.1809 antautuminen allekirjoitettiin Säiviksen kylässä Hans Erik Gripenbergin toimesta. Venäjän puolesta sopimuksen allekirjoitti kenraali Schuvalov Kalixin Månsbyn kylässä. Muistomerkki Säiviksen voiton kunniaksi Sijaitsee Säiviksessä kylätalolle johtavan tien vasemmalla puolella.


10 KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 14 4.4.2013 KEMITORNIO.ILMOITUKSET.COM Ilmoituksen jättäminen SOITTAMALLA

Soita 0600 41 33 94 (pvm). Toimi ohjeiden mukaan. Ilmoituksen hinta 7e

TEKSTIVIESTILLÄ

Kirjoita Rivi7 (väli) KETO (väli) ilmoitustekstisi. Mainitse viestissä myytkö/ ostatko/ vaihdatko/ vuokraatko/ lahjoitatko, tuote, lyhyt kuvaus ja hinta. Max. 160 merkkiä Esimerkki

Rivi7 KETO Myydään Toyota Corolla XSi -98 Sedan siisti. Hp. 2300e

Lähetä viesti numeroon 173197. Ilmoituksen hinta 7€ Ilmoitukseen tulee automaattisesti lähettävän kännykän numero, jos haluat toisen numeron, lisää se ilmoitustekstin loppuun. HUOM! Ilmoitusta ei voi jättää tekstiviestillä GoMobile-liittymästä.

INTERNETISSÄ

kemitornio.ilmoitukset.com Netissä voit jättää myös kuvaja kehysilmoituksen. Maksutapa verkkopankki sekä luottokortti.

Julkaiseminen Seuraavan torstain lehteen ilmoitus on jätettävä maanantaina klo 14 mennessä. Ilmoitukset julkaistaan Kemi-Torniokaupunkilehdessä sekä kaikkien palvelussa mukana olevien lehtien ja TV-kanavien internet-palvelussa. Ilmoituksesi näkyy koko Suomessa!

CHAT

Chatseuraa heti 24h/vrk.

KOKEILE! Kirjoita: CHAT KETO Nroon 17 33 99 Hinta 1,20e/viesti

Osta, myy, vaihda, vuokraa tai löydä seuraa mahtavilta markkinoilta

Olen 55v, mukava, huumorintaj., symp Mies etsii sinua pis, rakastava, posit. tulevaisuuteen katsova nainen Koillismaalta. Etsin fiksua, tunneälyistä, osaavaa, empaattis- Mieskokki, 33v, etsii vierelle huumorinta, 52-60v miestä elämänkumppaniksi. taj., 20-45v naista tositark. (1081957)  Nainen etsii sinua Odotan yhteydenottoasi. (1080984) Vankipoika, 26v, on vailla seuraa. Ota Huumorintaj., 64-67v mies, tulisitko ka- Tumma, 46v nainen Meri-Lapin alu- yhteyttä, jos kiinnostaa. (1081971) veriksi, ystäväksi, kanssakulkijaksi 63v eelta hakee 30-48v miestä KeminNainen, 18-47v, kiva, raitis mies yhnaiselle? Harrastuksina luonnossa liik- maan, Tornion, Tervolan ja Simon teydenottoa odottaa. (1081955) kuminen, kesäisin marjastan, tanssiakin alueelta. (1080518) joskus vois. Toivottavasti olisit savuton, Haluaisko 60-70v nainen ystävystyä Löydänkö sinut hellän, luotettavan rehellinen, luotettava. (1081848) vähän nuorempaan, hyvännäk., helmiesystävän, 59-64v? Sinua etsii lään, kilttiin mieheen? Ota yhteyttä, Tumma, nuorekas, 60v nainen kainainen, 59v. (1080290) jos jaksat vielä pyntätä ja pukeutua paa rehellistä, luotettavaa, tummaa hyvin, rakastaakin. (1081951) Olen 52v nainen. Etsin kivaa miesmiestä kaveriksi liikuntaan ja luontä. (1080241) toon. (1081818) Eikö löydy isolla A:lla naista, joka rakasYksin asuva, +50v nainen kaipaiSinkkuja läheltä taa, pussaa ja arvostaa toista. Eikä huilee vakisuhdetta mukavasta, rauhalvi kiristä. 53v mies etsii. Ja etsii. Oletko lisesta, miel. savuttomasta ja lähes sanojesi mittainen nainen? (1081918)  alkottomasta, norm., tasapainoisesta  Soittajanainen, 53-56v, voisitko miehestä. Kaikki on ok, sinä ja raksäestää meidät laulullasi 1/1 yhteikaus vaan puuttuu. Ei pelkän seksin  seen kotiimme. Olen varannut jo sen perässä juoksevat. (1081746) meille. (1081741)  Löydänkö sinut, urheilullisen, fiksun ja rehdin, 40-50v miesystävän? Saat olla Haen Kim Wilden näköistä tyttökaveria, kemitornio. uskova. Sinua etsii urheilullinen, kuuro saa olla rikas. Itse olen köyhä, 46v, esa nainen. Ei seikkailijat. (1081740) pakarisen näköinen mies. (1081736)

seuraajokaiselle.fi

Jos näin ihan väkkärä on 42v, niin voishan se hra oikea jo löytyä. Se, joka ei säikähdä paria isoa muksua eikä mun ärripurria ennen aamukahvia. Tykkäät mökkeillä, liikkua ja olla vaan. Et läträä aina viinaksilla. Astu esiin. (1081537) Olen vapaa, mukava ja nuorekas, 62v nainen. Etsin vapaata linja-auton kuljettajaa tai rekkakuskia tositark. (1081519) Sinä rehti ja raitis, 60-67v mies, kirjoita samanlaiselle naiselle. Vain vapaat. (1081496) Kaunis, muodokas nainen, 46v, etsii 40-49v miestä. (1081433) Löydänkö sinut hellivä, vapaa, +55v, kiltti mies? Etsijänä vapaa, ihana nainen. Hellitään toisiamme. (1081387)

Kesä lähestyy ja pitäis päästä Harrikan kyytiin. Sinä -45v, kalju, tatuoitu karpaasi, kaunista kyytiseuraa on tarjolla. (1080105) Haen 46-50v miestä. Löytyiskö täältä sitä tosirakkautta? Onhan tässä kevät tulossa. Olis mukava saada oma kulta kainaloon. Jos kiinnostaa, niin ota yhteyttä. Nimim. Yh-äiti 48v. (1080047) Pohjoisen viehkeä, lempeä ja luotettava, tummahiuksinen senjoritta, 48/57/159, etsii sinua, luotettava, rehti, kunnon mies, jota ei menneisyyden haamut enää häiritse. Kahden kohti rakkauden kesää. Pikkupaheet sallittu. (1080037)

Suomeen paluumuuttanut, akateem. koulutettu, vapaa, viisikymppinen, Sinä rehellinen, sopusuht., rauhallinen, huumorintaj. nainen haluaa kääntää jäätävänkomea poromies Lapinmaas- elämässään uuden sivun. Etsin vapaata, savutonta miestä elämääni. Odota. Et kiireiltäsi ehdi etsiä kivaa naista vierellesi. Olen 44v nainen kaukaa, tan yhteydenottoasi, toivotaan että kemut tutustutaan rauhassa. (1081182) miamme kohtaavat! (1079966) Olen kevään ensi kukkanen, poimi minut omaksesi mies, 57-60v. Olet oknäk., hellä ja nuorekas. Olen nainen, tyylikäs tähtisilmä, ikäni 57v. (1081151)

Täällä leski etsii reipasta naista. Ota minuun yhteys nopeasti. (1081697)

Käsistään kätevä, 50v mies hakee ulkoilusta pitävää, kotona viihtyvää, tupakoimatonta, 40-55v naisseuraa. (1081484) Olen 57v mies, nuorekas, ok-näk., liikunnallinen. Haen fiksua, liikunallista, n. 45-65v naista tositark. (1081422) Sie vapaa nainen. Kesä tulee kohisten, vaan tuletko sinä vapaalle, raittiille, 47v miehelle elämäniloksi? Tositark. (1081355) Wagner, 36v, etsii omaa viiviään. Miten päin se wc-paperirulla pitää olla telineessä? (1081339) Kunnollinen, itsestä huolta pitävä, nuorekas, 40v mies etsii 30-38v naista 016-alueelta tositark. (1081331) Torniosta vapaata, 30-50v naista? Voit olla yh, normit elämäntavat, kilot kurissa ja alkoholi hallinassa, viihdyt kotosal. Tekstaa 44v, tummalle, mukavalle, komialle miehelle. (1081328) Keskustelutait., savuton, 57v mies vailla vierellä kulkijaa n. 50-60v naisesta, joka ei kaipaa mitään supermiestä, vaan tavallisen, luotettavan miehen läsnäoloa ja yhdessäoloa. Tanssimassakin käy, viinaa käytän alle keskiarvon. (1081293)

Tutustumisenarvoinen, alkoholiton, 39v, nuorekas miehenalku etsii luoOlen 43, normaali työmies. Etsin ysmuhenk. elämäntapa intiaania 26-40v tävää karaokeen, karavaaniin ja naisesta E-Lapin suunnalta. (1081681) tanssiin ym. mukavaan, jopa elämäntoveriksi. (1081251) Sinä lihavahko nainen. Olen 53/ n.170 mies. Jos kiinnostaa, ota yhMies, 46v, etsii seuraa 35-55v naiteyttä. (1081615) sesta. (1081247) Minulla oli kauan sitten ilmoitus, mutta Koko maan en halunnut olla salarakas. Olen rehti, yhden naisen, isokok., normaalivart. kohtaamispaikka teksti-tv:ssä MTV3 & Sub s.830 luontoihminen. Minulla kaikki ok, vain sinä puutut elämästäni. Voit olla mistä Nelonen, JimTV & maasta vain kotoisin. (1081546) Nelonen Sport s.550 Sinä aivan tavallinen nainen. Olen rehti, luotettava, omillaan toimeentuleva, normaalivart. Luonto ja kaikki siihen liittyvä sydäntä lähellä. Kaikki hyvin, vain sinä puutut elämästäni. Tulet saamaan hellyyttä, kaikkea. (1081545)

Nainen, pitäisitkö rehdistä, rauhallisesta hissukkamiehestä. Vaik ystäväksi, harrastuksiin. Olen karunnäk., kalju, 187cm. Liikun luonnos, voimailen. (1081246)

Olen 60v poikamies. Haluaisin löytää tavallisen, 30-60v, naispuolisen hlön. En Olen ok mies, vm. -58, sopusuht., tumVapaa, viehkeä, luotettava, ruskeahiuksi- matukkainen, 180cm. Etsin 50-60v nais- ole yksinäinen, harrastan ulkoilua, liinen, 58/160 nainen kaipaa herrasmiehen ta. Olethan sinäkin katseenkest., mukava, kuntaa, tanssimista ja kaikkea. Tositark. seuraa kaiken kivan ja hauskan merkeis- toista kunnioittava ja arvostava ihminen. Joskus otan alkoholia, mutta se on aika harvinaista, kerran kk:ssa. (1081237) sä. Olethan n. 48-58v. (1079814) Tupakka ja olut joskus ok. (1081541)

Sinä isokok., 30-48/+180/XXL nainen. Sulla on takamus iso, olet povekas, iloinen, kiltti, puhelias, huumorintaj. Tykkäät ulkoilusta, eläimistä, luonnosta, kivasta yhdessäolosta, erotiikasta. Sinua kaipailee alkoton, 47v mies. (1081181) Yhteisistä koti-illoista, retkeilystä, luonnosta ja pihasta pitävä, 48-58v, savuton, hoikka ja luotettava nainen. Sinua etsin luokseni asumaan. Olen +50/180, vapaa, ok mies. (1081180)

1 Ilmoitukseen vastaaminen SOITTAMALLA

Soita 0700 - 514 100, näppäile 9 ja ilmoitusnumero. Kuulet ilmoituksen - halutessasi voit yhdistää puhelun ja voitte jutella heti - tai jättää viestin niin ilmoittaja voi soittaa sinulle.

TEKSTIVIESTILLÄ

Kirjoita KETO (väli) ILMOITUSNUMERO (väli) viestisi. Lähetä viesti numeroon 173193. Numerosi pysyy salaisena.

Esimerkki

KETO 123456 Hei, luin ilmoituksesi ja kiinnostuin. Olen 35v. tumma...

2

Ilmoituksen jättäminen

SOITTAMALLA

Soita 0600 41 33 94 (paikallispuhelu) ja jätä ilmoitus. Saat ilmoitusnumeron sekä salakoodin. Sinulle voidaan soittaa, lähettää tekstiviestejä tai jättää viesti vastaajaan.

TEKSTIVIESTILLÄ

Kirjoita: KETO (väli) ILMO (väli) ilmoitustekstisi. Mainitse tekstissä sukupuolesi, millaista seuraa etsit ja miltä suuntanumeroalueelta. Lähetä viesti numeroon 173193. Numerosi pysyy salaisena. Esimerkki

KETO ILMO Olen 32v. nainen ja etsin huumorintaj. 32-38v miestä 016-alueelta.

Oon vähän erilainen trans. Käytän erilaisia nuorekkaita ja muodikkaita tyttöjen asusteita. Löytyiskö savutonta, siistiä ja tervepäistä kaveria? (1081739) Naisten alusvaatteista syttyvä, nuori/ nuorekas mies, sinua etsii 50v, samoista syttyvä, rehti mies yhteisiin hetkiin. (1081458) Olen 46/173/63, ujohko btm. Etsin seuraa nuoremmasta tai ikäisestäni, dimex-henk. kaverista kaikkeen kivaan. (1081392) Pidätämme oikeuden muokata, lyhentää tai olla julkaisematta ilmoitustanne. Prostituution ja vastaavien seksuaalipalveluiden markkinoiminen on rangaistava teko (rikoslaki 20:9.1), tällaisia ilmoituksia ei julkaista.

ilmoitus: 3 Oma vastaukset

SOITA 0700 - 514 100, näppäile 8. Kuulet saamasi viestit (myös tekstiviestit) ja voit soittaa kaikille vastaajille. TEKSTAA Saamasi viestin alussa on vastaajanro esim. V2. Kirjoita: V2 (väli) vastaustekstisi. Lähetä numeroon 173193. Esimerkki

V2 Kiitos vastauksesta! Olen huumorintaj., vaalea nainen.

ilmoitus: 4 Oma sulkeminen

SOITA 0600 41 33 94 (pvm), näppäile 2. TEKSTAA SULJE (väli) ILMNRO (väli) TUNNUSLUKUSI. Lähetä viesti numeroon 173193. Puhelut numeroon 0700-514 100 1,21e /min +pvm, tekstiviestit nroon 173193 1,20e /kpl HUOM! Tekstiviestit EIVÄT toimi GoMobile-liittymästä.

Neuvonta Neuvonta joka päivä klo 10-18 numerossa 0400 808 654. e-mail: neuvonta@movika.fi PL 118 OU

Unelmien täyttymys KEMINMAA

Ukrainalainen Mandry-matkailulehden omistaja Volomydyr Ilchenko nautti silminnähden Kallinkankaan metsissä tarpomisesta ja Kallinpeikkojen vastaanottoseremonioista. Hän totesi matkan Pohjois-Suomeen olevan täyttynyt toive. Yhdeksän toimittajaa eri puolilta Venäjää ja Ukrainaa, Kiovasta, Jekaterinburgista, Moskovasta ja Pietarista, tutustui alueemme matkailunähtävyyksiin ja omaperäinen Peikkokota oli heille hykerryttävä kokemus. Ilchenko suolsi ylisanoja alueemme tarjonnalle, Lumilinnalle ja Sampolle sekä suloisille peikoille, jotka tekivät itsenä tykö jo alkuun tarjoamalla ”häntäpäivää”. -Matka Suomeen on ollut lumoava ja mielenkiintoinen. Olen vaikuttunut kaikesta näkemästäni. Olen kauan toivonut pääseväni juuri Pohjois-Suomeen ja nyt olemme käyneet myös Ruotsissa, joten ”dreams came true”.

Volodymyr Ilchenko uskoi, että vieressä poseeraava Kallin peikko on 112-vuotias. Kemin Matkailun myyntipäällikkö Susanna Mechniakov kertoi toimittajien tulleen vierailulle Visit Finland-organisaation kautta. Hän odottaa, että tämäkin, monista matkailun myynninedistämismatkoista, tuottaa tulosta ja lisää matkailijoiden kiinnostusta alueellemme. -Eräs toimittaja on muun muassa vierailun ajan päivittänyt tunnin välein blogiaan jutuin ja kuvin. Peikkolauma hurmasi venäläistoimittajat

Ikävän tulipalon jälkeen Peikkokota on pystytetty uudelleen ja se on entistä ehompi ja voisi jopa sanoa myös eksoottisempi puuveistoksineen tunnelmallisessa ympäristössä. Joulun ja Loppiaisen väli on Kallinpeikoille touhun aikaa. Silloin ne kömpivät kannonkoloistaan ja kuka mistäkin Vaaripeikon johdolla viihdyttämään vierailevia matkailijaryhmiä. MAARET MATTILA


KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 14 4.4.2013

KUNNAT ILMOITTAVAT

KEMINMAAN KUNTA Tekniset palvelut

KEMINMAAN KUNTA

Keminmaan kunnan tekniset palvelut etsii puistotyöntekijää sekä lisäksi 1-2 ulkoilualueiden hoitajaa kesäkaudeksi 2013

Sivistyspalvelut

KOULULAISTEN KESÄHOITO Keminmaan nuorisotoimi järjestää koululaisten kesähoitoa peruskoulun 1.-2.-luokkalaisille sekä alakoululaisille erityislapsille arkipäivinä 3.-28.6.2013 välisenä aikana nuorisotila Myötätuulessa (esiopetuksen tiloissa). Kesähoitoa tarjotaan ensisijaisesti huoltajien työn tai opiskelun perusteella.

Länsi-Pohjan jousikvartetti

Brahmsin pauloissa II

• Hoitoa tarjotaan klo 07.30-16.00 välisenä aikana • Osallistujille tarjotaan lounas ja välipala • Osallistumismaksu: joka päivä 150€ tai alle 10 pvä 80€ • Ohjelmassa leikkejä, askartelua, retkiä ja ulkoilua • Rajoitettu osallistujamäärä

Ke 10.4. klo 19 Aineen Taidemuseo Pleyel: Duo Périlhou: Menuet viululle ja sellolle Milhaud: Sonaatiina alttoviululle ja sellolle Brahms: Jousikvartetto nro 2

Tervetuloa! Vapaa pääsy Konsertin järjestää: Länsi-Pohjan musiikkitoimi Tornion kulttuuritoimisto 050-597 1174

11

Hakulomakkeita saa sivistystoimistosta tai netistä: www.keminmaa.fi. Hakemukset palautettava sivistystoimistoon 10.5.2013 mennessä os. Keminmaan kunta, Kunnantie 3, 94400 Keminmaa Lisätietoja:Vapaa- aikasihteeri Sanna Jussila p. 040 835 2530

Keminmaan kunnan tekniset palvelut julistaa haettavaksi puistotyöntekijä määräaikaiseen työsuhteeseen. Työnpituus on 4-6 kk. Lisäksi haemme 1-2 henkilöä ulkoilualueiden hoitajaa kesäkaudeksi määräaikaiseen työsuhteeseen. Oletko mahdollisesti alalle opiskeleva tai jo koulutuksen omaava sekä yli 18-vuotias henkilö.Työ alkaa 1.5.2013. Voit jättää hakemuksesi 15.4.2013 mennessä osoitteeseen: KEMINMAAN KUNTA Tekniset palvelut Kunnantie 3 94400 KEMINMAA tai sähköisesti www.kuntarekry.fi

OMAKOTITONTTEJA HAETTAVANA UUSI ALUE

Uusia kokemuksia ja elämyksiä vaihdossa

22. Kivirannan kaupunginosassa Kuukkelinkujalta 8 kpl omakotitonttia, rakennettavissa heinäkuussa 2013. Tontit voidaan joko myydä tai vuokrata hakijoiden halukkuuden mukaan. Tonttihakemukset jätettävä 26.4.2013 klo 15.00 mennessä osoitteella Tornion kaupunki, tekninen keskus, Suensaarenkatu 4, 95400 TORNIO. Kirjekuoreen merkintä ”Kuukkelinkuja”. Hakukaavake sekä luovutusehdot ja -hinnat tonteista löytyy osoitteesta www.tornio.fi/tonttitori sekä Kaarina Kivilompolo 050 -5971354 tai Janne Vierelä 050-4366 336.

TORNIO

RAKENNETUILLA ALUEILLA

Vaihto-opiskelijat pitävät Suomea hyvänä vaihtomaana. Lumen, jään ja kirkkaan tähtitaivaan alla asustavat suomalaiset eivät välttämättä edes huomaa kuinka erilainen Suomi on ulkomaalaisten mielestä. Myös itse kansa on erilaista kuin muualla.

21. Pirkkiön kaupunginosassa ns. Ainolanvainion alueella vapaana 4 omakotitonttia. Tontit tulee liittää kaukolämpöön.

-Suomalaiset ovat hiljaisia, ystävällisiä ja helppoja ihmisiä. He tekevät pyydetyt asiat eivätkä jää tinkaamaan, kertoi Itävallasta Suomeen tullut vaihto-opiskelija Tina Pilgerstorfer.

Tornion kaupunki vuokraa/myy lisäksi kesämökkitontteja, rivi-ja kerrostalotontteja sekä yritystontteja. Lisätietoja yritystonteista antaa Janne Vierelä 0504366 336 tai Team Botmia Oy, Risto Alaheikka 0500-700 249 _______

22. Kivirannan kaupunginosassa Luoma-, Raita- ja Arvontien varrella 9 omakotitonttia. 22. Kivirannan kaupunginosassa Laurinkujan varrella 3 omakotitonttia. Lisäksi vapaita tontteja Puuluodossa, Arpelassa ja Karungissa. Rakennetuilla alueilla olevia tontteja voi hakea ympäri vuoden. ______ MUUT TONTIT

Tina on yksi neljästä Lapin alueen vaihto-opiskelijoista. He ovat tulleet Suomeen seitsemäksi kuukaudeksi oppimaan suomen kieltä ja kulttuuria.

Rafael Hoffman, Tina Pigerstorfer ja Cavisa Pookaonak viihtyvät Suomessa hyvin.

-Äitini sanoi Suomen olevan kaunis maa ja hän on käynyt vain Helsingissä. Itse en viihdy Brasilian kuumuudessa, joten Suomi kuulosti kiinnostavalta paikalta vaihto-opiskelua ajatellen. Kaverit kyllä hieman ihmettelivät maavalintaani, Rafael Hoffmann naurahtaa

lijana on oiva tilaisuus päästä kokemaan uusia elämyksiä

Hiukan hiljaisempi thaimaalaistyttö Chavisa Pookaonak seuraa keskustelua

” Vaihto-opiske-

hymyillen. Kolmikko oli laittamassa Tornion Vojakkalan nuorisoseuran tiloissa omien maittensa perinneruokia isäntäperheilleen. Keittiössä

kaikuu hyväntuulinen puhe ja nauru. -Tiesin Suomesta sen verran ennen tänne tuloa, että täällä on paljon järviä. Lumi ja saunakin tulivat Suomesta mieleen, Chavisa myönsi. Vaihto-opiskelijana on oiva tilaisuus päästä kokemaan uusia elämyksiä. Niin on tapahtunut myös Rafaelille, Tinalle sekä Chavisalle -He ovat päässeet kokeilemaan laskettelua sekä nähneet poroja. Saunassa on tietenkin myös käyty ja ihmetystä aiheutettu riisuutumalla alasti sinne, Rafaelin Suomi-

äiti Sari Pelttari kertoi. Raja-alue on myös herättänyt hiukan ihmetystä ja ensimmäisen kerran kolmikko käveli Torniosta Haaparannalle. - Kemi-Tornio alueen vaihto-opiskelijat ovat saaneet erikoisluvan maiden väliseen kulkemiseen. Yleensä vaihdossa oleville opiskelijoille täytyy erikseen hakea lupaa maiden rajojen ylittämiseen, Sari totesi helpottuneena. HARJOITTELIJA ESSI VAARA

METSÄPALSTAN MYYMINEN TARJOUSTEN PERUSTEELLA Tornion kaupunki pyytää tarjouksia entisen Kalkkimaan radan varrella sijaitsevasta määräalasta, käsittäen kaksi metsäpalstaa yhteispinta-alaltaan 1,345 ha. Palstat kuuluvat tilaan Annali RN:o 15:6. Ostotarjous on jätettävä 26.4.2013 klo 15.00 mennessä suljetussa kirjekuoressa Tornion kaupungille osoitteeseen Tornion kaupunki, Tekniset palvelut, Suensaarenkatu 4, 95400 Tornio. Kuoreen merkintä ”Annali” Palstat esitetään myytäväksi korkeimman tarjouksen jättäneelle tarjoajalle ja mikäli saadaan samanarvoisia tarjouksia suoritetaan arvonta. Ostaja vastaa määräalan lohkomiskustannuksista ja määräalan alin myyntihinta on 1000 euroa. Kartat saatavilla määräalasta Tornion kaupungintalolta, 5 kerroksesta, Kaarina Kivilompolo 050 5971354 tai Janne Vierelä 050-4366 336.


12 KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 14 4.4.2013

ALANSA OSAAJAT HIERONTAPALVELUT

Leikkaa talteen!

• Hieronta • Kalevalainen jäsenkorjaus • Intialainen päähieronta • Ayuerveda • Energiahoito • Korvakynttilähoito • Värinäharjoittelu • Detox-kehonpuhdistus

Eliaksenkatu 16, Tornio

PARTURI-KAMPAAJAT

JATTA 0400 891 383 Parturi-Kampaaja

HEIDI 040 7570 542 Parturi-Kampaaja, kosmetologi

HIEROJA Heikki Juntunen • Kotikäynnit • Yrityskäynnit • Ilta-aikoja

Vital Life Kaija Flygare 0400 563 244

HIERONTAA, URHEILUHIERONTAA MYÖS LASERHOITOA Koulutettu hieroja Taisto Halonen

Ojakatu 1 95420 Tornio p. 040-182 3531

VUOKRATAAN

PESULAT

VUOKRATAAN 9H PIKKU BUSSI

MATON PESUA AMMATTITAIDOLLA

Lahjakortit • Myös iltaisin

Länsiranta 9, puh. 040-734 5310

RAKENNUSPALVELUT

Päiväpeitot, täkit, tyynyt

100€/vrk. tai pe - su 200€ 0400 905 935

Iso pakettiauto 49€/vrk Vapaat kilometrit.

Avoinna MA-KE, PE 8-16, TO 8-14 | www.rajapesu.fi

EROTIIKKALIIKE

KATTOTYÖT

KATTOTYÖT Uudis- ja saneerauskohteet

HENNA 040 8388 503 Parturi-Kampaaja

Vesikate

MYÖS ILMAN AJANVARAUSTA!

Maksuton kustannusarvio MYÖS RAHOITUSMAHDOLLISUUS! Nyt meiltä myös palahuopa ja muut bitumikatot kotimaisilla Kerabit tuotteilla.

Protan, Kemintie 26, 95420 Tornio Puh. 050 - 525 3967, 040 843 6510, fax 0207 410 418 www.protan.fi

Puutarhakatu 6, Tornio

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous edullisesta ilmoitussarjasta alansa osaajiin Malla Sadinmaa p. 0400 394 274

Johannes Jaakkola p. 040 571 0776

Meiltä myös edullinen ja luotettava jakelupalvelu Kysy lisää JOHANNES p. 040-571 0776

Järjestöt | Yhdistykset | Urheiluseurat TUL:n Lapin piiri ry Henkinen valmennus –koulutus (6h) Järjestetään Kemissä 20.4.2013 klo.12:00. Rovaniemellä 21.4.2013 klo. 12:00 ilmoittautumiset 12.4.2012 mennessä Lisätietoa www.tul-lappi.fi, p.0500316904 Tornion

Päiväkeskus,

Putaankatu 1 B 2, 95420 Avoinna ma, ke ja to. Klo 8-13.Aamupala 8-10. Lounas torstaisin klo 11.00.Puh. 040 126 78 20. Keskiviikkoisin klo 12-13 Reino Kotiranta ja Selviytymistarinat. Tule mukaan keskustelemaan. HUOM Päiväkeskuksessa nyt hyvää lahjoitustavaraa,vaatteita, astioita jne.

TORNION VIHREÄT KESKIVIIKKONA KLO 18 ROBERT`SILLA. TERVETULOA! WWW.LOUNAISLAPINVIHREAT.FI

Tornion Perussuomalaiset ry Sääntömääräinen KEVÄTKOKOUS la 13.4. klo 13 Tornion kaupunginhotellissa Tervetuloa!

Länsi-Pohjan Omaishoitajat ja Läheiset ry. Hoivaparkki kotona omaishoidettaville Torniossa ti 9.4. klo 10-14 Suensaaren palvelukeskuksessa, Keskikatu 36, ilmoittaudu ruokailun vuoksi p. 040 162 2248. Omaishoitajien keskusteluryhmä Suensaaren srk-talo ti 9.4. klo 12-14. Omaishoitajien ja hoidettavien yhteinen tuettu loma Lomakoti Lepolassa (Tornion Kaakamossa) 5.-10.8.2013. Lomapaketin hinta 75,-/aikuinen, sis. täysihoidon ja lomaohjelman. Hakulomakkeet voit pyytää Länsi-Pohjan Omaishoitajien toimistolta p. 040 162 2248 tai 0400 616 748. Hakuaikaa on jatkettu 30.4. asti. Tornion Kansalliset Seniorit Kokoonnumme ke 10.4. klo 13 Åströmille. Vieraana johtava hoitaja Maarit Alalahti, joka kertoo vanhuspalveluista. Pohjois-Suomen

Syö-

Tiedotteet osoitteeseen: seuratoiminta@kemitornio.fi Seuratoimintapalstalla ei julkaista kokouskutsuja, liiketoimintaa tai yhdistyksien varainhankintaa koskevia ilmoituksia. Ilmoituksen merkkimäärä max. 350 merkkiä.

päyhdistys ry:n Tornion osastolle varattu tuettu loma Härmän kuntokeskukseen 29.9- 4.10.2013. Loma on järjestetty yhteistyössä MTLH:n kanssa ja se on RAY:n tukemaa. Paikkoja varattu 30 hengelle ja lomakkeiden palautus 29.6.2013. Lisätietoja ja hakulomakkeita kirjekuorineen saa Eilalta p.040 8285385 ja Rakelilta p. 0400 990348. Lomakkeita saa myös huhtikuun kerhoillassa. Jokainen hakija postittaa oman hakemuksensa suoraan Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:lle. Tervetuloa! Pohjois-Suomen Syöpäyhdistys ry:n Tornion osaston huhtikuun tilaisuus ke 10.4 klo 18.00 Åströmillä. Luontaishoitaja Kirsti Niva kertoo vaihtoehtoishoidoista. Kahvitarjoilu ja arvontaa. Tervetuloa! Tornion Eläkkeensaajat. Åströmille 9.4 klo 12.30. Porinaa, laulua, visailua, ja

pelaamista tiedossa. Tornionseudun Eläkeläiset ry Ma: 08.04 kello 10.00 Åströmillä johtokunta ja klo 11.00 kerhotoimintaa entiseen tapaan kahvivuoro 1 tervetuloa. TORNION Järjestötalo Kemintie 53, 95420 Tornio Äijien porinakerho ma-pe klo 10. Työttömien ruokala avoinna ma-pe klo 11.0012.30. Tiffany - kurssit maanantaisin ja tiistaisin klo 16.30-20.30. Karaokekurssit to 4.4. klo 17-19.30. Karaoke Erityisryhmä klo 13-15.30 Ikääntyneille Tanssikurssit ma 8.4. klo 18.00 Fusku alkeet ja klo 20.00 Rumba jatkokurssi Tornion MLL. Tämän vuotinen Kevätilo-keräys käynnistyi 1.4. ja päättyy 15.5. Keräyksestä voi lukea tarkemmin pian julkaistavasta tiedotteesta sekä lähiaikoina myös yhdistyksen kotisivuilta tornio.mll.fi. Muistathan

myös perjantain ompeluklubin myssytalkoot! SenioriPiste: Pe 5.4 klo10 Tornion pääkirjastolla luentoaiheena ”Terveyttä ja virkeyttä luonnosta”. Ma 8.4 klo 10 Potkua Päivään-ryhmä (Kivirannantie 1) ja Arpelan NS-talolla klo13-15.30 vierailee Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun terveys- ja hyvinvointipalveluauto ONNI. Samoin ti 9.4 Kyläjoen kerhossa klo13-15.30 (Skantsi, Alapihantie 3) voit tutustua ONNI-auton palveluihin (muuten kerho-ohjelmat normaaleja). Tervetuloa muiltakin kyliltä! Ke10.4 Äijäklubi klo10 (Keskikatu 38) ja klo 13 Eteläportimon kerho kylätalolla. Tied. Irma 040-840 7752. Eläkeliiton Tornion yhd. kerho åströmillä to 11.4. klo 11. Ohjelma: Opiskelija Anni Juntti on säveltänyt Maija Juntin kirjoittamia runoja ja pitää niistä konsertin. Runot klo 12.30. Kahvivuoro 7.


ALANSA OSAAJAT KAUNEUSHOITOLAT

Teho Rasvanpoltto 3x

sähkö-ultralla jopa -6kg!

KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 14 4.4.2013

SIIVOUSPALVELUT

Ripsien Pidennys Yksittäiset, 4 eri kaarevuutta, 4 eri vahvuutta, 12 pituutta.

125€ 40€

Jalkahoito 40€, Kokohieronta 40€, 3X osahieronta 59€

KauneusKamari Pink Lady Kiertävä Fysio Puh. 0400 848 646 www.kiertavafysio.fi Putaankatu 11, Tornio

13

YRITYSESITTELYSSÄ

VITAL HOUSE

Siivouspalvelu Ämmi ja Ämpäri • koti- ja yrityssiivoukset • ikkunanpesut • muuttosiivoukset • hyödynnä kotitalousvähennys Puh. 0400-709 328/Maila

LVI-ASENNUKSET

Lvi asennus

KAMRAN Tornio, Keminmaa ja Kemi alueella 16 vuoden kokemuksella

Puh. 044-3180 976

In memoriam

laisuudessa.

Osmo Hiltula siunattiin 14.päivä maaliskuuta Alatornion kirkossa ja muistotilaisuus oli vanhassa, uusitussa, kauniissa Parasniemen pappilassa. Vt kirkkoherra Raimo Kittilä siunasi ja puhui Osmon työelämästä ja hänen myöhemmästä elämästään Irman, avovaimonsa kanssa myös muistotilaisuudessa. Kanttori Hurtig soitti ja lauloi upeasti kirkossa ja muistotilaisuudessa, myös ystävä lausui runon. Oli kaunis, lohduttava tilaisuus Osmon muistolle.

Tästä tulikin mieleen kun meillä on omakohtaisia kokemuksia Osmo-enon kanssa asumisesta samassa talossa. Osmo pääsi juuri eläkkeelle kun muutimme pariksi vuodeksi Röyttään perikunnan taloon, lapset olivat pieniä, tyttö kohta neljän ja poika puolitoista vuotta. Asuimme alakerrassa ja Osmo-eno yläkerrassa. Minä, lasten äiti kuljin linja-autolla , joka lähti talon kohdalta, Tornioon työhön. Lapset jäivät nukkumaan ja mies oli mennyt tien toiselle puolen työhön. Olin keittänyt kahvin ja laittanut aamupalaa sitä ennen. Kohta Osmokin tuli sieltä yläkerrasta alas. Osmolla oli siinä hetki aikaa katsoa ikkunasta upealle merelle, jossa talvella näkyi hirven juoksevan saareen ja kesällä meri oli milloin rasvatyyni, milloin vaahtopäät nuolivat rantatörmää. Osmo rakasti merta ja sen rauhallista kylää, olihan hän syntynyt Kuusiluodossa, lähellä saaressa. Kun lapset heräsivät hän seurusteli heidän kans-

Osmo oli sisarussarjansa nuorin ja poikamies, joten hänellä oli aikaa käydä sisarusten luona ja tavata heidän lapsiaan, joille hän oli toisille eno, toisille setä ja vielä heidän lastenlapsiaan. Osmo oli hyvin lapsirakas ja käynneillän heidän luonaan piti lapsia sylissä ja pikkupoikia oikein isällisesti halasi kuin miehet miehille ainakin. Jariserkku oikein havainnnollisesti sen meille näytti muistoti-

LVI-PALVELU HARJUTSALO

Omakotitalojen putkityöt ja ilmastoinnit Maalämpöpumppujen asennukset 040 523 8127 | Esa 0400 926 610 | Ville

Korholantie 12, 95500 Tornio lviharjutsalo@gmail.com

www.haparandajuristhuset.se

25 Yli 25-vuotta alalla

Juristi Peter Salenvall

Puh. 040-759 1925 Suomesta, (+46) 922 12075 Ruotsista Stationsgatan 32, 953 32 Haaparanta juristhuset@hotmail.com

saan ja antoi aamupalaa. Lasten isä tuli ruokatauolle ja yhdessä he veivät heidät lähellä olevaan Puuluodon kylään päivähoitoon. Osmo tykkäsi touhuta puiden kanssa, olihan se tuttua työtä hänelle RaumaRepolan ajoilta. Meidän poika kulki Osmon perässä pikku halko kainalossa kun pannuhuoneen uuniin laittoivat puita. Tyttö opetteli myös pyörällä ajoa pikkutiellä Osmon katsoessa perään. 

Myöhemmin kun asuimme jo Kirkonmäellä, Osmo pyöräili meille ja kävi myös muiden sisarusten luona ja sitten Irman kanssa autolla. Osmosta, enosta, isoenosta ja ystävästä on jäänyt rakkaat muistot ja hymy nousee kasvoille kun muistellaan hänen rauhallista olemustaan.

Mistä yritys sai alkunsa? -Satutin olkapääni 11 vuotta sitten hiihtoreissulla. Koululääketieteellisin keinoin sitä ei saatu kuntoon, joten päätin kokeilla Kalevalaista jäsenkorjausta. Olkapääni parani ja halusin tietää lisää tästä itseni parantaneesta hoitomuodosta. Tähän aikaan päässäni pyöri jo ajatus omasta ihmisten terveyttä edistävästä yrityksestä. 2006 valmistuin Kalevalaiseksi jäsenkorjaajaksi sekä hierojaksi. Valmistuttuani perustin Vital housen,kertoo yrittäjä Kaija Flygare. Mitä palveluita tarjoat? - Tarjoan Kalevalaista jäsenkorjausta ja sen ohella erilaisia hierontoja, kuten klassista hierontaa sekä intialaista päähierontaa. Ayurveda energiahoitoja sekä korvakynttilähoitoa, Detox kehon puhdistusta ja värinäharjoittelua. Minkälaisiin vaivoihin harjoittamasi hoidot auttavat? -Hoidot auttavat monenlaisiin vaivoihin. Kalevalaisella jäsenkorjauksella pystyy vaikuttamaan kehon kiputiloihin sekä tukielinvaivoihin. Hieronnat taas auttavat lievittämään jännitysti-

loja ja yleensä hieronta myös rentouttaa niin mieltä kuin lihaksiakin. Yhdelle yksi, toiselle toinen, kunkin tarpeen mukaan hoitoa. Keskustelemalla löytää sopivan hoidon. Mikä sai sinut perustamaan hyvää oloa tuottavan yrityksen? - Olen aina ollut kiinnostunut ihmisten auttamisesta ja alkuperäiseltä koulutukseltani olen perushoitaja. Halusin tuoda ihmisille erilaisen hoitovaihtoehdon koska itsekin sain samalla tavalla avun omaan vaivaani. Hoidot ovat tutkittuja, turvallisia ja erityisesti pehmeitä. Mitä toivot itseltäsi ja yritykseltäsi tulevina vuosina? - Itselleni toivon terveyttä ja jaksamista yrittäjänä. Vital houselta toivon, että se tulisi enemmän ihmisten tietoisuuteen. Aina voi tulla kysymään ja kannattaakin kysyä, jos joku hoidoista kiinnostaa. Tarvittaessa ohjaan asiakkaan lääkärille tai muualle, jos koen etten voi olla asiakkaalle avuksi. Lisätietoja löydät: http://vitalhouse.fi (EV)

MARJATTA

JUMALANPALVELUKSET

Yhteisvastuukeräys

Sunnuntaina 7.4. Klo 10 Messu Alatornion kirkossa; Martti Puontilan vaalisaarna, Heikki Turunen avustaa. Vaalinäytteen jälkeen on ehdokkaalle varattu puoli tuntia aikaa vastata seurakuntalaisten esittämiin kysymyksiin. Klo 11 Sanajumalanpalvelus Karungin kirkossa; saarna Jarkko Kuusisto, lit. Saša Lehtinen. Klo 12 Messu Tornion kirkossa; saarna Mauri Laakso, lit. Nona Lehtinen.

La 6.4. klo 12-15 Ulkoilupäivä Leppikarissa, Laivaniemen edustalla. Pertanrannasta saareen matkaa noin 1,5 km. Opasteet. Tapahtuman ajan saaressa toimii latukahvila. Järj. Laivaniemen-Kyläjoen kyläyhdistys & Tornion seurakunta. Tervetuloa!

Tornion seurakunnan kirkkoherranvaalin ehdokkaat esittäytyvät: Vaalisijoille asetetut ehdokkaat antavat vaalinäytteensä toimittamalla päiväjumalanpalveluksen Alatornion kirkossa seuraavina perättäisinä sunnuntaipäivinä klo 10.00: 1. vaalisijalla oleva kirkkoherra Martti Puontila sunnuntaina 7.4.2013 klo 10 2. vaalisijalla oleva kirkkoherra Mikko Pelkonen sunnuntaina 14.4.2013 klo 10 3. vaalisijalla oleva seurakuntapastori Ville Väkeväinen sunnuntaina 21.4.2013 klo 10 Vaalinäytteen jälkeen on varattu kullekin ehdokkaalle puoli tuntia aikaa vastata seurakuntalaisten esittämiin kysymyksiin. Tämän lisäksi ehdokkaille järjestetään VAALIPANEELI keskiviikkona 24.4.2013 klo 19.00 – 21.00 Suensaaren seurakuntatalolla. Tilaisuudessa ehdokkaat vastaavat kukin vuorollaan heille esitettyihin kysymyksiin. Tilaisuuden juontaa vt. kirkkoherra Raimo Kittilä. Tervetuloa tutustumaan! Tornion seurakunnan vaalilautakunta

Su 7.4. klo 12 - 15 Yhteisvastuun latukahvila Parasniemen rannassa. Tarjolla kahvia ja makkaraa yhteisvastuun hyväksi. Su 7.4. klo 14 alkaen Karungin srk-kodilla koko perheen toimintapäivä yhteisvastuun hyväksi. Ohjelmassa mm. lasten liukurikilpailu, makkaranpaistoa, arpoja, kilpailuja… ym. kivaa! Su 7.4. klo 19 Virsilauluilta Raumon maamiesseuran talolla, mukana Raumon laulajat sekä Ritva ja Pertti. Ti 9.4. klo 19 Lauluilta ja avoimet kuoroharjoitukset Kaakamon Kylätalolla. Illassa mukana Alatornion Kirkkokuoro ja mahdollisuus tutustua kuorotoimintaan. Kahvitarjoilu yhteisvastuun hyväksi klo 18.30 alkaen.

Lähetystyö Lähetysilta to 11.4. klo 19 Aila ja Tuomo Ylinärällä, Keronkuja 6.


14 URHEILU KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 14 4.4.2013

URHEILU toimitus

@

kemitornio.fi

JUTTUVINKIT SÄHKÖPOSTI: toimitus@kemitornio.fi PUHELIN/TOIMITUS: 050 411 0210 PUHELIN/MYYNTI: 040 571 0776

PB Basketin pojat juhlivat Pohjois-Suomen aluemestaruutta.

Koripalloilu vie mennessään TEATRIS 2013 Lapin Nuorison Liitto ry, Lapin ELY-keskus ja Rovaniemen kaupunki järjestivät Lapin TEATRIS-aluetapahtuman. Arpelan Nuorisoseuran lasten teatteriryhmä osallistui esityksellä “Mitä Sulle Kuuluu”, joka oli ryhmän itsensä valmistama pienoisnäytelmä. Rooleissa Julia Ylimäinen, Aino Uusitalo, Roosa Jussila, Anniina Glader ja Jonna Koskinen. Ohjaus Sari Pohjanen ja Sisko Wille. Menestystä tuli: Teatteriryhmämme näyttelijät  Aino ja Jonna palkittiin hyvästä roolityöstä. Onnittelut!  Tornion kaupungin Nuorisotoimi järjesti kyydityksen.

Koripallo on pieni laji Kemi-Tornio –alueella, mutta torniolainen PB Basket ja Kemin Into pitävät lajia kuitenkin hengissä. PB Basket menestyi tällä kaudella hyvin Pohjois-Suomen aluesarjoissa. Seuran miniikäiset pojat voittivat aluemestaruuden ja C-tytöt sijoittuivat kolmanneksi. Into pelasi tällä kaudella sarjaa B-tytöissä. PB Basketin pojat olivat yli-

voimaisia omassa sarjassaan, sillä joukkue pelaa myös yliikäisissä C-junioreiden sarjaa. – Meillä samat pojat pelaavat C-junnujen sarjaa toista vuotta, vaikka ovat mini-ikäisiä. Mukana on vain kolme C-junnuikäistä, mutta olemme pelanneet sitä sarjaa jotta saamme enemmän pelejä, Kimmo Juntti PB Basketista kertoo. – Ohessa olemme pelanneet minisarjaa. C-junnujen sarja on koulinut poikia niin että he pärjäävät suvereenisesti omanikäisiä vastaan. Cjunnujen sarjassa on kysytty kauden aikana sinniä, kun kaksi päätä pitempiä poikia on ollut vastassa, hän jatkaa. Myös tyttöjen puolella PB

Basketilla oli joukkue C-junnuissa. Se pelasi II divisioonaa, ja sijoittui runkosarjassa

Koripallo on halpa harrastus, se on helppo aloittaa. toiseksi. Oulun finaaliturnauksen pronssiottelussa kaatui Rovaniemen NMKY 56-31. Lisäksi PB Basketilla on koripallokerho, joka alkaa eri Tornion kouluilla joka syksy.

– On ollut haastavaa saada uusia harrastajia. Meillä on intoa laajentaa toimintaa Haaparannalle, mutta sieltä puolelta ei ole vielä ketään yhteyshenkilöä, Juntti sanoo. 1990-luvulla koripallo oli vahva laji myös Torniossa, mutta homma loppui kokonaan 2000-luvun alussa. Toiminta alkoi uudelleen kun Jarmo Lokio tuli PB Basketin puheenjohtajaksi. – Koripallo on halpa harrastus, se on helppo aloittaa. Koripallo, kuten joukkuelajit yleensäkin ovat nuorille hyväksi, oppii ottamaan toiset huomioon. Koripallo vie mennessään. Se on hyvä laji, ja fyysisesti kova, koko krop-

pa pysyy kunnossa, Juntti luettelee. PB Basket on tehnyt yhteistyötä Kemin Innon kanssa. – Valitettavasti Kemissäkin koripalloilu on hiipunut, Juntti harmittelee. Koripalloilun suosio on kuitenkin Suomessa ollut yleisesti kasvussa. A-maajoukkue selviytyi toista kertaa peräkkäin EM-lopputurnaukseen ja esimerkiksi tällä kaudella Joensuun Kataja pelasi hyvin eurokentillä. Maailmanlaajuisesti koripalloilua pidetään maailman toiseksi suosituimpana urheilulajina heti jalkapallon jälkeen. TAPANI JUUSOLA

Junioreiden HALLI-SM –kilpailut Torniossa Suomen jousiampujajuniorit kokoontuvat ensi viikonloppuna Tornioon Putaan Urheilutalolle kilpailemaan Suomen mestaruuksista. Paikalle on tulossa koko Suomen juniorijousiampujien parhaimmisto ja kilpailuun on ilmoittautunut 49 osallistujaa.

Kilpailussa ammutaan Suomen mestaruuksista kaikissa Suomen Jousiampujainliiton junioriluokissa. Tulossa on näyttäviä nuorten jousiampujien kaksinkamppailuja hyvissä olosuhteissa Putaan Urheiluhallilla. Nähtäväksi

jää kuinka isäntäseuran mitalistit tulevat pitämään pintansa. Tornion Jousiampujien junioriSM -mitalisteista ainakin Henri Kokkila, Jere Laine, Tuomas Laine, Aleksi Jäärni ja Johanna Rytky ovat osallistumassa kilpailuun.

Tornion Jousiampujat toivottaa kaikki kiinnostuneet lämpimästi tervetulleiksi junioreiden Suomen mestaruuskilpailuihin. Kilpailut alkavat kello kahdeksan aamulla halliovien avauksella, avajaiset ovat yhdeksältä ja itse kilpailut alkavat klo 10.30.


KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 14 4.4.2013

RISTIKKO

15

TYÖTTÖMIEN JA ELÄKELÄISTEN RUOKALA

MAINA & PETE

Tornion Järjestötalolla ma-pe klo 11-12.30

To. Pe. Ma. Ti. Ke. To. Pe.

04.04. 05.04. 08.04. 09.04. 10.04. 11.04. 12.04.

Porsaan leike & muusi Kotitekoiset lihapullat Sianlihakastike & perunat Täytetty lihamureke Kermassa haudutettu lohi Metsästäjän leike Wanhankansan lihakeitto

Aterian hinta 3€, lapset 1,50€ Tervetuloa!

TJY-PROJEKTITOIMINTA

TANSSIKURSSIT

Tornion Järjestötalolla

Maanantaina 8.4.2013 klo 18.00 Fusku alkeet klo 20.00 Rumba jatkokurssi Maanantaina 15.4.2013 klo 18.00 Jive alkeet klo 20.00 Fusku jatkokurssi

T keskiv Edullinen kertamaksu! Info: www.tanssiaalto.com TJY / DSL-Ok

Miehen huoltopaketti !

tuloa

e Terv

VARAA A IK

78€

A!

Monipuolinen ohjaus ja materiaali

• Kolesteroli + “hyvä kol”. + suhdeluku • Verensokeri • Verenpaine • PSA-eturauhastesti, tarkka-arvo • Paino, vyötärön ymp.

Eliaksenkatu 10, 2. krs., 95400 Tornio puh. 044-033 8843 • www.lallukka.fi

Arpelan Nuorisoseuralla su 7.4.2013 klo 12-15 11.30 Ilmoittautuminen 12.00 Lasten hiihtokilpailu 13.30 Haastehiihto (kiertopalkinto) 14.15 Palkintojenjako

VAPAA PÄÄSY TERVETULOA!

PERÄKONTTIKIRPPIS Buffetista: Kuumaa mehua, makkaraa, kahvia, munkkeja

LUMIKENKÄILYÄ, NUOLENHEITTOKISA, ARPAJAISET, LIUKURIMÄKI, SAAPPAANHEITTOA

Lukijaa RATKAISU

Kuv

LINTULA MUSTA HEVONEN SAMULI

Voit arvostella ja lähettää kuvia osoitteessa kemitornio.fi

YHDISTYKSET | JÄRJESTÖT | YRITYKSET

Meiltä myös edullinen ja luotettava mainos- ja lehtijakelu postin kautta Kysy lisää JOHANNES p. 040-571 0776

E m


www.wasslov.se

16 KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 14 4.4.2013

Kemi-Tornio alueen

RAKENTAJAILTA ke 10.4. klo 18.00

Lakkapäällä, Varikonkatu 3, TORNIO

la

kk

apaa.co

Ohjelma: 18.00 Tervetuloa

HUHTIKUUN KAMPANJA:

18.15 Rakennushankkeen lupaprosessi

Edut koskee kauppoja, jotka tehdään 30.4.2013 mennessä.

Rakennustarkastaja Markku Vaittinen

18.45 Asuntomarkkinat SKV

19.00 Lainat ja vakuudet Nordea Hanna-Leena Posti

19.20 Lakkapää Talot ja huvilat Myyntipäällikkö Petri Poukkula

TALOPAKETTEIHIN MAALÄMPÖPORAUS PUOLEEN HINTAAN! ONKO HAAVEISSA UNELMIEN TALO? Tarvitset vaan unelman ja tontin. Tule kuulemaan lisää!

19.35 Sisustamisen uudet tuulet Sisustussuunnittelija Soile Mörsäri

19.50 Lakkapää Keittiöt ja kalusteet Tuotepäällikkö Kalle Kantola

Vapaata keskustelua ja mahdollisuus tutustua asiantuntijapisteisiin ARVONTA:

TERVETULOA! TORNIO | Varikonkatu 3 | Puh. 010 7557 200 | Avoinna: ma-pe 7-19, la 9-16, su 12-16 Lankapuhelimesta soitettaessa: 8,28 snt/puh + 5,95 snt/min (alv 23%), matkapuhelimesta soitettaessa: 8,28 snt/puh + 17,04 snt/min (alv 23%).

ti

akort

Lahj

Kaikkien kävijöiden kesken arvomme 100 € lahjakortin Tornion Lakkapäälle!

m

Kemi-Tornio Kaupunkilehti nro 14  

Kemi-Tornio Kaupunkilehti nro 14

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you