Page 1

www.kemitornio.fi

Nro 18 10.5.2012 • TORNIO • HAAPARANTA • KEMINMAA • KEMI • TERVOLA • YLITORNIO • Ilmoitukset 040 571 0776 Toimitus p. 050-411 021012

Tornion Erotuomarikerho on nuorekas viisikymppinen

Koiranpentu kanahaukan saaliina

4

UUTISET Ă„ITIENPĂ„IVĂ„LOUNAS 13.5.2012 Klo 11.30-16.00

KONJAKKIMARINOITUA LOHTA, SINAPPIMAJONAISE LĂ„MMINSAVUSTETTUA LOHTA, PUNAVIINIKASTIKETTA MĂ„TIĂ„, SIPULIA JA SMETANAA KATKARAPUMOUSSE MARINOITUA PAAHTOPAISTIA SAVUSTETTUA PEURANPAISTIA PORSAANFILEPAISTIA KINKKU-KASVISSALAATTIA MOZZARELLA-PASTASALAATTIA KAUDEN VIHERSALAATTIA LEIPĂ„VALIKOIMA + VOI MARINOITUA KASSLERPAISTIA LIHAPULLIA PAAHDETTUJA JUUREKSIA UUSIA PERUNOITA PERUNASOSETTA KAKKUVALIKOIMA JĂ„Ă„TELĂ–Ă„ LAPSILLE KAHVIA JA KONVEHTEJA

6

TEEMANA NAISET

Äitienpäivän kunniaksi TUO ÄITI SUNNUNTAINA UMPPARIIN LOUNAALLE! Su 13.5. klo 12-20 AlkuruokapÜytä (sis. salaatteja, leikkeleitä ja leipää). Pääruoka: valittavana 3 eri vaihtoehdosta, Limelohi, Posari tai Karunkilainen Kantrikana. Kakkukahvit Hinta 27₏ (pÜytävarauksen tehneille 25₏) Lapset 4-12 puoleen hintaan. Lapsille oma lista.

VARAUKSET 040-1260200

22

URHEILU

TULE JA NĂ„E LĂ„TKĂ„N MM-KISAT

ISOLTA

SCREENILTĂ„ TO 10.5 KLO 20 SUOMI -RANSKA PE 11.5. KLO 20 SUOMI - KANADA. (myĂśs Paradisessa) SU 13.5. KLO 16

SUOMI - USA

HINTA 29,- / AIKUINEN JA LAPSI ALLE 12v. 14,50,-

La 12.5. Pub Nelsonissa ja 2nd Floorissa Lapin Tangokuningas ja -kuningatar osakilpailu!

VARAUKSET p.0400 105 800

s*-.0*55"656.*/&/"-,"",-0 s,*-1"*-6"-,"",-0

SISUSTAJAN ILOKSI!

NYT ILMAINEN OMPELU! -Sivuverhojen ylä- ja alakäänteet -PÜytäliinojen päät -Tilaukset viimeistään 19.05.2012

Hemmottele Äitiä Kesän uutuudet Chicistä

Kauppakatu 11, p. 481 853, ma-pe 10-17.30, la 10-14, www.kangastalo.com

Rannalle bikinit ja uima-asut

0400480432

KE HAPPY PARTY CLUB TO LATINO / RAP -CLUB NIGHT PE-LA DISCO CLUB SU SUNDAY CHILLOUT CLUB OPISKELIJAT AINA ILMAISEKSI SISĂ„Ă„N!

AVOINNA: MA-TI 22-02, KE-LA 22-04, SU 23-04

AVATTU!

PE-LA KARAOKE -TANSSIT

Alusasut Arkeen ja Juhlaan

rtti o k a j lah Chic - toivottu - se

YĂśasut hyviin uniin...

AVOINNA: PE-LA 20-02

PUB Thurevikinkatu 6 Tornio, Puh. 0400 621 119

Hallituskatu 3, Tornio Puh. 016 482411 ma-pe 10:00 - 17:30 la 10:00-14:00 www.facebook.com/chic.alusasut


2 NRO 18 KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI

TOIMITTAJALTA

MATTI KOSKENRANTA

Naiset muuttavat maailmaa

KOLUMNI KAI SADINMAA

Uhrit keskuudessamme

Suomessa populaarimusiikin painopiste on naispuolisten laulajien ja lauluntekijöiden nousun myötä siirtynyt pois uhoavista rock-bändeistä. Suomi on pitkään ollut heavy-maa. YlenX:n musiikkipäällikkö Tomi Saarisen mielestä Suomessa on panostettu muuta maailmaa vahvemmin raskaaseen rockiin ja metalliin. Äijäkulttuurin asema on ollut vankka. Saarisen mukaan teksteissä on rakennettu usein "lumessa kahlaajat" -tyyppistä, jopa myyttistä mieskuvaa.

Äijäilyn läpikyllästämään musiikkimaailmaan on

naisten ollut vaikea nousta. Suomalaiset levy-yhtiöt ovatkin usein leiponeet lahjakkaista naislaulajista iskelmätähtiä, myös rock- ja popmusiikin parissa kasvaneista nuorista. Nyt puhaltavat selkeästi toiset tuulet. Naispopparit ovat vallanneet hittilistojen kärkisijat sekä Suomessa että maailmalla. Suuntaus alkoi viitisen vuotta sitten. Vahvat naisartistit esittävät itse säveltämäänsä ja sanoittamaansa musiikkia. Ja naisten vahva esiintulo populäärimusiikin maailmassa ruokkii itse itseään.

”Nämä uudet vahvat naiset pelastivat minut myös

omalta taiteelliselta kuolemaltani. Olin kyttyräselkäinen, villasukissa kulkeva, epävarma, nuori runotyttö, mutta nyt olen saanut neljä vuotta aikaa kasvaa naiseksi. Päätin, että, kun kolmas albumini ilmestyy, villasukat on taatusti heitetty narikkaan, minulla on ryhti ja katson ihmisiä silmiin, eikä kukaan auo minulle päätä”, totesi Jippu Radio Suomen haastattelussa. Vahvat, omia tarinoita kertovat naisartistit ovat myös miesten mieleen ja tämä kuvastaa omalta osaltaan miesten herkistymistä. Miehet eivät ole enää niin juroja ja äijiä kuin ennen. Tunteita tiedostetaan paremmin ja miehet itse sekä ympäröivä yhteisö ne myös hyväksyy paremmin.

Muutos tarkoittaa myös sitä, että miesten elämänhallinta

paranee. Olemmepa sitten äijiä tai pehmoja, tosiasia on, että tunteet ohjaavat vahvasti käyttäytymistämme. Niiden tiedostaminen ja hyväksyminen voi olla vain positiivinen asia. Naiset ovat maailman muutoksessa vahvana moottorina. Tässä lehdessä on teemana naiset ja teemahan jatkuu sunnuntaina, jolloin vietämme Äitienpäivää.

Demokratia on enemmistön tyranniaa. Näin sanoi pankkiiri Wahlroos, joka ylistää Kiinan autoritaarista kapitalismia koska se tuottaa enemmän taloudellista voittoa kuin läntinen järjestelmä. Demokratia ei siis ole mikään itseisarvo Ihmis- ja kansalaisoikeudet ovat ihan ok niin kauan kun ne eivät estä voiton tuottamista ihmiskunnan pienelle vähemmistölle. Kaikki esteet pitää poistaa jotta talouskone ei ala yskiä, oli sitten kyseessä demokratia tai vuosikymmenien, jopa vuosisatojen kamppailun tuloksena syntynyt kustannustehoton, kallis hyvinvointivaltio. Mutta mitä tehdä suurimmalle osalle ihmiskuntaa, tälle valtavalle kustannuserälle, massiiviselle taakalle ja rikkaiden yhä suuremman rikastumisen esteelle? Mitä tälle ylijäämäporukalle tehdään? Lähetetään maata kiertävälle radalle vai upotetaan mereen? Ihmiskunta, yhteisöt tar-

en d u a k u Ku a

vitsevat aina uhrinsa. Koulu- ja työpaikkakiusaamista on turha ihmetellä. Me emme ole päässeet kivikautta pidemmälle. Uhreja löytyy joka paikasta. Pelastetut tarvitsevat kadotettuja jotta voisivat kokea olevansa pelastettuja. Hyvinvoivat tarvitsevat pahoinvoivia, rikkaat köyhiä jotta voivat tuntea olevansa rikkaita. Kapitalistinen markkinatalous tarvitsee massiiviset työttömien armeijat jotta työtä tekevät pidetään kurissa, palkkamalttiin sopeutuvina, alistuvina. Muinainen uhrikulttuuri ei ole kadonnut vaan ottanut sivistyksen myötä jalostuneempia, hienovaraisempia muotoja. TV:n pudotuspelit kertovat kaiken oleellisen. On menossa kaikkien sota kaikkia vastaan. Kilpailukulttuuriimme sisäänrakennettu väkivaltaisuus perustellaan ja pyhitetään yleisellä hyödyllä ja taloudellisilla kasvumahdollisuuksilla. Vallassa olevien ryhmien etu käännetään kansakunnan yhteiseksi hyväksi. Nollasummapeli ja ulossulkeminen naamioidaan kaikkia hyödyttäväksi. Uhrit ovat tarpeellisia, välttämättömiä jotta systeemi ei romahda, jotta

köyhätkin saisivat murusia rikkaan pöydältä. Suomessakin on uhreja riittänyt. Ei vain talvi- ja jatkosodassa tai vuoden 18 sisällissodassa vaan sisällissotaan verrattavissa olevassa tragediassa, -90-luvun alun pankkikriisissä, jossa pankkien pelastamiseksi uhrattiin kymmenien, jopa satojentuhansien kansalaisten elämä ja elämäntyö. Kriisissä kymmenet tuhannet yritykset ajettiin konkurssiin, tuhannet ihmiset päättivät elämänsä oman käden kautta. Kriisin kerrannaisvaikutukset ovat huikeat, suureen osaan kansakunnasta yhä vaikuttavia. Tässä kriisissä on kansamme syvän jakautumisen juuri.

Se oli rajapyykki yhä syvenevälle eriarvoistumiselle, raju sysäys hyvinvointivaltion rakenteiden murentamiselle. Sen myötä koko yhteiskunnan eetos, henki muuttui radikaalisti. Vaurastuminen oli nyt sallittua, toisten kustannuksella. Ennen pankkikriisiä kysyttiin, miten ahdinkoon joutunutta ihmistä voidaan auttaa. Nyt kysytään, onko meillä siihen varaa. Muutokset tapahtuvat käsitteiden hämärtämisellä, niiden kaappaamisella. Hyvinvointipalvelujen romuttaminen on hyvinvointivaltion pelastamista. Demokratian heikentäminen on demokratian vahvistamista. Sota on rauhaa. Pankkikriisistä on tehty tutkimuksia, pankkien osalta, mutta ei yhtään niiden yrittäjien ja kansalaisten osalta jotka tässä sodassa uhrattiin. Milloin näiden sankariuhrien kunnianpalautus tapahtuu? Milloin he saavat muistomerkin uhrautumisesta isänmaan puolesta? Miksi heille ei järjestetä kansalaiskeräystä tai muistojumalanpalvelusta, näille sotaveteraaneille ja heidän jälkeläisilleen?

LÄHETÄ NETISSÄ OMA EHDOTUKSESI (vapaa aihe): kemitornio.fi

Kuv

Naisten merkitys kodeissa on perinteisesti vahva. Myös työelämässä on näin ollut jo pitkään. Työmarkkinoilla eletään kuitenkin kulttuurin tapaan muutosvaihetta. Esimerkiksi naisjohtajien määrä on pikku hiljaa lisääntynyt, mutta talouden huipulla otetaan vasta ensiaskeleita. Suomalaisia pörssiyhtiöitä on yli 120, mutta vain yksi nainen löytyy toimitusjohtajien listalta.

Huhtikuun kuukauden kuva on vielä talvinen, lähetä oma ehdotuksesi toukokuun kuvaksi osoitteessa www.kemitornio.fi

ILMOITUSMATERIAALIT seuraavaan lehteen 3 päivää ennen ilmestymistä klo 12 mennessä. ilmoitukset@kemitornio.fi Valmiit painokelpoiset pdf- ja eps-tiedostot 2 päivää ennen ilmestymistä.

Eliaksenkatu 10, 95400 TORNIO • toimitus@kemitornio.fi • ilmoitukset@kemitornio.fi TOIMITUSJOHTAJA ILMOITUKSET Johannes Jaakkola p. 040 571 0776 Johannes Jaakkola p. 040 571 0776 johannes.jaakkola@kemitornio.fi johannes.jaakkola@kemitornio.fi PÄÄTOIMITTAJA Anitta Kolehmainen lomalla ILMOITUKSET/TEEMAT TOIMITTAJA Malla Sadinmaa p. 0400 394 274 malla.sadinmaa@kemitornio.fi Matti Koskenranta p. 0400 694289 toimitus@kemitornio.fi HAAPARANNAN JAKELUONGELMISSA YHTEYS KÄRKIJAKELUUN 040-5234813

ULKOASU/TAITTO Mainostoimisto Crea Oy p. 044 282 0588 info@crea.fi KUSTANTAJA Torniolainen Oy PAINATUS Suomalainen Lehtipaino Oy

painavaa

LAATUA Tarjouspyynnöt p. 08 479 5211


KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 18 10.5.2012

Intersport Mäkimaan kenkien ja tekstiilien

POISTOpiste POHJOLAN TALOSSA R-Kioskin vieressä

Vielä 3 päivää! To-Pe 10-17.30 La 10-14

500 paria kenkiä alk.

3

Valtavat määrät tekstiiliä alk.

10€

10€

Hallituskatu 11, Pohjolan Talo, Tornio. Avoinna ma-pe 10-17.30, la 10-14. Käteismaksu

KAIKKI PYÖRÄT

-20%

Teuvo Mäkinen esittelee lauantaina Tunturi pyöriä

ovh:sta.

1 tuote/kuponki. Kuponki voimassa ke 10.5. - la 12.5.

t ny s yö m io

rn To ! on

Varasto-ja pienteollisuustilaa Nyt myös Tornioon OPKK Tornio Kyllikki Lampinen Toimitusjohtaja, LKV, MMM

KOY Tornion TalliOsake Häklinkatu 4 Tornio

30

14369

19230

33600

34

16285

21794

38080

38

18201

24358

42560

40

19159

25640

44800

142

68015

91024

159040

Tornion OP-Kiinteistökeskus OY LKV Hallituskatu 14 95400 Tornio puh. 040 747 4444


4 UUTISET KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 18 10.5.2012

UUTISET toimitus

@

kemitornio.fi

LYHYESTI

Tornion keskusta selvittäisi sosiaalisen luototuksen Syrjäytymisen ja pikavippikierteen ehkäisemiseksi Tornion keskustan kunnallisjärjestön vuosikokous esittää, että Tornion kaupunki selvittää sosiaalisen luoton käyttöönoton mahdollisuutta Torniossa. Sosiaalinen luotto on tarkoitettu pienituloisille ja vähävaraisille henkilöille, joilla ei ole mahdollisuuksia saada kohtuuehtoista luottoa pankista esimerkiksi maksuhäiriöiden vuoksi. Sosiaalisen luoton käyttötarkoitukset voivat olla muun muassa kodin hankinnat, terveydenhuoltomenot, työllistymisen tukeminen, asumisen turvaaminen, velkakierteen katkaiseminen tai muu itsenäiseen selviytymiseen vaikuttava meno. Sosiaalisella luotolla voidaan myös tukea opiskelijoita silloin, kun heidän ei ole mahdollista saada Kelan myöntämää opintolainan takausta esimerkiksi maksuhäiriömerkinnän takia.

Koiranpentu kanahaukan saaliina KEMINMAA

Paula Tainio oli vapun aattona mökillään Törmässä kymmenviikkoisen koiranpentunsa kanssa. Kun Paula lähti lisäämään puita kiukaan alle, jäi Karma yksin pihalle jyrsimään luun palasta. Koira oli rinteessä parinkymmenen metrin päässä saunarakennuksesta. Emännän tullessa takaisin pihalle, kanahaukka oli menossa kohti Karmaa. -Haukka oli jo kahden metrin päässä syöksymässä kiinni, kun tajusin että kohde on Karma. Juoksin ja huusin ja paukutin käsiä niin maan mahdottomasti – ja haukka keskeytti syöksynsä. Ei ollut kuin sekunneista kiinni, että Karma olisi joutunut haukan kynsiin. Paula arvioi haukan siipien väliksi 130 senttiä. -Säikähdin aivan mahdottomasti. En ollut osannut tuollaista ottaa edes huomioon, vaikka havaitsin haukan liitelevän ja kiertelevän melko lähellä jo edellisenä päivänä. -Joten tämä pienenä varoituksena kaikille pennun omistajille ja pienten koirien omistajille. -Tästä lähtien en jätä pentua silmistäni hetkeksikään, tuumii Paula. Karma on saksanpaimenkoira ja se painaa noin kahdeksan kiloa. Paula on palveluskoiraharrastaja samoin kuin hänen avomiehensä Kari Sankala. Heillä on Karman li-

Karma jyrsi rinteessä luutaan, kun kanahaukka syöksyi. säksi kaksi saksanpaimenkoiraa. Karman virallinen kennelnimi on Jamosch Caramba. -Caramba oli meillä valinnassa, koska se oli niin itsenäisen ja rohkean oloinen pentu. Karma vain tuntui niin kohtalolta, että kutsumanimestä en päässyt eroon, vaikka kaikkea muuta mielessä pyörittelin, kertoo Paula pennun nimen syntyhistoriasta.

Kanahaukka oli koitua

Karman kohtaloksi, mutta onneksi niin ei käynyt. Täysikokoinen kanahaukka on 50–60 cm pitkä ja siipien kärkiväli on 125–150 cm. Naaras on selvästi koirasta isompi ja rotevampi. Kanahaukka pyydystää lintuja ja pieniä nisäkkäitä, suurimpina saaliina metsäjänis ja kanalinnut kuten teeri, metso ja fasaani. Naaraiden saaliit ovat vaihtuneet kanalintukantojen romahdettua enemmän jäniksiin.

Täysikokoinen kanahaukka on 50–60 cm pitkä ja siipien kärkiväli on 125–150 cm

Koiraat syövät pääasiassa oravia ja rastaita, myös vesi-

myyrä on keskeistä ravintoa hyvinä myyrävuosina. Orava on perussaaliseläin, linnuista etenkin kyyhkyt, pyyt, varikset ja närhet. Kanahaukan rauhoittamisesta huolimatta niiden määrä on koko ajan laskemassa sopivien elinympäristöjen kadotessa ja vaihtuessa taimikoiksi. Kanahaukka on rauhoitettu kokonaan luonnonsuojelulain nojalla. MATTI KOSKENRANTA

Auditorio tipahti Putaan koulun suunnitelmista Putaan koulun vanhempi rakennus puretaan ja tilalle rakennetaan kaksikerroksinen rakennus, johon tulee 16 opetustilaa, kellariin henkilökunnan sosiaalitilat ja kiinteistönhoidolle varastotilaa. Tornion kaupunginhallitus päätti, että

peruskorjauksen suunnittelua jatketaan tältä pohjalta. Uudemman rakennuksen tilat peruskorjataan pinnoiltaan ja talotekniikan osalta ja tilajakoja tarkistetaan lähinnä hallinnollisissa tiloissa. Koulun pääsisäänkäynti

tulee uudisosaan. Sisääntuloaulaan kulku on sekä Putaankadun että Hannulan koulun puolelta. Kokoontumistilana sekä musiikki- ja ilmaisutaidon opetustilana toimivaa rakennusta on kutsuttu luonnoste-

luvaiheessa auditorioksi. Sen kaupunginhallitus jätti peruskorjaushankkeesta pois. Peruskorjaussuunnitelmat on tarkoitus saada valmiiksi tämän vuoden loppuun mennessä ja työt on tarkoitus käynnistää kesäkuussa 2013.

Peruskorjaus olisi valmis syksyllä 2014. Alustava kustannusarvio on 6,99 miljoonaa euroa. 1250 m2:n auditorio olisi maksanut 2,5 miljoonaa euroa. (MK)

Tornio vastustaa ulosottoviraston lakkauttamista VUOKRATAAN 9H, PIKKU BUSSI 75€/VRK. tai perj-sunn. 150€ 0400 905 935

Tornion kaupunki vastustaa Länsi-Pohjan ulosottoviraston Tornion toimipaikan lakkauttamista. Siihen ei kaupungin mukaan ole toiminnallisia eikä taloudellisia perusteita. Kaupunginhallitus huomauttaa lausunnossaan, että valtakunnanvoudinvirasto on selvityksessään virheellisesti

Tornion väkiluku on noin 150 henkilöä suurempi kuin Kemissä

todennut, että kaikkien alueen kuntien asukasmäärät ovat laskevia. Vuodesta 2003 lähtien väkiluku on kasvanut Torniossa yli 400 henkilöllä. Tornion väkiluku on noin 150 henkilöä suurempi kuin Kemissä ja ennusteen mukaan kasvu jatkuu Tornion eduksi. Tornion toimipaikassa

työskentelee viisi henkilöä, jotka hyvin pystyvät hoitamaan tehtävänsä niin taloudellisesti kuin toiminnallisesti asiakasnäkökulmasta katsottuna eikä toimipiste ole epätarkoituksenmukainen palvelujen saatavuuden suhteen. Vuodesta 2008 lähtien on Kemissä tarpeettomasti maksettu ylisuurista tiloista vuok-

raa, jotta löytyy peruste Tornion toimipisteen lakkauttamiselle. Tornion toimipaikan lakkauttaminen lisää virkamiesten työmatkoja niin toimipaikan kuin asiakaskäyntien osalta, eikä mitään taloudellisia säästöjä tulla saavuttamaan, toteaa kaupunginhallitus lausunnossaan.(MK)


KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 18 10.5.2012

UUTISET 5

Lastenhoitoa 100 vuotta Torniossa –näyttelyn avajaisissa lauloivat Juhannussaaren päiväkodin lapset. Taustalla on leluja 100 vuoden ajalta.

Lasten piirustuksia ja leluja lastenhoidon 100-vuotisnäyttelyssä Tornion kaupungintalon ala-aulassa on näyttely teemalla ”Lastenhoitoa 100 vuotta Torniossa”. Esillä on piirustuksia eri Tornion päiväkodeista Lisäksi aulassa on lelunäyttely, jossa on leluja 100 vuoden ajalta jokaiselta vuosikymmeneltä. Näyttelyn on koonnut Leena Keränen omista koko-

Lelumuseon todennäköisin paikka on Turku

elmistaan. Piirustukset ovat esillä vielä huomenna, mutta leluja voi käydä katsomassa 25.5. asti. Leena Keräsellä on lelu-

kokoelmissaan noin 10 000 esinettä. Luetteloituna niistä on noin 2000. Keränen myös kartuttaa kokoelmiaan jatkuvasti kirpputoreilla ja vanhojen tavaroiden kaupoissa. Hänen haaveenaan on lelumuseon aikaansaaminen. Aatos Erkko -säätiö on valmis tukemaan merkittävällä panoksella museohanketta. Tornion kaupungilla ei ole ollut valmiutta lähteä hankkeeseen mukaan. Lelumuseon todennäköisin paikka on Turku.

Tarjous voimassa 31.5. asti.

Silmälääkärin vastaanotto. Palvelemme ma-pe 9-17, la 10-14

Erikoispesuaine ikkunoihin

Porraselementit

Ei jätä jälkiä. Suopaa Helppo käyttää 3-ASKELEEN Kork. 51 cm Lev. 75 cm

4-ASKELEEN Kork. 68 cm Lev. 100 cm

Rakenna oma seinäke! Meiltä tolpat seinäkkeisiin.

FÖRETAGSVÄGEN 4, HAAPARANTA Tapetit ja muut tuotteet +4692212320 Rakennustuotteet +4692261180 Avoinna: Ma-Pe 9.17.30, La 10-14 (s.a.)

89:sek / 1l

Laaja valikoima tapettia. Yli 6000 mallia


6

TEEMANA NAISET

TEEMANA

Jenna ja Venla, Jaana ja Jalmari.

Hymyä, supernukuttajia ja maailman ihmettelyä TORNIO

NAISET sivuilla 6-10

Siskokset Jaana Nalli ja Jenna Nalli istuskelevat olohuoneessa. Jennan sylissä pikkuinen neiti katselee suurilla sinisillä silmillään, Jaanan pikkuinen nukkuu päiväunia. Sisaruksilla on edessä ensimmäinen äitienpäivä äiteinä. Jaana on kaksi vuotta Jennaa vanhempi. Jennan lapsi Venla on kolme kuukautta vanhempi kuin Jaanan vielä ristiäisiä odotteleva Jalmari. Venla hymyilee violetti mekko päällään ja Jalmarin pikkujalkoja lämmittävät raitaiset sukat. Venlalla ikää on 5 kuukautta ja Jalmarilla 2 kuukautta. - On ihana herätä aamuun,

kun neiti jokeltelee ja hymy leviää kasvoille, Jenna kertoo. Jalmari on vielä niin pieni, että ensimmäistä hymyä odotellaan vielä. Jalmari keskittyy vielä seurailemaan ja ihmettelemään maailmaa.

Venlan velipuoli Ras-

mus tulee kotiin koulusta. Venlan ensimmäinen lelu olikin Rasmuksen sairaalaan tuoma nalle ja ensimmäisiin leluihin kuuluu myÜs Pentikin supernukuttaja, jonka valvovan silmän alla uni tulee nopeaa. Jalmari on saanut leikkimaton, jonka kirkkaita värejä on kiva ihmetellä. Äideillä on suunnitelmissa alkaa käymään muskareissa, kun lapset kasvavat. - Nyt jo huomaa, kuinka musiikki on tärkeää. Venlan suosikki on lastenohjelma Mikki Hiiren kerhotalo -tunnusmusiikki, pää kääntyy musiikin suuntaan vaikka ol-

t Hieronta t Kalevalainen jäsenkorjaus t Intialainen päähieronta t Ayuerveda t Korvakynttilähoito t Energiahoito t Detox-kehonpuhdistus t Värinäharjoittelu t Lahjakortit

Äidille Hl yvänOlo Lahjakorttin

lessa sylissä, Jenna naurahtaa.

Isät ovat olleet hyvin

mukana lastenhoidossa. - Jos haluamme siskosten ja kavereiden kesken lähteä viettämään aikaa esimerkiksi kaupungille, isät kyllä jäävät kotiin, he miettivät. - Kaupoissa kierrellessä ennen meni katsomaan itselle vaatteita, nyt suunnataan ensimmäisenä lastenvaateosastolle. Yllättävän vähän on tullut ostettua vauvanvaatteita, sillä vaatteet ovat kiertäneet hyvin, ja niitä on saatu todella paljon. Jenna kertoo. Rasmus kohottaa sohvan takana kulmiaan. - Paitsi kenkiä kyllä shoppailet! Rasmus virnistää.

Omakotitaloissa asuvilla äideillä on jo nyt ko-

va pihansuunnittelu-urakka, miten kukkapenkit saadaan kesäksi kukoistaviksi. Tiedos-

Muista äitiä lahjakortilla!

sa kesällä on pihatÜitä, pikkuisille hellehatut päähän ja mukaan ihmettelemään ensimmäistä kesää. Hiekkalaa-

�

On ihana herätä aamuun, kun neiti jokeltelee ja hymy leviää kasvoille

tikoille ei vielä tänä kesänä päästä, se jätetään vielä tulevia kesiä varten. Vaunuttelua Jaana ja Jalmari ovat nyt aloittelemassa, Jenna ja Venla ovat alkaneet nauttimaan kevätilmasta vaunulenkeillä yhdessä perheen

koiran Pontuksen kanssa. - Pitkillä kävelylenkeillä Pontus istuu vaunujen alaosassa, Jenna paljastaa.

Siskokset ovat yhteyksis-

sä päivittäin, jos eivät tapaa niin ainakin soittavat toisilleen. - Samanikäisten tuttavien kanssa, joilla on lapsia, tulee pidettyä yhteyttä. On tärkeää vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia muiden kanssa. Jennalta olen saanut vinkkejä, koska Venla on vanhempi, Jaana kertoo. Ensimmäistä äitienpäivää kumpikin aikoo viettää kotona rentoutuen oman pienen perheen kesken. Tuleville äideille lÜytyy neuvo. - Maltti on valttia. Huomio, läheisyys ja rakkaus on kaikkein tärkeintä, he tiivistävät. HARJOITTELIJA SONJA KAKKO

.VJTUBĂŠJUJĂŠ IFSLVMMJTFMMBLBLVMMB .FJMUĂŠMFJWPOOBJTFU NZĂšTLFWĂŠĂŠOKVIMJJO

Leivomme myĂśs lauantaisin! Uusi osoite: Eliaksenkatu 16, TORNIO Talo Puutarhakadun kulmassa n. 150 m linja-autoasemalta

4UPSHtQVI 


TEEMANA NAISET

Puodin loppuunmyynti!

-20%

MUISTA Ă„ITIĂ„ LAHJAKORTILLA

Tuo Äitisi runsaalle Äitienpäivä buffetille sunnuntaina 13.5.

(ei huonekalut)

toiminta jatkuu nettikaupassa, osoitteessa www.sisustuscountryheart.com

t,BVQQBLBUV 5PSOJP

7

klo 11 - 18

Buffetissa on laaja valikoima erilaisia ruokia ja jälkiruoaksi kakkukahvit!

"//&-*+")&*%*t Puh. 016-481 599, Laivurinkatu 2-4 TORNIO

Buffetti

Ma-Pe. 10.30 - 15.00 MyĂśs La 12.00 - 17.00

Tervetuloa!

Äitienpäivän kunniaksi

Avoinna: ma 10.30-19, ti-pe 10.30-22, la-su 12-22 Kauppakatu 13, Tornio

Shellac-kestolakkaus sis. käsihoito ja koristelu

Rakennekynnet

35,55,-

Puh. 016 430 565

Vietnamilaisravintola

Ă„idille 13.5. klo 12-18

Tarjous voimassa 10. - 12.5.

Hemmottele Äitiä hyvällä ruualla. NoutopÜydästä herkut joka makuun PÜytävaraukset: puh. 016-482 201

Lahjak

ortit

Kampanja! 249 sek

NäkÜislehti netissä: kemitornio.fi

/ rannekoru

*,"/05BMPr/PSSTLFOTWĂ…HFO )""1"3"/5"r  JOGP!UPSOFEBMFOTTJMWFSTF XXXUPSOFEBMFOTTJMWFSTFr1 euro = 9 sek.

Miehet, jotka eivät anna naisille anteeksi heidän pieniä vikojaan, eivät voi koskaan nauttia heidän suurista hyveistään. KAHLIL GIBRAN

Paikkakunnan paras pihvipaikka Su-ti 11-24, ke-la 11-02. Puutarhakatu 9. Puh. 482 201

Äidille vain paras on kyllin hyvää

Hemmottelua

Hyvinvointia

s+ASVO VARTALOJA JALKAHOIDOT s3OKEROINTI s )0, PYSYVĂŠIHOKARVOJENPOISTO sLPG

s"ODY!GE TEST

553).4!5544! +UNTOUTUKSEEN (UBERMOTIONLAB

3ELLULIITTIHOITO KASVOJEN KOHOTUS

s2IPSIENPIDENNYKSET s 0IGMENTOINNIT

Lahjakortti

s3YVIENLIHASTENHARJOITTELUUN s!KTIVOIJASTIMULOIHERMO LIHAS JĂŠRJESTELMĂŠĂŠ s0ARANTAATASAPAINOAJA KOORDINAATIOTA s.EUROLOGISEENJA ORTOPEDISEENKUNTOUTUKSEEN +AIKENIKĂŠISILLE

N. Industrivägen 8, Haaparanta, Puh. +46 922-134 52 / 044 5450 189 (!!0!2!.4!s+%-)s4/2.)/

Tervetuloa äitienpäivä aterialle suosittuun New Delhi ravintolaan Tornion Kauppakeskuksessa!

Ateria

20â‚Ź

sis. alkuruoka, pääruoka / leipä ja jälkiruoka.

Voit myÜs varata pÜydän tai ottaa ruuan mukaan. puh. 045 3419330 AVOINNA Ma-pe 10.30-21, la 11-20, su 11-19

Huom! Sisäänkäynti klo 20 jälkeen Raxin ja Subwayn välisestä ulko-ovesta Victoriantorilta.

TORNION JĂ„RJESTĂ–TALO 50 VUOTTA!

Ă„ITIENPĂ„IVĂ„N

JUHLALOUNAS

Katetaan Tornion JärjestÜtalon juhlasaliin su 13.5. klo 13-15 Tilaisuuden alussa ennen lounastarjoilua, musiikkia ja Tornion Balettikoulun tanssiesityksiä. NoutopÜydästä: Alkukeitto, monipuolinen salaattipÜytä, pääruoat, myÜs lasten annokset, täytekakkua, kahvia ja mehua. Aikuiset 12₏, lapset alle 12 v. 7₏. Varaukset puh. 0400 809 740. Lounasliput ennakkoon JärjestÜtalolta ma-la klo 8-13 Tornion JärjestÜyhdistys ry, Arjen Tuki ry & EHYT ry


8

TEEMANA NAISET

45₏ Peruskasvohoito 60₏ Ripsipidennykset 65₏ Ripsipermanentti 45₏ Muista äitiä 13.5 lahjakortilla!

Hemmottelua

Perusjalkahoito (Norm. 49â‚Ź) (Norm. 65â‚Ź)

(sis. värjäyksen)

Lisäksi käsihoidot, kestovärjäykset, karvanpoistot, ihon timanttihionta ym. Laadukkaat tuotteet myÜs kotihoitoon. Tarjoukset voimassa 25.5 asti.

Sky-kosmetologi Heidi Sadinmaa Opistonkuja 2, 95410 Tornio (Joentalon vieressä) 0400-617 043 ma-pe 9-17 iltaisin ja la sopimuksen mukaan www.kauneuspisteprimaveera.com

Ă„iti ansaitsee rentouttavan lahjan

TORNIO

Rauhallisella paikalla Kivirannalla, Joentalon läheisyydessä, sijaitsee Kauneuspiste Primaveera. Kauneuspisteellä on mahdollisuus hemmotella itseänsä päästä varpaisiin, jalkahoidosta ripsipermanentteihin. Primaveeran kosmetologi Heidi Sadimaan takaraivossa peruskoulun yhteishausta asti on ollut kosmetologin ammattitutkinto. Aikuisiällä hän hakeutui opiskelemaan unelmaalaansa ja elokuussa 2011 hän perusti oman kauneuspisteen. - Alusta alkaen minulle oli selvää, että perustan oman yrityksen, Heidi kertoo. Heidi kuuluu SKY-kosmetologeihin, eli Suomen kosmetologien yhdistykseen, joka on ammattitaidon tae.

Anna hänelle Lahjakortti rentouttaviin hoitoihin, esim. t&MMB#BDI�VMUSBÊÊOJ kasvohoitoon tFSJLPJTLBTWPIPJUPPO tKBMLBIPJUPPO tSJQTJQFSNBOFOUUJJO tLFTUPWÊSKÊZLTFFO SJQTFUKBLVMNBU  tNFJLLBVLTFFOZN

5&R7&56-0"

KotikäyttÜÜn:

- TyÜssä parhainta on ihanat asiakkaat, Heidi sanoo. Primaveeran asiakaskunta koostuu nuoresta vaariin, asiakkailla saattaa olla yli 70 vuoden ikäero, sillä vanhin asiakas taitanee olla yli 90. Miehille kynnys tulla kauneuspisteelle on hieman kor-

Kauneuspisteen viihtyisät tilat.

Äitienpäivälahjaksi voi ostaa jalkahoitolahjapakkauksen.

Kosmetologi Heidi Sadinmaa.

ONNITTELE Ă„ITIĂ„ KUKKASIN

Muista Äitiä 13.5. Meiltä ihanat Kukat & Kimput

Vaihda tyylia

Palvelemme myÜs äitienpäivänä 10-15 �takaovesta� (käynti energialaitoksen puolelta)

Palvelemme to & pe 9-21 la 9-18

Ă„idillďż˝ lahjaksďż˝ 2kk jumppa / salikortti

70â‚Ź

Latino-viikonloppu Pe-La 11.-12.5. mm. Sambaa, Cha Chata ja Rumbaa. Ilmoittaudu mukaan netissä tai puh. 040-1483522

Ravinto-ohjaus ja kehonkoostumus mittaukset (2kpl) YRITYKSILLE

35â‚Ź

räätälÜidyt virkistyspaketit!

Kysy tarjous, puh. 040-1483522, Lisäksi vuokrattavana saunati lat yksityiskäyttÜÜn!

Lasten 6-12v. YU-kouluun mahtuu vielä mukaan, aloitus to 24.5. Lasten 6-10v. Monipuolinen SPORTTILEIRI ma-pe 4-8.6. (päiväleiri). Ilmoittautuminen ja tiedustelut puh. 040-1483522

www.hyvafiilis.net>\>$'Z2/($$$,?"- 040-1483522 Varikonkatu 3, 95420 TORNIO

CITYMARKET KEMINMAA p. 016279222

Tervetuloa

kukkaostoksille Puutarha avoinna joka päivä klo 9-21 Myynti Lohipadon edessa to-su

Myynnissä, ruusuja pelargoneja, orvokkeja, orvokkiamppeleita ja kukka-amppeleita

Onnea Ă„idille!

Puutarha Viherharju Korholantie 12, Vojakkala puh. 016-448 558, 0400 934 872

elemme ÄitienpäivLäAnä9-p19alv/ SU 9-14 PE 9-17 /

Muist� Äitiä Kukkasi� YT VOJAKKALA

ROI

PAAKKOLANTIE 12 km

TORNIO

19 km

KEMI

Perinteineďż˝ arvontďż˝ tarhallďż˝!

1BBLLPMBOUJF"31&-"t"WPJOOBKPLBQĂŠJWĂŠtXXXLBOUPKBSWFOQVVUBSIBm

Myynnissä myÜs belgialaista suklaata ja Maria Drockilan kauniit kynttilät katilau Kevään valmistumisjuhliin kuk 21. lla vk: ään eist viim

kset

KANTOJÄRVEN PUUTARHAN MYYNTIPAIKAT TORNIO: Osarattaan edessä Tervetulo� Kukkaostoksill�! KEMINMAA: Kirppis Krojupuodin edessä (Hkl-Markkio) PE-LA KLO 11 alkaen TÊÊWBSBVT tMaksutapana käteinen

p. 016-445830 Kemintie 25


9

TEEMANA NAISET

Primaveerassa

Äiti on sen ansainnut! LAHJAKORTIT SUOLAHOITOON SAARENVIREESEEN! Kysy lisää! Puh. 016 226 4400 Viikolla 18-19 Äideille varatut ja maksetut ajat PUOLEEN HINTAAN normaalihinnasta

Tornion SairaskotisäätiĂś | Pitkäkatu 7, 95400 Tornio puh. (016) 226 4400, fax (016) 482 449 | email: saarenvire@saarenvire.ďŹ

Muista Äitiä

hemmottelevalla lahjakortilla! Kasvo-, K Ka asv svo vo jja jalkaallkka jja a kä kkäsihoidot, ässiiho hoid hoid idot dot ot ge g geelilakkaus, elil el lililak akka kaus us ke kest kestovärjäykset, stov ovär ärjä jäyk ykse set vahaukset, kuumakivi- ja yrttinyyttihieronta ja lahjakortit.

Tervetuloa!

KKauneus- jja jjalkahoitola lk h i l KKaunis i M Maria i Jalkojenhoidon ammattitutkinnon suorittanut SKY-Kosmetologi Reea Serkosalmi Kemintie 4, Tornio • Puh. 045 6752 725 • Avoinna ma-pe 9–17

�

keampi kuin naisille, mutta miehetkin ovat lÜytäneet tiensä erityisesti jalkahoitoihin. Sijainti Kivirannalla on saanut paljon kiitosta asiakkailta, sillä aina ei tarvitse lähteä kaupunkiin asioimaan.

Sijainti Kivirannalla on saanut paljon kiitosta asiakkailta

Kevään tullessa suosittu

hoito on täydellinen kasvohoito, joka kirkastaa ihon talven jäljiltä. Sandaalikauteen aletaan valmistautumaan ottamalla jalkahoitoja kauniiden kantapäiden ja varpaiden varmistamiseksi. - TyÜssä näkyy kausivaihtelut. Erityisesti jouluisin ja keväisin ulkonäkÜÜn aletaan kiinnittämään enemmän huomiota, Heidi kertoilee. Hoitojen aikana jutellaan kuinka omaa ihoa tulisi hoitaa. Heidi käyttää kasvohoidoissa israelilaista Anna lotan -tuotesarjaa, jota on hoidon jälkeen mahdollista ostaa kotiin. - Hoidon aikana asiakas tuntee, miltä tuote tuntuu ja tuoksuu. Hoidon jatkaminen

dat, kuten korvat. Kuollut ihosolukko lÜytää tiensä laitteen säiliÜÜn. Hoidon jälkeen iho on pehmeä eikä laita ihoa punoittamaan.

Äitienpäivän lähestyessä miehet ja lapset tulevat

Ihon timanttihiontahoito on kauneuspisteen erikoisuus. kotona ylläpitää otetun hoidon vaikutusta.

Kauneuspisteen erikoisuus on ihon timant-

tihiontahoito, joka perustuu

IHANAT KUKAT Ă„IDILLE

ruusut ja hortensia 19â‚Ź

Orvokkitupa

"WPJOOBNBQFMBTVt )PQJBOUJF5PSOJPt5PSOJPTUB LNQPIKPJTFFO

alipaineimuun. Pienestä laatikosta paljastuu erilaisia päitä laitteeseen. Osa on karheampia, osa sileitä. Karheammalla päällä käsitellään vartalo, sileällä ihon ohuimmat koh-

ILOA Ă„idille

kolkuttelemaan ovelle ja kysymään lahjakortteja. - Suosittu lahja äidille on kasvohoito, Heidi kertoo. Kauneuspiste Primaveran vahvuutena ovat aikataulut, sillä Heidi tekee hoitoja myÜs iltapäivisin ja iltaisin, jolloin tyÜssäkäyvät ehtivät rentoutumaan.

Ă„iti!

Ta��ot�o �ä��ä, ih��en �auniin kuvan, Mi�äpä �ap�en äiti ja �ap�i kun istuvat po��ail�a tuvan. ä�dil�e kuis��avan luu�et, �o�n kun o� kir�as �atse, hyOi, �än o���nut sa�an y��en o� vas�a, myssä huu�et. Sa��an sii�en si�ä ei �ak��a kyyhky�en kujer�a�as�a. liittyy, �aikki mi hyv�ä, �aikki mi ��assa o� �aunis�a, ÄITI, o� ÄITI ��ail�an �au�ein rak�aut�a syv�ä. sa�a, se so�ntuu kuin sävel i�a�a �ap�en �ausu�a�a. Rak��at o�nit�elut ensim�äise�ä äit�enpäväivä�äsi! T. Tyt�äresi Al�a

Ku kita Ă„i ti !

HARJOITTELIJA SONJA KAKKO

avoinna - 18 ke-la 9 16 su 10 Torpinkatu 19 Tornio

Puh. 040-726 7685

Arvomme Äp-viikolla käviÜiden kesken muhkean amppeli ruusun! Avoinna Äitienpäiväviikolla: Ma-Ke 9-17 To-Pe 9-19 La 9-16 Su 9-15 Tervetuloa!

Palasrinteentie 20, TORNIO • puh. 016 446 941 • www.palasrinteenpuutarha.ďŹ


10

TEEMANA NAISET

Estradien molemmilla puolin Lasten musiikkiteatteri on ollut vuosia teatteriohjaaja Hannele Kauppiselle yksi sydämen asioista ja ilon aiheista nuorisoteatterin ja laulamisen ohella Kemin Työväenopiston taiteen perusopetukseen kuuluva musiikkiteatteri on pitkä ja arvokas rupeama laululahjakkaille lapsille. ”Teatterikouluun” pyrkiviä on viiden vuoden välein ollut runsaasti. Sadan vuositunnin opintovauhdilla viiden vuoden aikana esiin nousevat itseilmaisun taito kuin myös halu oppia esiintymään ja unohtamaan ujous ja arkuus. Nuorisoteatterissa kipinä taas voi löytyä jopa tulevalle ammatinvalinnalle.

Taiteen

perusopetus

lasten teatterikoulutuksessa on Hannele Kauppisen mielestä erinomaisen hieno mahdollisuus saada lähes ilmaista opetusta ja harjaantumista teatteriin ja musiikkiin. Teatteriohjaaja Kauppinen on ylpeä lasten puolesta yhteiskunnan antamasta mahdollisuudesta.

Hannele Kauppinen ohjaa kesällä Kuusamon Näyttämö ry:lle, kunnes syksy tuo tullessaan jälleen lasten teatteria monessa muodossa.

Hän kehuu oppilaitaan ja pahoittelee vain sitä, ettei Meri-Lapissa ole mahdollisuutta jatkaa opintoja esimerkiksi taidepainotteisessa lukiossa. -Todellakin tarvitsisimme lahjakkaille nuorille mahdollisuuden jäädä kotiseudulle jatkamaan opintoja. Niin mo-

ni lähtee paikkakunnalta taidelajien opiskelujen perässä. Lappiassa voi onneksi vielä ainakin toistaiseksi opiskella muun muassa musiikkia.

Laululyriikan luomisen taito on vaativa laji.

Laulujen sanoituksiin vaaditaan riimitystaitoa ja ryt-

mitystä. Kauppinen kertoo kuinka laululyriikan opettaminen on ollut myös huikea ilon aihe. - Muun muassa viime lukuvuonna minulla oli kahdeksan ihanaa oppilasta. Taidan olla tässä lajissa aika ankara mutta kannustava ohjaaja – mutta tulokset ovatkin

Yli 20 vuoden kokemuksen jälkeen...

PERJANTAINA 11.5. 10.30 (SA) AUKAISEN NYT OMAN LIIKKEEN! Avajaistarjouksia

Pe 10.30-19.00 La 10.30-15.00 Su 12-16 (ainoastaan avajaispyhänä) OPI Kynsilakat (ovh.149kr) Nyt 100kr Ostaessasi 2 valinnanvaraista Clarins tuotetta, joista yks on ihonhoitotuote, saat LAHJAN MAKSUTTA! Max Factor 2000 Calorie Ripsiväri HUIPPUHINTAAN 75kr!! (ovh.130kr) Miehille BOSS deostickit (ovh275kr) Nyt HUIPPUHINTAAN 99kr!! (2/asiakas)

Kahvitarjoilu Pe ja La Tervetuloa Huom.Tarjoukset voimassa niin kauan kuin tavaraa riittää.

Aukioloajat: Ma 12.30-21.00 Ti-Pe 10.30-19.00 La 10.30-15.00 Su Suljettu Cathis Make-Up & Parfym Storgatan 84 HAAPARANTA 0046 922-149 09 Kotisivu: www.cathisparfym.com

Länsiranta 9, TORNIO, puh. 016 480 053 Avoinna ma-pe 9-17, la 10-14

Löydät minut myös Facebookista: "Cathis"

f

Olemme facebookissa!

hyviä. Kemissä ei vain vilise säveltäjiä, jotka saisivat tuotannon lauluiksi. Hannele Kauppinen kertoo, miten vuosi sitten kurssilaisten lyriikoita sävellettiin ja pidettiin jopa konsertti. -Sami Itkosen pyyteetön työ säveltäjänä oli upeaa ja hänen jälkeensä on jäänyt

tyhjä aukko. Onneksi eräät tahot ovat kehittelemässä ensi syksyksi sävellyskilpailua, jospa sitä kautta saisimme uusia sävellyksiä sanoituksille

Siinä kun Hannele Kauppinen on lahjakas teatteriohjaaja, niin Taiska on ihania laulujälkiä jättänyt esiintyvä taiteilija samassa persoonassa. Taiskan nostalginen laulu vuosien takaa ”Moi moi vain” on uudella kokoelmalevyllä tehnyt uuden tulemisen. -Jännä juttu, levytin ensimmäisen kerran kyseisen laulun vuonna 1976, viime vuoden lopulla julkaistulle kokoelmalevylle lauloin sen uudelleen ja yllätyin kun huomasin, että Moi moi vain oli vastikään jopa noussut erään listan ykköseksi. Taiska ehtii käydä keikoillakin teatteriopettamisen ja ohjaamisen lisäksi. -Keikoilla käyn tosin harvakseen. Laulamisen palo minussa kuitenkin on, ehkä se on sisäänrakennettua. Mitä kesään kuuluu? -Ohjaan Kuusamossa kesäteatteria ja kesä kuluukin toukokuun lopusta heinäkuulle Kuusamon mahtavissa maisemissa. Toukokuun aikana selviää myös saammeko jatkaa antoisaa laululyriikkakurssia ensi lukuvuonna. MAARET MATTILA


KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 18 10.5.2012

11

U

OIL KAHVITARJ11.5.

perjantaina aan Pauligin Tule maistam aahtoista map UUTTA tum aa Juhla Mokk

Äidille 13.5.

voim. Tarjous

Yöpaita turkoosi

15

90

Uutuus!

Paituli s-xl

Harald Hirmuinen yöpaita s-xl

GHOLFDWH

-12.5!

to-la 10

Juhla Mokka tumma paahto 500g 7,90/kg Tummapaahtoinen Juhla Mokka on kehitetty suomalaiseen makuun. Uutuuskahvi valmistetaan samoista tarkkaan valituista kahvilaaduista kuin perinteinen Juhla Mokka. Vain kahvipapujen sekoitussuhdetta ja paahtoa on hienosäädetty tummaan kahvinautintoon sopivaksi.

GHOLFDWH

395

Rintaliivit turkoosi A80-95, B80-95, C80-100, D80-100 E80-100

pkt

1590

GHOLFDWH

Värit vaihtelevat myymälöittäin!

Alushousut turkoosi; s-xxl

595

1290

1290

Kahvinkeitin musta norm. 149,00

13900 Helppokäyttöinen ja laadukas kapselilaite. Paine 19 baria. Automaattinen virran katkaisu. Pienikokoinen, ei vie turhaa tilaa keittiössä. 1 litran irrotettava vesisäiliö. Automaattinen kapselin poisto, säiliö 10 kapselille. Helppo puhdistaa, automaattinen pesutoiminto. Automaattinen annoskoko, jota voi tarvittaessa säätää. Takuu 24 kk.

ERÄ! Maybelline lahjapakkaus sis. Falsies ripsivärin ja Expession kajalkynän

990

3-hengen keinu harmaa

16900

pkt

Pakkauksessa teroitin kaupan päälle!

Paulig Cupsolo kahvikapselit 48 kpl kaupan päälle! (arvo 17,85)!

Äidille lahjaksi

Korkeus 170 cm, leveys 194 cm. Isuin- ja selkäosan kangaspinta kestää hyvin sään vaihtelut ja kuivuu nopeasti vesisateen jälkeen.

Fazer suklaalevy 200g maitosuklaa tai cashewpähkinä 8,33/kg

3 kpl

5

3990

Huom kiskot 2x2", voi vaihtaa helposti pidemmät!

00

Puuteline koko säädettävä 70x70x30cm

à 1,99

Kiiminki

Hornady FMJ kiväärinpatruuna 20kpl/rasia Kaliperit: 308, 30-06 9,7g fmj ja 6.5x55 9.45g HbPt luodilla. Edullinen ja laadukas rautavapaa harjoittelupatruuna linnustukseen. Käy myös karhumerkin ampumiseen. Made in U.S.A.

Kahluusaappaat Edulliset ja kestävät Patriotin taattua laatua. Valmistettu vedenpitävästä ja kulutusta kestävästä nylonista, saumat kaksinkertaisilla ompeleilla ja saappaissa PVC-vahvistettu pohja. Koot: 39-47.

Huipputarjous!

14

50 rasia

Nyt tarjoushintaan!

1990 norm. 29,90

1090 kpl

Kiiminki

Palvelemme: ma-pe 8-20, la 8-18 LOUNAS ma–pe 10.30–15, la 11-15 • keittolounas 5,45 • kotiruokalounas 7,30

Palvelemme: ma–pe 10–18, la 10-17

Muumimuki

Lounaan ruokalista Ke 9.5. Lihakeitto L,M,G Maksakastike L BBQ-kana L,M,G

Ma 14.5. Kinkku-perunakeitto G,L,M Tulinen possupata G,L Kalapuikot L

To 10.5. Hernekeitto L,G,M Possunleike VL Paella G,L,M

Ti 15.5. Pinaattikeitto Jauheliha-perunakiusaus L,G Tomaattinen uunisei L,G

Kuukauden tarjous Täytetty jemmari

NAUDANPAISTI TAI JUUSTOTÄYTE

Pe 11.5. Balkanmakkarakeitto L,G Lihamureke L,M Curry-kookoskana L,G

3

10

lä on Uusi myymä oon! ssa: i n r o T u t t a v a n alakerra Rautakaupa . 3, Varikonkatu

Palvelemme la 8-18. ma-pe 8-20

La 12.5. Savuporokeitto L,G Possua sinappikermakastikkeessa L,G

www.HHnet.fi

Kaupungin keskusvarasto

KIIMINKI, RAAHE

et.fi www.HHn

29

KIIMINKI, RAAHE

TORNIO

3


12 KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 18 10.5.2012

Juhlakauteen Halpa-Hallista Valitse lyhyttai pitk채hihainen Kauluspaita

Toppi s-xxl

1690

lyhyt- tai pitk채hihainen useita v채rej채

9

95

GHOLFDWH

Solmio

Mekko

19

90

GHOLFDWH

Hame s-xxl

1490

paljon erilaisia

695

Pikkuprinsessoille

Poikien juhlapuku 90-180 cm

Alkaen

3690

Mekko 86-122 cm

Mekko et.fi

www.HHn

110-150 cm

16

90

2290

Poikien juhlasetti 80-130 cm

2690

Mekko 86-128 cm

1990


KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 18 10.5.2012

13

Kotitekoiset herkut helposti 615SP Kenwood KM 900W ne ko is Major yle

n

86-128 cm

990

Jet limsakone valkoinen

Montiss jäätelökone

saadaan yleiskoneella laadukkaalla iä. Koneessa Kenwoodin kin ruokamäär pia rem suu oninen novalmistettua kulho. Elektr aisen litran muovi mistavat tas on suuri 6,7 toiminto var ssi pul ja stä tö peudensää ruoan määrä n käsiteltävän tehokas ja ko run n käyntinopeude ine Koneen metall at pitkän riippumatta. täviä ja omaav ja t käytössä kes atkain, vispilä moottori ova ovikaavin, k-v mu . koittimen Sis . ose käyttöiän kuuluu teh . Tuotteeseen taikinakoukku 24 kk. kulho. Takuu

199

00

Valmista oma jäätelö 20-40 minuutissa Takuu 12 kk

29

Energialuokka A. Takuu 12 kk.

kpl

99

00

! n a a t n i h n a a ma kov 0%

-4 Ale

esim: Kovanaama 26cm np paisti annu

90

29 norm.

Kovanaama + kansi 24cm paistokasari ! Easy -sarjoja ma Basic ja aa an ov K e ei kosk

Team pussiton pölynimuri 1400W

49,90

0%

-4 Ale

Prego PM-858 automaattinen verenpainemittari mansetilla

norm. 69,00

Jääkaappi 90L

495

Tarjous

4990

90

Verna jalkalasi kirkas 22cl

Kovanaa

Sisältää hiilidioksidikaasupatruunan ja 1L täyttöpullon. Patruunalla tekee n. 50-60L valmista juomaa. Takuu 24 kk.

Pölysäiliön tilavuus 2L. Hepasuodatin. Harjasuulake ja kape suulake. Kantokahva. Takuu 24 kk.

30

38 norm.

34

90

63,90

norm. 49,90 ukana!

t kätevästi m Minit kulkeva

Ci95 Pearl sauvakiharrin takuu 60 kk

Kliinisesti validoitu. Luotettava oskillometrinen mittausjärjestelmä. Ergonominen muotoilu helpottaa käyttöä. 99 muistipaikkaa. Rytmihäriötunnistin. Riskiluokkailmaisin. Pylväsdiagrammi helpottaa arviointia. Iso näyttö - helppokäyttöinen. Automaattinen virrankatkaisu. Takuu 12 kk.

Kartiomainen kiharrin mahdollistaa kauniit kiharat. Digitaalinen LCD-näyttö 130ºC - 210ºC. Käyttövalmis 30 sekunnissa. Automaattinen virrankatkaisu 60 minuutin kuluttua. Lämpötilan lukitus pitää valitun lämpötilan. Viileä kärkiosa. Jännitteenvaihto. 3 m johto. Lämmönkestävä säiltyspussi. Lämmönkestävä hansikas. Takuu 60 kk.

3490

2490

ightini S2880 Stra ja ta ris uo is min takuu 36 kk

inen pinnoite. ramic-keraam Advanced Ce 15 cm. aan ost ain Pituus asteeseen. easti 200°C Lämpenee nop . On / off-kytkin kivalo. Valmis-merk ussi. minen, vä säilytysp ukseen. Keraa , Lämmönkestä lle ja tyvikohot rtaisen suojan lyhyille hiuksi antaa hiuksille kolminke hto en ain Erinom jännitteenvai noite n pin tine ®aat lon Tef t. Autom kse hiu Turmaliini ja an. ät täv ailm mät ja kiil ympäri ma tuloksena peh teen käytön kaikkialla, e, lait ni pikkiriikkisin mahdollistaa matkakumppa täydellinen Straightini on e säilytyspusseineen. vin stä nke mö läm

uotoilurauta

S2950 minim

Oral-B Vitality ladattava sähköhammasharja

takuu 36 kk

S6500 Sleek&Curl suoristus/muotoilurauta

Nopea edestakaisin pyörivä liike puhdistaa paremmin kuin tavallinen käsikäyttöinen hammasharja. Oral-B Sensitive -harjaspää: erittäin pehmeät harjakset ovat hellävaraisia hampaille ja ikenille. Takuu 24 kk.

2490

et.fi

www.HHn

takuu 36 kk

Kapea muotoilija mahdollistaa ainakin 6 erilaista tyyliä, yhdellä laitteella. Advanced Ceramic-keraaminen pinnoite. Digitaalinen lämpötilan säätö 150ºC- 230ºC. Lämpötilan lukitus ja maksimilämpötilan pikavalinta. Käyttövalmis 15 sekunnissa. Pitkät muotoilulevyt, 110 mm plates. Levyjen lukitus säilytyksen/matkan ajaksi. Jännitteenvaihto. Automaattinen virrankatkaisu. Pyörivä johto. Lämmönkestävä säilytyspuss.i Mukana pakkauksessa on upea Curl Secrets DVD. Takuu 36 kk.

39

90

Sleek & Curl -laitteen mukana saat upean ”Curl Secrets” -DVD:n, jossa Steven Goldworthy antaa opastusta ja vinkkejä muotoiluun. Tämä Stephenin yksityiskohtainen opas auttaa Sinua loihtimaan piikkisuorista hiuksista suuria, kimmoisia kiharoita ja tekee Sinusta muotoilun ammattilaisen.

käsilaukussa. ksen kana vaikka kätevästi mu uoran kampau rauta kulkee arat tai piikkis pöMinimuotoilu alla loihdit kih noite takaa tasaisen läm aud ilur u oto mu pin llisesti kuvioit raaminen Näppärällä Ke ona i. rso ast Pe t. tom kse vat ja kiiltävät hiu een, ja se on varustettu nopeasti ja vai on pehmeät ees na een ast kse 0 nitt 20 tulo jän ti tilan, tinen nopeas ksi. Automaat a lämpenee muotoiluraut tön takaamise . turvallisen käy ös matkoilla my tön käy valomerkillä n llistaa laittee kk. vaihto mahdo cm. Takuu 36 pituus on 15 Muotoilijan

100 Remington D ivain 1000W ku minihiusten takuu 36 kk ihtoehtoa 2 lämpötilava

19

90 tuote


14 KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 18 10.5.2012

i s k ä v i ä p n e i t i ä t u k r He

massa Elintarviketarjoukset voi toisin mainita ei ell , ke–ti 9.–15.5.2012

Wilhelm grillimakkarat 400g

Tarjoukset voimassa ke–la 9.–12.5.

Porsaan filee Ohut leike naturell 300g 9,97/kg

5

2

1

99

98

ERÄ! Norjan lohifilee

kg

99

rasia

4,98/kg

Vaniljakermajäätelö 1l

pkt

Isot paahdot 510-540g

1,25/L

2,78-2,94/kg

1

2

98

Suomalainen kurkku

rasiaa

kg

5,96/kg

149 7,48/kg

2,58/kg

129

489 kg

rasia

Mansikka, Espanja 500g:n rasia 3,96/kg

198 rasia

199 pkt

13,27-11,06/kg

19,67/kg

Kuohukerma 0,5L

1

prk

4,58/L

rasia

Kermajuusto 17% 1kg

295

595

pkt

kpl

Almondy moussekakku suklaa tai mansikka 500g pakaste

Ihana jogurtit 1kg

75

695

25,74/kg

Karilohi kirjolohiviipaleet kylmäsavu tai tuoresuolattu 150g

Ohuen ohut kinkku 180g, myös pippurinen kinkku 150g

rasia

229 prk

11,90/kg

à 1,89

Suomalainen naudan lehtipihvi ja maustevoi 270g

Broilerin rintaleike

299

rasia

3

00

2 pkt

à 1,69

Suomalainen naudan paistijauheliha 400g

Kirsikkatomaatti, Suomi 250g:n rasia

Siemenetön vihreä rypäle, Intia 500g:n rasia

2

50

Äitienpäiväkakku tai käpykakku 500-700g

595 kpl

12,79-17,90/kg

895 kpl

Jatkuvasti tosi halvalla! Puikulat i mysli ruis, kaura ta 450-550g

Leipäjuusto 335g

1

49

2,71-3,31/kg

pkt

8,93/kg

299 kpl

Dronningholm vadelma- tai mansikkahillo 1kg

Pingviini jäätelötuutit 6 kpl suklaa, kuningatar tai mansikka 420-426g

349

349

kpl

Sipsit 275-300g

pkt

0,58/kpl

Limsat ja kivennäisvedet 1,5L

189

4 plo

pss

6,30-6,87/kg

0,57/L

500 à 1,29

sis. pantit 4x0,40=1,60

et.fi

www.HHn

Elintarvikkeita ei ole KEMPELE/Zeppelinin OULU/Limingantullin ja Tornion valikoimissa.

Aherramme arkena lepäämme sunnuntaina!


KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 18 10.5.2012

Slade ja Michael Monroe tähdittävät 18.21. heinäkuuta järjestettävää Tornion Twin City Festivaalia Viidettä kertaa vietettävä kaupunkifestivaali huipentuu lauantaina legendaarisen brittibändi Sladen vierailuun. Varmasti kädet käyvät ja tanner tömisee yleisön jalkojen alla, kun Slade laulattaa hittejään, joita varsinkin 1970-luvulla yhtye takoi kunnioitettavan määrän. Esimerkkeinä vain Coz I luv you, Look wot you dun, Take me back `ome, Mama weer all crazee now, Gudbuy T`Jane, Cum on feel the noize, Skweeze me pleeze me, Far far away ja Everyday.

Twin City-festivaaleilla on luvassa lauantaina oi-

kea rock`n`rollin riemujuhla, sillä myös illan toinen vetonaula Michael Monroe lataa lauteille kipinöivän ja vitaalisen shown. Slade on jättänyt jälkensä myös rockylpeyteemme, joka on viime vuosina saanut päälle aivan uskomattoman draivin.

dian seitsemän koomikkoa kirkkaimpana tähtenään Sami Hedberg. Muut ryhmän jäsenet ovat Pete Kosunen, Jape Grönroos, Joni Koivuniemi, Tommi Mujunen, Zaani ja Rudirok. Illan huipentuma teltassa on ” Tornion oman pojan” Vuoden 2011 live-esiintyjän Emmallakin palkitun Jukka Pojan keikka, eikä ole epäilystäkään siitä, etteikö hän saisi vastustamattomilla kesäisillä reggaerytmeillään yleisön lanteet keinumaan ja hornankattilan kiehumaan.

Perjantain esiintyjiä ovat Suomipopin ku-

ningatar Chisu, paluuta takaisin keikkakuvioihin tekevä PMMP ja sanansäilällä sivaltavat puhekoneet Palefaceja Petri Nygård. Iskelmäpuolen kovia nimiä festivaaleilla edustavat Suvi Teräsniska ja Frederik. Mukana ovat myös molemmat Bilebändi 2012-kisanfinalistit Lipsaset ja Grooving High Allstars. Festareille myydään tänäkin vuonna 10 euroa edullisempia ennakkolippuja. Kesäkuussa 50 vuotta täyttävä Monroe on tämän kesän kuumin suomalainenrocknimi, kysytty niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hänen viimeisin albumiSensory Overdrive on saanut kaikkialla glooriaa, niin kuin rokkari itsekin, viimeisimpänä tunnustuksena Wall Street Journal-lehden, Guns ’N Roses-muusikkojen säestyksellä, antama titteli maailman arvostetuin rokkistara.

Varaslähtö pitkän viikon-

lopun viettoon Twin City-festivaaleilla otetaan pehmeästi jo keskiviikkona 18.7. senaattori Mikko Alatalon vetämällä lauluillalla, jonka jälkeen iltaa jatketaan perinteisillä lavatansseilla, josta vastaa Sääskisafari-kiertue artisteineen. Mukana ovat muun muassa Tarja Ylitalo ja huippusuosittu ja taitava ruotsalainen, meänkielistä huumoria viljelevä Raj-Raj Band, joka

kerää länsinaapurissa täysiä konsertti- ja tanssisaleja, missä esiintyykin. Luulajan kulttuuritalon suuren salin yhtye on loppuunmyynyt jo 7 kertaa peräkkäin.

Torstaina saa ensikas-

teensa, pääasiassa festivaalin jatkobilepaikkana toimiva, kaksikerroksinen jättiläismäinen teltta. Sen uumenissa yleisöä hauskuttavat Tornioon rantautuvan Stand Up Finlan-

Viime vuonna Twin Ci-

ty Festivals keräsi yli 10 000 kävijää ja viidessä vuodessa se on monipuolisella ohjelmallaan vakiinnuttanut paikkansa Lapin yhtenä suosituimmista kesätapahtumista. 20-vuotisjuhliaan viettävän ravintola Umpitunnelin läheisyyteen se kerää kävijöitä Meri-Lapin lisäksi, myös kauempaa Suomesta ja Ruotsista. Twinkkareiden juontajana toimii musiikin monitoimimies Jone Nikula.

Pohjoismainen jazz ja blues soi tänä kesänä Torniossa 29. Kalottjazz & Blues Festivalilla Torniossa ja Haaparannalla 28.6.-1.7. esiintyy pääosin pohjoismaisia jazz- ja bluesartisteja. Mukana on sekä kokeneita konkareita että uusia tuoreita tulokkaita. Kesän tapahtuma sisältää perinteistä jazzia ja bluesia, mutta myös tuulahduksia popin ja soulin maailmasta.

jatkaa Pikisaaren pääkonserttia. Konsertissa esiintyy myös tämän vuoden Idols-finalisti Niina Kähönen, joka on Länsi-Lapin Pop/Jazz-konservatorion kasvatti. Sunnuntaina Pikisaaressa on luvassa jännittävä yhdistelmä perinteistä jazzia ja beatboxia. Sofia Pettersson aloitti jazzuransa vuonna 1987 ja on kiertänyt Ruotsin lisäksi muun muassa Ranskassa ja Belgiassa. Felix Zengeriä on ylistetty planeetan parhaaksi beatboxaajaksi. Sunnuntain konsertissa esiintyy myös Sami Pitkämö trioineen.

Ilmiömäisen monikerroksinen säveltaituri Anna-Mari Kähärä käynnistää festivaalin torstaina 28. kesäkuuta Musiikkitalolla Torniossa. Hän esiintyy yhdessä eturivin jazzmuusikoiden Pekka Kuusiston, Jarmo Saaren, Marzi Nymanin ja Zarkus Poussan kanssa. Brittiläinen bluesartisti Joanne Shaw Taylor valloittaa Haparanda Folkets Husin blues-lavan perjantai-iltana. Taylor on viime vuosina kehittynyt nuoresta blueslahjakkuudesta kansainvälisten

Haparanda Stadshotellin jazz-klubi-illassa perjantaina esiintyy muun muassa Dimitra Salo, jonka raikkaassa äänessä on kesäisen soljuva soundi. Lauantai-iltana Stadshotellin Swing at Statt –konsertissa soi sekä kepeä dixielandjatsi että perinteiset tanssittavat jazzstandardit esittäjinään Blakc Island Stompers ja Södra Växeln. Festivaalin päätöskonsertti on perinteisesti Tornion Kerhoravintolassa. Illan yhtye Playboys palauttaa mieliin nuoruuden kulta-ajat ja soit-

Jazz svengaa myös toreilla, kertovat Pia Suonvieri ja Tommi Rahko. esiintymislavojen kokeneeksi artistiksi. Blues Nightissa kuullaan myös suomalaisen bluesin todellisia pioneereja, Honey B & The T-boneseja ja luulajalaista bluesbändiä 67 Purple Fishes. Perjantaina on Pikisaaressa nuorisolle suunnattu Bumble Beat, jossa esiintyy lähinnä

paikallisia bändejä. Tanskan suosituimpiin naisartisteihin lukeutuva Veronica Mortensson esiintyy Pikisaaressa lauantaina. Hänen hurmaava esityksensä on sekoitus kaikkea jazzin ja popin väliltä. Suomalaisen pop- ja soulmusiikin legenda Sami Saari

taa parhaimmat tietokonepelimusiikkiklassikot uudelleen sovitettuna. Flamencolaulaja ja –tanssija Anna Murtolasta ja Okko Meinilästä koostuva duo Project Soniqueten yhdistää perinteiset espanjalaiset flamencon tyylilajit ja Okon säveltämät modernit flamencokappaleet. Duo esiintyy lauantaina iltapäivällä Aineen taidemuseossa. Lauantai-iltana päästään kuulemaan kaunisäänistä Johanna Iivanaista Kadotaan uneen -konsertissa Alatornion kirkossa Pop & Jazz Konservatorio Lappia on festivaaleilla mukana entiseen tapaan. Lappian nykyisten ja entisten opiskelijoiden kokoamat bändit esiintyvät useissa paikoissa. Festivaalin järjestävät Tornion kulttuuritoimisto, Haaparannan kaupunki/Tillväxtenheten ja Riverside Jazz ry. Festivaalin toteuttamisessa ovat mukana myös Haaparannan teatteriyhdistys ja Pop & Jazz Konservatorio Lappia sekä runsas joukko talkoolaisia. MATTI KOSKENRANTA

ILMIÖT & IHMISET

Slade ja Michael Monroe tähdittävät Tornion Twin City -festivaalia

ILMIÖT JA IHMISET 15

toimitus

@

kemitornio.fi JUTTUVINKIT SÄHKÖPOSTI: toimitus@kemitornio.fi PUHELIN/TOIMITUS: 050 411 0210 PUHELIN/MYYNTI: 040 571 0776

LYHYESTI Kamarikuoro Arios Joentalolla Juhlavuottaan viettävä 15-vuotias merilappilainen, valtakunnan rajatkin ylittävä kamarikuoro Arios pitää konsertin Tornio-viikolla. Konsertti tarjoaa musiikin ystäville monipuolisen suomalaisen kuorokattauksen alueellisella mausteella. Ohjelma sisältää musiikkia kansanperinteestä, kansallisromantiikasta ja viihteellisemmästä uudesta musiikista unohtamatta lappilaista pikanttia maustetta. Joentalolla perjantaina 11.5 järjestettävä konsertti ei unohda myöskään perinteistä kamarikuoromusiikkia, johon murrosikään ehtinyt kuoro on hioutunut historiansa aikana eri kuoronjohtajien ohjauksessa. Arios-kuoro haluaa tarjota alueen ihmisille musiikkielämyksen Tornioviikon kunniaksi. Kuoron nykyinen johtaja Tarja Vanhala on virittänyt juhlakonsertin herkkään ja viihteelliseen äänimaisemaan kamarikuoro Arioksen hengessä - rakkaudesta lauluun.


16 ILMIÖT JA IHMISET KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 18 10.5.2012

VASTINE

SÄHKÖPOSTI: toimitus@kemitornio.fi

Hyvää tahtoa ja inhimillisyyttä päätöksiin Tällä valtuustokaudella vanhuspalveluiden kilpailuttamistapa ei ole ainoa ikävä asia sosiaali- ja terveyslautakunnasta. Toverit S. Hyöppinen ja I. Kapraali ovat levittäneet perättömiä ja ilkeämielisiä väitteitä Hopearannasta. He eivät osoita minkäänlaista pahoittelua tai myötätuntoa. Hyöppisen höpinöitä lukiessa oli järkyttävää huomata, miten päätöksenteko lautakunnassa on perustunut väärään tietoon ja ymmärtämättömyyteen. Toverit ovat huomanneet, että ihmiset eivät hyväksy vanhusten kehnoa kohtelua. Hyöppisellä ja Kapraalilla tuli tarve julkisesti puolustella huonoja päätöksiä ja valmistelua, joissa ovat olleet keskeisessä roolissa. Puolusteleminen ei onnistunut rehellisin keinoin. Hyöppinen ei edes ”muistanut”, että tarjousten jättäneitä oli viisi ja kallein tarjous oli Esperillä. Yhdis-

Mikevan hoitokoti kuvattuna 31.3.2012, kun vanhukset on jo siirretty sinne Hopearannasta. Kuva Outi Keinänen tystä koskevat asiat olisi ollut helppo tarkistaa yhdistyksen edustajilta. Virheellisten tietojen levittely ja ilkeily eivät sovi kuntalaisten asioiden hoitoon. Hankintalaki ei estä hyviä päätöksiä ja muitakin lakeja tulee noudattaa. Kaupungin edustajilla pitäisi olla halua neuvotella ja

järjestää asiat vanhusten kannalta paremmin. Palvelusetelin käyttöönotolla olisi vältetty kilpailuttaminen. Vanhukset olisivat saaneet itse valita, keneltä palvelunsa haluavat ostaa. Se takaa parhaan laadun. Laatukriteereillä ei ollut mitään merkitystä puitesopimusten hyväksymispäätöksessä.

Paikallispoliittisista syistä on suorastaan syleilty tänne rantautuneita markkinavoimia. Tovereille lienee hyvä, että kilpailuttamiset hoidetaan huonosti, koska heidän ideologinen tavoite on siirtää kaikki palvelut kaupungille. Sukupolvien tekemän järjestötyömme saavutuksia vä-

heksytään. Kilpailuttamistyöryhmässä on vasemmistosta kaksi sekä keskustasta kaksi poliitikkoa, osa kaupungin palveluksessa. Heidän väitteet, ettei hankintalain takia ollut muuta tehtävissä, eivät pidä alkuunkaan paikkaansa. Hankintalain 66§ perusteella neuvottelumenettelyä ja kumppanuussopimuksia ovat käyttäneet palveluasumisen hankinnoissa useat kunnat. Simossa päädyttiin vanhuspalveluyhdistyksen liikkeenluovutukseen kuntayhtymälle. Kaikki mahdollisuudet olisi pitänyt selvittää ja neuvotella, ennen sos.ter.lautakunnan 13.3.2011 tekemää kilpailuttamispäätöstä, jota valmisteltiin salaa. Karungin Palvelukoti ry olisi halunnut neuvotella eri vaihtoehdoista kaupungin kanssa. Kilpailuttaminen suoritettiin raaimmalla tavalla eli puitesopimuksena, jossa

kaupunki ei sitoudu minkään paikkamäärän ostamiseen palveluntuottajilta. Palveluntuottajan pitää ottaa puitejärjestelyssä riskejä tai luottaa sinisilmäisesti kaupungin hyvään tahtoon. Maaseudun pienellä yleishyödyllisellä yhteisöllä ei ole mahdollista ottaa suuria riskejä. Luottamus kaupungin toimintaan oli loppunut vuosia aikaisemmin, koska Hopearannasta siirrettiin monia palveluja pois jo ennen tätä. Kumppanuuksista ei keskusteltu, eikä kysytty mielipiteitä mistään. Tuliko perusturvajohtajalle huima palkankorotus juuri tästä työstä? Hankintalaki 67§ antaa mahdollisuuden suorahankintaan yksilöllisillä perusteilla. Suorahankintaa tulee käyttää, kun palvelun tarjoajan vaihtaminen olisi kohtuutonta tai epätarkoituksenmukaista asiakkaan kannalta merkittävän

ÄITIENPÄIVÄLAHJOJA mm. Pauliina Rundgrenin emalikorujen uusi mallisto VICTORIATORIN

Aitta

Kiinteät aukioloajat to 10.5. alkaen ma-pe 10-17 la 11-17 +358 (0) 440 738 150

Tornion isännänviirejä saa jälleen! Mökille tai lahjaksi. Kaikki viirien myynnistä kertyvät tuotot menevät lyhentämättöminä torniolaisen nuorisotyön tukemiseen Lions-järjestön jakamina avustuksina.

Soita ja varaa omasi LC Tornio/Pudas Reino Alatalo, 040 4114 985

Hinta 50€/kpl Tornion kaupunkitaajaman alueella myös kotiin toimitus.

Temppuilijat-ryhmä temppuilee suksilla ja laudoilla voimistelusalin lisäksi myös Kallin mäessä.

Liikunnan riemua ILMASTOINTIHUOLLOT Keminmaan Asemalla TYÖKONEISIIN PAIKAN PÄÄLLÄ Älä hikeenny

Keminmaan Naisvoimistelijoiden järjestämä elämyksellinen tapahtuma toi viikonloppuna PohjoisSuomen Alueelliselle Voimistelu Asemalle satoja liikunnanharrastajia 11 eri seurasta.

Katselmuksessa oli mukana 350 alle 12-vuotiasta voimistelijaa alueellisten seurojen lisäksi muun muassa Ylitorniolta, Kuusamosta ja Pattijoelta. Asema-katselmuksessa ei kilpailtu vaan liikunnanriemu oli pääosassa. Kauden saleil-

la harjoitelleet ryhmät saivat into pinkeinä esitellä opittuja taitojaan yleisölle ja voimistelukavereille. Asemakatselmuksessa ei arvotettu ryhmiä paremmuusjärjestykseen, mutta jokainen seura ja esiintyjäryhmä saivat kirjallisen palautteen, joka auttaa voimistelijoita ja valmentajia kehittymään jatkossa entistäkin paremmaksi.

Ryhmät esittivät har-

joiteltuja lajiohjelmiaan ja tanssiesityksiään. Muun muassa järjestävän seuran huima joukko 1- 3- luokkalaista koostuva Temppuilijat-ryhmä esitti Virpi

Piipposen, Jyrki Seitamaan, Venla Junton ja Jenna Keräsen ohjaaman koreografian Frontside ollie -esityksen. Temppuilijoita on yhteensä 70 ja heistä vanhempien eli 4 – 6-luokkalaisten esitys oli nimeltään Party Rock. Viime vuoden Tähtiseuraksi valitun Keminmaan Naisvoimistelijoiden puheenjohtaja Heli Juntto kuvaa seuraansa merkittäväksi liikuttajaksi kunnassa. -Seurassa on 350 jäsentä. Saamme runsaasti tiloja liikkumiseen, salivuoroja saamme tarpeeksi ja voin sanoa, että tarjoamme edullista, lähellä olevaa harrastustoimintaa kaikenikäisille.

Meillä on jopa yksi miesten ryhmä. Juntto mainitsee, että voimistelijalapset ovat motivoituneita ja ahkeria harrastajia. Yhdessä tekeminen ja tulevat tapahtumat myös innoittavat. - Ensi vuonna on muun muassa luvassa Voimisteluliiton suurtapahtuma SunLahti sekä Kansainvälisen voimisteluliiton Suomelle myöntämä maailman suurin harrastevoimistelutapahtuma, Gymnaestrada, joka tuo heinäkuussa 2015 Helsinkiin noin 25 000 voimistelun harrastajaa 60 maasta. MAARET MATTILA

Huoltoautossamme kattava varaosavalikoima, mm. letkujen valmistus. Toimitamme myös KAIKKI ilmastoinnin varaosat: - kompressorit - lauhduttimet - kuivaimet - letkupalvelu

ILMASTOINTIHUOLTO HENKILÖ/PAKETTI� AUTOT

85,-

(sis.kaikki, myös koeponnistus typellä)

Meillä on Turvallisuus ja Kemikaaliviraston (TUKES) lupa tehdä kylmälaitetöitä ajoneuvoihin.


KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 18 10.5.2012 hoito- tai asiakassuhteen turvaamiseksi. Näin oli Hopearannan vanhusten kohdalla. Suorahankinnan on tehnyt mm. 9.3.12 Muuramen kunta. Se löytyy netistä hankintailmoituksista. Kunnat ovat nykyisin ilmoittaneet tarjouspyynnössä, ettei vanhusten tarvitse vaihtaa hoitopaikkaa, jos palveluntuottaja kilpailuttamisen takia vaihtuu. Miksi ei Torniossa? Sosiaalihuollon asiakaslaki velvoittaa tekemään yksilöllisiä päätöksiä, jotta asiakkaan etu ja inhimillinen kohtelu voidaan turvata. Siihen liittyy vanhusten kuuleminen hoidon järjestämisessä. Omaisia on kuultava, jos vanhus ei kykene puolustamaan etujaan. Eduskunnan oikeusasiamies on todennut, että pelkkä muodollinen vanhusten kuuleminen ei riitä. Vanhuksen itsemääräämisoikeus ja elämänlaatuun vaikuttava tärkeä hoitosuhde on turvattava. Torniossa vanhusten kuuleminen jäi pelkäksi muodollisuudeksi. Hyöppinen oli jaostossa hylkäämässä vanhusten hakemukset. Monilla suorahankintapäätöstä hakeneilla 28 vanhuksella oli vahvat lailliset perusteet jäädä asumaan

Hopearantaan. Vanhukset ja omaiset pettyivät ja päätöksiä viivytettiin. He joutuivat laatimaan lautakunnalle useita oikaisuvaatimuksia, niitä ei käsitelty kunnolla lautakunnassa. Omaiset joutuivat tekemään perusturvajohtajan toiminnasta kantelun Aluehallintovirastoon. Osa omaisista teki valituksen suorahankintapäätöksen hylkäämisestä hallinto-oikeuteen. Hallintooikeus ei voinut käsitellä vanhusten pakkosiirtojen täytäntöönpanokieltoa, koska siirtopäätöksiä ei annettu ajoissa kirjallisena viranhaltijapäätöksenä. Lain mukaan viranhaltijan on tehtävä hoitopaikan vaihdosta kirjallinen siirtopäätös, joka on toimitettava postitse tai saantitodistuksella. Päätöksestä on 14 vrk:n oikaisuvaatimusoikeus. Sen jälkeen 30 vrk:n valitusoikeus hallinto-oikeuteen, jos on päätökseen tyytymätön. Siirtopäätöksiä ei toimitettu ajoissa ja virallisesti perille. Viranhaltijan 28.3.12 tekemät siirtopäätökset jaettiin ilman saantitodistusta, jopa muistisairaiden vanhusten huoneisiin Hopearantaan 29.3.12. Seuraavana

päivänä vanhukset siirrettiin, vastoin tahtoaan Mikevan tiloihin. Palvelujen järjestämisvelvollisuuden laiminlyönnillä uhattiin vanhuksia ja omaisia. Tämä oli järkyttävän huonoa kohtelua. Karungin Palvelukoti ry:n

Kumppanuuksista ei keskusteltu, eikä kysytty mielipiteitä mistään. Tuliko perusturvajohtajalle huima palkankorotus juuri tästä työstä? pj. oli ilmoittanut firmojen edustajille neuvottelevamme tilojemme vuokrauksesta, mutta neuvotteluja ei tullut. Syytkin selvisivät, sillä Mikeva Oy oli sopinut jo heinäkuussa tilojen vuokrauksesta Hotorista. Attendo MedOne Hoiva

Oy oli perustanut kesäkuussa Suomen Palveluasunnot kiinteistöyhtiön rakennuttamaan sille omia tiloja. 25 km kaupungin keskustasta sijaitsevan Hopearannan vuokraaminen olisi aiheuttanut lisäkustannuksia. Tarjouspyynnöllä kaupunki ohjailee kilpailuttamisen lopputulosta. Sen perusteella keskeisellä kaupunkialueella toimiva iso palveluntuottaja on paremmassa asemassa. Mikevalla oli mahdollisuus palkata työntekijämme entisillä työehdoilla myös Hotoriin, mutta sitä he eivät tehneet. Kokeneen ja ammattitaitoisen henkilökuntamme palkkaaminen vanhoilla työehdoilla maksaa huomattavasti enemmän. Liikkeenluovutuksen ehtojen täyttymistä Mikeva lienee yrittänyt välttää kustannussyistä. Minä en ole missään vaiheessa ollut hakeutumassa Mikevalle töihin. Kapraalin ja Hyöppisen henkilöstöä koskevat sepittelyt ovat täyttä puppua. Monet eivät edes hakeneet ko. työpaikkoja. Julkisuudessa on ollut esillä ongelmia eri puolilla Suomea laatutasossa. Keskeneräisen Mikevan rakennuksen käyttöönotolla

ILMIÖT JA IHMISET 17

varmistettiin, ettei vanhuksia jää Hopearantaan, edes hankintapäätöksen mukaisesti. Vanhuksia siirrettiin myös terveyskeskuksen vuodeosastolle, ilman lääketieteellistä perustetta, koska Mikevan tilat olivat kesken. Koivukodille siirrettiin vaikeasti muistisairaita, vaikka he eivät tarjonneet dementiapaikkoja. Vanhuksia sijoitettiin 2 hh, vaikka laatuvaatimuksena olivat omat asunnot. Yhdistyksemme teki oikaisuvaatimuksen sos.ter. lautakunnan 27.3.12 tekemästä puitesopimuspäätöksestä. Heräsi paljon kysymyksiä. Mitä maksaa 7 paikkaa terveyskeskuksessa? Maksettiinko paikkojen pitämisestä tyhjillään? Loppuivatko vanhusten palveluasuntojonot Torniossa? Lisääntyikö siirtoviivepotilaiden määrä LPKS:ssa? Paljonko maksoivat muuttojärjestelyt, johon sisältyi kuukausien työ? Mitä maksoi taksi ja ambulanssi sekä muuttoauton kuljetukset? Mikä on vanhusten ja omaisten kärsimyksen hinta? Mikä on työyhteisön alasajon ja työn menettämisen hinta? Mikä on työntekijöiden ja heidän perheidensä taloudellisen hädän hinta? Mikä on Karungin palvelujen ja työ-

paikkojen lopettamisen hinta alueen ihmisille? Säästöjä syntynee vain tynnyritapin reiästä katsomalla. Vanhukset maksavat Mikevalle Hotorissa vuokraa n. 120-140 €/kk enemmän kuin Hopearannassa olisivat maksaneet. Suomen Palveluasunnoille puollettiin valtion takaamaa lainaa ja avustusta uusien palveluasuntojen rakentamiseksi Keskikadulle. Ulkomaiselle pörssiyhtiölle valtion avustuksia maksavat suomalaiset veronmaksajat ja vanhustenhuollosta tienatut miljoonat viedään ulkomaille. Tällaista typerää toimintaa ei ole muissa EU-maissa, laintulkinnat vaativat tarkennusta. Tovereitten mainostamien säästöjen maksajina ovat torniolaiset nykyiset ja tulevat vanhukset ja työntekijät sekä heidän omaisensa ja perheensä. Pakkosiirroista vastuussa olevia päättäjiä ei ollut näkemässä vanhusten hätää ja surua. Kuka vanhuksiamme auttaa, kun omaisetkin on väsytetty ja peloteltu hiljaisiksi? Ottakaa kantaa palvelustrategiaan kaupungin nettisivuilla. OUTI KEINÄNEN

Kevä� men� Alkupala

Pääruoka

Jälkiruoka

ULKOPESU Autoglym Body Work shampoo

VAHAUS Autoglym Super Resin polish

SISÄPESU Autoglym Interior shampoo

Sonax PremiumClass Carnaubacare

Sonax Verhoilun & Alcantaran puhdistusaine

Riittoisa, hoitava ja antaa vettä hylkivän pinnan

Sonax tehoshampoo

Erittäin riittoisa supertiiviste, hyvin vaahtoava

Presta Ultimate shampoo

Oikeata ”Amerikan” herkkua ja auto kiiltää. Suosittelemme.

SONAX: Moninkertainen AutoBild -lehden testivoittaja.

Helppokäyttöinen, elvyttää kuluneen maalin ja maalipinnan. Kestää pitkään. 100% Cernanbavaha, maksimisuoja UV -säteilyä vastaan ja antaa häikäisevän värin ja kiillon

Presta Fast Wax

Antaa korkeakiiltoisen suojan, helposti levittyvä ja kiillottuva vaha. Ammattivaha myös kuluttajan käyttöön. Suosittelemme.

Helppokäyttöinen: sumuta ja pyyhi. Poistaa tahrat myös nahkasta.

Poistaa vaikeat tahrat, kirkastaa värit, poistaa epämiellyttävät hajut

Presta Leather & Vinyl cleaner

Nahka- ja vinyylipintojen tehopuhdistaja. Tunkeutuu syvälle huokosiin ja poistaa helposti pinttyneen lian. Suosittelemme.

EIKÄ SIINÄ VIELÄ KAIKKI!

AUTOGLYM: Ennen vain ammattikäyttöön, nyt kaikkien saatavilla. PRESTA: Ammattilaistuote jo vuodesta 1953 alkaen. Nyt myös ”kotikäyttöön”. ”OIKEATA AMERIKAN HERKKUA”

Janon tappajaksi! ”SIMAÄMPÄRI” (pesusieni, shampoo, pesuharja ja kuivain)

10€

Teollisuuskatu 10, Tornio, puh. 016 447 075 Avoinna: Ma -Pe 8-18, La 9-14

Valitse korkealuokkainen Euroglobe akku ja voit keskittyä olennaiseen Akut alk.

15€


18 KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 18 10.5.2012

KEMITORNIO.ILMOITUKSET.COM

Monitoimi, nätti blondi etsii to- Tavallisenmukava nainen etsii rehtiä miesseuraa n. alle 60v simiestä! Olet 45-65/+179, hassu, rehti yms. Yllätyt posi- miehestä. (1046060) SOITTAMALLA tiivisesti. You. (1047997) Soita 0600 41 33 94 (pvm). Vapaa, 49/159/57, ruskeaToimi ohjeiden mukaan. Kevät on tullut, mut milloin tulet hiuksinen, jopa sievä, luotetIlmoituksen hinta 7e Löytyisikö täältä kivaa, kätevää sinä vapaa, rehti mies, joka ke- tava nainen, musiikin, ulkoiTEKSTIVIESTILLÄ ja huumorintaj., n. 50v miestä vään ensilempeni saikaan? Toi- lun ja tanssin ystävä, kaipaa Kirjoita Rivi7 (väli) KETO (väli) voo vapaa, ok-näk., hellä, herk- sydänystäväksi vapaata, rehkesäheilaksi/pitempiaik. suhilmoitustekstisi. kä, luotettava nainen, 49/160/58. tiä miestä. Sauhuta saa, alkoa teeseen? Kyselee samanikäiMainitse viestissä myytkö/ os- nen, fiksu, mukava, rento naikohtuudella. Ei vakiovastaajia. Kaipuun kaunein kukkanen. Ei tatko/ vaihdatko/ vuokraatko/ Koko Suomi. (1046010) luusereita. (1047799) nen. En polta. (1048891) lahjoitatko, tuote, lyhyt kuvaus Nainen, 39v, pohjoisesta, etsii ja hinta. Max. 160 merkkiä Olen vielä pirteä, nuorekas, Esimerkki kirjeenvaihtoystäviä naisista hoikka eläkeläisnainen. Pidän Rivi7 KETO Myydään ympäri Suomea. Iällä ei väliä, luonnosta liikkumisesta, eläiToyota Corolla XSi -98 etsin vaan ystäviä. (1048957) mistä ja tanssista. Haen saSedan siisti. Hp. 2300e Rivari maksaa manluont., samanlaisista asi Mies etsii sinua Lähetä viesti numeroon oista pitävää, 62-65v, hoikkaa, vain 7 euroa. 173197. Ilmoituksen hinta 7� tanssitait., rauhall., vapaata Suht. raitis, savuton, 49-53v, Ilmoitukseen tulee automaat- miestä. Meri-Lappi. (1048627) sopusuht. nainen. Jos aikasi tisesti lähettävän kännykän kuluu mökkeilemällä, rauhalOlen eläkkeellä oleva nainen. numero, jos haluat toisen lisissa koti-illoissa, syvällisisHarrastukseni on tanssi, karanumeron, lisää se ilmoitussä keskusteluissa, kulttuurisokelaulaminen, musiikki ja liitekstin loppuun. Katso jättöohjeet sa monissa eri muodoissa, sikunta. Haluan aluksi tutustua HUOM! Ilmoitusta ei voi vasemmasta laidasta nua etsii kaveriksi raitis, savumieheen ystävänä. Olet tanssijättää tekstiviestillä ton mies. (1049445) tait., rehell., luotettava, autoi- Löytyykö P-Suomesta kullanGoMobile-liittymästä. leva, 60-65/170-180. Nimim. INTERNETISSÄ huuhtojaa, joka tarvitsee kave- Olen 43v, eläkeläinen, uskoKevättä rinnassa. (1048610) kemitornio.ilmoitukset.com ria erämaahan? Olen luonnossa vainen leskimies. Etsin herkviihtyvä, ok nainen. (1047726) kää ja taiteellista kumppania Netissä voit jättää myös Maanläheinen, 40-45v, oktositark. Otan oluen silloin tälkuva- ja kehysilmoituksen. näk./-kok. mies, miel. Lapin Olen kunnollinen, työssäkäyvä, löin, tupakoin. Olen hivenen Maksutapa verkkopankki alueelta. Toivon sinulta rehelli- 55v nainen. Löytyisikö kunnol- ylipainoinen, mutta muuten sekä luottokortti. syyttä ja sitä, että alko ei ongel- lista miestä ystäväksi ja kave- kauniiksi haukuttu. (1049334) ma, tupakka ok. Pidäthän lap- riksi? (1047608) Julkaiseminen sista, eläimistä sekä arvostat sisäistä kauneutta ja osaat kes- Löytyisikö vapaan, huumorintaj. Seuraavan torstain lehteen ja luotettavan, n. 50v motarimiekustella. Tositark. (1048398) ilmoitus on jätettävä maahen takapenkiltä tilaa samoin nantaina klo 14 mennessä. Olen kaverin kaipuussa ja ha- vapaana olevalle tytölle 016Ilmoitukset julkaistaan Kemiluan miehen, joka osaa rakasalueelta? Kaksin mukavampaa Tornio-kaupunkilehdessä sekä taa ja kodin, jossa lämpö ja matkata kuin yksin. (1047316) Jätä oma kaikkien palvelussa mukana rakkaus arkenakin yhdistää. olevien lehtien ja TV-kanavien Sinä vapaa, luotettava, helKUVALLINEN Nainen, vm. -50. (1048393) internet-palvelussa. Ilmoituklä, läheisyyttä kaipaava, +55v sesi näkyy koko Suomessa! ilmoitus Ei metsänneito, vaan yksinäi- mies. Vastaa ihanalle, hellälle nen, rauhaa ja luontoa rakas- naiselle. (1047230) osoitteessa tava, 59v nainen etsii mieskemitornio.ilmoitukset.com Täällä 34v, mukava, luotettatä, joka antoi minulle kunnian Huom! Maksutapa verkkopankki va, lapseton nainen, joka pitää kantaa nimeä. (1048369) ja luottokortti luonnosta, matkustelusta, au Nainen etsii sinua Olen n. 60v, lapsena hyväksikäy- toilusta sekä mökkeilystä. Olen Olen 62v mies, etsin naisystäavoin, herkkä, empaattinen, sy- vää. Jos viihyt mökillä, kala- ja Missä olet, sinä vapaa, rehelli- tetty nainen, tiennyt vasta 9v, nen, luotettava, 57-62v mies? koska traumaperäinen dissosia- dämellinen, syvällinenkin. Löy- eräretkillä, marjametässä ym. luonnossa, olet etsimäni naiOlen raitis, savuton, 59v nainen tiivinen amnesia. Etsin ystävää, tyy paikka sinulle luotettava, en siis pilailijoita. (1048364) avoin, 18-48v mies. (1047182) nen. (1049047) E-Lapista tositark. (1049322)

Ilmoituksen jättäminen

Lähtisitko kaveriksi ystävälliselle, iloiselle naiselle luonto-, liikunta-, tanssi-, teatteri-, matkaretkille ym., sinä +60v, savuton, vapaa, fiksu mies? (1049288)

Osta, myy, vaihda, vuokraa tai löydä seuraa mahtavilta markkinoilta

Myy, Osta, Vuokraa, Vaihda ja Lahjoita

LYHYESTI

Olen 57/170/68, ok, eronnut mies. Mistä löytää vuosien yksinelon jälkeen se oikea, vaikka Lapista? (1049144)

Vapaa, 42/184 mies etsii fiksua, vapaata ja miel. lapsetonta naista yhteisiin hetkiin. Tule sellaisena kuin olet, täällä odotan. Treffeille sinut veisin. (1048100)

Mies, 56/165/62, etsii fiksua, avointa ja hellää naista. Luotet- Löytyisikö täältä kunnollista tavuus on plussaa. (1049224) naista, joka haluaisi rakastua ja sitoutua? Vastaa, jos olet Missä olet vapaa, 59-62v, somukava, nätti, sopusuht., iälpusuht. nainen? Sinua etsii läsi ei väliä. Olen +50v, ihana omaksi kullaksi hoikka, savumies. (1048201) ton, hyvän tanssitaidon omistava, huumorintaj., viriili mies, Ilmoitukseen 62/176, niin parketille kuin kavastaaminen veriksi keittään nokipannukahvia. Meri-Lappi. (1049333) SOITTAMALLA

Soita 0700 - 514 100, näppäile 9 ja ilmoitusnumero. Kuulet ilmoituksen - halutessasi voit yhdistää puhelun ja voitte jutella heti - tai jättää viestin niin ilmoittaja voi soittaa sinulle. Kirjoita KETO (väli) ILMOITUSNUMERO (väli) viestisi. Lähetä viesti numeroon 173193. Numerosi pysyy salaisena. Esimerkki

KETO 123456 Hei, luin ilmoituksesi ja kiinnostuin. Olen 35v. tumma...

Sinä 48-52v, sopusuht. nainen, ala mulle kesäksi kaveriksi mökkeilyyn ja kaikkeen muuhunkin kivaan, tietenkin miel. pitemmäksi aikaa, tositark. Olen alkoton ja savuton mies. (1049302)

2

Olen 57/182/74, eläkeläismies 016-alueelta, vapaa, raitis ja rehellinen. Etsin tavallista, hoikkaa naista liikunta- ja juttuseuraksi. Yksin ei ole kiva. (1049247)

Soita 0600 41 33 94 (paikallispuhelu) ja jätä ilmoitus. Saat ilmoitusnumeron sekä salakoodin. Sinulle voidaan soittaa, lähettää tekstiviestejä tai jättää viesti vastaajaan.

Olen 57v mies 016-alueelta, harrastan luonnossa liikkumista, en tupakoi, alkoa otan järkevästi. Sinä Lapinhenk. nainen, ota rohkeasti yhteyttä. (1048885)

TEKSTIVIESTILLÄ

Sinä rehellinen, omillasi toimeentuleva, 50-63v nainen. Täällä on rehellinen, luonnosta ja mökkeilystä pitävä, 60v mies 016-alueelta. Ota rohkeasti yhteyttä. (1048593)

Tornion Mieskuoron äitienpäiväkonsertti kajahtaa sunnuntaina otsikolla Oodi äidille, ikivihreitä iskelmiä ja perinteisiä kevätlauluja . Mennyt talvi on mieskuorossa vietetty konserttia valmistellessa ja nyt on aika antaa uusien laulujen lennähtää vakituisten fanien ja uusienkin kuoromusiikin ystävien kuultaviksi. Luvassa on siis sulokkaita serenadeja sekä notkeaa kevätsvengiä. Mukana konsertissa on myös aina niin hellyttävä Musatalon Mullikuoro, joka tuo raikasta opiskelijatuulahdusta mieskuorolauluun. Mieskuorosta irrotetun Tornio Male Ensemblen ohjelmassa on mm. laulettu ylistys Tornionlaaksolle. Isoja kuoroja johtaa tuttuun tapaan Tuomas Lampela ja pienemmän kokoonpanon äänenannosta vastaa Timo Kuusisto. Lausuntaa on myös laulun lomassa. Torniolaislähtöisen Mikko Myllylahden runokokoelmasta Väylä runoja lausuu Pekka Isorättyä. Konsertti alkaa Joentalolla kello 18. Liput 15€ 10€ ja 5€ sisältäen väliajalla kakkukahvit.

ilmoitus: 4 Oma sulkeminen

Kirjoita: KETO (väli) ILMO (väli) ilmoitustekstisi. Mainitse tekstissä sukupuolesi, millaista seuraa etsit ja miltä suuntanumeroalueelta. Lähetä viesti numeroon 173193. Numerosi pysyy salaisena.

SOITA 0600 41 33 94 (pvm), näppäile 2. TEKSTAA SULJE (väli) ILMNRO (väli) TUNNUSLUKUSI. Lähetä numeroon 173193. Puhelut numeroon 0700-514 100 1,21e /min +pvm, tekstiviestit nroon 173193 1,20e / kpl HUOM! Tekstiviestit EIVÄT toimi GoMobile-liittymästä.

Neuvonta Neuvonta joka päivä klo 9-21 numerossa 0400 808 654. Soita tai lähetä tekstiviesti. PL 118 OU

Tosi löytöjä vuodesta ’97 - Näiden vuosien aikana olemme nähneet elämänkaaria, sillä pikkutytöt ovat kasvaneet äideiksi ja äidit ovat varttuneet mummoiksi, he kertovat.

TORNIO

Oodi äidille

Esimerkki

SOITTAMALLA

Esimerkki

ilmoitus: 3 Oma vastaukset

V2 Kiitos vastauksesta! Olen huumorintaj., vaalea nainen.

Ilmoituksen jättäminen

KETO ILMO Olen 32v. nainen ja etsin huumorintaj. 32-38v miestä 016-alueelta.

Pidätämme oikeuden muokata, lyhentää tai olla julkaisematta ilmoitustanne. Prostituution ja vastaavien seksuaalipalveluiden markkinoiminen on rangaistava teko (rikoslaki 20:9.1), tällaisia ilmoituksia ei julkaista.

SOITA 0700 - 514 100, näppäile 8. Kuulet saamasi viestit (myös tekstiviestit) ja voit soittaa kaikille vastaajille. TEKSTAA Saamasi viestin alussa on vastaajanro esim. V2. Kirjoita: V2 (väli) vastaustekstisi. Lähetä numeroon 173193.

TEKSTIVIESTILLÄ

KOKEILE ILMAISEKSI!

Etsin alle 35v miestä, olen bimies. Hieroja olis kiva. (1048498) Siisti, 42v, mukava mies etsii kaveria tukevasta, huumorintaj., 60-80v eläkeläismiehestä. Otapa reilusti yhteyttä. E-Lappi + koko Suomi. (1047993)

1

kemitornio. seuraajokaiselle.fi

Etsin naista, 40-55v, tositark. Tanssitaito olisi hyvä ja tykkäisit olla kotona. (1048209)

Itsepalvelukirppis Tositori on ehtinyt saavuttaa mopokorttiiän. Syntymäpäiviä liike vietti 2.5. - Tuntuu uskomattomalta, kuinka nopeasti aika on mennyt, yrittäjät Leena Kotvio ja Merja Andersson tuumaavat. Tornion ensimmäinen itsepalvelukirppis Tositori perustettiin vuonna 1997 Kauppakadulle. Tällöin kirpputori toimi osuuskuntana Tositiimi ry:n naisvoimin. Ennen itsepalvelukirpputorin rantautumista Tornioon tavaroita ja vaatteita kierrätettiin torimyynnillä ja niitä lahjoitettiin muun muassa pelastusarmeijalle myytäväksi. Tositori aloitti ensimmäisenä paikanvuokraussysteemin. - Meidät otettiin 15 vuotta sitten aivan mahtavasti vastaan. Avajaisissa porukkaa kävi mahdottomasti ja saimme paljon kiinnostusta. Uutuutena oli se, ettei itse tarvitse olla myymässä, Leena muistelee. Merja ja Leena ostivat kirpputoritoiminnan itselleen vuonna 2003 toimien avoimena yhtiönä.

Tositorille tullaan tekemään kauppaa ja vaihtamaan kuulumisia.

Tositori on sijainnut

keskustan alueella koko ikänsä, mutta muuttoja on ollut tarpeeksi. Nyt Keskikadulla sijaitseva paikka on järjestyksessään kuudes. - Asiakkaat yhdistävät meidät edelleen Husan taloon Lukiokadulle. Siellä pidimme omalla parkkalueella pihakirppiksiä kesäisin ja monet pitivät paikkaa nostalgisena, Merja ja Leena pohtivat. Nykyiset Keskikadun tilat

ovat valoisat ja jakaantuneet kahteen kerrokseen. Tiilirakennus on kauneimpia kirpputorin sijaintipaikkoja.

Monet alkuaikojen asiakkaat ovat edelleen kirpputorin vakiokävijöitä. Syntymäpäivänä he kävivät juttelemassa ja muistelemassa kirpputorin vaiheita. Merja ja Leena pysähtyvät usein juttelemaan asiakkaiden kanssa, sillä käynti Tositorilla on

paitsi ostosreissu myös kuulumisten vaihtopaikka. - Vaihdamme aina sanasen asiakkaiden kanssa. Monet tulevat juttelemaan, jos kassalla ei ole jonoa. Sosiaalisuus on meille tärkeää, naiset kertovat. Asiakkaat 15 vuotta sitten olivat paljolti 30-40-vuotiaita naisia, mutta nyt opiskelijatkin ovat löytäneet kirppiskulttuurin niin ostajina kuin paikan vuokraajina.

Sijainti rajalla tuo ruotsalaiset mukaan kirpputorille. Tositorilla voi maksaa kruunuilla, vaikka kolikoilla, ja vastarahan saa aina samassa valuutassa. - Emme halua asettaa ruotsalaisia eri asemaan. Kruunut ovat valuuttana tästäkin eteenpäin ja palvelu pelaa ruotsiksi, kielitaitoiset naiset kertovat. Kielitaitoa asiakaspalvelutilanteissa pääsevät kokeilemaan myös harjoittelijat, joita Tositorilla on ollut vuosien aikana viitisenkymmentä. - Harjoittelijat tuovat kivan lisän joukkoomme. Mekin pysymme pirteinä, Leena ja Merja naurahtavat. Kirppishenkiset ihmiset löytävät tiensä kirpputo-

reille, niinpä myös Tositorilla on käynyt asiakkaita ympäri Suomen ja ulkomaita myöten, esimerkiksi Ranskasta ja Saksasta. Mikä kirpputoritunnelmassa vetää puoleensa? Hyvien löytöjen lisäksi ainakin Tositorin valttikortit ovat ekologisuus, rentous ja iloiset ihmiset. HARJOITTELIJA SONJA KAKKO


KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 18 10.5.2012

KUNNAT ILMOITTAVAT TORNIOVIIKON PÄÄJUHLA LAPSILLE la 12.5. klo 13.00, Joentalo Juhlakahvitus, klo 12.00 – 13.00 Juhlan juontaa Riehuva Reportteri Kärkkäri klo 13.00 MUSIIKKIA On ihmeitä niin paljon Oon, äiti, pieni lintu vain Kivirannan koulun 1-2 luokan oppilaat, johtaa Marjut Korpi

TERVEHDYSSANAT

Kaupunginjohtaja Raimo Ronkainen

LASTEN TEATTERIESITYS

Lumikki ja seitsemän kääpiötä Juhannussaaren esioppilaat Ohjaus: Liisa Kivimäki

MUSIIKKIA

Lasten kesä uimakoulut Tornion uimahallissa 2012

Tornioviikko osa 2/2 5.-13.5.2012 klo 9.00 – 10.00; 10.00 – 11.00; 12.00 – 13.00; 13.00 – 14.00

Lasten taidekarnevaali yli 5 vuotiaille. Vetäjinä kuvataiteilija Anna Alm sekä muusikko Markku Raikaslehto Rajalla kauppakeskus, 2 krs, pääty

klo 10.00 – 17.00

EkoTerminalin kierrätystapahtuma ja pihakirppis Pöytien varaukset ja tiedustelut, Heli (0400 398 796) tai Antti (040 760 0918) EkoTerminalin piha –alue, Teollisuuskatu 8-10

klo 11.30

Kolme Pientä Porsasta Päiväkotien henkilökunnan lastennäytelmä 3 –8 vuotiaille. Rajalla Kauppakeskus

klo 19.00

’Täällä Pohjantähden alla’. Arios -kuoron 15 v. juhlakonsertti Joentalo. Liput 12 e, alle 12 v. 5 e

klo 19.00

Springbeat tanssitapahtuma nuorille. Folkets Hus. Liput 5 e/ alle 7 v. ilmaiseksi

Lauantai 12.5 klo 13.00

JUHLAPUHE

TORNIOVIIKON PÄÄJUHLA LAPSILLE Joentalolla. Juhlan juontaa RIEHUVA REPORTTERI KÄRKKÄRI! Juhlapuhe: lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula. Tervehdyssanat: kaupunginjohtaja Raimo Ronkainen. Lasten teatteriesitys LUMIKKI JA SEITSEMÄN KÄÄPIÖTÄ sekä näytelmä KOLME PIENTÄ PORSASTA. Kivirannan koulun ja putaan musiikkiluokan musiikkiesityksiä. Vuoden 2012 kulttuuripalkintojen ja Irma Stormbomin säätiön stipendin jako.

NÄYTELMÄ

klo 13.00-15.00

Putaan musiikkiluokka, johtaa Tarja Vanhala Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula Kolme Pientä Porsasta Lea Silvander, Kirsi Alamäki, Inga Hooli –Lokio, Jarmo Tähtö Hannele Sallmén, Elli Ylitalo Ohjaus: Jarmo Tähtö

KULTTUURIPALKINTOJEN JAKO Kulttuuri –ja nuorisolautakunnan puheenjohtaja Markku Ponkala, Sivistystoimen johtaja Ilkka Halmkrona

IRMA STORMBOMIN SÄÄTIÖN STIPENDIN LUOVUTUS

Tornion Siirtolapuutarha 10 vuotta. Kaakkurissa piknik-päivä aikuisille ja lapsille. Borderline Country Dancers. Tanssihetki ’Tanssin iloa’. Rajalla kauppakeskus

klo 15.00 ja 17.30

klo 14.00 –16.00 klo 18.00

Oodi äidille. Tornion mieskuoron ja Musatalon mullikuoron äitienpäiväkonsertti. Joentalo. liput 15/10/ 7 sis. kakkukahvit

klo 18.00

Mustaparran tarinoita ’Torniosta Tukholmaan’. Mustaparta Ensemble. E -city Bed & Breakfast, Saarenpäänkatu 39. Vapaa pääsy

klo 18.00

Valssia äidin kanssa äitienpäivänä – Tädit mukana Valssin kertauskurssi askeleet unohtaneille tai uusille harrastajille (50+). Kaarina Jänkälän ohjauksessa. Tornion yhteislyseon lukion ’vanha sali’. Vapaa pääsy

Lisätietoja asiasta antaa vs. ympäristötarkastaja Markus Eskelinen, puh. 040 770 3239 tai markus.eskelinen@tornio.fi. Tornion, Keminmaan ja Tervolan ympäristöpalvelut.

1 ryhmä klo 09:00 – 10.00 2 ryhmä klo 10.30 – 11.30 3 ryhmä klo 12:15 – 13.15

III 30.07 – 10.08.2012 10krt 1 ryhmä klo 16:30 – 17:30 2 ryhmä klo 18:00 – 19:00 Uimakoulut on tarkoitettu 5v täyttäneille tai sitä vanhemmille lapsille. Jokaisessa jaksossa on alkeis-, jatko- ja tekniikka ryhmät. ILMOITTAUTUMISET PERJANTAINA 18.05 KLO 08:00 ALKAEN p. 050-5972058 TORNION UIMAHALLIN KESÄAUKIOLOAJAT 04.06 – 01.07 Maanantai – torstai klo 13:00–20:00 Perjantaina klo 07:00 – 16:00 Lauantai ja sunnuntai halli suljettu Uimahalli on suljettu 02.07 – 29.07 vuosihuollon ajan TEKNINEN TOIMI / LIIKUNTA

klo 13.00

Alatornion pitäjämuseo avoinna yleisölle. Vapaa pääsy

Toimintaa koskeva ilmoitus on nähtävillä Keminmaan kunnantalon ilmoitustaululla 9.5. – 25.5.2012 sekä kunnan internet sivuilla. Tänä aikana asiasta voi esittää kirjallisia mielipiteitä Tornion, Keminmaan ja Tervolan ympäristöpalveluille. Kirjalliset mielipiteet tulee toimittaa osoitteeseen Suensaarenkatu 4, 95400 Tornio tai sähköisesti osoitteeseen markus.eskelinen@tornio.fi.

II 18 – 29.06.2012 9 krt

Sunnuntai 13.5

LOPPULAULU

Keminmaan Sahti- ja KaljaWeikot Ry on tehnyt ilmoituksen tilapäistä melua aiheuttavasta toiminnasta koskien OlutWestarit –tapahtumaa Vanhalla Uitonrannalla, Rantatiellä Keminmaassa. Tapahtuma järjestetään yksipäiväisenä lauantaina 7.7.2012 klo 15.00 – 00.00 välisenä aikana.

1 ryhmä klo 09:00 – 10.00 2 ryhmä klo 10.30 – 11.30 3 ryhmä klo 12:15 – 13.15

Lastentanssin ja baletin kevätnäytös, Tornion Baletti ja Tornion kansalaisopiston taiteen perusopetus. Balettiryhmät ja lastentanssiryhmät esiintyvät. Folkets Hus. Liput 10e/5 e

Kaupunkineuvos Hannes Manninen

KEMINMAAN SAHTI- JA KALJAWEIKOT RY:N OLUTWESTARIT -TAPAHTUMAN MELUILMOITUS

I 04 – 15. 06.2012 10 krt

klo 14.00

Äitienpäivälounas - juhla järjestötalon 50 v. juhlavuoden merkeissä Järjestötalo

’Minun ystäväni on kuin villasukka’ Putaan musiikkiluokka Kivirannan koulun 1 –2 luokat yleisö

19

Maanantai 14.5 klo 19.00

Sirkustarina -teatteriesitys. Seminaarin koulu. Vapaa pääsy NÄYTTELYJÄ KAIKISSA KAUPUNGIN NÄYTTELYTILOISSA. Katso tarkemmat tiedot: www.tornio.fi sekä jokaiseen kotiin jaettavasta ohjelmalehtisestä.

en d u a k u Ku a Kuv

LÄHETÄ KUUKAUDEN KUVASI OSOITTEESSA:

kemitornio.fi

Jou-Tou-Jou! Jopa täällä nuorisotoimistossa uskotaan että kevät tulee tänäkin vuonna… Monet mukavat tulevat tapahtumat kuitenkin lämmittävät mieltä ja tuovat valoa elämään. Seuraava toiminta kannattaa huomioida tietyllä vakavuudella.

Lasten ja nuorten harrastekerhot jäävät kesälomalle viikolla 22 WestTriangeli tapahtuma esittelee nuorisotoimen palveluita Länsirannalla eli to 10.5. voit tutustua nuorisotiedotuspiste Aaltosen, skeittihallin ja Tirlittanin toimintaan kera mukavan ohjelman. Tervetuloa rohkeasti piipahtamaan tiloissamme klo 16-20. Danceclub Hopin kevätnäytöstä ihaillaan jälleen pe 11.5. klo 19.00 ja paikkana on Fokets Hus Haaparannalla. Lavalla pyörähtää 100 tanssijaa, tää on must juttu! Lipunmyynti alkaa klo 17.00, liput 5€ alle 7v. ilmaiseksi. Kesäiseen Hesaan järjestetään reissu 11-14.6. yli 13-vuotiaille. Reissun hinta 120 €. Ilmoittautuminen alkaa ma 14.5 ja päättyy to 31.5. Ilmoittautuminen tapahtuu Tornion kaupungintalon asiakaspalvelupiste Kompassiin maksun kera. Lisätietoja nuorisoohjaaja Johanna Kallio p. 0400-419 473. Nuorisotoimen kesä on paketoitu aktiiviseen pakettiin ja se löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta www.lanuti.fi/tornio Lisätietoa nuorisotoimen toiminnasta löydät osoitteesta www.lanuti.fi/tornio


20 KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 18 10.5.2012

Yhdistykset Järjestöt Urheiluseurat Tiedotteet osoitteeseen: seuratoiminta@kemitornio.fi MLL Tornion yhdistyksen Peuhukerho Kokkokankaan koululla maanantaisin klo 17-18. Voileipäkakkukurssi 21.5.2012. Lisätiedot sekä ilmoittautumisettornio.mll.fi tai 040 878 2242. Tornion päiväkeskus. Avoinna ma,ke ja to.Klo 8-13. Aamupala 8-10, lounas torstaisin klo 11.00.Pirkkiönkatu 7 A 1.Puh 040 126 78 20. To 10.5.2012 klo 12.00 pihatalkoot Parasniemessä. Tornion kameraseuran kuukauden tauluna Seppo Kemppaisen ”Keväistä kiihkoa” Nyt Suoraselkäiset joukolla hakemaan tuettua lomaa Kylypylähotelli Kunnonpaikkaan Siilinjärvelle. Loman järjestävät Suoraselkäiset yhdessä MTLH kanssa ja RAY:n avustuksella. Lomaaika 19. 24.8., omavastuu 28 €/vrk. Hakuaika päättyy 20.5. Kutsu on selkäongelmaisille ja hänen puolisolle. Hakemuksia ja lisätietoja Airilta puh. 0401723003. Hakemuksia löytyy http://www.mtlh.fi sivuilta. Avoin kohtaamispaikka Meän Talo, Vapaudenkatu 19. Tornio. p. 040-1821773, 040 5025 584 www.tornio. fi/MeanTalo, mean.talo@ pp.inet.fi Tietokone yleisön käytettävissä, kopiokone yhdistysten käytettävissä. Bookcrossing-piste. Tapahtumat ajalla 14-20.5 Talo avoinna ma-pe klo 8-15, la klo 8-12. Aamuvirkut ma-la klo 8-10. MA: klo 10 ATKyksilöopetus, varaa aika, klo 11.30 Kuntopiiri. TI: klo 9-12 Ruokaryhmä, lounas kävijöille 2,50 €, klo 10 ATKyksilöopetus, varaa aika, klo 12.30 Tietovisa, klo 12.30 Tiistaikerho Keskikartanossa, klo 15 Kipupotilaiden vertaisryhmä. KE: klo 12 Pelataan seurapelejä, klo 10.30 linturetki Alkunkarille. TO: Helatorstaina suljettu PE: klo 9-12 Ruokaryhmä, lounas kävijöille 2,50 €, klo 12.00 Jälkiviisaat. LA: Talo avoinna klo 8-12. TERVETULOA! Tornion Kuulo ry:n jäsenilta on 16.5 Åströmillä Keskikatu 26 klo 15,30. Meillä on vierailijana Kemin Kuu-

loasemalta. Sari Mäkivuoti. Suunnittelemme ensikesän reissuja ym tapahtumia. Tervetuloa. Tornion Kuvataideseura. Tervetuloa tutustumaan Gallerian näyttelyyn ti- pe 12.00 -17.00 3.5. - 31.5.2012 Tornion Sydänyhdistys. Kaikille avoin kesäretki Jyväskylän seudulle 1922.7.2012. Lähtö to 19.7 ja majoittuminen Peurunkaa ja päivällinen. Pe 20.5 s/s Suomen iltäpäiväriesteilyllä nautitaan Päijänteen jylhistä maisemista päivällisen kera. La 21.7 käynti Pandan tehtaanmyymälässä, Viherlandian puutarhakeskuksessa ja opastettu kierros ja lounas Savutuvan Apajalla, jossa on yli 30 talonpoikaisrakennusta. Su 22.7 lähtö kotiin klo 12. Peurungassa yöpymiset, aamupalat ja kylpylän vapaa käyttö. Ajoreitti: Karunki-Arpela-Tornio- vanhaa tietä Kemiin. Retken hinta 250€, joka sis. koko paketin matkoineen. Sitovat ilm. 12.6 menessä Kaarina 0445112451, Terttu 0405646140. Tornion Eläkkeensaajat. Kevään päättäjäisruokailu Kaupunginhotellissa 15.5 alkaa klo 12. Tervetuloa ilmoittautuneet jäsenet. SWENGIJENGI. Su 13.5 Onnittelemme Äitejä! Tarjoamme kaikille ilmaiset kurssit Tähtirannassa. Illan kurssista vastaa Soili ja Raimo Tolonen. Lajeina Fuskun kuviopäivän antia sekä Swingfuskua ja lopuksi vapaata tanssia. www. swengijengi.net Tornion Kansalliset Seniorit Kokoonnumme ke 16.05. klo 13 kevätkauden päätteeksi Kerho-ravintolaan lounaan merkeissä. Ilm. Tellelle 040-5165441 Tornionseudun eläkelläiset. Ulkoilupäivä Brännärissä 14.5.Lähtö linja-autoasemalta 10.45.Järjestötalolta 11.00. Mennään pikkuautoilla.Iloinen mieli ja pyyhe mukaan. Soita IRJALLE 0407404842.

Tornion VihreäT TorsTaisin klo 18 roberT`silla. TerVeTuloa! www.lounaislapinVihreaT.fi Seuratoimintapalstalla ei julkaista kokouskutsuja, liiketoimintaa tai yhdistyksien varainhankintaa koskevia ilmoituksia. Pidätämme oikeuden käsitellä tekstiä harkintamme mukaan. Voimme myös jättää tekstin julkaisematta.

ALANSA OSAAJAT HAMMASLÄÄKÄREITÄ

HAMMASLÄÄKÄREITÄ

HOIVAPALVELUT www.hopeahoiva.com

AINE ULLA Hallituskatu 16 A 6, puh. 480 005 ORAL HAMMASLÄÄKÄRIT TORNIO Kauppakatu 15, 3. krs, puh. 010 400 3450, www.oral.fi – Heikkinen Tuomo, – oikomishoidon EHL, HLT – Herala Heli – Kantola Juha, suukirurgi EHL – Luosujärvi Hanne – Leino Ari, oikomishoidon EHL – Niska Kristiina – Peltola Matti, suukirurgian EHL – Piipponen Virpi – Still Merja, SHG – Timonen, Petra, parodontologi – Vierola Sakari LÄNSIPOHJAN HAMMASHUOLTO Hallituskatu 14 A 12, puh. 481 921 – Mukka Leena PÄÄKKÖ INKERI Hallituskatu 12 B 22, puh. 431 766 MEÄN HAMMAS Satamakatu 5, katutaso puh. 050-373 8011, www.plusterveys.fi - Aleksi Pelkonen - Yrjö Kumpula

Hoiva, hieronta, siivous ja kotisairaanhoitopalvelut

ILMASTA LÄMPÖÄ

Ilmasta lämpöä! Testien ykkönen Vertailu



Toshiba ilmalämpöpumppu

Tilaa palvelut kotiin

• 040-5016598 • www.candeon.net • juha.kanto@candeon.net

P. 040-8017 017 LOUNASPAIKAT

JÄTENEUVONTAA

ROSKAT EIVäT KUULU LUONTOON

JÄTENEUVONTAA 0400 777 401

Satamakatu 12, Tornio avoinna arkisin klo 10-15

Lounas klo 10.30-13.30 Pitopalvelut ja juhlatilat Tilaa ruoat ja leivonnaiset

www.jakala.

p. 040 – 5525 487 Katso ruokalista www.meanhovi.com

RAKENNUSPALVELUT

jyrki.lehto@pp2.inet.fi

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous edullisesta ilmoitussarjasta alansa osaajiin Johannes Jaakkola p. 040 571 0776,

Tykkää meistä!

facebook.com/ kemitornio

Malla Sadinmaa p. 0400 394 274

www.haparandajuristhuset.se KOKOUSKUTSU Laivaniemen Tynnyrikunnan vuosikokous kyläjen koululla ti 15.5.2012 klo 18.30 Toimitsijamiehet

Ellu 8vee. Perhonen pieni, kultasiipi, saapuu sinun luo, hyvän onnen toivotuksen mukanansa tuo. Sinua onnittelee Pappa ja Malla

TORNION RAJALYÖNNIN Kevätkokous to 24.5 klo18.00 Pirkkiön kentällä

25 25-vuotta alalla 1986 - 2011

Juristi Peter Salenvall

Puh. 040-759 1925 Suomesta,  (+46) 922 12075 Ruotsista Stationsgatan 32, 953 32 Haaparanta juristhuset@hotmail.com

Kutsu Saara-Liisan 80 vuotis juhlaan Tervetuloa juhlakahville kiittämään ja iloitsemaan kanssani la 19.5. klo 14 Hopeahovin lounaskahvilaan! Juhlinta jatkuu la 26.5. kodissani, Satamakatu 12 as 40, 5. kerros. Syynä toiseen juhlaan sukulaisten ulkomaanmatkat. Lahjojen ja kukkien sijaan voit kartuttaa Nordean tiliä 204820-62584. (syynä pienehkö asunto)


ALANSA OSAAJAT

KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 18 10.5.2012

KATTOPALVELUT

PESULAT

www.rajapesu.fi

KaiKKi

vesipesut

Huopa ja peltikattojen saneeraukset Takuu PVC-KERMILLÄ 15 v.

meiltä!

avajaistaRjOus!

390

Ilmainen arviointi. Pyydä tarjous!

/kg

• Liinavaatteet Kuljetuspalvelu

Torpinkatu 7, 95420 Tornio

p. 040 6733 377, 040 6789 600

21

Asennuspalvelu

MHK-Service ky

Avoinna Ma-pe 9-17

mikko.kaarlela@mhk-service.fi 0400 - 891 328

Avoinna MA-KE, PE 8-16, TO 8-14

KATTOPALVELUT

SIIVOUSPALVELU

SÄHKÖASENNUKSET

KATTOTYÖT

Siivouspalvelu Ämmi ja Ämpäri

• Sähköasennukset saneeraus- ja uudiskohteisiin • Sähkösuunnittelu/käyttöönotto pieniin kohteisiin • Ilmalämpöpumppujen myynti ja huolto

Uudis- ja saneerauskohteet

Nyt meiltä myös palahuopa ja muut bitumikatot kotimaisilla Kerabit tuotteilla.

Vesikate

Protan, Kemintie 26, 95420 Tornio Puh. 050 - 525 3967, 040 843 6510, fax 0207 410 418 www.protan.fi

• koti- ja yrityssiivoukset • ikkunanpesut • muuttosiivoukset • hyödynnä kotitalousvähennys Puh. 0400-709 328/Maila

sahkoasennusj.ylimainen@pp.inet.fi

www.sahkoasennusylimainen.fi

HIERONTA JA KUNTOUTUS

HIERONTAA, URHEILUHIERONTAA MYÖS LASERHOITOA Koulutettu hieroja Taisto Halonen

• Fysioterapia • Laserhoidot • Hieronta • Inkotinenssihoidot • Pilates: yksityistunnit • Akupunktio

Ari Liisanantti, fysioterapeutti puh. 0400 589 101

Maarit Kuure, fysioterapeutti puh. 040 722 8527

Lahjakortit • Myös iltaisin

Länsiranta 9, puh. 040-734 5310

www.tornionkuntoutus.fi

TERVEYSPALVELUT

LAKIASIAINTOIMISTO

Keskiviikkoisin 8.15 - 16 ilman ajanvarausta Muina aikoina ajanvaraus

VARATUOMARI

Ravinnotta

Muut

• Kolesteroli + “hyvä” • Laaja kolesterolimittaus • Verensokeri Paneutuvaa kolesteroli ja suhdeluku terveys- • TSH-kilpirauhasarvo (klo 10 mennessä) neuvontaa Myytävänä • PSA-testi, tarkka arvo, • Hjulforsin marjasiemenverinäyte jauhetta finberry.fi • Hemoglobiini • Heinäholman pakurihunajaa • Verenpaine • Heinäholman siitepöly 100g • Muistitesti laatuhunajaa.fi • Virtsa (liuskatutkimus) • PEF-mittaus

Vastaukset mukaan. Huom! Ma-ti helikobakteerinäytteenotto, varaa aika.

Eliaksenkatu 10, 2. krs, 95400 Tornio, puh. 044-033 8843 www.lallukka.fi

LAKIASIAINTOIMISTO

n e d u a k Kuu

JUMALANPALVELUKSET SUNNUNTAi 13.5.

Klo 10 Messu Alatornion kirkossa, saarna Ville Väkeväinen, lit. Ari Juntunen. Klo 11 Sanajumalanpalvelus Karungin kirkossa, Raimo Kittilä, Katja Heroja ja Tyttöbändi. Jp:n jälkeen äitienpäiväjuhla ja päiväkerhon kevätjuhla srk-talolla. Klo 12 Messu Tornion kirkossa, saarna Heikki Turunen, lit. Mauri Laakso. Klo 15 Luontokirkko Alkunkarin laavulla yhteisvastuun hyväksi; Raimo Kittilä. Kirkkokahvit ja mahdollisuus makkaranpaistoon. (Laavu sijaitsee Leton kalasataman läheisyydessä).

hELATorSTAi 17.5.

Klo 10 Messu Alatornion kirkossa, saarna Ari Juntunen, lit Raimo Kittilä. Messun jälkeen täysiä vuosikymmeniä täyttävien syntymäpäiväjuhla Parasniemen srk-talolla. Klo 11 Messu Karungin kirkossa, Heikki Turunen. Klo 12 Messu Tornion kirkossa, saarna Ville Väkeväinen, lit Jarkko Kuusisto. Eläkeliiton kirkkopyhä. Messun jälkeen kirkkokahvit Suensaaren srk-talolla. Suomen Gideonit vierailevat jumalanpalveluksissa. su 13.5. jp:n jälkeen noin klo 12 Karungin srk-talolla. Mukana Raimo Kittilä, päiväkerholaiset sekä Karungin Runoryhmä. Kahvi, mehu ja täytekakkutarjoilu. Järj. Karungin Martat ja lastenohjaajat. Kaikki ovat tervetulleita.

Klassista hierontaa Jääkärinkatu 22 (4H -talo), Tornio

Koulutettu hieroja Päivi Tervaniemi 040 514 9290

RAKENNUSPALVELUT

remontoivat vanhaa ja rakentavat uutta Pienet ja isot työt: sokkelit, sisätyöt, ulkovuoret, kattotyöt ym. 044 7001580

Hallituskatu 12 B 25 (3 krs.) 95400 Tornio Puh. 0400 - 652 483

Kuva

hierontalahjakortilla Koulutettu hieroja Elena Kaukonen 045 896 7887

PARTURI-KAMPAAMOT

RIVAKAT TIMPURIT

Jouko Kantomaa

Kokonaisvaltaista, terveyttä ja hyvinvointia edistävää palvelua

äiTiENPäiVä- JA PäiVäKErhoN KEVäTJUhLA

EROTIIKKALIIKE

Onnittele äitiä

Kauppakatu 15, Tornio,

puh. 016 480 255

Osoitteessa www.kemitornio.fi voit lähettää oman ehdotuksesi kuukauden kuvaksi ja äänestää kuukauden kuvia.

KohTi SUVEA – KEVäTKoNSErTTi

Helatorstaina 17.5. klo 19 Alatornion kirkossa Alatornion ja Karungin Kirkkokuorot sekä Tornion srk:n lapsikuoro. Ohjelmassa kuorojen esityksiä, yhteislaulua, sooloesityksiä, sana Helatorstain iltana. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

SyNTyMäPäiVäJUhLiEN 17.5. KULJETUSAiKATAULU JA –rEiTTi iLMoiTTAUTUNEiLLE:

8.35 Mustajärventie, 9.10 Heinijänkäntie, 9.25 Kivirannantie, 9.30 Saarenvire, 9.35 Hopeahovi, 9.40 Viidankatu, 9.45 Miukin alikulun pysäkki.

KiiToSiLTA

Sinulle, joka olet mukana kantamassa vastuuta lähetystyössä. Kutsumme Sinut viettämään iltaa ti 29.5. klo 18 Antinsaareen yhdessäolon, laulun, makkaranpaiston ja saunomisen merkeissä. Ilm. 24.5. mennessä kirkkoherranvirastoon p. 040 5568676 tarjoilun vuoksi. Kyytiasiassa kysy kimppakyytiä kavereilta. Jos on kysyttävää, soittele Ailalle p. 040 7083066. Tervetuloa!

yhTEiSVASTUU

Ti 15.5. klo 18 Yhteisvastuuilta Sisko Tallgrenilla, Arpelantie 160. Su 20.5. klo 18 Yhteisvastuuilta Elli ja Matti Trögillä, Kaskitie 9.

KirKKohErrANVirASTo on suljettuna pe 11.5. koulutuspäivän vuoksi.


22 KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 18 10.5.2012

URHEILU toimitus

@

torniolainenoy.fi

Tornion Erotuomarikerho aloitteli ulkokautta tuomitsemalla naisten Suomen cupin jalkapallo-ottelun Haaparannan tekonurmella. Kuva: Teemu Kvist.

JUTTUVINKIT

Tornion Erotuomarikerho on nuorekas viisikymppinen

SÄHKÖPOSTI: toimitus@torniolainenoy.fi PUHELIN/TOIMITUS: 050 411 0210 PUHELIN/MYYNTI: 040 571 0776

TORNIO

Tykkää meistä! facebook.com/ kemitornio

Tornion Erotuomarikerho juhli viime vuonna viisikymppisiä, mutta kerhon tuomarit ovat tällä hetkellä todella nuoria. 25-vuotias puheenjohtaja Jussi Juusola kuuluu TEK:n kolmen vanhimman tuomarin joukkoon ja loput jäsenistä ovat 16-22–vuotiaita. Nuoruus on kuitenkin myös voimavara. TEK:n kesä tulee tälläkin kertaa olemaan kiireinen ja nuorissa virtaa riittää. – Torniossa tulee vuoden aikana vihellettäviksi 100-150

tai jopa 200 ottelua. Ja siihen lisäksi vielä junioriturnaukset kuten tämän kesän Haaparanta-Tornio Cup, Jussi Juusola kertoo. TEK:n tuomitsemat korkeimman tason jalkapalloottelut ovat TP-47:n miesten edustusjoukkueen pelit Kakkosessa sekä A- ja B-poikien ja B-tyttöjen ottelut Ykkösessä. Piirisarjat puolestaan pyörivät D-junnuista eli 12-vuotiaista ylöspäin. – Tuomarin pitää olla avoin ja tuomarilla pitää olla itsekunnioitusta ja itsekuria ettei pelaaja lähde tuomaroimaan ottelua, TEK:n 19-vuotias tuomari Markus Niska analysoi. – Myös tiettyä jääräpäisyyttä pitää löytyä, jotta uskaltaa olla sitä mieltä mitä on. Ja yksi edellytys on että on kiinnostunut siitä lajista

mitä tuomaroi, hän jatkaa. Markus Niska tuli itse Tornion Erotuomarikerhoon jo 14-vuotiaana. – Taskuraha ja hulluus sai minut lähtemään tähän toimintaan. Jo silloin 14-vuotiaana vihelsin ensimmäiset junioripelit ja kiinnostus on kasvanut kokemuksen myötä. TEK järjestää tuomaritoiminnan peruskurssit joka vuosi yhdessä Kemin Erotuomarikerhon kanssa. – Peruskurssin jälkeen voi toimia pelinohjaajana pienemmissä junnuissa pienen kentän peleissä. Mahdollisesti jo samana vuonna on mahdollisuus päästä jatkokurssille, ja sen jokaisen tuomarin on pakko käydä joka vuosi. Siellä käydään läpi uusimmat säännöt, ja kerrataan vanhat, Juusola selvittää.

Talvikaudella TEK tuomitsee jääpallopelejä, mutta varsinkin jalkapallon puolella kerhon toiminta on aktiivista, sillä uusia nuoria on tullut paljon mukaan. – Hyvä peruskunto tuomarointiin riittää, ei tarvitse olla huipputikissä, Niska heittää. – Perushommiin pääsee normipohjalta, mutta mitä pidemmälle tuomarina etenee sitä enemmän vaaditaan myös kunnon osalta, esimerkiksi kuntotestit, Juusola jatkaa.

linjatuomari. Heinäkuussa TEK järjestää jalkapallopuulaakin nurmella viime vuoden tapaan. Ottelut pelataan pienellä kentällä seitsemänmiehisin joukkuein. Viime vuonna Tornion jalkapallopuulaakissa oli mukana 11 joukkuetta.

TEK:n kaikkien aikojen tunnetuin erotuomari on Esa Palsi, joka oli kansainvälisen tason tuomari jalkapallossa, ja toimi vielä uran jälkeen erotuomaritarkkailijana myös kansainvälisellä tasolla. Edelleen mukana oleva Klaus Kulju on puolestaan SM-tason

TAPANI JUUSOLA

Tornion Erotuomarikerho Lyhenne: TEK. Perustettu: 1961. Jäsenmäärä: 30. Puheenjohtaja: Jussi Juusola.

Ensi viikolla lehti ilmestyy helatorstain vuoksi poikkeuksellisesti jo keskiviikkona. Materiaalien jättöajat: Ei valmiit pe 11.5. klo 12 mennessä. Valmiit ma 14.5. klo 14 mennessä


KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 18 10.5.2012

RISTIKKO

23

TYÖTTÖMIEN RUOKALA

MAINA & PETE

Tornion Järjestötalolla. Avoinna klo 11 - 12.30

To. Pe. La. Su. Ma. Ti. Ke. To.

10.05. 11.05. 12.05. 13.05 14.05. 15.05. 16.05. 17.05.

Kotitekoiset lihapullat Broilerin koipi Jauhelihavuoka Äitienpäivän juhlalounas 12 € Lihakastike & perunat Kanakeitto & karjalanpiirakat Porsaanleike & perunat Spaghetti & jauhelihakastike

Aterian hinta 3€, alle kouluikäiset 1,50€

TJY-PROJEKTITOIMINTA

TANSSIKURSSIT

Tornion Järjestötalolla Maanantaina 14.5.2012 klo 18.00 Hidas valssi alkeet klo 20.00 Bugg jatkokurssi

v

Edullinen kertamaksu! info: www.tanssiaalto.com TJY / DSL-Ok

PE tanssit feat. Mika Jefremoff SiSäänpääSy 5€, SiS. eteiSpalvelun

Tietovisa torstaisin • Karaoke lauantaisin

KAUPUNGIN PARAS PIHVIPAIKKA PIHVILOUNAS MA-PE

12€

PUUTARHAKATU 9. TORNIO PUH. 482 201

TP-47 ry:n sääntömääräinen

Ratkaisu

KeväTKoKous

Lintula MUSTA HEVONEN Samuli

Pidetään Torstaina 24.5.2012 klo. 18.00 Teollisuuskatu 8 - 11, 95420 Tornio Esillä sääntöjen määrämät asiat sekä sääntömuutokset. Tervetuloa! Johtokunta


24 KEMI-TORNIO KAUPUNKILEHTI Nro 18 10.5.2012 LAPIN PELASTUSLAITOS KEMINMAA

LAPLAND RESCUE DEPARTMENT

KUULUTUS Lapin pelastuslaitos valmistelee Oy Forcit AB:n ulkoista pelastussuunnitelmaa. Suunnitelma on laadittava sisäasianministeriön antaman asetuksen 541/2008 mukaisesti kaikille niille tuotantolaitoksille, joilla on laajamittaista kemikaalien teollista käsittelyä ja varastointia sekä velvollisuus laatia turvallisuusselvitys.

Metsästäjät huomio!

Nyt myytävänä karkeakarvaisen saksanseisojan pentuja.

Pentue syntynyt 12.4.2012 6 urosta ja 3 narttua Emä: Ruskakairan Cina rek.no FIN31537 / 07 Isä: Hanhiaavan Savu rek.no FIN42738 / 07

Yhteystiedot: Jahtimestarin Kennel Risto Virtanen Ruohokarintie 152 95470 Tornio p. 040 - 844 5721

Samalla teollisuusalueella sijaitseville toiminnanharjoittajille voidaan laatia yhteinen ulkoinen pelastussuunnitelma. Oy Forcit AB:n ulkoiseen pelastussuunnitelmaan on sisällytetty Outokummun Kemin kaivos. Pelastussuunnitelman laadintaan liittyvä väestön kuulemistilaisuus järjestetään Keminmaan kunnantalon valtuustosalissa osoitteessa: Kunnantie 3, 94450 Keminmaa Tiistaina 22.5.2012 klo 10.00-11.00. Kuulemistilaisuudessa väestöllä on mahdollisuus esittää ulkoiseen pelastussuunnitelmaan liittyviä kysymyksiä niin pelastuslaitoksen kuin toiminnanharjoittajien edustajille. Heidän lisäkseen tilaisuuteen osallistuu Keminmaan ympäristöviranomainen. Pelastussuunnitelma on nähtävillä 23.5.-6.6.2012 Lapin pelastuslaitoksen Keminmaan toimipisteessä. Osoitteessa: Torniontie 6, 94450 Keminmaa. Pelastussuunnitelmasta voi esittää kannanottoja kirjallisesti edellä mainittuna aikavälillä. Kannanotot tulee lähettää osoitteeseen: Lapin pelastuslaitos/ Keminmaa, PalotarkastajaAntti-Pekka Nevasaari, Torniontie 6, 94450 Keminmaa

Pentueesta ja koirista löydät kuvia sekä tietoja osoitteesta www.jahtimestari.fi

Lisätietoja pelastussuunnitelmasta antaa: Palotarkastaja Antti-Pekka Nevasaari puh. 0400 - 505399 tai Palopäällikkö Matti Eskonniemi puh. 0400 - 946 012

Jog R

BW’s Naked

2290€+tk

aeRox R

2790€+tk

2390€+tk

aeRox R JuhlavuodeN gRaNd PRix -malli

2990€+tk

Neo’s 4-t

2390€+tk

Valitse turvallinen ja luotettava Yamaha skootteri! Tervetuloa tutustumaan mallistoon! huolTo, VaraosaT ja VarusTeeT

Torpinkatu 4, Tornio • puh. 020 7850 840 • www.tatuntarvike.fi • Avoinna: ark. 9-17.30, la. 10-14

Kemi-Tornio Kaupunkilehti nro 18  

Kemi-Tornio Kaupunkilehti nro 18

Kemi-Tornio Kaupunkilehti nro 18  

Kemi-Tornio Kaupunkilehti nro 18