Page 1

ПРОШЕТКА десна страна на која завршува СТРУМИЧКО-ГЕВГЕЛИСКИОТ регион верзија 6 - 30.06.2012


Се наоѓа на влезот на Нов Дојран, шест километри од грчката граница и 25 километри воздушна линија од Егејското Море. Спортски центар во модерен стил, со капацитет од 270 места. Силна страна на ресторанот се специјалитетите по кои надалеку е прочуен Дојран: крап на дојрански начин, крап на скара, крап во тава, перкија (кострек) на дојрански начин и друга автентична македонска храна. Близината на езерото и пријатниот воздух го дооформуваат пријатниот амбиент. Апартманите се двособни и со површина од 30 и 40 м2, во кои ќе се чувствувате прекрасно и префинето. VIP ROOM е луксузен апартман од 80 м2, кој ги задоволува и најстрогите критериуми на високите гости. Сите апартмани се најсовремено опремени. Престојот во хотелот Истатов бр. 1 ќе направи посетата на Дојран да биде незаборавно и неповторливо искуство.

hotel

ISTATOVNo.1 Нов Дојран Nov Dojran

Се наоѓа на излезот на Нов Дојран и работи од 1986 година. Се приготвуваат разни специјалитети од риба - пржена и печена во фурна, повеќе видови месо на скара, разновидни вкусни чорби, супи и други готвени јадења. Специјалитет на ресторанот е дојранската риба.

restoran

Kaldrma

restaurant

w w w . h o t e l i s t a t ov . c o m

FUK-TAK

NOV DOJRAN

+389 34 227

str. Marshal Tito bb

) +389 34 227 556 2 +389 34 227 555 È+389 75 421 848

It is located at the exit of Nov Dojran and it works from 1986. Different specialities of fish - grilled and roasted, several types of grilled meat, different tasteful soups and other prepared meals are prepared here. The speciality of the restaurant is Dojran fish.

ul. Mar{al Tito bb

NOV DOJRAN

It is located on the entrance of Nov Dojran, six kilometres from Greek border and 25 kilometres air line from Aegean Sea. It is a sports centre in constructed in modern style and it has capacity for 270 guests. Its strong side are the specialities due to which Dojran is far away famous: carp in Dojran style, carp on grill, carp in pan, perkija (kostrek) in Dojran style and other authentic food. The closeness of the lake and the pleasant air contribute to the pleasant ambient. The apartments are with two rooms2 covering an area from 30 and 40 m where you will feel good and nicely. VIP ROOM is luxurious apartments of 80 m2 satisfying even the strictest criteria for important quests. All apartments are modern equipped. The stay in the Hotel Istatov No. 1 will make the visit of Dojran unforgettable and fabulously.

Kaldrma

122

restaurant

ул. Маршал Тито бб

СТАР ДОЈРАН str. Marshal Tito bb

STAR DOJRAN +389 34

225-320


Villa Dojrana Лоцирана е во срцето на Стар Дојран, со прекрасен поглед на Дојранското Езеро. Вилата нуди две спални соби, дневна соба, комплетно опремена кујна, тоалет и дворна површина опремена со базен, шпорет на дрва и скара. Дневната соба е опремена со плазма телевизор, сараунд систем, ДВД, сателитска телевизија, Play Station 3 и телескоп. Двете спални соби се опремени со сателитска телевизија. Сите соби се климатизирани. Вилата е затворена од 1 април до 1 октомври, но отворена е за Нова Година, Божиќ и останатите празници.

ул. Партизанска бр. 41 СТАР ДОЈРАН str. Partizanska No. 41 Star Dojran +389 70 999 758 villadojrana.webs.com

hotel

MAKEDONIJA

woodstove and barbeque. The sitting-room is equipped with Plasma TV, surround system, DVD, satellite TV, Play Station 3 and a telescope. There is satellite TV in both bedrooms. The villa is closed from 1st October to 1st April, but it is open during New Year, Christmas and other holidays.

It is located in the heart of Star Dojran with wonderful view of the Lake Dojran. We are offering two bedrooms, living room, completely equipped kitchen, toilet and yard with swimming pool, traditional cooking

Луксузен и модерен хотел, кој се наоѓа во центарот на Стар Дојран, кој благодарејќи на медитеранската клима, лековитата моќ на Дојранското Езеро и новиот изглед на градот доживува експанзија во развојот на туризмот. Хотелот е идеално место за одмор и за организирање свечени и деловни ручеци, конференции и семинари и преставува синоним за гостопримство, удобност и убавина. Располага со 38 соби, од кои 15 двокреветни, седум апартмани со брачен кревет и детска соба и осум апартмани со брачен и дополнителен кревет. Во хотелот има голема сала за конференција и прекрасна летна тераса.

ул. Маршал Тито бр. 46 Се состои од две вили, отворен базен за деца и возрасни, приватен паркинг, ресторан со македонска национална кујна, безжичен интернет, клима-уред и телевизија. Во новиот објект има 15 апартмани и ресторан со македонска национална кујна и локални рибни специјалитети.

Стар Дојран

DAN-DAR

APARTMENTS

ул. Маршал Тито бб, Нов Дојран str. Marshal Tito bb, Nov Dojran +389 34 227

339

+389 75 222

932

apartmanidan-dar.com.mk

It consists of two villas, outdoor swimming pool for kids and adults, private parking lot, restaurant offering Macedonian national cuisine, wireless internet, airconditioners and TV. There are 15 apartments and one restaurant in the new object offering Macedonian national cuisine and local fish specialities.

гостилница

225 003 +389 72 228 469 +389

БОБО +389 34

На влезот на Богданци ќе наидете на гостилницата Бобо, која работи уште од 1982 година. Се приготвуваат разни специјалитети, од кои најпознат е дојранскиот крап на скара, а треба да се проба и печено јагнешко, телешко или свинско месо, разновидни чорби, повеќе видови пици и пастрамајлии. Специјалитет на ресторанот е телешкиот мускул. Располага со капацитет од 60 места.

Luxury and contemporary hotel located in the centre of Star Dojran that thanks to the Mediterranean clime, the healthful power of Dojran Lake and the new performance of the city experiences expansion of the tourism development. The hotel is perfect place for holiday as well as for organization of celebrity and business lunches, conferences and seminars and it is a synonyms for welcome, conformity and beauty. It has 38 rooms at disposal, 15 double rooms, seven apartments including marriage bed and kids' rooms and eight apartment with marriage and additional bed. There is big conference hall in the hotel as well as summer garden.

tavern

221 140

At the entry of Bogdanci you will see the Tavern Bobo working from 1982. Different specialities are prepared, the most famous of which is Dojran carp on grill, and one should taste the lamb, veal and pork meat as well, different soups, pizzas and pastrmalijas. Veal's muscle is the speciality of the restaurant. It has a capacity of 60 seats.

BOBO

str. Marshal Tito No. 48

Star Dojran

ул. Страшо Пинџур бр. 18

БОГДАНЦИ

str. Strasho Pindzur No. 18

BOGDANCI


Се наоѓа во центарот на градот, во близина на Божичка Чешма. Работи од 1996 година. Погоден е за различни настани: семинари, свадби, роденденски забави. Ресторанот нуди готвени јадења, како и скара, пици, разновидни чорби и десерти. Располага со капацитет од 200 места.

+389 34 382 520 +389 78 209 913

Гостилницата се наоѓа на влезот на Богданци и работи од 1991 година. Се приготвуваат разни специјалитети: риба на скара, вкусни ќебапи, кременадли, вешалици, како и секаков вид чорби. Специјалитет на гостилницата е дојранска риба. Располага со капацитет од 30 места во внатрешниот дел и 30 на терасата.

It is located in the centre of the city, near Bozhichka Cheshma. It works from 1996. It is suitable for different events: seminars, weddings, birthday parties. The restaurant offers cooked meals, as well as grill, pizzas, different soups and desserts. It has a capacity of 200 seats.

EVRI GOSTILNICA

ул. Страшо Пинџур бр. 42

The tavern is located at the entry of Bogdanci and it functions from 1991. Different specialities are prepared: grilled fish, tasteful kebabs, chops, veshalicas, as well as any types of soups. The speciality of the tavern is Dojran fish. It has 30 seats at disposal in the inner part and 30 at the balcony.

str. Strasho Pindzur No. 42

БОГДАНЦИ

BOGDANCI

ресторан

Klaringo restaurant

ул. Иво Лола Рибар бр. 33

Валандово

+389 70

str. Ivo Lola Ribar No. 33 Valandovo

A[IKOT

Се наоѓа во центарот на градот, спроти хотелот Аполонија. Располага со 16 соби, од кои десет еднокреветни, четири двокреветни и две трикреветни соби, сите опремени со кабелска телевизија, интернет.

506 133

+389 34 212 238 +389 78 211 994

ASHIKOT It is located in the centre of the city, opposite to hotel Apolonija. It has 16 rooms, ten of which single, four double and two three bed rooms, all quipped with cable TV, Internet.

ул. Гевгелиски партизански одред бр. 2

Гевгелија str. Gevgeliski partizanski odred No. 2

Gevgelija


рибен ресторан

Се наоѓа на патот меѓу Богданци и Дојран. Располага со сопствен рибник и во секое време од денот може да се најде свежа риба од крап, дојранска риба и лосос. Рибата се приготвува на најразличен начин: печена на скара, пржена, чорба од риба итн. Покрај сите рибни специјалитети, се ул. Првомајска бр. 13 подготвуваат и други Богданци јадења. Располага со капацитет од 150 места.

ELITA

fish restaurant str. Prvomajska No. 13

Bogdanci

Eleni

It is located in the centre of the city and it functions from 1990. All types of grills as well as well famous tasteful fish. The capacity of the restaurant is 54 seats in the inner part and 48 seats in the external part.

218 317 +389 75 408 949

Се наоѓа во центарот на градот и работи од 1990 година. Се приготвуваат сите видови скара, како и добро познатата вкусна риба. Капацитетот на ресторанот е 54 места во внатрешниот и 48 места во надворешниот дел.

881 146 +389 71 602 043 +389 70

It is located on the road between Bogdanci and Dojran. It has its own pond at disposal where one can find at any time of the day fresh carp, Dojran fish and salmon. The fish is prepared at different ways: on grill, roast, fish soup etc. Besides all fish specialties other meals are as well prepared. It has 150 seats capacity.

+389 34

РЕСТОРАН

RESTAURANT

ул. Радован Ковачевиќ бр. 6 ГЕВГЕЛИЈА

Идилично место во подножјето на Кожуф Планина, на само пет километри од ГЕВГЕЛИЈА, каде можете да побегнете од градскиот урбан живот во мирот и тишината на јасеновата шума и да се наполните со свежина и здравје. Прекрасно место каде секој член од семејството ќе пронајде нешто за себе.

str. Radovan Kovacevic No. 6 GEVGELIJA

Perfect place in the basin of Kozhuf Mountain, at just five kilometres from GEVGELIJA where you can run away from the city urban life in the peace and calmness of the ash wood and to fill yourself in freshness and health. Beautiful place where all family members will find something for himself.

) +389 34 231 174 2 +389 34 231 175

Negorski Bawi NegorskiSpa НЕГОРСКИ БАЊИ располагаат со: три хотели, два ресторани, два0 базена со лековита вода од 38-40 С, здравствен дел со лекарспецијалист, физикална терапија, хидротерапија, парафинска терапија, кинезитерапија, мануелна масажа, патеки за пешачење, фудбалски терени, детско игралиште.

NEGORCI BATH has at disposal: three hotels, two restaurant, two swimming pools with tonic water from 38-400C, medical part including doctorspecialist, physical therapy, hydrotherapy, paraffin therapy, kineziteraphy, manual massage, walking paths, football terrains, kids' playground.

negorskibanji@gmail.com

www.negorskibanji.com.mk


korzo

BACARDI

кафе-пицерија

Се наоѓа во центарот на градот. Работи од 1989 година. Покрај сите други специјалитети, најзастапена е италијанската кујна. Специјалитет на пицеријата е пица Бакарди. Располага со капацитет со 50 места, а на терасата со 45 места.

ул. Радован Ковачевиќ бр. 1

Гевгелија

str. Radovan Kovachevikj No. 1

Gevgelija

coffee-bar

Сместен е во самиот центар на градот, во средиштето на градското шеталиште. Проектиран и организиран според сите современи и модерни стандарди за

korzo

работа. Се одликува по специфичниот ентериер - елегантен, модерен и уникатен. Има летна бавча во целина со внатрешноста, која во зима е застаклена.

café-pizza

It is located in the centre of the city. It functions from 1989. Besides all other specialities, the most representative is the Italian cuisine. The speciality of the pizza is pizza Bakardi. It has 50 seats at disposal and 45 at the balcony.

It is located in the very centre of the city, in the middle of the city walk. It is projected and organized under all modern standards for work. It distinguishes itself

by specific interior - elegant, contemporary and single. It has summer garden in the entire of the interior that is glassed during winter.

Плоштад Гевгелија Square Gevgelija +389 34 215 399

Индустриска зона Север СТРУМИЦА Industrial Zone North STRUMICA

w w w. p a l a . c o m . m k

Со одличниот менаџерски тим, ресторанот нуди врвна услуга во организирање свадби, крштевки, родендени, матурски и секаков вид прослави. Менито на ресторанот е разновидно: секаков вид скара, готвени јадења, вегетаријанска храна. Ресторанот врши и доставување на храна (кетеринг) со послуга.

By excellent managerial team, the restaurant offers prime service in organization of weddings, sacraments, birthday parties, senior proms and any types of celebrations. The restaurant offers different menu: all types of grill, cooked meals, vegetarian food. The restaurant performs food delivery (catering) by staff.

Белви

Belvi RESTAURANT

РЕСТОРАН

Во прекрасниот амбиент на ресторанот во центарот на Струмица можете да поминете пријатни мигови со пријателите и деловните партнери. Ресторанот има квалитетна услуга со традиционални македонски и интернационални јадења и богат избор на квалитетни вина.

ул. Невена Стојкова бб, СТРУМИЦА (во склоп на Домот на културата)

I the beautiful ambient of the restaurant in the centre of Strumica you may pass good moments with friends and business partners. The restaurant offers quality service with traditional Macedonian and international meals and rich selection of quality wines.

+389 34 343 317

+389 34 326 683 +389 34 551 014 +389 75 424 700 +389 75 446 766 pala.sr@hotmail.com

str. Nevena Stojkova bb, STRUMICA (within the House of Culture)


Се наоѓа во непосредна близина на општинската зграда во Ново Село. Работи веќе 12 години. Се приготвуваат разновидни јадења, скара и различен вид чорби. Специјалитет на ресторанот е тава АЛА ЏОИ. Располага со капацитет од 80 места, од кои 50 внатре и 30 на терасата.

Се наоѓа до градскиот парк во и работи веќе 20 години. Располага со капацитет 80 места во внатрешниот дел и 60 на терасата. Се приготвуваат разновидни пици, пастрамајлии, пасти, палачинки, салати. Специјалитет е пицата Елизабет.

It is located in the city park and it has been working 20 years. It has a capacity of 80 seats in the inner part and 60 on the balcony. Different pizzas, pastrmalijas, pastries, pancakes, salads are prepared. The speciality is pizza Elisabeth.

It is located in the vicinity of the municipal building in Novo Selo. It has been working 12 years. Different meals are prepared, grill and different types of soups. The speciality of the restaurant is the casserole ALLA JOI. It has capacity of 80 seats, 50 in the inner part and 30 on the balcony.

Elizabet

pizzeria

ул. 24-ти Октомври бб, СТРУМИЦА str. 24th October bb, STRUMICA

+389 34

ул. Мануш Турновски бр. 13 с. Ново Село, СТРУМИЦА

Xoi Joy

346 644

str. Manush Turnovski No. 13 v. Novo Selo, STRUMICA

ресторан

restaurant

+389 34 529 665 +389 70 630 611 Во падините на Беласица, во близина на живописните Колешински Водопади и недопирливите Смоларски Водопади, грее едно сонце - место каде душата доживува ренесанса, а срцето и телото уживаат во тивкиот амбиент, чистиот воздух, прекрасните јадења и извонредните вина. Ресторанот се наоѓа на само 20 км од Струмица и нуди богата и квалитетна услуга со национални специјалитети, македонски вина и многу други специјалитети од скара и јадења од риба.

Sonce РЕСТОРАН

Sun

RESTAURANT

In the slopes of Belasica, near the vivid Koleshino Waterfall and untouched Smolar Waterfalls one sun is shining - place where the soul experience renaissance, and the heart and body enjoy the calm ambient, clean air, beautiful meals and excellent wines. The restaurant is located at just 20 km from Strumica and it offers quality service of national specialities, Macedonian wines and many other specialities on grill and fish meals.

Lebed As ул. Маршал Тито бр. 44

с. Ново Село, Струмица

str. Marshal Tito No. 44

v. Novo Selo, Strumica

Ресторанот посакува добредојде сместен меѓу две планини, кои изобилуваат со природни реткости и убавини. Поминете моменти на опуштање со најблиските, исполнети со милозвучна музика, совршени климатски услови и храна донесена од рајските градини.

351 023

820 700

389 34

389 70

с. Колешино, СТРУМИЦА v. Koleshino, STRUMICA

+

restaurant

+

This restaurant welcomes you, located between two mountains rich with natural rarities and beautiful country sites. It invites you to spend moments of relaxation with your closest ones, filled with smooth music, perfect climates, and above all food brought from the heavenly gardens.

+389 34 355 305 +389 70 234 591 +389 70 234 593 info@lebedas.mk


pizzeria

PARK с. Босилово, СТРУМИЦА v. Bosilovo, STRUMICA

Rafaelo PIZZERIA

с. Ново Село, СТРУМИЦА v. Novo Selo, STRUMICA Се наоѓа во непосредна близина на Смоларските и Колешински водопади, на самата македонско-бугарска граница. Работи од 1994 година. Капацитетот на ресторанот е 70 места во затворениот дел и 40 места во летната бавча. Располага со богато мени: пици, пастрамајлии, поховани пирошки, похован кашкавал, печено пиле на жар, разни видови салати. Пиците се печат во фурна на жар. Специјалитет на ресторанот е пица рафаело.

+389 34

355 377

It is located in the vicinity of Smolar and Koleshino Waterfalls, at the MacedonianBulgarian cross-border. It functions from 1994. The capacity of the restaurant is 70 seats in the closed part and 40 at the opened part. It has at disposal rich menu: pizzas, pastrmalijas, breaded pies, and breaded cheese, and grill barbeque chicken, different types of salads. The pizzas are grilled. The speciality of the restaurant is pizza Raffaelo.

+389 75

416 088

Се наоѓа во центарот на Босилово и има капацитет од 120 места. Во убав и пријатен амбиент можете да вкусите разновидни пици, пити и пастрамајлии, а посебна препорака има специјалитетот на куќата - пита Босиљанка.

656 017 389 34 371 379

+389 +

75

+389 32 630

804

ул. Илија Алексов бб, РАДОВИШ

Се наоѓа во периферниот дел на Радовиш, во населбата Раклиш. Ова е најновиот сместувачки капацитет во градот и еден од капацитетите кои го помагаат развојот на туризмот во регионот. Располага со седум двокреветни и две трикреветни соби. Во склоп на хотелот се наоѓа ресторан со 60 места, како и сала за состаноци со 20 места. Располага со паркинг и два базена, најголемата атракција на хотелот.

IBIS HOTEL

It is located in the centre of Bosilovo. Its capacity is for 120 guests. Nice and pleasant ambient where you can taste various pizzas, pies and pastrmalijas, and special recommendation is the house specialty - pie Bosiljanka.

str. Ilija Aleksov bb, RADOVISH

It is located in the peripheral part of Radovish, in the settlement Raklish. This is the latest accommodation capacity in the city and one of the capacities helping the development of the tourism in the region. It has seven double rooms and two three bed rooms at disposal. The restaurant with 60 seats is located within the restaurant, as well as meeting hall with 20 seats. It has parking lot and two swimming pools, the biggest hotel attraction.


ул. Маршал Тито бб, СТРУМИЦА str. Marshal Tito bb, STRUMICA

+389 34 +389 34 +389 70

354 411 345 412 347 793

NOVA

TRAVEL

ресторан

Ambasador restaurant

ул. Св. Спасо Радовишки бб, РАДОВИШ str. St. Spaso Radovishki bb, RADOVISH Ловниот дом во Радовиш постои од 1954 година, а работи и Ловното риболовно друштво Готен. Од 19 февруари 2002 година, во склоп на друштвото е отворен ресторан, чиј основач е Љупче Камчев, кој со угостителство се занимава цели 18 години. Досега Амбасадор стои на врвот на квалитетот и нуди широка лепеза специјалитети, од кои најпознати се полнетата слезина (со мелено месо,ориз и кромид), полнетиот див зајак, дивото свинско на ловечки начин. На традиционален начин се приготвуваат и баници (со афионска сол) со праз, сирење и јајца, а се нудат и традиционални радовишки рецепти, како маџун (слатко од грозје и речели од тиква), слатко од зелени и црни смокви. Ресторанот го посетуваат високи функционери и амбасадори од повеќе земји, меѓу кои и евроамбасадорот Ерван Фуере.

The Hunting House in Radovish exists from 1954 as well as the Hunting and Fishing organisation Goten. Form 19th February 2002, the restaurant was open within the organisation the owner of which is Ljupche Kamchev, who deals with tourism and catering industry for 18 years. For now Ambassador is at the top of the quality and it offers wide spectrum of specialities the famous of which are as followed: filled spleen (with sausage meat, rice and onion), filled wild rabbit, wiled pork in hunting manner. Pies are prepared on traditional way such as pies (with poppy's salt) with leeks, cheese and eggs, and traditional Radovish recipes are offered such as madzuk (grapes jam and vegetable marrow jam, jam from green and black fig trees. The restaurant is visited by high officials and ambassadors of many countries among which is the EU ambassador Ervan Fuere.

+389 032 635 765 +389 070 767 621

Еден од најстарите кафебарови во градот, кој работи веќе 19 години. Се наоѓа во централното градско подрачје. Изграден е во современ стил. Располага со 100 места и летна тераса, која во топлите периоди е навистина искористена. Во ноќните часови ова е вистинско место за забава, а преку ден место за релаксација.

ул. 22 Октомври бр. 93

РАДОВИШ str. 22nd October No. 93

RADOVISH

café

It is one of the oldest cafébars in the city that has been working for 19 years. It is located in the central city area. It is built in modern style. It has 100 seats at disposal and summer garden being really used in the hot periods. In the night hours this is perfect place for party and during the day - place for relaxation.

Се наоѓа на плоштадот во Радовиш и е еден од најатрактивните модерни кафебарови со летна тераса. Има капацитет од 100 седишта во внатрешниот дел и исто толку на летната тераса. Има посебен имиџ на култен угостителски објект кај младата популација со широка палета на безалкохолни и алкохолни пијалаци, коктели и сите видови кафе. Работи веќе 10 години, нудејќи прекрасен амбиент, особено во ноќните часови, кога го посетуваат гости и од соседните градови.

Радовиш

Radovish

It is located on the square in Radovish and it is one of the most attractive café-bars having summer balcony. It has a capacity of 100 seats in the inner part and the same number at the summer balcony. It has a special image of cult object for youth population including spectrum of soft drinks and alcohol drinks, cocktails and all types of coffee. It has been working 10 years, offering beautiful ambient, in particular in the night hours, when guests from neighbouring cities come.


ЛИСТА НА ОБЈЕКТИ Министерство за економија


ЛИСТА НА ОБЈЕКТИ Министерство за економија


НОВ РЕГИОН лева страна на која почнува следниот регион

Strumicko-gevgeliski - REKLAMI 6 (30.06.2012)  

Macedonia, tourism

Strumicko-gevgeliski - REKLAMI 6 (30.06.2012)  

Macedonia, tourism

Advertisement