Page 1

ПРОШЕТКА десна страна на која завршува ОХРИДСКО-ПРЕСПАНСКИОТ регион верзија 18 - 26.08.2012


Five star hotel which satisfies refined tastes of all tourists, particularly those who have grand requests, therefore this hotel is risen on the pedestal of tourists' offers. This hotel is a part of LUXURY GROUP - world's

Хотелот е со 5 ѕвезди и ги задоволува префинетите вкусови на сите туристи, особено на најпребирливите, што истовремено го издигнува на пиедесталот на туристичките понуди. Хотелот е дел од LUXURY GROUP - светска групација која ги претставува најлуксузните и ексклузивни хотели и ресорти во светот. Располага со 117 двокреветни соби, шест апартмани, две резиденции, две сали за семинари, конгресна сала, аперитив-бар,

INEX HOTEL GORICA

ул. Наум Охридски бр. 5-7, ОХРИД

str. Naum Ohridski No. 5-7, OHRID

t. +389 46 277 520; 277 521 f. +389 46 277 525

простории за сауна и масажа, трим-патеки, спортски терени. Сето ова овозможува организирање разни свечености, семинари, спортски подготовки, тренинзи. Ако сакате да поминете незаборавни и несекојдневни мигови, посетете ги туристичкоугостителските објекти на комплексот ИНЕКС ГОРИЦА.

ineх@mt.net.mk group which represents the most luxurious and exclusive hotels and restaurants in the world. Hotel facilities: 117 double bed rooms, six suits, two residences, two spacious seminar halls, congress hall, aperitif bar, sauna and massage facilities, tracks, sports terrains. The facilities mentioned above enable organization of various celebrations, seminars, sports preparations, trainings. If you want to spend unforgettable and unusual moments, visit our tourist catering objects of the complex INEX GORICA.

inexgorica.com.mk

Се наоѓа во близина на Спортскиот центар, на само 50 метри од кејот на Охридското езеро и охридската ривиера. Располага со луксузно опремени соби, ресторан со национална кујна, конгресна сала, сопствен паркинг, летна тераса, лифт. ул. Партизанска бр. д-14, ОХРИД

HOTEL

Diplomat

tel +389 46 250 308; 75 421 851 fax +389 46 231 980 skype hotel.diplomat.oh e-mail hoteldiplomatohrid@yahoo.com str. Partizanska No. d-14, OHRID It is located near to the Sports Centre only 50 meters from the Quay of Lake Ohrid and Ohrid shoreline. Facilities: luxury equipped rooms, restaurant with national cuisine, congress room, parking space, summer terrace, elevator.

www.hoteldiplomat.com


На седум километри од Охрид, прекрасниот Езерски комплекс Метропол го сочинуваат три хотели, 800 метри плажи, живописни градини и шуми, како и фантастичен поглед кон езерото и блискиот Национален парк Галичица. 370-те соби и апартмани во поврзаните три хотелски згради го претставуваат најголемиот гостински капацитет во Охрид и регионот. Комплексот располага со паркинзи, рецепции, лифтови, ресторани, барови на плажите, отворени тераси, соба за појадок, отворени базени, сауна и масажа, фитнесцентар, ноќен клуб, сефови, АТМ, климатизирани конференциски сали опремени со технички уреди.

sales@metropol-ohrid.com info@metropol-ohrid.com

S lement Tourist sett

Хотелот е сместен до самиот брег на Охридското Езеро, на само четири километри до центарот на Охрид. Располага со 50 легла во 26 двокреветни и еднокреветни соби и два прекрасни апартмана. Во секоја соба има фрижидер, клима, телевизија и интернет. Сопствена плажа со лежалки. Ресторанот располага со 170 седишта и тераса со 150 столчиња.

It is located in Macedonia, seven kilometres south of Ohrid, Metropol Lake Resort's beautiful setting features 3 hotels, 800 meters of beach frontage, landscaped gardens and pine woods, and fantastic views overlooking the lake and the surrounding National Park Galichica. The 370 guest rooms and suites, spread across three interlinked buildings, are the largest guest rooms facilities in Ohrid and the region. Facilities: Parking lots, Receptions, Elevators, Restaurants, Beach bars, Open air terraces, Breakfast room, Outdoor swimming pools, Sauna and Massage, Fitness centre, Night club, Safe deposit lockers, ATM, air conditioned conference facilities and equipment and technical devices available.

За несекојдневно гурманско искуство, хотелот на располагање нуди ресторан со богато мени од национални и интернационални специјалитети послужени со гастрономска перфектност. Летната тераса овозможува единствено искуство на опуштеност, преку живописната градина и природна ладовина, вкусен оброк и добар разговор. Од винската карта на хотелот може да изберете различни сортни вина како надополнување на посебниот момент на уживање.

If you enjoy quality meals, you will like Hotel Pela's rich menu of national and international specialties, served gastronomically elegant. The summer terrace is most enjoyable environment around, enriched with colourful garden and pine forest freshness; it is the best place for café, chat and lunch. Hotel Pela's wine card offers a variety of quality national and international wines, to ensure the harmony of the moment.

metropol-ohrid.com

hotel

Holiday M

This hotel is located on shore of Lake Ohrid, only four kilometres from the centre of Ohrid. Facilities: 50 beds in 26 double rooms, single rooms and two amazing suites. Every room is equipped with fridge, air-condition, TV and internet. Hotel's private beach with sunbeds. Restaurant's capacity is for 170 persons and 150 persons on the terrace.

tel: +389 46 230 420 46 230 421 75 228 372 fax: +389 46 277 499 bookingsohrid@pelagroup.com.mk

The resort consists of 3 hotels: Metropol****+ Tourist*** Bellevue****

Tourist settlement St. Stephan bb, OHRID

Комплексот се состои од три хотели: Metropol****+ Tourist*** Bellevue****

Туристичка населба Св. Стефан бб, ОХРИД

www.hotelpela.mk

Езерски комплекс Метропол Metropol Lake Resort tel: +389 46 203 001 +389 46 277 660 O H R I D fax: +389 46 277 212

han, О t. Step

хрид


hotel

Granit

Со богат избор на македонски специјалитети, музика, забава, рекреација, како и посета на културноисториски споменици и културни манифестации, хотелот Гранит е она што ви треба. Оспособен е и погоден за организирање семинари, конгреси, презентации, разни манифестации, како и сите видови прослави.

нас. Свети Стефан бб, ОХРИД settlement Sveti Stefan bb, OHRID

t. +389 46-207 100 f. +389 46 207 141 reservation@hotelgranit.com.mk

hotelgranit.com.mk

Offering a wide choice of Macedonian specialties, music, entertainment, recreation as well as visits to cultural and historical monuments and cultural event, hotel Granit is just what you need. It is also ideal for organization of seminars, congresses, presentations, various manifestations and all kinds of celebrations.

hotel

Дојдете во Охрид и почувствувајте го пулсот на длабоките наслаги на времето фатени во постојана игра на езерото што ви ја дава погледот од хотелот. Волшебно чувство на мир протекува низ сите сетила, создавајќи ја прекрасната слика во видикот. Ќе го фатите шумот во летот на галебите и секоја капка од езерските води во кои блескоти бисерот Охридски. Блесокот и убавината на Охридското Езеро ќе го видите од сите соби и од сите прозорци на хотелот, а тоа ќе ви ја гали душата со длабоко спокојство и трепетлива возбуда. Сета таа убавина ја доживувате во ентериерот и екстериерот на хотелскиот амбиент. Хотелот располага со еднокреветни и двокреветни соби и делукс-апартман.

Come to Ohrid and feel the pulse of the deep layers of time caught in the constant game of the lake which can be viewed from the hotel. Enchanting feeling of peace flows through all senses, creating the magnificent image of the horizon. You will catch murmur of seagulls and every drop of lake water where Ohrid pearls shine. The shine and beauty of Lake Ohrid can be seen from all hotel's rooms and windows, and that cuddles every soul with tranquillity and thrill. All that beauty can be experienced in hotel's interior and exterior. Hotel's facilities: single rooms, double rooms and a luxurious suite.

ул. Коста Абраш бб, Охрид +389 46 258 860 str. Kosta Abrash bb, Ohrid +389 46 258 861

info@hotelaleksandria.com


hotel

Klimetica Ohrid

Се наоѓа под падините на Националниот парк Галичица, во борова шума и на 100 метри од брегот на Охридското Езеро. Оддалечен е само 4 километри од Охрид и 18 километри од Струга. Хотелот е модернизиран во 2006 година и е категоризиран со 3+ ѕвездички. Располага со 41 луксузно опремена соба и четири апартмани со телевизија, бесплатна 24-часовна интернет-врска, директна телефонска линија, клима-уред, мини бар, сопствена бања и прекрасен поглед кон езерската шир. Дополнување на комфорот и удобноста се новите хотелски содржини: летна тераса, фонтана, бавча, конгресни сали, сауна со масажа, фитнес-центар и ресторан со национална, интернационална и вегетаријанска кујна. Хотелот нуди и посебни програми: посети и излети до манастирот, прошетка и разгледување на Охрид и Струга, како и крстосување со брод до Св. Наум и Струга.

depandance

Klimetica

Under the slopes of the National Park Galichica, in a lush pine forest and only 100 meters from the shore of Lake Ohrid in the Saint Stefan vacation resort you will find the Klimetica hotel. The resort is only 4 Km from Ohrid and 18 km from Struga. The hotel was modernized and redecorated in 2006, and is categorized as a 3 + star by international standards. It can offer 4 deluxe Suites and 41 luxurious room with a view of lake Ohrid, fitted with TV's , 24 /7 internet connections, direct phone lines, air conditioning, mini bar. In addition the hotel also provides a gym, spa, indoor and outdoor restaurant offering national, international and vegetarian cuisine and various other facilities for holding meetings and seminars. The hotel also offers organized sight-seeing trips to Ohrid, Struga, the Saint Stefan monastery and a lake cruise to St. Naum Покрај хотелот Климетица, and Struga. на само 150 метри е

лоциран хотелот Депанданс Климетица, лоциран на 50 метри од езерската шир. Со современ ентериер, објектот нуди комфори удобност - прекрасно место за одмор и релаксација, како и споделување пријатни мигови.

t. +389 46 277 677 f. +389 46 277 667 info@hotelklimetica.com.mk

hotelklimetica.com.mk

The hotel Depandance Klimetica is located only 150 meters from the hotel Klimetica and 50 meters from lake shore. Having modern interior, this object offers comfort - wonderful place for holiday, relaxation and to share pleasant moments.

REStaurant

Klimetica

Restaurant's capacity is for 79 persons, here you can taste the wonderful specialities of the national, international and vegetarian cuisine, prepared by chefs. National specialities are offered: trout stew, roasted, fried, shaken trout which can also be prepared in other ways, belvica and eel a la Klimetica, and there are also the other specialities: Struga's casserole, Vlach's casserole, pot Klimetica, traditional dishes such as tavche-gravche, Macedonian roll, knees with various salads as well as wonderful sorts of wines.

t. +389 46 277 665 Ресторанот располага со 79 седишта, каде можете да ги вкусите прекрасните специјалитети од националната, интернационалната и вегетаријанската кујна, подготвена од врвни готвачи. Од националната кујна се нудат специјалитетите: чорба од пастрмка, печена, пржена, тресена или на струшки начин подготвена охридска пастрмка, белвица и јагула а лa Климетица, а тука се и прекрасните специјалитети: струшка тава, влашка тава, грне Климетица, традиционалните македонски јадења тавчегравче, македонски завијок, коленица со различни видови салати, како и прекрасните сорти вина.

ул. Гоце Делчев бр. 19 str. Goce Delchev No. 19

Струга

STRUGA +389 46 788 178


Туристичка населба Св. Стефан, ОХРИД tel: +389 46 277 710; +389 46 277 720 fax: +389 46 265 628

На 4 километри од центарот на градот, во прекрасната борова шума во населбата Св. Стефан, на 100 метри од езерскиот брег, Белведере Ви дава можност да уживате во комфор, единствен амбиент и околина. Располага со 86 соби,

Tourist settlement St. Stephan, ОХРИД e-mail: hotelbelvedere@t-home.mk www.hotelbelvedere.com

вклучувајќи три апартмани, пет студио-соби, ресторан со 300 седишта, семинарски сали, аперитив-бар, антикварница, лифт и сопствен паркинг. Собите се опремени со климатизер, кабелска телевизија, мини-бар, бесплатна интернет-врска, директна телефонска линија, сопствен тоалет, балкон. Специјална понуда на комплексот Белведере е интернационалната и традиционалната кујна во ресторанот Белведере, кој се наоѓа во срцето на градот, до брегот на Охридското Езеро.

h o t e l

It is located 4 km from the centre of Ohrid, in a magnificent pine wood of St. Stephan settlement, at a distance of 100 m far from the Ohrid shore. Belvedere gives you an opportunity to enjoy the complete comfort, unique ambience and surrounding. It has 86 rooms, including 3 suites and 5 studio rooms, restaurant of 300 seats, seminar facilities with flexible arrangements, aperitif bar, antique shop, elevator and its own parking. Each room is equipped with a cable TV, air-condition system, mini bar, free internet connection, own toilet with hair dryer, terrace. As a special offer of Belvedere Resort is the international and traditional cuisine of restaurant Belvedere located in the heart of the city harbour, near the Lake Ohrid shore.

Millenium Palace кеј Маршал Тито бб t/f +389 46

263 361

ОХРИД

Луксузен хотел, лоциран на брегот на Охридското Езеро, на 20 минути од охридскиот аеродром. Има капацитет од 53 соби, четири делукс-апартмани и еден резидентен апартман. Секоја соба е опремена со клима-уред, безжичен интернет, директна телефонска линија, кабелска телевизија, детектор за чад, купатило со туш-кабина и када. Организира конференции и меѓународни конгреси, деловни состаноци и

промоции. Во склоп на комплексот има базен, сауна, солариум, парна бања, џакузи, фитнес-центар и масажа. Се организираат гала-свечености, банкети, коктел-забави и деловни приеми. Во склоп на хотелот е сместена винарија, која овозможува пријатен амбиент во македонски традиционален стил со голем избор на домашни вина, комбинирани со пикантни сирења и пршути.

Luxurious hotel, located at the shore of Lake Ohrid, at 20 minutes from Ohrid Airport. It has a capacity of 53 rooms, four deluxe apartments and one residential apartment. Each room is equipped with air conditioner, wireless Internet, direct phone line, cable television, smoke detector, bathroom withy shower bath and bath. It organizes conferences and international congresses, business meetings and promotions. Within the

milenium_palace@ t-home.mk

OHRID

complex there is swimming pool, sauna, solarium, steam bath, jacuzzi, fitness centre and massage. Gala-celebrations are organized, banquets, cocktail parties and business welcome. Winery is located in the hotel thus providing good ambient in Macedonian traditional style including huge selection of national wines combined with spicy cheese and prosciutto.

w w w. m i l l e n i u m p a l a c e . c o m . m k

quay Marshal Tito bb


Хотелот се наоѓа крај брегот на Охридското Езеро, на два километри од центарот на градот. Располага со паркинг, прекрасен парк и сопствена плажа. Хотелот располага со 26 соби, секоја со сопствен балкон и купатило. Цените на услугите во хотелот се скромни.

Hotel Sileks

Се наоѓа во туристичкиот комплекс Св. Стефан, 4 километри од центарот на Охрид, на регионалниот патен правец Охрид - Св. Наум и 10 километри од аеродромот Св. Апостол Павле. Нуди 104 реновирани соби, декорирани во современ лежерен стил, вклучувајќи 12 апартмани, од кои два се претседателски. Ресторанот располага со вкупен капацитет од 450 седишта и е погоден за организирање разни свечености. Главна атракција на хотелот е базенот на отворено, каде гостите уживаат во најразлични содржини во текот на денот и вечерните часови.

Туристичка населба Св. Стефан, ОХРИД Tourist settlement St. Stephan, OHRID

The hotel is located at the shore of Lake Ohrid, at two kilometres from the city centre. It has its own parking lot; beautiful parк and own beach at disposal. The hotel has 26 rooms, each including its own balcony and bathroom. The prices of the hotel services are decent. tel: +389 46 277 300 fax: +389 46 277 304 e-mail: info@hotelsileks.mk

www.hotelsileks.mk

Hotel Sileks is located in the tourist complex St. Stefan, 4 km away from Ohrid centre, on the regional road Ohrid - St. Naum, and 10 km from Ohrid airport St. Paul The Apostle. Hotel Sileks offers 104 renovated rooms, decorated in a modern leisure style including 12 suites, the two of them are presidential. The restaurant in Hotel Sileks has a capacity for 450 people and is suitable for organizing various events. Hotel Sileks's main attraction is the outdoor swimming pool where guests have the opportunity to enjoy a variety of animation contents during the day and evening.

hotel

Daljan

населба Далјан settlement Daljan p. fah 104

Villa de Lago е угостителски туристички објект, подготвен за соработка на високопрофесионално ниво, со взаемно задоволство на сите вклучени партнери. Покрај угостителските услуги, Villa de Lago нуди и сместување во комплетно опремени апартмани. Ќе доживеете прекрасно искуство додека сте во посета на Охрид - градот на светлината.

+389 46 271

380

Hotel Villa

de LAGO Ohrid

ул. Цар Самуил бр. 16, Охрид str. Car Samuil No. 16, Ohrid

hoteldelago.com +389 46 +389 71 +389 46

266 670 386 300 266 672

Villa de Lago is a catering touristic object, prepared to cooperate on a highly professional level, with the mutual satisfaction of all partners involved. Besides catering services Villa de Lago offers accommodationfully equipped apartments. You will have great experience during your visit in Ohrid - the city of light.


а ј и ф о С в.

Вила

С

ул. Коста Абраш бр. 64 ОХРИД str. Kosta Abrash 64 OHRID tel: +389 46 254 370 fax: +389 46 279 028

vilasofija.com.mk

a i f o S St.

contact@vilasofija.com.mk

Вилата Св. Софија е хотел со 4 ѕвезди изграден во 2000 година, познат по својата прекрасна положба - во срцето на стариот град во близина на езерото и црквата Св. Софија. Сите соби се убаво уредени со модерни додатоци: клима-уреди, приватни тоалети со туш-кабина и фен, телефон, радио, безбедност, мини-бар и кабелска телевизија. Хотелот има два прекрасни ресторана, бар со просторна тераса за сончање, голема сала за состаноци до 40 луѓе, удобни соби за читање, погоден и бесплатен паркинг. За време на летната сезона, хотелот нуди лежалки и чадори за комплетна релаксација на гостите. Исто така, лесно е да се пристигне до него од автобуската станица и охридскиот аеродром со редовни транспортни врски.

Villa

Villa St. Sofija is a four star hotel built in the year 2000, and it is famous due to the magnificent position in the heart of the old city near the lake and the church St. Sofija. All the rooms are well furnished and have every modern amenity expected of a 4 star establishment: air conditioning, private bathrooms with bath or shower and hair dryer, telephone, radio, safe, minibar and cable TV. The Hotel offers 2 splendid dining-rooms, a bar with spacious terrace for sun-bathing, a large room for meetings and reunions for up to 40 people, comfortable reading rooms and a free car-park. During the summer season the hotel offers sun beds and sun umbrellas for a complete relaxation for its guests. It is also easy to arrive at the Hotel from the bus station and Ohrid airport, with regular public transport connections.

Denarius villa

Вила

Villa

Grdan

Grdan

ul. Ilindenka br.1, OHRID str. Ilindenka No.1, OHRID

+389 71 213 233 vila_grdan@t-home.mk

Built from hand carved stone dating back to the 1930, it represents a real archetonic pearl on the lake shore. Having the privilege to be cuddled by sun rays and water of the Balkan's pearl, it stands proudly as a witness of this God's beauty. Feel the peace and quiet during your morning coffee, accompanied by the first gentle rays and seagulls cries. Located at 700 meters altitude, here you will have a small piece of the nature for yourself therefore it gives the right to the owner to say ”No. other place has this”.

Сместен во мирна и тивка околина, на само пет минути пешачење од центарот на градот, Денариус ви овозможува да се одморите и да се чувствувате мирно и пријатно. Беспрекорната услуга, љубезноста и гастрономските специјалитети ќе ви овозможат пријатен престој и незаборавни моменти. Хотелот има и лифт, кој е на располагање за сите кои сакаат да одат до нашиот прекрасен панорамски ресторан или собите кои се сместени во погорните катови. Пред вилата има и паркинг со капацитет од 10 места резервиран за нашите гости. Хотелот организира превоз до и од аеродромите во Охрид и Скопје. кеј Маршал Тито 91а ОХРИД quay Marsal Tiso No. 91a OHRID tel: 389 46 258 684 fax: 389 46 258 686 villa-denarius@t-home.mk

villadenarius.com.mk

Located in peaceful and quiet environment, only 5 min. walking from the centre of the town, Denarius gives you the best possibilities to rest and to feel pleasant. Perfect service, kindness of the staff and gastronomic specialities will give you unforgettable moments. The Hotel is equipped with an elevator which is at your service when you go to our marvellous panorama restaurant or the rooms at the higher flats. There is a car park in front of the hotel whose capacity is 10 parking spots reserved for our guests.


vila

Jovan

ул. Цар Самуил бр. 44, ОХРИД str. Car Samoil No. 44, OHRID

t. +389 76 377 644 +389 76 236 606 f. +389 46 611 292 vila.jovan@gmail.com

Охрид, кој со право го носи епитетот бисер македонски, плени со својата убавина, уникатна архитектура и богато културно наследство. Охрид е град во кој секој камен крие по некоја легенда. Доколку сакате да го почувствувате духот на старата градска архитектура, посетете ја вилата Јован, која се наоѓа во срцето на стариот дел на градот. Градена е пред повеќе од 200 години, но од неодамна е потполно реставрирана во автентичен охридски стил со оригинален ентериер. Има девет соби (седум двокреветни и две еднокреветни) со сопствени купатила, телевизија и пристап за интернет.

villa

Jovan

Се наоѓа во строгиот центар на Охрид, на највпечатливото место за одмор, на самото крајбрежје од Охридското Езеро. Тука може да поминете незаборавни мигови проследени со звуците на неуморните бранови. Утринско кафе, ручек или вечера е вистинскиот избор за убаво поминат дел од денот. Врвната услуга со одличен квалитет на свежо приготвена храна е само мал сегмент од доживувањето во ресторанот. Покрај многубројните специјалитети на куќата, можете да пробате ѓомлезе под сач, чомлек и питулици.

Ohrid, which rightfully has obtained the epithet Macedonian pearl enchants with its beauty, unique architecture and rich heritage. Ohrid is a town where every stone has hidden some legend. If you want to feel the spirit of the old architecture, you should visit the villa Jovan located in the heart of the old town. It was built more than 200 years ago, but it has been recently restored in authentic Ohrid style having original interior. There are nine rooms ( seven -double bed rooms and two single bed rooms) having their own bathrooms, TVs and internet access.

restaurant CHUN Located in core of the centre in Ohrid, in the most remarkable place for holiday- onto the shore of Lake Ohrid. Spend your unforgettable moments here accompanied by the sound of the restless waves. Morning coffee , lunch or dinner is the right choice to spend one part of a day pleasantly. Besides the numerous specialties of the house, you can try gjomleze under sach, chomlek and pitulica (kind of a doughnut).

ул. Коста Абраш бр. 4, Охрид str. Kosta Abrash No. 4, Ohrid +389 46 255 603 +389 76 377 644

www.vilamia.org

Villa

vila

villa

Stefanija Сместена е во строгиот центар на градот, над Охридската чаршија, на воздушна оддалеченост од 50 метри од езерото. Располага со три трикреветни соби, два апартмана со капацитет за четири лица и два апартмана со капацитет за три лица. Апартманите и собите располагаат со кабелска телевизија, интернет, посебна кујна и комплетно опремени тоалети. Хигиената е загарантирана. Вила Стефанија на своите гости им нуди одлична можност за одмор и релаксација, со прекрасен поглед кон градот и езерото.

+389 46 266

Stefaniјa

Located in core of the centre of the town, above Ohrid Bazaar and it is 50 meters air distance from lake's shore. Its facilities are: three three-bedded rooms, two apartments for four persons as well as two apartments for three persons. The apartments and rooms are equipped with cable TV, internet, separate kitchen and completely equipped bathroom. Hygiene is guaranteed. Villa Stefanija offers an excellent opportunity for holiday and relaxation to its guests, having an excellent view towards the town and lake.

626

MIA +389 46 262 773

ул. Охридска Архиепископија бр. 32, ОХРИД str. Ohridska Arhiepisokopija No. 32, OHRID

MIA is a new attractive villa, constructed and designed in old city architecture style recognizable for the old part of the town, having an amazing panorama view of Lake Ohrid. It works 24 hours per day during whole year. Its facilities are: DELUX apartments equipped with cable TV, ADSL internet, direct phone line, air condition, mini bar and free car parking. Everything you can desire for a good holiday.


Луксузна вила со ресторан, која нуди квалитетна храна, одлична плажа и сместување во премиум-апартмани. Посетителите се добредојдени преку целата година, а врвот на сезоната е во текот на летото. Локацијата е совршена за сите кои поминуваат повеќе време на плажа, како и за оние кои сакаат да истражуваат или да уживаат во културните настани и прошетки. Вилата нуди пространи соби и апартмани, удобни и функционални кревети, софи, фотелји, кафемаси, бањи и кујни. Собите се опремени со телевизори, фрижидери и клима-уреди. Балконите нудат прекрасен и широк поглед на езерото и Националниот парк Галичица. Сите гости во вилата добиваат 15% попуст во ресторанот. нас. Лагадин, ОХРИД settlement Lagadin, OHRID

+389 46 285-518 +389 78 402-112

villaklia.com

Villa

Bisera

Villa

KLIA

It is a luxurious villa with a restaurant offering quality food, excellent beach and accommodation in premium apartments. Visitors are welcomed all year round and the peak of the season is during the summer. The location of Villa Klia is perfect r both for tourists who like to spend more time on the beach, as well as for those who like to explore the historic monuments, or enjoy in the cultural events, or go on mountain hiking. Our spacious apartments are comfortable and functional, with beds, sofas, armchairs, coffee tables, bathrooms and kitchens. The rooms are also equipped with TV sets, refrigerators and air conditioners. Balconies have a table with chairs, and they offer a great view over the National Park Galichica. All guests who stay in this villa get 15% discount in the restaurant.

На седум километри од Охрид, подигнат непосредно до езерото и со прекрасен поглед на зајдисонце, Вашиот одмор ќе биде незаборавен. Вилата располага со два апартмана и 17 соби, кујна и можност за самоприготвување, скара и фурна, летна тераса, отворен базен, фитнес центар, пинг-понг игралиште. Секоја соба е опремена со телевизија, балкон, фрижидер и тоалет. Уживајте во единствениот амбиент и пронајдете ја Вашата инспирација овде...

At seven kilometres from Ohrid, raised immediately next to the lake and with beautiful views of sunset, your vacations will be unforgettable. The villa has at disposal two apartments and 17 rooms, kitchen and possibility for self-preparation of food, grill and bakery, outdoor swimming pool, fitness centre, ping-pong ground. Each room is TV equipped, with balcony, fridge and toilet. Enjoy the single ambient and find your inspiration here…

Туристичка населба Лагадин, ОХРИД Tourist settlement Lagadin, OHRID

+389 46

285 933

A p a r t m e n t s

MARINA

Вила Албина нуди тивок одмор и комфор во срцето на Охрид. Располагаме со студио и соби опремени со безжичен интернет, кабелска телевизија, миникујна и купатила, а има и модерен комплетно опремен апартман со поглед на прекрасното езеро. Во непосредна близина се наоѓа плажата Сараиште, како и надалеку познатата карпеста плажа Канео.

Albina

Apartments

ул. Илинденска бр. 34, Стар Град

Охрид str. Ilindenska No. 34, Old Town

Ohrid

+389 75

633 216

www.albinaapartman.hpage.com

Villa Albina offers calm vacation and comfort in the heart of Ohrid. We have at disposal studio and rooms equipped with wireless Internet, cable TV, mini kitchen and bathrooms, as well as contemporary completely equipped apartment with view of the beautiful lake. Beach Saraishte is located in the very vicinity as well as far famous rocky beach Kaneo.

Апартманите со 4 ѕвездички се луксузни опремени во современ стил, кој ги задоволува и најпрефинетите вкусови: клима-уред, балкон, комплетна кујна, безжичен интернет, кабелска телевизија, бања и туш. Апартманите се наоѓаат на вистинска локација за истражување на езерото, како и на многуте културни знаменитости и прекрасната природа во околината.

The apartments with 4 stars are luxuriously equipped in modern style that satisfies the most discerning taste: airconditioner, balcony, complete kitchen, wireless Internet, cable TV, bathroom and shower bath. The apartments are located at real location for lake research, as well as many cultural monuments and beautiful nature in the surrounding. Локација Градска Плажа

ОХРИД Location City Beach

OHRID +389 46 271-124

w w w. m a r i n a . c o m . m k


Се наоѓа на магистралниот пат Охрид - Св. Наум, еден километар пред селото Пештани. Сместена е на самиот брег на Охридското Езеро, со сопствен паркинг. Со прекрасен поглед на езерското зајдисонце, тука вашиот одмор е незаборавен. Вила Кикески на своите гости им нуди одлична можност за одмор и релаксација, во апартмани со сопствено купатило, голем кревет (160 x 190), помошен кревет, телевизор, фрижидер и тераса со поглед на езерото.

Kikeski

Villa

It is located at the highway Ohrid - St. Naum, one kilometre before Peshtani village. It is located at the very shore of Lake Ohrid, including its own parking lot. Having the beautiful view of the lake sunset, your vacation is unforgettable. Villa Kikeski offers the guests excellent opportunity for vacation and relaxation, in apartment with own bathroom, big bed (160x190), additional bed, TV, fridge and balcony with lake view.

+389

GREBNOS STONE HOUSE

Located in the heart of the old city of Ohrid (Varosh), all rooms offer unforgettable panorama of the lake as well as the old part of the town. The square, the port, as well as numerous restaurants are at just 200 meters from the facility. All the rooms and apartment have French doors being in direct connection to its royalty balcony and view of the lake. The object has its own parking lot at disposal as well as beach in the village Trpejca, directly under the slopes of the National park Galichica.

Лоциран во срцето на стариот Охрид (Варош), сите соби во објектот нудат незаборавна панорама на езерото и на стариот дел на градот. Плоштадот, пристаништето, како и бројни ресторани се на само 200 метри од објектот. Секоја соба и апартман има фран- ул. Методи Патче цуски врати, кои се во директна врска бр. 19-19a со своја ројална тераса со поглед на ОХРИД езерото. Објектот располага со парstr. Metodi Patche кинг и своја плажа во селото Трпејца, No. 19-19a директно под падините на НациоOHRID налниот парк Галичица.

71 298 477

389 46 272 625 389 70 331 706

ppopstefanija@hotmail.com www.grebnos.com

Risto`s Guest House се наоѓа на 10 км од Охрид, во село Елшани, во срцето на Национален парк Галичица. Оваа гостинска куќа нуди прекрасен поглед на Охридското Езеро од сите соби, традиционална храна, домашно вино, домашна ракија, домашен леб, многу екскурзии по националниот парк и јавање магариња, како една од главните атракции за странските туристи.

ristosguesthouse@t-home.mk 389 75 977 930 389 46 285 464 fax: 389 46 285 282

Apartments

RISTO`S GUEST

MATJAN

HOUSE

matjanapartments.com.mk

matjanappartments@gmail.com

Апартманите Матјан (4 ѕвезди) се лоцирани во строгиот центар на градот, на брегот на Охридското Езеро. Секој апартман располага со две соби, купатило со туш-кабина, мини-фрижидер, кабелска телевизија, клима-уред, безжичен интернет, централно греење, кујна (апартман 1) и тераса со поглед кон езерото.

The apartments Matjan (four stars) are located in the very centre of the city, on the shore of Lake Ohrid. All apartments have two rooms, toilet with shower bath, mini fridge, cable TV, air-conditioner, wireless internet, central heating, kitchen (apartment 1) and balcony having view towards the Lake.

Risto`S Guest House is located at 10 km from Ohrid, in the village of Elshani, in the heart of Galichica Nationa Park. This guest house offers beautiful view of Lake Ohrid from all rooms, traditional food, homemade wine, homemade rakia, homemade bread, many excursions to the National Park and donkey safari as one of the main attractions for foreign tourists.

ул. Кузман Јосифовски - Питу бр. 2, ОХРИД str. Kuzman Josifovski Pitu No. 2, OHRID

+389 46 264 340 +389 70 249 908

www.ristosguesthouse.4t.com


Marija

villa

Изградена во 2010 година, се наоѓа на самиот кеј на Охридското Езеро, во строгиот центар на градот, со сопствен паркинг. Апартманите се на јужна и југоисточна позиција и со поглед кон езерото. Вилата поседува клима, кабелска телевизија, WI-FI. Располага со двокреветни соби, трикреветни и четирикреветни студија, четирикреветни и шесткреветни апартмани со над 80 квадрати, како и две студија на приземје со прекрасно уредени дворови со фонтани. Веднаш до вилата има ресторан и пицерија.

Built in 2010, it is located on the quay of Lake Ohrid, in the very centre of the city, having its own parking lot. The apartments are at south and southeast position and with lake view. The villa has air conditioner, cable TV, Wi-Fi. It has at disposal two double rooms, three bed rooms, four bed studios, four bed and six bed apartments bigger than 80 square meters as well as two studios on the ground floor having beautifully adjusted gardens with fountains. Restaurant and Pizza-restaurant are located next to the villa.

Се наоѓа на 30 метри од езерото, а во непосредна близина има ресторани, ирски паб, банка и банкомат. Вилата е дизајнирана за релаксиран и пријатен одмор. Во шесте луксузни апартмани има брз безжичен интернет, кабелска телевизија, клима-уред, индивидуално греење, ДВД, мини-бар фрижидер и сеф за скапоцености.

villa

Manasiev Ohrid

ул. Маршал Тито бр. 103, Охрид str. Marshal Tito No. 103, Ohrid

+389 75 525 650

Villa Manasiev is located 30 meters from the lake and nearby there is a restaurant, Irish pub, bank and ATM. The villa is designed for relaxed and pleasant vacation. In the 6 luxurious apartments there is a fast wireless internet, cable TV, air conditioning, individual heating, DVD player, mini bar fridge and safe deposit box for valuables.

Модерно опремените апартмани и соби, во кои преовладува топлината на дрвото што доминира во екстериерот и ентериерот, софистицираниот мебел и беспрекорната среденост на собите, заедно со љубезноста и отвореноста на Вашата домаќинка Луција, ќе го направат Вашиот престој во Охрид совршен.

Contemporary equipped apartments and rooms where the glow from the wood dominates in the exterior and interiors prevails, the sophisticated furniture and unspotted tidiness of the rooms, accompanied by the amenity and openness of your hostess Lucia, will make your rest in Ohrid perfect.

ул. Коста Абраш бр. 29, Охрид str. Kosta Abrash No. 29, Ohrid +389 46 266 396 +389 70 352 804

Villa

Lucija

+389 70

569 655 219 977

tmanasiev@yahoo.com

www.manasiev.com.mk

vilalucija.com.mk


Сместена меѓу езерскиот брег и Галичица, покрај прекрасната плажа, вилата на гостите им нуди водени спортови, планинарење, возење велосипеди. Одлично место за забава, семеен одмор, помали симпозиуми и семинари. Располага со двокреветни и трикреветни соби, студија (2+2) и апартмани, опремени со кабелска телевизија, мини-бар, Wi-Fi, клима, сопствено купатило и тераса со поглед на езерото и околните планини. Има отворен базен со џакузи, сопствена плажа со лежалки веднаш до езерото, паркинг-простор, две сидришта за чамци и глисер. Пицаресторанот нуди разни специјалитети од националната и интернационалната кујна.

Lagadin, OHRID

restaurant

+389 46 28 55 35 +389 70 35 28 78 +389 78 29 80 60

Located between the lake shore and Galichica, next to the beautiful beach, the villa offers the guests water sports, mountaineering, biking, perfect place for party, family holiday, small symposiums and seminars. It has double rooms and three bed rooms, studios (2+2) and apartments, equipped in cable TV, mini bar, Wi-Fi, air-conditioner, bathroom and balcony with lake view and the surrounding mountains. There is an outdoor swimming pool with Jacuzzi, own beach with laying sunbeds next to the lake, parking lot, two moorages for boats and speed-boat. Pizza-restaurant offers different specialities from national and international cuisine.

Villa

Dionis

viladionisl@gmail.com

Orfej ул. Партизански одреди бр. 30 Охрид str. Partizanski odredi No. 30, Ohrid Ресторанот постои од 1 август 2005 година и вкупниот капацитет е 120 гости. Се подготвуваат различни видови скара, најразлични готвени јадења, салати, чорби. Специјалитет на куќата е плескавица Орфеј.

+389 46 +389 75

ресторан

Antiko

ул. Цар Самуил бр. 30 Охрид

restaurant

Antiko str. Car Samuil No. 30 Ohrid +389 75 397 908

Еден од најстарите приватни ресторани во Охрид, сместен на почетокот на Долна Порта на Самуиловата тврдина, во куќа стара 300 години со изобилство од ретки староградски елементи на фасадата и во внатрешноста. Нуди разновиден асортиман на јадења, почнувајќи од домашни македонски традиционални јадења и риби до интернационални специјалитети. Во вечерните часови свири акустична староградска музика, како надополнување на амбиентот. Цените се пристапни за сечиј џеб.

One of the oldest private restaurants in Ohrid, located at the beginning of the Dolna Porta (Lower Gate) of Samuel's Fortress into a 300 years old house which abounds with rare old-city elements of the facade as well as the interior. It offers various dishes starting with traditional Macedonian meals followed by fish specialties as well as international meals. There is acoustic old-city music as supplement of the ambient. The prices are suitable for everybody's pocket.

250 005 463 446

Spa&Vila +389 46 611 220 +389 78 261 383 +389 78 302 661 ул. 15-ти Корпус бр. 41, ОХРИД str. 15th Korpus No. 41, OHRID

Се наоѓа на магистралниот пат Охрид Битола, во непосредна близина на автобуската станица. Располага со фитнесцентар, затворен базен со џакузи, сауна, парна бања и салон за масажа, двокреветни, трикреветни и четирикреветни апартмани и апартман со дневна соба. Секоја соба има сопствено купатило со туш-кабина, климауред, кабелска телевизија и бесплатен интернет. Во рамките на објектот има кафетерија со летна кујна и тераса.

It is located at the magistral road Ohrid-Bitola, in the vicinity of bus station. It has at disposal fitness-centre, indoor swimming pool with Jacuzzi, sauna, steam bath and massage saloon, double room, three bed and four bed apartments and apartments including living room. All rooms have its own bathroom with shower bath, air-conditioner, cable TV and free Internet. Café-bar with summer kitchen and terrace is within the object.

This restaurant has been working since 1st August, 2005 and its capacity is for 120 guests. There are prepared various kinds of grill, various cooked meals, salads, stews and the house speciality is Orfej's burger.


587 779

It is located in the city centre, in the best natural cold shadow on the square itself. It is one of the best Ohrid's terraces offering wonderful rest and service for every visitor. This restaurant offers a rich and various menu: grilled meat, Macedonian dishes and morning stews. Its capacity is for 300 guests, 100 are inside and 250 outside. This restaurant is suitable for different events: birthday parties, baptising celebrations as well as small weddings.

РЕСТОРАН

ул. Македонски просветители бб, ОХРИД str. Маkedonski prosvetiteli bb, OHRID

RESTAURANT

BADBAD

Pizzeria

Cosa

Nostra

str. Kosta Abrash No. 50

Ресторанот нуди голем избор на пици, пасти и морска храна. Ова е градба со автентичност на охридската архитектура, а пиците се со висок и континуиран квалитет на италијанската кујна.

+389 46

ул. Коста Абраш бр. 50, ОХРИД

OHRID

230 240

+389 70 Се наоѓа во центарот на градот, во најубавата природна ладовина на самиот плоштад. Една од најубавите охридски тераси нуди прекрасен одмор и услуга за секој посетител. Ресторанот изобилува со разновидно мени: месо на скара, македонско јадење и утрински чорби. Капацитетот е 300 гости, од кои 100 места внатре и до 250 места надвор. Ресторанот е наменет за повеќе настани: родендени, крштевки, па дури и мали свадби.

Restaurant Cosa Nostra offers you a great choice of pizzas, pasta and sea food. Built in authentic style of Ohrid architecture, and the pizzas with high and permanent quality of Italian cuisine.

Allegro

ул. Туристичка бр. 54 Охрид str. Turisticka No. 54 Ohrid

ресторан

ПЛОШТАД СТАР ЧИНАР It is located in the centre of the RESTAURANT city, on the square at the Old SQUARE Plane Tree. It has been working since 1991. National dishes, many types of grill as well as national makalo and pies are prepared in the restaurant. Speciality of the restaurant is pan Old Chinar. The capacity is 30 seats indoor and 30 seats outdoor.

0

89

0

OLD CHINAR 26

Се наоѓа во центарот во градот, на плоштадот кај Стариот Чинар. Работи од 1991 година. Во ресторанот се подготвуваат национални јадења, повеќе видови скара, како и домашни макала и пити. Специјалитет на ресторанот е тава Стар Чинар. Капацитетот е 30 места внатре и 30 места надвор.

46

Ресторанот нуди готвени домашни јадења, чорби и скара по најевтини цени во градот. Restaurant offers you home-made dishes, stews and grill at the lowest prices in town.

ул. 7-ми Ноември бр. 1, Охрид

Еден од најстарите ресторани во градот, познат по највкусната охридска пастрмка, рибните специјалитети воопшто и старата македонска кујна.

Riben restoran

It is one of the oldest restaurant in the town, famous for the most delicious Ohrid trout, fish specialities generally and old Macedonian cuisine.

Fish Restaurant ул. Коста Абраш бб, ОХРИД str. Kosta Abrash bb, OHRID

+389 46

269 200

str. 7th November No. 1, Ohrid

+3

89

+389 46

251 132

restaurant


PIZZERIA

LEONARDO Место каде може да ги пробате најдобрите пици во градот. ул. Цар Самуил бр. 33 ОХРИД

389 46 260 359 Place where you can taste the best pizzas in the town. str. Car Samoil No. 33 OHRID

НАЦИОНАЛЕН ПАРК

ГАЛИЧИЦА

Dalga рибен ресторан

Dalga

ул. Коста Абраш бр. 3, ОХРИД str. Kosta Abrash No. 3, OHRID 389 46 255 999

fish restaurant

Националниот парк ГАЛИЧИЦА зафаќа површина од 25.000 ha. Најниската точка е нивото на Охридското Езеро (695 метри надморска височина) и нивото на Преспанското Езеро (850), а највисоката е врвот Магаро (2.255). Растителниот свет во Паркот е исклучително богат и единствен. Досега се евидентирани преку илјада растителни видови. Lynx lynx martinoi (балкански рис) е автохтон вид, кој во Македонија е застапен со околу 30-35 единки. ГАЛИЧИЦА на посетителите им нуди бројни рекреативни и туристички содржини. Оние кои сакаат да се рекреираат и уживаат во природа ги користат обележаните пешачки, велосипедски и планинарски патеки. Голем број посетители се одлучуваат за еднодневен излет во месноста Корита, која се наоѓа долж регионалниот пат Охрид-Трпејца-Царина-Ресен над селото Трпејца. ГАЛИЧИЦА е популарна дестинација и за параглајдеристите.

Ohrid's catering-tourist 's pearl has been working since May, 1994 located calmly under the lake's waves, an attractive place where a visitor gets everything. Representative location, ambient and kindness are attributes that make Dalga something special, and particularly attractive are sounds of the eminent orchestra Lihnidos as well as gourmand specialties. Dalga has become a love on the first sight to over one hundred and fifty political, economic and scientific delegations as well as a favourite place for numerous significant names of Macedonian show business, sport, politics and business.

NATIONAL PARK

GALICHICA

ул. Галичица бб str. Galichica bb t/f: +389 46 261 473 galicica@galicica.org.mk

R E S TA U R A N T

БА

Р

RIBAR Ресторанот е сместен во прекрасна природа на самиот брег на Охридското Езеро, во монденското место. Се наоѓа на 18 километри од Охрид на патот кон Св. Наум. Работи од 1995 година. Капацитетот на ресторанот е околу 60 места на терасата и 30-40 места во внатрешниот дел. Менито е составено од повеќе видови риба приготвена на различни начини. Специјалитет на ресторанот е пастрмка на жар.

РИ

National Park GALICHICA encloses area of 25.000 ha. The lowest elevation in the park is Lake Ohrid (695 m above sea level), next Lake Prespa (850 m), and the highest point is the summit Magaro (2.255 m). There is exceptionally rich and unique plants world in the National Park. Up to date, there are over a thousand registered plant species. Lynx lynx martinoi (Balkan's lynx) is an autochthonous kind, there are about 30-35 individuals in Macedonia. GALICHICA offers number of leisure activities for the visitors. We recommend to all visitors who want to relax and enjoy in the nature, to use the marked walking, mountain and climbing trails. The locality „Korita”, situated alongside the regional road Ohrid-Trpejca-Carina-Resen, on the western slopes of the mountain, above the village of Trpejca, attracts large number of one day visitors. GALICHICA is a popular destination for paragliding enthusiasts.

This restaurant is located in the wonderful landscape on the very shore of Lake Ohrid, in an elite place. It is 18 km from Ohrid on the road towards St. Naum. It has been working since 1995. Restaurant's capacity is for 60 guests on the terrace and 30-40 guests inside. The menu offers different fish prepared in various ways. Restaurant's specialty is grilled trout.


hotel

Beograd Во далечната 1989 година, во склоп на државната компанија АД Инекс Дрим, се јавува хотелот Београд. Изграден е во стилот на старата македонска архитектура, а автентичниот внатрешен амбиент ја дополнува сликата за македонската култура.

кеј Борис Кидрич бр. 51 СТРУГА quay Boris Kidrich No. 51 STRUGA +389 46 785 800 +389 46 780 460 hdim@t-home.mk contact@drim.com.mk Крај брегот на Охридското Езеро, од 1977 година работи хотелот Дрим, носител на модерниот светски туризам. Во секоја од 196-те комплетно реновирани соби се отсликува традицијата и комфорот на македонската гостопримливост. Во сите соби се опфатени услугите и задоволствата кои се очекуваат од хотел со 4 ѕвезди.

At the shore lake of Lake Ohrid, the hotel Drim functions as a holder of the contemporary world tourism.

DRIM hotel

In each of 196 completely renovated rooms reflect the tradition and the comfort of Macedonian welcome. All rooms cover the services and pleasure expected by four stars hotel.

In the distant 1989, within the state company AD Inex Drim, the hotel Belgrade appears. It is built in the style of the old Macedonian architecture and the authentic interior ambient complements the image of Macedonian culture.

ул. Маршал Тито бб, СТРУГА str. Marshal Tito bb, STRUGA +389 46 781 342 +389 46 782 126 hotelbeograd@t-home.mk


Лоциран на самиот брег на Охридското Езеро во Струга, опкружен со прекрасно уреден парк богат со ретки дрвја. Располага со 15 трикреветни соби, 15 двокреветни и 3 апартмани, сите опремени со кабелска телевизија, безжичен интернет, телефон, бања и тераси со поглед кон езерото. Во рамките на хотелот има и прекрасна летна тераса покрај езерото, приватна плажа, сопствен паркинг и терен за спортски активности. Хотелот располага со модерно опремен климатизиран ресторан со 130 седишта и може да одговори на сите високи стандарди за спортски собири, семинари, конгреси и конференции, за кои има голема конференциска сала со 60 седишта и помала со 25 седишта, опремени со најнова технологија. Сите услуги во хотелот се на база на ноќевање со појадок или пансион. Појадокот се организира на бифе-маса (самопослужување), а ручекот и вечерата во договор со групата.

Solferino h o t e l

+389 46

S t r u g a

781 733

Located on the shore of Lake Ohrid in Struga, surrounded by neat park which is rich with rare species of trees. Hotel facilities: 15 three bed rooms, 15 double bedrooms and three suites, all of them equipped with cable TV, wireless internet, bathroom and terrace having view towards the lake. There are a wonderful summer terrace by the lake, private beach, its own car park and terrain for sports activities in the hotel's frame. There is a modern equipped and air-conditioned restaurant for 130 guests and can suits to all high standards for sports gatherings, seminars, congresses and conferences therefore to suit all these needs there is a big conference room having capacity for 60 participants and a small conference room having capacity for 25 participants both equipped with up-to-date technology. This hotel offers BB and FB services. There is a buffet for breakfast, while lunch and dinner can be arranged with every group.

мотел-ресторан

Razme RAZME

hotelmontenegro.mk

Лоциран на 100 метри од плажата Бисер, располага со 23 луксузно опремени соби, сопствен паркинг и ресторан со 110 седишта, во кој може да се вкусат најдобрите рибни специјалитети на Охридскострушката ривиера: најдобрата рибја чорба, плескавица од икра, клен, крап, млечки и многу други рибни специјалитети.

+389 70 453 024 +389 70 501 587

This restaurant is located 100 metres from the beach Biser, there are 23 luxury equipped rooms its own parking space and restaurant's capacity for 110 guests. Here you can taste the best fish specialities of Ohrid-Struga shore. The best fish stew, fish egg balls, chub, carp, mlechki and other fish specialities.

+389 46 780 330 +38972 206 456 fax: +389 46 789 320 info@hotelmontenegro.mk

ул. Димче Ковачевски бр. 20, СТРУГА str. Dimche kovachevski No. 20, STRUGA

Струга Struga

motel-restaraunt

Изграден е во 2007 година од семејство по потекло од Црна Гора, од каде и доаѓа името на хотелот. Лоциран е во близина на центарот на градот, баровите, ноќните клубови, рестораните, но далеку од вревата, во тивка средина за релаксација и одмор. Сите соби се опремени со кабелска телевизија, wireless интернет врска, купатило со туш-кабина и балкон. Во ресторанот може да се проба македонската кујна, но и специјалитетите на куќата - жабји батаци и тава ла Монтенегро.

Built in 2007 by a family that has an origin from Montenegro, by whom it got its name. Located near the centre of the town, the bars, clubs and restaurants, yet away from the noise, in a peaceful environment where you can relax and enjoy your stay. All rooms are equipped with cable TV, wireless internet connection, bathroom with shower and a separate balcony. You can try Macedonian cuisine, as well as restaurant's specialties - frog drumsticks and casserole la Montenegro.


Hotels

GALEB & PLAZA Хотел ГАЛЕБ е идеално поставен на бреговите на Охридското Езеро, лоциран на влезот во Струга, на само 50 метри од песочните плажи и 500 метри од центарот на градот. Располага со 87 соби, секоја со посебна бања, ТВ и мини-бар, од кои дел со сопствена тераса со поглед кон езерската шир, како и ресторан со 300 седишта, аперитив-бар, ТВ-сала.

+389 46 781 089 +389 46 781 086

+389 70 261 175 +389 70 515 164

hotelgaleb@hotmail.com

Hotel GALEB is ideally set at the shore of the Lake Ohrid , located at the entrance of the City of Struga, only 50 meters far from the sandy beaches and 500 meters from the city centre. The Hotel has 87 rooms on disposal, every room having its own bathroom, TV and mini-bar, and some of the rooms have separate terraces with a view over the lake, as well as a restaurant with capacity of 300 seats, an aperitif bar, TV lounge.

www.galebiplaza.com.mk Хотел ПЛАЖА се наоѓа во самиот центар на Струга покрај, брегот на Охридското Езеро богат со песочни плажи. Располага со 25 соби со 50 легла, ресторан со 120 седишта, аперитив-бар и тераса со поглед кон езерото со 250 седишта.

+389 46 782 646

Се наоѓа покрај брегот на реката Дрим и работи од 1990 година. Се подготвуваат повеќе видови месо на скара, риба на скара, телешка и шкембе чорба, како и други традициона лни јадења. Специјалитет на ресторанот е Таџ-махал тава за четири лица. Капацитетот е 100 места во внатрешниот и 10 места во надворешниот дел, од кои 40 места се на самиот брег на реката Дрим.

It is located on the bank of the river Drim and it has been working since 1990. Various kinds of meat are prepared on grill, grilled fish, veal stew and tripe broth, as well as other traditional dishes. Restaurant's specialty is Taj-Mahal casserole for 4 persons. Inside capacity is for 100 guests and outside part is for 10 guests, as well as 40 on the bank of the river Drim.

Hotel PLAZA is situated in the very centre of the town Struga by the shore of the Lake Ohrid, having sandy beaches. There are 25 rooms with 50 beds in the hotel, a restaurant capacity is for 120 guests, aperitif bar and a terrace with a view towards the lake having capacity for 250 guests. +389 46 783 055 +389 46 786 126

+389 70 261 175 +389 70 515 164 кеј Борис Кидрич бр. 31, СТРУГА

Лоциран e на само 500 метри од центарот на Струга, на патот за селото Радожда. Прекрасниот рустичен амбиент и старите домашни специјалитети ќе ги задоволат Вашите очекувања на задоволство и префинет вкус. Во ресторанот има и базен со свежа риба, која во истиот момент љубезните домаќини ќе ја подготват и сервираат по сечиј вкус. Ресторанот располага со летна тераса со капацитет од 350 гости и затворен дел за 200 гости. Околу ресторанот, на располагање е и прекрасниот двор, кој во летните денови пружа одличен амбиент за одмор и релаксација.

Konak ресторан

www.konak.c

om.mk

quay Boris Kidrich 31, STRUGA

Located only 500 meters from the centre of Struga on the road to village Radozda. Wonderful rustic ambience and old traditional restaurant specialties will fulfil your expectations and refined taste. This restaurant has got fresh fish therefore at the same time the courteous hosts can prepare and serve according to personal taste. This restaurant has a terrace for 350 guests and a closed part for 200 ул. В. Малеск и бб, СТРУГ guests. There is a wonderful yard around А str. V. Maleski the restaurant which offers great ambient bb, STRUGA for rest and relaxation during summer days.

Konak

tel +389 46 782 291 +389 70 702 513 +389 70 646 850 fax +389 46 788 200 e-mail konak-2@live.com


Во Македонија одгледувањето на винова лоза и производство на вино е милениумска традиција. Најпрестижен вински регион е Тиквешијата. На падините на Тиквешката долина се наоѓа семејната Винарија Сарафов, чиј основач е Никола Сарафов, кој во 1999 година основа винарско-ракиџиска работилница.

Резултат на квалитетното произведено вино е природниот процес на преработка во текот на ферментацијата на ширата. Виното добиено на вистински традиционален начин во себе носи многу љубов и внимание, вложени во текот на правењето и созревањето на виното.

Традицијата, квалитетот и макотрпната работа направија пресврт во оваа работилница во 2005 година, која во 2008 година отвори своја винотека во Струга.

In Macedonia, growing vine and wine production presents millennium tradition. Продажен салон ул. Петар Петровски 13, СТРУГА Во салонот можат да се купат сите видови вина кои ги произведува Винарија Сарафов, како и алкохолни пијалаци

+389 71 366 951 vinerysarafov@hotmail.com Sale salon str. Petar Petrovski 13, STRUGA In the salon one may buy all types of wines produced in Winery Sarafov, as well as alcohols drinks.

On the slopes of Tikvesh valley the family Winery Sarafov is being located, established by Nikola Sarafov in 1999 as wine-rakia workshop. The tradition, quality and painstaking work made upturn in this workshop in 2005 and in 2008 he opened his winery in Struga.

Result of the quality produces wine is the natural process of procession during the fermentation of sweetwort. The wine obtained at real traditional way bears a lot of love and attention, invested during the production and maturation of the wine.

w w w. w i n e r y s a r a f o v. m k


ул. Димитар Влахов бр. 2, СТРУГА

вила

str. Dimitar Vlahov No. 2, STRUGA

МАРИЈ БЛАЖ

+389 46 786 242 +389 70 603 705

с. Радожда, СТРУГА

villa

Marij Blaz RIA

PIZZE

Се наоѓа на кејот на реката Дрим и работи од 2002 година. Се приготвуваат пици, пастрамајлии, специјалитети со сирење, топено сирење под капак со јајца и печурки, печено телешко, печено пилешко и печени ребра во фурна со печурки и павлака, суфлаки на скара со пилешко и свинско месо. Специјалитет на пицеријата е пица Ангела. Капацитетот е 40 места внатре и 70 места на летната бавча.

Angela

It is located on the quay of the river Drim and it has been working since 2002. Pizzas, pastrmalias, cheese specialties, molten cheese with eggs and mushrooms under cover, roasted veal, roasted chicken and roasted ribs with mushrooms and sour cream prepared in bakery, grilled suphlaki with chicken and pork are prepared. Restaurant's specialty is pizza Angela. Its capacity is for 40 guests inside and 70 guests on the terrace.

v. Radozda, STRUGA Се наоѓа на самиот брег на Охридското Езеро со сопствена плажа и паркинг. Располага со четири студија и три двокреветни соби, секоја со поглед на езерото, опремена со телевизија и интернет, летна кујна и пространа тераса за седенки. Во самата вила се наоѓа и рибен ресторан, каде може да ги вкусите сите видови рибни специјалитети.

It is located at the very shore of Lake Ohrid including its own beach and parking lot. It has four studios and three double rooms at disposal, each having the view to the Lake and equipped by TV and Internet, summer kitchen and spacious balcony for sitting ups. Fish restaurant is located in the villa where you may taste all types of fish specialities.

+389 46 787 +389 70 752

056 706

W h i s ke y b a r ул. 15-ти Корпус бр. 44, Струга

str. 15 Korpus No. 44, Struga

TULLAMORE DEW ул. 15-ти Корпус бр. 44, Струга str. 15 Korpus No. 44, Struga

+389 76

427 205


Villa

Радожда Radozhda Вила Радожда е нов модерен и атрактивен пансион на брегот на Охридското Езеро, конструиран и дизајниран во нов стил, со цел да се задоволат сите современи стандарди и желби на туристите. Вилата располага со 13 соби, од кои девет се трикреветни и две двокреветни, како и два апартмана и сопствен паркинг. Секоја соба е опремена со ТВ приемник, интернет, мини-бар, тоалет, фен и тераса со поглед на Охридското Езеро.

Villa Radozhda is new contemporary and attractive guesthouse on the shore of Lake Ohrid, construed and designed in new style for the purpose of satisfaction of all modern standards and tourists; wish. The villa has 13 rooms at disposal, nine three bed rooms and two double rooms, as well as two apartments and own parking lot. All rooms are TV equipped, with Internet, mini-bar, toilet, hair dryers and balcony with view towards Lake Ohrid.

+389 71 764 013 +389 46 787 103

ресторан

Езерски рај с. Радожда СТРУГА +389 46 787 193 +389 75 977 442 Се наоѓа на брегот на прекрасното Охридско Езеро. Работи од 1990 година. Покрај ресторанот, има и сместувачки капацитет од 30 легла. Се подготвуваат разновидни специјалитети на скара, како и риба, a специјалитет на ресторанот е риба во тава под сач. Располага со 80 места во внатрешниот дел и 150 места на терасата.

It is located on the shore of the beautiful Lake Ohrid. It functions from 1990. Besides the restaurant, it has the capacity of 30 beds. Different specialities on grill are prepared, as well as fish, and the speciality of the restaurant is panned fish under sach. It has 80 seats at disposal in the inner part and 150 on the balcony.

restaurant

Ezerski raj (lake paradise) v. Radozhda STRUGA

ресторан

Aleksandrija с. Радожда, Струга

Ресторанот се наоѓа на самиот брег на Охридското Езеро. Во хармонична атмосфера, од страна на љубезните домаќини секогаш ќе бидете пречекани со традиционални специјалитети од риба приготвени од врвни мајстори. Ресторанот нуди рибина чорба, пастрмка, тресена пастрмка, полнета пастрмка, крап, а како специјалитети на ресторанот се познати крап под сач, пастрмка во овошје, како и надалеку познатиот кашалник и пита со праз. Ресторанот располага со капацитет од 40 седишта и летна тераса со 90 седишта.

restaurant

Aleksandrija v. Radozhda, Struga

+389 46 787 017 +389 70 362 370 +389 70 212 613

Вила

This restaurant is located on the shore of Lake Ohrid. You are welcomed by hospitable hosts in a cosy atmosphere and you are offered traditional fish specialties prepared by top chefs. This restaurant offers fish broth, trout, shaken trout, filled trout, and restaurant's specialties are carp under iron cover for baking, trout with fruit as well as the well-known kashalnik and luke pie. Restaurant's capacity is for 40 guests and 90 guests on the terrace.

Се наоѓа на самиот брег на Охридското Езеро со прекрасна летна тераса. Работи 31 година. Се приготвува пржена риба и риба на скара, како и рибја чорба за утринските часови и други рибни специјалитети. Специјалитет на ресторанот е јагула во тава.

ан рибен рестор nt ra au st re fish

This restaurant with a wonderful terrace is located on the shore of Lake Ohrid. It has been working for 31 years. Fried fish and grilled fish as well as fish broth in the morning and other fish specialties are prepared. Restaurant's specialty is eel in a pan.

21

с. Радожда, Струга v. Radozhda, Struga

0 87

67

+3

4 89


ВЕВЧАНИ, Македонија

VEVCHANI, Macedonia

Вилата од Алула е нов објект со интересна архитектура, кој се наоѓа во центарот на Вевчани. Ги нуди сите хотелски услуги за пријатен одмор - од луксузно сместување, убава храна и пијалаци во ресторанот до организирани посети на познати локации и планински врвови. Се наоѓа 25 километри северозападно од Охрид и 15 километри од Охридскиот аеродром.

Villa Alula is a new object with interesting architecture, it is located in the centre of Vevchani. It offers all hotels' services for a pleasant holidaystarting from luxurious accommodation, wonderful food and drinks in the restaurant to organized tours of famous locations and mountain peaks. It is 25 km north-west from Ohrid and 15 km from Ohrid's airport.

Вилата располага со осум двокреветни (трокреветни) соби луксузно уредени соби опремени со мини-бар, кабелска телевизија, телефон, интернет и со посебно купатило. Вилата претставува неверојатен спој на традиционалното и модерното, со доминантен и импресивен поглед на поблиската и подалечната околина.

Villa's facilities: eight double (three) bedrooms, luxury furnished and equipped with mini bar, cable TV telephone, internet and separate bathroom. This villa is a joint of the traditional and modern, having dominant and impressive view of the closer and further surrounding.

tel/fax: +389 46 798 180 +389 76 205 205 contact@villa-alula.com

villa-alula.com


РЕСЕН

str. Mite Bogoevski bb

RESEN

+389 70

551 035 +389 47

Located on the motorway BitolaResen- Albania, in the heart of Prespa Valley, surrounded by the national parks Pelister and Galichica. This restaurant has three halls with capacity for 420 guests, suitable for all kind celebrations. National cuisine is offered for all tastes. Facilities: two double bedrooms, two thee bedrooms and two apartments, every room is equipped with cable TV, internet and separate bathroom.

hotel

ROYAL L

500 140 meri_mt@yahoo.com

ул. Мите Богоевски бб

It is located in the sports hall in Resen and it has been working from 2004. All national specialities are prepared under order: gjomleze, Resen's doughnuts, kukumishe-pie with cheese and spinach, pie, pie with leeks, milk pies with sour milk and eggs. The speciality is the pork and chicken fillet. It has 130 seats at disposal, 90 of which are in the inner and 40 in the summer garden.

+389 47 488 +389 70 232

Vito ресторан

543 229

Се наоѓа во спортската сала во Ресен и работи од 2004 година. По порачка, се приготвуваат сите национални специјалитети: ѓомлезе, ресенски питулици, кукумише-пита со сирење и спанаќ, зелник, пита со праз, млечник со губи кисело млеко и јајца. Специјалитет е свинско и пилешко филе. Располага со 130 места, од кои 90 во внатрешниот дел и 40 места во летната бавча.

Се наоѓа на магистралниот пат Битола Ресен - Албанија, во срцето на Преспанската Котлина, опкружен со националните паркови Пелистер и Галичица. Капацитетот на ресторанот е три сали и 420 седишта, погоден за сите веселби. Нуди одлична национална кујна за сите вкусови. Располага со две двокреветни, две трикреветни соби и два апартмани, секоја со кабелска телевизија, интернет и купатило.

Коста Лалаковски

с. Царев Двор, Ресен Kosta Lalakovski

v. Carev Dvor, Resen

р е с т о р а н +389 75

Се наоѓа на влезот од Битола накај Ресен. Во ресторанот се приготвуваат разновидни јадења: месо на скара, чорби, риба на скара (крап, белвица, калифорниска пастрмка, циронки).Специ јалитет на ресторанот е ѓердан-тава. Располага со капацитет од 110 места во внатрешниот дел и 30 места во летната бавча.

\ERDAN

ул. Корчуланска бб

Ресен

р е с т о р а н

r e s t a u r a n t

GJERDAN

str. Korculanska bb

It is located on the entrance of from Bitola to Resen. Various meals are prepared in this restaurant: grilled meat, stews, grilled fish (carp, belvica, Californian trout, cironiki). Restaurant's specialties is gjerdan-pan. Its capacity is for 110 guests inside and 30 guests on the terrace. +389 47 525 559 +389 70 732 532

Mali raj

928 964

с. Стење, Ресен

Се наоѓа во непосредна близина на туристичката населба Отешево, во селото Стење. Располага со одлична скара и повеќе видови риба на скара.

r e s t a u r a n t

Mali raj v. Stenje, Resen

It is located in the vicinity of the tourist settlement Oteshevo in the village Stenje. Excellent grill and more kinds of grilled fish.

Се наоѓа во непосредна близина на туристичката населба Отешево на Преспанското Езеро. Собите се опремени во модерен стил и ентериер, со поглед кон езерото и прекрасната природа.

Resen

Riva

с. Стење, Ресен v. Stenje, Resen

It is located in the vicinity of the tourist settlement Oteshevo of Lake Prespa. The rooms are equipped in modern style and interior, having views towards the lake and magnificent nature.

89 +3 47 484 165 47 71 75 71

452 333 421 333

598 157 145 311


Café bar

KITIM Градски плоштад

Ресен City Square

Resen +389 70 237 169

GALAXY

restaurant

Се наоѓа во туристичката населба Претор, на самата плажа. Нуди повеќе видови пици и месо на скара.

Претор, Ресен Pretor, Resen

Се наоѓа во туристичката населба Претор, на самата плажа на Преспанското Езеро. Се приготвуваат сите видови месо на скара и повеќе видови специјалитети со риба. Покрај секојдневни посети на туристи, се организираат и групни прослави и веселби.

21 0 1 Претор,

+

It is located on the beach of the tourist settlement Pretor. It offers more types of pizzas and grilled meat.

9 38

+

7

0 57

Pretor,

It is located on the beach of Lake Prespa in the tourist settlement Pretor. All types of grilled meat and various fish specialties are prepared here. Besides, everyday tourists' visits, all types of celebrations and occasions can be organized.

Ресен

Resen

ПРАЗНО МЕСТО (тука порано беше предвиден Кавалино - Ресен)


КАРТА на следниот регион


НОВ РЕГИОН лева страна на која почнува следниот регион

Ohridsko-prespanski - REKLAMI 18 (26.08.2012)  
Ohridsko-prespanski - REKLAMI 18 (26.08.2012)  

Macedonia, tourism

Advertisement