Page 1

Inhoud

25

Het complete programma

35

Alle films van A tot Z

45

Kaartverkoop en locaties

46

Sponsors en partners

Tirza

Het festival in vogelvlucht Voor de dertigste maal rolt het Nederlands Film Festival de rode loper uit. Tien dagen filmfeest in Utrecht. Van talloze premières en geheide publieksfavorieten tot gewaagde films en spannende experimenten. Van overrompelende debuten tot onverbiddelijke klassiekers. Te midden van acteurs, regisseurs, sterren, crewleden en vakmensen, tussen nieuwkomers en veteranen, kanshebbers en winnaars. In de zaal en ver daarbuiten, want de hele stad doet mee met talkshows, evenementen, exposities en performances. Kijk, praat, proef, voel en vier het beste wat de Nederlandse cinema te bieden heeft. Janine

Lost in space

Majesteit

Premières Ook de dertigste editie van het Nederlands Film Festival barst weer van de premières: meer dan honderd speelfilms, documentaires, korte films en televisiefilms zijn voor het eerst op het witte doek te zien. Een aantal van deze nieuwkomers doet een gooi naar een van de filmprijzen die er tijdens het festival te verdelen zijn, waarvan het Gouden Kalf de felst begeerde is. Tirza, Rudolf van den Bergs bewerking van de gelijknamige bestseller van Arnon Grunberg, lost het officiële openingsschot op woensdag 22 september. In zijn voetsporen volgt een stroom aan bijzondere speelfilms. De kersverse producten van eigen bodem laten zien hoe vruchtbaar die wel niet is en hoe divers de oogst. Van het eigentijds surrealisme uit het sprookje Lang & gelukkig van Pieter Kramer tot het onheilspellende, realistische misdaaddrama Schemer van Hanro Smitsman: dit is Holland op zijn breedst. Het leven en de dromen van onze vorstin staan centraal in Peter de Baans Majesteit. De uitgeefster uit het droogkomische debuut De Nobelprijswinnaar gaat op haar beurt voortvarend, maar immoreel te werk.

Nederland, documentaireland Lang & gelukkig

Onze roemruchte documentairetraditie blijkt nog steeds springlevend, getuige de

FILMFESTIVAL.NL VOOR MEER INFORMATIE EN KAARTVERKOOP

1408_NFF_VkSpecialJP7.indd 19

vele korte en lange documentaires die op het festival te zien zijn. De leugen is een opvallende reconstructie van het politieke drama dat zich rond het Nederlanderschap van Ayaan Hirsi Ali ontspon. Met zang van Femke Halsema en Rita Verdonk! Hun muzikale talenten ten spijt zullen ze minder populair zijn dan Janine Jansen, want uit het filmportret Janine blijkt de violiste uit Soest de meest gedownloade klassieke artiest. Het compromisloze Scena del crimine, over de ongrijpbare onderwereld van de maffia, ging in wereldpremière in Venetië en zal ook in Utrecht zijn impact niet missen. De emotionele punch neemt debutante Gülsah Dogan met Liefdeswinter voor haar rekening. Daarin blijkt dat een gearrangeerd huwelijk soms tot een intense liefdesband kan uitgroeien, maar niet altijd het succesrecept voor een ideale liefde is.

Kort, korter, kortst! Traditiegetrouw is de korte film, in al zijn wisselde vormen, goed vertegenwoordigd in de programmering. Maar liefst 43 shorts gaan in première, variërend van amper één minuut (Lost in Space) tot drie kwartier (Droomkind). De korte film duikt overal op, in speciale verzamelprogramma’s,

als onderdeel van retrospectieven of als voorfilm. Of gewoon, op straat, want met het vierde 48 Hour Film Project verandert de hele stad in een filmset als diverse teams een race tegen de klok aangaan om de beste korte film te realiseren.

En de winnaars zijn… Wie ‘Utrecht’ zegt, zegt Gouden Kalf. In totaal maken 83 films kans om de meest prestigieuze filmaward van Nederland mee naar huis te nemen. De nominaties worden op maandag 28 en dinsdag 29 september onthuld tijdens de Talkshow in het Festivalpaviljoen, maar de bekendmaking van de zeventien winnaars van een Gouden Kalf gebeurt op het Gala van de Nederlandse film op 1 oktober. Het publiek heeft het laatste woord, want dat bepaalt waar één Gouden Kalf naar toe gaat: dat van de Film1 Publieksprijs. De feestelijke uitreiking is live op filmfestival.nl te volgen en iets later ook op Nederland 3. Uiteraard zijn er nog tal van andere prijzen te winnen, zoals bijvoorbeeld de zeer gewilde Filmprijs van de Stad Utrecht voor het beste debuut. Maar of een productie nu wel of niet in de prijzen valt, stiekem zijn alle door de strenge selectie gekomen films een beetje een winnaar.

9 SEPTEMBER 2010 DE VOLKSKRANT NEDERLANDS FILM FESTIVAL SPECIAL

19

26-08-2010 09:21:18


Anneke Blok in Tiramisu

10 Jaar Kort! De kracht van kort. De serie korte films van de NTR voorheen NPS - bestaat tien jaar. Op het festival gaat de honderdste short in première: het door Stichting VERS geproduceerde Rosalinda is dus lekker uh… vers! Daarnaast zijn de zes Gouden Kalf-winnaars uit de reeks nog een keer te zien. Tevens verschijnt een dvdbox met tien jaar Kort!. De nieuwe lichting Ontdek (nog) onbekend talent in het beste van de oogst recente eindexamenfilms. Ze zijn te zien in het Louis Hartlooper Complex. En blijf op De dag van de makers van morgen op vrijdag 24 september zitten voor de uitreiking van de studentenprijzen! Dutch Angle Met R U There, dat hoge ogen gooide op het festival van Cannes en meedingt naar een Gouden Kalf, mag David Verbeek zich ambassadeur van de artistieke Nederlandse film noemen. Toonaangevende makers en hun films horen thuis in Dutch Angle. Joy en C’est déjà l’été verdienen ook dat predicaat.

Gast van het Jaar Anneke Blok De spotlights van het festival staan deze editie prominent op Anneke Blok gericht, als Gast van het Jaar. Terecht, want ondanks haar bescheiden karakter liet de actrice de afgelopen jaren een onuitwisbare indruk achter. Verpletterend op de planken, maar minstens zo sterk voor de camera. En dat al meteen vanaf het prille begin: haar filmdebuut in 1989 in Heddy Honigmans Uw mening graag leverde haar direct een Gouden Kalf op. Intussen staat er ook een Theo d’Or (dé toneelprijs voor beste actrice) en nog een Gouden Kalf (voor Tiramisu) in haar prijzenkast. Voor het grote publiek, dat Blok vooral kent uit de kaskraker Alles is Liefde en als het vaste stemgeluid van de HEMA, biedt het filmfestival met een speciaal overzicht de uitgelezen kans om kennis te maken met Bloks diversiteit. Stillfotograaf Jaap Vrenegoor (die ze van onder andere Oorlogswinter kent) exposeert op verzoek van Anneke Blok zijn werk in Galerie 10. Omdat kleren de rol maken geven vier internationaal vermaarde kostuumontwerpers die Blok in de kleren staken de geheimen van hun metier prijs. Tijdens het festival doen ze dat in vier speciaal daarvoor gemaakte paskamers. Waar die staan opgesteld? In de HEMA natuurlijk!

(0)30

Terug in de tijd

Cross-overs

Wat nou ‘dertigers dilemma’? Het festival presenteert in het kader van de vakspecial acteren tien acteurs die jonge hond af zijn, maar zich nog lang niet ouwe rot kunnen noemen. Barry Atsma, Dragan Bakema, Tygo Gernandt, Fedja van Huêt, Frank Lammers, Johnny de Mol, Mimoun Oaïssa, Daan Schuurmans, Jeroen Spitzenberger en Waldemar Torenstra beleven hun bloeitijd op het witte doek. Voor deze generatie is Utrecht geen onbekend terrein, maar deze editie zijn ze meer dan ooit aanwezig. Als gast in de Talkshow, of in speciale clinics. Sensationeel is het moordspel dat Frank Lammers op zondag 26 september in het Festivalpaviljoen presenteert. Wie van zijn collega’s heeft de grootste overlevingskans in deze zinderende improvisatieoefening? Als je altijd al een keer wilde meespelen in een film kun je in de Ziggo Studio terecht. Acteer voor een blue screen en neem het resultaat na afloop mee naar huis.

De deuren van de schatkamer van de cinema gaan wagenwijd open voor vergeten meesterwerken, interessante retrospectieven en bijzondere parels uit de filmgeschiedenis. Zo krijgt cineast Herman van der Horst (19101976) ter gelegenheid van zijn honderdste geboortedag de eer die hem toekomt met een retrospectief. Als ‘wederopbouwcineast’ wordt Van der Horst gezien als een van de beste documentairemakers die Nederland kende, maar zijn oeuvre is ten onrechte in de vergetelheid geraakt. Hetzelfde kan gezegd worden van het oeuvre van beeldend kunstenaar en animatiefilmer Rupert van der Linden. Twee maanden geleden werd hij tachtig en wat is dan een mooier cadeau dan een overzicht van zijn tekenfilms, opdrachtfilms en tvspots van de jaren 1950-70? De filmmakers Jan Musch en Tijs Tinbergen, vorig jaar winnaars van een Gouden Kalf voor Rotvos, hebben ook wat te vieren. Dit productieve duo werkt dit jaar namelijk al weer vijfendertig jaar samen aan korte films en documentaires, waarin de natuur vaak een hoofdrol speelt.

De filmliefde is onmiskenbaar, maar dat verhindert het festival niet om ook nadrukkelijk buiten de grenzen van het witte doek of de bioscoopzaal te kijken. Wie verder kijkt dan zijn filmneus lang is, vindt daar spannende kruisbestuivingen, broeiplaatsen van talent, onverwachte ontmoetingen en spraakmakende experimenten. Bekijk in het programmaonderdeel re:visie de wereld eens door een Augmented Reality-bril, onderzoek de raakvlakken tussen cinema en beeldende kunst en mis de mode-expositie in het Centraal Museum niet. Videogames en celluloid blijken meer compatible dan gedacht in game.nff, in samenwerking met Dutch Game Garden en mede mogelijk gemaakt door Rotterdam Media Commission. Woensdagmiddag 29 september staat het Festivalpaviljoen in het teken van de videoclip, in samenwerking met het TAXvideoclipfonds. Daar is de opname van het clipprogramma Afzien?! van 3voor12, gepresenteerd door Giel Beelen. En jonge muzikanten en filmmakers presenteren het resultaat van de workshops van pop@film.

20 NEDERLANDS FILM FESTIVAL SPECIAL DE VOLKSKRANT

1408_NFF_VkSpecialJP7.indd 20

9 SEPTEMBER 2010

VOOR MEER INFORMATIE EN KAARTVERKOOP FILMFESTIVAL.NL

26-08-2010 09:21:19


Filmische tijdscapsules 1981. Het allereerste Jeugdjournaal, krakers en ME raken slaags in Nijmegen, André van Duin trekt meer dan een miljoen bezoekers met Ik ben Joep Meloen en 400.000 vredesdemonstranten verzamelen zich op de Dam om te protesteren tegen de plaatsing van Amerikaanse kruisraketten op Nederlandse bodem. En in Utrecht gaat het Nederlands Film Festival voor de eerste maal van start.

De stilte rond Christine M.

Van geluk gesproken

Wilde mossels

Skin

Dertig edities later is de conclusie dat vroeger alles niet noodzakelijk beter, maar wel nadrukkelijk ánders was. De transformatie van het land, de mensen, de maatschappij en de identiteit voltrok zich al die tijd ongemerkt ook op het witte doek. Toen te traag om waar te nemen, maar met de kennis en blik van nu blijkt de vaderlandse cinema ons een prachtige spiegel voor te houden. Ook, of moeten we zeggen: juist in de speelfilms, maar ook in het televisiedrama: fictie blijkt, bedoeld of onbedoeld, behalve beelden vooral tijdsbeelden op te leveren. Met het prominente jubileumprogramma Spiegel van Holland, in samenwerking met het Mediafonds, nodigt het festival je uit om een tijdreis te maken. Neem een duik in het rijke recente verleden met een van de vijftien speciaal geselecteerde speelfilms. Kom vervolgens weer boven in het hier Speelfilms en nu, want Spiegel van Holland nodigt Spiegel uitdrukkelijk uit tot van Holland verwondering, reflectie en discussie. 1982 De stilte rond Of dat nu na afloop Christine M. bij een borrel in het 1983 De mannetjesmaker café is, of in een 1984 Schatjes! van de vier speciale 1987 Van geluk gesproken debatten waarin vooraanstaande 1992 De noordelingen gasten als de 1993 Hartverscheurend Amerikaans auteur 2000 Wilde mossels Russell Shorto, 2002 Tussenland cabaretière Nilgün 2003 Van God los Yerli en politicus Ed van Thijn aan 2004 Shouf shouf habibi! de hand van diverse 2004 Simon fragmenten samen 2005 06/05 met het publiek 2006 Langer licht terug- én vooruit2008 Skin kijken. Met thema’s 2008 Vox Populi als emancipatie, verstedelijking, tolerantie en politiek is dat stof genoeg voor een goed gesprek. De spiegeling voltrekt zich ook op het digitale domein. Zo bouwen bezoekers samen aan het collectieve filmgeheugen als ze op de site hun favoriete filmherinnering ophalen. En de verleden tijd krijgt zichtbaar een nieuw leven op het gigascherm van de Play-installatie, waarop elke aspirant-vj zelf de vaderlandse cinema kan remixen.

Wie de jeugd heeft... Dertig jaar klinkt misschien oud, maar het festival is beslist en onveranderd jong van geest. Dat blijkt uit tal van speciale activiteiten. Voor de kleintjes (en hun ouders) is op zondagochtend 26 september Lowiekes Filmfestijn. Eregast Anneke Blok neemt Waar is het paard van Sinterklaas? mee voor de zesplussertjes. Op zaterdag 25 september organiseren De Taartrovers in het Filmcafé twee smakelijke workshops, want om 10:00 en 13:00 maken de kinderen daar hun eigen stopmotion spaghettiwestern van… spaghetti en pasta natuurlijk! CJP-ers kijken naar Tirza en spijkeren daarna hun recensiekunsten en interviewtechnieken bij in speciale CJP-workshops op donderdag 30 september.

Jubileumavond Wat in 1981 begon als de Nederlandse Filmdagen in Filmtheater ‘t Hoogt is in inmiddels uitgegroeid tot het grootste media-evenement van Nederland. Op woensdag 29 september viert het Nederlands Film Festival daarom voor filmmakers en publiek het dertigjarige jubileum met een feestelijk avondprogramma in Stadsschouwburg Utrecht. De Gouden Kalveren lopen zelf naar de Schouwburg toe. Dat gebeurt op het Gouden Kalveren defilé dat ’s avonds als een lichtgevend visioen verschijnt in de Utrechtse binnenstad. Startpunt is de tentoonstelling GOUD, samengesteld door modekunstenaar Aziz Bekkaoui in Museum Catharijneconvent en iedereen is van harte welkom zich bij deze feestelijke processie aan te sluiten.

NFF Online Voor, tijdens en na het festival blijft filmfestival.nl de verplichte bookmark voor elke filmliefhebber die het laatste nieuws en trailers niet wil missen of in het uitgebreide archief wil duiken. Het biedt ook digitaal onderdak aan het NOFF (Nederlands Online Film Festival). Alle geselecteerde korte NOFF-films zijn daar te zien, maar welke krijgt jouw stem? Ook een vakjury maakt een keuze; de winnaars worden op donderdag 30 september tijdens de Talkshow bekendgemaakt. De Talkshow wordt overigens dagelijks live op de site vertoond en verder doet NFF TV met reportages verslag van het festival. Op de homepage, maar ook op het witte doek en schermen op locatie verschijnen automatisch onze laatste tips, tweets en die van twitteraars die de officiële hashtag #NFF gebruiken. Speciaal voor de iPhone en iPad is er vlak voor het festival een gratis app die het volledige programma inclusief trailers en nieuws bevat.

FILMFESTIVAL.NL VOOR MEER INFORMATIE EN KAARTVERKOOP

1408_NFF_VkSpecialJP7.indd 21

Festivalpaviljoen In het Festivalpaviljoen op de Neude is iedereen de hele dag welkom om een kop koffie of een glas te drinken, heerlijk te eten, filmsterren te spotten en om al dan niet diepzinnig te praten over de Nederlandse film. Uitzending gemist? Het festival heet niet voor niets het grootste media-evenement van Nederland. Behalve op het eigen kanaal filmfestival.nl besteden Nederland 2, Nederland 3, Film1, RTV Utrecht, Cultura en NostalgieNet aandacht aan ‘Utrecht’.

9 SEPTEMBER 2010 DE VOLKSKRANT NEDERLANDS FILM FESTIVAL SPECIAL

21

26-08-2010 09:21:23


Een pittig (gekruid) gesprek Uit eten, of naar de film? Combineer het beste van twee werelden in Smaakmakers. Elke dag wordt om etenstijd (klokslag 18:00 dus) in het Festivalpaviljoen een divers menu vol fragmenten en interviews geserveerd, met aansluitend een complete film in bioscoop Rembrandt. Uw tafelheer en gespreksleider is Jan Eilander. Om 22:30 is traditiegetrouw in het Festivalpaviljoen de wervelende Talkshow, waarin Claudia de Breij de dag doorneemt. Ze ontvangt een keur aan gasten waaronder regisseurs, acteurs en prominenten. De Talkshow is ook het podium voor prijsuitreikingen en bekend-makingen. De nominaties voor de Gouden Kalveren komen op maandag 27 en dinsdag 28 september voorbij. Kom op tijd, maar via NFF TV op de festivalsite is de Talkshow ook thuis te volgen.

Sneak previews Een hele dag sneaken? Op donderdag 23 september wordt van 10:00 tot 23:00 de hoogtepunten van het festival getoond in de VPRO Previewdag. Op vrijdag 24 september zijn op de NFF Documentaire Previewdag van 10:00 tot 18:00 prachtige nieuwe documentaires te zien. De Volkskrant NFF-dag op zondag 26 september van 10:30 tot 17:30 is ook niet te missen en bevat drie splinternieuwe speelfilms uit de programmering.

En verder... Al is het Polygoon bioscoopjournaal al jaren verdwenen, veel mensen kennen de lach-eneen-traanfilmpjes nog met het onvergetelijke stemgeluid van Philip Bloemendal. Op de Middag van de Nostalgie is een compilatie van

Polygoon-journaals te zien en René Mioch praat met producent, regisseur en cast van Een maand later, die na afloop vertoond wordt. Op de Avond van de commercial gaat Jan Doense in op het verhaal achter de reclamespotjes die iedereen kent en toont hij bijzondere nationale en internationale commercials, gemaakt door Nederlandse regisseurs. Klagen dat de Nederlandse film nergens over gaat is gemakkelijk, maar hoe moet het dan wel? Tijdens een openbare workshop leert Paul Ruven je in anderhalf uur je eigen (levens)verhaal om te zetten in een aansprekend filmverhaal. Op een andere manier genieten van film - namelijk vanuit de auto kan in de Drive In bioscoop bij Holland Casino Utrecht waar je vooraf kunt dineren. Of blijf hangen in de Medialounge in de Ziggo Studio of het Festivalpaviljoen.

© Disney NL, filmstill Victor Arnolds Foeksia, de miniheks is niet de enige die kan toveren. Ook achter de schermen werd (film)magie beoefend: de verfilming van het gelijknamige boek van Paul van Loon telt ongeveer 200 visuele effecten.

Festival van makers Het NFF is de ideale plek voor scenaristen, acteurs, regisseurs en alle andere filmprofessionals om elkaar te ontmoeten en te spreken. Dat kan elke dag in Guest Meets Guest in de Foyer van het Festivalpaviljoen van 17:00 tot 18:00. De Dag van het scenario, georganiseerd door het Netwerk Scenarioschrijvers en het Mediafonds, staat in het teken van de scenarist als creative producer, met als gast Michael Hirst en de uitreiking van de Zilveren Krulstaart. In de Scriptschool kunnen nieuwe scenaristen hun script pitchen voor experts. De nadruk ligt op het actief bruggen slaan tussen scenarist en subsidiegever om een script verfilmbaar te maken. In Schrijfpaleis de Luxe spelen bekende acteurs scènes uit twee niet eerder verfilmde scripts voor een panel van afgevaardigden van film- en mediafondsen en omroepdramaturgen. Er is ook een gesprek met de makers van een Kort!-film van het afgelopen jaar.

Dat Brad Pitt de hoofdrol in Daan Dekkers Bukowski zou spelen, bleek een (geslaagde) 1 aprilgrap. Deze Kort!-film heeft helemaal geen Hollywoodster nodig om te imponeren. Een twaalfjarige jochie wordt daarin aangezien voor de legendarische Amerikaanse schrijver.

De diepte in In MakersvoorMakers, in samenwerking met het Nederlands Fonds voor de Film en het Binger Filmlab, bespreken beginnende scenaristen en regisseurs een door hen ingezonden synopsis met gerenommeerde filmmakers. Ook vindt de uitreiking plaats van vier Wildcards, door het Nederlands Fonds voor de Film. De Wildcard is de (gedeeltelijke) financiering van een nieuwe documentaire van een dit jaar afgestudeerde film- of kunstacademiestudent. De resultaten van de vorige Wildcards zijn te zien. De toekomst is dichterbij dan je denkt in 3D - De diepte in, in samenwerking met de DDG. In deze mede door CineMec Ede mogelijk gemaakte discussie zet postproductiespecialist Hans van Helden de technisch en inhoudelijke mogelijkheden van 3D in de Nederlandse film uiteen.

Holland Film Meeting De Holland Film Meeting is dé ontmoetingsplaats voor Europese filmprofessionals. Filmmakers kunnen daar potentiële financiers vinden, terwijl buitenlandse professionals er de nieuwste films uit Nederland, België en Luxemburg ontdekken. Niet alle activiteiten onttrekken zich aan het zicht van het reguliere festivalpubliek. In de (gratis toegankelijke) Variety Cinema Militans Lecture geeft een internationaal gerespecteerd filmmaker zijn visie op de positie en toekomst van de cinema.

Vrijdagavond 24 september is de bruisende start van het weekend met het VERS Filmfeest Rockin’ with the Stars in de Winkel van Sinkel. Zaterdag 25 september volgt het DanceMoov’s Filmfeest met onder andere dj St. Paul.

De feestelijke en glamoureuze afsluiting van het Nederlands Film Festival is op 1 oktober 2010 met het Gala van de Nederlandse Film, de uitreiking van de Gouden Kalveren en de Film1 Publieksprijs. Aansluitend het Filmbal.

FILMFESTIVAL.NL VOOR MEER INFORMATIE EN KAARTVERKOOP

1408_NFF_VkSpecialJP7.indd 23

Dinsdag 28 september staat Utrecht in het teken van Rotterdam. In veel zalen zijn films te zien van Rotterdamse makers of ondersteund door het Rotterdam Media Fonds. Zoals Richting west, de nieuwe film van Nicole van Kilsdonk, waarin Susan Visser probeert als alleenstaande moeder de chaos van het alledaagse leven te bedwingen. Niet makkelijk als je met je ex en met een nieuwe minnaar moet dealen.

Maandag 27 september worden Gouden Tegels onthuld op de Talent & Pro Filmboulevard. Met de handdruk van Rifka Lodeizen (Gouden Kalf Beste Actrice 2009) en Martijn Lakemeier (Gouden Kalf Beste Acteur 2009).

9 SEPTEMBER 2010 DE VOLKSKRANT NEDERLANDS FILM FESTIVAL SPECIAL

23

26-08-2010 09:21:25


Het complete programma Programmaonderdelen

Focus - Terugblik 

TB

Schatkamer van de cinema

Jaaroverzicht 

Focus - 10 jaar Kort! 

JO

Nederlandse film in de volle breedte

KO

De kracht van kort

Spiegel van Holland 

SH

Focus - Dutch Angle 

DA

Focus - Gast van het Jaar 

GJ

Focus - Cross-overs 

CO

Focus - Vakspecial 

VS

Focus - Grenzeloos 

GL

Focus - Nieuwe Lichting 

NL

Talkshows & evenementen 

TE

30 jaar Nederland in film Anneke Blok

Acteren: een vak apart

Filmmakers van de toekomst

Inzoomen op de artistieke film

Buiten de kaders van het witte doek Over de landsgrenzen

Beleef het festival van binnenuit

Symbolen/tekens/afkortingen

B

Gouden Kalf Competitie

A D

In première

C

Geschikt voor doven en slechthorenden

E

Geschikt voor blinden en slechtzienden

Debuutcompetitie

e.o. Engels ondertiteld e.g. Engels gesproken

Openingsavond Stadhuis 09:00-17:00 e-Fashion videotheek Minivideotheek ingericht met audiovisuele mode-programma’s, waar werken van de deelnemende mode-ontwerpers worden vertoond. Gratis toegang. Birds Technologische mode-installatie geïnspireerd op Hitchcock’s klassieker Birds. Centraal Museum 11:00-17:00 re:visie exposities Gratis toegang op vertoon van re:visie programmaboekje. White Swan Installatie met zowel de video White Swan als een van haar protagonisten: de suikerspin-jurk. Intimacy Interactieve mode-installatie over e-fashion, draagbare technologie en intimiteit. Hoogt Café 16:00 Collision Expositie van videomateriaal en twee wandtapijten van Michiel van Bakel, geïnspireerd op het werk van Eadweard Muybridge.

Festivalpaviljoen 17:00-00:00 Sjansmachine Interactieve flirtmachine waarbij gebruikers aan elkaar worden gekoppeld. Spiegel van Holland: De Stereoscoop Speel als VJ interactief met filmscènes uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Medialounge Door het NFF programma struinen, lekker relaxen. Nederlands Online Film Festival (NOFF) Bekijk de online-filmcompetitie en stem op je favoriet op noff.nl. Stemmers maken kans op een Canon LEGRIA HF R16 HD Camcorder. HEMA Kostuumontwerpers uitgelicht Kijk mee in vier paskamers waar het werk en passie van Nederlandse kostuumontwerpers te bewonderen is. Vanaf 17 september te zien in de HEMA.

18:00

18:30

19:00

SSUD

Rembrandt 1

Tirza DB Rudolf van den Berg (JO/102’)

Rembrandt 2

Tirza DB Rudolf van den Berg (JO/102’)

Rembrandt 3

Tirza DB Rudolf van den Berg (JO/102’)

RE2 RE3 City

CITY

20:00

20:30

19:00 Tijd van leven, afl. 1 Dramaserie uit 1996 met Anneke Blok en Victor Löw in de hoofdrol. Cultura24 20.00 Anneke Blok: Interview Interview met Anneke Blok door Isolde Hallensleben en Oscar van der Kroon. Cultura24 19:00 De passie van Joop van den Ende NostalgieNet 19:30 Thema: Film Thema-uur met bijzonder archiefmateriaal. NostalgieNet 20:30 Film: Het wonderlijke leven van Willem Parel Met Wim Sonneveld. NostalgieNet 20:30 De Avond van de Grote Filmquiz Nederlandse acteurs en actrices improviseren op aanwijzing van Matthijs van Nieuwkerk op klassieke filmscènes. Ned 3 21:00 Alles Stroomt Regie: Danyael Sugawara. Film1 23:10 Nederlands Film Festival Journaal 2010 incl. Acteren is ook een vak: Daan Schuurmans. Ned 3 23:25 Phileine zegt sorry Regie: Robert Jan Westdijk. Met Daan Schuurmans. Ned 3

21:00

Tirza DB Rudolf van den Berg (JO/102’) Op uitnodiging

Stadsschouwburg DE Zaal Stadsschouwburg Blauwe Zaal Rembrandt 1 Rembrandt 2 Rembrandt 3 City Movies 1 Movies 2 Louis Hartlooper Complex 1 Louis Hartlooper Complex 2 Louis Hartlooper Complex 3 Hoogt 1 Hoogt 2 Hoogt 3

Slotavond

NFF op TV

21:30

Janskerk 16:30 Grand Diner du Cinema Op uitnodiging. SSU - DE Zaal 19:30 Gala van de Nederlandse Film Met de uitreiking van de Gouden Kalveren. Op uitnodiging. De uitreiking is te zien op filmfestival.nl en Ned 3. Met aansluitend: Filmbal

22:00

NFF op TV

Tirza DB Rudolf van den Berg (JO/102’) Op uitnodiging

Stadsschouwburg DE Zaal

RE1

19:30

SSUD SSUB RE1 RE2 RE3 CITY MO1 MO2 LHC1 LHC2 LHC3 HO1 HO2 HO3

Vrijdag 1 oktober

Woensdag 22 september Talkshows en evenementen

Locaties

Wil je ook naar de openingsavond van het Nederlands Fil m Festi Bestel je kaart val? en op filmfestival.nl.

19:00 Tijd van leven, afl. 10 (slot) Dramaserie uit 1996 met Anneke Blok en Victor Löw in de hoofdrol. Cultura24 20.00 Anneke Blok: Interview Interview met Anneke Blok door Isolde Hallensleben en Oscar van der Kroon. Cultura24 20:00 192TV Muziek op televisie. NostalgieNet 20:30 Gouden Kalveren Gala 2010 Live uitzending vanuit de Stadsschouwburg te Utrecht waarin bekend wordt gemaakt wie de winnaars zijn van de Gouden Kalveren van dit jaar. Ned 3 21:00 De Storm Regie: Ben Somboogaart. Film1 22:00 De passie van Evert Thielen NostalgieNet 22:00 Acteren is ook een vak: Jeroen Spitzenberger Ned 3 22:05 Stille Nacht Regie: Ineke Houtman. Met Jeroen Spitzenberger. Ned 3

NFF on Tour Het NFF gaat in het weekend van 1 t/m 3 oktober door in ruim twintig steden! Kijk voor meer informatie op filmfestival.nl of www.cinemadelicatessen.nl.

FILMFESTIVAL.NL VOOR MEER INFORMATIE EN KAARTVERKOOP

1408_NFF_VkSpecialJP7.indd 25

9 SEPTEMBER 2010 DE VOLKSKRANT NEDERLANDS FILM FESTIVAL SPECIAL

25

26-08-2010 09:21:26


Donderdag 23 september Talkshows en evenementen Festivalpaviljoen 09:00-01:00 Sjansmachine Interactieve flirtmachine waarbij gebruikers aan elkaar worden gekoppeld in de fysieke ruimte. Spiegel van Holland: De Stereoscoop Speel als VJ interactief met filmscènes uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Medialounge Door het NFF programma struinen, beetje filmpjes kijken, lekker relaxen. Nederlands Online Film Festival (NOFF) Bekijk de online-filmcompetitie en stem op je favoriet op noff.nl. Stemmers maken kans op een Canon LEGRIA HF R16 HD Camcorder. 10:00-12:00 Pitch Scriptschool Scriptschool Lichting 2010 pitcht de afstudeerprojecten voor een gespecialiseerde vakjury. Gratis toegang. 12:30-14:30 Spiegel van Holland: een geëmancipeerd land? Hoe verbeeldt de Nederlandse film de veranderingen in rolpatronen in Nederlandse relaties en gezinsleven? Speelt film hierin een voortrekkersrol? Met o.a. schrijfster en cabaretière Nilgün Yerli. Gratis toegang. 15:00-17:30 Dutch Angle Debate Internationaal debat over financiering en distributie van artistieke films en presentatie van nieuwe media en internetfora. O.l.v. Mike Goodridge (editor Screen International), met o.a. Thomas Mai, i.s.m. Binger Filmlab, EYE Film Instituut Nederland en MEDIA Desk Nederland. Gratis toegang. (HFM)

09:00 Stadsschouwburg DE Zaal

10:00

11:00

17:00-18:00 Guest meets Guest Dagelijkse ontmoetingsplek voor de Nederlandse filmsector. 18:00-19:00 Smaakmakers Gastheer Jan Eilander praat met Paula van der Oest over haar favoriete films. Aansluitend wordt haar keuzefilm in de Rembrandt vertoond. Eet en kijk mee. 22:30-23:30 De Talkshow Onder leiding van Claudia De Breij. Met o.a. Anneke Blok, Rudolf van den Berg, regisseur van de openingsfilm Tirza, de Gouden Kalf-jury en de winnaar van de Filmprijs van de Stad Utrecht. HEMA Kostuumontwerpers uitgelicht Kijk mee in vier paskamers waar het werk en passie van Nederlandse kostuum-ontwerpers te bewonderen is. Hoogt Café Collision Expositie van videomateriaal en twee wandtapijten van Michiel van Bakel, geïnspireerd op het werk van Eadweard Muybridge. Ziggo Studio Acteursstudio Speel de hoofdrol in scènes uit bekende Nederlandse films en ontvang een gratis dvd met je eigen scènes. Bekijk de NOFF filmpjes in de Medialounge in de Ziggo Studio. Dagelijks tijdens winkeluren. CBKU 09:00-17:00 re:visie installaties Gratis toegang.

12:00

13:00

14:00

De wondertuin Driedimensionale animatie van Sander Haccou met o.m. de ‘Fuck It’, een levensgroot ruimteschip. Insemination Video-installatie. Sub / Objective Shadows Video-installatie over de schemerzone tussen de virtuele en de werkelijke ruimte. 16:00-18:00 Feestelijke opening Met Fernandez bar. Stadhuis 09:00-21:00 e-Fashion videotheek Minivideotheek ingericht met audiovisuele mode-programma’s, waar werken van de deelnemende mode-ontwerpers worden vertoond. Gratis toegang. Birds Technologische mode-installatie geïnspireerd op Hitchcock’s klassieker Birds. Centraal Museum 11:00-17:00 re:visie exposities Gratis toegang op vertoon van re:visie programmaboekje. White Swan Installatie met zowel de video White Swan als een van haar protagonisten: de suikerspin-jurk. Intimacy Interactieve mode-installatie over e-fashion, draagbare technologie en intimiteit. SSU - Hekmanfoyer 16:00 Het beste van Michiel van Erp Feestelijke presentatie rondom de nieuwe Dvdbox van Michiel van Erp. Gratis toegang. LHC - Das Kabinett 17:00 Louis Hartlooper Prijs voor de Filmjournalistiek Op uitnodiging.

15:00

16:00

NFF op TV

Galerie 10 10:00-18:00 Tentoonstelling Stillfotografie Jaap Vrenegoor Selectie filmstills van fotograaf Jaap Vrenegoor en de inzendingen van de fotowedstrijd. Gratis toegang. Met om 18:00 uur de opening en de uitslag van de fotowedstrijd, op uitnodiging. Holland Casino 20:00 Drive In bioscoop Onder de sterren een film kijken op het parkeerterrein P6 van Holland Casino Utrecht. Met de vertoning van Terug naar de Kust. Kaartverkoop via filmfestival.nl. Winkel van Sinkel 23:00-03:00 Nachtlounge Bijpraten over films en gebeurtenissen tot diep in de nacht.

19:00 Tijd van leven, afl. 2 Dramaserie uit 1996 met Anneke Blok en Victor Löw in de hoofdrol. Cultura24 19:30 De passie van Stanley Burleson en Willem Nijholt NostalgieNet 20:00 Anneke Blok: Vrijmarkt Korte film uit 1997 van Hans Hylkema, met Anneke Blok. Cultura24 20:00 Thema: Film Thema-uur met bijzonder archiefmateriaal. NostalgieNet 20:30 Anneke Blok: Goede daden bij daglicht Aflevering ‘Hond’ van ‘Goede daden bij daglicht’, met Anneke Blok. Cultura24 21:00 De Hel van ’63 Regie: Steven de Jong. Film1 22:00 Te gek om los te lopen NostalgieNet 23:10 Nederlands Film Festival Journaal 2010 inclusief Acteren is ook een vak: Fedja van Huet. Ned 3 23:25 Wilde Mossels Regie: Erik de Bruyn. Met Fedja van Huet. Ned 3

Holland Film Meeting Grand Hotel Karel V 09:00-21:00 Video Library & Industry Office Besloten. 13:00-17:00 Pitching training NPP deelnemers Met medewerking van Binger Filmlab. Besloten.

NFF onderweg De Lieve Vrouw Amersfoort Het NFF in het klein met de beste films uit het programma. 23-29 september. www.lievevrouw.nl 20:00 Tirza Rudolf van den Berg

17:00

18:00

19:00

20:00

Besloten schoolvoorstelling

21:00

22:00

23:00

Richting West DBNicole van Kilsdonk (JO/90’)

SSUD

Clinic Technisch acteren Acteurs krijgen tips van diverse vakspecialisten over hoe zij met technische aspecten van het filmmaken kunnen omgaan. Gratis toegang.

Stadsschouwburg Blauwe Zaal

SSUB

Rembrandt 1

RE1

Rembrandt 2

RE2

Besloten schoolvoorstelling

Rembrandt 3

RE3

Zwart water BElbert van Strien (JO/112’)

De hel van ‘63 BSteven de Jong (JO/107’)

Villa Josephine DVincent van de Wijngaard (JO/14’) Vreemd bloedBJohan Timmers (JO/87’)

Familie Willem van de Sande Bakhuyzen (GJ/91’)

Alles is liefde Joram Lürsen (GJ&VS/120’)

Smaakmakers – Paula van der Oest O amor natural Heddy Honigmann (TE/76’)

De gelukkige huisvrouw BAntoinette Beumer (JO&VS/100’)

SpangaS op survival Diede in ‘t Veld (JO/90’)

Verdwaald in het Geheugenpaleis DKlara van Es (GL/87’) e.o.

Pik Erik van Schaaik (JO/3’) Sterke verhalenBTeddy Cherim, Kees van Nieuwkerk (JO/85’) 06/05 Theo van Gogh (SH/117’)

Adem DHans van Nuffel (GL/ 98’)

VPRO Previewdag Bijzondere filmdag waar alle hoogtepunten van het festival te zien zijn voordat ze in première gaan. Kaartverkoop via filmfestival.nl.

City

CITY

Gerontomatic ARoy de Haan (JO/5’) De laatste reis van meneer van Leeuwen Hanro Smitsman (JO/72’)

Theo van Gogh? Die is dood Maartje Nevejan (JO/48’) Gewoon HansBDiederik Ebbinge (JO/52’)

Soup Margriet Westerhof (JO/6’) Köfte Michiel van Jaarsveld (JO/90’)

Vos Sander Alt (JO/3’) SekjoeritieBNicole van Kilsdonk (JO/93’) e.g.

The Bricklayer’s Son DTjebbo Penning (JO/6’) R U ThereBDavid Verbeek (JO&DA/87’)

Coach Joram Lürsen (GJ/80’)

Movies 2

Simon Eddy Terstall (SH&VS/100’)

Zus & zo Paula van der Oest (GJ/106’)

Kracht Frouke Fokkema (GJ/100’)

First MissionBBoris Paval Conen (JO/116’)

Licht DBAndré Schreuders (JO/15’) Johan Primero BJohan Kramer (JO/78’)

De stilte rond Christine M. Marleen Gorris (SH/92’)

Louis Hartlooper Complex 1

Besloten schoolvoorstelling

Skin Hanro Smitsman (SH/85’)

In a Forest Fons Schiedon (JO/3’) Win/WinBJaap van Heusden (JO/85’)

Studenten Nederlandse Film- en Televisie Academie 4 (NL/76’)

Studenten Hogeschool voor de Kunsten Utrecht 2 (NL/83’)

Studenten Hogeschool voor de Kunsten Utrecht 1 (NL/83’)

Studenten Nederlandse Film- en Televisie Academie 1 (NL/77’)

Darwins verstekeling Hans Fels (JO/90’)

Kids & Docs - Ik wil naar huis Chiel Aldershoff (JO/15’) Anybody There..? Eline Flipse (JO/60’)

Akkers van Margraten BAlbert Elings, Eugenie Jansen (JO/70’)

The Rainbow Warriors of Waiheke Island BSuzanne Raes (JO/87’)

Movies 1

MO1 MO2

LHC1

Louis Hartlooper Complex 2

LHC2

Louis Hartlooper Complex 3

Besloten schoolvoorstelling

The PlayerBJohn Appel (JO/83’)

LHC3

Masterclass Scriptschool Script Lezen Experts vertellen en laten zien hoe zij een script lezen en welke criteria zij daarbij hanteren. Gratis toegang.

Hoogt 1

HO1 Hoogt 2

Dichter bij Tanja BLeo de Boer (JO/90’)

Hoogt 3

Piraterij in muziek, film, televisie-Juridisch PAO Juridische cursus voor rechterlijke macht, advocaten, bedrijfsjuristen en mediajuristen. Inschrijven via www.jpao.nl.

HO2 HO3

26 NEDERLANDS FILM FESTIVAL SPECIAL DE VOLKSKRANT

1408_NFF_VkSpecialJP7.indd 26

Mam BAdelheid Roosen (JO/20’) Van later zorg Claire Pijman, Piet Oomes (JO/56’)

9 SEPTEMBER 2010

Tuan Papa Annegriet Wietsma (JO/80’)

Unter Bauern DLudi Boeken (GL/95’)

De theorie van het konijn DRinske Bosch, Nicole Batteké (JO/52’) Arme blanken - In het nieuwe Zuid-Afrika (JO/55’) Black Diamonds Saskia Vredeveld (JO/50’)

Farewell BDitteke Mensink (JO/90’)

Korte films 3 (JO/81’)

Korte films 4 (JO/77’)

Poortwachters René Roelofs (JO/83’)

Sweet Salty Lao A Dikshoorn, Kocken (JO/45’) Higgs, Into the Heart of Imagination Jan vd Berg, Hannie vd Bergh (JO/54’)

Photo & Copyright by G.P. Fieret BFrank vd Engel (JO/50’) Tristan Keuris BHans Hylkema (JO/53’)

VOOR MEER INFORMATIE EN KAARTVERKOOP FILMFESTIVAL.NL

26-08-2010 09:21:26


Vrijdag 24 september Talkshows en evenementen

22:30-23:30 De Talkshow Onder leiding van Claudia De Breij. Met o.a. aandacht voor re:visie, stillfotograaf Jaap Vrenegoor, de premières Janine, een documentaire over Janine Jansen en Richting West met Susan Visser.

Festivalpaviljoen 09:00-01:00 Sjansmachine Interactieve flirtmachine waarbij gebruikers aan elkaar worden gekoppeld in de fysieke ruimte. Spiegel van Holland: De Stereoscoop Speel als VJ interactief met filmscènes uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Medialounge Door het NFF programma struinen, lekker relaxen. Nederlands Online Film Festival (NOFF) Bekijk de online-filmcompetitie en stem op je favoriet op noff.nl. Stemmers maken kans op een Canon LEGRIA HF R16 HD Camcorder. 10:00-12:30 Schrijfpaleis DeLuxe Topacteurs lezen dit jaar korte scripts in het kader van 10 jaar Kort! O.l.v. Moniek Kramer. Gratis toegang. 15:00-17:00 Presentatie Nederlands Fonds voor de Film 17:00-18:00 Guest meets Guest Dagelijkse ontmoetingsplek voor de Nederlandse filmsector. 18:00-19:00 Smaakmakers Gastheer Jan Eilander praat met Rudolf van den Berg over zijn favoriete films. Aansluitend wordt zijn keuzefilm in de Rembrandt vertoond. 18:00-19:00 48 Hour Film Project - Kick Off Aftrap van het project waarin verschillende teams tijdens het festival binnen 48 uur een film maken. Inschrijving via www.48hourfilm. com/utrecht.

09:00

10:00

HEMA Kostuumontwerpers uitgelicht Kijk mee in vier paskamers waar het werk en passie van Nederlandse kostuumontwerpers te bewonderen is. Hoogt Café Collision Expositie van videomateriaal en twee wandtapijten van Michiel van Bakel, geïnspireerd op het werk van Eadweard Muybridge. Ziggo Studio Acteursstudio Speel de hoofdrol in scènes uit bekende Nederlandse films en ontvang een gratis dvd met je eigen scènes. Bekijk de NOFF filmpjes in de Medialounge in de Ziggo Studio. CBKU 09:00-17:00 re:visie installaties Gratis toegang. De wondertuin Driedimensionale animatie van Sander Haccou met o.m. de ‘Fuck It’, een levensgroot ruimteschip. Insemination Video-installatie. Sub / Objective Shadows Video-installatie over de schemerzone tussen de virtuele en de werkelijke ruimte.

11:00

12:00

13:00

14:00

Stadhuis 09:00-21:00 e-Fashion videotheek Minivideotheek ingericht met audiovisuele mode-programma’s, waar werken van de deelnemende mode-ontwerpers worden vertoond. Gratis toegang. Birds Technologische mode-installatie geïnspireerd op Hitchcock’s klassieker Birds. Galerie 10 10:00-18:00 Tentoonstelling Stillfotografie Jaap Vrenegoor Selectie filmstills van fotograaf Jaap Vrenegoor en de inzendingen van de fotowedstrijd. Gratis toegang. Museum Catherijneconvent 10:00-17:00 GOUD Kunstenaar en vormgever AZIZ geeft zijn visie op het gebruik van goud. Met o.a. de Gouden Kalveren. Centraal Museum 11:00-17:00 re:visie exposities Gratis toegang op vertoon van re:visie programmaboekje. White Swan Installatie met zowel de video White Swan als een van haar protagonisten: de suikerspin-jurk. Intimacy Interactieve mode-installatie over e-fashion, draagbare technologie en intimiteit. Ottone 14:00-17:00 Dag van het Scenario: Creative producer Het Netwerk Scenarioschrijvers organiseert voor de dertiende keer de Dag van het Scenario met de uitreiking van de Zilveren Krulstaart. Presentatie Paul Ruven. Gratis toegang.

15:00

16:00

NFF op TV

Winkel van Sinkel 23:00-04:00 VERS Filmfeest Rockin’ with the stars O.a. Hadewych Minis, Daniël Boissevain en Loes Haverkort zingen de beste rocksongs. Met de band Jodie Foster Xperience o.l.v. Marc Bary en Erik de Bruyn. I.s.m. VERS. Kaartverkoop via filmfestival.nl en aan de deur.

19:00 Tijd van leven, afl. 3 Dramaserie uit 1996 met Anneke Blok en Victor Löw in de hoofdrol. Cultura24 19:30 Docu: O, Waterlooplein NostalgieNet 20:00 Anneke Blok: Maite was hier One Night Stand: korte film van Boudewijn Koole, met Anneke Blok. Cultura24 20:00 Thema: Film Thema-uur met bijzonder archiefmateriaal. NostalgieNet 21:00 Amsterdam Regie: Ivo van Hove. Film1 21:00 Herenstraat 10 Televisieserie uit de jaren 80. NostalgieNet 22:00 Film: De Prooi. NostalgieNet 23:15 KORT! 10 korte films 10 korte films van de NTR die in 2009 in première gingen op het Nederlands Film Festival. Ned 2 23:30 Nederlands Film Festival Journaal 2010 inclusief Acteren is ook een vak: Frank Lammers. Ned 3 23:45 Nachtrit Regie: Dana Nechustan. Met Frank Lammers. Ned 3

Holland Film Meeting Grand Hotel Karel V 09:00-21:00 Video Library & Industry Office Besloten. 09:30-13:00 NPP - Internationale Projectpresentaties O.l.v. Nick Roddick. Besloten.

NFF onderweg De Lieve Vrouw Amersfoort Het NFF in het klein met de beste films uit het programma. 23-29 september. www.lievevrouw.nl 19:30 Vreemd bloed Johan Timmers

17:00

18:00

19:00

20:00

21:00

22:00

23:00

Janine DBPaul Cohen (JO/99’)

Stadsschouwburg DE Zaal

SSUD

Live Cinema: Telcosystems,TokTek,Optical Machines (CO/120’) Beeld en geluid worden fysiek in live-optredens.

Stadsschouwburg Blauwe Zaal

SSUB

Rembrandt 1

RE1

Rembrandt 2

RE2

Besloten schoolvoorstelling

RE3 City

Besloten schoolvoorstelling

Movies 1

Longstay Maria Mok, Meral Uslu (JO/90’)

Movies 2

Langer licht David Lammers (SH/82’)

MO1 MO2

Gangsterboys BPaul Ruven (JO/86’)

Liefdeswinter DBGülsah Dogan (JO/90’)

In het vizier: Rupert van der Linden Openingsprogramma (TB/48’)

Dans voor het levenDMarijke Jongbloed (JO/58’)

Smaakmakers - Rudolf van den Berg Joao en het mes George Sluizer (TE/95’)

NFF Documentaire Previewdag Sneak preview van documentaires die tijdens het festival in première gaan. Kaartverkoop via filmfestival.nl.

Rembrandt 3

CITY

First Mission BBoris Paval Conen (JO/116’)

Scènes uit het omgangshuis DSaskia Gubbels (JO/66’) De gelukkige huisvrouw BAntoinette Beumer (JO&VS/100’)

Anker en AnkerDMaria Mok, Meral Uslu (JO/100’)

Sutrapeze Pim Zwier (JO/9’) Beatrix, MajesteitBMichiel van Erp (JO/75’)

Pimp My Planet Ton Meijdam, Thom Snels, Béla Zsigmond (JO/2’) Lellebelle Mischa Kamp (JO/89’)

In het vizier: Musch & Tinbergen programma 2 - Rotvos Tijs Tinbergen, Jan Musch (TB/80’)

Revision - Apocalypse II DEdwin Brienen (JO/80’)

Kom niet aan mijn kinderenBRon Termaat (JO/84’)

De hel van ‘63BSteven de Jong (JO/107’)

Pik Erik van Schaaik (JO/3’) Sterke verhalen BTeddy Cherim, Kees van Nieuwkerk (JO/85’)

Eyes of the Lighthouse DPedro Serrazina (GL/15’) Hunting & Zn. BSander Burger (JO&VS/93’)

Louis Hartlooper Complex 1

Dag van de makers van morgen Een overzicht van de afstudeerfilms van de lichting 2009-2010. Met aansluitend de uitreiking van de Tuschinski Award, de Dioraphte Stimuleringsprijs en de NVS Student Award.

Louis Hartlooper Complex 2

Dag van de Amateurfilm Presentaties van amateurfilmprojecten uit archieven in Nederland en Italië.

LHC1 LHC2

Louis Hartlooper Complex 3

Besloten schoolvoorstelling

LHC3

Photo & Copyright by G.P. Fieret BFrank van den Engel (JO/50’) Tristan Keuris BHans Hylkema (JO/53’)

Hoogt 3

HO3

Dichter bij Tanja BLeo de Boer (JO/90’)

Brug DBAGerben Agterberg (JO/6’) Shocking Blue BMark de Cloe (JO/82’) Uw mening graag (GJ/13’) Het verlorene ... (GJ/12’) Tussen 2 huizen (GJ/42’) Viva la Fons! (NL/27’) Tussenland Eugenie Jansen (SH/84’)

In Other Words DBJoost Bakker (JO/3’) C’est déjà l’été BMartijn Maria Smits (JO&DA/84’)

Lost in Space (JO/1’) Beans (JO/2’) Horseplay D (JO/12’) Droomkind D (JO/45’)

Studenten Rietveld Academie (NL/70’)

De kastanjeboom en de rivier DMarieke van der Sloot (JO/40’)

De regenmakers Floris-Jan van Luyn (JO/73’)

Een vergeten zeemansgeschiedenis BGoert Giltay (JO/80’)

Vensters op Vermeer BHans Pool (JO/52’) De wereld van Charlotte Mutsaers Suzanne Raes (JO/53’)

Spitting Ink Ralph de Haan, Lars Siemens (JO/39’) Ik schilder, ik schrijf, ik schilder P. Scholten (JO/52’)

Kids & Docs - Drona & ik BCatherine van Campen (JO/19’) Hemels bewegen BWout Conijn (JO/55’)

Otto Frank, de vader van Anne David de Jongh (JO/75’)

Wilders, the Movie Joost van der Valk, Mags Gavan (JO/75’)

Liefde voor de Heer ARaymond Bouwman (JO/50’) Grote genade Lieza Röben (JO/50’)

De as van Phoenix John Appel (JO/50’) e.o. All We Ever Wanted Sarah Mathilde Domogala (JO/50’) e.o.

The Broken String Saskia van Schaik (JO/53’) Tout s’est bien passé DAEdwin Donders (JO/50’)

De ziel van witgoed BSusanne Engels (JO/52’) Toen zij van Rotterdam vertrokken Michiel van Erp (JO/55’)

Inhale Exhale Jean Counet (JO/43’) Menthol, een neger in Hengelo Arno Kranenborg (JO/54’)

Theo van Gogh? Die is dood Maartje Nevejan (JO/48’) Gewoon Hans BDiederik Ebbinge (JO/52’)

FILMFESTIVAL.NL VOOR MEER INFORMATIE EN KAARTVERKOOP

1408_NFF_VkSpecialJP7.indd 27

Dag van de Amateurfilm Met o.a. de première van MySound.

Alles stroomt Danyael Sugawara (GJ/100’)

Cape Town Soup DACollectief van makers (JO/47’) e.o.

HO1 HO2

Leaving Mandela Park BSaskia Vredeveld (JO/70’)

Ted Langenbach DJan Louter (JO/52’)

Hartverscheurend Mijke de Jong (SH/85’)

Weemoed & wildernis BDigna Sinke (JO/88’)

Hoogt 1

Hoogt 2

Dag van de Amateurfilm Presentaties van amateurfilmprojecten met aandacht voor lopende projecten en artistieke films.

De Nobelprijswinnaar DBTimo Veltkamp (JO/93’)

Great Lengths DBRamón Gieling (JO/7’) Richting West BNicole van Kilsdonk (JO/90’)

Rietveld en de Filmliga Zwijgende films begeleid door HKU-Orkest met eigen composities o.l.v. Alex Geurink. (TB/52’)

Rietveld en de Filmliga Zwijgende films begeleid door HKU-Orkest met eigen composities o.l.v. Alex Geurink. (TB/52’)

9 SEPTEMBER 2010 DE VOLKSKRANT NEDERLANDS FILM FESTIVAL SPECIAL

27

26-08-2010 09:21:27


Zaterdag 25 september Talkshows en evenementen Festivalpaviljoen 09:00-01:00 Sjansmachine Interactieve flirtmachine waarbij gebruikers worden gekoppeld. Spiegel van Holland: De Stereoscoop Speel als VJ interactief met filmscènes uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Medialounge Door het NFF programma struinen, lekker relaxen. Nederlands Online Film Festival (NOFF) Bekijk de online-filmcompetitie en stem op je favoriet op noff.nl. 10:00-12:00 De Taartrovers Versla met pasta de bandieten die de Sun Dried Tomato Desert teisteren. Word jij de nieuwe hulp sheriff van Leone Lasagne? Speciaal voor kinderen tussen 7 en 12 jaar. 12:30-14:30 Masterclass Paul Ruven Leer in twee uur hoe je je eigen (levens)verhaal om kunt zetten in een aansprekend filmverhaal. Gratis kaartjes af te halen bij de kassa of inschrijven via filmfestival.nl. 13:00-15:00 De Taartrovers Versla met pasta de bandieten die de Sun Dried Tomato Desert teisteren. Word jij de nieuwe hulp sheriff van Leone Lasagne? Speciaal voor kinderen tussen 7 en 12 jaar. 16:00-18:00 Boekpresentatie Ate de Jong Filmproducent & regisseur Ate de Jong verzon hilarische spelletjes, geïnspireerd door Hollywood. Gratis toegang.

09:00

10:00

11:00

17:00-18:00 Guest meets Guest Dagelijkse ontmoetingsplek voor de Nederlandse filmsector. 18:00-19:00 Smaakmakers Gastheer Jan Eilander praat met Mimoun Oaïssa over zijn favoriete films. Aansluitend wordt zijn keuzefilm in de Rembrandt vertoond. Eet en kijk mee. 22:30-23:30 De Talkshow Onder leiding van Claudia De Breij. Met o.a. aandacht voor de Sjansmachine en de premières Schemer en De leugen, een documentaire over Ayaan Hirsi Ali. HEMA Kostuumontwerpers uitgelicht Kijk mee in vier paskamers naar het werk en de passie van Nederlandse kostuumontwerpers. Hoogt Café Collision Expositie van videomateriaal en twee wandtapijten van Michiel van Bakel. Galerie 10 10:00-18:00 Tentoonstelling Stillfotografie Jaap Vrenegoor Selectie filmstills van fotograaf Jaap Vrenegoor en de inzendingen van de fotowedstrijd. Gratis toegang. Het Utrechts Conservatorium 10:00-18:00 Klaar voor de start! Dag voor de AV-starter biedt bewegwijzering door NL filmland. Van de KvK tot een workshop zakelijk onderhandelen, een masterclass, pitches en alles wat daar tussen zit. Meer informatie en inschrijven via filmfestival.nl.

12:00

13:00

14:00

Centraal Museum 11:00-17:00 re:visie exposities Gratis toegang op vertoon van re:visie programmaboekje. White Swan Installatie met zowel de video White Swan als de suikerspin-jurk. Intimacy Interactieve mode-installatie over e-fashion, draagbare technologie en intimiteit. Ziggo Studio Acteursstudio Speel de hoofdrol in scènes uit bekende Nederlandse films en ontvang een gratis dvd met je eigen scènes. Bekijk de NOFF filmpjes in de Medialounge in de Ziggo Studio. 13:00 Goed voor de dag Acteurs krijgen de mogelijkheid hun portfolio aan te vullen met goede castingfoto’s. Op inschrijving via filmfestival.nl. CBKU 09:00-17:00 re:visie installaties Gratis toegang. De wondertuin Driedimensionale animatie van Sander Haccou met o.m. de ‘Fuck It’. Insemination Video-installatie. Sub / Objective Shadows Video-installatie over de schemerzone tussen de virtuele en de werkelijke ruimte. Winkel van Sinkel 23:00-04:00 DanceMoov’s Kom dansen tot in de late uurtjes! Met o.a. dj St. Paul. Kaartverkoop via filmfestival.nl en aan de deur.

15:00

16:00

En verder RE2 10:00-15:30 3D - De diepte in Een dag over de mogelijkheden van 3D-film. SSUB 14:30-16:00 Spiegel van Holland: de leugen regeert? De laatste jaren houdt Nederlands drama zich nadrukkelijk bezig met de recente politieke geschiedenis van ons land. Kan drama iets zichtbaar maken dat de journalistiek niet kan? En zijn politici eigenlijk niet per definitie acteurs? Op uitnodiging.

Holland Film Meeting Grand Hotel Karel V 09:00-21:00 Video Library & Industry Office Besloten. 09:30-11:00 NPP - Nederlandse Projectpresentaties O.l.v. Nick Roddick. Besloten. 11:00-17:00 Meeting French-speaking Belgium/Netherlands Besloten. 11:00-17:30 Individual Meetings Besloten. 17:30-18:30 Binger - Screen International Interview Op uitnodiging.

NFF onderweg De Lieve Vrouw Amersfoort Het NFF in het klein met de beste films uit het programma. 23-29 september. www.lievevrouw.nl 19:30 Weemoed en wildernis Digna Sinke

17:00

18:00

19:00

20:00

De leugen DBRobert Oey (JO/90’)

Stadsschouwburg DE Zaal

NFF op TV 19:00 Tijd van leven, afl. 4 Dramaserie uit 1996 met Anneke Blok en Victor Löw in de hoofdrol. Cultura24 19:30 Docu: O, Waterlooplein NostalgieNet 20:00 Anneke Blok: Uw mening graag Korte film van Heddy Honigmann met een hoofdrol voor Anneke Blok. Cultura24 20:00 Thema: Film Thema-uur met bijzonder archiefmateriaal. NostalgieNet 20:00 Acteren is ook een vak: Dragan Bakema Ned 3 20:05 Loverboy Regie: Lodewijk Crijns. Met Dragan Bakema. Ned 3 20:13 Anneke Blok: Zus & Zo Regie: Paula van der Oest, met oa Anneke Blok. Cultura24 21:00 De Helaasheid der Dingen Regie: Felix van Groeningen. Film1 21:30 De Jong speelt met acteurs Wilfried de Jong spreekt de Nederlandse sterren. Ned 3 21:53 Anneke Blok: Het verlorene zal ik zoeken Korte film van Paula van der Oest, met oa Anneke Blok en Theu Boermans. Cultura24 22:00 Film: De Provincie NostalgieNet 22:50 Acteren is ook een vak: Waldemar Torenstra Ned 3 22:55 Zomerhitte Regie: Monique van de Ven. Met Waldemar Torenstra. Ned 3 23:15 De Lange Nacht van de Korte Film Presentatie Isolde Hallensleben. Ned 2

21:00

22:00

23:00

Schemer DBHanro Smitsman (JO/91’)

SSUD

Spiegel van Holland: de leugen regeert? Themamiddag.

Stadsschouwburg Blauwe Zaal

SSUB

Foeksia de miniheks BJohan Nijenhuis (JO/90’)

Rembrandt 1

RE1

3D - De diepte in Een dag over inhoudelijke mogelijkheden en consequenties van 3D voor filmmakers. Op inschrijving via filmfestival.nl.

Rembrandt 2

RE2

Rembrandt 3

RE3 City

CITY Movies 1

MO1

Movies 2

Anubis en de wraak van Arghus Dennis Bots (JO/80’)

All My Tomorrows DBSonia Herman Dolz (JO/90’)

Desert 79°-3 Journeys Beyond the Known World BAnna Abrahams (JO/19’) JoyBMijke de Jong (JO&DA/76’)

Smaakmakers – Mimoun Oaïssa Looking For An Icon Krijgsman, Pool (TE/54’) Shahram en Abbas Remy van Heugten (TE/40’)

In het vizier: Herman van der Horst Openingsprogramma (TB/74’)

Ex-moeder DNadine Kuipers (JO/55’)

An Abstract Day DOerd van Cuijlenborg (JO/6’) De Vliegenierster van Kazbek BIneke Smits (JO/104’)

Olaf - Vrolijk klein kanonnetje DBastiaan Hooimeijer (JO/12’) Bardsongs BSander Francken (JO/94’)

Darwins verstekeling Hans Fels (JO/90’)

Komt een vrouw bij de dokter BReinout Oerlemans (JO&VS/100’) Van God los Pieter Kuijpers (SH&VS/90’)

Première korte films 2 D(JO/48’)

Klokken van de keizer DPieter Fleury (JO/73’)

Wilders, the Movie Joost van der Valk, Mags Gavan (JO/75’)

In a Forest Fons Schiedon (JO/3’) Win/Win BJaap van Heusden (JO/85’) e.o.

In Other Words BJoost Bakker (JO/3’) C’est déjà l’été BMartijn Maria Smits (JO&DA/84’) e.o.

Rijssens stille oorlog DBEmile van Rouveroy van Nieuwaal (JO/52’)

Prooidieren DThijs Gloger (JO/78’)

06/05 Theo van Gogh (SH/117’)

Eyes of the Lighthouse Pedro Serrazina (GL/15’) Hunting & Zn.BSander Burger (JO&VS/93’) e.o.

Brug BAGerben Agterberg (JO/6’) Shocking Blue BMark de Cloe (JO/82’) e.o.

Licht BAndré Schreuders (JO/15’) Johan Primero BJohan Kramer (JO/78’) e.o.

Villa Josephine Vincent van de Wijngaard (JO/14’) Vreemd bloed BJohan Timmers (JO/87’)

De Eekhoorn en de Zwaluw DArjan Boeve (JO/7’) Iep! (JO/81’)

Première korte films 1 D(JO/49’)

MO2

Louis Hartlooper Complex 1

LHC1

De smaak van de ziel DRobbert So Kiem Hwat (JO/55’)

Behind the Wall DElbe Stevens (JO/5’) De Nobelprijswinnaar BTimo Veltkamp (JO/93’) Skin Hanro Smitsman (SH/85’)

Langer licht David Lammers (SH/82’)

Janine BPaul Cohen (JO/99’)

Louis Hartlooper Complex 2

De regenmakers Floris-Jan van Luyn (JO/73’)

Studenten AKV St Joost Breda (NL/69’)

Studenten Hogeschool voor de Kunsten Utrecht 3 (NL/81’)

Lex DFrank Lammers, Eric Wobma (JO/85’)

Studenten Nederlandse Film- en Televisie Academie 2 (NL/70’)

Louis Hartlooper Complex 3

Akkers van Margraten BAlbert Elings, Eugenie Jansen (JO/70’)

Foute vrienden BRoy Dames (JO/87’)

Weemoed & wildernis BDigna Sinke (JO/88’)

Een vergeten zeemansgeschiedenis BGoert Giltay (JO/80’)

Sutrapeze Pim Zwier (JO/9’) Beatrix, Majesteit BMichiel van Erp (JO/75’)

LHC2 LHC3

Rietveld en de Filmliga Zwijgende films begeleid door HKU-Orkest met eigen composities o.l.v. Alex Geurink. (TB/52’)

Hoogt 1

HO1

Het Schimmenrijk NL Hans Beerekamp belicht a.d.h.v. filmfragmenten overleden filmpersoonlijkheden.

Paviljoen 7 DZoli Schwarcz (JO/90’) e.o.

Vlaams Kort D(GL/77’)

Hoogt 2

The Rainbow Warriors of Waiheke IslandBSuzanne Raes (JO/87’)

Arme blanken - In het nieuwe Zuid-Afrika Saskia Vredeveld (JO/55’) Black Diamonds Saskia Vredeveld (JO/50’)

Leaving Mandela ParkBSaskia Vredeveld (JO/70’)

Sweet Salty Lao ADikshoorn, Kocken (JO/45’) Higgs, Into the Heart of Imagination Jan vd Berg, Hannie vd Bergh (JO/54’)

Machteloos Marlou van den Berge (JO/100’) e.o.

Kids & Docs - Plank Billy Pols (JO/15’) Een schitterend offer Karin Junger (JO/64’)

Hoogt 3

ShoutBEster Gould, Sabine Lubbe Bakker (JO/74’) e.o.

Bagdad Filmschool Shuchen Tan (JO/56’) The Broken String Saskia van Schaik (JO/53’)

May I Enter Kostana Banovic (JO/57’) e.o. Weapon of WarBIlse van Velzen, Femke van Velzen (JO/59’) e.o.

Met nieuwe ogen Tamara Miranda (JO/46’) It riedsel Pieter Verhoeff (JO/50’)

Marga MincoBMaarten Schmidt, Thomas Doebele (JO/53’) Ontsnapt Jetske Spanjer, Ange Wieberdink (JO/56’)

Soup Margriet Westerhof (JO/6’) Köfte Michiel van Jaarsveld (JO/90’)

HO2 HO3

28 NEDERLANDS FILM FESTIVAL SPECIAL DE VOLKSKRANT

1408_NFF_VkSpecialJP7.indd 28

9 SEPTEMBER 2010

VOOR MEER INFORMATIE EN KAARTVERKOOP FILMFESTIVAL.NL

26-08-2010 09:21:28


Zondag 26 september Talkshows en evenementen Festivalpaviljoen 09:00-01:00 Sjansmachine Interactieve flirtmachine waarbij gebruikers aan elkaar worden gekoppeld in de fysieke ruimte. Spiegel van Holland: De Stereoscoop Speel als VJ interactief met filmscènes uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Medialounge Beetje internetten, door het NFF programma struinen, beetje filmpjes kijken, lekker relaxen. Nederlands Online Film Festival (NOFF) Bekijk de online-filmcompetitie en stem op je favoriet op noff.nl. Stemmers maken kans op een Canon LEGRIA HF R16 HD Camcorder. 14:00-18:30 Nederlands Kampioenschap Moordenaartje Onder bezielende leiding van Frank Lammers spelen acteurs het spel Moordenaartje. Wie blijft overeind en wordt gekroond tot Kampioen Moordenaartje? Met om 17:00 uur de finale. Gratis toegang. 17:00-18:00 Guest meets Guest Dagelijkse ontmoetingsplek voor de Nederlandse filmsector. 18:00-19:00 Smaakmakers Gastheer Jan Eilander praat met Hadewych Minis over haar favoriete films. Aansluitend wordt haar keuzefilm in de Rembrandt vertoond. Eet en kijk mee.

09:00

10:00

19:00-20:00 48 Hour Film Project - Drop Off Ontvangst van de films van het 48 Hour Film Project. Welke teams leveren hun films op tijd in? 20:00-22:00 Sjans, dans, pak je kans Feestelijke introductie van de installatie Sjansmachine onder toeziend oog van gastvrouw Miss Match Doro (bekend van Cinesjans). Gratis toegang. 22:30-23:30 De Talkshow Onder leiding van Claudia De Breij. Met o.a. aandacht voor het acteursspel Moordenaartje, Spiegel van Holland en de Stereoscoop en de première van de vijfde serie One Night Stand.

11:00

12:00

13:00

Hoogt Café Collision Expositie van videomateriaal en twee wandtapijten van Michiel van Bakel, geïnspireerd op het werk van Eadweard Muybridge Galerie 10 10:00-18:00 Tentoonstelling Stillfotografie Jaap Vrenegoor Selectie filmstills van fotograaf Jaap Vrenegoor en de inzendingen van de fotowedstrijd. Gratis toegang. Museum Catherijneconvent 11:00-17:00 GOUD Kunstenaar en vormgever AZIZ geeft zijn visie op het gebruik van goud. Met o.a. de Gouden Kalveren. Centraal Museum 11:00-17:00 re:visie exposities Gratis toegang op vertoon van re:visie programmaboekje. White Swan Installatie met zowel de video White Swan als een van haar protagonisten: de suikerspin-jurk. Intimacy Interactieve mode-installatie over e-fashion, draagbare technologie en intimiteit. CBKU 09:00-17:00 re:visie installaties Gratis toegang. De wondertuin Driedimensionale animatie van Sander Haccou met o.m. de ‘Fuck It’, een levensgroot ruimteschip. Insemination Video-installatie. Sub / Objective Shadows Video-installatie over de schemerzone tussen de virtuele en de werkelijke ruimte.

14:00

15:00

16:00

16:00 Lichting 2009 NFTA Eindexamenfilms (fictie) van lichting 2009 van de NFTA. I.s.m. Holland Doc. Cultura24 19:00 Tijd van leven, afl. 5 Dramaserie uit 1996 met Anneke Blok en Victor Löw in de hoofdrol. Cultura24 19:52 Anneke Blok: Het verlorene zal ik zoeken Korte film van Paula van der Oest, met oa Anneke Blok en Theu Boermans. Cultura24 20:00 Thema: Film Thema-uur met bijzonder archiefmateriaal. NostalgieNet 20:03 Anneke Blok: Kracht Speelfilm van Frouke Fokkema, met Anneke Blok in een hoofdrol. Cultura24 21:00 Terug naar de Kust Regie: Will Koopman. Film1 22:00 Docu: Rondom Oudekerksplein NostalgieNet

Holland Film Meeting Grand Hotel Karel V 09:00-21:00 Video Library & Industry Office Besloten. 10:00-14:00 Individual Meetings Brunch Besloten.

NFF onderweg De Lieve Vrouw Amersfoort Het NFF in het klein met de beste films uit het programma. 23-29 september. www.lievevrouw.nl 19:30 De leugen Robert Oey

17:00

18:00

19:00

Volkskrant NFF-dag

Stadsschouwburg DE Zaal

NFF op TV

Academiegebouw 16:00-17:30 Variety Cinema Militans Lecture Lezing waarin een internationaal vermaarde filmmaker zijn of haar visie over de toekomst van film geeft. Gratis toegang. Winkel van Sinkel 23:00-03:00 Nachtlounge Bijpraten over films en gebeurtenissen van vandaag tot diep in de nacht.

20:00

21:00

22:00

23:00

Lang & gelukkig DBPieter Kramer (JO/90’)

SSUD

Stadsschouwburg Blauwe Zaal

SSUB

ONS V - Verre vrienden DBMarleen Jonkman (JO/50’) ONS V - Flysk DBAlbert Jan van Rees (JO/50’)

Rembrandt 1

RE1

ONS V - Mama DBSanne Vogel, Beri Shalmashi (JO/50’) ONS V - Proces DBA Jenneke Boeijink (JO/50’) Toen was ik al beroemd DC. Goeijers (JO/40’)

Rembrandt 2

RE2

Sinterklaas en de verdwenen pakjesboot Martijn van Nellestijn (JO/91’)

Rembrandt 3

RE3 City

CITY

ONS V - Biz (wij) DBJanice Pierre (JO/50’) ONS V Tunnelvisie DBStefano Odoardi (JO/50’)

ONS V - Overmorgen DBA Natasja André de la Porte (JO/50’) ONS V - Finnemans DB Thomas Korthals Altes (JO/50’)

Uw mening graag (GJ/13’) Het verlorene zal ik zoeken (GJ/12’) Tussen 2 huizen (GJ/42’) Viva la Fons! (NL/27’)

Bastøy DBMichel Kapteijns (JO/74’)

Smaakmakers – Hadewych Minis Ciske de Rat Guido Pieters (TE/105’)

In het vizier: Musch & Tinbergen Openingsprogramma (TB/77’)

De belofte DTon van der Lee, Eugène van den Bosch (JO/56’) Aansl: debat.

Foeksia de miniheksB Johan Nijenhuis (JO/90’)

BrugBAGerben Agterberg (JO/6’) Shocking BlueB Mark de Cloe (JO/82’)

Mocros DRoy Dames (JO/90’)

Lijnen van verbeelding DJan van den Berg (JO/15’) Onbelangrijk belangrijk DPamela Sturhoofd (JO/52’)

The Origin of Creatures DBFloris Kaayk (JO/12’) Schemer BHanro Smitsman (JO/91’) Vox Populi Eddy Terstall (SH/97’)

Unter Bauern Ludi Boeken (GL/95’)

Desert 79°-3 Journeys Beyond the Known World BAnna Abrahams (JO/19’) JoyBM. de Jong (JO&DA/76’)

Movies 1

Doffer ASaskia Kluit (JO/10’) Mijn Enschede Astrid Bussink (JO/67’)

Dichter bij Tanja BLeo de Boer (JO/90’)

Olaf - Vrolijk klein kanonnetje Bastiaan Hooimeijer (JO/12’) BardsongsBSander Francken (JO/94’) e.o.

Behind the Wall Elbe Stevens (JO/5’) De Nobelprijswinnaar BTimo Veltkamp (JO/93’) e.o.

Weemoed & wildernisB Digna Sinke (JO/88’)

The Bricklayer’s Son Tjebbo Penning (JO/6’) R U There BDavid Verbeek (JO&DA/87’)

Movies 2

Schatjes! Ruud van Hemert (SH/103’)

De Eekhoorn en de Zwaluw Arjan Boeve (JO/7’) Iep! (JO/81’) e.o.

SchemerBHanro Smitsman (JO/91’) e.o.

An Abstract Day Oerd van Cuijlenborg (JO/6’) De Vliegenierster van Kazbek BIneke Smits (JO/104’) e.o.

Wilde mossels Erik de Bruyn (SH&VS/115’)

Van geluk gesproken Pieter Verhoeff (SH/100’)

Louis Hartlooper Complex 1

Lowiekes Filmfestijn Hét feestje voor kinderen met de favoriete kinderfilm van Anneke Blok. Waar is het paard van Sinterklaas? Mischa Kamp (GJ/90’)

Première korte films 3 D(JO/50’)

Ted Noten: goud, zweet & parels DBSimone de Vries (JO/54’)

Scena del crimine DBWalter Stokman (JO/73’)

Louis Hartlooper Complex 2

Sutrapeze Pim Zwier (JO/9’) Beatrix, Majesteit BMichiel van Erp (JO/75’)

Studenten Hogeschool voor de Kunsten Utrecht 2 (NL/83’)

Studenten Willem de Kooning Academie Rotterdam (NL/80’)

On ne sait pas Louis van Gasteren (TB/13’) Overstag, Sicco Mansholt 1908-1995 Louis van Gasteren (JO/80’)

Studenten Hogeschool voor de Kunsten Utrecht 4 (NL/72’)

Louis Hartlooper Complex 3

The Rainbow Warriors of Waiheke Island BSuzanne Raes (JO/87’)

Prikkeldraad DBob Entrop (JO/58’)

Akkers van Margraten BAlbert Elings, Eugenie Jansen (JO/70’)

Droomkind Erik de Goederen (JO/45’) Dans voor het leven Marijke Jongbloed (JO/58’)

Shout BEster Gould, Sabine Lubbe Bakker (JO/74’) e.o.

MO1 MO2

LHC1 LHC2 LHC3

Onverklaarbaar DPatrick Bisschops (JO/70’)

Animatiefilms 20092010 (JO/80’)

Janine BPaul Cohen (JO/99’)

Longstay Maria Mok, Meral Uslu (JO/90’)

Anker en Anker Maria Mok, Meral Uslu (JO/100’)

Inhale Exhale Jean Counet (JO/43’) Menthol, een neger in Hengelo Arno Kranenborg (JO/54’)

Hammada Nathalie Alonso Casale (JO/15’) Scènes uit het omgangshuis Saskia Gubbels (JO/66’)

Een vergeten zeemansgeschiedenis BGoert Giltay (JO/80’)

Poortwachters René Roelofs (JO/83’)

Machteloos Marlou van den Berge (JO/100’) e.o.

Kids & Docs - Drona & ik BC. van Campen (JO/19’) Ton Sijbrands, dammer Kees Brouwer (JO/56’)

Verdwaald in het Geheugenpaleis Klara van Es (GL/87’)

Kids & Docs - Drona & ik BC. van Campen (JO/19’) Hemels bewegenBWout Conijn (JO/55’)

Vos Sander Alt (JO/3’) Sekjoeritie BNicole van Kilsdonk (JO/93’)

Hoogt 1

HO1 Hoogt 2

HO2 Hoogt 3

HO3

FILMFESTIVAL.NL VOOR MEER INFORMATIE EN KAARTVERKOOP

1408_NFF_VkSpecialJP7.indd 29

Shades of Grey DBASaskia van den Heuvel (JO/55’)

De leugen BRobert Oey (JO/90’)

Kort Experimenteel 1 (JO/84’)

9 SEPTEMBER 2010 DE VOLKSKRANT NEDERLANDS FILM FESTIVAL SPECIAL

29

26-08-2010 09:21:28


Maandag 27 september Talkshows en evenementen FESTIVALPAVILJOEN THEATER 09:00-01:00 Sjansmachine Interactieve flirtmachine waarbij gebruikers aan elkaar worden gekoppeld in de fysieke ruimte. Spiegel van Holland: De Stereoscoop Speel als VJ interactief met filmscènes uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Medialounge Beetje internetten, door het NFF programma struinen, beetje filmpjes kijken, lekker relaxen. Nederlands Online Film Festival (NOFF) Bekijk de online-filmcompetitie en stem op je favoriet op noff.nl. Stemmers maken kans op een Canon LEGRIA HF R16 HD Camcorder. 12:30-14:30 Spiegel van Holland: een verstedelijkt land? Hoe zichtbaar zijn de grote veranderingen in ons landelijk en stedelijk gebied in de Nederlandse speelfilm? Met o.a. architect en filmmaker Jord den Hollander. Gratis toegang. 15:00-17:00 MakersvoorMakers - fictie Bijeenkomst waarin beginnende filmmakers hun ideeën kunnen bespreken met gerenommeerde collega’s. I.s.m. Binger Filmlab en Filmfonds. Op inschrijving via makersvoormakers@ filmfonds.nl.

09:00

10:00

15:00-17:00 MakersvoorMakers - docu Bijeenkomst waarin beginnende filmmakers hun ideeën kunnen bespreken met gerenommeerde collega’s. I.s.m. Binger Filmlab en Filmfonds. Op inschrijving via makersvoormakers@ filmfonds.nl. 17:00-18:00 Guest meets Guest Dagelijkse ontmoetingsplek voor de Nederlandse filmsector. 18:00-19:00 Smaakmakers Gastheer Jan Eilander praat met Jan Musch en Tijs Tinbergen over hun favoriete films. Aansluitend wordt hun keuzefilm in de Rembrandt vertoond. Eet en kijk mee. 22:30-23:30 De Talkshow Onder leiding van Claudia De Breij. Met o.a. aandacht voor de première van Majesteit met Carine Crutzen, de 100e NTR Kort! en de bekendmaking van de Gouden Kalfnominaties voor de Korte Film, Televisiefilm, Korte Documentaire en Lange Documentaire.

11:00

Stadsschouwburg DE Zaal

Blik op de set Educatieprogramma voor het voortgezet onderwijs. Op inschrijving via educatie@filmfestival.nl.

Stadsschouwburg Blauwe Zaal

Blik op de set Educatieprogramma voor het voortgezet onderwijs. Op inschrijving via educatie@filmfestival.nl.

SSUD SSUB

Rembrandt 1

Besloten schoolvoorstelling

Rembrandt 2

Besloten schoolvoorstelling

RE1 RE2

12:00

13:00

14:00

Besloten schoolvoorstelling

RE3

CITY

15:00

16:00

NFF op TV

Winkel van Sinkel 17:00 Netwerkborrel speciale festivaleditie - NBF Een speciale netwerkborrel van de NBF met pitches van examenprojecten van lichting 2011 van de NFTA. Besloten. 17:15 Bezoek buurgemeenten UtrechtGemeente Utrecht Kennismaking & diner tussen buurgemeenten en het College van B&W van de gemeente Utrecht. Besloten. 23:00-03:00 Nachtlounge Bijpraten over films en gebeurtenissen van vandaag tot diep in de nacht. En verder LHC3 10:30-17:30 game.nff Cross-over bijeenkomst tussen de film- en game-industrie met in de middag sessies ‘concept crunching’ voor filmmakers en game-developers. Gratis toegang.

19:00 Tijd van leven, afl. 6 Dramaserie uit 1996 met Anneke Blok en Victor Löw in de hoofdrol. Cultura24 19:30 Retourtje Toen: Film Mensen blikken terug op films van vroeger. NostalgieNet 20:00 Thema: Film Thema-uur met bijzonder archiefmateriaal. NostalgieNet 21:00 Wit Licht Regie: Jean van de Velde. Film1 21:00 Medisch Centrum West Televisieserie uit de jaren 90. NostalgieNet 20:00 Anneke Blok: Tiramisu Speelfilm van Paula van der Oest, met Anneke Blok in de hoofdrol. Cultura24 21:16 Anneke Blok: De Kunst Uitzending van De Kunst, dd 20-1-2008, geheel gewijd aan ‘Tiramisu’. Cultura24 22:00 Film: Dood van een non NostalgieNet 23:10 Nederlands Film Festival Journaal 2010 inclusief Acteren is ook een vak: Barry Atsma Ned 3 23:25 Ooit Regie: Jaap van Heusden. Met Barry Atsma. Ned 3

Holland Film Meeting Grand Hotel Karel V 09:00-16:00 Video Library & Industry Office Besloten.

NFF onderweg De Lieve Vrouw Amersfoort Het NFF in het klein met de beste films uit het programma. 23-29 september. www.lievevrouw.nl 19:30 Win/Win Jaap van Heusden

17:00

18:00

19:00

20:00

21:00

Besloten schoolvoorstelling

Terug naar de kust BWill Koopman (JO/105’)

SpangaS op survival Diede in ‘t Veld (JO/90’)

Sintel DColin Levy (JO/14’) Lang & gelukkig BPieter Kramer (JO/90’)

Alles stroomt Danyael Sugawara (GJ/100’)

Zus & zo Paula van der Oest (GJ/106’)

Smaakmakers – Musch en Tinbergen De smaak van water Orlow Seunke (TE/102’)

Vox Populi Eddy Terstall (SH/97’)

Wilde mossels Erik de Bruyn (SH&VS/115’)

Komt een vrouw bij de dokterBReinout Oerlemans (JO&VS/100’)

Licht BAndré Schreuders (JO/15’) Johan Primero BJohan Kramer (JO/78’)

Darwins verstekeling Hans Fels (JO/90’)

The PlayerBJohn Appel (JO/83’)

Desert 79° - 3 Journeys Beyond the Known World BA. Abrahams (JO/19’) Joy BMijke de Jong (JO&DA/76’)

Movies 2

Hartverscheurend Mijke de Jong (SH/85’)

Tiramisu Paula van der Oest (GJ/90’)

VleesBMaartje Seyferth, Victor Nieuwenhuijs (JO/85’)

Kom niet aan mijn kinderenBRon Termaat (JO/84’)

In het vizier: Herman van der Horst programma 3 Faja Lobbi Herman van der Horst (TB/70’)

Louis Hartlooper Complex 1

Besloten schoolvoorstelling

Farewell BDitteke Mensink (JO/90’)

All My TomorrowsBSonia Herman Dolz (JO/90’)

Studenten Nederlandse Film- en Televisie Academie 2 (NL/70’)

Studenten Nederlandse Film- en Televisie Academie 1 (NL/77’)

MO2

Cape Town Soup ACollectief van makers (JO/47’) De belofte Ton vd Lee, Eugène vd Bosch (JO/56’)

LHC2

Louis Hartlooper Complex 3

LHC3

game.nff Cross-over bijeenkomst tussen de film- en game-industrie met in de middag sessies ‘concept crunching’ voor filmmakers en game-developers. Gratis toegang. De middag van de Nostalgie Een maand later Nouchka van Brakel. Talkshow met makers, i.s.m. NostalgieNet

Hoogt 1

HO1 Hoogt 2

HO2 Hoogt 3

HO3

Villa Josephine Vincent van de Wijngaard (JO/14’) Vreemd bloed BJohan Timmers (JO/87’) Revision - Apocalypse II Edwin Brienen (JO/80’) e.g.

De mannetjesmaker Hans Hylkema (SH/110’)

Behind the Wall Elbe Stevens (JO/5’) De NobelprijswinnaarBTimo Veltkamp (JO/93’)

Studenten Nederlandse Film- en Televisie Academie 3 (NL/86’)

Bastøy BMichel Kapteijns (JO/74’)

Lijnen van verbeelding Jan vd Berg (JO/15’) Onbelangrijk belangrijk Pamela Sturhoofd (JO/52’)

VERS-avond Exclusieve voorpremière van de Kort! Rosalinda voor VERS leden. Met aansluitend een netwerkborrel.

Marga MincoBMaarten Schmidt, Thomas Doebele (JO/53’) Ontsnapt Jetske Spanjer, Ange Wieberdink (JO/56’)

Mam BAdelheid Roosen (JO/20’) Van later zorg Claire Pijman, Piet Oomes (JO/56’)

In het vizier: Musch & Tinbergen programma 1 (TB/77’)

Liefde In het vizier: voor deMusch Heer & TinbergenBouwman ARaymond (JO/50’) programma Grote genade1 Lieza (TB/77’) Röben (JO/50’)

In het vizier: Musch & Tinbergen programma 3 Nieuwe natuur (TB/41’) Ganzenproblemen? (TB/45’)

De theorie van het konijn Rinske Bosch, Nicole Batteké (JO/52’) Shades of Grey BASaskia vd Heuvel (JO/55’)

Wilders, the Movie Joost van der Valk, Mags Gavan (JO/75’)

The Broken String Saskia van Schaik (JO/53’) Tout s’est bien passé AEdwin Donders (JO/50’)

Otto Frank, de vader van Anne David de Jongh (JO/75’)

Hemels bewegenBWout Conijn (JO/55’) Bagdad Filmschool Shuchen Tan (JO/56’)

Tuan Papa Annegriet Wietsma (JO/80’)

Pimp My Planet Ton Meijdam, Thom Snels, Béla Zsigmond (JO/2’) Lellebelle Mischa Kamp (JO/89’)

30 NEDERLANDS FILM FESTIVAL SPECIAL DE VOLKSKRANT

1408_NFF_VkSpecialJP7.indd 30

De leugen BRobert Oey (JO/90’)

Wildcards Presentatie Presentatie van de Wildcards 2008/2009 en de bekendmaking van de Wildcards 2010. Kaarten gratis af te halen bij de kassa.

LHC1

Louis Hartlooper Complex 2

De noorderlingen Alex van Warmerdam (SH/108’)

The Forgotten Space DAllan Sekula, Noël Burch (GL/112’)

Foute vrienden BRoy Dames (JO/87’)

MO1

23:00

De gelukkige huisvrouw BAntoinette Beumer (JO&VS/100’)

The Directors DGeorge Schouten (JO/50’)

Lost in Space (JO/1’) Beans (JO/2’) Horseplay (JO/12’) Ik zag ruimte Kees Hin (JO/72’)

Movies 1

22:00

Majesteit DBPeter de Baan (JO/90’)

Rembrandt 3

City

HEMA Kostuumontwerpers uitgelicht Kijk mee in vier paskamers waar het werk en passie van Nederlandse kostuumontwerpers te bewonderen is. Hoogt Café Collision Expositie van videomateriaal en twee wandtapijten van Michiel van Bakel, geïnspireerd op het werk van Eadweard Muybridge. Ziggo Studio Acteursstudio Speel de hoofdrol in scènes uit bekende Nederlandse films en ontvang een gratis dvd met je eigen scènes. Bekijk de NOFF filmpjes in de Medialounge in de Ziggo Studio. Dagelijks tijdens winkeluren. Stadhuis 09:00-17:00 e-Fashion videotheek Minivideotheek ingericht met audiovisuele mode-programma’s, waar werken van de deelnemende mode-ontwerpers worden vertoond. Gratis toegang. Birds Technologische mode-installatie geïnspireerd op Hitchcock’s klassieker Birds. SSU - Hekmanfoyer 10:00 Masterclass Acteren Op uitnodiging. Vinkenburgstraat 17:30 Onthulling van de tegels op de Talent&Pro Filmboulevard Op de Nederlandse Walk of Fame worden de tegels onthuld met de handdruk van Gouden Kalf winnaars 2009 Rifka Lodeizen (Kan door huid heen) en Martijn Lakemijer (Oorlogswinter).

9 SEPTEMBER 2010

VOOR MEER INFORMATIE EN KAARTVERKOOP FILMFESTIVAL.NL

26-08-2010 09:21:29


Dinsdag 28 september Talkshows en evenementen Festivalpaviljoen 09:00-01:00 Sjansmachine Interactieve flirtmachine waarbij gebruikers aan elkaar worden gekoppeld in de fysieke ruimte. Spiegel van Holland: De Stereoscoop Speel als VJ interactief met filmscènes uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Medialounge Beetje internetten, door het NFF programma struinen, beetje filmpjes kijken, lekker relaxen. Nederlands Online Film Festival (NOFF) Bekijk de online-filmcompetitie en stem op je favoriet op noff.nl. Stemmers maken kans op een Canon LEGRIA HF R16 HD Camcorder. 10:00-11:30 Perspresentatie Filmotech Presentatie van Filmotech, het nieuwe VOD platform ter ontsluiting van de Nederlandse film en tv. Op uitnodiging. 12:30-14:30 Spiegel van Holland: een tolerant land? Hoe tolerant is het Nederland dat wij zien in Nederlandse speelfilms? Met o.a. de Amerikaanse historicus Russel Shorto. Gratis toegang. 15:00-17:00 Dutch Angle – inzoomen op artistieke film Debat aan de hand van twee case-studies over de mogelijkheden en moeilijkheden van het in de markt zetten van de artistieke film. Tevens presentatie “Onderzoek artistieke film” door Paul Verstraeten.

09:00

10:00

11:00

17:00-18:00 Guest meets Guest Dagelijkse ontmoetingsplek voor de Nederlandse filmsector. 18:00-19:00 Smaakmakers Gastheer Jan Eilander praat met Anneke Blok over haar favoriete films. Aansluitend wordt haar keuzefilm in de Rembrandt vertoond. Eet en kijk mee. 22:30-23:30 De Talkshow Onder leiding van Claudia De Breij. Met o.a. de uitreiking van de MovieSquad Awards en de bekendmaking van de Gouden Kalfnominaties voor Speelfilm, Regie ende acteursprijzen alsmede voor de vakprijzen Scenario, Camera, Geluid, Production Design, Montage en Muziek. HEMA Kostuumontwerpers uitgelicht Kijk mee in vier paskamers waar het werk en passie van Nederlandse kostuumontwerpers te bewonderen is. Hoogt Café Collision Expositie van videomateriaal en twee wandtapijten van Michiel van Bakel, geïnspireerd op het werk van Eadweard Muybridge. Ziggo Studio Acteursstudio Speel de hoofdrol in scènes uit bekende Nederlandse films en ontvang een gratis dvd met je eigen scènes. Bekijk de NOFF filmpjes in de Medialounge in de Ziggo Studio. Dagelijks tijdens winkeluren.

12:00

Stadsschouwburg DE Zaal

Blik op de set Educatieprogramma voor het voortgezet onderwijs. Op inschrijving via educatie@filmfestival.nl.

Stadsschouwburg Blauwe Zaal

Blik op de set Educatieprogramma voor het voortgezet onderwijs. Op inschrijving via educatie@filmfestival.nl.

Rembrandt 1

Besloten schoolvoorstelling

SSUD SSUB

13:00

14:00

CBKU 09:00-17:00 re:visie installaties Gratis toegang. De wondertuin Driedimensionale animatie van Sander Haccou met o.m. de ‘Fuck It’, een levensgroot ruimteschip. Insemination Video-installatie. Sub / Objective Shadows Video-installatie over de schemerzone tussen de virtuele en de werkelijke ruimte. Stadhuis 09:00-17:00 e-Fashion videotheek Minivideotheek ingericht met audiovisuele mode-programma’s, waar werken van de deelnemende mode-ontwerpers worden vertoond. Gratis toegang. Birds Technologische mode-installatie geïnspireerd op Hitchcock’s klassieker Birds. SSU - Hekmanfoyer 10:00 Masterclass Acteren Op uitnodiging. Museum Catherijneconvent 10:00-17:00 GOUD Kunstenaar en vormgever AZIZ geeft zijn visie op het gebruik van goud. Met o.a. de Gouden Kalveren. Centraal Museum 11:00-17:00 re:visie exposities Gratis toegang op vertoon van re:visie programmaboekje. White Swan Installatie met zowel de video White Swan als een van haar protagonisten: de suikerspin-jurk. Intimacy Interactieve mode-installatie over e-fashion, draagbare technologie en intimiteit.

15:00

16:00

NFF op TV

Winkel van Sinkel 16:00-19:00 Filmotech Borrel Borrel ter viering van Filmotech, het nieuwe VOD platform ter ontsluiting van de Nederlandse film en tv. Besloten. 23:00-03:00 Nachtlounge Bijpraten over films en gebeurtenissen van vandaag tot diep in de nacht. En verder LHC1 12:00-18:00 Magie van de wetenschap Zes nieuwe films over fameuze Nederlandse wetenschappers. I.s.m. KNAW. 14:00-24:00 Films uit Rotterdam Utrecht staat de hele dag in het teken van Rotterdam. In veel zalen zijn films te zien van Rotterdamse makers of ondersteund door het Rotterdam Media Fonds. LHC1 19:30 Wan Pipel Feestelijke vertoning van de gerestaureerde film van Pim de la Parra uit 1976. Op uitnodiging.

19:00 Tijd van leven, afl. 7 Dramaserie uit 1996 met Anneke Blok en Victor Löw in de hoofdrol. Cultura24 19:30 De passie van Carlo Boszhart NostalgieNet 20.00 Anneke Blok: Maite was hier One Night Stand: korte film van Boudewijn Koole, met Anneke Blok. Cultura24 20:00 Thema: Film Thema-uur met bijzonder archiefmateriaal. NostalgieNet 20:40 Anneke Blok: Coach Telefilm uit 2009 van Joram Lürsen, met Anneke Blok in de hoofdrol. Cultura24 21:00 Het leven uit een Dag Regie: Mark de Cloe. Film1 22:00 Film: Pallieter NostalgieNet

NFF onderweg De Lieve Vrouw Amersfoort Het NFF in het klein met de beste films uit het programma. 23-29 september. www.lievevrouw.nl 19:30 Lang & gelukkig Johan Kramer

17:00

18:00

19:00

20:00

21:00

23:00

Kort! D(JO/110’)

De hel van ‘63 BSteven de Jong (JO/107’)

Zwart water BElbert van Strien (JO/112’)

Bricks DFrodo Kuipers (JO/5’) Majesteit BPeter de Baan (JO/90’)

Rembrandt 2

Tijd van leven André van Duren (GJ/100’)

Tiramisu Paula van der Oest (GJ/90’)

Smaakmakers – Anneke Blok Zus & zo Paula van der Oest (TE&GJ/106’)

Rembrandt 3

Terug naar de kust BWill Koopman (JO/105’)

First Mission BBoris Paval Conen (JO/116’)

City

Kom niet aan mijn kinderen BRon Termaat (JO/84’)

Eyes of the Lighthouse Pedro Serrazina (GL/15’) Film uit Rotterdam Hunting & Zn. BSander Burger (JO&VS/93’)

RE1

22:00

RE2 RE3

CITY

Films uit R’dam De duivel op Terschelling DAndré van der Hout, Laura Beijn (JO/30’) Goddelijk varken DAHans Dortmans (JO/55’) Little Quentin DAlbert ‘t Hooft, Paco Vink (JO/10’) TirzaBE Rudolf van den Berg (JO/102’)

Alles is liefde Joram Lürsen (GJ&VS/120’)

Shouf shouf habibi! Albert ter Heerdt (SH&VS/89’) In Other WordsBJoost Bakker (JO/3’) Film uit R’dam C’est déjà l’été BM.M. Smits (JO&DA/84’) An Abstract Day Oerd van Cuijlenborg (JO/6’) Film uit R’dam De Vliegenierster van Kazbek BIneke Smits (JO/104’)

Movies 1

Poortwachters René Roelofs (JO/83’)

De regenmakers Floris-Jan van Luyn (JO/73’)

Film uit Rotterdam Paviljoen 7 Zoli Schwarcz (JO/90’)

Film uit Rotterdam Mocros Roy Dames (JO/90’)

Lex Frank Lammers, Eric Wobma (JO/85’)

Movies 2

Tussenland Eugenie Jansen (SH/84’)

Familie Willem van de Sande Bakhuyzen (GJ/91’)

GangsterboysBPaul Ruven (JO/86’)

Film uit Rotterdam Vlees BMaartje Seyferth, Victor Nieuwenhuijs (JO/85’)

Amsterdam, Global Village Johan van der Keuken (SH/245’)

MO1 MO2

De dingen die je niet begrijpt DP. & P. Lataster-Czisch (JO/40’) Roepende in de woestijn DM. Krijgsman, H. Pool (JO/40’)

Louis Hartlooper Complex 1

LHC1

Louis Hartlooper Complex 2

LHC2

Louis Hartlooper Complex 3

Besloten schoolvoorstelling

LHC3

In den beginne DJohn Appel (JO/40’) The More You Know the Less You Need DAliona van der Horst (JO/40’)

Stof tot nadenken DWalter Stokman (JO/40’) Niet voor bangeriken DJeroen Berkvens (JO/40’)

Wan Pipel Pim de la Parra (TB/111’)

Farewell BDitteke Mensink (JO/90’) e.g.

Great LengthsBRamón Gieling (JO/7’) Film uit Rotterdam Richting WestBNicole van Kilsdonk (JO/90’)

Rijssens stille oorlogBEmile van Rouveroy van Nieuwaal (JO/52’) Prikkeldraad Bob Entrop (JO/58’)

Studenten Hogeschool voor de Kunsten Utrecht 3 (NL/81’)

Studenten Rietveld Academie (NL/70’)

Korte films 1 (JO/75’)

Films uit Rotterdam Studenten Willem de Kooning Academie Rotterdam (NL/80’)

De theorie van het konijn Rinske Bosch, Nicole Batteké (JO/52’) Shades of Grey BASaskia van den Heuvel (JO/55’)

Films uit Rotterdam Korte films 3 (JO/81’)

Films uit Rotterdam De smaak van de ziel DRobbert So Kiem Hwat (JO/55’) Ted Langenbach Jan Louter (JO/52’)

Film uit Rotterdam All My Tomorrows BSonia Herman Dolz (JO/90’)

Film uit Rotterdam Foute vrienden BRoy Dames (JO/87’)

Hoogt 1

HO1

In het vizier: Herman van der Horst programma 2 (TB/84’)

10 jaar Kort! Vertoning van de 6 Gouden Kalfwinnaars uit de serie Kort!. Aansl. gesprekken met de makers.

Kort Experimenteel 2 (JO/84’)

Korte films 4 (JO/77’)

Hoogt 2

Onverklaarbaar Patrick Bisschops (JO/70’)

Doffer ASaskia Kluit (JO/10’) Mijn Enschede Astrid Bussink (JO/67’)

Toen was ik al beroemd Carin Goeijers (JO/40’) Ex-moeder Nadine Kuipers (JO/55’)

Photo & Copyright by G.P. FieretBFrank vd Engel (JO/50’) Tristan Keuris BHans Hylkema (JO/53’)

Cape Town Soup ACollectief van makers (JO/47’) De belofte Ton vd Lee, Eugène vd Bosch (JO/56’)

Nieuw Tiengemeten Digna Sinke (JO/53’) De kastanjeboom en de rivier M. vd Sloot (JO/40’)

Hoogt 3

Klokken van de keizer Pieter Fleury (JO/73’)

Spitting Ink Ralph de Haan, Lars Siemens (JO/39’) Film uit Rotterdam Ik schilder, ik schrijf...Peter Scholten (JO/52’)

De ziel van witgoed BSusanne Engels (JO/52’) Film uit Rotterdam Toen zij van Rotterdam vertrokken Michiel v. Erp (JO/55’)

Hammada N.A. Casale (JO/15’) Scènes uit het omgangshuis Saskia Gubbels (JO/66’)

On ne sait pas Louis van Gasteren (13’) Overstag, Sicco Mansholt 1908-1995 Louis van Gasteren (JO/80’)

Gerontomatic ARoy de Haan (JO/5’) De laatste reis v meneer v Leeuwen Hanro Smitsman (JO/72’)

HO2 HO3

FILMFESTIVAL.NL VOOR MEER INFORMATIE EN KAARTVERKOOP

1408_NFF_VkSpecialJP7.indd 31

9 SEPTEMBER 2010 DE VOLKSKRANT NEDERLANDS FILM FESTIVAL SPECIAL

31

26-08-2010 09:21:30


Woensdag 29 september Talkshows en evenementen Festivalpaviljoen 09:00-01:00 Sjansmachine Interactieve flirtmachine waarbij gebruikers aan elkaar worden gekoppeld in de fysieke ruimte. Spiegel van Holland: De Stereoscoop Speel als VJ interactief met filmscènes uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Medialounge Beetje internetten, door het NFF programma struinen, beetje filmpjes kijken, lekker relaxen. Nederlands Online Film Festival (NOFF) Bekijk de online-filmcompetitie en stem op je favoriet op noff.nl. Stemmers maken kans op een Canon LEGRIA HF R16 HD Camcorder. 13:30-19:00 Videoclipdag, met: 13:30-14:45 3voor12 Afzien Live-opname van het clipprogramma Afzien!? van internetplatform 3voor12. Gepresenteerd door Giel Beelen. Gratis toegang. 15:00-17:00 TAX-videoclipfonds/pop@film Bijeenkomst waarin de betere videoclip en het TAX- videoclipfonds centraal staan. Met de resultaten van de pop@film workshop voor jonge talentvolle filmmakers en muzikanten. Gepresenteerd door Isolde Hallensleben. 17:00-19:00 Clipborrel Met clipjockey/vj Lisette Spiegeler. 17:00-18:00 Guest meets Guest Dagelijkse ontmoetingsplek voor de Nederlandse filmsector.

09:00

10:00

11:00

18:00-19:00 Smaakmakers Gastheer Jan Eilander praat met John Appel over zijn favoriete films. Aansluitend wordt zijn keuzefilm in de Rembrandt vertoond. Eet en kijk mee. 22:30-23:30 De Talkshow Onder leiding van Claudia De Breij. Met o.a. aandacht voor de 3D film, het Gouden Kalf defilé, de bekendmaking van de winnaar van de Cinema.nl Afficheprijs en het tolken van films voor doven en slechthorenden. Deze Talkshow wordt in zijn geheel getolkt door een doventolk.

De wondertuin Driedimensionale animatie van Sander Haccou met o.m. de ‘Fuck It’, een levensgroot ruimteschip. Insemination Video-installatie. Sub / Objective Shadows Video-installatie over de schemerzone tussen de virtuele en de werkelijke ruimte. Stadhuis 09:00-17:00 e-Fashion videotheek Minivideotheek ingericht met audiovisuele mode-programma’s, waar werken van de deelnemende mode-ontwerpers worden vertoond. Gratis toegang. Birds Technologische mode-installatie geïnspireerd op Hitchcock’s klassieker Birds. Galerie 10 10:00-18:00 Tentoonstelling Stillfotografie Jaap Vrenegoor Selectie filmstills van fotograaf Jaap Vrenegoor en de inzendingen van de fotowedstrijd. Gratis toegang. SSU - Zindering 10:00 Festijn van onvervuld verlangen Acteurs krijgen de kans met een scenarist aan de slag te gaan voor hun ultieme droomrol. Op inschrijving Centraal Museum 11:00-17:00 re:visie exposities Gratis toegang op vertoon van re:visie programmaboekje. White Swan Installatie met zowel de video White Swan als een van haar protagonisten: de suikerspin-jurk. Intimacy Interactieve mode-installatie over e-fashion, draagbare technologie en intimiteit.

HEMA Kostuumontwerpers uitgelicht Kijk mee in vier paskamers waar het werk en passie van Nederlandse kostuumontwerpers te bewonderen is. Hoogt Café Collision Expositie van videomateriaal en twee wandtapijten van Michiel van Bakel, geïnspireerd op het werk van Eadweard Muybridge. Ziggo Studio Acteursstudio Speel de hoofdrol in scènes uit bekende Nederlandse films en ontvang een gratis dvd met je eigen scènes. Bekijk de NOFF filmpjes en relax in de Medialounge in de Ziggo Studio. Dagelijks tijdens winkeluren. CBKU 09:00-17:00 re:visie installaties Gratis toegang.

12:00

13:00

14:00

15:00

16:00

NFF op TV

Theater Kikker 18:30 Jane ‘Me Tarzan, You Jane’. Een zinnenprikkelende 21ste eeuwse versie van het bekende Tarzan verhaal. 20:45 Jane ‘Me Tarzan, You Jane’. Een zinnenprikkelende 21ste eeuwse versie van het bekende Tarzan verhaal. Museum Catherijneconvent 10:00-17:00 GOUD Kunstenaar en vormgever AZIZ geeft zijn visie op het gebruik van goud. Met o.a. de Gouden Kalveren. 18:45 Gouden Kalf defilé Gouden Kalf defilé ter gelegenheid van de 30ste editie van het NFF en de tentoonstelling GOUD in Museum Catharijneconvent. Kijk voor de route op filmfestival.nl en loop mee. Winkel van Sinkel 23:00-03:00 Nachtlounge Bijpraten over films en gebeurtenissen van vandaag tot diep in de nacht. En verder SSUD 20:30-23:00 Jubileumavond ter ere van het dertigjarig bestaan van het festival.

19:00 Tijd van leven, afl. 8 Dramaserie uit 1996 met Anneke Blok en Victor Löw in de hoofdrol. Cultura24 19:00 De passie van Victor Löw NostalgieNet 19:30 Thema: Film Thema-uur met bijzonder archiefmateriaal. NostalgieNet 20:00 Anneke Blok: Tussen twee huizen Dansfilm van Clara van Gool uit 2006, met Anneke Blok en Bert Geurkink. Cultura24 20:43 Anneke Blok: Wij houden zo van Julio Speelfilm uit 1989 van Ramon Gieling, met Anneke Blok. Cultura24 20:30 Film: Ibiza, zon en zonde NostalgieNet 21:00 De Laatste Dagen van Emma Blank Regie: Alex van Warmerdam. Film1

NFF onderweg De Lieve Vrouw Amersfoort Het NFF in het klein met de beste films uit het programma. 23-29 september. www.lievevrouw.nl 19:30 Majesteit Peter de Baan

17:00

18:00

19:00

20:00

21:00

22:00

23:00

Jubileumavond Speciale avond ter ere van het dertigjarig bestaan van het festival.

Stadsschouwburg DE Zaal

SSUD

re:visie lab: Van Pixel tot Pluis Films van en gesprekken met de kunstenaars uit de re:visie expositie.

Stadsschouwburg Blauwe Zaal

SSUB

Rembrandt 1

Besloten schoolvoorstelling

Rembrandt 2

Besloten schoolvoorstelling

Rembrandt 3

Besloten schoolvoorstelling

City

Besloten schoolvoorstelling

RE1 RE2 RE3

CITY Movies 1

MO1

Movies 2

MO2

Sinterklaas en de verdwenen pakjesboot Martijn van Nellestijn (JO/91’)

Anubis en de wraak van Arghus Dennis Bots (JO/80’)

Little Quentin Albert ‘t Hooft, Paco Vink (JO/10’) TirzaBRudolf van den Berg (JO/102’)

Besloten schoolvoorstelling

Het paard van Sinterklaas Mischa Kamp (GJ/96’)

Waar is het paard van Sinterklaas? Mischa Kamp (GJ/90’)

Smaakmakers - John Appel Het verhaal van de wind Joris Ivens (TE/78’)

Besloten schoolvoorstelling

Besloten schoolvoorstelling

48 Hour Film Project Presentatie Vertoning van de 48 Hour Film Projecten die tijdens het festival in 48 uur gemaakt zijn.

Foeksia de miniheks BJohan Nijenhuis (JO/90’)

De Eekhoorn en de Zwaluw Arjan Boeve (JO/7’) Iep! (JO/81’)

48 Hour Film Project Presentatie Vertoning van de 48 Hour Film Projecten die tijdens het festival in 48 uur gemaakt zijn.

48 Hour Film Project Presentatie Vertoning van de 48 Hour Film Projecten die tijdens het festival in 48 uur gemaakt zijn.

Schatjes! Ruud van Hemert (SH/103’)

48 Hour Film Project Presentatie Vertoning van de 48 Hour Film Projecten die in 48 uur gemaakt zijn.

Den Uyl en de affaire Lockheed DHans Hylkema (JO/150’)

Kids & Docs - Ik wil naar huis Chiel Aldershoff (JO/15’) Anybody There..? Eline Flipse (JO/60’)

Leaving Mandela Park BSaskia Vredeveld (JO/70’)

Klokken van de keizer Pieter Fleury (JO/73’)

Otto Frank, de vader van Anne David de Jongh (JO/75’)

In het vizier: Musch & Tinbergen programma 2 - Rotvos Tijs Tinbergen, Jan Musch (TB/80’)

De noorderlingen Alex van Warmerdam (SH/108’)

Van God los Pieter Kuijpers (SH&VS/90’)

Terug naar de kustBWill Koopman (JO/105’)

Komt een vrouw bij de dokterBReinout Oerlemans (JO&VS/100’)

Adem Hans van Nuffel (GL/96’)

LiefdeswinterBGülsah Dogan (JO/90’)

Kort! (JO/110’)

Louis Hartlooper Complex 1

Pik Erik van Schaaik (JO/3’) Sterke verhalenBTeddy Cherim, Kees van Nieuwkerk (JO/85’)

Besloten voorstelling

LHC1

Prooidieren Thijs Gloger (JO/78’)

VleesBMaartje Seyferth, Victor Nieuwenhuijs (JO/85’)

Scena del crimine BWalter Stokman (JO/73’)

Louis Hartlooper Complex 2

De duivel op Terschelling André vdHout, Laura Beijn (JO/30’) Goddelijk varken AHans Dortmans (JO/55’)

Studenten AKV St Joost Breda (NL/69’)

Studenten Nederlandse Film- en Televisie Academie 3 (NL/86’)

Korte films 2 (JO/72’)

Studenten Nederlandse Film- en Televisie Academie 4 (NL/76’)

Louis Hartlooper Complex 3

Onverklaarbaar Patrick Bisschops (JO/70’)

ONS V - Overmorgen BANatasja André de la Porte (JO/50’) ONS V - Finnemans BThomas Korthals Altes (JO/50’)

ONS V - Biz (wij) BJanice Pierre (JO/50’) ONS V Tunnelvisie BStefano Odoardi (JO/50’)

ONS V - Mama BSanne Vogel, Beri Shalmashi (JO/50’) ONS V - Proces BAJenneke Boeijink (JO/50’)

ONS V - Verre vrienden BMarleen Jonkman (JO/50’) ONS V - Flysk BAlbert Jan van Rees (JO/50’)

LHC2 LHC3

In het vizier: Herman van der Horst programma 1

In het vizier: Herman van der Horst prog 3 Faja Lobbi Herman van der Horst (TB/70’)

Bastøy BMichel Kapteijns (JO/74’)

Lost in Space (JO/1’) Beans (JO/2’) Horseplay (JO/12’) Ik zag ruimte Kees Hin (JO/72’)

In het vizier: Musch & Tinbergen programma 4 (TB/85’)

Lijnen van verbeelding Jan van den Berg (JO/15’) Onbelangrijk belangrijk Pamela Sturhoofd (JO/52’)

Ted Noten: goud, zweet & parelsBSimone de Vries (JO/54’) De smaak van de ziel Robbert So Kiem Hwat (JO/55’)

Ted Langenbach Jan Louter (JO/52’) The Directors George Schouten (JO/50’)

Mocros Roy Dames (JO/90’)

May I Enter Kostana Banovic (JO/57’) Weapon of War BIlse van Velzen, Femke van Velzen (JO/59’)

Met nieuwe ogen Tamara Miranda (JO/46’) It riedsel Pieter Verhoeff (JO/50’)

Nieuw Tiengemeten Digna Sinke (JO/53’) De kastanjeboom en de rivier Marieke van der Sloot (JO/40’)

Vensters op VermeerBHans Pool (JO/52’) De wereld van Charlotte Mutsaers Suzanne Raes (JO/53’)

De as van Phoenix John Appel (JO/50’) e.o. All We Ever Wanted Sarah Mathilde Domogala (JO/50’) e.o.

Hoogt 1

HO1 Hoogt 2

HO2 Hoogt 3

HO3

32 NEDERLANDS FILM FESTIVAL SPECIAL DE VOLKSKRANT

1408_NFF_VkSpecialJP7.indd 32

9 SEPTEMBER 2010

Kort Experimenteel 1 (JO/84’)

Kort Experimenteel 2 (JO/84’)

VOOR MEER INFORMATIE EN KAARTVERKOOP FILMFESTIVAL.NL

26-08-2010 09:21:30


Donderdag 30 september Talkshows en evenementen Festivalpaviljoen 09:00-01:00 Sjansmachine Interactieve flirtmachine waarbij gebruikers aan elkaar worden gekoppeld in de fysieke ruimte. Spiegel van Holland: De Stereoscoop Speel als VJ interactief met filmscènes uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Medialounge Beetje internetten, door het NFF programma struinen, beetje filmpjes kijken, lekker relaxen. Nederlands Online Film Festival (NOFF) Bekijk de online-filmcompetitie en stem op je favoriet op noff.nl. Stemmers maken kans op een Canon LEGRIA HF R16 HD Camcorder. 17:00-18:00 Guest meets Guest Dagelijkse ontmoetingsplek voor de Nederlandse filmsector. 18:00-19:00 Smaakmakers Gastheer Jan Eilander praat met Hanro Smitsman over zijn favoriete films. Aansluitend wordt de keuzefilm in de Rembrandt vertoond. Eet en kijk mee. 20:00 Prijsuitreiking 48 Hour Film Project De jury maakt bekend wie de winnaars zijn van het 48 Hour Film Project Utrecht 2010. 22:30-23:30 De Talkshow Onder leiding van Claudia De Breij. Met o.a. de bekendmaking van de NOFF jury- en publieksprijzen, Anneke Blok, de slotfilm en een vooruitblik op de nieuwe films van het komende jaar met de makers.

09:00

10:00

11:00

HEMA Kostuumontwerpers uitgelicht Kijk mee in vier paskamers waar het werk en passie van Nederlandse kostuumontwerpers te bewonderen is. Hoogt Café Collision Expositie van videomateriaal en twee wandtapijten van Michiel van Bakel, geïnspireerd op het werk van Eadweard Muybridge. Ziggo Studio Acteursstudio Speel de hoofdrol in scènes uit bekende Nederlandse films en ontvang een gratis dvd met je eigen scènes. Bekijk de NOFF filmpjes in de Medialounge in de Ziggo Studio. Dagelijks tijdens winkeluren. CBKU 09:00-17:00 re:visie installaties Gratis toegang. De wondertuin Driedimensionale animatie van Sander Haccou met o.m. de ‘Fuck It’, een levensgroot ruimteschip. Insemination Video-installatie. Sub / Objective Shadows Video-installatie over de schemerzone tussen de virtuele en de werkelijke ruimte.

12:00

13:00

Stadhuis 09:00-21:00 e-Fashion videotheek Minivideotheek ingericht met audiovisuele mode-programma’s, waar werken van de deelnemende mode-ontwerpers worden vertoond. Gratis toegang. Birds Technologische mode-installatie geïnspireerd op Hitchcock’s klassieker Birds. Galerie 10 10:00-18:00 Tentoonstelling Stillfotografie Jaap Vrenegoor Selectie filmstills van fotograaf Jaap Vrenegoor en de inzendingen van de fotowedstrijd. Gratis toegang. Museum Catherijneconvent 10:00-17:00 GOUD Kunstenaar en vormgever AZIZ geeft zijn visie op het gebruik van goud. Met o.a. de Gouden Kalveren. Centraal Museum 11:00-17:00 re:visie exposities Gratis toegang op vertoon van re:visie programmaboekje. White Swan Installatie met zowel de video White Swan als een van haar protagonisten: de suikerspin-jurk. Intimacy Interactieve mode-installatie over e-fashion, draagbare technologie en intimiteit. Theater Kikker 18:30 Jane ‘Me Tarzan, You Jane’. Een zinnenprikkelende 21ste eeuwse versie van het bekende Tarzan verhaal. 20:45 Jane ‘Me Tarzan, You Jane’. Een zinnenprikkelende 21ste eeuwse versie van het bekende Tarzan verhaal.

14:00

15:00

16:00

17:00

NFF op TV

Tivoli 19:00 Junior Kalveren Gala Spetterende prijsuitreiking van het Junior Kalf. Educatieprogramma voor het voortgezet onderwijs. Op inschrijving via educatie@ filmfestival.nl. Winkel van Sinkel 23:00-03:00 Nachtlounge Bijpraten over films en gebeurtenissen van vandaag tot diep in de nacht. En verder RE1 19:30 Slotfilm 30e Nederlands Film Festival: Son of Babylon van Mohamed Al-Daradji. LHC1 20:00 Avond van de Commercial Avond over de bijzondere verhalen achter bekende commercials, gepresenteerd door Jan Doense i.s.m. de STER.

18:00

19:00

20:00

19:00 Tijd van leven, afl. 9 Dramaserie uit 1996 met Anneke Blok en Victor Löw in de hoofdrol. Cultura24 19:00 De passie van Cor Bakker NostalgieNet 19:50 Lichting 2009 NFTA Eindexamenfilms van lichting 2009 van de NFTA. Cultura24 20:00 Thema: Film Thema-uur met bijzonder archiefmateriaal. NostalgieNet 21:00 Meisjes Regie: Geoffrey Enthoven. Film1 21:00 Herenstraat 10 Televisieserie uit de jaren 80. NostalgieNet 22:00 Film: Kort Amerikaans NostalgieNet 23:10 Nederlands Film Festival Journaal 2010 inclusief Acteren is ook een vak: Mimoun Oaïssa. Ned3 23:25 Kicks Regie: Albert ter Heerdt. Met Mimoun Oaïssa. Ned 3

21:00

22:00

23:00

Stadsschouwburg DE Zaal

SSUD

Stadsschouwburg Blauwe Zaal

SSUB

Rembrandt 1

Besloten schoolvoorstelling

GangsterboysBPaul Ruven (JO/86’)

Besloten schoolvoorstelling

Slotfilm Nederlands Film Festival Son of Babylon Mohamed Al-Daradji (GL/90’)

Rembrandt 2

Besloten schoolvoorstelling

Besloten schoolvoorstelling

Besloten schoolvoorstelling

Smaakmakers - Hanro Smitsman Paradise Now Hany AbuAssad (TE/90’)

Vlaams kort (GL/77’)

Besloten schoolvoorstelling

RE1 RE2

Rembrandt 3

RE3 City

CITY

Besloten schoolvoorstelling

Olaf - Vrolijk klein kanonnetje Bastiaan Hooimeijer (JO/12’) Bardsongs BSander Francken (JO/94’)

The Origin of Creatures BFloris Kaayk (JO/12’) Schemer BHanro Smitsman (JO/91’)

The Bricklayer’s Son Tjebbo Penning (JO/6’) R U There BDavid Verbeek (JO&DA/87’)

Sintel Colin Levy (JO/14’) Lang & gelukkigBE Pieter Kramer (JO/90’)

The Forgotten Space Allan Sekula, Noël Burch (GL/112’) Bricks Frodo Kuipers (JO/5’) Majesteit BPeter de Baan (JO/90’)

ShoutBEster Gould, Sabine Lubbe Bakker (JO/74’)

In a Forest Fons Schiedon (JO/3’) Win/WinBJaap van Heusden (JO/85’)

Movies 2

Van geluk gesproken Pieter Verhoeff (SH/100’)

Shouf shouf habibi! Albert ter Heerdt (SH&VS/89’)

De stilte rond Christine M. Marleen Gorris (SH/92’)

De mannetjesmaker Hans Hylkema (SH/110’)

Simon Eddy Terstall (SH&VS/90’)

Zwart water BElbert van Strien (JO/112’)

Louis Hartlooper Complex 1

Besloten schoolvoorstelling

Scena del crimineBWalter Stokman (JO/73’)

The PlayerBJohn Appel (JO/83’)

Avond van de Commercial Avond over de bijzondere verhalen achter bekende commercials, gepresenteerd door Jan Doense i.s.m. de STER.

Liefdeswinter BGülsah Dogan (JO/90’)

Studenten Hogeschool voor de Kunsten Utrecht 4 (NL/72’)

Studenten Hogeschool voor de Kunsten Utrecht 1 (NL/83’)

Den Uyl en de affaire Lockheed Hans Hylkema (JO/150’)

Wildcards Presentatie Presentatie van de Wildcards 2008/2009.

De duivel op Terschelling André vd Hout, Laura Beijn (JO/30’) Goddelijk varken AHans Dortmans (JO/55’)

Komt een vrouw bij de dokterBC Reinout Oerlemans (JO&VS/100’)

MO1 MO2

LHC1

Toen was ik al beroemd Carin Goeijers (JO/40’) Ex-moeder Nadine Kuipers (JO/55’)

Louis Hartlooper Complex 2

LHC2

Louis Hartlooper Complex 3

Besloten schoolvoorstelling

Besloten schoolvoorstelling

LHC3 Hoogt 1

HO1

Alles stroomt Danyael Sugawara (GJ/100’) i.s.m. Esta.

Kort! (JO/110’)

Kids & Docs - Plank Billy Pols (JO/15’) Een schitterend offer Karin Junger (JO/64’)

Movies 1

Besloten schoolvoorstelling

Little Quentin Albert ‘t Hooft, Paco Vink (JO/10’) TirzaBRudolf van den Berg (JO/102’)

Dag van de Opdrachtfilm Recente films gemaakt in opdracht van bedrijfsleven, overheid of non-profitinstellingen. Kaartverkoop aan de deur à €10,-.

All My TomorrowsBSonia Herman Dolz (JO/90’)

Rijssens stille oorlog BEmile van Rouveroy van Nieuwaal (JO/52’) Prikkeldraad Bob Entrop (JO/58’)

In het vizier: Musch & Tinbergen programma 5 - Benjamins droom (TB/29’) Mul (TB/45’)

Kids & Docs - Drona & ikBCatherine van Campen (JO/19’) Ton Sijbrands Kees Brouwer (JO/56’)

Eigen programmering ‘t Hoogt Kijk op www.hoogt.nl voor actueel programma.

Hoogt 3

Paviljoen 7 Zoli Schwarcz (JO/90’) e.o.

De dingen die je niet begrijpt Peter & Petra Lataster-Czisch (JO/40’) Roepende in de woestijn Maaik Krijgsman, Hans Pool (JO/40’)

In den beginne John Appel (JO/40’) The More You Know the Less You Need Aliona van der Horst (JO/40’)

Stof tot nadenken Walter Stokman (JO/40’) Niet voor bangeriken Jeroen Berkvens (JO/40’)

Eigen programmering ‘t Hoogt Kijk op www.hoogt.nl voor actueel programma.

HO3

FILMFESTIVAL.NL VOOR MEER INFORMATIE EN KAARTVERKOOP

1408_NFF_VkSpecialJP7.indd 33

Terug naar de kust BC Will Koopman (JO/105’)

Eigen programmering ‘t Hoogt Kijk op www.hoogt.nl voor actueel programma.

Hoogt 2

HO2

Coach Joram Lürsen (GJ/80’) i.s.m. Esta.

9 SEPTEMBER 2010 DE VOLKSKRANT NEDERLANDS FILM FESTIVAL SPECIAL

33

26-08-2010 09:21:31


Alle films van A tot Z Programmaonderdelen

Programmaonderdelen

Afkortingen

Locaties

JO Jaaroverzicht SH Spiegel van Holland GJ Focus - Gast van het Jaar VS Focus - Vakspecial NL Focus - Nieuwe Lichting TB Focus - Terugblik KO Focus - 10 jaar Kort!

DA Focus - Dutch Angle CO Focus - Cross-overs GL Focus - Grenzeloos TE Talkshows & evenementen

GK Comp Gouden Kalf Competitie Deb Comp Debuutcompetitie Prem In première

SSUD SSUB RE1 RE2 RE3 CITY MO1

06/05 Theo van Gogh, 2005, 35mm, 117 min, SH Speelfilm is een reconstructie van de moord op de politicus Pim Fortuyn. Een persfotograaf stapt in een slangenkuil van complotten en verwikkelingen. Zijn weg kruist die van een Turkse milieuactiviste en AIVD-spionne. do23-9 22:15 RE2, za25-9 09:30 MO2

Afrika Lotte Hoeksema, 2010, video, 23 min, NL Tragikomische film over familierelaties. Als Jona na een lange tijd terugkomt in zijn ouderlijk huis blijkt dat zijn plaats in het gezin is ingenomen door een ander. ma27-9 22:15 LHC2, wo29-9 16:15 LHC2

proef gesteld. De moeder moet haar zoon loslaten en de zoon is nog niet helemaal klaar voor de volwassenheid. vr24-9 22:15 RE3, ma27-9 14:00 RE2, do30-9 20:00 MO1

De as van Phoenix John Appel, 2010, video, 50 min, JO Na een brand in een Amsterdamse opslagplaats zijn de persoonlijke eigendommen voor altijd verloren, maar de herinneringen laten zich niet zomaar uitwissen. Ontroerende documentaire over klein en groot verlies geeft de spullen een tweede leven. vr24-9 14:00 HO3, wo29-9 22:15 HO3

10 jaar Kort! KO Verzamelprogramma met Talmen, De grotten van Han van Vloten, Dokter Vogel, Dialoogoefening, Missiepoo16 en Sunset From a Rooftop. Aansluitend gesprekken met de makers. di28-9 16:00 HO1 4000 stappen Tim Snijders, 2010, 35mm, 11 min, JO Dekens worden landschappen, stoelen worden bergen en schaduwen dieren wanneer de fantasieën van een kind van gescheiden ouders tot leven komen. Dimitri trotseert alles, maar zijn moeder blijft weg. do23-9 22:00 HO1, di28-9 14:00 LHC3 De 54 Philip Hering, 2010, video, 14 min, Prem, JO Niet de tekst, maar de houding en de blikken van de passagiers in lijn 54 vertellen het verhaal over de vrouw die in gewetensnood raakt van de smekende blikken van een angstig meisje. za25-9 21:30 RE3, wo29-9 20:00 LHC2 8 Hoog Galed Hamed, 2010, video, 20 min, NL Wanneer drie vrienden een afspraak hebben in een flatgebouw met een onbekende vrouw, moet elk van hen laten zien wat hij in huis heeft. za25-9 22:15 LHC2, ma27-9 14:00 LHC2

Aa

An Abstract Day Oerd van Cuijlenborg, 2010, 35mm, 6 min, Prem, JO In experimentele animatie stuurt de soundtrack van overduidelijke geluidseffecten (piepende deur, startende auto) het verhaal, terwijl de geabstraheerde beelden de verbeelding uitdagen. za25-9 14:00 CITY, zo26-9 16:00 HO1, zo26-9 16:15 MO2, di28-9 22:00 CITY Adem Hans van Nuffel, 2010, 35mm, 98 min, Prem, GL Tom heeft een erfelijke longziekte die hem veroordeelt tot een kort leven en brengt een groot deel van zijn tijd door in het ziekenhuis. Daar ontmoet hij Eline, die in een quarantainekamer verblijft. do23-9 21:00 RE3, wo29-9 20:00 MO2 Adonis Bas van der Zaag, 2010, video, 13 min, NL Korte documentaire over Melanie Hofman, een vrouwelijke bodybuilder en haar voorbereiding op de Miss Figure-wedstrijd. Hoe ver ga je bij het trainen voor een perfect lichaam? zo26-9 16:15 LHC2, di28-9 22:15 LHC2

Adem

Air Anastasia Kroupkina, 2010, video, 9 min, NL Korte, poëtische documentaire volgt de gepasssioneerde luchtacrobate Evgeniya Kalugina terwijl ze traint, zich voorbereidt op optredens en als zij het podium betreedt. zo26-9 16:15 LHC2, di28-9 22:15 LHC2 Akkers van Margraten Albert Elings, Eugenie Jansen, 2010, video, 70 min, JO, GK Comp Tijdens WO II begon het Amerikaanse leger gesneuvelde soldaten te begraven in Limburg. Oud-militairen en ooggetuigen uit de buurt vertellen over de impact van die enorme toestroom van slachtoffers. do23-9 20:00 LHC3, za25-9 11:45 LHC3, zo26-9 16:15 LHC3 All My Tomorrows Sonia Herman Dolz, 2010, video, 90 min, Prem, JO, GK Comp Een kankerchirurg, een celbioloog, een nachtzuster, een kinderoncoloog en een patholoog in het Universitair Medisch Centrum Rotterdam wijden zich gepassioneerd aan de raadselachtige ziekte kanker. za25-9 19:30 RE1, ma27-9 16:15 LHC1, di28-9 20:00 LHC3, do30-9 12:00 HO2 All We Ever Wanted Sarah Mathilde Domogala, 2010, video, 50 min, JO Je kunt tegenwoordig worden wat je wilt, maar het ophouden van een succesvol imago heeft zijn keerzijde. Vier jonge creatieve mensen vertellen in dit poëtisch gemonteerde tijdsdocument over hun angsten. vr249 14:00 HO3, wo29-9 22:15 HO3 Alleen hier Feike Santbergen, 2010, video, 42 min, NL Pim, nachtwaker in een museum, besluit zijn leven een andere wending te geven. Welke rol speelt daarbij het schilderij dat voortdurend visioenen bij hem oproept? zo26-9 22:15 LHC2, do30-9 14:00 LHC2 Alles is liefde Joram Lürsen, 2007, 35mm, 120 min, GJ, VS Romantische komedie met melancholiek tintje weeft verschillende verhaallijnen vloeiend dooreen tegen het decor van Amsterdam in de sinterklaastijd. Anneke Blok is de energieke klassemoeder Simone Koelman. do23-9 16:15 RE2, di28-9 22:00 RE1 Alles stroomt Danyael Sugawara, 2009, 35mm, 100 min, GJ De kwetsbare relatie tussen een moeder (Anneke Blok) en zoon wordt op de

Akkers van Magraten

FILMFESTIVAL.NL VOOR MEER INFORMATIE EN KAARTVERKOOP

1408_NFF_VkSpecialJP7.indd 35

Amsterdam, Global Village Johan van der Keuken, 1996, 35mm, 245 min, SH Met Khalid als gids maken we kennis met typisch Jordaanse vrouwen en Amsterdamse inwoners uit Tsjetsjenië, Bolivia en Ghana. Filmische uitstapjes geven de indruk van Amsterdam als ‘global village’. di28-9 20:00 MO2 Animatiefilms 2009-2010 TE Verzamelprogramma met Lost in Space, Tegels, In Other Words, Bricks, An Abstract Day, Little Quentin, Get Real!, The Origin of Creatures, Sintel en Red-end and the Seemingly Symbiotic Society. zo26-9 16:00 HO1 Anker en Anker Maria Mok, Meral Uslu, 2010, video, 100 min, Prem, JO Tweedelig portret van advocaten Wim en Hans Anker. We volgen de tweeling bij vier zaken, en krijgen tussendoor ook zicht op hun visie op de rechtsspraak, hun eigengereidheid en hun gortdroge humor. vr24-9 16:15 CITY, zo26-9 16:00 HO2 Anubis en de wraak van Arghus Dennis Bots, 2009, 35mm, 80 min, JO De vrienden uit Het huis Anubis bezoeken een spookkasteel. Wanneer de tieners een voor een verdwijnen verandert het vrolijke uitstapje in een griezelig avontuur. Tweede speelfilm naar de populaire serie. za25-9 16:15 RE1, wo29-9 16:15 RE1 Anybody There..? Eline Flipse, 2009, video, 60 min, JO Een koeienboer en een straathoekwerker hebben een onorthodoxe, succesvolle methode bedacht om moeilijke jongeren in het gareel te krijgen, maar dreigen door de regelgeving van de overheid klem te komen zitten. do23-9 16:15 LHC3, wo29-9 09:30 MO1

Stadsschouwburg DE Zaal Stadsschouwburg Blauwe Zaal Rembrandt 1 Rembrandt 2 Rembrandt 3 City Movies 1

Ascendance Ivar Posthumus, Dorus van Lieshout, 2010, video, 6 min, NL Als de aarde wordt bedreigd door terrorisme en beveiliging en inperking van vrijheden aan de orde van de dag zijn, poogt een man de wereld van spiegelende hoogbouw te ontvluchten. do23-9 16:15 LHC2, zo26-9 14:00 LHC2 Assemblage Edward Luyken, 2010, video, 14 min, JO Onnavolgbaar gemonteerd filmdagboek van kunstenaar Edward Luyken, die sinds 1978 jaarlijks een korte film aflevert over belangrijke gebeurtenissen in zijn leven, zijn visie en zijn kunst. di28-9 19:30 HO1, wo29-9 22:00 HO1

Bb

Bachesh Dawood Hilmandi, 2010, video, 19 min, NL Als een Nederlandse soldaat terugkomt uit Uruzgan merkt hij dat zijn vaderland hem geen thuis meer kan bieden. Zijn worsteling met heden en verleden wordt steeds heftiger. vr24-9 22:15 LHC2, di28-9 16:15 LHC2 Bagdad Filmschool Shuchen Tan, 2010, video, 56 min, JO Documentairemaakster Tan volgt filmstudenten aan de Baghdad Filmschool. Door hun leven in de verscheurde stad te filmen, laten zij zien wat geen enkele westerse journalist voor elkaar zou krijgen. za25-9 14:00 HO3, ma27-9 18:00 HO3

Ark Jacques Laureys, 2010, video, 15 min, Prem, JO Verfilming van het verhaal De ark van Tommy Wieringa, door Wieringa zelf voorgelezen. Oude foto’s illustreren het mysterieuze verhaal van Jan Klick. zo26-9 14:00 LHC1, di28-9 20:00 LHC2

Bardsongs Sander Francken, 2010, video, 94 min, JO, GK Comp Muzikale en cinematografische vertolking van drie volksliederen uit India en Mali, over lot, wijsheid en zelfbeschikking. Op locatie gedraaid, en gezongen door lokale musici. za25-9 16:15 CITY, zo26-9 14:00 MO1, do30-9 14:00 CITY

Arme blanken - In het nieuwe Zuid-Afrika Saskia Vredeveld, 2009, video, 55 min, JO Sinds de afschaffing van de Apartheid in Zuid-Afrika, heeft de zwarte bevolking eindelijk rechten en kansen. Veel blanken verloren echter hun banen en huizen en vormen nu een nieuwe onderklasse. do23-9 18:00 HO2, za25-9 14:00 HO2

Bastøy Michel Kapteijns, 2010, video, 74 min, Prem, JO, GK Comp Documentaire over gevangeniseiland Bastøy. De bewakers zijn ongewapend en de gevangenen hebben de sleutel van hun eigen kamer. Het eiland wordt gerund door de gevangenen en het personeel samen. zo26-9 16:15 RE2, ma27-9 20:00 LHC3, wo29-9 12:00 HO2

Bastøy

Beatrix, Majesteit

Programmaonderdelen MO2 LHC1 LHC2 LHC3 HO1 HO2 HO3

Movies 2 Louis Hartlooper Complex 1 Louis Hartlooper Complex 2 Louis Hartlooper Complex 3 Hoogt 1 Hoogt 2 Hoogt 3

Beans Anneke de Graaf, 2010, video, 2 min, JO Beweeglijke choreografie op slapstickmuziek van in dikke lijnen getekende kippen die tijdens hun zoektocht naar graantjes hun snavels ergens in prikken waar ze dat beter niet hadden kunnen doen. vr24-9 20:00 LHC2, ma27-9 09:30 MO1, wo29-9 14:00 HO2 Beatrix, Majesteit Michiel van Erp, 2009, video, 75 min, JO, GK Comp Wie gaat er achter het masker schuil? Documentairemaker Michiel van Erp probeert het raadsel Beatrix te ontrafelen, door niet alleen de vorstin, maar ook een aantal naamgenoten te portretteren. vr24-9 11:45 MO1, za25-9 22:15 LHC3, zo26-9 11:45 LHC2 Behind the Wall Elbe Stevens, 2010, video, 5 min, Prem, JO Dialoogloze korte film met een sprookjesachtige sfeer. Een hardloper stuit midden in een bos op een metershoge, schijnbaar oneindige muur. Dan hoort hij geluiden vanaf de andere kant. za25-9 22:00 CITY, zo26-9 16:15 MO1, ma27-9 20:00 LHC2 De belofte Ton van der Lee, Eugène van den Bosch, 2010, video, 56 min, Prem, JO Het harde alledaagse leven van drie jonge Ghanezen, afgezet tegen de mooie beloften van westerse landen die Afrika nog niets hebben opgeleverd. zo26-9 16:15 RE3, ma27-9 11:45 LHC2, di28-9 20:00 HO2 Het beloofde pand Shariff Nasr, 2010, 35mm, 10 min, JO Na aanvankelijke affectie ontaardt de strijd tussen donkerharige jongen en blond meisje om een woning steeds meer in territoriumdrift, net als in het grimmige conflict in het Midden-Oosten. do23-9 22:00 HO1, di28-9 14:00 LHC3 Benjamins droom Tijs Tinbergen, 1997, video, 29 min, TB Benjamin groeit op in een natuurpark in Zimbabwe en wil later olifantentemmer worden. Film toont het leven van kinderen in andere werelddelen en de dilemma’s rond de bescherming van wilde dieren. do30-9 16:00 HO2 Bittersweet Tim van Hussen, 2010, video, 3 min, NL Als een wesp op het nippertje ontsnapt aan de dood in een wespenval, beseft hij dat het leven in de val, vol bitterzoete drank en verslaving, hem meer aantrekt dan de vrijheid. zo26-9 16:15 LHC2, di28-9 22:15 LHC2 Biz (wij) Janice Pierre, 2010, video, 50 min, Prem, JO, GK Comp De pasgetrouwde Esin en Serkan proberen hun eigen leven in te richten, maar botsen daarin op Serkans ouders en de traditionele waarden van de Turkse gemeenschap die zij met zich meedragen. zo26-9 16:15 RE1, wo29-9 16:15 LHC3

Behind the Wall

9 SEPTEMBER 2010 DE VOLKSKRANT NEDERLANDS FILM FESTIVAL SPECIAL

35

26-08-2010 09:21:33


De bloemen Black Diamonds Saskia Vredeveld, 2010, video, 50 min, JO Na afschaffing van de Apartheid in ZuidAfrika kregen zwarte inwoners eindelijk economische kansen. Documentairemaakster Vredeveld volgt geslaagde, zwarte zakenlieden uit een nieuwe middenklasse. do23-9 18:00 HO2, za25-9 14:00 HO2 De blauwe bus Sanne Kortooms, 2010, video, 30 min, NL ‘De hel is wat je er zelf van maakt’, zegt bluesy privédetective Wikkobus. De ontmoetingen tijdens de zoektocht naar zichzelf geven deze korte film in zwart-wit weer kleur. zo26-9 22:15 LHC2, do30-9 14:00 LHC2 De bloemen Rupert van der Linden, 1967, 35mm, 6 min, TB Korte animatiefilm over een eenzaam mannetje dat alsmaar bloemen op zijn weg plukt, die vanuit het niets verschijnen. vr24-9 14:00 RE2 Boos Dennis Lubbers, 2010, video, 22 min, NL Documentaire over huiselijk geweld vertelt het verhaal van de stoere motorrijder Ben Slotboom, die in een mannenopvang verblijft na een relatie met een gewelddadige vrouw. do23-9 14:00 LHC2, wo29-9 22:15 LHC2 The Bricklayer’s Son Tjebbo Penning, 2010, video, 6 min, Prem, JO In voice-over horen we het sprookje van een metselaar en zijn gehandicapte zoon. Het beeld toont een moderne variant rond kunstenaar Sebastiaan Bremer in New York, op nostalgisch super8 gedraaid. do23-9 20:00 MO1, zo26-9 22:15 MO1, do30-9 16:15 CITY Bricks Frodo Kuipers, 2010, 35mm, 5 min, Prem, JO In deze korte filosofisch-humoristische animatiefilm werken bouwvakkers aan een hoge toren. Als één van hen een baksteen naar beneden laat vallen, ontketent dat een wonderlijke reeks gebeurtenissen. zo26-9 16:00 HO1, di28-9 19:30 RE1, do30-9 22:00 CITY Broken English Spoken Here Ton Kas, Peter Paul Muller, 2009, video, 12 min, JO Een man rijdt door een Hollands landschap. In gebroken Engels vertelt de chauffeur trots over Nederland: van de ‘wattersnoodremp’ tot de ‘shut-off daik.’ Maar waarom, en voor wie? do23-9 20:00 HO2, di28-9 22:00 HO1 The Broken String - Het verhaal van een verloren taal Saskia van Schaik, 2010, video, 53 min, JO Documentaire over The Bleek & Lloyd Archive, het enige dat resteert van de /Xam, een verdwenen volk uit Zuid-Afrika. Hun taalerfenis is een bittere herinnering aan de manier waarop het behandeld werd. vr24-9 16:00 HO3, za25-9 14:00 HO3, ma27-9 14:00 HO3 Brug Gerben Agterberg, 2010, 35mm, 6 min, Prem, JO, GK+Deb Comp Korte stop-motionanimatie met poppen, waarin een fabrieksarbeider een eentonig leven leidt. Tot hij onverwachts een vriendelijke vis ontmoet die het lichtpuntje in zijn grauwe bestaan wordt. vr24-9 22:00 CITY, za25-9 14:00 MO2, zo26-9 16:15 CITY Bukowski Daan Bakker, 2010, 35mm, 10 min, Prem, JO, GK+Deb Comp Een sjiek hotel in Amsterdam heeft voor één nacht een heel bijzondere gast: de wereldberoemde schrijver Charles Bukowski. Hij is twaalf en hij heet eigenlijk Tom. di28-9 20:30 SSUD, wo29-9 16:15 LHC1, do30-9 22:15 RE2

Cc

C’est déjà l’été Martijn Maria Smits, 2010, video, 84 min, JO, DA, GK Comp Felrealistisch portret van een ontwricht gezin in Wallonië, met een

Dans voor het leven werkloze vader, een tienerdochter met baby en de ontsporende puber Eric. vr24-9 22:00 LHC1, za25-9 14:00 MO1, di28-9 22:15 RE3 Cape Town Soup Collectief van makers, 2010, video, 47 min, Prem, JO, Deb Comp Dans en documentaire gaan verrassend samen in dit experimenteel vormgegeven portret van Kaapstad en vier van zijn bewoners. Een film die ver van de geijkte probleemformules blijft. vr24-9 16:00 HO1, ma27-9 11:45 LHC2, di28-9 20:00 HO2 Ciske de Rat Guido Pieters, 1984, 35mm, 105 min, TE Film over het leven van het Amsterdamse straatschoffie Ciske. De keuze van Hadewych Minis. zo26-9 19:30 RE2 Coach Joram Lürsen, 2009, video, 80 min, GJ In tragikomische zedenschets worstelt een goedbedoelende, welgestelde huisvrouw (Anneke Blok) tegen de zin van haar echtgenoot als ‘coach’ van een jonge Marokkaanse scholier met schoolproblemen. do23-9 22:15 MO1, do30-9 22:15 MO1 Commercials NFTA ‘10 – TEDES 2010, video, 5 min, NL Commercials van de eindexamenkandidaten camera/licht voor het fictieve merk hoorapparaten TEDES: The Energetic Digital Eardrum System. do239 14:00 LHC2, wo29-9 22:15 LHC2

Dd

Dans voor het leven Marijke Jongbloed, 2010, video, 58 min, Prem, JO Derde film van Marijke Jongbloed over dansers. Na een zware carrière zitten de dansers uit haar eerdere films in een overgang. Moeten ze losbreken van de dans of een andere plek zoeken in de danswereld? vr24-9 16:15 RE2, zo26-9 20:00 LHC3 Darwins verstekeling Hans Fels, 2010, 35mm, 90 min, JO Exotische landen en grote oceanen, het reilen en zeilen aan boord en het leven achter de schermen van VPRO’s Beagle, in het kielzog van Darwin met de Britse schrijver Redmond O’Hanlon. do23-9 14:00 LH3, za25-9 19:00 RE3, ma27-9 14:00 MO1 Dawn Erwin Olaf, 2010, video, 5 min, JO Korte, kunstzinnige film over een blank gezin in Rusland aan het begin van de vorige eeuw, in een volledig bleek palet. Esthetische spiegel van Olafs Dusk, over een donker upper middle class-gezin. zo26-9 22:00 HO1, wo29-9 19:30 HO1 De boule de boule Fedde Hoekstra, 2010, video, 18 min, Prem, JO Korte film die zich afspeelt op een winterse, lege plattelandscamping. Twee eenzame mannen lijken elkaar te vinden in een potje jeu de boules, maar hechten pas werkelijk na de komst van een derde man. za25-9 21:30 RE3, wo29-9 20:00 LHC2 Dedans - Bound to Dance Elsbeth Fraanje, Anne van Campenhout, 2010, video, 35 min, NL Twee professionele dansers uit Benin merken de weerstand uit hun omgeving om van dans hun carrière te maken, maar gaan vol passie en overgave op in de danswereld. do23-9 20:00 LHC2, do30-9 16:15 LHC2 Den Uyl en de affaire Lockheed Hans Hylkema, 2010, video, 150 min, Prem, JO Driedelige serie over de Lockheed-affaire uit 1976. Een deels feitelijke en deels speculatieve reconstructie van de dilemma’s van minister-president Joop den Uyl. wo29-9 19:30 CITY, do30-9 20:00 LHC2

36 NEDERLANDS FILM FESTIVAL SPECIAL DE VOLKSKRANT

1408_NFF_VkSpecialJP7.indd 36

Den Uyl en de affaire Lockheed Desert 79° - 3 Journeys Beyond the Known World Anna Abrahams, 2010, 35mm, 19 min, JO, GK Comp Kunstzinnige, korte documentaire waarin Abrahams een ontdekkingsgeschiedenis toont, via verslagen van poolreizigers uit verschillende fases van onze geschiedenis, Ook met bijzonder archiefmateriaal. za25-9 16:15 RE2, zo26-9 22:00 CITY, ma27-9 20:00 MO1 Devotie Johannes Hogebrink, 2010, video, 22 min, NL Documentaire over de grootste passie van vier mensen. Door het oplopende ritme in montage en muziek krijgt de kijker inzicht in wat deze vier gemeen hebben en hoe ze verschillen. do23-9 22:15 LHC2, ma27-9 16:15 LHC2

Eyes of the Lighthouse rokkenjagers, hoe lang kun je hoopvol blijven? di28-9 20:30 SSUD, wo29-9 16:15 LHC1, do30-9 22:15 RE2 Een doordeweekse dag 1932, 35mm, 6 min, TB Een korte filmische impressie, geheel gemaakt vanuit het point of view van het hoofdpersonage. Een man gaat per taxi naar het station. vr24-9 19:30 HO1, vr24-9 22:00 HO1, za25-9 13:30 HO1 Drama Ivana Paponja, 2010, video, 3 min, NL Stemmige muziek ondersteunt in dialoogloze film een vertelling over een verloren liefde. Een vrouw moet ervaren dat haar geliefde een ander heeft. vr24-9 22:15 LHC2, di28-9 16:15 LHC2

Dialoogoefening Esther Rots, 2005, 35mm, 10 min, KO Een Amsterdamse 35-jarige vrouw klaagt in een onophoudelijke gefrustreerde woordenstroom. Haar behoefte het aangedaan onrecht uit te schreeuwen breekt niet door haar opvoeding heen van ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. di28-9 16:00 HO1

Drona & ik Catherine van Campen, 2009, video, 19 min, JO, GK Comp Arjuns broer Drona (9) is autistisch en gek op bussen. Die wil hij ooit besturen. Arjun (12) houdt van Drona, maar maakt zich zorgen over diens toekomst. vr24-9 18:00 HO2, zo26-9 16:00 HO3, zo26-9 20:00 HO3, do30-9 18:00 HO2

Dicht bij mij vandaan Martijn de Jong, 2010, video, 24 min, NL Ensemblefilm over (de angst voor) geluk. Hoewel voor de vier hoofdpersonages, jong en oud, het geluk voor het oprapen ligt, is hun angst om zich eraan over te geven te groot. za25-9 22:15 LHC2, ma27-9 14:00 LHC2

Droomkind Erik de Goederen, 2010, video, 45 min, Prem, JO Een jongetje, gedroomd door een man, beleeft jongensavonturen. Hij kampeert in de regen, klautert in een boomhut en baadt in de gootsteen, maar heeft niemand om zijn ervaringen mee te delen. vr24-9 20:00 LHC2, zo26-9 20:00 LHC3

Dichter bij Tanja Leo de Boer, 2010, video, 90 min, JO, GK Comp Zoektocht naar Tanja Nijmeijer, waarvan men sinds 2007 weet dat ze lid is van de Colombiaanse terreurgroep FARC. De Nederlandse Liduine Zumpolle in Colombia weet via spijtoptanten steeds meer over haar. do23-9 12:00 HO2, vr24-9 16:15 LHC3, zo26-9 11:45 MO1 Diepte Frans Dupont, 1934, 35mm, 6 min, TB Experimentele, ‘absolute’ film met bollen, cirkels en lijnen, tekeningen van vrouwen, mannen en gebouwen en fotografische beelden van kaartspelers. Filmligalid Willem Bon deed de kleurtechniek. vr24-9 19:30 HO1, vr24-9 22:00 HO1, za25-9 13:30 HO1 De dingen die je niet begrijpt Peter Lataster, Petra Lataster-Czisch, 2010, video, 40 min, Prem, JO Intiem portret toont de liefde voor de wetenschap van wiskundige Hendrik Lenstra, maar ook hoe hij zijn bejaarde moeder verzorgt. Want wiskunde ís het leven voor de alleenstaande Lenstra. di28-9 12:00 LHC1, do30-9 14:00 HO3 The Directors George Schouten, 2010, video, 50 min, Prem, JO Documentaire over The Directors, de band die voornamelijk bestaat uit Nederlandse filmmakers. De bandleden worden gevolgd tijdens het opnemen van een nieuw nummer en blikken ondertussen terug. ma27-9 20:00 RE3, wo29-9 22:15 HO2 Doffer Saskia Kluit, 2010, video, 10 min, JO, Deb Comp Een duivenmelker haalt in deze korte documentaire herinneringen op aan de tijd dat zijn vrouw nog leefde. Subtiel geschetste animaties brengen zijn verhalen over de echtgenote en de duiven tot leven. zo26-9 09:30 MO1, di28-9 14:00 HO2 Dokter Vogel Lodewijk Crijns, 2004, 35mm, 6 min, KO Korte film met computeranimaties waarin een jongetje te vroeg ontwaakt uit zijn narcose en de arts verwart met een plaaggeest uit zijn narcosedroom. Bekroond met een Gouden Kalf in de categorie Beste Korte Film. di28-9 16:00 HO1 Dominique Jim Taihuttu, 2010, 35mm, 10 min, Prem, JO Een doodgewone dag van een jong model op zoek naar werk in Parijs. Spitsroeden lopen bij agenten en op castings, uit eten met oude

9 SEPTEMBER 2010

De duivel op Terschelling André van der Hout, Laura Beijn, 2010, video, 30 min, Prem, JO Documentaire draait om Oerol 2010. De Kift en Tryater speelden daar een bewerking van De Master en Margarita, door artistiek leider van Tryater Ira Judkovskaja verplaatst van Moskou naar Terschelling. di28-9 20:00 RE3, wo29-9 11:45 LHC2, do30-9 16:15 LHC3

Ee

De Eekhoorn en de Zwaluw Arjan Boeve, 2010, 35mm, 7 min, Prem, JO Korte animatiefilm, geïnspireerd op een dierenverhaal van Toon Tellegen. Eekhoorn baalt dat zijn vriend Zwaluw tijdens de winter verkast naar een warm oord. za25-9 14:00 LHC1, zo26-9 11:45 MO2, wo29-9 16:15 CITY Even Aniëlle Webster, 2010, video, 8 min, Prem, JO, GK Comp Tijdens filmopnames krijgt grimeuse Helena de jonge, aantrekkelijke acteur Philip in haar make-upstoel. De close gefilmde aanrakingen voeren het échte gesprek in dit opmerkelijk intieme moment. za25-9 16:15 LHC1, di28-9 20:00 LHC2 Everytime Persijn Broersen, Margit Lukácz, 2010, video, CO Een YouTube-clip van een Belgisch meisje dat Everytime van Britney Spears zingt is gemonteerd in een computeranimatie van een kaalgeschoren Britney, wat voor een vervreemdend effect zorgt. wo29-9 20:00 SSUB

Finnemans The Extraordinary Life of an Artist in the Twentyfirst Century Thijs van Gasteren, 2010, video, 10 min, NL Talloze filmische middelen, zoals oude filmbeelden en tussentitels, en filmgenres als de medische film laten zien dat filmstudent in de knoop raakt met zijn artistieke opleiding. za25-9 14:00 LHC2, wo29-9 14:00 LHC2 Eyes of the Lighthouse Pedro Serrazina, 2010, 35mm, 15 min, Prem, GL De zee zorgt voor afwisseling, maar roept ook noodlottige herinneringen op bij vuurtorenwachter en zijn dochtertje. Poëtische tekenfilm vertelt met minimale middelen een groot verhaal. vr24-9 20:00 MO2, za25-9 11:45 MO2, di28-9 16:15 CITY

Ff

Faja Lobbi Herman van der Horst, 1960, 35mm, 70 min, TB Eerste kleurenfilm van Van der Horst schetst een beeld van de verschillende bevolkingsgroepen in Suriname, omlijst met muziek, dans, zang en de mysterieuze geluiden van de jungle. Bekroond met de Gouden Beer in Berlijn in 1960. ma27-9 20:00 MO2, wo29-9 16:00 HO1 Familie Willem van de Sande Bakhuyzen, 2001, 35mm, 91 min, GJ Speelfilm over het wel en wee van een familie, waarvan moeder Els sinds twee jaar weet dat ze kanker heeft. Er resten haar nog enkele maanden. Met Anneke Blok als de kwebbelige schoondochter. do23-9 14:00 RE2, di28-9 11:45 MO2 Farewell Ditteke Mensink, 2009, video, 90 min, JO, GK Comp Meeslepende reconstructie van de liefde tussen de journalisten Grace Drummond-Hay en haar mentor Karl von Wiegand op de eerste vlucht om de wereld met een luchtschip, gemaakt met filmmateriaal uit 1929. do23-9 23:28 LHC1, ma27-9 14:00 LHC1, di28-9 22:15 MO1 Fata Morgana Joanna Wesseling, 2010, 35mm, 10 min, JO, Deb Comp De zevenjarige Eva bidt iedere dag tot haar Mariabeeld dat haar vader terugkomt en soms bidt haar moeder Margharita met haar mee. Dan neemt de moeder na een avondje stappen José mee naar huis. do23-9 22:00 HO1, di28-9 14:00 LHC3 Finnemans Thomas Korthals Altes, 2010, video, 50 min, Prem, JO, GK Comp De vijftienjarig Finn zit midden in zijn eigen seksuele volwassenwording wanneer hij wordt geconfronteerd met de ontdekking dat zijn vader liever een vrouw wil zijn. zo26-9 19:30 RE1, wo29-9 14:00 LHC3 First Date Edwin Schaap, 2010, video, 5 min, NL Een oude man probeert de eerste date met zijn vrouw opnieuw te beleven. Korte animatie over de liefde en het verlangen naar vroeger. za25-9 16:15 LHC2, di28-9 14:00 LHC2

Ex-moeder Nadine Kuipers, 2010, video, 55 min, Prem, JO De relatie van filmmaakster Nadine Kuipers en haar moeder is gecompliceerd. De drugsverslaving van de moeder maakte een ouderkindrelatie onmogelijk. En eigenlijk nog steeds, zo ontdekt Kuipers. za25-9 16:15 RE3, di28-9 16:00 HO2, do30-9 11:45 LHC2

First Mission Boris Paval Conen, 2010, 35mm, 116 min, JO, GK Comp Na een traumatische gebeurtenis meldt de jonge tropenarts Marina zich aan bij een noodhulporganisatie. In een ZuidAmerikaans conflictgebied probeert ze met haar team de bevolking te helpen. do23-9 16:15 MO2, vr24-9 14:00 RE1, di28-9 16:15 RE3

Explore Moniek van der Kallen, 2010, video, 9 min, Prem, JO, Deb Comp In deze korte dansfilm verkent een vrouw haar mogelijkheden binnen een vierkant kader. Dan nadert een vreemde jongeman van buiten, die haar aanmoedigt die vertrouwde omgeving los te laten. za25-9 21:30 RE3, wo29-9 20:00 LHC2

Flysk Albert Jan van Rees, 2010, video, 50 min, Prem, JO, GK Comp Een liefdespaar begint een hotelletje op een eiland, maar het leven blijkt in deze absurdistische tragikomedie moeilijker dan gedacht. Wanneer de eerste gast zich aandient beraamt de vrouw een ontsnappingsplan. zo26-9 10:30 RE1, wo29-9 22:15 LHC3

VOOR MEER INFORMATIE EN KAARTVERKOOP FILMFESTIVAL.NL

26-08-2010 09:21:34


The Forgotten Space

Gebiologeerd

Foeksia de miniheks Johan Nijenhuis, 2010, 35mm, 90 min, JO, GK Comp Kleurrijke special effects en aanstekelijke liedjes zorgen voor het magische sausje in de verfilming van Paul van Loons gelijknamige kinderboek over avonturen van de nieuwsgierige miniheks. za25-9 14:00 RE1, zo26-9 14:00 CITY, wo29-9 14:00 CITY

Gewoon Hans Diederik Ebbinge, 2009, video, 52 min, JO, GK Comp Tragikomische film over de zeventienjarige Katinka wier vader idolaat is van Hans Teeuwen. Hierdoor krijgt ze angstaanvallen, maar een therapeutische ontmoeting met Hans heeft onverwachte gevolgen. do23-9 11:45 MO1, vr24-9 22:15 HO3

The Forgotten Space Allan Sekula, Noël Burch, 2010, video, 112 min, Prem, GL Filmessay over globalisering toont sfeervolle en soms schrijnende beelden van het containervervoer per truck, trein en schip en de consequenties voor zeelieden, havenarbeiders en het milieu. ma27-9 19:30 CITY, do30-9 22:15 RE3

Goddelijk varken Hans Dortmans, 2010, video, 55 min, Prem, JO, Deb Comp Religieuze, filosofische en praktische overwegingen rondom het vleesvarken, op warme wijze gerangschikt rond het varken Dorus, in deze documentaire gevolgd van zijn geboorte tot de voorgenomen slacht. di28-9 20:00 RE3, wo29-9 11:45 LHC2, do30-9 16:15 LHC3

Foute vrienden Roy Dames, 2010, video, 87 min, JO, GK Comp Documentairemaker Roy Dames volgt jarenlang een groep bevriende Amsterdammers. Het zijn vrije jongens: sjacheraars die steevast in vage handeltjes zitten. Maar die ook worstelen met het leven. za25-9 14:00 LHC3, ma27-9 11:45 MO1, di28-9 22:15 LHC3

De goochelaar ontgoocheld Rupert van der Linden, 1958, video, 10 min, TB De eerste getekende Nederlandse onderwijsfilm, om leerlingen te helpen een opstel te schrijven of een spreekbeurt voor de klas te houden. Onlangs voorzien van muziek door Rupert van der Linden. vr24-9 14:00 RE2

Gg

Gangsterboys Paul Ruven, 2010, 35mm, 86 min, JO, GK Comp Actiekomedie over twee Turkse rappers die een bloedhekel aan elkaar hebben. Door onachtzaamheid en stommiteiten raken de gangsterboys al kibbelend steeds dieper in de criminaliteit. vr24-9 16:15 RE1, di28-9 14:00 MO2, do30-9 14:00 RE1 Ganzenproblemen? Tijs Tinbergen, 1989, 45 min, TB Kan er een evenwicht worden gevonden tussen vogelbescherming en economisch grondgebruik? Ornithologen bestuderen het gedrag van de ganzen die broeden in Siberië, maar in WestEuropa overwinteren. ma27-9 20:00 HO2 Gebiologeerd Tijs Tinbergen, 1994, video, 34 min, TB Gefascineerd door de toewijding en gedrevenheid voor zijn onderzoek maakte Tijs Tinbergen een hommage aan zijn vroeg gestorven vader, de bioloog Luuk Tinbergen. wo29-9 16:00 HO2 De gelukkige huisvrouw Antoinette Beumer, 2010, 35mm, 100 min, JO, VS, GK Comp Geen roze wolk, maar een zwangerschapspsychose voor Carice van Houten in verfilming van de gelijknamige bestseller van Helen van Royen. Ondanks alle ellende mag er ook gelachen worden. do23-9 14:00 RE3, vr24-9 14:00 CITY, ma27-9 22:00 RE1 A Gentle Creature Marc James Roels, 2009, video, 18 min, Prem, GL Een ouderpaar verbrandt na een gesprek met officiële beambten in de tuin dozen met spullen van hun driejarig dochtertje. Langzaam maar zeker dringt de huiveringwekkende aard van hun beslissing door. za25-9 22:00 HO1, do30-9 14:00 RE3 Gerontomatic Roy de Haan, 2010, video, 5 min, JO, Deb Comp Met een knipoog naar de cultkleifiguren Buurman & Buurman en ook dat andere kleiduo Wallace en Gromit verbeeldt deze animatie hoe het verlangen van een oude man naar probleemloos vervoer niet tot een leven op rolletjes leidt. do23-9 09:30 MO1, di28-9 22:15 HO3 Get Real! Evert de Beijer, 2010, 35mm, 12 min, JO Bijzonder getekende animatie over gameverslaafde jongen die moet kiezen tussen echte liefde en een virtueel leven als bodyguard van een sexy zangeres. do23-9 22:00 HO1, zo26-9 16:00 HO1, di28-9 14:00 LHC3

Great Lengths Ramón Gieling, 2010, video, 7 min, Prem, JO, GK Comp Filmisch duet tussen Gieling en muzikant Martyn Deijkers, alias DJ Martyn. In deze deels zwart-witte, deels kleurrijke, dialoogloze korte film lijkt Egon het ware middelpunt van een feest te zijn. vr24-9 22:00 RE1, di28-9 22:00 LHC1

Ik schilder, ik schrijf, ik schilder

papa koppig in de tuin zitten. De achtjarige Linus is de enige die alles ziet. Groot drama, gevangen in kleine details. di28-9 20:30 SSU, wo29-9 16:15 LHC1, do30-9 22:15 RE2 De hel van ‘63 Steven de Jong, 2009, 35mm, 107 min, JO, GK Comp Gebaseerd op ware gebeurtenissen uit de roemruchte Elfstedentocht van 1963 vertelt deze avonturenfilm hoe vier dappere schaatsers uitzonderlijk barre weersomstandigheden trotseren om de tocht der tochten per se uit te schaatsen. do23-9 16:15 RE1, vr24-9 14:00 MO2, di28-9 14:00 RE1 Hemels bewegen Wout Conijn, 2010, video, 55 min, JO, GK Comp Documentaire over een groep mindervaliden die per fiets in acht dagen de Himalaya doorkruisen. Zonder commentaar worden de beproevingen van deelnemers Roelof, Bas en Evert getoond. vr24-9 18:00 HO2, ma27-9 18:00 HO3, zo26-9 20:00 HO3 Higgs, Into the Heart of Imagination Jan van den Berg, Hannie van den Bergh, 2009, video, 54 min, JO Op de grens van Zwitserland en Frankrijk staat een laboratorium waar men onderzoek doet naar elementaire deeltjes. Een team wetenschappers probeert er een modern mysterie te ontrafelen: het Higgs-deeltje. do23-9 20:00 HO3, za25-9 18:00 HO2

Grote genade Lieza Röben, 2009, video, 50 min, JO Het prachtige kerkje van Maria-Gewanden is voor trouwe bezoekers een veilige haven, maar de ontkerkelijking laat zich ook in Hoensbroek gelden. De kerkgemeenschap raakt in rep en roer als de sloophamer dreigt. vr24-9 12:00 HO3, ma27-9 18:00 HO2

Hoe vertel ik het mijn ouders: Arno Coenen Lernert Engelberts, Sander Plug, 2009, video, 12 min, JO Deel uit een serie korte films waarin kunstenaars aan hun ouders uitleggen wat hun werk inhoudt. Beeldend kunstenaar Arno Coenen gaat in gesprek met zijn vader over Arno’s eigen gebrouwen bier. di28-9 19:30 HO1, wo29-9 22:00 HO1

De grote stad Nova van Dijk, 2010, video, 7 min, Prem, JO Absurdistische fantasie over de angst voor het sodom en gomorra van de grote stad. Een bedeesde student krijgt in zijn huurkamertje last van een hoerenplaag. za25-9 21:30 RE3, wo29-9 20:00 LHC2

Homerun Anna van Keimpema, 2010, video, 24 min, NL Snelle zakenman Thijmen, strak in het pak, mooi huis, bellen met Tolio, is altijd druk en heeft zelfs geen tijd voor een honkbalspelletje met zijn buurjongetje. Is dit wat hij wil? ma27-9 22:15 LHC2, wo29-9 16:15 LHC2

De grotten van Han van Vloten Ellen Blom, 2003, 35mm, 9 min, KO Korte film geïnspireerd op de tekeningen van Peter van Straaten. Twee pubers komen struikelend tot leven, kwetsbaar en onbegrepen. Bekroond met een Gouden Kalf in de categorie Beste Korte Film. di28-9 16:00 HO1

Hoogstraat Andor von Barsy, 1930, 35mm, 12 min, TB Experimentele, ‘absolute’ film geeft een impressie van de levendige Rotterdams winkelstraat in 1930. Tien jaar na deze opnamen werd de straat bij het bombardement op Rotterdam verwoest. vr24-9 19:30 HO1, vr24-9 22:00 HO1, za25-9 13:30 HO1

Hh

Haarlem Willy Mullens, 1922, 35mm, 8 min, TB Promotiefilm over de stad Haarlem, uit de reeks die Willy Mullens voor Haghe film van verschillende Nederlandse steden maakte. zo26-9 22:00 HO1, wo29-9 19:30 HO1 Hammada Nathalie Alonso Casale, 2009, video, 15 min, JO Als de tienjarige Hammada klappen krijgt van zijn vader loopt hij weg. Een dromerig strandje aan de rivier wordt zijn nieuwe thuis. Hier maakt hij kennis met een raadselachtige papierprikker. zo26-9 20:00 HO2, di28-9 18:00 HO3

Horseplay Ruth Meyer, 2010, video, 12 min, Prem, JO Twee mannen dansen in een weiland het verhaal van hun relatie; tegelijkertijd voeren twee paarden rennend en draaiend hun eigen choreografie uit. vr24-9 20:00 LHC2, ma27-9 09:30 MO1, wo29-9 14:00 HO2 Houen zo! Herman van der Horst, 1952, 35mm, 20 min, TB Film uit de Hollandse School die zonder commentaar de wederopbouw van het verwoeste Rotterdam toont. Een dynamische montage onderstreept de inzet van de arbeiders. In 2007 opgenomen in de Canon van de Nederlandse Film. za25-9 14:00 RE3, wo29-9 14:00 HO1

onderwijssysteem niet voor hen werkt en waarom hun kinderen thuis geschoold worden. do23-9 20:00 LHC2, do30-9 16:15 LHC2 Hunting & Zn. Sander Burger, 2010, 35mm, 93 min, JO, VS, GK Comp Dertigers Tako en Sandra zijn gelukkig met zijn werk in de familiezaak en dat van Sandra bij het uitzendbureau. Hun geordende huisje en dito relatie lijken op orde, totdat Sandra zwanger raakt. vr24-9 20:00 MO2, za25-9 11:45 MO2, di28-9 16:15 CITY

Ii

Iep! 2010, 35mm, 81 min, JO Sprankelende verfilming van het gelijknamige boek van Joke van Leeuwen over het vogelachtige meisje Viegeltje dat op haar tocht met de vogels naar het zuiden iedereen geeft wat ze nodig hebben. za25-9 14:00 LHC1, zo26-9 11:45 MO2, wo29-9 16:15 CITY Ik schilder, ik schrijf, ik schilder Peter Scholten, 2010, video, 52 min, JO Jan Cremer werd na publicatie van zijn succesroman Ik, Jan Cremer in 1964 een levende legende: de ultieme rebel. Deze documentaire toont ook een andere kant van de schrijver en gedreven kunstenaar. vr24-9 16:00 HO2, di28-9 14:00 HO3 Ik wil naar huis Chiel Aldershoff, 2009, video, 15 min, JO Korte jeugddocumentaire waarin de veertienjarige Sietske vertelt hoe ze na uithuisplaatsing op zevenjarige leeftijd bij vele pleeggezinnen wegliep en nu als crimineel in een gesloten jeugdinrichting zit. do23-9 16:15 LHC3, wo29-9 09:30 MO1 Ik zag ruimte Kees Hin, 2009, video, 72 min, JO Documentaire over de vernieuwende architect Herman Hertzberger, schetst aan de hand van interviews met vrienden en familie en met Hertzberger zelf, een portret van een gedreven en idealistische man. ma27-9 09:30 MO1, wo29-9 14:00 HO2 In a Forest Fons Schiedon, 2010, video, 3 min, JO Een angstig animatiefiguurtje wordt achternagezeten door een woest monster. De spanning stijgt, de tanden blikkeren, maar dan geeft de filmscène plotseling zijn ware aard prijs. Toch blijft alles illusie. do23-9 16:15 LHC1, za25-9 11:45 MO1, do30-9 14:00 MO1 In den beginne John Appel, 2010, video, 40 min, Prem, JO Wat beweegt bijbelwetenschapper Ellen van Wolde? Ontroering en verbazing, alles willen zien en weten. Haar nieuwe vertaling van de eerste zin van Genesis was wereldnieuws. di28-9 14:30 LHC1, do30-9 16:00 HO3 In het vizier: Herman van dER Horst Openingsprogramma TB Verzamelprogramma met Rotterdam aan den slag, Houen zo!, Prijs de zee en Vieren maar! za25-9 14:00 RE3 In het vizier: Herman van der Horst programma 1 TB Verzamelprogramma met Rotterdam aan den slag, Houen zo!, Prijs de zee en Vieren maar! wo29-9 14:00 HO1

Hartverscheurend Mijke de Jong, 1993, 35mm, 85 min, SH Speelfilm over één van de laatste stadsnomaden en een geslaagde advocaat die zielsveel van elkaar houden, maar er niet in slagen hun relatie in stand te houden. vr24-9 22:15 RE2, ma27-9 09:30 MO2

How to Enrich Yourself by Driving Women into Emotional and Financial Bankruptcy Pim Algoed, 2010, video, 15 min, Prem, GL Loodgieter Ben Castermans pluist met zijn broer Igor datingsites af, verleidt vrouwen bij wie in huis geklust kan worden en voor ze er erg in hebben zijn ze emotioneel en financieel kaalgeplukt. za25-9 22:00 HO1, do30-9 14:00 RE3

In het vizier: Herman van der Horst programma 2 TB Verzamelprogramma met Pan, ‘t Schot is te boord en Voetnoten bij een oeuvre. di28-9 14:00 HO1

Heen en weer dag Mirjam de With, 2010, 35mm, 10 min, Prem, JO, Deb Comp Als mama met haar nieuwe vriend haar spullen op komt halen blijft

Huiswerk Jolien Steenman, Laura Roncken, 2010, video, 32 min, NL Drie gezinnen vertellen hun eigen, heel uiteenlopende redenen waarom ons

In het vizier: Herman van der Horst programma 3 TB Vertoning van Faja Lobbi. ma27-9 20:00 MO2, wo29-9 16:00 HO1

FILMFESTIVAL.NL VOOR MEER INFORMATIE EN KAARTVERKOOP

1408_NFF_VkSpecialJP7.indd 37

Get Real!

Inhale Exhale In het vizier: Musch & Tinbergen openingsprogramma TB Verzamelprogramma met Lollie, Rode oogjes en Spreeuwenwerk. zo26-9 14:00 RE3 In het vizier: Musch & Tinbergen programma 1 TB Verzamelprogramma met Lollie, Rode oogjes en Spreeuwenwerk. ma27-9 16:00 HO2 In het vizier: Musch & Tinbergen programma 2 TB Vertoning van Rotvos. vr24-9 16:15 MO1, wo29-9 20:00 MO1 In het vizier: Musch & Tinbergen programma 3 TB Verzamelprogramma met Nieuwe natuur en Ganzenproblemen?. ma27-9 20:00 HO2 In het vizier: Musch & Tinbergen programma 4 TB Verzamelprogramma met Johan, Marianne en Gebiologeerd. wo29-9 16:00 HO2 In het vizier: Musch & Tinbergen programma 5 TB Verzamelprogramma met Benjamins droom en Mul. do30-9 16:00 HO2 In het vizier: Rupert van der Linden TB Verzamelprogramma met De goochelaar ontgoocheld, Tekenfilm “Reclassering”, TV-spot Goede voeding, TV-spot Reclassering, TV-spot Uw hart_ uw leven, TV-spots Algemene Bijstandswet, TV-spots Stemmen, De museumbezoeker, De bloemen en Mister X. vr24-9 14:00 RE2 In Other Words Joost Bakker, 2010, video, 3 min, Prem, JO, GK Comp Met houtskool gemaakte animatie waarin een man en vrouw nader tot elkaar komen door een voorbijwaaiende krant met een liefdesboodschap. vr24-9 22:00 LHC1, za25-9 14:00 MO1, zo26-9 16:00 HO1, di28-9 22:15 RE3 Inhale Exhale Jean Counet, 2010, video, 43 min, JO In een ziekenhuis in Letland komen alle facetten van het leven bij elkaar. Poëtisch, nuchter en gevoelig is dit puur observerend portret van een door lief en leed verbonden gemeenschap. vr24-9 20:00 HO3, zo26-9 18:00 HO2 The Itch Patrick Schoenmaker, 2010, video, 7 min, NL Een veelbelovende jonge liefde is na jaren huwelijk een sleur geworden. Onverwachts bezoek brengt leven in de brouwerij, wat voor iedereen in deze animatiefilm verrassend uitpakt. za25-9 16:15 LHC2, di28-9 14:00 LHC2

Jj

Janine Paul Cohen, 2010, video, 99 min, Prem, JO, GK Comp Het gezicht van violiste Janine Jansen weerspiegelt iedere emotie in de muziek. We gaan met haar op reis, ontdekken het geheim van haar talent en zien hoe ze als product in de markt wordt gezet. vr24-9 20:30 SSUD, za25-9 22:00 LHC1, zo26-9 12:00 HO2 Jardin du Luxembourg Mannus Franken, 1927, 35mm, 15 min, TB Poëtische impressie van het park in Parijs, ‘een geheel apart “wereldje” waarin vogels, kinderen en standbeelden ieder een eigen rol spelen’ volgens de introductie van de film. vr24-9 19:30 HO1, vr24-9 22:00 HO1, za25-9 13:30 HO1 Joao en het mes George Sluizer, 1972, 35mm, 95 min, TE Een armlastige oudere man trouwt een 19-jarig meisje. Hij kan haar geen kinderen geven en gaat hij op reis om geld te verdienen. Wanneer hij terugkomt hoort hij dat ze een dochter van drie jaar heeft. vr24-9 19:30 RE2

9 SEPTEMBER 2010 DE VOLKSKRANT NEDERLANDS FILM FESTIVAL SPECIAL

37

26-08-2010 09:21:36


Joao en het mes Johan Tijs Tinbergen, 1989, video, 30 min, TB Korte speelfilm over de gespannen verhouding van jongetje met moeder. wo29-9 16:00 HO2 Johan Primero Johan Kramer, 2010, 35mm, 78 min, JO, GK Comp Tragikomische film over Johan Puig die denkt dat Barça wint als hij dagelijks vijftig rondjes rond Camp Nou rijdt. Elk rondje geeft de kijker meer inzicht in de motieven van de gezette goedzak. do23-9 20:00 MO2, za25-9 16:15 MO2, ma27-9 16:15 CITY Joy Mijke de Jong, 2010, 35mm, 76 min, JO, DA, GK Comp Alleen de camera ziet wat er aan de hand is met de achttienjarige vondelinge Joy, die wanhopig verlangt naar een ontmoeting met haar biologische moeder maar niemand toelaat in haar wereld. za25-9 16:15 RE2, zo26-9 22:00 CITY, ma27-9 20:00 MO1

Kk

Kabels leggen J. Claudinghk, 1929, 35mm, 4 min, TB Korte documentaire over het trekken van een telefoonkabel over een spoorbrug door een groep arbeiders die bij weer en wind zware arbeid verrichten. vr24-9 19:30 HO1, vr24-9 22:00 HO1, za25-9 13:30 HO1 Kabultehrankabul Aboozar Amini, 2010, video, 16 min, NL Portret van vier generaties vrouwen. De oudsten ontvluchtten dertig jaar geleden Afghanistan naar Iran, zonder hoop op terugkeer, maar de jongste dochter legt zich er niet bij neer. vr24-9 22:15 LHC2, di28-9 16:15 LHC2 De kastanjeboom en de rivier Marieke van der Sloot, 2010, video, 40 min, Prem, JO Als een boom kon kijken, wat zou hij zien? Commentaarloze beelden van graafmachines die natuur ontwikkelen in de Biesbosch, gefilmd vanuit de kruin van een oude kastanjeboom, geven een antwoord. vr24-9 20:00 LHC3, di28-9 22:15 HO2, wo29-9 18:00 HO3 Kathem & Chris Ruud Lenssen, 2010, video, 12 min, NL Documentaire over de vriendschap tussen ex-asielzoeker Kathem en Limburger Chris die met elkaar bevriend zijn. Chris helpt Kathem bij zijn integratie in het Limburgse dorp Tienray. zo26-9 16:15 LHC2, di28-9 22:15 LHC2 Kattenkwaad Nova van Dijk, 2010, 35mm, 10 min, Prem, JO Verhaal met een macabere twist over een zonderlinge jongen, die katten van de straat verzamelt om ze terug te bezorgen aan de rechtmatige eigenaar. di28-9 20:30 SSUD, wo29-9 16:15 LHC1, do30-9 22:15 RE2 Kids & Docs zie Drona & ik, Ik wil naar huis en Plank. Kijkjes in de dierentuin Emiel van Moerkerken, 1936, 35mm, 9 min, TB Voorlopige montage van onvoltooide opnames uit 1936. Op het strand geniet jong en oud van zon, zand en zee, in een snelle opeenvolging van beelden met soms verrassende camerastandpunten. vr24-9 19:30 HO1, vr24-9 22:00 HO1, za25-9 13:30 HO1 Klokken van de keizer Pieter Fleury, 2010, video, 73 min, Prem, JO Documentaire over de restauratie in Utrecht van acht kostbare achttiendeeeuwse speelklokken uit China geeft intrigerend beeld van de cultuurverschillen tussen China en Nederland. za25-9 19:30 CITY, di28-9 12:00 HO3, wo29-9 14:00 MO1

Joy Kom niet aan mijn kinderen Ron Termaat, 2010, 35mm, 84 min, JO, GK Comp Op ware gebeurtenissen gebaseerde film over een moeder die er alles voor over heeft haar ontvoerde kinderen terug te krijgen en daarbij bijna de steun van iedereen die haar kan helpen verliest. ma27-9 16:15 MO2, di28-9 14:00 CITY, do30-9 20:00 MO2 Komt een vrouw bij de dokter Reinout Oerlemans, 2009, 35mm, 100 min, JO, VS, GK Comp Vlotte verfilming van Kluuns gelijknamige controversiële bestseller over een snelle, promiscue reclamejongen die blijft vreemdgaan nadat er borstkanker bij zijn vrouw is geconstateerd. za25-9 22:00 RE1, ma27-9 14:00 CITY, wo29-9 16:15 MO2, do30-9 20:00 LHC3 Kort Experimenteel 1 JO Verzamelprogramma met Looking for Apoekoe, Dawn, De wondertuin, Liquidator, Haarlem en Restauratiewagens. zo26-9 22:00 HO1, wo29-9 19:30 HO1 Kort Experimenteel 2 JO Verzamelprogramma met Assemblage, Majesteit, Revenge - Bottle of Champagne, Revenge - Bowling Ball, Revenge Hammer, White Swan, Triumph of the Wild, Hoe vertel ik het mijn ouders: Arno Coenen en Man in Gold. di28-9 19:30 HO1, wo29-9 22:00 HO1 Kort Rotterdams JO Zie 4000 stappen, Fata Morgana, Het beloofde pand, Manitoba en Spaanse draf. Kort! Prem, JO Verzamelprogramma met Rosalinda, Dominique, Bukowski, Heen en weer dag, La tristesse riche, Mowgli en Fidel, The Palace, Kattenkwaad, De maan is kapot en Suiker. di28-9 20:30 SSU, wo29-9 16:15 LHC1, do30-9 22:15 RE2 Korte films 1 JO Verzamelprogramma met Tegels, Wolken #2, Ocobars American Bioscope - Faith, Even, Ark, Vlotter en Misschien later. di28-9 20:00 LHC2 Korte films 2 JO Verzamelprogramma met The Other, Raw-Toys, Scroll Lock, De grote stad, Explore, De 54, Voor lief en De boule de boule. wo29-9 20:00 LHC2 Korte films 3 JO Verzamelprogramma met Get Real!, Kort Rotterdams - 4000 stappen, Kort Rotterdams, Fata Morgana, Kort Rotterdams - Het beloofde pand, Kort Rotterdams - Manitoba, Kort Rotterdams - Spaanse draf en Red-end and the Seemingly Symbiotic Society. do23-9 22:00 HO1, di28-9 14:00 LHC3 Korte films 4 JO Verzamelprogramma met Broken English Spoken Here, Rennen, Laxmi Calling Ling, Mosselman en Today’s Existence. do23-9 20:00 HO2, di28-9 22:00 HO1 Kracht Frouke Fokkema, 1990, 35mm, 100 min, GJ Plattelandsdrama over een gefrustreerde kunstenares (Anneke Blok) uit de stad die heil zoekt bij een boer die pas zijn vrouw heeft verloren. Ze doet haar uiterste best zijn overleden vrouw te evenaren. do23-9 14:00 MO2 Köfte Michiel van Jaarsveld, 2010, video, 90 min, JO Komische Telefilm waarin de bijna blinde Erdal alles over heeft voor het redden van zijn Turkse restaurant, zelfs het uithuwelijken van zijn zoon aan de dochter van zijn grote concurrent: de kebabkoning. do23-9 14:00 MO1, za25-9 22:15 HO3

Ll

De laatste reis van meneer van Leeuwen Hanro Smitsman, 2010, video, 72 min, JO Twee broers hebben, naar aanleiding van een

38 NEDERLANDS FILM FESTIVAL SPECIAL DE VOLKSKRANT

1408_NFF_VkSpecialJP7.indd 38

Kattenkwaad

Leaving Mandela Park

familietragedie, geen contact meer met elkaar. Wanneer de vader een ernstige ziekte blijkt te hebben, worden de mannen gedwongen tot hereniging. do23-9 09:30 MO1, di28-9 22:15 HO3

jong en oud weet te raken, waarin Bruna ingaat op zijn band met Utrecht en met Utrechtse kunstenaars zoals Gerrit Rietveld. zo26-9 19:30 CITY, ma27-9 22:15 LHC3, wo29-9 18:00 HO2

Lang & gelukkig Pieter Kramer, 2010, 35mm, 90 min, Prem, JO, GK Comp Wervelende verfilming van succesvolle familievoorstelling van ROtheater over Assepoester en Roodkapje. Een zeer eigentijdse interpretatie met veel liedjes, vileine humor en Arjan Ederveen als meedogenloze stiefmoeder. zo26-9 19:30 SSUD, ma27-9 19:30 RE1, do30-9 19:30 CITY

Liquidator Karel Doing, 2010, 35mm, 8 min, JO In deze korte experimentele documentaire wordt historisch en deels beschadigd beeldmateriaal uit Haarlem (1922), door Doing innovatief bewerkt met digitale technieken als optical flow en morphing. zo26-9 22:00 HO1, wo29-9 19:30 HO1

Langer licht David Lammers, 2006, 35mm, 82 min, SH Debuutfilm van Lammers over een norse boksschoolhouder en diens eigenzinnige zoon, die onverwerkt verdriet uitvechten tijdens een warme zomer in Amsterdam-Noord. vr24-9 09:30 MO2, za25-9 22:15 MO2 Laxmi Calling Ling Rishi Chamman, 2010, video, 17 min, JO De Chinese Ling lijdt aan een extreme vorm van straatvrees. De enige met wie ze contact heeft is een demente vrouw die denkt dat ze haar dochter is. Als zij niet meer belt, moet Ling naar haar op zoek. do23-9 20:00 HO2, di28-9 22:00 HO1 Leaving Mandela Park Saskia Vredeveld, 2010, video, 70 min, JO, GK Comp Documentaire over zwarte kinderen met talent en doorzettingsvermogen, die de troosteloze townships van Kaapstad proberen te ontvluchten in zang, muziek, ballet en opera. vr24-9 14:00 LHC3, za25-9 16:00 HO2, wo29-9 11:45 MO1 Lellebelle Mischa Kamp, 2010, video, 89 min, JO Nietsverhullende film over Belle, die dankzij haar supergevoelige oorlel haar seksuele en muzikale passie ontdekt. vr24-9 14:00 MO1, ma27-9 22:15 HO3 De leugen Robert Oey, 2010, video, 90 min, Prem, JO, GK Comp Hoofdrolspelers in het politieke drama rond Ayaan Hirsi Ali geven in interviews een onthullend beeld van de Nederlandse politiek, waarbij een zingende Rita Verdonk en Femke Halsema extra indruk maken. za25-9 16:30 SSUD, zo26-9 22:00 LHC1, ma27-9 22:15 RE3 Lex Frank Lammers, Eric Wobma, 2010, video, 85 min, Prem, JO Beklemmende filmadaptatie van gelijknamig theaterstuk van Alex d’Electrique, waarin Frank Lammers wederom de in zijn eigen cynisme gevangen misantroop Lex speelt. za25-9 20:00 LHC2, di28-9 20:00 MO1 Licht André Schreuders, 2010, 35mm, 15 min, Prem, JO, GK Comp Intieme roadmovie over een oude vrouw die, met koffer in de ene en goudvis in de andere hand, haar laatste reis maakt. do23-9 20:00 MO2, za25-9 16:15 MO2, ma27-9 16:15 CITY Liefde voor de Heer Raymond Bouwman, 2010, video, 50 min, JO, Deb Comp Dertig jaar nadat hij uit de kast kwam, keert Klaas Vos terug naar de kerk, als predikant in het Brabantse Ossendrecht. Deze documentaire volgt de aanloop naar zijn hernieuwde inwijding. vr24-9 12:00 HO3, ma27-9 18:00 HO2 Liefdeswinter Gülsah Dogan, 2010, video, 90 min, Prem, JO, GK Comp Gülsah Dogan bevraagt haar familieleden over de liefde, en in het bijzonder die van haar bejaarde oom Cemal en tante Emine. Gaandeweg verschijnen barstjes in het rooskleurige beeld van hun relatie. vr24-9 19:30 RE1, wo29-9 14:00 LHC1, do30-9 22:00 LHC1 Lijnen van verbeelding Jan van den Berg, 2010, video, 15 min, Prem, JO Een hommage aan Dick Bruna, schepper van Nijntje, die wereldwijd

9 SEPTEMBER 2010

Little Quentin Albert ‘t Hooft, Paco Vink, 2010, 35mm, 10 min, Prem, JO Een groot roze konijn probeert met vrienden Jack, Clown en Astronaut de moord op een paaldanseres te verhullen. De animatie in film noir-stijl met hilarisch einde toont dat moord geen kinderspel is. zo26-9 16:00 HO1, di28-9 19:30 CITY, wo29-9 19:30 RE1, do30-9 22:00 RE1 Lollie Tijs Tinbergen, 1989, video, 15 min, TB Korte speelfilm waarin een nieuwe gezonde lolly slechts kortstondig een marketingsucces blijkt. zo26-9 14:00 RE3, ma27-9 16:00 HO2 Longstay Maria Mok, Meral Uslu, 2009, video, 90 min, JO Een ingetogen maar openhartige inkijk in het leven in een longstaykliniek waar uitbehandelde en levensgevaarlijke TBS’ers voor de rest van hun leven verblijven. Longstay als eufemisme voor levenslang. vr24-9 09:30 MO1, zo26-9 14:00 HO2 Looking For An Icon Maaik Krijgsman, Hans Pool, 2005, video, 54 min, TE Met interviews, archiefbeelden en ander historisch materiaal wordt de ‘iconificatie’ onderzocht van vier nieuwsfoto’s die tot het collectieve geheugen zijn gaan behoren. De keuze van Mimoun Oaïssa. za25-9 19:30 RE2

Liefdeswinter zoeken in deze ontroerende fantasie over afscheid nemen. di28-9 20:30 SSUD, wo29-9 16:15 LHC1, do30-9 22:15 RE2 Machteloos Marlou van den Berge, 2010, video, 100 min, JO Van den Berge volgt gezinnen waarvan de ouders een verstandelijke beperking hebben. Hulpverleners en gezinscoaches helpen hen bij de opvoeding van hun kinderen, met wisselend succes. za25-9 20:00 HO2, zo26-9 14:00 HO3 De magie van wetenschap Zie De dingen die je niet begrijpt, In den beginne, Niet voor bangeriken, Roepende in de woestijn, Stof tot nadenken en The More You Know the Less You Need. Majesteit Peter de Baan, 2010, 35mm, 90 min, Prem, JO, GK Comp Drama over koningin Beatrix. Wanneer minister-president Balkenende de troonrede op het laatste moment wil veranderen begint voor Beatrix een emotionele reis die laat zien welke eisen de monarchie stelt. ma27-9 20:45 SSUD, di28-9 19:30 RE1, do30-9 22:00 CITY Majesteit eddie d, 2010, video, 2 min, JO In dit korte videogedicht worden twee troonredes van koningin Beatrix, uit 1997 en 2008, naast elkaar gelegd. Door gewiekste montage wordt duidelijk dat er zoveel nieuws niet gezegd wordt. di28-9 19:30 HO1, wo29-9 22:00 HO1 Mam Adelheid Roosen, 2009, video, 20 min, JO, GK Comp Door Alzheimer verloor Adelheid Roosen de moeder die ze altijd kende, en ontdekte in plaats daarvan een zachtaardige vrouw met wie je kunt spelen. Intiem, liefdevol maar ook controversieel portret dat breekt met het bestaande clichébeeld. do23-9 14:00 HO2, ma27-9 14:00 HO2

Looking for Apoekoe Karel Doing, 2010, video, 13 min, JO Regisseur Karel Doing liet zich voor deze korte experimentele film, een associatieve trip door het ongerepte Surinaamse regenwoud, inspireren door de levendige en veranderlijke bosgeest Apoekoe. zo26-9 22:00 HO1, wo29-9 19:30 HO1

Mama Sanne Vogel, Beri Shalmashi, 2010, video, 50 min, Prem, JO, GK Comp Mama is dood. Het lijkt alsof alles voor Jura (11), haar kleine broertje en haar vader gewoon doorgaat, maar toch zit ergens het verdriet. Dan vindt Jura een kistje met cassettebandjes die mama heeft ingesproken. zo269 13:30 RE1, wo29-9 20:00 LHC3

Lost in Space Frodo Kuipers, 2010, video, 1 min, JO Korte humoristisch animatiefilm over een astronaut die met zijn raket neerstort op een piepklein verlaten planeetje. De pogingen zijn probleem zelf op te lossen hebben een tamelijk onverwachte afloop. vr24-9 20:00 LHC2, zo26-9 16:00 HO1, ma27-9 09:30 MO1, wo29-9 14:00 HO2

Man in Gold Mels van Zutphen, 2010, video, 34 min, JO Terwijl een groep Surinaamse mannen een boom verwerkt tot boot, worden twee gouden tonnen van de stad naar de jungle vervoerd. Een goudgeklede man op een brommer rijdt overal doorheen. di28-9 19:30 HO1, wo29-9 22:00 HO1

De Lucha Boys Thijs Bazelmans, Bucko Arends, 2010, video, 13 min, NL Max en Olaf volgen elkaar blind, ondanks dat ze elkaars taal niet spreken. Als ze een stunt van twintig jaar geleden overdoen maken flashbacks duidelijk wat er destijds gebeurd is. za25-9 16:15 LHC2, di28-9 14:00 LHC2

Manitoba Nina Spiering, Mirka Duijn, 2010, 35mm, 12 min, JO, Deb Comp Een man komt na een schipbreuk op een schijnbaar onbewoond eiland. Hij treft daar een vreemd café aan, waar de werkelijkheid niet lijkt te bestaan. do23-9 22:00 HO1, di28-9 14:00 LHC3

La lune Chaja Hogeweg, 2010, video, 3 min, NL Korte animatiefilm waarin de maan schittert tussen vele hemellichamen die gezamenlijk een kleurrijk en vrolijk ballet uitvoeren. zo26-9 16:15 LHC2, di28-9 22:15 LHC2

De mannetjesmaker Hans Hylkema, 1983, 35mm, 110 min, SH Een van de eerste Nederlandse politieke speelfilms is een reconstructie van een politiek schandaal uit jaren zestig. Met Gerard Thoolen als de verslaafde politicus Ben Mertens. ma27-9 22:15 MO2, do30-9 16:15 MO2

Mm

Een maand later Nouchka van Brakel, 1987, 35mm, 100 min, TE Speelfilm over twee vrouwen, een vrijgevochten journaliste en een huismoeder, die een maand lang van leven ruilen. ma27-9 13:30 HO1

Marga Minco - De schaduw van de herinnering Maarten Schmidt, Thomas Doebele, 2010, video, 53 min, JO, GK Comp Ontroerend portret van de negentigjarige Minco die nuchter over haar schrijverschap praat, maar de emoties niet kan onderdrukken als ze praat over haar in de Tweede Wereldoorlog omgebrachte joodse familie. za25-9 20:00 HO3, ma27-9 12:00 HO2

De maan is kapot Arno Dierickx, 2010, 35mm, 10 min, Prem, JO, GK Comp Papa probeert zijn zoontje in bed te krijgen. Hij is dat duidelijk niet gewend. Ze vliegen naar de maan om mama te

Marianne Tijs Tinbergen, 1992, video, 21 min, TB Opdrachtfilm over onachtzaamheid van kinderen voor spoorwegovergangen verteld vanuit perspectief van de machinist. wo29-9 16:00 HO2

VOOR MEER INFORMATIE EN KAARTVERKOOP FILMFESTIVAL.NL

26-08-2010 09:21:38


Little Quentin May I Enter Kostana Banovic, 2010, video, 57 min, JO Rituelen keren vaak terug in de kunst en de films van Kostana Banovic. In Brazilië wil ze de kleurrijke bezweringen van de candombléreligie niet alleen filmen, ze wil zich ook zelf door de geesten laten omhelzen. za25-9 16:00 HO3, wo29-9 14:00 HO3 Menthol, een neger in Hengelo Arno Kranenborg, 2009, video, 54 min, JO In het café van Frans Tanke haalt een bonte stoet Twentenaren herinneringen op aan Joseph Sylvester alias Menthol, de eerste zwarte in Hengelo die trouwde met het mooiste meisje van de stad. vr24-9 20:00 HO3, zo26-9 18:00 HO2 Met de dag Ben Brand, 2010, video, 24 min, NL Dag in dag uit zorgt Meike voor haar dementerende vader. Het wordt steeds zwaarder de zorg op te brengen, maar ze laat zich niet zomaar overtuigen een verzorgingstehuis te zoeken. do23-9 14:00 LHC2, wo29-9 22:15 LHC2 Met nieuwe ogen Tamara Miranda, 2010, video, 46 min, JO Ingegeven door de geboorte van haar derde kind Djamilo zoekt maakster Tamara Miranda naar de open blik waarmee haar zoon de wereld bekijkt. De blik die niet door vooroordelen en angsten is gekleurd. za25-9 18:00 HO3, wo29-9 16:00 HO3 Mijn Enschede Astrid Bussink, 2010, video, 67 min, JO Persoonlijke documentaire over de vuurwerkramp in Enschede. Tijdens een meeslepende queeste naar de oorzaken ontdekt de maakster dat de antwoorden misschien nooit te achterhalen zullen zijn. zo26-9 09:30 MO1, di28-9 14:00 HO2 Misschien later Moon Blaisse, 2010, video, 22 min, Prem, JO, GK+Deb Comp Beklemmende impressies van eigentijds onbehagen in voortreffelijk geacteerde mozaïekfilm. Als er geen tijd meer is om gevoelens te delen sluipt de eenzaamheid naderbij. za25-9 16:15 LHC1, di28-9 20:00 LHC2 Missiepoo16 Anna van der Heide, 2007, 35mm, 10 min, KO De veertienjarige Rosan is een meester in het bespelen van de werkelijkheid, zoals ze toont met haar alles filmende webcam. Vooral de nieuwe vriend van haar moeder moet het ontgelden. Bekroond met het Gouden Kalf voor Beste Korte Film. di28-9 16:00 HO1 Mister X Rupert van der Linden, 1969, 35mm, 13 min, TB Het leven van Mister X, vanaf zijn conceptie tot en met zijn begrafenis, via een conflict met het gezag, een gevangenisstraf, zijn huwelijk met een dollarprinses en de ouderdom met gebreken. vr24-9 14:00 RE2 Mo Eché Janga, 2010, video, 26 min, NL In Amsterdam Zuidoost ondervinden twee jeugdvrienden hoe lastig het is om hun vriendschap te onderhouden. Beiden vinden hun eigen weg, die hen verder van elkaar brengt. za25-9 22:15 LHC2, ma27-9 14:00 LHC2 Mocros Roy Dames, 2010, video, 90 min, Prem, JO Roy Dames filmt zeven jaar lang een aantal jonge Marokkaanse Rotterdammers. Hij wil weten waarom in hun ogen de Nederlanders ‘motherfuckers’ zijn, maar het blijkt lastig om er de vinger op te leggen. zo26-9 20:00 RE3, di28-9 16:15 MO1, wo29-9 12:00 HO3 The More You Know the Less You Need Aliona van der Horst, 2010, video, 40 min, Prem,

Mister X JO Portret van een even bevlogen als bescheiden wetenschapper: de archeoloog en Neanderthalerspecialist Wil Roebroeks. di28-9 14:30 LHC1, do30-9 16:00 HO3 Mosselman Genja Ferschtman, 2010, video, 15 min, JO Skop worstelt met zichzelf en zijn kunstenaarschap, als een mossel opgesloten in zijn hermetisch afgesloten huis. Daar bouwt hij onafgebroken aan zijn laatste werk, een mosselvormig houten object. do23-9 20:00 HO2, di28-9 22:00 HO1 Mowgli en Fidel Janneke van Heesch, 2010, 35mm, 10 min, Prem, JO Het stel Mowgli en Fidel staan op het punt op wereldreis te gaan wanneer Fidel wordt overvallen door grote twijfels over het vertrek. di28-9 20:30 SSUD, wo29-9 16:15 LHC1, do30-9 22:15 RE2 Mul Tijs Tinbergen, 2001, video, 45 min, TB Met oog voor detail en voor het leven van de rotgans, laat deze documentaire zien hoe zowel een kunstenaar als de rotgans de nodige sporen op Wieringen hebben achtergelaten. do30-9 16:00 HO2 De museumbezoeker Rupert van der Linden, 1975, 35mm, 3 min, TB Korte voorlichtingsfilm over hoe een museumbezoeker zich hoort te gedragen. vr24-9 14:00 RE2

Nn

N as in No Niels Albers, 2010, video, 7 min, NL Na een begin in totale duisternis wordt duidelijk dat twee vrienden een duister spel spelen. Een leuke grap verandert in een machtsstrijd, waarbij om leven en dood gespeeld wordt. vr24-9 22:15 LHC2, di28-9 16:15 LHC2 Niet voor bangeriken Jeroen Berkvens, 2010, video, 40 min, Prem, JO Documentair portret van Peter Hagoort, psycholinguïst en hoogleraar cognitieve neurowetenschap is tegelijk een toegankelijk overzicht van de geschiedenis van het hersenonderzoek. di28-9 16:30 LHC1, do30-9 18:00 HO3 Nieuw Tiengemeten Digna Sinke, 2010, video, 53 min, JO Het eiland Tiengemeten wordt teruggegeven aan de natuur en dat heeft heel wat voeten in de natte aarde. Digna Sinke legt alles vast, en vraagt zich af: kun je natuur bedenken en maken? di28-9 22:15 HO2, wo29-9 18:00 HO3 Nieuwe natuur Tijs Tinbergen, 1996, video, 41 min, TB Film over de metamorfose van een Nederlands rivierlandschap geeft een impressie van de veranderingen in de Millingerwaard, een uitgestrekt gebied langs de oevers van de Waal. ma27-9 20:00 HO2 De Nobelprijswinnaar Timo Veltkamp, 2010, video, 93 min, Prem, JO, GK Comp Tragikomisch speelfilmdebuut over immorele schrijverswereld combineert het dramatische zwart-wit van klassieke misdaadfilms met droog-komische one-liners voor een verhaal van wraak, jaloezie en mededogen. vr24-9 19:30 CITY, za25-9 22:00 CITY, zo26-9 16:15 MO1, ma27-9 20:00 LHC2 De noorderlingen Alex van Warmerdam, 1992, 35mm, 108 min, SH Absurdistische film over de belevenissen en vooral de onderdrukte lustgevoelens van de bewoners van een archetypisch Hollands nieuwbouwwijkje in de zomer van 1960. Twee Gouden Kalveren 1992. ma27-9 22:15 RE2, wo29-9 09:30 MO2

FILMFESTIVAL.NL VOOR MEER INFORMATIE EN KAARTVERKOOP

1408_NFF_VkSpecialJP7.indd 39

Mowgli en Fidel

One Night Stand V – Proces

Noorderzon Annelien Nijland, 2010, video, 29 min, NL Coming-of-age film over een dorp waar iedereen bang is voor de harde wind. De dorpelingen zijn bang dat die hen wegvoert, maar Ilza en de bakkerszoon zoeken samen het avontuur op. do23-9 16:15 LHC2, zo26-9 14:00 LHC2

Oo

O amor natural Heddy Honigmann, 1996, 76 min, TE Documentaire waarin hoogbejaarde Brazilianen herinneringen aan hun eigen sexuele avonturen ophalen aan de hand van de erotische poëzie van de Braziliaanse dichter Carlos Drummond de Andrade. De keuze van Paula van der Oest. do23-9 19:30 RE2 Ocobars American Bioscope - Faith Marcel Visbeen, Bert Pot, 2010, video, 9 min, Prem, JO, GK Comp Experimentele film over Ierse pelgrims die, soms blootsvoets, de in mist gehulde berg Croagh Patrick beklimmen. Met muziek van trio Ocobar, de huisband van Holland Sport. za25-9 16:15 LHC1, di28-9 20:00 LHC2 Olaf - Vrolijk klein kanonnetje Bastiaan Hooimeijer, 2010, video, 12 min, Prem, JO Het kanonnetje Olaf vlucht uit zijn stadje, weg van al zijn vriendjes, omdat hij de boel telkens opblaast. Combinatie van digitale 3D-animatie en lijntekeningen. za25-9 16:15 CITY, zo26-9 14:00 MO1, do30-9 14:00 CITY On Air Hilde van den Dobbelsteen, 2010, video, 8 min, NL Film over liefdesverdriet waarin Minne haar programma op radiostation Fantoom, dat ze vanaf haar eigen zolder uitzendt, gebruikt om over haar gebroken hart heen te komen. za25-9 14:00 LHC2, wo29-9 14:00 LHC2 On ne sait pas Louis van Gasteren, 1973, video, 13 min, TE Vanuit Brussel, waar het Europese landbouwbeleid wordt gemaakt, reist Louis van Gasteren in 1973 naar een in verval geraakt Frans dorpje waar hij een boerin vraagt naar haar leven op het snel veranderende Franse platteland. zo26-9 20:00 LHC2, di28-9 20:00 HO3 On the Water Yi Zhao, 2010, video, 8 min, NL Poëtische animatiefilm waarin het leven een lange tocht in een roeiboot is, soms rustig, soms woest. Voor iedereen geldt: je wordt uit water geboren en je keert er weer in terug. za25-9 14:00 LHC2, wo29-9 14:00 LHC2 Onbegrensd Marleine van der Werf, 2010, video, 39 min, NL Documentaire over verbeelding: een vrouw die ondanks haar handicap schrijft, een Koerdisch jochie in een asielzoekerscentrum, een filosofisch aangelegde zwerver en een religieuze. za25-9 14:00 LHC2, wo29-9 14:00 LHC2

uit zijn jeugd in Zuid-Afrika om het onbegrip in Nederland over zijn land en afkomst een plaats te geven. do23-9 22:15 LHC2, ma27-9 16:15 LHC2 Ontsnapt Jetske Spanjer, Ange Wieberdink, 2010, video, 56 min, JO Twee onverschrokken bejaarde vrouwen van ruim negentig jaar getuigen (nu pas) van hun spectaculaire ontsnapping, samen met zeven andere levenslustige meisjes, uit de beruchte Dodenmars van Buchenwald in 1945. Rijk geïllustreerd met bijzonder archiefmateriaal. za25-9 20:00 HO3, ma27-9 12:00 HO2 Onverklaarbaar Patrick Bisschops, 2010, video, 70 min, Prem, JO Schrijnende documentaire over muzikant Rick van Hek die plotseling halfzijdig verlamd raakte. In het Centrum voor Onverklaarde Lichamelijke Klachten gaat hij op zoek naar de eventuele oorzaak. zo26-9 14:00 HO1, di28-9 12:00 HO2, wo29-9 11:45 LHC3 The Origin of Creatures Floris Kaayk, 2010, 35mm, 12 min, Prem, JO, GK Comp De stad ligt in puin, maar tussen de brokstenen krioelen gemuteerde lichaamsdeeltjes. Ze hebben een plan. Even onheilspellende als troostrijke computeranimatie. zo26-9 16:00 HO1, zo26-9 22:00 RE1, do30-9 20:00 RE3 The Other Frank ter Horst, 2010, video, 1 min, Prem, JO Raadselachtige 3D-computeranimatie van precies één minuut, waarin twee op de kleur na identieke fantastiewezens met bijna menselijke gezichten op dreigende wijze tegenover elkaar komen te staan. zo26-9 14:00 LHC1, wo29-9 20:00 LHC2 Otto Frank, de vader van Anne David de Jongh, 2010, video, 75 min, JO Het levensverhaal van Otto Frank, de vader van Anne, die zijn leven na de oorlog wijdde aan het wereldkundig maken van het dagboek van zijn lievelingsdochter. vr24-9 20:00 HO2, ma27-9 16:00 HO3, wo29-9 16:15 MO1 Overmorgen Natasja André de la Porte, 2010, video, 50 min, Prem, JO, GK+Deb Comp Op het eerste gezicht lijkt alles Thijs mee te zitten: hij heeft net zijn examen gehaald en zeilt wat op de boot die hij kreeg voor zijn ouders scheidden. Maar dan wordt zijn vader ziek. zo26-9 19:30 RE1, wo29-9 14:00 LHC3 Overstag, Sicco Mansholt 1908-1995 Louis van Gasteren, 2009, video, 80 min, JO Portret van Sicco Mansholt, de eerste Nederlandse eurocommissaris, grondlegger van landbouwsubsidies, maar vooral een betrokken mens. Interviews met familie en oud-collega’s en uniek archiefmateriaal. zo26-9 20:00 LHC2, di28-9 20:00 HO3

Pp

The Origin of Creatures The Palace Ruud Satijn, 2010, 35mm, 11 min, Prem, JO Meegesleept door een veel rijpere, niet erg sympathieke vriendin ontdekt Machteld bij haar eerste avondje in discotheek The Palace dat ze daar als veertienjarige nog weinig te zoeken heeft. di28-9 20:30 SSUD, wo29-9 16:15 LHC1, do30-9 22:15 RE2 Pan Herman van der Horst, 1961, 35mm, 23 min, TB Film over een jongen die op onderzoek in een waterrijk broedgebied de vogels observeert. Als hij door een knobbelzwaan wordt aangevallen, tracht hij deze door het bespelen van zijn panfluit tot rust te manen. di28-9 14:00 HO1 Paradise Now Hany Abu-Assad, 2005, 35mm, 90 min, TE Arabisch gesproken politieke speelfilm volgt de laatste vierentwintig uur van Khaled en Said, twee jonge Palestijnse vrienden die zijn ‘uitverkoren’ om een zelfmoordaanslag te plegen in Tel Aviv. De keuze van Hanro Smitsman. do30-9 19:30 RE2 Paviljoen 7 Zoli Schwarcz, 2010, video, 90 min, Prem, JO Elders niet te handhaven gedetineerden in ernstige psychische nood komen terecht in Paviljoen 7. Zonder interviews of commentaar wordt de dagelijkse praktijk van het steeds op geweld bedachte personeel gevolgd. za25-9 19:00 HO1, di28-9 14:00 MO1, do30-9 12:00 HO3 Photo & Copyright by G.P. Fieret Frank van den Engel, 2009, video, 50 min, JO, GK Comp Portret van de bijzondere Nederlandse fotograaf G.P. Fieret, die tot op hoge leeftijd onder miserabele omstandigheden leefde, terwijl zijn meest kostbare foto’s niet minder dan 20.000 dollar opleveren. do239 22:15 HO3, vr24-9 11:45 LHC3, di28-9 18:00 HO2 Pik Erik van Schaaik, 2010, 35mm, 3 min, JO In de gedaanten van een os van klei en een getekend vogeltje komen stop motion en 2D-animatie samen. Het rund wordt gek van het gepik op zijn kop, maar blijkt tot zijn schrik slechter af zonder de fladderaar. do23-9 22:00 RE1, vr24-9 16:15 MO2, wo29-9 22:00 RE1 Pimp My Planet Ton Meijdam, Thom Snels, Béla Zsigmond, 2010, video, 2 min, JO Animatiefilm waarin we, na het pimpen van ons lichaam en onze bezittingen, zelfs de aarde kunnen upgraden. Op een groot touchscreen speelt een man voor God en verandert landen en werelddelen van plek en grootte. vr24-9 14:00 MO1, ma27-9 22:15 HO3 Plank Billy Pols, 2009, video, 15 min, JO Nassim (15) droomt van een toekomst als professioneel skater. Daarom gaat hij niet mee op vakantie maar Marokko, maar blijft hij een zomer thuis om te trainen voor een belangrijke skatewedstrijd. za25-9 22:15 HO2, do30-9 09:30 MO1

Onbelangrijk belangrijk - Herman van Veen 65 jaar Pamela Sturhoofd, 2010, video, 52 min, Prem, JO In 2010 werd Herman van Veen 65. Een bijzondere kijk op theaterman Van Veen. Over zijn veelzijdigheid, gedrevenheid en passie. zo26-9 19:30 CITY, ma27-9 22:15 LHC3, wo29-9 18:00 HO2

Het paard van Sinterklaas Mischa Kamp, 2005, 35mm, 96 min, GJ Het zesjarige Chinese meisje Winky Wong verhuist met haar moeder naar Nederland, waar haar vader een restaurant runt. Ze moet erg wennen. Met Anneke Blok als de nieuwe juf van Winky. wo29-9 14:00 RE2

The Player John Appel, 2009, video, 83 min, JO, GK Comp Persoonlijke documentaire van John Appel, die aan de hand van een bookmaker, een oplichter en een pokeraar zijn vaders gokverslaving probeert te doorgronden. De mannen die alles van winnen en verliezen weten, geven een beeld van wat John Appels vader eigenlijk bewoog. do23-9 11:45 LHC3, ma27-9 16:15 MO1, do30-9 16:15 LHC1

One Night Stand V Zie Biz (wij), Finnemans, Flysk, Mama, Overmorgen, Proces, Tunnelvisie en Verre vrienden.

Paix sur la terre Christophe Gérard, 2009, 35mm, 14 min, Prem, GL Ovale schepsels die neerploffen worden door mannen in pakken onderzocht. Een meisje neemt er een mee naar school. De aanwezigheid van de schepsels heeft in deze animatiefilm onverwachte gevolgen. za25-9 22:00 HO1, do30-9 14:00 RE3

Poortwachters René Roelofs, 2009, video, 83 min, JO Dagelijks verwerkt het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, AC Ter Apel, vele asielverzoeken. Voor het eerst in de geschiedenis laat het IND een filmmaker toe bij die procedures. do23-9 22:15 HO2, zo26-9 12:00 HO3, di28-9 09:30 MO1

Ons sal altyd vriende bly Hans Busstra, 2010, video, 25 min, NL Sentimental journey van regisseur Hans Busstra naar de mensen en plekken

9 SEPTEMBER 2010 DE VOLKSKRANT NEDERLANDS FILM FESTIVAL SPECIAL

39

26-08-2010 09:21:40


The Player Première korte films 1 JO Verzamelprogramma met Tegels, Wolken #2, Ocobars American Bioscope - Faith, Even en Misschien Later. za25-9 16:15 LHC1 Première korte films 2 JO Verzamelprogramma met De grote stad, De 54, Explore en De boule de boule. za25-9 21:30 RE3 Première korte films 3 JO Verzamelprogramma met Raw-Toys, The Other, Scroll Lock, Ark, Voor lief en Vlotter. zo26-9 14:00 LHC1 Prijs de zee Herman van der Horst, 1958, 35mm, 21 min, TB Ritmisch gemonteerde documentaire geeft een impressie van Nederland waar traditie en vooruitgang naast elkaar bestaan. Nederland vecht tegen de elementen maar maakt er ook gebruik van. za25-9 14:00 RE3, wo29-9 14:00 HO1 Prikkeldraad Bob Entrop, 2010, video, 58 min, Prem, JO Getuigenverslag van de gevangenschap in de kampen Altengrabow en Mühlberg, waar tienduizend jonge Nederlandse mannen tijdens de oorlog voor de Duitsers werkten. Met fragmenten uit het gelijknamige boek van de vader van de regisseur. zo26-9 14:00 LHC3, di28-9 11:45 LHC2, do30-9 14:00 HO2 Privilege Ruben van Lingen, 2010, video, 13 min, NL Portret van de Haagse muzikant Chuck Deely die als straatmuzikant een heel aardig inkomen bij elkaar speelt. De vraag blijft: maakt hij zijn droom van een succesvolle cd ooit waar? zo26-9 16:15 LHC2, di28-9 22:15 LHC2 Proces Jenneke Boeijink, 2010, video, 50 min, Prem, JO, GK+Deb Comp Aron heeft jaren gezeten voor een moord en probeert zijn leven nu weer op te pakken. Dan klopt de weduwe van het slachtoffer bij hem aan. Ze geeft lezingen over zinloos geweld en vraagt zijn hulp. zo26-9 13:30 RE1, wo29-9 20:00 LHC3 Prooidieren Thijs Gloger, 2010, video, 78 min, Prem, JO Sobere speelfilm over een stel dat na een ongelukkig incident in de handen valt van hulpverlenend Nederland. za25-9 20:00 MO1, wo29-9 22:15 MO1

Rr

R U There David Verbeek, 2010, 35mm, 87 min, JO, DA, GK Comp Een professionele gamer vermijdt het echte leven terwijl hij in cyberspace oorlogen uitvecht. Als hij op straat getuige is van een ongeluk, wordt hij geconfronteerd met zijn eigen sterfelijkheid. do23-9 20:00 MO1, zo26-9 22:15 MO1, do30-9 16:15 CITY The Rainbow Warriors of Waiheke Island Suzanne Raes, 2009, video, 87 min, JO, GK Comp Hartverwarmende documentaire over zes oudgedienden van Greenpeace op het NieuwZeelandse eiland Waiheke. De Rainbow Warrior vormt nog steeds een rode draad in hun leven. do23-9 22:15 LHC3, za25-9 12:00 HO2, zo26-9 11:45 LHC3 Raw-Toys Patrick Louwerse, 2010, video, 2 min, Prem, JO Snel gesneden, fictieve commercial voor Reinvented Action Warriors: actiefiguren van weer tot leven gewekte dode dieren, uitgerust met oorlogstuig. Combineert live action met 2D en stop-motionanimatie. zo26-9 14:00 LHC1, wo29-9 20:00 LHC2 re:visie lab: Van Pixel tot Pluis CO Verzamelprogramma met Collision, Everytime, White Swan en De wondertuin. wo29-9 20:00 SSUB

De regenmakers Red-end and the Seemingly Symbiotic Society Robin Noorda, Bethany de Forest, 2009, 35mm, 15 min, JO, GK Comp Vervreemdende, enorm gedetailleerde stop-motionfilm waarin mieren een bouwwerk van suikerklontjes maken om sprinkhanen in te kweken, die al gauw een alles vernietigende plaag blijken te vormen. do23-9 22:00 HO1, zo26-9 16:00 HO1, di28-9 14:00 LHC3 De regenmakers Floris-Jan van Luyn, 2010, video, 73 min, JO Terwijl de Chinese regering de mond vol heeft van een milieuvriendelijke samenleving, vechten vier burgeractivisten tegen lokale overheden die blind zijn voor de gevolgen van extreme vervuiling en klimaatverandering vr24-9 22:15 LHC3, za25-9 11:45 LHC2, di28-9 11:45 MO1 Rennen Anna van der Heide, 2010, video, 15 min, JO Dit jaar gaat elfjarige Momo voor het eerst naar de campingdisco. Eigenlijk zou hij liever voetballen, want meisjes vindt hij nog griezelig. Vrolijke jeudfilm over verkering vragen en gel in je haar. do23-9 20:00 HO2, di28-9 22:00 HO1 Restauratiewagens Arianne Olthaar, 2010, 35mm, 16 min, JO Als zacht schommelende tijdcapsules met retro-interieur rijden deze restauratiewagens uit de jaren 1960 en 70 door geheimzinnige landschappen. Laat u meevoeren met een experimentele treindroom. zo26-9 22:00 HO1, wo29-9 19:30 HO1 Revenge - Bottle of Champagne Lernert Engelberts, Sander Plug, 2009, video, 2 min, JO Drie ultrakorte films over zoete wraak, oorspronkelijk gemaakt voor een VPROdocumentaire over wraak. De ingrediënten: en nog niet ontkurkte champagnefles, een bowlingbal en een hamer. Plus een ei. di28-9 19:30 HO1, wo29-9 22:00 HO1 Revenge - Bowling Ball Lernert Engelberts, Sander Plug, 2009, video, 1 min, JO Drie ultrakorte films over zoete wraak, oorspronkelijk gemaakt voor een VPRO-documentaire over wraak. De ingrediënten: en nog niet ontkurkte champagnefles, een bowlingbal en een hamer. Plus een ei. di28-9 19:30 HO1, wo29-9 22:00 HO1 Revenge - Hammer Lernert Engelberts, Sander Plug, 2009, video, 1 min, JO Drie ultrakorte films over zoete wraak, oorspronkelijk gemaakt voor een VPRO-documentaire over wraak. De ingrediënten: en nog niet ontkurkte champagnefles, een bowlingbal en een hamer. Plus een ei. di28-9 19:30 HO1, wo29-9 22:00 HO1 Revision - Apocalypse II Edwin Brienen, 2010, video, 80 min, Prem, JO Avantgarde-horror met trashpunkmetal in de hoofdrol. Kan een moord de spirituele leegte van een ex-model vullen? Haar mentale helletocht is zwanger van de symboliek, met een copulerende Christus als blasfemisch hoogtepunt. vr24-9 20:00 MO1, ma27-9 22:15 MO1 Richting West Nicole van Kilsdonk, 2010, 35mm, 90 min, Prem, JO, GK Comp Een jaar uit het leven van Claire, een eigentijdse vrouw in een grote stad die een balans probeert te vinden in haar bestaan als moeder, dochter, geliefde en werkende vrouw. do23-9 20:30 SSU, vr24-9 22:00 RE1, di28-9 22:00 LHC1 It riedsel Pieter Verhoeff, 2009, video, 50 min, JO Portret van Jannie Regnerus, die haar Friese jeugd verwerkt in een roman. Ze kon er niet alle kleuren van haar palet gebruiken, maar het veranderende licht en landschap bepaalden wel haar kunstenaarsblik. za25-9 18:00 HO3, wo29-9 16:00 HO3

40 NEDERLANDS FILM FESTIVAL SPECIAL DE VOLKSKRANT

1408_NFF_VkSpecialJP7.indd 40

Revision – Apocalypse II Rietveld en de Filmliga TB Verzamelprogramma met Diepte, Een doordeweekse dag, Kijkjes in de dierentuin, Sonate, Hoogstraat, Jardin du Luxembourg en Kabels leggen. Zwijgende films begeleid door HKU-Orkest met eigen composities onder leiding van Alex Geurink. vr24-9 19:30 HO1, vr24-9 22:00 HO1, za25-9 13:30 HO1 Rijssens stille oorlog Emile van Rouveroy van Nieuwaal, 2010, video, 52 min, Prem, JO, GK Comp Hoe groot de kloof tussen moslims en belijders van het ‘ware geloof’ in het streng gereformeerde Rijssen is, wordt duidelijk tijdens de verkiezingen. De gemeente dreigt een islamitisch raadslid te krijgen. za25-9 16:15 MO1, di28-9 11:45 LHC2, do30-9 14:00 HO2 Rode oogjes Tijs Tinbergen, 1991, video, 21 min, TB In opdracht van de NS vervaardigde korte speelfilm over de gevolgen van onvoorzichtigheid bij spoorwegovergangen. zo26-9 14:00 RE3, ma27-9 16:00 HO2 Roepende in de woestijn Maaik Krijgsman, Hans Pool, 2010, video, 40 min, Prem, JO Portret van econoom Arnoud Boot als de wereld in de ban is van de kredietcrisis en het omvallen van DSB. Om het economisch beleid te beïnvloeden zoekt hij de media op en werkt non-stop. Wetenschap als topsport. di28-9 12:00 LHC1, do30-9 14:00 HO3 Rosalinda Rogier Hesp, 2010, 35mm, 10 min, Prem, JO, GK+Deb Comp De puberende Jelle staat voor een lastige keuze: naar het dansfeest met zijn gabbervrienden of zijn orgeldraaiende vader helpen tijdens de koopavond. di28-9 20:30 SSUD, wo29-9 16:15 LHC1, do30-9 22:15 RE2 Rotterdam aan den slag Herman van der Horst, Allan Penning, 1946, 35mm, 9 min, TB Door herstelwerkzaamheden in de haven van Rotterdam na de oorlog kunnen vrachtschepen met goederen die nodig zijn voor de wederopbouw van het land al spoedig afmeren. za25-9 14:00 RE3, wo29-9 14:00 HO1 Rotvos Tijs Tinbergen, Jan Musch, 2009, video, 80 min, TB Documentaire over onderzoek naar vossen in Waterland en het korenwolfreservaat in Limburg toont hoe ingewikkeld natuurbeheer in Nederland kan zijn en wat de rol is van de spreekwoordelijke sluwe vos. vr24-9 16:15 MO1, wo29-9 20:00 MO1 Rumah Tua - Een laatste reis naar het ouderlijk huis Lizette Mataheru, 2010, video, 25 min, NL De voorbereidingen op een reis naar het ouderlijk huis op de Molukken van 84-jarige oma Augustina, brengen onverwacht onbekende herinneringen en verhalen over haar leven naar boven. do23-9 14:00 LHC2, wo29-9 22:15 LHC2

Ss

Samanyolu Asli Toy, 2010, video, 3 min, NL Regisseur Asli Toy vervangt de hoofdrolspeelster van het Turkse melodrama Samanyolu (1967) door een projectie van zichzelf, waardoor bewonderde en bewonderaar samenvallen. vr24-9 22:15 LHC2, di28-9 16:15 LHC2 Scena del crimine Walter Stokman, 2010, video, 73 min, Prem, JO, GK Comp Commentaarloos zevenluik over de onzichtbare greep van de maffia op het levendige Napels. Bloederige politiefoto’s zijn het bewijs. De toekomst ligt bij jongeren in de jeugdgevangenis en op de militaire school. zo26-9 20:00 LHC1, wo29-9 22:00 LHC1, do30-9 14:00 LHC1

9 SEPTEMBER 2010

Rosalinda De schaduw van Bonifatius Thijs Schreuder, 2010, video, 15 min, NL In een combinatie van live action en geavanceerde digitale technieken onderneemt bisschop Bonifatius een laatste poging de Friezen te bekeren tot het Christendom. ma27-9 22:15 LHC2, wo29-9 16:15 LHC2 Schatjes! Ruud van Hemert, 1984, 35mm, 103 min, SH Vier recalcitrante pubers raken in conflict met hun stuntelige ouders. De strijd escaleert als moeder de tennisleraar van dochterlief probeert te versieren. zo26-9 09:30 MO2, wo29-9 22:15 RE2 Schemer Hanro Smitsman, 2010, 35mm, 91 min, Prem, JO, JP, GK Comp Een hechte vriendschap tussen zes jongeren raakt uit balans door intriges, jaloezie en persoonlijke trauma’s. Gebaseerd op de in 2003 gepleegde moord op de Nijmeegse tiener Maja Bradaric. za25-9 21:00 SSUD, zo26-9 14:00 MO2, zo26-9 22:00 RE1, do30-9 20:00 RE3 Een schitterend offer Karin Junger, 2010, video, 64 min, JO Een portret van het in 1959 opgerichte Nederlands Dans Theater toen en nu aan de hand van vier dansers in verschillende fasen van hun carrière. Over volledige overgave, pijn, teleurstelling en vervoering. za25-9 22:15 HO2, do30-9 09:30 MO1 ‘t Schot is te boord Herman van der Horst, 1951, 35mm, 19 min, TB In het kader van het Marshallplan vervaardigde film geeft een beeld van het stoere werk van de Scheveningse vissers en van de eendrachtige samenwerking van de Europese vissers bij de visvangst. di28-9 14:00 HO1 Scroll Lock Willem Bosch, 2010, video, 5 min, Prem, JO Een nieuwsgierige typist kan het in deze minimalistische kantoorkomedie niet laten de scroll lock-toets van zijn computer in te drukken. De consequenties zijn al snel niet meer te overzien. zo26-9 14:00 LHC1, wo29-9 20:00 LHC2 Scènes uit het omgangshuis Saskia Gubbels, 2010, video, 66 min, Prem, JO Voormalige echtelieden die om allerlei redenen niet in staat zijn tot een goede omgangsregeling voor de kinderen krijgen hulp van het Omgangshuis. Twee gebroken gezinnen doorlopen een pijnlijk proces. vr24-9 20:00 RE3, zo26-9 20:00 HO2, di28-9 18:00 HO3 Sekjoeritie Nicole van Kilsdonk, 2010, video, 93 min, JO, GK Comp Romantische komedie over ambitieuze Tjitske die een realitysoap over beveiligingsmedewerker Bob maakt. Hij voldoet echter niet aan het cliché van de kaalgeschoren vreemdelingenhater, terwijl haar chef dat graag zou zien. do23-9 16:15 MO1, zo26-9 22:15 HO3 Shades of Grey Saskia van den Heuvel, 2010, video, 55 min, Prem, JO, GK+Deb Comp Regisseur Saskia van den Heuvel kijkt terug op het complexe leven van haar oudtante, een naar Canada geëmigreerde verzetsheldin en moeder van zeven kinderen. Haar man bleek een Dr. Jekyll en Mr. Hyde. zo26-9 19:30 HO1, ma27-9 22:00 HO2, di28-9 11:45 LHC3 Shahram en Abbas Remy van Heugten, 2006, video, 40 min, TE Twee Iraanse asielzoekers menen als homoseksueel paar meer kans te maken toegelaten te worden. Het realisme van het zware onderwerp wordt gecombineerd met lichtvoetige komedie. De keuze van Mimoun Oaïssa. za25-9 19:30 RE2 Shocking Blue Mark de Cloe, 2010, 35mm, 82 min, JO, JP, GK Comp Meeslepende coming-ofagefilm tussen de felgekleurde tulpenvelden van Noord-Holland. Vier zestienjarigen maken kennis

Scena del crimine met schuld, boete en verantwoordelijkheid. vr24-9 22:00 CITY, za25-9 14:00 MO2, zo26-9 16:15 CITY Shouf shouf habibi! Albert ter Heerdt, 2004, 35mm, 89 min, SH, VS Speelfilmdebuut waarin de Marokkaanse hoofdpersoon staat voor een keuze: volgt hij zijn succesvol geïntegreerde broer of kiest hij voor het traditionele leven van zijn ouders en trouwt hij een bruidje uit Marokko? di28-9 22:15 RE2, do30-9 11:45 MO2 Shout Ester Gould, Sabine Lubbe Bakker, 2010, video, 74 min, JO, GK Comp Meeslepende documentaire over twee Syrische jongens uit de door Israël bezette Golanhoogten, die de kans krijgen in Damascus te studeren. De keuze tussen een carrière in de grote stad en hun familie is niet eenvoudig. za25-9 12:00 HO3, zo26-9 22:15 LHC3, do30-9 11:45 MO1 Siemiany Philip James McGoldrick, 2010, video, 18 min, Prem, GL Siemiany vertelt het verhaal van Andrzej en Michal, die elkaar ieder jaar ontmoeten in het vakantiedorp Siemiany. Veel valt er niet te beleven. za25-9 22:00 HO1, do30-9 14:00 RE3 Simon Eddy Terstall, 2004, 35mm, 100 min, SH, VS Ontroerende en komische speelfilm over de onwaarschijnlijke vriendschap tussen de homoseksuele studentikoze Camiel en vrije jongen, hasjdealer en vrouwenversierder Simon. do23-9 09:30 MO2, do30-9 20:00 MO2 Sintel Colin Levy, 2010, 35mm, 14 min, Prem, JO Korte fantasyfilm in 3D-animatie over een meisje dat een draakje vindt. Als het wordt ontvoerd door een volwassen draak onderneemt ze een barre reddingstocht. zo26-9 16:00 HO1, ma27-9 19:30 RE1, do30-9 19:30 CITY Sinterklaas en de verdwenen pakjesboot Martijn van Nellestijn, 2009, 35mm, 91 min, JO Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan - maar een complete dag te vroeg, en zonder Sinterklaas aan boord! Sints spannende inhaalrace, de sinistere schurkenstreken van Dr. Brein en de avonturen op zee gaan er bij de kleintjes in als pepernoten. zo26-9 11:45 RE3, wo29-9 14:00 RE1 Skin Hanro Smitsman, 2008, video, 85 min, SH Tijdsbeeld van de jaren tachtig en portret van Frankie, een jongen die laveert tussen het oorlogsverleden van zijn joodse vader en de simplistische idealen van de neonazi’s. Gebaseerd op de moord op Kerwin Duinmeijer. do23-9 14:00 LHC1, za25-9 22:15 MO1 De smaak van de ziel Robbert So Kiem Hwat, 2010, video, 55 min, Prem, JO Twee chef-koks en een meesterproever als hoofdpersonen in een documentaire over presteren in de keuken, koken als kunst en smaak als diepgevoelde emotie. Een Michelinster kan volwassen mannen laten huilen. za25-9 19:30 LHC1, di28-9 16:15 LHC3, wo29-9 20:00 HO2 De smaak van water Orlow Seunke, 1982, 35mm, 102 min, TE Speelfilm over een cynische ambtenaar van een hulpverlenende instantie, wiens leven verandert wanneer hij geconfronteerd wordt met een meisje dat jarenlang door haar ouders is opgesloten. ma27-9 19:30 RE2 Small Nations, Big Games - Basque pilota Jan Jaap Kuiper, 2010, video, 8 min, JO Bij pilota, de nationale sport van de Basken, worden ballen tegen een muur geworpen. De communicatie tussen Spanjaarden en Basken gaat net zo. Woorden kaatsen alleen maar terug. ma27-9 19:30 LHC1, do30-9 14:00 LHC3

VOOR MEER INFORMATIE EN KAARTVERKOOP FILMFESTIVAL.NL

26-08-2010 09:21:42


Sterke verhalen Small Nations, Big Games - Palestinian Soccer Girls Jan Jaap Kuiper, 2010, video, 10 min, Prem, JO Voor de Palestijnse Nevine is voetballen het allerbelangrijkste. Ze verheugt zich op de buitenlandse reizen die ze met het vrouwenvoetbalteam gaat maken. Nu alleen het visum nog. ma27-9 19:30 LHC1, do30-9 14:00 LHC3 Small Nations, Big Games - Tuvan Guresh Jan Jaap Kuiper, 2010, video, 10 min, Prem, JO, GK Comp Sinds de Russen het steppestaatje Tuva inlijfden is er veel verboden, maar in het worstelen kan de Tuvaan nog altijd zijn nationale trots kwijt. ma27-9 19:30 LHC1, do30-9 14:00 LHC3 Soles of Ethiopia Joost van der Wiel, 2010, video, 25 min, NL Schoenen spelen een belangrijke rol in het leven van Ethiopiërs. Korte documentaire vertelt persoonlijke verhalen van schoenpoetsers, -verkopers, -makers en -dragers in Addis Abeba. zo26-9 16:15 LHC2, di28-9 22:15 LHC2 Soliste Rosanne Philippens, 23 jaar Carine Bijlsma, 2010, video, 50 min, Prem, JO Intiem portret van aanstormend viooltalent Rosanne Philippens, die kort na haar glansrijk afstuderen aan het conservatorium soleert in de tournee van het Nederlands Studenten Orkest. ma27-9 19:30 LHC1, do30-9 14:00 LHC3 Son OF BABYLON Mohamed Al-Daradji, 2010, 35mm, 90 min, Prem, GL Een oude vrouw reist al liftend met haar kleinzoon door het verwoeste land, op zoek naar haar zoon en zijn vader die nooit terugkeerde uit de Golfoorlog. Een aangrijpend drama over hoop en vergeving. Slotfilm 30e Nederlands Film Festival.do30-9 19:30 RE1 Sonate Emiel van Moerkerken, 1934, 35mm, 6 min, TB Experimentele film in de vorm van een sonate, met de delen allegro (met muziekinstrumenten), adagio (spel van licht en donker) en presto (ruzie tussen man en vrouw). vr249 19:30 HO1, vr24-9 22:00 HO1, za25-9 13:30 HO1 A Song of Oblivion Jonas Taul, 2010, video, 15 min, NL Dialoogloze film in zwart-wit waarin een vrouw haar vriend bezoekt in zijn appartement. Wat doet de slak daar? Wat hoort ze in de schelp? En wat staat er in de verregende brief? vr24-9 22:15 LHC2, di28-9 16:15 LHC2 Soup Margriet Westerhof, 2010, video, 6 min, JO Stop-motionanimatiefilm over klimaatverandering, waarin een soepkokende moeder ontdekt dat elk ingrediënt in haar pan haar een ramp oplevert. Gemaakt van zand, modder en een beetje water. do23-9 14:00 MO1, za25-9 22:15 HO3 Spaanse draf Ruben Bults, 2010, 35mm, 11 min, JO Korte film over een politieagent wiens paard tijdens rellen doodgeslagen wordt. Hij krijgt een dressuurpaard toegewezen dat hij binnen een week moet trainen voor een nieuwe confrontatie met de hooligans. do23-9 22:00 HO1, di28-9 14:00 LHC3 SpangaS op survival Diede in ‘t Veld, 2009, 35mm, 90 min, JO Actierijke familiefilm voert bevriende scholieren van het Spangalis College naar de Ardennen waar ze tijdens een survivalweek met hun puberperikelen leren omgaan, maar ook letterlijk leren overleven. do23-9 16:15 RE3, ma27-9 16:15 RE1 Spitting Ink Ralph de Haan, Lars Siemens, 2009, video, 39 min, JO Documentaire die door de keuze van contrastrijke beelden visueel rijmt met de geportretteerde spoken word-dichters uit New York, een underground poëziebeweging van zwarte woordkunstenaars. vr24-9 16:00 HO2, di28-9 14:00 HO3

Suikertrip Spreeuwenwerk Tijs Tinbergen, 1983, video, 41 min, TB Biologen onderzoeken het voedselzoekgedrag van spreeuwen. zo26-9 14:00 RE3, ma27-9 16:00 HO2 Sterke verhalen Teddy Cherim, Kees van Nieuwkerk, 2010, 35mm, 85 min, JO, GK Comp Komedie over Amsterdamse jongeren in de zomer na het eindexamen. Met in sneltreinvaart bizarre maar ook herkenbare situaties, vol met seks, drugs en wilde feesten. do23-9 22:00 RE1, vr24-9 16:15 MO2, wo29-9 22:00 RE1 De stilte rond Christine M. Marleen Gorris, 1982, 35mm, 92 min, SH Debuutfilm van Marleen Gorris geeft een pessimistische kijk op de manvrouw verhoudingen. Drie verschillende vrouwen, die elkaar niet kennen, vermoorden zonder vooropgezet plan een boetiekhouder. do23-9 22:15 MO2, do30-9 14:00 MO2 Stof tot nadenken Walter Stokman, 2010, video, 40 min, Prem, JO Documentair portret van theoretisch fysicus Theo Odijk. Hoewel aan bed gekluisterd onderzoekt deze wetenschapper middels wiskundige formules het geheim van het leven: het gedrag van DNA-moleculen. di28-9 16:30 LHC1, do30-9 18:00 HO3 Studenten AKV St Joost Breda NL Verzamelprogramma met On the Water, On Air, Zaliger, The Extraordinary Life of an Artist in the Twenty-First Century en Onbegrensd. za25-9 14:00 LHC2, wo29-9 14:00 LHC2 Studenten Hogeschool voor de Kunsten Utrecht 1 NL Verzamelprogramma met De zorgfabriek, Dedans - Bound to Dance en Huiswerk. do23-9 20:00 LHC2, do30-9 16:15 LHC2 Studenten Hogeschool voor de Kunsten Utrecht 2 NL Verzamelprogramma met Ascendance, Noorderzon, Vast en Terug. do23-9 16:15 LHC2, zo26-9 14:00 LHC2 Studenten Hogeschool voor de Kunsten Utrecht 3 NL Verzamelprogramma met The Itch, De Lucha Boys, First Date, Suikertrip, Traces en Viva la Fons!. za25-9 16:15 LHC2, di28-9 14:00 LHC2 Studenten Hogeschool voor de Kunsten Utrecht 4 NL Verzamelprogramma met De blauwe bus en Alleen hier. zo26-9 22:15 LHC2, do30-9 14:00 LHC2 Studenten Nederlandse Film- en Televisie Academie 1 NL Verzamelprogramma met Devotie, Ons sal altyd vriende bly en Winterslaap in Lukomir. do23-9 22:15 LHC2, ma27-9 16:15 LHC2 Studenten Nederlandse Film- en Televisie Academie 2 NL Verzamelprogramma met 8 Hoog, Dicht bij mij vandaan en Mo. za25-9 22:15 LHC2, ma27-9 14:00 LHC2 Studenten Nederlandse Film- en Televisie Academie 3 NL Verzamelprogramma met De schaduw van Bonifatius, Afrika, Wraak en Homerun. ma27-9 22:15 LHC2, wo29-9 16:15 LHC2 Studenten Nederlandse Film- en Televisie Academie 4 NL Verzamelprogramma met Commercials NFTA ‘10 - TEDES, Met de dag, Boos en Rumah Tua - Een laatste reis naar het ouderlijk huis. do23-9 14:00 LHC2, wo29-9 22:15 LHC2 Studenten Rietveld Academie NL Verzamelprogramma met N as in No, Samanyolu, Drama, La troisième maison, A Song of Oblivion, Bachesh en Kabultehrankabul. vr24-9 22:15 LHC2, di28-9 16:15 LHC2

FILMFESTIVAL.NL VOOR MEER INFORMATIE EN KAARTVERKOOP

1408_NFF_VkSpecialJP7.indd 41

Sweet Salty Lao

Ted Langenbach

Studenten Willem de Kooning Academie Rotterdam NL Verzamelprogramma met Urban Light Scape, Bittersweet, Air, La lune, Adonis, Kathem & Chris, Privilege en Soles of Ethiopia. zo26-9 16:15 LHC2, di28-9 22:15 LHC2 Suiker Jeroen Annokkée, 2010, 35mm, 10 min, Prem, JO Tragikomedie over een jongeman die een veelbelovende ontmoeting lijkt te hebben met zijn in lingerie gehulde buurvrouw. di28-9 20:30 SSUD, wo29-9 16:15 LHC1, do30-9 22:15 RE2 Suikertrip Sia Hermanides, 2010, video, 13 min, NL Wanneer de populaire Remy een feestje geeft, belt een van de outsiders uit zijn klas aan. Hij laat hem binnen, niet wetend dat de avond voor hem anders dan verwacht zal verlopen. za25-9 16:15 LHC2, di28-9 14:00 LHC2 Sunset From a Rooftop Marinus Groothof, 2009, 35mm, 10 min, KO Belgrado, 1999. Terwijl op de achtergrond de NAVO-bommen vallen, gaan de levens van een groep jongeren - waarvan de zwangere Ivana de spil is - in deze melancholieke film gewoon door. di28-9 16:00 HO1 Sutrapeze Pim Zwier, 2010, video, 9 min, JO Sue werkt in het midden van haar huiskamer, centraal tussen vloer en plafond, haar sierlijke trapezeritueel af. De camera pikt fragmenten van haar beheerste bewegingen op en beziet Sue’s omgeving. vr24-9 11:45 MO1, za25-9 22:15 LHC3, zo26-9 11:45 LHC2 Sweet Salty Lao Thijs Dikshoorn, Hélène Kocken, 2009, video, 45 min, JO, Deb Comp De poëtische beelden van een dag van prozaïsche winning, verpakking en transport van zout in het dorpje Ban Nateuy in Laos, spreken voor zichzelf in commentaarloze documentaire. do23-9 20:00 HO3, za25-9 18:00 HO2

Tt

Talmen Stijn van Santen, 2002, 35mm, 11 min, KO Deel uit de serie Kort! is een korte film over noodlot en toeval. Het talmen van een verliefd stel om wel of niet met elkaar de liefde te bedrijven, leidt onherroepelijk tot de dood. Bekroond met het Gouden Kalf voor Beste Korte Film. di28-9 16:00 HO1 Ted Langenbach Jan Louter, 2010, video, 52 min, Prem, JO Portret van ‘partygoeroe’ Ted Langenbach toont de opening van zijn nieuwe podium Watt, maar ook zijn roemruchte verleden als aanjager van het Rotterdamse nachtleven met als hoogtepunt club Now & Wow. vr24-9 19:30 LHC1, di28-9 16:15 LHC3, wo29-9 22:15 HO2 Ted Noten: Goud, zweet & parels Simone de Vries, 2010, video, 54 min, Prem, JO, GK Comp Een documentair portret van Ted Noten, die karakteristieke sieraden ontwerpt waarbij functionaliteit en verkoopbaarheid minder belangrijk zijn. Toch wordt zijn werk commercieel steeds succesvoller. zo26-9 16:15 LHC1, wo29-9 20:00 HO2 Tegels Johan Rijpma, 2010, video, 2 min, Prem, JO Kunstig gemonteerde stop-motionvideoclip, waarin de gewone, alledaagse stoeptegels in een heel nieuw perspectief worden gezien. za25-9 16:15 LHC1, zo26-9 16:00 HO1, di28-9 20:00 LHC2 Tekenfilm “Reclassering” Rupert van der Linden, 1969, 35mm, 5 min, TB Iemand belandt in de gevangenis na het stelen van een sigaar. Terug in de maatschappij ontmoet hij vooral afwijzing en gaat hij weer de fout in. Bij de tweede vrijlating reikt iemand hem de hand. vr24-9 14:00 RE2

Tout s’est bien passé

Terug Rosanne Pel, 2010, video, 25 min, NL Een vrouw probeert nog een keer of ze terug wil komen bij haar vriend. In een omgeving vol herinneringen komen niet alleen alle mooie herinneringen bovendrijven. do23-9 16:15 LHC2, zo26-9 14:00 LHC2

gevolgen van dien Kees Brouwer, 2009, video, 56 min, JO In gevarieerd portret over de legendarische dammer Ton Sijbrands worden carrière en gevoelige persoonlijkheid getypeerd vanaf zijn tijd als wonderkind tot nu, een schrijvende dammer op leeftijd. zo26-9 16:00 HO3, do30-9 18:00 HO2

Terug naar de kust Will Koopman, 2009, 35mm, 105 min, JO, GK Comp Thriller naar het gelijknamige boek van Saskia Noort, waarin alleenstaande moeder Maria te maken krijgt met bedreigingen en twijfels aan haar eigen realiteitszin. do23-9 20:00 Holland Casino,ma27-9 14:00 RE1, di28-9 14:00 RE3, wo29-9 14:00 MO2, do30-9 22:15 LHC3

Tout s’est bien passé Edwin Donders, 2010, video, 50 min, Prem, JO, Deb Comp In de aanloop naar het jaarlijke, kleurrijke bemodderingsfestival van de wereldberoemde moskee in Djenné, een van de indrukwekkendste voorbeelden van Afrikaanse leemarchitectuur, blijkt dat de eenheid van de Malinese inwoners onder druk staat. vr24-9 16:00 HO3, ma27-9 14:00 HO3

Theo van Gogh? Die is dood Maartje Nevejan, 2009, video, 48 min, JO Portret van de in 2004 vermoorde filmmaker en omstreden columnist Theo van Gogh, opgebouwd uit voornamelijk interviews, waarin hij ook als interviewer optreedt - van zichzelf en Pim Fortuyn. do23-9 11:45 MO1, vr24-9 22:15 HO3

Traces Remy Schepers, 2010, video, 16 min, NL Sprookje over Timothy, die voor zijn zieke moeder wil blijven zorgen. Hij roept de hulp in van een heks, die hem leert dat sommige verhalen verteld moeten blijven worden. za25-9 16:15 LHC2, di28-9 14:00 LHC2

De theorie van het konijn Rinske Bosch, Nicole Batteké, 2010, video, 52 min, Prem, JO Ontpopping van een timide, minderjarige illegaal tot zelfbewuste (nieuwe) Nederlander. Portret van de talentvolle, ambitieuze sprinter Akwasi Frimpong, die moet vechten voor zijn verblijfsvergunning. do23-9 19:30 HO1, ma27-9 22:00 HO2, di28-9 11:45 LHC3 Tijd van leven André van Duren, 1995, 35mm, 100 min, GJ Twee delen van de televisieserie over veertig jaar leven in een fictieve plattelandsgemeente in het oosten des lands. Met Anneke Blok als aannemersvrouw Rietje Kok. vr24-9 11:45 MO2, di28-9 14:00 RE2 Tiramisu Paula van der Oest, 2008, 35mm, 90 min, GJ Subtiele tragikomedie over een toneelactrice (Gouden Kalf Anneke Blok) die door een crisis gaat als ze haar woonboot dreigt kwijt te raken. Dankzij een nieuwe boekhouder krijgt ze een andere kijk op de wereld. ma27-9 11:45 MO2, di28-9 16:15 RE2 Tirza Rudolf van den Berg, 2010, 35mm, 102 min, Prem, JO, GK Comp Verfilming van Grunbergs bekroonde roman over een ogenschijnlijk welvarende man die zijn baan kwijtraakt om er vervolgens achter te komen dat hij alles (dochters, vrouw, zichzelf) allang had verloren. wo22-9 18:30 RE1, wo22-9 18:30 RE2, wo22-9 18:30 RE3, wo22-9 19:00 CITY, wo22-9 19:30 SSU, di28-9 19:30 CITY, wo29-9 19:30 RE1, do30-9 22:00 RE1 Today’s Existence Cengiz Özgök, 2010, video, 18 min, JO Experimenteel getint drama. Als een man nergens meer rust of verlossing vindt valt het leven niet meer te verdragen. Ogenschijnlijk voorbeeldig bestaan mondt uit in tragedie. do23-9 20:00 HO2, di28-9 22:00 HO1 Toen was ik al beroemd Carin Goeijers, 2010, video, 40 min, Prem, JO Ooit was Joop Korzelius een gevierde jazzdrummer, die bakken met geld verdiende en rijen meisjes achter zich aan had. Nu woont de 84-jarige al jaren bij wat hij gekscherend het Leger des Hels noemt. zo26-9 12:30 RE2, di28-9 16:00 HO2, do30-9 11:45 LHC2 Toen zij van Rotterdam vertrokken Michiel van Erp, 2010, video, 55 min, JO Warme documentaire over de Tour de France die in 2010 in Rotterdam startte, afgewisseld met beelden van oud-wielrenners en het honderdjarig bestaan van de Rotterdamse wielervereniging De Pedaalridders. vr24-9 18:00 HO3, di28-9 16:00 HO3 Ton Sijbrands, dammer - met alle

Tristan Keuris - Componist met de gouden handjes Hans Hylkema, 2010, video, 53 min, JO, GK Comp Portret van de onconventionele en omstreden Nederlandse componist Tristan Keuris, die de melodie in de hedendaagse klassieke muziek terugbracht. do23-9 22:15 HO3, vr24-9 11:45 LHC3, di28-9 18:00 HO2 La tristesse riche Erwin Olaf, 2010, 35mm, 11 min, Prem, JO, GK Comp Gestileerde, grotendeels Frans gesproken ode aan Luchino Visconti, waarin een negentiende-eeuwse jonge vrouw van adel in toenemende mate last heeft van paranoia. Of wordt ze daadwerkelijk bespied? di28-9 20:30 SSUD, wo29-9 16:15 LHC1, do30-9 22:15 RE2 Triumph of the Wild Martha Colburn, 2010, 35mm, 11 min, JO, GK Comp Woeste animatie over de strijd tussen mens en dier, waarbij de natuur genadeloos terugslaat met de wapens waarmee ze wordt aangevallen. di28-9 19:30 HO1, wo29-9 22:00 HO1 La troisième maison Sophie Valero, 2010, video, 7 min, NL Een rondleiding door een verlaten huis, waarbij de constructie van het huis en het leven van zijn bewoners wordt uitgelegd. vr24-9 22:15 LHC2, di28-9 16:15 LHC2 Tuan Papa Annegriet Wietsma, 2010, video, 80 min, JO Veel Nederlandse militairen die tijdens de koloniale oorlog in Nederlands-Indië (1946-1949) dienden, verwekten kinderen bij Indonesische vrouwen. Dit is het openhartige verhaal van alle partijen. do23-9 16:00 HO2, ma27-9 20:00 HO3 Tunnelvisie Stefano Odoardi, 2010, video, 50 min, Prem, JO, GK Comp Valkenier en einzelgänger Mira lijkt, alleen al omdat ze vrouw is, een vreemde eend in de bijt. De afvalindustrie, waar ze met haar roofvogels meeuwen verjaagt, bestaat enkel uit ruige mannen. zo26-9 16:15 RE1, wo29-9 16:15 LHC3 Tussen 2 huizen Clara van Gool, 2006, video, 42 min, GJ Zwijgende dansfilm met twee niet-dansers in de hoofdrollen. De relatie van Stella (Anneke Blok) en Oscar wordt op de proef gesteld door de komst van een vreemde man in het huis van de buren. vr24-9 22:15 MO1, zo26-9 14:00 RE2 Tussenland Eugenie Jansen, 2002, 35mm, 84 min, SH Film over de vriendschap tussen een tachtigjarige Nederlands Indiëveteraan en een jonge Soedanese asielzoeker. De zwijgzame Majok weet de nukkige bejaarde langzaam te ontdooien. vr24-9 22:15 MO2, di28-9 09:30 MO2

9 SEPTEMBER 2010 DE VOLKSKRANT NEDERLANDS FILM FESTIVAL SPECIAL

41

26-08-2010 09:21:44


Tussen 2 huizen TV-spot Goede voeding Rupert van der Linden, 1972, 35mm, 1 min, TB TITAN-spot over belang van goede voeding. In opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst, voor het Voorlichtingsbureau voor de Voeding. vr24-9 14:00 RE2 TV-spot Reclassering Rupert van der Linden, 1968, 35mm, 1 min, TB Kort tekenfillmpje bestemd om de aandacht te vesigen op het werk van de reclassering. vr24-9 14:00 RE2 TV-spot Uw hart... uw leven Rupert van der Linden, 1972, 35mm, 1 min, TB Een man, zit, eet, drinkt en rookt... totdat zijn hart het begeeft. In opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst, voor de Nederlandse Hartstichting. vr24-9 14:00 RE2 TV-spots Algemene Bijstandswet Rupert van der Linden, 1970, 35mm, 5 min, TB Vijf TITANspotjes (Televisie Informatie Tot Algemeen Nut), de voorlopers van Postbus 51, met het ‘reddende engeltje van de Bijstandswet.’ vr24-9 14:00 RE2 TV-spots Stemmen Rupert van der Linden, 1971, 35mm, 3 min, TB Drie informatiespots om het publiek erop te wijzen dat ze hun stem niet verloren mogen laten gaan. Onderwerpen: stemmen bij volmacht, stemmen in een andere gemeente en uitbrengen van een stem. vr24-9 14:00 RE2

Uu

Übertijd Susan Tanghe, 2009, video, 12 min, Prem, GL De verlegen, in zichzelf gekeerde Kain dwaalt rond op een feest en raakt geobsedeerd door Guinevere en vindt daarvoor weinig waardering. Waar komt zijn besluit uit voort onheil te stichten op het feest? za25-9 22:00 HO1, do30-9 14:00 RE3 Unter Bauern Ludi Boeken, 2010, 35mm, 95 min, Prem, GL De Joodse Menne, die in de Eerste Wereldoorlog het IJzeren Kruis kreeg, krijgt in 1943 een deportatiebevel. Op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal over verraad en verzet op het Duitse platteland. do23-9 19:30 LHC1, zo26-9 22:15 RE3 Urban Light Scape Roeland Veraart, 2010, video, 2 min, NL Computeranimatie waarin dwarrelende kleurrijke figuurtjes zich aaneensluiten, zodat de illusie van een nachtelijke stad ontstaat. zo26-9 16:15 LHC2, di28-9 22:15 LHC2 Uw mening graag Heddy Honigmann, 1989, 35mm, 13 min, GJ Een jonge vrouw doet wanhopige pogingen om in de smaak te vallen bij haar grote liefde. Haar verleidingsmanouevres lijken echter weinig soelaas te bieden. Speciale Juryprijs voor Anneke Blok. vr24-9 22:15 MO1, zo26-9 14:00 RE2

Vv

Unter Bauern

Weemoed & wildernis

Van later zorg Claire Pijman, Piet Oomes, 2009, video, 56 min, JO Documentairemaakster Claire Pijman besluit haar bejaarde, hulpbehoevende moeder niet in een verzorgingstehuis te plaatsen, maar neemt haar op in het gezin. Dat sympathieke besluit blijkt niet ideaal. do23-9 14:00 HO2, ma27-9 14:00 HO2

Villa Josephine Vincent van de Wijngaard, 2010, 35mm, 14 min, Prem, JO Heden en verleden zijn innig verweven in deze poëtische mijmering, waarin een man op zoek gaat naar zijn jeugdherinneringen in het verlaten landhuis van zijn grootouders. do23-9 19:30 RE1, za25-9 20:00 MO2, ma27-9 22:00 CITY

Vanaf hier Margot Schaap, 2010, 35mm, 9 min, Prem, JO Vervreemdende, bijzonder vormgegeven vertelling waarin Sophie letterlijk in haar geheugen teruggaat naar het moment dat haar vriend Gijs het uitmaakt via een e-mail, in voice-over door hem voorgelezen. di28-9 20:30 SSU, wo29-9 16:15 LHC1, do30-9 22:15 RE2

Viva la Fons! Tom Rijpert, 2010, video, 27 min, NL Als showmaster Fons krijgt te horen dat zijn programma Viva la Fons! stopt, stort zijn wereld in. Als hij thuiskomt lijkt zijn vrouw (Anneke Blok) hem ook niet meer nodig te hebben. vr24-9 22:15 MO1, za25-9 16:15 LHC2, zo26-9 14:00 RE2, di28-9 14:00 LHC2

Vast Philip Besamusca, 2010, video, 23 min, NL Luitenant Tim wordt binnenkort uitgezonden naar Afghanistan. Tijdens de overdracht van de oudere Willem, door de oorlog getraumatiseerd, wordt duidelijk wat die heeft meegemaakt. do23-9 16:15 LHC2, zo26-9 14:00 LHC2

Vlaams kort GL Verzamelprogramma met Paix sur la terre, How to Enrich Yourself by Driving Women into Emotional and Financial Bankruptcy, Übertijd, A Gentle Creature en Siemiany. za25-9 22:00 HO1, do30-9 14:00 RE3

Vensters op Vermeer - 10 korte verhalen Hans Pool, 2009, video, 52 min, JO, GK Comp Documentaire in tien korte hoofdstukken die de fascinatie van hedendaagse kunstenaars - zoals Erwin Olaf - voor de immens populaire zeventiendeeeuwse schilder Johannes Vermeer behandelen. vr24-9 14:00 HO2, wo29-9 20:00 HO3 Verdwaald in het Geheugenpaleis Klara van Es, 2010, video, 87 min, Prem, GL Documentaire over leven met dementie, gezien door de ogen van mensen met dementie zelf. Vlagen van luciditeit, vergetelheid en afwezigheid wisselen elkaar voortdurend af. do23-9 19:00 RE3, zo26-9 18:00 HO3 Een vergeten zeemansgeschiedenis Goert Giltay, 2010, video, 80 min, JO, GK Comp Als de Duitsers in 1940 Nederland binnenvallen, bevinden zo’n 850 Nederlandse handelsschepen zich in vreemde wateren. Zes jaar moesten de bemanningsleden ervan doorvaren en fungeren als frontsoldaat. vr24-9 12:00 HO2, za25-9 20:00 LHC3, zo26-9 22:15 HO2 Het verhaal van de wind Joris Ivens, Marceline Loridan-Ivens, 1989, 35mm, 78 min, TE Laatste film van Joris Ivens is een filmsprookje met impressies van de culturele geschiedenis van China en een autobiografische terugblik op Ivens’ leven als filmmaker. De keuze van John Appel. wo29-9 19:30 RE2 Het verlorene zal ik zoeken Paula van der Oest, 1994, 35mm, 12 min, GJ Korte zwart-witfilm over de angst voor verlies. Een plichtsgetrouwe gemeenteambtenaar leidt een ingehouden bestaan. Op een dag bezoekt hij twee zusters (Anneke Blok en Myranda Jongeling) op een afgelegen boerderij . vr24-9 22:15 MO1, zo26-9 14:00 RE2

Van geluk gesproken Pieter Verhoeff, 1987, 35mm, 100 min, SH Speelfilm, op basis van het gelijknamige boek van Marijke Höweler, volgt gedurende een jaar de bewoners van een typisch Amsterdams bovenhuis in een volksbuurt. zo26-9 22:15 MO2, do30-9 09:30 MO2

Verre vrienden Marleen Jonkman, 2010, video, 50 min, Prem, JO, GK Comp Zonder veel dialoog wordt geschetst wat de anonimiteit van de stad doet met drie vrouwen die in hetzelfde pand wonen en worstelen met dezelfde problemen. Toch leven ze langs elkaar heen. zo26-9 10:30 RE1, wo29-9 22:15 LHC3

Van God los Pieter Kuijpers, 2003, 35mm, 90 min, SH, VS Thriller, geïnspireerd op de moorden van ‘de bende van Venlo’ uit begin jaren negentig, vertelt het verhaal van de zeventienjarige Stan die bevriend raakt met de crimineel Maikel. za25-9 22:15 RE2, wo29-9 11:45 MO2

Vieren maar! Herman van der Horst, 1954, 35mm, 24 min, TB Aan de hand van een jongen die vergeefse pogingen doet een reis mee te maken, geeft Vieren maar! een beeld van het zware werk aan boord van een vissersboot. za25-9 14:00 RE3, wo29-9 14:00 HO1

FILMFESTIVAL.NL VOOR MEER INFORMATIE EN KAARTVERKOOP

1408_NFF_VkSpecialJP7.indd 43

Vlees

Vlees Maartje Seyferth, Victor Nieuwenhuijs, 2010, 35mm, 85 min, JO, GK Comp Een slager is vol van zijn perverse seksuele fantasieën en beleeft ze graag met zijn echtgenote en filmend slagersmeisje. Na een feestelijke avond wordt de vleesliefhebber dood aangetroffen. ma27-9 14:00 MO2, di28-9 16:15 MO2, wo29-9 22:15 MO2 De Vliegenierster van Kazbek Ineke Smits, 2010, 35mm, 104 min, JO, GK Comp Fantasievolle en dromerige liefdegeschiedenis tegen de achtergrond van de waargebeurde ‘Russenoorlog’ van 1945, een bloedige opstand van een bataljon Georgische krijgsgevangenen tegen het Duitse leger op Texel. za25-9 14:00 CITY, zo26-9 16:15 MO2, di28-9 22:00 CITY Vlotter Allard Westenbrink, 2010, video, 11 min, Prem, JO, Deb Comp Als een nerveuze overvaller bij een benzinestation een argeloze pompbediende treft die zijn bedoelingen niet doorziet, neemt zijn plan een hele andere wending. Met geestige hoofdrol voor een bordkartonnen Thomas Berge. zo26-9 14:00 LHC1, di28-9 20:00 LHC2 Voetnoten bij een oeuvre Hans Keller, 1994, 35mm, 42 min, TB Filmisch essay over het werk van ‘wederopbouwcineast’ Herman van der Horst (1911-1976), één van de beste documentairemakers die Nederland heeft gekend. di28-9 14:00 HO1 Voor lief Eva van Pelt, 2010, video, 16 min, Prem, JO Marjan Luif is de moeder die niet kan ophouden zich over haar volwassen kinderen te bekommeren, met desastreuze gevolgen. zo26-9 14:00 LHC1, wo29-9 20:00 LHC2 Vos Sander Alt, 2010, video, 3 min, JO Kleurrijke animatie als ode aan de vos, geïnspireerd op een gedicht van Ramsey Nasr dat in voice-over door hemzelf wordt voorgedragen. do23-9 16:15 MO1, zo26-9 22:15 HO3 Vox Populi Eddy Terstall, 2008, 35mm, 97 min, SH Een doorgewinterde politicus met een midlifecrisis stelt zich steeds verder open voor ‘de stem van het volk’. Dit doet hem al snel stijgen in de peilingen, wat de ijdele man uitstekend bevalt. zo26-9 22:15 RE2, ma27-9 14:00 RE3 Vreemd bloed Johan Timmers, 2010, 35mm, 87 min, JO, GK Comp Licht surrealistisch drama over opstandige telg van een dictatoriale slager, tegen de achtergrond van oprukkende nieuwbouw, moderne regelgeving en de veranderende tijdgeest van de periode 1960-1970. do23-9 19:30 RE1, za25-9 20:00 MO2, ma27-9 22:00 CITY

Ww

Waar is het paard van Sinterklaas? Mischa Kamp, 2007, 35mm, 90 min, GJ In dit vervolg op de veelbejubelde jeugdfilm Het paard van Sinterklaas stelt Winky Wong alles in het werk om de witte schimmel van de Sint op tijd terug te vinden en zo de ramp van een intocht zonder paard af te wenden. zo26-9 11:45 LHC1, wo29-9 16:15 RE2 Wan Pipel Pim de la Parra, 1976, 35mm, 111 min, TB Vernederlandste Surinaams-Creoolse studente keert terug naar Suriname voor de begrafenis van zijn moeder. Hij valt voor een hindoestaans meisje, tegen de zin van zijn en haar vader. Eerste film gemaakt in het onafhankelijke Suriname. di28-9 19:30 LH1 Weapon of War Ilse van Velzen, Femke van Velzen, 2009, video, 59 min, JO, GK Comp Onthullende blik in het leven van soldaten en hun slachtoffers na de burgeroorlog in de Volksrepubliek Congo, waarin verkrachting als oorlogswapen gold. Honderdduizenden meisjes en vrouwen ondergingen dit lot. za25-9 16:00 HO3, wo29-9 14:00 HO3 Weemoed & wildernis Digna Sinke, 2010, video, 88 min, JO, GK Comp Filmisch verslag van de verwildering van het eiland Tiengemeten, krijgt door het commentaar van Digna Sinke over veranderingen in haar leven een diepere lading van weemoed. vr249 14:00 HO1, za25-9 16:15 LHC3, zo26-9 20:00 MO1 De wereld van Charlotte Mutsaers Suzanne Raes, 2010, video, 53 min, JO Hartverwarmende documentaire over de tegendraadse schrijfster, illustratrice en schilderes Charlotte Mutsaers, schepper van een originele kleurrijke wereld vol konijnen, honden en komkommers. vr24-9 14:00 HO2, wo29-9 20:00 HO3 White Swan Sil van der Woerd, 2009, video, 7 min, JO, CO Muziekclip bij White Swan van Lolly Jane Blue. In een naargeestige machinewereld ligt een meisje naakt en rillend in de regen. Schijnbaar vanuit haarzelf ontstaat een sprookjesachtige ontsnapping. di28-9 19:30 HO1, wo29-9 20:00 SSUB, wo29-9 22:00 HO1 Wildcards Presentatie TE, JO Verzamelprogramma met Small Nations, Big Games - Basque pilota, Small Nations, Big Games - Palestinian Soccer, Small Nations, Big Games - Tuvan Guresh en Soliste Rosanne Philippens, 23 jaar. ma27-9 19:30 LHC1, do30-9 14:00 LHC3 Wilde mossels Erik de Bruyn, 2000, 35mm, 115 min, SH, VS Plattelandsdrama over drie vrienden in een Zeeuws vissersdorp waar weinig te beleven valt. Een van de vrienden bedenkt een dubieus plan om te ontsnappen aan het verstikkende milieu. zo26-9 20:00 MO2, ma27-9 16:15 RE3 Wilders, the Movie Joost van der Valk, Mags Gavan, 2010, video, 75 min, JO Sommigen noemen hem een racist, anderen aanbidden hem. Filmmakers Joost van der Valk en Mags Gavan proberen uit te zoeken waarom politicus Geert Wilders zo populair is. vr24-9 22:15 HO2, za25-9 09:30 MO1, ma27-9 12:00 HO3

De wondertuin Winterslaap in Lukomir Niels van Koevorden, 2010, video, 30 min, NL Bergdorpje Lukomir in Bosnië en Herzegovina is jaarlijks zes maanden afgesloten van de buitenwereld door sneeuw. Regisseur en crew filmden hoe bewoners die sneeuw en elkaar overleven. do23-9 22:15 LHC2, ma27-9 16:15 LHC2 Wolken #2 Jim Taihuttu, 2010, video, 8 min, Prem, JO ‘s Avonds laat vragen twee oude vrienden met een jerrycan de Marokkaanse Nas om hulp. Hun overduidelijke verzinsels vergroten zijn achterdocht. Terecht? Geïnspireerd op Wolken van hiphopband Flinke Namen. za25-9 16:15 LHC1, di28-9 20:00 LHC2 De wondertuin Sander Haccou, 2010, video, 34 min, JO, CO, GK Comp Absurdistische, volledig handgetekende animatiefilm waarin tijdreiziger Stuck ontmoetingen heeft met meer en minder bekende culturele figuren en zelfs in de Oprah Winfrey-show belandt. zo26-9 22:00 HO1, wo29-9 19:30 HO1, wo29-9 20:00 SSUB Wraak Joost Reijmers, 2010, video, 24 min, NL Als de politie machteloos staat probeert Vincent zelfstandig de moord op zijn vriendin op te lossen. In zijn zoektocht daalt hij steeds dieper af in het criminele circuit. ma27-9 22:15 LHC2, wo29-9 16:15 LHC2

Zz

Zaliger Nina Gantz, 2010, video, 4 min, NL Korte animatie in zwart-wit over verlies, eenzaamheid en ontroostbaarheid. Een weduwnaar probeert zijn dagelijks leven weer op te pakken, maar mist in alles zijn vrouw. za25-9 14:00 LHC2, wo29-9 14:00 LHC2 De ziel van witgoed Susanne Engels, 2010, video, 52 min, JO, GK Comp Door te registreren hoe we dagelijks met talloze apparaten omgaan, wordt soms pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk we ervan zijn. En wat zijn de consequenties voor de menselijke verhoudingen? vr24-9 18:00 HO3, di28-9 16:00 HO3 De zorgfabriek Kim Brand, 2009, video, 16 min, NL Stilistische documentaire over een efficiënt verzorgingshuis maakt het contrast tussen de fabrieksmatige manier van werken en kwetsbaarheid van de bewoners schrijnend zichtbaar. do23-9 20:00 LHC2, do30-9 16:15 LHC2 Zus & zo Paula van der Oest, 2002, 35mm, 106 min, GJ, TE Komische film over drie zussen (met Anneke Blok als de artistieke Wanda) die de bruiloft van hun broer Nino willen voorkomen. Als hij trouwt zal hij namelijk het familiehotel in Portugal erven. do23-9 11:45 MO2, ma27-9 16:15 RE2, di28-9 19:30 RE2 Zwart water Elbert van Strien, 2010, 35mm, 112 min, JO, GK Comp Een Nederlands gezin verhuist naar een geërfd Belgisch landgoed, waarna hun negenjarige dochter op een duister familiegeheim lijkt te stuiten onder invloed van de geestverschijning van een meisje. do23-9 14:00 RE1, di28-9 16:15 RE1, do30-9 22:00 MO2

Win/Win Jaap van Heusden, 2010, video, 85 min, JO, GK Comp Strak vormgegeven film over een trader op de Amsterdamse Zuidas die niet lijkt te kunnen verliezen. Als hij ondertussen zichzelf kwijtraakt neemt hij een rigoureus besluit. do23-9 16:15 LHC1, za25-9 11:45 MO1, do30-9 14:00 MO1

9 SEPTEMBER 2010 DE VOLKSKRANT NEDERLANDS FILM FESTIVAL SPECIAL

43

26-08-2010 09:21:47


30 Jaar Nederlands Film Festival

Jubileumavond woensdag 29 september Sluit je aan bij het defilé met de Gouden Kalveren van modekunstenaar Aziz Bekkaoui. Ga mee van Museum Catharijneconvent naar de speciale jubileumavond in de Stadsschouwburg. Woensdag 29 september, aanvang defilé 19:00, Museum Catherijneconvent, Lange Nieuwstraat 38. Route: via Lange Nieuwstraat, Domplein, Voetiusstraat, Muntstraat, Lange Jufferstraat, Lucas Bolwerk naar Stadsschouwburg Utrecht. Programma Stadsschouwburg aanvang 20:30, € 16,00.

Filmfeesten en Afterparty’s Festivalpaviljoen Het hart van het festival bevindt zich natuurlijk in hartje Utrecht. Het Festivalpaviljoen op de Neude is de uitgelezen locatie om tussen de films door even op adem te komen. Behalve voor de centrale kassa’s is het Festivalpaviljoen ook de locatie van de dagelijkse Talkshow van Claudia de Breij (22:30) en bijzondere activiteiten als Smaakmakers (dagelijks 18:00) of het Nederlands Kampioenschap Moordenaartje (zondag 26 september, 14:00). Uiteraard is het Festivalpaviljoen ook gewoon geopend voor een natje en een droogje, en is het de uitgelezen plek om filmsterren te spotten. Openingstijden 9:00-01:00.

Paskamers Kleren maken niet alleen de man, maar vooral ook de acteur en actrice. Gast van het Jaar Anneke Blok zet vier Nederlandse kostuumontwerpers in de schijnwerpers. In de HEMA in de binnenstad staat een speciale installatie op de winkelvloer: vier aaneengesloten paskamers. Elke paskamer is voor een andere ontwerper. Alette Kraan, Bho Roosterman, Monica Petit en Janine Temime vertellen daar op video over hun werkzaamheden. De paskamers zijn gratis toegankelijk, tijdens normale openingstijden van het HEMA-filiaal in de binnenstad.

Noteer elke avond 23:00 Winkel van Sinkel. In de late uurtjes is iedereen welkom in de Nachtlounge. Vrijdagavond 24 september is de bruisende start van het weekend met het VERS Filmfeest Rockin’ with the Stars met de band Jodie Foster Xperience onder leiding van Marc Bary en Erik de Bruyn. Zaterdagavond 25 september volgt het DanceMoov’s Filmfeest met onder andere dj St. Paul. VERS Filmfeest en DanceMoov’s Filmfeest € 12,50, gratis op vertoon festivalpas.

Smaakmakers Talkshow en diner met een divers menu vol fragmenten en interviews, met aansluitend een complete film in bioscoop Rembrandt. Uw tafelheer en gespreksleider is Jan Eilander. Gasten schuiven aan met fragmenten van hun favoriete films: John Appel, Rudolf van den Berg, Anneke Blok, Hadewych Minis, Musch & Tinbergen, Mimoun Oaïssa, Paula van der Oest, Hanro Smitsman. Festivalpaviljoen dagelijks 18:00. Diner €13,50, diner en film € 19,50.

Slotfilm Aan Son of Babylon de eer om de dertigste festivaleditie officieel af te sluiten. Deze speelfilm van de Iraaks/ Nederlandse regisseur Mohamed Al-Daradji speelt zich net na de val van Saddam Hussein af. Een oude vrouw reist al liftend met haar kleinzoon door het verwoeste land, op zoek naar haar zoon en zijn vader die nooit terugkeerde uit de Golfoorlog. Een aangrijpend drama over hoop en vergeving. Donderdag 30 september, Rembrandt 1, 19:30.

44 NEDERLANDS FILM FESTIVAL SPECIAL DE VOLKSKRANT

1408_NFF_VkSpecialJP7.indd 44

re:visie Onder het motto ‘van pixel tot pluis’ besteedt het festival aandacht aan mediakunst en zoekt het de grenzen van de echte en virtuele wereld op. Spannend! Zeker in de Sjansmachine in het Festivalpaviljoen. Deze interactieve installatie brengt social networks en romantiek samen als het twee festivalbezoekers aan elkaar koppelt… of niet natuurlijk! In het Centraal Museum en het Stadhuis is een opmerkelijke modepresentatie E-Fashion te zien (wel eens een jurk gezien die reageert op de buitenwereld?). Live performances in de Stadsschouwburg spelen een geraffineerd spel met de menselijke waarneming. In het Centrum Beeldende Kunst Utrecht op de Plompetorengracht kunnen bezoekers kennismaken met Augmented Reality en 3D-animatie. De foyer van ’t Hoogt exposeert wandtapijten op basis van videomateriaal. Live performances vrijdag 24 september, Stadsschouwburg Blauwe Zaal, 20:00. Installaties en exposities gratis toegang: Sjansmachine, openingstijden Festivalpaviljoen. Centraal Museum, dinsdag t/m zondag 11:00-17:00. Centrum Beeldende Kunst Utrecht, 23 september t/m 1 oktober. Expositie ’t Hoogt, openingstijden ’t Hoogt. Stadhuis, openingstijden Stadhuis.

NFF Documentaire Previewdag Een hele dag, van 10:00 tot 18:00, genieten van bijzondere en opzienbarende documentaires uit het programma? Dat kan op vrijdag 24 september, als het festival vier lange documentaires uit de Gouden Kalf Competitie vertoond. Welke titels dat zijn blijft nog even een verrassing, het is een sneak preview, maar het zijn stuk voor stuk hoogtepunten waarvan de reguliere voorstellingen snel uitverkocht kunnen raken… Dat maakt deze Docudag dus een uitgelezen kans om ze niet te missen! Vrijdag 24 september, 10:00-18:00, €25,00.

Schemer

NFF on Tour

Drive In bioscoop Son of Babylon

Intimicy White

Op een andere manier genieten van film kan bij de Drive In bioscoop, bij het Holland Casino Utrecht waar je vooraf kunt dineren. Griezel vanuit je veilige auto van de psychologische thriller Terug naar de kust, waarin Linda de Mol als alleenstaande moeder te maken krijgt met bedreigingen en twijfels aan haar eigen realiteitszin. Parkeerplaats P6 Holland Casino, € 8,50 per auto en per passagier.

Terug naar de kust

9 SEPTEMBER 2010

De dertigste editie van het Nederlands Film Festival wordt in het hele land gevierd. Direct aansluitend aan het festival gaat een speciale NFF-tour het land in. In meer dan twintig bioscopen en filmtheaters in het land - van Amsterdam tot Zwolle - zijn dan de speelfilm Schemer, de documentaire De leugen en de twee Kort!films Bukowski en La tristesse riche te zien voor slechts €15,00. NFF on Tour doet op 2 oktober Arnhem (Focus) en op 3 oktober de volgende steden aan: Apeldoorn (Gigant), Amsterdam (Tuschinski & Ketelhuis), Breda (Chassé), Delft (MustSee), Den Bosch (Verkadefabriek), Den Haag (Filmhuis Den Haag), Deventer (De Keizer), Eindhoven (Plaza Futura), Hilversum (Filmtheater), Groningen (Pathé), Leeuwarden (Filmhuis), Maastricht (Lumière), Rotterdam (Pathé Schouwburgplein en Lantaren/Venster), Tilburg (MustSee), Zaandam (Pathé), Zwolle (Fraterhuis). Op 10 oktober zijn Enschede (Concordia Cinema) en Haarlem (Filmschuur) aan de beurt! Tickets zijn bij de theaters te koop. Informeer daar ook over aanvangstijden of kijk op filmfestival.nl.

VOOR MEER INFORMATIE EN KAARTVERKOOP FILMFESTIVAL.NL

26-08-2010 09:21:49


Kaartverkoop Centrale kassa’s

> De centrale kassa’s zijn in het Festivalpaviljoen op de Neude. > Openingstijden: woensdag 22 september t/m donderdag 30 september van 09:00 tot 22:00 uur.

Online kaartverkoop

> filmfestival.nl > Kaarten zijn tot twee uur voor de voorstelling online te koop. > Betalingsmogelijkheden: VISA, MasterCard, en iDEAL. > Bestelde kaarten kunnen opgehaald worden in het Festivalpaviljoen of bij de locaties. > Transactiekosten 50 eurocent per kaartje.

Voordeelpas

> De voordeelpas kost 17 euro of 9,50 euro (met studenten/CJP-pas/ Cultuurkaart/ OV/U-pas/65+). De prijs per kaartje is vervolgens 6 euro in plaats van 8,50 euro. > De voordeelpas is voordelig bij aankoop van meer dan zes toegangskaarten. De voordeelpas voor het gereduceerde tarief biedt al voordeel bij meer dan drie films. > De pas is persoonsgebonden en dient bij de kassa en bij de zaal getoond te worden.

Spelregels

> Voor elke voorstelling is het bezit van een toegangskaartje noodzakelijk. Bestelde kaarten dienen in één keer en uiterlijk één uur voor aanvang te worden opgehaald. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de centrale kassa in het Festivalpaviljoen en aan de kassa’s van de bioscopen. > Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling zijn kaarten alleen te koop en op te halen bij de betreffende bioscoop. > Houders van een passe-partout, gastenpas, perspas of nietvoorstellingsgebonden kaarten dienen een kosteloos toegangsbewijs aan de kassa af te halen. Ook hiervoor bedragen de telefonische reserveringskosten 50 eurocent per toegangsbewijs. > Voor online bestelde kaarten is het tonen van een bevestigingsmail bij de kassa noodzakelijk. > Voor speciale acties gelden de voorwaarden van de aanbieder. > Gekochte kaarten worden niet teruggenomen en vallen niet onder de wettelijke zichttermijn van zeven werkdagen waarbinnen een aankoop ongedaan kan worden gemaakt. > NFF behoudt zich het recht voor acties voortijdig te beëindigen of kaartsoorten te laten vervallen. > Raadpleeg het actuele programmaoverzicht op de website of de dagkrant voor eventuele wijzigingen.

Merchandise

In het Festivalpaviljoen is merchandise te koop van het Nederlands Film Festival en de Volkskrant waaronder de catalogus, T-shirts, verschillende Volkskrant dvd-boxen en de dvd-box Kalverliefde met lange speelfilms.

Tarieven

Losse kaarten.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8,50. . (6,00 met voordeelpas) Los kaartje tot 12 jaar. . . . . . . . . . . . . . . 6,00. . (voor jeugdvoorstellingen) Passe-partout.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 100,00 Voordeelpas. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17,00. . (9,50 CJP-pas/Cultuurkaart/OV/ U-pas/65+)

Overige prijzen

Publieksopening. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10,00.. . (alleen via internet) Drive in.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8,50.. . (bestuurder met auto, passagiers) Jubileumavond. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16,00.. . (16,50 via Stadsschouwburg) Volkskrant NFF-dag.. . . . . . . . . . . . . . . . . . 19,50 VPRO Previewdag.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39,50.. . (34,50 voor VPRO-leden via internet met actiecode) NFF Documentaire Previewdag.... 25,00 One Night Stand-marathon.. . . . . . . . . 30,00.. . (25,00 voor VPRO en VARA-leden via internet met actiecode) Smaakmakers - diner.. . . . . . . . . . . . . . . . 13,50 Smaakmakers - diner en film. . . . . . 19,50 Lowiekes Filmfestijn.. . . . . . . . . . . . . . . . . . 6,00 De Taartrovers. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6,00 VERS Filmfeest Rockin’ with the Stars.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12,50.. . (10,00 via internet en centrale kassa, gratis op vertoon festivalpas) DanceMoov’s Filmfeest.. . . . . . . . . . . . . . 12,50.. . (10,00 via internet en centrale kassa, gratis op vertoon festivalpas) Nostalgiemiddag.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10,00

Locaties

Parkeren A Hoog Catherijene (ma t/m zo, 24 uur open) B Springweg (ma t/m zo, 24 uur open) C La Vie (ma t/m zo, 24 uur open) D Kruisstraat (ma t/m zo, 24 uur open) FILMFESTIVAL.NL VOOR MEER INFORMATIE EN KAARTVERKOOP

1408_NFF_VkSpecialJP7.indd 45

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

Festivalpaviljoen Neude Stadsschouwburg Utrecht & Zindering SSU Lucas Bolwerk 24 Rembrandt Theater RE 1 t/m 3 Oudegracht 73 City/Movies CITY/MO 1+2 Voorstraat 89 Louis Hartlooper Complex LHC 1 t/m 4 Tolsteegbrug 1 Filmtheater ‘t Hoogt HO 1 t/m 3 Hoogt 4 Grand Hotel Karel V & HFM Industry Office Springweg / Geertebolwerk 1 Ziggo Studio Lange Viestraat 2 Centraal Museum Agnietenstraat 2 Winkel van Sinkel Oudegracht 158 Talent&Pro Filmboulevard Vinkenburgstraat Hema Steenweg 59 Galerie 10 Schoutenstraat 10 CBKU Plompetorengracht 4 Stadhuis Korte Minrebroederstraat 2 Museum Catherijneconvent Lange Nieuwstraat 38 Janskerk Janskerkhof 26 Tivoli Oudegracht Oudegracht 245 Het Utrechts Conservatorium Mariaplaats 28 Academiegebouw Domplein 29 Ottone Kromme Nieuwegracht 62 Holland Casino (parkeerplaats) Overste den Oudenlaan 2

9 SEPTEMBER 2010 DE VOLKSKRANT NEDERLANDS FILM FESTIVAL SPECIAL

45

26-08-2010 09:21:50


Met dank aan Partners

AMPCO FLASHLIGHT

CinemaNet, Cinemec Ede, CommITment, Comrad, Corio, FestivalTickets, Filmmore, Filmtechniek bv, Fuji Motion Picture Film, i-did, Jean Mineur Mediavision, Online Media Facilities, NORMA fonds, Pool Worldwide, Rabobank Utrecht, The Security Company, Vrede van Utrecht, Ziggo

Subsidiënten

Fondsen

Provincie Utrecht - Afdeling Economie, Cultuur en Vrije Tijd, Gemeente Utrecht - Programmabureau Stadspromotie, Gemeente Utrecht - Dienst Maatschappelijk Ontwikkeling, Afdeling Culturele Zaken, CoBO-fonds, Rotterdam Media Fonds, Rotterdam Media Commission, Fentener van Vlissingen Fonds, Stichting Kees Eijrond Fonds, Nationaal Dovenfonds

Re:visie

De programmakrant van het Nederlands Film Festival verschijnt als bijlage bij de Volkskrant. Daarnaast worden 100.000 extra exemplaren door heel Nederland verspreid. Programmering en teksten NFF Concept Jan Pieter Ekker, Anet ter Horst

Holland Film Meeting HGIS-Cultuurmiddelen

Redactie Anton Damen, Anet ter Horst, Jack Nouws, Herman de Wit

Binger Filmlab, MEDIA DESK Nederland, Rotterdam Media Fonds, Holland Film (part of EYE Film Institute Netherlands), Gemeente Utrecht, Kodak Netherlands BV, Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten, Screen International, Variety, Film Fund Luxembourg, Irish Film Board, Vlaams Audiovisueel Fonds, EAVE, Warnier Studio, AVP, Netcipro

Ontwerp Marinka Reuten

Vrienden en begunstigers Aannemersbedrijf H.J. Jurriëns Alta creatieve marketingcommunicatie Andersson Elffers Felix Atelier Willem Noyons ATM Advocaten Avid Benelux Bakers Architecten Barlavento

Biqini Interactive Bramer Fotografie Citroën van Oord Evident Interactive Explorama Events Filmtheater ‘t Hoogt Forces4Growth / Odenwald Organic Grand Catering BV

Graveerinrichting Vriesendorp Hermans & Schuttevaer Notarissen Hogeschool Utrecht IKON Inzet Personeelsdiensten KPMG MK2 MrMovie.nl

46 NEDERLANDS FILM FESTIVAL SPECIAL DE VOLKSKRANT

1408_NFF_VkSpecialJP7.indd 46

Nationale Bioscoopbon Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten Online Media Facilities Paapstvandam Rabobank Utrecht Ramdath Mos Webdesign

9 SEPTEMBER 2010

Restaurant de Rechtbank - Court Hotel Rotterdam Media Fonds Schrijf-Schrijf creatieve tekstproducten Sleper Schilder- en Houtwerken Dhr. J.J.J. Sleper Stairway to Heaven Synergie identiteit & merkstrategie Talmon | Online Storytelling

Technocentrum Utrecht Thieme MediaCenter Rotterdam Tomlow Advocaten UMC Utrecht Van Benthem & Keulen VODW Marketing Wijn & Stael Advocaten Zoranet

Opmaak Jan Pieter Ekker Festivalfotografie Bram Belloni, Felix Kalkman, Ramon Mangold Campagne Pool Worldwide

VOOR MEER INFORMATIE EN KAARTVERKOOP FILMFESTIVAL.NL

26-08-2010 09:21:55


1408_NFF_VkSpecialJP7.indd 48

26-08-2010 09:22:01

Volkskrant Film Festival  
Volkskrant Film Festival  

Het festival in vogelvlucht, bijlage bij de Volkskrant