Page 1

KÜLÖNSZÁM

INGYENES / FREE

2017/ 1.

2017. tavasz

uránia exkluzív STeWarT ian Mckellen ralph FienneS Plácido DOMinGO anna neTreBkO kristīne OPOlaiS nina STeMMe vanessa reDGrave renata liTvinOva Pierre-auguste renOir Dmitrij HvOrOSzTOvSzkiJ Francisco GOYa Claude MOneT vincent van GOGH Patrick


Az

Uránia Nemzeti Filmszínháznak otthont adó Rákóczi úti palota 1896 októberében zenés mulatóként, a millennium egyik látványosságaként nyitotta meg kapuit. A korabeli sajtó lelkesen méltatta

a nemzetközi műsorral debütáló intézményt, megjegyezve, hogy ha a varieték száma és minősége a világvárosi rang fokmérője, akkor Budapest a mesés külsejű orfeummal ismét közelebb került e címhez. A keleties pompájú épületben hamar a műsor részévé vált az új találmány, a kinematográf is: a nagyérdemű 1897-től láthatott itt egyperces filmeket, életképeket. Urániaként a ház 1899-től vált a főváros egyik legismertebb találkozási pontjává, ekkor költözött falai közé az Uránia Tudományos Társaság, amely mozgóképekkel illusztrált előadásaival a kultúraközvetítés dimenziójába emelte az intézményt. Az épület végigélte a magyar mozitörténetet, útja a filmezés kezdeteitől a műholdas operaközvetítések és a 3D vetítések kortárs világáig ível. Sok minden változott az eltelt 120 évben. Ami változatlan, az a kultúra és az igényes

4. UR ÁNIA F IL MN A P OK a montázs 2 017 . fe b ruár 1–5 .

szórakoztatás szolgálata. Ennek szellemében készült tavaszi programunk is. A Nemzeti Filmszínház naptárában egymást érik a filmfesztiválok, vetítéssorozatok. Az immár negyedik alkalommal jelentkező Uránia Filmnapokon, február elején a legsajátosabb filmes kifejezőeszközé, a montázsé lesz a főszerep, majd egy tematikus filmhét keretében a reformáció 500. évfordulójának szenteljük figyelmünket. Márciusban jön a 7. Frankofón Filmnapok, áprilisban pedig a 24. Titanic Filmfesztivál. Társművészeti közvetítésekkel, vetítésekkel is készülünk, ezeket vonultatjuk fel e kiadvány lapjain. A Metropolitan Opera világsztárokat szerepeltető előadásai, a Bolsoj Balett produkciói és a vezető brit színtársulatok sikerdarabjai évek óta elmaradhatatlan részét képezik műsorunknak. A színházi előadások terén idén új nyelvterületekre is kitekintünk: a párizsi Comédie Française Mizantrópját és a moszkvai Művész Színház több nagy sikerű előadását is elhozzuk Budapest szívébe. A kiállításokat bemutató Exhibition on Screen világjáró sorozata tavasszal Goya, Renoir, Monet, valamint a modern kert festőinek műveit varázsolja a mozivászonra.

Uránia Nemzeti Filmszínház

Remélem, Önt is nézőink között köszönthetjük!

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

Elekes Botond,

www.urania-nf.hu facebook.com/UraniaBudapest

az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója


AZ AZ ยซ ยซ ARANY NYK YKOR YKO ARANYKOR ,! !%%,&$ย€ ,&$ย€

 +$ + +$ ! $ $ %&ยˆ%,& %&ยˆ%,& ยˆ% ยˆ % ฤฑ ฤฑ%$ %$ ! ! 9B8>ar 89W

9B8>a 9 B8>a >a r r  889W

9W

>-:@5ฤž17A<7- A88ยŸ9 U]TV|;@ยฑ f/ (8-059ยซ>ฤA8/ ('! > - :@ :@5 ฤž 17A <7 - A8 A 8 ยŸ 9 U ] T V | ; @ ยฑ f  /  ( 8 - 0 5 9 ยซ > ฤ A 8 /  ( ' ! -81>51Bยบ@B->:ยง4;A9ร˜:ยซB!?@>-Bร˜|%Fยง<9ฤฒBยง?F1@5-8ยง>5- !?@>-B- 81> 51B ยบ @ B- > :ยง4;A9ร˜:ยซB!?@ >-Bร˜|%F % ยงยง<9ฤฒBยง Bยง??F1@ 5- 8ยง> 5- !?@ >-B-

exhibition on screen Kรฉpzล‘mลฑvรฉszeti sorozat

ฤฑ%$ ฤฑ%$ ! ! 

 +$ฤฑ(ยˆ%,&ยˆ   + + $  ฤฑ ( ยˆ % %, , & &   ยˆ   &ยˆ & &ยˆ,ยˆ , ยˆ + +

'"%&*( ฤ%ย•&$ ' "%&*( ( ฤ% ฤ%ย•&$

&ยŸ9;3-@ยฑ7

& ยŸ 9 ; 3 -@ ยฑ7

Mรฉdiatรกmogatรณk: M รฉ d iat รก mogattรณk :


exhibition on screen

exhibition on screen

renoir, a megosztó művész

goya – hús-vér portréK

Pierre-Auguste Renoir műveinek egyik legnagyobb kollekcióját a philadelphiai Barnes-gyűjtemény őrzi. Összesen 181 alkotás található itt az impresszionizmus nagymesterétől, akinek festészete az 1880-as évektől klasszicizálóbb irányba fordult. Egyesek értetlenül szemlélik művészetének ezt az időszakát, mások rajonganak érte. Miért vált ki ilyen szélsőséges reakciókat e stílusváltás mind a mai napig? Az Exhibition on Screen alkotói az életmű új összefüggéseit kutatva azt is megmutatják, hogyan hatott Renoir késői korszaka Matisse és Picasso művészetére.

Francisco Goya az 1780-as évektől több évtizeden át dolgozott a spanyol királyi udvar festőjeként. A londoni National Gallery egy éve soha nem látott teljességében mutatta be festészetének ezt a vonulatát, mintegy hetven mű felvonultatásával. A képek nem hízelgőek, átüt rajtuk a festő érdeklődése a psziché sötét rejtelmei iránt. A tárlatot és a filmet végignézve megérthetjük, miért is tekintik Goyát az első modern festőnek, az expresszionisták előfutárának.

Rendező: Phil Grabsky 1 óra 30 perc

Rendező: David Bickerstaff 1 óra 30 perc 2017. január 28., szombat 11:00

2017. március 12., vasárnap 17:00

2017. március 18., szombat 17:00

2017. április 15., szombat, 11:00

a modern Kert festői: monet-tól matisse-ig

én, claude monet

A kert a modern festészet ihlető forrásaként jelenik meg a londoni Royal Academy of Arts 2016-os, rendhagyó tárlatáról készült filmben, amely mintegy 120 remekmű segítségével mutatja be e közkedvelt motívum szerepét a modern festészet alakulásában, az 1860-as évektől az 1920-as évekig, az impresszionizmustól az avantgárdig. Monet, Van Gogh, Bonnard, Pissarro, Klimt, Nolde, Matisse alkotásai mellett megcsodálhatjuk a műveket ihlető kerteket is.

Portré a XIX. század végének legnagyobb hatású művészéről, aki impresszióival elkápráztatta a közönséget, miközben a lelke mélyén depressziótól és önpusztító gondolatoktól szenvedett. A film levelek és személyes vallomások felhasználásával idézi fel az Impresszió, a felkelő nap alkotójának életét, művészetét. A Párizsban, Londonban, Normandiában és Velencében forgatott felvételek átfogó képet adnak Claude Monet munkásságáról.

Rendező: David Bickerstaff 1 óra 30 perc

Rendező: Phil Grabsky 1 óra 30 perc

6

2017. február 18., szombat 11:00

2017. április 22., szombat 11:00

2017. április 17., hétfő 17:00

2017. május 28., vasárnap 17:00

7


exhibition on screen

vincent van gogh – a látás új módja Az amszterdami Van Gogh Múzeum gyűjteménye által a világ egyik legkedveltebb festőjének munkásságába nyerünk betekintést. Van Gogh legendás műveit ezúttal a mozivásznon csodálhatjuk meg, miközben elismert kurátorok és művészettörténészek osztják meg egyéni értelmezéseiket és magyarázataikat a művekről, a festő életútjáról és személyes ambícióiról, a múzeum munkatársai pedig a legújabb kutatási eredményeket is felfedik előttünk. Rendező: Phil Grabsky 1 óra 30 perc 2017. március 26., vasárnap 15:00

színházi előadásoK

impresszionistáK Monet, Cézanne, Degas, Renoir: néhány a világ leghíresebb festői közül. Kik ők? Hogyan festettek? Mi köti össze életművüket? A kiállítás az impresszionista irányzat valaha volt legteljesebb bemutatására vállalkozik Paul Durand-Ruel XIX. századi párizsi műgyűjtő személyének középpontba állításával. Az ő bátor elhatározásának, 1886-os New York-i, Imrpesszionisták című kiállításának köszönhető, hogy a felvilágosult amerikai polgárok megismerkedhettek a modern francia festészettel. Rendező: Phil Grabsky 1 óra 30 perc

2017. június 5., hétfő 15:00

Az előadásokat felvételről, eredeti nyelven, magyar felirattal vetítjük.

8


színházi előadásoK

színházi előadásoK

Orosz klasszikusok Moszkvából

alekszandr szergejevics puskin

Színházi közvetítéseink sorát három orosz előadás gazdagítja, így Moszkvából már nemcsak a világklasszis Bolsoj Balett művészeit, hanem a Művész Színház és a Vahtangov Színház társulatának produkcióit is láthatják nézőink.

anyegin

A Művész Színházat 1898-ban alapította Konsztantyin Sztanyiszlavszkij és Vlagyimir Nyemirovics Dancsenko, mégpedig azzal a céllal, hogy a korabeli orosz színházat jellemző melodramatikus játékstílust meghaladva, a színpadi játékot lélektanilag hitelessé tegye.

Puskin verses regénye, amelyet sokan a XIX. századi orosz világ enciklopédiájának is neveznek, a Vahtangov Színház produkciójában kel életre a színpadon – és a mozivásznakon. Rimas Tuminas rendezésének különlegessége, hogy a történet Puskin karaktereinek emlékeiből és képzeletéből épül fel, a jelenetek felváltva mutatják a múltat és a jelent, a valóságot és a képzelet szüleményeit. Az előadást feliratozva vetítjük, a felirat Áprily Lajos műfordítása alapján készült.

A színház háziszerzője lett Csehov is, aki utolsó három színpadi művét, a Ványa bácsit, a Három nővért és a Cseresznyéskertet már a Művész Színház számára írta. A Sztanyiszlavszkij által rendezett bemutatók máig meghatározzák Csehov drámáinak értelmezését. A Vahtangov Színház is a Művész Színházból nőtt ki. Alapítója, Jevgenyij Vahtangov egykor Sztanyiszlavszkij tanítványa volt és a Művész teátrumának keretein belül nyitotta meg saját stúdióját. Azt hangoztatta, hogy a mű korszerű értelmezése az előadás új formáit is megkívánja. Ma is ennek szellemében dolgozik a társulat, amely halála után négy évvel, 1926-ban vette fel a nevét és vált önállóvá.

Rendező: Rimas Tuminas Szereplők: Szergej Makovjetszkij, Viktor Dobronravov, Vlagyimir Szimonov, Oleg Makarov, Jevgenyija Kregzsdjee 3 óra 30 perc (egy szünettel)

anton pavlovics csehov

lev nyikolajevics tolsztoj

cseresznyésKert

anna Karenina

Csehov 1904-ben a Moszkvai Művész Színház számára írta a Cseresznyéskertet, amelyet a bemutató 100. évfordulójára újított fel a társulat. Az író komédiaként határozta meg a darab műfaját, bár a nézőt inkább melankolikus szomorúság fogja el a történések középpontjában álló nemesi család széthullása láttán. A Gajev família tagjai az alakuló új világban életidegen tétlenséggel hagyják szétmorzsolódni vagyonukat, aminek betetőzése ősi cseresznyéskertjük elárverezése. A birtok gazdáját az orosz filmművészet legextravagánsabb színésznőjének titulált Renata Litvinova alakítja. A magyar felirat Tóth Árpád műfordítása alapján készült.

Tolsztoj regénye a Vahtangov Színház táncelőadásában elevenedik meg. A színpadon a mozdulatokon keresztül bontakoznak ki az érzések, a karakterek, a cselekmény. A nemzetközi hírű litván koreográfus, a munkáiban a balett, a modern tánc és a színjátszás elemeit ötvöző Anželika Cholina arra törekszik, hogy megtalálja az egyensúlyt Tolsztoj szavai és a mozgás között. Az elnyomott női lélek vívja itt bukásra ítélt szabadságharcát a képmutató társadalom hazugságai ellen. A magas rangú tisztviselő felesége elhagyja férjét és kisfiát, végül önmagát is feláldozza szerelméért.

Rendező: Adolf Šapiro Szereplők: Renata Litvinova, Jana Gladkik, Jana Szekszte, Szergej Dreiden, Andrej Szmoljakov, Igor Hripunov 3 óra (egy szünettel)

10

Moszkvai Művész Színház 2017. február 14., kedd 19:00 2017. május 16., kedd 19:00

Rendező-koreográfus: Anželika Cholina Szereplők: Olga Lerman, Jevgenyij Knyijazev, Dimitrij Szolomükin, Valerij Usakov, Maria Volkova, Jekatyerina Kramzina 2 óra 45 perc (egy szünettel)

Vahtangov Színház 2017. március 21., kedd 19:00

Vahtangov Színház 2017. április 11., kedd 19:00

11


trA nsz szib ériAi expr essz

színházi előadásoK

Molière és a Comèdie Française 2017-ben francia nyelvű előadás is szerepel színházi közvetítéseink között, méghozzá A mizantróp, egyenesen a „Molière házának“ is nevezett Comedie Francaise-ből, amelyet 1680-ban, néhány évvel Molière halála után alapítottak az ő elárvult társulata és más színházak összevonásával. Ez lényegében a francia Nemzeti Színház, az egyetlen állami prózai teátrum, amelynek önálló társulata van. Igazgatóját a mai napig az államfő nevezi ki.

Az oroszországi régiók filmművészete kAzAnytól vlAgyivosztokig

Nevét még XIV. Lajos idején kapta, s éppen a korszakban divatos olasz commedia dell'artéval szemben hangsúlyozta az intézmény franciaságát. Virágzása a francia klasszicista drámairodalom fénykorával kezdődött, és ma is rendszeresen játsszák Molière, Corneille, Racine darabjait. Továbbá műsoron tartják több mint három évszázad páratlanul gazdag francia drámatermésének közismert alkotásait, a kor igényeihez igazítva. Kiemelt helyet foglalnak el a repertoárban Molière művei, közülük is A mizantróp, amely a társulat harmadik legtöbbet játszott műve, eddig 2238 alkalommal került színre – csak a Tartuffe és A fösvény előzi meg.

Uránia Nemzeti Filmszínház 2016. 11. 30.–2017. 03. 08.

molière

a mizantróp A mizantróp a Comèdie Française harmadik legtöbbet játszott darabja. Címszereplője, az embergyűlölő Alceste kíméletlenül rávilágít a környezetében élők ellentmondásaira és gyengeségeire. Mindezt egy olyan társadalomban, ahol a család és a vallás hatalma nem érvényesül már, ahol a szereplők természetét a vágy és a sóvárgás uralja. A komédiát Clément Hervieu-Léger modern rendezésében láthatjuk. Rendezői felfogásának újdonsága, hogy a főhős jellemében legalább olyan fontosnak láttatja a depresszió jeleit, mint az embergyűlöletet.

BUDAPEST URÁNIA NEMZETI FILMSZÍNHÁZ ART+ CINEMA FRANCIA INTÉZET

Rendező: Clément Hervieu-Léger Szereplők: Clément Hervieu-Léger, Éric Genovése, Serge Bagdassarian, Adeline d'Hermy, Jennifer Decker, Florence Viala, Loic Corbery 3 óra (egy szünettel)

La Comédie-Française 2017. március 12., vasárnap 19:00 2017. március 28., kedd 19:00

FACEBOOK.COM/FRANCIAINTEZET FRANCIAINTEZET.HU

13


színházi előadásoK

színházi előadásoK

William shakespeare

harold pinter

lear Király

senKiföldje

Britannia királya sok év uralkodás után úgy dönt, felosztja országát három lánya között, mégpedig annak arányában, hogy mennyire szeretik őt. Hiúsága azonban elhomályosítja ítélőképességét. Tévesen ítélve meg gyermekei hűségét, s hamarosan kifosztva találja magát a királyi javakból. A kritikák főleg a címszerepet alakító Antony Sher és az Edmund szerepében feltűnő Paapa Essiedu játékát ünnepelték.

A Pinter művéből készült nagy sikerű Broadway-előadást a londoni West Enden található Wyndham Színházból láthatjuk. A darab egy kiégett alkoholista író és egy sikertelen, vén költő, Hirst és Spooner története. Kellemes nyári este van, a két főszereplő egy bárban iszogat, majd az ivást Hirst közeli házában folytatják. Egyre részegebbek, beszélgetésük pedig hamarosan hatalmi játszmává alakul. A költő szerepében a Gyűrűk ura Gandalfjaként ismert Ian McKellen remekel, az írót a kitűnő Patrick Stewart alakítja.

Rendező: Gregory Doran Szereplők: Antony Sher, Nia Gwynne, Kelly Williams, Natalie Simpson, Paapa Essiedu 3 óra 15 perc (egy szünettel)

Royal Shakespeare Company 2017. január 31., kedd 19:00

Rendező: Sean Mathias Szereplők: Ian McKellen, Patrick Stewart 2 óra 30 perc (szünet nélkül)

National Theatre Live 2017. február 15., szerda 19:00 2017. április 25., kedd 19:00

William shakespeare

iii. richárd A londoni Almeida Színházban Ralph Fiennes a címszerepben olyan partnerekkel játszik együtt, mint az Oscar-díjas Vanessa Redgrave Margit királynő szerepében vagy a 81 éves Susanna Engel York hercegnőjeként. A III. Richárd az egyik legrettegettebb szerep az angol színészek körében, mert szinte senki nem ússza meg valamilyen fizikai bántalom nélkül – számolt be egy rádióinterjúban Ralph Fiennes, akit az Almeida művészeti vezetője, Rupert Goold rendező vett rá arra, hogy három órán keresztül görnyedve tartsa magát a színpadon. Rendező: Rupert Goold Szereplők: Ralph Fiennes, Vanessa Redgrave, David Annen, Joseph Arkley, Tom Canton 3 óra 10 perc (egy szünettel)

14

Almeida Theatre 2017. március 18., szombat 19:00


Kalendárium

2017. 03. 19. vasárnap 18:00

Giuseppe Verdi: Traviata

Metropolitan Opera

2017. 03. 21. kedd

Alexandr Puskin: Anyegin

Stage Russia

19:00

exhibition on screen

2017. 03. 25. szombat 18:00

Wolfgang Amadeus Mozart: Idomeneo Metropolitan Opera

színházi előadásoK

2017. 03. 26. vasárnap 15:00

Vincent Van Gogh – A látás új módja

Exhibition on Screen

metropolitan opera

2017. 03. 26. vasárnap 17:00

Kortársbalett-est

Bolsoj Balett

bolsoj balett

2017. 03. 28. kedd

Moliere: A mizantróp

Comedie Francaise

19:00

2017. 01. 21. szombat 19:00

Charles Gounod: Rómeó és Júlia

Metropolitan Opera

2017. 04. 02. vasárnap 18:00

Wolfgang Amadeus Mozart: Idomeneo

Metropolitan Opera

2017. 01. 22. vasárnap 16:00

Pjotr Iljics Csajkovszkij: Csipkerózsika

Bolsoj Balett

2017. 04. 09. vasárnap 17:00

Ilja Demuckij: Korunk hőse

Bolsoj Balett

2017. 01. 28. szombat 11:00

Renoir, a megosztó művész

Exhibition on Screen

2017. 04. 11. kedd

19:00

Lev Tolsztoj: Anna Karenina

Stage Russia

2017. 01. 29. vasárnap 18:00

Charles Gounod: Rómeó és Júlia

Metropolitan Opera

2017. 04. 14. péntek

15:00

Pjotr Iljics Csajkovszkij: Csipkerózsika

Bolsoj Balett

2017. 01. 31. kedd

William Shakespeare: Lear király

Royal Shakespeare Company

2017. 04. 15. szombat 11:00

Goya – Hús-vér portrék

Exhibition on Screen

2017. 04. 17. hétfő

A modern kert festői: Monet-től Matisse-ig Exhibition on Screen

19:00

17:00

2017. 02. 05. vasárnap 16:00

Pjotr Iljics Csajkovszkij: Hattyúk tava

Bolsoj Balett

2017. 04. 22. szombat 11:00

Én, Claude Monet

Exhibition on Screen

2017. 02. 14. kedd

19:00

Anton Csehov: Cseresznyéskert

Stage Russia

2017. 04. 22. szombat 19:00

Pjotr Iljics Csajkovszkij: Anyegin

Metropolitan Opera

2017. 02. 15. szerda

19:00

Harold Pinter: Senkiföldje

National Theatre Live

2017. 04. 25. kedd

19:00

Harold Pinter: Senkiföldje

National Theatre Live

2017. 02. 18. szombat 11:00

Amodern kert festői: Monet-től Matisse-ig

Exhibition on Screen

2017. 04. 28. péntek

18:00

Wagner: Trisztán és Izolda

Metropolitan Opera

2017. 02. 19. vasárnap 11:00

Giuseppe Verdi: Nabucco

Metropolitan Opera

2017. 04. 30. vasárnap 18:00

Pjotr Iljics Csajkovszkij: Anyegin

Metropolitan Opera

2017. 02. 25. szombat 19:00

Antonín Dvořák: Ruszalka

Metropolitan Opera

2017. 02. 26. vasárnap 11:00

Pjotr Iljics Csajkovszkij: Hattyúk tava

Bolsoj Balett

2017. 05. 13. szombat 18:30

Richard Strauss: A rózsalovag

Metropolitan Opera

2017. 05. 16. kedd

Anton Csehov: Cseresznyéskert

Stage Russia

19:00

2017. 03. 05. vasárnap 18:00

Antonín Dvořák: Ruszalka

Metropolitan Opera

2017. 05. 21. vasárnap 17:30

Richard Strauss: A rózsalovag

Metropolitan Opera

2017. 03. 11. szombat 19:00

Giuseppe Verdi: Traviata

Metropolitan Opera

2017. 05. 28. vasárnap 11:00

Pjotr Iljics Csajkovszkij: Anyegin

Metropolitan Opera

2017. 03. 12. vasárnap 17:00

Goya - Hús-vér portrék

Exhibition on Screen

2017. 05. 28. vasárnap 17:00

Én, Claude Monet

Exhibition on Screen

2017. 03. 12. vasárnap 19:00

Moliere: A mizantróp

Comedie Francaise

2017. 03. 18. szombat 17:00

Renoir, a megosztó művész

Exhibition on Screen

2017. 06. 05. hétfő

15:00

Impresszionisták

Exhibition on Screen

2017. 03. 18. szombat 19:00

William Shakespeare:III Richard

Almeida Theatre

2017. 06. 05. hétfő

19:00

Giuseppe Verdi: Traviata

Metropolitan Opera


tAke five MOZART &

BEETHOVEN összes vonósötöse A

sinfoniettA pAnnonicA

a metropolitan opera előadásai

előAdásábAn Az UrániábAn

Szabó Péter · Eckhardt Violetta · Jász Pál · Máthé Győző · Sipos Gábor 2017. január 19. csütörtök, 19:30 Mozart: String Quintet No.2 in C, K.515 · Mozart: String Quintet in E Flat Major, K.614 · Mozart: String Quintet in G Minor, K.516 2017. február 16. csütörtök, 19:30 Beethoven: String Quintet in E flat major Op. 4 · Beethoven:String Quintet in C major Op. 29 2017. március 23. csütörtök, 19:30 Beethoven:String Quintet in C minor (after Piano Trio, Op. 1/3), Op. 104 · Beethoven:Fugue for string quintet in D major, Op. 137

urania-nf.hu · facebook.com/UraniaBudapest Az előadásokat eredeti nyelven, angol és magyar felirattal vetítjük.


metropolitan opera

metropolitan opera

charles gounod

antonín dvořák

rómeó és júlia

ruszalKa

A francia romantika kiemelkedő zenei alkotását finomság, érzékiség és kecses dallamok jellemzik. A Shakespeare-mű hangsúlyai kissé eltolódnak, a figyelem még inkább a két szerelmesre összpontosul, akik négy ellenállhatatlan duettet énekelnek, köztük egyet a darab végén, ahol – eltérően a színműtől – még búcsút vehetnek egymástól.

Lírai mese a sellőről, aki emberré szeretne válni szerelméért. Dvořák operája a késő romantika ékes példája, amelyet a folklór iránti vonzódás, a természeti és természetfeletti erők megidézése, valamint a halálos szerelem ideájának felértékelése jellemez. A nemzeti hagyományokból is merítő történetben Friedrich de la Motte Fouqué Undine és Hans Christian Andersen A kis hableány című meséje is visszaköszön.

Rendező: Bartlett Sher Karmester: Gianandrea Noseda Szólisták: Diana Damrau, Vittorio Grigolo, Mikhail Petrenko 3 óra (egy szünettel) 2017. január 21., szombat 19:00 · ÉLŐ 2017. január 29., vasárnap 18:00

Rendező: Mary Zimmermann Karmester: Mark Elder Szólisták: Kristīne Opolais, Katarina Dalayman, Jamie Barton, Eric Owens 3 óra 40 perc (két szünettel)

giuseppe verdi

giuseppe verdi

nabucco

traviata

Ki ne ismerné a „Va, pensiero…” („Szállj, gondolat…”) kezdetű kórusrészletet a Nabucco című operából? A feleségét és két gyermekét eltemető, élete mélypontján lévő fiatal szerzőt a legenda szerint ez a mondat ihlette az Itália második himnuszává vált kórusmű és a bibliai tárgyú opera megírására. A babiloni fogságban szenvedő zsidók és a magát istennek kikiáltó Nabucco története Verdi számára meghozta a világhírt.

Alexandre Dumas romantikus regénye és színdarabja, a Kaméliás hölgy által ihletett librettó a kiközösített, nagybeteg luxusprostituált, Violetta Valéry, valamint tragikus szerelme történetét beszéli el. Románcuk Verdi halhatatlan muzsikájának köszönhetően alapmű az operák között. A bukott nő alakja a benne rejlő kimeríthetetlen vokális és színpadi lehetőségekkel a közönség és az előadók képzeletét egyaránt magával ragadja, Violetta szerepét a szopránrepertoár csúcsteljesítményeként tartják számon.

Rendező: Elijah Moshinsky | Karmester: James Levine Szólisták: Plácido Domingo, Ljudmila Monasztirszka, Jamie Barton, Russel Thomas, Dmitrij Beloszelszkij 2 óra 45 perc (egy szünettel)

20

2017. február 19., vasárnap 11:00

Rendező: Willy Decker Karmester: Nicola Luisotti Szólisták: Szonja Joncseva, Michael Fabiano, Thomas Hampson 2 óra 30 perc (egy szünettel)

2017. február 25., szombat 19:00 · ÉLŐ 2017. március 5., vasárnap 18:00

2017. március 11., szombat 19:00 · ÉLŐ 2017. március 19., vasárnap 18:00 2017. június 5., hétfő 19:00

21


metropolitan opera

metropolitan opera

Wolfgang amadeus mozart

richard Wagner

idomeneo

trisztán és izolda

Mozart korai műve úgynevezett opera seria, amely felépítésében, témaválasztásában, szövegében sok szállal kötődik a barokk opera világához. A mitologikus cselekményben a drámai vétséget Idomeneo király követi el, aki fogadalmat tesz Poszeidónnak, hogy egy tengeri vihartól megmenekülve feláldozza az első embert, akivel a szárazföldön találkozik. A tragikus történet keretein belül előrelátható, hogy ez szeretett fia, Idamante lesz.

A középkori kelta monda wagneri átköltése, a halhatatlan szerelmi vágy apoteózisa. A darabot Münchenben mutatták be 1865-ben. Wagner lélegzetelállítóan gyönyörű merengése szerelemről és halálról azóta is egyedülálló helyet tudhat magáénak az operák világában. Meghökkentő zenéje a kezdetektől fogva szinte megvadította a közönséget, a címszerepeket a mai napig a legnagyobb énekesi kihívások között tartják számon.

Rendező: Jean-Pierre Ponnelle Karmester: James Levine Szólisták: Matthew Polenzani, Alice Coote, Nadine Sierra, Elza van den Heever 4 óra (két szünettel)

Rendező: Mariusz Treliński Karmester: Sir Simon Rattle Szólisták: Nina Stemme, Stuart Skelton, René Pape, Jevgenyij Nyikitin, Jekatyerina Gubanova 4 óra 45 perc (két szünettel)

2017. március 25., szombat 18:00 · ÉLŐ 2017. április 2., vasárnap 18:00

pjotr iljics csajkovszkij

richard strauss

anyegin

a rózsalovag

Tatjana, Olga, Lenszkij, Anyegin és Gremin története Csajkovszkij érzelmes operazenéjével elvarázsolja a közönséget. Az eredeti puskini verses regény a byroni romantikus antihőst egyesítette az életunt orosz arisztokrata karakterével, akit a konvenciók és az unalom béklyói tartanak fogva. Csajkovszkij műve is hagyományokat ötvöz: a nyugateurópai opera formáit ruházza fel autentikus, tagadhatatlanul orosz stílussal. Az előadást a fellépő orosz és más szláv sztárok teszik igazi világeseménnyé.

A XVIII. századi, Mária Terézia korabeli Bécs idealizált világát idézi a színpadra Strauss ezüstösen csillámló keringőmuzsikája, amely az ábrázolt korban ugyan még nem létezett, mégis hatásosan teremti meg a történet atmoszféráját. A dalműben a vígjátéki, sőt buffó elemek szerelmi lírával, pajzán erotikával és mély rezignációval keverednek. Hofmannsthal librettója ügyesen ötvözi a vígjátéki fordulatokat a nosztalgikus hangulattal, a mély emberi drámát pedig meghinti egy csipetnyi filozófiával és társadalomkritikával.

Rendező: Deborah Warner Karmester: Robin Ticciati Szereposztás: Anna Netrebko, Dmitrij Hvorosztovszkij, Elena Maximova, Alekszej Dolgov és Štefan Kocán 3 óra 40 perc (két szünettel)

22

2017. április 22., szombat 19:00 · ÉLŐ 2017. április 30., vasárnap 18:00 2017. május 28., vasárnap 11:00

Rendező: Robert Carsen Karmester: James Levine Szólisták: Renée Fleming, Elīna Garanča, Erin Morley, Günther Groissböck 4 óra 10 perc (két szünettel)

2017. április 28., péntek 18:00

2017. május 13., szombat 18:30 · ÉLŐ 2017. május 21., vasárnap 17:30

23


a bolsoj balett előadásai

Az előadásokat élőben és felvételről közvetítjük.


bolsoj balett

bolsoj balett

Kortársbalett-est

pjotr iljics csajkovszkij

csipKerózsiKa Álomszerű utazás a tündérmese világába, ahol mesebeli királyság, egy gyönyörű hercegnő és egy csinos herceg várja a nézőket. A történetet a Bolsoj táncosai a klasszikus balett letisztult megjelenítésében adják elő, Perrault meséje eddig sosem látott módon, rendkívül látványos kellékek, kosztümök és díszletek forgatagában elevenedik meg. Zeneszerző: Pjotr Iljics Csajkovszkij Koreográfus: Jurij Grigorovics Librettó: Ivan Vszevolozsszkij és Marius Petipa Szólisták: Alexander Fedejcsev, Jekatyerina Barikina, Olga Szmirnova, Szemjon Csudin, Vitalij Biktimirov 2 óra 45 perc (egy szünettel)

A Bolsoj Balett három produkcióval invitálja a nézőket egy vakmerő, egész estés kalandra: Jerome Robbins A ketrec, Harald Lander Etűdök és Alexei Ratmanskij Orosz évszakok című darabjaival. A kortárs tánc kimagasló koreográfusainak és kiváló táncművészeinek közreműködésével Jerome Robbins kirobbanó energiája, Harald Lander virtuozitása, valamint Alexei Ratmanskij sziporkázó ötletei egészen kivételes előadást eredményeznek.

2017. január 22., vasárnap 16:00 · ÉLŐ

Zeneszerzők: Igor Sztravinszkij, Carl Czerny, Leonid Desyatnikov Koreográfusok: Jerome Robbins, Harald Lander, Alexei Ratmanskij Táncolják a Bolsoj Színház vezető szólistái és tánckara 2 óra 40 perc (szünet nélkül)

2017. április 14., péntek 15:00

pjotr iljics csajkovszkij

ilja demuckij

hattyúK tava

KorunK hőse

A lenyűgözően szép balett és a páratlan zenemű ötvözete a moszkvai Bolsoj Színházban született 1877-ben. Odette, a fehér hattyúlány és riválisa, Odilia, a fekete hattyúlány kettős szerepében Szvetlana Szaharova jeleníti meg a sebezhetőséget és a fortélyosságot. Társa ebben a Siegfried herceget erőteljesen és érzelemdúsan megjelenítő Gyenyisz Rodkin. A Bolsoj előadása lélegzetelállító jeleneteivel klasszikus balett a javából.

„Adj nekem mindent, az sem elég.” A briliáns adottságokkal megáldott Pecsorin története Mihail Lermontov irodalmi remekművén alapul, amely három külön részben meséli el Pecsorin szívszakasztó árulásait. Valóban hős-e? Vagy olyan, mint bárki más? Jurij Posokov koreográfus legújabb produkciója tragikus lírai utazás, amely csak a Bolsojban látható.

Zeneszerző: Pjotr Iljics Csajkovszkij Koreográfus: Jurij Grigorovics Librettó: Jurij Grigorovics Szólisták: Szvetlana Szaharova, Gyenyisz Rodkin, Artemij Beljakov, Igor Csvirko 3 óra (egy szünettel)

Zeneszerző: Ilja Demuckij Koreográfus: Jurij Posokov Librettó: Kirill Szerebrennyikov A szereposztás nem végleges. 2 óra 45 perc (szünet nélkül)

26

2017. március 26., vasárnap 17:00

2017. február 5., vasárnap 16:00 · ÉLŐ

2017. április 9., vasárnap 17:00 · ÉLŐ

2017. február 26., vasárnap 11:00

27


A GR GRAMOFON AMOFON K KÖNYVEK ÖNY VEK ÚJDONSÁ ÚJDONSÁGAI GAI –

JA JAZZRAJONGÓKNAK ZZRAJONGÓKNAK

AZ

URÁNIA

MINT

RENDEZVÉNYHELYSZÍN

A Gramof G fon Könyvek kiadója fon a Retkes Attila Kulturális Értékteremtő Kffft.t.

A patinás, 120 éves filmpalota Budapest frekventált kulturális intézménye és rendezvényhelyszíne. A 460 fő befogadására alkalmas díszterem exkluzív helyszínt kínál zártkörű és nyilvános vetítésekhez, előadásokhoz, ünnepségekhez. A legmodernebb kép- és hangtechnikai berendezések garantálják a céges rendezvények, konferenciák, szakmai napok és továbbképzések sikerét. Az Uránia Kávéház ideális helyszíne fogadásoknak, irodalmi esteknek, kiállításoknak és könyvbemutatóknak. Az épület lenyűgöző szépsége mellett segítőkész, profi stábunk áll megrendelőink rendelkezésére.

Bővebb info ormáció, megrendelés e-mailben: zene@gramof ofo on.hu

www.urania-nf.hu/rendezvenyhelyszin


jegyinformációK Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és internetes jegyvásárló felületén, valamint az Interticket és a Jegymester hálózatában. A pénztár nyitva tartása: minden nap 10:30–21:00 A Metropolitan Opera előadásai (élő közvetítések és ismétlések) Teljes árú jegy: 4100 Ft Bérletben vásárolt jegy: 3800 Ft Bérletet vált, aki az évad legalább öt előadására egyszerre vesz jegyet. A Bolsoj Balett előadásai, az Exhibition on Screen tárlatvezetései, színházi előadások Teljes árú jegy: 3600 Ft Bérletben vásárolt jegy: 3200 Ft Bérletet vált, aki az évad legalább három előadására egyszerre vesz jegyet. A Metropolitan Opera előadásait eredeti nyelven, angol és magyar felirattal vetítjük. Az Exhibition on Screen képzőművészeti sorozat filmjeit, valamint a színházi előadásokat angol nyelven, magyar felirattal vetítjük. Uránia Nemzeti Filmszínház,1088 Budapest, Rákóczi út 21. · www.urania-nf.hu · www.facebook.com/UraniaBudapest/

Kedves Nézőink! A zavartalan kikapcsolódás érdekében az előadás kezdete után helyfoglalásra csak az emeleti oldalkarzaton van lehetőség. A késve érkezők a szünetben foglalhatják el helyüket. Megértésüket köszönjük! A műsorváltozás jogát fenntartjuk. Az előadások jellegéből fakadóan a szereposztás változásaiért nem tudunk felelősséget vállalni.

Impresszum: Szervező, lebonyolító: Nemzeti Filmszínház Nonprofit Kft. Fidelio különszám: Uránia 2017/ I. Szerkesztő: Csordás Lajos · Grafikai munka: Gavajda Péter · Korrektor: Endreiné Szemők Ildikó Felelős kiadó: Fidelio Media Kft. – Andacs Botond ∙ Szerkesztőség: 1033 Budapest, Polgár u. 8-10. Tel.: (1) 476-0320. Fax: (1) 476-0321. E-mail: fidelio@fidelio.hu Nyomdai munkák: Comorn Kft. 1031 Bp., Örlő u. 2. Tel.: (1) 454-0956; ügyvezető igazgató: Bányai Péter HU ISSN – 2062-2902 Megjelenik 2017. január 17-én 15 000 példányban. Az esetleges műsorváltozásokért, valamint az újságban megjelenő adatok valóságtartalmáért és a képek jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget.


Urania 2017 tavasz  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you