__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

NYÁRI SZÍNHÁZAK

2021/1 KÜLÖNSZÁM ingyenes


sv ár

r

en

Ki

Eg e

ec br De

da Bu

va s

Zs

Ba

la B a to la nb t o B a on glá s Ba lat zá r l a o n r sz t o fö ó nf ld en vá yv r es

G

yu

la

Ba

da

Sz ar

cs

on

y

Kő s

ám

ze g

k

Es

zt er Sz go pe en m te st nd re

da

Kedves Olvasók! Kedves Nézők!

EGER Agria Nyári Játékok

6. oldal

ESZTERGOM Esztergomi Várszínház

8. oldal

GYULA Gyulai Várszínház

10. oldal

KISVÁRDA Kisvárdai Várszínház

12. oldal

KŐSZEG Kőszegi Várszínház

14. oldal

BALATON Kultkikötő

16. oldal

BUDAPEST Margitszigeti Színház

18. oldal

DEBRECEN Nagyerdei Szabadtéri Játékok

20. oldal

SZARVAS Szarvasi Vízi Színház

22. oldal

SZENTENDRE Szentendrei Teátrum

24. oldal

BUDAPEST Városmajori Szabadtéri Színpad

26. oldal

ZSÁMBÉK Zsámbéki Nyári Színház

28. oldal

IMPRESSZUM FIDELIO KÜLÖNSZÁM Szabadtéri Színházak Szövetsége 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9. jurisics@koszeg.hu, +36209145547, www.szabadteriszinhazakszov.hu Szerkesztő: Karácsony Ágnes, Várhegyi András • Nyomdai előkészítés, layout: Gróf Róbert • Címlapterv: Tóth Katalin • Korrektor: Nyilas Ágnes • Felelős kiadó: Programmagazin Kiadó Kft. • 1052 Bp., Semmelweis u. 14. • Lapigazgató: Canjavec Judit • E-mail: fidelio@fidelio.hu • Nyomdai munkák: Comorn Kft. 1031 Bp., Őrlő u. 2. Tel.: 454-0956 ügyvezető: Bányai Péter ISNN 2026-2902 Megjelenik: 2021. június 9-én 12 000 példányban. Az esetleges műsorváltozásokért és a képek jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget.

Erre a nyárra különösen készültünk. Arra, hogy a pandémia után újra találkozhatunk személyesen, beszélgethetünk korlátok nélkül, kiléphetünk az online terekből, együtt lehetünk, örülhetünk a visszanyert szabadságnak, és a hosszú bezártság feszültségét a kultúra megtisztító erejével oldhatjuk fel – közösen. A Szabadtéri Színházak Szövetségének 12 tagja 12 különböző adottságú helyszínen 12 különböző műsorkoncepcióval – 50 új darab bemutatójával – várja a közönséget. Mindannyian a minőség és az értékteremtés igényével. Mind a tizenketten ugyanazt gondoljuk és képviseljük: ebből a nehéz helyzetből, amely mindenkit megviselt, a kultúra a kivezető út. Összehoz embereket, közösségeket. A kultúra kötelez is: meg kell gyógyítanunk a lelkeket, amire a kultúra a legjobb orvosság. Ehhez a regenerálódáshoz a szabadtéri színházak a legbiztonságosabb és leghangulatosabb helyszínek. A szövetség tagjainak közös jelmondata lett 2021-re: „Szabadtéren – szabadabban.” Ez a kiadvány kulturális kalauz. Programajánlókkal vezet végig a tizenkét szabadtéri színház eseményein. Csaknem 100 eseményről olvashatnak itt, de ez csak egy szűk válogatás a nyári szezon több száz rendezvényéből. Az egyes színházak oldalain QR-kódot helyeztünk el, amelyen keresztül további és még frissebb információkhoz is juthatnak az adott helyszín programjairól. Kérjük, fogadják el meghívásunkat, töltsék fel magukat művészeti élményekkel, éljenek át velünk újra felemelő, katartikus pillanatokat a szabadtéri színházakban. Legyen örömteli nyarunk, felhőtlen időnk. Találkozzunk!

A KIADVÁNY MEGJELENÉSÉT AZ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA TÁMOGATJA!

Pócza Zoltán elnök Szabadtéri Színházak Szövetsége


Tisztelt Színházkedvelő Közönség!

Kedves Kultúraszerető Közönség!

Az idei szabadtéri színházi évad más lesz, mint eddig bármelyik. Petri György szavaival élve: kezdhetünk folytatódni. Ez a nyár más lesz, reményeim szerint valódi diadal nézőknek és színházcsinálóknak egyaránt. Együtt ünneplünk: színészek, rendezők, a műszak, jegyszedők és nézők. A művészeten túl visszanyert szabadságunkat és a közösen megélt élmény örömét is ünnepeljük. A Magyar Turisztikai Ügynökség örömmel támogat minden olyan kezdeményezést, ahol a hazai művészek tehetsége és kreativitása lehetőséget kap a bemutatkozásra. Kultúra nélkül sok minden értelmezhetetlen, többek között a turizmus is. Ezért a minőségi programoknak és kulturális eseményeknek óriási szerep jut most is, amikor Magyarország és a turizmus újraindítása a legfontosabb feladatunk. A turisztikai szektorban új korszak vette kezdetét. Hosszabb kényszerszünet után, színházi nyelven szólva főpróbaidőszakban vagyunk. Egy megújult stratégia mentén, válságálló eszközökkel, határozott célkitűzésekkel és cselekvési tervvel újraindítjuk a turizmust. A célunk, hogy minél több hazai és külföldi turistával megismertessük a magyar kultúrát, hagyományokat, értékeket – ez nem változott. Az elmúlt időszak azonban még inkább megerősítette azt a meggyőződésünket, hogy a jövő sikerei csak összefogással és együttműködéssel érhetők el. Ezért is példaértékű ennek a 12 színháznak a közös kezdeményezése, ami elősegíti, hogy az előadások minél nagyobb közönséget érjenek el, és hogy minél többen átélhessék idén nyáron azt az egyedülálló élményt, amit egy élő, a nyári csillagos ég alatt nézett színházi előadás adhat. Arra biztatom Önöket, hogy látogassanak el minél több előadásra, és a kulturális élményszerzés, feltöltődés mellett fedezzék fel hazánk tájait, valamint a helyiek vendégszeretetét. A hagyományok, az épített és természeti kincsek, a kulturális rendezvények mind magukban hordozzák Magyarország csodáit.

Örömteli, hogy nyithatunk, hogy felelősségteljesen újra élő kultúrával tölthetjük meg az országot és az emberek szívét. Nehéz és hosszú időszakon jutottunk túl – közösen. A kulturális élet szereplői az elmúlt egy év során nagyon komolyan kivették a részüket a járvány elleni harcból, sokat tettek azért, hogy az összetartozás érzése és a lelki egyensúlyunk megmaradjon. Ez a helyzet szembesített bennünket azzal is, amit tudtunk, de talán nem hangoztattunk elégszer: a színház szenvedély, amely szeretetből fakad. Olyan mélységes szenvedély, amelynek eltéphetetlenül erős összetartó ereje van. Ez a szenvedély fogja körbe a színházi világot: művészeket, alkotókat, színházi szakembereket, rajongókat és a közönséget. Hiszem, hogy a legszélesebb társadalmi rétegekben is jelen van befogadó és értő közönség. A pandémia után ugyancsak a művészek, a kultúraszervezők feladata kicsalogatni az embereket az otthonaikból és visszaadni a hitüket abban, hogy ismét normális élet veszi kezdetét. Vallom: a kultúra segíthet helyreállítani a kizökkent világot, segít az emberek összehozásában, az „együtt” új élményének kialakításában, megvalósításában. Mert most van igazán szükségük az embereknek a közösségekre, a kultúrára. Erre a feltöltődésre idén nyáron is több száz rendkívül nívós programmal adnak lehetőséget a szabadtéri színházak országszerte. Előadásaikra a vonzó környezet is inspirálóan hat, a helyszínek, a várak, a vizek, a természet erősen meghatározzák egy-egy produkció hangulatát akár történelmi helyeken, akár a Balaton vagy épp a Holt-Körös mellett. Magyarország szabadtéri színházi kultúrájának sokszínűsége egyedülálló. Ezeknek a tereknek – változatos programkínálatokkal, fesztiválokkal – a kulturális turizmus fellendítésében is jelentős szerepük van. Az odalátogatók minden esetben sokszoros élményhez jutnak. Azt javaslom: találkozzunk a szabadtéri színházakban. Vonjuk be az országot kultúrával közösen.

Guller Zoltán vezérigazgató Magyar Turisztikai Ügynökség

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár


Legendákkal teli város

Hungarikum a magyar operett. Bekerült a Magyar Értéktárba. Nincs olyan perc, amikor valahol a világon filmen, színpadon, rádióban vagy televízióban fel ne csendülnének magyar szerzők operettmelódiái, köszönhetően Kálmán Imrének, Lehár Ferencnek, Ábrahám Pálnak és Huszka Jenőnek. Az Agria Nyári Játékok gerincét immár hagyományosan idén is az operettek és a musicalek alkotják. Ezenkívül lesznek bohózatok, zenés játékok, táncprodukciók, koncertek és számos gyermekelőadás. Nyári színházunk az Egri csillagok musicalprodukcióval válik teljessé 2021-ben is. Emlékezetesen szép estéket szervezünk Önöknek.

AGRIA NYÁRI JÁTÉKOK – EGER

1994 októberében – Kelemen Csaba kezdeményezésére – újraéledt az Agria Nyári Játékok rendezvénysorozata Egerben. 2004 augusztusára megvalósult az a régi szándék is, hogy Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének színpadi változata – garantált programként, minden évben előre tervezhetően – méltó helyére, az egri várba kerüljön. Idén is látható majd a hosszú sikerszériás musicalváltozat.

július 14. 21:00

július 28. 21:00

Líceum udvar, Eger

Líceum udvar, Eger

A PÁL UTCAI FIÚK Molnár Ferenc világhírű regénye alapmű az emberi társadalom természetéről, a hősiesség, az árulás, az esendőség és a hazaszeretet fogalmáról. Nemecsek, Boka, Áts Feri és a többiek örök példák, örök kortársaink. A klasszikus alapmű ezúttal nem gyerekek, hanem ifjú emberek konfliktusaként szólal meg mai hangzású zenékkel, dalszövegekkel.

július 21. 21:00

július 31. 21:00

Líceum udvar, Eger

Líceum udvar, Eger

SZÉP NYÁRI NAP Bulira készülnek a musical szereplői, akik a hetvenes évek egy forró júliusi napján „önkéntesen” utaznak a jugoszláv határnál lévő Bácsszentmáriára, építőtáborba. Az orosztanárnő lánya beleszeret a frissen érettségizett Varga Péterbe, aki renitensnek tűnik… Az építőtábor lakói összevesznek, kibékülnek, legfőképp énekelnek és táncolnak Neoton-slágerekre.

VIKTÓRIA Ábrahám Pál Viktória című műve slágeroperett. Csodás történet arról, hogy az igaz szerelem mindent legyőz, így háborút, fogolytáborokat, országhatárokat, még az egymástól távol töltött éveket is. A darabban különböző zenei motívumok keverednek, például az amerikai dzsessz és a magyar népzene. A Békéscsabai Jókai Színház produkciója.

AGRIA NYÁRI JÁTÉKOK A nagyszínházi előadások helyszíne: Líceum-udvar (Eger, Eszterházy tér 1. – Eszterházy Károly Egyetem) • Az egri várszínpad az Egri csillagok musical helyszíne • A kamaraszínházi és a gyermekszínházi előadások helyszíne: Szent Imre Katolikus Iskola udvara (Eger, Kossuth L. u. 8.)

6

augusztus 4. 20:00

augusztus 6., 7. 20:00

Líceum udvar, Eger

Egri vár

MICI NÉNI KÉT ÉLETE A máig népszerű filmvígjáték színpadi változata vígjáték zenével. Kacagtató estét ígér. Az alaphelyzet látszólag hétköznapi eset: egy fiatal pár és egy idős hölgy eltartási szerződést kötnek, és a fiatalok beköltöznek a lakásba. Ez történt Mici nénivel és Katival, Lacival is. A folytatás azonban már egyáltalán nem mindennapi…

Fotók: Agria Nyári Játékok

AGRIA NYÁRI JÁTÉKOK – EGER • 2021. JÚLIUS 3. – AUGUSZTUS 18.

NEM ÉLHETEK MUZSIKASZÓ NÉLKÜL Móricz dzsentrivilágának nem vívódó figurája Balázs, a nyíri birtokos. Szereti a vidámságot, a cigányzenét, no meg azt, ha a portáján három napig tart a vigasság. Asszonykája, Pólika számára azonban sáskajárás minden mulatság. A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház zenés előadása tükröt tart egy letűnt kor, a boldog jólét vidám, ám könnyelmű kora elé.

Az Agria Nyári Játékok Szabadtéri Színház ügyvezetése

EGRI CSILLAGOK A Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok történelmi musical – szerzők: Várkonyi Mátyás, Béres Attila – 23 éve járja diadal­ útját hazai földön és a határokon túl. Az egri vár történelmi falai között évről évre minden elő­ adáson állva ünnepli a közönség az Agria Játékok produkcióját.

augusztus 9. 20:00

augusztus 18. 20:00

Líceum udvar, Eger

Líceum udvar, Eger

EGY CSÓK ÉS MÁS SEMMI Az Eisemann Mihály operettjéből készült romantikus vígjáték Dr. Sáfrány, a szenvedélyes válóperes ügyvéd története, aki nem válhat el a feleségétől, ezért bármit megtesz, hogy mások szabadulhassanak a házasságukból. Végül mindenkinek akad párja… A kulcs az ismeretlen Schön Tóni kezében van. A Pesti Művész Színház zenés előadása.

• További információk: www.agriajatekok.hu • Jegyinformációk: +36 20 509 1425 vagy +36 30 272 0635 • E-mail: agrianyarjegy@gmail.com

A VÍG ÖZVEGY Lehár Ferenc remekművét Egerben a Magyar Zenés Színház mutatja be. A francia vígjáték alapján íródott librettó a dúsgazdag özvegy, Glavári Hanna és a szívtipró Daniló gróf Párizsban játszódó, fordulatos szerelmi történetét meséli el. Két, talán túlságosan is szép, magabiztos, büszke és hiú ember magára és egymásra találásának meséje ez.

További programok és jegyvásárlás a QR-kód beolvasásával!

7


Horányi László

ESZTERGOMI VÁRSZÍNHÁZ • 2021. JÚNIUS 30. – AUGUSZTUS 18.

igazgató

A templomok hegye

Krisztusi korba lépett az Esztergomi Várszínház, ezért a 33. évadunk egyfajta összefoglalása is lehet eddigi céljainknak, műsorpolitikánknak, az általunk képviselt szellemiségnek, tradícióinknak, a város kulturális életében betöltött szerepünknek. Az idei nyári szezont a „Magyar szerzők évadaként” hirdettük meg, s ennek keretében július 4-én tartjuk Tamási Áron és Szarka Gyula Ördögölő Józsiás című zenés tündérjátékának premierjét. De Jókai Mór, Sütő András, Szabó Magda, Herczeg Ferenc, Móricz Zsigmond, Arany János, Babits Mihály műveivel is találkozhatnak a nézők.

ESZTERGOMI VÁRSZÍNHÁZ

A templomok, a művészetek és a szakralitás helyszíne: e kivételes történelmi környezetben működik az Esztergomi Várszínház, mely műsortevének összeállításakor tudatosan törekszik az új színházi értékek létrehozására, bemutatkozási lehetőséget biztosít a határon túli színjátszás képviselőinek is.

július 4. 21:00

július 17. 21:00

július 30. 21:00

Esztergomi Várszínház

Esztergomi Várszínház

Esztergomi Várszínház

ÖRDÖGÖLŐ JÓZSIÁS Tündérországban az öreg király, Lámsza lovagi tornát hirdet. A győztes elnyeri a trónt és Jázmina hercegnő kezét. A legjobb nyer. Józsiás. Ám az ördögkirály fia nem hagyja annyiban a dolgot… Tamási Áron művéhez Szarka Gyula, a Ghymes alapítója szerzett zenét. A Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház koprodukciója.

A 35 ÉVES PG CSOPORT JUBILEUMI KONCERTJE A PG csoport a járvány után visszakapott Életet, ezt a „csodát” szeretné megélni s ünnepi műsorával meghálálni esztergomi közönségének. A zenekar – a legszebb dalai mellett – bemutatja zenés színpadi művét, az Ezüstbojtárt, a modern „János vitézt”. A PG Csoport és az Esztergomi Várszh. közös produkciója.

ADVENT A HARGITÁN A lelkünkhöz szól Székelyföld misztikummal, néphagyományokkal teleszőtt világa. Sütő András színdarabjában az isteni akaratban rendíthetetlenül hívők, ám az Úr döntéseivel mégis folyton pörlekedők világa ez. Itt a tragédia és a csoda kézen fogva jár. A Zenthe Ferenc Színház és a Móricz Zsigmond Színház koprodukciója.

augusztus 2–6. Esztergomi Várszínház

XXI. ESZTERGOMI BÁBOS TÁBOR Idén a Bábos Tábor augusztus 2–6. között – nagyváradi bábművészek vezetésével – várja a 6–12 éves gyerekeket. Négy csapat egymást váltva vesz majd részt hat műhely munkájában: Játszóház, Bábkészítő műhely, Népi játékok, Sport, Drámajáték, Színjátszókör. Foglalkozások: naponta 8-9 és 16 óra között. Információ: +36 33 520 260.

július 23. 21:00

július 24. 21:00

Esztergomi Várszínház

Esztergomi Várszínház

JÓNÁS KÖNYVE A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház előadása Babits Mihály Jónás könyve, valamint versek és vendégszövegek felhasználásával készült. Az Esztergomi Várszínház ezzel tiszteleg az esztergomi kötődésű költő emléke előtt – halálának 80. évfordulóján.

TOLDI Toldi Miklós legendáját felejthetetlen örökzölddé tette Arany János. Dallamos sorait Szarka Gyula, a Ghymes egyik alapítója zenésítette meg, így készítve el a mű musicalváltozatát. A testvérharcról, ármányról, tisztességről, szeretetről és bátorságról szóló történetet a Bartók Kamaraszínház és a Bartók Táncszínház előadása teszi új élménnyé.

ESZTERGOMI VÁRSZÍNHÁZ 2500 Esztergom, Szent István tér 1. • www.esztergomivarszinhaz.hu • Jegyrendelés és jegyvásárlás: Chatedrális Tours Utazási Iroda (Esztergom, Bajcsy-Zsilinszky utca 26.) • Nyitva: H–P: 10–15 | Szo: 10–12Telefon: +36 33 520 260 • Az előadás napján 18 órától a helyszínen is válthatók jegyek.

8

Fotók: Esztergomi Várszínház

ÜNNEPI NAGYPRODUKCIÓK AZ ESZTERGOMI BAZILIKA ELŐTT augusztus 16. 21:00

augusztus 18. 21:00

Esztergomi bazilika

Esztergomi bazilika

SZERETVE MIND A VÉRPADIG Jókai Mór történelmi művéből Medveczky Szabolcs, Pécsváradi Zoltán, Vizeli Csaba alkotott történelmi musicalt. A Békéscsabai Jókai Színház, a Magyarock Dalszínház, az Esztergomi Várszínház és a Komáromi Jókai Színház közös produkciójának ősbemutatója. A zenés darab a magyar sors örök kérdését boncolgatja: melyik az igazabb út?

ZENTA, 1697 Szarka Gyula és Szálinger  Balázs rockoperája a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciója. Tisztelegni kíván 1697. szeptember 11-e előtt: Savoyai Jenő egyesült keresztény seregei Zenta határában meghatározó csatát nyertek a törökökkel szemben. Az előadás a Déryné Program hozzájárulásával valósul meg.

• Egyéb információkérés: varszinhazegom@gmail.com • @esztergom.varszinhaz

További programok és jegyvásárlás a QR-kód beolvasásával!

9


Ahol a művészet felszabadít GYULAI VÁRSZÍNHÁZ

A Gyulai Várszínház a legrégebbi magyar várszínház. 1964 óta működik. A látványos történelmi dráma, a kortárs prózai színház különféle műfajai mellett az opera, a musical, a néptánc, a kortárs táncjáték, a bábszínház, a jazz, a blues, a népzene, a világzene legjobb előadásaival, színvonalas komolyzenei és irodalmi programokkal várja a gyulai közönséget, illetve a kulturális turizmus híveit.

Elek Tibor igazgató

augusztus 2–8.

Az 58. évadát tartó Gyulai Várszínházban, a több mint 600 éves gótikus téglavár udvarán, a csodálatos panorámájú tószínpadon, a felújított kamaraszínházban, a város más helyszínein, utcáin és terein idén is csaknem két hónapon keresztül kínálunk a legkülönbözőbb korú és színházi érdeklődésű nézők számára a legkülönbözőbb műfajokban minőségi művészeti élményeket. Az idei színes programkavalkádból, az 50 előadásból kiemelkedik az 5 új saját bemutatónk, a 6 fesztiválunk, de minden produkciónkra szeretettel várjuk nézőinket. Mi lennék nélküled? – július 29. 19:00

A funtineli boszorkány ­– július 10. 20:30

Gyulai Várszínház

Gyulai Várszínház, Kamara­ színpad

Gyulai Várszínház

GYULAI VÁRSZÍNHÁZ • 2021. JÚNIUS 25. – AUGUSZTUS 19.

SHAKESPEARE FESZTIVÁL XVI. alkalommal rendezi meg a Gyulai Várszínház a Shakespeare Fesztivált, idén a járványhelyzet miatt csak magyar társulatok részvételével Shakespeare, amikor magyar alcímmel. A fesztivál minden napján több rendezvény is lesz Shakespeare-hez kapcsolódóan a nagyszínpadi előadásoktól az utca- és felolvasószínházon, filmvetítésen, kiállításon, koncerten át a tudományos konferenciáig. A Katona József Színház Othello, a Vígszínház Lóvátett lovagok, a Csíki Játékszín III. Richárd, a Kulcsár Noémi Tellabor társulat Vihar-előadása mellett láthatják a nézők a kaposvári színinövendékek Rómeó és Júliáját és a Pesti Magyar Színiakadémia diákjainak Ahogy teccik című elő­ adását. A fesztivált a Győrei Zsolt–Schlachtovszky Csaba-szerzőpáros Hamlear, a dán királyfiból lett brit király című darabjának ősbemutatója (képünkön a próbán) zárja Őze Áron rendezésében, főszerepben: Nagy Ervin és Koltai Róbert.

augusztus 16–18. Gyulai Várszínház

SZABÓ MAGDA NAPOK A Gyulai Várszínház idén Szabó Magda életművét állítja a középpontba három nap alatt hat elő­ adással. A Nemzeti Színházzal közösen mutatják be Az ajtó című regény színpadi változatát Udvaros Dorottyával és Söptei Andreával (fotónkon) a főszerepben. További előadások: Agyigó, Az őz, Régimódi történet, Az a szép, fényes nap, Tündér Lala.

GYULAI VÁRSZÍNHÁZ A jegyek június 7-től megvásárolhatók a Gyulai Várszínház JEGYPÉNZTÁRÁBAN • Cím: Gyula, Várkert (Kapusház). Tel.: +36 66 362 501 • Nyitvatartás: 2021. június 7-től du. 14-19 óráig. • 2021. június 25-től augusztus 19-ig: de.: 10:00–13:00 és du.: 14:00–20:30 óráig. • Tel: +36 66 362 501 • Online jegyértékesítés a Gyulai Várszínház honlapján keresztül az egyes elő­adásoknál (online jegyvásárlás),

10

TÖRTÉNELMI TEMATIKA Az új hagyományok teremtése mellett a Gyulai Várszínház tovább élteti a nemzeti önazonosságot erősítő drámák színre vitelének hagyományát is – idén például a Sándor Mátyás, A funtineli boszorkány, a Zergetánc, a Tóték, Az ember tragédiája, a Lázadni veletek akartam című produkciókkal, valamint a Jászai Mari alakját megidéző saját bemutatóval.

Fotók: Gyulai Várszínház

június 28.–július 4., Gyulai Várszínház

ERDÉLYI HÉT Idén negyedik alkalommal szervezik meg az Erdélyi Hét színházi fesztivált: mindennap más-más színház – a kolozsvári, temesvári, marosvásárhelyi, aradi, gyergyószentmiklósi – előadását nézhetik meg, olykor egy nap kettőt is. Az Erdélyi Héten mutatják be a Gyulai Várszínház és a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum közös produkcióját, Goldoni Két úr szolgáját.

KLASSZIKUSOK ÉS KORTÁRSAK Szintén a Gyulai Várszínház legrégebbi hagyományai közé tartozik a kortárs magyar szerzők műveinek beemelése a programsorozatba. Ősbemutató lesz a Hamlear és Szilágyi Enikő (képünkön) Jászai Mari-monodrámája, a Mi lennék nélküled?, valamint a Két Hold világa című előadás Lengyel Balázsról és Nemes Nagy Ágnesről.

július 21–25.

augusztus 10.

Gyulai Várszínház

Gyulai Várszínház

ZENEI HÉT Idén is hangsúlyosan lesznek jelen zenei és táncprodukciók. Így a Szerelmi bájital, a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál – a Rendhagyó Prímás­találkozóval vagy a Platon Karataev zenekarral – és a Gyulai Vár Blues Fesztivál: vendégei a Halper Experiment, a Blueston és Tátrai Tibor. Zárásként Rost Andrea feat. Hot Jazz Band koncert lesz.

X. IRODALMI HUMORFESZTIVÁL ÉS KONFERENCIA A kétévenként megrendezett Irodalmi Humor­ fesztiválon ezúttal is a kortárs magyar irodalom élvonalbeli hazai és határon túli szerzői vesznek részt két kiváló jazz-zenész, Binder Károly és Borbély Mihály (fotónkon) közreműködésével.

illetve a www.jegy.hu honlapon. • Email: gyulaivarszinhaz@ gyulaivarszinhaz.hu • További információk: gyulaivarszinhaz.hu • @gyulaivarszinhaz

További programok és jegyvásárlás a QR-kód beolvasásával!

11


Nyakó Béla

A kisvárdai vár a nemzeti örökség része. Nyári színjátszóhelyként nélkülözhetetlen a város és a környék számára. 2021-ben is izgalmas produkciók egész sora várja itt a közönséget: lesz vígjáték, bohózat, operett, színmű, rockopera, musical, különleges „bábelőadás” gyerekeknek, de azokat is várják, akik a komoly, elgondolkodtató, „befelé forduló” drámákat kedvelik.

június 18. 18:00

június 19. 17:30

június 26. 21:00

július 8. 20:00

Művelődési Központ, Kisvárda

Művelődési Központ, Kisvárda

Bagolyvár, Kisvárda

Bagolyvár, Kisvárda

BOLDOGTALANOK Húber Vilmos televíziós gyártásvezető, akit hidegen hagynak az érzelmi kapcsolatokat illető konvenciók. Szereti a nőket, bár évek óta együtt él gyermekének anyjával, Rózával. A nő megelégeli a folyamatos félrelépéseket, s úgy dönt, magukhoz költözteti Húber új szeretőjét… A Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház fesztivál-előadása Füst Milán művéből.

DÉRYNÉ IFJASSZONY A Déryné Társulat előadása – Vidnyánszky Attila rendezésében, a fesztivál keretében – főhajtás a magyar színjátszás hőskora előtt, ahol a szereplők hol küszködnek, hol csatát nyernek a hivatásukért folytatott küzdelemben. Herczeg Ferenc színművét a színészek hangszeres játéka teszi még virtuózabbá.

június 21. 21:00 Zsinagóga, Kisvárda

AZ ÖZVEGY KARNYÓNÉ S KÉT SZELEBURDIAK Karnyónénak két úriember is teszi a szépet, s míg az asszony Lipittlottyot szereti, Tipptopp mindent megtesz, hogy vetélytársát félreállítsa. Ám hiába eped az özvegy, mindkét úr a vagyonára pályázik… Az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház közös produkciója fesztivál-előadás.

SÁNDOR MÁTYÁS A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház fesztivál-előadása új magyar musical Jules Verne sikerregénye alapján. Szerzői: Mikó Csaba író, Szemenyei János zeneszerző és Závada Péter költő. Sándor Mátyás az 1848–49-es bukott szabadságharc után társaival Magyarország függetlenségét kísérli meg kivívni, de elárulják Triesztben…

június 23. 22:00

ZENTA, 1697 A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház közös rockoperájának szerzői: Szarka Gyula és Szálinger Balázs. A fesztivál-előadás tiszteleg az 1697. szeptember 11-ei esemény előtt: Savoyai Jenő egyesült keresztény seregei Zenta határában meghatározó csatát nyertek a törökökkel szemben. S közben a szerelem istennője sem tétlenkedett…

NIKOLA TESLA – VÉGTELEN ENERGIA A szerb származású Nikola Tesla minden idők egyik legkitűnőbb lángelméje. Kevesen tudják: első munkahelye a budapesti Puskás Telefontársaság volt. Baráti szálakkal erősen kötődött Magyarországhoz. Ez a tény remek apropóként szolgált a TBG Production zenés darabjához. A szerzők: Sebestyén Áron, Müller Péter Sziámi, Egressy Zoltán.

augusztus 22. 16:30

július 24. 20:00 Bagolyvár, Kisvárda

Bagolyvár, Kisvárda

KISVÁRDAI VÁRSZÍNHÁZ ÉS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 4600 Kisvárda, Flórián tér 20. • Tel: +36 45 500 265; +36 20 922 0595; +36 20 464 7454 • E-mail: kisvarda. szinhaz@gmail.com • Jegyvásárlás: a Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ jegypénztárában (4600 Kisvárda, Flórián tér 20.) • Interneten rendelni a www.kisvarda.szinhaz.hu weboldal

12

KISVÁRDAI VÁRSZÍNHÁZ

Fotók: Kisvárdai Várszínház

KISVÁRDAI VÁRSZÍNHÁZ • 2021. JÚNIUS 18. – AUGUSZTUS 28.

igazgató

Kisvárda – színház mindenkinek!

Több mint negyvenéves hagyománya van Kisvárdán a nyári szabadtéri színházi előadásoknak, és nem sokkal fiatalabb ennél az idén krisztusi életkorba lépő Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja sem. Hagyományos, de semmiképp sem régi, hiszen Magyarország északkeleti „színházi végvárában” – adottságainkat kihasználva – a folyamatos megújulásra törekszünk. Három helyszínünkön hazai és határon túli színházakkal, visszatérő kedvenc társulatokkal, népszerű színművészekkel köszöntjük a szezont. Látogassanak meg minket!

CSÁRDÁSKIRÁLYNŐ Edvin herceg rajong Szilviáért, a pesti orfeumcsillagért, de arisztokrata családja ellenzi ezt a rangon aluli kapcsolatot. A szülők mindent elkövetnek, hogy fiukat visszacsalják Bécsbe, hogy ott a neki megfelelő leányzót, Stázit válassza élettársául… Kálmán Imre nagyoperettje a Pesti Művész Színház előadása.

Művelődési Központ, Kisvárda

ALICE CSODAORSZÁGBAN Lewis Carroll könyve mindmáig gyerekek és felnőttek kedvelt olvasmánya. Emblematikus alakjai: a fehér Nyúl vagy a Szívkirálynő, és maga Alice, aki hol parányira megy össze, hol óriásira nyúlik, s aki végül mint kritikusan gondolkodó, bátor felnőtt keveredik ki a meséből. A történetet Thuróczy Katalin és Arany Tamás családi musicallé írta.

„Jegyrendelés” menüpontjában vagy az info.kvmh@gmail.com e-mail-címen lehet. • https://www.facebook.com/kisvardaivarszinhaz/ • @kisvardaivarszinhaz

További programok és jegyvásárlás a QR-kód beolvasásával!

13


A kultúra városa KŐSZEGI VÁRSZÍNHÁZ

A középkori hangulatú, bájos kisváros, Kőszeg legismertebb látnivalója a Jurisics-vár, amely hős kapitánya után kapta a nevét. Kőszegen mindennap 11 órakor harangoznak Jurisics Miklós és a törökök elleni várvédők emlékére. Az időpont arra utal: 1532-ben az utolsó török katona ekkor hagyta el a várost. A vár legutóbbi rekonstrukciója 2011-ben kezdődött, két évig tartott. A Kőszegi Várszínház 1982-ben alakult.

június 17. 20:30

július 1., 2., 3.

Jurisics-vár, Nagyszínpad

Jurisics-vár, Nagyszínpad

július 7. 19:00

Jurisics-vár, Lovagterem

Európa Ház, Kőszeg

CZIFFRA GYÖRGY EMLÉKÉRE BINDER KÁROLY KONCERTJE Cziffra György Kőszeg díszpolgára. A zongoravirtuóz születésének 100. évfordulója alkalmából a jelenkor egyik improvizatív előadója ad koncertet. Binder Károly 200-nál is több zongora-, kamara- és zenekari darab, 34 film- és színházi zene alkotója, 68 lemez fűződik a nevéhez, valamint számos koncert.

JURISICS-VÁR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS VÁRSZÍNHÁZ Cím: 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9. • Jegyrendelés lehetőségei: személyesen a várszínház irodájában • a +36 94 360 113-as telefonszámon • e-mailben az info@koszegivarszinhaz.hu címen.

14

július 9.– augusztus 2. Jurisics-vár, Lovagterem

MANŐVER Göttinger Pál képzeletbeli skandináv vígjátéka – Horváth Illés rendezésében – a Kőszegi Várszínház ősbemutatója. Játszódik Svédországban, a Trombon című kisvárosi napilap szerkesztőségében. Kasper, a főszerkesztő-helyettes valaha ígéretes újságíró volt, de negyven-egynéhány évesen azt érzi, kicsúszik az élete a keze közül.

július 6. 10:00

PAPÍRVARÁZS – PÖTTÖMSZÍNHÁZ 1–4 ÉVES KORIG A szombathelyi Mesebolt Bábszínház egyszerre tiszteli a hagyományokat, épít rájuk, s egyben képes korszerű bábszínházi formában megmutatni őket. A Papírvarázs előadást bedobozolta: Trifusz Péter. Hangicsálta: Kiss Dávid. Összehajtogatta: H. Nagy Katalin. Varázsolják: Gyurkovics Zsófia, Kovács Bálint.

igazgató

SZENTANDRÁSSY ISTVÁN FESTŐMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA Páratlan jelentőségű kiállításnak ad otthont a Kőszegi Várszínház: július 9-én Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész műveiből nyílik tárlat a MANK Nonprofit Kft. együttműködésével. Exkluzív tematikus válogatás a nemrég elhunyt művész hagyatékának kiemelkedő alkotásaiból.

Fotók: Kőszegi Várszínház

KŐSZEGI VÁRSZÍNHÁZ • 2021. MÁJUS 16. – AUGUSZTUS 5.

MAGGI ÉS LILLEMOR – MAMU ALATT IZZIK A PARÁZS Az előadás a legmeghatóbb és legmulatságosabb komédia, amit két nyolcvanéves norvég néniről valaha írtak. A két főszerepet mintha Mertz Tiborra és Bezerédi Zoltánra szabták volna… Maggi, az idős­ otthon alfanősténye új szobatársat kap: Lillemor régi vágású úrihölgy, mindenben Maggi ellentéte.

Pócza Zoltán

A Jurisics-vár csodálatos akusztikájú udvarán immár a 40. évaddal várja a Kőszegi Várszínház a kultúra szerelmeseit. Két nagyszínpadi ősbemutató, gyermekszínházi premier és kortárs képzőművészeti-tánc bemutató, valamint sok-sok vendégelőadás szerepel a jubileumi évad programjában. Újra találkozhatunk a történelmi belváros egyedi hangulatával, a vendégváró éttermek, teraszok kínálatával, amit megkoronázhatnak kiváló előadásokkal. Jöjjenek el hozzánk, és együtt „Színre visszük a nyarat!”

július 9., 10., 13., 14., 16., 17. 20:30 Jurisics-vár, Nagyszínpad

AZ ÖREGHÍD ALATT Göttinger Pál írta és rendezte a darabot, zenéjét szerezte Sebesi Tamás és Némedi Árpád, dalszövegek: Máthé Zsolt. A Kőszegi Várszínház bemutatójának helyszíne egy kis falu kis kocsmája az ír–északír határon, a falu itt hallgatja a híreket a brexitről, mely kettévághatja a falut, aggódnak, isznak. Ebbe csap bele a Ciara hurrikán és vele egy sor „tragédia”…

augusztus 3. 20:30

augusztus 5. 21:00

Jurisics-vár, Nagyszínpad

Jurisics-vár, Nagyszínpad

SZINESZTÉZIA – TÁNC ÉS KÉP Képek a kiállítótérben – képek a színpadon. Ismert művek és általuk inspirált kortárs tánc találkozása. Gergye Krisztián Társulata a képzőművészet és a tánc párhuzamaira fókuszál új produkciójában. A Szinesztézia performanszetűdök füzéréből áll. A Kőszegi Várszínház, Gergye Krisztián Társulata és a Szentendrei Teátrum közös bemutatója.

• További információ: koszegivarszinhaz.hu • https://www.facebook.com/varszinhaz

A KÉT PÁPA XVI. Benedek pápa és Bergoglio bíboros, azaz Ferenc pápa találkozásának története. Vecsei H. Miklós a darab rendezője. Benedeket Jordán Tamás, Bergogliót Lukács Sándor alakítja. Brigitta nővér Molnár Piroska, Sophia nővér Trokán Anna. A színmű a két pápa elképzelt teológiai vitáit mutatja be, s mer humoros is lenni.

További programok és jegyvásárlás a QR-kód beolvasásával!

15


Nagy Viktor igazgató

Víz Tiszta Kultúra

Sokszínűség, szabadság, találkozás – ezek az idei évadunk legfontosabb kulcsszavai. Nagy örömünkre már öt állandó szabadtéri helyszínen várjuk, hogy végre találkozhassunk a közönséggel: Balatonföldváron, Balatonbogláron, Balatonfenyvesen, Balatonszárszón és Badacsonyban. Csaknem 150 programmal készülünk, köztük nagyszínpadi produkciókkal, nagyzenekari koncertekkel, kamaradarabokkal, irodalmi estekkel, stand-up-előadásokkal, könnyű­ zenei klubkoncertekkel és gyerekprogramokkal. Jöjjenek, mártózzanak meg Önök is a Kultkikötő semmihez sem hasonlítható, varázslatos hangulatában!

KULTKIKÖTŐ

Tizenhat évvel ezelőtt kísérleti jelleggel, amolyan egynyári kalandnak indult a Kultkikötő. A szabadtéri színház először Balatonföldváron nyitotta meg kapuit. Mostanra Magyarország és a Balaton leghosszabb összművészeti fesztiválsorozatává fejlődött a Kultkikötő igényes, színvonalas kulturális programokkal a Balaton-part öt különleges helyszínén.

június 19. 20:30

július 17. 20:30

július 8. 21:00

Balaton­ boglár

Kultkikötő, Balaton­ szárszó

Kultkikötő, Badacsony

FURCSA PÁR A nyolcvanas években a kaposvári Csiky Gergely Színház híres nyári előadásai és hangversenyek szerveződtek a boglári Vörös Kápolna előtti szabadtéri színpadon. Idén Neil Simon Furcsa Pár című előadásának díszbemutatójával tér vissza Boglárra a kaposvári színház. Színpadavató díszelőadásunkat a BB jóvoltából egy pohár pezsgővel ünnepelhetjük!

BÖDŐCS TIBOR: MEG SE KÍNÁLTAK – KOCSMAÁRIA THURÓCZY SZABOLCS ELŐADÁSÁBAN A szerző többször is nyilatkozta, hogy „Thuróczy Szabolcs hangján szól a fejében Oszkár”. Végre eljött az idő, hogy a nézők is meghallgathassák, hogyan. Kocsmaária egy levegővel, 120 percben. Sok nevetéssel, sírással.

EURÓPA KIADÓ A hazai alternatív rockzenei élet meghatározó együttese a kilencvenes évek középig működött. 2004-ben az EU-csatlakozás alkalmából újra koncertet adtak, 2013-ban új albumuk friss felállással jelent meg. Azóta kiadták a …Valahol lenni…, majd a Nincs kontroll című lemezüket. A zenekar újra fesztiválok, zenei klubok rendszeres szereplője.

augusztus 13. 20:30 Kultkikötő, Balaton­ földvár

MÁCSAI PÁL ÉS HUZELLA PÉTER VILLON-ESTJE Villont magyarra fordították legtöbbször és legtöbben. A magyar irodalom legjelesebbjei. A Befogad és kitaszít a világ című műsorban József Attila, Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Mészöly Dezső és Vas István szövegein túl Faludy közismert átirataiból is elhangzik jó néhány.

július 24. 20:30

július 16. 20:30

július 4. 10:30

július 25. 10:30

Kultkikötő, Balaton­ szárszó

Balaton­ boglár

Kultkikötő, Balaton­ szárszó

Kultkikötő, Balaton­ szárszó

LOVE LETTERS Hernádi Judit és Gálffi László főszereplésével – Mácsai Pál rendezésében – négy évtized romantikus levelezése, amelyben a sorok között két teljesen különböző egyéniség rajzolódik ki. Vajon beteljesülhet valaha ez a szerelem? A kétszemélyes színdarab mosolyogtató és könnyfakasztó jeleneteivel a világ számos színházában aratott már hatalmas sikert.

TÁTRAI BAND Az 1989 óta működő Tátrai Band tagjai a leg­el­ ismertebb hazai muzsikusok közé tartoznak. Pályafutásukat számos nagylemez és aranylemez fémjelzi, és olyan ismert számok, mint a New York, New York vagy A küszöbön túl. A zenekar 30 éve sikert sikerre halmoz, ezúttal a balatonboglári közönséget igyekeznek lenyűgözni!

A KULTKIKÖTŐ HELYSZÍNEI: Balatonföldvár, Kulipintyó Villa, 8623 Balatonföldvár, Petőfi Sándor u. 9. • Balatonboglár, Balatonboglári Varga Béla Kulturális Központ, 8630 Balatonboglár, Árpád u. 17. • Balatonszárszó, Csukás Színház, 8624 Balatonszárszó, Jókai Mór u. 2. • Balatonfenyves, Kultkikötő Kultúrtér, 8646 Balatonfenyves, Kölcsey Ferenc u. 14. • Badacsony, Kultkikötő – frissTerasz, 8261 Badacsonytomaj,

16

Fotók: Kultkikötő

KULTKIKÖTŐ • 2021. JÚNIUS 19. – AUGUSZTUS 28.

MESÉS KIKÖTŐ – GYEREKPROGRAMOK A KULTKIKÖTŐBEN

BORIBON MUZSIKÁL – MÓROCZ ADRIENN A mesekoncerten a Boribon muzsikál című gyereklemez dalai csendülnek fel élő zenés kísérettel. A vidám szövegeket a Boribon-mesekönyvsorozat alkotója, Marék Veronika írta, zenéjüket Tallér Zsófia szerezte. A lemez 2010-ben megkapta az év gyereklemezéért járó Fonogram-díjat.

FARKASHÁZI RÉKA ÉS A TINTANYÚL Az év hazai gyermekalbuma kategóriában kétszeres Fonogram-díjas Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar szórakoztatja a kicsiket és nagyokat a balatonszárszói Csukás Színházban. A kortárs magyar irodalom színe s java ölt – az együttesnek köszönhetően – különleges zenei palástot. Ez egész családnak igazi, közös zenei élmény!

Kisfaludy Sándor u. 1–3.) • További programok, jegyvásárlás: www.kultkikoto.hu • +36 30 66 55 989 | E-mail: jegy@kultkikoto.hu • Információs vonalunk H–P 9–15 óráig elérhető. • https://www. facebook.com/KULTKIKOTO/ • @KULTKIKOTO

További programok és jegyvásárlás a QR-kód beolvasásával!

17


Színház Budapest zöld szívében MARGITSZIGETI SZÍNHÁZ

A Margitszigeti Színház egész nyáron kulturális attrakciókat kínál valamennyi korosztály számára. Hétvégenként ingyenes programok is várják a gyermekeket, fiatalokat és családokat – mesék, irodalmi séták, kora esti térzene, a 110 éves víztoronyban pedig a MOME kisképzősök kiállítása, rajzés festészeti órái.

június 17., 19. 20:00

június 25., 27. 20:00

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

július 9., 10. 20:00 Margitszigeti Szabadtéri Színpad

KABARÉ Berlin. Az 1930-as évek elején. Egy ócska lokál színpadán estéről estére föllép az extravagáns énekesnő, Sally Bowles. A véletlen sodorja őt össze az ambiciózus írójelölttel, Cliff Bradshaw-val, és egymásba szeretnek. Masteroff-Ebb-Kander legendás musicaljének vígszínházi produkciója először a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon!

CARMEN Az operarendezés „Tarantinója”, a katalán rendező, Calixto Bieito a történetek valóságát provokatív módon mutatja be előadásaiban. Mi sem illik jobban rendezői stílusához, mint az őrült érzelmeket megmozgató Carmen. Georges Bizet operája a Margitszigeti Színház és a Magyar Állami Operaház bemutatója.

július 16. 21:00 Margitszigeti Szabadtéri Színpad

ODÜSSZEIA Hervé Koubi francia koreográfus 14 táncossal dolgozik: a Földközi-tenger térségéből érkeztek. Koubi alkotótársa, Natacha Atlas, a nagyszerű arab énekesnő – korábban keleti táncosnő – lélegzetelállító hangját adja az előadáshoz, a hatalmas és érzéki koreográfiai hullámhoz. Közreműködnek még: zongorán Samy Bishai és a dobos Imed Alibi.

MARGITSZIGETI SZÍNHÁZ A jegyvásárlásnál ne felejtse megváltani RETÚRJEGYÉT a SZÍNHÁZI HAJÓJÁRATRA. • SZÉP KÁRTYÁVAL IS FIZETHET már az online vásárlásnál. • Személyes jegyvásárlás: MARGITSZIGETI SZÍNHÁZ JEGYIRODA • 1065 Budapest, Nagymező u. 68. • Telefon: +36 1 229 14 92 • Mobil: +36 70 365 48 90 • E-mail: jegy@margitszigetiszinhaz.hu • MARGITSZIGETI SZÍNHÁZ JEGYIRODA • 1007 Budapest,

18

július 18. 20:00

július 23. 20:00

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

MOZART 230 Filmzenekoncert Tisztelgés a 230 éve elhunyt Wolfgang Amadeus Mozart, a zene fenegyereke előtt. Amennyire forradalmi volt Mozart munkássága, a koncertshow is annyira rendhagyó: a zene mellett a mozgókép varázsát is felhasználják a legendás zeneszerző megidézésére, miközben Mozart legismertebb műveit az Óbudai Danubia Zenekar adja elő.

Fotók: Margitszigeti Színház

PUSKÁS – a musical A Puskás, a musical – alkotói: Galambos Attila, Szente Vajk, Juhász Levente – Puskás Ferenc és az Aranycsapat történetét dolgozza fel, és állít nekik méltó emléket. 22 színész, 60 táncos, 30 gyerekszínész, 20 dal, artisták: ez minden idők leggrandiózusabb magyar előadása! Látványos, felemelő és megható, néha vicces, néha drámai.

MARGITSZIGETI SZÍNHÁZ • 2021. JÚNIUS 3. – SZEPTEMBER 19.

Bán Teodóra ügyvezető, művészeti vezető

A Margitszigeti Színház nevében szeretném Önöket meghívni nyári színházi szezonunkra! Egész nyáron gazdag és választékos repertoárt kínálunk Budapest zöld szívében, a Margitszigeten, reprezentatív és biztonságos szabadtéri színházunkban. Az opera-, balett-, musical- és táncelőadásokon, bemutatókon, klasszikus és könnyűzenei koncerteken – hazai és nemzetközi előadók, sztárok közreműködésével – valódi élményt szeretnénk kínálni. Mi készen álluk, várjuk Önöket, mert csak Önökkel, a Közönséggel együtt lehetünk sikeresek ebben az esztendőben is.

VERDI-Ünnep – Operagála Felcsendülnek a Don Carlos, a Traviata, a Rigoletto, a Szicíliai vecsernye, az Attila, A haramiák, Az álarcosbál, a Nabucco, az Ernani, a Luisa Miller és az Aida dallamai is. Közreműködnek: Arturo Chacón Cruz (tenor), Maria Grazia Schiavo (szoprán), Kálmándy Mihály (bariton), a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara. Vezényel: Kocsár Balázs.

július 30., 31. 20:00

augusztus 13. 21:00

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

HEGEDŰS A HÁZTETŐN A helyszín a 20. századi Anatevka, egy zsidók és oroszok lakta falu. Itt él Tevje, a tejesember feleségével, Goldéval, valamint öt lányukkal. Az apa mindent elkövet, hogy a családot összetartva lányait a tradíciók szerint adja férjhez… A Sólem Aléchem novellái alapján készült musical a Budapesti Operettszínház előadása. Rendező-koreográfus: Bozsik Yvette.

RASZPUTYIN Táncdráma Szergej Polunyinnal, aki karizmatikus előadó, botrányairól elhíresült balettsztár, ellentmondásos figura. Napjaink egyik legjobb táncosa. Elbűvöl, megbotránkoztat, elgondolkodtat, szimpátiát vagy gyűlöletet vált ki éppúgy, mint Raszputyin. Nézzék meg élőben egy szintén ellentmondásos figura bőrébe bújva a Margitszigeti Színház színpadán.

Margitsziget Szabadtéri Színpad • Telefon: +36 1 340 41 96 • E-mail: jegy@margitszigetiszinhaz.hu • Online jegyvásárlás: https://margitszigetiszinhaz.jegy.hu/ • További információ: www.margitszigetiszinhaz.hu • https://www.facebook.com/ margitszigetiszinhaz

További programok és jegyvásárlás a QR-kód beolvasásával!

19


NAGYERDEI SZABADTÉRI JÁTÉKOK – DEBRECEN • 2021. JÚNIUS 6. – SZEPTEMBER 9.

igazgató

Hatalmas erdei fenyők és tölgyóriások között, a Nagyerdő szívében található a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpad. Több évtizedes múltra tekint vissza. Jelentős rekonstrukció után – immár a 21. század elvárásainak megfelelően – 2014 nyarán ismét megnyitotta kapuit: jelenleg az észak-alföldi régió legnagyobb szabadtéri színháza 1017 fős befogadóképességgel.

június 29. 20:30

július 7., 8. 20:30

augusztus 13. 20:00

augusztus 22., 23. 20:00

Nagyerdő, Debrecen

Nagyerdő, Debrecen

Debrecen, Főtér

Nagyerdő, Debrecen

A SZŐKE CIKLON Evelyn Weston egy fegyenc kíséretében az Álmodó Buddha nevű szobrocskát hajszolja Európán és a Szaharán át. Rejtő Jenő művéből Szente Vajk rendezett szórakoztató színházi előadást. Öt színész – Őze Áron, Szerednyey Béla, Csonka András, Lévay Viktória, Pusztaszeri Kornél – huszonöt szerepet játszik. Zongoránál: Erős Csaba.

július 18., 19. 20:30 Nagyerdő, Debrecen

PÁRATLAN PÁROS 2. A Madách Színház Debrecenbe hozza Ray Cooney bravúrvígjátékát: a Páratlan páros 2. Cseke Péter, Kökényessy Ági, Tóth Enikő és Szerednyey Béla főszereplésével látható. John Smith, a londoni taxisofőr tizenhat éve él boldog házasságban – két lakása közt ingázva – két hűséges feleségével, akik természetesen nem tudnak egymásról…

CSÁRDÁSKIRÁLYNŐ Kálmán Imre Csárdáskirálynője minden idők legnépszerűbb operettje az örökké népszerű melódiákkal: „Jaj, cica, eszem azt a csöpp kis szád…”, „Te rongyos élet…” és természetesen „Hajmási Péter, Hajmási Pál”. A Csokonai Színház előadását Gemza Péter rendezte; közreműködik a Kodály Filharmonikusok Debrecen, a Csokonai Színház Énekkara.

CSÍKSOMLYÓI PASSIÓ A Nemzeti Színház előadásában a bibliai történet 18. századi interpretációja és Szőcs Géza kortárs költői átirata szerves egységet alkot a Berecz András által megszólaltatott vallásos népénekekkel és azzal a néptáncalapú koreográfiával, melyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjai adnak elő. Rendező: Vidnyánszky Attila. Koreográfus: Zsuráfszky Zoltán.

július 31. 20:30 Nagyerdő, Debrecen

LILA ÁKÁC Senki nem mesél olyan izzó és költői szenvedéllyel a fiatal szív botladozásairól, mint Szép Ernő. Hőse, Csacsinszky Pali úgy fantáziál a szerelemről, hogy nem veszi észre az ölébe pottyant igaz szerelmet, nem veszi észre az elragadó varrólányt, Tóth Mancit. A nagyváradi Szigligeti Színház romantikus komédiájának rendezője: Botos Bálint.

NAGYERDEI SZABADTÉRI SZÍNPAD 4032 Debrecen, Nagyerdei park 6. • www.nagyerdeiszabadteri.hu • Telefon: +36 52 518 400 • Az előadások napján 18 órától 21 óráig: +36 20 373 7662 • E-mail: info@fonixinfo.hu • Jegyvásárlási opciók: Kölcsey Központ jegypénztárban: H–P 9–18 • Tourinform irodában nyitvatartási időben: H–P 9–17, Szo 9–13 • A helyszínen a Szabadtéri jegypénztárában: 60 perccel az előadás kezdése előtt • Online:

20

NAGYERDEI SZABADTÉRI JÁTÉKOK – DEBRECEN

Fotók: Nagyerdei Szabadtéri Játékok

Bódor Edit

A csillagtetős színpad

A Nagyerdő szívében – hosszas bezárás, elzárkózás után – felújított környezetben várja a szabadtéri színpad a közönséget és a színházi társulatokat. Június 6-ától három hónapon át rendezzük meg immár a 7. Nagyerdei Szabadtéri Játékokat. Fellépőink között vannak olyanok, akik most jubilálnak nálunk. Például a Csokonai Színház, amely 10. alkalommal játszik itt. Akárcsak Gubás Gabi és Kovács Patrícia is. Kern András pedig először lép fel a szabadtéri színpadunkon. A Főtéren a Csíksomlyói passiót láthatják. Szeretettel várjuk Önöket 2021-ben is a százéves fák alá a Nagyerdei Szabadtéri Játékokra.

VÁLASZFALAK Az Orlai Produkciós Iroda legújabb vígjátékában Kern András és Hernádi Judit először látható együtt a Nagyerdei Színpadon. Megnyugtató, ha az ember szülei évtizedek után is szeretetben élnek együtt. Vagy mégsem? Bess Wohl friss darabja megértéssel és humorral beszél a szeretet kiszámíthatatlan és sosem múló természetéről.

augusztus 27., 28. 19:30

szeptember 9. 20:00

Nagyerdő, Debrecen

Nagyerdő, Debrecen

ÓZ, A CSODÁK CSODÁJA A Nagyerdőben látható először a Csokonai Színház előadása, az Óz, a csodák csodája. Egy kislány, Dorothy azért küzd, hogy megmentse a világot, és segítsen a barátain. Napjainkban nagyon fontos a boldogságról és a fényről beszélni – gyerekeknek, felnőtteknek is. Ez az igazán szívhez szóló történet Ilja Bocsarnikovsz rendezésében kel életre.

TŰZLILIOM Wass Albert A funtineli boszorkány című regényének táncszínpadi ősbemutatója a Debreceni Népi Együttes előadásában és a Bürkös Zenekar közreműködésével. Hercz Vilmos, az együttes rendező-koreográfusa autentikus székely, magyar, cigány és román zenei stílusokból és táncokból építkező előadást álmodott meg.

https://nagyerdeiszabadteri.jegy.hu/ • Facebook: www. facebook.com/DebreceniSzabadteri • Instagram: www.instagram.com/nagyerdei_szabadter • @NagyerdeiSzabadteri

További programok és jegyvásárlás a QR-kód beolvasásával!

21


Színház a víz fölött SZARVASI VÍZI SZÍNHÁZ

Szarvason, a festői szépségű Holt-Körös partján egy különleges atmoszférájú, ezer ember befogadására alkalmas színházat adtak át pontosan tíz évvel ezelőtt. A Szarvasi Vízi Színház Magyarországon egyedülálló építészeti megoldásként egy finoman stilizált várkastély és egy amfiteátrum szelíd ötvözeteként épült fel. Működtetésére Szarvas Város Önkormányzata a Békéscsabai Jókai Színházat kérte fel.

június 18. 20:30

június 25. 20:30

Szarvasi Vízi Színház

Szarvasi Vízi Színház

SZARVASI VÍZI SZÍNHÁZ • 2021. JÚNIUS 18. – AUGUSZTUS 22.

KÖRHINTA Szerelem, föld, házasság, érdekek. Vajon melyik a fontos? A fiatalok boldogsága, vagy hogy – évszázadok paraszti törvénye szerint – egyesüljenek a birtokok? A prózát, táncot, zenét egyesítő költői színházi előadás a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes koprodukciója – rendezője Vidnyánszky Attila, koreográfusa Zsuráfszky Zoltán.

Seregi Zoltán igazgató

július 31. 20:30

PUSKÁS, A MUSICAL A Puskás-musical a legismertebb magyar ember – és az Aranycsapat – történetét dolgozza fel, és állít nekik méltó emléket. Valós eseményeken nyugszik, hűen mutatja be a kort, amelyben játszódik. A grandiózus produkció magyar szerzemény. Zeneszerző: Juhász Levente. Szövegíró: Galambos Attila–Szente Vajk. Rendező: Szente Vajk. Producer: Szabó László.

július 1. 20:30  

22

Fotók: Szarvasi Vízi Színház

Szarvasi Vízi Színház

SZARVASI VÍZI SZÍNHÁZ 5540 Szarvas, Petőfi Sándor u. 7–9. • E-mail: jegyiroda@viziszinhaz.hu • Júniustól jegyárusítás a helyszínen, a Szarvasi Vízi Színház jegypénztárában: 5540 Szarvas, Petőfi Sándor u. 7–9. • Online jegyvásárlás: http://www.viziszinhaz.hu/online-jegyvasarlas/ • Az ország számos pontján válthat

július 9., 10. 20:30

Szarvas, Erzsébetligeti stadion, Szarvas

KŐMŰVES KELEMEN Szörényi Levente és Bródy János rockballadája. Sarkadi Imre művét zenés színpadra átdolgozta Ivánka Csaba. Kőműves Kelemen az épülő Déva váráért hajlandó feláldozni a számára legdrágábbat: a feleségét. A Szolnoki Szigligeti Színház előadásának rendezője Radó Denise, koreográfusa Sebestyén Csaba.

ROMANCE / BOLERO A Győri Balett két csodás előadása – egy estén. A Romance Kodály Zoltán műveire épít; koreográfusa: Velekei László, aki ezzel tiszteleg a magyar zenetudós, zeneoktató, népzenekutató előtt. A Bolerót pedig így ajánlja Lukács András koreográfus: „Ravel csodálatos zenéjéhez félve nyúltam, hiszen a Bolero klisékkel terhelt, »agyonjátszott« darab. (…) Az én Boleróm cselekmény nélküli darab, tíz női és tíz férfi táncosra, akik azonos jelmezben, hatalmas fekete szoknyában táncolva próbálnak egy monumentális, hideg hangvételű, sötét báli jelenetet érzékeltetni.”

2021 a Szarvasi Vízi Színház XI. évada. Ismét két hónapon át minden este színes programokkal várjuk nézőinket. Ebben az évben is a Teátrumi Társaság tagszínházainak repertoárjából válogattuk a programokat. Idén immár a X. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivált rendezzük meg. Szerdánként gyerek­elő­ adással örvendeztetjük meg a legkisebbeket. Ingyenesen látogathatók az előadások, a programok több mint fele, ezt a Déryné Program is lehetővé teszi. Ebben az évadban is válogathatnak a minőségi koncertek és pódiumestek közül a Köszönjük, Magyarország! program jóvoltából.

Szarvasi Vízi Színház

MONTE CRISTO GRÓFJA Dumas regényét musicallé átdolgozta Szomor György és Pozsgai Zsolt. Edmond Dantèst If várának börtönébe viszik. Azzal vádolják, hogy az akkor száműzött Napóleon embere. Ez hazugság, de nem tudja bizonyítani igazát. Hosszú évek után tud megszökni a börtönből… A Békéscsabai Jókai Színház előadását Szomor György rendezte.

augusztus 6. 20:30

augusztus 11. 20:30

Szarvasi Vízi Színház

Szarvasi Vízi Színház

TÁRSASJÁTÉK NEW YORKBAN Andrew Bergman komédiája – a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház előadásában – egy gazdag műkereskedő házaspár előkelő New York-i lakásában játszódik. Barbara és David a gyermektelen házaspárok zavartalan életét élik. Aztán betoppan hozzájuk a feleség nővére, Trudy és férje, Martin. A két házaspár különbözőbb nem is lehetne.

TÜNDÉR LALA „A törvény az: a tündérek nem keveredhetnek az emberekkel. Írisz királynő tízéves fia, Tündér Lala fittyet hány a szabályokra. Talán ő lesz az, aki megérteti a tündérekkel, hogy nem is annyira különböznek az emberektől?” – fogalmaz Mess Attila, a Pesti Magyar Színház előadásának rendezője. Szabó Magda meséjét Egressy Zoltán alkalmazta színpadra.

jegyet a Interticket jegyirodákban, aktuális jegypontok: http:// www.jegy.hu/jegyirodak • Telefonszám: + 36 20 361 61 26 • www. viziszinhaz.hu • @viziszinhaz

További programok és jegyvásárlás a QR-kód beolvasásával!

23


igazgató

június 25. 19:00

SZENTENDREI TEÁTRUM • 2021. JÚNIUS 25. – AUGUSZTUS 28.

Művészet­ Malom udvara

NYITÓGÁLA ÉS TEÁTRUM50KÖNYVBEMUTATÓ Részletek a Szentendrei Teátrum 50+2 évének sikereiből. Közreműködnek: Molnár Piroska, Mester Viktória, Szinetár Dóra, Berényi Nóra eh., GyörgyRózsa Sándor és Makranczi Zalán. A gála keretében beszélgetés a Teátrum50-kutatás tanulmánykötetének szereplőivel. Háziasszony: Endrei Judit.

július 31. 20:00

Művészet­­ Malom udvara

Művészet­ Malom udvara

ROST ANDREA FEAT. HOT JAZZ BAND Rost Andrea Kossuth-díjas operaénekes először lép fel Szentendrén új koncertsorozatának nyitányaként. A szintén Kossuth-díjas Hot Jazz Band közreműködésével jazzes hangvételben mutatja meg fiatalságának meghatározó slágereit: Gershwintől Fényes Szabolcsig, az Óz világslágerétől a My Fair Ladyn át a West Side Storyig.

július 29. 20:30

Művészet­ Malom udvara

Művészet­ Malom udvara

SZINESZTÉZIA A Szentendrei Teátrum, a Kőszegi Várszínház és a Gergye Krisztián Társulata koprodukciójában készült táncszínházi előadás a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből válogatott alkotásokhoz hozza közelebb a nézőt, és a képzőművészet és a tánc párhuzamaira fókuszál. A festmények minikiállítás keretében az előadás után megtekinthetők.

SZENTENDREI TEÁTRUM web: https://szentendreiteatrum.hu/ • FB / Instagram: Szentendrei Teátrum • AZ ELŐADÁSOK HELYSZÍNE: MűvészetMalom udvara (Bogdányi út 32.) • Esőhelyszín: HBPMK színházterme (Pátriárka u. 7.) • Esőhelyszín: Városháza díszterme (Városház tér 1–3.) JEGYVÁSÁRLÁS online: https://szentendreiteatrum.jegy.hu/ • személyesen: Tourinform Iroda,

24

A Szentendrei Teátrum 2021-es nyári évada június 25-én kezdődik. Az augusztus végéig tartó programok a műfaji sokszínűség jegyében, világhírű előadókkal, köztük tizenhárom Kossuth-díjas művésszel, illetve fiatal alkotókkal várják a közönséget. Idén a programok fő helyszíne a MűvészetMalom udvara lesz: ódon falai, rejtélyes ajtajai, ablakai elé egy „miniamfiteátrum” épül.

július 2. 20:00

július 12. 20:00

KÁNYÁDY-VERSEK, KALÁKA-DALLAMOK A Kaláka együttes Bogdán Zsolt kolozsvári színművésszel lép fel szcenírozott, zenés Kányádi-estjével Szentendrén. Sándor bácsi meghatározó atyai jóbarát lett az életükben. Elveszett követ, Faragott versike, Dél keresztje alatt, Két nyárfa, Kuplé a vörös villamosról, Alma, alma… sorolhatnánk tovább a sokak számára kedves verseket-dalokat.

SZENTENDREI TEÁTRUM

KÉSEI TALÁLKOZÁS Éjszakánként a tengerparti gyógyszálló egyik idős hölgylakója mezítláb kiszökik a szanatóriumból, énekel a holdfényes kertben. Huncut szórakozottságán megütközik a szanatórium hasonló korú főorvosa. Aztán mégiscsak meglágyul… A. Ny. Arbuzov műve Molnár Piroska és Jordán Tamás jutalomjátéka a Rózsavölgyi Szalon produkciójában.

Fotók: Szentendrei Teátrum

Lőrinczy György

Világhírű előadók Szentendrén

Nagy megtiszteltetés, hogy remek elődök után idén májustól én vehettem át az 52 éves Szentendrei Teátrum igazgatását. Mi lehet a recept egy sikeres nyári színházhoz? Hangulatos, különleges helyszín, változatos programkínálat, elragadó dívák, sármos, tehetséges férfi előadók, fiatal művészek friss formanyelve, na meg persze a jó idő. Hitünk szerint ez mind adva lesz. A színes programsor kialakításakor elsősorban Szentendréhez és a Dunakanyarhoz kötődő előadóművészeket kértünk fel. 2021 nyarán várom Önöket sok szeretettel!

augusztus 6., 7. 20:30 Művészet­ Malom udvara

A KÉKSZAKÁLLÚ HERCEG VÁRA A Szentendrei Teátrum és a Coopera bemutatója Bartók Béla születésének 140. évfordulójára készült. A két szerepet Mester Viktória és Molnár Levente, a Surányban élő művész házaspár énekli. A szcenírozott operakoncert arra hivatott, hogy emléket állítson nemzetünk egyik legnagyobb zeneszerzőjének, Bartók Bélának.

augusztus 13., 14. 20:30

augusztus 15. 20:00

Művészet­ Malom udvara

Művészet­ Malom udvara

CSEND-ETŰDÖK Egy egyetemista lány, egy huszonéves zenész, egy vlogger, egy nagymama, egy negyvenes férfi… Szokol Judit és Fabacsovics Lili drámája, a Szentendrei Teátrum ősbemutatója öt párhuzamos történeten keresztül foglalkozik az elmagányosodás jelenségével. Az ESZME-vel és a Szkéné Színházzal közös előadás először látható Magyarországon.

A FALU ROSSZA Sikerül-e elbizonytalanítani a menyasszonyt esküvője napján? Elcsábítja-e Finum Rózsi végül Göndör Sándort (Dánielfy Gergely, képünkön)? Hogyan kuszálja össze a szálakat Gonosz Pista? Tóth Ede A falu rossza című darabját Mészáros Tibor rendezte a Déryné Program zenés előadásaként.

Szentendre (Dumtsa Jenő u. 22.) • telefon: +36 26 317 965 | +36 26 317 966 | e-mail: tdm@szentendre.hu • nyitva: H zárva, K–P 10–16, Szo–V 10–18 • Budapesten és vidéken: az Interticket partnerirodáiban, a helyszíneken: a programok kezdése előtt 1 órával

További programok és jegyvásárlás a QR-kód beolvasásával!

25


ÚJRA színház! VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

július 3. 20:00

július 5. 19:00

július 17. 20:00

július 23. 19:00

Városmajori Szabadtéri Színpad

Városmajori Szabadtéri Színpad

Városmajori Szabadtéri Színpad

Városmajori Szabadtéri Színpad

ERIK SUMO BAND-KONCERT A Liza, a rókatündér filmzenéje, a My Rocky Mountain, a The Trouble Soup, a Mount Fuji – azaz minden, Tövisházi Ambrus dalszerző-producer életművéhez köthető ,,kacat-western-extrém-pop sláger” a megújult felállású Erik Sumo Band elő­ adásában. A zenekar egy vadonatúj albummal érkezik a Városmajori Szabadtéri Színpadra!

ÉDES CHARITY A korszakalkotó klasszikus Broadway-musicalek hőskorában született Édes Charity egy rossz útra tévedt, mégis örök optimista, igaz szerelemre áhítozó lány szórakoztató, egyúttal megható története, mely a 60-as évek óta folyamatos sikerrel hódítja meg a színházak közönségét világszerte. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadása.

ÉLETÖRÖM – PALYA BEA-KONCERT Palya Bea évek óta visszatérő fellépője a Városmajori Szabadtéri Színpadnak. 2021 nyarán az énekes-dalszerző új, Élet című lemezével tér vissza, amelyben az életörömöt és életigenlést köszönti. A koncert során a korábbi népszerű dalok – mint a Szabadon, Szaladós – mellett új slágerek is – Élet, Igen, Meztelenül főkötőben – felcsendülnek.

BUDAPEST BUDAPEST Nézze csak meg Budapestet éjjel, aluljáróérzés, újlipótvárosi szűkös utcák, budai zegzugok, galambok, tele van az nótával-zenével, sétahajó lágyan ring a Dunán, egy régi nótát hoz Budáról át a szél, ez a mi városunk. Az Orlai Produkciós Iroda ősbemutatója zenés városnézésre invitál a Városmajori Szabadtéri Színpadon!

július 7. 19:00, 21:00 július 8. 19:00, 21:00 augusztus 18. 19:00, 21:00 Városmajori Szabadtéri Színpad

DALOK A KAMRÁBÓL Új műfaj a Városmajor kínálatában: a vacsoraszínház egy nagyon különleges formanyelv, ahol a gasztronómia és a színházi élmény találkozik. A Soharóza kórus produkciója garantáltan kulináris-kulturális élményekkel szolgál majd minden néző számára, minőségi borok kísérik a kórus hangokkal és zenékkel kísérletező divatbemutatóját.

július 17. 10:30 Városmajori Szabadtéri Színpad

JÁTSZÓHÁZI ROKKENDROLL Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar interaktív műsorában vidám, táncos utazásra hív gyermekeket és gyermeklelkű felnőtteket. Gyerekdalok és kortárs költők megzenésített versei kísérnek majd az úton, aminek a végére új zenekari tagokra is bukkanhatnak a gyerekek köréből.

SZABAD TÉR SZÍNHÁZ NONPROFIT KFT. 1122 Budapest, Városmajor hrsz: 6835/17 • Tel: +36 1 3755 922 • E-mail: igazgatosag@szabadter.hu • Szabad Tér Jegyiroda • Cím: 1052 Budapest, Bárczy István u. 1. • Tel: +36 1 301 0147; +36 30 836 3197 • E-mail: jegyiroda@szabadter.hu • Nyitvatartás: H 12–18, K–P: 10–18, hétvégén zárva • Városmajori Szabadtéri Színpad Jegypénztár • 1122 Budapest, Városmajor HRSZ 6835/17. • Tel: +36 30 836 3197 •

26

Benkő Nóra ügyvezető igazgató

augusztus 25. –szeptember 9.

augusztus 10. 20:00 Fotók: Városmajori Szabadtéri Színpad

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD • 2021. JÚNIUS 2. – SZEPTEMBER 19.

A budai oldal egyik legimpozánsabb nyári színháza, a Városmajori Szabadtéri Színpad nemzeti relációban is kivételes atmoszférájú játszóhely. Idén – a 800 férőhelyes nézőtér felújítása után – megújult környezetben és minőségben készül a színház a nyári szezonra. Több mint három hónapon át tartanak a rendezvényeik. Saját produkciót is létrehoznak Beck Zoltán zenei vezetésével elsősorban fiataloknak.

A szabadtéri játszóhelyek jelentőségét 2020 nyara is megmutatta: úgy is tekintettünk ezekre a színházakra, mint kulturális mentőcsónakokra… Idén szintén úgy szerveztük a programsorozatunkat, hogy mentális, lelki kapaszkodókat nyújthassunk általuk a közönségnek. Több mint hetven produkcióval, koncertekkel, ősbemutatókkal, zenés és prózai előadásokkal, gyerekprogramokkal, táncelőadással, színházi szemlével, filmvetítésekkel, valóságos műfajkavalkáddal várjuk visszatérő és új vendégeinket. Töltődjenek fel 2021 nyarán is a Városmajorban!

Városmajori Szabadtéri Színpad

LAJKÓ – CIGÁNY AZ ŰRBEN 1957 elején a Nagy Szovjetunió úgy dönt: Magyarország választhatja ki a földkerekség első kozmonautáját. Ki lehetne a legmegfelelőbb jelölt, mint a cigány fiatalember, Serbán Lajos, azaz Lajkó, aki betegesen vonzódik a csillagokhoz. A fekete komédia főszereplője: Keresztes Tamás. Kertmozis vetítések a Városmajorban!

Városmajori Szabadtéri Színpad

VÁROSMAJORI SZÍNHÁZI SZEMLE Az idei szemlét is olyan, elsősorban könnyed, de minőségi szórakozást ígérő hat előadás alkotja, melyet egy szakmai csapat választott ki a vidéki és határon túli kínálat többtucatnyi produkciójából. A programot idén is szakmai zsűri kíséri figyelemmel, a közönség az interneten szavazhat a kedvenceire a színház weboldalán.

Nyitvatartás: naponta 12–19 óráig, előadásnapokon az első szünetig, egyéb programnapokon 21 óráig, minden egyéb esetben a programok előtt 1 órával nyit. • További információ és online jegyvásárlás: www.varosmajoriszinpad.hu

További programok és jegyvásárlás a QR-kód beolvasásával!

27


Russói Tamás

Színház – hegyen-völgyön

Repertoárunk az irodalom, a zene és a színház találkozására épül. Újításainkkal tovább szélesítjük-színesítjük műsorpalettánkat. Folytatjuk a hagyománnyá fejlesztett programjainkat, emellett klasszikus és kortárs művek alapján készült monodrámák és egy nagy ívű kamaradarab is szerepel az idei kínálatunkban. Lesz könnyűzenei kamarakoncert és szólókoncert, újdonságként egy-egy népzenei, komolyzenei produkció is. Összművészeti ősbemutatóra is készülünk Szent Imre életéről helyi művészek közreműködésével.

ZSÁMBÉKI NYÁRI SZÍNHÁZ

A Zsámbéki Nyári Színház – kihasználva a hely természeti, műemléki és szellemi értékeit – igyekszik emlékezetes és minőségi színházi élményekkel gazdagítani a közönséget. Zsámbék az újító és óriás energiákat mozgató fiatalok alkotóműhelye is. Előadásainak helyszíne a gótika születését idéző, fenséges Öregtemplom, a hangulatos és frissen felújított Zichy-kastély szabadtéri színpada.

elnök

ZSÁMBÉKI NYÁRI SZÍNHÁZ • 2021. JÚNIUS 6. – AUGUSZTUS 29.

#kedvesZsámbék! Folytatódik a #kedvesZsámbék! zenés irodalmi felolvasószínház-sorozat. Fellépői többek között: Bálint András, Beck Zoli, Csákányi Eszter, ifj. Csoóri Sándor, Csuja Imre, Gálffi László, Járai Márk, Rudolf Péter, Mácsai Pál, Máté Gábor, Ónodi Eszter, Pásztor Anna és Samu, Ruidner Vivien, Szilágyi Tibor, Udvaros Dorottya, Vecsei H. Miklós (képünkön).

július 28. 21:00 Romtemplom, Zsámbék

Apja-fia – július 18. 20:00

augusztus 29. 20:00

Zichy-kastély, Zsámbék

Zichy-kastély, Zsámbék

ZENÉS ESTEK Több zenés est is lesz az idei évadban. Például Dés László Dalok egy zongorával című estje, Mácsai Pál és Huzella Péter Villon-estje. Csoóri Sándor életművéből koncertszínházi előadás készül. Berecz András és fia, Berecz István Apja-fia című műsorukban (fotónkon) a népzenén keresztül mutatják be, mi marad apáról fiúra egy mai családban.

Zabolátlan lovaim – július 25. 20:00 Zichy-kastély, Zsámbék

A KÉT PÁPA Zsámbékra érkezik A két pápa Vecsei H. Miklós rendezésében. Főszerepekben: Lukács Sándor, Jordán Tamás, Molnár Piroska. A filmként is ismertté lett darab XVI. Benedek és utódja, Ferenc pápa elképzelt teológiai vitáit mutatja be elmélkedésre késztetve, emberien és olykor humorosan. Az előadásra a Romtemplom fenséges díszletében kerül sor.

SZERZŐI ESTEK Kollár-Klemencz László Farkas Róbert hegedűművésszel, a Budapest Bár vezetőjével és Dargay Marcell-lel közösen készítette el a Zabolátlan lovaim című produkciót (képünkön). Beck Zoli a szerzői estjével érkezik Gyereknek bátor címmel. Lackfi János, Lackfi Dorottya, Sinha Róbert közös estjének címe: Húrok és hangszálak.

ZSÁMBÉKI NYÁRI SZÍNHÁZ 2072 Zsámbék, Szent István tér 3. • www.zsambekiszinhaz.hu • https://www.facebook.com/ zsambekinyariszinhaz • E-mail: info@zsambekiszinhaz.hu • telefon: +36 30 649 8899; +36 30 243 6531 • Jegyvásárlási lehetőségek: Jegyvásárlás bankkártyás fizetéssel az előadás helyszínén. • Online

28

EGYASSZONY A Péterfy-Novák Éva Egyasszony című, megrázó őszinteségű könyvéből készült színházi előadás Tenki Rékával a főszerepben, Paczolay Béla rendezésében tragikus és egyben felemelő példázat egy beteg kislányt nevelő anyáról. A darab különlegessége, hogy bár a rettenetet beszéli el, mégis rendíthetetlen életöröm sugárzik belőle.

Pustol a hó… – augusztus 19. 20:00 Zichy-kastély, Zsámbék

ZSÁMBÉKI KÖTŐDÉSEK Zsámbékhoz számos művész kötődik. Szarvas József a Pustol a hó, avagy könnyű neked, Szarvas Józsi… című önálló estjével érkezik (képünkön). Fabók Mancsi Bábszínháza is jön. Délelőtt a gyerekeket várja; este a felnőtteket. Azért a kis bolondságért című bábelőadásával, amelynek fő témája „ádámságunk” és „évaságunk”. Platon Karataevkoncert – augusztus 28. 20:00

augusztus 21. 20:00 Zichy-kastély, Zsámbék Fotók: Zsámbéki Nyári Színház

június 26., július 2., 10., 17., 24., augusztus 8., 22. 20:00 Zichy-kastély, Zsámbék

SZENT IMRE ÉLETE A Szent Imre élete című ősbemutatót Fejér Máté rendező így ajánlja: „Lányos fiúcska vagy a viking testőrség vezetője. Ki is volt valójában Imre herceg? Mi megtaláltuk benne a férfit, aki tudja, mi a szenvedés, aki e szenvedésen keresztül képes volt eljutni a boldogság teljességére. Darabunk filmművészet és mozgásszínház. Utazás, mely a lélek mélységeibe vezet.”

Zichy-kastély, Zsámbék

KONCERTEK Koncertekkel is vár Zsámbék: a négytagú Platon Karataev zenekar (képünkön) úgy formálja saját képére az elmúlt évek brit és amerikai indie folkját, hogy az ízig-vérig szerethető. Lesz Payer Öcsi-emlékkoncert a zsámbéki zenész, a magyar könnyűzenei élet egyik meghatározó előadója születésének 80., halálának 10. évfordulóján.

jegyvásárlás a jegy.hu/city/zsambek oldalon. • Jegyvásárlás a zsámbéki Tourinform irodában – bankkártyával – hétvégén, az előadás napján, illetve hétköznap nyitvatartási időben.

További programok és jegyvásárlás a QR-kód beolvasásával!

29


Nem csak dísznek van WWW.FIDELIO.HU

SZABADTÉRI SZÍNHÁZAK SZÖVETSÉGE

SZABAD TÉREN SZABAD ABBAN !

A SZABADTÉRI SZÍNHÁZAK SZÖVETSÉGE TAGSZERVEZETEI AZ ALÁBBI HELYSZÍNEKEN VÁRJÁK A SZÍNHÁZLÁTOGATÓKAT:

 Agria Nyári Játékok Nonprofit Kft., Eger Esztergomi Várszínház Gyulai Várszínház Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ Kőszegi Várszínház Kultkikötő, Balaton Margitszigeti Színház Nonprofit Kft. Nagyerdei Szabadtéri Játékok, Debrecen Szarvasi Vízi Színház Szentendrei Teátrum Városmajori Szabadtéri Színpad, Budapest Zsámbéki Színházi Bázis

www.szabadteriszinhazakszov.hu

SZABADTÉRI SZÍNHÁZAK SZÖVETSÉGE


Profile for Fidelio

Szabadtéri Színházak Szövetsége - Fidelio különszám 2021/1  

A Szabadtéri Színházak Szövetsége tagszínházainak 2021. nyári programfüzete.

Szabadtéri Színházak Szövetsége - Fidelio különszám 2021/1  

A Szabadtéri Színházak Szövetsége tagszínházainak 2021. nyári programfüzete.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded