Fidelio - Klassz A pARTon 2019

Page 1

ingyenes

különszám 2019/7

2019. július 12.– augusztus 30.

Nyáresti koncertek

Érdi Tamás zongoraművésszel és barátaival FIDELIO.HU


Ünnepelünk!

Négy év alatt megduplázódott koncertjeink száma, a települések és a közönség lelkes támogatásának, valamint a sikeres pályázatoknak köszönhetően.

EGY TÓ TENGERNYI PROGRAM

Új fejezet kezdődik fesztiválunk életében, mert programunk része lett a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 programnak. A Cadenza Művészeti Menedzsment segítségével hosszú távú együttműködést tervezünk külföldi fesztiválokkal. Az első lépéseket már ezen a nyáron megtesszük, Olaszországból, Szlovéniából, Ausztriából, Németországból Finnországból és Törökországból is érkeznek művészek. Bartók és Kodály öröksége arra is kötelez minket, hogy különös gonddal figyeljünk a legkisebbekre, a jövő koncertlátogató közönségére. Első maradandó sikerünk, A varázsfuvola, fesztiválunk örökös darabja lett. Gulyás Dénes megálmodott gyerekeknek egy nyári változatot, és Mozarttal meghódítottuk a strandokat. A három dáma a vízből bújt elő, és Monostatos gonoszsága is a vízbe fúlt. A csoda megtörtént, nézőkből szereplők lettek, Mozart valóban elvarázsolta a gyerekeket, akiket Dénes a színpadra vitt. A legkisebbek számára lesz még zenés verstanulás a Cimbora együttessel, jazz-jatszótér és interaktív gyerekkoncertek. Formabontó próbálkozásokkal azért nem csak a kicsiknek kedvezünk. Dörgicsén kerti hangversenyeket, Keszthe-

Érdi Tamás, fotó: Érdi-Harmos Réka

2019-ben ötéves lett a Klassz a pARTon! fesztivál. Az álom megvalósult: júliustól szeptemberig a Balaton északi partján, Almádiban, Tihanyban, Füreden, Keszthelyen és számtalan kis faluban ismét heteken át szól majd a klasszikus zene. Ünnepelünk!

lyen szalonkoncertet szervezünk, Almádiban pedig a Lanner Kvartett muzsikusai egyenesen táncolni hívják vendégeinket. Sok meglepetésre számíthatnak tehát az idén is, mert különleges lesz ez a nyár. Ünnepelünk!

Érdi Tamás Liszt-díjas zongoraművész a KLASSZ a pARTon fesztivál művészeti vezetője


Ayyub Guliyev, fotó: Malko

BUDAPEST Pesti Vigadó Óbudai Danubia Zenekar, fotó: Valuska Gábor

július 12. péntek, 19.30 4

Óbudai Danubia Zenekar, Érdi Tamás zongoraművész, vezényel: Ayyub Guliyev (Azerbajdzsán) „Szenvedélyünk a zene, és ez a szenvedély hatja át egész életünket. Szeretnénk, ha minél több emberhez eljutna ez a lángolás, és minél többen válnának a klasszikus zene rabjaivá. Hiszünk benne, hogy olyan függőség ez, amely jobbá teszi az ember életét.” Nemcsak az együttes életét, de a KLASSZ a pARTon! fesztivál nyitókoncertjét is áthatja majd az a zene iránti szenvedély, amelyről az Óbudai Danubia Zenekar mottója szól. A több mint huszonöt éves múltra visszatekintő, mégis rendkívül fiatalos zenekar mindig friss szemmel tekint a klasszikus zene sokszor megmerevedett formáira, és újító kezdeményezéseivel, rendhagyó programjaival és koncertsorozataival állandó figyelmet követel magának a hazai zeneéletben.

Mozart: D-dúr („Haffner”) szimfónia, K. 385 Weber: Konzertstück, op. 79 Schubert: 5. (B-dúr) szimfónia, D. 485 Chopin: Andante spianato és Grand polonaise brillante, op. 22

A KLASSZ a pARTon! fesztivál alapítója, Érdi Tamás „joggal érdemelte ki a zongoraművészek világélvonalában betöltött tartós helyét”. Antoni Grudziński, a Varsói Chopin Társaság elnöke nyilatkozott így a zongoraművészről, aki előtt a Louis Braille-zongoraversenyen aratott győzelme nyitotta meg a nemzetközi ismertség kapuit. Érdi Tamás Becht Erikánál kezdett zongorázni, akinél a mai napig tanul, miközben fő mentorai közt tudhatta Vásáry Tamást és Kocsis Zoltánt is. Kocsis szerint „chopini mértékkel lehetne mérni azt a képességet”, ahogyan Érdi Tamás zongorázik, annyival „érzékenyebben nyúl a billentyűkhöz, mint a látó emberek”. A zongoraművész a legnagyobb koncerttermekben, a New York-i Carnegie Hallban, a londoni Barbican Centerben és a budapesti Müpában is debütált, ugyanakkor szívügye, hogy jótékonysági koncertjein azokhoz is eljuttassa a zenét, akik enélkül alig tapasztalhatnák meg a klasszikus zene erejét. A szimfonikus zenekarok és operaprodukciók karmestereként egyaránt nemzetközileg elismert Ayyub Guliyev előadásait is minden alkalommal a zene erejébe vetett mély hit vezérli. Jelenleg az Azerbajdzsáni Állami Opera és Balett első karmestere és művészeti vezetője, miközben vendégkarmesterként a legnevesebb együttesek és társulatok élén vállal szerepet. Guliyev 2006-ban a Lutosławski Nemzetközi Karmesterverseny győzteseként hívta fel magára a figyelmet, majd 2010-ben a lehető legmagasabb elismerést nyerte el a Toscanini Nemzetközi Karmesterverseny fődíjasaként.

5


Érdi Tamás, Balog József zongoraművészek

július 22.

Central European String Quartet

július 23.

Operagála – Tatai Nóra, Tötös Roland, Szűcs Attila, műsorvezető: Gulyás Dénes

július 24.

Szent Efrém Férfikar

július 25.

július 26.

Szepesi Bence és a Magyar Klarinét és Szaxofon Társaság együttese

július 27.

Nemes Réka (fuvola), Csőke Flóra (cselló), Hotzi Panni (zongora)

július 28.

Solti György Zeneiskola Vonószenekara – vezényel: Bolla Milán

A koncertek esőhelyszíne: Hunguest Hotel BÁL Resort Balatonalmádi (Bajcsy-Zsilinszky u. 14.)

6

A koncertek 20 órakor kezdődnek, a belépés ingyenes.

július 21. (vasárnap) 20 óra

Érdi Tamás és Balog József zongora­ művészek Érdi Tamás és Balog József koncertje különleges találkozása a két zongorista sok szempontból különböző, alapvető értékeiben mégis mélyen rokon művészetének. „A legfontosabbnak azt tartom, hogy az ember megtanuljon azoknak a szerzőknek, azoknak a stílusoknak a nyelvén, amelyeket játszik” – vallja Balog József, akit átható zeneisége, végtelen alázata, briliáns technikája és maximalizmusa tesz generációjának egyik legkiválóbb előadóművészévé. A Liszt-díjas zongorista a standard repertoár mellett a kortárs zenének és a jazz inspirálta klasszikus zenének is elkötelezett előadója. Közel egy tucat felvétel őrzi játékát, díjnyertes lemezein Chopin, Liszt, Bartók, Kodály, Lajtha, Gershwin és Wolf Péter zongoradarabjai mellett Bartók kamaraművei is hallhatóak.

Beethoven: D-dúr zongoraszonáta négy kézre, op. 6 Schubert: f-moll fantázia, D. 940 Schubert: Katonainduló, D. 733

Central European String Quartet A Central European String Quartet feltűnően egységes játékában négy kiváló zenész virtuozitása, a legnevesebb hazai és külföldi színpadokon szerzett zenekari, kamarazenészi és szólista tapasztalata adódik össze. Miranda Liu még nem volt húszéves, amikor a Concerto Budapest kinevezte koncertmesterének; Soós Mátét tizenhárom évesen vették fel a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Képzőjébe, és azóta sorra nyeri a különböző díjakat és versenyeket; Haruka Nagao koncertfellépései és zeneakadémiai tanulmányai mellett a tokiói Geidai Egyetem doktoranduszaként is aktív; Szabó Juditot pedig többek között a Keller Quartet csellistájaként ismerhette meg világszerte a közönség. A formáció bár még csak nemrég alakult, innovatív projektjeivel és izgalmas műsoraival máris figyelmet követel magának a zeneéletben. Szívügyüknek tartják új művek bemutatását és a vonósnégyes-repertoár bővítését: 2018-ban meghirdetett nemzetközi zeneszerzőversenyükre 27 országból 75 pályamű érkezett. A Central European String Quartet ezúttal Debussy és Dvořák egy-egy művét állítja egymás mellé, az együttesre jellemző egyéni nézőpontból mutatva be az azonos évben keletkezett két kvartett hasonló és feltűnően eltérő színeit.

Miranda Liu, Soós Máté (hegedű) Haruka Nagao (brácsa) Szabó Judit (cselló)

július 22. (hétfő) 20 óra

július 21–28.

Tánckoncert a Lanner Kvartettel

Szent Erzsébet Liget

fotó: Suha Péter

július 21.

BALATONALMÁDI

BALATONALMÁDI Szent Erzsébet-liget

BALATONALMÁDI Szent Erzsébet-liget

KAMARAKONCERTEK

Debussy: g-moll vonósnégyes, op. 10 Dvořák: F-dúr („Amerikai”) vonósnégyes, op. 96

7


„Az emberi szív mélyére világosságot deríteni, ez a zene hivatása.” Tötös Roland operaénekes ars poeticája ez a Schumann-nak tulajdonított idézet, mely egyben mottója is lehetne a Gulyás Dénes vezette Operagálának. A koncerten Harazdy Miklós kíséretével Tatai Nóra, Tötös Roland és Szűcs Attila előadásában az operairodalom legmeghatározóbb szerzőinek zenéi szólalnak meg, lehetőséget biztosítva a közönségnek a legkülönbözőbb érzések, hangulatok átélésére és befogadására. Tatai Nórával legutóbb A varázsfuvola első dámájaként találkozhatott a Klassz a pARTon! fesztivál közönsége. A szoprán énekesnő az idei évadban a Manon Lescaut címszerepét énekelte Pécsett, ahol Des Grieux szerepében nem más, mint Tötös Roland volt a partnere. Az „Év Hangja” díjjal is kitüntetett tenor mellett baritonként Szűcs Attila lép színpadra, aki 2017-ben diplomázott a Zeneakadémián, Meláth Andrea és Alter Katalin növendékeként.

Tatai Nóra (szoprán) Tötös Roland (tenor) Szűcs Attila (bariton) műsorvezető: Gulyás Dénes zongorán kísér: Harazdy Miklós

Donizetti: Don Pasquale – „Com’è gentil” Verdi: Rigoletto – „La donna è mobile” Ernesto De Curtis: Tu ca nun chiagne Verdi: Traviata – „Parigi, o cara” Bizet: Gyöngyhalászok – „Au fond du temple saint” Mozart: Don Giovanni – „Là ci darem la mano” Gounod: Rómeó és Júlia – „Je veux vivre” Rimszkij-Korszakov: Cári menyasszony – Márfa áriája Puccini: A fecske – „Chi il bel sogno” Leoncavallo: Zazà, piccola zingara Verdi: Nabucco – „Chi mi toglie” Bizet: Carmen – „Votre toast”

Szent Efrém Férfikar „Úgy gondoljuk, hogy sem a klasszikusokat, sem a moderneket nem érteni kell. Bőven elég hallgatni – és élvezni!” Akár mély tónusú ortodox zenét, akár hajlékony mediterrán bizánci dallamokat, akár játékos Bartók-feldolgozásokat vagy éppen világslágereket énekelnek, mindig ez a cél lebeg a szemünk előtt. A Szent Efrém Férfikar valódi szellemi műhelyként működik, melyben a tagok egymás személyiségéből, hangi adottságaiból és sokféleségéből táplálkoznak. A Bubnó Tamás vezette együttes inspiráló műsorai különleges helyet foglalnak el a hazai koncertéletben, és komoly rajongótáborral bírnak. Több kortárs komponista is írt műveket számukra, és az együttes tagjai maguk is gyakran készítenek átiratokat, átdolgozásokat. 2019-ben megjelent Wings című lemezük egy kontinenseken átívelő szakrális zenei utazás.

Bubnó Tamás (művészeti vezető), Bubnó Márk, Bubnó Lőrinc, Balázs Edgár, Papp Viktor, Nagy Bertalan, Pechan Kornél, Tóth Péter, Oláh Marcell

Anon.: Archiminia Lvovksy: Gospodi pomiluj Bubnó Tamás: 127. zsoltár Liszt: Mihi autem adhaerere Bartók: Négy régi magyar népdal Levoslav Bella: Tu es Petrus Anon.: Könyörögjünk Keresztyének Anon.: Mamao chveno Bölcs Alfonz: Rosa das rosas Bölcs Alfonz: Santa Maria amar

július 24. (szerda) 20 óra

július 23. 22. (kedd) (hétfő)20 20óra óra

Operagála

fotó: Orbán Domonkos

Tatai Nóra, fotó: Nánási Tamás Tötös Roland

BALATONALMÁDI Szent Erzsébet-liget

BALATONALMÁDI Szent Erzsébet-liget 8

Szűcs Attila, fotó: Laczi Sándor

9


Lanner: Bankett Polonaise Lanner: Die Werber Joseph Strauss: Sympathie, polka mazur Lanner: Die Schmetterlinge Kreisler: Alt Wiener Tanzweisen Johann Strauss: Rosen aus dem Süden Joseph Strauss: Brennende Liebe id. Johann Strauss: Reise Galopp

fotó: Oláh Gergely Máté

Lanner Kvartett, fotó: Gelencsér Laya

Selmeczi Gábor, Kostyál Péter (hegedű) Fekete Zoltán (brácsa) Martos Attila (nagybőgő)

Szepesi Bence és a Magyar Klarinét és Szaxofon Társaság együttese „A zenénél egyszerűen nincs jobb a világon. Sem más művészeti ág, sem foglalkozás, semmi. Olyan érzékekre hat – főleg közösségi szinten –, amivel az ember sehol máshol nem tud találkozni.” Szepesi Bence fogalmazott így a zene érzékekre és közösségre ható erejéről, melyet a Magyar Klarinét és Szaxofon Társaság együttesével közös koncerten is megtapasztalhat a közönség. A Szepesi által vezetett Társaság a klarinét és szaxofon hangszerek népszerűsítését tűzte ki céljául, és tehetséges fiatal művészek számára biztosít bemutatkozási lehetőséget. A jelenleg New Yorkban élő klarinét- és szaxofonművész hasonló céllal, a klas�szikus szaxofon műfaj tehetséges növendékeinek utat, irányt mutatva alapította meg a Hungarian Saxophone Consort együttest is, mely néhány éves fennállása óta olyan világhírű művészekkel lépett színpadra, mint Paul Cohen vagy Philippe Geiss.

Felix Antonini: Divertissement Tzigane François Borne: Carmen-fantázia Arturo Márquez: Danzón No. 2 Dvořák: C-dúr szláv tánc, op. 46/1 Dvořák: g-moll szláv tánc, op. 46/8 Philippe Geiss: Funky Sax

július 26. (péntek) 20 óra

A Lanner Kvartett tagjainak határozott küldetése van: azzal a céllal alapítottak együttest 2012 nyarán, hogy felelevenítsék a házi muzsikálás mára gyakran elveszettnek hitt hagyományát. Az elmúlt évek sikerei azt bizonyítják, hogy a közönségben hatalmas igény van erre a műfajra, a közvetlen hangú, karnyújtásnyira lévő kamarazenére. A Lanner Kvartett ugyanis nemcsak a klasszikus értelemben vett kvartettirodalmat játssza, hanem egyedi tematikájú műsorával rendszeresen koncertezik akár a tangó és a jazz műfajában is. A különleges felállású együttest (cselló helyett nagybőgővel játszanak) erősebb basszushangzás jellemzi, a tagok felkészültségét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mind a négyen a Budapesti Fesztiválzenekar zenészei. Vonósnégyesként az elmúlt években több mint száz koncertet adtak országszerte, és felléptek többek között New Yorkban, Londonban, Barcelonában és Szófiában is. Ezúttal egy nem mindennapi tánckoncertet hoznak el a Klassz a pARTon! fesztivál közönségének.

BALATONALMÁDI Szent Erzsébet-liget

BALATONALMÁDI Szent Erzsébet-liget július 25. (csütörtök) 20 óra

Tánckoncert a Lanner Kvartettel

11


Csőke Flóra, fotó: Oláh Gergely Máté Nemes Réka, fotó: Oláh Gergely Máté

A MOL alapítványa 2003 óta segíti fiatal zenészek szakmai fejlődését. A fiatal művészek a Klassz a pARTon! fesztiválon is a kezdetektől fogva lehetőséget kapnak arra, hogy megmutassák egyéni hangjukat. Nemes Réka rendkívül sok zenei területen aktív: különböző szimfonikus zenekarokban, kortárs zenei együttesekben, kamaraformációkban játszik rendszeresen. Elhivatott pedagógus, és a komolyzenei menedzsment területén is sikerrel tevékenykedik. Csőke Flóra még csak elsőéves a Zeneakadémián, mégis számos hazai és nemzetközi versenyeredményt, nívós fellépést, mesterkurzus-szereplést és ösztöndíjat tudhat magáénak. 2016-tól egy Stradivari-modell mestercsellón játszik, melyet a MOL Új Európa Alapítvány pályázatának nyereményéből finanszírozott. Hotzi Panni Európa számos országában, többek között Franciaországban, Németországban, Csehországban és Ausztriában koncertezett szólistaként és kamarazenészként. Jelenleg a Zeneakadémia harmadéves doktorandusz-hallgatója, Debussy és Pierre Louÿs Bilitis dalaival foglalkozik.

Nemes Réka (fuvola) Csőke Flóra (cselló) Hotzi Panni (zongora) C. P. E. Bach: g-moll triószonáta Poulenc: Szonáta fuvolára és zongorára – 1. tétel Schumann: Adagio és Allegro, op. 70 Mouquet: La flûte de Pan – 2. és 3. tétel Dvořák: 3. (f-moll) zongoratrió – 4. tétel

fotó: Biczó Fruzsina

Solti György Zeneiskola Vonószenekara Az együttzenélésben különleges erő rejlik, és ezt az erőt mindenki megtapasztalhatja, aki valaha játszott kamaraegyüttesben vagy zenekarban. A zenekari játék hangsúlyos része lehet a zeneoktatásnak is – ezt bizonyítja a Solti György Zeneiskola Vonószenekara. A 14–18 éves fiatalokból álló, többszörös díjnyertes együttes nemrég a Balassi Intézet Londoni Magyar Kulturális Központ meghívására Angliában turnézott, és olyan rangos helyszíneken lépett már fel, mint a Müpa, a Zeneakadémia vagy a Magyar Rádió Márványterme. Repertoárjuk a barokktól a kortárs zenéig terjed, változatos korszakokból merít mostani koncertjük műsora is.

GYERMEKPROGRAMOK július 25. csütörtök BALATONALMÁDI, Wesselényi Strand

július 26. péntek BALATONALMÁDI, Wesselényi Strand

10-16 óra – Sokszínű Balaton - interaktív játéktér

10-16 óra - Sokszínű Balaton- inter-

16 óra – Violin Király és Hanga

16 óra – Állati zenék

királykisasszony – Joós Tamás zenés bábos mesejátéka A mese kifejezetten Joós Tamás előadóművész számára íródott interaktív játék, amelynek fő célja öt hangszer játékos bemutatása és a gyerekek általi megszólaltatása. Az öt országrész, amelyet Hangvilla körbejár: tekerőlantosok, a citerások, a furulyások, a csörgődobosok és az esőbotolók tartománya.

július 28. (vasárnap) 20 óra

július 27. (szombat) 20 óra

A MOL Alapítvány Tehetségkutató Program nyerteseinek koncertje

Beethoven: G-dúr vonóstrió, op. 9/1 – 1. tétel Purcell: Abdelazerszvit – Rondó Händel: Tűzijáték-szvit – Menüett Mozart: Szöktetés a szerájból – Akasztófaária Sibelius: Andante festivo Farkas: Régi magyar táncok Bartók–Weiner: Gyermekeknek (részletek) Weiner: 1. Divertimento – Csárdás és Rókatánc

BALATONALMÁDI Szent Erzsébet-liget

BALATONALMÁDI Szent Erzsébet-liget 12

Hotzi Panni, fotó: Oláh Gergely Máté

művészeti vezető: Bolla Milán

aktív játéktér

Az Air Corde Trió a leghíresebb zeneszerzők leghíresebb műveit adja elő, melyeket különféle állatok inspiráltak. A Lukácsházi Győző vezette, rendkívül szórakoztató műsor kiváló bevezetést nyújt gyerekeknek – és felnőtteknek egyaránt – a klasszikus zene világába.

Lukácsházi István (nagybőgőművész) Matuz Gergely (fuvolaművész) Szilvágyi Sándor (gitárművész)

13


Anneke Boeke és az Ensemble Cantilene

Mendelssohn Kamarazenekar Onczay Zoltán csellóművész Tóth-Vajna Zsombor és Tóth-Vajna Gergely csembalóművészek

július 26.

Anneke Boeke és az Ensemble Cantilene

július 27.

Óbudai Danubia Zenekar és a „Szólista Akadémia” nemzetközi mesterkurzus résztvevői vezényel: Hollókői Huba (Finnország)

július 28.

Hiroko Sasaki zongoraművész (USA) Ittzés Gergely fuvolaművész Érdi Tamás zongoraművész

Tóth-Vajna Zsombor és Tóth-Vajna Gergely

július 29.

A koncertek 20.30-kor kezdődnek, a belépés ingyenes, helyfoglalás érkezési sorrendben.

Onczay Zoltán

Hungarian Quartet Érdi Tamás zongoraművész

Korhű hangzás, mégis eleven, új élmények – ezt nyújtja a korabeli hangszereken játszó barokk együttes, az Ensemble Cantilene. A formáció tagjai a Budapesti Fesztiválzenekar barokk együttesében is játszó kiváló muzsikusok, akik a világhírű holland furulyaművész, Anneke Boeke vezetésével mutatják meg koncertről koncertre a barokk zene szenvedélyességét, kimeríthetetlen gazdagságát és színeit. Az Ensemble Cantilene számára nincsenek határok hangszeres és vokális műfajok között, előadásaikban a különböző műfajok mind egy közös zenei célt szolgálnak. Hagyományaikhoz hűen ezúttal is egy énekes szólistával érkeznek a Klassz a pARTon! fesztiválra: partnerük, Gavodi Zoltán napjaink hazai koncert­ életének egyik legfoglalkoztatottabb kontratenor szólistája.

Merula: Ciaccona a tre (Canzoni overo sonate concertate per chiesa e camera, op. 12) Monteverdi: „Ecco di dolci raggi il sol armato” (Scherzi Musicali) Monteverdi: „Si dolce e’l tormento” (Quarto Scherzo delle ariose vaghezze) Praetorius: Táncok (Terpsichore) Schütz: „O Jesu nomen dulce”, SWV 308 J. S. Bach: „Leget euch hin” (ária a „Himmelskönig, sei willkommen” kantátából, BWV 182) J. S. Bach: 5. (C-dúr) triószonáta, BWV 529 J. S. Bach: h-moll mise, BWV 232 – Agnus Dei

július 22. (hétfő) 20.30 óra

július 22–29.

Rohmann Ditta csellóművész Fassang László orgonaművész

Anneke Boeke és az Ensemble Cantilene, fotó: Érdi-Harmos RÉka

július 24.

Szabó Ildikó

Szabó Ildikó, Szabó Péter csellóművészek Sinfonietta Pannonica Ensemble

Hiroko Sasaki

július 23.

július 25.

14

TIHANY Apátsági templom

TIHANY Apátsági templom

július 22.

15


Szabó Ildikó, fotó: Raffay Zsófi

Szabó Péter

TIHANY Apátsági templom július 23. (kedd) 20.30 óra 16

Couperin: Pièces en concert csellóra és vonósokra Händel: C-dúr versenymű két csellóra (Szabó Péter átirata) C. P. E. Bach: A-dúr csellóverseny, Wq. 172 Vivaldi: g-moll versenymű két csellóra, RV 531

Szabó Ildikó és Szabó Péter csellóművészek, közreműködik a Sinfonietta Pannonica Ensemble „Csupa megszállott zenész alkotja a csapatot” – fogalmazott Szabó Péter a Sinfonietta Pannonica kamarazenekarról, melynek 2010-es alapítása óta ő a karmestere és művészeti vezetője. A különleges zenei műhelyként funkcionáló együttesben Magyarország vezető szimfonikus zenekarainak szólistái és a legkiválóbb fiatal muzsikusok játszanak együtt folyamatosan megújulva, mégis mindig követve a nagy elődök értékteremtő példáját és a magyar zenei kultúra nemes hagyományait. Koncertjeiken ugyanolyan elementáris erővel szólalnak meg a már ismert és a ritkán vagy épp először hallott művek, miközben a szerzők egyéniségét és emberi oldalát is közelebb hozzák a közönséghez. Szabó Péter a hazai zeneélet kétségkívül egyik legkarakteresebb és legelismertebb szólistája, akit leggyakrabban a Budapesti Fesztiválzenekar szólócsellistájaként láthatnak-hallhatnak a hangverseny-látogatók. Szabó Péter nemzetközi karrierje során a világ legrangosabb fesztiváljain és koncerttermeiben debütált, játékát számos díjnyertes lemezfelvétel – köztük több világpremier – őrzi. Ezúttal lányával, Szabó Ildikóval lép színpadra, akit fenomenális technikájának és kreatív zenei képzelőerejének köszönhetően a fiatal művészgeneráció egyik legizgalmasabb egyéniségeként tartanak számon. Starker János már 2007-ben „rendkívül tehetséges fiatal csellistának” nevezte Szabó Ildikót, aki 2014-ben a Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaverseny többszörös díjnyerteseként hívta fel magára a nemzetközi szakma figyelmét, és azóta is egyre meghatározóbb szereplője a hazai és európai koncertéletnek.

Ahol kultúrák és korok találkoznak www.facebook.com/gulbabaheritagefoundation

gulbabaturbeje

Balatonalmádi, a barátságos fürdőváros Balatonalmádi a Balaton észak-keleti medencéjében, hegyek-dombok ölelésében fekvő kisváros. Amfiteátrumszerű fekvése, vöröskő épületei, csipkés fatornácai egyedülálló bájt kölcsönöznek neki. Jó itt élni. Jó ide utazni.

Balatonalmádi www.balatonalmadi.hu


TIHANY Apátsági templom

TIHANY Apátsági templom Mendelssohn Kamarazenekar, forrás: MKZ

Mozart: G-dúr cassazione K. 63 Mendelssohn: Scherzo, op. 81/2 Mendelssohn: Capriccio, op. 81/3 Brahms: Korálelőjáték, op. 122/7 (Kováts Péter hangszerelése) Haydn: D-dúr csellóverseny, Hob.VIIb:2

Tóth-Vajna Zsombor és Tóth-Vajna Gergely, fotó: Raffay Zsófi

Tóth-Vajna Zsombor és TóthVajna Gergely csembalóművészek régizene-koncertje „A művész olyan, mint egy tolmács” – vallja Tóth-Vajna Zsombor, aki abban hisz, hogy a zene végső célja sem más, mint „valamit közölni, elmondani egy olyan univerzális nyelven, amit bárki megérthet”. A Tóth-Vajna ikrek nemcsak megjelenésükben hasonlítanak egymásra, hanem érdeklődésük is közös. Mindketten orvosi egyetemet végeztek, emellett pedig magas színvonalon zenélnek. Tóth-Vajna Gergely a legnevesebb oktatók csembaló-, klavikord- és fortepiano-mesterkurzusainak hallgatója volt, vezénylést pedig olyan mesterektől tanulhatott, mint Riccardo Muti, Daniele Gatti vagy Eötvös Péter. Zsombor mestertanulmányait az amszterdami Sweelinck Konzervatóriumban végezte, ahol mások mellett a legendás Jacques van Oortmerssen irányításával kapott orgona-, csembaló-, fortepiano- és klavikordművész-diplomát. Orgonaművészként a történelmi orgonák elismert szakértője. A testvérpár alapítója a 2015-ben alakult Harmonia Cae­lestis Barokk Zenekarnak. Koncertjükön a gyermek Mozart turnéja során különböző városokban komponált darabjai mellett elhangzanak J. C. Bach művei is, akivel Mozart londoni tartózkodás alatt rendszeresen játszott négykezes improvizációkat.

J. C. Bach: A-dúr szonáta négy kézre, op. 18/5 Mozart: 3 kis darab a Salzburgi jegyzetfüzetből Mozart: Intrada a Bastienne és Bastien című operából J. C. Bach: F-dúr szonáta négy kézre Op. 18/6 Mozart: 7 variáció a holland „Willem von Nassau” dallamára, K. 25 Mozart: C-dúr szonáta négy kézre, K. 19d

július 25. (csütörtök) 20.30 óra

július 24. (szerda) 20.30 óra 18

„Teltség és tűz, játékosság és fantasztikus dinamika” – írják a kritikák a gazdag zenei múltú Mendelssohn Kamarazenekar játékáról. Az együttes, amely 1985-ben alakult Kováts Péter hegedűművész irányításával, a barokk zenétől a klasszikán át a 20. századig műsoron tartja a zenetörténet fontosabb műveit. Gidon Kremer, Vadim Repin, Mischa Maisky, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Rost Andrea, Vásáry Tamás és számos más kiváló szólista mellett az együttes több jazz-zenészt is a partnerei közt tudhat, köztük Roby Lakatost vagy Snétberger Ferencet. Onczay Zoltán egészen fiatal kora óta dolgozik együtt a világ élvonalbeli művészeivel. Szólócsellistája volt a Claudio Abbado által vezetett Gustav Mahler Nemzetközi Ifjúsági Zenekarnak, melynek tagjaként Pierre Boulezzel, Mariss Jansonsszal, Anne Sophie Mutterrel és Yo-Yo Mával is koncertezett. Onczay Zoltán több évig Németországban élt, hangversenyeket adott Amerikában, Japánban és Európa számos országában, jelenleg a MÁV Szimfonikusok szólamvezetője.

Onczay Zoltán

A Mendelssohn Kamarazenekar és Onczay Zoltán csellóművész

19


július 26. (péntek) 20.30 óra 20

Budapest Szólista Akadémia nemzetközi Rohmann Ditta és Fassang László, fotó: Kiss Dávid

mesterkurzusának zárókoncertje

Rohmann Ditta csellóművész és Fassang László orgonaművész „Érző csellóhang, tisztaság. Komolyság, gazdag zengés. Kíváncsiság.” Egy kritikus szerint ezek a „rohmanndittaság” alapvető jellemzői. A csellóművésznőt éppúgy láthatjuk nagy koncerttermek szólistájaként, mint világzenei formációk vagy táncosokkal közös előadások főszereplőjeként, kamarazenészként és újabban színészként is. Hasonlóan sokoldalú művész Fassang László, aki kivételes adottságokkal rendelkező improvizáló zenészként és billentyűs játékosként a klasszikus kamarazenei formációk mellett rendszeresen vesz részt világzenei és jazzprodukcióban is. Mindketten elhivatott tanárok, Rohmann Ditta 2018 óta a Zeneakadémia adjunktusa, Fassang László pedig a Zeneakadémia mellett a párizsi Conservatoire-on tanít. Közös játékukkal folyamatosan bővítik a cselló-orgona repertoárt, akár olyan művek átírásával is, amelyek ebben a felállásban elsőre szokatlannak tűnhetnek. Legutóbbi közös lemezükön J. S. Bach hegedű-csembaló szonátái, valamint hegedűre és fuvolára írt partitái szólalnak meg két különleges hangszeren, a Bach korában gyakran használt violoncello piccolón, más néven öthúros csellón, valamint a ceglédi evangélikus templom türingiai stílusú orgonáján.

„Felfedezni a titkos erőt, ami a zenében van” – ez a cél vezeti a Finnországban élő karmester, Hollókői Huba előadásait, aki most Gian-Paolo Peloso hegedűművésszel együttműködve, a MasterclassBudapest Szólista Akadémia növendékeit vezetve indult ennek a titkos erőnek a megkeresésére. Az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével megrendezett mesterkurzus célja, hogy fiatal zenészek, pályakezdő hegedűsök kipróbálhassák magukat, és világhírű művészek útmutatása és támogatása mellett, nagyzenekari kísérettel gyakorolhassák a hegedűirodalom jelentős darabjainak elő­adását. A kiválasztott jelentkezők barátságos, biztonságos közegben szerezhetnek olyan életre szóló tapasztalatot a karmesterrel és a zenekar művészeivel való közös munkában, amely végigkísérheti őket pályájukon.

július 27. (szombat) 20.30 óra vezényel: Hollókői Huba J. S. Bach: E-dúr hegedű­ verseny, BWV 1042 Haydn: G-dúr hegedűverseny, Hob.VIIa:4 Bruch: 1. (g-moll) hegedű­ verseny, op. 26 – 1–2. tétel Mendelssohn: e-moll hegedű­ verseny, op. 64 – 1. tétel Wieniawski: 1. (fisz-moll) hegedűverseny, op. 14 – 1. tétel Mozart: D-dúr hegedűverseny, K. 211 – 1. tétel Ravel: Tzigane

J. S. Bach: 3. (C-dúr) csellószvit, BWV 1009 – improvizációkkal J. S. Bach: a-moll concerto Vivaldi után, BWV 593 Vivaldi: F-dúr csellóverseny, RV 412 (cselló-orgona átirat) Improvizáció

INDULJON ÉLETED NAGY TÖRTÉNETE! MOL Tehetségtámogató Program A MOL Alapítvány a MOL Tehetségtámogató Programon keresztül 2006 óta kiemelten támogatja a művészeti utánpótlást. molalapitvany.hu

SC_MOLA_1910_Muveszet-tudomany 2019_127x86 B.indd 1

2019. 05. 31. 14:38:24

TIHANY Apátsági templom

TIHANY Apátsági templom

Az Óbudai Danubia Zenekar és a Masterclass­


Hiroko Sasaki, fotó: Lisa Mazzucco

Mozart: e-moll hegedű-zongora szonáta, K. 304 (Ittzés Gergely átirata fuvolára és zongorára) Schubert: f-moll fantázia, D. 940 Dohnányi: ciszmoll hegedűzongora szonáta, op. 21 (Ittzés Gergely átirata fuvolára és zongorára) Debussy: g-moll hegedű-zongora szonáta (Ittzés Gergely átirata fuvolára és zongorára)

Érdi Tamás, fotó: Érdi-Harmos Réka

Márciusban még a Carnegie Hall színpadán játszotta Hiroko Sasaki és Ittzés Gergely azt a műsort, amel�lyel most Tihanyba érkeznek. Ittzés Gergelyt sokan elsősorban hangszere új lehetőségeinek kutatójaként és kreatív zeneszerzőként tartják számon, de a teljes klasszikus fuvolarepertoárt játssza, melynek nagy részét lemezre is vette. A Liszt-díjas fuvolaművész jelentős nemzetközi versenyeken szerepelt sikerrel, számos neki ajánlott fuvolaművet, fuvolaversenyt mutatott be. 2019 őszétől a Juilliard School új fakultásának tanára Kínában. Hiroko Sasaki még csak tizenhárom éves volt, amikor az ünnepelt zongoraművésznő, Mitsuko Uchida ajánlására az angliai Yehudi Menuhin School növendéke lett. Azóta szólistaként és kamarazenészként is elismert szereplője a nemzetközi koncertéletnek. Zongorajátéka megbabonáz; kifinomult arányérzékét és sugárzó előadásmódját lelkesen dicséri a kritika. Hiroko Sasaki és Ittzés Gergely összeszokott párosához vendégként ezúttal Érdi Tamás csatlakozik, aki a japán zongoraművésznővel több év után játssza újra Schubert megrázó erejű f-moll fantáziáját.

„Ahogy Végh Sándor, egykori mesterem, majd 1937től Székely Zoltán vezetésével a Magyar Vonósnégyes tagjai a magyar zene elsődleges hírvivői voltak a világban a háború utáni évtizedekben, ezt a tisztán zenei értelemben vett nemzeti üzenetet kívánjuk továbbvinni.” Így fogalmazta meg a 2018ban alakult kvartett céljait Keller András. A Magyar Kvartett több generáció tudását és tehetségét egyesíti. Keller András a Concerto Budapest zeneigazgatójaként a hazai és nemzetközi zeneélet meghatározó szereplője. A második hegedűs, Pilz János a világhírű Budapesti Fesztiválzenekar szólamvezetője és a Budapesti Vonósok koncertmestere. A kvartett másik két tagja a fiatal zenészgeneráció kimagasló képviselője: a csellista Fenyő László a Karlsruhei Zeneakadémia professzora, míg a brácsás Homoki Gábort a Kelemen Kvartett tagjaként ismerhette meg a közönség. A kvartett a „külsőségektől mentes, de nagyon is személyes zenélés hagyományát szeretné megújítani”, amelyre ma is hatalmas szükség van. Érdi Tamás és a Magyar Kvartett közös koncertjén ez a külsőségektől mentes, személyes hang jelenti majd az összekötő erőt a művészek, valamint a művészek és a közönség között.

július 29. (hétfő) 20.30 óra

július 28. (vasárnap) 20.30 óra

vendég: Érdi Tamás zongoraművész

Hungarian Quartet

Ittzés Gergely

TIHANY Apátsági templom

TIHANY Apátsági templom 22

Hiroko Sasaki zongoraművész és Ittzés Gergely fuvolaművész

Hungarian Quartet és Érdi Tamás zongoraművész

Keller András, Pilz János (hegedű) Homoki Gábor (brácsa) Fenyő László (cselló) Mozart: F-dúr divertimento, K. 138 Mozart: e-moll hegedű-zongora szonáta, K. 304 Schumann: Esz-dúr zongoraötös, op. 44

23


NAPI BONTÁS

JÚLIUS 12., PÉNTEK

TIHANY, Apátsági templom, 20.30 óra

BALATONFÜRED, Kisfaludy strand

GYULAKESZI, Csigó Malom Stílus Galéria, 20 óra

BUDAPEST, Pesti Vigadó, 19.30

Tóth-Vajna Zsombor, Tóth-Vajna Gergely

10–18 óra – gyermekprogramok, játéktér

Nemes Réka, Csőke Flóra, Hotzi Panni

Óbudai Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Ayyub Guliyev

KESZTHELY, Magyarok Nagyasszonya

11 óra – Cimbora Együttes

plébániatemplom, 20 óra

17 óra – Varázsfuvola AUGUSZTUS 4., VASÁRNAP

Jávorkai Ádám, Jávorkai Sándor

BALATONFÜRED, Kisfaludy Színpad, 20 óra

JÚLIUS 20., SZOMBAT JÚLIUS 29., HÉTFŐ

PALOZNAK, Fő tér, 20 óra

A Balaton Sax mesterkurzus zárókoncertje

JÚLIUS 26., PÉNTEK

TIHANY, Apátsági templom, 20.30 óra

BALATONALMÁDI, Wesselényi Strand

Hungarian Quartet, Érdi Tamás

10–17 óra – játéktér, képzőművészeti foglalkozással

BALATONFÜRED, Kisfaludy Színpad, 20 óra

JÚLIUS 21., VASÁRNAP

16 óra – Lukácsházi Győző és az Air Corde Trio

Darko Brlek, Massimo Mercelli, Budapesti Vonó-

DÖRGICSE, Landhaus Dörgicse, 20 óra

BALATONALMÁDI, Szent Erzsébet-liget, 20 óra

zenés programja

sok, Alpaslan Ertüngealp

Stark János Mátyás, Ránki Fülöp

Balog József, Érdi Tamás zongoraművészek

BALATONALMÁDI – Szent Erzsébet-liget, 20 óra

KESZTHELY, Festetics-kastély, Tükörterem, 20 óra

Szepesi Bence és a Magyar Klarinét és Szaxofon

Kocsis Krisztián

Társaság együttese

SIÓFOK, Újhelyi strand

AUGUSZTUS 25., VASÁRNAP

JÚLIUS 22., HÉTFŐ

TIHANY, Apátsági templom, 20.30 óra

10–16 óra – gyermekprogramok, játéktér

VÁSZOLY, Katolikus templom, 18 óra

BALATONALMÁDI – Szent Erzsébet-liget, 20 óra

Rohmann Ditta, Fassang László

11 óra – Cimbora Együttes

Több húron pendülünk mesterkurzus,

Central European String Quartet

KESZTHELY, Festetics-kastély, Tükörterem, 20 óra

16.30 – Bakos Árpád Trió

Ácsné Szily Éva

TIHANY, Apátsági templom, 20.30 óra

Kolonits Klára, Zsoldos Bálint

Lakatos György és tanítványai

AUGUSZTUS 13., KEDD

DÖRGICSE, Landhaus Dörgicse, 20 óra Érdi Tamás

Anneke Boecke és az Ensemble Cantilene JÚLIUS 30., KEDD JÚLIUS 27., SZOMBAT

BALATONFÜRED, Kisfaludy Színpad, 20 óra

JÚLIUS 23., KEDD

BALATONALMÁDI, Szent Erzsébet-liget, 20 óra

Operabeavató – Mozart: Figaro házassága

AUGUSZTUS 27., KEDD

BALATONALMÁDI, Szent Erzsébet-liget, 20 óra

Nemes Réka, Csőke Flóra, Hotzi Panni

KESZTHELY, Festetics-kastély, Tükörterem, 20 óra

FELSŐÖRS, Snétberger Zenei Tehetség Központ,

Operagála

TIHANY, Apátsági templom, 20.30 óra

Szalonkoncert – Dámák a kastélyban

17 óra

TIHANY, Apátsági templom, 20.30 óra

Óbudai Danubia Zenekar, a Masterclass Buda-

Grazioso Quartet, Podhorányi Zsolt művelődés-

Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar,

Szabó Ildikó, Szabó Péter, Sinfonietta Pannonica

pest Szólista Akadémia mesterkurzusának

történész

Demel Eszter

Kamaraegyüttes

zárókoncertje, Hollókői Huba

SIÓFOK, Újhelyi strand

KESZTHELY, Zenepavilon, 20 óra

KESZTHELY, Festetics-kastély, Tükörterem, 20 óra

10–16 óra – gyermekprogramok, játéktér

esőhelyszín: Magyarok Nagyasszonya

Németh Quartet (Törökország)

16.30 óra: Lakatos György és tanítványai

plébánia­templom

GYENESDIÁS, Diási Játékstrand

Szent Efrém Férfikar

esőhelyszín: Polgármesteri Hivatal

AUGUSZTUS 29., CSÜTÖRTÖK DÖRGICSE, Alsódörgicsei evangélikus templom, 20 óra

10–18 óra – gyermekprogramok, játéktér, koncer-

JÚLIUS 31., SZERDA

Bach Kamarakórus, München, Simplicissimus

tek, óriásbábos előadás

BALATONFÜRED, Kisfaludy Színpad, 20 óra

Kamaraegyüttes

Kertesi Ingrid, Budapest Saxophone Quartet

Németh Zsombor, Virág Mátyás, Felix Mayer

JÚLIUS 24., SZERDA BALATONALMÁDI, Szent Erzsébet-liget, 20 óra Szent Efrém Férfikar

JÚLIUS 28., VASÁRNAP

AUGUSZTUS 1., CSÜTÖRTÖK

TIHANY, Apátsági templom, 20.30 óra

BALATONALMÁDI, Szent Erzsébet-liget, 20 óra

BALATONFÜRED, Kisfaludy Színpad, 20 óra

AUGUSZTUS 30., PÉNTEK

Onczay Zoltán, Mendelssohn Kamarazenekar

Solti György Zeneiskola Vonószenekara

Budafoki Dohnányi Zenekar Kamaraegyüttese

KESZTHELY, Magyarok Nagyasszonya

KESZTHELY, Festetics-kastély, Tükörterem, 20 óra

Vezényel : Bolla Milán

koncertmester: Gazda Bence

plébániatemplom, 20 óra

Illés Eszter, Stark János Mátyás, Szedmák Eszter

TIHANY, Apátsági templom, 20.30 óra

Bach Kamarakórus, München, Simplicissimus Kamaraegyüttes

Hiroko Sasaki, Ittzés Gergely, Érdi Tamás KESZTHELY, Festetics-kastély, Tükörterem, 20 óra

AUGUSZTUS 2., PÉNTEK

JÚLIUS 25., CSÜTÖRTÖK

Trio Energico

BALATONFÜRED, Kisfaludy Színpad, 20 óra

BALATONALMÁDI, Wesselényi Strand

GYENESDIÁS, Diási Játékstrand

Korcsolán Orsolya és a Grazioso Kamarazenekar

10–17 óra – játéktér, képzőművészeti foglalkozással

10–18 óra – gyermekprogramok, játéktér

16 óra – Joós Tamás zenés bábelőadása

11 óra: Jazzjátszótér – Dés András, Fenyvesi

BALATONALMÁDI – Szent Erzsébet Liget, 20 óra

Márton, Bacsó Kristóf

AUGUSZTUS 3., SZOMBAT

Tánckoncert – Lanner Kvartett

16.30: Bakos Árpád Trió

BALATONFÜRED, Kisfaludy Színpad, 20 óra Balog József, Érdi Tamás

Németh Zsombor, Virág Mátyás, Felix Mayer


GYENESDIÁS Diási Játékstrand

CSALÁDI PROGRAMOK

SIÓFOK Újhelyi strand

2019. július 29–30.

július 27–28.

2019. július 27., szombat

2019. július 28., vasárnap

2019. július 29., hétfő

2019. július 30., kedd

10–16 óra – Sokszínű Balaton – interaktív balatoni játéktér 11 óra – Legyél a Cimboránk – a Cimbora Együttes interaktív verskoncertje Az együttes interaktív verskoncertjein a gyerekek együtt énekelnek a zenekarral, felmehetnek a színpadra, síppal, dobbal, csörgőkkel kísérhetik a zenészeket. A cél, hogy felfedezzék a zenében és a versekben lüktető ritmust, megszeressék az élő muzsikát.

10–16 óra – Sokszínű Balaton – interaktív balatoni játéktér 11 óra – Jazzjátszótér – Dés András, Fenyvesi Márton, Bacsó Kristóf gyermekprogramja A jazzjátszótéren nincs hinta, nincs csúszda, nincs mászóka és nincs homokozó. Hogy akkor mivel lehet ott játszani? Gondolatokkal, érzésekkel és mindenek­ előtt: hangokkal meg ritmusokkal. No és persze egymással, ahogy arra Dés András és zenésztársai mutatnak példát. A három nagyszerű muzsikus együtt találja ki a gyerekekkel a rögtönzések témáját, és együtt építik fel a zenét. 11 és 15 óra – Békakirály – átváltozás a vízen, zenés óriásbábos vízi performance Alela Kulturális Egyesület A hatalmas békafigura váratlanul jelenik meg a tavon, és várja a királylányt, hogy segítsen átváltozni. A vízi jelenetben színházi és zenei látványelemeket használnak az alkotók, a produkció egyedi vizuális élményt ad felnőttnek, gyereknek egyaránt.

10–16 óra – Sokszínű Balaton – interaktív balatoni játéktér 11 óra – Legyél a Cimboránk – a Cimbora Együttes interaktív verskoncertje 16.30 óra – a Bakos Árpád Trió koncertje és hangszerbemutatója

10–16 óra – Sokszínű Balaton – interaktív balatoni játéktér 14 és 16 óra – Színek a szélben – Harmati Zsófia festőművész képzőművészeti foglalkozása 16.30 óra – Fából faragott – Lakatos György és tanítványai interaktív ifjúsági koncertje Keleti gótok, vizigótok és a fagótok, fás zenék nem fásultan

Az együttes tagjai: Juhász Csaba (gitár) Korhecz Imola (vers, mese, ének) Podhorányi Zsolt (billentyű) Schneider Szilveszter (ütőhangszerek) Veér Bertalan (hegedű) esőhelyszín: Polgármesteri Hivatal

12–14 óra – Színek a szélben

– Harmati Zsófia festőművész képzőművészeti foglalkozása. Többféle színes széljáték készítése különféle technikák alkalmazásával 14 óra – Balaton szabadon

Közreműködik: Bánfi Barna (szaxofon) Hotzi Panni (zongora) Nemes Réka (fuvola)

Szereplők: Baranyai Anita, Danny Bain, Érsek-Csanádi Gyöngyi, Széplaki Márk Tervező: Bodnár Enikő és Mészáros Gábor Rendező: Székely Andrea

esőhelyszín: BRTK Könyvtár

KESZTHELY A koncertek 20 órakor kezdődnek, a belépés ingyenes. július 23., kedd

július 28., vasárnap

Zenepavilon – esőhelyszín: Magyarok Nagyasszonya plébániatemplom

Festetics-kastély, Tükörterem

Szent Efrém Férfikar

július 24., szerda Festetics-kastély, Tükörterem

Illés Eszter fuvolaművész Stark János Mátyás hegedűművész Szedmák Eszter csembalóművész

július 25., csütörtök Magyarok Nagyasszonya plébániatemplom

16.30 óra – a Bakos Árpád Trió koncertje és hangszerbemutatója A zenekar a magyar népzene ősi elemeit ötvözi balkáni ritmusokkal és keleti zenei hagyományokkal. Eszköztárukban megjelennek az egzotikus balkáni hangszerek is, mint a tapan, a def, a tarabuka, a tambura, a macedón kaval, a koboz.

Jávorkai Sándor hegedűművész Jávorkai Ádám gordonkaművész műsorvezető: Bolla Milán

július 26., péntek Festetics-kastély, Tükörterem

Kolonits Klára operaénekes Zsoldos Bálint zongoraművész

Trio Energico

július 29., hétfő Festetics-kastély, Tükörterem

Kocsis Krisztián zongoraművész

július 30., kedd Festetics-kastély, Tükörterem

Szalonkoncert – Dámák a kastélyban Grazioso Quartet és Podhorányi Zsolt művelődéstörténész

augusztus 30., péntek Magyarok Nagyasszonya plébániatemplom

Bach Kamarakórus, München Simplicissimus Kamaraegyüttes Németh Zsombor (barokk hegedű) Virág Mátyás (barokk cselló) vezényel: Felix Mayer

július 27., szombat Festetics-kastély, Tükörterem

26

Bakos Árpád (ének, koboz, furulya), Balsa Pesikan (hegedű), Franczia F. Dániel (ütősök)

Németh Quartet (Törökország)

27


Illés Eszter, fotó: Dénes Gábor

Illés Eszter fuvolaművész Stark János Mátyás hegedűművész Szedmák Eszter csembalóművész J. S. Bach: G-dúr triószonáta, BWV 1039 a-moll fuvola­partita (részletek), BWV 1013 G-dúr hegedűcsembaló szonáta, BWV 1019 E-dúr hegedű­ partita (részletek), BWV 1006 G-dúr triószonáta, BWV 1038

Jávorkai Ádám, fotó: Sebastian Kocon

műsorvezető: Bolla Milán „Két kivételes tehetség briliáns technikával és kifinomult előadói érzékkel.” Így jellemzi a kritika a nemzetközi hírű testvérpárt, Jávorkai Sándor hegedűművészt és Jávorkai Ádám csellóművészt. A győri születésű muzsikusok rendszeresen lépnek duóként színpadra, kiemelkedő kamarajátékuk elismeréseként 2009-ben közösen vehették át „Az év művésze” kitüntetést a Jeunesse Musicale és a Bank Austria jóvoltából. „Kamarazene a legmagasabb szinten” – írta játékukról a Wiener Zeitung. Koncertmesterként, illetve szólistaként is neves zenekarokkal szerepelnek Európa és számos tengerentúli ország fesztiváljain, koncerttermeiben. Noha mindketten Bécsben élnek, továbbra is Magyarországot, illetve szülővárosukat képviselik világszerte.

július 25. (csütörtök) 20 óra

július 24. (szerda) 20 óra

Mindhárom fiatal zenész kivételesen sokoldalú művész. Illés Eszter fuvolaművészi és -tanári pályája mellett fuvolás szaklapot szerkesztett, ma is rendszeresen publikál különböző folyóiratokban. Fuvolaművészként a Zeneakadémián végzett, majd a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán folytatta DLA-tanulmányait. Stark János Mátyásra idén a nemzetközi Bartók Világverseny zeneszerzés fordulójának díjazottjaként figyelhetett fel a közönség. Toccata című darabját, amely a Bartók Világverseny 2019. évi zongoraversenyének kötelező darabja lesz, az Editio Musica Budapest is megjelenteti. Stark János Mátyás jelenleg Weimarban tanul, a Kamara Akadémia Egyesület mentorprogramjában meghatározó zenészegyéniségek, Baráti Kristóf és Várdai István segítik a pályáját. Szintén Weimarban tanul Szedmák Eszter, orgona és csembaló szakon. Mindkét területen fontos sikereket tudhat magáénak: 2016-ban első díjat nyert a Herfordi Nemzetközi Orgonaversenyen, majd 2017-ben második lett a Milánói Nemzetközi Csembalóversenyen. Ezúttal a három fiatal művész sokoldalú tudását egy komoly Bach-kamaraesten egyesíti, ahol különböző felállásokban szólaltatják meg a szerző válogatott műveit.

Jávorkai Sándor és Jávorkai Ádám (Ausztria) koncertje

Jávorkai Sándor, fotó: Georg Schiessler

KESZTHELY Festetics-kastély, Tükörterem 28

[ld. 9. oldal]

Szedmák Eszter

július 23. (kedd) 20 óra

Szent Efrém Férfikar

Stark János Mátyás, fotó: Guido Werner

Zenepavilon

KESZTHELY Magyarok Nagyasszonya plébániatemplom

KESZTHELY

29


Németh Quartet

Kolonits Klára, fotó: Éder Vera

Zsoldos Bálint, fotó: Zimmermann Zsolt

Németh Quartet Nevével ellentétben a Németh Quartet négy török művész együttese, akik névválasztásukkal tragikusan korán elvesztett első tanáraikra, a magyar Németh István hegedűművészre és Németh Katalin csellóművészre emlékeznek. A kvartett tagjai hazájuk kiemelkedő tehetségű fiatal muzsikusai, akik 2013 óta dolgoznak együtt állandó formáció­ ként. Ankara, Isztambul és İzmir legjelentősebb koncerttermei mellett Moszkvában és Szarajevóban éppúgy felléptek már, mint New Yorkban vagy Frankfurtban. 2017-ben Törökország legnagyobb presztízsű zenei szaklapja, az Andante „Az Év Kamarazenei Együttesévé” választotta őket. A Németh Quartet tagjai a koncertezés mellett mindannyian tanítanak, és társadalmi ügyekben is elkötelezettek: 2016-ban az ENSZ emberkereskedelem ellen harcoló Blue Heart kampányának részeként mutattak be egy új művet Panamában, a Panama Symphony Orchestra szólistáiként.

Gülen Ege Serter (hegedű) Şeniz Aybulus (hegedű) Elena Ünaldi (brácsa) Mutlu Varlik Kocsaili (cselló)

július 27. (szombat) 20 óra

július 26. (péntek) 20 óra

Liszt: Im Rhein, im schönen Strome Wie singt die Lerche schön O, Lieb! In Liebeslust Kling leise, mein Lied! Jugendglück Der du von dem Himmel bist Die Glückliche Loreley S’il est un charmant gazon Oh! quand je dors Mignon 3 Petrarca-szonett – Pace non trovo; Benedetto sia il giorno; I vidi in terra angelici costumi

Áradó romantika, slágerszerű dallamok – Kolonits Klára szerint ezek a Liszt-dalok legfőbb ismérvei. A szoprán énekesnő és Zsoldos Bálint zongoraművész nemrég a Tavaszi Fesztiválon arattak sikert különleges érzékenységgel összeállított Liszt-estjükkel, mellyel most Keszthelyre érkeznek. Ahogy a Liszt-kutató Alan Walker is megfogalmazta, Liszt dalai alkotják a „hiányzó láncszemet” Schumann és Hugo Wolf között, és mind technikai, mint értelmezési szempontból rendkívüli kihívások elé állítják az énekest és a zongoristát. Szerencsére Kolonits Klárát és Zsoldos Bálintot épp ezek a kihívások mozgatják: az énekesnő operaszínpadi előadásai mellett dalénekesként évek óta keresi, kutatja és adja elő a műfaj történetének kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb darabjait, és az USA-ban töltött évei óta Zsoldos Bálint is egyre élénkebben érdeklődik az énekelt zene iránt. A két művész a közelmúltban Rahmanyinov dalaiból állított össze koncertműsort. Akár Lisztről, akár Rah­manyinovról, akár más nagy szerzők műveiről van szó, előadásukban a 19. század dalai romantikus hitvallásként, irodalom és zene teljes összeolvadásaként szólalnak meg.

KESZTHELY Festetics-kastély, Tükörterem

KESZTHELY Festetics-kastély, Tükörterem 30

Kolonits Klára operaénekes, Zsoldos Bálint zongoraművész

Beethoven: f-moll vonósnégyes, op. 95 Mendelssohn: e-moll vonósnégyes, op. 44/2

31


Trio Energico, fotó: Raffay Zsófi

Vida Mónika Ruth gyerekkora óta a zenének szenteli életét. Fiatal kora ellenére a legtöbb európai országban koncertezett már, de fellépett Afrikában, az Egyesült Államokban és több ázsiai országban is. Többszörös győztese hazai és nemzetközi zongora-, orgona- és kamarazeneversenyeknek, legutóbb a Coimbra Zongora Világtalálkozón nyert Liszt-díjat, és az olasz parlament kitüntetésében részesült kiváló zenei munkásságáért. Kamarazenei együttese, a Trio Energico 2015-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem három hallgatójából. Fiatalos lendületüknek köszönhetően mostanra már több hazai és külföldi versenygyőzelmet is magukénak tudhatnak. Többek között szerepeltek élő adásban a Bartók Rádióban, koncerteztek a Római, Bukaresti és Szófiai Magyar Akadémián, meghívták őket vendégművészként a LIPF fesztiválra Amerikába és a milánói expóra. Az együttes tagjainak közös motivációja, hogy mindenki számára elvigye a klasszikus zene szeretetét.

Ilosfai Csenge (hegedű) Mády-Szabó Eszter (cselló) Vida Mónika Ruth (zongora)

Kocsis Krisztián, fotó: Sárközy Mariann

„Ma azt gondolom, hogy a legfontosabb, amit apámtól kaptam, az a lényegre való törekvés, amellyel muszáj, hogy párosuljon egy előadóművészi maximalizmus is.” Így fogalmazott nemrég egy interjúban Kocsis Krisztián, aki előadásaiban ugyanazzal a tiszta hittel keresi a zenében rejlő gazdagságot, ahogy édesapja és első tanára, Kocsis Zoltán is muzsikált. Kocsis Krisztián egyaránt elkötelezett az előadó- és az alkotóművészet iránt, a zongora mellett zeneszerzés szakon is tanul a Zeneakadémián. Több országos és nemzetközi megmérettetésen díjazták, különdíjas lett a párizsi Île de France zongoraversenyen, és 2016-ban egyetlen magyarként játszhatott a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny döntőjében. Kocsis Krisztián mélyen hisz az előadás egyszeriségében és megismételhetetlenségében. Ezúttal egy technikailag és intellektuálisan egyaránt komoly kihívást jelentő műsorral hallhatja őt a Klassz a pARTon! fesztivál közönsége.

Liszt: 2. (Esz-dúr) Paganini-etűd, S. 141/2 Brahms: Variációk egy Paganini-témára, op. 35 – 2. kötet Liszt: Haláltánc, S. 126 Liszt: h-moll szonáta, S. 178

július 29. (hétfő) 20 óra

július 28. (vasárnap) 20 óra

Kocsis Krisztián zongora­ művész

KESZTHELY Festetics-kastély, Tükörterem

KESZTHELY Festetics-kastély, Tükörterem 32

Trio Energico

33


közreműködik a Grazioso Quartet és Podhorányi Zsolt művelődéstörténész július 30. (kedd) 20 óra

Tóth Armand: Eszterlánc (részletek) Mozart: G-dúr vonósnégyes, K. 387 (részletek)

Bach Kamarakórus

Ma már természetes, hogy nagy koncerttermekben és otthon, felvételről hallgatunk zenét, a klasszikus zene azonban évszázadokon át egészen más terekben létezett. Főúri szalonokban, polgári otthonokban vagy épp templomokban, iskolákban, városi ünnepségeken. A Festetics-kastély falai között a Grazioso Quartet és Podhorányi Zsolt ezúttal a dualizmuskori Magyarország arisztokrata szalonjainak jellegzetes szereplőit és szokásait idézi meg. Zenés beszélgetésre hívják a hallgatókat, egy gyermekdalokat idéző modern darab mellett olyan klasszikus dallamokat is megszólaltatnak, amelyeket egykor a főúri családok tagjai hallgattak és játszottak.

Balogh Ferenc, Detvay Mária Marcella (hegedű) Rudolf András (brácsa) Újházi Gyöngyi (cselló)

Bach Kamarakórus, München Bach Kamarakórus, München Simplicissimus Kamaraegyüttes Vezényel: Felix Mayer Közreműködik: Németh Zsombor – barokk hegedű, Virág Mátyás – barokk cselló J. S. Bach: „Der Geist hilft unser Schwachheit auf” – motetta, BWV 226 „Christ lag in Todesbanden” – kantáta, BWV 4 3. (C-dúr) csellószvit, BWV 1009 – Sarabande „Singet dem Herrn ein neues Lied” – motetta, BWV 225

augusztus 30. (péntek) 20 óra

A világhírű Münchener Bach-Chor énekeseiből álló Bach Kamarakórus visszatérő vendége Magyarországnak. Évközben Európa-szerte koncerteznek Bach, Händel és Mozart nagyszabású műveivel, nyáron pedig immár hagyomány, hogy kamarakórus-tábort tartanak Dörgicsén, ahol Felix Mayer vezetésével és magyar művész barátokkal együtt próbálnak és koncerteznek. Felix Mayer karmesterként és zenetörténészként is meghatározó alakja a kulturális életnek, részt vett Bach ös�szes kantátájának és oratóriumának felvételében, karmesterként pedig együttműködött többek közt a Müncheni Filharmonikusokkal, Lorin Maazellel és Valerij Gergijevvel. A historikus előadói gyakorlat a kórus és a hozzájuk csatlakozó Simplicissimus Kamaraegyüttes számára egyaránt meghatározó kiindulási pontot jelent. A Németh Zsombor művészeti vezetésével működő formáció azonban nemcsak arra törekszik, hogy az adott korszak hangzásvilágát és előadói stílusát restaurálja. Céljuk, hogy előadásukban a zeneművek hasonló revelációval hassanak, mint saját korukban – őszinte erővel érintve meg a közönséget.

KESZTHELY Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom

KESZTHELY Festetics-kastély, Tükörterem

Dámák a kastélyban – szalonkoncert

35


Massimo Mercelli fuvolaművész, Darko Brlek klarinétművész

Budapesti Vonósok, vezényel: Alpaslan Ertüngealp

július 30.

Operabeavató – Mozart: Figaro házassága

július 31.

Korcsolán Orsolya

Kertesi Ingrid

Kertesi Ingrid és a Budapest Saxophone Quartet

augusztus 1.

Korhecz Imola, Cimbora Együttes

augusztus 2.

Korcsolán Orsolya hegedűművész, Grazioso Kamarazenekar

augusztus. 3.

Balog József

július 29 – augusztus 4., 20 óra

Budafoki Dohnányi Zenekar Kamaraegyüttese, Gazda Bence

Balog József, Érdi Tamás zongoraművészek

augusztus 4.

A BalatonSax mesterkurzus résztvevői Km: David Brutti, Paul Cohen, Yehuda Gilad, Markus Holzer, Milan Rericha, Szepesi Bence

Alain Crepin és Szepesi Bence, fotó: Oláh Gergely Máté

CSALÁDI PROGRAM 10–16 óra – Sokszínű Balaton – interaktív balatoni játéktér (ld.26. oldal)

2019. július 28.

A varázsfuvola, fotó: Oláh Gergely Máté

Km.: Kolonits Klára, Bordás Barbara, Cseh Antal és Kovács István, Dinyés Dániel

BALATONFÜRED Kisfaludy strand

BALATONFÜRED Kisfaludy Színpad

július 29.

11 óra – a Cimbora Együttes interaktív verskoncertje (ld. 26. oldal) 17 óra – Mozart: Varázsfuvola

A KLASSZ a pARTon fesztivál gyermekprogramjainak „állandó darabja” Mozart operájának interaktív változata, Gulyás Dénes rendezésében.

Az esti koncertekre a belépés ingyenes. esőhelyszín: Zsidó Kiválóságok Háza

36

esőhelyszín: Anna Grand Hotel

37


Darko Brlek, fotó: Miha Fras

Massimo Mercelli, fotó: Barbara Rigon

Mozart: Figaro házassága (részletek)

július 29. (hétfő) 20 óra

Darko Brlek klarinétművész, Massimo Mercelli fuvolaművész, Budapesti Vonósok Kamarazenekar Vezényel: Alpaslan Ertüngealp „A művészet nem egy eszköz, nem egy kosztüm, amit magára vesz a művész, hanem létforma” – vallja a török származású, Magyarországon élő karmester, Alpaslan Ertüngealp, aki Claudio Abbado mellett szerzett meghatározó tapasztalatokat. A világhírű olasz fuvolaművész, Massimo Mercelli játéka olyan sztárzeneszerzőket inspirált, mint Krzysztof Penderecki vagy Philip Glass. A neves szlovén klarinétművész, Darko Brlek hazájában nemcsak zenészként, hanem kulturális intézmények, többek között a Ljubljanai Fesztivál igazgatójaként és művészeti vezetőjeként is nagy szerepet vállal a zenei életben. A Budapesti Vonósok Kamarazenekar zenészei a szólistákra jellemző lelkesedéssel és intenzitással játszanak. Az együttes pótolhatatlan szereplőjévé vált a hazai koncertéletnek. Gyakran játszanak kifejezetten a zenekarnak komponált műveket, és a tehetséges zenész fiatalok támogatásában is részt vállalnak.

„Kicsit jobban megtanulni hallani a zenét, kicsit jobban felfogni a világot, kicsit jobban értékelni az életet.” Ezek a céljai a Dinyés Dániel vezette koncertnek, mely összegző előadása annak az egész évadon átívelő Mozart: Figaro házassága operabeavató sorozatnak, mely Budapesten a Hatszín Teátrumban futott nagy sikerrel. A sorozat lényege volt megtalálni azokat a pontokat, ahol Mozartnak van zenei kommentárja da Ponte szövegéhez, feltárni zseniális gondolkodásának sokszor szövevényes, sokszor faék-egyszerűségű módjait, és mindeközben nem elfelejtkezni a zene mindenre kiható élvezetéről. Az operabeavatón a közönség olyan közelségből találkozhat Mozart zenéjével, amire egy szokványos opera-előadás során nem nyílna lehetőség. A zene élvezetét a legkiválóbb énekes szólisták garantálják: Kolonits Klára, Bordás Barbara, Kovács István és Cseh Antal.

Mesélő: Dinyés Dániel Közreműködik: Kolonits Klára (szoprán), Bordás Barbara (szoprán), Kovács István (basszus), Cseh Antal (bariton), Dinyés Dániel (zongora) esőhelyszín: Kisfaludy Galéria

BALATONFÜRED Kisfaludy Színpad

BALATONFÜRED Kisfaludy Színpad 38

Operabeavató

július 30.

(kedd) 20 óra

Víz-motívumok a 19. század és a századforduló magyar és nemzetközi festészetében Danzi: Sinfonia concertante fuvolára, klarinétra és zenekarra, op.41 Haydn: D-dúr szimfónia, No.42

Folyók tavak tengerek

– Az éltető víz

Balatonfüred, Vaszary Galéria 2019. június 15. - november 17.

39


Gazda Bence, fotó: Báró Mónika

Kertesi Ingrid

„Mindig arra törekedtem, hogy hangszerként szólaljon meg a hangom” – szól Kertesi Ingrid művészi hitvallása. Sokan nevezik „éterinek” a lírai szoprán hangját, aki operaszerepei mellett barokk zenét és oratóriumokat ugyanolyan szívesen énekel, mint klasszikus és kortárs dalokat. A Bartók–Pásztory- és Liszt Ferenc-díjas énekesnő olyan emlékezetes szerepeknek köszönhetően vált a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává, mint Melinda, Gilda, Lammermoori Lucia és a Hoffmann meséinek Olympiája. Az éneklés mellett sok éve tanít, 2012 óta a Zeneakadémia adjunktusa. A Budapest Saxophone Quartet tagjai hiszik és rendszeresen bizonyítják is, hogy a szaxofon éppolyan szenvedélyes hangszer, mint az énekhang. A Szepesi Bence, Puskás Levente, Tószegi Bernát és Horváth Marcell alkotta együttes rendszeresen játszik együtt énekesekkel, Kertesi Ingriddel közös lemezt is készítettek. Több mint kétezer hazai és nemzetközi fellépéssel, közel egy tucat kitüntetéssel, köztük egy Artisjus-díjjal a hátuk mögött rengeteget tettek és tesznek a szaxofonrepertoár gazdagításáért és azért, hogy itthon is minél többen megismerhessék és megtapasztalhassák a hangszer végtelen lehetőségeit. A Klassz a pARTon! fesztivál közönsége – akárcsak Kertesi Ingridet – régi ismerősökként köszöntheti őket.

A Budapest Saxophone Quartet tagjai: Szepesi Bence, Puskás Levente, Tószegi Bernát és Horváth Marcell

Budafoki Dohnányi Zenekar Kamara­együttese Hangversenymester: Gazda Bence A Magyarország egyik legdinamikusabb és legsokoldalúbb szimfonikus zenekaraként számon tartott Budafoki Dohnányi Zenekar zenészei ezúttal kamaraegyüttesként mutatkoznak be. A szimfonikus zene mellett a zenekar tagjai kiemelt hangsúlyt fektetnek a kamarazene megismertetésére, sokoldalúságukat igazolja széles repertoárjuk is. Gazda Bence igazi otthonra lelt a Budafoki Dohnányi Zenekarban, melynek 2018 novemberétől koncertmestere. A rendkívül sokoldalú, összművészeti érdeklődésű hegedűművész hangszereléssel és zeneszerzéssel is foglalkozik, 2002 óta a Budapest Klezmer Band tagjaként és újabban a Swing à la Django zenekar művészeként is rendszeresen színpadra lép. Egy interjúban úgy fogalmazott, hogy több kitérő után a BDZ „szippantotta vissza” a klasszikus zenélésbe.

Közreműködik: Kristó-Varga Nikolett, Bánhegyi Tünde, Nádasdi Szilvia, Kusz Viktória, Krenedits Katalin, Kószás Ágnes, Szabó Anna, Ács Dávid J. S. Bach: d-moll hegedűverseny BWV 1052r Mendelssohn– Bartholdy: Esz-dúr oktett esőhelyszín: Kisfaludy Galéria

augusztus 1. (csütörtök) 20 óra

július 31. (szerda) 20 óra

Kertesi Ingrid operaénekes és a Budapest Saxophone Quartet

BALATONFÜRED Kisfaludy Színpad

BALATONFÜRED Kisfaludy Színpad 40

Budapest Saxophone Quartet


Korcsolán Orsolya, fotó: Oleg Borisuk

Korcsolán Orsolya hegedűművész és a Grazioso Kamarazenekar

augusztus 3.

esőhelyszín: Kisfaludy Galéria [ ld. 6.oldal ]

Mozart: 5. (A-dúr) hegedű­ verseny, K. 219 Csajkovszkij: C-dúr vonós­ szerenád, op. 48

Balog József és Érdi Tamás zongoraművészek koncertje Az átható zeneiség és a végtelen alázat jellemzi mindkét művész játékát, koncertjük különleges találkozása a két zongorista sok szempontból különböző, alapvető értékeiben mégis mélyen rokon művészetének.

BalatonSax, fotó: Oláh Gergely Máté

A BalatonSax mesterkurzus részt­ vevőinek és tanárainak koncertje A Balaton-part idén harmadik alkalommal ad otthont a BalatonSax Nemzetközi Nyári Szaxofon Akadémiá­ nak, melyhez most először – világhírű professzorok vezetésével – klarinétosok is csatlakoznak. A New Yorkban is nagy sikereket elérő Szepesi Bence mellett a szakma legnagyobbjai oktatnak a nyári akadémián: a Los Angelesben élő Yehuda Gilad az Egyesült Államok egyik legkeresettebb professzora; a cseh Milan Re­ richa a svájci Luganói Konzervatórium tanára és egyben a Cseh „RZ” klarinétgyár tulajdonosa; a New York-i Paul Cohen szólistaként és zenekarok, kamaraegyüttesek tagjaként is napjaink egyik legmeghatározóbb szaxofonművésze; az olasz David Brutti több mint egy tucat verseny díjazottjaként koncertezik világszerte; Markus Holzer pedig többek között a Vienna Saxophonic Orchestra tagjaként készített több kivételes lemezt. A BalatonSax Akadémia nyolc napja alatt a résztvevők számos inspiráló előadáson, workshopon és egyéni órán fejleszthetik tudásukat. Immár hagyomány, hogy a mesterkurzus résztvevői egy nagyszabású záró hangverseny keretein belül szélesebb közönség előtt is megmutatják tudásukat. A koncerten a két hangszercsoportból – szaxofonokból és klarinétokból – álló zenekar külön-külön és együtt is megszólal.

közreműködik: David Brutti (Olaszország) Paul Cohen (Amerikai Egyesült Államok) Yehuda Gilad (Amerikai Egyesült Államok) Markus Holzer (Ausztria) Milan Rericha (Csehország) Szepesi Bence

augusztus 4. (vasárnap) 20 óra

augusztus 2. (péntek) 20 óra

Korcsolán Orsolya „szívszorítóan gyönyörű” és „érzelemmel teli” játékát világszerte dicséri a kritika. A hegedűművésznő tizenkét éves korától a Zeneakadémia növendéke volt, majd Sir Solti György tanácsára – Dorothy De Lay és Itzhak Perlman irányításával – New Yorkban, a Juilliard School falai közt folytatta tanulmányait. A közelmúltban a Deutsche Grammophonnál vette lemezre a holokausztban elhunyt zeneszerző, Kuti Sándor kamaraműveit, a Naxos America kiadónál a London Filharmonikus Zenekarral és Dennis Russel Davies karmesterrel Miguel Kertsman neki dedikált hegedűversenyét. A Grazioso Kamarazenekar 2007 májusában alakult a Nemzeti Filharmonikusok művészeiből, alapítójuk és vezetőjük Detvay Mária Marcella. Zenei igényüket, hozzáállásukat a mai napig meghatározza, amit támogatójuktól, Kocsis Zoltántól tanultak a zeneirodalom kamarazenekarra írt műveiről és általában a zenéről.

(péntek) 20 óra

BALATONFÜRED Kisfaludy Színpad

BALATONFÜRED Kisfaludy Színpad

Detvay Mária Marcella, fotó: Érdi-Harmos Réka

esőhelyszín: Anna Grand Hotel, augusztus 4. (vasárnap) 20 óra

43


július 20. (szombat) 20 óra

Lakatos György, fotó: Podhorányi Zsolt

PALOZNAK Fő tér

Stark János Mátyás és Ránki Fülöp, fotó: Érdi-Harmos Réka

Lakatos György és tanítványai „Egész életemet annak szenteltem, hogy bebizonyítsam: bármelyik hangszerrel ki lehet állni – akár egyedül is –, és egy egész estén át le lehet kötni a hallgató figyelmét.” Lakatos György tanítványaival rendszeresen bizonyítja, mennyi lehetőség, hangulat, szín rejlik a fagottjátékban. A fagottművész rendkívüli karriert futott be, egyike a világ kevés ismert fagottos szólistájának. Miközben világszerte híres előadótermekben koncertezik, rendszeresen ellátogat kisebb településekre, iskolákba is, hogy népszerűsítse a zenét, és közvetlen stílusával igazi élménnyé varázsolja a művészettel való találkozást. Lakatos György ezúttal is tanítványaival, a fiatal fagottosgeneráció kiváló képviselőivel érkezik a Klassz a pARTon! fesztiválra.

esőhelyszín: Katolikus templom

A MOL Alapítvány Tehetségtámogató Program nyerteseinek koncertje GYULAKESZI

Csigó Malom Stílus Galéria

augusztus 3. (szombat) 20 óra

44

Nemes Réka (fuvolaművész) Csőke Flóra (csellóművész) közreműködik: Hotzi Panni (zongoraművész)

augusztus 13. (kedd) 20 óra

Stark János Mátyás hegedű­művész és Ránki Fülöp zongora­művész Ránki Fülöp számára mindig is fontos szempont volt, hogy „a befogadók valamilyen megváltozott, lehetőleg kitisztult lelkiállapottal távozzanak a koncertről”. A Junior Prima díjas zongoraművész ezúttal a hegedűművészként és zeneszerzőként egyaránt aktív Stark János Mátyással együtt teremti meg azt az atmoszférát, mely lehetőséget biztosít a közönségnek a művek befogadására. A két fiatal művész 2015 tavasza óta alkot állandó

DÖRGICSE Landhaus Dörgicse augusztus 25. (vasárnap) 20 óra Érdi Tamás zongora­ művész orosz estje Érdi Tamás orosz zeneszerzők művein keresztül mutatja meg közönségének azt a kiemelkedő érzelmi mélységet és lenyűgöző kifejezőerőt, amelyet a kritika is rendszeresen dicsér. „Olyat hall, amit mi nem” – fogalmazott róla egyik fő mentora, Kocsis Zoltán.

(ld. 12.oldal) A koncertre a belépés ingyenes, de regisztrálni szükséges: bartunek. katalin@gmail.com

DÖRGICSE Landhaus Dörgicse

Muszorgszkij: Egy kiállítás képei Prokofjev: Rómeó és Júlia, op. 75 (részl.) Csajkovszkij: Dumka, op. 59 Szkrjabin: cisz-moll etűd, op. 2/1

szonátapárost, Bachtól Messiaenig ívelő repertoárjukban Mozart, Beethoven, Schubert vagy Liszt hegedűre és zongorára írt művei is helyet kapnak. A koncert műsora négyéves közös munkájuk több fejezetébe is bepillantást enged: a Messiaen-darab kapcsán kezdtek kamarázni, a Liszt-műveket az évek során más-más időpontokban tanulták, a Ravel-szonáta pedig egészen friss eleme a repertoárjuknak, koncerten most játsszák első alkalommal. Alsódörgicsei Evangélikus Templom

augusztus 29. (csütörtök) 20 óra

Bach Kamarakórus, München Simplicissimus Kamaraegyüttes Vezényel: Felix Mayer Közreműködik: Németh Zsombor (barokk hegedű) Virág Mátyás (barokk cselló) ld. 36. oldal A koncertekre a belépés ingyenes, de regisztrálni szükséges: dorgicseregisztracio@gmail.com

45


VÁSZOLY Katolikus templom

Több húron pendülünk Ácsné Szily Éva kisiskolás tanítványainak koncertje augusztus 25. (vasárnap) 18 óra

FELSŐÖRS Snétberger Zenei Tehetség Központ 46

„A közös zenélés rendkívül kedvező hatással van a gyerekekre, mert azon túl, hogy nagy koncentrálást igényel, örömforrás egyben, és közben alkalmazkodást kíván, ugyanis másképpen nem tudunk együtt haladni. Mi ez, ha nem az élet?” Így érvel a zene jótékony hatása mellett Ácsné Szily Éva, a budapesti Tóth Aladár Zeneiskola hegedűtanára, illetve a Zeneakadémia módszertan- és gyakorlatvezető tanára, aki több éve szervez a Balaton-felvidék páratlan környezetében nyári kurzust és koncertet növendékeinek. „A legfontosabb célom a többi tanárral együtt – fogalmaz –, hogy a táborban a zenén keresztül közösség alakuljon ki az egy hét alatt, mert csak így tudunk eredményt elérni, együtt alkotni.” Immár hagyomány, hogy a közös alkotás eredményét a vászolyi római katolikus templomban mutatják be a közönségnek.

A Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamara­ zenekar kurzuszáró koncertje vezényel: Demel Eszter augusztus 27. (kedd) 17 óra Érett zenei előadásmódjának és hangzásvilágának köszönhetően a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar ma az ország egyik legjelentősebb hazai ifjúsági zenekara. A Veszprémi Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola növendékeiből álló együttest a magyar zenepedagógia kiemelkedő alakjaként és egyben a Kokas-pedagógia jeles képviselőjeként számontartott Demel Eszter vezeti, aki több évtizedes munkája során gyerekek százainak adott zeneszeretetet, minőség iránti elkötelezettséget. Növendékeiből többen elismert előadóművészek, karnagyok, zenetudósok lettek, és aki épp nem zenei pályát választott, az élet más területén vált értékteremtő személyiséggé. „A karnagy, Demel Eszter magas fokú zenei intenzitása tökéletes hatással van az ifjú zenekarra. Zenei megformálásának minden mozzanatát átveszik, teljes átéléssel, hibátlan megszólaltatásban adják elő a műveket.” Így fogalmazott a kritika a többszörös díjnyertes ifjúsági zenekarról, melynek tagjai ezúttal egy Mozart, Mascagni, Sosztakovics, Dvořák, Bartók és Weiner műveiből álló rendkívül színes műsorral készülnek fesztiválszereplésükre.

Mozart: Török induló Mascagni: Paraszt­ becsület – Intermezzo Sosztakovics: Keringő Sosztakovics: Polka Bartók: Mikrokozmosz (részletek) Dvořák: 8. (g-moll) szláv tánc, op. 46/8 Weiner: Csárdás Weiner: Rókatánc

SZERENCSE A KULTÚRA SZOLGÁLATÁBAN Mindannyian hiszünk abban: a ma tehetségeiből lesznek a jövő világhírű művészei, alkotói.

Köszönjük, hogy játékával Ön is hozzájárul a magyar tehetségek sikereihez!

MERT VANNAK ÜGYEK, AMIKET NEM BÍZHATUNK CSAK A SZERENCSÉRE.


PARTNEREK

KIEMELT TÁMOGATÓ:

TÁMOGATÓK

Balatonfüred Város Önkormányzata

A Klassz a pARTon fesztivál szervezője a Cimbora Alapítvány az egészséges és kulturált gyermekekért. Balaton Színház Keszthely

A műsorváltozás jogát fenntartjuk. Az esti koncertek ingyenesen látogathatók.

Landhaus Dörgicse

PROBIO Zrt., Balatonfüred

Paloznak Község Önkormányzata Gyulakeszi Csigó Malom Stílus Galéria

BRTK Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház Siófok

Fidelio különszám – Klassz a pARTon Szerkesztő: Mayer Andrea • Grafikai munka: Gróf Róbert • Korrektor: Nyilas Ágnes • Felelős kiadó: Programmagazin Kiadó Kft. • 1052 Budapest, Semmelweis u. 14. • ügyvezető igazgató: Szentpéteri András • E-mail: fidelio@fidelio.hu • Nyomdai munkák: Comorn Kft. 1031 Bp., Őrlő u. 2. Tel.: 454-0956 ügyvezető: Bányai Péter HU ISSN – 2062-2902 Megjelenik 15 000 példányban. Az esetleges műsorváltozásokért, valamint az újságban megjelenő adatok valóságtartalmáért és a képek jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget.