Page 1

2010. oktรณber

Orszรกgos kulturรกlis programmagazin

ingyenes

www.fideli o . h u

FidelioEst_1010.indd 1

9/17/10 9:46:56 PM


FidelioEst_1010.indd 2

9/17/10 9:47:16 PM


FidelioEst_1010.indd 3

9/17/10 9:47:25 PM


FidelioEst_1010.indd 4

9/17/10 9:47:27 PM


Prelűd egy hÍJán húsz Miért van az, hogy a gyerekek szeretnek babákkal játszani? Pontosabban egy lekicsinyített világban, autók, bokrok, állatok, házak és emberek között elmerülni, legyenek azok fából, természetes anyagokból vagy fröccsöntve. Azt képzelik, hogy ők is olyan bátrak, mint az ólomkatona, vagy olyan szépek, mint a pillangóhercegnő? Álmaikat vetítik ki, amelyeket újraélnek játék közben, ahol megvalósíthatnak bármit, amit a képzelet még megenged? Vagy azt élvezik, hogy sorsok felett dönthetnek, másokat irányíthatnak, úgy csinálhatnak, mint a felnőttek: háborúzhatnak, lemészárolhatják egymást – ha megvan a varázslós szett, akkor meg is átkozhatják a másikat –, szerelembe eshetnek a szőke izombabával, vagy gyereket szülhetnek a macinak, és bátran karambolozhatnak vagy felrobbanthatnak bármit, esetleg magukat is? És a felnőttek miért szeretnek játszani? Mármint nem egymással, otthon vagy a munkahelyen, a polgármesteri hivatal tisztviselő-helyetteseként, vagy matchboxainkkal lavírozva a dugóban... Szóval nem így, hanem úgy, ahogyan a gyerekek. Vagyis nem úgy, mint ők, mert sajnos olyan nyitottak és fantáziadúsak már nem leszünk, hanem az ő játékaikkal. Vagyis azokkal a játékokkal, amiket mi, felnőttek találunk ki és kreálunk nekik, mert azt játsszuk, hogy mi pontosan tudjuk, mivel kell játszaniuk. Régen nem is volt ennyi játék meg gyerekcucc, a kölyköket kis felnőttnek tekintették, akik épp olyan ruhát hordtak, mint a szüleik, csak kisebb méretben, és szó sem volt Csillagok háborújafénykardról, csak a keresztes lovag papa kardjának kicsinyített famásolatáról. És akkor megcsináltuk a színes gyerekipart, hogy aztán persze mi játszhassunk annak termékeivel. Azt játsszuk, hogy gyerekek vagyunk, és építünk, építünk – amit nem szabad lerombolni, ejnye! És sorban állnak a tyúkok az etetőnél – ne hülyéskedj, ezek nem esznek igazi vajas kenyeret! És a szivárványherceg palotájában esküvőre készülnek – csak természetesen elveszett a menyasszony lába, és megmondtam, hogy ne karambolozzon a tündérhintó a targoncával, mert össze fog törni. Itt a játékmackód szeme! De éjjel, amikor senki nem játszik a játékokkal, akkor ők végre a saját életüket élhetik. Pont úgy, ahogy az emberek. Szeretettel köszöntünk a 19. Budapesti Őszi Fesztiválon. Az épp egy híján húsz! Pont úgy, ahogy az emberek. Kovalik Balázs művészeti vezető

A FideliO esT KÖVeTKezŐ KÜlÖnszámA:

Budapesti Őszi Fesztivál Keresse a lelőhelyeken!

FidelioEst_1010.indd 5

5

Prelűd

6

színház

30

színházak műsora

50

Tánc

56

zenés színház

60

Klasszikus, kortárs

74

Jazz, világzene

82

Kiállítás

88

Gyerek

92

helyszínek

94

Könyvajánló

5

Országos Kulturális programmagazin Főszerkesztő: Zsoldos Dávid Felelős szerkesztő: Rajkó Anna szerkesztők: Filip Viktória (klasszikus), László Viktória (programok), Papp Tímea (tánc, zenés színház, gyerek), Rick Zsófi (színház), Szanyi Erika (kiállítás), Zipernovszky Kornél (jazz, világzene) Korrektor: Endreiné Szemők Ildikó nyomdai előkészítés: Gróf Róbert Terjesztés: Perlaky András nyomdai munkák: COMORN Kft. Felelős kiadó: Fidelio EST Kft. Kereskedelmi vezető: Balázs Jenő hirdetés: sales@fideliomedia.hu, (20) 439-7214 Programleadás: 2010. október 6-ig a program@fidelio.hu címen. A szerkesztőség címe: 1055 Budapest, Szt. István krt. 23. Tel.: (1) 476-0320; Fax: (1) 476-0321 sms: (20) FIDELIO – (20) 343-3546 e-mail: fi delio@fidelio.hu Havonta megjelenő kulturális programmagazin. Megtalálható Budapesten és a nagyobb vidéki városokban közel 400 terjesztési ponton. Megrendelhető a kiadónál. A következő Fidelio Est megjelenésének dátuma: 2010. október 21. hU issn – 2061-1544 (nyomtatott) hU issn – 2061-1552 (online)

9/17/10 9:47:37 PM


6

színház – Premier AmAdeus

BernArdA AlBA házA

Október 8. 19:00 – Miskolci Nemzeti Színház Író: Peter Shaffer; rend.: Tordy Géza; d.: Peter Umbach; j.: Laczó Henriette; fsz.: Cservenák Vilmos, Harsányi Attila, Pataki Szilvia, Fandl Ferenc, Hunyadkürti István, Áron László, Szatmári György Salieri – szinte egyedüliként Bécsben – felismeri Mozart zsenijét, és innentől kezdve egyetlen célja van: háttérbe szorítani a fiatal tehetséget, hogy az ne tudja elhomályosítani az ő munkásságát. Ezt leginkább udvari intrikákkal és cselszövésekkel éri el, és ebbe Mozart szó szerint beleroppan.

Október 13. 20:00 – Talentum Kulturális Alapítvány Író: Federico García Lorca; rend.: Márkó Eszter; d.: Márkó Eszter, Cserje Zsuzsa; j.: Szamosi Zsófia; sz.: Várnagy Katalin, Csizmadia Gabriella, Balogh Anikó, Berki Szofi, Kovács Martina, Szik Juliska, Pálos Zsuzsa, Rácz Kati, Málnai Zsuzsa és a Rajkó Zenekar tagjai A dráma egy akkoriban Spanyolországra jellemző, nagyon erős diktatórikus világot mutat, mely sok rosszat hoz elő az emberekből. Zseniális csavar, hogy mindezt egy „női társadalomba” helyezi, egy bezártságban élő család történéseibe. A lányok különböző személyiségek, különböző életkorúak, mélyen élik meg rabságukat, s ez rendkívüli lehetőséget nyújt arra, hogy betekintsünk a női lélek rejtelmeibe.

AnnA Október 16. 19:00 – dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház Író: L.Tolsztoj–Dobák Lívia–Csadi Zoltán; rend.: Csadi Zoltán; d., j.: Tihanyi Ildikó; kor.: Szakály György; sz.: Lapis Erika, Kiss Attila, Gasparik Gábor, Baksay Erika Lev Tolsztoj művéből különböző színpadi változatok születtek, a mostani színpadi játék négy ember és négy sors találkozása. Anna a családi kötelékből kilépve ismeri meg az igazi szerelmet, de ez a szerelem egyben boldogtalanná is teszi. Karenin, a férj a megcsalatás bizonytalanságától jut el a megtalált boldogságig, amíg a fiához túlságosan ragaszkodó Vronszkaja sorsa az örök bizonytalanság marad.

FidelioEst_1010.indd 6

Cigányok Október 15. 19:00 – Katona József Színház Író: Tersánszky J. Jenő–Grecsó Krisztián; rend.: Máté Gábor; d.: Cziegler Balázs; j.: Füzér Anni; fsz.: Szacsvay László, Szirtes Ági, Pálmai Anna, Keresztes Tamás, Pálos Hanna e.h., Kovács Lehel, Bán János, Fekete Ernő, Rajkai Zoltán A Cigányok két világ. Tersánszky szerelmi háromszöge egy sosem volt mesevilágban mutatja meg a

muzsikus romákat, de épphogy megmelegszünk köztük, megtörik az idill. Grecsó Krisztián Cigányokja a mai Magyarországra hozza át a drámát, a szerző úgy írta tovább a darab történetét, hogy a legmélyebbről hozott föl valamit. Magyaroknak, cigányoknak egyaránt. Lelet – a rettegés alól.

(CserenAdrág) Október 31. 19:00 – Katona József Színház – Kamra – TÁP Színház Író: Oleg és Vlagyimir Presznyakov; rend.: Vajdai Vilmos; d.: Merétei Tamás; j.: Tamara Barnoff; sz.: Bánki Gergely, Csoma Judit, Gera Marina, Gergely Katalin, Huzella Júlia e.h., Igor Lazin, Janklovics Péter, Lengyel Ferenc, Schönberger Ádám, Tabeira Iván, Terhes Sándor Hamlet-történet napjaink Moszkvájában. Igen, Válja apját a saját felesége mérgezte meg, és ezért vagy ettől függetlenül is, különös párkapcsolatban él Olgával. Elmúlt már harminc, és tudjuk, hogy ez mit jelent.

Cseresznyéskert Október 15. 19:00 – zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Író: Csehov; rend.: Sztarenki Pál; d., j. Pilinyi Márta; sz.: Tánczos Adrienn, Kálóczy Orsolya, Sztankay Orsolya, Nádházy Péter, Urházy Gábor László, Mihály Péter, György János, Kovács Olga, Szakály Aurél, Misurák Tünde,

9/17/10 9:47:39 PM


Premier – színház Wellmann György, Sipsák István, Bellus Attila A Ranyevszkaja család birtokát elárverezik… A birtokot, az illúziók tárházát, mely a család múltját, és a múlt értékeibe vetett hitet jelenti számukra. Van-e kiút a múltból táplálkozó jelen kilátástalanságából? Megszüntethetők-e a kötelékek? Van-e remény egy ábrándok és vágyálmok nélküli új életre? A fákat kivágják, a vonat elindul…

Csodás vAgy, JúliA! Október 3. 19:00 – Kecskeméti Katona József Színház Október 8. 19:00 – Karinthy Színház Író: Somerset Maugham; rend.: Szalma Dorotty; d.: É. Kiss Piroska; j.: Bánki Róza; fsz.: Sára Bernadette, Márton András, Orth Péter, Kéner Gabriella, Pásztor Erzsi A Színház című regény díszlete a színház, főszereplője egy korosodó, ámde nagyszerű színésznő, aki soha nem volt képes különbséget tenni a valódi és a játszott világ között. Amikor aztán beleszeret egy, a fiával csaknem egykorú fiatalemberbe, majd viszonyt is kezd vele, rádöbben, milyen fájdalmasak tudnak lenni az igazi érzelmek.

CsupA BAlláB Október 9. 19:30 – szolnoki Szigligeti Színház – Szín-műhely Író: Richard Harris; rend.: Radó Denise; d.: Ignácz György; j.: Maronka Csilla; kor.: Papp Csaba; sz.: Vásári Mónika, Császár Gyöngyi, Huszárik Kata, Gombos Judit, Szabó Éva, Mészáros István, Jankovics Anna, Román Judit, Stelly Zsófia Nyolc különböző korú és társadalmi helyzetű csaj, plusz egy férfi szteppórákra jár minden héten egyszer. Vajon miért? Mert vonzza őket a show világa. Mert mindenkinek az élete titkokat rejt, és valahol ki kell beszélni. Mert nem működnek a kapcsolataik, és ez az a hely, ahol új barátságok, szerelmek születhetnek. Mert jó tartozni valahová, ahol nevethetnek a gondjaikon, bajaikon, saját magukon.

FidelioEst_1010.indd 7

dühöngő ifJúság

fő Az illúzió!

Október 15. 19:00 – Budapesti Kamaraszínház – Ericsson Stúdió Író: John Osborne; rend.: Lukáts Andor; d., j.: Kovács Yvette Alida; sz.: Kolovratnik Krisztián, Szűcs Péter Pál, Horváth Lili, Szőlőskei Tímea, Cs. Németh Lajos A darab a történet hősének lázadása szűk környezete, a világ és önmaga ellen. Véget nem érő harcot folytat az emberi kapcsolatok kiüresedése és reménytelensége ellen – nem kevés humorral és cinizmussal –, miközben teljesen magára marad.

Október 13. 22:00 – West Balkán – SZAKKÖR Alkotók: Bereczki Csilla e.h., Dömötör András, Dömötör Tamás, Faragó Zsuzsa, Horgas Péter, Laboda Kornél e.h., Spilák Klára, Soós Attila e.h, Szabó Csilla, Cékl’art, Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Textil Tanszékének hallgatói, Szuper zenekar A Szent István, a volt Lenin, most Teréz, a Váci és a Bajcsy fut össze itt, a pályaudvar neve Nyugati, az áruházé Skála, a tér neve is Nyugati, aztán Marx és most megint Nyugati, és ahol ezek mind találkoznak, ez a hely (hej!) most a West-Balkán helye – tiszta illúzió és vaskos valóság.

„elJövök érted” – A kezdet Október 21. 20:00 – West Balkán – HOPPart Sz.: Barabás Richárd/Polgár Csaba, Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna, Mátyássy Bence, Radnay Csilla, Rusznák András, Takács Nóra Diána/Szilágyi Katalin Minden kezdet zenés. Eljövök érted, ne legyél egyedül. Vár a vidám elanyátlanodás. Kikapcsoltuk a gépi nevetést, helyette hangjegyet hangjegyre halmozunk. Magas C-veszély! A nézőtérre üvegpoharat bevinni veszélyes. Reped. Exkluzív porcelán vagy gazdagék Bercije: ez itt a kérdés. A válasz: büdös macska. Ja, és minden beteg hazudik.

A feleségem története Október 7. 19:00 – Pesti Magyar Színház Író: Füst Milán; rend.: Galambos Péter; d.: Bátonyi György; j.: Kárpáti Enikő; sz.: Horváth Lajos Ottó, Balsai Móni, Bede Fazekas Szabolcs, Losonczi Kata, Soltész Bözse, Pavletits Béla, Jegercsik Csaba, Sipos Imre, Mihály Pál A feleségem története a szike pontosságával és kíméletlenségével tárja fel a szerelmi szenvedély felemelő és pusztító természetét, férfi és nő titokzatos, gyöngéd érzelmekkel, fékezhetetlen vágyakkal, vad bántásokkal és vigasztalásokkal, félreértésekkel és hazugságokkal teli kapcsolatát a mennyektől a pokolig.

7

főfőnök Október 17. 19:00 – Radnóti Színház Író: Lars von Trier; rend.: Anger Zsolt; d.: Sebő Rózsa; j.: Fekete Kata; sz.: Csányi Sándor, Gazsó György, Kováts Adél, Szávai Viktória, Petrik Andrea, Péter Kata, Schneider Zoltán, Tamási Zoltán, Adorjáni Bálint, Klem Viktor, Formán Bálint e.h. Egy jól menő informatikai cég vezetője szeretné eladni a vállalatát, ám a vevő, egy külföldi üzletember kizárólag a cég első számú emberével, a távolban élő főfőnökkel hajlandó tárgyalni, akivel csak az az egy probléma van, hogy kitalált személy. Nincs mit tenni, fel kell bérelni egy állástalan színészt, hogy eljátssza a főfőnököt...

golden drAgon Október 30. 19:00 – Katona József Színház Író: Roland Schimmelpfennig; rend., d.: Gothár Péter; j.: Bujdosó Nóra; z.: Fekete Gyula m.v.; sz.: Fullajtár Andrea, Tenki Réka, Hajduk Károly, Mészáros Béla, Kocsis Gergely Egy nő megcsalja a férjét. Egy öregember nem bírja elviselni, hogy öreg. Egy fiatal nő megtudja, hogy terhes. Egy kis kínai lányt prostituál egy pénzéhes kereskedő… Vagy játsszuk azt, hogy minden fordítva van?

9/17/10 9:47:39 PM


8

színház – Premier A gyávA Október 14. 19:00 – Spinoza Km.: Scherer Péter, Kovács Krisztián Nehéz eset volt. Másképp gondolkodott és másképp viselkedett, mint mi. Ezért aztán megneveltük, szocializáltuk. Kezelhetővé tettük és szelíddé. Gratuláltunk neki abból az alkalomból, hogy legyőzte önmagát. Ő maga is gratulálni kezdett önmagának. Nem vette észre, hogy mi győztük le őt… Kábítószerfüggők naplói alapján készült előadás.

Jeremiás, AvAgy isten hidege Október 2. 19:00 – Nemzeti Színház – Gobbi Hilda Színpad Író: Térey János; rend.: Valló Péter; d.: Antal Csaba; j.: Benedek Mari; sz.: László Zsolt, Molnár Piroska, Stohl András, Hevér Gábor, Újvári Zoltán, Bánfalvi Eszter, Gerlits Réka, Blaskó Péter, Szarvas József, Rátóti Zoltán, Murányi Tünde, Kelemen József m.v., Söptei Andrea, Makranczi Zalán, Somody Kálmán m.v., László Attila/ Farkas Dénes, Garas Dezső

FidelioEst_1010.indd 8

A „cívis utópia” főszereplője Jeremiás, a debreceni születésű, de már régóta Budapesten élő parlamenti képviselő. Végigjárja az álombéli stációkat a jövőbeli debreceni metrón. Sztrájk van. Jeremiás a metróban vesztegel, és sorra járja múltjának helyszíneit, sorra találja múltjának szereplőit.

kAloCsA Október 10. 19:30 – Vígszínház – Házi Színpad Író: Erdős Virág; rend.: Néder Panni; d., j.: Balogh Zsófi; sz.: Józan László, Láng Annamária, Epres Attila, Majsai-Nyilas Tünde, Tarr Judit, Hullan Zsuzsa A Kalocsa című verses dráma a Vígszínház felkérésére született. Erdős Virág fiatal költőnő legújabb darabjának csillogó humora, szellemes költői nyelvezete és témaválasztása is egyedülálló a kortárs magyar színházi palettán.

kArinthyrádA Október 7. 19:00 – Spinoza Rend.: Király Attila; j.: Papp Janó; sz.: Haumann Petra

Óriási, látványos revü a női lélek mélységeiből! Világattrakció! Végtelenül finom szabások! Még soha nem létezett lélekelemzés újrendszerű körfüggönyökkel! A legtisztább költészet, tanároktól és kritikusoktól megvizsgálva. Finom remegések, megbízható szerkezet! Sejtelmes bánatok! Büfé! Külön bejárat! Szívek tragédiája! Ruhatár!

kései tAlálkozás Október 16. 19:00 – Soproni Petőfi Színház Író: Alekszej Arbuzov; rend.: Kerényi Imre; sz.: Piros Ildikó, Huszti Péter A tengerparti gyógyszálló betege éjszakánként meglepő dolgokat művel; mezítláb mászik az ablakon át, hogy etesse a sirályokat és énekeljen a szanatórium holdfényes kertjében. A főorvos magához rendeli, hogy számon kérje rajta, miért nem tartja be a gyógyintézmény rendjét. A nő és a férfi vitájából lobban lángra a szerelem.

9/17/10 9:47:54 PM


FidelioEst_1010.indd 9

9/17/10 9:48:46 PM


10

színház – premier Két lengyelül beszélő szegény román Október 14. 19:00 – Katona József Színház – Kamra Író: Dorota Maslowska; rend., d.: Kovács Dániel; d.: Kovács Dániel; j.: Miareczky Edit; sz.: Dankó István, Borbély Alexandra e.h., Elek Ferenc, Bodnár Erika, Pelsőczy Réka, Kun Vilmos, Tóth Anita Dzsina jó lány. Semmit nem fog ellopni, semmit nem fog lehányni. Esküszöm, annak az ártatlan gyermeknek az életére, akit a szíve alatt hord. Szegény, becsületes, lengyelül beszélő románok vagyunk. A feleségem terhes, orvoshoz utazik Wroclawba, egy specialistához, mert áttételei lettek, izé, a cisztáján, totális mocsár van a hasában. És így tovább.

Korijolánus Október 1. 20:00 – MU Színház – HOPPart Rend.: Polgár Csaba; d., j.: Izsák Lili; z.: Matkó Tamás; sz.: Baksa Imre, Bánki Gergő, Barabás Richard, Drága Diána, Friedenthal Zoltán, Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna, Máthé Zsolt, Szilágyi Katalin, Takács Nóra Diána, Terhes Sándor Időszámításunk előtti 5. század. Caius Martius római hadvezér, miután egymaga OLAJBOGYÓ megtámadja az ellenséges Corioli RECESSZIÓ városát, és elfoglalja, ezért GŐG a rómaiaktól VOLSZKUSZOK megkapja a Coriolanus nevet. Úgy tűnik, fényes politikai pálya ARISZTOKRÁCIA áll előtte: konzullá választják. Ez volt ANYU anyja ANYU álma, és Coriolanus teljesíti. POZÍCIÓ De megtartania e pozíciót még egy napig sem sikerül.

liselotte és a május Október 9. 19:00 – Budapesti Kamaraszínház – Tivoli Író, rend.: Pozsgai Zsolt; d.: Menczel Róbert; Dobó Kata, Jánosi Dávid, Törköly Levente, Dolmány Attila, Bank Tamás Egy nő – hat férfi. Hat kísérlet a párkeresésre. De mintha átok ülne Liselottén, egyik férfi sem alkalmas a házastársi szerepre. Vagy mégis?? Fergeteges, vígjátéki úton haladunk a végső megoldás felé…

FidelioEst_1010.indd 10

liselotte és a május Október 15. 18:00 – Tűzraktér Író: Pozsgai Zsolt; rend.: Csiki I. Zsolt; sz.: Koncz Andrea, Fekete Zsolt Liselotte álma, és egyben rögeszméje, hogy egy férfit találjon maga mellé. De próbálkozásai haszontalanok, mert a megjelenő férfiak, csak saját frusztrációikra képesek figyelni, amelyek majd halálukat is okozzák.

megszállottaK Október 29. 19:00 – RS9 – Főnix Műhely Rend.: Baku György; fsz.: Zernovácz Erzsébet, Tarr György, Gál Éva Veronika/Facskó Marica, Gránicz Gábor Mindenkiben ott lakik a félelem. Néha napokig észre sem vesszük, hogy ott van a szívünkben, aztán előtör, hogy elhatalmasodjon rajtunk. Élnek közöttünk olyanok, akiknek a lelkében akkora a sötétség, hogy a mi szívünk is nyugtalanná válik, ha a közelünkben vannak. Félünk, nehogy bántsanak minket vagy szeretteinket. Valójában persze nem ettől kellene rettegnünk, hanem sokkal inkább attól, hogy egyszer a mi szívünket is elborítja az a sötétség, ami az ő lelkükben él.

miKve Október 8. 19:00 – Pesti Színház Író: Hadar Galron; rend.: Docekal Michal; d.: Jan Dusek; j.: Zuzana Krejzková; z.: Milos Orson Stedron; sz.: Pap Vera, Igó Éva, Börcsök Enikő, Eszenyi Enikő, Hegyi Barbara, Tornyi Ildikó, Kovács Patrícia, Stefanovics Angéla/Tóth Orsolya A mikve rituális fürdő, ahol havonta egyszer az asszonyok megmerítkeznek, hogy megtisztuljanak, és újra érintkezhessenek férjükkel. A dráma szereplői különböző életkorú nők, akiket vallási szabályok kötnek, és különféle társadalmi és családi szerepekben egy férfi uralta világban küzdenek elfogadásukért, szabadságukért, jogaikért, s ha kell, lázadnak is.

9/17/10 9:48:58 PM


FidelioEst_1010.indd 11

9/17/10 9:49:00 PM


12

színház – premier nehéz Október 22. 19:00 – Bárka Színház – Stúdió Író: Háy János; rend.: Bérces László; d.: Sárkány Sándor; j.: Kárpáti Enikő; z.: Dresch Mihály; sz.: Mucsi Zoltán, Kati m.v., Gados Béla, Ilyés Róbert, Varga Anikó, Pásztor Tibor A vidékről tizenévesen Budapestre kerülő fiatalember, aki szülei egyetértésével, sőt támogatásával megszakítja a végtelennek tűnő családi láncot, kiszakad az otthoni fészekből, „különb” lesz, mint ősei, megváltja a nemzetséget stb. Aztán az illúziók kicsorbulnak, ahogy kell. Régi otthonát elveszíti, újat a nagyvárosban nem lel, noha minden próbálkozása arról szól, hogy megteremtse „saját életét”.

a pincér Október 31. 19:00 – Spinoza Író: Forgách András; rend.: Czeizel Gábor; sz.: Tölgyesy Zoltán, Gémes Antos „Ma este: Shirley Valentine: Miss Lady M.!” Hirdették a plakátok a vidéki városkában, melynek szállodájában előadás után, éjszaka játszódik a darab. A díva pezsgőt rendelt. Megkapja. A Pincér felhozza. Beszélgetni kezdenek. Nem tudnak szabadulni egymástól. Végül megszabadulnak. Titkok, hazugságok. Félelmek, ráismerések. „Ki dönti el, ki férfi és ki nem?”

platonov Október 16. 19:30 – Thália Színház – Arizona Stúdió – Maladype Színház Író: Csehov; rend.: Balázs Zoltán; d., j.: Molnár Bea; sz.: Ligeti Kovács Judit, Lendváczky Zoltán, Fátyol Kamilla, Tompa Ádám, Kerekes Vica m.v., Páll Zsolt, Faragó Zénó, Orosz Ákos, Tankó Erika „Játékosok. Szabályok. Tervezés. Egyik láb mindig a földön! Kezdőlökés. Csíkos, teli – semmi. Platonov lök. Hármas, középre. Még mindig Platonov. Fehér a lyukban. Szofja újra, kézből. Hatos a bal felső sarokba. Taktikai lökés. Anna jön, de elvéti. Grekova szabályos: céloz és lő. Szása feketét az ellentétes

FidelioEst_1010.indd 12

sarokba… Mellé. Iszak trükközik. Platonov leteszi. A játéknak annyi. Valaki nyert.”

a selyemcipő Október 8. 19:00 – egri Gárdonyi Géza Színház Író: Paul Claudel; rend.: Zsótér Sándor; d.: Ambrus Mária; j.: Benedek Mari; z.: Tallér Zsófia; fsz.: Bozó Andrea, Dér Gabriella, Dimanopulu Afrodité, Fekete Györgyi, Görög László, Hüse Csaba, Járó Zsuzsa, Kaszás Gergő, Mészáros Sára, Ötvös András, Schruff Milán, Szabó Emília, Vajda Milán Claudel az egyik legtermékenyebb francia szerző, a 20. század francia irodalmának egyik legnagyobb alakja. Általában a hitről és a szerelemről ír. A selyemcipő a szerző ritkán játszott műve; két fiatal szerelmének története, akik mindent megtesznek azért, hogy egymáséi legyenek, de csak az égben köttetik meg a frigy.

a szürKe váró Október 1. 19:00 – Zöld Macska Diákpince – Teatro Surreal Író: Flores Hedvig Montserrat; rend: Müller Ádám; sz.: Hegedűs Jenő, Pásztor Máté, Korcsmáros András, Boros Ádám, Flores Hedvig Montserrat, Kántor Zoltán Mi történik velünk, ha egy szürke váróba kerülünk, ahol minden olyan ismerős, hétköznapian megszokott, kezdve a recepciós kisasszony kimért hangjától a sorszámosztó automatáig, és mégis minden olyan ismeretlen. Hogy reagálnak a különböző egyének, ha összezárjuk őket egy terembe, ahol hosszan kell várniuk és abban sem lehetnek biztosak, hogy mire?!

t@rtuffe.hu Október 6. 20:00 – RS9 Író: Molière–Dunajcsik Tamás; rend.: Vedres Csaba; z.: Rubik Ernő; sz.: Valcz Péter, Felhőfi-Kiss László, Fazekas Júlia, Sipos Eszter, Horváth Kristóf

9/17/10 9:49:06 PM


FidelioEst_1010.indd 13

9/17/10 9:49:08 PM


14

színház – premier Egy előadás, két helyszín. Élő videokapcsolat. Egy klasszikus darab újraértelmezése a technikai hatalom tükrében. Tartuffe ezernégyszáz kilométerről, Párizsból az internet segítségével manipulálja a Budapesten élő Orgont és családját.

tótéK Október 2. 19:00 – Örkény Színház Író: Örkény István; rend.: Jurij Kordonszkij; d.: Khell Csörsz; j.: Ignjatovic Krisztina; sz.: Mácsai Pál, Széles László, Kerekes Éva, Szandtner Anna, Ficza István e.h. Volt egyszer egy csendes falucska a Mátrában. Élt itt egy tűzoltóparancsnok, Tót Lajos, a feleségével és két szép gyermekükkel, Gyulával és Ágikával. Ám kitört a Második Világháború, és Tót Gyulának el kellett menni katonának. Egy napon Gyulától levél érkezett: parancsnoka, Varró őrnagy megrendült idegállapota miatt két hét szabadságot kapott, és Gyulának sikerült rávennie, hogy vakációját Tóték vendégszerető házában töltse. Talán, ha Tóték a beteg minden kívánságát teljesítik, Gyulának sem esik semmi baja.

tudom, hogy élsz Október 27. 19:30 – Merlin Színház – Kamaraterem – Hólyagcirkusz Alkotók: Barna Gábor Botond, Csák Zsolt, Eszes Fruzsina, Nádasi László, Tóth Evelin, Szabó Domonkos, Szőke Szabolcs A készülő előadás szellemi inspirációi Bruno Schulz írásművészetéből és grafikai alkotásaiból fakadnak. A különleges képekre és hangokra épülő dramaturgia szerkesztésében ismét kiemelt szerepe lesz a társulat rendező nélküli munkamódszerének.

vacsora négyesben Október 22. 19:00 – Kecskeméti Katona József Színház – Ruszt József Stúdió

FidelioEst_1010.indd 14

Író: Donald Margulies; rend., d.: Szerednyey Béla; j.: Velich Rita; sz.: Szerednyey Béla, Danyi Judit, Cseke Péter, Magyar Éva Julie és Tom, illetve Karen és Gabe már régóta ismerik egymást, szoros barátság, számos közös élmény és vacsora emléke fűzi össze őket. Egy este Julie egyedül érkezik Karenékhez vacsorára, és a házigazdák legnagyobb döbbenetére bevallja, hogy férje elhagyta őt. Barátaik házasságának kudarca arra kényszeríti Karent és Gabe-et, hogy szembenézzenek saját életükkel, házasságukkal és újrafogalmazzák barátaikhoz fűződő viszonyukat.

ványa bácsi Október 1. 19:00 - Vígszínház Író: Csehov; rend.: Marton László; d.: Michael Levine; j.: Victoria Wallace; sz.: Gálffi László, Benedek Miklós, Hegedűs D. Géza, Hámori Gabriella, Bata Éva, Margitai Ági, Fesztbaum Béla, Kútvölgyi Erzsébet, Dengyel Iván Csehov a drámaírás és a színházművészet legnagyobb újítói közé tartozik. Utolérhetetlen stílussal és érzékenységgel ábrázolja a lélek legapróbb rezdüléseit, az elfojtott vágyakat és beteljesületlen álmokat, az érdek nélküli szerelmet, az emberi gyarlóságot, önzést, a generációk közti, sokszor kibékíthetetlennek tűnő ellentéteket.

zöldalma Október 2. 19:30 – Budapesti Kamaraszínház – Shure Stúdió Író: Sultz Sándor; rend.: Kőváry Katalin; d., j.: Dőry Virág; sz.: Drahota Andrea, Gilicze Márta, Bozsó Péter, Varja Zoltán, Újréti László, Sepa György Rendkívül szórakoztató költői játék a művészetről, a magányról, az elmúlásról, miközben emberekre némileg hasonlító angyal, ördög is megjelenik, sőt a darab végén egy házmester is – aki mára már gondnok címet visel – bonyolítja a cselekményt.

9/17/10 9:49:11 PM


FidelioEst_1010.indd 15

9/17/10 9:49:13 PM


16

színház – hírek elhunyt bánffy györgy

Kié lesz a színházi KritiKusoK díja?

Életének 84. évében elhunyt Bánffy György Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a József Attila Színház művésze. Bánffy György Hunyadi-Buzás Györgyként született 1927. június 19-én Budapesten. A Színiakadémia elvégzése után 1950-től a Nemzeti Színház, 1953-tól az Állami Bábszínház tagja volt. 1954-ben a Fővárosi Operettszínházhoz szerződött. 1956 után hároméves szilenciumra ítélték. Egy évtizedes kényszerű pécsi kitérő után 1971-től a József Attila Színházban láthatta a közönség. Sok száz színdarabban (köztük Lear király, Faust, Cyrano, Bethlen Miklós, Széchenyi szerepeiben), több mint ötven játékfilmben (köztük a Mephistóban, Az ötödik pecsétben, a Tüske a köröm alatt című filmben, a Linda című sorozatban, a Magasiskolában, legutóbb moziban a 2006-os Rokonokban) nyújtott emlékezetes alakítást. Utolsó premierje 2009 márciusában A kőszívű ember fiai című előadásban volt.

A színházi szezon indulását jelző fontos esemény az egyik legrangosabbnak számító szakmai elismerés, a Színikritikusok Díjának átadása, melyet a Színházi Kritikusok Céhe adományoz az előző évad legjobbjainak. A Céh tagjai legalább évi kilencven magyar nyelvű – hazai és határon túli – premier megtekintése után szavazhatnak az általuk legkiemelkedőbbnek ítélt alkotókra. Az idei év különleges az elismerés történetében: 2010-ben harmincadik alkalommal osztják ki a Színikritikusok Díját. A korábbi tizennégy helyett tizenöt kategóriában osztanak díjat: az idei évtől a legjobb színházi zenét is jutalmazzák, emellett változik a díjak kiosztásának rendje is, így a díjátadó ünnepségre tizenöt kategóriában ötvenegy jelöltet várnak. A legtöbb jelölést, tizenkettőt az Örkény Színház kapta: a Kasimir és Karoline című előadás versenyez a legjobb előadás, a legjobb rendezés, a legjobb női mellékszereplő (Hámori Gabriella), a legjobb díszlet (Bagossy Levente), a legjobb jelmez (Ignjatovic Krisztina) és a legjobb zene (Darvas Ferenc) címekért; de az Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése, a Bohémélet és a Macskajáték című előadások is érdekeltek a szavazásban. A Nemzeti, a Katona, Kaposvár és Pécs négy-négy jelölést kapott különböző kategóriákban.

az alternatív színházi szemle díjai Három előadás nyerte el a Budapesten megrendezett Debreceni Alternatív Színházi Szemle fődíját. A Iulia Popovici kritikus, Árkosi Árpád rendező és Pálfi György filmrendező által alkotott zsűri Pintér Béla és Társulata Szutyok című előadásának (rendező: Pintér Béla) „az aktuális társadalmi környezet átélhető színpadi megfogalmazásáért”, és a Hólyagcirkusz Társulat Kant (rendező: a társulat) című produkciójának „a látható előadás mögötti kollektív bölcsességért” adott fődíjat. Díjat kapott még a Szputnyik Hajózási Társaság Kockavető (rendező: Bodó Viktor) című előadása, Urbán András pedig társulatvezetői munkájáért vehetett át különdíjat; a fesztiválon Urbán András Társulata a The Beach című előadással lépett fel.

Új és régi igazgatóK A Radnóti élén továbbra is Bálint András, a Katonát viszont Máté Gábor, a kaposvári Csiky Gergelyt Rátóti Zoltán vezeti tovább. A Fővárosi Közgyűlés Bálint Andrást választotta meg a Radnóti Miklós Színház élére. 1985 óta vezeti a fővárosi teátrumot, most újabb hat évre, 2016. január 31-ig kapott megbízást. A Katona József Színház vezetőjének Máté Gábort választották, aki 1987-ben szerződött a színházhoz és azóta is az egyik legtöbbet foglalkoztatott művésze, színésze, rendezője. Ő is hat évre, 2016. január végéig kapott megbízást. A kaposvári Csiky Gergely Színházban Schwajda György tavaszi halála miatt kellett pályázatot kiírni az igazgatói posztra. A hat pályázó közül Rátóti Zoltán nyerte el a címet; kinevezése 2014 végéig szól. Függőben van még a Pécsi Nemzeti Színház sorsa, de döntés csak lapunk nyomdába adása után születik. Előzetes hírek szerint a hat pályázó közül a szakmai bizottság Márton Andrást és a jelenlegi direktort, Balikó Tamást ajánlotta a képviselő-testületnek.

FidelioEst_1010.indd 16

9/17/10 9:49:21 PM


FidelioEst_1010.indd 17

9/17/10 9:49:43 PM


18

színház – ajánló radio Muezzin Október 14., 15. 20:00 – Trafó – Stefan Kaegi, Rimini Protokoll (BŐF 2010) Négy müezzin áll a nézők elé: a vak Korán-tanár, az egykori harckocsizó, a villanyszerelő, aki egy komoly baleset után kezdte memorizálni a Koránt, és a testépítő, aki előkelő helyen végzett a Korán-felolvasó világbajnokságon is. A színpadon magukról mesélnek. Vajon ők egy eltűnőben lévő szakma/ életmód utolsó képviselői? Az előadás nemcsak a müezzinek sorsát ábrázolja, hanem a színház határait is feszegeti, amikor a színpadon megjelenő emberek feladata csupán annyi, hogy „önmaguk” legyenek, saját történeteiket mondják el. Arab nyelven, magyar felirattal. Koncepció és rendezés: Stefan Kaegi; km.: Abdelmoty Abdelsamia Ali Hindawy, Hussein Gouda Hussein Bdawy, Mansour Abdelsalam Mansour Namous, Mohamed Ali Mahmoud Farag, Sayed Abdellatif Mohamed Hammad

plaCCC FeSztivál Szeptember 24.–október 3. – városszerte Budapesten A negyedik PLACCC Fesztivál interaktív nagyvárosi kalandozásra hívja a budapesti közönséget. A dán hello!earth társulat élménytúrája során SMS-ek és váratlanul előbukkanó, furcsa kísérők irányítják a közönséget egy ismerős-ismeretlen városnegyeden át, miközben a valóság lassan összeolvad a személyes érzelmekkel. A lengyel Fundacja Laury Palmer tagjai varázslatos kirándulásra hívják a fővárosiakat a Sashegyre, ahol hobbikertekben idézik meg a világ országait. Az időutazókat pedig a cseh Handa Gote kollektíva filmes-zenés produkciója repíti vissza a 60-as, 70-es és 80-as évekbe. Spontán művészeti partraszállás szemtanúi lehetnek a városban közlekedők, valamint kipróbálhatják a Csendautomatát és a Városi tornapályát is. Emellett a Pollack Mihály téren életre kel a Városi Szalon, az 1000% alkotócsoport pedig kifesti a Nyugati téri felüljáró hídpilléreit. Részletes program: www.placcc.hu

FidelioEst_1010.indd 18

az óra, aMikor SeMMit SeM tudtunk egyMáSról Október 15., 16. 19:00 – Nemzeti Színház – Schauspielhaus Graz, Szputnyik Hajózási Társaság (BŐF 2010) A szöveg nélküli darab főszereplői egy ismeretlen város főterén azok az emberek, akik a téren laknak vagy éppen csak átsétálnak rajta. A rendkívül virtuóz előadás lenyűgöző természetességgel használja az élő videofelvétel eszközét, olyan színházi nyelvet teremtve, amelyben a hagyományos színpadi játék és a különböző filmes technikák érzékeny polifóniában egyesülnek. Az üres színpadon zajló történések időről időre szobányi dobozokba koncentrálódnak, s e két szférában zajlik e képzeletbeli város élete. A 2009-ben Grazban bemutatott produkciót beválogatták az idei berlini Theatertreffen programjába, melynek szakmai zsűrije a tavalyi évad mintegy négyszáz német nyelvű produkciójából tízet hívott meg a színházi találkozóra. Rend.: Bodó Viktor; d.: Bodó Viktor, Pascal Raich; j.: Nagy Fruzsina; km.: Fábián Gábor, Thomas Frank, Hay Anna, Sophie Hottinger, Jankovics Péter, Koblicska Lőte, Steffi Krautz, Pető Kata, Sebastian Reiß, Martina Stilp, Szabó Zoltán, Jan Thümer, Tóth Simon Ferenc, Téby Zita

Maladype Szabad akadéMia Október 3., 31. 11:00 – Maladype Bázis A tavalyi évad sikeres, nyílt Übü királypróbáihoz hasonlóan a Maladype Színház ismét élő párbeszédet folytat a nézőkkel. Az előadássorozat mindenféle akadémikusságtól mentesen szeretné vizsgálni látszat és valóság állandó helycseréjét a (színház)művészetben. Tervezett témáik és kapcsolódó programjaik alkalmat teremthetnek mindannyiunk számára, hogy kicseréljük gondolatainkat, hogy beszéljünk önmagunkról és a világról, és új tartalmakat, új azonosságokat találjunk a színházi valóság számunkra még ismeretlen fogalmaiban. A Szabad Akadémia vendégei lesznek jelentős hazai és nemzetközi szakemberek is. Jelentkezni lehet a maladype@ maladype.hu címen.

por-hüvely Október 1., 2. 20:00, 21:30 – Trafó – Természetes Vészek Kollektíva A jel-mez a legfelső bőrréteg, testmaszk, amely állandó átalakulásra képes. Szűcs Edit valamennyi jelmeze szinte varrás és szabásvonal nélkül borítja, fedi el a testet, ezzel is még hangsúlyosabbá téve az anyag, a matéria uralkodó szerepét. Első önálló egész estés látványszínházként kategorizált előadását a MU Színházban mutatta be Testszövet címmel, legutóbb pedig a Trafóban aratott nagy sikert a Bőrhártyával. Legújabb divatperformansza Erdős Virág írásai alapján készült. Látványkoncepció: Árvai György, Szűcs Edit; kosztüm: Szűcs Edit; kor.: Gergye Krisztián; km.: Gergye Krisztián, Góbi Rita, Dombi Kati, Katona László, Kovács Martina, Madák Zsuzsanna, Nagy Andrea, Radnay Csilla, Tonhaizer Tünde

9/17/10 9:50:04 PM


FidelioEst_1010.indd 19

9/17/10 9:50:07 PM


20

színház – portré előreMenekülők Erős Balázs 2009 áprilisában lett a MU Színház művészeti vezetője. Budapest egyik legnagyobb alternatív befogadó helye változások előtt áll, a jövőben kevesebb társulattal dolgozik és markánsabb, egyedibb jelenlétre számít.

Fidelio eSt: Mi történt az elmúlt másfél évben, egyáltalán, mennyire volt a tiéd az előző évad? erőS balázS: Az elmúlt évadot tulajdonképpen örököltem. A pályázatomba is beleírtam, hogy nem szeretnék változtatni az előre eltervezett programon. Egyrészt nem lenne etikus, másrészt olyan alkotók is szerepeltek az évadtervben, akiket nem ismertem. Inkább arra gondoltam, nézzük meg, hogyan tudunk együtt dolgozni, és derüljön ki az is, hogy mennyire életképes az a fajta működési forma, amellyel átvettem a színházat. Ugyanis egy elég összetett problémával szembesültem. Úgy láttam, hogy a MU az elmúlt húsz évben egy átjáróház lett, mindenkit befogadott, nem volt saját arculata. Egyre több lett az alkotó, az elmúlt évadban 38 társulat 200 előadását fogadtuk be. Ez minőségileg és szakmailag vállalhatatlan. Egy társulat általában két-háromERőS BALÁzS szor játszott egy produkciót, de többször nem is lehetett volna, hiszen nincs annyi nap az évben, a MU-nak meg nincs annyi terme. Ez a fajta működési rend megalapozott lenne egy többtermes „inkubátorház” esetében, és sokkal nagyobb stábbal, mint a miénk. Az lenne a jó rendszer, ha volnának ilyen inkubátorházak, ahol elkészülhetnének a legkülönfélébb produkciók, amelyek közül a három-négy nevesebb befogadó hely tudna meríteni. Fe: ilyesmi mostanában a bakelit meg a tűzraktér. eb: Igen, a Bakelit, a Sín, a Tűzraktér lehetnének azok a helyek, ahol fiatalok bemutatkoznak, de a továbblépéshez a MU-nak egy minőségibb befogadó hellyé kell válnia, saját arculatot kell kapnia. Mert ez az arculatnélküliség azzal is járt, hogy kevesebb lett a nézőszám. Egyre több lett Budapesten a befogadó hely, ezáltal piaci helyzet alakult ki. Fe: nem hátráltat titeket, hogy viszonylag messze vagytok? persze, ez már kényelem, de sokan inkább elsétálnak a tűzraktérbe, és nem ülnek a villamoson húsz percig, hogy ideérjenek. eb: Azért kell minőségi programot csinálni, hogy megérje kijönni. Ez ott kezdődik, hogy mit látsz, ha belépsz az ajtón. Átalakítottuk a belső teret, tágasabb, világosabb lett, megnyitottuk a kertet, azbesztmentesítettük a színháztermet. A kerülettel is másféle, intenzívebb kommunikációba kezdtünk, melynek eredménye, hogy az eddigi egyéves helyett hároméves közszolgálati szerződésünk lett. Persze a legfontosabb az, hogy milyen programokat tudunk kínálni. Januárig megnéztem minden előadást, aztán szelektáltam, hogy kivel szeretnék a továbbiakban dolgozni. Fe: Mi alapján? eb: Szerintem a színháznak társadalmi feladata van. Az alternativitás nem jelentheti azt 2010-ben, hogy mindenki azt csinál, amit akar. Nagyon fontos megértenünk, hogy egy alkotó kinek, mit és miért közöl. Ezt a gesztust

FidelioEst_1010.indd 20

kerestem mindenkinél. Továbbá lényeges volt az is, hogy egy társulat milyen közönségbázissal rendelkezik, hogy milyen a háttérszemélyzete, hogy megértjük-e egymást, tudunk-e kommunikálni. És sokat nyomott a latba, hogy kinek milyen tervei vannak a jövőre nézve. Fe: hány társulat maradt meg? eb: A MU Terminállal és a Szputnyikkal együtt tizennégy. Egyenlő az arány, hét táncos és hét színházi formáció. Fe: Milyen szerepet vállaltok egy produkció létrehozásában? eb: A próbatermünk kihasználtsága 100%-os: nap közben a MU Terminál próbál, este pedig azoknak a társulatoknak adjuk oda, akiknek nincs próbahelyük. A létrehozásban ennyit vállalunk, hiszen mi befogadó hely vagyunk. Ezen túl a marketingben vannak feladataink, ez erősebb is lesz, mint tavaly volt. Növeltük a műsorfüzetek példányszámát, és lesznek hirdetéseink is. Fe: pedig kevesebb a pénzetek, mint tavaly, hiszen nálatok is zároltak. eb: Nagy bajba kerültünk, mert nem tudjuk megcsinálni a kilenc hónapos évadot. Ha a zárolt összeg nem érkezik meg, március végén bezárunk. 26 millió forinttal kaptunk kevesebbet, mint amennyit megítéltek nekünk, és még az a bizonyos 66% sincs a számlán. És nem tudunk megcsinálni egy csomó dolgot, amire pályáztunk, hiszen csak annyi pénzt kaptunk, ami a működésre elég. Próbálunk a takarításon, a rezsin spórolni, most is azért üldögélünk félhomályban, mert egyelőre nem kapcsolunk lámpákat. Majd ha teljesen besötétedik. Elküldeni nem akartam senkit, hiszen eleve kevesen vagyunk, sőt, föl is vettünk két embert, mert egy ekkora intézménybe nem elég hét munkatárs. Fejlődnünk kell, így máshová kerülnek a hangsúlyok. De Egyelőre március végéig látom a jövőt. 27-e úgyis a Színházi Világnap. Csinálunk egy nagy happeninget, és ha nem nem kapjuk meg a zárolt összeget, lehúzzuk a rolót. Éppen a színházi világnapon. Rick Zsófi

9/17/10 9:50:17 PM


FidelioEst_1010.indd 21

9/17/10 9:50:20 PM


22

színház – daraboló a 88. utca foglyai (Centrál színház) Író: Neil Simon; r.: Ilan Eldad; sz.: Básti Juli, Kern András, Borbás Gabi, Szabó Éva, Papp János Mel a gazdasági válság következében elveszíti az állását. Egzisztenciája megrendül, önbecsülése összeomlik. Felesége, Edna humorral, empátiával próbál reagálni, és mindent elkövet, hogy segítsen levert férjén.

ármány és szerelem (nemzeti színház) Író: Schiller; r.: Alföldi Róbert; fsz.: Kulka János, Makranczi Zalán, Bánfalvi Eszter, Básti Juli, Hollósi Frigyes Ferdinánd és Lujza szerelmének története megközelíti, és megidézi Rómeót és Júliát. Lángolásuk, érzelmeik áradása ma is rabul ejti a nézőt. Ármány, szerelemféltés, cselszövés, intrika, tragikus félreértések, végzetes halál.

bánk bán – junior (nemzeti színház – Gobbi színpad) Író: Katona József; r.: Alföldi Róbert; fsz.: Szabó Kimmel Tamás, Bánfalvi Eszter, Mátyássy Bence, Fehér Tibor, Radnay Csilla A Nemzeti Színház azt tűzte ki feladatul legfiatalabb színészei számára, hogy az általuk kiválasztott jeleneteket gondolataik jegyzeteként rakják össze az előadás rendezőjével.

add kölcsön a feleséged! (józsef attila szh) Író: Pierre Sauvil–Eric Assous; r.: Léner Péter; fsz.: Józsa Imre, Létay Dóra, Schnell Ádám, Márkó Eszter A miniszter politikai karrierje csúcsára ért: bármelyik nap miniszterelnökké nevezhetik ki. Azonban egy képviselő barátja szeretne egy hetet a miniszter feleségével tölteni az Antillákon, különben megszellőzteti a sajtóban a miniszter korábbi adócsalási panamáit.

arturo Ui feltartóztatható felemelkedése (Örkény színház) Író: Brecht; r.: Zsótér Sándor; fsz.: Kerekes Éva, Csuja Imre, Ötvös András, Debreczeny Csaba, Szandtner Anna Az 1941-ben Finnországban írt darab kísérlet. Kísérlet oly módon megvilágítani Hitler felemelkedését a kapitalista világnak, hogy egy számukra otthonos környezetben mutatjuk be.

berlin blues (budapesti Kamara – Ericsson) Író: Sven Regener; r.: Léner András; fsz.: Jánosi Dávid, Hajdu István, Fekete Linda, Kerekes József, Varga Klári Kocsmafi lozófusok, komédiások, vidám alkoholisták a berlini fal nyugati oldalán 1989-ben. Betegre röhögjük magunkat, a végén észrevétlenül meghatódunk. Felnőttünk, elmúlt egy szerelem, ledőlt a fal. Berlin blues.

ahogy tetszik (Új színház) Író: Shakespeare; r.: Rudolf Péter; fsz.: Gáspár Sándor, Pokorny Lia, Fodor Annamária, Huszár Zsolt, Hirtling István, Almási Sándor Létezik egy olyan világ, ahol Fortuna igazságosabban osztogatja kegyeit, ahol csak a természet szabja meg létünk kereteit, ahol életünk könyve a gyors patak, szónoklata a kő, és szíve minden! Nos, irány az Ardennes-i erdő!

árpádház (budapesti Kamara – shure) Író: Spiró György; r.: Almási-Tóth András; fsz.: Dolmány Attila, Lengyel Tamás, Nagy Enikő, Verebes Linda, Törköly Levente Groteszk és lírai, szórakoztató és filozofikus tabló arról, mennyire lehet szabad az ember döntéseiben és cselekedeteiben egy olyan világban, amelyet átláthatatlan kuszasággal irányít a politika.

a bermuda-háromszög botrány (Karinthy színház) Író: Renee Taylor–Joseph Bologna; r.: Bodrogi Gyula; fsz.: Voith Ági, Esztergályos Cecília, Koltai Róbert Két özvegyasszonyt a lányaik telepítenek át New Yorkból a napfényes nyugatra a nyugdíjasok közösségébe, ahol találkoznak egy szívtipróval. Mindkét asszony fejét elcsavarja az ötletes Don Juan.

apacsok (radnóti színház) Író: Bereményi Géza–Kovács Krisztina; r.: Török Ferenc; fsz.: Csányi Sándor, Szervét Tibor, Wéber Kata, Schneider Zoltán, Csomós Mari Indiánosdi a diktatúra ellen a ’60-as években. Beépülő belügyesek. A szerepjátékot csaknem ötven évvel később, az egykori szereplők gyermekei próbálják megérteni.

arzén és levendula (Magyar színház) Író: Joseph Kesselring; r.: Pinczés István; fsz.: Béres Ilona, Csernus Mariann, Cserna Antal, Sipos Imre, Rancsó Dezső/Pavletits Béla A tündéri természetű Brewster nővérek idős férfiak utolsó óráit édesítik meg egy pohárka ribizliborba kevert arzénnal. A hullákat félbolond unokaöccsükkel kapartatják el a ház pincéjében. A családi fészek levendula illatú.

bohémélet (Örkény színház) Író: Aki Kaurismäki; r.: Ascher Tamás; fsz.: Széles László, Debreczeny Csaba, Csuja Imre, Hámori Gabriella, Szandtner Anna Henri Murger az 1840-es években cikksorozatot írt a párizsi bohémek életéről. A még fölfedezetlen művészek mindennapi túlélését fanyar humorral leíró epizódokból előbb színdarab, aztán regény született.

FidelioEst_1010.indd 22

9/17/10 9:50:31 PM


FidelioEst_1010.indd 23

9/17/10 9:50:35 PM


24

színház – daraboló boldogtalanok (radnóti színház) Író: Füst Milán; r.: Szász János; fsz.: Csányi Sándor, Petrik Andrea, Csomós Mari, Wéber Kata, Schneider Zoltán, Gazsó György, Kováts Adél, Martin Márta, Klem Viktor Keserű, kemény és kegyetlen dráma az emberek kiszolgáltatottságáról, gyengeségéről és bűnös szenvedélyéről. Egy nyíltan vállalt szerelmi háromszögben él együtt két nő és egy férfi.

dogville (bárka színház) Író: Lars von Trier; r.: Anger Zsolt; fsz.: Blaskó Péter m.v., Kardos Róbert, Margitai Ági m.v., Mucsi Zoltán, Spolarics Andrea, Szorcsik Krisztina, Varjú Olga Egy fiatal, finom nő érkezik egy Isten háta mögötti helyre. Menekül valaki vagy valami elől. A fejére kitűzött vérdíj ellenében a munkáját ajánlja fel. Azt mondják, csupa jóravaló, becsületes ember lakik itt...

Fogat fogért (Új színház) Író: Feydeau–Hennequin; rend.: Valló Péter; fsz.: Hirtling István, Huszár Zsolt, Rudolf Péter m.v., Pálfi Kata, Derzsi János m.v. „A férjek mind esküszegők és házasságtörők!” Vannak közöttük lelkes amatőrök, és vannak, akik „tudományos” módszerekkel csalnak. Erről a bizonyos „Ribadier-féle eljárásról” szól ez a mulatságos, ugyanakkor kiábrándító vígjáték.

büszkeség és balítélet (Karinthy színház) Író: Jane Austin–Deres Péter; r.: Karinthy Márton; fsz.: Mertz Tibor, Egri Márta, ÉrsekObádovics Mercédesz, Kéri Kitty, Oberfrank Pál, Venczel Vera A Bennet család eladósorba került öt lányának férjfogási és beilleszkedési története. A lányok körül a korabeli és a mindenkori társadalom jellegzetes alakjai nyüzsögnek.

dr. Faustus (budapesti Kamaraszínház – tivoli) Író: Christopher Marlowe; rend.: Káel Csaba; fsz.: Kolovratnik Krisztián, Egri Kati, Kocsó Gábor, Spindler Béla, Détár Enikő, Nagy Viktor, Kovács Ferenc „Mert nekem a pokol a mennyország,/Hol Platónnal lődöröghet a lelkem!/De e híg fecsegés lélekölő.”

a fösvény (Új színház) Író: Molière; r.: Szergej Maszlobojscsikov; fsz.: Eperjes Károly, Bánsági Ildikó, Nemes Wanda, Vass György, Almási Sándor, Kovács Lotti, Nagy Zoltán, Galkó Balázs Egy őrült napon a fösvény apa épp fia választottjába szeret bele, lánya örök szerelmet esküszik a talpnyaló titkárnak, a szakács pórul jár, és még a pénzes ládika is eltűnik.

Cabiria éjszakái (Karinthy színház) Író: Federico Fellini; rend.: Mészáros Márta; fsz.: Kecskés Karina, Balázs Andrea, Árpa Attila, Czinkóczi Zsuzsanna Cabiria, a városszéli prostituált, aki mindig keresi a jót, és bízik abban, hogy neki sikerül kiszabadulni, szeretetre, biztonságra lelni. Mindig vannak és lesznek naiv, szeretetre vágyó, kiszolgáltatott emberek, akik minden kudarc, csalódás ellenére sem adják fel soha…

édentől keletre (Új színház) Író: J. Steinbeck; r.: Szikora János; fsz.: Gáspár Sándor, Huszár Zsolt, Nemes Wanda, Száraz Dénes, Petrik Andrea m.v., Baksa Imre, Derzsi János, Nagy Zoltán, Szikszai Rémusz m.v. A Nobel-díjas amerikai író, John Steinbeck világhírű regénye Káin és Ábel történetének modern példázata.

a Grönholm-módszer (Új színház) Író: Jordi Galcerán; r.: Baksa Imre; sz.: Huszár Zsolt, Botos Éva, Ficzere Béla, Vass György Négy pályázó felvételi beszélgetésre érkezik egy multinacionális vállalathoz, ahol kereskedelmi igazgatót keresnek. Vajon mi mindenről hajlandóak lemondani? Meddig képesek elmenni ebben a harcban? Vannak-e tabuk, morális határok?

Cyrano de bergerac (Magyar színház) Író: Rostand; r.: Őze Áron; fsz.: Cserna Antal, Gémes Antos, Rancsó Dezső, Tóth Éva Ki ne ismerné a már szinte közmondásossá vált figura, a nemes lelkű, gyöngéd lovag, Cyrano történetét, aki párbajban, harcban, szócsatában verhetetlen, ám a szerelemben egyetlen legyőzhetetlen ellenfele van: tulajdon, hatalmas orra?

éhség (Kamra) Író: Knut Hamsun–Forgách András; r.: Ascher Tamás; fsz.: Hajduk Károly, Bezerédi Zoltán, Fullajtár Andrea, Keresztes Tamás, Szirtes Ági, Tenki Réka Egy ember bolyong Oslo utcáin, közterein, temetőiben, bazársorain, kikötőjében, pályaudvarán, zálogházakból ki és be, és bámulatos érzékenységgel rögzíti éhezéstől meggyötört idegrendszerének minden rezzenését.

Guppi (Centrál színház – Kisszínpad) Író: Vaszilij Szigarjev; r.: Kiss Csaba; sz.: Györgyi Anna, Bán János, Csuja Imre A guppi egy szürke díszhal, egy igénytelen állat, ami bármilyen környezethez képes alkalmazkodni. Akárcsak Tamara, eme abszurditásig mulatságos komédia főhősnője, aki hosszú évek házassága után egy nap idegen férfit visz haza. A legváratlanabb pillanatban megjelenik a dölyfös férj.

a csúnya (Új színház) Író: Marius von Mayenburg; r.: Szabó Máté; sz.: Gáspár Sándor, Pokorny Lia, Nagy Zoltán, Almási Sándor A tehetséges feltaláló egy napon arról értesül, hogy őt mindenki rettenetesen csúnyának tartja. Elhatározza, hogy plasztikai sebészhez fordul. A műtét remekül sikerül, és a „csúnya férfi” élete egy csapásra megváltozik.

az élet álom (Katona józsef színház – Kamra) Író: Pedro Calderón; r., díszlet: Kovács Dániel e.h.; sz.: Lengyel Ferenc, Keresztes Tamás, Elek Ferenc, Mészáros Béla, Pelsőczy Réka, Jordán Adél Ha holnap vissza kell küldenünk a börtönbe, akkor az időből egy szeletet kimetszve viszszapergethetjük az egészet és azt mondjuk neki: csak álmodta, hogy ő a király.

halló, halló! (józsef attila színház) Író: Jeremy Lloyd–David Croft; r.: Méhes László; fsz.: Besenczi Árpád, Kocsis Judit, Esztergályos Cecília, Ullmann Mónika, Dányi Krisztián, Zöld Csaba, Józsa Imre René a megszállt Franciaország legvonzóbb férfija. A nők a testét akarják. Az ellenállás az eszét. A nácik pedig a kolbászát. De René igazi problémája a felesége várható bosszúja, ha kiderülne, hogy két csinos felszolgálólánnyal is van viszonya.

a danton-ügy (stúdió „K”) Író: Stanislawa Przybyszewska; r.: Koltai M. Gábor; fsz.: Menszátor Héresz Attila m.v., Kuna Károly m.v., Géczi Zoltán, Homonnai Katalin, Horváth Zsuzsa, Kovács Krisztián m.v., Rusznák Adrienn, Tamási Zoltán 1794, Párizs. A kormányban és az utcán káosz uralkodik. Négy férfibarátság, három szerelem és egy ország széthullása.

Eper januárban (pinceszínház) Író: Evelyne de la Chenelière; r.: Valló Péter; sz.: Marton Róbert, Sipos Vera, Karalyos Gábor, Pálfi Kata François, a kávéházi pincér arról álmodik, hogy egy szép napon híres forgatókönyvíró lesz. Megírja, pontosabban átírja barátai szerelmi életét, miközben persze a sajátját is alaposan összekuszálja.

hamu és pálinka (budapesti Kamara – shure) Író: Bengt Ahlfors; r.: Márton András; fsz.: Egri Kati, Tímár Éva, Majzik Edit, Lengyel Tamás Vera Malgren férje temetésén, egy hirtelen ötlettől hajtva magához ragadja az elhunyt hamvait tartalmazó urnát, és ezzel kezdetét veszi az örökösödési háború. Bengt Ahlfors karakterei valóságosak, történetük mindnyájunknak szól.

dark play (Vígszínház – házi színpad) Író: Carlos Murillo; r.: Forgács Péter; fsz.: Varju Kálmán, Józan László e.h., Bata Éva e.h. Nick kedvenc szórakozása a chatelés. Egy Rachel nevű lány „alakjában” magába bolondít egy srácot, Adamet. Nicknek egyre agyafúrtabb hazugságokat kell kitalálnia. Végül találkoznak, ám ez a randevú csak tragédiával végződhet.

Farkasok és bárányok (radnóti színház) Író: Osztrovszkij; r.: Valló Péter; fsz.: Almási Éva, Csányi Sándor, Szávai Viktória Harsány humorú társadalmi szatíra, lendületes orosz vígjáték, melynek hőseit gúnyos bölcsesség jellemzi. A vígjáték egy orosz kormányzóságban játszódik, ahol Murzaveckaja földbirtokosnő éhes farkasként fal fel mindent, ami a másé.

harminchárom változat haydn koponyára (bárka színház) Író: Esterházy Péter; r.: Göttinger Pál; fsz.: Benedek Miklós m.v., Kálid Artúr, Réti Adrienn, Telekes Péter, Dévai Balázs 1954, Kismarton. Az Esterházy-család birtokán a család valahai világhírű zeneszerzőjét, Haydnt temetik újra. Hogyan viszonyul a világhírű író ehhez a személyes, mégis távoli történéshez?

de sade pennája (bárka színház) Író: Doug Wright; r.: Szabó Máté; fsz.: Mucsi Zoltán, Seress Zoltán, Spolarics Andrea Nem tudni pontosan, hány valódi áldozata volt a márkinak. A humanizmus megbukik, az elmegyógyintézet falai közrefogják a szabadság lehetőségét elszalasztó emberiséget, a márki mitikus alakjává válik egy dekadenciába hanyatló generációnak.

Finito (Örkény színház) Író: Tasnádi István; r.: Mácsai Pál; fsz.: Csuja Imre, Für Anikó, Pogány Judit, Lengyel Ferenc m.v., Végvári Tamás, Bíró Kriszta, Széles László A negyvennégy éves, nős, gyermektelen nagyábrándi lakos, egykori húsüzemi dolgozó élete senkit sem érdekel, halála viszont kapóra jönne sok mindenkinek. Gáspár tehát eladja halálát. Többször is.

hárman a padon (budapesti Kamara – tivoli) Író: Nicolai Aldo; r.: Tordy Géza; sz.: Vári Éva, Szilágyi Tibor, Tahi Tóth László m.v. Három idős ember olykor a szerelem sikamlós témáira emlékszik, másszor az öregedés keservét éli meg. Finom, lágy humorral átszőve.

FidelioEst_1010.indd 24

9/17/10 9:50:36 PM


daraboló – színház három nővér (nemzeti színház) Író: Csehov; rend.: Andrej Șerban; fsz.: Znamenák István, Mészáros Piroska, Udvaros Dorottya, Schell Judit, Péterfy Borbála, Kulka János, Alföldi Róbert „Hogy megértsük a szöveg alatti rétegek híres csehovi szüneteit, csak abban bízhatunk, hogy a kapcsolatokból fakadó rejtett feszültségek vezetnek majd minket. A szereplők legtitkosabb életébe kell behatolni.” (A.S.)

Keleti PU. (Új színház) Író: Búss Gábor Olivér–Hársing Hilda–Rudolf Péter; r.: Rudolf Péter; fsz.: Bánsági Ildikó, Botos Éva, Huszár Zsolt, Kovács Krisztián, Nagy Mari, Takács Katalin, Vass György Egy darab sín, amelyről még senki nem tudja biztosan, hová vezet. Lehet, hogy elszalasztottuk életünk fontos pillanatait, és a nagy sietségben teljesen rossz vágányra kerültünk?

liliom (Magyar színház) Író: Molnár Ferenc; r.: Guelmino Sándor; fsz.: Gémes Antos, Balsai Móni, Soltész Bözse, Pál András, Kubik Anna Ballada a ligeti vagány és a mindenes cseléd szemérmes-nagy, néma szerelméről; két, környezetével, a világgal, és egymással is dacoló ember végzetdrámája a megalkuvásmentes, tiszta, egyenes gerincű létezés lehetetlenségéről.

a hattyú (Új színház) Író: Molnár Ferenc; r.: Szinetár Miklós; fsz.: Bánsági Ildikó, Eperjes Károly, Takács Katalin, Nemes Wanda, Száraz Dénes, Almási Sándor „Egy éjszakára meggyúl a tűzzel játszó herceglány: a hattyú, aki kijött az ezüstös tóból a szárazföldre. De csak a partra, ameddig az éjszaka kalandja ér... Íme, mese a hattyúról, akinek a szárazon elvész a varázsa.”

a kertész kutyája (Vígszínház) Író: Lope de Vega; r.: Ács János; fsz.: Szőcs Artur, Eszenyi Enikő, Epres Attila, Tornyi Ildikó, Pindroch Csaba, Cseh Judit, Mécs Károly Belflor grófnője tudomást szerez titkárának szerelmi afférjáról. Azonnal közbelép, és igyekszik megkaparintani magának a jóképű ifjút. Ám mire a titkár behódolna, már el is taszítja magától.

Macskajáték (Örkény színház) Író: Örkény István; r.: Mácsai Pál; sz.: Pogány Judit, Molnár Piroska m.v., Csomós Mari m.v., Kerekes Éva, Szandtner Anna, Békés Itala, Végvári Tamás, Polgár Csaba „Az öregektől nem akar már senki semmit. De ha az öregek akarnak egymástól valamit, azon mi nevetünk.” (Örkény István)

a hős és a csokoládékatona (Katona József színház) Író: G. B. Shaw; r.: Máté Gábor; fsz.: Jordán Adél, Haumann Péter, Nagy Ervin, Kocsis Gergely, Pálmai Anna 1885, szerb–bolgár határ. Raina hálószobája erkélyén ábrándozik vőlegényéről, de egy idegen katona mászik fel szobájába. A férfi piszkos, pimasz, tárgyilagos és félti az életét: egyáltalán nem olyan, mint ahogy Raina a hősöket elképzelte…

a kétfejű fenevad (Katona József színház) Író: Weöres Sándor; r.: Máté Gábor; fsz.: Kovács Lehel, Pálmai Anna, Tenki Réka, Fekete Ernő, Ónodi Eszter, Kocsis Gergely, Hajduk Károly A vérzivataros időkben egy kálvinista deák menekül keresztül az országon. Asszonyok, lányok adják kézről kézre. Szeretetet, szépséget lop az életükbe.

Még egyszer hátulról! (Új színház) Író: Michael Frayn; r.: Jiří Menzel; fsz.: Takács Katalin, Gáspár Sándor, Pokorny Lia, Szikszai Rémusz, Vass György Egy vidéki angol haknitársulat színfalak előtti és színfalak mögötti életét látjuk. A szerző ezt a normális és egyben abnormális világot egyszerre tudja a legnagyobb szeretettel és a legmaróbb gúnnyal ábrázolni.

a hülyéje (Örkény színház) Író: Feydeau; r.: Mácsai Pál; fsz.: Kerekes Viktória, Debreczeny Csaba, Széles László, Polgár Csaba, Takács Nóra Diána, Csuja Imre, Kerekes Éva, Hámori Gabriella Feydeau nem traktál illúziókkal a hitvesi hűségről. Az abszurdig fokozza házasok és nem házasok életre-halálra szóló küzdelmét, melynek egyetlen célja: a tiltott gyümölcs.

a kockavető (MU színház – szputnyik) Író: Vinnai András; r.: Bodó Viktor; fsz.: Fábián Gábor, Gyabronka József, Hay Anna, Koblicska Lőte, Terhes Sándor, Téby Zita, Tóth Simon Ferenc Az elismert pszichiáter elhatározza, hogy felszabadítja magát és a véletlenre bízza a sorsát. Pontosabban a dobókockára. Az első, „a Nagy dobás” napjától kezdve nincs számára visszaút, kezdetét veszi életének kiszámíthatatlan, szeszély diktálta zűrzavara.

Mégis, kinek az élete? (Centrál színház) Író: Brian Clark; r.: Puskás Tamás; fsz.: Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Bálint András, Simon Kornél, Oroszlán Szonja Ken Harrison szobrász, aki egy autóbaleset következtében megbénul, és úgy dönt, nem akar munka, szerelem és cél nélkül tovább élni. Harcba száll az élete és halála fölötti rendelkezés jogáért.

Ibusár (Örkény színház) Író: Parti Nagy Lajos; r.: Pelsőczy Réka; sz.: Bíró Kriszta „Egy harisnya-szomorú,/ám végzetes őszi napon,/Sárbogárdi Jolán MÁV menetjegykiadó föllázad,/és súlyos függelemsértés keretében/előadja éjeinek harapdált gyümölcsét,/ az általa írt operettet.”

Kvartett (budapesti Kamara – shure) Író: Spiró György; r.: Vincze János; fsz.: Vári Éva, Krum Ádám, Márton András A Kvartett házaspárjának monoton, tartalmatlan létezését váratlan esemény zavarja meg: egyszer csak betoppan hozzájuk egy idegen, a Vendég, aki azt állítja, hogy az Öregnek köszönheti az életét.

Mein Kampf (harcom) (nemzeti színház – Gobbi színpad) Író: Tábori György; r.: Rába Roland; fsz.: Sinkó László, Makranczi Zalán, Mátyássy Bence, Mészáros Piroska, Törőcsik Mari „Ha az ember komolyan veszi a Szentírást, akkor egészen világos, hogy mind a zsidó, mind a keresztény biblia azt tanítja, úgy szeressük ellenségünket, mint önmagunkat. A szenvedély mindig rejtélyes.” (G. Tabori)

Igazság (bárka színház) Író: Arisztophanész; rend.: Kokan Mladenovic; szereplők: Szorcsik Kriszta, Réti Adrienn, Varga Anikó, Varjú Olga, Kálid Artur, Ilyés Róbert, Gados Béla Az istenek elköltöztek, csak Hermészt hagyták hátra, aki azonban bezárta az Igazságot. Ha igazságot akarunk, ki kell őt szabadítanunk – ha vagyunk hozzá elegen! És ha még a nézők is segítenek, elibénk léphet az Igazság maga.

lear király (nemzeti színház) Író: Shakespeare; r. Gothár Péter; fsz.: Kulka János, Gálffi László, Znamenák István, Mészáros Piroska, Makranczi Zalán, Rába Roland, Bodrogi Gyula A világ drámairodalmának egyik legnagyobb drámája a Lear király. Kihívás a színház, az alkotóművészek, a nézők számára is. Kivételes lehetőség arra, hogy mai korunkról együtt gondolkodhassunk, alkotói erőnk színe-javát felmutatva.

Mesél a bécsi erdő (Katona József színház) Író: Ödön von Horváth; r.: Zsámbéki Gábor; fsz.: Nagy Ervin, Lázár Kati, Fullajtár Andrea, Rezes Judit, Bezerédi Zoltán Mariann, a bababoltos lánya az esküvője előtt beleszeret egy fiúba, aki lóversenyezésből és idősebb nőkből él. Gyerekük születik, de magukat sem tudják eltartani.

Kár, hogy kurva (Magyar színház) Író: John Ford; rend.: Koltai M. Gábor; fsz.: Horváth Illés, Gula Péter, Pál András, Ruttkay Laura, Dániel Vali Reneszánsz horror, a Shakespeare-kortárs drámairodalom legbizarrabb szerelmi története. Bosszúvágy, szenvedély, fekete humor és tengernyi vér: olyan, mintha Tarantino írta volna újra a Rómeo és Júliát.

lefelé a hegyről (budapesti Kamara – shure) Író: Arthur Miller; r.: Szántó Erika; fsz.: Szilágyi Tibor, Tímár Éva, Andai Györgyi Az írót ebben a tragikomédiában az emberi kapcsolatok természete, az igazság és a hazugság bonyolult kémiája érdekli. Azt kutatja, mitől olyan törékeny a boldogság.

Mindenkit megnyúzunk (budapesti Kamara – shure) Író: Boris Vian; r.: Kiss Csaba; fsz.: Horváth Lajos Ottó, Szilágyi Zsuzsa, Kocsó Gábor, Lengyel Tamás, Trokán Anna/Verebes Linda 1944, Normandia. Az a bizonyos partraszállás. A lónyúzó mester a lányával négy éve együtt háló német katonát igyekszik véglegesen bevonni a családi kötelékbe.

Kasimir és Karoline (Örkény színház) Író: Ödön von Horváth; r.: Bagossy László; fsz.: Szandtner Anna, Polgár Csaba, Csuja Imre, Mácsai Pál, Széles László, Hámori Gabriella, Máthé Zsolt Oktoberfesti zsongás, hullámvasút, mutatványosok, tömeg. Ott van Kasimir is, a sofőr, aki tegnap veszítette el a munkáját. Menyasszonya, Karoline úgy dönt, egyedül szórakozik tovább.

liliom (budapesti Kamara – Tivoli) Író: Molnár Ferenc; r.: Lukáts Andor; fsz.: Németh Kristóf, Stefanovits Angéla, Egri Kati, Lengyel Tamás Valahonnan a „múltból” maradt ránk Julika és Liliom. Érzelmeik tiszták, titkosak és mélyek. Szerelmük halálukig, és még azon túl is tart.

Mindent anyámról (Pesti színház) Író: Pedro Almodóvar; r.: Kamondi Zoltán; fsz.: Varju Kálmán, Börcsök Enikő, Majsai-Nyilas Tünde, Hegyi Barbara, Epres Attila, Tornyi Ildikó Egy több szálon futó történet, amely talán csak egy kamasz fiú, Esteban képzeletjátéka, írói és rendezői kísérlete, hogy megtudja, ki az apja, és megértse anyját. Pedro Almodóvar Oscar-díjas filmje nyomán.

FidelioEst_1010.indd 25

25

9/17/10 9:51:00 PM


26

színház – daraboló Mr. Pöpec (Pinceszínház) Író: Chloe Moss; r.: Bagó Bertalan; sz.: Barabás Richárd, Mohai Tamás, Alberti Zsófia Két fiú, egy lány. Tizenévesek, a középiskola után, a nagy betűs élet kezdetén több út áll előttük: suli, gálya, esetleg nonstop tekerés otthon (fű minden mennyiségben). Szerelem, beteljesült és be nem teljesült vágyak, a kilencvenes évek és napjaink családi és társadalmi problémái.

Piaf Piaf (bárka színház) Író: Juha Siltanen–Jorma Uotinen; r.: Jorma Uotinen; fsz.: Varjú Olga, Spolarics Andrea, Varga Anikó, Telekes Péter, Ilyés Róbert Miközben az előadásban elhangzik Edith Piaf valamennyi híres dala, az események szinkronban zajlanak: megismerjük Piafot, a „verebet” és a közeget is, amiben felnő, ami dalainak gyökere.

a szerelem diadala (Katona József szh.) Író: Pierre de Marivaux; r.: Ascher Tamás; fsz.: Pálmai Anna, Borbély Alexandra e.h., Máté Gábor, Szirtes Ági, Mészáros Béla A fiatal királynő beleszeret egy ifjúba, akit a világtól elzárva nevel egy filozófus. A lány férfiruhába bújik és hogy a fiú közelébe férkőzhessen, színlelt szerelemmel ostromolja a filozófus húgát és magát a filozófust is. De a hazugságokra épülő csapdából egyre nehezebb kiszabadulni…

a műselyemlány (Örkény színház) Író: Irmgard Keun; r.: Bagossy László; sz.: Hámori Gabriella 1931–1932, Berlin. Doris, a csinos, fiatal gépírólány úgy próbál boldogulni, ahogyan tud, jobb híján férfiről férfire szállva. Titokban naplót ír, és nem éri be a kisvárosi lét nyújtotta lehetőségekkel, többre vágyik. Nagy nő akar lenni.

Pszicho (budapesti Kamara – Ericsson) Író, rend.: Pozsgai Zsolt; sz.: Jánosi Dávid, Andai Györgyi, Dobó Kata, Bank Tamás, Dózsa Zoltán Norman Bates magányosan él a családi motelben, amit elkerül a műút és az élet. Vagy még sincs egyedül? Ki az az öregasszony az ablakban? És miféle hangos veszekedések hallatszanak az elátkozott házból?

szigliget (nemzeti színház – Gobbi színpad) Író: Hamvai Kornél; r.: Babarczy László; fsz.: Gazsó György, Blaskó Péter, Garas Dezső, Udvaros Dorottya, Mertz Tibor, Rátóti Zoltán Rákosi elvtárs úgy határoz, hogy kedvenc költőjét felterjeszti Sztálin-díjra. Személyesen intézkedik, hogy ehhez nemzetközi támogatást kapjon: a költővel egy idelátogató olasz riporter készít interjút. Csakhogy…

naftalin (radnóti színház) Író: Heltai Jenő; r.: Szabó Máté; fsz.: Csányi Sándor, Szávai Viktória, Adorjáni Bálint, Szervét Tibor, Kováts Adél, Gyabronka József A nyári vakáció ideje alatt üresen hagyott lakást a házmester kiadja mindenféle szerelmi légyottokra. Ám az időpontokat elfelejti egyeztetni, így különböző férjek feleségek és szeretők futnak össze a lakásban, és persze a naftalinszagú szekrényben.

a pulóvergyűjtő (Komédium) Író: William Mastrosimone; r.: Taub János; sz.: Kerekes Éva, Gáspár Sándor A végtelenül, szinte betegesen érzékeny lányt és a káromkodó kamionsofőrt semmi nem köti össze, nem egy nyelvet beszélnek. Mit kezdhet egymással a lány, aki elutasítja az életet és a férfi, aki illúziók nélkül él?

színházkomédia (budapesti Kamaraszínház – shure) Író: Bengt Ahlfors; r.: Márton András; fsz.: Andai Györgyi, Haás Vander Péter, Lengyel Tamás, Dózsa Zoltán, Stefanovics Angéla Egy vidéki színház fiatal, kortárs szerző új darabjának bemutatójára készül. A társulat művészeti vezetője kénytelen kompromisszumok árán megvalósítani művészi elképzeléseit.

new York-i komédiák (Centrál színház) Író: Woody Allen; r.: Puskás Tamás; sz.: Básti Juli, Nagy-Kálózy Eszter, Gesztesi Károly, Magyar Attila, Kárász Zénó, Radnay Csilla, Bede-Fazekas Anna Felnőttünk, megházasodtunk, gyerekeink születtek, eltelt a fél élet. Ez tiszta röhej. Hiába tekergetjük a fejünket, hiába csűrjükcsavarjuk, nincs menekvés.

remix (budapesti Kamara – Tivoli) Író: Verebes István; r.: Szurdi Miklós; fsz.: Voith Ági, Almási Éva, Zsurzs Kati, Lévay Viktória, Bozsó Péter, Kerekes József Három nő! Három igazi nő! Három vérbő színésznő! Sértett öregasszonyok? Gonosz fúriák? Rossz anyák, hűtlen barátnők, magányos rémek? Vagy érzékeny, megbántott, sebzett tehetségek?

szutyok (szkéné – Pintér béla és Társulata) Író, r.: Pintér Béla; fsz.: Szamosi Zsófia, Szalontay Tünde, Enyedi Éva, Friedenthal Zoltán, Thuróczy Szabolcs, Roszik Hella, Pintér Béla Akit kevésbé szeretnek, sohasem tudja pontosan, miért is szeretik őt „kevésbé”. A világ igazságtalanságát okolja vagy az emberek érzéketlenségét, holott valójában érzelmi intelligenciájának fejletlensége, önzése és beszűkültsége miatt kerüli őt mindenki.

orfeusz alászáll (nemzeti színház – Gobbi színpad) Író: Tennessee Williams; r.: Sopsits Árpád; fsz.: Udvaros Dorottya, Szabó Kimmel Tamás, Péterfy Bori, Bodrogi Gyula, Nagy Mari A korrupt és velejéig romlott kisváros először csak rosszallóan figyeli, végül elpusztítja a középkorú asszony szerelemre és szabadságra törő életét.

romlás (Pesti színház) Író: Bartis Attila; r.: Szikora János; sz.: Hegedűs D. Géza, Hegyi Barbara, Bata Éva, Lázár Balázs, Németh László Egy pályája csúcsán álló, kiváló fotóművész megtudja, hogy gyógyíthatatlan beteg, ami hatalmas és kétségbeesett energiákat ébreszt fel a férfiban, és rabul ejti egy fiatal lány szívét.

Tangó (budapesti Kamara – Ericsson) Író: Mrožek; r.: Csiszár Imre; sz.: Tímár Éva, Tordy Géza, Bregyán Péter, Szőlőskei Tímea, Dolmány Attila, Nagy Enikő, Varga Zoltán Generációs ellentétel. Szülők és gyerekek összecsapása. Forradalom és konzervativizmus. Lázadás és hagyománytisztelet. Elfogadott promiszkuitás és házasság fehérben. Két kultúra összecsap, közben befut a nevető harmadik a kultúrán túlról.

Pánik (nemzeti színház – Gobbi színpad) Író: Mika Myllyaho; r.: Rába Roland; sz.: Miklós Marcell, Marton Róbert, Szabó Kimmel Tamás Bár a köznyelv lépten-nyomon használja pontatlanul, mindenféle félelemmel, szorongással járó helyzetre a kifejezést, a pánik valójában heves testi tünetekkel járó, az életveszélyes helyzetekben jelentkező természetes vészreakcióhoz hasonló rettegés.

sáskák (Katona József színház) Író: Biljana Srbljanović; r.: Máté Gábor; fsz.: Pelsőczy Réka, Takátsy Péter, Haumann Péter, Elek Ferenc, Rezes Judit, Ujlaki Dénes, Bodnár Erika, Kun Vilmos A Sáskák „szomorú bohózat”. Témája az öregedés és a halál, amit két generáció viszonyán, a koravén fiatalokén és a szokatlanul életerős öregekén keresztül mutat be.

Téboly Thébában (stúdió „K”) Író: Szeredás András; r.: Fodor Tamás; fsz.: Kézdy György, Nyakó Júlia, Gulyás Attila, Fodor Tamás, Nagypál Gábor, Hannus Zoltán, Horváth Zsuzsa Valaki azért érkezik a városba, hogy elismerjék korlátlan hatalmát. Másvalaki vonakodik ezt elismerni, mert övé az ész igazsága, övé a hatalom. Van, aki rajong, van, aki leszámol, van, aki meglakol. De ki írja ezt a forgatókönyvet? Ki forgatja meg ezt a világot?

Párhuzamos óra (szkéné – Pintér béla) Író, r.: Pintér Béla; sz.: Thuróczy Szabolcs, Roszik Hella, Friedenthal Zoltán, Enyedi Éva, Pintér Béla, Szamosi Zsófia, Quitt László „Mert ugye van az a világ, ami van, van az a világ, ami nincs, és a kettő között létezik egy harmadik: a lehetőség szerint létező. Egy világ, amelyik lehet. Akár a mi ismert világunkkal párhuzamosan létező valóság.”

shirley Valentine (József attila színház – stúdió) Író: Williy Russell; r.: Cserje Zsuzsa; sz.: Vándor Éva Mrs. Bradshaw, született Shirley Valentine évtizedek óta már csak a konyhai falnak beszél. Mert ha a férjéhez szólna, olyan, mintha a falnak beszélne. Ezért inkább az igazi falat választja. Ki tudná megmondani, a világ bármely táján hány hasonló, középkorú asszony ismer magára Shirley sorsában.

Tengeren (bárka színház) Író: Conor McPherson; r.: Göttinger Pál; sz.: Ilyés Róbert, Mucsi Zoltán, Gados Béla, Dévai Balázs, Kálid Artúr Egy vénember, az öccse, régi barátjuk, és egy ismerős összegyűlnek pókerezni karácsony este. A ház a Binn Éadair-hegy oldalában, a dublini öböl bejáratánál áll. A kinti viharból egy idegen érkezik...

Pedig én jó anya voltam (Pinceszínház) Író: Vajda István; r.: Anger Zsolt; sz.: Pogány Judit Csak azt akarom bebizonyítani, hogy nem vagyok én olyan mocskos asszony! Azt akarom bebizonyítani, hogy milyen anya vagyok én! Hát melyik szülő az, aki ha valamit elkövet a gyereke, nem bocsát meg neki?!

svejk (budapesti Kamara – Tivoli) Író: Spiró György; r.: Szegvári Menyhért; fsz.: Nagy Viktor, Spindler Béla, Haás Vander Péter, Kerekes József, Törköly Levente, Stefanovics Angéla, Cs. Németh Lajos Svejk a békességet akaró kisemberek szimbóluma, Svejk története pedig a történelem mindannyiunkkal megtörténő és mindannyiunk által megélt lenyomata.

a tiszta méz (József attila színház) Író: Szálinger Balázs; r.: Horváth Csaba; fsz.: Horváth Virgil, Fehér Anna, Andrássy Máté, Blaskó Bori, Krisztik Csaba, Sipos Vera, Földeáki Nóra, Simkó Kati Legyen témánk a víz, a levegő meghódítása, a repülés, a Holdra szállás, a tengerek mélyén barangolás. Izgalmas kísérlet arra, hogyan lehet tánccal, mozgással személyiségünk akaratlagos vagy ösztönös titkait kifejezni.

FidelioEst_1010.indd 26

9/17/10 9:51:11 PM


FidelioEst_1010.indd 27

9/17/10 9:51:14 PM


28

színház – daraboló Tisztújítás (Új színház) Író: Nagy Ignác–Parti Nagy Lajos; r.: Szinetár Miklós; fsz.: Hirtling István, Györgyi Anna, Pokorny Lia, Földes Eszter e.h., Eperjes Károly, Huszár Zsolt, Vass György, Almási Sándor A cselekmény középpontjában az a három férfi áll, akik Arankának, a szép özvegynek a kezéért küzdenek. Aranka nehéz döntés előtt áll: kit válasszon?

Törmelékek (MU színház – szputnyik) Rend.: Bodó Viktor, Czukor Balázs, Dömötör András, Kárpáti István; sz.: Fábián Gábor, Hay Anna, Jankovics Péter, Koblicska Lőte, Lajos András, Molnár Gusztáv, Pető Kata, Szabó Zoltán, Székely Rozi, Téby Zita, Tóth Simon Ferenc A Szputnyik arra a játékra vállalkozik, hogy négy rendező segítségével kidolgozza az „új színházi formát”, majd az ennek szellemében elkészült jeleneteket a közönség elé tárja.

Vadászjelenetek alsó-bajorországból (nemzeti színház – Festőműhely) Író: Martin Sperr; r.: Alföldi Róbert; fsz.: Molnár Piroska, Stohl András, Tompos Kátya, Básti Juli, Farkas Dénes, Szarvas József, Sinkó László, Murányi Tünde A II. világháború utáni Németországban játszódó dráma egy bajor kisfalu közösségének munkás hétköznapjain át mutatja be az előítéletekkel, idegengyűlölettel terhelt emberi kapcsolatokat.

Tizenkét dühös ember (nemzeti színház – Gobbi színpad) Író: Reginald Rose; r.: Balikó Tamás; fsz.: Sinkó László, Kulka János, Garas Dezső, Trokán Péter, Stohl András Az esküdteknek dönteniük kell egy apagyilkossággal vádolt fiúról. Egy bűnözőt szabadítanak a társadalomra? Egy ártatlan embert küldenek a halálba? Számít-e még, hogy mi az igazság?

Úri muri (nemzeti színház) Író: Móricz Zsigmond; r.: Bezerédi Zoltán; fsz.: László Zsolt, Schell Judit, Stohl András, Bánfalvi Eszter, Martinovics Dorina, Lukáts Andor Szakhmáry Zoltán földbirtokos szakítani akar a szokásokkal, felesége azonban nem írja alá a váltóit, így megköti a kezét. Elkeseredésében mulatságot rendez, amelyen szeretője, Rozi is részt vesz...

a vadkacsa (Katona József színház) Író: Ibsen; r.: Ascher Tamás; fsz.: Fekete Ernő, Keresztes Tamás, Fullajtár Andrea, Simkó Katalin, Bezerédi Zoltán Hjalmar Ekdal és Gregers Werle ifjúkori barátok. Tizenöt év után találkoznak. Hjalmar boldog, bár nem azonos egykori, csillogó önmagával. Gregers elhatározza, kiszabadítja a banális hétköznapokból. A katasztrófa elkerülehetetlen.

Tojáséj (Thália stúdió – Maladype) R.: Balázs Zoltán; fsz.: Fátyol Hermina, Fátyol Kamilla, Lendváczky Zoltán, Orosz Ákos, Páll Zsolt, Simkó Katalin, Tompa Ádám Ártatlan és ártatlannak tetsző játékok követik egymást, Ravel zenéjéből lendület, életöröm árad, s játék közben mindennapjaink láthatatlan színháza is láthatóvá válik.

Utószinkron (budapesti Kamara – Tivoli) Író: Dallos Szilvia; r.: Iglódi István; fsz.: Haás Vander Péter, Czvetkó Sándor, Szélyes Imre m.v., Kertész Péter, Kaszás Mihály, Sáfár Anikó, Lévay Viktória, Szőlőskei Tímea, Nyertes Zsuzsa m.v., Szilágyi Zsuzsa A filmszinkronizálás hőskorában, az ötvenes évek elején a színészcsapat pártutasításra hajmeresztő feladatot kap.

a vágy villamosa (budapesti Kamara – Tivoli) Író: Tennessee Williams; r.: Tordy Géza; fsz.: Eszenyi Enikő m.v., László Zsolt m.v., Nagy Enikő, Pindroch Csaba m.v. Az érzékeny lelkű, túlfeszített idegzetű Blanche a Vágynak nevezett villamossal érkezik húgához. De a látogatás nem úgy alakul, ahogy tervezte.

Top dogs (Katona József színház – Kamra) Író: Urs Widmer; r.: Bagossy László; fsz.: Tóth Ildikó, Fekete Ernő, Ónodi Eszter, Szabó Győző, Vajdai Vilmos, Rajkai Zoltán Csúcsmenedzserek, akik elvesztették állásukat, pozíciójukat, és súlyos lelki válságba kerültek. A pszichoterápiás csoportban szerepjátékokkal próbálják lelkileg regenerálni, talpra állítani őket.

az üvegcipő (Örkény színház) Író: Molnár Ferenc; r.: Mácsai Pál; fsz.: Gálffi László, Für Anikó, Hámori Gabriella, Polgár Csaba, Bíró Kriszta, Járó Zsuzsa/Takács Nóra Diána, Máthé Zsolt Szabó Irma, a ’20-as évek józsefvárosi Hamupipőkéje nem a királyfi szerelme után sóvárog: ő Sipos Lajost, a szegény, éltes bútorrajzolót kívánja meghódítani.

Vakkacsa tojások (stúdió „K”) Író: Zalán Tibor; r.: Fodor Tamás; sz.: Nagypál Gábor, Homonnai Katalin, Hannus Zoltán, Nyakó Júlia, Vékes Csaba, Lovas Dániel, Spilák Lajos Paródiaszínház „ivarérett bábokkal”, kizárólag felnőtteknek, Euripidész, Shakespeare, Molière, Csehov, Ibsen kifacsarásával. Az előadás nem jöhetett volna létre Karinthy Frigyes Így írtok ti című műve nélkül.

FidelioEst_1010.indd 28

9/17/10 9:51:30 PM


FidelioEst_1010.indd 29

9/17/10 9:51:33 PM


30

színházaK Műsora – bUdaPEsT Bárka Színház 1 p 2 szo 3 v 4 h 5 k 6 sze 7 cs 8 p 9 szo

 22:00 Firkin klub (Kávézó)

BudapeSt BáBSzínház

 színhá

BudapeSti kamaraSzínház – ericSSon Stúdió, Shure Stúdió

 10:30, 15:00 Csizmás kandúr

 11:00 Zöldalma – nyilv. főpr. (Shure)

 10:30, 15:00 Marcipán cica

 19:00 ZÖLDALMA (Shure)

BudapeSti kamaraSzínház – tivoli  15:30 MINI - Momentán Társulat

 19:00 Őszi álom (Stúdió)  19:00 Igazság

 19:00 Grace és Gloria

 19:00 Tengeren (Stúdió)

 19:00 Dr. Faustus

 19:30 Színházkomédia (Shure)  19:00 Berlin blues  19:30 Harold és Maude (Shure)  19:00 Dogville

 10:00 Andersen-mesék (Játszótér)

 19:30 Kvartett (Shure)

 19:00 Tengeren (Stúdió)

 10:00 Csipkerózsa

 19:30 Lefelé a hegyről (Shure)

 19:00 De Sade pennája (Stúdió)

10:00 Andersen-mesék (Játszótér)

 19:00 Piaf Piaf

 10:00 Csipkerózsa

 19:00 Pszicho

 19:00 Piaf Piaf

 16:00 CSIPKERÓZSA

 19:00 Tudod, hogy nincs bocsánat

 11:00 Liselotte és a május – nyilv.

főpróba  19:00 Liselotte és a május

 19:00 LISELOTTE ÉS A MÁJUS

 19:30 Hamu és pálinka

10 v

 18:00 Iskola a határon (Stúdió)

11 h

 19:00 De Sade pennája (Stúdió)

12 k 13 sze 14 cs

 19:00 Igazság

 15:00 Csipkerózsa

 19:00 A csábítás művészete

 10:30 Andersen-mesék (Játszótér)

 19:30 Mindenkit megnyúzunk

 10:00 Csipkerózsa

 19:00 Berlin blues

 19:00 Edith Piaf  19:00 Circus Hungaricus

 19:30 Harold és Maude (Shure)  10:00 Minden egér szereti…

 19:00 Godot-ra várva

 19:30 Bitódalok (Játszótér)

 19:30 Hamu és pálinka (Shure)

275. előadás

 18:00 Iskola a határon (Stúdió)

 19:30 Bitódalok (Játszótér)

 19:30 Zöldalma (Shure)

 19:00 Liselotte és a május

 19:00 Őszi álom (Stúdió)

 15:00 – Túl a Maszat-hegyen

 19:00 Dühöngő ifjúság

 19:00 Hárman a padon

 19:00 Sóska, sültkrumpli –

 19:30 Színházkomédia

15 p

 10:00 Túl a Maszat-hegyen

16 szo 17 v 18 h 19 k

 10:30, 15:00 Egy egér naplója

 19:00 DÜHÖNGŐ IFJÚSÁG

 19:00 Piaf

 19:00 Dühöngő ifjúság

 19:00 Liselotte és a május

 18:00, 20:30 Anyám tyúk, avagy…  19:30 Feljegyzések az egérlyukból  10:30 Csizmás kandúr  14:00, 16:30 Varázsfuvola (Játszótér)  10:00 Csipkerózsa

 19:30 Mindenkit megnyúzunk

 19:00 Svejk

(Shure)  19:00 Grace és Gloria

 19:00 Utószinkron

 10:00 Egy egér naplója

 19:30 Árpádház (Shure)

 19:00 A vágy villamosa

 19:00 A csábítás művészete

 19:00 A szegény hekus esete

 18:00 Líra és Epika (Játszótér)

20 sze 21 cs 22 p 23 szo 24 v

 19:00 Nehéz – nyilvános főpróba

25 h

 19:00 Nehéz (Stúdió)

26 k

 19:00 Dogville

27 sze

 19:00 Őszi álom (Stúdió)

28 cs

 19:00 Dogville

29 p

19:00 Modern Art Orchestra

 10:00, 15:00 Rozi az égen

(Stúdió)  19:00 NEHÉZ

 19:30 Válogatott jellemtelenségeim

a papagájjal

 19:00 Pszicho

 19:00 Svejk

 19:30 Zöldalma  10:00 Csizmás kandúr

 19:30 Lefelé a hegyről (Shure)

 19:00 Utószinkron

 10:00 MeseLadik (Kávézó)

 10:30 Rozi az égen

 19:00 Tangó

 19:00 Dr. Faustus

 19:00 Harminchárom változat…

 15:00, 17:30 Bűbáj – Ékszer Balett

 19:30 Kvartett (Shure)

 19:00 Harminchárom változat Haydn

koponyára

 19:00 Emberbarát

 19:00 Liliom

 19:30 Egy őrült nő naplója  10:00 Rozi az égen

 19:00 Dühöngő ifjúság

 15:00 Líra és Epika (Játszótér)

 19:30 Könnyű erkölcsök

19:00 Az ember tragédiája

 19:00 Emberbarát

 19:00 Sóska, sültkrumpli  19:00 Liliom

 19:30 Válogatott jellemtelenségeim  19:00 Az ember tragédiája

 19:30 FülbeVali (Shure)

 19:00 Remix

 18:00, 20:30 Anyám tyúk, avagy az

 19:00 Tangó

 19:00 Svejk

ember tragédia – L’art pour l’art

 19:30 Mindenkit megnyúzunk

 10:30, 15:00 Minden egér szereti

 19:00 CS.A.J.

a sajtot

 19:30 Árpádház (Shure)

10:30 – Túl a Maszat-hegyen 14:30 Varázsfuvola (Játszótér)

 19:00 Csavargók tízparancsolata

 10:00 Mogyoró és Mandula

30  11:00 ZeneLadik szo  19:00 Igazság 31  19:00 Nehéz (Stúdió) v

FidelioEst_1010.indd 30

 19:00 Hárman a padon  19:00 Dr. Faustus

 19:30 Színházkomédia

9/17/10 9:51:36 PM


 színház  TánC  zEnés színház  KlasszIKUs  Jazz  MaTIné

.

BudapeSti operettSzínház 1 p

centrál Színház

bUdaPEsT – színházaK Műsora Gózon Gyula kamaraSzínház

 19:00 A Bajadér

31

JátékSzín  19:00 Magányos cédrus

 19:30 Tavaszébredés (Raktárszínház)

2 szo 3 v 4 h 5 k 6 sze 7 cs 8 p 9 szo

 15:00, 19:00 A Bajadér

10 v 11 h 12 k 13 sze 14 cs 15 p 16 szo 17 v 18 h 19 k 20 sze 21 cs 22 p 23 szo 24 v 25 h 26 k 27 sze 28 cs 29 p

 15:00, 19:00 Szentivánéji álom

 11:00 Hamupipőke

 19:30 Tavaszébredés (Raktárszínház)  15:00, 19:00 Szép nyári nap  10:00 Misi Mókus kalandjai

19:00 MÁV Szimfonikusok  10:00 Erdei kalamajka  10:00 Erdei kalamajka

19:00 Hajnali mellúszás

 19:00 Csárdáskirálynő

 19:00 Jutalomjáték

 19:00 Csárdáskirálynő  11:00, 14:30 Erdei kalamajka  19:00 Csárdáskirálynő

 10:00 Misi Mókus kalandjai

19:00 A kaktusz virága

 19:00 És Rómeó és Júlia (Kisszínpad)  11:00 A HANG-VILLA TITKA

 19:00 Imádok férjhez menni

 19:00 New York-i komédiák

 19:30 Bál a Savoyban (Raktárszínház)

 19:00 Beugró (Kisszínpad)

 19:00 Jutalomjáték

 19:00 Beugró (Kisszínpad)

19:00 Bubus  11:00 A szabin nők elrablása – nyilv.

 19:30 Bál a Savoyban (Raktárszínház)

főpróba  19:00 Jutalomjáték  10:00 Csecsemőszínház  19:00 A 88. utca foglyai  15:00, 19:00 A Szépség és

 19:00 Ájlávju... de jó vagy, légy más!

a Szörnyeteg  15:00, 19:00 A Szépség és a Szörnyeteg

 11:00 A hang-villa titka

 19:00 A Helység kalapácsa

 19:00 A szabin nők elrablása  19:00 A SZABIN NŐK ELRABLÁSA  19:00 Édes bosszú

 15:00 Adáshiba

 15:00 Hotel Plaza

 10:00, 14:00 Főzőcske, de oktalan

 19:00 A kaktusz virága

 10:00, 14:00 Főzőcske, de oktalan

 19:00 A szabin nők elrablása

 10:00, 14:00 Főzőcske, de oktalan

 19:00 Mezítláb a parkban

 19:00 Fekete Péter  19:00 S.Ö.R. – Shakespeare Összes

Rövidítve (Kisszínpad)

 19:00 A mi utcánk – Avenue Q  19:00 Legénylakás

 19:00 Őrült nők ketrece

 19:00 New York-i komédiák  19:00 Caveman (Kisszínpad)  19:00 Szerdán tavasz lesz!  19:30

Mission IMPROssible? (Raktársz.)  11:00 Musicalmesék  15:00, 19:00  11:00 A hang-villa titka Szerdán…  19:30 Mission IMPROssible?  19:00 Mégis, kinek az élete?  17:00 Szerdán tavasz lesz!  19:00 Beugró (Kisszínpad)

 15:00 Adáshiba

 19:00 Imádok férjhez menni

 19:00 MÁV Szimfonikusok

 19:00 Beugró (Kisszínpad)

 19:00 Rómeó és Júlia

 19:00 Caveman (Kisszínpad)

 19:00 A születésnap

 19:00 Rómeó és Júlia

 19:00 Ájlávju... de jó vagy, légy más!

 19:00 A születésnap

 19:00 Rómeó és Júlia

 19:00 A 88. utca foglyai

 19:00 A makrancos hölgy

 19:00 A szabin nők elrablása

 19:00 Az ötödik Sally

30  15:00, 19:00 Rebecca, A Manderley-  11:00 A hang-villa…  19:00 Mégis, szo ház asszonya kinek...?  19:00 Nézőművészeti... 31  15:00, 19:00 Rebecca, A Manderley-  19:00 Guppi (Kisszínpad) v ház asszonya

FidelioEst_1010.indd 31

 19:00 Magányos cédrus

 11:00 Hamupipőke  11:00 Hamupipőke  19:00 Bubus

9/17/10 9:51:38 PM


32

színházaK Műsora – bUdaPEsT JózSef attila Színház 1 p

kaBaré 24

karinthy Színház

katona JózSef Színház, kamra  19:00 A hős és a csokoládékatona

 19:00 Minden ugyanúgy van

 15:00 Tanár úr, kérem!

2 szo

 19:00 Közkívánatomra!

 19:00 Tortúra – Dzsinn Társulat

3 v 4 h 5 k 6 sze 7 cs 8 p 9 szo 10 v 11 h 12 k 13 sze 14 cs 15 p 16 szo

 15:00 Nicsak: kibeszél!

 10:30 Süsü

 19:00 A szerelem diadala

19:00 6 celeb keres 1 szorzót

 19:00 Őrült nők ketrece

 19:00 Top Dogs (Kamra)

 19:00 Éhség (Kamra)  19:00 Érzelmes üzletek

 19:00 A kétfejű fenevad  19:00 Az élet álom (Kamra)

 19:00 A vadkacsa

 10:30 Csodás vagy, Júlia! – nyilv.

főpróba  11:00 Szegény gazdagok – nyilv.

 19:00 Minden ugyanúgy van

 19:00 CSODÁS VAGY, JÚLIA!

főpr.  19:00 Szegény gazdagok 19:00 SZEGÉNY GAZDAGOK

 19:00 Közkívánatomra!

 19:00 Csodás vagy, Júlia!

15:00, 19:00 Szegény gazdagok

 15:00 Érzelmes üzletek

 19:00 Csodás vagy, Júlia!

 19:00 Minden ugyanúgy van  15:00 Add kölcsön a feleséged!

 15:00 Ma a tied vagyok! – Kapócs

Zsóka  19:00 Ikrek  19:00 Halló halló!  19:00 A miniszter félrelép

 17:00 Árvácska  19:00 Nicsak: kibeszél!

 19:00 KÉT LENGYELÜL BESZÉLŐ

SZEGÉNY ROMÁN (Kamra)

 19:00 Legyen a feleségem

 19:00 Közkívánatomra!

 19:00 Válás Budán – Pinceszínház

 15:00 Közkívánatomra!

 15:0, 19:00 Cabiria éjszakái

 19:00 6 celeb keres 1 szorzót

17 v

 11:00, 15:00 Süsü

18 h 19 k 20 sze 21 cs 22 p 23 szo 24 v 25 h 26 k 27 sze 28 cs 29 p 30 szo

 19:00 Add kölcsön a feleséged!

31 v

 15:00 Made in Hungária

 19:00 Nicsak: kibeszél!

 15:00 Cabiria éjszakái

 19:30 Shirley Valentine (Stúdió)

 19:00 Balfácánt vacsorára!  20:00 A tiszta méz

 17:00 A tavasz ébredése

 19:00 Csak kétszer vagy fiatal

 19:00 Nicsak: kibeszél!

 19:00 Bérgyilkos a barátom

 19:00 6 celeb keres 1 szorzót –

 20:00 Stop the Tempo! (Stúdió)

Verebes kabaré

 15:00, 19:00 Szegény gazdagok

 19:00 Érzelmes üzletek

 19:30 Büszkeség és balítélet

 19:00 A bermuda háromszög botrány

 19:00 CIGÁNYOK  19:00 Két

lengyelül beszélő… (Kamra)  19:00 Cigányok  19:00 Két lengyelül beszélő… (Kamra)  19:00 Mesél a bécsi erdő  19:30 Mennyekbe vágtató prolibusz  19:00 A szerelem diadala  19:00 Gyász (Kamra)  19:00 Koccanás  19:00 Cigányok  19:00 Két lengyelül beszélő… (Kamra)  19:00 Top Dogs (Kamra)  19:00 Top Dogs (Kamra)

 15:00 A bermuda háromszög botrány

15:00 Szegény gazdagok

 19:00 Sáskák (Kamra)

 19:00 Add kölcsön a feleséged!

 19:00 Két lengyelül beszélő szegény

román  14:30 Süsü, a sárkány  20:00 A tiszta méz  19:00 Cabiria éjszakái  19:00 Made in Hungária  19:00 Made in Hungária  19:30 Shirley Valentine  19:00 Made in Hungária

FidelioEst_1010.indd 32

 19:00 6 celeb keres 1 szorzót –

Verebes kabaré  15:00 Minden ugyanúgy van  19:00 Érzelmes üzletek  19:00 Nicsak: kibeszél!

 19:00 Csodás vagy, Júlia  19:00 Eszter hagyatéka

 19:00 GOLDEN DRAGON

 10:30 Frakk

 19:00 Golden dragon

 19:00 Tortúra – Dzsinn Társulat

 19:00 CSERENADRÁG

9/17/10 9:51:49 PM


rA

a

sz

ĂŠny

FidelioEst_1010.indd 33

9/17/10 9:52:36 PM


színházak műsora – budapest

34

Kolibri GyermeK- és ifJúsáGi színház

Kolibri – fészeK, Pince

1 p 2 szo 3 v 4 h

 19:00 Kikatt (Pince)

5 k 6 sze 7 cs 8 p 9 szo 10 v 11 h 12 k 13 sze 14 cs 15 p 16 szo 17 v 18 h 19 k 20 sze

 15:00 Spárga-tengeralattjáró

Komédium színház

 10:30 Spárga-tengeralattjáró

mAdách színház  19:00 Jézus Krisztus Szupersztár

 11:00 Vitéz Levente –

Kolompos együttes  11:00 Gryllus Vilmos daloskönyve

 15:00, 19:00 Jézus Krisztus

Szupersztár  15:00, 19:00 Jézus Krisztus

Szupersztár  10:30 Spárga-tengeralattjáró

 19:00 Jézus Krisztus Szupersztár

 19:00 Kikatt (Pince)  19:00 Stílusgyakorlat a 601-től

 19:00 Jézus Krisztus Szupersztár

 19:00 Klamm háborúja (Pince)  19:00 Klamm háborúja (Pince)

 15:00 Szentivánéji álom – nyilv. főpr.

 19:00 Jézus Krisztus Szupersztár

 10:30 Alice Csodaországban

 19:00 Neil Young Sétány

 10:30 Moha és Páfrány

 19:00 Striptease

 15:00 SZENTIVÁNÉJI ÁLOM  15:00 Szentivánéji álom

 10:30 Moha és Páfrány

 10:00 Szentivánéji álom

 10:30 Moha és Páfrány

 19:00 sasha waltz & guests: d’avant  16:00 I love piano – Malek Andrea  19:00 Pszínház – improvizációs est –

A Playback Színház előadása  10:30 Semmiség

 19:00 Diploma előtt  19:00 Diploma előtt

 15:00 Bambi

 19:00 Lila története (Pince)

 19:00 Diploma előtt

 10:00 Locspocs, a kis tengeri szörny

 19:00 Az Operaház fantomja

 09:30, 11:00 Négy évszak – Bozsik

 11:00 Móka Miki zsebszínháza

Yvette  10:00 Bors néni

 09:30, 11:00 Kippkopp és Tipptopp

 10:00 Bors néni

 10:30 Kippkopp és Tipptopp

 15:00, 19:00 Az Operaház fantomja  15:00, 19:00 Az Operaház fantomja

 19:00 Családi ágy

 19:00 Az Operaház fantomja

 19:00 Lila története (Pince)  15:00 Kövek

 10:30 Kippkopp és Tipptopp

 15:00 Kövek

 15:00 Boni és Klájd kereket old

 19:00 Gondolkodom, tehát dalok –

 19:00 Helló, Náci! (Pince)

Bornai Tibor

 19:00 Az Operaház fantomja

 15:00 Boni és Klájd kereket old

21 cs 22 p 23 szo 24 v 25 h 26 k 27 sze 28 cs 29 p 30 szo 31 v

 színhá

 19:00 És mennyi szerelem!

 19:00 Helló, Náci! (Pince)  10:00 Bekkanko, a grimaszdémon

 10:30 Semmiség

 19:00 És mennyi szerelem!

 19:30 Mesék a súgólyukból  19:00 Stílusgyakorlat a 601-től

 19:00 Az Operaház fantomja

 19:00 Ady-dalok (Pince)  15:00 Bekkanko, a grimaszdémon

 09:30, 11:00 Tekergő

 19:00 Az Operaház fantomja

 10:00 Emil és a detektívek

 15:00 Kukacmatyi

 19:00 Az Operaház fantomja

 10:00, 15:00 Emil és a detektívek

 19:00 Rudolf Hess tízparancsolata –

Aradi Kamaraszínház  15:00 Aki hűtlen, pórul jár  15:00 Völgyhíd

 10:30 Kukacmatyi

 19:00 A pulóvergyűjtő  19:00 Sors bolondjai

 10:30 Moha és Páfrány

 19:30 Lélek színpada  15:00 Völgyhíd

 10:30 Kippkopp és Tipptopp

 19:00 Stílusgyakorlat a 601-től

 19:00 Sors bolondjai

 09:30, 11:00 Toda

 19:00 A bor filozófiája – Huzella

 19:00 Sors bolondjai

Péter és Rátóti Zoltán  15:00 Gyermekjátékok – Bozsik

 09:30, 11:00 Toda

 19:00 Spamalot

Yvette  15:00 Bambi

 09:30, 11:00 Tekergő

 15:00, 19:00 Spamalot

FidelioEst_1010.indd 34

9/17/10 9:52:37 PM


ant a

mja

mja

 színház  tánc  zenés színház  klasszikus  jazz  matiné

mAGyAr színház 1 p 2 szo 3 v 4 h 5 k 6 sze 7 cs 8 p 9 szo

 19:00 My fair lady

10 v

 19:00 Cyrano de Bergerac

11 h 12 k 13 sze 14 cs 15 p 16 szo 17 v 18 h 19 k 20 sze 21 cs 22 p 23 szo 24 v 25 h 26 k 27 sze 28 cs 29 p 30 szo 31 v

budapest – színházak műsora

35

merlin színház

 15:00 My fair lady  19:30 Kár, hogy kurva  19:30 Kár, hogy kurva

(Sinkovits

Színpad)  19:00 Arthur, the king – angol

nyelven  19:30 Don Cristóbal pályázat –  19:00 A feleségem története –

Hólyagcirkusz  20:00 PechaKucha Night  17:00 Ultrahang Fesztivál

nyilvános főpróba  19:00 A FELESÉGEM TÖRTÉNETE

 17:00 Ultrahang Fesztivál

 19:00 Arzén és levendula

 17:00 Ultrahang Fesztivál

 15:00 A feleségem története

 17:00 Ultrahang Fesztivál

 19:30 Kopogós römi  17:00 Ultrahang Fesztivál

 19:30 Kopogós römi  19:00 Arthur, the king – angol  19:30 The Story Room – angol

 19:00 Arthur, the king – angol

nyelven  19:00 A SzET beszélgetése  19:30 Kant – Hólyagcirkusz  19:30 Hullámtörés

(Sinkovits

Színpad)  19:00 István, a király

 16:00 IV. LIFT Fesztivál

 19:00 István, a király  18:00 VJ torna  18:00 VJ torna  19:00 A feleségem története

 18:00 VJ torna

 19:30 Kár, hogy kurva  19:00 Liliom

 18:00 VJ torna

 19:00 La Mancha lovagja

 18:00 VJ torna  18:00 VJ torna

 19:00 A szecsuáni jó ember

 18:00 VJ torna  19:00 Stones in His Pockets – angol

nyelven  19:30 Kár, hogy kurva  19:00 A feleségem története  19:30 A szerelmes hal

FidelioEst_1010.indd 35

 19:30 TUDOM, HOGY ÉLSZ –

Hólyagcirkusz  19:30 Tudom, hogy élsz –

Hólyagcirkusz

9/17/10 9:52:39 PM


36

színházak műsora – budapest mu színház 1 p 2 szo 3 v 4 h 5 k 6 sze 7 cs 8 p 9 szo 10 v 11 h 12 k 13 sze

 20:00 KORIJOLÁNUS – HoppArt

14 cs 15 p 16 szo 17 v 18 h 19 k

 20:00 Kések háza – Gold Bea

20 sze 21 cs 22 p 23 szo 24 v 25 h 26 k 27 sze 28 cs 29 p 30 szo 31 v

nemzeti színház – nAGyszínPAd  19:00 Három nővér

nemzeti színház – Gobbi hildA színPAd, KAszás AttilA terem

nemzeti táncszínház  19:00 Édeskeserű –

Magyar Állami

Népi Együttes  19:00 Korijolánus – HoppArt

 19:00 Három nővér

 19:00 JEREMIÁS AVAGY ISTEN

 15:00 Három nővér – előadás előtt

 19:00 Jeremiás avagy Isten hidege

HIDEGE Kritikus Óra

TÁRSULAT

 20:00 A kockavető – Szputnyik

 10:30 KARNEVÁL – Az állatok farsangja

Hajózási Társaság  19:00 János vitéz II.  19:00 János vitéz I.  20:00 A kockavető – Szputnyik

 Színház – 19:00 Úri muri

 19:00 Mein Kampf (Harcom)

 19:00 Úri muri

 19:00 Orfeusz alászáll

Hajózási Társaság  20:00 Véletlen – Tünet Együttes  20:00 Véletlen – Tünet Együttes

 10:30 ÁLLATMESE – BADORA

– Magyar Mozdulatművészeti Társulat  10:30, 15:00 Állatmese  19:30 EGYSZEMÉLYES TÖMEG  19:00 Haidau/Nyári termés – Budapest Tánciskola  19:00 Nagyidai cigányok – ExperiDance  19:00 Tangó pillanatok – Budai László  19:00 Flabbergast/Bolero

 19:30 The Complete Works of…  15:00 Úri muri

 19:00 Mein Kampf (Harcom)

 19:00 A négy évszak – Duna

Művészegyüttes  20:00 Lunatika

– Duda Éva

 20:00 Lunatika

– Duda Éva

 19:00 Ármány és szerelem  19:00 MÚLT ÉS JELEN – PÉCSI

BALETT  19:00 Ezeregyév  19:30 Marginális  10:30, 15:00 Csipkerózsika  19:00 Egy kiállítás képei

20:00 Kések háza – Gold Bea

 19:00 Az óra, amikor semmit sem...

 19:30 Házasságon innen és túl

 19:00 Twins – Ikrek – Frenák Pál

 20:00 Big Mouth

– Szputnyik  19:00 Az óra, amikor semmit sem... – Szputnyik

(Kaszás Terem)  15:00 Bánk bán – Junior

 19:00 Nagyidai cigányok –

 15:00 Orfeusz alászáll

 10:30 Zene-Bona-Szana-Szét

 20:00 Big Mouth

ExperiDance – Honvéd Táncszínház

 19:00 Faun – Duda Éva

 19:00 Lear király

 19:00 Egy kiállítás képei  19:00 Pánik

 10:30, 15:00 Péter és a farkas

 19:30 A hét asszonya (Kaszás Terem)  19:00 Egy kiállítás képei  20:00 Törmelékek – Szputnyik

 19:00 Ármány és szerelem

 19:00 Pánik

 20:00 Törmelékek – Szputnyik

 19:00 Három nővér

 19:00 Jeremiás, avagy Isten hidege

 20:00 Bankett – Kovács Gerzson

Péter–TranzDanz  15:00 Tizenkét dühös ember

 19:00 TÁNCLÉPÉSEK – BUDAPEST

TÁNCSZÍNHÁZ  19:00 Chance Operation – Gaál

 Színház – 19:00 Lear király

Mariann–Pécsi Balett

 19:00 Vadászjelenetek... (Festő-

műhely)  19:30 The Complete Works of W.

Shakespeare (Kaszás Terem)  19:00 Vesztegzár a Grand Hotelben

 19:00 Bonchida háromszor – Honvéd

Táncszínház  10:30, 15:00 Péter és a farkas –

Bozsik Yvette  19:00 Vesztegzár a Grand Hotelben

FIDELIO TÁNCEST  20:00 Adaptáció trikolor – Gergye Krisztián  20:00 Adaptáció trikolor – Gergye Krisztián

FidelioEst_1010.indd 36

 19:30 Házasságon innen és túl

 10:30, 15:00 Zene-Bona-Szana-Szét

(Kaszás Terem)

 19:30 Játék? – Vári Bertalan  19:00 Szentivánéji álom – Szegedi

Kortárs Balett A fekete malom

 15:00 Holdbeli csónakos

 19:00  19:00 Szigliget

 10:30 Péter és a farkas – Bozsik

 19:30 A hét asszonya

Yvette

9/17/10 9:52:40 PM


mi

ngja

T

véd

Szét

di

STRESSZ dopping vagy akadály? Ha megjelenik, akkor általában túl sok, ha meg hiányzik, rendszerint túl kevés… A stressz egyfajta feszültség, készenléti állapot, amely számos pszichés zavar, testi panasz, betegség kiváltója lehet. Ám a túl kevés inger, az unalom ugyancsak előnytelenül alakíthatja a hangulatot, az energiaszintet, a mindennapok megélését, a beilleszkedési képességet. Stresszre, izgalomra szükségünk van, ez azonban személyiségtípusonként, életkoronként, élethelyzetenként változó. A modernizáció jelentősen megnövelte a napi ingerek mennyiségét, igencsak igénybe véve mindannyiunk alkalmazkodóképességét. Mindezekkel együtt a kontroll igénye is megnövekedett: rosszul viseljük, ha nem érünk el azonnal valakit telefonon, ha nem úgy viselkedik partnerünk, munkatársunk, ahogyan várjuk tőle. A „lehet” és a „kell” kellemetlenül közel került egymáshoz… Amennyire megterhelő a sok inger, akadály, feszültség, annyira hiányozni is tud az izgalom. Nem véletlen, hogy korunkban divatba jöttek a veszélykereső időtöltések és sportok… Talán paradoxonnak tűnik, de a boldogság, a siker, az elégedettség nehezen elérhető céljai egyben kínzó frusztráció okaivá is válhatnak. A házassági stressz a magánélet legerőteljesebb konfliktusforrása… Az intim kapcsolat – ideális esetben – az érzelmi feltöltődés, a biztonságérzés, az önbizalomban való megerősödés terepe. A párkapcsolatok, házasságok elején gyakran mindez megadatik, de az évek múlásával nő az elégedetlenség a partnerrel, a családi szokásokkal, a légkörrel, a szexualitás minőségével avagy mennyiségével szemben. Változnak az értékek, a célok, az életkor, a terhek, a vágyak és az örömforrások – s nem minden házasság képes rugalmasan követni mindezt. A kapcsolattal való elégedetlenségből és a változtatási próbálkozások kudarcából kinövő tehetetlenség tovább növelheti a feszültséget. Mindezek eredményeként állnak elő a rosszkedvű csöndek, amelyeket időnként megtörnek a nehezen fékezhető indulatok. A dacosan vacsorát készítő, sértetten undok feleség a konyhában haragszik, a nappaliban meg a hallgatást jobban viselő férj nyomkodja a távirányítót, hogy csalódottságát a Helyszínelők kétszázadik epizódjába fojtsa. A várva várt este, a pihenés és ellazulás időszaka olykor rosszabb, mint a túlfeszített munkanap. A csend, a megvető vagy kiürült hallgatás, az üres és monoton magánélet, a túlhajszoltság érzése, a mártírszerepben való elmerülés kifejezetten megbetegítő hatású – ki-ki hajlamai, egyéni érzékenysége szerint reagál. Legfőképpen a konfliktuskerülők veszélyeztetettek. Ők azok, akik

a pillanatnyi békesség kedvéért elnyomják rossz érzéseiket, önérvényesítő ösztöneiket. A sok-sok visszatartott indulat, agresszió, feszültség, meg nem értett és fel nem oldott konfliktus pszichoszomatikus betegségbe is átfordulhat. Vérnyomás-ingadozások, szívtájéki panaszok, potenciaproblémák, hasi panaszok, fejfájások, hízás, fogyás – sok esetben mindezek az otthoni (vagy a munkahelyi) stresszes légkör számlájára írandók. Mindennapjaink másik nagy stresszforrása ugyanis a munkahely. A túl sok munka, a betarthatatlan határidők, a pozíció elveszítése miatt érzett félelmek, a kellemetlen kollégák, a zsarnok és kiszámíthatatlan főnök, az állandó munkahelyi zaklatások, az embertelen munkakörülmények, a nemszeretem feladatok, a túlhajszoltság – vég nélkül sorolhatnánk az okokat… A feszültség leggyakoribb forrása a szorongás a jó teljesítményért, az elvárásoknak való megfelelésért, küzdelem a feljebbvalók elégedettségéért, a fizetésemelésért, az elismerésért. S ahogyan a családok ritkán adnak pozitív visszajelzést felnőtt tagjaiknak, úgy a munkahelyeken is ritkán hangzik el dicsérő szó, megerősítő reflexió. Pedig mindenkinek nagy szüksége lenne a visszajelzésekre, hisz’ nem pusztán a jó önértékelés fenntartása múlik ezen, hanem a motiváció, a munkakedv, a mérhető teljesítmény is... A komolyabb stressz előbb vagy utóbb kikényszeríti elszenvedőjéből a változást. Megküzdeni vele természetesen akkor lehet a legjobban, ha megértjük, mi is hívta elő. Ez egyben a megoldás felé vezető út is, hiszen a tudatos erőfeszítések mozgósítása a helyzet kontrollálását és az önértékelés fenntartását is biztosítja. (Hajduska Marianna pszichiáter, pszichoterapeuta gondolatait a Mindennapi Pszichológia legújabb számában olvashatjuk.)

A MAGAZINT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL, RENDELJE MEG WEBOLDALUNKON: WWW.MIPSZI.HU

FidelioEst_1010.indd 37

9/17/10 9:52:43 PM


színházak műsora – budapest

38

ÖrKény színház 1 p 2 szo 3 v 4 h 5 k 6 sze 7 cs 8 p 9 szo 10 v 11 h 12 k 13 sze 14 cs 15 p 16 szo 17 v 18 h 19 k 20 sze 21 cs 22 p 23 szo 24 v 25 h 26 k 27 sze 28 cs 29 p 30 szo 31 v

Pesti színház

 színhá

Pinceszínház

rAdnóti színház

 19:00 Eper januárban  19:00 TÓTÉK

 15:00 Bárány Boldizsár

 19:00 Tóték

 11:00, 15:00 Bárány Boldizsár  19:00 Pedig én jó anya voltam

 19:00 Finito

 19:00 Naftalin

 19:00 Az üvegcipő

 19:00 Mikve

 18:30 Benkó Dixieland Band klub

 19:00 Naftalin

 19:00 Jógyerekek képeskönyve

 19:00 Mikve

 19:00 „Fizess nevetve!” – Márairónia

 19:00 Tóték

 19:00 MIKVE

 19:00 A kripli

 19:00 Azt meséld el, Pista!

 20:00 Romlás

 19:00 Apacsok

 19:00 Macskajáték

 19:00 Mikve

 19:00 Mr. Pöpec

 19:00 Mikve  19:00 Ibusár

 19:00 A dzsungel könyve

 19:00 Libikóka

 19:00 Kasimir és Karoline

 19:00 A kellékes

 18:30 Benkó Dixieland Band klub

 19:00 A műselyemlány

 19:00 Mindent anyámról

 19:00 Eper januárban

 19:00 Bohémélet

 19:00 Mikve

 19:00 Macskajáték

 19:00 Játszd újra, Sam!

 19:00 Főfőnök

 19:00 Tóték

 19:00 A képzelt beteg

 19:00 FŐFŐNÖK

 19:00 A dzsungel könyve

 19:00 Kaland

 19:00 Naftalin

 19:00 A hülyéje

 19:00 A dzsungel könyve

 19:00 Jógyerekek képeskönyve

 19:00 Mikve

 19:00 Finito

 19:00 Egy, kettő, három/Az ibolya

 19:00 Főfőnök

 19:00 Az üvegcipő

 19:00 A dzsungel könyve

 19:00 Főfőnök

 11:00 A dzsungel könyve

 19:00 Boldogtalanok  18:30 Benkó Dixieland Band klub

 19:00 Radnóti – Bálint András

 11:00 Mese a tűzpiros virágról

 19:00 Egy, kettő, három/Az ibolya  19:00 Arturo Ui feltartóztatható

 19:00 A dzsungel könyve

 11:00 Mese a tűzpiros virágról

 19:00 A kripli

 19:00 A kellékes

 19:00 Varsói melódia

10:30, 15:00 Bárány Boldizsár

 19:00 Ibusár

 19:00 A képzelt beteg

 19:00 Varsói melódia

 19:00 Farkasok és bárányok

 19:00 Kasimir és Karoline

 19:00 Mindent anyámról

 18:30 Benkó Dixieland Band klub

 19:00 Főfőnök

 19:00 A hülyéje

 19:00 Játszd újra, Sam!

 19:00 Tóték

 19:00 Mikve

 19:00 Libikóka

 19:00 Boldogtalanok

 19:00 Bohémélet

 19:00 A kellékes

 19:00 Az Igazi

 19:00 Apacsok

 19:00 A dzsungel könyve

 11:00 Keresztanya – Csákányi Eszter  19:00 Apacsok

felemelkedése

FidelioEst_1010.indd 38

 19:00 Naftalin

9/17/10 9:52:45 PM


 színház  tánc  zenés színház  klasszikus  jazz  matiné

sPinozA 1 p 2 szo 3 v 4 h 5 k 6 sze 7 cs 8 p 9 szo 10 v 11 h 12 k

 19:00 Sabbathsong Klezmer Band

13 sze 14 cs 15 p 16 szo 17 v 18 h 19 k

 19:00 A címzett ismeretlen

20 sze 21 cs 22 p 23 szo 24 v 25 h 26 k 27 sze 28 cs 29 p 30 szo 31 v

budapest – színházak műsora

39

stúdió „K”

 19:00 Hej, Salamon Béla!  19:00 Heller Ágnes – est  19:00 Hej, Salamon Béla!  19:00 Karinthyráda

 15:30 Ringató

 19:00 Legújabb zsidó kabarém

 16:30 Mesterek nyomában – festés,

rajzolás  19:00 KARINTHYRÁDA  19:00 Sabbathsong Klezmer Band  19:00 Fellegini multikulti session  19:00 RómeóNÉ és Júlia URA

 11:00 AZ ARANYKULCS

 19:00 Fizetek, főúr!  15:30 Ringató  18:00 Könyvjelző  11:00 Az aranykulcs  16:30 Mesterek nyomában  19:00 A GYÁVA

 18:00 Téboly Thébában

 19:00 Sabbathsong Klezmer Band  19:00 Hatodik – Breiner Tamás

 19:30 Vakkacsa tojások  11:00 Az aranykulcs

 19:00 Bástyasétány 77

 19:00 A Danton-ügy  15:30 Ringató  19:00 A Danton-ügy  16:30 Mesterek nyomában – festés,

rajzolás  19:30 Versközelítés  19:00 Edelman Liza hagyatéka

 19:30 Téboly Thébában

 19:00 Sabbathsong Klezmer Band  19:30 A Zöld Kakadu  19:00 RómeóNÉ és Júlia URA

 11:00 Az aranykulcs  19:30 Hű, de messze van Petuski!

 19:00 Odessza, a zsidók paradi-

csoma?  19:00 A guru

 15:30 Ringató  15:00 Az aranykulcs  16:30 Mesterek nyomában

 19:00 Klezmerész  19:00 Heller Ágnes – est  19:00 A PINCÉR

FidelioEst_1010.indd 39

 11:00 A kíváncsi kiselefánt/A

sünteknős

9/17/10 9:52:47 PM


40

színházak műsora – budapest szKéné színház

tháliA színház

1 p 2 szo 3 v 4 h 5 k 6 sze 7 cs 8 p 9 szo 10 v 11 h 12 k 13 sze 14 cs 15 p 16 szo

 19:00 Bharata Natyam – Anuradha

17 v 18 h 19 k 20 sze 21 cs 22 p 23 szo 24 v 25 h 26 k 27 sze 28 cs

 20:00 A sütemények királynője –

 15:00, 18:00 Popeye

Pintér Béla

 18:00 Popeye

 19:00 Romantikus komédia Shinde  19:00 Othello kommentárok – Kompánia Társulat  19:00 Othello kommentárok –  20:00 Hat hét, hat tánc Kompánia Társulat  19:00 Rómeó és Júlia – Kompánia Társulat  19:00 Rómeó és Júlia – Kompánia  18:00 Abigél Társulat  19:00 Az ördög és a Jóisten – PIcaro  18:00 Abigél

 színhá

tháliA színház – ArizónA stúdió, úJ stúdió  19:30 Leonce és Léna – Maladype Színház  19:30 Álmodozók  15:00 Leonce és Léna  11:00 Illemtan gyerekeknek

trAfó Kortárs művészeteK házA  19:00, 21:00 MORFÓZIS... – TERMÉSZETES VÉSZEK KOLLEKTÍVA  19:00, 21:00 Morfózis... – Természetes Vészek Kollektíva

 19:00 Figyeljük csöndben a

mozgását – Forte Társulat  20:00 Figyeljük csöndben a

mozgását – Forte Társulat  18:30 Trafó különóra  20:00

Figyeljük csöndben a mozgását  19:00 Csontbrigád – Picaro

 18:00 Abigél  19:30 Strasbourgi Ütőegyüttes

 20:00 Gyerekek, Néhány percnyi

Lock – Lecavalier  19:00 A tizennégy karátos autó

 11:00, 15:00 Ütőhangszerek világa

 11:00, 17:00 PÖTTYÖS PANNI AZ

ISKOLÁBAN – Bozsik Yvette

Lock – Lecavalier

 19:00 Romantikus komédia

 11:00, 17:00 Pöttyös Panni az

 20:00 Brodszkij-koncertek

– Picaro

 20:00 Gyerekek, Néhány percnyi

iskolában – Bozsik Yvette  19:30 Wings – Frenák Pál Társulata

(Új Stúdió)  19:00 Hogyan ettem kutyát? –

 20:00 Kris Verdonck: I-II-III-IIII.

Epopteia Társulás  20:00 Kris Verdonck: I-II-III-IIII.

 19:30 Kövek a zsebben (Új Stúdió)

 19:00 Hogyan ettem kutyát? –

 20:00 Müezzin Rádió – Stefan Kaegi-

Epopteia Társulás

Rimini Protokoll  19:30 STIX 66 – Fehér Ferenc (Új

 20:00 A sütemények királynője –

 18:00 POPEYE

Pintér Béla

 20:00 Müezzin Rádió – Stefan Kaegi-

Stúdió)

Rimini Protokoll

 19:30 PLATONOV

 20:00 Flat Earth Society: Cheer Me

 19:30 STIX 66 – Fehér Ferenc  19:30 Platonov – Maladype Színház

Perverts!  20:00 Nemsenkilény – Börcsök Enikő

 19:00 Tizenegy perc  20:00 A Soha Vissza Nem Térő –

Pintér Béla  20:00 A Soha Vissza Nem Térő – Pintér Béla  20:00 Szutyok – Pintér Béla és Társulata  20:00 Szutyok – Pintér Béla és Társulata  20:00 Szutyok – Pintér Béla és Társulata  20:00 Szutyok – Pintér Béla és Társulata

 19:00 Tizenegy perc

 21:00 Tiszta kosz  19:30 Kövek a zsebben

 20:00 Egy színésznő lánya  19:00 Tizenegy perc

 19:00 Sírpiknik

 19:30 Kövek a zsebben (Új Stúdió)  19:30 Álmodozók

 20:00 SYD – Láng Annamária

 11:00 Pöttyös Panni az iskolában –

 20:00 SYD – Láng Annamária

Bozsik Yvette  19:30 Mozart és Moz’Art – Concerto  11:00, 15:00 Pöttyös Panni az Budapest iskolában  19:30 Beszélő fejek II.  19:00 Tizenegy perc  19:30 Tojáséj – Maladype Színház

 20:00 Párhuzamos óra – Pintér Béla

 19:30 Tojáséj – Maladype Színház

 20:00 Párhuzamos óra – Pintér Béla

 21:00 Tiszta kosz – Póka Angéla,

29 p 30 szo 31 v

FidelioEst_1010.indd 40

Szabó Győző 19:30 Platonov – Maladype Színház

 20:00 SYD – Láng Annamária

 20:00 The Author

  19:00 A doktor úr

 19:30 Platonov

 20:00 The Author

 19:30 Kövek a zsebben  19:00 A doktor úr

 15:00 Tükörbohócok (Új Stúdió)

 20:00 Kayhan Kalhor & Brooklyn

 19:00 A doktor úr

 11:00, 15:00 Pöttyös Panni az

 20:00 Bakarobo Kupa – őrültro-

iskolában  19:30 Kaméliás

botverseny

Rider

9/17/10 9:52:49 PM


 színház  tánc  zenés színház  klasszikus  jazz  matiné

k

-

-

egi-

egi-

e

nikő

új Színház  19:00 Édentől keletre

 19:00 VÁNYA BÁCSI

 19:00 Tisztújítás

 19:00 Ványa bácsi

 15:00 Világszép nádszálkisasszony

 19:00 Ványa bácsi

13 sze 14 cs 15 p 16 szo 17 v 18 h 19 k 20 sze

 19:20 A Grönholm-módszer

22 p 23 szo 24 v 25 h 26 k 27 sze 28 cs 29 p 30 szo 31 v

41

vígSzínház

1 p 2 szo 3 v 4 h 5 k 6 sze 7 cs 8 p 9 szo 10 v 11 h 12 k

21 cs

budapest – színházak műsora

 19:00 A hattyú  19:30 Magyar Virtuózok  19:00 Hegedűs a háztetőn  19:20 A Grönholm-módszer (Stúdió)

 19:00 Hegedűs a háztetőn

 19:00 A csúnya (Stúdió)

 19:00 Hegedűs a háztetőn

 10:00 Csodálatos mobilvilág

 19:00 Ványa bácsi

 19:20 A Grönholm-módszer  19:00 CSODÁLATOS MOBILVILÁG

 19:00 Játék a kastélyban

 19:00 A fösvény

 19:00 Ványa bácsi  19:30 KALOCSA

 19:00 A hattyú

 19:00 Hegedűs a háztetőn

 11:00 Világszép nádszál…

 19:00 A padlás

 19:00 Csodálatos mobilvilág  19:00 Augusztus Oklahomában  19:30 Dark play  19:20 A Grönholm-módszer

 19:00 Hegedűs a háztetőn

 19:00 Ahogy tetszik

 19:00 Hegedűs a háztetőn

 19:00 Keleti PU.

 19:00 Játék a kastélyban

 17:00 Fogat fogért

 19:00 A kertész kutyája

 19:00 A csúnya (Stúdió)

 19:30 A léggömb elrepül

 19:00 Még egyszer hátulról

 19:00 Játék a kastélyban

 19:30 Micheller Myrtill & Pintér

 19:00 A padlás

Tibor Duo  19:00 Édentől keletre  19:00 Kés a tyúkban  11:00 Világszép…  19:00 Kés a tyúkban  19:00 Még egyszer...  19:00 A hattyú  19:00 Kés a tyúkban  19:00 Ahogy tetszik

 19:30 Kalocsa (Házi Színpad)  19:00 Sylvia  19:00 Egy csók és más semmi  11:00, 14:30 A padlás  20:00 Kolorádó Kid – VígMozi

 19:00 Édentől keletre

 19:00 Egy csók és más semmi

 19:00 Még egyszer hátulról

 19:00 Figaro házassága – 50.

 19:00 A fösvény

 19:00 A kertész kutyája

 19:00 Fogat fogért

 19:00 Hegedűs a háztetőn

előadás

 19:00 A csúnya (Stúdió)  19:00 Tisztújítás

 19:00 Játék a kastélyban

 19:00 Keleti PU.

 19:00 Ványa bácsi  19:30 Kalocsa

 19:00 Ahogy tetszik

 19:00 Augusztus Oklahomában

 19:00 Édentől keletre

 19:00 Tévedések vígjátéka

FidelioEst_1010.indd 41

 19:30 Az élet mint olyan

9/17/10 9:53:14 PM


színházak műsora – vidék

42

dunaújvároSi BarTók kaMaraSzínház éS MűvéSzeTek háza

egri gárdonyi géza Színház

1 p 2 szo 3 v 4 h 5 k 6  10:00, 15:00 Zsiványtanya sze 7 cs 8 p 9 szo 10 v 11 h 12 k 13 sze 14 cs 15 p 16 szo 17 v 18 h 19 k 20 sze 21 cs 22 p 23 szo 24 v 25 h 26 k 27 sze 28 cs 29 p 30 szo 31 v

 színhá

kapoSvári CSiky gergely Színház  19:00 ERZSÉBET

keCSkeMéTi kaTona józSef Színház  19:00 Nyomorultak

 19:00 Erzsébet  15:00 Nyomorultak 19:00 Csodás vagy, Júlia!

 19:00 Nyomorultak  19:00 Nyomorultak 19:00 Pillantás a hídról  19:30 Nem fizetek! (Stúdió)

 19:00 Nyomorultak 19:00 Pillantás a hídról

 19:00 Vágy a szilfák alatt

 19:00 A SELYEMCIPŐ

 19:30 Nem fizetek! (Stúdió)

 19:00 Nyomorultak

 19:00 A selyemcipő

 19:00 ANCONAI SZERELMESEK

 19:00 Nyomorultak

 15:00 Anconai szerelmesek

 19:00 Nyomorultak

 19:00 Egy őrült nap, avagy Figaro

házassága  15:00 Zöldboszorka  19:00 Nyomorultak 19:00 Csodás vagy, Júlia!  15:00 Állatmese – Badora Társulat  19:00 Dumaszínház

 19:00 ANNA

 19:30 Nem fizetek! (Stúdió)

 19:00 Nyomorultak 19:00 Csodás vagy, Júlia!

 10:00, 15:00 La Fontaine Állatmese

 19:30 Nem fizetek! (Stúdió)

 17:00 Nyomorultak

– Badora Társulat  19:00 A selyemcipő

 19:00 Erzsébet

 19:00 Nyomorultak

 19:00 A selyemcipő

 19:00 Erzsébet

 19:00 Nyomorultak  19:00 Nyomorultak

 19:00 Anna

 14:30 A kis hableány (Stúdió)  19:00 A selyemcipő

19:00 Miss Amerika 19:00 Miss Amerika

 14:30 A kis hableány (Stúdió)

 19:00 Pillantás a hídról

 19:00 Instant konfliktusok II. (Stúdió)  19:00 A selyemcipő

 16:00 DÁSENKA

 19:00 Pillantás a hídról

 19:30 GYERMEKEK FORRADALMA

 15:00 Popeye

(Stúdió)  19:30 Gyermekek forradalma (Stúdió)

 15:00 Popeye  19:00 VACSORA NÉGYESBEN  19:00 Pillantás a hídról  19:00 Pillantás a hídról  19:00 Vacsora négyesben

 19:00 Kasimir és Karoline – Örkény

Színház  19:00 Kasimir és Karoline – Örkény

 19:00 A kakas – 30 éves a Győri

Színház  18:00 Egy őrült nap, avagy Figaro házassága  15:00 Lúdas Matyi

Balett

 19:00 4NŐ

 19:00 MOZART: REQUIEM – BADORA  19:00 Erzsébet TÁRSULAT  19:00 Mozart: Requiem – Badora  19:00 Erzsébet Társulat  19:00 Erzsébet

FidelioEst_1010.indd 42

 17:00 Popeye  17:00 Popeye  19:00 Vacsora négyesben  19:00 Erzsébet

 17:00 Popeye  19:00 Szívemben bomba van

9/17/10 9:53:15 PM


 színház  tánc  zenés színház  klasszikus  jazz  matiné

MiSkolCi neMzeTi Színház – nagySzínház 1 p 2 szo 3 v 4 h 5 k 6 sze 7  19:00 Amadeus – Nyilvános főpróba cs 8  19:00 AMADEUS p 9  19:00 Amadeus szo 10 v  19:00 Hétfőn hétkor – Berecz 11 András (ének- és mesemondó) h Háry-emlékestje 12  19:00 Hotel Menthol k 13  19:00 Amadeus sze 14  19:00 Amadeus cs 15  19:00 Amadeus p 16  19:00 Amadeus szo 17 v 18 h 19 k 20 sze 21  19:00 Menyasszonytánc – nyilvános cs főpróba 22  19:00 MENYASSZONYTÁNC p 23  19:00 Menyasszonytánc szo 24  19:00 Menyasszonytánc v 25 h 26  19:00 Menyasszonytánc k 27 sze 28 cs 29 p 30 szo 31 v

 19:00 Menyasszonytánc

vidék – színházak műsora

43

MiSkolCi neMzeTi Színház – kaMaraSzínház, jáTékSzín

 15:00 A mindenbelátó királylány  15:00 A mindenbelátó királylány  15:00 A mindenbelátó királylány  15:00 A mindenbelátó királylány

 17:00 Egy óra versek között

(Játékszín)  19:00 Humoristák szövetsége  19:00 Humoristák szövetsége

 19:00 PRAH (Játékszín)  19:00 Portugál  19:00 PRAH (Játékszín)  19:00 PRAH (Játékszín)

 19:00 Humoristák szövetsége

 10:00 A mindenbelátó királylány  19:00 Portugál  10:00 A mindenbelátó királylány  19:00 Portugál

 19:00 Menyasszonytánc

 14:00 A mindenbelátó királylány

 19:00 Hotel Menthol

 14:00 A mindenbelátó királylány

 19:00 Hotel Menthol

FidelioEst_1010.indd 43

9/17/10 9:53:17 PM


44

színházak műsora – vidék

 színhá

Soproni peTőfi Színház

 19:00 Az üvegcipő

20 sze 21 cs 22 p 23 szo 24 v 25 h 26 k 27 sze 28 cs

 19:00 Szerelem, szerelem – Magyar

 19:00 János vitéz

Fesztivál Balett  19:00 Kései találkozás

 19:30 Csupa balláb

 19:00 Kései találkozás

 19:00 János vitéz

 19:30 Könnyű erkölcsök

 19:30 Csupa balláb

 19:30 Könnyű erkölcsök – Turay

 19:00 János vitéz

Ida Színház  19:00 Kései találkozás  19:30 Könnyű erkölcsök

 15:00, 19:00 János vitéz

 14:30, 17:00 Péter és a farkas

 15:00 Az üvegcipő

 14:30, 17:00 Péter és a farkas

 15:00 Az üvegcipő

 14:30, 17:00 Péter és a farkas

 15:00 Az üvegcipő

29 p

 19:00 Nem tudok élni…

 19:00 János vitéz

 19:30 Könnyű erkölcsök

 19:30 Hajnalban, délben, este

 19:00 Az üvegcipő  19:00 Az üvegcipő

 19:00 Az üvegcipő

 19:00 Az üvegcipő  19:30 CSUPA BALLÁB (Szín-mű-hely)  19:30 Csupa balláb (Szín-mű-hely)

 19:00 János vitéz  19:00 JÁNOS VITÉZ  19:00 János vitéz  19:30 HAJNALBAN, DÉLBEN, ESTE  15:00 János vitéz

 19:00 János vitéz  19:30 Hajnalban, délben, este

 19:00 Az üvegcipő

 19:30 Könnyű erkölcsök

30  19:00 Nem tudok élni nélküled szo 31  15:00, 19:00 Kései találkozás v  19:00 Kései találkozás

FidelioEst_1010.indd 44

Szolnoki SzigligeTi Színház

1  19:00 Nem tudok élni nélküled p 2  19:00 Nem tudok élni nélküled szo  19:30 Könnyű erkölcsök 3  15:00, 19:00 Nem tudok élni… v  19:30 Könnyű erkölcsök 4 h 5 k 6 sze 7 cs 8 p 9  19:00 A víg özvegy – Turay Ida szo Színház 10  19:30 Könnyű erkölcsök – Turay Ida Színház v 11 h 12 k 13 sze 14 cs 15  15:00 Kései találkozás – nyilvános p főpróba 16  19:00 KÉSEI TALÁLKOZÁS szo 17  19:00 Kései találkozás v 18 h 19 k

 19:00 János vitéz  19:30 Csupa balláb  15:00 Az üvegcipő

9/17/10 9:53:19 PM


 színház  tánc  zenés színház  klasszikus  jazz  matiné

ház

ű-hely)

hely)

STE

TaTaBányai jáSzai Mari Színház 1 p 2 szo 3 v 4 h 5 k 6 sze 7 cs 8 p 9 szo 10 v 11 h 12 k 13 sze 14 cs 15 p 16 szo 17 v 18 h 19 k 20 sze 21 cs 22 p 23 szo 24 v 25 h 26 k 27 sze 28 cs 29 p 30 szo 31 v

vidék – színházak műsora

45

zalaegerSzegi heveSi Sándor Színház

 19:00 A kellékes

 15:00 A kisfiú meg az oroszlánok  15:00 A kisfiú meg az oroszlánok  15:00 A kisfiú meg az oroszlánok

 19:00 Fodrásznő – debreceni

Csokonai Színház

 10:30, 14:30 A talizmán – Majoros

Ágnes Bábszínháza  10:30, 14:30 A talizmán – Majoros

Ágnes Bábszínháza  09:30, 10:30, 14:30 A talizmán –

Majoros Ágnes Bábszínháza  10:30, 14:30 A talizmán – Majoros

Ágnes Bábszínháza

 19:00 Tiszta kosz – Póka Angéla,

 19:00 CSERESZNYÉSKERT

Szabó Győző  19:00 Cseresznyéskert  09:30, 10:30, 14:30 A talizmán –

Majoros Ágnes Bábszínháza  09:00, 14:30 A talizmán – Majoros

Ágnes Bábszínháza  09:00, 14:30 A talizmán – Majoros

Ágnes Bábszínháza  09:00, 14:30 A talizmán – Majoros Ágnes Bábszínháza  19:00 Szentivánéji álom – Szegedi Kortárs Balett

 19:00 Cseresznyéskert

 19:00 Cseresznyéskert

 15:00 A kisfiú meg az oroszlánok  19:00 Cseresznyéskert  19:00 Kupidó

 19:00 Cseresznyéskert  19:00 Cseresznyéskert  19:00 Cseresznyéskert

 19:00 Sírpiknik

FidelioEst_1010.indd 45

 19:00 Cseresznyéskert

9/17/10 9:53:21 PM


46

színházak műsora – eGYéb helYszínek – budapest ArAnytíz

16. szombat 18:00

Jó estét kívánok, Bereményi Géza vagyok... – Bereményi Géza estje Arnold Gym

17. vasárnap 20:00

Fédra Fitness – KoMa Társulat Író, rend.: Tasnádi István; fsz.: Csákányi Eszter, Jaskó Bálint, Zrinyi Gál Vince, Scherer Péter, Bánki Gergely BAKElIt m.A.C. és l1 tánCművEK

3. vasárnap 11:00

Dolcsaja Vita Km.: ld. 10-én

30. szombat 17:00, 20:00 Esőember Km.: ld. 16-án

E10 KözösséGI és KulturálIs színtér

8. péntek 20:00

10. vasárnap 20:00

Persona – Még 1 Műhely Kor., rend.: Haraszti-Zwiep Adrienn; ea.: Kocsis Andrea

5. kedd 17:00

16. szombat 11:00

Belgák Fesztiválja

11. hétfő 20:00

Omló tornyok Író: Márkus Rita; rend.: Rudas Attila

12. kedd 20:00 Omló tornyok

18. hétfő 20:00

Nyílt tengeren Író: Mrożek; rend.: Harsányi Attila; sz.: Harsányi Attila, Gömöri Krisztián, Borovics Tamás, Melkvi Bea

21. csütörtök 20:00

Golden dragon – a Katona József Színház nyílt próbája IBs színpAd

21. csütörtök 19:00 Best Uff l’art pour l’art KIno

13. szerda 19:00

The Gull vs. 1

31. vasárnap 20:00

Kézifék Író: Leo Leonardovics; rend.: Rudas Attila; sz.: Rudas Attila, Márkus Rita BElvárosI színház

10. vasárnap 20:00

Dolcsaja Vita Író: Peter Pavlac; rend.: Ardai Petra; sz.: Csákányi Eszter, Molnár Áron

11. hétfő 20:00 Dolcsaja Vita Km.: ld. 10-én

16. szombat 20:00

Esőember Író: Dan Gordon; rend.: Anger Zsolt; fsz.: Kulka János, Nagy Ervin, Cseh Judit, Garas Dezső/Kézdy György

21. csütörtök 20:00

16. szombat 19:00

Food & Film Fesztivál Food & Film Fesztivál

25. hétfő 21:00

Kicsi nyuszi hopp hopp Alkotók: Réti Adrienn, Csémy Balázs, Pelsőczy Réka, Bodor Johanna KlEBElsBErG KultúrKúrIA

3. vasárnap 19:00 Csathó Kálmán: Lilla mAlAdypE BázIs

3. vasárnap 12:00 Szabad akadémia

4. hétfő 19:00

Übü király Író: Alfred Jarry; rend.: Balázs Zoltán; sz.: Orosz Ákos, Lendváczky Zoltán, Páll Zsolt, Tompa Ádám

5. kedd 19:00

Lorenzaccio Író: Alfred de Musset; rend.: Zsótér Sándor; sz.: Orosz Ákos, Lendváczky Zoltán, Páll Zsolt, Tompa Ádám, Fátyol Kamilla

27. szerda 19:00 Übü király Km.: ld. 4-én

FidelioEst_1010.indd 46

Jószakátanya Km.: ld. 22-én

28. csütörtök 21:00

H. (már megint Hamlet?) Hamlettek klubja – Mándy Ildikó Társulata Rend.: Mándy Ildikó; alkotó, ea.: Barsi Márton, Egri Bálint, Fenyves Márk, Mándy Ildikó ódry színpAd

2. szombat 16:00

Illés Györgyi: Beszéd utca 3. (mesekönyv-bemutató)

4. hétfő 21:00

Az E.T. (Hevesi Terem) Rend.: Dömötör András; sz.: Barabás Richárd e.h., Hegedűs D. Géza, Dankó István, Klem Viktor, Pálfi Kata

5. kedd 21:00

Az E.T. (Hevesi Terem) Km.: ld. 4-én ódry színpAd – pAdlás

4. hétfő 19:00

McDonagh-gyakorlatok Rend.: Gothár Péter

21. csütörtök 19:00 McDonagh-gyakorlatok Rend.: Gothár Péter

24. vasárnap 15:00

29. péntek 16:00

Übü király Km.: ld. 4-én

28. csütörtök 20:00

22. péntek 20:00

31. vasárnap 20:00

23. szombat 17:00, 20:00

Csókol Anyád! Km.: ld. 21-én

RésJ (vertigo ’09) – Mándy Ildikó Társulata Rend.: Mándy Ildikó; km.: Mándy Ildikó, Fenyves Márk, Madák Zsuzsanna

Szabad akadémia

Übü király Km.: ld. 4-én

31. vasárnap 11:00

26. kedd 20:00

21. csütörtök 21:00

A hülyéje Rend.: Máté Gábor; sz.: Borbély Alexandra, Ficza István, Huzella Júlia, Kovács Gergely, Neudold Júlia, Pálos Hanna, Radnai Márk, Rétfalvi Tamás, Simon Zoltán, Tasnádi Bence, Tóth Eszter

30. szombat 19:00

Csókol Anyád! Író: Sam Bobrick–Julie Stein; rend.: Znamenák István; sz.: Vári Éva, Nagy Ervin Esőember Km.: ld. 16-án

Nincs mitől félni – Andaxínház Ea.: Lajkó Bence, Ilyés Lénárd, Guary Szandra, Vesztl Zsófia

23. szombat 20:00

17. vasárnap 19:00

26. kedd 20:00

16. szombat 20:00

15. péntek 19:00

Food & Film Fesztivál

24. vasárnap 20:00

Emberi hang – Hetek Csoportja Író: Jean Concteau; rend.: Harsányi Attila; km.: Melkvi Bea

14. csütörtök 21:00

Jószakátanya Rend.: Szalay Ákos; km.: Andai Kati, Földes Eszter m.v.

Food & Film Fesztivál

25. hétfő 20:00

Iphigenia-tréning Km.: ld. 7-én

14. csütörtök 19:00

Food & Film Fesztivál

Úgy hallom, mozog – Zaj és csend projekt Alkotó, ea.: Chris Corsano, Céline Larrére The Gull vs. 1 Író: Csehov; rend.: Müller Ádám; fsz.: Lendvai-Nemecz Rita, Alexics Rita/Vajda Izabella, Manyasz Era

Iphigenia-tréning Rend.: Szalay Ákos; km.: Barta Árpád, Berey Réka, Brózik Ágnes, Cserepes Tünde, Kormos Zsófia, Legerszki Krisztina, Simon Lea

8. péntek 20:00

4. hétfő 11:00

Belgák Fesztiválja

mozdulAtművészEtI stúdIó

7. csütörtök 21:00

Halálkemény – HOPPart Rend.: Harangi Mária; fsz.: Mátyássy Bence, Polgár Csaba, Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna Bácskai Juli Pszichoszínháza A Hét Fő Bűn, avagy a Hétfő Bűn Km.: Für Anikó, Fenyő Iván

Belgák Fesztiválja

Házigazda: Momentán Társulat

mArCzIBányI térI művElődésI Központ

5. kedd 18:30

KEX és TEA – kortárs irodalmi est

„Lehet-e széllel szemben költeni?” Rend.: Bálint András; km.: Ágoston Péter, Bohoczki Sára, Hekler Melinda, Makra Viktória, Mikola Gergő, Ódor Kristóf, Soltész Rita, Szilágyi Csenge, Szolár Tibor ráKosKErtI művElődésI ház

9/17/10 9:53:22 PM


eGYéb helYszínek – budapest – színházak műsora 30. szombat 19:00

Sóska, sültkrumpli Író: Egressy Zoltán; rend.: Csajtay Csaba rs9 színház

6. szerda 20:00 T@ARTUFFE.HU

7. csütörtök 20:00 T@artuffe.hu

8. péntek 20:00

Makám & Robinson Kruzo

10. vasárnap 11:00

Máguspárbaj – Jelen Teátrum Rend.: Krizsik Alfonz; sz.: Kárász Zénó, Kiss Ramóna, Szávai Katalin, Rácz Koncz Eszter, Bodor Géza

11. hétfő 19:00

Rozsfogócska Rend.: Koleszár Bazil Péter; fsz.: Bánki Gergely, Kárász Zénó, Szávai Katalin

16. szombat 19:00

Albert Einstein paprikáskrumplija Író: Podmaniczky Szilárd; rend.: Dobay Dezső; fsz.: Csuja Imre, Vallai Péter

18. hétfő 19:30 Rozsfogócska Km.: ld. 11-én

22. péntek 19:00

Az angyalok nem sírnak Író: Kiss József; rend.: Bicskei Kiss László; fsz.: Bicskei Kiss László, Boldizsár Tünde, Hartai Laura

A Színek háborúja Író, rend.: Takátsy Péter; sz.: László Géza Attila, Dankó István, Adorjáni Bálint, Elek Ferenc, Stork Natasa

21. csütörtök 22:30 A Színek háborúja Km.: ld. 20-án

29. péntek 19:00

A kis vakond, akinek a fejére csináltak – HOPPart Író: Máthé Zsolt; rend.: Herczeg Tamás; fsz.: Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna, Szilágyi Katalin, Takács Nóra Diána, Friedenthal Zoltán tAlEntum KulturálIs Fórum – színháztErEm

13. szerda 20:00

BERNARDA ALBA HÁZA Író: Federico García Lorca; rend.: Cserje Zsuzsa tEmI FővárosI művElődésI házA

17. vasárnap 18:00 Nejcserés támadás Író, rend.: Straub Dezső tűzrAKtér

Oberon világai

7. csütörtök 19:00

MEGSZÁLLOTTAK – Főnix Műhely Rend.: Baku György sIrály

1. péntek 20:00

A fajok eredete Rend.: Dömötör Tamás; sz.: Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Thuróczy Szabolcs

10. vasárnap 20:00 A fajok eredete Km.: ld. 1-jén

12. kedd 20:00

SZJ 9231, avagy a művtev vége – KoMa Író: Vinnai András; rend.: Zrinyi Gál Vince; fsz.: Jaskó Bálint, Lass Bea, Mohai Tamás, Polgár Péter, Sipos Eszter, Vékes Csaba

13. szerda 20:00

SZJ 9231, avagy a művtev vége Km.: ld. 12-én

14. csütörtök 20:00

Marginális – KraatsFilm – MASZK Egyesület Km.: Kozma György, Szakonyi Györk

15. péntek 20:00

Marginális – KraatsFilm – MASZK Egyesület Km.: ld.: 14-én

16. szombat 20:00

„ELJÖVÖK ÉRTED” – A KEZDET – HOPPart

23. szombat 20:00

„Eljövök érted” – a kezdet

25. hétfő 20:00

„…merengek a múltak ütemén…” – régi magyar filmslágerek – Színházés Filmművészeti Egyetem Km.: Huzella Júlia, Ficza István, Rétfalvi Tamás, Tasnádi Bence, Termes Rita (zongora)

26. kedd 20:00

Olvasótégely – Iskola minden határon túl Rend.: Bereczki Csilla e.h.; km.: Csákányi Eszter, Debreczeni Csaba, Kiss Eszter, Petrik Andrea, Szegezdi Róbert

27. szerda 19:30

Plazma – KoMa Társulat Író: Garaczi László; sz.: Zrinyi Gál Vince, Jaskó Bálint, Polgár Péter, Lass Bea, Szabó Vera

28. csütörtök 19:30

1. péntek 19:00

25. hétfő 19:30 29. péntek 19:00

21. csütörtök 20:00

4. hétfő 20:00 5. kedd 20:00

Rozsfogócska Km.: ld. 11-én

Fő az illúzió!

Plazma Km.: ld. 27-én

24. vasárnap 19:00

Az angyalok nem sírnak Km.: ld. 22-én

16. szombat 22:00

3. vasárnap 20:00 Oberon világai Rend.: Formanek Csaba

Oberon világai – Radikális Szabadidő Színház Benn a szobában/A hentes – Plafon Csoport Író: Szakonyi Károly; rend., ea.: Juhász Tünde, Szabó Kristóf

10. vasárnap 19:00

Az utolsó zsidó Európában! – a New York-i Zsidó Színház–Radikális Szabadidő Színház Író, rend.: Tuvia Tenenbom; fsz.: Csák György, Pálos Zsuzsa, Szabó Emese, Jávor Bence

11. hétfő 19:00

Az utolsó zsidó Európában! Km.: ld.: 10-én

47

zöld mACsKA dIáKpInCE

A SZÜRKE VÁRÓ – Teatro Surreal Író: Flores Hedvig Montserrat; rend.: Müller Ádám

3. vasárnap 19:00 A Szürke váró

10. vasárnap 19:00

Játsszunk Oidipust! Író: Szophoklész; rend.: Szárdár Tagirovszkij; km.: Alexics Rita, Béres Miklós, Boros Ádám, Csizmadia Patrícia, Dézsi Darinka, Eszes Szabolcs, Fazekas Vera, Gábor Zsuzsa, Hajagos Mihály, Krausz Gábor, Lukács András, Somodi Réka, Szabó Kristóf

17. vasárnap 19:00 Játsszunk Oidipuszt! Km.: ld. 10-én

12. kedd 19:00 Étellift Író: Pinter Harold

15. péntek 18:00

keresd

LISELOTTE ÉS A MÁJUS

16. szombat 20:00 Liselotte és a május

18. hétfő 20:00 Oberon világai

19. kedd 20:00 Oberon világai

a

ideliót

a

acebookon

23. szombat 20:00

Papírvirágok – Ködszurkálók Rend.: Máté Krisztián; km.: Haik Viktória, Ilyés Lénárd

30. szombat 20:00

Utcaszínházi Alkotóközösség műhelybemutatója WEst-BAlKán

Marginális – KraatsFilm – MASZK Egyesület Km.: ld.: 14-én

13. szerda 22:00

20. szerda 22:30

14. csütörtök 22:00

is!

FŐ AZ ILLÚZIÓ! Fő az illúzió!

FidelioEst_1010.indd 47

9/17/10 9:53:23 PM


FidelioEst_1010.indd 48

9/17/10 9:53:42 PM


FidelioEst_1010.indd 49

9/17/10 9:54:11 PM


50

TÁNC – premier io sono

sTix 66

Október 29. 19:30 – KözépEurópa Táncszínház Én vagyok – azaz a KET ezúttal „belső” energiáira, saját táncosainak kreativitására épít. A társulat hét táncművésze ezúttal önállóan, de egymást inspirálva, műhelymunkák során kísérletezik, hogy önmagukból mutassanak minél több színt a közönségnek. Az egyes alkalmakat szervező témákat, zenei inspirációt ők maguk választják, s mivel a három őszi előadás a műhelymunka egy-egy fázisát mutatja majd, érdemes hétről hétre visszalátogatni!

Október 15. 19:30 – Thália Színház, Új Stúdió (Budapesti Őszi Fesztivál) „A nevem Stix Hatvanhat. Csak egy név, semmi több. Jelentése: semmi. A bolondok vihara üszkösödik a lábamon, én vagyok a Semmi. Csak bámészkodom. Néha odanézek és integetek neked. Nincs semmi, se szó, se történet, csak az egyszerű létezés. Levetem a semmiféle ruhámat, meztelenül vagyok. Semmi vagyok és senki. A nevem Stix Hatvanhat.” Fehér Ferenc új előadása.

egyszemélyes Tömeg

A mArginális

Október 5. 19:30 – Nemzeti Táncszínház, Refektórium Kalmár Attila és Mészáros Máté darabjában szembesülhetünk az életünkben megjelenő váratlan fordulatokkal, érzelmi életünk viharaival, amelyek kizökkentenek a biztonságot adó, megszokott rutinlétből, és amelyek képesek rá, hogy átalakítsák személyiségünket, másokhoz fűződő viszonyainkat. Az előadás és az újonnan színre lépő társulat azokat a krízispillanatokat mutatja be, amikor szakadék támad az „eddig” és az „ezután” között.

Október 13. – Nemzeti Táncszínház Szakonyi Györk a koreográfusa és előadója az előadásnak, amely önéletrajzi ihletettségű, és az elmenekülés, a szökés, illetve a maradás lehetőségeit, nehézségeit, következményeit vizsgálja.

gyár Október 13. 20:00 – Artus (Budapesti Őszi Fesztivál) „A gyár az jó… megvéd mindentől… azaz csak egy dologtól, de az éppen elég… az élettől!” Ez a mottója Nagy Csilla legújabb produkciójának, ennek a többszereplős monodrámának, amelyben a „táncgyár” falai közé ragadt táncos társ hiányában maga kezdi megalkotni élete szereplőit, és ez alatt a felkavaró vízió teremről teremre, zugról zugra haladva teszi élővé a kihalt épület hallgatag tereit.

FidelioEst_1010.indd 50

álomidő Október 6. – Müpa, Fesztivál Színház – Magyar Állami Népi Együttes A MÁNE új, nagyszabású és látványos előadásban – csakúgy, mint a tízéves, határainkon innen és túl is nagy sikert aratott Naplegendában – Nikola Parov zenéjére táncol, amelyben a Kárpát-medence motívumai, a Balkán zenei világa és a magyarral rokon népek dallamkincse, valamint a jazz keveredik. A Mihályi Gábor vezette koreográfuscsapat produkciója az érzelmek nyelvén beszél meg- és meg nem valósult álmainkról, a vágyainkról, a gondolatok középpontjában az emberrel, a táncoló emberrel. A rendezővel készített interjúnkat lásd az 51. oldalon.

Fidelio TáncesT: AdApTáció Trikolor Október 29. 20:00 – MU Színház – Gergye Krisztián Társulata Gergye Krisztiánék új darabjának műfaja: identitásjáték szélesvásznon, avagy hogyan told jobbra a bajt. Az alkotóközösség ugyanis úgy véli, jelen körülmények között nem lehet tét nélkül alkotni. Jelenlétük már önmagában is rákérdezés a valóságra, így feltétnek marad a humor. Ehhez a válságstáb tizennégy fogásos menüt alkotott, amelyen az első fogás az alkalmazkodás a lét feltételeihez, vagyis ideológiai kalandtúra feltételes reflexiókkal, az utolsó pedig szóló, önkéntes meghívottakkal, a megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért. Jó étvágyat mindenkinek!

4nő Október 29. 19:00 – Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza (Dunaújváros) A koreográfus, ifj. Zsuráfszki Zoltán szerint „a 4Nő gesztus a gyengébb nem felé, melyben állást foglalok amellett, hogy nincs alá-fölé rendeltség, az élet nem fekete-fehér, nincsenek szigorú szabályai, mindössze egy biztos: minden emberi kapcsolat, legyen az női, férfi, egyaránt bonyolult”.

9/17/10 9:54:16 PM


ajÁNló – TÁNC Tánc A BudApesTi őszi FeszTiválon Október 8–17. – Madách Színház, Trafó, MU Színház Magyar előadók premierjei mellett négy olyan külföldi produkciót láthatunk a fesztiválon, amelyekre minden bizonnyal sokáig emlékezni fogunk. Louise Lecavalier vízszintes piruetthez hasonlító mozdulata a La La La Human Steps társulat emblémája lett. A tíz éve már saját útját járó kanadai táncos ezúttal két darabbal érkezik: egy olyan kapcsolatot jár körbe, amelyben a két fél csak a család érdekében marad együtt, illetve újraértelmez három régi duettet. Sascha Waltz & guests d’avant-ja az elmúlt évtized talán legfontosabb táncszínházi produkciója, amelynek négy előadója képzett énekes és táncos, ezért a két műfaj azonos súllyal válik színpadi nyelvvé. A flamand építész-képzőművész-színházi alkotó Kris Verdonck színpadán – Kleist után szabadon – bábok jelennek meg, akik a felső mozgatótól függő, szubjektivitásuktól mentes angyalok, és eldönthetetlen, élő táncosokat vagy élettelen bábokat látunk. Egy igazán politikus előadás is érkezik Budapestre: az izraeli Big Mouth. Ez a jelenlegi izraeli helyzetet kritikusan szemlélő, konkrét társadalmi üzenettel bíró produkció a közösség és az egyéniség kapcsolatára kérdez rá.

51

ediT2010 Október 8–10. – Toldi mozi (Budapesti Őszi Fesztivál) A BŐF és a Műhely Alapítvány nemzetközi táncfilmfesztiválján idén is bemutatják az NKA által támogatott munkákat, amelyek közt Juhász Kata, Ladjánszki Márta és Zambrzyczki Ádám darabjai is megtalálhatók, de aki nem mozog otthonosan a műfajban, annak remek bevezetést jelenthetnek a Forward Motion előadásai. A japán, holland és ausztrál blokk mellett igazi csemegének számít a nemrég elhunyt Pina Bausch Álomtánca, valamint Anne Teresa de Keersmaeker válogatása, amelyben egy Spike Jonze-film is lesz. Pontos műsorért és időpontokért lásd a bontást.

A hATTyúk TAvA

Wings

Cinema City-mozik (Aréna – Budapest, Győr, Miskolc, Pécs) A londoni Királyi Operaház opera- és balettfilmjeivel a világ legjelentősebb énekeseinek és táncosainak fellépését élvezheti világszerte a komolyzenekedvelő közönség. A Cinemaestro sorozatában a Covent Gardenből ezúttal Csajkovszkij klasszikusát láthatják az érdeklődők. Időpontokért lásd a bontást.

Október 11. 19:30 – Thália Színház, Új Stúdió – Frenák Pál Társulat A darab a zenéből, a pillanatnyi hangulatokból és érzésekből építkező improvizáció, amelynek szereplői Frenák Pál, a társulatban működő, kubai származású Nelson Reguera és a francia harmonikaművész, Pascal Contet. A hangszerből előcsalt rendkívüli hangzásra a táncosok átszellemült gesztusai reflektálnak, amelyek előadásról előadásra változnak.

Csajkovszkij: Hattyúk Tava Nem csoda, hogy a Hattyúk tava minden idők egyik legnépszerűbb klasszikus balettje. A darab varázslatosan egyesíti Csajkovszkij muzsikáját egy tragikus románc lenyűgöző történetével és egy olyan koreográfiával, amely lehetőséget nyújt a legjobb táncosoknak, hogy megcsillogtassák bámulatos tánctudásukat. A hangulatos díszletek között Marius Petipa és Lev Ivanov koreográfiájában a Királyi Balett kitűnő táncosait láthatjuk a főszerepekben, a közös jelenetekben pedig az egész társulatot megcsodálhatjuk. Mindez Boris Gruzin karmester irányítása alatt, káprázatos zenével párosulva hozzájárul ahhoz, hogy egy romantikus és magával ragadó élményben lehessen részünk ezen az estén.

jÁT é K

KÉRDÉSÜNK: HOl vOlT Az 1877. FEBRUÁR 27-i ŐSBEMUTATójA CSAjKOvSzKij HATTyÚK TAvA CíMű BAlETTjéNEK? A Covent Garden Királyi Operaház B Moszkvai Nagyszínház C Palais Garnier A választ a www.fidelio.hu/jatek oldalon jelölheti meg október 12-ig. Játékosaink közül öten páros belépőjeggyel lehetnek gazdagabbak, melyek a Csajkovszkij: Hattyúk Tava október 20-i 19 órás balett előadására való belépésre jogosítanak a Cinema City Arénába. A szerencsések nevét a játék internetes oldalán tesszük közzé. Élvezze az opera- és balettelőadásokat a kiválasztott Cinema City mozikban nagyfelbontásban és digitális surround hangzással! www.cinemaestro.hu

FidelioEst_1010.indd 51

9/17/10 9:54:31 PM


52

TÁNC – porTré nyiTni A tíz éve bemutatott, százas szériát megért Naplegenda a Magyar Állami Népi Együttes történetének egyik legsikeresebb előadása. A Mihályi Gábor vezette csapat új produkciója, az Álomidő, melyet október 6-án mutatnak be a Művészetek Palotájában, folytatása is meg nem is a nagy sikerű Naplegendának.

Fidelio esT: mi a Naplegenda sikerének titka? mihÁlyi GÁbor: A Naplegenda története 1998-ra nyúlik vissza, amikor az Állami Népi Együttes művészeti tanácsa lehetőséget adott: ha bárhol a világban látok valami izgalmas, modern, a hagyományos kultúrát mégis előtérben tartó fogalmazásmódot, ami adaptálható a mi viszonyainkra, azt idehaza megvalósítsam. Tudtam, hogy Londonban hatalmas sikerrel megy egy előadás, a Riverdance, és azt is tudtam, Nikola Parov, egy kiváló, magyar és bolgár gyökerekkel is rendelkező zenész, ebben a produkcióban muzsikál. Kiutaztam Angliába, és nagy hatást tett rám a Riverdance, az első verzió, amit én láttam, a tradíciót tiszteletben tartó, egyáltalán nem közönséghajhász, nem műanyagízű produkció volt. Éjszakánként tervezgettünk Nikolával, és azt MiHÁLyi GÁBOR gondoltuk, hogy a mi Kárpátmedencei népi kultúránk még inkább alkalmas arra, hogy abból egy ehhez hasonló előadás szülessen. Először is találtunk tehát egy jó műfajt, azután Nikola remek zenét készített, amely nemcsak a Balkán, de Ázsia felé is kitekint. Nagyon fontos a technikai körítés, a mai világnak megfelelő effektusokat létrehozó, a dramaturgiát követő, mégsem olcsó megoldásokra játszó látványvilág; az aszszociációkra, érzelmi és gondolati váltásokra, nem pedig verbálisan követhető cselekményre alapozó koreográfia; és természetesen a kiváló táncosok, akik nagy hittel, tudással és átéléssel közvetítik az alkotói szándékot. Fe: A Naplegenda bevált receptjét követi az új bemutató, az álomidő is? mG: A Naplegenda erényeit értelemszerűen újra alkalmazni szeretnénk, hiszen ezek egyben a műfaj sajátosságai is, de az eltelt tíz év új utakat is kijelölt. Nem mehetünk el a változó világ mellett: felnőtt egy új generáció, amely a televízió, a klipek, a kortárs színház és tánc egészen más világán szocializálódott. Ha azt akarjuk, hogy a tradicionális kultúra ezt a réteget is megérintse, haladnunk kell a korral, át- és megélhetővé kell tennünk ezt a kultúrát azok számára is, akiknek egy hagyományos színpadra állítás esetleg távolibb, idegenebb. Az ilyen előadások jó alkalmat kínálnak erre, mint ahogyan a Naplegenda példája is bizonyította: a Naplegenda-rajongók idővel a néptánc kedvelőivé is váltak, időről időre találkozhattam velük az Állami Népi Együttes más előadásain. Fe: Az Álomidő a művészetek palotájával koprodukcióban készül. mG: Kezdetektől szoros a kapcsolat a Müpa, a Hagyományok Háza és ezáltal a Magyar Állami Népi Együttes között. Ez a színház Magyarország talán legfontosabb

FidelioEst_1010.indd 52

játszóhelye. A szélesebb közönség felé való nyitás számunkra fontos eszköze, hogy az előadásainkat a Művészetek Palotájában is játszhatjuk. Ám együttműködésünk még ezen is túlmutat, hiszen produkcióink közül a Bartóktrilógia második részét, a Labirintust anyagilag támogatta a Müpa, és most az Álomidőt is közös produkcióként állítjuk színpadra. Fe: Az Álomidő több alkotó, koreográfus közös alkotása. milyen formában zajlik a csapatmunka? mG: A próbafolyamat elején írtam egy vázlatos szinopszist, melynek lényege, hogy az Álomidőben az alkotók álmai elevenednek meg: egy általunk megélt (vagy megéltnek hitt) világ, mely egyben a tradícióhoz, a múlt titkaihoz, a jelen sokszínűségéhez való viszonyunkat is feltárja. Miután megállapodtunk abban, hogy ez a téma, irány, gondolatiság rendben van, készítettem egy jelenetkiosztást, amely már dramaturgiailag szervezte az előadást. Ezután Nikola elkészítette néhány jelenet zenei vázlatát: vagy én választottam zenét, amit Nikola továbbdolgozott, vagy ő hozott újabb ajánlatokat a szinopszis alapján, vagyis többszöri és többirányú beavatkozások után állt össze a teljes jelenetsor. Összesen hat koreográfus jegyzi az Álomidőt, nemcsak azért, hogy a műsor gazdag és sokszínű legyen, hanem azért is, mert az Állami Népi Együttes nem lehet egyetlen ember privilégiuma. Nyitni kell a fiatal, feltörekvő, tehetséges koreográfusok felé, és igyekszem is lehetőséget adni azoknak, akikről úgy gondolom, adott időben kisebb-nagyobb feladatokkal helyük van az Állami Népi Együttesben. Markó Róbert

9/17/10 9:54:51 PM


boNTÁs – TÁNC 1. pénTek

6. szerdA

19:00 mAgyAr állAmi operAház (Bp.)

18:00 BudAvári műv. ház (Bp.)

19:30 közép-európA Táncszínház (Bp.)

18:00 Fonó (Bp.)

Dvořák–Pártay: Elfújta a szél Az ismeretlen 2. szomBAT

araNyTíz (Bp.)

17:00 Magyar táncház 22:30 Salsa Palota

18:00 nemzeTi színház – kAmArATerem (pécs) CanDoCo

19:00 müpA – FeszTivál színház (Bp.) Bumm... – Magyar BalettSzínház, South Bohemian Ballet 3. vAsárnAp

11:00 mAgyAr állAmi operAház (Bp.) Dvořák–Pártay: Elfújta a szél 4. héTFő

18:00 Fonó (Bp.) Budai Tangó

19:30 müpA – BBnh (Bp.)

Timár Sándor 80 éves – a Csillagszemű Táncegyüttes és vendégei 5. kedd

19:00 cinemA ciTy ArénA (Bp.) Csajkovszkij: Hattyúk tava

20:30 művész mozi (Bp.)

Meztelen vacsora – PR-Evolution Dance Company

FidelioEst_1010.indd 53

Argentin tangó – práctica és milonga Utolsó óra táncház

19:00 müpA – FeszTivál színház (Bp.) ÁlOMiDŐ – MAGyAR ÁllAMi NéPi EGyÜTTES

19:00 sTeFániA kulT. kp. (Bp.)

Bonchida háromszor – Honvéd Táncszínház

20:00 millenáris TeáTrum (Bp.)

Negatív varieté – Moholy-Nagyperformansz 7. csüTörTök

19:00 müpA – FeszTivál színház (Bp.) Álomidő – Magyar Állami Népi Együttes

20:00 mArcziBányi Téri műv. kp. (Bp.) Gyimesi és moldvai csángó táncház 8. pénTek

Toldi mozi (Bp.)

18:00 Friss muNKA – táncfilmek 18:00 Forward Motion: intros 19:30 Forward Motion: insights 19:30 Pina Bausch–Anne linsel: Álomtánc

21:15 BeszélgeTés Az nkA álTAl TámogAToTT mAgyAr TáncFilmek AlkoTóivAl EDiT2010, Budapesti Őszi Fesztivál

53

19:00 FAluház (BudAkAlász)

Godot-ra várva – Forte Társulat Kalászi Kortárs Tánctalálkozó és Összművészeti Fesztivál

19:00 müpA – FeszTivál színház (Bp.) Carmina Burana – Szegedi Kortárs Balett

19:00 cinemA ciTy (győr)

Csajkovszkij: Hattyúk tava

19:00 cinemA ciTy (miskolc) Csajkovszkij: Hattyúk tava

19:00 cinemA ciTy (pécs)

Csajkovszkij: Hattyúk tava 19:30 közép-európA Táncszínház (Bp.)

Aréna 9. szomBAT

araNyTíz (Bp.)

17:00 Magyar táncház 22:30 Salsa Palota

FaluhÁz (BudAkAlász)

18:00 ifjú koreográfusok estje 21:00 Barlang – Duna Táncműhely Kalászi Kortárs Tánctalálkozó és Összművészeti Fesztivál

Toldi mozi (Bp.)

18:00 Made in Holland 18:00 Nemzetközi válogatás i. 19:00 A Cinedans válogatása 21:00 Nemzetközi válogatás ii. EDiT2010, Budapesti Őszi Fesztivál

19:00 cinemA ciTy ArénA (Bp.) Csajkovszkij: Hattyúk tava

9/17/10 9:54:53 PM


54

TÁNC – boNTÁs 10. vAsárnAp

15:00, 19:00 müpA – FeszTivál színház (Bp.)

Boldogság 69:09 – Experidance, Nemzeti Táncszínház

Toldi mozi (Bp.)

18:00 Made in japan 18:00 Új technológiák Ausztráliából 19:30 Anne Teresa De Keersmaeker válogatása 21:00 Beszélgetés a fesztiválra válogató kurátorokkal EDiT2010, Budapesti Őszi Fesztivál

FaluhÁz (BudAkAlász)

19:00 Táncfilmek – Mándy ildikó válogatása 20:00 Re-DNS – Kovács Gerzson Péter, TranzDanz Társulat Kalászi Kortárs Tánctalálkozó és Összművészeti Fesztivál

19:00 hAgyományok házA (Bp.) Bonchida háromszor – Honvéd Táncszínház 11. héTFő

18:00 Fonó (Bp.) Budai Tangó 13. szerdA

15:00 cinemA ciTy ArénA (Bp.) Csajkovszkij: Hattyúk tava

18:00 BudAvári műv. ház (Bp.)

Argentin tangó – práctica és milonga

18:00 Fonó (Bp.)

Utolsó óra táncház

19:00 cinemA ciTy (győr)

Csajkovszkij: Hattyúk tava

19:00 cinemA ciTy (miskolc) Csajkovszkij: Hattyúk tava

19:00 cinemA ciTy (pécs)

Csajkovszkij: Hattyúk tava 14. csüTörTök

18:00 mAgyAr állAmi operAház (Bp.) Prokofjev–Seregi: Rómeó és júlia

19:00 szépművészeTi múzeum (Bp.)

Kiállítva – Gustave Klimt – PR-Evolution Dance Company

20:00 mArcziBányi Téri műv. kp. (Bp.) Gyimesi és moldvai csángó táncház

21:00 mozdulATművészeTi sTúdió (Bp.) Persona – Még 1 Műhely 15. pénTek

18:00 mAgyAr állAmi operAház (Bp.) Prokofjev–Seregi: Rómeó és júlia

19:00 müpA – FeszTivál színház (Bp.) Cseh Táncmozaik i. – Magyar Balett Színház, South Bohemian Ballet

19:00 pécsi iFjúsági ház (pécs) Görög táncház

19:30 közép-európA Táncszínház (Bp.) Aréna

16. szomBAT

araNyTíz (Bp.)

17:00 Magyar táncház 22:30 Salsa Palota

17. vAsárnAp

18:00 mAgyAr állAmi operAház (Bp.) Prokofjev–Seregi: Rómeó és júlia

19:00 pATAky műv. kp. (Bp.)

Kortárs ír tánc – Con Fusion Dance 18. héTFő

18:00 Fonó (Bp.) Budai Tangó 19. kedd

15:00, 19:00 müpA – FeszTivál színház (Bp.)

A Tenkes kapitánya – Honvéd Táncszínház

20:00 hAgyományok házA (Bp.)

Az örök Kalotaszeg – Magyar Állami Népi Együttes 20. szerdA

15:00 cinemA ciTy (győr)

Csajkovszkij: Hattyúk tava

15:00 cinemA ciTy (miskolc) Csajkovszkij: Hattyúk tava

15:00 cinemA ciTy (pécs)

Csajkovszkij: Hattyúk tava

18:00 BudAvári műv. ház (Bp.)

Argentin tangó – práctica és milonga

18:00 Fonó (Bp.)

Utolsó óra táncház

Argentin tangó – práctica és milonga

19:00 mAgyAr állAmi operAház (Bp.) Balanchine-est

19:00 müpA – FeszTivál színház (Bp.) Adiemus/A halál és a lányka/Kakas – Győri Balett 28. csüTörTök

19:00 mAgyAr állAmi operAház (Bp.) Balanchine-est

19:00 müpA – FeszTivál színház (Bp.) Menyegző/Siratófalak/Egy faun délutánja/Bolero – Magyar Fesztivál Balett

20:00 mArcziBányi Téri műv. kp. (Bp.) Gyimesi és moldvai csángó táncház

21:00 mozdulATművészeTi sTúdió (Bp.) H. (Már megint Hamlet?) – Mándy ildikó Társulata, Magyar Mozdulatművészeti Társulat 29. pénTek

19:00 hAgyományok házA (Bp.)

19:00 müpA – FeszTivál színház (Bp.)

19:00 müpA – FeszTivál színház (Bp.)

19:30 pécsi iFjúsági ház (pécs)

19:30 közép-európA Táncszínház (Bp.)

Naplegenda – Magyar Állami Népi Együttes Moldvai táncház 21. csüTörTök

19:00 müpA – FeszTivál színház (Bp.) Giselle – Pécsi Balett

20:00 hAgyományok házA (Bp.) Az örök Kalotaszeg – Magyar Állami Népi Együttes

20:00 mArcziBányi Téri műv. kp. (Bp.) Gyimesi és moldvai csángó táncház

20:00 millenáris TeáTrum (Bp.)

Negatív varieté – Moholy-Nagy-performansz

21:00 mozdulATművészeTi sTúdió (Bp.) Résj (vertigo ’09) – Mándy ildikó Társulata 22. pénTek

20:00 millenáris TeáTrum (Bp.)

Negatív varieté – Moholy-Nagy-performansz 23. szomBAT

10:00 Főnix csArnok (deBrecen)

Theodorakisz–Keveházi: zorba – Magyar Nemzeti Balett iO SONO

20:00 TrAnziT ArT cAFé (Bp.)

NiGHT FliGHT – PR-EvOlUTiON DANCE COMPANy 30. szomBAT

15:00 cinemA ciTy ArénA (Bp.) Csajkovszkij: Hattyúk tava

15:00, 19:00 müpA – FeszTivál színház (Bp.)

Boldogság 69:09 – Experidance, Nemzeti Táncszínház

araNyTíz (Bp.)

17:00 Magyar táncház 22:30 Salsa Palota

19:00 mAgyAr állAmi operAház (Bp.) Balanchine-est

19:00 cinemA ciTy (győr)

Csajkovszkij: Hattyúk tava

19:00 cinemA ciTy (miskolc) Csajkovszkij: Hattyúk tava

19:00 cinemA ciTy (pécs)

Csajkovszkij: Hattyúk tava

60 éves a Debreceni Népi Együttes Debreceni Őszi Fesztivál

araNyTíz (Bp.)

17:00 Magyar táncház 22:30 Salsa Palota 24. vAsárnAp

19:00 mAgyAr állAmi operAház (Bp.)

19:00 müpA – FeszTivál színház (Bp.)

18:00 Fonó (Bp.)

FidelioEst_1010.indd 54

27. szerdA

18:00 BudAvári műv. ház (Bp.)

Kincses Felvidék – Magyar Állami Népi Együttes

Csajkovszkij: Hattyúk tava

Balanchine-est

Cseh Táncmozaik ii. – Magyar Balett Színház, South Bohemian Ballet

varázsfuvola – Bozsik yvette Társulat, Nemzeti Táncszínház

19:00 cinemA ciTy ArénA (Bp.)

18:00 mAgyAr állAmi operAház (Bp.) Prokofjev–Seregi: Rómeó és júlia

26. kedd

19:00 müpA – FeszTivál színház (Bp.)

25. héTFő

Budai Tangó

9/17/10 9:55:04 PM


FidelioEst_1010.indd 55

9/17/10 9:55:06 PM


56

zeNés szíNhÁz – premier csodálATos moBilvilág

erzséBeT

Október 9. 19:00 – Új Színház – Magyar Állami Operaház (Budapesti Tavaszi Fesztivál) Márta istván darabjának műfaji megnevezése: globális mobiltelefon-opera multikulturális vizuális elemekkel énekesekre, színészekre, balett- és zeneművészekre. Szereplői Moby, Mobila, Sam Sung, Motor Rolla, No ki a?, Wiffy és Eric Sony, akik érző lénnyé, majd újra eszközzé válnak, a metamorfózisok pedig tragikus félreértéseket, techno/drámai jeleneteket indukálnak és bohókás jeleneteket kavircolnak. Aki mindezt elrendezi: Szikora János, aki énekel: Frankó Tünde, Fülöp Zsuzsanna, Derecskei Zsolt, Ambrus Ákos és Tóth János.

Október 1. 19:00 – Csiky Gergely Színház (Kaposvár) Huszka Jenő ritkán játszott darabja Erzsébet királynéról szól, a második világháború előestéjén mutatták be és 1944-ig műsoron volt a fővárosban. Legnagyobb slágere a Délibábos Hortobágyon, egy kulcsjelenetben pedig a megzenésített Petőfivers, a Szeptember végén hallható. Az operettet Babarczy László állítja színpadra, az előadásban a címszerepben vendégként színpadra lép Kolonits Klára és György Rózsa Sándor, mellettük a kaposvári társulatból Nyári Szilvia, Csapó Virág, Némedi Árpád, Gyuricza istván látható.

szerdán TAvAsz lesz

A szABin nők elrABlásA

Október 22. 19:00 – Budapesti Operettszínház Kis Flórián, a vidékről fővárosba költözött magyar-történelem szakos tanár a reménytelenség tengerén próbál felszínen maradni. Egy nap azonban elhatározza, hogy meggazdagodik. Szerencséje van, mert egy váratlan ötlet és egy véletlen találkozás nyomán új távlatai nyílnak. A mese vidám, a vége azonban inkább magyarosan keserédes… Operett- és musical-előadásokból ismert színészek, Mészáros Árpád Zsolt, Janza Kata, Kerényi Miklós Máté, Vágó Zsuzsi, illetve az örökifjú Lehoczky Zsuzsa ezúttal együtt lépnek színpadra a retroperettben, amelyet a nyolcvanas években írt Fényes Szabolcs, Bacsó Péter és G. Dénes György. A rendezővel, Somogyi Szilárddal készült interjúnk az 58. oldalon olvasható.

Október 15. 19:00 – játékszín Siklódra vándorszínészek érkeznek. igazgatójuk, Rettegi Fridolin körbejárja a kisváros előkelőségeit, hogy támogatókat szerezzen pénzügyi nehézségekkel küzdő társulatának. Kiderül, egy tanárnak a fiókjában hosszú ideje lapul egy színdarab… A zenés vígjáték szerzői, Kellér Dezső, Horváth Jenő és a nemrég elhunyt Szenes iván értették a műfajt, így a slágerek és a sok nevetés garantált.

menyAsszonyTánc

jános viTéz

AnconAi szerelmesek

Október 22. 19:00 – Miskolci Nemzeti Színház A történet egy kis erdélyi faluban játszódik, és egy katolikus családban nevelkedett árva lányról szól, akiről kiderül, hogy zsidó, emiatt kitiltják a templomból, nem veheti el szerelme, aki bánatában katonának áll. A klezmermusical – amelynek zenéjét Jávori Ferenc, a Budapest Klezmer Band vezetője írta – központi kérdései az identitáskeresés, a vallási türelem és tolerancia. A főszerepeket Tunyogi Bernadett és Pohly Boglárka, illetve Kis Domonkos Márk és O. Szabó Soma alakítják, az előadás rendezője Halasi imre.

Október 15. 19:00 – Szigligeti Színház (Szolnok) Kacsóh Pongrác, Heltai Jenő és Bakonyi Károly Petőfi inspirálta örökzöld művében Kukorica Jancsiból János vitéz válik, iluska ártatlan, védtelen szerelme pedig minden kegyetlen világon át magához vonzza szerelmét.

Október 9. 19:00 – Csiky Gergely Színház (Kaposvár) Ez az a tér, ahol Don Tomao, a dadogó lányát egyedül és némi házvezetőnői segédlettel nevelő amorozó, egy magányos panziósnő és a környék legpocsékabb kávéját kínáló Giovanni él, akiknek „nyugalmát” egy vándormuzsikus, egy életunt milliomos, egy boldogságot kereső, épp hazatérő olasz, és egy, a születendő gyermekének apját kereső magyar lány zavarja meg. Közben szerelmek szövődnek, félreértések adnak okot a kalamajkára, és felhangzanak a hetvenes évek olasz slágerei.

Keresd a a

ideliót acebookon

is!

FidelioEst_1010.indd 56

9/17/10 9:55:17 PM


FidelioEst_1010.indd 57

9/17/10 9:55:45 PM


58

zenés színház – portré A generációk tAlálkozásA A Budapesti Operettszínház első bemutatója Fényes Szabolcs, Bacsó Péter és G. Dénes György zenés játéka, a Szerdán tavasz lesz. A cím enigmatikus, a történet azonban nagyon is valóságszagú és átélhető. Az előadás rendezője Somogyi Szilárd, aki már a második retrodarabot állítja színre a Nagymező utcában.

Fidelio est: A címről nem kérdezlek, ne lőjünk le poénokat, de mit kell tudni a darabról? somogyi szilárd: 1983-ban mutatták be, de előtte, akkoriban szokatlan módon, hosszan dolgoztak rajta, ugyanis már 1978-ban megvolt Fényes Szabolcs és Bacsó Péter ötlete. Az Operettszínház archívumában végignéztem a dokumentációt, és bizony érdekes, ki mindenkit kértek fel alkotónak, közreműködőnek: Dajka Margit, Kozák András, Galambos Erzsi, Farkas Bálint, Benkóczy Zoltán szerepelnek a színlapon. Az akkori körülmények közt nagy sikerrel ment. Fe: Joggal? ssz: Természetesen, mert érdekes, tulajdonképpen igazi zenés népszínházi darabról van szó. Az évfordulóhoz kapcsolódva mindenképpen szerettük volna műsorra tűzni Fényes Szabolcs egyik művét ebben az évadban. A Mayára gondoltunk először, SOMOGyi SZilárD de másfelé is keresgéltünk. Kezembe került ez a darab, és egyrészt remekül szórakoztam rajta, másrészt viszont azt éreztem, ez a keserédes világ, no meg az, hogy a végén nincs happy end, nagyon rólunk szól. Érdekes, hogy az ősbemutatót rendező Kerényi Miklós Gábor nagyjából annyi éves lehetett akkor, mint én most. Kicsit le kellett porolni a szöveget, apró módosításokat kellett tenni, de kisebb dramaturgiai beavatkozás után az alapprobléma abszolút működőképes lett. A darabot valamivel a rendszerváltás elé helyeztük, ami viszont inkább a látványban jelenik majd meg. Mondjuk egy susogós melegítő vagy a bútorok által. Fe: 1983-ban már vége volt az operett hőskorának, de mit jelent ma az, hogy retroperett? ssz: Egyrészt valaminek a megújítását, a darab felépítése ugyanis operettes: van benne primadonna, bonviván, szubrett, táncos komikus, duettek, tercettek, kvintettek, szólók váltogatják egymást Fényes Szabolcs-osan. Akkoriban zenés játék állt a színlapon, és bár a történet egyáltalán nem végződik mindenki számára maradéktalanul boldogan, hiszen a táncos komikus és a szubrett, illetve az idősek egymásra találnak, a középgeneráció viszont nem ennyire szerencsés, az operett jelző mégis jobban illik rá. Fe: miért ennyire vegyes a szereposztás? Az operettés a musicaltagozatot, nevezzük az egyszerűség kedvéért így, nem szokás ennyire összeereszteni. ssz: De hát ez tulajdonképpen remek, nem? Amikor kitettük a próbatáblára a szereposztást, a színházban is sokan meglepődtek. A választ a különleges, egyszerre mai és klasszikusan operettes történet mellett a szintén nem vegytiszta stílusu zene adja meg. Az eredeti hangszerelést újragondoltuk, mert úgy hisszük, ennek kell egységbe fogni a darabot. A végeredmény egy „42.

FidelioEst_1010.indd 58

utca Broadway” típusú hangzás lett. Így került lehoczky Zsuzsa, Faragó András, Janza Kata, Mészáros árpád Zsolt, Kerényi Miklós Máté, Vágó Zsuzsi és Németh Attila neve egyszerre színlapra. Fe: Azt mondod, rólunk szól a mese. Hogyan? ssz: Van egy vidékről jött magyar-történelem szakos tanár, akinek összeomlik az élete, és ez az a pont, amikor váltania kell. Felad egy hirdetést Fantázia jeligére, hogy minden megoldás érdekli, anyagi tőkéjét befektetné. Az anyagi tőke azonban nem pénz, hanem az agya, a tudása, a kreativitása. Egy minden lében kanál, vagy ha akarom, egy seftes kis mitugrász veszi az adást, és megalapítják életük nagy üzletét, a Magányosok Klubját. Arra jutnak ugyanis, hogy a magányos, boldogtalan embereket össze kell hozni, és ha beszélnek a problémáikról, akkor a megoldásra is rátalálnak. remekül működik minden, de ahogy az lenni szokott, mindig akad egy rosszakaró, aki feljelent. Adócsalás miatt a tanár bíróság elé kerül, a darab pedig ezen a tárgyaláson zajlik, ahol felidéződnek a múlt eseményei. Nagyon filmes a történet, sok pici, apró jelenetből áll. Fe: És ezt hogyan lehet megcsinálni színpadon anélkül, hogy ne unja meg a néző az állandó átdíszletező-átkötő zenét? ssz: El nem tudom képzelni, Bacsó Péter hogyan rendezné meg… Én forgószínpadot használok, erre pedig olyan díszlet épül, amin szerintem meglepődik majd a közönség. lesznek lépcsők, mert az operetthez az kell, emelvények, kettős forgó, süllyesztő is, persze, de nem a megszokott módon. A zenés darabokban általában realista díszletet használunk, ide viszont nem illene a pompa. A végeredmény egy konstruktivista díszlet, amit a nézői fantázia bármivé alakíthat. Fe: És mi lesz az operettszínházban elmaradhatatlan fényekkel? ssz: A fény, a látvány a zenés népszínház fontos része. Ebben most új utakat keresek, miközben a fénnyel festés játékával élek, tiszta világos tereket szeretnék. Amikor egyeztettünk a fénytervezővel, és elmondtam, mit szeretnék, visszakérdezett, hogy biztosan csak ennyit akarok-e, nem fogok-e rákérni mást kérni a főpróbahéten. Nem fogok. Mint ahogy a jelmezeken sem lesz minta, így a kiemelést ezúttal a nagy formák biztosítják. Fe: nem rizikós ez az irány? ssz: Nem hiszem, hogy befürdök vele, és egyébként is hiszünk abban, hogy nincs olyan, hogy „nem szabad”. Ezzel a csapattal négy éve, az operettkórussal a Csárdáskirálynő óta nem dolgoztam. Azt akarom, hogy arca, története legyen mindenkinek, hogy a néző is tudja, itt minden egyes szereplőnek funkciója van és ők partnerek ebben. Mindenki nagyon akar, és mindenki nagyon örül, hogy ez most ki más, mint amit szoktunk játszani: mai, mégis operett, de kicsit musicales, kicsit prózai. S közben 258 darab jelmez van az előadásban, ami elképesztő mennyiség. Emögött ott áll a színház logisztikai tapasztalata. És mivel egyéb alapjaink is vannak ez egy remek lehetőség a megújulásra. Elindultunk az úton, és jó ezen menni. Papp Tímea A teljes interjú a Fidelio.hu-n olvasható.

9/17/10 9:55:46 PM


bontás – zenés színház 1. pÉntek

19:00 Városi szAbAdidőközpont (miskolc)

Dés–Koltai: Sose halunk meg 2. szombAt

17:00 nádor terem (bp.)

Zarándy Ákos és Németh Norbert operaestje Km.: Szakács Ildikó, Herczku Ágnes, Vámosi Katalin, Mikecz Kornél (ének), Szűcs Péter (klarinét), Koltai Katalin (gitár), Újházy Gyöngyi (cselló), Monostori Gábor, Futó Balázs, Monostori Gábor (zongora) Ingyenes

18:00 mAgyAr állAmi operAHáz (bp.) R. Strauss: A rózsalovag

19:00

sportcsArnok (kAposVár)

Dés–Koltai: Sose halunk meg 3. VAsárnAp

19:00 mAgyAr állAmi operAHáz (bp.) Bellini: Norma 5. kedd

18:00 mAgyAr állAmi operAHáz (bp.) R. Strauss: A rózsalovag 6. szerdA

19:00 mAgyAr állAmi operAHáz (bp.) Bellini: Norma

7. csütörtök

18:00 mAgyAr állAmi operAHáz (bp.) R. Strauss: A rózsalovag 8. pÉntek

19:00 mAgyAr állAmi operAHáz (bp.) Rossini: A sevillai borbély

20:00 óbudAi társAskör (bp.) Sanzonest

9. szombAt

18:00 mAgyAr állAmi operAHáz (bp.) Mozart: Figaro házassága

19:00 klebelsberg kultúrkúriA (bp.) Rado–Ragni: Hair

19:00 müpA – FesztiVál színHáz (bp.) Wagner: A Rajna kincse – Metropolitan Opera

FidelioEst_1010.indd 59

19:00

sportcsArnok (dAbAs)

Dés–Koltai: Sose halunk meg 10. VAsárnAp

mAgyAr állAmi operAHáz (bp.)

11:00 R. Strauss: A rózsalovag 19:00 Vincenzo Bellini: Norma

15:00 klebelsberg kultúrkúriA (bp.) Az operairodalom gyöngyszemei Csajkovszkij: Pikk Dáma – Szentpétervári Opera 11. HÉtFő

15:00 bÉkásmegyeri köz. Ház (bp.) Huszka: Lili bárónő

19:00

kult. És konF. kp. (kecskemÉt)

Kulka János lemezbemutató koncertje 13. szerdA

18:00 mAgyAr állAmi operAHáz (bp.) Mozart: Figaro házassága

20:00 pAlAce cinemAs mom pArk (bp.) Bizet: Carmen – Liceu, Barcelona 15. pÉntek

17:00 steFániA kult. kp. (bp.) Régi magyar filmslágerek

20:00 müpA – bbnH (bp.) Piaf hangja – Jil Aigrot 16. szombAt

11:00 mAgyAr állAmi operAHáz (bp.) Ránki: Pomádé király új ruhája

18:00 müpA – előAdóterem (bp.)

Erkel Ferenc: Bánk bán – filmvetítés

20. szerdA

10:30 óbudAi kult. kp. (bp.) Operettgála 22. pÉntek

19:00 ricHter terem (győr)

Lukács Gyöngyi hangversenye

23:00 átrium mozi (bp.)

Kander–Ebb–Fosse: Chicago – HOPPart Társulat 23. szombAt

18:00 müpA – FesztiVál színHáz (bp.) Muszorgszkij: Borisz Godunov – Metropolitan Opera

23:00 átrium mozi (bp.)

Kander–Ebb–Fosse: Chicago – HOPPart Társulat 24. VAsárnAp

11:00 mAgyAr állAmi operAHáz (bp.) Mozart: Figaro házassága

23:00 átrium mozi (bp.)

Kander–Ebb–Fosse: Chicago – HOPPart Társulat 25. HÉtFő

20:00 West bAlkán (bp.)

„…merengek a múltak ütemén…” – Ódry Színpad 26. kedd

19:00 mAgyAr állAmi operAHáz (bp.) Beethoven: Fidelio

19:00 pAlAce cinemAs mom pArk (bp.)

19:00 budAFok-tÉtÉnyi műV. kp. (bp.)

Monteverdi: Orfeusz – Teatro alla Scala

19:00 mAdácH műV. kp. (Vác)

18:00 steFániA kult. kp. (bp.)

Déry–Presser–Adamis: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról Bakonyi: Mágnás Miska 17. VAsárnAp

11:00 mAgyAr állAmi operAHáz (bp.) Ránki: Pomádé király új ruhája

11:00 óbudAi társAskör (bp.)

Pergolesi: Házasság olasz módra

59

29. pÉntek

Világslágerek magyarul 30. szombAt

19:00 mAgyAr állAmi operAHáz (bp.) Beethoven: Fidelio 31. VAsárnAp

18:00 müpA – FesztiVál színHáz (bp.) Muszorgszkij: Borisz Godunov – Metropolitan Opera

9/17/10 9:55:47 PM


60

klasszikus – hírek Jeunesses-központ cipruson

Fotó: Kasa Kara

kent nAgAno mArAd montreAlbAn A 2013/2014-es szezonig a karmester marad a Montreali Szimfonikusok zenei vezetője. A szerződést, ami további két évvel meghosszabbítható, aláírták az érintett felek. Kent Nagano 2006 óta, Wilfrid Pelletier, Désiré Defauw, igor Markevitch, Zubin Mehta, FranzPaul Decker, rafael Frühbeck de Burgos és Charles Dutoit örökébe lépve irányítja a zenekart. Az idei évad kiemelkedő eseménye a Montreali Szimfonikus Zenekar számára új koncerttermük megnyitása, amelynek tervezője a Diamond and Schmitt Architects iroda.

zongorA VAgy zebrA? Zongoraklaviatúra díszíti az Andrássy utat a nemzetközi Chopin-év keretében. A budapesti lengyel intézet nemcsak komolyzenei koncertekkel, kiállításokkal, internetes kvízjátékkal igyekszik gazdagabbá tenni a lengyel zeneszerző, Fryderyk Chopin születésének 200. évfordulóját, hanem egy különleges köztéri projekttel is. A gyalogátkelő meghosszabbításaként felfestésre kerülő zongoraklaviatúra az Andrássy út és a Nagymező utca sarkát díszíti és az év végéig tekinthetik meg az arra járók. Az eredetileg gyalogátjárónak tervezett zongoraklaviatúra Helena Czernek és Klara Jankiewicz munkája.

FidelioEst_1010.indd 60

A Jeunesses Musicales International (JMH) és a szintén nemzetközi Arab Zene Akadémiája Cipruson állítja fel új, közös ifjúsági zenei központját. Az első ilyen jellegű, arab–európai ifjúsági zenei központ azt tűzte ki célul maga elé, hogy az arab világ és Európa, közelebbről az Arab liga és az Európai Unió országaiból toborozzon fiatal résztvevőket a közös zenei, oktatási és társadalmi jellegű programjaihoz. A központot létrehozó háromoldalú szerződés harmadik partnere az EPilOGi nevű limaszoli egyesület, az ország legnagyobb nonprofit kulturális vállalkozása. A JMH a világ legnagyobb zenei civil szervezete, melynek negyvenöt tagszervezete és harmincöt társult szervezete van, saját szervezésében évente több mint harminchatezer eseményt hoz létre szerte a világon.

nő És dómkArnAgy Lucia Hilz Németországban az első nő, aki a dómkarnagyi tisztséget betölti. Az egyházzenészként és énekesként is ismert, mindössze harmincöt éves lucia Hilz szeptember 1-jén lépett hivatalba a münchen-freisingi érsekségben. Feladatai közé nyolc együttes, köztük egy hetventagú kórus és a húsztagú Capella Cathedralis, valamint egy zenekar és az énekiskola felügyelete tartozik, továbbá felelős a müncheni Frauenkirche liturgiáinak zenei részeiért is. lucia Hilz egy stuttgarti ifjúsági kórusban kezdett énekelni, majd regensburgban és rottenburgban tanult egyházzenét, Trossingenben pedig énektanulmányokat végzett, ahol a régi zenére specializálódott. A rottenburgi dóm kórusát vezette, majd az Aurelius Sängerknaben kórust dirigálta.

október 1. Bárdos Lajos születése (1899) 5. Székely Zoltán halála (2001) 7. Yo-Yo Ma születése (1955) 8. Serly Tibor halála (1978) 10. Farkas Ferenc halála (2000) 14. Emil Gilelsz halála (1985) 16. Arthur Grumiaux halála (1986) 18. Tóth Aladár halála (1968) 22. Pablo Casals halála (1973) 25. ifj. Johann Strauss születése (1825) 28. Stefano Landi halála (1639) 30. Ránki György születése (1907) 31. Philippe de Vitry születése (1291)

ArAnybA És plAtinábA FoglAlt lemezek A Kocsis Zoltán művészeti irányításával 2006-ban indult Bartók Új Sorozat első korongja platina-, az azóta elkészült felvételek közül pedig két korong is aranylemez lett. A sorozat első kiadványa, amelyen A fából faragott királyfi és a Kossuth szimfóniai költemény hallható, már korábban elérte az aranylemez ezerötszázas eladott példányszámát, azóta pedig a háromezres határt is átlépve platinalemez rangra emelkedett. A sorozat eddigi külföldi díjainak sikersorozatába illeszkedik az is, hogy a legutóbb megjelent SACD, amelyen a Zene húros hangszerekre, ütőkre és celestára, a Divertimento és a Magyar képek hallható, a BBC Music Magazine szeptemberi számában A hónap lemeze lett. Hollós Máté, a Hungaroton vezérigazgatója a platina- és aranylemezeket szeptemberben adta át a felvételeket készítő művészeknek: Kocsis Zoltán főzeneigazgatónak, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarnak, Kelemen Barnabás hegedűművésznek és Szabó Dénes karnagynak.

9/17/10 9:56:01 PM


FidelioEst_1010.indd 61

9/17/10 9:56:05 PM


62

klasszikus – ajánló iAn bostridge És Az europA gAlAnte Október 22. 19:30 – Müpa, BBNH Volt idő, amikor a hősszerelmes tenorok háttérbe szorultak és a színpadon a kasztrált énekeseknek jutott a legtöbb csillogás. Azonban a barokk operák korában is voltak már olyan énekesek, akiknek sikerült áttörniük a megszokás falait. Francesco Borosini itáliai tenor ilyen figurája az opera történetének. Borosini sikere másokat is bátorított: Annibale Pio Fabri és John Beard is igyekezett a tenorok helyzetét jobbra fordítani. Ezekről a legendás előadókról emlékezik meg ian Bostridge koncertje, amelyen olyan áriák hangzanak el, amelyek minden kétséget kizárva bizonyítják a történelmi változás szükségességét.

strAsbourgi ütőegyüttes

Zsoldos Bálint

liszt És Az átirAtok Október 4. 19:00 – Müpa, FSZ liszt Ferenc, az egyik legnagyobb és világviszonylatban is az egyik legismertebb magyar zeneszerző és zongoravirtuóz játékos könnyedséggel formálta át más zeneszerző műveit saját képére, beletéve egy-egy új szólamot vagy új formát adva neki. Néhány nehezen megszólaltatható, elsősorban színpadi darabból olyan reminiszcenciákat készített, amelyekben a legjellemzőbb zenei motívumok sorakoznak egymás mellett egy új művet alkotva. Ezekből a kompozíciókból hallhatunk ízelítőt Balog József, Farkas Gábor és Zsoldos Bálint ifjú zongoraművészek tolmácsolásában, mintegy a 2011-es liszt-év felütéseként.

FidelioEst_1010.indd 62

Október 8. 19:30 – Thália Színház A Pierre Boulez nevével fémjelzett Ensemble intercontemporain, a világ talán legismertebb és legrangosabb kortárs zenei együttesének nyomdokaiba lép a szintén világhírű Strasbourgi Ütőegyüttes. A Korunk Zenéje fesztiválon ugyanis idén ők a hab a tortán, míg tavaly a francia formáció töltötte be ugyanezt a szerepet. Ha számokban akarjuk kifejezni a hattagú együttes működését, akkor az 1962-es alapítási évvel, négyszáz játszott hangszerrel és kétszázötven nekik komponált művel jellemezhetjük őket. Budapesti műsorukhoz is ezek közül válogattak, köztük az ősbemutatóként elhangzó, ötven gongra írott Thai Songgal. A Budapesti Őszi Fesztivállal közösen rendezett koncert igazi különlegessége azonban iannis Xenakis monumentális, a görög mitológiát idéző Pléiades című műve lesz, melyben ehhez a darabhoz készített, speciális ütőhangszerek is szerepelnek, ritka csemegét kínálva a kortárs zene rajongóinak.

berlioz: FAust elkárHozásA Október 21. 19:30 – Müpa, BBNH Goethe, a német költőfejedelem szinte egész életén át dolgozott főművén, a Fauston, amit az utókor az európai művelődés egyik pilléreként tart számon, Dante Isteni színjátéka mellett. Nem csoda hát, hogy amikor Gérard de Nerval 1828-as francia fordítása alapján készített, de a történetet a maga képére formáló Berlioz elküldte a mű első nyolc tételét Goethének, annak zenei tanácsadója, Carl Friedrich Zelter csak ennyit mondott: „Vannak emberek, akik csak köhögve, prüszkölve, krákogva, köpködve képesek kifejezni magukat: úgy látszik Berlioz úr is ezek egyike”. A berliozi történet szerint Faust még Magyarországra is eljön, mert a francia zeneszerző hazánk iránti rajongása komoly méreteket öltött abban az időben. A Rákóczi-induló ugyanis akkora sikert aratott Pesten, hogy mindenképpen bele akarta illeszteni saját darabjába. A történet vége is teljesen eltér az eredeti verziótól, hiszen Goethénél Faust üdvözül, míg Berlioznál elkárhozik. Ezt az egész estét betöltő drámai legendát adja elő a Kocsis Zoltán vezényelte Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar, a Honvéd Férfikar és az Mr Gyermekkar. A szólisták Vizin Viktória, rubèn Amoretti, Giorgio Berrugi és Gábor Géza lesznek.

9/17/10 9:56:37 PM


FidelioEst_1010.indd 63

9/17/10 9:56:38 PM


64

klasszikus – portré isten kezÉben Ötvenhárom éve töretlen lelkesedéssel és odaadással vezeti a világhírű Bartók Vonósnégyes munkáját Komlós Péter primárius. Az októberben 75. születésnapját ünneplő, kétszeres Kossuth-díjas, Kiváló Művészt a kvartett múltjáról, jelenéről és jövőjéről kérdeztük.

Fidelio est: miért épp bartók nevét vette fel a vonósnégyes? koMlós péter: 1957-ben alakultunk, kezdetben Komlós Vonósnégyesként működtünk. Később világdivat lett, hogy a vonósnégyesek olyan nevet kerestek maguknak, ami az országukat reprezentálja. A Bartókcsalád és az akkori művelődési minisztérium engedélyének bekérése után lettünk 1963-ban Bartók Vonósnégyes, így 1964-ben már ezen a néven indultunk a nagy áttörést hozó, liège-ben rendezett Nemzetközi Vonósnégyesversenyen, ahol első díjat nyertünk. Hirtelen kinyíltak a kapuk, sokszor egy KOMlóS PÉTEr hét alatt száz felkérés is érkezett. rengeteget koncerteztünk külföldön is: huszonkilenc nagyturnénk volt az Egyesült államokban, harminc Japánban és a teljes európai kontinenst is bejártuk, Hongkong, a Fülöp-szigetek és Szingapúr sem maradt ki, négyszer voltunk továbbá Ausztráliában és Új-Zélandon. Fe: most is ilyen sűrű a koncertprogram? kp: Magyarországról és külföldről is sokkal kevesebb felkérés érkezik, mint tíz évvel ezelőtt. A recesszió mindenhol érezhető, ráadásul Angliában, Németországban, Franciaországban sok kis koncertszervező cég megszűnt. Visszavonultak vagy elhunytak azok az impresszáriók is, akikkel mi nagyon sokat dolgoztunk, új impresszáriót szerezni pedig – bármilyen neves is az együttes – nagyon nehéz. Ezzel együtt minden egyes koncerten meg kell küzdeni a következőért, mert soha nem lehet tudni, hogy ki ül a nézőtéren. Minden hangverseny fontos, már csak magunk miatt is. Profi együttes vagyunk, így egy bizonyos – és a mai napig minél magasabbra emelt – szint alá nem szabad mennünk, nem engedhetjük meg magunknak. Ez az önbecsüléshez tartozik. Fe: Hatalmas tudást halmoztak fel az évek során repertoár és színpadi rutin terén is. átadható mindez a fiataloknak? kp: A számos, külföldön tartott mesterkurzus során azt tapasztaltam, hogy nagyon sok fiatal kvartettet visz el a lelkesedés – de csak egy darabig. Az első négy-öt évben ugyanis a munka dominál, hiszen ekkor kell kialakítani azt a közös hangot, stílust, ami a vonósnégyest jellemzi, amiről az első pillanatban felismerhetők. Csak pár fellépési lehetőség adódik és teljesen kiszámíthatatlan, hogy végül lesz-e belőlük valami. Ez az, amit a kezdő kvartettek 80-90%-a nem tud kivárni. Nekünk óriási szerencsénk volt a tanárainkkal. Az első három évet Weiner leóval, később Mihály Andrással és Sándor Frigyessel dolgoztuk végig, olyan professzorokkal, akik megalapozták az együttes hangzását és megtanítottak az önálló gondolkodásra is. Fe: teljesen abszurd megoldás lenne a fiatalítás a tagok folyamatos cseréjével?

FidelioEst_1010.indd 64

kp: Vonósnégyes esetében a személycsere végzetes lehet, még akkor is, ha az illető kiváló muzsikus. Az új ember nincs benne a folyamatban és nincs benne abban a hangzásban sem, amit hosszú és kemény munkával alakítottunk ki. Nálunk szerencsére a négy alapító tag közül hárman (Komlós Péter – hegedű, Németh Géza – brácsa, Mező lászló – cselló) a mai napig aktívan dolgozunk az együttesben. A negyedik, Devich Sándor huszonöt év után úgy döntött, hogy inkább a tanításnak szenteli az életét, ezért Bánfalvi Béla – aki jelenleg a Budapesti Vonósok koncertmestere –, majd Hargitai Géza csatlakozott hozzánk. Mező lászló három év után óriási lehetőséget kapott, hogy kint tanuljon Pablo Casalsnál és Gregor Pjatigorszkijnál. Ekkor érkezett Botvay Károly, aki tizenhat évig volt velünk és az első nagy sikereket együtt értük el. Később Mező lászlót visszahívtam és immár harmincnégy éve zenélünk együtt. Fe: Amikor négy ember leül játszani, mitől válnak vonósnégyessé? kp: A legnagyobb szólistáknak is megvan a nosztalgiájuk a kamarazene iránt, de amikor vonósnégyeseznek, sokszor rossz hallgatni őket. óriási lelkesedéssel játszanak, de a titokról elfeledkeznek: mindenkinek tudnia kell ugyanis, hogy a saját szólamán kívül mikor, ki a fontos. Négy ember akkor válik vonósnégyessé, amikor ez annyira beidegződik, hogy a vezető szólamot játszó tényleg átadja a helyét akkor, amikor éppen kevésbé jelentős feladat hárul rá. Fe: önök már mindent elértek a művészi pályán: rengeteg díjat kaptak, több mint négyezer koncertet adtak, bejárták a világot. milyen céljaik vannak még? kp: Addig játszani, amíg a Jóisten megengedi úgy, hogy közben a meglévő, mintegy százötven művet számláló repertoárt karban tartsuk. Bár Bartók vonósnégyeseit darabonként már több mint hétszázszor játszottuk, sokszor újragondoljuk őket. Mihály András mondta egykor: „ezt egyszer abba lehet hagyni, de befejezni soha”. Filip Viktória (Az interjú teljes terjedelmében a Fidelio.hu-n olvasható.)

9/17/10 9:56:53 PM


FidelioEst_1010.indd 65

9/17/10 9:57:15 PM


66

klasszikus – bontás 19:00 liSzT fErENc KONfErENcia- ÉS KulTuráliS KözPONT (SOPrON)

1. PÉNTEK

12:00 BarTóK EmlÉKház (BP.)

A Budapesti Filharmóniai Társaság muzsikusai Km.: Mihályi Éva (hegedű), Botos Veronika (mélyhegedű), Miskolczi Anita (gordonka), Dallos Erika (zongora) Dohnányi és Mahler művei

16:00 magyar NEmzETi múzEum (BP.)

A MÁV Szimfonikusok ünnepi koncertje a Zene Világnapja tiszteletére Km.: Felipe Nabuco-Silvestre (csembaló); vez.: Takács-Nagy Gábor Schubert: Befejezetlen szimfónia; Beethoven: IV. szimfónia; Bach: f-moll csembalóverseny; Lindermberg Cardoso: O Voo do Colibri

17:00 magyar állami OPEraház, SzÉKEly BErTalaN TErEm (BP.)

Fidelio Klasszik – nyilvános rádiófelvétel Műsorvez.: Ókovács Szilveszter/Zsoldos Dávid Ingyenes

18:00 ráKOShEgyi BarTóK zENEház (BP.)

A Budapesti Filharmóniai Társaság Kamaraegyüttese Műv. vez.: Bartos Csaba Ingyenes

18:00 KErESzTury DEzSő ámK (zalaEgErSzEg) Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar Vez.: Samu Sándor

18:30 BElvárOSi (PESTi) fErENcES TEmPlOm (BP.)

Choralis Constantinus 500 Km.: Greccio Kamarakórus Ingyenes

19:00 BElvárOSi SzENT mihályTEmPlOm (BP.)

Bach és az olasz barokk Km.: Adela Misonova (barokk hegedű), Julia Kursawe (barokk cselló), Borsányi Márton (csembaló) Stradella: d-moll szonáta; Bach: Olasz koncert, BWV 971; h-moll Prelúdium és Fúga Albinoni témájára, BWV 923, 951; e-moll szonáta, BWV 1023; Vivaldi: B-dúr szonáta, RV 46; c-moll szonáta, RV 6 V. Budapesti Barokk Fesztivál

19:00 Klauzál gáBOr BuDafOKTÉTÉNyi művElőDÉSi KözPONT (BP.) Budafoki Dohnányi Zenekar Km.: Budapesti Akadémiai Kórustársaság; vez.: Hollerung Gábor Beethoven: C-dúr „Kismartoni” mise; III. „Eroica” szimfónia

19:00 óBuDai TárSaSKör (BP.)

Érdi Tamás (zongora), Budapesti Vonósok Műv. vez.. Botvay Károly Purcell, Händel, Bach és Chopin művei

19:00 frÉDEric chOPiN zENEiSKOla (göDöllő) Poulenc-est Km.: a Gödöllői Szimfonikus Zenekar művészeinek fúvósötöse, Soós Gabriella (zongora)

19:00 NEmzETi SzíNház (PÉcS)

Pannon Filharmonikusok Km.: Guy Braunstein (hegedű); vez.: Peskó Zoltán Dvořák, Berg és Beethoven művei

FidelioEst_1010.indd 66

Savaria Szimfonikus Zenekar Zongorán km. és vez.: Vásáry Tamás Beethoven művei

19:30 NáDOr TErEm (BP.)

Kósa György és Kósa Gábor szerzői estje Km.: Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás), Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Énekkarai (karig.: ifj. Sapszon Ferenc, Tóth Márton), Orendt Gyula (ének), Szalai András (cimbalom), Szakács Domonkos (klarinét), Kurucz Gábor (tuba); vez.: Antal Mátyás, ifj. Sapszon Ferenc Korunk Zenéje 2. SzOmBaT

11:00 rÉgi zENEaKaDÉmia (BP.)

Vörös Szilvia (mezzoszoprán), Gyökér Gabriella (zongora) Hasse, Händel, Gluck, Haydn, Mozart, Rossini, Schubert, Weber és Liszt művei

16:00 STEfáNia KulTuráliS KözPONT (BP.)

20 éves a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség Km.: Gödöllői Városi Fúvószenekar, Debreceni Ifjúsági Fúvószenekar és Majorette Együttes Vez.: Ella Attila Ingyenes

17:00 maDách imrE művElőDÉSi KözPONT (vác) Idősek Világnapja Km.: Dalárda – Szokolya község férfikórusa, Marus tánccsoport (műv. vez.: Nagy Izabella), Nábelek Anita, Farkas Péter; vez.: Grauszmann Ferenc Őszi Művészeti Hetek

18:00 fuga BuDaPESTi ÉPíTÉSzETi KözPONT (BP.)

Kortársaink – koncert az Építészet Hónapja tiszteletére Balogh Máté, Bella Máté, Chelemen Paula, Horváth Márton Levente, Muntag Lőrinc, Nyitrai László és Tornyai Péter művei

18:30 müPa – BBNh (BP.)

Előhang Vásáry Tamás zenekari Beethoven-estjéhez Belépés a koncertre szóló jeggyel

19:00 PáDuai SzENT aNTal-TEmPlOm (Baja)

Kiss Zoltán (orgona) Km.: Bán Annamária, Bán Máté (fuvola) Bach, Telemann, W. F. Bach, Franck és Elert művei

19:00 BElvárOSi SzENT mihály-TEmPlOm (BP.)

Bach 260 & Pergolesi 300 Km.: Fodor Beatrix (szoprán), Bakos Kornélia (alt), Vitárius Piroska (hegedű), Savaria Barokk Zenekar (műv. vez.: Németh Pál/fuvola) Bach és Pergolesi művei V. Budapesti Barokk Fesztivál

3. vaSárNaP

17:00 faSOri rEfOrmáTuS TEmPlOm (BP.)

Händel: Il trionfo del Tempo e del Disinganno Km.: Kertesi Ingrid, Dévényi Judit, Lax Éva, Kálmán László (ének), Aura Musicale (műv. vez.: Máté Balázs); vez.: Bán István

18:00 BarTóK EmlÉKház (BP.)

Bartók Vonósnégyes, Szakács Domonkos (klarinét) Tagjai: Komlós Péter, Hargitai Géza (hegedű), Németh Géza (mélyhegedű), Mező László (gordonka) Beethoven és Mozart művei

18:00 BÉKáSmEgyEri EvaNgÉliKuS TEmPlOm (BP.) Pálúr János (orgona) Liszt művei Ingyenes

19:00 BElvárOSi SzENT mihályTEmPlOm (BP.)

Budapesti Victoria Kamarakórus, Liszt Ferenc Kórus és Zenekar Km.: Szabóki Tünde, Megyesi-Schwartz Lúcia, Molnár András, Cser Péter (ének); vez.: Farkas Mária Bach: h-moll mise, BWV 232 V. Budapesti Barokk Fesztivál

19:00 ráKOShEgyi BarTóK zENEház (BP.)

Bujtás József szerzői kamaraestje Km.: Kiss Domonkos Judit (gordonka), Lugossy Anna, Kollár Zsuzsa (zongora), Koppándi Jenő, Rosztándi István (hegedű), Nagy Sándor Endre (klarinét), Jenei Anna Sára (oboa), Felletúr Melinda (hárfa), Caprice Vonósnégyes

19:00 jÉzuS SzívE jEzSuiTa TEmPlOm (BP.)

Zsoltárok régen és ma Km.: Új Liszt Ferenc Kamarakórus; vez.: Erdei Péter J. H. Schein és kortárs magyar szerzők művei

19:30 mTa DíSzTErEm (BP.)

Purcell Kórus, Orfeo Zenekar Km.: Pintér Ágnes, Szutrély Katalin, Zádori Mária, Bárány Péter, Gavodi Zoltán, Kálmán László, Megyesi Zoltán, Szigetvári Dávid, Csizmár Dávid (ének) Bach művei

19:30 NáDOr TErEm (BP.)

Horváth Bence (trombita), Varga Zoltán (kürt), Káip Róbert (harsona), Vida Róbert (tuba) Sáry László, Lendvay Kamilló, Bánkövi Gyula, Dubrovay László, Penderecki, Maros Miklós és Kondor Ádám művei Korunk Zenéje 4. hÉTfő

17:00 SzENT iSTváN BaziliKa (BP.)

19:30 KlEBElSBErg KulTúrKúria (BP.)

Virágh András Gábor (orgona), Koloss Krisztina (cselló) Orgonaestek a Szent István Bazilika Angster orgonáján

19:30 müPa – BBNh (BP.)

18:00 BElvárOSi főPlÉBáNiaTEmPlOm (BP.)

Érdi Tamás Chopin-estje

Vásáry Tamás zenekari Beethovenestje Km.: Savaria Szimfonikus Zenekar

19:30 BaziliKa (PÉcS)

Dergez Zoltán (orgona) Bach, Liszt, Franck és Vierne művei

Choralis Constantinus 500 Km.: Voces Aequales Ingyenes

19:00 BuDaPESTi OPErETTSzíNház (BP.) MÁV Szimfonikusok

9/17/10 9:57:15 PM


bontás – klasszikus Km.: Várdai István (gordonka); vez.: Takács-Nagy Gábor Schubert, Mihály András és Haydn művei

19:00 müPa – fSz (BP.)

Liszt és az átiratok – Balog József, Farkas Gábor és Zsoldos Bálint zongoraestje Gounod–Liszt: Faust-keringő; Chopin– Liszt: Meine Freude; Schubert–Liszt: Ständchen; Verdi–Liszt: Rigolettoparafrázis; Schubert–Liszt: Der Jäger; Schubert–Liszt: Die böse Farbe; Wagner– Liszt: Trisztán és Izolda – Izolda szerelmi halála; Mozart–Liszt: Réminiscences de Don Juan; Bellini–Liszt: Réminiscences de Norma; Csajkovszkij–Liszt: Polonéz; Schumann–Liszt: Widmung

19:00 SzENT fErENc SEBEi-TEmPlOm (BP.)

Temesvár fiatal orgonistáinak Bachestje Km.: Minodora Luca, Emanuel Novac, Milica Debelnogic, Gertrud Stetco, Anca Lupu, Tarr Angéla, Viorel Ciurtin Ingyenes

19:00 művÉSzETEK háza (miSKOlc) Miskolci Szimfonikus Zenekar Km.: Mérei Tamás (cselló); vez.: Kovács László Csajkovszkij és Beethoven művei

19:30 NáDOr TErEm (BP.)

EAR Együttes Műv. vez.: Sugár Miklós; hangmérnök: Horváth István Hollós Máté, Sugár Miklós, Pintér Gyula, Kőszeghy Péter, Láng István, Szigeti István és Bánkövi Gyula művei Korunk Zenéje

20:00 BaziliKa (EgEr)

Mendelssohn: Paulus Km.: Nemzeti Énekkar, Egri Szimfonikus Zenekar; vez.: Szabó Sipos Máté 5. KEDD

17:00 müPa – záSzlóTÉr (BP.) Hangulatkoncert

Soirée Fauré, Messiaen, Debussy és Ravel művei

19:00 BarTóK TErEm (DEBrEcEN)

Mendelssohn: Paulus Km.: Nemzeti Énekkar, Egri Szimfonikus Zenekar; vez.: Szabó Sipos Máté 6. SzErDa

19:00 NáDOr TErEm (BP.)

Kamara – Fisher’s Choir & Company

19:30 PTE aula (PÉcS)

Music by... – Pannon Filharmonikusok Vez.: Vass András Filmzenék CinePécs Nemzetközi Filmfesztivál 7. cSüTörTöK

18:00 BarTóK EmlÉKház (BP.) Prunyi Ilona (zongora) Km.: Banda Ádám (hegedű) Dohnányi művei

18:00 mr márváNyTErEm (BP.)

FidelioEst_1010.indd 67

SzalONja (BP.)

Clara Frühstück (zongora) Schubert, Liszt és Beat Furrer művei

19:00 BElvárOSi SzENT mihályTEmPlOm (BP.) Choralis Constantinus 500 Km.: Corvina Consort

19:00 göDöllői Királyi KaSTÉly DíSzTErmE (göDöllő) Fiatal magyar hárfaművészek Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál 8. PÉNTEK

19:30 Thália SzíNház (BP.)

Strasbourgi Ütőegyüttes Tagjai: Francois Papier, Keiko Nakamura, Olaf Tzschoppe, Bernard Lesage, Claude Ferrier, Jean-Paul Bernard Gérard Grisey: Tempus Ex Machina; Alessandro Solbiati: Thai Song (ősbemutató); Iannis Xenakis: Pléiades (magyarországi bemutató) Budapesti Őszi Fesztivál Korunk Zenéje 9. SzOmBaT

11:00 rÉgi zENEaKaDÉmia (BP.)

17:00 magyar állami OPEraház, SzÉKEly BErTalaN TErEm (BP.)

Kassai István (zongora) Weiner és Erkel művei

Fidelio Klasszik – nyilvános rádiófelvétel Műsorvez.: Ókovács Szilveszter/Zsoldos Dávid Ingyenes

Duna menti kórusok találkozója Km.: Váci Vox Humana kórus, Serenus Kórus, Váci Harmónia Kórus, a pasaréti Szent Antal Kórus, Nagymarosi Férfikar

17:00 müPa – üvEgTErEm (BP.)

Budapesti Vonósok Vivaldi, Wolf Péter, Bach, Tóth Péter, Händel és Kovács Zoltán művei

18:00 ráKOShEgyi BarTóK zENEház

17:00 fEhÉrEK TEmPlOma (vác)

18:30 BElvárOSi (PESTi) fErENcES TEmPlOm (BP.)

Choralis Constantinus 500 Km.: Corvina Consort Ingyenes

(BP.)

19:00 mTa DíSzTErEm (BP.)

Erkel – életrajzi előadás Km.: Herencsár Viktória (cimbalom), dr. Tátrai Zsuzsanna néprajztudós, Fülöp Attila (ének)

Weiner–Szász Kamaraszimfonikusok Zongorán km. és vez.: Rohmann Imre Mendelssohn, Balassa és Haydn művei

19:00 NáDOr TErEm (BP.)

19:00 BElvárOSi SzENT mihály-TEmP-

By-HeArt Régizene Műhely Händel művei

lOm (BP.)

Vivalditól Mozartig Km.: Megyesi Schwartz Lúcia (alt), Kammerton Együttes

19:00 NáDOr TErEm (BP.)

19:00 göDöllői Királyi KaSTÉly DíSzTErmE (göDöllő) Xavier de Maistre (hátfa) Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál

Kamarakoncert az árvízkárosultak javára Km.: Keönch Boldizsár (tenor), Linnéa Markgren (szoprán), Dudovits Blanka (mezzoszoprán), Keönch Márton, Jászberényi Lilian (zongora) Schumann, Chopin és Erkel művei

19:00 SzENT iSTváN BaziliKa (BP.) Ingyenes

19:00 háló KözöSSÉgi KözPONT (BP.)

Piotr Banasik (zongora) Chopin művei

18:30 OSzTráK KulTuráliS fórum

67

Szegedi Szimfonikus Zenekar Km.: Somogyvári Tímea Zita (szoprán), Csapó József (tenor), Cser Krisztián (basszus), Vaszy Viktor Kórus; vez.: Gyüdi Sándor Haydn: A teremtés

19:00 göDöllői Királyi KaSTÉly DíSzTErmE (göDöllő) Vigh Andrea (hárfa) Km.: Onczay Csaba (gordonka), Szabadi Vilmos (hegedű), Tokody Ilona (ének) Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál

19:00 richTEr TErEm (győr)

Festival Sinfonietta Linz Mendelssohn, Mercadante, Bruckner és Frenzel művei

19:00 hOTEl araNy BáráNy TÉliKErTjE (zalaEgErSzEg)

Savaria Szimfonikus Zenekar Km.: Szakács Ildikó (ének); vez.: Medveczky Ádám Mozart művei

19:30 fraNcia iNTÉzET (BP.)

Trombitagála Km.: Boldoczki Gábor (trombita), Alma Mater Ensemble Barokk trombitaversenyek

9/17/10 9:57:17 PM


68

klasszikus – bontás 19:30 BElvárOSi (PESTi) fErENcES

18:00 KErESzTury DEzSő ámK (zala-

TEmPlOm (BP.)

EgErSzEg)

In memoriam Gergely Ferenc Km.: Erich Türk (orgona)

Zenebarát klub Ingyenes

19:30 OlaSz KulTúriNTÉzET (BP.)

Budafoki Dohnányi Zenekar Km.: Budapesti Akadémiai Kórustársaság; vez.: Hollerung Gábor Mozart, Bernstein és Schubert művei

19:30 PTE aula (PÉcS)

Zádor Jenő emlékkoncert Km.: MÁV Szimfonikusok, Kelemen Barnabás (hegedű), Kokas Dóra (gordonka); vez.: Howard Williams

20:00 óBuDai TárSaSKör (BP.)

Beischer-Matyó Tamás szerzői estje Km.: Bizják Dóra (zongora), Rózsa Richárd (gordonka), Estefán Tünde (ének), Steiler Tamás (angolkürt), Liszt Ferenc Kamarazenekar (műv. vez.: Rolla János); vez.: Horváth Gábor 10. vaSárNaP

09:30 fErENcES TEmPlOm (PÉcS)

Zenekari szentmise Km.: a Pécsi Bazilika Mozart Kórusa és Zenekara; vez.: Szamosi Szabolcs Haydn: G-dúr mise, Hob. XXII,6 Ingyenes

Ingyenes

19:00 művÉSzETEK háza (miSKOlc)

Miskolci Szimfonikus Zenekar Km.: Debreceni Kodály Kórus (karig.: Pad Zoltán), Nyíregyházi Cantemus Kórus (karig.: Szabó Soma), Rőser Orsolya Hajnalka, Horváth István, Orendt Gyula (ének); vez.: Antal Mátyás Mozart, Schubert és Orff művei

19:30 magyar állami OPEraház (BP.) A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara Km.: Fodor Beatrix (ének), Ránki Dezső (zongora); vez.: Kovács János Beethoven: G-dúr zongoraverseny, op. 56; „Ah! Perfida” – koncertária, op. 65; A-dúr szimfónia, op. 92

19:30 müPa – BBNh (BP.)

Concerto Budapest Km.: Várjon Dénes (zongora); vez.: Keller András R. Strauss és Brahms művei 12. KEDD

17:00 magyar NEmzETi múzEum (BP.) Zádor Jenő emlékkoncert Km. és műsor: ld. 9-én

18:30 avilai Nagy SzENT TErÉz-

18:00 müPa – BBNh (BP.)

Choralis Constantinus 500 Km.: Corvina Consort

A Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus Vez.: Bogányi Tibor Liszt és Berlioz művei

TEmPlOm (BP.)

Ingyenes

19:30 magyar állami OPEraház (BP.) A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara Km. és műsor: ld. 11-én

18:00 NáDOr TErEm (BP.)

19:30 NEmzETi SzíNház – NagySzíN-

19:00 ráKOShEgyi BarTóK zENEház

Szegedi Szimfonikus Zenekar Vez.: Gyüdi Sándor Dvořák művei

Asai Kouhei (zongora) Bartók, Mendelssohn, Prokofjev, Beethoven és Liszt művei (BP.)

Dallos Erika (zongora), Botos Vera (brácsa), Baráti Eszter (cselló) Hindemith, Prokofjev, Weber és Weiner művei

19:00 göDöllői Királyi KaSTÉly DíSzTErmE (göDöllő)

Marie-Pierre Langlamet (hátfa) Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál

19:00 PTE aula (PÉcS)

Karlheinz Stockhausen: Klang – MusikFabrik 11. hÉTfő

11:00 BarTóK EmlÉKház (BP.)

Beszélgetős koncert Autentikus népzenei dallamok és azok műzenei változatai Km.: Kádár István (hegedű), Eckhardt Gábor (zongora), Szabó András (népi brácsa), Fejérvári Zsolt (népi bőgő), Zimber Ferenc (cimbalom) Műsorvez.: Eckhardt Gábor Átváltozások 2/1

17:00 SzENT iSTváN BaziliKa (BP.)

Virágh András (orgona), Gion Zsuzsanna (mezzoszoprán) Orgonaestek a Szent István Bazilika Angster orgonáján

FidelioEst_1010.indd 68

ház (SzEgED)

13. SzErDa

17:00 müPa – üvEgTErEm (BP.)

Hangulat Extra – Bemutatkoznak a Fischer Annie-ösztöndíjasok Km.: Fülei Balázs (zongora) Schubert és Schumann művei Ingyenes 14. cSüTörTöK

17:00 müPa – ElőcSarNOK (BP.) Hangulatkoncert

18:00 BarTóK TErEm (DEBrEcEN)

Debreceni Filharmonikus Zenekar Km.: Banda Ádám (hegedű); vez.: Kocsár Balázs Erkel, Bruch és Beethoven művei

18:30 müPa – BBNh (BP.)

Előhang Király Csaba: Orgonaátiratok koncertjéhez

19:00 KaTOliKuS ház (SzEgED)

Fülei Balázs (zongora) Beethoven, Scubert és Schumann művei Őszi Kulturális Fesztivál

19:30 müPa – BBNh (BP.)

Király Csaba: Orgonaátiratok Beethoven művei

19:30 SzENT iSTváN BaziliKa (BP.) Capilla Flamenca Műv. vez.: Dirk Snellings Alexander Agricola művei

19:30 BaziliKa (PÉcS)

Szamosi Szabolcs (orgona) Bach, Dezső d’Antalffy, Bartók, Liszt, Gárdonyi, Kodály és Widor művei, valamint improvizációk 15. PÉNTEK

17:00 fEhÉrEK TEmPlOma (vác)

Duna menti kórusok találkozója Km.: ld. 9-én

László (kürt), Zarári Máté (hegedű), Farkas Zsolt (zongora) Wagner, Dvořák, Schubert és Brahms művei

Ingyenes

18:00 mr márváNyTErEm (BP.)

Weiner Leóra és Dohnányi Ernőre emlékezünk haláluk 50. évfordulója alkalmából Km.: Akadémia Vonósnégyes

18:00 SzENT iSTváN BaziliKa (BP.) Choralis Constantinus 500 Km.: Corvina Consort

Ingyenes

18:00 zuglói SzENT iSTváN zENEház (BP.)

Csütörtöki kamarazene a Zuglói Filharmónia művészeivel Km.: Mohay Anna, Baqais Ádám, Kirkósa Tamás Péter, Zanathy-Pintér Márk, Kirkósa Tünde, Vinkler Andrea, Nádasdi Kristóf, Petrus Bölöni Áron (cselló), Seeman

17:00 magyar állami OPEraház, SzÉKEly BErTalaN TErEm (BP.)

Fidelio Klasszik – nyilvános rádiófelvétel Műsorvez.: Ókovács Szilveszter/Zsoldos Dávid Ingyenes

17:00 millENáriS TEáTrum (BP.)

Új Zenei Stúdió 1970–2010 Km.: Meláth Andrea, Jónás Krisztina, Palya Bea (ének), Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Klukon Edit, Csalog Gábor (zongora), Ittzés Gergely (fuvola), Schola Cantorum Budapestiensis (műv. vez: Bubnó Tamás, Mezei János), Új Zenei Stúdió, Amadinda Ütőegyüttes, UMZE Kamaraegyüttes; vez.: Serei Zsolt, Rácz Zoltán Budapesti Őszi Fesztivál

17:00 viKár SáNDOr zENEiSKOla (NyírEgyháza) Visegrádi Négyek – határon túli zeneiskolák találkozója

19:00 BElvárOSi SzENT mihály-TEmPlOm (BP.) Barokk tenoráriák Km.: Basky István, Zoller Ágnes, Balogh Lázár (ének)

19:00 NáDOr TErEm (BP.)

Büki Mátyás (hegedű), Frideczky Katalin (zongora) Mozart, Schubert, Dvořák és Grieg művei

19:00 óBuDai TárSaSKör (BP.)

Dohnányi-est Km.: Szabadi Vilmos (hegedű), Bársony László (brácsa), Onczay Csaba (gordonka), Gulyás Márta (zongora)

19:00 KölcSEy KözPONT (DEBrEcEN)

A Bartók Vonósnégyes nyitóhangversenye Mozart, Beethoven és Schubert művei Debreceni Őszi Fesztivál

19:00 BarTóK BÉla zENEiSKOla (vác)

Cs. Nagy Ildikó, Huszár Anita Schumann és Chopin–Mahler művei Őszi Művészeti Hetek

9/17/10 9:57:25 PM


Szeptember 26-án lesz látható az HBO-n a csatorna saját készítésű, két ifjú hegedűst bemutató dokumentumfilmje. Pusker Júlia és Ágnes egy testvérpár Kecskemétről, akik csodálatosan hegedülnek. Megfordultak már nem egy szakmai megmérettetésen, nevezetes koncertteremben itthon és külföldön egyaránt. A Pusker nővérek 2004-ben szereztek országos ismertséget, amikor a Zeneakadémia Nagytermében a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjén, Fischer Iván vezényletével játszhattak szólót. Ágnes tavaly Goriziában első helyezést ért el a Zene határok nélkül nevű szervezet Alfredo e Vanda Marcosig hegedű- és csellóversenyének felnőtt kategóriájában. Ennek a díjnak köszönhetően játszhatott többek között Velencében, a Teatro La Fenice színházban és Salzburgban, a Mozarteum nagytermében is. Idén májusban tartotta diplomahangversenyét a Zeneakadémián Környei Zsófia tanítványaként.

Júlia számos versenygyőzelmet ért el. 2008 nyarán a Mosonmagyaróváron rendezett Flesch Károly Hegedűversenyen a megosztott harmadik helyezését kapta. Legutóbb idén áprilisában szerzett érdemeket, mert a Zeneakadémia Kovács Dénes Emlékversenyén az előkészítő tagozatos diákok közül I. helyezett lett és a Kovács család különdíját is ő kapta. A magyar HBO a hollywoodi álomgyárból kikerült, saját gyártású produkcióik mellett egyre több magyar alkotást tár a nézők elé. A dokumentumfilmgyártási nyomvonalon haladva ezúttal a Láthatatlan húrok – A tehetséges Pusker nővérek filmet ismerheti meg a nagyközönség szeptember 26-án 21:45-től. Bár a film alaptémáját a komolyzene adja, tágabb értelemben egy hegedűs testvérpár, Pusker Júlia és Ágnes élete, zenei fejlődése, pályájuk alakulása és mindenekelőtt különleges testvéri kapcsolatuk játssza a főszerepet.

„A film egyik külön érdeme a nagy gonddal válogatott és ízléssel vágott klasszikus zenei részletek használata…” FILIP VIKTÓRIA, a Fidelio.hu klasszikus zenei rovatvezetője

FidelioEst_1010.indd 69

9/17/10 9:57:42 PM


70

klasszikus – bontás 19:00 KErESzTury DEzSő ámK (zalaEgErSzEg) Jandó Jenő (zongora) 16. SzOmBaT

11:00 rÉgi zENEaKaDÉmia (BP.)

Szent Efrém Férfikar Vez.: Bubnó Tamás Liszt Ferenc egyházi és világi férfikarai

15:00 mr 6-OS STúDió (BP.)

Zenebeszéd Km.: Liszt Ferenc Kamarazenekar; műsorvez.: Fazekas Gergely Händel: c-moll concerto grosso, op. 6 No. 8

15:30 OlaSz KulTúriNTÉzET (BP.)

Pest Megye Szimfonikus Zenekar Km.: Rohmann Ditta (gordonka); vez.: Noseda Tibor Schumann: Genovéva – nyitány; Csellóverseny; IV. szimfónia

17:00 ráKOShEgyi BarTóK zENEház (BP.)

Bonnyai Apolka (zongora), Lugosi Veronika (hegedű) Händel, Mozart és Schumann művei

19:00 NáDOr TErEm (BP.)

Horváth Márton Levente szerzői estje Km.: Derecskei András, Kisfaludy Márta (hegedű), Várnagy Mihály (brácsa), Rózsa Richárd (gordonka), Horváth Bence Dániel (nagybőgő), Bábel Klára (hárfa), Kanyó Dávid (fuvola), Horváth Márton Levente (csembaló, orgona), Csíkszerda Kórus; vez.: Tóth Árpád Locus Iste; O vos omnes; Nunc dimittis; Agnus Dei; Túl; Menyegzői mise

19:00 KOSSuTh TÉr (PÉcS)

A repülő gyermek (performance) Nicolas Frize kortárs zenei happeningje

19:00 POSTaPalOTa (PÉcS)

A capella kórusművek Nicolas Frize kortárs zenei happeningje

19:30 mTa DíSzTErEm (BP.)

Budapesti Vonósok Km.: Jana Bousková (hárfa) Csajkovszkij, Boieldieu, Debussy és Ravel művei 17. vaSárNaP

17:00 KlEBElSBErg KulTúrKúria (BP.)

Portré + Kondor Katalin Vendég: Semmelweis String Quartet Ingyenes

18:00 BarTóK EmlÉKház (BP.)

Bartók Vonósnégyes, Fülei Balázs (zongora) Bartók és Schumann művei

18:00 fuga BuDaPESTi ÉPíTÉSzETi KözPONT (BP.)

„La Stravaganza” – Boromini, az építész, a hóbortos különc Km.: Affetti Musicali együttes (műv. vez.: Malina János) 18. hÉTfő

17:00 SzENT iSTváN BaziliKa (BP.) Virágh András Gábor (orgona), Koloss Krisztina (cselló) Orgonaestek a Szent István Bazilika Angster orgonáján

18:00 PETőfi irODalmi múzEum (BP.) Gustav és Alma Mahler kapcsolata Vendég: Nagy András drámaíró, Péteri Lóránt zenetörténész, dr. Rockenbauer Zoltán művészettörténész; km.: Németh Judit (ének), Simon Izabella (zongora), Pápai Erika (próza)

19:00 aBa-NOváK KulTuráliS KözPONT (SzOlNOK)

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar jubileumi koncertje a zenekar alapításának 45. évfordulóján Km.: Bali Gábor (hegedű), Kovács Barna (tenor), Szerdahelyi Pál (bariton); vez.: Bali József Csajkovszkij, Saint-Saëns és Erkel művei 19. KEDD

17:00 müPa – záSzlóTÉr (BP.) Hangulatkoncert

Ingyenes

19:00 KODály zOlTáN álTaláNOS iSKOla (NyírEgyháza)

Debreceni Filharmonikus Zenekar Km.: Banda Ádám (hegedű); vez.: Kocsár Balázs Erkel, Bruch és Beethoven művei

19:30 müPa – BBNh (BP.)

21. cSüTörTöK

18:00 BarTóK EmlÉKház (BP.)

Jubilánsok – Egri&Pertis Zongoraduó Liszt, Schumann és Chopin művei

18:00 mr márváNyTErEm (BP.) Balog József (zongora) Chopin művei

18:30 avilai Nagy SzENT TErÉzTEmPlOm (BP.)

Choralis Constantinus 500 Km.: Corvina Consort Ingyenes

18:30 gErEvich alaDár NEmzETi SPOrTcSarNOK (BP.)

A Zuglói Filharmónia és a zuglói iskolák egyesített kórusa Km. és műsor: ld. 20-án

19:00 KOrzó zENEház (SzEgED)

Fülei Balázs (zongora) Liszt-estje

19:30 müPa – BBNh (BP.)

Berlioz: Faust elkárhozása, op. 24 Km.: Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás), MR Gyermekkórus (karig.: Thész Gabriella), Honvéd Férfikar (karig.: Strausz Kálmán), Vizin Viktória (Marguerite), Rubén Amoretti (Mephistopheles), Giorgio Berrugi (Faust), Gábor Géza (Brander); vez.: Kocsis Zoltán

19:30 PTE aula (PÉcS)

Pannon Filharmonikusok Km.: Lakatos György (fagott); vez.: Ola Rudner Rossini: és R. Strauss művei 22. PÉNTEK

17:00 magyar állami OPEraház, SzÉKEly BErTalaN TErEm (BP.)

Fidelio Klasszik – nyilvános rádiófelvétel Műsorvez.: Ókovács Szilveszter/Zsoldos Dávid Ingyenes

18:00 KlEBElSBErg KulTúrKúria (BP.) Grazioso Zeneszalon Műsorvez.: Detvay Mária Marcella

Ingyenes

18:00 OrSzágOS iDEgENNyElvű KöNyvTár (BP.)

11:00 BarTóK EmlÉKház (BP.)

MR Szimfonikusok Km.: Várjon Dénes (zongora); vez.: Kovács János Erkel, Chopin és Berlioz művei

15:30 BElvárOSi főPlÉBáNiaTEmPlOm (BP.)

17:00 óBuDai TárSaSKör (BP.)

18:00 aPáczai NEvElÉSi ÉS álTaláNOS művElőDÉSi KözPONT művElőDÉSi háza (PÉcS)

18:30 gErEvich alaDár NEmzETi

Segítség, komolyzene! – Pannon Filharmonikusok Km.: Bujtor Balázs (hegedű), László Csaba (próza); vez.: Vass András TV Maci kicsit másképp és Rossini művei

„Legyen a zongorázás öröme mindenkié” – bemutató és koncert Michel Sogny tanítási módszere Km.: Szentpéteri Gabriella (zongora)

Choralis Constantinus 500 Km.: Szent Mihály Laikus Káptalan, Corvina Consort Ingyenes

16:00 rÉgi zENEaKaDÉmia (BP.)

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorandusz hallgatói A jazz és a komolyzene határmezsgyéjén Alma Mater koncertek

16:00 EgyETEmi haNgvErSENyTErEm (győr) Transylvania Ravel és Lajtha művei

16:00 zENEParK (PÉcS)

A test hangja, A hang teste – interaktív koncert Nicolas Frize kortárs zenei happeningje

FidelioEst_1010.indd 70

20. SzErDa

Játékos muzsika 7x10 percben Km.: Budapesti Vonósok Kamarazenekar (műv. vez.: Botvay Károly); műsorvez.: Czigány György SPOrTcSarNOK (BP.)

A Zuglói Filharmónia és a zuglói iskolák egyesített kórusa Km.: Molnár András, Rőser Orsolya, Massányi Viktor (ének), Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus; vez.: Záborszky Kálmán Kókai Rezső, Franck, Berlioz és Orff művei

19:30 BarTóK TErEm (SzOmBaThEly) Vásáry Tamás (zongora), Bozsodi Vonósnégyes Brahms művei

Triola Fúvósegyüttes Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Kummer és Ibert művei Ingyenes

19:00 liSzT TErEm (DEBrEcEN)

Hommage à Kolozsvár Km.: Bárdos Lajos Leánykar, Kölcsey Kórus, Bartók Béla Nőikar, BBTE Kamarakórus; vez.: Ordasi Péter, Tamási László, Windhager-Geréd Erzsébet Gyöngyösi Levente, Orbán György, Terényi Ede és Ligeti György művei

19:00 göDöllői Királyi KaSTÉly DíSzTErmE (göDöllő) Jandó Jenő (zongora)

Liszt Fesztivál

9/17/10 9:57:43 PM


bontás – klasszikus 19:00 SzENT OrBáN-TEmPlOm (SzOlNOK)

23. SzOmBaT

Szolnoki Szimfonikus Zenekar Egyházi barokk zenei válogatás

19:30 BElvárOSi (PESTi) fErENcES TEmPlOm (BP.)

Hangulatkoncert

Ingyenes

18:30 BElvárOSi (PESTi) fErENcES TEmPlOm (BP.)

In memoriam Gergely Ferenc Km.: Yasuhiro Yamada (orgona) Ingyenes

19:30 mTa DíSzTErEm (BP.) Szilasi Alex (zongora) Chopin művei

19:30 müPa – BBNh (BP.)

Ian Bostridge (tenor), Europa Galante Vez.: Fabio Biondi „Tenorok a 18. században” – Francesco Borosini, Annibale Pio Fabri és John Beard emlékére Telemann: Ouverture á quatre, F-dúr (Schwering kézirat); Caldara: Lo so con periglia; Vivaldi: La tiranna; Részlet az Ercole sul Termodonte című operából; Boyce: „Softly Rise, O Southern Breeze”; Corelli: D-dúr concerto grosso, op. 6 No. 4; Scarlatti: „Se non qual vento”; Händel: „From celestial seats descending” – Hyllus áriája a Hercules című operából, HWV 60; Scorta siate; Concerto grosso, op. 6 No. 3

19:30 BarTóK TErEm (SzOmBaThEly)

Savaria Szimfonikus Zenekar Km.: Borbély László (zongora); vez.: Vásáry Tamás Grieg és Brahms művei

FidelioEst_1010.indd 71

11:00 müPa – üvEgTErEm (BP.)

Km.: Szőke Zoltán (kürt), Rácz József, Haják Krisztina, Iván Tímea (hegedű), Porzsolt György (brácsa), Eckhardt Éva (gordonka), Mód Orsolya (gordonka), Nagy Péter (zongora) Richter, Mozart és Brahms művei

18:00 DEáK TÉri EvaNgÉliKuS TEmPlOm (BP.)

Choralis Constantinus 500 Km.: Corvina Consort Ingyenes

19:00 PaSarÉTi fErENcES TEmPlOm (BP.)

S.M. Thomas Solymosi de Hongrie (orgona) Thomas Solymosi: Ktesibios Ingyenes

19:00 göDöllői Királyi KaSTÉly DíSzTErmE (göDöllő) Czitrovszky Ilona, Láng Gabriella (zongora) Km.: Somogyi Eszter (ének) Liszt Fesztivál

19:00 Dóm TÉr (SzEgED)

A Szegedi Szimfonikus Zenekar ünnepi koncertje Km.: Somogyvári Tímea Zita (szoprán), Csapó József (tenor), Cser Krisztián (basszus), Vaszy Viktor Kórus; vez.: Gyüdi Sándor Haydn: A teremtés 24. vaSárNaP

17:00 Bfz SzÉKház (BP.)

71

A Budapesti Fesztiválzenekar művészei

Budapesti Vonósok Km.: Lutheránia Énekkar; vez.: Kamp Salamon Bach: h-moll mise

18:00 KölcSEy KözPONT (DEBrEcEN)

Debreceni Kodály Kórus Km.: Zádori Mária, Németh Judit, Kálmán László, Megyesi Zoltán, Kovács István, Cser Krisztián (ének), Purcell Kórus, Capella Savaria, Orfeo Zenekar Bach: Máté-passió Debreceni Őszi Fesztivál

19:00 göDöllői Királyi KaSTÉly DíSzTErmE (göDöllő) Egri&Pertis Zongoraduó Liszt, Schumann és Chopin művei Liszt Fesztivál

19:30 Thália SzíNház (BP.)

Mozart és Moz’Art – Concerto Budapest Műsorvez.: Batta András; km.: a Liszt Akadémia fiatal tehetségei; vez.: Keller András 25. hÉTfő

17:00 SzENT iSTváN BaziliKa (BP.) Virágh András (orgona), Gion Zsuzsanna (mezzoszoprán) Orgonaestek a Szent István Bazilika Angster orgonáján

9/17/10 9:57:44 PM


72

klasszikus – bontás 18:00 BaziliKa (PÉcS)

Zenekari szentmise Km.: a Pécsi Bazilika Mozart Kórusa és Zenekara; vez.: Szamosi Szabolcs Lickl: C-dúr mise, L. 77 Ingyenes

19:00 SzOlNOKi főiSKOla (SzOlNOK)

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar Beethoven-estje Km.: Fülei Balázs (zongora); vez.: Bali József

19:30 fENEKETlEN Tó (BP.)

A Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus Km.: Rőser Orsolya, Derecskei Zsolt, Rezsnyák Róbert, Hunyadi János Általános Iskola kórusa (karig.: Igaliné Büttner Hedvig); vez.: Záborszky Kálmán Orff: Carmina Burana Zöldág Fesztivál 26. KEDD

12:00 czuczOr gErgEly BENcÉS gimNázium ÉS KOllÉgium (győr)

Bartók Vonósnégyes Haydn és Mozart művei

17:00 müPa – üvEgTErEm (BP.) Hangulatkoncert

Ingyenes

19:00 BuDaPESTi OPErETTSzíNház (BP.)

MÁV Szimfonikusok Km.: Fülei Balázs (zongora); vez.: Rodrigo de Carvalho Liszt és Villa-Lobos művei

19:30 fESTETicS-PalOTa (BP.)

Pulzus Vonósnégyes Km.: Lukács Péter (brácsa) Mozart: D-dúr vonósnégyes, K. 575; C-dúr vonósötös, K. 515

19:30 müPa – BBNh (BP.)

Purcell Kórus, Orfeo Zenekar Km.: Zádori Mária (szoprán), Németh Judit (alt), Kálmán László (Evangélista), Megyesi Zoltán (tenor), Kovács István (Jézus), Cser Krisztián (basszus), Debreceni Kodály Kórus (karig.: Pad Zoltán), Capella Savaria (műv. vez.: Kalló Zsolt) Bach: Máté-passió, BWV 244 27. SzErDa

11:00 müPa – üvEgTErEm (BP.) Hangulatkoncert

Ingyenes

18:00 SzENT iSTváN BaziliKa (BP.) Choralis Constantinus 500 Km.: Fővárosi Kántorátus

Ingyenes

19:00 hEvESi SáNDOr művElőDÉSi KözPONT (NagyKaNizSa)

Fiatal tehetségeink – Fischer Annieösztöndíjasok bemutatkozása Km.: Balázs Adrienne Zsuzsanna (ének), Csáki András (gitár), Borbély László (zongora) Scarlatti, Bach, Mozart, Mertz és Schubert művei

19:30 SzEgEDi Dóm (SzEgED)

Szegedi Szimfonikus Zenekar Km.: Szilveszter Klára, Trefán Szonja (ének), Szabóki Tünde (szoprán), Nyári Zoltán (tenor), Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás), vez.: Gyüdi Sándor

FidelioEst_1010.indd 72

Orbán György: X. mise (Missa Decima); Webber: Requiem 28. cSüTörTöK

18:00 mr márváNyTErEm (BP.)

Emlékkoncert Weiner Leó és Dohnányi Ernő halálának 50. évfordulóján Km.: Weiner–Szász Kamaraszimfonikusok, Molnár Piroska (gordonka), Sipkai Deborah (hárfa); vez: Philipp György

18:30 müPa – BBNh (BP.)

Előhang az Orchestre National de France koncertjéhez Belépés a koncertre szóló jeggyel

19:00 óBuDai TárSaSKör (BP.)

Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjai Km.: Jandó Jenő (zongora), Draskóczy Zoltán (gitár), Gacsályi Róbert (kasztanyett) Boccherini, Kodály és Dvořák művei

19:00 BarTóK BÉla zENEiSKOla (vác) Juan Gaspar (gitár)

19:30 müPa – BBNh (BP.)

Orchestre National de France Vez.: Daniele Gatti Beethoven: VI., F-dúr „Pastorale” szimfónia, op. 68; Stravinsky: Tavaszi áldozat

19:30 vOjNOvich–huSzár villa (BP.) Fodor Kamaraegyüttes, Somos András (fuvola) Beethoven és Mozart művei 29. PÉNTEK

17:00 magyar állami OPEraház, SzÉKEly BErTalaN TErEm (BP.) Fidelio Klasszik – nyilvános rádiófelvétel Műsorvez.: Ókovács Szilveszter/Zsoldos Dávid Ingyenes

19:00 TElEKOm zENEház (BP.)

A Concerto Budapest művészei

19:30 müPa – BBNh (BP.)

Gálakoncert a Nemzeti Zenede alapításának 170. évfordulója tiszteletére Km.: a Konzi fúvószenekara, Jazz Voices Énekegyüttes, a Konzi szimfonikus zenekara, Elekes Zsuzsanna (orgona), Szabóki Tünde, Várhelyi Éva, Szappanos Tibor, Szegedi Csaba (ének), a Konzi vegyeskara Vez.: Kiss Zoltán, Bolyky Zoltán, Ugrin Gábor, Kocsis Zoltán Erkel, Malcolm Arnold, Williams–Heide, Dohnányi, Liszt és Bartók–Kocsis művei

19:00 NáDOr TErEm (BP.)

Jean-Marie Leclair Trió Uccellini, Marini, Castello, Vivaldi, Albinoni, Bigaglia és Marcello művei

19:00 ráKOShEgyi BarTóK zENEház (BP.)

Kollár Zsuzsa, Balog József (zongora) Bartók, Schubert, Schumann, Liszt és Chopin művei

19:30 OlaSz KulTúriNTÉzET (BP.)

Budafoki Dohnányi Zenekar Km.: Budapesti Akadémiai Kórustársaság; vez.: Guido Mancusi Kerékfy Márton, Mendelssohn és Cherubini művei

19:30 BaziliKa (PÉcS)

Égi hang – Lovász Irén (ének) Km.: Mizsei Zoltán (ének, középkori hárfa, psaltérium, udu), Ágoston Béla (duda, furulya, fujara, szaxofon)

19:45 müPa – BBNh (BP.)

A Budapesti Fesztiválzenekar orosz estje Km.: Stephen Hough (zongora); vez.: Mihail Pletnyov Csajkovszkij: Rómeó és Júlia – nyitányfantázia; Rahmanyinov: Rapszódia egy Paganini-témára, op. 43; Sosztakovics: XV., A-dúr szimfónia, op. 141 31. vaSárNaP

15:30 müPa – BBNh (BP.)

A Budapesti Fesztiválzenekar orosz estje Km. és műsor: ld. 30-án

18:00 BarTóK EmlÉKház (BP.)

Bartók Vonósnégyes, Kondor Péter (brácsa) Beethoven és Mozart művei

19:00 magyar állami OPEraház (BP.)

Verdi: Requiem Km.: Sümegi Eszter (szoprán), Németh Judit (alt), Birckner Szabolcs (tenor), Rácz István (basszus); vez.: Pier Giorgio Morandi

19:30 OlaSz KulTúriNTÉzET (BP.)

Liszt Ferenc Kamarazenekar Km.: Fenyő László (gordonka); műv. vez.: Rolla János Grieg, Orbán György, Farkas Ferenc, Csajkovszkij és Dvořák művei 30. SzOmBaT

11:00 rÉgi zENEaKaDÉmia (BP.)

Antonio Sardi de Letto (zongora) Schumann művei

18:45 SzENT láSzló-TEmPlOm (BP.) Virágh András Gábor (orgona)

19:00 fESTETicS-PalOTa (BP.)

A Budapesti Vonósok barokk estje Km.: Vigh Andrea (hárfa), Bánfalvi Béla (hegedű) Brickner Szabolcs

9/17/10 9:58:05 PM


FidelioEst_1010.indd 73

9/17/10 9:58:40 PM


74

Jazz, VilÁGzENE – aJÁNlÓ, hírEk I. BMW JazzFest

Tigers of Love

Október 6. 19:30 – BJC Három német nagyvárosból három eltérő stílusú, fiatal zenekar szerepel az első BMW Jazzfeszten, amelyet a szervezők a Budapest Jazz Clubban állítanak színpadra. A Munich Jazz Agents hagyományos felfogásban, akusztikus, gitárra, klarinétra és Stefanie Tornow hangjára épül, elegánsan nyúl hozzá a legismertebb régi sztenderdekhez. A Tigers of Love (Berlin) sokkal harapósabb zenét játszik. A kvartett (szaxofon, trombita, bőgő, dob) kortárs elemekkel fűszerezi saját, egyéni és tipikusan nagyvárosi szerzeményeit. A legtapasztaltabb a három zenekar közül az Ingolf Burhardt trombitás által életre hívott Jazul Hamburgból, amely már harmadik sorlemezére készül, amelyen újra vegyíti a soul, a funk és a jazz elemeit.

Jazzy dalverseny negyedszer

Hodek Dávid

A 90.9 Jazzy Rádió idén negyedik alkalommal hirdette meg Jazzy Jazz dalversenyét. A pályázat célja, hogy lehetőséget adjanak tehetséges magyar jazzelőadóknak a bemutatkozásra, és támogassák őket ismertségük kiépítésében. Az elmúlt három évben összesen majdnem ezer dalt küldtek be a pályázók. A pályázat záró eseménye idén az ünnepélyes díjátadó gála lesz a Művészetek Palotája Fesztiválszínházában november 14-én, ahol a legjobbak közönség előtt vehetik át az értékes díjakat. A nevezés díjtalan, határideje 2010. november 11. A korábbi nyertesek: a Peet Project, Rostás Regina és a Mizar együttes.

Hodek dávId és BarátaI

Pannon dalok

Október 16. Fidelio Jazz Est – BJC Hodek Dávid szlovákiai magyar dobos a koncert idején már be fogja tölteni a 13. életévét. Beszélni alig tudott, de már nyilvánvaló volt zenei pályán dolgozó szülei számára, hogy a zene, és főleg a dobolás érdekli. Az egyik első híres muzsikus, aki megerősítette szülei sejtését, Jávori Vilmos volt. Azóta Dávid számtalan magyar fesztiválon és klubban lépett fel, sőt tehetsége a bécsi Porgy & Bess közönsége számára is nyilvánvaló vált az Austrian/European Jazz Prize idei díjátadó gálája alkalmával. Első lemezén (!) Sárik Péterékkel szerepel. Számos magyarországi zenész mellett erősen korosodó barátja, az Írországban élő, ugyancsak felvidéki Andreas Várady (19) gitáros lesz a partnere.

Október 17. 19:30 – Dohány utcai zsinagóga Rost Andreát a legnevesebb operaszínpadok ünnepeltjeként tartjuk számon, de ezen az estén szülőföldjéről vall dalokon keresztül. Három népcsoport különböző karakterén átszűrve rajzol belső képet Magyarország és a közép-európai régió zenei hagyományairól. Az archaikus magyar népdalokat, a cigányság dallamait és a klezmer sokszínű szólamait Jávori Ferenc, Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás ötvözte. Rost Andrea népdal-interpretációit Bognár Szilvia parasztmuzsikusoktól tanult őszinte hangvételű éneke egészíti ki. Ötük zeneiségének találkozása nem csupán műfajok találkozása, annál sokkal mélyebben gyökerezik: egy lelkület, őszinte kamarazenébe öntve.

FidelioEst_1010.indd 74

Rost Andrea

9/17/10 9:59:01 PM


aJÁNlÓ – Jazz, VilÁGzENE a BoHéM ragtIMe Jazz Band 25. születésnaPI gáláJa Október 24., 19:30 Müpa A Bohém Ragtime Jazz Band valószínűleg a világ legsokoldalúbb jazzbandje, amiért nyolc tagja összesen legalább tizenöt hangszeren játszik, az éneklésről és az alkalmankénti táncra perdülésről nem is beszélve. A tekintélyes múlttal, tizenöt sorlemezzel, számtalan fesztivál-, tévé- és rádiófellépéssel rendelkező együttes ezúttal a táncot meghagyja Janicsek Gábor szvingtáncvilágbajnoknak és Bálint Brigitta boogie-világbajnoknak, valamint Steven Mitchellnek, a világhírű szvingtáncosnak. Ebből az is kiderül, hogy a Bohém a ragtime és a régi jazz több stílusát műveli, sőt tökélyre is vitte, könnyedségüknek és humoruknak is köszönhetik jelentős rajongótáborukat. A világ szinte összes nagy tradicionális jazzfesztiválján megfordultak már, Berlintől Oslóig, Drezdától Bredáig, Poritól Montreux-ig, Asconától Newcastle-ig és Riminitől Sacramentóig. A jubileumi gálát filmvetítéssel és további elemekkel teszik látványossá.

A Bohém Ragtime Band visszanéz

FidelioEst_1010.indd 75

75

dUdás laJos közönségtalálkozó Október 7. 17:30 – FSZEK Zenei gyűjtemény A Németországban élő, jövő februárban 70 esztendős Dudás Lajos klarinétos lesz Simon Géza Gábor vendége a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményében zajló sorozatának rendkívüli estjén. A modern jazzben viszonylag ritkán választott hangszeren Dudás, aki sokáig tanított is második hazájában, csodálatos dolgokat tett le az asztalra. Az utóbbi években főleg a fi atal német gitárossal, Philipp van Enderttel szerepelt. Újabb szerzeményeit a Neuma kiadó tervezi megjelentetni. Simon már tíz évvel ezelőtt kiadta a Jubilee Box című Dudás-albumot, amelyben részletes életrajz található. A sorozat október 21-én tér vissza a rendes kerékvágásba, amikor a japán jazzről lesz szó, gépzenével illusztrálva.

9/17/10 9:59:21 PM


76

Jazz, VilÁGzENE – portré a Jazz Mérnöke a FUgá-Ban Tavaly ősszel nyílt jazzklub a Petőfi Sándor utcai Budapesti Építészeti Központ, a FUGA részeként. Az épületben az idősebb jazzrajongók emlékében még élénken élő Építők Műszaki Jazz Klubja működött. A jazzprogramok szerkesztője László Attila gitáros, zeneszerző.

FidElio Est: attila, jól tudom, hogy neked van valamilyen műszaki végzettséged? lÁszlÓ attila: Igen, építészmérnök vagyok. FE: Innen a FUgá-hoz való kötődés vagy ez véletlen egybeesés? la: Véletlennek biztos nem véletlen, de nem emiatt lettem én a jazzprogramok szerkesztője. ’77-ben végeztem mint építész, de utána azonnal a jazz tanszakon tanultam zenét. Ennek idestova harminc éve. Gondolom, azért kértek fel a koncertek összeállítására, mert jazz-zenészként számítottak a LÁSZLó ATTILA véleményemre, ízlésemre. Ezen kívül a műfaj képviselőinek nagy részét közvetlen közelről ismerem. Huszonhárom éve tanítok a jazz tanszakon, így a fiatal generációt is folyamatosan van alkalmam megismerni. FE: Mik a szempontok a jazzprogramok összeállításánál? la: A FUGÁ-t a Budapesti Építészeti Kamara hívta életre azzal a céllal, hogy a budapesti építészeknek otthont adó klub keretein belül nyitni tudjanak a külvilág felé. Ez a helyszín, a Petőfi Sándor utca 5. emelete egy legendás jazzklub volt a hatvanas évek végétől kezdve. Sokszor kígyózó sorokban álltak az emberek, hogy bejussanak. Most már a földszinten, egy attraktív teremben vannak a programok. Visszautalva az első kérdésedre, a klub vezetőjével, Nagy Bálint építészszel mi már építészkorom óta ismerjük egymást. Az ő ötlete volt, hogy újra működjön jazzklub ebben az épületben. Az építészektől egyáltalán nem áll messze a jazzmuzsika. ’72 és ’77 között, amikor a Bercsényi Kollégiumban laktam, ott volt a Syriusnak és a Rákfogónak az egyik legkedveltebb koncerthelyszíne. Egy nagy szocreál étkezőben voltak a fellépések, ahol az építészhallgatók nem székeken ültek, hanem matracokon, és gyertyákkal világítottak, hogy hangulatosabbá tegyék a termet. Amikor a felkérést kaptam, tudtam, hogy olyan zenekarokat szeretnék felkérni, akiknek sajátos megszólalásuk, repertoárjuk van. FE: a koncertek között több alkalommal angelus Iván vagy ladányi andrea művészeti vezetésével performanszok születtek az adott este zenei fellépőinek közreműködésével. la: Az, hogy a kortárs tánccal közösen valami izgalmas dolog tud létrejönni, azért van, mert mindkét műfaj magában rejti az ilyen lehetőségeket, az improvizáció mindkettőben természetes módon tud megjelenni. Ez úgy szokott létrejönni, hogy a táncosok eljönnek a délutáni hangbeállásra és a zenekarból egy vagy két ember – aki majd részt vesz a performanszban – átnézi velük a tíztizenöt perces előadás vázlatát. Mondanom sem kell, mindig egyedi dolgok születnek.

FidelioEst_1010.indd 76

FE: a műsor összeállításában a saját preferenciáidon túllépve megpróbálod a műfajt a lehető legszélesebb skálán bemutatni. la: Igen, ez pontosan így van. A válogatás elsődleges szempontja az volt, hogy színvonalas, egyéni ízű produkciók kerüljenek bemutatásra. Az általad említett sokszínűség is valóban szándékos, nem gondolom, hogy egy ember ízlésének kéne meghatározni a programot, viszont pont az ízlés az, ami segít felismerni irányzatoktól függetlenül azt, ami fontos és mondanivalóval bír. Törekedtem rá, hogy olyan újdonságok is helyet kapjanak, mint például a magyar jazzzongoristák estje, ahol Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán és ifjabb Szakcsi Lakatos Béla játszott ritmusszekcióval kiegészülve. Hasonló szisztémával rendeztük meg a magyar jazzszaxofonosok és -gitárosok estjét is. Néha neves külföldi közreműködő száll be egy-egy fellépő zenekarhoz. Így játszott az én zenekarommal például Tommy Campbell, azon kívül Tony Lakatos vagy Tim Ries, de fellépett itt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem big bandje is. FE: Mindig pénteken van műsor a jazzklubban és a hónap első péntekén rendre az általad oláh kálmánnal közösen vezetett házigazda zenekar lép fel. la: Igen, a Műcsarnokban korábban már a zenekarunkkal havi egy alkalommal, hét éven keresztül működtettünk jazzklubot. Úgy érzem, ez méltó folytatása annak. A hónap többi péntek estéjén lép fel a többi zenekar, a koncertek fél nyolckor kezdődnek. FE: végezetül avass be minket, kérlek, kik lépnek fel a közeljövőben? la: Még nem állítottam össze a teljes őszi műsort, de olyan különleges esteket is tervezek, mint a magyar jazzbőgősök, -énekesek estje. Továbbra is szeretnék vendégszólistákkal kiegészülő állandó formációkat meghívni. Október 1-jétől három napon át lesznek programok a Fuga egyéves születésnapjának tiszteletére, pénteken természetesen jazzkoncert is lesz. Párniczky András

9/17/10 9:59:29 PM


FidelioEst_1010.indd 77

9/17/10 9:59:31 PM


78

Jazz, VilÁGzENE – boNtÁs 21:00 BUdaPest Jazz clUB (Föld-

1. Péntek

18:30 Művészetek PalotáJa – FesztIvál színHáz (BP.)

Előhang a Jazz a cimbalom körül – Lukács Miklós Quintett & Szakcsi Lakatos Béla koncertjéhez Belépés a koncertre szóló jeggyel

19:00 sPInoza (BP.)

21:00 BUdaPest Jazz clUB (BP.)

Balázs Elemér Group Club PORT.hu Jazz Est

19:30 FUga BUdaPestI éPítészetI közPont (BP.) Fuga Jazz

19:30 Művészetek PalotáJa – FesztIvál színHáz (BP.)

Jazz a cimbalom körül – Lukács Miklós Quintett & Szakcsi Lakatos Béla Km.: Lukács Miklós Quintett, Eclectic Strings Vukán György: 5 Pictures for Cimbalom and Strings Oláh Kálmán: Concertino for Cimbalom and Strings

20:00 Fonó (BP.)

19:30 BUdaPest Jazz clUB (BP.)

I. BMW Jazz Feszt Km: Jazul, Munich Jazz Agents, The Tigers Of Love

19:30 IF zenés kávéHáz Konzi Klub

20:00 artkatakoMBa (BP.) For Notes

21:00 gödör klUB – erzséBet térI kUltUrálIs közPont és Park (BP.)

Kéknyúl Hammond Band, Smárton trió Ingyenes 7. csütörtök

Julian Siegel

17:30 FővárosI szaBó ervIn Jazzlemezek a könyvtárban Műsorvez.: Simon Géza Gábor Vendég: Dudás Lajos

20:00 koBUcI kert (BP.) Parno Graszt

21:00 BUdaPest Jazz clUB (BP.) Transform Quintet

22:00 Bárka színHáz – kávézó (BP.)

Ingyenes

19:30 IF zenés kávéHáz 20:00 Magyar kereskedelMI és

23:00 BUdaPest Jazz clUB (BP.)

vendéglátóIParI MúzeUM (kUltea) (BP.)

Ingyenes

2. szoMBat

19:00 BUdavárI MűvelődésI Ház (BP.) Sebő Klub Vendég: Csatai László „Csidu”, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene szakos hallgatói

19:30 IF zenés kávéHáz Creativ Art Ensemble

20:00 Fonó (BP.)

Bohém Klub

21:00 BUdaPest Jazz clUB (BP.) Soma és az Éva Komplex 8. Péntek

Sabbathsong Klezmer Band

19:00 lIszt Ferenc konFerencIa- és kUltUrálIs közPont (soPron)

Váradi Roma Café

19:00 HevesI sándor MűvelődésI

21:00 BUdaPest Jazz clUB (BP.)

közPont (nagykanIzsa)

23:00 BUdaPest Jazz clUB (BP.)

Funk Jam: Szendőfi Péter és barátai 4. HétFő

19:00 MarczIBányI térI MűvelődésI közPont (BP.)

A Calcutta Trió indiai zeneklubja

19:30 IF zenés kávéHáz

Weisz Gábor (szaxofon), Neumann Balázs (zongora) 5. kedd

18:00 BUdavárI MűvelődésI Ház (BP.) A Dunánál − klub népdalokkal Km.: Lovász Irén (ének)

19:30 Művészetek PalotáJa – Bartók Béla neMzetI HangversenytereM (BP.)

Kozma Orsi Quartet, Djabe, Stepko Gut Quintet, Besh o Drom Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztivál 2010

19:30 IF zenés kávéHáz

9. szoMBat

19:00 kleBelsBerg kUltúrkúrIa (BP.) Ingyenes

19:00 HevesI sándor MűvelődésI közPont (nagykanIzsa)

Balázs Elemér Group, Tátrai Trend hangversenye, Amina Claudine Meyers Trio, Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztivál 2010 Tardy Zsófia (ének), Csikós József (gitár)

19:30 Művészetek PalotáJa – Bartók Béla neMzetI HangversenytereM (BP.) Snétberger Ferenc (gitár) Km.: Nádor Quartett, Snétberger Trió (tagjai: Snétberger Ferenc/akusztikus és elektromos gitár, Paolo Vinaccia/percussion, Barcza Horváth József/bőgő)

20:00 Fonó (BP.)

Dresch Quartet, Koala Fusion

21:00 BUdaPest Jazz clUB (BP.)

Oláh Kálmán Trió

19:30 FUga BUdaPestI éPítészetI közPont (BP.)

Borbély Műhely

Jam Session – Bolla Gábor Trió Ingyenes

19:30 IF zenés kávéHáz

19:00 sPInoza (BP.)

Muzsikás együttes, Buda Folk Band

Harmónia Jazzműhely

23:00 BUdaPest Jazz clUB (BP.)

Takáts Eszter koncert

Bossa Nova

Firkin klub

FidelioEst_1010.indd 78

Julian Siegel & Cseke Trio Harmónia Jazz Műhely

Pódium bár Ingyenes

könyvtár zeneI gyűJteMénye (BP.)

Vágtázó Csodaszarvas

Eleftheria Arvanitaki

20:30 BUdaPest Jazz clUB (BP.)

6. szerda

Four Fathers

Bende Zsolt (gitár), Zana Zoltán (szaxofon)

Tzumo & Friends

Makám & Robinson Kruzo

közPont (BP.)

19:30 IF zenés kávéHáz

Jam Session – Emilio Trio

20:00 rs9 színHáz (BP.)

19:00 steFánIa kUltUrálIs

Sabbathsong Klezmer Band Klezmerpéntek

László Attila és barátai

szInt) (BP.)

Csemer Boglárka Quartet

Fuga Jazz

19:30 Művészetek PalotáJa – Bartók Béla neMzetI HangversenytereM (BP.)

Nitin Sawhney; Mitsoura

20:00 PaPP lászló BUdaPest sPortaréna (BP.) 25 éves a 100 tagú Cigányzenekar Km.: Somló Tamás, Szakcsi Lakatos Béla, Szentpéteri Csilla, id. Boross Lajos, Nádor Quartet

Szakcsi Lakatos Béla (zongora) – nyilvános lemezfelvétel Alerant Jazz Est

23:00 BUdaPest Jazz clUB (BP.) Jam Session – Tzumo Trió

Ingyenes

10. vasárnaP

16:00 MadácH színHáz – tolnay szalon (BP.)

I love piano – Malek Andrea és Walter Lochmann estje

17:00 BUdavárI MűvelődésI Ház (BP.) Blues Café Vendég: Gerendás Péter Műsorvez.: Török Ádám

9/17/10 9:59:33 PM


boNtÁs – Jazz, VILÁGzENE 19:00 Klebelsberg KultúrKúria (bp.) Dalnokklub Házigazda: Radványi–Balog–Borzsák trió Vendég: Strófa együttes

14:00 iF Zenés KávéháZ

20:00 artKataKoMba (bp.) Greenfields

21:00 budapest JaZZ club (bp.)

Pély Barna–Romhányi Áron Duo

21:00 uránia MoZi (pécs)

Noémi Virág és barátai

The Syndicate Eszék–Újvidék–Pécs Jazzhíd

19:30 iF Zenés KávéháZ Pastel Contemporro

20:00 vigyáZó sándor Művelődési háZ – JaZZ presso (bp.)

15. pénteK

18:00 KlauZál gábor budaFoK-tétényi Művelődési KöZpont (bp.)

Sárik Péter trió 11. hétFő

19:00 MisKolci neMZeti sZínháZ – nagysZínháZ (MisKolc)

Hétfőn hétkor – Berecz András (énekés mesemondó) Háry emlékestje

A jazz gyökere: New Orleans Km.: Budafok Big Band Műsorvez.: Thomas Miklós zeneszerző

19:00 Klebelsberg KultúrKúria (bp.) Ezerarcú harmonika – Orosz Zoltán (harmonika) és barátai

20:00 MűvésZeteK palotáJa – FesZtivál sZínháZ (bp.)

19:00 spinoZa (bp.)

Hangzó Helikon-sorozat: Gerendás Péter – Faludy

19:30 Fuga budapesti építésZeti KöZpont (bp.)

12. Kedd

18:00 budavári Művelődési háZ (bp.) A Dunánál − klub népdalokkal Km.: Lovász Irén (ének)

19:00 háló KöZösségi KöZpont (bp.) Deseő Csaba Szextett

19:30 KecsKeMéti Kulturális és KonFerencia KöZpont (KecsKeMét)

Bohém Klub

20:00 pécsi iFJúsági háZ (pécs)

Firkin Kaleidoszkóp Nemzetközi Versfesztivál

21:00 budapest JaZZ club (bp.) GM49 (Galla)

21:00 gödör Klub – erZsébet téri Kulturális KöZpont és parK (bp.) European Mantra Jazz Gödör 13. sZerda

15:00 hagyoMányoK háZa (bp.) Liszt Ferencz Pest-Budán Km.: Magyar Állami Népi Együttes zenekara

19:30 iF Zenés KávéháZ Konzi Klub

21:00 budapest JaZZ club (bp.)

Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint Duo

21:00 gödör Klub – erZsébet téri Kulturális KöZpont és parK (bp.) Jazz Gödör Ingyenes

14. csütörtöK

19:30 iF Zenés KávéháZ Nigun

19:30 treehugger dan’s booKstore and lounge (bp.)

Kis dalok a nagyvilágból – Gerák Andrea

19:30 uránia MoZi (pécs)

Matija Dedic Trio Tagjai: Matija Dedic (zongora), Ziga Goloba (basszusgitár), Kruno Levacic (dobok) Eszék–Újvidék–Pécs Jazzhíd

20:00 FogasháZ (bp.)

Ávéd–Csongrádi kvartett Jazzfogócska No. 7. Ingyenes

FidelioEst_1010.indd 79

Nagy János Trió feat. Gereben Zita Fuga Jazz

19:30 iF Zenés KávéháZ

Brandon Mezzelo (szaxofon), Oláh Dezső (zongora)

19:30 uránia MoZi (pécs)

Aki Takase–Gadó Gábor duó Eszék–Újvidék–Pécs Jazzhíd

20:00 Fonó (bp.)

Civil hétvége Artus Színház, Civil Rádió, Képzőművészek, Fonó: Szeret – lemezbemutató koncert, Magyar Festészet Napja

20:00 papp lásZló budapest sportaréna (bp.)

Pasion de Buena Vista

20:30 budapest JaZZ club (bp.) Bolla Quartet

Ingyenes

Dresch Quartet

Sabbathsong Klezmer Band

Harmónia Jazzműhely

21:00 uránia MoZi (pécs)

Szabó Dániel Quartet feat. Gregory Tardy Eszék–Újvidék–Pécs Jazzhíd

23:00 budapest JaZZ club (bp.)

Jam Session – Borbély Mihály Trió Ingyenes 16. sZoMbat

11:00 bartóK eMléKháZ (bp.)

Beszélgetős koncert Autentikus népzenei dallamok és azok műzenei változatai Km.: Kádár István (hegedű), Eckhardt Gábor (zongora), Szabó András (népi brácsa), Fejérvári Zsolt (népi bőgő), Zimber Ferenc (cimbalom) Műsorvez.: Eckhardt Gábor Átváltozások 2/1

19:00 ibs sZínpad (bp.) Brass On Brass

19:00 Klebelsberg KultúrKúria (bp.)

Jazz Steps Brass New Orleans Jazz Klub

19:30 iF Zenés KávéháZ

Petruska András (gitár, ének)

79

(tuba), Szalóky Béla (trombita, harsona), Bolba Éva (ének), Bóbis László (sztepptáncvilágbajnok)

19:30 uránia MoZi (pécs)

Mayoke Group Eszék–Újvidék–Pécs Jazzhíd

20:00 Fonó (bp.)

Civil hétvége Artus Színház, Civil Rádió, Képzőművészek, Fonó: Besh o Drom, Cimbaliband, Romano Drom

20:00 traFó Kortárs MűvésZeteK háZa (bp.)

Flat Earth Society: Cheer Me Perverts!, Aka Moon feat. Baba Sissoko Futurspektiv 2 Fesztivál

21:00 budapest JaZZ club (bp.) Conexión Salsa Fiesta

21:00 budapest JaZZ club (bp.)

Andreas Varady–Hodek Dávid & friends Fidelio Jazz Est

21:00 uránia MoZi (pécs)

Michael Schiefel–Carsten Daerr–Lukács Miklós–Szandai Mátyás Eszék–Újvidék–Pécs Jazzhíd

23:00 budapest JaZZ club (FöldsZint) (bp.)

Jam Session – Gáspár Károly Trió Ingyenes 17. vasárnap

20:00 Fonó (bp.)

Civil hétvége Artus Színház, Civil Rádió, Képzőművészek, Fonó: Boban & Marko Markovics Orkestar

19:30 iF Zenés KávéháZ Szabad Éghajlat

19:30 dohány utcai Zsinagóga (bp.) Pannon dalok – Rost Andrea Km.: Bognár Szilvia (ének), Budapest Klezmer Band, Szokolay Dongó Balázs (fúvós hangszerek), Bolya Mátyás (koboz, citera), Lukács Miklós (cimbalom), Glaser Péter (nagybőgő)

20:00 MűvésZeteK palotáJa – bartóK béla neMZeti hangversenytereM (bp.) Fire and Fire – Cigány és fekete zenei almanach 18. hétFő

19:30 MűvésZeteK palotáJa – FesZtivál sZínháZ (bp.)

Fusio Group: Soulfood – lemezbemutató koncert Hétfő Esti Jazz 19. Kedd

18:00 budavári Művelődési háZ (bp.) A Dunánál − klub népdalokkal Km.: Lovász Irén (ének)

19:00 háló KöZösségi KöZpont (bp.)

Dalok – Alkalmi Együttes Tagjai: Páll András, Farkas Szabolcs (gitár, ének), Bojtor Attila (ének) Km.: Lackfi János

19:30 MűvésZeteK palotáJa – bartóK béla neMZeti hangversenytereM (bp.)

19:30 úJ sZínháZ (bp.)

Hot Jazz Band 25. Jubileum Vendég: Szőke Péter (szaxofon), Kukta Béla, Gáspár Pál (bendzsó), Bényei Tibor

Kiende

Micheller Myrtill & Pintér Tibor Duo

20:30 budapest JaZZ club (bp.)

9/17/10 11:29:02 PM


80

Jazz, VilÁGzENE – boNtÁs 23:00 BUdaPest Jazz clUB (BP.)

20. szerda

19:00 keresztUry dezső áMk – Hangverseny- és kIállítótereM (zalaegerszeg)

Palya Bea–Dés András

JazzSzerda

19:30 IF zenés kávéHáz

Jam Session – Bolla Gábor Trió Ingyenes 23. szoMBat

21:00 BUdaPest Jazz clUB (BP.) Cornelio Tutu Band

23:00 BUdaPest Jazz clUB (BP.)

Konzi Klub

21:00 BUdaPest Jazz clUB (BP.)

Copacabana Bossanova Hello Digital Est

21:00 gödör klUB – erzséBet térI kUltUrálIs közPont és Park (BP.)

Craig Taborn Trio, Szakcsi Trió New York Jazz Gödör 21. csütörtök

17:30 FővárosI szaBó ervIn könyvtár zeneI gyűJteMénye (BP.)

Jazzlemezek a könyvtárban Japán jazzest Műsorvez.: Simon Géza Gábor

Jam Session – Tzumo Trió

Ingyenes

19:30 Művészetek PalotáJa – Bartók Béla neMzetI HangversenytereM (BP.)

Bohém 25 – Bohém Ragtime Jazz Band Vendég: Steven Mitchell (swingtánc, ének)

20:00 óBUdaI kUltUrálIs közPont (BP.) Budapest Bár: Tánc

Ház – Jazz Presso (BP.)

19:00 aranytíz (BP.)

Kanalas Éva (ének) estje Km.: Keresztes Nagy Árpád (koboz)

19:00 széPMűvészetI MúzeUM (BP.)

Az AEGON Művészeti Társdíj átadója Vendég: Csaplár Vilmos író és jelöltje, az AEGON Művészeti Társdíjas Km.: Juhász Gábor, Gyémánt Bálint (gitár), Elek Ferenc (próza) Műsorvez.: Váradi Júlia Sorozatszerk.: Eszéki Erzsébet Múzeum+

Népzenei filmklub Kinő az ember a meséből – Győri Klára, széki mesemondó élete Rend.: Gulyás Gyula, Gulyás János

19:00 IBs színPad (BP.)

Elsa Valle lemezbemutató koncert

19:00 sPInoza (BP.)

Magyar Jazzénekesnők Estje Km.: Fábián Juli, Gereben Zita, Tisza Bea Fuga Jazz

19:00 Háló közösségI közPont (BP.)

19:30 IF zenés kávéHáz

A Dunánál − klub népdalokkal Km.: Lovász Irén (ének)

Párhuzamok – Vándor Vokál Tagjai: Farkas Tünde, Izsák Kata, Szluka Judit (ének)

21:00 BUdaPest Jazz clUB (BP.)

Király Martina – Rácz Krisztián Duo 27. szerda

„Soproni arcok – soproni hangok” – Sárközi Gábor és barátai Vendég: Kanalas Tibor (ütőhangszerek), Pusztai Antal (gitár)

21:00 a38 (BP.)

19:30 IF zenés kávéHáz

22. Péntek

29. Péntek

19:00 aranytíz (BP.)

18:00 BUdavárI MűvelődésI Ház (BP.)

21:00 BUdaPest Jazz clUB (BP.)

Csík zenekar, Magyarpalatkai Banda Poliphony

21:00 BUdaPest Jazz clUB (BP.)

19:30 FUga BUdaPestI éPítészetI közPont (BP.)

26. kedd

19:00 lIszt Ferenc konFerencIa- és

Tzumo & Borlai Electronic Dreams Alerant Jazz Est

Konzervnyitó Akciócsoport – Improvizatív zenei est beszélgetéssel Vendég: Mireisz László, téma: buddhizmus és művészet Ingyenes

Klezmerész

Ávéd–Csongrádi Quartet

19:30 IF zenés kávéHáz

Kertész Erika (ének), Somogyi Márton (zongora)

Ingyenes

20:00 MarczIBányI térI MűvelődésI közPont (BP.)

Tóth Sándor Quintet

24. vasárnaP

20:00 vIgyázó sándor MűvelődésI Ingyenes

Jazzfogócska No. 8.

kUltUrálIs közPont (soPron)

Deli Róbert (gitár), Hárs Viktor (basszusgitár)

20:30 BUdaPest Jazz clUB (BP.)

László Attila–Oláh Kálmán Quartet Harmónia Jazzműhely

21:00 a38 (BP.)

Magashegyi Underground lemezbemutató koncert, A Naifa (Portugália) Poliphony

23:00 BUdaPest Jazz clUB (BP.)

Jam Session – Bolla Gábor Trió Ingyenes 30. szoMBat

19:00 MarczIBányI térI MűvelődésI

Konzi Klub

19:30 Művészetek PalotáJa – Bartók Béla neMzetI HangversenytereM (BP.)

közPont (BP.)

Kaláka együttes Akusztikus koncertek felnőtteknek

Palya Bea Km.: Barcza Horváth József (nagybőgő), Dés András (ütőhangszerek), Lamm Dávid (gitár)

19:30 IF zenés kávéHáz

19:00 HagyoMányok Háza (BP.)

21:00 BUdaPest Jazz clUB (BP.)

Micheller Myrtill & Pintér Tibor Duo

20:00 traFó kortárs Művészetek Háza (BP.)

19:00 sPInoza (BP.)

21:00 gödör klUB – erzséBet térI

Kayhan Kalhor & Brooklyn Rider

19:30 FUga BUdaPestI éPítészetI

Triton Jazz Gödör

18:00 gyerMek- és IFJúságI közPont (soPron) Angyalfütty – Berecz András (énekés mesemondó) 20 éves a Vándor Vokál

Sabbathsong Klezmer Band Klezmerpéntek

kUltUrálIs közPont és Park (BP.)

Szabó Dániel Quartet

Fuga Jazz

19:30 IF zenés kávéHáz

Voice and Bass Tagjai: Lakatos Ágnes (ének), Csuhaj Barna Tibor (bőgő)

20:00 Fonó (BP.)

Fonó zenekar, Kerekes Band

20:00 Művészetek PalotáJa – FesztIvál színHáz (BP.)

Nawal

20:30 BUdaPest Jazz clUB (BP.)

Rozsnyói Péter Trio Harmónia Jazzműhely

28. csütörtök

19:00 csIllagHegyI közösségI Ház (BP.)

Rák Béla Combo Vendég: Kovács Tibor (jazzdob)

19:00 MarczIBányI térI MűvelődésI közPont (BP.)

Muzsikus Portrék Halmos Béla–Szomjas György: Megyek az utcán lefelé – Portréfilm Szántó Ferenc magyarbecei prímásról

19:30 IF zenés kávéHáz (BP.)

Gerák Andrea–Lantos Zoltán duó

20:00 FogasHáz (BP.) Barcza Congressio

FidelioEst_1010.indd 80

20:00 Fonó (BP.)

Makám & Kiende koncert

21:00 BUdaPest Jazz clUB (BP.) Berki Band

Ingyenes

közPont (BP.)

Vázsonyi János (szaxofon)

PORT.hu Jazz Est

23:00 BUdaPest Jazz clUB (BP.)

Jam Session – Balázs József Trio Ingyenes 31. vasárnaP

19:00 BUdavárI MűvelődésI Ház (BP.) Regejáró Misztrál Művészeti Klub Vendég: Kosbor együttes

19:00 Művészetek PalotáJa – FesztIvál színHáz (BP.) Balázs Elemér Group 10 Vendég: Id. Balázs Elemér (klarinét), Dés András (ütőhangszerek), Dés László (szaxofon), Dresch Mihály (szaxofon), David Yengibarian (harmonika), Czerovszki Henriett (ének), Juhász Gábor (gitár), Szandai Mátyás, Glaser Péter (bőgő)

9/17/10 9:59:37 PM


FidelioEst_1010.indd 81

9/17/10 10:00:06 PM


82

kIÁLLítÁs – aJÁNLÓ oh lord, woN’t you buy me a merCedes beNz? Idén is lesz Design Hét, izgalmas tárlatokkal és gyönyörű autókkal. Izgalmas szempontból közelít az Iparművészeti Múzeum tárlata a Mercedes Benz autómárkához. Az egyértelműen ikonikus luxusautót ezúttal nem lóerők vagy motorköbcentik, hanem a forma felől mutatják be a szervezők. Ennek köszönhetően láthatjuk a márka formanyelvét bemutató összefoglalást, koncepcióautókat és kísérleti modelleket, köztük olyan különleges darabokat, mint a Bionic Car és a BlueZero, a hétköznapokat pedig az új CLS modell képviseli majd. Sőt az is lehet, hogy a jövőben az egyik modellt egy magyar tervező jegyezi majd, ugyanis a cég együttműködést kezdeményezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel. merCedes beNz – az alkotÁs művészete Iparművészeti Múzeum • Nyitva: október 7.–november 14. • Design Hét – október 1–10.

Ütős őszkezdet

mÁssÁg és azoNossÁg

A szecesszió gyökereit és kezdeti szakaszát ismerhetjük meg a Hősök terén. Erős indítással vág bele a kiállítási szezonba a Szépművészeti Múzeum. Bár Klimt nevével hirdetik a tárlatot, egy jóval izgalmasabb kiállítás várható, mint a múzeumi reprók unalomig ismert és ismételt felsorakoztatása. Ehelyett a tárlat a szecesszió kezdeti, 1897 és 1905 közötti szakaszára koncentrál és a festmények helyett a grafikák töltik be a központi szerepet. Természetesen Klimtek nélkül nem képzelhető el egy ilyen válogatás, de a megszokott képek helyett tőle is extra buja rajzok érkeznek. Az eddig itthon nem látott művek mellett külön előnye a tárlatnak, hogy kontextusba helyezi a stílust és az alkotókat, aminek érdekében a korabeli kortársaktól is láthatunk jó pár alkotást.

A másság és a különbség kérdéseit feszegeti a 2B Galéria tárlata. A világ globalizálódik, felgyorsul és egyre bonyolultabbá válik, naponta találkozunk a különböző országok, tájak, kultúrák hatásával. Ezek a találkozások azonban nemcsak az elfogadás, hanem az önazonosság kérdését is felvetik. Beengedjük a másságot a hétköznapjainkba vagy továbbra is csökönyösen ragaszkodunk a jól bevált formákhoz? Erre és hasonló kérdésekre keresi a választ a tárlat, különböző nemzetiségű művészek változatos műfajú munkáival, egy művészeti galéria biztonságos falai között. idegeN testek – a budaPesti őszi fesztivÁl keretébeN 2B Galéria • Nyitva: október 13.–november 6.

Nuda veritas. gustav klimt és a

Politika vs. művészet?

béCsi seCessioN kezdetei 1895–1905

Szakítanak az apolitikus szemléletmóddal Nemes Csaba képei. Nemes Csaba korábbi munkáival is érzékeny témákat feszegetett. A legnagyobb port egyértelműen a 2006-os tévészékházostromot feldolgozó munkája verte, ahogy a most kiállított képek sem mentesek a társadalmi vonatkozásoktól, sőt, Nemes a cigánygyilkosságokat dolgozza fel festményein. A képek stílusa egyaránt idézi a képregények és a szociofotók világát, amivel a valóság és a képzelet határára helyezi azokat, mintha szeretné azt hinni, hogy ez meg sem történhetett.

Szépművészeti Múzeum Nyitva: szeptember 23.–január 9.

elegaNCia, bÁj és Profizmus Martin Munkácsi képeiből nyílik kiállítás a Ludwig Múzeumban. Robert Capa után egy újabb fantasztikus és méltán világhírű fotós munkáinak adnak otthont a Ludwig Múzeum termei. Martin Munkácsit leginkább a divatfotózás megújítójaként tartják számon, amely jelzőt amerikai munkáinak, pontosabban a Harper’s Baazarban megjelent, szabadban fotózott modellekkel készített fényképeinek köszönheti. Pedig emellett megörökített hollywoodi sztárokat, gyerekeket a Tanganyikató partján, Hitler hatalomátvételét és utazott a Zeppelin léghajóval. A kiállításon kétszázötven fotót láthatunk majd, amelyek révén átfogó képet kaphatunk egy kivételesen értékes életműről. Az értékesről pedig nem csak átvitt értelemben van szó: a képek biztosítási értéke egymilliárd forint. martiN muNkÁCsi: thiNk while you

FidelioEst_1010.indd 82

Nemes Csaba: Állj ide!

shoot

Kiscelli Múzeum

Ludwig Múzeum

Nyitva: szeptember 17.–október 24.

Nyitva: október 7.–január 9.

9/17/10 10:00:11 PM


02. szo

11.00

Gryllus Vilmos – Ősz szele zümmög

09. szo

11.00

Kolompos Zenekar – Szüreti mulatság

15. p

9.30

Kolompos Zenekar – Szüreti mulatság

16. szo

11.00

BA-LU Társulat – Varázsfuvola / operamese/

16. szo

19.00

Brass on Brass zenekar jazz koncertje

17. v

19.00

Ranschburg Jenő előadása – Korai szülő gyermek kapcsolat (Tudatos Szülők Iskolája előadás sorozat)

21. cs

19.00

Best Uff – l’art pour l’art

24. v

10.00

János Vitéz – Mesejáték gyerekeknek

29. p

19.00

Elsa Valle lemezbemutató koncert

31. v

10.00

Mazsola és Tádé – gyermek bábszínház

Jegyek vásárolhatók az összes online jegyértékesítési rendszeren és az ország összes jegyirodájában. Helyszíni jegyvásárlás, jegyinformáció: 391-25-25 vagy aborbath@ibs-b.hu

FidelioEst_1010.indd 83

9/17/10 10:00:14 PM


84

kIÁLLítÁs – boNtÁs budaPest

aCb kortÁrs művészeti galéria VI., Király u. 76., (1) 413-7608 Az Üveghegyen innen szept. 10.–okt. 15. Uglár Csaba – U-Kronia okt. 22.–dec. 3. aNgyalföldi helytörtéNeti gyűjteméNy XIII., Váci út 50., (1) 349-1501 Konyak, rum, kevert – kiállítás az Angyalföldi Hazai Rum-, Likőr- és Szeszárugyárról szept. 16.–dec. 31. aquiNCumi múzeum III., Szentendrei út 139., (1) 430-1081 Van új a föld alatt… – Válogatás a 2009. év legszebb budapesti ásatási leleteiből ápr. 16.–2011. márc. 31. araNytíz V., Arany János u. 10., (1) 354-3400 Tálosné Violányi Marianna amatőr festőművész kiállítása szept. 10.–szept. 30. Erdős 100 – Arany 10 – Erdős Géza kiállítása szept. 16.–okt. 10. Szappan László kiállítása okt. 13.–nov. 7. Múlandóság mámora – Telegdi-Kovács Ádám kiállítása okt. 16.–okt. 24. Zórád Ernő kiállítása okt. 16.–okt. 31. Erdős 100 – Arany 10 – Erdős Géza (1910–1964) műveinek kiállítása szept. 16.–okt. 10. b55 galéria V., Balassi Bálint utca 25., 354-1350 Csáki László: Költői képek okt. 15.–nov. 14. Saxon-Szász János SAXON Poliuniverzuma okt. 8.–nov. 13. A tapasztalás dalai – Soós Nóra kiállítása szept. 2.–okt. 2. békÁsmegyeri közösségi hÁz III., Csobánka tér 5., (1) 388-2373 Metzger Katalin és Szerencse Rozália kiállítása okt. 18.–nov. 10. budaPest galéria kiÁllítóhÁza III., Lajos u. 158., (1) 388-6771 Papíralap okt. 21.–dec. 5. budaPest kiÁllítóterem V., Szabad sajtó u. 5., (1) 388-6771 Balla András fotóművész kiállítása okt. 28.–nov. 28. 1234 km Budapest–Róma – Pasqualetti Eleonóra és Barbara Salvucci kiállítása szept. 23.–okt. 24. budaPesti törtéNeti múzeum I., Szt. György tér 2., (1) 487-8800 Budapest 20 – multimédiás kiállítás szept. 14.–okt. 31. doviN galéria V., Galamb u. 6., (1) 318-3673

FidelioEst_1010.indd 84

Pótolható veszteség – Cseh Lili kiállítása szept. 17.–nov. 9. erNst múzeum VI., Nagymező u. 8., (1) 341-4355 Összefüggő terek szept. 14.–okt. 24. fészek művészklub VII., Kertész u. 36., (1) 342-6549 Pápai Lívia textilművész kiállítása szept. 7.–okt. 1. Gály Katalin képzőművész kiállítása szept. 21.–okt. 15. forrÁs galéria VI., Teréz krt. 9., (1) 411-1248 Tóth Kovács József grafikusművész kiállítása szept. 1.–okt. 16. Jankovics Marcell grafikusművész kiállítása okt. 22.–nov. 6. fővÁrosi szabó erviN köNyvtÁr zeNei gyűjteméNye VIII., Ötpacsirta u. 4., (1) 411-5011 Zene szemeimnek – Wágner Csapó József fotókiállítása aug. 30.–szept. 30. g13 art galéria VII., Király utca 13., (1) 878-1309 Allűr – Rabóczky Judit Rita és Mata Attila szobrászművészek kiállítása szept. 11.–nov. 5. godot galéria VII., Madách út 8., (1) 322-5272 Ötvenhatok – x – T – Nagy Kriszta kiállítása szept. 14.–okt. 16. hagyomÁNyok hÁza I., Corvin tér 8., (1) 225-6049 Zene, tánc, szokás – egy angol fotográfus szemével jan. 22.–dec. 1. iNda galéria VI., Király u. 34., (1) 413-1960 Szép új világ – Démolitio II. – Jovián György kiállítása szept. 22.–okt. 15. iParművészeti múzeum IX., Üllői út 33–37., (1) 456-5107 Mercedes-Benz Design – Az alkotás művészete okt. 7.–nov. 14. jÁszi galéria V., Irányi u. 12. (Váci utca sarok), (1) 267-3380 Szabó Vladimir: A kőfaragó kertje szept. 11.–okt. 10. jókai klub XII., Hollós út 5., (1) 395 8284 AIR/HMC, Budapest Nemzetközi Művésztelep kiállítása aug. 24.–okt. 5. kartoN galéria V., Alkotmány u. 18., (1) 472-0000 Stark Attila: Kulo Blues szept. 15.–okt. 15. kirÁlyi borhÁz és PiNCemúzeum I., Szent György tér, Nyugati sétány, (1) 267-1100 Szikvíz-történelem máj. 5.–szept. 30.

kisCelli múzeum – fővÁrosi kéPtÁr III., Kiscelli u. 108., (1) 250-0304 Állj ide! – Nemes Csaba festőművész kiállítása szept. 16.–okt. 31. Ló a városban szept. 16.–okt. 24. Freecikli Budapest – Két keréken Budapesten szept. 4.–nov. 14. kisterem V., Képíró u. 5., (1) 267-0522 Történetek elmúlt jövőkről – Jovánovics György, Kisvarsó, Joseph Kosuth, Révész László László kiállítása szept. 14.–okt. 15. klebelsberg kultúrkúria II., Templom u. 2−10., (1) 392-0860 Páratlan Páros – üvegművészeti kiállítás szept. 21.–okt. 17. A Duna aznap – fotókiállítás szept. 21.–okt. 12. kogart hÁz VI., Andrássy út 112., (1) 354 3839 Németh Marcell szobrászművész és Szabó Ábel festőművész kiállítása szept. 9.–szept. 30. kolta galéria V., Ferenciek tere 7–8. III. lépcsőház, II. emelet (Háló Közösségi Központ), (1) 266-0723 Örökül hagyom rátok – Gábos Kálmán és Szabóky Zsolt fotókiállítása szept. 3.–nov. 5. közlekedési múzeum XIV., Városligeti körút 11., (1) 273-3840 Foky Ottó emlékkiállítás szept. 15.–okt. 17. Száz vasutat, ezeret… – Közlekedés és gazdaság a reformkorban szept. 23.–2011. aug. 31. ludwig múzeum – kortÁrs művészeti múzeum IX., Komor Marcell u. 1., (1) 555-3444 A fényjátékosok: Kepes György és Frank Malina – A technológiától a művészetig és vissza Szept. 3.–nov. 21. Martin Munkácsi – Think while you shoot okt. 7.–jan. 9. ludwigiNzert VIII., József krt. 70. KÖZ_egek Józsefvárosi – FKSEtagok kiállítása szept. 10.–okt. 8. magyar fotogrÁfusok hÁza - mai maNó hÁz VI., Nagymező utca 20., (1) 473-2666 Balla Tamás: KÉP-esség szept. 2.–okt. 31. Ritkán látott képek – válogatás a Magyar Fotográfiai Múzeum kincseiből júl. 2.–okt. 3. negatív VARIETÉ – fotóinstalláció okt. 10.–okt. 31.

9/17/10 10:00:25 PM


FidelioEst_1010.indd 85

9/17/10 10:00:29 PM


86

kIÁLLítÁs – boNtÁs magyar kereskedelmi és veNdéglÁtóiPari múzeum (kultea) V., Szent István tér 15., (1) 375-6249 A fekete leves – A kávéfőzés története ápr. 23.–okt. 24. Utasellátó 60 2008. dec. 12.–2010. dec. 31. Kámvás rokolya és fardagály, avagy krinolin és tornűr – Divatképek az 1840-es évektől az 1890-es évek végéig szept. 23.–2011. ápr. 5. magyar mezőgazdasÁgi múzeum XIV., Városliget, Vajdahunyadvár, (1) 363-2711 Sivatag – interaktív kiállítás szept. 11.–okt. 31. magyar Nemzeti galéria I., Dísz tér 17., (1) 201-9082 Magyar Ropszódiák. Félicien Rops, egy belga szimbolista grafikus művészete szept. 30.–2011. jan. 9. magyar Nemzeti múzeum VIII., Múzeum krt. 14–16., (1) 338-2122 Széchenyi világai okt. 9.–2011. márc. 6. Megmentett Műkincsek 2010 – a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor tanszékének diplomakiállítása jún. 25.–okt. 17. Az Örök megújulás – Az ezredforduló új szerzeményei jún. 11.–okt. 17. A Magyar Festészet Napja okt. 14.–okt. 31. magyar természettudomÁNyi múzeum VIII., Ludovika tér 6., (1) 210-1085 Costa Rica, az állati édenkert – egzotikus fotókiállítás szept. 14.–okt. 31. marCzibÁNyi téri művelődési közPoNt II., Marczibányi tér 5/a, (1) 212-2820 Tendenciák napjaink képzőművészetében, 14. Kortárs plasztika szept. 1.–2011. jún. 1. milleNÁris fogadó II., Fény u. 20–22., (1) 336-4000 World Press Photo 10 szept. 30.–okt. 31. művészetek PalotÁja – előCsarNok IX., Komor Marcell u.1, (1) 555-3000 A Metropolitan Opera a Művészetek Palotájában okt. 9.–dec. 12. Zenél a világ! okt. 9.–dec. 19. művészetek PalotÁja – zÁszlótér IX., Komor Marcell u. 1., (1) 555-3000 Díszletek – makettek okt. 5.–okt. 28. Színpadképek – Ivor Szaniszló, Martincsák István és Perjéssy Gábor fotói okt. 7.–okt. 28.

FidelioEst_1010.indd 86

Nessim galéria VI., Paulay Ede utca 10., (30) 593-6091 Barta Zsolt Péter: Csarnok – újratöltve szept. 10.–okt. 19. Nextart galéria V., Aulich u. 4−6., (1) 302-7882 Summer.Next.III. szept. 10.–okt. 14. óbudai kulturÁlis közPoNt III., San Marco u. 81., (1) 388-2373 Plakátkiállítás szept. 24.–okt. 9. A T-ART alapítvány tagjainak képeiből rendezett festészeti kiállítás okt. 12.–okt. 25. Kovács Imre grafikusművész kiállítása okt. 29.–nov. 12. óbudai tÁrsaskör III., Kiskorona u. 7., (1) 250-0288 Josef Capek linómetszetei az 1910-es, 1920-as évekből okt. 14.–nov. 14. Rabóczky Judit Rita szobrászművész és Gyarmati Zsolt képzőművész kiállítása szept. 8.–okt. 3. Park galéria (mom Park) XII., Alkotás út 53. Mint víz alatt énekelni – Vincze Ottó térinstallációja máj. 27.–nov. 5. Petőfi irodalmi múzeum V., Károlyi Mihály u. 16., (1) 317-3611 „Olvass, bolyongj, szeress...” – kiállítás Faludy György (1910–2006) emlékére máj. 13.–okt. 31. Az író személyes tárgyai, relikviái – Tamási Áron emlékszoba 2005. aug. 1.–2011. aug. 31. rÁkoskerti művelődési hÁz XVII., Rákoskert sugárút 66., (1) 253-7295 Károlyi Ernő festőművész kiállítása okt. 9.–okt. 24. régi zeNeakadémia VI., Vörösmarty u. 35., (1) 322-9804 Erkel Ferenc, a Zeneakadémia igazgatója jún. 5.–2011. márc. 14.

Fernando Botero képei szept. 30.–2011. jan. 23. Lucien Hervé 100 okt. 28.–2011. jan. 9. trafó kortÁrs művészetek hÁza IX., Liliom u. 41., (1) 456-2040 Mobil építészet – Yona Friedman kiállítása szept. 16.–okt. 31. ury ibolya művészeti kéPtÁr XIII., Pozsonyi út 12., (1) 320-5880 Mácsai István és Tamás Ervin kiállítása aug. 7.–okt. 1. vÁrfok galéria I., Várfok u. 14., (1) 213-5155 Győrffy László: A testrészek halála szept. 9.–okt. 9. vÁrmegye galéria V., Vármegye u. 11., (1) 318-8148 Faragó Miklós: Magyar rapszódia szept. 15.–okt. 8. videosPaCe budaPest IX., Ráday u. 56., (20) 984-3669 Németh Hajnal: Joe Contra Joe szept. 7.–nov. 13. vigyÁzó sÁNdor művelődési hÁz XVII., Pesti út 113., (1) 256-4626 Töredékek – Nánásy Ilona mozaikkép-kiállítása okt. 5.–okt. 20. Krosno járás bemutatkozik okt. 22.–nov. 6. viltiN galéria V., Széchényi u. 3., (30) 754-8966 Rajzkönyvek szept. 15.–okt.22. viNtage galéria V., Magyar u. 26., (1) 337-0584 Pap Gyula: Fotográfiák szept. 7.–okt. 15. virÁg judit galéria V., Falk Miksa u. 30., A kép képe – figuratív képek szept. 10.–szept. 30. vízivÁrosi galéria II., Kapás utca 55., (1) 201-6925 Húsz éves a Budapest Art Expo Alapítvány okt. 7.–okt. 27.

semmelweis orvostörtéNeti múzeum, köNyvtÁr és levéltÁr I., Apród utca 1–3., (1) 375-3533 Az erényöv titkos történetei. Mítosz és valóság júl. 23.–okt. 26. stefÁNia kulturÁlis közPoNt XIV., Stefánia út 34–36., (1) 273-4128 „Hazám, hazám, te mindenem...” okt. 28.–nov. 14. stúdió galéria – fiatal kéPzőművészek stúdiója VII., Rottenbiller utca 35., (1) 342-5380 A FSKE új senior tagjainak kiállítása szept. 7.–okt. 2. széPművészeti múzeum XIV., Dózsa György út 41., (1) 469-7100 Nuda Veritas. Gustav Klimt és a bécsi secession kezdetei 1895–1905 szept. 23.–2011. jan. 23.

9/17/10 10:00:41 PM


FidelioEst_1010.indd 87

9/17/10 10:00:43 PM


88

GYEREk – poRtRé miNdeNkiNek vaN egy Álma A Budapest Bábszínház tavalyi ünnepi évada még idén is tart: az október 9-i Csipkerózsa-premier még ahhoz számít, de egy bizonyos Luca Róza nevű ifjú hölgy, Kuthy Ágnes rendező öt hónapos kislánya keresztülhúzta a számításokat. De Csipkerózsa is felébredt a hosszú álomból…

FIdELIo Est: Csipkerózsika vagy Csipkerózsa? kuthY ÁGNEs: Nálunk Csipkerózsa. Az eredeti Grimmmese ugyanis nem túl jelenetgazdag, és nagyon komolyan át kellett írnunk Lackfi Jánossal, ezért módosítottunk a címen is. FE: ha ennyire „semmi” egy grimm-mese, akkor mi foglalkoztat mégis bennük? kÁ: Nagyon szeretem Grimméket, az ő meséiket betűzgetve tanultam meg olvasni. Rendezőként azért érdekelnek, mert egy problémára fókuszálnak, de nem túl jelenetgazdagok, a jellemek sem annyira kidolgozottak, mint például egy Andersen-mesében, ezért rendkívül szabadon kezelhetők. A Csipkerózsika KUTHy áGNES központi témája a felnőtté válás, a serdülőkorú fiatalnak a világ megismerésére irányuló törekvése, amely hasonló etapokból áll, mint a kisgyermek dackorszaka: a szülővel, a külvilággal, saját magával folytatott konfliktusai. FE: a Csipkerózsikában megszületik a kislány, hirtelen felnő, megszúrja az ujját, elalszik, jön a királyfi, megcsókolja, ébredés, aztán boldogan élnek. a Csipkerózsában ehhez képest mi történik? kÁ: A jól ismert régi mesét kibővítve két tinédzser, egy fiú és egy lány érési folyamatát kísérhetjük végig, akik környezetükön és saját magukon is győzve, közösen lépnek tovább egy újabb életszakaszba. Az útjuk során gyermekiesen külsőséges tulajdonságaikat levetkőzve, új belső értékekkel gazdagítva válnak önálló, másokért is felelősséget érző emberekké. Az első rész a klasszikus mese elemeire épül: hogyan él Csipkerózsa – akit Karádi Borbála játszik – a királyi udvarban, hogyan „nyomják el”, hogyan nevelik az udvari szokásokra, hogy abba a rendbe betagozódjon, és vigye tovább a hagyományokat, mi készteti arra, hogy elkövesse a tragikai vétséget. A második részben megismerjük a fiatal királyfit, aki egy teljesen alkalmatlan antihős. De mire Csipkerózsához eljut a Bercsényi Péter játszotta fiú, a számtalan feladaton keresztül éretté válik arra, hogy elnyerje a lányt. FE: hogyan kezdtetek ötletelni? kÁ: Azt tudtam, hogy az én világom és Gombár Judit tervező világa hasonló. Mindketten szeretjük a stilizált térelemeket, a jól világítható terepet és a harsány színű nagy jelmezeket. A végeredmény egy látványszínházi, monumentális térhasználatú előadás, amely a Budapest Bábszínház nagyszínpadán, tizenkét színésszel kompromisszumok nélkül megvalósítható. Meczner János igazgató engedte, hogy nagyot álmodjak. Amit visszavettem, azt csak a darab miatt tettem. FE: és dramaturgiailag? kÁ: Az első felvonás nem jelentett túl nagy nehézséget. Azt könnyen el tudjuk képzelni, hogy milyen egy kastély,

FidelioEst_1010.indd 88

ott milyenek a hétköznapok és hogyan él egy kamaszlány, aki a 15. születésnapján az esti bált várja. Ez volt a könnyebbik fele. Azonban a királyfi története, akiről nem sokat tudunk… De hát ezért hálás egy Grimm-mese, mert bizonyos szabályokat betartva ugyan, de szabadon lehet fantáziálni! A második felvonásnak többször nekikezdtünk, ennek a végeredményében a fiú és a lány egyszerre születnek, a királyfi szülei azonban meghalnak, és őt a jó tündérek nevelik fel. Itt a királyfi útját kísérhetjük végig a tüskerengetegben, ahol számos feladatot kell teljesítenie, hogy eljusson az alvó Csipkerózsához. FE: tündérhonban hogyan zajlik az élet? kÁ: Mint amikor három nagynéni megkapja a kisgyereket, és annyira óvják mindentől, annyira agyonszeretgetik, hogy képtelenné válik bármiféle feladat elvégzésére. De mivel ketyeg az óra, lejár a száz év, tudják, hogy útjára kell engedni a fiút. A királyfi eljut a Tüskeerdőbe, és ott – mint a mesékben általában – három feladattal kell megbirkózni: le kell győznie a tüskehadsereget, bölcsességéről kell tanúbizonyságot adni, hogy átjusson három ajtón, végül az ál-Csipkerózsát kell felismernie a szerelempróbán. Így testi, lelki és szellemi síkon is teljesítenie kell, hogy eljusson az igaz szerelemhez. FE: a zenének csak hangulatfestő szerepe lesz, vagy nagyobb súlyt kap az előadásban? kÁ: A zenének nagy szerepe van az előadásban mind érzelmi, mind dramaturgiai szempontból. Szemenyei János komponált zenét Lackfi János dalszövegere. Azt kértem tőle, hogy olyan dalokat írjon, amelyek érzelmileg jól kiegészítik az adott helyzetet, gyerekorientáltak, ugyanakkor hassanak a felnőtt kísérőkre is. Szerintem slágergyanús számok születtek. De nemcsak a zenének, hanem a mozgásnak is kiemelt szerepet szánunk, mivel a színészek mozgása az egész előadás alatt bábszerű, lekottázható. A mozgást Fosztó András állítja színpadra. Így versek, zenék, táncok, élő és bábszínházi elemek egymást kiegészítve és erősítve alkotják az előadást. Papp Tímea A teljes interjú a Fidelio.hu-n olvasható.

9/17/10 10:00:46 PM


pREmiER – GYEREK Az ArAnykulcs Október 10. 11:00 – Stúdió „K” Író: A. Tolsztoj nyomán Zalán Tibor; zene: Monori András; bábok és látvány: Németh Ilona, Bodor Kata; rend.: Fodor Tamás; szereplők: Hannus Zoltán, Homonnai Katalin, Nagypál Gábor, Nyakó Júlia, Lovas Dániel, Spilák Lajos Mindenbe beleüti az orrát. Mert unatkozik. De sohasem unatkozik, mert folyton rosszalkodik. Bár rosszalkodik, másoknak csak jót akar. (Közben persze mindent összegubancol, összezavar.) Pierrot-t megmenteni a zsarnok Caracas Barabas bábszínházi fogságából! Fogság és bábszínház? Akkor inkább kifőzde a Rézkakashoz, Basilio macskával és Alissa rókával. Carlo papának aranyakat szerezni! De miért kell ehhez kezet mosni a kékhajú Malvinánál? Mégiscsak Tortilla, a vén teknős aranykulcsa a megoldás… De hol az ajtó, amelyikbe beleillik a kulcs? És mi van mögötte? Ráadásul nyomodban egy rendőrkakas is, Burattino! Mi lesz ebből?

ÁllAtmesék Október 3. 10:30 – Nemzeti Táncszínház – Badora Társulat Díszlet: Miareczky Edit; jelmez: Horn Enikő; zene: Solti Árpád; dalszöveg: Karafiáth Orsolya; kor.: Barta Dóra Az Állatok Világnapján mutatják be ezt a gyermekekhez és felnőttekhez egyaránt szóló, prózai és dalbetétekkel is színesített táncjátékot, amelyben a sok apró meséből egyetlen történet kerekedik a hatalmától elvakult Oroszlánról és a ravasz Rókáról, miközben a birodalom összes lakóját, a hollót, a gólyát, a tücsköt, a hangyát is megismerjük.

Bolond mese Október 9. 19:00 – Ciróka Bábszínház (Kecskemét) Magyar népmesék felhasználásával írta: Jeli Viktória és Tasnádi István; zene: Szabó Balázs; terv.: Majoros Gyula; rend., előadó: Aracs Eszter, Krucsó Júlia Rita, Tímár Zoltán „Bolond lyukból bolond szél fúj” – dorgált nagyanyám, ha valami butaságot csináltam. Aztán este lefekvéskor ő mesélt olyan bolondságokat, hogy meg kellett szakadni a nevetéstől. Mert

FidelioEst_1010.indd 89

milyen unalmas hely lenne a világ, ha csupa józan gondolkodású, megfontolt, okos ember lakná! Még szerencse, hogy vannak Tökfilkók, Kolontos Palkók és Mihókok, akiknek ugyan hiányzik egy kerekük, de nagy bolondságukban néha még a legagyafúrtabb ördögfattyat is átverik. Az előadást az alkotók négyéves kortól ajánlják.

csipkerózsA Október 9. 16:00 – Budapest Bábszínház Író: Lackfi János; zene: Szemenyei János; látvány: Gombár Judit; rend.: Kuthy Ágnes; főszereplők: Karádi Borbála, Bercsényi Péter, Erdős István, Blasek Gyöngyi, Kovács Marianna, Kemény István Ugyanazon a napon, ugyanazon órában a világ két pontján megszületik egy kislány és egy kisfiú. Nem sejteni, hogy ha megnőnek, egymásba fognak szeretni. Most még csak annyit tudni, hogy a kislány Csipkeország királyának a lánya, a kisfiút pedig tündérek nevelik. Egymástól távol – mégis ugyanazt a leckét tömik a fejükbe: „Csipkevárban tudható,/A csipke szép, a csipke jó!/A csipke mélyén ég a tűz!/A csipke száz gondot elűz!” A zenés mesejátékot az alkotók ötéves kortól ajánlják.

dÁsenkA Október 22. 16:00 – Bartók Kamaraszínház (Dunaújváros) Tervező: Ludván Zsolt, Szabó Zsuzsa; szereplők: Ludván Zsolt, Szabó Zsuzsa, Pilinczes Kata, Szkaliczki Adél Egy kiskutya igazi öröm a családban! Csínytevései pedig nem is igazi csínytevések, hiszen Dásenka még pici… jaj, a terítő, jaj, a váza!!! Bocsánat. Szóval pontosan annyit haszontalankodik, amennyit egy ilyen gyerekkutyának haszontalankodni kell. Jó, egy kicsivel talán többet. Szóval igazán érthető, ha mindenki épp egy ilyen kiskutyát szeretne, mint Dásenka.

popeye Október 16. 18:00 – Thália Színház – a Thália Színház és a Kecskeméti Katona József Színház előadása

89

Író: Darvasi László; zene: Ganxsta Zolee; rend.: Réczei Tamás; díszlet: Mira János; jelmez: Kiss Borbála; főszereplők: Kiss Zoltán, Trokán Nóra, Gangxsta Zolee, Ferencz Bálint, Kiss Jenő, Szokolai Péter, Fazakas Géza Ki ne ismerné a spenóttól erős tengerészt, Popeye-t, akit még a Világtündér is megpróbál elvarázsolni, megfogni azonban nem tudja, mert bánata elsodorja. A családi mozi elvére épülő, zenés előadást kilenctől kilencvenkilenc éves korig ajánlják az alkotók.

pöttyös pAnni Az iskolÁBAn Október 9. 17.00 – Thália Színház, Arizóna Stúdió (Budapesti Őszi Fesztivál) Szepes Mária Pöttyös Panni-sorozata nyomán írta: Németh Ákos; jelmez: Berzsenyi Krisztina; díszlet: Vati Tamás; rend.-kor.: Bozsik Yvette; fsz: Mórocz Adrienn e.h., Horváth Zsuzsa, Krisztik Csaba, Góbi Rita, Székely Szilveszter Pöttyös Panni történetein 1953 óta generációk nőttek fel, hiszen a sorozat rendkívüli érzékenységgel ragadja meg az óvodás és kisiskolás korú gyerekek lelkivilágát. Az tehát garantálható, hogy kislányok, anyukák és nagymamák együtt vesznek jegyet az előadásra, amelyben főhősnőnk első osztályba megy.

VilÁggÁ mentem, jAj! Október 24. 10:00 – Bóbita Bábszínház (Pécs) Író: Szabó Attila; terv.-rend.: Bartal Kiss Rita; zene: Csernák Zoltán; szereplők: Boglári Tamás, Illés Ilona, Schneider Jankó Hétvége van, de az is lehet, hogy világvége. Töpszli, a kiskutya legalábbis így érzi. Mert vele senki nem játszik. Úgyhogy mi sem természetesebb: világgá megy. Tud már papucsot szétrágni, macskát kergetni, postást ugatni, újságbehordást is tud, és cipőfűző-bekötést, ami világgá menéskor fontos ügyesség. És szépen meg tudja ugatni a kóbor kutyák barátját, a Holdat. Mert amikor már a rengeteg kaland után minden olyan nagy, és egyre nő, együtt a félelemmel, akkor kell valaki, aki segít hazajutni.

9/17/10 10:01:15 PM


90

GYEREK – ajánló könyVsArok A csodAceruzA AjÁnlÁsÁVAl

középkori hAngszercsodÁk – gyerekeknek

Mary Pope Osborne: Dinoszauruszok földjén Egy testvérpár a házukhoz közeli erdőben, egy fa tetején csücsülő kunyhóra lesz figyelmes. Felkapaszkodnak, a kis házikó teli van könyvekkel. Kiderül, hogy ha kinyitják valamelyik könyvet, azonnal abba a korba, arra a tájra kerülnek, amelyről a könyv szól. Első útjukon a dinoszauruszok őskori világába kerülnek, s kalandjaik során sok mindent megtudnak ezekről az állatokról. A Csodakunyhó sorozatban megjelent kötetet olvasva izgalmassá és örömtelivé válhat a történelemtanulás.

Október 17. 16:00 – Müpa, Fesztivál Színház A világhírű külföldi vendégművészek és a legkiválóbb hazai előadók a ritkán hallható középkori zeneszerszámok és a részben feledésbe merült hangszercsodák megszólaltatásán túl az európai középkor kevésbé ismert dallamait idézik majd fel. Mandel Róbert, a historikus hangszerek specialistája négy műsorban hatszáz év hangszercsodáit ismerteti meg délutánonként a gyerekekkel, esténként pedig a felnőttekkel.

csoki-koncert Október 17. 11:00 – Millenáris Fogadó, Padlás Bár a vénasszonyok nyarán kisüthet még a nap, de biztonságosabb az őszi Csoki-koncerteket a padláson tartani. Ezúttal New Orleans és a jazz hangszerén, a szaxofonon szólaltat meg klasszikus dallamokat Seleljo Erzsébet, akit testvére, Seleljo Irén kísér zongorán.

minden, Amit A műVészetoktAtÁsról tudni érdemes 2009 ősze óta érhető el a www. edu-art.hu oldal, a magyarországi művészetoktatási intézmények adatbázisa. Az intézményhálót szeptembertől egészíti ki a művészetoktatásban részt vevő növendékek és pedagógusok bemutatását és tájékoztatását szolgáló internetes Edu-Art Magazin (címe: www.fidelio.hu/edu_art), amely összegyűjti az alap-, közép- és felsőfokú művészetoktatás híreit, programjait (előadások, versenyek, rendezvények), valamint interjúkkal, beszámolókkal, fotókkal, hanganyagokkal és videókkal mutatja be, mi minden történik az egyes intézményekben.

FidelioEst_1010.indd 90

tisztA forrÁs – BArtók és A népzene Október 24. 11:00, 15:00 – Müpa, Fesztivál Színház A hangversenyen a hangszeres magyar népzene a Muzsikás együttes előadásában, Bartók zongoraművei pedig Jandó Jenő zongoraművész tolmácsolásában szólalnak meg – egymáshoz kapcsolódva, egymást segítve, kiegészítve adnak képet az ősi és a modern egyidejű jelenlétéről és a belőlük táplálkozó mai zenéről. Elhangzik az Allegro Barbaro, részleteket hallhatnak zongorára írt ciklusokból (Gyermekeknek, Kis szvit zongorára, Szabadban, Román népi táncok), továbbá felcsendülnek dunántúli, kalotaszegi, gyimesi, mezőségi hangszeres népi dallamok.

9/17/10 10:01:20 PM


bontás – GYEREK 10:00, 14:30 VigyÁzó műV. hÁz (Bp.)

2. szomBAt

10:30, 12:00 müpA – üVegterem (Bp.)

Világszép nádszálkisasszony

11:00 iBs színpAd (Bp.)

09:30 iBs színpAd (Bp.)

Csinnadratta Ütőegyüttes

Ősz szele zümmög – Gryllus Vilmos

11:00 müpA – lépcsőterem (Bp.) Zenebona

16:00 mArcziBÁnyi téri műV. kp. (Bp.) Makám Együttes

10:00 mArcziBÁnyi téri műV. kp. (Bp.) Gyermektáncház

10:00 müpA – üVegterem (Bp.)

Ingyenes

10:00 óBudAi kult. kp. (Bp.)

Kolompos együttes

Babszem Jankó

kleBelsBerg kultúrkúriA (Bp.)

10:00 Muzsikus Klébzelet 14:30 Királymesék

Táncház, játszóház

09:00, 10:30, 12:00 operAhÁz,

10:30, 12:00 müpA – üVegterem (Bp.)

Hangszervarázs

Tekergő – Kolibri Színház

BudAfok-tétényi műV. kp. (Bp.)

11:00 mAgyAr ÁllAmi operAhÁz (Bp.)

10:15, 11:30 müpA – üVegterem (Bp.)

11:00 müpA – lépcsőterem (Bp.)

16:30 ArAnytíz (Bp.)

16:00 mArcziBÁnyi téri műV. kp. (Bp.)

Babakoncert

09:00, 09:45, 10:30, 11:15 müpA – kék terem (Bp.) 7. csütörtök

10:00 müpA – üVegterem (Bp.) Cifra Palota

Ringató

Lúdas Matyi – Honvéd Táncszínház

18:00 kleBelsBerg kultúrkúriA (Bp.) Gyerektáncház

Halász Judit koncertje

11:00 müpA – üVegterem (Bp.)

Zenél a világ – Varázslatos India

17:00 ArAnytíz (Bp.) Táncház, játszóház

10:00 müpA – üVegterem (Bp.) Ingyenes

11:00 BudAfok-tétényi műV. kp. (Bp.) Halász Judit koncertje

11:00 olAsz kultúrintézet (Bp.)

A Budafoki Dohnányi Zenekar koncertje 11. hétfő

10:00, 14:30 mArcziBÁnyi téri műV. kp. (Bp.)

Repülési lecke kezdőknek – ESZME

118:00 stefÁniA kult. kp. (Bp.)

Nemzetközi Gyermek Művészeti Gála 13. szerdA

09:00, 09:45, 10:30, 11:15 müpA – kék terem (Bp.)

Ringató

10:00, 14:00 BudAfok-tétényi műV.

09:45 fonó (Bp.) Ringató

FidelioEst_1010.indd 91

Cifra Palota

Ingyenes

10:00 óBudAi kult. kp. (Bp.) Alma együttes

11:00, 15:00 müpA – fesztiVÁl színhÁz (Bp.)

10:00 Varázslatos opera 15:30, 17:00 Csengő-bongó délután

16:30 ArAnytíz (Bp.)

Népi játékok, néptáncok 26. kedd

Varázscirkusz – Bozsik Yvette Társulat, Nemzeti Táncszínház 27. szerdA

09:00, 09:45, 10:30, 11:15 müpA – kék terem (Bp.)

Ingyenes

11:00 mAgyAr ÁllAmi operAhÁz (Bp.) Ránki: Pomádé király új ruhája

Ringató 28. csütörtök

09:45 fonó (Bp.)

11:00 millenÁris fogAdó (Bp.)

Ringató

11:00 telekom zenehÁz (Bp.)

10:30, 12:00 mAgyAr nemzeti

16:00, 19:30 müpA – fesztiVÁl

A MÁV Szimfonikusok koncertje

Csoki-koncert

10. VAsÁrnAp

14. csütörtök

A kiskakas gyémánt félkrajcárja

10:30 VigyÁzó műV. hÁz (Bp.)

Kolompos együttes

kp. (Bp.)

10:00 rÁkoskerti műV. hÁz (Bp.) Gyermekmulatság

11:00 iBs színpAd (Bp.)

10:00 müpA – üVegterem (Bp.)

15:00 müpA – fesztiVÁl színhÁz (Bp.)

A Futrinka utca lakói

10:30 corVin műV. hÁz (Bp.)

9. szomBAt

Hókirálynő Meseszínpad

Ingyenes

10:00 óBudAi kult. kp. (Bp.)

11:00 stefÁniA kult. kp. (Bp.)

Gyermektáncház

mAgyAr ÁllAmi operAhÁz (Bp.)

17. VAsÁrnAp

Gyermektáncház

09:45 fonó (Bp.)

10:00 mArcziBÁnyi téri műV. kp. (Bp.)

25. hétfő

Táncház, játszóház

10:00 mArcziBÁnyi téri műV. kp. (Bp.)

Ringató

János vitéz

Tiszta forrás – Bartók és a népzene

17:00 ArAnytíz (Bp.)

6. szerdA

Cifra Palota

Zenebona

Apró Színház: Mostohák

Népi játékok, néptáncok

kirÁlyi lépcsőhÁz (Bp.)

10:00 iBs színpAd (Bp.)

11:00 iBs színpAd (Bp.)

Ránki: Pomádé király új ruhája

4. hétfő

24. VAsÁrnAp

Alma együttes

A Budafoki Dohnányi Zenekar koncertje

„Kettő, csipkebokorvessző...”

23. szomBAt

17:00 ArAnytíz (Bp.)

10:00 kleBelsBerg kultúrkúriA (Bp.)

11:00

15:00 telekom zenehÁz (Bp.)

Gyerektáncház 22. péntek

Varázsfuvola – BA-LU EUfórikusok

Süni és a barackok

18:00 kleBelsBerg kultúrkúriA (Bp.)

10:00 kleBelsBerg kultúrkúriA (Bp.)

16. szomBAt

3. VAsÁrnAp

Cifra Palota

15. péntek

Ingyenes

Hangjáték, hol itt, hol ott... színhÁz (Bp.)

600 év hangszercsodái 18. hétfő

30. szomBAt

múzeum (Bp.)

10:30 mArcziBÁnyi téri műV. kp. (Bp.) Motolla játszóház

10:30, 12:00 müpA – üVegterem (Bp.)

10:15, 11:30 müpA – üVegterem (Bp.)

Tekergő – Kolibri Színház

15:30, 17:00 mAgyAr ÁllAmi

Zenebona

Babakoncert

operAhÁz (Bp.)

Csengő-bongó délután

16:30 ArAnytíz (Bp.)

Népi játékok, néptáncok 20. szerdA

09:00, 09:45, 10:30, 11:15 müpA – kék terem (Bp.)

Ringató 21. csütörtök

09:30 kleBelsBerg kultúrkúriA (Bp.) Varázsfuvola – BA-LU EUfórikusok

09:45 fonó (Bp.) Ringató

14:00 ArAnytíz (Bp.)

91

11:00 müpA – lépcsőterem (Bp.) 17:00 ArAnytíz (Bp.) Táncház, játszóház 31. VAsÁrnAp

09:00, 10:30, 12:00 operAhÁz, kirÁlyi lépcsőhÁz (Bp.)

Hangszervarázs

10:00 iBs színpAd (Bp.) Mazsola és Tádé

10:00 mArcziBÁnyi téri műV. kp. (Bp.)

Kőketánc gyermektáncház

10:00 müpA – üVegterem (Bp.) Cifra Palota

11:00 mr 6-os stúdió (Bp.) Tóbiás Matiné

Ingyenes Ingyenes

Holle anyó

9/17/10 10:01:21 PM


92

hElYszínEK BAjA pÁduAi szent AntAl-templom Bartók Béla utca 1., (79) 322-382 BékéscsABA Békés megyei jókAi színhÁz Andrássy út 1., (66) 441-527, www.jokaiszinhaz.hu BudAkAlÁsz fAluhÁz Szentendrei út 1–3., (26) 340-468 BudApest ArAnytíz V., Arany János u. 10., (1) 354-3400, www.aranytiz.hu Arnold gym III., Szépvölgyi út 15., (1) 250-4259, www.arnoldgym.hu ArtkAtAkomBA XIII., Szent István krt. 2. Artus stúdió XI., Sztregova u. 7., (1) 204-3755, www.artus.hu Átrium mozi II., Margit körút 55., (1) 212-5398 AVilAi nAgy szent teréz-templom VI., Király u.– Nagymező u. sarok BAkelit m.A.c. és L1 Táncművek IX., Soroksári út 164., (1) 358-1005, www. bakelitstudio.hu BÁrkA színhÁz VIII., Üllői út 82., (1) 303-6505, www.barka.hu BArtók emlékhÁz II., Csalán u. 29., (1) 394-2100, www.bartokmuseum.hu BékÁsmegyeri eVAngélikus templom III., Mező u. 12., (1) 368-6118 BékÁsmegyeri közösségi hÁz III., Csobánka tér 5., (1) 388-2373, www.web.tonline.hu/bkh BelVÁrosi (pesti) ferences templom V., Ferenciek tere 9., (1) 317-3322, pestiferences.omf.hu BelVÁrosi főpléBÁniAtemplom V., Március 15. tér 2., (1) 318-3108, www. belvarosiplebania.hu BelVÁrosi szent mihÁly-templom V., Váci u. 47/b, (1) 337-8116, www.szentmihalytemplom.hu BelVÁrosi színhÁz VII., Károly krt. 3/a., (1) 266-7130, www.belvarosiszinhaz.hu Bfz székhÁz III., Selmeczi u. 14–16., (1) 388-6538, www.bfz.hu BudApest BÁBszínhÁz VI., Andrássy út 69., (1) 342-2702, www.budapest-babszinhaz.hu BudApest jAzz cluB VIII., Múzeum utca 7., (1) 267-2610, www.bjc.hu BudApesti kAmArAszínhÁz VII., Asbóth u. 20., (1) 351-6812, www.budapestikamaraszinhaz.hu BudApesti operettszínhÁz VI., Nagymező u. 17., (1) 353-2172, www. operett.hu BudAVÁri műVelődési hÁz I., Bem rakpart 6., (1) 201-0324, www.bem6.hu centrÁl színhÁz VI., Révay u. 18., (1) 301-2060, www.centralszinhaz.hu cinemA city ArénA VIII., Kerepesi út 9., (1) 880-3880, www.cinemacity.hu corVin műVelődési hÁz (Erzsébetligeti Színház épülete) XVI., Hunyadvár u. 43/b, (1) 407-1728, www.corvin16.hu csillAghegyi közösségi hÁz III., Mátyás király út 13–15., (1) 240-0752, www. cskh.hu deÁk téri eVAngélikus templom V., Deák Ferenc tér 4., (1) 483-2150 dohÁny utcAi zsinAgógA VII., Dohány u. 2–6., www.dohany-zsinagoga.hu dunA pAlotA V., Zrínyi u. 5., (1) 235-5500, www.bm.hu/dunapalota

FidelioEst_1010.indd 92

e10 közösségi és kulturÁlis színtér VI., Eötvös u. 10., (1) 322-2886, www.eotvos10.hu/ fABulA BÁBszínhÁz V., Petőfi Sándor utca 6. félemelet, (1) 333-6299, www.fabula. hu fAsori reformÁtus templom VII., Városligeti fasor 7., www.fasor.hu festetics-pAlotA VIII., Pollack Mihály tér 3., (1) 266-3101, www.festeticspalota.hu fogAshÁz VII., Akácfa u. 51., (30) 500-3749, www.fogashaz.hu fonó XI., Sztregova u. 3., (1) 206-5300, www.fono.hu főVÁrosi szABó erVin könyVtÁr zenei gyűjteménye VIII., Ötpacsirta u. 4., (1) 411-5011 , www.fszek.hu frAnciA intézet I., Fő u. 17., (1) 489-4200, www.franciaintezet.hu fugA BudApesti építészeti központ V., Petőfi Sándor u. 5., (1) 266-0837, www. fuga.org.hu gereVich AlAdÁr nemzeti sportcsArnok XIV., Istvánmezei út 3–5., (1) 471-4221 gózon gyulA kAmArAszínhÁz XVII., XV. u. 23., (1) 253-0380 , www.gozon.hu gödör kluB – Erzsébet Téri Kulturális Központ és Park V., Erzsébet tér, (20) 201-3868, www.godorklub.hu hAgyomÁnyok hÁzA I., Corvin tér 8., (1) 225-6049, www.hagyomanyokhaza.hu hÁló közösségi központ V., Ferenciek tere 7–8. III. lph. 2. em. 9., (1) 266-0723, www.halo.hu iBs színpAd II., Tárogató u. 2–4., (1) 391-2525 , www.ibs-b.hu if zenés kÁVéhÁz IX., Ráday utca 19., (1) 299-0694, www.ifkavezo.hu jÁtékszín VI., Teréz krt. 48., (1) 312-0430, www.jatekszin.hu jézus szíVe jezsuitA templom VIII., Mária u. 25. józsef AttilA színhÁz XIII., Váci út 63., (1) 270-7514, www.jozsefattilaszinhaz.hu kABAré 24 VI., Nagymező u. 22−24., (1) 332-5322, www.kabare24.hu kArinthy színhÁz XI., Bartók Béla út 130., (1) 203-8994, www.karinthyszinhaz.hu kAtonA józsef színhÁz V., Petőfi Sándor u. 6., (1) 318-3725, www.katonajozsefszinhaz.hu kino XIII., Szent István krt. 16., (1) 349-2773 klAuzÁl gÁBor BudAfok-tétényi műVelődési központ XXII., Nagytétényi út 31−33., (1) 226-0559, www.klauzalhaz.hu kleBelsBerg kultúrkúriA II., Templom u. 2−10., (1) 392-0860, www.kulturkuria.hu koBuci kert III., Fő tér 1. (Zichy-kastély udvara), (70) 205-7282, www.kobuci.hu koliBri gyermek- és ifjúsÁgi színhÁz VI., Jókai tér 10., (1) 311-0870, www.kolibriszinhaz.hu komédium színhÁz V., Tüköry u. 5., (1) 332-5967, www.komedium-szinhaz.hu közép-európA tÁncszínhÁz VII., Bethlen Gábor tér 3., (1) 342-7163 mAdÁch színhÁz VII., Erzsébet krt. 31–33., (1) 478-2000, www.madachszinhaz.hu mAgyAr ÁllAmi operAhÁz VI., Andrássy út 22., (1) 353-0170, www.opera.hu mAgyAr kereskedelmi és VendéglÁtóipAri múzeum (kulteA) V., Szent István tér 15., (1) 375-6249, www.mkvm.hu mAgyAr nemzeti múzeum VIII., Múzeum krt. 14−16., (1) 338-2122, www.hnm.hu mAgyAr színhÁz VII., Hevesi Sándor tér 4., (1) 322-0014, www.magyarszinhaz.hu

mAlAdype BÁzis VIII., Mikszáth tér 2., (70) 3268-108, www.maladype.hu mArcziBÁnyi téri műVelődési központ II., Marczibányi tér 5/a, (1) 212-2820 , www.marczi.hu merlin színhÁz V., Gerlóczy u. 4., (1) 266-4632, www.merlinszinhaz.hu millenÁris II., Fény u. 20–22., (1) 336-4000, www.millenaris.hu mozdulAtműVészeti stúdió IX., Tagló utca 11–13., (1) 321-9745, www.mozdulatmuveszet.hu mr 6-os stúdió VIII., Bródy S. u. 5−7., (1) 328-7000, www.radio.hu mr mÁrVÁnyterem VIII., Pollack M. tér 8., (1) 328-8779, www.radio.hu mtA díszterem V., Roosevelt tér 9., (1) 411-6100, www.mta.hu mu színhÁz XI., Kőrösy J. u. 17., (1) 466-4627, www.mu.hu műVész mozi VI., Teréz krt. 30., (1) 332-6726, www.artmozi.hu műVészetek pAlotÁjA (müpA) IX., Komor Marcell u. 1., (1) 555-3000, www. mupa.hu nÁdor terem XIV., Ajtósi Dürer sor 39., (1) 344-7072 nemzeti színhÁz IX., Bajor Gizi park 1., (1) 476-6800, www.nemzetiszinhaz.hu nemzeti tÁncszínhÁz I., Színház u. 1−3., (1) 201-8202, www.nemzetitancszinhaz.hu óBudAi kulturÁlis központ III., San Marco u. 81., (1) 388-2373, www.kulturkozpont.hu óBudAi tÁrsAskör III., Kiskorona u. 7., (1) 250-0288, www.obudaitarsaskor.hu ódry színpAd VIII., Vas u. 2/c., (1) 318-8111, www.szfe.hu olAsz kultúrintézet VIII., Bródy S. u. 8., (1) 483-2040, www.iicbudapest.esteri.it orszÁgos idegennyelVű könyVtÁr V., Molnár u. 11., (1) 318-3688, www.oik.hu osztrÁk kulturÁlis fórum szAlonjA VI., Andrássy út 43., www. okfbudapest.hu örkény színhÁz VII., Madách tér 6., (1) 267-3775, ww.orkenyszinhaz.hu pAlAce cinemAs mom pArk XII., Alkotás út 53., (1) 999-6161, www.palacecinemas.hu pApp lÁszló BudApest sportArénA XIV., Stefánia út 2., (1) 422-2600, www. budapestarena.hu pAsAréti ferences templom II., Pasaréti út 137., (1) 200-2112 pAtAky műVelődési központ X., Szent László tér 7−14., (1) 260-9959, www. patakymk.hu pesti színhÁz V., Váci u. 9., (1) 266-5557, www.vigszinhaz.hu petőfi irodAlmi múzeum V., Károlyi Mihály u. 16., (1) 317-3611, www.pim.hu pinceszínhÁz IX., Török Pál u. 3., (1) 218-0116, www.pinceszinhaz.hu rAdnóti színhÁz VI., Nagymező u. 11., (1) 322-1071, www.radnotiszinhaz.hu rÁkoshegyi BArtók zenehÁz XVII., Hunyadi u. 50., (1) 257-1828, www.bartokzenehaz.hu rÁkoskerti műVelődési hÁz XVII., Rákoskert sugárút 66., (1) 253-7295, www. kertiklub.hu régi zeneAkAdémiA VI., Vörösmarty u. 35., (1) 322-9804, www.lisztmuseum.hu rs9 színhÁz VII., Rumbach Sebestyén u. 9., (1) 269-6610, www.rs9.hu sirÁly VII., Király u. 50., (20) 498-0514, ww.siraly.co.hu

9/17/10 10:01:22 PM


hElYszínEK spinozA VII., Dob. u. 15., (1) 413-7488, www.spinozahaz.hu stefÁniA kulturÁlis központ XIV., Stefánia út 34–36., (1) 273-4128, www. stefania.hu stúdió „k” IX., Ráday u. 32., (1) 216-7170, www.studiokszinhaz.hu szent ferenc seBei-templom I., Fő utca 41., (1) 201-8091 szent istVÁn BAzilikA V., Szent István tér 1., (1) 317-2859, www.basilica.hu szent lÁszló-templom X., Szent László tér 25., (1) 261-2814 szépműVészeti múzeum XIV., Dózsa György út 41., (1) 469-7100 , www.szepmuveszeti.hu szkéné színhÁz XI., Műegyetem rkp. 3., (1) 463-2451, www.szkene.hu tAlentum kulturÁlis fórum VII., Rottenbiller u. 16–22., (1) 321-4825 telekom zenehÁz IX., Páva u. 10−12., (1) 215-5770, www.telekomzenekar.hu temi főVÁrosi műVelődési hÁzA XI., Fehérvári út 47., (1) 203-3868, www. fmhnet.hu thÁliA színhÁz VI., Nagymező u. 22., (1) 331-0500, www.thalia.hu toldi mozi V., Bajcsy-Zsilinszky út 36–38., (1) 472-0397 trAfó kortÁrs műVészetek hÁzA IX., Liliom u. 41., (1) 456-2040, www.trafo.hu trAnzit Art cAfé XI., Bukarest u., (1) 209-3070, www.tranzitcafe.com treehugger dAn’s Bookstore And lounge VI., Lázár u. 16., (1) 269-3843, www.treehugger.hu tűzrAktér VI., Hegedű u. 3., (70) 434-2499, www.tuzrakter.hu új színhÁz VI., Paulay Ede u. 35., (1) 269-6021, www.ujszinhaz.hu VígszínhÁz XIII., Szent István krt. 14., (1) 340-4650, www.vigszinhaz.hu VigyÁzó sÁndor műVelődési hÁz XVII., Pesti út 113., (1) 256-4626, www. vigyazomh.hu VojnoVich–huszÁr VillA XXII., Művelődés u. 37/a., (1) 362-0864, www.vojnovich.hu West-BAlkÁn V., Nyugati tér 1–2. (Skála Metró 3. emelet), (1) 633-3263, www.westbalkan.com zöld mAcskA diÁkpince IX., Üllői út 95., (20) 222-2413, www.zoldmacska.hu zuglói szent istVÁn zenehÁz XIV., Columbus u. 11., (1) 467-0786, www. szentistvanzene.hu dABAs dABAsi-diego sportcsArnok Iskola u. 5., (29) 562-246, www.dabas-ds.hu deBrecen BArtók terem Kossuth tér 8., (52) 508-600 főnix csArnok Kassai út 28., (52) 518-400, www.fonixinfo.hu kölcsey központ Hunyadi J. u. 1−3., (52) 518-400, www.kolcseykozpont.hu liszt terem Egyetem tér 2., (52) 411-226, www.konzervatorium.ini.hu dunAújVÁros BArtók kAmArAszínhÁz és műVészetek hÁzA Bartók Béla tér 1., (25) 411-129, www.bartokszinhaz.hu eger BAzilikA Pyrker tér 1., (36) 515-725 gÁrdonyi gézA színhÁz Hatvani kapu tér 4., (36) 510-700, www.gardonyiszinhaz.hu

FidelioEst_1010.indd 93

gödöllő fréderic chopin zeneiskolA Ady Endre sétány 2., (28) 420-572, chopinzeneiskola.spaces.live.com gödöllői kirÁlyi kAstély díszterme Grassalkovich-kastély, (28) 410-124, www. kiralyikastely.hu szenthÁromsÁg-templom Szent Imre u. 15., (28) 420-528 gyöngyös mÁtrA műVelődési központ Barátok tere 3., (37) 312-281, www.gyongyok.com győr cinemA city Győr Vasvári Pál u. 7., (96) 411-111, www.cinemacity.hu czuczor gergely Bencés gimnÁzium és kollégium Széchenyi tér 8–9., (96) 513-020, www.czuczor.com egyetemi hAngVersenyterem (régi zsinAgógA) Kossuth Lajos u. 3–5., (96) 322-695 richter terem Aradi vértanúk útja 16., (96) 312-452, www.filharmonikusok.gyor.hu VAskAkAs BÁBszínhÁz Aradi vértanúk útja 23., (96) 512-690, www.vaskakas.hu kAposVÁr csiky gergely színhÁz Rákóczi tér, (82) 528-450, www.csikygergelyszinhaz.hu kAposVÁri sportcsArnok Arany János u. 97., (82) 527-690, www.kapos-sport.hu kecskemét cirókA BÁBszínhÁz Budai utca 15., (76) 482-217, www.ciroka.hu kecskeméti kAtonA józsef színhÁz Katona József tér, (76) 483-283, www. katonaj.hu kecskeméti kulturÁlis és konferenciA központ Deák tér 1., (76) 503-880, www.efmk.hu keszthely BAlAton kongresszusi központ és színhÁz Fő tér 3., (83) 515-230, www. balatonszinhaz.hu miskolc cinemA city miskolc Szentpáli u. 2–4., (46) 416-661, www.cinemacity.hu miskolc VÁrosi szABAdidőközpont – generAli ArénA Görgey Artúr u. 19., (46) 506-442 , www.miskolcivsz.hu miskolci nemzeti színhÁz Déryné u. 1., (46) 516-735,, www.mnsz.eu műVészetek hÁzA Rákóczi u. 5., (46) 508-844, www.muveszetekhazamiskolc.hu nAgykAnizsA heVesi sÁndor műVelődési központ Széchenyi tér 5−9., (93) 311-468, www. hsmk.hu nyíregyhÁzA kodÁly zoltÁn ÁltAlÁnos iskolA Vay Ádám krt. 18., (42) 508-690, www.kodalynyhaza.sulinet.hu VikÁr sÁndor zeneiskolA Kürt utca 5–11., (42) 504-345, www.users.broadband. hu/nyhzisk pAks műVelődési központ Gagarin u. 2., (75) 519-153, www.paksivmk.hu pécs ApÁczAi neVelési és ÁltAlÁnos műVelődési központ műVelődési hÁzA Apáczai Cs. J. krt. 1., (72) 450-152, www.ank.sulinet.hu

93

BAzilikA Szent István tér 14., (72) 513-050, www.pphf.hu/plebania BóBitA BÁBszínhÁz Mária u. 18., (72) 210-301, www.bobita.hu cellA septichorA lÁtogAtóközpont Szent István tér, (72) 224-755, www. septichora.hu cinemA city pécs Megyeri u. 76., (72) 444-419, www.cinemacity.hu ferences templom Ferencesek utcája 37., (72) 313-565 nemzeti színhÁz Színház tér 1., (72) 512-660, www.pnsz.hu pécsi ifjúsÁgi hÁz Nagy Lajos király u. 13., (72) 211-511, www.ihpecs.hu postApAlotA Jókai Mór u. 10., (72) 506 -006 pte AulA Szigeti út 12., (72) 536-000, www. pte.hu urÁniA mozi Hungária u. 19., (72) 511-732 zenepArk (Volt pArk mozi) Felsőmalom u. 23., (72) 311-222 sopron gyermek- és ifjúsÁgi központ Ady Endre u. 10., (99) 511-200, www.gyik. sopron.hu liszt ferenc konferenciA és kulturÁlis központ Liszt F. u. 1., (99) 517-500, www.prokultura.hu petőfi színhÁz Petőfi tér 1., (99) 517-517 , www.prokultura.hu szeged kAtolikus hÁz Dóm tér 15., (62) 420-157 korzó zenehÁz Széchenyi tér 9., (62) 426-102 nemzeti színhÁz Vaszy Vikor tér 1., (62) 479-279, www.nemzetiszinhaz.szeged.hu szegedi dóm Dóm tér 15., (62) 420-157 szolnok ABA-noVÁk kulturÁlis központ Hild János tér 1., (56) 514-569, ankk.magyarforras.hu szent orBÁn-templom Krúdy Gyula u. 93., (56) 410-665 szigligeti színhÁz Tisza park 1., (56) 342-633, www.szigligetiszinhaz.hu szolnoki főiskolA Tiszaligeti sétány, (56) 510-300, www.szolf.hu szomBAthely BArtók terem Rákóczi u. 3., (94) 313-747, www.sso.hu/hu/bartok_terem tAtABÁnyA jÁszAi mAri színhÁz Népház u. 5., (34) 323-655, www.jaszaimariszinhaz.hu VÁc BArtók BélA zeneiskolA Konstantin tér 8., (27) 314-893, www.vacizeneiskola. gportal.hu fehérek templomA Március 15. tér 24., (27) 311-275 mAdÁch imre műVelődési központ Dr. Csányi krt. 63., (27) 316-411, www.mimk. vac.hu zAlAegerszeg heVesi sÁndor színhÁz Kosztolányi Dezső tér 3., (92) 598-405, www.zalaszam.hu hotel ArAny BÁrÁny Széchenyi tér 1., (92) 550-040, www.aranybarany.hu keresztury dezső Ámk – hAngVerseny- és kiÁllítóterem Ady Endre u. 14., (92) 599-337, www.kereszturyamk.hu

9/17/10 10:01:23 PM


94

KönYvajánló

AlmÁsi sÁndor színész

dés AndrÁs zenész

tóth jÁnos operaénekes

Dávid Ferenc–Gajdó Tamás: Színház a Szerecsen utczában (ÚJ SZíNHÁZ–KOSSUTH KIADó, 2010)

Josef Škvorecký: Gyávák (CARTAPHILUS, 2007)

Szép Ernő: A Hortobágy (ERI KIADó, 2004)

Egy cseh kisváros életébe nyerünk bepillantást a második világháború utolsó néhány napjában, a főhős, Danny Šmirický jazz-zenész (Škvorecký állandó alteregója) szemüvegén keresztül. SS-ek, frissen szabadult hadifoglyok és koncentrációs táborok túlélői, majd a Vörös Hadsereg katonái teszik itt tiszteletüket, a lakók pedig fejüket kapkodva próbálnak alkalmazkodni a folyamatosan változó helyzethez. Az író a 20. század történelmének egyik legkritikusabb helyzetét éleslátással és finom iróniával fűszerezve ábrázolja, de nem moralizál, és nem válik cinikussá sem. A gyávákról, akik fölött Škvorecký nem ítélkezik, ugyanolyan szeretettel ír, akárcsak az epizódszerepet kapó hősökről. A legbátrabb talán mégiscsak maga a szerző, aki kíméletlen őszinteséggel ír, legyen szó szerelemről, szülőgyermek viszonyról vagy a nagybetűs történelemről, amely már akkor tele van hazugsággal, amikor íródik.

Ma már egyfajta divattá vált kiszakadni a virtuális világból, hirdetni a természetközeli életmód előnyeit. Nekem azonban ez nem trendet, hanem állandósult életformát jelent. A lovaimmal való együttlétben kivételezett kapcsolatom van a természettel. Olvasmányaimban is szeretek elszakadni a várostól, ismerkedni hagyományainkkal és közelebb kerülni a gyökerekhez. Szép Ernő könyve olyan világba kalauzol, ahonnan mi is érkeztünk, de már keveset tudunk róla. A pásztorélet nomád jellegű kultúráját és az érintetlen természet apró csodáit ismerteti meg velünk olyan költői nyelvezetben, amelyet öröm magunkba szippantani. Megejtő, akár a Hortobágy: „A művész azt vallja, hónapok óta járkál itt késő éjfelekig, minden áldott este ezt az eredeti megejtettséget érzi, ezt a végtelen megindultságot, lélekolvadást. Oly valami izgató, követelőző ez a csillagok alatti bolyongás az alvó barna gyepen.”

Bizonyára érthető elfogultságom, ha ezt a könyvet ajánlom. Már több mint tíz éve vagyok tagja az Új Színház társulatának, de hogy milyen különleges sorsú épületben dolgozunk, csak ennek a szép kiállítású albumnak a kézbevételekor derült ki számomra. Jó megfogni, izgalmas belelapozni. Szívszorító végigkövetni a képeken az 1909-ben eredetileg mulatóként megnyitott épület folyamatos pusztulását, míg 1991-ben, kivételesen példás összefogás eredményeként újjászülethetett. Örömmel merültem el a korabeli előadásokról készült színes plakátok, fotók böngészésében is. A kedvencem mégis annak a beadványnak kópiája, amelyet a Szerecsen utca lakói jutattak el a székesfőváros tekintetes tanácsához, tiltakozva a mulató fölépítése ellen, gyermekeik erkölcsének védelmében. Szerencsére az azóta Paulayra keresztelt utcában az épület mégis fölépült…

FidelioEst_1010.indd 94

9/17/10 10:02:05 PM


FidelioEst_1010.indd 95

9/17/10 10:02:06 PM


FidelioEst_1010.indd 96

9/17/10 10:02:18 PM

2010. oktรณber

Orszรกgos kulturรกlis programmagazin

ingyenes

w w w . fidelio.hu

Fidelio Est 2010. október  
Fidelio Est 2010. október  

A Fidelio Est programmagazin online kiadása

Advertisement