Page 1

2010. augusztus

Orszรกgos kulturรกlis programmagazin

www.fidelio.h u

ingyenes


Prelűd Kedves Olvasó! 13 éves a Zsidó Nyári Fesztivál. Szimbolikus évfordulóhoz érkeztünk, hiszen a zsidó hagyományok értelmében az érett korba lépő fiúkat ekkor fogadja be a felnőtt közösség, ekkor válnak a zsidó társadalom férfi tagjává. A 13-as szám a Teremtés Könyve szerint szimbolizálja a zsidó kultúra állandó, aktív jelenlétét, az élet örömteli megélését is, éppen ezért döntő jelentőséggel bír a fesztivál életében. Nem véletlen, hogy az augusztus 29-i nyitókoncertünk címe Bar Micvo – Örömkoncert, mint ahogy nem véletlen az sem, hogy Fesztiválunk újdonsága egy-egy nagyszerű művész életútjának, műveinek bemutatása. Első vendégünk az egyik legnépszerűbb magyar előadó-zeneszerző, Dés László, akinek alkotóművészi pályája olyan gazdag, hogy akár két fesztivált is megtölthetnénk vele. Snétberger Ferenc, Somló Tamás, Udvaros Dorottya, Oláh Ibolya, Szalóki Ági és Póka Angéla tolmácsolásában hangzanak fel szerzeményei, de ő maga is aktívan részt vesz a programokon, hol énekel, hol zongorán kísér, hol szaxofonján improvizál… A Szó és zene elnevezésű programon a magyar irodalom legkiemelkedőbb alkotói, Parti Nagy Lajos, Esterházy Péter, Spiró György és Závada Pál olvasnak fel írásaikból Dés László, Dés András és Barcza Horváth József improvizációira. A Dohány utcai Zsinagóga ad otthont a 100 Tagú Cigányzenekar zsidó zeneszerzők örökzöld dalaiból, operetteiből és filmzenéiből összeállított, felejthetetlennek ígérkező koncertnek, melynek címe: Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország. Külföldi vendégművészeink közül kiemelkedik a tengerentúlon milliós rajongótáborral rendelkező ortodox rapper és reggae énekes, Matisyahu, aki szeptember 5-én először ad koncertet Európában, itt Budapesten, a Syma Csarnokban. A rangos külföldi vendégek sorát gazdagítja a nemzetközi hírű izraeli Beer-Sheva Színház, amely szintén először lesz a fesztivál vendége. Edith Piaf életéről szóló különleges izraeli „hangolású” előadásukat magyar nyelvre feliratozva mutatjuk be az Uránia Nemzeti Filmszínházban szeptember l-jén. Izgalmasnak ígérkezik a Gozsdu udvarban a zsidó könyvhét, Pécsett, a Kultúra Fővárosában Korcsolán Orsolya hegedűművész Heber Capriccio-estje és a Budapest Klezmer Band debreceni koncertje szeptember 5-én. Szeretettel várunk minden érdeklődőt. Vadas Vera a Zsidó Nyári Fesztivál igazgatója

A Fidelio Est következő különszáma:

20. Művészetek völgye 2010 Keresse a lelőhelyeken!

3

Prelűd

4

Fesztivál

8

Színház

16

Színházak műsora

20

Tánc

24

Zenés színház

28

Klasszikus, kortárs

39

Jazz, világzene

48

Kiállítás

51

Gyerek

55

Sziget Fesztivál

60

Helyszínek

62

Könyvajánló

Országos Kulturális programmagazin Főszerkesztő: Zsoldos Dávid Felelős szerkesztő: Rajkó Anna Szerkesztők: Filip Viktória (klasszikus), László Viktória (programok), Papp Tímea (tánc, zenés színház, gyerek), Rick Zsófi (színház), Szanyi Erika (kiállítás), Zipernovszky Kornél (jazz, világzene) Korrektor: Endreiné Szemők Ildikó Nyomdai előkészítés: Gróf Róbert Terjesztés: Perlaky András Nyomdai munkák: COMORN Kft. Felelős kiadó: Fidelio EST Kft. Kereskedelmi igazgató: Földes Ádám Lapmenedzser: Balázs Jenő Hirdetés: sales@fidelio.hu, (20) 439-7214 Programleadás: 2010. augusztus 4-ig a program@fidelio.hu címen. A szerkesztőség címe: 1055 Budapest, Szt. István krt. 23. Tel.: (1) 476-0320; Fax: (1) 476-0321 SMS: (20) FIDELIO – (20) 343-3546 E-mail: fidelio@fidelio.hu Havonta megjelenő kulturális programmagazin. Megtalálható Budapesten és a nagyobb vidéki városokban közel 400 terjesztési ponton. Megrendelhető a kiadónál. A következő Fidelio Est megjelenésének dátuma: 2010. augusztus 18. HU ISSN – 2061-1544 (nyomtatott) HU ISSN – 2061-1552 (online)

3


4

fesztivál – ajánló

ajánló – fesztivál

Savaria Történelmi Karnevál

PánBalkán Art Piknik Fesztivál

Augusztus 20.–22. (Szombathely) Szép termetű gladiátorok, talpig vasba öltözött római katonák, bíborba-bársonyba bújt reneszánsz hölgyek, tűzzsonglőrök, fakírok, gólyalábasok és egyéb vagabundusok várják a látogatókat Közép-Európa legnagyobb jelmezes-históriás játékán. A haditornákon római katonák, íjászok, lovas magyarok, keresztes lovagok, középkori bajvívók és végvári vitézek mérik össze fegyverforgató tudásokat, de lesz itt, mint tíz éve mindig, karneválszínház, kézműves vásár, több koncert, kinyíló szabadtéri műtermek, és nem maradhat el a gasztronómiai élvezet sem.

Augusztus 30.–szeptember 5. (Pécs) A PánBalkán Art Piknik fesztivál célja, hogy Pécs, idén az egyik Európai Kulturális Főváros, hangsúlyozza a Balkán Kapuja címet, amely az EKF pályázatukban is szerepet játszott. Az összművészeti fesztivál ideje alatt az Angliából útjára indult, New Yorkot és Sao Paolót is megjárt „Play Me I’m Yours” projekt keretében 12 darab, képzőművészek által installált (és kellően preparált) zongorát állítanak ki a város különböző pontjaira, amelyek a járókelőket csábítják egy kis zenei kikapcsolódásra. A Piknik zenei programja is a fentiek jegyében szerveződött. A fiatal és sikeres pécsi alternatív zenekar, a Singas Project mellett fellép a román származású, klasszikus kortársban és world musicban egyaránt világsztár Alexander Balanescu hegedűs. Pécs felől nézve a határ túloldaláról érkezik az öröktüzű Lajkó Félix, Bécsből pedig a Singas-hoz hasonlóan eredeti Fatima Spar (énekesnő) and the Freedom Fries (és zenekara), melyben a posztmodern tangóharmonika meg a frivol délkeleteurópai feeling lenyűgözően pontos intonációval és hangszereléssel párosul.

Szentendrei nyár Július 9. – augusztus 29. (Szentendre) Szentendre nyári színházának 41. évada és az 51. Szentendrei Nyár július 9-étől augusztus 29-éig várja a színvonalas szabadtéri előadásokat, jazz és világzenei koncerteket kereső művészetkedvelő közönséget, és a tartalmas családi programra vágyó látogatókat. A színházkedvelők három előadást is megnézhetnek augusztusban: Marivaux fanyarul szellemes szerelmi komédiájának, a Szerelem diadalának augusztus 13-ai szentendrei bemutatóját a Katona József Színház társulatának előadásában parádés alakítások teszik majd felejthetetlenné; a modenai Amarcord Társulat Fellini filmjeit idéző, humoros operaelőadással lepi meg a közönséget, melyben népszerű operaáriák hangzanak egy burleszk elemekkel tarkított történet keretében, a Száguldó Orfeum pedig Neil Simon híres darabjának, a Furcsa párnak a női változatával szórakoztatják a közönséget. A világzene szerelmesei mindenképp látogassanak el a Barcsay-udvarba, mert Mitsoura mindig és mindenhol kihagyhatatlan! A fesztivált idén is a Szentendre éjjelnappal nyitva három napos programsorozata zárja, amely már ötödik alkalommal teremt változatos művészeti és gasztronómiai programjaival késő éjszakáig igazi mediterrán hangulatot a városban.

Lukács Miklós cimbalomművész

Zempléni Fesztivál Augusztus 7.–21. (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) A Zempléni fesztiválon a jazz különböző válfajai is jelen lesznek. Lukács Miklós ritkán hallható kvintettjével érkezik. A cimbalomművész számos világhírű jazz muzsikussal lépett már fel, többek között Steve Coleman, Archie Shepp, Herbie Mann és Tony Lakatos voltak társai. Zenekarát olyan muzsikus barátaival hozta létre, akikkel gyakran együtt muzsikál más formációkban: Bacsó Kristóf és Dés András maguk is zenekarvezetők, Szandai Mátyás Lukáccsal együtt a Dresch Quartet meghatározó tagja, Szalai Péter pedig a tabla Európa-szerte elismert mestere. Ugyancsak az ingyenes éjszakai jazz sorozatban szerepel a sárospataki Újbástyán Fenyvesi Márton. A fiatal gitáros Amszterdamban folytatja tanulmányait, ezért nem csoda, hogy itt debütáló zenekara az Amsterdam Budapest Underground nevet viseli. A zenekarvezetőn kívül tagjai: Eunjin Choi (zongora), Kiss Benő (basszusgitár) és Philippe Lemm (dob). A harmadik nagy esemény Zemplénben a jazzrajongók számára Szakcsi Lakatos Béla Gipsy Jazz produkciója lesz, amely magában is élményszámba megy, de ezúttal a világon mindenütt ismert, Belgiumban élő magyar cigányprímás, Roby Lakatos lesz a vendégszólistája. A Benkó Dixieland, a Hot Jazz Band, A Chameleon Big Band, Charlie és zenekara, valamint a Mrs Colombo és Váczi Eszter fellépése pedig a jazz népszerű vonulatainak közönségére számíthat. De a szemnek is jut a jazzkínálatból, méghozzá a Magyarországon élő lengyel jazzfotós, Pawel Karnowski kiállítása.

Esztergomi Várszínház Július 14.–szeptember 4. (Esztergom) Az Esztergomi Várszínház 2010-ben ünnepli fennállásának és működésének huszadik évfordulóját. Az augusztusi programok közt találni színházat, világzenét, jazzt és táncot. A hónap vendége a Nagyváradi Állami Színház, akiktől öt előadás is látható lesz a Bazilika tövében. A Csillagok palotája Balassi Bálint énekelt verseit és a XVII-XVIII. századi magyar világi dallamokat hozza közelebb a hallgatósághoz. Az Anconai szerelmesek a ’70-es évek olasz slágerei között kalauzol, Goldoni pedig a XVIII. századi Velence egyik terecskéjén kuszálja össze a szerelmi szálakat a Kávéház című darabjában. Székelyhidi Ágoston Végítélet című műve az 1989-es eseményeket mutatja be, Tarics Péter Állok Istenért, egyházért, hazáért című monodrámája pedig Mindszenty Józsefnek állít emléket. A augusztus a Budapest Bár lemezbemutató koncertjével indul, később vendég lesz a királyvárosban Boban Markovics, Lajkó Félix, Palya Bea és az ExperiDance Táncegyüttes is

Ekaterina Bakanova

Szent margit-bányai Nyári Ünnepi Játékok Július 14.–augusztus 29. (Ausztria) Mozart Varázsfuvolája szerepel az idei Szent Margit-bányai Nyári Ünnepi Játékok középpontjában. A népszerű operát többek között olyan jeles közreműködők tolmácsolásában hallhatjuk, mint Walter Fink, Daniel Brenna vagy Ekaterina Bakanova. A szervezők a fiatalokról sem feledkeznek meg, hiszen a rendezvénysorozat keretében Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliska című gyerekoperája várja őket. A két éve átadott, felújított római kori kőfejtőt az UNESCO 2001-ben a világörökség részévé nyilvánította, így igazán egyedülálló környezetben élvezhető a muzsika, a gasztronómiai különlegességek és a burgenlandi vendégszeretet.

Óbudai Nyár

Zsidó Nyári Fesztivál

Augusztus 23., 28. (Bp.) Ha nyár, akkor Óbuda, és ha kellemes, szórakoztató és egyben tartalmas esti program, akkor augusztusban a Kiscelli Múzeum és az Óbudai Református Egyházközösség temploma felé érdemes venni az irányt. A Kiscelli Múzeum udvarán, dicsőséges karrierjének talán legelső állomásán a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenyén Pasztircsák Polina, a tekintélyes genfi énekverseny tavalyi abszolút győztese mutatkozik be, míg a Református Egyházközség templomában Kobzos Kiss Tamás életmű-keresztmetszetét prezentálja a zenebarátoknak. Az egész nyáron, sőt, szeptemberben is tartó rendezvénysorozat helyszíneinek különleges hangulata és koncertjeinek magas nívója bárkit meggyőzhet arról, hogy a nyár nemcsak a hűs vízparton lehet élvezetes.

Augusztus 26.–szeptember 6. A 13. alkalommal megrendezendő, a zsidó hagyomány szerint nagykorúvá váló fesztivál alatt a legtöbbször, hat alkalommal életműkoncertjei révén Dés László kerül középpontba. A programok közül kiemelkedik a balkáni, zsidó és cigány népzenéből álló műsorral készülő Boban Markovics Orkestar, a Bár micvó örömünnep, amelyen Shai Abramson, Fekete László és Sándor György kántorok lépnek fel, és 100 Tagú Cigányzenekar Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország! című, zsidó zeneszerzők örökzöld dalaiból összeállított  koncertje, amelynek vendégei Polyák Lilla és Homonnay Zsolt lesznek, és a klasszikus zenei koncertek sem nélkülözik a különlegességeket. A Ráday Galéria, a Budapest Galéria,  a Szlovák Intézet és a Rumbach utcai zsinagóga a kiállításoknak adnak helyet.

Nemzetközi Felnőttbábfesztivál Augusztus 23.–28. (Pécs) Augusztusban Pécsre figyelnek a bábosok: nyolc hazai és hat külföldi társulat felnőtt- és ifjúsági közönségnek szóló, szellemi-érzéki izgalmakat kiváltó versenyelőadása mellett, előtt és után a város összes tere, zege és zuga a bábszínházról szól. Az utcákon tiszteletüket teszik a Szárnyas Sárkányok, de nem hiányozhat Vitéz László, Hétpróbás Jancsi, Girgác Lacku, Paprika Jancsi, Gulyás Terka, Müzli János, Zabpehely Béla, Pulcinella, Punch és Judy sem. A 15. alkalommal megrendezendő fesztiválon a hagyományt képviselik a kiállítások, az ősi jávai bábjátékot bemutató tárlat, és a magyarországi bábszínházak is képet adnak munkájukról a Pécsi Kisgalériában, a kuriózum és a tradíció ötvözete a vietnami vízi bábszínház. A részletes programkínálat a Fidelio Est különszámában olvasható.

5


6

fesztivál – ajánló Ördögkatlan Fesztivál

20. Művészetek Völgye Július 23.–augusztus 1. (Kapolcs, Monostorapáti, Öcs, Pula, Taliándörögd, Vigántpetend, Nagyvázsony) Idén meglesz a Völgy-jubileum! Klasszikus és kortárs hangversenyek, egyházi és historikus zenék, Amadinda Ütősvölgy, MuzsikásVölgy, Völgyszínházak előadásai Debrecenből, Beregszászból, az Új Színházból, Békéscsabáról, a KoMától, ÖrökségVölgy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal, jazz-, rock- és alternatív zenei koncertek, világzene a Hangvetővel az öcsi kőfejtőben, gyerekszínházak és játszóházak a Családi Völgyben, HumorVölgy Nagyvázsonyban, Leader-települések bemutatkozása, irodalmi estek, filmvetítések, Művészetek Zöldje kirándulásokkal, kiállítások, a Néprajzi Múzeum és a Felvidék VölgyVendégsége, Kézművesek Völgye vásárral és  fazekastalálkozóval, Társas(játék) Völgy, Völgy-nosztalgia pályázatokkal, a Művészetek Hölgyének, Palya Beának nyitott Palya-udvara, biopiac, fesztiválrádió – azaz tíz nap alatt hét falu nyolcvan helyszínén ezerkétszáz program és háromezer-ötszáz fellépő. A részletes programkínálat a Fidelio Est különszámában olvasható.

Palotanegyed Fesztivál Augusztus 27.–29. (Budapest) A júniusi események után folytatódnak a Józsefvárosban az igényes szórakoztatató programok, amelyek közt minden korosztály megtalálhatja a kedvére valót. Lesznek kézműves foglalkozások, különleges fa társasjátékok, egészségtanácsadás, irodalmi beszélgetések, gólyalábasok, színházi előadások és koncertek. Fellép Kálloy Molnár Péter, a Karaván Família, a Quartet Escualo, Lovasi és a Véletlen Lackfi-verseket énekel, elhangzanak a Budapest Bár dalai, ott lesz Lajkó Félix, a Fonó Zenekar és Závada Pál pedig együtt húzzák Jadviga nótáját, sőt az évad kezdete előtt, rendhagyó módon a Bárka Színház társulata ekkor mutatja be új produkcióját, Arisztophanész Béke című komédiáját a Nemzeti Múzeum lépcsőin.

Augusztus 4.–8. (Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya) Az összművészeti Ördögkatlanba az ismert nevek mellé két különleges, bár nem ismeretlen produkció is bekerül. A Mediawave törzsközönsége már például ismerheti őket. A szervezők most abban reménykednek, hogy az Ördögkatlanban sokan felfedezik majd ezt a két zenekart, a Firewatert és a BaBa ZuLát. Előbbiek az Egyesült Államokból, utóbbiak Törökországból érkeznek. Az amerikai banda a záró bulit tartja majd a nagyharsányi focipályán. Punk, világzene, indie, sokféle zene keveredik a brooklyni csapat stílusában. A török zenekar a BaBa ZuLa, mely hazájában elsőrangú együttesnek számít. A Mediawave-en már itthon is bizonyították. Augusztus 7-én lépnek fel Kisharsányban. A katlanozók a Cseh Tamás Emlékest után választhatnak: vagy a nagyharsányi focipályára mennek, ahol a Ghymes, a magyar world music kiválósága játszik, vagy irány Kisharsány a BaBa ZuLával.

Andocsi Művészeti napok Augusztus 6.–8. (Andocs) A Somogy megyei Andocsi Művészeti Napok egy hagyományteremtő, három napos művészeti profilú fesztiválnak indult 2007-ben, amely a legkülönfélébb művészi megnyilvánulásoknak adott teret. Színházi előadások, koncertek, gyermekdarabok, táncelőadások egyaránt helyet kaptak a műsorban. Azóta a műfajok tekintetében gazdagodott a fesztivál, volt operabemutató is, valamint a gyermekeknek szóló programok választéka is új műfajokkal bővült. Az idei program is bőséges: hallgassák Csőke Renáta és együttese koncertjét, a Vodku sikeres Cseh Tamás estjét, kacagjanak Méhes Csaba Kávéautomatáján, gyönyörködjenek az észt és a litván néptáncosok forgatagában. Vigyék el a gyerekeiket, mert megint lesz kerámia, üvegfestés, Tintaló... Három nap a gyönyörű Somogyi dombságban, ahol az egész család találhat kedvére valót.


8

színház – HÍREK, ajánló Elhunyt Kállai Ferenc Július 11-én elhunyt Kállai Ferenc. A Kossuth-díjas, Érdemes Művész, a Nemzeti Színház örökös tagja, a Nemzet színésze 85 éves volt. 1925. október 4-én született Gyomán. 1944-ben végzett a Színművészeti Akadémián. 1945-től a Szabad Színház, 1946-tól a Belvárosi Színház, 1948-tól a Nemzeti Színház társulatának tagja volt, 2000-től a Pesti Magyar Színház művésze. 1977–1990 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára, 1987-től egyetemi tanár. 1981–1990 között a Színházművészeti Szövetség elnöke, 1985–1989 között országgyűlési képviselő, a kulturális bizottság tagja volt. Több száz színházi és filmszerepet játszott el élete során, jelentős alakításai voltak Molière, Shakespeare és G. B. Shaw darabjaiban, és a kortárs magyar szerzők (Csurka István, Németh László) drámáiban. A legtöbben talán Bacsó Péter szatírájából ismerik, A tanú című film Pelikán elvtársaként. Utolsó filmszerepét Sándor Pál 2006-os Noé bárkájában játszotta. Kállai Ferencet pályája során számtalan díjjal tüntették ki. Kétszeres Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész. A Kossuth-díjat 1973-ban kapta meg, 2000-ben a Nemzet Színésze lett. Elnyerte a Prima Primissimadíjat is.

Megvan a Vidor versenyprogramja Tizennégy előadást láthat a közönség Nyíregyházán a Vidámság és Derű Országos Seregszemléjén augusztus 27. és szeptember 4. között. A nagyszínpadra érkezik a budapesti Katona József Színház előadásában Marivaux A szerelem diadala című vígjátéka, a Vígszínház Molnár Ferenc két egyfelvonásosa, az Egy, kettő, három és Az ibolya. Az Új Színház is Molnárdarabbal mutatkozik meg, A hattyúval, míg az Örkény Színház az Aki Kaurismäki filmje alapján készült Bohémélettel szerepel. A vidéki színházak közül a Veszprémi Petőfi Színház és az egri Gárdonyi Géza Színház kapott meghívást, előbbi A bugyogó című vígjátékot, utóbbi a Csörgess meg! című mobilrevüt játssza majd a nagyszínpadon. Pintér Béla és Társulata két előadással is szerepel: az Árva csillag című produkció a nagyszínpadon, az idén bemutatott Szutyok pedig a Kamaraszínházban lesz látható. A Kamarában kap helyet továbbá a Thália Színház Beszélő fejek II., a Manna Produkció Kicsi nyuszi hopp hopp, a Káosz Katonái Hidat Vernek társulat Nyuszilány – avagy Cosmo Polly és aki mögötte van, a Centrál Színház Guppi című előadása. Hal a zacskóban címmel közös produkcióval érkezik a fesztiválra a szegedi Mobil Front

Műhely és a Szegedi Nemzeti Színház, a budapesti Sanyi és Aranka Színház, valamint a PanoDrama társulat közös előadásaként pedig a Tiszta viccet láthatja a közönség.

Fesztiváldíjas a Maladype és a Tünet A Maladype Színház Tojáséj című előadása kapta az újvidéki INFANT fesztivál a legsikeresebb előadásért járó fődíját. A zsűri indoklása szerint a díjat a színházi előadás egészének magas művészi minőségéért, a közönséggel való kapcsolatteremtés terén a pontos és egységes spontaneitásért, a végtelen fegyelemért és a fantáziadús játékuk precizitásáért kapta a társulat. Az öttagú csapat olyan előadást mutatott be, mely nagyfokú szakmai ismereteket tükrözött: valódi, hamisítatlan játékot és az élet szeretetét. Az improvizációkra épülő előadás minden mozdulata bámulatosan kidolgozott. A tökéletesen harmonikus gesztusok a színészek figyelemre méltó magabiztosságának és az egymásban való bizalmuknak egyértelmű bizonyítékai. Egy másik magyar társulat, a Tünet Együttes is elismerésben részesült: a színházi nyelv egy szegmensének legeredetibb megfogalmazásáért járó díjat kapta a Nincs ott semmi, avagy alszanak-e nappal az álmok? című produkciójuk.

A béke Augusztus 27., 28., 29. 20:30 – Nemzeti Múzeum kertje – Bárka Színház „Lepényt hamar!” – ezzel indul a görög komédiaszerző darabja, hőse, mint valami ókori Übü Papa, „Szahart” kiált. Mert e lepény szamárganéj, amivel telitömik hősünk trágyaparipáját, a szarzabáló ganajtúrót. Ezzel a paripával indulunk fel az égbe, túl akár a csillagokon is, hogy az istenekkel találkozhassunk. Ám az istenek elköltöztek. Csak a Háború istenét hagyták hátra, aki azonnal mély barlangba lökte a Békét, s a barlang elé hatalmas követ gördített. Ha békét akarunk, ezt a súlyos követ kell odébb gördítenünk, ha vagyunk hozzá elegen. Húzza-tolja a követ boldog-boldogtalan, és ha még a nézők is segítenek, szabaddá válik a kijárat, elibénk léphet a Béke maga. Az előadás rendezője és munkatársai Szerbiából érkeznek. Kokan Mladenovic a belgrádi Atelje 212 rendezője, először dolgozik Magyarországon. Író: Arisztophanész; rend.: Kokan Mladenovic; szereplők: Szorcsik Kriszta, Réti Adrienn, Varga Anikó, Varjú Olga, Kálid Artur, Ilyés Róbert, Gados Béla, Dévai Balázs, Kardos Róbert, Pásztor Tibor, Nagypál Gábor m.v.


10

színház – AJÁNLÓ 

Máthé Zsolt

Augusztus 5., 6., 7., 8. 21:00 – Zsámbéki Műemlék Rakétabázis – AlkalMáté Trupp A Színművészeti Egyetemen 2003-ban végzett osztálya sorra veszi tagjait, és évenként egy osztálytársról készít előadást. A sorozat első darabja a 2007-ben bemutatott Járó Zsuzsa, 2008-as bemutatója a Szandtner Anna, 2009-es nagy sikerű előadása pedig a Kovács Patrícia volt. A darab hősét minden évben az évad utolsó előadásának végén sorshúzással választjuk ki. A sorshúzástól a próbaidőszakig előkészítő, ötletelő összejöveteleket tartanak a résztvevők, és a tényleges próbaidőre már elkészül a tulajdonképpeni darab váza. És a szokásos háromhetes zsámbéki fotó: SzoFi próbaidőszak alatt nyeri el végső formáját. Idén a múlt évben kisorsolt színész: Máthé Zsolt. Róla szól az előadás, ahogy Ő látja magát, ahogy az „osztály” látja Őt. Rend.: Máté Gábor; díszlet, jelmez: Izsák Lili; szereplők: Czukor Balázs, Dömötör András, Fenyő Iván, Gál Kristóf, Járó Zsuzsa, Jordán Adél, Kovács Patrícia, Máthé Zsolt, Mészáros Béla, Mészáros Máté, Péter Kata, Szandtner Anna, Száraz Dénes, Vajda Milán

Dés-napok a Zsidó Nyári Fesztiválon Augusztus 30. – szeptember 5. – Dohány utcai zsinagóga, Uránia Filmszínház Rendhagyó életműsorozatot indít útjára az idei Zsidó Nyári Fesztivál, amellyel olyan magyar zeneszerző-előadóművészeket szeretnének programjaik fókuszába helyezni, akik évtizedek óta meghatározói a magyar zenei és kulturális életnek. Ilyen emblematikus személyiség Dés László. Hat estében látható-hallható Dés László életművének keresztmetszete. Az 1985-ben Udvaros Dorottyának készült Átutazó című lemez anyaga kétszer is megszólal

a Dohány utcában, de lesznek koncertek, ahol Harcsa Veronika, Póka Angéla, Szőke Nikoletta, Geszti Péter, Snétberger Ferenc, Oláh Ibolya és Szalóki Ági adják elő Dés dalait. A Szó és zene című koncerten Dés László muzsikuspartnerei Dés András és Barcza Horváth József lesznek, akik a magyar kortárs irodalom olyan kiváló alkotóinak műveire improvizálnak, mint Esterházy Péter, Parti Nagy Lajos, Spiró György és Závada Pál. Végül pedig az 1995-ben bemutatott Valahol Európában című musical részletei szólalnak meg az eredeti szereposztással, miközben részleteket vetítenek Radványi Géza 1945-ös klasszikus mozijából.

AJÁNLÓ – színház Brecht–Weill– Csákányi-est Augusztus 29. 19:00 – Uránia Filmszínház 1996-ban a Katona József Színház Kamrájában életre keltek Bertolt Brecht és Kurt Weill songjai. Csákányi Eszter Lotte Lenya bőrébe bújt. Az emlékezetes előadás most újra látható lesz, sokak örömére. A történet egy legendás páros alakját idézi elénk, a hajdan volt 20. századból. Lotte már másfél éves, amikor – a századdal együtt – Kurt megérkezik. Huszonöt évnek kell eltelnie, míg a színház összehozza őket. Lotte Lenya kezdő színésznő, Kurt Weill zeneszerző. Nem sokkal később összeházasodnak. A Koldusopera 1928-as ősbemutatóján Lotte már férje dalaival robban be. Felívelő pálya, zsúfolt, viszontagságos évek, válás, emigráció, megint házasság, sikerek. Maradandó a mulandóban. Km.: Csákányi Eszter, Darvas Ferenc, Ernyei László

A legyező

Tér–Film–Zene

Augusztus 4., 5., 20:00 – Óbudai Társaskör – Komédi Franc Ez? Húsz évvel ezelőtt különös Goldoni előadás született a Kiscelli utcában. A legyező játéktere nem csupán a színpad volt: a színészek „belakták” az épületet, és kihasználták a kert sajátosságait. A húsz évvel ezelőtti csapat újra összeáll, hogy napjainkhoz igazítva ismét eljátsszák nagy sikerű előadásukat régi és új közönségüknek. A nyolc alkotó ember kiválva a színházi struktúrából Komédi Franc Ez? néven 1990 nyarán Szentendrén mutatkozott be először. 1991 nyarán Goldoni-előadásukkal nemcsak korszakalkotó színházat hoztak létre, hanem útjára indítottak egy új nyári játszóhelyet is, az Óbudai Társaskör kertjét. Író: Goldoni; alkotók: Cserna Antal, Felhőfi Kiss László, Lux Ádám, Mertz Tibor, Simon Mari, Szalay Kriszta, Szerémi Zoltán, Tóth József

Augusztus 8-ig minden nap – Millenáris Park Harmadik helyszíne ez a TérFilm-Zene fesztiválnak. 2004-től a Parlament előtti óriási tér, 2008-tól a West End tetőterasza adott otthont az egész nyáron át tartó, ingyenes kulturális rendezvénynek. Idén a Millenáris Parkba költöztek, de a programok sokszínűsége nem változott. Délután rajzfilmekkel és bábfilmekkel várják a gyerekeket, de nem is akármilyenekkel: a ma már ritkán látható klasszikusokat (Dr. Bubó, Kíváncsi Fáncsi, Frakk, Csipike) a szülők is élvezni fogják! Utána a Magyar Televízió archívumából csemegéztek a szervezők, megannyi kabaré és bohózat kerül az óriási vetítővászonra. Az esti élő koncertek és zenés műsorok után egy-egy film színesíti a kínálatot (Világszám, Csók, Anyu, Hasutasok…), este pedig, sötétedés után, némafilmeket lehet megnézni Gyarmati István zongorakíséretével.

Experidance-jubileum Az Experidance Tánctársulat augusztus 15-én az Ezeregyév díszelőadásával ünnepli megalakulásának tizedik évfordulóját. Osztozzon Ön is a születésnapi örömben! Ezzel a produkcióval indult egy évtizede az Experidance sikertörténete, mi sem stílszerűbb hát, mint így ünnepelni a születésnapot. A díszelőadás azonban nemcsak az új nézők számára lesz különleges, hiszen a szokásos létszámú tánckar a duplájára kiegészítve, negyven fővel lép majd a színpadra, a monumentális műsor főszerepét pedig újra a társulatvezetőkoreográfus, Román Sándor táncolja majd.

Experidance – 10 éves jubileumi díszelőadás 2010. augusztus 15. 20:00 – Papp László Budapest Sportaréna Melyik Arany János-mű alapján készült Experidance-előadás? A A nagyidai cigányok b Toldi c Vörös Rébék A helyes választ a www.fidelio.hu/jatek oldalon jelölheti meg augusztus 5-ig. A helyes megfejtőknek 5 db kétszemélyes belépőjegyet ajándékozunk az Ezeregyév című produkció augusztus 15-i díszelőadására. A szerencsések nevét a játék internetes oldalán tesszük közzé.

11


színház – PORTRÉ  Az őszinteség és a meglepetés tudatosságával A Pécsi Országos Színházi Találkozón a Fidelio Est által a legjobb harminc év alatti színésznőnek felajánlott díjat megosztva Béres Márta és Erdély Andrea kapták a The Beach című előadásában nyújtott teljesítményükért. Rövid ideig együtt jártak óvodába, aztán jött a gimnázium – közben a diákszínpad – és az Újvidéki Művészeti Akadémia négy-négy éve, diplomázás óta pedig a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban játszanak.

FidelioEst: Könnyebb vagy nehezebb a munka a sok éve tartó ismeretség miatt? Béres Márta: Nekem az nagyon egyértelmű, hogy együtt vagyunk. Olyan értelemben persze, hogy van hátulütője, hogy néha azt kívánom, vigyenek egy kicsit másfelé az útjaink, ugyanakkor viszont ha máshol dolgozom, és visszajövök, mindig megerősödik az az érzés, hogy nekem itt a helyem. Nem tudok olyan címkét ragasztani béres márta a kettőnk kapcsolatára, és Erdély andrea ami teljesen megfelelne a valóságnak, mondhatnám, hogy ő a nővérem, a barátom, a munkatársnőm, ugyanakkor valahol mindegyik igaz és hamis is. Erdély Andrea: Felelősségérzettel jár, hiszen segíteni, inspirálni kell egymást. Van hátránya, persze, mert egy idő után már nehezebben viseled el a másikat, ugyanakkor nagyobb a feladat is, mert meg kell lepned a többieket. Ez viszont munkára serkent, arra, hogy tudatosan fejlődj. Ahhoz, hogy ne unjuk meg egymást, hogy mindig tudjunk újat mutatni, dolgozni kell. FE: Alig vesztek elő „megírt” darabokat. Előadásaitoknak persze mindig van egy kiindulópontja Brechttől Pilinszkyig, Danilo Kištől Albert Camus-ig, de az alapanyagból csak a gondolati mag marad meg, a szövegek sajátjaitokká válnak. Hogyan működik egy ilyen alkotófolyamat? BM: Beszélgetünk. András (Urbán András rendező, a társulat vezetője – a szerk.) felvet egy témát, és arról mindenki elmondja a gondolatait, a véleményét. Nagyon különbözőek vagyunk, és bármennyire is ismerjük egymást, mégsem tudom, mire számíthatok. Rengeteg meglepetéssel járnak ezek a viták, gyakran én is meglepődök magamon, és állandóan arra kell rájönnöm, hogy bármilyen régóta ismerjük egymást, mégsem ismertük még ki egymást az utolsó sejtekig. A Beach alapkérdése az volt, mi az, ami bennünket zavar, pedig nem kellene, hogy zavarjon, vagy ami arról árulkodhat, hogy a toleranciahatárunk nem túl magas. A beszélgetésekből lettek az improvizációk, lassan kialakultak a témák, amik köré csoportosult az előadás. Azt hiszem, a mi közös munkánkban azt a pillanatot szeretem a legjobban, amikor András kiválasztja, mi kerül az előadásba, és azt, amikor megszületik az előadás. Ez kétszer történik meg. Először akkor, amikor először játsszuk, mert azt soha nem lehet

fotó: Simara László

12

tudni, milyen hatása lesz. Hogy megbotránkoztat-e, és a reakciók bennünk hogyan csapódnak le. Másodszor pedig akkor, amikorra leülepszik, és bár marad az improvizatív jelleg, az élőségéből nem veszít, de már tudatosan tudunk létezni benne, és arra újra építhetünk. EA: Nekem a Beach alapanyagáról, a Közönyről, a szemtelen őszinteség jutott eszembe, meg hogy mennyire kevés az őszinteség manapság. A másság, annak fölvállalása akár a várható következmények ismeretében. Bár Andrásra és egymásra rá kell hangolódni, de mindent ki merünk mondani, mert megteremtődik az a bizalmi hangulat, amiből az improvizatív gyakorlatok kiindulhatnak. Ad időt arra, hogy egy adott témával dolgozzunk. Van, hogy darálod a szöveget, és egy idő után nem tudod visszafogni magad, muszáj kimondanod, kimutatnod mindent, ami az eszedbe jut, mert nem nyúlhatsz semmihez, ami előre kitalált. Ezek, a tehetetlenség állapotában a tudatalattiból feltörő dolgok a legérdekesebbek. Az nagyon fontos Andrásnál, hogy ő ezt kivárja, hogy megfeledkezz mindenről. Ezek ellenére az alapanyagból természetesen nem csak a gondolati mag marad meg. FE: Obligát a kérdés: mennyire fontosak a díjak? BM: Jó érzéssel töltenek el, de olyan, mint ha sportként fognánk fel a művészetet. Mi alapján lehet eldönteni, hogy nagyon különböző stílusú és irányultságú színházak közül melyik a jobb? Mi a mérce, ami alapján hasonlítanak bennünket egymáshoz? A művészet számomra arról szól, hogy egyedi, és mer az lenni, ami. EA: Örülök a díjaknak, de meg is ijedek tőlük, mert felelősséget és elvárásokat támasztanak, sokszor feleslegeseket is. Azért pedig szomorú voltam, hogy csak mi ketten kaptuk. Más, amikor egy színházban nagy a társulat, a Kosztolányiban viszont csak öten vagyunk. Itt egészen más az alkotás folyamata, igazi közös munkáról van szó. Ebben a díjban ezért Imre és Árpád (Mikes Imre Elek és Mészáros Árpád – a szerk.) is benne vannak. A teljes interjú a Fidelio.hu-n olvasható. Papp Tímea

Érzelmi inkontinencia avagy mit is kezdhetünk szorongató érzéseinkkel? Az Y generáció már megszokta, hogy az internet „azonnali” műfaj. Szabad és szinte korlátlan a hozzáférés, a nap bármely szakában megoszthatók az információk, a vélemények és a kérések. Nincs kitüntetett ideje az akár hosszabb ideig tartó baráti beszélgetéseknek sem, nem kötődnek már a régi módon a munkaidő végéhez vagy a szabadidőhöz. Kizárólag internetelérés függvénye, hogy mikor és mennyit kommunikálnak... Ha egy fiatallal valamilyen negatív élmény történik, odaül a gépéhez, megnyit két ablakot és azonnal kapcsolatba lép a barátaival, és – akár ugyanezen időben – blogjában is leírja gondolatait. Az Y generációnak nem kell olyan sokáig magában tartania a feszültségeit… Aki most azt gondolja:  „hiszen a feszültségmentes élet egészségesebb”, annak alapvetően igaza van, mert nem arról van szó, hogy a szenvedés lenne az ajánlott lélektani állapot. De mindig vannak helyzetek, amikor bizony ki kell bírni a belső feszítést, és át kell gondolni a történteket. Ma mindenki gyors, azonnali oldódásra vágyik – csakhogy a lelki feszültségek oldódásához idő kell, és csalóka illúzió arra gondolnunk, hogy majd a személyiség tudattalan mechanizmusai is olyan fordulatszámon pörögnek, ami biztosítja az azonnali fájdalommentességet…   Az internet tehát azonnali feszültségcsökkentést kínál, mert egy Y generációs embernek mindig van barátja, aki éppen online van, akinek azonnal el lehet mondani sérelmeket, bosszúságokat, nehéz konfliktusokat. Az előző – az X – generációnak olykor órákig kellett várnia, hogy megossza a lelki bánatát – vagyis kénytelen volt kezdeni vele valamit addig is, amíg „kiöntheti” magából. Az Y generáció életében ez néha pár perc csupán. A probléma ezzel nem az, hogy az X generáció most azt látja, a fiatalok gyorsan megkönnyebbülhetnek, szemben az ő türelmes és szenvedő viselkedésével, hanem az, hogy az érzések magunkban tartása – a holding – továbbra is nagyon fontos képesség marad… Ha az érzéseinket azonnal „kilőjük” (mert szorongáskeltő élményünket szinte a történéssel egyidejűleg elmondjuk), azok egy másik emberre hárulnak, aki lehet, hogy ezalatt feszeng, ideges lesz, mert az „azonnaliság” rá is hat. Megtörténhet tehát, hogy érzelmileg  tulajdonképpen vele életjük át mindazt, amit magunknak kellene… A mindennapi szituációkban is igaz, hogy az azonnaliság hátráltatja a saját érzések és megoldások kitermelődését, mert az „elmesélés” ugyan gyorsan nyitja a szelepeket, csökkenti a feszültséget, de olykor megfoszt attól, hogy valóban rátaláljunk a saját gondolatainkra. Azok az emberek, akik azonnal elmondják a sérelmeiket, sokszor átélik,

A magazint keresse az újságárusoknál, rendelje meg weboldalunkon: www.mipszi.hu

hogy bárhány embernek is adták át a dolgot, nincs igazi feloldás, nincs igazi megoldó képlet. Nem is lehet, mert azt mindenki csak a saját lelki mechanizmusai segítségével „termelheti” ki… A konstruktív megoldások megjelenéséhez szükség van arra, hogy átgondoljuk a történteket, tisztában legyünk érzelmeinkkel, saját személyiségünk képességeivel.  A valódi megértés és feloldás időigényes lélektani munka – ez alatt jó, ha magunkban tartjuk ezeket a lelki tartalmakat, ami kétségtelenül további feszültség- vagy szorongásérzéssel jár, ám segít „kitermelni” a jobb megoldó képleteket. Aki egy érzelmileg feszült helyzet után szinte azonnal „kiönti magából” a történteket, ezt a szükséges zárlatot oldja fel, mert inkontinens módon kiereszti a lelki tartalmakat. Ilyenkor az történik, hogy az őt ért ingerek szinte feldolgozás nélkül futnak át rajta. Amikor mások véleménye kell a teljes megnyugtatáshoz, akkor valójában saját érzelmi szükségletünket rajtuk keresztül éljük át. Ezzel az a probléma, hogy nem a sajátunk. Hanem az övé/ övék. Aki mások önértékelésére támaszkodik, az valójában a sajátját „kívül hordja”, tehát az életben nem önnön személyisége, hanem a megfelelés vagy a „hasonulás” vágya vezeti. De nem élhetjük mások életét – akkor sem, ha irigykedve nézzük sikereit, tulajdonságait, életútját… (Tari Annamária pszichológus gondolatait a Mindennapi Pszichológia legújabb számában megjelent cikkében olvashatjuk.)


14

színház – PORTRÉ Mérföldkövekhez érve A bábszínházat sokan kizárólag gyerekműfajnak gondolják, pedig kifejezetten a felnőttközönség számára is készülnek bábos előadások, amik épp a báb miatt több izgalmat kínálnak, és a fantázia szabadabb szárnyalását engedik, mint az élőszínházi produkciók. Ezt augusztus végén, a 15. alkalommal megrendezendő Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztiválon három kontinens bábosai bizonyítják. A fesztivál és a szervező Bóbita Bábszínház igazgatójával, Sramó Gáborral beszélgettünk.

FE: A gyerekeknek és a felnőtteknek készült előadások arányát itthon ismerjük, a repertoáron egyértelműen az előbbiek dominálnak. Más országokról mi mondható el? SG: Az európai kultúrkörben hasonló a helyzet, a TávolKeleten azonban nem egészen így van a bábművészet történetéből, szerepéből, elismertségéből adódóan. A kifejezetten felnőttelőadásokat felvonultató bábfesztivál azonban kuriózumnak számít. FE: Tizennégy magyar és külföldi versenyelőadás van a programban, ezeket az elsősorban színháztudománnyal, színháztörténettel foglalkozó Kékesi Kun Árpád válogatta. Neki mennyire volt új a műfaj? SG: Az mindig központi kérdés, hogyan áll össze a program. Volt alkalom, hogy én hívtam meg az előadásokat, de bábszínház-igazgatóként éreztem, hogy ez nem szerencsés felállás. Olyan válogatót akartunk, sramó gábor aki nincs elkötelezve, akire nem vetődhet az elfogultság árnya. A szakmában többen vagyunk, akik a Veszprémiből lett Pannon Egyetemen vagy a Károli Egyetemen találkoztunk Kékesi Kun Árpáddal, és amikor felvetettem az ő nevét, sikert arattam. Nagyon nyitott, fiatal ember, de komoly szakmai, színháztörténészi múlt áll mögötte, és nagyon fogékony a bábszínház iránt. Az más kérdés, hogy a válogatása mennyire esik egybe a szakma véleményével, és már látom, hogy komoly viták lesznek, ami nem baj, mert ezek a produkciók átfogó képet adnak a felnőtteknek készülő bábelőadásokról. Magyarországon az utóbbi hónapokban alaposan meg tudta ismerni a szakmát, a külföldieknél viszont eléggé meg volt kötve a kezünk, mert csak abból tudott válogatni, aki nevezett. A program összeállításánál azt is figyelembe kellett venni, hogy helyszínként a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházával, a mostani Bóbita Bábszínházzal gazdálkodhatunk, ezért két csapatot, akiket szívesen vendégül láttunk volna, több heti egyeztetés után le kellett mondanunk. Nincs ugyanis Pécsett akkora tér, még a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpada sem, ahová a méreteiben, technikai igényeiben monumentálisnak nevezhető cseh és lengyel produkciók befértek volna. FE: A gazdag és változatos műsorkínálatból te mit emelnél ki például azoknak, akik most hallanak először a felnőtteknek szóló bábszínházról? SG: Tizenkét országból érkeznek társulatok, ez azt hiszem, már garantálja a színes palettát. Nagyon fontos-

nak érzem, és így alakítottuk ki a fesztivál struktúráját, hogy minél szélesebb körben nyissunk a színházi szakma és a nagyközönség felé. Mindenképpen izgalmasnak, érdeklődésre számot tartónak gondolom a vietnami vízi bábszínházat, őket néhány éve a Szigeten is láthatták már, vagy Eric Bass hihetetlen finom, filozofikus művészetét. Egyszemélyes előadása, az Őszi portrék túlmutat a bábszakmán, jó lenne, ha a színházat szeretők eljönnének rá. És bár nevünkben felnőttbábfesztivál vagyunk, de nem hagyhatjuk ki a családi programokat sem, hiszen olyan mélyen benne van az emberekben, hogy a báb gyerekműfaj. Azt is mondhatom, hogy a Kultúrkertben és a Színház téren megtartjuk a szabadtéri bábjátékosok találkozóját, hiszen ezeken a helyszíneken Vitéz László, Paprika Jancsi és külföldi társaik szórakoztatják a kicsiket és a nagyokat. FE: Amikor nem felnőttbábfesztivált rendezel, a Bóbita Bábszínházat igazgatod. Bóbitás előadást viszont nem találok a programban. SG: Ez így van, és fáj is a szívünk, de nem született ebben az évadban felnőttelőadás, mert a fesztiválszervezés és az új bábszínházba való költözés miatt nem volt erre elég időnk. Remélem, a szervezéssel a hiányt kompenzálni tudjuk. FE: És mi fog történni jövőre a Bóbitában a költözésen túl? SG: Azt hiszem, ez egy mérföldkövet jelent az életünkben. November 27-re tűztük ki a Bolond Istók premierjét, ami ősbemutató és egyben házavató díszelőadás lesz. Csak zárójelben mondom, hogy ha később lenne a fesztivál, azzal biztosan nevezhetnénk. Nem csupán egyszerű költözésről lesz szó, hanem struktúraváltásról is. Sokkal összetettebb feladatkört szeretnénk ellátni, ezt a bábmúzeum, a harmincfős kézművesterem, a kakaóbár, a mesekuckó, a szabadtéri színpad biztosította színesebb programok teszik lehetővé. Emellett pedig elkezdünk készülni egy szép jubileumra, ugyanis ötvenedik születésnapunkat ünnepeljük a 2011/2012-es évadban. Papp Tímea A teljes interjú a Fidelio.hu-n olvasható.


16

színházak műsora – BUDAPEST  Belvárosi Színház

28. szombat 20:00

Esőember Író: Dan Gordon; rend.: Anger Zsolt; d.: Sebő Rózsa; j.: Cselényi Nóra; sz.: Kulka János, Nagy Ervin, Cseh Judit, Garas Dezső, Kézdy György, Urbanovits Krisztina, Simicz Sándor

29. vasárnap 17:00 Esőember Km.: ld. 28-án

29. vasárnap 20:00 Esőember Km.: ld. 28-án

Budapesti Kamaraszínház – Shure Stúdió

26. csütörtök 19:00

Találkozás Író: Nádas Péter; rend.: Ilan Eldad; d.: Iványi Árpád; j.: Jánoskuti Márta; kor.: Sebastian Cortes; sz.: Bánsági Ildikó, Bozsó Péter Godot Kávéház

6. péntek 20:30 Dumaszínház

7. szombat 20:30 Dumaszínház

13. péntek 20:30 Dumaszínház

14. szombat 20:30 Dumaszínház

27. péntek 20:30 Dumaszínház

28. szombat 20:30 Dumaszínház

29. vasárnap 20:30 Dumaszínház

Gutenberg tér

27. péntek 17:00

Irodalmi beszélgetés Műsorvez.: Ránki Júlia; vendég: Kőrösi Zoltán Palotanegyed Fesztivál

28. szombat 17:00

Irodalmi beszélgetés Műsorvez.: Ránki Júlia; vendég: Kiss Csaba Palotanegyed Fesztivál

29. vasárnap 17:00

Irodalmi beszélgetés Műsorvez.: Ránki Júlia; vendég: Rácz Zsuzsa Palotanegyed Fesztivál Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín

11. szerda 17:30

Lyukat beszélünk a hasadba! Sziget Fesztivál 2010

12. csütörtök 17:30

Lyukat beszélünk a hasadba! Sziget Fesztivál 2010

12. csütörtök 21:00

Farsang – KuliSokk Társulat Író: Ion Luca Caragiale; rend.: Beczásy Áron

13. péntek 17:30

Lyukat beszélünk a hasadba! Sziget Fesztivál 2010

14. szombat 00:00

Tartuffe – KuliSokk Társulat Író: Molière; rend.: Beczásy Áron; sz.: Boros Ádám, Lukács András, Vécsei Szilvia, Szárdár Tagirovszkij, Fábián Szabolcs, Hajagos Mihály, Béres Miklós, Baranyi Virág, Formanek Csaba, Bordi Gábor

14. szombat 17:00

EU Trió Slam Költészeti Fesztivál! Műsorvez.: Veres Robi McDc Sziget Fesztivál 2010

14. szombat 17:30

Lyukat beszélünk a hasadba! Sziget Fesztivál 2010

15. vasárnap 17:00

EU Trió Slam Költészeti Fesztivál – döntő Belga slam: Claude Io, Cindya Izzarelli, l'ami terrien, neil elliott és Philip Meersman Spanyol slam: Irene La Sen, Dani Orvíz, Bano, Gonzalo Escarpa, Marcal Font Espí Sziget Fesztivál 2010

15. vasárnap 17:30

Lyukat beszélünk a hasadba! Sziget Fesztivál 2010

15. vasárnap 19:00

Túl Maszat-hegyen – Vígszínház Km.: Presser Gábor, Varró Dani, Eszenyi Enikő, Hegyi Barbara, Kovács Patrícia, Molnár Áron, Borbiczki Ferenc, Gyuriska János, Józan László, Néder Panni Sziget Fesztivál 2010 Hajógyári-sziget, Open Civil

11. szerda 19:00

Hócipő Kabaré: Litkai Gergely és Felméri Péter Sziget Fesztivál 2010

12. csütörtök 19:00

Hócipő Kabaré: Szőke András és Badár Sándor Sziget Fesztivál 2010

13. péntek 19:00

Hócipő Kabaré: Pataki Balázs és Dombóvári István Sziget Fesztivál 2010

14. szombat 19:00

Hócipő Kabaré: Varga Ferenc József, Éles István, Ürmös Zsolt Sziget Fesztivál 2010

15. vasárnap 19:00

Hócipő Kabaré: Kőhalmi Zoltán és Beliczai Balázs Sziget Fesztivál 2010 Hajógyári-sziget, Színházés Táncsátor, Szabadtéri színpad, Fű

11. szerda 14:00, 17:00

Fogócska – Utca-Szak Sziget Fesztivál 2010

12. csütörtök 14:00, 17:00

Fogócska – Utca-Szak Sziget Fesztivál 2010

12. csütörtök 23:00

Bőr-Hártya 2.0 – Természetes Vészek Kollektíva Kor.: Gergye Krisztián; koncepció: Árvai György; km.: Arany Virág, Dombi Katalin, Gergye Krisztián, Góbi Rita, Hoffmann Adrienn, Kántor Katalin, Lőrinc Katalin, Madák Zsuzsanna, Nagy Andrea, Nemes Zsófia, Tárnok Marica, Tonhaizer Tünde, Vadas Zsófia Tamara Sziget Fesztivál 2010

13. péntek 14:00, 17:00

Peace NO. 28., Érkezésed izgatottan várva, A felhő – Space Színház, Műhely Alapítvány Koncepció: Ardai Petra, Luc van Loo, Veress Anna; szöveg: Babarczy Eszter, Ardai Petra, Veress Anna; zene, hang: Gryllus Samu, Luc van Loo, kínai nép- és popzene; d.: Ágh Márton; j.: Schopp Ildikó; km.: Yang Li, Andrai Petra, Luc van Loo a felhő hangja: Lázár Kati Sziget Fesztivál 2010

14. szombat 14:00, 17:00

Peace NO. 28., Érkezésed izgatottan várva, A felhő – Space Színház, Műhely Alapítvány Km.: ld. 13-án

15. vasárnap 14:00, 17:00

Peace NO. 28., Érkezésed izgatottan várva, A felhő – Space Színház, Műhely Alapítvány Km.: ld. 13-án

15. vasárnap 20:00

Fiúk, lányok – Baltazár Színház Sz.: Darvas Ferenc, Vörös Ferenc, Erdős Balázs, Szilvásy Márton, Medetz Attila, Müller Péter Sziámi, Kecskés Karina, Varga Klári, Raffael Erzsébet, Keresztes Anna, Kovács Veronika, Jancsó Cecília, Horváth Szilvia Magyar Nemzeti Múzeum kertje

27. péntek 20:30

A béke – Bárka Színház Író: Arisztophanész; rend.: Kokan Mladenovic; d.: Marija Kalabic; j.: Marina Sremac; kor.: Andreja Kulesevic; sz.: Szorcsik Kriszta, Varga Anikó, Varjú Olga, Réti Adrienn, Kálid Artúr, Ilyés Róbert, Gados Béla, Dévai Balázs, Kardos Róbert, Pásztor Tibor, Nagypál Gábor

28. szombat 20:30 A béke Km.: ld. 27-én

29. vasárnap 20:30 A béke Km.: ld. 27-én

Merlin Színház

19. csütörtök 20:00

RosiaMontana.ppt (Theatre Slide Show) – Föld Színház Rend.: Juhász Bálint; km.: Hinsenkamp Fanni, Anna Høgsbro Laursen, Kenéz Anikó, Esther Kristensen, Nádor Zsófia, Renkecz Kálmán, Laila Sigrid Rosholm, Andrea Pegoretti, Skublics Benedek, Szenteczki Zita Óbudai Társaskör kertje

4. szerda 20:00

A legyező – Komédi franc ez? Író: Carlo Goldoni; sz.: Cserna Antal, Felhőfi-Kiss László, Lux Ádám, Mertz Tibor, Simon Mari, Szalay Kriszta, Szerémi Zoltán, Tóth József Óbudai Nyár

5. csütörtök 20:00 Legyező Km.: ld. 4-én

Pollack Mihály tér

28. szombat 16:00

Pesti álom – Kálloy Molnár Péter estje

BUDAPEST – színházak műsora Km.: Fehérvári Attila (basszusgitár), Kalmus Felicián (cselló), Galambos Zoltán (zongora), Dely Domonkos (perka, vokál), Markó Ádám (dob) Palotanegyed Fesztivál Rumbach utcai zsinagóga

31. kedd 19:00

Ákombákom – Kézdy György monológja Városmajori Szabadtéri Színpad

1. vasárnap 20:00

Csókol Anyád! Író: Bobrick Sam–Stein Julie; rend.: Znamenák István; j.: Cselényi Nóra; kor.: Dékány Edit; sz.: Vári Éva, Nagy Ervin Budapesti Nyári Fesztivál 2010

5. csütörtök 20:00

A kávéház – Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata Író: Goldoni; rend.: Anca Bradu m.v.; d-j.: Florica Malureanu m.v.; kor.: Malina Andrei m.v.; sz.: Kardos M. Róbert, Hajdu Géza, Dobos Imre, Szotyori József, Dimény Levente/ifj. Kovács Levente, Ababi Csilla, Tóth Tünde/Kovács Enikő, Gajai Ágnes, Herman Ferenc, Csepei Róbert, Kiss Csaba, Pál Hunor, Csatlós Lóránt, Kocsis Gyula, Tóth Albert Bálint, Székely Emese, Cefan Tibor, Varkucs Tibor, Csutak-Ruttkai Miklós, Nemes Lajos, Tamás Tibor Budapesti Nyári Fesztivál 2010

12. csütörtök 20:00

Figaro házassága – Bánfalvy Ági International Stúdió Író: Beaumarchais; rend.: Bánfalvy Ági; d.: Gulyás Imre; j.: Libor Katalin; z.: Kokavecz Iván; sz.: Harmath Imre, Bánfalvy Ági, Rékasi Károly, Bugár Anna, Iván Ildikó, Bácskai János, Gyarmati Éva, Baghy János, Dóczy Péter, Matoricz József, Urmai Gábor, Virág László Budapesti Nyári Fesztivál 2010

14. szombat 20:00

Játék a kastélyban – Kecskeméti Katona József Színház Író: Molnár Ferenc; rend.: Cseke Péter; d.: Mira János; j.: Sántha Borcsa; sz.: Márton András, Kovács Gyula, Danyi Judit, Hegedűs Zoltán, Csémy Balázs, Széplaky Géza, Kiss Jenő Budapesti Nyári Fesztivál 2010 Abádszalók, Szabadtéri színpad

6. péntek 20:00 Dumaszínház

28. szombat 20:00

Dumaszínház Andocs, Általános Iskola udvara

6. péntek 18:30

Dinnyék Író: Móricz Zsigmond; km.: Papadimitriu Athina, Trokán Anna, Kiss Gábor, O. Szabó István Andocsi Művészeti Napok

7. szombat 17:00

Paraszt dekameron (pajzán népi játék) – GNM Színitanoda Andocsi Művészeti Napok

7. szombat 19:00

Kávéautomata – Méhes Csaba (pantomim) Andocsi Művészeti Napok

8. vasárnap 15:00

A helység kalapácsa Km.: Gál Tamás Andocsi Művészeti Napok Andocs, Barokk templom

8. vasárnap 19:00

Novecento – Az óceánjáró zongorista legendája Író: Alessandro Baricco; rend.: Lengyel Noémi Andocsi Művészeti Napok Dunabogdány, Művelődési Ház

15. vasárnap 15:00

Asszooony! ... – Dunaszerdahelyi Epopteia Társulás Műhely

15. vasárnap 21:00 21:00 Piaf két arca 

Dunaharaszti, Kisduna Étterem és Panzió

27. péntek 20:00 Dumaszínház

Esztergom, Várszínház

6. péntek 21:00

Dandin György, avagy a megcsalt férfiú Író: Molière; rend.: Kolos István; d.: Cziegler Balázs; j.: Fekete Mónika; sz.: Pindroch Csaba, Nagy Cili, Csarnóy Zsuzsanna, Horányi László, Karácsonyi Zoltán, Tóth Auguszta, Horváth Andor, Magyar Attila

7. szombat 21:00

Gyula, Ladics-ház

10. kedd 20:30

Psyché Író: Weöres Sándor; rend.: Sopsits Árpád; sz.: Petrik Andrea, Trill Zsolt, Kovács Krisztián, Gáspár Tibor

11. szerda 20:30 Psyché Km.: ld. 10-én

12. csütörtök 20:30 Psyché Km.: ld. 10-én

Hajdúböszörmény, Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

16. hétfő 18:00 Dumaszínház

Kalocsa, Kalocsai Színház

28. szombat 20:00 Dumaszínház

Keszthely, Festetics Kastély parkja

5. csütörtök 20:30

A 88. utca foglyai – Centrál Színház Író: Neil Simon; rend.: Ilan Eldad; d.: Gyarmathy Ágnes; j.: Gyarmathy Ágnes; sz.: Básti Juli, Kern András, Borbás Gabi, Szabó Éva, Papp János

6. péntek 20:30

A 88. utca foglyai Km.: ld. 5-én

7. szombat 20:30

Dandin György, avagy a megcsalt férfiú Km.: ld. 6-án

A 88. utca foglyai Km.: ld. 5-én

9. hétfő 21:00

A 88. utca foglyai Km.: ld. 5-én

A király és a szűz Író: Pozsgai Zsolt

11. szerda 20:00

Reneszánsz est – Nagyváradi Állami Színház

13. péntek 21:00

A kávéház – Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata Km.: ld. Budapest, Városmajori Szabadtéri Színpad, 5-én

14. szombat 21:00 Végítélet

15. vasárnap 20:00

Állok Istenért, Egyházért, Hazáért Író: Tarics Péter; km.: Boráros Imre, Petrécs Anna, Tarics Péter

21. szombat 21:00

8. vasárnap 20:30 12. csütörtök 20:30 A 88. utca foglyai Km.: ld. 5-én

13. péntek 20:30 A 88. utca foglyai Km.: ld. 5-én

14. szombat 20:30 A 88. utca foglyai Km.: ld. 5-én

Kisharsány, Óvoda udvar

4. szerda 20:00

Nagyidai cigányok – Boka Gábor színháza Ördögkatlan Fesztivál Kisharsány, Tornaterem

Színházkomédia – Budapesti Kamaraszínház Író: Bengt Ahlfors; rend.: Márton András; d.: Székely László; j.: Ruttka Andrea; sz.: Andai Györgyi, Haás Vander Péter, Lengyel Tamás, Dózsa Zoltán, Stefanovics Angéla, Xantus Barbara, Dolmány Attila, Nagy Adrienn

5. csütörtök 14:00, 17:00

22. vasárnap 21:00

5. csütörtök 16:00

Színházkomédia Km.: ld. 21-én

Gyula, Gyulai vár körül

5. csütörtök 20:30

Ovibrader (felolvasószínház) Író: Garaczi László; rend.: Bagó Bertalan; km.: Huszár Zsolt, Kolti Helga, Fodor Annamária, Szemenyei János

Plazma – KoMa Társulat Író: Garaczi László

7. szombat 16:00

A helység kalapácsa – Besenczi Árpád Ördögkatlan Fesztivál Kisharsány, Vylyan terasz

Katlanirodalom

Ágoston Zoltán vendége Dragomán György Ördögkatlan Fesztivál

6. péntek 15:00

Macskaöröm koncert – Irodalom és zene Márai Sándor: Füveskönyv Ördögkatlan Fesztivál

17


18

színházak műsora – VIDÉK  6. péntek 16:00

Katlanirodalom Ágoston Zoltán vendége Kovács András Ferenc Ördögkatlan Fesztivál Kisvárda, Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza

11. szerda 20:30

Könnyű erkölcsök Író: Nino Manfredi–Nino Marino; rend.: Koncz Gábor; d.: Darvasi Ilona; j.: Krsztovics Sándor; sz.: Koncz Gábor, Gregor Bernadett Miskolc, Barlang- és Gyógyfürdő (Miskolc-Tapolca)

5. csütörtök 21:00 Dumaszínház

Nádudvar, Ady Endre Általános Művelődési Központ

14. szombat 20:00 Dumaszínház

Nagyharsány, Narancsliget

8. vasárnap 00:00

Mulatság – Bárka Színház Író: Slawomir Mrożek; rend.: Bérczes László; d.: Sárkány Sándor; j.: Kárpáti Enikő; sz.: Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Szikszai Rémusz

8. vasárnap 17:00

Katlanirodalom Háy János vendége Marno János Ördögkatlan Fesztivál Nagyharsány, Tornaterem

5. csütörtök 15:00, 20:00

Nézőművészeti főiskola Író: Tasnádi István; rend.: Árkosi Árpád; d.: Ágh Márton; j.: Kiss Julcsi; sz.: Scherer Péter, Mucsi Zoltán, Katona László

6. péntek 15:00, 20:00

Istentelen ifjúság – Bárka Színház Író: Ödön von Horváth; rend.: Vidovszky György; d.: Gadus Erika; j.: Gadus Erika; sz.: Kardos Róbert, Réti Adrienn, Koleszár András, Dér Zsolt, Szabó Gábor, Juhász Lajos, Szilvási Dániel, Mesés Gáspár, Kosznovszky Márton

7. szombat 17:00, 21:00

Nem tudni, hogyan – Bárka Színház Író: Luigi Pirandello; rend.: Bocsárdi László; sz.: Mucsi Zoltán, Szorcsik Kriszta, Ilyés Róbert, Kálid Artúr, Spolarics Andrea, Kálid Artúr, Ilyés Róbert

8. vasárnap 15:00, 20:30 Azt meséld el, Pista! Sz.: Mácsai Pál

Nagykanizsa, Magyar Plakát Ház udvara

18. szerda 19:00

Charley nénje Író: Brandon Thomas–Aldobolyi-Nagy György–Szenes Iván; rend.: Háda János; d.: Gáliczki László; j.: Zsigmond Éva; kor.: Arany Tamás, Bendai Nikolett; sz.: Hűvösvölgyi Ildikó, Bajza Viktória, Kautzky Armand, Pankotay Péter, Arany Tamás, Háda János, Várfi Sándor, Ömböli Pál, Kurkó József, Hompok Tamás, Blazsovszky Ákos, Kósa Dénes, Bednay Natalia, Kisfaludy Zsófia, Balog Tímea, Borbély Brigitta,

Molnár Szandra, Galbenisz Tomasz, Karsai J. András, Blazsovszky Ákos Nagyvázsony, Kinizsi vár

1. vasárnap 17:00, 20:00 Dumaszínház Palkonya, Faluház

5. csütörtök 14:30, 18:30

Zabhegyező – Kolcsár József Ördögkatlan Fesztivál

6. péntek 14:30, 18:30

Kávéház – Kereszthuzat Társulat Író: Szépe Ernő; km.: Szabó Vera, Pál András, Lass Bea, Takács Géza Ördögkatlan Fesztivál

7. szombat 14:30, 18:30

Házasságon innen és túl Író: Háy János; sz.: Rátóti Zoltán

7. szombat 16:30

Katlanirodalom Háy János vendége Grecsó Krisztián Ördögkatlan Fesztivál

8. vasárnap 15:00

Mrożek: Mulatság – Keleti István Művészeti Iskola növendékei Ördögkatlan Fesztivál Pécs, Anna udvar

1. vasárnap 21:00

Nem élhetek muzsikaszó nélkül Író: Móricz Zsigmond; rend.: Mikuli János; d.: Németh Pál; kor.: Bognár József; sz.: Inhof László, Czéh Dávid, Juhász Mátyás, Adorjáni Bálint, Várnagy Kinga, Hollósi Orsolya, Darabont Mikold, Pásztó Renáta, Ahmann Tímea, Sólyom Katalin, Tóth András Ernő

2. hétfő 21:00

Nem élhetek muzsikaszó nélkül Km.: ld. 1-jén

3. kedd 21:00

Nem élhetek muzsikaszó nélkül Km.: ld. 1-jén Pécs, Bóbita Bábszínház

24. kedd 17:00

Vakkacsa tojások – Stúdió „K” Író: Zalán Tibor; rend.: Fodor Tamás; d.: Németh Ilona, Bodor Kata; báb.: Németh Ilona, Bodor Kata; sz.: Nagypál Gábor, Homonnai Katalin, Nyakó Júlia, Hannus Zoltán, Vékes Csaba, Lovas Dániel, Spilák Lajos Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál

25. szerda 15:00

A varázsfa + workshop – Cengiz Özek Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál

25. szerda 16:30, 20:00

Őszi portrék – Eric Bass, Sandglass Theatre Rend.: Richard Edelman; alkotó, ea.: Eric Bass Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál

26. csütörtök 15:00

Siklósi Gyula: História – Figurina Animációs Kisszínpad Km.: Fers Klára, Siklósi Gábor Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál

26. csütörtök 21:30, 23:00

Yael Rasooly: Paper cut Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál

27. péntek 15:00 Ibusár

Író: Parti Nagy Lajos; rend.: Lőrincz Zsuzsanna; d.: Florica Malureanu; j.: Florica Malureanu; báb.: Florica Malureanu; sz.: Szabó Tibor, Kovács Olga

27. péntek 17:30

„Kél egy-egy árnyék...” – Arany balladák Rend.: Kuthy Ágnes; d.: Benkő Krisztina, Bódiné Kövecses Anna, Bodó Katalin; kor.: Fosztó András; sz.: Fige Tamás, Futó Ákos, Mákszem Lenke, Sata-Bánfi Ágota, Tamás Erzsébet

27. péntek 21:00

Takemoto Saburobei: Shinpan utazaimon & workshop Km.: Yoshida Kosuke (főmozgató), Yoshida Tamase, Yoshida Tamayo, Yoshida Tamashou Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál Pécs, Kultúrkert

24. kedd 14:00, 16:00, 18:00

Punch és Judy Báb: Fred Tickner; km.: Konrad Fredericks Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál

25. szerda 14:00, 16:00, 18:00

Konrad Fredercks: Punch és Judy Km.: ld. 24-én

25. szerda 22:00

Kovács Ildikó–Veres András–Pályi János: Órajáték, avagy Hétpróbás Nagyokos János történetei és pokoljárása Rend.: Kovács Ildikó; tervező: Majoros Gyula; marionettek: Grosschmid Erik; zene: Kovács Márton Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál

26. csütörtök 16:00

Girgác Lacku – Kabóca Bábszínház Km.: Futó Ákos Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál

27. péntek 15:00

Pulcinella kertészkedik − Zíránó Színház Km.: Pfeifer Zsófia, Varga Péter Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál

27. péntek 16:00

Zalán Tibor: Paprika Jancsi visszatér – Bartha Tóni Bábszínháza Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál Pécs, Minerva park

24. kedd 17:00, 20:00

Moby Dick – Théatre du Rugissant és Compagnie des Chiffonniéres Km.: Steffie Bayer, Stéphane Boireau, Tamara Incekara, Elsa De Witte, Arnaud Vidal; zenészek: Natacha Muet, Gaelle Pasqualetto, Piero Pépin en Alternance Avec Olivier Seiwert, Eric Walspeck Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál

25. szerda 17:00, 20:00

Moby Dick – Théatre du Rugissant és Compagnie des Chiffonniéres Km.: ld. 24-én

26. csütörtök 17:00, 20:00

Moby Dick – Théatre du Rugissant és Compagnie des Chiffonniéres Km.: ld. 24-én

27. péntek 17:00, 20:00

Moby Dick – Théatre du Rugissant és Compagnie des Chiffonniéres Km.: ld. 24-én

VIDÉK – színházak műsora Pécs, Nemzeti Színház – Kamaraterem

23. hétfő 19:30

Bitódalok – Budapest Bábszínház Író: Christian Morgenstern; rend.: Veres András; kor.: Nemes Zsófia; báb.: Grosschmid Erik; sz.: Ács Norbert, Kovács Judit, Teszárek Csaba

24. kedd 19:30

Lary Zappia: Rómeó és Júlia – Rijekai Városi Bábszínház Km.: Bozena Delas, Andelko Somborski, Zlatko Vicic, Alex Dakovic Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál

25. szerda 20:30

Akiket magammal viszek – La Compagnie du Coin Qui Tourne Km.. Céline Bernhard, Galaad Le Goaster, Michel Prica Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál

26. csütörtök 19:30

Tiltott szerelmek – Ljubljanai Bábszínház Km.: Asja Kahrimanovic, Martina Mauric Lazar, Iztok Luzar, Gasper Malnar, Brane Vizintin Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál Pécs, Nemzeti Színház – Nagyszínház

27. péntek 17:00, 20:00

Csókol Anyád! Km.: ld. Budapest, Városmajori Szabadtéri Színpad, 1-jén Pécs, Nemzeti Színház – Stúdiószínház

27. péntek 19:00

Candide – Tandarica Animációs Színpad Km.: Mihai Dumitrescu, Likoana Gavrilescu, Georgiana Dinescu, Petronela Purima, Marin Fagu Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál Pécs, Pécsi Műjégpálya

26. csütörtök 17:00, 20:00

Tradicionális vízibábozás – Vietnámi Nemzeti Bábszínház Esőnap: augusztus 27. Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál Pécs, Szabadtéri színpad

3. kedd 21:00

Oscar – Pécsi Nemzeti Színház Író: Magnier Claude; rend.: Balikó Tamás; d.: Tihanyi Ildikó; j.: Tihanyi Ildikó; sz.: Besenczi Árpád, Stubendek Katalin, Vidákovics Szláven, Füsti Molnár Éva, Győrfi Anna, Ujláb Tamás, Märcz Fruzsina, Kovács Mimi, Rajnai Attila, Lipics Zsolt

4. szerda 21:00 Oscar Km.: ld. 3-án

5. csütörtök 21:00 Oscar Km.: ld. 3-án

6. péntek 21:00 Oscar Km.: ld. 3-án

8. vasárnap 21:00 Oscar Km.: ld. 3-án

9. hétfő 21:00 Oscar Km.: ld. 3-án

10. kedd 21:00 Oscar Km.: ld. 3-án

Pécs, Színház tér

23. hétfő 17:00

L’avare – Szárnyas Sárkányok Alkotók, ea.: Erdei Gergő, Fekete Dávid, Kovács Tamás Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál

25. szerda 16:00

Kovács Géza: Vásártér Terv.: Majoros Gyula, Boráros Szilárd Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál

26. csütörtök 14:00, 16:00, 18:00

Konrad Fredercks: Punch és Judy Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál

27. péntek 14:00, 16:00, 18:00

Konrad Fredercks: Punch és Judy Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál Pécs, Trafik Étterem és Lokál

23. hétfő 22:00

Kádár Kata Revü Rend.: Tengely Gábor; kor.: Nemes Zsófia; báb.: Boráros Szilárd; sz.: Kocsis Rozi, Pallai Mara, Halasi Bea, Rab Viki, Ragán Edit, Varga Anita, Fodor Annamária, Jáger András, Szabó Tamás, Szúkenyik Tamás Sátoraljaújhely – Széphalom, Magyar Nyelv Múzeuma

9. hétfő 20:00

Mesék a súgólyukból – Tarr Mari estje Szeged, Újszegedi Szabadtéri Színpad

20. péntek 21:00

Tóték – debreceni Csokonai Színház Író: Örkény István; rend.: Vidnyánszky Attila; d.: Alekszandr Belozub; j.: Csolti Klára; sz.: Trill Zsolt, Szűcs Nelli, Varga József, Tóth László, Orosz Melinda, Rácz József, Kacsur András, Sőtér István, Béres Ildikó, Szabó Imre

21. szombat 21:00 Tóték Km.: ld. 20-án

Szentendre, MűvészetMalom udvara

6. péntek 19:30

A testőr – Örkény Színház Író: Molnár Ferenc; rend.: Kolos István; d.: Horesnyi Balázs; j.: Szakács Györgyi; sz.: Mácsai Pál, Kerekes Éva, Pásztor Erzsi, Takács Nóra Diána, Máthé Zsolt, Bíró Kriszta

7. szombat 20:30

Furcsa pár (női változat) Író: Neil Simon; rend.: Bencze Ilona; sz.: Hűvösvölgyi Ildikó, Ivancsics Ilona, Szilvássy Annamária, Farkasházi Réka, Szumelidisz Krisztina, Balázs Andrea, Bajza Viktória, Agárdi László, Bardóczy Attila

13. péntek 20:30

A szerelem diadala – Katona József Színház Író: Pierre de Marivaux; rend.: Ascher Tamás; d.: Khell Zsolt; j.: Szakács Györgyi; sz.: Jordán Adél, Pálmai Anna,

Máté Gábor, Szirtes Ági, Mészáros Béla, Bezerédi Zoltán, Dankó István

14. szombat 20:30 A szerelem diadala Km.: ld. 13-án

Szombathely, Megyeháza udvara

13. péntek 18:00

A TARTALÉK TARTALÉKOS (CHAMPIGNOL MALGRÉ LUI) Író: Georges Feydeau–Maurice Desvalliéres; rend.: Jordán Tamás; sz.: Kálmánchelyi Zoltán, Nagy Cili, Zayzon Zsolt, Hollósi Frigyes, Csonka Szilvia, Orosz Róbert, Schlanger András, Bálint Éva, Balogh János, Lugosi György, Szabó Tibor, Szabados Mihály, Horváth Ákos, Budai Dávid, Bajomi Nagy György, Endrődy Krisztián, Vass Szilárd, Szabó Róbert, Poppre Ádám

14. szombat 18:00

A tartalék tartalékos (Champignol malgré lui) Km.: ld. 13-án

15. vasárnap 18:00

A tartalék tartalékos (Champignol malgré lui) Km.: ld. 13-án

18. szerda 18:00

A tartalék tartalékos (Champignol malgré lui) Km.: ld. 13-án

19. csütörtök 18:00

A tartalék tartalékos (Champignol malgré lui) Km.: ld. 13-án

20. péntek 16:00

A tartalék tartalékos (Champignol malgré lui) Km.: ld. 13-án

21. szombat 18:00

A tartalék tartalékos (Champignol malgré lui) Km.: ld. 13-án Tihany, Szabadtéri Színpad (Belső-tó partja)

14. szombat 20:00

A néma levente Író: Heltai Jenő; rend.: Éless Béla; d.: Langmár András; j.: Deli András; sz.: Nyertes Zsuzsa, Mihályi Győző, Koncz Gábor, Gregor Bernadett, Hegedűs Miklós, Orosz Helga, Valler Gabriella, Csonka Anikó, Pap Éva, Kertész Péter, Éless Béla, Bácskai János, Farkas Zoltán

21. szombat 20:00

Csak semmi szexet, kérem... angolok vagyunk! Író: Anthony Marriott–Alistair Foot; rend.: Mikó István; d.: Krsztovics Sándor; j.: Tiara ; sz.: Hűvösvölgyi Ildikó, Győri Péter, Rárósi Anita, Boros Zoltán, Benkő Péter, Mikó István, Rusz Milán, Szabó Anikó, Szamosi Judit Villány, Szoborpark

5. csütörtök 19:30

Braindogs – Tom Waits dalai Km.: Ian Siegal, Ripoff Raskolnikoff, Kiss Tibor, Varga Livius, Varga Laca, Frenk, Nagy Szabolcs Ördögkatlan Fesztivál

6. péntek 18:00

Marlon és Marion Író: Háy János; rend.: Lukács László

19


TÁNC – portré

premier, ajánló – TÁNC

A látvány bűvészete

Barocco Rustico – A négy évszak

A Szegedi Szabadtéri Játékok záróeseményeként a Dóm téren először kerül színre a Hair Bagó Bertalan rendezésében. A musical koreográfusa az idén tízéves ExperiDance vezetője, Román Sándor.

Augusztus 13. 20:30 – Nemzeti Táncszínház Karmelita Udvara – Duna Művészegyüttes Az előadásban nem csupán a népzene és a barokk zene, a magyar néptánc és a barokk világa alkot elválaszthatatlan egységet, hanem múlt és jelen, hagyomány és kísérletezés, az autentikus néptánc és az újító művészi felfogást tükröző koreográfiák is. Az alkotók az élő és megújulni képes tradíciók továbbvitelére, átadására törekszenek.

Fidelio Est: A próbafolyamatnak melyik szakaszában kapcsolódott be a készülő produkcióba? Román Sándor: A legelső pillanattól kezdve együtt dolgoztunk, hiszen ez egy olyan musical, ahol a koreográfia ugyanúgy szerves része az előadásnak, mint a prózai szöveg és a dramaturgia. Bercivel (Bagó Bertalan – a szerk.) 1997-ben Szolnokon már megcsináltuk egyszer a Hairt, és amit akkor gondoltunk a színházról, a zenés műfajról és erről a darabról, az évek során nem változott, csupán egy tisztább, átgondoltabb stílus kialakulásához vezetett. Tizenhárom évvel ezelőtt kezdtük el megfogalmazni azokat a gondolatokat, amit a közönség most majd egy látványában nagyszabású és több előadót megmozgató produkció keretében látni fog. FE: Milyen aktualitása van a szegedi előadásnak a jól ismert filmmusicalhez képest? RS: A film zseniális dramaturgiája segíti az előadást, de mi egyáltalán nem akartuk másolni azt, mivel nekünk egy térben kell mindent elgondolnunk és eljátszanunk. A színháznak azonban megvan az a nagy lehetősége, hogy román sándor bizonyos dolgokat elemelhet. Az előadást a realitásból a képzelet világa felé vittük, víziószerű jeleneteket tudtunk megeleveníteni a színpadon. A vietnámi háború idején azok a fiatalok nem akartak részt venni a társadalmi valóságban, az életet úgy akarták megélni, ahogy ott, abban a pillanatban érezték. Tagadták a realitást, szembeszálltak azzal, és a maguk világát akarták megteremteni. Ez nekünk is egy lehetőséget ad arra, hogy az előadásban a társadalmi elvárásokkal szemben megfogalmazzuk művészi elképzelésünket a világról. A film frivolitása és polgárpukkasztó jellege mellett egyfajta amerikai érzületet is meg tudott fogalmazni, mi pedig egy egyetemes, fiatal generációs üzenetet próbálunk átmenteni a mába. FE: Mozgásanyagában hogyan jelenik meg ez a víziószerű látványvilág? RS: Ez elsősorban a színpadon alkalmazott filmszerű vágástechnikával valósul meg, ahol a gyors jelenetváltásokat a koreográfiai átkötések oldják meg, de az átmenetek is a kompozíció részét képezik. Az előadás egyik különlegességét adja, hogy a jelenetek a mozgás segítségével szinte észrevétlenül csúsznak át egymásba, ez vezeti a közönség figyelmét. Látványában úgy működik, mint egy ügyes bűvésztrükk, ami indirekt módon egyik jelenetet összeköti a másikkal. FE: A koreográfia megalkotásakor a szövegből vagy inkább a színészek karakteréből indult ki? RS: Egyértelműen a szöveg és természetesen a zene adja meg a koreográfia tartalmát. A koreográfiákkal a szöveg, a melódiák, a dramaturgia által meghatározott

fotó: Dusa Gábor

20

Experidance-előadások augusztusban

irányt igyekeztem megfesteni. Mindig egy vakuvillanásnyi kép jelenik meg a színpadon, ami jön-megy, nincs kezdete és vége, egyszer csak a közepébe csöppenünk bele. Ez egy érdekes kísérlet a látvánnyal, ami szerintem tetszeni fog a nézőknek. FE: Mennyiben más musicalszínészekkel dolgozni, mint profi táncosokkal? RS: Szerencsének érzem, hogy egy olyan csapattal dolgozom, akik egyrészt összeszokottak, másrészt valamiért az elejétől kezdve lelkesen akarják csinálni, szeretnének megfelelni ennek az intenzív fizikai kihívásnak. Összetett csapatról van szó, ahol vegyesen vannak képzett táncosok, képzett énekesek, ezért egy olyan mozgásvilágot kellett kitalálni, ami mindenki számára megcsinálható. Vigyáznom kellett, hogy jól osszam be az idejüket és az energiájukat, mivel egyszerre énekelnek, táncolnak, mozognak, és ráadásul két órán keresztül jelen vannak a színpadon. Segítenem kellett abban, hogy mindenki jó érzéssel játsszon, és ügyelni mind az ötvenöt karakterre. Ha pedig az összes karakter egy irányba kezd táncolni, attól egy olyan színpompa jön létre, amit a közönség is észre fog venni. FE: Volt, akinek plusz edzést igényelt az előadás? RS: Az idő rövidsége miatt nem engedhettük meg azt, hogy az előadóknak tréninget tartsak előtte, és fokozatosan rávezessem őket a mozgásra. Hiányzik az az alap, amit az színészek a zenés képzés során nem kaphatnak meg, ezt a zenés színház struktúrája nem engedi. Ezért igyekeztem olyan mozgásanyagot adni nekik, amit szeretnek, és kihívásként élnek meg, mert akkor az a produkció javára is válik majd. Krupa Zsófia

Naplegenda Augusztus 21. 20:30 – Margitszigeti Szabadtéri Színpad – Magyar Állami Népi Együttes A Margitszigeten századik előadását ünnepli a Naplegenda. A táncszínházi produkció a művészet sajátos eszközeivel jeleníti meg a Nap kultuszát, életünkben betöltött szerepét, égi útjának és az emberi élet menetének, fordulópontjainak kapcsolatát. A koreográfus, Mihályi Gábor a magyar népzene legsodróbb erejű motívumait ötvözte és állította színpadra. A produkció zeneszerzője, a Riverdance szólistájaként világot járt Nikola Parov.

Az idén tizedik születésnapját ünneplő Experidance augusztusban az Es�szenciával Siófokon, Makón, Tihanyban és Esztergomban, legutóbbi premierükkel, a Boldogság 69:09-cel pedig Mosonmagyaróváron és Komáromban látható. A hónap legfontosabb fellépésének azonban a jubileumi, Papp László Budapest Sportaréna-beli díszelőadás ígérkezik, amelyen az Ezeregyév, az Experidance névjegyének számító, produkciója kerül színre. Az előadás a magyar történelmet dolgozza fel a honfoglalástól napjainkig negyven táncosra, kétszázhatvan kosztümre, fénytechnikára, illetve Rossa László, Gömöry Zsolt és a Ghymes együttes zenéjére épülve.

Sentido de FlamenCorazón Augusztus 3., 17. 20:30 – Nemzeti Táncszínház – Lippai Andrea, FlamenCorazón Arte Táncszínház A FlamenCorazón Arte Társulatban a táncosok és zenészek együtt gondolkodva hoznak létre előadásokat, igazi alkotó közösségként működnek. Hitvallásuk szerint azt szeretnék megmutatni közönségüknek, hogy számukra mit jelent a flamenco, és ezt nemcsak a színpadon teszik meg, hanem előadás után, táncoktatás keretében is.

Kincses Felvidék Augusztus 10., 12., 20:00 – Hagyományok Háza – Magyar Állami Népi Együttes A Bartók-trilógia első részében, magyar és szlovák koreográfusok közös munkája révén a Magyar Állami Népi Együttes a magyarországi hivatásos együttesek között először foglalta össze a Felvidék etnikailag sokszínű táncés zenekultúráját. Az alkotók – Agócs Gergely, Kovács Gerzson Péter, Mihályi Gábor – azon tájegységek anyagából merítettek, ahol Bartók Béla népzenekutatói munkássága is elindult, tehát többek közt a Gömör, a Zoborvidék, a Felső-Garam mente dallam- és tánckincseiből. Szándékuk azonban nem egy leltár bemutatása volt, hanem Bartók Kárpát-medence-koncepciójának érzékeltetése, és ennek ma aktuális, magunkra nézve érvényes feldolgozása.

fotó: Jókuti György

Danse Macabre Augusztus 8. 18:00 – Tornaterem (Nagyharsány) – Gergye Krisztián Társulata „Hajamnak árja még veres, / miért, hogy a régi léha / seregből senki sem keres? / Ölem még izzó csókra éhes, / mellem rózsája még kemény... / S az ablakon röhögve lépett / be az utolsó vőlegény: / „Hopp Sára, hopp, gyerünk a táncra, / ma holt szerelmed torán / hadd üljön nászlakmát a lárva / ágyékod hervadt bíborán.” (Francois Villon: Haláltánc ballada)

Park Action A kortárs tánc a zöldbe megy. Szerdánként a Millenáris Park kellemes délutáni semmittevését táncosok zavarják meg, akik felhasználva a teret és a benne levő vizet, fát, fémet, padot, dombot, szobrot, játékot, az arra sétálókat vagy épp pléden napozókat bevonva adják elő egyszeri és megismételhetetlen produkcióikat. Fák, virágok, fény, tánc, ráadásul ingyen. Részletes programért lásd a programbontást.

21


22

TÁNC – BONTÁS  2. hétfő

6. péntek

20:30 Jurisics-vár (Kőszeg)

Nagyvárosi Bujdosók – Ungaresca együttes Esőnap: aug. 5.

10. kedd

18:00 Nagyerdő, Békás-tó (Debrecen)

Balatonfüred Néptáncegyüttes

20:30 Nemzeti Táncszínház Karmelita Udvara (Bp.)

3. kedd

20:30 Nemzeti Táncszínház Karmelita Udvara (Bp.)

Sentido de FlamenCorazón – Lippai Andrea, FlamenCorazón Arte Táncszínház Előadás után táncház Esőhelyszín: színházterem 4. szerda

19:00 Millenáris (Bp.)

Park Action – Fehér Ferenc

Ingyenes

20:30 Nemzeti Táncszínház Karmelita Udvara (Bp.)

TálaMantra – Sivasakti Kalánanda Táncszínház Előadás után táncház Esőhelyszín: színházterem 5. csütörtök

20:30 Nemzeti Táncszínház Karmelita Udvara (Bp.)

Bonchida háromszor – Honvéd Táncszínház Előadás után táncház Esőhelyszín: színházterem

21:00 Zenekert (Palkonya) Táncház

Ördögkatlan Fesztivál

Colores del Tango Előadás után táncház Esőhelyszín: színházterem

21:00 Zenekert (Palkonya) Táncház

Ördögkatlan Fesztivál

21:00 Szoborpark (Villány)

Re-DNS – Kovács Gerzson Péter, TranzDanz Társulat Ördögkatlan Fesztivál 7. szombat

21:00 Zenekert (Palkonya) Táncház

Ördögkatlan Fesztivál

8. vasárnap

17:00 Általános Iskola udvara (Andocs)

20:00 Hagyományok Háza (Bp.) Bartók-trilógia I. rész: Kincses Felvidék – Magyar Állami Népi Együttes

20:30 Nemzeti Táncszínház Karmelita Udvara (Bp.)

Vukán–Chopin: Vizuális hangjegyek – Budapest Táncszínház Esőhelyszín: színházterem 11. szerda

Hajógyári-sziget, Octopus (Bp.)

17:00, 22:30 Artus–Filterperformance: Prehisztéria Alkotó, ea.: Ferencz Krisztina, Gold Bea, Körmendy Pál, Masa Richárd, Nagy Csilla, Téri Gáspár, Tucker András 23:00 InTime – Frenák Pál Társulat Ea.: Fekete Zoltán, Holoda Péter, Jantner Emese, Jónás Zsuzsa, Kolozsi Viktória, Nelson Reguera; z.: Gilles Gauvin; j.: Szabó Gergely; kor.: Frenák Pál Sziget Fesztivál

BONTÁS  – TÁNC 19:00 Hajógyári-sziget, Roma Sátor (Bp.)

Kalocsai cigány néptáncegyüttes Sziget Fesztivál

19:00 Millenáris (Bp.)

Park Action – Hodworks

Ingyenes

20:30 Nemzeti Táncszínház Karmelita Udvara (Bp.)

20:30 Nemzeti Táncszínház Karme-

Táncos magyarok – Magyar Állami Népi Együttes Előadás után táncház Esőhelyszín: színházterem

Barocco Rustico: A négy évszak – Duna Művészegyüttes

12. csütörtök

00:00 Hajógyári-sziget, Cöxpon Ambient Sátor (Bp.)

RádzsaszTánC

lita Udvara (Bp.)

20:30 Szabadtéri Színpad (Tihany)

Esszencia – ExperiDance Esőnap: aug. 15. Tihanyi Szabadtéri Játékok 14. szombat

Sziget Fesztivál

00:00 Hajógyári-sziget, Cöxpon

Hajógyári-sziget, Octopus (Bp.)

Ambient Sátor (Bp.)

17:00, 22:30 Artus–Filterperformance: Prehisztéria Km.: ld. 11-én Sziget Fesztivál

16:30 Lánchíd – pesti hídfő (Bp.)

Amira Art Company

Sziget Fesztivál

18:30 Kobuci kert (Bp.)

Nyár a Lánchídnál Km.: Gázsa, Fondor Zenekar, Romego és Pál István Szalonna és bandája

20:00 Hagyományok Háza (Bp.)

Hajógyári-sziget, Octopus (Bp.)

Észt és litván néptáncest Andocsi Művészeti Napok

Táncház

Tornaterem (Nagyharsány)

Bartók-trilógia I. rész: Kincses Felvidék – Magyar Állami Népi Együttes

18:00 Haláltánc-koreográfia – Danse Macabre – Gergye Krisztián Társulata Km.: Frigy Ádám, Hoffmann Adrienn, Horváth Adrienn, Mádi László; látvány, kor., rend.: Gergye Krisztián 19:15 Blue Man – PR-Evolution Dance Company Ea.: Baranyai Balázs, Jellinek György, Zsíros Gábor; kor.: Nemes Zsófia Ördögkatlan Fesztivál

Km: Kerek István, Nagymengyi Dóra (hegedű); Bata Rita, Feicht Zoltán (tánc); látvány: Gyenei Péter, Rácz Katinka 23:00 BL Km.: Bánki Zsolt, Sólya Ádám, Ladányi Andrea; z.: Borlai Gergő; látvány: Lakatos Márk; kor.: Ladányi Andrea Sziget Fesztivál

20:30 Nemzeti Táncszínház Karmelita Udvara (Bp.)

Colores del Tango Előadás után táncház Esőhelyszín: színházterem

21:00 Szabadtéri színpad (Pécs)

Sörény lábbal, víg orcával – Mecsek Táncegyüttes Pécsi Szabadtéri Játékok

17:00, 22:30 Artus–Filterperformance: Prehisztéria Km.: ld. 11-én 23:00 Tao Te Ea.: Fehér Ferenc, Dózsa Ákos; zenei szerk.: Kovácsovics Dávid; j.: Simon Edit; z., kor.: Fehér Ferenc 23:00 Zita Swoon&Rosas: Dancing with the sound hobbyist kor.: Simon Mayer Sziget Fesztivál 15. vasárnap

16:30 Lánchíd – pesti hídfő (Bp.) Nyár a Lánchídnál Km.: ld. 14-én

20:00 Papp László Budapest Sportaréna (Bp.)

Ezeregyév - Experidance Hajógyári-sziget, Octopus (Bp.)

17:00, 22:30 Artus–Filterperformance: Prehisztéria Km.: ld. 11-én 23:00 Bloom!: City Alkotó, ea.: Dányi Viktória, Molnár Csaba, Sebestyén Tímea, Solinas Moreno, Igor Urzelai; z.: Alberto Ruiz Soler; g.: David J. Harris; grafika: Magyarosi Éva Sziget Fesztivál 17. kedd

20:00 Hagyományok Háza (Bp.)

Táncban orcád pirulása – Bihari János Táncegyüttes

20:00 Szabadtéri Színpad (Esztergom) Esszencia – ExperiDance

13. péntek

00:00 Hajógyári-sziget, Cöxpon Ambient Sátor (Bp.) Taktadami

Sziget Fesztivál

Hajógyári-sziget, Octopus (Bp.)

17:00, 22:30 Artus–Filterperformance: Prehisztéria Km.: ld. 11-én 21:15 Bartók – Premise

20:30 Nemzeti Táncszínház Karmelita Udvara (Bp.)

Sentido de FlamenCorazón – Lippai Andrea, FlamenCorazón Arte Táncszínház Előadás után táncház Esőhelyszín: színházterem 18. szerda

lita Udvara (Bp.)

Táncos magyarok – Magyar Állami Népi Együttes Előadás után táncház Esőhelyszín: színházterem 19. csütörtök

20:00 Hagyományok Háza (Bp.)

Táncban orcád pirulása – Bihari János Táncegyüttes

20:30 Nemzeti Táncszínház Karmelita Udvara (Bp.)

TálaMantra – Sivasakti Kalánanda Táncszínház Előadás után táncház Esőhelyszín: színházterem 21. szombat

20:30 Margitszigeti Szabadtéri Színpad (Bp.)

Naplegenda – Magyar Állami Népi Együttes Esőnap: aug. 23. Budapesti Nyári Fesztivál

20:30 Nemzeti Táncszínház (Bp.)

Step by Dance – IX. Kortárs Nyári Tánctanfolyam és Fesztivál gálaestje 24. kedd

20:00 Hagyományok Háza (Bp.)

Táncban orcád pirulása – Bihari János Táncegyüttes 25. szerda

18:00 Millenáris (Bp.)

Park Action – Tünet Együttes

Ingyenes

26. csütörtök

18:30 Kobuci kert (Bp.) Táncház

20:00 Hagyományok Háza (Bp.)

Táncban orcád pirulása – Bihari János Táncegyüttes 31. kedd

20:00 Hagyományok Háza (Bp.)

19:00 Millenáris (Bp.)

Park Action – Nemes Zsófia

20:30 Nemzeti Táncszínház Karme-

Táncos magyarok – Magyar Állami Népi Együttes Ingyenes

23


zenés színház – portré

A Szegedi Szabadtéri Játékok közel nyolcvanéves történetében először mutatják be a Dóm téren a klasszikus musicalt, a Hairt. Augusztus 13-án Dolhai Attila, Peller Anna és Szemenyei János főszereplésével, Bagó Bertalan rendezése emlékezik majd a vízöntő korszak szivárványos hangulatára és a mindenkori háborúk örök tragédiájára. Fidelio Est: „Nincsen ma olyan eszme, ideológia a világon, amiért érdemes lenne gyilkolni” – így írt Hair rendezésével kapcsolatban. Mit tart a musical aktualitásának? Bagó Bertalan: Egy honvédő háborúban az ember gyilkolni is képes, de az, hogy valaki elmegy egy távoli országba, és próbálja ráerőltetni az ott élőkre a saját ideológiáját, ami idegen tőlük és nem kérnek belőle, az szerintem helytelen dolog. Az ilyen háborúért nem érdemes ölni. A mai napig Afganisztánban vagy Irakban fiatal emberek adják a vérüket nem is tudják pontosan, hogy miért. A Vízöntő című dal, amivel kezdődik a darab, arról beszél, bagó bertalan hogy egy új világ küszöbén állunk és megoldódnak a régi problémák. Ez a valóságban nem így történt. Mindig ugyanazokba a hibákba lépünk bele, és ezért aktuális örökké ez a történet. FE: Bereményi Gézával dolgoztak a darab szövegkönyvén. Szókimondóbb előadást szeretett volna? BB: Magyarországon a musical két verzióját lehet játszani, ezekre adták meg az amerikaiak a szerzői jogot. Mi a Szurdi András-féle szövegkönyvvel dolgozunk, aminek Miklós Tibor fordította a dalszövegeit. Bereményi Gézával dramaturgiai munkát végeztünk, felfrissítettük a dialógusokat és írtunk egy keretjátékot: a mából indítjuk a történetmesélést, az előadás egy visszatekintés, az öreg Claude Bukowski szemével látjuk a történteket. Az emlékkép szabadságot ad a rendezésben, amely szabadság jól kifejezi ezt a világot, nem kell beleragadni a realizmusba. FE: Hogyan illik a Dóm téri környezetbe ez a musical? Milyen látványosságokkal várják a nézőket? BB: A Dóm tér természetesen nagyszabású látványvilágot követel. Román Sándor neve a garancia, hogy a koreográfia rendkívüli lesz. Túri Erzsébet a kornak megfelelő jelmezeket készített, de a ruhák artisztikusak. Vereckei Rita látványtervezővel megpróbáljuk a színpadra varázsolni a Central Parktól a katonai kiképzőtáborig a musical minden egyes helyszínét. Nagy díszletbalett nem lesz, hanem inkább a világítással és olyan jelképes díszletelemekkel fogjuk a gyors jelenetváltásokat megoldani, amelyek kifejezik az egyes helyszíneket. Filmszerű montázstechnikával dolgozunk, ami nem vágást jelent, hanem a jelenetek egymás mellé helyezését, egybecsúszását, az egyik még be sem fejeződött, már jön is a másik. A díszlettel amennyire tudjuk, kitakarjuk a templomot, nem a Dóm lesz a háttere a Hair történetének. FE: Román Sándor koreográfus, akit az Experidance vezetőjeként ismerünk, szabad kezet kapott

fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok, Gordon Eszetr

Claude Bukowski legszebb évei

a munkában, vagy önnek is voltak elképzelései a koreográfiával kapcsolatban? BB: Mi már többször dolgoztunk együtt, mondhatni, hogy félszavakból értjük egymást. Természetesen a lépéseket Sanyi találja ki, de arról, hogy az egyes jelenetek miről szóljanak, megbeszéléseket folytattunk. Ötventagú lesz a tánckar, a darab jelentős részét teszik ki a koreográfiák, ami ugyanúgy narratív elemként szolgál majd, mint a dialógok vagy a dalok. Az előadásnak minden részlete egy irányba kell, hogy tartson, egy dologról kell beszélnie minden pillanatában. FE: Dolhai Attila játssza majd Berger, Peller Anna Sheila, Szemenyei János Claude Bukowski, Kerényi Miklós Máté Woof, Vágó Bernadett Jeannie és György-Rózsa Sándor Lafayette szerepét. Milyen szempontok szerint választotta ki a színészeket? BB: Tartottunk egy nyilvános meghallgatást, de a kiválasztott színészek jó részével dolgoztam korábban is. Kerényi Imre osztályában a Színművészeti Egyetemen készítettem velük két vizsgaelőadást, a Démonológiát és a Kokainfutárt. Lényeges szempontja volt a válogatásnak, hogy prózai színészként, a szövegmondás terén is megállják a helyüket a szereplők. Szemenyei János például már III. Richárdot is játszott az én rendezésemben. De a kisebb szerepekre is ilyen szempontból választottam az előadókat. FE: A színészek mellett esetleg a zenészek is megjelennek a színpadon? BB: Nem, ők hagyományos módon a zenekari árokban kapnak helyet. Makláry László a karmestere és zenei vezetője az előadásnak, maximálisan megbízom benne, ő alakította ki az előadás hangzásvilágát. Itt nem egy hagyományos musicalről van szó, hiszen a Hair egy ’60-as évekbeli rockmusical, keményebb hangzással, és én zeneileg nagyon szeretem ezt az időszakot. Fehér Anna Magda (Az interjú teljes terjedelmében a Fidelio.hu-n olvasható.)

premier, AJÁNLÓ  – zenés színház Fekete Péter

Hair

Augusztus 1. 20:30 – Festetics-kastély parkja (Keszthely) A gazdasági világválság idején a jóképű világfi – aki nem mellesleg veszedelmes tőzsdecápa – véletlenül rábukkan Fekete Péterre, a világ legnagyobb balekjára, kinek személye maga a katasztrófa. A címszereplő, akármihez is ér, az összeomlik – jövedelmező befektetésnek tűnik hát részvénytársaságot alapítani a balek pechjére. Az üzlet be is indul, csakhogy közbeszól a szerelem… A Centrál Színház hagyományos nyári játszóhelyén tavaly már játszották az előadást, és idén is garantált a kellemes kikapcsolódás. Rend.: Puskás Tamás; fsz.: Magyar Attila, Básti Juli, Gubás Gabi, Simon Kornél, Oroszlán Szonja, Haumann Péter, Schmied Zoltán, Kovács Vanda, Borbás Gabi

Augusztus 13., 14., 15., 20., 21. 22. 19:00 – Dóm tér (Szeged) Szerző: Gerome–Rado–Galt MacDermot; rend.: Bagó Bertalan; díszlet: Vereczkei Rita; jelmez: Túri Erzsébet; zenei vez.: Makláry László; kor.: Román Sándor; főszereplők: Dolhai Attila, Peller Anna, Szemenyei János, Kerényi Miklós Máté, Vágó Bernadett, György-Rózsa Sándor A Hair minden idők legnépszerűbb musicalje, mely egy egész nemzedék és a hippikorszak kul- fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok tuszművévé vált, és rajongóinak száma azóta is csak növekszik. A dalokat mindenki ismeri, ám a dinamikus, elementáris táncokra lehetőséget adó művet eddig még sosem mutatták be a Dóm téren, az ország legnagyobb musicalszínpadán. Interjúnk a rendezővel, Bagó Bertalannal a 24. oldalon, a koreográfussal, Román Sándorral a 20. oldalon olvasható.

fotó: Vajda Tamás

24

Sakk (Chess) Augusztus 6., 7. 20:00 – Margitszigeti Szabadtéri Színpad Zene: Benny Andersson, Björn Ulvaeus; szöveg: Tim Rice; ford.: Romhányi Ágnes; látvány: Kentaur; kor.: Karen Bruce; rend.: Cornelius Baltus; vez.: Köteles Géza; főszereplők: Egyházi Géza/Bot Gábor, Sári Éva/Kecskés Tímea, Szemenyei János/Csordás Levente, Gábor Géza, Koós Réka, Kiss Ernő Zsolt/ Bot Gábor, Pavletits Béla, Varga Viktor/Jenei Gábor, Sándor Dávid 1992-ben és 1995-ben a magyar közönség a Rock Színház előadásában láthatta a darabot. 2008-ban Londonban, a Royal Albert Hallban, a musical új kiállításban, újraszerkesztve komoly sikert aratott. A Sakk a szerelem, a szenvedély, a játék és a küzdelem darabja két sakkvilágbajnoki döntő történetébe ágyazva, melyet két szupernagyhatalom harca irányít.

Sweet Charity Párhuzamos életrajzok – Falusi Mariann és Kálmán Péter estje Augusztus 31. 19:00 – Dohány utcai zsinagóga – Zsidó Nyári Fesztivál George Gershwin és Leonard Bernstein. Két zeneszerző. Két amerikai zeneszerző. Két sikeres amerikai zsidó zeneszerző. Két Oroszországból származó amerikai zsidó zeneszerző. Két párhuzamos életrajz. De mintha a párhuzamosokat fordított irányba járnák be. Két sikeres élet, amelyeknek minden mozzanata a nyilvánosság előtt zajlott. Két ember, akiről mindent tudunk – ezért nem tudunk róluk semmit. Ideje pótolni az elmaradást. Két párhuzamos élet dalokban elmesélve. Az esten közreműködik a Sárik Péter Trió, valamint Szirtes Edina Mókus (hegedű), Boros Zoltán (brácsa), Kertész Endre (cselló)

Augusztus 24. 19:00 – Magyar Színház Szerző: Neil Simon, Cy Coleman, Dorothy Fields; rend.: Pelsőczy Réka; ford.: Zöldi Gergely; díszlet: Cziegler Balázs; jelmez: Bujdosó Nóra; zenei vez: Puskás Péter; kor.: Dékány Edit; főszereplők: Auksz Éva, Ruttkay Laura, Jegercsik Csaba, Gémes Antos, Pavletits Béla, Fillár István, Tóth Sándor, Benkő Nóra, Szűcs Kinga, Ruttkay Laura, Steinkohl Erika, Dániel Vali, Szatmári Attila, Nagyváradi Erzsébet Federico Fellini, Ennio Flaiano és Tullio Pinelli Cabiria éjszakái című filmforgatókönyve alapján készült az 1966-os év első igazi Broadway-sikere. A történet főszereplője egy melegszívű utcalány, a beszélő nevű Charity Hope Valentine, aki bár az ősi mesterséget űzi, kuncsaftjaiba rendre beleszeret, és bár mindig csalódik, soha nem adja fel a reményt, hogy valami jó is történik majd vele.

Robin Hood Augusztus 6. 20:30 – Tószínpad (Gyula), augusztus 13., 14. 20:00 – Margitszigeti Szabadtéri Színpad Szöveg: Miklós Tibor; zene, rend.: Szomor György; kor.: Fincza Erika; látvány: Madár; jelmez: Papp Janó; díszlet: Bátonyi György, Szolga István; szereplők: Kovács Áron, Forgács Péter, Andrádi Zsanett, Gerner Csaba, Hajdu István, Puskás Péter, Gesztesi Károly, Palla Szabina, Vikidál Gyula, Bad Boyz Új magyar musical ősbemutatójára kerül sor ezen a nyáron. Miklós Tibor és Szomor György darabjának hőse az angol Robin Hood, a szegényeket pártoló, igazságosztó középkori hős. A cselekmény az örök emberi értékeket, a hazaszeretetet, az igazságkeresést, a hűséget, a szabadságvágyat jeleníti meg sajátságos eszközökkel.

25


zenés színház – bontás

(Keszthely)

Eisemann–Zágon: Fekete Péter 2. hétfő

20:30 Zichy-kastély kertje (Bp.) Huszka–Bakonyi–Martos: Bob herceg 3. kedd

20:30 Zichy-kastély kertje (Bp.) Huszka–Bakonyi–Martos: Bob herceg

20:30 Várszínház (Gyula)

Erkel Ferenc: Hunyadi László

20:30 Jurisics-vár (Kőszeg)

Halász–Eisemann: Egy csók és más semmi 6. péntek

20:30 Margitszigeti Szabadtéri Színpad (Bp.)

Andersson–Rice–Ulvaeus: Sakk Budapesti Nyári Fesztivál

Színháza (Gödöllő)

Mozart: Bastien és Bastienne; Pergolesi: Az úrhatnám szolgáló Barokk Kastélynapok 10. kedd

19:00 Magyar Állami Operaház (Bp.) Puccini: Bohémélet

BudaFest

20:00 Paulay Ede Színház (Tokaj) Szomorú vasárnap

Zempléni Fesztivál

12. csütörtök

19:00 Magyar Állami Operaház (Bp.) Puccini: Bohémélet

BudaFest

20:00 Latabár Színház (Sátoraljaújhely)

Huszka–Martos: Lili bárónő – Kecskeméti Katona József Színház Zempléni Fesztivál

21:00 Várszínház (Esztergom)

20:30 Tószínpad (Gyula)

Anconai szerelmesek – Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata

20:30 MűvészetMalom (Szentendre)

20:00 Hajógyári-sziget, Octopus (Bp.)

Szomor–Miklós: Robin Hood Kétfilléres opera – Gruppo Amarcord Komolyzenei Társulat Esőnap: aug. 8. Szentendrei Nyár 7. szombat

16:30 Narancsliget (Nagyharsány)

Pergolesi: Az úrhatnám szolgáló Sziget Fesztivál

20:00 Margitszigeti Szabadtéri Színpad (Bp.)

Szomor–Miklós: Robin Hood Budapesti Nyári Fesztivál

Színpad (Bp.)

Szomor–Miklós: Robin Hood Budapesti Nyári Fesztivál

21:00 Hajógyári-sziget, Octopus (Bp.) Operaházy Borlovagok

Sziget Fesztivál

21:00 Vár (Csesznek)

Jöjjön el a Te országod! – Felvidéki Rockszínház

21:00 Dóm tér (Szeged)

Gerome–Rado–MacDermot: Hair Szegedi Szabadtéri Játékok

21:00 Újszegedi Szabadtéri Színpad

21:00 Dóm tér (Szeged)

Gerome–Rado–MacDermot: Hair Szegedi Szabadtéri Játékok

Bakonyi–Szirmai: Mágnás Miska

Gerome–Rado–MacDermot: Hair – Kisvárdai Várszínház Gerome–Rado–MacDermot: Hair Szegedi Szabadtéri Játékok

(Szeged)

Simon–Coleman–Fields: Sweet Charity

(Kaposvár)

20:30 Királyi kastély díszudvara

Kulka János lemezbemutató koncertje Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

(Gödöllő)

Kálmán Imre: Csárdáskirálynő

15. vasárnap

28. szombat

19:00 Magyar Állami Operaház (Bp.)

19:00 Magyar Színház (Bp.)

Budafest

20:00 Városmajori Szabadtéri Színpad (Bp.) Baróti Géza: Szerelem, szerelem, szerelem Budapesti Nyári Fesztivál

21:00 Dóm tér (Szeged)

Gerome–Rado–MacDermot: Hair Szegedi Szabadtéri Játékok

Verdi: A trubadúr

Budafest

21:30 Szivárvány Zeneház (Kaposvár)

Kulka János lemezbemutató koncertje Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

20:30 Tószínpad (Gyula)

Szomor–Miklós: Robin Hood

18. szerda

8. vasárnap

18:30 Vár Vendéglő (Sárospatak)

19:00 Magyar Állami Operaház (Bp.)

fotó: Bodai Imre

BudaFest

21:00 Kálmán Imre Szabadtéri Színpad (Siófok)

Mészáros Árpád Zsolt lemezbemutató koncertje Esőnap: aug. 14.

Folytassa Svejk!

Zempléni Fesztivál

21:30 Szivárvány Zeneház (Kaposvár)

Kulka János lemezbemutató koncertje Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál 19. csütörtök

21:00 Dóm tér (Szeged)

21:00 Vár (Csesznek)

21:00 Újszegedi Szabadtéri Színpad

21:30 Szivárvány Zeneház (Kaposvár)

Gerome–Rado–Galt MacDermot: HAIR Szegedi Szabadtéri Játékok (Szeged)

Pozsgai Zsolt: Kék-lila nyár Szegedi Szabadtéri Játékok

22. vasárnap

20:30 Zichy-kastély kertje (Bp.) Bakonyi–Szirmai: Mágnás Miska

17. kedd

Andersson–Rice–Ulvaeus: Sakk Budapesti Nyári Fesztivál

(Gödöllő)

Kálmán Imre: Csárdáskirálynő

19:00 Magyar Színház (Bp.)

21:30 Szivárvány Zeneház

19:00 Magyar Állami Operaház (Bp.)

Színpad (Bp.)

20:30 Királyi kastély díszudvara 26. csütörtök

Pozsgai Zsolt: Kék-lila nyár Szegedi Szabadtéri Játékok

Kulka János lemezbemutató koncertje Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

20:30 Margitszigeti Szabadtéri

Simon–Coleman–Fields: Sweet Charity

21:00 Dóm tér (Szeged)

21:30 Szivárvány Zeneház (Kaposvár)

Moravetz–Venczel: Ali baba és/vagy negyven rabló – Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulat Budapesti Nyári Fesztivál

19:00 Magyar Színház (Bp.)

Háza (Kisvárda)

16. hétfő

20:00 Városmajori Szabadtéri Színpad (Bp.)

25. szerda

20:30 Várszínház és Művészetek

Kulka János lemezbemutató koncertje Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

Színháza (Gödöllő)

24. kedd

Neil Simon–Cy Coleman–Dorothy Fields: SWEET CHARITY

20:30 Zichy-kastély kertje (Bp.)

(Kaposvár)

Musica aeterna – Sebastian Consort Barokk Kastélynapok

Gerome–Rado–MacDermot: Hair Szegedi Szabadtéri Játékok

19:00 Magyar Színház (Bp.)

21. szombat

21:30 Szivárvány Zeneház

19:00 Királyi Kastély Barokk

21:00 Dóm tér (Szeged)

20. péntek

Verdi: A trubadúr

13. péntek

Füst a szemben – Cseh Tamás-dalaink – Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar, színész szak, III. évfolyam Ördögkatlan Fesztivál

Puccini: Bohémélet

14. szombat

20:00 Margitszigeti Szabadtéri

István, a király – Madala Dalszínház

Kulka János lemezbemutató koncertje Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

Simon–Coleman–Fields: Sweet Charity 29. vasárnap

19:00 Magyar Színház (Bp.)

Simon–Coleman–Fields: Sweet Charity

19:00 Rákoshegyi Bartók Zeneház (Bp.) Monteverdi: Tancred és Clorinda; Madarász Iván: Mátyás király és a varga; Pázmán lovag

19:00 Uránia Nemzeti Filmszínház (Bp.)

Brecht–Weill–Csákányi-est Zsidó Nyári Fesztivál 30. hétfő

19:00 Uránia Nemzeti Filmszínház (Bp.)

Dés–Bereményi: Átutazó – Dés László-koncertek Zsidó Nyári Fesztivál

fotó: Nagy Edina

19:00 Királyi Kastély Barokk

1. vasárnap

20:30 Festetics-kastély parkja

bontás – zenés színház

Peller Anna (fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok)

26

31. kedd

19:00 Dohány utcai zsinagóga (Bp.)

Párhuzamos életrajzok – Falusi Mariann, Kálmán Péter Zsidó Nyári Fesztivál

19:00 Uránia Nemzeti Filmszínház (Bp.)

Dés-dalok – Dés László-koncertek Zsidó Nyári Fesztivál

27


klasszikus – hírek Liszt Ferenc, a szupersztár A Lisztománia 2011-et, az osztrákok jubileumi programsorozatát már napszemüveges Liszt-óriásplakátokkal hirdetik a határ túlsó felén. Liszt szülőfalujában, Raidingben (egykori nevén Doborjánban) 2010 a felvezetés éve, ugyanis az évente megrendezett, pár napos Liszt Fesztivál idén négy évszakossá bővült. A jövő év legnagyobb dobása a Lisztománia 2011 nevű, egész éves programsorozat lesz, amely során a két intendáns, Eduard és Johannes Kutrowatz Liszt életművének teljes gazdagságát kívánja bemutatni. Az elképzelés már az idén formát ölt: januárban elindult a The Sound of Weimar című projekt, amelyben a Wiener Akademie együttes 2012-ig összesen hét koncerten mutatja be Liszt valamennyi zenekari művét az 1849–1860 közötti ősbemutatók előírásai alapján. Nemcsak a művekről, de Liszt életének momentumairól is többet megtudhatnak az érdeklődők azon a hat kiállításon, amit Burgenland több településén rendeznek majd.

Mahler Discography Megjelent a világ legnagyobb Mahler-lemezgyűjteményének diszkográfiája. A gyűjtő, Fülöp Péter egy Mahler-archívum alapítását tervezi. A Kanadában élő mérnököt, a Mikrokosmos Company vezetőjét, és gyűjteményének egy részét az itthoni közönség a Budapesti Fesztiválzenekar őszi Mahler-ünnepein ismerhette meg. Páratlan méretű, 2764 felvételt tartalmazó lemezkollekciójának diszkográfiája a Mahler Discography címet viseli. A Gustav Mahler születésének 150. évfordulója alkalmából az amerikai Kaplan Foundation és a torontói székhelyű Mikrokosmos Company gondozásában megjelent könyvhöz CD-melléklet is tartozik, amely egy ritka Mahler-lemez anyagát tartalmazza. A diszkográfia írójának célja a kötettel az volt, hogy felhívja a figyelmet Mahler növekvő népszerűségére és egyben letegye az alapjait egy nyilvános gyűjtemény,

egy mindenki számára hozzáférhető, Fülöp Péter saját lemezeiből álló Mahler-archívumnak.

Mozizz a Berlini Filharmonikusokkal! Az opera műfaja után most a klasszikus zene is térhódításra készül. Ezúttal a Berlini Filharmonikusok koncertjeit közvetítik a mozikban. A zenekar koncertjeit az elmúlt évben már az interneten is követhetők voltak és az akció a statisztikák szerint is sikeres volt, hiszen tavaly januári indulása óta több mint húszezer zenerajongó élt az online lehetőséggel és több mint háromezren vásároltak internetes bérletet. Az internetezők felé való nyitásnak a zeneigazgató, a brit karnagy, Sir Simon Rattle adott zöld lámpát, aki viszont a zenekartól kapott szabad utat újabb hatévnyi munkára. A Filharmonikusok új intendánsa ősztől Martin Hoffman, neves televíziós rendező lesz, aki továbbmegy, hiszen bejelentette, hogy a szezonnyitó augusztus 27-i koncertet harminckettő mozi fogja élőben közvetíteni Németországban, és ezen felül Hamburgban, Drezdában, Kölnben, Düsseldorfban hatalmas szabadtéri kivetítőkön is látható lesz majd a hangverseny.

A győztes: Balázs János A huszonegy éves zongorista, generációjának egyik legnagyobb tehetsége, Balázs János nyerte a Nishinihon nemzetközi zenei verseny megosztott fő- és a zongorakategória első díját is. Dráfi Kálmán növendéke a fődíjon egy japán hegedűssel, Keika Yonekura osztozik. E mellett a zongorakategória első díját is elnyerte, mégpedig egy olyan verseny végeztével, amely több mint ötven évig Japán egyik legrégibb és legnépszerűbb hazai megmérettetése volt, és ami idén vált nemzetközivé. Ennek jegyében nagynevű japán profes�szorok mellett európaiak is helyet kaptak a zsűriben Robert Davidovici és Kemal Gekic személyében.

AJÁNLÓ  – klasszikus Zempléni Fesztivál

A további zsürorok Hiroki Saitoh, Ryuzou Miyoshi, Nozomi Saku, Yoshio Harada, Yumiko Hatase, Yuko Fujimura voltak.

Távozik a Juilliard Quartet első hegedűse Nicholas Eanet még egy évadot tölt a vonósnégyessel. A változásra betegség miatt kerül sor. A hegedűs tavaly került a Juilliard Quartetbe a Metropolitan Opera koncertmesteri székéből. Kényszerű távozásának oka nem szakmai, hanem egészségügyi, ami megakadályozza őt abban, hogy részt vegyen a vonósnégyes gyakori turnéin. Állapota nem életveszélyes, ezért még egy szezont vállal a Juilliard Quartetben, míg az utódját megtalálják. Nicholas Eanet Joel Smirnoffot váltotta a vonósnégyesben, aki 1986-tól volt az együttes tagja, és a Cleveland Institute of Music elnöki székét vette át.

AUGUSZTUS 1. Szvjatoszlav Richter halála (1997) 4. Balázs Béla születése (1884) 5. Guillaume Dufay születése (1397) 6. Gregor Piatigorsky halála (1976) 7. Popper Dávid halála (1913) 9. Lukács Ervin születése (1928) 11. Vásáry Tamás születése (1933) 12. Jacopo Peri halála (1633) 15. Joachim József halála (1907) 18. Simon Albert születése (1926) 19. Georges Enescu születése (1881) 22. Bakfark Bálint halála (1576) 25. Leonard Bernstein születése (1918) 26. Kroó György születése (1926) 28. Kertész István születése (1929) 30. Pándl Marianne születése (1924) 31. Itzhak Perlman születése (1945)

Rados Ferenc (fotó: Maik Shuck)

28

Rados, Kocsis, Bell Augusztus 14. 11:00 – Református templom (Kaposvár) Az év egyik legjobbnak ígérkező hangversenye bújik meg a kaposvári Református templom hűvös falai között. A koncertezéstől már visszavonult, hetvenöt éves híres-hírhedt professzor, Rados Ferenc ismét zongorához ül, hogy egykori növendékével, Kocsis Zoltánnal négykezest játsszon. Szintén Kocsissal lép fel ugyanezen a hangversenyen a világ egyik legnépszerűbb hegedűművésze, Joshua Bell is, műsorukon Beethoven Kreutzer-szonátája szerepel. A hab a tortán Enescu C-dúr oktettje lesz, ahol a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál főszervezői, a Kokas–Kelemen házaspár is közreműködik majd. Az első alkalommal megrendezett esemény programjai között Földes Imre zenével foglalkozóknak és zenével barátkozóknak tartott szemináriumára is sor kerül, hogy ez alatt a pár nap alatt – ahogy Joshua Bell fogalmazta a programok beharangozójában – „a klasszikus zene mindenki életének része lehessen”.

Tiszadobi Zongorafesztivál Augusztus 6–8. – Andrássy-kastély park (Tiszadob) A Loire-völgyi kastélyokat idéző Andrássy-kastélyban már évek óta rendszeres vendégek a magyar és külföldi zongoraművészek. A nyári hónapokban azonban nem pihenni érkeznek a pianisták, hanem a Zongora Ünnepére készülődnek Keleten. Idén Kocsis Zoltán, Szokolay Balázs, Nicolas Namoradze és természetesen a házigazda, Hauser Adrienne gondoskodik arról, hogy a festői szépségű környezetre ne csak vizuális élményként emlékezzünk. A hallható tartományt ezúttal a száz éve született Frédéric Chopin művei töltik ki, de sor kerül Liszt, Schumann és Beethoven darabjainak előadására is.

Arcus Temporum Augusztus 21–23. – Pannonhalma Hol a helyünk – ez a problematika áll idén az időívek fesztiváljának gondolati középpontjában. Régen ez egyszerű dolog volt: az emberek csak felnéztek a csillagokra és megmutatták az eget a gyerekeiknek is, hogy tudják, hogy hol a helyük a világban. Ma már más idők járnak, de a különböző korokat összekötő időívek talán segíthetnek ennek a kérdésnek a megválaszolásában is. A múlt nagy zeneszerzőjének párba állítása egy kortárs komponista műveivel idén Dimitrij Sosztakovics és Beat Furrer szerzeményeiben nyilvánul meg. Román rövidfilmek, két videomunka a kortárs magyar képzőművészet sokoldalú és emblematikus alakjától, Bukta Imrétől, a jazz-zenészek közül Ida Kelarova, Skuta Miklós, Bertl Mütter, a klasszikus zenei előadók között pedig a Klangforum Wien segíti a további elmélyülést.

Augusztus 7–21. – több településen A borok kedvező élettani hatásairól ma már tudományos kutatások szólnak, de a zenehallgatás is belépett az egészségvédő tényezők közé. E két tevékenységet összekapcsolva és mindezt megspékelve egy kis vidéki, jó levegővel, már egészen közel járunk az életelixír kategóriájához. Nos, a tavaly nagykorúságba lépett Zempléni Fesztivál programjain mindezt egy helyen kaphatjuk meg, ugyanis a komolyzenei koncertek, színházi, tánc- és jazzestekhez, kirándulásokhoz, kiállításokhoz kapcsolódva a régió hagyományai, jellegzetes ételei és a tokaji borok is középpontba kerülnek. A programok sorát a Budafoki Dohnányi Zenekar és Shlomo Mintz koncertje nyitja Várdai István gordonkaművész és a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye zárja. Ha valami egészségeset és hasznosat szeretne csinálni, nem kell tovább keresgélnie!

Esztergomi Liszt-hét Augusztus 22–29. – Esztergom Erkel, Mahler, Chopin, Schumann idén, Haydn tavaly, Liszt jövőre. Évfordulókból szerencsére nincs hiány, de programokból sem. Harmadik alkalommal rendezik meg az Árpádkori Magyarország fővárosában, a római katolikus egyház jelenlegi hazai központjában, Esztergomban a Liszt-hetet. A programok Liszt egyházzenei műveire épülnek, és lesznek előadások mindezek spirituális hátteréről, valamint a ritkán hallható művek előadási problematikájáról is. A közreműködők között a Szent Efrém Férfikar, Fassang László, Bogányi Gergely, Baróti István és az Esztergomi Szimfonikus Zenekar szerepel. És hogy miért pont Esztergom ad helyet ennek a rangos eseménynek? Mert ez a város volt a helyszíne 1856. augusztus 31-én Liszt első nagyszabású egyházzenei alkotásának, az Esztergomi mise ősbemutatójának, amely korszakalkotó állomást jelent a 19. századi egyházzene történetében, és melyet maga a zeneszerző is egyik legjelentősebb művének tartott.

29


30

klasszikus – PORTRÉ Csoda és realitás Szeptember 1-jétől Takács-Nagy Gábor lesz a MÁV Szimfonikusok művészeti vezetője és vezető karmestere. A Genfben élő művészt telefonon kérdeztük a terveiről, zenei céljairól, valamint a zenekari kultúra és a kamarazene közötti kapcsolatról.

Fidelio Est: Bár beszélgetésünk apropójául az szolgál, hogy nemrégiben nevezték ki a MÁV Szimfonikusok élére, a kapcsolata a zenekarral nem most kezdődött. Takács-Nagy Gábor: A kapcsolat évekkel korábbra nyúlik vissza. Lendvai György, aki most a MÁV Szimfonikusok ügyvezető igazgatója, 2004 végén még a WeinerSzász Kamaraszimfonikusoknál hegedült, ott ismerkedtünk meg. Ennek köszönhető a zenekarral végzett eddigi munkám is, meg ez a mostani felkérés is. FE: Művészeti vezetőként milyen tervei vannak? T-N G: Az első évben Haydn-, Beethoven- és Schubertszimfóniákat szeretnék takács-nagy gábor vezényelni, míg a nagy romantikus repertoár dirigálását átengedem Kesselyák Gergelynek, a második évadban pedig Bach, Mozart és Brahms műveire akarok koncentrálni. Rengeteg lehetőséget látok az együttesben, de általában is, ma Magyarországon látványos virágzásnak indult a zenekari kultúra, kiváló muzsikusok kerülnek a zenekarok élére, így minden okom megvan arra, hogy optimista legyek. FE: Meglehetősen gyakori jelenség már évtizedek óta, hogy hangszeres szólisták idővel karmesterként folytatják a pályafutásukat, mégis állandóan érdekes marad a kérdés, hogy milyen szellemi-szakmai kihívást jelent, ha az ember egy másik szakterületen próbálhatja ki magát? T-N G: Ez egy nagyon izgalmas váltás. Egyrészt mert teljesen más a repertoár, de azért is, mert hegedűsként, hangszeres zenészként az ember maga játszik, karmesterként azonban másokat kell megszólalásra bírnia, másokon keresztül kell megvalósítania az elképzeléseit. FE: Autoritatív karmesternek tartja magát, vagy inkább a kamarazenész énjét hagyja érvényesülni, amikor dirigál? T-N G: Egyértelműen az utóbbit. A MÁV Szimfonikusokkal való munkám során is arra törekszem, hogy egy szakmai műhelyt hozzak létre, nem valami katonai tábort. Rengeteg szólampróbát akarok és fogok is tartani ősztől, és erről, a zenekari játékról, a hangzás kialakításáról és a műhelymunka jelentőségéről egy dolgozatot is szándékozom írni szeptemberre, elsősorban persze a zenészek számára. A zenekari játék szerintem óriási kamarazenélés. Az álmom egy olyan szimfonikus zenekar, amelynek a tagjai hallgatják is egymást, nem csak a karmesterre figyelnek. Az ideális az, ha egymással is tudatos kapcsolatban vannak, mint a kamaramuzsikusok. Ez egy magasabb színvonalat képvisel. azt is le szeretném majd írni, hogy az igazi hangzáshoz a játékmódok tökéletes

egyezésére van szükség. Olyan ez, tudja, mint az ütők a golfban: sokféle van belőlük, és a golfjátékos a terepviszonyoknak, a labda és a lyuk távolságának megfelelően választja ki azt, amelyik az adott helyzetben a legalkalmasabb. Lefordítva ez azt jelenti, hogy a karmester az, aki elképzeli a darabot (remélve, hogy az interpretációja hasonlít a szerzőéhez), a játékmód kialakítása viszont a zenészek feladata. A karmester a terep, de a zenész választja az ütőt. FE: Milyen célokat szeretne elérni ezzel az interpretációs hozzáállással, hová szeretné pozicionálni a zenekart a hazai zenei életben? T-N G: Az elsődleges cél az, hogy egyre inkább maguk a darabok váljanak mércévé, és semmi más. A karmesternek amellett, hogy kétségtelen tekintélyt kell képviselnie, az előadás során el kell nyomnia a saját egóját, hogy a művek érvényesülhessenek, hogy az „előadás” valóban „adás” legyen. A valódi cél nem a siker és a hatalom, hanem a művek megvalósítása, életre keltése, és a hallgató fölemelése egy olyan spirituális magasságba, ahol nem számítanak a hétköznapi élet bosszúságai. A MÁV Szimfonikusok létezése végtére is erről szólt kezdettől, 1945-ös megalapításuktól fogva. Az egész egy gyönyörű misszió volt, szó szerint elvitték a zenét az emberekhez mindenhová az országban. FE: Azért egy világi hívságra, pénzre minden együttesnek szüksége van a fennmaradásához. Anyagi szempontból mire számíthat a zenekar a jövőben? T-N G: Pozitívan tekintünk előre: remek a társaság, nagyszerű közönségünk van, és ez egyszerűen nem szűnhet meg. Természetesen Lendvai Györgynek is nagy szerepe van ebben az optimizmusban, mert ő is muzsikus, teljes szívvel végzi a munkáját, és félszavakból is értjük egymást. Száz százalékos garanciák persze nincsenek semmire, de pánikra sincs okunk. Ahogyan Ben-Gurion mondta egyszer: „az életben reálisnak kell lenni, de az nem realista, aki nem hisz a csodákban”. Rákai Zsuzsanna


32

klasszikus – bontás

16:00 Belvárosi Szent Mihály-temp-

1. vasárnap

11:00 Kölcsey Központ (Debrecen)

Verseny a Kórusverseny Nagydíjáért Bartók Béla XXIV. Nemzetközi Kórusverseny

17:00 Fertőrákosi Püspöki Kastély udvara (Fertőrákos) Erkel Ferenc Kamarazenekar Hangversenym.: Lesták Bedő Eszter Mozart, Grieg és Dvořák vonószenekari művei Kastélykoncertek Eszterháza 2010

20:00 Kölcsey Központ (Debrecen)

Díjkiosztó ünnepség és zárókoncert Km.: Klein Ottokár (tenor), Debreceni Kodály Kórus (karig.: Pad Zoltán), Canticum Novum Kamarakórus (karig.: Török Ágnes), Debreceni Filharmonikus Zenekar; vez.: Bogányi Tibor Liszt: XIII. zsoltár Bartók Béla XXIV. Nemzetközi Kórusverseny

lom (Bp.)

Choralis Constantinus 500 II. Szent Sixtus pápa (szertartás) Km.: Corvina Consort 

Hauser Adrienne (zongora) Tiszadobi Zongorafesztivál Ingyenes

19:00 Belvárosi Szent Mihálytemplom (Bp.)

Bach és Händel basszus kantátái Km.: Jekl László (basszus), Savaria Barokk Zenekar (tagjai: Vitárius Piroska/hegedű, Jánosházi Péter/gordonka, Várallyay Ágnes/csembaló, orgona, Németh Pál/ műv. vez, fuvola) Bach és Händel művei

19:30 Andrássy-kastély kertje (Tiszadob) Szokolay Balázs (zongora) Tiszadobi Zongorafesztivál 7. szombat

2. hétfő

17:00 Szent István Bazilika (Bp.) Virágh András Gábor (orgona), Koloss Krisztina (cselló) Orgonaestek a Szent István Bazilika Angster orgonáján

19:00 Avasi templom (Miskolc) Balázs Ferenc (orgona) Km.: Szakács Ildikó (ének) 5. csütörtök

11:00 Szent Erzsébet-templom (Palkonya)

Énekelt történelem – Kobzos Kiss Tamás (ének, lant, koboz) Históriás énekek a török korból, Balassi Bálint énekei, kuruc dalok Ördögkatlan Fesztivál

18:00 Szent István Bazilika (Bp.) Choralis Constantinus 500 Szent Oszvald király (szertartás) Km.: Fővárosi Kántorátus

11:00 Szent Erzsébet-templom (Palkonya) Érdi Tamás (zongora) Ördögkatlan Fesztivál

11:00 Szent Erzsébet-templom (Palkonya) Dinyés Dániel (zongora), Kolonits Klára (ének) Chopin, Liszt, Schumann, Clara Schumann, Mendelssohn és Fanny Mendelssohn dalai Ördögkatlan Fesztivál

14:00 Református templom (Nagyharsány)

Szent és Profán – Szent Efrém Férfikar, Háy János Műv. vez.: Bubnó Tamás Ördögkatlan Fesztivál

15:00 Református templom (Nagyharsány)

19:00 Új templom (Zalakaros)

Kátai Zoltán (krónikaénekes, énekmondó) Ördögkatlan Fesztivál

19:30 Bencés Apátság (Tihany)

(Tiszadob)

Ingyenes Kollonay Zoltán (orgona)

Kecskés Mónika (orgona) Km.: Kalló Zsolt (hegedű) 6. péntek

14:30 Református templom (Nagyharsány) Párizstól Moldváig – Fülep Márk (fuvola) Km.: Fülep Márk (fuvola, pikkoló, altfuvola, basszusfuvola, palóc, dunántúli és alföldi flóták, tilinkó), Molnár Noémi (hegedű), Móré László (brácsa), Maróth Bálint (cselló), Barvich Iván (csörgődob, dob), Tokodi Gábor (theorba), Varasdy Dávid (kasztanyetta, vibrafon) Boismortier, Telemann, Bach, Mozart, Rahmanyinov, Debussy, Zahnhausen, Láng István, Rimszkij-Korszakov művei, valamint magyar és moldvai népzene Ingyenes Ördögkatlan Fesztivál

15:45 Református templom (Nagyharsány) Trigon – Dinyés–Vida–Kolonits Km.: Vida Gábor (tánc), Kolonits Klára (ének), Dinyés Dániel (zongora) Ingyenes Ördögkatlan Fesztivál

19:30 Andrássy-kastély kertje (Tiszadob)

16:30 Református templom Nicolas Namoradze (zongora) Tiszadobi Zongorafesztivál

19:00 Páduai Szent Antal- (Barátok) templom (Baja)

Kovács Szilárd (orgona) Km.: Kovács Lajos, Juhász Nikoletta (klarinét) Bach, Mozart, Chopin, Kovács Szilárd, Mendelssohn és Lefébure–Wély művei Ingyenes

20:00 Rákóczi-vár (Sárospatak)

Budafoki Dohnányi Zenekar – fesztiválnyitó koncert Km.: Shlomo Mintz (hegedű); vez.: Hollerung Gábor Erkel: Hunyadi László – nyitány; Brahms: D-dúr hegedűverseny, op. 77; Muszorgszkij: Egy kiállítás képei Zempléni Fesztivál 8. vasárnap

10:00 Református templom (Sárospatak) Zenés istentisztelet Km.: a Crescendo con Spirito Nyári Akadémia tanárai és növendékei Ingyenes Zempléni Fesztivál

11:00 Barokk templom (Andocs)

Sudár Gyöngyvér, Jekl László (ének) Km.: Somogyi Tóth Dániel (orgona) Andocsi Művészeti Napok

11:00 Szent Erzsébet-templom (Palkonya)

Históriás énekek – Kátai Zoltán Ördögkatlan Fesztivál

14:30 Református templom (Nagyharsány)

Dolce Hegedű Együttes Ördögkatlan Fesztivál

15:00 Református templom (Nagyharsány)

Énekes poézis – Kobzos Kiss Tamás (ének, lant, koboz) Ördögkatlan Fesztivál

17:00 Fertőrákosi Püspöki Kastély udvara (Fertőrákos) Zenei időutazás – Solti György Rézfúvós Együttes (Georg Solti Brass Ensemble) Műv. vez.: Szentpáli Roland Gabrielli, Händel, Bach, Mozart és Wagner művei Kastélykoncertek Eszterháza 2010

17:00 Meczner kastély parkja (Makkoshotyka)

Vám- és Pénzügyőrség Fúvószenekara Vez.: Kapi-Horváth Ferenc, Nyers Alex Zempléni Fesztivál

19:30 Andrássy-kastély kertje (Tiszadob)

bontás – klasszikus Orgonaestek a Szent István Bazilika Angster orgonáján

18:00 Szent István Bazilika (Bp.) Choralis Constantinus 500 Szent Lőrinc vigíliája (szertartás) Km.: Corvina Consort

Ingyenes i20:30 Vajdahunyad vára (Bp.)

Mendelssohn Kamarazenekar Km.: Claudi Arimany (fuvola); műv. vez. és hegedül: Kováts Péter Mozart, Vivaldi, Dvořák és Csajkovszkij művei Esőnap: augusztus 10. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál 11. szerda

10:00 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.)

Komolyzenei wurlitzer Sok száz év sok száz órányi zenéje – á la carte. Most könnyen kiderülhet, csak fatális véletlen, hogy az iskolában nem sikerült megszeretned a klasszikus zenét... Sziget Fesztivál

16:00 Hajógyári-sziget, Octopus Versenygyőztes zeneiskolások koncertje Sziget Fesztivál

19:00 Múzsák temploma (Sárospatak)

Krajnyák Dalma dalestje Km.: Oana Zamfir (zongora) Händel, Szkrjabin, Rossini, Brahms, Mahler és Thomas művei Ingyenes Zempléni Fesztivál

20:00 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.)

Victoria Kamarakórus Flamand és spanyol motetták és madrigálok Sziget Fesztivál

20:00 Royal Borház (Mád)

Banchieri Énekegyüttes Tagjai: Földesi Ildikó, Major Olga (szoprán), Nagyváti Zsolt (kontratenor), Szilágyi Szilárd (tenor), Szabó Soma (bariton, műv. vez.), Nagy Gábor (basszus) Zempléni Fesztivál 12. csütörtök

Komolyzenei wurlitzer

Vám- és Pénzügyőrség Fúvószenekara Promenád koncert Zempléni Fesztivál Extra

Összművészeti Helyszín (Bp.)

Sziget Fesztivál

16:00 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.)

Cantores Ecclasiae

Sziget Fesztivál

19:00 Új templom (Zalakaros) Kollonay Zoltán (orgona)

Ewald Rézfúvós Kvintett Lavallée, Schein, Simon és Ewald művei Ingyenes Zempléni Fesztivál

19:30 Bencés Apátság (Tihany)

17:00 Szent István Bazilika (Bp.)

Seleljo Erzsébet (szaxofon), Capriccio Kamarazenekar Sziget Fesztivál

Virágh András (orgona), Gion Zsuzsanna (mezzoszoprán)

háza)

Europica Varietas A 16–17. század kedvelt dallamai Ingyenes Zempléni Fesztivál

17:00 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.)

Hangköltészeti Hungarikum: Spiritus Noister Sziget Fesztivál

18:00 Református templom (Pusztafalu) Banchieri Énekegyüttes

Ingyenes Zempléni Fesztivál

A Bach-család műhelyéből Km.: Illés Szabolcs (barokk hegedű), Gyurina Zsuzsanna (barokk fuvola), Vilmányi Alexandra (csembaló) C. Ph. E. Bach, W. Fr. Bach, J. S. Bach és J. Ch. Fr. Bach művei

Haydn Baryton Trio Tagjai: Kakuk Balázs (baryton), Kakuk Anna (hegedű), Kaszanyitzky András (cselló)

patak)

Sziget Fesztivál

16:00 Porcelánmúzeum (Holló-

Bartók Béla Kamarakórus Km.: Amicus Énekegyüttes (műv. vez.: Varga Júlia); műv. vez.: Molnár Éva

19:30 Esterházy-kastély (Fertőd)

16:00 Ruszin park (Komlóska)

Összművészeti Helyszín (Bp.)

19:00 Belvárosi Szent Mihály-temp-

20:00 Evangélikus (Makovecz) templom (Siófok)

19:30 Rákóczi-vár udvara (Sáros-

Sziget Fesztivál

16:00 Hajógyári-sziget, Octopus

19:00 Evangélikus templom (Szolnok)

Zsoldos Bálint (zongora) Chopin, Schumann és Liszt művei

9. hétfő

Összművészeti Helyszín (Bp.)

Farfalle Trió

Mali Katalin (orgona)

20:00 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.)

20:00 Kulturális és Konferencia Központ (Tokaj) Oravecz György (zongora) Chopin és Liszt művei Zempléni Fesztivál 14. szombat

10:00 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.)

Komolyzenei wurlitzer

Sziget Fesztivál

11:00 Református templom (Kaposvár)

13. péntek

10:00 Hajógyári-sziget, Octopus

Összművészeti Helyszín (Bp.)

10:00 Hajógyári-sziget, Octopus

Bodrogi Éva (szoprán), Megyesi Zoltán (tenor), Erkel Ferenc Kamarazenekar Vez.: Rácz Márton Haydn és Mozart művei Kastélykoncertek Eszterháza 2010

Musica Sonora Kamarazenekar, Semmelweis Kórus Km.: Andrejszki Judit (szoprán), Pejtsik Bogi (gyermekszoprán), Bozi Péter (kontratenor), Légrádi Gábor (tenor); műv. vez.: Oláh Márta; vez.: Illényi Péter Rado–Ragni–MacDermot: Hair (klasszikus zenekari átirat, átdolg.: Pejtsik Péter); Beethoven: VII. szimfónia, op. 92 Esőnap: augusztus 13. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál

Komolyzenei wurlitzer

Kocsis Zoltán (zongora) Tiszadobi Zongorafesztivál

19:30 Evangélikus templom (Balatonboglár)

20:30 Vajdahunyad vára (Bp.)

lom (Bp.)

19:00 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.)

Bori Bálint, Wohner Lajos Sziget Fesztivál

19:00 Szivárvány Zeneház (Kaposvár) Fesztiválnyitó koncert Km.: Joshua Bell, Mikhail Ovrutsky, Kokas Katalin, Alina Pogostkina, Kelemen Barnabás (hegedű), Maxim Rysanov, Gilad Karni (mélyhegedű), Jonathan Cohen, Nicolas Altstaedt (gordonka), Knut Erik Sundquist (nagybőgő), Horváth Bence (trombita), Káip Róbert (harsona), Klenyán Csaba (klarinét), Lakatos György (fagott), Rácz Zoltán (ütőhangszerek); vez.: Kocsis Zoltán; narrátor: Mácsai Pál Mendelssohn: Esz-dúr oktett, op. 20; Stravinsky: A katona története Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

19:30 Esterházy-kastély (Fertőd)

Orfeo Zenekar (korhű hangszereken) Vez.: Vashegyi György Haydn: F-dúr szimfónia, No. 89; C-dúr szimfónia, No. 90 Kastélykoncertek Eszterháza 2010

Koncert Schubert, Beethoven és Enescu műveiből Km.: Rados Ferenc, Kocsis Zoltán (zongora), Joshua Bell (hegedű), Kokas Katalin, Homoki Gábor, Dráfi Kálmán, Diószegi Tamás (hegedű), Kelemen Barnabás, Domány Bernadett (mélyhegedű), Rohmann Ditta, Kokas Dóra (gordonka) Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

14:00 Kaposvári Egyetem Auditórium (Kaposvár) Múzsák szövetsége – Földes Imre szemináriuma Ingyenes Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

18:00 Belvárosi Főplébániatemplom (Bp.)

Choralis Constantinus 500 Nagyboldogasszony vigíliája (szertartás) Km.: Corvina Consort Ingyenes

19:00 Református templom (Kaposvár) Koncert Schumann, Debussy és Dvořák műveiből Km.: Drahos Béla (fuvola), José Gallardo, Rados Ferenc  (zongora), Klenyán Csaba (klarinét), Zempléni Szabolcs (kürt), Vígh Andrea (hárfa), Alina Pogostkina, Ábrahám Márta, Joshua Bell, Kelemen Barnabás (hegedű), Gilad Karni, Kokas Katalin (mélyhegedű), Nicolas Altstaedt, Kokas Dóra (gordonka), Wierdl Eszter, Alexander Vinogradov (ének), Hegedűs D. Géza (próza) Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

19:30 Belvárosi (Pesti) ferences templom (Bp.) In memoriam Gergely Ferenc Km.: Pavel Kohout (orgona) Ingyenes

19:30 Esterházy-kastély (Fertőd)

Orfeo Zenekar (korhű hangszereken) Vez.: Vashegyi György Haydn: D-dúr szimfónia, No. 86; G-dúr szimfónia, No. 88 Kastélykoncertek Eszterháza 2010

20:00 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.)

Pablo Martín (hegedű), Antonio Martin (cselló), Phillippe Ruskin (zongora) Sziget Fesztivál

20:00 Rákóczi-vár (Sárospatak)

Verdi: Requiem Km.: Sümegi Eszter (szoprán), Wiedemann Bernadett (mezzoszoprán), Cselóczki Tamás (tenor), Jaakko Ryhänen (basszus), World Festival Choir, Budapesti Akadémiai Kórustársaság, Intervox Nőikar, Gaudio

33


34

klasszikus – BONTÁS Musici Kórus, A Művelődés Háza Kamarakórusa, Budafoki Dohnányi Zenekar; vez.: Hollerung Gábor Zempléni Fesztivál

20:00 Hild János tér (Szolnok) Szolnoki Szimfonikus Zenekar Vez.: Bolyky Zoltán Mozart: Figaro – keresztmetszet 15. vasárnap

10:00 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.)

Komolyzenei wurlitzer

Sziget Fesztivál

10:00 Református templom (Sárospatak)

Zenés istentisztelet Km.: a Nagyváradi Filharmónia Énekkara Ingyenes Zempléni Fesztivál

11:00 Szivárvány Zeneház (Kaposvár)

Koncert Puccini, Schumann és Kurtág György műveiből Km.: Mikhail Ovrutsky, Kokas Katalin, Ábrahám Márta, Alina Pogostkina (hegedű), Kelemen Barnabás, Gilad Karni (mélyhegedű), Jonathan Cohen, Kokas Dóra, Jan-Erik Gustafsson (gordonka), José Gallardo, Kocsis Zoltán, Rados Ferenc (zongora), Mácsai Pál (próza) Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

14:00 Kaposvári Egyetem Auditórium (Kaposvár)

Múzsák szövetsége – Földes Imre szemináriuma Ingyenes Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

16:00 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.)

Klasszikus vonósnégyesek Km.: G. Horváth László, Jobbágy Andor (hegedű), Hargitai Bence (brácsa), Migróczi Tamás (cselló) Sziget Fesztivál

17:00 Fertőrákosi Püspöki Kastély udvara (Fertőrákos) Nem semmi – Four Fathers Tagjai: Boros Sándor (tenor, szájkürt, taps, fütty, ováció), Mukli Gyula (tenor, szájzongora, torokgitár, fogcintányér), Batki László (bariton, szájcselló, ajakszaxofon, nyelvdob), Frech Zoltán (basszus, szájbőgő, pofatuba, garatharsona) Kastélykoncertek Eszterháza 2010

19:00 Református templom (Kaposvár) Kamarazenei est Km.: José Gallardo, Anna Laakso, Rados Ferenc, Kocsis Zoltán (zongora), Klenyán Csaba (klarinét), Ábrahám Márta, Alina Pogostkina, Kelemen Barnabás (hegedű), Gilad Karni (mélyhegedű), Jonathan Cohen, Nicolas Altstaedt (gordonka), Drahos Béla (fuvola), Mácsai Pál (próza) Prokofjev, Fauré, Muszorgszkij, Brahms és Beethoven művei Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

19:30 Esterházy-kastély (Fertőd)

Orfeo Zenekar (korhű hangszereken) Vez.: Vashegyi György Haydn: Esz-dúr szimfónia, No. 91, G-dúr „Oxford” szimfónia, No. 92 Kastélykoncertek Eszterháza

20:00 Rákóczi-vár (Sárospatak)

A Crescendo Con Spirito Nyári Művészeti Akadémia zárókoncertje Km.: Meláth Andrea (mezzoszoprán), Crescendo Nyári Akadémia Szimfonikus Zenekara Vez.: Delta David Gier Mozart, Kellogg, Bannister és Beethoven művei Ingyenes Zempléni Fesztivál

20:00 Best Western Pannonia Hotel (Sopron)

Jótékonysági kamaraest a Bencés (Kecske) templom felújítása javára Km.: Wespa Vonósnégyes (tagjai: Wolfgang Göllner, Kóczán Péter, Vámos Marcell, ifj. Firtl Mátyás) Mozart, Händel–Halvorsen, Neruda és Stamitz művei

20:00 Munkás Szent Ferenc római katolikus templom (Szerencs)

Nagyváradi Filharmónia Énekkara Ingyenes Zempléni Fesztivál

20:30 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.)

TrioLa Trió

Sziget Fesztivál

21:00 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.)

Fugato Zenekar

Sziget Fesztivál

16. hétfő

11:00 Szivárvány Zeneház (Kaposvár) Kamarazenei est Km.: Vígh Andrea (hárfa), Papp Dániel, Domány Bernadett, Mikhail Ovrutsky, Ábrahám Márta  (hegedű), Kokas Katalin, Maxim Rysanov (mélyhegedű), Kokas Dóra, Nicolas Altstaedt, Jan-Erik Gustafsson (gordonka), Knut Erik Sundquist (nagybőgő), Jonathan Cohen, Oláh Ainó (csembaló), Drahos Béla (fuvola) Händel, Bach, Haydn és Schumann művei Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

14:00 Kaposvári Egyetem Auditórium (Kaposvár) Múzsák szövetsége – Földes Imre szemináriuma Ingyenes Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiváll

16:00 Belvárosi Szent Mihály-templom (Bp.)

Choralis Constantinus 500 Pünkösd utáni 12. vasárnap (szertartás) Km.: Corvina Consort Ingyenes

16:00 Katolikus templom (Olaszliszka) Phoinix Gitáregyüttes Vivaldi, Mozart, Schubert, Bizet és Enrique Granados művei Ingyenes Zempléni Fesztivál

17:00 Szent István Bazilika (Bp.) Virágh András Gábor (orgona), Koloss Krisztina (cselló) Orgonaestek a Szent István Bazilika Angster orgonáján

18:00 Református templom (Szegilong)

BONTÁS  – klasszikus Beethoven, Schubert, Grieg, Fauré, Ravel, Debussy és Liszt művei

Városmajori Kamarakórus Vez.: Ney Andrea Ingyenes Zempléni Fesztivál

19:00 Református templom (Kaposvár) Kamarazenei est Km.: José Gallardo, Anna Laakso, Kocsis Zoltán, Rados Ferenc (zongora), Mikhail Ovrutsky, Kelemen Barnabás, Pekka Kuusisto (hegedű), Jan-Erik Gustafsson (gordonka), Rácz Zoltán, Holló Aurél (ütőhangszerek), Zempléni Szabolcs (kürt) Chopin, Bartók, Schumann és Brahms művei Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiváll

19:00 Szent Tamás-templom (Martfű)

Szolnoki Szimfonikus Zenekar Km.: Avvakumovits Györgyi; vez.: Bolyky Zoltán Mozart: Exultate Jubilate; Haydn: Búcsú szimfónia 17. kedd

11:00 Szivárvány Zeneház (Kaposvár)

21:00 Termálhotel Martfű (Martfű) Szolnoki Szimfonikus Zenekar Km.: Mága Zoltán (hegedű) Vez.: Izaki Maszahiro 18. szerda

11:00 Szivárvány Zeneház (Kaposvár)

Kamarazenei est Km.: Jan-Erik Gustafsson (gordonka), Anna Laakso, Kocsis Zoltán (zongora), Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Mikhail Ovrutsky (hegedű), Maxim Rysanov, Gilad Karni (mélyhegedű), Nicolas Altstaedt (gordonka) Chopin, Bartók, Schumann és Mendelssohn művei Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

14:00 Kaposvári Egyetem Auditórium (Kaposvár) Múzsák szövetsége – Földes Imre szemináriuma Ingyenes Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

16:00 Oremus szalon (Tolcsva)

Schubertiáda Km.: Maxim Rysanov, Teng Li (mélyhegedű), Anna Laakso, José Gallardo (zongora), Alexander Vinogradov (ének), Hegedűs D. Géza (próza), Pekka Kuusisto (hegedű), Nicolas Altstaedt (gordonka), Knut Erik Sundqvist (nagybőgő) Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

14:00 Kaposvári Egyetem Auditórium (Kaposvár) Múzsák szövetsége – Földes Imre szemináriuma Ingyenes Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

18:00 Szent István Bazilika (Bp.) Choralis Constantinus 500 Szent Lőrinc nyolcada (szertartás) Km.: Corvina Consort

Ingyenes

19:00 Református templom (Kaposvár)

Kamarazenei est Km.: Wierdl Eszter (ének), Kocsis Zoltán (zongora), Hegedűs D. Géza (próza), Kokas Katalin (hegedű, mélyhegedű), Pekka Kuusisto, Kelemen Barnabás (hegedű), José Gallardo (zongora), Gilard Karni (mélyhegedű), Jonathan Cohen (gordonka) Brahms, Prokofjev, Kodály és Haydn művei Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

19:00 Piarista templom (Sátoraljaújhely) Amabile Quartet Tagjai: Molnár Krisztina (fuvola), Harsányi Elina (hegedű), Gyurkovics Csaba (brácsa), Helecz Dániel (gordonka) Pachelbel, Bach, Mozart és Dohnányi művei Ingyenes

19:30 Vojnovich-Huszár Villa (Bp.)

Házas párbeszéd a zongoránál – Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin négykezes zongora koncertje

Párizs fényeitől a Buenos Aires-i kávézókig – Győri Noémi (fuvola), Csillagh Katalin (zongora) Poulenc, Piazzolla és Dutilleux művei Zempléni Fesztivál

19:00 Református templom (Kaposvár) Koncert Bartók és Ravel műveiből

Km.: Alina Pogostkina, Kelemen Barnabás, Alina Ibragimova, Kokas Katalin (hegedű), José Gallardo (zongora), Jan-Erik Gustafsson, Nicolas Altstaedt (gordonka), Martin Fröst (klarinét) Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

21:00 Termál Hotel Martfű (Martfű)

Cinemagic – Szolnoki Szimfonikus Zenekar Vez.: Izaki Maszahiro 19. csütörtök

11:00 Szivárvány Zeneház (Kaposvár)

Koncert Sibelius, Schumann és Brahms műveiből Km.: Pekka Kuusisto, Kelemen Barnabás, Mikhail Ovrutsky (hegedű), Anna Laakso, José Gallardo (zongora), Jan-Erik Gustafsson, Nicolas Altstaedt (gordonka), Martin Fröst (klarinét), Maxim Rysanov (mélyhegedű) Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

14:00 Kaposvári Egyetem Auditórium (Kaposvár)

Múzsák szövetsége – Földes Imre szemináriuma Ingyenes Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

17:00 Gróf Degenfeld Kastélyszálló (Tarcal)

Dohnányi Fúvósötös Tagjai: Kanyó Dávid (fuvola), Kőházi Edit (oboa), Szepesi Bence (klarinét), Korda Nikoletta (fagott), Borbély Balázs (kürt)

Farkas Ferenc, Danzi, Harlap, Ágay Dénes és Francaix művei Zempléni Fesztivál

18:30 Református templom (Leányfalu) Hódolat Erkelnek Km.: Sólyom-Nagy Sándor, Molnár András (ének), Pogány Imola (zongora), Gupcsó Ágnes és kórusa Ingyenes

19:00 Református templom (Kaposvár) Koncert Jean-Marie Leclair, Mozart és Bach műveiből Km.: Pekka Kuusisto, Alina Ibragimova, Kelemen Barnabás, Mikhail Ovrutsky (hegedű), Kokas Katalin (hegedű, mélyhegedű), Nicolas Altstaedt, Jan-Erik Gustafsson, Kokas Dóra (gordonka), Martin Fröst (klarinét), Teng Li, Maxim Rysanov, Gilad Karni (mélyhegedű), Knut Erik Sundquist (nagybőgő), Jonathan Cohen (gordonka, csembaló) Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

19:00 Múzsák temploma (Sárospatak) Tihanyi Zsuzsanna (zongora) Haydn, Chopin és Schumann művei Zempléni Fesztivál

19:00 Római katolikus (Szentháromság) templom (Törökszentmiklós)

Szolnoki Szimfonikus Zenekar Műsor és km.: ld. 16-án

19:00 Új templom (Zalakaros) Kollonay Zoltán (orgona)

35


36

klasszikus – BONTÁS 19:30 Pesti Vármegyeháza díszudvara (Bp.)

17:00 Bencés Gimnázium és Diákotthon (Pannonhalma)

Mozart-est Km.: Környei Zsófia (hegedű), Claudio Marinone (fuvola), Iván Tera (hárfa), Pest Megye Szimfonikus Zenekara; vez.: Noseda Tibor Mozart: G-dúr hegedűverseny; C-dúr versenymű fuvolára és hárfára; A-dúr szimfónia

Andrea Bozic: Nothing can surprise us Arcus Temporum

19:30 Bencés Apátság (Tihany) Jan Mroczek (orgona)

20:00 Zsinagóga (Mád)

Baruch Hagever – Sümegi Eszter (ének) Km.: Köteles Géza (zongora); narrátor: Dobner Győző Zempléni Fesztivál

20:30 Fő tér (Szombathely)

Savaria Szimfonikus Zenekar Vez.: Rózsa Ferenc Händel, Mozart, Rossini, Verdi, Bizet és Liszt művei Savaria Karnevál 20. péntek

11:00 Szivárvány Zeneház (Kaposvár)

Vivaldi: A négy évszak Km.: Pekka Kuusisto, Mikhail Ovrutsky, Alina Ibragimova (hegedű), Maxim Rysanov (mélyhegedű), Nicolas Altstaedt (gordonka), Knut Erik Sundquist (nagybőgő), Jonathan Cohen (csembaló) Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

17:00 Szivárvány Zeneház (Kaposvár) Koncert Stravinsky és Csajkovszkij műveiből Km.: José Gallardo, Anna Laakso (zongora), Alina Pogostkina, Alina Ibragimova (hegedű), Gilad Karni, Maxim Rysanov (mélyhegedű), Jan-Erik Gustafsson, Jonathan Cohen (gordonka) Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

20:30 Bencés Apátság (Tihany) Ruppert István (orgona)

23:00 Református templom (Kaposvár)

Fesztiválzáró koncert Km.: Kelemen Barnabás, Mikhail Ovrutsky (hegedű), Kokas Katalin, Teng Li (mélyhegedű), Nicolas Altstaedt, Kokas Dóra (gordonka), Balla Eszter (próza) Schönberg: Megdicsőült éj, op. 4 Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál 21. szombat

11:00 Boldogasszony-kápolna (Pannonhalma)

Furrer és Sosztakovics művei Km.: Skuta Miklós, Csalog Gábor (zongora), Igor Karsko, Marian Svetlík (hegedű), Simon Tandree (brácsa), Jozef Lupták (cselló), Földesi Péter (fuvola) Arcus Temporum

16:00 Füzéri Vár (Füzér)

Union Rézfúvós Quintet Rézfúvós kamarazene a régizenétől napjaink zenééig, a filmzenéktől, operettektől a jazzig Ingyenes Zempléni Fesztivál

19:00 Szent Péter és Pál templom (Baja)

Kováts Péter (orgona) Km.: Steingárt Renáta, Jaberné Völgyi Csilla (hegedű) Bach, Corelli, Liszt, Vierne és Duruflé művei Ingyenes

20:00 Vaszary Villa és Galéria (Balatonfüred)

Házas párbeszéd a zongoránál – Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin négykezes zongora koncertje Műsort ld. 17-én

20:00 Boldogasszony-kápolna (Pannonhalma)

Furrer és Sosztakovics művei Km.: Skuta Miklós, Csalog Gábor (zongora), Igor Karsko, Marian Svetlík, Ágoston András (hegedű), Simon Tandree (brácsa), Jozef Lupták, Varga István (cselló), Klangforum Wien, Héléne Fauchére (mezzoszoprán) Arcus Temporum

20:00 Református templom (Sárospatak)

Várdai István (gordonka), Liszt Ferenc Kamarazenekar – fesztiválzáró koncert Műv. vez.: Rolla János M. Haydn: Notturno; J. Haydn: C-dúr gordonkaverseny; Csajkovszkij: Pezzo capriccioso; C-dúr vonósszerenád, op. 48 Zempléni Fesztivál

22:00 Hospodár kert (Pannonhalma) Andrea Bozic: Beginning Arcus Temporum 22. vasárnap

11:00 Boldogasszony-kápolna (Pannonhalma)

Furrer és Sosztakovics művei Km.: Csalog Gábor, Skuta Miklós (zongora), Rozmán Lajos, Klenyán Csaba (klarinét) Arcus Temporum

17:00 Fertőrákosi Püspöki Kastély udvara (Fertőrákos) Capriccio Kamarazenekar Hangversenym.: Juhász Ágnes Bach, Elgar, Holst és Weiner művei Kastélykoncertek Eszterháza

17:00 Bencés Gimnázium és Diákotthon (Pannonhalma) Andrea Bozic: Nothing can surprise us Arcus Temporum

19:00 Rákoshegyi Bartók Zeneház udvara (Bp.)

Nyáresti slágerturmix Km.: Flautanduó (tagjai: Fábián Tímea, Illés Eszter/fuvola), Kolarics Kinga (hárfa), Bokor Jutta (ének)

20:00 Szent Péter és Pál templom (Esztergom) Szent Efrém Férfikar Km.: Fassang László (orgona), Varga Donát, Viszló István (tenor), Philipp György

(bariton), Cser Péter (basszus); műv. vez.: Bubnó Tamás Liszt: Férfikarok; Szekszárdi mise; Motetták Esztergomi Liszt Hét

20:00 Bazilika (Pannonhalma)

Furrer és Sosztakovics művei Km.: Klangforum Wien, Szabóki Tünde, Angelika Luz (ének), Dóczi Áron, Ágoston András (hegedű), Varga István (cselló), Csalog Gábor (zongora) Vez.: Beat Furrer Arcus Temporum

20:00 Evangélikus templom (Siófok) Király Csaba (orgona), Rácz Tibor (harmonika)

22:00 Hospodár kert (Pannonhalma) Andrea Bozic: Beginning Arcus Temporum

23:00 Boldogasszony-kápolna (Pannonhalma) Initial Epiligues – Bertl Mütter (harsona), Skuta Miklós (zongora) Arcus Temporum 23. hétfő

11:00 Boldogasszony-kápolna (Pannonhalma)

Furrer és Sosztakovics művei Km.: Csalog Gábor, Skuta Miklós (zongora), Héléne Fauchére (szoprán), Jozef Lupták (cselló), Klangforum Wien Arcus Temporum

17:00 Szent István Bazilika (Bp.)

Virágh András (orgona), Gion Zsuzsanna (mezzoszoprán) Orgonaestek a Szent István Bazilika Angster orgonáján

19:00 Szent Adalbert Központ (Esztergom)

Années de Pélerinage I. – Paul Merrick előadása Km.: a Zeneakadémia tanárai és növendékei Esztergomi Liszt Hét

20:00 Kiscelli Múzeum udvara (Bp.)

A Liszt Ferenc Kamarazenekar Mozart-estje Km.: Pasztircsák Polina (ének); műv. vez.: Rolla János Mozart: F-dúr divertimento, K. 138; B-dúr cassatione, K. 63; Voi avete un cor fedele, K. 217; B-dúr divertimento, K. 137; Ah, lo previdi, K. 272; A-dúr szimfónia, K. 201 Esőnap: augusztus 24. Óbudai Nyár 24. kedd

18:00 Vaszary Villa és Galéria (Balatonfüred)

Liszt az egyetlen – Hegedűs Endre (zongora) Liszt: A forrásnál; h-moll szonáta; I. Elfelejtett keringő; I. Mefisztó keringő; A Villa d’Este szökőkútjai; Bellini-Liszt: Norma – reminiszcenciák

18:00 Belvárosi Főplébániatemplom (Bp.)

Choralis Constantinus 500 Szent Bertalan apostol (szertartás) Km.: Corvina Consort Ingyenes


klasszikus – bontás 19:00 Bazilika (Esztergom)

Baróti István (orgona) Esztergomi Liszt Hét 25. szerda

19:00 Szent Adalbert Központ (Esztergom)

Konyicska Renáta (zongora) Chopin és Liszt művei Esztergomi Liszt Hét 26. csütörtök

19:00 Szent Adalbert Központ (Esztergom)

Bertrand Ott előadása és koncertje Esztergomi Liszt Hét

19:00 Új templom (Zalakaros) Kollonay Zoltán (orgona)

19:30 Pesti Vármegyeháza díszudvara (Bp.) Liszt az egyetlen - Hegedűs Endre (zongora) Műsor ld.: 24-én

19:30 Bencés Apátság (Tihany) Sárosi Dániel (orgona) 27. péntek

19:00 Árpád–házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda és Általános Iskola (Esztergom)

Nicolas Clapton (ének) kurzusának zárókoncertje Esztergomi Liszt Hét

19:00 Rumbach utcai zsinagóga

28. szombat

16:00 Evangélikus templom (Siófok)

Orgonista kurzusnövendékek gálakoncertje

18:30 Belvárosi (Pesti) ferences templom (Bp.) Choralis Constantinus 500 Szent Ágoston (szertartás) Km.: Corvina Consort Ingyenes

18:45 Szent László templom (Bp.) Horváth Márton Levente (orgona)

19:00 Ferences templom (Esztergom)

Esztergomi Szimfonikus Zenekar, Balassi Bálint Kórus Vez.: Reményi Károly Liszt: Christus oratórium (részletek) Esztergomi Liszt Hét

20:00 Óbudai református templom (Bp.)

Dícsérjétek, lanttal, kobozzal – Kobzos Kiss Tamás (ének, lant, koboz) 29. vasárnap

18:00 Újpesti zsinagóga (Bp.)

MÁV Szimfonikus Zenekar Km.: Jakal Zoltán, Nógrádi Gergely, Székelyhidi Hajnal, Zucker Immanuel Vez.: Kollár Imre Héber imák zenekari kísérettel, népszerű operaáriák és kettősök

(Bp.)

Héber capriccio – Korcsolán Orsolya (hegedű) Km.: Jason Calloway (gordonka), Kertész Judit (zongora) Zsidó Nyári Fesztivál

19:00 Bazilika (Esztergom)

Budavári Mátyás templom ének- és zenekara Km.: a kórus kurzus résztvevői; vez.: Tardy László Liszt: Cantantibus organis; Koronázási mise Esztergomi Liszt Hét

20:00 Evangélikus templom (Siófok) Marosvári Péter (orgona), Jani Gabi (szoprán)

AJÁNLÓ – jazz, VILÁGZENE Fidelio Jazz Est Mihályékkal Borbély + Dresch a BJC-ben augusztus 28-án Szaxofon, népi fúvós hangszerek, zenekarvezető, mindig csak szívvel-lélekkel. A magyar etno-jazz két kiemelkedő muzsikusáról, Borbély Mihályról és Dresch Mihályról még ezen kívül is sok olyan dolog sorolható, amely mindkettőjükre igaz. De amióta 2006-ban a Fonónál, a mindkettejük számára fontos lemezcégnél készítettek egy közös lemezt (Te + te), néha közösen is fellépnek. A „két dudás” nemcsak, hogy jól megfér egymással, de új minőséget is létrehoztak, egymás arcának, zenéjének tükrében valami más látszik, mint anélkül. Borbély mindig is nagyon erős duópartner volt, munkásságának jelentős része Dresch egykori partnerével, Binder Károllyal folytatott alkotássorozata, és ő volt a három tenoros, Lovano, Brecker és Liebman vendége Pesten. Dresch ritkábban duózik, inkább a saját feje után megy, de amikor rászánja magát, csuda dolgokat produkál. A bőgőst, Horváth Balázst Borbély, a dobost, Baló Istvánt Dresch kvartettje adja a projekthez.

30. HÉTFŐ

18:00 Szent István Bazilika (Bp.)

Choralis Constantinus 500 Szent Félix és Adauktus, vértanúk (szertartás) Km.: Fővárosi Kántorátus Ingyenes

19:00 Rumbach utcai zsinagóga (Bp.)

Kabbala a művészetben – Kárászy Szilvia estje Zsidó Nyári Fesztivál

Jazzfogócska a Fogasházban Július 22-től kéthetente csütörtök esténként új jazzsorozat indul a lebontás helyett új életre kelő Akácfa utcai épületben, a Fogasház – Kulturális Befogadótérben, amely újra összkulturális programmal várja közönségét. A magyar jazz és világzene fiatal, de már érett, és egyre inkább elismert, nagyjából harmincas éveiben járó zenészeinek biztosítanak kéthetente fórumot. A mottó természetesen arra utal, hogy a generáción belül a muzsikusok szoros kapcsolatban állnak, és egymás zenekaraiban különböző koncepciók megvalósításában, változó felállásokban együtt dolgoznak. De itt lesz a legfiatalabb gitáros nemzedék nagy ígérete, Fenyvesi Márton, és a dobon már rég stílusteremtő mesternek tekintett Baló István is. Játszik Lantos Zoltán „plugged in” zenekara, Tóth Evelin jazz- és fadoműsorát, Juhász Gábor 1978 című utolsó lemezét kvartettben, Bacsó Kristóf kvartettje pedig az Alteregos című, illetve a készülő következő lemezének anyagát adja elő.

Bábel tornyosul a Balatonon

Prokofjev: Hamupipőke – A Párizsi Balett előadásában – 2007 Rudolf Nurejev, a modern balett legnagyobb hatású táncos-koreográfus alakja 1987-ben vitte színre Szergej Prokofjev Hamupipőke című balettjét. A darab azonnal a párizsi Opera balett klasszikusává vált. A három felvonásos előadás cselekménye Charles Perrault eredeti regényén alapult, azonban a helyszínt és a szereplőket Nurejev az 1930-as, 1940-es évekbeli, a nagy gazdasági válságtól szenvedő Amerikájában álmodta meg. A párizsi Opera balett legkiválóbb darabja parádés szereposztással (Agnés Letestu, José Martinez) mutatja be az aranykorát élő Hollywood ódon életérzését felfrissítő, üdítő Hamupipőke meséjét.

Bábeli Hangok és Fűszerek a Balatonon – a turistákra tekintettel rögtön angol – névvel új kezdeményezést indított három déli parti település. Lelle, Fenyves és Máriafürdő szabadtéri színpadai július 22-étől augusztus közepéig a környékbeli popfesztiválok minőségi alternatíváját kívánják nyújtani. Lellén nyit a Budapest Klezmer Band, a Chalaban marokkói zenekar és az egyre népszerűbb Cabaret Medrano triásza, néhány nappal később az Afro Magic, majd a Szilvási Gipsy Folk Band következik. A továbbiakban meghívták Balogh Kálmánt, a Mitsourát és a Parno Grasztot is. A torony egyre magasabb lesz a latin Anselmo Crew, a balkánit játszó Fókatelep, az örmény Yengibarian David, a New Orleans-i stílusú Jambalaya és a reggaet művelő Re-G zenekar meghívásával. Kimondott jazzprodukciót hallhatunk a Dresch Quartettől és a Transform Quintettől, funkyt az Ez a divattól és crossovert Horgas Esztertől.

Kérdésünk: Mely meseírót ihlette meg Hamupipőke története? A Grimm testvérek b Hans Christian Andersen c Benedek Elek A választ a www.fidelio.hu/jatek oldalon jelölheti meg augusztus 18-ig. Játékosaink közül öten páros belépőjeggyel lehetnek gazdagabbak, melyek a CineMaestro Prokofjev: Hamupipőke augusztus 28-i 19h órás balett előadására való belépésre jogosítanak. A szerencsések nevét a játék internetes oldalán tesszük közzé. – Élvezze az opera- és balettelőadásokat a kiválasztott Cinema City mozikban nagyfelbontásban és digitális suround hanzással! www.cinemaestro.hu

Budapest Klezmer Band

38

Dívák A Konyhában Ötletes koncertsorozatra hívták meg a hazai jazzélet kiváló énekesnőit és gitáros kísérőiket. A Konyha nevű étterem séfjével, Laczkó Ottóval közö­sen négyfogásos gourmet menü­ket komponáltak, amit az étterem Teraszán felcsendülő koncert után tálalnak, amikor is válasz­tani lehet a Díva és A Konyha menüje közül. Az énekesnők nem kellett A Konyha konyhájához alkalmazkodjanak, saját szájuk íze szerint állíthatták össze a fogásokat. A nyitóestet július 7-én Harcsa Veronika tartotta, kísérője Gyémánt Bálint volt. Szeptember kilencedikéig hetente a fiatalok közül Figura Melinda, Maros Zsófia és Polnauer Flóra, a már saját lemezt is megjelentetett énekesnők közül Szolnoki Dóra, Tóth Evelin és Gereben Zita főztjét lehet megkóstolni – teraszkoncertjük után.

Folkbeats tehetségkutató Az autentikus népzene, valamint a világzene területén indít tehetségkutató versenyt és fesztivált egy, a Trottel Records berkein belül alakult társaság. A két kategória fődíja a New York-i Centrum Managementnek, illetve vezetőjének, Magyar Kálmánnak köszönhetően hosszabb amerikai turné lesz jövőre, ezen felül a győztesek debütáló lemezét is kiadják a szervezők. A félévesre tervezett alapszakaszban az internetes szavazással értékelik a nevezett zenekarok teljesítményét. Mindkét kategóriában feltétel a Kárpát-medence szellemiségének valamiféle tükrözése. A jelentkezési határidő szeptember 10-e, a jelentkezéshez maximum tizenöt perces hanganyagot és a zenekarról szóló egyéb információkat kell mellékelni. A versenyzők teljesítményét a különböző fordulókban szakmai zsűri értékeli. További részletek: www.folkbeats.hu.

39


40

Jazz, VILÁGZENE – portré A népzene biztos talapzat Az első alapfokú diplomák kiosztásával történetének harmadik tanévét zárta a Liszt Ferenc Zeneakadémia Népzene tanszaka. Richter Pál alapító tanszékvezetővel, zenetudóssal, a Zenetudományi Intézet munkatársával ennek az időszaknak az értékeléséről és a népzene mai funkciójáról, a világzene helyéről beszélgettünk.

Fidelio Est: A népzene teljes értékű művészi nyelv – áll a tanszék egyik állásfoglalás-tervezetében. De az maradhat-e a jelenlegi, eredeti közegéből kiszakított szocio-kulturális környezetben is? Richter Pál: Úgy kell tekintenünk, mint amikor egy Bach-kantátát hallunk koncerten vagy egy misét, az is ki van szakítva az eredeti kontextusából, a liturgiából, csak mint zenei alkotás jelenik meg a hallgató előtt. A népzene is hagyományos kontextusától elszakadva mint zenei produkció jelenik meg. Miután a népzenei számokat generációk használták, variánsok sokaságában éltették, ezek funkcionálisan és zeneileg kipróbált „művek”, így színpadra is feltehetők. A színpadi megszólaltatásnak nyilván megvannak a maga szabályai, de ezt hozzáértő kezekben torzulás nélkül viseli a népzene is. Persze, jobb egy csárdásra táncolni, mint csak hallgatni, de hallgatni is nagy élményt jelent, és mindig voltak néhányan, akik a közösségből nem táncoltak, esetleg csak énekeltek rá. Nagyon fontos lenne, hogy ténylegesen megkezdődjön a richter pál közoktatásban a népzenei ismeretek visszatáplálása, hogy a felnövekvő generációknak valóban olyan közös kulturális kincsévé váljon, amivel élni tudnak. Ha összejönnek és közösen akarnak énekelni, akkor tudjanak is mit énekelni. FE: Milyen a mérlege a népzene tanszak indulása óta eltelt három évnek, az első felvételitől az első alapfokú diplomák kiosztásáig? RP: Amikor valaki teljesen újba vág bele, még nem igazán tudja, mi lesz abból. Egy kicsit mi is így voltunk a szak indításával, tulajdonképpen minden félévben új dologba kezdtünk. Bár a népzene gyakorlati tanításának több évtizedes hagyományai vannak, de hogy ezen a szinten, a felsőfokú oktatásában mire tegyük a hangsúlyt, melyek legyenek azok a pontok, amelyekkel a külvilágnak is meg tudjuk mutatni, mit tanulnak a hallgatók ahhoz képest, amit például a táncházmozgalmon belül is el tudnak sajátítani, ezek teljesen újak voltak. Akik gyakorló zenészként, koncert- és táncházas tapasztalattal jelentkeztek ide, időközben rájöttek, mi az, amit tőlünk, illetve a főtárgytanároktól tanulhatnak, mi az, amire figyelniük kell. Ha most összevetnénk a felvételin adott produkciójukat a diplomakoncerten játszottakkal, azt kell mondanom, hogy hál’ Istennek mindegyikük nagyon sokat profitált a három év stúdiumaiból. Ez nagy öröm számunkra is. FE: Ez azt jelenti, hogy elméleti alapon tudják kibontakoztatni az előadó-művészetüket? RP: Ha tudják, hogy egy moldvai havajgatás mögött milyen szellemtörténeti vagy milyen néphagyománybeli múlt van, már másként fogják megszólaltatni. Fontos a metódus elsajátítása, hogy egy zenei anyagot hogyan

fotó: a szerző felvétele

tudnak saját maguk számára feldolgozni. Ezen a téren nem is jutottak el a diákok azonos szintre, mint ahogy nem is azonos szintről indultak, de megtanulták, hogyan kell visszakeresni a forrásokat, hogyan kell hasznosítani az eredeti felvételeket. Nem elég csak aszerint játszani, ahogy a táncházban játszanak, mert sajnos a táncházmozgalmon belül már sokszor nem az eredeti forrás ismerete alapján játszanak, hanem csak egymástól tanulják el a számokat. Így ha valaki valamit rosszul adott tovább, akkor a hiba öröklődik. A másik lényeges momentum, hogy diákjainknak az alapképzés alatt sikerült közelíteniük a népzene esztétikájához, ami szintén fontos a megszólaltatásnál. FE: Mindeközben a tanszék elvi alapon is állást kíván foglalni a népzene és feldolgozásának esztétikai kérdéseiben is. RP: Ezeket a kérdéseket nem kerülhetjük meg. Már csak azért sem, hogy az oktatók is megismerjék egymás véleményét. A hallgatók gyakran ostromolnak minket ilyen jellegű problémákkal. Az oktatás célja, hogy a mindenkori etalont, a népzenei „ősformát”, a variánsokban élő „műalkotást” tanítsa meg, ez a kiindulás mindenkinek. A piac diktálta sztárgyártó korszakkal az a probléma, hogy anélkül születnek meg ezek a feldolgozások, hogy készítőik ezzel az eredeti formával, az eredeti felhangzással, eredeti stílussal, ennek az egésznek a szellemi hátterével, esztétikájával tisztában lennének. Persze tehetségtől függ, de emiatt gyakran esztétikailag és zeneileg elborzasztó torzszülöttek jönnek létre. Ugyanakkor a médián keresztül kapott nagy mértékű támogatás miatt a széles közönségnél ez vagy úgy csapódik le, hogy ez egyfajta népzene. Míg a népzenében világzene címén jelenleg bármit el lehet adni, és „zeneszerzőként” lehet tetszelegni. Ennek megfelelően születnek is a különböző félresikerült, dilettáns alkotások. Zipernovszky Kornél A beszélgetés teljes terjedelmében a Fidelio.hu-n olvasható.

Keresd

a

ideliót

a

acebookon

is!


42

Jazz, VILÁGZENE – bontás 1. vasárnap

20:00 Várszínház (Esztergom)

„Volume 2: Tánc” – Budapest Bár

20:00 Veszprémi Vár (Veszprém) Khaled

Esőhelyszín: Veszprém Aréna (Veszprémi Ünnepi Játékok)

2. hétfő

Érzelmek sodrásában – Budapest Ragtime Band Népszerű musicalrészletek, régi magyar slágerek, örökzöld ragtime zene Esőnap: augusztus 3. (Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál)

Figura Melinda és Balogh Roland (Dívák A Konyhában)

20:00 Faluközpont (Nagyharsány) (Ördögkatlan Fesztivál)

20:30 Vajdahunyad vára (Bp.)

25 év – A kezdetektől napjainkig – a 100 Tagú Cigányzenekar jubileumi koncertje Esőnap: augusztus 6. (Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál)

21:00 Budapest Jazz Club (Bp.)

3. kedd

20:00 Kobuci kert (Bp.) The Transform Quintet

20:00 Pesti Vármegyeháza díszudvara (Bp.) Kozma Orsi Quartet, Tilia Vonósnégyes Esőhelyszín: Díszterem (Belvárosi Sambosi Jazzfesztivál 2010)

Gereben Zita Quintet Alerant Jazz Est

23:00 Focipálya (Nagyharsány)

Boban Markovic Orkestar, Rúzsa Magdi (Ördögkatlan Fesztivál) 6. péntek

16:30 Nagyerdő, Békás-tó (Debrecen)

4. szerda

20:00 Kobuci kert (Bp.)

Ferenczi György és a Rackajam

20:00 Faluközpont (Nagyharsány) (Ördögkatlan Fesztivál)

20:30 Fővárosi Állat- és Növénykert (Bp.)

25 éves a Hot Jazz Band Vendég: Bolba Éva (ének) Zenés Állatkerti Esték Esőnap: augusztus 5.

20:30 Hilton Szálló – Dominikánus udvar (Bp.)

Budapest Jazz Orchestra & Bereczki Zoltán Swing Estek

21:00 Budapest Jazz Club (Bp.)

Papa Fleigh és a Brass On Brass 5. csütörtök

15:00 Vylyan terasz (Kisharsány) PoeJass Project

20:00 A Konyha (Bp.)

Técsői Banda

20:30 Vajdahunyad vára (Bp.)

Técsői Banda

Pozsár Eszter: Véda kertje – lemezbemutató koncert, Jazz és tűsarok – Felly K (ének) (Belvárosi Sambosi Jazzfesztivál 2010)

(Ördögkatlan Fesztivál)

16:30 Faluház (Palkonya)

Impro – Víziók koncert (Ördögkatlan Fesztivál)

Harmonia Garden, Balatonfüred Néptánc Együttes, Szabó Balázs Band, Dokk Blues Funky Service (Debreceni Borkarnevál)

17:00 Vylyan terasz (Kisharsány) Sárik Péter Trio

(Ördögkatlan Fesztivál)

18:00 Narancsliget (Nagyharsány) Kurgan

(Ördögkatlan Fesztivál)

18:00 Zenekert (Palkonya)

Elsa Valle & Rumba Caliente (Ördögkatlan Fesztivál)

19:00 Újszegedi Szabadtéri Színpad (Szeged) Szegedixie (Szegedi Szabadtéri Játékok 2010)

19:00 Szoborpark (Villány)

Dob + Basszus Extra Vendég: Háy János, km.: Kiss Tibor, Mucsi Zoltán, Rátóti Zoltán Műsorvez.: Lévai Balázs (Ördögkatlan Fesztivál)

19:30 Faluközpont (Nagyharsány) Técsői Banda

(Ördögkatlan Fesztivál)

17:00 Vylyan terasz (Kisharsány)

19:30 Narancsliget (Nagyharsány)

17:30 Narancsliget (Nagyharsány)

19:30 Zenekert (Palkonya)

A Jazz nagykövetei (Ördögkatlan Fesztivál) Romungro Fiúk

(Ördögkatlan Fesztivál)

18:00 Zenekert (Palkonya) Dutar együttes

(Ördögkatlan Fesztivál)

19:30 Zenekert (Palkonya) Nemez

(Ördögkatlan Fesztivál)

20:00 Fogasház – Kulturális befogadótér (Bp.)

Juhász Gábor kvartett: 1978 (Jazzfogócska) Ingyenes

20:00 Pesti Vármegyeháza díszudvara (Bp.)

Avjar & Sterz

(Ördögkatlan Fesztivál)

KALAGOR KONCERT (Ördögkatlan Fesztivál)

20:00 Kobuci kert (Bp.) Zuboly

20:00 Kobuci kert (Bp.)

Tárkány Művek, Harcsa Veronika Quartet

20:00 Pesti Vármegyeháza díszudvara (Bp.) Pikó és bandája, Pecek Lakatos András Trió (Belvárosi Sambosi Jazzfesztivál 2010)

21:00 Budapest Jazz Club (Bp.) Horoscsák Veronika Sextet

23:00 Budapest Jazz Club (Bp.) Jam Session – Tzumo Trio

23:00 Focipálya (Nagyharsány)

Budapest Bár Vendég: Szakcsi Lakatos Béla (Ördögkatlan Fesztivál) 7. szombat

10:00 Kobuci kert (Bp.) Kolompos együttes

Ingyenes

15:00 Nagyerdő, Békás-tó (Debrecen)

Bihari Cigányzenekar, Vivat Bacchus Énekegyüttes, Berki Tamás Band, Hot Jazz Band (Debreceni Borkarnevál)

18:00 Zenekert (Palkonya) Téka együttes

(Ördögkatlan Fesztivál)

19:00 Barcsay Múzeum udvara (Szentendre)

Szászcsávási Zenekar (Szentendrei Nyár 2010)

19:30 Zenekert (Palkonya) Fabatka

(Ördögkatlan Fesztivál)

20:00 Kobuci kert (Bp.)

Davidsan Band, Barabás Lőrinc Eklektric

20:00 Szabadtéri Színpad (Belső-tó partja) (Tihany) Budapest Bár Vendég: Szakcsi Lakatos Béla Esőnap: augusztus 8. (Tihanyi Szabadtéri Játékok)

20:30 Szoborpark (Villány)

Cseh Tamás emlékest Km.: Víg Mihály, Másik János, Kátai Zoltán, Singas Project, Berecz András, Takáts Eszter, kaposvári színművészetisek, Téka, Háy János, Makám (Ördögkatlan Fesztivál)

21:00 Barokk templom (Andocs)

Cseh Tamás-est – Vodku v Glotku (Andocsi Művészeti Napok)

21:00 Faluközpont (Nagyharsány) Técsői Banda

(Ördögkatlan Fesztivál)

21:00 Szabadtéri színpad (Pécs)

A 100 tagú cigányzenekar (Pécsi Szabadtéri Játékok)

21:30 Budapest Jazz Club (Bp.) Jam Session – Bolla Gábor Trio

22:00 Újbástya Rendezvénycentrum (Sárospatak) Lukács Miklós Quintet

Ingyenes (Zempléni Fesztivál)

23:00 Focipálya (Nagyharsány) Ghymes

(Ördögkatlan Fesztivál)

8. vasárnap

11:00 Szent Erzsébet-templom (Palkonya) Népdal és barokk – Sebestyén Márta, Andrejszki Judit (Ördögkatlan Fesztivál)

16:00 Nagyerdő, Békás-tó (Debrecen)

Törköly, Rhythm Sophie, Spencer Hill Magic Band (Debreceni Borkarnevál)


44

Jazz, VILÁGZENE – bontás 18:00 Zenekert (Palkonya) Csík zenekar

(Ördögkatlan Fesztivál)

18:00 Szabadtéri színpad (Sárospatak) Km.: Yambalaya, Hot Jazz Band, Benkó Dixieland Band Esőhelyszín: A Művelődés Háza (Zempléni Fesztivál, Dixieland, Blues és Jazz Nap)

18:30 Narancsliget (Nagyharsány)

Láss csodát! – színpadon a Symposion (Sziget Fesztivál 2010)

18:00 Hajógyári-sziget, BJC Amfiteátrum (Bp.) Berki Band

(Sziget Fesztivál 2010)

19:30 Hajógyári-sziget, BJC Amfiteátrum (Bp.) Barabás Lőrinc – Random Szerda (Sziget Fesztivál 2010)

18:00 Rege Cukrászda (Tihany) Kaláka együttes

19:30 Hajógyári-sziget, BJC Amfiteátrum (Bp.) Fábián Juli Jazz Riff (Sziget Fesztivál 2010)

21:00 Hajógyári-sziget, BJC Amfiteátrum (Bp.) La Mal Coiffée

(Sziget Fesztivál 2010)

21:30 Szabadtéri színpad Deseda

Víg Mihály koncert (Ördögkatlan Fesztivál)

20:00 Kobuci kert (Bp.)

tó partja, (Kaposvár)

19:30 Zenekert (Palkonya)

20:30 Fővárosi Állat- és Növény-

Szakcsi Lakatos Béla Esőhelyszín: Sportcsarnok (Ősbemutatók Fesztiválja)

Jedam koncert

(Ördögkatlan Fesztivál)

20:00 Narancsliget (Nagyharsány)

Lois Viktor koncert (Ördögkatlan Fesztivál)

21:00 Barokk templom (Andocs)

Csőke Renáta és barátai (Andocsi Művészeti Napok)

21:00 Faluközpont (Nagyharsány) Técsői Banda

(Ördögkatlan Fesztivál)

23:00 Focipálya (Nagyharsány) Firewater

(Ördögkatlan Fesztivál)

9. hétfő

16:00 Református templom (Erdőhorváti)

Szabadiskola – Dinnyés József estje Ingyenes (Zempléni Fesztivál)

19:00 Rákóczi-vár udvara (Sárospatak) Benkó Dixieland Band (Zempléni Fesztivál)

20:00 Kobuci kert (Bp.)

Preszy és a Parola A május 16-i koncert pótlása Ingyenes

20:00 Take Five (Bp.)

Djabe 15 + Steve Hackett Vendég: Muck Ferenc, Said Tichiti, KoósHutás Áron 10. kedd

17:00 Városháza díszterme (Sátoraljaújhely) Szabadiskola – Dinnyés József estje Ingyenes (Zempléni Fesztivál)

20:00 A Konyha (Bp.)

Szolnoki Dóra és Balogh Roland (Dívák A Konyhában) 11. szerda

16:30 Hajógyári-sziget, BJC Amfiteátrum (Bp.) Voga Viki

(Sziget Fesztivál 2010)

17:00 Hajógyári-sziget, Világzenei Nagyszínpad (Bp.)

Cankisou

(Sziget Fesztivál 2010)

17:00 Károlyi-kastély (Füzérradvány)

Harmonia Garden

(Zempléni Fesztivál)

17:30 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.)

Parno Graszt kert (Bp.)

Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs örömduója Zenés Állatkerti Esték Esőnap: augusztus 12.

21:00 Hajógyári-sziget, BJC Amfiteátrum (Bp.)

Flat Earth Society

(Sziget Fesztivál 2010)

21:00 Várszínház (Esztergom)

Csillagok palotája – Balassi Bálint énekelt versei és XVII–XVIII. századi magyar világi dallamok Nagyvárad Esztergomban

21:30 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.)

Bori Bálint és DJ Craft (K.I.Z.) tag (Sziget Fesztivál 2010)

23:00 Hajógyári-sziget, BJC Amfiteátrum (Bp.)

Jam Session – Balázs József Trio (Sziget Fesztivál 2010) 12. csütörtök

16:30 Hajógyári-sziget, BJC Amfiteátrum (Bp.) Junk

(Sziget Fesztivál 2010)

17:00 Patricius Borház (Bodrogkisfalud) Farkas Rózsa, Balogh Kálmán (cimbalom) (Zempléni Fesztivál)

18:00 Hajógyári-sziget, BJC Amfiteátrum (Bp.) Chapelier Fou

(Sziget Fesztivál 2010)

19:30 Hajógyári-sziget, BJC Amfiteátrum (Bp.) Harcsa Veronika Quartet (Sziget Fesztivál 2010)

21:00 Hajógyári-sziget, BJC Amfiteátrum (Bp.)

TBA

(Sziget Fesztivál 2010)

22:00 Újbástya Rendezvénycentrum (Sárospatak) Amsterdam-Budapest Underground Ingyenes (Zempléni Fesztivál) 13. péntek

14. szombat

16:00 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.)

Sitaram

Zempléni Talentum Minifesztivál Ingyenes (Zempléni Fesztivál)

16:30 Hajógyári-sziget, BJC Amfiteátrum (Bp.)

Groovy

Bubble Small Band (Sziget Fesztivál 2010)

18:00 Hajógyári-sziget, BJC Amfiteátrum (Bp.) Borbély Műhely feat. Jan Pfibil (Sziget Fesztivál 2010)

(Sziget Fesztivál 2010)

16:30 Lánchíd, pesti hídfő, Nagy zenepavilon (Bp.)

Gázsa, Fondor Zenekar, Romego és Pál István Szalonna és bandája (Nyár a Lánchídnál)

18:00 Hajógyári-sziget, BJC Amfiteátrum (Bp.) Fusio Group feat. Gergely Varga (Sziget Fesztivál 2010)

19:00 Barcsay Múzeum udvara (Szentendre)

Vujicsics Együttes (Szentendrei Nyár 2010)

19:00 Kastélypark (Tolcsva)

New Orleans-i karnevál – Chameleon Big Band Ingyenes (Zempléni Fesztivál – VII. Tolcsvai Borfesztivál)

19:30 Hajógyári-sziget, BJC Amfiteátrum (Bp.) Sárik Péter trio feat. Julius Baros (Sziget Fesztivál 2010)

20:00 Paulay Ede Színház (Kulturális és Konferenciaközpont) (Tokaj) Charlie Band

(Zempléni Fesztivál)

21:00 Hajógyári-sziget, BJC Amfiteátrum (Bp.)

Hjaltalín

(Sziget Fesztivál 2010)

21:30 Szabadtéri színpad, Deseda tó partja (Kaposvár)

Gitano

16:30 Hajógyári-sziget, BJC Amfiteátrum (Bp.)

(Sziget Fesztivál 2010)

16:00 Kulturális és Konferencia Központ (Tokaj)

Esőhelyszín: Sportcsarnok (Ősbemutatók Fesztiválja)

15. vasárnap

00:00 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.)

Zita Swoon

(Sziget Fesztivál 2010)


46

Jazz, VILÁGZENE – bontás 00:45 Hajógyári-sziget, BJC Amfiteátrum (Bp.)

DJ Clairvo presents Jazz&Dance (Sziget Fesztivál 2010)

16:00 Táncsics tér (Sátoraljaújhely)

Zempléni Talentum Minifesztivál Ingyenes

16:30 Hajógyári-sziget, BJC Amfiteátrum (Bp.) Csemer Boglárka Quartet (Sziget Fesztivál 2010)

16:30 Lánchíd pesti hídfő, Nagy zenepavilon (Bp.)

Gázsa, Fondor Zenekar, Romego és Pál István Szalonna és bandája (Nyár a Lánchídnál)

18:00 Hajógyári-sziget, BJC Amfiteátrum (Bp.)

Tóth Viktor Tercet feat. Dávid Hodek (Sziget Fesztivál 2010)

19:00 Oroszlános Borvendéglő (Tállya) „Kedvenc dolgaim...” – Szulák Andrea (Zempléni Fesztivál, Zenés vacsora)

19:30 Hajógyári-sziget, BJC Amfiteátrum (Bp.)

Tzumo Electronic Dreams feat. Zsolt Csókás (Sziget Fesztivál 2010)

21:30 Hajógyári-sziget, BJC Amfiteátrum (Bp.)

An Pierlé & White Velvet (Sziget Fesztivál 2010)

21:30 Szabadtéri színpad, Deseda tó partja (Kaposvár) Palya Bea

Esőhelyszín: Sportcsarnok (Ősbemutatók Fesztiválja)

16. hétfő

20:00 Szabadtéri Színpad (Esztergom)

Bobán Markovics, Lajkó Félix, Palya Bea

20:00 A Művelődés Háza (Sárospatak)

Jó estét, aranyos Hornák úr! – Kaláka együttes (Zempléni Fesztivál)

20:30 Hilton Szálló – Dominikánus udvar (Bp.) Budapest Jazz Orchestra & Charlie Swing Estek 17. kedd

Gál Csaba „Boogie” Esőhelyszín: Sportcsarnok (Ősbemutatók Fesztiválja)

22:00 A Művelődés Háza – Patkó Café (Sárospatak) (Zempléni Fesztivál)

18. szerda

20:00 Szabadtéri Színpad (Esztergom)

Filmslágerek – Budafoki Dohnányi Zenekar Vez.: Hollerung Gábor

20:00 A Konyha (Bp.)

Tóth Evelin és Kardos Dániel (Dívák A Konyhában)

20:30 Fővárosi Állat- és Növénykert (Bp.)

20 éves a Budapest Klezmer Band Zenés Állatkerti Esték Esőnap: augusztus 19.

21:00 Budapest Jazz Club (Bp.)

Micheller Myrtill & Pintér Tibor Duo

21:00 Kossuth tér (Tokaj)

Szakcsi Gipsy Jazz Esőhelyszín: a Kulturális és Konferencia Központ (Zsinagóga) (Zempléni Fesztivál)

21:30 Szabadtéri színpad, Deseda tó partja (Kaposvár)

Falusi Mariann Esőhelyszín: Sportcsarnok (Ősbemutatók Fesztiválja) 19. csütörtök

18:00 Európa Ház (Sátoraljaújhely)

Dalok másképpen – Chameleon Big Band Vendég: László Attila (gitár) Esőhelyszín: Latabár Színház pódiumterem (Zempléni Fesztivál)

20:00 Hunor Hotel (Sátoraljaújhely)

Kelet Nyugat határán – Rubái Trió (Zempléni Fesztivál, Zenés vacsora)

20:00 Fogasház – Kulturális befogadótér (Bp.)

Lantos/Kaltenecker/Andrew J Live Act (Jazzfogócska) Ingyenes

21:00 Budapest Jazz Club (Bp.)

Fábián Juli–Sárik Péter Duo Antenna Digital Est

20:00 Kobuci kert (Bp.) Thea Soti Quartet

21:30 Szabadtéri színpad Deseda tó partja, (Kaposvár)

Mrs. Colombo

Ingyenes

20:00 Magita Hotel (Erdőbénye)

Vukán György – Szepesi Bence (Zempléni Fesztivál, zenés vacsora)

20:00 Kulturális és Konferencia Központ (Tokaj)

Könyvzene – Falusi Mariann, Danis Lídia, Szirtes Edina Mókus, Sárik Péter (Zempléni Fesztivál)

21:00 Budapest Jazz Club (Bp.)

Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint Duo

bontás – jazz, VILÁGZENE

20. péntek

17:00 Müpa Fesztivál Színház

Jazz a Palotában – Ünnepi örömzene délutántól a tűzijátékig Ingyenes

20:00 Kobuci kert (Bp.) Budapest Bár

20:30 Szőlőbirtok (Disznókő)

Bolyki Brothers a cappella show (Zempléni Fesztivál)

20:30 Széchenyi tér (Pécs)

Lighthouse zenekar (Mediterrán Hangulatok Fesztiválja)

22:00 Budapest Jazz Club (Bp.) Jam Session – Emilo Trio

21. szombat

18:00 Szabadtéri színpad (Sátoraljaújhely)

Ghymes: Álombálom (Zempléni Fesztivál)

19:30 Művészetek Palotája – Fesztivál Színház (Bp.) Budapest Jazz Orchestra, Ken Peplowski (klarinét, szaxofon) New Orleans Swing 2010

20:00 Kölcsey Központ (Debrecen)

20:00 Jászai Mari téri hajóállomás, 9-es dokk

20:00 Széchenyi tér (Pécs)

Tóth Evelin: Ölelésben (Jazz on Waves 2.)

Bobby McFerrin: VOCAbuLarieS

Kozma Orsi Quartet (Mediterrán Hangulatok Fesztiválja)

21:00 Budapest Jazz Club (Bp.) Balázs Elemér Group

Alerant Jazz Est

22:00 Újbástya Rendezvénycentrum (Sárospatak)

Ingyenes (Zempléni Fesztivál)

23:00 Budapest Jazz Club (Bp.) Jam Session – Bolla Gábor Trio

23:00 Boldogasszony-kápolna (Pannonhalma) Roma balladák – Ida Kelarova, Desiderius Duzda, Tomas Kaco (Arcus Temporum – Pannonhalmi Művészeti Fesztivál) 22. vasárnap

20:00 SYMA Sport- és Rendezvénycsarnok (Bp.)

Bobby McFerrin: VOCAbuLarieS

20:00 Széchenyi tér (Pécs)

Szerelmes virág – Lovász Irén (ének) (Mediterrán Hangulatok Fesztiválja) 24. kedd

20:30 Margitszigeti Szabadtéri Színpad (Bp.)

Jaques Loussier Trio (Budapesti Nyári Fesztivál 2010) 25. szerda

19:30 Klebelsberg Kultúrkúria (Bp.)

Ezerarcú harmonika – Balkan Project Vendég: Horváth Kornél (Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál)

20:30 Budapest Jazz Club (Bp.) PORT.hu Jazz Est

26. csütörtök

19:00 Dohány utcai zsinagóga (Bp.)

Boban Markovic Orkestar (Zsidó Nyári Fesztivál)

19:00 Klebelsberg Kultúrkúria (Bp.)

Hazám, hazám, te mindenem – Tisztelet Erkelnek, Ghymes – nyitókoncert (Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál)

20:00 A Konyha (Bp.)

Maros Zsófia és Babos Gyula (Dívák A Konyhában)

21:00 Budapest Jazz Club (Bp.) Tóth Sándor Quintet 27. péntek

16:00 Mikszáth Kálmán tér (Bp.) Karaván Família

Paddy and the Rats, FolkError

20:00 Pollack Mihály tér (Bp.) Budapest Bár

(Palotanegyed Fesztivál)

21:30 Budapest Jazz Club (Bp.) Jam Session – Tzumo Trio

Váczi Eszter Quartet

Kiende

20:00 Kobuci kert (Bp.)

(Palotanegyed Fesztivál)

18:00 Mikszáth Kálmán tér (Bp.)

Az örök tangó – Quartett Escualo (Palotanegyed Fesztivál)

28. szombat

16:00 Mikszáth Kálmán tér (Bp.) Kolompos együttes

Ingyenes (Palotanegyed Fesztivál)

18:00 Mikszáth Kálmán tér (Bp.)

21:00 Uránia Nemzeti Filmszínház (Bp.) Micvó Bar

(Zsidó Nyári Fesztivál)

23:00 Budapest Jazz Club (Bp.)

Jam Session – Balázs József Trio 29. vasárnap

Ávéd János Unity 31. kedd

20:00 Kobuci kert (Bp.) Agostones

A május 25-i koncert pótlása

19:00 Dohány utcai zsinagóga (Bp.)

Bar micvó örömünnep, km.: Judrom Klezmer Gipsy Band, Shai Abramson, Sándor György, Fekete László (Zsidó Nyári Fesztivál)

19:00 Mikszáth Kálmán tér (Bp.)

Lovasi és a véletlen Lovasi András Lackfi János verseit adja elő Heidl György megzenésítésében (Palotanegyed Fesztivál)

Keresd

19:00 Pollack Mihály tér (Bp.)

Lajkó Félix (hegedű) (Palotanegyed Fesztivál)

19:30 Művészetek Palotája – Fesztivál Színház

Jadviga nótája – Fonó Zenekar, Závada Pál (Palotanegyed Fesztivál)

Joscho Stephan trió: Django 100 New Orleans Swing 2010

19:30 Müpa Fesztivál Színház

Joana Amendoeira fadokoncertje

a

ideliót

a

acebookon

20:00 Millenáris Teátrum (Bp.)

Warren és Allan Vaché & The Hungarian Swing All Stars (New Orleans Swing 2010)

20:30 Budapest Jazz Club (Bp.)

21:00 Budapest Jazz Club (Bp.)

19:00 Dohány utcai zsinagóga (Bp.)

Borbély – Dresch Quartet Fidelio Jazz Est

20:30 Budapest Jazz Club (Bp.)

MNM+1

30. hétfő

Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország – a 100 Tagú Cigányzenekar Km.: Homonnay Zsolt, Polyák Lilla (Zsidó Nyári Fesztivál)

is!

47


48

kiállítás – AJÁNLÓ 

AJÁNLÓ – kiállítás

49

Régi primőrök Magyar fotográfusok eddig sosem látott képeit mutatja be a Mai Manó Ház. Húsz éve nyílt meg a Magyar Fotográfiai Múzeum, amely 700 ezres gyűjteményéből láthatunk most egy szeletkét a Mai Manó Házban. Ráadásul Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója a kollekció igazán ritkán látott darabjait válogatta ki, sőt több olyan fényképet is, melyeket még sosem láthattunk. A válogatás további szempontját képezte, hogy ezek az ismeretlen fotók átfogó képet adjanak a fotográfia elmúlt százhetven évéről, úgy stílusok, mint technikák és alkotók terén. A bemutatott fotográfusok között találunk ismert neveket, mint André Kertész vagy Minyó Szert Károly, ahogy ismeretleneket is, és olyat is, akit nem ebben a művészeti ágban szoktunk meg, mint a szintén kiállító Nádas Péter.

TELEP a Gozsdu-udvarban Új kiállító-, film-, bulihelyszínt nyitott TELEP néven a Godot Galéria a Gozsdu-udvarban. Külső helyszínnel bővítette kínálatát a Godot Galéria, amely a tervek szerint szeptember 30-ig kínál programokat az aszfaltbetyároknak. Augusztusban: Vágó Szabolcs, Tulipán Máté és Szurcsik Erika, Farkas-Kontra Máté és Fuchs Tamás kiállításai biztosítják a képzőművészeti izgalmakat a nyár legforróbb hónapjában. A kiállítások mellett tánc- és színielőadások, filmvetítések, workshopok, iparművészeti kirakodóvásár és végül, de nem utolsó sorban, hűs italokat is kínáló pult várja az érdeklődőket.

Régen látott képek Mai Manó Ház • Nyitva: szeptember 5-ig

Reigl Judit: Robbanás1956. olaj-vászon 85x114_cm-Maklary

Aki csak festeni akart Retrospektív kiállítás nyílt Reigl Judit munkáiból. Nem túlzás kijelenteni, hogy egy nemzetközi képzőművész sztár munkáit láthatók a debreceni MODEM-ben. A most nyolcvanhat éves Reigl Judit még harminc sem volt, mikor nekivágott Európának. Végül Franciaországban kötött ki és váltotta valóra álmát: festett. A kiállított mintegy száz festmény átfogó képet ad Reigl életművéről, amelynek egy-egy darabja megtalálható a New York-i MoMa-ban és Metropolitan Múzeumban, a párizsi Pompidou Központban és a londoni Tate Modernben is.

TELEP, Gozsdu-udvar, E udvar Infó: http://telep2010.wordpress.com/

Reigl Judit: A létezés ritmusa MODEM (Debrecen) • Nyitva: szeptember 19-ig

Szatirikus tagok

Két különleges asszony Két különleges asszony, anya és lánya, életét és művészetét ismerhetjük meg az Iparművészeti Múzeum kiállításán. Filmre kívánkozó élettörténet áll a kiállított festmények mögött: Sass Brunner Erzsébet, lányával, Brunner Erzsébettel 1929-ben gyalog vágott neki az útnak, aminek végcéljaként Indiát jelölték meg. A hátizsákosstoppolós turistákról mit sem tudó korban jutottak el ily módon Indiába, ahol nemcsak spirituális, de festészeti útjuk is kiteljesedett.

Sajdik Ferenc 80. születésnapja alkalmából rendez kiállítást a KOKSZ. A KOKSZ, azaz a KOrtárs Karikatúra és SZatíra Műhely (hivatalos nevén Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének Szatirikus Képzőművészeti Szakosztálya) tagjai nem véletlenül köszöntik kiállítással Sajdik Ferencet. Az apropót azonban nemcsak Gombóc Artúr zseniális életre keltőjének születésnapja adja, hanem az a tény is, hogy maga Sajdik Ferenc is tagja a KOKSZ-nak. A tárlaton az ünnepelttől is láthatunk majd karikatúrákat, akárcsak a KOKSZ tagjaitól. A szerkesztés pillanatában ugyan még nem lehetett tudni, hogy pontosan milyen műveket fognak kiállítani, de abból nem lehet nagy baj, ha egy csapat karikatúrista úgy dönt, bemutatja a munkáit. Sajdik&tsai kArton Galéria • Nyitva: augusztus 23-tól szeptember 3-ig

Iparművészeti Múzeum Nyitva: augusztus 22-ig

„Nyomtalanul...”

Faludy György verseit olvashatjuk a három metróvonal szerelvényein. Faludy György (1910–2006) idén lenne száz éves. Az évforduló alkalmából a költő életművét bemutató kiállítást láthatnak a Petőfi Irodalmi Múzeumban „Olvass, bolyongj, szeress” címmel október 3-ig. Emellett azonban egy másik, testközelibb tárlattal is megemlékezik a költőről a múzeum. Az elkövetkező két hónapban ugyanis Faludy György verseivel utazhatunk, ha metróra szállunk. Faludy Budapestje

Fejes László - Esküvő 1965

Metró szerelvények az 1-es, a 2-es és a 3-as vonalon • Nyitva: szeptember 7-ig

bontás – kiállítás Aquincumi Múzeum

III., Szentendrei út 139., (1) 430-1081 „Van új a föld alatt...” – Válogatás a 2009. év legszebb budapesti ásatási leleteiből ápr. 16. – 2011. márc. 31.

Aranytíz

V., Arany János u. 10., (1) 354-3400 Vuk, Szaffi és többiek – Dargay Attila rajzfilmrendező, figuratervező-grafikus emlékkiállítása jún. 20. – aug. 22. Krisztiáni Sándor kőszobrász-restaurátor művész kiállítása aug. 25. – szept. 10.

B55 Galéria

V., Balassi Bálint utca 25., (1) 354-1350 Művészet a matematikusok világában aug. 2. – aug. 8. Bálint Ház VI., Révay u. 16., (1) 311-9214 Cigány vagyok – Terri Potoczna fotókiállítása júl. 22. – aug. 31. Budapest Galéria Kiállítóháza III., Lajos u. 158., (1) 388-6771 Block csoport kiállítása júl. 29. – szept. 5.

Álomjárók Indiában

Utazzon Faludy Györggyel

Budapest Kiállítóterem V., Szabad sajtó u. 5., (1) 388-6771 Paradox: F. Farkas Tamás festőművész kiállítása júl. 15. – aug. 22.

Érzék – képek az Antroposzéfából – Gáti György fotókiállítása aug. 29. – szept. 20. Erlin Klub Galéria IX., Ráday utca 49., (1) 216-5280 Steiner Villő textilművész kiállítása júl. 21. – aug. 10. Bibekananda Santra festőművész kiállítása máj. 21. – aug. 31. Ernst Múzeum VI., Nagymező u. 8., (1) 341-4355 Várnai Gyula: Ugyanaz a patak máj. 22. – aug. 29. Fészek Művészklub VII., Kertész u. 36., (1) 342-6549 Romvári Márton kiállítása jún. 15. – aug. 28.

„Kőszálon termett sajgó liliom” – A magyar szecesszió bútortervezői okt. 25. – 2010. aug. 29. Textil Triennálé jún. 16. – aug. 22. Álomjárók Indiában jún. 19. – aug. 22. Jászi Galéria V., Irányi u. 12. Nyári tárlat 2010 júl. 1. – szept. 1. kArton Galéria V., Alkotmány u. 18., (1) 472-0000 Sajdik & Tsai – a KOKSZ Műhely kiállítása Sajdik Ferenc 80. születésnapján aug. 21. – szept. 3.

Francia Intézet I., Fő u. 17., (1) 489-4200 Ludovic Thiriez: Munkavonal jún. 24. – szept. 10. G13 Art Galéria VII., Király utca 39., (1) 878-1309 Gyarmati Zsolt: Stereoid, Dobos Tamás: Masked júl. 16. – szept. 4. Hagyományok Háza I., Corvin tér 8., (1) 225-6049 Zene, tánc, szokás – egy angol fotográfus szemével jan. 22. – dec. 1. Iparművészeti Múzeum IX., Üllői út 33−37., (1) 456-5100

Kassák Múzeum III., Fő tér 1., (1) 368-7021 More Geometrico – Molnár A. András kiállítása jún. 10. – szept. 12.


kiállítás – bontás Kiállítás Előtt Galéria VI., Hegedű u. 3 (Tűzraktér, A épület, I. emelet), Szellemarcok – Szirtes András kiállítása júl. 6. – aug. 6. Királyi Borház és Pincemúzeum I., Szent György tér, Nyugati sétány, (1) 267-1100 Szikvíz-történelem máj. 5. – szept. 30. Kiscelli Múzeum III., Kiscelli u. 108., (1) 250-0304 Kupcsik Adrián festőművész kiállítása jún. 24. – aug. 29. Rimer Cardillo szobrász kiállítása júl. 1. – szept. 5. Klauzál 13 Könyvesbolt és Kortárs Galéria VII., Klauzál tér 13., (1) 413-0731 Kezdetben – Uri Asaf kiállítása aug. 26. – szept. 19. Klebelsberg Kultúrkúria II., Templom u. 2−10., (1) 392-0860 Hidegkúti képző- és iparművészek közös kiállítása aug. 26. – szept. 2. KOGART Ház VI., Andrássy út 112., (1) 354 3839 Szín, fény, ragyogás – Márffy Ödön gyűjteményes kiállítása ápr. 2. – aug. 1. Lengyel Intézet VI., Nagymező u. 15., (1) 311-5856 Liszt–Zene–Chopin – nemzetközi plakátpályázat kiállítás júl. 20. – szept. 15. Ludwig Múzeum IX., Komor Marcell u. 1., (1) 555-3444 Allan Sekula: Polónia és más mesék Júl. 9. – szept. 19. Egy énekkart keresek, ahol még énekelnek és egy mosodát, ahol még mosnak – Gerber Pál retrospektív kiállítása jún. 17. – aug. 15. Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház VI., Nagymező utca 20., (1) 473-2666 Best of – Válogatás a magyar fotótörténet kincseiből júl. 1. – szept. 1. Vedres Ági: hé, fiúk – fotókiállítás júl. 9. – aug. 29. Ritkán látott képek júl. 2. – szept. 5.

ajánló – GYEREK Egy nap, két Kalákakoncert

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Kultea) V., Szent István tér 15., (1) 375-6249 Gorka Lívia életmű kiállítás jún. 18. – szept. 13. Utasellátó 60 2008. dec. 12. – 2010. dec. 31. A fekete leves – A kávéfőzés története ápr. 23. – okt. 24. Magyar Nemzeti Galéria I., Dísz tér 17., (1) 201-9082 Kovásznai György (1934–1983) életmű kiállítása máj. 21. – szept. 26. Depero, a futurista és a futurizmus hatása a magyar avantgárd művészetben jún. 4. – aug. 22. Magyar Nemzeti Múzeum VIII., Múzeum krt. 14−16., (1) 338-2122 Örök megújulás – Az ezredforduló új szerzeményei a Magyar Nemzeti Múzeumban jún. 11. – aug. 23. Museion No. 1 Galéria IX., Üllői út 3., (1) 216-4784 Üvegmesék júl. 14. – aug. 7. Hildur Yr Jónsdóttir izlandi ékszertervező kiállítása aug. 12. – szept. 4. Műcsarnok XIV., Hősök tere, (1) 460-7000 A pult mögött – A posztszocialista gazdaság jelenségei a kortárs művészetben jún. 19. – szept. 19. Néprajzi Múzeum V., Kossuth Lajos tér 12., (1) 473-2400 Alvar Aalto házai – örök formák máj. 20. – aug. 1. Egy falu az országban 2009. nov. 18. – 2010. aug. 31. Park Galéria (MOM Park) XII., Alkotás út 53. Mint víz alatt énekelni – Vincze Ottó térinstallációja máj. 27. – nov. 5. Petőfi Irodalmi Múzeum V., Károlyi Mihály u. 16., (1) 317-3611 20 ruha Európa számára – Divattervezők párbeszéde az irodalommal márc. 25. – aug. 15. A Petőfi Társaságtól a Petőfi Házig (1876–1909) – Hommage á Petőfi 2009. nov. 14. – 2010. szept. 30.

„Egyszer volt, hol nem volt…” – Benedek Elek emlékkiállítás 2009. szept. 15. – 2010. szept. 1. „Olvass, bolyongj, szeress...” – kiállítás Faludy György (1910–2006) emlékére máj. 13. – okt. 31. Platán Galéria VI., Andrássy út 32., (1) 311-5856 Lány a hallal – Basia Banda kiállítása júl. 29. – szept. 17. Régi Zeneakadémia VI., Vörösmarty u. 35., (1) 322-9804 Erkel Ferenc, a Zeneakadémia igazgatója jún. 5. – 2011. márc. 14. ymbol Art Galéria III., Bécsi út 56., (1) 242-0369 Filp Csaba festőművész kiállítása júl. 6. – aug. 15. Szlovák Intézet VIII., Rákóczi út 15., (1) 327-4000 KATAWAY (SHORTCUT) – Gály Katalin képinstallációi Júl. 8. – aug. 20. Chatam Sofer metamorfózisa aug. 30. – ??? TELEP VI., Király u. 13., Gozsdu-udvar, E-udvar Vágó Szabolcs kiállítása aug. 6. – aug. 12. Tulipán Máté és Szurcsik Erika kiállítása Aug. 13. – aug. 19. Farkas-Kontra Máté: Elém tart egy órát aug. 20. – aug. 26. Fuchs Tamás kiállítása aug. 27. – szept. 3. Újlipótvárosi Klub Galéria III., Tátra u. 20/b, (1) 320-5380 Varga László kiállítása jún. 24. – aug. 6. Ury Ibolya Művészeti Képtár XIII., Pozsonyi út 12., (1) 320-5880 Mácsai István és Tamás Ervin kiállítása aug. 7. – okt. 1. Zenetudományi Intézet I., Táncsics Mihály u. 7., (1) 214-6770 Zeneélet Magyarországon a 18–19. század fordulóján ápr. 29. – aug. 31.

Gyerekelőadások a Felnőttbábfesztiválon Augusztus 23–28. – Pécs Bár a fesztivál versenyelőadásai felnőtteknek szólnak, a gyerekek sem maradnak ki a jóból. Az utcákat Szárnyas Sárkányok népesítik be, érkezik Gulyás Terka, aki egy jó gulyáslevest szeretne főzni, de ebben három ördög, bizonyos Müzli János, Zabpehely Béla és Popkorn Péter (esetleg Megdonáldsz Aladár) igyekeznek megakadályozni. Lesz előadás bálnavadászhajóról álmodozó prófétáról, Vitéz Lászlóról és barátjáról, Vasilachéról, Hétpróbás Jancsiról, aki minden pokolbéli praktikán kifog. A szabadtéri előadásokra a Színház téren és a Kultúrkertben kerül sor.

Csoki koncert Augusztus 15. 11:00 – Millenáris, szabadtéri színpad Az augusztusi Csoki koncerten igazi különlegesség, szabadtári „kamrazene” várja a közönséget. A fellépők az Aircorde Trió tagjai lesznek, azaz Gyöngyössy Zoltán fuvolaművész, Szilvágyi Sándor gitárművész és Lukácsházi István nagybőgőművész, aki pedig kézen fogja a kicsiket és a zene világába bevezeti: Lukácsházi Győző.

Andocsi Művészeti Napok Augusztus 6–8. Az ország egyik leghangulatosabb fesztiváljára negyedszer kerül sor a Somogy megyei településen. A táj pihenést, kikapcsolódást nyújt, az általános iskola udvarán és kertjében megrendezésre kerülő programok pedig igazi családi szórakozást kínálnak. Részletes programért lásd a bontást.

Gyerekkönyvsarok a Csodaceruza ajánlásával Ádám világgá megy A kötet kiadója arra vállalkozott, hogy kisgyermekek számára érthetően, érdekesen mesélje el a bibliai eseményeket: Ádám, Noé, Ábrahám, Lót, Sára, Izsák, Ézsau és Jákob, illetve Ráhel történetét. Szokács Eszter meséi az óvodáskorú gyerekek figyelmét lekötik, és felkeltik az érdeklődésüket, így a Biblia világa nagy valószínűséggel a következő életszakaszban már bonyolultabb megfogalmazásban is érdekes lesz számukra. Szántói Krisztián részletgazdag illusztrációkkal tette gazdaggá a kötetet – felnőttet, gyereket egyaránt lenyűgöznek rajzai. Bár sok bibliai mesekönyv létezik, ez méltán követel helyet magának a könyvespolcunkon.

Augusztus 15. 10:00 – MűvészetMalom udvara (Szentendre); 16:00 – Kossuth tér (Tokaj) A Kaláka koncerteken a gyerekek nemcsak hallgatói, hanem résztvevői is az előadásnak. A műsor címét egy Kányádi Sándor-vers, a tréfás kedvű Három székláb adja, ami Billegről, Ballagról és Billegballagról szól, de biztosan lesznek dalok a kortárs magyar költők megzenésített gyerekverseit tartalmazó Madáretető című lemezről, és az örökzöldek, Bőrönd Ödön, Tengerecki Pál, A cinege cipője, valamint A pelikán sem maradnak el.

fotó: Kovács Andrea

50

Világszép nádszálkisasszony Augusztus 9. 18:00 – Várszínház (Gyula) A világ utolsó csücskében, a Szurokfekete tenger hetvenhetedik szigetén akkora a sötétség, hogy kardot lehet akasztani rá. Itt raboskodik a világ legszebb lánya, akit a Világot Járó Gonosz Boszorkány rabolt el. Világszépének napközben a sötét mocsárban kell dolgoznia a rettenetes Mocsárpribék felügyelete alatt, aki éjszakára nádszálbörtönbe zárja, eközben folyton arról ábrándozik, hogy valaki majd megszabadítja, ám a vigasztalan, sötét napok egyre csak telnek. Aztán egy távoli királyságból végre elindul egy királyfi, hogy kiszabadítsa a nádba zárt szépséget és legyőzze a Gonoszt. Író: Litvai Nelli; z.: Wittek Béla; r.: Baksa Imre; sz.: Vass György, Fodor Annamária, Pálfi Kata, Molnár Erika, Ficzere Béla, Kövesdy László, Placskó Emese, Gáspár Anna

51


52

GYEREK – portré

A bújócskázó királyfi

1. vasárnap

Óz, a hatalmas varázsló – Trambulin Színház Szentendrei Nyár

10:30 Szent Margit-kolostorromok (Bp.) Hordólovagok

Budapesti Nyári Fesztivál

11:00 Városmajori Szabadtéri Színpad (Bp.)

Fekete–Lénárt–Bor: Vuk Budapesti Nyári Fesztivál 4. szerda

18:00 Vár körül (Gyula)

Az ördög három aranyhajszála – Fabatka Báb-Színház Ingyenes 5. csütörtök

Mesekert (Palkonya)

FE: Korán jött a Csillagfiú? BP: Korán, de jó, hogy jött, mert kaptam egy óriási fát, amit a fejszém nem nagyon vitt, és maradt sok megoldatlan helyzet. Volt, hogy csak éreztem, mit kellene csinálni, ahelyett, hogy tudatosan csináltam volna. Van egy fiú, aki nem képes a szeretetre, ezért folyamatosan megaláz embereket, ugyanakkor bűntudatot is érez. Ezzel a folyamatos oda-vissza játszással színészileg nagyon megküzdöttem. FE: Hárún jelleme mintha hasonlítana a Csillagfiúra. Könnyebben próbáltál egy ilyen tapasztalattal a hátad mögött? BP: Nagyon intenzív gyerekkorom volt. Befelé. Ebből a szempontból tehát stimmel a Hárún, úgyhogy tudtam, merre kell keresgélni magamban, az emlékeimben, de még így is nehéz volt. Valószínűleg azért, mert elolvastam a regényt, és bár remek színpadi adaptációt készített Góczán Judit, a regénybelihez képest megváltozott Hárún. Olvasol, elképzelsz egy kormos, fekete hajú, fekete szemű indiai kisfiút a köpenyében. Az imádnivaló rosszcsont helyett viszont egy vérszegény kisfiút kellett csinálni, akinek vannak energiái, mert hiszen kisfiú, csak épp más elemből táplálkozik. Én tüzet és földet képzeltem el, ehelyett Csató Kata, a rendező, tüzet és vizet vagy levegőt kért. Ezt, az előzetes saját elképzelést és a rendezői kérést nehéz volt összehangolnom magamban. Megküzdöttem a gyerekben rejlő felnőtt energiák megmutatásával. Hárúnt elhagyta az anyukája, így fokozottan rákényszerül arra, hogy figyelje magát, a körülötte levő világot, és megfejtse, mi hasznuk a történeteknek. Fura, most értem csak meg, most, ahogyan beszélek róla, miért mondta Kata és Gábor is, hogy ezek a mesék rólam szólnak. A Csillagfiúnál a bizonytalanságból fakadó, egyfajta minden iránti gyűlölet és az önmagam megkeresése volt a kulcs, Hárúnnál pedig a mindenáron való megérteni akarás. Papp Tímea Az interjú teljes szövege a Fidelio.hu-n olvasható.

Km.: Varga Anikó

6. péntek

10:00 MűvészetMalom (Szentendre)

Bercsényi Péter bábos színésznek tartja magát. És bár kanyargós utakon jutott el eddig, utólag úgy tűnik, másfelé nem is mehetett volna. A Budapest Bábszínház tagjával az útkeresésről, szerepeiről, a szerepek kapcsán pedig az önmegismerésről beszélgettünk. Fidelio Est: Emlékszel arra, mi volt az első bábelőadás, amit láttál? Bercsényi Péter: Hú… (hosszú gondolkodás) Otthon, Fegyverneken a művelődési házban volt egy előadás, amire csak azért emlékszem, mert lerajzoltam belőle a bohócot. De abban nem báboztak. „Rendes” bábelőadást csak jóval érettségi után láttam, de hogy mi volt az, fogalmam sincs. FE: És az első, amiben dolgoztál? BP: Az hamarabb volt, mint hogy láttam volna bábelőadást! Még a Színművészeti előtt négyen alakítottunk egy csoportot. Bukfenc Bábszínháznak hívtak bennünket. FE: Tanulás szempontjából mennyire hasznos ez a sorrend? BP: Nagyon. A műfajhoz ugyanúgy álltam hozzá, mint az átlag: paraván, nyuszi, maci, gyerekekkel labdázunk. Sokáig keresgéltem, hogy hol a helyem. Drámatagozatra jártam, de úgy éreztem, a bercsényi péter színház nem nekem való, abban nem érzem jól magam. Kilenc évig zeneiskolába jártam, hát elindultam a zene felé, oda viszont nem vettek fel. Elmentem szinkronizálni, amit szerettem, mert nem látszódtam, csak a hangomat kellett használni. Egyszer csak szólt egy barátom, hogy bábszínházat csinálnak, és hiányzik egy fiú. Akkor jöttem rá, hogy nekem ez nagyon fekszik, mert ugyanúgy lehet játszani, mint a „színházban”, csak épp nem engem néznek, hanem a kezemen levő bábot. Ez felszabadított. FE: Amikor báb nélkül létezel a színpadon, azt hogyan éled meg? BP: Rejtőzködöm. Legszívesebben a sarkokat keresném meg. Feszengek. Mintha hiányozna egy végtagom. Ha ott a báb, arra figyelek. FE: Játszottad a Csillagfiú főszerepét, Líra herceget, Hárúnt, Taminót, akik mind hősök. Te egyébként is hőstípus vagy? BP: Állítólag igen. Tengely Gábor bábszínész-rendező kollégám azt mondta rám, hogy csehszlovák királyfi. Nem tudom, az milyen, talán lírai hős. Érző szívű, holdvilágképű. FE: Azt el kell játszanod? BP: Egyrészt az a jó, hogy alapvetően ilyen vagyok, nem kell mást játszanom, másrészt pedig kihívás, hogy ne mindig ugyanolyan legyek, mert az unalmas nekem és a nézőnek is. Az egyetemen nem láttak belém a rendezők túl sokat, ami rajtam is múlott, mert valószínűleg nem éreztem, hogy érdekelnék bárkit. Aztán megkaptam a Csillagfiút, és bár egyszer-kétszer meginogtam, végig nagyobb volt az öröm bennem, mint a rettegés.

bontás – GYEREK

10:00 Benedek Elek: Szegény ember királysága – Cimborák Bábtársulat, Tamási Áron Színház 11:00 Gyermektáncház Km.: Folker együttes Ördögkatlan Fesztivál Narancsliget (Nagyharsány)

12:00 MeseLadik Km.: Varga Anikó 15:30 János vitéz hiteles története képekben elbeszélve Km: Boka Gábor Ördögkatlan Fesztivál

Ördögkatlan Fesztivál

Mesekert (Palkonya)

10:00 A fülemüle – Cimborák Bábtársulat, Tamási Áron Színház 11:00 Gyermektáncház Km.: Folker együttes Ördögkatlan Fesztivál

12:00 Narancsliget (Nagyharsány) MeseLadik Km.: Varga Anikó

Ördögkatlan Fesztivál

15:00 Óvodaudvar (Kisharsány)

Vacka dalok – Rutkai Bori és a HébeHóba Banda Ördögkatlan Fesztivál 7. szombat

Mesekert (Palkonya)

10:00 A furfangos királykisasszony – Kerek Perec Társulat 11:00 Csernik Szende Lábita Színháza Ördögkatlan Fesztivál

10:00 MűvészetMalom udvara (Szentendre) Rossa–Bálint: Futrinka utca lakói

10:30 Vaszary Villa és Galéria (Balatonfüred) Hegedűs Endre zongorázik és mesél a muzsikáról

10:30 Szent Margit-kolostorromok (Bp.)

10:00 Kobuci kert (Bp.) Kolompos együttes

8. vasárnap

Ingyenes

10:00 Mesekert (Palkonya)

Ákombákom – Makám Együttes Ördögkatlan Fesztivál Általános Iskola udvara (Andocs)

11:00 Sallai Virág bábozik 12:00 Gazdag László interaktív gyermekfoglalkozása 15:00 Badacsonyi Angéla bábelőadása Andocsi Művészeti Napok

11:00 Margitszigeti Szabadtéri Színpad – Meseszínpad (Bp.) Kalózcsata – Toma és csapata Budapesti Nyári Fesztivál

12:00 Narancsliget (Nagyharsány) MeseLadik

Kalózkaszinó

Budapesti Nyári Fesztivál

10:30 Városmajori Szabadtéri Színpad (Bp.) Csák György: Az aranyhal meséje Budapesti Nyári Fesztivál

12:00 Narancsliget (Nagyharsány) MeseLadik Km.: Varga Anikó

Ördögkatlan Fesztivál

15:00 Óvodaudvar (Kisharsány)

Csernik Szende Lábita Színháza Ördögkatlan Fesztivál

15:00 A Művelődés Háza (Sárospatak)

A Budafoki Dohnányi Zenekar koncertje Ingyenes Zempléni Fesztivál

Mindennapi Pszichológia 2009 áprilisában jelent meg első ízben a MINDENNAPI PSZICHOLÓGIA című magazin, mely párkapcsolataink, a szexualitás, testi és lelki egészségünk témaköreit felölelő, a gyermekek fejlődésével, nevelésével, oktatásával kapcsolatos írások mellett egyik rovatában rendszeresen jelentkezik mindennapi életünk lelki jelenségeit, sajátos pszichológiai vonatkozásait érintő cikkekkel is. Kérdésünk: Legújabb számunkban többek között a megbocsátás lélektanáról is olvashatunk. Bizonyára Ön is találkozott már az alábbi mondással:

„A megbocsátás az erősek erénye, a gyengék sohasem bocsátanak meg.” Ki mondta? A Francis Bacon, XVI. századi brit filozófus B Mahatma Gandhi, az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja C Nelson Mandela, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke

A választ a www.fidelio.hu/jatek oldalon jelölheti meg augusztus 17-ig. A helyes megfejtést beküldőknek 3 db egyéves Mindennapi Pszichológia-előfizetést ajándékozunk.

53


54

GYEREK – BONTÁS 9. hétfő

18:00 Várszínház (Gyula)

Benedek Elek–Litvai Nelli: Világszép nádszálkisasszony Rend.: Baksa Imre; sz.: Vass György, Fodor Annamária, Pálfi Kata, Molnár Erika, Kövesdi László, Ficzere Béla 10. kedd

18:00 Várszínház (Gyula)

Benedek Elek–Litvai Nelli: Világszép nádszálkisasszony Km.: ld. 9-én 11. szerda

10:00 Klauzál Gábor Budafok-tétényi Műv. Kp. (Bp.)

Apacuka Zenekar 13. péntek

17:00 Művelődési Ház (Dunabogdány) Négyszínvirág Gyermek-összművészeti Fesztivál 14. szombat

11:00 Margitszigeti Szabadtéri Színpad – Meseszínpad (Bp.)

Lázár Ervin: Az igazságtevő nyúl – Mesekocsi Színház Budapesti Nyári Fesztivál

11:00 Művelődési Ház (Dunabogdány) Négyszínvirág Gyermek-összművészeti Fesztivál 15. vasárnap

10:00 Szabadtéri színpad (Dunabogdány)

Négyszínvirág Gyermek-összművészeti Fesztivál

10:00 MűvészetMalom (Szentendre) Három székláb – Kaláka együttes Szentendrei Nyár

10:30 Szent Margit-kolostorromok (Bp.)

21. szombat

11:00 Margitszigeti Szabadtéri Színpad – Meseszínpad (Bp.)

Ördöngős mese – Ramazuri Bábszín- és Játszóház Budapesti Nyári Fesztivál

15:00 Rákóczi-vár udvara (Szerencs)

Zenés mese – Mesés zene – PentArt Fúvósötös Esőhelyszín: színházterem Ingyenes Zempléni Fesztivál 22. vasárnap

10:30 Szent Margit-kolostorromok (Bp.) Fazekas Mihály: Lúdas Matyi – Görbe Tükör Színtársulat Budapesti Nyári Fesztivál

10:30 Városmajori Szabadtéri Színpad (Bp.)

Grimm–Divinyi–Rossa: Rigócsőr király Budapesti Nyári Fesztivál 24. kedd

15:00 Bóbita Bábszínház (Pécs)

Saint-Exupéry–Rumi László: Az utolsó repülés, vagy a bárányfelhők hercege – Pupilla Bábszínház Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál Színház tér (Pécs)

15:00 Gulyás Terka, avagy aki a müzlit nem szereti, rossz ember nem lehet – Mikropódium Családi Bábszínház 16:00 Vitéz László – Pályi János Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál 26. csütörtök

16:00 Kultúrkert (Pécs)

Girgác Lacku – Kabóca Bábszínház Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál 27. péntek

Európa mese – Görbe Tükör Színtársulat Budapesti Nyári Fesztivál

10:00 Klebelsberg Kultúrkúria (Bp.)

10:30 Városmajori Szabadtéri Színpad (Bp.)

11:00 Lőrinc pap tér (Bp.)

Lázár–Radványi: A négyszögletű kerek erdő – Kecskeméti Katona József Színház Budapesti Nyári Fesztivál

11:00 Millenáris Szabadtéri Színpad (Bp.) Csoki koncert Km.: Aircorde Trió (tagjai: Gyöngyössy Zoltán/fuvola, Szilvágyi Sándor/ gitár, Lukácsházi István/nagybőgő); műsorvez.: Lukácsházi Győző Esőhelyszín: Fogadó Ingyenes

Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál

Brass Cirkusz – Brass in the Five, Méhes Csaba Palotanegyed Fesztivál Kultúrkert (Pécs)

15:00 Pulcinella kertészkedik − Ziránó Színház 16:00 Paprika Jancsi visszatér – Bartha Tóni Bábszínháza Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál 28. szombat

08:30 Klebelsberg Kultúrkúria (Bp.) Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál

11:00 Művelődési Ház (Dunabogdány)

10:00 Csobánka tér (Bp.)

16:00 Kossuth tér (Tokaj)

10:00 Bóbita Bábszínház (Pécs)

Négyszínvirág Gyermek-összművészeti Fesztivál

Három székláb – Kaláka együttes Esőhelyszín: Kult. és Konf. Központ Ingyenes Zempléni Fesztivál 20. péntek

19:30 A38 (Bp.)

Mesehajó a Dunán

Hékás Békás

Óbudai Nyár

Szervusztok, Pajtikák! – avagy Vitéz László és a többiek 11:00 Lőrinc pap tér (Bp.)

Gágogó koncert

Palotanegyed Fesztivál

11:00 Margitszigeti Szabadtéri Színpad – Meseszínpad (Bp.)

Nénje bolond meséi – Trambulin Színház Budapesti Nyári Fesztivál

16:00 Mikszáth Kálmán tér (Bp.) Kolompos együttes

Ingyenes Palotanegyed Fesztivál

29. vasárnap

08:30 Klebelsberg Kultúrkúria (Bp.) Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál

10:30 Szent Margit-kolostorromok (Bp.) Csukás–Bergendy: Süsü, a várvédő Budapesti Nyári Fesztivál

10:30 Városmajori Szabadtéri Színpad (Bp.) Létramesék – Bozsik Yvette Társulat Budapesti Nyári Fesztivál

11:00 Lőrinc pap tér (Bp.)

Paprika Jancsi messze jár – Bartha Tóni Bábszínháza Palotanegyed Fesztivál

11:00 Mikszáth Kálmán tér (Bp.)

Játsszunk együtt! – Alma zenekar Palotanegyed Fesztivál 31. kedd

Fő tér (Kecskemét)

17:00 Kökény Matyi – Ort-Iki Bábszínház 18:00 Lúdas Matyi – Kereplő Bábszínház 19:00 Csalóka Péter – Ciróka Bábszínház Esőhelyszín: Ciróka Bábszínház

sziget fesztivál jazz és Világzene a Szigeten Jó okkal szünetelteti a Budapest Jazz Club augusztus közepén Múzeum utcai rendes működését: az intézmény ugyanis már második éve kiköltözik a Szigetre, idén tehát a Budapest Jazz Club Amfiteátrum helyét kell, megkeressék a térképen a jazzkedvelő szigetelők. Az idei program szerkezete megengedi, hogy a másfél óránként kezdődő koncertek közé az ember mondjuk egy világzenei nagyszínpados produkciót is beiktasson, de idén nem lesz a nagy testvér olyan nyomasztóan közel. Ahol rögtön az első (mármint nulla utáni első) nap a Buena Vista Social Club aktuális zenekara kíséri Omara Portuondót. Örömteli, hogy a kora esti negyed hetes sáv ott is a magyar zenekaroké, már amennyire ez a fogalom ebben a körben, ezen a színpadon értelmezhető. A Csík zenekar esetében biztosan (ők egyébként a fantasztikusan sikerült Cseh Tamás-emléklemez bemutatóján is fellépnek, a nulladik napon), és valamennyire a Parno Grasztra és a Besh O Dromra is, a Söndörgő viszont már kiegészül rendszeres vendégszólistájukkal, a macedón szaxofonossal, Ferus Mustafovval. Már nem is ebben, hanem a későbbi sávban játszik a hiperintenzív Rotfront, a berlini sztár bulicsapat, amelyben a Russendisko egyik alapítója mellett láthatjuk Gryllus Dorkát és Wahorn Simont. Egy kis bulizásért nem kell majd szomszéd (színpadra) mennie a nigériai Tony Allen közönségének sem, ritmikában ugyanennyire dögös, de kifinomultabb world koktélt állít elő az Oi Va Voi. Egy-egy húzósabb, táncolható groove-ért a jazzszínpad közönségének sem kell átruccannia a konkurens pódiumokhoz vagy sátrakhoz, minden éjszaka a házigazda zenekar által kézben tartott jam session, majd DJ Clairvo zárja a programot. És addig? Néhány régióbeli vendégművész és egy elég érdekes, és első blikkre is műfajilag változatos, de azért jellegzetesen szabadtéri szelekció a magyar mezőny javából. Berki Tamás és Borbély Mihály (utóbbi Műhelye kiegészül Jan Pribil cseh trombitással) képviselik a tanári nemzedéket, de az összes többi zenekar átlagéletkora frissítően alacsony. Cseh trombitással (Julius Baros) játszik Sárik Péter triója is, a szlovák-magyar csodadobos, Hodek Dávid ezúttal Tóth Viktorékkal szerepel, Csókás Zsolt, szintén Szlovákiából Tzumóval gitározik egy zenekarban. Barabás Lőrinc, Harcsa Vera, Fábián Juli és még néhányan bizonyára mágnesként vonzzák a Sziget közönségét is. De a Szigeten nem az augusztus 20-a, hanem az augusztus 10-e a nemzeti ünnep, a szintén tavalyi hagyományt folytatásaként ugyanis ez a második Magyar Jazz Napja (pontosabban a nulladik nap). Itt az előzetes műsorterv szerint bepótolhatják, akik a Budapest Jazz Orchestra és George Duke koncertjéről tavaly lemaradtak, de ez csak nyitóeseménye az egész naposra tervezett fesztiválnak, amelyen Dean Brown, Tommy Campbell, Gary Willis lesznek visszatérő sztárvendégei magyar vendéglátóiknak. Ugyanitt új, Pastorius-emlékzenekarát mutatja be a dobos Benkó Ákos, és Lakatos Tonytól Fekete-Kovács Kornélig számos magyar kiválóság lép színpadra.

55


56

sziget fesztivál

Színház és irodalom a szigeten

Túl a Maszat-hegyen – Vígszínház (fotó: Almási J. Csaba)

Az Octopus nagysátorban minden nap lyukat beszélnek a kedves hallgatóság hasába. Hogy kicsodák? A hét egy körszakállkotó, zenés kabaréval kezdődik, melynek alapanyagát kizárólag a kortárs irodalom jelesei adják! Karafiáth Orsolya, Halmai Tamás, Havasi Attila, Keresztesi József, Kiss Ottó, Molnár Péter Salamon és saját írásaikból válogatta: Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba. Előadják: Csórics Balázs, Fekete Linda, Holecskó Orsolya, Zámbori Soma. Aztán a mezítlábas magyar Villonra emlékezünk, ugyanis idén szeptemberben lenne 100 éves Faludy György! (Belépés mezítláb!) Kalandos életét és fergeteges verseit egy formabontó, amolyan jellegzetesen Szigetes előadással idézik meg. Lesz világmegváltás is: mi lenne, ha elfogyna az ivóvíz és kiszáradna a Duna? Plútóolvasztási kísérletek, kortárs sci-fi magas fokon, zenével és képpel fűszerezve. Fonyódi Tibor, Anthony Sheenard és még sokan mások. A színházi programok állandóságát az évek óta visszatérő Filter Performance biztosítja, akikhez most az Artus is csatlakozik, és minden nap kétszer is közös, „prehisztérikus” improvizációba bonyolódnak. Az Utca-Szak Színház is folyamatosan kint lesz, a Commedia dell’Arte stílusában készült maszkokban bukkannak fel a Sziget különböző pontjain. A Kuli-Sokk társulat a Tűzraktér után a Szigeten is eljátssza Caragiale Farsangját és Molière Tartuffe-jét. A két éve nagy sikerrel szerepelt holland/magyar Space Színház a jövő panoptikumában szervez tárlatvezetést, a szintén visszatérő Baltazár Színház pedig Szép Ernő művein keresztül a Szigetre varázsol egy kis múlt századi hangulatot. Kétszáz évet járhatunk be egyetlen nap alatt. A színházi programokat a Vígszínház zárja: tavaly a Magic Mirrorban mutattak keresztmetszetet a készülő produkcióból, idén, lévén ez gyerekelőadás, az Octopusra helyezték át az elő-előbemutatót. De persze ettől még nem kell letenni a csemetéket egy kis időre a Maszat-hegyen túl, mert Varró Dániel szövegei és Presser Gábor zenéje a felnőtteket is szórakoztatja majd. Lesz foci, dátha, delej, maszat, pákászás, pizsamázás, vix és a végén bevetik Lecsöppenő Kecsöp Benőt, aki a szendvicsen a bökkenő.

Tánc a Szigeten A thai-chi és a jóga inspirációt jelent a kortárs táncban is, de nem csak a műfaj rajongóinak érdemes benevezni a délelőtti órákra, hogy test és lélek harmonikus állapotában indulhasson a nap. A délutáni kontakt jam, az improvizatív, jókedvű együtt táncolás nem ismeretlen a Sziget rendszeres látogatóinak. Szintén mindennapi program az Artus és a Filterperformance előadása: a Prehisztéria az alkotók ígérete szerint a nézők összes érzékszervére hat. A kortárs táncnak márpedig vannak sztárjai, közülük többen is kilátogatnak a Szigetre. A Frenák Pál Társulat az InTimE-mal, Ladányi Andrea egy, a maga területén szintén sztárnak számító zenésszel, Borlai Gergővel létrehozott, dobra és emberi testre komponált BL-jével érkezik, Fehér Ferenc pedig egy tánc- és mozgásszínházi produkciót ad elő Tao Te címmel.

Valószínűleg kevesen hallottunk a Zita Swoon nevű belga zenekarról, Anne Teresa De Keersmaeker neve azonban ismerősen cseng azoknak, akik követik a kortárstáncéletet. Az ő szakmai támogatásával készítette el az együttes és Simon Mayer táncos-koreográfus a Dancing with the Sound Hobbyist címet kapó előadást. A diszkótól a nyers rockig ívelő színes zenei skála és Keersmaeker neve garancia arra, hogy érdekes kísérletet láthatunk. A Szigeten senki nem siet, a Bloom! Cityjében viszont mindenki rohan. Azzal, hogy milyen társadalmi dinamikák működnek egy városban, ebből az előadásból, még a nyugalom Szigetén szembesülhetünk. Aztán csomagolás, és irány vissza a modern Bábelbe.


58

sziget fesztivál

Képzőművészet a Szigeten A Sziget már több éve úgy hirdeti magát, mint összkulturális rendezvénysorozat, és valóban, az évek alatt szépen megcombosodtak a koncertek melletti egyéb programok is. Igaz ez képzőművészeti-kiállítás vonalra is. Ennek egyik állandó eleme a Múzeumi Negyed, ahol idén is több budapesti intézmény várja az érdeklődőket: Aquincum, az Iparművészeti Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Mai Manó Ház , a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, a MODEM (Debrecen), a Műcsarnok, a Néprajzi Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Óbuda Zichy Kastély, a Bajor Gizi Színészmúzeum, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, a Vasarely Múzeum és a szentendrei Skanzen, amely programjaival a Hungarikum faluban találkozhatunk különös bőséggel. Senki sem lepődik meg azon, hogy mondjuk a Magyar Nemzeti Galéria nem pár Munkácsy-

val várja a Sziget közönségét (bár valószínűleg lenne híre és vonzereje egy ilyen akciónak), hanem programokkal és kedvezményekkel, amelyek közé tartozik az is, hogy akárcsak az elmúlt két évben, sértetlen karszalaggal idén is fél áron látogathatók a kitelepülő intézmények kiállításai. Némiképpen rendhagyó módon kötődnek a képzőművészethez, de egyértelműen vizuális témájú programokat (is) kínál az Octopus Összművészeti Helyszín. A Medence Csoport szervezésében három este (augusztus 11., 12., 13.) éjféltől magyar játékfilmekre épülő kép- és hanginstallációkat láthatunk-hallhatunk, így a Taxidermia, a Nyomozó és a Rám csaj még nem volt ilyen hatással újraértelmezését is megtekinthetjük. No meg egy izgalmas beszélgetést a steampunk képregényekről (augusztus 12.) Bayer Antal, a Magyar Képregénykiadók Szövetségének elnökének vezényletével. És lesznek valódi, kézzel fogható alkotások is: az Octopus mellett lesznek láthatók a Medence Csoport és a Sziget Édesvíz–Folyóvíz pályázatának nyertes művei

Komolyzene a Szigeten A zenei toplistádon hátul kullog Mozart és Beethoven? Az énekórától kiráz a hideg? Akkor Neked szól a wurlitzer, Neked játszik a sok, tehetséges fiatal, hogy bebizonyosodjon: csak fatális véletlen, hogy eddig nem sikerült megszeretned a klasszikus zenét. Az Octopus Összművészeti Helyszín Nagysátrában a komolyzene is randevút kér a szigetlakóktól. Minden nap délelőtt tíz órától szól a wurlitzer sok száz év sok száz órányi zenéjével – á la carte. Az esti nyugalmat a „Kis éji zene” biztosítja, hogy félezer év legnyugtatóbb hangjaira szendereghessenek a napi pörgésben megfáradtak. A következő generáció, a jövő muzsikusai, a versenygyőztes fiatalok koncertje igazi csemege lesz, csakúgy, mint a flamand és spanyol motettákat, madrigálokat éneklő Victoria Kamarakórus fellépése. Furcsa párosításnak ígérkezik szaxofon és zenekar kettőse, de a KLASSZ-szólista Selejlo Erzsébet és a Fringe-díjas Capriccio Kamarazenekar izgalmas koncertet kerekít majd a szokatlan lehetőségből. A zenés színház műfaját egy vígopera, Pergolesi Az úrhatnám szolgáló című műve képviseli a csalafinta szolgálólány, a zsémbes öregúr és az együgyű szolga mulatságos történetével. A zeneszerző egyébként maga sem fehér szakállal írta meg műfajteremtő opuszát – a mindössze 26 évesen elhunyt komponista ezzel a darabbal írta be magát a zenetörténetbe. A programok sorát a belga és spanyol muzsikusok, valamint énekesekből álló triók, továbbá klasszikus vonósnégyeseket megszólaltató zeneakadémisták folytatják. Az abszolút hangulatba és stílusba vágó finálét pedig a Fugato Zenekar, a szimfonikus hagyományokra és progresszív jazz-rock elemekre egyaránt építő Fringe Nagydíjas együttes biztosítja.

Részletes program: www.sziget.hu


60

helyszínek Abádszalók

Szabadtéri színpad Strand u. 4. Andocs

Általános Iskola udvara Szabadság tér 8., (84) 372-504 Baja

Páduai Szent Antal- (Barátok) templom Bartók Béla utca 1, (79) 322-382 Szent Péter és Pál templom Tóth Kálmán tér, (79) 321-642 Balatonboglár

Evangélikus templom Hétház u. 1, (85) 450-268 Balatonfüred

Vaszary Villa és Galéria Honvéd u. 2–4., www.vaszaryvilla.hu Bodrogkisfalud

Patricius Borház Várhegy-dűlő, www.patricius.hu Budapest

A38 XI., Petőfi híd budai hídfő, (1) 464-3940, www.a38.hu Belvárosi (Pesti) ferences templom V., Ferenciek tere 9., (1) 317-3322, pestiferences.omf.hu Belvárosi Főplébániatemplom V., Március 15. tér 2., (1) 318-3108, www. belvarosiplebania.hu Belvárosi Szent Mihály-templom V., Váci u. 47/b, (1) 337-8116, www. szentmihalytemplom.hu Belvárosi Színház VII., Károly krt. 3/a., (1) 266-7130, www.belvarosiszinhaz.hu Budapest Jazz Club VIII., Múzeum utca 7., (1) 267-2610, www.bjc.hu Budapesti Kamaraszínház VII., Asbóth u. 22., (1) 351-6812, www.budapestikamaraszinhaz.hu Csobánka tér III., Csobánka tér Dohány utcai zsinagóga VII., Dohány u. 2–6., www.dohany-zsinagoga.hu Fővárosi Állat- és Növénykert XIV., Állatkerti krt. 6–12., (1) 363-3790, www.zoobudapest.com Godot Kávéház VII., Madách Imre út 8., (1) 322-5274 Hagyományok Háza I., Corvin tér 8., (1) 225-6049, www.hagyomanyokhaza.hu Hajógyári-sziget III., Hajógyári-sziget Hilton Szálló – Dominikánus udvar I., Hess András tér 1–3., (1) 889-6620, www.danubiushotels.hu Kiscelli Múzeum udvara III., Kiscelli u. 108., (1) 205-0304, www.btmfk.iif.hu Klauzál Gábor Budafok-tétényi Művelődési Központ XXII., Nagytétényi út 31−33., (1) 226-0559, www. klauzalhaz.hu Klebelsberg Kultúrkúria II., Templom u. 2−10., (1) 392-0860, www. kulturkuria.hu Kobuci kert III., Fő tér 1. (Zichy-kastély udvara), www.kobuci.hu Lőrinc pap tér VIII., Lőrinc pap tér Magyar Állami Operaház VI., Andrássy út 22., (1) 353-0170, www. opera.hu Magyar Nemzeti Múzeum kertje VIII., Múzeum krt. 14−16., (1) 338-2122, www.hnm.hu

helyszínek Magyar Színház VII., Hevesi Sándor tér 4., (1) 322-0014, www.magyarszinhaz.hu Margitszigeti Szabadtéri Színpad XIII., Margitsziget, (1) 340-4196, www.szabadter.hu Merlin Színház V., Gerlóczy u. 4., (1) 266-4632, www.merlinszinhaz.hu Mikszáth Kálmán tér VIII., Mikszáth Kálmán tér Millenáris II., Fény u. 20–22., (1) 336-4000, www.millenaris.hu MU Színház XI., Kőrösy J. u. 17., (1) 466-4627, www.mu.hu Művészetek Palotája (Müpa) IX., Komor Marcell u. 1., (1) 555-3000, www. mupa.hu Nemzeti Táncszínház I., Színház u. 1−3., (1) 201-8202, www.nemzetitancszinhaz.hu Nemzeti Táncszínház Karmelita Udvara I., Színház u. 1–3., (1) 201-8202 Óbudai református templom III., Kálvin köz 4., (1) 368-6410 Óbudai Társaskör kertje III., Kiskorona u. 7., (1) 250-0288, www. obudaitarsaskor.hu Pesti Vármegyeháza díszudvara V., Városháza u. 7., (1) 316-4206 Rákoshegyi Bartók Zeneház XVII., Hunyadi u. 50., (1) 257-1828, www. bartokzenehaz.hu Rákoshegyi Bartók Zeneház udvara XVII., Hunyadi utca 50., www. bartokzenehaz.hu Rumbach utcai zsinagóga VII., Rumbach Sebestyén u. 9–11. SYMA Sport- és Rendezvénycsarnok XIV., Dózsa György út 1., (1) 471-4318, www.syma.hu Szent István Bazilika V., Szent István tér 1., (1) 317-2859, www.basilica.hu Szent László templom X., Szent László tér 25., (1) 261-2814 Szent Margit-kolostorromok XIII., Margitsziget, (1) 340-4196 Take Five VI., Paulay Ede u. 2., (30) 986-8856, www.take5.hu Újpesti zsinagóga IV., Berzeviczy Gergely u. 8., (1) 369-0827 Uránia Nemzeti Filmszínház VIII., Rákóczi út 21., (1) 486-3400, www. urania-nf.hu Vajdahunyad vára XIV., Városliget, Széchenyi-sziget Városmajori Szabadtéri Színpad XII., Városmajor, (1) 375-5922, www. szabadter.hu Vojnovich-Huszár Villa XXII., Művelődés u. 37/a., (1) 362-0864, www. vojnovich.hu Zichy-kastély kertje III., Budapest, Fő tér 1. Csesznek

Cseszneki vár Vár út 51., (88) 436-110, www.csesznekinyar.hu Debrecen

Kölcsey Központ Hunyadi J. u. 1−3., (52) 518-400, www.kolcseykozpont.hu Disznókő

Szőlőbirtok Tokaj-Hegyalja, 37-es főút, tarcali elágazás, (47) 569-410

Dunabogdány

Művelődési Ház Kossuth L. u. 93., (26) 391-045, www.dunabogdany.hu/muvhaz Dunaharaszti

Kisduna Étterem és Panzió Fő u. 103., (20) 495-4111, www.kisduna.hu Erdőbénye

Magita Hotel Mátyás király utca 49., (47) 536-400 Erdőhorváti

Református templom Kassai utca Esztergom

Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda és Általános Iskola Mindszenty hercegprímás tere 7., www.szent-erzsebet.hu Bazilika Szent István tér 1., (33) 402-354, www.bazilika-esztergom.hu Ferences templom Bottyán János u. 10. Szent Adalbert Központ Szent István tér 10., (33) 541-900, www.szentadalbert.hu Szent Péter és Pál templom IV. Béla király u. 3., (33) 413-791 Várszínház Imaház u. 2., (33) 501-175, www.esztergomkultura.hu Fertőd

Esterházy-kastély J. Haydn u. 2., (99) 537-640 Fertőrákos

Fertőrákosi Püspöki Kastély udvara Fő u. 153. Füzér

Füzéri Vár Várhegy, (30) 663-8802 Füzérradvány

Károlyi-kastély Kossuth Lajos u. 2., (47) 370-036 Gödöllő

Gödöllői Királyi Kastély Grassalkovich Kastély, (28) 410-124, www. kiralyikastely.hu Gyula

Gyulai Várszínház Várfürdő u., (66) 463-148 Hajdúböszörmény

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház Bocskai tér 4., (52) 229-190 Hollóháza

Porcelánmúzeum Károlyi u. 11., (47) 505-400 Kalocsa

Kalocsai Színház Szent István utca 38., (70) 334-9012, www.kalocsaiszinhaz.hu Kaposvár

Kaposvári Egyetem Auditórium Guba Sándor u. 40., (82) 505-800, www.u-kaposvar.hu Református templom Kossuth L. u. 23., (82) 511-468 Szabadtéri színpad Deseda-tó partja Szivárvány Zeneház Noszlopy Gáspár u. 5–7., (30) 939-5726, www. szivarvanyzenehaz.hu

Keszthely

Festetics Kastély parkja Kastély u. 1., (83) 312-190, www.helikonkastely.hu Kisvárda

Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza Flórián tér 20., www. kisvardaivarszinhaz.hu Komlóska

Ruszin park Rákóczi u. 20., (47) 338-127 Kőszeg

Jurisics-vár Rajnis u. 9., www.koszeg. hu/kultura/varszinhaz Leányfalu

Református templom Szent Imre herceg u. 2. Mád

Royal Borház Rákóczi út 35., (47) 348-011, royalboraszat.internettudakozo.hu Zsinagóga Táncsics u. 38., (47) 348-003, www.zsinagogak.com Martfű

Szent Tamás templom Szent István tér 2., (56) 470-073 Termál Hotel Martfű Ifjúság u. 2., (56) 452-416, www.martfu-turizmus.hu Miskolc

Avasi templom Kossuth Lajos u. 17., (46) 346-906 Barlang- és Gyógyfürdő (MiskolcTapolca) Nádudvar

Ady Endre Általános Művelődési Központ Ady tér 10., (54) 480-730, www.adyamk.hu Nagyharsány

Faluközpont Fő tér Narancsliget Kossuth u. 30. Református templom Petőfi Sándor u. 12., (72) 379-661 Nagykanizsa

Magyar Plakát Ház udvara Stefánia tér 14–15., (93) 510-093 Nagyvázsony

Kinizsi vár Vár u. 9., (88) 264-786, www.kinizsivar.hu Olaszliszka

Katolikus templom Szt. István u. 2. Palkonya

Pincesori kisszínpad Pincesor 23. Szent Erzsébet-templom Fő utca Pannonhalma

Bazilika Vár 1. Bencés Gimnázium és Diákotthon Vár 1., (96) 570-140 Boldogasszony-kápolna Vár 1., (96) 570-191 Hospodár kert Vár 1., (96) 570-191, www.bences.hu Pécs

Anna udvar Anna utca 17., (72) 514-300 Bóbita Bábszínház Mária u. 18., (72) 210-301, www.bobita.hu Kultúrkert Szent István tér 17., (72) 215-543 Minerva park Felsőmalom u. 3.

Nemzeti Színház Színház tér 1., (72) 512-660, http://www.pnsz.hu Pécsi Műjégpálya Dr. Veress Endre utca 8., (72) 254-923, www.pecsijegpalya.hu Szabadtéri színpad Káptalan u. Színház tér Király u. Trafik Étterem és Lokál Perczel Mór u. 22., (72) 212-672, www.kinotrafik.hu Pusztafalu

Református templom Fő utca 68. Sárospatak

A Művelődés Háza Eötvös út 6., (47) 311-811, www.amuvelodeshaza.hu Múzsák temploma Szent Erzsébet utca 19. Rákóczi-vár Szent Erzsébet utca 19., (47) 311-083 Rákóczi-vár udvara Szent Erzsébet utca 19., (47) 311-083 Református templom Kossuth Lajos u. 18. Szabadtéri színpad Szilágyi Erzsébet utca, Vízikapu Újbástya Rendezvénycentrum Szent Erzsébet utca 3. Vár Vendéglő Árpád út 35., (47) 311-370 Sárvár

Gyógy- és Wellnessfürdő Vadkert utca 1., (95) 523-600, www.sarvarfurdo.hu Sátoraljaújhely

Európa Ház Rákóczi utca 18 Hunor Hotel Torzsás út 25., (47) 521-521, www.hotelhunor.hu/site/hotelhunor/index.php Latabár Színház Táncsics tér 3. Piarista templom Deák utca 2. Szabadtéri színpad Kossuth tér Városháza díszterme Kossuth Lajos tér 5., (47) 525-100 Sátoraljaújhely – Széphalom

Magyar Nyelv Múzeuma (47) 322-351 Siófok

Evangélikus (Makovecz-) templom Fő u. 220., (84) 310-549 Evangélikus templom Fő u. 220. (Oulu park), (84) 310-549 Kálmán Imre Szabadtéri Színpad Fő tér 2. Tel.: (84) 311-855

Munkás Szent Ferenc római katolikus templom Kossuth tér 2. Rákóczi-vár udvara Rákóczi-vár, (47) 362-842 Szolnok

Evangélikus templom Verseghy park 7., (56) 341-422 Szombathely

Megyeháza udvara Berzsenyi Dániel tér, (94) 515-710 Tállya

Oroszlános Borvendéglő Rákóczi út 23., (47) 598-888 Tarcal

Gróf Degenfeld Kastélyszálló Terézia kert 9., (47) 580-400 Tihany

Bencés Apátság I. András tér 1., tihany.osb.hu Rege Cukrászda Kossuth u. 22., (88) 453-122 Szabadtéri Színpad Belső-tó partja, (30) 942-4551 Tiszadob

Andrássy-kastély kertje Andrássy u. 37. Református templom Andrássy utca 36. Tokaj

Paulay Ede Színház (Kulturális és Konferenciaközpont) Serház út 55., (47) 352 003, szinhaz.tokaj.hu Tolcsva

Oremus szalon Bajcsy-Zsilinszky u. 45., (47) 384-229 Törökszentmiklós

Római katolikus (Szentháromság) templom Ipolyi Arnold tér 1., (56) 390-395 Villány

Szoborpark Villány és Nagyharsány között Zalakaros

Új templom Budahegyi út

Sopron

Keresd

Best Western Pannonia Hotel Várkerület 75., (99) 312-180, www.pannoniahotel.com Szeged

Újszegedi Szabadtéri Színpad Újszegedi Liget, www.szegediszabadteri.hu Szegilong

a

ideliót

a

acebookon

Református templom (Szegilongi Szórvány temploma) Dózsa György u. Szentendre

Barcsay Múzeum udvara Dumtsa Jenő u. 10. MűvészetMalom Bogdányi u. 32., (26) 301-701, www.muveszetmalom.hu MűvészetMalom udvara Bogdányi u. 32. Szerencs

is!

61


62

könyvajánló

Boldoczki Gábor trombitaművész Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek (Helikon Kiadó, 2008) Maga a regény a Monarchia utolsó éveiben játszódik, alapja egy legendás barátság története, mely egy napon majdnem végzetes fordulatot vesz. Megoldás nincs, a két főhős negyvenegy évi hallgatás és várakozás után, életük alkonyán néz szembe önmagával és a múlttal. Márai mély emberismerete, az emberi jellem állandó megfigyelése, az emberi lélek és az emberi kapcsolatok végtelen összetettsége az, ami igazán izgalmassá teszi a könyvet. Fáradhatatlanul kutat, kérdéseket tesz fel, melyekre nem is igazán a válasz a fontos. „Most már nincs értelme kérdezni semmit. Tudni kell, miért történt mindez? S hol a határ ember és ember között? Az árulás határa? Ezt kellene tudni. S még azt is, mi az én bűnöm mindebben?...”

Nagy Viktória Éva és Schneider Jankó a Bóbita Bábszínház tagjai Lázár Ervin: Berzsián és Dideki (Osiris Kiadó, 2002) Lázár Ervin íróasztala fölött lógott egy arckép Berzsenyi Dánielről. Egy nap a lánya, Fruzsina azt mondta, hogy csúnyán néz rá az a Berzsián. Ez a mese Berzsiánról szól. Az alkotói válságban lévő költőről, aki hervadtdália szomorúságában úgy dönt, szakít az emberiséggel, mert az emberek lopnak, csalnak, hazudnak, vizezik a bort, klórozzák a vizet. A kimondott haragos kívánságokról, amik sorra valóra válnak. A sötétségről, ami eltelíti, elvakítja Berzsiánt és a fényről, ami kiárad Berzsiánból és virágba borítja a havas várost. És szól még az aranykezű Sróf mesterról, Zsebenciék locska-fecske leányáról, Klopédiáról, Áttentő Redázról, Didekiről és Ribizliről, a repülő kutyáról. Nyugodt szívvel adjuk majd kezébe bármely életszakaszában nemrég született kisfiunknak: Berzsiánnak.

László Edina egyetemi tanár, a 4B Felvételi Előkészítő Rajzkör vezetője Jean Renoir – Életem és filmjeim (Osiris Kiadó, 2006) Renoir maga volt „a” francia film – írta 1952-ben a francia új hullám szellemi atyja, André Bazin. Az újhullámos rendezők szeretetteljes tisztelettel „le patron”-nak (a gazda) nevezték, aki nemcsak örököse a francia hagyományoknak (apja a festő Auguste Renoir), de egyenrangú folytatójuk is a filmművészetben, s aki egyszerre elkötelezetten társadalmi érdeklődésű rendező és ritka tehetségű, formatervező alkotó. A kötet három részre tagolva mutatja be a híres francia rendező életét saját írásain és szakmai, baráti levelezésein keresztül. Munkásságának ismerete különösen aktuális a mai vizualitással túlzsúfolt, azonban értékes mondanivalóktól mentes filmek dömpingjében. Könyvét bátran ajánlhatom a filmes szakmától távol álló olvasóknak is.


Fidelio Est 2010/08  

August edition of hungarian program magazine FidelioEst

Advertisement