Page 1

ingyenes

különszám 2019/9

DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA HEGEDŰS GYULA UTCAI ZSINAGÓGA FRANKEL LEÓ ÚTI ZSINAGÓGA GOLDMARK TEREM BÁLINT HÁZ WESSELÉNYI17 BUDAPEST MUSIC CENTER (BMC) HATSZÍN TEÁTRUM


KÖSZÖNTŐ

EGYÜTT LENNI EGYSZERŰEN JÓ! KEDVES KÖZÖNSÉGÜNK! Idén szeptember 1. és 9. között rendezzük meg Budapest legnagyobb zsidó művészeti rendezvényét, a Zsidó Kulturális Fesztivált, amely ebben az évben is világszínvonalú programokkal, nemzetközi hírű fellépőkkel és csodálatos helyszínekkel várja a látogatókat. Visszatérő vendégeink már tudják, hogy a számos különböző szellemi hatásból táplálkozó, kivételesen gazdag magyar zsidó kultúra bemutatása nekünk nem csak a feladatunk, hanem a legbelső szívügyünk. Hiszen a közös kultúránk köt össze minket, zsidókat és nem zsidókat, vallásosokat és nem vallásosokat, fiatalokat és időseket, anyaországi és határon túli magyar hitsorsosainkat. Hiszen a közös kultúránk az az aranyfedezet, amiből minél többet hozunk forgalomba, annál több marad belőle. A társadalomban a művészet az a közvetítő eszköz, amelynek révén megtalálhatjuk a legegyenesebb utat a másik ember felé, ezért ez a rendezvénysorozat számunkra nemcsak a művészet szeretete és szemléletformáló, világjobbító ereje miatt fontos, hanem azért is, mert a Zsidó Kulturális Fesztivál révén megmutathatjuk a magyar-zsidó kultúra kincseit, tradicionális, komoly- és könnyűzenei remekléseit, irodalmi műveit. Az idei Zsidó Kulturális Fesztivál szervezésekor is, akár az előző években, az igényesség és a magas színvonal kettős jelszava vezetett minket. Ugyanakkor szerencsések is vagyunk, hiszen a kortárs zenei élet olyan kiválóságai fogadták el meghívásunkat, mint Balázs Fecó, Bódy Magdi, Bodrogi Gyula, Bródy János, Gerendás Péter, Illényi Katica, Király Viktor, Malek Andrea, Müller Péter Sziámi, Szulák Andrea, Tolcsvay László, Veres Mónika Nika, Voith Ági, Zséda és mások, továbbá olyan remek együtteseket láthatunk vendégül, mint a Budapest Klezmer Band, a Sabbatshong Klezmer Band vagy a Vujicsics és a Söndörgő együttes. Szokás szerint lesznek könnyűzenei rendezvények éppúgy, mint népzenei koncertek, sőt, idén először különleges szalonesteket is rendezünk a klasszikus zene rajongóinak. Kérjük, tiszteljék meg rendezvényeinket jelenlétükkel, és találkozzunk a magyarországi zsidóság életének olyan kitüntetett, szakrális helyszínein, mint a Dohány utcai, a Hegedűs Gyula utcai, a Frankel Leó úti zsinagóga, a Goldmark terem és a Bálint Ház. De várjuk rendezvényeinken a Wesselényi 17-ben, a Budapest Music Centerben és a Hatszín Teátrumban is.

MESTER TAMÁS a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke

A huszonkettedik Zsidó Kulturális Fesztivál programjaihoz jó szórakozást kívánunk! Találkozzunk minél többen, mert ne feledjék: együtt az igazi! Hamarosan kezdődik a 22. Zsidó Kulturális Fesztivál!

2019. SZEPTEMBER 1–9.


A DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA PROGRAMJAI

DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA

A DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA PROGRAMJAI

A kétórás koncerten Bródy János ismét megosztja velünk dalokba foglalt véleményét szerelemről, barátságról, küzdelemről, szabadságról, magánéletről és köztársaságról. Új összeállítású zenekarát Kirschner Péter vezeti. pedig nemcsak istentiszteleteknek, hanem orgonakoncerteknek és hangversenyeknek is rendszeresen helyet ad, a magyar zsidóság szellemi-vallási központjaként folytatva a 19. században megkezdett szerepét. kedd, 19.00

szeptember 3.

A Dohány utcai zsinagóga Budapest egyik legfontosabb turisztikai látványossága, 53 méteres hosszával, 26 méteres belmagasságával és 1200 négyzetméteres területével Európa legnagyobb ma is működő zsidó imaháza. A 3 ezer fő befogadására alkalmas, mór stílusú, háromhajós, hagymasisakos épületet 1859-ben építették a bécsi Ludwig Förster tervei alapján. Híres orgonáján Liszt Ferenc és Camille Saint-Saëns is játszott. 1944-ben itt állították fel a pesti gettót: Wesselényi utcai kapuja mögött közel 70 ezer embert zsúfoltak össze, a zsinagógát pedig a németek internálótáborként használták. A templom kertje azóta a mártírok temetője. Az épületet 1996-ban avatták fel újra, ma

hétfő, 19.00

Bródy János a mai napig hűséges maradt önmagához: nyolc önálló nagylemez és aktualitásukat ma sem vesztő, örökzöld dalok bizonyítják, hogy szerzői és előadói tehetségével hitelesen és mindenki által érthetően fogalmazza meg nemzedékének álmait és csalódásait.

BUDAPEST VII. KER., DOHÁNY U. 2.

szeptember 2.

BRÓDY JÁNOS-KONCERT

BUDAPEST KLEZMER BAND-KONCERT SZTÁRVENDÉGEK: JORDÁN ADÉL, FESZTBAUM BÉLA

vasárnap, 19.00

szeptember. 1.

A VUJICSICS EGYÜTTES ÉS A SÖNDÖRGŐ KÖZÖS KONCERTJE

SZTÁRVENDÉG: TOLCSVAY LÁSZLÓ

A Budapest Klezmer Band (Jávori Ferenc „Fegya”– zongora, ének; Nagy Anna – harmonika; Gazda Bence – hegedű, ének; Végh Balázs – dob, ütőhangszerek; Barbinek Gábor – harsona; Máthé László – nagybőgő; Kohán István – klarinét) nyitja idén a Zsidó Kulturális Fesztivált, méghozzá két különleges vendéggel, Jordán Adéllal és Fesztbaum Bélával kiegészülve.

A Kárpát-medence különféle zenei hagyományait virtuózan elegyítő együttes a klezmerzene vezető magyarországi zenekara csaknem harminc éve. A formáció tagjai hangszereik igazi mesterei, akik a klezmer műfaji határait átlépve, modern kifejezésmóddal fogalmazzák újra a jiddis hagyományt: kompozícióikban felcsendülnek a cigány zene és a kelet-európai népzene elemei is.

ZSIDÓ KULTURÁLIS FESZTIVÁL

A nagy találkozások estje! A Vujicsics Együttes, a Söndörgő és a ViGaD zenekar vérbeli délszláv koncertje. A három zenekarnak nem csak a repertoárja rokon, hanem tagjaikat testvéri, apai és fiúi, nagybátyiunoka­öcsi, unokatestvéri szálak kötik össze. A fergetegesnek ígérkező „háromgenerációs” koncerten külön-külön és együtt is rázendítenek a zenekarok. A hangulat pedig csak fokozódik, amikor együtt zenélnek majd a magyar zenei élet legendás alakjával, az est sztárvendégével, Tolcsvay Lászlóval.

2019. 1–9. zsidokulturalisfesztival Játsszon Facebook oldalunkon és nyerjen párosSZEPTEMBER jegyet:www.facebook.com/


A Korál együttes legendás alapító billentyűse a tavalyi Zsidó Kulturális Fesztiválon néhány számot adott elő Malek Andrea koncertjén a Dohány utcai zsinagógában, a siker akkora volt, hogy idén önálló estet ad. S hogy mire számíthatunk ezúttal tőle? Mint mondta, zenésztársaival időutazást terveznek a dalok révén vissza abba az elmúlt ötven évbe, amelyet eddig a muzsikuspályán eltöltött. Az összehasonlíthatatlanul sajátos hangzásról nem csak Balázs Fecó gondoskodik, hiszen ezen az estén a zenekara kiegészül további négy rézfúvóssal és négy vokalistával, a színpadon tehát „telt ház” lesz – mint minden bizon�nyal a zsinagógában is.

vasárnap, 19.00

szerda, 19.00

szeptember 4.

Neves művészek közreműködésével emlékezünk a máig népszerű és szeretett művész házaspárra, Sárosi Katalin táncdalénekesre és Zsoldos Imre trombitaművészre, aki idén lenne 100 éves. Zenében és képekben ismerhetjük meg életútjukat. Elhangzanak Sárosi Katalin legnagyobb slágerei és a Stúdió 11 zenekart megalapító Zsoldos Imre időtálló feldolgozásai.

SZTÁRVENDÉGEK: KERESZTES ILDIKÓ, GERENDÁS PÉTER ÉS SZŰCS ANTAL GÁBOR

szeptember 8.

Közreműködik: Szulák Andrea, Bódy Magdi, Veres Mónika Nika, Klein Judit, Király Viktor, Csonka András, Bodrogi Gyula–Voith Ági. Konferál: Nádas György

BALÁZS FECÓ-KONCERT

vasárnap, 19.00

SZERELMI TÖRTÉNET – ZSOLDOS IMRE 100–SÁROSI KATALINEMLÉKEST

A DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA PROGRAMJAI

szeptember 9.

A DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA PROGRAMJAI

ILLÉNYI KATICA-KONCERT KÖZREMŰKÖDIK: SÁRIK PÉTER TRIÓ

csütörtök, 19.00

szeptember 5.

OPERETTGÁLA – BUDAPEST, TE CSODÁS

Közreműködik: Bársony Bálint és zenekara, Árvai Dániel, Gats Éva, Homonnay Zsolt, Kollár Péter Erik, Koós Réka, Sipos Mariann

A klezmerzene királynője, Illényi Katica és a Sárik Péter Trió (Sárik Péter – zongora; Fonay Tibor – nagybőgő; Gálfi Attila – dobok) rendhagyó koncertre készül. A különleges esten klasszikus, barokk, jazz, gypsy szving és klezmer műfajban szólalnak meg többek között Bach, Bartók, Beethoven, Piazzolla és Morricone művei. A különböző zenei stílusokon és korszakokon átívelő, egyedi műfajt teremtő előadás így kulturális hidat képez országok, népek és vallások között.

A Monarchia Operett társulata azt a célt tűzte ki, hogy magasan képzett fiatal tehetségekkel fiatalos, lendületes formában és a klasszikus értékeket megőrizve népszerűsítse a magyar nemzeti kincsnek tekinthető operettet. Bársony Bálint és zenekarának különleges elő­ adásában az operettmuzsika szaxofonon, dobbal, elektromos gitárral szólal meg, kissé bossa novás, jazzes hangszerelésben, ami új, modern színt ad a dalok világának, de nem nyomja el az operett alapadottságait.

ZSIDÓ KULTURÁLIS FESZTIVÁL Játsszon Facebook oldalunkon és nyerjen páros jegyet:www.facebook.com/ zsidokulturalisfesztival

2019. 1–9. zsidokulturalisfesztival Játsszon Facebook oldalunkon és nyerjen párosSZEPTEMBER jegyet:www.facebook.com/


A HEGEDŰS GYULA UTCAI ZSINAGÓGA PROGRAMJAI

A HEGEDŰS GYULA UTCAI ZSINAGÓGA PROGRAMJAI

ÖRÖMZENE – SABBATHSONG KLEZMER BAND

HEGEDŰS GYULA UTCAI ZSINAGÓGA

VENDÉGEK: OLÁH GERGŐ, PAJOR TAMÁS

hétfő, 19.00

ZSENIK A ZSINIBEN – ZSÉDA, DARVAS FERENC, MÜLLER PÉTER SZIÁMI vasárnap, 19.00

szeptember 1.

Hászid, jiddis, izraeli dalok, hóra, örmény dallam, arabos hatás, jazz, keringő, roma muzsika: a Sabbathsong Klezmer Band (Masa Tamás – ének, trombita; Masa Anita – ének; Bódi Mónika – hegedű; Szabó Bálint – klarinét; Kovács Laci – szaxofon; Csányi Sándor – harmonika; Szentkirályi György – buzuki, gitár; Langer Zoltán – nagybőgő; Rostás Csaba – darbukka; Andrasics Szabolcs – dobok) mindezt tökéletes egységben nyújtja. Öröm a zenésznek, öröm a publikumnak. Ezen az estén Oláh Gergő csatlakozik hozzájuk, hogy együtt énekeljék a legszebb izraeli dalokat. Az est másik vendége pedig Pajor Tamás, az ő dalaiból is „klezmeresítettek” párat.

MALEK ANDREA SOULISTIC Egy olyan trió áll most össze, amely közösen még soha nem lépett színpadra. Az alkalmi társulás három különböző, egyenként is összetett zenei világot jelentő zenész különleges egymásra találását sejteti. Ezen az estén a klasszikus zenétől a sanzonon, a kuplén, a popon és a rockon át a jazz műfajáig szólalnak meg olyan dalok, amelyek e három művész előadásában sajátos atmoszférát teremtenek. A címben említett zsenik, név szerint Seress Rezső, George Gershwin és Leonard Cohen – a koncerten nemcsak az ő dalaikat hallhatjuk, hanem számos más külföldi és magyar előadóét is. Az előadás során meglepetésduettet is hallhatunk Zsédától és Sziámitól.

ZSIDÓ KULTURÁLIS FESZTIVÁL

Malek Andrea és Jáger Bandi a Zsidó Kulturális Fesztivál visszatérő vendégei. Műsorukban híres magyar és külföldi zsidó dalszerzők műveiből válogatnak, újdonságként idén Malek Andrea a legkedvesebb jiddis és izraeli dalait énekeli el, hogy átadja nekünk a jiddis szving életérzést. Olyan szívhez szóló, szép dallamok hallhatóak majd, mint Michel Legrand két legnagyobb slágere, a „Summer knows” és a „Windmills of your mind”, Seress Rezső „Szomorú vasárnapja”, és nem maradhat el a „Jiddishe Mame”, sőt, a „Bei mir bistu shein” sem. Az est során Jáger Banditól a megszokott felemelő és különleges hangszerelésben szólal meg a gyönyörű „Ose shalom” és a „Jerushalajim shel zahav”.

2019. SZEPTEMBER 1–9.

kedd, 19 óra

imaház belső terének legkülönlegesebb eleme az art déco hangulatú színes acél- és üvegtető, amely egykoron felülről engedte be a zsinagógatérbe a természetes napfényt.

szeptember 3.

A Hegedűs Gyula utca 3. szám alatt található zsinagóga eredetileg az ortodox hívők számára létesült, mára azonban a status quo ante irányzathoz tartozó imaház. Vajda Béla tervei alapján az imaszobát egy négyemeletes bérházban alakították ki 1911-ben. Később megvásárolták a házat, és 1927-re Baumhorn Lipót útmutatásai alapján udvari beépítéssel bővítették ki a zsinagógát. Az épület két részből áll, egy nagyobb zsinagógából és egy kisebb imaházból. Az

szeptember 2.

BUDAPEST XIII. KER., HEGEDŰS GYULA U. 3.


A HEGEDŰS GYULA UTCAI ZSINAGÓGA PROGRAMJAI

SZIRTES EDINA MÓKUS-KONCERT

szerda, 19.00

szeptember 4.

Szirtes Edina sajátos zenei világával évek óta jelen van a kortárs magyar zenei életben. Első számú hangszere a hegedű, de több más hangszeren, így zongorán és brácsán is játszik. Beceneve még 13 éves korában ragadt rajta a zeneművészetiben, ahol ő volt a legkisebb, ezért becézték Mókusnak. Ezen az estén együttesével, a Szirtes Quintettel (Csonka Gábor, Haraszti Krisztina, Hegyaljai-Boros Zoltán, Kertész Endre, Szirtes Edina Mókus) lép színpadra magyar költők ismert verseivel, amelyekhez a zenét ő írta. Érzelmekkel mélyen átitatott koncertre számítsunk örömről, bánatról, küzdelemről és a mindent átfogó, mélységes mély szeretetről.

PROGRAMOK / HELYSZÍNEK SZEPTEMBER 1.

DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA 19.00 Budapest Klezmer Bandkoncert. Sztárvendég: Jordán Adél és Fesztbaum Béla HEGEDŰS GYULA UTCAI ZSINAGÓGA 19.00 Zsenik a zsiniben – Zséda, Darvas Ferenc, Müller Péter Sziámi WESSELÉNYI17 (ERÖMŰVHÁZ) 19.00 Villányi Dániel zongoraművész estje

SZEPTEMBER 2. DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA 19.00 Bródy János-koncert

csütörtök, 19 óra

szeptember 5.

A VILÁG TETEJÉN – DINA ZENEKAR-KONCERT Pandzarisz Diánát joggal emlegetik a szefárd zene királynőjeként, hiszen ő és zenésztársai az ősi szefárd zsidó dallamokat sikeresen vegyítik a popzenével és Dina saját dalszövegeivel. A csontvelőig hatoló zsidó népzene izgalmas találkozása ez a könnyűzenével, nem csoda, hogy eddig soha nem hallott, egyedi és experimentális repertoár az övék. A Dina Zenekar új projektjéhez olyan világszínvonalú zenei kiválóságok szegődtek, mint Balázs József zongoraművész, Czibere József ütős, és oszlopos tagként maradt továbbra is a népzene verhetetlen virtuóza, Szokolay Dongó Balázs.

DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA 19.00 Vujicsics együttes, Söndörgő együttes, Tolcsvay László HEGEDŰS GYULA UTCAI ZSINAGÓGA 19.00 Malek Andi Soulistic – Yiddish Swing WESSELÉNYI17 19.00 Chopin, Rachmaninov, Debussy – Karasszon Eszter és Mali Emese GOLDMARK TEREM 19.00 Best of Isten, avagy a Tízparancsolat a színpadon BÁLINT HÁZ 16.00 Szöveg még jön

HEGEDŰS GYULA UTCAI ZSINAGÓGA 19.00 Örömzene a Sabbathsong Klezmer Banddel és vendégeivel, Oláh Gergővel és Pajor Tamással

SZEPTEMBER 4.

WESSELÉNYI17 19.00 A barokktól a romantikáig – Karasszon Eszter, Karasszon Dénes

HEGEDŰS GYULA UTCAI ZSINAGÓGA 19.00 Örömről, bánatról, küzdelem­ről – Szirtes Edina Mókus és társai

GOLDMARK TEREM 19.00 „Metamorphosis” – Bauer Andrea és barátai BÁLINT HÁZ 17.00 Benedek István Gábor: Európa keringő című könyvének bemutatója

ZSIDÓ KULTURÁLIS FESZTIVÁL

SZEPTEMBER 3.

DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA 19.00 Szerelmi történet – Zsoldos Imre 100 – Sárosi Katalinemlékest sztárfellépőkkel

FRANKEL LEÓ ÚTI ZSINAGÓGA 19.00 Bach-szvitek a zsinagógában – Banda Pál gordonkaművész szólóestje WESSELÉNYI17 19.00 Almira Emiri zongoraművész Isralb szólóestje

GOLDMARK TEREM 19.00 A legjobb ember – Zenés Ady-fantázia BÁLINT HÁZ 17.00 A nagyság emléke: Heller Ágnes és Ungvári Tamás

SZEPTEMBER 5.

DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA 19.00 Illényi Katica-koncert, közreműködik a Sárik Péter Trió HEGEDŰS GYULA UTCAI ZSINAGÓGA 19.00 A Világ Tetején – Dina zenekar-koncert WESSELÉNYI17 19.00 Vivaldi, Bruch, Elgar, Saint-Saëns, Csajkovszkij – Karasszon Eszter és Farkas Mira GOLDMARK TEREM 19.00 Marmorstein Berta csodálatos élete. Előadja: Rák Kati BUDAPEST MUSIC CENTER (BMC) 19.30 Tangó, Walzer és Klezmer – Korcsolán Orsolya és az Anima Musicae Kamarazenekar koncertje, vezényel Sugár Gergely BÁLINT HÁZ 17.00 A Rabbisorsok Magyar­ országon című fim vetítése

SZEPTEMBER 8. DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA 19.00 Balázs Fecó-koncert. Sztárfellépők: Keresztes Ildikó, Gerendás Péter és Szűcs Antal Gábor

HEGEDŰS GYULA UTCAI ZSINAGÓGA 19.00 Dixieland és Klezmer – A Debrecen Dixieland Jazz Band koncertje HATSZÍN TEÁTRUM 19.00 Anat Gov: Jaj, Istenem! A Gólem Színház és a Pesti Est előadása BÁLINT HÁZ 17.00 Závada Pál – Hajó a ködben című könyvének bemutatója

SZEPTEMBER 9.

DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA 19.00 OPERETTGÁLA – Budapest, Te csodás. Közreműködik: Bársony Bálint és zenekara, Árvai Dániel, Gats Éva, Homonnay Zsolt, Kollár Péter Erik, Koós Réka, Sipos Mariann HEGEDŰS GYULA UTCAI ZSINAGÓGA 19.00 Zerkovitz Béla, a slágergyáros. Szereplők: Koltai Róbert, Kun Ágnes Anna, Fellegi Balázs, Nógrádi Gergely BÁLINT HÁZ 17.00 A Magyar emlékek Izraelben című könyv bemutatója


A HEGEDŰS GYULA UTCAI ZSINAGÓGA PROGRAMJAI

DIXIELAND ÉS KLEZMER – A DEBRECEN DIXIELAND BAND KONCERTJE

GOLDMARK TEREM

BUDAPEST VII. KER., WESSELÉNYI U. 7. A zsidótörvények miatt a zsidó közönség nem látogathatta sem a színházakat, sem a mozikat, egyedül a Goldmark teremben találkozhatott a kultúrával, nem véletlen, hogy a zsidó kulturális élet fellegvárának számított a múlt század közepén. A Mazsihisz székházában lévő terem Goldmark Károlyról, a világhírű zeneszerzőről kapta a nevét. A Goldmark Színház társulata utolsó előadását a németek bevonulásának napján, 1944. március 19-én tartotta. A második világháború után a terem a hitközség és a budapesti zsidóság kulturális centruma maradt.

„METAMORPHOSIS” – BAUER ANDREA ÉS BARÁTAI hétfő, 19.00

szeptember 2.

vasárnap, 19.00

szeptember 8.

A dixieland megalakulásától fogva számos hazai és külföldi meghívást kapott, és 1985 óta a Debreceni Jazz Napok állandó résztvevője. A zenekar repertoárjában a népszerű dixielandörökzöldek és a tagok saját szerzeményei mellett különböző stílusok dixielandes megszólaltatása is szerepel (klezmer, hot jazz, modern szerzemények). Tagok: Gyarmati Zoltán szaxofon; Gyarmathy István klarinét, Kovács János trombita/ének; Tóth Dániel harsona, Tikász Sándor bendzsó/gitár/ének, Kerekes Imre tuba, Pataji Géza dob, Kovács Marietta Mária hegedű, ének.

A GOLDMARK TEREM PROGRAMJAI

ZERKOVITZ BÉLA, A SLÁGERGYÁROS hétfő, 19 óra

szeptember 9.

Szereplők: Koltai Róbert, Kun Ágnes Anna, Fellegi Balázs, Nógrádi Gergely, Neumark Zoltán Aligha volt Zerkovitz Bélánál népszerűbb dalszerző a századelőn, s ezt a népszerűséget sem a háborúk, sem az egymást váltó rezsimek, sem az azóta ezres nagyságrendben megszülető magyar slágerek nem tudták elhomályosítani. Koltai Róbert és énekművész barátai most arra vállalkoznak, hogy nem csupán megszólaltatják Zerkovitz legnépszerűbb dalait, de színpadi játékban dolgozzák fel a műépítészből lett komponista életét.

ZSIDÓ KULTURÁLIS FESZTIVÁL

Az életnek és a békének szentelt óda „anno és ma”. Az opera éteri tisztaságú, megható, olykor romantikus mondanivalójának ötvözése a természeti képek és a modern kor mai, olykor fantasztikus és tudományos világával. Olykor csak egyetlen hang, amely kifejezi a művészet szemszögéből a létezést. A létezést, amelyben az alkotás szabadságát hívjuk segítségül, amely képes az élet áldását elbeszélni. Az élethez való jogunkat és reményünket kifejezni a bennünk lévő változásokon keresztül, ahol az ember tiszta és bűntelen.

Bauer Andrea – ének; Kéménczy Antal – zongora,; Pusztai Csaba – ütős hangszerek Műsor: Verdi: Végzet hatalma (Pace, oh mio Dio); Kéménczy: Szefárd song; Rimszkij-Korszakov: The Rose and the Nightingale; Rahmanyinov: Vocalise; Bellini: Norma (Casta Diva); Jenkins: Adiemus (Song), átirat; Donizetti, Serra: The Fifth Element (Diva Song); Golijov: Levante; Golijov: Ainadamar (Ballade Margherite) átirat; Golijov: Ainadamar (Doy Mi Sangre), átirat

2019. SZEPTEMBER 1–9.


A FRANKEL LEÓ ÚTI ZSINAGÓGA PROGRAMJAI

IMPROVIZÁCIÓS EST AZ ITT ÉS MOST TÁRSULAT ELŐADÁSÁBAN

kedd, 19.00

szeptember 3.

Vendég: dr. Balázs Gábor eszmetörténész. Ne ölj. Ne lopj. Alap. A 10 parancsolotaban minden benne van, pontokba szedve, számozva, rendezetten és röviden, ahogy szeretjük. Amolyan „Best of Isten”. A helyzet azonban az, hogy a tízparancsolatról nem tudunk szinte semmit, még azt sem, hogy tulajdonképpen hogy szól. Tényleg tíz? Tényleg parancsolat? Tényleg betartja bárki legalább ezeket? Milyen drámát írhatunk közösen a téma szakértőivel és az Itt és Most Társulat csapatával? Mi történik, ha elvisszük együtt a színházba Önöket és a tízparancsolatot? Derítsük ki! Ott lesz a Tóra, a Talmud Now és az imprószínház, minden együtt.

MARMORSTEIN BERTA CSODÁLATOS ÉLETE ELŐADJA: RÁK KATI csütörtök, 19.00

szeptember 5.

Marmorstein Berta együtt született a századdal, és a történelem nem kényeztette el: sújtotta árvaság, válság, háború, mások bolond eszméi. Vállalkozó asszony, magyar zsidó, józsefvárosi kapitalista, akit nem lehet legyőzni. Ez az asszony kemény, ragyogó, örök életű, mint a márványkő, ami után nevét kapta: Marmorstein Berta. Az ő „igaz” történetét elmeséli Rák Kati, akinek az előadásában mosolygós-könnyes mesét kapunk a „ferencjóskás” kortól kezdve az első világháborún, a Horthy-korszakon, a második világháborún és az azt követő évek zűrzavarain át a megbékélésig.

ZSIDÓ KULTURÁLIS FESZTIVÁL

A Fellner Sándor által neogótikus stílusban tervezett zsinagógát 1888. 8. hó 8-án szentelték fel egy korábbi, 100 éves zsinagóga helyén. Az imateremben jobbra és balra gótikus jellegű, festett ablakok teszik teljessé a látványt, a hármas keresztboltozattal épült belső térbe benyúló női karzatokat pedig csúcsíves ablakok világítják meg. 1928-ban köré építettek egy többemeletes lakóházat a hitközség tagjai és intézményei számára, azóta az utca felől árkádos, hármas kapuzaton át lehet megközelíteni, amit vasrács zár el. Az épületet a második világháború végén istállónak használták, majd a Kádár-korszakban ismét imaházként funkcionált. Az ezredfordulón teljesen felújították.

BACH-SZVITEK A ZSINAGÓGÁBAN – BANDA PÁL GORDONKAMŰVÉSZ SZÓLÓESTJE Banda Pál gordonkaművész koncertjén Johann Sebastian Bach a hat szvitje közül kettő hangzik el. A C-dúr szvit az optimizmus zenéje, egyszerű skálával indul és zárul a Prelúdium, és az azt követő tételek is hasonlóan lendületesek és életteliek. A c-moll szvit sokkal sötétebb tónusú, mivel az A húr itt G-re van hangolva. A franciás prelúdiumot itt egy fúga követi, szintén egyedülállóan, a híres Sarabande pedig egyetlen akkordot sem tartalmaz.

szerda, 19.00

BEST OF ISTEN, AVAGY A TÍZPARANCSOLAT A SZÍNPADON

BUDAPEST II. KER., FRANKEL LEÓ ÚT 49.

szeptember 4.

szerda, 19.00

szeptember 4.

Bretan Miklós, Eisikovits Mihály és Reinitz Béla dalaival. Előadják: Laczkó Vass Róbert színművész és Veress Gáspár zongoraművész. Ady Endre barátaival, főként Reinitz Bélával, az Adyversek első megzenésítőjével sokat muzsikáltatott magának a mulatókban. Reinitz sanzonszerű dalai nem lopták be magukat a zenekritikusok szívébe, pedig Reinitz ismerte Ady beszéd- és előadásmódját, dalaiba a költő hanglejtését komponálta bele. A legjobb ember című zenés Ady-fantáziában néhány közismertebb dal mellett méltánytalanul ritkán, és meglehet, ez idáig talán sosem hallott Ady-dalok is megszólalnak.

FRANKEL LEÓ ÚTI ZSINAGÓGA

ANAT GOV: JAJ, ISTENEM!

vasárnap, 19:00

A LEGJOBB EMBER – ZENÉS ADY-FANTÁZIA

szeptember 8.

A GOLDMARK TEREM PROGRAMJAI

A GÓLEM SZÍNHÁZ ÉS A PESTI EST ELŐADÁSA „Istenem, maga nem halt meg… csak nagyon beteg.” Anat Gov isteni komédiájában nem az a legmeghökkentőbb, hogy a Mindenható jön el látogatóba, hanem az, hogy egyáltalán nem szimpatikus. Vajon trükkök vagy csodák történnek a rendkívüli terápia alatt, ahol egy elégedetlen páciens (aki pont az Örökkévaló) és egy tanulási problémákra szakosodott pszichológus beszélget? Meg lehet-e oldani egy kezelés (felvonás) alatt, ami tönkrement az utóbbi pár ezer évben? Szereplők: Ella – Gryllus Dorka; Isten: Kálid Artúr; Lior: Rátkay Áron / Zelenyánszky Lőrinc

HATSZÍN TEÁTRUM Budapest, VI. ker., Jókai u. 6.

2019. SZEPTEMBER 1–9.


szerda, 19.00 óra

szeptember 4.

ALMIRA EMIRI ZONGORAMŰVÉSZ ISRALB SZÓLÓESTJE A Wesselényi17 Komolyzenei Szalonban föllép az albán származású Almira Emiri zongoraművész, aki korosztályának egyik legnagyobb tehetsége. A kimagasló kvalitású zongoraművész már bejárta Európát, többek között játszott a tiranai Zeneakadémián, Párizsban, Szicíliában a Melodica Festivalon és Lisszabonban. Szalonkoncerteket adott TelAviviban. Műsor: Boris Pigovat: Noktürn; Boris Pigovat: Vándorcsillagok (Sólem Aléhem regénye alapján); Ilan Rechtman: Flintstones-variációk; Paolo Marzocchi: Moj e vogel si floriri (albán népdal); Liszt Ferenc: Legenda Nr. 2.; Boris Pigovat: Jerusalem; S. Gjoni/B. Pigovat: Lule Bore (albán népdal)

ZSIDÓ KULTURÁLIS FESZTIVÁL

csütörtök, 19.00

Karasszon Eszter csellóművész, a szalonkoncert házigazdája nyolcévesen a legfiatalabb versenyzőként nyert díjat első országos csellóversenyén. Húszéves kora óta játszik az ország egyik vezető zenekarában, a Concerto Budapestben. Farkas Mira hárfaművész kitüntetéses diplomával végzett a Zeneakadémia klasszikus hangszerművész-hárfa szakán, majd 2014-ben Junior Prima Díjat kapott, 2016-ban Fischer Annie-ösztöndíjban részesült. A műsoron Vivaldi, Bruch, Elgar, Saint-Saëns, Csajkovszkij, Liszt, Cassado művei szerepelnek.

szeptember 5.

szeptember 1.

vasárnap, 19.00 óra

Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon először rendezünk komolyzenei szalont, amely egy szokásos kamarakoncertnél sokkal közvetlenebb, így lehetőséget biztosít a klasszikus zenével és a zenészekkel való kötetlen találkozásra. Villányi Dániel 2010-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Mind karizmatikus személyisége, mind gazdag repertoárja átütő erővel nyilvánul meg koncertjein, ami egyedi és kiforrott ízlésvilágról tanúskodik. A muzsikálásán átsugárzó lelkület és szellemiség dimenziói messze túlmutatnak fiatal korán, interpretációi pedig minden pillanatban a klasszikus zene mélyről fakadó megértésének egyértelmű bizonyítékaival szolgálnak. Program: Beethoven: Hat bagatell, op. 126, Mendelssohn: Variations Sérieuses, op. 54, Brahms: Hét fantázia, op. 116

KARASSZON ESZTER GORDONKAMŰVÉSZ ÉS FARKAS MIRA HÁRFAMŰVÉSZ KONCERTJE

A BAROKKTÓL A ROMANTIKÁIG – KARASSZON ESZTER, KARASSZON DÉNES ESTJE Ezekkel a beszélgetős kamaraestekkel az egykor nagy népszerűségnek örvendő szalonkultúrát próbáljuk feleleveníteni, nem titkoltan hagyományteremtő szándékkal. Karasszon Eszter nemcsak zenél, de mesél is: a darabok történetébe, kulisszatitkaiba avatja be a hallgatókat. Biztosak vagyunk benne, hogy a kezdeményezésünk elnyeri a közönség tetszését, hiszen egy ilyen intimebb közegben a zene egészen másképp hat, mint egy koncertteremben: a hallgató szinte fizikailag is bevonódik, az élmény egészen közel jön. A két csellóművész ezen az estén Barriére, Viotti, Gliére és Offenbach csellóduóit játssza.

hétfő, 19.00

AZ EST HÁZIGAZDÁJA: BOKOR GABRIELLA

szeptember 2.

VILLÁNYI DÁNIEL ZONGORAMŰVÉSZ ESTJE

WESSELÉNYI17 KOMOLYZENEI SZALON KULISSZATITKOKKAL

KARASSZON ESZTER GORDONKAMŰVÉSZ ÉS MALI EMESE ZONGORAMŰVÉSZ KONCERTJE Mali Emese zongoraművész szólistaként és kamarazenészként Magyarország jelentős zenei fesztiváljain és külföldön egyaránt gyakran lép fel. Rendszeresen dolgozik együtt Keller Andrással és a Concerto Budapest szimfonikus zenekarral, Rácz Zoltánnal és a Ligeti Kamaraegyüttessel, az UMZE kamaraegyüttessel, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar kamarazenei produkcióiban is szerepel. 2018 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarazene-tanára. A műsorban Chopin, Rachmaninov, Debussy szóló- és kamaradarabjai hangzanak el.

2019. SZEPTEMBER 1–9.

kedd, 19.00

BUDAPEST VII., WESSELÉNYI U. 17.

szeptember 3.

WESSELÉNYI17 KOMOLYZENEI SZALON


BUDAPEST MUSIC CENTER

BUDAPEST IX. KER., MÁTYÁS UTCA 8.

TANGÓ, WALZER ÉS KLEZMER – KORCSOLÁN ORSOLYA ÉS AZ ANIMA MUSICAE KAMARAZENEKAR KONCERTJE csütörtök, 19.30

szeptember 5.

Fergeteges és formabontó programmal jelentkezik a nemzetközi hírű hegedűművész, Korcsolán Orsolya, aki ezúttal hazánk legdinamikusabb és legfiatalabb új együttesével, az Anima Musicae Kamarazenekarral ejti majd rabul a közönséget a Budapest Music Center (BMC) színpadáról. Programjuk „a tánc megdicsőülése” címet is viselhetné, hiszen minden elhangzó darab kavargó, suhanó, olykor andalító, szenvedélyes, máskor elegáns vagy tüzes táncokat idéz meg három szögesen ellentétes zeneszerző fantáziájából. A vonósszerenád francia keringői, orosz táncai összemosódnak majd a klezmer varázslatos és misztikus melódiáival, elrepítve bennünket az argentin tangó világába, ahol Astor Piazzolla a tangó koronázatlan királya Antonio Vivaldi örök érvényű, 4 évszak című darabját álmodja újra, és mutatja meg új, vérpezsdítő kontextusban. Bécs fényei is beszűrődnek majd a koncertterembe, hiszen az est karmestere nem más, mint Sugár Gergely, a Bécsi Szimfonikusok művésze, az Ambassad Orchester Wien állandó karmestere. Műsor: Csajkovszkij: Vonósszerenád; Jávori Ferenc: Klezmer Szvit; PiazzollaDesyatnikov: Négy Évszak Buenos Airesben Jegyár: 5000 forint, helyfoglalás érkezési sorrendben

INGYENES PROGRAMOK A BÁLINT HÁZBAN

BUDAPEST VI. KER., RÉVAY U. 16., WWW.BALINTHAZ.HU

szeptember 2.

BENEDEK ISTVÁN GÁBOR: EURÓPA KERINGŐ CÍMŰ KÖNYVÉNEK BEMUTATÓJA. A SZERZŐVEL A REGÉNYRŐL ÉS SOK EGYÉB MÁSRÓL VARGA KOVÁCS KLÁRI BESZÉLGET.

IMPRESSZUM FIDELIO KÜLÖNSZÁM – ZSIDÓ KULTURÁLIS FESZTIVÁL 2019

szeptember 3.

DZSERBA BEMUTATKOZIK – TUNÉZIAI ZSIDÓ ÍZEK KÓSTOLÓJA ÉLŐ ZENÉVEL! AZ ESEMÉNY REGISZTRÁCIÓHOZ KÖZÖTT. REGISZTRÁLNI AZ INFO@ZSIDOKULTURALISFESZTIVAL.HU E-MAIL-CÍMEN LEHET.

A ZSIDÓ KULTURÁLIS FESZTIVÁL SZERVEZŐJE A BUDAPESTI ZSIDÓ HITKÖZSÉG (BZSH), A MAGYARORSZÁGI ZSIDÓ HITKÖZSÉGEK SZÖVETSÉGE (MAZSIHISZ) ÉS A BROADWAY EVENT KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT.

szeptember 4.

A NAGYSÁG EMLÉKE: HELLER ÁGNES ÉS UNGVÁRI TAMÁS. SZÍNPADON GYÖRGY PÉTER ESZTÉTA ÉS SCHEIN GÁBOR ÍRÓ, AKIKKEL TORONYI ZSUZSANNA, A MAGYAR ZSIDÓ MÚZEUM ÉS LEVÉLTÁR IGAZGATÓJA BESZÉLGET.

szeptember 5.

A „RABBISORSOK MAGYARORSZÁGON” CÍMŰ FILM VETÍTÉSE, AMELYEN JELEN LESZ A FILM RENDEZŐJE, PACSORASZ VIKTOR.

szeptember 8. vasárnap, 17.00

ZÁVADA PÁL: HAJÓ A KÖDBEN CÍMŰ KÖNYVÉNEK BEMUTATÓJA. A SZERZŐVEL WEISZER ALINDA BESZÉLGET, FURULYÁN KÖZREMŰKÖDIK SZOKOLAY DONGÓ BALÁZS.

szeptember 9.

A „MAGYAR EMLÉKEK IZRAELBEN” CÍMŰ KÖNYV BEMUTATÓJA, BESZÉLGETÉS NOVÁK ATTILÁVAL, A KIADVÁNY EGYIK SZERZŐJÉVEL.

hétfő, 17.00

kedd, 16.00

szerda, 17.00

csütörtök, 17.00

hétfő, 17.00

ZSIDÓ KULTURÁLIS FESZTIVÁL

A ZSIDÓ KULTURÁLIS FESZTIVÁL MUNKATÁRSAI: Ügyvezető igazgató: dr. Kunos Péter BZSH-elnök: Mester Tamás MAZSIHISZ-elnök: Heisler András Jogász: dr. Rosta Márton Fesztiválkoordinátor: Deák Andrea Fesztiválhonlap: Balog Dániel  BZSH-honlap: Szentgyörgyi Ákos MAZSIHISZ-honlap: Deák Andrea A DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA MUNKATÁRSAI: Frölich Katalin, Grosser Balázs Biztonsági vezető: Gönci Péter Műszaki vezető: Messner Ferenc  ­ MAZSIHISZ-titkárság: Végh Erika, Rózsa Katalin BZSH-titkárság: Kada Zsuzsanna Korrektor: Nyilas Ágnes Felelős kiadó:

Programmagazin Kiadó Kft. 1052 Budapest, Semmelweis u. 14. ügyvezető igazgató: Szentpéteri András E-mail: fidelio@fidelio.hu Nyomdai munkák: Comorn Kft. 1031 Bp., Őrlő u. 2. Tel.: 454-0956 ügyvezető: Bányai Péter HU ISSN – 2062-2902 Megjelenik 20 000 példányban. Az esetleges műsorváltozásokért, valamint az újságban megjelenő adatok valóságtartalmáért és a képek jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget. További információk: www.zsidokulturalisfesztival.hu, www.broadway.hu Facebook-oldalak: Zsidokulturalisfesztival, Mazsihisz, Bzsh Jegyek kaphatók a Broadway jegyirodákban, a www.broadway.hu oldalon, a Belvárosi Színház jegyirodájában és a Kosher Deli üzletben.


a változó világra nyitott zsidóság

Közösség • Kultúra • Kreativitás

C5 M40 Y100 B0

C100 M65 Y20 B5

JEGYEK KAPHATÓK: A BROADWAY JEGYIRODÁKBAN: DEÁK TÉRNÉL • 1075 Bp., Károly krt. 21. • Telefon: +36-1/780-0780 • Nyitvatartás: H-P: 10.00–18.00 RÓZSAKERT BEVÁSÁRLÓKÖZPONTBAN • 1026 Bp., Gábor Áron utca 74–78. • Telefon: +36-1/200-5798 • Nyitvatartás: H-P: 10.00–19.00, SZO: 10.00–17.00 A BELVÁROSI SZÍNHÁZ JEGYIRODÁJÁBAN: 1075 Bp., Dohány u. 1/a. • Telefon: +36-1/266-7130 • Nyitvatartás: H–P:10.00-18.00 A KOSHER DELI BOLTBAN: 1075 Budapest, Síp utca 12. • Telefon: +36-30/1500150 • Nyitvatartás: H–CS: 10.00–18.00, P: 10.00– 16.00, V: 10.00–18.00 Valamint a www.broadway.hu és a www. zsidokulturalisfesztival.hu oldalon.

Profile for Fidelio Media Kft.

Zsidó Kulturális Fesztivál - Fidelio Különszám  

Zsidó Kulturális Fesztivál - Fidelio Különszám  

Advertisement