Page 1

Kulturรกlis programmagazin

ingyenes

2011

december

www.fidelio.hu Fidelio_1112.indd 1

11/18/11 11:02:55 PM


Fidelio_1112.indd 2

11/18/11 11:02:56 PM


Fidelio_1112.indd 3

11/18/11 11:02:56 PM


Fidelio_1112.indd 4

11/18/11 11:02:58 PM


tartalom megmutatják, hogy kell élni

Színház Interjú Pelsőczy Rékával

16. tame game, city

Tánc Fidelio táncest a MU Színházban

50.

5

tartalom

5

hírek

6

színház

10

tánc

50

zenés színház

54

klasszikus, kortárs

60

jazz, világzene

76

kiállítás

83

gyerek

88

helyszínek

90

országjáró

93

könyvajánló

94

másképp, őszintén

Zenés színház Interjú Miklósa Erikával

58. 62. „a zene nem kommersz” Jazz Interjú Sonny Rollinsszal

78.

• Nyomdai előkészítés: gróf róbert • Nyomdai munka: Comorn Kft. 1031 bp., Őrlő u. 2. tel.: 454-0956. Ügyvezető igazgató: bányai Péter issn 2062-2902 Januári programok leadása: 2011. december 7-ig a program@fidelio.hu címen. A szerkesztőség címe: 1055 bp., szt. istván krt. 23. tel.: (1) 476-0320. fax: (1) 476-0321. sms: (20) FiDelio – (20) 343-3546. E-mail: fidelio@fidelio.hu

A következő Fidelio megjelenésének dátuma: 2011. december 21.

93. 10. KORTÁRS DRÁMAFESZTIVÁL

FIDELIO – ADVENT

• Hirdetés: sales@fideliomedia.hu, (20) 439-7214

A szerkesztőség az ingyenes megjelenítésre alkalmas programinformációt a saját szerkesztési elvei szerint helyezi el a lapban. Az esetleges műsorváltozásokért, valamint a hirdetéseken megjelenő adatok, képek valóságtartalmáért és jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget.

Keresse A szÍnHázAKbAn, A MŰvÉszeti KözPontoKbAn, A zeneMŰboltoKbAn, A HAngversenyterMeKben És A libri KönyvesboltoKbAn!

megjelent

Fidelio_1112.indd 5

• Kereskedelmi vezető: balázs Jenő

Havonta megjelenő kulturális programmagazin. Megtalálható budapesten és a nagyobb vidéki városokban, közel 400 terjesztési ponton. Megrendelhető a kiadónál.

zár a rippl-rónai 150’ Országjáró December végéig látható a festőóriás kiállítása a kaposvári Agórában

felelős kiadó: Fidelio Média Kft. – Márkus gábor főszerkesztő: rajkó Anna • Rovatvezetők: Filip viktória, Papp tímea , végh Dániel • Szerkesztők: balkányi nóra, Krupa zsófia • Munkatársak: lászló viktória, németh bálint, rick zsófi, zipernovszky Kornél • Korrektor: endreiné szemők ildikó

kultúrmisszió vonatokkal

Klasszikus Interjú Csaba Péterrel

iMPresszUM

11/18/11 11:03:02 PM


6

hírek bemutatkozott a classicus et universus ensemble

megszerezte ötödik nemzetközi díját az in medias brass

A rézfúvós kvintett első díjat szerzett az Olaszországban megrendezett XI. Chieri Nemzetközi Kamarazenei Versenyen október utolsó hétvégéjén. A 2010-ben végzős zenekadémistákból alakult kamaraegyüttes (tagjai: Kresz Richárd és Nagy Antal Endre – trombita, Benyus János – kürt, Stürzenbaum Róbert – harsona, Ifj. Bazsinka József – tuba) ezzel másfél éves fennállásának ötödik nemzetközi díját ünnepelhette: korábban Japánban, Dél-Koreában, Szlovéniában és Németországban szerepeltek sikerrel. A 2011-es év hátralévő részében tizenkét templomi koncertből álló adventi hangversenysorozattal készülnek a következő kihívásokra.

Fejérvári Zoltán, Palojtay János, Tornyai Péter és Zétényi Tamás a Közép-Európai Egyetem vendégművészeiként indított koncertsorozatot. A négy fiatalember zeneakadémiai hallgatóiként kamarazene-órákon és kurzusokon ismerte meg egymást. 2009 óta zenélnek együtt, számos koncertet adtak Magyarországon és külföldön, s a Magyar Rádió is rögzítette már játékukat. Tornyai Péter a kvartett számára írt darabján kívül erre a hangszer-összeállításra hiába keresnénk műveket, ezért koncertjeiken szólódarabokat, duókat, négykezeseket és zongorástriókat is hallhatunk. A korábban alkalomszerűen szerveződő együttes a Közép-Európai Egyeteme égisze alatt havi rendszerességgel, állandó helyszínen, és immáron Classicus et Universus Ensemble néven lesz hallható. Következő ingyenes koncertjüket a CEU Popper termében december 1-jén tartják, műsorukon Bach-, Kurtág- és Tornyai-művekkel.

megalakult a nemzeti előadó-művészeti érdekegyeztető tanács

A huszonnégy tagból álló egyesület a szakmai szervezetek, az országos érdekképviseleti szervezetek, a fenntartók, továbbá az előadó-művészeti felsőoktatás delegáltjaiból áll. A NEÉT ülését a nemzeti erőforrás miniszter szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal hívja össze. A NEÉT funkciója, hogy megjelenítse az ágazati működés során jelentkező lényeges szakmai és fenntartói álláspontokat, valamint hogy az állami és szakmai együttműködés intézményesített fóruma legyen. Tagjai szakmai érdekeket hivatottak képviselni és a szakma egymás közötti párbeszédét erősíteni. A tagok megbízatásának időtartama négy év, amely legfeljebb egyszer újabb négy évre meghosszabbítható, tevékenységükért díjazásban nem részesülnek. A NEÉT az országos előadó-művészeti szakmai érdekképviseleti szervezetek, valamint a cirkuszművészeti előadó-művészeti szervezetek nyilvántartásba vétele után egészül majd ki további négy taggal.

Fidelio_1112.indd 6

fotó: Müpa

elkelt lorin maazel hegedűje

Egymillió dollár feletti összeget adtak egy internetes árverésen az amerikai karnagy 1783-ból származó Guadagnini-hangszeréért. A licitet a Tarisio aukciósház szervezte, a névtelenségbe burkolózó vevő 1,080 millió dollárt adott a hangszerért. A ritka hegedűért kapott pénzből a castletoni fesztiválon részt vevő fiatal zenészeket segítik, mely eseményt Lorin Maazel hívta életre még 2009-ben. „Tizenöt évesen játszottam először a Guadagninin, azóta a legközelebbi barátom volt” – jelentette ki a zenész az árverés előtt. Hozzáfűzte azonban, hogy boldog, mert fiatal tehetségeket segíthet az eladás révén. A Tarisio június 20-án rekordot jegyezhetett fel: 15,9 millió dollárért árverezte el a Lady Bluntot, egy 1721-ből származó Stradivari-hegedűt, amely egy japán alapítvány birtokában volt. A befolyt összeggel a márciusi pusztító földrengés és szökőár károsultjain segítették. A vevő kiléte azóta sem ismert.

11/18/11 11:03:03 PM


hírek

7

tíz év, tíz nap, tíz szervezet

stefan englert a fesztiválzenekar új December 1-jén ünnepli tizedik ügyvezető igazgatója

határon túli előadások a józsef attila színházban

Kassai előadással indul és komáromi produkciókkal zárul a József Attila Színház határon túli évada. A Felvidékről a Felvidékre azonban Erdélyen, a Kárpátalján és a Vajdaságon keresztül visz az út. A Kassai Thália Színház nyitja a sorozatot Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényének színpadi változatával, decemberben a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház lép a budapesti közönség elé Molnár Ferenc vígjátékával, Az üvegcipővel, melyet Árkosi Árpád rendezett. Januárban érkezik a Csíki Játékszín is Tasnádi István Finitójával, míg egy hónappal később a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata az Aska és a farkas, a Cseresznyéskert és a Nóra című előadásait hozza. A Csehov-drámát Bérczes László állította színpadra, míg Ibsen klasszikusát a társulattal Bérczeshez hasonlóan második alkalommal dolgozó Szekeres Csaba jegyzi. Márciusban a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház két előadással érkezik: a Béres Márta One-Girl Show-val és az operettmotívumokból építkező, Tolnai Szabolcs készítette Éljen a szerelem!-mel. A határon túli évad április végén két komáromi előadással zárul: a Szegény Dzsoni és Árnika rendezője Laboda Kornél, míg a Caligula helytartója Béres Attila munkája.

Fidelio_1112.indd 7

születésnapját a Nemzeti Táncszínház. Az eseményt a teátrum nem csupán saját körben ünnepli, megajándékozza a közönséget is. A programok többsége ingyenes és nyilvános. December 1-jén nagyszabású adománygyűjtés indul. A szervezetek között található nagycsaládosokat, hajléktalanokat támogató, gyűjtenek gyermekkórháznak és anyaotthonnak, óvodának, nyugdíjasoknak és állatmenhelynek is. Az adományokat a Nemzeti Táncszínház épületében lehet leadni (I. kerület Színház utca 1–3. Budai Vár), az épület nyitva tartási ideje alatt a recepción, nyitva tartási időn kívül a művészbejárónál lévő portánál. December 2-án a Nemzeti Táncszínház műsorán szereplő alkotók részvételével, az art jazztől a pantomimig, az argentin tangótól a modern táncig ingyenes táncórák lesznek egész nap, melyeket jelentős táncművészek vezetnek. (Regisztráció a titkar@tancszinhaz.hu címen lehetséges legkésőbb december 2-ig.) A további napokon lesznek alkotói beszélgetések, tánctörténetórák, kulisszajárások, kiállításmegnyitók, vetítenek tánc(os)filmeket is.

Az új vezető a nyugalomba vonuló Körner Tamás utódja lesz 2012. január 1-jétől. Az ügyvezető helyettesévé Erdődy Orsolyát nevezték ki. A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) Kuratóriuma egy évet szentelt annak, hogy megtalálja a két évtizede a zenekarnál dolgozó Körner Tamás utódját. Englert elsősorban a zenekar stratégiai tervének megvalósításáért és az egész szervezet működtetéséért lesz felelős, helyettese, Erdődy Orsolya pedig a zenekar hazai tevékenységét és kapcsolatait ápolja majd. Stefan Englert tanulmányait a Hamburgi Egyetem filozófiai karán végezte, majd 1999-től a SchleswigHolstein-i Zenei Fesztiválnál dolgozott. Három évvel később kinevezték az ott működő tekintélyes Zenekari Akadémia és ifjúsági zenekar élére, majd 2009-től a Bambergi Szimfonikusok menedzsere volt. Erdődy Orsolya 2008-ban került a KLASSZ Zenei Iroda élére, nevéhez fűződik a Haydn Bicentenárium, az Erkel-, Mahler- és Liszt-jubileumok megrendezése. Emellett az Óbudai Danubia Zenekarnál dolgozott és az Osztrák–Magyar Haydn Zenekar elnöke volt.

megjelent a ribizliálom

Palya Bea harmincötödik születésnapja alkalmából visszatekint és összegez: Ribizliálom című könyvében édesanyjáról, szerelmeiről, együtteseiről vall, a kötethez kapcsolódó lemezre pedig öt új szám mellé legkedvesebb dalait válogatta össze. „Kiskoromban a kedvenc rejtekhelyem a kert végi két ribizlibokor volt. […] Titkos kis szeglet, ott álmodoztam, mi lesz majd, ha nagy leszek. Nagy lettem, s most írtam egy könyvet is, a bokroktól idáig. Arra gondoltam, ha már szavakkal megtettem ezt az utat, akkor hangokkal is bejárnám a belső tájaimat” – fedi fel a jellegzetesen „palyabeás” cím hátterét a szerző. A szókimondó, naplóbejegyzésekkel és archív fotókkal gazdagított önéletrajzi kötethez készült lemezre az elmúlt tizenöt évből tizenöt dalt választott Bea. Az albumon a ribizlidal mellett másik négy új szám, korábban kiadatlan 2009-es koncertfelvételek, valamint kedvenc zenekari és szólókompozíciói szerepelnek.

11/18/11 11:03:04 PM


8

hírek színháztudomány mesterszak szeptembertől is

2012 szeptemberétől színháztudomány mesterszakot indít a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kara. A nappali és levelező, államilag támogatott és költségtérítéses formában induló képzésre jelentkezhet bárki, aki a bölcsészet-, a társadalomtudomány vagy a művészet területén főiskolai vagy egyetemi diplomával rendelkezik. A szakon országosan elismert szakemberek, a színházi szakma neves képviselői tanítanak. Jelentkezni 2012. február 15-ig lehet.

kovalik berlinben rendez, hamar zürichben dirigál

A Berlini Staatsoper Kovalik Balázs rendezésében mutatta be Smetana Az eladott menyasszony című operáját, míg Hamar Zsolt a Zürichi Operaházban Anno Schreier A vakok városa című darabjának premierjét dirigálta. A svájci operaház 2008-ban hirdette meg Teatro minimo című pályázatát, amelyen nemcsak a szakmai bírálók, hanem a közönség is Anno Schreier munkáját tartotta legérdekesebbnek, így ő kapott felkérést, hogy egy új, egész estét betöltő, ötfelvonásos operát írhasson a színház számára. Az előadók a zürichi operaházhoz kötődő fiatal énekesek, akik a zürichi operastúdióban nevelkedtek, a mű alapanyaga pedig a Nobel-díjas José Saramago Vakság című regénye. A magyar vonatkozású berlini bemutatóra – amelyben Kovalik Balázzsal magyar díszlettervező, Antal Csaba dolgozott – a Schiller Theaterben november 19-én került sor. Az előadást Karl-Heinz Steffens dirigálja, a főbb szerepeket Oskar Hillebrandt, Anna Samuil, illetve Burkhard Fritz és Jeffrey Dowd alakítják. Az eladott menyasszony a premiert követően december 2-án, 5-én, az évad második felében pedig április 10-én, 15-én, 26-án, június 20-án és 23-án látható.

Fidelio_1112.indd 8

magyar tánckoncert

Nagyszabású bemutatóval kezdi az évet 2012. január 7-én a Magyar Állami Népi Együttes és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A Magyar Tánckoncert című, új műfajt is meghatározó produkcióban közel kétszáz művész tolmácsolásában jelenik meg a magyar múlt és jelen. A Mihályi Gábor művészeti koncepciója alapján színpadra állított repertoárban felcsendül Liszt II. Magyar Rapszódiája, az Intermezzo Kodály Háryjából és a Kállai kettős is Herczku Ágnes bevezető énekével, de láthatjuk a híres Ecseri lakodalmast is, mely bemutatója óta nemcsak a hazai, de a világ táncszerető közönségének elismerését is kivívta. A felújítás megőriz minden hagyományt és érzést, mi megőrzendő, miközben az új rendezésben a mához közelítő előadásként kerül a közönség elé. A Szolnoki Sportcsarnokban bemutatandó kétórás esten, amelyről tévéfelvétel is készül, színpadra lép a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus és a Budapesti Ifjúsági Kórus is. A karmester az az Izaki Masahiro lesz, aki 1995-ben hazánkban első helyezést ért el a Magyar Televízió VIII. Nemzetközi Karmesterversenyén.

jubileumok és darabtemetések

Decemberben több produkció érkezik jubileumi előadásához, és vannak produkciók, amelyektől búcsúznak a közreműködők és a nézők. A Vígszínházban kétszázadik alkalommal játssza decemberben Eszenyi Enikő a Sylvia címszereplő kutyalányát. 75. előadáshoz érkezik Molnár Ferenc kétrészes anekdotája, a Játék a kastélyban, amelyet 2009-ben mutattak be. Ezzel az előadással párhuzamosan készült két – szintén – Molnár-mű a Pesti Színházban az Egy, kettő, három/Az ibolya, ezt ötvenedszer tűzik műsorra. A Radnóti Színházban 25. előadásánál tart a Pygmalion és az Alkony, A kriplitől pedig elköszönnek, mivel Schell Judit anyai örömök elé néz. A Bárka darabtemetéssel búcsúzik 2011-től: Esterházy Péter darabját – Harminchárom változat Haydn-koponyára – december 30-án tűzik utoljára műsorra, míg a Katona József Színházban a Mi ez a hang? (Dzsesztetés), valamint Az élet álom kerül le repertoárról. További információk jubileumokokról és leköszönő előadásokról a Fidelio.hu programadatbázisában találhatók.

színházi és táncos junior primák

A hazai színház- és filmművészet elismert képviselői jelölték a szerintük figyelemre és díjra érdemes fiatal tehetségeinket. Az átadó ünnepségen jelentették be, ki az a tíz fiatal tehetség, aki 2011-ben e díjjal gazdagodik. Az elismeréssel a Junior Prima–díj ajkai plakettjén túl 7000 euróval gyarapodik minden díjazott. A 2011-es év díjazottjai: Cziegler Balázs díszlettervező, Göttinger Pál rendező, Grisnik Petra színművész, Józan László színművész, Kovács Lehel színművész, Ötvös András színművész, Pál András színművész, Pazár Krisztina balettművész, Polgár Csaba színművész, rendező, Tóth Orsi színművész.

11/18/11 11:03:05 PM


Fidelio_1112.indd 9

11/18/11 11:03:06 PM


10

színház – premier billy világa

December 22. 19:00 – Pesti Színház A dráma egy számunkra fontos témával foglalkozik: hőse, Billy a siket fiú, keresi a helyét a családban és a világban, és megismeri a szerelmet is, ami talán segít neki az eligazodásban. A történet finom iróniával és humorral beszél egy kényes témáról: a fogyatékkal élők beilleszkedési kudarcairól, a másságról, a másság elfogadásáról, és arról az egyenlőtlen küzdelemről, amit sérült társaink vívnak nap mint nap. A Billy világa arra is figyelmeztet: nem biztos, hogy az a normális, egészséges, akit a társadalom egészségesnek fogad el. Mert lehet, hogy Billy mindannyiunknál jobban hall. A fiatal angol író-rendezőnő második darabját a híres londoni Royal Courtban mutatták be alig egy évvel ezelőtt. A magyarországi ősbemutató rendezője Szőcs Artur, frissdiplomás rendező, főszereplői Pap Vera, Hegedűs D. Géza és Telekes Péter.

bunyósszív

December 18. 17:00 – Kolibri Pince Jojo laza srác, de tényleg, a lazák leglazábbja: se melója, se csaja, se jövője – csak egy bandatagsága van, igaz, csicskási minőségben, de legalább tartozik valahova. Leo fura egy vénember: bokszoló volt, mégis az aggok házában kötött ki; utál verekedni, mégis ragaszkodik a mél-

Fidelio_1112.indd 10

tóságához. Leo azért került a zárt részlegre, mert kiütött egy ápolót, Jojo meg azért, hogy kifesse neki a falat, hála a bíróság bölcs mérlegelésének. És ha már a kényszer egymás mellé terelte őket, hát beszélgetni kezdenek, beszélgetés közben rájönnek, hogy több közük van egymáshoz, mint gondolnák. Bagossy László második rendezését a Kolibriben Németh Tibor és Bárdi Gergő adja elő. Az előadást tizennégy éves kortól ajánljuk.

külön frekvencián mozog. Érzem külön a vesémet és a májamat, érzem, hogy hol a méhem. Másfél méterre egy mélynyomótól végighallgatni egy Prodigy számot, igazi intimtorna. 140 bpm felett kezdődik az élet.” A Cyber Cyrano után Vidovszky György rendező újra Tasnádi István drámaírót választotta alkotótársnak egy ifjúsági előadáshoz, melyben a West Balkánban történt tragédiából indulnak ki.

deilephila

December 3. szombat 19:00 – Thália Színház Egy vidéki panziót elzár a hó a külvilágtól. Gyilkosság történik és bizonyos, hogy a gyilkos a házban van. Mindenki gyanús, bárki lehetett a tettes. Egy gyilkosság, egy panzió, két tulajdonos, öt vendég és egy rendőr. Számokban így lehetne leírni a történetet. Agatha Christie történetét, melyet a londoni West Enden a leghosszabb ideje futó előadásként játsszanak hatvan éve, most Szikora János rendezte meg magyar színpadon. A főbb szerepekben Schruff Milán, Almási Éva, Szabó Emília, Juhász István, Spindler Béla láthatók.

December 17. 19:30 – KoMa Bázis A KoMa Társulat az évad elején állandó játszóhelyre költözött, ahol egy összművészeti központ kialakítása volt a cél. A színházi Bázisának helyet adó XV. kerület legendáiból összeállított önálló estés előadás, olyan érdekes karaktereket, helyzeteket, emberi kapcsolatokat vonultat fel, melyekre nemcsak a kerület lakói, mindannyian ráismerhetünk. Az előadás rendezője – a szintén a XV. kerületben élő – Felhőfi-Kiss László, a szereplők pedig Fekete Zsolt, Jaskó Bálint, Lass Bea, Mohai Tamás, Polgár Péter, Szabó Vera, Valcz Péter, Vékes Csaba, Zrinyi Gál Vince.

east balkán

December 3. 19:00 – Bárka Színház, Cseh Tamás Terem „Ha jó közel állok a hangfalhoz, az ujjaim bizseregnek. Minden szervem

az egérfogó

egyirányú út

December 1. 22:30 – MU Színház – Szakkör, KDF, Füge produkció „A sértett postai kézbesítő a rendőröknek elmondta, hogy Ózd belte-

11/18/11 11:03:06 PM


premier – színház rületén, egy salakos bekötőúton közlekedett éppen motorral. Egy ismeretlen gyártmányú, típusú, hatósági jelzésű személygépkocsival lassítottak mellette, majd a jármű nyitott, jobb oldali első ablakán keresztül gázspray-t fújtak az arcába. A kézbesítő emiatt rövid időre elvesztette látását és a motorkerékpárral elesett. Ekkor a személygépkocsiból ketten kiszálltak, megint lefújták, ököllel ütlegelni kezdték, miközben a táskában lévő készpénz átadására szólították fel, majd a táskában lévő maradék készpénzt is magukhoz vették, végül autójukkal elhajtottak. A sértett bejelentését követően az ügyben végzett azonnali intézkedések akkor nem vezettek eredményre, azonban a nyomozást végző kollégáknak egyre gyanúsabb lett az eset, így a vizsgálatot más irányokba is kiterjesztették.” Akik játsszák: Szandtner Anna, Polgár Csaba, Thuróczy Szabolcs. A rendező: Kovács Dániel.

egy kis marivauX/ berenice

December 10. 15:00 – Ódry Színpad Titusnak és Berenice-nek le kell mondania az évek óta tartó egymás iránti szerelemükről, mivel a férfi társadalmi pozíciójában idegen származású nőt nem vehet feleségül. De ott van Titus jó barátja, a Berenice-be szintén régóta szerelmes (és szintén idegen származású) Antiochus… Semmi erőszak, csak kötelesség, szenvedély, hűség, barátság és szerelem. A szüleink szexuális neurózisai után a Máté Gábor vezette V. éves színész osztály idei második premierje látható Hargitai Iván rendezésében.

egy lócsiszár virágvasárnapja

December 11. 19:00 - Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad Kolhaas lovakkal kereskedik – becsületes munkával keresi pénzét –, lovait szállítja a megrendelőhöz vagy viszi őket a vásárra. Az egyik határon a váratlanul megváltozott vámtörvények miatt összeütközésbe kerül a fönnálló rend birtokosaival és jogtalan intézkedéseik

Fidelio_1112.indd 11

kapcsán megismeri az önkényt és a kiszolgáltatottságot. Igazáért magányos keresztes háborút folytat. Habár ebben a küzdelemben elveszíti vagyonát és szeretteit, jottányit sem enged. Végül saját magában és istenében is elveszíti lassanként a hitét. A lócsiszárt Heinrich von Kleist novellájából ismerte meg a világ, az ezen a történeten alapuló Sütő-drámát a Nemzeti Színházban először rendező Znamenák István állítja színpadra. A főbb szerepeket Marton Róbert, Murányi Tünde, Rába Roland, Földi Ádám, Söptei Andrea alakítják.

elfeledett ének

December 1. 20:00 – Artus Stúdió – Kompánia Színházi Társulat Az előadás gerincét négy téma adja: a virrasztás rítusa, az újjászületés labirintusa, az élő emlékezet és a dolgok titkos lelke. A krónikások az emlékezetalakzatok változatai. Emléklények. Úgy emlékeznek, hogy felejtenek. Azokat a dolgokat felejtik el, amiket a többiek mindvégig észben tartanak, és olyan ősi dolgokra emlékeznek, amikre más nem. Egyszerre reprezentálják az emlékezés és a felejtés működését. A színház-archeológiai kalauz rendezője Goda Gábor.

lószúnyog

December 3. 19:30 – Katona József Színház – Sufni Gorkij Az áruló című műve alapján az előadást létrehozta és játssza: Lengyel Ferenc. Az előadásról pedig beszéljen néhány idézet: „Tudja, képes vagyok bármilyen hőstettre. Nos, és éppígy bármilyen becstelenségre is: néha sóvárgó vágyat érzek, hogy valami aljasságot kövessek el, bárki ellen – akár a legközelebbi hozzátartozóm ellen is.” (Zahar Mihajlov munkás és titkos rendőrügynök 1917-ben tett vallomása a nyomozóbizottság előtt.) „Engedje meg, hogy valami aljasságot kövessek el!” (Osztrovszkij egyik hőse.) „Megfontolt cselekedeteiből nem lehet megítélni, milyen egy ember, csak a megfontolatlan cselekedetei árulják el.” (N.Sz. Leszkov Piljájevhez intézett leveléből.) „Az

11

orosz embernek eggyel több kereke van.” (I. Sz. Turgenyev.)

macska a forró bádogtetőn

December 16. 19:00 – Budapesti Kamaraszínház – Tivoli Aki megnézi ezt az előadást, annak az a zavarba ejtő gyanúja támadhat, hogy ez a ház talán nem is a Mississippi deltájánál áll, hanem a Duna nevű folyó partján, nem a 20. század közepén vagyunk, hanem a 21.-ben, s hogy Big Daddy nem épp gyapottermesztésből tett szert elképesztő vagyonára. Nem a nézőtéren foglalunk helyet, hanem a forró bádogtetőn, ami alatt a hazugság lakik. Kapkodjuk a lábunkat, de kitartunk, s azzal vigasztaljuk magunkat, hogy hazugságainkból még valóság lehet. Beérjük a valódival az igaz helyett. Tennessee Williams darabját Asztalos Szandra viszi színre, az előadásban Tahi Tóth László, Andai Györgyi, Hábermann Lívia, Varju Kálmán, Dányi Krisztián, Maday Gábor, Juhász Réka, Bede Fazekas Szabolcs láthatók.

moss, alkoss, takaríts!

December 5. 20:00 – Merlin – Színházterem Moss, alkoss, takaríts, / Hass, csábíts, szaporíts, / Szülj, többször gyarapíts, / Főzz, hámozz, habosíts, / Fogyj, tornázz, lúgosíts, / Merj, pályázz, utasíts, / Higgy, áldozz, alakíts, / Küzdj, lelket szabadíts! Melis Márta brácsaművész, Gévai Csilla grafikus, valamint Kántor Kata táncos-koreográfus vallomása egy napjukról, melyben mosnak, alkotnak, takarítanak, épp úgy, mint mások. Teszik mindezt Melis László zenéjére. Gévai Csilla ötletéből színpadra alkalmazta: Gévai Csilla, Kántor Kata, Melis Márta és Melis László.

a pertics janika

December 2. péntek 19:00 – Pinceszínház Adott a férj, a feleség, a gyerek és a házibarát – a színpadokon ősidők óta megjelenő szerelmi háromszög, és ennek egy olyan bizarr és mégis örök érvényű feldolgozása, ahol

11/18/11 11:03:06 PM


12

színház – premier a komikus és tragikus elemek úgy keverednek, hogy igazi, katartikus színházi élményt adnak. Csáth Géza – Kosztolányi unokatestvére – művét éppen száz évvel ezelőtt, 1911-ben mutatták be, melynek témája: az emberi természet furcsa helyzetekben furcsán reagáló jellege. Tragikomédia teljes mértékben, hiszen egyszerre groteszk, humoros, keserű és mégis szórakoztató. A szerepeket Görög László, Györgyi Anna, Szirtes Balázs, Zsurzs Kati játsszák, a produkciót Czakó Klára rendezte.

ruben brandt

December 11. 20:00 – Műcsarnok Ha kíváncsi arra, miként falja fel a média a művészetet vagy csobbanna egy történelmi rafting majdnem thrilleres hullámaiba, a 20. század kulturális ikonjaival övezve, vágjon bele Ruben Brandttal egy fekete humorral és szürreális tényekkel bővelkedő gengsztertörténetbe, amint azt egy szlovén képzőművész, Milorad Krstić és egy magyar koreográfus, Horváth Csaba harminchat képben összereszelte. Mert mi van akkor, ha már nem a művészet értéke, hanem a puszta létezése a tét? A produkciót a Forte Társulat tagjai, Andrássy Máté, Blaskó Borbála, Horváth Csaba, Kádas József, Simkó Katalin, Sipos Vera és Vati Tamás adják elő.

szabadságot mókusnak!

December 10. 19:30 Magyar Színház – Sinkovits Imre Színpad Mókus és Csibili. Vagyis Ők. Vagy Te és Én. Azazhogy Mi. Egy kacagtató történet bármelyikünkről, akiket az élet egymáshoz és egymástól, ki a városból az öbölbe, a fa tetejéről a börtönbe sodor. Bűnösök vagyunk, vagy csak álmodozók? Ugye, lehet valamije még annak is, akinek nincs semmije? Kell, hogy egyként hangozzék fel mindenki torkából: Szabadságot Mókusnak! A két szerepet Tóth Éva és Tahi József játsszák Sipos Imre rendezésében.

szeretettel, charlie

December 11. 20:00 – Sirály Daniel Keyes Virágot Algernonnak című regénye egy hatéves gyerek

Fidelio_1112.indd 12

szintjén álló felnőtt férfiről szól, akinek egy orvosi eljárás segítségével megnövelik az intelligenciahányadosát. A szövegből készített előadás már önmagában is egy kockázatos vállalkozás. A kísérlet legfőbb célja az, hogy a szereplőt játszó színészben beinduljanak olyan belső, emocionális folyamatok, melyek megfelelnek a regényben leírt szereplő gondolkodásának, életének. Hogy visszakapjunk valamit az eredeti műből, de közben felfedezzük az elme zavaros és öszszetett utazását. Akár egy útvesztőben. A darabot Sardar Tagirovsky rendezte, előadja: Gönczy Attila.

szent pénter esernyője

December 16. 19:00 – Karinthy Színház Vajon lehet-e európai település a tót Glogovából? Ez foglalkoztatja a helybéli intelligenciát. Gongolyt, Szlávikot, Majzikot és Adamecznét. Amikor az elmaradott Glogovára új plébános, Bélyi uram érkezik, különös csoda történik. A viharban Szent Péter egy piros esernyőt borít Bélyi uram kishúgára, Veronkára. Ezzel megindul Glogova felvirágzása. Megújul a paplak. Veronkához francia nevelőnőt szerződtetnek. Özvegy Münz Jónásné személyében pedig a városkában fellendül a kereskedelem is… Mikszáth Kálmán derűt és bölcs humort sugárzó regényéből Deres Péter dramaturg és Karinthy Márton rendező karácsonyi meglepetést, új színpadi játékot készített, amely ragyogó szerepekkel ruházza fel Pogány Juditot, Egri Katit, Vándor Évát, Pusztaszeri Kornélt, Klem Viktort és a többieket.

pekben Szilágyi Zsuzsa, Stefanovics Angéla, Érsek-Obádovics Mercédesz és Bozsó Péter láthatók, az előadást Sopsits Árpád rendezte.

a vihar kapujában

December 10. 19:00 – Budapesti Kamaraszínház – Ericsson Stúdió Három ember egy romos szentélyben. Vihar és világégés elől menekülve megidéznek egy történetet. Két dolog tudható biztosan: a Feleség megerőszakolása és a Férj halála. Hogyan történt? A Férj szelleme, Feleség, Rabló és szemtanú különbözőképpen vall a bíróságon. Rjúnosuke Akutagava novellája nyomán az előadást Csiszár Imre rendezte, a főbb szerepekben Varga Zoltán, Kocsó Gábor, Németh Kristóf és Nagy Enikő játszanak.

zebra

December 1. 19:00 – Merlin – Színházterem Jana Dobreva, a neves bolgár írónő néhány évvel ezelőtt felajánlotta, hogy ír egy darabot Hadzsikosztova Gabriellának. A darab története rém egyszerű. Középkorú nő áll egy útkereszteződésben és képtelen átmenni. Úgy érzi, élete elért egy olyan pontig, ahonnan nem lehet továbblépni. Sikereket ért el, lett valaki, de elvesztette a gyökereit, az identitását. Nem mer hátranézni, de előre sem… Csak áll ott és lassan minden értelmetlenül belehullik egy szakadékba, amit ő hozott létre saját magában… már csak a szavaiba tud kapaszkodni. Dobreva darabját Hadzsikosztova Gabriella adja elő és C. Nagy István rendezte.

tisztogatás

December 17. 19:30 – Budapesti Kamaraszínház – Shure Stúdió Sofi Oksanen kortárs finn írónő Sztálin tehenei cím regényével vált ismertté. Első színpadi művét, a Tisztogatást 2007-ben mutatták be Helsinkiben, amelynek témája: két nő, két sors, két korszak, két titok, két bűn – amik valahol összefonódnak. A darab a hatalom, a szexuális erőszak, a szégyen természetrajza és azt vizsgálja, mi a túlélés ára. A főszere-

A fidelio magazint Keresse országszerte A libri KönyvesboltoKbAn!

11/18/11 11:03:07 PM


Fidelio_1112.indd 13

11/18/11 11:03:07 PM


14

színház – ajánló

Kálid Artúr, Varga Anikó fotó: Garamvári Gábor

fidelio színházi est: szabadesés

december 20. 19:00 Bárka Színház

Decemberben a Bárkán folytatódik színházi estjeink sorozata. Amikor már nem bírja hallgatni, mi mindent mondanak róla, amikor már nem bírja, hogy nem tud védekezni a fejében egymást kergető emlékek ellen, amikor már nem visel el több szeretetlenséget, fájdalmat és önmarcangolást, amikor már az utolsó szál is elszakadni látszik. Akkor összeszedi minden erejét, egybegyűjt minden élni akarást és jót, összeszedi iszonyatos nagy erejét, amilyen csak a sorsát értő és attól rettegő, de azt legyőzni kész embernek van – és megmozdítja a lábujját. Reméljük, lesz éppen valaki a kórteremben, hogy észrevegye.

a filozófus

Katona József Színház városi Színház

Bessenyei György legsikeresebb és minden bizonnyal legjobban sikerült műve 1777-ben jelent meg Pesten. 2011 októberében a Katona József Színház mutatta be. A filozófus címadó hőse Párménio, a gáláns szalonélet üres csillogásától elforduló, magányában filozofáló, gyöngéd nemesifjú. Pontyi messze szakadt családja előkelő ágától. Búzával, szénával, marha- és lókereskedelemmel szedi meg magát a konjunktúra idején, de bármilyen jómódú is, földhözragadt műveltsége szüntelenül kiütközik. Az előadást Gothár Péter rendezte, főbb szerepekben: Ötvös András, Fullajtár Andrea.

november 25. 19:30

Dömötör András Camus világhírű művét állította színpadra a Vígszínházban. A Nobel-díjas Albert Camus a világ szinte valamennyi nyelvén megjelent regényének monodráma változatában egyetlen színész tucatnyi alak sorsát játssza el a pestis sújtotta Oránból, ahol nemcsak a patkányok, hanem az emberek is tömegesen betegszenek meg. Francis Huster színpadra alkalmazásával a több mint négyszáz előadást megélt párizsi bemutató után a darab magyar változatát Hegedűs D. Géza adja elő.

Tasnádi Bence, Kocsis Gergely, Ötvös András, fotó SzoFi

december 2. 19:00, 10. 18:00

Hegedűs D. Géza fotó: Gál Berenike

a pestis

Vígszínház, Házi Színpad

semmi pánik

december2., 30. 19:00 Centrál Színház

A darabot, ami 1965-ben Woody Allent a Broadway ünnepelt szerzőjévé tette, Puskás Tamás, a négy évvel ezelőtti bemutatóhoz képest, idén ősszel felújítva állította színpadra a Centrál Színházban. Axel Magee a fiatal amerikai diplomata korán kitűnt kortársai közül: uzsonnáját egyszer véletlenül békeszerződésbe csomagolta. Most mégis kap egy utolsó esélyt: két hétre átveheti az apjára bízott közel-keleti nagykövetség vezetését. Ekkor azonban bemenekül a nagykövetségre Walter Hollander, az amerikai turista feleségével és bájos kislányával, Susannal, akiket felbőszült fegyveres üldözőik kémkedéssel gyanúsítanak.

fotó: Koncz Zsuzsa

yerma

december 20., 28. 19:00 Radnóti Színház

Fidelio_1112.indd 14

García Lorca költői szépségű, megindító drámáját, egy asszony kétségbeesett lázadásának történetét ezúttal Rába Roland rendezte meg a Radnóti Színházban. García Lorca balladisztikus történeteinek atmoszférája, titkokkal teli világának rezdülései és csodálatosan erős nőalakjai elvarázsolnak mindenkit. Yerma őrült szenvedéllyel, megszállottan vágyik az anyaságra, de azt férje nem tudja megadni neki. A drámát 1962-ben játszották először Magyarországon Németh László fordításában. A mostani címszerepet Wéber Kata játssza.

11/18/11 11:03:11 PM


Fidelio_1112.indd 15

11/18/11 11:03:11 PM


16

színház – portré megmutatják, hogy kell élni

pelsőczy rék a

A Kortárs Drámafesztivál (KDF) keretében, a Thália Színházban mutatja be a K.V. Társulat Elżbieta Chowaniec Gardénia című darabját. A lengyel drámával a 2010-es KDF keretében felolvasószínházi formában szintén a K.V. Társulat közreműködésével és Pelsőczy Réka rendezésében már megismerkedhetett a közönség. fidelio: 2010-ben hogyan találtál a Gardéniára? Pelsőczy Réka: A fesztivál előtt Markó Robi, aki az

előadás dramaturgja, átküldött négy darabot, és ezt választottam közülük. f: Miért? A női téma vonzott? pr: Nincs ilyen mániám, de valahogy megtalálnak ezek a kérdések. Azt hiszem, az izgatott, hogy négy nagyjából egyidős színésznőről van szó, és szinte mindenki játszik benne gyereket és felnőttet is, ugyanakkor azt éreztem, hogy minden ki van benne mondva, egy picit didaktikus. Amikor elkezdtük próbálni, azonnal egymásra hangolódtunk a csapattal, amelynek tagjai közül csak Bartsch Katával dolgoztam együtt, a többiekkel, Száger Zsuzsával, Urbanovits Krisztával és Kiss Diával, illetve most Spiegl Annával, csak ismertük egymást látásból vagy hallomásból, de közös munkatapasztalatunk nem volt. Én kaptam őket, és szeretem az ilyen helyzeteket, ezeket a meglepetéseket. Azt éreztem, jó velük lenni, jól működünk: nyitottak rám, és ez bennem is energiákat szabadított fel. Elkezdtük olvasni a darabot, és valahogy a szövegek nem működtek. f: A felépítés miatt, tehát hogy monológ, két-, három- vagy négyszereplős jelenet, megint monológ, megint jelenet? pr: Nem, az nagyon tetszett. Viszont a többszereplős jelenetek szinte mindegyike vita vagy veszekedés, és ezeket a szövegeket egymás után felolvasva azt éreztem, hogy nem igazak. Egy ponton kértem a színészeket, hogy beszéljenek össze, hogy az általános mondatok helyett úgy hangozzanak, mint ha szólamok lennének a megszólalásaik, és ez borzasztó érdekes dolgot eredményezett. Már a felolvasó-színházi előadás közben eszembe jutott, hogy ez a darab olyan, mint egy zenemű: van benne négy nagyária, egy duett, egy tercett és egy kvartett. Ennek a zeneiségnek a felfedezése hatalmas örömöt adott, és arra inspirált bennünket, hogy a Gardéniából „igazi” előadás legyen. f: Mit kértél a zeneszerzőtől, Kákonyi Árpádtól? pr: Nem úgy született a zene, hogy Árpi írt otthon valamit, és aztán megmutatta, hanem együtt, a színészekkel és velem beszélgetve, a próbákon. Megnéztük, hogy a szöveg mit súg és mit bír el, én elmondtam, hol szeretnék hangsúlyokat vagy csöndeket, ő is elmondta, hogy szerinte hol lenne jobb, ha csöndben maradna, tehát nagyon intenzív és kölcsönös munkából alakult ki ez a zene. Amellett, hogy célunk a filmszerűség, egy prózai operát akarunk létrehozni. Egy oldal monológ a

Fidelio_1112.indd 16

színpadon két perc hosszú, ezek a monológok viszont három-négy oldalasak. A legjobb színésznek kell ahhoz lenni, hogy a néző ennyi szöveget figyelemmel végighallgasson és kibírjon. A zene ehhez is kell: ahhoz, hogy szellemesen illusztrálja az elhangzottakat. Azt gondolom, hogy az általunk kitalált formával a szöveg humora erősödik, mert ma már azt gondolom, a szerző didaxisa nem egy kisrealista didaxis, inkább egyfajta tipikus lenyomat arról, hogyan élünk, hogyan vitázunk, milyen viszonyok közt léteztünk a múlt században. Nem érzem, hogy aprólékosan berendezett nappalira, tárgyakkal telezsúfolt színpadra lenne szükség, hanem hagyja a rendezőt, hogy maga válassza ki a szerinte adekvát formát, hogy elemelhesse a realizmustól, hogy humorát megszólaltathassa. f: Az eredeti drámaszövegben elég sok lábjegyzetelt, kifejezetten lengyel kulturális utalás található, nálatok viszont néhány városnéven kívül ezek a helyhez kötő konkretizálások eltűntek. Ezeket azért húztátok ki, hogy általánosabbá váljanak a történetek? pr: Inkább praktikus oka volt, a sűrítés. Minden olyat, amit egy korábbi szituációból meg lehet érteni, kihúztunk, mert a monológok, különösen az első, eléggé túl van részletezve, és bár olvasva izgalmasak, de ahogy mondtam, színpadon elviselhetetlen. Érdekes módon azonban a felolvasó-színházi változathoz képest inkább visszakerültek szövegrészek. Engem a személyes történet érdekel, a viszonyok: az anyánkkal való viszonyunk, a gyerekeinkkel való viszonyunk. A történelmi idő is valamennyire stimmel, úgyhogy remélhetőleg valami módon emiatt magunkra ismerhetünk majd, de az ember ennél sokkal praktikusabb módon méri a privát idejét, azzal, hogy mikor volt szerelmes, mikor született a gyereke, mikor halt meg valakije, mikor költözött másik lakásba, és ezek a személyes történetek felülírják a világtörténelmet. Papp Tímea

Az interjú teljes terjedelmében a Fidelio.hu színházrovatában olvasható.

11/18/11 11:03:13 PM


Fidelio_1112.indd 17

11/18/11 11:03:13 PM


18

színház – portré restaurált szeretet

fidelio: Nem túl gyakori cím a színházak műsorában a Don Carlos. Miért ezt választottad? Bagó Bertalan: Eredetileg Shakespeare Coriolánusát szerettem volna, Huszár Zsoltival. Rá találtam ki az egészet, nem akartam más emberrel megrendezni. Egy hetem volt keresni egy olyan másik darabot ugyanerre a szereplőgárdára, ami szól is valamiről, ami ugyanabból a gondolati körből származik, mint a Coriolanus, amiben minden benne van a társadalmi problémáktól kezdve a szenvedélyes szerelemig. Nagyon sok darabot elkezdtem olvasni, és hirtelen beakadt a fejembe a Don Carlos, mert Posa márkit el tudja játszani Cserhalmi György, Fülöp királyt Gáspár Sándor, Erzsébetet Földes Eszter, Eboli hercegnőt Pokorny Lia, Carlost pedig Nagy Péter. Megkedveltem a gondolatot, és nem bántam meg. Legalábbis eddig még… Fontos dologról szól: van-e szenvedély ebben a világban, szükség van-e rá egyáltalán, vagy csak a hatalmat kell szolgálni, csavarnak kell lenni egy gépezetben? Nagy szavak ezek, de jó róluk beszélni, és kell is. f: A társadalompolitikai része most eléggé érzékenyen érinti az Új Színházat, mondhatni, azt próbáljátok, amiben benne van a társulat. Ez befolyásolja a munkát? bb: Ezt nem tudhattam előre. Kezdek félni, volt már ilyen. Elkezdtem próbálni A revizort Zalaegerszegen, és mire befejeztem, minden mozzanatában időszerű lett az előadás. Amikor ezt elkezdtük, szó nem volt arról, hogy itt ilyen események történnek. Ezt senki nem gondolta az országban. Persze nem erre hegyezem ki, de mégis, a színház alapvető lényege, hogy a hajszálgyökereken föl kell szívni azt a társadalmat, amiben élünk. Minden pillanatunkban benne van ez a helyzet, de a nagy egész, az mégiscsak egy korábbi koncepció mentén halad. Ezzel együtt nem lehet nem észrevenni, hogy vannak mondatok, amelyek teljesen mást jelentenek most, mint két hónappal ezelőtt… f: Érzésem szerint egy Don Carlos-bemutatónak az a legnagyobb veszélye, hogy a nézők félnek tőle. A cím alapján felrémlik a fehér spanyolgallér, a csizma, a kecskeszakáll, eszébe jut az embernek, hogy van ebből egy opera… Szóval, valami nehezen befogadható, klasszikus íze van. bb: Amennyire lehet, szeretném lebontani ezt a klasszikus hatást. Vagy inkább úgy mondom: kortársszerűen kezelem. Bármelyik nagy műre igaz, hogy a képletei, a viszonyrendszerei örök érvényűek. Az emberiség nem tanul. Mindig ugyanazok a problémák kerülnek elő. Mindig lesznek zsarnokok, és mindig lesznek emberek, akik a szabadságot akarják. A Don Carlos három

Fidelio_1112.indd 18

fotó: SzoFi

b a g ó b e r ta l a n

Bagó Bertalan második alkalommal rendez az Új Színházban. Schiller Don Carlosa talán aktuálisabb, mint valaha, bár amikor elkezdődtek a próbák, még senki nem tudta, hogy a darab témája szinte pontosan leképezi az Új Színház körüli eseményeket.

alapgondolatra épül: a szabadságra (ezt Posa márki képviseli), a szerelemre (ezt Carlos és Erzsébet), és a hatalomra (ezt Fülöp király). És mind másra vágynak. A hatalom a szerelemre, a szerelem a szabadságra, a szabadság pedig hatalomra. És semelyik nem jön létre. Posa szeretne befolyással lenni a világ eseményeire, és rájön, hogy ez a hatalom által lehetséges. Tisztességesen kezdi, aztán belecsúszik az alakoskodásba, a hazugságba, a csalásba. És azt hiszi, hogy ha ezt az egészet alárendeli valami nagy eszmének, akkor majd fölmenti az élet. De nem mentheti föl, mert semmi nem jöhet létre hazugság és alakoskodás által. Ez izgatott a legjobban, mert erre a helyzetre nincs megoldásképlet. Mindig abból adódik a probléma, ha a szabadság hívei hatalomra jutnak, vagy ha a hatalom elkezd szeretni. Minél idősebb az ember, annál jobban vágyik arra, hogy szeressék. Elkezd gondolkodni, hogy majd leköpik-e a szobrát vagy nem. És ha arra jut, hogy igen, akkor valahogy igyekszik restaurálni azt a szeretetet. Ahhoz, hogy valaki utcanév legyen, tenni is kell valamit. Nem a saját szobrodat kell állandóan alkotni. Szeretném, ha a színészek szenvedélyesen, de nem nagy pátosszal beszélnének ezekről a kérdésekről. f: Ahogy látom, sem a jelmez, sem a díszlet nem utal konkrét korra. bb: Sem archaikusat, sem nagyon mait nem szeretnék. Időtlennek, kortalannak gondolom. A térszerkezet tulajdonképpen egy kocka, amit szét lehet szedni és össze lehet rakni. És fontos, hogy ki mikor van a kockán kívül és belül. A végén pedig összeáll egy nagy egésszé. Mert mindig azt hisszük, hogy a legfőbb hatalomnál nincs nagyobb, pedig van. Itt egyháznak hívják, de ez lehet akár a világegyetem is. Mindig függünk valamitől, mindig valamihez képest létezünk, mindenki fölött áll valami vagy valaki, úgyhogy vigyázni kellene, hogy mit csinálunk. Lehet, hogy nem követnénk el mindig ugyanazokat a hibákat. Abból lehet tanulni, amit az idő megrostált. Soha nem okulunk, de talán egy kicsit mindig hajszálnyival előrébb megyünk. Talán… Rick Zsófi

11/18/11 11:03:15 PM


Fidelio_1112.indd 19

11/18/11 11:03:15 PM


20

színház – daraboló A 88. utca foglyai (Centrál Színház) Író: Neil Simon; r.: Ilan Eldad; sz.: Básti Juli, Kern András, Borbás Gabi, Szabó Éva, Papp János Mel a gazdasági válság következében elveszíti az állását. Egzisztenciája megrendül, önbecsülése összeomlik. Felesége, Edna humorral, empátiával próbál reagálni, és mindent elkövet, hogy segítsen levert férjén.

Csókol Anyád (Belvárosi Színház) Író: Sam Bobrick–Julie Stein; r.: Znamenák István; sz.: Vári Éva, Nagy Ervin Adott egy anya, aki a maga keresetlen módján pillanatok alatt képes az őrületbe kergetni az ő kicsi fiát. „Kicsi fia” egyébként felnőtt, sőt elvált ember – méghozzá a mama tevékeny közbenjárása miatt lett elvált. Anya és fia levelezéséből kibontakozik két élet.

Dühöngő ifjúság (Budapesti Kamaraszínház – Ericsson) Író: John Osborne; r.: Lukáts Andor; fsz.: Kolovratnik Krisztián, Szűcs Péter Pál, Horváth Lili, Szőlőskei Tímea A darab a történet hősének lázadása szűk környezete, a világ és önmaga ellen. Véget nem érő harcot folytat az emberi kapcsolatok kiüresedése és reménytelensége ellen, miközben teljesen magára marad.

Alkony (Radnóti Színház) Író: Iszaak Babel; r.: Valló Péter; fsz.: Cserhalmi György, Csomós Mari, Wéber Kata, Csányi Sándor, Petrik Andrea Mendel Krik, a jól menő fuvarozócég tulajdonosa hatvankét éves korában rájön, hogy más életet akar élni. Felnőtt fiai részt követelnek az üzletből, és nem válogatnak az eszközökben.

A Danton-ügy (Stúdió „K”) Író: Stanislawa Przybyszewska; r.: Koltai M. Gábor; fsz.: Menszátor Héresz Attila m.v., Kuna Károly m.v., Géczi Zoltán, Homonnai Katalin, Horváth Zsuzsa, Kovács Krisztián m.v., Rusznák Adrienn, Tamási Zoltán 1794, Párizs. A kormányban és az utcán káosz uralkodik. Négy férfibarátság, három szerelem és egy ország széthullása.

Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe (Nemzeti Színház) Író: Kovács Márton–Mohácsi István–Mohácsi János; r.: Mohácsi János; fsz.: Stohl András, Radnay Csilla, László Zsolt, Kulka János, Nagy Mari, Makranczi Zalán, Hevér Gábor, Tompos Kátya, Mátyássy Bence 1946. A falu színjátszókörét a János vitéz előadásáról Szibériába hurcolják. Igaz történeten alapuló darab szerelemről, hazaszeretetről, a 20. századi Magyarországról.

Ármány és szerelem (Nemzeti Színház) Író: Schiller; r.: Alföldi Róbert; fsz.: Kulka János, Makranczi Zalán, Bánfalvi Eszter, Básti Juli, Hollósi Frigyes Ferdinánd és Lujza szerelmének története megközelíti és megidézi Rómeót és Júliát. Lángolásuk, érzelmeik áradása ma is rabul ejti a nézőt. Ármány, szerelemféltés, cselszövés, intrika, tragikus félreértések, végzetes halál.

Dilettánsok (Katona József Színház) Író: Gustav Flaubert, Forgách András; rend.: Ascher Tamás; fsz.: Máté Gábor, Elek Ferenc, Szirtes Ági, Keresztes Tamás, Mészáros Béla, Nagy Ervin Két kisnyugdíjas, Bouvard és Pécuchet vidéki magányba vonul, hogy megszerezzenek minden lehető emberi tudást. Falják a könyveket, az olvasottakat a gyakorlatban is kipróbálják, ám ezek a kísérletek nem mindig terv szerint sikerülnek...

Elveszett paradicsom (József Attila Színház) Író: Sarkadi Imre; rend.: Csiszár Imre; fsz.: Koncz Gábor, Viczián Ottó, Magyar Tímea, Tóth Judit, Kocsis Judit Sebők Zoltán, a fiatal, tehetséges agysebész lakásán tiltott műtétet végez egy fiatal nőn, a szeretőjén, aki belehal az operációba. Zoltán, tisztában lévén a következményekkel, elutazik vidéken élő apjához, hogy elbúcsúzzék tőle.

Árpádház (Budapesti Kamara – Shure) Író: Spiró György; r.: Almási-Tóth András; fsz.: Dolmány Attila, Lengyel Tamás, Nagy Enikő, Verebes Linda, Törköly Levente Groteszk és lírai, szórakoztató és filozofikus tabló arról, mennyire lehet szabad az ember döntéseiben és cselekedeteiben egy olyan világban, amelyet átláthatatlan kuszasággal irányít a politika.

Diploma előtt (Madách Színház) Rend.: Herendi Gábor; sz.: Kovács Lehel/Szente Vajk, Nagy-Kálózy Eszter/Udvaros Dorottya, Pusztaszeri Kornél, Erdélyi Tímea /Fodor Annamária, Szerednyey Béla Mike Nichols Diploma előtt című filmje tette világhírűvé Charles Webb regényét, melyben a nagykorúság határán álló Benjamin Braddock minden lehetséges módon lázadni próbál szüleinek kispolgári életformája ellen, és ez végül egy unatkozó szépasszony, Mrs. Robinson karjaiba vezeti.

Equus (Thália Színház) Író: Peter Shaffer; rend.: Dicső Dániel; fsz.: Alföldi Róbert, Szamosi Donáth, Kútvölgyi Erzsébet, Kőszegi Ákos Alan Strang, a zavart elméjű fiú egyetlen éjszaka alatt megvakít hat lovat egy patakéssel, ezért pszichiátriai kezelés alá kerül. Martin Dysart pszichiáter feladata feltárni az utat, ami a szörnyű bűntettig vezetett. A kezelések során a fiú és Dysart idegölő csatákat vívnak, hogy megismerjék egymás titkait. De végeredményben ki kinek a páciense?

A Bandy-lányok (Belvárosi Színház) Író: Parti Nagy Lajos; r.: Ascher Tamás; sz.: Hernádi Judit,Udvaros Dorottya A darab két nő történetét meséli el, akik közöttünk élnek, az általunk is jól ismert problémákkal küzdenek. Egyetlen cél lebeg a szemük előtt: olyan híresnek, elismertnek lenni, mint az Andrews nővérek. Próbálnak és várnak a nagy lehetőségre, amikor egy nagyszabású koncerten mutatkozhatnak be.

A dizőz halála – interaktív vacsoraszínház (Orfeum) A borzongást, a zenét, a fekete humort, a társaságot, a revü világát és a finom ételeket egyaránt kedvelőknek kínáljuk ezt az újszerű estét, mert mindezt megtalálhatják ebben a színházi előadásban. A revü világában feltűnő, különös és furcsa művészcsapattal találkozhatunk mi is, miközben érzelmekkel teli sanzonok csendülnek fel.

Erdő (Új Színház) Író: A. Ny. Osztrovszkij; r.: Egon Szavin; fsz.: Takács Katalin, Gáspár Sándor, Vass György, Hirtling István, Nemes Wanda, Száraz Dénes Frivol komédia egy köztiszteletben álló, ámde szerelmes természetű özvegyasszonyról, aki apránként eladogatja a férje vagyonát, hogy kései szenvedélyének hódolhasson, és pártfogoltjait méltóképpen támogathassa. Egy kis darab erdőért akárkit megkaphat…

Caligula (Budapesti Kamara – Ericsson) Író: Albert Camus; r.: Csiszár Imre; fsz.: Dózsa Zoltán, Kerekes József, Újréti László, Karalyos Gábor, Szőlőskei Tímea A fiatal római császár elveszti húgát, akit bűnös szerelemmel szeretett. A patríciusok attól félnek, hogy kárt tesz önmagában. Caligulát sokkal inkább a hétköznapi felismerés nyugtalanítja: „az emberek meghalnak és nem boldogok”.

A Doktor úr (József Attila Színház) Író:Molnár Ferenc–Zerkovitz Béla; sz.: Győri Péter, Piros Ildikó, Márton András, Zsolnay András, Borbély Krisztina, Benkő Péter, Pásztor Erzsi, Mikó István, Viczián Ottó, Magyar Tímea Molnár Ferenc világhírű színpadi szerzőnk, legtöbbet játszott darabja A Doktor úr. Dr. Sárkány ügyvéd lakásán játszódik a fergeteges bohózat, szerelemmel, cselszövéssel, féltékenységgel, nagyszerű szerepekkel.

Esőember (Belvárosi Színház) Író: Dan Gordon; r.: Anger Zsolt; sz.: Kulka János, Nagy Ervin, Cseh Judit, Garas Dezső, Kézdy György Mi történik, ha egy harmincéves, pökhendi fiatalember megtudja, hogy van egy bátyja? Aki ráadásul autista, egy intézetben nevelik, és apja rá hagyta minden vagyonát? Az Oscar-díjas film színpadi változata, nagyszerű szereposztásban.

Cigányok (Katona József Színház) Író: Tersánszky J. Jenő–Grecsó Krisztián; r.: Máté Gábor; fsz.: Szacsvay László, Szirtes Ági, Pálmai Anna, Keresztes Tamás Tersánszky szerelmi háromszöge egy sosem volt mesevilágban mutatja meg a muzsikus romákat. Grecsó Krisztián Cigányokja a mai Magyarországra hozza át a drámát. Magyaroknak, cigányoknak egyaránt. Lelet – a rettegés alól.

Dolcsaja Vita (Belvárosi Színház) Író: Peter Pavlac–Parti Nagy Lajos; r.: Ardai Petra; sz.: Csákányi Eszter, Molnár Áron/Katona László Brezsnyev lányának története, valóság és fikció. Annak idején úgy nevezték: „a szovjet hercegnő”. Galina a család fekete báránya volt, zabolátlan életéről legendák terjedtek. Sosem menekülhetett el apja hatalma elől, amely az ő életét is megnyomorította.

Félelem és macskajaj a Harmadik Birodalomban (Ódry Színpad – aula) Író: Bertolt Brecht; rend.: Zsótér Sándor; fsz.: Borbély Alexandra, Ficza István, Huzella Júlia, Kovács Gergely A darabot Brecht szemtanúk és újságcikkek alapján írta az emigrációban az 1933 és 1938 közötti Németország hétköznapjairól. Szereplői kisemberek, kis- és nagypolgárok. Rövidebb-hosszabb jelenetekben mutatja meg, hogyan szivárog be az emberek fejébe a politika.

Csongor és Tünde (Vígszínház – Házi színpad) Rend.: Puskás Zoltán; sz.: Péter Kata, Pap Vera, Tornyi Ildikó, Józan László, Csőre Gábor, Ágoston Péter, Papp Dániel, Nagy Dániel Viktor, Majsai-Nyilas Tünde A magyar drámairodalom klasszikus remekműve, a boldogságkeresés csodálatos meséje szokatlan megközelítésben, egyszerű színházi nyelven, de játékos eszközökkel kerül színpadra.

Don Carlos (Új Színház) Rend.: Bagó Bertalan; sz.: Gáspár Sándor, Cserhalmi György, Nagy Péter, Pokorny Lia, Almási Sándor Don Carlos, a szabadság és az önkényuralom elleni lázadás szimbólumává vált, mióta 1787-ben nyomtatásban megjelent. Schiller remekművének központi figurája azonban nem a címszereplő, a boldogtalanul szerelmes spanyol infáns, akitől apja elrabolta a menyasszonyát, sokkal inkább Posa márki, az önfeláldozó jó barát, az elvakult idealista.

A filozófus (Katona József Színház – Sufni) Rend.: Gothár Péter; sz.: Tenki Réka, Kulcsár Viktória, Tasnádi Bence, Ötvös András, Fullajtár Andrea, Mészáros Béla, Borbély Alexandra, Kocsis Gergely, Dankó István, Pálmai Anna Bessenyei György legsikeresebb és minden bizonnyal legjobban sikerült műve 1777-ben jelent meg Pesten. A vígjátéknak a nyilvánvaló francia minták mellett az író saját életművéből származó, prózai előzménye is van: a Galant levelek című levélregény.

Fidelio_1112.indd 20

11/18/11 11:03:15 PM


daraboló – színház A Főfőnök (Radnóti Színház) Író: Lars von Trier; r.: Anger Zsolt; fsz.: Csányi Sándor, Gazsó György, Kováts Adél, Szávai Viktória, Petrik Andrea, Péter Kata, Schneider Zoltán Egy jól menő cég vezetője szeretné eladni a vállalatát, ám a vevő kizárólag a távolban élő főfőnökkel hajlandó tárgyalni, aki nem létezik. Fel kell bérelni egy állástalan színészt, hogy játssza el a főfőnököt...

Hajnalban, délben, este (Mikroszkóp Színpad) Író: Dario Niccodemi; rend.: Kautzky Armand; sz.: Sallai Nóra, Mesterházy Gyula Egy pad, egy kert, valahol, a háttérben egy ház, benne a családtagok, akiknek csak a hangját halljuk. A padon egy lány, mellette egy fiú, közöttük egy egyre erősödő kapcsolat, talán szerelem? Mi lesz ebből? Dario Niccodemi szenzációs, költői, bűbájos darabja két fiatal találkozásáról.

A fösvény (Nemzeti Színház – Gobbi Hilda Színpad) Író: Molière; rend.: Rába Roland; sz.: Mátyássy Bence, Radnay Csilla, Gerlits Réka, Blaskó Péter, Töröcsik Mari Molière az emberi természet legmélyét feltáró jellemkomédiájának főszereplője maga a pénz. A pénz, amiből sosincs elég – egyesek számára. A pénz, ami mindig a másé; a pénz, amit meg kell őrizni, amit gyarapítani kell, amit irigyelni kell.

A hajnal teljes szépségében (Budapesti Kamaraszínház – Ericsson Súdió) Rend.: Pozsgai Zsolt, sz.: Kocsó Gábor, Dolmány Attila, Andai Györgyi, Megyeri Zoltán Két jó barát civakodik egy kávéház teraszán, kapcsolatuk régi és töretlen. Egymás nélkül elvesznének, és bármennyire is nehéz a természetük, eddig összekötötte őket valami tartalmas, igazi emberi érzelem – ám az egyikőjüknek lehetősége támad, hogy elárulja a másikat, és meg is teszi.

A fösvény (Új Színház) Író: Molière; r.: Szergej Maszlobojscsikov; fsz.: Eperjes Károly, Bánsági Ildikó, Nemes Wanda, Vass György, Almási Sándor, Kovács Lotti, Nagy Zoltán, Galkó Balázs Egy őrült napon a fösvény apa épp fia választottjába szeret bele, lánya örök szerelmet esküszik a talpnyaló titkárnak, a szakács pórul jár, és még a pénzes ládika is eltűnik.

Hamu és pálinka (Budapesti Kamara – Shure) Író: Bengt Ahlfors; r.: Márton András; fsz.: Egri Kati, Tímár Éva, Majzik Edit, Lengyel Tamás Vera Malgren férje temetésén, egy hirtelen ötlettől hajtva magához ragadja az elhunyt hamvait tartalmazó urnát, és ezzel kezdetét veszi az örökösödési háború. Bengt Ahlfors karakterei valóságosak, történetük mindnyájunknak szól.

Francia rúdugrás (Centrál Színház – Kisszínpad) Rend.: Mohácsi István; fsz.: Kovács Patrícia, Pál András, Herczeg Adrienn, Felhő-Kiss László A darab hat emberről szól – férjekről és feleségekről, akik különböző nehézségek és félreértések árán lesznek egymáséi. Emellett beletekintünk házasságok bugyraiba, rácsodálkozunk a pszichológia mindenhatóságára, és még azt is kiderítjük, hogy milyen sport is a francia rúdugrás.

Harminchárom változat Haydn koponyára (Bárka Színház) Író: Esterházy Péter; r.: Göttinger Pál; fsz.: Benedek Miklós m.v., Kálid Artúr, Szilágyi Csenge, Telekes Péter, Dévai Balázs 1954, Kismarton. Az Esterházy-család birtokán a család valahai világhírű zeneszerzőjét, Haydnt temetik újra. Hogyan viszonyul a világhírű író ehhez a személyes, mégis távoli történéshez?

Furcsa pár – Furcsán! (Madách Színház) Író: Neil Simon; rend.: Márton András; sz.: Szervét Tibor, Gálvölgyi János, Kautzky Armand/Laklóth Aladár, Pusztaszeri Kornél, Szente Vajk Oscar, a laza, fesztelen, elvált újságíró, aki otthon igazi „trehány disznó”, kis időre befogadja otthonába a válófélben levő Felixet, nem is sejtve, hogy mit zúdít a nyakába ezzel. Felix ugyanis rendmániás, a pedantéria élő szobra, egy „eleven porszívó”.

Harold és Maude (Budapesti Kamara – Shure) Író: Colin Higgins; r.: Rácz Erzsébet; fsz.: Vári Éva, Kolovratnik Krisztián, Szilágyi Zsuzsa, Dózsa Zoltán, Szőlőskei Tímea Vannak álompárok – és vannak olyanok, akikről sosem gondolnánk, hogy egymásba szeretnek. Például egy fiatal fiú és egy idős nő. A szerelemben nincsenek szabályok.

Gardénia (Thália Színház – Új Stúdió – K.V. Társulat) Rend.: Pelsőczy Réka; sz.: Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina, Spiegl Anna, Bartsch Kata A Gardénia részleges családtörténet: négygenerációnyi lengyel nő drámája, a legidősebb 1920-ban, lánya 1942-ben, az ő lánya 1962-ben, a legfiatalabb pedig 1982-ben született. Miközben végigélik a 20. század szinte teljes történetét, összetett viszonyaikra is fény derül.

A hattyú (Új Színház) Író: Molnár Ferenc; r.: Szinetár Miklós; fsz.: Bánsági Ildikó, Eperjes Károly, Takács Katalin, Nemes Wanda, Száraz Dénes, Almási Sándor „Egy éjszakára meggyúl a tűzzel játszó herceglány: a hattyú, aki kijött az ezüstös tóból a szárazföldre. De csak a partra, ameddig az éjszaka kalandja ér... Íme, mese a hattyúról, akinek a szárazon elvész a varázsa.”

Gyanús mozgások (Magyar Színház – Sinkovits Imre Színpad) Rend.: Ujj Mészáros Károly; sz.: Hámori Ildikó, Rancsó Dezső A darabnak mindössze két szereplője van: anya és fia. Mindkettő magányos ember, akik képtelenek megérteni egymást. Kálmán azzal vádolja az anyját, hogy a lakása körül gyanús mozgások vannak. Nemrég ki is rabolták. Pontosabban nem rabolták ki, az anya mindent önként odaadott, és utólag semmire sem emlékezett az egészből.

Haverom a Messiás (Thália Színház – Új Stúdió – Turay Ida Színház) Író: Christopher Moore; rend.: Makranczi Zalán; sz.: Bori Tamás, Sorbán Csaba, Széplaky Géza, Perjés János, Szabó Viktor Mindenkinek kell egy barát, aki jóban-rosszban kitart mellette. Ez alól miért pont a Messiás lenne kivétel?

Gyógyír északi szélre (Belvárosi Színház) Író: Daniel Glattauersz; rend.: Göttinger Pál; sz.: Őze Áron, Fullajtár Andrea Emmi Rothner e-mailben szeretné lemondani a Like magazin előfizetését, de félreüt egy betűt, és levele véletlenül Leo Leikénél köt ki. Minthogy újra meg újra a rossz címre ír, Leo egy idő után kénytelen felvilágosítani őt a tévedésről.

Hárman a padon (Budapesti Kamara – Tivoli) Író: Nicolai Aldo; r.: Tordy Géza; sz.: Vári Éva, Szilágyi Tibor, Tahi Tóth László m.v. Három idős ember olykor a szerelem sikamlós témáira emlékszik, másszor az öregedés keservét éli meg. Finom, lágy humorral átszőve.

Fidelio_1112.indd 21

21

11/18/11 11:03:16 PM


22

színház – daraboló Három nővér (Nemzeti Színház) Író: Csehov; rend.: Andrei Şerban; fsz.: Udvaros Dorottya, Kovács Patrícia, Ónodi Eszter, Alföldi Róbert, Kulka János Hogy megértsük a szöveg alatti rétegek híres csehovi szüneteit, csak abban bízhatunk, hogy a kapcsolatokból fakadó rejtett feszültségek vezetnek majd minket.” Andrei Şerban

Az imposztor (Budapesti Kamaraszínház – Tivoli) Író: Spiró György; rend.: Árkosi Árpád; sz.: Kovács Lajos, Spindler Béla, Cs. Németh Lajos, Mihályi Győző Az 1810-es években Litvánia középpontjába, Vilnába jön vendégszereplésre Vojciech Boguslawski, a „lengyel színház atyja”, akinek személye egyszerre jelképezi a legmagasabbrendű színházművészetet és a nemzeti létért folytatott küzdelmet. Próbálni kezdik a Tartuffe-öt.

Józanok csendje (Stúdió „K”) R.: Mezei Kinga; fsz.: Hannus Zoltán, Lovas Dániel, Homonnai Katalin, Kovács Krisztián Néhány férfi delíriumos állapotban felidézi azt az eseményt, azt a sorstragédiát, mely beárnyékolta életüket. Egy reális és egy álmokból, fájdalmakból, emlékekből szőtt világ keveredik össze, és sokszor már nem lehet eldönteni, melyik az igazabb.

Háromszögek (Magyar Színház – Sinkovits Színpad) Író: Háy János; r.: Göttinger Pál; sz.: Horváth Lajos Ottó, Kubik Anna, Holecskó Orsolya, Fülöp Zsigmond, Császár Angela Férj, feleség, szerető. Vagy férj, szerető, feleség. A sorrend időről időre változik… Újra- és újrarajzolódó háromszögek, avagy egy párkapcsolat kulisszatitkai.

Ivanov (Katona József Színház) Író: Csehov; rend.: Ascher Tamás; fsz.: Fekete Ernő, Tóth Ildikó / Ónodi Eszter, Csoma Judit, Bezerédi Zoltán Ivanov, aki néhány évvel ezelőtt még minden erejét a munkájába ölte és teljes hittel tekintett a jövőbe, harmincöt éves korára fásultan és életkedvét veszítve gyötrődik, próbálja megfejteni állandó levertségének okát, s visszatalálni régi, életerős önmagához. Vajon visszaadhatja-e Ivanov elvesztett ártatlanságát egy új szerelem?

Kaisers TV, Ungarn (Szkéné Színház) Rend.: Pintér Béla; sz.: Szakonyi Györk, Szalontay Tünde, Hajdú Rozi, Enyedi Éva, Friedenthal Zoltán, Pintér Béla, Mucsi Zoltán A világhírű társulat tizenhetedik bemutatója idén az 1848-as év eseményeibe kalauzol minket. Baráznay Ignác történetünk képzeletbeli főhőse. Tisztázatlan halála után negyven évvel leánya, Amália egy különös transzcendens utazás alkalmával visszakerül 1848-ba.

Hát hogy szeret maga engem? (Pinceszínház) Rend.: Néder Panni; sz.: Szikszai Rémusz, Eke Angéla, Bozó Andrea Krúdy szabados életmódjának megfelelően szállodában élt, 1915–18 között a Royalban, itt viszonyt kezdett Rezsánnal, a szállodaigazgató feleségével. Szerelmük kivirágzott, majd napról napra növekedett – mígnem megismerte Rezsán veszélyesen fiatal, bájos és kacér lányát, Zsuzsit.

János király (Örkény Színház) Író: F. Dürrenmatt; r.: Bagossy László; fsz.: Debreczeny Csaba, Gálffi László, Polgár Csaba, Csuja Imre, Für Anikó, Mácsai Pál Anglia és Franciaország csatája. A shakespeare-i királydráma Dürrenmatt gunyoros átiratában a hatalmi játszmák mai dramaturgiáját tárja elénk. Drámai komédia lázas csatákkal, királyházasságokkal, ígéretekkel és törvényekkel.

Kasimir és Karoline (Örkény Színház) Író: Ödön von Horváth; rend.: Bagossy László; fsz.: Polgár Csaba, Szandtner Anna, Csuja Imre, Mácsai Pál Oktoberfesti zsongás, hullámvasút, mutatványosok, tömeg. Ott van Kasimir is, a sofőr, aki tegnap veszítette el a munkáját, és ma már képtelen jól érezni magát. Menyasszonya, Karoline úgy dönt, egyedül szórakozik tovább: megismerkedik a dúsgazdag Rauch kereskedelmi tanácsossal.

A hős és a csokoládékatona (Katona József Színház) Író: Bernard Shaw; rend.: Máté Gábor; fsz.: Bodnár Erika, Jordán Adél, Haumann Péter, Nagy Ervin, Pálmai Anna 1885, szerb–bolgár határ, éjszaka. Egy fiatal lány, Raina hálószobája erkélyén ábrándozik vőlegényéről, Szergejről, aki a szerbek ellen harcol éppen. Raina aludni készül, de egy idegen katona mászik fel szobájába.

Játék a kastélyban (Vígszínház) Író: Molnár Ferenc; r.: Marton László; fsz.: Benedek Miklós, Fesztbaum Béla, Tornyi Ildikó, Lukács Sándor, Molnár Áron A tengerparti kastélyban vendégeskedő primadonnát jobban leköti az idősödő színész, mint a neki szánt operett és az ifjú zeneszerző szerelme. A szerelmi bonyodalmat csak egy drámaíró fortélya oldhatja meg...

A kétfejű fenevad (Katona József Színház) Író: Weöres Sándor; r.: Máté Gábor; fsz.: Kovács Lehel, Pálmai Anna, Tenki Réka, Fekete Ernő, Ónodi Eszter, Kocsis Gergely, Hajduk Károly, Rajkai Zoltán A vérzivataros időkben egy kálvinista deák menekül keresztül az országon. Asszonyok, lányok adják kézről kézre. Szeretetet, szépséget lop az életükbe.

Fidelio_1112.indd 22

11/18/11 11:03:16 PM


daraboló – színház Két néni, ha megindul (Örkény Színház) Író: Pierre Notte; rend.: Gáspár Ildikó; sz.: Takács Nóra Diána, Bohoczki Sára, Polgár Csaba Anette és Bernadette – két párizsi vénkisasszony – anyjuk halála után a krematóriumból kilépve egyszerre ott találják magukat, urnával a kézben, a szomszédos bár pultjánál. Aztán egy vonatfolyosón. Egy hatvanszemélyes busz volánjánál. Eldugott temetői ösvényeken. Az eltűnt időben.

Liselotte és a május (Budapesti Kamaraszínház – Tivoli) R.: Pozsgai Zsolt; sz: Dobó Kata, Jánosi Dávid, Törköly Levente, Dolmány Attila, Bank Tamás Egy nő – hat férfi. Hat kísérlet a párkeresésre. De mintha átok ülne Liselottén, egyik férfi sem alkalmas a házastársi szerepre. Fergeteges, vígjátéki úton haladunk a végső megoldás felé…

Mindenkit szívesen látunk (Merlin Színház – Kamaraterem – Hólyagcirkusz Társulat) Zene: Hólyagcirkusz; sz.: Eszes Fruzsina, Kallai Nóra, Nádasi László, Szabó Domokos, Várkonyi Eszter „Nem szabad fejlődni, ez a titok. Egyszer valahol meg kell állni. Voltak állatok, amelyek addig fejlesztették a védőpáncéljukat, amíg agyonnyomta őket.

Koccanás (Katona József Színház) Író: Spiró György; r.: Zsámbéki Gábor; fsz.: Gáspár Sándor, Ónodi Eszter, Bezerédi Zoltán, Fekete Ernő, Hajduk Károly A főváros egy forgalmas helyén egy autó belemegy egy másikba. Az esemény láncreakciót indít el, autók hosszú sora koccan egymáshoz, majdnem egy egész napra megbénul a forgalom.

Macska a forró tetőn (Pesti Magyar Színház) Író: Tennessee Williams; r.: Guelmino Sándor; fsz.: Balasi Móni, Pál András, Szélyes Imre, Béres Ilona, Soltész Bözse Az Édesapa születésnapjára összegyűlő Pollitt család titkokra, elhallgatásokra, hazugságokra épülő élete egy este alatt romba dől: vulkánszerűen, elemi erővel törnek ki az addig el- és visszafojtott érzelmek, indulatok.

A mizantróp (Katona József Színház) Író: Molière; r.: Zsámbéki Gábor; fsz.: Fekete Ernő, Máté Gábor, Ónodi Eszter, Fullajtár Andrea, Kocsis Gergely Alceste ki akar vonulni a társadalomból, mert undorodik a világtól és az emberektől. Reméli, hogy a szerelme társa lesz terve megvalósításában, ám Céliméne épp az Alceste által ostorozott korszellem megtestesítője.

Kvartett (Budapesti Kamaraszínház – Shure) Író: Spiró György; r.: Vincze János; fsz.: Vári Éva, Krum Ádám, Márton András A Kvartett házaspárjának monoton, tartalmatlan létezését váratlan esemény zavarja meg: egyszer csak betoppan hozzájuk egy idegen, a Vendég, aki azt állítja, hogy az Öregnek köszönheti az életét.

Még egyszer hátulról! (Új Színház) Író: Michael Frayn; r.: Jiří Menzel; fsz.: Takács Katalin, Gáspár Sándor, Pokorny Lia, Szikszai Rémusz, Vass György Egy vidéki angol haknitársulat színfalak előtti és színfalak mögötti életét látjuk. A szerző ezt a normális és egyben abnormális világot egyszerre tudja a legnagyobb szeretettel és a legmaróbb gúnnyal ábrázolni.

A mi osztályunk (Katona József Színház – Kamra) Rend.: Máté Gábor, sz.: Takátsy Péter, Dénes Viktor, Szacsvay László, Haumann Péter, Ujlaki Dénes, Bodnár Erika, Pelsőczy Réka A lengyel Slobodzianek egy iskolai osztály diákjainak sorsát követi: tíz lengyel és zsidó diák személyes elbeszélésének és megrendítő visszaemlékezésének tükrében mutatja be hazája részvételét a 20. század borzalmaiban.

Lenni vagy nem lenni (Vígszínház) Rend.: Márton László; sz.: Lukács Sándor, Hegyi Barbara, Fesztbaum Béla, Dengyel Iván, Rétfalvi Tamás, Vallai Péter, Kerekes József, Hullan Zsuzsa 1939 augusztusában vagyunk Varsóban. Látszólag még minden a rendes és békés kerékvágásban zajlik, de váratlanul egy alacsony, jellegzetes kis bajuszos ember lép a hentesbolt kirakata elé.

Mikve (Pesti Színház) Író: Hadar Galron; r.: Docekal Michal; fsz.: Pap Vera, Igó Éva, Börcsök Enikő, Eszenyi Enikő, Hegyi Barbara Különböző életkorú nők, akiket vallási szabályok kötnek, és különféle társadalmi és családi szerepekben egy férfiuralta világban küzdenek elfogadásukért, szabadságukért, jogaikért, s ha kell, lázadnak is.

Mulatság (Bárka Színház) Író: Mrozek; r.: Bérczes László; sz.: Szikszai Rémusz, Mucsi Zoltán, Scherer Péter Három legény elindul a bálba. A bálterem zárva. Betörik, mert bentről hangokat hallanak. A terem üres. Lesz mulatság vagy nem lesz? És ha lesz, kitől? Másoktól? Maguktól? Mit kell tenni, hogy mulatság legyen? Ez a kérdés. Egy életen át.

Fidelio_1112.indd 23

23

11/18/11 11:03:16 PM


24

színház – daraboló Nehéz (Bárka Színház – Stúdió) Író: Háy János; r.: Bérces László; sz.: Mucsi Zoltán, Lázár Kati m.v., Gados Béla, Ilyés Róbert, Varga Anikó, Pásztor Tibor A vidékről tizenévesen Budapestre kerülő fiatalember, szülei egyetértésével megszakítja a végtelennek tűnő családi láncot, „különb” lesz, mint ősei. Aztán az illúziók kicsorbulnak, régi otthonát elveszíti, újat a nagyvárosban nem lel.

A pitbull cselekedetei (Trafó Kortárs Művészetek Háza) Író: Kárpáti Péter; sz.: Nagy Zsolt, Stefanovics Angéla, Szabó Zola, Stork Natasa, Lőrincz Zsuzsa, Boross Martin Az ősi legendák dühös prófétája, sok ezer éves kóborlás után ma reggel Budapestre érkezett. Leszállt a nemzetközi vonatról, kijött a Keletiből, bevetette magát a városba, ahogy pitbull a játszótérre – és ma este találkozik velünk…

Szirénének (Katona József Színház – Kamra) Író: Nádas Péter; r.: Dömötör András; fsz.: Hajduk Károly, Dankó István, Kovács Lehel, Szirtes Ági, Pelsőczy Réka, Pálmai Anna Odüsszeusz vándorlása korokon és háborúkon átívelő, sajátos és módfelett ironikus formában. Míg Odüsszeusz a hazáját, addig fiai őt keresik – bár lehet, hogy mindenkinek jobb lenne, ha inkább elkerülnék egymást…

Nemsenkilény (Radnóti Színház) Alk.: Börcsök Enikő, Tóth József, Gyulay Eszter; sz.: Börcsök Enikő A monodráma az autizmussal együtt élő emberek személyes írásait, naplóit felhasználva igyekszik bemutatni kiszolgáltatott embertársaink mindennapjait, egy velünk együtt élő, és mégis oly távolinak tűnő világ fájdalmait és örömeit. Egy csenddel teli lélek félelmei és gondolatai a legegyszerűbb színészi (emberi) eszközökkel megfogalmazva.

Platonov (Thália Színház – Arizona – Maladype) Író: Csehov; r.: Balázs Zoltán; fsz.: Orosz Ákos, Ligeti Kovács Judit, Tompa Ádám, Lendváczky Zoltán, Fátyol Kamilla „Platonov lök. Hármas, középre. Még mindig Platonov. Fehér a lyukban. Szofja kézből. Anna jön, de elvéti. Grekova szabályos: céloz és lő. Szása feketét az ellentétes sarokba… Iszak trükközik. Platonov leteszi. A játéknak annyi. Valaki nyert.”

Szüleink szexuális neurózisai (Stúdió K) Rend.: Sopsits Árpád; sz.: Sopsits Árpád, Nyakó Júlia, Spilák Lajos, Horváth Zsuzsa, Kaszás Gergő, Nagypál Gábor Gyerekkorában ki ne leste volna meg – akaratlanul is – szülei hálószobájának titkait? Alighanem mindenki átélte ezt a megrázó és nagykorúságát előkészítő tapasztalatot. A kitűnő svájci drámaíró, Lukas Bärfuss hősnőjével, Dorával is ez történik. És a szexualitáson keresztül nekilát felfedezni a világot. teremtés.

Nem tudni, hogyan (Bárka Színház, Stúdió) Író: L. Pirandello; r.: Bocsárdi László; sz.: Mucsi Zoltán, Szorcsik Kriszta, Ilyés Róbert, Spolarics Andrea, Kálid Artúr Hányszor van úgy, hogy valamit elkövetünk álmunkban és másnap úgy érezzük, mintha valóságosan is megtörtént volna? Hányszor van úgy, hogy valamit elkövetünk valóságosan, és később úgy érezzük, mintha meg sem történt volna – legfeljebb csak álmunkban.

Prah (Radnóti Színház) Író: Spiró György; r.: Valló Péter; sz.: Börcsök Enikő, Schneider Zoltán Egy házaspárral megtörténik az, amiről a legtöbben csak álmodunk: öttalálatosuk van a lottón. Álmodozni könnyű, örülni viszont nehéz. Az elmúlt éveiket nem lehet visszavásárolni, és már nem válthatják meg közös jövőjüket sem.

Takáts Alice (Budapesti Kamara – Shure Stúdió) Író: Szomory Dezső; r.: Benedek Miklós; fsz.: Nagy Cili, Dunai Tamás, Újvári Zoltán, Andai Györgyi, Németh Kristóf Alice élete egy részét Berlinben töltötte, az ottani klinikán. Egy barátja-kollégája szintén. Ám az orvos két évvel tovább maradt. Hogy miért – a teljes igazságot csak ők ketten tudják. Ez a titkos igazság mozgatja Alice életét.

New York-i komédia (Centrál Színház) Rend.: Puskás Tamás; sz.: Básti Juli, Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Puskás Tamás, Radnay Csilla Az önirónia nagymesterének legjobb korszakát idéző színpadi mű New York városában játszódik, ám hála a szerző egyéni látásmódjának, a darab a magyar közönség számára is ugyanolyan szórakoztató, mint az amerikainak.

Punk Rock (Pesti Színház) Rend.: Eszenyi Enikő; sz.: Lengyel Tamás, Bata Éva, Varju Kálmán, Réti Adrienn, Telekes Péter, Hegedűs D. Géza, Karácsonyi Zoltán, Herczeg Adrienn Egy angliai középiskolába új diák érkezik: Lilly, aki eddig városról városra, iskoláról iskolára utazott szülei miatt. William, a furcsa visszahúzódó fiú veszi pártfogásba a kislányt, bevezeti az iskolai életbe.

Tarelkin halála (Örkény Színház) Író: Szuhovo-Kobilin; rend.: Mácsai Pál; fsz.: Vajda Milán, Bíró Kriszta, Takács Nóra Diána, Epres Attila Kandid Kasztorovics Tarelkin apró fogaskerék a hivatalnokgépezetben. Lakása poloskafészek, főnöke a vérét szívja, hitelezői piócaként lógnak rajta. Kandid Kasztorovics ezért úgy dönt, hogy eltűnik a világ szeme elől: megrendezi saját halálát.

Nordost (Katona József Színház, Kamra) Író: Torsten Buchsteiner; r.: Forgács Péter; sz.: Pálmai Anna, Fullajtár Andrea, Bodnár Erika 2002. október 23-án negyvenkét csecsen terrorista elfoglalta a moszkvai Dubrovka Színházat. Félbeszakították a Nordost című musical előadását, és túszul ejtettek nyolcszázötven embert. A háromnapos túszdráma százhetven ember halálával végződött.

Rómeó és Júlia (Vígszínház) Író: Shakespeare; r.: Eszenyi Enikő; fsz.: Bata Éva, Varju Kálmán, Börcsök Enikő, Reviczky Gábor, Gyuriska János, Mészáros Máté Shakespeare klasszikusának hősei dacolva minden előítélettel tisztán és szabadon akarnak szeretni. De a természet törvényeinél erősebbnek bizonyul a politika, a szerelemnél tartósabb lesz a gyűlölet.

Téboly Thébában (Stúdió „K”) Író: Szeredás András; r.: Fodor Tamás; fsz.: Kézdy György, Nyakó Júlia, Gulyás Attila, Fodor Tamás, Nagypál Gábor, Hannus Zoltán, Horváth Zsuzsa Valaki azért érkezik a városba, hogy elismerjék korlátlan hatalmát. Másvalaki vonakodik ezt elismerni, mert övé az ész igazsága, övé a hatalom. Van, aki rajong, van, aki leszámol, van, aki meglakol. De ki írja ezt a forgatókönyvet?

Orfeusz alászáll (Nemzeti Színház – Gobbi Színpad) Író: Tennessee Williams; r.: Sopsits Árpád; fsz.: Udvaros Dorottya, Szabó Kimmel Tamás, Söptei Andrea, Bodrogi Gyula, Nagy Mari A korrupt és velejéig romlott kisváros először csak rosszallóan figyeli, végül elpusztítja a középkorú asszony szerelemre és szabadságra törő életét.

A sátán nyelve (Budapesti Kamaraszínház – Shure Stúdió) Rend.: Pozsgai Zsolt; sz.: Mesterházy Gyula, Szilágyi Zsuzsa, Szűcs Péter Pál, Varga Klári, Cs. Németh Lajos, Spindler Béla Költészet, üzlet, modern és régi világ keveredik a szórakoztató társadalmi szatírában. Kristóf Attila első színműve egy letűnt korszaknak állít görbe tükröt, miközben a mai társadalmi viszonyok parabolája is egyben.

A templom egere (Karinthy Színház) Rend.: Karinthy Márton; sz.: Németh Gábor, Mihályi Győző, Kovács Patrícia, Honti György, Bartsch Kata, Schruff Milán Szegény, mint a templom egere. Mondogatjuk és fogalmunk sincs, kit értünk alatta. Fodor László, a régi Vígszínház sikeres házi szerzője erre keresi a választ híres, de régóta nem játszott vígjátékában.

Az öldöklés istene (Vígszínház) Író: Yasmina Reza; r.: Kamondi Zoltán; sz.: Eszenyi Enikő, Epres Attila, Börcsök Enikő, Kern András Két házaspár kulturáltan próbál rendezni egy kínos ügyet, miszerint egyikük gyermeke kiverte a másik pár gyermekének két fogát. Ám a békés beszélgetés elfajul, elszabadul a pokol, és „az öldöklés istene” mindent a feje tetejére állít.

Svejk (Budapesti Kamara – Tivoli) Író: Spiró György; r.: Szegvári Menyhért; fsz.: Nagy Viktor, Spindler Béla, Haás Vander Péter, Kerekes József, Törköly Levente, Stefanovics Angéla, Cs. Németh Lajos Svejk a békességet akaró kisemberek szimbóluma, Svejk története pedig a történelem mindannyiunkkal megtörténő és mindannyiunk által megélt lenyomata.

Teljes napfogyatkozás (Budapesti Kamara – Ericsson) Író: C. Hampton; r.: Léner András; sz.: Verebes Linda, Szűcs Péter Pál, Nagy Viktor, Juhász Réka, Kocsó Gábor, Tímár Éva „Olyan boldogok lehetnénk mi ketten, ez a legkönnyebb dolog a világon, hát mért nem az?” Emberek: éreznek, szeretnek, hazudnak, becsapnak, szenvednek. Mint mi mindannyian.

Pillantás a hídról (Örkény Színház) Író: Arthur Miller; rend.: Mácsai Pál; sz.: Csuja Imre, Für Anikó, Polgár Csaba, Debreczeny Csaba, Epres Attila, Törőcsik Franciska Az író ebben a drámájában a szenvedély útvesztőjét rajzolta meg. Azt az utat, amelyet Eddie Carbone, az egyszerű dokkmunkás végigjár a mostohalánya iránt felismert szenvedélyig, az árulásig és becstelenségig.

Szent Johanna (Nemzeti Színház) Író: Bernard Shaw; rend.: Alföldi Róbert; fsz.: Nagy Zsolt, Bánfalvi Eszter, Váncsa Gábor, Fehér Tibor, Bodrogi Gyula Mi történik egy emberrel, akit meglátogat az Isten és feladatot, célt kínál a számára? Johanna kardot ragad, sereget szervez, férfiként küzd, hogy megmentse a dauphint, Károlyt, a leendő királyt. Végül mindazok a férfiak, akik a hit bástyájaként maguk előtt tolták Johannát, máglyára segítik őt.

Tengeren (Bárka Színház) Író: Conor McPherson; r.: Göttinger Pál; sz.: Ilyés Róbert, Mucsi Zoltán, Gados Béla, Dévai Balázs, Kálid Artúr Egy vénember, az öccse, régi barátjuk, és egy ismerős összegyűlnek pókerezni karácsony este. A ház a Binn Éadair-hegy oldalában, a dublini-öböl bejáratánál áll. A kinti viharból egy idegen érkezik...

Fidelio_1112.indd 24

11/18/11 11:03:16 PM


Diótörô

A Budapest Bábszínházban December 1. 10 és 15 óra December 7. 15 óra December 10. 1/2 11 és 15 óra December 13. 10 és 15 óra December 21. 10 óra December 22. 10 óra December 24. 1/2 11 és 14 óra December 25. 16 óra December 29. 10 óra Fidelio_1112.indd 25

11/18/11 11:03:16 PM


26

színház – daraboló TÉP (Fogasház, TÁP Színház) R.: Kálmán Eszter; sz.: Bánki Gergely, Janklovics Péter, Gera Marina Egy tizenöt évvel ezelőtti éjszaka emlékei. A határok elmosódnak, az izgalom könnyen csap át indulatba, és ennek megítélése néha lehetetlen. Hogy fogja fel egyik és másik fél egy durvára sikerült szexuális együttlét részleteit; mi az, ami még belefér az egyiknek, de a másik már nem?

Utolsó csepp – interaktív vacsoraszínház (Orfeum) Egy sikeres író. Egy bestsellerré vált krimi. Egy hollywoodi megfilmesítés ajánlata. És egy meglepetés party. Bertalan Tamás író családja ünnepelni hívja barátait, ám az este bőven tartogat meglepetéseket. Titok. Rejtély. Gyilkosság. Gyilkosság? Önjelölt nyomozóknak, borzongásra vágyóknak, mindenkinek, aki legalább egy estére szeretne belelátni mások gondolataiba.

A vágy villamosa (Budapesti Kamara – Tivoli) Író: Tennessee Williams; r.: Tordy Géza; fsz.: Eszenyi Enikő m.v., László Zsolt m.v., Nagy Enikő, Pindroch Csaba m.v. Az érzékeny lelkű, túlfeszített idegzetű Blanche a Vágynak nevezett villamossal érkezik húgához. De a látogatás nem úgy alakul, ahogy tervezte.

Thelma & Louise – Road movie (Sanyi és Aranka Színház) Rend.: Máthé Zsolt; sz.: Szathmáry Judit, Murányi Márta, Nagyhegyesi Zoltán, Friedenthal Zoltán „Hol vannak a férfiak – egy isten, ki alászállta / sok utcai herkules, mind, aki harcra várt / van-e még szőke herceg hófehér paripán / holdvilágos éjszakán miről álmodik a lány”. Két barátnő útnak indul, hogy kirúgjanak a hámból. Aztán nagy bajba kerülnek.

Az utolsó tíz év, Bajor Gizi (Katona József Színház – Kamra) Író: Darvasi László; rend.: Máté Gábor; fsz.: Fullajtár Andrea, Lengyel Ferenc, Pálmai Anna, Kocsis Gergely Egy bátor díva. Királynő volt, állandó udvartartással, sok szerelmes férfivel, három férjjel, ezer és ezer rajongóval. Horthy éppúgy rajongott érte, amiként Gobbi Hilda, Major Tamás, Herczeg Ferenc vagy Zilahy Lajos. Kora dívája, nagy jelleme. Életének utolsó tíz éve kordokumentum.

Virágos kert (Új Színház) Író: Michel de Ghelderode; r.: Szikora János; fsz.: Száraz Dénes, Földes Eszter, Tordai Teri, Nemes Wanda, Almási Sándor Rendkívül expresszív, felkavaró mű, mely híven követi Szent Ferenc életének legfontosabb fordulatait, szembesítve minket saját korával és persze az Assisi Szent Ferenc köré szőtt legendáriummal is.

Top Dogs (Katona József Színház – Kamra) Író: Urs Widmer; r.: ifj. Bagossy László; fsz.: Tóth Ildikó, Fekete Ernő, Ónodi Eszter Csúcsmenedzserek, akik elvesztették állásukat, pozíciójukat, és súlyos lelki válságba kerültek. A pszichoterápiás csoportban szerepjátékokkal próbálják lelkileg regenerálni, talpra állítani őket.

übü király (Maladype Bázis) Író: Alfred Jarry; rend.: Balázs Zoltán; sz.:Tompa Ádám, Páll Zsolt, Orosz Ákos, Lendváczky Zoltán Az Übü király Alfred Jarry főműve, eredetileg – egy rennes-i gimnáziumban írt – diákbohózat. Hébert úr, Jarry fizikatanára és vitriolos gúnyolódásainak örök céltáblája lett az Übü-figura magja, belőle teremtett tizenöt éves fejjel egy világirodalmi alakot.

A vörös oroszlán (Vígszínház – Házi Színpad) Író: Szepes Mária; r.: Bodor Böbe; sz.: Venczel Vera A történet, mely alaptémája az Elixír, 1535-ben indul, és háromszáz évvel később ér véget. Életeken és halálokon át követhetjük végig egy nyughatatlan lélek reinkarnációs fejlődéstörténetét. Szepes Mária 1946-ban megjelent regénye zúzdába került, a kimentett néhány példány kézről kézre járt, de a mű így is kultuszregénnyé vált.

Tündöklő középszer (Szkéné Színház – Pintér Béla) Író, r.: Pintér Béla; sz.: Thuróczy Szabolcs, Pintér Béla, Szalontay Tünde, Szamosi Zsófia, Enyedi Éva, Roszik Hella Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű,/A Stradivari Stradivari a másik meg középszerű!/És én hazudhatnék neked tovább, de nem teszem!/Te nem középszerű vagy, hanem tehetségtelen.

Vágyvillamos (Radnóti Színház) Író: Tennessee Williams; r.: Zsótér Sándor; sz.: Kováts Adél, Petrik Andrea, Csányi Sándor, Schneider Zoltán, Wéber Kata, Formán Bálint, Martin Márta Az egykori Marlon Brando főszereplésével népszerűvé vált klasszikust Zsótér Sándor viszi színre. Másképp.

Woyzeck (Katona József Színház) Rend.: Ascher Tamás; fsz.: Bezerédi Zoltán, Keresztes Tamás, Jordán Adél, Fekete Ernő, Elek Ferenc 1821-ben, Lipcsében Johann Christian Woyzeck borbély több késszúrással megölte barátnőjét – a korabeli közvéleményt évekig lázban tartotta a latolgatás, beszámítható-e vajon Woyzeck. 2000-ben, Koppenhágában volt Robert Wilson és Tom Waits közös alkotásának, saját Woyzeck-adaptációjuknak az ősbemutatója.

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/szinhaz fidelio.hu/jatek A fidelio magazint Keresse országszerte A libri KönyvesboltoKbAn!

Fidelio_1112.indd 26

Játsszon velünk és nyerjen! Koncert- és színházjegyek, CD-k, könyvek Értesüljön a legfrissebb játékokról a Facebookon:

facebook.com/fidelio.hu

11/18/11 11:03:18 PM


Fidelio_1112.indd 27

11/18/11 11:03:18 PM


28

színház – mu” sor Bárka Színház

Belvárosi Színház – Orlai Produkciós Iroda

3 szo 4v

Budapesti Kamaraszínház – Ericsson Stúdió

10:00, 15:00 Diótörő

1 cs 2p

Budapest Bábszínház

19:00 east balkán – nyfp.

20:00 Dolcsaja vita

10:00 barackvirág

19:00 Ajtót nyitok – tomcsa sándor színház

19:00 eAst bAlKán

15:00 A bandy-lányok

10:30, 15:00 Óz, a nagy varázsló

19:00 berlin blues

19:00 east balkán

17:00, 20:00 A nagy négyes

10:30 egy egér naplója 16:30 A varázsfuvola

19:00 Dühöngő ifjúság

10:00, 15:00 egy egér naplója 19:00 Übü Király és a magyarok

19:00 Caligula

5h 19:00 szabadesés

10:00 barackvirág 15:00 Hajnali csillag peremén

7 sze

16:00 bárka ringató 19:00 Éjféli mesék

10:00 Hajnali csillag peremén 15:00 Diótörő

19:00 A csábítás művészete

8 cs

19:00 nem tudni, hogyan (stúdió)

10:00 A varázsfuvola 15:00 A hattyúk tava

19:00 Kucó

9p

19:00 De sade pennája (stúdió)

10:00, 18:00 A hattyúk tava

11:00 A vihar kapujában – nyfp. 19:00 Az arab éjszaka

18:30, 21:00 lámpafény – Harcsa veronika Quartet

10:30, 15:00 Diótörő

19:00 A viHAr KAPUJábAn

9:30, 11:30 Andersen 16:00 Csizmás kandúr

19:00 Ajtót nyitok – tomcsa sándor színház

10:00 Csizmás kandúr 15:00 líra és epika

19:00 Dühöngő ifjúság

10:00, 15:00 Diótörő 18:00 líra és epika

19:00 A hajnal teljes szépségében

10:00 A brémai... 19:00 Übü…

19:00 A vihar kapujában

6k

10 szo 11 v

15:00 Párkák 19:00 Mulatság (stúdió)

20:00 gyógyír északi szélre

16:00 Csókol Anyád!

12 h 13 k

19:00 east balkán

14 sze

16:00 bárka ringató 19:00 De sade pennája (stúdió)

15 cs

19:00 Harminchárom változat…

10:00 Csipkerózsa 18:00 A varázsfuvola

19:00 szabadesés

10:00 Csipkerózsa

19:00 Caligula

16 p 17 szo 18 v

19:00 Dogville

20:00 gyógyír északi szélre

10:30 Mackó és az állatok 16:00 Csipkerózsa

19:00 látja isten, hogy állok a napon – Hobo

11:00 Meseladik (Kávézó) 19:00 Fahrenheit 451

15:00, 17:00 Kárászy szilvia

10:30 A brémai muzsikusok 15:00, 17:30 A kis hableány

19:00 teljes napfogyatkozás

20:00 esőember

10:00 A brémai muzsikusok

19:00 A vihar kapujában

19:00 szabadesés

10:00 barackvirág

19:00 A hajnal teljes szépségében

16:00 bárka ringató (Kávézó) 19:00 nehéz (stúdió)

10:00 Diótörő

20:00 A hajnal teljes szépségében

10:00 Diótörő 15:00 Mackó és az állatok

19:00 A csábítás művészete

19 h 20 k 21 sze 22 cs

20:00 A bandy-lányok

19:00 east balkán

20:00 A nagy négyes

23 p 10:30, 14:00 Diótörő

24 szo 25 v 26 h

19:00 tengeren (stúdió)

20:00 esőember

16:00 Diótörő

20:00 gyógyír északi szélre

10:30 Marcipán cica 16:30 Hajnali csillag peremén

18:00 Párkák

10:00 Marcipán cica

19:00 látja isten, hogy állok a napon – Hobo

28 sze

15:00 zeneladik 20:00 Modern Art orchestra

10:00 Óz, a nagy varázsló

19:00 Dühöngő ifjúság

29 cs

11:00 Meseladik 19:00 nehéz (stúdió)

10:00 Diótörő 18:00, 20:30 A három testőr…

19:00 tudod, hogy nincs bocsánat – Hobo

30 p

19:00 Harminchárom változat… - utolsó előadás

10:00 Misi mókus... 18:00, 20:30 A három testőr

19:00 berlin blues

27 k

31 szo

Fidelio_1112.indd 28

20:00 esőember

10:30 Misi mókus vándorúton

11/18/11 11:03:18 PM


■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné Budapesti Kamaraszínház – Shure Stúdió

1 cs 2p 3 szo 4v 5h 6k 7 sze

10 szo 11 v 12 h 13 k 14 sze 15 cs 16 p 17 szo 18 v 19 h 20 k 21 sze

Budapesti Operettszínház

19:00 Mr. és Mrs.

19:00 egy éj velencében

19:30 Hamu és pálinka

19:00 Mr. és Mrs.

19:00 egy éj velencében 19:30 KAUKázUsi KrÉtAKör

19:00 ájlávju…

19:30 takáts Alice

19:00 sóska, sültkrumpli

15:00, 19:00 Cigányszerelem 19:30 Kaukázusi krétakör

19:00 semmi pánik 19:00 s.ö.r.

19:30 Feljegyzések az egérlyukból – Komédium sz.

19:00 liselotte és a május

15:00 Kaukázusi krétakör 15:00, 19:00 Cigányszerelem

17:00 egy nyári éj… 20:00 g.ö.r.Cs

19:30 lefelé a hegyről

19:00 A vágy villamosa

10:00 erdei kalamajka 19:00 rómeó és Júlia

19:30 Mindenkit megnyúzunk

19:00 Hárman a padon

10:00 erdei kalamajka 14:30 Musicalmesék 19:00 rómeó és Júlia

19:00 És rómeó és Júlia

19:30 válogatott jellemtelenségeim – sándor györgy

19:00 Mennyei!

10:00 erdei kalamajka 19:00 rómeó és Júlia

19:00 Mégis, kinek az élete?

19:00 Az imposztor

10:00 erdei kalamajka 19:00 rómeó és Júlia

19:00 Pletykafészek 19:00 Paravarieté – AlKA.t., Füge

19:30 Harold és Maude

19:00 Az imposztor

18:00 Madame Pompadour

19:00 new york-i komédia 19:00 Caveman

19:30 válogatott jellemtelenségeim – sándor györgy

15:00 Angyali show 19:00 Mennyei!

15:00, 19:00 Madame Pompadour

15:00 nézőművészeti Főiskola 19:00 egy nyári éj mosolya

14:00, 17:00 Musicalmesék 19:30 Kaukázusi krétakör

11:00 A Hang-villa titka 19:00 Cabaret

19:30 lefelé a hegyről 19:30 Hamu és pálinka

19:00 edith Piaf

10:00 erdei kalamajka 17:00 szép nyári nap

19:00 Mindenből egy van

19:30 A sátán nyelve

19:00 A vágy villamosa

10:00 erdei kalamajka 19:00 szép nyári nap

19:00 Mindenből egy van

19:30 Harold és Maude

19:00 svejk

10:00 erdei kalamajka 19:00 szép nyári nap

19:00 egy nyári éj mosolya

19:30 árpádház

11:00 Macska a forró... - nyfp. 19:00 A szegény hekus...

19:00 szép nyári nap

19:00 Pletykafészek

11:00 tisztogatás – nyfp. 19:30 Kvartett

19:00 MACsKA A ForrÓ báDogtetŐn

19:00 Menyasszonytánc

19:00 A 88. utca foglyai 19:00 Caveman

19:30 tisztogAtás

15:00 Hárman a padon 19:00 liselotte és a május

11:00 Musicalmesék 15:00, 19:00 Menyasszonytánc

19:00 A mi utcánk – Avenue Q

19:30 takáts Alice

15:00 Mennyei! 20:00 Anconai... – budaörsi Játékszín

15:00 erdei kalamajka 15:00, 19:00 A Csárdáskirálynő

19:00 Mégis, kinek az élete?

19:30 tisztogatás

19:00 Macska a forró bádogtetőn

17:00 A Csárdáskirálynő

19:00 egy nyári éj mosolya

19:30 A sátán nyelve

19:00 A vágy villamosa

19:30 A sátán nyelve

19:00 A szegény hekus esete a papagájjal

19:00 A szépség és a szörnyeteg

19:00 Pletykafészek 19:00 s.ö.r

19:00 Anconai szerelmesek – budaőrsi Játékszín

19:00 A szépség és a szörnyeteg

19:00 Francia rúdugrás – Manna, orlai Prod.

22 cs

29

Centrál Színház

19:30 Mindenkit megnyúzunk

8 cs 9p

Budapesti Kamaraszínház – Tivoli

műsor – színház

19:00 new york-i komédia

18:00 A szépség és a szörnyeteg

23 p 24 szo

15:00, 19:00 Karácsonyi koncert Dolhai Attilával

25 v 26 h 27 k 28 sze 29 cs 30 p

19:30 takáts Alice

19:00 Mr. és Mrs.

15:00, 19:00 rebecca – A Manderley-ház asszonya

19:00 new york-i komédia

19:30 Kvartett

19:00 Az imposztor

15:00, 19:00 rebecca – A Manderley-ház asszonya

19:00 Pletykafészek

19:30 árpádház

19:00 edith Piaf

19:00 Miss saigon

19:00 ájlávju…

19:30 Mindenkit megnyúzunk

19:00 svejk

15:00, 19:00 Miss saigon

19:00 Cabaret

19:30 takáts Alice

19:00 sóska, sültkrumpli

15:00, 19:00 Miss saigon

19:00 semmi pánik 19:00 Paravarieté – AlKA.t., Füge

15:00, 19:00 Miss saigon

17:00, 21:00 Fekete Péter

31 szo

Fidelio_1112.indd 29

11/18/11 11:03:18 PM


30

színház – mu” sor Holdvilág Kamaraszínház

1 cs

17:00 A képzelt beteg...

19:00 elveszett paradicsom 19:30 shirley valentine

2p

15:00 balfácánt vacsorára!

3 szo 4v 5h 6k 7 sze

József Attila Színház 19:00 A doktor úr

16:00 itt van itt a télapó!

15:00 Kései találkozás 19:30 Paraszt dekameron

14:00 itt van itt a télapó! 10:00 itt van itt a télapó!

19:00 galambos erzsi 80

14:00 itt van itt a télapó!

19:00 Kölcsönlakás visszajár 19:00 Az üvegcipő

8 cs 9p

19:00 Mici néni két élete 19:30 Hajnalban, délben, este

10 szo

10:30 betlehem csillaga 15:00 „Minket nem lehet...”

11 v

16:00 Fonalmese – Malko teatro

18:00 Új világ – Új Magyar tánc… 19:30 számkivetve 15:00 A doktor úr

12 h 13 k

19:00 indul a bakterház

14 sze 15 cs

11:00, 19:00 nem tudok élni...

16 p

10:30 betlehem csillaga 19:00 neM tUDoK Élni nÉlKÜleD

17 szo 18 v 19 h 20 k 21 sze

15:00 Karácsony gyertyácskái

10:30 betlehem csillaga 15:00, 19:00 nem tudok élni...

14:00 Karácsony gyertyácskái

19:00 Kései találkozás

14:30 Karácsony gyertyácskái

19:00 nem tudok élni nélküled

10:00 Karácsony gyertyácskái

19:00 nem tudok élni nélküled 19:00 nem tudok élni nélküled

22 cs

19:00 elveszett paradicsom 19:30 spanyol románc – Kutik rezső

23 p 24 szo

11:00 A titokzatos hóember – batyu színház

25 v 26 h 27 k 28 sze 29 cs 30 p

15:00 Mici néni két élete 19:00 indul a bakterház 19:00 nem tudok élni… 19:30 A kolonc 19:00 nem tudok élni nélküled 10:30 Holle anyó 19:00 nem tudok élni nélküled

31 szo

Fidelio_1112.indd 30

11/18/11 11:03:19 PM


■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Karinthy Színház

1 cs 2p 3 szo 4v

19:00 Dilettánsok

15:00 A szélkötő Kalamona

19:00 A filozófus

19:00 válás budán

19:00 Woyzeck 19:30 lÓszÚnyog (sufni)

10:30 Mentsük meg a télapót! 19:00 te furcsa katona!

19:30 szókratész... (sufni) 19:00 ledarálnakeltűntem 19:00 A mizantróp 19:00 Woyzeck 19:00 Pilinszky-est (sufni)

6k

19:00 Koccanás 19:00 lószúnyog (sufni)

7 sze

9p 10 szo 11 v

17:00 Koldus és királyfi – Apolló színház

19:30 Mennyekbe vágtató prolibusz (sufni)

19:00 Hippolyt, a lakáj

19:00 Woyzeck

19:00 A bermuda-háromszög botrány

18:00 A filozófus 11:00 Kispolgárok - nyílt p.

15:00 eredeti helyszín

19:00 ivanov

12 h

19:00 Woyzeck 19:30 A gondnokság iii. (sufni)

13 k

19:00 A hős és a csokoládékatona 19:30 lószúnyog (sufni) 19:00 Dilettánsok

14 sze 15 cs

10:30 szent Péter esernyője - nyfp.

19:00 Cigányok 18:00 találkozás t. buchsteinerrel (sufni)

16 p

19:00 szent PÉter esernyŐJe

19:00 A kétfejű fenevad 19:00 Csendet akarok (sufni)

19:00 szent Péter esernyője

19:00 Woyzeck 19:30 lószúnyog

17 szo

19:30 Kicsi nyuszi... - Manna

18 v 19 h 20 k 21 sze

31

Katona József Színház

15:00 tanár úr, kérem!

5h

8 cs

műsor – színház

15:00 lúdas Matyi

19:00, 21:30 budapest bár 19:30 Kicsi nyuszi... - Manna

15:00 Koldus és királyfi – Apolló színház

19:00 A mizantróp 19:30 szókratész... (sufni)

19:00 A templom egere

19:00 Portugál

22 cs 23 p 24 szo 25 v

14:30 szent Péter esernyője 20:00 süt a Hold

26 h

10:30 betlehemes játék 19:00 büszkeség és balítélet

19:00 Mi ez a hang? 19:30 Csendet akarok (sufni)

27 k

19:00 Mi ez a hang? 19:30 Mennyekbe vágtató... (sufni)

28 sze 29 cs 30 p 31 szo

19:00 A hős és a csokoládékatona

19:00 Hippolyt, a lakáj

19:00 A filozófus 19:30 lószúnyog

19:00 Őrült nők ketrece

19:00 Dilettánsok

16:00, 20:00 A templom egere

Fidelio_1112.indd 31

11/18/11 11:03:19 PM


32

színház – mu” sor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Katona József Színház – Kamra

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Kolibri Fészek, Pince és Teázó

1 cs

19:00 Hatvan perc – veiszer Alinda vendége Máthé erzsi

15:00 bambi

10:30 Koromfekete 17:00 A gyáva – nézőműv., Manna

2p

20:30 Cserenadrág – táP színház

10:00 Háry János

17:00 európai történet

3 szo 4v 5h

11:00 bőrpofa - nyílt p. 19:00 A mi osztályunk 19:00 nordost

Komédium Színház

10:30 Moha és Páfrány 15:00 emil és a detektívek

19:00 elnöknők

10:30 spárga-tengeralattjáró 10:30 spárga-tengeralattjáró 17:00 Helló, náci!

19:00 stílusgyakorlat a 601-től

19:00 Az utolsó tíz év, bajor gizi

10:00, 15:00 emil és a detektívek

15:00 spárga-tengeralattjáró 17:00 Klamm háborúja

19:00 Mondod-e még a szót, szeretlek? – v. Kulcsár ildikó

19:00 Alibi – tünet együttes

10:00 locspocs, a kis tengeri szörny

10:30 A boldog herceg – angolul 15:00 Cyber Cyrano

19:00 Playback színház

8 cs

19:00 Mi ez a hang? (Dzsesztetés) – zártkörű

10:00 bors néni

10:30 A boldog herceg – angolul 17:00 Cyber Cyrano

19:00 Plafon kabaré

9p

21:00 Cserenadrág – táP színház

15:00 Kövek

10:30 boni és Klájd... 15:00 A webáruház

19:00 Dolcsegabána

18:00 top Dogs

9:30, 11:00 négy évszak – bozsik yvette társulat

9:30, 11:00 tekergő – zártkörű

11:00 Móka Miki zsebszínháza

19:00 A hét asszonya/szépróza-monológok

15:00 Háry János

9:30, 11:00 Kippkopp gyerekei

11:00 Playback színház

10:00 bekkanko, a grimaszdémon

10:30 Kippkopp és tipptopp 19:00 Kikatt

19:00 A bor filozófiája – Huzella Péter, rátóti zoltán

10:30 Alice Csodaországban 17:00 Help – angolul

19:00 Mondod-e még a szót, szeretlek? – v. Kulcsár ildikó

10:30 Moha és Páfrány

19:00 stílusgyakorlat a 601-től

6k 7 sze

10 szo 11 v 12 h 13 k 14 sze 15 cs 16 p 17 szo 18 v 19 h 20 k 21 sze 22 cs

19:00 lány, kertben 19:00 nordost

10:00 szentivánéji álom

19:00 Két lengyelül beszélő szegény román

10:00 Macskák társasága

19:00 neil young sétány

19:00 Az élet álom

10:00 Kaláka bábszínház

19:00 bornai tibor élő blogja

19:00 A mi osztályunk 19:00 nordost

10:00 bors néni

19:00 A mi osztályunk

9:30, 11:00 toda

11:00 gryllus vilmos daloskönyve 19:00 Múzsák: Karácsonyi koncert

10:30 Kukacmatyi 17:00 bUnyÓsszÍv

11:00 titkok titka 19:00 Mondod-e még a szót, szeretlek?

17:00 bunyósszív

19:00 „A köznapiról és a látomásról”

19:00 szirénének

19:00 stílusgyakorlat a 601-től

19:00 top Dogs

19:00 striptease

19:00 top Dogs

23 p 10:30 A boldog herceg – angolul

24 szo 25 v 10:00 locspocs, a kis tengeri szörny

26 h 27 k 28 sze 29 cs 30 p

19:00 A hét asszonya/szépróza-monológok

10:00 Kaláka bábszínház

9:30, 11:00 Kippkopp gyerekei

19:00 elnöknők 19:00 A mi osztályunk 19:00 nordost

9:30, 11:00 Kippkopp és tipptopp 15:00 Macskák társasága

10:30 Moha és Páfrány

31 szo

Fidelio_1112.indd 32

11/18/11 11:03:21 PM


Fidelio_1112.indd 33

11/18/11 11:03:21 PM


34

színház – mu” sor Madách Színház

Magyar Színház

1 cs 19:00 Páratlan páros ii.

15:00 rumini 19:30 gyanús mozgások

19:00 Jézus Krisztus szupersztár

15:00 rUMini

4v

15:00, 19:00 Jézus Krisztus szupersztár

15:00 rumini

5h

19:00 Jézus Krisztus szupersztár

2p 3 szo

6k

19:00 Furcsa pár – Furcsán!

7 sze

19:00 Jézus Krisztus szupersztár

8 cs

19:00 Furcsa pár – Furcsán! – zártkörű

15:00 rumini

9p

19:00 Csoportterápia 19:30 lélek színpada

19:00 Arzén és levendula

10 szo

10:30 lúdas Matyi 15:00, 19:00 Csoportterápia 19:30 tehetséggel...

19:00 sweet Charity 19:30 szAbADságot MÓKUsnAK!

10:30 lúdas Matyi 15:00, 19:00 Csoportterápia

15:00 sweet Charity 19:30 Házasságon innen és túl

19:00 sors bolondjai

19:00 osztrigás Mici 19:30 Háromszögek

19:00 Páratlan páros i.

19:00 My fair lady

19:00 Furcsa pár

19:30 gyanús mozgások

19:00 Furcsa pár

19:00 istván, a király

19:00 sors bolondjai

15:00 rumini 19:30 Hullámtörés

15:00, 19:00 Jézus Krisztus szupersztár

15:00 lila akác 19:30 Kolpert úr

15:00 Jézus Krisztus szupersztár

15:00 lila akác 19:30 szabadságot Mókusnak!

19:00 Diploma előtt

15:00 Andersen...19:30 szabadságot Mókusnak!

19:00 Furcsa pár 19:30 Jelenetek egy házasságból

19:00 Macska a forró tetőn 19:30 gyanús mozgások

19:00 Jövőre, veled... 2. 19:30 Jelenetek egy házasságból

19:00 istván, a király

11 v 12 h 13 k 14 sze 15 cs 16 p 17 szo 18 v 19 h 20 k 21 sze 22 cs 23 p

19:00 Jövőre, veled, ugyanitt 2. 19:00 Jézus Krisztus szupersztár

24 szo 25 v

19:00 Jézus Krisztus szupersztár

15:00 rumini

26 h

15:00, 19:00 Jézus Krisztus... 16:00 i love a Piano – Malek Andrea

15:00 rumini

27 k 28 sze 29 cs 30 p 31 szo

Fidelio_1112.indd 34

19:00 És mennyi szerelem! 19:00 Macskák 15:00, 19:00 Macskák 15:00, 19:00 ne most, drágám!

15:00, 19:30 vámpírok bálja

11/18/11 11:03:21 PM


■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Merlin Színház

1 cs

19:00 zebrA 19:30 Mindenkit... – Hólyagcirkusz

Mikroszkóp Színpad 19:30 Édesnégyes – Műhelymunka társulat

19:30 Az őrület határán

3 szo 4v

19:30 zsúr – Hólyagcirkusz 20:00 Dias de las noches

5h

20:00 Moss, AlKoss, tAKArÍts! 19:30 tudom, hogy élsz

6k

19:30 zenekatasztrófa 20:00 stop 'n' go 21:00 Kedves...

7 sze

19:00 stones… 19:30 Mindenkit... – Hólyagcirkusz

8 cs

19:30 Kulterer – Hólyagcirkusz 21:00 Akkezdet Phiai

19:30 Hajnalban, délben, este

19:30 Édesnégyes – Műhelymunka társulat 20:00 övön alul

9p

19:30 Az őrület határán

10 szo 11 v

15:00 brÉMAi MUzsiKUsoK 19:00 szedettvedett… 19:30 gagarin…

12 h

19:00 egy kenyér… 19:30 valika világa 21:00 Az ördög...

13 k

19:00 Fül, gége 20:00 HÉJAnász 21:00 jazzkoncert

14 sze

14:00 A fecsegő… 18:00 Marat... 19:00 roma... 19:30 Pilonon 21:00 A show…

15 cs

18:00 Pathália 19:00 Harcias… 19:30 Pilonon 21:00 titan…

19:30 Édesnégyes – Műhelymunka társulat

16 p

15:00 Amíg másnak... 17:00 A nagybőgő

19:30 Az őrület határán

19:30 Hajnalban, délben, este

20:00 övön alul

17 szo 18 v

19:30 valika világa 20:00 Héjanász – Pr-evolution

19 h

19:00 stones... 19:30 oázis 21:00 oázis

21 sze

35

20:00 övön alul

2p

20 k

műsor – színház

19:30 Ónezsinór

19:30 tÉboly 21:00 roló - táP 19:00 Közelebb! 19:30 téboly

22 cs 23 p 24 szo 25 v 26 h 27 k 28 sze

19:00 Unniyarcha – lala Amrit

29 cs

19:30 „Az élet egy nagy...” – Maros gábor

30 p

20:00 Most mi jövünk! – újévköszöntő

31 szo

Fidelio_1112.indd 35

17:00, 20:00 röhögni még szabad – sas kabaré

11/18/11 11:03:22 PM


36

színház – mu” sor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

MU Színház

Nemzeti Színház Nagyszínpad, Festőműhely

Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpad, Kaszás Attila Terem

1 cs

20:00 szeánsz – tünet együttes 22:30 HogyisHÍvJáK

19:00 vadászjelenetek Alsóbajorországból

19:00 Kvartett

2p

20:00 szeánsz – tünet együttes

19:00 Három nővér

18:00 szóról szóra – PanoDráma

11:00 Korijolánusz – HoppArt 20:30 hamlet. ws – Krétakör

19:00 egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik...

15:00 Magyar ünnep

19:00 szent Johanna

15:00 tizenkét dühös ember

3 szo 4v 5h 6k 7 sze

20:00 Dracula

Nemzeti Táncszínház

19:00 bál, avagy a táncos mulatság – bozsik yvette

10:30 tititá – Foltin Jolán, novák Péter 10:30 Péter és a farkas – bozsik yvette 19:00 bábel – Artus

20:00 Dracula 20:00 Fregoli szindróma…

8 cs

20:00 tAMe gAMe, City – bloom!

10:30, 15:00 Az ezeregyÉJszAKA legszebb MesÉi – bozsik yvette

9p

20:00 tame game, City – bloom!

10:30 tititá – Foltin Jolán, novák Péter

19:00 Kockavető – szputnyik

19:00 bosszúállók - szegedi Kortárs balett

10 szo 11 v

15:00 Korijolánusz - Hoppart

11:00 Holdbeli csónakos

19:00 egy lÓCsiszár virágvAsárnAPJA

10:30 Holle anyó – budapest táncszínház 19:00 sakk

19:00 ármány és szerelem

19:00 Pánik 19:30 the Complete Works of shakespeare

10:30 Holle anyó – bp. táncszínház

20:00 Az ismeretlen kutatása – Hangmozdulat; Az üresség

19:00 Három nővér

19:00 egy lócsiszár virágvasárnapja

19:00 Carneval – Ket

19:00 hamlet. ws – Krétakör

19:00 Az ember tragédiája

15:00 bánk bán – Junior 15:00 A pecsenyehattyú…

10:30, 15:00 Holle anyó – bp. táncszínház

15:00 Az ember tragédiája

19:00 Mein Kampf (Harcom)

10:30, 15:00 Diótörő 19:30 Csakramálá

20:00 retouraunoir

19:00 szent Johanna

19:00 A fösvény

19:00 rouge – Magyar balettszínház

19:00 rosencrantz… – szputnyik 20:00 retouraunoir

15:00 berzsián és Dideki

19:00 orfeusz alászáll 19:30 the Complete Works of shakespeare

19:00 60 év – Magyar állami népi együttes

12 h 13 k 14 sze 15 cs 16 p 17 szo

15:00 vadászjelenetek… 19:00 egyszer élünk...

18 v

10:30 Diótörő – bp. táncszínház

19 h

22:00 egyirányÚ Út – szakkör, KDF, FÜge

15:00 Az ember tragédiája

19:00 Én vagyok a te

20 k

22:00 egyirányú út – szakkör, KDF, FÜge

19:00 Jó estét nyár, jó estét szerelem

19:00 Magyar ünnep 19:30 the Complete Works of shakespeare

19:00 szent Johanna

19:00 A fösvény

19:00 A jég

19:00 tizenkét dühös ember

19:00 Három nővér

19:00 egy lócsiszár virágvasárnapja

10:30, 15:00 Diótörő – bp. táncszínház

28 sze

19:00 vesztegzár a grand Hotelben

19:00 Kvartett

19:00 Colores del tango

29 cs

19:00 vesztegzár a grand Hotelben

30 p

16:00 vadászjelenetek... 19:00 Az ember tragédiája

21 sze 22 cs

10:30 Diótörő – bp. táncszínház

19:00 rÓMeÓ És JÚliA – badora

23 p 24 szo 25 v 26 h 27 k

31 szo

Fidelio_1112.indd 36

19:00 A varázslat 19:00 A vArázslAt – varidance

11/18/11 11:03:22 PM


Fidelio_1112.indd 37

11/18/11 11:03:23 PM


38

színház – mu” sor Orfeum

1 cs

21:00 group & swing koncertje

19:00 János király

2p 3 szo

Örkény Színház 19:00 János király - zártkörű

22:00 luxfunk radio Funky Party

11:00 A sötétben látó... zártkörű 19:00 Pillantás a hídról 15:00 tarelkin halála

4v 5h 6k

21:00 Az én kis 20. századom – Falusi Mariann

19:00 A hülyéje

7 sze

19:00 Jógyerekek képeskönyve

8 cs 9p 10 szo

17:30 A dizőz halála

19:00 tarelkin halála

20:00 KoMA – elektronikus zenei party

11:00 A sötétben látó tündér 19:00 Pillantás a hídról 11:00, 15:30 Dobpergés – Amadinda 19:00 Két néni, ha megindul

11 v

19:00 Finito

12 h 13 k

18:30 Utolsó csepp

19:00 Macskajáték 19:00 Kasimir és Karoline

14 sze

19:00 János király

15 cs

15:00, 19:00 bohémélet

16 p 17 szo

19:00 Kasimir és Karoline

22:00 Confetti Angel

19:00 Pillantás a hídról 21:30 Két néni, ha megindul

18 v 19:00 ibusár

19 h 20 k 21 sze

21:00 Fábián Juli és a zoohacker remake orchestra

19:00 Jógyerekek képeskönyve

21:00 Hajtűk – Csákányi az éjszakában

19:00 tarelkin halála 19:00 János király

22 cs 23 p

21:00 Karácsonyi koncert – gábriel

19:00 Azt meséld el, Pista!

24 szo 19:00 Macskajáték

25 v 26 h

18:30 Utolsó csepp

19:00 Finito

27 k 28 sze

21:00 Jogász- és közgazdász est

19:00 tarelkin halála

29 cs

21:00 legrand-est – Malek Andrea

19:00 A hülyéje

30 p

19:00 orfeum előszilveszer 20:00 Confetti szilveszter

19:00 nézzünk bizakodva a jövőbe!

17:00 A dizőz halála

15:00 Két néni, ha... 19:00 tarelkin...

31 szo

Fidelio_1112.indd 38

19:00 Pillantás a hídról

11/18/11 11:03:23 PM


■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Pesti Színház

1 cs 2p 3 szo 4v

műsor – színház

39

Pinceszínház

19:00 Játszd újra, sam! 19:00 túl a Maszat-hegyen

19:00 A PertiCs JAniKA

19:00 Mikve

19:00 A Pertics Janika

14:30 Mikve 19:00 A kellékes

5h 6k 7 sze 8 cs 9p 10 szo 11 v 12 h 13 k 14 sze 15 cs 16 p 17 szo 18 v

19:00 A dzsungel könyve

11:00, 15:00 A székely menyecske és az ördög – Fabók Mancsi

19:00 A dzsungel könyve

11:00 nap Panni... 18:30 benkó Dixiland

19:30 Punk rock 18:00 A dzsungel könyve 19:00 A dzsungel könyve

19:00 Frankie és Johnny (Krumplirózsa)

11:00 A dzsungel könyve 19:00 Mindent anyámról

19:00 Az igazi

19:30 Punk rock

19:00 Hát hogy szeret maga engem?

19:30 Punk rock 19:00 A dzsungel könyve

18:30 A benkó Dixiland band Klub

19:00 A képzelt beteg

19:00 A Pertics Janika

19:00 A dzsungel könyve

19:00 Frankie és Johnny (Krumplirózsa)

19:00 egy, kettő, három/Az ibolya

15:00 Mese a tűzpiros virágról

19:30 Punk rock

19:00 Pedig én jó anya voltam 19:00 léni

19 h 20 k 21 sze 22 cs 23 p

19:00 billy világa

18:30 A benkó Dixiland band Klub

19:00 billy világA

19:00 Az igazi

19:00 billy világa

19:00 Hát hogy szeret maga engem?

24 szo 25 v 26 h 27 k 28 sze

14:30, 19:00 Mikve 14:30, 19:00 túl a Maszathegyen 19:00 billy világa 19:00 Mikve

29 cs 30 p 31 szo

19:00 A képzelt beteg 11:00,14:30 A dzsungel könyve

Fidelio_1112.indd 39

11/18/11 11:03:23 PM


40

színház – műsor Radnóti Színház

1 cs 2p 3 szo 4v 5h 6k 7 sze 8 cs 9p 10 szo

19:00 A Főfőnök 19:00 vágyvillamos 19:00 Pygmalion 10:30, 15:00 bárány boldizsár 10:30 bárány boldizsár 19:00 Alkony

13 k 14 sze 15 cs 16 p 17 szo 18 v 19 h 20 k 21 sze

16:00 Mesevarázs

19:00 A kripli 19:00 tóth Krisztina-est 19:00 vágyvillamos 19:00 vágyvillamos

19:00 A vagina Monológok – Ú.t. csoport 19:00 smocekiáda – Főnix színházi Műhely

11 v 12 h

RS9 Színház 19:00 árulás – Formiusz színházi egy.

19:00 naftalin 19:00 naftalin

16:00 Mesevarázs

19:00 A kripli - utolsó előadás 19:00 A Főfőnök

19:00 árulás – Formiusz színházi egy.

19:00 nemsenkilény – orlai Produkció

19:00 Jóccakát, anya!

19:00 Prah

19:00 Caligula

17:00 A Főfőnök 19:00 naftalin

19:00 Az élet küszöbén

19:00 yerma

16:00 Mesevarázs 19:00 árulás – Formiusz

19:00 Pygmalion

19:00 Caligula 19:00 A folyóhoz vezető...

22 cs 23 p 24 szo 25 v 26 h 27 k 28 sze 29 cs 30 p 31 szo

Fidelio_1112.indd 40

19:00 naftalin 19:00 Pygmalion

19:00 Mesevarázs

19:00 yerma

19:00 Hogy kell bánni a férfiakkal? – Főnix színház

19:00 vágyvillamos

19:00 Hogy kell bánni a nőkkel? – Főnix színház

19:00 Alkony 19:00 A Főfőnök

11/18/11 11:03:24 PM


■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Spinoza

műsor – színház

41

Stúdió K Színház

1 cs 2p

19:00 Klezmerkoncert vacsorával

22:00 Józanok csendje

19:00 Az ellenforradalom… – Ungvári tamás

13:00 Kacskaringó 19:00 A Danton-ügy

19:00 stand-up kabaré

18:00 stúdió K 40 – születésnapi gála

3 szo 4v 5h 6k

19:00 sétatárs – bächer ivánkönyvbemutató 16:30 Paraván 19:30 versközelítés…

7 sze 8 cs 9p

19:00 Klezmerkoncert vacsorával 11:00 Kacskaringó 19:30 szüleink szexuális…

10 szo 11 v 12 h 13 k 14 sze

19:00 ezen a szinten... – blue Duck Arts

11:00 Az aranykulcs 19:30 téboly thébában

19:00 Frida, a fájdalom festője 19:00 Heller ágnes-est

19:30 A Kant utca végén – vörös istván könyvbemutató

19:00 talmud, tóra és a többiek

16:30 Paraván

19:00 Klezmerkoncert vacsorával

19:30 Józanok csendje

15 cs 16 p

19:30 Párlat

17 szo

11:00 rettentő görög vitéz

18 v 19 h 20 k

19:00 végtörlesztés 19:00 Wojcek 16:30 Paraván

21 sze 22 cs 23 p 24 szo 25 v 26 h 27 k 28 sze 29 cs 30 p

19:00 Hej, salamon béla!

11:00 Kacskaringó

19:00 Én, Királyhegyi!

11:00 Az aranykulcs

19:00 rómeónÉ és Júlia UrA

11:00 rettentő görög vitéz

19:00 Klezmerkoncert vacsorával

11:00 A sünteknős/A kíváncsi kiselefánt

31 szo

Fidelio_1112.indd 41

11/18/11 11:03:24 PM


42

színház – mu” sor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Szkéné Színház

Thália Színház

Thália Színház – Arizóna Stúdió, Új Stúdió

Trafó Kortárs Művészetek Háza

1 cs

20:00 Kaisers tv, Ungarn – Pintér béla és társula

2p

20:30 Kaisers tv, Ungarn – Pintér béla és társulata

19:00 Az egérfogó

19:30 Kövek a zsebben

20:00 egy óra tizennyolc (perc) – teatr.doc

3 szo

21:00 Kaisers tv, Ungarn – Pintér béla és társulata

19:00 Az egÉrFogÓ

19:30 gardénia – K.v. társulat

18:00 A pitbull cselekedetei 20:00 egy óra tizennyolc...

4v

20:00 Kaisers tv, Ungarn – Pintér béla és társulata

14:30 equus

11:00, 14:00 Pöttyös Panni... 19:30 szeretetkönyv - Müller P.

5h

20:00 Kaisers tv, Ungarn – Pintér béla és társulata

19:00 equus

6k

20:00 Kaisers tv, Ungarn – Pintér béla és társulata

19:00 tizenegy perc – Új színház

19:30 leonce és léna – Maladype

7 sze

20:00 triptichon... – Kovács gerzson Péter

19:00 ördöglakat

19:00 Platonov – Maladype 19:30 ovibrader

8 cs

19:30 tojáséj – Maladype

20:00 Frisson – Frenák Pál társulat

9p

20:00 Hogyan ettem kutyát? – epopteia

18:00 Diótörő – Magyar táncművészeti Főiskola

19:30 A fiú a tükörből

20:00 Frisson – Frenák Pál társulat

10 szo

20:00 A fajok eredete – nézőművészeti Kft.

18:00 Diótörő – Magyar táncművészeti Főiskola

19:30 gardénia – K.v. társulat

20:00 Frisson – Frenák Pál társulat

11 v

17:00 A nagyidai cigányok – Csavar színház

18:00 Diótörő – Magyar táncművészeti Főiskola

19:30 Kövek a zsebben

20:00 A pitbull cselekedetei – Füge

18:00 Diótörő – Magyar táncművészeti Főiskola

19:30 egy elmebeteg nő naplója

20:00 A pitbull cselekedetei – Füge

20:00 szörprájzparti – HoPPart, Jászai Mari színház,városi színház

18:00 Diótörő – Magyar táncművészeti Főiskola

19:30 egy elmebeteg... 19:30 Jövőre, veled... 1.

20:00 Parasztopera - Pintér béla és társulata

14 sze

20:00 galaxis útikalauz stopposoknak – Marosvásárhely

18:00 Diótörő – Magyar táncművészeti Főiskola

19:30 Jövőre, veled, ugyanitt 1.

20:00 Parasztopera - Pintér béla és társulata

15 cs

20:00 ten – rögtönzés angol nyelven – scallabouche

18:00 Diótörő – Magyar táncművészeti Főiskola

16 p

20:00 A fajok eredete – nézőművészeti Kft.

18:00 Diótörő – Magyar táncművészeti Főiskola

19:30 szerelmem, erdély

20:00 viseld koronaként – Cirkus Cirkör

18:00 Diótörő – Magyar táncművészeti Főiskola

15:00 nőnyUgAt 19:30 vacsora négyesben

20:00 viseld koronaként – Cirkus Cirkör

12 h 13 k

17 szo 18 v

20:00 Anyám orra – Pintér béla és társulata

14:30, 18:00 Diótörő – Magyar táncművészeti Főiskola

19:30 vacsora négyesben 20:00 nőnyUgAt

20:00 viseld koronaként – Cirkus Cirkör

19 h

20:00 Anyám orra – Pintér béla és társulata

18:00 Diótörő – Magyar táncművészeti Főiskola

19:30 Kövek a zsebben

20:00 viseld koronaként – Cirkus Cirkör

19:00 Abigél – operettszínház

20 k 21 sze

20:00 tündöklő középszer – Pintér béla és társulata

19:00 Abigél – operettszínház

22 cs

20:00 tündöklő középszer – Pintér béla és társulata

19:00 Abigél – operettszínház

23 p

21:00 roló – táP színház 19:30 A pillangók szabadok

20:00 örDöglAKAt – budapest tánciskola 20:00 ördöglakat – budapest tánciskola

19:00 Abigél – operettszínház

24 szo 25 v 26 h 27 k 28 sze 29 cs 30 p 31 szo

Fidelio_1112.indd 42

15:00,19:00 Az egérfogó

11:00, 14:00 Pöttyös Panni az iskolában

19:00 ördöglakat

15:00 Pöttyös Panni az iskolában

19:00 ördöglakat

19:30 otthoni élet 19:30 A fiú a tükörből

19:00 ördöglakat

19:30 otthoni élet 19:30 A pillangók szabadok

19:00 Az egérfogó

19:30 tojáséj – Maladype

17:00,20:00 Hat hét hat tánc

15:00 nőnyUgAt 16:00,21:00 Haverom...

20:00 sena Dagadu

20:00 10 Híres sztori – irodalom & parti

11/18/11 11:03:25 PM


Fidelio_1112.indd 43

11/18/11 11:03:26 PM


44

színház – mu” sor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Új Színház

1 cs 2p 3 szo 4v 5h

19:00 Hegedűs a háztetőn

19:00 A csúnya

11:00, 14:30 Apa, figyelj rám – Halász J. 19:00 tévedések...

19:00 szonya

10:00 Mocsármese 19:00 Édentől keletre

19:00 lenni vagy nem lenni 19:30 Csongor és tünde (Házi sz.)

19:00 szonya

19:00 lenni vagy nem lenni 19:30 A vörös oroszlán (Házi sz.)

19:00 Új Hídavatás

19:00 rómeó és Júlia

11 v

19:00 A szív bűnei 19:00 bethlen

11:00, 14:00 Apa, figyelj rám 17:00 Hegedűs…

12 h

10:00 világszép... 19:00 erdő 20:00 Prima Materia

19:00 lenni vagy nem lenni 19:30 Csongor és tünde

20:00 Prima Materia – gropius

19:00 lenni vagy nem lenni 19:30 Csongor és tünde

15:00 szonya 19:00 A fösvény

19:00 egy csók... 19:30 A vörös oroszlán (Házi sz.)

10:00 Mocsármese 19:00 Még egyszer hátulról

19:00 Az öldöklés istene

19:00 virágos kert

19:00 tévedések vígjátéka

19:00 A szív bűnei 19:00 bethlen

19:30 A pestis 20:00 Játék a kastélyban

15:00 világszép nádszálkisaszszony 19:00 Don Carlos

11:00, 14:30 Apa, figyelj rám 19:00 Játék a kastélyban

19:20 A grönholm-módszer

19:00 Az öldöklés istene

10 szo

13 k 14 sze 15 cs 16 p 17 szo 18 v

Fidelio_1112.indd 44

19:00 Don Carlos

19:00 A padlás

9p

DeCeMberi ProgrAMoK /ProgrAMs For DeCeMber

19:00 Az öldöklés istene

19:00 virágos kert

8 cs

dec. 03. luxfunk radio funky party party time 22:00 dec. 06. Az én kis 20. századom Falusi Mariann estje a musical journey through the last century with mariann falusi élő/live concert 21:00 dec. 10. KoMa elektronikus zenei party electronic party night party time 20:00 dec. 17. confetti angel - theme party for gays and friends party time 22:00 dec. 20. Fábián juli és a zoohacker élő/live concert 21:00 dec. 21. Hajtűk Csákányi az éjszakában a musical evening with eszter csákányi műsorkezdés/show time 21:00 dec. 23. gábriel karácsonyi koncert christmas concert with gabriel and his jazz trio élő/live concert 21:00 dec. 27. ex-x party klubkoncert és buli a 2011-es x-faktor legjobbjaival ex-x party with the best singers of 2011 x-factor műsorkezdés/show time 21:00 dec. 29. Michael legrand est - malek andrea és a trio midnight andrea malek and the trio midnight élő/live concert 21:00 dec. 30. orfeum előszilveszter orfeum pre new year’s eve party műsorkezdés/show time 21:00

19:00 Kávé habbal

19:00 A padlás

7 sze

LIVE MUSIC • SHOWS • RE VUES • PARTIES

19:00 sylvia 19:30 A pestis (Házi színpad)

19:00 Még egyszer hátulról

6k

KonCerteK • MŰsoroK • re vÜK • PArtiK

Vígszínház

19:20 A grönholm-módszer

19 h 20 k

19:00 leda Miroslav Krleza

21 sze

19:00 babahajó – szerb nemzeti színház

22 cs

19:00 Dervis és a halál – belgrádi nemzeti színház

23 p

19:00 A csúnya

24 szo 19:00 Hegedűs a háztetőn

25 v 19:00 erdő

11:00 A padlás 19:00 egy csók…

19:00 Kávé habbal

19:00 sylvia - 200. ea. 19:30 A léggömb elrepül

28 sze

15:00 Mocsármese 19:00 Édentől keletre

19:00 Hegedűs a háztetőn

29 cs

15:00 világszép… 19:00 Don Carlos

19:00 rómeó és Júlia

19:00 A fösvény

19:00 Az öldöklés istene 19:30 A vörös oroszlán (Házi sz.)

26 h 27 k

30 p 31 szo

17:30, 21:00 lenni vagy nem lenni

11/18/11 11:03:26 PM


aranytíz kultúrház 14. szerda 19:00 PANkreátorok Sz.: Andrássy Máté, Horváth Zoltán, Szabó Máté artus stúdió 1. csütörtök 20:00 ELFELEDETT ÉNEK – KOMPÁNIA színházi társulat Rend.: Goda Gábor; km.: Lukács László; Carlile-Kovács Christopher, Hantos Násfa, Heppes Miklós, Kemény Rozália, Lukács Mihály 2. péntek 20:00 Elfeledett ének – Kompánia Színházi Társulat Km.: ld. 1-jén 3. szombat 20:00 Elfeledett ének – Kompánia Színházi Társulat Km.: ld. 1-jén corvin művelődési ház – erzsébetligeti színház 11. vasárnap 19:00 A Bandy-lányok – Orlai Produkció Író: Parti Nagy Lajos; rend.: Ascher Tamás; sz.: Hernádi Judit, Udvaros Dorottya e10 közösségi és kulturális színtér 1. csütörtök 18:00 A nyomorultak – Jákim Stúdió Színházi Társaság

Dram., rend.: Szabó Attila Feri; sz.: Bereczyk Péter, Deák Tamás, Pilling Katalin, Szabó Noémi fogasház 14. szerda 20:00 TÉP – TÁP Színház Rend.: Kálmán Eszter; fsz.: Gera Marina, Janklovics Péter, Bánki Gergely 15. csütörtök 20:00 TÉP – TÁP Színház Km.: ld.14-én gózon gyula kamaraszínház 11. vasárnap 19:00 Tévedések vígjátéka – Neptun Brigád, Manna Rend.: Baksa Imre; fsz.: Szamosi Zsófia, Szoták Andrea, Róbert Gábor, Ficzere Béla 15. csütörtök 19:00 Himnusz Író: Schwajda György; rend.: Árkosi Árpád; sz.: Juhász Levente, Koncz Andrea, Fekete Zsolt gödör klub 20. kedd 19:00 Caligula helytartója Író: Székely János; rend.: Szikszai Rémusz; fsz.: Kovács Krisztián, Tamási Zoltán, Szikszai Rémusz, Nagypál Gábor Angol felirattal KDF

impró 3. szombat 19:00 Ütközet – Momentán vs. Momentán és ImproJam 5. hétfő 19:00 RögvEst 10. szombat 19:00 Momentán Házimozi Fantasy 18. vasárnap 19:00 Momentán Plusz 20. kedd 19:00 Fröccs 29. csütörtök 19:00 RögvEst koma bázis 6. kedd 19:30 A tizedik gén Író: Garaczi László; rend.: Keszég László; kor.: Gergye Krisztián; fsz.: Valcz Péter, Lass Bea, Jaskó Bálint, Zrinyi Gál Vince 7. szerda 19:30 A tizedik gén Km.: ld. 6-án 17. szombat 19:30 deilephila Rend.: Felhőfi-Kiss László; fsz.: Lass Bea, Jaskó Bálint, Mohai Tamás, Fekete Zsolt 18. vasárnap 19:30 Deilephila Km.: ld. 17-én

45

További programok: fidelio.hu/szinhaz

egyéb helyszínek – színház

MIkszáTh kálMáN szENT PÉTEr EsErNYŐJE vígjáték 2 részben

PrEMIEr 2011. DECEMBEr 16. 19 óra szErEPlŐk: POGÁNY JUDIT, VÁNDOR ÉVA, EGRI KATI, FÉSŰS NELLY, BALÁZS ANDREA, KISS RAMÓNA, KLEM VIKTOR, LIPPAI LÁSZLÓ, TÓTH ZOLTÁN, LÁZÁR BALÁZS, PUSZTASZERI KORNÉL, NÉMETH GÁBOR, KISS GÁBOR

! ! D Tó Va Ta .É u 30 EM B 0.

10

rENDEzŐ: KARINTHY MÁRTON

Fidelio_1112.indd 45

11/18/11 11:03:27 PM


46

színház – egyéb helyszínek maladype bázis 2. péntek 19:00 Lorenzaccio Író: Alfred de Musset; rend.: Zsótér Sándor;sz.: Tompa Ádám, Orosz Ákos, Lendváczky Zoltán, Fátyol Kamilla, Páll Zsolt 3. szombat 19:00 Figaro házassága Író: Beaumarchais; rend.: Zsótér Sándor; fsz.: Törőcsik Mari, Tankó Erika, Orosz Ákos 4. vasárnap 19:00 Übü király Író: Alfred Jarry; rend.: Balázs Zoltán; sz.: Tompa Ádám, Páll Zsolt, Orosz Ákos, Lendváczky Zoltán 5. hétfő 19:00 Figaro házassága Km.: ld. 3-án 11. vasárnap 12:00 Szabad akadémia 13. kedd 19:00 Übü király Km.: ld. 4-én 17. szombat 19:00 Figaro házassága Km.: ld. 3-án 18. vasárnap 19:00 Figaro házassága Km.: ld. 3-án

További programok: fidelio.hu/szinhaz

mom kulturális központ 9. hétfő 19:00 Dunakanyar és Bösendorfer Rend.: Réczei Tamás; sz.: Márton András, Zöld Csaba, Tímár Éva, Fehér Anna 29. csütörtök 19:00 Dunakanyar és Bösendorfer Km.:ld. 9-én ódry színpad 1. csütörtök 15:00 (Aula) Félelem és macskajaj a harmadik birodalomban Író: Bertolt Brecht; rend.: Zsótér Sándor; sz..: V. éves színész osztály 1. csütörtök 19:00 Bíít sz.: III. éves zenés színész osztály 7. szerda 19:00 Szép új világ Rend.: Csizmadia Tibor; sz.: IV. éves bábszínművész osztály vizsgaelőadása 10. szombat 15:00 egy kis marivauX/berenice Rend.: Máté Gábor; sz.: V. éves színész osztály 11. vasárnap 19:00 (Padlás) Szüleink szexuális neurózisai Rend.-látvány: Dömötör András sz.: Kovács Patrícia, Simon Zoltán, Kovács Gergely, Ficza István, Huzella Juli, Tóth Eszter 13. kedd 19:00 Egy kis Marivaux/Berenice Km.: ld. 10-én

Fidelio_1112.indd 46

14. szerda 15:00 Olympos High School Rend.: Tengely Gábor; sz.: IV. éves bábszínművész osztály 16. péntek 15:00 Félelem és macskajaj a harmadik birodalomban Km.: ld. 1-jén 22. csütörtök 19:00 Egy kis Marivaux/Berenice Km.: ld. 10-én r16 pódium 2. péntek 19:00 Tudom, hogy élsz – Hólyagcirkusz 2. péntek 20:30 A 214-es fiola - HoppArt Társulat Rend.: Laboda Kornél Kortárs Drámafesztivál 5. hétfő 19:30 Tudom, hogy élsz Km.: ld. 2-án 7. szerda 19:00 Sziszüphosz Rend.: Benkó Bence, Fábián Péter; fsz.: Jerger Balázs, Horváth Szabolcs, Rózsa Krisztián, 9. péntek 20:00 Mindenkit szeretettel várunk – Hólyagcirkusz 10. szombat 20:00 Tollfosztás Rend.: Balogh Rodrigó; fsz.: Oláh Edmond, Kovas Emília, Szkiba József, Németh Angelika 17. szombat 19:00 Az igazak – Soltis Lajos Színház Rend.: Katona Imre; fsz.: B. Péter Pál, Bruckner Roland, Nagy Zsuzsi, Károly Bálint 18. vasárnap 19:00 Árvácska – Szabad Kurzus Alapítvány Rend.: Vidovszky György; fsz.: Bognár László, Dér Zsolt, Drészer Mónika, Egri Bálint sanyi és aranka színház 2. péntek 19:00 In memoriam Darvas Szilárd (1909–1961) Rend.: Lukáts Andor; sz.: Darvas Ferenc, Cserna Csaba 3. szombat 19:00 In memoriam Darvas Szilárd (1909–1961) Km.: ld. 2-án 4. vasárnap 19:00 In memoriam Darvas Szilárd (1909–1961) 7. szerda 19:00 Napló-szilánk (Móricz 1924–1925) Sz.: Koltai Róbert 9. péntek 19:00 Hét esztendő (1938–1945) – Korányi Tamás rádiószínpada

12. hétfő 19:00 Thelma & Louise - Roadmovie Rend.: Máthé Zsolt; sz.: Friedenthal Zoltán, Nagyhegyesi Zoltán, Murányi Márta, Szathmáry Judit 17. szombat 15:00 Thelma & Louise – Roadmovie sirály 7. szerda 20:00 Norway.Today Rend.: Botos Bálint; sz.: Guary Szandra, Kroó Balázs 11. vasárnap 20:00 szeretettel charlie Rend.: Sardar Tagirovsky; sz.: Gönczy Attila 12. hétfő 20:00 Ennyi – Fantom Csoport Rend.: Sediánszky Nóra; sz.: Rusznák Adrienn, Kovács Krisztián, Végh Péter, Zborovszky Andrea 15. csütörtök 20:00 játék Ea.: Vass Imre 20. kedd 19:00 Sarah Gancher: „Hét a hétben” – felolvasószínház Negyed6Negyed7 Fesztivál 21. szerda 19:00 Sarah Gancher: „Hét a hétben” – felolvasószínház 30. péntek 20:00 Interfészek – Harmadik Hang Háza Rend.: Bársony Júlia szikra cool tour house 5. hétfő 19:00 A szerelmes nagykövet Író: Michael Parker, Szeredás András; rend.: Straub Dezső; sz.: Gregor Bernadett, Nyertes Zsuzsa, Straub Dezső, Böröndi Tamás 8. csütörtök 19:00 Böröczky-emlékest 12. hétfő 19:00 A szerelmes nagykövet Km.: ld. 5-én 19. hétfő 19:00 A szerelmes nagykövet Km.:ld. 5-én 30. péntek 19:00 A szerelmes nagykövet Km.: ld. 5-én vigyázó sándor művelődési ház 17. szombat 19:00 Az őrült naplója – Szmetron Művészeti Egyesület Író: Gogol; rend.: Pető Attila zöld macska diákpince 6. kedd 19:00 A Szürke váró 15. csütörtök 19:00 Nem ér sírni! – Teatro Surrreal

11/18/11 11:03:28 PM


Fidelio_1112.indd 47

11/18/11 11:03:29 PM


Fidelio_1112.indd 48

11/18/11 11:03:30 PM


Fidelio_1112.indd 49

11/18/11 11:03:31 PM


50

tánc – ajánló, premier istenadta tehetség

fotó: Csillag Pál

fidelio táncest: tame game, city

december 8., 9. 20:00 MU Színház

A Bloom! Dance Collective Lábán-díjas koreográfiája mellett egy olyan darabot is bemutat, amely a The Times szerint ügyes és lebilincselően szokatlan. A City szókimondó, ironikus és bátor, mozgásba szőtt politikai pamflet. A Tame Game a furfangos koreográfia és a csípős humor egyvelegével járja körbe az emberek arra való olthatatlan hajlamát, hogy beleszóljanak egymás dolgába. A három táncos pimasz és szertelen világot teremt a színpadon, feszegetik saját maguk és az előadó-művészet határait. És ezalatt a közönséget arra bátorítják, hogy mindebben vállaljon velük bűnrészességet.

december 13. 20:00 Merlin Színház

A PR-Evolution Dance Company új előadásához Ady Endre költészete jelentette a kiindulást. Ezt a szerelmi szenvedélyt Ady előtt senki sem tematizálta. Balanszjáték. A harc ugyanis, mely itt férfi és nő között zajlik, nem a hatalommámor küzdelme, hanem léttörténés, olyan küzdelem, melynek nincs se győztese, se vesztese, csak izzó, eleven igazsága, el nem rejtettként érzékletes szenvedélye. A koncepció és a koreográfia Nemes Zsófia munkája, mellette Baranyi Erika, Hucker Kata, Plóza Gabi, Zaka Tamás, Varga Kinga, Zsíros Gábor láthatók az előadásban.

fotó: Dusa Gábor

premier

december 8., 9. 19:00 Francia Intézet

Tunyogi Henriett táncművész, koreográfus a lángoló-boldog és a kivetett-elátkozott Camille Claudelt jeleníti meg. Zseni, rejtély, ezer szín, dráma. A szobrásznő Rodin szerelme volt és áldozatává vált. Fél életét a párizsi forgatag tarkaságában, a másik felét pedig az őrültekháza sötétségében töltötte, élő halottként. Lehet-e nagyobb ellentét egy életen belül fény és árnyék között? E kettősség megörökítése vár most a művészetre. Az előadásban megjelennek Kaiser Ottó fotómotívumai is. A két esten Mádl Dalma „Istenadta tehetség” Alapítványának javára ajánlható fel támogatás.

héjanász

fotó: Kővágó Nagy Imra

az ismeretlen kutatása

december 13. 20:00 MU Színház

A műhelymunka kapcsán közösen gondolkozhat alkotó, koreográfus, táncos és a közönség arról, mit is jelent az improvizáció a kortárs művészetben. Dombi Kati és Ladik Katalin többlépcsős kutatásában a hang és a hallás játszik fontos szerepet. A Hangmozdulat című produkcióban olyan kérdések merülnek fel, hogy hogyan érthetünk meg, érezhetünk át egy szituációt csupán a hangélmény által, mely kizárja az értelmes beszédet. Rebecca D’Andrea, Balázs Gergely és Bolcsó Bálint azt járja körül, mi történik, ha az improvizáció kiindulási pontja maga az üresség.

ördöglakat

december 21. 20:00 Trafó Kortárs Művészetek Háza

Fidelio_1112.indd 50

Ördög. Lakat. Ördöglakat. A Budapest Tánciskola fiatal és tehetséges hallgatói idén decemberben is megmutatják, hogy mit tudnak. Ráadásul úgy, hogy hat kiváló énekes kíséri őket! Lendület, energia, kíváncsiság, női és férfi koreográfiák, igazi táncpremier-hangulat. A Budapest Tánciskola növendékei és tanárai minden decemberben és májusban rendkívül izgalmas és magas színvonalú előadásokkal rukkolnak elő, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2009-ben a YUCCA, 2011-ben a VŰ című estet találta a Lábán-díj kritikusokból álló kuratóriuma az előző évad egyik kiemelkedő előadásának.

11/18/11 11:03:33 PM


fotó: Dömölky Dániel

rómeó és júlia

december 21. 20:00 Nemzeti Táncszínház

Hideg tűz, fényes füst, ólmos madártoll – a Badora Társulat új előadását a Shakespeare-dráma inspirálta. Egy virágzó, mindenen átütő szerelem falak közé szorul, ám Rómeó és Júlia mindezek ellenére teljesnek élik meg egymás iránti vágyaikat. Szerelmükből fakadó harmóniájuk első pillanattól fogva ellenállásra készteti környezetüket, mégis ez az ártalmatlan együvé tartozás két egymásnak feszülő világot bénít meg. Mert tudja-e bárki, megnevezhető-e, megfogalmazható-e, hogyan öleli magát a fény és az árnyék, tetten érhető-e a pillanat, hogyan születik a szerelem?

51 premier

premier – tánc

a varázslat

december 30. 19:00 Nemzeti Táncszínház

A Varidance tagjai és vezetőjük, Vári Bertalan az év utolsó napjaira egy táncfantáziát tartogatnak új bemutatóként. „Álomban, szerelemben nincsen lehetetlen” – és ebben a táncjátékban sincs. A fantázia világában, különös várkastélyban játszódik a fordulatos, izgalmakkal és meglepetésekkel teli történet. Egy varázsló mozgatja a szálakat, aki a segédeit is csatasorba állítja, hogy a szerelmeseket egymástól elválassza. Válogatott próbatételek sora vár a szerelem erejével felvértezett lányra és fiúra, az elvarázsolt kastély fura teremtményeinek rájuk zúdított össztüze közepette.

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/tanc

Fidelio_1112.indd 51

11/18/11 11:03:34 PM


52

TÁNC – portré „itthon szerettem volna folytatni”

Húszéves a Budapest Táncszínház. A jubileumi év eseményeiről, az együttes és saját pályájáról Földi Béla táncos-koreográfust, az együttes alapítóját kérdeztük.

földi béla

fidelio: 1991-ben indította útjára a Budapest Tánc-

színházat. Melyek az intézmény működésének alappillérei? Földi Béla: A rendszerváltás után új lehetőségek nyíltak meg, a kulturális paletta sokszínűbbé válhatott, én ekkor harminchárom évesen Párizsban éltem. Arra jutottam, hogy hamarosan az aktív színpadi munkát, táncoskarrieremet abba kell hagynom, de mivel ezzel a művészeti ággal, a tánccal szerettem volna továbbra is foglalkozni, és már tanítottam, koreografáltam ekkor, kézenfekvő ötlet volt egy együttest alapítása. Annak ellenére, hogy tíz évig Nyugat-Európában dolgoztam, itthon szerettem volna folytatni a pályámat. Megalapítottam az együttest, hogy biztos bázisa legyen az itthoni munkámnak, és hogy azokat az ötleteimet és tapasztalataimat, amiket felhalmoztam, tovább tudjam adni. Egy önerőből indított együttesről van szó, ami hat év után, mikor kialakult itthon a független társulatok támogatási rendszere, jutott először csekély állami támogatáshoz. A játszóhelyünk Magyarországon elsősorban a Nemzeti Táncszínház vagy a Művészetek Palotája, ezzel párhuzamosan a külföldi jelenlétünk is jelentős. f: A Budapest Táncszínház, ha jól látom, egyrészt a tanításra épít, másrészt repertoárral rendelkező társulat. Hogyan válogatja a táncosait? fb: Repertoáregyüttesben gondolkodtam már akkor, amikor megalapítottam a Budapest Táncszínházat. Számos vendégkoreográfussal dolgozunk, így alakult ki egy sokszínű és színvonalas repertoár a húsz év folyamán, aminek egy részét állandóan játsszuk és fejlesztjük. Legtöbbször én tanítok az együttesnél, de vendégtanárokat is hívok. A tanítványaimból verbuválódott az elmúlt húsz évben a Budapest Táncszínház együttese. f: Tizenkilenc évesen, tehát igen későn kezdte el a klasszikus balettot, jazztáncot, modern táncot tanulni. Jeszenszky Endre volt pályafutásának első mestere. fb: Nagyon kései a tizenkilenc éves kor a tánctanuláshoz, de hála az égnek én ezt akkor nem tudtam. Akkoriban Magyarországon csak állami iskolák működtek, ezekben az iskolákban jóval korábban kezdődik a képzés. Egyetlen magániskola volt, ahol klasszikus balettet és, akkor úgy mondták, jazzbalettet is tanítottak, az V. kerület Semmelweis utca 4. alatt, Mestinek, azaz Jeszenszky Endrének az iskolája. Neki köszönhetem, hogy táncos lett belőlem, az első hét évet Jeszenszky Endre iskolájában töltöttem. f: Hogyan képzeljük el ezt a sok sikeres táncost útjára bocsátó műhelyt? fb: Gondoljon el egy belvárosi lakást, ahol két vagy három szoba össze volt nyitva, kis, téglalap alakú

Fidelio_1112.indd 52

parkettás terem, kályhával fűtöttünk. A Mestinek volt egy magnója, nem volt hely arra, hogy zongorakísérő legyen. Minden nap volt délután kettőkor meg este oktatás, amennyi pénze volt az embernek, arra költötte, hogy meg tudja venni a belépőjegyet. A mestert sok helyre hívták koreografálni, televízióba, varietébe, beindult a Rock Színház, a tanítványoknak volt fellépési lehetősége. A fiatalkori táncos éveim azon lehetőségek mentén mentek előre, amik itthon adódtak. 1985-ben külföldön folytattam a pályámat. Először turistaként mentem ki Bécsbe, hogy Alvin McDuffei kurzusán vehessek részt. A későbbi években elég ismert voltam ahhoz itthon, hogy kaptam szolgálati útlevelet, és ezzel utaztam. Bécsben, Münchenbe, Olaszországban dolgoztam. Bécsben találkoztam későbbi nagy mesteremmel, Raza Hammadival, akivel azóta is jó barátok vagyunk, Párizsban az ő iskolájában folytattam a tanulmányaimat. Hammadi gazdag testtudatra oktat, sokoldalú testhasználattal, az anatómiával, a fizikai törvényszerűségekkel, a jazztánc, a modern tánc és a klasszikus balett esztétikai rendszerével is megismerkedik a táncos. Én is ezen ars poetica mentén tanítok Magyarországon. f: A rendszerváltás idején magánvállalkozásként alapította meg a Budapest Táncszínházat. Milyen tervekkel indította útjára a társulatot, azóta menynyiben változott a koncepció? fb: Ha az ember tanul, ha dolgozik, kinyílik előtte a világ, újabb céljai és tervei születnek. Mikor elkezdtem az együttest építeni, úgy képzeltem, hogy jó koreográfiákat készítek majd a tanítványaimnak és fellépünk. Ebből az egyszerű ötletből az infrastruktúra kiépítésétől kezdve a társművészek bevonásáig kialakult egy összetettebb koncepció. Ma már azzal vagyunk elfoglalva, hogy azt a színvonalat, amit elértünk, megpróbáljuk megtartani, nemzetközi szintű legyen az iskolánk, és sok társintézménnyel tudjunk együttműködni, az együttes pedig ebben a nehéz gazdasági helyzetben fenn tudjon maradni. Fehér Anna Magda

Az interjú teljes terjedelmében a Fidelio.hu táncrovatában olvasható.

11/18/11 11:03:34 PM


bontás – tánc 1. csütörtök 20:00 millenáris fogadó Szigorúan ellenőrzött vágyak – Grecsó Krisztián, Grecsó Zoltán 2. péntek 17:00 hagyományok háza Aprók tánca 18:00 magyar állami operaház Csajkovszkij: A diótörő 19:30 közép-európa táncszínház ArTeRrOr – Gangaray Dance Company 3. szombat 11:00 magyar állami operaház Csajkovszkij: A diótörő 17:00 ram colosseum Pán Péter 4. vasárnap 11:00 magyar állami operaház Csajkovszkij: A diótörő 5. hétfő 10:00, 14:30, 18:30 ram colosseum diótörő 18:00 fonó Budai Tangó 6. kedd 10:30, 14:30 ram colosseum diótörő 18:00 fonó Budai Tangó 19:00 müpa – fesztivál színház Álomidő – Magyar Állami Népi Együttes 7. szerda 18:00 magyar állami operaház Csajkovszkij: A diótörő 18:30 fonó Utolsó Óra táncház Ingyenes 19:00 müpa – fesztivál színház Inferno – Szegedi Kortárs Balett

9. péntek 17:00 hagyományok háza Aprók tánca 19:00 francia intézet Lángoló márvány – Tunyogi Henriett jótékonysági táncestje 19:00 müpa – fesztivál színház Mózes, avagy a Tízparancsolat – Magyar Fesztivál Balett

Fidelio_1112.indd 53

10. szombat 11:00 magyar állami operaház Csajkovszkij: A diótörő 17:00 hagyományok háza Bartók-trilógia I. rész: Kincses Felvidék – Magyar Állami Népi Együttes 11. vasárnap 11:00, 15:00 müpa – fesztivál színház Bogármese 20:00 gödör klub Az élet értelme, avagy időmúlatás 60 percben – Tünet Együttes 12. hétfő 18:00 fonó Budai Tangó 20:00 gödör klub Az élet értelme… – Tünet Együttes 13. kedd 18:00 fonó Budai Tangó 14. szerda 18:30 fonó Utolsó Óra táncház

Ingyenes 19:00 müpa – fesztivál színház Naplegenda – Magyar Állami Népi Együttes 15. csütörtök 18:00 magyar állami operaház Csajkovszkij: A diótörő 19:00 hagyományok háza Ecseri lakodalmas, Álomidő – Magyar Állami Népi Együttes 19:00 müpa – fesztivál színház Dózsa – Honvéd Táncszínház 19:30 e10 Mit játszunk?, Fregoli szindróma – GoBe Társulat, Réti Anna 16. péntek 17:00 hagyományok háza Aprók tánca 19:00 müpa – fesztivál színház Carmina Burana – Szegedi Kortárs balett 19:30 közép-európa táncszínház Aréna 17. szombat 11:00 magyar állami operaház Csajkovszkij: A diótörő 19. hétfő 18:00 fonó Budai Tangó 20. kedd 18:00 fonó Budai Tangó

19:00 müpa – fesztivál színház RózsaGyőri Balett 19:00 ram colosseum Ezeregyév – ExperiDance 22. csütörtök 18:00 magyar állami operaház Csajkovszkij: A diótörő 24. szombat 11:00 magyar állami operaház Csajkovszkij: A diótörő 25. vasárnap 11:00 magyar állami operaház Csajkovszkij: A diótörő 17:00 mom kult. kp. A diótörő – Szentpétervári Állami balett 26. hétfő 11:00, 17:00 mom kult. kp. központ A diótörő – Szentpétervári Állami balett 11:00, 15:00 ram colosseum diótörő 18:00 magyar állami operaház Csajkovszkij: A diótörő 27. kedd 11:00 mom kult. kp. A diótörő – Szentpétervári Állami balett 15:00, 18:30 ram colosseum diótörő 19:00 müpa – fesztivál színház Mózes, avagy a Tízparancsolat – Magyar Fesztivál Balett 28. szerda 11:00 magyar állami operaház Csajkovszkij: A diótörő 19:00 müpa – fesztivál színház Örökkön-örökké – Duna Művészegyüttes 19:00 ram colosseum Nagyidai cigányok – ExperiDance 29. csütörtök 15:00 müpa – fesztivál színház Varázscirkusz – Bozsik Yvette Társulat 18:00 magyar állami operaház Csajkovszkij: A diótörő 19:00 ram colosseum Boldogság 69:09 – ExperiDance 30. péntek 19:00 müpa – fesztivál színház Stravinsky-est – Bozsik Yvette Társulat 31. szombat 15:00 ram colosseum A király nevében – ExperiDance 20:00 fonó Fonó Folk Szilveszter 20:00 ram colosseum ExperiDance szilveszteri gála

További programok: fidelio.hu/tanc

8. csütörtök 10:30, 14:30, 18:30 ram colosseum diótörő 19:00 francia intézet Lángoló márvány – Tunyogi Henriett jótékonysági táncestje 19:00 müpa – fesztivál színház Monarchia – Népek tánczai... – Honvéd Táncszínház 21:00 jedermann kávézó JövőVirág Melinda (tánc), Ölveti Mátyás (cselló)

19:30 közép-európa táncszínház ArTeRrOr – Gangaray Dance Company 20:00 fonó Moldvai és vonós táncház

53

11/18/11 11:03:34 PM


zenés – ajánló, premier fotó: Csibi Szilvia, Müpa

54

december 1., 4. 19:00 Müpa, Fesztivál Színház

bernarda alba

Zenés színház? Kamaraopera? A kettő keveréke? Michael John LaChiusa darabját Federico García Lorca 1936-os darabja ihlette. A dráma zárt világában vágyakozás és megalkuvás uralkodnak, minden cselekedetet és gondolatot a férfiak, illetve hiányuk határoz meg. A Böhm György rendezte előadást 2010 elején mutatták be, a nagy siker miatt azonban ismét műsorra tűzték. A közreműködő hölgyek illusztris névsora garancia arra, hogy nem véletlenül: Csákányi Eszter, Egri Márta, Hámori Ildikó, Náray Erika, Auksz Éva, Ruttkay Laura, Szinetár Dóra, Radnay Csilla, Lukács Anita, Uhrik Dóra.

a denevér

december 28. 19:00, 31. 17:00, 21:00 Magyar Állami Operaház

Mi mással búcsúzhatna az óév, mint Johann Strauss nagyoperettjével? Történetünk szereplői lumpoló és tisztes bécsi polgárok, úrnőik ruháját magukra öltő szobalányok és unott arisztokraták, akik hódítanak, báloznak, s időnként börtönbe kerülnek. Hűtlenség, tréfacsinálás, mámoros pillanatok és komédiázó bosszúállás váltják egymást a színen, ám ezúttal semmit ne vegyünk komolyan. Csipetnyi erotika, franciás frivolitás, tréfa, sodró lendület, sugárzó életkedv – nem véletlen, hogy ínyenc zenerajongókat és laikusok egyaránt magával ragadnak a dallamok.

Csákányi Eszter fotó: Tumbász Hédi

hajtűk – csákányi az éjszakában

december 21. 21:00 Orfeum

Régi álma Csákányi Eszternek, hogy hajtűket dobáljon az éjszakában. Most itt az alkalom. A téma örök: nők végletes lelkiállapotban. Nők, akik alárendelik magukat a férfinak, akik hiába várakoznak a megbeszélt randevún, akik kiszellőztetik a lakásból a magányt, akik fiatal férfiba szeretnek bele, hogy aztán főnixmadárként teremtsék újra önmagukat. Mindegyik megjelenik egymás után, hogy elmondja, mi vele a helyzet. Aztán jót röhög rajta – mert Csákányi Eszterrel nagyon jókat lehet röhögni. Az ő hangján szólalnak meg ezek a nők, ő mutatja be őket beleérző képességgel, humorral és öniróniával.

Jonas Kaufmann

met a moziban

a kaukázusi krétakör

Szendy Szilvi

premier

Müpa, Előadóterem, Fesztivál Színház, Uránia Nemzeti Filmszínház

Decemberben sem maradnak el a Metropolitan Opera közönségsikernek örvendő előadásai. Ezúttal a Rodelinda és a Faust látható New Yorkból. A Renée Fleming főszereplésével bemutatott Händel-művet a The New York Times a bemutató után mérföldkőnek nevezte, dicsérték a barokk ragyogása és a Met értékalapú tradíciói között létrejött sikeres kompromisszumot. Gounod operájának címszerepét a sztártenor Jonas Kaufmann először énekli e falak között. Partnerei a 20. század első felébe helyezett történetben Marina Poplavszkaja és René Pape lesznek. Részletes időpontok a bontásban.

december 2. 19:30 Budapesti Operettszínház

Fidelio_1112.indd 54

Paul Dessau zenéjével igazi kísérletező zenés színházi produkció készül a Nagymező utcában. Az 1945-ben elkészült darabban Brecht az ótestamentumi salamoni ítélet és a régi kínai krétakörmese motívumait alakítja saját képére. A történet a régi Grúziában játszódik, ahol polgárháború dúl. Gruse konyhalány nem tudja megtenni, hogy az üldözők kénye-kedvére hagyja a lefejezett kormányzó kisfiát, akit menekülő anyja egyszerűen ottfelejtett a földön. A szerelmet is feláldozva magával viszi, gondoskodik róla, gyerekévé fogadja. A lázadás leverése után visszatér a kormányzóné, és visszaköveteli a fiút.

11/18/11 11:03:39 PM


Hazudj, ha tudsz!

Igazságok a hazugságról

A cím a kedvelt amerikai tévésorozatra utal, amelyben dr. Cal Lightman és kollégái hazugságszakértőként bűnesetek felderítésében vesznek részt. A film népszerűségét magyarázza, hogy az embereket mindig is érdekelte, hogyan ismerhetjük fel, ha hazudnak nekünk (hiszen ki ne szeretné tudni, hogy átverik-e?). A sorozat pedig igencsak izgalmas képet fest arról, hogy megfelelő eszközökkel, laboratóriumi körülmények között miként lehet fülön csípni a hazugokat. A hazugság felismerése persze a való életben sokkal öszszetettebb folyamat, mint a filmeken. A mikro-arckifejezések szabad szemmel nem láthatók, az egyes gesztusok korántsem olyan egyértelműek, s a valóságban nincsenek olyan – dr. Lightmanhoz hasonló – mágusok, akik ránézésre meg tudnák állapítani, ha valaki hazudik… A hazugság felismerésének a 19. század óta alkalmazott laboratóriumi módszere az ún. poligráfos vizsgálat. Ez az eszköz az izgalmi szint (arousal) több élettani jellemzőjét (vérnyomás, pulzus, légzési gyakoriság, a bőr elektromos vezetőképessége) vizsgálja egyszerre, miközben a vizsgált személynek kérdéseket tesznek fel és figyelik, milyen változás áll be a fiziológiás mutatókban. A műszer megtévesztése viszonylag könnyen elsajátítható, ezért a legtöbb európai országban büntetőeljárásokban ritkán alkalmazzák… De mi a helyzet azokban a mindennapi esetekben, ahol nem állnak rendelkezésünkre speciális mérőeszközök, és a hazugságot sem kíséri feltétlenül heves érzelem? Mindannyiunkban él egy naiv elképzelés arról, hogyan viselkedik, aki nem mond igazat. A kutatások egy része a megtévesztésnek ezeket a verbális és nem verbális jeleit vizsgálja, például a beszédben tartott szünetek számát és hosszát, a tétovázást, a testtartást, a tekintetet, a kéz- és lábmozgást, a sajáttest-érintést, stb. Az eddigi kutatások végül arra az eredményre jutottak, hogy nincsenek abszolút módon megkülönböztető viselkedéses jelek, amelyek Pinokkió orrához hasonlatos módon megbízhatóan mutatnák, ha valaki hazudik. Izgalmas kérdés, hogyan lehetséges, hogy a kutatók nem találnak teljesen egyértelmű fiziológiás és viselkedéses jeleket, amik a hazugságot kísérik. Néhány kutató szerint azért, mert a hazugság jeleiben egyéni különbségek vannak, amelyek a személyiségtől, a szituációtól és a témától is függnek (érdekes módon a viselkedéses jelekben nincsenek nemi különbségek – a férfiak és a nők között inkább a hazugság céljában, illetve módjában vannak eltérések)… A hazugság egyik funkciója, hogy szeretnénk jó színben

feltüntetni magunkat mások előtt, és önbecsülésünk érdekében elkerülni a zavarba ejtő és megalázó helyzeteket, másrészt igyekszünk a másikat is megvédeni, és meg kívánjuk előzni, hogy egy-egy kellemetlen igazsággal másokat meg kelljen bántanunk. Hazugságaink egy része tehát pozitív célokat szolgál és segít fenntartani a társas együttélést – talán ez lehet az egyik evolúciós magyarázata, hogy miért ismerjük fel oly kevéssé a megtévesztés jeleit… Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak a legendás hazudók, a manipulátorok és a pszichopaták hazudnak jól, ehhez képest mindannyian sokkal jobban hazudunk, mint gondolnánk – és sokkal rosszabbul ismerjük fel, mint sejtenénk…

(Vida Katalin és Burits Anna cikke teljes terjedelmében a Mindennapi Pszichológia 2011. 5. számában olvasható.) Ha nem is találtak százszázalékosan megbízható jeleket a kutatók, tendenciákat mégis felfedeztek, ezek pedig éppen ellentétesek az emberek hazugságra vonatkozó elgondolásaival – a hazug ember viselkedéséhez ugyanis leggyakrabban a tekintet elkerülését és a gyakori, „izgőmozgó” testmozgást társítják. Ezzel szemben a kutatások eredményei szerint, akik nem mondanak igazat, éppen hogy jellemzően több szemkontaktust tartanak. Pontosan tudják, hogy az emberek többsége a tekintet kerülését várná, így feltételezik, hogy meggyőzőbben hat a szemkontaktus folyamatos fenntartása, másrészt figyelniük kell, hogy a hallgatóság hogyan reagál, elhiszi-e a hazugságot.

A magazint keresse az újságárusoknál, rendelje meg weboldalunkon: www.mipszi.hu

Fidelio_1112.indd 55

11/18/11 11:03:39 PM


További programok: fidelio.hu/opera

56

zenés színház – bontás 1. csütörtök 18:00 magyar állami operaház Mozart: Don Giovanni 19:00 müpa – fesztivál színház LaChiusa: Bernarda Alba 19:00 óbudai társaskör Baranyi Ferenc: Casta Diva 19:00 ram colosseum Elton John: Aida 2. péntek 19:00 fészek művészklub Operaházi Esték a Fészekben 3. szombat 15:00, 19:00 óbudai kult. kp. Kálmán Imre: Cigányprímás 18:30 uránia nemzeti filmszínház Händel: Rodelinda – Metropolitan Opera 19:00 magyar állami operaház Puccini: Turandot 19:00 müpa – előadóterem, fesztivál színház

Händel: Rodelinda – Metropolitan Opera 4. vasárnap 11:00, 16:00 corvin műv. ház A padlás 18:00 boldog salkaházi sáratemplom

A Rózsalány 18:00 magyar állami operaház Mozart: Don Giovanni 19:00 müpa – fesztivál színház LaChiusa: Bernarda Alba 5. hétfő 15:00 békásmegyeri köz. ház In memoriam Szécsi Pál 6. kedd 18:00 magyar állami operaház Mozart: Don Giovanni 7. szerda 10:30 óbudai kult. kp. Benkő Péter és Kató Zoltán estje 19:30 müpa – bbnh Wiedemann Bernadett operagálája 8. csütörtök 19:00 magyar állami operaház Puccini: Turandot

9. péntek 18:00 magyar állami operaház Mozart: Don Giovanni 10. szombat 18:55 müpa – előadóterem, fesztivál színház

Gounod: Faust – Metropolitan Opera 19:00 uránia nemzeti filmszínház Gounod: Faust – Metropolitan Opera 11. vasárnap 11:00, 17:00 müpa – előadóterem Gounod: Faust – Metropolitan Opera (ismétlés) 15:00 klebelsberg kultúrkúria Az operairodalom gyöngyszemei 16:00 kispesti munkásotthon Ábrahám Pál: Bál a Savoyban 17:00 vigyázó sándor műv. ház Harang csendül, ének zendül… 18:00 boldog salkaházi sáratemplom

18:00 magyar állami operaház verdi: aida 19. hétfő 19:00 ram colosseum Monte Cristo grófja – Békés Megyei Jókai Színház 20. kedd 15:00, 18:00 klauzál műv. kp. Szépség és a szörnyeteg – Budafoki Musical Stúdió 18:00 magyar állami operaház verdi: aida 21. szerda 18:00 magyar állami operaház Mozart: Don Giovanni 23. péntek 19:00 magyar állami operaház Puccini: Bohémélet 25. vasárnap 19:00 magyar állami operaház Puccini: Bohémélet

A Rózsalány 18:00 magyar állami operaház verdi: aida

26. hétfő 20:00 ram colosseum Adagio: Karácsonyi koncert

13. kedd 18:00 magyar állami operaház verdi: aida

27. kedd 19:00 magyar állami operaház Puccini: Bohémélet

14. szerda 18:00 magyar állami operaház Mozart: Don Giovanni

28. szerda 19:00 magyar állami operaház J. Strauss: A denevér 19:00 mom kult. kp. Memory – Interoperett-koncert 21:00 szikra cool tour house Cserháti Zsuzsa-emlékkoncert

16. péntek 18:00 corvin műv. ház Tehetséggel Sáfárkodók 19:00 nádor terem Agamemmnon gyermekei 17. szombat 19:00 uránia nemzeti filmszínház Gounod: Faust – Metropolitan Opera 18. vasárnap aranytíz

10:30 Aranytíz Musical Stúdió gálája 18:00 Daljáték- és operettest 15:00 fészek művészklub Kovács Magda Polgári Zenetanodája Ingyenes

29. csütörtök 19:00 óbudai társaskör Dalok a régi Budapestről 21:00 szikra cool tour house Operettgála 30. péntek 19:00 corvin műv. ház Memory – Interoperett-koncert 19:00 magyar állami operaház Puccini: Bohémélet 31. szombat 17:00, 20:30 magyar állami operaház

J. Strauss: A denevér

fidelio.hu/jatek A fidelio magazint Keresse országszerte A libri KönyvesboltoKbAn!

Fidelio_1112.indd 56

Játsszon velünk és nyerjen! Koncert- és színházjegyek, CD-k, könyvek Értesüljön a legfrissebb játékokról a Facebookon:

facebook.com/fidelio.hu

11/18/11 11:03:40 PM


portré – zenés színház

57

hálás küzdelem

A Budapesti Operettszínházban, az előző évadhoz képest még magasabbra emelt téttel, kísérleti előadás készül. A Raktárszínházban december 2-án mutatják be a Brecht–Dessau-klasszikust, A kaukázusi krétakört. Az előadásban Grusét – aki a menekülő kormányzó otthagyott gyerekét megmenti, mint a sajátját neveli, és azért, hogy a gyerek életben maradjon, még arra is képes, hogy a visszatérő vér szerinti, anyai érzésekkel azonban egyáltalán nem rendelkező anyának a javára róla lemondjon – Peller Anna alakítja. fidelio: Milyen lesz a te Gruséd, mit gondolsz erről

a lányról, honnan közelítesz hozzá?

Peller Anna: Nagyon izgalmas ez a szerep, és azért örültem

Fidelio_1112.indd 57

pa: Az osztályfőnökömmel, Kerényi Imrével csináltuk

meg A hét főbűnt. Az jó iskola volt, és kaptunk egy olyan szabálykönyvet, amit nem volt könnyű megérteni és a magunkévá tenni, ám azt hiszem, a „kifordulok-befordulok technikát”, tehát azt, hogy egyik pillanatban még a partneremmel, a másikban már a nézővel lépek viszonyba, sikerült úgy elsajátítanunk, hogy erre ráülve jöhetnek az ötletek, erre építve, ezt a szabályrendszert nem megszegve tudunk kreatívak lenni, játszani. f: És Weillhez képest Dessau milyen? A Koldusoperában vannak slágerek, de szerintem kevesen tudnak kapásból Dessau-dalokat felsorolni. pa: A korrepetíció közel két hónappal ezelőtt kezdődött, azonban még mindig van egy song, amivel küzdök… Nehéz, bonyolult, érdekes, ugyanakkor nagyon segíti a színészt, mert a hangulatot pontosan illusztrálja, tükrözi Gruse érzéseit. Rávezeti a színészt arra, hogy mi történik, elég a zenére hagyatkozni. Nem tudom, hogy csinálta ezt Dessau, szerintem mágus volt! Mintha kapta volna ezeket a hangjegyeket, dallamokat valahonnan fentről, mert ilyeneket racionálisan nem lehet kitalálni. Elsőre nehéz volt befogadni, most viszont már vannak melódiák, amiket dudorászok. f: Utoljára 2008-ban ültünk le interjúra beszélgetni. Hogyan élted meg ezt az elmúlt három-négy évet? pa: A hála az első, ami eszembe jut. Sablonosnak hangzik, de őszintén mondom, hogy a sors kegyeltjének érzem magam: amit akartam gyerekkoromban, azt az élet tálcán kínálja. Egyik nap Duci Margó vagyok a Szép nyári napban, a másik nap Torma Piroska lehetek az Abigélben, Kocsma Jennyt pedig a Cigányszerelem Jolánja és Gruse váltja, ami egy színésznő pályáján fantasztikus lehetőség. Látva, hogy a színházi életben milyen folyamatok zajlanak, csak remélem, hogy ez így marad. Én csak annyit szeretnék, hogy a színház megmaradjon, lehessen játszani, és legyen egy bemutatóm minden évben.

peller anna

neki, hogy megkaptam, mert új színeket mutathatok meg magamból. Szeretem a komika karaktereket, de azt érzem, hogy van egy drámaibb énem is, és ennek a kibontására Gruse remek lehetőség. Nem könnyű, mert nagyon összetett szerep, és meg kell küzdenem vele, de ez jófajta küzdelem, és úgy érzem, épp itt volt az ideje. Mindig minden szerepemet magamból közelítem meg. Nem tudatosan, inkább ösztönösen. Gruséhoz hasonlóan bennem is nagyon erős a küzdeni tudás gyerekkorom óta. A saját elhatározások vállalása bennem is megvan. A büszkeségéből adhatna! Tetszik az ereje, a cserfessége, és mindenekelőtt az, ahogyan a jelleme képes a változásra, a fejlődésre úgy, hogy nem felejti el, ki volt, honnan indult, hanem újabb és újabb színekkel, személyiségjegyekkel gazdagodik. Az, hogy kötélen táncol az a lány, egy pillanatban szó szerint is, és többször majdnem meging, a gyerek azonban minden egyes alkalommal viszszahúzza, nagyon nagy makacsságot, pozitív értelemben vett kompromisszumképtelenséget jelent. Túl nagy volt az érzés – énekli Szabó P. Szilveszter kollégám, és a felelősségtudat egyre nő Gruséban. A csírája megvan benne, hiszen másképp hogyan vehetné magához a gyereket, de önmaga számára is új tulajdonságait ismeri meg, gyakran őt magát is meglepik a reakciói. Hatalmas feladat ezt hitelesen eljátszani, és bele is vagyok kattanva rendesen! f: Az elmúlt évadban már játszottál egy Brechtdarabban, a Koldusoperában. Az a tapasztalat mennyit segít most színésztechnikailag? pa: A játékmódban van hasonlóság, az elidegenítő kiszólásokat itt is megtalálni, ám érdekes módon úgy alakul a próbafolyamat, hogy Gruséra ez pont nem jellemző. Ő benne van végig a játékban, nem kommentálja a saját helyzetét, vele történik a cselekmény, sodródik az eseményekkel, és ehhez egyelőre realistán közelítünk. Elképzelhető, hogy megadjuk a lehetőséget annak, hogy megnézzük, milyen elidegenítetten, de épp arról beszélgettünk Szendy Szilvivel, akivel váltva játsszuk a szerepet, hogy a jellembeli alakulást ezzel a realista játékmóddal hatásosabban tudjuk megjeleníteni, és nekünk is könnyebb, mert nem esünk ki folyamatosan ebből a nagyon befelé fordult állapotból. f: A Színművészeti Egyetemen egyébként milyen Brecht-alapokat kaptatok?

Papp Tímea

Az interjú teljes terjedelmében a Fidelio.hu operett-musical rovatában olvasható.

11/18/11 11:03:42 PM


58

zenés színház – portré másképp, őszintén

miklósa erik a

Miklósa Erika kezdetben az operaszínpadokat hódította meg. Aztán új műfajokba kirándult: néhány évvel ezelőtt a West Side Story koncertváltozatában Mariát énekelte, majd a Budapesti Operettszínházban egy Kálmán Imre-operettben, A bajadérban új oldaláról mutatkozott be. A jazz és a latin zene felé kalandozó Másképp című lemezével, melynek már két komoly sikert arató koncertje volt a pécsi Kodály Központban és a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, ismét meglepte a közönséget. fidelio: Másképp a lemez címe. Azért, mert jól

ismert dalokat, áriákat új feldolgozásban hallhatunk, vagy azért, mert egy új Miklósa Erikát ismerhetünk meg? miklósa erika: Bár Másképp a lemez címe, eredetileg A szenvedély útjai volt, hiszen az összes dal vagy ária intim és kitárulkozó, a szerelemről, a szeretetről, az odaadásról szól, így igazán a legbensőbb világomat, érzéseimet tudom megmutatni. Amikor három évvel ezelőtt bevállaltam a West Side Storyt az Operettszínház színészeivel, azzal egy új irányt vett a pályám, pozitív változásokat hozott, majd jött A bajadér, ami egészen másféle teljesítményt kívánt, mert prózát kellett mondani, és a tánc kategóriában sem maradhattam le. Ezek után sokkal bátrabban foghattam neki ennek a munkának, és a lemez nem jöhetett volna létre így, kompromisszum nélkül, ha nincs a mögöttem álló csapat, Bár Másképp a lemez címe, eredetileg, mert ez jóval több, mint egy egyszerű munkakapcsolat. f: Az úgy van, hogy az ember elér a pályáján egy bizonyos pontra, amikor már bizonyított, amikor ő az örökös Éj királynője, amikor komoly színészi munkát igénylő szerepeken van túl, és bátran kalandozhat tőle váratlan területekre is? me: Azt hiszem, én mindig is mertem, soha nem a félelmeimről voltam híres, és mindig azt gondoltam, bármit megtehet az ember. Fiatalon, huszonévesen azért, mert az „ide nekem az oroszlánt is” bátorságával néz az ember a világra, később pedig a belső ösztön vezényel. Egy énekes arra vágyik, hogy azt énekeljen, amit szeretne. De nemcsak az énekesek, hiszen a fürdőszobában is a kedvenceinket dudorásszuk, nem? (Nevet.) Ehhez viszont idő kell, el kell jutni egy bizonyos érettségi fokra, sok mindenen túl kell lenni szakmailag és magánéletileg is. Az autósportot szoktam mindig példaként hozni: annak a Forma-1 a csúcsa, az operára pedig az éneklésben igaz ez. Állandóan élőben éneklünk, óriási színpadokon, óriási nézőterek előtt, ami szakmailag, emberileg, fizikailag, lelkileg hatalmas kihívás. Ugyanakkor, és ezzel biztosan fognak vitatkozni kollégák, az operát nem érzem kifejezőerőben elégnek, más műfajban sokkal inkább le tudok vetkőzni, meg tudom magam mutatni, a gondolataimat, az érzéseimet könnyebben ki tudom fejezni, több lehetőséget kapok arra, hogy megmutassam, mint nőben, előadóban mi van még bennem. És úgy gondoltam, ehhez a kedven-

Fidelio_1112.indd 58

ceimet hívom segítségül, általuk adom át ezt a töltetet. Bár a lemezen szerepelnek nagyoperák áriái, olyan meghatározó élmények, amelyek az életem részei voltak vagy lesznek, nem a szokványos utat választottuk, hanem egy latinos vagy egy jazzes világba ültettük át őket. f: Miért, hogyan segít ez a „csavar” az önkifejezésben? me: Lehet, hogy már magától attól a ténytől, hogy egy operaénekes egy latinos-jazzes lemezt mer készíteni? Vagy azért, mert olyan nagyszerű zenészekkel dolgozhattam, akikkel opera- vagy klasszikus koncertszínpadon nem dolgozhatnék? Nem tudom, valószínűleg mindkettő segít. Nekem mindig szükségem volt a klaszszikus zenétől eltérő impulzusokra, mert ezek késztetnek a megújulásra, új világot nyitnak meg. A lemezen közreműködik a Modern Art Orchestra, a Quartett Escualo, Dolhai Attila, Kökény Attila és Szakcsi Lakatos Róbert, az átiratok, a hangszerelés Fekete-Kovács Kornélt dicsérik. Fantasztikus zenei barátságokat hoznak ezek az együttműködések, és húsz-huszonegy év után még mindig tudok tanulni, ami nagyszerű érzés. f: Minden választás egyértelmű volt? me: Az első szám, aminek tudtam, hogy benne kell lenni, Lakmé Csengettyűáriája volt, mert laikusként életemben először egy kazettás magnón ezt hallottam Maria Callas előadásában, és tulajdonképp ez indított el a pályán. A mediterrán tájat nagyon szeretem, így került a lemezre a portugal fado, az Edith Piaf-sanzon, a Piazzollaszerzemény, a Carmen-ária. A big band hangulatához, hangzásához passzol Bernstein, Gershwin Summertimeja vagy a Traviata. Két Attilával, akikhez munkakapcsolat fűz, Dolhai és Kökény Attilával pedig duettet énekelek. Összességében a meghatározó élményeimet, utazásaimat szerettem volna felidézni, darabokat, szerepeket, országokat, filmeket, klasszikusokat, amiket évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt írtak, de örök érvényűek, és ma is frissnek, érvényesnek hangzanak. Papp Tímea

Az interjú teljes terjedelmében a Fidelio.hu operarovatában olvasható.

11/18/11 11:03:44 PM


Fidelio_1112.indd 59

11/18/11 11:03:44 PM


60

klasszikus – ajánló banda ádám

Hubay Jenő Zeneterem

Az ifjú hegedűművész 2007-ben nyerte meg a Szigeti-Hubay Nemzetközi Hegedűversenyt. Épp abban az évben, amikor a Hubay Zeneterem felújítása is elkezdődött. A koncerthelyiség a Hotel Victoria tulajdonosai jóvoltából 2008-ban ébredt fel Csipkerózsika-álmából. Fénykorában a koncertszalont a legendás fehér Zeneteremként emlegették, az itt tartott estek ugyanis a kulturális élet meghatározó eseményeit képezték. A legnevesebb előadóművészek is megfordultak itt, köztük Szigeti József is. A letűnt korok hangulatát Banda Ádám ezúttal Prunyi Ilona zongoraművésszel igyekszik megidézni.

december 13. 19:30 Müpa

A Concerto Budapest hangversenyén orosz zene orosz kézből csendül fel elsőrangú interpretációban. A Keller András vezette együttes nem véletlenül Repint kérte fel szólistának. Az előadóművész koncertjein előszeretettel játszik Prokofjev hegedűműveiből, több lemezével pedig rangos díjakat is kiérdemelt. 1995-ben Berezovszkijjal a hegedűszonátákat, egy másik korongon Kent Nagano vezényletével a II., g-moll hegedűversenyt rögzítette a Hallé Zenekarral. A budapesti fellépés alkalmával is ez a versenymű szólal meg Repin hegedűjén, az 1734-es Guarneri-hangszeren.

december 13. 19:30

vadim repin

fotó: Waner Classics

borisz berezovszkij

december 15. 19:30 Müpa

A nagy orosz zongoristák legméltóbb utódja december 15-én ismét a Müpába látogat. Berezovszkij már tizenkilenc évesen nagysikerű koncertet adott a londoni Wigmore Hallban. Huszonegy éves volt, amikor megnyerte a Csajkovszkij Versenyt. Pályája ettől kezdve ívelt igazán felfelé, fellépéseivel a mai napig zajos sikereket arat a világ minden táján. A Művészetek Palotájában eddig kétszer járt: Hacsaturján Desz-dúr, majd Csajkovszkij b-moll zongoraversenyével nyűgözte le a közönséget, a mostani fellépésre pedig virtuóz szólóesttel készül.

fotó: Marco Borggreve

matthias goerne

december 18. 19:30 Müpa

A német énekes bársonyosan lágy baritonjának először lehet fültanúja a hazai közönség. A weimari származású bariton koncert-, opera- és dalénekesként is egyaránt kiváló, a különféle korszakokon és stílusokon átívelő repertoárja pedig a német vokális zene világában jártas, ma élő egyik legkiemelkedőbb előadóművésszé emeli. A december 18-i budapesti koncert az érdeklődőket barokk időutazásra invitálja: Telemanntól és Bachtól egy-egy hangszeres kompozíció lesz hallható, ezen túl pedig Graupnertől és Bachtól kantáták szólalnak meg. Georne-t a barokk zene specialistájának számító Bázeli Kamarazenekar kíséri.

Kocsis Zoltán

diótörő

december 21., 23., 28 18:00, 28. 11:00

A karácsony nem múlhat el Diótörő és Egérkirály története nélkül. Kiváltképp, ha a Nemzeti Filharmonikusok a Kolibri Színházzal közösen viszik színpadra. Évtizedes hagyomány, hogy a Csajkovszkij híres balettjére szóló jegyek a gyermekeknek adható legszebb ajándékok közé tartoznak. A mostani közös produkció alkalmával a Kocsis Zoltán vezette zenekar árokba vonul, így segítve a Hoffmann-mese teljes pompájában való kibontakoztatását, mely ezúttal Novák János rendezésében lesz látható.

Müpa

Fidelio_1112.indd 60

11/18/11 11:03:48 PM


Fidelio_1112.indd 61

11/18/11 11:03:48 PM


62

klasszikus – portré kultúrmisszió vonatokkal

csaba péter

A MÁV Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője 2012 őszétől Csaba Péter lesz. A Franciaországban élő művészt telefonon kerestük meg a zenekar jövőjére vonatkozó kérdéseinkkel. fidelio: Hogyan fogadta, hogy Önre esett a zenekar választása? Csaba Péter: Jó pár éve, talán tizenöt is megvan már, dirigáltam őket néhányszor, amiből később lemez is lett, és az utóbbi hat-nyolc évben is dolgoztunk együtt időnként. Takács-Nagy Gábort is jól ismerem, így jólesett, amikor megkerestek az ajánlatukkal, de azért gondolkodási időt kértem. Mostanában ritkán járok Magyarországon (mivel erdélyi vagyok, néha hazafelé utazva érintem), és hiányzott már a munkakapcsolat a magyar zenészekkel. Ugyanakkor komoly, felelősségteljes feladat ez, ezért muszáj volt sokat töprengenem rajta, hogyan férhet bele egyáltalán az időbeosztásomba. De aztán arra gondoltam, hogy ha most nemet mondok, vajon mire mondok majd igent Magyarországgal kapcsolatban? Így aztán elvállaltam. f: A zenei élet működésének gyakorlati nehézségeiről, az esetlegesen felmerülő financiális gondokról hogyan vélekedik? csp: Őszintén szólva nem sokat tudok a magyar zenei élet működési problémáiról. Egyelőre az anyagi kérdések is a látóhatár mögött vannak még számomra, informálódnom kell a zenei életről, a gyakorlati realitásról. Az egészen természetes, hogy nem fogok olyan követelményekkel előállni, amelyek megoldhatatlan anyagi nehézségek elé állítanák az együttest. Nyilván van kockázat, ez elkerülhetetlen, de a zenekar egyelőre igazán akarja az együttműködést, és hosszú távra tervez. Ami a dolgok pénzügyi részét illeti, remélem, nem fog rosszabbodni a helyzet (igazság szerint nyilván abban bízom, mint mindenki, hogy javulni fog), remélem, egyszer végre újranyit majd a Zeneakadémia, és lehet ott is játszani… Folyamatokat igyekszem elindítani, de persze elsősorban az egésznek a művészi oldala érdekel. Ebben a tekintetben valóban tudok segíteni is, vendégművészek meghívásával, összeköttetésekkel – mindenesetre kell, hogy kifutása legyen annak, amit elindítunk. Csak akkor derül majd ki, mi számított valóban akadálynak. f: Beszélne kicsit részletesebben ezekről a művészi tervekről? csp: Először is a MÁV Zenekarnak van egy közönsége, és ennek a közönségnek az elvárásaira tekintettel kell lenni. Meg kell tartani őket, vigyázni kell rájuk, ugyanakkor másféle hallgatóságot is érdemes vonzani, és ezt a repertoár bővítésével lehet elérni. A változtatásokat viszont lassan szeretném bevezetni. A klasszikus repertoár mindennek az ábécéje, ebben tökéletesen egyetértek Takács-Nagy Gáborral. Erre kell alapozni. Emellett jó ötletnek tartom, hogy legyenek kisebb együttesek is a zenekaron belül, amelyekkel kamarazenét, esetleg kamaraoperát lehet előadni. Mivel nem Magyarországon

Fidelio_1112.indd 62

élek, látom, miben más a francia koncertélet, koncertrepertoár például, milyen stílusok, iskolák számítanak természetesnek, amelyek a MÁV Zenekar közönsége számára esetleg újdonságként hathatnának. Természetesen úgy kell ezekkel az elemekkel kiegészíteni a már működő gyakorlatot, hogy a hallgatóság is elfogadja őket, hogy ne sérüljön a zenekarba vetett bizalmuk, és elhiggyék, hogy az új dolgokat is érdemes megismerni. Hasonló a helyzet a modern zenével is. Annak is formát kell találni, hogy valamiféle elgondolásba illeszkedjen, ne csak lógjon a koncertműsorokon, mintha iskolai penzum lenne. f: Kifejezetten Budapestre összpontosítja a terveit, mint a legtöbb fővárosi zenekar, vagy vannak elképzelései a vidéki városok bevonására is? Persze ez számos hangverseny-rendezési problémát vet fel, aminek megoldása voltaképpen nem a MÁV Szimfonikus Zenekar feladata. csp: Hogyne, az egész országra kiterjedő hálózat létrehozását nagyon fontosnak tartom. Svédországban például magam tapasztaltam, hogy létezik ez a „kultúrmisszió”, ami annak idején a MÁV Zenekar arculatának is része volt. (Milyen szép is lenne, ha a vasút például utazási lehetőséggel szponzorálná a zenekart!) Igaz, a vidéki koncertek finanszírozása sokrétű probléma, amihez partnerek kellenek (pláne olyan városokban, ahol nincsen zenekar), de ez nagyon fontos kérdés. Művészként, személyesen is vállalnék szerepet benne, mert hajlamosak vagyunk elfelejteni, hány olyan település van Magyarországon, ahol igazi ünnep volna egy valódi koncertévad, akár csak féltucatnyi hangversennyel is. Úgy kell ehhez hozzáállni, mint Enescu, aki annak idején egészen apró helyekre is elment fellépni. Bach-szólószonátákat játszott. Egy kisvárosban a közönsége egyetlen emberből állt mindöszsze, de ő mindent végigjátszott annak az egy embernek is. Az igazi művész tesz azért, hogy mindenhol lehessen zenét hallgatni. Rákai Zsuzsanna

11/18/11 11:03:49 PM


Fidelio_1112.indd 63

11/18/11 11:03:50 PM


64

klasszikus – portré „a kultúra mindenek felett álló hatalommal rendelkezik”

b u b n ó ta m á s

Négyrészes sorozattal ünnepli a Szent Efrém Férfikar fennállásának tízéves évfordulóját. A Szent István-bazilikában tartott koncerteket a Julián naptár szerinti ünnepnapokon tartják, mikulás, karácsony, húsvét és pünkösd tematikájával. Bubnó Tamással, az együttes művészeti vezetőjével beszélgettünk. fidelio: Az Orientale lumen II. János Pál enciklikája volt. Miről szól pontosan ez az írás és miért ezt választották az ünnepi sorozat címének? Bubnó Tamás: A mű arra biztat, hogy a keletiek, benne mi, görög katolikusok őrizzük meg a saját identitásunkat és azt a kialakult szertartásrendet, zenei és liturgikus kultúrát, amit évszázadok óta ápolunk. Fontos, hogy ne kopjon meg ez a szokásrend és éltető módon fejlődjön tovább. Nem szabad behódolni a nyugatról érkező áramlatoknak sem, csak az befogadható, ami valóban építőleg hat. II. János Pálnak mint szláv embernek határozott álláspontja volt erről és XVI. Benedek pápa is ragaszkodik a keleti egyházak liturgikus rendjének csorbíthatatlanságához. Ez a sorozat is azt szeretné bemutatni, hogy a keleti egyház mit őrzött meg, melyek a legfőbb értékei. Rendkívül szerteágazó a műsor is, hiszen ez az egyház is rendkívül sokszínű, „csak” a lényeget tekintve egységes. A liturgiához és a vallásossághoz való viszonyulásban azonosak, de minden másban – ruhákban, a hangokban, a nyelvekben – különbözőek. A sorozatban elhangzanak alig ismert régi görög és bizánci énekek is, amik teljesen másként remekművek, mint a mai vagy néhány évtizeddel ezelőtt íródott zenék. Ezért hívtuk meg például Kocsis Fülöpöt, aki Hajdúdorogon megyés püspök, és aki gyakorló szerzetes révén napról napra tapasztalja ezeknek a dallamoknak a lelki tartalommal együtt való megjelenését. Szimbolikus a helyszín is, hiszen nem ortodox vagy görög katolikus templomban rendezzük a sorozatot. A Szent István-bazilika belseje azon túl, hogy praktikusan sok ember fér el benne, alkalmas arra, hogy építészetileg, színeit, formáját és jellegét tekintve felidézze azt a világot, amiben ez a zene otthon van. Visszatérve a fellépőkre, Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyés püspök mellett Jevgenij Nesterenko, a legendás orosz operaénekes is közreműködik majd, Szabóki Tündével pedig a kezdetek óta dolgozunk együtt, Sebestyén Mártával négy éve koncertezünk. Ők az életút szerves részei. f: Ha végigtekintünk a Szent Efrém Férfikar elmúlt tíz évén, számba vehetjük a sok-sok itthoni és külföldi koncertet, az öt – köztük Supersonicdíjjal kitüntetett – lemezt, a Hajnówka Nemzetközi Ortodox Egyházzenei Fesztiválon 2006-ban elért, átütő erejű versenygyőzelmet. Elégedett az elmúlt évtized eredményeivel? bt: Nagyon elégedett vagyok, nem is gondoltam volna, hogy ez a kórus idáig eljut. Sikerünk titka az lehet, hogy a tagok közül többen is a Tomkins Énekegyüttesben

Fidelio_1112.indd 64

kezdtünk együtt dolgozni, ahol meghatározó szellemiséggel találkoztunk. Másrészt sikerült kiválogatni azokat az énekeseket az ötvenes és a harmincas éveikben járók közül, akik zeneileg és hangilag is képesek arra, hogy azonosuljanak egy olyan kultúrával, ami nem sajátjuk. Négyen vagyunk görög katolikusok és a velünk való beszélgetések, együtt muzsikálások során képessé váltak az átváltozásra. Ez számomra arra bizonyíték, hogy a kultúra mindenek felett álló hatalommal rendelkezik: képes megigézni az embereket, akik aztán úgy viszonyulnak hozzá, mintha a sajátjuk lenne. f: Hogyan győzik energiával? bt: Minden héten próbálunk és pluszban még, ha a darab, a felkérés megkívánja. Idén hatvan koncertünk van, de mivel a tagok közül többen is a Nemzeti Énekkarban vagy a Magyar Rádió Énekkarában dolgoznak, ott is megcsinálnak még ugyanennyit. Akik pedig nem profi énekkarokban dolgoznak, azok vagy szólisták, vagy színházi emberek, hasonló leterheltséggel. De a Szent Efrém-jelenségnek pont ez a lényege: itt csak olyan énekesek énekelnek, akiket sok minden érdekel. Nem volt jellemző az elmúlt évekre a tagcsere, de volt rá példa. Akiknek menniük kellett, azokban azt éreztem, hogy megkopott az érdeklődés. Őrült nehéz, mert közben minden tagunknak megélhetést kell biztosítania a családjának, ráadásul a kulturális mecenatúra keleten és nyugaton, itthon és külföldön is gödörben van. Ennek ellenére nagy lelkesedéssel végezzük a dolgunkat, szervezzük a koncerteket, lemezfelvételeket, mert nem szabad az embereket zene nélkül, védtelenül hagyni ebben a sötétedő világban. Ez a Kelet világosságának valódi üzenete. Filip Viktória

Az interjú teljes terjedelmében a Fidelio.hu Klasszikus rovatában olvasható.

11/18/11 11:03:53 PM


Fidelio_1112.indd 65

11/18/11 11:03:56 PM


66

klasszikus – bontás 2. péntek 18:00 bartók emlékház „Matuziáda” Km.: Matuz István, Matuz Gergely (fuvola), Vas Katalin (gordonka), Szakács István (zongora); műsorvez.: Hollós Máté Lajtha László: Két szólódarab; Madarász Iván: Für Zogy; Szigeti István: Verkli dal; Hollós Máté: Fuvollat – részletek; Faragó Béla: +++--- (jelenet szóló sakuhacsi-játékosra); Matuz István: Duó egy fuvolára; Három fuvoladarab; Sugár Miklós: Luxatio; Sári József: Nem csak az istenek alkonya – A Jelenetek 3. tétele; Legány Dénes: Triószonáta; Dubrovay László: Seams 18:30 belvárosi szent annatemplom (szervita templom)

További programok: fidelio.hu/klasszikus

Nemzetközi Adventi Kórusfesztivál Km.: St. Jakobskören (karig.: Eva Henricson), Vasa Church Choir (karig.: Monica Heikius, Dan Andersson, Mikael Heikius), Mikael Heikius (orgona) Öhrwall: Gaudete; Klemetti: Psallat scholarum; Dies est laetitiae; Praetorius: Psallite – Sjung, var glad; Gustafsson: Mariavisa; Segerstam: Jul, jul, stralande jul; Liljefors: När det lider mot jul; Carl Nielsen: Förunderligt och märkligt; Sibelius: On hanget korkeat; Giv mig ej glans; Olsson: Advent; Bruckner: Locus iste; Maasalo: Juleklockor; Mozart: Laudate Dominum 19:00 telekom zeneház keller Quartet Tagjai: Keller András, Környei Zsófia (hegedű), Gál Zoltán (brácsa), Szabó Judit (cselló) Bach: A Fúga művészete; Kurtág György: Vonósnégyesek 3. szombat 11:00 régi zeneakadémia Miriam Gómez-Morán (zongora) Liszt: Három gyászóda (A holtak; Az éj; Tasso gyászünnepe); Szürke felhők; Gyászgondola, No. 2; Fisz-dúr impromptu; Hangnem nélküli bagatell; Nagy koncertszóló 17:00 rákoshegyi bartók zeneház Birta Gábor: A Händel-legenda, avagy egy nem hivatalos életrajz 12 áriában Km.: Birta Gábor (kontratenor), Harazdy Miklós (zongora, csembaló) Sába királynő érkezése a Salamon című oratóriumból; Where e’er you walk – Jupiter áriája a Semele című oratóriumból; Buxtehude: a-moll prelúdium; Such haughty beauties – David áriája a Saul című oratóriumból; Mattheson: Csembaló szvit – részlet; Va tacito e nascosto –Julius Caesar áriája az azonos című operából; Venti, turbini, prestate – Rinaldo áriája az azonos című operából; Crude furie – Xerxes áriája az azonos című operából; Verdi prati – Ruggiero áriája az Alcinából; Meglio in voi col mio

Fidelio_1112.indd 66

partire – Arsamenes áriája a Xerxészből; Sweet rose and lily – Didymus áriája a Theodorából; Stille amare – Tolomeo áriája az azonos című operából; ’Tis Heaven’s all-ruling power – Hamor áriája a Jephtha című oratóriumból; Kind Heaven – Didymus áriája a Theodorából; The Beauty smiling – Counsel áriája a The Triumph of Time and Truth című oratóriumból; A megszégyenült Bononcini – ária a Griseldából; Si, la voglio című ária a Xerxészből 19:00 moha kávéház és kultúrtér Bodrogi Éva, Kiss Noémi (ének), Papp Rita, Gerhát László (zongora) J. Chr. Bach olasz duettjei és négykezes zongora szonátái 19:00 nádor terem Fiatal zeneszerzők zongorás kamaraestje Km.: Derecskei András (hegedű), Scholz Anna (gordonka), Kákonyi Árpád (zongora) Németh Norbert: Tizedik hét; Barta Gergely: ...á la ronde...; Szalai Katalin: Zongoragyűrű; Zarándy Ákos: Pinturas mexicanas; Almássy Zoltán: Nosztalgia gordonkára; Kerékfy Márton: Trio hegedűre, gordonkára és zongorára; Futó Balázs: Három intermezzo (A hét intermezzo című ciklusból); Derecskei András: Szólószonáta gordonkára; Zombola Péter: Változó változatlan; Horváth Márton Levente: Trance and Dance Ingyenes 19:00 művészetek háza (gödöllő) Gödöllői Szimfonikus Zenekar Km.: Gödöllői Városi Vegyeskar, Anima Kamarakórus, Baráth Emőke (szoprán), Csereklyei Andrea (szoprán), Schöck Attala (alt), Megyesi Zoltán (tenor), Cser Krisztián (basszus); vez.: Horváth Gábor C. Ph. E. Bach: D-dúr szimfónia, Wq. 183/1; Vivaldi: Magnificat; Bach: Magnificat 19:30 müpa – bbnh Duna Szimfonikus Zenekar Km.: Balog József (zongora); vez.: Deák András Muszorgszkij: Egy éj a kopár hegyen; Gyöngyösi Levente: Zongoraverseny (ősbemutató); Muszorgszkij–Ravel: Egy kiállítás képei Előhang: 18:30-tól 4. vasárnap 11:00 magyar nemzeti múzeum Dzsopatán és Gasztonfild Km.: Huzella Júlia (próza), Szabad Hangok Énekegyüttes Liszt, Szervánszky, Lajtha és Jeney művei 16:00 óbudai társaskör 20. századi magyar–francia est Km.: Óbudai Kamaraegyüttes, Király Judit (ének), Király Miklós (zongora); vez.: Erdős Ákos Kodály: Adventi ének; An ode for music;

Bartók: A bújdosó; Az eladó lány; Román népi táncok; Petrovics: Játszik a szél; Triangulum; Álmos, kicsiny madársereg; Ballada; Lajtha: I. II. madrigál; Ravel: Les Entretiens de la Belle et la Bete; Hindemith: Chansonok; Debussy: Három chanson 17:00 bfz székház Budapesti Fesztiválzenekar Km.: Pilz János, Lesták Bedő Eszter (barokk hegedű), Mahdi Kousay (gordonka), Csizmadia Angelika (csembaló), Fejérvári Zsolt (nagybőgő), Kovalszki Mária, Nagy Péter (zongora), Kádár István (hegedű) Bach: c-moll triószonáta a Musikalisches Opferből, BWV 1079; Beethoven: g-moll szonáta, op. 5 No. 2; Csajkovszkij: a-moll zongoratrió („Egy nagy művész emlékének”), op. 50 18:00 fuga budapesti építészeti központ

Gamba moderno – a viola de gamba kortárs szemmel Km.: Kallai Nóra (viola da gamba), Bodrogi Éva (szoprán), Koltai Kata (gitár), Mali Emese (zongora), Rohmann Ditta (cselló), Szalai András (cimbalom) Kurtág György: …gemiti, sospiri… (magyarországi bemutató); Ombres (magyarországi bemutató); Sáry László: Triptichon; Váczi Dániel: Reticularis (ősbemutató); Tornyai Péter: da camera (ősbemutató); Soós András: Ave maris stella – hangszeres változat (ősbemutató); Stollár Xénia: Chaconne d’Azur; Sztojanov Georgi: Gambakötet japán haikukra (ősbemutató) 18:00 klebelsberg kultúrkúria Liszt Ferenc és Hubay Jenő barátsága a társművészetek tükrében Km.: Csévi Flóra (hegedű), Csévi Annamária (cselló), Kassai István (zongora), Döller Ákos (zongora), a Kiss Zenede táncosai; kor.: Balikóné Elmer Felícia Hubay Jenő: Hegedű szóló a Cremonai hegedűs című operából; Wieniawski: Capriccio, No. 1; Brahms: Scherzo; SaintSaëns: A hattyú; Popper: Gavotte, op. 23; Massenet: Thaïs Méditation; Erkel: Magyar tánc a Bánk bán című operából; Liszt: Grand Duo concertant, RV. 462 19:30 belvárosi főplébániatemplom Jótékonysági adventi koncert a Magyar Vöröskereszt javára Vendég: Vásáry André (ének); km.: Nédó Olga (hegedű), Virágh András (orgona), Szent Erzsébet Kamarazenekar 5. hétfő 19:00 fészek művészklub Brazil és argentin dallamok – Marta Bernardon Graziottin (szoprán), Eugenio Menegaz (zongora) Fructuoso Vianna: Dansa de Negros; Babi de Oliveira: A Sereia do Mar; Singela Cancao de Maria; Waldemar Henrique: Matintaperera; Cobra Grande; Boi Bumbá; Uirapurú; ABC

11/18/11 11:03:56 PM


bontás – klasszikus Horváth Gábor (zongora), Kerner Mária (fuvola), Kónya Attila (gordonka), Környei Miklós (gitár), Kun Alexandra (gordonka, ének), Kürt Kvartett, Nagy Dániel (zongora), Ramocsa Lili (hárfa), Simon Máté (dob), Tabányi Kálmán (hegedű), Tóth Eszter (brácsa) Ingyenes 19:00 párbeszéd háza Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraestje Liszt: Weihnachtsbaum (a szerző négykezes változata) Ingyenes 19:30 müpa – bbnh Nemzeti Filharmonikusok Km.: Cyprien Katsaris (zongora); vez.: Yoav Talmi Yoav Talmi: Elégia vonóshangszerekre, timpanira és harmonikára; Mendelssohn: I., g-moll zongoraverseny, op. 25; Dvořák: VII., d-moll szimfónia, op. 70

6. kedd 17:00 müpa – zászlótér Hangulatkoncert a Magyar Telekommal

7. szerda 14:00 rákoshegyi bartók zeneház „Szépkorúak” koncertje Km.: Ardó Mária, Palojtai Érsek Ágnes, Csák József (ének), Hegedűs Valér (zongora) 17:00 müpa – üvegterem A jövőre hangolva – Gradus ad Parnassum Km.: Karosi Júlia, Komjáti Áron, Varga Gergely, Fónay Tibor Ingyenes

Ingyenes 19:00 muzsikus kávéház Mikulásnapi muzsikus koncert Km.: Botos Tibor (gitár), Chelemen Paula (klarinét), Dan Sámuel (gitár), Fülöp Gergely (gordonka), Goda Sára (hárfa), György Boglárka (hegedű), Háry Péter (gordonka),

Fidelio_1112.indd 67

18:00 szabolcsi bence zeneiskola A hatvanéves Fehér György Miklós szerzői estje Km.: Dónusz Katalin, Huszár Anita, (ének), Lachegyi Imre (blockflöte), Illés Eszter (fuvola), Seemann László (kürt), Cs. Nagy Ildikó (zongora), Monarchia Vonósnégyes, Budapesti Tomkins Énekegyüttes (műv. vez. Dobra János) Dalok, kamaraművek, A hegyi beszéd, Románc Ingyenes 19:00 fészek művészklub Új Magyar művek XIV. hangversenyciklusa – IV/3. Km.: Ida Aladrian (ének), Barth István, Ittzés Gergely (fuvola), Kokas Katalin (hegedű), Csáki András (gitár), Erőd Iván, Kollár Zsuzsa, Révész László, Virág Emese (zongora), Akkord Vonósnégyes, Triginta Ütőegyüttes Tóth Armand: Négy pindaroszi ének; Erőd Iván: Über der Asche zu Singen – 5 dal Richard Bletschacher verseire (magyarországi bemutató); Láng István: Cocitato; Vidovszky László: Reverb (magyarországi bemutató); Pertis Jenő: Toccata hegedűre; Hollós Máté: Virágének; Vajda János: Szólószonáta; Selmeczi György: IV. vonósnégyes; Gryllus Samu: Elementary Influences Ingyenes

További programok: fidelio.hu/klasszikus

de Lampiao; Villa-Lobos: Impressoes Seresteiras; A Lenda do caboclo; Carlos Guastavino: La Rosa y El Sauce; Cortadera Plumerito; Ariel Ramírez: Alfonsina y el mar; Montsalvatge: Canto Negro; Ary Barroso: Rancho Fundo; Zequinha de Abreu: Tico-Tico no Fubá; Francisco Mignone: Dona Janaína; Amaral Vieira: Toccata 19:30 müpa – bbnh Budafoki Dohnányi Zenekar: Cinemusic Km.: Tóth Vera, Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karig.: Balassa Ildikó); vez.: Hollerung Gábor 19:30 müpa – fsz UMZE Kamaraegyüttes Vez.: Vajda Gergely Eötvös Péter: Windsequenzen; Toru Takemitsu: Entre-temps; John Adams: Gnarly Buttons

67

11/18/11 11:03:56 PM


68

klasszikus – bontás 19:00 széphalmi jézus szíveplébániatemplom

S.M. Thomas Tiberius Solymosi de Hongrie (orgona) szerzői estje Passacaille de Terramoto; Tchacota (magyarországi bemutató); Chaconne de l’instant (magyarországi bemutató); Esztergomi Passacaglia Ingyenes

8. csütörtök 18:00 aranytíz kultúrház Romatikus kamarazene Km.: Belvárosi Vonóstrió (tagjai: Szilvásy Viktória/hegedű, Rudolf András/brácsa, Maróth Bálint/cselló), Szilvágyi Sándor (gitár) Ingyenes 18:00 bartók emlékház Esti sugárkoszorú – Tóth Árpád és Tóth Eszter versei Km.: Kövesdy László (próza), Miksch Adrienn (szoprán), Bretz Gábor (bariton), Virág Emese (zongora) Hollós Máté–Tóth Árpád: Esti sugárkoszorú; Sugár Rezső–Tóth Árpád: Arany felhő; Szervánszky Endre–Tóth Árpád: Meddő órán; Esti kertben; Hollós Máté–Tóth Eszter: Péter-képek; Kósa György–Tóth Árpád: Arany felhő; Kocsár Miklós–Tóth Árpád: Fájva szeretni; 1. Derűt dalolnék; 2. Fájva szeretni; 3. Az esti felhők... 19:00 e10 közösségi és kulturális színtér

További programok: fidelio.hu/klasszikus

Király Csaba (zongora) 19:00 puskin art mozi Mahler: Öt dal Rückert verseire, Prokofjev: III., C-dúr zongoraverseny

9. péntek 17:00 fészek művészklub Pándy Piroska és barátai Km.: Fonyó Barbara, Frankó Tünde, Lukács Anita; vendég: Nédó Olga (hegedű), Kaposi Gergely (zongora) Cilea, Csajkovszkij, Dvořák, Giordano, Puccini, R. Strauss és Verdi művei 18:00 bartók emlékház Kamarazene Körmendi Klárával Km.: Matuz István (fuvola), Lakatos György (fagott), Szecsődi Ferenc (hegedű), Pólus László (gordonka); műsorvez.: Hollós Máté Petrovics Emil: Passacaglia in blues; Kocsár Miklós: Dialoghi; Durkó Zsolt: Chance; Bozay Attila: Duó, op. 1; Lendvay Kamilló: Rapszódia; Szőllősy András: Tre Pezzi; Madarász Iván: Sokszor hetven hangok; Horváth Barnabás: Hat bagatell; Tóth Péter: Apokrif szonáta 19:00 nádor terem Adventi koncert Km.: Angelica Leánykar, Mollet del Vallés-i Capella de Música Santa María Kórus, Balasi Barnabás (orgona); vez.: Gráf Zsuzsanna, Pelegrí Bernial 19:00 óbudai társaskör Liszt Ferenc Kamarazenekar Km.: Horváth Róbert, Tfirst Péter, Hutás Gergely, Pintér Attila; hangversenym.: Rolla János

Fidelio_1112.indd 68

Elgar: Bevezetés és allegro; Selmeczi György: Versenymű négy hegedűre; Schubert: a-moll vonósnégyes, D 804; Liszt–Wolf Péter: VI. magyar rapszódia 19:30 kőbányai evangélikus templom

Egyházzenei hangverseny Km.: Horváth Zsolt (orgona), Stella Énekegyüttes; vez.: Fekete Anikó Schütz: Deutsches Magnificat, SWV 494; Scheidt: Magnificat, SSWV 299 19:30 mr 6-os stúdió 100 éve született Szervánszky Endre Km.: Varga Gábor (klarinét), Magyar Rádió Szimfonikusok Zenekara; vez.: Serei Zsolt Szervánszky Endre: Concerto József Attila emlékére; Klarinétszerenád; Hat zenekari darab 19:30 müpa – bbnh A Zene Mindenkié – jótékonysági kóruskoncert Km.: Aurin Leánykar (karig.: Durányik László), UniCum Laude Énekegyüttes, Szent Efrém Férfikar (karig.: Bubnó Tamás), Kodály Kórus Debrecen (karig.: SomogyiTóth Dániel) Biebl: Ave Maria; Kocsár Miklós: Gloria; Salve Regina; Kodály: Ének Szent István királyhoz; Kocsár Miklós: Salve Regina; Gyöngyösi Levente: Cantate Domino, Deus ultionum; Poulenc: Assisi Szent Ferenc négy kis imája; Vytautas Miškinis: Cantate Domino; O Come, O Ye Faithful; Berlin: White Christmas; Pierpoint: Jingle Bells; Santa Claus Is Comin’ To Town; Thearchíó nefmati (Isteni parancsra) – görög–bizánci himnusz; Csesznokov: Zsertva vecsernaja; Bubnó Tamás: Boldogok mindnyájan – 127. zsoltár; Rahmanyinov: Bogoroditse Devo; Gallus: Tribus miraculis; Schumann: 4 doppelchörige Gesänge; Ligeti György: Éjszaka-Reggel; Morten Lauridsen: O magnum mysterium; Borogyin: Polovec táncok

10. szombat 10:00 müpa – fsz A Vándorélet vetélkedő döntője Km.: Vámosi Katalin (ének), Zsoldos Bálint, Bogányi Gergely (zongora), a Zeneakadémia népzene szakos hallgatói 11:00 festetics-palota Bartók Vonósnégyes 11:00 régi zeneakadémia A Liszt Akadémia Egyházzene Tanszékének kórusa Vez.: Soós András Liszt és Palestrina motettái 17:00 rákoshegyi bartók zeneház Prunyi Ilona (zongora) Km.: Cecilia Lloyd (szoprán), Bokor Jutta (alt) Schubert-dalok Goethe verseire; Lisztdalok Victor Hugo, Dumas és Heine verseire 18:00 bartók emlékház Magyar rapszódia – Martin Merker (gordonka, zongora), Adamik Anna (zongora)

Bartók: I. rapszódia; Liszt: h-moll szonáta; Rózsa Miklós: Toccata capricciosa, op. 36; Liszt: 2. elégia; II. Magyar rapszódia – négykezes változat; Popper Dávid: Magyar rapszódia 18:00 gózon gyula kamaraszínház Karácsonyvárás 18:00 belvárosi szent mihály-templom La Caffettiera Stioppeta Km.: Dudás Ferenc (orgona); vez.: Murányi Eszter Salve Regina; Victoria: Ave Maria; In Adventu Domini; Bach: Esz-dúr prelúdium és fúga, BWV 552; Procedentem Sponsum; Nowell, sing we; Lasso: Missus est Gabriel; Veni redemptor gentium; Rinck: Ah, vous dirai-je, Maman kilenc variáció és fúga; Charles E. Ives: Crossing the Bar; Huzella Elek: Virgo prudentissima; Arvo Pärt: The Beatitudes; Orbán György: Pater noster; Kodály: 114. genfi zsoltár; Adventi ének Ingyenes 19:00 festetics-palota Banda Ádám (hegedű) A Hegedű 2. 19:00 gödöllői királyi kastély lovardája (gödöllő)

Mester és tanítványa Km.: Baranyai László, Bogányi Gergely (zongora) 19:00 mta díszterem Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok Km.: Márffy Gabriella (hegedű); zongorán km. és vez.: Rohmann Imre Chausson: D-dúr hegedű-zongora verseny, op. 21; Debussy: Egy faun délutánja (kamaraváltozat); Wolf–Ferrari: Kamaraszimfónia, op. 8 19:00 óbudai társaskör Szerelmes dalok Óbudán – Balczó Péter lírai estje Km.: Keszei Bori (szoprán), Nagy Gábor (zongora) Leoncavallo, Verdi, Donizetti, Mozart, Puccini, Erkel, Gounod, Lehár és Cardillo művei 19:00 szent anna-plébániatemplom Vass Lajos Kamarakórus Km.: Almásy László Attila (orgona); vez.: Somos Csaba Javier Busto: O magnum mysterium; Vajda János: Ave maris stella; Zombola Péter: 138. zsoltár; Koloss István: Partita, No. 1; Britten: Hymn to the Vergin; Tóth Péter: O salutaris hostia; Kocsár Miklós: Hegyek hágék Ingyenes 19:30 müpa – bbnh Ránki Dezső, Klukon Edit, Ránki Fülöp (zongora) és a Magyar Rádió Gyermekkórusának karácsonyi koncertje Km.: MR Gyermekkórus (karig.: Thész Gabriella), Novák Anikó (zongora) Ave Maria; Liszt: Hymne de l’enfant á son réveil/Az ébredő gyermek himnusza

11/18/11 11:03:56 PM


bontás – klasszikus

11. vasárnap 9:00 ciszterci szent imre-templom A Ciszterci Szent Imre-templom kórusa Vez.: Csányi Tamás Bárdos: Missa tertia és motetták 11:00 ciszterci szent imre-templom Zenés szentmise Km.: Erdődy Kamarazenekar (műv. vez.: Szefcsik Zsolt), Pintér Ágnes, Kovács Ágnes, Dévényi Judit (ének) H. Haydn: Missa Sancti Leopoldi, MH 837; Graduale – „Laudate pueri”, MH 342; Mozart: Két templomi szonáta, K. 244, K. 274 11:00, 15:30 örkény színház Dobpergés – az Amadinda Ütőegyüttes családi koncertsorozata 15:00 müpa – bbnh Orgonavezetés – audiencia a hangszerek királynőjénél Km.: Fassang László Ingyenes

Fidelio_1112.indd 69

17:00 aranytíz kultúrház Koncertmuzsika Zenekar Km.: Hornok István (zongora); vez.: Nagy Norbert Erkel: Hunyadi László – nyitány; Liszt: A-dúr zongoraverseny; Les préludes Ingyenes 17:00 belvárosi szent mihály-templom A Vass Lajos Kórus adventi koncertje Ingyenes 17:30 bakáts téri templom (assisi szent ferenc-plébániatemplom)

Zenés szentmise Km.: Erdődy Kamarazenekar (műv. vez.: Szefcsik Zsolt), Pintér Ágnes, Kovács Ágnes, Dévényi Judit (ének) H. Haydn: Missa Sancti Leopoldi, MH 837; Graduale – „Laudate pueri”, MH 342; Mozart: Két templomi szonáta, K. 244, K. 274 18:00 fuga budapesti építészeti központ

Mélodies francaise Km.: Schöck Atala (mezzoszoprán), Rákóczy Anna (fuvola), Kertész Rita (zongora) Duparc, Saint-Saëns és Chausson dalai; Fauré: A-dúr szonáta, op. 13 19:00 gödöllői királyi kastély lovardája (gödöllő)

A 20 éves Cavaletta Nőikar jubileumi ünnepi koncertje

19:00 duna palota – színházterem Adventi beszélő muzsika Km.: Bartha Katalin (hegedű) 19:00 festetics-palota Az Apolló Alapítvány karácsonyi koncertje Km.: Budapesti Vonósok (műv. vez.: Botvay Károly), Szegedi Anikó (zongora); hangversenym.: Bánfalvi Béla; vez.: Kovács László Mozart: c-moll adagio és fúga, K. 546; d-moll zongoraverseny, K. 466; g-moll szimfónia, K. 183 19:00 nádor terem Clubkoncert: Szilvágyi Sándor (gitár) 19:00 óbudai társaskör 31 év a hegedű hangjával – Berki Sándor Dezső (hegedű) koncertje Km.: a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar 19:00 régi zeneakadémia liszt-reflexiók Km.: Summer Quartet [tagjai: Nyári László, Guttman Mátyás/hegedű, Berki László/ brácsa, Balázs István/gordonka], Háry Péter, Ölveti Mátyás (gordonka), Orbán Kornélia (hárfa), Solti Árpád (harmónium)], Herman Péter, Kiss Péter (zongora) Emszt András: Late Moments; Liszt: Angelus!; Balogh Máté Gergely: Ealg!snu; Liszt: La lugubre gondola; Muntag Lőrinc: Postumus gondola; Liszt: Elegie, no. 2; Ott Rezső: Furioso e lamentoso; Liszt: Angelus!; Bella Máté: Tanulmány;

További programok: fidelio.hu/klasszikus

(Lamartine); B-A-C-H fantázia és fúga; Weihnachtsbaum (a szerző négykezes változata); Ave Maria, S. 681; Debussy: Noël des enfants qui n’ont plus de maison/Otthontalan gyermekek karácsonya; Kodály: A 150. genfi zsoltár; Ave Maria; Angyalok és pásztorok; Liszt–Dukay: Salve Regina Liszt! Minden tekintetben.

69

11/18/11 11:03:57 PM


70

klasszikus – bontás Liszt: Elegie, no. 1; Tornyai Péter: Lisztharmatos elégia; Liszt: Am Grabe Richard Wagners; Solti Árpád: Liszt Ferenc sírjánál 19:30 jézus szíve jezsuita templom A Vass Lajos Kamarakórus adventi koncertje Vez.: Somos Csaba There is no rose; Bruckner: Locus iste; Britten: A Hymn to the Virgin; Vass–Ady: Kis karácsonyi ének; Busto: O magnum mysterium; Mantyjarvi: Lullaby; Whitacre– Silvestri: Sleep; Kodály: Adventi ének 13. kedd 18:00 belvárosi szent mihálytemplom

A Csokonai Művelődési Központ Tavasz nőikarának adventi koncertje Km.: a Hubay Jenő Zeneiskola szolfézscsoportjainak növendékei; vez.: Murányi Eszter A szeleknek fényes szárnyán; Veljo Tormis: A dal születése; Esterházy Pál: Harmónia Coelestis; Bach–Gounod: Ave Maria; Veni Creator Spiritus; Gilles Binchois: Veni Creator; Durch dem Stille Nacht; Karai: Az angyal énekel; Vasi Betlehemes; Bach: Air; John Rutter: Quem pastores laudavere; Come, come, to Betlehem; Otto Fischer: Harangszó; Händel: Judás Makkabeus; Adeste fideles Ingyenes 19:30 hubay jenő zeneterem Banda Ádám (hegedű) Km.: Prunyi Ilona (zongora) Dohnányi: Canzone; Landler; Vízesés; Pastorale; Coppélia valcer; Brahms: Scherzo; Liszt: Valse Impromtu; Valse oublieé; Hubay: Larghetto; A Cremonai szóló; Pregiera; Carmen fantázia 19:30 müpa – bbnh Concerto Budapest Km.: Vadim Repin (hegedű); vez.: Keller András Csajkovszkij: 1812 – ünnepi nyitány, op. 49; Prokofjev: II. hegedűverseny, op. 63; Rimszkij-Korszakov: Seherezádé, op. 35 14. szerda 12:00 belvárosi szent anna-templom (szervita templom)

Kiss Zsolt (orgona) 17:00 magyar nemzeti múzeum MÁV Szimfonikus Zenekar Km.: a MÁV Szimfonikus Zenekar ütőhangszeres művészei (Kurcsák István, Láng Zénó, Novotny Tibor, Szilvási Attila) Bach: d-moll kettősverseny – átirat; Láng István: Xilofonverseny; Koos Terpstra: Snow in Kalamazoo; Szilvási Attila: Individual Lemming; Balázs Oszkár: Trió tanulmányok; Glenn Miller: Moonlight Serenade; Irving Berlin: White Christmas Ingyenes 17:00 müpa – üvegterem Hangulat Extra – Bemutatkoznak a Fischer Annie-ösztöndíjasok Ingyenes

Fidelio_1112.indd 70

17:00 óbudai társaskör Játékos muzsika 7x10 percben Km.: Presto Kamaraegyüttes; műsorvez.: Czigány György 17:30 müpa – előadóterem Műhelybeszélgetés Téma: Bemutatkozik a Müpa; műsorvez.: Fenyő Gábor Ingyenes 18:30 barabás villa Adventi beszélő muzsika A zenés beszélgetést vezeti: Bartha Katalin hegedűművész 19:00 fészek művészklub Új Magyar művek XIV. hangversenyciklusa – IV/4. Km.: Philipp György (ének, loopstationpedal), Baráti Kristóf (hegedű), Bársony Péter (brácsa), Rohmann Ditta (gordonka), Szent Efrém Férfikvartett, Krulik Vonósnégyes, Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekar; vez.: Gémesi Géza Horváth Balázs: Pontok – vonalak; Dubrovay László: Szóló, no. 1; Tornyai Péter: Voilá – for Viola; Csapó Gyula: „Á la recherche...”; Tihanyi László: Prelúdium, invokáció és posztlúdium; Bella Máté: Orpheusz; Nyitrai László: Tornádó; Faragó Béla: Pormacska-dalok és táncok; Szokolay Sándor: Áhítatos énekek – vonószenekarra (Gémesi Géza átirata) Ingyenes 15. csütörtök 17:00 müpa – előcsarnok Hangulatkoncert a Magyar Telekommal

Ingyenes 18:00 mr márványterem Fülei Balázs (zongora) Liszt: Ave Mariam Psaume de l’église á Genéve; Ave Maria; Pater Noster; Benediction de Dieu dans la solitude; Karácsonyfa 19:30 müpa – bbnh „A Zongora” 1. – Borisz Berezovszkij (zongora) Beethoven: D-dúr szonáta, op. 10 No. 3; Ravel: Miroirs; Brahms: Variációk egy Paganini-témára, op. 35; Liszt: Transzcendens etűdök (Mazeppa, Feux follets, Wilde Jagd, Allegro agitato, Harmonies du soir, 12. Chasse-neige) 16. péntek 18:00 belvárosi szent mihálytemplom

Laudate Dominum Km.: Kertész Mónika (szoprán), Hercz Péter (basszus), Nagy László Adrián (orgona); műv. vez.: Kürthy András Händel: Laudate Dominum; Dignare Dominum; O salutaris hostia; Pergolesi: Stabat Mater – részletek; Haydn: Tenebrae factae sunt; Mozart: Ave verum corpus; Rossini: Petite messe solennelle – részletek; Dvořák: Ave Maria; Gounod: Parce; Domine; Orgonaművek

11/18/11 11:03:57 PM


bontás – klasszikus

tétényi művelődési központ

A Budafoki Dohnányi Zenekar adventi koncertje Km.: Budapesti Akadémiai Kórustársaság, Miksch Adrienn (szoprán), Fekete Attila (tenor); vez.: Werner Gábor Brahms: I. szimfónia; Orbán György: Rorate coeli 19:00 liszt ferenc zeneművészeti egyetem tanárképző intézete

Körmendi Klára növendékeinek zongora tanszaki hangversenye Km.: Anri Sogawa, Zhala Rasulova, Miwa Matsuoka, Riho Noma, Juan Pablo Munoz Bulla, Kiss Szabó Viktória, Dimitrios Mimidis, Niki Liogka, Miki Mizusawa, Chiaki Yamamoto, Thiago Bertoldi Bartók: Gyermekeknek I. kötet; Kodály: Meditáció; Ginastera: Szonáta – I. tétel; Takemitsu: Zongoradarabok gyermekeknek (Köd; Felhők); Martinů: Két prelűd (Andante, Scherzo); Takács: Partita; Messiaen: Húsz pillantás a GyermekJézusra (válogatás); Weiner: Passacaglia, op. 17; Villa Lobos: Bachianas Brasileiras; Poulenc: Szonáta két zongorára Ingyenes

Fidelio_1112.indd 71

19:00 óbudai társaskör Dalok és tangók – Duende Duó Km.: Duende Duó (tagjai: Kiss Beáta/ fuvola, Csernus Katalin/gitár), Schöck Atala (ének) De Falla, Lorca, Albéniz és Piazzolla művei 19:00 telekom zeneház keller Quartet Tagjai: Keller András, Környei Zsófia (hegedű), Gál Zoltán (brácsa), Szabó Judit (cselló); km.: Kolonits Klára Mozart: c-moll Adagio és Fúga; Jörg Widman: Versuch über die Fuga (magyarországi bemutató); Beethoven: C-dúr vonósnégyes, op. 59 19:30 klebelsberg kultúrkúria A Grazioso Vonósnégyes karácsonyi koncertje Km.: Grazioso Vonósnégyes (tagjai: Balogh Ferenc, Detvay M. Marcella/hegedű, Rudolf András/brácsa, Botvay Károly/gordonka) Schubert: a-moll „Rosamunda” vonósnégyes, op. 29 D 804; Mozart: F-dúr oboanégyes, K. 370; Beethoven: F-dúr vonósnégyes, op. 18 No. 1 19:30 magyar állami operaház Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara Km.: Baráti Kristóf (hegedű); vez.: Rafael Frühbeck de Burgos Csajkovszkij: Hegedűverseny; Debussy: A tenger; Ravel: Daphnis és Chloé – II. szvit

17. szombat 11:00 régi zeneakadémia Karácsony Liszttel – az Országos Széchényi Könyvtár Kórusa Km.: Erdélyi Ilona (zongora); vez.: Eckhardt Mária Gregorián adventi ének Liszt imakönyvéből; Liszt: Ave Maria; Ave maris stella; Christus ist geboren; Régi karácsonyi énekek – és feldolgozásaik a „Karácsonyfa” zongoraciklusban; Stabat mater speciosa (a Krisztus oratóriumból); Grieg: Ave maris stella; Saint-Saëns: Zárókórus a Karácsonyi oratóriumból 17:00 budai ciszterci szent imre gimnázium

Budapesti Vonósok Km.: Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei; műv. vez.: Botvay Károly Vivaldi: A négy évszak – Tél – I., II. tétel; h-moll concerto négy hegedűre; Albinoni: d-moll oboaverseny – II., I. tétel; Bach: d-moll fuvolaverseny – III. tétel; Dohnányi: Pastorale; Csajkovszkij: Pezzo capriccioso; Haydn: Esz-dúr trombitaverseny 18:00 belvárosi szent mihály-

További programok: fidelio.hu/klasszikus

19:00 duna palota – színházterem Duna Szimfonikus Zenekar Vez.: Oberfrank Péter Csajkovszkij, Delibes, Gounod, Ponchielli, Schubert és Verdi művei 19:00 klauzál gábor budafok-

71

templom

Adventi gitárkoncert Km.: Solymári Tímea (gitár), Kunszeri Márta (fuvola) Scarlatti: Sonata; Giuliani: Duo concertante; Llobet: 3 Catalana folksong; Mertz János Gáspár: Fantasia Originale;

11/18/11 11:03:58 PM


72

klasszikus – bontás

További programok: fidelio.hu/klasszikus

Schubert: Serenade; Tarrega: Lagrima; Alhambra; Terzi: Nevicata Pastorale; Bach–Gounod: Ave Maria 18:00 csobánka tér Az Animus Együttes csengetytyűkoncertje a Csobánka téri karácsonyfa alatt 19:00 művészetek háza (gödöllő) Gödöllői Szimfonikus Zenekar Km.: Pusker Júlia (hegedű), Gémesi Gabriella (mélyhegedű), Gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium Kórusa (karig.: Balogh P. Pius, Kocsis Csaba), Szakács Ildikó (szoprán), Banai Sára (alt), Kovács Barna (tenor), Mikecz Kornél (basszus); vez.: Antal Mátyás; műsorvez.: Zelinka Tamás Mozart: Titus – nyitány; Koronázási mise; Bruch: Kettősverseny hegedűre, mélyhegedűre és zenekarra 19:30 magyar állami operaház Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara Km. és műsor: ld. 16-án 19:30 olasz kultúrintézet A Magyar Rádió zenei együtteseinek karácsonyi koncertje Km.: Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Magyar Rádió Énekkara (karig.: Somos Csaba), Magyar Rádió Gyermekkara (karig.: Thész Gabriella); vez.: Somos Csaba Corelli: g-moll „karácsonyi” concerto grosso, op. 6 no. 8; Vaughan-Williams: Karácsonyi kantáta 18. vasárnap 11:00 magyar állami operaház Musica e Parole – a Budapesti Filharmóniai Társaság művészei Km.: Kubik Anna (próza), Novák Zita, Kovács Judit (hegedű), Rados Ferenc (zongora), Babácsi Csaba (brácsa), Szabóki Tünde (szoprán), Wambach Tibor (cselló), Kiss Sándor (klarinét), Bálint István Péter, Szabó Sándor, Farkas István Péter, Fülöp Lajos (harsona); műsorvez.: Ókovács Szilveszter Wagner: Adagio; Harsonakvartett a Rajna kincse témáira; Wesendonck-dalok; Weber: B-dúr klarinét-kvintett, op. 34; Liszt: Wagner sírjánál 15:00, 17:00 belvárosi színház Kárászy Szilvia karácsonyi harangjáték koncertje Vendég: Gryllus Vilmos; km.: Philipp György (ének), Énekes Iskola növendékei 16:00 iparművészeti múzeum Conrad Graf és a bécsi klasszikusok Szilasi Alex és Mácsai Pál zongorás beszélgetései zongorákról Haydn, Beethoven, Weber és Pleyel művei 16:00 régi zeneakadémia Alkonyattól pirkadatig Km.: Gaál-Wéber Ildikó, Philipp György (ének), Seleljo Erzsébet (szaxofon), Laskay Zsuzsa (hegedű), Váray Péter (cselló), Razvaljajeva Anasztázia (hárfa), Nevelő

Fidelio_1112.indd 72

János (marimba), Fejérvári Zoltán, Horváth Bálint, Leschák Sándor, Stachó László (zongora), a Liszt Akadémia Doktori Iskolájának kamaraegyüttese); vez.: Horváth Gábor Mendelssohn: Lied ohne Worte, no. 36, Hubay Jenő: Impressions de la Puszta, No. 2 – Alkonyat; Parish-Alvars: Serenade; Maslanka: Evening Song; Debussy: Les sons et les parfums tournent dans l’air du soir, La soirée dans Grenade; Horváth Bálint: Serenade; Bella Máté: Orpheusz alászáll; Schubert–Liszt: Bécsi esték, no. 6; Respighi: Il tramonto 17:00 rákoshegyi bartók zeneház Bonnyai Apolka, Lugosi Veronika (zongora) Bach: d-moll kromatikus fantázia és fúga; Beethoven F-dúr „Tavaszi” szonáta; Mozart: e-moll szonáta; Gounod: Ave Maria; Liszt: Szerelmi álmok; II. rapszódia; Schubert–Liszt: Valse caprice 18:00 deák téri evangélikus templom

Karácsonyi koncert Km.: Zádori Mária (szoprán); Németh Judit (alt); Megyesi Zoltán (tenor); Berczelly István (basszus); km.: Mekis Péter (orgona), Lutheránia Énekkar, Budapesti Vonósok (műv. vez.: Botvay Károly); vez.: Dr. Kamp Salamon Bach: Karácsonyi Oratórium; Kantáták Ingyenes 18:00 fuga budapesti építészeti központ

Az ajándékok hangversenye Km.: Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekar (műv. vez.: Gémesi Géza) Bach, Bree, Foote, Kondor Ádám, Liszt, Sáry László, Szokolay Sándor és mások „ajándék” művei 19:00 nádor terem A Marcato Ensemble kamaraestje Km.: Matuz Gerely (fuvola), Szakács István (zongora), Sindel Zsuzsanna (cselló) Tóth Péter: Apokrif szonáta; Cyrano utolsó levele (átirat fuvolára); Láng István: Canto; Dramma breve; Nagy Ákos: A gyermek Narayan; Sugár Miklós: Reminiszcenciák; Gémesi Géza: Litania quieta 19:30 belvárosi szent mihály-templom

Karácsonyváró – Carmine Celebrat kórus Km.: Kubina Ágnes (oboa d’amore, oboa), Bednarik Anasztázia (orgona); vez.:Zimányi István Schütz: Also hat Gott die Welt geliebt; Bach: Áriák, kórusok a Magnificatból; Orgonaművek BWV 604; Bach–Gounod: Ave Maria; Liszt: Missa Choralis: Gloria és Benedictus; Bölcsődal; Bárdos: Ave maris stella; Az Úr érkezése; Missa Prima 19:30 festetics-palota Pulzus Vonósnégyes Tagjai: Pilz János (hegedű), Lesták Bedő

Eszter (hegedű), Rajncsák István (brácsa), Kusay H. Mahdi Kadduri (cselló) Haydn: d-moll vonósnégyes, op. 76/2; Beethoven: e-moll vonósnégyes, op. 59/2 19:30 müpa – bbnh Matthias Goerne (ének) Bach-estje Km.: Bázeli Kamarazenekar, Céline Moinet (oboa); hangversenym.: Julia Schröder Telemann: D-dúr szvit oboára, trombitára, vonósokra, continuóra; Graupner: „Wie wunderbar ist Gottes Güte” – karácsonyi kantáta; Bach: c-moll kettősverseny hegedűre, oboára és vonósokra, BWV 1060; „Der Friede sei mit dir”, BWV 158; „Ich habe genug”, BWV 82 19. hétfő 19:00 belvárosi szent anna-templom (szervita templom)

Adventi koncert Km.: Musica Ludens, Kamarakórus Momento Kamarakórus; vez.: Balás Péter Telemann: Music zur Einweihung der St. Nicolaikirche Billwerder; „Siehe da! Eine Hütte Gottes bei den Menschen” Ingyenes 19:00 óbudai társaskör Excanto Együttes Km.: Kállay Gábor (ének, blockflöte, műv. vez.), Győri István (lant, ütőhangszerek), Kállay Katalin (blockflöte), Szabó Zsolt (viola da gamba), Györgyi Anna (próza) Reneszánsz és barokk művek 19:00 gózon gyula kamaraszínház Karácsonyi koncert 20:00 szent istván-bazilika Szent Efrém Férfikar Szent Miklós – Istenszülő tisztelete Km.: Őexellenciája Kocsis Fülöp (ének); műv. vez.: Bubnó Tamás 20. kedd 18:00 bartók emlékház Somlai Petra (fortepiano) Mozart: d-moll fantázia, K. 39; B-dúr szonáta, K. 333; Haydn: f-moll variációk, Hob. XVII/6; Beethoven: Fantázia, op. 77; Esz-dúr szonáta (Sonata quasi una Fantasia), op. 27 no. 1 19:00 festetics-palota Oross Veronika (fuvola) DLA koncertje Km.: Szakács Ildikó (ének), Papp János (próza), Kousay Mahdi (gordonka), Csizmadia Angelika (csembaló), Granik Anna (zongora), MÁV Szimfonikus Zenekar; vez.: Werner Gábor Georg Benda: F-dúr szonáta; Carl Reinecke: Undine; Maros Miklós: Mattoidens Sanger; Processes (ősbemutató); Adam- Schmidt: BravourVariationen über ein Thema von Mozart; Nagy Frigyes: C-dúr Fuvolaverseny, No. 3

11/18/11 11:03:58 PM


Fidelio_1112.indd 73

11/18/11 11:03:59 PM


74

klasszikus – bontás 21. szerda 12:00 belvárosi szent anna-

További programok: fidelio.hu/klasszikus

templom (szervita templom)

Horváth Márton Levente (orgona) 18:00 festetics-palota MÁV Szimfonikus Zenekar Km.: Giovanni Guzzo (hegedű); vez.: Takács-Nagy Gábor Bach: III., G-dúr Brandenburgi verseny, BWV 1048; Piazzola: A négy évszak; Balassa Sándor: Nyitány és jelenetek; Haydn: G-dúr szimfónia, No. 3 18:00 müpa - bbnh Csajkovszkij: A Diótörő Km.: Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Budapesti Énekes Iskola Kórusa, Kolibri Gyermekszínház művészei; vez.: Kocsis Zoltán; rend.: Novák János 19:00 fészek művészklub Koncert Sólyom Nagy Sándor tiszteletére Km.: Galambos Lívia, Koós Flóra, Tokai Ágnes, Aczél András, Bretz Gábor, Geiger Lajos, Káldi András, Mukk József, Szegedi Csaba, Szvétek László (ének), Pogány Imola (zongora) 19:00 szent józsef-plébániatemplom Szotyori Nagy Gábor (orgona) Ingyenes

22. csütörtök 18:00 mr márványterem Hlavacsek Tihamér (zongora) Liszt: Angelus; Szürke felhők; En réve; Nocturne; Bölcsődal; R.W. – Venezia; Richard Wagner sírjánál; Sursum corda; Wagner–Liszt: Parsifal – A grál lovagok bevonulása; Izolda szerelmi halála 19:00 müpa – fsz Jótékonysági koncert az Országos Onkológiai Intézet alapítványa javára Km.: Vámosi-Nagy Zsuzsa (fuvola), Ventoscala Szimfonikus Zenekar; műsorvez.: Mohai Gábor ; vez.: Meskó Ilona Verdi: A végzet hatalma – nyitány; Reinecke: D-dúr fuvolaverseny op. 283; Dvořak: Románc op. 11; Csajkovszkij: A diótörő – szvit op. 71a 19:30 müpa – bbnh Mátyás István karácsonyi orgonaestje Km.: Budapesti Vonósok Kamarazenekara (műv. vez.: Botvay Károly); hangversenym.: Bánfalvi Béla Händel: B-dúr concerto, op. 7/1; César Franck: Cantabile; Reger: Wachet auf, ruft uns die Stimme, op. 135a/25; Wachet

auf, ruft uns die Stimme, op. 52/2; Bach: Esz-dúr prelúdium és fúga, BWV 552; Ph. E. Bach: G-dúr concerto, Wq 34 23. péntek 18:00 müpa - bbnh Csajkovszkij: A Diótörő Km.: Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Budapesti Énekes Iskola Kórusa, Kolibri Gyermekszínház művészei; vez.: Kocsis Zoltán; rend.: Novák János 19:00 belvárosi szent mihály-templom Palojtay Erzsébet (brácsa) karácsonyi koncertje Km.: Warnusz Zsuzsa (zongora), Hárs Viktor (baritongitár, gitár) Fauré: Álom után (Aprés un réve); Bach– Gounod: Ave Maria; Bach: Air; C-dúr csellószvit – Prelúdium és Bourré; D-dúr csellószvit – Prelúdium; h-moll partita – Sarabande, Doubl); F-dúr szonáta – Largo; Mendelssohn: Dal szöveg nélkül; Hárs Viktor: You’ll Find My Soul Under Your Christmas Tree; Viola Capriccio – I–II–III.; Kodály: Adagio; Schumann: Maerchenbilder – I–II. tétel; Vivaldi: A négy évszak – Tél, II. Largo; Massanet: Thais Meditation; Schubert: Ave Maria

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/klasszikus

Fidelio_1112.indd 74

11/18/11 11:03:59 PM


bontás – klasszikus 19:30 józsef attila színház – gaál erzsébet stúdió

trade center

Budapesti Fesztiválzenekar: Karácsonyi titokkoncert Vez.: Fischer Iván 25. vasárnap 10:00 belvárosi szent mihálytemplom

Mozart: G-dúr mise Km.: Szabóki Tünde, Bojtha Zsuzsa, Keresztessy Péter, Cser Péter (ének), Liszt Ferenc Kórus és Zenekar; vez.: Farkas Mária Ingyenes 11:00 ciszterci szent imre-templom A történelmi Magyarország zenéje 38. Km.: a Szent Imre-templom énekkara és zenekara M. Haydn: Szt. Raphael mise (újkori bemutató) 26. hétfő 15:30 BUDAPEST CONGRESS & WORLD trade center

Budapesti Fesztiválzenekar: Karácsonyi titokkoncert Vez.: Fischer Iván

Fidelio_1112.indd 75

27. kedd 19:45 BUDAPEST CONGRESS & WORLD trade center

Budapesti Fesztiválzenekar: Karácsonyi titokkoncert Vez.: Fischer Iván 28. szerda 11:00, 18:00 müpa - bbnh Csajkovszkij: A Diótörő Km.: Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Budapesti Énekes Iskola Kórusa, Kolibri Gyermekszínház művészei; vez.: Kocsis Zoltán; rend.: Novák János

12:00 belvárosi szent annatemplom (szervita templom)

Horváth Zsolt (orgona) 20:00 bárka színház – cseh tamás terem

Modern Art Orchestra 30. péntek 16:00 aranytíz kultúrház Budapesti Vándor Kórus Műv. vez.: Németh Zsuzsanna 18:00 ádám villa Évbúcsúztató Zeneszalon 2011 Km.: Szilasi Alex (zongora) Liszt, Chopin, Kalkbrenner és Thalberg művei 19:30 belvárosi szent mihály-templom Bangó Ferenc, Sárosi Péter (hegedű), Berki Anita (orgona, csembaló) Bach: d-moll kettősverseny két hegedűre – Larghetto; Vivaldi: F-dúr szonáta két hegedűre; G-dúr szonáta; Mozart: D-dúr duó, K. 152, No. 6, Spohr: D-dúr duó, op. 67 No. 2; Schubert: Ave Maria

További programok: fidelio.hu/klasszikus

Spanyol románc – Kutik Rezső (gitár) Km.: Avedikián Viktória (ének) Milan, Mudarra, Sanz, Sor, Vinas, Albéniz, García Lorca, De Falla és Rodrigo művei 19:45 BUDAPEST CONGRESS & WORLD

17:00 rákoshegyi bartók zeneház Prunyi Ilona (zongora) Raff, Glinka, Weingarten, Sauer, Glazunov, Tausig és Liszt művei 19:30 belvárosi szent mihály-templom Örökzöld Karácsony Km.: Horváth Mária (mezzoszoprán), Teleki Miklós (orgona) Murschhauser: Aria; Pastoralis; Variata; Byrd: Lullaby; Christmas Carols; Bach: a-moll fantázia és fúga; Bach–Gounod: Ave Maria; Mozart: Variációk egy gyermekdalra (Hull a pelyhes fehér hó); Gruber: Csendes éj; Saint-Saëns: Ave Maria; Dubois: Toccata; Schubert: Ave Maria; Farkas: Régi magyar táncok; Szokolay: Gloria

75

31. szombat 22:45 müpa – bbnh Az Amadinda Együttes és Presser Gábor szilveszteri koncertje Km.: Fassang László (orgona)

11/18/11 11:04:00 PM


76

jazz, világzene – ajánló cimbaliband: ablakimba

december 3. 20:00 Millenáris Fogadó

A vagány cimbalmos banda legújabb lemezének stílusa saját meghatározásuk szerint latin és balkáni összetevőkből kikevert, eredeti kelet-európai cimbalom rock and roll. A Cimbaliband számtalan országban járt, együtt muzsikáltak románokkal, spanyolokkal, szerbekkel, olaszokkal, és mindenhonnan hoztak magukkal egy kis emléket – zene formájában. A lemezbemutató koncertet a Fricska Táncegyüttes, Tóth Gergely (brácsa), továbbá Solymosi Máté „Rigó” (hegedű), valamint Farkas Zsolt (ének) és Makó Péter (szaxofon) színesítik majd. Előzenekar: Tárkány Művek!

csanyi–lattman Quartet

december 13. 19:30 Müpa – Fesztivál Színház

A Jazzműhely sorozat utolsó, 2011-es koncertjén az USA-t megjárt Csanyi Zoltán és barátai csempésznek némi felhőtlen újvilági hangulatot a pesti télbe. Csanyi és a basszgitáros Lattmann Béla már a nyolcvanas évek elején együtt játszott László Attila együttesében. 2009-ben ismét közös zenekart hoztak létre, amelyhez később csatlakozott Szendőfi Péter (dob) és Lamm Dávid (gitár). A négyes zenéje Csanyi tengerentúli zeneélményeiből merít, és vállaltan az itthon megszokottnál derűsebb életérzést közvetít. A koncerten közreműködik Horváth Kornél és László Attila, valamint Alegre Corrêa .

fotó: Klebercz Gábor

muzsikás karácsonyi koncert

december 27. 19:30 Müpa – BBNH

Idén nem karácsony előtt, hanem az ünnepek után rendezik meg – minden más tekintetben az elmúlt évek hagyományait ápolja a Muzsikás karácsonyi koncertje. Az együttes évről évre különleges, nagyszabású koncerttel ünnepli meg a karácsonyt. Az elmúlt években az adventi készület időszakára estek ünnepi koncertjeik, idén azonban karácsony után, a várva-várt ünnepet követő felhőtlen öröm kerül középpontba. Közreműködik a Magyarpalatkai zenekar, a moldvai csángó származású Petrás Mária énekművész, valamint Tóth Ildikó Fecske és Farkas Zoltán Batyu táncosok.

fotó: papp&scneider

fidelio jazz est: váczi eszter Quintet

december 29. 21:00 Budapest Jazz Club

A Jazz+Azzal és a Poligamy című film főcímdalával ismertté vált énekesnő október közepén jelentette meg második lemezét Eszter kertje címmel. Magyar nyelvű dalokkal jelentkező 2009-es Vissza hozzád című első albumuk alig egy év leforgása alatt aranylemez lett, azóta pedig már a platina fokozatot is elérte. A tizenegy vadonatúj szerzeményt tartalmazó friss albumon vibrafon, klasszikus gitár, klasszikus vonószenekar, fuvola és klarinét is szerepet kap – a BJC-ben persze egyszerűbb felrakásban szólalnak majd meg Váczi Eszter legnépszerűbb és legújabb dalai.

ami belefér – folk-jazz-világzenei évzáró

Lukács Miklós és Balogh Kálmán fotó: Kiss Nóra

december 27., 28., 29., 30. és 31. 20:00 Fonó

Fidelio_1112.indd 76

December 27–31. között a legkiválóbb népzenei, jazz-folk és world előadók búcsúztatják a 2011-es esztendőt a Fonóban. Kaláka, Magyarpalatkai zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, Lukács Miklós–Balogh Kálmán cimbalomduó, Dresch Quartet – a fellépők neve a garancia arra, hogy a Fonó levegője a csikorgó hideg ellenére is forró lesz. Annál is inkább, mert a Kaláka rögtön az első napon még némi pálmafás hangulatot is becsempész a Sztregova utcába a dél-amerikai turnéjukon készült videók segítségével. A négynapos évzáró minifesztivál „plusz egyedik” napján végül a Téka együttes és a Szászcsávási Banda búcsúztatja az óévet.

11/18/11 11:04:05 PM


Fidelio_1112.indd 77

11/18/11 11:04:05 PM


78

jazz, világzene – portré „a zene nem kommersz”

fidelio: Ön személyében viszi tovább a hagyományt és képviseli azt a generációt, amelyiknek a mai sztárok már unokái lehetnének. Mi tartja továbbra is ilyen aktívan a pályán? Elég ehhez a zene szeretete? Sonny Rollins: Pontosan így van: a zene szeretete. Ami még akkor belém ivódott, amikor kisfiú voltam. Csodás embereket hallottam muzsikálni Harlemben, ahol akkor éltünk. Testközelből hallottam Fats Wallert, a nagy zongorista-énekest, sok mindenki mást, Louis Jordant, rengeteg zenét hallgattam. Azt hiszem, már a bölcsőben megszerettem a zenét. És történetesen még mindig nagyon szeretem. És mindennap gyakorlok a hangszeren, próbálok fejlődni. Még nem érkeztem el arra a pontra, hogy úgy érezzem, már mindent megtanultam, továbbra is gyakorlok. Ugyanaz vagyok, mint aki voltam, mint amikor megkaptam az első szaxofonomat. Hétéves voltam akkor. Ugyanazt érzem most is, és mindezidáig képes vagyok fizikailag is úgy játszani, mint régen. f: Ez volna az a tanács, amit fiatal muzsikusoknak adna, akik felnéznek Önre? Hogy a zenét a szívük közepében őrizzék? sr: A fiatal zenészeknek azt tanácsolom, hogy ha hivatásos zenészek lesznek, akkor el kell kerüljék a kommersszé válást. A zene nem kommersz. Fel kell készülniük arra, hogy egész életüket a zenének szenteljék. Persze tudom, hogy ezt a tanácsot nehéz elfogadni. Mindenki jó életre vágyik, nagy autóra, szép házra, minden ilyesmire. És ezeket meg is lehet szerezni, csak mindennél fontosabb kell legyen a zene. Nekem a zene volt az életemben a legfontosabb. A zenésznek az életét kell odaadnia a zenéért, és morális életet kell éljen. Ezalatt azt értem, hogy nem szabad senki mást megbántani. Én senkit sem akarok megsérteni, nem akarok az emberek érzelmeibe gázolni. A zene segített át az életem tudatlan szakaszán, amikor őrültségeket követtem el fiatalon. De ha a zenére támaszkodik és a saját zenéjét játssza, és megpróbál fejlődni benne, akkor az ember azt fogja észrevenni, hogy közelebb jut ahhoz, amit hívhat akárhogy: felsőbb hatalomnak vagy magasabb létezőnek. Ez az igazán fontos az életben, a művészet, a zene, a festészet. A többi mind csak őrültség. A gyűlölködés, a háborúk, hogy az emberek ölik egymást, harcolnak és féltékenykednek. Ez ugyan mind az élethez tartozik, de az alantas része. Ha az ember zenész lesz, akkor a magasrendűt veszi célba. f: Évtizedek óta zongorista nélkül felálló kvartettet vagy együttest vezet. Vajon azért, mert ez sokkal több szabadságot ad?

Fidelio_1112.indd 78

fotó: Csibi Szilvia, Müpa

sonny rollins

Nem lehetne megírni a jazz történetét az idén nyolcvanegy éves Sonny Rollins nélkül, aki még nem volt húszéves sem, amikor már Miles Davis mellett játszott, és Thelonius Monk vette a szárnyai alá. A Grammy- és Polar-díjas művész november 10-én látogatott először Magyarországra.

sr: A zongora gyönyörű hangszer. Csakhogy egy fúvósnak, egy trombitásnak vagy másnak egy kicsit túl meghatározó. Másképp mondva: a zongora vezeti az embert. Engem is vezet. De én nem akarom, hogy vezessen. Senki se vezessen, márpedig a zongora hajlik erre, a maga nyolcvannyolc billentyűjével. Erős, a hangereje is nagy, a harmóniákban is erős, meghatározó hangszer. Ha ez ember olyan dallamhangszereken játszik, mint a szaxofon, a trombita vagy a harsona, a zongora képes túl erősen diktálni. És olyan dolgokra is rávesz, amit én nem feltétlenül akarok. Megvan a saját elképzelésem a harmóniákról. Persze nem akarom ezáltal lekicsinyelni a zongoristákat. Fantasztikus zongoristákkal játszottam, például Thelonius Monkkal vagy Tommy Flanagannel, de ők nem diktáltak nekem. Szó sincs róla, hogy minden zongorista negatívan hatna a gondolkodásomra, nem. De azért nagy részük igen, ezért nincs zongorista az együttesemben. f: Koncerteken gyakran előfordul Önnel, hogy a pillanatnyi inspiráció hatására olyan dalt vagy szerzeményt választ, amivel még a zenekari tagokat is meglepi. sr: Hát, ez így van! (nevet) Ezt régebben még többször csináltam, csak a zenészeim dühösek voltak rám, ha túl sokszor jöttem elő olyan számokkal, amiket ők nem ismertek. De még ha ugyanazt a témát is játszom estéről estére, megvan ez az adottságom, a felsőbb hatalomtól, vagy ahonnan kaptam, hogy minden alkalommal másképp fog szólni. Nem egyszerű a helyzet, mert a zeneiparban az emberek ugyanazt a dolgot akarják hallani, amit már hallottak a lemezen, pontosan úgy. Én erre képtelen vagyok. A jazz improvizáció, egy lehetőség a variációra, és ezt én nagyon természetesen csinálom, nem is kell rá gondolnom. Zipernovszky Kornél

Az interjú bővebb változatát, és a koncertről készült beszámolónkat keresse a fidelio.hu/jazz oldalon!

11/18/11 11:04:07 PM


Fidelio_1112.indd 79

11/18/11 11:04:08 PM


80

jazz, világzene – bontás 1. csütörtök 19:00 nyitott műhely (bp.) Magony 19:30 fonó (bp.) Poros Klub Km.: Porteleki László családi zenekara 21:00 budapest jazz club (bp.) The Transform Quintet – lemezbemutató koncert Tagjai: Horváth „Tojás” Gábor (billentyűs hangszerek), Gyémánt Bálint (gitár), Eged Márton (basszusgitár), Gálfi Attila (dob), Redő Dániel (ütőhangszerek) 2. péntek 20:00 fonó (bp.) Herczku Ágnes és a Nikola Parov Quartet 21:00 budapest jazz club (bp.) Trio Midnight 23:00 budapest jazz club (bp.) Jam Session: Ávéd János Trio Ingyenes 3. szombat 19:30 erdős renée ház – muzeális gyűjtemény és kiállítóterem (bp.)

További programok: fidelio.hu/jazz

KvarTonus Jazz Group 20:00 fonó (bp.) 15 éves a Muddy Shoes 20:00 kobuci klub (bp.) Budapest Nufolk Revolution, Folkkocsma 20:00 millenáris fogadó (bp.) CimbaliBand: Ablakimba – lemezbemutató koncert Vendég: Markó Péter, Tóth Gergely, Solymosi Máté, Fricska Táncegyüttes, Farkas Zsolt 21:00 budapest jazz club (bp.) Babos Project Special 23:00 budapest jazz club (bp.) Jam Session: Egri János Trio Ingyenes 4. vasárnap 17:00 gödör klub (bp.) Tommy Vig – lemezbemutató koncert Ingyenes 19:30 müpa – bbnh (bp.) Palya Bea: Ribizliálom Km.: Barcza Horváth József (nagybőgő), Dés András (ütőhangszerek), Lamm Dávid (gitár), Szokolay Dongó Balázs (fúvós hangszerek), Bolya Mátyás (koboz) 20:00 vigyázó sándor művelődési ház (bp.)

Jazzpresszó – Fragment együttes 5. hétfő 19:00 marczibányi téri művelődési központ (bp.)

A Calcutta Trió indiai zeneklubja 20:00 kobuci klub (bp.) Ferenczi György és a Rackajam

Fidelio_1112.indd 80

20:00 marczibányi téri művelődési központ (bp.)

Csángó Karácsony Km.: Fanfara Complexa, Somos Zenekar, Szigony zenekar, Tatros Zenekar 6. kedd 21:00 budapest jazz club (bp.) Etűd Gála Km..: az Etűd Zeneművészeti Szakközépiskola hallgatói Ingyenes 7. szerda 21:00 budapest jazz club (bp.) Gereben Zita Quintet 21:00 kobuci klub (bp.) Folkkocsma a Műhely Zenekarral 8. csütörtök 19:00 hagyományok háza (bp.) Népzene és népzene Km.: Magyar Állami Népi Együttes Zenekar, Söndörgő együttes 19:00 művészetek háza (gödöllő) Talamba: Crossover – lemezbemutató koncert Km.: Gödöllő Város népi zenekara 19:30 fonó (bp.) Poros Klub 19:30 nyitott műhely (bp.) Buda Folk Band 20:00 fogasház (bp.) Matthew Mitchell Band Ingyenes 21:00 pótkulcs (bp.) Bass Loco Special feat. Rabie Lili Ingyenes

19:00 aranytíz kultúrház (bp.) Szabó Ádám (harmonika) Ingyenes 20:00 marczibányi téri művelődési központ (bp.)

Konzervnyitó Akciócsoport Vendég: Mácsai Pál 20:00 óbudai kulturális központ (bp.) László Attila Band – jótékonysági koncert 20:00 szent istván-bazilika (bp.) A Ghymes együttes jótékonysági karácsonyi koncertje Vendég: Töröcsik Mari, Szent Angéla Általános Iskola és Gimnázium kórusa 21:00 budapest jazz club (bp.) Conexión Salsa Fiesta 23:00 budapest jazz club (bp.) Jam Session: Szakcsi Lakatos Róbert trio Ingyenes 11. vasárnap 19:00 klebelsberg kultúrkúria (bp.) Dalnokklub Radványi–Balog–Borzsák trió, Ferenczi György és a Rackjam 12. hétfő 20:00 ram colosseum (bp.) The Harlem Gospel Singers 13. kedd 19:00 moha kávéház és kultúrtér (bp.) A Dresch-Lukács duó és a Mezítlábas Zenészek közös koncertje

9. péntek 19:00 moha kávéház és kultúrtér (bp.) Pocsai Krisztina (ének), Szakcsi Lakatos Béla (zongora) 19:00 művészetek háza (gödöllő) Talamba: Crossover – lemezbemutató koncert Km.: Gödöllő Város népi zenekara 19:30 corvin művelődési ház – erzsébetligeti színház (bp.)

Csepregi Gyula és a Spring Island 21:00 budapest jazz club (bp.) Szabó Dániel Quintet 23:00 budapest jazz club (bp.) Jam Session: Gyárfás István Trio Ingyenes 10. szombat 17:00 hagyományok háza (bp.) Bartók-trilógia I. rész: Kincses Felvidék – Magyar Állami Népi Együttes 17:30 fonó (bp.) A szőlőről és a borról népzenével 18:30 és 21:00 bárka cseh tamás terem (bp.)

Harcsa Veronika Quartet: Lámpafény – lemezbemutató koncert Vendég: Kulka János, Gyémánt Bálint (gitár)

11/18/11 11:04:08 PM


bontás – jazz, világzene

14. szerda 14:30 mom kulturális központ (bp.) Makám 18:00 országos idegennyelvű könyvtár (bp.)

KOJAK – KOrtárs JAzz Klub

Ingyenes

19:30 müpa – bbnh (bp.) Rost Andrea: Pannon dalok Km.: Szokolay Dongó Balázs, Bolya Mátyás, Lukács Miklós, Glaser Péter és a Budapest Klezmer Band 21:00 budapest jazz club (bp.) GroupenSax: Muckshow 21:00 jedermann kávézó (bp.) Nigun Vendég: Matt Darriau 21:00 kobuci klub (bp.) Folkkocsma a Bivaly Zenekarral

15. csütörtök 18:00 belvárosi szent mihálytemplom (bp.)

Oláh Kálmán (zongora) és Oláh Vilmos (hegedű) duó koncertje Km.: Egri János Jr. (zongora) Ingyenes 20:00 kobuci klub (bp.) Zuboly 20:00 magyar kereskedelmi és vendéglátóipari múzeum (kultea) (bp.)

„Megkésett jazzmikulások” – a Bohém Ragtime Jazz Band ünnepi koncertje 20:00 szikra cool tour house (bp.) Swingkarácsony – Majsai Gábor estje 21:00 budapest jazz club (bp.) Kozma Orsi Quartet 16. péntek 19:00 arizona pódium mulató (bp.) Let’s Swing! – Jazz Steps Band klub 19:30 fonó (bp.) Évadzáró Poros Klub 20:00 fonó (bp.) Örjöngő Söndörgő 21:00 budapest jazz club (bp.) Vukán Trió 23:00 budapest jazz club (bp.) Jam Session: Emilio Trio Ingyenes

17. szombat 19:00 óbudai társaskör (bp.) Chameleon Jazz Band 19:30 müpa – bbnh (bp.) Vicente Amigo: Paseo de Gracia – Flamenco-est 20:00 fonó (bp.) Balázs Elemér Group Klub 20:00 kobuci klub (bp.) Kerekes Band 21:00 budapest jazz club (bp.) Budapest Jazz Orchestra & Szulák Andrea 23:00 budapest jazz club (bp.) Jam Session: Pataj György Trio Ingyenes 18. vasárnap 11:00 klauzál gábor budafok-

További programok: fidelio.hu/jazz

19:30 müpa – fesztivál színház (bp.) Csanyi–Lattmann Quartet Vendég: Alegre Correa (gitár, ének, ütőhangszerek), László Attila (gitár) 21:00 budapest jazz club (bp.) masters 21:00 merlin klub (bp.) Karácsonyi jazzkoncert Csemer Boglárkával 21:00 mika tivadar mulató (bp.) Bacsó Kristóf Quartet

81

tétényi művelődési központ (bp.)

Makám 19:00 marczibányi téri művelődési központ (bp.)

„Ádvent a Hargitán túl...” – Hetedhét együttes karácsonyi koncertje 20:00 vigyázó sándor művelődési ház (bp.)

Kéknyúl Hammond Band 19. hétfő 19:00 katona józsef színház (bp.) Budapest Bár

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/jazz

Fidelio_1112.indd 81

11/18/11 11:04:08 PM


82

jazz, világzene – bontás

További programok: fidelio.hu/jazz

20:00 kobuci klub (bp.) Ferenczi György és a Rackajam 21:30 katona józsef színház (bp.) Budapest Bár 20. kedd 19:00 klebelsberg kultúrkúria (bp.) Orosz Zoltán (harmonika) évzáró koncertje Vendég: Horváth Kornél (ütőhangszerek), Borbély Mihály (klarinét) 19:00 mom kulturális központ (bp.) Budapest Bár: Hoppá! 21:00 budapest jazz club (bp.) Harcsa Veronika Quartet 21:00 orfeum (bp.) Fábián Juli és a Zoohacker 21:00 ötker (bp.) trio3po Vendég: Winand Gábor (ének, szaxofon) 21. szerda 18:00 N&N GALÉRIA (BP.) RobinZon KruZo: Füst alkohol zene – Petri György versei 20:00 millenáris teátrum (bp.) Palya Bea: Karácsonyi koncert Km.: Dés László, Barcza Horváth József, Lamm Dávid, vendég: Lajkó Félix (hegedű), Brasnyó Antal (brácsa) 21:00 corvin művelődési ház – erzsébetligeti színház (bp.)

Sárik Péter Trio

22. csütörtök 20:00 szikra cool tour house A Singer Street Énekegyüttes ünnepi koncertje 21:00 budapest jazz club (bp.) Dresch Quartet 23. péntek 20:00 a38 (bp.) Vágtázó Csodaszarvas – lemezbemutató koncert 20:30 ram colosseum (bp.) Rhoda Scott (orgona) 21:00 budapest jazz club (bp.) Gyárfás István Quartet

Fidelio_1112.indd 82

23:00 budapest jazz club (bp.) Jam Session: Fenyvesi Márton Trio Ingyenes 25. vasárnap 19:00 marczibányi téri művelődési központ (bp.)

Kaláka – Akusztikus koncert felnőtteknek 27. kedd 19:30 belvárosi szent mihálytemplom (bp.)

Népek Karácsonya – Sebestyén Márta karácsonyi koncertje Km.: Andrejszki Judit 19:30 müpa – bbnh (bp.) Muzsikás: Karácsonyi koncert Vendég: Petrás Mária (ének), Farkas Zoltán, Tóth Ildikó (tánc), Magyarpalatkai zenekar 20:00 fonó (bp.) Kaláka Ami belefér – Folk-jazz-világzenei évzáró 21:00 budapest jazz club (bp.) Rafael Márió Trio 21:00 szikra cool tour house (bp.) Egy dallam két stílus – Szilasi Alex, Oláh Kálmán (zongora) 28. szerda 20:00 fonó (bp.) Magyarpalatkai zenekar Ami belefér – Folk-jazz-világzenei évzáró 20:00 millenáris fogadó (bp.) I. Nufolk Fesztivál Km..: Budapest Nufolk Revolution, Napra, Kerekes Band 21:00 budapest jazz club (bp.) Micheller Myrtill & Pintér Tibor Duo 29. csütörtök 19:30 müpa – bbnh (bp.) A Benkó Dixieland Band óévbúcsúztató koncertje Km.: Micheller Myrtill, Berki Tamás (ének) 20:00 fogasház (bp.) Szőke Nikoletta Quartet – előszilveszter Ingyenes

20:00 fonó (bp.) Ferenczi György és a Rackajam Ami belefér – Folk-jazz-világzenei évzáró 20:00 marczibányi téri művelődési központ (bp.)

Makám & Kolinda 30 20:00 millenáris fogadó (bp.) I. Nufolk Fesztivál Km.: Folk Error, Szabó Balázs Bandája, Maszkura és a Tücsökraj 21:00 budapest jazz club (bp.) Fidelio Jazz Est: Váczi Eszter Quintet 21:00 orfeum (bp.) Michel Legrand Est: Malek Andrea és a Trio Midnight 30. péntek 17:00 jókai klub (bp.) Bran – koncert és táncház 19:00 BUDAPEST CONGRESS & WORLD trade center (bp.)

„Zene-Bor” – a 100 Tagú Cigányzenekar ünnepi koncertje 19:00 mom kulturális központ (bp.) Hot Jazz Band: Előszilveszteri koncert 19:30 müpa – bbnh (bp.) Szalóki Ági: Élet – ének 20:00 fonó (bp.) Lukács Miklós-Balogh Kálmán cimbalomduó, Dresch Quartet Ami belefér – Folk-jazz-világzenei évzáró 20:00 hungeXpo budapesti vásárközpont – g pavilon (bp.)

Csík Zenekar: Óévbúcsúztató koncert 21:00 budapest jazz club (bp.) Fábián Juli Jazz Riff 23:00 budapest jazz club (bp.) Jam Session – Funk Jam Ingyenes 31. szombat 20:00 budapest jazz club (bp.) Jazz Szilveszter 2011 20:00 fonó (bp.) Fonó Folk Szilveszter Km.: Téka együttes, Szászcsávási Banda

11/18/11 11:04:09 PM


ajánló – kiállítás

83

amigo – az eltitkolt ember

Gondozó nov.10.–jan.15.

Bogdán János Amigo átfogó kiállítása, az eddigi munkákból összeválogatott, „mindent bele” tárlata elérkezett, végre. A régi Tűzraktérből is ismerős lehet a művész, akinek hatalmas olajfestményeit, grafikáit vagy éppen a helyszínként szolgáló Gondozóban otthagyott pizzás dobozokra és különböző fecnikre rajzolt remekműveit is lehet most látni. A kiállítás a PortfolioPoints keretein belül nyílt meg november 10-én, élő festés és David Karla zenéje mellett. A rendezvénysorozat fiatal képzőművészeknek ad lehetőséget a bemutatkozásra kávézókban, designüzletekben, romkocsmákban – Amigót a Gondozóban nem érdemes kihagyni.

Ludwig Múzeum nov. 18.–febr. 12.

A Magyarországon született, majd külföldön ismertté vált alkotókat bemutató Lumú-sorozat következő állomása. Többek között Robert Capa, Martin Munkácsi és Yona Friedman után most Rita Ackermann-non a sor – az 1968-ban Budapesten született művész később a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakáról indult és egészen New Yorkig meg sem állt, hogy szabadabban tanulhasson tovább. Most főleg az utóbbi három év Marfa/Chinati Artist in Residence program alatt készült képanyagot és más friss munkáit lehet majd látni, főleg festményeket, rajzokat, nyomatsorozatokat és videókat. A kiállítás mellé filmvetítés is jár.

rita ackermann

ferenczy károly gyűjteményes kiállítása

Magyar Nemzeti Galéria nov. 30.–máj. 27

A kiállításon a hangsúly az életmű legfontosabb darabjain van – közel százötven válogatott képet és nyolcvan grafikát lehet megnézni. Tucatnyi múzeum, itthoni és külföldi magángyűjtemények kölcsönöznek a tárlatra – a közgyűjteményi anyag mellett így több mint hatvan magántulajdonban lévő alkotás is szerepel. A modern magyar festészet egyik megalapozójaként Ferenczy Károly a (poszt)impresszionizmus hazai változatát hozta be a képbe. Nevével együtt cseng az 1896-ban megalakult nagybányai művésztelep, ahol vezető művészként is alkotott. Ferenczy munkáit ilyen nagyszabású kiállításon legutoljára majdnem egy évszázada lehetett csak megnézni.

fotó: Kárász Lajos

a bóbitától a bibliáig

Országos Széchényi Könyvtár okt. 27.–dec.31.

Hincz Gyula rengetegféle könyvet illusztrált – az OSZK most százötven alkotását mutatja be. A november közepéig futó Zórád Ernő-kiállítások mellett egy másik fontos illusztrátor festményeit és grafikáit is meg lehet nézni ebben az őszi-téli félévben: Hincz Gyula képzőművész hagyatéka majdnem 1700 festményből, grafikából és kisplasztikából áll, a gyűjteményt a Váczi Értéktár gondozza. A budapesti válogatás többek között Márai Sándor, Weöres Sándor (Gyümölcskosár), Anatole France (Nyársforgató Jakab meséi) és François Villon műveihez készített és számos egyéb, például népszerű mesék mellett feltűnő illusztrációkat mutat be.

fotó: Müpa

liszt arcai – fotókiállítás

Müpa okt.8.–dec. 31.

Fidelio_1112.indd 83

A Liszt-emlékév a végéhez közelít – itt az utolsó alkalom megnézni a mestert a maga valójában. Liszt korának egyik legtöbbet fényképezett híressége volt – ha a 19. században lettek volna turnézó rocksztárok, valószínűleg kevésbé lettek volna ismertek vagy népszerűek, mint a klasszikus zenében utazó kolléga. Liszt a kor lehetőségeit figyelembe véve kifejezetten sokfelé járt: ezeket az utazásokat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közreműködésével egy interaktív térkép mutatja be most a Müpa kiállításán, a Magyar Nemzeti Múzeum Fotótárának anyagából válogatott, színesen függő képek mellett. Lisztből sosem elég.

11/18/11 11:04:12 PM


84

kiállítás – portré „eXtrasággal előrukkolni”

jankovits barnabás

Jankovits Barnabás a Suppré-Neopaint urbán szubkultúra közeli ügynökség egyik tagjaként a PortfolioPoints kiállításdömping szervezője, ahol fiatal művészek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. Megkérdeztük arról is, hogy mi a helyzet a magyar street arttal és hogy mi kell ahhoz, hogy helyi Banksyk vagy Bluk nőjenek ki Budapestről. fidelio: A Suppré-Neopaint egyik legismertebb akciója a Király utca és a Kazinczy utca sarkán lévő tűzfal lefestése volt áprilisban. Mivel foglalkozol pontosan itt és hogyan alakult ez a csoport? Jankovits Barnabás: A Suppré grafikai tervezéssel, a Neopaint pedig faldekorációval foglalkozó kis csoport volt korábban – ezekből lett a Suppré-Neopaint. Egy baráti társaság vagyunk, mindig is együtt dolgoztunk, csak külön név alatt. Szépen lassan, évről évre elkezdett letisztulni, hogy ki mivel tud és szeret foglalkozni – valaki a falfestést csinálta, más elment a grafikus dizájner szakma felé. Én inkább ezeknek a területeknek az összefogásával, a kapcsolattartással és főként a rendezvények szervezésével foglalkoztam. Rájöttünk, hogy ez egy abszolút összegyúrható dolog – a SuppréNeopaintben csoportként működünk, ahol mindenkinek megvan a saját feladata. f: Milyen céllal kezdtétek el a PortfolioPointsot? Itt tulajdonképpen pár napon keresztül és sok helyen nyílnak meg egyszerre a kiállítások. jb: Amikor a Műcsarnokban dolgoztam, szerettük volna a fiatalokat is megszólítani – akkoriban észrevettem, hogy a belvárosi kávézóknak már galéria részük is nyílik és kiállításokat rendeznek. 2007–2008 környékén mindenki számára nyilvánvalóvá kezdett válni, hogy ez egy kifejezetten fontos vonal. Az egyetlen probléma viszont az volt ezekkel az eseményekkel, hogy nagyon belterjesek voltak – én is mindig valamilyen ismerősön keresztül hallottam róluk. A családtagokon, a barátokon és a hely körén kívül jóformán senki nem tudott arról, hogy kiállítás nyílik itt vagy ott, miről szól, meddig van nyitva és miért jó. Arra gondoltam, hogy ha ilyen tevékenységek össze vannak fogva egy kisebb fesztivál keretén belül, akkor nyilvánvalóan sokkal több helyen tudnak megjelenni, sokkal több ember foglalkozik velük. Ez így mindenkinek jó. f: Hogyan állítjátok össze a kiállítóhelyek és a művészek listáját? jb: Elsősorban olyan helyekkel állunk kapcsolatban, akik amúgy is szoktak kiállításokat szervezni. Nem is akarjuk mi megmondani egy központból, hogy hol milyen esemény legyen – így jobb és igényesebb dolgok valósulhatnak meg. Vannak olyan helyek is, akik nem foglalkoznak annyira kiállításokkal – oda mi ajánlunk művészeket azok közül, akik nálunk jelentkeznek. Ők a helyszínek listájáról kijelölnek három olyan helyet, ahol el tudnák képzelni a kiállításukat. Nem egy akárhány tagú bizottság dönti el, hogy a jelentkező érdemes művész-e arra, hogy kiállítson, hanem a helyszín maga, amelyik teret biztosít a tárlatnak.

Fidelio_1112.indd 84

f: Miért nem látunk Budapesten olyan negyedet, mint amilyen például Banksy közbenjárásával Londonban van vagy Pitr miatt Párizsban? Mi hiányzik ahhoz itthon, hogy street art művészek Budapestről indulhassanak el? jb: Ez egy nagyon jó kérdés. Legelsősorban a városvezetési rugalmasság hiányzik – nem is kell ehhez Párizs. Elég körbenézni Prágában vagy Zágrábban. Nyilvánvalóan egy művészember vagy a nagy nevek akkor figyelnek fel Budapestre, ha van a városnak híre, ha vannak mocorgások. Négy-öt évvel ezelőtt volt egy hatalmas matricázási és plakátozási hullám – nem látom, hogy onnantól kezdve történt volna bármi más. Akkor tud sokasodni ez a dolog – minden utcai művészetet figyelembe véve – ha az önkormányzat engedélyével legálisan festett tűzfalak vagy akár kis felületek is készülhetnének. Ezek biztosan szülnének még további olyan ötleteket, amik ha nem is feltétlenül legális körülmények között készülnek, mégis tetszenek az embereknek és el is fogadják. Ha látják a művészek, hogy lehet eredményeket elérni, az elindíthatná a folyamatokat. f: Milyen terveitek vannak most? jb: Mindig próbálunk valamilyen extrasággal előrukkolni. A 2011-es tavaszi PortfolioPoints egyik fő eleme az általunk megfestett Király utcai tűzfal volt, ami – minden nagyképűség nélkül – osztatlan sikert aratott mindenhol. Ezt szeretnénk folytatni szintén a jövő tavaszi sorozatban is. Az alapötlet és a koncepció már teljes egészében kész van, a helyszíneket is beleértve – most tehát a részletek egyeztetése folyik az illetékes cégekkel és egyénekkel. A poént nem akarom egyelőre lelőni, de annyit elmondhatok, hogy a téma Magyarországgal kapcsolatos és kifejezetten szerethető. Balkányi Nóra

11/18/11 11:04:13 PM


bontás – kiállítás

Fidelio_1112.indd 85

Aranytíz Kultúrház Mentés másként – Székács Judit textilképei dec. 2.–dec. 23. Hézser Katalin népi iparművész, népművészeti ifjú mestere beregi vászon- és csipkeszőttes-kiállítása dec. 2.–dec. 30. Részletek – Mikolics Mariann fotókiállítása dec. 4.–dec. 23. Artus Stúdió Halpapucsok tánca – Szilágyi Erzsébet szobrászművész installációs kiállítása nov. 16.–dec. 9. B55 Galéria Gátlások nélkül – komolyan – csoportos kiállítás nov. 10.–2012. jan. 7. Bajor Gizi Színészmúzeum Básti–Csákányi: Két név – négy színész okt. 1.–2012. márc. 11. 20 éves a Kolibri Színház okt. 8.–2012. márc. 18. Együtt nőttünk fel... – a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház első 20 éve okt. 8.–2012. márc. 11. Ballonyi Galéria (Vigyázó Sándor Művelődési Ház) Mecseki Hargita szobrászművész adventi kiállítása nov. 22.–dec. 20.

Bárka Színház – Kávézó Szentség-törés – Kovács Gabriella festményei dec. 7.–dec. 31. Budapest Bábszínház Mikkamakka tárlata – illusztrációk Lázár Ervin meséihez okt. 1.–2012. jan. 30. Budapest Kiállítóterem Kézfogás / Händedruck – magyar– német iparművészeti kiállítás nov. 4.–dec. 4. Budapesti Művelődési Központ XXVII. Vizuális Művészeti Hónap: Fotókiállítás nov. 27.–dec. 12. XXVII. Vizuális Művészeti Hónap: Festészet-tűzzománc pályázat kiállítása dec. 13.–2012. jan. 7. Budapesti Történeti Múzeum 100 éves az Eötvös Collegium okt. 26.–2012. márc. 30. Lustrum. Százéves az Eötvös Collegium Ménesi úti palotája. okt. 27.–2012. márc. 10. Corvin Művelődési Ház – Erzsébetligeti Színház Gedeon Péter kiállítása dec. 5.–jan. 5. Terdik Szilvia és Klinheincz Magdolna kiállítása dec. 13.–2012. jan. 13.

További programok: fidelio.hu/kiallitas

budapest 2B Galéria Visegrádi Globál Lokál – a Visegrad Visibility Art Group tagjainak fotókiállítása nov. 16.–dec. 15. A22 Galéria Német kinetikus és fényművészet nov. 11.–2012. jan. 5. Alexandra Könyvesház – Kávézó „Természet világa V.” – fotókiállítás nov. 4.–dec. 23. Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény Tájak, korok, karácsonyok nov. 13.–dec. 31. [made in] Angyalföld – Bujnovszky Tamás és az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény kiállítása jún. 22.–dec. 31. Tripolisz 100 máj. 1.–dec. 31. Meszéna Ernő hagyatéka – kamarakiállítás máj. 13.–dec. 31. [made in] Angyalföld – Egy fotókiállítás Angyalföld 20. század elején épült gyárépületeiről máj. 13.–dec. 31. Aquincumi Múzeum „Van új a föld alatt...” – Válogatás a 2010. év legszebb budapesti ásatási leleteiből ápr. 15.–2012. márc. 25.

85

11/18/11 11:04:14 PM


86

kiállítás – bontás

Bogdán János Amigo: Ölelős kép

További programok: fidelio.hu/kiallitas

Fidelio_1112.indd 86

Hagyományok Háza 10 éves a Hagyományok Háza – fotó- és dokumentumkiállítás nov. 1.–dec. 31. Tánckép – Dusa Gábor fotói nov. 1.–dec. 31. Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum A hajnalpír országa – Koreai művészet a 18–19. században jún. 21.–2012. szept. 1. iF Zenés Kávéház Menyhárt Tamás képzőművész kiáll. nov. 10. – dec. 4. Iparművészeti Múzeum Kreatimm – Desing elvitelre! – karácsonyi vásár dec. 10.–dec.11. Megvalósult művek – az NKA által támogatott iparművészek kiállítása dec. 16.–2012. jan. 2. Jókai Klub Faltisz Alexandra grafikusművész kiállítása dec. 2.–2012. jan. 10. Karinthy Szalon Takáts Márton grafikái nov. 11.–dec. 2. Kiscelli Múzeum Korszerű lakás, 1960: az Óbudai Kísérleti Lakótelep története okt. 4.–dec. 4. Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény Pillanatképek Kispestről I. – A mindennapi élet fotókon és enteriőrökön 1873–1970 máj. 9.–dec. 23. Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház Karikatúrák párbeszéde – karikatúrakiállítás nov. 4.–2012. jan. 31. Klebelsberg Kultúrkúria Várakozás – Tóth József fotóművész kiállítása nov. 22.–2012. jan. 3. Tobzoska és egyéb bútorfajták – Sprok Antal képzőművész kiállítása nov. 23.–2012. jan. 8. „Korond felett van egy homály…” – Páll Lajos korondi festőművész kiállítása nov. 30.–2012. jan. 8. Várakozás – Tóth József fotóművész kiállítása nov. 22.–2012. jan. 3. Knoll Galéria Paul Horn: Miért mindig én? nov. 17.–2012. jan. 21. KOGART Ház San Franciscótól Woodstockig – az amerikai rockplakát aranykora 1965–1971 szept. 24.–dec. 31. Kőbányai Gyermek- és Ifjúsági Szabadidő Központ (KÖSZI) Homoki Anikó üvegművész kiáll. nov. 21.–dec. 10.

Peter Petrov bolgár ikonfestő kiáll. dec. 12.–dec. 30. Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ Keczely Gabriella képzőművész kiáll. dec. 1.–dec. 23. Közlekedési Múzeum DOStalgia – 30 éves a PC jún. 24.–dec. 31. Liszt Ferenc Emlékmúzeum Liszt és Budapest márc. 18.–2012. márc. 21. Ludwig Múzeum Édentől keletre – Fotórealizmus: Valóságváltozatok szept. 13.–2012. jan. 15. Yona Friedman: A nemépítés gyakorlata (Architecture without building) okt. 29.–2012. jan. 8. Rita Ackermann nov. 18.–febr. 12.

Rita Ackermann: Tűz, nap nap után

Hahn Alexandra és Mekkey P. kiállítása dec. 15.–2012. jan. 10. Art 16 Művészcsoport téli tárlata a Liszt Ferenc emlékév tiszteletére dec. 1.–2012. jan. 10. Magyar Grafika X. kiállítás dec. 8.–2012. jan. 10. Duna Palota Szabó Kinga keramikus művész és Szabó Ákos festőművész kiállítása nov. 17.–dec. 8. Elektrotechnikai Múzeum 150 éves a Jedlik-dinamó okt. 13.–dec. 20. Erdős Renée Ház – Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóterem Babusa János szobrászművész kiállítása nov. 26.–2012. jan. 15. Felber Irén foltvarró kiállítása dec. 3.–2012. jan. 8. Erlin Klub Galéria drMáriás képzőművész kiállítása nov. 16.–dec. 3. Faur Zsófi – Ráday Galéria Jelnyelv/Kártyajáték – Korcsmár Eszter Kores kiállítása nov. 11.–dec. 7. Fise Galéria Holdtölte – Király Fanni kiállítása nov. 11.–dec. 3. Vándorlások – Vágó Szilvia kiállítása dec. 7.–dec. 22. Francia Intézet Sarkantyu Illés: Mihály nov. 5.–dec. 23. Goethe Intézet Ölelj meg! Lass dich drücken. dec. 12.–2012. jan. 6. Gondozó Amigo: „Az eltitkolt ember” nov. 10.–dec. 10.

Magyar Alkotóművészek Háza (volt Olaf Palme ház) HUNGART Ösztöndíjasok dec. 1.–dec. 18. Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház Hetvenöt + 5? – Markovics Ferenc kiállítása okt. 13.–dec. 4. Csenddé lett – Jung Zseni kiállítása nov. 17.–dec. 18. Mai Manó fotográfiái nov. 17.–dec. 4. Karácsonyi vásár dec. 9.–2012. jan. 8. Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Öntödei Múzeuma A paraszti polgárosodás tárgyi világa – nemzeti jelképek a magyarországi tájházakban okt. 14.–dec. 31. Magyar Nemzeti Galéria Ferenczy Károly (1862–1917) gyűjteményes kiállítása nov. 30.–2012. máj. 27.

11/18/11 11:04:15 PM


bontás – kiállítás

Fidelio_1112.indd 87

Kokoschka: Nemes Marcell arcképe

Nők, szőnyegek, háziipar jún. 24.–2012. aug. 26. Amazónia. Utak az indiánokhoz. júl. 15.–2012. ápr. 8. Országos Idegennyelvű Könyvtár A világ minden tájáról – Liszt Ferenc bélyeggyűjtemény-kiállítás dec. 2.–dec. 31. Országos Széchényi Könyvtár Bóbitától a Bibliáig – Hincz Gyula könyvillusztrációi okt. 26.–dec. 23. „Terjesztését megtiltom” – kiállítás a Zárolt Kiadványok Tára válogatott anyagából nov. 4.–2012. jan. 28. Vállalkozás, kultúra, polgárosodás – Heckenast Gusztáv emlékkiállítás nov. 18.–2012. márc. 30. Rákoscsabai Közösségi Ház – Csaba Ház A Csabai Művészeti Szalon gyűjteményes karácsonyi kiállítása dec. 2.–dec. 18. Rákoshegyi Közösség Ház „Zsolnai tetők vonzásában” – Az ötödik homlokzat – Bagyinszki Zoltán gyulai fotográfus kiállítása dec. 3. – ? San Marco Galéria Benyó Ildikó emlékkiállítás. A grafikusművész 65. születésnapja tiszteletére. nov. 25.–dec. 7. Bráda Tibor Munkácsy-díjas festőművész kiállítása dec. 9.–dec. 18. Stúdió Galéria – Fiatal Képzőművészek Stúdiója Farkas Roland: Draw your Money nov. 16.–dec. 10. Szatyor Bár és Galéria Bradák Balázs: Mirrored evolution – animációs kiállítás nov. 11.–dec. 31. Szépművészeti Múzeum El Grecótól Rippl-Rónaiig – Nemes Marcell, a mecénás műgyűjtő okt. 25.–2012. febr. 19.

TEMI Fővárosi Művelődési Háza Kézművészek és Palánták – Véghseő Klára festőművész tanítványainak kiállítása nov. 29.–dec.6. Trafó Kortárs Művészetek Háza Kis Varsó: The Battle of Inner Truth (Lélekben tomboló háború) nov. 11.–dec.30. Tranzit Art Café Térpapír (vizuális koan) – Baráth Bálint grafikus kiállítása nov. 12.–dec. 3. Újlipótvárosi Klub Galéria Istennők – Bubutímár Éva kiállítása nov. 18.–dec. 14. Titkok – Korbelyi István kiállítása nov. 18.–dec. 14. VAM Art&Design Galéria Julius Caesar – A Bibrax-legenda okt. 25.–2012. jan. 15. Városház Galéria Üzenet – Schäffer László fotóművész kiállítása okt. 27.–dec. 2. Vasarely Múzeum Ornamentika – Szerialitás okt. 12.–2012. jan. 8. Videospace Budapest Re-writing memory – Csáky Marianne és Adriane Wachholz kiállítása nov. 11.–dec. 16. Vízivárosi Galéria Karácsonyi tárlat X.: Szimbólumok – Kubinyi Anna: Textilek, Kun Éva: Kerámiák nov. 29. – dec. 20. Zenetörténeti Múzeum Liszt és a társművészetek – emlékkiállítás Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójára okt. 1.–2012. aug. 26.

További programok: fidelio.hu/kiallitas

Rippl-Rónai József – Grafikák gyűjtők kezéből okt. 26.–2012. szept. 23. Magyar Nemzeti Múzeum André Kertész: Retrospektív szept. 30.–dec. 31. Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítóterme Mesterremek III. – a 2011-ben Népi Iparművész címet kapott alkotók kiáll. nov. 11.–2012. jan. 10. Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Kiállítóterme Vászon-fazék – A XVIII. Országos Fazekaspályázat és a XIX. Országos Szőttespályázat díjnyertes alkotásai okt. 14.–dec. 30. Marczibányi Téri Művelődési Központ Február, avagy a „felesleges” hónap – Rutkai Bori meseillusztrációi dec. 3.–dec. 19. Morell Mihály 100 éves – Grafikák és szobortervek dec. 21.–jan. 16. MeMoArt Galéria Roskó Gábor: Apád ideges okt. 29.–2012. jan. 18. Millenáris B csarnok WAMP, a design vásár dec. 4., dec. 11., dec.18. Millenáris Fogadó Marék Veronika-kiállítás nov. 23.–dec. 6. Hungarocomix – képregény-kiállítás és -vásár dec. 11. MissionArt Galéria Gémes Péter művei nov. 10.–dec. 10. Molnár Ani Galéria Rejtett rend – Ernszt András kiáll. nov. 24.–2012. jan. 13. Museion No. 1 Galéria Kádasi Éva keramikus művész kiállítása nov. 10.–dec. 2. Műcsarnok Fókuszban Kolozsvár – Kolozsvári kortárs képzőművészet nemzetközi összefüggésben dec. 17.–2012. febr. 26. Művészetek Palotája – Előcsarnok Liszt arcai – fotókiállítás okt. 8.–dec. 31. Nagy Balogh János Kiállítóterem Muszély Ágoston kiállítása nov. 10.–2012. jan. 14. Nemzeti Színház Segesdi György szobrászművész kiállítása nov. 10.–dec. 31. Néprajzi Múzeum Kauri és nagyító. Óceániai ékszerek Bíró Lajos gyűjteményéből. szept. 30.–2012. jan. 29. Erdélyi templomok szept. 17.–2012. márc. 18.

87

gödöllő Gödöllői Királyi Kastély Kincses templomok aug. 6.–2012. jan. 29. szentendre Erdész Galéria & Design BőRREvolúció – Anh Tuan díszlettervező kiállítása nov. 18.–2012. jan. 5. Hubay Ház „Legyen minden nap Ünnep!” – Karácsony Kiállítás és Szalon máj. 15.–dec. 31. Szentendrei Képtár Kilenc évtized a művészet vonzásában. Pirk Jánosné Remsey Ágnes (1915–2010) és a Remseyek dec. 3.–2012.02.04. Szentendrei Régi Művésztelep Galéria Borgó Munkácsy-díjas festőművész kiállítása nov. 26.–dec. 18.

11/18/11 11:04:16 PM


88

gyerek – ajánló fidelio matiné: egy egér naplója

december 4. 10:30 Budapest Bábszínház

Decemberben egy klasszikus mesét láthatnak a Budapest Bábszínházban a Fidelio Matiné vendégei, amelyben a hagyományos bábtechnika és a modern technológia találkozik. Templomárnyéki Egbert, mint minden rendes egér, naplót ír az unokáinak, és azok unokáinak, hogy elmesélje élete történetét. Egy napon a múzeumi csendéletek közt élő egérfiú világgá indul az atyai szigor és büntetés elől. Útja során megismeri az örök ellenséget, de barátokra és szerelemre is talál. Bálint Ágnes klasszikus meséjéhez számítógépes animáció is készült. A bábjátékot négyéves kortól ajánlják az alkotók.

Fotó: Hajdú András

láss csodát!

december 17. 11:00 Szépművészeti Múzeum

fotó: Halász Nóra

december 18. 11:00 Millenáris, Fogadó

Vajon hol köt ki a képzelet, ha az egyszerű mesét, felolvasást egy zenész saját „nyelvén”, zenei improvizációval szövi tovább? Erre keresi választ az AEGON kisiskolásoknak és szüleiknek szóló sorozata, ahol többféle művészeti ág adja tovább az olvasás, a képnézegetés, a zenehallgatás örömét. Minden mese vagy zenei improvizáció egy témához, illetve az ehhez választott, a múzeumban megtekinthető műtárgyhoz kapcsolódik. Decemberben Herczku Ágnes énekesnő, Makovínyi Tibor táncos, Barcza Horváth József (nagybőgő) és Dés András (ütőhangszerek) kalauzolnak a fantázia birodalmában.

csoki koncert karácsony előtt

A decemberi Csoki koncerten ismét együtt utazhatnak a gyerekek és a szülők a zene birodalmába. A téli szünetben is várják az ingyenes Csoki koncertekre a régi és új zenerajongókat. Ebben a hónapban az interaktív koncerten ismét csodálatos, meghitt, ünnepeket idéző karácsonyi dallamok csendülnek fel a Millenárison a Szent Efrém Férfikar és a Deák Diák Énekes Iskola tanulóinak jóvoltából. (Természetesen az éneklésbe be lehet kapcsolódni!) Szokás szerint Lukácsházi Győző fogja kézen a kicsiket és a nagyokat, aki ismét sok érdekességgel és nyereménnyel vár.

klasszikus és modern diótörők

A téli időszak vitathatatlanul legkeresettebb és legsikeresebb családi előadása a Diótörő. A történetet színházban és moziban, táncban és bábokkal is megismerhetik a család legkisebb tagjai. A Budapest Bábszínházban azonban már néző- és bábos generációk nőttek fel Szőnyi Kató közel negyvenéves, még mindig varázslatos rendezésén. Az Operaházban a jelenleg is látható balettverziónak hatvanegy éve töretlen a sikerszériája. A tavalyi jubileumra új köntöst kapott a Csajkovszkij zenéjére készült, ifj. Dumas Diótörő és Egérkirály című meséjéből Marius Petipa koreográfiájára készült előadás. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban a londoni Királyi Operaház előadását vetítik, a MOM Kulturális Központban pedig a Szentpétervári Állami Balett produkciója látható. A Thália Színházban hagyományosan a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei lépnek fel, a KFKI Kamarabalett és a Madách Musical Tánciskola friss stílusú, Csajkovszkijt megőrző, ám mához közelítő Diótörője a Művészetek Palotájában látható, a Nemzeti Táncszínházban pedig a Budapest Táncszínház művészei tolmácsolják E. T. A. Hoffman történetét. Részletes, helyszínek szerinti műsor a Fidelio.hu programadatbázisában.

Fidelio_1112.indd 88

11/18/11 11:04:19 PM


ajánló, premier – gyerek

89

magyar népi hangszerek: az ütőgardon

december 8. 15:00 Nemzeti Táncszínház

az ezeregyéjszaka legszebb meséi

A Bozsik Yvette Társulat új, gyermekeknek szóló táncszínházi bemutatója témájánál, történetmesélési stílusánál és vizualitásánál fogva az egész családnak szól. Ismét klasszikus alapanyagból dolgozott Bozsik Yvette, ám ezúttal a 12. században keletkezett arab mesegyűjteményt vette elő, melyben lenyűgöző történetek találhatók. Az előadás öt mesén alapszik, ezek: Aladdin csodalámpája, Ali baba és a negyven rabló, Sahriár király és Seherezádé, Az ébenfa ló, és A halász és a gonosz szellem. Az előadás a tánc és a film eszközeit ötvözve meséli el a történeteket Rimszkij-Korszakov Seherezádé című művére, és más

premier

Samolet Viktor Vasnetsov

december 10. 11:00 Müpa, üvegterem

A Hang-szer-szám sorozat főszereplői a zene szerszámai, a hangszerek. Velük ismerkedhetnek meg a hallgatók autentikus élőzene által, az azt megszólaltató szakértő muzsikusok segítségével. Decemberben az ütőgardont, ezt a három- vagy négyhúros, juhar-, nyárvagy fűzfából teknőszerűen kivájt hangszert ismerhetik meg az érdeklődők. A csipisüti néven is emlegetett gardonhoz vonó helyett tartozik egy seprűnyél vastagságú keményfa bot is. A hangszert Farkas Zoltán „Batyu” mutatja be, hozzá Sipos Mihály, Lőrinczki Attila és Borbély Mihály társul a pódiumon.

Horváth Illés

rumini

december 3. 15:00 Magyar Színház

A Berg Judit írta Rumini-könyvek több kiadást megéltek, számos iskolában kötelező, ám egyáltalán nem kénytelen-kelletlen, hanem nagy kedvvel olvasott regényként szerepelnek. A kalandregény-sorozat új darabja ezúttal a Ferrit-szigeten játszódik. Az izgalmas események a színházból sem hiányoznak majd: Méhes László rendező ugyanis fontosnak tartja, hogy az előadás látványvilágában nagyon erős legyen, a varázseszközök, a csodák megjelenjenek a színpadon. S aki még többet szeretne tudni az előadásról, látogasson el a http://rumini-magyarszinhaz.blogspot.com oldalra, ahol a próbafolyamatba pillanthat bele.

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/gyerek

Fidelio_1112.indd 89

11/18/11 11:04:20 PM

mai o etnoz


90

helyszínek budakeszi Erkel Ferenc Művelődési Központ Fő u. 108., (23) 451-161, www.efmk-budakeszi.hu budaörs Budaörsi Játékszín Szabadság u. 26., (23) 414-461, www.budaorsijatekszin.hu budapest 2B Galéria IX., Ráday u. 47., (1) 215-4899, www.pipacs.hu/2b A22 Galéria VII., Akácfa u. 22., (1) 322-9982, www.a22galeria.com a38 XI., Petőfi híd budai hídfő, (1) 464-3940, www.a38.hu Ádám Villa VII., Városligeti fasor 35/a., www.adamvilla.hu Alexandra Könyvesház – Kávézó V., Nyugati tér 7., (1) 428-0777, www. alexandra.hu Ametist Bábszínház VI., Városligeti fasor 38., (1) 786-3066, www.ametist.hu Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény XIII., Váci út 50., (1) 349-1501, www.kult13.hu Aquincumi Múzeum III., Szentendrei út 139., (1) 430-1081, www.aquincum.hu Aranytíz Kultúrház V., Arany János u. 10., (1) 354-3400, www.aranytiz.hu Arizona Pódium Mulató V., Kossuth Lajos u. 19–21., (30) 938-0632, www. arizonapodium.hu Artus Stúdió XI., Sztregova u. 7., (1) 204-3755, www.artus.hu B55 Galéria V., Balaton u. 4., (1) 354-1350, www.b55galeria.hu Bajor Gizi Színészmúzeum XII., Stromfeld Aurél u. 16., (1) 356-4294, www. oszmi.hu Bakáts téri templom (Assisi Szent Ferenc-plébániatemplom) IX., Bakáts tér, (1) 217-0214 BAKELIT M.A.C. és L1 Táncművek IX., Soroksári út 164., (1) 358-1005, www. bakelitstudio.hu Bálint Zsidó Közösségi Ház VI., Révay u. 16., (1) 311-9214 , www.jjc.hu Ballonyi Galéria (Vigyázó Sándor Művelődési Ház) XVII., Pesti út 113., (1) 256-4626, www.vigyazomh.hu Barabás Villa XII., Városmajor u. 44., (1) 225-4800, www.barabasvilla.hu Bárka Színház VIII., Üllői út 82., (1) 303-6505, www.barka.hu Bartók Emlékház II., Csalán u. 29., (1) 394-2100, www.bartokmuseum.hu Békásmegyeri Közösségi Ház III., Csobánka tér 5., (1) 243-2432, www. kulturkozpont.hu Belvárosi Főplébániatemplom V., Március 15. tér 2., (1) 318-3108, www. belvarosiplebania.hu Belvárosi Szent Anna-templom V., Szervita tér 6., (1) 318-5536 Belvárosi Szent Mihály-templom V., Váci u. 47/b., (1) 337-8116, www. szentmihalytemplom.hu Belvárosi Színház VII., Károly krt. 3/a., (1) 266-7130, www.belvarosiszinhaz.hu

Fidelio_1112.indd 90

BFZ Székház III., Selmeczi u. 14–16., (1) 388-6538, www.bfz.hu Boldog Salkaházi Sára-templom XV., Pattogós u. 1., (1) 418-1715, sites.google. com/site/ujpalotaitemplom Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium XI., Villányi út 27., (1) 466-5088, www.szig.hu Budapest Bábszínház VI., Andrássy út 69., (1) 342-2702, www.budapest-babszinhaz.hu Budapest Congress & World Trade Center XI., Jagelló út 1–3., (1) 372 5400, www.bcc.hu Budapest Jazz Club VIII., Múzeum utca 7., (1) 267-2610, www.bjc.hu Budapest Kiállítóterem V., Szabad sajtó u. 5., (1) 388-6771, www.budapestgaleria.hu Budapesti Kamara – Ericsson Stúdió VII., Asbóth u. 20., (1) 351-6812, www. budapestikamaraszinhaz.hu Budapesti Kamara – Shure Stúdió VII., Asbóth u. 22., (1) 351-6812, www. budapestikamaraszinhaz.hu Budapesti Kamara – Tivoli VI., Nagymező u. 8., (1) 351-6812, www. budapestikamaraszinhaz.hu Budapesti Művelődési Központ XI., Etele út 55., (1) 371-2760, www.bmknet.hu Budapesti Operettszínház VI., Nagymező u. 17., (1) 353-2172, www. operett.hu Budapesti Történeti Múzeum I., Szent György tér 2., (1) 487-8800, www.btm.hu Centrál Színház VI., Révay u. 18., (1) 301-2060, www.centralszinhaz.hu Ciszterci Szent Imre-templom XI., Villányi út 25., (1) 466-5886, www. szentimre.hu Corvin Művelődési Ház – Erzsébetligeti Színház XVI., Hunyadvár u. 43/b., (1) 401-3060, www.kulturliget.hu Csepeli Szent Imre Ház XXI., Kis János altábornagy u. 43. Csillaghegyi Közösségi Ház III., Mátyás király út 11–15., (1) 240-0752, www. kulturkozpont.hu Csillaghegyi-Békásmegyeri evangélikus templom III., Mező u. 12., (1) 368-6118 Deák téri evangélikus templom V., Deák Ferenc tér 4., (1) 483-2150 Duna Palota V., Zrínyi u. 5., (1) 235-5500, www.bm.hu/dunapalota E10 Közösségi és Kulturális Színtér VI., Eötvös u. 10., (1) 322-2886, www.eotvos10.hu Elektrotechnikai Múzeum VII., Kazinczy u. 21., (3) 425-750 Erdős Renée Ház – Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóterem XVII., Báthory utca 31., (1) 258-4693 Erlin Klub Galéria IX., Ráday utca 49., (1) 216-5280, www.erlin.hu Fabula Bábszínház V., Petőfi Sándor utca 6. félemelet, (1) 333-6299, www.fabula.hu Faur Zsófi – Ráday Galéria XI., Bartók Béla út 25., (1) 209-3635, www.radaygaleria.hu Festetics-palota VIII., Pollack Mihály tér 3., (1) 266-3101, www.festeticspalota.hu

Fészek Művészklub VII., Kertész u. 36., (1) 342-6549, www.feszek-muveszklub.hu Figurina Bábszínház II., Retek u. 17., (20) 530-1595, www.figurina.hu Fise Galéria V., Kálmán Imre utca 16., (1) 311-3051, www.fise.hu Fogasház VII., Akácfa u. 51., (30) 500-3749, www.fogashaz.hu Fonó XI., Sztregova u. 3., (1) 206-5300, www.fono.hu Francia Intézet I., Fő u. 17., (1) 489-4200, www.franciaintezet.hu Fuga Budapesti Építészeti Központ V., Petőfi Sándor u. 5., (1) 266-0837, www. fuga.org.hu Godot Kávéház VII., Madách út 8., (1) 322-5274, www.godot.hu Goethe Intézet IX., Ráday utca 58., (1) 374-4070, www.goethe.de/budapest Gondozó VIII., Vajdahunyad u. 4., (1) 333-1592 Gózon Gyula Kamaraszínház XVII., XV. u. 23., (1) 253-0380 , www.gozon.hu Gödör Klub – Erzsébet Téri Kulturális Központ és Park V., Erzsébet tér, (20) 201-3868, www.godorklub.hu Hagyományok Háza I., Corvin tér 8., (1) 225-6049, www.hagyomanyokhaza.hu Holdvilág Kamaraszínház XVI., Ságvári u. 3., (1) 405-8759, www.holdvilag.hu Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum VI., Andrássy út 103., (1) 322-8476, www.hoppmuzeum.hu Hubay Jenő Zeneterem I., Bem rakpart 11., (1) 457-8080, www.hubayzeneterem.hu Hungexpo Budapesti Vásárközpont X., Albertirsai út 10., (1) 263-6101, www. hungexpo.hu IBS Színpad II., Tárogató u. 2–4., (1) 391-2525, www.ibs-b.hu iF Zenés Kávéház IX., Ráday utca 19., (1) 299-0694, www.ifkavezo.hu Impró VI., Ó u. 4., (70) 948-0332, momentantarsulat.hu Iparművészeti Múzeum IX., Üllői út 33−37., (1) 456-5100, www.imm.hu Jedermann Kávézó IX., Ráday u. 58., (30) 406-3617, jedermannkavezo.blogspot.com Jézus Szíve jezsuita templom VIII., Mária u. 25., (1) 318-3479 Jókai Klub XII., Hollós út 5., (1) 395-8284, www.jokaiklub.hu József Attila Színház XIII., Váci út 63., (1) 270-7514, www.jozsefattilaszinhaz.hu Karinthy Szalon XI., Karinthy Frigyes út 22., (1) 209-3706, www.karinthyszalon.hu Karinthy Színház XI., Bartók Béla út 130., (1) 203-8994, www.karinthyszinhaz.hu Katona József Színház V., Petőfi Sándor u. 6., (1) 318-3725, www.katonajozsefszinhaz.hu Katona József Kamra V., Ferenciek tere 4., (1) 318-2487, www.katonajozsefszinhaz.hu Kiscelli Múzeum III., Kiscelli út 108., (1) 250-0304, www.btmfk.iif.hu Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény XIX., Csokonai u. 9., (1) 281-1619

11/18/11 11:04:20 PM


helyszínek Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház XIX., Teleki u. 50., (1) 282-9826, www. kmo.kispest.hu Klauzál Gábor Budafok-tétényi Művelődési Központ XXII., Nagytétényi út 31−33., (1) 226-0559, www.klauzalhaz.hu Klebelsberg Kultúrkúria II., Templom u. 2−10., (1) 392-0860, www.kulturkuria.hu Knoll Galéria VI., Liszt Ferenc tér 10., (1) 267-3842, www.knollgaleria.hu Kobuci Klub VII., Dohány u. 7., (1) 351-8406, www.kobuci.hu KOGART Ház VI., Andrássy út 112., (1) 354-3839, www.kogart.hu Kolibri Fészek VI., Andrássy út 74., (1) 332-3720, www.kolibriszinhaz.hu Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház VI., Jókai tér 10., (1) 311-0870, www. kolibriszinhaz.hu Kolibri Pince és Teázó VI., Andrássy út 77., (1) 351-3348, www.kolibriteazo.hu KoMa Bázis XV., Ady Endre u. 31–33., (30) 329-0992 Komédium Színház V., Tüköry u. 5., (1) 332-5967, www.komedium-szinhaz.hu Kőbányai evangélikus templom X., Kápolna utca 14., (1) 262-7683, www. lutheran.hu Kőbányai Gyermek és Ifjúsági Szabadidő Központ (KÖSZI) X., Előd u. 1., (1) 262-2058, www.koszi.hu Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ X., Szent László tér 7−14., (1) 260-9959, www.patakymk.hu Közép-Európa Táncszínház VII., Bethlen Gábor tér 3., (1) 342-7163, www.cedt.hu Közlekedési Múzeum XIV., Városligeti körút 11., (1) 273-3840, www.km.iif.hu Liszt Ferenc Emlékmúzeum VI., Vörösmarty u. 35., (1) 3427-320, www. lisztmuseum.hu Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Intézete V., Semmelweis u. 12., (1) 318-2044 Ludwig Múzeum IX., Komor Marcell u. 1., (1) 555-3444, www.ludwigmuseum.hu Madách Színház VII., Erzsébet krt. 31–33., (1) 478-2000, www.madachszinhaz.hu Magyar Alkotóművészek Háza XIV., Olaf Palme sétány 1., (1) 363- 5624 Magyar Állami Operaház VI., Andrássy út 22., (1) 353-0170, www.opera.hu Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház VI., Nagymező utca 20., (1) 473-2666, www.maimano.hu Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Kultea) V., Dugovics tér 13–17., (1) 375-6249, www. mkvm.hu Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Öntödei Múzeuma II., Bem József u. 20., (1) 201-4370, www.omm.hu/ ontode Magyar Nemzeti Galéria I., Szent György tér 2., (1) 356-0049, www.mng.hu Magyar Nemzeti Múzeum VIII., Múzeum krt. 14−16., (1) 338-2122, www.hnm.hu

Fidelio_1112.indd 91

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítóterme I., Szilágyi Dezső tér 6. Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Kiállítóterme I., Fő u. 6. Magyar Színház VII., Hevesi Sándor tér 4., (1) 322-0014, www.magyarszinhaz.hu Maladype Bázis VIII., Mikszáth tér 2., (70) 326-8108, www.maladype.hu Marczibányi Téri Művelődési Központ II., Marczibányi tér 5/a., (1) 212-2820 , www. marczi.hu Mátyás-templom I., Szentháromság tér 2., (1) 488-7716, www.matyas-templom.hu MeMoArt Galéria V., Balassi Bálint u. 21–23. I. em., (30) 374-1243, www. memoart.eu Merlin Színház V., Gerlóczy u. 4., (1) 266-4632, www.merlinszinhaz.hu Mika Tivadar Mulató VII., Kazinczy u. 47., (20) 965-3007, www.mikativadarmulato.hu Mikroszkóp Színpad VI., Nagymező u. 22−24., (1) 332-5322, www.kabare24.hu Millenáris II., Fény u. 20–22., (1) 336-4000, www.millenaris.hu MissionArt Galéria V., Falk Miksa u. 17., (1) 302-8587, www.missionartgaleria.hu/ index.html Moha Kávéház és Kultúrtér XI., Bartók Béla út 11–13., (1) 209-0658 Molnár Ani Galéria VIII., Bródy S. u. 22. I. em., (1) 327-0095, www.molnaranigaleria.hu MOM Kulturális Központ XII., Csörsz u. 18., (1) 319-9854, www.csorsz.hu MR 6-os stúdió VIII., Bródy S. u. 5−7., (1) 328-7000, www.radio.hu MR Márványterem VIII., Pollack M. tér 8., (1) 328-8779, www.radio.hu MTA Díszterem V., Roosevelt tér 9., (1) 411-6100, www.mta.hu MU Színház XI., Kőrösy J. u. 17., (1) 466-4627, www.mu.hu Museion No. 1 Galéria IX., Üllői út 3., (1) 216-4784 Muzsikus Kávéház XI., Kérő u. 3., (30) 311-2993, www.muzsikuskavehaz.hu Műcsarnok XIV., Hősök tere, (1) 460-7000, www.mucsarnok.hu Művészetek Palotája IX., Komor Marcell u. 1., (1) 555-3000, www.mupa.hu N&n Galéria VI., Hajós u. 39., (1) 332-1883, www.nagybalint.hu/galeria/galeria.htm Nádor Terem XIV., Ajtósi Dürer sor 39., (1) 344-7072 Nagy Balogh János Kiállítóterem XIX., Ady Endre utca 57., (1) 280-5706 Nemzeti Színház IX., Bajor Gizi park 1., (1) 476-6800, www.nemzetiszinhaz.hu Nemzeti Táncszínház I., Színház u. 1−3., (1) 201-4407, www.nemzetitancszinhaz.hu Néprajzi Múzeum V., Kossuth Lajos tér 12., (1) 473-2400 , www.neprajz.hu New Orleans Music Club VI., Lovag u. 5., (20) 451-7525, www.neworleans.hu Nyitott Műhely XII., Ráth György u. 4., (1) 214-0676, www.nyitottmuhely.hu

91

Óbudai Kulturális Központ III., San Marco u. 81., (1) 388-7370, www. kulturkozpont.hu Óbudai Társaskör III., Kiskorona u. 7., (1) 250-0288, www.obudaitarsaskor.hu Ódry Színpad VIII., Vas u. 2/c., (1) 318-8111, www.szfe.hu Olasz Kultúrintézet VIII., Bródy S. u. 8., (1) 483-2040, www.iicbudapest.esteri.it Orfeum VII., Erzsébet krt. 43–49., (30) 948-6448, www.orfeumclub.hu Országos Idegennyelvű Könyvtár V., Molnár u. 11., (1) 318-3688, www.oik.hu Országos Széchényi Könyvtár I., Budavári Palota, (1) 224-3700, www.oszk.hu Örkény Színház VII., Madách tér 6., (1) 267-3775, ww.orkenyszinhaz.hu ötker V., Zrínyi u. 4., (30) 413-1173, otkert. blogspot.com Párbeszéd Háza VIII., Horánszky u. 20−22., (1) 327-4056 Pesti Színház V., Váci u. 9., (1) 266-5557, www.vigszinhaz.hu Pinceszínház IX., Török Pál u. 3., (1) 218-0116, www.pinceszinhaz.hu Pótkulcs VII., Csengery u. 65/b., (1) 269-1050, www.potkulcs.hu Puskin Art Mozi V., Kossuth Lajos u. 18., (1) 459-5050, www.artmozi.hu/puskin/ Puskin_net/puskin.html R16 Pódium VI., Révay u. 16., (1) 311-9214, www.r16podium.com Radnóti Színház VI., Nagymező u. 11., (1) 322-1071, www.radnotiszinhaz.hu Rákoscsabai Közösségi Ház – Csaba Ház XVII., Péceli út 222., (1) 256-9526 Rákoshegyi Bartók Zeneház XVII., Hunyadi u. 50., (1) 257-1828, www. bartokzenehaz.hu Rákoshegyi Közösség Ház XVII., Podmaniczky Zsuzsanna u. 3., (1) 258-3394, www.rakosmente.hu/rhegy/rhegy.htm Rákoskerti Művelődési Ház XVII., Rákoskert sugárút 66., (1) 253-7295, www. kertiklub.hu RaM Colosseum XIII., Kárpát utca 23–25., (1) 222-5254, www.ramcolosseum.hu Rátkai Márton Klub VI., Városligeti fasor 38., (1) 321-1120, www.ratkaimartonklub.hu Régi Zeneakadémia VI., Vörösmarty u. 35., (1) 322-9804, www.lisztmuseum.hu RS9 Színház VII., Rumbach Sebestyén u. 9., (1) 269-6610, www.rs9.hu San Marco Galéria III., San Marco u. 81., (1) 388-2373, www.kulturkozpont.hu Sanyi és Aranka Színház IX., Mátyás u. 9., www.sasz.hu Sirály VII., Király u. 50., (20) 498-0514, ww.siraly.co.hu Spinoza VII., Dob. u. 15., (1) 413-7488, www.spinozahaz.hu Stúdió Galéria – Fiatal Képzőművészek Stúdiója VII., Rottenbiller utca 35., (1) 342-5380, studio.c3.hu/studio_magyar/ index.html Stúdió K Színház IX., Ráday u. 32., (1) 216-7170, www.studiokszinhaz.hu

11/18/11 11:04:20 PM


92

helyszínek Szabolcsi Bence Zeneiskola V., Vármegye u. 9., (1) 318-1507 Szatyor Bár és Galéria XI., Bartók Béla u. 11., (1) 279-0290 , www.szatyorbar.com Szent Anna-plébániatemplom I., Batthyány tér 7., (1) 201-6364, www. felsovizivaros.plebania.hu Szent István-bazilika V., Szent István tér 1., (1) 317-2859, www.basilica.hu Szent József-plébániatemplom VIII., Horváth Mihály tér 7., (1) 313-6313, www. jozsefvaros.plebania.hu Széphalmi Jézus Szíve-plébániatemplom II., Kossuth Lajos u. 13., (1) 275-7623 Szépművészeti Múzeum XIV., Dózsa György út 41., (1) 469-7100 , www. szepmuveszeti.hu szikra cool tour house VI., Teréz krt. 62., (1) 911-0911, www.szikra.eu Szív-kamra Színház VI., Podmaniczky u. 61., www.sziv-kamra.hu Szkéné Színház XI., Műegyetem rkp. 3., (1) 463-2451, www.szkene.hu Telekom Zeneház IX., Páva u. 10−12., (1) 215-5770, www.telekomzenekar.hu TEMI Fővárosi Művelődési Háza XI., Fehérvári út 47., (1) 203-3868, www. fmhnet.hu Térszínház III., Fő tér 1., (1) 388-4310, terszinhaz.hu Thália Színház VI., Nagymező u. 22., (1) 331-0500, www.thalia.hu Trafó Kortárs Művészetek Háza IX., Liliom u. 41., (1) 456-2040, www.trafo.hu

Fidelio_1112.indd 92

Tranzit Art Café XI., Bukarest u., (1) 209-3070 , www.tranzitcafe.com Új Színház VI., Paulay Ede u. 35., (1) 269-6021, www.ujszinhaz.hu Újlipótvárosi Klub Galéria III., Tátra u. 20/b., (1) 320-5380, www.members.chello. hu/ujlipotvaros Uránia Nemzeti Filmszínház VIII., Rákóczi út 21., (1) 486-3400, www.urania-nf.hu VAM Art&Design Galéria V., Váci u. 62–64., (1) 267-9540, www.vamdesign.hu Városház Galéria XIII., Béke tér 1., (80) 200-306 Vasarely Múzeum III., Szentlélek tér 6., (1) 388-7551, www.vasarely.tvn.hu Videospace Budapest IX., Ráday u. 56., (20) 984-3669, www.videospace.c3.hu Vígszínház XIII., Szent István krt. 14., (1) 340-4650, www.vigszinhaz.hu Vigyázó Sándor Művelődési Ház XVII., Pesti út 113., (1) 256-4626, www. vigyazomh.hu VilágCsücsök Közösségi Tér XIII., Váci út 50., (70) 555-7625, vilagcsucsok.hu Vízivárosi Galéria II., Kapás u. 55., (1) 201-6925, www.vizivarosigaleria.hu Zenetörténeti Múzeum I., Táncsics u. 7., 214-6770/252, www.zti.hu/museum Zöld Macska Diákpince IX., Üllői út 95., (20) 222-2413, www.zoldmacska.hu dunaharaszti Laffert Kortárs Kúria Fő u. 172., (30) 570-3701, www.laffertkuria.hu

gödöllő Gödöllői Királyi Kastély Grassalkovichkastély, (28) 410-124, www.kiralyikastely.hu Művészetek Háza Szabadság út 6., (28) 514-130, www.muza.hu százhalombatta „Matrica” Múzeum Gesztenyés út 1–3., (23) 354-591, www.battanet.hu Barátság Kulturális Központ Szent István tér 5., (23) 355-488, www. baratsagmk.hu szentendre Erdész Galéria & Design Bercsényi u. 4., (26) 317-925, www.galleryerdesz.hu Hubay Ház Bercsényi u. 1., (26) 500-230, www.hubayhaz.hu Kecskés Együttes Kamaraterme Ignatovity utca 2. Pest Megyei Könyvtár, Városi Színházterem Pátriárka u. 7., (26) 310-222 , www. pmk.hu Szentendrei Képtár Fő tér 2–4., (26) 310-244, www.pmmi.hu Szentendrei Régi Művésztelep Galéria Bogdáni út 51. vác Madách Imre Művelődési Központ Dr. Csányi krt. 63., (27) 316-411, www.mimk. vac.hu veresegyház Váci Mihály Művelődési Ház Köves u. 14., (28) 589-830

11/18/11 11:04:21 PM


országjáró

93

Somogyi Tóth Dániel

kodály filharmonikusok

Debrecen Bartók terem december 20. 19:30

A karácsonyt mindenhol különleges hangulatú koncertek kísérik. Debrecenben 20-án tartják a zenei ünnepre hangolót. Téli és új szelek is fújnak a cívis városban. A fiatal karmester-generáció egyik tagja, Somogyi-Tóth Dániel vette át ősztől a Debreceni Filharmonikus Zenekar irányítását. Kodályné Péczely Sarolta jóváhagyásával immár Kodály Filharmonikusokként működik a zenekar. A légifotóiról és a Budapesti Operettszínházban, valamint a Békés Megyei Szimfonikusok élén szerzett tapasztalatairól ismert muzsikus pályázatában nem kevesebbet vállalt, mint hogy az ország jelentős zenekarainak sorába emeli az együttest.

Horváth Gábor

gödöllői szimfonikus zenekar

Gödöllő Királyi Kastély december 3. 19:00

Jubileumi koncertjét adja az együttes decemberben, mellyel fennállásának harmincéves évfordulóját ünnepli. A történet épp karácsonykor kezdődött: a helyi Fryderyk Chopin Zeneiskola kamarazenekara barokk muzsikával akarta gazdagítani az ünnepi műsort és az újonnan hívott lelkes tagokból alakult később a mostani zenekar jogelődje. Jelenlegi karmesterük és művészeti vezetőjük Horváth Gábor, akinek karrierje a Magyar Televízió X. Nemzetközi Ferencsik János Karmesterversenyén indult. Azóta itthon és külföldön is keresett karmesterré vált és 2010. január 1-jétől irányítja Gödöllő népszerű együttesét.

rippl-rónai 150’

Kulturális Központ, aug. 13.–dec. 31.

A festő 1861-ben született Kaposváron – a szülőváros az évfordulóra 120 kiállított képpel készült. A válogatott anyag múzeumok és magángyűjtők közreműködésével került az Agórába, így sok képet most először lehet látni nyilvánosan is. A kiállításon Rippl-Rónai sok és sokféle periódusa együtt jelenik meg: a párizsi korszak szecessziós képeit a kaposvári otthon-ábrázolások követik, majd jön egy mozaikos stílus és végül a női pasztell arcképek. A szervezők olyan kérdésekre keresik a válaszokat, mint például hogy Rippl-Rónai miért szakított Munkácsyval vagy hogy mit tudott nyújtani számára Párizs után Kaposvár?

Szeged REÖK nov. 20.–jan. 15.

A kiállítása egyik célja, hogy lépést tegyen a dekoratőr-kirakatrendező szakma valamikori rangjának visszaállítására. A Dekorszövetség újabb képzőművészeti eseménye, a deKOR2 kiállítás a régi Dekoratőr Iskola azon tanárai és diákjai munkáit mutatja be, akik képesek olyan magas kvalitású művészeti produktummal szerepelni, ami méltó a helyszín nívójához, ugyanakkor reprezentálhatják az iskola valamikori értékrendteremtő szerepét a hazai kulturális életben. A helyszín, a méretek, a publicitási lehetőségek, a kiállítók száma és az érdeklődés mind olyan tényezők, melyek egy magas nívó megteremtésére sarkalnak.

Kaposvár Agóra – Együd Árpád Városi

dekor2

Szarka Tamás

mária

Debrecen Főnix Csarnok december 11., 12. 09:00

Fidelio_1112.indd 93

Korunk heródesi őrületében, ahol az önelégült Ego tombolva járja luciferi győzelmi táncát, egyszer csak tiszta hangként felbukkan Mária. Kétezer évvel ezelőtt elindut, hogy hosszú, küzdelmes utat bejárva, kitaszítva, végül világra hozza a Megváltót. A szállást kereső Mária történetét dolgozta fel Szarka Tamás elementáris erejű zenében és költői képekben megálmodott musicaljében. A debreceni ősbemutató rendezője Vidnyánszky Attila, szereplői pedig Újhelyi Kinga, Bakos-Kiss Gábor, Mészáros Tibor, Olt Tamás, Pápai Erika, Rácz József, Földes László Hobo, Szarka Tamás (Ghymes) és Fehér Éva.

11/18/11 11:04:23 PM


könyvajánló Gion Nándor: latroknak is játszott (Noran, 2007, 3799 Ft) Az első két regényt (Virágos katona, Rózsaméz) a gimnázium előtti nyáron olvastam először, és máig emlékszem az érzésre, hogy nem akartam, hogy egyszer vége legyen. Ahogy befejeztem, már kezdtem is elölről, és azóta szinte évente újraolvasom a két újabb regénnyel (Ez a nap a miénk, Aranyat talált) tetralógiává bővült írásokat. Egyszerre családregény, mese, szociográfia és Szenttamás krónikája. Ebben a bácskai faluban él Rojtos Gallai, Csoszogó Török Ádám, Rézi, Gilike, Szentigaz, Stefan Krebs, magyarok, szerbek, zsidók, németek, csupa-csupa kisember. Az ő sorsukon keresztül mesél Gion a 20. század első feléről. Gyönyörűen. Bár a négy regény együtt csaknem ezer oldal – ami akár riasztónak is tűnhet –, nem lehet letenni.

fotó: Trokán Nóra

94

BARTSCH KATA színésznő

Andrea Kettermann:

Ligetfalvi Zsolt– Makovecz Anna:

Márkus János (vál.): zenei

frida kahlo

makovecz – templomok

anekdoták, aforizmák és viccek

(Vince Kiadó, 2011, 3795 Ft)

a fidelio a jánl ja

Könyv az asszonyról, aki higgadt könyörtelenséggel jelenítette meg a csakis a női nem által megtapasztalható általános és konkrét élményeket.

(Serdián Kft., 2011, 18 900 Ft)

Az album bemutatja a nemrégiben elhunyt Makovecz Imre templomait, templomterveit és gondolatait a templomépítésről.

(Rózsavölgyi, 2011, 3990 Ft)

Öreg zenész nem vén zenész. A zeneköltő szerelme. Téves és kevésbé téves kritikák. Kölcsönvett dallamok. És sok-sok nevetés.

Ransom Riggs: a vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei (Kossuth Kiadó, 2011, 3490 Ft) Egy rejtélyes sziget, egy elhagyott árvaház… izgalmas, megindító és csodálatos történet. „Akik a következő Harry Potter-könyvet keresik, valószínűleg ezt a regényt fogják olvasni” – írja a kötetről a CNN.com. A fiatal szerző, Ransom Riggs 2011 júniusában megjelent első könyvét az amazon.com máris beválasztotta 2011 legjobb könyvei közé. A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei röpke két hónap alatt a sikerlisták élére került. Itthon a Kossuth Kiadó gondozásában látott napvilágot november elején. A nyugtalanító, réges-régi fényképekkel illusztrált regény élvezetes olvasmány mindazoknak, akik kedvelik a meghökkentő történeteket és a David Lynchet idéző hátborzongató kalandokat. Ransom Riggs harminckét éves, Marylandben született, de Floridában nőtt fel, tehetséges gyerekek számára létrehozott iskolába járt. A Dél-Karolinai Egyetem Film és Televízió szakán végzett, több díjnyertes rövidfilm-forgatókönyvet is írt. Jelenleg Los Angelesben él, újságíróként dolgozik. Szenvedélyesen gyűjti a régi fényképeket, gyűjteménye csaknem kétezer felvételt tartalmaz – a könyv megírásának ötlete is innen származik.

KERESSE A LIBRI üZLETEKBEN ÉS A LIBRI.HU OLDALON!

Fidelio_1112.indd 94

11/18/11 11:04:27 PM


Fidelio_1112.indd 95

11/18/11 11:04:27 PM


11/18/11 11:04:28 PM

2011

ingyenes

Fidelio_1112.indd 96

Kulturรกlis programmagazin

www.fidelio.hu

Fidelio 2011. december  

A Fidelio Magazin online kiadása