Page 1

2017.

INGYENES

FEBRUÁR

Kulturális programmagazin

BEMUTATÓ: 2017. FEBRUÁR 11.

ÍRTA: PATRICK BARLOW ‘LEW’ WALLACE TÁBORNOK REGÉNYE ALAPJÁN komédia

RENDEZŐ: SZENTE VAJK

WWW.MADACHJEGY.HU WWW.MADACHSZINHAZ.HU A SZÍNDARAB A FIERY ANGEL LIMITED LONDON ENGEDÉLYÉVEL KERÜL SZÍNRE, A FIERY ANGEL LTD. ÉS A THEATRUM MUNDI ÜGYNÖKSÉG KÖZÖTT LÉTREJÖTT MEGÁLLAPODÁS ALAPJÁN.

www.fidelio.hu


A magyar történelem és irodalom hősei a Nemzetiben. Szilágyi

Andor

ka Tóth Ilon

r

ndo Petőfi Sá

éz János vit

0 0 5 k o s rho a y g a m # renc

Molnár Fe

Varázslat Wagner vonzásában A fiatal sztárkarmester, Robin Ticciati visszatér a Budapesti Fesztiválzenekarhoz február 24-25+27., Müpa Jegyek: www.bfz.hu rendeles@bfz.hu +36 1 489 4330 Emberi Erőforrások Minisztériuma

g– Fekete é lhő A fehér fe

y Mihály

rt Vörösma

Cson

ünde gor és T

Diákoknak

500 Ft!


[ V I I . O L I V É R] zenés vígjáték két felvonásban

Díszlet-jelmez: HÚROS ANNAMÁRIA Rendezo˝: KERÉNYI

IMRE

TARTALOM TÖRTÉNETEK A KERÍTÉSEN TÚLRÓL

24. Tánc Interjú Fahidi Évával

Előadja:

KOLOZSVÁRI ÁLLAMI MAGYAR SZÍNHÁZ

FEHÉR SZARVAS Előadja:

UDVARI KAMARASZÍNHÁZ, DÉLVIDÉK

valamint

beszélgetések, koncertek

47

KLASSZIKUS, KORTÁRS

52

HELYSZÍNEK 76

44.

ORSZÁGJÁRÓ

Kiállítás Interjú Kolozsváry Mariannával

77

KÖNYVAJÁNLÓ 78

IMPRESSZUM Felelős kiadó: Fidelio Media Kft. – Andacs Botond Alapító: Zsoldos Dávid Főszerkesztő: Molnár Barbara Felelős szerkesztő: Gurubi Ágnes • Rovatvezetők: Borbély Zsuzsa, Szász Emese, Várhegyi András • Munkatársak: Bárdos Katalin, Csabai Máté, Fáy Miklós, Tóth Endre, Ur Máté • Terjesztési információk: Szabó László • Korrektor: Nyilas Ágnes • Hirdetés: kultsales@cemp.hu

54.

• Nyomdai előkészítés: Gróf Róbert

Jazz/World/Folk Interjú Hodek Dáviddal

• Nyomdai munka: Comorn Kft. 1031 Bp., Őrlő u. 2. Tel.: 454-0956. Ügyvezető igazgató: Bányai Péter ISSN 2062-2902 A 2017. márciusi programok leadása: 2017. február 1-ig a szerkesztoseg@port.hu címen. Programinformáció: PORT.hu Programszerkesztők: Falus Ildikó, Földvári Anna, Szlanárs Emese, Zsolnai Rita A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Polgár u. 8–10. E-mail: print@fidelio.hu

„SOHA SENKI NEM LÁTTA FESTENI”

URÁNIA 2017. TAVASZ EXKLUZÍV

2017.

február 3-8.

ZENÉS SZÍNHÁZ

GYEREK 72

„MINDIG IS ZAVART, HA CSODAGYEREKKÉNT ÁLLTAK HOZZÁM”

63.

10

KIÁLLÍTÁS 68

47.

A K ASSAI POLGÁROK Előadja:

MENJÉL MÁR

PUCCINI TITKA

Márai Sándor:

KASSAI THÁLIA SZÍNHÁZ

HÍREK 6

JAZZ/WORLD/FOLK 62

Zenés színház Interjú Tóth Péterrel

Klasszikus Interjú Sztán Attilával

POUR TOUJOURS (Mindörökké)

TARTALOM 5

TÁNC 42

„NEM LEHET A VÉGTELENSÉGIG GYAKOROLNI”

1061 Budapest, Paulay Ede u. 35. | Jegypénztár 351-1406 Közönségszervezés 351-1405, 269-6024 | szervezes@ujszinhaz.hu www. facebook.com/ujszinhaz.budapest | www.ujszinhaz.hu

5

SZÍNHÁZ 12

„JÓ ESETBEN MEGTANULUNK EGYÜTT ÉLNI A TRAUMÁVAL ”

Elo˝adások:

2017. január 5., január 15., február 1., február 18.

Színház Interjú Alföldi Róberttel

Havonta megjelenő kulturális program­magazin. Megtalálható Budapesten és a nagyobb vidéki városokban, közel 400 terjesztési ponton. A következő Fidelio megjelenésének dátuma: 2017. február 14.

69. MEGJELENT

SZERB ANTAL

FEHÉRVÁRI PÉTER  DÖRNER GYÖRGY TORDAI TERI  BÁTYAI ÉVA KISS EMMA  SZAKÁCS TIBOR TÓTH TAMÁS  BESZTERCZEY ATTILA SZARVAS ATTILA  VASS GYÖRGY VARGA ÁDÁM  GYÜRKI ISTVÁN HAJDU ÁDÁM  IFJ. JÁSZAI LÁSZLÓ INCZE JÓZSEF

A szerkesztőség az ingyenes megjelenítésre alkalmas programinformációt a saját szerkesztési elvei szerint helyezi el a lapban. Az esetleges műsorváltozásokért, valamint a hirdetéseken megjelenő adatok, képek valóságtartalmáért és jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget.


HÍREK

HÍREK FEBRUÁRBAN BUDAPEST LESZ A TÁNC FŐVÁROSA

Február 18. és március 1. között a Nemzeti Táncszínház ismét megrendezi a Budapest Táncfesztivált. Három nemzetközi produkció, három budapesti bemutató, három koprodukciós bemutató, a Magyar Táncművészeti Főiskola gálaestje és tánctörténeti előadása szerepel a fesztivál idei programjában. A Budapest Táncfesztivál idei külföldi sztárvendége a kortárs táncvilág egyik legmeghatározóbb társulata, a Netherlands Dans Theater, amely már sokadszorra tér vissza Budapestre. Egy skót csapat, a Scottish Dance Theatre, valamint egy spanyol társulat, a La Veronal is érkezik, emellett budapesti bemutatók, premierek színesítik a programot. A nagy előadások a Müpában és a Nemzeti Színházban kapnak helyet, emellett pedig a Pesti Vigadóban, a MOM Kulturális Központban, valamint a Zeneakadémia Solti Termében is lesznek fellépések.

ISMÉT BEMUTATKOZNAK A LEGTEHETSÉGESEBB FIATAL JAZZISTÁK

Február 3. és 5. között a Müpa immár tizedik alkalommal rendezi meg a Jazz Showcase-t, amely a közép-európai régió legjelentősebb jazz-tehetségbörzéjévé nőtte ki magát. A fiatalok – akárcsak tavaly – a felkért nemzetközi zsűri előtt mérhetik össze tudásukat, számot adva tehetségükről, innovatív művészi elképzeléseikről. A legeredetibbnek, legizgalmasabbnak tartott produkciók – a Müpa, a Magyar Jazz Szövetség és több fesztivál együttműködésének köszönhetően – további fellépési lehetőségekhez juthatnak. A három nap előadói közül közönségdíjast választhatunk, aki hamarosan újra zenélhet a Müpában. A Showcase három estéjén egy-egy, már sikeres hazai formáció, alkotó ad koncertet, így a Bágyi Balázs New Quartet, Hodek Dávid és barátai, valamint az utolsó esti gálakoncerten a Harcsa Veronika– Gyémánt Bálint duó, Fábián Juli és Gájer Bálint, Balogh Roland és ikertestvére, Zoltán, illetve Bolla Gábor.

fotó: Tokár Tamás

WUNDERLICH JÓZSEF AZ IDEI RUTTKAI-EMLÉKGYŰRŰS

A Ruttkai Éva emlékére alapított díj sorsáról a Vígszínház társulata titkos szavazással döntött. Ruttkai Éva idén lenne 89 éves. A Vígszínház legendás színésznője emlékére alapított díjat minden évben a születésnap alkalmából december utolsó hetében adja át lánya, Gábor Júlia annak a színművésznek, aki abban az évben a társulat szerint a legkiemelkedőbb művészi teljesítményt nyújtotta. Idén Wunderlich József a Földrengés Londonban, a Bűn és bűnhődés és A Pál utcai fiúk című előadásokban nyújtott alakítását ismerte el ezzel a díjjal a Vígszínház társulata. Az emlékgyűrűvel elsőként 1987-ben Tordy Gézát jutalmazták. A kitüntetettek között van Eszenyi Enikő, Darvas Iván, Pap Vera, Gálffi László, Kaszás Attila, Lukács Sándor, Tábori Nóra, Jánoskúti Márta, Kútvölgyi Erzsébet, Igó Éva, Börcsök Enikő, Alföldi Róbert, Hajdu István, Csőre Gábor, Harkányi Endre, Rajhona Ádám, Danis Lídia, Epres Attila, Reviczky Gábor, Hegyi Barbara, Venczel Vera, Bata Éva és Fesztbaum Béla, Csőre Gábor, tavaly pedig Péter Kata vehette át az elismerést.

BELVÁROSI SZÍNHÁZ

A FIDELIO MAGAZINT KERESSE ORSZÁGSZERTE A LIBRI KÖNYVES­BOLTOKBAN!

(VII. KER. KÁROLY KRT. 3/A)

ELŐADÁS:

2017. FEBRUÁR 26.

A B E T H L E N T É R I S Z Í N H Á Z É S A M A N N A B EM U TATJA : Bemutató: 2017. február 3. További előadások: február 4., 13., 20.

PATAKI ÉVA:

NŐKBŐL IS MEGÁRT... Fotó: Falus Kriszta

6

Helyszín: Bethlen Téri Színház

www.bethlenszinhaz.hu www.mannaprodukcio.hu

JÁTSSZÁK: TORDAI TERI ÉS HORVÁTH LILI | RENDEZŐ: CSEH JUDIT

VASÁRNAP (19 ÓRA),

Jegyek válthatók a Belvárosi Színház szervezésén (1075 Bp., Dohány u. 1/a, tel.: 266-7130, nyitva: H-P 10-18 óráig), valamint az ismert jegyirodákban, a jegyterjesztőknél. Bankkártyás vásárlás a www.jegy.hu oldalon lehetséges.

interticket

7


HÍREK

HAT ARTISTA LEGYŐZI ÖNMAGÁT AZ ÁLMAIÉRT

EGYENSÚLYOZNI A VILÁGHÍR KÜSZÖBÉN

Február 2-tól látható a mozikban a valóság és fikció határán egyensúlyozó Mi ez a cirkusz? című film, amely egyedülálló bepillantást ad hat fiatal artista és a világhírnév küszöbén álló magyar újcirkusztársulatuk, a – 2012-ben Vági Bence által alapított – Recirquel életébe, valamint egy előadás születésébe. A film úgy mutatja be a levegő ifjú hőseit, ahogy egyébként sosem láthatjuk őket. Megtudhatjuk, hogy a lélegzetelállító produkciók szuperhősei a hétköznapokban ugyanolyanok, mint mi: félelmeik vannak, fájdalmak gyötrik őket, és szeretnek álmodni – például egy saját, mesebeli cirkuszról. A film rendezője Halász Glória, a váci börtönszínházról készült Vasfüggöny és a Balogh László bohócdoktorról szóló Dr. Lala című filmek alkotója. A társrendező Tiszeker Dániel, aki nemrég a #Sohavégetnemérős című Wellhello-mozifilmmel hívta fel magára a figyelmet.

Molnár Csaba • Szegvári Júlia • Formám Bálint • Juhász Réka • Némedi Árpád

8

A FILMFABRIQ ÉS A FANATICS FILM BEMUTATJA

FOLYTATÓDIK A CZIFFRA FESZTIVÁL

Michael Ende www.pinceszinhaz.hu

A POKOLI PUNCS-PANCS

A Balázs János Liszt-díjas zongoraművész által tavaly alapított fesztivál idén már két helyszínen, a Zeneakadémián és a MOM Kulturális Központban várja a közönséget február 21. és 26. között. A Cziffra Fesztivál a világhírű magyar zongoraművész, Cziffra György emlékét ápolja, illetve folytatja azt a fiatal művészeket felkaroló és segítő munkát, amely a zongoraművész életében nagy hangsúlyt kapott. A programban olyan jelentős külföldi és hazai művészek szerepelnek, mint Fazil Say, Mischa Maisky, Rost Andrea, Lajkó Félix, Jandó Jenő, Sárik Péter, Szulák Andrea, Sárközy Lajos vagy a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

EGY TÁRSULAT A VILÁGHÍR KAPUJÁBAN AZ ANJOU LAFAYETTE BEMUTATJA A FILMFABRIQ ÉS A FANATICS FILM PRODUKCIÓJÁBAN HALÁSZ GLÓRIA FILMJÉT „MI EZ A CIRKUSZ?” A FILMBEN KÖZREMŰKÖDIK A RECIRQUEL TÁRSULAT ALAPÍTÓ, MŰVÉSZETI VEZETŐ VÁGI BENCE SZEREPLŐK BIRITZ ÁKOS HERCZEG RICHÁRD ILLÉS RENÁTÓ LAKATOS LEONETTA PINTÉR ÁRON VERESS ZSANETT SIMON ÁRPÁD LÁTVÁNY NAGY VIKTÓRIA ZENE SÁRIK PÉTER VÁGÓ MÉSZÁROS ATTILA OPERATŐR PATAKI ÁDÁM CO-PRODUCER KÁNTOR LÁSZLÓ DREISSIGER LÁSZLÓ EXECUTIVE PRODUCER RAJNA GÁBOR SZIRMAI ÁRPÁD FARAGÓ ATTILA PRODUCER OSVÁTH GÁBOR TÁRSRENDEZŐ TISZEKER DÁNIEL RENDEZTE HALÁSZ GLÓRIA MAGYARORSZÁGON FORGALMAZZA AZ ANJOU LAFAYETTE

FEBRUÁR 2-TŐL A MOZIKBAN

Február 18. szombat 11.00 és 15.00 Zenés varázsjáték a Pinceszínházban

Rendező: Felhőfi-Kiss László

TÖRÖK PÁL UTCA 3. • 218-0116 • WWW.PINCESZINHAZ.HU

Jegyvásárlás

/miezacirkusz


MENJÉL MÁR

2017. FEBRUÁR 2.–MÁRCIUS 31.

IMA-FONÁL KUBINYI ANNA KIÁLLÍTÁSA Részlet: Csíksomlyói imatextil, 2014

10

AKARVA – NEM AKARVA

Az Operának nyilván nincs más választása, ha komolyan akarja venni magát. Van a világban egy zeneszerző, akinek mindenfelé játsszák, elemzik, szeretik az operáit, nem lehet Budapest az egyetlen hely, ahol nem játszanak Eötvös Pétertől operát. Nem is az. De ettől még nincs okunk arra, hogy magunkra nézve is valami nehézkes kötelességnek érezzük A szerelemről és más démonokról előadását. Mert akkor majd halasztjuk, húzzuk, ráérünk még, majd tavasszal, aztán egyszerre csak lemaradunk az egészről. Elolvassuk majd könyvben. Furcsa módon ez akár igaz is lehet, ami Verdinél vagy Wagnernél aligha működött volna megoldás gyanánt, az a 20. századtól kezdve egyre inkább járható út. Már ha nem hiszünk abban, hogy a zene azt mondja el, amit a szavak nem tudnak. Eötvös Péter: A szerelemről és más démonokról – Magyar Állami Operaház

LISZT-TRANSZ

Azt írja a zeneszolgáltató programom, hogy ha szeretem Richtert, akkor valószínűleg Daniil Trifonovot is szeretni fogom – és milyen igaza van. Nem mintha két hasonló alkatú zongoristáról volna szó, de azért Trifonov 25 éves korára mindent tud, amit tudni kell vagy tudni lehet a zongorázásról. És többet. Azt is tudja, hogy Liszt nem puszta virtuóz, hanem ugyanúgy a legnagyobbak legszűkebb körében van, mint Beethoven. Csak úgy kell tudni játszani, ahogy ő. Kifinomultan és odaadással, tökéletes virtuozitással, és közben tudni, hogy ezek nem ujjgyakorlatok, hanem zeneművek. És mindez a másik oldalról is igaz: miközben a darabok, Trifonov szavával, egzisztenciális meditációk, közben mégis etűdök, az ujjak mozgatására is szolgálnak. Valószínűleg az elmúlt év legfontosabb zongoralemeze, vagyis: aktuális. És az lesz húsz év múlva is. Transcendental, Trifonov plays Franz Liszt – Deutsche Grammo­ phon, 2016

FEBRUÁR SZEMÜVEGES IGRIC

Mi nem öregszünk, de az intézmények feltétlenül. Sebő Ferencnek már a hatvanadik születésnapját is a Müpában ünnepeltük, most meg már a hetvenedikre mehetünk. De ő azért ugyanaz a szemüveges, furcsa szerzet, aki régen a fekete-fehér tévéken tutult, és az ember csak nézte, hogy hát ez meg mi. Aztán észrevette, hogy ezek a cönögemadarak meg József Attilák, Nagy Lászlók és Szécsi Margitok sokkal többet jelentenek, mint az osztálytársak által hallgatott dalok. Néha megpróbálom összeszámolni, mennyivel több verset tudok kívülről, csak azért, mert Sebő megzenésítette és elénekelte őket. Egyre több jön ki. A népzene ünnepe – SEBŐFERI 70, MÜPA február 11.

ERDŐS RÖGÉNY

„Jászi Oszkár megint fejfájásra és erekcióra ébredt.” Azért lehet jó életrajzi regényt írni, mert gond nélkül le lehet írni ilyen fantasztikus mondatokat. Meg nyilván célja is lehet vele az embernek. Például, hogy történjen végre már valami Erdős Renée-vel, adják ki, olvassák, vitatkozzanak róla. A baj nyilván az, hogy nem egy Erdős Renée van, hanem tíz. A lány, aki a szexről versel a századfordulón, a megtért nő, aki katolikus szellemű regényeket ír. Fülep Lajos felesége és két leánygyermek anyja, és Bródy Sándor héjatársa. Firenzei és római lakos, majd a nyilasok elől bujkáló, utóbb a villájából a Felsőerdősor utcai másfél szobába költöztetett nő. És ez még mindig csak az élet, még egy sort sem olvastunk tőle. Menyhért Anna: Egy szabad nő – General Press

2017. JANUÁR 18.–MÁRCIUS 12. GRAFIKÁKTÓL A DOBOZKÉPEKIG PRUTKAY PÉTER KIÁLLÍTÁSA 2017. JANUÁR 31. | 20.15 VERDI: A TRUBADÚR | ROYAL OPERA HOUSE 2016/17 ÉLŐ KÖZVETÍTÉS LONDONBÓL 2017. FEBRUÁR 2.–MÁRCIUS 31. IMA-FONÁL | KUBINYI ANNA KIÁLLÍTÁSA 2017. FEBRUÁR 4.–ÁPRILIS 2. KÉP–TÁRSAK | AZ MMA FILM- ÉS FOTÓMŰVÉSZETI TAGOZATÁNAK KIÁLLÍTÁSA

2017. FEBRUÁR 9. | 19.30 NEM VICCELEK, CSAK JÁTSZOM | SZÓ•SZÍN•JÁTÉK 2017. FEBRUÁR 16. | 10.00 A LÁDA TITKA AVAGY SEHOL ÉS VALAHOL MESEDARAB 2017. FEBRUÁR 18., 19. | 16.00 ZUGLÓI FILHARMÓNIA PASTORALE BÉRLETSOROZATA 1. 2017. FEBRUÁR 23. | 19.30 SAPSZON BÉRLET 3. | VEZÉNYEL: DANIEL REUSS

2017. FEBRUÁR 4. | 17:00 A ZUGLÓI FILHARMÓNIA TÉLI BÉRLETE 3.

2017. FEBRUÁR 24. | 19.30 MI A KORTÁRS TÁNC, ÉS HOL VAGYOK EBBEN ÉN? BUDAPEST TÁNCFESZTIVÁL

2017. FEBRUÁR 5. 19.30 FARSANGI HANGVERSENY A PESTI VIGADÓBAN

2017. FEBRUÁR 26. | 19.30 MUZSIKUSOK MUZSIKÁSOK SOROZAT III.

2017. FEBRUÁR 8. | 20.15 RICHTER–MCGREGOR: VIRGINIA WOOLF MŰVEI ROYAL OPERA HOUSE 2016/17 ÉLŐ KÖZVETÍTÉS LONDONBÓL

2017. FEBRUÁR 28. | 20.15 CSAJKOVSZKIJ–PETIPA–ASHTON–DOWELL– –WHEELDON: CSIPKERÓZSIKA | ROYAL OPERA HOUSE 2016/17 ÉLŐ KÖZVETÍTÉS LONDONBÓL

KÖZPONTBAN A MŰVÉSZET A PESTI VIGADÓ A MAGYAR MŰVÉSZETI AKADÉMIA SZÉKHÁZA

1051 BUDAPEST, VIGADÓ TÉR 2. | WWW.VIGADO.HU

További információk kapcsán kérjük, látogassa meg honlapunkat, vagy érdeklődjön telefonon az alábbi elérhetőségeken! Jegypénztár: +36 (1) 328-3340 | Közönségszolgálat: +36 (1) 328-3300


12

SZÍNHÁZ – premier 1089

Február 10. 20:00 – Ódry Színpad A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves prózai színművészosztályának előadása improvizációk alapján készült. A színészhallgatókkal együtt játszik Stork Natasa, aki csaknem tíz évvel korábban ugyanebbe az osztályba járt. Az öt önálló jelenetet ugyanaz a kalandvágy hajtja: hogy megtaláljuk az átjárót abba a távoli, ismeretlen univerzumba, mely az orrunk előtt terpeszkedik el. Az előadást írta és rendezte: Kárpáti Péter.

ABIGÉL TITKAI

Február 26. 15:00 – Turay Ida Színház Töredékek Szabó Magda írónő csodálatos életművéből, születésének 100. évfordulója alkalmából. Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész estje.

AZONNALI KABARÉ

Február 16. 19:00 – Bethlen Téri Színház Egy kabaréműsor színpadra állítása több hónapos munka. De mi történik, ha ezt a több hónapos folyamatot mindössze pár napba sűrítjük? Kiderül a Stand Up Brigád előadásából, amelyben szerepel Aradi Tibor, Bruti, Gulyás Zoltán, Szép Bence és Ürmös Zsolt.

DE MI LETT A NŐVEL?

Február 26. 20:00 – RS9 Vallai kert Három sármos negyvenes férfi keresi azt a gyönyörű, rapszodikus, szeretni vágyó, temperamentumos, egyben érzéki hölgyet, aki minden férfi szívében ott bujkál. Már-már megfoghatatlan, hogy mire képes ez a tünékeny teremtés, és a férfi lelkét mennyire magával tudja ragadni. A szerelem a fontos, meg egy nagybőgőtok, ahová akár mez-

telenül el is lehet bújni. Kiss Csaba darabját a Neptun Brigád előadásában Koleszár Bazil Péter rendezi, előadja Baksa Imre, Ficzere Béla és Vass György.

A GÉZAGYEREK

Február 25. 19:00 – Pinceszínház Géza autista, a kockás konyhaköveket nézi egész nap. Váratlanul felveszik a szobi kőfejtőbe, hogy a szalagra rakott kőáradatot figyelje, és ha rendellenességet észlel, nyomja meg a piros gombot. Végre büszkeség tölti el, a szalag melletti széke istenné teszi. Csakhogy soha semmi rendellenesség nem történik, ezért elkezdi feleslegesnek érezni magát. Mit tehetnek a kőfejtők? Háy János felkavaró és legalább ennyire humoros darabját Soós Péter rendezi, a főbb szerepekben Takács Géza, Börcsök Enikő és Kaszás Gergő látható.

A FIDELIO MAGAZINT KERESSE ORSZÁGSZERTE A LIBRI KÖNYVES­BOLTOKBAN!

A színpadi adaptáció alapjául szolgáló mű: EN FINIR AVEC EDDY BELLEGUEULE, Copyright © 2014, Édouard Louis, All rights reserved

JURÁNYI PRODUKCIÓS KÖZÖSSÉGI INKUBÁTORHÁZ (1027 BUDAPEST, JURÁNYI U. 1-3.)

BEMUTATÓ: 2017. MÁRCIUS 7. KEDD (20 ÓRA) TOVÁBBI ELŐADÁS: 2017. MÁRCIUS 8. SZERDA (20 ÓRA) Jegyinfó és jegyrendelés: (+36 70) 777-2533, jegy@fugeprodukcio.hu, www.juranyihaz.hu


14

SZÍNHÁZ – premier JÓ ÉJT, ANYA!

Február 23. 19:00 – Spirit Színház Vajon mit tenne az ember, ha valaki, akit nagyon szeret, egyik este leül vele szemben, és nyugodt hangon közli, hogy még mielőtt felkel a nap, véget fog vetni az életének. Thelma Cates ebbe a helyzetbe kerül. A lánya, Jessie középkorú, epilepsziás nő, elrontott házassággal és egy drogfüggő, törvénykerülő fiúval a háta mögött, aki az öngyilkosságban látja az egyetlen kiutat. A rémült Thelma megpróbálja meggyőzni a lányát, hogy érdemes élni. Marsha Norman darabját Besenyei Zsuzsanna állítja színpadra Szitás Barbara és Igó Éva előadásában.

KALUCSNI

Február 25. 15:00 – Ódry Színpad Mindig résen kell lenni. A történelemben az eszközök változnak, a cél mindig ugyanaz marad: hatalmon lenni, elnyomni a kisembert, megfélemlíteni, lelkébe taposni. Míg végül az illető vagy elmegy onnan, ahol a rossz dolgok történnek, vagy önmagát marcangolva, meggyötört

lelkiismerettel éli tovább megalázó mindennapjait. Dragomán György művét Máté Gábor állítja színpadra a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival.

A KARMESTER SZERETŐJE

Február 12. 19:30 – Magyar Színház Lisa Langseth darabja a 23 éves Katharina vallomása egy idősebb, családos emberhez fűződő titkos viszonyáról. Az egyszerű, naiv, fiatal rajongó és az ismert művész nem egyenrangú kapcsolatáról. A férfi önző módon kihasználja a másik odaadását, a nő szenvedélyes ragaszkodásának pedig a dolgok természetéből adódóan kínzó magány lesz a vége. Az egyszemélyes darabot Varga Éva rendezi, előadja Benkő Nóra.

KITAGADOTTAK

Február 18. 15:00 – Ódry Színpad „Okádhatnékom van ettől a tápos csirke nemzedéktől! Elmém tettekre szomjazik, tüdőm szabadságra. Az emberek megtagadták tőlem az

emberséget, amikor a legnagyobb szükségem lett volna rá. Így aztán pokolba az együttérzéssel, meg az irgalommal! Nincs többé apám, nincs többé bennem szeretet, vér és halál tanít majd meg elfelejteni, hogy nem volt drágább dolog ezeknél!” – olvasható a Színház- és Filmművészeti Egyetem előadásának ismertetőjében. Friedrich Schiller drámáját Olasz Renátó rendezi.

LÉLEGEZZ

Február 25. 19:15 – Katona József Színház Egy nő és egy férfi. A férfi gyereket szeretne, a nő nem. A gyerekvállalással kapcsolatos dilemmák egész sora vetődik fel: érdemes-e, kell-e, egyáltalán jogunk van-e gyereket szülni erre a világra, és ezentúl – egészen különös, költői, újszerű színházi nyelven elmesélve – kibontakozik a nő és a férfi bonyolult és felkavaró közös története. Duncan Macmillan darabját Forgács Péter rendezi, előadja Nagy Ervin és Pálos Hanna.

R O N A L D

H A R W O O D

SZEMBESÍTÉS (A KARMESTER)

D RÁ M A 2 R É SZ B E N ¹ FO R D Í TOT TA VA J DA M I K LÓS

S Z I L Á GY I T I B O R ¹ PA P P Z O LTÁ N GYÖ R GY I A N N A ¹ B A L Á Z S OV I T S L A J O S BARONITS GÁBOR ¹ OLASZ ÁGI ¹ DOBRA MARA R E N D E Z T E :

S Z Á N T Ó

E R I K A

2017I 02I 20I19h MU SZÍNHÁZ_

Gyerekkorunk

’56

emlékvirágzás múltfeldolgozás élő történelem

„Oly távol, messze van hazám…”

Támogatók_1956-os Emlékbizottság A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

www.mu.hu MU Színház / 1117 Bp., Kőrösy József u. 17.

Karinthy

Színház.

Családban

marad.


MESTERHÁRMAS

Február 9. 19:30 – Rózsavölgyi Szalon Mindig kockázatos, mondhatni ellenjavallt bizalmasként tekinteni a házastársunkra. Az őszinteség mint a harmonikus párkapcsolat alapja hiú ábránd. Jeanne és Maxime jó pár évnyi boldog házasság után úgy dönt, bevall egymásnak néhány félrelépést. Ez azonban gyötrő kételyekhez, kínzó vádaskodáshoz és elviselhetetlen féltékenykedéshez vezet. Nincsen hazugság következmény nélkül, és nincsen igazság veszély nélkül. Eric Assous darabját

Csizmadia Tibor rendezi, előadja Bozó Andrea, László Zsolt és Kocsis Gergely.

NŐKBŐL IS MEGÁRT…

Február 3. 19:00 – Bethlen Téri Színház Egy anya-lánya történet arról, hogy hogyan lesz a szülőből nagyszülő és a gyermekből édesanya, és mi történik velünk, ha egyszer csak arra ébredünk, hogy a társadalom szemében megöregedtünk, de belül nem így érezzük. Cseh Judit rendezésének főszereplője anya és lánya: Tordai Teri és Horváth Lili.

PROFIL

Február 17. 19:00 – B32 Galéria és Kultúrtér A fiataloknak szóló előadás főszereplője egy kamasz srác, Andris, szerető anyukával otthon, egy lökött baráttal az osztályban és egy reménytelen szerelemmel a sulimenzán. A dolgok azonban megváltoznak, mikor feltűnik a színen egy okostelefon és egy ismeretlen

fiú, aki bevezeti Andrist a népszerűség világába. A KoMod Színház és az AppArt Egyesület koprodukcióját Benedek Albert írta, Kovács Henrietta rendezi.

M UT AT Ó: FE BR UÁ R

MACBETH

Február 10. 19:00 – Bethlen Téri Színház Shakespeare legbrutálisabb, elátkozottnak tartott darabja elektronikus zenével kísért, neo-noirokat idéző, fekete-fehér rémálomként kerül színpadra. A Spirita Társulat előadását Egressy G. Tamás rendezi, a főbb szerepekben Gulyás Ádám és Fodor Boglárka látható.

25

.

SZÍNHÁZ – premier

RENDEZÉS

Február 26. 19:30 – Vígszínház Bartis Attila darabja a színház világában játszódik. Tele van súlyos titkokkal, fájdalmas, lappangó hazugságokkal, ahogy a szerepeket játszó színészek magánélete is. Az író-rendező János az általa írt dráma bemutatójára készül. Az intenzív munka lázában szinte észrevétlenül keveredik az élet és a színpadi lét, a magánélet és az ötvenes évek borzalmai. Szikszai Rémusz rendezésében Hevér Gábor, Herczeg Adrienn, Lengyel Tamás, Lukács Sándor és Kopek Janka látható.

BE

16

C

A RODOLÓGIA RÖVID TÖRTÉNETE

M

Február 24. 19:00 – Ódry Színpad Y Az élet nehéz – legyünk mi a nehezebbek! Az MTA történetének talán CM MY

CY

CMY

K

Molnár Ferenc

AZ ÜVEGCIPŐ VÍGJÁTÉK HÁROM RÉSZBEN

NEMCSÁK KÁROLY, LÉTAY DÓRA, FEKETE RÉKA THÁLIA MOHAI TAMÁS, MOLNÁR ZSUZSA Rendező: HUSZTI PÉTER

www.jozsefattilaszinhaz.hu

JÓZSEF ATTILA SZÍNHÁZ


18

SZÍNHÁZ – premier legköltségesebb interdiszciplináris kutatása az „étertest-szubsztanciák” (rodok) mibenlétére kereste a választ. Bognár Péter műve a rövid életű tudományág történetébe nyújt, ha nem is mindig objektív, de átfogó betekintést. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit Gothár Péter rendezi.

SÖMMI

Február 23. 20:00 – Jurányi Ház Rózsa Sándor története nem poros, régi tárgyként kerül kiállításra Cserna-Szabó András regényében, hanem hús-vér magyar sorstörténetként. Pontos képekkel, sűrű nyelvvel festi le mindazt a brutalitást, kegyetlenséget, amivel ezek a betyárok igazságot tettek, bosszút álltak, fegyelmet tartottak a pusztában. Megelevenedik a pandúrokkal folytatott, soha véget nem érő hajsza, amelynek tétje egyik oldalról a terror leszámolása, míg hőseink részéről küzdelem a túlélésért. A k2 Színház előadását Hegymegi Máté rendezi.

SZEMBESÍTÉS

Február 17. 19:00 – Karinthy Színház 1946. Berlin. A győztesek által felosztott, romokban heverő város amerikai szekciójában egy kihallgató tiszt előtt kell a világhírű karmesternek, Wilhelm Furtwänglernek számot adnia a náci hatalommal való kapcsolatáról. A kihallgatások egy krimi izgalmával feszegetik a kérdést: mi a kötelessége a művésznek, s meddig köteles ellenállni a hatalom csábításának? Ronald Harwood darabját Szántó Erika rendezi, a főbb szerepekben Balázsovits Lajos, Györgyi Anna és Szilágyi Tibor látható.

SZENTIVÁNÉJI ÁLOM

Február 25. 19:00 – Vígszínház Shakespeare drámájának helyszíne egy titokzatos erdő, ahol a fiatalok űzik egymást – össze-vissza keveredve –, hogy a végén egy kis varázslat segítségével mindenki a maga párja mellett kössön ki. A varázslat folytatódik, amikor Eszenyi

Enikő mint Puck kerít negyven perc alatt övet a Föld körül, és eközben Stohl András a színháztörténet leghíresebb átváltozásán megy keresztül. Az előadást Kovács D. Dániel rendezi.

SZENTIVÁNÉJI SZEXKOMÉDIA

Február 24. 19:00 – Pesti Színház Három pár, egy vidéki nyaraló, Szent Iván-éji őrület, na és persze Woody Allen utánozhatatlan humora. Andrew, a bogaras feltaláló és kissé boldogtalan felesége, Adrian a szentivánéji hosszú hétvégére fogadják barátaikat. Leopold professzor arra készül, hogy feleségül vegye a vonzó Arielt, Maxwell, a nőcsábász orvos is megérkezik, oldalán friss szerzeményével. Aztán elszabadulnak az érzelmek. Alekszandr Bargman rendezésében színpadra lép Péter Kata, Telekes Péter, Hegyi Barbara, Kern András és Bata Éva.


SZÍNHÁZ – premier SZÜRKE KERTEK

Február 10. 19:00 – RS9 Vallai kert Két nő, anya és lánya, Jackie Kennedy Onassis nagynénje és első unokatestvére kettesben élnek egy lepusztult east-hamptoni nyaralóban, tizenkét macskával és mosómedvékkel. Mivel nem akartak az amerikai arisztokrácia rendes tagjai lenni, ezért visszavonultan élik excentrikus életüket. Az előadást rendezte és eljátssza Balogh Orsolya és Levko Esztella.

AZ ÚR KOMÉDIÁSAI

Február 24. 19:00 – Nemzeti Színház Mivel szembesülne Szent Ferenc, ha visszatérne a Földre? Milyennek látna bennünket? Michel De Ghelderode rejtélyes műve abszurd és avantgárd, varázslatosan szürrealista, allegorikus képek sorozata. Az emberi bűnök groteszk karneválja, tánc és absztrakció, misztériumjáték, politikai kabaré és dráma, archaikus zene és kortárs kompozíció. Nem sok Ghelderode-művet láthatott a magyar közönség, a mostani előadást Bozsik Yvette állítja szín-

TALÁLKOZÁSOK TORDAI TERIVEL, HORVÁTH LILIVEL ÉS CSEH JUDITTAL A BETHLENBEN

Bozsik Yvette, fotó: Horváth Judit, Az úr komédiásai

20

FEBRUÁR 3-ÁN MUTATJA BE A BETHLEN TÉRI SZÍNHÁZ ÉS A MANNA KÖZÖS PRODUKCIÓJÁT, A NŐKBŐL IS MEGÁRT... CÍMŰ ELŐADÁST, AHOL TORDAI TERI ÉS LÁNYA, HORVÁTH LILI EGY SZÍNPADON LÁTHATÓK. A KÉTSZEREPLŐS DARABOT CSEH JUDIT RENDEZI, MENTORA MÉSZÁROS MÁRTA.

padra a Nemzeti Színház színművészeivel, saját társulatának táncosaival és a kaposvári színészdiákok részvételével.

UTAZÁS AZ ÉJSZAKÁBA

Február 3. 19:00 – Magyar Színház Egy amerikai család átlagos reggelije. Csakhogy a felszínes csevegés mögött feszült indulatok rejtőznek,

s az idő múlásával elfojtott sérelmek törnek a felszínre. Hamarosan elszabadul a pokol az elegáns házban! Döbbenetes erejű történet családi viszonyokról, önhazugságról, szeretetvágyról és -hiányról, emberi erőről és gyöngeségről. Eugene O’Neill darabját Málnay Levente rendezi, előadja Gémes Antos, Bánsági Ildikó, Horváth Illés, Szélyes Imre és Gáspár Kata.

JURÁNYI PRODUKCIÓS KÖZÖSSÉGI INKUBÁTORHÁZ (1027 BUDAPEST, JURÁNYI U. 1-3.)

2017. FEBRUÁR 17. (19 ÓRA), 2017. FEBRUÁR 18. (20 ÓRA) Jegyinfó és jegyrendelés: (+36 70) 777-2533, jegy@fugeprodukcio.hu, www.juranyihaz.hu

interticket

NŐKBŐL IS MEGÁRT...

Cseh Judit, a Vígszínház színművésze rendezi Pataki Éva sikeres, több kiadást megért könyvéből, a Nőből is megárt a nagymama! regényből készült színpadi művet. Pataki Éva darabja már a tavalyi évadban foglalkoztatta az alkotókat, a Bethlen Téri Színház és a Manna pedig Cseh Juditot kérte fel a kétszereplőssé átdolgozott darab rendezésére. Cseh Judit így mesélt a darabról: „Egy anya-lánya történet arról, hogy hogyan lesz a szülőből nagyszülő és a gyermekből édesanya. Hogy mi történik velünk, ha egyszer csak arra ébredünk, hogy a társadalom szemében megöregedtünk, de belül nem így érezzük? Pataki Éva szavait idézve: „(...) az  e mber  kívülről  ugyan  öregszik, de van egy belső mag,  az  „én”, ami szabadon kószál a testtől függetlenül.” „Ebből az előadásból megtanulhatjuk, hogy merjük  kimondani, ha valami már elmúlt; hogy ne féljünk találkozni új helyzetekkel... és hogy az életben az egyik legfontosabb dolog a humor.”

TALÁLKOZÁSOK

A Nőkből is megárt... a Találkozások sorozat 4. bemutatója. A Bethlen Téri Színház és a Manna két éve indította útjára tehetséggondozó programját, ahol fiatal, pályakezdő rendezők mutathatnak be kétszereplős darabokat, maguk mellé egy tapasztalt rendezőt mentornak választva. A Nőkből is megárt… rendezője, Cseh Judit Mészáros Márta filmrendezőt kérte fel mentornak. Január 18. és február 3. közt a Találkozások sorozat immár mind a 4 előadása – Mary és Max (R: Valcz Péter), Az aranjuezi szép napok (R: Szilágyi Bálint) és az Egy fiú Boszniából (R: Lazici Noémi) is – látható a Bethlen Téri Színházban.

NŐKBŐL IS MEGÁRT... Játsszák: Tordai Teri és Horváth Lili Mentor rendező: Mészáros Márta Rendező: Cseh Judit Bemutató: február 3. További előadások: február 4., 13., 20. KÖZELGŐ TALÁLKOZÁSOK ELŐADÁSOK: EGY FIÚ BOSZNIÁBÓL (szereplők: Botos Éva, Jászberényi Gábor, rendező: Lazici Noémi) január 18. MARY ÉS MAX  (szereplők: Grisnik Petra, Gőz István, rendező: Valcz Péter) január 24. PETER HANDKE: AZ ARANJUEZI SZÉP NAPOK  (szereplők: Eke Angéla, Zsótér Sándor, rendező: Szilágyi Bálint) január 25.

BETHLEN TÉRI SZÍNHÁZ 1071 Bethlen tér 3. www.bethlenszinhaz.hu www.mannaprodukcio.hu


22

SZÍNHÁZ – ajánló

fotó: Dömölky Dániel

FIDELIO SZÍNHÁZI EST: FUTÓTŰZ

Kovács Patrícia Stohl András, fotó: Puskel Zsolt

február 19. 17:00 Radnóti Színház

február 4., 5. 19:00, 4., 19. 15:00 Centrál Színház

Wajdi Mouawad libanoni származású kanadai drámaíró darabja egy megrázó női sorson keresztül ad betekintést a történelemnek kiszolgáltatott egyén életébe. A dráma egyszerre hozza testközelbe a szülőföld élhetetlenségét és az egyén új, biztonságos lakóhelyre való menekülésének mozgatórugóit. A színpadon kibontakozó nyomozás során a főszereplő ikerpár (Martinovics Dorina és Olasz Renátó) elkezdi tisztán látni, hogy anyjuk (Kováts Adél) miért burkolózott titkokba és elhallgatásokba. Az előadást rendező Alföldi Róberttel készült interjúnkat a 24. oldalon olvashatja.

HÁZASSÁGI LECKÉK KÖZÉPHALADÓKNAK

A francia Florian Zellert az egyik legnagyobb formátumú kortárs szerzőnek tartják hazájában. A Centrál Színház előadását Puskás Tamás rendezte. Alice Michel szeretője. Hónapok óta egy hotelben randevúznak, ugyanis mindketten házasok. Ráadásul Alice férje Michel legjobb barátja. Michel, hogy senki ne sérüljön, mindenki érdekében hazudozni kezd. Hazudik élvezettel, hazudik szenvedéllyel, majd hazudik zavartan és kétségbeesve. Vajon megúszhatja? Az előadásban közreműködik Balsai Móni, Kovács Patrícia, Schmied Zoltán és Stohl András.

JÓZSEF ÉS TESTVÉREI

február 4., 5., 13., 20. 18:00 Örkény Színház

Thomas Mann regénye a 20. század legnagyobb szellemi vállalkozásainak egyike, az ókori Kelet mítoszainak újramesélése. Ascher Tamás és Gáspár Ildikó rendezésében készül előadás. Az ifjú Józsefet, Jákob legszeretettebb fiát testvérei egy száraz kútba vetik. Három napig időzik a mélyben, mintha meghalt volna, amikor egy öreg izmáelita megtalálja, megvásárolja, és magával viszi Egyiptomba. József hamar érvényesül az idegen országban, de egy asszony miatt másodjára is mély verembe kerül, a fáraó börtönébe, hogy immár férfivá érve szabaduljon fogságából, és beteljesítse sorsát.

forrás: Orlai ProdukciÓ

HULLAÉGETŐ

február 10., 11. 19:00 Belvárosi Színház

Ladislav Fuks hátborzongató regényéből a hatvanas években film is készült. Gálvölgyi János akkor a főhős magyar hangja volt, most pedig végre színpadon is eljátszhatja a szerepet. Karel Kopfrkingl, a prágai krematórium dolgozója a magával és a világgal elégedett tisztességes kispolgár mintapéldánya. A rajongásig imádja feleségét és két gyermekét, nagy buzgalommal és szakértelemmel végzi munkáját, és egyáltalán nem foglalkozik politikával. Ám 1938-at írunk, amikor is Németország elfoglalja a Szudéta-vidéket, és fokozatosan előbukkan a rendes honpolgár álarca alól az álszent szörnyeteg. Az előadást Pelsőczy Réka rendezi.

fotó: Kis Krisztina

A FÖSVÉNY

február 24., 25. 19:00 Magyar Színház

A színháztörténet egyik legismertebb komédiáját, a mániásan fösvény apa és a szerelmes fiatalok csatározását tűzi műsorra a Magyar Színház Lengyel Ferenc rendezésében. Harpagon pénzhez fűződő végletes, tragikomikus vonzalmát Molière gazdagon, részletekbe menően, gyilkos humorral ábrázolja. Szerelem, család, az élet bármely fontos vagy jelentéktelen mozzanata csak abból a szempontból érdekli, hogy gyarapítja-e a vagyonát. Az előadás érdekessége, hogy egy színpadon látható Haumann Péter, valamint két gyermeke, Petra és Máté.


24

SZÍNHÁZ – portré TÖRTÉNETEK A KERÍTÉSEN TÚLRÓL

Egy családi titok körüli nyomozás történetét állította színpadra Alföldi Róbert a Radnóti Színházban. A Futótűz című előadás kapcsán a rendezőt a múlttal való szembenézésről kérdeztük. Fidelio: Hogyan találtál a darabra, és mi fogott meg

benne?

ja – a szerk.) adta a kezembe, hogy olvassam el. Nagyon izgalmasnak találtam ezt a fajta kortárs dramaturgiát, én ugyanis általában klasszikus darabokat rendezek, ilyen szöveggel még nem dolgoztam. Ez kevésbé tartalmaz klasszikus értelemben vett helyzeteket, többnyire monológokon keresztül ismerjük meg az eseményeket, tehát a verbalitásnak rendkívül nagy jelentősége van. A dramaturgia nem lineáris, hanem nagyon mozaikos, az pedig, hogy egy-egy mozaikdarabkát monológként vagy szituációként jelenítünk-e meg, minden egyes esetben rendezői döntés kérdése. Ennyire laza szerkezetű darabbal még nem volt dolgom – ez is nagyon érdekelt, és természetesen az is, amiről szól. F: Mi érdekelt a történetben? AR: Ez egy olyan ember története, aki arra kényszerül, hogy elhagyja a hazáját. Annak a menekülttömegnek a része, amiről rendszeresen hallunk, de itt egy egyéni életutat látunk, és azt gondolom, ha közülük bárkinek az életét megkaparnánk, hasonló történet kerülne elő, amire képtelenség úgy reagálni, mint ahogy ebben az országban nagyon sokan teszik. A történet nem direkten a menekültkérdésről szól, hanem elmond egy mesét. Csakhogy közben kiderül, hogy az embernél nincs rémisztőbb lény a földön, és az is kiderül, nem biztos, hogy mindannyian azért indultak el, hogy másokat felrobbantsanak vagy megerőszakoljanak, hanem ez ennél sokkal bonyolultabb. Ha csak annyit sikerül megmutatni az előadással, hogy ez ennél sokkal árnyaltabb, akkor már elérte a célját. F: Az otthon elhagyásának kényszerével nap mint nap találkozunk a híradásokban. A színháznak mi lehet a felelőssége? AR: A színháznak eleve, manapság pedig különösen nagy társadalmi felelőssége van, és hinni kell benne, hogy képes hatékony lenni. Ebben a darabban nincsenek megoldások, sem ítélkezés. Úgy bontja ki ezt az emberi történetet, hogy nagyon nehéz bárki fölött is ítélkezni, hiszen senki sem fekete vagy fehér. Az a nagy kérdés, hogy vajon hogyan és miként jönnek létre olyan társadalmi helyzetek, amikben az emberek ilyen rémisztő dolgokat képesek tenni egymással. F: Hogyan képes érzékenyíteni egy színpadi előadás? AR: Már azzal nagyon erősen tud hatni, hogy míg a média és a hivatalos kormánymédia folyamatosan tömegről beszél, addig itt egyéni sorsokat látunk. Ez nagyon fontos, hiszen minden általánosítás hazugság. Természetes, hogy ahol száz ember összejön, ott akad köztük gonosz és számító is. De ehhez nem kell száz menekült. Ha száz magyar embert olyan helyzetbe

fotó: Szécsi István

ALFÖLDI RÓBERT

Alföldi Róbert: Kováts Adél (a Radnóti Színház igazgató-

kényszerítünk, hogy egy kerítés mögött kelljen álldogálniuk hetekig, szerintem ott is nagyon érdekes reakciókat láthatnánk. Ilyenek vagyunk. Ezt áthárítani valakikre, és alsóbbrendű lényeknek tekinteni őket, az végtelenül rossz időket idéz. Elkeserítő, hogy efelé megyünk vissza. És nem csak mi, hiszen azt látjuk a világban, hogy a populista, jól hangzó szólamokra mindenütt nagyon vevők az emberek, még olyan helyeken is, ahol már hosszú évszázadok óta jól működik a demokrácia. Minden probléma tükröt tart, és most az látszik, hogy minden és mindenki összezavarodott a félelem és a bizonytalanság miatt. Egy olyan társadalom, ami folyton bizonytalan saját magában, egy nagy problémával szemben a saját görcse miatt nagyon rossz irányba fog elmenni. Azt gondolom, hogy beszélni kell a fontos ügyekről – ennyit tehet a színház. F: A szerző családja is menekülni volt kénytelen a polgárháború elől. Ezt a darabját sok helyen bemutatták, és nagy népszerűségre tett szert. Miben rejlik az ereje? AR: Abban, ahogy mesél. Ez egy nagyon egyszerűen elmondott történet, ami szinte már kiveszett a színházból, pedig ennek mindig nagy hatása van. Persze az is fontos, hogy a szerző a saját bőrén élte meg azt, amiről ír, ez pedig érződik a szövegen. Olyan dologról beszél, ami nagyon sok embert érint, és központi kérdés ma a világban. F: Számodra mennyire fontos a saját családod történetének kutatása, ápolása? AR: Ahhoz, hogy tudjuk, kik vagyunk, nem árt tudnunk, honnan jöttünk. Várhegyi András Az interjú bővebb változata a www.fidelio.hu oldalon olvasható.


26

SZÍNHÁZ – daraboló

Válogatás a budapesti színházi kínálatból

A Bernhardi-ügy (Örkény Színház) Író: A. Schnitzler; R.: Ascher Tamás; Fsz.: Mácsai Pál, Gálffi László, Für Anikó, Znamenák István Schnitzler a lélektani naturalizmus irányzatának egyik legjelentősebb alakja volt. A bécsi szalonok kedvelt figurájának számított, írásai mégis rendre botrányokat okoztak. A Bernhardi-ügy az emberi tolerancia, a humanizmus jelentőségéről szól, a darab címszereplőjét Schnitzler az édesapjáról mintázta.

Kutyaharapás (Szkéné Színház) Író: Székely Csaba; R.: Szikszai Rémusz; Fsz.: Mucsi Zoltán, Kaszás Gergő, Fodor Tamás Egy kockázatos bankrablás és egy kockázatos rendőri akció. Egy gengszter, aki fiaként szereti a beépített rendőrt, és egy gengszterfőnök, aki elnyomja a fiát. Egy világ, ahol mindenki mindenkit lenéz, mindenkit szid, és mindenki mindenkivel szövetkezik. Aztán mindenki rajtaveszt.

Pukedli (Átrium Film-Színház) Író: W. Gombrowicz; R.: Blaskó Borbála; Fsz.: Vida Emőke/ Kertész Júlia/Szirmai Irén, Gál Gergely/Pásztor Richárd Adott egy formalista világ pontosan behatárolt rendszerekkel, viselkedési sémákkal, kódolt gondolatokkal, ideákkal. Funkcionál, de nincs benne lényeg. Adott egy Yvonne nevű lény, aki szabad, viszont ebben a világban nem funkcionál, de van benne valami lényegi.

Boeing, Boeing – Leszállás... (Thália Szh.) Író: M. Camoletti; R.: Réthly Attila; Fsz.: Pindroch Csaba, Schell Judit, Molnár Piroska Bernard, a felkapott francia építész minden férfi számára irigylésre méltó életet él. Nemcsak Párizs gyönyörű látképe hever a lába előtt, de a világ óriás légitársaságainak álomszép légiutas-kísérői is az ő ágyában landolnak. Berthának, a házvezetőnőnek arra sincs ideje, hogy felmondjon, miközben kénytelen nemzetközi konyhát vinni.

Macskajáték (Budaörsi Latinovits Színház) Író: Örkény István; r.: Forgács Péter; fsz.: Spolarics Andrea, Takács Katalin A Macskajátékot a magyar drámairodalom klasszikusai között tartjuk számon. Örkény István darabja az elmúlás melankóliájával szemben arról a fájdalmas, mulatságos és groteszk küzdelemről szól, ahogy az ember mégis, mindennek ellenére dacolni képes a halállal.

Sörgyári capriccio (József Attila Színház) Író: B. Hrabal; R.: Hargitai Iván; Fsz.: Zöld Csaba, Fekete Réka Thália Francin, a kisvárosi sörfőzde gondnoka csendes, visszahúzódó életmódot folytat, míg felesége, Maryska szereti a társaságot, a sertéshúst és a sört. Francin kénytelen mindenről jelentést írni. A helyzet csak súlyosbodik, amikor megérkezik a gondnok testvére, a nagyvilági életet élő Pepin.

Bűn és bűnhődés (Vígszínház) Író: Dosztojevszkij; R.: M. Dočekal; Fsz.: Orosz Ákos, Stohl András Dosztojevszkij világhírű krimije egy brutális gyilkosság és az azt követő nyomozás története. Egy lélek vergődése a bűn és a büntetés útvesztőjében: Raszkolnyikov, a Moszkvában tanuló fiatal egyetemista megpróbálja elhitetni magával, hogy joga volt kioltani egy ember életét.

Művészet (Pinceszínház) Író: Y. Reza; R.: Pajer Róbert; Sz.: Quintus Konrád, Megyeri Zoltán, Lux Ádám Serge, Marc és Yvan évtizedek óta barátok. Serge egy nap vásárol egy képet: 120x160-as, teljesen fehér, bár ha jobban megnézzük? Marc azonban nem akarja jobban megnézni. Tömören és ellentmondást nem tűrően mondja ki véleményét a költséges vételről. Szó szót követ, a vitába akarata ellenére Yvan is egyre jobban belesodródik.

„Szülőfalum, Pest” (Rózsavölgyi Szalon) Író: Molnár Ferenc; Sz.: Fesztbaum Béla Jól ismerjük a briliáns vígjátékok vagy a A Pál utcai fiúk szerzőjét, de nem igazán ismerjük azt a szenvedélyes hangú, tisztán látó publicistát, aki a világhírű darabok hátterében estéről estére, magányosan, egy kávéházi asztal mellett egyéni hangvételű cikkekben írta meg, mondta el a véleményét a körülötte lévő világról. Az estet zenekar kíséri, az elhangzó zenék a főszereplő szerzeményei.

Hitted volna? (Belvárosi Színház) Író: R. Baer; R.: Verebes István; Fsz.: Hernádi Judit, Kern András Christine-nek elege van a nagyvárosból, a zajból, de főleg a nemrég elvesztett férjével közös helyszínekből. Költözik tehát: New Yorkból Floridába. Már pakolnak is a költöztetők. Ekkor toppan be Herman, néhai férjének barátja, és egy képtelen ötlettel áll elő…

Nem vagyunk mi barbárok (Katona József Színház) R.: Vajdai Vilmos; Sz.: Dankó István, Pálos Hanna, Rajkai Zoltán, Fullajtár Andrea Egy házaspár szomszédjába új lakók költöznek. Átjönnek, a párok barátkoznak, isznak, vitatkoznak. Ám egy viharos éjszakán egy idegen kopogtat. Az egyik pár kidobja, a másik beengedi. Mi lesz ebből?

Szenvedély (Nemzeti Színház) Író: Ingmar Bergman; R.: Kiss Csaba; Fsz.: Györgyi Anna, Horváth Lajos Ottó, Tóth Auguszta Ingmar Bergman precízen kidolgozott forgatókönyveiből Magyarországon is több színházi előadás született. A Szenvedély ősbemutató, színpadon még nem játszották. A filmnovella és az eredeti dialógusok alapján készült Kiss Csaba rendezése.

A kőszívű ember fiai (Újszínház) Író: Jókai Mór; R.: Seregi Zoltán; Fsz.: Almási Sándor, Szarvas Attila, Jánosi Dávid „A föld ne forogjon, hanem álljon” – ezek Baradlay Kázmér utolsó atyai szavai a dicső 1848-as magyar szabadságharc előtti napokban. Ekkor azonban minden másképpen alakul, mint ahogy a családfő eltervezte.

Péter (Karinthy Színház) Író: Aszlányi Károly; R.: Karinthy Márton; Fsz.: Száraz Dénes, Marton Róbert, Klem Viktor Péter, az Üreghy család váltóhamisítással megvádolt unokaöccse Amerikába hajózik, börtönbüntetését más üli le helyette. Az ál-Péter azonban kijön a börtönből, és megkezdi saját üzletének kiépítését.

Terror (Katona Kamra) Író: F. von Schirach; R.: Dömötör András; Fsz.: Kiss Eszter, Kovács Lehel, Mészáros Béla, Fullajtár Andrea A Lufthansa Berlin és München között közlekedő utasszállítóját eltéríti és egy telt házas stadion felé kormányozza egy terrorista. Lars Koch vadászpilótának döntenie kell: lelője-e a repülőgépet a fedélzetén 164 emberrel, hogy megmentse a stadionbeli 70 ezret? Döntéséről néhány héttel később a bíróságon ad számot.

1036 Bp., Kiskorona u. 7. Telefon: 250 0288 obudaitarsaskor.hu jegymester.hu Február 1., hétfő 19 óra TeheTségmaFFia

szabadi Vilmos koncertsorozata tanítványaival

Február 2., csütörtök 19 óra Dallam és szenVeDély

Orosz zoltán harmonikaművész koncertje

Február 3., péntek 19 óra BarOkk i.

a liszt Ferenc kamarazenekar koncertje

Február 9., csütörtök 19 óra keDVenceim

műsorvezető: a 70 éves Fehér andrás közreműködnek egykori tanítványai

Február 11., szombat 19 óra ViValDi-esT

a simplicissimus kamaraegyüttes koncertje

Február 13., hétfő 19 óra az ég szaBaD

szabó magdolna – ének Wolf Péter – zongora közreműködik: merényi Judit előadóművész

Február 15., szombat 19 óra sOuVenir De Vienne

házimuzsika mácsai János zenetörténésszel

Február 24., péntek 19 óra aTTiTuDe VOnósnégyes


28

SZÍNHÁZ – műsor Átrium Film-Színház

1

szerda

11:00, 13:00 Nézőképző 19:00 Pukedli

további helyszínek műsor – SZÍNHÁZ

ı színház ı tánc ı zenés színház ı klasszikus ı jazz ı bóbita

Belvárosi Színház 20:00 Hitted volna?

Bethlen Téri Színház

15:00 János vitéz

csütörtök 19:00 Nők az idegösszeomlás szélén

19:00 Pesti barokk

4

15:00, 19:00 Nők az ideg­ összeomlás szélén

16:30, 20:00 Párterápia

15:00, 19:00 Nők az ideg­ összeomlás szélén

15:00 Egy fenékkel két lovat

szombat

5

vasárnap

19:00 NŐKBŐL IS MEGÁRT…

19:00 Macskajáték

19:00 Nőkből is megárt... 10:00 A három kismalac

15:00 Az öreg kisasszony... (VIK)

2

18:00 A képzelt beteg

19:00 Marica grófnő

19:00 A lepkegyűjtő 19:00 Pletykafészek

3

18:00 Semmi

19:00 Marica grófnő

19:00 Nem félünk a farkastól

4

10:30 Misi mókus 14:30 Pettson és Findusz

15:00, 19:00 Rómeó és Júlia

15:00 Francia rúdugrás 15:00, 19:00 Házassági leckék középhaladóknak

5

10:30 Misi mókus 14:00 Hoppá-hoppá!

15:00, 19:00 Rómeó és Júlia 19:30 Lili bárónő

19:00 Házassági leckék középhaladóknak 19:00 Kövek a zsebben

19:30 Lili bárónő

19:00 A lepkegyűjtő

19:00 Liliomfi

19:30 Lili bárónő

19:00 Sok hűhó semmiért

14:30 Zűrzavar a játszótéren

szombat

6

7

19:00 Bárkibármikor – Pintér B.

19:00 Stand Up Klub – Stand Up Brigád

8

19:00 Bárkibármikor – Pintér B.

19:00 Párterápia

9

19:30 Az Őrült Nők Ketrece

19:00 Mindent Éváról

10

14:30, 19:30 Az Őrült Nők Ketrece

9:00 Száll a kakukk fészkére

19:00 MACBETH

11:00, 15:00 A két Lotti

péntek

csütörtök

11

14:30 Az Őrült Nők Ketrece

19:00 Várj, míg sötét lesz

19:00 Macbeth

11:00, 15:00 A két Lotti

péntek

12

15:00 II. Edward

19:00 A folyón túl Itália

10:00 Kisgömböc, avagy a tulipános láda rejtélye

15:00 Liliomfi

19:00 A szív hídjai

19:00 Nőkből is megárt…

kedd

19:00 Vén Európa Hotel

szerda

vasárnap

14 kedd

19:00 A soha vissza nem térő – Pintér B.

15

19:00 A soha vissza nem térő – Pintér B.

szerda csütörtök

16

19:00 Dada Cabaret – Maladype

17

19:00 Pillanatfelvétel

18

15:00, 19:00 Pillanatfelvétel

19

19:30 Makbett

20

11:00, 13:00 Nézőképző

19:00 A nagy négyes 15:00 Az öreg kisasszony... (VIK) 19:00 ELFELEJTI, BELEBOTLIK 18:00, 20:30 Bocs, félrement!

kedd

15:00 Rómeó és Júlia

szerda

15:30 Bocs, félrement! 20:00 Gyógyír északi szélre

17:00 Legyetek jók, ha tudtok!

10 11

19:00 Nőkből is megárt…

15:00 Barátom, Gombocska... (VIK) 15:00 Pinokkió

hétfő 19:00 Macskajáték

kedd

19:00 ANGSTER RE-GENERÁCIÓK

22

14:00 Magyar állapotok (VIK) 19:00 Hazudj inkább, kedvesem!

23

19:00 Várj, míg sötét lesz

24

19:00 Párterápia

19:00 SECOND

10:00 A királykisasszony... (VIK) 19:00 Maskarák

csütörtök

10:00 A királykisasszony... (VIK)

péntek

25

19:00 Bábelna – Keleti Nyitás

17:00 A nagy négyes

19:00 Macbeth

26

15:00 II. Edward

19:00 Aranytó

10:00 Vitéz László és Vas Juliska

27

19:00 Cájtstükk – k2

20:00 Bocs, félrement!

19:00 Mary és Max

28

19:00 Kerengők – Csongor és Tünde

szombat vasárnap

19:00 Nem félünk a farkastól 19:00 Caveman

10:00 Gingalló

19:00 A Csárdáskirálynő 19:30 Jövőre, Veled, Itt!

19:00 Ma este megbukunk

10:30, 15:00 GINGALLÓ

15:00, 19:00 A chicagói hercegnő 19:30 Jövőre, Veled, Itt!

15:00 Francia rúdugrás 15:00, 19:00 Ma este megbukunk

14:30 Tíz emelet boldogság

11:00 Musicalmesék 15:00, 19:00 A chicagói hercegnő 19:30 Jövőre, Veled, Itt!

15:00 Illatszertár

13

10:00, 15:00 Gingalló 18:00 Semmi

14

15:00 A Hétfejű Tündér 18:00 A kaukázusi krétakör

10:00 Erdei kalamajka

19:00 Jó emberek 19:00 Halpern és Johnson

15

10:00, 15:00 A Hétfejű Tündér 18:00 A kaukázusi krétakör

10:00 Erdei kalamajka

19:00 A lepkegyűjtő 19:00 Pletykafészek

19:00 ÁBRÁNDOK

10:00 Erdei kalamajka

19:00 Függöny fel! 19:00 Krizshow

10:00 Csecsemőszínház 19:00 Ábrándok

hétfő

16

hétfő 19:00 Párbeszéd koncert

19:00 És Rómeó és Júlia…

csütörtök

17

10:00, 15:00 Gengszter nagyi

10:00 Erdei kalamajka 19:00 Ének az esőben

19:00 New York-i komédia

19:00 Déryné hadművelet

18

10:30 Misi mókus 14:30 Gengszter nagyi

15:00, 19:00 Ének az esőben

19:00 Nem félünk a farkastól

19:00 Ábrándok

19

10:30 Nyúl Péter 14:30 Hoppá-hoppá!

15:00, 19:00 Ének az esőben 15:00 A régi nyár

15:00 Házassági leckék középhaladóknak 19:00 G.Ö.R.CS.

20

10:00 Nyúl Péter 18:00 A képzelt beteg

18:00 Ének az esőben 19:30 A régi nyár

szombat

hétfő

szerda

18:00 A Csárdáskirálynő 19:30 Jövőre, Veled, Itt!

vasárnap

vasárnap 19:00 Párterápia

21

15:00 Tíz emelet boldogság

péntek 10:00 Híres Betyárok

19:00 Edith és Marlene

19:00 Leenane szépe 19:00 New York-i komédia

szombat

szerda

19:00 Emlékraktár – N.B.C.Co

vasárnap

kedd

9

kedd

10:00 Az öreg kisasszony... (VIK)

10:00 Tíz emelet boldogság

8

12

19:00 AZONNAL KABARÉ, avagy Instant Comedy 19:00 Ne hisztizz

7

18:00 Operabeavató – Az alt (Adler)

19:00 Liliomfi

péntek szombat

14:00 Zűrzavar a játszótéren

hétfő

szombat

13

Gózon Gyula Kamaraszínház

1

vasárnap

hétfő

hétfő

Centrál Színház 19:00 Függöny fel!

péntek

19:00 A folyón túl Itália

6

csütörtök

Budapesti Operettszínház 19:00 Abigél

csütörtök

3

péntek

Budapest Bábszínház 10:00 Boribon és Annipanni 18:00 A képzelt beteg

szerda 19:00 Római vakáció

2

Budaörsi Latinovits Színház

19:00 OTTHON

19:00 Liliomfi

21

18:00 Ének az esőben

19:00 Függöny fel! 19:00 S.Ö.R.

10:00 A szörnyeteg 14:30 Zűrzavar a játszótéren

22

19:00 Ének az esőben

19:00 Kövek a zsebben 19:00 Sok hűhó semmiért

10:00 A szörnyeteg 19:00 Déryné hadművelet

kedd

szerda

23

10:00 A legkisebb boszorkány

19:00 Ének az esőben

19:00 A lepkegyűjtő 19:00 A kutya különös esete…

24

10:00 Pettson és Findusz 18:00, 20:30 HALVÁNYLILA GŐZ

15:00, 19:00 Marie Antoinette

19:00 Jó emberek 19:00 Maradjunk annyiban

25

10:30, 16:00 Gingalló 14:30 Hoppá-hoppá!

19:00 Marie Antoinette 19:30 Virágot Algernonnak

15:00 Nézőművészeti 19:00 Ma este megbukunk

26

10:30 A legkisebb boszorkány 14:30 Gengszter nagyi

15:00, 19:00 A Szépség és a Szörnyeteg 19:30 Virágot Algernonnak

15:00, 19:00 Ma este megbukunk 19:00 S.Ö.R.

27

10:00 A legkisebb boszorkány 15:00 Gengszter nagyi

15:00 A Szépség és a Szörnyeteg 19:30 Virágot Algernonnak

19:00 Illatszertár 19:00 Caveman

18:00 Edith és Marlene

28

10:00 Misi mókus 15:00 Gengszter nagyi

18:00 A Szépség és a Szörnyeteg 19:30 Virágot Algernonnak

19:00 A lepkegyűjtő 19:00 Pletykafészek

14:00 Én, te, ő

csütörtök péntek szombat vasárnap hétfő kedd

29


30

SZÍNHÁZ – műsor Játékszín

1

19:00 Beugró

további helyszínek műsor – SZÍNHÁZ

ı színház ı tánc ı zenés színház ı klasszikus ı jazz ı bóbita József Attila Színház

Jurányi Ház 20:00 Egy őrült naplója

19:00 Olympia 20:00 DeGeneráció

16:00 Bánk az esküdtszék előtt 19:00 Hattyúdal

19:00 Szülői értekezlet 20:00 Egy őrült naplója

19:00 Nyitott ablak

19:00 Kaviár és lencse

19:00 Szülői értekezlet Színház 19:30 Szociopoly 20:00 A csemegepultos naplója

szerda

2

csütörtök

3

19:00 Életrevalók

Karinthy Színház

19:30 Alku

péntek

14:30 Klotild néni 20:00 Pandora szelencéje

5

19:00 Életrevalók

15:00 Mici néni két élete

11:00 GóleMese 16:00, 20:00 Egy őrült naplója 19:00 Etikett

14:30 Nercbanda

6

19:00 Vidám kísértet

19:00 Sörgyári Capriccio 19:30 Sóska, sültkrumpli

19:00 Orlando – Trojka 19:30 Árpád-ház

19:00 A bolond lány

szombat vasárnap hétfő

7

19:00 Kölcsönlakás

16:30 Rómeó és Júlia 19:00 Indul a bakterház

8

19:00 Acélmagnóliák

16:30 Oidipusz nyomozás 19:00 La Mancha lovagja

19:00 A tó

17:00 Szent Péter esernyője

9

19:00 Virágot Algernonnak

18:00 Legendák nyomában 19:00 Anconai szerelmesek

19:00 40! avagy Véges élet

19:00 Második nekifutás

19:00 Beugró

19:00 Angyalföldi ballada 19:30 Shirley Valentine

20:00 Egyasszony

19:00 Péter, avagy szélhámos kerestetik

kedd szerda csütörtök

10

péntek

19:00 Nercbanda

11

15:00, 19:00 Nyolc nő

19:00 Tisztelt ház 19:30 Bűntény a Kecskeszigeten

15:30, 17:00 Kucok – Tünet 20:00 WAITING FOR HIRÓZ

19:00 Tortúra

12

11:00 Süsü, a sárkány kalandjai 19:00 Bányavirág

10:00 Nyuszi ül a hóban 15:00 Arzén és levendula

15:00 A csúnya kacsa 20:00 Waiting for HIRÓZ

15:00 Második nekifutás 20:00 Pandora szelencéje

13

19:00 Kölcsönlakás

19:30 Duna/Tisza

14

19:00 Kölcsönlakás

17:30 Dunakanyar 19:00 Mici néni két élete

20:00 A csemegepultos naplója

15

19:00 A szőke ciklon

17:30 A Tisza felső folyása 19:00 Balfácánt vacsorára!

19:00 Korrup Schőn – TÁP

16

19:00 Életrevalók

19:00 La Mancha lovagja 19:30 Alku

19:00 Napraforgó 20:00 A szerelem zsoldosai

10:30 Szembesítés – nyfp.

17:30 Késő őszi esti órán 19:00 Sörgyári Capriccio

19:00 A Fura 20:00 Elhanyagolt férfiszépségek

19:00 SZEMBESÍTÉS

19:00 Arzén és levendula 19:30 Sóska, sültkrumpli

16:00 Bazsó és Borka 20:00 A Fura

11:00 Hamupipőke 15:30 Gellérthegyi álmok 19:00 Szembesítés

szombat vasárnap hétfő kedd

szerda csütörtök

17

péntek

18

15:00, 19:00 Tied a világ!

szombat

19:00 Gőzben

19:30 Shirley Valentine

11:00 GóleMese 19:00 És a függöny felhördül

19:00 Szembesítés

20

19:00 Primadonnák

19:30 Írók, gyilkosok, lúzerek

19:00 Dráma a designban

19:00 Péter, avagy szélhámos kerestetik

21

19:00 Primadonnák

16:30 Rómeó és Júlia

22

19:00 Legyen a feleségem!

23

19:00 Virágot Algernonnak

24

19:00 Életrevalók

25

19:00 Második nekifutás

kedd

19:00 Tortúra

szerda 19:30 A nagybőgő 20:00 SÖMMI – k2

19:00 A bolond lány

11:00 Az üvegcipő – nyfp. 19:00 Az üvegcipő

18:00 Pokolra kell annak menni 19:00 Sömmi – k2

19:00 Klotild néni 20:00 Gellérthegyi álmok

19:00 Vidám kísértet

19:00 AZ ÜVEGCIPŐ

19:30 Menekülj okosan! 19:00 Négy fal között

19:00 Szembesítés

26

11:00 Gombóc Artúr 19:00 Vidám kísértet

15:00, 19:00 Az üvegcipő

19:00 Át az ingoványon – k2 20:00 A pitbull cselekedetei

27

19:00 Jutalomjáték

15:00 Az üvegcipő

19:00 Lefitymálva

28

19:00 A hölgy fecseg és nyomoz

19:30 Duna/Tisza 19:00 Veszek egy éjszakát

csütörtök péntek szombat vasárnap hétfő kedd

19:00 Össz-Hang 19:15 Nem vagyunk mi barbárok

19:00 Bádogdob

3

19:00 Minden jó, ha vége jó 19:15 Egy komcsi nyanya vagyok!

19:00 Emilia Galotti

4

19:00 A nők iskolája 19:15 Nem vagyunk mi barbárok

11:00 Tökéletes boldogság – nyp. 19:00 Tanuljunk hallani

5

19:00 Rükverc 19:15 Szép napok

6

19:00 Illaberek 19:15 Csendet akarok

19:00 Elnöknők

7

19:00 A bajnok Pintér B. 19:30 A borbély

19:00 Ahogy tetszik

8

19:00 Kurázsi mama és gyermekei

19:00 Così fan tutte

9

19:00 Minden jó, ha vége jó 19:15 PanoDráma

19:00 Emilia Galotti

10

19:00 A nők iskolája 19:15 Szép napok

19:00 Terror

péntek

11

19:00 Portugál

15:00 Top Dogs

12

15:00 Nem vagyunk mi barbárok 19:00 Nóra

19:00 Cukor Kreml

13

19:00 Nóra 19:15 Nem vagyunk mi barbárok

19:00 Bádogdob

14

19:00 Össz-Hang 19:15 Prostitúció

19:00 Mártírok

15

19:00 A nők iskolája 19:15 Mennyekbe vágtató prolibusz

19:00 Terror

16

19:00 Minden jó, ha vége jó 19:15 A PanoDráma

19:00 Emilia Galotti

17

19:00 Sirály – angol felir. 19:15 Egy komcsi nyanya vagyok!

19:00 Részegek

18

19:00 A bajnok 19:15 Bihari 19:30 A borbély

15:00, 19:00 Ahogy tetszik

19

15:00 A bajnok 19:00 Petra von Kant 19:30 A borbély

19:00 Oszlopos Simeon

20

19:00 A bajnok 19:15 Bihari 19:30 A borbély

19:00 Ahogy tetszik

21

19:00 A két Korea újraegyesítése – angol felir.

19:00 A mi osztályunk

kedd

22

19:00 Az olaszliszkai

19:00 Harper Regan

23

19:00 A nők iskolája

19:00 Terror

24

19:00 Nóra

19:00 Bádogdob

25

11:00 Hóhérok nyp. 19:00 Nóra 19:15 LÉLEGEZZ

19:00 Bádogdob

26

15:00 Lélegezz 19:00 Sirály

15:00, 19:00 Részegek

27

19:00 Nóra 19:15 Lélegezz

28

19:00 Az olaszliszkai 19:15 Vakság

szombat vasárnap hétfő kedd szerda csütörtök

szombat vasárnap hétfő

szerda

15:00, 19:00 Tied a világ!

hétfő

2

kedd

19

vasárnap

1

szerda

péntek

10:00 Mese habbal 19:00 Négy fal között 19:30 Cím Nélkül

csütörtök péntek szombat vasárnap hétfő

szerda csütörtök péntek szombat vasárnap hétfő

19:00 Szajré 20:00 DeGeneráció 19:00 Nercbanda

Katona Kamra 19:00 Terror

csütörtök

10:00 Csizmás kandúr 19:00 Veszek egy éjszakát

4

Katona József Színház 19:00 A nők iskolája 19:15 Prostitúció

kedd

19:00 Abigail bulija

31


32

SZÍNHÁZ – műsor Klebelsberg Kultúrkúria

további helyszínek műsor – SZÍNHÁZ

ı színház ı tánc ı zenés színház ı klasszikus ı jazz ı bóbita Kolibri Színház, Fészek és Pince

Madách Színház

1

15:00 The Happy Prince – angolul

19:30 Bepasiztunk

2

15:00 Moha és Páfrány 17:00 Delete

19:00 Mamma Mia!

szerda csütörtök

3

péntek

4

19:30 Kónya István barokk lantestje

10:00 János vitéz 10:30 Kippkopp és Tipptopp 17:00 Klamm háborúja

15:00 Füled érjen bokáig!

9:30, 11:00 Kippkopp és Tipptopp 15:00 János vitéz

szombat

1

10:00 A széttört tál 19:00 Törékeny létformák

2

10:00 Már nem ott élek 10:00 A széttört tál

3

10:00 Már nem ott élek 10:00 A széttört tál

szerda 19:30 Az igazat mondd… 19:00 UTAZÁS AZ ÉJSZAKÁBA

10:30 Lúdas Matyi 15:00, 19:00 Mamma Mia!

Marczi Közösségi Tér

Magyar Színház

11:00 A békakirály 15:00 Huzavona 19:00 Utazás az éjszakába 19:30 Murphy törvényei

csütörtök péntek

5

vasárnap

6

10:00 Már nem ott élek

7

10:00 Dödölle 10:00 Már nem ott élek

8

11:00 Zrínyi Ilona

csütörtök

9

10:00 Már nem ott élek 10:00 Kéksziget

19:30 AZ ÖLÉBEN ÉN

10

10:00 Már nem ott élek

19:30 Az ölében én 20:00 SZNOB

11

18:00 Anyajegy 9:30 Színházi lecke

19:00 Balkán 20:00 Sznob

szombat

12

17:00 Zrínyi Ilona

19:00 3050 gramm

10:30 Lúdas Matyi 19:00 Mamma Mia!

11:00, 15:00 Rumini 15:30 A lemez két újabb oldala

hétfő

6

10:00 Macska voltam… 15:00 A bagoly 18:00 Cyber Cyrano

19:00 Ügyes kis hazugságok

11:00, 15:00 Rumini

kedd

7

15:00, 18:00 kettős:játék

19:00 Ügyes kis hazugságok

15:00 Harisnyás Pippi 19:30 Hajnalban, délben, este

szerda

8

10:30 Boni és Klájd kereket old 15:00, 18:00 kettős:játék

19:00 Mamma Mia!

11:00 Harisnyás Pippi

9

11:00 Játsszunk Háry Jánost! 15:00 A medve 18:00 Már megint kezdik!

19:00 Mamma Mia!

15:00 Valahol Európában

15:00 Will – angolul 15:00 A medve 18:00 Már megint...

19:00 Mamma Mia! 19:00 TEDx

15:00, 19:00 Valahol Európában

9:30, 11:00 Csip-csip csóka

19:00 Mamma Mia!

15:00, 19:00 Valahol Európában

hétfő kedd

kedd szerda csütörtök

10

10:00 Muzsikus Klébzelet

péntek

11

szombat

12

15:00 Massenet: Werther

10:00 Bors néni 10:30 Bóbita

15:00, 19:00 Mamma Mia!

19:30 A KARMESTER SZERETŐJE

13

10:00 Irgum-burgum Macibál

10:00 Bors néni 15:00 Bóbita 17:00 Nincsenapám, seanyám

19:00 Mamma Mia!

19:30 A karmester szeretője

15:00 Locspocs…

19:00 Mamma Mia! 19:30 Lélek színpada

17:00 Nincsenapám, seanyám

19:00 Mamma Mia!

vasárnap hétfő

14 kedd

19:00 Nem élhetek muzsikaszó nélkül

15

szerda

16 17

9:00 A só 14:30 Az aranyecset 18:00 Grazioso Zeneszalon

18

szombat

19

10:00 Kéksziget

16

10:00 Kéksziget

20:00 SZÓLÓK

17

10:00 Kéksziget 19:00 X, Y, Z

20:00 SZÓLÓK

péntek szombat

19:00 TIKK – KB35 20:00 SZÓLÓK

18

19:00 Ügyes kis hazugságok

15:00, 19:00 A muzsika hangja

10:30 Spárga-tengeralattjáró 15:00 Emília és az angyal…

15:00, 19:00 Mamma Mia! 19:30 Panelninja

11:00, 15:00 A muzsika hangja 11:30 Csacska nyulacska 14:30 Huzavona

hétfő

9:30, 11:00 Kippkopp gyerekei

10:30 Vuk 15:00, 19:00 Mamma Mia!

11:00 Csacska nyulacska 15:30 Murphy törvényei 15:00 A tizedes meg a többiek

22

10:00 Mézeskalácsház

23

10:00 Mézeskalácsház

24

10:00 Mézeskalácsház

20:00 THE SINGLEMAN PARTY

25

11:00 Banyamosoda 19:30 Laknak nálatok állatok?

17:00 Manótánc 18:00 Pán Péter

19:30 Bepasiztunk

19

19:30 Bepasiztunk

16:00 Abigél titkai

vasárnap 19:00 Gyerekkorunk 56

20 21 kedd

szerda csütörtök

15:00 Kukacmatyi

19:00 Macskák

szombat

23

19:00 Macskák

19:30 A Napló

15:00 Mágikus állatok iskolája – nyfp.

19:00 Macskák

19:00 A FÖSVÉNY

25

15:00 MÁGIKUS ÁLLATOK ISKOLÁJA

15:00, 19:00 Macskák

15:00 A békakirály 19:00 A fösvény 19:30 Egypercesek

26

15:00 Mágikus állatok iskolája

15:00, 19:00 Macskák

19:30 A Szkalla lányok 15:00, 19:00 Chioggiai csetepaté

27

10:30 Alice Csodaországban 15:00 Mágikus állatok iskolája

19:00 Macskák

19:00 Utazás az éjszakába

28

10:00 Mágikus állatok iskolája 15:00 The Happy Prince – angolul 17:00 Helló, náci!

19:00 Macskák

19:00 Chioggiai csetepaté

csütörtök

26

vasárnap 19:00 Abigél titkai

vasárnap

Bemutató: 2017. február 9. További előadás: február 11.

27

Eric Assous:

MESTERHÁRMAS MAGYARORSZÁGI BEMUTATÓ

péntek

szerda

kedd

15

szerda

10:00 Emília és az angyal… 15:00 Bunyósszív

17:00 Bűn és bűnhődés

22

hétfő

10:00 Kéksziget

19:00 Utazás az éjszakába 19:30 Házasságon innen…

kedd

szombat

14

19:00 A muzsika hangja 19:30 Júlia

21

24

13

csütörtök

hétfő

péntek

vasárnap

19:00 Ügyes kis hazugságok 19:30 Gondolat bonbonok

vasárnap

20

péntek

20:00 karamazov

10:30 Spárga-tengeralattjáró

csütörtök péntek

20:00 Halhatatlanság

4

10:30 A bagoly 15:00 Macska voltam…

hétfő

20:00 HALHATATLANSÁG

szombat

5

vasárnap

MU Színház

18:00 Pán Péter

Fordította: Oláh Krisztina Szereplők: Bozó Andrea, László Zsolt, Kocsis Gergely Rendező: Csizmadia Tibor

hétfő

28 kedd

Művészeti Szalon és Kávéház 1052 Budapest, Szervita tér 5. Jegypénztár: 06-1-266-8337 jegy@rozsavolgyi.hu

www.szalon.rozsavolgyi.hu

33


34

SZÍNHÁZ – műsor Nemzeti Színház – Nagyszínpad

további helyszínek műsor – SZÍNHÁZ

ı színház ı tánc ı zenés színház ı klasszikus ı jazz ı bóbita

Nemzeti Stúdiók

Nemzeti Táncszínház

1

19:00 Vitéz lélek

18:00, 19:30 A föltámadás szomorúsága

19:00 Birdie (Müpa) 19:00 OTTHON (Bethlen)

19:00 Mirai Musicians Trió

2

19:00 A miniszter felesége

19:00 Részegek

19:00 Birdie (Müpa)

19:00 Dallam és szenvedély

3

19:00 Cyrano de Bergerac

19:00 Árnyország 19:30 Ballada a két sebzett hattyúról

4

15:00 Éden földön

5

19:00 Szentivánéji álom

szerda csütörtök péntek

19:30 Liszt Ferenc Kamarazenekar 20:00 Ragtime Farsang – Budapest Ragtime Band

szombat

Ódry Színpad

Óbudai Társaskör

1

szerda

3

17:00 Az ingolstadti invázió 20:00 A félkegyelmű – angol felir.

4

11:00, 15:00 mikroSZPUTYNIK – angol felir. 17:00, 18:30 The woods – angol felir. 20:00 Rómeó és Júlia

18:00 JÓZSEF ÉS TESTVÉREI

5

17:00 Csikk – angol felir. 19:00 Insomnia – angol felir. 21:00 Roberto Zucco – angol felir.

18:00 József és testvérei 19:30 Kripli Mari (Asbóth u. 22.)

6

19:00 A komédia művészete

19:00 A Bernhardi-ügy

péntek

szombat

19:00 Szálkák (MOM)

19:00 Addikt 19:30 Fedák Sári 19:30 Brand

19:00 Táncoló filmkockák (MOM) 19:00 Drakula utolsó tánca (Müpa)

19:00 Körhinta

15:00 A helység kalapácsa

19:00 TestVér (MOM) 19:00 Megidézett Kárpátalja (Müpa) 19:00 Jászok (Müpa)

8

15:00 Csongor és Tünde

19:30 Galilei élete

19:00 eARTh / Megyegző (Müpa)

17:00 Játékos muzsika 7x10 percben

kedd

9

15:00 Tóth Ilonka

19:00 Zoltán újratemetve

19:00 TestVér (MOM)

19:00 Kedvenceim

szerda

10

19:00 Szentivánéji álom

19:00 SÖR 19:30 Psyché

19:00 Kokoschka babája (Müpa)

11

19:00 A krokodilus

15:00 SÖR 19:30 Nyáron, este… 19:30 A Gulag virágai

12

19:00 Betyárjáték

19:00 Szarvassá változott fiú

13

15:00 Tóth Ilonka

19:30 Tudod, hogy nincs bocsánat

19:00 Prospero, avagy a Vihar-sziget (Várkert)

14

15:00 János vitéz

15:00 A helység kalapácsa

19:00 Száz év magány (Várkert)

15:00 János vitéz

19:30 Szájon lőtt tigris 19:30 A gát

10:30, 15: 00 Sárkánymese (MOM) 19:00 Bartók 5. vonósnégyes Concerto (Várkert)

15:00 Fekete ég

19:00 Tóték

10:30, 15: 00 Sárkánymese (MOM) 19:00 Finetuning (Várkert) 19:00 Romance / Bolero (Müpa)

6

hétfő

7

kedd szerda csütörtök péntek szombat

19:00 Hangolódj rá

vasárnap hétfő

szerda

16

csütörtök

17

19:00 Vivaldi-est 19:00 Az idő kereke (MOM)

19:00 A miniszter felesége

19:00 Részegek

19:00 Az ég szabad

19:00 Tartuffe 19:30 Digger­ drájver (Asbóth u. 22.)

9

19:00 Anyám tyúkja 19:00 SzínPro 19:30 Remek hang a futkosásban – Maladype 20:00 1089

19:00 Anyám tyúkja 2.

19:00 GEORGE & COLE

11:00 A sötétben látó tündér 17:30 Előszoba (Asbóth u. 22.) 19:00 Apátlanok

12

19:00 George & Cole

19:00 Mesél a bécsi erdő

13

19:00 Fondor és szerelem 19:00 Kiadja magát

18:00 JÓZSEF ÉS TESTVÉREI 19:30 A Dohány utcai seriff (Asbóth u. 22.)

10

péntek

vasárnap 19:00 Souvenir de Vienne

19:00 Sad Case / Handman / Cacti (Müpa)

19

19:00 Sad Case / Handman / Cacti (Müpa)

szombat vasárnap hétfő

20

15:00 Liliomfi 19:30 Galilei élete

21

19:00 Szenvedély

kedd

22

szerda

23

csütörtök

15

22:30 A komédia művészete

16

19:00 Tóték

17

19:00 Liliomfi

csütörtök 15:00 Mozart klub

péntek

18

15:00 KITAGADOTTAK

15:00, 18:45 Hamlet

19

22:30 Kitagadottak

17:00 A vihar

20

19:00 Az ingolstadti invázió

18:00 József és testvérei

21

19:00 George & Cole

19:00 Három nővér

szombat 19:00 A jövő operacsillagai

19:00 Dreamers / TutuMucky (Müpa)

vasárnap hétfő

19:30 Színpad és kínpad

19:00 Siena (Müpa) 19:00 Pisztráng (MOM)

19:00 Ének Rilke Kristóf zászlótartó szerelméről, haláláról

19:00 Száll a kakukk... (Müpa) 19:00 Norvég–magyar balettgála (MOM) 19:30 Mi a kortárs tánc…? (Vigadó)

19:00 Attitude Vonósnégyes

kedd

22

25

19:00 Az úr komédiásai

19:30 Brand

26

15:00 Az úr komédiásai

10:00 Kölyöknap

19:00 Anna Karenina (Müpa)

hétfő

27

19:00 Mesés férfiak szárnyakkal

19:00 Jelenben a múlt 19:30 Hoztam valamit a hegyekből

19:00 Jelenben a múlt (Nemzeti Szh.)

28

19:00 Csongor és Tünde

19:30 Rokonok söre

szerda

vasárnap

24

19:00 A RODOLÓGIA RÖVID TÖRTÉNETE

19:00 Tartuffe

19:00 SzínPro 15:00 KALUCSNI

11:00 Csoda és Kósza 19:00 Mesél a bécsi erdő 19:30 Diggerdrájver (Asbóth u. 22.)

26

15:00 Kalucsni

19:00 Az ügynök halála

27

19:00 Az ingolstadti invázió

19:00 Hamlet

28

19:00 Antigoné

19:00 Anyám tyúkja 2. 19:00 Előszoba (Asbóth u. 22.)

vasárnap hétfő kedd

I OKCRIÓSLIRAODA U

PROD

2017. FEBRUÁR 4. SZOMBAT (1930 ÓRA), 2017. FEBRUÁR 22. SZERDA (1930 ÓRA)

19:00 Macskajáték 19:30 Emlékezés (Asbóth u. 22.)

25

MIKROSZÍNPAD

I EUM JUBILAD ÉV

(1065 BUDAPEST, NAGYMEZŐ UTCA 22-24.)

20:00 1089

péntek

THÁLIA SZÍNHÁZ

19:00 A Bernhardi-ügy 19:30 Kripli Mari (Asbóth u. 22.)

23

csütörtök

szombat

szombat

19:00 Az ügynök halála

szerda

19:00 Kodály dialógok (ZAK)

19:00 AZ ÚR KOMÉDIÁSAI

19:00 Azt meséld el, Pista!

kedd

19:00 Szenvedély 19:30 Hazát és szerelmet... 19:30 A Gulag virágai

péntek

hétfő

14

19:00 X, Y, Z (Marczi)

18

kedd

8

11

péntek

24

19:00 Három nővér 19:30 Emlékezés (Asbóth u. 22.)

szombat

kedd

15

7

csütörtök

vasárnap hétfő

19:30 A Dohány utcai seriff (Asbóth u. 22.)

2

csütörtök

15:00 III. Richárd 19:30 Nyáron, este fél tizenegykor

vasárnap

Örkény Színház

15:00 A háromemeletes mesekönyv

JEGYPÉNZTÁR (A SZÍNHÁZ ÉPÜLETÉBEN) Tel.: 06 (1) 311 0635, 06 (1) 331 0500 Bankkártyás vásárlás a www.jegy.hu, www.thalia.hu és a www.orlaiprodukcio.hu oldalon lehetséges.

35


36

SZÍNHÁZ – műsor Pesti Színház

1

19:00 Toldi

2

19:00 A képzelt beteg

3

19:00 Audiencia

4

19:00 Don Juan

további helyszínek műsor – SZÍNHÁZ

ı színház ı tánc ı zenés színház ı klasszikus ı jazz ı bóbita

Pinceszínház

Radnóti Színház

18:30 Dixie Kings of Hungary

RaM Colosseum 19:00 Boldogság 69:09

szerda

19:00 Iván, a rettenet 19:00 Prah

19:00 Gyöngyhajú Lány Balladája

19:00 Iván, a rettenet

11:00, 15:00 A dzsungel könyve

19:00 Finito

17:00 A párnaember

17:00 Gyöngyhajú Lány Balladája

19:00 Buborékok

6

hétfő

7

19:00 A testőr

19:00 Művészet

19:00 Futótűz

2

19:30 Kedvencek

3

19:30 Amazonok

19:00 Antigoné

19:00 SabbathSong Klezmer Band

19:00 Csin-csin

19:30 Az őz

15:00, 19:00 A tizenegyes kórterem 19:00 Párkabaré (Vallai)

19:00 Venus in Fur – magyar felir.

19:00 Play Krúdy!

5

15:00, 19:30 Az őz

11:00 Nyolckor a bárkán

11:00 Micimackó 15:00 Szép magyar népmesék

6

20:30 Előttem az élet

20:00 Szomjas férfiak sört isznak helyettem

19:00 Play Krúdy!

8

19:00 Don Juan

18:30 Dixie Kings of Hungary

19:00 Iván, a rettenet

7

19:30 Kedvencek

19:30 Ederlezi

19:00 Furcsa pár – Női változat

9

19:00 A dzsungel könyve

19:00 Kék róka

8

20:30 Istenek tanácsa

17:00 23/43 (Vallai) 19:30 Woyzeck

19:00 Lola Budapesten

9

19:30 MESTERHÁRMAS

19:00 Don Giovanni (Vallai)

19:00 A Pulitzer-ügy

10

19:30 Valami csaj(ok)

19:00 SZÜRKE KERTEK (Vallai)

19:00 David Klezmer Quintet és Klein Judit

19:00 Száz év magány

11

19:30 Mesterhármas

19:00 Szürke kertek (Vallai) 19:30 Bolondok hajója

19:00 Miért nem marad reggelire?

19:00 Chatszoba

16:00, 19:30 „Szülőfalum, Pest”

11:00 Nyolckor a bárkán 19:00 Suttogók (Vallai) 20:00 Szomjas férfiak…

15:00 Rose

15:00 Furcsa pár – Női változat

13

19:30 Salamon király szorong

19:00 Jónás könyve (Vallai)

14

19:30 Mellettem elférsz

19:00 Álomszínház

szombat vasárnap

szerda csütörtök

10

péntek

19:00 Jó estét nyár, jó estét szerelem

11

19:00 Audiencia

19:00 Fej nélküli holttest

11:00, 15:00 Ofélia árnyszínháza

19:00 BEN HUR – Madách Szh.

12

11:00 Túl a Maszat-hegyen 19:00 A vágy villamosa

15:00 Bányavirág

17:00 Buborékok

15:00, 19:00 Ben Hur – Madách Szh.

19:00 Lear király

13

péntek szombat

12

vasárnap

hétfő

14

19:00 Hamlet

19:00 Jelenetek egy házasságból

19:00 Szenvedélyem, Velence

18:30 Dixie Kings of Hungary

19:00 Futótűz

19:00 Nostradamus – Világok vándora

kedd

hétfő

15

19:00 Audiencia

16

19:00 A testőr

19:00 Lear király

19:00 Nostradamus – Világok vándora

szerda

17

19:00 Játszd újra, Sam!

19:00 Iván, a rettenet

19:00 Képzelt beteg – Zenthe Ferenc Szh.

csütörtök

18

19:00 A testőr

19:00 Platonov – Apátlanul

15:00, 19:00 Monte Cristo grófja

péntek

19

14:30 Don Juan 20:00 A Kellékes

17:00 Futótűz – FIDELIO SZÍNHÁZI EST

15:00, 19:00 Fergeteges – A királyné, a gróf és a cigánylány

szombat

szerda csütörtök péntek 11:00, 15:00 A pokoli puncs

szombat vasárnap

20 21 22

19:00 Szentivánéji szexkomédia

23

19:00 Szentivánéji szexkomédia

24

19:00 SZENTIVÁNÉJI SZEXKOMÉDIA

25

18:30 Dixie Kings of Hungary

19:00 Ben Hur – Madách Szh.

19:00 Szentivánéji szexkomédia

19:00 A GÉZAGYEREK

19:00 Karamazov testvérek

26

19:00 Szentivánéji szexkomédia

19:00 Finito

27

19:00 Audiencia

28

19:00 Don Juan

hétfő kedd

19:00 Ungvári Tamás estje

19:00 Ölelj át!

17

19:30 romance.com

19:30 Érzéki matematika

19:00 SabbathSong Klezmer Band

22:00 Pasolini: Tétel

18

19:30 Napfény kettőnknek

19:30 Ha mi holtak feltámadunk

19

16:00, 19:30 Valami csaj(ok)

11:00 Nyolckor a bárkán 19:00 A tizenegyes kórterem

20

19:30 Salamon király szorong

19:30 Nimfománia

19:00 Balfácánok

19:00 A MI TÖRTÉNETÜNK 19:30 Egymás Bábelében (Vallai)

19:00 Lola Budapesten

kedd

19:00 A párnaember

vasárnap

19:00 Összkomfort 19:00 Retikül (Vallai)

21

16:00 Arccal a földön 19:00 A Gézagyerek – nyfp.

szombat

19:30 Válótársak

19:00 Futótűz 19:00 Nagyidai cigányok

péntek

16

hétfő

19:00 Heltai naplója

csütörtök

19:00 Heller Ágnes est

19:00 Koronázás 19:30 Gyógyító betegségek (Vallai)

15

19:00 Vágyvillamos

kedd

19:00 Száz év magány

kedd

vasárnap

hétfő

szerda

19:00 Az ajtó

kedd

szerda

szombat

péntek

hétfő

kedd

vasárnap

Spirit Színház

1

4

szombat

csütörtök

Spinoza

csütörtök

péntek

5

RS9 Színház 19:30 Nyiratkozások (Vallai)

szerda 19:00 Karamazov testvérek

csütörtök

vasárnap

Rózsavölgyi Szalon 19:30 Amazonok

15:00, 19:00 CLOSER

22

19:30 Szerelem

19:30 Szimpla szerda

19:00 Herzl

19:00 Csin-csin

23

19:30 Meddig mehetek el?! – Sándor György

19:00 The Importance of Being Oscar (Vallai) 19:30 Többszörös orgazmus

19:00 ALMA – Liberálisok klubja

19:00 JÓ ÉJT, ANYA!

24

19:30 Mellettem elférsz

19:30 Zöld Szofi

19:00 SabbathSong Klezmer Band

19:00 Jó éjt, anya!

19:30 Mellékhatás

11:00 Szorgalmas és rest lány (Vallai) 19:00 Jentl (Vallai) 20:00 Koronázás

16:00, 19:30 Valami csaj(ok)

11:00 Ágacska 19:30 Érzéki matematika 20:00 DE MI LETT A NŐVEL? (Vallai)

19:30 Kedvencek

20:00 1914/1915/1916/1917 20:00 De mi lett a nővel? (Vallai)

19:00 Az Orczy-ház

19:30 Széllel szembe – Jordán Tamás

19:00 The Importance Of... (Vallai) 19:30 Többszörös orgazmus

19:00 Talmud, tóra és a többiek

szerda

15:00, 19:00 Ben Hur – Madách Szh. 15:00, 19:00 Ben Hur – Madách Szh.

csütörtök péntek

25

szombat

26

vasárnap

27

hétfő

28 kedd

15:00 Zorba, a görög

19:00 Ölelj át!

37


38

SZÍNHÁZ – műsor Stúdió K

Szkéné Színház

Thália Színház – Nagyszínpad, Mikroszínpad

Thália Színház – Arizóna Stúdió, Új Stúdió

19:00 Don Quijote – Nézőműv.

19:00 Amerikai bölény

2

19:00 A fajok eredete – Nézőműv.

19:00 A férfiagy

3

20:00 EztRád – Nézőműv.

19:00 Ketten egyedül 19:00 Mr. és Mrs.

19:30 Moszkva–Petuski

1

17:00 Szerdai piknik

további helyszínek műsor – SZÍNHÁZ

ı színház ı tánc ı zenés színház ı klasszikus ı jazz ı bóbita

19:30 Garzonpánik

szerda csütörtök péntek

Trafó

1 2

20:00 Csehov – Dollár P.

19:00 Hangemberek

19:00 A Pál utcai fiúk 19:30 Hallgatni akartam

3

19:00 Két nő

19:00 Hamu és gyémánt

19:00 Fehér Szarvas

19:00 Bűn és bűnhődés 19:30 A Pentheszileia Program

11:00 Pinokkió 19:00 Csak kétszer vagy fiatal

18:00 Bartók & Folk 19:30 Kétszemélyes tragédia

14:30, 19:00 A Pál utcai fiúk 19:30 Az élet mint olyan

15:00 Vértestvérek

19:00 Pour Toujours – Mindörökké

11:00 A padlás 19:00 A Mester és Margarita 19:30 Fátyol nélkül

szerda csütörtök péntek

4

19:00 Nehéz

19:00 Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban 19:30 Őszi szonáta

11:00 Világszép nádszálkisasszony

szombat

5

11:00 A rettentő görög vitéz 19:30 Emigránsok

16:00, 19:00 Kutyaharapás – Nézőműv.

15:00 Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban

11:00 A rézerdő lakói 15:00 Brass cirkusz

vasárnap

6

19:00 Kutyaharapás

7

19:00 I. Erzsébet – Vádli

19:30 Toldi

kedd

8

5

18:00 Miközben ezt a címet olvassák... 20:00 A harag napja – Krétakör

6

19:00 Az éjszaka csodái 20:00 Dongó 20:00 A harag napja

18:00 Az ember tragédiája 19:00 A királynő aranyból van (Stuart Mária)

20:00 Apropó 2.0 – Tünet

18:00 A dolgokról egy földi szellemnek 19:00 A kassai polgárok

19:00 A Pál utcai fiúk 19:30 Hallgatni akartam

19:00 A funtineli boszorkány

19:00 A Pál utcai fiúk 19:30 Sóvirág

20:00 MELLÉKHATÁSOK

19:00 A funtineli boszorkány

19:00 Tévedések vígjátéka

20:00 Mellékhatások

19:00 A vörös bestia

19:00 Jóembert keresünk 19:30 A vörös oroszlán

19:00 HAZUDNI TUDNI KELL

19:00 A bolondok grófja 19:00 A második teríték

19:00 Bűn és bűnhődés 19:30 A Pentheszileia Program

11:00 A didergő király 16:00 Maga lesz a férjem!

11:00 Országjáró Mátyás király 19:00 A Noszty fiú esete Tóth Marival

16:00 Óz, a csodák csodája 19:30 Hallgatni akartam

hétfő

hétfő

17:00 Szerdai piknik

19:00 Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban

7

19:00 A halottember

19:00 A nagy kézrablás

20:00 nőNYUGAT

19:00 A halottember

19:00 Alul semmi

19:00 Züfec – k2

19:00 Alul semmi

19:30 Telefondoktor

szerda

9

csütörtök

10

kedd

8

szerda

péntek

9

csütörtök

10

11

19:30 Árvák

20:00 FácánPintér B.

19:00 Alul semmi

11:00 Világszép nádszálkisasszony

péntek

12

11:00 Szamár a torony tetején 19:30 bakfitty

20:00 FácánPintér B.

19:00 Hétköznapi őrületek

11:00, 15:00 Pöttyös Panni az iskolában

szombat

szombat vasárnap

13

19:00 Patkányok – Forte

14

19:00 Bányavakság

hétfő

15

17:00 Szerdai piknik

19:00 A férfiagy

19:30 Soha, senkinek

19:00 A hőstenor

19:30 Garzonpánik

szerda

16

csütörtök

19:00 Bűn és bűnhődés – Forte

19:00 A hőstenor

19:00 Kohlhaas

20:00 Gellérthegyi álmok 20:00 Segítség! megnősültem!

19:30 Mogács mesék

18

11:00 A kengurukölyök 19:30 Szürke galamb

19:00 A nagy füzet – Forte

19:00 Rövid a póráz

19:30 Mogács mesék

19

11:00 Maya hajója 19:30 Mielőtt az éj leszáll!

19:00 Patkányok – Forte

19:00 Rövid a póráz

19:00 A fajok eredete – Nézőműv.

19:00 Szerelem

vasárnap

20

hétfő

21

10:00 Szélben szállók

22

10:00 Szélben szállók 17:00 Szerdai piknik

19:30 Telefondoktor

19:00 A férfiagy 19:30 Őszi szonáta

19:30 A gyáva

19:30 Nóra

19:00 Ketten egyedül

20:00 nőNYUGAT

24

19:30 Szürke galamb

19:00 Mr. és Mrs. 20:00 Gellérthegyi álmok

19:30 Moszkva–Petuski

25

11:00 A kíváncsi kiselefánt 19:30 W.S. Othello

11:00 János Vitéz 19:00 Bérgyilkos a barátom 20:00 Segítség! Megnősültem!

19:30 W.S. Othello

15:00, 19:00 Bérgyilkos a barátom 20:00 Segítség! Megnősültem!

péntek szombat

26

vasárnap

kedd

19:00 Ír-olvas – Kornis Mihály

19:00 A lélek fegyverzete 10:00 A királylány bajusza 19:00 A kőszívű ember fiai

19:00 Bűn és bűnhődés 19:30 Orfeusz és Eurüdiké

16

20:00 Az egyensúlyvesztés ösztöne

10:00, 14:00 Pinokkió

19:00 A kőszívű ember fiai

19:00 Makrancos Kata 19:30 A vörös oroszlán

17

18:00 Gondolat plasztika – angolul 20:00 Az egyensúlyvesztés ösztöne

19:00 Imádok férjhez menni

19:00 Az áldozat

19:00 A Pál utcai fiúk 19:30 A vörös oroszlán

19:00 Cigányprímás

15:00 EX 19:00 Hangemberek

19:00 A padlás 19:30 Hallgatni akartam

15:00 Charley nénje?

15:00 A Béres 19:00 Kreutzer szonáta

14:30, 19:00 A Pál utcai fiúk 19:30 Fátyol nélkül

csütörtök

18 19

20:00 Emlékek klinikája – STEREO Akt

20

20:00 MagyarIQm

19:00 Újszínházi beszélgetések Takaró Mihállyal

hétfő 19:00 Bubamara

21

10:00 Pöttöm Panna

kedd

22

20:00 A te országod – Forte

19:00 A második teríték

23

20:00 Az időnk rövid története

10:00, 14:00 Pinokkió

19:00 A funtineli boszorkány

19:00 Szentivánéji álom

24

20:00 Lutte – Frenák P.

19:00 Égben maradt repülő

19:00 Énekes madár

19:00 Szentivánéji álom

20:00 Lutte – Frenák P.

11:00 A suszter manói 19:00 Francia szobalány

15:00 A királylány bajusza 19:00 Nem élhetek muzsikaszó nélkül

19:00 SZENTIVÁNÉJI ÁLOM 19:30 Rendezés

20:00 Lutte – Frenák P.

11:00 A hattyúk tava 15:00 ABIGÉL TITKAI

11:00 Pöttöm Panna

19:30 RENDEZÉS 19:00 Szentivánéji álom

szerda

péntek

25

szombat

26

vasárnap

hétfő

28

20:00 Köztársaság

kedd

csütörtök

19:00 Mulatság

27

14

vasárnap

8:00 Szerelem

23

csütörtök

20:00 Köztársaság

szombat

kedd

szerda

13

hétfő

péntek

19:00 M/Ámor – Terminál Workhouse

20:00 Alszanak a halak?

15

19:30 Nóra

szombat

12

szerda

17

péntek

11

vasárnap

kedd

Vígszínház 19:00 A padlás

11:00 Madárház 19:30 Négyeshatos

vasárnap

Újszínház 19:00 EX

4

szombat

Turay Ida Színház

20:00 Csehov – Dollár P.

19:30 Rövid

27

19:00 Bűn és bűnhődés 19:30 A Pentheszileia Program

28

19:00 A Pál utcai fiúk 19:30 Sóvirág

hétfő kedd

39


40

SZÍNHÁZ – további helyszínek

A FIDELIO.HU ajánlja

1 RENDEZÉS

Bartis Attila újabb felkavaró történetet írt a Vígszínház számára. A színház világában játszódó darab tele van súlyos titkokkal, fájdalmas, lappangó hazugságokkal, ahogy a szerepeket játszó színészek magánélete is. Az előadást Szikszai Rémusz rendezi. február 25., 26. 19:30 Vígszínház

2 MESTERHÁRMAS

A Rózsavölgyi Szalon ismét egy népszerű kortárs francia darabot tűz műsorára. A Mesterhármas szereplői kegyetlen őszinteséggel rántják le a leplet a házasfelek közötti apró titkokról. Előadja Bozó Andrea, László Zsolt és Kocsis Gergely. február 9., 11. 19:30 Rózsavölgyi Szalon

3 BABAHÁZ (NÓRA)

Ibsen drámája a maga korában óriási vitákat generált, noha a szerzőt nem is az érdekelte, hogyan döntenek a nők, hanem hogy szabadon dönthessenek. Kevésbé érthető, miként lehet, hogy mindez többé-kevésbé ma is aktuális. Jeles András rendezéséből kiderül. február 17., 23. 19:30 Stúdió K CSEPELI MUNKÁSOTTHON 22. szerda 19:00 Francia szobalány CSILI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 12. vasárnap 15:00 A szív hídjai ERZSÉBETLIGETI SZÍNHÁZ 4. szombat 17:00 Shirley Valentine 5. vasárnap 18:00 Őrületek tornya 11. szombat 19:00 Párterápia 19. vasárnap 17:00 Mezítláb a parkban 26. vasárnap 15:00 Hernádi pont FÉSZEK MŰVÉSZKLUB 4. szombat 19:00 Majdnem 6. hétfő 18:00 A sámántudás ma 3. 7. kedd 19:00 Pulóvergyűjtő 9. csütörtök 19:00 Pulóvergyűjtő 11. szombat 19:00 Kiröhögjük magunkat 12. vasárnap 16:00 Kiröhögjük magunkat

15. szerda 19:00 MozArt 16. csütörtök 19:00 Majdnem 17. péntek 19:00 Bolond vasárnap 18. szombat 19:00 Kiröhögjük magunkat 19. vasárnap 16:00 Kiröhögjük magunkat 20. hétfő 18:00 A sámántudás ma 3. 21. kedd 19:00 Lenni, lenni, lenni FÉSZEK SZÍNHÁZ / JEMOL 6. hétfő 18:00 Gém 7. kedd 19:00 Gém 8. szerda 18:00 Fém 11. szombat 19:00 Édes Dezső 12. vasárnap 19:00 Bagatell 16. csütörtök 19:00 Iza és Krisztián 18. szombat 19:00 Happy New York 22. szerda 19:00 Édes Dezső 23. csütörtök 19:00 Happy New York 25. szombat 19:00 Fém 28. kedd 19:00 A kékszakállú herceg csodálatos élete IMPRÓ (MOMENTÁN TÁRSULAT) 3. péntek 19:00 RögvEst 6. hétfő 7:00 Nulladik Óra 11. szombat 19:00 Fröccs 12. vasárnap 19:00 Fiúk ketten 14. kedd 19:00 RögvEst 17. péntek 19:00 Budapest Improv Show 19. vasárnap 19:00 Mozaik 24. péntek 19:00 re:Verze 25. szombat 19:00 RögvEst KASZÁSDŰLŐI KULTURÁLIS KÖZPONT 10. péntek 19:00 Szerelmes(e) 18. szombat 19:00 Mellettünk

KISPESTI MUNKÁSOTTHON MŰVELŐDÉSI HÁZ 25. szombat 15:00 Svejk vagyok 26. vasárnap 15:00 A nadrág KOMA BÁZIS 10. péntek 19:30 te tudod, én élem 15. szerda 19:30 kattogas@por.no 17. péntek 19:30 te tudod, én élem 24. péntek 19:30 A KÍSÉRLET 25. szombat 19:30 A kísérlet KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR KŐBÁNYAI KULTURÁLIS KÖZPONT 5. vasárnap 19:00 Örömlányok végnapjai 24. péntek 19:00 Gyilkosság a stúdióban MALADYPE SZÍNHÁZ 19. vasárnap 15:00 Numera! 20. hétfő 19:00 III. Richárd ÓBUDAI KULTURÁLIS KÖZPONT 8. szerda 10:30 Mellettem az utódom URÁNIA NEMZETI FILMSZÍNHÁZ 14. kedd 19:00 Cseresznyéskert 15. szerda 19:00 Senkiföldje 25. szombat 19:00 Ruszalka VIGYÁZÓ SÁNDOR MŰVELŐDÉSI HÁZ 4. szombat 18:00 Maude és Harold 25. szombat 18:00 Csongor és Tünde...

SOR

13

ÜLÉS

09

Jegyvásárlás


42

TÁNC – ajánló SZÁLKÁK

február 9-10. 20:00 Trafó

A belga–szlovák–magyar koproducióban létrejött előadás egy hallucináló nő fejében játszódik, amit lát vagy elképzel, azt látjuk mi is. Minden jelenet az átélt hiteles valóság mellékhatása. A négy kiemelkedő táncos energikus, vicces, mégis kicsit nyugtalanító világot teremt, egyikük, Varga Csaba már itthon sem ismeretlen. Anton Lachky a brüsszeli PARTS-ban tanult, Akram Khan táncosa volt két évig, majd sokfelé tanítani, vendégkoreografálni kezdett. 2013-ban a fiatal alkotó első saját koreográfiája nagyot robbant a világban, körbe is járta vele a legjobb helyeket, ez a második önálló darabja.

szigetiphoto

február 5. 19:00 MOM Kulturális Központ

Feledi János nem először koreografál költészeti inspirációra: Psyché című Weöres-táncinterpretációja után az azonos című Pilinszky-kötet gondolatiságát jeleníti meg. „Nem a verseket akarom eltáncolni, és nem a versek világát egymás után fűzni, hanem azt szeretném megmutatni, hogy a 21. században nekem mit üzen Pilinszky szellemisége. Ehhez ezt a Pilinszky-matériát kell átengednünk magunkon” – írja Feledi János, a darab koreográfusa. A költő 1972-es kötetével új korszakot nyitott az életművében: a világról való apokaliptikus látomás helyébe az emberi lét eseményeibe való belenyugvás került.

MELLÉKHATÁSOK

FINETUNING

fotó: Bartusz Réka

Az Ifjú Szívek Táncszínház, a Dusan Hégli Company és az Espace Alya Theatre koprodukciójaként létrejött előadás most Budapesten is látható. A Haydn-féle vonósnégyes-koncepció sehol máshol a világon nem épült be olyan szervesen az egyes nemzetek zenekultúrájába, mint Közép-Európában. Az előadás ezt a különleges hangzásvilágot és a hozzá szervesen kapcsolódó organikus mozgáskultúrát használja színházi eszközként. Az előadás tabuk nélkül nyúl a kirekesztés, a képmutatás és a családon belüli erőszak témájához, amelyekkel kapcsolatban időről időre mindannyiunk lelkére ráfér egy finomhangolás.

február 16. 19:00 Várkert Bazár

fotó: Pályi Zsófia

ANYEGIN

Februárban újra Puskin legendás szplínes alakja elevenedik meg a balettszínpadon, Csajkovszkij zenéjébe ágyazva, John Cranko koreográfiájával. Anyegin túl későn, kioltott és tönkretett emberéletek árán ébred rá, hogy az igaz szerelem felrázhatja a lelket, és értelmet adhat az életnek. Tatjana szenvedélyének és fájdalmának hullámai végül útját állják a megbocsátásnak. Széttépett szerelmes levelek szegélyezik a pár útját. A fő szerepekben a Magyar Nemzeti Balett kiváló szólistáit csodálhatjuk meg.

Időpontok: opera.hu

fotó: Tó th László

SZÁLL A KAKUKK FÉSZKÉRE

február 24. 19:00 Müpa

Ken Kesey kultikus alapművének táncszínpadi adaptációját a Pécsi Balett most a Budapest Táncfesztiválra is elhozza a Nemzeti Táncszínház segítségével. „Bennünket olyan általános emberi kérdések érdekeltek a szövegből, mint az egymásrautaltság, az érzelmi zsarolás, az alá- és fölérendeltség, a barátság és bajtársiasság, együttérzés és a szabadság” – mondta az előadás koreográfusa, Vincze Balázs. A nemrég önálló társulattá vált Pécsi Balett a Pécsi Horvát Színházzal közösen hozta létre az előadást, melynek rendezője Vidákovics Szláven, zeneszerzője pedig Kovács Benjamin.


TÁNC – portré

bontás – TÁNC

Fidelio: Most már több mint egy éve lép színpadra a Tünet Együttessel. Gondolta volna előtte, hogy ekkora érdeklődés lesz az előadás iránt? Fahidi Éva: Nem gondoltam volna. De örömmel mondhatom, hogy nagy szerencsém van a produktumaimmal, mert amikor megírtam A Dolgok Lelke című könyvemet, akkor arról sem hittem volna, hogy ezt az emberek meg fogják venni, és a könyvet később majd újra kiadják. Korábban is sokat írtam, mert az írást egyfajta terápiának is használom: kiírom magamból azt, ami nyomaszt, és aztán elégetem az egészet. Ezek az én el nem küldött leveleim, amiknek nincsenek címzettjei. F: Az írás, a tánc vagy egyéb alkotótevékenység segítségével feldolgozható vagy inkább csak átdolgozható egy akkora trauma, amelyet Ön átélt? FÉ: A szakértők azt állítják, hogy az ember idővel kigyógyul a traumáiból, de ilyet csak az mond, akinek semmilyen nagyobb traumát nem kellett feldolgoznia. Én azt gondolom, hogy jó esetben az ember sok évtized munkájával megtanulja, hogyan lehet együtt élni a traumáival. Nekem ehhez közel hatvan évre volt szükségem. Akkorra jutottam el oda, hogy a legeslegmélyebb tudatalatti rétegemből, ahol addig elnyomva tartottam az emlékeimet, engedjem felszínre jönni a saját történetemet. Ekkor, 2003-ban – sok más nőtársammal közösen – elmentem Auschwitz-Birkenauba, és megnéztem a helyet, ahová munkatáborba kerültünk. Akkor jöttem rá, hogy arról, ahogy ott a dolgok valóban megtörténtek, senki sem tud. Azt éreztem, hogy nekem feladatom ezt minél pontosabban elmesélni az embereknek. F: Mi volt az Ön számára a legnagyobb tétje ennek az előadásnak? FÉ: Az unokáim egy része szeret olvasni, de van köztük olyan, aki egy sokkal vizuálisabb korban nőtt fel, és sajnos keveset olvas. Ez nem egyéni hozzáállás kérdése, hanem egy új generáció jellemzője. Én neki is szerettem volna átadni azt, amit a könyvemben megírtam, mert ez az ő családtörténete is. Amikor Szabó Réka felkért az előadásra, rájöttem, hogy erre tökéletes kifejezési eszköz lehet a tánc, talán még erősebb is, mint a verbális kommunikáció. Az első előadáson ott volt a Vígszínházban az én nem olvasó unokám is, és rá is nagy hatást gyakorolt a darab. F: Ez az előadás szól az Ön személyes történetéről, a holokauszt túléléséről, szól Emese életéről is, és egyben szól a generációk közötti hasonlóságról

6. HÉTFŐ 19:00 MÜPA Drakula utolsó tánca – Magyar Nemzeti Táncegyüttes 19:00 TRAFÓ Az éjszaka csodái – Tünet Együttes

2. CSÜTÖRTÖK 19:00 MÜPA Birdie – Frenák Pál Társulat

8. SZERDA 19:00 JURÁNYI PRODUKCIÓS

3. PÉNTEK 19:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ Anyegin – Magyar Nemzeti Balett 19:00 RaM COLOSSEUM Gyöngyhajú Lány Balladája – ExperiDance Produkció

fotó: Mészáros Csaba

FAHIDI ÉVA

Egy éve sikerrel fut a Vígszínházban a Tünet Együttes Sóvirág című darabja Szabó Réka rendezésében, mely a Színikritikusok Különdíját is elnyerte. A vallomásos-táncos duett a 91 éves Auschwitz-Birkenau-túlélő, Fahidi Éva és a fiatal táncosnő, Cuhorka Emese párbeszéde mozgásba foglalva. De lehet-e egy holokausztdarabról sikerként beszélni? Van-e terápiás hatása a színpadi táncnak? Többek közt ezekről is kérdeztük Fahidi Évát.

1. SZERDA 19:00 BETHLEN TÉRI SZÍNHÁZ Otthon – Duna Táncműhely 19:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ Anyegin – Magyar Nemzeti Balett 19:00 MÜPA Birdie – Frenák Pál Társulat 19:00 RaM COLOSSEUM BOLDOGSÁG 69:09 – ExperiDance Produkció

4. SZOMBAT 19:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ III. Nagy Iván Nemzetközi Balettgála

és különbségről. Tudtak-e egymásnak oda-vissza adni az előadások során? FÉ: Emese már a kisugárzásával is nagyon sokat adott nekem, mert az első találkozásunk nagyon természetesnek és ismerősnek hatott. Az is érdekes hasonlóság bennünk, hogy ő is magas lány, mint amilyen én voltam. Én ráadásul a 176 centimmel kirívóan magasnak számítottam, mégsem éreztem magam esetlennek. Emese szintén jól kezeli a magasságát, és lenyűgöző mozgáskultúrával rendelkezik. Szakmailag is rendkívül felkészült, amihez egy nagyszerű emberi magatartás párosul. Izgalmas volt vele azt is megtapasztalni a próbák és előadások közben, hogy míg nekem a genderkülönbségek fogalmai sokat számítanak, addig Emese erről sokkal rugalmasabban gondolkodik. Az általa eltáncolt Senki szerepe is valami olyasmit szimbolizál, hogy a minden emberre jellemző humánum a legfontosabb, nem pedig az, hogy az illető férfi vagy nő. F: Hogyan bírja fizikailag ezt a rengeteg előadást? FÉ: Amikor elkezdtük a darabot kitalálni, először közösen megállapítottuk, hogy mi az, amit színpadképesen elő tudok adni, aztán a lehetséges kereteken belül alakítottuk ki a koreográfiát. Sok energia kell egy-egy előadáshoz, és nagyon el szoktam fáradni tőle. Ugyanakkor ez a fizikai jelenlét visszafele is hat, mert bizonyos mozdulatok pont a darabnak és a gyakorlásnak köszönhetően javultak. F: Tud sikerként tekinteni erre a darabra? FÉ: Nem egyértelműen. Akkor sem, ha jólesik a sok pozitív visszajelzés. A siker nagyszerű dolog, de a sorsnak mégis furcsa fintora, hogy az élet engem egy ilyen sikerrel ért el. Ennek ellenére inspirál, ha sok ember előtt beszélhetek, és bízom benne, hogy amíg fizikummal bírom, addig játszhatom ezt az előadást. Krupa Zsófia Az interjú teljes változata a www.fidelio.hu oldalon olvasható.

5. VASÁRNAP 11:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ Anyegin – Magyar Nemzeti Balett 17:00 RaM COLOSSEUM Gyöngyhajú Lány Balladája – ExperiDance Produkció 19:00 MOM KULTURÁLIS KÖZPONT Szálkák – Feledi Project

7. KEDD 19:00 MÜPA Megidézett Kárpátalja – Magyar Állami Népi Együttes

KÖZÖSSÉGI INKUBÁTORHÁZ

9. CSÜTÖRTÖK 20:00 TRAFÓ Mellékhatások – Anton Lachky Company 10. PÉNTEK 19:00 MÜPA Kokoschka babája – Gergye Krisztián Társulat 20:00 TRAFÓ Mellékhatások – Anton Lachky Company

1 NAGY IVÁN BALETTGÁLA

A nemzetközi hírű balettművész, többszörös balettigazgató előtt idén is a világ legjelentősebb társulatainak – a Royal Ballet, az English National Ballet, a Bolshoi, a Paris Opera és a HET National Ballet – szólistái és az Opera balett­ együttesének művészei tisztelegnek. február 4. 19:00 Magyar Állami Operaház

A tó – Dányi Viktória, Bercsényi Péter 19:00 MÜPA Menyegző/eARTh – Szegedi Kortárs Balett

45

A FIDELIO.HU ajánlja

2 AZ EGYENSÚLYVESZTÉS ÖSZTÖNE

A francia Compagnie Ieto társulat fadeszkák, seprűk, egy szőnyeg, egy porszívó és egy létra felhasználásával teremt új cirkuszi világot, amelyben minden a finom egyensúlyról szól. Viccesebbnél viccesebb jeleneteken át keresik a játék lehetőségét. február 16-17. 20:00 Trafó

3 KODÁLY-DIALÓGOK

A Nemzeti Táncszínház felkérésére a Közép-Európa Táncszínház két Kodály-zenemű elkészítésére vállalkozik, amelyekhez komoly nemzetközi karrierrel rendelkező zeneművészeket hívott meg Rohmann Ditta és Sergey Malov személyében. február 22. 19:00 Zeneakadémia

2017. február 18.–március 1.

„JÓ ESETBEN MEGTANULUNK EGYÜTT ÉLNI A TRAUMÁVAL”

Charlotte Landreau, Soloist, Martha Graham Dance Company Photo Courtesy of NYC Dance Project

44

www.tancfesztival.hu


46

TÁNC – bontás 13. HÉTFŐ 19:00 MÜPA Párizs éjjel – Recirquel 14. KEDD 19:00 VÁRKERT BAZÁR Száz év magány – Budapest Táncszínház 19:00 MÜPA Párizs éjjel – Recirquel 19:00 RAM COLOSSEUM Szenvedélyem, Velence – ExperiDance Produkció

16. CSÜTÖRTÖK 19:00 VÁRKERT BAZÁR Finetuning – Ifjú Szívek Táncszínház

19:00 MÜPA Romance / Bolero – Győri Balett 19:00 RaM COLOSSEUM Nostradamus – Világok vándora – ExperiDance Produkció 20:00 TRAFÓ Az egyensúlyvesztés ösztöne – Compagnie Ieto 17. PÉNTEK 19:00 BETHLEN TÉRI SZÍNHÁZ Ne hisztizz – metrikus sasszé – Góbi Rita Társulat 20:00 TRAFÓ Az egyensúlyvesztés ösztöne – Compagnie Ieto

23. CSÜTÖRTÖK 19:00 RaM COLOSSEUM Nagyidai cigányok – ExperiDance Produkció 24. PÉNTEK 19:00 MÜPA Száll a kakukk fészkére – Pécsi Balett 20:00 TRAFÓ Lutte – Frenák Pál Társulat 19:00 BETHLEN TÉRI SZÍNHÁZ Second – Frenák Pál Társulat 25. SZOMBAT 19:30 MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

18. SZOMBAT 19:00 BETHLEN TÉRI SZÍNHÁZ Emlékraktár – N.B.C.Co – MOHA (Mozdulatművészeti Stúdió)

Laknak nálatok állatok? – SZINDRA társulat 20:00 TRAFÓ Lutte – Frenák Pál Társulat

19. VASÁRNAP 15:00, 19:00 RaM COLOSSEUM Fergeteges – A királyné, a gróf és a cigánylány – ExperiDance Produkció

26. VASÁRNAP 19:00 MÜPA Anna Karenina – Miskolci Nemzeti Színház 20:00 TRAFÓ Lutte – Frenák Pál Társulat

22. SZERDA 19:00 ZENEAKADÉMIA Kodály dialógok – Nemzeti Táncszínház

Jegyvásárlás

47

PUCCINI TITKA

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának dékánjával, Tóth Péter zeneszerzővel legújabb alkotásai kapcsán beszélgettünk kortárs művészetről, Pucciniről és a kóruszene művészeti nevelésben betöltött szerepéről. Fidelio: Az elmúlt évben tizenhárom bemutatód

volt. Melyik műfaj áll hozzád a legközelebb?

Tóth Péter: Bemutatták egy meseoperámat, készí-

tettem egy '56-os zenekari művet, egy karácsonyi kantátát, elhangzott három kamaradarabom és számos kórusművem. Ezek a premierek nagyon fontosak a számomra, és igyekszem számon tartani, hogy mi mikor és hol hangzik el. A megírt és az előadott darabok számát tekintve az elmúlt néhány évet – 80-100 elhangzással évenként – igazán sikeresnek mondhatom. Külön öröm, hogy ezeket a bemutatókat nem nekem kellett elősegítenem. Legutóbb egy holland együttes keresett meg, hogy hallották egy művemet az interneten, és szeretnének előadni. Sok műfajban dolgozom, amik szinte egyenrangúan vannak jelen az életemben, de úgy alakult, hogy a kórusművek a legjellemzőbbek. F: Pályád elején tartózkodtál a vokális alkotásoktól. Mi történt? TP: Korábban sem a dalok, sem az opera nem érdekeltek, de a kóruszenével kapcsolatban talált meg az az élmény, hogy egy együttes lelkesedett azért, amit alkottam, ez pedig engem is tovább inspirált. Az első kórusművemet a debreceni kórusversenyre írtam, most pedig már olyan együttesek felkérésére komponálok, mint a Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykara vagy a Nyíregyházi Cantemus Kóruscsalád. Fontos a felkérés, de csak akkor vállalok el valamit, hogyha az találkozik a belső elképzeléseimmel. Petrovics Emil jóvoltából dolgozni kezdtem az Operában is előbb dramaturgként, majd rendezőasszisztensként. Egy súgólyukból végigkövetett Manon Lescaut-előadás után előttem is lehullottak azok a falak, amelyek távol tartják az operától a közönség egy részét. F: Mi lehetett az oka ennek az ellenszenvnek? TP: Ennek köze van ahhoz a kortárs magyar vokális zenéhez, amit mondjuk a '70-es, '80-as évek képviseltek. Azt gondolom, hogy a dallamosságot még akkor is fenn kell tartani, ha a megvalósítás egyébként igazodik a kor standardjaihoz. A beszédmód lehet, hogy más, de amit el akarunk mondani, a gesztus, az irány egy és ugyanaz több száz éve. Ha a kortárs szitokszó lett, arról csakis magunk tehetünk. F: Van valamiféle hagyomány vagy példa, amit tudatosan követsz? TP: Puccini. Nem tudom őt megfejteni, és ez bosszantó. Nem tudok rájönni a titkára annak a fantasztikus dallamvezetésnek, hangszerelésnek, amit ő alkalmazott. Izgat, ahogy az egyik ütemből nem lehet feltétlenül megmondani az utána következőt. Ha valamit, akkor ezt a természetességet szeretném egyszer én is elérni, hogy úgy következzenek a hangok egymás után, hogy

TÓTH PÉTER

15. SZERDA 19:00 MÜPA Párizs éjjel – Recirquel 19:00 RaM COLOSSEUM Nostradamus – Világok vándora – ExperiDance Produkció 19:30 VÍGSZÍNHÁZ Orfeusz és Eurüdiké – Simkó Beatrix, Grecsó Zoltán 19:00 BETHLEN TÉRI SZÍNHÁZ Elfelejti, belebotlik… – Pataky Klári Társulat

portré – ZENÉS SZÍNHÁZ

azok bár váratlanok, mégis odaillőek, és kellemesek a fülnek. Hogy a hallgató azt érezze: Aha, nem is lehetne másként. F: Tavaly fejezted be egy nagyobb lélegzetű művedet. Erről mit lehet tudni? TP: A Tóték című opera egy abszurd történetet dolgoz fel, bizonyos pontokon a popularitás határát súrolva. Az ötletgazda László Boldizsár volt, a csapat pedig ugyanaz, akikkel az Árgyélus királyfit készítettem. A darab érdekli a Magyar Állami Operaházat, ennek megfelelően alakítottam egyfelvonásosra a művet, a bemutatót 2018-ra tervezzük. Van egy másik történet is, a Cyrano de Bergerac, ami egyelőre csak ötletszinten foglalkoztat. Roxane konfliktusa érdekel, aki egyszerre vonzódik a fiatal férfitesthez és az érett férfi gondolkodásához. F: Alkotói tevékenységed mellett a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának dékánja vagy. Hogyan látod a fiatalokat és a város kulturális életét? TP: Rendszerint próbálom szorosabb együttműködésre fogni a zenekart, a színházat és a város kórusait és közben a klasszikus zene presztízsét fenntartani. Jó az együttműködés, Szeged pedig nagyon nyitott város. A fiatalokkal kapcsolatban egy történetet szeretnék elmesélni. Petrovics Emil beszélt valamiről, majd tett egy megjegyzést Bartók Hegedűversenyével kapcsolatban, ami nekem új információ volt. Ő és az évfolyamtársaim is kérdő szemekkel néztek rám, én pedig majd elsül�lyedtem szégyenemben, az óra után pedig siettem a könyvtárba. Ezt ma tanárként ritkán élem át. Amikor a sok-sok hiányt tapasztalom a hallgatókban, elgondolkodom, vajon mit rontottunk el mi, tanárok. Vagyunk-e olyan erős egyéniségek, akik akkor is hatni tudnak, ha pusztán néznek? A fiatalokat arra kell megtanítanunk, hogy higgyenek magukban, és közben kételkedjenek mindenben. Ha ezt egészséges összhangban tudják tartani, akkor van remény. Ur Máté


48

ZENÉS SZÍNHÁZ – ajánló

Parnassus ARTS

HÄNDEL: SOLOMON

február 1. 19:30 Zeneakadémia

Xavier Sabata már nem ismeretlen a magyar, barokk zenét kedvelő közönség számára. A neves kontratenort nemrég az Operaházban hallhattuk Vivaldi Farnace című operájának címszerepében, Németh Pál vezényletével. Nem véletlen, hogy a karmester ismét címszerepre hívta az énekest Budapestre, Solomon szerepe ugyanis egy különösen kiváló kontratenort igényel. Együttműködésük ezúttal is a közönség megelégedésére szolgál majd. Az esten a Savaria Barokk Zenekar közreműködik, a szólisták: Jónás Krisztina, Ducza Nóra, Szigetvári Dávid és Jekl László.

Szente Vajk

BEN HUR

február 11., 12., 24–26. 19:00 RaM Colosseum

Egy mese Krisztus urunk korából. A monumentális amerikai nagyregény grandiózus színpadi változata. A Madách Színház a kilencszáz oldalas mű minden egyes jelenetét a közönség elé varázsolja, hogy csak néhány kiragadott példát említsünk: egy élethű, látványos tengeri csatát, az ókori Rómát a maga teljességében, és természetesen azt a bizonyos legendás kocsiversenyt. És még mennyi mindent! A világtörténelemben először a Ben Hur mind a hétszáz történelmileg hiteles és lélektanilag árnyalt szereplőjét láthatják az érdeklődők a négytagú társulat ábrázolásában!

PHILIPPE JAROUSSKY ÁRIAESTJE

február 19. 19:30 Müpa

Napjaink egyik leghíresebb énekese az angyali szerepeknél sokkal jobban kedveli az ördögi virtuozitást igénylő, gonosz figurákat. Szinte egyetlen kritika sem hagyja említés nélkül Jaroussky bársonypuhaságú hangját, előadásmódjának tökéletességét, hitelességét és őszinteségét. A francia kontratenor attól a szerzőtől énekel, aki korának legnagyobb alkotójaként a legnagyobb énekeseknek írt bravúrosan mozgékony vagy szívet facsaróan szomorú áriákat. Noha a teljes történetek nem jelennek meg a színen, a különleges áriaválogatásból egy fantasztikus művész portréja rajzolódik majd ki.

február 17–23. 19:00 Budapesti Operettszínház

A lehengerlő szteppjelenetekkel fűszerezett darab a Szegedi Szabadtéri Játékokkal együttműködésben jött létre. Feledhetetlen történet a show-bizniszről és a szerelemről. A némafilmek sztárja, Don Lockwood és partnere, Lina Lamont életük első hangosmozijára készülnek, ám kiderül, hogy Lina hangja elviselhetetlen a vásznon. Don barátja a feltörekvő fiatal színésznőt, Kathy Seldent javasolja hangdublőrnek, akibe természetesen beleszeret a sármos színész. Az eredeti, 1952-es film hatalmas sikerre tett szert Nacio Herb Brown eredeti hollywoodi zenéjének és Fried szellemes szövegeinek köszönhetően.

Rost Andrea

ROST ANDREA ÉS BALÁZS JÁNOS

február 24. 19:30 Zeneakadémia

Az énekesnőt a világhír felé Riccardo Muti indította el, aki meghívta őt 1994-ben a milánói Scalába. Ha a Rigoletto Gildájára vagy a Traviata Violettájára gondolunk, Rost Andrea alakításai megkerülhetetlenek az újkori operajátszás történetében. Aktivitása töretlen, s nemcsak az opera területén tevékeny, hanem más zenei műfajokban is. Balázs János nemzetközi karrierje 2005-ben kezdődött, amikor mindössze tizenhat évesen elnyerte a Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny első díját. 2013-ban Az Európai Koncerttermek Szövetsége tizenkilenc ország zenészei közül az évad művészének választotta.

1. SZERDA 19:00 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ Abigél 19:30 MADÁCH SZÍNHÁZ Bepasiztunk 2. CSÜTÖRTÖK 19:00 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ Marica grófnő 19:00 KARINTHY SZÍNHÁZ Nyitott ablak 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Mamma Mia! 19:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ A szerelemről és más démonokról 3. PÉNTEK 19:00 ÁTRIUM FILM-SZÍNHÁZ Nők az idegösszeomlás szélén 19:00 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ Marica grófnő 19:00 ERKEL SZÍNHÁZ Pillangókisasszony 19:00 TURAY IDA SZÍNHÁZ Hamu és gyémánt 19:30 NEMZETI SZÍNHÁZ Ballada a két sebzett hattyúról 4. SZOMBAT 15:00, 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Mamma Mia! 19:00 ÁTRIUM FILM-SZÍNHÁZ Nők az idegösszeomlás szélén 19:00 ERKEL SZÍNHÁZ Pillangókisasszony 5. VASÁRNAP 14:30 KARINTHY SZÍNHÁZ Nercbanda 15:00, 19:00 ÁTRIUM Nők az idegösszeomlás szélén 15:00 BELVÁROSI SZÍNHÁZ Egy fenékkel két lovat 15:00 TURAY IDA SZÍNHÁZ Vértestvérek 19:00 ERKEL SZÍNHÁZ Pillangókisasszony 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Mamma Mia! 19:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ A szerelemről és más démonokról 19:30 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ Lili bárónő 6. HÉTFŐ 19:30 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ Lili bárónő 7. KEDD 18:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ Andrea Chénier 19:00 KARINTHY SZÍNHÁZ Nercbanda 19:30 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ Lili bárónő 8. SZERDA 19:00 KAMRA Così fan tutte

19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Mamma Mia! 19:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ A szerelemről és más démonokról 19:00 SPINOZA SZÍNHÁZ Lola Budapesten 9. CSÜTÖRTÖK 18:00, 19:00 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ

A Csárdáskirálynő 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Mamma Mia! 19:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ Andrea Chénier 19:30 ÁTRIUM FILM-SZÍNHÁZ Az Őrült Nők Ketrece 19:30 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ Jövőre, Veled, Itt! 10. PÉNTEK 14:30, 19:30 ÁTRIUM FILM-SZÍNHÁZ Az Őrült Nők Ketrece 19:00 MOM KULTURÁLIS KÖZPONT Apám ablakából az ég 19:00 ERKEL SZÍNHÁZ Pillangókisasszony 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Mamma Mia! 19:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ Andrea Chénier 19:00 PESTI SZÍNHÁZ Jó estét nyár, jó estét szerelem 19:30 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ Jövőre, Veled, Itt! 11. SZOMBAT 11:00 ERKEL SZÍNHÁZ Carmen 14:30 ÁTRIUM Az Őrült Nők Ketrece 15:00, 19:00 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ

A chicagói hercegnő 19:00 ERKEL SZÍNHÁZ Pillangókisasszony 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Mamma Mia! 19:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ Andrea Chénier 19:00 TURAY IDA SZÍNHÁZ Hazudni tudni kell 19:00 ÚJSZÍNHÁZ A bolondok grófja 19:30 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ Jövőre, Veled, Itt! 12. VASÁRNAP 11:00 ERKEL SZÍNHÁZ Don Pasquale 15:00, 19:00 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ

A chicagói hercegnő 15:00 KLEBELSBERG KULTÚRKÚRIA Massenet: Werther 15:00, 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Mamma Mia!

49

A FIDELIO.HU ajánlja

1 VIRÁGOT ALGERNONNAK

Sokan mondják, hogy az ember egy „bonyolult számítógép”, amelynek a vincsesztere az agy. A Charlie Gordonnal végzett kísérlet azonban halálos komolysággal teszi fel a kérdést: mikor és meddig szabad elmenni egy emberrel végzett kísérletben? Kiderül Somogyi Szilárd rendezéséből. február 25., 26., 27., 28. 19:30 Budapesti Operettszínház

2 ZORBA, A GÖRÖG

Bárki lehetne a főhős, de a tömegből – mintha sorsszerű elrendelés lenne – azok az alakok válnak ki, akik Zorba történetének valódi főszereplői lesznek. A sikeres Broadway-musicalt Jantyik Csaba rendezte. február 26. 15:00 Spirit Színház

3 CARMEN

Egy odadobott virág nyomán fellobbanó vad szenvedélyek, féltékenység, hatalmi játszmák, női praktikák, végzet és halálos szerelem keveredik a karneváli hangulatú történetben. Oberfrank Pál rendezése. február 16., 17., 18., 19. 18:00 Operaház

15:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ Operatúra Papagénóval 16:00 TURAY IDA SZÍNHÁZ Maga lesz a férjem! 19:00 ERKEL SZÍNHÁZ Pillangókisasszony 19:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ Andrea Chénier 19:00 NEMZETI SZÍNHÁZ, NAGYSZÍNPAD

Betyárjáték 19:00 ÓDRY SZÍNPAD George & Cole 19:30 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ Jövőre, Veled, Itt! 13. HÉTFŐ 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Mamma Mia! 14. KEDD 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Mamma Mia! 15. SZERDA 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Mamma Mia! 16. CSÜTÖRTÖK 18:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ Carmen 19:00 ERKEL SZÍNHÁZ Don Pasquale

További programok: fidelio.hu/zenes_szinhaz

Szinetár Dóra

ÉNEK AZ ESŐBEN

bontás – ZENÉS SZÍNHÁZ


ZENÉS SZÍNHÁZ – bontás 19:00 JÓZSEF ATTILA SZÍNHÁZ La Mancha lovagja 20:00 JURÁNYI HÁZ A szerelem zsoldosai 17. PÉNTEK 18:00 ERKEL SZÍNHÁZ A köpeny 18:00 ERKEL SZÍNHÁZ Angelica nővér 18:00 ERKEL SZÍNHÁZ Gianni Schicchi 18:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ Carmen 19:00 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ Ének az esőben 19:00 TURAY IDA SZÍNHÁZ Imádok férjhez menni 18. SZOMBAT 15:00, 19:00 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ

Ének az esőben 15:00, 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Mamma Mia! 15:00 ÓBUDAI KULTURÁLIS KÖZPONT Hazudni tudni kell 15:00, 19:00 RaM COLOSSEUM Monte Cristo grófja 18:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ Carmen 19:00 ERKEL SZÍNHÁZ Don Pasquale 19:00 TURAY IDA SZÍNHÁZ Cigányprímás

bontás – ZENÉS SZÍNHÁZ

19. VASÁRNAP 11:00 ERKEL SZÍNHÁZ Don Pasquale 15:00, 19:00 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ

Ének az esőben 15:00 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ A régi nyár 15:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Mamma Mia! 15:00 TURAY IDA SZÍNHÁZ Charley nénje 18:00 ERKEL SZÍNHÁZ Gianni Schicchi 18:00 ERKEL SZÍNHÁZ A köpeny 18:00 ERKEL SZÍNHÁZ Angelica nővér 18:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ Carmen 20. HÉTFŐ 18:00 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ Ének az esőben 19:00 ÓBUDAI TÁRSASKÖR A jövő operacsillagai 19:00 SPINOZA SZÍNHÁZ Balfácánok 19:30 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ A régi nyár 19:30 MADÁCH SZÍNHÁZ Bepasiztunk 21. KEDD 18:00 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ Ének az esőben

19:00 SPINOZA SZÍNHÁZ Lola Budapesten 19:00 ÓDRY SZÍNPAD George & Cole 19:00 TURAY IDA SZÍNHÁZ Bubamara 22. SZERDA 19:00 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ Ének az esőben 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Macskák 23. CSÜTÖRTÖK 19:00 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ Ének az esőben 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Macskák 19:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ Andrea Chénier 24. PÉNTEK 15:00, 19:00 BUDAPESTI

“ LELKEK A PÁNYVÁN”

TÁMOGATÓINK:

(Ady Endre)

Utak egymáshoz, egymástól, út önmagunkba -

DR. BELSŐ NÓRA PSZICHIÁTER BUDA LÁSZLÓ PH.D., ORVOS, PSZICHIÁTER, PSZICHOTERAPEUTA HÁZIASSZONY: JUHÁSZ ANNA IDŐPONT: 2017. FEBRUÁR 20. HÉTFŐ, 19.00 HELYSZÍN: NEW YORK KÁVÉHÁZ,1073 BUDAPEST ERZSÉBET KRT. 9-11.

19:30 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ Virágot Algernonnak 26. VASÁRNAP 11:00 ERKEL SZÍNHÁZ Don Pasquale 15:00 ERZSÉBETLIGETI SZÍNHÁZ Hernádi pont 15:00, 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Macskák 15:00 SPIRIT SZÍNHÁZ Zorba, a görög 15:00 TEMI FŐVÁROSI MŰV. HÁZA Hazudni tudni kell 18:00 ERKEL SZÍNHÁZ Angelica nővér 18:00 ERKEL SZÍNHÁZ A köpeny 18:00 ERKEL SZÍNHÁZ Gianni Schicchi

OPERETTSZÍNHÁZ

Marie Antoinette 18:00 ERKEL SZÍNHÁZ Gianni Schicchi 18:00 ERKEL SZÍNHÁZ Angelica nővér 18:00 ERKEL SZÍNHÁZ A köpeny 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Macskák 19:00 TURAY IDA SZÍNHÁZ Égben maradt repülő

A FIDELIO BEMUTATJA

A NEW YORK MŰVÉSZ PÁHOLY PSZICHOLÓGIAI SOROZATA

25. SZOMBAT 11:00 ERKEL SZÍNHÁZ Don Pasquale 15:00, 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Macskák 18:00 ERKEL SZÍNHÁZ A köpeny 18:00 ERKEL SZÍNHÁZ Gianni Schicchi 18:00 ERKEL SZÍNHÁZ Angelica nővér 18:55 MÜPA Dvořák: Rusalka 19:00 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ Marie Antoinette 19:00 RS9 „VALLAI KERT” Jentl 19:00 ÚJSZÍNHÁZ Nem élhetek muzsikaszó nélkül

BUDAPEST

BELÉPŐ:1800Ft REGISZTRÁCIÓ: NEWYORKPROGRAM @CAFEANDEVENT.EU JEGY A HELYSZÍNEN VÁLTHATÓ, AMI A MŰSORON VALÓ RÉSZVÉTELEN TÚL EGY KÁVÉ, POHÁR BOR VAGY PEZSGŐ ÁRÁT IS TARTALMAZZA.

KUOKSZ CIR ÁS ELŐAD

Y RTTY AR PA P SOR

ÜLÉS

13

09

Jegyvásárlás

19:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ Andrea Chénier 19:30 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ Virágot Algernonnak 27. HÉTFŐ 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Macskák 19:30 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ Virágot Algernonnak 28. KEDD 19:00 KARINTHY SZÍNHÁZ Nercbanda 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Macskák 19:30 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ Virágot Algernonnak

51 További programok: fidelio.hu/zenes_szinhaz

További programok: fidelio.hu/zenes_szinhaz

50


52

KLASSZIKUS – ajánló

ajánló – KLASSZIKUS KESSELYÁK GERGELY ÉS A NEMZETI FILHARMONIKUSOK

február 9. 19:30 Müpa

A felcsendülő műveket az életöröm, az élet könnyedségének gondolata köti össze. „Boldog zene, a hangversenyrendezők hálásak lehetnek érte!” – nyilatkozta Dvořák Karneváljáról Brahms. Sosztakovics kalandos életű, 1938-ban, az akkor alakult orosz Állami Jazz-zenekar számára írt II. jazz-szvitjének kottája csak évtizedekkel a mű keletkezése után került elő. Tavasz, bor, szerelem – e témák határozzák meg az egyszer lírai zenékkel elvarázsoló, másszor hipnotikus erővel magával ragadó Carmina Buranát, ezt a kórustablókból és kisebb szólótételekből felépülő szcenikus kantátát.

február 9. 19:30 Zeneakadémia

A koncert árnyalt képet fest arról, hogy kik és milyen darabok írják a 21. századi Anglia zenetörténetét. Az új generáció képviselői közül két egészen eredeti zeneszerző – Tansy Davies és Edmund Finnis – munkájával ismerkedhetünk meg. Utóbbi már-már a London Sinfonietta „házi szerzőjének” számít, a zenekar az elmúlt években Finnis hat új kompozícióját is műsorra tűzte. Tansy Davies zenéjét sokan az avantgárd és az experimentális rock határmezsgyéjén helyezik el, egy szellemes megállapítás szerint Davies darabjai félúton vannak Xenakis és Prince között.

február 11. 17:00 BMC

A zenei sorozat a h-moll mise szellemének analitikus zenei és teológiai mélységét kutatja. Ha Bach a Musikalisches Opferben összefoglalta mindazt, amit a kánonról tudott, ha a Kunst der Fugéban az örökkévalóság zenei műfajáról vall, akkor a h-moll misében rögzítette anyagba a teljességnek azt a tudását, amelyet az egyetlen Valóság, az Isten megismeréséből nyert. A h-moll misében az Örök itt van közöttünk. Ahogyan Pilinszky János írja: „Valójában nem Bach teremtő ereje rendít meg, hanem az az erő, amelyik Bachnak a Teremtővel való mély szövetségéből árad”.

február 17. 19:30 Zeneakadémia

A zene lelkéről elnevezett együttes első önálló zeneakadémiai estjével jelentkezik. A koncert időbeli végpontjait Biber újszerű elemekkel tarkított, korabeli csatát ábrázoló programzenéje, valamint Balogh Máté, a Zeneakadémia fiatal zeneszerző tanárának műve, a Luca Marenzio in Salzburg adja. Utóbbi az Anima Musicae felkérésére született 2012-ben, azóta pedig többek között a rangos brüsszeli BOZAR-ban is bemutatásra került. A zenekarhoz ezer szállal kötődik a kiemelkedő csellóművésznő, Rohmann Ditta, aki C. Ph. E. Bach versenyművében csatlakozik szólistaként az együtteshez.

február 18. 19:30 Zeneakadémia

Berezovszkij kápráztató manuális tudása mellé előadói természetesség is társul, amely csak a legnagyobbak sajátja. A művész a zongorarepertoár legnagyobb előadói felkészültséget igénylő versenydarabjával, Rachmaninov hírhedt III. zongoraversenyével érkezik, hogy teljes pompájában mutassa be kivételes technikáját és muzikalitását. A program második felében Beethoven Eroica szimfóniája csendül fel, amelynek jelentősége és hatása hasonlóképpen megkerülhetetlen. Nem pusztán lenyűgöző, diadalmasan fénylő pátosza okán, hanem mert Beethoven e művel definiálta újra korának bevett formavilágát.

ROBIN TICCIATI ÉS A FESZTIVÁLZENEKAR

február 24., 27. 15:30, 25. 19:45 Müpa

Különleges estének nézhetünk elébe, hiszen Wagner és Bruckner zenéje egyazon hangversenyen szólal meg. Wagner 1848-ban fejezte be Lohengrin című operáját. A művet megelőző mintegy tízperces zenekari darabot ő maga nevezte előjátéknak. Richard Strauss még gyermekfejjel írta első kürtkompozícióit apja, Franz Strauss, a Bajor Királyi Operaház kürtművésze számára. Bruckner Wagner iránti rajongását pedig mi sem mutatja jobban, mint az az emlékezetes eset, amikor felkereste a „mesterek mesterét”, utólag mégsem emlékezett pontosan, hogy II. vagy III. szimfóniáját ajánlotta-e Wagnernek.

február 24. 19:00 Zeneakadémia

Egészen szűk időszakra koncentrál hangversenyén a kamarazene ügye mellett elkötelezett fiatalokból álló formáció. Webern op. 1 jelzésű, életműnyitó darabját magyarországi bemutatóként Ravel szárnyaló fantáziával megrajzolt meseképei követik Tornyai Péter átiratában, a műsor zárásaként pedig Schönberg érdekes hangulatvilágú 1. kamaraszimfóniája lesz hallható. Megszólal továbbá az együttes névadójának – a 20. századi magyar zene egyik legnagyobb tanáregyéniségének – 1936-ban készült alkotása, amely műfajával egyúttal a koncert nyitószámára rímel.

LONDON SINFONIETTA

A WEINER ENSEMBLE KAMARAESTJE

BACH ÉS A BUDAPESTI VONÓSOK

A FIDELIO MAGAZINT KERESSE ORSZÁGSZERTE A LIBRI KÖNYVES­BOLTOKBAN!

ROHMANN DITTA ÉS AZ ANIMA MUSICAE

BORISZ BEREZOVSZKIJ ÉS A CONCERTO BUDAPEST

o1. 26. MÜpa CsÜtörtök 19.3o

Muzsikusok, Muzsikások és egy ősbeMutató

a ConCerto budapest és a Muzsikás közös konCertje

www.concertobudapest.hu

53


54

KLASSZIKUS – portré

bontás – KLASSZIKUS 1. SZERDA 17:00 MÜPA Hangulatkoncert

„NEM LEHET A VÉGTELENSÉGIG GYAKOROLNI”

Sztán Attila a BMC I. Nemzetközi Tenor- és Bas�szusharsona Versenyén elért eredménye alapján vesz részt a Fidelio Fortissimo Programban. A fiatal tehetséget, aki tavaly novembertől hivatalosan is a Budapesti Fesztiválzenekar harsonaművésze, hangszeréről és karrierről kérdeztük.

Ingyenes 19:00 FÉSZEK MŰVÉSZKLUB Kun Ágnes (mezzoszoprán), Hegedüs Gönczy Katalin (zongora) Orbán György dalköltészete 19:00 ÓBUDAI TÁRSASKÖR Mirai Musicians Trió Km.: Szabadi Vilmos (hegedű) Haydn, Kodály, Bartók, Dvořák, Maeda Mastosi művei 19:00 ZENEAKADÉMIA In memoriam Kodály Km.: a Bartók Konzi magánének és cselló szakos diákjai és a Bartók Konzi Vegyeskara 19:30 ZENEAKADÉMIA Savaria Barokk Zenekar Km.: Xavier Sabata (kontratenor), Jónás Krisztina (szoprán), Ducza Nóra (szoprán), Szigetvári Dávid (tenor), Jekl László (basszus); vez.: Németh Pál Händel: Solomon, HWV 67

SZTÁN ATTILA

Fidelio: Édesapád révén hamar közel kerültél a

rézfúvós hangszerekhez. Hogyan emlékszel erre az időszakra? Sztán Attila: A baptista egyház keretein belül működő fúvószenekart irányította édesapám, én pedig úgy nőttem fel, hogy vasárnaponként őket hallgattam. Először a trombitába szerettem bele, talán azért, mert az együttesben volt egy nagyon tehetséges trombitás, akinek a játéka lenyűgözött. A zeneiskolát már harsonából kezdtem Békéscsabán Szűcs Csabánál, mert időközben kiderült, hogy sokkal jobb adottságaim vannak a harsona megszólaltatásához. Csak a fúvóka nagyobb, a technika pedig szinte ugyanaz. F: A Zeneakadémián Hőna Gusztávhoz kerültél. Milyen út vezetett a BMC harsonaversenyéig? SZA: A szakközépiskolában is Szűcs Csaba növendéke lehettem, az utolsó évben elhoztam az első díjat az országos rézfúvós versenyről. Később már Hőna Gusztáv irányítása alatt az egyetemi korosztályos versenyen is az első díjat érdemelhettem ki. A sor a csehországi Brnóban folytatódott, míg végül az BMC I. Nemzetközi Harsonaversenyén is megmérettethettem magam. F: November óta hivatalosan is a Fesztiválzenekar harsonaművésze vagy. A zenekari játék a te utad? SZA: Két évvel ezelőtt volt egy próbajáték, amely úgy zajlik, hogy az ott kiválasztott két-három művészt a zenekar egy bizonyos időn keresztül lehetőséghez juttatja, hogy kiderüljön, a szakmaiság mellett hogyan működik a közös munka. Engem a kiválasztott jelentkezők közül két év után véglegesítettek az együttesnél. Korábban a Concerto Budapest szólamvezetője voltam, ezért természetes, hogy az ottani további kötelezettségeimnek is örömmel eleget teszek. F: Van egy kamaraformációd is. Erről mit lehet tudni? SZA: Rézfúvós kvintettünk az In Medias Brass, amivel rendszeresen koncertezünk itthon és külföldön is. Most épp a harmadik lemezünkön dolgozunk, a célunk pedig a rézfúvós kamarazene megismertetése. Szeretnénk, ha a hallgatóság nem gondolná ördögtől valónak ezeket a hangszereket, és megtapasztalnák, hogy mi is tudunk halkan és szépen játszani. A dolgunk persze nehezebb, mert a repertoár viszonylag szűkös, és leginkább átiratokból kell dolgozunk, a kortárs irodalom viszont már jobban odafigyel ránk. F: Az átiratok kapcsán az élen jártok, legutóbbi lemezetek is ezeket tartalmazza. SZA: Az átiratokat nagyrészt Ott Rezső zeneszerző és fagottos készíti nekünk. Decemberben kezdtük a harmadik lemezünk felvételét, a korábbiakban Szokolay Sándor műveit rögzítettük, köztük egy szextettet, illetve két fanfárt is, ami tizenkét harsonára íródott.

3. PÉNTEK 19:00 KLAUZÁL GÁBOR BUDAFOKTÉTÉNYI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

F: A harsona a gyakorlás szempontjából is különös

hangszer. Hogyan áll össze a napi rutinod?

SZA: Valóban nem gyakorolhatunk akár napi nyolc-tíz

órát is, mert egyszerűen elfáradnak a szájizmok. Akár a sportolók, mi is rendelkezünk egy kötelező menetrenddel, nekem nagyjából ötven perc kell ahhoz, hogy befújjak, vagyis előkészüljek arra, hogy gyakoroljam, amivel éppen foglalkozom. Ez akkor is így van, ha zenekari próbára megyek. Az előkészület sosem maradhat el. F: A Fesztiválzenekar koncertműsora bőven ad feladatot. Hogyan viszonyulsz az együttes sokszor a megszokottól eltérő koncertfellépéseihez? SZA: Nagyon élvezem az extrém feladatokat. Az első ilyen élményem egy Mozart Requiem volt, amikor ki kellett ülnöm a brácsaszólamba, mégpedig azért, mert vannak egyes tételek, ahol a mélyhegedű és a harsona ugyanazt játssza. Először furcsa élmény volt, de nagyon izgalmas meghallani közelről más szólamok artikulációját, a futamaikat. Fontosnak és építőnek gondolom ezeket a kísérletezéseket. F: Diplomakoncertedre áprilisban kerül majd sor. Ez most a legnagyobb kihívás? SZA: Szeretnék úgy megfelelni a követelményeknek, hogy közben egy különleges koncertet adok. Mindenképpen játszanom kell régizenét, illetve három különböző stílusban kell megmutatnom a tudásom. Biber kamaradarabjával indul majd a koncert, amit barokk hangszeren játszom, utána pedig Malek Miklós Harsonaversenye szólal meg, illetve Ránki György karakterdarabja, a Lúdapó Meséi, végül pedig a kvintettemmel fogom előadni Enrique Crespo egyik művét. Ur Máté

Budafoki Dohnányi Zenekar Schubert: Kvintett, op. 63, D. 956; Beethoven: Esz-dúr szeptett op. 20 19:00 ZENEAKADÉMIA Banda Ádám (hegedű), Perényi Miklós (gordonka), Prunyi Ilona (zongora) Dohnányi Ernő művei

19:00 ZENEAKADÉMIA MÁV Szimfonikus Zenekar Km.: Kirill Troussov (hegedű); vez.: Takács-Nagy Gábor Mendelssohn: Ruy Blas – nyitány, op. 95; e-moll hegedűverseny, op. 64; III. (a-moll, „Skót”) szimfónia, op. 56 19:30 KLEBELSBERG KULTÚRKÚRIA Kónya István barokk lantestje Weiss, Bach, Visée művei 19:30 MÜPA Frédéric Champion (orgona) Km.: Schlanger Tamás, Tömösközi László (ütőhangszerek) Franck, Duruflé, Liszt, Debussy, Saint-Saëns és Muszorgszkij művei 19:30 ÓBUDAI TÁRSASKÖR Liszt Ferenc Kamarazenekar Corelli: D-dúr concerto grosso, op. 6, No. 1; Bach: III. Brandenburgi verseny, BWV 1048; V. Brandenburgi verseny, BWV 1050; Vivaldi: D-dúr versenymű 4 hegedűre és csellóra, RV 549; Veress Sándor: Négy erdélyi tánc 4. SZOMBAT 11:00 RÉGI ZENEAKADÉMIA Marczi Mariann, Rozsonits Ildikó (zongora) Mozart, Bach és Haydn művei 15:00 MAGYAR RÁDIÓ 6-OS STÚDIÓJA Bach 80. kantáta Km.: Bódi Zsófia, Németh Judit, Szerekován János, Jekl László (ének), Lutheránia Énekés Zenekar; vez.: Kamp Salamon

55

A FIDELIO.HU ajánlja

1 MÁV SZIMFONIKUSOK

Mendelssohn népszerű műveivel érkeznek a Zeneakadémiára a MÁV Szimfonikusok, a Hegedűverseny mellett elhangzik a Skót szimfónia is. A karmester Takács-Nagy Gábor, Kirill Troussov játszik szólót. február 3. 19:00 Zeneakadémia

2 LORENZO COPPOLA BUDAPESTEN

A művész olyan historikus hangszerekkel érkezik, mint az írott dokumentumokban először a 17. század közepén említett chalumeau, amely a klarinét egyik elődjének tekinthető, valamint a 18. század közepéről származó clarinetto d’amore. február 18. 11:00 Régi Zeneakadémia

3 ATTITUDE VONÓSNÉGYES

Két Haydn- és egy Weiner-vonósnégyes hangzik el a Zeneakadémia hallgatóiból alakult együttes estjén. Előbbi az egyik legtermékenyebb kvartettkomponista, utóbbi pedig a kamarazenélés máig tartó hatású alakja. február 24. 19:00 Óbudai Társaskör


56

KLASSZIKUS – bontás

További programok: fidelio.hu/klasszikus

17:00 PESTI VIGADÓ Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar Km.: Gáspár Olivér, Hegyi Gábor (harsona); vez.: Ménesi Gergely Suppé: Könnyűlovasság – nyitány; Hidas: Kettősverseny harsonára; Lajtha: VI. szimfónia, op. 61 18:00 ÚJSZÍNHÁZ Szent Efrém Férfizenekar Bartók & Folk 19:00 BMC Óbudai Danubia Zenekar; vez.: Hámori Máté km.: Hegyi Barnabás Gubaidulina: Meditáció Bach Vor deinen Trohn című korálja nyomán; Bach: Vor deinen Thron tret ich hiermit, BWV 668; Ich habe genug, BWV 82 19:00 MTA – DÍSZTEREM Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok Km.: Somogyi Péter (hangversenymester), Klenyán Csaba (klarinét) Bach: III. Brandenburgi verseny, BWV 1048; Weber: Grand Quintetto klarinétra és vonósokra; Enescu: Oktett – későromantikus szonáta zenekarra 19:00 NÁDOR TEREM Für Anima – hangverseny az Anima Musicae Kamarazenekarnak írott művekből Km.: Horváth Béla (oboa) Virágh András Gábor, Dukay Barnabás, Balogh Máté, Olsvay Endre, Solti Árpád művei 19:30 ZENEAKADÉMIA Princeton Egyetem Szimfonikus Zenekara; vez.: Michael Pratt Barber: The School for Scandal – nyitány, op. 5; Berlioz: Rómeó és Júlia, op. 17 – részletek; Gershwin: Porgy és Bess – Szimfonikus kép (Russel Bennett átirata); Stravinsky: Tűzmadár-szvit 5. VASÁRNAP 10:30 ZENEAKADÉMIA „Asszonyok, lányok...” – Duna Szimfonikus Zenekar Km.: Molnár Anna (mezzoszoprán); vez.: Deák András 15:00 ZENEAKADÉMIA Vigh Andrea (hárfa), Horgas Eszter (fuvola), Vásáry Tamás (zongora), Oláh Vilmos (hegedű) 18:00 FUGA Borsos Kata és G. Horváth László hegedűestje Vivaldi, Leclair, Górecki, Haydn, Prokofjev művei 19:00 BUDAPESTI KONGRESSZUSI KÖZPONT

Gergorian: Final Chapter Tour 2017 19:30 PESTI VIGADÓ Symphonia Fantasia Km.: Hegedűs Endre (zongora), Patak Zita (ének); vez.: Ménesi Gergely J. Strauss: Denevér – nyitány, Perpetuum mobile, Tritsch Tratsch polka; Csaj-

bontás – KLASSZIKUS kovszkij: b-moll zongoraverseny, op. 23; Saint-Saëns: Állatok farsangja – részletek; Lortzing: Cár és ács – Facipők tánca 6. HÉTFŐ 19:00 ÓBUDAI TÁRSASKÖR Hangolódj rá – Óbuda-Békásmegyer fiatal tehetségeinek hangversenye Ingyenes 19:30 NÁDOR TEREM Ruszó Alexandra, Nagy Zsófia (ének), Jászberényi Lilian (zongora) Kodály, Brahms, Mozart, Puccini és Csajkovszkij művei 7. KEDD 19:00 B32 GALÉRIA ÉS KULTÚRTÉR BDZ Quartet 19:00 MAGYAR RÁDIÓ MÁRVÁNYTERME Vizsolyi Lívia (fagott), Kancsár Vera (zongora), Dienes Gábor (oboa) Corelli, Händel, Beethoven, Schumann, Victor Máté, Villa-Lobos, Madarász Iván művei 19:30 MÜPA Orfeo Zenekar Km.: Szutrély Katalin (szoprán), Balogh Eszter (alt), Megyesi Zoltán (tenor), Najbauer Lóránt (basszus), Simon Standage (koncertmester), Purcell Kórus, Orfeo Zenekar; vez.: Vashegyi György J. Haydn: Harmoniemesse, Hob. XXII:14; M. Haydn: Szent Ferenc-mise, MH 826 19:30 ZENEAKADÉMIA Miskolci Szimfonikus Zenekar Km.: Varga Oszkár (hegedű), Varga István (gordonka); vez.: Gál Tamás Wagner: Rienzi – nyitány; Brahms: a-moll kettősverseny, op. 102; III. (F-dúr) szimfónia, op. 90 8. SZERDA 17:00 MÜPA Hangulatkoncert

Ingyenes 17:00 ÓBUDAI TÁRSASKÖR Játékos muzsika 7x10 percben Km.: Somogyi Péter (hegedű), Lugosi Anna (zongora), Czigány György (műsorvezető) 19:00 ZENEAKADÉMIA Classicus Quartet és a Soharóza Kórus Bartók, Szabó Ferenc, Stravinsky zeneművei; Kosztolányi, Karinthy Frigyes, Juhász Gyula, József Attila, illetve Philippe Soupault, Blaise Cendrars, Franz Kafka versei 9. CSÜTÖRTÖK 19:00 ÓBUDAI TÁRSASKÖR Kedvenceim – Egy születésnapi est Válogatás 12 év kedvenc operáiból a Miből lesz a cserebogár? társasköri sorozatból 19:30 MÜPA Nemzeti Filharmonikusok Km.: Szemere Zita (szoprán), Horváth István (tenor), Haja Zsolt (bariton), Nemzeti Énekkar, Somos Csaba (karigazgató); vez.: Kesselyák Gergely

Dvořák: Karnevál – nyitány, op. 92; Sosztakovics: II. jazz-szvit; Orff: Carmina Burana 19:30 ZENEAKADÉMIA London Sinfonietta Michael Nyman: In C Interlude; Tansy Davies: Neon; Steve Reich: 2 x 5, Radio Rewrite; Simon Bainbridge: Concertante in Moto Perpetuo; Edmund Finnis: in situ 10. PÉNTEK 19:00 DUNA PALOTA Duna Szimfonikus Zenekar – Skócia bűvöletében Km.: Dósa Csenge (hegedű); vez.: Deák András N. Gade: Osszián visszhangjai – nyitány, op. 1; Bruch: Skót fantázia, op. 46; Mendelssohn: III. (a-moll, „99Skót”) szimfónia, op. 56 19:00 FÉSZEK MŰVÉSZKLUB Kuhnau bibliai szonátái Hangversenyek a reformáció évfordulója alkalmából 19:00 MTA ZENETUDOMÁNYI INTÉZET – ZENETÖRTÉNETI MÚZEUM

In memoriam Johannes Brahms Km.: Naoko Inoue (hegedű), Bársony Péter (brácsa), Onczay Zoltán (gordonka), Narihito Mukeda (zongora) Brahms: e-moll csellószonáta, op. 38; Scherzo az FAE szonátából; g-moll zongoranégyes, op. 25 19:00 NÁDOR TEREM Csík Adolf gitárestje Km.: Farkas Izsák (hegedű) 19:30 ZENEAKADÉMIA Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Vásáry Tamás Brahms művei 11. SZOMBAT 11:00 OLASZ KULTÚRINTÉZET MÁV Szimfonikus Zenekar Km.: Szabó Marcell (zongora); vez.: Orkhan Hashimov Rimszkij-Korszakov: Spanyol capriccio; Rachmaninov: II. (c-moll) zongoraverseny, op. 18; Csajkovszkij: V. (e-moll) szimfónia, op. 64 11:00 RÉGI ZENEAKADÉMIA A Gitár Tanszak növendékeinek koncertje 16:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ Királyi Zeneterem Farsangi Kürtkavalkád; Händel: Tűzijáték-szvit (átirat nyolc kürtre); Hübler: Concerto négy kürtre; Beethoven: VII. szimfónia 1. tétel (átirat nyolc kürtre); Turner: Casbah of Tetouan, op. 21 17:00 BMC Budapesti Vonósok Kamarazenekar Km.: Szabóki Tünde (szoprán), Bakos Kornélia (alt), Kovács István (basszus), Dobozy Borbála (orgona), Lutheránia Énekkar; vez. és a műről előadást tart: Kamp Salamon Bach: h-moll mise, BWV232 – II. Symbolum Niceum

17:00 MÜPA Hangulatkoncert

Ingyenes 17:00 OLASZ KULTÚRINTÉZET A MÁV Szimfonikus Zenekar művészei Schumann: Esz-dúr zongoraötös, op. 44; Mendelssohn: D-dúr szimfónia, op. 7 19:00 NÁDOR TEREM Matuz Gergely (fuvola), Szakács István (zongora) Händel: h-moll szonáta, HWV 367, G-dúr szonáta, HWV 363b, C-dúr szonáta, F-dúr („Hallei”) szonáta, a-moll („Hallei”) szonáta, HWV 374 19:00 ÓBUDAI TÁRSASKÖR Simplicissimus Kamaraegyüttes, Zemlényi Eszter (ének) Vivaldi-est 19:00 ZENEAKADÉMIA Harriett Krijgh és Lajkó István kamaraestje Mendelssohn: 2. (D-dúr) gordonka-zongora szonáta, op. 58; Schumann: Három románc, op. 94; Rachmaninov: Elégia, op. 3/1; Mjaszkovszkij: II. gordonka-zongora szonáta, op. 81 20:00 BUDAVÁRI MÁTYÁS-TEMPLOM Solti Kamarazenekar 12. VASÁRNAP 11:00 MÜPA Budafoki Dohnányi Zenekar Vez.: Hollerung Gábor

18:00 FUGA „Magánosság” – Fülei Balázs zongoraestje Janáček: Benőtt ösvényen – válogatás; Schubert: B-dúr szonáta, D. 960 18:00 MÜPA Szegedi Szimfonikus Zenekar Km.: Miklósa Erika (szoprán), Bónus Gábor, Major Attila, Pánczél Klaudia (ének), Szabó Marcell (zongora); vez.: Gyüdi Sándor Opera Szegedről – Miklósa Erika és vendégei; Rachmaninov: II. (c-moll) zongoraverseny, op. 18 19:30 BMC Concerto Armonico, Lakatos György (fagott) Vivaldi árvaházi koncertjei 13. HÉTFŐ 19:00 ÓBUDAI TÁRSASKÖR Az ég szabad – Szabó Magdolna (ének), Wolf Péter (zongora) 19:30 NÁDOR TEREM Matuz István 70. születésnapi hangversenye Km.: EAR Együttes; vez.: Sugár Miklós (művészeti vezető) 14. KEDD 18:00 MÁV SZIMFONIKUS ZENEKAR PRÓBATERME

Szeretethang 19:00 BENCZÚR HÁZ Balogh Ádám és Várallyay Kinga zongoraestje

19:00 MAGYAR RÁDIÓ MÁRVÁNYTERME Budapest Fúvósötös Km: Kiss Péter (zongora) Petrovics Emil: Fúvósötös; Ligeti György: Hat Bagatell; Kurtág György: Fúvósötös, op. 2; Francaix – Fúvósötös, No. 2; Poulenc: Szextett, op. 100; Jolivet: Szerenád 19:30 ZENEAKADÉMIA Liszt Ferenc Kamarazenekar Km.: Várdai István (gordonka) Orbán György: Búcsú Rasumoffsky gróftól; Schubert: a-moll (Arpeggione) szonáta, D. 821 (vonószenekari átirat); Mendelssohn: Esz-dúr oktett, op. 20 (vonószenekari átirat) 15. SZERDA 17:00 MÜPA Hangulatkoncert

Ingyenes 19:00 ÓBUDAI TÁRSASKÖR Souvenir de Vienne – Győri Noémi (fuvola), Koltai Katalin (gitár) Mozart, Haydn és M. Giuliani művei 19:00 ZENEAKADÉMIA Cyprien Katsaris (zongora) 19:30 ZENEAKADÉMIA Óda – Óbudai Danubia Zenekar Km.: Pusker Júlia (hegedű); Keresztes Tamás (próza); vez.: Hámori Máté Bartók: Fiatalkori hegedűverseny, BB 48a; Mahler: V. szimfónia

57


58

KLASSZIKUS – bontás 16. CSÜTÖRTÖK 18:00 ARANYTÍZ KULTÚRHÁZ Magyar Vonóstrió – Romantika Julius Röntgen: „Dvořák” trió; Csajkovszkij: Diótörő (részletek, Rudolf András átirata); Dvořák: Terzetto Ingyenes 19:30 URÁNIA NEMZETI FILMSZÍNHÁZ Sinfonietta Pannonica Beethoven: Esz-dúr vonósötös, op. 4, C-dúr vonósötös, op. 29 19:30 ZENEAKADÉMIA Leszek Możdżer és a Holland Baroque Society

További programok: fidelio.hu/klasszikus

17. PÉNTEK 18:00 KLEBELSBERG KULTÚRKÚRIA Grazioso Zeneszalon 19:00 BENCZÚR HÁZ Szentes Anna kamarakoncertje 19:00 MAGYAR RÁDIÓ MÁRVÁNYTERME Vasvári String Trió 19:00 ZENEAKADÉMIA Klasszikus és romantikus hangszercsodák Km.: Albin Paulus (doromb), Szentpáli Roland (szerpent, ophikleid, saxkürt és tuba), Mandel Róbert (szöghegedű), Christa Schönfeldinger (üvegharmonika), Savaria Barokk Zenekar (művészeti vezető: Németh Pál) Mozart, Haydn, Albrechtsberger, Hummel és Deutsch művei 19:30 ZENEAKADÉMIA A zene lelke – Anima Musicae Kamarazenekar Km.: Rohmann Ditta (gordonka) Biber: Battalia; Balogh Máté: Luca Marenzio in Salzburg; C. P. E. Bach: III. (A-dúr) csellóverseny, Wq 172; Honegger: Hymn; Bartók: Divertimento, BB 118 18. SZOMBAT 11:00 RÉGI ZENEAKADÉMIA Lorenzo Coppola (chalumeaux, clarinetto d’amore) Km.: Rajk Judit, Kéringer László (ének), Virág Mátyás (gordonka), Pétery Dóra (csembaló) Antonio Vivaldi, Jan Dismas Zelenka, Johann Georg Reinhardt és Joseph Haydn művei korhű hangszereken 17:00 KELENFÖLDI REFORMÁTUS TEMPLOM

Bódiss Tamás orgonahangversenye J. S. Bach, Scheidemann, Scheidt és Böhm művei Ingyenes 17:00 MÜPA – ÜVEGTEREM Hangulatkoncert Ingyenes 19:00 KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR KŐBÁNYAI KULTURÁLIS KÖZPONT – KÖSZI

Oravecz György Liszt-estje Liszt: Magyar rapszódiák, S. 244

19:00 ZENEAKADÉMIA Onczay Csaba (gordonka), Gulyás Márta (zongora), Szabadi Vilmos (hegedű) Km.: Szűcs Máté (brácsa) Mozart: B-dúr divertimento, K. 254, G-dúr zongoratrió, K. 496, Esz-dúr („Kegelstatt”) trió, K. 498; Mozart–Stadler: d-moll zongoratrió, K. 442 19:30 BMC Tihanyi László szerzői estje – UMZE Kamarazenekar Km.: Skoff Zsuzsanna (ének), Ittzés Gergely (fuvola), Rácz Zoltán (marimba), Lestyán Attila (narrátor), A la cARTe Énekegyüttes, művészeti vezető: Philipp György Tihanyi László: A szelek csendje, Rundherum, La nuit – bemutató; Madarász Iván: Hímzett hangok; Eötvös Péter: da capo 19:30 MÜPA Budafoki Dohnányi Zenekar Km.: René Barbera, Bruno de Simone, Megyesi Schwartz Lúcia, Pietro Spagnoli, Cser Krisztián, Balga Gabriella, Böjte Sándor; vez.: Hollerung Gábor Rossini: A sevillai borbély 19:30 PESTI VIGADÓ Pimpinone – avagy vidám emlékezés a barokk leghíresebb német zeneszerzőjére Km.: Vecsey Gyula (bariton), Gál Gabi (szoprán), Komlóssy Gábor (trombita), Ninkó Attila, Zászkaliczky András (oboa), A Hunyadi János Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola gyermekkara, karigazgató: Igaliné Büttner Hedvig, Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar; vez.: Horváth Gábor Telemann művei 19:30 ZENEAKADÉMIA Concerto Budapest Km.: Borisz Berezovszkij (zongora); vez.: Keller András Rachmaninov: III. zongoraverseny, op. 30, No. 3; Beethoven: III. („Eroica”) szimfónia, op. 55 19:45 BFZ PRÓBATERME Vissza a természethez – Kamarazene korhű hangszereken Km.: Lesták Bedő Eszter (hegedű), Csoma Ágnes (brácsa), Kousay Mahdi (gordonka), Szőke Zoltán (kürt), Fülei Balázs (Graf zongora) Mozart: Esz-dúr divertimento, K. 563; Brahms: Esz-dúr trió, op. 40 22:00 ZENEAKADÉMIA Concerto Budapest Premier – Snétberger Ferenc 19. VASÁRNAP 17:00 BFZ PRÓBATERME Vasárnapi Kamarazene Km.: a Budapesti Fesztiválzenekar művészei Mozart: Grande Sestetto Concertante (a Sinfonia Concertante vonósszextett-átirata), K. 364

Williams: Phantasy Quintet; Prokofjev: Szonáta két hegedűre, op. 56; Goldmark: a-moll vonóskvintett, op. 9 18:00 KASSÁK MÚZEUM TRAVERATA korhű hangszereken Km.: Feltein Attila (hegedű), Maróth Bálint (gordonka) Piani, Fedeli, Guido, Mascitti és Corelli művei 18:00 FUGA Darázs Renáta (ének), Zétényi Tamás (gordonka), Wilheim András (zongora) Dallapiccola, Jeney, Kurtág, Steigleder, Cage, Feldman és Webern művei 19:00 NÁDOR TEREM Czidra László-emlékhangverseny Km.: a mester barátai, tanítványai és sokan mások 19:00 ZENEAKADÉMIA Bella–Virágh–Solti–Mátyássy– Kutrik: A Studio 5 szerzői estje Km.: Accord Quartet, Krulik Quartet, Pannónia Quartet és más szólóművészek; vez.: Dobszay Péter Bella Máté: Laniakea; Virágh András Gábor: Tres Orationes; Solti Árpád: Kindergartenliedchen; Mátyássy Szabolcs: Bipolar Etudes; Kutrik Bence: Trembling 19:30 BMC Bali János és az A:N:S Chorus Km.: Koltai Katalin (gitár), Varga Ferenc (brácsa), Bali János (furulya), Szilágyi Gyula (orgona) Jacopo da Bologna, Francesco Landini és Johannes Ciconia művei 19:30 MÜPA Philippe Jaroussky és az Ensemble Artaserse Händel művei 19:30 ZENEAKADÉMIA Concerto Budapest Km.: Borisz Berezovszkij (zongora); vez.: Keller András Műsor: lásd 18-án 20. HÉTFŐ 19:30 NÁDOR TEREM Budapest Fúvósötös bemutatkozó koncert Km.: Kiss Péter (zongora) Petrovics, Ligeti, Fekete Győr István, Poulenc művei Ingyenes 19:30 ZENEAKADÉMIA Budapesti Vonósok Kamarazenekar Km.: Szemere Zita (szoprán), Megyesi Schwartz Lúcia (mezzoszoprán), Megyesi Zoltán (tenor), Cser Krisztián (basszus), Cantemus Vegyeskar, Pro Musica leánykar; vez.: Szabó Dénes Mozart: F-dúr divertimento, K. 247; Dragony Tímea: Estharangok – nőikarra és vonószenekarra Dsida Jenő verseire (ősbemutató); Mozart: Vesperae solennes de confessore, K. 339

HARRIET KRIJGH ÉS LAJKÓ ISTVÁN KAMARAESTJE 2017.02.11.

JASON MORAN 2017.02.12.

LONDON SINFONIETTA 2017.02.09.


60

KLASSZIKUS – bontás 21. KEDD 19:00 MAGYAR RÁDIÓ MÁRVÁNYTERME Kodály év 2017 – Magnificat Leánykar; vez.: Szebellédi Valéria Palestrina, Elgar, Miskinis, Gjeilo, Orbán György, Gyöngyösi Levente és Kodály művei 19:30 MOM KULTURÁLIS KÖZPONT Cziffra György Kamarazenekar Km.: Jandó Jenő, Balázs János (zongora) Grieg: Holberg szvit, op. 40; Liszt: Magyar Fantázia (kamarazenekari átirat); Mozart: Egy kis éji zene, K. 525; Bach: c-moll versenymű két zongorára, BWV 1060 Cziffra Fesztivál 22. SZERDA 17:00 MÜPA – ÜVEGTEREM Hangulat Extra

További programok: fidelio.hu/klasszikus

Ingyenes 18:00 ZENEAKADÉMIA Találkozások Liszt Ferenccel – Ránki Fülöp (zongora) Zongoraművek változatokban – az Új Liszt Összkiadás kincseiből 19:00 FÉSZEK MŰVÉSZKLUB Cleanart Classic 19:30 MOM KULTURÁLIS KÖZPONT Az improvizáció Km.: Dr. Freund Tamás, Lajkó Félix, Balázs János Cziffra Fesztivál 19:30 ZENEAKADÉMIA Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara, vez.: Ménesi Gergely, Antal Mátyás Dvořák: E-dúr vonósszerenád, op. 22, d-moll fúvósszerenád, op. 44, 8. (G-dúr) szimfónia, op. 88 23. CSÜTÖRTÖK 18:00 B32 GALÉRIA ÉS KULTÚRTÉR Tóth Armand – Költők asztala 18:00 ZENETÖRTÉNETI MÚZEUM Király Csaba (zongora) Purcell–Bartók: G-dúr és C-dúr prelűd; Bartók: Három burleszk, op. 8c, BB 55, Mikrokozmosz 6. kötet, BB 105 19:00 ÓBUDAI TÁRSASKÖR Ének Rilke Kristóf zászlótartó szerelméről, haláláról Km.: Szilasi Alex (zongora), Várady Mária (színművész) 19:30 MÜPA MÁV Szimfonikus Zenekar Km.: Juan Pérez Floristán (zongora); vez.: Jesús López-Cobos Rimszkij-Korszakov: Spanyol capriccio; de Falla: Éj a spanyol kertekben, A háromszögletű kalap – I. és II. szvit; Ravel: Spanyol rapszódia 19:30 ZENEAKADÉMIA Fazıl Say zongoraestje Mozart, Debussy, Bach, Wagner művei, illetve Gershwin, Paganini, Mozart művei Say átirataiban

bontás – KLASSZIKUS 24. PÉNTEK 18:00 ORSZÁGOS IDEGENNYELVŰ KÖNYVTÁR

Kónya István lantművész koncertje Km.: Károlyi Katalin (mezzoszoprán) Air de cour-ok, áriák és szólókantáták, Guedron, Lambert, Couperin, De La Barre, Le Camus és Lully művei Ingyenes 18:00 RÉGI ZENEAKADÉMIA Klara Min szóló zongoraestje Chopin: Prelűdök, op. 28; Szkrjabin: Prelűdök, op. 11; Liszt: Szürke felhők, 104. Petrarca-szonett 19:00 FÉSZEK MŰVÉSZKLUB Wesley Schola Hangverseny a reformáció évfordulóján 19:00 NÁDOR TEREM Harmonia Caelestis Barokk Zenekar „A legbüszkébb apa” – J. S. Bach és fiainak kamarazenéje 19:00 ÓBUDAI TÁRSASKÖR Attitude Vonósnégyes Haydn: G-dúr vonósnégyes, Hob. III:75, D-dúr vonósnégyes, Hob. III:34; Weiner: Esz-dúr vonósnégyes, op. 4 19:00 ZENEAKADÉMIA Weiner Ensemble Webern: Passacaglia, op. 1 (Dani Imre átirata); Ravel: Lúdanyó meséi (Tornyai Péter átirata); Weiner: Passacaglia, op. 44 (Bán Máté átirata); Schönberg: Kammersinfonie, op. 9/1 (Webern átirata) 19:30 ZENEAKADÉMIA ZongOpera – Rost Andrea és Balázs János estje Bellini: Norma – Casta Diva; Bellini–Liszt: Norma parafrázis; Donizetti: Lammermoori Lucia – Őrülési jelenet (Il dolce suono); Donizetti–Liszt: Lammermoori Lucia reminiszcenciák; Verdi: Otello – Fűzfadal és Ave Maria; Verdi–Liszt: Rigoletto-parafrázis; Verdi: La Traviata – É strano, Nagyária Cziffra Fesztivál 19:45 MÜPA Budapesti Fesztiválzenekar Km.: Radovan Vlatković (kürt); vez.: Robin Ticciati Wagner: Lohengrin – Előjáték; R. Strauss: II. (Esz-dúr) kürtverseny, op. 11; Bruckner: VI. (A-dúr) szimfónia 25. SZOMBAT 11:00 RÉGI ZENEAKADÉMIA Ivo Haag, Soós Adrienne (zongora), Delia Haag (szoprán) Loewe, Schumann és Brahms művei 15:00 BENCZÚR HÁZ Puskás Bernadett kamarakoncertje 15:30 MÜPA Budapesti Fesztiválzenekar, vez.: Robin Ticciati km.: Radovan Vlatković (kürt) Műsor: lásd 24-én

16:00 ZENETÖRTÉNETI MÚZEUM Táncok a zenében – Farsangbúcsúztató hangverseny Km.: Muhi Angelika (fuvola), Muhi Veronika, Bajnok Boglárka (zongora) Schubert, Rachmaninov, Bartók, Brahms és Wilhelm Popp művei 17:00 MÜPA – ÜVEGTEREM Hangulatkoncert Ingyenes 18:00 FUGA Classicus Ensemble Ravel: Lúdanyó meséi (Tornyai Péter átirata); Bartók: Négy zenekari darab (Sándor László átirata); Bartók: 2. vonósnégyes 19:00 NÁDOR TEREM Gitárest Km.: Csáki András, Fellegi Dávid, Girán Péter, Papp Dávid, Stummer Márton, Szemadám Tamás (gitár) Rossini: Sevillai borbély nyitány (gitárszextettre átírta: Arnaud Sans); Werthmüller: A-dúr szonáta op. 17 (Csáki András); Bobrowicz: Grandes Variations (Csáki András); Bach: VI. Brandenburgi verseny, BWV 1051 (gitárkvartettre átírta: James F. Smith); Fellegi Dávid: Mixációk (gitártrió); Castelnuovo-Tedesco: Capriccio de Goya No. 18 (Csáki András); Bogdanovic: 6 Balkan Miniatures (Csáki András); Pachelbel’s „Loose” Canon (gitárkvartettre átírta: Los Angeles Guitar Quartet) 19:00 ZENEAKADÉMIA Onczay Csaba (gordonka), Gulyás Márta (zongora), Szabadi Vilmos (hegedű) Mozart: B-dúr zongoratrió, K. 502, E-dúr zongoratrió, K. 542, C-dúr zongoratrió, K. 548, G-dúr zongoratrió, K. 564 19:00 MŰVÉSZETEK HÁZA GÖDÖLLŐ Jávorkai Ádám (gordonka), Juniki Spartakus (hegedű) Dvořák: h-moll gordonkaverseny; Rimszkij-Korszakov: Seherezádé 19:30 ZENEAKADÉMIA Budafoki Dohnányi Zenekar Km.: Szentpáli Roland; vez.: Boris Brott 20:00 A38 HAJÓ BartolomeyBittmann Progressive Strings Vienna (AT) 20:00 BUDAVÁRI MÁTYÁS-TEMPLOM Magyar Virtuózok Kamarazenekar 20:30 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ Háry estély Km.: Molnár Ágnes, Szemere Zita, Mester Viktória, Schöck Atala, Gál Erika, Pasztircsák Polina, Molnár Levente, Boncsér Gergely, a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara 26. VASÁRNAP 11:00 MOM KULTURÁLIS KÖZPONT A jövő generációja Km.: Boros Misi (zongora), Kökény Tamás (nagybőgő), Hungarian FolkEmbassy, Kállai Ernő (hegedű), Devich Gergely (gordonka) Cziffra Fesztivál

15:00 GÖDÖLLŐI KIRÁLYI VÁRÓ Királyi Zeneszalon Varnus Xaverral 16:00 ZENETÖRTÉNETI MÚZEUM Lukács Péter Pál (brácsa) Km.: Szolnoki Apollónia (ének), Dani Imre (zongora) Vieuxtemps: Capriccio szólóbrácsára, Elegie brácsára és zongorára, B-dúr szonáta, op. 36; Brahms: Két dal énekhangra, brácsára és zongorára, op. 91, f-moll szonáta, op. 120, No. 1 Ingyenes 18:00 DEÁK TÉRI EVANGÉLIKUS TEMPLOM Áhítat a Zeneakadémia egyházzene tanszaka közreműködésével Vízkereszt és Kiskarácsony Ingyenes 18:00 FUGA Duo SeRa Horváth Balázs, Gryllus Samu, Bolcsó Bálint, Illés Márton, Kutrik Bence és John Dowland művei 18:00 MÜPA Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus Km.: Kolonits Klára (szoprán), Schöck Atala (alt); vez.: Antal Mátyás Mahler: II. (c-moll, „Feltámadás”) szimfónia 19:00 MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Barokktól Barokkig – Hegyvidéki Solti György Zenekar Km.: Gaál Julianna, Gaál Eszter (hegedű), Dolfin Benedek (gordonka), Dolfin

Benjámin (fagott), Puskás Máté (zongora); vez.: Bolyky Zoltán Vivaldi: F-dúr fagottverseny, RV 485; Haydn: D-dúr zongoraverseny, Hob. XVIII:11, C-dúr gordonkaverseny, Hob. VIIb:1; Bach: d-moll kettősverseny, BWV 1043 19:00 NÁDOR TEREM Alföldy-Boruss Eszter (fuvola), Gábor József (zongora) C. Ph. E. Bach: B-Dúr szonáta, Wq.161/2, Händel: F-dúr szonáta, HWV 369; Bach: h-moll szonáta, BWV 1030; Gaubert: G-Dúr szonáta, Nr. 3; Saint-Saëns: Romance, op. 37; Karg-Elert: B-Dúr szonáta, op. 121 19:30 PESTI VIGADÓ Concerto Budapest, Muzsikás Km.: Petrás Mária (ének), Farkas Zoltán, Tóth Ildikó (tánc); vez.: Hamar Zsolt Kodály: Háry János – Intermezzo, Marosszéki táncok, Fölszállott a páva; Moldvai ballada, Gergelytánc; Bartók: Magyar Parasztdalok – I., II., Erdélyi táncok – I., II., Tánc-szvit – V., VI., Román népi táncok; Dohnányi: Ruralia Hungarica – II.; Gyimesi két gardonnal; Muzsikás: A Kállai kettős dallamai; Petrás Mária: Ballada 19:30 ZENEAKADÉMIA Cziffra Fesztivál gálahangverseny és díjátadó ünnepség Km.: Mischa Maisky (gordonka), Balázs János (zongora), Liszt Ferenc Kamarazenekar Csajkovszkij: Noktürn, op. 19/4, Változatok egy rokokó témára, op. 33; Bruch: Kol Nidrei, op. 47; Chopin: f-moll zongoraverseny, op. 21/2

SZ KU CIR SOK ELŐADÁ

27. HÉTFŐ 19:30 MÜPA – FESZTIVÁL SZÍNHÁZ Europa Galante Km.: Désirée Rancatore (koloratúrszoprán), Vivica Genaux (mezzoszoprán), Emanuele D’Aguanno (tenor); vez.: Fabio Biondi Hasse: Pyramus és Thisbe 19:45 MÜPA Budapesti Fesztiválzenekar Km.: Radovan Vlatković (kürt); vez.: Robin Ticciati Műsor: lásd 24-én 23:30 VÁRKERT BAZÁR Budapesti Fesztiválzenekar; vez.: Robin Ticciati Midnight Music 28. KEDD 19:00 MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Húrtestvérek – Nastasha és Alfredo van de Munt hegedű-zongora hangversenye Bach, Gluck, Beethoven, Kreisler, Brahms, Hacsaturján, Bartók és Mozart művei 19:00 MAGYAR RÁDIÓ MÁRVÁNYTERME Ábrahám Consort Bach, Vivaldi és Händel művei 19:30 MÜPA Grigorij Szokolov (zongora) 19:30 ZENEAKADÉMIA György Ádám zongoraestje

Y RTTY AR PA P SOR

13

ÜLÉS

09

Jegyvásárlás

61


JAZZ/WORLD/FOLK – ajánló

fotó: Pawel Karnowski

FIDELIO JAZZ EST: JUHÁSZ MÁRTON TRIO

február 2. 19:30 Zeneakadémia

KODÁLY NYOMÁBAN

Sebestyén Márta a nagy zeneszerző és népnevelő halálának ötvenedik évfordulóján édesanyja egykori mestere előtt tiszteleg. Kodály persze nemcsak a személyes szál miatt fontos számára, hanem a magyar népdalkincs felfedezésében játszott szerepe okán is, hiszen Kodály és Bartók, illetve követőik népzenekutatói munkája nélkül ma nem állna rendelkezésünkre az a hatalmas repertoár, amely Sebestyén Mártának mindennapi kenyere. Szinte nincs olyan ország, ahol az énekesnő ne képviselte volna a magyar kultúrát, akár szólóban, akár zenésztársaival. Valódi kulturális nagykövete Magyarországnak.

Lukács Miklós

BARTÓK IMPRESSIONS

A francia hegedűs, Mathias Lévy Szandai Mátyás bőgőssel és Lukács Miklós cimbalmossal Bartók műveit gondolja újra. Mathias Lévy és a Párizsban élő Szandai Mátyás régóta játszanak együtt. 2016-ban Lukács Miklóssal kiegészülve hozták létre a műfaji és országhatárokon átívelő projektet, amiben Bartók szerzeményeit értelmezik újra a jazz harmóniavilágával és ritmikai gazdagságával. A cimbalom-hegedű-bőgő trió elkerülhetetlenül megidézi a magyar és a balkáni népzenei hangzást, miközben a legmodernebb zenei gondolkodást képviseli.

február 11. 21.00 Opus Jazz Club

BUDA FOLK BAND 10. SZÜLETÉSNAPI KONCERT

Ifjabb Csoóri Sándortól, a jubileumot ünneplő zenekar egyik vezetőjétől származik a „magyar világi népzene” kifejezés. Jól jellemzi ez az általuk játszott zenét, ami tradicionális hangszereken szólal meg, miközben koncertmuzsikaként is magas szintű élvezetet nyújt. A nemzetközi toplistákon is többször sikerrel szereplő zenekar mind a világzenei vonalon, mind táncházi zenekarként aktív. A BaHorKával, gyerekeknek szóló előadással indul a délután, majd a Fitos Dezső Társulattal lépnek színpadra, végül koncerttel és táncházzal folytatódik az este. február 18. 16:00 Fonó Budai Zeneház

fotó: Raffay Zsófia

SNÉTBERGER FERENC TRIÓ & NILS PETTER MOLVÆR

február 22. 19:30 Müpa

A Berlinben élő, nemzetközi hírű gitárművész-zeneszerző legfrissebb zenei anyagát mutatja be vadonatúj triójával ezen az estén. Snétberger Ferenc játékát, egyedi „klasszikus-jazz-brazil” kompozícióit nemcsak Európában, hanem a tengerentúlon is elismerés övezi. 2016-ban szólólemezzel debütált a rangos ECM lemezkiadónál, triófelvétele ugyanott 2017-ben várható. Ezt az anyagot mutatja be most új triója, amelyben a brit Phil Donkin bőgőzik, és a New Yorkban élő Németh Ferenc dobol. Vendégszólistaként a skandináv jazz egyik legmarkánsabb képviselője, Nils Petter Molvær norvég trombitás csatlakozik hozzájuk.

63

„MINDIG IS ZAVART, HA CSODAGYEREKKÉNT ÁLLTAK HOZZÁM”

Hodek Dávid négyévesen dobolt először közönség előtt, tizenegy éves korában pedig már saját kvartettjével koncertezett Európa-szerte, miközben a legkiválóbb magyar formációk tagja lett. Most tizenkilenc éves, és már az Egyesült Államokban is jelentős sikereket ért el. Február 3-án a Müpában két tengerentúli muzsikustársával játszik. Fidelio: Tizenegy évesen azt nyilatkoztad, „ahhoz, hogy valakiből jó zenész legyen, csak 10 százalék tehetség kell, és 90 százalék munka”. Hogy jutottál erre a gondolatra ilyen fiatalon? Hodek Dávid: Már kiskoromtól fogva sok jó zenésszel és emberrel hozott össze a sors, és soha senki nem engedte, hogy átessek a ló túloldalára. Mert könnyű abból cirkuszt csinálni, hogy egy gyerek a korához képest jól tud zenélni. Apukám is nagyon okosan vezette ezeket a dolgokat. Vagy jó példa erre Jávori Vili bácsi, akihez a Kőbányai Zenei Stúdióba jártam dobolni 5 éves koromtól: többször bekopogtak az óránkra a tévéből, hogy szeretnének riportot csinálni, de ő elküldte őket azzal, hogy ráérünk még arra. „Kolléga úr, játsszon egy kettő-négyet a barátunknak!” – mondta. Akkor kicsit doboltam nekik, és ennyi (nevet). Azután ahogy nőttem, láttam, hogy vannak nagyon tehetséges emberek, akik nem viszik semmire, vagy boldogtalanok, mert nem elég szorgalmasak. Úgyhogy tizenegy éves koromra már rájöttem, hogy dolgozni is kell a sikerért. F: Sokan a „csodagyerekek” közül rosszul élik meg a felnőtté válást, azt, hogy már „csak” tehetséges felnőttek. Benned ez a folyamat hogy zajlott? HD: Engem mindig is zavart, ha csodagyerekként álltak hozzám. Persze értettem, hogy egy kívülálló miért gondolja ezt, de ahogy visszaemlékszem, akkoriban húsz emberből tizenkilenc mondta azt nekem, hogy „jaj, de aranyos vagy”, és mondjuk egyvalaki tette hozzá, hogy „milyen jól dobolsz”. Én annak örültem a legjobban, ha csak azt jegyezték meg, hogy jól dobolok. Már alig bírtam kivárni, hogy felnőjek, és eljöjjön az a pillanat, amikor már nem azt nézik, hogy hány éves vagyok. De azok, akikkel azóta is zenélek, már akkor sem kisgyerekként tekintettek rám. F: A Zildjian cintányérmárka nemzetközi arca, endorsere vagy. Azt is írod a honlapodon, hogy a cintányér hangzása a legfontosabb egy dobos számára. Miért? HD: Az én fülemben, szememben, agyamban, szívemben a cintányér egy nagyon meghatározó dolog. Egy szaxofonos vagy egy gitáros magával tudja vinni a hangszerét, ha utazik a világban, de egy dobos csak a cintányért viszi magával. Szóval ez valamilyen szinten tükrözi a zenész saját soundját. Én tányér szerint megismerek egy csomó dobost. Vannak, akik szeretik például Tony Williamset, és szereznek az övéhez hasonló tányérokat, vagy ott van Chris Dave, akinek nagyon karakterisztikus hangzásvilága van – azt is lehet egy szintig

HODEK DÁVID

fotó: MTVA, Galos M. Samu

február 2. 20:00 Budapest Jazz Club

A 2014-ben és 2015-ben az év dobosának választott Juhász Márton idei első budapesti koncertjét hagyományos zongoratrió-felállásban adja. A repertoár javát az 1950-es és 60-as évek amerikai jazz-zenéje teszi ki, a trió hangzását döntően a nagy klasszikus jazz-zongoristák inspirálták. Mártont Bartha Mátyás zongoristához több mint tízéves szakmai és baráti kapcsolat fűzi, Hofecker Mátyás nagybőgőst pedig az új generáció felfedezettjeként 2012-ben ismerte meg. Az utóbbi öt év közös munkájának eredménye az az összeszokott, hangulatos és mindenekelőtt szórakoztató műsor, amivel a Budapest Jazz Clubba várják a kedves közönséget.

portré – JAZZ/WORLD/FOLK

fotó: Marek Janíček

62

másolni. Egy időben én is nagyon bele voltam őrülve az ő cintányérhangjába. F: Több formációban is játszol. Melyik az az irány a zenében, ami téged most a legjobban foglalkoztat? HD: Sokat muzsikálok tradicionálisabb, ortodox jazzt játszó felállásokban, például Szakcsi Lakatos Róberttel, vagy experimentálisabb zenét a Tóth Viktor Tercettel. Most van egy új projekt, ami már jobban közelít a hiphophoz: az angliai Soweto Kinch szaxofonos és rapper zenekarának tagja lettem. Először helyettesíteni hívott egy koncertre, és annyira megtetszett nekünk a közös munka, hogy újabb és újabb bulik következtek. Régóta hallgatok az övéhez hasonló igényes hiphopot, ahol nagy tudású zenészek vannak a háttérben, és én magam is szerkesztek ilyen hopbeateket. De mindenekelőtt szeretném kiadatni a saját lemezemet, amit az azóta elhunyt Fodor Péter barátom segítségével vettünk fel. Ezen a 72 éves élő legenda, a New York-i George Cabels zongorázik, Essiet Okon Essiet nagybőgőzik, Jon Irabagon szaxofonozik, és egy számban Eric Wyatt is közreműködik szaxofonon. F: 2012-ben már adtál egy önálló koncertet a Müpában amerikai vendégekkel. Most mivel készültök február 3-ra? HD: Egy modern koncepciójú projekt világpremierje lesz ez, amiben különböző műfajokat ötvözünk, olyanokat, amiket mi, fiatalok hallgatunk. A zenésztársaim, akiket Amerikában ismertem meg, – a zongorista Paul Cornish és a bőgős Joshua Crumbly – szintén huszonévesek, úgyhogy abszolút modern beállítottságú zenét fogunk játszani saját és átvett számokkal, sok jazzés hiphop elemmel. Szász Emese Az interjú teljes változata a www.fidelio.hu oldalon olvasható.


64

JAZZ/WORLD/FOLK – bontás

A FIDELIO.HU ajánlja

1 TÓTH VIKTOR ARURA TRIO

Az altszaxofonos legspirituálisabb töltetű szerzeményei szólalnak meg ebben a formációban Lukács Miklós csodálatos cimbalomjátékával és Orbán György átélt bőgőzésével. február 4. 20:00 Budapest Jazz Club

2 BÁGYI BALÁZS NEW QUARTET ÉS LI XIAOCHUAN

A dobos-zeneszerző új formációjának koncertjén ezúttal a virtuóz kínai jazz­ trombitás, a világszerte koncertező Li Xiaochuan lesz a vendégszólista. február 4. 20:00 Müpa

3 JASON MORAN

Az amerikai jazz-zongorista Brad Mehldau és Chick Corea nyomdokaiba lépve egymagában fogja elvarázsolni a Nagyterem közönségét. február 12 19.30 Zeneakadémia

További programok: fidelio.hu/jazz_world_folk

1. SZERDA 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Révész Richárd Latin Trio 21:00 BMC – OPUS JAZZ CLUB Zanzinger Km.: Micsoda Dániel 22:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Wednesday Open Jam: Komjáti Áron Trio 2. CSÜTÖRTÖK 19:00 ÓBUDAI TÁRSASKÖR Dallam és szenvedély – Orosz Zoltán harmonikaművész koncertje 19:30 ZENEAKADÉMIA Sebestyén Márta – Kodály nyomában 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Fidelio Jazz Est: Juhász Márton Trio 3. PÉNTEK 16:00 MÜPA Balogh Gyula Quartet 17:00 MÜPA Gino’s B Version 18:00 MÜPA Girly Groove 19:00 SPINOZA SZÍNHÁZ SabbathSong Klezmer Band 20:00 A38 HAJÓ Parno Graszt 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Harmónia Jazzműhely: Nagy János Trio 20:00 MÜPA Hodek Dávid & Friends 21:00 BMC – OPUS JAZZ CLUB j(A)zz! – Susana Sawoff (A)

22:30 BUDAPEST JAZZ CLUB BJC Jam Session: Lakatos Pecek Krisztián Trio 4. SZOMBAT 16:00 MÜPA jazzbois, vendég: DJ Sági Viktor VANIS (gitár) 17:00 MÜPA Horváth Cintia Quintet 18:00 MÜPA Ludányi Tamás Quartet 19:00 MOM KULTURÁLIS KÖZPONT Esszencia Zenekar 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Tóth Viktor Arura Trio 20:00 MÜPA Bágyi Balázs New Quartet és Li Xiaochuan (trombita) 20:00 ÓBUDAI TÁRSASKÖR Ragtime Farsang – Budapest Ragtime Band 22:30 BUDAPEST JAZZ CLUB BJC Jam Session: Egri János Trio 5. VASÁRNAP 16:00 MÜPA Cymbal Rush 17:00 MÜPA Vörös Janka e-Series 18:00 MÜPA Toni Snétberger Quartet 19:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Maestro 20:00 MÜPA Jazz Showcase Gálakoncert 6. HÉTFŐ 19:00 MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Calcutta Trió 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Trio Minor Km.: Szolnoki Péter 22:00 BUDAPEST JAZZ CLUB LFZE Monday Open Jam: Lakatos Soso Sándor 4tet 7. KEDD 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB ETŰD félévi gálakoncertek 21:00 BMC – OPUS JAZZ CLUB Jazzy Live – Silence Fiction 8. SZERDA 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Random Szerda 21:00 BMC – OPUS JAZZ CLUB Soso Lakatos Quartet 22:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Wednesday Open Jam: Rafael Mario Trio 9. CSÜTÖRTÖK 19:00 MÜSZI GNÚ 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB EuroCable Jazz Est: Jeff „Tain” Watts Trio (USA)

20:00 MÜSZI Trigger – avagy utazás a kopoNYÁK körül 21:00 BMC Jazzy Live | Zolbert – Inside Out lemezbemutató koncert 10. PÉNTEK 19:00 NÁDOR TEREM Csík Adolf gitárestje 19:00 SPINOZA SZÍNHÁZ David Klezmer Quintet és Klein Judit 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Harmónia Jazzműhely: Szőke Nikoletta Quartet 21:00 BMC – OPUS JAZZ CLUB 1705 22:30 BUDAPEST JAZZ CLUB BJC Jam Session: Balázs József trio 11. SZOMBAT 19:30 MÜPA A népzene ünnepe – SEBŐFERI 70 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Tzumo Exclusive 21:00 BMC – OPUS JAZZ CLUB Mathias Lévy–Lukács Miklós– Szandai Mátyás (H/F) – Bartók Impressions 22:30 BUDAPEST JAZZ CLUB BJC Jam Session: Juhász Gábor Trio 12. VASÁRNAP 18:00 BUDAPEST JAZZ CLUB A Budapest Jazz Orchestra bemutatja: Singing and Swinging 19:30 ZENEAKADÉMIA Jason Moran 20:00 MÜPA AdHd 13. HÉTFŐ 22:00 BUDAPEST JAZZ CLUB LFZE Monday Open Jam: Tálas Áron Trio 14. KEDD 19:30 MÜPA Lajkó Félix – Szerenád Szimfonik 21:00 BMC – OPUS JAZZ CLUB Kalmár Zoltán Quartet 15. SZERDA 20:00 A38 HAJÓ Budapest Bár – Valentin-nap 22:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Wednesday Open Jam: Baris Gábor trió 16. CSÜTÖRTÖK 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Finucci Bros Project feat. Kökény Attila – Best of George Benson 17. PÉNTEK 19:00 MAGYAR RÁDIÓ MÁRVÁNYTERME Vasvári String Trio 19:00 SPINOZA SZÍNHÁZ SabbathSong Klezmer Band


JAZZ/WORLD/FOLK – bontás 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Harmónia Jazzműhely: Matthew Mitchell – Tetrahedron 21:00 BMC – OPUS JAZZ CLUB Bacsó Kristóf TRIAD és Lionel Loueke (USA/Benin) – Pannon Blue (BMC Records) – lemezbemutató koncert 22:30 BUDAPEST JAZZ CLUB BJC Jam Session: Balázs József trio 18. SZOMBAT 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Balázs Elemér Group 21:00 BMC – OPUS JAZZ CLUB „Várhatok még” – Karosi Júlia Gershwin-estje 22:30 BUDAPEST JAZZ CLUB BJC Jam Session: Gyárfás István Trio 19. VASÁRNAP 16:00, 19:30 IBS SZÍNPAD Taiko Effekt – Kiyo Kito Taiko 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Voice & Guitar: Micheller Myrtill & Pintér Tibor Duo 20. HÉTFŐ 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Singer Street 22:00 BUDAPEST JAZZ CLUB LFZE Monday Open Jam: BG 5 21. KEDD 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Kovács Linda & Bögöthy Ádám Duo

20:00 MÜSZI Experiwave 21:00 BMC – OPUS JAZZ CLUB Gáspár Károly Trió Km.: Pocsai Kriszta 22. SZERDA 19:30 MÜPA Snétberger Ferenc Trió & Nils Petter Molvær 21:00 BMC – OPUS JAZZ CLUB Trió Kontraszt – BMC Records lemezbemutató koncert 22:30 BUDAPEST JAZZ CLUB Wednesday Open Jam: Kollmann Gábor trió 23. CSÜTÖRTÖK 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Gereben Zita Quintet 24. PÉNTEK 19:00 SPINOZA SZÍNHÁZ SabbathSong Klezmer Band 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Harmónia Jazzműhely: Nigun 21:00 BMC – OPUS JAZZ CLUB Szalai Péter Orchestra Squelini 22:30 BUDAPEST JAZZ CLUB BJC Jam Session: Egri János Trio 25. SZOMBAT 14:00 VIGYÁZÓ SÁNDOR MŰVELŐDÉSI HÁZ

Dobosok farsangja 22. – Nemzetközi zenei gála

20:00 MOM KULTURÁLIS KÖZPONT Bárest – Szulák Andrea, Sárik Péter, Berkes Balázs 20:00 A38 HAJÓ BartolomeyBittmann Progressive Strings Vienna (AT) 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Bágyi Balázs New Quartet és Pocsai Kriszta: Homage To Shakespeare 21:00 BMC – OPUS JAZZ CLUB FAZIOLI Estek – Hans Lüdemann (D) 22:30 BUDAPEST JAZZ CLUB BJC Jam Session: Lakatos Pecek Krisztián Trio

Artus – Nemzeti Táncszínház produkció

MÜPA 2017. MÁRCIUS 14.

26. VASÁRNAP 19:30 PESTI VIGADÓ Concerto Budapest, Muzsikás Km.: Petrás Mária (ének), Farkas Zoltán, Tóth Ildikó (tánc); vez.: Hamar Zsolt 27. HÉTFŐ 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB MJSZ Menedzserműhely 21:30 MOM KULTURÁLIS KÖZPONT Örömzene – Mantra Jam Instrumental 22:00 BUDAPEST JAZZ CLUB LFZE Monday Open Jam: Chris Devil Trio 28. KEDD 19:00 BETHLEN TÉRI SZÍNHÁZ Párbeszéd koncert – Dresch Mihály és Tintér Gabriella 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Szulák Andrea Quintet – Szeretni Bolondulásig

Fonó Budai Zeneház 2017

február

További programok: fidelio.hu/jazz_world_folk

66

febr. 3. febr 4. febr. 11. febr. 17-18. febr. 22. febr. 25.

Ÿ Ÿ

Zuboly, Aurevoir

Ÿ Ÿ

Esszencia

Ÿ Ÿ

Fonó Szerda táncház: nyárádmagyarósi gála

Családi nap, Babzsák koncert: Meshinda, Fonó zenekar Fonó Szalon: beszélgetések, kiállítás és koncertek: Buda Folk Band Cimbaliband – Recycle lemezbemutató

Alkotó előadók: Bakó Tamás, Debreczeni Márton, Mózes Zoltán, Nagy Csilla, Virág Melinda Tai Chi Chuan művészek: Baranyai Imre, Gregus László, Izsák Szilvia Zenészek: Á la cARTe kamarakórus (művészeti vezető: Philipp György) Szövegek: Hérakleitosz, Goda Gábor Tér-látvány: Sebestény Ferenc, Goda Gábor, Gold Bea Jelmezterv: Lőrincz Kriszta Fényterv, alkotó munkatárs: Kocsis Gábor Videóanimáció: Papp Gábor, Nagy Ágoston Videótechnika: Megyeri Krisztián (Kiégő izzók) Zeneszerzők: Melis László, Phillipp György Produkciós vezető: Gáspár Anna Produkciós asszisztens: Fazekas Anna Rendező alkotótársa: Gold Bea Külön köszönet: Havasi András Tai Chi Chuan mester Rendező-koreográfus: Goda Gábor

DOLF DÍJ LÁBÁN RUbb kortárs

Fonó Szerda táncház táncanyag: nyárádmagyarósi táncok febr. 10. és 24. Ÿ Berka moldvai és vonós táncház

F o n ó B u d a i Z e n e h á z • 111 6 B u d a p e s t , S z t r e g o v a u . 3 . • w w w . f o n o . h u

2015 leg jolőadása tánce

www.tancszinhaz.hu


KIÁLLÍTÁS – ajánló

portré – KIÁLLÍTÁS BREUER ÚJRA ITTHON

Iparművészeti Múzeum

KÍSÉRTETEK ÉS KÍSÉRLETEK – SZŰCS ATTILA FESTÉSZETE

Szűcs Attila: Stars in a moorland

december 16.–2017. február 19. Ludwig Múzeum

A Ludwig Múzeum kiállítása a közelmúltra koncentrálva tekinti át Szűcs Attila festői munkásságát. A múlt „kísértetei”, a történelem fantomjai és a művészettörténet emlékei meghatározó szerepet játszanak Szűcs Attila művészetében. Kibogozhatatlanul összefonódik a kézzelfogható valóság és a reprezentációk. Művein olyan híres történelmi alakok is felbukkannak, mint Nikola Tesla, Horthy Miklós vagy Buster Keaton. Szűcs minden esetben kísérletet tesz rá, hogy a figurákat festői eszközökkel átértelmezze. A képein megjelenő személyek határtalan és kietlen terekben téblábolnak szokatlan módon.

UTOLSÓ FELVONÁS – IV. KÁROLY KIRÁLY KORONÁZÁSA

fotó: MNM, IV. Károly és családja

december 19.–2017. március 19. Magyar Nemzeti Múzeum

Az utolsó Habsburg uralkodóra emlékezik a Nemzeti Múzeum tárlata a király koronázásának 100. évfordulója alkalmából. IV. Károlyt és feleségét, Zita királynét 1916. december 30-án koronázták Magyarország királyává és királynéjává. A kiállítás ennek apropóján mutatja be a magyar koronázási hagyományokat és ezek szimbolikáját, de érinti a trónöröklés problémáját és az uralkodók sokszor tragikus sorsát is. Emellett eredeti tárgyak és fényképek segítségével bepillantást enged az első világháborúban akkor már két éve hadviselő félként részt vevő Osztrák–Magyar Monarchia háborús mindennapjaiba.

KATHARINA ROTERS–SZOLNOKI JÓZSEF: HUNGARIAN CUBES / MAGYAR KOCKA

Katharina Roters: Újpetre

január 13.–február 24.

Tetsuya Nakamura: Villám

acb Kortárs Művészeti Galéria

február 3.–március 12. Új Budapest Galéria

A német fotográfust annyira megragadták a Kádár-kockának becézett házak, hogy könyvet és kiállítást is szentelt a róluk készült fotóknak. A Kádár-kocka, az elsősorban vidéken megtalálható, 10 x 10 m-es, négyzet alapterületű, egyszintes háztípus, ami az 1940-es évek végétől terjedt el hazánkban. A pénz- és építőanyag-hiányt a lakók kreativitással pótolták, megalkotva a „Tüzép-barokkot”. A homlokzatokat a spontán népi építészet jegyében geometrikus formákkal, élénk színekkel vagy tükrökkel tették egyedivé.

A JÖVŐ KAPUJA: EGY ÚJ GENERÁCIÓ MŰVÉSZETE JAPÁNBAN

A Magyarországra érkező kiállítás tizenkét fiatal alkotó munkáin keresztül mutatja be a szigetország művészetét a 21. században. A kilencvenes évek gazdasági és politikai változásainak hatására a kortárs művészetben is megjelenik egyfajta személyesség. Az alkotók a személyes élmények, érzések felé fordultak. A kiállított festmények, szobrok, installációk, fotók és videók alkotói közvetlen környezetükből merítik témájukat, képi világuk saját személyes valóságukat jeleníti meg. A tárlat tizenkét fiatal, elismert japán művész – köztük Atsushi Fukui, Satoshi Hirose és Maywa Denki – életművébe nyújt betekintést.

69

„SOHA SENKI NEM LÁTTA FESTENI”

„Egy nagyszerű kurátor több évtizedes álma valósult meg” – hangzott el az Ország Lili életművét bemutató kiállítás megnyitóján. A Nemzeti Galéria tárlatának kurátora, Kolozsváry Marianna egyedülállóan személyes bepillantást nyújt a titokzatos alkotó művészetébe. Fidelio: A kiállításon látható fotók is elárulják, hogy az ön kötődése Ország Lilihez személyes: édesapja gyűjteménye fontos része a mostani tárlatnak. Kolozsváry Marianna: Édesapám, Kolozsváry Ernő jó barátja volt Ország Lilinek, és egyben az egyik első gyűjtője is. Én ebben nőttem fel. A személyes emlék másfajta képhez segített hozzá Ország Liliről ahhoz képest, aki csak a tanulmányaiból ismeri. Ehhez adódik hozzá a több évtizedes munka, amivel az ember megpróbálja feldolgozni az életművet és a korszakot. F: Hogy találkozott az édesapja Ország Lili műveivel? KM: Édesapámnak az 1960-as évek elején a híres műgyűjtő, Radnai Béla azt tanácsolta, hogy gyűjtse a saját korát, akárcsak ő: vásároljon kortárs művészektől. Ennek jegyében apámat dr. Rácz István gyűjtő mutatta be Ország Lilinek. Érdekes nő volt: furcsa megérzései voltak, előre látott dolgokat. Később mesélte el az apámnak, hogy abban a pillanatban, mikor megismerte, tudta, hogy a számára egyik legfontosabb ember lépett be az életébe. Ország Lili előbb a tiltott, később a tűrt művészek közé tartozott a három T-ből. Negyvenéves volt, mikor az első kiállítását megrendezhette. Nagyon bátor tett volt akkor ilyen művésztől képet vásárolni. F: Ön pedig már ebben nőtt fel? KM: Viccesen azt szoktam mondani – ami egyébként igaz –, hogy én Ország Lilinél lapozgattam a Dörmögő Dömötört. Ezek a művészek – ahogy ő is –, amikor semmilyen más megélhetés nem volt, a Bábszínházban dolgoztak, vagy gyereklapokba rajzoltak, gyerekkönyveket illusztráltak. Amíg az apám képekről beszélt, addig nekem a kezembe nyomtak pár gyereklapot. De így is belekerül az ember abba a világba. Beleivódik a művek szeretete és maguk a művek is. A háttér aztán később rakódik rá, például hogy a városos képek a prágai temetőnek a sírköveiből rakódnak össze. F: Megismerhető Ország Lili művészete? KM: Több évtizeden keresztül próbálja megfejteni az ember a titkot, de a titok – titok marad. Nem lehet tudni például, hogy hogyan alkotta a képeit technikai értelemben. Apám elmondása szerint sose festett senki előtt. Számára a festés imádság volt, úgy is alkotott, mint a középkori mesterek: háromszor lealapozta a farostlemezt titánfehérrel. De soha senki nem látta festeni, sőt a félig kész képeket is a fal felé fordította, mikor ment hozzá valaki. F: A Labirintust most először építették fel a művész elképzelései szerint. Maradt fenn konkrét leírás vagy terv? KM: Ország Lili úgy képzelte el, hogy ezek a művek mementók, mint szinte minden képe. Olyanok, mint

KOLOZSVÁRY MARIANNA

fotó: Iparművészeti Múzeum

december 8.–2017. június 11.

A nemzetközi szinten ismert dizájner és építész bútoraiból alig akad a magyar közgyűjteményekben. Ezt a csorbát igyekeznek kiköszörülni az Iparművészeti Múzeumban bemutatott, frissen beszerzett tárgyak. A kiállítás kiemelt darabja a Breuer Marcell egykori New York-i irodájában álló, saját maga tervezte gránit tárgyalóasztal. Emellett helyet kaptak a tervezője hírnevét megalapozó Vaszilij-székek is. Az ikonikus bútort, amely hajlított csővázból készült, ülés- és háttámlarésze pedig textilből vagy bőrből, állítólag Breuer kerékpárja ihlette. Az egykori irodákat idéző fényképek, a tervrajzok és modellek a dizájnerek mindennapjait mutatják be.

fotó: Szécsi István

68

egy freskómaradvány: a falnak hol az egyik, hol a másik pontján bukkan elő egy festményrészlet. Ezeket a képeket nem úgy kell bemutatni, ahogy azt a kiállítóterekben szokták: egy tengely mentén, egymástól 50 centiméter távolságra. Egy sohase volt vagy letűnt kor maradványai: paloták, palotabelsők, a Királlyal, a Királynővel, a Távozóval, a Várakozóval, ahogy ő bizonyos figurákat elnevezett. Úgy kell őket összeilleszteni egymás alá-fölé, egymással érintkeztetve, hogy érződjenek a terek, melyekben ezek a figurák élnek, léteznek. Emellett a Labirintus egy stilizált emberalak, a végén a fejjel. Ez azt jelenti, hogy a labirintusok bennünk vannak. Eljutunk az életünk labirintusának végéig, ami, ahogy Ország Lili nevezte: a fej, ahova egy pici ablakon pillanthatunk be. Az egyik olvasata ennek, hogy az embernek vannak olyan gondolatai, amiket el akar rejteni, amikbe csak kis résen engedi, hogy valaki bepillantást nyerjen. A másik, hogy ennek a labirintusnak van olyan része, ahova halandó nem juthat el, csak a kiválasztottak. Mindenki más legfeljebb bepillantást nyerhet, és láthatja, hogy az ablakon túl emberek élnek, újabb és újabb ajtók nyílnak. F: Befejezettnek tekinthető a ciklus? KM: Nem tudjuk, mi lett volna, ha nem hal meg. Ahogy közeledünk a Labirintus végéhez, azt lehet mondani, hogy Ország Lili érezte a sorsát. Az utolsó képek már elsötétülnek, az ajtók hirtelen eltűnnek, bezárulnak, az ablakok sötétek lesznek. Egyik utolsó képe a Megroppant falak. A palota tartóoszlopa összeroppan, érezhető, hogy itt a vég. Az angyal már csak kíséri az embert, de az ember nem tud kijutni a labirintusból. Ezért áll a végén a szimbolikus kapu, ami döngve bezárul, mikor az ember elhagyja a kiállítást. Borbély Zsuzsa Az interjú bővebb változata a www.fidelio.hu oldalon olvasható.


70

KIÁLLÍTÁS – bontás

A FIDELIO.HU ajánlja

1 STEFANOVITS PÉTER: SZÍVZÖREJ

Stefanovits Péter grafikusművész a romániai forradalom idején készítette a Szíváldozat című lapot. A mű egy olyan sorozat kiindulópontja lett, amely az emberi szívhez kötődve, mintegy az emberi szervezet reakcióin keresztül érzékeltette a társadalmi változásokat, az azokkal járó drámai ellentmondásokat. január 18.–február 19. Műcsarnok

2 GRAFIKÁKTÓL A DOBOZKÉPEKIG

Prutkay Péter képzőművészt közel fél évszázada foglalkoztatják dobozba zárt tárgyösszeállítások, amelyeket „dobozolt kor-képeknek” nevezett el. Ez a műfaj kiterjeszti a kollázs fogalmát a tárgyakra: az önhatalmúlag egymás mellé rendelt objektumok megváltozott jelentéstartalommal ruházzák föl és emelik a művészet szférájába a hétköznapi tárgyainkat. január 19.–március 12. Pesti Vigadó, Vigadó Galéria

3 JARDIM – CSATÓ JÓZSEF-KIÁLLÍTÁS

Csató József hagyományos olaj-, vászonképein előszeretettel hoz szituációba növényeket emberekkel. „Tobzódó növényekkel telerajzoltam már sok füzetet. Ritkán mutogatom ezeket a rajzokat, ezért most nagyon boldogok – szinte falra másznak örömükben, hogy láthatóvá válhatnak.” február 23.–március 31. Jurányi Galéria

bontás – KIÁLLÍTÁS 2B Galéria Szobrászok 1956 no 2 jan. 11.–febr. 7. acb attachment Szalay Péter: A felszínen jan. 12.–febr. 24. acb NA Kismányoky Károly: Szempontok jan. 12.–febr. 24. acb Kortárs Művészeti Galéria Hungarian Cubes jan. 13.–febr. 24. Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Ház jáTÉKA kiállítás 15 okt. 12.–2017. febr. 28. Angyalföldi József Attila Művelődési Központ Faber-Kovács Krisztián kiállítása jan. 11.–febr. 3. Építészeti tárlat jan. 24.–márc. 20. Aquincumi Múzeum Titkos utakon dec. 3.–2017. nov. 5. Aranytíz Kultúrház Kalotaszeg kazettákban jan. 6.–febr. 5. ArtBázis Gábor Enikő: Renoválás, rekonstrukció, reneszánsz jan. 17.–febr. 25. Artézi Galéria Kötelék jan. 14.–febr. 9. Gerzson Péter: Képzelt lények febr. 18.–márc. 9. B32 Galéria és Kultúrtér A Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása febr. 8.–márc. 3. Bajor Gizi Színészmúzeum Háromszázezer magas Cé szept. 21.–2017. márc. 5.

AZ EGYEDI PERSPEKTÍVÁJÁRÓL ISMERT FESTMÉNY A MUSEO DE ARTE DE PONCE-BÓL ÉRKEZIK LÁTOGATÓBA A SZIGETORSZÁGBA.

2016. november 4.–2017. április 2. Leighton House Museum, London, Nagy-Britannia

Az 1960-as években már senkit nem érdekelt a viktoriánus festészet. Így történhetett, hogy Sir Frederic Leighton mesterműve, a Lángoló Június még a hihetetlenül alacsony ár ellenére sem kelt el egy árverésen. A Puerto Ricó-i iparos, Luis A. Ferré azonban felfigyelt a festményre egy mayfairi galériában, és mindös�sze 2000 fontért meg is vásárolta, majd távozott vele szülőföldjére. 1895-ben azonban a kor elismert festőjének, Sir Frederic Leightonnak (1830–1896) a festménye igazi szenzációnak számított. A londoni Leighton House Museumban most egy kivételével ismét együtt láthatóak a mester 1895-ben bemutatott munkái.

Nyitott Hálózatok jan. 12.–febr. 26. Faur Zsófi Galéria PastFuture/MúltJövő jan. 12.–márc. 3. Fészek Művészklub Állapot jan. 10.–febr. 3. Ötvös Zoltán kiállítása febr. 7.–márc. 3. Telegdy István kiállítása febr. 14.–márc. 10. Fiktív Gasztrogaléria Léghajók Budapest felett dec. 8.–2017. febr. 26. Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria Hegyvidék a „Nagy Háború” idején máj. 23.–2017. máj. 23. Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Nágák, Elefántok, Madarak szept. 30.–2017. máj. 1. Iparművészeti Múzeum Színekre hangolva ápr. 1.–2017. jún. 11. Breuer újra itthon dec. 8.–2017. jún. 11. Jurányi Galéria Ragaszkodás-elengedés: avagy – betegség gyűjteni? jan. 12.–febr. 9. Csató József: Jardim febr. 23.–márc. 31. Kassák Múzeum Tettek ideje jan. 26.–ápr. 2. Klebelsberg Kultúrkúria Plakátok a múlt századból jan. 11.–febr. 12. KOGART Ház Kaleidoszkóp jún. 6.–2017. febr. 27. Kő-Café Galéria Danka Zoltán kiállítása jan. 18.–febr. 6. Zománcba álmodva febr. 18.–márc. 14. Kőrösi Galéria Kiss Andrea: femMe febr. 13.–márc. 12. Ludwig Múzeum Kísértetek és kísérletek dec. 16.–2017. febr. 19. Mentés másként…– „Mi marad az újmédia-művészetből?” febr. 24.–márc. 26. M Galéria Csendéletek a székely Partiumban jan. 13.–2017. febr. 8. Magyar Képzőművészeti Egyetem „Ott vagyunk már?” jan. 26.–febr. 13. Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea Dámosy Géza: Elesettek jan. 12.–márc. 5.

Az ismeretlen görl dec. 9.–2017. ápr. 2. Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár (MMGM) Húsmíves mesterség Magyarországon szept. 21.–2017. febr. 26. Magyar Nemzeti Galéria Rippl-Rónaitól Vajdáig nov. 17.–2017. márc. 19. Árny a kövön – Ország Lili művészete dec. 16.–2017. márc. 26. Remekművek a Szépművészeti Múzeumból 2015. júl. 1.–2018. márc. 15. Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Nyomot hagytak márc. 15.–2017. jún. 30. Magyar Nemzeti Múzeum Utolsó felvonás dec. 19.–2017. márc. 19. Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár 100! ápr. 8.–2017. márc. 27. Marczibányi Téri Művelődési Központ Szemezgetés febr. 3.–márc. 5. Memoart Galéria Esztétikai támasz dec. 18.–2017. márc. 18. Millenáris, D csarnok A bajnokok világa jan. 13.–ápr. 11. Molnár Ani Galéria Wunderwelt dec. 1.–2017. febr. 24. Molnár C. Pál Műterem-múzeum Megosztott öröm szept. 16.–2017. máj. 27. „Íme, az ember” szept. 16.–2017. máj. 27. MOM Kulturális Központ Pajor Ildikó kiállítása febr. 1.–febr. 28. Műcsarnok ENTER dec. 2.–2017. márc. 5. Az első aranykor nov. 21.–2017. márc. 12. 30x30 jan. 18.–febr. 19. 20 év symposion jan. 18.–febr. 19. Stefanovits Péter: Szívzörej jan. 18.–febr. 19. Óbudai múzeum Óbuda 1956 okt. 20.–2017. márc. 31. Országos Széchényi Könyvtár Háborús hétköznapok szept. 30.–2017. márc. 31. A bőség zavara okt. 24.–2017. júl. 31.

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Emlékszilánkok dec. 12.–2017. márc. 3. Pesterzsébeti Múzeum 110 éves a Pesterzsébeti Városháza, és 150 éve született Nagy Győry István ápr. 20.–2017. márc. 26. Petőfi Irodalmi Múzeum Írói fogások – Terítéken az irodalom jún. 23.–2017. márc. 31. „Ilyen nagy dolog a Szabadság?...” nov. 4.–2017. ápr. 2. A műfordítógép nov. 25.–2017. máj. 31. Lebomló tükrei az emlékezetnek jan. 20.-ápr. 23. PH21 Galéria Feminin/Masculine jan. 12.–febr. 7. Platán Galéria Tessel – Interaktív installáció dec. 8.–2017. febr. 9. Platán Könyvtár Közösségi kertek Budapesten jan. 23.–febr. 28. Pótkulcs Fény-képzetek 2015. szept. 10.–2019. okt. 11. RaM Colosseum Károlyi Ernő emlékkiállítása jan. 12.–febr. 6. Saxon Art Gallery Űrképek, űrszobrok dec. 9.–2017. márc. 21. Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Tabáni titok. 50 éves a SOM nov. 18.–2017. ápr. 30. Új Budapest Galéria A jövő kapuja: egy új generáció művészete Japánban febr. 3.–márc. 12. Újlipótvárosi Klub – Galéria Zielinsky Tibor (DLA) kiállítása jan. 19.–febr. 10. Várkert Bazár Szín-játék dec. 9.–2017. febr. 19. Gésák a Duna-parton dec. 16.–2017. márc. 12. Városház Galéria Schäffer Ádám kiállítása jan. 24.–febr. 17. Vigyázó Sándor Művelődési Ház Kötődések jan. 21.–febr. 19. SZENTENDRE Ferenczy Múzeum, Barcsay Terem A betiltott Mozgó Világ (1975–1983) nov. 17.–2017. febr. 5. Szentendrei Képtár Futur X nov. 25.–2017. febr. 12.

További programok: fidelio.hu/kiallitas

LÁNGOLÓ JÚNIUS

Ezer év – Szabadsághegy – Galilei okt. 19.–2017. márc. 5. Barcsay Terem Graphics Open II febr. 9.–márc. 17. Bethlen Téri Színház A Tanoda Fotóiskola tanulóinak kiállítása jan. 23.–febr. 20. Tollrajzba mondások febr. 23.–márc. 21. Bibliamúzeum Tóth Menyhért kiállítása okt. 27.–2017. febr. 28. Budapest Bábszínház Csak tiszta forrásból okt. 9.–2017. febr. 28. Budapest Galéria PARAMNÉZIA – A 6D csoport kiállítása jan. 20.–febr. 26. Várhelyi Tímea kiállítása jan. 20.–febr. 26. Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum Gyerek/kor/kép okt. 13.–2017. febr. 19. A barokk fénye nov. 6.–2017. febr. 19. Paloták, polgárházak, templomok a középkorból okt. 3.–2017. márc. 5. Chimera-Project Space Kútvölgyi-Szabó Áron: Torzítások jan. 17.–márc. 3. Csodák Palotája (Campona) A tudomány körülvesz: Természetvédelem jan. 20.–szept. 30. Eötvös10 SpiriTUSz Alkotócsoport nov. 9.–2017. febr. 8.

71


72

GYEREK – ajánló, premier

Eszter-lánc Zenekar

CSIRIBIRI FARSANGI CSALÁDI DÉLUTÁN

február 4. 15:00 Klebelsberg Kultúrkúria

„Apa, nézd, figyelj, ezt Neked csináltam! / Táncolok, bukfencezek, kézen állok, puszit dobok, nevetek, / Tortába bújok, gyertyát fújok. / Élvezed?” A Góbi Rita Társulat Füled érjen bokáig! című vidám, zenés, táncos látványos előadásában három testvér ünnepli Apa születésnapját.  A lányok meglepetéstáncokkal, akrobatikával, versekkel, tortával, puszival és nevetéssel készülnek az ünneplésre. Az előadás után lehet közösen táncolni, bukfen­ cezni, kézen állni. És ha mindenki bemelegedett, következhet az Eszter-lánc mesezenekar farsangi koncertje.

RIZIBIZI FARSANG

Marczibányi Téri Művelődési Központ

A Rutkai Bori Banda családi koncertje. A gyerekek egyik kedvenc ünnepe a farsang, hiszen végre mindenki annak öltözhet be, aminek csak akar. Kipakolhatjuk a ruhásszekrényt, előbányászhatjuk nagymama régi gönceit, és jelmezeket készíthetünk. A Rutkai Bori Banda a legbulisabb nótáit veszi elő erre a napra, hogy megtáncoltassa a kicsiket és a nagyokat. Aki ismeri a zenekar lemezeit (Sárkányjárgány, Pizsamátor), az tudja, hogy igazi családi diszkóra számíthat. Fantáziadús mesedalok, színpompás jelmezek és bábok, valamint egy nagyszerű zenekar várja a kedves közönséget!

február 5. 11:00, 15:00 Müpa

Avagy hogyan lesz a zene birodalmában Jancsiból vitéz. 1904. november 18-án tartották a János vitéz premierjét, és a darab elsöprő sikere még az alkotókat is meglepte. A korabeli kritikusok Kacsóh Pongrácot az operettműfaj megteremtőjeként ünnepelték. A Müpa családi matinékoncertjén most megleshetjük, kik építik fel a produkciót, hogyan alakul egy előadás, kik dolgoznak benne együtt, mit adnak hozzá a hangszerek vagy az énekesek személyisége. „Darabokra szedik” a klasszikus tündérmese szerkezetét. Közreműködik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar, vezényel Farkas Róbert.

február 4. 17:00

KACSÓH PONGRÁC: JÁNOS VITÉZ

A NÉPZENE ÜNNEPE – A GÁLAMŰSORON INNEN ÉS TÚL

fotó: Éder Vera

PREMIER

GINGALLÓ

február 11. Budapest Bábszínház

Csoóri Sándor, Erdős Virág, József Attila, Nemes Nagy Ágnes, Szabó T. Anna, Tamkó Sirató Károly és Weöres Sándor művei hangoznak el a hároméves kortól ajánlott előadásban. Amikor a minőségi zene találkozik a gyermeki fantáziával, olyan bábkoncert­ élmény születik, amelynek dalai és képei sokáig elkísérik a gyerekeket. Erre a szép feladatra Szalóki Ági csatlakozik a Budapest Bábszínház művészeihez, hogy legkedvesebb slágereit egy mesébe szője a felhőkön keresztül egészen a tenger mélyéig. Az előadás rendezője Ellinger Edina.

1. SZERDA 10:00 HOLDVILÁG KAMARASZÍNHÁZ Rémusz bácsi Batyu Színház 10:00, 14:30 ÓBUDAI KULTURÁLIS KÖZPONT

Csipkerózsika Turay Ida Színház 2. CSÜTÖRTÖK 10:00, 14:00 GÓZON GYULA KAMARASZÍNHÁZ

Zűrzavar a játszótéren 10:30, 14:00 DUNA PALOTA Hamupipőke Noir Színház 14:30 ÓBUDAI KULTURÁLIS KÖZPONT Csipkerózsika Turay Ida Színház 15:00 MAGYAR NEMZETI GALÉRIA Művészeti szakkör: Festő leszek! 3. PÉNTEK MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Szemezgetés – Illusztrátor pajtások kiállítása 17:00 HAGYOMÁNYOK HÁZA Aprók tánca 4. SZOMBAT 9:30, 11:30 FABULA BÁBSZÍNHÁZ Mazsola 9:30, 11:00 IBS SZÍNPAD Mazsola és Tádé Ametist Bábszínház 10:00 ÓKK CSILLAGHEGYI KÖZÖSSÉGI HÁZA

Mesés hétvégék: Indiánfarsang 10:00 JURÁNYI PRODUKCIÓS KÖZÖSSÉGI INKUBÁTORHÁZ

Mese habbal – családbarát szombat délelőttök a Jurányiban, Szalóki Ági Trió-koncert 10:00 PUSKIN MOZI Legkisebbek mozija: Farsangi meseválogatás 10:30 MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Motolla játszóház – Farsangi álarcok 10:30 DUMASZÍNHÁZ Pumukli 11:00 MAGYAR MESEMÚZEUM Mesék kicsikről – nem csak kicsiknek – diafilmvetítés 15:00 DUNA PALOTA Aladdin Noir Színház 15:00 KLEBELSBERG KULTÚRKÚRIA Csiribiri farsangi családi délután Eszter-lánc mesezenekar: Sziamia! Füled érjen bokáig! – Góbi Rita Társulat 15:30 ÓKK 3K – KASZÁSDŰLŐI KULTURÁLIS KÖZPONT

Hangszersimogató klub

17:00 MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Rutkai Bori Banda: Rizibizi farsang 5. VASÁRNAP 9:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ Varázslatos opera – Zenés, játékos ismerkedés az operával 10:00 MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Kőketánc gyermektáncház: Jelmezes farsangi bál 10:00 ÓKK CSILLAGHEGYI KÖZÖSSÉGI HÁZA

Kakaómozi gyerekeknek: Lúdas Matyi 10:00 KISPESTI MUNKÁSOTTHON MŰVELŐDÉSI HÁZ (KMO)

Piroskaland Griff Bábszínház 10:00 ÓKK BÉKÁSMEGYERI KÖZÖSSÉGI HÁZA

Móka Miki és barátai Dumaszínház 10:00 PUSKIN MOZI Belvárosi betyárok: Fejforgató – lemezbemutató koncert 10:30 MOM KULTURÁLIS KÖZPONT Az oroszlán és a kisegér barátsága Domi Bábszínháza 10:30 ERZSÉBETLIGETI CORVIN MŰVELŐDÉSI HÁZ

Süsü, a sárkány kalandjai Hadart Művészeti Társulás 10:30 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ Hangszervarázs – rézfúvósok 11:00 MOM KULTURÁLIS KÖZPONT Farkasházi Réka és a Tintanyúl: Bumm, Bumm, Bumm! – lemezbemutató koncert 11:00 HOLDVILÁG KAMARASZÍNHÁZ Mátyás király és a cinkotai kántor 11:00 IBS SZÍNPAD A két Lotti Nevesincs Színház 11:00 JURÁNYI PRODUKCIÓS KÖZÖSSÉGI INKUBÁTORHÁZ

GóleMese, avagy így ment a rabbi hohmecolni! Gólem Színház 11:00, 15:00 MÜPA Kacsóh: János vitéz, avagy hogyan a lesz zene birodalmában Jancsiból Vitéz 11:00 SPIRIT SZÍNHÁZ Micimackó 11:00 ÚJPESTI KULTURÁLIS KÖZPONT IFJÚSÁGI HÁZ

Halász Judit-koncert 14:00 DUMASZÍNHÁZ Piroska 15:00 SPIRIT SZÍNHÁZ Szép magyar népmesék 15:30 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ Csengő-bongó délután – trombita, tuba

73

A FIDELIO.HU ajánlja

1 FARKASHÁZI RÉKA ÉS A TINTANYÚL: BUMM, BUMM, BUMM!

A koncerten egy hatalmas születésnapi bálba csöppenünk. A szavakat jelző mozdulatok pillanatok alatt megtanulható koreográfiává varázsolódnak, megteremtve az önfeledt, közös táncolás örömét. február 5. 11:00 MOM Kulturális Központ

2 A SZÖRNYETEG

Az előadás a Bradley, az osztály réme című regény alapján készült, amelyben a főhős egy magatartászavarokkal küzdő kisfiú, akit a környezete egy kis szörnyetegnek gondol, és úgy is bánik vele. Az előadást megelőző ráhangoló játék és az azt követő, a néző gyerek véleményére épülő feldolgozó beszélgetés elválaszthatatlan része a programnak. február 21. 10:00, 14:30, 22. 10:00 Gózon Gyula Kamaraszínház

3 A TUDOMÁNY KÖRÜLVESZ: TERMÉSZETVÉDELEM

Az időszaki kiállítás a minket körülvevő városi környezettel és természettel foglalkozik, a klasszikus természet- és környezetvédelem témáira fókuszál. A részvétel regisztrációhoz kötött. www.csopa.hu Csodák Palotája

7. KEDD 10:00 MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Dödölle Bóbita Bábszínház 14:30 GÓZON GYULA KAMARASZÍNHÁZ Zűrzavar a játszótéren 8. SZERDA 10:00, 14:00 EÖTVÖS10 KÖZÖSSÉGI ÉS KULTURÁLIS SZÍNTÉR

Pöttöm Panna VSG Táncszínház 14:00 HOLDVILÁG KAMARASZÍNHÁZ Mátyás király és a cinkotai kántor 9. CSÜTÖRTÖK 11:00 STEFÁNIA PALOTA – HONVÉD KULTURÁLIS KÖZPONT

Emil és a detektívek Körúti Színház

10. PÉNTEK 10:00 BUDAPEST BÁBSZÍNHÁZ Gingalló 10:00 KLEBELSBERG KULTÚRKÚRIA Muzsikus Klébzelet – Eckhardt Gábor zenetörténeti előadása Ütem az ütőm? – avagy a ritmus hatalma 14:00 KISPESTI MUNKÁSOTTHON MŰVELŐDÉSI HÁZ (KMO)

„Játékon innen és túl” – Játék- és bábkészítő workshop

További programok: fidelio.hu/bobita

február 11. 11:00 Müpa

Közreműködik Bognár Szilvia és zenekara. Kora délutántól várják ingyenes családi programokkal a népzene és a néptánc szerelmeseit. Bognár Szilvia és zenekara Titoktok című műsora fél ötkor kezdődik az Üvegteremben. A koncerten Szabó T. Anna, Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes és más jeles költők megzenésített sorai népi dallamokkal karöltve vezetik a gyermekeket a titkos úton, Moldovától egy sikátorban rejlő ugróiskoláig. Ahogy épp a kedvük tartja, ahogy épp a forgandó szerencse hozza. Hiszen a dalok nem máshonnan, mint a titkokat rejtő batyuból kerülnek elő.

bontás – GYEREK


74

GYEREK – bontás 16:30 ÓKK BÉKÁSMEGYERI KÖZÖSSÉGI

10:00 ÓKK CSILLAGHEGYI KÖZÖSSÉGI

HÁZA

HÁZA

Kolompos gyermektáncház 17:00 HAGYOMÁNYOK HÁZA Aprók tánca 17:00 KCSSKKK – ÚJHEGYI KÖZÖSSÉGI HÁZ

Farsangi buli 11. SZOMBAT 9:30, 11:30 FABULA BÁBSZÍNHÁZ Brumi és a téli álom 10:00 ADY ENDRE MŰVELŐDÉSI HÁZ Hókirálynő Noir Színház 10:00 PUSKIN MOZI Legkisebbek mozija: Bogyó és Babóca – 13 új mese 10:00 ZENEAKADÉMIA Liszt-Kukacok Akadémiája – Zenés beavató foglalkozás 10:30 DUMASZÍNHÁZ Piroska 11:00 MAGYAR MESEMÚZEUM Télűző kézműves foglalkozás 11:00 MAGYAR NEMZETI GALÉRIA Családi nap – Farsangi álarcok és kiegészítők készítése 11:00 CSILI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT A hóember ajándéka 11:00 KISPESTI MUNKÁSOTTHON MŰVELŐDÉSI HÁZ (KMO)

Kolompos: Itt a farsang 11:00 MÜPA Zenebona – Ne csak hallgasd! 11:00 MÜPA Eszter-lánc mesezenekar 15:00 RÁKOSCSABAI KÖZÖSSÉGI HÁZ Kakaó Parti 15:30, 17:00 JURÁNYI PRODUKCIÓS KÖZÖSSÉGI INKUBÁTORHÁZ

Kucok Tünet Együttes 16:00 RÁKOSCSABAI KÖZÖSSÉGI HÁZ A ravaszdi mester Batyu Színház 16:00 ÓKK 3K – KASZÁSDŰLŐI KULTURÁLIS KÖZPONT

Farsangi mulatság gyerekeknek 16:30 MÜPA A népzene ünnepe – a gálaműsoron innen és túl Ingyenes 19:00 FÉSZEK SZÍNHÁZ / JEMOL Édes Dezső! 12. VASÁRNAP 10:00 EÖTVÖS10 KÖZÖSSÉGI ÉS KULTURÁLIS SZÍNTÉR

Zene Zénó kalandjai Hangszerországban: Vonósok Közreműködnek: a Budapest Ragtime Band és barátai 10:00 MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Kőketánc gyermektáncház: Zajongó, télűző mulatság

Kakaómozi gyerekeknek: Maugli kalandja 10:00 ERZSÉBETLIGETI CORVIN MŰVELŐDÉSI HÁZ

Históriás Történeti Játszóház – Mulatság Mátyás udvarában 10:00 ÓBUDAI KULTURÁLIS KÖZPONT Kalap kaland Budai Bábszínház 10:00, 12:00 PUSKIN MOZI Gryllus Vilmos: Maszkabál 10:00 RÁKOSKERTI MŰVELŐDÉSI HÁZ Piroska és a Farkas Hahota Gyermek Színház 10:30 BENCZÚR HÁZ A Kolompos Együttes farsangi gyermekműsora 10:30 DUMASZÍNHÁZ Mekk Elek, az ezermester 10:30 KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR KŐBÁNYAI KULTURÁLIS KÖZPONT – KÖSZI

Az aranyhajú leány Pódium Színház 11:00 CONCERTO ZENEHÁZ Manó koncert gyerekeknek 11:00 HOLDVILÁG KAMARASZÍNHÁZ Rémusz bácsi Batyu Színház 11:00 MÜPA Dvořák: Újvilág-szimfónia Budafoki Dohnányi Zenekar, vezényel: Hollerung Gábor 11:00 TURAY IDA SZÍNHÁZ A didergő király 11:00 VIGYÁZÓ SÁNDOR MŰVELŐDÉSI HÁZ

Halász Judit-koncert 11:00 ZENEAKADÉMIA Mit tud a klarinét? 15:00 JURÁNYI PRODUKCIÓS KÖZÖSSÉGI INKUBÁTORHÁZ

A csúnya kacsa HOPPart Társulat 15:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ Operatúra Papagénóval 13. HÉTFŐ 10:00 KLEBELSBERG KULTÚRKÚRIA Irgum-burgum Macibál Vaskakas Bábszínház 14. KEDD 9:00, 10:30 CSILI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Nagy akarok lenni Fabula Bábszínház 9:15, 11:00 KISPESTI MUNKÁSOTTHON MŰVELŐDÉSI HÁZ (KMO)

Moha és páfrány Miskolci Csodamalom Bábszínház 16:30 MÁV SZIMFONIKUS ZENEKAR PRÓBATERME

Búgócsiga

15. SZERDA 10:00 VIGYÁZÓ SÁNDOR MŰVELŐDÉSI HÁZ Aprók meséje: A kiskakas gyémánt félkrajcárja 10:30, 15:00 MOM KULTURÁLIS KÖZPONT

Sárkánymese Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) 16:00 ÓBUDAI KULTURÁLIS KÖZPONT CIVIL HÁZ

Bütykölő: Farsang 16. CSÜTÖRTÖK 10:00 KISPESTI MUNKÁSOTTHON MŰVELŐDÉSI HÁZ (KMO)

Mese az elgurult varázstallérról Szeleburdi Meseszínház 10:00 ÓKK BÉKÁSMEGYERI KÖZÖSSÉGI HÁZA

Kolontos Palkó Nektár Színház 10:00 PESTI VIGADÓ Fitos Dezső Társulat: A láda titka Avagy sehol és valahol – mesedarab a néptánc nyelvén 10:30, 15:00 MOM KULTURÁLIS KÖZPONT

Sárkánymese Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) 14:00 CSILI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 80 nap alatt a Föld körül Budapest Táncszínház 15:00 MAGYAR NEMZETI GALÉRIA Művészeti szakkör: Festő leszek! 17. PÉNTEK 9:00 KLEBELSBERG KULTÚRKÚRIA A só Miskolci Csodamalom Bábszínház 13:30, 15:00 ÓKK BÉKÁSMEGYERI KÖZÖSSÉGI HÁZA

Kolontos Palkó Nektár Színház 14:30 KLEBELSBERG KULTÚRKÚRIA Az aranyecset Aranyszamár Bábszínház 17:00 HAGYOMÁNYOK HÁZA Aprók tánca 17:30 SZÜLŐK HÁZA JÁTSZÓHÁZ Szörp színház 18. SZOMBAT 9:30 MOM KULTURÁLIS KÖZPONT Fehérlófia BonBon Matiné 9:30, 11:30 FABULA BÁBSZÍNHÁZ Mazsola és Tádé 10:00, 11:30 MAGYAR NEMZETI MÚZEUM

Latin-Amerika Zenéje MÁV Szimfonikus Zenekar 10:00 PUSKIN MOZI Legkisebbek mozija: Agymanók 10:00 ZENEAKADÉMIA Liszt-Kukacok Akadémiája – Zenés beavató foglalkozás

10:30 MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Motolla játszóház 11:00 MAGYAR MESEMÚZEUM Közös társasjátékozás 11:00 KLAUZÁL GÁBOR BUDAFOKTÉTÉNYI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Budafoki Dohnányi Zenekar A Búgócsiga Zenede koncertje 11:00 KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR

KŐBÁNYAI KULTURÁLIS KÖZPONT

Halász Judit: Kezdődhet a mulatság 11:00 MÜPA Utazás Symphoniába: Fafúvósok 11:00 ZENEAKADÉMIA Liszt-Kukacok Akadémiája – Jazz játszótér 14:00 DUNA PALOTA Hamupipőke Noir Színház 15:00 ÓBUDAI TÁRSASKÖR Mozart klub – Óbudáról indultak... 16:00 JURÁNYI PRODUKCIÓS KÖZÖSSÉGI INKUBÁTORHÁZ

Bazsó és Borka Szamárfül projekt

19. VASÁRNAP 10:00 CSEKOVSZKY ÁRPÁD MŰVELŐDÉSI HÁZ

Ligeti CSALAMÁDÉ – családi matiné délelőtt 11:00 Aranyhajú királylány – Majoros Ági Bábszínháza 10:00 MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI

11:00 HOLDVILÁG KAMARASZÍNHÁZ Segítség, ember! 11:00 JURÁNYI PRODUKCIÓS KÖZÖSSÉGI INKUBÁTORHÁZ

GóleMese, avagy így ment a rabbi hohmecolni! Gólem Színház 11:00 STEFÁNIA PALOTA – HONVÉD KULTURÁLIS KÖZPONT

Holle anyó Turay Ida Színház 15:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ Operatúra Papagénóval 21. KEDD 10:00, 14:30 GÓZON GYULA KAMARASZÍNHÁZ

A szörnyeteg 10:00 KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR KŐBÁNYAI KULTURÁLIS KÖZPONT

Óz, a nagy varázsló Pódium Színház

22. SZERDA 10:00 GÓZON GYULA KAMARASZÍNHÁZ A szörnyeteg 10:00 HOLDVILÁG KAMARASZÍNHÁZ Ágacska 10:00 KCSSKKK – ÚJHEGYI KÖZÖSSÉGI HÁZ

Óz, a nagy varázsló Pódium Színház 23. CSÜTÖRTÖK 10:00 VIGYÁZÓ SÁNDOR MŰVELŐDÉSI HÁZ

KÖZPONT

Bertalan és Barnabás Aranyszamár Bábszínház 14:30 MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI

HÁZA

Figurás néptánc: Felföld – Palócföld

Kőketánc gyermektáncház: Zsuzsanna, megszólal a pacsirta 10:00 ÓKK CSILLAGHEGYI KÖZÖSSÉGI Kakaómozi gyerekeknek: Az erdő kapitánya 10:00 ÓBUDAI KULTURÁLIS KÖZPONT A csúnya kacsa HOPPart Társulat 10:00 ÓKK BÉKÁSMEGYERI KÖZÖSSÉGI HÁZA

Miau Veszprémi Kabóca Bábszínház 10:00 PUSKIN MOZI Boribon kirándul Nefelejcs Bábszínház 10:30 MOM KULTURÁLIS KÖZPONT Piroska és a farkas Domi Bábszínháza 10:30 DUMASZÍNHÁZ Sütibár 10:30 DUNA PALOTA Táncra magyar! – Családi Matinékoncert Duna Szimfonikus Zenekar 11:00 BMC – KÖNYVTÁR Tutajos és Titanic Ingyenes 11:00 ERZSÉBETLIGETI CORVIN MŰVELŐDÉSI HÁZ

Halász Judit-koncert

KÖZPONT

24. PÉNTEK 16:00 KCSSKKK – ÚJHEGYI KÖZÖSSÉGI HÁZ

Farsangi játszóház 17:00 HAGYOMÁNYOK HÁZA Aprók tánca 25. SZOMBAT 10:00 MOM KULTURÁLIS KÖZPONT Hangszerbemutató koncert gyerekeknek Ingyenes Cziffra Fesztivál 10:00 KISPESTI MUNKÁSOTTHON MŰVELŐDÉSI HÁZ (KMO)

Dzsungelmese, avagy Kisoroszlán keresi a sörényét Bóbita Bábszínház 10:00 PUSKIN MOZI Legkisebbek mozija: Árgyílus királyfi és Tündér Ilona 10:00 ZENEAKADÉMIA Liszt-Kukacok Akadémiája – Zenés beavató foglalkozás 10:30 MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Motolla játszóház

75

10:30 DUMASZÍNHÁZ Mekk Elek, az ezermester 10:30 KCSSKKK – ÚJHEGYI KÖZÖSSÉGI HÁZ

Kolompos táncház gyermekeknek 11:00 MAGYAR MESEMÚZEUM Mesés óra 11:00, 16:00 CENTER SZÍNHÁZ A didergő király Mesekocsi Színház Társulata 11:00 IBS SZÍNPAD Fehérlófia BonBon Matiné 11:00 MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Banyamosoda Bohócok a Láthatáron Csoport 11:00 MÜPA Zenebona – Ne csak hallgasd! 11:00 MÜPA Eszter-lánc mesezenekar 11:00 TURAY IDA SZÍNHÁZ A suszter manói 26. VASÁRNAP 10:00 MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Kőketánc gyermektáncház: Mátyásnapi jégtörő táncház 10:00 ÓKK CSILLAGHEGYI KÖZÖSSÉGI HÁZA

Kakaómozi gyerekeknek: Arisztokrata macskák 10:00 ÓBUDAI KULTURÁLIS KÖZPONT Szalóki Ági: Körforgás 10:00 PUSKIN MOZI Radványi Balázs és Varró Dani: Akinek a kedve dalos 10:30 DUMASZÍNHÁZ Pumukli 11:00 BARABÁS VILLA Danny mesél: Gingerbread man 11:00 HOLDVILÁG KAMARASZÍNHÁZ Ágacska 11:00 MAGYAR RÁDIÓ 6-OS STÚDIÓJA Tóbiás matiné – Bonbon Matiné Quintet Balogh Sándor–Lukácsházi Győző: Ludas Matyi – mesés zenejáték 11:00, 14:00 STEFÁNIA PALOTA – HONVÉD KULTURÁLIS KÖZPONT

Jégvarázs Ékszer Balett 11:00 TURAY IDA SZÍNHÁZ A hattyúk tava 15:00 DUNA PALOTA Hókirálynő Noir Színház

28. KEDD 10:30 ÚJPESTI KULTURÁLIS – KÖZPONT ADY ENDRE MŰVELŐDÉSI HÁZ

„Trombita harsog...” – rézfúvós hangszerek 14:00 GÓZON GYULA KAMARASZÍNHÁZ Én, te, ő

További programok: fidelio.hu/bobita

További programok: fidelio.hu/bobita

bontás – GYEREK


HELYSZÍNEK Klebelsberg Kultúrkúria II., Templom u. 2–10., (1) 392-0860, www.kulturkuria.hu Kolibri Fészek VI., Andrássy út 174., (1) 332-3720, www.kolibriszinhaz.hu Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház VI., Jókai tér 10., (1) 311-0870, www.kolibriszinhaz.hu Ludwig Múzeum IX., Komor Marcell u. 1., (1) 555-3444, www.ludwigmuseum.hu Madách Színház VI., Erzsébet krt. 31–33., (1) 478-2000, www.madachszinhaz.hu Magyar Állami Operaház VI., Andrássy út 22., (1) 353-0170, www.opera.hu Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház VI., Nagymező u. 20., (1) 473-2666, www.maimano.hu Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Kultea) III., Korona tér 1., (1) 375-6249, www.mkvm.hu Magyar Nemzeti Galéria I., Szent György tér 2., (1) 356-0049, www.mng.hu Magyar Nemzeti Múzeum VIII., Múzeum körút 14–16., (1) 338-2122, www.hnm.hu Magyar Mesemúzeum I., Döbrentei u. 15., (1) 202-4020, www.mesemuzeum.hu Magyar Mezőgazdasági Múzeum XIV., Vajdahunyadvár, (1) 363-1973, www.mezogazdasagimuzeum.hu Magyar Színház VII., Hevesi Sándor tér 4., (1) 322-0014, www.magyarszinhaz.hu Marczibányi Téri Művelődési Központ II., Marczibányi tér 5/a., (1) 212-2820, www.marczi.hu MOM Kulturális Központ XII., Csörsz u. 18., (1) 319-9854, www.momkult.hu MÜPA IX., Komor Marcell u. 1., (1) 5553000, www.mupa.hu MU Színház XI., Kőrösy J. u. 17., (1) 466-4627, www.mu.hu Műcsarnok XIV., Dózsa György út 37., (1) 460-7000, www.mucsarnok.hu Nemzeti Színház IX., Bajor Gizi park 1., (1) 476-6800, www.nemzetiszinhaz.hu Néprajzi Múzeum V., Kossuth Lajos tér 12., (1) 473-2400, www.neprajz.hu Óbudai Társaskör III., Kiskorona u. 7., (1) 250-0288, www.obudaitarsaskor.hu Ódry Színpad VIII., Vas u. 2/c., (1) 3188111, www.szfe.hu Örkény Színház VII., Madách tér 7., (1) 267-3770, www.orkenyszinhaz.hu Pesti Színház V., Váci u. 9., (1) 266-5245, www.vigszinhaz.hu Petőfi Irodalmi Múzeum V., Károlyi Mihály u. 16., (1) 317-3611, www.pim.hu Radnóti Színház VI., Nagymező u. 11., (1) 322-1071, www.radnotiszinhaz.hu RaM Colosseum XIII., Kárpát u. 23–25., (1) 222-5254, www.ramcolosseum.com

Rákoshegyi Bartók Zeneház XVII., Hunyadi u. 50., (1) 257-1828, www.bartokzenehaz.hu Régi Zeneakadémia VI., Vörösmarty u. 35., (1) 322-9804, www.lisztmuseum.hu Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ VI., Nagymező u. 8., (1) 4131310, capacenter.hu Rózsavölgyi Szalon Arts & Café V., Szervita tér 5., (30) 463-8822, s zalon.rozsavolgyi.hu RS9 Színház VII., Rumbach Sebestyén u. 9., (1) 269-6610, www.rs9.hu Stúdió K IX., Ráday u. 32., (1) 216-7170, www.studiokszinhaz.hu Szépművészeti Múzeum XIV., Dózsa György út 41., (1) 469-7100, www.szépművészeti.hu Szkéné Színház XI., Műegyetem rkp. 3., (20) 384-6049, www.szkene.hu Thália Színház VI., Nagymező u. 22., (1) 331-0500, www.thalia.hu Trafó IX., Liliom u. 41, (1) 456-2040, www.trafo.hu Turay Ida Színház VIII., Kálvária tér 6 , (30) 562-2699, turayidaszinhaz.hu Uránia Nemzeti Filmszínház VIII., Rákóczi út 21., (1) 486-3401, www. urania-nf.hu Újszínház VI., Paulay Ede u. 35., (1) 269-6021, www.ujszinhaz.hu Vigadó V., Vigadó tér 2., (20) 429-4124, vigado.hu Vígszínház XIII., Szent István krt. 14., (1) 340-4650, www.vigszinhaz.hu Zeneakadémia VI., Liszt Ferenc tér 8., (1) 321-0690, www.zeneakademia.hu

LÉLEKFESTÉSZET – BIRKÁS ISTVÁN 70

Dunaújváros, Kortárs Művészeti Intézet január 20.–február 25.

Birkásnál a „lélekből festeni” a közösség emlékezetének a személyesen keresztül való megőrzését jelenti. Művészete „lélekfestészet” azért is, mert expresszív gesztusai a lélek és a személyiség szabadságának a tárgyiasulásai – fogalmazott Kertész László, a kiállítás kurátora. Kertész szerint az életmű logikája a műveket két csoportra bontva érthető meg a legjobban. Az egyiket a művész habitusát tükröző expresszív, az érzelmekre és a rögtönzésre épülő munkák képviselik, a másikat a szülőfalujához, Kunmadarashoz kötődő kisgyermekkori emlékekből táplálkozó identitásfestészet.

Pécs, Kodály Központ február 4. 18:00

A koncertet a novemberben elhunyt karmester dirigálta volna, a pódiumon a helyét elfoglaló Bogányi Tibor és a Pannon Filharmonikusok előtte tiszteleg. Beethoven „Pastorale” szimfóniája vidéki életképeket mutat be, a szerző kevés programzenei alkotásának egyike. Két mű hangzik el Camille Saint-Saënstól: a Phaéton a görög mitológiai hős történetét dolgozza fel, aki Héliosz napisten gyermekének mondta magát. Az „Egyiptomi” zongoraverseny a virtuóz zeneszerző izgalmas és egzotikus versenyműve, ezúttal Balog József játszik szólót.

fotó: ica-d

A38 XI., Petőfi híd budai hídfő, (1) 4643940, www.a38.hu Aranytíz V., Arany János u. 10., (1) 354-3400, www.aranytiz.hu Átrium Film-Színház II., Margit krt. 55., (1) 317-9338, www.atriumfilmszinhaz.hu Bartók Emlékház II., Csalán u. 29., (1) 394-2100, www.bartokmuseum.hu Belvárosi Színház VII., Károly krt. 3/a., (1) 266-7130, www.belvarosiszinhaz.hu Bethlen Téri Színház VII., Bethlen Gábor tér 3., (1) 342-7163, www.cedt.hu BFZ próbaterme III., Selmeczi u. 14–16., (1) 388-6538, www.bfz.hu Budapest Bábszínház VI., Andrássy út 69., (1) 342-2702, www.budapest-babszinhaz.hu Budapest Jazz Club XIII., Hollán Ernő u. 7., (70) 413-9837 Budapest Music Center IX., Mátyás u. 8., (1) 216-7894, www.bmc.hu Budapesti Operettszínház VI., Nagymező u. 17., (1) 353-2172, www.operett.hu Centrál Színház VI., Révay u. 18., (1) 301-2060, www.centralszinhaz.hu Dumaszínház VIII., Corvin sétány 1/b., (30) 680-5263, www.dumaszinhaz.hu Duna Palota V., Zrínyi u. 5., (1) 235-5500, www.bm.hu/dunapalota Erkel Színház VIII., II. János Pál pápa tér 30., (1) 333-0108, www.opera.hu/ hu/erkel Erzsébetligeti Színház – Corvin Művelődési Ház XVI., Hunyadvár u. 43/b., (1) 401-3060, www.kulturliget.hu Fészek Színház – JEMOL VIII., Orczy út 46–48., (30) 650-0259, www.cziczo.hu/ feszekszinhaz Fonó XI., Sztregova u. 3., (1) 206-5300, www.fono.hu FUGA V., Petőfi Sándor u. 5., (1) 266-0837, www.fuga.org.hu Gózon Gyula Kamaraszínház XVII., XV. u. 23., (1) 253-0380, www.gozon.hu Hagyományok Háza I., Corvin tér 8., (1) 225-6049, www.hagyomanyokhaza.hu Impró VI., Ó u. 4., (70) 948-0332, momentantarsulat.hu Játékszín VI., Teréz krt. 48., (1) 312-0430, www.jatekszin.hu József Attila Színház XIII., Váci út 63., (1) 270-7514, www.jozsefattilaszinhaz.hu Jurányi Inkubátorház II., Jurányi u. 1–3., (70) 777-2533 Karinthy Színház XI., Bartók Béla út 130., (1) 203-8994, www.karinthyszinhaz.hu Katona József Színház V., Petőfi Sándor u. 6., (1) 266-5200., www.katonajozsefszinhaz.hu Katona József Színház – Kamra V., Ferenciek tere 4., (1) 318-2487, www.katonajozsefszinhaz.hu

ORSZÁGJÁRÓ

IHLETŐ TERMÉSZET – KOCSIS ZOLTÁN EMLÉKÉNEK AJÁNLVA

APÁTLANUL (PLATONOV)

fotó: Walter Péter

76

Kecskemét, Katona József Színház február 7., 8., 28. 19:00, 12. 15:00

Házasságok, életek, anyagi javak forognak kockán Csehov művében. A magányosság különös tragikomédiájaként számon tartott darab Szász János rendezésében látható. A fiatal özvegy, Anna Petrovna birtokán a nyári örömünnepre készülő társaság már csak Platonovot, a közösség lelkének tekintett falusi tanítót várja, hogy kezdetét vegye a mulatság. Ám a férfi érkezésekor szembesül régi szerelme házasságkötésének tényével, a felszabadultságérzés helyett pedig elfojtott érzelmek, féktelen indulatok, ki nem mondott vallomások törnek elő belőle. A főbb szerepekben Kocsis Pál és Hajdú Melánia látható.

MÁGNÁS MISKA

Szombathely, Weöres Sándor Színház, időpontok: www.wssz.hu SOR

13

Szép, nagy operett – áll az előadás ajánlójában. És valóban: a Mohácsi testvérek megint nem fukarkodtak a színpadi idővel, de az ötletekkel sem. A régi dallamok könnyedsége ellenére a történet feltűnően szomorú és mai: két egymástól elzárt világ, egy érdemtelenül gazdag és egy reménytelenül szegény összeütközéséről szól. A Mohácsi testvéreket épp ez az aktualizálhatóság érdekelte a darabban, ami így tele van finom, a jelenre reflektáló kikacsintásokkal. Az operett máza leolvad, és valódi karakterek, problémák sejlenek föl. Ehhez adottak a jó alakítások, a címszerepben Bányai Kelemen Barna különösen sziporkázó karaktert hoz.

ÜLÉS

09

A KISFIÚ MEG AZ OROSZLÁNOK

Lázár Ervin meséje egy kisfiú és egy nem mindennapi oroszláncsalád történetét meséli el. Petinek, amióta elveszítette az édesanyját, Bruckner Szigfrid oroszlán a legjobb barátja, aki a pajtájukba költözött. Ez a hely, a kisfiú világa egy általa kialakított fantáziavilág, amiben otthonosan mozog, amit szeret. Az alkotók saját adaptációt készítettek Lázár Ervin művéből, a rendező, Oláh-Horváth Sári pedig Szirtes Edina Mókussal dolgozott az előadás zenei világán.

Jegyvásárlás

Debrecen, Csokonai Nemzeti Színház időpontok: www.csokonaiszinhaz.hu

77


78

KÖNYV

WUNDERLICH JÓZSEF ÁRON színész, Vígszínház

Alexander Tyeherov: A KŐHÍD (Helikon Kiadó, 2016, 4990 Ft)

1943-ban, Moszkvában két kamasz holttestét találták meg: Sztálin repülésügyi népbiztosának fiát és a Szovjetunió egykori USA-nagykövetének lányát. A valós eseményeken alapuló regény egy nyomozás története.

A KÖNYVES MAGAZIN AJÁNLJA

Füst Milán: LÁTOMÁS ÉS INDULAT A MŰVÉSZETBEN (Fekete Sas Kiadó, 2006, 3705 Ft) Képzeletről, a gyónás, a vallomás, a tények erejéről, a világ megismerhetőségéről és annak határtalanságáról, művészi szabadságról és béklyókról olyan magától értetődő kíváncsisággal, nyitottsággal és humorral ír Füst Milán, mintha mindezen fogalmak saját édesgyermekei lennének, de legalábbis genetikai „utózmányai” vagy előzményei: anyanyelve mintha valóban édesanyja lenne, az írás valamennyi eszköze édestestvérei, akikkel együtt nőtt fel. Leplezetlen szenvedéllyel védelmezi ezt a nagy családot, minden esetben az  igazságot keresi, mert szomjazik utána, de nem ítélkezik. Soha nem ítélkezik. Egyetlen apró  fejezetben villan fel az ítélkezés lehetősége, ahol magát az ítélkezést szeretné elítélni: de nem teszi. Miért tenné? Elfogadja. Mint ahogy Tolsztoj szigorúnak tűnő mondatát is: „A művészet mérges gyümölcs”. De ezzel sincs mit tenni, hiszen fogyasztjuk. Nap mint nap. Jelige: nem csak művészeknek!

David McCullough: A WRIGHT FIVÉREK – A REPÜLÉS SZERELMESEI (Maxim Kiadó, 2016, 3490 Ft) 1903. Észak-Karolina. Egy ismeretlen ohiói testvérpár megváltoztatta a történelmet. Beletelt a világnak egy kis időbe, amíg felfogta, mi is történt: a repülés ideje elkezdődött.

Jónás Mónika: ÖRÖM ÉS SZERELEM A KONYHÁBAN (Szerelmes Tündér Kiadó, 2016, 5200 Ft) Az étkezési szokásokon való változtatás sokakban elsőre ellenállást okoz. Jónás Mónika receptjei arra hivatottak, hogy megmutassák, semmiről nem kell lemondani, mindent el lehet készíteni könnyedebb változatban is.

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: ÁRNYÉKBAN ÉLES FÉNY VAGY – A RADNÓTI HÁZASPÁR FÉNYKÉPEI (Jaffa Kiadó, 2016, 7990 Ft) Két évvel Gyarmati Fanni naplójának megjelentetése után ezúttal a Radnóti-hagyaték fotóiból válogatott össze egy kötetre valót a Jaffa Kiadó, pontosabban Krähling Edit, az MTA Könyvtár és Információs Központ munkatársa. A több mint háromszáz felvétel között sok olyan van, ami mára ikonikussá vált – ezek közé tartozik például a házaspár síelős képe –, de jó pár olyan is akad, ami most kerül először a szélesebb nyilvánosság elé. A képeken feltűnik a gyerek Radnóti és a kislány Gyarmati Fanni, a kötet fotókon keresztül vázolja fel kettejük családi hátterét, majd későbbi közös életüket. Utóbbi felvételek baráti társaságban, kirándulásokon, családi körben ábrázolják őket, de sok műtermi fotó is helyet kapott köztük. A könyvbe az abdai tömegsír exhumálásakor talált fényképek is bekerültek, ezeket Radnóti Miklós a munkaszolgálat alatt a kabátzsebében tartotta. RO

KÖNYVES MAGAZIN Terjesztés: Lapker-hálózat, Libri-üzletek, bookline.hu 870 Ft, Libri-törzsvásárlóknak 299 Ft; a bookline.hu vásárlóinak 5 pont + 199 Ft


INGYENES

Kulturális programmagazin

2017. FEBRUÁR

NÓRA #karácsonyhelmeréknél #pelsőczy

#ibsen

#kocsis #székely

#ónodi

#fekete

#keresztes

#katonajózsefszínház

www.fidelio.hu

Fidelio februar  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you