Page 1

2009. augusztus

Orszรกgos kulturรกlis programmagazin

ingyenes

www.fideli o . h u Fidelio_2009_08.indd 1

17/07/2009 22:32:54


Fidelio_2009_08.indd 2

17/07/2009 22:32:59


PRELŰD Minden műfajban vidáman Augusztus 28. és szeptember 5. között immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre Nyíregyházán a VIDOR Fesztivál, azaz a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje. A fesztivál mára az egyik legnagyobb hazai összművészeti rendezvény lett, ahol kilenc nap alatt hatvan helyszínen mintegy négyszáz program zajlik. A zenei kínálat nemzetközi mércével mérve is kimagasló, hiszen ez KözépEurópa legnagyobb ingyenes világzenei fesztiválja, ahol a műfaj hazai legjobbjai mellett igazi világnagyságokkal is találkozhat a közönség, olyanokkal, akik a legnevesebb nemzetközi fesztiválok első számú sztárjai. A meghívottak közül többen első ízben lépnek fel Magyarországon, s valamennyien csak erre az egyetlen estére érkeznek hazánkba. Négy kontinens 15 országának mintegy 150 zenésze lép majd színpadra ezen a koncertsorozaton. A fesztiválon igen rangos színházi és filmes versengés is folyik. A legkiválóbb hazai teátrumok mutatják be az elmúlt évben bemutatott legjobb új vígjátékaikat, a hattagú zsűri pedig kilenc díjat ítél oda a legérdemesebbeknek. A város főtere a fesztivál idejére az ország legnagyobb mozijává változik, ahol esténként mintegy három-négyezren nevethetik végig az elmúlt év új magyar filmvígjátékait, amelyek közül szintén kikerül egy díjnyertes. A fesztiválon gazdag bábszínházi és képzőművészeti program is várja az érdeklődőket, a fergeteges utcai kavalkádról nem is beszélve. A legdinamikusabban fejlődő hazai kulturális projekt – ahogyan a sajtó jellemezte az eseményt – nyitott mindenki előtt, korra, nemre, anyagi helyzetre való tekintet nélkül, hiszen a programok kilencven százaléka ingyenes, s nemcsak Nyíregyházán, hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mintegy harminc kistelepülésén is. Várjuk szeretettel a Fidelio olvasóit az év legvidámabb hetén, mikor is mindenkinek jár az igazi szívből jövő nevetés! Tasnádi Csaba fesztiváligazgató

3

Prelűd

4

Fesztiválajánló

8

Színház

14

Színházak műsora

18

Tánc

22

Zenés színház

26

Klasszikus, kortárs

36

Jazz, népzene, világzene

44

Sziget

50

Kiállítás

57

Matiné

60

Helyszínek

62

Könyvajánló

3

Országos kulturális programmagazin Főszerkesztő: Zsoldos Dávid Felelős szerkesztő: Rajkó Anna Szerkesztők: Filip Viktória (klasszikus), Harkányi László (jazz, világzene), László Viktória (programok), Rick Zsófi (színház), Szanyi Erika (kiállítás) Olvasószerkesztő: Papp Tímea Munkatársak: Frum Zsuzsa Nyomdai előkészítés: Komenczi Bálint Terjesztés: Perlaky András, Lak Sándor Nyomdai munkák: COMORN Kft. Felelős kiadó: Fidelio Est Kft. Kereskedelmi és marketingigazgató: Schindler Endre Lapmenedzser: Balázs Jenő Hirdetés: sales@fidelio.hu, (20) 439-7214 Programleadás: 2009. augusztus 5-ig a program@fidelio.hu címen. A szerkesztőség címe: 1055 Budapest, Szt. István krt. 23. Tel.: (1) 476-0320; Fax: (1) 476-0321 SMS: (20) FIDELIO – (20) 343-3546 E-mail: fidelio@fidelio.hu

A FIDELIO EST KÖVETKEZŐ KÜLÖNSZÁMAI: ESZTERGOMI LISZT HÉT

2009

Olvasóliget

Megjelenik havonta 50 ezer példányban. Megtalálható Budapesten és a nagyobb vidéki városokban közel 500 terjesztési ponton. Megrendelhető a kiadónál.

Esztergomi Liszt Hét A következő Fidelio Est megjelenésének dátuma: augusztus 19.

Keresse a lelőhelyeken! 2009. AUGUSZTUS 23.  30.

FEst_Olvas.indd 1

Fidelio_2009_08.indd 3

7/16/09 6:41:24 PM

FEst_Liszt.indd 1

7/17/09 11:53:05 AM

HU ISSN – 1789-6282

17/07/2009 22:33:01


4

FESZTIVÁLAJÁNLÓ a roma és a zsidó kultúrát bemutató programok, környezettudatos, bringásbarát megoldások és a civil élet is kiköltözik. Persze, nem maradhatnak el a Marom szervezetet jellemző öszszművészeti események, tánc, film, festészet, költészet, színház a Tünet Együttessel, a TÁP Színházzal és a HOPParttal, és rengeteg zene olyan fellépőkkel, mint a Zuboly, a Smárton Trió, a Santa Diver, a Másfél, a Kardos Négyes, a Hilal, a Técsői banda, a Chalaban vagy a zsidó zenét balkáni, hiphop-, és funkelemekkel dúsító Hagesher, amiből néha feltör a reggae is.

Andocsi Napok

Harmadik alkalommal várja látogatóit a kis külső-somogyi falu, alig néhány kilométerre a Balaton déli partjától. A program egyre színesebb, az előadások továbbra is az országos hírű barokk templomban, a templomtér szabadtéri színpadán, a kert hűs lombú ligetében és az iskola nagytermében zajlanak. A kicsik megnézhetik A három kismalac kalandjait és Az égigérő fát. Lesz marionett- és néptáncelőadás, koncertezik a Neofolk és a Vodku, bárki meghallgathatja, hogy Pergolesi szerint milyen a Házasság olasz módra, Vallai Péter pedig Egy háromnapos vízihulla csodálatos életéről mesél Petri, Updike, Krasznahorkai és Esterházy szavait kölcsönvéve.

Bánkitó Fesztivál Augusztus 6–8. – Bánk www.tekerjatora.hu A mesés helyszín, a Bánki-tó partja

Fidelio_2009_08.indd 4

Lamm Dávid (fotó: Kardos Zsuzsa)

Augusztus 7–9. www.andocsinapok.hu

Zsidó Nyári Fesztivál Augusztus 30. – szeptember 7. www.zsidonyarifesztival.hu

idilli kis fesztivált ígér, lazát és igényeset. A sokszínűség jegyében lesznek

Idén is igazi kuriózumokkal jelentkezik a fesztivál. Koncertet ad például Timna Brauer és az Elias Meiri Ensemble, Elsa Valle és a Latin Jazz Syndicate, a Nikola Parov Quartett és Illényi Katica, a fesztivált pedig a Riccardo Muti

17/07/2009 22:33:06


Fidelio_2009_08.indd 5

17/07/2009 22:33:10


6

FESZTIVÁLAJÁNLÓ dirigálta Izraeli Filharmonikus Zenekar zárja. Palya Bea ezúttal szefárd dallamokat énekel, Horgas Eszter Piazzollától válogat, Szalóky Ági Karády Katalint idézi meg, Kárászy Szilvia pedig Händel-esttel készül. Két koncert is lesz, melynek fellépői még soha nem énekeltek együtt: Király Linda, Benjámin és Viktor a nagyközönség előtt itt mutatkoznak be először, valamint Retro Dívák névvel először lép fel a Bódy Magdi, Falusi Mariann és Rácz Kati alkotta trió. New York után végre Budapest is jobban megismerheti Korocsolán Orsolya hegedűművészt, akinek lemezbemutató koncertjét Zsoldos Bálint kíséri majd. A fesztivál eseményei idén sem csupán Budapesten zajlanak, a vidéki programok közt szerepel Fekete László, Klein Judit, Zucker Imánuel hangversenye, és persze a programsorozat évek óta elmaradhatatlan vendége, a Budapest Klezmer Band, akik ezúttal a Miskolci Szimfonikus Zenekarral adnak közös koncertet.

Savaria Történelmi Karnevál

St. Margarethen-i Nyári Ünnepi Játékok

Augusztus 20–23. – Szombathely www.savariakarneval.hu

Július 8. – augusztus 23. – St. Margarethen (Ausztria) www.ofs.at

Idén épp tíz éves Szombathely legnagyobb ünnepe. Tucatnyinál több helyszín, programok százai, Romkert, galériák, Történelmi Témapark, római katonák, íjászok, lovas magyarok, keresztes lovagok, középkori bajvívók és végvári vitézek várják az odalátogatókat. Lesz Karneválszínház, kézműves vásár, kalandvár a kicsiknek, koncertek, szabadtéri műtermek és a méltán népszerű jelmezes felvonulás… A négy nap alatt a város vendége lesz a Cabaret Medrano, Dresch Mihály, a Kaltenecker-Lukács-Borlai trió, a Ricardo Salsa Club, Bognár Szilvia, Rutkai Bori és a Specko Jedno, a Myzrab és a Kistehén Tánczenekar. A legkülönlegesebb ízekkel teli magyar és más nemzetek konyhái, lacikonyhák sültjei, illatos pékáruk, kemencés finomságok és zamatos borok várják a gasztronómiai csemegékre vágyókat.

Verdi Rigolettója szerepel az idei St. Margarethen-i Nyári Ünnepi Játékok középpontjában. A népszerű operát olyan jeles közreműködők tolmácsolásában hallhatjuk, mint Devid Cecconi, Jean-Francois Borras vagy Ekaterina Bakanova. Az előadás rendezője a veronai Arena intendánsa, Giacchiero Renzo, művészeti vezetője és karmestere pedig Koen Schoots. A szervezők a gyerekekről sem feledkeznek meg, hiszen az Ünnepi Játékok keretében a Max és Móric című gyerekopera idén is várja a kicsiket. A tavaly átadott, felújított római kori kőfejtőt 2001-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, így igazán egyedülálló környezetben élvezhető a muzsika, a gasztronómiai különlegességek és a burgenlandi vendégszeretet.

S

9. BAROKK KASTÉLYNAPOK augusztus 8. (szombat) 17.00 Uzsonna a szabadban Barokk táncjáték Händel muzsikájára A Company Canario Historikus Táncegyüttes elôadásában 19.30 Barokk zene zongorán Bogányi Gergely és tanítványainak koncertje a díszteremben augusztus 9. (vasárnap) 17.00 Don Giovanni, vidám popera dell’arte A Budapest Utcaszínház elôadása

Mária Terézia ismét Gödöllôn!

19.00 J. Haydn: A patikus címû opera a Barokk Színházban

Mária Terézia magyar ruhában címû monumentális festmény ezen a hétvégén kerül az állandó kiállítás róla elnevezett szobájába

Tel.: 06 28 410-124 informacio@kiralyikastely.hu www.kiralyikastely.hu

Fidelio_2009_08.indd 6

17/07/2009 22:33:12

K


Musica

Regia

Színes nyári á esték é Székesfehérvár szívében Esőnap: augusztus 10., hétfő 21 óra

Augusztus 9-13.

HUNGARYTHM

Székesfehérvár, Városház tér

Augusztus 9., vasárnap 21 óra

A tánc életre kelt a Presidance company showprodukciója

Augusztus 11., kedd 21 óra Esőnap: augusztus 12., szerda 21 óra

Haydn: ÉVSZAKOK az Alba Regia Szimfonikus Zenekar hangversenye

Augusztus 13., csütörtök 21 óra Helyszín: a Püspöki Palota kertje Eső esetén: a Szent István Bazilika

KLASSZIKUS ÚJHULLÁM a Hermann László Ifjúsági Szimfonikus Zenekar hangversenye További információ és jegyrendelés a Vörösmarty Színház szervezési és jegyirodájában: Székesfehérvár, Fő utca 8., tel.: 22/503-486, 327-056, valamint a Vározház téri jegyárusító pavilonban, tel.: 22/537-201.

w w w.v o r o s m a r t y s z i n h a z . h u

Fidelio_2009_08.indd 7

17/07/2009 22:33:51


8

SZÍNHÁZ – HÍREK Gabriella, Schäffer Erzsébet (sajtó); Foltin Jolán, Nemzeti Táncszínház, Palya Bea (népművészet és közművelődés); Bartók Vonósnégyes, Kelen Péter, ifj. Sánta Ferenc (zeneművészet); Cseh László, Görbicz Anita, Grosics Gyula (sport).

Színházi befogadópályázat a Bakelitben Jó hír a társulatoknak: a Bakelit Multi Art Center, megtartva előző évi hagyományait, ismét kiírja színházi befogadó pályázatát, amelyre műfaji korlát nélkül várja az alternatív vagy független társulatok jelentkezését.

Tarolt A csoda és A Gézagyerek Kisvárdán Magyar Színházak 21. Kisvárdai Fesztiválján a sepsiszentgyörgyi Csoda öt, a szabadkai Gézagyerek négy díjat kapott. Bocsárdi László régi-új rendezése, A csoda kapta a fődíjat, az előadásban nyújtott teljesítményéért Váta Lóránd és Pálffy Tibor, Nemes Levente, valamint Nagy Alfréd kapott elismerést. A Gézagyerek című előadás, két szereplője, Pálfi Ervin és Vicei Natália, valamit a teret tervező Sárkány Sándor is díjakkal távozott. További díjazott előadások: Hét nap a világ (Újvidék), Cyrano de Bergerac (Kassa), Hullámzó vőlegény (Marosvásárhely, Nemzeti), Rómeó és Júlia (Sepsiszetgyörgy, M Stúdió), Terápia (Szabadka, Kosztolányi), Tavasz (Újvidéki Színház és Művészeti Akadémia); a Temesvári Csiky Gergely Színház az Amor Omniának köszönhetően meghívást kapott egy Thália Színház-beli vendégjátékra. További kitüntetett színészek: Győrffy András, B. Fülöp Erzsébet, Tóth Tibor, Elor Emina, Farkas Ibolya, Kovács Frigyes.

Megvannak a Prima Primissima jelöltjei Nyilvánosságra hozták a 2009-es Prima Primissima Díj jelöltjeit. A

Fidelio_2009_08.indd 8

tíz kategória harminc jelöltje közül december 4-én kerülnek ki a „prímák”. A választás során a kategóriánként kiválasztott három-három „prima” közül mindegyik kategóriában egy „primissimát” választanak titkos szavazással a Gálaest napján. A „primák” 10 ezer euró, míg a „primissimák” 50 ezer euró díjazásban részesülnek, s megkapják a Zsolnay Porcelánmanufaktúra eozin Kincsem-szobrát is, melyet Schrammel Imre, Primissimaés Kossuth-díjas keramikusművész tervezett. Ebben az évben is átadják a Közönség-díjat, melyet a 30 díjazott közül nyer el a közönség kedvence. A „prímákra” már lehet szavazni a www. primaprimissima.hu honlapon, szeptembertől pedig telefonon, SMS-ben, illetve a Westend City Centerben, valamint a Művészetek Palotájában elhelyezett dobozokban is leadhatók a voksok. Az idei jelöltek: Ágh István, Fejes Endre, Lator László (irodalom); Bálint András, Haumann Péter, Psota Irén (színház- és filmművészet); Bencsik István, Földi Péter, Keserű Ilona (képzőművészet); Kellermayer Miklós, Kopp Mária, Ranschburg Jenő (tudomány); Horn Péter, Kosztolányi Gyula, Sárközy Tamás (oktatás és köznevelés); Jankovics Tibor, Skardelli György, Zalaváry Lajos (építészet és építőművészet); Fekete Gyula, Lőcsei

A darabokat a 2009/10-es színházi évadban mutatják be. Jelentkezni előzetes regisztráció után, kitöltött jelentkezési lappal és az ahhoz csatolt további dokumentumokkal lehet a szinhaz@bakelitstudio.hu e-mail címen. A pályázat leadási határideje: 2009. augusztus 29. A nyertes pályázókat folyamatosan, de legkésőbb 2009. szeptember 25. éjfélig értesítik. További információ, jelentkezési lap: www.bakelitstudio.hu

Marosvásárhely-Bukarest koprodukció Romániában eddig egyedülálló színházi kísérletbe fogott a Yorick Stúdió: román-magyar kétnyelvű produkcióban dolgozzák fel a '90 márciusában Marosvásárhelyen történt zavargásokat. A készülő előadás író-rendezője, Gianina Cărbunariu és a Yorick Stúdió közti kapcsolat a Stop the tempo című előadással kezdődött, amelyet tavaly novemberben rendezett a Yorickban Sebestyén Aba. Ekkor merült fel egy olyan közös munka gondolata, amelyhez Cărbunariu már nemcsak a szöveget adja, hanem rendezőként is részt vesz a produkció létrehozásában. A huszadik évfordulójához közeledő „fekete március” idején az előadás valamennyi alkotója kiskamasz volt, akik

17/07/2009 22:34:23


HÍREK – SZÍNHÁZ

9

Stop the tempo - Bányai Kelemen Barna, Nagy Dorottya, Csíki Hajnal

létrehozásának ugyanis ezúttal része a dokumentálódás, a személyes beszélgetések az események szereplőivel, a történetek színpadi feldolgozása, sőt a jelenetek megírása. A bemutató az őszi évadnyitásra várható.

A színháztudomány új mesterei Szeptembertől színháztudomány mesterszakot indít a Károli Gáspár Református Egyetem nappali és levelező, államilag támogatott és költségtérítéses formában.

koruknál fogva nem voltak tevékeny résztvevői a Marosvásárhely főterén kitört román-magyar összecsapásoknak. A 20/20 munkacímet viselő vállalkozás szeretné elkerülni az egyoldalú láttatást, ennek is köszönhető, hogy

Fidelio_2009_08.indd 9

az előadás vegyes nemzetiségű stábbal készül, így az előadásban a színészek amellett, hogy a magyar-román viszony kérdéseit hitelesen boncolgatják, színészileg is szokatlan tapasztalat elé állítják egymást, az előadás

Jelentkezhet, aki a bölcsészet-, a társadalomtudomány vagy a művészet területén főiskolai vagy egyetemi diplomával rendelkezik. Oktatók: Jákfalvi Magdolna, Kékesi Kun Árpád, Kiss Gabriella és több vendégelőadó. Jelentkezni 2009. augusztus 10-ig, az Oktatási Hivatalba beküldött jelentkezési lapon lehet. Bővebb információ a www.kre.hu, www.oh.gov.hu, valamint a www.felvi.hu honlapokon olvasható.

17/07/2009 22:38:27


10

SZÍNHÁZ – AJÁNLÓ Terecske

Ebben az összezárt közösségben mindenki mohón, egymást taposva akar érvényesülni, zabálni, szeretni. Zárt világ ez, ahol azt nyeri az egyik, amit a másik elveszít, mégis mindenki csökönyösen bízik abban, hogy neki jobb lesz az élet. Ezen a telepen, a semmi közepén, mindennaposak a balhék és a békülések. Félszeg kamasz- és ordenáré özvegyasszonyszerelmek, sorsjegyek és pletykák töltik ki az itt lakó néhány család életét. A szomszédba költözik egy idegen úr. Házasodási láz tör ki. És jön a derült égből dupla lagzi, dobostortával, pezsgővel, lila foltokkal és biztonsági szolgálattal. Ki nevet a végén? Mi. Vagy mi sem. Író: Goldoni; rend.-d.: Kovács Dániel; j.: Miareczky Edit; z.: Keresztes Gábor; szereplők: Hay Anna, Jankovics Péter, Koblicska Lőte, Molnár Gusztáv, Orosz Ákos, Pető Kata, Szabó Zoltán, Székely Rozi, Takács Nóra Diána, Téby Zita, Tóth Simon Ferenc

Te szemét! Augusztus 7. 19:00 – Bánk utcáin – Tünet Együttes (Bánkitó Fesztivál) Lehempergő tánckommandó a város belében. Bántja a szemeted? Biztos kukás. A Te szemét! – szabadtéri nagytakarítás és szennyesztrád a fogyasztói társadalom nemkívánatos melléktermékét, a szemetelést állítja a fókuszba. A zenés-táncos, pantomim elemekkel is operáló szabadtéri performansz ironikus formában közelíti meg a súlyos, globálisan megoldatlan társadalmi problémát, tükröt tartva az előadás nézőinek. Az előadás egy köztér különböző pontjain felbukkanó „kommandó” vicces-megdöbbentő akcióiból áll: pl. etűdök a szemét újrafelhasználásának vicces módjairól, élő szemetes, akibe bele lehet szemetelni (ruhája teletömhető szeméttel), és aki „megtelve” táncra perdül, ill. etűdök, amik inkább filozofikusabb húrokat pengetnek. A cél az, hogy

Fidelio_2009_08.indd 10

A hülyéje - Hámori Gabriella, Polgár Csaba, Pogány Judit)

Augusztus 1., 2. 21:00 – Zsámbék, Műemlék Rakétabázis – Szputnyik

az előadásban szereplők a helyszínül szolgáló köztérrel, és annak éppen jelenlévő járókelőivel spontán kapcsolatokat alakítsanak ki, a kialakuló váratlan helyzetekre spontán reagáljanak. A nézőink jelenlétükkel a performansz terének részesévé válnak, amely segíti az intellektuális, és lelki involválódást, a darab „üzenetének” közvetítését. Rend.: Szabó Réka; zene: Barna Balázs-mix; kosztüm: Bodnár Enikő; szereplők: Dózsa Ákos, Góbi Rita, Gőz István, Kövesdi László, Szász Dániel, Vadas Zsófia Tamara

A hülyéje Augusztus 14., 15. 19:00 – Szentendre, MűvészetMalom udvara – Örkény Színház A hülyéje, A tökfilkó, Balek… Ilyen címeken játsszák Feydeau komédiá-

ját. Sokat mondó… Adott egy szépasszony, akit szerelmével üldöz egy férfi, akiről kiderül, hogy a férj legjobb barátja. Ráadásul nős. Aztán van még egy fiatalember, aki szintén adott szépasszonyt akarja, a fiatalembert viszont egy (több?) kis hölgy. És érkezik Londonból egy régi szerető, aki pedig a férjnek fenyegetőzik öngyilkossággal. Feydeau írt még nekünk névazonosságot, süket feleséget, elcserélt szállodai szobát, félreértett in flagrantit, és egy csengőt, mely akkor szólal meg, ha az ágyban valaki megmozdul. És hogy mindebből mi sül ki? Háromórányi röhögés után kiderül. Író: Feydeau; rend.: Mácsai Pál; d.-j.: Izsák Lili; z.: Lázár Zsigmond; szereplők: Kerekes Viktória; Debreczeny Csaba, Széles László, Polgár Csaba, Kerekes Éva, Csuja Imre, Hámori Gabriella, Pogány Judit, Bíró Kriszta, Takács Nóra Diána, Máthé Zsolt

17/07/2009 22:38:35


AJÁNLÓ – SZÍNHÁZ

11

Kovács Patrícia

Máté Gábor 6 éve végzett színészosztályával 2007-ben egy különleges bemutató-sorozatba kezdett: minden évben az osztály egy-egy tagjáról készül az egynyári előadás. Járó Zsuzsa és Szandtner Anna után idén Kovács Patríciát sorsolták alanynak és tárgynak. Róla szól majd az előadás, arról, ahogy ő látja magát, és ahogy a volt osztálya látja őt. Többen féltették ezt a sorozatot attól, hogy „belterjes” lesz, csupán egy szűk közösség, szűkebb szakmai közeg számára értelmezhető. De nem így történt. A közönség előtt megjelenő előadás már egységes műalkotás, ami a mai huszonévesek konfliktusait, beilleszkedési nehézségeit, érzelmeit úgy jeleníti meg, hogy az a mai magyar valóság egy érvényes szeletének felmutatása is. Író: AlkalMáté Trupp; rend.: Máté Gábor; szereplők: Czukor Balázs, Dömötör András, Fenyő Iván, Gál Kristóf, Járó Zsuzsa, Jordán Adél, Kovács Patrícia, Máthé Zsolt, Mészáros Béla, Mészáros Máté, Péter Kata, Szandtner Anna, Száraz Dénes, Vajda Milán

Dollárpapa Augusztus 22. 20:00 – Városmajori Szabadtéri Színpad – Karinthy Színház

F L A V O U R S

Kovács Patrícia (fotó: SzoFi)

Augusztus 13–16. 21:00 – Zsámbék, Műemlék Rakétabázis – AlkalMáté Trupp

Karinthy Frigyes szerint a magyar „pénz” szó a régi „nincs” szóból ered. Talán ezért költünk el Magyarországon előre olyan pénzt, ami még nincs a trezorban. A mi népünk mindig azt reméli, egyszer majd beállít egy Dollárpapa, aki az adósságainkat kifizetve minden más elrontott dolgunkat is rendbe teszi. Dolgozni, termelni, takarékoskodni? Minek? Elég költeni a nem létező vagyont. A „dollárpapák” azonban ritkán jönnek. Ha mégis ideér, akár KGST, akár Európai Unió néven, mi akkor sem mindig tudunk vele mit kezdeni. Az adósság-hegy

O F

pedig csak nőttön nő... Szentmárton város vezetésének megadatik a ritka csoda: Koltayék rokona, az Amerikában élő idős Hoffmann Tamás, akit mindenki csak „dollárpapaként” emleget, váratlanul hazatér... Író: Gábor Andor; rend.: Cseke Péter; d.: É. Kiss Piroska; j.: Tordai Hajnalka; szereplők: Sztankay István, Konrád Antal, Sára Bernadette, Kovács Kata, Sztankay Orsolya, Besenczi Árpád, Lőte Attila, Körtvélyessy Zsolt, Kassai Károly, Németh Gábor, Kiss Gábor, Borbély Sándor, Balázs Andrea

I N D I A

INDIAI ÉTTEREM Nyitva: mindennap 12:00 – 23:00 1066 Budapest, Jókai utca 13. www.indigo-restaurant.hu Házhozszállítás: 06-1-428 2187

Fidelio_2009_08.indd 11

17/07/2009 22:38:38


12

SZÍNHÁZ – PORTRÉ Kételyből, ösztönből, tudatlanságból

Fidelio Est: Amikor elolvastad a drámát, mi jutott eszedbe róla? Pálfi Ervin: Az, hogy ez egy nagyon hálás szerep, ugyanakkor könnyen bele lehet bukni, ha nem teszi az ember oda magát, mert ez táncolás a borotvaélen. Akarva-akaratlanul beugranak az utóbbi években készült emblematikus filmek, az Esőember, a Forrest Gump, és ezek nagyon benne vannak a köztudatban. Nem is néztem újra egyiket se. Aztán elkezdtem utánanézni az autizmusnak, keresgéltem az interneten, de kiderült, nincs egyféle autizmus, ahány ember, annyiféle a tünet. FE: Először dolgoztatok Bérczes Lászlóval. Az eredményt látjuk, de milyen volt a közös munka? PE: Laci leszögezte az elején, hogy az autizmus őt orvosi értelemben nem érdekli, inkább arra kell koncentrálnunk, amit a szöveg és a helyzet kíván. Ő soha nem adott olyan instrukciót, ami arra vonatkozott, mit és hogyan kellene csinálnom. Érzett PÁLFI ERVIN magában hangulatokat, amit megpróbált átadni, körülírni, és hagyott próbálni. Majd újra és újra lefuttatta a jeleneteket, és esetleg néhány nappal később visszatért valamihez, visszautalt egy hangulatra, amiből tovább tudtunk építkezni. Érdekes próbafolyamat volt, de beleszakadtam. Nem a módszer miatt, hanem azért, mert a Laci borzasztó érzékeny ember, és mindig megfutja azokat a köröket, amiket egy színész már elhagyna. Egy ponton már kértem tőle, hogy mondja meg nyugodtan, ha rossz vagyok, mert nem először hallom és nem utoljára, nem sértődöm meg, de a munka érdekében szükségem van arra, hogy tudjam, épp hol tartok. FE: Kínlódtál? PE: Nehéz volt megtalálni azokat a pontokat a szövegben, az előadásban, amikor el tudok vonatkoztatni attól, hogy én vagyok Pálfi Ervin, aki nagyon koncentrál arra, hogy a nehezen megtanulható szöveget úgy mondjam el, pont úgy, ahogy azt Háy János megírta, és hogy vajon ez elég-e ahhoz, hogy Géza autisztikus férfi legyen, de vajon kell-e arra hangsúlyt fektetni, hogy autisztikus ez a férfi, kell-e ennek látszódnia… És ezektől a kételyektől meg kellett szabadulni. Három hét után történt valami. Egy-két olyan momentum, amire oda se figyeltem, ami ösztönösen jött – egy tekintet, egy gesztus, egy testtartás. Nem komponáltam előre meg, de valamitől egyszerre csak beugrott. Utólag sokat gondolkodtam azon, hogy talán más módszerrel egy ilyen szövegen nem is lehet dolgozni. FE: Mitől nehéz a szöveg? PE: Géza egymás mellé teszi a szavakat, aztán elkezdi azokat ismételni, de mindig egy picit más sorrendben. „Azért vagyok odaültetve, ha van valami, azért vagyok ott, Lajos bácsi, azért.” Ha ettől bármi pici eltérés van, oda a zeneiség. Amikor Háy János Pécsen a szakmai

Fidelio_2009_08.indd 12

fotó: Szilágyi Nándor

A POSzT-on a Fidelio Est legjobb 30 év alatti színésznek járó díját Pálfi Ervin kapta, aki a Szabadkai Népszínház A Gézagyerek című előadásában a címszerepet játszotta. Azóta Kisvárdán is megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést.

beszélgetésen elmondta, hogy ő ezt a szöveget először szabadversként írta meg, csak a zeneiségre figyelve, akkor döbbentem rá, miért fontos ez a pontosság. Eszementül nehéz a szöveg. Hazamentem próba után, bezárkóztam a konyhába, és két-három órát tanultam. Volt, amikor azt éreztem, akár ki is lehetne hagyni mondatrészeket, de nagyon hamar rájötten, ezt nem lehet elmismásolni. Annyira precízen megrajzolta és megírta Gézát a szerző, hogy kötelességem azt nyújtani, amit ő megkíván. FE: És ez mennyire fárasztó lelkileg-fizikailag? PE: Nagyon. Előadás után többnyire kell még egy-két óra, hogy visszazökkenjek a normális kerékvágásba. Ne érts félre, kommunikálok én, nem fordulok magamba, és még azt se mondanám, hogy annyira széttép belülről, mégis, valahogy ez úgy jön. Azokon a napokon, amikor A Gézagyereket játsszuk, ébredés után valahol a kisagyban azonnal elkezdenek motoszkálni szövegrészletek. Akkor egész nap erre készülök. Nem vagyok drasztikusan más, nem veszi észre senki, csak én tudom magamban. Mindenki másképp koncentrál be egy-egy előadás előtt. Nekem A Gézagyerek előtt csöndre van szükségem és a térre. Másfél órával előadás előtt bemegyek a színházba, átöltözöm, megiszom a kávémat, és lemegyek a térbe. Akkor még nincs ott senki. A kellékeimet a helyükre teszem, üldögélek a mama helyén, járkálok körbe-körbe, a kukoricaszemeket kiválogatom a fehér kavicsok közül, visszateszem a szakajtóba. Csupa apróság. Összemondjuk Natival (a mamát játszó Vicei Natália – a szerk.) a szövegünket, aztán fél órával előadás előtt megint visszamegyek a térbe. Ha valami nem ennek a rítusnak megfelelően történik, ki tud zökkenteni. FE: A díjak mennyire számítanak? PE: Hazudnék, ha azt mondanám hogy nem, mert fontosak, de borzasztóan veszélyesek. Örülök nekik, persze, ugyanakkor igyekszem tudomást nem venni róluk, mert minden egyes előadást a teljes tudatlanságból kell indítani. Jön egy rendező, van egy szöveg, menjünk bele, ússzunk, aztán meglátjuk, hol érünk partot.

Papp Tímea

17/07/2009 22:38:45

Mamm


Színházi elôadások és koncertek a Mammutban Az idén nyáron – immár nyolcadszor – újra elindult a Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központ lassan önálló kulturális márkájává erôsödô M’art rendezvénysorozata. A nyári színházból összmûvészeti fesztivállá erôsödött kezdeményezés ebben az évben kifejezetten színes programokkal várja a kultúrára vágyó városlakókat. 2009. július 29. szerda, 11 óra

2009. augusztus 5. szerda, 11 óra

Brass Cirkusz: Mese a Tubatigrisrôl és a Trombitaparipákról

Bozsik Yvette Társulat: Négy évszak (babaszínház 0–3 éves korig) Jegyár: 1000 Ft Táncolják: Blaskó Bori, Fülöp Tímea, Gombai Szabolcs, Díszlet: Juristovszky Sosa, Jelmez: Nagy Fruzsina Koreográfus-rendezô: Bozsik Yvette

(gyerekszínház szavak és [kor]határok nélkül) Jegyár: 1000 Ft Az együttes tagjai: Simai László – trombita, Tóth Tamás – trombita, Soós Péter – kürt, Koppányi Béla – harsona, Takács Tibor – tuba, Méhes Csaba – pantomim

2009. augusztus 12. szerda, 20 óra

A Brass in the Five rézfúvós kvintett – szakítva a hagyományokkal – 2008-ban, Méhes Csaba mozgásmûvésszel közösen új mûfajt teremtett. Önfeledt nevetésre bírták a közönséget, megváltoztatva ezzel minden eddigi képet, amit az emberek a rézfúvós hangszerekrôl alkottak. Ennek elismeréseképpen a 2008-as Budapest Fringe Fesztivál szakmai zsûrijének díját és a gyerekzsûri különdíját is kiérdemelték. Ez egy olyan cirkuszi elôadás, ahol a zenekar és a közönség tudta nélkül szabadságolták a társulatot. Így a mit sem sejtô 5 dilinyós zenész, a Brass in the Five rézfúvós kvintett és Méhes Csaba mozgásmûvész a zenekar tagjaként elkezdik az elôadást, majd egy óra önfeledt nevetés következik gyereknek, felnôttnek egyaránt.

A FOOL MOON A CAPPELLA együttes koncertje Jegyár: 2500 Ft Az együttes tagjai: Czutor Ignác – tenor, Molnár Gábor – tenor, Rácz Gergô – tenor, Wodala Barnabás – bariton, Németh Miklós – basszus

A Mammut Színház elôadásaira jegyek kaphatók: – a Mammut II. épületében a Libri Könyváruházban található Concert & Media Jegyirodában (tel.: 345-8583, nyitva tartás: hétfô–péntek: 12–19.30, szombat: 13–19.30, vasárnap: 13–18) – interneten: www.jegyelado.hu – az elôadás elôtt egy órával a Kaméleon Club bejáratánál

HIRDETÉS

A Mammut Színház elôadásainak helyszíne a Kaméleon Club (Mammut II. IV. emelet), ahol a nézôket az ingyenes welcome drink mellett klimatizált nézôtér várja.

További információk: http://www.mammut.hu/mart

Fidelio_2009_08.indd 13090717.indd 1 Mammut_sugo_145x210

17/07/2009 22:38:52 7/17/09 4:58:41 PM


14

SZÍNHÁZAK MŰSORA – BUDAPEST - VIDÉK BUDAPEST

Hajógyári-sziget – TÁP Sátor  12. és 16. között minden nap 15:00 Egypercesek – Táp Színház Sziget Fesztivál

Hajógyári-sziget – Octopus Összművészeti Helyszín  16. vasárnap 22:00 Odüsszeisz – TÁP Színház

Zichy-kastély kertje Sziget Fesztivál

Hajógyári-sziget – Utcaszínház  12. és 16. között minden nap 23:00 Beat in the dark – La fura dels baus Sziget Fesztivál

Merlin Színház  27. csütörtök 22:30 Peer Krisztián–Vajdai Vilmos–Veress Anna: Teliholdkor az emberek olyan bolondosok R.: Vajdai Vilmos; sz.: Adorjáni Bálint, Békés Itala, Botka Zoltán, Csík Gábor, Csúz Lívia, Dankó István, Dékány Edit, Dióssi Gábor, Elek Ferenc, Ezüsthigany, Gosztonyi Csaba, Kamarás Iván, Keresztes Tamás, Keserű Imre, Kulcsár Andrea, M. Nagy Domonkos, Máthé Zsolt, Mester Szilvia, Monhor Viktória, Péter Boldizsár, Radó Péter, Schönberger Ádám, Spilák Klára, Váradi Gábor, Vécsi Tibor  28. péntek 22:30 Teliholdkor az emberek olyan bolondosok Km.: ld. 27-én

Városmajori Szabadtéri Színpad  1. szombat 20:00 Örkény: Macskajáték – Száguldó Orfeum R.: Szitás Barbara; fsz.: Horváth Zsuzsa, Borbáth Ottília, Papp János, Szilvássy Annamária, Gyebnár Csekka Budapesti Nyári Fesztivál  6. csütörtök 20:30 Gogol: Revizor – Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata R.: Árkosi Árpád m.v.; d.: Perovics Zoltán m.v.; j.: Florina Bellinda Birea; z.: Ari Nagy Sándor m.v.; sz.: Dobos Imre, Fábián Enikő, Ababi Csilla, Ifj. Kovács Levente, Kovács Enikő, Kardos M. Róbert, Szotyori József, Hajdu Géza, Pál Hunor, Kiss Csaba, Dimény Levente, Tóth Albert Bálint, Csatlós Lóránt, Hanyecz Debelka Róbert m.v., Daróczi István m.v., Budapesti Nyári Fesztivál  13. csütörtök 20:30 Rideg Sándor: Indul a bakterház – Soproni Petőfi Színház, Turay Ida Színház R.: Cseke Péter; d.: Krsztovics Sándor; j.: Darvasi Ilona; fsz.: Mikó István, Boros Zoltán, Nemcsák Károly, Tóth Judit, Szacsvay László/Cseke Péter, Nyírő Bea Budapesti Nyári Fesztivál  16. vasárnap 20:00 Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból – Madách Színház R.: Balatoni Monika; sz.: Détár Enikő, Rékasi Károly Budapesti Nyári Fesztivál  21. péntek 20:00 Frederick Stroppel: Sors bolondjai – Budaörsi Játékszín R.: Magyar Attila; fsz.: Magyar Attila, Pikali

Fidelio_2009_08.indd 14

Gerda, Timkó Eszter, Szakács Tibor Budapesti Nyári Fesztivál  22. szombat 20:00 Gábor Andor: Dollárpapa – Karinthy Színház R.: Cseke Péter; d.: É. Kiss Piroska; j.: Tordai Hajnal; fsz.: Sztankay István, Konrád Antal, Sára Bernadette, Kovács Kata, Sztankay Orsolya, Besenczy Árpád Budapesti Nyári Fesztivál  1. szombat 20:30 Robert Harling: Acélmagnóliák – Száguldó Orfeum R.: Bencze Ilona; d.: Vadász István; j.: Makány Márta; sz.: Ivancsics Ilona, Tóth Judit, Farkasházi Réka, Hüvösvölgyi Ildikó, Sára Bernadette, Balázs Andrea VIDÉK

Balatonföldvár, Szabadtéri Színház  15. szombat 20:00 Eberhard Streul–Parti Nagy Lajos: A kellékes R.: Eldad Ilan; sz.: Kern András Esőnap: aug. 16.

Bánk, Csipáncsap színpad  6. csütörtök 19:00 Máthé Zsolt: A kis vakond, akinek a fejére csináltak (verses melotragédia) – HOPPart Társulat R.: Herczeg Tamás és a társulat; d-j.: Borovi Dániel; z.: Matkó Tamás; sz.: Friedenthál Zoltán/Mátyássy Bence, Herczeg Tamás/Polgár Csaba, Kiss Diána Magdolna/Radnay Csilla, Szilágyi Katalin/Roszik Hella, Takács Nóra Diána/Bánfalvi Eszter Bánkitó Fesztivál  7. péntek 18:00 Alatta felette, kintről be bentről ki (tömegkülönböztetés) – Táp Színház R.: Vajda Vilmos Bánkitó Fesztivál

Bánk, Polgármesteri Hivatal  6. csütörtök 19:00 Arturo Ui Megállítható Felemelkedése (felolvasószínház) – Budapesti Zsidó Színház R.: Mordecháj ben Ávrohom; sz.: Végh Tibor, Gábor Péter Yeti, Lábán Kati, Jávor Bence, Péter Boldizsár Bánkitó Fesztivál

Bánk, Víziszínpad  7. péntek 16:00 Nylon revü – Tünet Együttes R.: Szabó Réka; kosztüm: Bodnár Enikő; z.: Barna Balázs mix; km.: Gőz István, Kántor Kata/Jarovinszkij Vera, Kövesdi László, Szabó Réka, Szász Dániel/Dózsa Ákos Bánkitó Fesztivál  8. szombat 20:00 Kovács Ildikó−Veres András−Pályi János: Órajáték, avagy Hétpróbás Nagyokos János történetei és pokoljárása R.: Kovács Ildikó; tervező: Majoros Gyula; marionettek: Grosschmid Erik; marionettszínpad: Mátravölgyi Ákos; z.: Kovács Márton Bánkitó Fesztivál

Gyula, Gyulai Várszínház  3. hétfő 20:30 Örkény István: MACSKAJÁTÉK – Gyulai

Várszínház, Örkény Színház, Esztergomi Várszínház R.: Mácsai Pál; sz.: Pogány Judit, Molnár Piroska, Csomós Mari, Végvári Tamás, Kerekes Éva, Békés Itala, Szandtner Anna, Polgár Csaba  4. kedd 20:30 Örkény István: Macskajáték Km.: ld. 3-án  5. szerda 20:30 Örkény István: Macskajáték Km.: ld. 3-án

Jósvafő, Vásártér  1. szombat 15:00 Vándormutatványosok – Vaga Banda Gömör-Tornai Fesztivál

Kisharsány, Faluközpont  7. péntek 17:00 Háy János: Völgyhíd – PISZT Janus Társulat Km.: Pancsi, Saci, Jucus, Icu, Ibus, Niki, Anna, Böz, Csizi, Puki, Móni Ördögkatlan Fesztivál

Kisharsány, Fő utca  5. szerda 17:30 Szeredás Színház, Boka Gábor Ördögkatlan Fesztivál

Kisharsány, Templomkert  6. csütörtök 18:30 A helység kalapácsa – Szeredás Színház, Boka Gábor Ördögkatlan Fesztivál  8. szombat 22:30 Circus Minimus – Boka Gábor Ördögkatlan Fesztivál  9. vasárnap 16:00 Háy János: A bogyósgyümölcskertész fia Sz.: Rátóti Zoltán Ördögkatlan Fesztivál  9. vasárnap 18:00 Kisharsányi csízió R.: Boka Gábor Ördögkatlan Fesztivál

Kisharsány, Tornaterem  8. szombat 18:30 Semmi újság – KeresztHuzat Társulat Színpadra alkalmazta: Miklós Melánia z.: Sound-World Music zenekar; km.: Szabó Vera, Pál András, Urbán Tibor Ördögkatlan Fesztivál

Kisharsány, Vylyan terasz  6. csütörtök 17:00 Irodalmi kulinária Garaczi Lászlóval Háy János beszélget Ördögkatlan Fesztivál  7. péntek 17:00 Irodalmi kulinária Darvasi Lászlóval Ágoston Zoltán beszélget Ördögkatlan Fesztivál

Kőszeg, Jurisics-vár  1. szombat 20:30 Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból Km.: ld. Budapest, Városmajori Szabadtéri Színpad, 16-án  2. vasárnap 19:30 Mozaik – Bánffy György estje Részletek Márai Sándor és Wass Albert műveiből  5. szerda 20:30 Gimesi Dóra: János vitéz

17/07/2009 22:38:53


 SZÍNHÁZ  TÁNC  ZENÉS SZÍNHÁZ  KLASSZIKUS  JAZZ  MATINÉ 

VIDÉK – SZÍNHÁZAK MŰSORA

Miskolctapolca, Akropolisz Szabadtéri Színpad

Nagykanizsa, Péterfy Sándor Általános Iskola parkja

 6. csütörtök 21:00 Molnár Ferenc: A doktor úr – Körúti Színház R.: Galambos Zoltán; fsz.: Koltai Róbert, Baráth Attila Gyebnár Csekka, Czvetkó Sándor, Frajt Edit, Faragó András/Makrai Pál, Szabó Erika/Végh Judit, Király Adrián Miskolctapolcai Nyár

 11. kedd 20:30 Francis Weber: Balfácánt vacsorára! – Komáromi Jókai Színház R.: Gali László; fsz.: Boráros Imre, Cs.Tóth Erzsébet, Mák Ildikó, Dráfi Mátyás, Benkő Géza Kanizsai Nyári Színház

Nagyharsány, Általános Iskola

 17. hétfő 21:00 Tasnádi István: Fédra Fitness – KoMa, ALKAT R.: Tasnádi István; sz.: Csákányi Eszter, Jaskó Bálint, Zrinyi Gál Vince, Jelinek Erzsébet, Lass Bea, Katona László, Bánky Gergely, Scherer Péter

 8. szombat 15:00, 19:00 Kai Hensel: Klamm háborúja – Kolibri Színház R.: Novák János; sz.: Scherer Péter Ördögkatlan Fesztivál

Nagyharsány, Faluközpont  6. csütörtök 16:00 Árva élet – Kakuts Ágnes Ördögkatlan Fesztivál  8. szombat 17:00 Cirkus Minimus – Szeredás Színház, Boka Gábor Ördögkatlan Fesztivál  8. szombat 18:00 Háy János: A bogyósgyümölcskertész fia Sz.: Rátóti Zoltán Ördögkatlan Fesztivál

Nagyharsány, Focipálya  6. csütörtök 18:30 János Vitéz (nagy verzió) – Szeredás Színház, Boka Gábor Ördögkatlan Fesztivál

Nagyharsány, Fő utca  5. szerda 16:00 Szeredás Színház, Boka Gábor Ördögkatlan Fesztivál

Nagyharsány, Tornaterem  6. csütörtök 17:00, 20:00 Egressy Zoltán: Sóska, sültkrumpli R.: Vincze János; fsz.: Fillár István, Széll Horváth Lajos Ördögkatlan Fesztivál  7. péntek 15:00, 20:00 Müller Péter–Seress Rezső: Szomorú vasárnap – Szabadkai Népszínház R.: Kovács Frigyes; sz.: G. Erdélyi Hermina, Pálfi Ervin, Szőke Attila Ördögkatlan Fesztivál  8. szombat 20:00 Conor McPherson: Tengeren – Bárka Színház R.: Göttinger Pál; sz.: Ilyés Róbert, Mucsi Zoltán, Gados Béla, Kálid Artúr, Dévai Balázs Ördögkatlan Fesztivál  9. vasárnap 20:00 Conor McPherson: Tengeren Km.: ld. 8-án Ördögkatlan Fesztivál

Nagykanizsa, Hevesi Sándor Művelődési Központ  10. hétfő 20:30 Ray Cooney–Michael Cooney: Minden lében három kanál R.: Galambos Zoltán; sz.: Király Adrián, Végh Judit, Oroszi Tamás, Lipták Péter, Rumanóczky Anett, Beleznay Endre, Pecsenyiczky Balázs, Gyebnár Csekka, Pusztai Ferenc

Fidelio_2009_08.indd 15

Őriszentpéter, Játékszín

Palkonya, Faluház  6. csütörtök 15:00, 19:00 Mezei–Pálfi–Szőke–Brestyánszki: Záróra – Szabadkai Népszínház R.: Mezei Zoltán; zenei munkatárs: ifj. Kucsera Géza; km.: G. Erdélyi Hermina, Szilágyi Nándor, Katkó Ferenc, Szőke Attila, Ralbovszki Csaba, Pálfi Ervin Ördögkatlan Fesztivál  7. péntek 15:30, 18:30 Mrožek: Mulatság R.: Bérczes László; sz.: Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Szikszai Rémusz Ördögkatlan Fesztivál  8. szombat 15:00 Semmi újság – KeresztHuzat Társulat Km.: ld. Kisharsány, Tornaterem, 8-án Ördögkatlan Fesztivál  9. vasárnap 10:00 Völgynap Pap János akusztikai professzor előadása; Bácskai Juli Pszichoszínháza; Márta István beszélget, mesél, zenél, vetít a Völgyről; Egy mesélős délután Schäffer Erzsébettel; km: Palya Bea Ördögkatlan Fesztivál

Palkonya, Szent Erzsébet-templom  7. péntek 17:00 Árva élet – Kakuts Ágnes Ördögkatlan Fesztivál

Pécs, Bazilika  22. szombat 19:00 T.S. Eliot: Gyilkosság a székesegyházban – Kárpát Megyei Drámai Színház R.: Vidnyánszky Attila

Sátoraljaújhely, Latabár Színház  11. kedd 20:00 Pintér Béla: Parasztopera – Pintér Béla és Társulata R.: Pintér Béla

Szeged, Újszegedi Szabadtéri Színpad  7. péntek 21:00 Sólyompecsenye (Dekameron) – Kárpát Megyei Drámai Színház R.: Vidnyánszky Attila Szegedi Szabadtéri Játékok  8. szombat 21:00 Sólyompecsenye (Dekameron) Szegedi Szabadtéri Játékok

Szentendre, MűvészetMalom udvara  14. péntek 19:00 Georges Feydeau: A hülyéje – Örkény Színház

15

R.: Mácsai Pál; sz.: Kerekes Viktória, Debreczeny Csaba, Széles László, Kerekes Éva, Csuja Imre, Hámori Gabriella, Polgár Csaba, Pogány Judit, Bíró Kriszta, Takács Nóra Diána, Máthé Zsolt Esőnap: aug. 16.  15. szombat 19:00 Georges Feydeau: A hülyéje Km.: ld. 14-én  21. péntek 20:30 G.B. Shaw: A hős és a csokoládékatona – Katona József Színház R.: Máté Gábor; sz.: Kocsis Gergely, Jordán Adél, Nagy Ervin, Bodnár Erika, Haumann Péter, Pálmai Anna, Bán János, Dankó István Esőnap: aug. 23.  22. szombat 20:30 G.B. Shaw: A hős és a csokoládékatona Km.: ld. 21-én  29. szombat 20:30 Parti Nagy Lajos: A hét asszonya/ SzépRóza-monológok R.: Anger Zsolt; sz.: Csákányi Eszter

Tihany, Szabadtéri Színpad (Belső-tó partja)  14. péntek 20:00 Vadnai László–Békeffi István: Tisztelt ház – Karinthy Színház R.: Szurdi Miklós; fsz.: Trokán Anna, Hujber Ferenc, Sághy Tamás, Xantus Barbara, Sipos Eszter, Quintus Konrád  15. szombat 20:00 Nicolai Aldo: Hárman a padon – Budapesti Kamaraszínház R.: Tordy Géza; sz.: Tahi Tóth László, Szilágyi Tibor, Vári Éva

Villány, Szoborpark  7. péntek 19:00 Szöveg és zene Háy János vendége Tóth Krisztina (költő), Dévényi Ádám (dalszerző, szövegíró, énekes) Ördögkatlan Fesztivál  8. szombat 19:00 Szöveg és zene Háy János vendége Spiró György (író), Másik János (zeneszerző) Ördögkatlan Fesztivál  9. vasárnap 19:00 Szöveg és zene Ágoston Zoltán vendége Faragó Béla (zeneszerző), Parti-Nagy Lajos (író) Ördögkatlan Fesztivál

Zsámbék, Műemlék Rakétabázis  1. szombat 21:00 Alina Nelega: Rudolf Hess tízparacsolata – Aradi Kamaraszínház R.: Tapasztó Ernő; km.: Harsányi Attila „Oly korban...” Tematikus Színházi Fesztivál  1. szombat 21:00 Goldoni: TERECSKE – Zsámbéki Színházi Bázis és a Szputnyik Hajózási Társaság R.: Kovács Dávid; sz.: Hay Anna, Jankovics Péter, Koblicska Lőte, Molnár Gusztáv, Orosz Ákos, Pető Kata, Szabó Zoltán, Székely Rozi, Takács Nóra Diána, Téby Zita, Tóth Simon Ferenc  2. vasárnap 21:00 Placebo, a gesztus technológiája – Teatr Odnogo Wersa R.: Krzysztof Zilinszky „Oly korban...” Tematikus Színházi Fesztivál  2. vasárnap 21:00 Goldoni: Terecske – Zsámbéki Színházi

17/07/2009 22:38:56


16

SZÍNHÁZAK MŰSORA – VIDÉK Bázis és a Szputnyik Hajózási Társaság Km.: ld. 1-jén  6. csütörtök 21:00 Misima Jukió: Vagatomo, Hittora (Barátom, Hitler) Ford., rend.: Jámbor József „Oly korban...” Tematikus Színházi Fesztivál  7. péntek 18:00 Misina Jukió: A szuzaku-ház bukása (felolvasó színházi változat) Ford., rend.: Jámbor József „Oly korban...” Tematikus Színházi Fesztivál  7. péntek 21:00 Misima Jukió: Vagatomo, Hittora (Barátom, Hitler)  7. péntek 21:00 Jean-Paul Sartre: Eltemetendők – KoMa R.: Vékes Csaba  8. szombat 18:00 Misina Jukió: A szuzaku-ház bukása (felolvasó-színházi változat)  8. szombat 20:00 Borbély Szilárd: Halotti pompa – Zsámbéki Színházi Bázis, debreceni Csokonai Színház R.: Vidnyánszky Attila  8. szombat 21:00 Misima Jukió: Vagatomo, Hittora (Barátom, Hitler)  8. szombat 21:00 Jean-Paul Sartre: Eltemetendők – KoMa  9. vasárnap 18:00 Misina Jukió: A Szuzaku-ház bukása  9. vasárnap 20:00 Borbély Szilárd: Halotti pompa  9. vasárnap 21:00 Thomas Bernhard: Nyugállomány előtt –

Fidelio_2009_08.indd 16

Divadlo Astorka Korzo ‚90 R.: Juraj Nvota „Oly korban...” Tematikus Színházi Fesztivál  9. vasárnap 21:00 Misima Jukió: Vagatomo, Hittora (Barátom, Hitler)  10. hétfő 18:00 Misina Jukió: A Szuzaku-ház bukása  13. csütörtök 21:00 Senkiföldje (Az emlékezés nyomában) – Zsámbéki Színházi Bázis, Babylon Nemzetközi Színházi Műhely, Kompánia Társulat R.: Krzysztof Zilinszky Nyilvános főpróba „Oly korban...” Tematikus Színházi Fesztivál  13. csütörtök 21:00 Kovács Patrícia – Zsámbéki Színházi Bázis, AlkalMáté Trupp R.: Máté Gábor; km.: Czukor Balázs, Dömötör András, Fenyő Iván, Gál Kristóf, Járó Zsuzsa, Jordán Adél, Kovács Patrícia, Máthé Zsolt, Mészáros Béla, Mészáros Máté, Péter Kata, Szandtner Anna, Száraz Dénes, Vajda Milán  14. péntek 21:00 Kovács Patrícia Km.: ld. 13-án  14. péntek 21:00 Senkiföldje (Az emlékezés nyomában) „Oly korban...” Tematikus Színházi Fesztivál  15. szombat 21:00 Senkiföldje (Az emlékezés nyomában) „Oly korban...” Tematikus Színházi Fesztivál  15. szombat 21:00 Kovács Patrícia Km.: ld. 13-án

 16. vasárnap 21:00 Kovács Patrícia Km.: ld. 13-án  16. vasárnap 21:00 Senkiföldje (Az emlékezés nyomában) „Oly korban...” Tematikus Színházi Fesztivál  18. és 23. között minden nap 10:00 LARP – work-shop Szentivánéji rémálom – Anarchista Színház, Sebő Ferenc 2009  27. csütörtök 20:00 Hajdú Szabolcs: Ne kíméld, akiket szeretsz! – Zsámbéki Színházi Bázis, Forte Társulat R.: Hajdú Szabolcs; km.: Földeáki Nóra, Sipos Vera, Simkó Katalin, Blaskó Borbála, Andrássy Máté, Kádas József, Krisztik Csaba  28. péntek 20:00 Hajdú Szabolcs: Ne kíméld, akiket szeretsz! Km.: ld. 27-én  29. szombat 20:00 Hajdú Szabolcs: Ne kíméld, akiket szeretsz! Km.: ld. 27-én  30. vasárnap Színház 16:00 Apám kakasa – Lovasi és a véletlen (Lackfi János gyerekversei) Zene: Heidl György; vendég: Ferenczi György  30. vasárnap 20:00 Hajdú Szabolcs: Ne kíméld, akiket szeretsz! Km.: ld. 27-én

17/07/2009 22:38:58


Fô támogató: Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata

ÓBUDAI SZENT PÉTER ÉS PÁL-FÔPLÉBÁNIA-TEMPLOM Budapest, III., Lajos u. 168.

Augusztus 29., szombat este 8 óra

AZ ÓBUDAI KAMARAKÓRUS barokk oratórium- és operaestje Szeptember 12., szombat este 8 óra

HAYDN: A TEREMTÉS ALBERT SCHWEITZER KÓRUS ÉS KAMARAZENEKAR * * * ÓBUDAI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG TEMPLOMA Budapest, III., Kálvin köz 4.

Szeptember 5., szombat este 8 óra

RENESZÁNSZ VARÁZS A BANCHIERI ÉNEKEGYÜTTES estje Szeptember 19., szombat este 8 óra

VIRÁGH ANDRÁS (orgona) és PITTI KATALIN (ének) estje Részletes felvilágosítás az Óbudai Társaskörben 1036 Budapest, Kiskorona u. 7., Telefon: 250-0288 www.obudaitarsaskor.hu www.jegymester.hu

Fidelio_2009_08.indd 17

17/07/2009 22:46:03


18

TÁNC – AJÁNLÓ Mezőség

Park Action

Táncban orcád pirulása

Augusztus 6., 11. 20:30 – Nemzeti Táncszínház – Honvéd Táncszínház

Augusztus 5., 12., 19., 26. 19:00 – Millenáris

Augusztus 11., 13., 18., 25. 20:00 – Hagyományok Háza

Évek óta hagyomány a Millenárison, hogy nyáron jeles kortárs táncosok, a park adottságait kihasználva, szabad improvizációkkal lepik meg a látogatókat. Természetesen augusztusban is folytatódik a nagy sikerű sorozat. Először Fehér Ferencet láthatja a közönség, aki hazánkban egyedüliként jeleníti meg az „utcai” szabad táncok világát a kortárs színpadon, majd Balázs Mari, a Dream Team Színház alapítója, táncosa és rendezője kínál egy újfajta, testet-lelket megmozgató programot. A harmadik vendég Hód Adrienn, aki továbbra is azon dolgozik, hogy újra egyszerűen érthető, érezhető legyen a test, a hónap utolsó fellépője pedig Ladjánszki Márta Love to Give című produkcióját hozza el a parkba, amelyben a nézők is részeseivé válnak a születő pillanatnak.

A Bihari János Táncegyüttes táncszvitjének célja bemutatni a magyarországi néptánckincs néhány jellegzetes táncát, benne nő - férfi viszonyát, a tánc és szerelem kapcsolatát. A Honvéd Táncműhely koreográfusai a néptánc individuális jellegét kidomborítva bensőséges, lírai, de ugyanakkor erőteljes kompozíciók létrehozására törekedtek. Az első részben a mai Magyarország területén fellelhető gazdag táncanyagokból, a második felvonásban a velünk együtt élő nemzetiségek és a határon túli magyarság hagyományaiból kap ízelítőt a közönség. Rend.: Foltin Jolán; kor.: Béres Anikó, Ertl Péter, Foltin Jolán, Hortobágyi Gyöngyvér, Horváth Zsófia Juhász Zsolt, Lengyel Szabolcs, Makovínyi Tibor, Végső Miklós; z.: Árendás Péter, Papp István Gázsa, Radó Júlia; jelmez: Imrik Zsuzsa

A Honvéd Táncszínház nagy sikerű Élő Martin Archívum sorozatának ötödik állomásához értünk. „Élővé” tett archívumukban a névtelen népművészettel, a személytelennek nevezett népi örökséggel állították szembe az egyén fontosságát, a táncos személyiségének varázsát. A Mezőség hullámos dombjain élő magyarság szinte szívbemarkolóan őrzi archaikus nyelvét, táncait, zenéjét; érdekességét mégis az adja, hogy az itt együtt élő különböző nemzetiségek – kultúrájuk kölcsönhatása révén – létrehoztak egy Európában is egyedülálló, különleges és közös értéket: a mezőségi tánc- és zenekultúrát. A Nemzeti Táncszínházban a belső-mezőségi falvak táncait, dalait és a magyarpalatkai zenészek muzsikáját mutatják be. Rend.: Zsuráfszky Zoltán; kor.: Fitos Dezső, Szappanos Tamás, Zsuráfszky Zoltán; z.: Árendás Péter;

www.tancszinhaz.hu | infó: 06 1 201 4407 | 1014 Budapest, Színház u. 1-3.

2009. július 28–augusztus 15. Argentin tangó, flamenco, indiai tánc, néptánc. Előadások után táncház. Rossz idő esetén előadásaink a Színházteremben lesznek megtartva.

Fidelio_2009_08.indd 18

17/07/2009 22:46:04


PORTRÉ – TÁNC

19

A maximalista képtáros Dusa Gábor, az egyik legjobb hazai tánc- és színházi fotós két évtizede van a pályán. A fényképezőgép viszont már sokkal régebben hozzáragadt. Fidelio Est: Milyen volt az első géped? Dusa Gábor: Az első gépem egy rollfilmes gép volt, egy 99 forintos, Etüd orosz fényképezőgép. Fotózni mindig is fotóztam, gyerekkorom óta, már az általános iskolai vándortáborba is vittem magammal a fényképezőgépemet: robbantást fényképeztem egy bauxitbányában. Az első, fontos – relatív profi – gépem pedig egy Canon AE-1 Program volt, a nyolcvanas évek végén, ami minőségi ugrást jelentett az előző Zenit után. FE: A tánc- és színházi fotózás előtt jópár műfajba belekóstoltál… DG: Fotóztam én már mindenfélét, dolgoztam a Népszabadság vidéki lapjainak, fényképeztem divatkatalógusokat, sportot, extrém sportot is. A táncfotózás a MU SzínDUSA GÁBOR házzal kezdődött a kilencvenes évek elején, néptáncos voltam, és a próbáink éppen a Lágymányosi Közösségi Házban voltak: belenéztem az előadásokba, ottragadtam. FE: Évi több mint száz előadást nézel. Látod-e egészben a darabokat, vagy inkább eleve képkockákat látsz belőlük? DG: Néha megtörténhet, hogy még egyszer elmegyek egy előadást megnézni, csak úgy, gép nélkül, de alapvetően a gépen keresztül is látom, ami történik. Nem véletlenül találtuk ki Veszprémben A tánc fesztiválján a fotósok díját, mert sokszor a zsűrivel homlokegyenest más véleményünk volt, mi más szemmel néztük az előadásokat, sokkal szabadabban, szakmapolitikai szempontok nélkül. FE: Vadászod a pillanatokat vagy türelmesen kivársz? DG: Van, amikor az ember kapkodva fotózza végig az előadást, mert annyi minden történik, máskor meg kicsit lassabb a ritmus, és van idő arra is, hogy felmenjek a nézőtér tetejére, és csináljak egy nagytotált. Egy klasszikusabb darabban, ahol fontosak a térformák, inkább azokra figyelek, máshol viszont egy-egy arckifejezés mond többet a darabról. Minden előadáshoz prekoncepció nélkül állok hozzá, nem akarom rákényszeríteni a saját formáimat: én alkalmazkodom. FE: Számít, hogy mennyire szuggesztív előadót fotózol? DG: Igen. Ahogy tapasztalom, a kortárs táncban egyre kevésbé érdekes maga a tökéletes forma, én sokkal inkább a táncos személyiségét szeretném megfogni. A színpadi jelenlét nagyon fontos: Horváth Csabánál például nagyon intenzíven történik minden, Lőrinc Katalinról gyönyörű képeket lehet csinálni, Gergye Krisztiánt is nagyon jó fotózni. Az pedig külön izgalmas, ha egy-egy koreográfusi-előadói pályát már a korai időszaktól – akár az első koreográfiától – követtem. FE: Van, amikor leteszed a gépedet? Úgy érzem – talán szemérmességből – de te sosem szolgáltatod ki

Fidelio_2009_08.indd 19

a színpadi szereplőket. DG: Megesik, hogy totálisan öncélúnak érzek valamit az előadásban – például a felesleges meztelenséget –, ilyenkor nem biztos, hogy lefotózom, mert nincs értelme. FE: Amikor fotóriporterként dolgoztál, megvolt benned ugyanez a tudatosság? DG: A fotóriporterséghez kell egyfajta mértékű gátlástalanság, hogy te nagylátószögű objektívvel akkor is belemászszál a másik képébe, amikor ő esetleg kiszolgáltatott helyzetben van. Én nem tudok annyira belemerülni a fotózásba, hogy egy kép fontosabb legyen nekem, mint egy másik ember. A színházi fotózásnál is van egy kényes kérdés, hogy mennyire mászol be a másik elé, csak hogy neked jó képed legyen. Én nem szeretek bemászni a másik elé. FE: Mennyire vágsz utólag a képeken? DG: Megpróbálom akkor megkomponálni a képet, amikor fényképezem, de mivel nem 100%-os keresője van a gépemnek, hanem kevesebbet látok abból, ami valójában a képre kerül, így néha szoktam egy keveset korrigálni, ha muszáj. FE: Szereted, ha meglepnek a színpadon? DG: Az jó, mert felpörget. Én nem szoktam elmenni próbákra, előzetesen megnézni az előadást, nem szoktam rákészülni. Engem az adott helyzet inspirál. És kifejezetten idegesít, ha egy koreográfus azt mondja a táncosoknak a fotóspróbán, hogy holnap bemutató, csak óvatosan. Van, aki még az előadást is félgőzzel nyomja, számomra ez elfogadhatatlan: ez kitolás a nézővel meg önmagával is. Ha valaki csak félgőzzel táncol a színpadon, az a fotókon is látszik. Vagy csinálunk valamit, vagy nem. Tóth Ágnes Veronika

17/07/2009 22:46:13


20

TÁNC – BONTÁS 1. SZOMBAT

7. PÉNTEK

 21:00 Kálmán Imre Szabadtéri Színpad (Siófok) Revans – ExperiDance Z.: Czomba Imre; r.-kor.: Román Sándor Esőnap: aug. 2.  21:00 Romtemplom (Zsámbék) Hungarythm-a tánc életre kell – Presidance Z.: Kerekes Band, Anselmo Crew; kor.: Vári Bertalan 3. HÉTFŐ

 20:00 Víziszínpad (Bánk) „Te szemét!” – Tünet Együttes (Szabó Réka Társulata) Km.: Dózsa Ákos, Góbi Rita, Gőz István, Kövesdi László, Szász Dániel, Vadas Zsófia Tamara; z.: Barna Balázs; kosztüm: Bodnár Enikő; r.: Szabó Réka Bánkitó Fesztivál  20:30 Nemzeti Táncszínház Karmelita Udvara (Bp.) Colores del Tango Km., kor.: Kulik Johanna, Josip Bartulovic, Santiago Maciel (tánc);z.: Quartett Escualo zenekar Az előadás után táncház Esőhsz.: Nemzeti Táncszínház színházterme 8. SZOMBAT

 20:00 Református Újkollégium (Kecskemét) Kecskemét Táncegyüttes Kodály Művészeti Fesztivál 4. KEDD

Lippai Andrea

 20:00 Hagyományok Háza (Bp.) Jártam a virágos réten – Bartók Táncegyüttes  20:30 Nemzeti Táncszínház Karmelita Udvara (Bp.) Flamenco – A szenvedélyek jegyében – Lippai Andrea, FlamenCorazón Arte Táncszínház Az előadás után táncház Esőhsz.: Nemzeti Táncszínház színházterme

 21:00 Romtemplom (Zsámbék) Vivaldi: Négy Évszak – Budapest Balett 5. SZERDA  19:00 Millenáris (Bp.) Fehér Ferenc Park Action Ingyenes  20:30 Nemzeti Táncszínház Karmelita Udvara (Bp.) Fekete gyöngyök – Honvéd Táncszínház Az előadás után táncház Esőhsz.: Nemzeti Táncszínház színházterme  20:30 Szoborpark (Villány) Ladányi Andrea (tánc), Alexander Balanescu (hegedű) Ördögkatlan Fesztivál 6. CSÜTÖRTÖK  20:00 Hagyományok Háza (Bp.) Jártam a virágos réten – Bartók Táncegyüttes  20:30 Nemzeti Táncszínház Karmelita Udvara (Bp.) Mezőség – Élő Martin Archívum V. – Honvéd Táncszínház Az előadás után táncház Esőhsz.: Nemzeti Táncszínház színházterme  22:00 Szoborpark (Villány) Bata Rita: Holdleány D., j., kor.: Batarita; látvány: Pettendi Szabó Péter; z.: Kerek István (hegedű) Ördögkatlan Fesztivál

Fidelio_2009_08.indd 20

 21:00 Szoborpark (Villány) Hic et nunc – TranzDanz Kor., ea.: Kovács Gerzson Péter; z.: Dresch Mihály Ördögkatlan Fesztivál 9. VASÁRNAP  18:00 Világzene-kert (Palkonya) Életfa – Pelikán Néptáncegyüttes Ördögkatlan Fesztivál  19:30 Vár (Pécsvárad) Babás szerkövek – Misina Táncszínház  21:00 Városház tér (Székesfehérvár) Hungarythm – a tánc életre kell – Presidance Esőnap: aug. 10. Musica Regina  21:00 Szoborpark (Villány) Tachyon – A kibábozódás – Góbi Rita Társulata Ea.: Fülöp Tímea, Orosz Anna, Székely Szilveszter, Nyisalovits Zsuzsanna, Egyed Beáta, Mayer Bernadette; z.: Gáspár József; kor.: Góbi Rita Ördögkatlan Fesztivál 11. KEDD  20:00 Hagyományok Háza (Bp.) Táncban orcád pirulása – Bihari János Táncegyüttes  20:30 Nemzeti Táncszínház Karmelita Udvara (Bp.) Mezőség – Élő Martin Archívum V. – Honvéd Táncszínház Az előadás után táncház Esőhsz.: Nemzeti Táncszínház színházterme 12. SZERDA  17:30 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.) Kontakt Jam a Szigetlakóknak komolyzenére Vezeti: Gál Eszter Sziget Fesztivál  19:00 Millenáris (Bp.) Nia a Parkban – Balázs Mari Km.: Balázs Mari, Joós Zsófia, Molnár Angéla Park Action Ingyenes  20:30 Nemzeti Táncszínház Karmelita Udvara (Bp.) Flamenco – A szenvedélyek jegyében – Lippai Andrea, FlamenCorazón Arte Táncszínház Az előadás után táncház

Esőhsz.: Nemzeti Táncszínház színházterme  21:00 Óváros tér (Veszprém) Indiai est Km.: Somi Panni és a Sivasakti Kalánanda Táncszínház Veszprémi Nyári Fesztivál  21:30 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.) Filterperformance Sziget Fesztivál  22:00 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.) Minden jó, de legjobb a paradicsomban – Gergye Krisztián Társulata Km.: Fodor Katalin, Tárnok Marianna, Domonkos Flóra, Hargitai Mariann, Gresó Nikoletta, Virág Melinda, Gergye Krisztián, Bora Gábor, Katonka Zoltán; ének: Ágens; kor., rend.: Gergye Krisztián Sziget Fesztivál 13. CSÜTÖRTÖK  17:30 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.) Kontakt Jam a Szigetlakóknak komolyzenére Vezeti: Nagy Zoltán Sziget Fesztivál  20:00 Hagyományok Háza (Bp.) Táncban orcád pirulása – Bihari János Táncegyüttes  20:30 Nemzeti Táncszínház Karmelita Udvara (Bp.) Szanszára – Sivasakti Kalánanda Táncszínház Az előadás után táncház Esőhsz.: Nemzeti Táncszínház színházterme  21:30 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.) Filterperformance Sziget Fesztivál  22:00 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.) Kapcsolódjunk és bömböltessük! – Hodworks Km.: Garai Júlia, Vass Imre; r.: Hód Adrienn Sziget Fesztivál 14. PÉNTEK  17:30 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.) Kontakt Jam a Szigetlakóknak komolyzenére Vezeti: Bakó Tamás Sziget Fesztivál  20:00 Latabár Színház (Sátoraljaújhely) Nagyidai cigányok – ExperiDance Z.: Czomba Imre; kor., rend.: Román Sándor Zempléni Fesztivál  20:30 Nemzeti Táncszínház Karmelita Udvara (Bp.) Fekete gyöngyök – Honvéd Táncszínház Az előadás után táncház Esőhsz.: Nemzeti Táncszínház színházterme  21:30 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.) Filterperformance Sziget Fesztivál  22:00 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.) Home Again – Scott Wells and Dancers Sziget Fesztivál

17/07/2009 22:46:20


BONTÁS – TÁNC 15. SZOMBAT  17:30 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.) Kontakt Jam a Szigetlakóknak komolyzenére Vezeti: Scott Wells Sziget Fesztivál  20:30 Nemzeti Táncszínház Karmelita Udvara (Bp.) VIII. Kortárs Nyári Tánctanfolyan és Fesztivál Gálaest Esőhsz.: Nemzeti Táncszínház színházterme  21:30 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.) Filterperformance Sziget Fesztivál  22:00 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.) Tachyon – A kibábozódás – Góbi Rita Társulata Km. ld. 9-én (Villány) Sziget Fesztivál 16. VASÁRNAP  17:30 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.) Kontakt Jam a Szigetlakóknak komolyzenére Vezeti: Goda Gábor Sziget Fesztivál  20:30 Margitszigeti Szabadtéri Színpad (Bp.) A ritmus ünnepe – Experidance Esőnap: aug. 18. Budapesti Nyári Fesztivál

 21:30 Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín (Bp.) Filterperformance Sziget Fesztivál 18. KEDD  20:00 Hagyományok Háza (Bp.) Táncban orcád pirulása – Bihari János Táncegyüttes 19. SZERDA  19:00 Millenáris (Bp.) Hód Adrienn Park Action Ingyenes  20:00 Vár (Veszprém) III. Veszprémi Folklórparádé Veszprémi Nyári Fesztivál 21. PÉNTEK  19:00 Bencés Gimnázium és Diákotthon (Pannonhalma) „mint koponya, mint kultusz” – JeanBaptiste André Arcus Temporum  21:00 Műemlék Rakétabázis (Zsámbék) Evangélium – Zsámbéki Színházi Bázis Kor.-r.: Horváth Csaba 22. SZOMBAT  19:00 Bencés Gimnázium és Diákotthon (Pannonhalma) „mint koponya, mint kultusz” – JeanBaptiste André Arcus Temporum  21:00 Műemlék Rakétabázis

21

(Zsámbék) Evangélium – Zsámbéki Színházi Bázis Kor.-r.: Horváth Csaba 23. VASÁRNAP  20:00 Romtemplom (Zsámbék) Irish Dance... – Budapest Balett  21:00 Műemlék Rakétabázis (Zsámbék) Evangélium – Zsámbéki Színházi Bázis Kor.-r.: Horváth Csaba 25. KEDD  20:00 Hagyományok Háza (Bp.) Táncban orcád pirulása – Bihari János Táncegyüttes 26. SZERDA  19:00 Millenáris (Bp.) Love to Give – Ladjánszki Márta Km.: Ladjánszki Márta, Varga Zsolt; r.: Ladjánszki Márta Park Action Ingyenes 29. SZOMBAT  19:30 Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Bp.) LiberTango – Danubiando Budapesti Tangófesztivál 30. VASÁRNAP  11:00 Szent Margit-kolostorromok (Bp.) Reneszánsz mulatság és táncház – Musica Historica Budapesti Nyári Fesztivál

PRIMA PRIMISSIMA DÍJ Ismét reflektorfénybe kerülnek hazánk kiemelkedô tehetségei, a tudományos, kulturális, mûvészeti és sportélet kiválóságai! A díjazottak között évrôl évre 700 000 euró kerül kiosztásra. A szakmai elismeréseken kívül egy 50 000 euró értékû Közönségdíj is átadásra kerül.

Hogy ki nyeri el a Prima Primissima Közönségdíjat, azt Ön dönti el! Amennyiben szavaz kedvencére, sorsoláson vesz részt, és egy Mercedes-Benz A-osztályú személygépkocsi boldog tulajdonosa lehet, amelyet a Pappas Auto Magyarország Kft. ajánlott fel.

A jelölteket és a játék leírását megtekintheti, valamint szavazatát leadhatja a www.primaprimissima.hu weboldalon. Az ünnepélyes eredményhirdetésre és a díjak átadására 2009. december 4-én, a – Magyar Televízió által közvetített – Prima Primissima Gálán kerül sor.

Fidelio_2009_08.indd 21

17/07/2009 22:46:24


ZENÉS SZÍNHÁZ – AJÁNLÓ ségtelenül Verdi Rigolettója ígérkezik, hisz nem csupán Rost Andrea pályafutásának 20 éves jubileumát ünnepelhetjük, hanem most láthatjuk őt utoljára Gilda szerepében is. A Szinetár Miklós rendezte és Kesselyák Gergely dirigálta három felvonásos produkcióban közreműködik a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara. Km.: Fekete Attila, Fokanov Anatolij, Rost Andrea, Szvétek László, Mester Viktória, Berczelly István; rend.: Szinetár Miklós; vez.: Kesselyák Gergely

László Boldizsár, Bucsi Annamária (fotó: Veréb Simon)

22

Elisabeth Augusztus 15., 16., 20., 21., 22. 21:00 – Szeged, Dóm tér (Szegedi Szabadtéri Játékok) – Budapesti Operettszínház

Augusztus 8. 20:30 – Margitszigeti Szabadtéri Színpad – Szegedi Nemzeti Színház Kalandos szerelmi történet egy hajónyi kalózról, egy lányiskolányi szűzleányról, egy csapat tökkelütött rendőrről, egy agyalágyult ezredesről, egy igazi angol úriember-kalózkirályról és egy idősödő vénlányról, aki fiatal férjet szeretne. Egyszóval: ebben a darabban senki sem komplett. Vígopera, keringő, kalandfilm, rajzfilm, sziporkázó humor, virtuóz koloratúrák, egy hadarós ária és rengeteg olyan dallam, amit másnap dúdolni fognak az emberek. Ős-musical Sondheim és Webber hazájából, kicsit operett, kicsit Monthy Python; W. S. Gilbert és Arthur Sullivan a viktoriánus Anglia népszerű operett-szerzőpárosának tollából. Rend.: Almási-Tóth András; díszlet: Balla Margit; jelmez: Földi Andrea; kor.: Barta Dóra; vez.: Pál Tamás, Koczka Ferenc, Kardos Gábor; sz.: László Boldizsár, Kónya Krisztina, Koczor Kristóf, Kiss Diána Magdolna

Egy bohém rapszódiája Augusztus 1. 20:30 – Gyulai Várszínház

Fidelio_2009_08.indd 22

Augusztus 14., 15. 20:30 – Margitszigeti Szabadtéri Színpad A rockzene történet kimagasló jelentőségű énekesének és dalszerzőjének, Freddie Mercurynak állít emléket a Margitszigeti Szabadtéri Színpad. A huszonkét Queen-zeneszámból álló est érdekessége, hogy a dalok magyar nyelven szólalnak meg ismert művészek tolmácsolásában, a koncertet pedig szöveges visszaemlékezések, valamint fénykép- és videó bejátszások is színesítik majd. A gyulai, majd margitszigeti bemutatóval az énekes életművének kulcsszavait a „varázslatot és a csodát”, és Freddie Mercury személyét is szeretnék megidézni, kinek dalai még mindig köztünk élnek! Író, rend.: Miklós Tibor; sz.: Serbán Attila, Szomor György, Varga Miklós, Zentai András, Tóth Gabi, Tóth Vera, Puskás Péter, Nagy Anikó, Naszvagyi Tamás, Ekanem Bálint, Deák Fruzsina, Miklós Eponin

Rigoletto Augusztus 6., 8. 19:00 – Magyar Állami Operaház (BudaFest Nyári Zenei Fesztivál) Az idei Budafest Fesztivál egyik legkülönlegesebb produkciójának két-

Janza Kata

A királynő kalózai

Elisabeth visszatér a Dóm térre! A legendás produkciót tizenkét éve Szegeden állították először színpadra hazánkban. Elisabeth mindmáig az egyik legismertebb asszonya az újkori Európa történetének. Kunze darabja leszámol a könnyes lányregények Sissi-képével, a boldog Ferenc József-i békeidők nosztalgiájával, miközben föltárulhat előttünk az Erzsébet-titok legmélye: a végtelen szabadságvágy, az egyes ember szabadságának lenyűgöző mítosza. Rend.: Kerényi Miklós Gábor; fsz.: Janza Kata/Füredi Nikolett, Földes Tamás/Száraz Tamás, Szabó P. Szilveszter/Homonnay Zsolt, Bereczki Zoltán/Bálint Ádám

17/07/2009 22:46:27


PORTRÉ – ZENÉS SZÍNHÁZ

23

A külső szem egyértelműsége Harangi Mária magyar-francia szakos bölcsészként felvételizett a Színművészeti zenés színházrendező szakára, ahonnan egyértelműen vezetett az útja a zenés színház felé. Fidelio Est: A Színművészeti előtt milyen kapcsolatod volt a színházzal? Harangi Mária: Kisiskolás koromtól nyertem szavalóversenyeket, gimnáziumban Kazinczy-érmet, sőt a gimnázium alatt francia nyelvű diákszínjátszókörbe jártam. Aztán az egyetem alatt az Eötvös Collegiumban hamar összejött egy olyan kis társaság, amelyről kiderült, érdemes együtt színházat csinálnunk, mert hiányzott valami az egyetemi oktatás mellett. Itt lassan a játszó emberből egyszer csak rendező ember lettem, inkább a külső szem nézőpontja érdekelt. Emellett gy kicsit furcsa, deviáns tizenévesként nem popzenekarokért rajongtam, hanem főleg a Domingolemezeket gyűjtöttem. Általános iskola második osztályától kezdve jártam zeneiskolába, ahol hegedültem, zenekarban játszottam. Az együtt zenélés öröme tehát nem maradt titok számomra. FE: Régóta dédelgetett álom valósult meg, vagy egy hirtelen ötlettől vezérelve jelentkeztél a Színművészetire? HM: Utólag azt mondom, hogy az utam mindig a Vas utca felé vezetett, közben meg az az érdekes, hogy amikor elmentem felvételizni, nem gondoltam, hogy sikerülni HARANGI MÁRIA fog. Az egy szép véletlen volt a csomagban, hogy nem egyszerűen színházrendező, hanem kifejezetten zenés rendező osztályt indítottak Szinetár Miklós vezetésével. Így nálam a gyerekkorból az opera becsatlakozhatott a színház irányába. FE: Pályakezdőként megrendezhetted Gyöngyösi Levente Gólyakalifáját az Operában. Hogyan fogadtad a felkérést? HM: Boldogság és megtiszteltetés volt. Az Operaházban akkor már dolgozhattam Szinetár Miklós mellett társrendezőként, ami életre szóló élményt adott, tehát nem zöldfülű pályakezdőként estem be a nagy operaházi gépezetbe, hanem a tanár úr mellett megismerhettem a rendszert. A tarsolyomban ezzel a tapasztalattal a Gólyakalifát megkapni, már eggyel biztonságosabb helyzet volt. Azért örültem még a Gólyakalifának, mert a Millenárison tartott ősbemutatón nagyon megtetszett Levente világa, az, hogy nagyon sok zenei stílussal játszik, sokféle kort idéz. A bennünk rejtőző személyiség lehetőségeinek kérdése ma is izgat, a Babits-regény pedig szintén meghatározó olvasmányélményem volt. Amikor a feladatot megkaptam, valahogy úgy tűnt, minden nagyon klappol, mintha én választottam volna, ami azért ritka a szakmában kezdőként. FE: Hozzád melyik zenés műfaj áll legközelebb? HM: Az elején azt gondoltam, természetesen az opera, de most már nehezen mondom meg, melyik a kedvencem. Az elmúlt két évem elsősorban a musicalről szólt, mellette persze csináltam operettet, gyerekelőadást, mesét. Én a musical műfajáért igazából nem rajongok, sőt, kifejezetten

Fidelio_2009_08.indd 23

finnyás vagyok. Szerencsés helyzet, hogy először a West Side Story talált meg, ami azon kevés musicalek közé tartozik, amit maradéktalanul elfogadok és rajongva szeretek. A Centrál Színházban rendezett Ájlávjú és az Avenue Q a musicalnek egy új csapásirányán születtek, ahol a nagy stábot felvonultató látványszínház helyett hétköznapibb, hozzánk közelebb álló problémákkal foglalkozó történeteket dolgoznak fel egészséges, jó zenékkel. Ezeket kifejezetten szeretem csinálni, és nagy örömmel járok vissza az előadásokra is. Ezért most azt gondolom, hogy nem olyan nagy baj, ha épp nincs opera. FE: Mi jelentette eddig a legnagyobb kihívást? HM: A gólyakalifa biztosan. Az Avenue Q pedig azért, mert egy világsikerről van szó, amiért világszerte óriási, néhol kultikus a lelkesedés. Felelősséget és súlyokat tesz az ember vállára, hogy vajon sikerül-e ezt a világsikert a maga útján tovább lendíteni, nem pedig valami zsákutcába kormányozni. Hihetetlen kihívás volt a Süsü a József Attila Színházban, mert egy generációs legendáról van szó, ahol az emberek Bodrogi Gyula vagy Sztankay István hangjával a fülükben érkeznek az előadásra. Nem is tudom, honnan vettük a bátorságot ahhoz, hogy színházban megpróbálkozzunk a Süsüvel… Szerencsére jól sült el. FE: Min dolgozol most? HM: Ősszel A Fűszermadár címmel készítünk egy előadást Szabó T. Anna meséjéből a Budaörsi Játékszínben, amelyhez Lázár Zsigmondot kértem fel zeneszerzőnek. Székesfehérváron az Alice Csodaországban vár rám. És formálódik még egy terv a szombathelyi Mesebolt Bábszínházban, ahol Kovács Géza zenés bábelőadásokat, báboperát és szimfonikus, tematikus zenére komponált előadást tervez. Ezekhez hívott engem segítségnek. Egyébként is egyre jobban foglalkoztat a báb mint eszköz és kifejezésforma. Valami csodálatos titka van annak, ahogy egyszer csak megszemélyesül, ahogy élet költözik belé. Krupa Zsófia

17/07/2009 22:46:34


24

ZENÉS SZÍNHÁZ – BONTÁS 1. SZOMBAT  20:00 Vár (Siklós) Lili bárónő  20:30 Tószínpad (Gyula) Queen–Miklós Tibor: Egy bohém rapszódiája – Freddie Mercury-emlékkoncert Km.: Serbán Attila, Szomor György, Varga Miklós, Zentai András, Tóth Gabi, Tóth Vera, Puskás Péter, Nagy Anikó, Naszvagyi Tamás, Ekanem Bálint, Deák Fruzsina, Miklós Eponin; kor.: Bakó Gábor, Fincza Erika, Kátay Róbert; j.: Braier Zsuzsa; d.: Szolga István; magyar szövege, szerk., rend.: Miklós Tibor Esőnap: aug. 2.

ter, Incze József

Km. ld. 1-jén (Gyula) Tihanyi Szabadtéri Játékok

 20:00 Paulay Ede Színház (Tokaj) Haydn: Le Pescatrici (A halászlányok) Km.: Rodica Vica, Pamela Kiss, Gabriella Balgová, Adrian Prelucan, Tarjányi Tamás, Aaron Allsbrook, Gradsach Zoltán, Camerata Miskolc; d.: Matthew Allar; kor.: Tina Bailey; r.: Teresa Moyer; vez.: Dallos Erika Zempléni Fesztivál  20:30 Margitszigeti Szabadtéri Színpad (Bp.) Gilbert–Sullivan: A királynő kalózai – Szegedi Nemzeti Színház Esőnap: aug. 9. Budapesti Nyári Fesztivál

 0:30 MűvészetMalom (Szentendre) Pergolesi: Házasság olasz módra Km.: Jekl László, Sudár Gyöngyvér, Sztarenki Pál, Subnya Béla, Szöllősi Zoltán, Művész Szimfonikus Zenekar (vez.: Gulyás Nagy György) Esőnap: aug. 3.

 20:30 Tószínpad (Gyula) Kálmán Imre: Az operettkirály Km. ld. 7-én Esőnap: aug. 9.

 20:30 Szabadtéri Színpad (Tihany) SingSingSing – veszprémi Petőfi Színház Km.: Buch Tibor, Feke Pál, Mahó Andrea, Halas Adelaida, Keller János, Kőrösi Csaba, Módri Györgyi, Szeles József, Vastag Csaba, ANAKONDA és az MTS Tánckara; kor., rend.: Szakál Attila Tihanyi Szabadtéri Játékok

 21:00 Vár (Veszprém) SingSingSing – veszprémi Petőfi Színház Km. ld. 1-jén Veszprémi Nyári Fesztivál 9. VASÁRNAP

 21:00 Dóm tér (Szeged) Szörényi–Bródy: István, a király Km.: A Társulat; r.: Szikora János Esőnap: aug. 2. Szegedi Szabadtéri Játékok 6. CSÜTÖRTÖK  19:00 Magyar Állami Operaház (Bp.) Verdi: Rigoletto R.: Szinetár Miklós, Harangi Mária; kor.: Lőcsei Jenő; fsz.: Fekete Attila, Fokanov Anatolij, Rost Andrea, Szvétek László, Mester Viktória BudaFest 7. PÉNTEK  20:30 Tószínpad (Gyula) Kálmán Imre: Az operettkirály Km.: Pitti Katalin, Balogh László, Kiszely Zoltán, Merényi Nikolett, Pohly Boglárka, Lengyel Gábor, Füsti-Molnár Béla; r.: Hídvégi Miklós Esőnap: aug. 9. 8. SZOMBAT  19:00 Magyar Állami Operaház (Bp.) Verdi: Rigoletto Km. ld. 6-án BudaFest  20:00 Városmajori Szabadtéri Színpad (Bp.) Anconai szerelmesek – Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata Esőnap: aug. 10. Budapesti Nyári Fesztivál  20:00 Szabadtéri Színpad (Tihany) Mindhalálig Beatles Km.: Mikó István, Forgács Péter, Győri Pé-

Fidelio_2009_08.indd 24

 20:30 MűvészetMalom (Szentendre) Kalyi Jag: Roma Legenda Esőnap: aug. 9.

 19:00 Királyi Kastély Barokk Színháza (Gödöllő) Haydn: A patikus (vígopera)  20:00 Városmajori Szabadtéri Színpad (Bp.) Anconai szerelmesek – Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata Esőnap: aug. 10. Budapesti Nyári Fesztivál  20:00 Rákóczi-vár (Sárospatak) Világhírű operacsillagok Km.: Sümegi Eszter (szoprán), Jaakko Ryhänen (basszus), Honvéd Férfikar, Budafoki Dohnányi Zenekar; vez.: Hollerung Gábor Zempléni Fesztivál 10. HÉTFŐ  20:00 Paulay Ede Színház (Tokaj) Haydn: Le Pescatrici (A halászlányok) Km. ld. 8-án Zempléni Fesztivál 11. KEDD  19:00 Magyar Állami Operaház (Bp.) Donizetti: Lammermoori Lucia Sz.: Ji Hye Son, Domenico Menini, Bátki Fazekas Zoltán, Urbán Nagy Róbert, Cseh Antal, Gaál Wéber Ildikó, Böjte Sándor Budafest 13. CSÜTÖRTÖK

Esőnap: aug. 17. Budapesti Nyári Fesztivál 15. SZOMBAT  20:00 Margitszigeti Szabadtéri Színpad (Bp.) Queen–Miklós Tibor: Egy bohém rapszódiája Km. ld. 1-jén (Gyula) Esőnap: aug. 17. Budapesti Nyári Fesztivál  20:00 Vár (Szigliget) Világnak Világa – Tapolcai Musical Színpad  21:00 Dóm tér (Szeged) Lévay–Kunze: Elisabeth – Budapesti Operettszínház R.: Kerényi Miklós Gábor; fsz.: Janza Kata/ Füredi Nikolett, Földes Tamás/Száraz Tamás, Szabó P. Szilveszter/Homonnay Zsolt, Bereczki Zoltán/Bálint Ádám Esőnap: aug. 17. 16. VASÁRNAP  19:00 Magyar Állami Operaház (Bp.) Rossini: A sevillai borbély R.: Békés András; sz.: Haja Zsolt, Sárkány Kázmér, Mester Viktória, Vadász Dániel, Rácz István, Érsek Dóra, Ambrus Ákos, Gurbán János, Tóth Béla BudaFest  21:00 Dóm tér (Szeged) Lévay–Kunze: Elisabeth Km. ld. 15-én Esőnap: aug. 17. 18. KEDD  19:00 Magyar Állami Operaház (Bp.) Rossini: A sevillai borbély Km. ld. 16-án BudaFest 20. CSÜTÖRTÖK  21:00 Dóm tér (Szeged) Lévay–Kunze: Elisabeth Km. ld. 15-én Esőnap: aug. 23. Szegedi Szabadtéri Játékok 21. PÉNTEK  21:00 Dóm tér (Szeged) Lévay–Kunze: Elisabeth Km. ld. 15-én Esőnap: aug. 23. 22. SZOMBAT  21:00 Dóm tér (Szeged) Lévay–Kunze: Elisabeth Km. ld. 15-én Esőnap: aug. 23. 29. SZOMBAT

 19:00 Magyar Állami Operaház (Bp.) Donizetti: Lammermoori Lucia Km. ld. 11-én Budafest 14. PÉNTEK

 19:00 Rákoshegyi Bartók Zeneház (Bp.) Hidas Frigyes: Bösendorfer R.: Éry-Kovács András 30. VASÁRNAP

 20:00 Margitszigeti Szabadtéri Színpad (Bp.) Queen–Miklós Tibor: Egy bohém rapszódiája

 20:00 Zichy-kastély (Bp.) Purcell: Dido és Aeneas Km.: Liszt Ferenc Kamarazenekar, Tomkins Énekegyüttes; r.: Galgóczy Judit

17/07/2009 22:46:38


Fidelio_2009_08.indd 25

17/07/2009 22:52:49


KLASSZIKUS – HÍREK Elhunyt Répássy Györgyi 84 éves korában, július 2-án érte a halál a kiváló hegedűtanárt, aki hegedűsök generációit indította el pályáján. Egykori növendéke volt Szabadi Vilmos és Deseő Csaba is. Répássy Györgyi hegedűművész és tanár Budapesten született 1925. április 13-án. 1949-től 1964-ig a Fővárosi Zeneiskolai Szervezet hegedűtanára, szakfelügyelője és zenekarvezetője volt. 1964 és 1971 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium hegedűtanára lett, majd tanszakvezetőként dolgozott az intézményben. 1971-től 1974-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Budapesti Tanárképző Intézetének hegedűtanára volt, majd 1980-tól mint főiskolai docens végezte munkáját. Számos kottakiadvány és hegedűiskola közreadása fűződik a nevéhez. 1995-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki.

Digitális Muzsika Az új, digitális Muzsika a nyomtatott folyóirat színes, a képernyőn lapozható hű mása. A Muzsika megjelenésével egyidőben, itthon és bárhol a világon, azonnal olvasható, csak számítógép és internet szükséges hozzá. A gép böngészője külön program nélkül is végig tudja lapozni e digitális kiadványt, amelynek további előnyei a gyorsan, egyszerűen kereshető cikkek; kulcsszó, név, szerző szerint is. A digitális lap előfizetése a nyomtatott lap árának alig a fele: egy évre 2150 Ft, fél évre 1050 Ft, negyed évre 500 Ft, egy lapszám ára: 210 Ft. A digitális lap szerkesztői ezzel a – zenei területen elsőnek használt – formával új közönséghez szeretnének szólni, de fontosnak találják a nyomtatott kiadvány hagyományos formáját is. Előfizetés regisztrációval a www.muzsika. net vagy a www.muzsikalendarium.hu portálon, továbbá a digitális változat szolgáltatójának portálján bankkártyával, banki átutalással valamint a szerkesztőségtől igényelt csekken le-

Fidelio_2009_08.indd 26

hetséges (1075 Károly krt. 7., tel./fax: (1) 352 -0722).

Domingo az Echo Klassik életmű-díjasa Idén 21 kategóriában nevezték meg az 1994-ben alapított Echo Klassik nyerteseit. A díjátadásra október 18-án a drezdai Semperoperben kerül sor. Az év énekesnője Elina Garanca, az év énekese Christian Gerhaher lett. Az év hangszeres zenésze díjat Emmanuel Pahud (fuvola), David Fray (zongora), Anne-Sophie Mutter (hegedű), Xavier De Maistre (hárfa) és Wolfgang Bauer (trombita) veheti majd át. Az év karmestere Sylvain Cambreling, az év szimfonikus nagyzenekara pedig a Staatskappelle Dresden lett. Az év együttese-díjat az Il Giardino Armonicónak és a SWR Vokalensemble Stuttgartnak ítélték oda. Az életmű-díjat Plácido Domingo kapta, a fiatal zenészek közül pedig Nuria Rial (ének), Hardy Rittner (zongora) és Nils Mönkemeyer (brácsa) vehet át elismerést.

Világ Liszt Társaságai, egyesüljetek! Júniusban Budapesten megalakult a Nemzetközi Liszt Társaság. Célja az, hogy összefogja a világ

számos pontján működő Liszt Társaságokat, kulturális intézményeket, Liszt-előadókat és -kutatókat, és elősegítse a Liszt-életmű megismertetését. A budapesti székhelyű nonprofit szervezetet a weimari Franz Liszt Gesellschaft, a magyar Liszt Ferenc Társaság, a holland Stichting Franz Liszt Kring, a brit Liszt Society, a bolognai Istituto Liszt, a francia, a szlovák, valamint a burgenlandi Liszt Társaságok alapították. Az egyesület elnöke az elismert Liszt-kutató, Detlef Altenburg, a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetudományi Intézetének igazgatója lett, alelnöke Eduard Kutrowatz, aki az év eleje óta testvérével, Johannesszel a raidingi Liszt Fesztivál intendánsa.

Páratlan lehetőség kapujában Meskó Ilona zeneszerző-karmester egyedüli magyarként jutott be a világ legnagyobb karmesterversenyének, az 51. Besançoni Nemzetközi Karmesterverseny döntőjébe. Az 1951-ben alapított rangos megmérettetés történetében még soha nem fordult elő, hogy magyar, ráadásul egy női karmester túljutott volna a válogatón. Az elődöntőket Besançonban,

Johannesz Kutrowatz, Eduard Kutrowatz (fotó: Rene Starkl)

26

17/07/2009 22:52:51


HÍREK – KLASSZIKUS nie, az Ensemble Resonanz, valamint a venezuelai ifjúsági zenekarok létrehozása és a Berlini Filharmonikusok oktatási programja.

ezelőtt kihalt lituus nevű rézfúvós hangszert. A 2,4 méter hosszú, trombitához hasonló hangszert legutóbb Bach idejében alkalmazták.

Kavakos távozik

Az 1736-ban írta elő Bach egyik darabjában az ijesztő-melankolius hangzású lituus használatát. E fúvós hangszerből nem maradt fenn korabeli példány, kópiák készítésére nem volt mód. A régi-új lituust az EPSRC fizikai kutatóintézet és az Edinburgh-i Egyetem kutatói egy új számítógépes program segítségével, a bázeli Schola Cantorum felkérésére alkották újra. A kutatók szerint az alkalmazott számítógépes program segítségével a modern rézfúvós hangszerek optimalizálására és személyre szabására is alkalmas. Amellett tehát, hogy esetleg újabb hangszer-őslények feltámasztásához használják majd, a brit szoftver a klasszikus és jazz-zenészek számára is új perspektívákat nyithat.

Lemond a Camerata Salzburg zeneigazgatói posztjáról a világhírű hegedűművész, aki szeptember 30-án távozik a zenekartól.

Meskó Ilona

A bonyodalom a zenészek bizalmatlansági indítványával kezdődött, amit a menedzsmenttel szemben nyújtottak be, majd a muzsikusok szavazatai alapján annak tagjai nem indultak az újraválasztásért. A görög hegedűművész nyilatkozatában legjobban azt fájlalta, hogy erről a rendkívül fontos fejleményről hivatalosan sem a menedzsment, sem a művészeti bizottság nem tájékoztatta őt. További problémaként említi, hogy a 2002-től húzódó instabilitás a zenekar menedzsmentjében (hat különböző személy hét év alatt)

Szimbolikus béke A német Jeunesses Musicales (Ifjú Zenebarátok Szervezete) Würthdíját idén az izraeli Arab-Zsidó Ifjúsági Zenekarnak ítélték. A zsűri indoklása szerint az együttes „annak az utópiának a szimbóluma és nagykövete, hogy Izrael Állam területén békében élhetnek egymás mellett zsidók és arabok. A fiatal muzsikusok zenéjükkel mutatnak példát egy közel kilátástalannak tűnő konfliktus idején.” A Jeunesses Musicales németországi szervezetének Würth-díját 1991 óta kaphatják olyan művészek, zenekarok és projektek, amelyek a szervezet értékeit és céljait képviselik. Az eddigi kitüntetettek névsorában megtalálható Claudio Abbado, Theo Geißler zenei szakíró, a Junge Deutsche Philharmo-

Fidelio_2009_08.indd 27

Megoldódott a Für Elise rejtélye Beethoven a-moll bagatellje, a világ egyik legismertebb dallama minden zongorista ujjában megvan, a legtöbbek fülében pedig már kapucsengőként szól. Csak azt nem tudtuk eddig, ki volt Elise, akinek írta…

Leonidas Kavakos (fotó: Yannis Bournias)

Montreálban, Berlinben, Tokióban és Pekingben rendezték, a megmérettetésre szeptemberben kerül sor. A fődíj 12.000 euró, második és harmadik díjat nem adnak ki. A zsűri elnöke Zdenek Macal, a New Jersey Szimfonikus Zenekar és a Cseh Filharmonikus Zenekar egykori zeneigazgatója lesz, aki Mark Volpe, Wolfgang Sandner, Kazimierz Kord, Csaba Péter, Edith Canat de Chizy és Jiři Belohlavek társaságában dönt majd a végeredményről.

27

extrém nehézségeket állított az együtt kialakított művészeti célok végrehajtása elé. Kavakos lemond a tarthatatlanná vált körülmények miatt zeneigazgatói állásról. „Nem látom a további folytatás lehetőségét” - mondta.

Fúvós hangszerek újratöltve Számítógépes program segítségével támasztották fel a 300 évvel

Mivel az eredeti kézirat elveszett, zenetörténészek évtizedek óta próbálnak választ találni a kérdésre, Klaus Martin Kopitz német zenetudósnak pedig úgy tűnik, sikerült is: szerinte Elisabeth Röckel volt a titokzatos hölgy. A szoprán énekesnő Bécsben ismerkedett meg a zeneszerzővel, és bár később egy rivális komponistához, Hummelhez ment feleségül, Kopitz szerint 1810-ben, a zongoradarab keletkezésekor Beethovennel igen közel álltak egymáshoz. A zenetudós jövőre megjelenő cikkében, melyet a bonni Beethoven-Haus múzeuma fog megjelentetni, kiderül, az énekesnő Bécsben Elise néven volt ismert, további bizonyítékul szolgál még, hogy 1827ben, röviddel a zeneszerző halála előtt megkapta Beethoven egy hajtincsét és egyik utolsó pennáját is.

17/07/2009 22:52:55


28

KLASSZIKUS – AJÁNLÓ

AUGUSZTUS

Zempléni Fesztivál

Arcus Temporum

Augusztus 7–16. – több településen

Augusztus 21–23. – Pannonhalma

Úgy látszik, a fesztiválok is válhatnak nagykorúvá: a Zempléni Fesztivált idén 18. alkalommal rendezik meg Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén. A koncertek középpontjában az évfordulósok, így Joseph Haydn, Felix Mendelssohn művészete valamint Kálvin János munkássága áll. A klasszikus zenei, jazz- és világzenei produkciók mellett a színház világa is helyet kap. A tokaji bor is elmaradhatatlan kelléke lesz a fesztiválhangulatnak: idén is számos pincészet termését kóstolhatják az érdeklődők. Remek programok, festői környezet, vendégszerető emberek – ezek a biztos színvonal garanciái.

Az ídőívek fesztiválja idén kiemelten foglalkozik a határokkal és főként azok átlépésével. A rendezvénynek minden évben vendége egy jelentős kortárs, de itthon kevésbé ismert zeneszerző, akinek műveit egy klaszszikus komponista darabjaival állítják párba. Idén a grúz Giya Kancheli lesz a meghívott, akinek kompozíciói mellé a korok és kultúrák határát is átlépni képes Johann Sebestian Bach zenéjét rendelik. A színházi programban a francia Christian Rizzo két munkája szerepel, a filmes kínálatban kirgiz rövidfilmek találhatók Aktan Abdykalykov és Ernest Abdysaparov rendezésében. A képzőművészeti vonalat Megyik János alkotásai képviselik, az éjszakai előadásokon pedig Bach zenéjére improvizál Andrei Pushkarev vibrafonos, Jozef Luptak csellista és Gergye Krisztián táncos.

1. Rudolf Kolisch halála (1978) 2. Pietro Mascagni halála (1945) 3. Alfred Schnittke halála (1998) 4. Balázs Béla születése (1884) 5. Székely András születése (1929) 6. Theodor Wiesengrund Adorno halála (1969) 7. Barrios Mangoré halála (1944) 9. Fricsay Ferenc születése (1914) 10. Hieronymus Praetorius születése (1560) 11. Henry Purcell születése (1659) 12. John Cage halála (1992) 13. Kathleen Battle születése (1948) 14. Penderecki: 5. szimfónia – bemutató (1992, Söul) 15. Marin Marais halála (1728) 17. Nicola Antonio Porpora születése (1686) 18. Révész Dorrit halála (2008) 22. Karlheinz Stockhausen születése (1928) 24. Kováts Barna születése (1920) 25. Siegfried Wagner halála (1930) 26. Kroó György születése (1926) 27. Josquin Desprez halála (1521) 28. Bohuslav Martinů halála (1959) 30. Pándi Marianne születése (1924) 31. Liszt: Missa Solemnis – bemutató (1856, Esztergom)

Esztergomi Liszt-hét Giya Kancheli (fotó: Sarah Ainslie)

Augusztus 23–30. – Esztergom

Fidelio_2009_08.indd 28

Nem is olyan sokára – egész pontosan 2011-ben – beköszönt a Lisztév. 200 éve lesz annak, hogy Liszt Ferenc, az egyik legnagyobb hatású zeneszerzőnk megszületett Doborjánban. Az előkészületek már javában zajlanak, de hogy addig se maradjunk muzsikaszó nélkül, a Liszt-rajongókat idén is gazdag programokkal vár-

ják Esztergomban. A nyitókoncerten Bogányi Gergely lép fel, az előadók névsorát gazdagítja továbbá Fassang László és a Szent Efrém Férfikar is. A tudományos előadások sem hiányoznak az idei kínálatból: Kaczmarczyk Adrienne, Domokos Zsuzsanna és

17/07/2009 22:53:00


AJÁNLÓ – KLASSZIKUS

29

Baróti István várja a mélyebb összefüggésekre kíváncsi zenebarátokat. A zárókoncerten az Esztergomi mise eredeti, nagyzenekari verziója csendül fel a magyar történelem és kultúra különös jelentőségű színhelyén, Európa harmadik legnagyobb Bazilikájában.

Koncertek Balatonbogláron

Ha nyár, akkor Balaton, ha pedig Balaton, akkor víz, fürdés, lángos és fröccs – a magyar tengernél azonban nemcsak ezek (az amúgy igen kellemes elfoglaltságok és finom étkek, italok) várják a nagyközönséget. Balatonbogláron például négy részből álló hangversenysorozattal várják a nyaralókat, amelyen olyan jeles művészek lépnek fel, mint Zsoldos Bálint, Somlai Petra, Vukán György és Király Csaba. A szombat esti rendezvényeken romantikus muzsika, Haydn, Mozart, Chopin, Gershwin és Vukán művei, valamint más magyar szerzők darab-

Fidelio_2009_08.indd 29

Vukán György

Augusztus 1., 8., 15., 22. Evangélikus templom

jai is felcsendülnek. Kikapcsolódni és feltöltődni vágyóknak igazi kulturális csemege!

Liszt Ferenc Kamarazenekar Augusztus 2. – Kiscelli Múzeum – Romtemplom (Óbudai Nyár)

Színház, Muzsika és Opera a kertben, koncertek az óbudai templomokban és a Kiscelli romtemplomban – ezekkel várja az Óbudai Társaskör a nyári melegben a kultúrára szomjazókat. A nagy múltú Liszt Ferenc Kamarazenekar háromrészes sorozatának harmadik, augusztusi koncertjén egy fiatal hegedűs, Pusker Júlia mutatkozik

17/07/2009 22:53:04


KLASSZIKUS – AJÁNLÓ

30

Bach + Jazz

be Mozart D-dúr hegedűversenyével (K. 271). Az este további programján Janáček Szvit vonószenekarra és Brahms Magyar táncok című művei szerepelnek. Klasszikus előadók, kiváló zeneművek, különleges helyszín – mindez igazán üdítő koktélnak ígérkezik a nyári melegben.

Még júliusban indult turnéra Varnus Xaver és a Talamba Ütőegyüttes, hogy a crossover műfajon keresztül minél szélesebb rétegekhez juttassák el Bach zenéjét. A jazzlegendával, Jacques Loussier-vel közösen adott áprilisi dupla-koncert inspirálta e nyári turnét, amely augusztusban három Balaton-parti várost is érint. A koncertsorozat további különlegessége, hogy Varnus Xaver ezen a koncertsorozaton játszik először a világ legnagyobb hordozható koncertorgonáján, a Rogers Trilliumon is, amely hangzásában és technikai tökéletességében szinte felülmúlhatatlan.ri turnét, amely augusztusban három Balaton-parti várost is érint. A koncertsorozat további különlegessége, hogy Varnus Xaver ezen a koncertsorozaton játszik először a világ legnagyobb hordozható koncertorgonáján, a Rogers Trilliumon is, amely hangzásában és technikai tökéletességében szinte felülmúlhatatlan.

Varnus Xaver

Liszt Ferenc Kamarazenekar

Augusztus 7. – Balatonfüred, 8. – Keszthely, 14. – Siófok

ri turnét, amely augusztusban három Balaton-parti várost is érint. A koncertsorozat további különlegessége, hogy Varnus Xaver ezen a koncertsorozaton játszik először a világ legnagyobb hordozható koncertorgonáján, a Rogers Trilliumon is, amely hangzásában és technikai tökéletességében szinte felülmúlhatatlan.

Schloss Esterházy

www.haydnexplosiv.at

Fidelio_2009_08.indd 30

17/07/2009 22:53:11


PORTRÉ – KLASSZIKUS

31

Megismételhetetlen hangszerek

Fidelio Est: Mikor döntötted el, hogy hangszereket akarsz készíteni? Koós Viktor: Egy véletlennek köszönhetően. Igazság szerint soha nem terveztem, hogy a kezeimmel keresem majd a kenyerem, a gimnázium végéig semmilyen szerszám nem volt a kezemben. Úgy gondoltam, ornitológus leszek vagy környezetvédelemmel foglalkozom majd. Aztán egy este leültem megnézni a televízióban játszott, Stradivariról készült filmet, s közben, mint Csontvárynak a patika küszöbén, hirtelen látomásom volt. A pillanat tört része alatt megKOÓS VIKTOR született az elhatározás: hegedűkészítő leszek! Attól a pillanattól fogva már nem a döntés helyessége volt kérdés, hanem a megvalósítás mikéntje – előbb a Zeneakadémiát, majd a dél-angliai West Dean College képzését végeztem el. FE: De miért éppen a barokk hangszerekbe szerelmesedtél bele? KV: Talán azért, mert épp olyan könnyedség, egyediség, és jó értelemben vett tökéletlenség érhető bennük tetten, mint a természet bármely teremtményében. A régi cremonai mesterek még merték vállalni, ha megcsúszott a szerszám, benne hagyták a hangszerben a hibát, mert tudták, hogy attól lesz az a hegedű eredeti, s a munkájuk emberi. Így a kezeik közül kikerülő művekben rend és rendetlenség, szimmetria és asszimetria lüktető ellentéte feszült. Ezért árad a korabeli barokk hangszerekből semmihez sem fogható, csodálatos hang, mert még a lélek szól belőlük. FE: Egy tökéletességre törekvő korszakban, ez bátor vállalás. Hogyan ülteted át mindezt a gyakorlatba? KV: Az biztos, hogy egy versenyről engem és a műveimet azonnal kirúgnák! Már angliai tanulmányaim alatt arra törekedtem, hogy minél természetesebb módon állítsam elő hangszereimet, például ecset nélkül vihessem fel a lakkot, vagy ne legyen szükség mesterséges savakra, beavatkozásokra. Jó pár évembe telt rájönni, hogyan is működött a módszer, s ma már el sem tudom képzelni, hogy másképp csináljam. Az egyszerűségében van a zsenialitása, maga mutatja meg, hogy mennyi lakkra van szükség egy réteghez, s nem enged többet, mint amennyi éppen kell. Mindezt apró részletekben, ujjbeggyel, tenyérrel viszem fel, s így oszlatom el a felületen. A ragasztáshoz csak állati eredetű csontból és bőrből készített enyvet használok, a hangszer szárítását pedig a Nap segítségével végzem. FE: Van az elképzeléseidnek buktatója? KV: Előfordult, hogy a Napon szárított viola da gambát zápor érte, és önthettem ki belőle a vizet. A viccet félretéve: amit és ahogyan teszek, az roppant idő- és energiaigényes. Mindegyik darabra rászánom a kellő időt, s minden megrendelőmmel hosszú órákat beszélgetünk, mire nyilvánvalóvá válik, mi az, amit a vevő szeretne, s mi az, amit ebből meg tudok, illetve meg is szeretnék valósítani.

Fidelio_2009_08.indd 31

Fotó: Bulla Bea

Koós Viktor a hazai historikus zene fontos, hátországában tevékenykedő szereplője. Kezei közül kerül ki a barokk vonós hangszerek szinte teljes hányada.

FE: Ezek szerint mondasz nemet is? KV: Soha nem készítek másolatot, még akkor sem, ha a hazai ismertséget számomra Paganini eredeti, barokk hegedűje másolatának elkészítése hozta meg! Persze annak a darabnak is a lényegét, szellemiségét igyekeztem viszszaadni. Mindemellett sem vonót, sem nagybőgőt nem készítek. Az utóbbihoz szükséges komolyabb szerszámozottsággal és többletidővel jelenleg nem rendelkezem. FE: Kik játszanak az általad készített hangszereken? KV: Máté Balázs, Paulik László, Bozzai Balázs, az Orfeo zenekar tagjainak legalább a fele, hárman a Pulzus vonósnégyes tagjai közül. Három hegedűm a Zeneakadémiát gazdagította, s Batta András rektor úr tervei alapján a jövőben felállítandó régizenei tanszék kamarahangszerparkja is az én műhelyemből kerülne ki. A külföldi zenészek közül a legismertebb név Manfredo Kraemer, a Jordi Savall vezette Le Concert des Nations elsőhegedűse. S egyszer talán elkészíthetem a Haydn-évfordulóra tervezett teljes zenekari vonósállományt is, ami rajtam kívül csak két másik mesternek sikerült. FE: Hogy érzed, az eddig befektetett munka már gyümölcsöző szakaszába jutott? KV: Most ott tartok, hogy ha valaki idén keres fel megbízással, jó esetben is két-három évet biztosan várnia kell. Ennél fényesebb bizonyítékra aligha van szükségem. A legnagyobb megtiszteltetés azonban az, ha valaki a kezdeti ellenérzések után rajongani kezd a munkámért, vagy ha rendel egy újabb példányt. Manfredo Kraemer az első, neki készített hegedű külalakját annyira szokatlannak találta, hogy vissza akarta adni. Aztán kipróbálta a hangját, s annyira meggyőzőnek bizonyult, hogy mégis megtartotta, miközben a korábbi hangszereit egytől-egyig félretette.

Teimer Gábor

17/07/2009 22:53:19


32

KLASSZIKUS – BONTÁS 1. SZOMBAT  11:00 Balaton Plaza (Veszprém) Vivace Nemzetközi Kórusfesztivál Km.: Musculus Vocalis Énekegyüttes, Irina Shtiglich Nőikar Ingyenes  18:30 Római katolikus templom (Szentbékkálla) A Grazioso Kamarazenekar művészei Km.: Balogh Ferenc, Detvay M. Marcella, Rudolf András, Migróci Tamás Mozart: Kis éji zene; G-dúr vonósnégyes, K. 387; Haydn: D-dúr vonósnégyes, op. 64 No. 5  19:00 Páduai Szent Antal templom (Baja) Szabó Imre (orgona) Km.: Bán Annamária, Bán Máté (fuvola) Bach, Liszt, Händel, Franck és Vierne művei Ingyenes  19:00 Magyar Állami Operaház (Bp.) Operalia Km.: Pannon Filharmonikusok (vez.: Placido Domingo)  19:00 Óbudai Társaskör (Bp.) Jótékonysági kóruskoncert  19:00 MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet Parkja (Martonvásár) Nemzeti Filharmonikusok Km.: Kocsis Zoltán (zongora); vez.: Medveczky Ádám Beethoven: Esz-dúr zongoraverseny, op. 73; I., C-dúr szimfónia op. 21 Esőnap: aug. 2.  19:30 Evangélikus templom (Balatonboglár) Zsoldos Bálint (zongora), Laczák Boglárka (ének)  20:00 Képzőművészetek Háza – Kiskastély udvara (Nagykanizsa) A Strém Kálmán Ifjúsági Vonószenekar jubileumi koncertje Km.: Lieksai Ifjúsági Vonószenekar, Góbé Zenekar Takács Jenő, Gustav Holst, Vivaldi, Händel és Sibelius művei  20:00 Veszprémi Vár (Veszprém) Vivace Nemzetközi Kórusfesztivál Esőhsz.: Művelődési Központ Ingyenes

Paul Galbraith (gitár) Nemzetközi Gitárfesztivál  19:00 Kálvin téri református templom (Bp.) Jótékonysági kóruskoncert  19:30 Belvárosi Főplébániatemplom (Bp.) In memoriam Virágh Endre Km.: Virágh András, Virágh András Gábor (orgona)  20:00 Kiscelli Múzeum – Romtemplom (Bp.) Liszt Ferenc Kamarazenekar Km.: Pusker Júlia (hegedű); hangversenym.: Rolla János Janáček: Szvit vonószenekarra; Mozart: D-dúr hegedűverseny, K. 271/a; Brahms: Magyar táncok Óbudai Nyár  20:00 Óváros tér (Veszprém) Vivace Nemzetközi Kórusfesztivál Km.: Skowronki Girls Choir, Musculus Vocalis Énekegyüttes, Irina Shtiglich Nőikar, National Tsing Hua Glee Club Esőhsz.: Művelődési Központ Ingyenes 3. HÉTFŐ  16:00 Belvárosi Szent Mihálytemplom (Bp.) Choralis Constantinus 500 Szent István első vértanú megtalálása (szertartás) Km.: Corvina Consort Ingyenes  19:00 Technika Háza (Esztergom) Harold Gretton (gitár) Nemzetközi Gitárfesztivál  20:30 Vajdahunyad vára (Bp.) Magyar Virtuózok Kamarazenekar Hegedül és vez.: Szenthelyi Miklós, hangversenym.: Oszecsinszki Román Vivaldi, Kreisler, Csajkovszkij, Boccherini, Mozart és Rossini művei Esőnap: aug. 4. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál 4. KEDD

2. VASÁRNAP

 19:00 Technika Háza (Esztergom) Irina Kulikova (gitár) Nemzetközi Gitárfesztivál 5. SZERDA

 10:00 Evangélikus templom (Veszprém) Vivace Nemzetközi Kórusfesztivál Km.: Sandvikens Vokalensemble Ingyenes  10:00 Piarista templom (Veszprém) Vivace Nemzetközi Kórusfesztivál Km.: The Little Singers of Takarazuka, Skowronki Girls Choir Ingyenes  10:00 Székesegyház (Veszprém) Vivace Nemzetközi Kórusfesztivál Km.: Corale Polifonica Anthea Odes  10:00 Szent Margit templom (Veszprém) Vivace Nemzetközi Kórusfesztivál Km.: Sol Oriens Kórus Esőhsz.: Művelődési Központ Ingyenes  18:00 Vármúzeum, Lovagterem (Esztergom)

 18:00 Belvárosi Főplébániatemplom (Bp.) Choralis Constantinus 500 Km.: Corvina Consort A passaui székesegyház felszentelése (szertartás) Ingyenes  18:00 Belvárosi Szent Mihálytemplom (Bp.) Sancta Maria Km.: Csonka Zsuzsanna (szoprán, hegedű), Sáfár Orsolya (szoprán, fuvola), Laczó András (tenor, fuvola, lant), Deák László (orgona), Ónodi Rajmund (hegedű) Charpentier, Bach, Vivaldi, Händel, Schubert, Mozart, Paganini, Kodály és Mascagni művei  18:00 Szoborpark (Villány) Soharóza Kórus Karig.: Halas Dóra Ördögkatlan Fesztivál

Fidelio_2009_08.indd 32

 19:00 Technika Háza (Esztergom) Otto Tolonen (gitár) Nemzetközi Gitárfesztivál  20:00 Református Újkollégium (Kecskemét) Zeneakadémia Alma Mater Kórusa Vez.: a szeminárium intenzív karvezetői mesterkurzusának résztvevői Kodály Művészeti Fesztivál 6. CSÜTÖRTÖK  14:00 Szent Erzsébet templom (Palkonya) Bachtól Piazzolláig Km.: Papp Krisztina, Ján Fruzsina, László Virág, Nemes Gábor, Munkácsi Ádám Bach, Mangoré, Szőllősy, Pujol és Piazzolla művei Ördögkatlan Fesztivál  18:00 Belvárosi Szent Mihálytemplom (Bp.) Eugene Concert Choir Touring Ensemble Km.: Barbara Baird (orgona); vez.:  Diane Retallack Samuel Barber és Bernstein művei Ingyenes  19:00 Technika Háza (Esztergom) Alvaro Pierri (gitár) Nemzetközi Gitárfesztivál  19:00 Teleki-Wattay-kastély (Magyar Kóruskastély, Pomáz) A Nemzetközi Kórusakadémia zárókoncertje Mendelssohn, Haydn és Farkas Ferenc művei Ingyenes  19:30 Bencés Apátság (Tihany) Luigi Celeghin (orgona) Pasquini, Kerl, Tomadini, Provesi és Bach művei  19:30 Református templom (Tiszadob) Hauser Adrienne (zongora) Bach–Busoni, Chopin, Schubert–Liszt és Rahmanyinov művei Tiszadobi Zongorafesztivál  20:00 Római katolikus templom (Balatonkeresztúr) Szamosi Szabolcs (orgona), Gyermán Júlia (hegedű) 7. PÉNTEK  16:30 Református templom (Tiszadob) Perényi Benjamin (zongora) Schubert: B-dúr szonáta, op. posth. Tiszadobi Zongorafesztivál  18:30 Belvárosi (Pesti) ferences templom (Bp.) Choralis Constantinus 500 Km.: Corvina Consort Szt. Afra szűz és vértanú (szertartás) Ingyenes  19:00 Belvárosi Szent Mihálytemplom (Bp.) A Nemzetközi Kórusakadémia zárókoncertje Mendelssohn, Haydn és Farkas Ferenc művei  19:00 Technika Háza (Esztergom) Marko Topchiy (gitár) Nemzetközi Gitárfesztivál

17/07/2009 22:53:26


BONTÁS – KLASSZIKUS  19:30 Református templom (Tiszadob) Farkas Gábor (zongora) Schubert, Schubert–Liszt, Wagner–Liszt, Liszt és Verdi–Liszt művei Tiszadobi Zongorafesztivál  20:00 Református Újkollégium (Kecskemét) Zárókoncert Kodály Művészeti Fesztivál  20:00 Bazilika (Pécs) Luigi Celeghin (orgona)  20:00 Rákóczi-vár (Sárospatak) Theater Brass Miskolc, MR Szimfonikusok – fesztiválnyitó koncert Km.: Theater Brass Miskolc, Li Qi (hegedű); vez.: Stephen D’Agostino Bartók, Mendelssohn és Dvořák művei Esőhsz.: Református templom Zempléni Fesztivál  21:00 Református „Fehér” templom (Balatonfüred) Bach + Jazz, Bach kicsit másképp – Varnus Xaver, Talamba Ütőegyüttes 8. SZOMBAT

Auer Quartet

 14:00 Szent Erzsébet-templom (Palkonya) Secundum Scripturas – Szent Efrém Kórus Műv.vez.: Bubnó Tamás Ördögkatlan Fesztivál  16:00 Evangélikus templom (Keszthely) Bach + Jazz, Bach kicsit másképp – Varnus Xaver, Talamba Ütőegyüttes  17:00 Károlyi-kastély (Füzérradvány) Herend a Kastélyban Km.: Auer Quartet (tagjai: Oláh Vilmos, Berán Gábor/hegedű, Gálffi Csaba/brácsa, Takács Ákos/cselló) Beethoven: 3. Razumovszki vonósnégyes, op. 59/3; Mozart: Kis éji zene, K 525 Zempléni Fesztivál

 18:30 Római katolikus templom (Szentbékkálla) A Grazioso Kamarazenekar művészei Km: Balogh Ferenc, Detvay M. Marcella, Kovács Géza, Migróci Tamás Bach: d-moll csellószvit;  d-moll versenymű két hegedűre

Fidelio_2009_08.indd 33

 19:00 Technika Háza (Esztergom) Tadic-Stefanovski Duo Nemzetközi Gitárfesztivál  19:30 Evangélikus templom (Balatonboglár) Somlai Petra (fortepiano) Km.: Szutrely Katalin (ének) Haydn, Mozart és Xaver Mozart művei  19:30 Gödöllői Királyi Kastély díszterme (Gödöllő) Barokk zene zongorán – Bogányi Gergely és tanítványai  19:30 Református templom (Tiszadob) Nagy Péter (zongora) Schumann: Fantázia, op. 17; Schubert: cmoll szonáta, op. posth. Tiszadobi Zongorafesztivál  20:00 Szabadtéri Színpad (Csopak) Mester Sándor (gitár)  20:00 Evangélikus templom (Keszthely) Bach + Jazz, Bach kicsit másképp – Varnus Xaver, Talamba Ütőegyüttes  20:00 Vár (Siklós) Carmen visszatér – Horgas Eszter (fuvola) 9. VASÁRNAP  10:00 Református templom (Sárospatak) Zenés szentmise Km.: a Crescendo Nyári Művészeti Akadémia tanárai és növendékei Zempléni Fesztivál Ingyenes  15:30 Belvárosi Főplébániatemplom (Bp.) Missa Sancti Bernardi von Offida Km.: Budapesti Tomkins Énekegyüttes, Ventoscala Szimfonikus Zenekar; vez.: Dobra János  17:30 Ciszterci templom (Szentgotthárd) Tatai Dániel (orgona) Guilain, Vivaldi–Bach, Kittel, Kodály és Widor művei  19:30 Belvárosi Főplébániatemplom (Bp.) Koloss Krisztina (cselló), Koloss István (orgona)  19:30 Bazilika (Esztergom) A Bakfark Bálint Gitárzenekar fesztiválzáró koncertje Vez.: Leo Brouwer, Török Géza Nemzetközi Gitárfesztivál  19:30 Református templom (Tiszadob) Kocsis Zoltán (zongora), Kelemen Barnabás (hegedű) Bartók, Beethoven és Debussy művei Tiszadobi Zongorafesztivál 10. HÉTFŐ  16:00 Katolikus templom (Olaszliszka) Kiránduló koncert Km.: Kammerton Együttes Zempléni Fesztivál Ingyenes  18:00 Faluház (Bodrogkeresztúr) Kiránduló koncert Km.: Triginta Percussion (tagjai: Nyusztay Iván, H. Magyar Kornél, Szabó Mátyás) Zempléni Fesztivál Ingyenes

33

 18:00 Református templom (Sárospatak) Kaszó Syuzanna (zongora) Bach, Scarlatti, Beethoven, Schubert és Liszt művei Zempléni Fesztivál 11. KEDD  17:00 Szabadtéri Színpad (Komlóska) Authentic Quartet Tagjai: Kalló Zsolt, Bozzai Balázs (hegedű), Rác Gábor (brácsa), Vályi Csilla (cselló) Werner–Haydn, Albrechtsberger és Wölfl művei Zempléni Fesztivál  17:15 Belvárosi Szent Annatemplom (Bp.) Choralis Constantinus 500 Km.: Corvina Consort Szt. Tibor vértanú (szertartás) Ingyenes  21:00 Városház tér (Székesfehérvár) Alba Regia Szimfonikus Zenekar Vez.: Drahos Béla Haydn: Évszakok Esőnap: aug. 12. Musica Regina 12. SZERDA  16:00 Oremus szalon (Tolcsva) Duo Klavi Art Tagjai: Bizják Dóra, Zentai Károly (zongora) Ravel, Debussy és Gershwin művei Zempléni Fesztivál  19:00 Piarista templom (Sátoraljaújhely) Authentic Quartet Albrechtsberger, Krommer és Haydn művei Ingyenes Zempléni Fesztivál  20:00 Rákóczi-vár (Sárospatak) A nagybőgő Paganinije – Nabil Shehata Km.: Budafoki Dohnányi Zenekar (vez.: Nabil Shehata) Britten: Simple Symphony; Koussevitzky: Nagybőgőverseny; Mozart: C-dúr „Jupiter” szimfónia, K. 551 Zempléni Fesztivál 13. CSÜTÖRTÖK  16:00 Belvárosi Szent Mihálytemplom (Bp.) Choralis Constantinus 500 Km.: Corvina Consort Szt. Ipoly és társai vértanúk (szertartás) Ingyenes  18:00 Belvárosi Szent Mihálytemplom (Bp.) Sancta Maria Km. és műsor: ld. 5-én  19:30 Bencés Apátság (Tihany) Mali Katalin (orgona), Takács Miklós (kürt) Bach, Marcello, Widor, Mozart, Vierne, SaintSaëns és Boëllmann művei  20:00 Bazilika (Pécs) Kuti Ágnes (ének) és Szamosi Szabolcs (orgona) lemezbemutató koncertje  20:00 Kulturális és Konferenciaközpont (Tokaj) Farkas Gábor (zongora) Schubert, Schubert–Liszt, Wagner–Liszt, Liszt és Verdi–Liszt művei Zempléni Fesztivál

17/07/2009 23:01:56


34

KLASSZIKUS – BONTÁS  21:00 Városház tér (Székesfehérvár) Hermann László Ifjúsági Szimfonikus Zenekar Esőhsz.: Szent István-bazilika Musica Regina 14. PÉNTEK  16:00 Porcelánmúzeum (Hollóháza) Haydn Baryton Trio Tagjai: Kakuk Balázs (barytongamba), Kakuk Anna Magdaléna (viola), Kaszanyitzky András (violoncello) Haydn, Lidl, Burgksteiner és Tomasini művei Ingyenes Zempléni Fesztivál  18:00 Károlyi-vadászkastély (Kőkapu) Corpus Harsona Quartet Tagjai: Sütő András, Pálinkás Péter, Káip Róbert, Nagy Viktor Dániel Zempléni Fesztivál Ingyenes  18:00 Református templom (Sárospatak) Szamosi Szabolcs (orgona) Bach–Vivaldi, Bartók, Kodály, Liszt, Rheinberger és Bellini művei Ingyenes Zempléni Fesztivál  19:00 Belvárosi Szent Mihálytemplom (Bp.) Királyi zenészek – zenészkirályok Km.: Szászvárosi Sándor (viola da gamba), Savaria Barokk Együttes korhű hangszereken (műv. vez.: Németh Pál) Marais és Purcell művei  19:00 Kulturális Központ (Nyírbátor) Óbudai Danubia Zenekar Vez.: Rácz Márton Haydn művei  20:00 Mária utca (Siklós) Mediterrán Zenés Esték  20:00 Római katolikus templom (Siófok) Bach + Jazz, Bach kicsit másképp – Varnus Xaver, Talamba Ütőegyüttes Tagjai: Grünvald László, Kiss István, V. Nagy Tamás, Szitha Miklós, Zombor Levente 15. SZOMBAT  14:00 Teleki-Wattay-kastély (Magyar Kóruskastély, Pomáz) Michael Scheck és Urbain van Asch előadása  17:00 Református templom (Erdőbénye) Pécsi Kamarakórus Km.: Dr. Kopjár Gábor (orgona), Komáromi Alice, Tillai Tímea (ének); vez.: Tillai Aurél Monteverdi, Vecchi, Mozart, Mendelssohn, Brahms, Rossini, Debussy, Bárdos, Kodály és Tillai Aurél művei Zempléni Fesztivál  18:00 Degenfeld Étterem, Panzió és Pinceborozó (Tokaj) Vox Abrorum Kamarazenei Műhely Tagjai: Kőházi Edit (oboa), Ambrózy Attila (fagott), Orgován Botond, Tóth Fruzsina (zongora) Couperin, Saint-Saëns, Ravel és Poulenc művei Zempléni Fesztivál  18:30 Római katolikus templom (Szentbékkálla)

Fidelio_2009_08.indd 34

A Grazioso Kamarazenekar művészei Km: Migróci Tamás, Gál Márta Kodály, Bach és Ph. E. Bach művei  19:00 Rákoshegyi Bartók Zeneház (Bp.) Ambrus–Baranyi: Bogáncs meséje zenébe göngyölve  19:00 Teleki-Wattay-kastély (Magyar Kóruskastély, Pomáz) Az AGEC EuroChor zárókoncertje Vez.: Kollár Éva, Kurt Bikkembergs Ingyenes  19:30 Evangélikus templom (Balatonboglár) Vukán György (zongora) Chopin,  Gershwin és  Vukán művei, improvizációk 16. VASÁRNAP

Szent István-napi koncert Km.: Baráth Yvette (ének), Gerócs Erzsébet (zongora) Ingyenes  20:00 Szabadtéri Színpad (Gödöllő) Gödöllői Szimfonikus Zenekar Km.: Molnár András (ének); vez.: Gál Tamás Erkel, Brahms, Kodály és J. Strauss művei  20:00 Református templom kertje (Szentendre) Szentendrei Kamarazenekar Km.: Kovács György (trombita); vez.: Fenyő Gábor Szentendrei Nyár  20:30 Bencés Apátság (Tihany) Ruppert István (orgona) Kittel, Haydn, Mendelssohn és Händel művei

 10:00 Belvárosi Szent Mihálytemplom (Bp.) Az AGEC EuroChor zárókoncertje zenés szentmise keretében Vez.: Kollár Éva, Kurt Bikkembergs Ingyenes  10:00 Református templom (Sárospatak) Zenés szentmise Km.: Sebestyén Márta, Andrejszki Judit (ének), Szamosi Szabolcs (orgona) Zempléni Fesztivál Ingyenes  15:30 Belvárosi Főplébániatemplom (Bp.) Choralis Constantinus 500 Km.: Corvina Consort Ingyenes   18:00 Görög katolikus templom (Szerencs) Bizánci lelkülettel – Szent Efrém Férfikar Bortnyanszkij, Hrisztov, Ljudkevics, Rahmanyinov, Liszt, Csesznokov, Jekimov, Boksay és Bubnó Tamás művei Zempléni Fesztivál  19:30 Belvárosi Főplébániatemplom (Bp.) Buzás Aida (ének), Kovács Szilárd (orgona)  20:00 Református templom (Sárospatak) Liszt Ferenc Kamarazenekar – fesztiválzáró koncert Km.: Mécs Károly; hangversenym.: Rolla János Haydn és Mendelssohn művei Zempléni Fesztivál  20:00 Szent Margit-templom (Veszprém) Jan Rybarski és a Chór Marianski Kórus Veszprémi Nyári Fesztivál Ingyenes 19. SZERDA

 16:00 Boldogasszony-kápolna (Pannonhalma) Perényi Miklós (cselló) Bach: D-dúr csellószvit, BWV 1012;  c-moll csellószvit, BWV 1011 Arcus Temporum  18:00 Belvárosi Szent Mihálytemplom (Bp.) Sancta Maria (ének, orgona, hegedű, fuvola, lant) Km. és műsor: ld. 5-én  20:00 Bazilika (Pécs) Joseph Adam (orgona)  20:45 Bazilika (Pannonhalma) Koncert Bach és Kancheli műveiből Km.: Végh Filharmonikusok (műv. vez.: Keller András), Fassang László (orgona), Gidon Kremer, Keller András (hegedű), Giedre Dirvanauskaite (gordonka); vez.: Keller András Bach: d-moll concerto két hegedűre, BWV 1043, Esz-dúr prelúdium és fúga, BWV 552; Giya Kancheli: Silent Prayer  Arcus Temporum  23:00 Boldogasszony-kápolna (Pannonhalma) Khatia Buniatishvili (zongora), Andrei Pushkarev (vibrafon) Bach: Két- és háromszólamú invenciók, jazzimprovizációkkal kísérve Arcus Temporum

 18:30 Református templom (Leányfalu) Hódolat Haydnnak − Trio Duecento Corde Tagjai: Tallián András (hegedű), Nagy Ibolya (cselló), Szabó Ferenc János (zongora) Ingyenes 20. CSÜTÖRTÖK  17:45 Kiskanizsai templom (Nagykanizsa)

21. PÉNTEK

22. SZOMBAT  11:00 Boldogasszony-kápolna (Pannonhalma) Koncert Bach és Kancheli műveiből Km.: Csalog Gábor (zongora), Milan Pal’a, Anna Veverkova (hegedű), Julian Veverica (brácsa), Jozef Luptak (gordonka) Bach: Wohltemperiertes Klavier – részletek; Giya Kancheli: Night Prayers Arcus Temporum  16:00 Boldogasszony-kápolna (Pannonhalma) Giya Kancheli: Exil Km.: Milan Pal’a (hegedű), Julian Veverica (brácsa), Jozef Luptak (gordonka), Richard Gaspar (bőgő), Gyöngyössy Zoltán (fuvola) Arcus Temporum  18:30 Római katolikus templom (Szentbékkálla) Grazioso Kamarazenekar Vivaldi: A négy évszak; h-moll versenymű négy hegedűre, op. 3 No. 10  19:00 Nagyboldogasszony ferences templom (Eger)

17/07/2009 23:02:01


BONTÁS – KLASSZIKUS

 11:00 Boldogasszony-kápolna (Pannonhalma) Koncert Bach, Kurtág és Kancheli műveiből Km.: Jozef Luptak (gordonka), Ula Ulijona (brácsa), Gidon Kremer, Környei Zsófia (hegedű), Giedre Dirvanauskaite (gordonka), Khatia Buniatishvili, Ránki Dezső, Klukon Edit (zongora), Csalog Gábor (csembaló), Kaczander Orsolya (fuvola), Végh Filharmonikusok; vez.: Keller András Giya Kancheli: Nach dem Weinen; Caris Mere; Piano Quartet in; L’Istesso Tempo; Bach: V. Brandenburgi Concerto, BWV 1050; Bach–Kurtág: Átiratok Arcus Temporum  17:30 Ciszterci templom (Szentgotthárd) Soós János (orgona) Couperin, Sweelinck, Buxtehude, Bach, Liszt és Lisznyai-Szabó Gábor művei  19:00 Rákoshegyi Bartók Zeneház (Bp.) Concerto Filharmonia Zenekar Vez.: Balogh Lázár Haydn és Mendelssohn művei  19:00 Bazilika (Esztergom) Bogányi Gergely (zongora) Liszt: Harmonie Poethique et Religieuse Esztergomi Liszt Hét  19:30 Belvárosi Főplébániatemplom (Bp.) Áment Lukács (orgona) Laudes organi  19:30 Dóm tér (Pécs) Milleniumi Ünnepség Km.: Pannon Filharmonikusok kibővített zenekara, Nemzeti Énekkar, MR Énekkar,

Fidelio_2009_08.indd 35

Honvéd Kórus, Budapesti Kórus, Budapest Akadémiai Kórustársaság, a Pécsi Bazilika kibővített Mozart Kórusa, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola leánykara, MR Gyermekkórus, Mátyás Gyermekkar, Sümegi Eszter, Szabóki Tünde, Kuti Ágnes, Meláth Andrea, Wiedemann Bernadett, Kiss B. Atilla, Massányi Viktor, Kovács István; vez.: Hamar Zsolt Mahler: VIII. „Ezrek” szimfóniája 24. HÉTFŐ

Liszt, Haydn, Händel, Mendelssohn, Purcell és Rossini művei Esztergomi Liszt Hét  19:30 Piac tér (Ráckeve) Orvosok a zenében Ingyenes  20:00 Belvárosi templom (Pécs) Johann Trummer (orgona) 29. SZOMBAT  17:00 MR Márványterem (Bp.) Ted Rosenthal (zongora) Klasszikus és jazz  18:00 Hangistálló (Nagyegyháza) Schubert és Chopin Km.: Szilasi Alex (zongora), Kovács Anikó (hegedű), Konrád György (brácsa), Ribli Ilona (cselló), Buza Vilmos (bőgő)  19:00 Belvárosi templom (Baja) Bartl Erzsébet (orgona) Km.: Kovács Lajos (klarinét) Bach, Kovács B., Pachelbel, Franck, Weber és Hidas Frigyes művei Ingyenes  19:00 Ferences templom (Esztergom) Szent Efrém Férfikar, Ventoscala Szimfonikus Zenekar Km.: Cser Péter (bariton); műv. vez.: Meskó Ilona; vez: Bubnó Tamás, Philipp György Esztergomi Liszt Hét  20:00 Óbudai Péter-Pál templom (Bp.) Óbudai Kamarakórus Km.: Király Judit (szoprán), Honinger László (tenor), Király Miklós (continuo), a Budapesti Vonósok tagjai; vez.: Erdős Ákos Purcell, Händel, Vivaldi, Monteverdi és Carissimi művei Óbudai Nyár 30. VASÁRNAP

 19:00 Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda és Általános Iskola (Esztergom) Fiatal zongoristák koncertje Km.: Nicolas Namoradze, Konyicska Renáta, Gyöngyösi Ivett, Váradi László, Nagy Mira Esztergomi Liszt Hét 25. KEDD  19:00 Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda és Általános Iskola (Esztergom) Liszt zenéje Fisz-dúrban – Lantos István és az LFZE hallgatói Előad: Paul Merrick Esztergomi Liszt Hét  20:00 Best Western Pannonia Hotel (Sopron) Kékfrankos kamaraest Km.: Firtl Mátyás (klarinét), Wespa Vonósnégyes (tagjai: Wolfgang Göllner, Kontor Kamilla, Kóczán Péter, Vámos Marcell) Haydn, Stamitz és Mendelssohn művei 26. SZERDA  19:00 Dobó Katalin Gimnázium (Esztergom) Esztergomi Szimfonikus Zenekar, Balassa Bálint Vegyeskar Km.: Konyicska Renáta; vez.: Reményi Károly Liszt és Grieg művei Esztergomi Liszt Hét 27. CSÜTÖRTÖK

 14:00 Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda és Általános Iskola (Esztergom) Liszt egyházzenéje és Esztergom Előad: Kaczmarczyk Adrienne, Domokos Zsuzsanna, Baróti István Esztergomi Liszt Hét  19:00 Bazilika (Esztergom) Liszt: Esztergomi mise (eredeti, nagyzenekari változat) Km.: Baróti István (orgona), Mátyás-templom ének- és zenekara,  a kórustábor résztvevői

 18:00 Belvárosi Szent Mihálytemplom (Bp.) Sancta Maria (ének, orgona, hegedű, fuvola, lant) Km. és műsor: ld. 5-én  19:00 Bazilika (Esztergom) Fassang László (orgona) Esztergomi Liszt Hét  19:30 Bencés Apátság (Tihany) Kosóczki Tamás (orgona) Ernst, Bach és Mendelssohn művei 28. PÉNTEK  18:00 Belvárosi Szent Mihálytemplom (Bp.) Choralis Constantinus 500 Km.: Corvina Consort, Deák László (orgona)  18:00 Parlament (Bp.) Magyar Virtuózok Kamarazenekar Km.: Faludi Judit, hegedül és vezényel: Szenthelyi Miklós Beethoven, Paganini, Saint-Saëns, Csajkovszkij, Boccherini és Mozart művei  19:00 Szent Adalbert Központ (Esztergom) Nicholas Clapton (kontratenor), Gál Gabriella (szoprán) és Gyökér Gabriella (zongora) dalestje

Esztergomi Bazilika

Cantus Agriensis, Cardinal Mindszenty Kórus Km.: Avraam Vasilios (gitár); vez.: Gergely Péter Pál Halmos László, Mendelssohn, Kodály és Tedesco művei  19:00 Fehérek temploma (Vác) Antonio Vivaldi Kamarazenekar Műv. vez.: Csűry Lajos Váci Nyár Ingyenes  19:30 Evangélikus templom (Balatonboglár) Király Csaba (zongora) Km.: Ding Ding (zongora)  20:45 Bazilika (Pannonhalma) Koncert Bach és Kancheli műveiből Km.: Ránki Dezső, Klukon Edit, Khatia Buniatishvili (zongora),  Ula Ulijona (brácsa), Kaczander Orsolya (fuvola), Gidon Kremer (hegedű), Végh Filharmonikusok; vez.: Keller András Bach: Concertók két zongorára, BWV 1060, 1061, 1062; h-moll szvit, BWV 1067; Giya Kancheli: Abii ne Viderem; Valse Boston Arcus Temporum  22:30 Bencés Apátság (Pannonhalma) Jozef Luptak (gordonka), Gergye Krisztián (tánc) Bach–Jozef Luptak: G-dúr csellószvit, BWV 1007 improvizációkkal kommentálva Arcus Temporum 23. VASÁRNAP

35

Esztergomi Liszt Hét  19:30 Belvárosi Főplébániatemplom (Bp.) Murányi Zsuzsanna (orgona)

17/07/2009 23:02:03


36

JAZZ – AJÁNLÓ Al Di Meola Augusztus 16. 21:00 – az Esztergomi Bazilika oszlopcsarnoka előtt

Ted Rosenthal

Rendszeresen visszatérő vendég itthon a világ egyik legkeresettebb gitárosa. Virtuozitásával és zenei készségével csak nyitottsága vetekszik, ezért mindig más produkcióban láthatjuk. A fúziós jazz élcsapatában, a Return to Foreverben Chick Corea mellett penget, Paco de Lucia társaságában a flamenco duendéje is megsuhintotta, miközben John McLaughlinnal, Santanával, Paul Simonnal is más-más zenei világokban kalandozott. Persze önálló

AUGUSZTUS

Fotó: Wolf Trap

jás kérdésével azonos), a Duna partja mindenesetre swingtől, ragtime-tól és dixielandtől lesz hangos. 28-án a 45 éves szegedi Molnár Dixieland Band a tradicionális jazzt egy hazai hagyományos hangszer mesterével, Balogh Kálmán cimbalmossal együtt játssza; a másnapi fellépő, a Benkó Dixieland Band, ha lehet, még érettebb, hiszen az együttes majd feleannyi idős, mint maga a műfaj, ráadásul egy legendás vibrafonos, Tommy Vig csatlakozik hozzájuk; a zárónapon pedig a Hungarian Swing Company fiatal együttese zenél Szalóky Béla harsonással és Ted Rosenthal zongoristával.

Fidelio Jazz Est: Trio Ozone Augusztus 28. 21:00 – Budapest Jazz Club projektjei tükrözik is mindezt, a sok zenei tapasztalat nyomán 25 éve szerepel a legjobbak között, és még mindig fejlődik…

New Orleans Swing Augusztus 28–30. – Müpa A Művészetek Palotája minden évben fesztivállal tiszteleg a jazz szülőhazája előtt, az augusztus végi időpont pedig a négy éve történt katasztrófára, a Katrina hurrikánra is emlékeztet. Reméljük, a Big Easy becenevű városba visszatért a zene és annak nyomán az élet (a sorrend a jazztyúk és a jazzto-

Fidelio_2009_08.indd 36

A Párizsban élő Spányi Emil kivételes képességű billentyűs, amit szerencsére már a budapesti közönség is tapasztalhat. Christophe Monniot szaxofonos a francia főváros egyik csillaga, ötletessége, hangszeres tudása és vibráló személyisége olyan produkciókhoz vezetett, mint Vivaldi Négy évszakának újraértelmezése sok jazzel, és egy kevés Zappával. Kettejük duója hat éve járt itthon nagy sikerrel, azóta Joe Quitzke dobossal, Gadó Gábor zenésztársával trióvá bővültek, így csomagolják ötleteiket és dialógusaikat bravúros játékba, gazdag elektronikába, vagy épp sztenderdekbe.

1. Robert Cray születés (1953) 2. David Binney születése (1961) 3. Hamid Drake születése (1955) 4. Herb Ellis születése (1921) 5. Airto Moreira születése (1941) 6. Ibrahim Ferrer halála (2005) 7. Rahsaan Roland Kirk születése (1937) 8. Benny Carter születése (1907) 9. Jack DeJohnette születése (1942) 10. Leo Fender születése (1909) 11. Johnny van Derrick születése (1926) 12. Pat Metheny születése (1954) 13. Jimmy McCracklin születése (1921) 14. Stuff Smith születése (1909) 15. Oscar Peterson születése (1925) 16. Max Roach halála (2007) 17. Micheller Myrtill születése (1972) 18. Adam Makowicz születése (1940) 19. Eddie Durham születése (1906) 20. Jack Teagarden születése (1905) 21. Vukán György születése (1941) 22. John Lee Hooker születése (1917) 23. Martial Solal születése (1927) 24. Buster Smith születése (1904) 25. Benkó Sándor születése (1940) 26. Branford Marsalis születése (1960) 27. Lester Young születése (1909) 28. Kenny Drew születése (1928) 29. Charlie Parker születése (1920) 30. Kenny Dorham születése (1930) 31. Van Morrison születése (1945)

17/07/2009 23:02:05


PORTRÉ – JAZZ

37

Saját hang

Fidelio Est: Mióta tervezel a most megjelent, Egyszálének című lemezedhez hasonló szólólemezt, amelyen teljesen egyedül énekelsz? Palya Bea: Nagyon régóta, de konkrétan hat éve próbálkozom vele. Mostanáig nem hittem, hogy képes vagyok rá. Sokat gondolkoztam a munka folyamán, hogy hol is kezdődik, vagy végződik a zene. Hiszen legalább John Cage óta tudjuk, de PALYA BEA talán már jóval korábbról is, hogy valójában minden zaj és zörej is tekinthető zenének. A Lábam alá hosszú utat című dalban a háttérben gyerekzsivaj hallatszik, ami éppúgy hallható zeneként, mint az énekdallam. Számomra ezek a zajok és hangok nagyon fontosak, van a lemezen három dal, amelyet külső helyszínen rögzítettem. Ezek közül a legkülönösebb talán a Csillagtalan setét éjjel, amit Mexikóban énekeltem fel a saját kis felvevőmre. Ez egy furcsa lélekröpködős, lélekvándorlós népdal, amit nagyon jól esett az óceán partján énekelnem. Minden olyat használtam tehát a lemezen, ami hang, és ami én vagyok. Ütögettem a mellkasomat például, táncoltam, kopogtam, összesimítottam a tenyerem és hasonlók. FE: Okoz nehézséget, hogy ennyire személyes lemezt készítettél? PB: Egy időben perzsa zenékkel is foglalkoztam, és ennek kapcsán rengeteget tanultam egy szőnyegkereskedő barátomtól, Amintól. Képzelj el egy végtelenül finom, érzékeny lényt, akinek már a beszédhangja is gyönyörű. Egy alkalommal bementem a boltjába, énekeltünk, és egyszerre azt mondja nekem: „Bea, sing on your own voice!” Húszéves voltam, hosszú évek óta mást sem csináltam, mint népdalokat tanultam kagylózós-imitációs módszerrel, és akkor valaki azt mondja nekem, hogy „énekelj a saját hangodon”. Meghatározó mondat volt ez számomra. Az énekes-embernek minden életszakaszában fel kell tennie a kérdést, hogy „mi a te saját hangod?”. A legjobb választ pedig akkor kapom, ha teljesen egyedül énekelek, otthon, de még inkább koncerten vagy stúdióban: állok a mikrofon előtt, és tudom, most itt csak az fog szólni, ami belőlem, egyedül belőlem jön. A kötéltánc félelmetesen izgató kihívása ez. A kérdésedre a válaszom tehát az, hogy nem, nem okoz nehézséget, sőt, ez a lemez egyfajta öndefiníció, ami szükségképpen nagyon személyes. FE: Hova helyezed ezt a lemezt a saját lemezek sorában? PB: Ez a’ utolsó gyerök, ezt szeretöm, me’ pici, szoptatom, etetem, bár má’ majdnem jár. Ettől függetlenül persze, talán fontosabb a többinél. Ami nem jelenti, hogy mostantól már mindig így lesz: fogok zenészekkel is új dolgokat csinálni, már most sokkal mélyebb, izgalmasabb az együttzenélés akár a régi társakkal, Szokolay Dongó

Fidelio_2009_08.indd 37

Fotó: Sinkovits Péter

Négy saját lemez után Palya Bea vett egy nagy levegőt és jó adag bátorságot, és kiadott egy albumot, amelyen egy szál magában énekel. Magyarország egyik legnépszerűbb énekesnőjét, aki Őriszentpéteren épp olyan szívesen lép fel, mint New Yorkban, az új lemezről kérdeztük.

Balázzsal, Dés Andrással, Bolya Mátyással, akár újakkal, például Lajkó Félixszel. De szükségem volt arra, hogy megtudjam, egyedül mit tudok. Hogy meghalljam a bennem lévő zene erejét, szépségét, de a csiszolatlan részeket is. Azóta egyébként sokkal többet foglalkozom zenével, új dalokkal, a hangommal, könnyebben írok szöveget és dallamot – mintha ebbe az irányba is tereltem volna magam ezzel az egész egyszál-folyamattal. Meg egy fontos örökséghez is kapcsolódom, amely gyerekkorom óta meghatározó számomra. Azoknak a néniknek és bácsiknak a tradíciójához, akiknek az „egyszálénekét” kazettás magnóról hallgattam egykor. Van, akinek ez a hagyomány az én szűrőmön át éppen nem tetszik, de egy másik nagyon fontos hozadéka a lemeznek, hogy most már nem zavar, ha valakinek nem tetszik, amit csinálok. FE: Magyarország egyik legismertebb énekese vagy, januárban „meghódítottad” a New York-i Carnegie Hallt. Mennyire célod, hogy tiéd legyen az egész világ? PB: Bennem van a világhódítás vágya, de nem minden áron akarok én híres lenni és sok lemezt eladni. Csak úgy jó ez nekem, ha közben a zene legbelülröl tör föl, nem elvárások mentén születik, időt és munkát szentelek egyegy lemeznek, és akkor szállok ki az egészből, amikor én akarom. Azt hiszem, az az oka annak, hogy az előző lemez, az Adieux les complexes végső soron nem az lett, amit megálmodtam, hogy akkor még nem bírtam volna el ezt az álmot. És ez független attól, hogy végül a World Music Chart huszadik helyére eljutott a lemez. Azt gondolom, hogy csak akkor érdemes sikeresnek lenni, ha az ember elbírja a sikert. Jó dolog, hogy szeretnek, hogy hallgatják a zenédet, de a kérdés az, hogy te mit kezdesz ezzel? Hol húzod meg a saját határaidat? Két éve még nem bírtam volna el azt, amit most elbírok. Úgyhogy igen, ide nekem a világot, vagy legalábbis azt a részét, amelyik szívesen hallgatja a zenémet. Fazekas Gergely

17/07/2009 23:02:11


38

JAZZ – BONTÁS 1. SZOMBAT  16:30 Református templom (Tornakápolna) Árok Zenekar Gömör-Tornai Fesztivál  18:00 Fő tér (Szentendre) Talpalávaló – Kis-Alföldtől a Nagy-Alföldig  19:00 Barcsay Múzeum udvara (Szentendre) Szalóki Ági: Hallgató  20:30 Csűrszínpad (Jósvafő) Csík zenekar – koncert és táncház Gömör-Tornai Fesztivál  21:00 Budapest Jazz Club (Bp.) Beat Therapy  21:00 Szabadtéri színpad (Pécs) Best of Cotton Club Singers 2. VASÁRNAP  14:30 Református templom (Jósvafő) Sebő Ferenc Gömör-Tornai Fesztivál  18:00 Cseppkőbarlang (Aggtelek) Szakcsi Lakatos Béla (zongora) Gömör-Tornai Fesztivál  20:00 Kertem (Bp.) Santa Diver  20:30 Margitszigeti Szabadtéri Színpad (Bp.) Chaplin és kora – Cotton Club Singers, Budapest Ragtime Band Esőnap: aug. 3. Budapesti Nyári Fesztivál 3. HÉTFŐ  21:00 Vár (Veszprém) Boban Markovic Orkestar, Rúzsa Magdi Veszprémi Nyári Fesztivál 5. SZERDA  19:00 Vár (Veszprém) Jótékonysági gála Veszprémi Nyári Fesztivál  20:00 Óbudai Társaskör kertje (Bp.) Budapest Ragtime Band Esőhsz.:: Óbudai Társaskör  20:30 Fővárosi Állat- és Növénykert (Bp.) Orosz Zoltán és barátai Esőnap: aug. 6.  20:30 Hilton Szálló – Dominikánus udvar (Bp.) Budapest Jazz Orchestra, Szulák Andrea  20:30 MűvészetMalom udvara (Szentendre) A bokorból – Lajkó Félix-lemezbemutató Esőhsz.:: PMK színházterme Szentendrei Nyár  21:00 Budapest Jazz Club (Bp.) Soul Station 6. CSÜTÖRTÖK  18:15 Vylyan terasz (Kisharsány) Harcsa Veronika Quartet Ördögkatlan Fesztivál  20:00 Pesti Vármegyeháza Díszudvara (Bp.) Trans-formation, Kozma Orsi Quartet Belvárosi Sambosi Fesztivál

Fidelio_2009_08.indd 38

 20:30 Vajdahunyad vára (Bp.) 100 Tagú Cigányzenekar Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál  21:00 Budapest Jazz Club (Bp.) Kőszegi Imre Quintet  22:30 Fő tér (Nagyharsány) Lajkó Félix: A bokorból Ördögkatlan Fesztivál 7. PÉNTEK  18:00 Vylyan terasz (Kisharsány) Dresch Quartet Ördögkatlan Fesztivál  19:00 Fő tér (Nagyharsány) Anyswing Ördögkatlan Fesztivál  20:00 Kertem (Bp.) Ajde Braco  20:00 Pesti Vármegyeháza Díszudvara (Bp.) Felly K: Jazz és tűsarok Belvárosi Sambosi Fesztivál  20:30 MűvészetMalom udvara (Szentendre) Szentpéteri Csilla & Group Mediterrán Esőhsz.:: PMK színházterme  21:00 Budapest Jazz Club (Bp.) Jam Session  22:00 Újbástya Rendezvénycentrum (Sárospatak) Good News Zempléni Fesztivál Ingyenes  23:00 Vylyan terasz (Kisharsány) Singas Project & Jam Session Ördögkatlan Fesztivál 8. SZOMBAT  18:00 Fő tér (Szentendre) Talpalávaló – Kis-Alföldtől a Nagy-Alföldig Szentendrei Nyár  18:00 Kastélypark (Tolcsva) Bohém Ragtime Band Zemplén Dixieland, Blues és Jazz Napok Ingyenes  19:00 Vízikapu (Sárospatak) Hot Club of Hungary, Little Jazz Band, Hot Jazz Band Esőhsz.: Művelődési Ház Zemplén Dixieland, Blues és Jazz Napok  19:00 Barcsay Múzeum udvara (Szentendre) Muzsikás Együttes  19:00 Első Magyar Látványtár (Tapolca) Grencsó Instant Kollektív  20:00 Pesti Vármegyeháza Díszudvara (Bp.) Pikó és bandája Belvárosi Sambosi Fesztivál  20:00 Szabadtéri színpad (Sátoraljaújhely) Good News Zemplén Dixieland, Blues és Jazz Napok Ingyenes  20:00 Vár (Szigliget) Budapest Ragtime Band  20:30 Agárdi Pop Strand (Agárd) Chameleon Small Band  21:00 Budapest Jazz Club (Bp.) Gabo & The Groovers

9. VASÁRNAP  14:00 Szent Erzsébet templom (Palkonya) Sator Quartet Ördögkatlan Fesztivál  18:00 Szent Erzsébet-templom (Palkonya) Mandel Quartet Km.: Sator Quartet Ördögkatlan Fesztivál  19:00 A Művelődés Háza (Sárospatak) Dr. Valter, Bohém Ragtime Band Zemplén Dixieland, Blues és Jazz Napok  19:00 Rákóczi-vár (Szerencs) Hot Jazz Band Zemplén Dixieland, Blues és Jazz Napok 10. HÉTFŐ  20:30 Vajdahunyad vára (Bp.) Budapest Ragtime Band Km.: Falusi Mariann (ének), Deseő Csaba (hegedű) Esőnap: aug. 11. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál  21:00 Óváros tér (Veszprém) Karibi est Veszprémi Nyári Fesztivál 11. KEDD  19:00 Szabadtéri Színpad (Mád) Budapest Klezmer Band: Klezmer varázs Esőhsz.:: Zsinagóga Zempléni Fesztivál  19:00 Püspöki Palota (Pécs) Híres Pannonia Régizene Együttes Püspökvári Zenés Esték  21:00 Kossuth tér (Tokaj) Mitsoura Zempléni Fesztivál Ingyenes 12. SZERDA  00:30 Hajógyári-sziget, Roma Sátor (Bp.) DJ Kokalo Sziget Fesztivál  16:00 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Bőrgyári Capriccio Sziget Fesztivál  17:00 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Ütött-Kopott Angyal Sziget Fesztivál  17:00 Hajógyári-sziget, Világzenei Nagyszínpad (Bp.) So Kalmery Sziget Fesztivál  17:00 Református templom (Makkoshotyka) Herczku Ágnes (ének) Zempléni Fesztivál Ingyenes  17:20 Hajógyári-sziget, Budapest Jazz Club Színpad (Bp.) Koala Fusion Sziget Fesztivál  18:00 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Ölveti BB Sziget Fesztivál

17/07/2009 23:02:14


BONTÁS – JAZZ  18:15 Hajógyári-sziget, Világzenei Nagyszínpad (Bp.) Napra Sziget Fesztivál  18:50 Hajógyári-sziget, Budapest Jazz Club Színpad (Bp.) Tzumo Electronic Dreams Sziget Fesztivál  19:00 Hajógyári-sziget, Roma Sátor (Bp.) Szilágysági Zenekar Sziget Fesztivál  19:40 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Sonny and his Wild Cows Sziget Fesztivál  19:45 Hajógyári-sziget, Világzenei Nagyszínpad (Bp.) Oi Va Voi Sziget Fesztivál  20:00 Mammut II. üzletház – Kaméleon Klub (Bp.) Fool Moon a capella  20:00 Lámpás (Bp.) Chameleon Small Band  20:15 Hajógyári-sziget, Roma Sátor (Bp.) Ternipe Sziget Fesztivál  20:20 Hajógyári-sziget, Budapest Jazz Club Színpad (Bp.) Free Style Chamber Orchestra Sziget Fesztivál  20:30 Fővárosi Állat- és Növénykert (Bp.)

Fidelio_2009_08.indd 39

Budapest Klezmer Band Esőnap: aug. 13.  20:30 Hilton Szálló - Dominikánus udvar (Bp.) Budapest Jazz Orchestra & Szolnoki Péter  21:20 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Blues B.R.Others Sziget Fesztivál  21:30 Hajógyári-sziget, Roma Sátor (Bp.) Söndörgő Sziget Fesztivál  21:30 Hajógyári-sziget, Világzenei Nagyszínpad (Bp.) Calexico Sziget Fesztivál  21:50 Hajógyári-sziget, Budapest Jazz Club Színpad (Bp.) Barabás Lőrinc és barátai Sziget Fesztivál  23:00 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Blúz tér 10 Sziget Fesztivál  23:00 Hajógyári-sziget, Budapest Jazz Club Színpad (Bp.) Dj Ozon feat. Barabás Lőrinc Sziget Fesztivál  23:00 Hajógyári-sziget, Roma Sátor (Bp.) Ferus Mustafov Sziget Fesztivál

39

13. CSÜTÖRTÖK  00:30 Hajógyári-sziget, Roma Sátor (Bp.) DJ Click Sziget Fesztivál  16:00 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Hétfő Est Blues Band Sziget Fesztivál  17:00 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Háború Sziget Fesztivál  17:00 Hajógyári-sziget, Világzenei Nagyszínpad (Bp.) 08001 Sziget Fesztivál  17:00 Patricius Borház (Bodrogkisfalud) Daniel Speer Brass Zempléni Fesztivál  17:20 Hajógyári-sziget, Budapest Jazz Club Színpad (Bp.) Soul Station, Beat Therapy Sziget Fesztivál  18:00 Európa Ház (Sátoraljaújhely) Deseő Csaba Sextet Esőhsz.:: Latabár Színház Zempléni Fesztivál  18:00 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Jimi Hendrix Memorial Band Sziget Fesztivál

17/07/2009 23:02:17


40

JAZZ – BONTÁS  18:15 Hajógyári-sziget, Világzenei Nagyszínpad (Bp.) Palya Bea (ének) Sziget Fesztivál  18:50 Hajógyári-sziget, Budapest Jazz Club Színpad (Bp.) Balázs Elemér Group Sziget Fesztivál  19:00 Hajógyári-sziget, Roma Sátor (Bp.) Swing Manouche Sziget Fesztivál  19:40 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Tom White és Barátai Sziget Fesztivál  19:45 Hajógyári-sziget, Világzenei Nagyszínpad (Bp.) Életek éneke – „Az erdélyi Buena Vista” Sziget Fesztivál  20:00 Kertem (Bp.) Fabula Rasa  20:15 Hajógyári-sziget, Roma Sátor (Bp.) Gitans Sziget Fesztivál  20:20 Hajógyári-sziget, Budapest Jazz Club Színpad (Bp.) Liane Carroll Trio Sziget Fesztivál  21:20 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Frank Zappa Emlékzenekar Sziget Fesztivál  21:30 Hajógyári-sziget, Roma Sátor (Bp.) Parno Graszt Sziget Fesztivál  21:30 Hajógyári-sziget, Világzenei Nagyszínpad (Bp.) Orquesta Buena Vista Social Club® Sziget Fesztivál  21:50 Hajógyári-sziget, Budapest Jazz Club Színpad (Bp.) Zuboly Plays Jazz Sziget Fesztivál  23:00 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Tom White Sziget Fesztivál  23:00 Hajógyári-sziget, Budapest Jazz Club Színpad (Bp.) Dj Suhaid feat. Vázsonyi János Sziget Fesztivál  23:00 Hajógyári-sziget, Roma Sátor (Bp.) Yom Sziget Fesztivál 14. PÉNTEK  00:30 Hajógyári-sziget, Roma Sátor (Bp.) DJ Click Sziget Fesztivál  16:00 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Big Fat Chubby & The Swamp Busters Sziget Fesztivál  17:00 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Tom Stormy Sziget Fesztivál

Fidelio_2009_08.indd 40

 17:00 Hajógyári-sziget, Világzenei Nagyszínpad (Bp.) Figli Di Madre Ignota Sziget Fesztivál  17:20 Hajógyári-sziget, Budapest Jazz Club Színpad (Bp.) Földi Trió Sziget Fesztivál  18:00 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Pribojszki Mátyás Band Sziget Fesztivál  18:15 Hajógyári-sziget, Világzenei Nagyszínpad (Bp.) Csík zenekar és vendégei Sziget Fesztivál  18:50 Hajógyári-sziget, Budapest Jazz Club Színpad (Bp.) Elsa Valle y sus Hermanos Sziget Fesztivál  19:00 Hajógyári-sziget, Roma Sátor (Bp.) Kanizsa Csillagai Sziget Fesztivál  19:30 Apátsági Pincészet udvara (Pannonhalma) Free Style Chamber Orchestra Esőnap: aug. 16.  19:40 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Jambalaya Sziget Fesztivál  19:45 Hajógyári-sziget, Világzenei Nagyszínpad (Bp.) Zamballarana Sziget Fesztivál  20:00 Dubniczay Palota (Veszprém) Sopron Gospel: Szivárványszínek Veszprémi Nyári Fesztivál  20:15 Hajógyári-sziget, Roma Sátor (Bp.) Karandila Jr. Sziget Fesztivál  20:20 Hajógyári-sziget, Budapest Jazz Club Színpad (Bp.) Budapest Jazz Orchestra Sziget Fesztivál  20:30 Disznókő Szőlőbirtok traktorgarázsa (Tokaj) Filmslágerek – Budafoki Dohnányi Zenekar Esőhsz.:: Tokaj, Paulay Ede Színház Zempléni Fesztivál  21:20 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Póka Egon Experience Sziget Fesztivál  21:30 Hajógyári-sziget, Roma Sátor (Bp.) Antwerp Gipsy Ska Orkestra Sziget Fesztivál  21:30 Hajógyári-sziget, Világzenei Nagyszínpad (Bp.) Amadou & Mariam Sziget Fesztivál  21:50 Hajógyári-sziget, Budapest Jazz Club Színpad (Bp.) Smárton Trió + 1 Sziget Fesztivál  23:00 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Blues Floor Sziget Fesztivál

 23:00 Hajógyári-sziget, Budapest Jazz Club Színpad (Bp.) Dr. Dermot feat. MC Kemon Sziget Fesztivál  23:00 Hajógyári-sziget, Roma Sátor (Bp.) Olah Gipsy Allstars Sziget Fesztivál 15. SZOMBAT  00:30 Hajógyári-sziget, Roma Sátor (Bp.) DJ Sassafras Sziget Fesztivál  16:00 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Chalaban Sziget Fesztivál  17:00 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Magic Mosquitos Sziget Fesztivál  17:00 Hajógyári-sziget, Világzenei Nagyszínpad (Bp.) Speed Caravan Sziget Fesztivál  17:20 Hajógyári-sziget, Budapest Jazz Club Színpad (Bp.) Csemer Boglárka Quartet Sziget Fesztivál  18:00 Fő tér (Szentendre) Talpalávaló – Kis-Alföldtől a Nagy-Alföldig Szentendrei Nyár  18:00 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Fekete Blues Sziget Fesztivál  18:15 Hajógyári-sziget, Világzenei Nagyszínpad (Bp.) Woven Hand & Muzsikás Sziget Fesztivál  18:50 Hajógyári-sziget, Budapest Jazz Club Színpad (Bp.) Road Six Sax Sziget Fesztivál  19:00 Barcsay Múzeum udvara (Szentendre) Kerekes Band Szentendrei Nyár  19:00 Hajógyári-sziget, Roma Sátor (Bp.) Marijaci Tambura Zenekar Sziget Fesztivál  19:40 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) ef. Zambo Happy Dead Band Sziget Fesztivál  19:45 Hajógyári-sziget, Világzenei Nagyszínpad (Bp.) N & SK Sziget Fesztivál  20:00 Vár (Siklós) Budapest Jazz Orchestra Sikósi Nyár  20:15 Hajógyári-sziget, Roma Sátor (Bp.) Langa Sziget Fesztivál  20:20 Hajógyári-sziget, Budapest Jazz Club Színpad (Bp.) Djabe Sziget Fesztivál

17/07/2009 23:02:21


Fidelio_2009_08.indd 41

17/07/2009 23:09:30


42

JAZZ – BONTÁS  21:00 Romtemplom (Zsámbék) Vincze Lilla és a Rajkó Zenekar  21:00 Vízikapu (Sárospatak) Sebestyén Márta: Nyitva látám menynyeknek kapuját Esőhsz.:: Művelődési Ház Zempléni Fesztivál  21:20 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Karen Carroll & The Mississippi Grave Diggers Sziget Fesztivál  21:30 Hajógyári-sziget, Roma Sátor (Bp.) Romano Drom Sziget Fesztivál  21:30 Hajógyári-sziget, Világzenei Nagyszínpad (Bp.) Khaled Sziget Fesztivál  21:50 Hajógyári-sziget, Budapest Jazz Club Színpad (Bp.) Andrew J. feat. Harcsa Veronika and Kaltenecker Zsolt Sziget Fesztivál  23:00 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Rockin’ Chair Sziget Fesztivál  23:00 Hajógyári-sziget, Budapest Jazz Club Színpad (Bp.) Dj Clairvo feat. Fábián Juli Sziget Fesztivál  23:00 Hajógyári-sziget, Roma Sátor (Bp.) Kaloomé Sziget Fesztivál 16. VASÁRNAP  00:30 Hajógyári-sziget, Roma Sátor (Bp.) DJ Sassafras Sziget Fesztivál  16:00 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Sonia and the Soulbreakers Sziget Fesztivál  17:00 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Kuss Tücsök Sziget Fesztivál  17:00 Hajógyári-sziget, Világzenei Nagyszínpad (Bp.) Vieux Farka Touré Sziget Fesztivál  17:20 Hajógyári-sziget, Budapest Jazz Club Színpad (Bp.) Oláh Dezső Septet Sziget Fesztivál  18:00 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) G-Beer Sziget Fesztivál  18:15 Hajógyári-sziget, Világzenei Nagyszínpad (Bp.) Besh o droM Sziget Fesztivál  18:50 Hajógyári-sziget, Budapest Jazz Club Színpad (Bp.) Jazzmania Big Band Sziget Fesztivál  19:00 Hajógyári-sziget, Roma Sátor (Bp.) Dutar Sziget Fesztivál

Fidelio_2009_08.indd 42

 19:40 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Boogie és a Someday Baby Sziget Fesztivál  19:45 Hajógyári-sziget, Világzenei Nagyszínpad (Bp.) Tiken Jah Fakoly Sziget Fesztivál  20:00 Dubniczay Palota (Veszprém) Deseő Csaba és a Swing Jazz Quartet Veszprémi Nyári Fesztivál  20:15 Hajógyári-sziget, Roma Sátor (Bp.) Gipsy Devils Sziget Fesztivál  20:20 Hajógyári-sziget, Budapest Jazz Club Színpad (Bp.) D.A.S.H. Sziget Fesztivál  21:20 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Doors Emlékzenekar & Duende Sziget Fesztivál  21:30 Hajógyári-sziget, Roma Sátor (Bp.) Oy Division Sziget Fesztivál  21:30 Hajógyári-sziget, Világzenei Nagyszínpad (Bp.) Brotherhood of Brass: Frank London’s Klezmer Brass Allstars & Boban Markovic Orkestar Sziget Fesztivál  21:50 Hajógyári-sziget, Budapest Jazz Club Színpad (Bp.) Fábián Juli Jazz Riff Sziget Fesztivál  22:00 Újbástya Rendezvénycentrum (Sárospatak) Gadó Gábor Quartet Zempléni Fesztivál Ingyenes  23:00 Hajógyári-sziget, Blues Session Színpad (Bp.) Zsola és a Vad Orchideák Sziget Fesztivál  23:00 Hajógyári-sziget, Budapest Jazz Club Színpad (Bp.) Dj Suefo feat. Sütő Márton Sziget Fesztivál  23:00 Hajógyári-sziget, Roma Sátor (Bp.) Fanfara Lui Cracuin Sziget Fesztivál 18. KEDD  20:30 Hilton Szálló – Dominikánus udvar (Bp.) Budapest Jazz Orchestra & Nyári Károly 19. SZERDA  20:30 Budapest Jazz Club (Bp.) Kiende 20. CSÜTÖRTÖK  17:00 Müpa (Bp.) Jazz a Palotában – ünnepi örömzene Km.: Jazz Steps Brass, Police Big Band  19:30 Szabadtéri Színpad (Gödöllő) Ünnepi térzene  21:15 Barbakán Várárok (Pécs) Lovász Irén (ének) Esőhsz.:: Pécsi Ifjúsági Ház Mediterrán Hangulatok Fesztiválja

21. PÉNTEK  18:00 Barbakán Várárok (Pécs) Mediterrán Combo együttes Esőhsz.:: Pécsi Ifjúsági Ház Mediterrán Hangulatok Fesztiválja  18:00 Rege Cukrászda (Tihany) Kaláka: Megzenésített versek  21:00 Budapest Jazz Club (Bp.) Bókay Street Jazz Community + Jam Session 22. SZOMBAT  18:00 Barbakán Várárok (Pécs) Firkin együttes Esőhsz.: Pécsi Ifjúsági Ház Mediterrán Hangulatok Fesztiválja  20:00 Agárdi Pop Strand (Agárd) Chameleon Small Band  20:30 Budapest Jazz Club (Bp.) Dresch Quartet 23. VASÁRNAP  20:00 Kertem (Bp.) Szandai Mátyás Quintet  20:00 Romtemplom (Zsámbék) Mi rejlik a vonóban – Sándor Dezső és népi zenekara 26. SZERDA  19:00 Klebelsberg Kultúrkúria (Bp.) Sandhyadipa Kar, Calcutta Trió  21:00 Budapest Jazz Club (Bp.) Budapest Bossanova Quintet 27. CSÜTÖRTÖK  18:00 Szépművészeti Múzeum (Bp.) Dennert Árpád Quartet  21:00 Budapest Jazz Club (Bp.) Micheller Myrtill & Pintér Tibor duó 28. PÉNTEK  19:30 Müpa – Fesztivál Színház (Bp.) Molnár Dixieland Band „45-50-65” - jubileumi koncert Km.: Balogh Kálmán (cimbalom) New Orleans Swing  21:00 Barcsay Múzeum udvara (Szentendre) Mitsoura Szentendrei Nyár

 21:00 Budapest Jazz Club (Bp.) Trio Ozone + Jam Session Fidelio Jazz Est 29. SZOMBAT  17:00 MR Márványterem (Bp.) Ted Rosenthal (zongora)  19:30 Müpa – Fesztivál Színház (Bp.) Benkó Dixieland Band Km.: Tommy Vig (vibrafon) New Orleans Swing  21:00 Budapest Jazz Club (Bp.) Harcsa Veronika–Gyémánt Bálint duó 30. VASÁRNAP  16:00 Műemlék Rakétabázis (Zsámbék) Apám kakasa – Lovasi és a véletlen Km.: Ferenczi György  19:30 Müpa – Fesztivál Színház (Bp.) Hungarian Swing Company Km.: Ted Rosenthal (zongora), Szalóky Béla (harsona) New Orleans Swing  20:00 Kertem (Bp.) DAV

17/07/2009 23:09:35


Fidelio_2009_08.indd 43

17/07/2009 23:09:38


44

SZIGET – AJÁNLÓ

SZIGET

A Sziget Fesztivál a kezdetek kezdetén leginkább a zene otthona volt, az utóbbi években azonban igazi összművészeti fesztivállá nőtte ki magát. Ennek alátámasztására és kedvcsinálónak íme a Fidelio Est szerkesztőségének ajánlata.

A tánc, a színház és az irodalmi programok mellett a képzőművészetet is sikerült meghonosítani a Szigeten. Ez a Sziget szervezőinek nyitottsága mellett az intézmények munkatársainak kreativitását is dicséri.

KÉPZŐMŰVÉSZET A SZIGETEN

Ha végig kívánjuk látogatni az összes képzőművészeti programot, akkor bizony érdemes a koncertek kezdése előtt jóval hamarabb kimenni a Hajógyári-szigetre.

Szintén a környezetvédelem fontosságára kívánja felhívni a figyelmet az OCTOPUS udvarán felállított Baobab (Majomkenyérfa) installáció, amely egy hoszszú turné után decemberben Koppenhágába érkezik, ahol a Kyoto protokollt felváltó új klímaegyezményt írják majd alá a világ dön téshozói. Az elmélet mellett bőven jut szerep a gyakorlatnak is. Lesz Artshop, kézműves foglalkozások, ruha-átalakító „szalon”, képzőművészeti alkotásokká átlényegített Trabantok és az évek óta méltán sikeres Tarot Labirintus sem hiányzik a programból. Részletes program: www.sziget.hu

Fidelio_2009_08.indd 44

Arcadom: Fal

A „klasszikus” vonalat képviseli a már korábban is sikeres MÚZEUMI NEGYED. Idén tizennégy intézmény, az Aquincumi Múzeum, a Goethe Intézet, az Iparművészeti Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Mai Manó Ház, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, a MODEM (amely egyben Debrecen városát is képviseli), a Petőfi Irodalmi Múzeum, az óbudai Zichy-kastély, az Országos Közlekedési és Műszaki Múzeum, a Műcsarnok, a Skanzen és a Szépművészeti Múzeum települ ki a Szigetre. Ez alkalommal is zömében kiállításaikat népszerűsítik a kivonuló múzeumok, így a Nemzeti Múzeum a szeptemberben nyíló „Királylányok messzeföldről – Nők a hatalom árnyékában”, a Ludwig a Capa-tárlatot, a MODEM pedig a frissen nyíló Messiásokat. Eme tendenciával szembemegy ugyan, de korunk egyik legfontosabb problémájára, a környezetszennyezésre próbál megoldást kínálni a Skanzen Mentsétek meg forrásainkat! programsorozata, amely arra keresi a választ, miként lehet a felhalmozott paraszti tudást felhasználni a megújuló energiák tekintetében. A legszórakoztatóbbnak a Műszaki Múzeum sátra ígérkezik, ahol mindenkit szeretettel várnak egy közös nagy alkotásra, melynek célja, hogy használhatatlan, semmirevaló tárgyak szülessenek.

17/07/2009 23:09:39


AJÁNLÓ – SZIGET

45

Idén nem lesz külön Színház- és Táncsátor; az ilyen jellegű programok az OCTOPUS ÖSZSZMŰVÉSZETI HELYSZÍNre kerültek át, a Színház és Tánc Színpadra. A nagy utcaszínházak közül idén a műfaj és a kortárs posztdramatikus színház egyik sztárja, a La Fura dels Baus érkezik.

SZÍNHÁZ ÉS TÁNC A SZIGETEN

Nagy utcaszínházak – La Fura dels Baus

A világ egyik legnagyobb látványszínház szenzációja rendkívül nagy rajongótáborral bír szerte a világon. Az idén harmincéves fennállását ünneplő barcelonai La Fura dels Baus a 2009-es Sziget fesztiválra is új műsorral készül. A The Beat in the Dark címet viselő előadásban a színpadi, cirkuszi, akrobatikus elemek és a zene egyenlő hangsúlyt kapnak. A helyspecifikus produkció alapjául szolgáló zenét is a budapesti helyszínhez kötődően választották ki. Külön érdekesség a magyar közönségen kívül a magyar művészek és önkéntesek bevonása az előadásba. A záró jelenetben hatvan magyar önkéntest emelnek a magasba. A zenei kollázs főleg magyar zeneszerzők műveiből fog állni, élő zenei betétekkel kiegészítve, amit magyar zenészek adnak elő egy magyar énekesnővel. Monumentális installációként egy nyolcméteres, háromemeletes torony és egy óriási kerék is megjelenik az előadásban. Augusztus 12–16. 23:00

Színház és Tánc Színpad Idén nem lesz külön Színház- és Táncsátor; az ilyen jellegű programok az Octopus Összművészeti Helyszín Színház és Tánc Színpadára kerültek. A nap délelőttönként kétórás nyitott jógatréninggel kezdődik, majd nyitott thai-chi tréninget tart Nagy Zoltán Sáska. Érdekesség, hogy a táncosok délután a komolyzenei sátorhoz csatlakoznak, úgy, hogy az ott zajló zenei programra kontakt improvizációs jamet tartanak, mindennap más és más: Gál Eszter, Nagy Zoltán, Bakó Tamás, Scott Wells és Goda Gábor. Hogy mi is ez pontosan? Gál Eszter így fogalmazott a Fidelio.hu-nak adott interjújában: „A kontakt az improvizáció egy része. Ez egyfajta gondolkodás a testről és a mozgásról. Egy duett táncforma, de nem azokon a formai kötöttségeken alapul, mint a páros táncok. Ez akkor is az én táncom és a te táncod marad, hiába érintjük egymást. Mindenki beállhat, mert ez a természetes mozgáson alapul, mindenki kipróbálhatja, aki szeret megmozdulni, aki nem fél lemenni a földre, aki nem fél attól, hogy esetleg megérintsék.” A színpadon saját előadásával fellép még Gergye Krisztián és Társulata, Hód Adrienn, Góbi Rita, valamint az amerikai Scott Wells. Az estéből az éjszakába a Filter Performance társulat akciói szűrik át a szigetlakókat. Részletes program: www.sziget.hu

Fidelio_2009_08.indd 45

17/07/2009 23:09:40


46

SZIGET – AJÁNLÓ Vegyél magadhoz TÁP-ot! Naná, hogy nem maradhat ki a TÁP Színház a Sziget műsorából! Aki azt szeretné, hogy csak neki játsszon egy egész társulat, akkor feltétlenül keresse föl a TÁP Színház Egyperces sátrát! Igaz, hogy az előadás mindössze hatvan másodperc, de egy életre szól, hiszen egyedi, megismételhetetlen, és egy percre bárki főszereplő lehet. Nem tudni, hogy egy családi születésnapi partiba csöppen-e a vállalkozó kedvű, netán érettségi tételekre kell válaszolni, vagy esetleg a nagy TÁP Nyúl karmai közé kerül a néző/szereplő… Időben érkezni érdemes, a kígyózó sor garantált! Akihez eddig nem került közel Odüsszeusz története (köszönhetően az iskolai oktatásnak), épp itt az ideje megbarátkozni a nagy görög utazóval. A TÁPosok elrappelik/-szteppelik/-éneklik Odisszeisz, Nausziká, Kirké, az Óriások, a Küklopszok, a Lótuszevők és persze a Szirének 2800 évvel ezelőtt, Homérosz által lejegyzett kalandjait. Augusztus 12–16. 15:00 Egypercesek Augusztus 16. 22:00 Odisszeisz – Octopus Nagysátor

A nő vágya A cseh radikális musical Émile Zola regénye alapján készült egy ártatlan vidéki lány öntudatra ébredéséről, aki a szabados szerelem, a gyilkos intrikák és a nőket megbolondító divattéboly felfokozott világában próbálja megtalálni, és kiharcolni a maga helyét Párizsban… A Pesti Színház őszi bemutatója előtt ötvenperces keresztmetszet látható a készülő proTÁP: Egypercesek dukcióból. Az előadás előtt Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója beszél a jövő évadról és a terveiről. Író: Milos Orson Stedron, Lucie Malkova, Josef Tosovsky; rend.: Lucie Malkova; km.: Hegyi Barbara, Bata Éva, Kovács Martina, Hegedűs D. Géza, Sarádi Zsolt, Fesztbaum Béla, Lajos András, Keresztes Zoltán (zongora) Augusztus 14. 18:30 – Magic Mirror – Vígszínház

KOMOLYZENE A SZIGETEN

Nemcsak ma, hanem sok száz évvel ezelőtt is születtek olyan zenék, amik kiállták az idő próbáját. Klasszikus örökzöldek a Zeneakadémiáról, egy Fringe-díjas kamarazenekar és egy a világhírű zongoraművésznő, filmklub, no, meg a legendás puffok segítségével az OCTOPUS igazán klasszikus sziget a Szigeten.

Az Octopus sátorban délelőttönként a számítógépes wurlitzerben található legendás felvételek között lehet tallózni, kora délután pedig idén is a Zeneakadémia fiatal művészei játszanak klasszikus örökzöldeket. Az esti koncerteken a Fringe-díjas Capriccio Kamarazenekar lép fel, a változatos műsorok összeállításában állandó elemként az idén 200 éve elhunyt, és élete nagy részében Eszterházán alkotott Joseph Haydn művei szerepelnek. Éjjel a Medence Filmklub után – a már megszokott módon – a Sziget legkényelmesebb puffjain lehet kipihenni az egész napos nyüzsgést. További részletek a Sziget előtt és alatt a Fidelio.hu-n! Keren Hanan nyolc éves korában kezdte el zenei tanulmányait, iskoláit Bostonban, Tel-Avivban és Olaszországban végezte. Jelenleg Budapesten él. Játszott már Izraelben, New Yorkban, Bostonban, Olaszországban, Londonban, Budapesten, Vietnamban és Kínában is. Szólistaként szerepelt az Izraeli Filharmonikus Zenekarral, a Budapesti Fesztiválzenekarral, dolgozott már Zubin Mehtával és az Izraeli Filharmonikusokkal is. Többek között legutóbb 2007-ben a Müpában, a Dohnányi Zenekarral hallhattuk őt, az Izrael Állam megalakulásának évfordulója alkalmából rendezett koncerten. Augusztus 24. 20:00 - Octopus Összművészeti Helyszín

Fidelio_2009_08.indd 46

17/07/2009 23:09:48


Fidelio_2009_08.indd 47

17/07/2009 23:09:56


48

SZIGET – AJÁNLÓ

MUTATVÁNYOSOK A SZIGETEN

A buzogányosok, ördögbotosok, diabolósok, gólyalábasok kedvenc helye VÁNDOR VURSLTI. Itt aztán a legkisebbek is megtanulhatják a legnagyobb zsonglőrtrükköket!

Idén több tucat utcaszínházi előadás is látható lesz, kiemelt vendégként Japánból és Izraelből érkeznek mutatványosok, de fellépnek francia, olasz, görög, spanyol, holland és magyar társulatok is. Két színpadon, egymást váltva kerülnek a közönség elé a hazai és nemzetközi cirkuszi, bábos és zenés vásári produkciók. A helyszínen épülő új cirkuszi sátor mellett működik majd a régi szabadtéri színpad is. És hogy mikre számíthatunk? Például ne ijedjen meg senki, ha lát egy fura zöld alakot, zöld nadrágban, zöld sapkában és zöld rollerrel. Ő a Zöld Ember. Egész héten felbukkanhat bárhol. Vigyázat, a fűben alig látszik! Érdekes programnak ígérkezik Ferenczi György és a Rackajam A költő utazása című produkciója. Az előadás Petőfi úti leveleire és megzenésített verseire épül. Rock, blues és klasszikus költészet kavarog képmutogatós képekkel és bábszínházzal. A 160 éve élt költőről a társulat bebizonyítja, hogy ma is él. Igazi attrakció, igazi magyar világszám! A sátorban a CirkuSzínház produkció premierje mellett két tehetséges magyar társulat, a Circolabor és a Taurin Csoport alkotása látható. A színpadokon a klasszikus vásári bábjátékot Bartha Tóni és Paprika Jancsi, a klasszikus marionettjátékot Majoros Ágnes és utazó színháza, a hagyományokra építkező újító szellemet a Ládafia Bábszínház képviseli. Egészen különleges próbálkozás egy külön kis pódiumon a Levendula Színház: A Toronyszoba, ami mindig zárva volt című kommunikációs drámája. A magyar utcai csepűrágók nevében idén a Langaléta Garabonciások, a Bab Társulat és az Agostones ad műsort. Részletes program: www.sziget.hu

JAZZ&BLUES A SZIGETEN Elsa Valle

A BLUES SESSION SZÍNPAD teljes pompájában mutatja be a stílust, a BUDAPEST JAZZ CLUB SZÍNPADán a műfaj határait remek hazai és külföldi előadók sokasága feszegeti. A Blues Session Színpadon ott lesz például a kitűnő szájharmonikás, Pribojszki Mátyás, aki együttesével a gyökerektől a legdinamikusabb groove-okig vezeti hallgatóit, Karen Carroll és a Mississippi Grave Diggers a Delta-bluest és a chicagói vonalat egyaránt mesterien viszi, Gál Csaba Boogie triója, a Someday Baby jellegzetes déli hangzásával a blues fájdalmából is életörömöt teremt, a Jambalaya pedig a soult, a funkot és a bluest New Orleans-i receptre keveri. A Budapest Jazz Club Színpada a nap bármelyik szakában kivételesen erős programot kínál, persze a Szigeten a nap kezdetét ne várjuk a délelőtti órákban… Hallhatunk bevállalós örömzenét a Road Six Sax négy szaxofonosától, karibi jazzt egy elképesztő kubai énekesnő, Elsa Valle tolmácsolásában, izgalmas, friss műveket egy szabadfogású kamarazenekartól, a Nagy János vezette Free Style Chamber Orchestrától, Balázs Elemér dobos teljes Groupjával varázsol, és ha valaki ’igazi’ jazztriót keres, semmiképp ne hagyja ki Liane Carroll angol zongorista-énekesnő koncertjét. Persze még rengeteg bandával találkozhatunk, aztán minden este 11-től hajnalig megemlékezhetünk arról, milyen is volt a műfaj 100 éve, amikor a jazz annyit jelentett, kirúgjuk a ház oldalát: DJ-k sokasága pörgeti fel az eseményeket, szettjeikben pedig Fábián Juli énekesnő, Vázsonyi János szaxofonos, Barabás Lőrinc trombitás és Sütő Márton gitáros szólói oldódnak fel. Részletes program: www.sziget.hu

Fidelio_2009_08.indd 48

17/07/2009 23:09:59


AJÁNLÓ – SZIGET

VILÁGZENE A SZIGETEN

49

Nem hiába fokozódott a nemzetközi helyzet, idén már a VILÁGZENEI NAGYSZÍNPADon zajlik a legnagyobb stíluskavalkád.

A hazai muzsikusok is rendesen vegyítik a műfajokat, a Csík Zenekar a folkot Kispál- és Quimby-dalokkal fűszerezi, a Muzsikás ezúttal egy coloradói bandával, a Woven Handdel játszik, a Napra pedig megmutatja, mi lesz, ha a népzene mesterei a rock világába kószálnak: buli. Persze a mai élő, autentikus népzene is rengeteg műfaj találkozásából jött létre, erre lesz példa Palya Bea vagy az Életek Éneke, az erdélyi Buena Vista koncertje. A külföldi fellépők között pedig ott lesz a havannai verzió, az Orquestra Buena Vista Social Club, repertoárjukon son, bolero, danzón és guajiro. Londonból érkezik az Oi Va Voi, a kelet-európai zsidó zenét latin ritmusokkal és hip-hoppal ötvöző csapat, Algériából pedig egy fantaszikus énekes: Khaled, a rai műfaj királya az Aicha című dallal szerzett világhírt, de az azóta eltelt közel másfél évtizedben tovább érett stílusa, ma is kihagyhatatlan. Amadou és Mariam, a vak zenész házaspár Oi Va Voi együttesével Bamakóból repül ide, hogy a mali népzenét arab, latin és indiai hangzással dúsító afro-bluest énekeljen. A záróesemény a rezes testvériségé: Boban és fia, Marko Markovic az Orkestarral itthon rendszeres vendég, de ritkán csatlakozik a robosztus balkáni fúvósokhoz Frank London klezmer-rezesbandája, a Hava Nagila és a Bubamara így szól a legjobban. Részletes program: www.sziget.hu

Az OCTOPUS NAGYSÁTOR irodalom-birodalmában minden délután a társművészetekkel kísért irodalomé lesz a főszerep.

IRODALOM A SZIGETEN

Érkeznek a Casi Flamenco csoport profi táncosai és zenészei, akik kortárs spanyol egyperceseket dolgoznak fel táncban és szóban, spanyol illetve magyar nyelven. Végre a Szigetre is eljut Garaczi László Plazmája a KoMa Társulat előadásában – ez talán az utóbbi évek egyik legnagyobb kultprodukciója, mely a közönség és a szakma szemében is egyaránt sikeres. Az előadás tavaly a legjobb független produkció díját kapta a Színikritikusok Céhétől, a POSzT-on pedig a társulat elnyerte a Fidelio Est legjobb 30 év alatti színésznek járó díját. A humorral, énekkel és tánccal teli darab igazán „szigetes” és különleges előadás lesz, hiszen a KoMa mindig újraalkotja a darabot a helyszín lehetőségeit kihasználva. Etgar Keret novellás kötete (melyet már 22 nyelvre lefordítottak) magyarul csak 2009-ben jelent meg, de írásaiból máris készen áll egy darab, melynek egyedi és extra-kiadását csak a Sziget-látogatók tekinthetik meg. A Trükk szereplői Schmied Zoltán és Bánki Gergely. A darabot egy különleges irodalmi bicikli egészíti ki: a sátor mellett áll majd egész héten egy monitorral felszerelt, kitámasztott kerékpár. Ha valaki tekerni kezdi, a képernyőn feltűnik egy közismert, fiatal színész, és elmondja az egyik Keret-novellát. Az irodalmi kétkerekű addig teszi lehetővé a kultúrkirándulást, amíg csak hajtani bírják... A Goethe Intézettel közös programként valósul meg a Schiller és a Rap, Rythm & Poetry Workshop program. Fellépnek a nemzetközi verseny magyarországi győztesei: D. T. Francy, valamint a K-Zaj formáció. Utána workshop: néhány kiválasztott Schiller- és Goethe-vers zenés megszólaltatása után közös műhelymunka kezdődik: saját versek kreálásával és zenei világba való átültetésével. A zenei alapot a K-Zaj formáció adja. A hetet a Szépírók seregszemléje zárja, felolvasnak az idén díjazott Szépíró-tagok, akik nem mellesleg a magyar irodalom kiemelkedő írói, költői: a babérkoszorús Tóth Krisztina, a József Attila-díjas Kiss Ottó, a Palládium-díjas Kántor Péter és Márton László, valamint a Márai-díjas Békés Pál és Háy János. Fergeteges felolvasóbál és felhőtlen mulatás van kilátásban! Részletes program: www.sziget.hu

Fidelio_2009_08.indd 49

17/07/2009 23:13:06


50

KIÁLLÍTÁS – PORTRÉ Messiások –a modern művészet remekei a megváltásról A Debrecen belvárosában található MODEM az egyik legfontosabb művészeti központ Magyarországon, amely időről időre az érdeklődés homlokterébe kerül nagyszabású kiállításaival. Augusztus 13-án egy olyan tárlat nyílik Debrecenben, amely a korábbiaknál is jelentősebb vállalkozás, és amelyre Párizstól New Yorkig több mint nyolcvan helyről érkeznek féltve őrzött művek. Erről kérdeztük Gulyás Gábort, az intézmény vezetőjét, a tárlat kurátorát. Fidelio Est: Honnan jött a kiállítás ötlete? Gulyás Gábor: Nagyon szeretem azokat a festményeket, amelyek a perspektíva alkalmazása előtti időből valók. Úgy két évvel ezelőtt középkori műveket nézegettem egy múzeumban, amikor eszembe jutott, milyen érdekes lenne számba venni, mire jutott a modern és kortárs művészet azzal a témával, amely évszázadokon át megkerülhetetlen volt: a megváltás lehetőségének kérdésével. Azt szokták mondani, hogy a modernitásban a művészet felszabadult a vallási témák uralma alól. Ez egyrészt igaz, másrészt viszont sokkal bonyolultabb ez az ügy, mint amilyennek elsőre látszik. Nemcsak azért, mert transzcendencia nélkül nincs művészet, hanem azért is, mert a klasszikus vallásos témák azáltal, hogy szekularizálódtak, nem lettek kevéssé fontosak. Épp ellenkezőleg. Persze tudom, hogy a legtöbb ember számára az evangéliumi történetek avíttas mesék, de én csak a saját nézőpontomból tudtam ezt a kiállítást kitalálni. Számomra Jézus Krisztus nagyon is kortárs.

GULYÁS GÁBOR

leges eseménynek ígérkezik. Arra számítok, hogy érdekes és izgalmas dialógusok jönnek létre az egymás mellé kerülő alkotások között. FE: Tervezik-e a tárlat utaztatását? GG: Nincs rá lehetőség. Ez egy egyedi kiállítás, amilyen korábban még nem volt – és arra sincs mód, hogy máshová elvigyük. Több mint száz szerződést kellene módosítanunk, ami gyakorlatilag lehetetlen. FE: Van-e olyan kiállítási tárgy, amely speciális bánásmódot igényel?

FE: Ez azt jelenti, hogy vallásos kiállítás lesz? GG: A szó eredeti értelmében semmiképpen. A kiállításon egy olyan világ jelenik meg – többek között Picasso, Chagall vagy Warhol művei révén –, ami profán, nyers és könyörtelen. De ezek nyomán megteremtődhet valamiféle katartikus áhítat. Ezt szeretném elérni, mert azt a fajta ájtatosságot nem szeretem, amit a köznyelv vallásosságként ír le. FE: Nem tart attól, hogy a kiállítás mind a vallásos, mind a nem vallásos ítészek körében felzúdulást válthat ki? GG: Nem. Természetesen fontos a közönség reakciója, és ha valaki ezt írásban, érvelő módon jeleníti meg – ahogyan elvileg a kritikus teszi –, az érdekes is lehet. Soha nem zavart, ha másoknak eltért a véleményük az enyémtől, ilyesmitől tehát nem tartok. FE: Hány művet láthat a közönség a kiállításon? GG: Nagyon sokat: kétszáznál is többet. Ezek rendkívül sok helyről érkeznek, így, egymás mellett látni őket külön-

Fidelio_2009_08.indd 50

GG: A művek túlnyomó többsége ilyen. A festményeket és a grafikai munkákat például klimatizált, speciális ládákban szállítjuk, minden egyes esetben külön beállítjuk a ráeső fény erősségét és a levegő páratartalmát. Mindezt szemrevételezik a műveket kísérő kurírok is, akik nagy számban jönnek Európa legkülönfélébb helyeiről és a tengeren túlról. FE: Mit vár, milyen gondolatokkal távoznak majd a látogatók? GG: Írtam néhány eligazító, információs szöveget az egyes művekhez, de azért igyekeztem tág teret hagyni az értelmezéseknek. Az egyik legnagyobb kihívás a rendezés során annak kitalálása volt, miképpen lehet lebontani a megváltás témájára rárakódott merev és sztereotip ismereteket. Persze ez csak azoknál lehetséges, akikben van némi nyitottság. Akadnak, akiknek majdnem mindegy, mit látnak, mert mindenről ugyanaz jut az eszükbe – velük nincs mit tenni. De úgy gondolom, hogy a látogatóink túlnyomó többsége érzékeny ember. Ez a kiállítás nekik szól.

Szanyi Erika

17/07/2009 23:13:12


AJÁNLÓ – KIÁLLÍTÁS

51

Az álmodozástól a radikális öregemberig

A méltán meghatározó jelentőséggel bíró angol festő munkáiból még sosem láthattunk ilyen kiváló válogatást Budapesten, és ezt mi sem mutat jobban, mint az, hogy képek zöme a hagyatékot őrző Tate Britainből érkezett, amit további alkotások egészítenek ki nagy-britanniai és amerikai köz- és magánygyűjteményekből. S hogy még teljesebb képet kapjunk Turner munkásságáról, köszönhetően a Szépművészeti Múzeum tulajdonában levő gazdag festményanyagnak, az angol festő itáliai előképeinek (Earlom, Woollett, Piranesi, Claude

Modern Róma (1339)

Itáliai tájakon barangolhatunk, legalábbis képzeletben, a Szépművészeti Múzeum új tárlatán. A rendhagyó kirándulást Joseph Mallord William Turnernek (1775– 1851), a 19. század, sőt egyes vélemények szerint, a művészettörténet egyik legjelentősebb tájképfestőjének köszönhetjük.

Lorrain) munkái is helyet kapnak a falakon. Ilyen intézményi háttér láttán elvárható, hogy az adott művész teljes életművét bemutassák, és nem kell csalódnunk. A nyolc tematikus egység időrendben sorakoztatja fel a képeket, rajzokat, vázlatokat, ennek eredményeképp a látogatás végén

nemcsak a gyönyörű tájképek látványával leszünk gazdagabbak, hanem megismerhetjük egy magában hívő és eltökélt művész életpályáját is. Turner és Itália Szépművészeti Múzeum Nyitva: október 25-ig

ll Vio lá ig Pa bl o Pic as só tó l Bi

messiások a mo de rn mű vé sze t

rem ek ei a me gv ált ás

ról

2009. augusz tus 13

. – de cember 31.

Munch | Kokoschka | Chagall | Warhol | Bacon | Nitsch | Serrano MODEM – Modern és Kortárs Művészeti Központ 4026 Debrecen, Baltazár Dezső tér 1. • +36 52 525-018 modem@modemart.hu • www.messiasok.hu • www.modemart.hu

Fidelio_2009_08.indd 51

D E B R E C E N

17/07/2009 23:13:18


52

KIÁLLÍTÁS – AJÁNLÓ Harc és művészet Mint arról már korábban is beszámoltunk, 2009 a japán-magyar kapcsolatok jubileumi éve. Ezúttal egy újabb tárlat révén kerülhetünk közelebb a felkelő Nap országának kultúrájához. Az egész éves programsorozat során számtalan formában ismerkedhetünk a japán kultúrával, a programok között jó pár kiállítás is helyet kapott. Ezek közé tartozik a Néprajzi Múzeum A Budo szelleme című tárlata, melyen a japán harcművészet szellemiségével, és nem utolsó sorban eszközeivel ismerkedhetünk meg. A japán harcművészetek valószínűleg senki előtt nem ismeretlenek, ha máshonnét nem, legalább az olimpiai közvetítésekből és az akciófilmekből. A karate, az aikido, a dzsúdó és a kendo egyaránt a japán szabadkezes technikából (budzsucu) fejlődött bu-

Giccsőrök és dilettánsok

harci sarlók, sőt még harci legyező is szerepel a „kínálatban”.

Ám lehet, hogy mégis. A maga korában a szecessziót is sokan giccsnek tartották, míg a „hivatalos” barokktól napjainkban áll fel sokaknak a szőr a hátán. De mi a giccs? Definiálásába jó páran belekezdtek, amint azt könyv-

tárnyi irodalma is mutatja. Egyesek szerint olcsó, hatásvadász, míg mások szerint könnyen fogyasztható klisék gyűjteménye, amiben talán minden esztéta egyetért, hogy hamis és aránytévesztő. De mi az igaz, és mi

A Budó szelleme – A szamurájok öröksége Néprajzi Múzeum Nyitva: augusztus 15-től szeptember 6-ig

Elekes Károly: Tunning

A giccs nem művészeti kategória, épp ezért nem kell művészettörténésznek lennünk, hogy felismerjük.

dóvá, azaz harcművészetté. Az elméleti alapvetéseket csodálatos tárgyak illusztrálják, melyek egyben a japán tárgyművészetről is átfogó képet adnak; a kiállítási tárgyak legrégebbike a 8. században készült, míg a legifjabb napjainkban. S hogy mi minden kell egy szamurájnak a harchoz? Hát páncélok, kardok, íjak, dárdák, botok,

Fidelio_2009_08.indd 52

17/07/2009 23:13:26


a hamis? És vajon egy ilyen világban meglehetünk-e hazugságok nélkül? Komoly kérdések, melyekre törekvései szerint nemcsak komolyan kíván választ adni az Első Magyar Látványtár új, stílszerűen a Mindenemberboldogakarlenni címet viselő kiállítása, amely kiválóan reflektál azon giccs meghatározásra, ami szerint a giccs menekülés a bizonytalanságból. A tárlat hangulatát azonban leginkább talán Vörösváry Ákos szavai adják vissza: „Kiállításunk a giccsről szól barátsággal, szerelemmel, józanul.” A tárlathoz kapcsolódik Elekes Károly Tunning című kamara-kiállítása, ahol azt nézhetjük meg, hogy oly sok elméleti feltevés után mit kezd a gyakorlat a giccsel. Mindenemberboldogakarlenni Tunning Első Magyar látványtár (Tapolca, Diszel) Nyitva: 2010. május 31-ig

Irány a Margitsziget! Már csak egy hónap van hátra a nyárból, úgyhogy érdemes minél több időt a szabadban tölteni, még a városon belül is.

53

Deli Anett: Minden ember boldog akar lenni

AJÁNLÓ – KIÁLLÍTÁS

A nyár számos csodás tulajdonsággal bír, melyek felsorolásakor nem szabad megfeledkeznünk a szabadtéri programok lehetőségéről, különös tekintettel a szabadtéri kulturális programokra. A margitszigeti Hold-

udvar Galéria számtalan lehetőséget kínál az ily’ fajta szórakozás kedvelőinek, s bár a Holdudvar nevű szórakozóhely (a Galéria anyaintézménye) még szeptemberben is nyitva tart, a kora őszi hangulattal varázsa is csorbát szenved. Augusztus hónapban ráadásul két önálló kiállításnak adnak otthont falai: Babos-Zsili Bertalan és Bartha Sándor munkáiból kaphatunk ízelítőt. Míg Babos-Zsili munkái furcsaságukkal és groteszkségükkel „ütnek”, addig Bartha Sándor non-figuratív képeiről, installációiról és performanszairól ismert. A két tárlat mellett pedig a divat világába is belekóstolhatunk pár óra erejéig augusztus 27-én este a Fashion Extasy divatshow-sorozatának záróeseményén, ahol magyar divattervezők kapnak lehetőséget munkáik bemutatására. Babos-Zsili Bertalan egyéni kiállítása Nyitva: augusztus 12–23. Bartha Sándor egyéni kiállítása Nyitva: aug. 26. – szept. 12. Holdudvar Galéria

Fidelio_2009_08.indd 53

17/07/2009 23:13:29


54

KIÁLLÍTÁS – AJÁNLÓ A megváltás lehetőségei

A test és a lélek harca évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget. Jézus Krisztusra ugyan megváltóként tekintenek, legalábbis a világ keresztény felén, de az eredendő bűnért kirótt penitencia, a halál, vallási meggyőződéstől függetlenül része életünknek. A test és a lélek kettősége sem vallásosság kérdése. A kérdés, hogy mit tehetünk: legyőzzük ösztöneinket, esetleg átengedjük magunkat azoknak, vagy bízunk a megváltásban? Eme könnyednek egyáltalán nem nevezhető kérdéskör a szervezőelve a Messiások című kiállításnak, ahol a szervezők műalkotások segítségével próbálják megmutatni, milyen válaszokat próbált adni a művészet a témára. A több mint nyolcvan helyről érkező műtárgyak száma meghaladja a kétszázat, az alkotók névsorából pedig tényleg csak csemegézni tudunk: a tárlaton Andy Warhol,

A pillantás ereje Filmszerű képek, hol kétértelmű, hol kihívó pillantások. Szépfalvi Ágnes kiállításán járunk.

Préda

Szépfalvi Ágnes vállaltan a nőiességgel kapcsolatos problémákat ábrázolja művészetében, bár itt kell megjegyeznünk, hogy érdekes világ

Fidelio_2009_08.indd 54

Alexandru Radvan: Cancer

Messiások címmel nyílik tárlat a debreceni MODEM-ben.

Bak Imre, André Kertész, Salvador Dalí, Munkácsy Gyula, Picasso és Oskar Kokoschka egyaránt szerepel egy-egy alkotással. A kiállítás külön erénye, hogy a műélvezet mellett gondolkodnivalóval is bőven ellátja a

látogatókat.

az, ahol ez a hozzáállás erénynek számít. Mindez azonban nem a művészt minősíti, alkotásait pedig még annyira sem… Szépfalvi munkái azonban már egyértelműen szembe mennek az éppen aktuális trenddel. Realisztikus, filmkockákatfilmkliséket idéző figuratív képei mindenképpen külön állnak az éppen vonalakra, formákra koncentráló

kortársak képeitől. Hangzottak már el olyan vélemények, hogy a festészet meghalt, osztanunk kell a művésznő hozzáállását, aki bár egy időben el volt ettől keseredve, szemmel láthatóan nem tört meg az információ súlya alatt. Képein egyszerű kompozíciókat láthatunk, melyek mégis valami nyugtalansággal töltik el a nézőt, és ezt a nyugtalanságot tovább fokozzák az alkotó címadásai: remélnénk, hogy a címek majd valamely magyarázattal vagy fogódzóval szolgálnak, de puritán leíró jellegük révén csak tovább növelik zavarunkat. Mostani tárlata, a Préda sem nélkülözi a kétértelműséget. Míg a cím arra utal, hogy a képek szereplői áldozatul estek valaminek, addig a festményeket elnézve nem szabadulhatunk attól a rossz érzéstől, hogy ebben ők maguk is szerepet játszottak. Vagy mégsem.

Messiások MODEM (Debrecen) Nyitva: augusztus 13-tól december 31-ig

Préda – Szépfalvi Ágnes kiállítása Kiscelli Múzeum Nyitva: szeptember 27-ig

17/07/2009 23:13:35


BONTÁS – KIÁLLÍTÁS BUDAPEST  Aquincumi Múzeum III., Szentendrei út. 135., (1) 250-1650 „A harangedények népe” Ápr. 30. – aug. 31. „Növények kultúrája – Kultúrák növényei” Máj. 22. – okt. 31.  Aranytíz Központ VI., Arany J. u. 10., (1) 354-3400 Angyali üdvözlet – Szentandrássy István kiállítása Máj. 17. – aug. 31.  B55 Galéria V., Balaton u. 4., (30) 924-7637 A Vonal – az egydimenzió érzete Júl. 30. – aug. 8.  boulvardbrezsnyev Galéria VII., Király u. 39., (30) 498-2866 SÓFAL avagy a NAGY RELIEF – Bálványos Levente, Fóti Lázár, Varga György kiállítása 2008. okt. 28. – 2010. dec. 31.  Budapest Galéria Kiállítóháza III., Lajos u. 158., (1) 388-6771 Solti Gizella textilművész kiállítása Júl. 2. – aug. 9. Tímár Ferenc (1964–2005) festőművész emlékkiállítása Júl. 2. – aug. 9.  Budapest Kiállítóterem V., Szabad sajtó út 5., (1) 317-1321 Pácser Attila fotókiállítása Júl. 9. – aug. 23.  Előtér Galéria XIX., Teleki u. 50., (1) 282-9736 Csizmadia István festőművész kiállítása Máj. 22. – aug. 3.  ELTE Egyetemi Könyvtár V., Ferenciek tere 6., (1) 411-6777 A csillagok törvényei Jún. 9. – szept. 30.  Ernst Múzeum VI., Nagymező u. 8., (1) 341-4355 A 2009-es Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjasok beszámoló kiállítása Jún. 27. – aug. 30.  Fészek Galéria VII., Kertész u. 36., (1) 341-5527 Megszokott hely – Szabó Ábel festőművész kiállítása Jún. 4. – aug. 1.  Holdudvar Galéria Margitsziget, a volt Casino épülete, (20) 9748613 Babos-Zsili Bertalan kiállítása Aug. 12. – aug. 23. Bartha Sándor kiállítása Aug. 26. – szept. 12.  Hopp Ferenc Kelet–Ázsiai Művészeti Múzeum VI., Andrássy út 103., (1) 456-5108 Amikor kinyílt Ázsia kapuja – Hopp Ferenc utazásai és kincsei 2008. jún. 21. – 2009. nov. 29.  Iparművészeti Múzeum IX., Üllői út 33–37., (1) 456-5100 Haydn és az idő Márc. 22. – 2010. febr. 7. Magyar organikus építészet

Fidelio_2009_08.indd 55

Jún. 26. – szept. 13. Műhelytitkok – Restaurált műkincsek az Iparművészeti Múzeumban 2008. dec. 11. – 2009. aug. 2.  Kassák Lajos Emlékmúzeum – Zichykastély III., Fő tér 1., (1) 368-7021 Illumination 3D – Paizs Péter legújabb munkái Jún. 20. – szept. 24.  Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár III., Kiscelli u. 108., (1) 388-8560 Szépfalvi Ágnes: Préda Júl. 9. – szept. 27. A gondolatmenet struktúrája – Konok Tamás kiállítása Júl. 2. – aug. 2.  Közlekedési Múzeum XIV., Városligeti krt. 11., (1) 273-3840 „Kedvencem a kerékpár” – Válogatás Varsa Endre gyűjteményéből Júl. 10. – aug. 9.  KOGART Ház VI., Andrássy út 112., (1) 354-3820 Az impresszionizmus sodrában Ápr. 3. – aug. 2.  K. Petrys Ház VIII., Horánszky u. 13., (1) 267-4491 Leshegy – Csáky Donát Márk kiállítása Máj. 20. – szept. 11.  Liget Galéria XIV., Ajtósi Dürer sor 5., (1) 351-4927 O2 – Horváth Tibor kiállítása Aug. 6. – szept. 3.  Liszt Ferenc Emlékmúzeum VI., Vörösmarty u. 35., (1) 342-7320 Tel.: (1) 342–7320 Liszt és Carl Maria von Weber Márc. 18. – 2010. márc. 13.  Ludwig Múzeum IX., Komor Marcell u. 1., (1) 555-3444 Válságjelek – fotókiállítás Júl. 16. – szept. 20.  Lumen Galéria VIII., Mikszéth K. tér. 2., (30) 395-1513 Tárgyak gyűjteménye – Shandor Hassan kiállítása Júl. 4. – aug. 10.  Magyar Elektrotechnikai Múzeum VII., Kazinczy u. 21., (1) 322-0472 Áramlat – A Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása Jún. 11. – szept. 15.  Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum V., Szent István tér 15., (1) 375-6249 Sacher – Egy szelet történelem Febr. 13. – okt. 14. Utasellátó 60 2008. dec. 12. – szept. 30.  Magyar Mezőgazdasági Múzeum XIV., Városliget, Vajdahunyadvár, (1) 4220765 Magyar Kézművesség – 2009 Júl. 31. – aug. 23. Plakátok a francia és magyar mezőgazdaságról Júl. 8. – aug. 9.  Magyar Műhely Galéria VII., Akácfa u. 20., (1) 321-4757

55

Francisco Gil Amorim kiállítása Júl. 15. – aug. 7. Együtt vagy egyedül Aug. 12. – szept. 11.  Magyar Nemzeti Galéria I., Budavári Palota, A, B, C, D épület, (1) 201-9082 Lossonczy Tamás festőművész kiállítása Aug. 12. – szept. 6. Borsos József (1821–1883) festő és fotográfus Jún. 18. – okt. 25. Modern magyar litográfia 1890–1945 Ápr. 7. – dec. 31.  Magyar Természettudományi Múzeum VIII., Ludovika tér 2-6., (1) 210-1085 Predátorok Márc. 18. – nov. 23.  Millenáris Teátrum – Pixel Galéria II., Fény u. 20-22., (1) 336-4000 Eike Máj. 21. – aug. 20.  Millenáris Jövő Háza II., Fény u. 20–22., (1) 336-4000 Zöld Pont – Élhető város a Millenárison Máj. 15. – dec. 30.  Molnár Ani Galéria VIII., Bródy Sándor u. 22., (30) 212-8080 Unterurban – Jakatics-Szabó Veronika kiállítása Jún. 6. – szept. 11.  Museion No.1. Galéria IX., Üllői út 3., (1) 216-4784

Alternatív tendenciák – Kilian Leonard Dax kiállítása Júl. 9. – aug. 1. John Glick (USA) keramikusművész kiállítása Aug. 6. – aug. 29.  Műcsarnok XIV., Dózsa György út 37., (1) 460-7000 Pillanatgépek/Blickmaschinen Jún. 20. – aug. 30.  Néprajzi Múzeum V, Kossuth tér 12., (1) 473-2400 A Budo szelleme – A szamurájok öröksége Aug. 15. – szept. 6. Legendás lények varázslatos virágok – a közkedvelt reneszánsz 2008. nov. 14. – szept. 27. (M)ilyenek a finnek? – Finnország

17/07/2009 23:15:18


KIÁLLÍTÁS – BONTÁS magyar szemmel Jún. 27. – nov. 28.  NextArt Galéria V., Aulich u. 4-6., (1) 302-7882 Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjasok kiállítása Máj. 27. – aug. 30.  Park Galéria – MOM Park XII., Alkotás út 53. Irányok – Menasági Péter kiállítása Máj. 5. – szept. 8.  Petőfi Irodalmi Múzeum V., Károlyi Mihály u. 16., (1) 317-3611 „… az égre írj, ha minden összetört!” – 100 éve született Radnóti Miklós Ápr. 22. – 2010. jan. 5.  Platán Galéria VI., Andrássy út 32., (1) 331-3911 Zorka projekt – Átlagosak – Monika Berezecka és Monika Redzisz kiállítása Jún. 18. – aug. 14.  Raiffeisen Galéria V., Akadémia u. 6., (1) 484-4403 Kerekes Gábor kiállítása Júl. 6. – aug. 30.  Semmelweis Orvostörténeti Múzeum I., Apród u. 1-3., (1) 375-3533 „Eleven tanulság” – a kórbonctantól a patológiáig Márc. 10. – okt. 31.  Szépművészeti Múzeum XIV., Dózsa György út 41., (1) 469-7100 Turner és Itália Júl. 15. – okt. 25. Pán Márta utolsó 30 éve Júl. 7. – szept. 20. A Szentföld öröksége Jún. 19. – szept. 6. Orpheusz öröksége Jún. 9. – aug. 30.  Tabán Múzeum I., Döbrentei u. 9., (1) 201-7093 Kazinczy és kortársai Ápr. 19. – dec. 31.  VAM Design Center VII., Király u. 26., (1) 666-3100 Íme az ember! – II. János Pál pápa személyes tárgyai Ápr. 2. – aug. 31.  Vasarely Múzeum III., Szentlélek tér 6., (1) 380-4540 Konstruktív konkrét strukturális kerestetik 2. Máj. 20. – szept. 13.  Zenetörténeti Múzeum I., Táncsics M. u. 7., (1) 214-6770 Haydn és Magyarország Máj. 26. – 2010. márc. 31. BÉKÉSCSABA  Munkácsy Mihály Múzeum Széchenyi u. 9., (66) 328-040 Grafikák az Écskai Művésztelep gyűjteményéből Júl. 3. – aug. 30. CSONGRÁD  Tari László Múzeum Iskola u. 2., (63) 483-052 Városi, egyesületi és kiállítása Temesvárról Ápr. 23. – okt. 31.

Fidelio_2009_08.indd 56

céhzászlók

DEBRECEN  MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ Baltazár Dezső tér 1., (52) 525-018

Pán Márta alkotása

56

Kis magyar pornográfia – Kiállítás a rendszerről, amiben élünk Júl. 30. – okt. 25. Messiások Aug. 13. – dec. 31. DISZEL (TAPOLCA)  Első Magyar Látványtár Derkovits Gy. u. 7., (87) 414-124 A rendszerváltás 20 éve – a Friss Galéria 21 fiatal művészt bemutató kiállítása Júl. 4. – aug. 30. Minden ember boldog akar lenni Júl. 4. – 2010. máj. 31. Tuning – Elekes Károly festőművész kiállítása Júl. 4. – aug. 30. KAPOSVÁR  Vaszary Képtár Fő u. 12., (82) 314-915 Anna Margit Kiállítása Válogatás az Antal-Lusztig gyűjteményből Máj. 21. – aug. 30. KECSKEMÉT  Kodály Intézet Kéttemplom köz 1., (76) 481-518 A Kodály Intézet rejtett kincsei Júl. 27. – aug. 2. A Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely új alkotásai Júl. 27. – aug. 2. Válogatás a Bozsó-gyűjtemény anyagából Júl. 27. – aug. 7. MISKOLC  Miskolci Galéria Deák tér 3., (46) 355-472 A magyar rajz fiatal mesterei – Szalay Lajos és nemzedéktársai 1932–1949 Ápr. 18. – aug. 2. PANNONHALMA  Pannonhalmi Főapátság Vár. 1., (96) 570-191

Barokk-idő Márc. 21. – nov. 11. SZEGED  Fekete Ház Somogyi u. 13., (62) 425-872 150 éves a szegedi fényképészet (1859– 1913) Máj. 28. – szept. 25.  Móra Ferenc Múzeum Roosevelt tér 1-3., (62) 549-040 Humor a képzőművészetben Máj. 15. – aug. 30. Vörös aszúk, ürmösök, sillerek – Történeti borvidékeink borcímkéken Máj. 19. – szept. 5.  Vármúzeum és kőtár Stefánia sétány 2., (62) 549-040 Amerigo Tot szobrai Jún. 19. – okt. 25. SZÉKESFEHÉRVÁR  Csók István Képtár (Szent István Király Múzeum) Bartók B. tér 1., (22) 314-106 Üres terek Máj. 10. – aug. 10.  Szent István Király Múzeum Fő u. 6. , (22) 315-583 Palkó Tibor: Másolatok – Pöttyös háttér Jún. 5. – szept. 13. Rövid ima – Eperjesi Ágnes kiállítása Máj. 9. – szept. 20. SZENTENDRE  Ferenczy Múzeum Fő tér 6., (26) 310-244 Lombard Reneszánsz Febr. 26. – aug. 30.  Művészetmalom Bogdányi u. 32., (26) 301-701 Re: In Situ – Kortárs kanadai magyar művészek kiállítása Júl. 2. – aug. 23. Affinitás – Az Omkamra és a Vajda Lajos Stúdió nyári művésztelepének zárókiállítása Aug. 26. – aug. 30. SZOMBATHELY  Szombathelyi Képtár Rákóczi F. u. 12., (94) 314-096 III. Textil Triennálé Jún. 26. – szept. 13. VÁC  Tragor Ignác Múzeum Március 15. tér 19., (27) 500-750 Ünnepek és hétköznapok – Élet és halál emlékei a 18. századból Jún. 19. – szept. 6. VESZPRÉM  Csikász Galéria Vár u. 17., (88) 425-204 Szépség és szemlélet – csoportos tárlat Jún. 5. – aug. 30. ZALAEGERSZEG  Keresztury Dezső ÁMK – Hangverseny- és Kiállítóterem Ady E. u. 14., (92) 599-337 Huszárok és életképek a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből – Vágó Pál kiállítása Júl. 16. – aug. 18.

17/07/2009 23:15:24


AJÁNLÓ – MATINÉ

57

II. Ördögkatlan Fesztivál

Capriccio Kamarazenekar

Augusztus 5-9. – Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya

„Csoki-koncertek” Augusztus 16. 11:00 – Millenáris, Szabadtéri Színpad Immár második alkalommal várják a fiatalokat a Millenárisra, hogy egy vidám, interaktív hangversenysorozat során ismerjék meg Joseph Haydn életét és munkásságát. A testreszabott előadások alkalmával a kis közönség nem csupán a zeneszerzőről és műveiről tudhat meg érdekességeket, hanem arról a korról is, amelyben a komponista élt és alkotott. A történeteket zenei betétek színesítik, amelyeken keresztül életre kel a történelem. A gyerekeknek lehetőségük nyílik arra is, hogy Haydn és kortársainak művein keresztül alaposabban megismerkedjenek a hangszercsaládokkal, betekintést nyerjenek a zene csodálatos világába. Km.: Capriccio Kamarazenekar, Hegedűs Endre, Hegedűs Katalin

Magyar Mesezenekar Augusztus 20. 10:30, 20:00 – A38 A hazai gyerekzenei élet egyik legüdébb jelenségével, a Magyar Mesezenekarral találkozhatnak a kicsik államalapításunk ünnepén. A 2005-ben alakult együttesben főállású anyukák, tesók, profi zenészek és lelkes amatőrök dolgoznak együtt, hogy némi színt vigyenek a gyerekkoncertek világába. Számos műsorukkal (többek között az európai bohócválogatottal,

Fidelio_2009_08.indd 57

kortárs költők megzenésített verseivel, európai népek mondókáival és mesehőseivel stb.) járják az országot, de „otthon” mégiscsak a Dunán ringatózó A38 Hajón vannak, ahol már több tucat koncertet adtak, így a jó hangulat ezúttal is garantált! Km.: Rózsa Szilvia, Kapitány Benedek, Bubnó Márk, Bubnó Lőrinc

Mosó Masa mosodája Augusztus 2. 10:00 – Szentendrei Teátrum, Művészet Malom – a Kabóca Bábszínház előadása Egy mosodában általában nem sok csodás dolog történik. Ám Mosó Masa mosodája igazán különleges: tele van bámulatos történetekkel. Itt van mindjárt Sompolygó, a rókalány mesélje, amelyet a gyerekek magától Mosó Masától hallgathatnak meg. Megtudhatjuk például, hogyan jutott el a „kis vörös” a Kerek Erdőből az Óperenciás Tengeren át a Mesék Országútján az Aranyvárosba, s hogyan lett belőle tündérkirálynő. Utazása során természetesen számtalan kalandot élt át: találkozott a Járkáló Kastéllyal, a feledékeny Vicsor bábival, elvarázsolt manókkal, vigyázott Csupacselre, a háromfejű sárkánybébire, és mindez most életre kel a Szentendrei Teátrum színpadán. Rend.: Sramó Gábor; író: Szász Ilona; d.: Fazekas Antónia; z.: Rozs Tamás; sz.: Futó Ákos, Simon Annamária, Szántó Viktória

A felnőtt fesztiválszervezők a program összeállításakor természetesen a legkisebbekre is gondoltak: minden nap 11 és 13 óra között kézműves foglalkozásokat tartanak, majd 13 és 15 óra között a gyerekek segítségével meseelőadást hoznak létre. A pécsi Bóbita Bábszínház A 3 kismalac és a farkasok meséjével érkezik a Villányihegység lábához, míg a Ziránó Bábszínház Csicseri történetével szórakoztatja a nagyérdeműt. Koncertet ad az Alma Együttes, de meghallgathatjuk Kukorica Jancsi, azaz János vitéz kalandjait is a Szerendás zenekar és Boka Gábor előadásában.

Tabulatura együttes Augusztus 23. 10:30 – Szent Margit-kolostorromok (Margitsziget, Budapest) A 12. századi domonkos rendi kolostorromoknál augusztus 23-án a Tabulatúra régizene-együttes tart hangszerbemutató koncertet, amelyen a középkori, a reneszánsz, a kora barokk, valamint a történelmi Magyarország területén elterjedt magyar vonatkozású zenét ismerhetik meg a fiatalok. Hallhatunk – és láthatunk – majd furulyát, rebeket, hegedűt, lantot, kobozt, tekerőlantot és számos korabeli fafúvós hangszert is.

17/07/2009 23:19:25


58

MATINÉ – PORTRÉ Szövegcsodára várva Veres András számára soha nem volt kérdés, hogy ne bábszínházat csináljon. Annak ellenére sem – vagy talán pont azért –, hogy az ő életéből kimaradt a diák- és alternatív színjátszós időszak. Hét Kolibri Színház-beli év után Białystokban szerzett diplomát bábrendező és bábszínész szakon. Azért Lengyelországban, mert Mrożeket szerette volna eredetiben olvasni. Nem véletlen, hogy fontosak neki a szöveg, a dramaturgia, a szituáció kérdései. Fidelio Est: Hozott alapanyagból szeretsz dolgozni, vagy magad írod a meséidet? Veres András: Lengyelországban, ha adaptációról van szó, egyértelmű, hogy azt a rendező készíti, míg nálunk van egy író, költő vagy dramaturg, ami elsülhet jól is, roszszul is. Szerintem az a magyar bábszínház első számú rákfenéje, hogy gyakran nagyon rosszak a szövegek. Fogalmazhatnám kulturáltabban is… Vagy önjelölt szerzők készítenek borzalmas szövegeket, vagy egyébként tehetséges emberek a bábszínház törvényeit nem ismerve írnak darabot. Én is próbálkozom, de ez mindig kényszer szülte megoldás. A kipróbált, működő szöveg komfortérzést ad. A gyerekszínházban nincs olyan klasszikus, bevált szerző, mint az élőszínházban Shakespeare vagy Moliére. Aztán néha isteni csoda folytán rátalálok valamire, például egy lengyel darabra, vagy lengyelül egy cseh vagy egy német szöVERES ANDRÁS vegre, és akkor örülök, hogy végre egy színpadi szituációban gondolkodó ember! Persze, ez megint túlzás, mert születnek színvonalas szövegek, de hát sok csalódás ért már. FE: Azt mondod, a hazai írók, költők nincsenek tisztában a bábszínpad törvényeivel. Mik azok? VA: Ha nagyon profánul akarok fogalmazni: a bábok nem bírják el a sok dumát. Akcióra vannak teremtve. Nincs annál unalmasabb, amikor két báb áll egymás mellett és mondja, mondja, mondja... A bábok alapvetően jelek, a jó bábszövegek pedig olyan tiszta stilizációk, mint maguk a bábok. Realista szöveggel nem lehet dolgozni, ahhoz minek a báb?! Azt is gyakori hibának érzem, hogy a meseparafrázisok közben ki-kikacsintgatnak a felnőtt nézőre. Sosem homogén a közönség, de mégis úgy kell kezelni, mintha csak gyerekek ülnének a nézőtéren. Nekik pedig a színpadon minden az, aminek látszik. A felnőtteknek lehet szórakoztató az ide-oda utalgatás, de a gyerekeknek kevéssé. FE: Legutóbbi rendezésed, a Tintaló Társulással készült A magányosan sétáló macska hogyan készült? VA: Az tulajdonképpen még készül. Voltak már előadások belőle, mert kíváncsiak voltunk, hogyan fogadják, de szeptemberben még dolgozunk rajta. Nem tudunk olyan térben próbálni, ahol majd játszunk, azt viszont luxusnak tartottuk, hogy csak próbáljunk. Úgyhogy lement egy előadás, aztán megbeszéltük, jött a következő előadás, azt is… Nagy változások nem lesznek benne már, de finomítani még fogjuk az árnyjátékot technikailag, és érzünk néhány apró üresjáratot. De hogy az ötlet hogyan jött…

Fidelio_2009_08.indd 58

Badacsonyi Angélát ezer éve ismerem, kérték, hogy nézzek rá egy-egy produkciójukra barátilag, aztán jött a felkérés egy kétszereplős, könnyen utaztatható előadásra. Minimalista színházat akkor tudsz csinálni, ha nagyon jók a színészek, és most szerencsére ez az eset áll fenn. Kipling régi szívügyem, a meséiben jó esetben könnyen összeérnek az óvodásoknak, iskolásoknak és felnőtteknek szóló rétegek. A szöveget közösen szültük Angélával, a díszletet, a bábokat Sipos Kati és Sisak Péter alkották, de néha mi is belebeszéltünk. FE: Mennyire adta magát a rongybabás-gyerekszobás koncepció? VA: Ebből indultunk, aztán tettünk egy hatalmas kört íróasztal mellett, majd visszatértünk az eredeti elképzeléshez. Be kellett járni ezeket az utakat. Ez a mese, ha nagyon megnézem, az első emberpár mítoszát dolgozza fel, a találkozást, azt, ahogy a fiatalok berendezik a lakást, egymáshoz formálódnak, és szülővé válnak. FE: A felnőtteknek nyilván. De az óvodásoknak? VA: Az óvodásokat kifejezetten az állatok érdekelték, az iskolásokat pedig inkább a férfi-nő kapcsolat és a születendő gyerek, de a történet és az előadás működik. Az már a színész felelőssége, ezt hogyan kezeli, mert nem mindegy, hogy 120 négyéves vagy negyven 11 éves ül a nézőtéren. FE: Tekintsük ezt akkor a következő évad első bemutatójának. Mi vár rád még? VA: Kecskeméten rendezek egy előadást, Az éneklő királyfit, aminek a szövegét Vörös István írja, aztán jön Békéscsaba, majd a Budapest Bábszínházban lesz egy felnőtteknek szóló, Christian Morgenstern abszurd verseiből készülő előadás, és Szombathelyen is dolgozom. Ezek a biztosak. Lengyelországban rendeztem egy Szépség és a szörnyeteget, ami felemásra sikerült, talán azt független produkcióként egy kicsit másképp újragondolom, a Tintalóhoz meg „bekéretzkedtem” a még mindig csiszolgatott Varieté!?-be, mert érdekel a forma. FE: Ennyire nem szeretsz egy helyben maradni? VA: Megőrülnék, ha egy helyben kellene ülni, de ma bábrendezőnek lenni Magyarországon szabadúszást jelent.

Papp Tímea

17/07/2009 23:19:31


BONTÁS – MATINÉ 1. SZOMBAT  11:00 Margitszigeti Szabadtéri Színpad – Meseszínpad (Bp.) Mesevetélkedő – Toma és csapata Budapesti Nyári Fesztivál  12:00 Csűrszínpad (Jósvafő) Bartha Tóni Bábszínháza Gömör-Tornai Fesztivál 2. VASÁRNAP  10:00 MűvészetMalom (Szentendre) Mosó Masa mosodája – Kabóca Bábszínház Szentendrei Nyár  10:30 Szent Margit-kolostorromok (Bp.) A három kívánság, avagy jelenetek egy házasságból – Babtársulat Budapesti Nyári Fesztivál  10:30 Városmajori Szabadtéri Színpad (Bp.) Mátyás király a csillagok között - Görbe Tükör Színtársulat Budapesti Nyári Fesztivál  16:00 Művelődési Ház (Zsámbék) Pöttöm Panna 5. SZERDA  11:00 Mammut II. üzletház Kaméleon Klub (Budapest) Négy évszak – Bozsik Yvette Társulat R.-kor.: Bozsik Yvette 6. CSÜTÖRTÖK  10:00 Faluközpont (Nagyharsány) Apró Paták – családi nap Ördögkatlan Fesztivál  10:00 Mesekert (Palkonya) A 3 kismalac és a farkasok – Bóbita Bábszínház Ördögkatlan Fesztivál  11:00 Mesekert (Palkonya) Színház születik – Varga Anikó mesedélelőttje Km.: Szorcsik Kriszta, Bankó Andrea, Sz. Nagy Mária Ördögkatlan Fesztivál 7. PÉNTEK  10:00 Faluközpont (Nagyharsány) Apró Paták – családi nap Ördögkatlan Fesztivál  11:00 Mesekert (Palkonya) Színház születik Km. ld. 6-án Ördögkatlan Fesztivál  18:00 Vár (Gyula) A szomorú királykisasszony – BÁBaKALÁCS Bábszínház Ingyenes 8. SZOMBAT  10:00 Faluközpont (Nagyharsány) János Vitéz (nagy verzió) – Szeredás Színház, Boka Gábor Ördögkatlan Fesztivál  10:00 Faluközpont (Nagyharsány) Apró Paták – családi nap Ördögkatlan Fesztivál  11:00 Margitszigeti Szabadtéri Színpad (Bp.) Mesevetélkedő – Toma és csapata Budapesti Nyári Fesztivál

Fidelio_2009_08.indd 59

 11:00 Mesekert (Palkonya) Alma Zenekar Ördögkatlan Fesztivál  12:00 Mesekert (Palkonya) Színház születik Km. ld. 6-án Ördögkatlan Fesztivál  16:00 Művelődési Ház (Zsámbék) A furfangos csodadoktorok – Maszk Bábszínház Az előadás után játszóház 9. VASÁRNAP  10:00 Faluközpont (Nagyharsány) Apró Paták – családi nap Ördögkatlan Fesztivál  10:00 Mesekert (Palkonya) Csicseri történet – Ziránó Színház Ördögkatlan Fesztivál  10:00 MűvészetMalom (Szentendre) Tücsök és a hangyák – Trambulin Színház Szentendrei Nyár  10:30 Városmajori Szabadtéri Színpad (Bp.) Grimm–Pozsgai: Holle anyó Budapesti Nyári Fesztivál  11:00 Szent Margit-kolostorromok (Bp.) Toma és csapata Budapesti Nyári Fesztivál  11:00 Mesekert (Palkonya) Színház születik – bemutató Km. ld. 6-án Ördögkatlan Fesztivál  16:00 Művelődési Ház (Zsámbék) Aladdin és a csodalámpa – Színestinták Bábszínház Az előadás után játszóház 11. KEDD  16:00 Millenáris, Barátságos park (Bp.) Együgyű Misó – Babszem Jankó Gyermekszínház Ingyenes  16:00 Művelődési Ház (Zsámbék) Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj, avagy hol terem az igaság – Ládafia Bábszínház Az előadás után játszóház 12. SZERDA  10:00 Klauzál Gábor Budafok-tétényi Művelődési Központ (Bp.) Fekete–Lénárt–Bor: Vuk 15. SZOMBAT  11:00 Margitszigeti Szabadtéri Színpad (Bp.) Benedek Elek-mesejáték – Babtársulat Budapesti Nyári Fesztivál 16. VASÁRNAP  10:30 Városmajori Szabadtéri Színpad (Bp.) Harmath–Lénárt: Pán Péter Budapesti Nyári Fesztivál  10:30 Szent Margit-kolostorromok (Bp.) A fortélyos lány – Kincskereső Meseszínház Budapesti Nyári Fesztivál

59

 11:00 Millenáris Szabadtéri Színpad (Bp.) Csoki koncert – a Haydn Év 2009 keretében Km.: Hegedűs Endre (zongora), Hegedűs Katalin (ének), Capriccio Kamarazenekar; műsorvez.: Lukácsházi Győző Ingyenes 18. KEDD  16:00 Millenáris, Barátságos park (Bp.) Békés Pál: A Hókirálynő bálja, avagy a rozsda egye meg! – Figurina Animációs Kisszínpad Ingyenes 20. CSÜTÖRTÖK  10:30 A38 (Bp.) A nagy Ho-ho-ho Party – 100 Folk Celsius, Magyar Mesezenekar  20:00 A38 (Bp.) Mesehajó a Dunán – Magyar Mesezenekar, Mikola Péter, Buborék Együttes

21. PÉNTEK  11:00 Első Magyar Látványtár (Tapolca-Diszel) Gryllus Vilmos 22. SZOMBAT  11:00 Margitszigeti Szabadtéri Színpad (Bp.) Az állatok nyelvén tudó juhász – Mesekocsi Színház Budapesti Nyári Fesztivál  16:00 Művelődési Ház (Zsámbék) Róka Rudi kalandjai – Pitypang Színpad Az előadás után játszóház 23. VASÁRNAP  10:30 Városmajori Szabadtéri Színpad (Bp.) A Kisherceg története – Görbe Tükör Színi Társulat Budapesti Nyári Fesztivál  11:00 Szent Margit-kolostorromok (Bp.) Reneszánsz hangszerbemutató és táncház – Tabulatura Budapesti Nyári Fesztivál 29. SZOMBAT  11:00 Margitszigeti Szabadtéri Színpad (Bp.) A kis gömböc – Mesekocsi Színház Budapesti Nyári Fesztivál 30. VASÁRNAP  10:30 Városmajori Szabadtéri Színpad (Bp.) Csukás–Csík–Bor: A Nagy Ho-Ho-Horgász – Alexander Produkció Budapesti Nyári Fesztivál

17/07/2009 23:19:32


60

HELYSZÍNEK Agárd Agárdi Pop Strand, (22) 579-999, velenceito.hu/popstrand Aggtelek Cseppkőbarlang, Baradla oldal 3., (48) 503-000, www.anp.hu Baja Belvárosi templom, Szent Imre tér 6., (79) 321-642 Páduai Szent Antal templom, Bartók Béla u. 1., (79) 322-38 Balatonalmádi-Vörösberény Római katolikus templom, Veszprémi u. 107. Balatonboglár Evangélikus templom, Hétház u. 1. Balatonföldvár Szabadtéri Színház, Bajor Gizi sétány 1. Balatonfüred Református „Fehér” templom, Óvoda u. 1., (87) 342-795 Balatonkeresztúr Római katolikus templom, Ady Endre u. 4., (85) 376-048 Bánk Polgármesteri Hivatal, Hősök tere 11., (35) 342-804, www.bank-falu.hu Bodrogkeresztúr Faluház, Kossuth u. 87., (47) 396-002 Bodrogkisfalud Patricius Borház, Várhegy-dűlő, (47) 396001, www.patricius.hu Budapest A38, XI., Petőfi híd budai hídfő, (1)  4643940, www.a38.hu Békásmegyeri Közösségi Ház, III., Csobánka tér 5., (1) 388-2373, www.bekasmegyerikozossegihaz.hu Belvárosi (Pesti) ferences templom, V., Ferenciek tere 9., (1) 317-3322 Belvárosi Főplébániatemplom, V., Március 15. tér 2., (1) 318-3108 Belvárosi Szent Anna-templom, V., Szervita tér 6., (1) 318-5536 Belvárosi Szent Mihály-templom, V., Váci u. 47/b, (1) 337-8116, www.szentmihalytemplom.hu Budapest Jazz Club, VIII., Múzeum u. 7., (1) 267-2610, www.bjc.hu Fővárosi Állat- és Növénykert, XIV., Állatkerti krt. 6−12., (1) 363-3790, www.zoobudapest.com Hagyományok Háza, I., Corvin tér 8., (1) 225-6049, www.hagyomanyokhaza.hu Hajógyári-sziget, III. Óbuda Hilton Szálló – Dominikánus udvar, I., Hess András tér 1–3., (1) 889-6620 Kálvin téri református templom, IX., Kálvin tér 7., (1) 215-4362 Kertem, XIV., Olof Palme sétány 3. Kiscelli Múzeum – Romtemplom III., Kiscelli u. 108., (1) 250-0304, www.btmfk.iif.hu Klauzál Gábor Budafok-tétényi Művelődési Központ, XXII., Nagytétényi út 31−33., (1) 226-0559 Klebelsberg Kultúrkúria, II., Templom u. 2–10., (1) 392-0860, www.kulturkuria.hu Lámpás, VII., Dob u. 15. Magyar Állami Operaház, VI., Andrássy út 22., (1) 353-0170, www.opera.hu

Fidelio_2009_08.indd 60

Mammut II. üzletház – Kaméleon Klub II., Lövőház u. 2–6., (1) 345-8547, www. kameleonmulato.hu Margitszigeti Szabadtéri Színpad, XIII., Margitsziget , (1) 340-4196, www.szabadter. hu Merlin Színház, V., Gerlóczy u. 4. , (1) 266-4632, www.merlinszinhaz.hu Millenáris, II., Fény u. 20−22., (1) 336 4000, www.millenaris.hu MR Márványterem, VIII., Pollack M. tér 8., (1) 328-8779, www.radio.hu Művészetek Palotája (Müpa), IX., Komor Marcell u. 1., (1) 555-3000, www.mupa.hu Nemzeti Táncszínház, I., Színház u. 1–3., (1) 201-8202, www.nemzetitancszinhaz.hu Óbudai Péter-Pál templom, III., Lajos u. 168., (1) 250-0288 Óbudai Társaskör és kertje, III., Kiskorona u. 7., (1) 250-0288, www.obudaitarsaskor.hu Parlament, V., Kossuth tér 1–3., (1)  4414000, www.parlament.hu Pesti Vármegyeháza Díszudvara, V., Városház u. 7., (1) 316-4206 Rákoshegyi Bartók Zeneház, XVII., Hunyadi u. 50., (1) 257-1828, www.bartokzenehaz.hu Szent Margit Gimnázium, XI., Villányi út 5−7., (1) 381-0910 Szent Margit kolostorromok, XIII., Margitsziget, (1) 340-4196 Szépművészeti Múzeum, XIV., Dózsa György út 41., (1) 469-7100, www.szepmuveszeti.hu TEMI Fővárosi Művelődési Háza, XI., Fehérvári út 47., (1) 203-3868, www.fmhnet.hu Vajdahunyad vára, Városliget, Széchenyisziget Városmajori Szabadtéri Színpad XII., Városmajor, (1) 375-5922, www.szabadter.hu Zichy-kastély és kertje, III., Fő tér 1. Eger Nagyboldogasszony ferences templom, Kossuth Lajos u. 14., (36) 312-227 Erdőbénye Református templom, Kossuth u. 26., (47) 336-216 Esztergom Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda és Általános Iskola, Mindszenty hercegprímás tere 7., (33) 509-260, www.szent-erzsebet.hu Bazilika, Szent István tér 1., (33)  402-354, ww.bazilika-esztergom.hu Dobó Katalin Gimnázium, Bánomi u. 8. Ferences templom, Bottyán János u. 10., (33) 510-290 Szent Adalbert Központ, Szent István tér 10., (33) 541-900, www.szentadalbert.hu Technika Háza, Imaház u. 2., (33) 501-175 Vármúzeum, Szent István tér 1., (33)  415986 Füzérradvány Károlyi-kastély, Kossuth Lajos u. 2., (47) 370-036 Gödöllő Gödöllői Királyi Kastély, (28)  410-124, www.kiralyikastely.hu Szabadtéri színpad, Szabadság tér Gyula Gyulai vár és Tószínpad, Várfürdő u., (66) 464-117

Hollóháza Porcelánmúzeum, Károlyi u. 11., (47) 505400/155 Jósvafő Református templom, (48) 343-081, Dózsa György u. 4. Kecskemét Református Újkollégium, Szabadság tér 7., (76) 323-291 Keszthely Evangélikus templom, Deák Ferenc u. 18., (83) 312-206 Kőkapu Károlyi vadászkastély, Pálháza-Kőkapu, (47) 370-032 Kőszeg Jurisics-vár, Rajnis u. 9., (94)  360-113, www.koszeg.hu Leányfalu Református templom, Szent Imre herceg u. 2. Makkoshotyka Református templom, Rákóczi Ferenc u. Martonvásár MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet Parkja, Brunszvik u. 2., (22) 569-500 Miskolc Barlang- és Gyógyfürdő, Pazár István sétány, (46) 560-030, www.barlangfurdo.hu Nagyharsány Általános Iskola, Petőfi u. 2–6. Faluközpont, Fő tér Nagykanizsa Hevesi Sándor Művelődési Központ, Széchenyi tér 5−9., (93) 311-468, www.hsmk.hu Képzőművészetek Háza, Erzsébet tér 1415., (93) 313-920, www.kanizsaikultura.hu Kiskanizsai templom, Templom tér 5. Péterfy Sándor Általános Iskola, Attila u. 2., (93) 311-099, www.peterfy.sulinet.hu Nyírbátor Kulturális Központ, Szabadság tér 8., (42) 510-580, www.kulturaliskozpont.hu Olaszliszka Katolikus templom, Szent István u. 2. Őriszentpéter Játékszín, Városszer 116., (94)  548-038, www.orsegitelehaz.hu Palkonya Faluház , Fő u. 40., (72) 492-342 Szent Erzsébet-templom, Fő u. Pannonhalma Bencés Apátság, Vár 1., (96)  570-100, www.bences.hu Pécs Bazilika, Szent István tér 14., (72) 513-050, www.pphf.hu/plebania Belvárosi templom, Széchenyi tér, (72) 321-976 Püspöki Palota, Janus Pannonius u. 11., (72) 510-891 Szabadtéri színpad, Káptalan u. Pécsvárad Vár,Vár u. 45., (72) 466-577 Pomáz Teleki-Wattay-kastély (Magyar

17/07/2009 23:19:34


HELYSZÍNEK Kóruskastély), Templom tér 3., (26) 525613, www.koruskastely.hu Sárospatak A Művelődés Háza, Eötvös út 6., (47) 311811, www.amuvelodeshaza.hu Rákóczi-vár, Szent Erzsébet u. 19., (47) 311-083 Református templom, Kossuth Lajos u. 18. Újbástya Rendezvénycentrum, Szent Erzsébet u. 3. Sátoraljaújhely Európa Ház, Rákóczi u. 18. Latabár Színház, Táncsics tér 3. Piarista templom, Deák u. 2. Szabadtéri színpad, Kossuth tér Sátoraljaújhely – Széphalom Magyar Nyelv Múzeuma, Kazinczy Emlékkert, (47) 322-351 Siklós Siklósi vár, Vajda János tér 8., (72)  579427, www.siklos.hu Siófok Kálmán Imre Szabadtéri Színpad, Fő tér 2., (84) 311-855 Római katolikus templom, Fő u. 57., (84) 310-484 Solymár Apáczai Csere János Művelődési Ház, Templom tér 25. Sopron Best Western Pannonia Hotel, Várkerület 75., (99) 312-180, www.pannoniahotel.com

Szeged Újszegedi Szabadtéri Színpad, Újszegedi Liget, www.szegediszabadteri.hu Szentbékkálla Római katolikus templom, Templomdomb Szentendre Barcsay Múzeum, Dumtsa Jenő u. 10., (26) 310-790 MűvészetMalom, Bogdányi u. 32, (26) 301-70, www.muveszetmalom.hu Református templom, Rákóczi u. 14. Szentgotthárd Ciszterci templom, Széll Kálmán tér 9. Szerencs Görög katolikus templom, Ondi u. 11., (47) 362-982 Rákóczi-vár, (47) 362-842 Szolnok Aba-Novák Kulturális Központ, Hild János tér 1., (56)  514-569, ankk. magyarforras.hu Tapolca Első Magyar Látványtár, Derkovits Gyula u. 7., (87) 414-124 Tihany Bencés Apátság, I. András tér 1., (87) 538200, tihany.osb.hu Rege Cukrászda, Kossuth u. 22., (88) 453122 Szabadtéri színpad, Belső-tó partja, (30) 942-4551 Tiszadob Református templom, Andrássy u. 36.

61

Tokaj Degenfeld Étterem, Panzió és Pinceborozó, Kossuth tér 1., (47) 553-050 Disznókő Szőlőbirtok traktorgarázsa, Disznókő-dűlő (47) 569-410, www.disznoko.hu Paulay Ede Színház (Kulturális és Konferenciaközpont), Serház út 55., (47) 352-003, szinhaz.tokaj.hu Tolcsva Oremus szalon, Bajcsy-Zsilinszky u. 45., (47) 384-229 Vác Fehérek temploma, Március 15. tér 24., (27) 311-275 Veszprém Balaton Plaza, Budapest út 20-28., (88) 590-690, www.balatonplaza.net Dubniczay Palota, Vár u. 29., (88) 406-767 Evangélikus templom, Kossuth Lajos u. 4., (88) 421-618 Piarista templom, Vár u. 12-14., (88) 426088, www.ersekseg.veszprem.hu Székesegyház, Vár u. 18-20., (88) 328-038 Szent Margit-templom, Jutasi út Villány Szoborpark, Villány és Nagyharsány között Zsámbék Romtemplom, Corvin J. u., www.zsambek.hu Zsámbéki Művelődési Ház, Etyeki u. 2., (23) 342-318 Zsámbéki Színházi Bázis, (23)  342-318, www.zsambekiszinhazibazis.hu

Szabadteri Neprajzi Muzeum Muzeumi Oktatasi es Kepzesi Kozpont KÜLDETÉSÜNK a hazai múzeumok megújításának és megújulásának TÁMOGATÁSA módszertani fejlesztések, képzések megvalósításával, koordinátori hálózat mǵködtetésével, szakmai TANÁCSADÁSSAL a korszerǵ kiállítások, látogató- és iskolabarát környezet, ÉLMÉNYGAZDAG és szórakoztatva oktató programok és magas szintǵ szolgáltatások megvalósítása érdekében. Különösen FONTOS számunkra a kompetenciafejlesztǦ közoktatás támogatása ÚJSZERij múzeumpedagógiai megoldások bevezetésével és széleskörǵ ELTERJESZTÉSÉVEL, valamint a múzeumok és a közoktatási intézmények közötti újszerǵ EGYÜTTMijKÖDÉSEK kialakításával. Akkreditált továbbképzéseinkrǦl RÉSZLETES INFORMÁCIÓKAT a www.mokk.muzeumokmindenkinek.hu oldalon talál. CÍM: 2000 Szentendre, Sztaravodai út TELEFON: 26-502-500

Fidelio_2009_08.indd 61

17/07/2009 23:19:35


62

KÖNYVAJÁNLÓ

E

Détár Enikő színész Ingmar Bergman: Sarabande (Európa Könyvkiadó, 2003) Bevallom, Bergmant két évvel ezelőtt olvastam először. Mi más lehetett volna, mint a Jelenetek egy házasságból! Valami régi filmes emlék derengett kamaszkoromból. Lenyűgözött Bergman stílusa, kegyetlen őszintesége, elképesztő élettapasztalata, emberismerete. Amikor színpadra vittük párommal, Rékasi Károllyal a darabot, küzdelmeinket nagylányunk, Gigi jól ismerte. Az ő jóvoltából került a kezembe Bergman egyik utolsó műve, a Sarabande. Kedves Olvasó! Mint ismeretlen ismerős, barátsággal ajánlom ezt a könyvet. Sokkoló figyelmeztetés, hogy figyeljünk a másikra, vagy legalább tegyünk rá kísérletet. Különben? Öregkorodra iszonyú magányos lehetsz. Emberi kapcsolataink törékenyek, s eljuthatnak arra a pontra, ahonnan már talán nincs visszaút. Vagy mégis?! Erről szól ez a gyönyörűségesen szomorú könyv. Hadd írjam Neked azt, amit Bergman az elején az ajánlóban: „Ingridnek / Most és Mindenkor!”

Fidelio_2009_08.indd 62

Muladi Brigitta művészettörténész

Serbán Attila énekes, színész

Andrej Kurkov: A halál és a pingvin (Athenaeum 2000 Kiadó, 2004) Ernst Gombrich: Miről szólnak a képek? (Balassi Kiadó, 1999)

Cs. Varga István: Jeszenyin világa (Európa Kiadó, 1986)

Ha egy művészettörténészt megkérdezünk bármilyen dologról, számíthatunk rá, ha hatalmas körökkel is, de valahogy mindig a művészetnél fog kikötni. Ez most is így van, ha a kedvenc könyvemről érdeklődnek. Sok van, és mindjárt megszegve a szabályt, kettőt is ajánlok. Az egyik egy mai orosz regény, Andrej Kurkovtól A halál és a pingvin. Aki Bulgakovot valaha szerette, annak ez kötelező. Jó kis ukrán kémhistória, érzelmes is kicsit, igazi „habkönnyű nyári szórakozás”. A másik szakmai, de olvasmányos interjúkötet, és azért ajánlom, mert ebben a könyvben található válasz arra a kérdésre, amit mindenki fogalmazgat: Mitől lesz egy alkotás „jó” mű? Gombrich szerint a művész akkor végezte jól a dolgát, ha eszünkbe sem jut a mű célját firtatni. Hogy ez hol van a kötetben? Hát ahhoz el kell olvasni.

Legutóbbi könyvélményem egy közelmúltbeli szerepemhez kapcsolódik: az Isadora című zenés darabban Szergej Jeszenyint alakítottam. A karakter öszszetettsége miatt, és azért, mert egy valós személyt sokkal bonyolultabb megjeleníteni, mint egy fiktív alakot, Cs. Varga István Jeszenyin világa című kötetét hívtam segítségül a régi Írók világa sorozatból, amire egy antikváriumban akadtam rá. A könyv végigvezet a költő életén, szemezget a verseiből, idéz kortársaktól, több szemszögből mutatja be Jeszenyin pályafutását, elkerülve ezzel mindenféle szubjektivitást. De nemcsak az írót mutatja be, hanem az embert is. Tényszerűen ír gyermekkoráról, pályakezdésről, íróbarátságokról, kapcsolatairól, de betegségéről, viszonyáról az alkohollal, elrontott házasságairól és utolsó évei kétségbeesett vergődéséről is. A kötetből képet kaphattam arról, milyen lehetett ez az ember, aki egy zseni volt, és szerintem az orosz irodalom egyik legnagyobb költője.

17/07/2009 23:19:37

F FEST_


ESZTERGOMI LISZT HÉT

2009

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ: WWW.LISZTHET.HU WWW.KLASSZ.ORG

JEGYINFORMÁCIÓ: WWW.TICKETPORTAL.HU WWW.INTERTICKET.HU WWW.JEGYMESTER.HU

JEGYEK VÁLTHATÓK: GRAN TOURS UTAZÁSI IRODA 2500 ESZTERGOM, SZÉCHÉNYI TÉR 25. TEL: 33/502001 WELCOME PROGRAMSZERVEZŐ IRODA 2500 ESZTERGOM, KOSSUTH L. U. 5/D ÉS A KONCERTEK ELŐTT A HELYSZÍNEN

2009. AUGUSZTUS 23.  30.

FEST_LISZTHIRD.indd FEST LISZTHIRD indd 1 Fidelio_2009_08.indd 63

7/17/09 10:45:09 AM 17/07/2009 23:19:46


az

bemutatja:

m a r g i t s z i g e t i s z a b a d t é r i s z í n pa d 2009.

augusztus 16.

20:30

Jegyek kaphatók:

06-1-340-40-40, 200-57-98, www.jegyplaza.hu valamint az ismert jegyirodákban és az Interticket hálózatában.

Városmajori Szabadtéri Színpad 2009. augusztus 15. 20h

ANYÁM TYÚK, AVAGY AZ EMBER TRAGÉDIA! A L’art Pour L’art társulat legújabb elôadása Estmedia hirdetes indd 1 Fidelio_2009_08.indd 64

7/15/2009 1:31:25 PM 17/07/2009 23:19:47

Fidelio Est 2009. augusztus  

Fidelio Est programmagazin online változata

Advertisement