Page 1

ingyenes

2019.

ÁPRILIS

FIDELIO.HU

KULTURÁLIS PROGRAMMAGAZIN


TA R TA L O M

ö ss z h a n g z a t v a n !

14

SZÍNHÁZ

A KIBESZÉLETLEN MÚLT MESÉLŐJE

Interjú Mohácsi Jánossal

38

ZENÉS SZÍNHÁZ

LILIOM HAZATALÁL

Interjú Béres Attilával

PRELŰD TARTALOM HÍREK MENJÉL MÁR SZÍNHÁZ ZENÉS SZÍNHÁZ TÁNC KLASSZIKUS, KORTÁRS JAZZ/WORLD/FOLK VIZUÁL GASZTRO KÖNYV

3

3 6 8 10 38 42 46 56 62 70 72

IMPRESSZUM FELELŐS KIADÓ: Programmagazin Kiadó Kft.,

1052 Budapest, Semmelweis u. 14.

42 TÁNC

46 KLASSZIKUS

Interjú Goda Gáborral

Interjú Dobozy Borbálával

HATÁRTALAN TÉR, HATÁRTALAN GONDOLKODÁS

MIÉRT ÉRDEKES, HOGYAN BILLENTETT BACH?

ÜGYVEZETŐ: Szentpéteri András FŐSZERKESZTŐ: Molnár Barbara FELELŐS SZERKESZTŐ: Molnár Csaba ROVATVEZETŐK: Borbély Zsuzsa, Csabai Máté,

Gyürke Kata, Szász Emese, Várhegyi András

MUNKATÁRSAK: Földesi Judit, Fáy Miklós,

Vámos Miklós

KORREKTOR: Nyilas Ágnes ÉRTÉKESÍTÉSI VEZETŐ: Thuróczy Tímea HIRDETÉS: sales@fidelio.hu NYOMDAI ELŐKÉSZÍTÉS, LAYOUT: Gróf Róbert NYOMDAI MUNKA: Comorn Kft. 1031 Bp., Őrlő

u. 2. Tel.: 454-0956 ügyvezető: Bányai Péter ISNN 2062-2902 A 2019. MÁJUSI PROGRAMOK LEADÁSA:

2019. április 3-ig

56

JAZZ

„AMIKOR IMPROVIZÁLUNK, AKKOR MEDITÁLUNK”

Interjú Fekete-Kovács Kornéllal

62 VIZUÁL

MÁGIA ÉS INTENZITÁS – HAJAS TIBOR

Interjú Kelényi Bélával

SZERKESZTŐSÉG: E-mail: fidelio@fidelio.hu

Havonta megjelenő kulturális programmagazin. Megtalálható Budapesten és a nagyobb vidéki városokban, közel 400 terjesztési ponton. A KÖVETKEZŐ FIDELIO MEGJELENÉSÉNEK DÁTUMA: 2019. ÁPRILIS 16.

70 GASZTRO

72 KÖNYV

Interjú Segal Viktorral

Interjú Grecsó Krisztiánnal

VAN-E ÉLET A FŐTT SONKÁN TÚL? FIDELIO.HU

TITKOK FELSZÍN ALATT ÉS FELETT

A szerkesztőség az ingyenes megjelenítésre alkalmas programinformációt a saját szerkesztési elvei szerint helyezi el a lapban, az ehhez szükséges adatokat a PORT.hu szolgáltatja. Az esetleges műsorváltozásokért, valamint a hirdetéseken megjelenő adatok, képek valóságtartalmáért a kiadó nem vállal felelősséget.


Dave Liebman, Kristjan Randalu

Snétberger Ferenc, fotó: Kleb Attila

A jazz szerelmeseit is igazi csemegék várják: a Magyar Jazz Ünnepén olyan kiváló formációk lépnek színpadra, mint az Oláh Dezső Trió, a Hajdu Klára Quartet, a Varga Bendegúz Quintet, a Révész Richárd Latin Trió és a Budapest Jazz Orchestra. Felejthetetlen pillanatokra számíthatunk Snétberger Ferenc koncertjén, a Szandai Mátyás Quartet nemzetközi formációja legfrissebb albumát hozza el. A bossa nova koronázatlan királynője, Bebel Gilberto dupla koncerttel érkezik, Kristjan Randalu és a szaxofonlegenda, David Liebman újraértelmezi az Egy kiállítás képeit. Először látogat hazánkba a Prince által felfedezett souldíva, Judith Hill, különleges látványvilágú koncerttel tér vissza Miczura Mónika „Mitsou”, a modern afrikai zene meghatározó hazai formációja, az Àbáse pedig napjaink legizgalmasabb ghánai és nigériai muzsikusaival lép színpadra. Először játszik hazánkban a francia lánytrió, a L.E.J., és több kiváló hazai együttes – a Mōrk és a Wigama Lekko – is lemezbemutatóval készül a fesztiválra. Sunny, fotó: Julia Gat

A táncrajongók nagy örömére végre Budapesten látható a Ballett Theater Basel: méghozzá a Sólem Aléchem regényének motívumaira és az autentikus klezmert játszó svájci együttes, a Kolsimcha zenéjére Richard Wherlock brit koreográfus által megálmodott balettelőadással, a Tevjével nyűgözik majd le a közönséget. Visszatérnek hazánkba a vertikális tánc úttörői, azaz az amerikai BANDALOOP, SUNNY című koreográfiáját hozza el Emanuel Gat, premierre készül az Artus – Goda Gábor társulata és Góbi Rita, fiatal táncművész-koreográfus is.

LEJ, fotó: Universal Music France

MORK, fotó: Sinco

LISZT FERENC MŰVÉSZETE VISSZATÉRŐEN, MINDEN ÉVBEN KULCSFONTOSSÁGÚ SZEREPET TÖLT BE A FESZTIVÁLON, AZ Ő ÉLETMŰVÉBŐL MERÍT IDÉN RIC FURMANN, HAMAR ZSOLT ÉS A NEMZETI FILHARMONIKUS ZENEKAR, KOLONITS KLÁRA ÉS ZSOLDOS BÁLINT, A PHILHARMONIA CHOR STUTTGART, VALAMINT RÁNKI FÜLÖP ÉS A ZENEAKADÉMIA SZIMFONIKUS ZENEKARA IS. Április 5-től hamisítatlan fesziválhangulat tölti be az egész várost: a nyitó hétvégén a hagyományoknak megfelelően fesztiválnyitó promenád köszönti a tavaszt, ismét kihagyhatatlan programokkal várja majd a képzőművészet rajongóit a Budapest Art Week. Az Akvárium Tavasz Teraszon a fesztivál teljes ideje alatt a hazai könnyűzenei élet legkülönbözőbb stílusú előadói, együttesei adnak ingyenes akusztikus koncerteket, érkezik a hamburgi techno-rezesbanda, a Meute és az amerikai dalszerző-énekes, Laura Gibson, de a fesztiválon ünnepli 1. születésnapját a Sztalker Csoport zsebkönyvprojektje, a POKET is.

United in sound Etuk Ubong

A Hof-Musici Baroque Ensemble, Dobozy Borbála, Alekszej Ljubimov és a Concerto Armonico fellépéseivel tér vissza a Zsabó Fesztivál, amely ezúttal az orosz és szláv régizenét helyezi középpontba. A kamarazenei csemegék és nagyzenekari különlegességek között találjuk Oláh Vilmos és Balog József cigányzene és jazz által inspirált koncertjét, a világhírű karmester, Janos Acs pedig Leoncavallo Requiemjének nagyzenekari változatát dirigálja.

Wigama Lekko, fotó: Sin Oliver

X Szandai Mátyás Quartet, fotó: Csendes Krisztina

Hamupipőke, Maria Shirinkina, Alexander Sergeev, fotó: Valentin Baranovsky

Európa egyik legfontosabb össz­ művészeti programsorozatán 2019-ben az orosz kultúra áll a középpontban, és már a fesztivál nyitókoncertje is igazi komolyzenei ínyencség: Muszorgszkij operáját, a Hovanscsinát a Magyar Rádió Művészeti Együttesei a zeneszerzői szándékhoz hű változatban szólaltatják meg Kovács János vezényletével. A fesztivál záró hétvégéjén pedig Budapestre látogat a világ egyik legkiválóbb karmestere, Valerij Gergijev, aki a Jolántát, Csajkovszkij utolsó operáját dirigálja a Mariinszkij Zenekar élén, majd a fesztivál zárónapján a Mariinszkij Színház Balettegyüttesének káprázatos balettelőadásán Prokofjev Hamupipőkéjét vezényli – ráadásul kétszer. A fesztivál közel két és fél hete során sorban követik egymást az orosz kapcsolódású programok: érkezik a Moszkvai Csajkovszkij Zenekar, Jurij Basmet és a Moszkvai Szólisták, orosz komponisták művei csendülnek fel Mocsári Károly és Kocsis Krisztián zongorakoncertjén, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Muszorgszkij-művekkel készül, és Stravinsky kompozíciói is felcsendülnek Baráti Kristóf és a Kodály Filharmonikusok Debrecen közös estjén, a fesztivál egyik legkülönlegesebb helyszínén, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Idén 18 napon át, április 5-től 22-ig tart a kulturális tavasz: a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál a komolyzenei koncertek mellett táncpremierekkel, színházi bemutatókkal, crossover produkciókkal, nagyszabású kiállításokkal, lenyűgöző balettelőadásokkal, sokszínű jazz-, világ- és könnyűzenei programmal teszi felejthetetlenné az áprilist. Jön többek között Valerij Gergijev, a Mariinszkij Zenekar és a Mariinszkij Színház Balettegyüttese, Jordi Savall, a Ballett Theater Basel, Snétberger Ferenc, a GoGo Penguin, Judith Hill, a Mitsoura, Joseph Calleja, a francia újcirkusz csillaga, Yoann Bourgeois, valamint a BANDALOOP. Különleges bemutatóra készül Janos Acs és a Concerto Budapest, érkezik az Eric Whitacre Singers, Emanuel Gat társulata és a L.E.J. francia trió is. Janos Acs, fotó: Scharm András

Valerij Gergijev, fotó: Marco Borggreve

VILÁGSZTÁROK, AZ OROSZ KULTÚRA LEGENDÁS ALKOTÓI ÉS VALÓDI CSEMEGÉK MINDEN MŰFAJBAN A 39. BUDAPESTI TAVASZI FESZTIVÁLON!


6

HÍREK

HÍREK

ÖSSZEÁLLT A POSZT VERSENYPROGRAMJA

Tizennégy előadás jutott be a Pécsi Országos Színházi Találkozó idei versenyprogramjába, pécsi bemutatkozásuk június 6. és 15. között lesz. A 19. POSZT versenyprogramját Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója és Zalán Tibor József Attila-díjas író, dramaturg állította össze a 2018. március 1. és 2019. március 10. között bemutatott, magyar nyelvű színházi előadásokból. Meghívást kapott az Örkény Színház Secondhand című előadása, A diktátor a Vígszínház repertoárjából, a Karenina, Anna című produkció a József Attila Színházból, a Pesti Magyar Színház A székek című előadása, valamint a Radnóti Színház 10 címet viselő produkciója. Két színház is duplázni tudott: a budapesti Katona József Színház a Rozsdatemető 2.0 és a Jeanne d’Arc című előadásokkal lesz jelen, míg a Nemzeti Színházból meghívást kapott a Woyzeck és a Caligula helytartója is, amely a Gyulai Várszínházzal koprodukcióban készült. A vidéki színházak produkciói közül jelen lesz a Ványa bácsi a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Váci Dunakanyar Színház előadásában, az Idióta című előadás a debreceni Csokonai Nemzeti Színházból, valamint a Kartonpapa a székesfehérvári Vörösmarty Színházból. A határon túli színházak közül a Szabadkai Népszínház a Mi történt Baby Jane-nel? című produkcióval versenyez, míg a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház az Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című elő­ adással lesz ott a pécsi találkozón.

CIRKUSZBAN KEZDŐDIK A MITEM FESZTIVÁL

MEGNYÍLIK AZ EIFFEL MŰHELYHÁZ

A MÁV hajdani Északi járműjavítójának Feketeházy János által tervezett csarnokában nyílik meg a Magyar Állami Operaház új játszóhelye, az Eiffel Műhelyház. Az épület alapkövét 2017 szeptemberében rakták le, hogy az Opera próbacentruma, gyártóbázisa, illetve modern, kortárs produkcióinak otthona legyen. Marosi Miklós építész, a beruházás tervezője úgy nyilatkozott, céljuk volt, hogy megőrizzék az ipari műemlék jelleget, az épület pedig kulturális centrumként, közösségi térként működhessen a X. kerületben. Az első előadást április 5-én tartják GIF (Girls in Focus) címmel.

Orosz, ukrán, szerb, litván, német, kazah, dán, portugál, cseh, francia, svéd és határon túli magyar előadás színesíti a Nemzeti Színház nemzetközi fesztiváljának idei programját április 11. és május 5. között. Az első előadás, a cirkuszművészet fejedelme, Slava Polunyin SLAVA’s SnowShow-ja a Fővárosi Nagycirkuszban tekinthető meg április 11. és 14. között több alkalommal is. A kínálatban szerepel még a litván rendező, Rimas Tuminas Ványa bácsi-rendezése, a nemrég elhunyt Eimuntas Nekrošius Kurafiak című produkciója, Michael Thalheimer pedig A vágy villamosával érkezik a Berliner Ensemble előadásában. Az Odin Teatret a fesztiválon mutatja be először egyben Eugenio Barba Trilógiáját, visszatér a fesztiválra Stockholmból a svéd Királyi Drámaszínház az Egy nyári éj Svédországban című előadással, Belgrádból pedig Csehov Ivanovjában csodálhatjuk meg a Szerb Nemzeti Színház színészeinek szenvedélyes játékát. Különleges színházi élményt ígér a fiatal tatár írónő, Szumbel Gaffarova első, nagy port felkavaró darabja, A jövevény, amely a Galiaszgar Kamal Tatár Állami Színház előadása, de színesíti a műsort határon túli magyar előadás is: a komáromi Jókai Színház hozza el A félkegyelmű című produkciót Huba Martin rendezésében. További információ: www.mitem.hu

REGINALD ROSE: 12 DÜHÖS EMBER / ÁTRIUM két szereplő harca marad: a hármas és a nyolcas esküdté. „Gyabronka József figurája az, aki kételyeivel elindítja a közös gondolkodást. Ő sem bizonyos abban, hogy a fiú ártatlan, de azt érzi, hogy a tisztesség úgy kívánja, ne az első benyomások alapján döntsenek egy fiatalember életéről-haláláról. (…) A hármas számú esküdt: Mucsi Zoltán. Mindenben ellentéte Gyabronka figurájának. Nagyon hamar kiderül róla, hogy titka van. Kezdetben nem különbözik a többiektől, akik vele együtt a procedúra minél hamarabbi lezárását szeretnék. Aztán egyre indulatosabbá válik, céltalanul és értelmetlenül támad a társaira, elsősorban persze a nyolcas

TOVÁBBI HÍREKET A FIDELIO.HU OLDALON OLVASHAT

esküdtre. Ahogy sokasodnak a fiú bűnösségében kételkedők, úgy borul el mind jobban az agya, és szorul sarokba. Egyedül marad, összeomlik.” A Revizor kritikusa összességében úgy látja, „az előadás példabeszéd arról, hogy milyen pusztító hatású a véleménymanipuláció, az ellenségkép-kreálás, a társadalmi megosztás, a hu­má­nus értékek semmibe vevése, az emberek egymás ellen fordítása. Mindez nem didaktikus tandrámában, hanem jól megcsinált, akár bulvárnak is tekinthető krimiben fogalmazódik meg”.

Hetedik alkalommal rendezik meg az elmúlt évek legnépszerűbb filmfesztiválját Budapesten, a Friss Húst. Hagyományosan itt mutatkoznak be az új magyar rövidfilmek, a nemzetközi válogatás műsorában pedig a világ legjobbjai láthatók. Különleges tematika alapján válogatták össze a 17 filmből álló nemzetközi programot, a három versenyblokk mellett idén is lesz LMBTQ- és horrorszekció, ezenkívül francia élő szereplős filmeket és animációkat is vetítenek. A 29 új magyar kisfilm között a Friss Húson lesz a premierje a Berlinalén versenyzett két magyar animációnak: a Lidérc úrnak és az Entropiának. Harmadjára tér vissza a fesztiválra Dudás Balázs és Csata Hanna, és a Friss Húson mutatkozik be többek között Simonyi Balázs és Szirmai Márton új filmje is. március 25–31. Toldi mozi

(VII. KER. KÁROLY KRT. 3/A)

ELŐADÁSOK:

2019. MÁRCIUS 25. (20 ÓRA) 2019. ÁPRILIS 15. (20 ÓRA) Jegyek válthatók a Belvárosi Színház szervezésén (1075 Bp., Dohány u. 1/a, tel.: 266-7130, nyitva: H-P 10-18 óráig), valamint az ismert jegyirodákban, a jegyterjesztőknél. Bankkártyás vásárlás a www.jegy.hu és a www.orlaiprodukcio.hu oldalon lehetséges.

https://revizoronline.com/hu/ cikk/7707/reginald-rose-12-duhos-ember-atrium/ FIDELIO.HU

BÁTOR ÉS MEGHÖKKENTŐ FILMEKKEL JÖN A FRISS HÚS RÖVIDFILMFESZTIVÁL

BELVÁROSI SZÍNHÁZ

HALÁL A MIGRÁNSRA? – A REVIZOR KRITIKAI PORTÁL AJÁNLJA

„Császi Ádám rendező és Ugrai István dramaturg nem változtatja meg a darab menetét, de bizonyos szövegeket, hangsúlyokat felerősít, s ettől a mai magyar viszonyokra reflektáló produkció születik. Rose-nál is elhangzanak a színeseket és a bevándorlókat lenéző, megbélyegző kijelentések, de az Átrium változatában ezek sokkal nyomatékosabbak” – írja Gabnai Katalin, a Revizor kritikusa az Átrium 12 dühös ember című előadásáról. A történet tizenkét esküdtről szól, aki egy tárgyalóteremben egy fiú bűnösségéről vagy ártatlanságáról dönt. Gabnai szerint bár a rendező, Császi Ádám igyekszik kiegyenlítetté tenni a döntéshozók közötti erőviszonyokat, a történet mégis

7

jegy.hu

FIDELIO.HU

SZETTEPVE_fidelio_127x86.indd 1

TOVÁBBI HÍREKET A FIDELIO.HU OLDALON OLVASHAT 04/03/19 18:10


MENJÉL MÁR

FÁY MIKLÓS

Ralph O. Brewster, Gov. of Maine

8

RODGERS–HAMMERSTEIN: CAROUSEL

Egy ideig Molnár ellenállt. Nem adta megzenésítésre a Liliomot, pedig Puccini kérte tőle. Mi lett volna Liliom? Tenor? Gigli énekelte volna Gigliót? Mindegy. Félt, hogy ha Puccini zenésíti meg, elfelejtik magát a darabot, csak az opera marad életben. (Mintha Verdi miatt nem játszanák a Macbethet vagy az Othellót.) Élete végén aztán nem tudott ellenállni, és hozzájárult a darab musicalesítéséhez. Siker lett, és annyiban igaza volt Molnárnak, nem akkora siker, hogy árnyékba borította volna a prózai változatot. Liliom és Julika helyett Billy és Carrie, Városliget helyett Amerika… De ebből a musicalből való a Liverpool indulója, a You'll Never Walk Alone. Budapesti Operettszínház A TEST DIADALA

Szép, kora tavaszi élményem volt évekkel ezelőtt: egy, csak olaszul tudó idegenvezető próbálta meg Firenzében elmagyarázni a csak angolul tudó csoportnak, mi a nagyszerű Michelangelo művészetében. Beszélt, sokat beszélt, de mivel látta, hogy nem értik, eljátszott mindent. Állt a lódenkabátjában, színleg összekötözött kezekkel, és aztán hatalmas erőfeszítéssel ledobta láncait, nyújtózott, és kiabált: la liberazione dell’anima!! A lélek felszabadulása. Kiröhögték, pedig hát igaza volt. A test diadala csak látszólag a test diadala, a feszülő izmok, elcsavarodott törzsek a lélekről beszélnek. Ott márványból van a test, itt most papírból, szénből, de a lényeg ugyanaz. Szépművészeti Múzeum

B OTO S É VA

B OZÓ A N D R E A

SZ ÁVA I V I K TÓ R I A

MIKA MYLLYAHO

R E N D E Z T E : H O R GA S Á DÁ M RALPH BREWSTER: HONTALANUL BUDAPESTEN

Olasznak amerikai, amerikainak olasz, peches ember volt Ralph Brewster. Peches ember Pesten, mert ide menekült a katonaság elől 1940-ben, és egy ideig egészen jól érezhette magát, de aztán vége lett a dalnak. Kiutasították, és elvitték a szlovák határra, de nem volt vízuma. Hazajött (ha Pest neki is haza) bujkálni, uszodába menni, félni, látni, megírni. Nyilván ma már kevés embert érdekelnek a világban az ő kalandjai, de mi pont ezek közé a kevesek közé tartozunk. Látjuk, kik lapítottak, ha segíteni kellett, és kik segítettek, amikor lapítani okosabb lett volna. Brewster túlélte. Nem sokkal, mert az uszodák mellett a művészetért is rajongott, így nem várta meg, amíg felgyógyul a tüdőgyulladásból, hanem elutazott a velencei biennáléra. Őrült ember, őrült, de szép halállal. Corvina Kiadó, 2018

CHOPIN – MAURIZIO POLLINI

forrás: DG

Pályafutását Maurizio Pollini a varsói Chopin-versennyel kezdte, 1960-ban vette át az első díjat Artur Rubinsteintől, aki azt mondta: ez a fiú jobban játszik, mint bármelyikünk. Eltelt majdnem hatvan év, és Pollini újra Chopint játszik, ezúttal időrendben veszi föl az összes szólódarabot. Most tart opus 58-nál. Kicsit ijedten néztem meg, vajon mennyi lehet még hátra. Nem nagyon sok, Chopin opus 64-es számmal jelentetett meg három keringőt. Aztán már csak a csellószonáta jön. De szerencsére jelentős mennyiségű opus posthumus van, így minden okunk megvan a reménykedésre. Deutsche Grammophon, 2018 FIDELIO.HU

www.karinthyszinhaz.hu 1115 Bp. Bartók Béla út 130. Telefon: 1 203 89 94 jegyek kaphatók a jegy.hu-n és az interticket országos jegyirodahálózatában

KARINTHY SZÍNHÁZ. CSALÁDBAN MARAD.


10

SZÍNHÁZ PRESENT április 3. 19:00 – FÉM Arts & Café

Az egyik legrégebbi mozgásszínházi társulat, az Andaxínház érkezik vendégjátékra a FÉM Arts & Café belvárosi teátrumába. Legújabb bemutatójuk pillanatmozaikokból építkező színházi akció, az érzékien láttató képek atmoszférájában az ember helyzetére irányul: a világban való otthontalanság, a menekültlét és idegenségérzet traumáira. A rendező, Zsalakovics Anikó előadóként is feltűnik a darabban Kalocsay Mercedes, Hajduk Károly, Lajkó Bence és Harsay Gábor mellett. LÉLA SZEME április 4. 15:00 – UP Újpesti Rendezvénytér

A vak Léla Ardealt kedves természete és látnoki képessége miatt kedvelik a kisváros lakói, szerelmét, a torz ifjút viszont gyűlölik és kirekesztik. Az álnok rendőrfőnök vagyonra és nemesi rangra áhítozik, zsarolással és hamis vádakkal igyekszik elérni a célját, miközben mesterien manipulál. A szerelmesek egy kétes hírű sámánasszonyhoz menekülnek, aki képes előhívni a holtak segítő erejét. A Szép Ernő Színház legújabb előadását Szinovál Gyula rendezi, a főbb szerepekben Békefi Viktória, Krajnik-Balogh Gábor és Kósa Zsolt látható. AZ IDEGEN április 4. 19:00 – Ódry Színpad

Albert Camus talán leghíresebb regénye, a L’Étranger 1942-ben látott napvilágot, magyar fordításban először Közöny címmel jelent meg, és lett generációk olvasmánya. Témája a camus-i filozófia alapélménye: az abszurd. Zakariás Máté monodrámát keresett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tartandó vizsgaelőadásához, Albert Camus Az idegen című elbeszélése Kis Kornélia és Ádám Péter új magyar fordításában megpecsételte a választását.

PREMIEREK

PREMIEREK

KADDIS A MEG NEM SZÜLETETT GYERMEKÉRT

BENNE VAGY

április 6. 19:30 – Vígszínház

Dágvány, napjainkban. Lacibát megütötte a guta. Lánya, Szilvi próbálja továbbvinni a kis lábtörlőgyártó céget, Gépkezelő Tibivel kitermelni legalább a hitelre valót. Roland, „az ügyvezető” roncsfurgonnal teríti a környéken az árut. Összefut Endrével, a kamaszkori haverral, aki megkínálja egy területfejlesztési bomba üzlettel. Az érvényesülés kérdéseit körüljáró előadást Kovács Dániel Ambrus rendezi Chován Gábor, Jankovics Péter, Messaoudi Emina és Ficzere Béla közreműködésével.

Kertész Imre a Kaddisban gyönyörű, költői monológ során arra a felismerésre jut, hogy lehetetlen egy olyan világban gyermeket vállalni, ahol át kellett élni a holokauszt borzalmait. Így válik a saját múltunk mély és pontos elemzése a jövőnk lehetetlenségének felismerésévé. A regényt Lukács Sándor tolmácsolja, az előadással a Nobel-díjas író emléke előtt tiszteleg a Vígszínház. TÓTFERI április 6. 20:00 – MU Színház

Tótferi története a születés utolsó fázisa, a végső küzdelem az életért, lázálomszerű rohanás a gyermeki képzeletben. A zenés misztériumjáték alcíme is sokat mond: „Tótferi, avagy hogy született a világhőse, kinek keresztanyja a Szempétör volt.” A világ utolsó napján egy szegény asszony vendégül látja a koldusként világot járó Atyám Teremtőmet és Szent Pétert. Ezen a kozmikus éjszakán csakis csodálatos dolgok történhetnek: születnie kell egy hősnek, aki megmenti a világot. Kárpáti Péter darabját Szokol Judit rendezi Szegvári Júlia, Jeli Sára Luca és Gregorich Zsófia főszereplésével. A TAVASZ ÉBREDÉSE április 9. 19:30 – Ódry Színpad

Erőszak, szexualitás, felnőttség, beavatás, öngyilkosság. A múlt század elején a darab témáit provokatívnak találták, sokat közülük még ma is tabunak tartanak. A történetet három gyerek, Wendla, Menyus és Marci szemszögén keresztül ismerhetjük meg. A gyerekek kapcsolódnak egymáshoz, de nem képesek összetartani. A felnőttek, amíg csak lehet, burokban tartanák gyerekeiket, csakhogy ezzel megvonják tőlük azt a tudást, amelyet már régen át kellett volna adniuk. Kotormán Ábel rendezésének főbb szerepeiben Rudolf Szonja, Kovács Máté és Márfi Márk látható.

Hunyadkürti István, Mertz Tibor és Végh Péter látható.

április 10. 19:00 – Jurányi Ház

TARTUFFE április 12. 19:00 – Nemzeti Színház

Orgonék jómódú házában egy mélyen vallásos alak, Tartuffe egyre nagyobb befolyással bír. A helyzet már azzal fenyeget, hogy Tartuffe kiforgatja Orgont a vagyonából, és a lánya kezét is megszerzi. Hamarosan mindenki átlát az ármánykodásán – kivéve Orgont. Egyszerű vígjátéki történet, Molière-nek köszönhetően mégis zseniális. David Doiasvili grúz rendező előadása az archetipikus, minden korra és bizonyos értelemben mindannyiunkra jellemző színlelésről szól Horváth Lajos Ottó és Trill Zsolt főszereplésével.

ZELDA – AZ UTOLSÓ VAD NŐ április 11. 19:00 – Bethlen Téri Színház

„1948. március 10-én késő éjszaka tűz ütött ki az Asheville-i Highland Pszichiátria főépületében. A tűz váratlanul gyorsan terjedt. A tűzoltók erőfeszítései ellenére kilenc beteg meghalt. A tűzvész áldozatai között volt a világhírű író, F. Scott Fitzgerald felesége, Zelda. Holttestét csak a papucsa alapján sikerült azonosítani.” A GK Társulat és a Manna produkciójának főszerepében Horváth Lili látható, az előadást Gergye Krisztián rendezi. A MARATONFUTÓK TISZTELETKÖRT FUTNAK április 12. 19:00 – Magyar Színház

A Topálovity család különös világába vezet a balkáni fekete komédia. Öt generáció huszonöttől százhuszonöt éves korig látható a színen, apák és fiúk, illetve a Végtelen Nyugalom Kft. nevű koporsógyártó cég működése. A koporsógyártás azonban csak fedőtevékenység: valójában használt koporsókat lopnak. A legifjabb Topálovity, Mirko ki akar szállni az üzletből – ezt viszont a többiek nem engedhetik meg. A világhírű Dušan Kovačević darabját Paolo Magelli rendezi, főbb szerepekben FIDELIO.HU

CSAPODÁR MADÁRKA április 13. 19:00 – Gózon Gyula Kamaraszínház

Angelo Beolco darabja igazi pajzán komédia, amelyben a marc7.pdf

1

színészek valóban játszhatnak, komédiázhatnak, szinte lubickolhatnak a szerepek kínálta lehetőségekben. A történet szerint Ruzante gazda és Betia asszony, meg földijük, Menato koma sokszor visszasírja elhagyott gazdaságát, odahagyott életét. De a szerelem, a bolond vágy nagy úr! Betia visszautasítja Menatót, míg Tonio szomszéd, a délceg bergamói katona széptevését szívesen fogadja. Az előadást Czeizel Gábor rendezi Hajdú László, Gyöngy Zsuzsa, Széll Attila, Janik László és Haik Viktória főszereplésével. A MÉLYBEN április 13. 19:00 – Örkény Színház

Egytucatnyi ember él összeszorulva. Kötekednek, kiabálnak, kornyikálnak. Az irritált létezésben minden perc elviselhetetlennek, minden alak menthetetlennek tűnik, amíg be nem lép egy vándor: Luka bottal és batyuval. Vigaszt, reményt és a megváltás

2019. 03. 07.

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

FIDELIO.HU

0:13:56

SZÍNHÁZ ígéretét prédikálja azoknak, akik előtt mintha minden ajtó bezárult volna. Szelídsége e körben mégis tovább provokál. Makszim Gorkij darabját Ascher Tamás rendezi, a főbb szerepekben Znamenák István, Hámori Gabriella, Zsigmond Emőke és Patkós Márton látható. A NŐK (IS) A FEJÜKRE ESTEK április 13. 19:00 – Turay Ida Színház

Mit csinál a nő, ha már nem „ennyi”, de még nem is „annyi”, és hirtelen ráeszmél: vészesen közeledik az utolsó utáni pillanat, amikor talán még? Eddig a férfiakon nevettünk önfeledten, most a nőkön a sor. A férfiak a fejükre estek című darab már jól ismert hősei mellett természetesen új szereplők is felbukkannak Berkes Gábor és Báldi Mária zenés vígjátékában. Sztárek Andrea rendezésének főbb szerepeiben Détár Enikő, Xantus Barbara, Sztárek Andrea, Fehérvári Péter és Frech Zoltán látható.

11


12

SZÍNHÁZ RIVIÉRA április 18. 19:00 – Belvárosi Színház

„Az a színpadi ötlet, hogy valaki, aki ellenségével nem mer szembeszállani, dühében hősködve szembeszáll az ellenség tehetetlen árnyékával, egy róla készült viaszbabával, színpadi ötletnek elsőrangúan mulatságos, pompás, eredeti, újszerű, zseniális – műfajszerűen a legjobb, legnemesebb vígjátékanyag, shaw-i, molière-i, csaknem cervantesi trouvaille” – írta Karinthy Frigyes 1926-ban a Nyugat hasábjain. Benedek Miklós rendezésében mások mellett színpadra lép Kovács Patrícia, Schruff Milán, Szabó Kimmel Tamás, Kardos Róbert, Ullmann Mónika és Péter Kata. SACRA HUNGARICA április 18. 19:30 – Stúdió K

A Stúdió K legújabb bemutatója igazi kuriózum lesz a színház számára, hiszen Urbán András, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója és főrendezője most először rendez Magyarországon. EGY SZÁZALÉK INDIÁN április 26. 19:00 – B32 Galéria és Kultúrtér

„Rendezőként az elmúlt évek igazi felismerése az volt számomra, hogy az emberi magatartásnak és cselekvésnek nincs túl sok mintázata, nagy vonalakban mindenki ugyanolyan koreográfia szerint halad végig az életen. Viszont végtelen sok árnyalat van. A tervezett új Látókép-produkció is kiváló lehetőséget ad arra, hogy bebarangoljuk ezeket az árnyalatokat” – véli Hajdu Szabolcs, akinek rendezésében rajta kívül fellép Török-Illyés Orsolya, Tóth Orsi, Gelányi Imre, Szabó Domonkos és Vereb Szabolcs.

PREMIEREK igazodó hintáslegény és a feltétel nélküli szerelemmel szerető kis cselédlány története a magyar drámairodalom egyik legmeghatóbb darabja. A zenés változat alkotói a mesét egy észak-amerikai tengerparti kikötővárosba helyezték át, cselekményében és szellemiségében azonban hűek maradtak az eredeti műhöz. Béres Attila rendezésének főbb szerepeiben Dolhai Attila, Sándor Péter, Vágó Zsuzsi, Széles Flóra, Nagy-Kálózy Eszter és Polyák Lilla látható. CSÍKSOMLYÓI PASSIÓ április 26. 19:00 – Újszínház

Csíksomlyó ősi Szűz Máriakegyhely mivolta, a tradíciót és a népet megtartó ereje adta azt a szellemi és lelki légkört, amelyben a 18. század során a híres nagypénteki szenvedéstörténeti misztériumdrámák elhangozhattak. Balogh Elemér és Kerényi Imre 1981-ben a legendás várszínházbéli előadáshoz készített új szövegváltozatot, amelyet hosszú évekig sikerrel játszottak. Nagy Viktor rendezésének főbb szerepeiben Viczián Ottó, ifj. Jászai László, Nemes Wanda, Almási Sándor és Farkasházi Réka látható. SZÍNÉSZBESZÉD április 27. 15:00 – Ódry Színpad

Ismert és ismeretlen szerzők visszaemlékezései a valamikori főiskolai, később egyetemi évekről. Mi folyt, illetve mi folyik ebben a rejtélyes intézményben, amelyet ma Színház- és Filmművészeti Egyetemnek hívunk? Azonosságok és különbözőségek az elmúlt hatvan évből. A harmadéves színművészosztály vizsgaelőadása, osztályvezető tanárok: Pelsőczy Réka és Rába Roland, rendezőtanár: Máté Gábor.

CAROUSEL – LILIOM

KAKAÓSCSIGA

április 26. 19:00 – Budapesti Operettszínház

április 27. 19:00 – Centrál Színház

Molnár Ferenc Lilioma, a vagány, de az élet dolgaiban nehezen el-

A Kakaóscsiga egy felnőtteknek készült „meseest”, amely a Fedél

Nélkül hajléktalan szerzőinek a szövegeire épül. Egy férfi, nevezzük Énnek, egy hosszú nap után hazaérkezik erdőszéli kunyhójába. Leveszi a kabátját, lemotyózik, és mesélni kezd a mindennapjairól, beszámol megfigyeléseiről, élményeiről. A Papp János előadásában megelevenedő, humort sem nélkülöző történeten keresztül felfedezhetjük a hajléktalansorsba kényszerült emberek gazdag, szellemes, életigenlő belső világát. A rendező: Cortés Sebastián. KEDVES ÉN! április 27. 19:00 – KuglerArt Szalon Galéria

„Az élet olyan, mint egy neveletlen kamasz, akinek nem lehet visszaszólni.” A KV Társulat új bemutatója Kunt Gergely Kamasztükrök című műve nyomán jött létre, amely kamaszok naplóin keresztül mutatja be a magyar történelem egyik legellentmondásosabb és legtragikusabb időszakát, az 1938 és ’45 közötti éveket. Szenteczki Zita rendezésében színpadra lép Barna Lilla, Kovács Domokos, Száger Zsuzsanna, Terhes Sándor és Urbanovits Krisztina.

ó: t a t u Bem 4.

jus 2019. má

Írta: A JK V E T N E Z S

DINO COMING OUT

k vígjáté

április 29. 20:00 – MU Színház

Volt idő, amikor dinoszauruszok uralták a földet, de a dinók ideje lejárt, és egy olyan faj vette át az uralmat, amelyik mindent felcímkéz és értékel. Mindössze két dinó maradt, akik a Bakonyban élnek. Ők a fajuk utolsó két példánya. Eddig sikerült elrejtőzniük a világ elől, amely nem az ő számukra van berendezve, de nem maradhatnak ott örökké. Ezért feljönnek a szitibe, és megkérik az embereket, hogy tanítsák meg őket, hogyan kell ebben a különös, új korban megfelelően élni. Előadja Fekete Ádám és Szabó Veronika.

FIDELIO.HU

NAGY SÁNDOR w SZENTE VAJK BÁLIZS ANETT w KOVÁCS GYOPÁR w LÉVAY VIKTÓRIA SZEREDNYEY BÉLA w CSONKA ANDRÁS w OLÁH BÉLA BARABÁS KISS ZOLTÁN w DOBOS JUDIT Rendezte: SZENTE VAJK


SZÍNHÁZ

INTERJÚ

fotó: Kaszás Tamás

14

A KIBESZÉLETLEN MÚLT MESÉLŐJE Testvérével, Mohácsi Istvánnal és Závada Pállal közösen vehette át február végén a Kortárs Magyar Drámadíjat az Egy piaci napért, amely a II. világháború utáni kunmadarasi zsidóellenes pogromot dolgozza fel. Mohácsi Jánossal beszélgettünk. GYÜRKE KATA

Miért tartod ennyire fontosnak a kibeszéletlen történelmünk színrevitelét? Az elhallgatott, kibeszéletlen történetek szerintem egész egyszerűen mérgezik a társadalmat, MOHÁCSI ráadásul azt is gondolom, hogy a JÁNOS nem tudás nagyon rendező veszélyes, ezoterikus vizekre terelheti az embereket. Ahogy ezt látjuk is, teszem azt a politikai kampányokból, hogy mennyire könnyű a nem tudással manipulálni. Ez ellen szeretnék menni, mert a tudás, a kibeszélés és a párbeszéd híve vagyok. Sok minden járul még ehhez hozzá, például az, hogy alighanem ezt a színházi, drámai nyelvet elég jól beszéljük, legalábbis tűrhetően öntjük színpadi formába.

A saját színházi nyelv alatt azt érted, hogy szívesen rendezel tömegjeleneteket? Kedvelem, ha sok emberrel dolgozhatok, a munkát magát és a végeredményt is, mert jóval gazdagabbá teheti az előadást. Nagyon jólesik, amikor sokan vannak a színpadon, és mindenkit a levegőben lehet tartani. Hogyan válhat a színpadon elviselhetővé a sok szörnyűség? Nem elviselhetővé szeretném tenni a borzalmakat, hanem megélhetővé és átélhetővé. Meg szoktunk állapodni Isóval, a testvéremmel abban, hogy mi lesz az előadás legfontosabb nyelve. A Számodra helynél ez a humor volt. Különben egészen egyszerűen nem megy le a néző torkán az a naturális iszonyat, ami például Kamenyec-Podolszkijban történt. Ép ésszel felfoghatatlan

AZ INTERJÚ TELJES TERJEDELEMBEN A FIDELIO.HU OLDALON OLVASHATÓ

és elviselhetetlen, és nemcsak a nézők, de az alkotók számára is. A humor mellett ezért fontos eszköz a zene is? A zene rettenetesen jó színpadi és egyben dramaturgiai eszköz. Például az Egy piaci nap befejezését rendezhetném én ide-oda, ha nincs ott az a zene a végén, Kovács Márton zenéje, ami Magyar­országról szól, és annyira gyönyörűséges. Azt fejezi ki, amit nem lehet prózában megfogalmazni. Ritkán nyúlsz Shakespeare-hez, de most A velencei kalmárt rendezed Miskolcon. Te választottad? Béres Attila kért fel rá, ez a harmadik Shakespearerendezésem. Most azon dolgozunk, hogy radikálisan végigvigyük a darabon a mellékszereplőket, hogy ne csak hírnökök legyenek, vagy mindenféle alabárdosok, akiknek semmi keresnivalójuk a színpadon. Ezért hívom be őket olyan jelenetekbe is, ahol eredetileg nem lennének ott. Ilyenkor aztán nagyon kell figyelnem rájuk, hiszen ha sokan vannak a színpadon, könnyen beindul egy társaság. Székesfehérváron újra megrendezted a Black Comedyt. Milyen változtatások születtek? Ez a harmadik találkozásom a darabbal, de talán a mostani sikerült a legjobban. A Black Comedy olyan bohózat, amihez a svájci óra pontossága nagyon kevésnek bizonyul, ebben atom­ óraszerű pontossággal kell a színészekkel dolgozni, és abban a pillanatban, amikor egy másik színpadra kerül, ugyanazok a gegek már nem élnek meg. Mást kell kitalálni. És végre megengedtem az öcsémnek, hogy kedvére húzzon a szövegből. Sokfelé rendezel az országban. Kaposvárra is visszamennél? Azért mondhatok könnyűszerrel igent, mert erre semmi esély nincs. Egyébként azok miatt az emberek miatt, akik még a régiek közül ott vannak, bizony elmennék. FIDELIO.HU

BELVÁROSI SZÍNHÁZ

(VII. KER. KÁROLY KRT. 3/A)

BUDAPESTI BEMUTATÓ: 2019. ÁPRILIS 18. (19 ÓRA) TOVÁBBI ELŐADÁS: 2019. ÁPRILIS 20. (19 ÓRA) Jegyek válthatók a Belvárosi Színház szervezésén (1075 Bp., Dohány u. 1/a, tel.: 266-7130, nyitva: H-P 10-18 óráig), valamint az ismert jegyirodákban, a jegyterjesztőknél. Bankkártyás vásárlás a www.jegy.hu és a www.orlaiprodukcio.hu oldalon lehetséges.

jegy.hu


16

SZÍNHÁZ

AJÁNLÓ

NINCS MESSZE

forrás: BTF

ELÉRHETŐSÉGEK A FIDELIO.HU-N

MŰTÉT

Színházuk névadójának drámájával érkezik a Határon Túli Színházak Szemléjére a Tomcsa Sándor Színház Székelyudvarhelyről. A fanyar humorral megrajzolt történetet Zakariás Zalán rendezi, a főszerepet Farkas Loránd alakítja. Ő játssza Dr. Ember Lászlót, a boldogságot kereső magányos kispolgárt, aki úgy dönt, hogy változtat sorsán, és egy képzeletbeli családot teremt maga köré. Életének párhuzamos realitásai egy ponton azonban összecsúszni látszanak, amikor a szomszédja úgy dönt, hogy műtétet hajt végre rajta. április 11. 19:00 Thália Színház

forrás: Manna

Zayzon Zsolt, Kőszegi Ákos

A MÉLYBEN

Vérre menő állásinterjú? Etika? Stressztűrés? Először látható a Veres1 Színházban Jordi Galceran egyik legnépszerűbb műve, amely megtörtént eseményen alapul. Egy rendhagyó állásinterjú-sorozat résztvevőinek megdöbbentő feladatokat kell megoldaniuk, amelyek egyre bizarrabb és feszültebb helyzeteket teremtenek. Vajon mi mindenről hajlandók lemondani a jelöltek, hogy megszerezzék az állást? A Manna Produkció vendégelőadásának főbb szerepeiben Simon Kornél, Botos Éva, Ficzere Béla és Vass György látható, a rendező Baksa Imre. április 3. 19:00 Veres 1 Színház, Veresegyház

Mikola Gergő, Crespo Rodrigo

Farkas Lóránd

Ascher Tamás, fotó: Horváth Judit

Szikora János meseszerű, szürreális világot tárva elénk állította színpadra Murakami Haruki világhírű regényét. A valóság, a képzelet és az idő határmezsgyéjén játszódik a mágikus történet, amely egy tizenöt éves fiú, Kafka és a macskák nyelvén is beszélő Nakata úr párhuzamos világába vezet. Az önmagát kereső, az oidipuszi átoktól rettegő főhőst a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégjátékában Nagy Péter alakítja, míg Nakata urat Gáspár Sándor formálja meg. A Frank Galati színpadi adaptációjából készült előadás európai ősbemutató. április 5. 19:00 Nemzeti Színház

Nemrég ünnepelte a színházi szakma a 70 éves Ascher Tamást, aki újra Gorkijt rendez, ezúttal A mélyben című előadást az Örkény Színházban. Gorkij talán legihletettebb műve fájdalmasan időszerű ma is: vajon megmenthető-e a magányos, összeomlás szélén álló világ? A darabban egy tucatnyi ember él ös�szeszorultan, minden perc elviselhetetlennek, minden alak menthetetlennek tűnik, mígnem Luka alakjában megérkezik közéjük a vigasz, a remény, a megváltás ígérete. A szelídség e körben mégis provokációnak hat. A főbb szerepeket Gálffi László, Znamenák István és Hámori Gabriella alakítja. április 13. 19:00 Örkény Színház

17

A GRÖNHOLM-MÓDSZER

KAFKA A TENGERPARTON

Tűzkő Sándor, Gáspár Sándor, fotó: Kiss László

VIDÉKI SZÍNHÁZ

VADÁSZJELENETEK ALSÓ-BAJORORSZÁGBÓL

A KIRÁLY BESZÉDE

Adott egy kedélyesnek tűnő bajor falu nem sokkal a második világháború után. Csakhogy a háború okozta sebek nem múltak el nyomtalanul, és a gyűlölködés is túlságosan mélyen ivódott bele az emberek lelkébe. Martin Sperr drámája arra keresi a választ, hogy a saját szerencsétlenségünkre miért gyógyír, ha másokat még szerencsétlenebbé akarunk tenni. Megússzuk-e, hogy kipécézzenek, ha mi is kipécézünk másokat? Guelmino Sándor rendezésének főbb szerepeiben Crespo Rodrigo, Mikola Gergő, Szakács Hajnalka és Györgyi Anna látható. április 3., 4., 30. 19:00 Jászai Mari Színház, Tatabánya

2010-ben Tom Hooper rendezésében, Colin Firth főszereplésével látott napvilágot a színpadi mű alapjául szolgáló film. George az apja halála után VI. Györgyként készül az angol trónra lépni. Súlyos dadogása miatt azonban nem képes a nyilvános szereplésre. Egy beszédterapeuta segítségével készül nagy beszédére, miközben Európát egy új szónok készül irányítása alá vonni: Adolf Hitler. A darabot Kőszegi Ákos, Zayzon Zsolt és Bognár Gyöngyvér főszereplésével Béres Attila állította színpadra. április 7. 19:00, 12. 17:00, 28. 15:00 Katona József Színház, Kecskemét

VITÉZ MIHÁLY

MERCEDES BENZ

Székely Csaba darabja egy hős emelkedésének és bukásának története, igaz mese zsarnokságról, sikerről, manipulációról, barátságról és árulásról. A 17. századi erdélyi történet címszereplője a karizmatikus Mihály vajda, aki egymás ellen fordítja a székelyeket és a magyarokat, majd elfoglalja Erdély trónját. A marosvásárhelyi 3G Színház a Budapesti Tavaszi Fesztiválon látható előadását Ándi Gherghe rendezi, a főbb szerepekben Sebastian Marina, Alexandru Frânceanu, George Bîrsan és Laura Mihalache látható. április 13. 19.00 Katona József Színház

Janis Joplin híres slágerét Esterházy Péter temetésén könnyes szemmel hallgatták a gyászolók, az író utolsó darabjának, a Mercedes Benznek is címéül szolgál. A történet szerint Az ember tragédiájának keretjátékát megidézve az Úr fogadást köt Luciferrel. A fogadás tétje: elbukik-e a magyar történelem egyik legendás, évszázados családja, az Esterházy család? A darab végigvezet a család történetén, feltűnnek benne kurucok és labancok, törökök és kommunisták, Haydn és a titkosrendőrség. A szellemi és nyelvi bravúrokkal teli történelmi revü magyarországi ősbemutató. április 13., 17., 20., 23., 26. 19:00 Vörösmarty Színház, Székesfehérvár

FIDELIO.HU

FIDELIO.HU

ELÉRHETŐSÉGEK A FIDELIO.HU-N


18

SZÍNHÁZ Átrium

1

Belvárosi Színház

Budaörsi Latinovits Színház

Bethlen Téri Színház

20:00 Dühöngő ifjúság

19:00 Elektra 11:00, 15:00 A két Lotti

K ATONA IMRE

MADARAK

hétfő

2

19:30 12 dühös ember

19:00 A folyón túl Itália

3

19:30 A félelem megeszi a lelket

20:00 Bocs, félrement!

kedd szerda

20:00 Férjek és feleségek

4

19:00 Elektra

csütörtök

KOMÉDIA

5

19:30 Igenis, miniszterelnök úr! 20:00 Három esős nap

19:00 Az utolsó tűzijáték

6

19:30 Szutyok

19:00 Csajka

7

16:00, 19:30 Szutyok

8

19:30 Chicago

20:00 A kétely

10:00 Kököjszi és Bobojsza (VIK)

9

19:30 Chicago

20:00 Valódi hamisítvány

19:00 A sötétség hatalma

10

19:30 Chicago

20:00 Keressük Európát

10:00 Keszekusza

11

18:00, 20:30 Egy, kettő, három 19:00 Családi játszmák

19:00 ZELDA – AZ UTOLSÓ VAD NŐ

12

18:00, 20:30 Az öldöklés istene 19:00 Párterápia

19:00 Zelda – Az utolsó vad nő

10:00 Kököjszi és Bobojsza (VIK)

13

17:00, 19:30 A Krakken művelet

17:00, 20:00 Valódi hamisítvány

19:00 Lift – boys will be boys

11:00, 15:00 A négyszögletű kerek erdő

14

15:00, 19:30 12 dühös ember

20:00 Nóra II. rész

10:00 A zöldszakállú király

19:00 Karnebál

15

19:30 A félelem megeszi a lelket

20:00 Széttépve

19:00 Inanima / Lélekvesztő

10:00 Kököjszi és Bobojsza (VIK) 19:00 Vénusz

16

19:00 Nők az idegösszeomlás szélén

17

19:00 Nők az idegösszeomlás szélén

19:00 Riviéra (fp.)

19:00 Zelda – Az utolsó vad nő

18

19:00 Nők az idegösszeomlás szélén

19:00 RIVIÉRA

19:00 Az utolsó tűzijáték

19

16:00, 19:30 Igenis, miniszter- 19:00 Az oroszlán télen elnök úr!

20

19:30 Így szerettek ők – Ady Endre II.

21

19:30 Frida

22

19:30 Frida

péntek szombat

19:00 Nicsak, ki lakik itt? – Bánfalvy Stúdió

VASS GYÖRGY, TIMKÓ ESZTER,

17:00 Nőkből is megárt…

BESZTERCZEY ATTILA, NAGY ZOLTÁN,

vasárnap hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat

19:00 Elektra

14:00 Liliomfi

vasárnap

19:00 Liliomfi

hétfő

20:00 Férjek és feleségek

23

kedd

24

19:30 Az Őrült Nők Ketrece

20:00 Három esős nap

25

19:30 Az Őrült Nők Ketrece

26

19:30 Az Őrült Nők Ketrece

27

19:30 Az Őrült Nők Ketrece

28

17:00 Az Őrült Nők Ketrece

29

19:30 Igenis, miniszterelnök úr!

10:00 Keszekusza

30

19:00 KrizShow

11:00, 15:00 A négyszögletű kerek erdő

szerda csütörtök

19:00 Várj, míg sötét lesz

péntek

15:00 Nőkből is megárt...

19:00 Egerek és emberek

szombat

20:00 Férjek és feleségek

19:00 Az utolsó tűzijáték

vasárnap hétfő kedd

Előadások:

Március 1., 3., 26., Április 7.

A bolondok grófja énekes bohóság két felvonásban

Almási Sándor, Szakács Tibor, Szarvas Attila, Mihályi Győző, Nagy Zoltán, Vass György, Nemes Wanda, Szabó Zsuzsa Tordai Teri, Gregor Bernadett Ifj. Farkas Sándor Díszlettervező: Mira János

Jelmeztervező: Berg Gloria Rendező: Ádám Tamás Előadások:

I SZÍNHÁZ I ZENÉS I TÁNC I KLASSZIKUS I JAZZ I GYEREK

FIDELIO.HU

BÁTYAI ÉVA, OROSZ CSENGE, GÖMÖRI BÉLA

Rendező: KATONA IMRE

1061 Budapest, Paulay Ede u. 35. | Jegypénztár 351-1406 Közönségszervezés 351-1405, 269-6024 | szervezes@ujszinhaz.hu www. facebook.com/ujszinhaz.budapest | www.ujszinhaz.hu

Jókai Mór

19:00 Riviéra

20:00 Hitted volna?

BÁHNER PÉTER, KÉNER GABI,

Március 2., 16., Április 14.


20

SZÍNHÁZ Budapest Bábszínház

Budapesti Operettszínház

Centrál Színház

Dumaszínház

19:00 Dolgok, amikért érdemes 19:00 Kampánypornó élni 19:30 Ezek nem 100-asok!

hétfő

2

11:00 Mesemasa 19:00 István, a király

19:00 Pletykafészek 19:00 Dolgok, amikért érdemes…

19:00 Tinder-tojás 19:30 Dumaszínház

3

11:00 Mesemasa 15:00, 19:00 István, a király

19:00 New York-i komédia 19:00 Kasimir és Karoline

19:00 Számok 19:30 Humor Sapiens

kedd szerda

4

18:00 80 nap alatt a Föld körül

11:00 Mesemasa 15:00, 19:00 István, a király

19:00 Nemek és igenek 19:00 Jó zsaru – rossz zsaru

19:00 Kívánságszatyor Pistivel 19:30 Numera

5

15:00 80 NAP ALATT A FÖLD KÖRÜL

15:00, 19:00 István, a király 19:00 A Macskadémon

19:00 Delila 20:00 Tökéletlenek

6

10:30 Szegény Dzsoni és Árnika 15:00, 19:00 István, a király 15:00 80 nap alatt a Föld körül 19:00 A Macskadémon

15:00 Házassági leckék... 19:00 Tökéletlenek

19:00 Szingli’z Night 19:30 Maciarcok... 23:00 Pályatévesztési… 15:30, 19:30 All Stars 19:00 Poén rapszódia

7

10:30 80 nap alatt a Föld körül 15:00, 19:00 Mágnás Miska 15:00 Szegény Dzsoni és Árnika 19:30 Jövőre, Veled, Itt!

15:00, 19:00 Hajmeresztő 15:30, 19:30 Életed filmje 17:00, 20:00 Házassági leckék... 19:00 Magyarok menni Bamako

8

10:00 Mire gondol… 10:00 80 nap alatt... 19:00 Apa lánya

19:30 Jövőre, Veled, Itt!

19:00 Delila 20:00 Tökéletlenek

19:00 Fiatal Félőrültek Fesztiválja 19:30 Duma Jam

9

10:00 Mire gondol Alma? 10:00 80 nap alatt a Föld körül

19:00 Kékszakáll 19:30 Jövőre, Veled, Itt!

19:00 Sok hűhó semmiért 19:00 És Rómeó és Júlia...

19:00 Vétkezők viadala 19:30 Ketten az úton 2.

10

10:00 Coraline 18:00 Semmi

19:00 Kékszakáll 19:30 Lili bárónő

19:00 Pletykafészek 19:00 Ájlávjú

19:00 Tabuk nélkül 19:30 Dumaszínház

11

10:00 Coraline 18:00 Semmi

18:00 Kékszakáll 19:30 Lili bárónő

19:00 Nem félünk a farkastól 19:00 Dolgok, amikért…

19:00 Megáldjam az autódat? 19:30 Emberfej

12

15:00 Semmi 18:00, 20:30 Mintha elvágták vol

15:00, 19:00 A kék madár 19:00 Maya

19:00 Nézőművészeti Főiskola 19:00 Delila

19:00 Mogács-labor 19:30 Dumaszínház

13

10:30 Pipp és Polli 10:30, 11:00 Musicalmesék 15:00, 19:00 Jó emberek 15:00 Misi mókus 18:00 Semmi 19:00 Maya 19:00 A kék madár 19:00 Kasimir és Karoline

14

10:30 Pipp és Polli 10:30 Misi mókus vándorúton

15:00 A kék madár 15:00, 19:00 Maya 19:30 Virágot…

15:00, 20:00 Ma este megbu15:30, 19:30 Megyünk a kunk 19:00 Jó zsaru – rossz zsaru levesbe 19:00 A majmok királya

15

15:00 80 nap alatt a Föld körül 19:00 Semmi

19:30 Virágot Algernonnak

19:00 Nemek és igenek 19:00 Ájlávjú

19:00 Supra Hits Gyülekezete 19:30 Duma Jam

16

10:00 80 nap alatt a Föld körül 15:00 Gengszter nagyi

19:00 New York-i komédia 19:00 Kasimir és Karoline

19:00 Miért pont Alaszka? 19:30 Péterek éjszakája

17

10:00 Gengszter nagyi 15:00 80 nap alatt a Föld körül

19:00 My fair lady 19:00 Büszkeség és balítélet

19:00 Duma Swing 2 19:30 FOUR STARS

18

10:30 Boribon és Annipanni

19:00 Büszkeség és balítélet 19:00 My fair lady

19:00 A csengő a tanárnak szól 19:30 Kettőskereszt

19

10:30 Boribon és Annipanni 19:00 A vihar

19:00 Rebecca

19:00 Delila 19:00 A lepkegyűjtő

19:00 Háztartási szex! 19:30 Szenteste 23:00 Pályatévesztési…

20

10:30 Boribon és Annipanni 19:00 A vihar

15:00, 19:00 Rebecca

19:00 My fair lady 19:00 Büszkeség és balítélet

15:30 Borsodi homályos 19:00 Hozzád képest 19:30 FOUR STARS

21

10:30 Boribon és Annipanni

15:00 Rebecca

19:00 My fair lady 19:00 Dolgok, amikért érdemes…

19:30 Égjen napalm, Budapest!

csütörtök péntek

szombat vasárnap hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap

15:30, 19:30 All Stars 19:00 Miért?

19:00 Függöny fel!

22

hétfő

23

10:30 Boribon és Annipanni

19:00 Nemek és igenek 19:00 Kövek a zsebben

19:30 FOUR STARS

24

10:00, 14:00 Batu-tá kalandjai 15:00 Holle anyó

19:00 Nem félünk a farkastól 19:00 A lepkegyűjtő

19:00 Kampánypornó 19:30 FOUR STARS

25

10:00 Holle anyó 15:00 Pettson 11:00 Szegény Dzsoni és Árnika 19:00 Nemek és igenek és Findusz

19:00 Cégeshármas 19:30 Dumaszínház

26

10:00 Pettson és Findusz 11:00 Szegény Dzsoni és Árnika 19:00 Függöny fel! 18:00, 20:30 Mintha elvágták vol 19:00 CAROUSEL – LILIOM 19:00 Kövek a zsebben

19:00 A SZEX… 2. 19:30 Káprázat Zrt. 23:00 All Stars

27

10:30, 15:00 Gingalló 17:00 A bábszínház 7x

15:00 Szegény Dzsoni és Árnika 19:00 Ma este megbukunk 15:00, 19:00 Carousel – Liliom 19:00 KAKAÓSCSIGA

15:30, 19:30 FOUR STARS 19:00 Anti-motiváció

28

10:30 Gingalló 15:00 Pettson és Findusz

19:00 Pletykafészek

15:30, 19:30 Duma Aktuál 19:00 Fekete-fehér, igen-nem

29

10:00 Nyúl Péter

11:00 Szegény... 11:00 Oszi Boszi 15:00, 19:00 Carousel – Liliom 17:00 Carousel – Liliom

19:00 Sok hűhó semmiért 19:00 A lepkegyűjtő

19:00 Fiatal Félőrültek Feszt. 19:30 Szomszéd néni...

30

10:00 Nyúl Péter 19:00 Apa lánya

19:00 Carousel – Liliom

19:00 My fair lady 19:00 Büszkeség és balítélet

19:00 Business as usual 19:30 Dumaszínház

kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap

hétfő kedd

I SZÍNHÁZ I ZENÉS I TÁNC I KLASSZIKUS I JAZZ I GYEREK

FIDELIO.HU

mu színház

ATELIER 21220 / EGYED BEÁTA ÉS CSEREPES GYULA

LATE NIGHT SHOW 2019I04I03I04I20.00 www.mu.hu

1117 Bp., Kőrösy József u. 17. Tel.: (+361) 209-4014, e-mail: szinhaz@mu.hu

Latenightshow.indd 1

FOTÓ_DÖMÖLKY DÁNIEL

1

Az előadás a Life Long Burning - Dance Works! program keretén belül jött létre az Európai Unió Kulturális Programjának támogatásával. Koprodukciós partner_OFF Alapítvány Partnerségben a Műhely Alapítvánnyal Az előadás forgalmazását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

2019. 03. 07. 18:33


22

SZÍNHÁZ

SZÍNHÁZ Eiffel Műhelyház

Erkel Színház

1

19:30 Ybl205

2

19:00 Bánk bán

3

19:00 Traviata

4

19:00 Traviata

FÉM Arts & Café

Hatszín Teátrum

20:00 Pepita Oroszlán

hétfő

Játékszín

kedd

1

16:00 Tartuffe 19:00 Balfácánt vacsorára!

2

19:00 Legyen a feleségem!

18:00 Indul a bakterház 19:30 A pillangók szabadok

3

19:00 Hazudj inkább, kedvesem!

18:00 Tom Sawyer kalandjai 19:30 Vágyrajárók

4

17:00, 21:00 Menopauza

19:00 Lila ákác 19:30 A gyertyák csonkig égnek

5

17:00, 21:00 Menopauza

19:00 Naplemente előtt 19:30 Sóska, sültkrumpli

6

11:00 Gombóc Artúr 19:00 Virágot Algernonnak

19:00 Boldogság 19:30 A pillangók szabadok

7

11:00 Hamupipőke 19:00 Életrevalók

15:00 Lila ákác 19:00 Vesztegzár a Grand Hotelben

kedd

19:00 PRESENT

19:00 S.Ö.R.

szerda

szerda

19:00 Iza és Krisztián

csütörtök

csütörtök

5

19:00 GIF

16:00 Az újvilág vonzásában II. 19:00 Annuska2.0 18:00 Porgy és Bess

19:00 Varsói melódia

6

19:00 GIF

11:00 Traviata 18:00 Porgy és Bess

10:00 Hetedhét varázslat 19:00 Second Life

7

19:00 GIF

11:00 Bánk bán 15:00 19:00 Fém Operatúra 18:00 Porgy és Bess

péntek szombat vasárnap

péntek

19:00 Halhatatlan

11:00 Az úgy volt... 19:00 Operabeavató 10:30 Az úgy volt…

József Attila Színház

19:00 A szőke ciklon

hétfő

szombat vasárnap

8

20:00 Molnár Sándor Quartet

8

19:00 Menopauza

9

19:00 Ahol a svéd megpihent kedden

9

19:00 Hatan pizsamában

13:00, 16:00 János vitéz 19:00 Vesztegzár a Grand…

19:00 A szenvedély Lola szerint 19:00 Haverok, Buli, Bon-Bon

10

19:00 Beugró

12:00, 15:00 János vitéz 18:00 Légy jó mindhalálig

11

21:00 Menopauza

19:00 Az üvegcipő

12

19:00 A szent család

19:00 Veszek egy éjszakát

13

19:00 A szent család

14

15:00, 19:00 A szőke ciklon

11:00 Sárkányölő 15:00 Csókos asszony 19:30 Nők. Játszmák… 15:00 Die Päpstin 19:30 Sóska, sültkrumpli

15

19:00 Életrevalók

16

19:00 39 lépcsőfok

19:00 III. Richárd 19:30 A gyertyák csonkig égnek

17

19:00 Beugró

19:00 Feketeszárú cseresznye 19:30 Shirley Valentine

18

19:00 Élet Katedrális

19:00 Mici néni két élete

19

15:00, 19:00 Életrevalók

19:30 Alku

20

15:00, 19:00 39 lépcsőfok

11:00 Nyuszi ül a hóban 15:00 Anconai szerelmesek

21

15:00, 19:00 Legyen a feleségem!

15:00 Vesztegzár a Grand Hotelben

22

15:00, 19:00 Primadonnák

23

19:00 Nyolc nő

19:00 III. Richárd

24

19:00 Mennyei hang!

16:00 Rómeó és Júlia 19:00 III. Richárd

25

19:00 Hazudj inkább, kedvesem!

16:00 Bánk az esküdtszék előtt 19:00 Filuména házassága

26

19:00 Hazudj inkább, kedvesem!

10:00 Sárkányölő Krisztián 13:00 Rómeó és Júlia

27

11:00 Gombóc Artúr 19:00 Virágot Algernonnak

15:00 Die Päpstin

28

19:00 A Gálvölgyi

15:00 Naplemente előtt 19:30 Vágyrajárók

29

19:00 Kölcsönlakás

19:00 Mici néni két élete 19:30 Alku

hétfő

hétfő

kedd

19:00 Tevje

10

kedd

szerda

szerda

11

18:00 Hangoló 19:00 A kairói lúd

19:00 Immortal Love

12

19:00 A kairói lúd

19:00 Traviata

13

11:00, 19:00 GIF

10:30 Mese-zene 18:00 Porgy és Bess

14

19:00 A kairói lúd

19:00 Balettgála

csütörtök

19:00 Halhatatlan

19:00 Maradjunk annyiban

csütörtök

péntek

péntek

szombat

19:00 Fém

10:00 Süsü, a sárkány kalandjai

szombat

10:00 Utazás a szempillám… 19:00 Caveman

vasárnap

20:00 Lisztes Jenő Cimbalomprojekt

15

hétfő

16

12:00 WORLD VOICE DAY 18:00 Porgy és Bess

19:00 Ahol a svéd megpihent kedden

17

18:00 Porgy és Bess

19:30 Mit ember? Nő!

19:00 Parasztbecsület / Bajazzók

19:00 Annuska2.0

kedd

19:00 Varsói melódia

18

csütörtök

10:00 „Erdőváros meséi” 10:00 Kerekítő manó és az évszakok 19:00 Vénusz

19

péntek

20

19:00 Máté-passió

19:00 G.Ö.R.CS.

21

19:00 Parasztbecsület / Messa di Gloria

10:00 Pinokkió

22

19:00 Máté-passió

szombat vasárnap

15:00, 20:00 Hamupipőke

19:00 Second Life

hétfő

23

19:00 Ahol a svéd megpihent kedden

19:00 Jöhetsz, drágám!

24

19:00 Agyigó

19:00 Operabeavató

kedd szerda

19:00 Fém

19:00 Háry János

19:00 Halhatatlan

19:30 Egy különleges nap

27

11:00 Háry János 19:00 Parasztbecsület / Bajazzók

19:00 Most Budapest

10:00 Csíkoska és Pöttyöske

28

19:00 Az arany meg az asszony 11:00 Parasztbecsület / / Tóték Bajazzók 15:00 Operatúra 19:00 Háry János 19:00 Az arany meg az asszony 11:00 Háry János / Tóték

19:00 A szenvedély Lola szerint 10:00 Utazás a szempillám… 19:00 Adrian Mole 19:00 Oláh Krisztián Quartet 20:30 Solati Music

19:00 Haverok, Buli, Bon-Bon

19:00 Az arany meg az asszony 11:00, 16:00 Háry János / Tóték

19:00 Kanizsa–Lamm–Szalay Trio 20:30 Oláh Kálmán Quartet

19:00 Jaj, Istenem!

25

csütörtök

26

péntek szombat vasárnap

29

hétfő

30

kedd

18:00 Hangoló 19:00 Az arany meg az asszony / Tóték

I SZÍNHÁZ I ZENÉS I TÁNC I KLASSZIKUS I JAZZ I GYEREK

szerda

Rendező: DAVID DOIASVILI

Bemutató: 2019. április 12. Előadás: 2019. április 13.

Szabó Sebestyén László

péntek szombat vasárnap hétfő kedd

csütörtök péntek szombat vasárnap hétfő

FIDELIO.HU

TARTUFFE

csütörtök

szerda

19:00 Parasztbecsület / Bajazzók

Molière

hétfő kedd

szerda

18:00 Faggató 19:00 A kairói lúd

vasárnap

23

19:00 Lila ákác 19:30 A gyertyák csonkig égnek

30

kedd

FIDELIO.HU

I SZÍNHÁZ I ZENÉS I TÁNC I KLASSZIKUS I JAZZ I GYEREK


24

SZÍNHÁZ

SZÍNHÁZ Jurányi Ház

Karinthy Színház

Katona József Színház

Katona Kamra

1

19:00 A megtorlás napja

19:00 Káosz

19:00 Az ügy 19:15 Leláncolt... 19:00 Jeanne d’Arc 19:30 A borbély

2

19:00 Etikett

15:00, 19:00 Szent Péter esernyője

19:00 Hóhérok 19:15 Miskin herceg

3

19:00 Egyasszony

19:00 A piszkosak

4

19:00 Napraforgó

19:00 Tortúra

19:00 Rozsdatemető 2.0

5

18:30 Szociopoly 19:00 Don Juan visszatér 20:00 CSÁÓ

19:00 Margarida asszony

19:00 Berlin, Alexanderplatz 19:15 Ahogyan a víz tükrözi…

6

15:30, 17:00 Kucok – Játssz velünk mesét 19:30 CSÁÓ 20:00 Cigány magyar 15:00 Kiválasztottak 19:30 CSÁÓ

11:00 Hamupipőke 14:30 A baba

19:00 Rozsdatemető 2.0

19:00 Platonov

14:30 Az ördög

11:00 Jazz Consort 15:00 Holt lelkek 19:00 Borisz…

19:00 A kaukázusi krétakör

hétfő kedd

19:00 A tökéletes boldogság világa 19:00 Ürgék

szerda

19:00 Platonov

csütörtök péntek szombat

7

vasárnap

Murakami Haruki műve alapján színpadra alkalmazta/írta: Frank Galati

KAFKA A TENGERPARTON Rendező: Szikora János

Az előadást angolul feliratozzuk.

9

19:00 Magyar nátha 20:00 Mi és ők

19:30 Gellérthegyi álmok

19:00 A nők iskolája 19:15 Szép napok

10

19:00 BENNE VAGY 20:00 Egy őrült naplója

19:00 A baba

19:00 Az ügy 19:15 Leláncolt... 19:00 Jeanne d’Arc 19:30 A borbély

11

16:00, 20:00 Egy őrült naplója 19:00 A bolond lány 19:00 Benne vagy

19:00 Ithaka 19:15 Prostitúció

12

18:30 Szociopoly 19:00 19:00 A baba Leszámolás... 20:00 Korrup Schőn

16:00 Rákparák 19:00 Nóra 19:15 Leláncolt Prométheusz

13

19:00 Szülői értekezlet 20:00 Lefitymálva

19:00 VITÉZ MIHÁLY

14

19:00 Mr. Sloane 19:30 Szülői... 19:00 A mi kis városunk 20:00 A szerelem zsoldosai

15:00, 19:00 Háztűznéző 19:15 15:00, 19:00 Munkavégzés Egy komcsi... 19:30 A borbély során nem biztonságos

15

19:00 Gólyakalifa 20:00 Vojáger

19:30 Petra von Kant

16

16:00 Hurok 19:00 A vezér

19:00 Tanár úr kérem!

19:00 Nem tudhatom 19:15 Bihari

19:00 Ahogy tetszik

17

19:00 Mr. Sloane 19:30 Szakácskönyv… 20:00 A csemegepultos… 19:00 40! 19:30 Menekülj okosan! 20:00 Doboz

19:00 Klotild néni

19:00 Ascher Tamás Háromszéken 19:15 Pali

19:00 Minden kombi cirkó…

19:00 Káosz

19:00 Ascher Tamás... 19:15 Csendet akarok

19:00 Minden kombi cirkó…

19

19:00 Tanár úr kérem!

19:00 Rozsdatemető 2.0

19:00 Platonov

20

19:00 Nyitott ablak

15:00 Háztűznéző

19:00 Jeanne d’Arc

21

15:00 A bolond lány

19:00 Az ügy 19:15 Leláncolt... 19:00 Jeanne d’Arc 19:30 A borbély

22

19:00 Bunbury, avagy szilárdnak kell lenni

19:15 Holt lelkek

19:00 Elnöknők

19:00 Tortúra

19:00 Nóra 19:30 A borbély

19:00 Bádogdob

Szereplők:

ÖTVÖS ANDRÁS, LÁSZLÓ LILI, MÉSZÁROS MÁTÉ, ULLMANN MÓNIKA, RADNAY CSILLA, NAGY DÁNIEL VIKTOR, GRISNIK PETRA, PATAKI FERENC, FICZERE BÉLA, FELLINGER DOMONKOS, TAKÁCS ZALÁN

szerda csütörtök péntek szombat vasárnap hétfő kedd szerda

18

csütörtök

15:00, 19:00 A piszkosak

19:00 A kaukázusi krétakör

2019. ÁPRILIS 5. 19 ÓRA NEMZETI SZÍNHÁZ

19:00 A csemegepultos naplója 15:00 Aliz Csodaországban 20:00 Cigány magyar

kedd

19:00 Széljegy

19:00 Ürgék

A Vörösmarty Színház vendégjátéka 19:00 A mi osztályunk

péntek szombat vasárnap hétfő

23

19:00 A férfiak szexuális világa

24

19:00 Az étkezés ártalmasságá- 19:00 Káosz ról 20:00 A csatorna

19:00 Rozsdatemető 2.0 19:15 Egy komcsi nyanya…

19:00 Platonov

25

19:00 Az örökség 20:00 Egy őrült naplója

19:00 Tanár úr kérem!

19:00 Rozsdatemető 2.0

19:00 Platonov

26

19:00 Egyasszony

19:00 Nercbanda

19:00 Berlin, Alexanderplatz 19:15 Pali

19:00 Széljegy

27

19:00 Kérsz teát?! 19:30 Cigány magyar

11:00 Aliz Csodaországban

11:00 Ha elmúlik… (nyp.) 16:00, 19:00 Terror 19:00 A nők... 19:15 Prostitúció

28

19:00 Megáll az idő

15:00 Bunbury 19:30 DeGeneráció

19:00 Rozsdatemető 2.0

29

19:00 Ketten 20:00 A pitbull cselekedetei

19:00 Margarida asszony

19:00 Hóhérok 19:15 Miskin herceg 19:30 A borbély

30

17:00, 20:00 Hurok 19:00 Első kétszáz évem

19:00 Bunbury, avagy szilárdnak kell lenni

19:00 Ascher Tamás Háromszéken

kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap hétfő kedd

I SZÍNHÁZ I ZENÉS I TÁNC I KLASSZIKUS I JAZZ I GYEREK

EURÓPAI ŐSBEMUTATÓ!

mágikus történet

8

hétfő

25

19:00 Platonov

Az előadás 16 éven aluliak számára nem ajánlott!

MICHAEL FRAYN:

VADMÉZ komédia, két részben

Fordította: Morcsányi Géza 19:00 Minden kombi cirkó…

FIDELIO.HU

Rendező: Znamenák

BELVÁROSI SZÍNHÁZ (VII. KER. KÁROLY KRT. 3/A)

BEMUTATÓ:

2019. JÚNIUS 24. TOVÁBBI ELŐADÁSOK:

2019. JÚNIUS 25., 26., 27. Jegyek válthatók a Belvárosi Színház szervezésén (1075 Bp., Dohány u. 1/a, tel.: 266-7130, nyitva: H-P 10-18 óráig), valamint az ismert jegyirodákban, a jegyterjesztőknél. Bankkártyás vásárlás a www.jegy.hu és a www.orlaiprodukcio.hu oldalon lehetséges.

István jegy.hu

FIDELIO.HU

VADMEZ_papageno_127x86.indd 1

I SZÍNHÁZ I ZENÉS I TÁNC I KLASSZIKUS I JAZZ I GYEREK 04/03/19 17:51


26

SZÍNHÁZ

SZÍNHÁZ Kolibri Színház

1

10:00 János vitéz

2

10:30 Kukacmatyi (Fészek)

3

10:30 Kukacmatyi (Fészek)

Madách Színház 19:00 Én, József Attila

Magyar Színház 11:00, 15:00 Rumini

hétfő kedd

19:30 Ügyes kis hazugságok

MU Színház 20:00 Borkóstolással egybekötött tehetséggondozás 20:00 Egy lehetséges jövő... 20:00 Late night show 20:00 Late night show

szerda

19:00 Házasságon innen, házasságon túl

csütörtök

19:00 Mary Poppins

6

15:00 AZ ARANYGYAPJAS KALAND

19:00 Mary Poppins

7

10:00 Az aranygyapjas kaland

10:30 Lúdas Matyi 15:00, 19:00 Mary Poppins

11:00 Tündér Lala 15:00 Az igazat mondd

8

10:30 A medve (Fészek)

19:00 Mary Poppins

18:00 Amiről még nem meséltem

9

10:00 Tizenkét hónap 10:30 19:00 Mary Poppins A bagoly (F) 15:00 Bunyósszív (P)

19:00 Antigoné

10

10:30 A bagoly (Fészek) 15:00 Bunyósszív (Pince)

20:00 FREESTYLE

11

10:30 A bagoly (Fészek) 19:00 Betörő az albérlőm 17:00 Klamm háborúja (Pince)

12

10:00 Bors néni 10:30, 15:00 Kippkopp gyerekei (F) 17:00 Már... (P) 10:00 Bors néni 9:30, 11:00 Kippkopp gyerekei (F)

19:00 Meseautó

14

10:00 A császárfiú álma 15:00 A medve (Fészek)

15

vasárnap

csütörtök péntek

10:00 A Jenki visszatér

19:00 Házasság Palermóban 19:00 Álomgyár

3

19:30 Orgonapárbaj

19:00 Álomgyár

kedd

15:00 Tündér Lala

15:00 János vitéz 19:00 Az ügynök halála

20:00 Sandy is going out

5

19:00 Hovanscsina

6

19:30 Snétberger Ferenc 20:40 Bandaloop: Strings

7

20:40 Bandaloop: Strings

19:00 Hé, magyar Joe!

8

16:00 OrgonaExpedíció

19:00 Hé, magyar Joe!

péntek

hétfő

szerda

2

hétfő

csütörtök

15:00 Az aranygyapjas kaland (nyfp.)

kedd

1

19:00 Tóth Ilonka 19:30 Sára asszony

4

5

szombat

Nemzeti Színház

19:45 Budapesti Fesztiválzenekar

szerda

4

péntek

Müpa

20:00 TÓTFERI

19:00 Betörő az albérlőm 19:30 Bepasiztunk

vasárnap

19:00 Testnapló 19:00 A MARATONFUTÓK TISZTELETKÖRT FUTNAK

szombat

19:00 Rinocéroszok 20:00 1.7

hétfő kedd

10

20:00 GoGo Penguin

11

19:00 Hommage à Kányádi 19:00 Liliomfi 19:30 Szép 19:30 Nemzeti Filharmonikusok népekkel hadakozik

szerda csütörtök péntek

11:00 Jancsi és Juliska 15:00 Naptárlányok

14

19:30 XVII. Budapesti Nemzetközi 19:00 Meggyeskert Kórusverseny és Fesztivál

10:00 A császárfiú álma 16:00 Már megint kezdik! (P)

19:00 Szomorú vasárnap

19:00 A maratonfutók tisztelet- 20:00 Queendom kört futnak

15

16

10:30 Spárga-tengeralattjáró (F) 15:00, 18:00 kettős:játék

19:00 Mary Poppins

19:00 Legyetek jók, ha tudtok

20:00 Queendom

16

10:00 Vágyakozás az ismeretlenbe

17

10:00 Macska… 10:30 Spárga19:00 Mary Poppins tengeralattjáró (F) 15:00 Repül... (P)

15:00, 19:00 Időfutár

20:00 A baranyai gyöngyösbokréta

17

19:00 XVII. Budapesti Nemzetközi 19:00 Caligula helytartója Kórusverseny és Fesztivál

18

10:30 Bogyó és Babóca (Fészek)

19:00 Utánképzés ittas vezetőknek

19:00 Hűség 20:00 Othello

18

19:00 Scent of Ink 20:00 Judith Hill

19

19:30 Joseph Calleja

20

19:30 Valerij Gergijev és a Mariinszkij Zenekar

hétfő kedd szerda csütörtök

19

19:00 Mary Poppins

20

9:30, 11:00 Bogyó és Babóca 19:00 Mary Poppins (Fészek) 15:00 Macska voltam…

21

15:00 Az aranygyapjas kaland

19:00 Naptárlányok

péntek szombat

szombat

19:00 Mary Poppins

19:00 Legyetek jók, ha tudtok

19:00 Mary Poppins

15:00 Legyetek jók, ha tudtok

24

10:30 Bogyó és Babóca 19:00 Liliomfi (Fészek) 15:00 Az aranygyapjas kaland 10:00 Az aranygyapjas kaland 19:00 Liliomfi 15:00 Repül az alma (Pince)

19:00 A muzsika hangja

26

10:00 Mágikus állatok iskolája 17:00 Cyber Cyrano (Pince)

19:00 Utánképzés ittas vezetőknek

27

9:30, 11:00 Hengergő 9:30, 10:30 A négyszögletű kerek... 11:00 Tekergő (F) 15:00 15:00, 19:00 Mary Poppins Mágikus… 10:00 Locspocs 15:00, 19:00 Mary Poppins 15:00 Esznek-e a halottak... (F)

15:00, 19:00 SunCity 15:30 Jancsi és Juliska

16:00, 18:00 MACSKAFOGÓ

15:00 A muzsika hangja 19:30 A karmester szeretője

16:00, 18:00 Macskafogó 20:00 karamazov

29

10:00 Locspocs 15:00 Eszneke... (F) 17:00 Cyber Cyrano (P)

19:00 A maratonfutók tisztelet- 20:00 DINO COMING OUT kört futnak

30

10:30 Esznek-e... (Fészek) 17:00 Márió és a varázsló (F)

szombat

28

vasárnap hétfő kedd

Szereplők: Hernádi Judit, Jordán Tamás, Mohai Tamás, Sipos Vera Rendező: Dicső Dániel

Neil LaBute

VALAMI CSAJ(OK)

hétfő

10:30 Bogyó és Babóca (Fészek)

péntek

SALAMON KIRÁLY SZORONG

április 20. 16.00 és 19.30

22

23

csütörtök

Romain Gary (Émile Ajar)

19:00 Ványa bácsi

21

hétfő

25

csütörtök

19:00 Ivanov 19:00 Caligula... 19:30 Mária testamentuma

vasárnap

22

szerda

szerda

április 12. 19.30

péntek

vasárnap

kedd

hétfő kedd

19:00 Mary Poppins

19:00 Tartuffe

szombat vasárnap

Szereplők: Rátóti Zoltán, Söptei Andrea, Porogi Ádám Rendező: Valló Péter

19:00 TARTUFFE

12

19:00 Szomorú vasárnap 19:30 Bepasiztunk

20:00 IZP-estek

VISSZAVONULÁS

19:00 A gömbfejűek és a csúcsfejűek

19:00 Carmen

vasárnap

William Nicholson

19:30 Hoztam valamit a hegyekből

9

13

szombat

15:00, 19:00 Meseautó

20:00 Pentheszileia

19:00 Kafka a tengerparton 19:30 Pustol a hó 19:30 Woyzeck 19:00 Hé, magyar Joe!

19:00 A maratonfutók tisztelet- 19:00 Szentivánéji álom kört futnak

13

27

19:00 Liliomfi

20:00 Ópiumkeringő

20:00 146 nap

20:00 A jövevény

23

kedd

19:00 Mary Poppins

19:30 Ügyes kis hazugságok

24

19:30 Nemzeti Filharmonikus Zenekar 19:00 TEN_NET

25

19:00 A meztelen bohóc 19:30 17:00 Morituri te salutant Concerto Budapest 20:00 Náray E. 20:00 Nagyvárosok a hold alatt

26

19:00 A meztelen bohóc 19:30 19:00 Kurafiak Pannon Filharmonikusok

27

15:00, 19:00 A meztelen bohóc 19:30 Fedák Sári 20:00 The chronic life

28

11:00 Szenvedélyem... 15:00, 15:00 Woyzeck 19:00 A meztelen bohóc 19:30 20:00 Hamletek Miskolci Szimfonikusok 19:30 Grigory Sokolov 19:00 A vágy villamosa 19:30 Woyzeck

szerda

15:00, 19:00 Valahol Európában

19:00 A fösvény

I SZÍNHÁZ I ZENÉS I TÁNC I KLASSZIKUS I JAZZ I GYEREK

csütörtök péntek

20:00 Dino Coming Out

FIDELIO.HU

szombat vasárnap

29

hétfő

30

kedd

16:00 Nagy Emma Quintet 18:00 Egri Drive Stuff 21:30 Varga Bendegúz Sextet

FIDELIO.HU

Szereplők: Pokorny Lia, Őze Áron Rendező: Németh Kristóf

17:00 The Tree 19:00 Coriolanus

17:00 Bernarda Alba... 19:30 Pustol... 20:00 Korkut legendája

április 3. 19.30, április 19. 16.00 és 19.30

Művészeti Szalon és Kávéház 1052 Budapest, Szervita tér 5. Jegypénztár: 06-1-266-8337 jegy@rozsavolgyi.hu

www.szalon.rozsavolgyi.hu

I SZÍNHÁZ I ZENÉS I TÁNC I KLASSZIKUS I JAZZ I GYEREK


28

SZÍNHÁZ Nemzeti Táncszínház

Óbudai Társaskör 19:00 Jazzkívánságműsor magyarul

Ódry Színpad

Örkény Színház

19:00 Tűznyelők 20:30 Octopus

19:00 Azt meséld el, Pista!

2

19:00 Alhangya 21:30 Tűznyelők

19:00 Patika

3

19:30 Zárt ajtók 20:00 Pájinkás János

19:00 Tóték 19:30 Hit, szeretet, remény

19:00 AZ IDEGEN 19:30 Lüszisztraté 20:00 A per

19:00 Anyám tyúkja 19:30 Az üvegbúra

19:00 A vadkacsa 19:30 Az én szobám 19:30 Labor

19:00 Secondhand – szovjetűdök

11:00 Az égigérő almafa 14:00 Elsötétítés 16:00 Associety

19:00 Anyám tyúkja 2.

1

hétfő kedd szerda

4

10:00 Talpuk alatt

19:00 Szakcsi Lakatos Béla

5

10:00 Talpuk alatt

6

19:30 LÜKTETÉSED

19:00 Jótékonysági koncert

7

19:00 MAGRITTE

19:00 Apafej – Keressük Haydnt 15:00 Amphitryon 19:00 Az idegen 20:00 Lakásavató

csütörtök péntek szombat vasárnap

19:00 Autentikus hangok

8

hétfő

9

kedd

10:30, 15:00 MÁTYÁS MESÉK 19:30 Miss Julie

10

szerda

14:00 Németh Zoltán zongoraestje 17:00 Játékos muzsika 7x10 percben

10:30, 15:00 FORGÓSZÉL

12

19:00 Magyar hősök, csaták és 19:00 Óbudai Kamarazenekar szerelmek

csütörtök

15:00 Mozart klub 19:00 Dés László Esterházy-estje

13

szombat

19:30 Macbeth

19:00 A párnaember 19:30 A TAVASZ ÉBREDÉSE

11

péntek

19:00 Na’Conxypanban hull a hó 22:30 A velencei kalmár

14

19:00 Dalok a földszintről 20:00 Psyché 19:00 B monitor 19:30 Hogyan 19:30 Macbeth találtak... 22:00 Tűznyelők 19:30 Diggerdrájver 22:30 Az élet álom

19:00 A MÉLYBEN

19:30 Az egérlyukból

19:00 A mélyben

vasárnap

15

19:00 A SZÉL KAPUJA

19:00 A Nyíregyháza utca 20:12 A velencei kalmár

19:00 A mélyben 19:30 A Dohány utcai seriff

16

19:00 Reptében

19:00 A falu... 19:30 Az én szobám 22:30 Bakkhánsnők

19:00 Tartuffe 19:30 Macbeth

17

19:00 Táncoló Kárpát-medence 19:00 Gitármuzsika Óbudán

19:00 B monitor 22:30 Amphitryon

19:00 A mélyben 19:30 Macbeth

18

19:00 Bolero / Passage

19:00 A Mester és Margarita 19:30 Sirály

18:00 József és testvérei

hétfő kedd szerda csütörtök

19:00 Budapesti Kamarazenekar

19

péntek

20

15:00 Az üvegbúra 19:00 A hattyú

21

19:00 A hattyú

szombat vasárnap

22

hétfő

19:00 Yerma

23

19:00 Patika 19:30 A lélek legszebb éjszakája

kedd

19:30 Pedig én jó anya voltam

24

szerda

25

19:00 ELMÚLT IDŐKBŐL

19:00 Gulag – Piros ló – Nowadays 20:00 Psyché

19:30 Pionírszív

26

19:00 Credo 19:30 POINT OF NO RETURN

18:00 A tavasz... 19:00 Futótűz 19:30 SzínPro

19:00 Mesél a bécsi erdő

15:00, 19:30 SZÍNÉSZBESZÉD 19:00 Futótűz

11:00 Csoda… 14:30 Két néni… 19:00 A mélyben 19:30 Diggerdrájver 11:00 A sötétben... 15:00 Az üvegbúra 19:00 Secondhand

csütörtök péntek

18:00 Fokanov Anatolij

27

szombat

28

19:00 Forrószegiek

vasárnap

15:00 Meggyeskert 19:30 Zárt ajtók 20:00 Octopus

19:00 Hamlet 19:30 Ghetto sheriff (angol ny.)

29

hétfő

30

kedd

10:30, 15:00 Mátyás mesék 19:30 SHREDS

I SZÍNHÁZ I ZENÉS I TÁNC I KLASSZIKUS I JAZZ I GYEREK

MÁJUS 17., 19:00

19:00 IV. Henrik I-II. 19:30 A Dohány utcai seriff

FIDELIO.HU

Jegyek kaphatók a Belvárosi Színház jegyirodájában,(Budapest, Dohány u. 1/a. , Tel.: 1/266-7130), illetve online a jegy.hu oldalon.


30

SZÍNHÁZ Pesti Színház

Pinceszínház 19:00 Meghallgatás

Radnóti Színház

RaM Colosseum

1

19:00 Mondjad, Atikám!

2

19:00 Audiencia

3

19:00 Baal

11:00 A pokoli puncs-pancs 18:30 Dixie Kings of Hungary

4

19:00 Mondjad, Atikám!

19:00 Grace és Glória

5

19:00 A félkegyelmű

6

19:00 Baal

19:00 A gondnok

15:00, 19:00 Ne most, drágám!

7

19:00 Baal

19:00 10

15:00, 19:00 Ne most, drágám!

8

19:00 Lóvátett lovagok

19:00 Paravarieté

9

19:00 John Gabriel Borkman

19:00 A Herner Ferike faterja

10

19:00 Bíborsziget

18:30 Dixie Kings of Hungary

19:00 A művésznő és rajongói

19:00 Gyöngyhajú Lány Balladája

11

19:00 Mondjad, Atikám!

19:00 A tribádok éjszakája

19:00 Üvegfigurák 20:00 Bálint András estje

19:00 Gyöngyhajú Lány Balladája

12

19:00 A képzelt beteg

19:00 10

13

19:00 A dzsungel könyve

19:00 A gondnok

14

19:00 Mikve

19:00 Bányavirág

15

19:00 Baal

19:00 Meghallgatás

16

19:00 Baal

19:00 Grace és Glória

17

14:30 Toldi 19:00 A kellékes

18:30 Dixie Kings of Hungary

18

19:00 Játszd újra, Sam!

19:00 A Gézagyerek

19

19:00 Baal

20

19:00 A vágy villamosa

21

19:00 Sógornők

JURÁNYI PRODUKCIÓS KÖZÖSSÉGI INKUBÁTORHÁZ

19:00 Egy piaci nap

hétfő

19:00 A gondnok

19:00 Fergeteges – Sissi legendája

20:00 Kezdhetek folytatódni

19:00 Szenvedélyem, Velence

kedd szerda

(1027 BUDAPEST, JURÁNYI U. 1-3.)

ELŐADÁSOK:

csütörtök

19:00 Ne most, drágám!

2019. MÁRCIUS 23. (19 ÓRA) 2019. MÁRCIUS 30. (20 ÓRA) 2019. ÁPRILIS 14. (20 ÓRA) 2019. ÁPRILIS 17. (20 ÓRA)

péntek szombat vasárnap

19:00 10

hétfő

19:00 Gyöngyhajú Lány Balladája

kedd szerda csütörtök

Jegyinfó és jegyrendelés: (+36 70) 777-2533, jegy@fugeprodukcio.hu, www.juranyihaz.hu

péntek

17:00 Revans

szombat

jegy.hu

vasárnap hétfő

SLOAN_JURANYI_PAPAG_127X86.indd 1

04/03/19 17:55

kedd szerda

19:00 A gondnok

19:00 Nagyidai cigányok

PINCESZÍNHÁZ

19:00 Nostradamus – Világok vándora

csütörtök

19:00 Szenvedélyem, Velence

péntek

11:00 A pokoli puncs-pancs

19:00 A művésznő és rajongói

17:00 Cinderella

19:00 Egy piaci nap

11:00, 15:00 Cinderella

szombat vasárnap

www.pinceszinhaz.hu

Háy János:

C

19:00 10

22

hétfő

M

23

19:00 A testőr

19:00 A Herner Ferike faterja

24

19:00 Kvartett

18:30 Dixie Kings of Hungary

25

19:00 John Gabriel Borkman

19:00 Szakítópróba

A Herner Ferike faterja

Y

kedd

CM

szerda

19:00 Ezeregyév

MY

19:00 Csoportterápia

CY

csütörtök

19:00 A tribádok éjszakája

26

péntek

27

szombat

20:00 Bálint András Radnótiestje

11:00, 19:00 A dzsungel könyve

28

19:00 Kinek az ég alatt…

29

19:00 A testőr

30

19:00 Toldi

15:00, 19:00 Csoportterápia 19:00 A Gézagyerek

15:00, 19:00 Csoportterápia

vasárnap

19:00 Fergeteges – Sissi legendája

hétfő

20:00 Kezdhetek folytatódni

MÁRCIUS 22. PÉNTEK 19:00

CMY

ÁPRILIS 9. KEDD 19:00

K

Főszerepben: Borbiczki Ferenc, Lázár Balázs, Kaszás Gergő

Rendező: Börcsök Enikő

kedd

1093 Budapest Török Pál u. 3.(a Kálvin térnél) I SZÍNHÁZ I ZENÉS I TÁNC I KLASSZIKUS I JAZZ I GYEREK

FIDELIO.HU

ÁPRILIS 23. KEDD 19:00

Tel.: (1) 218 0116 www.pinceszinhaz.hu


32

SZÍNHÁZ Rózsavölgyi Szalon

SZÍNHÁZ RS9 Színház

Spinoza

Spirit Színház

1

19:30 Rosmersholm

20:00 De mi lett a nővel? (Vallai)

19:00 Szenes Hanna

19:30 Örökké...szabadon

2

19:30 Napfény kettőnknek

19:00 KépMás (Vallai)

19:00 A nyíló combok erdein túl

19:00 Ölelj át!

3

20:00 Valami csaj(ok)

4

19:30 ÖRÖMKÖNNY(V)EIM

5

19:30 Táncórák

6

hétfő kedd

Stúdió K

1

hétfő

18:00 Konfliktuskezelés a színházban

2

Szkéné Színház

19:30 Magyar mátrix

3

17:00 Szerdai piknik

14:30 Félőlény

19:00 Toldi

11:00, 14:30 Félőlény 19:30 „Patália”

17:00 Toldi

19:00 Legyen férfi, Monsieur Pignon!

18:00 Földi paradicsom 20:00 Látszatélet

19:00 A fajok eredete

19:00 A kulcslyukon át 19:30 Teljes lényeddel

20:00 Látszatélet

19:00 Woyzeck

19:00 A kulcslyukon át

19:00 Médeia 20:00 Hailu Mergia, Stella Chiweshe

szerda

csütörtök

19:30 Egy perccel tovább... (Vallai)

19:00 Mózestől Jézusig

19:00 Száz év magány

4

Trafó

19:00 Kutyaharapás

kedd

szerda

Thália Színház

csütörtök

18:00 Halott nők 20:00 Namostakkor 21:00 Kit érdekel

19:30 Zöld Szofi S 20:00 A Jazz Hercege (Vallai)

5

19:30 Ítél a nép

19:30 Amazonok – Három év múlva

19:30 de Sade-fiction 19:30 Kövek (Vallai)

6

11:00 Hanglégkör / Zenezivatar 19:00 A lány, aki hozott 19:00 Szürke galamb lélekből dolgozott

19:00 Boeing, Boeing... 19:30 Jó éjt, szomszéd!

7

16:00, 19:00 Az utolsó óra

11:00 Szorgalmas… (Vallai) 19:00 Kóda (Vallai)

17:00 Kövek

7

19:30 Reggeli dinoszauruszokkal

19:00 I. Erzsébet

11:00 A rézerdő lakói 15:00 20:00 Díszelőadás Brass cirkusz 19:00 A hőstenor

8

19:30 romance.com

19:30 Frida Kahlo balladája

19:30 Örökké...szabadon

19:00 Nehéz

19:30 Telefondoktor

9

21:00 Diplomácia

10

19:30 Emberi hang

11

19:30 Valentin nap éjszakája

12

19:30 Visszavonulás

13

18:00, 21:00 Diplomácia

péntek szombat vasárnap

péntek szombat vasárnap

hétfő

19:30 Többszörös orgazmus

csütörtök péntek szombat

19:00 Retikül 19:30 csRSnyés

19:00 Balfácánok

19:00 Don Giovanni 20:00 Láncra vert szavak (Vallai)

19:00 Végszó: Börcsök Enikő

vasárnap

19:00 Dorian Gray és arcképe 19:30 Már nem ott élek

19:00 A halottember

19:00 Csoda korban élünk 19:30 Teljes lényeddel

10

17:00 Szerdai piknik 19:30 Angyali üdvözlet

19:00 Züfec

19:00 Kakuk Marci 19:00 Mr. és Mrs.

11

19:00 Soha senkinek

19:00 Műtét 19:30 Burundanga

12

19:00 Az eltört korsó

19:00 Kis Magyar Pornográfia 19:30 Rajtammaradt télikabát

18:00 #mindenkitörténet 20:00 Sunny

13

19:00 Az eltört korsó

16:00 A Grönholm-módszer 19:00 A nyugat hőse

18:00 Alaine 20:00 Sunny

14

19:00 A nagy füzet

15

19:00 Bányavakság

11:00 Pöttyös Panni 15:00, 18:00 Segítség! 19:00 Nem élhetek... 19:00 A főnök meg én... 19:30 GNM Színitanoda (nyfp.)

19:00 Otthon 20:00 Vaterland

16

19:00 EztRád

8:00 GNM Színitanoda 19:00 Rövid a póráz

19:00 Don Quijote

19:00 Legyen férfi, Monsieur Pignon!

csütörtök péntek

19:00 KEAN 19:30 Végkép (Vallai)

19:00 Karamazov fivérek

szombat

19:00 A Pulitzer-ügy

15.00, 19:00 Mennyit érünk

vasárnap

15

20:00 A kulisszák mögött

19:30 Zöld Szofi

19:00 Dorian Gray és arcképe

16

19:30 Amazonok – Három év múlva

19:30 Csak tenyérnyi vér (Vallai)

19:00 A védőbeszéd

17

19:30 Amazonok – Három év múlva

19:30 Jászai Mari (Vallai)

19:00 Mata Hari

18

19:30 Az őz

19:30 A negyvenkettedik széken ülő nő

19:30 Kövek

19

16:00, 19:30 Valami csaj(ok)

19:30 Trip (Vallai)

19:00 A csütörtöki hölgyek

20

16:00, 19:30 Salamon király szorong

19:30 Örökké...szabadon

21

15:00 Tisztelt hazudozó! 19:30 Széllel szembe

15:00, 19:00 Karamazov fivérek

22

16:00, 19:30 Táncórák

19:00 Dorian Gray és arcképe

23

19:30 Mellettem elférsz

19:30 Novecento

hétfő

csütörtök

hétfő

19:00 Eszter hagyatéka

péntek

vasárnap

19:30 Gyakori kérdések

szerda

19:30 Egy doktorkisasszony naplójegyzetei

19:00 Kaméleonlány (Vallai) 20:00 Folyóügy

14

szombat

9

kedd

szerda

szerda

8

hétfő

kedd

kedd

33

hétfő kedd

19:00 Mario és a varázsló

24

szerda

25

19:30 Táncórák

15:00 RS9 OFF Fesztivál

26

18:00, 21:00 Diplomácia

12:00 RS9 OFF Fesztivál

27

18:00, 21:00 Diplomácia

14:00 RS9 OFF Fesztivál

19:00 Mózestől Jézusig

19:00 Equus

csütörtök

19:00 Herzl

19:30 Mengele bőröndje

szombat

10:00 RS9 OFF Fesztivál

19:00 Ölelj át! 19:30 Már nem ott élek

vasárnap

29

19:30 romance.com

19:30 Nimfománia

30

19:30 Táncórák

19:30 Woyzeck

17

17:00 Szerdai piknik

18

19:30 SACRA HUNGARICA

szerda

19:00 Premierajándék 19:30 Jó éjt, szomszéd!

csütörtök

19

péntek

20

11:00 A kíváncsi kiselefánt 19:30 Sacra Hungarica

21

11:00 Odüsszeusz bolyongásai

szombat

20:00 Vadászat

20:00 Az Őrült, az Orvos, a Tanítványok és az Ördög

19:00 Ketten egyedül 19:30 A Grönholm-módszer

18:00 A Jeditanács összeül 20:00 Éjféltájt

20:00 Az Őrült, az Orvos, a Tanítványok és az Ördög

11:00, 15:00 Pöttyös Panni 16:00, 19:00 A férfiagy

20:00 Éjféltájt

11:00 Pöttyös Panni 19:00 Bolha a fülbe

vasárnap

16:00 Teljes lényeddel 19:00 Bolha a fülbe

22

hétfő

23

19:00 Rettegés és ínség a Harmadik Birodalomban

20:00 Az Őrült, az Orvos, a Tanítványok és az Ördög

19:00 Oscar

24

17:00 Szerdai piknik 19:30 Babaház (Nóra)

20:00 Az Őrült, az Orvos, a Tanítványok és az Ördög

19:00 Oscar

18:00 #mindenkitörténet 20:00 „It will come later”

25

18:00 Experimentális színház

20:00 Titkaink

19:00 Mr. és Mrs.

19:00 Árvácska

26

19:30 Angyali üdvözlet

20:00 Titkaink

27

11:00 A rettentő görög vitéz 19:30 Sacra Hungarica

20:00 Szívszakadtig

19:00 Alul semmi 19:30 Mogács Mesék

20:00 Sun Ra Under the direction of Marshall Allen

28

19:30 Négyeshatos

20:00 Szívszakadtig

11:00, 14:30 Világszép... 15:00, 19:00 Alul semmi

18:00 Tisztasági festés

29

19:30 Gyakori kérdések

19:00 Macbeth

19:00 A kulcslyukon át 19:30 Mulatság

18:00 Kálvária Lakópark 19:00 Otthon 20:00 Eltűnő ingerek

30

19:30 A Cenci-ház

19:00 A lány, aki hozott lélekből dolgozott

19:00 Legyen férfi… 19:30 Telefondoktor

20:00 Burok

kedd szerda csütörtök

péntek

28

kedd

hétfő

19:00 Heller Ágnes-est

19:00 Eszter hagyatéka

kedd

I SZÍNHÁZ I ZENÉS I TÁNC I KLASSZIKUS I JAZZ I GYEREK

szombat vasárnap hétfő kedd

FIDELIO.HU

18:00 Megfigyelők 20:00 Utópia

péntek

FIDELIO.HU

I SZÍNHÁZ I ZENÉS I TÁNC I KLASSZIKUS I JAZZ I GYEREK


34

SZÍNHÁZ Turay Ida Színház

Újszínház

Vidám Színpad

Vígszínház 19:00 A diktátor

1

hétfő

2

19:00 Pilátus éjszakája

19:30 Kádárné balladája

kedd

3

19:00 Ártatlan vagyok

10:00 Pöttöm Panna 19:00 A kőszívű ember fiai

19:00 Premier

4

19:00 Hippolyt, a lakáj

19:00 Premier

5

19:00 Cabaret

10:00 A Nagy Ho-ho-ho Horgász 19:00 A kegyelmesas�szony… 10:00 A királylány bajusza 19:00 Tökéletes esküvő 19:00 Sári bíró

6

11:00 A rátóti csikótojás 19:00 Szellem a spájzban

11:00 Pöttöm Panna 19:00 EX

19:00 Premier 19:30 KADDIS A MEG NEM…

7

10:00 A rátóti csikótojás 19:00 Férj nélkül tökéletes

11:00 Országjáró Mátyás király 19:00 Meg tudom magyarázni... 19:00 Premier 19:30 Kaddis a 19:00 Madarak meg nem született…

szerda csütörtök

péntek szombat vasárnap

19:00 Család ellen nincs orvosság

19:00 Nurejev Balettverseny Gála

8

19:00 Újszínházi beszélgetések

19:00 Hamlet

9

10:00 A Nagy Ho-ho-ho Horgász 19:00 Meddig vagyok!?

19:00 A padlás 19:30 Távoli dal

10

10:00 A királylány bajusza 19:00 Megszámláltatott fák

19:00 A diktátor 19:30 A vándorkutya

11

10:00 Országjáró Mátyás király 19:00 A második teríték

19:00 A diktátor 19:30 Hallgatni akartam

12

10:00 A királylány bajusza 19:00 Nem élhetek…

19:00 A kaktusz virága

19:00 A Pál utcai fiúk 19:30 Az élet mint olyan 19:00 A diktátor 19:30 Kádárné balladája

hétfő kedd szerda csütörtök péntek

13

19:00 A NŐK (IS) A FEJÜKRE ESTEK

15:00 Zserbótangó 19:00 Bizánc

19:00 Család ellen nincs orvosság

14

15:00 Férj nélkül tökéletes

11:00 A Nagy Ho-ho-ho... 15:00 Zserbótangó 19:00 A bolondok… 10:00 A királylány bajusza 19:00 Csongor és Tünde

10:30 Frakk, a macskák réme 19:00 Délután a legjobb

szombat vasárnap

15

hétfő

16

kedd

19:00 Premier 19:30 Nem vagyok Miriam!

10:00 Pöttöm Panna 19:00 Hangemberek

19:00 Premier

17

19:00 A férfiak a fejükre estek

19:00 Ricse, Ricse, Beatrice

19:30 A vándorkutya

18

11:00 „Rocknagyi” 19:00 Balkán kobra

19:00 A vörös bestia

19:00 Liliom 19:30 Kozmikus magány

19

19:00 A nők (is) a fejükre estek

20

11:00 A rátóti csikótojás 19:00 Hyppolit, a lakáj

szerda csütörtök

19:00 Futóbolondok

19:00 Játék a kastélyban 19:30 Az élet mint olyan

19:00 Négy meztelen férfi

19:00 A padlás 19:30 Máglya

21

15:00 Forró hétvége

11:00, 15:00 A Pál utcai fiúk

22

19:00 Egy csók és más semmi

péntek szombat

11:00 Pöttöm Panna 19:00 A funtineli boszorkány

vasárnap hétfő

19:00 A diktátor

23

kedd

24

19:00 A medve nem játék!

19:00 Liliom 19:30 Kozmikus magány

25

19:00 Zita – „Magyar királynék” 11:00 Csíksomlyói Passió (fp.)

19:00 Liliom 19:30 Kozmikus magány

26

19:00 A férfiak a fejükre estek

19:00 CSÍKSOMLYÓI PASSIÓ

19:00 Óz, a csodák csodája 19:30 Nem vagyok Miriam!

27

19:00 „Rocknagyi”

19:00 Elnémult harangok

19:00 Dől a lé

28

10:00 Mátyás madara 15:00 Amerikai legenda

19:00 Lélekharang

15:00 A szerelmes nagykövet

szerda csütörtök péntek szombat

vasárnap

29

19:00 Lenkey tábornok

19:30 Kelet-nyugati pályaudvar 11:00, 15:00 Óz, a csodák csodája 19:30 A léggömb elrepül 19:00 A Pál utcai fiúk

MÜPA BÉRLETEK

19 20

mupa.hu

hétfő

30

kedd

I SZÍNHÁZ I ZENÉS I TÁNC I KLASSZIKUS I JAZZ I GYEREK

19:00 Premier 19:30 A vándorkutya

FIDELIO.HU

Stratégiai partnerünk:

Stratégiai médiapartnerünk:

A Müpa támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Jegyek kaphatók a Müpa jegypénztáraiban, valamint online a www.mupa.hu oldalon. További információ: +36 1 555 3300, +36 1 555 3310


36

SZÍNHÁZ

PROGRAMOK

Aranytíz Kultúrház 12. péntek 19:00 EGYFELVONÁSOS KOMÉDIÁK 24. szerda 19:00 STÍLGYAK

27. szombat 15:00 VESZÉLYES ÉVSZAKOK 28. vasárnap 19:00 AZ ÚJRAKEZDŐ – ÁRVA BETHLEN KATA

B32 Galéria és Kultúrtér 1. hétfő 19:00 T 2. kedd 19:00 REBEKA 4. csütörtök 20:00 TÚLÉLŐ 7. vasárnap 19:00 AZ IDŐNK RÖVID TÖRTÉNETE 8. hétfő 19:00 KÁLMÁN-NAP 15. hétfő 19:00 7 NAP 26. péntek 19:00 EGY SZÁZALÉK INDIÁN 27. szombat 19:00 EGY SZÁZALÉK INDIÁN 28. vasárnap 20:00 TÚLÉLŐ 30. kedd 19:00 REBEKA

Gózon Gyula Kamaraszínház 2. kedd 17:00 SIRÁLY 4. csütörtök 19:00 ZÁRT TÁRGYALÁS 12. péntek 19:00 CSAPODÁR MADÁRKA (NYFP.) 13. szombat 19:00 CSAPODÁR MADÁRKA 14. vasárnap 17:00 CSAPODÁR MADÁRKA 16. kedd 18:00 CSAPODÁR MADÁRKA 17. szerda 19:00 CSAPODÁR MADÁRKA 18. csütörtök 19:00 CSAPODÁR MADÁRKA 20. szombat 19:00 LILIOMFI 23. kedd 19:00 DÉRYNÉ HADMŰVELET 29. hétfő 17:00 RÓMEÓ ÉS JÚLIA

Eötvös10 1. hétfő 20:00 FÉNYGOLYÓK 10. szerda 19:00 BÁCSKAI JULI PSZICHOSZÍNHÁZA 15. hétfő 15:00 SZÍNHÁZI KULISSZÁK MÖGÖTT – POGÁNY JUDIT

ELÉRHETŐSÉGEK A FIDELIO.HU-N

Klebelsberg Kultúrkúria 10. szerda 19:00 HOZTAM VALAMIT A HEGYEKBŐL 28. vasárnap 19:00 ELNÉMULT HARANGOK KuglerArt Szalon 1. hétfő 19:00 HELO BELO 4. csütörtök 19:00 JÚDÁS

5. péntek 19:00 ANNA KARENINA BEFEJEZETLEN TÖRTÉNETE 6. szombat 19:00 ANNA KARENINA BEFEJEZETLEN TÖRTÉNETE 8. hétfő 19:00 FULLAJTÁR ANDREA – VILLANÓFÉNY 9. kedd 19:00 ERNELLÁÉK FARKASÉKNÁL 13. szombat 19:00 GÁBOR 100! 15. hétfő 19:00 MARMORSTEIN BERTA CSODÁLATOS ÉLETE 27. szombat 19:00 KEDVES ÉN! 29. hétfő 19:00 MAKAR CSUDRA Magvető Café 1. hétfő 19:00 A MEGMENTŐ 3. szerda 19:30 PINK GRAPEFRUIT 5. péntek 19:00 A KUTYA ÉLETBE 24. szerda 19:30 PINK GRAPEFRUIT 30. kedd 19:00 A KUTYA ÉLETBE Maladype Színház 5. péntek 19:00 TRÓJAI NŐK 12. péntek 19:00 TRÓJAI NŐK 13. szombat 19:00 TRÓJAI NŐK 20. szombat 19:00 TRÓJAI NŐK 21. vasárnap 19:00 TRÓJAI NŐK Marczi Közösségi Tér 5. péntek 19:00 GINA ÉS FIDEL 10. szerda 19:00 MAKSAMÉTA HUMORKLUB 27. szombat 19:00 A KÖR NÉGYSZÖGESÍTÉSE 30. kedd 10:00 PUSZTAI MESSIÁSOK MOM Kulturális Központ 26. péntek 19:00 BŐ SZEKUND Mozsár Műhely 4. csütörtök 20:00 CALL GIRL 5. péntek 19:30 KORTALAN KORTÁRS #DISNEY FIDELIO.HU

6. szombat 19:30 EGY TENYÉR HA CSATTAN 7. vasárnap 19:30 ÍGY VISZIK ÁT 12. péntek 19:30 TERIKE ÉS IRÉN 13. szombat 19:30 BESZÉLŐ LEVELEK 14. vasárnap 19:30 100 SZÓBAN A VÁROS 17. szerda 19:30 KARNYÓNÉ 18. csütörtök 19:30 ÉG ÉS NŐ KÖZÖTT 25. csütörtök 20:00 RADIOAKTÍV 26. péntek 19:30 NETENTÚLI TÖRTÉNETEK 27. szombat 20:00 CALL GIRL Óbudai Kulturális Központ 10. szerda 10:30 BATANG FELÉ... 27. szombat 15:00 A NŐK (IS) A FEJÜKRE ESTEK Tesla Teátrum 4. csütörtök 19:00 CSEHOV! CSEHOV! 5. péntek 19:00 SALEMI BOSZORKÁNYOK 8. hétfő 19:00 ROHONC 12. péntek 19:00 VALAMIT VALAMIÉRT

SZÍNHÁZ

37

14. vasárnap 19:00 VÖRÖS ÖRDÖGÖK 16. kedd 19:00 PISTI A VÉRZIVATARBAN 18. csütörtök 19:00 SALEMI BOSZORKÁNYOK 23. kedd 19:00 ROHONC 25. csütörtök 19:00 VÖRÖS ÖRDÖGÖK 26. péntek 19:00 VALAMIT VALAMIÉRT 30. kedd 19:00 PISTI A VÉRZIVATARBAN TESLA LOFT 2. kedd 20:00 GLORIA 6. szombat 20:00 GLORIA 13. szombat 20:00 GLORIA 17. szerda 20:00 GLORIA TRIP 2. kedd 19:00 AUGUSZTUS 17. szerda 19:00 TIZENKÉT SZÉK 18. csütörtök 19:00 TIZENKÉT SZÉK 29. hétfő 19:00 AUGUSZTUS Uránia Nemzeti Filmszínház 27. szombat 17:00 ANTONIUS ÉS KLEOPÁTRA fotó: Jean Louis Fernandez / MITEM

Fészek Művészklub 6. szombat 19:00 AZ ÚJRAKEZDŐ – ÁRVA BETHLEN KATA 7. vasárnap 16:00, 19:00 ÖSSZEÉRŐ PÁRHUZAMOK 8. hétfő 20:00 JUBILEUMI BESZÉLGETÉSEK 9. kedd 20:00 JUBILEUMI BESZÉLGETÉSEK 10. szerda 20:00 JUBILEUMI BESZÉLGETÉSEK 11. csütörtök 20:00 JUBILEUMI BESZÉLGETÉSEK 15. hétfő 19:00 BÁRSONYOS REGGEL 17. szerda 22:00 ÉS A FÜGGÖNY FELHÖRDÜL 18. csütörtök 19:00 V.I.Z.S.G.A. 23. kedd 19:00 BÍBORSZALON 25. csütörtök 19:00 LEPSÉNYNÉL MÉG MEGVOLT

IMPRÓ (Momentán Társulat) 7. vasárnap 15:00, 19:00 RÖGVEST 9. kedd 19:00 FRÖCCS ALMÁSI KITTIVEL 13. szombat 15:00, 19:00 RÖGVEST 14. vasárnap 19:00 RENDEZŐK VIADALA 25. csütörtök 19:00 RÖGVEST 26. péntek 19:00 RE:VERZE 27. szombat 20:00 BUDAPEST IMPROV SHOW 28. vasárnap 19:00 FRÖCCS TARI ANNAMÁRIÁVAL 30. kedd 20:00 LEV&TE – LOVAS ROZI

PROGRAMOK

SAIGON

A közönség 2017-ben az Avignoni Fesztiválon láthatta először Caroline Guiela Nguyen Saigon című előadását, amely áprilisban a MITEM-en vendégszerepel. A száműzetés, a hontalanság, a nyelvvesztés, a családok szétszakadása és a szerelmesek kénytelen elválása egyéni sorsokon keresztül jelenik meg a vietnámi emigráns Marie-Antoinette párizsi éttermében, ahol karaokedalokon keresztül szakadnak fel a múlt emlékei. május 4. 18:00 Nemzeti Színház FIDELIO.HU

ELÉRHETŐSÉGEK A FIDELIO.HU-N


ZENÉS SZÍNHÁZ

INTERJÚ

AJÁNLÓ Vágó Zsuzsi, fotó: Operettszínház

LILIOM HAZATALÁL Április végén mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színművéből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.

ZENÉS SZÍNHÁZ

39

fotó: ROH

38

Végigkísérte az életét Molnár Ferenc színműve, a Liliom. Miért ragadt meg Önben a történet? Nagyjából húsz éve foglalkoztam először vele, amikor a Marosvásárhelyi Nemzetiben Babarczy László rendező mellett asszisztensként BÉRES dolgoztam. Megfogott, Babarczy erről a ATTILA amit szerelemről mondott: rendező ez nem olyan lángoló szenvedély, amiért meghalnak a veronai fiatalok, vagy ami Lady Macbethet mozgatja. Liliom és Julika szerelme végtelenül szemérmes, csendes. Abban az előadásban a rendező megcserélte a két utolsó képet: Liliom előbb megy a menny­országba, előbb tudja meg, mi történik a lányával, és utána hal meg. Átértelmezte ezt a szerelmet a húsz év alatt? Nem. Lehet, hogy azért ragadt meg bennem a dráma, mert a saját életemet is így élem meg. A Carousel világsikerű musical lett Richard Rodgers és Oscar Hammerstein II feldolgozásában. Mégis azt mondja, hogy félreértették az amerikaiak a történetet. Miért? Nem értették ennek a szerelemnek a mélységét. Az első felvonásban rögtön csináltak egy nagy szerelmi jelenetet, de szerintem Liliom és Julika – azaz Billy Bigelow és Julie Jordan – sokkal szemérmesebbek, sokkal

fotó: Gordon Eszter

CSABAI MÁTÉ

mélyebbek. Nem kifelé élnek, de nem is tudják kimutatni az érzelmeiket. A musicalben viszont fizikailag és a szövegben is rögtön közel kerülnek egymáshoz. Ezért Lőrinczy Attila dramaturg­gal kitűztük, hogy visszacsempésszük a történetbe az eredeti, Molnár Ferenc-i karaktert. Mennyi mozgásterük volt? Az amerikai jogtulajdonosok híresen szigorúak ezekben a kérdésekben. Valóban, a Broadway-sikerek jogtulajdonosai mindig ragaszkodnak a bevált recepthez. Leveleztünk viszont egy képviselőjükkel, aki megértette, mit jelent, hogy Magyarországon mutatják be ezt a darabot, és azt, hogy nem játszhatjuk itt, Molnár Ferenc hazájában ugyanazt, mint New Yorkban. Végül elfogadta az ajánlatainkat, még azt is, hogy a két zárójelenetet megcseréljük. Milyen változtatásokat eszközölnek még? Lőrinczy Attilával leültünk, és mi, a két Liliom-rajongó, meg­ egyeztünk az elképzeléseinkben. Más lett a darab nyelvezete, mások a karakterek, ami szintén az amerikai–magyar különb-

AZ INTERJÚ TELJES TERJEDELEMBEN A FIDELIO.HU OLDALON OLVASHATÓ

ségekből fakad. A Carousel egy tengerparton játszódik, nyilván nincsenek olyan szereplői, mint a pesti cselédek, hintásfiúk, ficsúrok. Az amerikaiak a mennyországban játszódó eseményeket meseként értelmezték, nálunk viszont egy Fellini-szerű vízióban lép színre a földi rendőrségre emlékeztető mennyei ítélőszék. A zene dramaturgiájához viszont hűek maradtunk. Széles Flórával új színésznő debütál az Operettszínház színpadán, Dolhai Attilát viszont senkinek sem kell bemutatni. Úgy gondolom, hogy Liliom kortalan karakter, kicsit olyan, mint a 007-es ügynök, akit velem egykorúnak éreztem húsz- és ötvenévesen is. Egy ereje teljében lévő, macsó férfi, aki összekerül egy törékeny lánnyal. Két különböző Liliomunk lesz: Sándor Péter a maga féktelenségével, illetve Dolhai Attila a végtelenül alázatos, racionális attitűdjével egész máshogy fognak játszani. Széles Flóra és Vágó Zsuzsi karakterében pedig egyaránt megvan az, ami Julikát – Julie-t – jellemzi, a tisztaság, az őszinte rácsodálkozás a világra. FIDELIO.HU

FAUST – OPERAKÖZVETÍTÉS

CAROUSEL – LILIOM

Liliom, a vagány, de az élet dolgaiban nehezen eligazodó hintáslegény és a feltétel nélküli szerelemmel szerető cselédlány története a Broadwayre is utat talált, amikor Richard Rodgers és Oscar Hammerstein II nagy sikerű musicalt írt belőle. A musical Cziegler Balázs díszletei között, Velich Rita jelmezeivel kerül színpadra, a főbb szerepekben Dolhai Attila/Sándor Péter, Vágó Zsuzsi/Széles Flóra, valamint Peller Anna, Bordás Barbara, Nagy-Kálózy Eszter, Polyák Lilla és Jordán Tamás lép színre. április 26–30. Budapesti Operettszínház (bővebben lásd: bontás)

Az örök fiatalságot és hatalmat áhító Faust szerepében Michael Fabiano látható, szerelmét, Margitot Diana Damrau alakítja, Erwin Schrott pedig az ördögi Mefisztó bőrébe bújik Gounod operájában. A francia grand opera műfajának nagyvonalúságára kitűnő példa David McVicar rendezése, amelynek cselekményét az 1870-es évek Párizsába helyezték. A populáris opera legnépszerűbb, ikonikus dallamait ismert nemzetközi operacsillagok és a londoni Royal Opera kórusa teszi teljessé. április 30. 19:45 Pesti Vigadó HOVANSCSINA

Muszorgszkij utolsó befejezett operája, a Hovanscsina a zeneszerzői szándékhoz hű változatban, Bojti János rekonstrukciójában szólal meg, aki szerette volna, ha a mű elnyeri „a szerzői elképzeléshez legközelebb álló” formáját. A Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitó hangversenyének szólistái Jevgenyij Sztavinszkij, Anna Sapovalova és Misa Didik, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és Énekkarát Kovács János vezényli. április 5. 19:00 Müpa

A KAIRÓI LÚD, AVAGY A RÁSZEDETT VŐLEGÉNY

A Szöktetés sikere után Mozart két opera komponálásába is belekezdett, de mindkettőt abbahagyta. A kairói lúd, illetve A rászedett vőlegény című két, töredékes komédiát tekinthetjük a Figaro és a Così előfutárának is. A töredékek Mozart életében nem kerültek színre, halála után viszont több sikeres pasticcio, azaz több zenés mű részleteiből összegyúrt előadás is született belőlük. Az Opera ezzel az előadással avatja fel az Eiffel Műhelyház új színháztermét. április 11., 12., 14., 18. 19:00 Eiffel Műhelyház

FIDELIO.HU

ELÉRHETŐSÉGEK A FIDELIO.HU-N


40

ZENÉS SZÍNHÁZ

1. hétfő 19:00 Madách Színház ÉN, JÓZSEF ATTILA 2. kedd 19:00 Budapesti Operettszínház ISTVÁN, A KIRÁLY 19:00 Erkel Színház BÁNK BÁN 19:15 Pesti Vigadó A VÉGZET HATALMA / ROH 3. szerda 15:00, 19:00 Budapesti Operettszínház ISTVÁN, A KIRÁLY 19:00 Erkel Színház TRAVIATA 4. csütörtök 15:00, 19:00 Operettszínház ISTVÁN, A KIRÁLY 17:00, 21:00 Játékszín MENOPAUZA 19:00 Erkel Színház TRAVIATA 5. péntek 15:00, 19:00 Operettszínház ISTVÁN, A KIRÁLY 17:00, 21:00 Játékszín MENOPAUZA 18:00 Erkel Színház PORGY ÉS BESS 19:00 Kálmán Imre Teátrum A MACSKADÉMON 6. szombat 11:00 Erkel Színház TRAVIATA 15:00, 19:00 Operettszínház ISTVÁN, A KIRÁLY 18:00 Erkel Színház PORGY ÉS BESS 19:00 Kálmán Imre Teátrum A MACSKADÉMON 7. vasárnap 11:00 Erkel Színház BÁNK BÁN 14:00 Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központ MUSICALPLUSZ 69. FÉRFIKIADÁS III. 15:00, 19:00 Budapesti Operettszínház MÁGNÁS MISKA 15:00 Fedák Sári Színház VIKTÓRIA 17:00 Uránia Nemzeti Filmszínház A WALKÜR 18:00 Erkel Színház PORGY ÉS BESS ELÉRHETŐSÉGEK A FIDELIO.HU-N

PROGRAMOK 19:30 Budapesti Operettszínház JÖVŐRE, VELED, ITT! 8. hétfő 18:00 Pesti Magyar Színház AMIRŐL MÉG NEM MESÉLTEM 19:00 Játékszín MENOPAUZA 19:30 Átrium CHICAGO 19:30 Budapesti Operettszínház JÖVŐRE, VELED, ITT! 9. kedd 19:00 Budapesti Operettszínház KÉKSZAKÁLL 19:00 Fedák Sári Színház MARICA GRÓFNŐ 19:30 Átrium CHICAGO 19:30 Budapesti Operettszínház JÖVŐRE, VELED, ITT! 10. szerda 19:00 Budapesti Operettszínház KÉKSZAKÁLL 19:00 Karinthy Színház A BABA 19:30 Átrium CHICAGO 19:30 Budapesti Operettszínház LILI BÁRÓNŐ 19:30 Madách Színház BEPASIZTUNK 11. csütörtök 18:00 Budapesti Operettszínház KÉKSZAKÁLL 19:00 Eiffel Műhelyház A KAIRÓI LÚD... 19:00 Erkel Színház IMMORTAL LOVE 19:30 Budapesti Operettszínház LILI BÁRÓNŐ 21:00 Játékszín MENOPAUZA 12. péntek 19:00 Budapesti Operettszínház MAYA 19:00 Eiffel Műhelyház A KAIRÓI LÚD... 19:00 Erkel Színház TRAVIATA 19:00 Karinthy Színház A BABA 13. szombat 15:00 József Attila Színház CSÓKOS ASSZONY 18:00 Erkel Színház PORGY ÉS BESS

PROGRAMOK 19:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ KÉPZELT RIPORT... 15:00, 19:00 Operettszínház MAYA 14. vasárnap 15:00 Rózsa Művelődési Ház ELVÁMOLT NÁSZÉJSZAKA 15:00, 19:00 Operettszínház MAYA 17:00 Uránia Nemzeti Filmszínház SOSZTAKOVICS: ARANYKOR / BOLSOJ 19:00 Eiffel Műhelyház A KAIRÓI LÚD... 19:00 Madách Színház SZOMORÚ VASÁRNAP 19:30 Budapesti Operettszínház VIRÁGOT ALGERNONNAK 19:30 Madách Színház BEPASIZTUNK 15. hétfő 19:00 Madách Színház SZOMORÚ VASÁRNAP 19:30 Budapesti Operettszínház VIRÁGOT ALGERNONNAK 16. kedd 18:00 Erkel Színház PORGY ÉS BESS 19:00 Átrium NŐK AZ IDEGÖSSZEOMLÁS SZÉLÉN 17. szerda 18:00 Erkel Színház PORGY ÉS BESS 19:00 Átrium NŐK AZ IDEGÖSSZEOMLÁS SZÉLÉN 19:00 Centrál Színház MY FAIR LADY 19:30 FÉM Arts & Café MIT EMBER? NŐ! 18. csütörtök 19:00 Átrium NŐK AZ IDEGÖSSZEOMLÁS SZÉLÉN 19:00 Centrál Színház MY FAIR LADY 19:00 Eiffel Műhelyház A KAIRÓI LÚD... 19:00 Erkel Színház PARASZTBECSÜLET / BAJAZZÓK

ZENÉS SZÍNHÁZ

19:00 Centrál Színház MY FAIR LADY 19:00 Karinthy Színház NYITOTT ABLAK

19:00 Erkel Színház PARASZTBECSÜLET / BAJAZZÓK 19:00 Madách Színház LILIOMFI

21. vasárnap 15:00 Budapesti Operettszínház REBECCA – A MANDERLEY-HÁZ ASSZONYA 19:00 Centrál Színház MY FAIR LADY 19:30 Átrium FRIDA

26. péntek 11:00 Budapesti Operettszínház SZEGÉNY DZSONI ÉS ÁRNIKA 19:00 Budapesti Operettszínház CAROUSEL – LILIOM 19:00 Eiffel Műhelyház AZ ARANY MEG AZ ASSZONY / TÓTÉK 19:00 Erkel Színház HÁRY JÁNOS 19:00 Turay Ida Színház A FÉRFIAK A FEJÜKRE ESTEK 19:30 Átrium AZ ŐRÜLT NŐK KETRECE

22. hétfő 19:30 Átrium FRIDA 23. kedd 19:00 Fészek Művészklub DEAR FUTURE ME – BÍBORSZALON 19:00 Madách Színház LILIOMFI 24. szerda 19:00 Madách Színház LILIOMFI 19:30 Átrium AZ ŐRÜLT NŐK KETRECE 25. csütörtök 11:00 Budapesti Operettszínház SZEGÉNY DZSONI ÉS ÁRNIKA

27. szombat 11:00 Budapesti Operettszínház SZEGÉNY DZSONI ÉS ÁRNIKA 11:00 Erkel Színház HÁRY JÁNOS 15:00 19:00 Operettszínház CAROUSEL – LILIOM 19:00 Erkel Színház PARASZTBECSÜLET / BAJAZZÓK 19:30 Átrium AZ ŐRÜLT NŐK KETRECE

41

28. vasárnap 11:00 Budapesti Operettszínház SZEGÉNY DZSONI ÉS ÁRNIKA 11:00 Erkel Színház PARASZTBECSÜLET / BAJAZZÓK 15:00, 19:00 Budapesti Operettszínház CAROUSEL – LILIOM 15:00 Turay Ida Színház AMERIKAI LEGENDA 17:00 Átrium AZ ŐRÜLT NŐK KETRECE 19:00 Eiffel Műhelyház AZ ARANY MEG AZ ASSZONY / TÓTÉK 19:00 Erkel Színház HÁRY JÁNOS 29. hétfő 17:00 Budapesti Operettszínház CAROUSEL – LILIOM 19:00 Eiffel Műhelyház AZ ARANY MEG AZ ASSZONY / TÓTÉK 30. kedd 19:00 Budapesti Operettszínház CAROUSEL – LILIOM 19:00 Centrál Színház MY FAIR LADY 19:00 Eiffel Műhelyház AZ ARANY MEG AZ ASSZONY / TÓTÉK 19:45 Pesti Vigadó GOUNOD: FAUST / ROH

HATÁRON TÚLI MAGYAR SZÍNHÁZAK SZEMLÉJE A THÁLIA SZÍNHÁZBAN

19. péntek 19:00 Budapesti Operettszínház REBECCA 20. szombat 15:00, 19:00 Budapesti Operettszínház REBECCA FIDELIO.HU

2019. ÁPRILIS 10--14. www.thalia.hu FIDELIO.HU

fidelio_hirdetes127x86mm.indd 1

ELÉRHETŐSÉGEK A FIDELIO.HU-N 2019. 03. 08. 13:27


INTERJÚ

HATÁRTALAN TÉR, HATÁRTALAN GONDOLKODÁS A nemrég Eck Imre-díjjal kitüntetett Goda Gábor és társulata, az Artus április közepén A Szél kapuja címmel új előadást mutat be a Nemzeti Táncszínház színpadán. A szélről, önálló életre kelt előadásról és határtalan gondolkodásról beszélgettünk. SZÁSZ EMESE Előző, Cseppkánon című előadásotoknál nyilatkoztad, hogy valójában már harminc éve Hérakleitosszal beszélgetsz, és ebből a belső párbeszédből született az előadás. A Szél kapujában is ezt a dialógust folytatod? Most nem ez a dialógus épül tovább, bár volt egy hasonló találkozás. Tai Chi Chuan tanulmányaimból derült ki számomra, hogy a tarkón, az öreglyuk tájékán van egy olyan pont, GODA amit feng funak, azaz a szél kapujának GÁBOR hívnak. Tai Chi gyakorlás közben, amikor koreográfus, helyes energetikai és szellemi állapotba kerülünk, meg tudjuk nyitni ezt a kaput. rendező Ekkor ezen a ponton keresztül a régi, poros gondolatok kiszellőznek: eltávozik mindaz, amin esetleg már évek óta rágódunk, és tiszta, friss gondolatok kapnak teret bennünk. Elkezdtünk foglalkozni ezzel a témával, majd a tajvani tanulmányutam során, egy gyönyörű természetvédelmi parkban egyszer csak szembejött velem egy Wind Gate (Szél Kapu) feliratú tábla. Ezt megerősítésnek vettem, hogy jó úton járok. Több filozófiai irányzat szerint a szél a tudat analógiája: a széltől megmozdulnak a falevelek, a tudat

AJÁNLÓ

megmozdítja az embert. Egyiket sem látjuk, de a hatásait érzékeljük. Jól érzékelem, hogy a szélkapu párhuzamba állítható az alkotási metódusoddal is abból a szempontból, hogy minden előadásodhoz új formát keresel, kiüríted a régit? Minden egyes darab készítéséhez másként fogunk hozzá, tehát számunkra nincs rutin vagy módszer. Sohasem egy kész szövegből indulunk ki, és mindenki, aki részt vesz a darabban, egyben alkotóként is jelen van, úgyhogy mindig más és más módszert kell találnunk. A dialógus igazából a darab és köztem, az alkotás és az alkotó között van: én létrehozom az alkotást, az alkotás pedig létrehoz engem. Folyamatosan keresünk, kutatunk, próbáljuk megérteni a világot, magunkat, egymást. Úgy gondolom, hogy soha nem új előadást hozok létre, hanem az életem során készülő egyetlenegy nagy alkotásnak vannak különböző állomásai. Ezeket hívják előadásoknak. Hosszú éveken keresztül itt, az Artus Stúdió interaktív terében játszottatok. A Szél kapuja már a második olyan előadásotok lesz, ami dobozszínpadi keretek közé kerül. Megváltoztatta a koreográfusi gondolkodásodat a kukucskálószínpad? Nagy kalandnak tűnik, amikor valaki a konvencionális színházi keretek közül átmegy egy gyárba, a nyitott terekbe. Mivel mi évtizedek óta gyárakban, szabad terekben létezünk, nekünk az a kaland, hogy bemegyünk a színházba, és megnézzük, hogy vajon ott is lehet-e a térrel úgy dolgozni, ahogy azt a nem konvencionális térben tettük. Engem most nagyon érdekel, hogy a passzív helyzetben ülő néző számára hagyományos színházi körülmények között, frontális elrendezésben hogyan lehet mégis megmozdítani a teret. Tehát ez az előadás is a térről fog szólni. Számomra a tér – ahogy a szél is – a tudat analógiája. A konkrét teret mindig két dolog – két fal, két ember, két bolygó, két anyagi test – között képzeljük el. Az emberi gondolatokat ugyanúgy határolják a szavaink és a mondataink, mint a teret a falak. De ahogy van határolt tér és határolt gondolkodás, úgy létezik határtalan tér és határtalan gondolkodás is. Utóbbiban nincsenek már szavak, nem szorítható fogalmi keretek közé. Az utóbbi időben több díjat is kaptál: előbb Lábán Rudolf-díjat, nemrég pedig Eck Imre-díjat. Változtat valamit az Artus működésén, hogy most nagyobb figyelem övez titeket? Az, hogy a Müpában vagy a Nemzeti Táncszínházban játszunk, számomra azt jelenti, hogy több emberhez eljutunk, nem csak ahhoz a szűk réteghez, amely hajlandó eljönni hozzánk a gyárba. Ez nekem fontos, hiszen azért készítünk előadásokat, hogy odaadjuk a közönségnek. Egy nagynevű tér vagy egy díj ebben segít: bekerül a médiába, és így több emberhez tudjuk eljuttatni, amit alkottunk.

AZ INTERJÚ TELJES TERJEDELEMBEN A FIDELIO.HU OLDALON OLVASHATÓ

FIDELIO.HU

43

TÁNC

SUNNY

A francia koreográfus, Emanuel Gat mesterműve egyszerre élő zenei koncert és vibráló koreográfiai felfedezőút. A darabhoz Marvin Gaye azonos című dala adja meg az alaphangzást, ami köré Awir Leon épít élő zeneiséget. Gat úgy alkalmazkodik az elektronikus zenéhez, hogy közben hű marad saját stílusához. A virtuóz táncon túl az előadók közötti kapcsolatok megszületéséről szól ez a mű. Hosszúra nyúló csendek, bravúros jelmezek, játékosság, metsző pillantások és kitörő kacajok alkotják meg az előadás világát, amiben túlcsordul az ifjúság, az életöröm és a derű. április 12., 13. 20:00 Trafó

fotó: Julia Gat

TÁNC

fotó: Kaszás Tamás

42

A SZÉL KAPUJA HAMUPIPŐKE MISS JULIE

Strindberg Julie kisasszony című tragédiáját először betiltották, és később is jó ideig csak a kísérleti színházak játszották. Az egyfelvonásos „naturalista szomorújáték” a létért való küzdelmet mutatja be a grófkisasszony és inasa szenvedélyes kapcsolatán keresztül. A naturalista műfaj célja Strindberg szerint, hogy úgy vegye birtokba a nézőt, hogy lélegzetvételnyi szünetet se engedjen neki, és intenzív érzelmi részvételre kényszerítse. Bozsik Yvette adaptációja szintén erre összpontosít, pontos lélektani képet kíván adni a nemek harcáról, a női emancipáció kérdéseiről és a tragikus féltékenységről. április 9. 19:30 Nemzeti Táncszínház FIDELIO.HU

A nagy múltú Mariinszkij Színház Balettegyüttese a klasszikus hagyományok megőrzése mellett a legújabb táncművészeti irányok felé is nyitott. Dolgozott már a társulattal John Neumeier, William Forsythe, Angelin Preljocaj, Sasha Waltz, Wayne McGregor vagy Hans van Manen. Prokofjev csodálatos balettmeséjének egyszerre klasszikus és merészen kísérletező koreográfiáját, az orosz– amerikai Alekszej Ratmanszkij munkáját 2002-ben mutatta be a társulat. A produkció a mai napig a Mariinszkij egyik legsikeresebb és folyamatosan repertoáron tartott balettelőadása. április 22. 15:00, 20:00 Erkel Színház

A Szél kapuja folytatja az Artus társulat két korábbi előadása, a Cseppkánon és a Raj kérdésfelvetéseit: Hol keressük gondolatainkat, érzéseinket? Az agyban? A szívben? A sejtjeinkben? Kapcsolataink terében? Az előadás mozgásvilágát a Thai Chi Chuan, a shen dao kungfu és az ezekből építkező természetes gesztusok ötvözete adja. Minimalista zenei kompozíciója olyan hangszerekre épül, amelyek a levegő mozgásának gyöngéd vagy éppen vad erejét használják. Az előadás tere pedig több mint látvány vagy az előadást befogadó hely – a tér maga a tartalom. április 15. 19:00 Nemzeti Táncszínház ELÉRHETŐSÉGEK A FIDELIO.HU-N


PROGRAMOK

TÁNC

2. kedd 19:00 MOMkult KIEV CITY BALLET – RÓMEÓ ÉS JÚLIA 3. szerda 19:00 MOMkult KIEV CITY BALLET – RÓMEÓ ÉS JÚLIA 19:00 RaM Colosseum SZENVEDÉLYEM, VELENCE – EXPERIDANCE PRODUCTION 5. péntek 20:00 MU Színház SANDY IS GOING OUT – SZERI VIKTOR 6. szombat 20:00 Müpa BANDALOOP: STRINGS BTF 2019 7. vasárnap 19:00 Nemzeti Táncszínház MAGRITTE – PR-EVOLUTION DANCE COMPANY 20:00 Müpa BANDALOOP: STRINGS BTF 2019 8. hétfő 19:00 MOMKult AZ OROSZ KOZÁKOK – ÁLLAMI TÁNCÉS ÉNEKEGYÜTTES 9. kedd 19:00 RaM Colosseum GYÖNGYHAJÚ LÁNY BALLADÁJA – EXPERIDANCE 19:30 Nemzeti Táncszínház MISS JULIE – BOZSIK YVETTE TÁRSULATA 10. szerda 19:00 Erkel Színház TEVJE – BASEL BALETT BTF 2019

19:00 RaM Colosseum GYÖNGYHAJÚ LÁNY BALLADÁJA – EXPERIDANCE

11. csütörtök 10:30, 15:00 Nemzeti Táncszínház FORGÓSZÉL – GYŐRI BALETT 19:00 Eötvös10 VERSLÁBAK – VARIDANCE 19:00 MU Színház TESTNAPLÓ – SZEMESSY KINGA 19:00 RaM Colosseum GYÖNGYHAJÚ LÁNY BALLADÁJA – EXPERIDANCE 12. péntek 19:00 Nemzeti Táncszínház MAGYAR HŐSÖK, CSATÁK ÉS SZERELMEK – MAGYAR NEMZETI TÁNCEGYÜTTES ELÉRHETŐSÉGEK A FIDELIO.HU-N

20:00 MU Színház 1.7 – SÍN PRODUKCIÓ 20:00 Trafó SUNNY – EMANUEL GAT (FR)

25. csütörtök 19:00 Müpa A MEZTELEN BOHÓC – RECIRQUEL BTF 2019

13. szombat 17:00 RaM Colosseum REVANS – EXPERIDANCE 19:00 Bethlen Téri Színház LIFT – BOYS WILL BE BOYS – M STUDIO 19:00 Müpa CARMEN – PÉCSI BALETT 20:00 Trafó SUNNY – EMANUEL GAT (FR) BTF 2019 14. vasárnap 19:00 Erkel Színház V. NAGY IVÁN NEMZETKÖZI BALETTGÁLA 15. hétfő 19:00 Nemzeti Táncszínház A SZÉL KAPUJA – ARTUS STUDIO 16. kedd 19:00 Nemzeti Táncszínház REPTÉBEN – GÓBI RITA

26. péntek 19:00 Hagyományok Háza HATÁRON TÚLI NEMZETI TÁNC – IFJÚ SZÍVEK TÁNCSZÍNHÁZ 19:00 Müpa A MEZTELEN BOHÓC – RECIRQUEL 19:00 Nemzeti Táncszínház CREDO – SZEGEDI KORTÁRS BALETT 20:00 Trafó UTÓPIA – DUDA ÉVA TÁRSULAT 27. szombat 15:00, 19:00 Müpa A MEZTELEN BOHÓC – RECIRQUEL 28. vasárnap 15:00, 19:00 Müpa A MEZTELEN BOHÓC – RECIRQUEL 19:00 Nemzeti Táncszínház FORRÓSZEGIEK – MAGYAR NEMZETI TÁNCEGYÜTTES 30. kedd 20:00 Trafó BUROK – TÜNET EGYÜTTES

17. szerda 19:00 Nemzeti Táncszínház TÁNCOLÓ KÁRPÁT-MEDENCE – A MAGYAR TÁNCMŰVÉSZETI EGYETEM NÉPTÁNCESTJE 19:00 RaM Colosseum NAGYIDAI CIGÁNYOK – EXPERIDANCE 18. csütörtök 19:00 Müpa SCENT OF INK – KOREAI NEMZETI TÁNCSZÍNHÁZ BTF 2019 19:00 RaM Colosseum NOSTRADAMUS – VILÁGOK VÁNDORA – EXPERIDANCE 19. péntek 19:00 RaM Colosseum SZENVEDÉLYEM, VELENCE – EXPERIDANCE 22. hétfő 15:00, 20:00 Erkel Színház HAMUPIPŐKE – A MARIINSZKIJ SZÍNHÁZ BALETTEGYÜTTESE BTF 2019 24. szerda 20:00 Trafó IT WILL COME LATER – INTERNATIONAL CONTEMPORARY DANCE COLLECTIVE (ICODACO)

2019. április 26. péntek 19:00

CREDO A TINTA ILLATA

A Koreai Nemzeti Táncszínház előadása a több évszázados hagyományokra visszatekintő koreai festészetből táplálkozik, aminek vissza-visszatérő témája a négy évszakot jelképező négy nemes növény: a szilvavirág (tavasz), az orchidea (nyár), a krizantém (ősz) és a bambusz (tél). A táncszínházi előadás hat jelenete a négy évszakot reprezentáló növények szimbolikája köré épül. Az egyszerű, hófehér színpadon különböző képek tárulnak fel, nemes és tiszta szellemiségük a nézőket meditatív, szemlélődő állapothoz segíti hozzá. április 18. 19:00 Müpa FIDELIO.HU

Hiszek egy Istenben SZEGEDI KORTÁRS BALETT

www.tancszinhaz.hu zöld szám: (06 80) 10 44 55

Fotó/Photo: TARNAVÖLGYI Zoltán

44


AJÁNLÓ

MIÉRT ÉRDEKES, HOGYAN BILLENTETT BACH? Miért érdemes kutatni, hogyan hangzott a maga korában a barokk zene, és miért érdekes Mozart kedvenc cseh zeneszerzője? Dobozy Borbála, a 18. századi billentyűs zene avatott tolmácsolója zseniális cseh zeneszerzőket „fedez fel”. CSABAI MÁTÉ

Korábban azt mondta, nincs olyan, hogy „hiteles előadás”, ha régi zenéről beszélünk. Mit jelent ez? Egyáltalán mit jelent az, hogy hiteles? Szerintem az az abszolút hiteles előadás, amikor maga a zeneszerző játszik, vagy vezeti az DOBOZY együttest. BORBÁLA Tartózkodom csembalóművész attól, hogy „hitelesnek” tartsam magam, inkább azt szoktam mondani, hogy megközelítő stílushűségre törekszem. Mennyire jelenhet meg a mai kor ízlése a korhű játékban? A korhű játék számomra nem feltétlenül a korhű hangszereken

történő előadást jelenti, sokkal inkább a megfelelő ismeretek birtokában a megfelelő lelkiségű interpretációt, amely lehet modern hangszeres is. Egészen más korban élünk, mint 200-300 éve, más volt akkoriban az emberek világszemlélete, gondolkodásmódja, értékrendje, mint ebben a csak a mának élő világban, amelyben, itt és most, az életet élvezni kell, és állandóan „pörögni”. Az egyik befelé néző, a másik kitárulkozó, teljesen extrovertált. A Budapesti Tavaszi Fesztivál koncertjén 18. századi cseh zenéből válogat. Miért épp a csehből? Prágában tanultam, így alaposabban tanulmányozhattam a romantika kora előtt is csodálatra méltóan gazdag cseh zenetörténetet, amelyet sajnos itthon alig ismernek. A hosszú, töretlen, a zenére mindig nagy hangsúlyt helyező oktatásnak, a vallásos népénekek hagyományának, valamint a huszitizmus dalkultúrájának is köszönhetően általánosan mély zeneiség alakult ki Csehországban. Szinte mindenki tudott két-három hangszeren játszani. Nem véletlen, hogy a 18. században „Európa konzervatóriumának” nevezték Bohémiát. Az elnyomó politikai-vallási és a rossz gazdasági körülmények miatt azonban sok zeneszerző emigrációba kényszerült. Bécsben, Berlinben, Drezdában és máshol tevékenykedtek. Tehát a korábbi évszázadokban is nagyszerű, ma már egyáltalán nem

AZ INTERJÚ TELJES TERJEDELEMBEN A FIDELIO.HU OLDALON OLVASHATÓ

KLASSZIKUS ZENE

47

fotó: Zeneakadémia

INTERJÚ

NEMZETI FILHARMONIKUSOK

Liszt Ferenc grandiózus műve, a Faust-szimfónia kivételes alkotás az irodalmi műhöz, Goethe drámai költeményéhez fűződő viszonyában is. E mű sokrétű, árnyalt felmutatására vállalkozik Hamar Zsolt, aki Liszt iránti elkötelezettségét már számos alkalommal bizonyította. A hangverseny vendégszólistája Kirill Gerstein, aki Brahms I. zongoraversenyével áll színpadra. április 11. 19:30 Müpa vagy alig ismert cseh mesterek örökítettek ránk jelentős életműveket. Mondjon egyet! Például Jan Josef Ignác Brentner, akinek a műveit hallgatva, ha nem tudjuk, ki a szerző, a legnagyobbakra tippelhetünk. Vagy Jan Dismas Zelenka, akinek alkotásai hatottak J. S. Bach művészetére is. Mozart a legkedvesebb zeneszerzőjének tartotta Georg Bendát, és Josef Mysliveček – aki Itáliában ünnepelt, igazi korabeli „sztár” volt – billentyűs műveit is a nővére figyelmébe ajánlotta. Ma már zongorán szólal meg a csembalórepertoár ismert része. Hogy viszonyul a modern hangszerjáték a korhű stílushoz? Fontos, hogy a modern hangszeresek is játsszák J. S. Bach és a régi mesterek műveit, de véleményem szerint a korabeli előadói gyakorlat alapvető ismereteivel nekik is tisztában kell lenniük. FIDELIO.HU

NEMZETEK ZENÉJE – OROSZ EST

A Nemzetek zenéje címmel indított koncertsorozat egy-egy nemzet népszerű kamaramuzsikájából, a romantika és a 20. század kamarazenéjének emblematikus alkotásaiból ad válogatást. A sorozat ötödik hangversenyén orosz szerzők, Arenszkij és Csajkovszkij kamaraművei hangoznak el a Sinfonietta Pannonica Ensemble előadásában, amelynek alapítója Szabó Péter, a Budapesti Fesztiválzenekar szólócsellistája, állandó tagja pedig Oláh Vilmos hegedűművész. április 18. 19:30 Uránia Nemzeti Filmszínház FIDELIO.HU

BORIS BEREZOVSKY

„Bizonyosan ő a múlt nagy orosz zongoristatradíciójának igazi örököse” – jellemezte a Gramophone magazin Boris Berezovskyt, aki immár visszajáró vendégművésze a Concerto Budapest koncertjeinek. A moszkvai születésű művész ezúttal a vezénylés feladatát is magára vállalja a hangversenyen, ahol három zongoraverseny hangzik fel: Brahms, Prokofjev és Sosztakovics concertói. április 6., 7. 19:30 Zeneakadémia fotó: Molina Visuals

KLASSZIKUS ZENE

fotó: Raffay Zsófi

46

JORDI SAVALL ÉS AZ HESPÈRION XXI

Jordi Savall és az általa alapított Hespèrion XXI nem pusztán a letűnt korok zenéjének hiteles megszólaltatására törekszik. Olyan kulturális kapcsolatokat, rokonságokat kíván élményszerűen megmutatni, amelyek egy sor kortárs probléma megközelítésében is hasznosak. Úgy véli, hogy a Földközi-tenger szerencsésebb időszakokban nem határfal, hanem a különböző régiók közötti párbeszéd szimbóluma volt. A művészetnek újra és újra párbeszédet kell kezdeményeznie, nemcsak az égtájak, hanem a lelkek között is. április 5. 19:30 Zeneakadémia ELÉRHETŐSÉGEK A FIDELIO.HU-N


AHOL A ZENE SZÜLETIK A Pannon Filharmonikusok Aranyfedezet címmel hirdeti meg a 2019/2020-as évad bérletes sorozatát a Müpában. Az öt hangverseny a teljes zenekari évad esszenciája lesz, a programban ismert darabokból és ritkaságokból is válogat. Különleges fiatal tehetségekkel színesíti a hazai zenei palettát, és kiváló szólistákat sarkall új versenyművek bemutatására. A koncertek érzékeltetik az együttes vezető karmesterei, Bogányi Tibor és Gilbert Varga különböző, de egymást kiegészítő arcát. A koncertprogramba olyan újdonságokat és ritkán játszott darabokat is becsempésznek, mint Édouard Lalo Spanyol szimfóniája vagy az alig 24 évesen elhunyt Lili Boulanger műve. Kelemen Barnabás Sibelius versenyművét játssza első alkalommal a Müpában. A legendás Rosztropovicsnak köszönhetően világhírre szert tevő fiatal japán Mayu Kishima Gilbert Varga vezető karmester meghívására első alkalommal lép fel Magyarországon, és egy számára új, spanyol művet játszik. A kultúrák találkozását jelentő hangversenyen a spanyol virtust idéző virtuóz, színpompás és drámai hegedűjátékban a feltüzelt szenvedélyek visszafogásának is tanúi lehetünk. Gilbert Varga a sorozatban összesen három hangversenyen dirigál. A második, novemberi koncert szólistája a fiatal üstökösként számontartott kiváló operaénekes, Ludwig Mittelhammer. A Vándorutak című esten a szerelem útjaira vezetnek a zeneszerzők. A sorozat májusi záróestjére, a Varázslatos meséket bemutató koncertre Gilbert Varga fiatalkori kamarapartnerét, a Londonban élő Frankl Péter zongoraművészt hívta haza Mozart c-moll zongoraversenyének előadására. „Beszélek angolul, németül, franciául, egy kicsit olaszul, spanyolul és magyarul is, de ha valaki megkérdezi, melyik az anyanyelvem, azt kell mondanom, hogy a zene” – fogalmazott Gilbert Varga, a számos kultúra képviselőjét összekovácsoló három koncert dirigense. A tavalyi évad meghatározó Bruckner-előadásai után Bogányi Tibor mindkét koncertjén Sibelius világába kalauzolja el a közönséget. A januári, négy kürtre és zenekarra írt Schumann-versenymű előadásán a Concertino Prága Nemzetközi Kürtverseny első helyezettje és miniszteri különdíjasa, Zempléni Szabolcs vezetésével a Pannon Filharmonikusok művészeit köszönthetjük kamarapartnerként a színpadon. A márciusi, Univerzum című koncerten Kelemen Barnabás mindig ámulatba ejtő hegedűjátéka mellett Gustav Holst művén keresztül megtudhatjuk, mit is jelent valójában, amikor Bogányi Tibor vezető karmester így fogalmaz: „…a jó zene az univerzum szabályait követi…”. Az októberben induló sorozatra a bérletvásárlás március 1-jével kezdődik. A zenekar a Családi programmal segíti a bérleteseit abban, hogy a közös koncertélmények támogatásával együtt erősítsék a fiatalabb generációkban a kötődést a zenéhez, a családhoz és a kultúrához.

2019. ÁPRILIS 10.–MÁJUS 26.

„GRAFIKUS DESIGN”

ÁPRILIS 2019. FEBRUÁR 6.–ÁPRILIS 21. GULLIVER A KERTBEN BADACSONYI SÁNDOR EMLÉKKIÁLLÍTÁS 2019. FEBRUÁR 10.–ÁPRILIS 21. „SÁRKÖZ A SZÉPSÉG KERTJE” FODORNÉ LÁSZLÓ MÁRIA, SZÖVŐ JUBILEUMI KIÁLLÍTÁSA 2019. ÁPRILIS 2. | 19:15 VERDI: A VÉGZET HATALMA ROH 2018/19 ÉLŐ KÖZVETÍTÉS 2019. ÁPRILIS 4. | 18:00 CSÁJI ATTILA FESTŐMŰVÉSZ MOZI A VIGADÓBAN 2019. ÁPRILIS 6. | 19:30 JURIJ BASMET ÉS A MOSZKVAI SZÓLISTÁK BTF2019 2019. ÁPRILIS 7. | 16:00 MAGYAR & MODERN GYŐRI FILHARMONIKUS ZENEKAR 2019. ÁPRILIS 8. | 19:30 RUKA YOKOYAMA ZONGORAKONCERTJE BTF2019 2019. ÁPRILIS 8. | 19.30 INGMAR BERGMAN: JELENETEK EGY HÁZASSÁGBÓL | SZÓ•SZÍN•JÁTÉK 2019. ÁPRILIS 9. | 19:30 J'AIME LA CHANSON! | FRANCIA SANZONEST 2019. ÁPRILIS 10.–MÁJUS 26. „GRAFIKUS DESIGN” | VÁLOGATÁS A XXI. TERVEZŐGRAFIKAI BIENNÁLÉ ALKOTÁSAIBÓL ÉS „BAUHAUS 100” PLAKÁTKIÁLLÍTÁS

KÖZPONTBAN A MŰVÉSZET A PESTI VIGADÓ A MAGYAR MŰVÉSZETI AKADÉMIA SZÉKHÁZA

X

1051 BUDAPEST, VIGADÓ TÉR 2. | WWW.VIGADO.HU

2019. ÁPRILIS 10. | 19:30 RÁNKI DEZSŐ (ZONGORA) ÉS AZ ALBA REGIA SZIMFONIKUS ZENEKAR BTF2019 2019. ÁPRILIS 12. | 19:30 MAGYAR KINCSEK BÉRLET: KODÁLY / RÓZSA / BARTÓK CONCERTO BUDAPEST 2019. ÁPRILIS 13., 14. | 16.00 MESTER ÉS TANÍTVÁNYA PASTORALE BÉRLET 3. 2019. ÁPRILIS 17. | 19:30 JANOS ACS ÉS A CONCERTO BUDAPEST BTF2019 2019. ÁPRILIS 18. | 19:30 MOCSÁRI KÁROLY ÉS KOCSIS KRISZTIÁN ZONGORAKONCERTJE BTF2019 2019. ÁPRILIS 24. | 19:00 ÜNNEPI KONCERT SZŐNYI ERZSÉBET 95. SZÜLETÉSNAPJA ALKALMÁBÓL 2019. ÁPRILIS 25. | 18:00 SERFŐZŐ SIMON KÖLTŐ, ÍRÓ MOZI A VIGADÓBAN 2019. ÁPRILIS 28. | 18:00 SNÉTBERGER FERENC ÉS A KÖZPONT DIÁKJAI 8. ÉVFOLYAM ZÁRÓKONCERT 2019. ÁPRILIS 30. | 19:45 GOUNOD: FAUST ROH 2018/19 ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

További információk kapcsán kérjük, látogassa meg honlapunkat, vagy érdeklődjön telefonon az alábbi elérhetőségeken! Jegypénztár: +36 (1) 328-3340 | Közönségszolgálat: +36 (1) 328-3300


50

KLASSZIKUS ZENE

1. hétfő 17:00 Szent István-bazilika ORGONAESTEK VIRÁGH ANDRÁSSAL 19:00 Benczúr Ház A MUZSIKA ÜZENETE 19:00 Megbékélés Háza GULYÁS MÁRTA NÖVENDÉKEI Ingyenes 19:30 Erkel Színház YBL205 19:45 Müpa BUDAPESTI FESZTIVÁLZENEKAR Bartók művei 2. kedd 19:00 A Magyar Rádió Márványterme RÁLIK SZILVIA (SZOPRÁN), LUGOSI ANNA (ZONGORA) 3. szerda 18:00 Fészek Művészklub MAI KORSÓ, RÉGI KÚT 18:00 Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár HAYDN ÉS KORTÁRSAI – FÁBRI FLÓRA (CSEMBALÓ) Ingyenes 19:30 Müpa ORGONAPÁRBAJ – SIETZE DE VRIES ÉS DIRK ELSEMANN 19:30 Nádor Terem RECITATRIO 4. csütörtök 18:00 Zeneakadémia FÜLEI BALÁZS TANÍTVÁNYAI 19:00 Zeneakadémia BÁRSONY PÉTER (BRÁCSA), BALOG JÓZSEF (ZONGORA) 19:00 Zeneakadémia MÁV SZIMFONIKUS ZENEKAR Dvořák: Stabat Mater 20:00 Budavári Mátyás-templom ANIMA MUSICAE KAMARAZENEKAR Km.: Francesco Finotti (orgona) 20:00 Szent István-bazilika TELEKI MIKLÓS (ORGONA), KOVÁTS KOLOS (BASSZUS), KRUSIC ELEONÓRA (FUVOLA) 5. péntek 16:00 Erkel Színház AZ ÚJVILÁG VONZÁSÁBAN II. 18:00 BMC TELEMANN, BACH, ABEL Km.: Szászvárosi Sándor (viola da gamba) és Papp Rita (csembaló) Ingyenes

ELÉRHETŐSÉGEK A FIDELIO.HU-N

PROGRAMOK 19:00 Budafok-Tétényi Művelődési Központ BUDAFOKI DOHNÁNYI ZENEKAR 19:00 A Magyar Rádió Márványterme MIRANDA LIU (HEGEDŰ), VIOLAINE DESPERAUX (BRÁCSA), KÁROLY BARNABÁS (GORDONKA), BALOG ALEXANDRA (ZONGORA) 19:00 Müpa MUSZORGSZKIJ: HOVANSCSINA A Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje 19:00 Nádor Terem BOLYKI ANDRÁS ZENESZERZŐ BEMUTATKOZÓ KONCERTJE 19:30 A Festetics Palota Tükörterme HOF-MUSICI BAROQUE ENSEMBLE BTF 2019 19:30 Zeneakadémia JORDI SAVALL ÉS AZ HESPÈRION XXI: EAST-WEST – A DIALOGUE OF SOULS BTF 2019 6. szombat 11:00 Régi Zeneakadémia DEMÉNY BALÁZS (ZONGORA) 15:00 A Magyar Rádió Márványterme ZENEBESZÉD: VARGA ISTVÁN (GORDONKA), CSALOG GÁBOR (ZONGORA) 15:30 BMC MACHAUT FÜLE – LA MESSE Ingyenes 17:00 BMC BUDAPESTI VONÓSOK 18:00 Bartók Emlékház EGRI & PERTIS ZONGORADUÓ 19:00 Duna Palota A BUDAPESTI FILHARMÓNIAI TÁRSASÁG ZENEKARA 19:00 Nádor Terem TRITONUS GITÁRTRIÓ 19:00 Óbudai Társaskör JÓTÉKONYSÁGI KONCERT 19:00 Zeneakadémia ÚJ LISZT FERENC KAMARAKÓRUS 19:30 A Festetics Palota Tükörterme DOBOZY BORBÁLA CSEMBALÓKONCERTJE BTF 2019 19:30 Klebelsberg Kultúrkúria GRAZIOSO KAMARAZENEKAR 19:30 Müpa SNÉTBERGER FERENC (GITÁR) BTF 2019

19:30 Pesti Vigadó JURIJ BASMET ÉS A MOSZKVAI SZÓLISTÁK BTF 2019 19:30 Zeneakadémia CONCERTO BUDAPEST Km.: Borisz Berezovszkij (zongora) 20:00 Budavári Mátyás-templom MAGYAR VIRTUÓZOK KAMARAZENEKAR 7. vasárnap 16:00 Nádor Terem TAVASZI KONCERT 16:00 Pesti Vigadó MAGYAR & MODERN – GYŐRI FILHARMONIKUS ZENEKAR Vez.: Berkes Kálmán 18:00 Budavári evangélikus templom BÁN ISTVÁN ORGONAESTJE Ingyenes 18:00 FUGA RICHARD SHUSTER ZONGORAKONCERTJE 18:00 Nepomuki Szent Jánosfőplébánia-templom BAROKK KONCERT 19:00 Óbudai Társaskör APAFEJ – KERESSÜK HAYDNT BTF 2019 19:00 Vallai kert KÓDA – UTÓIRAT KÉT HEGEDŰRE 19:30 BMC KOLONITS KLÁRA (ÉNEK), ZSOLDOS BÁLINT (ZONGORA) Liszt-dalok BTF 2019 19:30 Magyar Nemzeti Múzeum MOSZKVÁTÓL A MÚZEUMIG Km.: Máté Balázs BTF 2019 19:30 Zeneakadémia CONCERTO BUDAPEST Km.: Borisz Berezovszkij (zongora) 8. hétfő 16:00 Müpa ORGONAEXPEDÍCIÓ 17:00 Szent István-bazilika ORGONAESTEK VIRÁGH ANDRÁSSAL 19:00 Benczúr Ház ÁDÁM OTTÓ-EMLÉKKONCERT 19:00 Óbudai Társaskör AUTENTIKUS HANGOK – PROF. DR. HANS SCHNEIDERNEK AJÁNLVA 19:00 Zeneakadémia GYŐRI MÁTYÁS (NAGYBŐGŐ) DIPLOMAKONCERTJE Ingyenes FIDELIO.HU

Szimfóniák másképp StravinSky: Gyászének ProkoFjev: Sinfonia concertante, op. 125 StravinSky: Zsoltárszimfónia SibeliuS: vii. (C-dúr) szimfónia, op. 105

2019. május 16.,

csütörtök, 19:30

Zeneakadémia

Ferencsik bérlet 7.

közreműködik: Várdai iStVán csellóművész nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba) nemzeti filharmonikus zenekar vezényel: Hannu Lintu

filharmonikusok.hu

NFZ_Szimfoniak maj16_127x86 Fideloi.indd 1

2/26/19 4:50 PM


52

KLASSZIKUS ZENE

19:30 Magyar Nemzeti Múzeum PÉTERVÁRI MESÉK A CONCERTO ARMONICÓVAL BTF 2019 19:30 Pesti Vigadó RUKA YOKOYAMA (ZONGORA) 9. kedd 17:00 Zeneakadémia AZ ÚT ELEJE – AZ ÚT VÉGE. 4.1: HOMMAGE À HAYDN BTF 2019 19:30 Zeneakadémia A MAGYAR RÁDIÓ SZIMFONIKUS ZENEKARA ÉS ÉNEKKARA 19:30 Zeneakadémia AZ ÚT ELEJE – AZ ÚT VÉGE. 4.2: CAPRICCIÓK ÉS CONCERTINÓK BTF 2019 10. szerda 14:00 Óbudai Társaskör NÉMETH ZOLTÁN ZONGORAESTJE Ingyenes 17:00 Óbudai Társaskör JÁTÉKOS MUZSIKA 7X10 PERCBEN 17:00 Zeneakadémia AZ ÚT ELEJE – AZ ÚT VÉGE. 4.3: ETŰDÖK – FELSŐFOKON BTF 2019 19:30 Pesti Vigadó RÁNKI DEZSŐ (ZONGORA) ÉS AZ ALBA REGIA SZIMFONIKUS ZENEKAR BTF 2019 19:30 Zeneakadémia AZ ÚT ELEJE – AZ ÚT VÉGE. 4.4: A SZECESSZIÓ BTF 2019 11. csütörtök 19:00 RS9 Színház DON GIOVANNI – UJJBÁBOPERA 19:30 MOM Kulturális Központ ANIMA MUSICAE KAMARAZENEKAR 19:30 MOM Kulturális Központ NÖVENDÉKTŐL A MŰVÉSZIG 19:30 Müpa NEMZETI FILHARMONIKUS ZENEKAR Vez.: Hamar Zsolt, km.: Kirill Gerstein Brahms: d-moll zongoraverseny; Liszt: Faust-szimfónia BTF 2019 19:30 Zeneakadémia JI (ZONGORA) Bach: Goldberg-variációk BTF 2019 20:00 Szent István-bazilika TELEKI MIKLÓS (ORGONA), KOVÁTS KOLOS (BASSZUS), KRUSIC ELEONÓRA (FUVOLA) ELÉRHETŐSÉGEK A FIDELIO.HU-N

PROGRAMOK 12. péntek 19:00 Duna Palota DUNA SZIMFONIKUS ZENEKAR 19:00 Fészek Művészklub 30 ÉV A ZENE SZÁRNYÁN 19:00 Óbudai Társaskör HANGOLÓDÁS VIRÁGVASÁRNAPRA 19:30 Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér I. terminál BARÁTI KRISTÓF ÉS A KODÁLY FILHARMONIKUSOK BTF 2019 19:30 Pesti Vigadó CONCERTO BUDAPEST Vez.: Héja Domonkos Km.: Szabó Ildikó (gordonka) 19:30 Zeneakadémia ERIC WHITACRE SINGERS BTF 2019 20:00 Szent István-bazilika BACH: JÁNOS-PASSIÓ 13. szombat 11:00 Olasz Kultúrintézet MÁV SZIMFONIKUS ZENEKAR Km.: Alexander Ramm (gordonka) 11:00 Régi Zeneakadémia ÁBRAHÁM MÁRTA (HEGEDŰ), KOVALSZKI MÁRIA (ZONGORA) 16:00 A Magyar Rádió Márványterme A PAPP LAJOS ZONGORAVERSENY DÍJAZOTTJAI Ingyenes 16:00 Pesti Vigadó ZUGLÓI FILHARMÓNIA 17:00 Kelenföldi református templom BACH: JÁNOS-PASSIÓ Ingyenes 18:00 Zeneakadémia RÓNASZÉKI TAMÁS TANÍTVÁNYAI 19:30 Uránia Nemzeti Filmszínház OLÁH VILMOS (HEGEDŰ), BALOG JÓZSEF (ZONGORA) BTF 2019 19:30 Zeneakadémia BACH ÖSSZES ZONGORAVERSENYE Km.: Szokolay Balázs BTF 2019 20:00 Belvárosi főplébániatemplom A PHILHARMONIA CHOR STUTTGART LISZT-KONCERTJE BTF 2019 14. vasárnap 16:00 Pesti Vigadó ZUGLÓI FILHARMÓNIA

18:00 FUGA (A)SZIMMETRIA TRIÓRA 19:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ GRADUS AD PUBLICUM: AZ IMPROVIZÁTOR 19:00 Nádor Terem A CONCERTO KAMARAZENEKAR BAROKK ESTJE 19:30 Müpa XVII. BUDAPESTI NEMZETKÖZI KÓRUSVERSENY ÉS FESZTIVÁL Nyitó hangverseny 15. hétfő 18:00 Régi Zeneakadémia GULYÁS MÁRTA TANÍTVÁNYAI Ingyenes 19:30 A Magyar Rádió 6-os stúdiója A MAGYAR RÁDIÓ SZIMFONIKUS ZENEKARA 19:30 Nádor Terem BUDAPEST FÚVÓSÖTÖS 20:00 FÉM Arts & Café LISZTES JENŐ CIMBALOMPROJEKT 16. kedd 12:00 Erkel Színház WORLD VOICE DAY 2019 – A HANG VILÁGNAPJA 18:00 Zeneakadémia RÓNASZÉKI TAMÁS TANÍTVÁNYAI 19:00 Benczúr Ház MAGYAR VIRTUÓZOK KAMARAZENEKAR 19:00 A Magyar Rádió Márványterme LINE ILDIKÓ (HEGEDŰ), SZŐKE DIÁNA (ZONGORA) 19:30 A Festetics Palota Tükörterme GWENDOLYN MASIN HEGEDŰKONCERTJE BTF 2019 19:30 Zeneakadémia RÁNKI FÜLÖP (ZONGORA) ÉS A ZENEAKADÉMIA SZIMFONIKUS ZENEKARA Liszt és Poulenc művei 17. szerda 17:00 Olasz Kultúrintézet A MÁV SZIMFONIKUS ZENEKAR KAMARAKONCERTJE 18:00 Régi Zeneakadémia FÜLEI BALÁZS TANÍTVÁNYAI Ingyenes 19:00 Duna Palota DUNA SZIMFONIKUS ZENEKAR & FOURTISSIMO JAZZ ORCHESTRA FIDELIO.HU

1036 Bp., Kiskorona u. 7. Telefon: 250 0288

obudaitarsaskor.hu jegymester.hu

Április 1., hétfő 19 óra jazzkívÁnsÁgműsor magyarul Falusi Mariann és a Sárik Péter Trió

Április 4., csütörtök 19 óra ImprovIzÁcIók

Szakcsi Lakatos Béla – zongora

Április 7., vasárnap 19 óra apaFEj – kErEssük Haydnt

Fodor Beatrix, Csapó József – ének Villányi Dániel – zongora, Budapesti Vonósok Szerkesztő, műsorvezető: Fáy Miklós

Április 8., hétfő 19 óra autEntIkus Hangok

Sebestyén Ernő – hegedű, Walther Schulz – gordonka Bognár Ferenc – zongora Műsorvezető: Bősze Ádám

Április 11., csütörtök 19 óra a kÖltÉszEt napja FElEsÉgEk FElEsÉgE – szEndrEy júlIa Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek Csörsz Rumen István régizenész, irodalomtörténész

Április 13., szombat 19 óra dÉs lÁszló: Egy EstE EstErHÁzy pÉtErrEl II. Április 17., szerda 19 óra gItÁrmuzsIka óBudÁn

Németh Klaudia estje Sorozatszerkesztő, házigazda: Roth Ede

Április 18., csütörtök 19 óra pErgolEsI: staBat matEr

Ádám Zsuzsanna – szoprán, Banai Sára – mezzo Budapesti Kamarazenekar Művészeti vezető: Boldoghy Kummert Péter Vezényel: Farkas Róbert

Április 27., szombat 18 óra orosz Est

Fokanov Anatolij 40 éve a színpadon Virág Emese – zongora Műsorvezető: Hollós Máté


54

KLASSZIKUS ZENE

19:00 MOM Kulturális Központ ARS NOVA SACRA ÉNEKEGYÜTTES, CONCERTO KAMARAZENEKAR Bach: János-passió 19:00 Müpa XVII. BUDAPESTI NEMZETKÖZI KÓRUSVERSENY ÉS FESZTIVÁL Záró hangverseny 19:00 Óbudai Társaskör GITÁRMUZSIKA ÓBUDÁN 19:30 A Festetics Palota Tükörterme VIGH ANDREA (HÁRFA) ÉS A KODÁLY VONÓSNÉGYES BTF 2019 19:30 Pesti Vigadó JANOS ACS ÉS A CONCERTO BUDAPEST BTF 2019 19:30 Zeneakadémia PASSIÓ PASTICCIO Vez.: Vashegyi György, km:. Purcell Kórus és Orfeo Zenekar 18. csütörtök 18:00 Aranytíz Kultúrház MAGYAR VONÓSTRIÓ Ingyenes 19:00 Óbudai Társaskör BUDAPESTI KAMARAZENEKAR Vez.: Farkas Róbert 19:30 Pesti Vigadó MOCSÁRI KÁROLY, KOCSIS KRISZTIÁN (ZONGORA) BTF 2019 19:30 Uránia Nemzeti Filmszínház NEMZETEK ZENÉJE – OROSZ EST 19:30 Zeneakadémia BACH: JÁNOS-PASSIÓ Vez.: Hámori Máté, km.: Óbudai Danubia Zenekar, Debreceni Kodály Kórus 19. péntek 19:00 Nádor Terem TÓTH-VAJNA ZSOMBOR Joseph Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán 19:30 Müpa JOSEPH CALLEJA (ÉNEK) 20. szombat 11:00 Régi Zeneakadémia FÉRFISZEMMEL, NŐI SZEMMEL A BAROKKBAN 19:30 Müpa VALERIJ GERGIJEV ÉS A MARIINSZKIJ ZENEKAR Csajkovszkij: Jolánta BTF 2019 ELÉRHETŐSÉGEK A FIDELIO.HU-N

PROGRAMOK 21. vasárnap 11:00 Ciszterci Szent Imretemplom 300 ÉVE SZÜLETETT LEOPOLD MOZART Ingyenes 22. hétfő 19:30 Zeneakadémia MOSZKVAI CSAJKOVSZKIJ ZENEKAR Vez.: Jan Latham-Koenig, km.: a Prágai Filharmónia Kórusa 23. kedd 19:00 A Magyar Rádió Márványterme A SIMÁNDY JÓZSEF ÉNEKVERSENY GYŐZTESEI 19:00 Régi Zeneakadémia TRIO ENCUENTRO Ingyenes 19:30 Zeneakadémia ZONGOPERA / MIKLÓSA ERIKA (ÉNEK), BALÁZS JÁNOS (ZONGORA) 24. szerda 18:00 Fészek Művészklub MAI KORSÓ, RÉGI KÚT 18:00 Régi Zeneakadémia HAZAI ZENESZERZŐK AZ IDŐS LISZT BUDAPESTI KÖRÉBEN 19:00 Pesti Vigadó SZŐNYI ERZSÉBET 95 Ingyenes 19:00 Zeneakadémia KONZIS KONCERTEK – VERSENYGYŐZTESEK 19:30 Müpa NEMZETI FILHARMONIKUS ZENEKAR, NEMZETI ÉNEKKAR Verdi: Requiem 19:30 Zeneakadémia A MAGYAR RÁDIÓ SZIMFONIKUS ZENEKARA ÉS ÉNEKKARA Vez.: Vásáry Tamás Beethoven: IX. szimfónia 25. csütörtök 18:00 Zeneakadémia MALI EMESE TANÍTVÁNYAI 19:30 Müpa CONCERTO BUDAPEST Vez.: Takács-Nagy Gábor, km.: Perényi Miklós (gordonka) 26. péntek 18:00 Bartók Emlékház KORTÁRS FUVALLATOK 18:00 BMC PIKOLÓS GYÖNGYSZEMEK – ÚJ MŰVEK NYOMÁBAN

PROGRAMOK 18:00 Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár KÉT ARCKÉP – BARTÓK / DEBUSSY 2. Ingyenes 18:00 Zeneakadémia HARGITAI GÉZA TANÍTVÁNYAI 19:00 Zeneakadémia MÁV SZIMFONIKUS ZENEKAR Vez.: Kesselyák Gergely 19:00 Zeneakadémia FEJÉRVÁRI ZOLTÁN (ZONGORA) 19:30 Müpa PANNON FILHARMONIKUSOK – A CSELLÓ LELKE Km.: Marie-Elisabeth Hecker 20:00 Szent István-bazilika TELEKI MIKLÓS (ORGONA), KOVÁTS KOLOS (BASSZUS), KRUSIC ELEONÓRA (FUVOLA)

18:00 A Nemzeti Filharmonikusok próbaterme PRÓBATERMI VENDÉGSÉG 18:00 Régi Zeneakadémia VIRÁG EMESE NÖVENDÉKEI 18:00 Zeneakadémia HARGITAI GÉZA TANÍTVÁNYAI 19:30 BMC VIVALDI ÁRVAHÁZI KONCERTJEI 5. 19:30 Budapest Kongresszusi Központ SZENTHELYI NAP 19:30 Müpa MISKOLCI SZIMFONIKUS ZENEKAR

19:30 Nádor Terem EURÓPAI UTAZÁS A VIOLA DA GAMBA FÉNYKORÁBAN: KÉSŐ BAROKK KITEKINTÉSEK 23:30 Várkert Bazár MIDNIGHT MUSIC: BUDAPESTI FESZTIVÁLZENEKAR 29. hétfő 17:00 Szent István-bazilika ORGONAESTEK VIRÁGH ANDRÁSSAL 18:00 Zeneakadémia KISS PÉTER TANÍTVÁNYAI 19:30 Müpa MVM KONCERTEK: GRIGORIJ SZOKOLOV (ZONGORA)

KLASSZIKUS ZENE

55

19:45 Zeneakadémia BUDAPESTI FESZTIVÁLZENEKAR Műsor: lásd 27-én 30. kedd 17:00 Budavári Városháza SZALONSZIMFÓNIÁK 1. – NYITÓ HANGVERSENY 20. Beethoven Budán Fesztivál 18:00 Bartók Emlékház SZALAI LOTTI GITÁRESTJE 18:00 Zeneakadémia MONOSTORI GÁBOR TANÍTVÁNYAI 20:00 Budavári Mátyás-templom A MAGYAR RÁDIÓ ÉNEKKARA

VALERIJ GERGIJEV ÉS A MARIINSZKIJ ZENEKAR

27. szombat 11:00 Régi Zeneakadémia VÁRADI LÁSZLÓ (ZONGORA) 18:00 Bartók Emlékház A 20. SZÁZAD KLASSZIKUSAI 18:00 A Nemzeti Filharmonikusok próbaterme NEMZETI FILHARMONIKUSOK – PRÓBATERMI VENDÉGSÉG 18:00 Óbudai Társaskör FOKANOV ANATOLIJ – OROSZ EST 19:45 Zeneakadémia BUDAPESTI FESZTIVÁLZENEKAR Vez.: Manfred Honeck, km.: Leif Ove Andsnes (zongora) Verdi, Mozart és Csajkovszkij művei 20:00 Budavári Mátyás-templom MAGYAR VIRTUÓZOK KAMARAZENEKAR

A Jolánta Csajkovszkij utolsó operája, amelynek koncerttermi előadásával Valerij Gergijev meghódította Barcelona, Hamburg és New York közönségét. A címszerepet éneklő fiatal szoprán, Irina Csurilova, a Mariinszkij társulatának primadonnája olyan főszerepeket énekel, mint Tatjána (Anyegin), Liza (Pikk dáma), Aida, Leonóra (A trubadúr) vagy Mimì (Bohémélet). április 20. 19:30 Müpa – Budapesti Tavaszi Fesztivál

28. vasárnap 10:30 Duna Palota DUNA SZIMFONIKUS ZENEKAR 14:00 Budapest Kongresszusi Központ SZENTHELYI NAP 15:30 Zeneakadémia BUDAPESTI FESZTIVÁLZENEKAR Műsor: lásd 27-én 16:00 Benczúr Ház „KOKORO” – KONCERT A MAGYAR– JAPÁN JUBILEUMI ÉV TISZTELETÉRE 16:30 Budapest Kongresszusi Központ SZENTHELYI NAP 18:00 FUGA DARÁZS RENÁTA (ÉNEK) ÉS WILHEIM ANDRÁS (ZONGORA) KONCERTJE

Ingyenes FIDELIO.HU

FIDELIO.HU

ELÉRHETŐSÉGEK A FIDELIO.HU-N


INTERJÚ

AJÁNLÓ Az egyenesen Manchesterből érkező zenekar a hagyományos big band hangzást eddig nem hallott zenei dimenziókba emeli a precíz dinamika és a rockzene átütő energiájának ötvözésével, bólogatós ritmusokkal és nagy ívű kompozíciókkal, amikben a kollektív összhang és a zenészek szabad játéka egyidejűleg van jelen. A zenekar úgy képes integrálni a modern zenei textúrákat, hogy közben tudatosan megőrzi a big band zene örökségét is. Az eredeti zenei megoldások mellett még arról híresek, hogy koncertjeiken a közönséget is aktívan bevonják. április 3. 20:00 Opus Jazz Club

AZ INTERJÚ TELJES TERJEDELEMBEN A FIDELIO.HU OLDALON OLVASHATÓ

MITSOURA

A magyar cigányzene találkozása annak keleti gyökereivel világzenei fúzióban – élő elektronika, egzotikus népi hangszerek, soha nem hallott hangzások. A Mitsoura a kétezres évek legkarakteresebb magyar etno-electronic zenekara volt. Hét év szünet után először a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében hallhatjuk őket újra itthon. A zenekar énekesnője, Miczura Mónika „Mitsou” összetéveszthetetlen hangjával, egyedi előadói tehetségével világszerte a legrangosabb helyen szerepel a világzenei előadóművészek sorában. április 13. 20:00 A38 Hajó

fotó: Burger Barna

Fekete-Kovács Kornél a „jógikus” lét tíz alapvető szabályát foglalta zenébe a Foundations című új, tíztételes művében, amit március 27-én mutatnak be a Müpában. A Modern Art Orchestra mellett olyan vendégművészek működnek közre az üzenet átadásában, mint Harcsa Veronika, Szakcsi Lakatos Béla, Fenyvesi Márton, Dés András és Szalai Péter. SZÁSZ EMESE és megmutassam azt, hogy ez az egész rendszer mennyire emberi. Nem egy távoli ország ősrégi kultúráját próbálom nyugati gondolkodásmódra lefordítani, hanem rámutatni, hogy mennyire eltávolodtunk a valóban értékes és élhető életmódhoz szükséges gondolkodásmódtól. Milyen kapcsolatot találtál a jóga, valamint a jazz vagy a hangszereid – a trombita és a szárnykürt – között? Adódik egy nagyon egyértelmű kapcsolat: a légzés. A pránajama (amely egyébként a korábban említett nyolc ág egyike) annak a tudománynak az elsajátítása, hogy az ember a belső energiáit hogyan tudja a leghatékonyabban hasznosítani, és ennek nagyon fontos részét képezik a légzőgyakorlatok. Van egy vicces indiai anekdota: szokás mondani, hogy aki a pránajamát gyakorolja, az az életét legalább öt évvel meg tudja hosszabbítani. Erre jön a másik jógi kérdése, hogy igen, de hány évet töltesz el az életedből a pránajama gyakorlásával? A viccet félretéve zenészként, és főleg improvizáló zenészként azt hiszem, a jóga spirituális részéhez sokkal könnyebben találhat utat az ember, hiszen, például, amikor improvizálunk, akkor eleve valamiféleképpen meditálunk. A kettő nagyon hasonló folyamat: az ember kizárja a körülötte zajló dolgokat, és egy dologra összpontosít. Kiindulásnak ez mindenképp nagy segítség lehet.

57

BEATS & PIECES BIG BAND

„AMIKOR IMPROVIZÁLUNK, AKKOR MEDITÁLUNK”

Hogyan ismerkedtél meg a jógával? A jóga spirituális része régóta foglalkoztat, de az ászanagyakorlás négy éve van jelen az életemben. Tavaly már másodjára töltöttem kicsit több mint egy hónapot Indiában, ahol amellett, hogy jógáztam, és zenét tanultam, jártam olyan FEKETEórákra, ahol a jógafilozófiával KOVÁCS és a jógaszútrával KORNÉL ismerkedtem. zeneszerző, Az ott hallottak zenekarvezető voltak rám olyan hatással, hogy azt gondoltam, ezt valahogy érdemes zeneműbe foglalni. A jógának milyen tanításairól szól a Foundations? Patandzsali a jógát nyolc részre osztja fel. Ezek közül az első két ágat foglalja össze a darab: a jámákat és a nijámákat. A jámák öt pontban fogalmazzák meg azokat a kívánalmakat, amiket az ember a környezete felé kell tanúsítson. Ezek ismerős fogalmak: az erőszakmentesség, az „igaz lét”, a nem lopás, a mértékletesség, a nem birtoklás. A nijámák szintén öt pontban pedig azokat az ismérveket taglalják, amiket az embernek magával szemben kell gyakorolnia ahhoz, hogy egységben legyen. Ezek a külső és belső tisztaság, elégedettség, önfegyelem, saját magunk tanulmányozása, valamint saját magunk átadása, megadása egy fensőbb erőnek. Ezzel a darabbal az is a nem titkolt szándékom, hogy a jógát övező sztereotípiákat árnyaljam,

JAZZ/WORLD/FOLK

Magában a zenében megjelenik a mantrák világa, az indiai hangzás, vagy csak a filozófiát emeled át? Lesz a darabon belül egy olyan rész, amikor megidézzük ezt a fajta hangzást, természetesen egy kicsit transzformálva azokra a hangszerekre, amiken mi is játszunk. Ugyanakkor semmiképpen sem szerettem volna az egész darabot elvinni egy nagyon markáns, indiai kultúrát, hinduizmust vagy buddhizmust megjelenítő irányba. A tíz tételt a MAO zenészei játsszák, az összekötő részekben pedig különböző attribútumokat jelenítenek meg a szólisták. Azt mondom, hogy „bátorság” – te ezt a fogalmat képviseled. Szerintem ez egy fantasztikusan érdekes játék egy olyan zenésznek is, akit nem érdekel a jóga. A szimbólumrendszerekben igyekeztem olyan fogalmakat használni, amelyek a leghétköznapibb életben is jelen vannak, és amelyekben valójában semmi „spiri” nincs. FIDELIO.HU

NAGY EMMA QUINTET

LINDA MAY HAN OH

A fiatal bőgőst máris hangszere legjobbjai között tartják számon, amit mi sem igazol jobban, mint hogy évek óta Pat Metheny állandó társa a színpadon. Linda Malajziában született, Ausztráliában nőtt fel, ahol először zongorázni tanult, majd 15 éves korában bas�szusgitárra váltott. Zenei tanulmányait Manhattanben fejezte be. Jelenleg világszerte tart workshopokat, miközben a kortárs jazz legnagyobbjaival zenél együtt. Budapestre vadonatúj zenekarával érkezik, amellyel Walk Against Wind című albumuk dalaiból és új szerzeményekből válogatnak. április 25. 20:00 BMC – Koncertterem

fotó: Shevin Lainez

JAZZ/WORLD/FOLK

fotó: Emile Holba

56

FIDELIO.HU

Az idei Jazz Showcase-győztes formáció szemtelenül fiatal zenészei arcátlan rutinnal kezelik hangszereiket, Nagy Emma lágy, álomból ébredő hangja pedig megbabonázza a hallgatót. Repertoárjukban az újragondolt sztenderdek mellett kreativitásukról, merészségükről tanúskodó saját szerzemények is hallhatók. Nemrég megjelent debütalbumuk, a Set To Face erős bejelentkezés, amiben tökéletesen ragadják meg azt a sejtelmes, nyugtalanító, elvadulásra hajlamos hangulatot, ami egy nagyvárosban nap mint nap elkapja az embert. április 8. 20:00 Budapest Jazz Club ELÉRHETŐSÉGEK A FIDELIO.HU-N


58

JAZZ/WORLD/FOLK 1. hétfő 19:00 Óbudai Társaskör JAZZKÍVÁNSÁGMŰSOR MAGYARUL – FALUSI MARIANN ÉS A SÁRIK PÉTER TRIÓ 20:00 Budapest Jazz Club FINUCCI BROS. FEAT. RONTÓ KITTY – KÉSZ REGÉNY 20:00 FÉM Arts & Café BAGÓCZKY LÍVIA & OLÁH KRISZTIÁN 2. kedd 20:00 BMC – Opus Jazz Club W69 ROCK Km.: Csókás Zsolt, Fenyvesi Márton, Gyányi Marcell, Baló István 20:00 Budapest Jazz Club JAZZ FRIENDS 20:00 Mazel Tov MUNKÁCSY ESZTER – SZABÓ ILLÉS – NOVAN GÁBOR 3. szerda 19:00 Budapest Jazz Club A MAGYAR JAZZ ÜNNEPE 2019: -1. NAP Versenygyőztesek / ösztöndíjasok bemutatkozása 20:00 BMC – Opus Jazz Club BEATS & PIECES BIG BAND 4. csütörtök 19:00 Budapest Jazz Club A MAGYAR JAZZ ÜNNEPE 2019: 0. NAP Jazzoktatási intézmények programjai 19:00 Óbudai Társaskör SZAKCSI LAKATOS BÉLA 20:00 BMC – Opus Jazz Club FRANCESCO GUAIANA–BACSÓ KRISTÓF REUNION QUARTET 5. péntek 19:00 Budapest Jazz Club A MAGYAR JAZZ ÜNNEPE 2019: 1. NAP 19:00 A Szabó Gábor-díjas művész és zenekarának koncertje 20:30 Oláh Dezső Trió 21:30 Hajdu Klára Quartet 20:00 BMC – Opus Jazz Club KUHN FU 6. szombat 19:00 Budapest Jazz Club A MAGYAR JAZZ ÜNNEPE 2019: 2. NAP 19:00 Varga Bendegúz Quintet 20:00 Révész Richárd Latin Trió 21:00 Budapest Jazz Orchestra feat. Urbán Orsi és Juhász Gábor 19:30 Müpa SNÉTBERGER FERENC (GITÁR) BTF 2019 ELÉRHETŐSÉGEK A FIDELIO.HU-N

PROGRAMOK 20:00 BMC – Opus Jazz Club REBELLIONS 20:00 Fonó Budai Zeneház HORVÁTH TOJÁS GÁBOR TRIÓ + TÓTH VIKTOR DUÓ 7. vasárnap 11:00 Katona József Színház JAZZ CONSORT 18:00 Papp László Budapest Sportaréna SZALONNA ÉS BANDÁJA, CIMBALIBAND ÉS DANICS DÓRA XXXVIII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár 19:00 Vigyázó Sándor Művelődési Ház VÖRÖS NIKI QUARTET FEAT. STRAUSZ ESZTER 8. hétfő 20:00 Budapest Jazz Club NAGY EMMA QUINTET 20:00 FÉM Arts & Café MOLNÁR SÁNDOR QUARTET 9. kedd 20:00 Akvárium Klub JOJO MAYER NERVE (CH) 20:00 BMC – Opus Jazz Club R4F4EL Km.: Rafael Márió, Lakatos Gabriella, Bartók Vince, Hidász Tamás, ONE-AB 20:00 Mazel Tov MUNKÁCSY ESZTER – SZABÓ ILLÉS – NOVAN GÁBOR 10. szerda 20:00 A38 Hajó PAUL GILBERT (MR. BIG/USA) 20:00 BMC – Opus Jazz Club FLANDERS ON THE MOVE / TOO NOISY FISH 20:00 Budapest Jazz Club GYÉMÁNT BÁLINT NEW TRIO 20:00 Müpa GOGO PENGUIN BTF 2019 11. csütörtök 19:00 Hagyományok Háza BOGNÁR SZILVIA ÉS KÓNYA ISTVÁN ELŐADÓI ESTJE 20:00 BMC – Opus Jazz Club BACSÓ KRISTÓF TRIAD 20:00 Budapest Jazz Club BRIAN CHARETTE & ORGANISM TRIO 20:00 Nyitott Műhely SZÖVEG ÉS ZENE – KÖLTÉSZETNAPI KÜLÖNKIADÁS Km.: Keszég László, Bolcsó Bálint, Márkos Albert, Pozsár Máté

12. péntek 19:30 Erzsébetligeti Színház – Corvin Művelődési Ház SZŰCS GABI: PIANO SONGS 20:00 BMC – Opus Jazz Club INFILTRATORS 20:00 Budapest Jazz Club POCSAI KRISZTA QUARTET 13. szombat 19:30 A38 Hajó VÁRKONYI CSIBÉSZEK JÓTÉKONYSÁGI KONCERT Km.: Oláh Annamari, Mákó Kata 20:00 A38 Hajó MITSOURA BTF 2019 20:00 BMC – Opus Jazz Club MAO – LEGENDÁS ALBUMOK | MILES DAVIS: SEVEN STEPS TO HEAVEN 20:00 Budapest Jazz Club SOLATI 14. vasárnap 18:00 Budapest Jazz Club JAZZMANIA BIGBAND 19:00 Klauzál Gábor Művelődési Központ HOT JAZZ BAND Km.: Szalóky Béla, Micheller Myrtill 19:00 Várkert Bazár BALOGH KÁLMÁN ÉS A FITOS DEZSŐ TÁRSULAT PONT Fesztivál

JUAN

DIEGO

FLÓREZ PAPP LÁSZLÓ SPORTARÉNA

2019. OKTÓBER 22. 19:30 óra Közreműködik az Óbudai Danubia Zenekar

15. hétfő 20:00 Budapest Jazz Club SÁRIK PÉTER TRIO FEAT. PECZE BALÁZS 16. kedd 20:00 BMC – Opus Jazz Club CHRIS DEVIL TRIO 20:00 Budapest Jazz Club MICHELLER MYRTILL & PINTÉR TIBOR DUO 20:00 Mazel Tov MUNKÁCSY ESZTER – SZABÓ ILLÉS – NOVAN GÁBOR 20:00 Uránia Nemzeti Filmszínház SZANDAI MÁTYÁS QUARTET BTF 2019 17. szerda 20:00 BMC – Opus Jazz Club GRENCSÓ–DUKAY–TICKMAYER HÁRMAS 18. csütörtök 19:00, 21:00 Budapest Jazz Club BEBEL GILBERTO BTF 2019 FIDELIO.HU

www.jegy.hu

A világhírű tenor Budapesten www.jdflorez.hu


60

JAZZ/WORLD/FOLK

19:30 BMC KRISTJAN RANDALU (ZONGORA), DAVE LIEBMAN (SZAXOFON): EGY KIÁLLÍTÁS ELVESZETT KÉPEI BTF 2019 19:30 MOMkult AZUR BLUE BAND 20:00 BMC – Opus Jazz Club ELSA VALLE AFROCANDO 20:00 Müpa JUDITH HILL 19. péntek 20:00 Budapest Jazz Club NAGY JÁNOS TRIO

PROGRAMOK 20. szombat 20:00 Budapest Jazz Club JAZZGENERÁCIÓK: FEKETE-KOVÁCS KORNÉL, KOÓS-HUTÁS ÁRON 20:00 MOM Sport JOHN MCLAUGHLIN & THE 4TH DIMENSION 22. hétfő 20:00 Budapest Jazz Club KALTENECKER & MARKÓ – VISIONS 23. kedd 20:00 BMC – Opus Jazz Club SKETCHBOOK QUARTET (AT) 20:00 Budapest Jazz Club BÁGYI BALÁZS NEW QUARTET FEAT. LI XIAOCHUAN – LEMEZBEMUTATÓ 20:00 Mazel Tov MUNKÁCSY ESZTER – SZABÓ ILLÉS – NOVAN GÁBOR 24. szerda 20:00 BMC – Opus Jazz Club DÉS ANDRÁS TRIÓ 25. csütörtök 20:00 BMC – Koncertterem LINDA MAY HAN ON 20:00 BMC – Opus Jazz Club TRIO SQUELINI & CSÓKÁS ZSOLT 20:00 Müpa NÁRAY ERIKA VENDÉGE: VITRAY TAMÁS

SUN RA ARKESTRA

Sun Ra Földre érkezésének 105. évfordulója és a hatvan éve megszakítás nélkül működő legendás zenekar vezetőjének, a szaxofonos Marshall Allennek a 95. születésnapja alkalmából felejthetetlen európai turnéra indul a fáradhatatlan űrbéli big band. Sun Ra teljesen egyedi világot alkotott a hangokból, fényekből, színekből, szavakból és földön kívüli jelmezekből. Mitikus jövőképet kreált, ahol nincs rabszolgaság, szegregáció, alkohol, drogok és apátia. A zenekart a mester halála, 1995 óta megszakítás nélkül vezeti az idén 95. születésnapját ünneplő szaxofonos, Marshall Allen. április 27. 20:00 Trafó ELÉRHETŐSÉGEK A FIDELIO.HU-N

26. péntek 19:00 A Magyar Rádió Márványterme SZŐKE NIKOLETTA QUARTET 19:30 Jókai Klub MYRTILL ÉS A SWINGUISTIQUE 20:00 BMC – Opus Jazz Club LAKATOS ÁGNES, CSUHAJ BARNA TIBOR 20:00 Budapest Jazz Club LUDÁNYI TAMÁS QUARTET 27. szombat 20:00 BMC – Opus Jazz Club TARIQUA 20:00 Budapest Jazz Club PREMECZ–GYÁRFÁS ORGAN TRIO 20:00 Fonó Budai Zeneház BARABÁS LŐRINC SZÓLÓ LEMEZBEMUTATÓJA

20:00 Trafó SUN RA ARKESTRA (US) UNDER THE DIRECTION OF MARSHALL ALLEN 28. vasárnap 18:00 Pesti Vigadó SNÉTBERGER FERENC ÉS A KÖZPONT DIÁKJAI 20:00 Budapest Jazz Club RÉVÉSZ & ROMHÁNYI ZONGORA DUO 29. hétfő 10:30 MOMkult DÉS ANDRÁS TRIÓ: JAZZ JÁTSZÓTÉR 19:00 FÉM Arts & Café OLÁH KRISZTIÁN QUARTET 20:00 Budapest Jazz Club BALÁZS ELEMÉR GROUP 30. kedd 16:00 Müpa NAGY EMMA QUINTET Nemzetközi Jazznap 18:00 Müpa EGRI DRIVE STUFF Nemzetközi Jazznap 19:00 FÉM Arts & Café KANIZSA–LAMM–SZALAY TRIO 19:00 Fonó Budai Zeneház CHARLES MINGUS-EMLÉKEST Nemzetközi Jazz Nap 19:00 A Magyar Rádió Márványterme A MODERN ART ORCHESTRA – BARTÓK: 15 MAGYAR PARASZTDAL LEMEZBEMUTATÓ KONCERTJE Nemzetközi Jazz Nap 20:00 BMC – Opus Jazz Club PRING ROLL (FR) Nemzetközi Jazznap 20:00 Budapest Jazz Club HORVÁTH TOJÁS GÁBOR TRIO Nemzetközi Jazznap 20:00 FÉM Arts & Café OLÁH KÁLMÁN QUARTET 20:00 Mazel Tov MUNKÁCSY ESZTER – SZABÓ ILLÉS – NOVAN GÁBOR 21:30 Müpa VARGA BENDEGÚZ SEXTET Nemzetközi Jazznap

STRATÉGIA PARTNER:

06.03.

BENNY GOLSON QUARTET FŐTÁMOGATÓNK:

A BJC főtámogatója az

Kiemelt támogatók:

Fő médiatámogató:

Stratégiai partner:

Kiemelt médiatámogatók:

Kiemelt partnerek:

Partnerek:

Üzemeltető:

co n cer to b u da p e st . hu

FIDELIO.HU

09_CB_SAJTO_BERLET_1920_PAPAGEN_127x86_5.indd 2

2019. 03. 08. 15:27


62

INTERJÚ

VIZUÁL

INTERJÚ

VIZUÁL

63

BORBÉLY ZSUZSA

Két éve a velencei biennále központi pavilonjában a fő­­kurátor meghívására szerepeltek Hajas Tibor alkotásai. Miért mostanában kezdték ismét felfedezni a művészetét? Talán azért, mert még mindig rendkívüli módon inspiratív, és számos, a műveivel kapcsolatos kérdés KELÉNYI maradt megválaszolatlan. A művészettörBÉLA ténészek is nehezen tibetológus tudták megközelíteni Hajas munkásságának utolsó periódusát a tibeti fogalmak használata miatt. Most megpróbáltuk felfejteni azt a hátteret, ami az összekötő kapocs Hajas munkái, bizonyos tibeti jógatechnikák (a belső hő fejlesztése, a tummo és a testhez való ragaszkodás elvágása, a csö), illetve Hamvas Béla: Tibeti misztériumok című, 1944-ben kiadott könyve között. Mit jelent pontosabban a body art? Ebben az időszakban a magyarországi avantgárd művészetben új lehetőségek nyíltak meg; a művész a saját személyiségét használta eszközként, az életét próbálta meg művészetté transz-

formálni. Ennek a legadekvátabb kifejezései a happening, a body art és a performansz voltak. Altorjay Gábor és Szentjóby Tamás még úgy próbálkoznak Az ebéd. In memoriam Batu kán című első hazai happeninggel (1966), hogy egy színházi magazinban olvastak róla, és megpróbálták elképzelni, milyen lehet. Hajas már tudatosan dolgozott. Hajas Tibor hogy talált rá erre a művészeti formára? 1966-ban egyetemistaként belekeveredett a Belvárosi galeri-perbe, 14 hónap börtönre ítélték, utána költőként tudott feltámadni. Olyasvalaki volt, aki a klasszikus kultúra birtokában választott nagyon tudatosan új formákat és lett a szubkultúra része. Esetében az élettörténet és a művészi forma összhangban vannak egymással. Ez persze a maga idejében teljesen elátkozottnak tűnt. Amikor 1980 júliusában meghalt egy autóbalesetben, mindenki meg volt róla győződve, hogy öngyilkos lett. Minden művész alapvető szándéka, hogy létrehozzon egy időleges egyensúlyi állapotot. Hajas ennél többet akart. Végleges választ kapni az élet és halál határmezs-

AZ INTERJÚ TELJES TERJEDELEMBEN A FIDELIO.HU OLDALON OLVASHATÓ

Hamvas Béla: Tibeti misztériumok

A Hopp Ferenc Múzeum A köztes lét túloldalán című kiállítása a tibeti „misztériumok” segítségével fejti fel Hajas Tibor utolsó performanszait. Kelényi Béla tibetológussal az 1980-ban elhunyt művészről beszélgettünk.

Forrás: Hopp Ferenc Múzeum

MÁGIA ÉS INTENZITÁS – HAJAS TIBOR

gyéjén elhelyezkedő kérdésekre. Hogy ezt meg lehet-e csinálni, illetve hogy erre egy művész vagy inkább egy vallását gyakorló tibeti hívő képes – ezt a kérdést veti fel ez a kiállítás. Ön is részt vett valamelyik performanszán? Két hely volt a korabeli Budapesten, ahol ilyesmivel lehetett találkozni: a Fiatal Művészek Klubja és a Bercsényi Kollégium. Ami az elsőbe sem fért be, az általában a Bercsényibe FIDELIO.HU

Fotó: Makky György Hajas Tibor: Chöd. Performanszdokumentáció (1-9), 1979. december 18., Bercsényi Kollégium, Budapest

került, Hajasnak is ott voltak a performanszai. Itt láttam az egyik, Virrasztás című előadását. Hatalmas tömeg volt, csak annyit láttam, hogy orvosi vagy műtősruhába öltözött emberek húznak valakit a padlón, egy kutya nyüszít, majd a fény kialszik, és a sötétben egy szöveget olvasnak fel, aminek – ezt akkor még nem tudtam – tibeti vonatkozásai is voltak. Milyen volt ezt nézőként átélni? Akkor fogalmam sem volt, hogy mi is történik, de az eseménynek olyan mágiája és intenzitása volt, ami nem hagyott nyugodni. Olyan elvárást hozott létre bennem, hogy utána egészen más szemlélettel viszonyultam FIDELIO.HU

A köztes lét túloldalán: Hajas Tibor művészete és a tibeti misztériumok Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum február 5.–április 14.

a művészethez. Mi az, amit átéltem? Mi az, ameddig én ezt követni tudom, és mennyiben vonatkozik a saját életemre? Amivel a performansz szembesíti az embert, az sokkal drasztikusabb és direktebb, mint egy szokványos képzőművészeti alkotás. Ezért jött létre. A művész a tárolókban látható orvosi műszerekkel fizikai szenvedést is okozott magának? Inkább csak művészi inspirációk lehettek. Néhány olyan előadást is láttam, ahol valóban történt fizikai beavatkozás, de talán nem feltétlenül szükséges ahhoz konkrét fizikai kínt elszenvedni, hogy át lehessen élni azt az intenzitást, amivel egy ilyen,

a hétköznapi tudatból kilökő folyamat jár. Ha ennek a szellemiségét képes valaki megteremteni, akkor egyfajta meditációként is felfogható, amit Hajas csinált. Mi volt a célja a performanszokkal? Feltehetően ki akarta kísérletezni, hogy hol van az a pont, ahol a saját egyéniségét, az emberi nemtől, a nemiségtől való függőségét is fel tudja oldani valamilyen általánosabb egészben. Hogy valaki ennyire elvigye az életét az utolsó pontig, hogy választ kaphasson a legvégső kérdésekre, hogy mi van az életen túl, meddig lehet elmenni, és mi következik ebből – az példátlan.

AZ INTERJÚ TELJES TERJEDELEMBEN A FIDELIO.HU OLDALON OLVASHATÓ


64

VIZUÁL

BAUHAUS 100 – PROGRAM A MÁNAK

A Bauhaus-mozgalom a modern művészet történetének legmeghatározóbb forrása, egyben képzőművészeti műhely és reform­ iskola volt. Weimarban éppen száz éve, 1919-ben kezdődött meg az oktatás és képzés Walter Gropius vezetésével. A kiállítás azonban elsősorban nem a Bauhaus történetét kívánja bemutatni, hanem a művészetben ma is felismerhető hatását. A tárlat tematikus csoportokban (például színelmélet, ezotéria, vízió/ utópia, tárgyformálás, fényművészet) mutatja be a Bauhaus tevékenységét, a hatástörténetet pedig közel harminc, nagyrészt kortárs alkotó munkáin keresztül. április 10.–augusztus 25.

Ludwig Múzeum, Budapesti Tavaszi Fesztivál – BTF

AJÁNLÓ

MONET ÉS VÍZILILIOMAI: A VÍZ ÉS A FÉNY BŰVKÖRÉBEN

Monet festészetével folytatódik A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat. A film bemutatja, ahogy a hetvenes éveiben járó, családi tragédiákkal és a látásának megromlásával sújtott, valamint az alkotással már-már felhagyó festőzseni létrehozta a csodát: vászonra álmodta a fények és a víz iránti csillapíthatatlan rajongását. Vízililiomai a béke, a remény és az ellenállás szimbólumaivá váltak. A művész Givernyben lévő kertje is kiemelt szerepet kap a filmben, amely ízelítőt nyújt a párizsi Orangerie Museum, a Marmottan Museum, a Musée d’Orsay és a Giverny Museum páratlan gyűjteményéből is. Bemutató: március 28. KAMASZ SZELEK FÜTYÖRÉSZNEK – KÁNYÁDIKÉPFANTÁZIÁK

A Budapesti Fotófesztivál a PIM-mel együttműködésben egyedülálló projektet hozott létre. Szarka Klára kurátor három fotográfust kért fel, hogy a nemrég elhunyt költő, Kányádi Sándor kiválasztott verseit ihletforrásként használva fényképezzenek. Fiala Gábor, Herendi Péter és Kerekes Emőke nem illusztrációkat készítettek a versszövegekhez. Az elkészült fotósorozatok önálló művészeti alkotások, az alkotók saját szuverén művészeti módszereikkel és megközelítéseikkel hozták létre különleges szériáikat. március 8.–április 28. Petőfi Irodalmi Múzeum – Budapest Fotófesztivál 2019 CINEMIRA NEMZETKÖZI GYEREKFILM FESZTIVÁL

A kifejezetten gyerekeknek szóló filmfesztiválra több mint 80 országból több száz, gyerekek számára készült alkotás érkezik: rövid animációs, élő szereplős és dokumentumfilmek vegyesen, sőt külön kategóriában gyerekek által készített filmek is versenyeznek. A fesztiválon debütálnak a legendás magyar gyerekfilmek digitálisan felújított változatai is, így a Keménykalap és krumpliorr (a vetítést fagyizás követi) vagy a Macskafogó. Premier előtt látható a Vízipók-csodapók moziváltozata, amit közönségtalálkozó követ. április 12–14. Akvárium Klub ELÉRHETŐSÉGEK A FIDELIO.HU-N

FIDELIO.HU


66

VIZUÁL acb Galéria ÁPR. 19.–MÁJ. 24. Kuchta Klára kiállítása acb Attachment ÁPR. 19.–MÁJ. 24. Igor & Ivan Buharov kiállítása acb NA ÁPR. 19.–MÁJ. 24. Ladik Katalin kiállítása Abigail Galéria MÁRC. 24.–ÁPR. 19. Péter-Breton Anna kiállítása Angyalföldi József Attila Művelődési Központ MÁRC. 20.–ÁPR. 11. Tapintható tárlat Aquincumi Múzeum 2018. FEBR. 6.–2019. NOV. 4. Mindeközben Aranytíz Kultúrház ÁPR. 7.–ÁPR. 25. BŐR-SZÍN-HÁZ ÁPR. 12.–ÁPR. 26. Merj nagyot álmodni ÁPR. 7.–ÁPR. 28. Skrabák Szabolcs fotókiállítása Art Salon Budapest MÁRC. 8.–ÁPR. 13. Giovanni Risi kalandos élete Artézi Galéria MÁRC. 23.–ÁPR. 11. Emlékképek, töredékek, zárványok Artphoto Galéria MÁRC. 11.–ÁPR. 5. DRÉGELY IMRE LUNA ’69 Budapest Fotófesztivál 2019 ÁPR. 8.–MÁJ. 3. A Kerekes–Barabás Projekt Budapest Fotófesztivál 2019 Artus Stúdió MÁRC. 13.–ÁPR. 10. Nézetháló – Lakógyűlés Átrium FEBR. 25.–ÁPR. 30. Szalay Zoltán: Feketén-fehéren B32 Galéria és Kultúrtér MÁRC. 20.–ÁPR. 12. Csontó Lajos: Felülírás Budapest Fotófesztivál 2019 ÁPR. 4.–MÁJ. 10. Gévai Csilla: Űrfürdő ÁPR. 17.–MÁJ. 10. Erdélyi Gábor kiállítása Bajor Gizi Színészmúzeum 2018. ÁPR. 25.–2019. ÁPR. 21. Kortársunk Csehov 2018. MÁJ. 19.–2019. ÁPR. 21. Ritka magyar – Bubik 60 ELÉRHETŐSÉGEK A FIDELIO.HU-N

PROGRAMOK Barabás Villa ÁPR. 4.–ÁPR. 22. A pesthidegkúti Waldorf Iskola kiállítása ÁPR. 25.–MÁJ. 13. Dorsánszki Adrienn kiállítása Bélyegmúzeum 2018. DEC. 14.–2019. MÁJ. 15. A királynő postája Bethlen Galéria ÁPR. 8.–ÁPR. 30. Bege Nóra: KET portrék Bibliamúzeum 2018. NOV. 21.–2019. ÁPR. 18. „Mint liliom a tövisek közt” Bölcs Vár 2018. SZEPT. 21.–2019. AUG. 31. Kubinyi Anna kiállítása Budapest Projekt Galéria MÁRC. 29.–ÁPR. 20. Változó tájkép Budapest Fotófesztivál 2019 BTM – Vármúzeum ÁPR. 17.–JÚL. 31. Várnegyed a föld alól Central Passage MÁRC. 16.–JÚN. 30. Művész – Feltaláló – Zseni Cervantes Intézet ÁPR. 11.–JÚN. 30. EXCESSOCENUS Budapest Fotófesztivál 2019 Csepeli Munkásotthon FEBR. 13.–OKT. 25. Csendélet és tárgyfotó Deák 17 Galéria ÁPR. 10.–MÁJ. 31. Boros Mátyás: Útvesztő Deák Erika Galéria FEBR. 21.–ÁPR. 13. Floral Centerpiece Duna Palota ÁPR. 9.–ÁPR. 21. Viasszal írt üzenet Budapesti Tavaszi Fesztivál – BTF Erdős Renée Ház MÁRC. 7.–ÁPR. 7. Új szerzemények (2014–2019) Esernyős MÁRC. 12.–ÁPR. 28. Fémbe zárt női lelkek ÁPR. 6.–MÁJ. 26. Tatlin: Fridge Faur Zsófi Galéria ÁPR. 10.–ÁPR. 13. Portré és történetmesélés FÉM Arts & Café MÁRC. 26.–MÁJ. 4. Kép-írás

PROGRAMOK Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény FEBR. 20.–ÁPR. 6. Budapest Safari Fészek Művészklub MÁRC. 19.–ÁPR. 7. Braun András – festmények, szobrok MÁRC. 16.–ÁPR. 10. Gerhes Gábor kiállítása MÁRC. 16.–ÁPR. 10. Tóth Tamás kiállítása MÁRC. 10.–ÁPR. 12. Cserny-díjazottak kiállítása FKSE – Stúdió Galéria MÁRC. 26.–ÁPR. 19. Magamról halálosan, de semmiképp sem komolyan Fiktív Gasztrogaléria FEBR. 11.–ÁPR. 7. Gulyás Boglárka: Jelenlét Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Központi Könyvtár MÁRC. 7.–ÁPR. 28. Mindenféle KÉPességek ÁPR. 12.–MÁJ. 10. PIX & TEXT Budapest Fotófesztivál 2019 Francia Intézet MÁRC. 19.–ÁPR. 2. Pillantás Libanonra FUGA MÁRC. 13.–ÁPR. 1. Lugosi Lugo László: Huszonnégy óra Budapest Fotófesztivál 2019 MÁRC. 20.–ÁPR. 8. Zuhanás a mészárszék mélyére MÁRC. 21.–ÁPR. 8. Eleven árnyék MÁRC. 22.–ÁPR. 8. Festive Spaces ÁPR. 3.–ÁPR. 21. Memories Budapest Fotófesztivál 2019 ÁPR. 10.–ÁPR. 29. Analízis – Hetényi–Gonda Gyűjtemény Budapest Fotófesztivál 2019 ÁPR. 11.–MÁJ. 5. Szél Ágnes életmű-kiállítása Budapest Fotófesztivál 2019 Gaál Imre Galéria MÁRC. 20.–ÁPR. 20. Tóth József (Füles) kiállítása MÁRC. 27.–ÁPR. 20. 30 éves a Gaál Imre Galéria Galeria Neon FEBR. 28.–ÁPR. 14. Test-Tér-Táj

FIDELIO.HU

Godot Galéria MÁRC. 27.–MÁJ. 4. drMáriás Gogol 9 Galéria MÁRC. 1.–ÁPR. 18. Szabadi Katalin kiállítása Hadtörténeti Intézet és Múzeum MÁRC. 28.–AUG. 20. Hemző Károly és a Honvéd Sportegyesület Budapest Fotófesztivál 2019 Hagyományok Háza MÁRC. 2.–ÁPR. 5. Barangoltam Három Hét Galéria MÁRC. 25.–ÁPR. 6. Aszimptoták Budapest Fotófesztivál 2019 Hopp Ferenc Múzeum FEBR. 5.–ÁPR. 18. A köztes lét túloldalán Horizont Galéria ÁPR. 17.–MÁJ. 19. Entanglement Budapest Fotófesztivál 2019 HybridArt Space MÁRC. 13.–ÁPR. 3. Fresh Meat Budapest Fotófesztivál 2019

Inda Galéria FEBR. 20.–ÁPR. 19. Megfigyelések – Kim Corbisier Jókai Klub ÁPR. 6.–ÁPR. 27. Spirál – inspirál Józsefvárosi Galéria MÁRC. 8.–ÁPR. 1. Kötődések és szakadások Karinthy Szalon MÁRC. 26.–ÁPR. 19. Hegedűs 2 László kiállítása Budapest Fotófesztivál 2019 Kassák Múzeum 2018. OKT. 26.–2019. MÁJ. 12. Aktív ábrák Kiscelli Múzeum ÁPR. 5.–JÚN. 15. Távlatok / Kortárs magyar tájkép Budapest Fotófesztivál 2019 2018. DEC. 18.–2019. JÚN. 23. Fekete Lyuk – A pokol tornáca Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház (KMO) FEBR. 7.–ÁPR. 7. Bacchanália MÁRC. 29.–ÁPR. 30. Varga László fotókiállítása ÁPR. 18.–MÁJ. 25. Demeter Zsuzsa kiállítása

VIZUÁL

67

Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Műv. Kp. ÁPR. 18.–MÁJ. 12. TÓTHÉK – családi kiállítás MÁRC. 7.–ÁPR. 14. Látótávolságon belül Klebelsberg Kultúrkúria MÁRC. 5.–ÁPR. 4. Tokiói pillanatok MÁRC. 19.–ÁPR. 7. Minimal 1x 2x Budapest Fotófesztivál 2019 ÁPR. 9.–MÁJ. 5. Raffai Réka kiállítása ÁPR. 10.–MÁJ. 12. Az év természetfotósa 2018 Komplex MÁRC. 13.–SZEPT. 8. Az Inkák Aranya Koreai Kulturális Központ ÁPR. 1.–JÚN. 29. Hagyomány és divat: gyógyító utazás önmagunkhoz Léna & Roselli Galéria MÁRC. 21.–ÁPR. 21. Andreas Vousouras kiállítása Lengyel Intézet MÁRC. 29.–MÁJ. 3. A visszavett város Budapest Fotófesztivál 2019

A TEST DIADALA

Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet A nagyszabású rekonstrukciót követően 2018 őszén megnyíló Szépművészeti Múzeum aLeonardo da Vinci és a budapesti Lovas című kiállítás után, 2019 tavaszán az itáliai reneszánsz másik géniusza, Michelangelo rajzművészetének szentel kiállítást. A magyar közönség először találkozhat Michelangelo alkotásaival a nyolcvan rajzot felvonultató tárlaton. A mester művészetének középpontjában az emberi test ábrázolása állt, de emellett a szobrászként, festőként és építészként is alkotó művész rajzai a művek alkotói folyamatába is bepillantást engednek. A budapesti tárlaton a mester harminc, a világ legrangosabb gyűjteményeiből kölcsönzött alaktanulmánya lesz látható. A mester remekműveit, így a Sixtus-kápolna mennyezetéhez és az Utolsó Ítélethez készült számos rajzát a 15–16. század állandóan változó művészi közegében, legtehetségesebb kortársainak, mások mellett Leonardo, Raffaello, Signorelli, Pontormo, Bronzino, Salviati és Rosso Fiorentino rajzaival együtt mutatjuk be. A kiállítást magyar és angol nyelvű katalógus kíséri. FIDELIO.HU

Michelangelo Buonarroti: Seated Male Nude/Ülő férfiakt ©Teylers Museum, Haarlem, The Netherlands

Látogatható: április 6.–június 30. Helyszín: Szépművészeti Múzeum

X ELÉRHETŐSÉGEK A FIDELIO.HU-N


68

VIZUÁL Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont 2018. MÁJ. 11.–2019. MÁJ. 4. „Kérem, ne küldjenek több kottát!” Lívia Villa ÁPR. 11.–ÁPR. 26. Mozgásképek Ludwig Múzeum ÁPR. 19.–JÚN. 23. SZIGNÁL ÁPR. 10.–AUG. 25. Bauhaus 100 – Program a mának Budapesti Tavaszi Fesztivál – BTF M Galéria ÁPR. 3.–ÁPR. 24. Agyagmánia MKVM, Kultea MÁRC. 21.–MÁJ. 12. GASZTRO – JÁTÉK Budapest Fotófesztivál 2019 MMGM és Könyvtár JAN. 12.–JÚN. 30. Kincseink és egyedi értékeink, Időképek Magyar Műhely Galéria FEBR. 28.–ÁPR. 20. Prekurzor Budapest Fotófesztivál 2019 Magyar Nemzeti Galéria 2018. DEC. 19.–2019. ÁPR. 7. Csak tiszta forrásból – Korniss Dezső MÁRC. 28.–JÚL. 28. BAUHAUS 100 – „Absztrakt revü” ÁPR. 11.–AUG. 25. Minden múlt a múltam – Fortepan MNL Országos Levéltára 2018. JÚL. 12.–2019. JÚL. 12. Kik vagyunk? Magyar Nemzeti Múzeum MÁRC. 8.–MÁJ. 26. Kalifornia aranya JAN. 15.–JÚN. 23. Az ismeretlen Görgei JAN. 22.–AUG. 31. Közös időnk – 1989 Magyar Népi Iparművészeti Múzeum MÁRC. 14.–MÁJ. 4. A famívesség mestere MÁRC. 22.–MÁJ. 18. Vízgyűrűk MÁRC. 14.–MÁJ. 28. Az intarzia mestere Magyar Olimpiai és Sportmúzeum MÁRC. 12.–ÁPR. 14. Almási László: Sportvarázs Budapest Fotófesztivál 2019 ELÉRHETŐSÉGEK A FIDELIO.HU-N

PROGRAMOK Magyar Természettudományi Múzeum FEBR. 28.–JÚN. 16. Óriások támadása Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár 2018. OKT. 29.–2019. ÁPR. 29. Herend zsidó öröksége Molnár Ani Galéria FEBR. 1.–ÁPR. 6. Osztott figyelem ÁPR. 10.–JÚN. 15. Greenbox Műcsarnok FEBR. 19.-MÁJ. 31. Van Dyck: Stuart Mária Henrietta esküvői portréja MÁRC. 22.–ÁPR. 28. Az élet házai Budapest Fotófesztivál 2019 MÁRC. 1.–JÚN. 2. David Lynch: Kis történetek Budapest Fotófesztivál 2019 ÁPR. 26.–AUG. 20. Tér /// Erő Építészeti Nemzeti Szalon MyMuseum Galéria ÁPR. 5.–MÁJ. 26. A menedék Budapest Fotófesztivál 2019 Óbudai Társaskör ÁPR. 13.–MÁJ. 5. Kaszap Tamás kiállítása Óbudai Társaskör Galéria MÁRC. 12.–ÁPR. 7. Moizer Zsuzsa: Antique Fuchsia ÓKK 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ MÁRC. 8.–ÁPR. 30. Hazai tájakon ÓKK Békásmegyeri Közösségi Háza 2018. NOV. 8.–2019. ÁPR. 2. Portré Óbuda – Panel zsáner ÁPR. 2.–ÁPR. 17. Balatont álmodom… MÁRC. 4.–ÁPR. 30. A csodálatos legyek Olasz Kultúrintézet MÁRC. 27.–ÁPR. 18. Egy dolgozó anya portréja Budapest Fotófesztivál 2019 Országos Széchényi Könyvtár 2018. SZEPT. 11.–2019. ÁPR. 27. Határviták MÁRC. 19.–JÚL. 15. Vörös Csillagok

PROGRAMOK Az Osztrák Kulturális Fórum Szalonja MÁRC. 14.–ÁPR. 30. ÉTEL | design Budapest Fotófesztivál 2019 Párbeszéd Háza MÁRC. 1.–ÁPR. 30. A szó elszáll, a kép megmarad Pesterzsébeti Múzeum MÁRC. 17.–2020. MÁRC. 27. 150 éve született Nagy Sándor, és 110 éves a Szent Erzsébet-templom Pesti Vigadó FEBR. 10.–ÁPR. 20. Sárköz, a szépség kertje FEBR. 5.–ÁPR. 21. Gulliver a kertben Petőfi Irodalmi Múzeum MÁRC. 8.–ÁPR. 28. Kányádi-képfantáziák Budapest Fotófesztivál 2019 PH21 – Project Room MÁRC. 14.–ÁPR. 6. Molnár Zoltán: Aqua MÁRC. 14.-ÁPR. 6. Mozgásban Piano Art Café MÁRC. 2.–ÁPR. 5. Kontrasztok Platán Galéria MÁRC. 11.–ÁPR. 17. PLATÁN20 – Gémes Péter: Vízvonal Budapest Fotófesztivál 2019 Postamúzeum 2018. OKT. 10.–2019. ÁPR. 30. Távirati stílusban Robert Capa Központ ÁPR. 5.–MÁJ. 19. 37. Magyar Sajtófotó Kiállítás Budapest Fotófesztivál 2019 2017. JÚN. 27.–2019. JÚL. 31. Robert Capa, a tudósító SOTE Semmelweis Szalon MÁRC. 12.–ÁPR. 9. Kalocsai Enikő: Pitypangok Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ MÁRC. 27.–ÁPR. 15. Kővári Béla: Át-lát-hat MÁRC. 19.–ÁPR. 23. 40 év a kultúra szolgálatában Széphárom Közösségi Tér ÁPR. 4.–ÁPR. 27. Szkok Iván kiállítása Szépművészeti Múzeum ÁPR. 5.–JÚN. 30. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet Budapesti Tavaszi Fesztivál – BTF FIDELIO.HU

Szlovák Intézet – Budapest MÁRC. 6.–MÁJ. 6. Örökségünk üvegen TELEP – Budapest ÁPR. 4.–ÁPR. 25. Manta-Manaus Budapest Fotófesztivál 2019 TOBE Gallery MÁRC. 13.–ÁPR. 13. Színjátszó emlékek Budapest Fotófesztivál 2019 ÁPR. 17.–MÁJ. 25. Posthispánico MX Budapest Fotófesztivál 2019 Trafó ÁPR. 5.–MÁJ. 19. Cséfalvay András kiállítása Tranzit Art Café MÁRC. 7.–ÁPR. 7. Rutkai Bori: Szerelem Csütörtök Trezor Galéria FEBR. 21.–ÁPR. 12. Távoli tengerek közt Budapest Fotófesztivál 2019 Új Budapest Galéria MÁRC. 7.–MÁJ. 26. Csörgő Attila: Mozgásterek Újlipótvárosi Klub – Galéria MÁRC. 27.–MÁJ. 3. Rába Lilla emlékkiállítása

2019.04.11. 18-22h

Várfok Galéria MÁRC. 28.–MÁJ. 4. Az érzékelés viszonylagossága Várfok Galéria – Project Room MÁRC. 28.–MÁJ. 4. Gaál Kata: Iskolapélda Városház Galéria – Bp. XIII. ker. MÁRC. 20.–MÁJ. 17. Dr. Werner Gábor kiállítása Vasarely Múzeum MÁRC. 13.–MÁJ. 26. Bauhaus 100 – OSAS Vigyázó Sándor Ház ÁPR. 11.–MÁJ. 2. In memoriam Ballonyi László Viltin Galéria MÁRC. 13.–ÁPR. 20. Ceci n’est pas une photo Budapest Fotófesztivál 2019 Vintage Galéria MÁRC. 12.–ÁPR. 5. Vera Molnár kiállítása Virág Judit Galéria és Aukciósház ÁPR. 4.–ÁPR. 25. A Bauhaustól New Yorkig Virányosi Közösségi Ház MÁRC. 9.–ÁPR. 1. „Miénk itt a tér”

VIZUÁL

69

Vízivárosi Galéria ÁPR. 3.–ÁPR. 27. 9. Tánckiállítás ÁPR. 3.–ÁPR. 27. Hetényi Gyűjtemény Ybl Budai Kreatív Ház MÁRC. 29.–MÁJ. 5. Reigl Judit: Hotspots Török Kulturális Központ MÁRC. 21.–ÁPR. 20. Rejtett részletek Budapest Fotófesztivál 2019 Zuglói Civil Ház MÁRC. 8.–ÁPR. 1. Volt egyszer egy Pecsa Szentendre Czóbel Béla Múzeum 2018. MÁJ. 4.–2019. ÁPR. 7. Újragondolt Czóbel 3.0 ÁPR. 7.–MÁJ. 12. WANTED – Czóbel elveszett művei ÁPR. 25.–2020. ÁPR. 12. Rejtélyek a múzeumban – Fókuszban a kutatás MűvészetMalom ÁPR. 26.–MÁJ. 5. Kiállítás a föld napja alkalmából MÁRC. 28.–MÁJ. 12. Publikus magánügyek

FINE ART BISTRO TEMATIKUS SÉTÁK FÉNYFESTÉS MEgújUlT ÁllANdó gYűjTEMÉNYEK WORKSHOP BORBÁR TÁRlATVEZETÉSEK dj ART BONBON PERONI SöRKóSTOlÁS ÉlŐ MúZEUMCAFÉ jAZZ I SÉTÁK FINE ART BISTRO TEMATIKUS E ST EFÉNYFESTÉS S EN WORKSHOP MEgújUlT ÁllANdó gYűjTEMÉNYEK Y OKU H ING djR AM ART BORBÁR TÁRlATVEZETÉSEK TI. BONBON OGUVESZE MúZEUMCAFÉ jAZZ PERONI SöRKóSTOlÁS ÉlŐPR M EP FÉNYFESTÉS FINE ART BISTRO TEMATIKUSSZSÉTÁK MEgújUlT ÁllANdó gYűjTEMÉNYEK WORKSHOP BORBÁR TÁRlATVEZETÉSEK dj ART BONBON PERONI SöRKóSTOlÁS ÉlŐ MúZEUMCAFÉ jAZZ FINE ART BISTRO TEMATIKUS SÉTÁK FÉNYFESTÉS

AZ MVM ÉS AZ OTP BANK BEMUTATjA:

A MichelAngelo kiállítás 3200 Ft-os belépőjeggyel látogAthAtó FIDELIO.HU

ELÉRHETŐSÉGEK A FIDELIO.HU-N


70

GASZTRO

É T E L - I TA L

AJÁNLÓ

VAN-E ÉLET A FŐTT SONKÁN TÚL? A húsvéti menü az egyik legmasszívabb gasztronómiai hagyományunk, tízből tizenegy asztalon ugyanazok a tételek sorakoznak. De vajon van-e élet a főtt sonka-főtt tojás-kalács triászon túl? Segal Viktor csúcsséftől azt is megtudjuk, hogyan vásároljunk sonkát húsvétra, ha biztosra akarunk menni. MOLNÁR CSABA

Kőbe vésett alaptétel, hogy húsvétkor történhet bármi, főtt – döntően kötözött – sonkát, főtt tojást és kalácsot adunk fel, vagy mutatkozik azért mozgástér? Nagyon jók és nagyon fontosak a hagyományok, nyilván nem véletlenül alakultak ki, és tartják is magukat, ez így van rendjén. De ugyanúgy, ahogy karácsonykor is megvan a helye annak, amikor hagyományos ételeket teszünk az asztalra, a húsvéti időszakban is érdemes bátran kipróbálni mindenféle mást is. Sőt, húsvétSEGAL kor már tavasz VIKTOR van, amikor séf, gasztronómiai elkezdenek megjelenni tanácsadó a szezo­nális termékek, sokkal könnyebb ezeket megvásárolni a piacon, nekem ez pont az az időszak, amikor már nagyon finom ételeket lehet készíteni. Sok-sok zöldség van már, szép hagymák, rengeteg retek, itt a gyönyörű hónapos retek. Pár napja alaposabban körülnéztem a piacon, és hatféle különböző retket találtam. Ezekből a friss alapanyagokból nagyon finom, akár egytálétel-saELÉRHETŐSÉGEK A FIDELIO.HU-N

látákat lehet előállítani úgy, hogy a hagyományoktól nem is kell radikálisan elszakadni. A húsvéti menüsor összeállítása során van-e esély az egészséges táplálkozást is szem előtt tartani, vagy kényszerűen megadjuk magunkat a kalóriáknak? A tél elmúltával ilyenkor azért már kezdjük elhagyni a szénhidrátokat – ehhez legalábbis már adottak az alapanyagok, már érkeznek a friss gyümölcsök, zöldségek. Egyre könnyebb nagyon finom köreteket csinálni a húsokhoz, így nem kell feltétlenül és kizárólag krumplit enni mindenhez, meg rizst. Mindenképpen azt mondom, hogy az ünnep ideje alatt sok mindent ki lehet próbálni. Kicsit el lehet szakadni a hagyományos ételektől, de ugyanezekkel az alapanyagokkal ki lehet próbálni valami mást is. Ellépve modernebb irányba, de mégis meg lehet tartani a hagyományokat is. Bármivel is kísérletezünk, a húsvéti gasztronómia középpontjában azért így is, úgy is a sonka áll, nem? Pont a sonka az az étel, vagy más szempontból alapanyag, amely

melegen, de hidegen is nagyon finom, és ennélfogva pompás salátajellegű, de akár egytálételként is „működő” fogásokat lehet készíteni, amelyekbe a sonka is belekerül, de ugyanúgy belekerülhet természetesen a főtt tojás is. Használjunk hozzájuk finom magyar borecetet, jó minőségű extra szűz olívaolajat. Vagy lehet mindenféle zöldségeket párolni, és akár az előző napról megmaradt sonkát hozzátépdessük, beledobálunk, ami éppen otthon van, hagymát, padlizsánt, cukkinit, és jó sok fokhagymával 2-3 perc alatt kész is van valamilyen egyserpenyős étel. Szinte tovább tart felvágni, mint elkészíteni, és így nagyon sokféle, nagyon finom meg nagyon színes ételt lehet összeállítani. Hogyan ismerhető fel a jó sonka, mire figyeljünk sonka vásárlásakor? Ez kulcskérdés, főleg a gyorspác, a bizonytalan forrásból származó sonkák, a ki tudja honnan érkező import áradatában. A jó sonkát a nem jótól talán a legkönnyebben a füstölés révén lehet megkülönböztetni, könnyen látható szabad szemmel is, hogy milyen a sonka FIDELIO.HU

GASZTRO

71

MÉSZÁRSTEAK

füstölése. A műfüstölt darabokat nem tartották hosszan füstben, hanem ipari folyékony műfüsttel kezelték, ezektől óvakodni kellene. Szerencsére az ilyen eljárással kezelt darabokat azért nem annyira nehéz felismerni, egyik-másik eléggé ijesztően tud kinézni. A legbiztosabb választás, ha ismert hazai forrásból vásárolunk. Persze ekkor is figyelni kell arra, hogy természetesen füstölt, ne pedig valamilyen rácsorgatott szintetikus anyaggal kezelt legyen. Meg persze ne vegyünk előfőzöttet, az igazi húsvéti sonkát nekünk kell megfőzni. Annál persze nincs jobb, amikor az ember a sajátját akasztja le a kamrából, vagy vidéki, falusi beszerzési forrása van, és onnan vásárol. Gyanúsak lehetnek azok a termékek is, amelyek feltűnően „durván” vannak becsomagolva, azokat ugyanis nem tudjuk alaposabban megvizsgálni, a masszív csomagolás jó eséllyel nem véletlen, valamit rejthet. Ne halasszuk a vásárlást az utolsó pillanatokra, mert akkor már csak a maradékból lehet választani még akkor is, ha évek óta jól bejáratott megbízható hentesünk van.

Sok vendéglátós és gasztroarc jár Gál Józsihoz, a nagyszájú hentesutánzathoz húsért. Csontos darabolt parasztsonkáért, kötözött sonkáért, tarjáért is lehet menni, a minőség és a profizmus garantált. Kizárólag szintetikus hormonoktól, antibiotikumoktól, növényvédő szerektől és vegyszermaradványoktól mentes hústerméket árusítanak. Hegyvidék Bevásárlóközpont, XII. Apor Vilmos tér 11-12. A SONKÁS

Gódor András, a Sonkás 2006 óta árul sonkát Budapesten, a Fény utcai piac felső szintjén. Kínálatának gerincét 30-féle szárított, hatféle füstölt, valamint számos főtt és sült sonka adja, de a Sonkásnál mangalicasonka is kapható. Olasz, spanyol, mediterrán, szlovén sonkákat és főtt-füstölt mangalicasonkát lehet kapni – a Sonkás saját készítménye. Fény utcai piac IV/25, II. Lövőház utca STEAK SHOP

A város egyik legtutibb húsforrása a Nagycsarnok alagsorában, az Aldi mellett található Steak Shop. Mindegy, hogy karajt, tarját, rib eye-t, fillet mignon steaket vagy éppen füstölt sonkát keresünk, az áru biztosan prémium, és a kiszolgálás is hozzáértő. Vágó Ákosék eligazítják a vevőt a húsfajták között, ajánlanak is, ha elárulja nekik, hogy milyen vacsorát tervez. Vásárcsarnok alagsor, IX. Vámház krt. 1–3.

SEGAL VIKTOR: BÁRÁNYCSÜLÖK SÜLT LILA HAGYMÁVAL

Hozzávalók (4 adag): 4 báránycsülök, 2-3 ek liszt, 3 ek olaj a sütéshez, 1 zellergyökér meghámozva, kisebb darabokra aprítva, 4 sárgarépa meghámozva, kisebb darabokra aprítva, 1 póréhagyma ujjnyi vastag karikákra vágva, 6 gerezd fokhagyma egészben, 0,5 dl száraz fehérbor, 3 szál friss zsálya, só, bors. A sült lila hagymához: 4 fej kisebb lila hagyma héjával, 20 dkg húsos szalonna apró darabokra vágva, 10 dkg spenót, 2 csipet köménymag, só, frissen őrölt fekete bors. A fűszeres morzsához: 5 dkg pirított friss kenyérmorzsa, fél gerezd fokhagyma finomra aprítva, 1 ek kakukkfű apróra vágva, 1 ek rozmaring apróra vágva, só, bors FIDELIO.HU

Elkészítés: A báránylábat sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk, és egy nagyobb lábasban aranybarnára elősütjük, kivesszük. + A lisztes olajban elősütjük az apróra vágott zöldségeket (zellergyökér, sárgarépa, póréhagyma, fokhagyma), amíg kissé megpirulnak (2-3 perc). Felöntjük fehérborral, és beforraljuk kábé a fele mennyiségre, beletesszük a zsályát, majd a hússzeleteket is a közben kiengedett levével együtt. + Felöntjük annyi borjú- vagy marhaalaplével, hogy egyujjnyira kilátszódjon a hús. + Felforraljuk, és alacsony hőfokon 1½-2 óra alatt fedővel lefedve készre főzzük. Szükség szerint adhatunk hozzá még alaplevet. Amikor elkészült a hús, kivesszük a főzőléből. + A csülköket a fűszeres zsemlemorzsába forgatjuk, majd 220 fokos sütőben nagyjából 10 perc alatt ropogósra sütjük. + Elkészítjük a sült lila hagymát: a sütőt 170 fokosra előmelegítjük. A hagymák szárát levágjuk úgy, hogy megálljanak a vágási felületükön. Másik végükön körülbelül a hagyma harmadát levágjuk, és egy karalábévájóval kikanalazzuk a hagymák közepét úgy, hogy tölteni lehessen őket. A kivájt részeket apró darabokra vágjuk, és egy serpenyőben a szalonnával addig pirítjuk alacsony lángon, amíg ropogós lesz (kábé 10 perc). Hozzáadjuk a fűszereket, levesszük a tűzről, és összeforgatjuk a parajlevelekkel. + A töltelékkel megtöltjük a hagymákat, majd 30 percre a sütőbe tesszük. ELÉRHETŐSÉGEK A FIDELIO.HU-N


72

KÖNYV

INTERJÚ

INTERJÚ

TITKOK FELSZÍN ALATT ÉS FELETT Mi történik, ha a nagy szerelem rögtön az első? És ha tizenegy évesen éri az embert? Vera életében szinte minden felborul, de ennek csak közvetve van köze az új lengyel fiúhoz, Józefhez. Grecsó Krisztiánnal a nyolcvanas évek Szegedjén játszódó új regényéről beszélgettünk. BORBÉLY ZSUZSA

GRECSÓ KRISZTIÁN

fotó: Valuska Gábor

író

AZ INTERJÚ TELJES TERJEDELEMBEN A FIDELIO.HU OLDALON OLVASHATÓ

FIDELIO.HU

A regény szakít a korábbi témáiddal és helyszíneddel. Mi az oka a váltásnak? Én nem látom másképp a világot a Verában attól, mert ez nem alanyi könyv, de bizonyos szempontból mégis az. Nem abban az értelemben, hogy Flaubert-t idézve szellemeskednék: „Bovaryné/Vera én vagyok.” Egyáltalán nem, de mindaz, ami számomra fontos – vagyis az elemi családi történetek, a generációk közötti megbékélés, az összhang megtalálása, a családi összetartás és a történetek megismerése –, itt is előkerül. Ezek a mániáim nem múltak el. Ahogy ez a regény látja a világot, amilyen értékrendje van, az is illeszkedik ebbe a sorba, attól függetlenül, hogy ez nem falun játszódik. Miért pont Szegedre esett a választásod? Egy vidéki városra volt szükségem, aminél fontos volt, hogy a centrumtól különbözzék, mégis nagyváros. Másfelől viszont olyan hely kellett, ahol van szimfonikus zenekar, színház. Szegedet ismerem, szeretem, oda jártam egyetemre. Békéscsabát most nem tudtam használni, túl karakteres: szlovák alapú város, és paraszti kultúrára épül – teljesen másfajta választás lett volna. Mennyire ástad bele magad a város történetébe? Utánaolvastam, aminek kellett: onnantól kezdve, hogy mi volt az úttörőcsapat neve, egészen odáig, hogy a Napsugár áruház mikor nyitott, és hogyan. Túlzásba nem vittem – már csak azért sem, mert arra vigyáznom kellett, hogy mindezt egy kislány szemén keresztül látjuk. Nem a kislány az elbeszélő, de az elbeszélőnk korlátozott tudású: azt látja, érzi, hallja, amit a kislány lát, hall, érez. Csak annyira lehetett fontos az, hogy a szocializmusban élünk, vagy hogy milyen a technika, amennyire ez egy 11 éves lánynak számít. Természetesen neki a barátnő, az osztály, a szerelem, a szülők ügyei vagy a lovas torna fontos. FIDELIO.HU

Ezt mindvégig igyekeztem tartani. Ne abban gyönyörködjék az olvasó, hogy ejnye, de szorgalmasan levéltáraztam! Annál jóval többet kikerestem, mint ami a könyvbe bekerült. De semmi olyasmivel nem akartam terhelni, ami a kislány szempontjából nem fontos, mert akkor megbomlik a szöveg szövete. Meglepően fiatal főszereplőt választottál: Vera csak 11 éves. Hogyne, hiszen az a legfontosabb dolog, hogy ez a szerelem túl korán jön. Van valami, ami egyébként nagy és szép dolog, de itt kilöki Vera életét a megszokott mederből. Ez az új élet egy csomó titokra, rejtélyre és elhallgatásra derít fényt, és elindul valami olyasmi, amit nem is biztos, hogy ennek a kislánynak kellett volna elindítani. Az viszont biztos, hogy nem őneki kellene a hátán vinnie, egyenesben tartania. Különös játéka a Jóistennek, hogy sokszor azokra méri ezeket a terheket, akik elvileg a leggyengébbek, akik nem odavalók, akik gyerekek, akik valamilyen módon igaz emberek, de ez a teher még túl nagy számukra. És eldől, hogy fel bírnak-e nőni a feladathoz, elbírják-e ezt a súlyt, vagy nem. A család pedig épp kímélni akarja a kislányt… A nyolcvanas években az volt a pedagógiai álláspont, hogy egy örökbe fogadott gyerek esetében ne mondják el neki ezt a tényt. Így megkímélik attól a tehertől, attól a krízistől, hogy megtudja, őróla valamilyen ok miatt a vér szerinti szüleinek le kellett mondaniuk. Hiszen ha nem tudja, nem fáj; miért kellene ezzel a teherrel élnie. Ez az elv csak egyetlen dologgal nem számolt: az emberrel. Mert ennek természetesen az lett a következménye, hogy mindenki tudta az adott ember környezetében, csak ő nem. A titkolózás a családban bárkinek ismerős lehet. Ez a fajta eltitkolás tökéletesen illeszkedik abba a családfelfogásba, ami Kelet-Európában

KÖNYV

73

egyébként is kialakult, miszerint jobb, ha a gyerek elől elhallgatjuk a gyökereit, a generációs kríziseket. Félünk is, mert az óvodában esetleg elpletykál valamit, és bajunk lesz belőle. Egyébként sem baj, ha a gyereket nem terheljük vele, mert akkor neki nem fáj. Hogyne tudná? Hogyne érezné? Nem hülye, csak gyerek. Érezni fogja az elhallgatások mögötti szünetekből, hogy valami baj van. Ugyanígy folyamatos gyanúval és szorongással érezni fogja, hogy a születése és a származása körül valami nem tiszta.

GRECSÓ KRISZTIÁN: VERA MAGVETŐ KIADÓ MEGJELENÉS: 2019. MÁRCIUS 1.

AZ INTERJÚ TELJES TERJEDELEMBEN A FIDELIO.HU OLDALON OLVASHATÓ


74

KÖNYV

AJÁNLÓ SPIRÓ GYÖRGY: EGYÉNI JAVASLAT – HUMORESZKEK

J. M. COETZEE: A BARBÁROKRA VÁRVA

Kik is valójában a barbárok? Ki látta őket a saját szemével, ki hallotta őket a saját fülével? És ki tudja biztosan, mik a szándékaik? A Nobel-díjas dél-afrikai író, John Maxwell Coetzee disztópikus hangulatú regénye felkavaró történet a zsarnokság örök jelenvalóságáról és a civilizáció máza alatt lüktető, állati brutalitás mélyen emberi voltáról. Tértől és időtől függetlenül érvényes képet fest az embert maga alá gyűrő és az egyéni autonómiát felszámoló hatalom működéséről, felkavar, és választásra késztet. A barbárokra várva szembesítés önmagunkkal: a vadállat ott rejtőzik bennünk, és csakis a saját éberségünkön múlik, hogy hagyjuk-e elszabadulni. Athenaeum Kiadó, 2019

,,Nemrég egy alföldi kisvárosba hívtak író-olvasó találkozóra. Összejöttek vagy negyvenen, felolvastam néhány rövid írást, és beszélgettünk jó két órát. Két idős hölgy ült épp velem szemben, mind a ketten szigorúan néztek. Egyikük azt mondta: Humorosat írjon! Azt szeretjük, a humorosat! Maga tud humorosat írni, azt írjon nekünk! Kérésüket komolyan vettem.” (Spiró György) Magvető, 2019

YBL BUDAI KREATÍV HÁZ

TIM PEAKE: CSILLAGKÖZI KÉRDEZZ-FELELEK – 157 ÉSZBONTÓ TUDNIVALÓ AZ ŰRBŐL

Az űrkutatás új aranykorának küszöbén állunk. A következő évtizedekben minden bizon�nyal gyarmatosítjuk a Holdat, otthagyjuk a lábnyomunkat a Marson, és messzebbre utazunk a Naprendszerünkben, mint valaha. A szerző, mióta visszatért a Nemzetközi Űrállomásról, rengeteg érdeklődő levelet kap az emberektől, akik egyre többet szeretnének megtudni az űrbéli életről, a küldetése minden apró részletéről. „Milyen érzés 28 000 km/órás sebességgel keringeni a Föld körül?” „Hogyan lehet felkészülni a súlytalanságra?” „Milyen hatással van a világűr az emberi

Nyitott, kulturális közösségi tér a Duna-parton testre?” „Mi történik, ha meteorit csapódik az űrállomásnak?” Ebben a könyvben részletesen megválaszolja ezeket. Partvonal Kiadó, 2019

MATTIAS EDVARDSSON: LÁTSZÓLAG NORMÁLIS

Stella látszólag átlagos tinédzser, aki éli felhőtlen hétköznapjait, amíg egy nap meg nem vádolják egy nála jóval idősebb férfi meggyilkolásával. Mi köze lehet az üzletember halálához a kifogástalan hírű családból származó lánynak? Stella apja az egyházközösség elismert lelkipásztora, aki odaadó férj, és rajong egyetlen gyermekéért. Az igazság és őszinteség bajnokaként ismert Adam az elvei ellenére hazudik is a nyomozóknak, hogy alibit biztosítson a letartóztatott lányának, hiszen Stella úgyis ártatlan – de visszapillantva később a gyerekkorára kiderül, hogy a szeretett gyermek bonyolultabb eset, mint amilyennek az apja elsőre lefesti őt. A lebilincselő pszicho­ thrillerben Mattias Edvardsson olyan hálót sző, amely mindenkit csapdába ejt, és amelyben semmi sem az, aminek látszik. Partvonal Kiadó, 2019 ELÉRHETŐSÉGEK A FIDELIO.HU-N

FIDELIO.HU

www.budaikreativhaz.hu


76

SZÍNHÁZ

INTERJÚ

MEGOLDÓFIGURA, NAGY TERVEKKEL fotó: Borovi Dániel

Kamaszkoráig egyszerre készült focistának és színésznek. A Színművészeti Egyetem végén gyakorlatát a Budaörsi Latinovits Színháznál töltötte, majd oda is szerződött. 2018-ban a harmadik évadát kezdte meg ott, többek között Mikkamakkát és Oresztészt játszik, májusban rendezni fog. Böröndi Bencével beszélgettünk. BOGNÁR ÉVA

Két alkotóközösségben dolgozol párhuzamosan, melyek is ezek? Budaörsön, a Latinovits Színházban vagyok társulati tag, emellett pedig részt veszek az ifj. Vidnyánszky Attila által vezetett Sztalker Csoport legtöbb előadásában. Mindkettő az egyetemi éveimben gyökerezik. BÖRÖNDI Budaörsön jól éreztem magam a gyakorlati évben, jó feladatokat BENCE kaptam, úgyhogy örömmel maradtam színész a társulatban. A vezetés gondolkodik bennem, és itt megadatik az, hogy a vendégek és meghívott rendezők révén változatos alkotói módszerekkel találkozhatok. Lukáts Andortól Znamenák Istvánon, Berzsenyi Bellaagh Ádámon, Kovács Kristófon vagy Csizmadia Tiboron és Pelsőczy Rékán át Alföldi Róbert rendezéséig nincs két egymáshoz igazán hasonlító munkafolyamat. Vegyük sorra az idei feladataidat! Caragiale Karnebál című darabja volt idén az első bemutatóm, ahol egy borbélysegéd és fogászati asszisztens figurája vagyok egyben – széles gesztusokat igénylő, harsány előadásban komédiázunk, ráadásul Parti Nagy Lajos remek szövegével. Aztán jött a Négyszögletű Kerek Erdő, ahol Mikkamakkát, egy csapatösszetartó, közösségi figurát adok. És most próbáljuk éppen az Elektrát Alföldi Róberttel, amiben Oresztészt játszom, egy elanyátlanodott, otthontalan, a világban tengő-lengő srácot. Az évad végén pedig Enn Vetemaa Vacsora öt személyre című darabját fogom rendezni – na, ez aztán tényleg teljesen új szerepkör lesz az életemben. Szerepeid sorában megfigyelhető, hogy azok sokszor egyfajta megoldófigurák a darabok történetén belül. Ez a saját alkatodból adódhat? Valóban sok ilyen szerepet kapok, és ez nyilván nem véletlen. Valamit működtetni, szálakat elvarrni vagy a csapatot, a barátokat megsegíteni – ilyesmi vagyok. De például a most próbált Oresztész nem ez, tőle elvárják, hogy megoldja a helyzetet, még ha nem is akarja. Általában a negatív figurák izgal-

masabbak számunkra, szóval kifejezett genyókat – hogy klasszikusokat említsek, Jágót vagy III. Richárdot – szívesen eljátszanék, szívesen kutakodnék magamban az ő igazságuk után. Májusban rendezni fogsz. Volt ennek valamilyen előzménye? Érdekelnek az emberek közötti folyamatok, és nagyon izgat az a gondolat, hogy a színészeken hogyan lehet megnyitni csapokat. Így amikor váratlanul felkért az igazgatóm, azonnal keresgélni kezdtem, csomó mindent elolvastam, végül erre a darabra, a Vacsora öt személyre címűre Karsai György tanár úr ajánlására találtam rá. Olyan darabbal akartam foglalkozni, ami a tragikomikusság eszközével folyamatos billegésben tart bennünket, hogy sírjunk vagy nevessünk. Ez egy mély dolgokat feszegető történet, és közben groteszk is. Rengeteg olyan gesztust tudunk benne megmutatni, amiből kiderül, milyen hülye az ember, és sokszor milyen nevetséges. A budaörsi társulatból Spolarics Andrea, Illyés Róbert, Chován Gábor és Páder Petra játszanak benne, és az egyetemről egy harmadéves fiú, Lengyel Benjámin lesz az ötödik alak. Kamaszkorodban focistának is készültél. Volt egy pont, amikor ez átbillent, és a focista múlt a színészi léthez adott hozzá valamit? Rengeteget ad hozzá, persze. Például, hogy egy siker nem annak a sikere, aki gólt rúgott, hanem az egész csapaté meg a gyúróé meg az edzőé meg a fűnyíróé. És ez ugyanígy van a színházban is. Volt egy pont, amikor kiderült, hogy a fociról le tudok mondani. Éppen túl sok olyan negatív élmény ért, ami miatt azt éreztem, nem ez az, amibe még többet szeretnék fektetni. Ez megtörténhet akár egy színházban is… A színház ennél sokkal nagyobb szerelem már bennem. És nagyon hosszú volt az út idáig, mindig elém került valami, ami mutatta, hogy hogyan tovább. Remélem, mindig lesznek új célok.

AZ INTERJÚ TELJES TERJEDELEMBEN A FIDELIO.HU OLDALON OLVASHATÓ

FIDELIO.HU

JÖN! Kult50 Április 16-án kiderül kik pörgették a kultúrát 2018-ban További részletek: fidelio.hu


VÁLASZTÉK

KÖNYV

E

fotó: Erdélyi Gábor

78

ELÉRHETŐSÉGEK A FIDELIO.HU-N

hónapban is megmondom, mit érdemes elolvasni. Vélhetőleg most csodálkozást keltek. Az Így lettem Michelle Obama című önéletrajzfélét ajánlom mindenkinek (HVG, 2018). Az efféle celebkönyveket előítélettel fogadják a literátusok, talán én is. Csakhogy számomra az USA iránti kíváncsiság ennél fontosabb. Általában a hírnevesek naplószerű beszámolóit izgalmas (vagy annak hitt) életükről profi bedolgozók – nem PC, de bevett magyar nevük: négerek – írják. Készült róla olyan is már, néhány. Az Így lettem… köszönetnyilvánításából kiderül, egész csapat segítette Michelle-t a kézirat létrehozásában, mégis süt a szövegből, hogy ő a szerző. A könyv kétharmada (kábé addig, amíg first lady lesz) klasszikus amerikai fejlődésregény. Michelle LaVaughn Robinson (1964) chicagói fekete átlagcsaládból verekedte be magát a keleti parti elit egyetemekre. Jogi végzettséggel előbb ügyvéd, majd világés emberjobbító szervezetek munkatársa, a kisebbségi jogok elszánt harcosa. Aztán kétgyerekes dolgozó családanya. Majd az első színes bőrű elnökfeleség. Az efféle kötetek általános velejárója a szűnni nem akaró dicsekvés. Michelle ehelyett folyton a saját nehézségeiről beszél, olyan őszinteséggel és képzelőerővel, amire csak prózaírók képesek. Nehéz ezt bizonyítani egy ilyen rövid recenzióban. Három gyors példa. 1. Házassági válságukat sem titkolja. 2. Ifjúkori amerikaifocista pasijával céltalanul autóznak, majd lefékeznek a semmi közepén. Most mit csinálunk, kérdi ő. Átfutunk ezen a mezőn, feleli a srác. A felelőtlen rohangászás lesz a legszebb emléke, az igaz szerelem szimbóluma. 3. First ladyként azt álmodja, oroszlán, tigris, párduc és más vadmacska van a Fehér Ház kertjében, azért hozták őket, hogy simogathassák a gyerekekkel, állítólag benyugtatózták a vadakat, mégis rájuk támadnak.

Nem írja, de talán republikánus ellenfeleik lehetnek. Történetesen az angol kiadás is volt a kezemben. Weiss Böbe (1–18. fejezet) és dr. Andó Éva (a többi) fordítása hűséges az eredetihez. Néha túlságosan. Például a téves filmszinkron- és fordítói szokást követve megtartják a „partner” kifejezést ügyvédi iroda esetén, holott az társtulajdonos, meg az „ügynök”-öt biztonsági ember vagy nyomozó helyett. Még olvastam volna tovább, mikor vége lett. Bármelyik nyelven. Maradok őszinte:

VÁMOS MIKLÓS

A kérdés pedig a kiadóhoz: Miért kellett két fordító, és hogyan lehetett összefésülni? „Eddig 44 nyelven jelent meg a könyv, és az Amazon eladási adatai alapján az elmúlt évtized egyik legnagyobb könyvsikere; A szürke ötven árnyalata óta egyetlen könyv sem tudott olyan sokáig folyamatosan az eladási lista élén maradni, mint a Becoming. Azért kellett két fordító, hogy minél előbb megjelenhessen a könyv magyarul: a végleges kéziratot csak szeptember közepén kaptuk meg – a nem végleges szöveg augusztusban érkezett a kiadóba. A felelős szerkesztő – Dufka Hajnalka – a két remek fordító erősségeit ismerve osztotta szét az anyagot: a könyv eleje „sztorizósabb”, ezzel dolgozott Weisz Böbe, a második részben – ami a Barack Obama megválasztása utáni időszakot öleli fel – több a politika és a közélet, ebben pedig Andó Éva kiváló. A fordítók és a szerkesztők többször egyeztettek a munka során, ennek köszönhető, hogy a könyv stílusa egységes tudott maradni.” DARVAS ADRIENNE, HVG Könyvek FIDELIO.HU


Profile for Fidelio Media Kft.

Fidelio 2019 Április  

Fidelio 2019 Április  

Advertisement