Page 1

2017.

INGYENES

Kulturรกlis programmagazin

www.fidelio.hu

SZEPTEMBER


ALFÖLDIRóbertBACSÓ S: Á K r i s t ó f B A K I m r e B A R ÁT I AD R Ő EL KO Y K r i s t ó f B E N E D E K M a r i EG 0 ÓRA ÉG 5.0 M BORBÉLYA l e x a n d r a 1 BOTHMiklós DEÁKKristóf DEZSŐTamásDRAGOMÁN GyörgyENYEDIIldikó E Ö T V Ö S P é t e r E R D É L Y SZÖVEGKÖNYV: JOSEPH STEIN ZENE: JERRY BOCK DALSZÖVEGEK: SHELDON HARNICK Má t yá s FABÉNYIJú l i a FA J G E R N É D U D Á S A n d r e a " FISCHERIvánFRENÁK . P á l H A J D U S z a b o l c s H E R B AI " M á t é AHMAGYAR O F F E KULTÚRA RKároly H OMEGHATÁROZÓ R V Á T H C s a b ALAKJAI aKOKAS K a t aelőször lin KO LO N I T S K l á r a RENDEZŐ: ALFÖLDI RÓBERT egy kiadványban! K O V Á C S J á n o s K U R T Á G TEVJE SZEREPÉBEN: STOHL ANDRÁS G y ö r g y L A D I K K a t a l i n BUDAPEST SPORTARÉNA 2017. SZEPTEMBER 10. 19 ÓRA L U K Á C S MKeresse i k lazóújságárusító s M Áhelyeken, CSAI JEGYEK: TEX.HU oldalról! P á l M A U vagy E Rrendelje D ómeg r aa kult50.hu MOL NÁR

HEGEDUS A HAZTETON

Z IK KU R AT PRODU KC IÓ

WWW.HEGEDUSAHAZTETON.ZIKKURATUGYNOKSEG.HU


TARTALOM „A JÓL MONDHATÓ SZÖVEGEN SOK MÚLIK”

2017. augusztus 24-27.

16.

Színház Interjú Fodor Tamással

Kulturális fesztivál Ferencváros szívében Bakáts tér – Bakáts utca – Ráday utca – Kálvin-udvar

42.

Sztárvendég: ZSÉDA

keresztmetszet

58.

FILMVETÍTÉS

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

34.

www.ferencvaros.hu

www.fmkportal.hu

Jegyek a jegy.hu országos hálózatán, és a Bakáts téri INFÓPONT-ban vásárolhatók.

WWW.BAKATSFESZT.HU

KÖNYVAJÁNLÓ 78

IMPRESSZUM

Zenés színház Interjú Alföldi Róberttel

Felelős kiadó: Fidelio Media Kft. – Andacs Botond Főszerkesztő: Molnár Barbara Felelős szerkesztő: Gurubi Ágnes • Rovatvezetők: Borbély Zsuzsa, Csabai Máté, Szász Emese, Várhegyi András • Munkatársak: Gémes Zsófi, Fáy Miklós • Terjesztési információk: Szabó László • Korrektor: Nyilas Ágnes • Hirdetés: kultsales@cemp.hu • Nyomdai előkészítés: Gróf Róbert

48.

• Nyomdai munka: Comorn Kft. 1031 Bp., Őrlő u. 2. Tel.: 454-0956 ügyvezető: Bányai Péter ISSN 2062-2902 A 2017. októberi programok leadása: 2017. szeptember 6-ig a szerkesztoseg@port.hu címen. Programinformáció: PORT.hu Programszerkesztők: Falus Ildikó, Földvári Anna, Szlanárs Emese, Zsolnai Rita A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Polgár u. 8–10.

Jazz/World/Folk Interjú Gáspár Károllyal

E-mail: print@fidelio.hu Havonta megjelenő kulturális program­magazin. Megtalálható Budapesten és a nagyobb vidéki városokban, közel 400 terjesztési ponton. A következő Fidelio megjelenésének dátuma: 2017. szeptember 19.

64.

2017/7. INGYENES / FREE

46

ORSZÁGJÁRÓ 75

„Ő MAGA A ROCK AND ROLL. ÖRÖK ÉS KÖZÖS NEVEZŐ”

Kiállítás Interjú Kiss Borbálával és Borbás Andreával

38

KLASSZIKUS, KORTÁRS

HELYSZÍNEK 72

KÜLÖNSZÁM

MESTERSÉGEK ÜNNEPE

MEGJELENT

LECSÓFŐZŐ BAJNOKSÁG

ZENÉS SZÍNHÁZ

GYEREK 68

„ÉLVEZEM, HA PROVOKÁLHATOM A KÖZÖNSÉGET”

BORUTCA ÉS GASZTROPLACC

SZÍNHÁZ 12

KIÁLLÍTÁS 62

„A KÖZÖNSÉG AD ÉRTELMET A MUNKÁMNAK” Klasszikus Interjú Dubrovay Lászlóval

HÍREK 6

JAZZ/WORLD/FOLK 56

„NEM ÜZENETEKET RENDEZEK, HANEM ELŐADÁSOKAT”

The Americana Project

TARTALOM 5

TÁNC 32

ÉSZREVÉTLENÜL ADAGOLNI A KORTÁRS MŰVÉSZETET

Tánc Interjú Várnagy Kristóffal

5

A szerkesztőség az ingyenes megjelenítésre alkalmas programinformációt a saját szerkesztési elvei szerint helyezi el a lapban. Az esetleges műsorváltozásokért, valamint a hirdetéseken megjelenő adatok, képek valóságtartalmáért és jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget.


6

HÍREK

HÍREK BEZÁR AZ IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM

OPERA ÉS JAZZ IS LESZ AZ IDEI BAKÁTS FESZTEN

Második alkalommal rendezik meg Ferencváros kulturális fesztiválját augusztus 24–27. között a Bakáts téren és környékén. A rendezvény programja széles palettán mozog: a klasszikus zenétől az operán át a jazzig, a zenén és a táncon kívül a humor, a bor és a gasztronómia is jelen lesz a négy napon. Fellép többek között a Swing à la Django, a 85 tagú brit ifjúsági zenekar, az Ealing Youth Orchestra és az Oscar-díjas Mindenki című kisfilm kórusa. Emellett bemutatják Kodály Székelyfonó című daljátékát, záróprodukcióként pedig Mozart Figaro házassága című operájából ad elő részleteket Rost Andrea, Kálnay Zsófia és a Concerto Budapest. A Jazz Színpadon mások mellett koncertet ad Magyarország első számú jazz-acappella együttese, a Jazzation, az Oláh Dezső Trió Kodály és Bartók műveit dolgozza fel; Berecz András mesél, valamint Malek Andrea és az Octovoice kalauzol a jazz, a szving és a rhythm & blues műfajaiba. A Kálvin-udvar ad majd helyet a színházi előadásoknak, és természetesen a gyerekekre is gondoltak a szervezők: őket színházi előadással és koncertekkel szórakoztatják majd.

ALICE COOPERNEK 40 ÉV UTÁN JUTOTT ESZÉBE, HOGY VAN EGY WARHOL-KÉPE

Egy rakás turnékellék között vészelte át az elmúlt évtizedeket a dollármilliókat érő Andy Warhol-kép, amit annak idején ajándékba kapott az amerikai rockénekes. A Little Electric Chair című, villamosszéket ábrázoló vörös selyemszitanyomatot, amely Warhol Death and Disaster című sorozatának része, felgöngyölve találták meg egy képtartó hengerben. Cooper és Warhol az 1970-es években találkozott és barátkozott össze. A Warhol-képet a zenész barátnője vette a zenész születésnapjára 2500 dollárért. Cooper alig emlékezett valamire akkoriból, így az édesanyja segített megfejteni, hogy hol lehet a műalkotás. Hat hónapba telt, mire átfésülték a raktárt, és ráakadtak. Warhol egy hasonló alkotása 2014-ben 10,5 millió dollárért kelt el. „Most szórakozol? És ez az én tulajdonomban van!” – reagált a szakértő által közölt becsült értékre Cooper. A FIDELIO MAGAZINT KERESSE ORSZÁGSZERTE A LIBRI KÖNYVES­BOLTOKBAN!

A zárás előtt épületséták, múzeumi jóga és interaktív programok várják az érdeklődőket. Szeptember 3-án 0 órától estig tartó programsorozattal búcsúzik az Iparművészeti Múzeum. Az épületet ugyanis felújítják, az egy évig tartó kiköltözés után az építkezés 3 évet vesz igénybe, majd a közönség a vis�szaköltözést követően újabb egy év múlva veheti birtokba a múzeumot. A rekonstrukció során újragyártják a kilátótornyot, amit rossz állapota miatt emeltek le. Ezenkívül a Lechner Ödön tervezte épülethez mélygarázs és egy új szárny is készül. A most 3 ezer négyzetméteres kiállítótér 10 ezer négyzetméteresre bővül.

IDÉN ELŐSZÖR LESZ BARTÓK VILÁGVERSENY ÉS FESZTIVÁL

A Zeneakadémia versenyére 23 ország 65 hegedűse jelentkezett. A nyitónap különlegessége a Bartók Budapestje városnéző túra. Szeptember 9-én a 6–10 éves korosztályt várja foglalkozásokkal a Liszt-kukacok Akadémiája, a száztíz éves épületen belül a zeneszerző egykori tantermébe is betekintést nyerhetnek a résztvevők. A nyitónapon lesz a Bartók Budapestje városnéző túra is, amely a zeneszerző életének fontos helyszínein kalauzol végig. Még aznap kiderül, ki és mikor állhat a Solti Terem színpadára a zsűri elé az elődöntőben. Ezután három ingyenes koncertet hallhatnak az érdeklődők. Szeptember 10–12. között a verseny elő- és középdöntői ingyenesen látogathatók. A legnagyobb izgalmak a kamarazenekari és nagyzenekari döntő követőire várnak szeptember 14-én és 16-án. A kamarazenekari döntőn Mozart hegedűversenyeit adja elő a hat bejutott versenyző. A nagyzenekari döntőben három versenyző méri össze tudását, ahol Bartók két hegedűversenye mellett Beethoven, Brahms és Csajkovszkij hegedűversenyét választhatják előadásra. A versenyt gálakoncert zárja szeptember 17-én.

A GYEREKEKRE ÉPÍT AZ OFF-BIENNÁLE

SZÍNHÁZAK ÉJSZAKÁJA – EGYÉJSZAKÁS KALAND COOLTÚRÁRA VÁGYÓKNAK

Idén szeptember 16-án rendezik meg az év egyik legizgalmasabb színházi eseményét, a budapesti színházi évad nyitányának számító Színházak Éjszakáját, amelyen egy karszalaggal harmincöt színház több száz programján vehetünk részt. Egy este, amikor nem kell hét óra hét percig várni, hogy felgördüljön a függöny, amikor nincsenek nézők, csak résztvevők, amikor nem a színpadon, hanem a backstage-ben folyik a játék.

LEVÉL APÁMHOZ A NŐVÉREK EGRI KATI EGRI MÁRTA

Szeptember 29-én nyílik és november 5-ig tart a második OFF-Biennále, amelyet budapesti lakásokban és köztereken, üzlethelyiségekben és magángalériákban, színházi és utcai kulisszák között rendeznek meg. Az OFF idei kiadása a Gaudiopolis 2017 – Az öröm városa címet viseli a világháborút követően Sztehlo Gábor evangélikus lelkész alapította gyermekköztársaság után. Történetüket a Valahol Európában című film (1947) dolgozta fel. Az OFF-Biennále projektjei a Gaudiopolis történetéből kiindulva rávilágítanak, hogy ma is újra kell gondolnunk az egyéni kiállás, az oktatás, a közösségépítés és a demokrácia fenntartásának ös�szefüggéseit, és hogy mi lehet a szerepe ebben a gyerekeknek, a játéknak, az örömnek – és a művészetnek.

MOZSÁR MŰHELY

(VI. KER. NAGYMEZŐ UTCA 21.) BEMUTATÓ:

2017. OKTÓBER 19. (20 ÓRA) TOVÁBBI ELŐADÁS:

2017. OKTÓBER 20. (20 ÓRA)

RENDEZŐ:

CSEH JUDIT MŰVÉSZETI VEZETŐ:

PELSŐCZY RÉKA

ÉLET. TÖRTÉNETEK .HU…

Jegyek válthatók: a Belvárosi Színház szervezésén (1075 Bp., Dohány u. 1/a, tel.: 266-7130, nyitva: H-P 10-18 óráig), valamint az ismert jegyirodákban, a jegyterjesztőknél. Bankkártyás vásárlás a mozsarmuhely.jegy.hu és a www.orlaiprodukcio.hu oldalon lehetséges és az előadások kezdete előtt 1 órával a helyszínen.

LENGYEL NAGY ANNA

I GAZ T Ö RT É N E T E I N E K E L ŐADÁS S O RO ZATA

ELETTORTENETEK_FIDELIO_127x86.indd 1

interticket

01/08/17 18:14

7


8

HÍREK

HÍREK

VIDÉKI SZÍNHÁZAK FESZTIVÁLJA

SZÍNIKRITIKUSOK DÍJA 2017

A Thália Színház 2017. szeptember 4–10. között hatodik alkalommal rendezi meg hagyományos évadnyitó eseményét, a Vidéki Színházak Fesztiválját. A hét nap alatt ismét kilenc előadás várja a színházkedvelő közönséget. Szeptember 4-én a fesztivál nyitóelőadásaként kerül színre Csehov Ivanovja a szombathelyi Weöres Sándor Színház előadásában, Lukáts Andor rendezésében. 5-én Paczolay Béla rendezésében tekinthetik meg a Pécsi Nemzeti Színház játékát, az Ádám almái Ádám almáit, amely a jellegzetes skandináv humor világába kalauzolja a nézőt. A nagyszínpadi előadások sora 6-án Az ötödik pecsét című produkcióval folytatódik, amely a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház vendégjátéka. Az előadás rendezője Csiszár Imre. Szeptember 7-én Bagó Bertalan rendezésében tekinthetik meg Brian Friel Apák és fiúk című darabját a Vörösmarty Színház előadásában. 8-án két előadás is várja az érdeklődőket: a nagyszínpadon a La Mancha lovagja a Miskolci Nemzeti Színház előadásában, Keszég László rendezésében, a Bereményi Stúdióban a kecskeméti Katona József Színház előadása, az Apátlanul (Platonov) látható. Szeptember 9-én a Békéscsabai Jókai Színház hozza el Örkény Macskajátékát Juhász Róza rendezésében. A fesztivál 10-én két előadással zárul: a nagyszínpadon a tatabányai Jászai Mari Színház előadását, Spiró György Az imposztor című darabját láthatja a közönség Szikszai Rémusz rendezésében, míg a Bereményi Stúdióban a Szegedi Nemzeti Színház várja a közönséget az Utánképzés (ittas vezetőknek) című előadással, amelynek rendezője Szőcs Artur. A programot ezúttal is öttagú zsűri kíséri majd figyelemmel, ők osztják ki a fesztivál díjait.

A REVIZOR KRITIKAI PORTÁL AJÁNLJA

MARI MONDJA A nyár egyik színházi-szakmai slágere Bérczes László Törőcsik Marival készült beszélgetőkönyve. A Revizor kritikusa szerint az interjúműfaj devalválódása idején igazi öröm egy alapos, „komótos”, töprengős, vaskos könyvnyi interjút olvasni. Mari mondja – ez a könyv címe, amely „ki van találva”. Kezdve a rákészüléssel, a tudás fölhalmozásával, folytatva a sűrített leülésekkel, amelyek körül ott érezzük-látjuk a velemi házat-kertet, az olykori kiruccanásokkal, mert a magnó mindig kéznél volt (lefogadom, hogy egy ceruzaelemes, régi jószág, normál kazettával). Akinek van szeme rá, látja, hogy a látszólag spontán fordulatok, időbeli ugrálások, éles váltások közben és mögött szüntelenül munkál a szer-

kesztői agy. „Bérczes remek idegenvezető” Törőcsik kalandos életében, hiszen „halljuk Törőcsik hangját”. Jó, hogy benne vannak a könyvben a „mellékes” elemek – a telefonok, a sörök, az ebéd, az időjárás –, mert ezek az elkalandozások, ismétlések, valamint a rájuk való reflexiók adják a könyv alapszövetét és Törőcsik életének jelen idejét. A test öregedésével küszködő, szellemében, kíváncsiságában egy kamasz lány szertelenségét mutató művészét, aki öntudatosan és önérzetesen tisztában van elért magaslataival, tehetsége kivételességével. „Törőcsik reflektált figura, miközben a spontaneitást játssza; úgy tesz, mintha ott, a velemi kertben bóklászna, vagy inkább szökellne az emlékei közt, de

közben nemcsak azt tudja, mit mesél el, hanem azt is, hogy miért. Visszavarázsolja – és talán az ifjabbaknak is láthatóvá teszi – ’Majorelvtársat’, de belekalkulálja, hogy mi, öregek azért ’tudjuk, amit tudunk’. Szívbe markoló, jelen idejű hiányként emlegeti minduntalan Maár Gyulát – aki neki Maárgyula, így, egyben. Bérczes is Bérczes, a megszólításban is.” Bérczes László, aki kiváló színikritikus volt, míg át nem ment „a másik oldalra”, a színházcsinálás oldalára, egyrészt hiánypótló, másrészt mértéket és irányt szabó könyvet publikált; tanulságul nemcsak a Törőcsik Marit még jobban ismerni vágyóknak, hanem az interjúkészítésben laza kezű sajtómunkásoknak is.

A Színházi Kritikusok Céhe idén 38. alkalommal nyújtja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját. A díjátadóra szeptember 21-én kerül sor a Budapest Bábszínházban. A céhtagok legalább kilencven premier megtekintése után voksolhatnak tizenöt kategóriában, kategóriánként három-három díjazandó produkciót, illetve alkotót megjelölve. A helyezésekért kapott pontok megszámlálásával kialakult a sorrend: a legjobbak listája. Köztük vannak a győztesek. Hogy kik ők, arra a szeptember 21-i díjátadó gálaesten derül fény, ahol a színikritikusok életműdíjat is átadnak Radnóti Zsuzsa dramaturgnak. A Katona József Színház három produkciójával van ott az élmezőnyben (Nóra, A kaukázusi krétakör, Bádogdob), illetve ha a többszörös koprodukcióban készült Egy őrült naplóját is hozzávesszük, akkor néggyel. Az Örkény Színház a József és testvéreivel arathat babérokat. A Radnóti Színházból Kováts Adél és Csomós Mari juthat színészi díjhoz, a legjobb díszletek között pedig az Iván, a rettenet szerepel. A Vígszínházból A Pál utcai fiúk, Hegedűs D. Géza Márai-estje és Stohl András található a várományosok listáján. A Miskolci Nemzeti a Kivilágos kivirradtigért, a Kecskeméti Katona József Színház a Mágnás Miskáért és a Platonov (Apátlanul) előadásért kaphat elismerést, az utóbbi Kocsis Pál főszerepléséért. A celldömölki Soltis Lajos Színház először szerepel a várományosok között: a Hantocska a gyerekelőadások legjobbjai közé jutott. A határon túli magyar színházak közül a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a Liliommal, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a Retromadárral van versenyben egy, illetve két kategóriában. Esélyes a komáromiak-kassaiak közös Bányavakságának szereplője, Vasvári Emese is. Független színházi alkotók győzhetnek a legjobb független előadás ka-

tegóriáján túl akár a legjobb drámák közt is (Znajkay Zsófia), a zenékben (Stúdió K Színház: Szürke galamb) és a színészek mezőnyében (Nagypál Gábor, Friedenthal Zoltán). A gálaest rendezője Göttinger Pál, házigazdája a Momentán Társulat lesz.

9


MENJÉL MÁR

FÁY MIKLÓS

10

Udvaros Dorottya, fotó: Takács Attila

JOHN PATRICK SHANLEY: KÉTELY

Lehet hümmögni, hogy már megint egy filmet színházasít vissza az Orlai Produkció, de egy kicsit bonyolultabb a helyzet. A film maga minden volt, csak elsöprő siker nem, néha megy még éjszakánként valami filmes csatornán. Pedofil-e a pap az egyházi iskolában. Sztárszereposztás, Meryl Streep és Philip Seymour Hoffman. Mondhatni, egyszerű eset, csak le kell fordítani mindezt magyarra. Fekete Ernő, neki is szőkés és oldalra fésült a haja, Udvaros Dorottya, mégis ő az, aki nem hagyja magát, akinek szakaszai vannak a pályán, aki évtizedekben is számolni tudja a színpadon és főszerepekben eltöltött idejét. Furcsa, de elképzelhető, hogy ennyi tényleg elég. Belvárosi Színház

THE GUNDULA JANOWITZ EDITION

Nyolcvanéves idén Gundula Janowitz, és a születésnap tiszteletére ös�szegyűjtötték a legfontosabb felvételeit. 14 CD lett szépen tele, csupa égi kaland, mennyei ábránd az ezüsthangú, húzott szemű, bukósisak-frizurás asszonnyal. Van vele egy történet: egy mesterkurzusán a tajvani növendék egy dalban ugyanazt a hibát követte el. Újra és újra. A negyedik után Janowitz idegesen megkérdezte: ki az a szerencsétlen tehén, akinek a lemezét hallgatta? A tajvani elpirult: az önét, Frau Janowitz. Akkor most hallgassuk kellő óvatossággal ezt a rengeteg szépséget? Vagy higgyük el, hogy az csak egyszer fordult elő, egyetlen dalban? Deutsche Grammophon, 2017

GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ: UTAZÁS KELETEURÓPÁBAN

Amikor Márquez még nem volt Márquez, csak egy bajuszos újságíró Kolumbiából, és valahogy mégis vigyázzban állt előtte a keleti blokk, viszi a hírünket, ki tudja, jót vagy rosszat. Ami minket illet, inkább a rosszat vitte, de hát Magyarország tényleg nem volt valami szép hely 1957-ben. Moszkva sem. Berlin sem. Furcsa módon még Csehszlovákia járt a legjobban, hogy ott mennyire magas az életszínvonal, és mennyire nyitottak a fiatalok. Mit tudta ő, legyintünk, hiszen mi sem tudjuk, mi újság van vagy volt Bogotában. Bezzeg Macondóban tudunk tájékozódni, pedig ilyen falu nincs is, csak Márquez könyveiben. Ennyit költészetről és valóságról. Magvető Kiadó, 2017

CSAK TISZTA FORRÁSBÓL

Kocsis Zoltán, fotó: Pályi Zsófia, Müpa

Egy év kegyeleti szünetet vagy hivatalos gyászt hirdetett a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, ezalatt, Kocsis Zoltánra emlékezve, nem fognak Bartókot játszani. Némi szerencse, hogy mindez a többiekre nem vonatkozik, így a Rádiózenekar nemcsak Bartókot és Kodályt játszik, de dalokat is Kocsis átiratában. Közben pedig megmutatják a tiszta forrást is, az eredeti népdalokat, hogyan változtak koncerttermi darabbá Bartók vagy Kodály munkájának köszönhetően. Kicsit mindig meg vagyok ijedve, hogy kiderül: az eredeti változat sokkal közelebb áll a mai hallgatóhoz, mint a frakkosított forma, de annyi baj legyen. Müpa, augusztus 30.


12

SZÍNHÁZ – premier BÁNK BÁN

GODOT-RA VÁRVA

Szeptember 21. 19:00 – Nemzeti Színház Katona József drámáját Vidnyánszky Attila kamaraszínházi produkcióként állítja színpadra. Ez a forma mindenekelőtt arra adhat alkalmat, hogy közelebb hozza a közönséghez a drámai összeütközést, a „végsőkig feszült indulatok nyelvét”, amely Szerb Antal szerint ebben a darabban „az első intonációtól az utolsó szóig magával ragad”, kiváltva a klasszikus tragédiákra jellemző katarzist. A főbb szerepekben Mátray László, Udvaros Dorottya, Söptei Andrea, Farkas Dénes és Horváth Lajos Ottó látható, közreműködnek a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének hallgatói.

Szeptember 8. 19:00 – Bethlen Téri Színház Samuel Beckett darabjában ketten várnak egy harmadikat, akiből valamiféle ideiglenes, mindazonáltal mégiscsak a megváltás sanda ígéretét sikerült kicsikarniuk – ám ez a harmadik sehogy sem akar megérkezni, viszont érkeznek helyette mások, akik bár ne érkeznének, de továbbmennek. Csak az a harmadik, az nem akar megérkezni, sehogy se. Ami várakozás és meg nem érkezés között történik, azt hívják életnek: nem a legszórakoztatóbb hobbi, de megjárja. Kovács Kristóf rendezését előadja Bohoczki Sára, Böröndi Bence, Székely B. Miklós, Ilyés Róbert és Tóth József.

ELSŐ KÉTSZÁZ ÉVEM

GYÉMÁNTOK ASSZONYA: GÁBOR ZSAZSA

Szeptember 11. 19:00 – Spinoza „Közeledett a karácsony, és mindannyian izgatottan vártuk a szentestét, mert olyan hírek jártak, hogy ezen a napon dupla kenyér­ adagot és állítólag húst is kapunk. Az volt a rögeszmém, hogy ha még egyszer kiszabadulok, egyszerre megeszem hat liter libacombot. A sok leves után más mértékegységet, mint litert, már elgondolni sem tudtam. A vonat állt. Két SS-fiú őrzött bennünket…” – olvasható Királyhegyi Pál művében, amelyet Czeizel Gábor állít színpadra a szöveget gondozó Áron László előadásában.

FOLYÓÜGY

Szeptember 29. 19:30 – RS9 Színház Braun Barna darabja sok humorral, egy felvonásban mutatja be azt a kört, melynek mi is részei vagyunk: a zavaró, frusztráló és néha képtelenül vicces szituációkat, melyekkel nap mint nap találkozunk a mai Magyarországon, ahol egy kis hatalomra hivatkozva bárki kész pokollá tenni a másik életét professzióján belül és kívül, hogy a végén vis�szatérjünk az alapkérdéshez: mégis miért egymás kárára élünk? Csáki Rita rendezését előadja Málnai Zsuzsa, Jászberényi Gábor, Kathy Zsolt és Makray Gábor.

Szeptember 30. 19:00 – Turay Ida Színház Amikor a tizenkét éves Gábor Sára megcsókolta a szenesembert, és arcán egyszerre árulkodott a pír és a fekete szénpor, Gábor mama kifakadt: ez a lány rossz véget ér! Miről is szólhat innentől egy rebellis, született lázadó élete, mint hogy bebizonyítsa az ellenkezőjét? Kilenc férj, ennél sokkal több szenvedélyes szerelem, a „leghíresebb magyar” titulusa. Nem kevés egy pesti kislánytól! De vajon ennyi lett volna Gábor Zsazsa? Sztárek Andrea rendezésében mások mellett színpadra lép Piros Ildikó, Almási Éva, Bencze Ilona, Détár Enikő és Nyírő Bea.

KOMÁMASSZONY, HOL A STUKKER?

Szeptember 30. 19:00 – Budaörsi Latinovits Színház Öt férfi egy bezárt helyiségben. Görgey Gábor komédiájában képet kapunk a hatalomszerzés és -gyakorlás mindig aktuális mikéntjéről. Közben folyamatosan nevethetünk magunkon. Hiszen e jellemsztriptízben, ha őszinték vagyunk, mindan�nyian magunkra ismerhetünk. Na de ki nevet a végén? Frigyesi András rendezésében színpadra lép Szemán Béla, Ilyés Róbert, Chován Gábor, Böröndi Bence és Bregyán Péter.

MÁGLYA

Szeptember 30. 19:30 – Vígszínház Dragomán György műve a Ceaușescu bukása utáni élet visszásságait láttatja a kiskamasz lány, Emma szemén keresztül. A kislány egyszerre vesztette el szüleit és otthonát. Varázslatos nagyanyja veszi magához. Emma a szülők és a nagyszülők régóta cipelt terheivel küzd meg lelki szabadságáért. Ehhez azonban családja múltját kell tisztán látnia. De vajon mihez kezd az ember a múltjával, amikor egy ország felszabadul? A Házi Színpadon látható előadást Armin Petras rendezi, előadja Kopek Janka és Puzsa Patrícia.

A MEGTORLÁS NAPJA

Szeptember 28. 18:00 – Jurányi Ház 2014. május 23-án a dél-kaliforniai Santa Barbarában egy huszonkét éves fiú, Elliot Rodger tizenhárom embert megsebesített, hatot megölt, majd önmagával is végzett. Mielőtt ezt megtette, egy 140 oldalas önéletrajzban leírta, hogyan vált jómódú, filmrendező apával büszkélkedő, érzékeny és okos fiúból gyűlölettel teli tömeggyilkossá. Hogy történhetett ez meg? Kinek a felelőssége? Volt más út? A színházi nevelési előadást Varsányi Péter írta és rendezi, előadja Kurta Niké és Csémy Balázs.

A MI KIS VÁROSUNK

Szeptember 29. 19:00 – Karinthy Színház Egy kisváros hétköznapjai, egy szerelem születése. Ilyen apróságokból áll Thornton Wilder darabja. Látszólag semmiségek, mégis benne van mindannyiunk egész élete. Arról is szól, hogy mi történik velünk a halálunk után. Van-e számunkra vis�szatérés, illetve létezik-e az a sokat emlegetett öröklét, vagy csak az emlékezés marad. Karinthy Márton rendezésének főbb szerepeiben Lengyel Ferenc, Széles Tamás, Györgyi Anna és Baronits Gábor látható.

A MINISZTER FÉLRELÉP

Szeptember 15. 20:30 – Csillebérci Szabadtéri Színház Richard Willey, a kormány egyik sikeres, fiatal minisztere gáláns


SZÍNHÁZ – premier Kocsis Pál, fotó: Walter Péter

A magányosság különös tragikomédiájaként számon tartott Csehov-darabot Szász János rendezésében láthatják a kecskeméti Katona József Színház vendégjátékában. A fiatal özvegy, Anna Petrovna birtokán a szokásos féktelen nyári örömünnepre készülő társaság már csak Platonovot, a közösség lelkének számító falusi tanítót várja, hogy kezdetét vegye a mulatság. Ám érkezésekor a férfi szembesül régi szerelme házasságkötésének tényével, és ki nem mondott vallomások törnek elő. A főbb szerepekben Kocsis Pál, Hajdú Melinda, Nagy Viktor, Bognár Gyöngyvér, Zayzon Zsolt és Märcz Fruzsina látható.

AZ ISMERETLEN

Fodor Tamás, fotó: Németh Péter

Szeptember 16. 19:30 – József Attila Színház Hortense, a szép, kívánatos, negyvenes évei elején járó ünnepelt díva nemrég érkezett meg görögországi nyaralásából, ahol természetesen körüldongták a férfiak – és most tettvággyal telve veti bele magát Gertrude darabjának megismerésébe. Az író-rendezőnő szokatlan munkamódszert ajánl: vessék sutba a kínnal, műgonddal papírra vetett

szeptember 8. 19:30 Thália Színház

Lovas Rozi, Sztarenki Dóra - Tagadj, tagadj, tagadj

szöveget, és egyszerűen csak érezzenek. A két nő tapogatózását, lelki bugyrainak kifordítását azonban folyton megakasztja egy telefon… Victor Haim darabját Schlanger András állítja színpadra Fehér Anna és Pikali Gerda előadásában.

TAGADJ, TAGADJ, TAGADJ

Szeptember 16. 19:00 – Hatszín Teátrum Mi az ára egy-egy olimpiai bajnoki címnek? Ezt a témát feszegeti Jonathan Maitland műve, amelyet Szabó Máté rendezésében mutat

be az Orlai Produkciós Iroda. 2026-ot írunk. (Vagy mégsem?) Eve, az ígéretes ifjú futóbajnoknő megismerkedik a sportág egyik legjobb edzőjével, aki hamarosan új „kiegészítő kezelést” ajánl neki. Ha vállalja, ő lehet a világ leggyorsabb futója – de vajon etikus ez a kezelés? A Londonban nagy sikert aratott színdarab leleplezően őszinte, hátborzongató képet ad a sportvilág farkastörvényeiről. Előadja Lovas Rozi, Sztarenki Dóra, Ullmann Mónika, Nagy Dániel Viktor és Ficzere Béla.

BELVÁROSI SZÍNHÁZ (VII. KER. KÁROLY KRT. 3/A)

BUDAPESTI BEMUTATÓ:

2017. OKTÓBER 5. CSÜTÖRTÖK (19 ÓRA) TOVÁBBI ELŐADÁS:

2017. OKTÓBER 6., 21.

szeptember 7., 11., 12., 13., 29. 19:30 Rózsavölgyi Szalon

Éric-Emmanuel Schmitt egy rádióhallgatással töltött éjszakán kezdte írni a darabot, amikor az egymás után következő, sok rossz hír hallatán úgy érezte, megkérdőjeleződik a saját hite. Schmitt drámája az irodalomtudósok szerint kísérlet arra, hogy a gonosz jelenléte ellenére igazolja Isten létezését. A történet középpontjában Sigmund Freud áll, akinek egy éjszaka elhurcolják a lányát, és ugyanezen az éjszakán egy furcsa látogató érkezik hozzá, aki, úgy tűnik, mindent tud Freudról: az életéről és a félelmeiről. Az előadást Császi Ádám rendezi, a főszerepet alakító Fodor Tamással készül interjúnkat a 16. oldalon olvashatja.

AZ IMPOSZTOR

fotó: Prokl Violetta

NŐK. JÁTSZMÁK. RIVALDAFÉNY.

FIDELIO SZÍNHÁZI EST: APÁTLANUL (PLATONOV)

szeptember 10. 19:00 Thália Színház

Spiró György komédiája a Vidéki Színházak Fesztiváljára érkezik a fővárosba a tatabányai Jászai Mari Színház előadásában. A rendező: Szikszai Rémusz. Az imposztorban az elnyomó, manipulációra mindig kész hatalom áll szemben a személyiségükben, egzisztenciájukban kiszolgáltatottakkal. Ők azok, akiknek most már illúzióik sincsenek. Az eszméket, az erkölcsi normákat fölfalta a fölkelés, a megtorlás, az emigráció, a háború, a megszállás, a vereség. Ezt az állapotot zavarja meg Bogusławski, a Mester. A főbb szerepekben Fodor Tamás, Crespo Rodrigo és Megyeri Zoltán látható.

KÉTELY

Udvaros Dorottya, Fekete Ernő

kalandra készül az ellenzéki frakció titkárnőjével egy patinás hotelben. Az este azonban nem kezdődik a legjobban, hiszen a szobába belépve azonnal találnak egy „hullát” az ablakban. Richard végül segítségül hívja parlamenti titkárát, George Pidgent, így már hárman próbálják megoldani ezt a rendkívüli helyzetet. Ráadásul az éjszaka még mindig tartogat meglepetéseket! A Bánfalvy Stúdió előadását Horváth Csaba rendezi, a főbb szerepekben Gesztesi Károly, Beleznay Endre, Bugár Anna/Kiss Ramóna és Bánfalvy Ágnes látható.

ajánló – SZÍNHÁZ

szeptember 11., 12., 24. 20:00 Belvárosi Színház

Udvaros Dorottya és Fekete Ernő főszereplésével látható John Patrick Shanley darabja az Orlai Produkciónál. A rendező, Pelsőczy Réka úgy véli, a darab aktuálisabb, mint valaha. 1964-et írunk. A bronxi St. Nicholas Egyházi Iskola igazgatónője, Aloysius nővér kemény kézzel és alapvető gyanakvással kezeli a gondjaira bízott gyerekeket. Az iskola azonban új tanítót kap Flynn atya személyében, aki modern gondolkodást hoz a szigorú intézménybe. Hamarosan összetűzésre kerül sor kettejük között, az események pedig váratlan fordulatot vesznek. Az előadás további szerepeiben színpadra lép Kéri Kitty és Simkó Katalin.

(19 ÓRA)

Jegyek válthatók a Belvárosi Színház szervezésén (1075 Bp., Dohány u. 1/a, tel.: 266-7130, nyitva: H-P 10-18 óráig), valamint az ismert jegyirodákban, a jegyterjesztőknél. Bankkártyás vásárlás a www.jegy.hu és a www.orlaiprodukcio.hu oldalon lehetséges. Szép Ernő örökösének az engedélyét a Hofra Kft. (www.hofra.hu) közvetítette.

interticket

LÓVÁTETT LOVAGOK

forrás: Vígszínház

14

szeptember 27., 28., 29., 30. 19:00 Pesti Színház

A Lóvátett lovagok Shakespeare legjátékosabb komédiája – több mint 246 szójátékot tartalmaz. Rudolf Péter rendezéséhez a színpadi szöveget Závada Péter állította össze. Navarra királya és kísérete megfogadják, hogy életüket három évig a tanulásnak szentelik, és minden földi élvezetet, szerelmet megvonnak maguktól. Naná, hogy még aznap a városba érkezik a francia királylány és három udvarhölgye, akik rögtön felborítják a jól kieszelt tervet. Cselszövések, esküszegések és félreértések során vezet az út a szerelembe. A főszerepben Telekes Péter, Wunderlich József, Szilágyi Csenge és Bach Kata látható.

15


16

SZÍNHÁZ – portré „A JÓL MONDHATÓ SZÖVEGEN SOK MÚLIK”

Fidelio: Az új évadot a Rózsavölgyi Szalonban kezdi Az ismeretlen című előadással, amelyben Freudot fogja alakítani. Hogyan készül a szerepre? Fodor Tamás: Általában szeretem az előadások előkészítési szakaszát, jelenleg is legalább három munkán gondolkozom párhuzamosan. Többnyire lassan készülök fel egy szerepre, mert ha valami eszembe jut azzal a szöveggel, játékkal kapcsolatban, amit éppen gyakorolok, rögtön rákeresek az interneten. Úgy érzem, nemcsak magamból és a megfigyeléseimből kell építkeznem, hanem abból a hatalmas tudáshalmazból is, ami a témáról rendelkezésre áll. Persze nem kizárólag Freud miatt lehet érdekes a darab, hanem a fordulatai miatt is, ugyanis a történet során – akár egy nyomozásnál – egymás után tárulnak ki előttünk azok a kapuk, amiket az ember (freudi értelemben) általában zárva tart. F: A darab egy különös találkozást mesél el. FT: A történet 1938-ban játszódik Ausztriában, az Anschluss után, egy kétségbeejtő történelmi helyzetben, amikor a söpredék kint ordít az utcán, és a náci ideológia elhatalmasodik a bécsieken. Freud képtelen elhinni, amit lát, hibát hibára halmoz, végül az józanítja ki, amikor az ő lányát is elhurcolják. Ebben a helyzetben érkezik meg hozzá egy látogató egy fiatal színész képében, aki azt sejteti magáról, hogy személyesen maga az Isten. Kettejük találkozásából Isten felelősségével kapcsolatos szenvedélyes vita bontakozik ki, Freud mint ateista tudós a tények világában gondolkodott, és a bizonyítást fontosabbnak érezte a kérdéseket mellőző hitnél. Mint minden új előadásra készülés során, most is dolgozik bennem az éppen aktuális többi feladat, az analóg megoldások, a hasonló helyzetek, amikből építkezni lehet. Ezzel a munkával párhuzamosan egy másik darabbal is foglalkozom, ahol egy a menthetetlen, világból kiábrándult professzort játszom majd, akit egy színes bőrű ember ment meg egy éjszakára az öngyilkosságtól, és azzal próbálja életben tartani, hogy Jézus figyel rá. Bizonyára hatással lesz egymásra ez a két szerep, még ha erről csak én tudok majd. F: Eszünkbe juthat a Caligula helytartója is, amiben egy főpapot alakít – ebben a hit mellett a hatalomhoz való viszony is hangsúlyosan megjelenik. FT: Hasonló mondatok szerepelnek mindkét darabban, ezek ugyanis rendkívül míves mondatok. Nem is szeretem azokat a szövegeket, amik nem követik a gondolkodó ember gesztusát vagy a viták során alkalmazott stratégiákat. A jól mondható, a gondolkodás logikáját követő szövegen sok múlik. Azokat az előadásokat nézem szívesen, ahol nem lehet tudni előre a végét, ahol állandóan azzal szembesülök, hogy én is valami hasonlót gondolnék vagy éreznék, de nem tudtam így

T H O R N TO N W I L D E R

fotó: Németh Péter

FODOR TAMÁS

Az ismeretlen címmel a második olyan előadást tűzi műsorára a Rózsavölgyi Szalon, amelynek középpontjában a neves pszichiáter, Sigmund Freud áll. Az őt megformáló Fodor Tamással beszélgettünk.

megfogalmazni, illetve ahol én is változom a szereplők változásaival együtt. F: A Rózsavölgyi Szalonban a nézők és a színészek közelsége különösen izgalmassá tudja tenni a színházi élményt. FT: Szeretem ezeket az intim közelséget teremtő helyszíneket, magam is ilyen terekkel foglalkoztam, amíg rendeztem. Azok a terek érdekesek számomra, amelyek több látószöget kínálnak a nézőknek. Az előadást Császi Ádám rendezi, aki elsősorban filmrendező, ezért nagyon újszerűek a meglátásai ebben a színházi közegben: nála a teret a színészek mozgása fogja meghatározni. F: Ugyancsak a Rózsavölgyi Szalon műsorán szerepel egy másik előadás, Az utolsó óra, amiben Jordán Tamást láthatjuk Freudként. FT: Tervben van, hogy szeptember 16-án, a Színházak Éjszakáján találkozik egymással ez a kétféle Freud. Tamással együtt indult a pályánk, hosszú ideig párhuzamosan haladtunk, majdnem ugyanazokat a szerepeket is játszottuk. F: Legutóbb Bogusławskit alakította az Az imposztorban, amit jelenleg is láthatunk önnel Tatabányán. FT: Igen, ezt láttam is Tamás előadásában, az enyém nyilván eltér ettől. Ami bosszantani szokott, hogy a kritikusok gyakran összemossák a figurát és az azt alakító színészt. Én életemben nem akartam utánozni senkit, akit alakítottam, Freud esetében sem erről van szó, legfeljebb csak a személyiségét próbálom megérteni. Nézőként számomra mindig a találkozás izgalmas: a modellel, a színésszel, az író által megrajzolt figurával és saját magammal. Várhegyi András Az interjú bővebb változata a www.fidelio.hu oldalon olvasható.

A MI KIS VÁROSUNK S Z Í N J ÁT É K H Á R O M F E LV O N Á S B A N RENDEZTE

K ARINTHY MÁRTON

B E M U T A T Ó : 2 0 1 7. S Z E P T E M B E R 2 9 .


SZÍNHÁZ – műsor Átrium

1

19:30 Az Őrült Nők Ketrece

2

19:30 Az Őrült Nők Ketrece

3

19:30 Egy, kettő, három

péntek

Belvárosi Színház

Bethlen Téri Színház

Budapesti Operettszínház

szombat vasárnap

4

hétfő

5

19:30 Parasztopera – Pintér B.

6

19:30 Parasztopera – Pintér B.

7

19:30 Parasztopera – Pintér B.

8

19:00 KrizShow

kedd szerda csütörtök 19:00 GODOT-RA VÁRVA – Budaörsi Szh.

péntek

9

szombat

10

vasárnap

19:30 Majdnem 20 20:00 KÉTELY

11

hétfő

12 kedd

19:30 Igenis, miniszterelnök úr!

20:00 Kétely 19:00 SUBSURFACE – Zadam

13

szerda

14

19:30 Kaisers TV, Ungarn – Pintér B.

15

19:30 Kaisers TV, Ungarn – Pintér B.

19:00 VŐLEGÉNY

16

21:00 Kaisers TV, Ungarn – Pintér B.

15:00 Vőlegény

17

19:00 KrizShow

19:00 Családi játszmák

csütörtök péntek szombat vasárnap

19:00 Mary és Max

18

hétfő kedd

19:00 Rekviem egy hazáért – Marosvásárhelyi Nemzeti Szh.

20

19:00 Pusztuló – Spirita

19

19:30 Átriumklorid

szerda

21

18:00, 20:30 Egy, kettő, három

22

19:30 Vaknyugat

19:00 Pusztuló – Spirita

csütörtök 20:00 Bocs, félrement!

péntek

19:00 Godot-ra várva – Budaörsi Szh.

19:00 A Notre Dame-i toronyőr

23

19:00 A hullaégető

15:00, 19:00 A Notre Dame-i toronyőr

24

20:00 Kétely

15:00, 19:00 A Notre Dame-i toronyőr

szombat vasárnap

25

19:30 Az Őrült Nők Ketrece

19:00 A Notre Dame-i toronyőr

26

19:30 Az Őrült Nők Ketrece

19:00 A Notre Dame-i toronyőr

27

19:30 Az Őrült Nők Ketrece

szerda

10:00 Erdei kalamajka 19:00 A Notre Dame-i toronyőr

28

10:00 Erdei kalamajka

hétfő kedd

csütörtök

29

19:30 Frida – Bp-i Operettszínház

10:00 Erdei kalamajka 15:00, 19:00 Marica grófnő 19:30 Frida

30

15:00, 19:30 Frida – Bp-i Operettszínház

11:00 Erdei kalamajka 15:00, 19:00 Marica grófnő 15:00, 19:00 Frida

péntek

szombat

fotó BOROVI DÁNIEL

18


SZÍNHÁZ – műsor Centrál Színház

Hatszín Teátrum

Játékszín

Katona József Színház

1

péntek 19:00 Nóra

2

szombat

3

vasárnap

11:00 Kerekítő manó… 19:00 Merre tartasz, Ember?

19:00 Portugál

15:00 Arany Lille

19:00 A bajnok

4

hétfő

5

kedd

6

szerda

7

csütörtök

8

péntek

9

szombat

10

vasárnap

11

hétfő

12 kedd

13

19:00 My fair lady

14

19:00 My fair lady

15

19:00 My fair lady

szerda csütörtök péntek

16

11:00 Kerekítő manó... 19:00 TAGADJ, TAGADJ, TAGADJ 22:30 Dilettánsok

17

11:00 Bumba 19:00 Tagadj, tagadj, tagadj

szombat vasárnap

15:00, 19:00 A szőke ciklon

19:15 Szép napok

18

19:00 A lepkegyűjtő

19:00 Életrevalók

19

19:00 A lepkegyűjtő

20

19:00 A lepkegyűjtő

21

19:00 A lepkegyűjtő

19:00 Nyolc nő

22

19:00 A lepkegyűjtő

19:00 Vidám kísértet

23

19:00 Ma este megbukunk

11:00 Móka Miki és barátai

19:00 Virágot Algernonnak

19:00 A bajnok 19:30 A borbély

24

19:00 My fair lady

11:00 Kerekítő manó és az évszakok

15:00, 19:00 Életrevalók

19:00 A két Korea újraegyesítése

25

19:00 My fair lady

19:00 Hatan pizsamában

26

19:00 My fair lady

19:00 A szőke ciklon

27

19:00 My fair lady

19:00 ...Tied a világ!

28

19:00 My fair lady

29

19:00 Házassági leckék középhaladóknak

30

15:00, 19:00 My fair lady

hétfő 19:00 Halpern és Johnson

19:00 Kölcsönlakás

kedd

szerda csütörtök péntek szombat vasárnap hétfő kedd

szerda csütörtök péntek szombat

15:00 Kinevetsz a végén!

19:00 Virágot Algernonnak

19:00 Nóra 19:15 Egy komcsi nyanya... 19:30 A borbély

15:00, 19:00 Hatan pizsamában

19:00 A nők iskolája 19:15 Egy komcsi nyanya vagyok!

www.szinhazakejszakaja.hu

20


22

SZÍNHÁZ – műsor Katona Kamra

1

Kolibri Színház

Falussy Lilla

Madách Színház

2

19:00 A tökéletes boldogság világa

3

19:00 Top Dogs

19:30 Anconai szerelmesek – Szigligeti Szh.

se,

Ricse, Ric

19:00 Képzelt riport… – SZINDRA

péntek szombat

Klebelsberg Kultúrkúria

Beatrice

09:30 Kolibri Évadnyitó Fesztivál

vasárnap

4

hétfő

5

kedd

6

szerda

ban két felvonás rock hórukk

19:00 Szerelmes Shakespeare

7

csütörtök

8

19:00 Terror

19:00 Szerelmes Shakespeare

9

19:00 Terror

19:00 Szerelmes Shakespeare

szombat

10

vasárnap

19:00 A tökéletes boldogság világa

15:00 Tannhauser

19:00 Szerelmes Shakespeare

nos Bozsogi Já rendezo”:

péntek

november 24. 30. ovember 26., Előadások: n december 5.

Premier:

11

hétfő

12 kedd

13

19:00 Szerelmes Shakespeare

14

19:00 Szerelmes Shakespeare

15

19:00 Szerelmes Shakespeare

16

19:00 Szerelmes Shakespeare

szerda csütörtök péntek szombat

17

19:00 A mi osztályunk

vasárnap

17:00 Hangutazás és hangfürdő

19:30 Szerelmes Shakespeare

10:00 Hő-hő, felhő!

18

hétfő

KULCSÁR LAJOS

19 kedd

19:00 Szerelmes Shakespeare

20

szerda

21

csütörtök 19:00 Macskajáték – Békéscsabai Szh.

22

péntek

23

szombat

24

vasárnap

25

hétfő

1061 Budapest, Paulay Ede u. 35. | Jegypénztár 351-1406 Közönségszervezés 351-1405, 269-6024 | szervezes@ujszinhaz.hu www. facebook.com/ujszinhaz.budapest | www.ujszinhaz.hu

19:00 A mi osztályunk

10:30 Kippkopp és Tipptopp (Fészek)

19:00 Szerelmes Shakespeare

10:00 Mágikus állatok iskolája 17:00 Helló, náci! (Pince)

19:00 Szerelmes Shakespeare

9:30, 11:00 Toda – a csoda gyereknyelven! (Fészek)

19:00 Szerelmes Shakespeare

10:30 Moha és Páfrány (Fészek)

19:00 Szerelmes Shakespeare

10:30 Moha és Páfrány (Fészek)

26

ZSERBÓ-

TANGÓ TRAGIKOMÉDIA KÉT RÉSZBEN

ESZTERGÁLYOS CECÍLIA TORDAI TERI BORDÁN IRÉN

kedd

RENDEZŐ:

27

DÖRNER GYÖRGY

szerda

28

17:00 Rövidzárlat – nyfp.

29

10:30 Mi újság? – nyfp. (Fészek) 17:00 RÖVIDZÁRLAT

19:00 Mamma Mia!

péntek

30

15:00 MI ÚJSÁG? (Fészek)

15:00, 19:00 Mamma Mia!

csütörtök

szombat

október 20. Előadások: október 21., 22., 24. Premier:


24

SZÍNHÁZ – műsor Magyar Színház

további helyszínek műsor – SZÍNHÁZ

ı színház ı tánc ı zenés színház ı klasszikus ı jazz ı bóbita

Marczi Közösségi Tér

MU Színház

Nemzeti Színház

1

péntek

2

2

szombat

szombat

3

3

vasárnap

vasárnap

4

4

hétfő

hétfő

5

5

kedd

kedd

6

10:00 Kőszív

7

10:00 Kéksziget 10:00 Kőszív

8

10:00 Kőszív

6

szerda

szerda

csütörtök

7

19:00 Naplegenda (Müpa)

8

19:00 A hagyomány energiája (Müpa)

9

19:00 A Tenkes kapitánya (Müpa)

csütörtök

péntek

péntek

9

szombat

szombat

10

10

vasárnap

vasárnap

11

11

hétfő

hétfő 15:00 Tóth Ilonka

12 kedd

12

19:00 Rómeó és Júlia (Müpa)

13

19:00 Anna Karenina (Müpa)

14

19:00 Íme, Lengyelország (MOM) 19:00 Carmina Burana (Müpa)

kedd

13

10:00 Kőszív

14

10:00 Kőszív

15

10:00 Kőszív

szerda

csütörtök

péntek

péntek

16

15:00 Rumini

18

10:00, 11:00 Hő-hő, felhő!

19

17

19:00 Woyzeck 19:30 Túlóra

18

22:30 Kócosak

kedd

hétfő

20

kedd

19

szerda

21

10:00 Messiások

22

10:00 Messiások

19:00 Bánk bán

csütörtök 18:00 Pán Péter kalandjai

19:00 Bánk bán

péntek 19:00 A fösvény

17:00 Pán Péter kalandjai

szombat

24

17:00 Hazatérés – Zenthe F. Szh.

vasárnap

17:00 Pán Péter kalandjai 19:30 A kisbaba 19:30 Törékeny 19:30 TOTAL

25

hétfő 10:00 Pici Bonbon – Góbi R.

26 kedd

10:00 Kéksziget

27

szerda 19:00 Naptárlányok – nyfp.

19:00 The Revery... 19:30 helyzetjelentésM 19:30 Sometimes… 19:30 Ismerkedés… 19:00 B.A.H. 2017 19:30 Nomads 19:30 twenty toes

10:00 Kéksziget

csütörtök

19:00 Bánk bán

20

szerda

21

19:00 Elza K.

22

19:00 George & Cole 20:00 Telma és Lujza

23

21:00 A rodológia rövid története

24

19:00 1089 (színház az orrod hegyén)

csütörtök péntek szombat vasárnap

25

19:00 Tánc és… (MOM)

26

10:30, 15:00 Vuk (Müpa)

szerda

27

19:00 A makrancos hölgy (Müpa)

28

19:00 HAT TÁNC (Várkert)

19:00 NAPTÁRLÁNYOK

19:00 Naptárlányok

10:00 Kéksziget 19:30 MZ / Xy jelentkezz, jelentkezz! – SZINDRA

29

19:00 BODY.RADICAL (Várkert)

30

19:00 BODY.RADICAL (Várkert)

LE VISITEUR

magyarországi bemutató A magyar szöveget Oláh Krisztina nyersfordításából Ugrai István írta

Dramaturg: Ugrai István Díszlettervező: Enyvvári Péter Jelmeztervező: Moskovits Krisztina Zene: Födő Sándor „Fodo” Rendező: Császi Ádám

hétfő

Bemutató: 2017. szeptember 7. További előadások: 11., 12., 13.

kedd

péntek 20:00 APOSTOL

AZ ISMERETLEN

Szereplők: Fodor Tamás, Sütő András, Sztarenki Dóra, Varga Ádám

19:00 Cseppkánon – Hogy vagy, Hérakleitosz? (Müpa)

csütörtök

péntek

30

18:30 Shakespeare-szonettek 20:00 Szerelemáru 21:00 Antigoné 22:30 Telma és Lujza

vasárnap

hétfő

szombat

19:00 Irgalom (MOM)

szombat

vasárnap

29

19:00 SZERELEMÁRU (A SZECSUÁNI JÓEMBER)

15

18:00 A részvétel kora 20:00 CMMN SNS PRJCT

16

szombat

28

Éric-Emmanuel Schmitt:

szerda

csütörtök

23

Ódry Színpad

1

péntek

17

Nemzeti Táncszínház

szombat

20:00 Telma és Lujza

Művészeti Szalon és Kávéház 1052 Budapest, Szervita tér 5. Jegypénztár: 06-1-266-8337 jegy@rozsavolgyi.hu

www.szalon.rozsavolgyi.hu

25


26

SZÍNHÁZ – műsor Pesti Színház

további helyszínek műsor – SZÍNHÁZ

ı színház ı tánc ı zenés színház ı klasszikus ı jazz ı bóbita

RaM Colosseum

Rózsavölgyi Szalon

RS9 Színház

1

péntek

2

19:00 Játszd újra, Sam!

3

19:00 A testőr

2

szombat

szombat

3

vasárnap

vasárnap

4

4

hétfő

hétfő

5

5

kedd

kedd

6

6

szerda

szerda 19:30 AZ ISMERETLEN

7

7

csütörtök

csütörtök

8

8

péntek

péntek 19:00 De mi lett a nővel?

9

szombat

9

10

19:00 Dj Don Giovanni ujjbábopera

11

19:30 Az ismeretlen

12

19:30 Az ismeretlen

13

19:30 Az ismeretlen

14

19:30 Valami csaj(ok)

hétfő

10

19:00 Poppera

11

19:00 ELSŐ KÉTSZÁZ ÉVEM

12 kedd

19:00 Hagyomány! Hagyomány!

13

19:00 Ungvári Tamás estje

14

19:00 Leonard Cohen

15

19:00 Humoros Klezmer Koncert – SabbathSong

16

19:00 KARÁDY KATALIN: A DÍVA

17

19:00 Spinoza és Rembrandt

18

19:00 Herzl

19

19:00 Humor a zsidó bibliában

vasárnap hétfő

kedd

szerda

szerda

csütörtök

19:30 Valami csaj(ok)

15

péntek 15:00, 19:00 Gyöngyhajú Lány Balladája

16

szombat 16:00 A dzsungel könyve

csütörtök 11:00, 12:30 A tizenegyes kórterem 16:00 Szorgalmas és rest lány

péntek

18:00 Folyóügy 20:00 Verslábak… 21:00 A tizenegyes…

szombat

17:00 Nostradamus

18

19:30 Az őz

19

19:30 Mesterhármas

20

19:30 Mellékhatás

21

19:30 Napfény kettőnknek

22

19:30 Egy élet háromszor – K. V. Társulat

kedd

kedd

20

szerda

szerda 19:00 Kovács Kristóf

csütörtök

23

19:00 A Kellékes

24

19:00 A Magyar Dráma Napja

19:30 Amazonok

19:30 romance.com

26

19:30 romance.com

19:00 Tengertánc

21

csütörtök

22

19:00 Haverim Klezmer és Klein Judit

19:00 Tengertánc

23

19:00 Dalok Seresstől, másoktól és magunktól

18:00 Az ajtó

24

19:00 A zsidó humor

19:00 Inkább nem tenném

péntek 19:00 CSONGOR ÉS TÜNDE

szombat

12:00, 19:00 L1 Dance Fest 2017

vasárnap

szombat

25

19:00 CLOSER

hétfő

hétfő

péntek

15:00 Az ajtó

vasárnap

vasárnap

25

hétfő

hétfő 19:00 Csongor és Tünde

kedd

26 kedd

27

19:00 Equus

28

19:00 Equus

29

19:00 Jövőre, veled, ugyanitt 2.

30

19:00 ORSZÁGÚTON

27

19:00 Lóvátett lovagok

19:30 Előttem az élet

28

19:00 Lóvátett lovagok

19:30 Salamon király szorong

29

19:00 LÓVÁTETT LOVAGOK

19:00 CINDERELLA

19:30 Az ismeretlen

19:30 FOLYÓÜGY

péntek

30

19:00 Lóvátett lovagok

15:00, 19:00 Cinderella

19:30 Valami csaj(ok)

19:30 Folyóügy

szombat

szerda

szerda

csütörtök

csütörtök péntek szombat

19:00 Frida

szombat

vasárnap

vasárnap

Spirit Színház

1

péntek

17

Spinoza

27


28

SZÍNHÁZ – műsor Szkéné Színház

további helyszínek műsor – SZÍNHÁZ

ı színház ı tánc ı zenés színház ı klasszikus ı jazz ı bóbita

Thália Színház

Trafó

Turay Ida Színház

1

Újszínház

1

péntek

péntek

2

20:00 A Sütemények Király­ nője – Pintér B.

szombat

3

20:00 A Sütemények Király­ nője – Pintér B.

vasárnap

4

20:00 A Sütemények Király­ nője – Pintér B.

szombat vasárnap hétfő

3

19:00 Ivanov – Weöres Sándor Szh.

4

hétfő

19:00 Ádám almái – Pécsi Nemzeti Szh.

20:00 A csodát magunktól kell várni – PanoDráma

kedd

6

19:00 Az ötödik pecsét – Hevesi Sándor Szh.

20:00 A csodát magunktól kell várni – PanoDráma

szerda

7

19:00 Apák és fiúk – Vörösmarty Szh.

8

19:00 La Mancha lovagja – Miskolci Szh. 19:30 Apátlanul – FIDELIO SZÍNHÁZI EST

20:00 Fall fell fallen

19:00 A fajok eredete

19:00 Macskajáték – Békéscsabai Szh.

19:00 Frankenstein-terv 20:00 Fall fell fallen

19:00 Don Quijote

15:00 Utánképzés – Szegedi Szh. 19:00 Az imposztor – Tatabányai Szh.

15:00 Frankenstein-terv 19:00 Tótferi

szerda csütörtök péntek szombat

10

vasárnap

11

19:00 A halottember

12

20:00 A 42. hét – Pintér B.

13

20:00 A 42. hét – Pintér B.

5 6 7

csütörtök

8

péntek 14:00 Csipkerózsika

10 11 12 kedd

13

szerda

20:00 Az időnk rövid története

14

szerda

14

19:00 Züfec

10:00 Titkos ajtó 18:00 Utas és holdvilág

15

19:00 Caligula helytartója

18:00 Utas és holdvilág

csütörtök

15

péntek

16

péntek 19:00 Hamu és gyémánt

16

szombat

17

19:00 Nehéz

17:00 Titkaink – Pintér B.

18

19:00 I. Erzsébet

17:00 Titkaink – Pintér B.

19

19:00 EsztRád

17:00 Titkaink – Pintér B.

20

20:00 Szívszakadtig – Pintér B.

21

20:00 Szívszakadtig – Pintér B.

18 19 kedd

20

kedd

szerda

21

szerda

csütörtök

19:00 MA•ZE: BUDARATS

csütörtök

22

20:00 Szívszakadtig – Pintér B.

19:00 Boeing, Boeing

19:00 MA•ZE: BUDARATS

23

20:00 Szívszakadtig – Pintér B.

15, 19:00 Boeing, Boeing

20:00 Harjinder Pal Singh

24

19:00 Kutyaharapás

18:00, 20:00 A férfiagy

25

19:00 Holdkő

26

19:30 Bányavíz

19:00 A férfiak a fejükre estek

péntek

19:00 A funtineli boszorkány

23

19:00 Kreutzer szonáta

19:00 A Pál utcai fiúk

24

19:00 Sári bíró

14:30, 19:00 A Pál utcai fiúk

vasárnap

25

SOR

hétfő

19:00 Az éjszaka csodái – Tünet Egy.

hétfő

13

26

27

19:00 Mulatság 19:00 A hőstenor

28

19:00 Segítség! Megnősültem! 19:00 A hőstenor

29

19:00 Mr. és Mrs. 19:00 A férfiagy

20:00 InTimE – Frenák P.

30

19:00 A főnök meg én meg a főnök

20:00 InTimE – Frenák P.

ÜLÉS

09

kedd

Jegyvásárlás

27

kedd

szombat

22

péntek szombat

szombat

péntek

19:00 A padlás

17

hétfő

hétfő

csütörtök

szombat vasárnap

vasárnap

szerda

12:00 VÍGnap 20:00 A Pál utcai fiúk

hétfő

kedd

vasárnap

9

szombat vasárnap

19:00 Tótferi 20:00 a TÁGRA ZÁRT SZEMEK…

hétfő

csütörtök

19:00 A Pál utcai fiúk

2

5

kedd

9

Vígszínház

szerda

20:00 Torzió

28

19:00 A második teríték

29

19:00 A vörös bestia

19:00 Hamlet 19:30 Máglya

30

19:00 Sári bíró

19:00 Hamlet 19:30 Máglya

csütörtök

19:00 Égben maradt repülő

péntek szombat

19:00 A férfiak a fejükre estek

29


30

A

SZÍNHÁZ – további helyszínek

1 ÖRKÉNY KERT

ajánlja

Egész napos szabadtéri rendezvén�nyel köszönti az új évadot az Örkény Színház a Madách téren. A programok között szerepel közös jóga, játszóház, versmondás és számos koncert. A rendezvényt 20 órakor Örkény Esztrád zárja. szeptember 9. Örkény Színház

2 VÍGNAP

Idén szeptember 10-én újra megnyitja kapuit a Vígszínház. Az érdeklődők bepillanthatnak a kulisszák mögé a színház művészeinek vezetésével, és beleshetnek Eszenyi Enikő legújabb rendezésébe, a Hamletbe is. A napot a már hagyománnyá vált VÍGsüti-árusítás zárja. szeptember 10. Vígszínház

3 TAGADJ, TAGADJ, TAGADJ

Mi az ára egy sportoló bajnoki címének? Jonathan Maitland Londonban nagy sikert aratott színdarabja leleplezően őszinte, hátborzongató képet ad a sportvilág farkastörvényeiről. Szabó Máté rendezésében fellép Lovas Rozi, Sztarenki Dóra, Ullmann Mónika, Nagy Dániel Viktor és Ficzere Béla. szeptember 16., 17. 19:00 Hatszín Teátrum

21. csütörtök 19:00 A pincér 26. kedd 19:00 Kálmán-nap 27. szerda 19:00 Kálmán-nap

28. csütörtök 10:30 A mi kis városunk 29. péntek 19:00 A MI KIS VÁROSUNK 30. szombat 19:00 A mi kis városunk

BUDAÖRSI LATINOVITS SZÍNHÁZ 13. szerda 18:00 Szellemidézés – Dajka Margit (Adler) 15. péntek 19:00 A dzsungel könyve 29. péntek 19:00 Komámasszony, hol a stukker? 30. szombat 19:00 KOMÁMASSZONY, HOL A STUKKER?

MAGYAR SZÍNHÁZ 23. szombat 19:00 A fösvény 28. csütörtök 19:00 Naptárlányok 29. péntek 19:00 Naptárlányok 30. szombat 19:00 Naptárlányok

EÖTVÖS10 21. csütörtök 19:00 Cowboyok & Banditák 28. csütörtök 15:00 Csak kétszer vagy fiatal FÉSZEK MŰVÉSZKLUB TEÁTRUM 22. péntek 19:00 Én, Szegény Sudár Anna IMPRÓ (MOMENTÁN TÁRSULAT) 10. vasárnap 19:00 RögvEst 17. vasárnap 19:00 Fröccs 23. szombat 19:00 RögvEst 28. csütörtök 19:00 Rendezők viadala JÓZSEF ATTILA SZÍNHÁZ 16. szombat 19:00 Macskajáték 16. szombat 19:30 NŐK. JÁTSZMÁK. RIVALDAFÉNY.

ARTUS STÚDIÓ 28. csütörtök 20:00 Nyelv és Lélek 29. péntek 20:00 Nyelv és Lélek 30. szombat 20:00 Nyelv és Lélek B32 GALÉRIA ÉS KULTÚRTÉR 15. péntek 19:00 ANTON DE A VÉGÉN MINDEN JÓRA FORDUL

JURÁNYI HÁZ 24. vasárnap 17:00 Steinerék 28. csütörtök 18:00 A MEGTORLÁS NAPJA KARINTHY SZÍNHÁZ 1. péntek 19:00 Családban marad

KUOKSZ CIR ÁS ELŐAD

Y RTTY AR PA P SOR

ÜLÉS

13

09

Jegyvásárlás

MALADYPE SZÍNHÁZ 9. szombat 19:00 III. Richárd 10. vasárnap 19:00 III. Richárd 24. vasárnap 19:00 Remek hang a futkosásban ÖRKÉNY SZÍNHÁZ 9. szombat 10:00 Örkény-kert 24. vasárnap 19:00 Aranyozás STÚDIÓ K 9. szombat 19:00 Peer Gynt 10. vasárnap 19:00 Peer Gynt 22. péntek 19:00 Peer Gynt 23. szombat 19:00 Peer Gynt 26. kedd 19:00 Ír-olvas: Parti Nagy Lajos VÁRKERT BAZÁR 22. péntek 19:00 Hollóasszony 25. hétfő 19:00 Gyarmati Fanni naplója 29. péntek 19:00 BODY.RADICAL 30. szombat 19:00 BODY.RADICAL


32

TÁNC – ajánló, premier PÁRIZS ÉJJEL

FALL FELL FALLEN

szeptember 8-9. 20:00

fotó: Zambrzycki Ádám

Trafó Kortárs Művészetek Háza

szeptember 13. 19:00 Bethlen Téri Színház

A francia Lonely Circus társulat a cirkusz és a zene közötti viszonyt kutatja. A kötéltáncos és az elektronikuszene-szerző több mint 10 éve dolgoznak együtt. A színpad hangzásában keresik az előadás nyelvét. A hangfalakkal és mikrofonokkal teleépített térben az artista mozgásából keletkező hangokat loopolja a színpadon ülő zenész, majd vissza: a zenéből jövő rezgések megindítják az addig egyensúlyban lévő tárgyakat az akrobata térfelén. Az egyensúlyozásra épülő mutatványoknál az esés felsülést jelent, ennél az előadásnál ez viszont csak a kezdet.

SUBSURFACE

A Zambriczky Ádám vezette Zadam Társulat arra keresi a választ, hogyan lehet a felszín mögé nézni egy olyan műfajban, ami – ha úgy nézzük – mégiscsak a külsőségekről szól. „Én sosem álmodtam arról, hogy táncosnő legyek, nem szeretem a felületességét. Ez egy lehetőség az álmok valóra váltására, de szükséges, hogy legyenek olyan emberek, akik értik ezt a világot” – idézik az alkotók az előadás ajánlójában Sylvie Guillemet. Ha valaki, akkor Zambriczky Ádám, a lírai bohóc, a Frenák Pál Társulat egykori szólistája tudja, miről beszél a legendás táncosnő, és koreográfiájában igyekszik is véghezvinni a küldetést.

SZÍNHÁZAK ÉJSZAKÁJA 2017. SZEPTEMBER 16.

www.pinceszinhaz.hu

PINCESZÍNHÁZ

szeptember 3-4. 19:00 Müpa

Megújult formában tér vissza a Müpába a 2014-ben debütált, nemrég pedig a világ legnagyobb fesztiválján, a Fringe-en szerepelt, nagy sikerű újcirkusz-előadás. A Párizs Éjjel című előadást – ami az 1930-as évek Párizsának varietévilágát idézi meg – kifejezetten a Fringe Fesztiválra újította fel a társulat. Megújultak a jelmezek és a sminkek, a produkció pedig még fülledtebb hangulatú és sokkal interaktívabb lett. A darab az elmúlt két évben Bogotától Párizsig a világ számos színházában vendégszerepelt, de nekünk csak a Müpáig kell elmenni, hogy ebből a fantasztikus hangulatból részesüljünk.

JUBILEUMI PROGRAMOK EGÉSZ NAP AZ 50 ÉVES PINCESZÍNHÁZBAN MÁRAI SÁNDOR:

VARÁZS

2017. OKTÓBER 6.

Szereplők: Hirtling István, Dobra Mara, Bárnai Péter, Varga Zoltán, Kocsó Gábor Rendező: Kőváry Katalin 1093 Budapest, Török Pál u. 3. (a Kálvin térnél) • Tel: +36 1 218-0116

Fidelio feloldal.indd 1

2017.08.01. 12:26:03

A FIDELIO MAGAZINT KERESSE ORSZÁGSZERTE A LIBRI KÖNYVES­BOLTOKBAN!

infó jegyek_

I A) www.mu.hu áz US h /F/ H n C zí s) ( lip U S mja_ hil P ) M – a gra ó (H ierre Du pro 9:30 rtelekier–Dem )

IRGALOM

szeptember 16. 19:00 MOM Kulturális Központ

A Fitos Dezső Társulat Arany János balladáiból inspirálódva hozta létre misztikummal átszőtt táncjátékát, amihez Ifj. Csoóri Sándor izgalmas zenéi adják meg a hangulati alapot. Pörge Dani, Sinkó Tera, Dalos Eszti, Tuba Ferkó, Rebi néni, Ágnes asszony egy úton jár, a bűn útján, egyfelé tart, a halálba. Kéjvágyuktól vezérelve az ördöggel cimborálnak, s kínok kínjával fizetnek. A bűntudat lelket kikezd, testet emészt, elmét megront. Egy bűnös sem menekülhet a bűnhődés fájdalmától. Álnok, vétkes világunk pusztulásra van ítélve, és mindenkinek a halál vet puha ágyat.

HAT TÁNC

Feledi János, fotó: Marosi Viktor

szeptember 28. 19:00 Várkert Bazár

A rendkívül termékeny alkotó, Feledi János ezúttal Oláh Dezső jazzmuzsikussal közösen Bartók Béla Román népi táncok művére készített reflexiót. Az előadás a mindennapjainkról szól. Egy közösség tagjainak egymáshoz való viszonyulását követhetjük nyomon különböző életérzések, tételek kapcsán. Legyen ez egy bál vagy egy magányos férfi tánca, vagy kacérkodó, incselkedő páros tánc. Mai virtuális világunkban eltávolodunk egymástól. Másfajta közösségi életet élünk, ami nem emberközpontú. Ezt az emberi kapcsolatokon alapuló közösségi szellemet keresik az alkotók.

I1 Po rub I29 nyi– mg (H) 09 elevé ió (Lei Stage

13.

ÚJBUDA

JAZZ FESZTIVÁL 2017I09I28 ~ 10I01 MU SZÍNHÁZ A38 HAJÓ

H (D/

H)

/ r SA /U éte i P (CH/F a ) t A j z S Sz P Tr pen F/U t. A –Gő LD zaJ O fea rtág 0 us (CH/ o 0 l z : u a o J S j. K I15 kurz ach –if I30 ester nb ierre 9 e p 0 Pm :00 chlip Dem LD I20 von S uber– 1 r I0 gr 10 xande Leim – e l s A llip i Ph

mu színház


34

TÁNC – portré

1036 Bp., Kiskorona u. 7. Telefon: 250 0288 obudaitarsaskor.hu jegymester.hu

ÉSZREVÉTLENÜL ADAGOLNI A KORTÁRS MŰVÉSZETET

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket. Szeptember 17., vasárnap 11 óra

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI Az Óbudai Társaskör épületét bemutató séta Korompay Katalin Ybl-díjas építész vezetésével

Fidelio: Adódna a kérdés, hogy miről fognak szólni

a bemutatkozó előadásaitok, de talán relevánsabb azt kérdezni: van-e szükség bármilyen történetre vagy narratívára egy kortárs táncelőadás esetében? Várnagy Kristóf: A Dzsumbujban egyértelműen van nar­ratíva, hiszen ez a darab a társulatot mutatja be: olyan szólók, duók és triók követik egymást, amik a csapat belső dinamikáját reprezentálják. A Kumzits esetében már összetettebb a kép: a meghívott koreográfusok, Guy Shomroni és Yaniv Avraham számára most nem a történet, hanem a mozgás és a fizikalitás jelenti a kiindulópontot; ők nagyon igényesek arra, hogy a mozgás­ anyag minősége önmagában is teljes értékű produkciót adjon. Viszont miután felrakták a vázat, hagyják, hogy a mozgásanyagon keresztül megjelenjenek a belső történetek. Ha két ember egymáshoz ér, annak lesz egy sztorija is, ami alkotás közben beleíródik. F: Még csak tavaly alakult meg a DART, és máris nevet változtattatok. Miért volt erre szükség, és mit jelent a MA•ZE kifejezés? VK: A DART 2016-ban alakult meg a Dance Art elnevezésű alkotócsoportból, amit Varga Kinga vezetett. Amikor ő a szülési szabadságát töltötte, Nagy Emesével ketten vittük tovább az együttest. Gyakorlatilag a DART négy létrejött produkciójából hármat már mi jegyzünk, a MA•ZE kreatív csapata. Amikor Kinga visszatért hozzánk, más irányban szerette volna működtetni az együttest, ezért útjaink elváltak, és praktikus okokból új nevet kellett keresnünk. A MA•ZE egy többjelentésű szó: angolul azt jelenti, hogy labirintus, héberül azt, hogy „mizu?”, ha pedig magyarul játszunk vele, akkor a „máz” vagy „méz” szóra is asszociálhatunk. Az igazi cél az volt, hogy egy olyan szót találjunk, amit az ember szívesen ízlelget, és ezáltal megmarad az emlékezetében. F: A Kumzits két koreográfusa, Guy Shomroni és Yaniv Avraham a gaga stílus képviselője. Mit érdemes tudni erről a technikáról? VK: A gaga stílusról mindannyiunknak viszonylag mély ismeretei vannak, mivel külön-külön hosszú időt töltöttünk külföldön, ahol már régóta divatos ez a technika. Nagy Emese Izraelben, a Batsheva Együttes work­ shopjain tanult gagát, Jessica Londonban, én pedig Stockholmban találkoztam vele az egyik kiemelkedő képviselő, Sharon Eyal révén. A gaga lényege, hogy nem formát tanít, hanem felszabadít. Ez magából a technika

fotó: Vitaris Orsolya

VÁRNAGY KRISTÓF

Nemrég szinte felrobbant az internet a Nagy Emese, Simet Jessica és Várnagy Kristóf alkotta MA•ZE tánctársulat bemutatkozó videójától. A  DART együt­ tesből kivált alkotók szeptember 21-én és 22-én a Budarats című est keretében mutatják be két új darabjukat Dzsumbuj és Kumzits címmel, előbbit Jónás Vera és Csizmás András zenészekkel, utóbbit izraeli vendégkoreográfusok bevonásával. Várnagy Kristóffal beszélgettünk.

történetéből adódik: a stílusteremtő Ohad Naharinnak volt egy nagyon komoly sérülése, ami miatt nem tudott táncolni. Elkezdett magának kifejleszteni egy saját mozgásstílust, amiben a limitált lehetőségeiből próbálta kihozni a maximális kifejezőerőt. A gagában az az izgalmas, hogy konkrét rendszerre épül, a végeredmény mégis minden embernél más. Táncosok számára pedig azért hasznos ez a technika, mert a képzett testtudat mögé odateszi azt a szabadságot, ami gyerekkorban még megvolt, de a sok edukáció nyomán elkopott. F: Ahogy említetted, hosszú időt töltöttél Svédországban a Svéd Királyi Balettnél és a Cullberg Ba­ lettnél, valamint a Cirque du Soleil-jel is turnéztál. Milyen útravalót hoztál haza magaddal? VK: Valóban, az aktív pályám nagy részét, hat évet külföldön töltöttem. Ezalatt folyamatosan változott körülöttem minden, így mindig emlékeztetve voltam arra, hogy ne ragaszkodjak semmilyen ideológiához. Talán a legfontosabb, amit tanultam, hogy minden vélemény csak egy bizonyos megközelítési forma, ami kultúránként, egyénenként, csoportonként, technikánként változik. Ez egy nagyon jó lecke arra, hogy az ember empatikussá váljon. F: A társulattal több ízben úgynevezett Tel-Aviv-partikat is rendeztetek, amik során a kortárs táncot partiszituációba helyeztétek. Mennyire működött ez a kísérlet? VK: Remekül működött. Ez arról szól, hogy van egy buli, ahol jó zene szól, és adott a bulikontextus. Mi kis műsorszámokat mutatunk itt be, amiket a közönség megnézhet, de nincs semmi ráerőltetve. Az a tapasztalatunk, hogy az emberek szeretik a kortárs művészetet, csak nem tudják, hogy mi az. Mi úgy szeretnénk megmutatni nekik a kortárs táncot, hogy észre se vegyék, és már azt fogyasztják. Szász Emese Az interjú bővebb változata a www.fidelio.hu oldalon olvasható.

Szeptember 17., vasárnap 16 óra

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI Hangverseny a reformáció 500 éves évfordulója alkalmából

Szeptember 18., hétfő 19 óra

ARS SACRA FESZTIVÁL Szárnyad árnyékában II. Zsoltárok laptopra és papírlapra Molnár Krisztina Rita, Lackfi János, Vörös István Gyárfás István gitárművész Rendező: Ars Sacra Alapítvány

Szeptember 20., szerda 19 óra

ARS SACRA FESZTIVÁL Figyelni a csöndet II. Szabó T. Anna Oláh Kálmán zongoraművész Rendező: Ars Sacra Alapítvány

Szeptember 23., szombat 19 óra

ARS SACRA FESZTIVÁL A Devich Gergely Trió koncertje Rendező: Ars Sacra Alapítvány

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület pártoló tagság 2017/2018-as évad Részletek a www.obudaitarsaskor.hu oldalon


36

TÁNC – bontás

bontás – TÁNC

A FIDELIO.HU ajánlja

1 SZÁLLNAK A PÁVÁK

A Hagyományok Háza gálája a magyarországi Kodály-évhez és Szent László király ünnepéhez kapcsolódik. Jellemzően olyan tájegységek, falvak zenéi, dalai és táncai jelennek meg a műsorban, ahol Kodály Zoltán gyűjtött, és műveihez inspirációt nyert. szeptember 8. 19:00 MOMKult

2 BUDARATS

Egy este, két előadás Nagy Emese, Simet Jessica és Várnagy Kristóf táncosokkal, akik a DART formációból kiválva, új néven megalapították a MA•ZE-t. Ezúttal a Batsheva Dance Company két táncosát, Guy Shomronit és Yaniv Avrahamot hívták meg koreográfusnak. szeptember 21-22. 19:00 Trafó

62X86mmFLAMENCO 3 CORDANÇA TÁNCEGYÜTTES

Az Córdobából érkező Cordança Fla menco Táncegyüttes Álvaro Paños és Carmen Manzanera koreográfiájával a híres szimbolista festő, Julio Romero de Torres életét és képeit idézi meg. szeptember 30. 19:00 Müpa

3. VASÁRNAP 19:00 MÜPA Párizs éjjel – Recirquel Újcirkusz Társ. 4. HÉTFŐ 19:00 MÜPA Párizs éjjel – Recirquel Újcirkusz Társ. 7. CSÜTÖRTÖK 19:00 MÜPA Naplegenda – Magyar Állami Népi Együttes 8. PÉNTEK 19:00 MOM KULTURÁLIS KÖZPONT Szállnak a pávák – Magyar Állami Népi Együttes 19:00 MÜPA A hagyomány energiája – Nemzeti Táncszínház 20:00 TRAFÓ Fall fell fallen – Lonely Circus (FR) 9. SZOMBAT 15:00 MÜPA A Tenkes kapitánya – Magyar Nemzeti Táncegyüttes 20:00 TRAFÓ Fall fell fallen – Lonely Circus (FR) 12. KEDD 19:00 MÜPA Rómeó és Júlia – Győri Balett 13. SZERDA 19:00 BETHLEN TÉRI SZÍNHÁZ SUBSURFACE – Zadam Társulat 19:00 BETHLEN TÉRI ZSINAGÓGA A lélek hangja

PIRA BELLA ULLMANN MÓNIKA BORBÉLY ALEXANDRA

19:00 MÜPA Anna Karenina – Miskolci Balett 14. CSÜTÖRTÖK 19:00 MOM KULTURÁLIS KÖZPONT Íme, Lengyel­ország! – Nemzeti Táncszínház 19:00 MÜPA Carmina Burana – Szegedi Kortárs Balett 15. PÉNTEK 19:00 MÜPA Cirkusz az éjszakában – Recirquel Újcirkusz Társulat 16. SZOMBAT 15:00, 19:00 RaM COLOSSEUM Gyöngyhajú Lány Balladája – ExperiDance Produkció 19:00 MOM KULTURÁLIS KÖZPONT Irgalom – Fitos Dezső Társulat 20:00 MU SZÍNHÁZ CMMN SNS PRJCT – Molnár Csaba– Raubinek Lili–Szász Dániel

21. CSÜTÖRTÖK 19:00 TRAFÓ BUDARATS – MA-ZE 19:00 TRAFÓ Budarats – MA-ZE 22. PÉNTEK 19:00 TRAFÓ Budarats – MA-ZE 25. HÉTFŐ 19:00 TRAFÓ Az éjszaka csodái – tánc, tüll, tablet – Tünet Együttes 19:30 MU SZÍNHÁZ TOTAL – Paweł Sakowicz (PL) 19:30 MU SZÍNHÁZ Törékeny – Kovács Emese–Ács Dóra 26. KEDD 19:00 MU SZÍNHÁZ The Revery Alone (Magányos révület) – Billy Cowie

19:30 MU SZÍNHÁZ Ismerkedés a halállal – Kovács István 19:30 MU SZÍNHÁZ helyzetjelentésM 2017-18 – Ladjánszki Márta – Carmen Gianina Coţofană (RO) 19:30 MU SZÍNHÁZ Sometimes I Pour (Néha töltök) – Lior Lazarof

19:30 MU SZÍNHÁZ Nomads (Nomádok) – Nobuyoshi ASAI (J) 20:00 TRAFÓ Torzió – Rachid Ouramdane 28. CSÜTÖRTÖK 19:00 VÁRKERT BAZÁR HAT TÁNC – Feledi Project 29. PÉNTEK 20:00 TRAFÓ InTimE – Frenák Pál Társulat

27. SZERDA 19:00 MU SZÍNHÁZ B.A.H. – Blaskó Borbála 19:00 MÜPA A makrancos hölgy – Pécsi Balett 19:30 MU SZÍNHÁZ twenty toes (húsz lábujj) – Roxana Küwen

30. SZOMBAT 19:00 MÜPA Cordanca Flamenco Táncegyüttes – Álvaro Panos és Carmen Manzanera 20:00 TRAFÓ InTimE – Frenák Pál Társulat

17. VASÁRNAP 17:00 RaM COLOSSEUM Nostradamus – Világok vándora – ExperiDance Produkció 19:00 MÜPA Cirkusz az éjszakában – Recirquel Újcirkusz Társulat 19. KEDD 19:00 MÜPA Cseppkánon – Hogy vagy, Hérakleitosz? – Artus

MOZSÁR MŰHELY

(VI. KER. NAGYMEZŐ UTCA 21.) BEMUTATÓ:

2017. OKTÓBER 28. (20 ÓRA) TOVÁBBI ELŐADÁS:

2017. OKTÓBER 29. (20 ÓRA)

RENDEZŐ:

SZABÓ MÁTÉ MŰVÉSZETI VEZETŐ:

PELSŐCZY RÉKA

ÉLET. TÖRTÉNETEK .HU…

Jegyek válthatók: a Belvárosi Színház szervezésén (1075 Bp., Dohány u. 1/a, tel.: 266-7130, nyitva: H-P 10-18 óráig), valamint az ismert jegyirodákban, a jegyterjesztőknél. Bankkártyás vásárlás a mozsarmuhely.jegy.hu és a www.orlaiprodukcio.hu oldalon lehetséges és az előadások kezdete előtt 1 órával a helyszínen.

LENGYEL NAGY ANNA

IGAZ TÖRTÉNETEINEK ELŐADÁS SOROZATA

interticket

SOR

13

ÜLÉS

09

Jegyvásárlás

37


38

ZENÉS SZÍNHÁZ – ajánló, premier

A FIDELIO BEMUTATJA

DON GIOVANNI

szeptember 21. 19:00 Müpa

Magával ragadóbb, kreatívabb és merészebb, mint a legtöbb Don Giovanni – írta a New York Times Fischer Iván rendezéséről, amely most visszatér a Müpába. A Don Giovanni, a Hamlet és a tenger – Flaubert úgy vélte, Isten ennél a három dolognál tökéletesebbet nem alkotott. Tragédia és komédia, zenei mélylélektan, időtlen történet tele erotikával, játékkal és drámával, élővé csiszolt karakterekkel. A BFZ zeneigazgatója az évad felütéseként új szerep­ osztásban, a világ egyik legnépszerűbb Don Giovannijával, Christopher Maltmannel a főszerepben rendezi meg ismét Mozart grandiózus operáját.

A PROFÁN WAGNER

szeptember 11. 19:00 Erkel Színház

A Wagnernek szentelt tematikus évadot bevezető hangverseny Wagner-zeneművekből áll, méghozzá olyan darabokból, amelyek szinte körülállták a Ring megszületését. A Magyar Állami Operaház az 1884-es esztendő szeptemberében nyitotta meg kapuit. Akkor, a Ferenc József császár és király által személyesen felavatott Sugár úti palota első estéjén is felhangzott Wagner-muzsika. A mostani előadáson a Magyar Állami Operaház Zenekara, kiváló énekeseink (Pasztircsák Polina, Sümegi Eszter, László Boldizsár és mások) és egy nagyszerű Wagner-karmester, Stefan Soltész működik közre.

FIGARO 2.0

szeptember 25., 26., 27., 30. 11:00, 16.00, 28., 29. 11:00 Erkel Színház

Mozart Figaro házassága című operájának újragondolt változata a Gördülő Operával bejárta az országot, e sikeres utazószéria után kerül az Erkel Színház színpadára. Hábetler András így beszélt a darabról: „Ami a könnyűzenében John Lennon és Paul McCartney, a musicalben Lloyd Webber és Tim Rice, az az operában Mozart és Lorenzo Da Ponte. A tökéletes szerzőpáros. Kettejük találkozásának eredménye a zseniális Figaro is. Ennek szereplői nem legyőzhetetlen hősök vagy félistenek, hanem a gróf, a grófné, a szobalány, az inas, a kertész… Katartikus élmény, ha egy műalkotásban magunkra ismerünk.”

A NOTRE DAME-I TORONYŐR

fotó: Budapesti Operettszínház

szeptember 22–27. 19:00, 23. 15:00

Mi történik, ha A párizsi Notre Dame gyönyörű, romantikus történetét egy közösség úgy játssza el, hogy közben jó néhány ma is aktuális kérdés vetődik fel? Az elviselhetetlenül csúnya Quasimodo, az ellenállhatatlanul szép és jószívű táncoslány, Esmeralda és Phoebus, a jóképű, szerelmes ifjú: a szerelem vihara senkit sem kímél: se csúnyát, se szépet, se kurtizánt, sőt még a legszigorúbb erkölcsöt hirdető papot sem. Esmeralda szerepében a káprázatos Gubik Petra, illetve Fekete-Kovács Veronika, Quasimodo Veréb Tamás lesz.

Budapesti Operettszínház

fotó: Dudás Ernő

HEGEDŰS A HÁZTETŐN

szeptember 10. 15:00, 19:00 Papp László Budapest Sportaréna

Szeptember és december között kilenc helyszínen, köztük a Budapest Sportarénában mutatkozik be a musical, amelynek rendezője Alföldi Róbert. Egy Chagall-festmény címének kölcsönzésével, Sólem Aléchem regényének felhasználásával készült, 1964-ben mutattak be a Broadwayn, de a századforduló utáni Oroszországban játszódik. Tevje, a darab főszereplője Stohl András lesz, a további szerepekben Éder Enikő, Sodró Eliza, Csákányi Eszter, Hevér Gábor és Tóth Gabi látható. „A Hegedűs a háztetőn látványos musical abból a fajtából, ami valódi és mély dolgokról beszél” – mondta a rendező.

"Szeretném magam megmutatni"

ADY ENDRE 140 140 ÉVE SZÜLETETT A HUSZADIK SZÁZAD EGYIK LEGJELENTŐSEBB MAGYAR KÖLTŐJE TOVABBI INFORMÁCIÓ A WWW.FACEBOOK.COM/NEWYORKMUVESZPAHOLY OLDALON! HÁZIASSZONY: JUHÁSZ ANNA IDŐPONT: 2017. SZEPTEMBER 12. KEDD, 19.00 HELYSZÍN: NEW YORK KÁVÉHÁZ,1073 BUDAPEST ERZSÉBET KRT. 9-11. BELÉPŐ:1800Ft REGISZTRÁCIÓ: NEWYORKPROGRAM@CAFEANDEVENT.EU

JEGY A HELYSZÍNEN VÁLTHATÓ, AMI A MŰSORON VALÓ RÉSZVÉTELEN TÚL E G Y K ÁV É , P O H Á R B O R VA G Y P E Z S G Ő Á R ÁT I S TA R TA L M A Z Z A .

TÁMOGATÓINK:

BUDAPEST


42

ZENÉS SZÍNHÁZ – portré „NEM ÜZENETEKET RENDEZEK, HANEM ELŐADÁSOKAT”

A Budapest Sportaréna után az ország nyolc városában mutatják be a Hegedűs a háztetőn című musicalt. Az előadás rendezőjével, Alföldi Róberttel beszélgettünk, a színház mellett szigorúan csak társadalmi dolgokról.

IV. Kárpát-medencei

TÁNCHÁZZENÉSZEK

hogy kiféle-miféle ez a hegedűs a háztetőn. Neked mit jelent ez a szimbólum? Alföldi Róbert: Ez az alak egy Chagall-képről származik. A darabban jelent valamit, mégpedig azt a nagyon fontos dolgot, ami a lehetetlenség, a különös, az abszurdum, azaz valahogy az élet. F: Ezen a háztetőn nem lehet egyensúlyozni? AR: Biztos fenn lehet maradni, de az nem egy normális állapot, ha egy háztetőn állsz hegedűvel. Mert bizonytalan és veszélyes. F: Sok minden van ebben a történetben: a hagyomány és a haladás ellentéte, a kis közösségek felbomlása. Téged mi ragadott meg benne? AR: Azt gondolom, hogy amit itt felsorolsz, az mind egyszerűen az élet része. Az érdekes ebben a közösségben, hogy nagyon sokféle, nagyon másképpen gondolkodó emberek élnek együtt. Valaki a hagyományokat tartja nagyobb tiszteletben, valaki ezekre inkább fittyet hány. Mégis elvannak egymással, a nagy szegénység mellett is, sőt! Élnek, és ez a fontos számukra. Figyelnek egymásra. Engem az érdekel, hogy mi történik akkor, ha ebbe a világba belenyúlnak olyanok, akik nem élnek ott, nem ismerik őket, és a valóságot sem igazán látják már, mert nem abban élnek. Hogyan és miként határozzák meg ezek a láthatatlan valakik felülről az emberek életét. F: Tevje milyen szereplő ebben a világban? AR: Ha nem vagy hajlandó a múltaddal és a jövőddel foglalkozni, akkor nincsen jelened sem. Ebben a gondolkodásmódban egyensúlyban van a hagyomány és a haladás. Tevjét az foglalkoztatja, hogy boldogan éljen, és ha a gyerekei boldogsága azt kívánja meg, hogy változtasson a dolgokon, akkor változtat. Benne a szeretet a legerősebb. F: A múltkori olvasópróbán kiemelted, hogy hihetetlenül szegény környezetben játszódik a musical. Miért fontos aspektus ez a történetben? AR: Gyerekkoromból olyan emlékeim vannak, hogy minél nagyobb a baj, annál inkább figyel egymásra a közösség. Ez egyfajta példázat: nem kell, hogy beléd rúgjanak azért, mert szegény vagy. F: Ez sokszor más, mint ami most az országban van. AR: Hát... (nevet) Az ember gondolkodik a világról, arról, hogy mit tart jónak és rossznak benne. Szerencsés esetben látják a nézők magukat vagy a saját problémái­ kat az előadásban. De fontos, hogy nem üzeneteket rendezünk, hanem előadásokat. F: Rád mégis ragasztottak politikai címkéket. Ez nem zavar?

T A L Á L K O Z Ó J A

fotó: Horváth Evelin Lina

ALFÖLDI RÓBERT

Fidelio: Már a musical első jelenetében kiderül,

AR: Hatalmas probléma, hogy a társadalmi megszóla-

lást összekeverik a politikai kiállással. Ha zavar van egy közösségben, kutya kötelességed megszólalni, kiállni a másikért. F: Sokat gondolkozol ezeken a megszólalásokon? AR: Nem. Csak figyelni kell, hogy miről mit gondolsz. Vagy hogy mit érzel. Ennyire egyszerű. Gondolni kell. És azon nem kell elkezdeni agyalni, hogy amit gondolsz, az kifizetődő-e. F: Szerinted miért ilyen népszerű a Hegedűs? AR: Ez egy „szíves” történet, és ezeknek ma nagyon nagy keletje van. Talán azért, mert kevesebb ilyen történet van a színházakban. Egy 1964-es darabról van szó, hány éve készült már! És arról szól, hogy mindannak ellenére, amit élünk, ez az élet. Minden körülmények között. F: Stohl András a főszereplő. Miért tartottad alkalmasnak őt Tevje szerepére? AR: Őt bármire alkalmasnak tartom, és ezt az elmúlt húsz év igazolja. Nem tudom, hogy mi az, amit szeretek benne. Ez egy nagy és fontos találkozás kettőnk között, életem egyik legfontosabb találkozása. Hálás vagyok a sorsnak érte. Ő egy nagyszerű színész, és függetlenül attól, hogy a barátomnak mondom, objektív szemmel is nagyszerűnek tartom. F: A Hegedűs a háztetőnt zenés darabként mélyebbnek szokták tartani, mint egy átlagos musicalt. AR: Az Őrült Nők Ketrecét például nem tartom túl mély darabnak, de arra büszke vagyok, hogy a mi előadásunk bonyolult ügyekről beszél. Remélem, hogy még legalább tíz évig érdekelni fogja az embereket. Persze máshogy is neki lehet indulni, de a zenés darabokkal is pont úgy kell dolgozni, mint a nagy, komoly drámákkal. Én így indultam neki a Hegedűsnek. Úgy, ahogy mindennek, amivel elkezdek foglalkozni. Csabai Máté Az interjú bővebb változata a www.fidelio.hu oldalon olvasható.

AUTENTIKUS HELYSZÍNEK | EGÉSZ NAPOS TÁNCHÁZAK CSALÁDI ÉS GYERMEKPROGRAMOK TÁNC- ÉS ÉNEKTANÍTÁS | KÉZMŰVES FOGLAKOZÁSOK VÁSÁRI FORGATAG | GÁLAMŰSOR

www.hagyomanyokhaza.hu


44

ZENÉS SZÍNHÁZ – bontás

A FIDELIO.HU ajánlja

1 DALOK SERESSTŐL, MÁSOKTÓL ÉS MAGUNKTÓL

Mi köti össze a magyar zsidó Seress Rezső és az amerikai zsidó Gershwin dalait? Az, hogy e dalokat két különböző indíttatású művész: Szakcsi és Sziámi közösen adják elő a Spinozában. szeptember 23. 19:00 Spinoza Színház

2 TRIPTICHON

Puccini Triptichonja három, lazán kapcsolódó egyfelvonásos, a szerző szerint a halál tematikája köti össze őket. Anger Ferenc rendezésében egy Santa Maria-felirat és a vázlataiban azonos színpadkép. szeptember 17., 22. 19:00 Erkel Színház

3 RIGOLETTO

A nemeseket szórakoztató torz bohóc senkit nem kímél vicceivel, mégis ez okozza Rigoletto vesztét. Verdi műve nem véletlenül népszerű: az elfogadás és káröröm, a szerelem és önfeláldozás tragédiáját shakespeare-i mélységgel és magával ragadó zeneiséggel mutatja be. szeptember 23-24., 28-29. 19:00 Erkel Színház

1. PÉNTEK 19:00 KLEBELSBERG KULTÚRKÚRIA Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról 19:30 ÁTRIUM Az Őrült Nők Ketrece 2. SZOMBAT 19:30 ÁTRIUM Az Őrült Nők Ketrece 3. VASÁRNAP 11:00 FÉSZEK MŰVÉSZKLUB TEÁTRUM Matinée De Baroque 15:00 ÓBUDAI TÁRSASKÖR Dalok a Kispipából 4. HÉTFŐ 20:00 ERKEL SZÍNHÁZ Csodaszarvas 5. KEDD 19:30 ÁTRIUM Parasztopera 6. SZERDA 19:30 ÁTRIUM Parasztopera 7. CSÜTÖRTÖK 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Szerelmes Shakespeare

19:30 ÁTRIUM Parasztopera 8. PÉNTEK 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Szerelmes Shakespeare 19:00 THÁLIA SZÍNHÁZ La Mancha lovagja 9. SZOMBAT 19:00 ERKEL SZÍNHÁZ BÁNK BÁN 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Szerelmes Shakespeare 19:00 SPINOZA SZÍNHÁZ Frida 10. VASÁRNAP 15:00 ERKEL SZÍNHÁZ Bánk Bán 15:00 KLEBELSBERG KULTÚRKÚRIA Az operairodalom gyöngyszemei – Tannhäuser 15:00, 19:00 PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST SPORTARÉNA

HEGEDŰS A HÁZTETŐN 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Szerelmes Shakespeare 19:00 SPINOZA SZÍNHÁZ Poppera 11. HÉTFŐ 18:00 BUDAPESTI ZSIDÓ HITKÖZSÉG Somnakaj 12. KEDD 19:00 SPINOZA SZÍNHÁZ Hagyomány! Hagyomány!

bontás – ZENÉS SZÍNHÁZ 16:00 VIDÁM SZÍNPAD A három kismalac 18:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ A telefon 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Szerelmes Shakespeare 19:00 SPINOZA SZÍNHÁZ KARÁDY KATALIN: A DÍVA 19:00 TURAY IDA SZÍNHÁZ Hamu és gyémánt 17. VASÁRNAP 19:00 ERKEL SZÍNHÁZ Triptichon 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Szerelmes Shakespeare 19:00 SPINOZA SZÍNHÁZ Spinoza és Rembrandt 20. SZERDA 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Szerelmes Shakespeare 21. CSÜTÖRTÖK 11:00 TURAY IDA SZÍNHÁZ Svejk vagyok 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Szerelmes Shakespeare 19:00 MÜPA Don Giovanni (szcenírozott koncert) 22. PÉNTEK 19:00 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ A Notre Dame-i toronyőr 19:00 ERKEL SZÍNHÁZ Triptichon 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Szerelmes Shakespeare 19:00 SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM (ÓDRY SZÍNPAD)

13. SZERDA 19:00 CENTRÁL SZÍNHÁZ My fair lady 19:00 ERKEL SZÍNHÁZ Bánk Bán 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Szerelmes Shakespeare

George & Cole 19:00 TURAY IDA SZÍNHÁZ A férfiak a fejükre estek 19:00 ZUGLÓI CIVIL HÁZ A furfangos menyasszony

14. CSÜTÖRTÖK 19:00 CENTRÁL SZÍNHÁZ My fair lady 19:00 ERKEL SZÍNHÁZ Bánk Bán 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Szerelmes Shakespeare

14:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ A csengő 15:00, 19:00 BUDAPESTI

15. PÉNTEK 19:00 CENTRÁL SZÍNHÁZ My fair lady 19:00 ERKEL SZÍNHÁZ Bánk Bán 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Szerelmes Shakespeare 16. SZOMBAT 14:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ A csengő 16:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ Bolondokháza

23. SZOMBAT

24. VASÁRNAP 14:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ A csengő 15:00, 19:00 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ

A Notre Dame-i toronyőr 16:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ Bolondokháza 18:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ A telefon 19:00 CENTRÁL SZÍNHÁZ My fair lady 19:00 ERKEL SZÍNHÁZ Rigoletto 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Szerelmes Shakespeare 25. HÉTFŐ 11:00, 16:00 ERKEL SZÍNHÁZ Figaro 2.0 19:00 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ A Notre Dame-i toronyőr 19:00 CENTRÁL SZÍNHÁZ My fair lady 19:00 MÜPA Don Giovanni (szcenírozott koncert) 19:30 ÁTRIUM Az Őrült Nők Ketrece 26. KEDD 11:00, 16:00 ERKEL SZÍNHÁZ Figaro 2.0 19:00 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ A Notre Dame-i toronyőr

19:00 CENTRÁL SZÍNHÁZ My fair lady 19:00 RADNÓTI SZÍNHÁZ VIVA BARTÓK! 19:00 URÁNIA NEMZETI FILMSZÍNHÁZ NT Live – Amadeus 19:30 ÁTRIUM Az Őrült Nők Ketrece

19:00 ERKEL SZÍNHÁZ Rigoletto 19:00 JÓZSEF ATTILA SZÍNHÁZ Légy jó mindhalálig 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Mamma Mia! 19:00 TURAY IDA SZÍNHÁZ Égben maradt repülő

27. SZERDA 11:00, 16:00 ERKEL SZÍNHÁZ Figaro 2.0 19:00 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ A Notre Dame-i toronyőr 19:00 CENTRÁL SZÍNHÁZ My fair lady 19:00 JÁTÉKSZÍN ...Tied a világ! 19:30 ÁTRIUM Az Őrült Nők Ketrece

30. SZOMBAT 11:00, 16:00 ERKEL SZÍNHÁZ Figaro 2.0 15:00, 19:00 BUDAPESTI

28. CSÜTÖRTÖK 11:00 ERKEL SZÍNHÁZ Figaro 2.0 19:00 CENTRÁL SZÍNHÁZ My fair lady 19:00 ERKEL SZÍNHÁZ Rigoletto 29. PÉNTEK 11:00 ERKEL SZÍNHÁZ Figaro 2.0 15:00, 19:00 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ

Marica grófnő

OPERETTSZÍNHÁZ

Marica grófnő 15:00, 19:00 CENTRÁL SZÍNHÁZ My fair lady 15:00, 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Mamma Mia! 19:00 JÓZSEF ATTILA SZÍNHÁZ LÉGY JÓ MINDHALÁLIG 19:00 TURAY IDA SZÍNHÁZ A férfiak a fejükre estek

A FIDELIO MAGAZINT KERESSE ORSZÁGSZERTE A LIBRI KÖNYVES­BOLTOKBAN!

Nemzetközi

hangversenysorozat

OPERETTSZÍNHÁZ

A Notre Dame-i toronyőr 15:30 MÜPA Don Giovanni (szcenírozott koncert) 16:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ Bolondokháza 18:00 MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ A telefon 19:00 ERKEL SZÍNHÁZ Rigoletto 19:00 MADÁCH SZÍNHÁZ Szerelmes Shakespeare 19:00 SPINOZA SZÍNHÁZ Dalok Seresstől, másoktól és magunktól 19:00 ÚJPEST SZÍNHÁZ Imádok férjhez menni

SZIMFONIKUS KONCERTEK A SZEGEDI DÓMBAN ÉS A BUDAPESTI LISZT FERENC ZENEM VÉSZETI EGYETEMEN JÓTÉKONYSÁGI HANGVERSENY KAMARAZENEKARI ESTEK KATONAZENEKARI HANGVERSENY TUDOMÁNYOS EL ADÁSOK www.szentgellertfesztival.hu

45


46

KLASSZIKUS – ajánló

ajánló – KLASSZIKUS ORGONAEXPEDÍCIÓ

fotó: Posztos János, MÜPA

A Müpa egyik nevezetességét, az orgonát csodálhatják meg a Nemzeti Hangversenyterem látogatói. Ezúttal azonban nemcsak a hangszer impozáns felépítésében és gazdag hangzásában gyönyörködhetnek, hanem havonta egy alkalommal Fassang László orgonaművész vezetésével betekintést is nyerhetnek a hangszer „titkaiba”. Az OrgonaExpedíció vezetője, a Zeneakadémia és a Conservatoire tanára beszél az orgonák sok évszázados történetéről, majd egy sok érdekességgel fűszerezett, vetítéssel kísért előadás során bemutatja a Müpa 6804 sípból álló, 92 regiszteres, 5 manuálos hangszerét.

szeptember 9. 16:00 Müpa

LISZT FERENC: H-MOLL SZONÁTA

szeptember 27. 18:00 Régi Zeneakadémia

szeptember 17. 19:30 Zeneakadémia

ANIMA MUSICAE KAMARAZENEKAR

fotó: Domány Bernadett

A BARTÓK VILÁGVERSENY ÉS FESZTIVÁL GÁLAKONCERTJE

A gálakoncerten általában sokkal jobban szokott sikerülni egy-egy mű előadása: túl a különböző fordulók és a döntő feszültségén az ifjú művészek végre már felszabadultan játszhatnak. A díjazottakat ezúttal is az MR Szimfonikusok kísérik Kovács János vezényletével. A dirigens egyébként hosszú időn át nem mert Bartókhoz hozzányúlni. „Tanárom, Simon Albert olyan magasságban közelítette meg Bartók műveit, hogy erre sokáig nem voltam képes” – mesélte egy interjúban. Ma a legjelentősebb Bartók-dirigensek egyike.

1857-ben mutatták be ezt a grandiózus szonátát, de egyáltalán nem talált kedvező fogadtatásra. Talán éppen ezért követi tudományos előadás a koncertet. „Liszt küldött Robertnek egy neki dedikált szonátát (…), de az egész zene szörnyű! (…) Az egész csupa lárma – egyetlen egészséges ötlet sincs benne, minden össze van keverve (…). És most ráadásul meg is kell köszönnöm neki – az egész helyzet úgy borzalmas, ahogy van” – írta Clara Schumann 1854-ben. A Liszt Társaság rendezvényén Váradi László szólaltatja meg a szonátát, és Paul W. Merrick beszél behatóan róla.

Az Anima Musicae Kamarazenekar 2010-ben a Zeneakadémia akkori és volt hallgatóiból alakult. Rengeteg helyen megfordultak már, Bécsben, Berlinben és a vidéki magyar városokban is. Első önálló lemezük a Hungarotonnál készült, ezen Mozart művei szerepelnek. Hivatásuknak tekintik kortárs magyar zeneszerzők műveinek előadását, bemutatását. Ezen a koncerten két angol zeneszerző műve mellett szerepel egy ősbemutató is: Beischer-Matyó Tamás brácsaversenyét itt hallhatja először a közönség, Bársony Péter Liszt-díjas brácsaművész szólójával.

szeptember 30. 19:30 Zeneakadémia

SPANYOL BAROKK DALOK ÉS FLAMENCO

fotó: MÜPA

Magdalena Kožená folyton kísérletezik, szüntelenül gazdagodik mindattól, amit kipróbál. José Marin, Serqueira de Lima, Juan Hidalgo, Santiago de Murcia, Sebastian Duron, José Martínez de Arce a 17. század szülöttei, kompozícióik szinte soha nem szólalnak meg magyar hangversenytermekben. Most megtudhatjuk, hogy az ibér barokk ugyanúgy egzotikus és szenvedélyes zene, mint a 19. század spanyol kompozíciói. A barokk dalok közé a koncerten újra és újra flamenco ékelődik: hangszerkíséretes, énekelt népzene és tánc, melyet az andalúz cigányság terjesztett el a 18-19. században.

szeptember 17. 19:30 Müpa

fotó: Kende Luca

KOCSIS KRISZTIÁN ZONGORAESTJE

A művész műsora névjegy is lehetne: a kihívást és minőséget kereső elmélyült muzsikusszemélyiség névjegye. A fiatal zongorista a romantika arcait mutatja meg ördögi nehézségű, izgalmas remekművekkel. A koncert idején épp csak betölti huszadik életévét, de korát meghazudtolóan gazdag szakmai múlt és komoly koncertrutin áll mögötte. Zeneakadémiai tanulmányait 2015-ben kezdte, és 2016-ban bejutott a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny döntőjébe. A Solti-teremben Liszt, Brahms és Schumann műveiből válogat.

szeptember 22. 19:00 Zeneakadémia

BELVÁROSI SZÍNHÁZ (VII. KER. KÁROLY KRT. 3/A)

ELŐADÁSOK:

2017. OKTÓBER 11. SZERDA (19 ÓRA)

2017. OKTÓBER 14. SZOMBAT (15 ÉS19 ÓRA)

VIVA BARTÓK

szeptember 26. 19:00 Radnóti Színház

A FIDELIO MAGAZINT KERESSE ORSZÁGSZERTE A LIBRI KÖNYVES­BOLTOKBAN!

Fülei Balázs zongoraművész és Bálint András színművész közös estje Bartók két hangját szólaltatja meg. A felcsendülő zongoradarabok, illetve a felhangzó levélrészletek együtt teljes képet alkotnak. Ismert (Allegro barbaro, Este a székelyeknél, Tizenöt magyar parasztdal, Mikrokozmosz) és ismeretlen darabokból, levélrészletekből rajzolódik ki a szerző képe. „Azt szeretném, ha az emberek az összeválogatott levélfragmentek után érzékenyebben, megértőbben viszonyulnának Bartók Bélához. Azt szeretném, hogy a megközelíthetetlen, néha máig is idegen Bartók-kép emberibbé szelídüljön” – mondta Fülei Balázs.

Jegyek válthatók a Belvárosi Színház szervezésén (1075 Bp., Dohány u. 1/a, tel.: 266-7130, nyitva: H-P 10-18 óráig), valamint az ismert jegyirodákban, a jegyterjesztőknél. Bankkártyás vásárlás a www.jegy.hu és a www.orlaiprodukcio.hu oldalon lehetséges. Szép Ernő örökösének az engedélyét a Hofra Kft. (www.hofra.hu) közvetítette.

interticket

47


48

KLASSZIKUS – portré „A KÖZÖNSÉG AD ÉRTELMET A MUNKÁMNAK”

A zeneirodalom első és egyetlen elektronikus zongoraversenyét mutatják be a Magyar Művészeti Akadémia évadnyitó hangversenyén augusztus 31-én, a Pesti Vigadóban. A mű szerzőjével, a Kossuth-díjas Dubrovay Lászlóval beszélgettünk.

DUBROVAY LÁSZLÓ

Fidelio: A műsor azt írja, koncerttermi bemutatót

hallhat majd a közönség. Ezek szerint valamilyen formában elhangzott már a zongoraverseny, vagy készült belőle felvétel. Dubrovay László: A Hungaroton még a kilencvenes években kiadott egy felvételt a darabról, amin Kocsis Zoltán játssza a szólót, az MR Szimfonikusokat pedig Medveczky Ádám dirigálja. Hangversenyen azonban azóta sem hangzott el. Most Balázs János zongoraművész vállalkozott a mű koncerttermi bemutatására, akivel jelenleg a három zongoraversenyem lemezfelvételére készülünk. F: Tehát nem attól elektronikus, hogy zongora helyett szintetizátor játssza a szólót? DL: A zongora ugyanolyan szólisztikus szerepet játszik a műben, mint bármely más zongoraversenyben. A különbség az, hogy én közben egy szintetizátorral elektronikusan modulálom a zongora hangját. Ez hangszórón szólal meg, a zenekarral való keveredése pedig nagyon érdekes, teljesen új hangzásélményt eredményez. F: 1975-ben egy szintetizátorral tért haza kölni tanulmányútjáról. Csak nem azt a hangszert használja elektronikus zongoraversenyében is? DL: De, ez pontosan az a hangszer. Abban az időben ez volt a legmodernebb szintetizátor analóg rendszerrel. Közben a készítők átálltak a digitális módon való felépítésre, az utóbbi időben viszont gyakran visszatérnek az analóg hangszerekhez, hiszen egészen más hangzásuk van. A régi szintetizátorok újra érdekesek lettek. F: Milyen a zene jellege, felépítése? DL: A darabban azt a zenei nyelvet használtam, melyet magam fejlesztettem ki a bartóki kétpólusos – azaz kromatikus és akusztikus – hangrendszer továbbvitelével. A mikrokromatikus rendszer hangzásában a zene ősi gesztus- és motívumvilágát idézi, amikor még nem alakultak ki a pontszerű hangmagasságok, hanem artikulálatlan nyögések és hörgések, izgalmas, érzelmi eredetű hangi mozgások szólaltak meg a zenében. Az akusztikus hangrendszerre épülő első tétel a természetből születő embert jeleníti meg, illetve annak konfliktusát, majd harmóniáját a természettel. Formailag a mű a hagyományos, háromtételes zongoraversenyek rendjét követi – bár az első tétel nem szonátaformájú. A második tétel siratóének: a halállal való szembesülés és az arról való elmélkedés éneke, mely a magasabb szférák reményt adó hangjaiban oldódik fel. A finálé az előző tételek elemeiből épül fel, és játékos tánccal zárul. F: A III. zongoraversenye is elhangzik majd a koncerten, amelynek fontos alkotóeleme a magyar népzene. Fiatalon azonban felkérésre sem volt haj

landó nép­dal­feldolgozásokat komponálni. Mikor és miért változott ez meg? DL: Valóban nem akartam ilyen műveket írni, mert nem volt meg az eszköztáram ahhoz, hogy hozzátegyek valamit Bartók és Kodály zseniális örökségéhez. Sem újat, sem jobbat nem tudtam volna alkotni. A kölni éveknek köszönhetően tettem szert olyan eszközökre, illetve kompozíciós és játéktechnikákra, amelyek elvezettek az új harmóniarendszerem kialakulásához. Ehhez kezdtem népzenei elemeket illeszteni, és megszületett egy új világ. F: Ön népszerű a kortárs magyar zeneszerzők között, akire azt mondják az emberek, hogy „hallgatható” műveket ír. Tudatos koncepció ez? DL: A nagy mesterektől, amikor zongoristának készültem, és a hangszer irodalmának legnagyobb műveit játszottam, korán megtanultam, hogy a legfontosabb a mondanivalónkat úgy átadni a publikumnak, hogy az rezonáljon rá, és értse. Az én szemléletem szerint a közönség ad értelmet a munkánknak, ezért ez az irány volt a természetes és az egyetlen elképzelhető – akkor is, amikor stilisztikailag más irányba tartott a zenei világ. Igyekeztem minden, a kortárs zene nyújtotta lehetőséget kiaknázni, minden újdonságot megtanulni, ezek azonban mind beépültek egy általam kreált zenei nyelvbe. Azt akartam, hogy a zene ismét visszatérjen a melódiához, a harmóniához, a felfogható ritmushoz, dinamikához és hangszínhez, és az összes zenei paraméter egymással összhangban, hatékonyan tudja közölni az általam kódolt üzenetet. Hózsa Zsófia

A FIDELIO MAGAZINT KERESSE ORSZÁGSZERTE 1 2017. 08. 02. 11:05 A LIBRI KÖNYVES­BOLTOKBAN!

CEMP Fidelio PRINT 127x86mm_0731_LEADAS.pdf


50

KLASSZIKUS – bontás

A FIDELIO.HU ajánlja

1 ZENEI PÁRBESZÉD KOREA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT

Két zeneszerző – Lim Jiesun Dél-Koreából és Tihanyi László Magyarországról – új zeneműveikben közösen fedezik fel az egymás kultúrájának zenei hagyományaiban rejlő lehetőségeket, túllépve azok határain. szeptember 1. 19:00 Zeneakadémia

2 MÉSZÁROS ZSOLT MÁTÉ

Tehetség, őszinteség, merészség. Ezek a tulajdonságok juthatnak eszükbe azoknak, akik már hallották Mészáros Zsolt Mátét orgonálni. A sikeres orgonista a klasszikusoktól a kortárs popzenéig kalauzolja közönségét. szeptember 14. 19:30 Müpa

3 AZ MR ZENEI EGYÜTTESEINEK NAPJA

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólistái, vonósai, kamarakórusa és fúvósegyüttese lép fel ezen a napon egy-egy koncerten a Márványteremben. Többek között Mendelssohn Oktettje is hallható lesz. szeptember 30. 14:45 Magyar Rádió Márványterme

5. KEDD 19:00 MAGYAR RÁDIÓ MÁRVÁNYTERME Zsoldos Bálint (zongora) Beethoven, Debussy és Kodály művei Koraesti hangverseny 20:00 DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA Nemzetközi kántorkoncert 6. SZERDA 16:00 BELVÁROSI FŐPLÉBÁNIA-TEMPLOM Belvárosi orgonakoncertek Bach, Mozart, Liszt, Franck, Widor és mások művei 17:00 DEÁK TÉRI EVANGÉLIKUS TEMPLOM

Orgonameditáció 20 percben Ingyenes 7. CSÜTÖRTÖK 19:30 NÁDOR TEREM Áchim Kovács Anikó (hegedű), Szenthelyi Judit (zongora) Beethoven és más szerzők kamaraművei 20:00 BENCZÚR HÁZ Forte Társulat Bartók: Concerto, BB 123 esőnap: szeptember 8. 20:00 SZENT ISTVÁN-BAZILIKA Teleki Miklós (orgona), Kováts Kolos (basszus), Krusic Eleonóra (fuvola) Vivaldi, Albinoni, Stradella, Mozart, Schubert, Liszt, Bizet és Bach művei 8. PÉNTEK 19:00 GÖDÖLLŐI KIRÁLYI KASTÉLY, LOVARDA

További programok: fidelio.hu/klasszikus

1. PÉNTEK 19:00 ZENEAKADÉMIA Zenei párbeszéd Korea és Magyarország között Km.: Weiner Ensemble Dohnányi, Weiner, Tihanyi László és Jiesun Lim művei Ingyenes 2. SZOMBAT 11:00 RÉGI ZENEAKADÉMIA Király-Lugosi Veronika (hegedű), Bonnyai Apolka (zongora) Mozart, Liszt, Kodály, Bartók és Brahms művei Liszt Múzeum – Matinékoncert 20:00 DUNA PALOTA Budapest Gálakoncert – Duna Szimfonikus Zenekar, vez.: Deák András Berlioz, Kodály, Brahms, Bartók, Erkel, Liszt, Lehár, Kálmán, Dinicu, Monti és ifj. J. Strauss művei 4. HÉTFŐ 17:00 SZENT ISTVÁN-BAZILIKA Virágh András (orgona) Albinoni, Caccini, Bach, Mozart, Schubert, Gounod, Bizet, Rahmanyinov, Franck és Liszt művei

Gödöllői Szimfonikus Zenekar, Nemzeti Énekkar Verdi: Requiem 9. SZOMBAT 11:00 RÉGI ZENEAKADÉMIA Szilvásy Viktória (hegedű), Rudolf András (brácsa) Händel, Mozart, Schubert, Paganini, Rolla és Kalliwoda művei Liszt Múzeum – Matinékoncert 15:00 MAGYAR RÁDIÓ MÁRVÁNYTERME Zenebeszéd – Classicus Quartet Km.: Farkas Zoltán (műsorvezető) Bartók: I. vonósnégyes, BB 52 16:00 ERKEL SZÍNHÁZ Kamarazenei koncertek – Wagner Nyomában I. Mahler: a-moll zongoranégyes; Berg: Négy darab klarinétra és zongorára; Schönberg: Megdicsőült éj 16:00 MÜPA OrgonaExpedíció Km.: Fassang László orgonaművész 16:30 LISZT FERENC TÉR A Rendkívüli Tehetségek Képzőjének koncertje Km.: Gaál Júlia, Gaál Eszter, Tóth Kristóf (hegedű), Dolfin Benedek (gordonka), Szalai Lotti (gitár), Rozsonits Ildikó, Magyar Valentin, Kovalszki Mária (zongora) Bartók Világverseny és Fesztivál, nyitónap Ingyenes

17:30 LISZT FERENC TÉR A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének koncertje Km.: Pinkert Edina, Kovács Csilla, Kondorosi Karolina (hegedű), Lenner Barnabás (klarinét), Kovács Gergely, Forró Fruzsina, Molnár Marcell (zongora) Bartók: I-II. rapszódia, Román népi táncok, Kontrasztok Bartók Világverseny és Fesztivál, nyitónap Ingyenes 19:30 PESTI VIGADÓ Georgina von Benza Km.: Katja Lytting (mezzoszoprán), Bándi János (tenor), Szegedi Szimfonikus Zenekar; vez.: Marco De Prosperis Olasz áriák és duettek Verdi, Puccini, Mascagni, Catalani, Giordano és Cilea operáiból 20:00 DUNA PALOTA Budapest Gálakoncert – Duna Szimfonikus Zenekar, vez.: Deák András Műsor: lásd 2-án 20:00 FELSŐVÍZIVÁROSI SZENT ANNAPLÉBÁNIATEMPLOM

Virágh András Gábor (orgona) 10. VASÁRNAP 14:00 ZENEAKADÉMIA Bartók Világverseny és Fesztivál – elődöntő 1. Ingyenes 18:30 ZENEAKADÉMIA Bartók Világverseny és Fesztivál – elődöntő 2. Ingyenes 19:00 NÁDOR TEREM Vitányi Judit és Csorba Gergő (gitár) Bach, Vivaldi, Mertz és de Falla művei, filmzenék 11. HÉTFŐ 14:00 ZENEAKADÉMIA Bartók Világverseny és Fesztivál – elődöntő 3. Ingyenes 18:30 ZENEAKADÉMIA Bartók Világverseny és Fesztivál – elődöntő 4. Ingyenes 19:30 ERKEL SZÍNHÁZ Opera134 – A profán Wagner Km.: Pasztircsák Polina, Sümegi Eszter, László Boldizsár, Komlósi Ildikó, Kálmándy Mihály, Fried Péter; vez.: Stefan Soltész Wagner: Columbus-nyitány, Wesendonck-dalok, Siegfried-idill, Lohengrin-előjáték, Elsa álma, Telramund és Ortrud kettőse, Grál-elbeszélés, Nászinduló, Lohengrin búcsúja és finálé 12. KEDD 14:00 ZENEAKADÉMIA Bartók Világverseny és Fesztivál – középdöntő 1. Ingyenes


52

KLASSZIKUS – bontás 18:30 ZENEAKADÉMIA Bartók Világverseny és Fesztivál – középdöntő 2. Ingyenes 19:00 MAGYAR RÁDIÓ MÁRVÁNYTERME Korcsolán Orsolya (hegedű) Km.: Hargitai Géza (hegedű), Várnagy Mihály (mélyhegedű), Kertész Ottó (gordonka) Kuti Sándor, Bartók, Dohnányi és Kodály művei Világjáró művészeink 13. SZERDA 16:00 BELVÁROSI FŐPLÉBÁNIATEMPLOM

Belvárosi orgonakoncertek Műsor: lásd 6-án 17:00 DEÁK TÉRI EVANGÉLIKUS TEMPLOM

Orgonameditáció 20 percben Ingyenes 14. CSÜTÖRTÖK 19:00 KÓS KÁROLY MŰVELŐDÉSI HÁZ

15. PÉNTEK 19:00 BENCZÚR HÁZ „Könnyed komolyság” – Flautett fuvolakvartett Mozart, Bozza, Händel, Debussy, Rózsa Pál, Vivaldi, Prokofjev, Chopin, Berthomieu, Kodály és Delibes művei 20:00 SZENT ISTVÁN-BAZILIKA Monarchia Szimfonikus Zenekar Km.: Szakács Ildikó (szoprán), Bakos

Kornélia (alt), Molnár András (tenor), Kováts Kolos (basszus), Virágh András Gábor (orgona), Belvárosi Főplébánia-templom Énekkara; vez.: Virágh András Bach: d-moll toccata és fúga, BWV 565; Mozart: Requiem, K. 626 16. SZOMBAT 11:00 RÉGI ZENEAKADÉMIA Eötvös József (gitár), Kubina Péter (nagybőgő) Kodály: Epigrammák; Lev Kogan: Nigunim; Piazzolla: A tangó története Liszt Múzeum – Matinékoncert 16:00 DEÁK TÉRI EVANGÉLIKUS TEMPLOM

Orgonabemutató Finta Gergely közreműködésével Nyitott templomok napja Ingyenes 19:30 NÁDOR TEREM Szolnoki Szimfonikus Zenekar, vez.: Alpaslan Ertüngealp Km.: Kővári Eszter Sára (szoprán), Hadady László (oboa), Tóth Rita (orgona), Juniku Spartacus (hegedű), Kántor Balázs (gordonka) Csemiczky Miklós, Vivaldi, Tóth Péter, Szigeti István és Pintér Gyula művei 19:30 ZENEAKADÉMIA Bartók Világverseny és Fesztivál – nagyzenekari döntő 20:00 DUNA PALOTA Budapest Gálakoncert – Duna Szimfonikus Zenekar, vez.: Deák András Műsor: lásd: 2-án 17. VASÁRNAP 18:00 BUDAHEGYVIDÉKI EVANGÉLIKUS TEMPLOM

Pécsi Kamarakórus, vez.: Tillai Aurél Zenés kórusáhítat a reformáció 500. jubileuma alkalmából Ingyenes 19:00 MOM KULTURÁLIS KÖZPONT Anima Musicae in Ars Sacra Km.: Rohmann Ditta (gordonka); G. Horváth László (művészeti vezető) Corelli, Vivaldi, Boccherini és Suk művei Ingyenes 19:30 MÜPA Magdalena Kožená: Spanyol barokk dalok és flamenco Km.: Private Musicke (művészeti vezető, barokk gitár: Pierre Pitzl), Antonio El Pipa, Compania de Flamenco (tánc) Bridging Europe – Európai Hidak 2017 19:30 PESTI VIGADÓ Hangverseny Arany János tiszteletére Km.: Horti Lilla (ének), MÁV Szimfonikus Zenekar; vez.: Csányi Valéria Mihalovich: Toldi szerelme – nyitány, Piroska imája; Weiner: Szerenád op. 3, Toldi op. 43 Ingyenes

19:30 ZENEAKADÉMIA A Bartók Világverseny és Fesztivál gálakoncertje Km.: a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara; vez.: Kovács János 18. HÉTFŐ 19:00 FESTETICS PALOTA TÜKÖRTERME Kint-e vagy bent, Urak, Asszonyságok? Km.: Rácz János, Novák Zita, Babácsi Csaba, Balog Endre, Novák András, Bugony Beatrix, Ludmány Dénes, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara Mozart: D-dúr fuvolanégyes, K. 285, A-dúr klarinétötös, K. 581; Dohnányi: Szerenád, op. 10 19. KEDD 16:30 MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Ki nyer ma? Játék és muzsika 70 percben Km.: Czigány György (műsorvezető), Szersén Gyula (színművész), Algács Melinda (szoprán), Neumark Zoltán (zongora) Ingyenes 19:00 MAGYAR RÁDIÓ MÁRVÁNYTERME Baráti Kristóf (hegedű), Zarina Simanszkaja (zongora) Beethoven, Prokofjev, Brahms és Ravel művei Világjáró művészeink 19:30 ZENEAKADÉMIA Shenzhen Symphony Orchestra Km.: Liwei Qin (gordonka); vez.: Daye Lin Rimszkij-Korszakov: Spanyol capriccio, op. 34; Elgar: e-moll csellóverseny, op. 85; Rahmanyinov: Szimfonikus táncok, op. 45 20. SZERDA 16:00 BELVÁROSI FŐPLÉBÁNIATEMPLOM

Belvárosi orgonakoncertek Műsor: lásd: 6-án 19:00 ÓBUDAI TÁRSASKÖR Figyelni a csöndet II. – Szabó T. Anna költő és Oláh Kálmán zongoraművész közös estje Ars Sacra Fesztivál Ingyenes 19:30 ZENEAKADÉMIA Kertesi Ingrid Bel Canto estje – In Memoriam Luciano Pavarotti Rossini, Bellini és Donizetti áriái 21. CSÜTÖRTÖK 20:00 SZENT ISTVÁN-BAZILIKA Teleki Miklós (orgona), Kováts Kolos (basszus), Krusic Eleonóra (fuvola) Műsor: lásd: 3-án 22. PÉNTEK 18:30 BENCZÚR HÁZ Zenés délután Km.: Masszi Csilla (ének), Komoróczki-Steiner Péter (ének-gitár), Erdő Krisztina (saját

szerzemények zongorán), Szegeczky Ágnes, Homonyik Marcell, Luptovics László (zongora) Ingyenes 19:00 KLAUZÁL GÁBOR BUDAFOKTÉTÉNYI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Balázs János és a Cziffra Fesztivál díjazottjainak koncertje Négy Évszak Koncertsorozat 19:00 MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Class Artists meglepetéskoncert Km.: Hirling Bettina, Medgyesi Zsolt, Moldoványi András, Várallyay Fülöp, Várallyay Kinga, Vojtek Jan; Eckhardt Gábor (szerkesztő, házigazda) Szóló és négykezes zongoraművek a 18. századtól napjainkig Gradus ad publikus 19:00 ZENEAKADÉMIA Kocsis Krisztián zongoraestje Liszt, Brahms és Schumann művei A tehetség kötelez 19:00 ZENEAKADÉMIA MÁV Szimfonikus Zenekar Km.: Mihaela Martin (hegedű); vez.: Csaba Péter Hacsaturján: Spartacus – Adagio, d-moll hegedűverseny Lukács Miklós-bérlet 1. & Plusz 1. 19:30 MÜPA Hegedűs Endre zenekari zongoraestje Km.: Duna Szimfonikus Zenekar, vez.: Deák András Chopin: II. (f-moll) zongoraverseny, Andante spianato és nagy polonéz brillante, op. 22; Rahmanyinov: II. zongoraverseny 23. SZOMBAT 11:00 RÉGI ZENEAKADÉMIA Razvaljajeva Anasztázia (hárfa) Fauré, Tournier, Rameau, Satie és Caplet művei Liszt Múzeum – Matinékoncert 15:00 MAGYAR RÁDIÓ MÁRVÁNYTERME Zenebeszéd – Kruppa Vonósnégyes Km.: Kovács Sándor (műsorvezető) Haydn: D-dúr vonósnégyes, op. 20, No. 4 19:00 BMC RENDSZER – Óbudai Danubia Zenekar Km.: Haja Zsolt (bariton), Nemzeti Énekkar (művészeti vezető: Somos Csaba), Eckhardt Gábor (zongora), Szokolay „Dongó” Balázs (népi hangszerek) Kodály-sorozat 19:00 ÓBUDAI TÁRSASKÖR Devich Gergely Trió Schubert: B-dúr trió, op. 99/1; Sosztakovics: c-moll trió, op. 8 Ingyenes 19:30 ZENEAKADÉMIA Várjon–Keller duplán Km.: Várjon Dénes (zongora), Concerto Budapest, vez.: Keller András

53

Mozart: D-dúr zongoraverseny, K.451; Bartók: III. zongoraverseny; Bruckner: IX. szimfónia Volumenek-bérlet 20:00 BUDAVÁRI MÁTYÁS-TEMPLOM Solti Kamarazenekar 20:00 DUNA PALOTA Budapest Gálakoncert – Duna Szimfonikus Zenekar, vez.: Deák András Műsor: lásd: 2-án 20:00 TRAFÓ Harjinder Pal Singh Harjinder Pal Singh (santur), Bhupinder Singh Chaggar (tabla) Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei XXII. 24. VASÁRNAP 18:00 DEÁK TÉRI EVANGÉLIKUS TEMPLOM

Janko Siroma (Szlovákia) orgonál Orgonazenés Áhítat 19:00 MOM KULTURÁLIS KÖZPONT Kállai Vonósnégyes Klassz.Lépcső Sirály Sétány Ingyenes 19:30 BMC Klukon Edit (zongora) Joseph Haydn: Megváltónk utolsó hét szava a keresztfán ARS SACRA Fesztivál Ingyenes 19:30 PESTI VIGADÓ Symphonia Fantasia Km.: Farkas Zsolt (zongora), Patak Zita (ének), Musica Nostra kórus és barátai, karvezető: Mindszenty Zsuzsánna; vez.: Ménesi Gergely Mozart, Bach, Schumann, Csajkovszkij, Mendelssohn, Verdi, Orff és Puccini művei 19:30 ZENEAKADÉMIA Várjon–Keller duplán Műsor: lásd 23-án Zongoracsillagok-bérlet 25. HÉTFŐ 19:00 MEGBÉKÉLÉS HÁZA Balatoni Péter zongoraestje Schubert, Chopin, Liszt, Szkrjabin és Rahmanyinov művei Ingyenes 19:30 MÜPA Nemzeti Filharmonikus Zenekar Km.: Ránki Dezső (zongora); vez.: Hamar Zsolt Kodály: Nyári este; Liszt: A-dúr zongoraverseny, S. 125; Dohnányi: I. szimfónia, op. 9 Ferencsik-bérlet 1. 26. KEDD 18:00 BARTÓK BÉLA EMLÉKHÁZ Hegedűs Endre (zongora) Bartók, Liszt és Kodály művei

További programok: fidelio.hu/klasszikus

További programok: fidelio.hu/klasszikus

(BUDAKALÁSZ)

Fekete Nándor (orgona) Vivaldi: A négy évszak – Tavasz, Tél; Beethoven: cisz-moll (Holdfény-) szonáta, Örömóda; Grieg: Peer Gynt I. szvit 19:00 ZENEAKADÉMIA Bartók Világverseny és Fesztivál – kamarazenekari döntő Km.: Liszt Ferenc Kamarazenekar, Tfirst Péter (koncertmester); vez.: Ménesi Gergely Bartók Világverseny és Fesztivál 19:30 MÜPA Mészáros Zsolt Máté orgonadiplomakoncertje Km: Zemlényi Eszter (szoprán), a Zeneakadémia hallgatóiból alakult zenekar, vez.: Kiss Boldizsár Bach, Mendelssohn, Reger, Tournemire, Messiaen, Virágh András Gábor és Molnár Viktor művei 19:30 ZENEAKADÉMIA Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Km.: Primavera Shima (zongora); vez.: Kovács János Mozart: g-moll szimfónia K. 550, B-dúr zongoraverseny K. 595, C-dúr (Jupiter-) szimfónia K. 551 20:00 SZENT ISTVÁN-BAZILIKA Teleki Miklós (orgona), Kováts Kolos (basszus), Krusic Eleonóra (fuvola) Műsor: lásd 6-án

bontás – KLASSZIKUS


54

KLASSZIKUS – bontás 19:00 MAGYAR RÁDIÓ MÁRVÁNYTERME Birsen Ulucan (zongora), Ozcan Ulucan (hegedű), Bársony Péter (brácsa), Rózsa Richárd (gordonka) Fauré: c-moll zongoranégyes, op. 15; Brahms: g-moll zongoranégyes, op. 25 A kamarazene remekei 19:30 ZENEAKADÉMIA X. Szent Gellért Fesztivál Km.: A Szent Gellért Akadémia zenekara (zenei igazgató: Robert Christian Bachmann), Vaszy Viktor Kórus (karigazgató: Gyüdi Sándor); vez.: Yoon Kuk Lee Beethoven–Karajan: Európa-himnusz; Beethoven: 9. (d-moll) szimfónia, op. 125 27. SZERDA 16:00 BELVÁROSI FŐPLÉBÁNIATEMPLOM

Belvárosi orgonakoncertek Műsor: lásd: 6-án 18:00 RÉGI ZENEAKADÉMIA Liszt Ferenc h-moll szonátája – műelemzés és koncert Km.: Váradi László (zongora), Paul W. Merrick (előadó) Liszt: h-moll szonáta, S. 178 19:00 ZENEAKADÉMIA Karasszon Eszter (gordonka), Pusker Júlia (hegedű) Kodály: Duó hegedűre és csellóra, op. 7, Csellószonáta, op. 8, Adagio 19:30 PESTI VIGADÓ Emlékhangverseny Járdányi Pál zeneszerző tiszteletére Ingyenes 19:30 ZENEAKADÉMIA Koreai Szimfonikus Zenekar Km.: Christel Lee (hegedű) Liszt: Les Préludes; Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, op. 64; Csajkovszkij: V. szimfónia

19:00 ZENEAKADÉMIA A Kovács Béla Klarinétverseny győztesei Km.: Mikhail Mering, Damien Bachmann (klarinét), Takáts Márton (zongora) Mendelssohn, Poulenc, Kovács Béla, Csajkovszkij, Weinberg, Sarasate és Ponchielli művei 19:30 PESTI VIGADÓ Bodrogi Éva, Lachegyi Imre és Szászvárosi Sándor Telemannkoncertje 19:45 MÜPA Európai Hidak – Barokk est Művészeti vezető: Jonathan Cohen Durante, Geminiani, Telemann, Scarlatti, Sarro és Boccherini művei Bridging Europe – Európai Hidak 2017 20:00 SZENT ISTVÁN-BAZILIKA Teleki Miklós (orgona), Kováts Kolos (basszus), Krusic Eleonóra (fuvola) Műsor: lásd: 3-án 29. PÉNTEK 19:00 KLAUZÁL GÁBOR BUDAFOKTÉTÉNYI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Budafoki Dohnányi Zenekar Km.: Szűts Apor (zongora); vez.: Hollerung Gábor Beethoven: Házavatás – nyitány, I. zongoraverseny; Mendelssohn: I. szimfónia 19:30 ZENEAKADÉMIA Várdai István (gordonka), Shai Wosner (zongora) Debussy: Szonáta; Beethoven: D-dúr szonáta, op. 102/2; Kodály: Szonatina; Janáček: Pohádka; Brahms: e-moll szonáta, op. 3. 19:45 MÜPA Európai Hidak – Kortárs est Km.: Pascal Rophé (karmester) Bridging Europe – Európai Hidak 2017 30. SZOMBAT 11:00 RÉGI ZENEAKADÉMIA Magyar Zongorás Trió Haydn, Mozart és Beethoven művei Liszt Múzeum – Matinékoncert

28. CSÜTÖRTÖK 19:00 ZENEAKADÉMIA Ingrid Fuzjko Hemming és a MÁV Szimfonikus Zenekar Vez.: Mario Košik Dvořák, Chopin és Liszt művei

USZ CIRK OK ADÁS ELŐ

Y RTTY AR PA P SOR

ÜLÉS

13

09

14:45 MAGYAR RÁDIÓ MÁRVÁNYTERME Az MR Szimfonikus Zenekar szólistái Az MR Zenei Együtteseinek Napja Ingyenes 17:15 MAGYAR RÁDIÓ MÁRVÁNYTERME Az MR Szimfonikus Zenekar vonósai Mendelssohn: Esz-dúr oktett, op. 20 Az MR Zenei Együtteseinek Napja Ingyenes 18:00 MAGYAR RÁDIÓ MÁRVÁNYTERME Az MR Énekkar kamarakórusa Az MR Zenei Együtteseinek Napja Ingyenes 18:45 MAGYAR RÁDIÓ MÁRVÁNYTERME Az MR Szimfonikus Zenekar fúvósegyüttese Mozart-művek Az MR Zenei Együtteseinek Napja Ingyenes 19:00 ZENEAKADÉMIA, SOLTI TEREM Anima Musicae Kamarazenekar Km.: Bársony Péter (brácsa) Elgar: e-moll vonósszerenád; BeischerMatyó Tamás: Time’s All-Severing Wave; Britten: Frank Bridge-variációk 19:30 ZENEAKADÉMIA Budafoki Dohnányi Zenekar, vez.: Hollerung Gábor Km.: Szüts Apor (zongora) Dohnányi: Szimfonikus percek; Beethoven: I. zongoraverseny, op. 15; Brahms: I. szimfónia 20:00 DUNA PALOTA Budapest Gálakoncert – Duna Szimfonikus Zenekar, vez.: Deák András Műsor: lásd: 2-án

ROYAL OPERA HOUSE 2017/18

OPERA- ÉS BALETTKÖZVETÍTÉSEK A COVENT GARDENBŐL MOZART: A VARÁZSFUVOLA SZEPTEMBER 20. Pesti Vigadó (Élő) SZEPTEMBER 24. Puskin Mozi

BIZET: CARMEN MÁRCIUS 6. Pesti Vigadó (Élő) MÁRCIUS 11. Puskin Mozi

PUCCINI: BOHÉMÉLET OKTÓBER 3. Pesti Vigadó (Élő) OKTÓBER 8. Puskin Mozi

MCGREGOR / SCARLETT / WHEELDON:

TALBOT / WHEELDON: A FIDELIO MAGAZINT KERESSE ORSZÁGSZERTE A LIBRI KÖNYVES­BOLTOKBAN!

BERNSTEIN CENTENÁRIUM MÁRCIUS 27. Pesti Vigadó (Élő) ÁPRILIS 1. Puskin Mozi

ALICE CSODAORSZÁGBAN OKTÓBER 23. Pesti Vigadó (Élő) OKTÓBER 29. Puskin Mozi

VERDI: MACBETH ÁPRILIS 4. Pesti Vigadó (Élő) ÁPRILIS 8. Puskin Mozi

CSAJKOVSZKIJ: A DIÓTÖRŐ DECEMBER 5. Pesti Vigadó (Élő) DECEMBER 10. Puskin Mozi

MASSENET / MACMILLAN: MANON MÁJUS 3. Pesti Vigadó (Élő) MÁJUS 6. Puskin Mozi

PUCCINI: TOSCA FEBRUÁR 7. Pesti Vigadó (Élő) FEBRUÁR 11. Puskin Mozi TALBOT / WHEELDON: TÉLI REGE FEBRUÁR 28. Pesti Vigadó (Élő) MÁRCIUS 4. Puskin Mozi

CSAJKOKVSZKIJ: HATTYÚK JÚNIUS 12. Pesti Vigadó (Élő) JÚNIUS 17. Puskin Mozi

TAVA

RÉSZLETES PROGRAM, JEGYELŐVÉTEL: www.vigado.hu / www.puskinmozi.hu

Jegyvásárlás További vetítési helyszínek országszerte: Szolnok (Tisza Mozi), Kecskemét (Otthon Mozi), szeged (Belvárosi Mozi), Pécs (Uránia Mozi), Debrecen (Apolló mozi) Kép: A varázsfuvola (C) AKA, Royal Opera House


JAZZ/WORLD/FOLK – ajánló 2017. AUGUSZTUS 10.–OKTÓBER 8.

TRIO MIDNIGHT, LEMEZBEMUTATÓ KONCERT

szeptember 6. 20:00 Dohány utcai Zsinagóga

A Trio Midnight a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében mutatja be To Meet Again című lemezét Tony Lakatossal, Zsoldos Bélával és Szakcsi Lakatos Bélával. A koncerten Gábor S. Pál örökzöld dalait idézik meg jazzverzióban, melyeket eddig inkább csak táncdalénekesektől hallottunk. Az est első részében a Kossuth-díjas Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész szólóban játszik a szerzemények közül. A második részben a Trio Midnighttal – Oláh Kálmán, zongora, Egri János, bőgő, Balázs Elemér, dob – lép színpadra a világhírű szaxofonzseni, Tony Lakatos és a kiváló vibrafonművész, Zsoldos Béla.

A MŰVÉSZET RÉTEGZŐDÉSEI Corrado Zeni: Az első különbség

56

SUBTONES

BMC – Opus Jazz Club

A fiatal trombitás, Subicz Gábor által vezetett groove-válogatott Jónás Verával együtt érkezik ismét az Opus Jazz Club színpadára. A Subtones repertoárja színes és szerteágazó: Gábor szerzeményei mellett Vera dalai is felcsendülnek, hallhatunk jazzsztenderdeket, elfeledett popgyöngyszemeket, de akár rajzfilmzenéket is. A csapat billentyűse és hiperaktív popzenei docense Benkő Dávid, Csókás Zsolt teljesen egyéni, bluesos gitárhangját messziről felismerni. Fonay Tibor határtalan virtuozitással még a lehetetlent is véghezviszi a basszusgitáron. Csízi László pedig generációjának vezető dobosa, tévedhetetlen és kiszámíthatatlan.

szeptember 12. 19:00, 21:00

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban című sorozat keretében ezúttal az amerikai zongorista, Joey Calderazzo kápráztat el minket. Joey Calderazzo triója finoman és szisztematikusan fejlődött a kortárs jazz egyik legizgalmasabb formációjává. „A pillanat spontaneitása számít, hogy milyen lesz a ritmus, hogyan változnak a harmóniák. Egy-egy kompozíciót egyik este bossa novaként, a másikon balladaként szólaltathatunk meg, nincs előre eldöntött elképzelés. Szeretem kijelölni a zenei sarokpontjaimat, majd kitörni azokból: ez az igazi kihívás számomra” – nyilatkozta Calderazzo.

szeptember 9. 21:00

JOEY CALDERAZZO TRIO

Budapest Jazz Club

Müpa – Fesztivál Színház

Jorge Pardo könnyen megkaphatná az egyik legnyitottabb zenész címet, hiszen nevével szimfonikus és elektronikus projektekben, jazz-zenekarban és flamenco big bandben is találkozhatunk. Pardo, az „új flamenco” mozgalom egyik vezéralakja mindig is a határvonalak átrajzolásán dolgozott. A flamenco kötött stíluselemei nála jól megférnek a jazzimprovizációkkal, de még a hiphopszövegmondással is. Így születik meg az az urbánus zenei irányzat, amely közben szilárdan gyökerezik a „canték” világa által meghatározott hagyományban. A Djinn sikerének kulcsa Pardo hiteles, alázattal teli közeledése mindenfajta zenéhez.

HARJINDER PAL SINGH

szeptember 23. 20:00 Trafó Kortárs Művészetek Háza

2017. JÚLIUS 27.–SZEPTEMBER 10. SZOBORBÚTOR | PAPP BÁLINT GYÖRGY KIÁLLÍTÁSA 2017. AUGUSZTUS 3.–SZEPTEMBER 10. NOÉ BÁRKÁJÁN | VIDÁK ISTVÁN ÉLETMŰ KIÁLLÍTÁSA 2017. AUGUSZTUS 10.–OKTÓBER 8. A MŰVÉSZET RÉTEGZŐDÉSEI LE LATITUDINI DELL'ARTE | KIÁLLÍTÁS

JORGE PARDO: DJINN

szeptember 18. 20:00

SZEPTEMBER

A Trafó Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei elnevezésű sorozatában ismét színpadra kerül a magából végtelen nyugalmat és derűt árasztó hangszer, a kasmíri cimbalomnak is nevezett szantúr. Aki ezt a hangszert megszólaltatja, nem más, mint Harjinder Pal Singh, a modern szantúr megalkotója, aki előbb tablán tanult, majd elsajátította a pakhawaj játékot. Most a világ színpadait járja, hogy népszerűsítse hangszerét. Az est második vendége Bhupinder Singh Chaggar lesz, aki több évtized gyakorlással és koncertezéssel nemcsak Európa, de India egyik elismert tablaszólistája lett.

2017. AUGUSZTUS 18.–OKTÓBER 8. AZ ELSŐ 40 ÉV | KIÁLLÍTÁS A KECSKEMÉTI NEMZETKÖZI KERÁMIA STÚDIÓ KORTÁRS KERÁMIAMŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNYÉBŐL 2017. SZEPTEMBER 4. | 18.00 BÖLCSŐTŐL A SÍRIG | ELŐADÓ EST SINKA ISTVÁN SZÜLETÉSÉNEK 120 ÉVES ÉVFORDULÓJÁRA 2017. SZEPTEMBER 5. | 19.30 „ISTEN TENYERÉN” – PETRÁS MÁRIA 60 ÉVES JUBILEUMI KONCERT 2017. SZEPTEMBER 6. | 18.00 BALASSA SÁNDOR ZENESZERZŐ MOZI A VIGADÓBAN 2017. SZEPTEMBER 9. | 19.30 GEORGINA VON BENZA OPERAÉNEKESNŐ JUBILEUMI KONCERTJE 2017. SZEPTEMBER 14. | 19.00 ZALÁN TIBOR ÉS BARÁTAI | SZÓ•SZÍN•JÁTÉK

KÖZPONTBAN A MŰVÉSZET A PESTI VIGADÓ A MAGYAR MŰVÉSZETI AKADÉMIA SZÉKHÁZA

1051 BUDAPEST, VIGADÓ TÉR 2. | WWW.VIGADO.HU

2017. SZEPTEMBER 17. | 19.30 HANGVERSENY A MÁV SZIMFONIKUS ZENEKARRAL ARANY JÁNOS TISZTELETÉRE 2017. SZEPTEMBER 20. | 20.15 MOZART: A VARÁZSFUVOLA | ROYAL OPERA HOUSE 2016/17 ÉLŐ KÖZVETÍTÉS LONDONBÓL 2017. SZEPTEMBER 24. | 19.30 A SYMPHONIA FANTASIA BEMUTATJA: OLASZ ÉS NÉMET REMEKMŰVEK KÓRUSMUZSIKÁVAL FŰSZEREZVE 2017. SZEPTEMBER 25. | 18.00 KAMPIS MIKLÓS ÉPÍTÉSZ | MOZI A VIGADÓBAN 2017. SZEPTEMBER 26. | 18.00 A NYÍREGYHÁZI VARÁZSLÓ – SZABÓ DÉNES KEDDI KALEIDOSZKÓP 2017. SZEPTEMBER 27. | 19.30 EMLÉKHANGVERSENY JÁRDÁNYI PÁL ZENESZERZŐ TISZTELETÉRE A BUDAPESTI VONÓSOKKAL 2017. SZEPTEMBER 28. | 19.30 BODROGI ÉVA, LACHEGYI IMRE ÉS SZÁSZVÁROSI SÁNDOR TELEMANN-KONCERTJE 2017. SZEPTEMBER 29.–NOVEMBER 26. 85+85 | FEKETE GYÖRGY MOZAIK-KOLLÁZS KIÁLLÍTÁSA

További információk kapcsán kérjük, látogassa meg honlapunkat, vagy érdeklődjön telefonon az alábbi elérhetőségeken! Jegypénztár: +36 (1) 328-3340 | Közönségszolgálat: +36 (1) 328-3300


58

JAZZ/WORLD/FOLK – portré „ÉLVEZEM, HA PROVOKÁLHATOM A KÖZÖNSÉGET”

Fidelio: Utalva a lemezed címére, milyen értelemben érzed magad kívülállónak? Gáspár Károly: Ez leginkább a szakmai mivoltomra vonatkozik. Alapvetően mindenkivel jó a kapcsolatom jazzkörökben, de sajnos amennyire kicsi ez a közösség, annyira megosztott is; rengeteg különböző érdekcsoport és klikk működik miniszakszervezetként, és én ezek közül egyikhez sem szeretnék csatlakozni. Éppen ezért nagyon hangsúlyosan igyekszem integratív személyiségként működni. Azt gondolom, sokszor elég volna öt percre leültetni ezeket az embereket egy asztalhoz beszélgetni, és azonnal kiderülne, hogy rengeteg közös pont van abban, ahogy a zenéről gondolkodnak. F: Milyen eszközökkel próbálod közel hozni egymáshoz ezeket az „érdekcsoportokat”? GK: Ennek az egyik módja, hogy igyekszem olyan zenekarokat összeállítani, amikben együtt zenélhetnek azok a muzsikusok, akik talán soha nem is találkoztak egymással. Három évig sikeresen működött szerdánként a Jedermannban a jam session sorozatom, ahol minden héten más fúvós volt a vendégünk. Az est első felében a vendégzenésszel adtunk koncertet, a második setben pedig kialakult egy jam session. Annyira jól sikerült, hogy a végére a rendezvény meghaladta önmagát, és felhígult a társaság: sokan félreértelmezték a célt, ez pedig eltántorított olyanokat, akiknek ott lett volna a helyük. Nagy szívfájdalmam, hogy tavaly megszűnt ez a sorozat, ugyanakkor elindítottuk helyette a Jazz Fridayst, amit kéthetente péntekenként rendezünk meg, ugyancsak a Jedermannban. F: Régóta a pályán vagy, ehhez képest a most megjelent albumod az első saját lemezed. Ezen viszont kizárólag saját szerzemények szerepelnek, valamint egy Horváth Jenő-dal. Miért vártál eddig az első lemezzel? GK: Egyrészt a mai világ nem kedvez a lemezkiadásnak, másrészt én magam is későn érő típus vagyok. Tavaly nyáron kaptam a BMC részéről egy fantasztikus lehetőséget, hogy ingyen felvegyek a stúdiójukban egy lemezanyagot, amit aztán a Hunnia Recordsnál Hunka Róbert adott ki. Azt hiszem, most, negyvenéves koromban érkeztem el oda fejben és zenei érettségben, hogy létrehozzak egy olyan albumot, amin saját szerzemények szerepelnek, és immár úgy tudom interpretálni őket, ahogy én azt elképzeltem. A hangzásban az ECM kiadó lemezei inspiráltak, amiket gyerekkorom óta hallgatok. Ezt a hangzásvilágot próbáltuk követni Szabó Viktor hangmérnökkel is. Elégedett vagyok a végered-

fotó: Handó Gergely

GÁSPÁR KÁROLY

Gáspár Károly zongorista a magyar jazzélet különleges alakja: egyszerre aktív résztvevője és külső szemlélője is a hazai jazzszcénának, amit nemrég megjelent lemeze, az Outsider címében is deklarál. Legközelebb augusztus 30-án hallhatjuk őt a Budapest Jazz Clubban, ahol triójával teljesen új repertoárral jelentkezik.

ménnyel, ebben persze óriási szerepe van a nagyszerű zenészpartnereimnek is – Horváth Balázs bőgősnek és Varga Bendegúz dobosnak –, akik nélkül ez a lemez nem jöhetett volna létre. F: Jól érzem, hogy a perfekcionizmusod miatt is vártál eddig? GK: Tény, hogy mindenben törekszem a tökéletességre. Szerintem egy kicsit kényszerbeteg is vagyok. Otthon is mindennek megvan a helye, és úgy érzem, hogy a zenében is mindennek megvan a helye. F: Hogy egyeztethető össze ez a tökéletességre való törekvés a jazz szabadságával? GK: Próbálom ezt a két dolgot magamban balanszírozni. Az évek alatt felismertem: nem lehet mindig minden tökéletes. A lemezfelvétel közben is visszafogtam magamat, és egy számból maximum négy változatot rögzítettünk, abból választottuk ki a végsőt. Amikor jazzt játszom, akkor jó értelemben véve teljesen kivetkőzöm magamból, és olyankor még az sem érdekel, hogy ös�szegyűrődik az ingem. Mert egyébként érdekel! (nevet) F: Mik a távlati terveid? GK: Talán meglepő, de szeretnék free jazzt játszani. Már a mostani lemezen is szerepel egy dal, a Loading, ami a main­stream és a free jazz határán lebeg, és Ornette Coleman szaxofonosnak dedikálva született meg. Nagyon beleszerettem a szabad zenébe, amiben jelentős szerepet játszik az egyik példaképem, Keith Jarrett, aki a Charles Lloyd Quartet tagjaként nagyon izgalmas free jazz elemeket csempészett az alapvetően modern main­ stream zenébe. A koncertjeimen is igyekszem játszani a szabad zene adta lehetőségekkel. Úgy látom, hogy ez a hallgatóságnak is tetszik, én pedig élvezem, ha jó értelemben véve provokálhatom a közönséget. Szász Emese Az interjú bővebb változata a www.fidelio.hu oldalon olvasható.


60

JAZZ/WORLD/FOLK – bontás

A FIDELIO.HU ajánlja

1 GRENCSÓ ISTVÁN: HOMOGENEOUS

„Nem mainstraim, nem free, nem jazzy... Turistazene” – mondja jól ismert szarkazmusával Grencsó a nyárbúcsúztató koncertről, ahol a türkmén zongoraművésznő, Maral Yakshieva lesz a vendége. szeptember 5. 21:00 Opus Jazz Club

2 PALYA BEA

Nincs nyár és nincs Kobuci Palya Bea-koncert nélkül. Mióta szülési szabadságra vonult, azóta minden koncertje kétszeresen is ünnep, ezért sem érdemes kihagyni a Kobuci utolsó szabadtéri koncertjeinek egyikét. szeptember 10. 20:00 Kobuci

3 MERCEDES PEÓN

1. PÉNTEK 17:00 VÁSÁRSZÍNPAD, HŰVÖSVÖLGY Kozma Orsi Quartet 19:30 MOM KULTURÁLIS KÖZPONT JaMese 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Harmónia Jazzműhely: Szakcsi Trio, vendég: Zana Zoltán 20:00 KOBUCI KERT Besh o droM 21:00 BMC – OPUS JAZZ CLUB 3. Hevhetia Fesztivál – Martyna Kwolek & Early Birds (PL) 21:00 EÖTVÖS10 KÖZÖSSÉGI ÉS KULTURÁLIS SZÍNTÉR

Tázló Klub – Évadnyitó bál: Tázló, PásztorHóra, FolkPakk 22:30 BUDAPEST JAZZ CLUB BJC Jam Session 2. SZOMBAT 13:30 VÁSÁRSZÍNPAD, HŰVÖSVÖLGY Marching Dixiband 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Papageno Jazz Est – Tommy Vig: Zene és irodalom 21:00 BMC – OPUS JAZZ CLUB 3. Hevhetia Fesztivál – Ján Hajnal (SK) / Krzysztof Kobyliński (PL) 22:30 BUDAPEST JAZZ CLUB BJC Jam Session 3. VASÁRNAP 16:45 VÁSÁRSZÍNPAD, HŰVÖSVÖLGY Cimbaliband

4. HÉTFŐ 19:00 MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Calcutta Trio 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB 2017 fiatal jazz-zenészének koncertje – Rafael Mário (Elek István, Oláh Péter, Bágyi Balázs) 5. KEDD 19:30 PESTI VIGADÓ „Isten tenyerén”: Petrás Mária 60 éves – jubileumi koncert 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB d1 tv Jazz Est: SAB-Zone feat. Bakó Kriszti 21:00 BMC – OPUS JAZZ CLUB Grencsó István, Maral Yakshieva, Bolcsó Bálint H O M O G E N O U S (H/RU) 6. SZERDA 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Formatex Jazz Est: Micheller Myrtill & Pintér Tibor Duo 20:00 DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA Meet Again – Trio Midnight, vendég: Szakcsi, Tony Lakatos 20:00 KOBUCI KERT Random Szerda 21:00 BMC – OPUS JAZZ CLUB Subtones 22:30 BUDAPEST JAZZ CLUB Wednesday Open Jam 7. CSÜTÖRTÖK 17:00 KOSSUTH TÉR, BUDAPEST Police Big Band 19:00 MONTÁZS ART CAFÉ Chameleon Jazz Band 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Fidelio Jazz Est: Szalay–Babos–Hárs Trio 20:00 DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA Budapest Jazz Orchestra, Balázs János: Gershwin-est 8. PÉNTEK 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Harmónia Jazzműhely: Pataj György Quintet 22:30 BUDAPEST JAZZ CLUB BJC Jam Session 9. SZOMBAT 19:00 LISZT FERENC TÉR A Zeneakadémia Népzene Tanszékének koncertje 19:30 A38 HAJÓ Barabás Lőrinc Quartet, SK Invitational feat. Ty and Lylit (AT) 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Port.hu Jazz Est: SOLATI 22:30 BUDAPEST JAZZ CLUB BJC Jam Session

10. VASÁRNAP 20:00 DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA Sabbathsong Klezmer és a 100 Tagú Cigányzenekar 20:00 KOBUCI KERT Palya Bea 11. HÉTFŐ 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Lengyelek (Stanislaw) 12. KEDD 19:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Joey Calderazzo Trio (USA) 19:00 MOM KULTURÁLIS KÖZPONT Oláh Gergő és a Roma Soul 20:00 MÜPA Ludovico Einaudi 21:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Joey Calderazzo Trio (USA) 13. SZERDA 22:30 BUDAPEST JAZZ CLUB Wednesday Open Jam 14. CSÜTÖRTÖK 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Equinox Septet, lemezbemutató koncert 21:00 BMC – OPUS JAZZ CLUB Kaltenecker Zsolt: Solo Electric Keyboard Music 15. PÉNTEK 19:00 SPINOZA SZÍNHÁZ Humoros Klezmer Koncert – SabbathSong Klezmer Band 19:30 MÜPA Rajkó Virtus – Budafoki Dohnányi Zenekar, vez.: Hollerung Gábor 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Harmónia Jazzműhely: Anita Wardell (GB) és a Cseke Gábor Trio 20:00 FONÓ BUDAI ZENEHÁZ Kubinyi Júlia estje 21:00 BMC – OPUS JAZZ CLUB Bágyi Balázs New Quartet 22:30 BUDAPEST JAZZ CLUB BJC Jam Session 16. SZOMBAT 17:00 KOSSUTH TÉR, BUDAPEST Fugato Orchestra és Tompos Kátya 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Alerant Jazz Est: Studió 11 Ensemble feat. Takács Nikolas 21:00 BMC – OPUS JAZZ CLUB Binder Quartet 22:30 BUDAPEST JAZZ CLUB BJC Jam Session 18. HÉTFŐ 18:00 MOM KULTURÁLIS KÖZPONT Kegyelem – a Misztrál Együttes, Buzogány Márta és Pelsőczy László 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Finucci Bros Project, vendég: Radics Gigi – Beyoncé-est

20:00 MÜPA – FESZTIVÁL SZÍNHÁZ Jorge Pardo: Djinn Bridging Europe – Európai Hidak 2017 19. KEDD 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB A Glonet bemutatja: Pankastic! 21:00 BMC – OPUS JAZZ CLUB Rozsnyói Péter Trió 20. SZERDA 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Az InfoRádió bemutatja: Jazzrael 20:00 MÜPA Bagossy Brothers Company – MR Akusztik 22:30 BUDAPEST JAZZ CLUB Wednesday Open Jam 21. CSÜTÖRTÖK 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB A Jegymester.hu bemutatja: Orbán György Quintet – Coltrane Legacy 21:00 BMC – OPUS JAZZ CLUB Szakcsi Trió 22. PÉNTEK 19:00 A MAGYAR RÁDIÓ

19:00 SPINOZA SZÍNHÁZ Dalok Seresstől, másoktól és magunktól – Müller Péter Sziámi és Szakcsi Lakatos Béla estje 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Swing à la Django 20:00 KOBUCI KERT Nana Vortex, Ferenczi György és az E1ső Pesti Rackák 20:00 MÜPA Mercedes Peón Bridging Europe – Európai Hidak 2017 20:00 TRAFÓ Harjinder Pal Singh – Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei XXII. 20:30 MÜPA Eduardo Trassierra Trio Bridging Europe – Európai Hidak 2017 21:00 BMC – OPUS JAZZ CLUB Swedish Jazz Night – Daniel Karlsson Trio – Malin Wättring 4 (S) 22:30 BUDAPEST JAZZ CLUB BJC Jam Session 24. VASÁRNAP 11:00 VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

MÁRVÁNYTERME

Szaniszló Richárd dobos szerzői estje 19:00 SPINOZA SZÍNHÁZ Rosh Hashana Klezmer Koncert – Klein Judit és a Haverim Klezmer Band 20:00 A38 HAJÓ Új Bin-Jip debüt koncert, vendég: Kiégő Izzók 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Harmónia Jazzműhely: Jazzical Trio 20:00 KOBUCI KERT Zuboly 21:00 BMC – OPUS JAZZ CLUB Gereben Zita Quintet 22:30 BUDAPEST JAZZ CLUB BJC Jam Session 23. SZOMBAT 19:00 MÜPA – ELŐCSARNOK, ÁTRIUM Ttukunak Bridging Europe – Európai Hidak 2017 19:00 MOM KULTURÁLIS KÖZPONT Balázs Elemér 50 – Visszatekintés a múltba, részletek a jelenből

Gryllus Vilmos: Őszi daloskönyv 18:00 MOM KULTURÁLIS KÖZPONT Berecz András: Sinka ének 25. HÉTFŐ 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB A Budateher bemutatja: Windsingers 26. KEDD 19:00 ZENEAKADÉMIA Akusztikus, autentikus: Góbé Zenekar 10 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB A Sróf Kft. bemutatja: Horváth Tojás Gábor Trio 27. SZERDA 21:00 BMC – OPUS JAZZ CLUB Puglia Sounds – Pasquale Stafano & Gianni Iorio „Nocturno” 22:30 BUDAPEST JAZZ CLUB Wednesday Open Jam

KUOKSZ CIR ÁS ELŐAD

Y RTTY AR PA P SOR

ÜLÉS

13

09

Jegyvásárlás

61

28. CSÜTÖRTÖK 19:30 A38 HAJÓ Grencsó István & Bolcsó Bálint, 1724 (H/A/PL), Killah Tofu (A) 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Papageno Jazz Est: Berdisz Művek 20:00 KOBUCI KERT Söndörgő 29. PÉNTEK 20:00 MU SZÍNHÁZ Újbuda Jazz Fesztivál 20:00 A38 HAJÓ Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso U.F.O. (JP), makrohang (HU) 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Harmónia Jazzműhely: Bágyi Balázs New Quartet feat. Pocsai Kriszta 20:00 FONÓ BUDAI ZENEHÁZ Zala zenekar, Fitos Dezső Társulat, Vizeli Balázs-lemezbemutató 20:00 KOBUCI KERT Parno Graszt 21:00 EÖTVÖS10 KÖZÖSSÉGI ÉS KULTURÁLIS SZÍNTÉR

Tázló Klub – Tázló táncház a Korindával 22:30 BUDAPEST JAZZ CLUB BJC Jam Session 30. SZOMBAT 15:00 MU SZÍNHÁZ Újbuda Jazz Fesztivál 19:00 KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR KŐBÁNYAI KULTURÁLIS KÖZPONT

Vujicsics Együttes 19:30 A38 HAJÓ GNU (Porteleki–Ajtai–Kapusi), Landing Venus 20:00 BUDAPEST JAZZ CLUB Alerant Jazz Est: László Attila – Tzumo Quintet 20:00 FONÓ BUDAI ZENEHÁZ HH Mesterek és Tanítványok – Versendi Kovács József – Utolsó Óra, indító nap 20:00 KOBUCI KERT Boban Marković Orkestar 20:00 MU SZÍNHÁZ Újbuda Jazz Fesztivál 22:30 BUDAPEST JAZZ CLUB BJC Jam Session

További programok: fidelio.hu/jazz_world_folk

További programok: fidelio.hu/jazz_world_folk

Minden idők egyik legboszorkányosabb „kopasz énekesnője” olyan zsigeri módon ötvözte az énekes-, dudás- és ütőshagyományt a kortárs elektronikus zene eszköztárával, mintha az efféle varázslat a világ legtermészetesebb dolga lenne. szeptember 23. 20:00 Müpa

20:00 DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA Budapest Klezmer Band és a Budapest Bár

bontás – JAZZ/WORLD/FOLK


62

KIÁLLÍTÁS – ajánló

forrás: Klebelsberg

SZERZETESEK – FOTÓKIÁLLÍTÁS

szeptember 11.–október 15. Klebelsberg Kultúrkúria

A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya 2015-ben, a szerzetesek évének alkalmából felkért 11 fotóművészt, hogy örökítsék meg a magyar szerzetesek életét. A fotográfusok az élő egyház bemutatására vállalkoztak a szerzetesség művészi ábrázolásán keresztül. Nem történelmi reflexió, nem teljességre törekvő ábrázolás volt a cél, mint inkább a mai szerzetesség egy-egy oldalát, „arcát” szemléltetni művészi eszközökkel. A különböző nézőpontokból kirajzolódik egy közös fókuszpont, mely segít megérteni a laikusok számára is a szerzetesi lét értelmét, célját.

forrás: Müpa

BÚS DONNÁK – EURÓPAI HIDAK 2017 – SPANYOLORSZÁG

szeptember 17.–szeptember 30. Müpa – Előcsarnok, Átrium

Julio Romero de Torres (1874–1930) festményeit és pályáját mutatja be a tablókiállítás, a művész életét pedig a táncprodukció. A spanyol szimbolista művész az édesapja, a szintén festő Rafael Romero Barros irányításával kezdett alkotni. Majd Európát bejárva kialakította a maga sajátos, metafizikus szimbolista festészetét. Az andalúz dalok, a régi mór-zsidó-cigány tánc és a flamenco mellett a nők tartották bűvöletükben. Szinte az összes képén feltűnnek melankolikus vagy fojtott szenvedélytől izzó allegorikus nőalakok. Visszatérő kellékeik a gitár, a narancs, a tükör, az imakönyv, a verseskötet és a mantilla.

FESTMÉNYBECSÜS KÉPZÉS

2017/2018 Kezdés: 2017.

szeptember 27-én

WORLD PRESS PHOTO 2017

forrás: World Press, Jonathan Bachman Thomson

szeptember 22.–október 23. Néprajzi Múzeum

A budapesti kiállítás már harmincnyolc éve mutat tükröt az előző évnek. Idén Burhan Ozbilici képe nyerte a nagydíjat. Díjnyertes fotókon át láthatjuk az elmúlt év eseményeit, hétköznapjait, sportját, azokat az embereket, akik a hírekben szerepelnek. Olyan bepillantást tesz lehetővé, amire sehol máshol nincs lehetőség. Óriási mértékben járul hozzá ahhoz, hogy tisztábban lássuk a világ eseményeit, hogy megértsük, mi zajlik körülöttünk. A kísérőkiállítás „Az év természetfotósa” világverseny történetének legeredményesebb fotográfusa, Máté Bence Láthatatlanul című gyűjteményes tárlata.

forrás: Ludwig

FLUXUS ÉS BARÁTAI (A SCHNEPEL-GYŰJTEMÉNY)

szeptember 22.–november 26. Ludwig Múzeum

A fluxus az intermédiával párhuzamosan fejlődött. Erős gyökerei vannak a zenében, a zenben, a formatervezésben és az építészetben is. A 20. század egyik merev definíciókkal nem leírható mozgalma, amely a dada, a szürrealizmus, az akcióművészet és az 1960-as évek mulandó anyagokat felhasználó törekvéseinek folytatásaként egyaránt értelmezhető. A fluxusmanifesztum olykor rebellió, máskor csupán minimalista jelhagyás, azaz életérzés kifejezése; olykor komoly filozofikus üzenettel, máskor üzenet nélkül. A kiállított több száz mű a fluxus széles palettáját mutatja be nemzetközi és magyar alkotók munkáin keresztül.

fotó: Korniss Péter

KORNISS PÉTER: FOLYAMATOS EMLÉKEZET

szeptember 29.–2018. január 7. Magyar Nemzeti Galéria

Az idén 80 éves Korniss Péter fényképezett népszokásokat, táncházat, balettot, ingázókat, cigány művészeket és betlehemeseket. A kiállítás az életmű szellemi ívét adó sorozatokra koncentrál. A fél évszázadot átfogó Folyamatos emlékezet kiállítás középpontjába a hagyományos paraszti kultúrától elindulva fokozatosan a globalizálódott világ és a vendégmunkás lét kerül. A Betlehemesek című sorozatban megjelenik a megrendezett kép, a staged photography. A kiállítás utolsó szekcióját az elmúlt három évben készült sorozat alkotja, ami a Budapesten munkát vállaló erdélyi asszonyokkal foglalkozik, és első alkalommal látható kiállításon.

További információ

www.kogart.hu/oktatas OKJ-S VÉGZETTSÉGET ADÓ KÉPZÉS ELMÉLETI ELŐADÁSOK ÉS GYAKORLATI FOGLALKOZÁSOK


64

KIÁLLÍTÁS – portré

bontás – KIÁLLÍTÁS

„Ő MAGA A ROCK AND ROLL. ÖRÖK ÉS KÖZÖS NEVEZŐ”

édesanyja a Sziget-kék Mamija, aki körül a cselekmény bonyolódik. Az édesapja pedig felismerhető a Tündér Lala egyik hősében. BA: És a patikus bácsiban, Csillben, akit a tündérek közt is a legnemesebb léleknek tartanak. F: A debreceni Dóczy Gedeon Gimnáziumban töltött évek mennyire lehetnek ismerősek az olvasóknak? A könyvek tanárai mögött felfedezhetőek valós személyek? KB: A Für Elisében sokat ír életének erről a szakaszáról és barátnőjéről (a könyvben fogadott testvérről), Ciliről. Cili mintája Mikes Edit, azaz Agancsos, a gimnáziumi barátnője. BA: Erősen merített a saját iskolájából, amikor az Abigél iskoláját megteremtette. Más néven írta meg ugyan a tanárait, de be tudjuk őket azonosítani a tablóképeken. A Merszi, Möszjő című esszékötetében is megemlíti azt, akiről az Abigél Kőnig tanár urát mintázta, és akit a sorozatban Garas Dezső játszott. Ott sem nevezi meg, de szerepel egy monogram, ebből tudtunk következtetni. Amikor ellátogattunk az iskolába, rákérdeztünk, és megerősítették, hogy ő Hettesheimer Ernő. A kiállításon egyébként megtalálható Abigél szobra és a kívánságkorsó, amibe a látogatók bedobhatják kérdéseiket, kívánságaikat. Abigél pedig válaszol is. F: Megjelenik a tárlaton a férje, Szobotka Tibor is? KB: Külön teremben mutatjuk be a Szabó–Szobotka házaspár életét ismeretlen, fiatalkorukból származó fotók alapján, azokat kiegészítve. Ugyanebben a teremben jelenik meg Az ajtó című regény és a Szeredás Emerenccel – valódi nevén Szőke Juliannával – való kapcsolata is. BA: Szabó Magdának az írás volt az élete. Azért is mondta, hogy neki házvezetőnőre van szüksége, mert ha ő dolgozott, írt, akkor még a kutyát sem tudta megsétáltatni. Éjjel-nappal ült az íróasztalnál, és írt. Szobotka Tibor a párja volt ebben. Borbély Zsuzsa

Fiktív Gasztrogaléria Kerényi Zoltán kiállítása jún. 8.–szept. 10. FinnAgora 100 tárgy Finnországból – Virtuális kiállítás márc. 23.–dec. 31. FUGA Fotók a FUGA-ról júl. 16.–szept. 1. Enigma júl. 20.–szept. 3. Geometrikus generációk. Jerzy Grochocki és magyar kortársai júl. 20.–szept. 3. Gyerekrajzok FUGAprogramfüzetre júl. 16.–szept. 3. HAAS Galéria Modern klasszikusok – Klasszikus modernek 2016. okt. 7.–2017. okt. 7. Holokauszt Emlékközpont Miranda – a cigány holokauszt aug. 3.–okt. 15. Inda Galéria Eperjesi Ágnes: D. 365 napja szept. 7.–okt. 20. Kassák Múzeum Különutak: Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció máj. 31.–szept. 17. Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár Hajnal János (1913–2010): Budapest–Róma jún. 30.–szept. 10. Kiscelli Múzeum Különutak: Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció máj. 31.–szept. 17. Klebelsberg Kultúrkúria Papp Nikolett: „Toldi írójához elküldöm lelkemet...” aug. 31.–szept. 17. Luther Márton élete álló- és mozgóképeken aug. 30.–szept. 30. Szerzetesek szept. 11.–okt. 15. XI. Ötvösművészeti Biennálé szept. 21.–okt. 15. Knoll Galéria Birkás Ákos: Esszé szept. 9.–szept. 23. Nemes Csaba: Festés szept. 9.–szept. 23. Nemes Csaba: Történelmi koreográfiák szept. 28.–nov. 25. Komplex Titanic – A kiállítás júl. 20.–dec. 31. Lechner Tudásközpont Építészhagyatékok-kiállítás: A Kotsis fivérek máj. 10.–dec. 31.

A FIDELIO.HU ajánlja

1 KINCSEK A VÁROS ALATT – ÚJDONSÁGOK A MÚLTBÓL

A kiegyezést követő gazdasági fellendülés és városias fejlődés hatására indult meg Budapest régészeti emlékeinek gyűjtése, majd módszeres feltárása, ami a főváros első múzeumának (ma Budapesti Történeti Múzeum) alapításához vezetett. A kiállítás az 1867-től 2015-ig tartó feltárásokat mutatja be. április 12.–szeptember 17. Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum

2 NÉMETH ILONA: BÁBKÉPZETEK

Németh Ilona egész alkotópályáján színházi emberként dolgozott: bábosként, színészként, jelmez-, látvány- és legfőképpen bábtervezőként, de a Műcsarnokban augusztus végén nyíló kiállítása végre arra is lehetőséget ad, hogy annak lássuk őt, ami eredendően mindig is volt: képzőművésznek. augusztus 23.–szeptember 24. Műcsarnok#Box (volt Mélycsarnok)

3 KELETI ÉVA: RUSZT JÓZSEF

Keleti Éva mintegy húsz évig rendszeresen figyelemmel kísérte Ruszt József rendezői pályáját. E mostani kiállítás a fotóművész vallomása a Kossuth-díjas rendezőről, aki idén lenne nyolcvan­ éves. szeptember 10.–október 10. Bethlen Galéria

Ludwig Múzeum (Művészetek Palotája) A kopár szik sarja. A Hejettes Szomlyazók kiállítása júl. 14.–szept. 10. Gilbert & George: Bűnbak-képek Londonnak júl. 7.–szept. 24. Fluxus (A Schnepel-gyűjtemény) szept. 21.–nov. 5. Westkunst–Ostkunst. Új állandó kiállítás a Ludwig Múzeum gyűjteményéből márc. 10.–dec. 31. M Galéria Szívvel lélekkel objektívvel szept. 5.–szept. 15. Régi levelek szept. 18.–szept. 30. Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház Elliott Erwitt: Retrospektív jún. 15.–szept. 10.

További programok: fidelio.hu/kiallitas

Fidelio: A kiállítás címe Annyi titkom maradt… Az önök számára is akadtak új felfedezések? Kiss Borbála: Meglepő volt, hogy mennyire – mai szóval – vagány, belevaló nő volt. Többen emlékeznek rá úgy, hogy mennyire vicces volt, milyen vitriolosan fogalmazott. Lator László a nőre emlékszik, aki édes, macskaszerű volt. Borbás Andrea: Talán Bereményi Géza említette, hogy meglepően kacér nő volt, pedig ő már idős néniként ismerte meg. Az írónő az egyik osztálytalálkozóján – hogy bosszantsa a szigorúan szabályozott gimnáziumot – műszempillával és magas sarkú, aranyszínű papucskában jelent meg. Háy János például azt mondja róla: „Ő maga a rock and roll!”, olyan örök és közös nevező. A leveleiből kiderült például az is, hogy neki a Rakéta regényújság olyan volt, mint másnak a cigaretta, vagy hogy nagy rajongója a Winnetounak. F: Szabó Magda esetében lehetséges az életmű és az életrajz szigorú elkülönítése? BA: Szabó Magda mitológiai rendszert épített fel a saját családtagjaiból – szüleiből, fogadott testvéréből, férjéből és a házvezetőnőjéből, a nagynénikből, nagybácsikból és unokatestvérekből – a görög és római mitológia mintájára. A kiállításon azt mutatjuk be, hogy kit melyik művében ábrázolt. A mítoszokat az édesapjától hallotta gyerekkorában. Nem véletlen az asszociáció: édesapjáék tizennégyen voltak testvérek. A saját családfájánál csak a mitológia szerteágazóbb. Az író és modell című esszéjében írja, hogy amikor valakit modellként használt, akkor egy-egy tulajdonságát megtartotta, de az összes többit megváltoztatta. Például a nagynénjét, aki nagyon rosszul bánt vele, gonoszként írta meg, és még az egyetlen jó tulajdonságát, az állatszeretetét is elvette tőle. F: Hogy jelenik meg a saját gyerekkora a Sziget-kék és a Tündér Lala történeteiben? BA: A Sziget-kék az édesanyja meséje volt. Esténként mesélt neki a Gonosz néniről és Valentinról, ebből lett a regény. De a Tündér Lalának is megvolt egy-egy morzsája. KB: Szabó Magda több helyen azt írta, hogy végül is az édesanyja is író volt, csak nem írta meg a történeteit, hanem mesélte. Ő viszont a Sziget-kéket szándékoltan akkor írta meg, amikor az édesanyja még élt, és neki ajánlotta. A saját szülei is feltűnnek a mesékben. Az

fotó: Szécsi István

KISS BORBÁLA és BORBÁS ANDREA

A Szabó Magda születésének 100. évfordulójára rendezett kiállítás kurátorainak munkája irigylésre méltó: a tárlatra készülve hivatalból olvasták az írónő műveit. Emellett átnézték a hagyatékokban fellelhető iratokat, felkeresték az írónő keresztfiát, és felvették a kapcsolatot a debreceni gimnáziumával. Borbás Andrea és Kiss Borbála mesél arról, Szabó Magda hogy szőtte bele a regényeibe népes rokonságát, és milyen vagány, kacér nő volt még időskorában is.

BUDAPEST 2B Galéria Escape from the Noise szept. 12.–okt. 3. Angyalföldi József Attila Művelődési Központ Boros Gábor kiállítása aug. 29.–szept. 15. Mozgásban a kultúra 3. kiállítás – Martinek János júl. 18.–szept. 22. Aquincumi Múzeum Hadrianus MCM – Egy ókori karrier története máj. 26.–okt. 31. Titkos utakon – Sötét varázslatok Aquincumban 2016. dec. 3.–2017. nov. 5. Arte Galéria és Aukciós Iroda Képzőművészeti kiállítások plakátjainak árverése szeptember 15-én aug. 25.–szept. 14. Artus Stúdió Bornemissza Eszter kiállítása szept. 5.–szept. 30. B32 Galéria és Kultúrtér F35B32 szept. 13.–okt. 9. Bajor Gizi Színészmúzeum Szivárvány Európa felett ápr. 8.–okt. 15. Színészdal máj. 26.–dec. 31. Bethlen Galéria Keleti Éva: Ruszt József szept. 10.–okt. 10. Bibliamúzeum Dürer – Fénybe metszett vonalak jún. 15.–szept. 20. Budapest Galéria Gaál Miklós, iski Kocsis Tibor: A gondolat tekintete aug. 1.–szept. 10. Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum Kincsek a város alatt ápr. 12.–szept. 17. Centrális Galéria Afganisztán, birodalmak temetője jún. 21.–szept. 17. Esernyős Galéria Outsiders Projekt júl. 11.–szept. 30. Napkitörés szept. 5.–szept. 21. Szász Károly: Megmenteni a megmenthetőt szept. 21.–okt. 8. Evangélikus Országos Múzeum Reformáció Kelet-Európában aug. 9.–szept. 9. Fiatal Képzőművészek Stúdiója – Stúdió Galéria Digitális szobrászat? – 3D-nyomtatás a képzőművészetben szept. 5.–szept. 28.

65


66

KIÁLLÍTÁS – bontás MKVM, Kultea A háború pillangói – Érosz a Nagy Háborúban jún. 1.–okt. 1. Ügynök a bárpultban máj. 25.–okt. 1. Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig jún. 23.–okt. 15. Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár (MMGM) Garay Ákos : Élcelődjünk huszár módra jún. 24.–szept. 17. A jégtorony titka – kiállítás és kincskereső játék szept. 23.–nov. 5. Kincseink és egyedi értékeink jún. 9.–dec. 31. Magyar Nemzeti Galéria Szenvedély és irónia – Meller Péter és a grafikai képzelőerő jún. 22.–szept. 3. Korniss Péter: Folyamatos emlékezet szept. 29.–2018. jan. 7. Remekművek a Szépművészeti Múzeumból 2015. júl. 1.–2018. márc. 15. Magyar Nemzeti Múzeum Megmentett műkincsek 2017 jún. 23.–szept. 3. Huszadik századi protestáns életutak ápr. 27.–nov. 5.

bontás – KIÁLLÍTÁS IGE-IDŐK – A reformáció 500 éve ápr. 27.–nov. 5. Magyar Természettudományi Múzeum A 66. szélességi kör aug. 28.–okt. 2. Margitszigeti Víztorony Élet-víz-sport-erő a Margitszigeten júl. 5.–szept. 30. Millenáris Gateway to Space jún. 1.–szept. 11. Molnár Ani Galéria Ember Sári: Hosszúélet / Longlife júl. 5.–szept. 29. Műcsarnok – Kamaraterem (volt M0) Kávé a szalonban – Porcelánok a Merényi-gyűjteményből jún. 20.–szept. 3. Cipőmágia. Experimentális cipődizájn szept. 15.–okt. 22. Műcsarnok Olga Tobreluts: Új mitológia szept. 6.–okt. 29. Sebastiao Salgado: Genezis szept. 6.–okt. 29. Jozef Suchoža: Határvidék szept. 5.–nov. 22. Műcsarnok#Box (volt Mélycsarnok) Németh Ilona: Bábképzetek aug. 23.–szept. 24.

Müpa – Előcsarnok, Átrium Bús donnák szept. 17.–szept. 30. Müpa – Zászlótér Maja köpenyéből szept. 17.–szept. 30. Napvilág Könyves Galéria Ellenségkép és propaganda az I. világháborúban máj. 31.–szept. 30. Néprajzi Múzeum Bocskor, csizma, paduka – kalandozások a lábbeli körül márc. 5.–dec. 31. Országos Széchényi Könyvtár A magyar hangosfilm plakátjai 1931–1944 máj. 31.–okt. 7. Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet „szorítom élő neszeit a világnak” – Szabó Magda színháza júl. 11.–okt. 31. Pesterzsébeti Múzeum Főúr, fizetek! ápr. 19.–2018. ápr. 1. Pesti Vigadó Papp Bálint György kiállítása júl. 27.–szept. 10. Noé bárkáján aug. 3.–szept. 10. A művészet rétegződései aug. 10.–szept. 8.

Az első 40 év aug. 18.–okt. 8. 85+85 szept. 29.–nov. 26. Petőfi Irodalmi Múzeum Cselgáncs / képpel – szóval júl. 13.–szept. 1. „Arany 200 busz” – a PIM mozgókiállítása jún. 5.–2018. szept. 5. Helyzetek és karakterek – Békés Rozi illusztrációi márc. 10.–szept. 8. 100 könyv Finnországból jún. 8.–okt. 8. Önarckép álarcokban máj. 15.–2018. dec. 30. Annyi titkom maradt... – Szabó Magda 100 jún. 20.–2018. febr. 4. Pótkulcs Fény-képzetek – Gyulay Erika tárlata 2015. szept. 10.–2019. okt. 11. RaM Colosseum Alföldi László kiállítása aug. 24.–szept. 24. Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Elliott Erwitt: Retrospektív jún. 15.–szept. 10. Robert Capa, a tudósító jún. 27.–dec. 31.

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár Alkotó elmék, gyógyító orvosok jún. 18.–szept. 30. Sziklakórház – Titkos légókórház és atombunker Atombomba-kiállítás jún. 1.–okt. 31. Új Budapest Galéria Hejettes Szomlyazók: Rügyfakadás máj. 31.–szept. 3. Újlipótvárosi Klub – Galéria Gábor Imre kiállítása máj. 9.–szept. 1. ReLoad/Újratöltve aug. 30.–okt. 6. Várkert Bazár Borsos Miklós gyűjteményes kiállítása júl. 13.–szept. 24. Pesti Srácok hangjai ápr. 26.–szept. 30. Városház Galéria – Budapest XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatala Egyesített Óvodák tablóinak kiállítása júl. 18.–szept. 1. Vasarely Múzeum Osas Come Back jún. 22.–szept. 30.

SZENTENDRE Czóbel Béla Múzeum Újragondolt Czóbel – 2.0 ápr. 8.–2018. márc. 1. Erdész Galéria and Design Fábián Veronika: All in aug. 25.–szept. 15. Nagybányától Szentendréig júl. 27.–szept. 30. Pest Megyei Könyvtár Dumtsa Jenő, a képeslapgyűjtő polgármester máj. 24.–szept. 30.

A FIDELIO MAGAZINT KERESSE ORSZÁGSZERTE A LIBRI KÖNYVES­ BOLTOKBAN!

AZ ELSŐ 40 ÉV a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió kiállítása

MÁRIA TERÉZIA ÉS A MŰVÉSZET

AZ URALKODÓ SZÜLETÉSÉNEK 300. ÉVFORDULÓJÁT A BÉCSI BELVEDERE-PALOTA ARRA HASZNÁLTA FEL, HOGY BEMUTASSA, MILYEN HALADÓ ELKÉPZELÉSE VOLT MÁRIA TERÉZIÁNAK A VIZUÁLIS MŰVÉSZETEKRŐL.

Az 1740-ben trónra lépő uralkodó elődeivel ellentétben nem a történelmi gyűjteményt kívánta gazdagítani, hanem a kortárs művészek alkotásai közül válogatott. Ez igen szabad és egyedi látásmódot tükröz, és a művészet mély megértését. A kiállítás a korban divatos műfajokra koncentrál, mint a portréfestészet és -szobrászat. Ezek az uralkodóház hatalmának érzékeltetésére szolgáltak, akárcsak az allegorikus festmények vagy a mennyezetfreskók. A helyszínválasztás sem véletlen: Mária Terézia uralkodása alatt került a Belvederébe a császári képtár.

JÚNIUS 30.–NOVEMBER 5. ALSÓ BELVEDERE-PALOTA, BÉCS, AUSZTRIA

2 017. a u g u s z t u s 18 . – o k t ó b e r 8 . P e s t i V i g a d ó , V. e m e l e t minden, ami művészet mma.hu

67


68

GYEREK – ajánló

bontás – GYEREK A KUFLIK MOZIBA MENNEK

„Se nem kifli, se nem kukac, simán kufli, ezt mondogasd!” A kuflik azt szeretik a legjobban, ha nem történik velük semmi, csak lustálkodhatnak naphosszat a kupacuk tetején. De hiába, mert többnyire mégis úgy alakul, hogy békésen induló napjuk bonyodalmas kalanddá válik! Dániel András népszerű könyvéből készült a KEDD Animációs Stúdióban Pálfi Szabolcs, Jurik Kristóf és M. Tóth Géza rendezésében az Egy kupac kufli mozifilm. Mesélő és az összes szereplő hangja: Scherer Péter. A kufli-film augusztus 17-től lesz látható a magyar mozikban.

1. PÉNTEK 14:00 ÓPERENCIÁS UDVAR, HŰVÖSVÖLGY

Megnyílik a mesekert XIX. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál 15:00 ÓPERENCIÁS UDVAR, HŰVÖSVÖLGY

Legyél a cimborám XIX. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál 16:00 ÓPERENCIÁS UDVAR, HŰVÖSVÖLGY

CIRCUS MAXIMUS A SPORTARÉNÁBAN!

október 28.

A cirkuszi szupershow közel 100 egzotikus állattal és több mint 100 fős stábbal várja a nagyérdeműt! A porondon a tradicionális cirkuszi világ minden bugyrába bepillantást nyerünk. A világ legnagyobb egzotikus állatprodukciója, akrobaták, zsonglőrök, kutyarevü, zenélő bohóccsoport és extrém FMX-motorosok világszáma. A hamisítatlan cirkuszi hangulatot fokozza majd a Nemzeti Cirkusz nyolctagú zenekara és az elképesztően tehetséges afrikai énekesnő, Lady Masallah.

Papp László Budapest Sportaréna

Együgyű Mihók, avagy a balgaság szerencséjének egészen igaz története Ládafia Bábszínház XIX. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál 2. SZOMBAT 9:30 KOLIBRI GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI SZÍNHÁZ

A Hubay Jenő Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara XXVI. Kolibri Évadnyitó Fesztivál 9:30 KOLIBRI GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI SZÍNHÁZ

ESTI SÉTA AZ ÁLLATKERTBEN

szeptember 14., 28. 17:30

Az éjszakai állatkert szinte olyan, mint egy igazi dzsungelkaland! Ha kíváncsi rá valaki, hogy mi történik éjszaka az állatkertben, akkor itt a remek alkalom, hiszen nemcsak az esti hangulatba lehet belekóstolni, de a kulisszák mögé is bekukucskálhatunk. A csoportok vezetői megmutatják például az állatorvosi rendelőt vagy a takarmánykonyhát, a gondozók egészen közelről megismertetik az érdeklődőket a legkülönlegesebb állatokkal, sőt még az akvárium látogatók számára láthatatlan részét is be lehet barangolni. Idén te is részese lehetsz ennek a páratlan élménynek!

Fővárosi Állat- és Növénykert

VADLESEN A TERÉZVÁROSBAN – JÁTÉKOS VÁROSI SÉTA GYEREKEKNEK

Találkozási pont: az Operaház főbejáratánál

VUK

Az Inversedance – Fodor Zoltán Társulata, a Nemzeti Táncszínház és a Müpa közös produkciója. Fekete István meséje ez idáig még sosem kelt életre táncszínpadon, most azonban megelevenednek a jól ismert figurák, Karak, Vahur, Tás, a „Simabőrű” és még számos szereplő mellett természetesen Vuk is, akinek játékos, eleven karakterében minden gyerek magára ismerhet. Csalafinta csínytevésein és kalandozásain keresztül a kisróka a gondoskodó szeretet segítségével fedezi fel az életet. szeptember 26. 10.30 Müpa

SZÍNHÁZ

Róka szolga Majorka Színház XXVI. Kolibri Évadnyitó Fesztivál 10:30 NAGYSZÍNPAD, HŰVÖSVÖLGY Brass Hu-Morzsák Méhes Csaba és a Brass In The Five XIX. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál 11:00 KLAUZÁL GÁBOR BUDAFOKTÉTÉNYI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Bíró Eszter: Állati zenés ABC 11:30 KOLIBRI GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI SZÍNHÁZ

A világ kenyere Árgyélus Meseszínház XXVI. Kolibri Évadnyitó Fesztivál 11:30 ÓPERENCIÁS UDVAR, HŰVÖSVÖLGY

Arany-mesék Szekér Színház XIX. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál 12:30 KOLIBRI GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI SZÍNHÁZ

Girotondo La Baracca-Testoni Ragazzi (Olaszország) XXVI. Kolibri Évadnyitó Fesztivál 12:30 KOLIBRI GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI SZÍNHÁZ

János vitéz Miskolci Csodamalom Bábszínház XXVI. Kolibri Évadnyitó Fesztivál

SZÍNHÁZ

Az állatok nyelvén tudó juhász XXVI. Kolibri Évadnyitó Fesztivál 15:00 POZSONYI PIKNIK, ÚJPEST RAKPART

GóleMese, avagy így ment a rabbi hohmecolni! Gólem Színház 15:15 ÓPERENCIÁS UDVAR, HŰVÖSVÖLGY

A háromágú tölgyfa tündére Fabók Mancsi Bábszínháza XIX. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál 15:30 KOLIBRI GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI SZÍNHÁZ

Mimóka Mesebolt Bábszínház XXVI. Kolibri Évadnyitó Fesztivál 17:00 KOLIBRI GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI SZÍNHÁZ

Pulcinella és a varázskút Vaskakas Bábszínház XXVI. Kolibri Évadnyitó Fesztivál 17:50 KOLIBRI GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI SZÍNHÁZ

Mátyás király szárnyai MárkusZínház XXVI. Kolibri Évadnyitó Fesztivál 18:00 NAGYSZÍNPAD, HŰVÖSVÖLGY Kolompos vigadalom XIX. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál 19:00 KOLIBRI GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI SZÍNHÁZ

Vitéz László és az elátkozott malom Pályi János XXVI. Kolibri Évadnyitó Fesztivál 19:00 VÍGSZÍNHÁZ A Pál utcai fiúk 3. VASÁRNAP 10:30 NAGYSZÍNPAD, HŰVÖSVÖLGY Malek Andrea: Eszement mesekaland XIX. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál 11:30 ÓPERENCIÁS UDVAR, HŰVÖSVÖLGY

A zöldszakállú király Zirano Bábszínház XIX. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál 13:00 VÁSÁRSZÍNPAD, HŰVÖSVÖLGY Operált operáktól a filmzenékig XIX. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál 15:00 ÓPERENCIÁS UDVAR, HŰVÖSVÖLGY

Jóka ördöge Csavar Színház XIX. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál 19:00 MÜPA Cirkusz az éjszakában Recirquel

A FIDELIO.HU ajánlja

1 FÜZETDEKORÁLÁS

Vigyázz, kész, csomagolj! Készítsd el Farkas Réka iparművésszel a legegyedibb füzetborítókat! Próbáld ki a márványozást és a különféle scrapbook technikákat. Óvodásokat is várunk, ők sem fognak unatkozni. szeptember 2. 11:00 Magyar Mesemúzeum

2 CSODÁLATOS UNIVERZUM

A Planetárium 3D-filmjében bolyongunk a Naprendszerben, távoli, soha nem látott világok tárulnak fel előttünk a térhatású animációkban. Végigkövethetjük a csillagok életét, születésüktől egészen a gigantikus robbanással bekövetkező halálukig. szeptember 3., 7., 12., 14., 19., 26., 27. TIT Uránia Csillagvizsgáló

3 A ZONGORA – BALÁZS JÁNOS KONCERTJE

Balázs János Liszt Ferenc- és Junior Prima-díjas zongoraművész hangszerbemutató koncertje. A belépés díjtalan, de regisztrálni szükséges a hangszerekvilaga@gmail.com e-mail-címen. szeptember 24. 10:30 MOM Kulturális Központ

6. SZERDA 19:00 MÜPA Cirkusz az éjszakában Recirquel 9. SZOMBAT 11:00 MAGYAR MESEMÚZEUM „Terülj, terülj” – diafilmvetítés 14:00 TURAY IDA SZÍNHÁZ Csipkerózsika 20:00 CSILLEBÉRCI SZABADTÉRI SZÍNPAD

Abigél Bánfalvy Stúdió Színházi Esték Csillebércen 10. VASÁRNAP 15:00 HATSZÍN TEÁTRUM Arany Lille Apró Színház 20:00 VÍGSZÍNHÁZ A Pál utcai fiúk 13. SZERDA 20:00 TRAFÓ Az időnk rövid története ESZME Egyesület

További programok: fidelio.hu/bobita

szeptember 17. 10:30

A vadregényes sétán a gyerekek a terézvárosi állatok és más furcsa lények nyomába erednek, és begyűjtik őket a kígyótól az oroszlánon át a szárnyas griffig! A fémből, fából, kőből, üvegből megformált fenevadak és kezes háziállatok ugyanis rengeteg épületen elrejtőztek, csak meg kell találni őket! A kétórás séta során kiderül, hogy miért is kellett kicsinosítani az épületeket, hogy milyen technikákkal, anyagokkal, hogyan dolgoztak a régi mesterek. További információ és jelentkezés: imaginebp.hu.

Mi újság? Kolibri Fészek XXVI. Kolibri Évadnyitó Fesztivál 10:30 KOLIBRI GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI

14:30 KOLIBRI GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI

69


70

GYEREK – bontás 15. PÉNTEK 16:00 RS9 SZÍNHÁZ Szorgalmas és rest lány Formiusz Színház 19:00 MÜPA Cirkusz az éjszakában Recirquel 16. SZOMBAT 10:00 ZENEAKADÉMIA Liszt-Kukacok Akadémiája – Zenés beavató foglalkozás 11:00 HATSZÍN TEÁTRUM Kerekítő manó és az évszakok VI. Színházak Éjszakája 2017 11:00 MÜPA – ÜVEGTEREM Fehérlófia 17:00 KÁROLYI-KERT Szalóki Ági-gyerekkoncert 17. VASÁRNAP 10:00 ÓKK CSILLAGHEGYI KÖZÖSSÉGI HÁZA

Kakaómozi gyerekeknek: Pinokkió, a beszélő fabábu kalandjai 11:00 HATSZÍN TEÁTRUM Bumba Apró Színház 14:30 BUDAPESTI FESZTIVÁLZENEKAR SZÉKHÁZA

Kakaókoncert 1. 1718 15:00 MAGYAR SZÍNHÁZ Rumini 16:00 PESTI SZÍNHÁZ A dzsungel könyve 16:30 BUDAPESTI FESZTIVÁLZENEKAR SZÉKHÁZA

További programok: fidelio.hu/bobita

Kakaókoncert 1. 1718 19:00 MÜPA Cirkusz az éjszakában Recirquel 19:00 VÍGSZÍNHÁZ A padlás

bontás – GYEREK 19. KEDD 10:00 MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI

24. VASÁRNAP 10:00 ÓKK CSILLAGHEGYI KÖZÖSSÉGI

KÖZPONT

HÁZA

Hő-hő, felhő! Bóbita Bábszínház 10:00 MÜPA – ÜVEGTEREM Hangulat Junior: Beethoven, az utánozhatatlan 11:00 MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Hő-hő, felhő! Bóbita Bábszínház 10:30 KOLIBRI FÉSZEK Kippkopp és Tipptopp 11:00 MILLENÁRIS Alma Együttes 22. PÉNTEK 10:00 KOLIBRI GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI SZÍNHÁZ

Mágikus állatok iskolája 18:00 MU SZÍNHÁZ Pán Péter kalandjai 23. SZOMBAT 9:30 KOLIBRI FÉSZEK Toda – a csoda gyereknyelven! 10:00 ZENEAKADÉMIA Liszt-Kukacok Akadémiája – Zenés beavató foglalkozás 11:00 ÓBUDAI KULTURÁLIS KÖZPONT CIVIL HÁZ

Alma Együttes 11:00 HATSZÍN TEÁTRUM Móka Miki és barátai Dumaszínház 11:00 KOLIBRI FÉSZEK Toda – a csoda gyereknyelven! 17:00 MU SZÍNHÁZ Pán Péter kalandjai 19:00 VÍGSZÍNHÁZ A Pál utcai fiúk

Kakaómozi gyerekeknek: Robin Hood, a rablók vezére 10:30 MAGYAR MESEMÚZEUM Kiscsoport-koncert 10:30 KOLIBRI FÉSZEK Moha és Páfrány 10:30 MOM KULTURÁLIS KÖZPONT A zongora – Balázs János koncertje 11:00 HATSZÍN TEÁTRUM Kerekítő manó és az évszakok 11:00 A MAGYAR RÁDIÓ 6-OS STÚDIÓJA Tóbiás matiné 11:00 VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

Gryllus Vilmos: Őszi daloskönyv 14:30 VÍGSZÍNHÁZ A Pál utcai fiúk 17:00 MU SZÍNHÁZ Pán Péter kalandjai 19:00 VÍGSZÍNHÁZ A Pál utcai fiúk 25. HÉTFŐ 10:30 KOLIBRI FÉSZEK Moha és Páfrány 26. KEDD 10:00 MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Pici Bonbon Góbi Rita Társulat 10:30 MÜPA Vuk Inversedance – Fodor Zoltán Társulata 15:00 MÜPA Vuk Inversedance – Fodor Zoltán Társulata 27. SZERDA 10:00 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ Erdei kalamajka

11:00 MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Kaláka kicsiknek 28. CSÜTÖRTÖK 10:00 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ Erdei kalamajka 17:00 KOLIBRI GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI SZÍNHÁZ

Rövidzárlat 29. PÉNTEK 10:00 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ Erdei kalamajka 10:30 KOLIBRI FÉSZEK Mi újság? 17:00 KOLIBRI GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI SZÍNHÁZ

Rövidzárlat

19:00 RaM COLOSSEUM Cinderella ExperiDance Produkció 19:30 MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

MZ/Xy jelentkezz, jelentkezz! SZINDRA társulat 30. SZOMBAT 10:00 ZENEAKADÉMIA Liszt-Kukacok Akadémiája – Zenés beavató foglalkozás 11:00 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ Erdei kalamajka 11:00 MÜPA – ÜVEGTEREM Fehérlófia

15:00 KLAUZÁL GÁBOR BUDAFOKTÉTÉNYI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

BDZ Junior 1, „Játék a klasszikusokkal” Melodika Csoport, Budafoki Dohnányi Zenekar 15:00 KEREKERDŐ PARK Alma Együttes 15:00 KOLIBRI FÉSZEK Mi újság? 15:00 RaM COLOSSEUM Cinderella ExperiDance Produkció 19:00 RaM COLOSSEUM Cinderella ExperiDance Produkció

71


72

HELYSZÍNEK 2B Galéria IX., Ráday u. 47., (1)215-4899, 20-993-9361, www.pipacs.hu/2b A38 Hajó XI., Henryk Sławik rakpart, (1)464-3940, (1)464-3946, www.a38.hu Albertfalvi Közösségi Ház XI., Gyékényes utca 45–47., www.ujbuda.hu/tags/ albertfalvi-kozossegi-haz Angyalföldi József Attila Művelődési Központ XIII., József Attila tér 4., (1)3203842, ()1320-3843, www.kult13.hu Aquincumi Múzeum III., Szentendrei út 139., (1)430-1081, www.aquincum.hu Artus Stúdió XI., Sztregova utca 3., (1) 204-3755, www.artus.hu Átrium Film-Színház, II., Margit körút 55., (1)317-9338, (1) 318-9844, www.atrium. hu B32 Galéria és Kultúrtér XI., Bartók Béla út 32., (1)787-0045, ujbudakulti.hu/ udvarhazB32.html Bajor Gizi Színészmúzeum XII., Stromfeld Aurél út 16., (1)225-3161, (1)375-1184 Bartók Béla Emlékház II., Csalán út 29., 1/394-2100 Belvárosi Színház VII., Károly körút 3/a, 1/266-7130, 1/317-5067, www.belvarosiszinhaz.hu Benczúr Ház VI., Benczúr utca 27., www. benczurhaz.hu Bethlen Téri Színház VII., Bethlen Gábor tér 3., (1)342-7163, www.bethlenszinhaz.hu Bethlen téri Zsinagóga VII., István utca 15. BMC IX., Mátyás utca 8., www.bmc.hu Budahegyvidéki Evangélikus Templom XII., Kékgolyó utca 17., 1/2240640 Budapest Jazz Club XIII., Hollán Ernő utca 7., 70-413-9837, www.bjc.hu Budapesti Fesztiválzenekar Székháza III., Selmeci utca 14–16., (1)4894330, (1)388-6538 Budapesti Operettszínház VI., Nagymező utca 17., (1)353-2172, www. operettszinhaz.hu Budavári Mátyás-templom I., Szentháromság tér 2., (1)355-5657 Centrál Színház VI., Révay utca 18., (1)301-2060, www.centralszinhaz.hu Csili Művelődési Központ XX., Nagy Győri István utca 4–6., (1)283-0229, www. csili.hu Csillebérci Szabadtéri Színház XII., Konkoly-Thege Miklós út 21., www. csilleberciszinhaz.hu Deák 17 – Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria V., Deák Ferenc utca 17. Dumaszínház VIII., Corvin sétány 1/b., 30-680-5263, (1)788-7260, www.dumaszinhaz.hu Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér VI., Eötvös utca 10., (1)322-2886, www.eotvos10.hu Erkel Színház VIII., II. János Pál pápa tér 30., (1)332-6150, www.opera.hu Erzsébetligeti Színház – Corvin Művelődési Ház XVI., Hunyadvár utca 43/B, (1)401-3068 Esernyős Galéria III., Fő tér 2. Ferencvárosi Művelődési Központ IX., Haller utca 27., (1)216-1300, www. fmkportal.hu Festetics Palota Tükörterme VIII., Pollack Mihály tér 3., (1)266-3101

Fészek Művészklub Teátrum VII., Kertész utca 36., (1)342-6548, www. feszek-muveszklub.hu Fiktív Gasztrogaléria VIII., Horánszky utca 27. Fonó Budai Zeneház XI., Sztregova utca 3., (1)206-5300, www.fono.hu Grund VIII., Nagytemplom utca 30., www. agrund.hu Hatszín Teátrum VI., Jókai utca 6., (1)9999570, www.hatszin.hu Imagine V., Királyi Pál utca 18. IMPRÓ (Momentán Társulat) VI., Ó utca 4. Játékszín VI., Teréz körút 48, (1)361-3318925, www.jatekszin.hu József Attila Színház XIII., Váci út 63., (1)270-7514, www.jozsefattilaszinhaz.hu Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház II., Jurányi utca 1–3., 70-7772533, www.juranyihaz.hu Karinthy Színház XI., Bartók Béla út 130., (1)203-8994, www.szinhaz.hu/karinthy Katona József Színház V., Petőfi Sándor utca 6., (1) 266-5200, katonajozsefszinhaz. hu Kiscelli Múzeum III., Kiscelli utca 108., (1)368-7917, www.kiscellimuzeum.hu Klebelsberg Kultúrkúria II., Templom utca 2–10., (1)392-0860, www.kulturkuria. hu Kobuci Kert III., Fő tér 1., www.kobuci.hu Kolibri Fészek VI., Andrássy út 74., (1)3323720, www.kolibriszinhaz.hu Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház VI., Jókai tér 10., (1)311-0870, www.kolibriszinhaz.hu Kolibri Pince VI., Andrássy út 77., (1)3534633, www.kolibriszinhaz.hu Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ KÖSZI X., Előd utca 1., (1)260-9959, www.korosi.org Lechner Tudásközpont XI., Budafoki út 59., www.lechnerkozpont.hu Ludwig Múzeum IX., Komor Marcell utca 1., (1)555-3444, www.ludwigmuseum.hu Madách Színház VII., Erzsébet körút 29–33., (1)478-2041), www.madachszinhaz. hu MagNet Közösségi Ház VI., Andrássy út 98., 20-583-4819, www.magnethaz.hu Magyar Állami Operaház VI., Andrássy út 22. (1)814-7100, www.opera.hu Magyar Mesemúzeum I., Döbrentei utca 15., (1)202-4020, www.mesemuzeum. hu Magyar Nemzeti Múzeum VIII., Múzeum körút 14–16., (1)338-2122, www. hnm.hu Magyar Színház VII., Hevesi Sándor tér 4., (1)322-0014, www.magyarszinhaz.hu Magyar Természettudományi Múzeum VIII., Ludovika tér 2–6., (1)2101085, www.mttm.hu Maladype Színház VIII., Mikszáth tér 2., 70-326-8108, www.maladype.hu Marczibányi Téri Művelődési Központ II., Marczibányi tér 5/a, (1)2122820, www.marczi.hu MOM Kulturális Központ XII., Csörsz utca 18., (1)319-9854, www.momkult.hu Montázs Art Café XI., Vahot utca 14/b MU Színház XI., Kőrösy József utca 17., (1)209-4014, www.mu.hu

Műcsarnok XIV., Dózsa György út 37., www.mucsarnok.hu Müpa IX., Komor Marcell utca 1., (1)5553000, www.muveszetekpalotaja.hu Nemzeti Színház IX., Bajor Gizi park 1., (1)476-6868, www.nemzetiszinhaz.hu Néprajzi Múzeum V., Kossuth Lajos tér 12., (1)473-2400 Óbudai Társaskör III., Kiskorona utca 7., (1)250-0288, www.obudaitarsaskor.hu Országos Széchényi Könyvtár I., Budavári Palota F épület, (1)224-3700, www.oszk.hu Örkény István Színház VII., Madách Imre tér 7., (1)267-3775, www.orkenyszinhaz.hu Pesti Színház V., Váci utca 9., (1)266-5245, www.vigszinhaz.hu Pesti Vigadó V., Vigadó tér 2., (1)3283300, vigado.hu Petőfi Irodalmi Múzeum V., Károlyi Mihály utca 16. (1)317-3611, www.pim.hu Radnóti Színház VI., Nagymező utca 11., (1)343-6792, www.radnotiszinhaz.hu RaM Colosseum XIII., Kárpát utca 23–25., 20-222-5212, www.ramcolosseum.hu Régi Zeneakadémia VI., Vörösmarty utca 35., (1)322-9804 Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ VI., Nagymező utca 8. (1)4131310, www.capacenter.hu Rózsavölgyi Szalon Arts & Café V., Szervita tér 5., (1)266-8337, www.szalon. rozsavolgyi.hu RS9 Színház VII., Rumbach Sebestyén utca 9., (1)269-6610, www.rs9.hu Spinoza Színház VII., Dob utca 15., (1)413-7488, www.spinozahaz.hu Spirit Színház II., Árpád fejedelem útja 3-4., (1)212-3868, www.spiritszinhaz.com Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ XIV., Stefánia út 34–36., (1)4600797, www.bphkk.hu Stúdió „K” Színház IX., Ráday utca 32., (1)216-7170, www.studiokszinhaz.hu Színház- és Filmművészeti Egyetem (Ódry Színpad) VIII., Vas utca 2/c, (1)3188111, odryszinpad.hu Szkéné Színház XI., Műegyetem rakpart 3. K. II. 94., 20-384-6049, www.szkene.hu Thália Színház – Új Stúdió VI., Nagymező utca 22–24., (1)331-0500, www. thalia.hu Trafó IX., Liliom utca 41., (1)456-2040, www.trafo.hu Turay Ida Színház VIII., Kálvária tér 6., www.turayidaszinhaz.hu Új Budapest Galéria IX., Fővám tér 11-12. Újszínház VI., Paulay Ede utca 35., (1)3511406, www.ujszinhaz.hu Uránia Nemzeti Filmszínház VIII., Rákóczi út 21., (1)486-3401, www.urania-nf. hu Várkert Bazár I., Ybl Miklós tér 4., www. varkertbazar.hu Vidám Színpad III., Bécsi út 154. (Eurocenter), www.vidamszinpad.hu Vígszínház XIII., Pannónia u. 1., (1)3404650, www.vigszinhaz.hu Zeneakadémia VI., Liszt Ferenc tér 8., (1)321-0690, zeneakademia.hu

ÚGY TALÁLHATUNK EGYMÁSRA, HA MEGMARADUNK SAJÁT MAGUNKNAK KEZDŐDIK A ZSIDÓ KULTURÁLIS FESZTIVÁL A NYÁR IDÉN IS A ZSIDÓ KULTÚRA ÜNNEPÉVEL BÚCSÚZIK BUDAPESTTŐL: A FŐVÁROSBAN SZEPTEMBER 3–14. KÖZÖTT ZAJLIK A ZSIDÓ KULTURÁLIS FESZTIVÁL, AMELY MA EURÓPA LEGNAGYOBB ÉS LEGELISMERTEBB ZSIDÓ KULTURÁLIS PROGRAMSOROZATA. A rendezvény szervezői a nyitottságot, sokszínűséget, egymás elfogadását és a békés együttélést hirdető zsidóság arcát mutatják meg, mert azt vallják: a kultúrában úgy találhatunk egymásra, hogy közben megmaradhatunk saját magunknak. A fesztivál célja a zsidó kulturális örökség megőrzése, hiszen a magyar zsidóság és a régió kultúrája mindannyiunk közös kincse. A rendezvény „előprogramjaként” augusztus 27-én a Frankel Leó úti Zsinagógában vidám nyárbúcsúztató klezmert hallhat a közönség. A Dohány utcai Zsinagógában láthatják a Budapest Klezmer Band és a Budapest Bár közös koncertjét, a Trio Midnight Szakcsi Lakatos Bélával és Tony Lakatossal a magyar táncdalszerzőt, Gábor S. Pált idézi meg. Egymásra talál Gershwin zenéjében a Budapest Jazz Orchestra és Joanne Faulkner amerikai jazzdíva, valamint Balázs János zongoraművész. A Sabbathsong Klezmer Band és a 100 Tagú Cigányzenekar egy nagy zenei utazásra visz el Budapesttől Jeruzsálemig, Koncz Zsuzsa és zenekara pedig legutóbbi lemezének dalaiból és nagy slágereiből hoz összeállítást. Révész Sándor két kiváló zenésszel kiegészülve a Rock and Roll közlegények című műsorával lép a közönség elé, Európa három vezető kántorának (Shmuel Barzilai, Nikola David, Nógrádi Gergely) koncertje pedig egyszerre lesz ünnepélyes, könnyed és fennkölt. Izgalmas és látványos színházi produkciókat láthatunk a Wesselényi utcai Goldmark-teremben, ahol színpadra állítják Karinthy Ferenc egyik drámáját (Gellérthegyi álmok), Nóti Károly leghíresebb bohózatát (Szeressük egymást), Lionel Goldstein Halpern és Johnson című vígjátékát, valamint a Somnakaj című cigány musicalt Oláh Gergővel, Falusi Mariann-nal és Szirtes Edina Mókussal. Különleges kalandozást ígér a Bethlen téri és a Hegedűs Gyula utcai Zsinagógában Malek Andrea műsora, amelyben a jazzt ötvözi a népzenével. Seress Rezső dalai Óbudán hangzanak

föl Fesztbaum Béla tolmácsolásában, a Magyar Rádió Márványtermében Korcsolán Orsolya hegedűművész hangversenyét élvezhetik. Finoman szól majd a jazz, a klezmer, a hegedű és a zongora, dübörög a rock and roll, slágerek szállnak az éjben: ezt kínálja az eleven, kortárs közép-európai zsidó kultúra, ahogyan a szemünk előtt zajlik.


74

KÖNYV – portré

ORSZÁGJÁRÓ

„TOMPA ÜVÖLTÉS A FEJEMBEN”

HALLELUJA – BEST OF LEONARD COHEN MAGYARUL

Pécs, Kodály Központ szeptember 9. 19:00

ÉRDI JAZZ FESZTIVÁL

Fidelio: Valaki vagy verseket

akar írni, vagy keresi a formát, ami a legmegfelelőbb neki, és ez lehet éppen a vers. Nálad hogy történt? Nagy Hajnal Csilla: Amióta az eszemet tudom, a vers volt a legpontosabb kommunikációs eszközöm, persze nem kizárólag. Ha valamit szeretnék megérteni, körüljárni, átérezni, akkor erre a vers a legmegfelelőbb konstrukcióm, de nehezen tudnám megragadni, miért van ez így. F: A versek mellett rajzok is vannak a kötetben, amelyeket Gužák Klaudia készített. Miért volt ez fontos számodra? NHCs: Nem a rajz volt számomra fontos, hanem Gužák Klaudia rajzai. Amikor elkezdtem az első kötetemen gondolkozni, a koncepcióját kialakítani magamban, akkor biztos voltam benne, hogy ezek a versek Klaudia rajzaival sokkal erőteljesebben ki tudják fejezni azt, amit szeretnék elmondani. És hogy mindaz, amit csinálok, ami vagyok, mennyire összefonódik az olyan emberekkel, mint ő. Ezt, úgy éreztem, ezekkel a rajzokkal tudjuk a leghitelesebben megörökíteni. F: Én, Te, Ő, Isten, Kötőszavak, végül pedig Lomtalanítás – ezekre a szakaszokra bomlik a kötet. Mit kellett kidobni a lomtalanításkor? NHCs: A Lomtalanítás, a kötet utolsó ciklusa jóformán utólag kapcsolódott a könyvhöz – az azt megelőző öt ciklus anyagát már többé-kevésbé egy évvel korábban összeállítottam. Az Irodalmi Szemle honlapján évekkel ezelőtt indítottak egy Zsemle fantázianevű rovatot, amelynek szerzői – vers és próza műfajában váltakozva – mind egy-egy négyrészes ciklust írtak a lapnak. A Lomtalanítás egy ilyen verses ciklusban jött létre. De ha az a kérdés, hogy mi volt az, ami miatt ezt a lomtalanítást magamban el kellett végeznem, akkor erre az a válasz, ezeket a folyamatokat általában valamiféle személyes veszteségek hozzák elő, és ezek értelmezésére törekedtem azzal, hogy ez a ciklus megszületett. F: Te vagy a kötetben megjelenő, „a saját fejébe zárt lány”? NHCs: Bizonyos értelemben, bizonyos helyzetekben mindenki be van zárva a fejébe. A vers, amelyből ezt a

sort idézted, a legelső a kötetben, ráadásul azért is van központi szerepe, mert ez a kötet címadó verse is. És ez nem véletlen, hiszen a saját fejébe zárt lány története, azt hiszem, megalapozza a kötet egészét, mégsem szeretném ennyire azonosítani magammal, mert a versek nemcsak az írójukról, hanem önmagukról, és minden egyes olvasásnál az olvasójukról is szólnak. Teljesen lényegtelen, hogy én vagyok-e az a lány, mert ezeknek a verseknek nem rólam kell kijelentéseket tenniük, sőt senkiről sem kell tenniük kijelentéseket. A legtöbb, amit remélhetek, hogy a verseim betörnek az olvasók fejébe, és egyszerre ki is törnek onnan. F: „Mintha a kibújni készülő / magányt fojtanám vissza / magamba” – ezt írod a vers születéséről. Magányos dolog költőnek lenni? NHCs: Ambivalens viszonyom van a magánnyal. Alapvetően egészen jól megvagyunk, de ebben van egy ellentmondás. Mert ha jóban vagyok vele, akkor nem lehetek magányos, hisz velem van a magány. Versírás közben nagyon belülről, magamon keresztül próbálom szemlélni azt, amiről írok, vagy épp egyszerre az egész univerzumot, innen nézve tehát megint csak egy ellentmondáshoz jutottam. Szóval persze, magányos dolog költőnek lenni – de magányosnak lenni nem biztos, hogy annyira magányos dolog. Néha félelmetes, például amikor épp hallok egy tompa üvöltést a fejemben. Múltkor nem foglalkoztam vele, nem tartottam olyan fontosnak, de csak úgy mellékesen meséltem róla a barátaimnak, és kiderült, hogy velük ugyanez szokott történni. Ez kicsit megnyugtatott, aztán tovább ittuk a fröccsünket, és hallgattuk a lemezeket. Csabai Máté Az interjú bővebb változata a www.fidelio.hu oldalon érhető el.

Érd, Főtér szeptember 5–10.

Szeptember 5. és 10. között Érd több pontján is jazz-zene fog szólni. A fesztivál tematikus programokat kínál: „jazz és irodalom” címszó alatt Lackfi János és Juhász Gábor ad közös estet. A jazz és a színház kapcsolatának tükrében a Malko Teatro ad elő színházi performanszot jazz-zenével. Találkozhatunk alkalmi formációkkal is, de a jól ismert Sárik Péter Trió is fellép. A Magyar Jazz Napján a Syrius Legacy és a Binder Károly–Borbély Mihály vezette kvartett lesz hallható. A fesztivált igazi sztárparádé zárja: László Attila, Oláh Kálmán, „Soso” Lakatos Sándor, Balázs Elemér és Lattmann Béla ad közös koncertet.

Pécs, Kodály Központ

A gálaest fellépői, akik között már elismert és felívelő csillagok is vannak, hat országból érkeznek. Az Észt Nemzeti Balett, a Pilsen Ballet és a Linz Ballett csak néhány azok közül a jelentős balettegyüttesek közül, amelyek Pécsre érkeznek. Elza Leimane hazai, litván sikerei mellett a legnagyobb színházakban táncolt már, és itt lesz Roman Novitzky is, aki általában fényképezőgéppel a nyakában jár próbálni, és úgy örökíti meg a mozgás pillanatait. Látványos modern táncok és ismert virtuóz szólók, kettősök a világhírű, klasszikus balettrepertoárból.

NEMZETKÖZI BALETTGÁLA

szeptember 18. 19:00

Mohácsi Norbert, forrás: Csiky Gergely Színház

NAGY HAJNAL CSILLA

Nagy Hajnal Csilla az Irodalmi Szemle szerkesztője, első kötetét pedig kedvezően fogadta a szakma és a közönség. A Miért félünk az őrültektől versei az ember apró és nagyobb veszteségeivel kapcsolatban mutatják be, hogy mennyire szépek is lehetnek az élet kegyetlen folyamatai.

„A dalokért oda kell elmenni, ahol a dalok vannak” – mondta Leonard Cohen. A kanadai költő, regényíró, énekes legjobb dalaiért ezen az estén a Kodály Központba. A Müller Péter Sziámi AndFriends zenekar Pécsett mutatja be a nemrég ritka méltósággal távozott singer-songwriter legjobb dalait – magyarul, többek között Lovasi András fordításában, hogy beavassák a hallgatót Cohen költői, profetikus szövegvilágába. Az est vendégei rangos művészek: Hernádi Judit, Palya Bea, Jávori Ferenc Fegya és Novák Péter énekelnek.

Kaposvár, Csiky Gergely Színház szeptember 22. 19:00

VÍZKERESZT, VAGY AMIT AKARTOK

Shakespeare egyik legnépszerűbb művében félreértések és álruhák, önfeledt bolondozások és (majdnem) tragikus fordulatok indáznak egymásba – mindezek középpontjában pedig a szerelem áll! A darabban Shakespeare örök érvényű kérdéseket tesz föl: vajon a külső vagy a belső a fontosabb a nagy érzelem születésénél? Létezik-e szerelem szenvedés nélkül? A hiú szerelmes, Orsino herceg szerepében Mohácsi Norbert látható, partnerei között szerepel Szvetnyik Kata, Fándly Csaba és Mészáros Sára. A Nádasdy Ádám fordításából készülő előadást Zakariás Zalán rendezi.

DALÍ SZEGEDEN

Szeged, Reök-palota július 28.–szeptember 24.

A katalán mester több mint 60 műve érkezett a Reök-palotába a prágai Gallery of Artból. A 20. század egyik legnépszerűbb képzőművészének, Salvador Dalínak (1904–1989) az alkotásait mutatja be a REÖK legújabb tárlata. Dalí legjellemzőbb, ikonikus szürrealista korszakának remekeit láthatják az érdeklődők egészen szeptember 24-ig. A tárlat gerincét litográfiák, rézkarcok és grafikák alkotják. Érdekesség, hogy a mester ritkán látható szobrait is kiállítják a palota termeiben, sőt, az extrém művész kereskedelmi jellegű alkotásaiból is ízelítőt nyújt a válogatás.

75


24 karát

76

OLVASMÁNY

OLVASMÁNY

Molnár Krisztina Rita:

Arany Jánosnak Aranyhíd, ezüsthíd, méri az út hosszát. A folyón keresztül visznek vissza. Hozzád.

Kányádi Sándor:

Lator László:

kenyerem javát már megettem útjaim nagyját már megjártam útfélen fekszem őszi fának egyre gyérülő árnyékában

Apró betűk, rajzuk világos, éles kontúrok, dísz kevés. A hurkaikban semmi pátosz, csak fibrilláris remegés. A szép betűit összemérem: magas a bé, a té kicsi. Sok itt az elfojtás, szemérem, ösztöneit fegyelmezi. A nagy Gé nagy, gondolkodásra vall, de mégis nagyobb az El. Gondol bár mindenféle másra, leginkább magára figyel. Mert az L lelket is jelenthet, de azt is: aki írja, lát. Ismeri jól a benti csendet, de jól lát téged is, világ. Az s, azok a furcsa essek, mindegyik más-más rajzolat. Azt jelenti, hogy lelke sebzett, hogy szenvedett belül sokat?

Arany Jánosra gondolva

fogam között egy szál vadrozzsal szememben a tündöklő éggel kévém beköti majd Isten mellemre térdel

Írásminta

A H, a nagy H óriás, hol különválik, hol összeér. Azt mondja: volt itt egy csodás kor, s néha még vissza-visszatér.

Aranyló, eszüstló patkódobogása, időn túl visszhangzó jambusménes vágta. Aranydob, ezüstdob, érjen idő össze, itt legyél, ott legyünk véled összekötve.

Aranypötty, ezüstpötty, hol vetted a tintát? Fénypacás hatalmas Toldid és Poloskád. Aranykor, ezüstkor, hol ragyog, hol sáros. Lócsiszár ne sértsen téged, Arany János. Aranytoll, ezüsttoll. Kihalt költőholló. Hódolat, tisztelet. Vagy ahhoz hasonló.

Aranylánc, ezüstlánc szavaidból fonva. DNS-láncolat költősereg hordja. Aranyszék, ezüstszék, fotelkarfa, sámli. Olvasnál, hallgatnánk. Vers, ballada, bármi. Aranypénz, ezüstpénz nem cseng, tompán koppan. Csengettyű, nagyharang ring a verssorokban.

Kortárs költők versei Arany János születésének 200. évfordulójára Országos Széchényi Könyvtár, Budapest, 2017 Válogatta és szerkesztette: Visy Beatrix

77


KÖNYV MIÉRT OLVASOK KORTÁRS MAGYAR IRODALMAT? A jazz számomra legalább annyira jelenti a zenéhez és az élethez való viszonyulást, mint amennyire szól tradícióról, harmóniáról vagy ritmusról. A kockázatvállalás, a saját hang keresése, a nyitottság és a párbeszéd mind a jazz elmaradhatatlan jellemzői, melyeket napról napra edzésben kell tartani ebben a társadalomban, amelyben mentálisan is mind többen építenek maguk köré kerítést. A kortárs irodalom olvasása kockázatot rejt, hiszen nem garantált a remekmű, viszont megadatik a felfedezés csodája, és sokkal nagyobb az esély a szuverén véleményalkotásra. A kortárs művészet gondolatokat ébreszt, inspirál, és ami a legfontosabb, párbeszédre késztet az élő kultúrával. Minden, ami a szakmánkon, a kerítésen túl van, tágítja a pers­ pektívát, és újabb, felfedezésre váró területeket nyit meg. A jazz nemzetközi nyelv, anyanyelvünk inkább magányos, de ha már ennyi csoda születik magyarul, éljünk vele, és olvassunk kortárs magyar irodalmat! DÉS ANDRÁS zenész

f ó l i a

Könyvjelző 264 GOLD Oromszegély 70 GOLD BROWN

kalligram kalligram

A lelek legszebb ejszakaja

Wayamannal beszélgettünk a dzsungelben, és kérdeztem tőle, mit gondol, milyen veszély fenyegeti a vadonban a „fehér embert”, ahogy arrafelé az európaiakat és észak­amerikaia­ kat nevezik. Wayaman értetlenül nézett rám. „Nem jól kérdezed”, mondta Boglár. „Figyelj csak! Wayaman, mi történt Schmidt doktorral, amikor itt jártunk?” „Rálépett egy skorpióra”, felelte Wayaman. „És mi történt Brownnal, az amerikai kutatóval?”, kérdezte a tanár úr. „Őt megmarta egy mérges kígyó”, mondta Wayaman. „Na – kérdeztem én dia­ dalmasan –, akkor milyen veszély fenyege­ ti a fehér embert az őserdőben?” Wayaman ismét értetlenül nézett rám. Mert Schmidt ugyan belelépett egy skorpióba, Brownt pe­ dig megmarta egy kígyó, de ebből nem követ­ kezik, hogy a fehér embert ilyen veszélyek fenyegetnék, hiszen velünk például nem tör­ tént semmi hasonló, a skorpió és a kígyó pe­ dig megmarja az indiánt is, nem csak a fehér embert. Mi néhány esetből általánosítunk, az őserdőben élő ember a részletekre figyel, mert a vadonban minden veszély egyedi – az őserdő büntet, nem tűri az általánosítást.

librikiado.hu

Jászberényi Sándor haditudósítóból lett magyar író irodalmi apja Graham Greene. Cinikus, fanyar, kíméletlen, blazírt és feszes mondatai alatt izzanak az érzelmek. Book=113×191mm; Táblakarton=105mm; Bieg=8mm; Gerinc=16mm

3699 Ft

Egy másik kultúrába érkezve a félreértések és az atrocitások egy része abból is fakad, hogy az ide­ gen nem ismeri fel a jeleket. Wayaman, az idős amazonasi indián például képtelen volt megérteni, hogy ha az antropológia szakos diáklányok olyan kedvesek vele, simogatják, puszilgatják, akkor miért nem akarnak vele a függőágyba is menni.

Tompa Andrea új regénye négy ember összefonódó és szétváló sorsát követi végig. Miközben kénytelenek szembesülni az életüket befolyásoló történelmi korszakkal, egy szerelmi háromszögbe is belebonyolódnak. KepesA_Vilagkep_borito_20170519_01.indd 1

SZ KU CIR SOK ELŐADÁ

Új, bővített kiadás

Kepes András rengeteg tapasztalatot gyűjtött a különböző kultúrák egymáshoz való viszonyával, a beilleszkedés nehézségeivel kapcsolatban. Jelen kötete egyfajta GPS-ként segít eligazodni az olvasónak zűrzavaros világunkban.

Y RTTY AR PA P SOR

13

ÜLÉS

09

Jegyvásárlás

Kepes András: VILÁGKÉP (Libri Könyvkiadó, 2016)

Bejrútban, Buenos Airesben és később Ame­ rikában egy komcsi országból érkezett, vicces, idegen srác voltam, itthoni kamasz barátaim szemében pedig a fura fiú, aki Beatles­számok helyett argentin szambákat penget a gitárján. Idegenben büszke magyar voltam, itthon pedig egyike azoknak, akik el­ hitték, hogy ez a Nyugat és Kelet között ingá­ zó „Kompország” már Európa. Ahogy Ady írta száz éve. Azóta mintha Európa és a világ is egyre jobban ingázna. Keresné a helyét. Úgy éreztem, nekem is újra végig kell gondolnom mindazt, amit eddig életről és halálról, szere­ tetről és gyűlöletről, szerelemről és családról, hitről és rítusokról képzeltem. De még a hét­ köznapokról: evésről, ivásról, öltözködésről, lakókörnyezetünkről is. Humorral, könnye­ dén, nehogy megijesszem magam. Tudom, végső válaszok nincsenek, csak végső kérdések – ez a könyv is csupán amo­ lyan szubjektív világpillanatkép.

andrás

kás.”

olna, legalább tudni.”

Tompa Andrea: OMERTA – HALLGATÁSOK KÖNYVE (Jelenkor Kiadó, 2017)

„Élete eseményei, utazásai, olvasmány­ élményei és a világméretű konfliktusokra keresett válaszok - ezek fonódnak össze Ke­ pes András új könyvében.” hvg.hu

Kepes

agyon ?” – kérdezte ással.

A lelek legszebb ejszakaja

kába.”

Jászberényi Sándor: A LÉLEK LEGSZEBB ÉJSZAKÁJA... (Pesti Kalligram Kft., 2016)

Fotó: Gálos Viktor

jászberényi sándor

színűleg ezért nem

Amikor megtudtad,

jászberényi sándor

kalligram

t t

78

2017.05.19. 13:21:29


INGYENES

Kulturális programmagazin

2017. SZEPTEMBER

Artus – Nemzeti Táncszínház produkció

MÜPA 2017. SZEPTEMBER 19.

Alkotó előadók: Bakó Tamás, Debreczeni Márton, Mózes Zoltán, Nagy Csilla, Virág Melinda Tai Chi Chuan művészek: Baranyai Imre, Gregus László, Izsák Szilvia Zenészek: Á la cARTe kamarakórus (művészeti vezető: Philipp György) Szövegek: Hérakleitosz, Goda Gábor Tér-látvány: Sebestény Ferenc, Goda Gábor, Gold Bea Jelmezterv: Lőrincz Kriszta Fényterv, alkotó munkatárs: Kocsis Gábor Videóanimáció: Papp Gábor, Nagy Ágoston Videótechnika: Megyeri Krisztián (Kiégő izzók) Zeneszerzők: Melis László, Phillipp György Produkciós vezető: Gáspár Anna Produkciós asszisztens: Fazekas Anna Rendező alkotótársa: Gold Bea Külön köszönet: Havasi András Tai Chi Chuan mester Rendező-koreográfus: Goda Gábor

LÁBÁN RUDO

LF DÍJ

kortárs 2015 legjobb sa táncelőadá

www.tancszinhaz.hu

www.fidelio.hu

Fidelio Szeptember  
Advertisement