Page 1

2013.

ingyenes KulturĂĄlis programmagazin

www.fidelio.hu

jĂşlius


EL CAMINO

július 15. Szabó Ildikó és Szabó Péter Kecskeméti Szimfonikus Zenekar Debreceni Kodály Kórus

Youth Symphony Orchestra (USA)

július 18. Muzsikás együttes Pusker Ágnes és Pusker Júlia

július 22. Orfeo Kamarazenekar Purcell Kórus

július 25. Fekete Gyula zeneszerző estje

július 29. Halmai Katalin Balogh József Children’s Choir of Maryland Angelica Leánykar

Művészetek Palotája

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

július 30. Wiedemann Bernadett Virág Emese koncertje

2013. július 5, péntek, 19:30

augusztus 1.

Rossini: A tolvaj szarka - nyitány Sibelius: Hegedűverseny Sosztakovics: 1. szimfónia

A Boszorkány ősbemutató Vizin Viktória zenés monodrámája

augusztus 2.

Yujin ariza - hegedű

Kodály Zoltán: Háry János – keresztmetszet

Vezényel: Camilla kolchinsky

2013.07.15. – 08.02. Jegyek a MÜPA jegypénztárában és az ismert jegyirodákban kaphatók.

Jegyek kaphatók a kulturális központ jegypénztárában munkanapokon 15-19 óra között., Online jegyvásárlás: www.efmk.hu Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ, Kecskemét, Deák Ferenc tér 1.


BUDAPESTIOPERETTSZÍNHÁZ

TARTALOM

K E R E K I S G Á L I V 2013 N Á J T Ú 4 1 20 RO®

Szerelem újrahangolva

Színház Interjú Tenki Rékával

› ›

› ›

SÁRLÁS ÉSJEGYVÁ

INFORMÁCIÓ

ező utca 17. 312 4866 u op jegy@ erett.h

, Nagym 1065 Budapest

W W W€OPER

ETT€ H

Helyszínek 54 országjáró 56

24.

fesztivál - vidék

30. Jazz/World/Folk Interjú Carmen Souzával

Klasszikus Interjú Farkas Gáborral

IMPRESSZUM Felelős kiadó: Fidelio Média Kft. – Márkus Gábor Főszerkesztő: Rajkó Anna • Rovatvezetők: Gurubi Ágnes, Krupa Zsófia, Rákai Zsuzsanna, Várhegyi András • Munkatársak: László Viktória, Lukács Miklós, Vajda Virág • Korrektor: Endreiné Szemők Ildikó • Lapmenedzser: Balázs Jenő • Hirdetés: sales@fideliomedia.hu, (20) 439-7214

40.

• Terjesztési információ: Szabó László • Nyomdai előkészítés: Gróf Róbert

Hungaricum falécekből

Kiállítás Interjú Pozsár Péterrel

› › › › ›

Z

Táborok

Szabadtéri rendezvén yek

Kalandparkok

bobitamagazin.hu BOBITA_TABOR_2013.indd 1

SMS: (20) FIDELIO – (20) 343-3546. E-mail: fidelio@fidelio.hu

5/24/13 1:05 PM

Havonta megjelenő, kulturális program­magazin. Megtalálható Budapesten és a nagyobb vidéki városokban, közel 400 terjesztési ponton. Megrendelhető a kiadónál.

56.

Bóbita vakáció!

2013/2. Különszám

ISSN 2062-2902

Programinformáció: PORT.hu Programszerkesztők: Földvári Anna, Gulyás Dóra, Kontor Ildikó, Zsolnai Rita A szerkesztőség címe: 1066 Bp., Nyugati tér 1. Tel.: (1) 476-0320. Fax: (1) 476-0321.

Szentendrétől Veszprémig

Országjáró/Fesztivál Nyári programok országszerte

• Nyomdai munka: Comorn Kft. 1031 Bp., Őrlő u. 2. Tel.: 454-0956. Ügyvezető igazgató: Bányai Péter A augusztusi programok leadása: 2013. július 11-ig a szerkesztok@port.hu címen.

48.  

Keresse a Bóbita lelőhelyeken!

58

Könyvajánló 62

„Szeretnék számoma új területek felé nyitni”

alauz Nyári programk

ETTSZINHA UOPER

28

Gyerek 52

Zenés színház Interjú Nagy Ervinnel

ingyenes

22

Klasszikus, kortárs

Kiállítás 46

„Hangszerként használom a kreol nyelvet”

N MISSSAIGO AGRÓFNŐ IC R C A N M TÁ Y ST HO ZON IRÁLYNŐ G IA MENYASS R Ó T A IK LI V JÚ ! S AC SÁRDÁSK M RA EÓÉ ZSIÁS RÓM K A VELEDU Ó IS J M S LŐ A Á C Ö N C G G E Ö Á B D E M ÖR AGYANYÓ R ELISABETH IAREPÜLŐN ÁRINAP SZ Y O N P IB É Z SZ S O SÉK ABIGÉL MUSICALME

Zenés színház

JAZZ/WORLD/FOLK 38

Kövérek, soványak és a Monty Pithon

ÁG Z S R O Y L O S AMO L É Z S A A T J Ú F EL Ő N G E C R E H Z S ACIRKU SSZONY CSÓKOSA MÉDIA O K I A K I R E M A ARÉGINYÁR

hírek 6 Tánc 16

20.

! T E T E L R É B N O S T L Á V A

tartalom 5 színház 8

A következő Fidelio megjelenésének dátuma: 2013. július 24.

MEGJELENT

EZETՐ K E MŰVÉSZETIV

5

A szerkesztőség az ingyenes megjelenítésre alkalmas programinformációt a saját szerkesztési elvei szerint helyezi el a lapban. Az esetleges műsorváltozásokért, valamint a hirdetéseken megjelenő adatok, képek valóságtartalmáért és jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget.

Lapunkat rendszeresen szemlézi az


HÍREK

HÍREK

Művészlelkek a zeneakadémiai operavizsgán

12. Nemzetközi Improvizáció Fesztivál

Vasvári Csaba, Borovics Tamás fotó: Csicsely Zoltán

Borovics Tamás kapta a Kaszás Attila-díjat

Az immár hatodik alkalommal átadott elismerést a Szegedi Nemzeti Színház művésze a Pécsi Országos Színházi Találkozó megnyitóján vehette át. A magyar ajkú színművészek szakmai és emberi elismerését, valamint a 2007-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt népszerű művész, Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását szolgáló díjjal azokat tüntetik ki, akik az átadást megelőző évadban kiemelkedő teljesítményükön kívül jelentős közösségépítő szerepet vállaltak társulatukon belül. Minden magyarországi és külhoni, állandó társulattal rendelkező, magyar nyelven játszó kőszínház, illetve alternatív színház színészei leadhatták voksukat saját társulatuk valamely tagjára, majd ezután az általuk méltónak ítélt művészek a második fordulóban hármat nevezhettek meg maguk közül. Borovics Tamás mellett idén Nyári Oszkár, a kaposvári Csiky Gergely Színház és Vass György, az Újszínház társulatának tagja jutott az utolsó körbe, ahol a díj odaítéléséről a rájuk szavazó közönség döntött.

A Kontakt Budapest szervezésében idén is megrendezik az improvizatív zene és tánc éves találkozóját a SÍN Kulturális Központban július 1-jétől 7-ig, melynek fókuszában most a zene- és mozgásalkotás pillanatai állnak. A fesztivál szervezői a következő kérdések mentén alakítják a szakmai fórumot: ki hogyan dolgozik a hangadással, melyet mozgás kísér? Hogyan születik hang a mozdulatokból? Milyen kompozíciós utak nyílnak e kettő kapcsolatának további felfedezésével? Mi születhet meg a zenész és táncos párbeszédéből? A fesztivál előtti hétvégén az amerikai Scott Wells tart intenzív kurzust.

Úton a Budapest Bábszínház

Tenki Réka, Lovas Rozi, fotó: Csicsely Zoltán

2013. június 30-án rendezi meg a Zeneakadémia a második félévi operavizsgát, melyen Solti Árpád La Violetta című művének ősbemutatóját követően Gluck Orfeusz és Euridikéjének részleteit, valamint Offenbach Orfeusz az alvilágban című operettjét adják elő az opera tanszak hallgatói. A Zeneakadémia opera mesterszakos növendékei minden félév végén számot adnak tudásukról színpadon, éles körülmények között is. „Olyan műveket kerestem ezúttal, amelyek kicsit a hallgatóinkról is szólnak: a La Violettában színházi kórusba felvételiznek énekesnők, a Gluck-mű a kedvesét a zene hatalmával visszaszerezni próbáló művészről szól, az Offen­bachdarab pedig ennek a témának a kifordítása” – nyilatkozta Almási-Tóth András rendező. (A Zeneakadémia operaéletéről készült összeállításunkat keressék a Fidelio.hu-n!) A La Violetta az expresszionista némafilmek eltúlzott, stilizált világára hajaz majd, az énekesek mozgását pedig óriásbábokhoz hasonló, megkomponált mozdulatok jellemzik. A szünet után a két Gluck-jelenet szcenírozásában – melyek a halál témáját járják körül – Almási-Tóth András hátborzongató, kórházi thriller hangulatot ígér, melyben nem a külsőségek lesznek szélsőségesek, hanem a halállal való szembesülés színpadi megjelenítése. A műsort záró Orfeusz-operettben jöhetnek végül az extrém fordulatok: a színpadon a trash kultúrára jellemző punkos, Lady Gagá-s futurolátvány veszi át az uralmat, a pokol pedig a szó szoros értelmében elszabadul. A Művészlelkek címmel meghirdetett előadásban közreműködik a Zeneakadémia rezidens zenekara, a Concerto Budapest, vezényel Kocsár Balázs és Sándor Szabolcs. A főbb szerepekben látható lesz a Junior Prima-díjas Vörös Szilvia és a Magyar Állami Operaházban 2012 ősze óta rendszeresen fellépő Gabriela Balgová is! Marton Éva, Almási-Tóth András fotó: Felvegi Andrea

6

Átadták az idei POSzT díjait

A XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó tíz napja alatt több mint százötven program várta a közönséget, köztük az idei versenyprogram tizenkét előadása, melyek közül a víges Jóembert keresünk hozta el a legjobb előadásnak járó díjat. Nem ez volt az egyetlen kategória, ahol a Vígszínház előadása győzedelmeskedett, a főszerepben látható Eszenyi Enikőt ugyanis a legjobb női főszereplőnek találta a szakmai zsűri, továbbá a közönségzsűri is ezt az alakítást díjazta. A legjobb harminc év alatti színészek Fidelio támogatta díját idén a Nemzeti Színház Amphitryonjában játszó Tenki Réka és Lovas Rozi, a Miskolci Nemzeti Színház művésznője kapták, a legjobb rendezésért járó elismerést Mundruczó Kornél kapta Szégyen című előadásáért, melynek Ágh Márton tervezte díszlete is díjat nyert. Az Örkény Színház Peer Gynt című produkciója is több elismerésben részesült: a címszerepet alakító Polgár Csaba a legjobb férfi főszereplő, Nagy Fruzsina a legjobb jelmez, Gáspár Ildikó pedig a legjobb dramaturg díját hozhatta el – a Peer Gynt mellett az Amphitryon szövegváltozatáért –, míg az előadás zeneszerzője, Matkó Tamás különdíjban részesült. A marosvásárhelyi Yorick Stúdió Bányavakság-előadása két díjat kapott: legjobb női mellékszereplőnek Nagy Dorottyát, legjobb férfi mellékszereplőnek Bányai Kelemen Barnát választotta a szakmai zsűri. A színészzsűri a kaposvári Csiky Gergely Színház Vaknyugat című előadásában szereplő Hunyadkürti Györgyöt jutalmazta a legjobb férfi alakítás díjával, míg a legjobb női alakításért járó elismeréssel Ecsedi Erzsébetet, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művésznőjét ismerték el.

A színház társulata felnőtteknek és gyerekeknek készült előadásai két hónap alatt három szomszédos és egy skandináv ország rangos fesztiváljaira jutottak el. Májusban az egyik legfontosabb hazai bábos seregszemle, a kecskeméti Bábszínházak Országos Találkozója programjába került be az idei évad bemutatója, a Pettson és Findusz, míg a szintén friss produkció, a Lúdas Matyi szereplői Szabadka és Pozsony gyerek- és bábszínházi fesztiváljaira utaztak. A VI. Kaposvári Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Bien­ nálén a legjobb előadás díját elnyerő A Hétfejű Tündérrel nyílt júniusban a ljubljanai Mini Fesztivál, az I. Lurkó Fesztiválon, Csíkszeredában pedig a Budapest Bábszínházban látható Semmi-adaptációt adták elő felolvasó-színházi formában. A bábszínház azonban nem korosztály, hanem műfaj: így kapott meghívást a svéd előadó-művészeti fesztiválra, a Scenkonst biennalenra az Übü király és a magyarok. A „történelmi ámokfutással” a Budapest Bábszínház olyan fontos társadalmi, politikai kérdéseket boncolgató külföldi társulatokkal szerepelt egy programban, mint a fehérorosz Belarus Free Theatre. A Fidelio magazint keresse országszerte a Libri könyvesboltokban!

A Pentaton és a Szentendrei Teátrum elôadása

Fatemplom Fesztivál 2013

2010-ben példás összefogás, segítőkészség és közös munka eredményeképpen komoly, új templom épült az Őrségben, Magyarföldön. A fatemplom megálmodói és megvalósítói között van Rátóti Zoltán színművész, aki magyarföldi lakosként és volt polgármesterként a falu kulturális életéért és értékeinek megőrzéséért, felújításáért rengeteget tett és tesz. A fesztivált a templom felszentelésének évfordulója alkalmából rendezik meg július 19. és 21. között, melyen fellép többek között Bognár Szilvia, a Csík zenekar, a Kaláka, Szirtes Edina Mókus, Rátóti Zoltán, az Igricek, a Magyarvista és hozzájuk Szlovéniából a Brina, Szicíliából a Nakaira csatlakozik. A Kereplő Színház Lúdas Matyi történetét hozza el. A gyerekeket több koncert, kreatív játszóház, mesekönyv-bemutató, dedikálás és meseolvasás is várja.

2013. július 4., 5., 6. 20.30 óra – SZENTENDRE, Városháza udvara (Esônap: július 7.) 2013. július 9., 11. 20.00 óra – BUDAPEST, Városmajori Szabadtéri Színpad 2013. július 27. 20.30 óra – KÔSZEG, Jurisics vár (Esônap: július 28.)

Lôrinczy Attila:

KÖNNYÛ PRÉDA

Fordulatos és mulatságos zenés látlelet napjaink Magyarországáról Szereplôk: PIKALI

GERDA, MARGITAI ÁGI, BEZERÉDI ZOLTÁN, BALIKÓ TAMÁS, KELEMEN JÓZSEF, SARKADI KISS JÁNOS, valamint a Kaposvári Egyetem színmûvész hallgatói Rendezô:

RÉTHLY ATTILA

JEGYVÁSÁRLÁS: a helyszíneken, online és az ismert jegyirodákban

7


8

SZÍNHÁZ – ajánló Fidelio Színházi Est: Csalódások

Trokán Anna, fotó: Melczer Zsolt

Városmajori Szabadtéri Színpad július 2. 20:00

Kisfaludy Károly gazdag drámai munkásságának legsikeresebb vígjátéka Valló Péter rendezésében látható július 2-án a Városmajorban. A darab főhőse Lombai, az uradalmi intéző, ki nagyra törő terveket sző: gazdag és előkelő partit szán fiának és nevelt lányának is, és az, hogy a fiatalok szeretik egymást, a zord atyát nem hatja meg. Sőt nem elégszik meg a gyerekek sorsának elrendezésével: boldog-boldogtalant igyekszik összeboronálni egymással. Hogy a nagy manipulátor vagy a szerelem diadalmaskodik, kiderül a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékából, melyben Nyirkó István, Kovács Gergely, Halas Adelaida és Trokán Anna is fellép.

fotó: Kádár-Csoboth Judit

Krúdy Gyula éjszakái

Pikali Gerda forrás: Szabad Tér Színház

Városmajori Szabadtéri Színpad július 9., 11. 20:00

Könnyű préda

Vajon milyen fordulat vár a negyvenes, bús özvegyre férje temetése napján? Lőrinczy Attila darabját Réthly Attila rendezésében mutatják be július 9-én. A Könnyű préda főhősnője egy középkorú szépasszony, aki hatalmas örökség birtokában új életet kezdhet, melyhez akad jelentkező bőven, aki ebben így vagy úgy a segítségére lenne, ám a csendes megemlékezésnek induló halotti toron hamar elszabadulnak az indulatok. A főszerepet játszó Pikali Gerda mellett fellép Bezerédi Zoltán, Balikó Tamás és Margitai Ági is. A bemutatót július 4-én, a Szentendrei Teátrumban tartják.

Kulka János, Elek Ferenc fotó: Tiszeker Dániel

Hippolyt

Belvárosi Színház július 4., 5., 8., 9. 19:30

Borbás Gabi, Papp János fotó: Kádár-Csoboth Judit

premier

Óbudai Társaskör július 11. 20:00

Krúdy Gyula nemcsak nagy író, nagy éjszakázó is volt. Ezt veszi alapul Fráter Zoltán műve, melyet felolvasó-színházi előadásban láthat a közönség július 11-én. Óbuda egykori híres lakója budai vendéglőkben, pesti borozókban, tabáni kiskocsmákban töltötte idejét, előfordult, hogy néhány helyen ott is aludt. Hatalmas életművét átmulatott éjszakák után, otthonában alkotta meg. Milyen lehetett Krúdy, amikor a barátaival iszogatott? És milyen lehetett az utolsó éjjelen? Az Óbudai Társaskör Székely Kriszta rendezte előadásában fellép Ötvös András, Rezes Judit és Rajkai Zoltán, közreműködik a Budapest Bár.

Aquincumi Múzeum július 12., 13., 14., 19., 20., 21. 19:30

Mohácsi János rendezésében mutatja be az Orlai Produkció július 4-én Zágon István kultikussá vált darabját a Belvárosi Színházban. Ha valaki a Rózsadombon kényszerül villát venni, annak az élete csőstül megváltozik. És ha ráadásul az ember lánya valaki olyasvalakibe szeret bele, akinek az Isten is teremtette, akkor végleg elkél némi segítség. „Van valami nagy titok, amit soha nem tudunk meg: ki ez az ember? Ha láthatnánk egyszer Hippolytot a cselédszobában egyedül, hogy ott mi történik éjfél és reggel hét között...” – mondja a címszerepet alakító Kulka János. A Schneider házaspár szerepében Csákányi Eszter és Elek Ferenc látható.

A nőuralom

Arisztophanész komédiáját az Óbudai Nyár programjainak keretében mutatják be július 12-én, Papp János rendezésében. Az athéni nők csellel magukhoz ragadják a hatalmat, és új törvényeket hoznak. Az abszurdumig vitt komikus helyzetekben nagyszerű női és férfi karakterek sora próbál eligazodni a feje tetejére állított világban. Miután a nők csellel elfoglalják a Tanácsot, új korszak köszönt Athénre. Az új törvények szerint minden közös, a javak is, a nők is. A vaskos humorral megírt komédiában Arisztophanész szokása szerint nemcsak mulattat, de mélyen el is gondolkodtat. A főbb szerepekben Borbás Gabi, Földes Eszter és Mihályfi Balázs.


SZÍNHÁZ – portré Szerelem újrahangolva

tenki rék a

Hatvan évvel ezelőtt mutatták be a mozikban a ma már kultuszfilmnek számító Római vakációt Audrey Hepburn és Gregory Peck főszereplésével. A filmet Paul Blake állította színpadra, melynek magyarországi ősbemutatóját Pelsőczy Réka rendezésében az Orlai Produkció mutatja be a Szentendrei Teátrumban. Az Anna hercegnőt alakító Tenki Rékát kérdeztük az előadásról. „Nagymamák generációjának” egyik kedvenc filmje volt a Római vakáció. A próbák előtt ismerted, láttad már a filmet? Tenki Réka: Hogy mikor, hol, arra már nem emlékszem, de ismertem. Amikor kiderült, hogy játszom benne, akkor újra megnéztem. F: Ha olyan előadásban szerepelsz, amelynek van korábbi filmes, színpadi változata, azt mindig megnézed, amikor alakítod a szereped? TR: A legtöbb esetben nem, mert félek, nagyon befolyásol a munkában. A Római vakációnál úgy éreztem, meg kell néznem a filmet. Én játszom a hercegnőt, akit akkor Audrey Hepburn. Utánozhatatlan, és nem is szabad utánozni. Hepburn igazi kultusz. A legjobb színész sem tudja visszaadni a személyiségét, ami sugárzott a szerepein keresztül. Őt utánozni nem lehet. A mi dolgunk, hogy a saját arculatunkra, a mi lényünkre formáljuk a saját Római vakációnkat. Hogy a nézők egy olyan előadást lássanak, amiben nem a filmes emlékeiket kérik számon. F: A ti előadásotok keretjátéka a Római vakáció filmes forgatása. Ettől olyan a színpadi változat, mintha a film remake-jét látnánk. Erősek a filmes eszközök az előadásban? TR: Most, a próbák során még sok minden képlékeny. Lesz benne kivetítés, ami idézi a filmet. A mi történetünk főszereplői a színész és a színésznő, akik forgatják a filmet. Szerelmük a forgatás alatt szövődik. Ezt vegyítette a rendező a film ismert sztorijával, Anna hercegnő és az újságíró szerelmi történetével. Olyan, mintha két szálon futna a cselekmény. F: Mai történet lett, ahol csak a filmvásznon léteznek hercegnők. Hová tűntek mára a hercegnők? TR: Az én világomban ott vannak a hercegnők. A mi előadásunkban én belül leszek hercegnő. S hogy milyen az? Nem kell hozzá ruha, a tartás és a báj belülről fakad. F: Fekete Ernő a darabban a szerelmed, a férfi. Fontos, hogy ki a partnered, aki mellett nő lehetsz? TR: Örülök, hogy megint együtt dolgozhatom Fekete Tibivel, akitől – mivel nagyszerű színész – rengeteget lehet tanulni. Sok jó színésszel dolgoztam már, de kevés olyan férfi van, aki mellé, ha bejössz a színpadra, úgy érzed, hogy nő lehetsz. Ezért nem kell külön megdolgoznod, a viselkedésével, a gesztusaival teremti meg a nőt. A szerepem megkérdőjelezhetetlenné válik általa. Kevés férfi színész tudja ezt elérni, az Amphitryon előadásában Nagy Zsolttal éreztem ugyanezt.

fotó: Csicsey Zoltán

10

Fidelio:

F: Pelsőczy Réka rendezi az előadást. Az örök nő,

örök férfi keresése lehetett az egyik fontos oka, amiért elővette ezt a régi filmet? TR: Rékának is fontos, hogy jó nőnek lenni. Fekete Ernő szerepe szerint léha férfi, de betoppan az életébe a nő, akivel közük lesz egymáshoz. Olyan a személyisége ennek a nőnek, amiről mindannyian álmodunk. Számos olyan kérdést vet fel az előadás, ami foglalkoztat bennünket a mindennapokban. Női darab lesz, s nekem arról is szól, hogyan tudjuk elfogadni magunkat. F: A színházban férfi rendezőid vannak. Máshogy, más érzékenységgel rendez Pelsőczy Réka? TR: Rékát még a Katona József Színházból ismerem, de rendezőként most találkoztam vele először. Alapvetően nincs nagy különbség női és férfi rendező között. Zsótér Sándor például, akivel sokat dolgoztunk, nagyon érzékenyen, ezt a nőiséget középpontba állítva rendez. F: A Római vakáció színpadi változatát Paul Blake a film alapján írta át. Zenés, táncos hollywoodi előadást varázsol a színpadra. A magyarországi ősbemutató is erre épül? TR: A Blake-féle átdolgozást használta alapul Pelsőczy Réka is, Cole Porter dalai hangoznak el benne. Bár alapvetően prózai előadás, nagyon hatásosak benne a táncok és a dalok. F: Mi mindenről szól a Római vakáció színpadi változata? TR: Szól és beszél a szerelemről. Az örök férfi-nő kapcsolatról, mindarról, ami mélyen bennünk van. Szól a filmről is, emléket állít a régi, nagy, fontos filmeknek. Magam is több filmben, tévésorozatban szerepeltem, és bár valóban inkább színházban dolgozom, nagyon szeretek filmezni, mert olykor kifejezőbb a film. A legfontosabb, hogy rád találnak-e azok a szerepek, amelyekkel adhatsz. Marton Éva Az interjú bővebb változata a Fidelio.hu/szinhaz oldalon olvasható.

Az ÓbudAi Nyár keretébeN ÓbudA-békásmegyer ÖNkormáNyzAtA támogAtásávAl.

Óbudai Társaskör

(1036 kiskoroNA utcA 7.)

rossz idő esetén az Óbudai társaskör nagytermében

budApesti bemutAtÓ: 2013. júNius 29. (20h30)

TOVÁBBI ELŐADÁSOK: 2013. júnIuS 30., júLIuS 3., 4., 5., 6., 7. (20h30) jegyek válthatók a helyszínen (tel.: 2500-288), és a www.jegymester.hu oldalon. jegyár: 3.900,-Ft


12

SZÍNHÁZ – egyéb helyszínek Aquincumi Múzeum 12. péntek 19:30 A nőuralom Író: Arisztophanész; rend.: Papp János; fsz.: Borbás Gabi, Földes Eszter, Mihályfi Balázs 13. szombat 19:30 A nőuralom Km.: ld. 12-én 14. vasárnap 19:30 A nőuralom Km.: ld. 12-én 19. péntek 19:30 A nőuralom Km.: ld. 12-én 20. szombat 19:30 A nőuralom 21. vasárnap 19:30 A nőuralom Átrium Film-Színház 11. csütörtök 20:00 Vaknyugat – Kultúrbrigád 13. szombat 20:00 Vaknyugat – Kultúrbrigád Bárka 26. péntek 20:30 Az őrület határán Rend.: Nádas György; fsz.: Lorán Lenke, Fésűs Nelly, Gesztesi Károly 27. szombat 20:30 Az őrület határán Belvárosi Színház 4. csütörtök 19:30 HIPPOLYT – Orlai Produkció Író: Zágon István; rend.: Mohácsi János; fsz.: Kulka János, Elek Ferenc, Csákányi Eszter 5. péntek 19:30 Hippolyt – Orlai Produkció Km.: ld. 4-én 8. hétfő 19:30 Hippolyt – Orlai Produkció Km.: ld. 4-én 9. kedd 19:30 Hippolyt – Orlai Produkció Km.: ld. 4-én 10. szerda 19:30 Hippolyt - Orlai Produkció Km.: ld. 4-én IMPRÓ (Momentán Társulat) 1. hétfő 7:00 Nulladik Óra 10. szerda 19:00 Házimozi – interaktív filmszínház 16. kedd 19:00 RögvEst 25. csütörtök 20:00 Évadzáró ImpróJam Madách Színház 8. hétfő 19:00 Betörő az albérlőm Író: Graham Linehan; rend.: Szente Vajk; fsz.: Halász Judit, Hűvösvölgyi Ildikó, Mucsi Zoltán, Nagy Sándor 11. csütörtök 19:00 Betörő az albérlőm Km.: ld. 8-án

12. péntek 19:00 Betörő az albérlőm Km.: ld. 8-án Óbudai Társaskör 3. szerda 20:30 A szív hídjai – Orlai Produkció Rend.: Novák Eszter; km.: Zöldi Gergely, sz.: Udvaros Dorottya, László Zsolt, Szamosi Zsófia, Chován Gábor 4. csütörtök 20:30 A szív hídjai – Orlai Produkció Km.: ld. 3-án 5. péntek 20:30 A szív hídjai – Orlai Produkció Km.: ld. 3-án 6. szombat 20:30 A szív hídjai – Orlai Produkció Km.: ld. 3-án 7. vasárnap 20:30 A szív hídjai – Orlai Produkció Km.: ld. 3-án 11. csütörtök 20:00 Krúdy Gyula éjszakái Író: Fráter Zoltán; rend.: Székely Kriszta; sz.: Rezes Judit, Ötvös András, Rajkai Zoltán 18. csütörtök 20:00 Vendég a Nyugat asztalánál Író: Fráter Zoltán; rend.: Székely Kriszta; sz.: Bezerédi Zoltán, Mészáros Béla 25. csütörtök 20:00 A Krúdy-recept – Hogyan kell élni? Író: Fráter Zoltán; rend.: Székely Kriszta; sz.: Jordán Adél, Keresztes Tamás Városmajori Szabadtéri Színpad 2. kedd 20:00 Fidelio Színházi Est: Csalódások Veszprémi Petőfi Színház Író: Kisfaludy Károly; rend.: Valló Péter; fsz.: Sághy Tamás, Oberfrank Pál, Trokán Anna, Nyirkó István 6. szombat 20:00 Chioggiai csetepaté – Kecskeméti Katona József Színház Író: Carlo Goldoni; rend.: Rusznyák Gábor; fsz.: Sirkó László, Tóth Ildikó, Körtvélyessy Zsolt, Trokán Nóra, Orth Péter 9. kedd 20:00 Könnyű préda Író: Lőrinczy Attila; rend.: Réthly Attila; fsz.: Pikali Gerda, Kelemen József, Bezerédi Zoltán, Balikó Tamás, Margitai Ági 11. csütörtök 20:00 Könnyű préda Km.: ld. 9-én 16. kedd 20:00 Két férfi sakkban – Gergely Theáter Író: Miroslav Horníček; rend.: Gergely Róbert; sz.: Némedi Varga Tímea, Détár Enikő, Gergely Róbert, Mihályi Győző 18. csütörtök 20:00 Család ellen nincs orvosság – Vörösmarty Színház Író: Ray Cooney; rend.: Lendvai Zoltán; fsz.: Hirtling István, Váradi Eszter Sára, Egri Márta

23. kedd 20:00 Család ellen nincs orvosság – Vörösmarty Színház Km.: ld. 18-án Rózsavölgyi Szalon 1. hétfő 21:00 Az utolsó óra Km.: Alföldi Róbert, Jordán Tamás Szentendrei Teátrum és Nyár 4. csütörtök 20:30 Könnyű préda Író: Lőrinczy Attila; rend.: Réthly Attila; fsz.: Pikali Gerda, Kelemen József, Bezerédi Zoltán, Balikó Tamás, Margitai Ági 5. péntek 20:30 Könnyű préda Km.: ld. 4-én 6. szombat 20:30 Könnyű préda Km.: ld. 4-én 12. péntek 20:30 A szív hídjai – Orlai Produkció 13. szombat 20:30 A szív hídjai – Orlai Produkció Km.: ld. 12-én 19. péntek 20:30 A szív hídjai – Orlai Produkció Km.: ld. 12-én 26. péntek 20:30 RÓMAI VAKÁCIÓ – Orlai Produkció Író: Paul Blake, rend.: Pelsőczy Réka; fsz.: Tenki Réka, Fekete Ernő, Hernádi Judit, Szikszai Rémusz 27. szombat 20:30 Római vakáció – Orlai Produkció Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis 5. péntek 21:00 DEFINÍCIÓ 6. szombat 21:00 Definíció 7. vasárnap 21:00 Definíció 13. szombat 20:00 A nagy füzet – Szkéné Színház Író: Agota Kristof; rend.-kor.: Horváth Csaba; fsz.: Andrássy Máté, Nagy Norbert 14. vasárnap 20:00 A nagy füzet – Szkéné Színház Km.: ld. 13-án Színház – 18. csütörtök 20:00 DÜHÖNGŐ – MaNNa 18. csütörtök 20:00 ÖT ABLAK A LÁTÁS NYELVTANA 19. péntek 20:00 Dühöngő – MaNNa 19. péntek 20:00 Öt ablak a látás nyelvtana 20. szombat 20:00 Dühöngő – MaNNa 20. szombat 20:00 Öt ablak a látás nyelvtana 21. vasárnap 20:00 Öt ablak a látás nyelvtana 29. hétfő 20:00 Szóló annak, aki a legközelebb van

SZENTENDRE, VÁROSHÁZA UDVARA (Városház tér 1-3.) ORSZÁGOS BEmUTATó: 2013. JÚLIUS 26. 20h30

További előadások: JÚLIUS 27. 20h30, (esőnap VII. 28), AUGUSZTUS 2., 3. 20h30 (esőnap VIII. 4) Jegyár: 3000 Ft. Jegyek válthatók: Tourinform Szentendre (tel.: 26/317-965, 26/317-966); a Jegymester országos hálózatában (www.jegymester.hu); a helyszínen kezdés előtt egy órával. Szentendrei Teátrum és Nyár


Élet

a fröccsön túl

Ne féljünk a borokra vonatkozó írott és íratlan szabályoktól, nem az ördög művei. A nyári meleg örök nagyágyúján, a fröccsön túl is van élet, merjünk kalandozni a frissítő fehérek, a vibráló rozék vagy a könnyed, gyümölcsös vörösek önálló világában! Engedjük, hogy  környezetünk, programunk és hangulatunk hármasa alakítsa a borválasztást és nagy eséllyel nem fogunk csalódni. Egy deres pohárban ringatózó Laposa Rizling a Balaton partján? Egy üdítő pinot noir rozé Budapest szőlőskertjében, Etyeken? Esetleg egy vérpezsdítően gyümölcsös Vylyan Ördög bárhol, ahol a ritmusé a főszerep? Miénk a választás… Adalékok kóstoláshoz • Sok múlik a poháron! Ha választhatunk, akkor egy univerzálisnak mondható tulipánpohár legyen a kiszemelt, mely átlagos hassal, de szűkülő szájjal bír, így segítve orrunk irányába vándorolni az illatokat. Persze a szokásos fesztiválos kóstoló pohártól sem kell kétségbe esnünk. • Borainknál ügyeljünk a kellő hőfokra: pezsgők: 4–8 °C könnyű fehérborok: 8–10 °C összetettebb fehér- és rozéborok: 10–12 °C aszúk, különleges minőségű édes fehérborok: 10–14 °C fiatal, friss vörösborok: 12–16 °C testes vörösborok: 16–20 °C • Próbáljunk meg a könnyedebbektől a testesebbek felé haladni: fehér – rozé – siller – vörösbor – édes borok, aszúk. • Kitöltés és a szín szemrevételezése után érdemes szaglásznunk egy kicsit. Így, miközben óvatosan megpörgetjük borunkat poharunkban, jobban kiérezhetjük az illatjegyek alakulását. • Az illatjegyek felismerésére tett kísérletek után kóstoljunk, forgassuk meg alaposan a szánkban a bort, és lenyelés után is figyeljünk az együttes hatásra. • És hogy mit kell éreznünk? Na, ezt a kérdést akár el is felejthetjük. Bízzunk az orrunkban és az ízlelőbimbóinkban. Ne akarjunk egyből frissen szedett szarvasgombát és földes jegyeket felfedezni, vagy esetleg Hamvas Béla babérjaira törni. Inkább tekintsünk a közelebb eső dolgok felé. Keressünk gyümölcsöket, virágokat, de ha nem találunk semmit, akkor is megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy pusztán jólessen az elfogyasztott ital. • Nincs más hátra, mint hogy hátradőljünk és elmerüljünk egy nekünk tetsző témában, a tájban, egy könyvben vagy csupán a gondolatainkban. Egészségünkre! (x)


16

TÁNC – ajánló

forrás: Müpa

Recirquel

forrás: Nemzeti Táncszínház

július 2. 19:00 Müpa – Fesztivál Színház

július 30. 20:30 Karmelita udvar

Vági Bence rendező, aki Liverpoolban szerezte koreográfusi-rendezői diplomáját, mindig is vonzódott a kabaré, a revü és a cirkusz világához. Előadásaihoz azóta is ezekből a műfajokból merít ihletet. A Müpa idén megkezdett újcirkusz-sorozata, a Recirquel fiatal csapatából, a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola végzős növendékeiből jó eséllyel születhet meg az első magyar kortárscirkusz-társulat. A sokat sejtető Cirkusz az éjszakában cím egy hosszú és kivételes munkafolyamat vadonatúj állomása lesz, melyhez a látványt Csanádi Judit tervezte, a zenét pedig Sárik Péter komponálta.

Imagine

A Földi Béla vezetésével működő Budapest Táncszínház három rendező egy-egy koreográfiájával lép ismét színpadra a Nemzeti Táncszínház szervezésében. „E rövid mű egy sóhaj, mulandó létük tapintása az időben” – szól az emberiség kultúrájának nagy művészeiről Földi Béla az Imagine koreográfiája kapcsán. Míg Zachár Lóránd Sec című darabja a születés és a halál misztériumát járja körbe, miközben örök és megválaszolatlan kérdéseket vet fel bennünk. Az estet Raza Hammadi Bolero című balettja zárja, mely tisztelettel adózik a modern tánc minden mesterének.

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/tanc


18

TÁNC – portré „Szeged nekem mindig nagy kihívás”

Duda Éva amellett, hogy a hazai kortárs táncélet egyik legsikeresebb együttesét vezeti, zenés produkciókat is rendszeresen koreografál. A Szegedi Szabadtéri Játékokon bemutatásra kerülő Elfújta a szél kapcsán még a cirkuszról és a hungarikumról is szó esett.

operát, egy operettet és számos musicalt készítettem. Nagyon szeretem a Szegedi Szabadtéri színpadát, mert egy igazán speciális tér: nemcsak különös arányai és lenyűgöző méretei teszik azzá, hanem szinte rituális és misztikus tér, amihez a közel ötezres nézőtér fantasztikus energiával járul hozzá. A színpad szélessége közel harminc méter, ami olyan monumentális látványt igényel, hogy a mozgás megtervezése valóban nagy kihívás egy koreográfusnak. F: Hogy kezdtél neki az Operettszínház új koreográfiájának? DÉ: Az Elfújta a szélhez már elkészültem az első felvonással, amit a Budapesti Operettszínházban rakunk össze, mert a szegedi bemutató után ősztől itt lesz repertoáron a darab. Szegeden az előadás több táncossal, majd rengeteg statisztával egészül ki, illetve a díszlet is kissé kibővül. Ami különleges, hogy hosszú idő után egy teljesen új táncegyüttest válogattunk össze kifejezetten erre a produkcióra. A próbákat komoly válogatás előzte meg, ahol több mint háromszáz jelentkezőből választottuk ki a tánckart. Ezen kívül természetesen az Operettszínház szólistáival is dolgozunk, de érkezett az alkalomra néhány fiatal vendégművész is. Az Elfújta a szél egy igazi nagy klasszikus mű, amivel kapcsolatban az embereknek nyilván lesznek elvárásaik, illetve van egy előzetes elképzelés a fejükben a film miatt. Gerard Presgurvic zenéjére, aki a Rómeó és Júliát is komponálta, kell a mozgást kitalálnom, és ismerős a stílusa, a dallamvilága, ez a franciás könnyűzenébe hajló zenei irány nagyon fülbemászó. Krupa Zsófia Az interjú bővebb változata a fidelio.hu/tanc rovatban olvasható.

FOTÓK: DÖMÖLKY DÁNIEL, FENYŐ IVÁN-PORTRÉ: ERDELYIFOTO.HU

most egyre népszerűbb új cirkusz műfaját ti is kipróbáltátok a Virtus című előadásátokban. Nálad hogy jött a képbe ez a terület? Duda Éva: Már legalább két éve figyelgettem az új cirkuszi műfajt, és nagyon vonzónak találtam, azzal együtt, hogy én elsősorban tánccal foglalkozom. Azt érzem, hogy az új cirkusz a színháznak egy új irányát nyitja meg azáltal, hogy a cirkuszt nem a hagyományos módon fogja föl, hanem invenciózusan nyúl hozzá bizonyos témákhoz. Külföldi útjaim során is számos cirkuszos produkció jött szembe, ami egyre inkább piszkálni kezdte a fantáziámat. Sokat gondolkodtam azon, hogy milyen formában lehetne ezt itthon megvalósítani, aztán a Virtus mint magyar vonatkozású, magyar témájú darab fogalmazódott meg bennem. Némi humorral szerettem volna beszélni arról a kiszolgáltatott helyzetről, ami ma Magyarországon jelen van a politikában és a kultúrpolitikában. F: Mint alkalmazott koreográfus már sok előadáson vagy túl. Milyen műfajokban dolgoztál korábban? DÉ: A főiskola óta szabadúszóként dolgozom kőszínházakban, ahol főleg zenés produkciókhoz kérnek fel koreográfusnak. Emellett mindig is csináltam önálló produkciókat, ami végül oda vezetett, hogy már négy éve vezetem a saját társulatomat. A két terület szépen hat egymásra, oda-vissza át lehet emelni dolgokat, tapasztalatokat. Nagyon szeretek így dolgozni, mert művészként igen inspiráló, hogy az egyik nap a darabot elejétől a végéig minden részlettel együtt mi rakjuk össze, és én vagyok a gazdája, a következő nap pedig bemegyek egy nagy intézménybe, ahol ott van egy komplett apparátus, és a kezem alá dolgoznak más kollégák azért, hogy egy nagy volumenű produkció jöhessen létre. Egészen különböző előadásokhoz koreografáltam az elmúlt időszakban: például a Katona József Színházban Ascher Tamás Pinokkióját, a Pesti Színházban Szőcs Arturral a Hetvenkedő katonát, előtte pedig Eszenyi Enikő rendezésében a Lovakat lelövik, ugye? és a Hegedűs a háztetőn című darabokat. Az Operettszínház és a Szegedi Szabadtéri közös produkciói, amelyekre gyakorta felkérést kapok, zömében grandiózus, sok táncost és szereplőt megmozgató, zenés darabok, ezek pedig a részemről is más felkészülést igényelnek, mint amikor egy kis létszámú táncelőadáson dolgozom. F: Szeged neked nem ismeretlen hely, már többször hívtak a fesztiválra. DÉ: Szeged nekem mindig nagy kihívás, már csak azért is fontos, mert én is abból a városból származom. 1999 óta folyamatosan dolgozom ott előadásokban, négy

fotó: Hamarits Zsolt

d u da é va

Fidelio: Beszéljünk egy kicsit az elmúlt évadról. A

NES SZÁRAZ DÉ

VELE

E DE NÉLKÜL

. 20:30 S 1., 2., 3., 4 U T Z S U G U A 2013. SA UPP ELŐADÁ S” OSZTÁLY UBÁTORHÁZ KALMÁTÉ TR AL A „ LEGENDÁ AZ ZÖSSÉGI INK R! Ö K ZE S DS IÓ TE C K HE U IMMÁR ÁNYI PROD hu SUKRÓL JUR

OSZTÁLYTÁR MINDIG MÁS TAGJAI. AZ OSZTÁLY VALLANAK

odukcio. jegy@fugepr


TÁNC – bontás 2. KEDD 19:00 Művészetek Palotája Cirkusz az éjszakában 20:00 Hagyományok Háza Magyar Rapszódia – MÁNE

20:00 Hagyományok Háza Magyar Rapszódia – MÁNE

3. SZERDA 18:00 Fővárosi Nagycirkusz Circus Maximus

13. SZOMBAT 11:00, 15:00, 19:00 Fővárosi

4. CSÜTÖRTÖK 18:00 Fővárosi Nagycirkusz Circus Maximus 20:00 Hagyományok Háza Magyar Rapszódia – MÁNE 5. PÉNTEK 15:00 Fővárosi Nagycirkusz Circus Maximus 6. SZOMBAT 11:00, 15:00, 19:00 Fővárosi Nagycirkusz

Circus Maximus 7. VASÁRNAP 11:00, 15:00 Fővárosi Nagycirkusz Circus Maximus 9. KEDD 20:00 Hagyományok Háza Magyar Rapszódia – MÁNE 10. SZERDA 18:00 Fővárosi Nagycirkusz Circus Maximus 11. CSÜTÖRTÖK 18:00 Fővárosi Nagycirkusz Circus Maximus

JÚLIUS 26., 27., AUGUSZTUS 2., 3.

12. PÉNTEK 15:00 Fővárosi Nagycirkusz Circus Maximus

21. VASÁRNAP 11:00, 15:00 Fővárosi Nagycirkusz Circus Maximus 24. SZERDA 18:00 Fővárosi Nagycirkusz Circus Maximus

Nagycirkusz

Circus Maximus

25. CSÜTÖRTÖK 18:00 Fővárosi Nagycirkusz Circus Maximus

14. VASÁRNAP 11:00, 15:00 Fővárosi Nagycirkusz Circus Maximus

26. PÉNTEK 15:00 Fővárosi Nagycirkusz Circus Maximus

16. KEDD 20:00 Hagyományok Háza Magyar Rapszódia – MÁNE

27. SZOMBAT 11:00, 15:00, 19:00 Fővárosi

17. SZERDA 18:00 Fővárosi Nagycirkusz Circus Maximus 18. CSÜTÖRTÖK 18:00 Fővárosi Nagycirkusz Circus Maximus 20:00 Hagyományok Háza Magyar Rapszódia – MÁNE 19. PÉNTEK 15:00 Fővárosi Nagycirkusz Circus Maximus 20. SZOMBAT 11:00, 15:00, 19:00 Fővárosi Nagycirkusz

Okos nyaralás OTP SZÉP kártyával

Nagycirkusz

Circus Maximus 28. VASÁRNAP 11:00, 15:00 Fővárosi Nagycirkusz Circus Maximus 30. KEDD 20:30 Nemzeti Táncszínház Imagine; Sec; Bolero – Budapest Táncszínház 31. SZERDA 18:00 Fővárosi Nagycirkusz Circus Maximus 20:30 Nemzeti Táncszínház Casa de Tango – Argentín Tangó Táncszínház

Circus Maximus

GERARD PRESGURVIC G

ELFÚJTA A SZÉL M U S I C A L

FŐBB F Ő SZEREPEKBEN:

WWW.SZEGEDISZABADTERI.HU

További programok: fidelio.hu/tanc

20

SZABÓ P. SZILVESZTER S JANZA KATA J GUBIK PETRA VÁGÓ ZSUZSI

RENDEZŐ: Ő

SOMOGYI SZILÁRD MŰVÉSZETI VEZETŐ:

KERO®

Halmozza kedvezményeit  OTP SZÉP kártyával a Danubiusnál! 15% szállás kedvezmény mellé még 10.000 Ft értékű benzin utalvány is jár a Danubius magyarországi szállodáiban az OTP SZÉP kártyával fizetőknek! Töltse le kuponját és nyaraljon a legkedvezőbb árakon!

A SZEGEDI SZABADTÉRI JÁTÉKOK MAGYARORSZÁGI BEMUTATÓJA A BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZZAL EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN

JEGYÉRTÉKESÍTÉS: SZEGED REÖK, TISZA L. KRT. 56. TEL.: 62/541-205 ORSZÁGOSAN AZ IBUSZ KIRENDELTSÉGEKEN JEGYRENDELES@SZEGEDISZABADTERI.HU

danubiushotels.hu/kupon


ZENÉS SZÍNHÁZ – ajánló, premier Vári Éva, fotó: Almási J. Csaba

22

Edith Piaf a Társaskörben

Vári Éva ötszáznál is több alkalommal keltette már életre a legendás sanzonénekesnő alakját, szinte eggyé válva a szereppel A Budapesti Kamaraszínház, majd a Belvárosi Színház színpadán. Az Óbudai Társaskörben is Edith Piafként lép a közönség elé, most azonban egy önálló esten. Megkapó átéléssel és hittel idézi fel az énekesnő tragikus, mégis lenyűgöző életét és a világhírű sanzonokat, amelyekkel meghódította a hallgatók szívét. A produkcióban Axmann Péter zongoristaként működik közre, a rendező Szegvári Menyhért lesz.

július 10. 20:00 Óbudai Társaskör

fotó: Juhász Attila

A hatvannegyedik opera

július 20. 19:00 Óbudai Társaskör

Játék a kastélyban helyett: opera a kertben. Júliusban az Óbudai Társaskör az épület kertjébe költözteti Donizetti – bizonyos számítások szerint – hatvannegyedik operáját, a komponista életének utolsó éveiben keletkezett, azóta is töretlenül népszerű Don Pasqualét. A fiatal menyasszonyra áhítozó, idős agglegény megleckéztetésének történetét elbeszélő, az emberi gyarlóságot vérbeli vígoperai helyzetkomikumok segítségével kifigurázó alkotást Altorjay Tamás, Szakács Ildikó, Hajdú András és Gaál Csaba adja majd elő. A zongoránál Kertész Rita foglal helyet, a rendező Fehér András lesz.

Györi Nemzeti Színház fotó: Fehér Alexandra

Csinibaba

július 5. és 7. 20:00 Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A nagy sikerű film forgatókönyve alapján készült színpadi produkció a Győri Nemzeti Színház és a Szabad Tér Színház együttműködésének köszönhetően most a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon is látható lesz. Kilátástalanság, az első országos Ki mit tud? vetélkedő mint az önkifejezés kevéssé leplezetten irányított lehetősége, szerelem, önirónia és az egykori slágerek legjava – mindez egyszerre kritikus és ellenállhatatlanul nosztalgikus humorérzékkel ábrázolva. Egy kellemes nyári estéhez valószínűleg nem is kell több, Simon bácsi, Aranka néni, Ernesztin és Boston Cézárja bőven elegendő.

Egy bécsi operett

július 26. 20:00

Madama Butterfly

fotó: Nánási Pál

premier

Városmajori Szabadtéri Színpad

Az opera időnként kihívásokkal szembesül, ha érzelmileg felkavaró áriákra, összetett zenei megoldásokat kínáló együttesekre alkalmas témaválasztását és cselekményszövését a drámai logika szempontjából kell indokolnia. Az operettet azonban az ilyesfajta problémák nem érintik: a paródiából kinőtt, némiképp szentimentálisan szórakoztató műfaj esetében szinte kizárólag a dúdolható melódiák számítanak. Ha ezekből elég akad, a siker többé-kevésbé garantált, ahogyan azt Karl Zeller 1891-ben a Theater an der Wien színpadán bemutatott műve, A madarász is bizonyítja.

július 26. és 28. 20:00 Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A közönség ítélete közismerten állhatatlan. A magyarul Pillangókisas�szony címmel meghonosodott Puccini-kompozíció, amely nemcsak szerzőjének egyik legnépszerűbb alkotása, hanem egyszersmind az operatörténet egyik legismertebb darabja is, 1904-es milánói bemutatóján nem váltott ki elsöprő lelkesedést. Alig több, mint négy hónappal és néhány szerzői változtatással később azonban utolérte a siker, amely azóta sem hagyta el. Az operát a Margitszigeten Rost Andrea és Andrea Carè főszereplésével, Anger Ferenc rendezésében láthatják az érdeklődők, a karmester Héja Domonkos lesz.


24

ZENÉS SZÍNHÁZ – portré

A SHOWTIME EVENT BEMUTATJA

Kövérek, soványak és a Monty Python

„OPERETT A DUNA FÖLÖTT”

Fidelio: A próbafolyamat elejéről nézve milyennek

ígérkezik a szegedi Leányvásár? Nagy Ervin: Csak a jövő héten kezdjük a rendelkező próbákat, így túl sokat még nem látni a produkcióból. Az biztos, hogy a kövérek szigetén fog játszódni az előadás, tulajdonképpen egy fogyipor környezetéről szól majd az egész történet. Maga a darab egyébként az abszurd felé hajlik. Kicsit a műfajjal is szórakozni fogunk, nem egy tradicionális operettet vezetünk majd elő. F: Nem ez az első közös munka Vinnai Andrással… NE: Már többször dolgoztam vele együtt, ilyen szempontból ismerem őt, bár az alkalmazott dramaturgia azért más, mint amikor az ember saját művet ír. Minden­ estre a Leányvásár abszolút „vinnais” lesz, leginkább még a Monty Pythont tudnám hozzá hasonlítani. Persze a szövegkönyvet meg kell majd mozgatni, mert nem biztos, hogy szabadtéren is működik az, ha két ember nagyon nagy hülyeségeket mond egymásnak. Szerintem nagyon vicces, de filmen az ilyesmi néha jobban érvényesül, mi pedig mégiscsak Európa egyik legnagyobb színpadán állunk majd. Nagyon érdekes lesz egyébként a díszletünk is, és ez sokat jelent. Ha jó egy díszlet, és jól is lehet használni, az ilyen nagy színpad esetében már fél siker. F: Az operettnek Magyarországon erős a közönségbázisa, főleg vidéken. A műfajnak ez a modernizált, poénokra kifuttatott verziója vajon tartósan működőképes lehet színházi szempontból, vagy az ilyesmi kifejezetten a nyári színpadok világához tartozik? NE: Ez nagyon érdekes felvetés. Valójában az a kérdés, hogy eltartja-e a darabot az a „bugyutaság”, ami az operetteket alapjában véve azért jellemzi. És kérdés az is, hogy ezt a műfaji idézőjelet mennyire érti a közönség, illetve hogy mennyi ideig lehet ezt az előadás során fenntartani, mert a nézőnek egy idő után azért feltétlenül szüksége van valamiféle orientációra, olyan szálra, amivel együtt haladhat, együtt érezhet. Ezek leszünk mi. Én néha szándékosan komoly akarok lenni, mert ez az egész csak akkor működik, ha helyenként alkalmazzuk a bevett operettpatronokat is. Jó az, ha a közönséget hidegben-melegben ringatjuk, nem lehet végigviccelni egy előadást. F: Valamennyire mindenképpen muszáj komolynak lenni, mert a zene nem támasztja alá teljes egészében a paródiát. NE: Egyáltalán nem. Akad a darabban jó néhány, nagyon jófajta értelemben vett hülyeség, Varró Dani most is

A BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ A BUDAI VÁRBAN fotó: Trokán Nóra, forrás: Katona Színház

n agy e rv i n

A Szegedi Szabadtéri Játékok idei programsorozatát Jacobi Viktor nagyoperettje, a Leányvásár nyitja július 5-én. A Gothár Péter rendezői fantáziájának köszönhetően cseppet sem megszokott közegben kibontakozó cselekmény részleteiről Tom (Miggles) Fleetwood megformálóját, Nagy Ervint kérdeztük.

rengeteg szövegpoént fűzött fel a dagadt-sovány ellentétre, és ez beépül a dalokba is. De azért időnként el kell komolyodni, mert legalább egy minimális szerelemről mégis szólnia kell az egésznek. F: Ha választani kellene, inkább az énekes-táncos vagy a prózai szerepek vonzanának? NE: Az énekes szerepek, de szerintem nincsenek éles határok. Énektechnikai szempontból egyébként ez egy klasszikus szerep, úgyhogy nagy kihívása az életemnek. Persze meg szoktam kínálni magam zeneileg ilyen nehézségekkel, ez jelenti a motivációt számomra. Ráadásul egyre inkább igény van a zenére a színházban általában véve is, mostanában már nehéz Pesten olyan előadást találni, aminek a zene elhanyagolható eleme. F: Merev a képzés ehhez a változáshoz képest? NE: Nem, a képzés szerintem kifejezetten jól alkalmazkodik. Régebben már az esemény volt, ha valaki tudott zongorázni a Színművészetin. Most más a helyzet, látják a gyerekek, mekkora sikert lehet elérni a zenei képzettséggel. F: A Zeneakadémiával közös alkalmazott zeneszerzésképzés sikeres, segíthet az ízlésváltozás követésében? NE: Hogyne, minden évben érkeznek hallgatók a zenészek közül, akik sanzonokat írnak például. Ez szerintem hatalmas áttörés. Lehet ugyan ezt erősíteni még, de erősödik is magától. És az internetnek is jelentős a szerepe abban, hogy a fiatalok sokkal bátrabban mernek kísérletezni, csak lekapják a netről, megcsavarják, és már töltik is vissza az ötleteket. Őket már nem zavarja az a régi a szemlélet, hogy ezt nem illik. Rákai Zsuzsanna

2013. AUGUSZTUS 10., 20:30 BUDAI VÁR - OROSZLÁNOS UDVAR LÁTVÁNYOS SZABADTÉRI GÁLA GYÖNYÖRŰ KÖRNYEZET KIHAGYHATATLAN NYÁRESTI ÉLMÉNY!

Brasch Bence

Bordás Barbara

Dancs Annamari

Dolhai Attila

Faragó András

Fischl Mónika

Frankó Tünde

Kállay Bori

Kerényi Miklós Máté

Oszvald Marika

Peller Károly

Szendy Szilvi

Vadász Dániel

Vadász Zsolt

Rendező: KERO®

Információ és jegyvásárlás: Budapesti Operettszínház (1065 Budapest, Nagymező utca 17.) - Az Andrássy út-Nagymező utca sarkán található jegyárusító pavilon egész nyáron nyitva • az Interticket országos hálózatában • Online jegyértékesítés: www.jegy.hu

www.palotakoncert.hu


További programok: fidelio.hu/opera

26

ZENÉS SZÍNHÁZ – bontás 4. CSÜTÖRTÖK 19:00 Madách Színház Mary Poppins

12. PÉNTEK 20:00 Margitszigeti Szabadtéri Színpad

5. PÉNTEK 19:00 Madách Színház Mary Poppins 20:00 Margitszigeti Szabadtéri

Oliver! (Veszprémi Petőfi Színház)

Színpad

14. VASÁRNAP 10:30 Városmajori Szabadtéri

Csinibaba (Győri Nemzeti Színház) 6. SZOMBAT 19:00 Madách Színház Mary Poppins

13. SZOMBAT 19:00 Madách Színház Mary Poppins

Színpad

7. VASÁRNAP 10:30 Városmajori Szabadtéri Színpad

Fehérlófia (Veszprémi Pannon Várszínház) 20:00 Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Süsü, a sárkány (Fogi Színháza) 19:00 Madách Színház Mary Poppins 20:00 Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Oliver! (Veszprémi Petőfi Színház) 18. CSÜTÖRTÖK 20:00 Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis

Csinibaba (Győri Nemzeti Színház)

ÖT ABLAK A LÁTÁS NYELVTANA

9. KEDD 19:00 Madách Színház Mary Poppins

19. PÉNTEK 20:00 Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis

10. SZERDA 19:00 Madách Színház Mary Poppins 20:00 Óbudai Társaskör Edith Piaf (Orlai Produkciós Iroda)

Öt ablak a látás nyelvtana 20. SZOMBAT 19:00 Óbudai Társaskör Don Pasquale

20:00 Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis

Öt ablak a látás nyelvtana 20:30 Zichy Kastély – Udvar Macskák (Madách Színház) 21. VASÁRNAP 19:00 Óbudai Társaskör Don Pasquale 20:00 Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis

Öt ablak a látás nyelvtana 26. PÉNTEK 20:00 Margitszigeti Szabadtéri Színpad

PILLANGÓKISASSZONY 20:00 Városmajori Szabadtéri Színpad

A MADARÁSZ 27. SZOMBAT 20:30 Zichy Kastély – Udvar Lulu (Száguldó Orfeum) 28. VASÁRNAP 10:30 Városmajori Szabadtéri Színpad

Borsószem és a többiek (Budaörsi Játékszín) 20:00 Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Pillangókisasszony

Nigel Kennedy

Diana Krall

Paco De Lucia

Craig David

Marcus Miller

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/zenes_szinhaz Évtizedet zár, új évtizedet kezd idén nyáron az egyik legszínvonalasabb hazai fesztivál, a VeszprémFest. Tizedszer is öt nap, tele világsztárral – és egy szédületesen eklektikus zenei utazással a műfajok és a stílusok között. Ma már igazán nincs abban semmi szokatlan, hogy a nyár közepén világnagyságok és hangszereik hangjait verik vissza Veszprém óvárosának barokk falai. Miért lenne ez másként idén júliusban? Mert ez a tizedik, jubileumi alkalom? Ez önmagában még nem elegendő ok a szervezőknek, ugyanis az eddigi kilenc rendezvényre is mindig a legnagyobbakkal kedveskedtek a közönségnek. Július 16. és 20. között tehát úgy ünnepli magát a VeszprémFest, hogy nem csinál „semmi különöset”. Csak amit szokott: szenzációs műsort állít nagy és kis színpadra. A rendezők udvariasan egy hölggyel kezdenek. Diana Krall, a vagány, remek humorú, ugyanakkor végtelenül gyöngéd énekes-zongorista, Glad Rag Doll című albumával indítja be az ötnapos programot, és igazolja, nem túlzás a három Grammy-díja. Őt követően négy férfi igyekszik majd naponta felzárkózni hozzá színvonalban. Hogy ez minden bizonnyal sikerülni fog, arra maga a négy művész a garancia. Sorrendben Marcus Miller, Nigel Kennedy, Paco De Lucia és Craig David követi egymást, extravagánsságba hajló jazz-zel, műfajok között tobzódó hegedűzenével, az örök flamencóval és napjaink legjobb brit popjával. Közben július 12-től 21-ig a Rozé, Rizling és Jazz Napokon folyik a bor és a sztárparádé a kisebb színpadokon. Előbbi remek balatoni borászok, utóbbi pedig – többek között – a Mrs. Columbo, Kökény Attila, Roy&Ádám, Szűcs Gabi és zenekara, Pierrot, illetve a Tátrai Trend jóvoltából. De lehet kolostorba is vonulni, a jezsuiták egykori épületében azonban esténként nem zsolozsma, hanem a Lantos Zoltán–Horváth Kornél duó, a Bacsó Kristóf Quartet, a Balogh Kálmán–Lukács Miklós cimbalomduó, a Dresch Quartet és a Szalóki Ági Trió zenéje várja az érdeklődőket. Új helyszínként pedig a Veszprémi Petőfi Színház csatlakozik, ahol július 20-án Roby Lakatos zárja improvizálva a 10. VeszprémFestet.


28

KLASSZIKUS – ajánló Plein air koncert

fotó: Hivert Daniella

július 1. 20:00 Kiscelli Múzeum

A Liszt Ferenc Kamarazenekar nyári hangversenyeinek hagyománya az idén is töretlenül folytatódik. A Kiscelli Múzeum udvarán (rossz idő esetén az Óbudai Társaskörben) július 1-jén a Bécsi Filharmonikusok magyar szólócsellistájával, Varga Tamással lépnek fel. A szólista személyének köszönhetően a műsor fókuszpontjába is a császárváros került: a program ugyanis főként a bécsi zenei élethez kötődő szerzők kompozícióiból áll össze. Mozart és a két Haydn, Joseph és Michael egy-egy alkotása mellett a közönség megismerkedhet a 18. század első felében élt Georg Matthias Monn munkásságával is.

TakácsNagy Gábor ©Aline Paley

Ami késik, nem múlik

július 2. 19:00 Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Bár a Budapesti Fesztiválzenekar idei egyetlen szabadtéri koncertjét, amelyre eredetileg június 19-én került volna sor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, elmosta a Duna áradása, a program nem maradt el végleg. A hangversenyre július 2-án kerül majd sor változatlan műsorral. A zenekar Takács-Nagy Gábor vezényletével Mozart G-dúr szimfóniáját (K 199) és Rogyion Scsedrin Bizet híres operájából készült balettzenéjét, a Carmen-szvitet játssza, amelynek 1967-es bemutatóján a komponista felesége, Maja Pliszeckaja táncolta a címszerepet.

Johann Sebastian Bach

C

július 11. 19:00 Belvárosi Szent Mihály-templom

Barokk kamarazene

M

„Életteli, lángoló szellemű géniuszról szólván az embernek azonnal Y Monsieur Guillemainre kell gondolnia” – írta 1752-ben Louis-Claude CM Daquin a francia király neves hegedűséről. Ma már nem sokan akadnak, akik értően bólintanának a név hallatán, MY ahogyan Leclair hírnevének takarásában is csak kevesen tudnak valódi zenei világot felidézni. Már csak ezért is különleges élménnyel lehet gaz- CY dagabb az, aki meghallgatja Pilz János, Ulrike Engelke, Kallai Nóra és Varga CMY Judit kamarakoncertjét, amelyen a két francia mester műveit Telemann és J. S. Bach kompozíciói ellenpontozzák. K

Joseph Haydn

Napszakok

július 18. 20:00 Pesti Vármegyháza díszudvara

Amint Haydn magára öltötte az Esterházyak anyagi biztonságot jelentő libériáját, Pál Antal herceg rögvest meggyőződhetett róla, hogy új udvari karmesterével és komponistájával jó vásárt csinált. Haydn zsenialitása ugyanis már az olyan, viszonylag korai alkotásokban is világosan megmutatkozott, mint az 1760-as évek elején komponált, úgynevezett Napszak-szimfóniák („Reggel”, „Dél” és „Este”, No. 6, 7 és 8), amelyek ragadványneve érdekes tükre a zene ábrázolókészségéről vallott korabeli felfogásnak. A műveket a Concerto Budapest júliusban Vashegyi György vezényletével tűzi műsorára.

fotó: Jean Claude Capt

Várdai István a Városligetben

július 22. 20:30 Vajdahunyadvár

A budapesti és bécsi zeneakadémiákon tanult, fiatal gordonkaművész, számos nemzetközi zenei verseny díjazottja, aki csakúgy fellépett már a Santanderi Nemzetközi Zenei Fesztiválon és a Pablo Casals Fesztiválon, mint a bécsi Konzerthausban és a Carnegie Hallban, július 22-én a Vajdahunyadvár épületegyüttesében ad koncertet. A Budapesti Vonósokkal közös hangverseny műsorán W. A. Mozart két szimfóniája (G-dúr, K 129, A-dúr, K 201), valamint Joseph Haydn két csellóversenye (D-dúr, Hob. VIIb:2, C-dúr, Hob. VIIb:1) hangzik majd el.

A jegyek 2500 forintos áron megvásárolhatók az Aquincumi Múzeumban, az Óbudai Társaskörben és az ismert jegyirodákban. Információ: 06/30 6500 258 Jegyek kaphatók a weboldalon és az InterTicket országos hálózatában


30

KLASSZIKUS – portré „Szeretnék számomra új területek felé nyitni”

Far k a s G áb o r

A köztudatba Liszt-játékával berobbant zongoraművész június elején zárta le doktori tanulmányait a Zeneakadémián. A 2012 ősze óta tanárként is aktív pianistát kutatásairól és terveiről egyaránt kérdeztük. Fidelio: Liszt Ferenc méltatlanul elfeledett kortársai – Thalberg, Herz, Kalkbrenner és Dreyschock – álltak a disszertációd középpontjában. Kézenfekvő lett volna, ám a doktori zárókoncerteden mégsem ezekből a darabokból válogattál. Miért? Farkas Gábor: Óriási virtuózok voltak ezek a Liszt-kortársak, de pusztán az ő nevük még nem biztos, hogy megmozgatná a mai közönség fantáziáját – csakis Liszt alakja köré építve tudnék elképzelni egy ilyen tematikus koncertet. Fel is merült, hogy egy-két Thalberg-művet, vagy a Chopin, Czerny és Liszt, Herz, Pixis és Thalberg által közösen komponált Hexameron-variációkat eljáts�szam a DLA koncertemen, de nem engedhettem meg magamnak, hogy a soron következő koncertjeim műsorától teljesen eltérő repertoárral készüljek. F: Hogyan kapcsolódott mégis a doktori hangversenyed a disszertáció témájához? FG: Értekezésemben a fő hangsúlyt Liszt és Thalberg összehasonlítására helyeztem, mivel számos hasonló, a közvetlen összehasonlítás lehetőségét kínáló operaátiratuk ismert. Hosszan elemeztem az opera és az improvizációk, a parafrázis és a zenei fantáziálás kapcsolatát, és erre a szálra fűztem fel a koncert műsorát is. Schubert és Chopin impromptui szintén szabad fantáziák, a Schumann–Liszt Ajánlás mint dalátirat pedig számos hasonlóságot mutat egy operapartitúra zongorára ültetésével, amint az a Verdi–Liszt: Misererével – amire kitértem a disszertációmban is – összevetve kitűnik. Végül a koncert második részében elhangzott h-moll szonáta értelmezhető úgy is, mint Liszt válasza a Schumann-féle C-dúr fantáziára. F: Tavaly ősz óta tanítasz zongora főtárgyat a Zeneakadémián. Mi az, ami számodra a legfontosabb tanárként? FG: Liszt idejében a zongoristák nemcsak előadók, hanem aktív zeneszerzők is voltak: alkotók, és nem múzeumi teremőrök, akik úgy vigyáznak az elmúlt korok értékeire, hogy nem nyúlhatnak hozzájuk. Ezt az attitűdöt szeretném minél jobban megerősíteni a növendékeimben, legyen szó egy kadencia megírásáról, kamarazenélésről, vagy akár zeneszerző-növendékekkel közös projektekről. Legfőképpen külföldi növendékeim vannak egyébként, köztük egy elsőéves, de végzős növendéket is kaptam. Nem tudom, izgultam-e valaha úgy, mint az ő diplomakoncertjén! Szerencsére sokat segít, hogy a vizsgák során a tapasztalt tanár kollégákkal minden növendék teljesítményét részletekbe menően elemezzük, és az is számított, hogy a növendékeim részt vehettek a Zeneakadémiára látogató vendégoktatók mesterkurzusain – többek között az általam is nagyra

ÁBRAHÁM MÁRTA BENKÓ DIXIELAND BAND, BINDER KÁROLY tartott Malcolm Bilson, Rohmann Imre, Kirill Gerstein, Jura Margulis jártak nálunk a doktori iskola meghívására az elmúlt évben. F: Fő tevékenységed, persze marad a koncertezés. FG: Igazán gazdag évad áll mögöttem, hiszen januárban a brüsszeli BOZAR-ban, majd a velencei Teatro La Fenicében, és még egy sor nagy koncertteremben adtam szólóestet. A nyár folyamán Japánban fogok fellépni, és a Tokiói Nemzetközi Zongoraversenyen veszek részt zsűritagként. Ahogy onnan hazaérkezem, másnap indulok is tovább, mert a Pécsi Zenei Napokon fogok mesterkurzust tartani, majd Baráti Kristóffal játszunk a toblachi Mahler-fesztiválon. Október folyamán Krakkóban lesz hangversenyem, fellépek a Liszt Múzeumban, és a tervek szerint közreműködöm a Zeneakadémia Nagytermében az október 22-i ünnepélyes megnyitó gálakoncerten. F: És ami a távolabbi jövőt illeti, milyen terveket szövögetsz? FG: Nemrégiben elkezdtem az orosz szerzőkkel, különösen Rahmanyinov, Szkrjabin és Muszorgszkij műveivel komolyabban foglalkozni, de Mozart és a 20. zenéje is egyre jobban izgat. Szeretnék számomra új területek felé nyitni! Végh Dániel Farkas Gábor DLA záróhangversenyének megrendezését az Aktív szakmai fejlesztés az LFZE Doktori Iskolában című, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósult projekt támogatta. Az interjú bővebb változatát keresse a Fidelio.hu/klasszikus oldalon!

BUDAFOKI DOHNÁNYI ZENEKAR BUDAPEST JAZZ ORCHESTRA CONCERTO ARMONICO, DEBRECENI KODÁLY KÓRUS HOLLERUNG GÁBOR, JANDÓ JENŐ LISZT FERENC KAMARAZENEKAR MARCZI MARIANN, MEGYESI SCHWARTZ LÚCIA NYÍREGYHÁZI CANTEMUS KÓRUS, ROBY LAKATOS SZENT EFRÉM FÉRFIKAR, TALAMBA ÜTŐEGYÜTTES

w w w. z e m p l e n f e s tiv a l . h u A

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

tagja


További programok: fidelio.hu/klasszikus

32

KLASSZIKUS – bontás 1. HÉTFŐ 20:00 Kiscelli Múzeum – Fővárosi

5. PÉNTEK 14:00 Belvárosi Szent Mihály-

Képtár

templom

Az 50 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar Km.: Rolla János (művészeti vezető); Varga Tamás, a Bécsi Filharmonikusok szólócsellistája 2. KEDD 19:00 FUGA Mexikói est Km.: Viktoria Horti (hegedű), María Teresa Frenk (zongora) Manuel M. Ponce, Federico Ibarra, Leonardo Coral, José Pablo Moncayo és Manuel Enriquez művei 19:30 Pesti Vármegyeháza Díszudvar

Rossini: Petite Messe Solennelle (Kis ünnepi mise) Km: Szalai Ágnes (szoprán); Derzsi Papp Enikő (alt); Horváth István (tenor); Haja Zsolt (basszus); Hegedűs Katalin (zongora); Ars Nova Sacra Énekegyüttes; Hegedűs Endre (harmónium); Antal Mátyás (karmester)

Szent Ferenc Kórus (Hollandia) Km.: Geert Verhallen (orgona), vez.: Ad De Vries (karmester) László Halmos, Cristóbal de Morales, Lotti, Mendelssohn, Nikolai Kedrov, Ch. V. Stanford, Elgar, Fauré, W. A. Mozart, Eliza Gilkyson, John Rutter és Händel művei 19:30 MÜPa – BBNH El Camino Ifjúsági Szimfonikus Zenekar (USA) Km.: Yujin Ariza (hegedű); vez.: Dr. Camilla Kolschinsky (karmester) Rossini: A tolvaj szarka – nyitány; Sibelius: Hegedűverseny, op. 47; Sosztakovics: I. (F-dúr) szimfónia, op. 10 6. SZOMBAT 19:00 Belvárosi Szent Mihálytemplom

Magyar Vonóstrió Haydn: D-dúr Divertimento; Mozart: B-dúr Divertimento, Kv. Anh. 229; Rolla: C-dúr hegedű-brácsa duó; Zellner: c-moll trió, op. 36

19:30 Müpa – BBNH Református Énekek XII. 20:00  Duna Palota Duna Szimfonikus Zenekar Km.: Oláh Gergely (cimbalom); vez.: Deák András Berlioz, Erkel, Delibes, Bartók, Haydn, Liszt, Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Kodály művei 7. VASÁRNAP 19:00 Belvárosi Szent Mihálytemplom

Venite, Venite – Savaria Barokk Zenekar Km.: Jónás Krisztina, Ducza Nóra (szoprán); Kallai Nóra (viola da gamba); Győri István (lant); Németh Pál (csembaló) Monteverdi, Caldara, Legrenzi és Sances művei 19:00 Szent István park Liszt Ferenc Kamarazenekar Nyáresti koncertek a Szent István parkban

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/klasszikus

AZ ÓBUDAI TÁRSASKÖR AJÁNLATA obudaitarsaskor.hu jegymester.hu

OPERA A KERTBEN Július 20., szombat este 7 óra Július 21., vasárnap este 7 óra Esônap: július 22., hétfô este 7 óra

DONIZETTI: DON PASQUALE

Szakács Ildikó, Altorjay Tamás Gaál Csaba, Hajdú András Kertész Rita – zongora Rendezô: Fehér András

FELOLVASÓSZÍNHÁZ A KERTBEN Július 11., csütörtök este 8 óra Fráter Zoltán: Krúdy Gyula éjszakái Július 18., csütörtök este 8 óra Fráter Zoltán: Vendég a Nyugat asztalánál Július 25., csütörtök este 8 óra Fráter Zoltán: A Krúdy-recept – Hogyan kell élni? – Augusztus 1., csütörtök este 8 óra Fráter Zoltán: Szindbád Óbudán Közremûködnek a Katona József Színház mûvészei, a Budapest Bár és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar Rendezô: Székely Kriszta e. h.


További programok: fidelio.hu/klasszikus

34

KLASSZIKUS – bontás 8. HÉTFŐ 20:00 Óbudai Társaskör 50 éves a Liszt Ferenc Kamarazenekar J. S. Bach, W. A. Mozart, Rossini, Bartók, Liszt, Wolf, Brahms és Weiner művei 11. CSÜTÖRTÖK 19:00 Belvárosi Szent Mihálytemplom

Német és francia barokk kamarazene Km.: Pilz János (barokk hegedű); Ulrike Engelke (furulya); Kallai Nóra (viola da gamba); Varga Judit (csembaló) Guillemain, Leclair, Telemannm és J. S. Bach művei 20:00 Pesti Vármegyeháza Díszudvara

Concerto Budapest Km.: Csalog Gábor W. A. Mozart és Poulenc művei 20:30 Vajdahunyad vára épületegyüttes

MÁV Szimfonikus Zenekar Beethoven-est

20:30 Vajdahunyad vára épületegyüttes

A Szent István Király Szimfonikus Zenekar Csajkovszkij-estje Km.: Szabadi Vilmos (hegedű); vez.: Záborszky Kálmán Csajkovszkij: Virágkeringő; D-dúr hegedűverseny, op. 35; 5. szimfónia, e-moll, op. 64 esőnap: július 12., 20:30 13. SZOMBAT 19:00 Belvárosi Szent Mihálytemplom

Bach vs. Händel Km.: Megyesi Zoltán (tenor); Nicholas Spanos (kontratenor); Musica Aeterna Bratislava, művészeti vezető: Peter Zajíček; Alta Cappella; Szczawnica Chamber Choir, vez.: Agnieszka Żarska J. S. Bach: „Gelobet sei der Herr, mein Gott” – kantáta (BWV 129); Händel: Chandos Anthem, no. 6, HWV 251b, „As pants the hart for cooling streams”; J. S. Bach: „Wir danken dir, Gott,wir danken dir” – kantáta, BWV 29

20:00 Duna Palota Duna Szimfonikus Zenekar Km. és műsor: ld. 6-án 14. VASÁRNAP 19:00 Papp László Budapest Sportaréna

David Helfgott & a Liszt Ferenc Kamarazenekar 17. SZERDA 19:00 Benczúr Ház Postás Múzeumi és Művelődési Alapítvány

Carlos Gallardo (zongora) Enríque Granados és Isaac Albéniz művei 18. CSÜTÖRTÖK 20:00 Pesti Vármegyeháza Díszudvara

Concerto Budapest Vez.: Vashegyi György Haydn: „Napszak”-szimfóniák (No. 6 „Le Matin”, No. 7 „Le Midi”, No. 8 „Le Soir”

Vajdahunyadvári Nyári Zenei

Fesz tivál

2013.

Július 11. , csütörtök 20: 30

(esőnap: július 12., 20:30)

SZENT ISTVÁN KIRÁLY SZIMFONIKUS ZENEKAR Csajkovszkij est Közreműködik: Szabadi Vilmos (hegedű)

Július 15. , hétfő 20: 30 (esőnap: július 16., 20:30)

MENDELSSOHN KAMARAZENEKAR Latin est Közreműködik: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor (gitár)

Július 18. , csütörtök 20: 30

(esőnap: július 19., 20:30)

BUDAPEST KLEZMER BAND Közreműködik: Falusi Mariann

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/klasszikus

Július 22. , hétfő 20: 30

(esőnap: július 23., 20:30)

BUDAPESTI VONÓSOK Haydn–Mozart est Közreműködik: Várdai István (gordonka)

Július 29. , hétfő 20: 30

(esőnap: július 30., 20:30)

BUDAPEST BÁR

Közreműködik: Lovasi András, Németh Juci, Rutkai Bori, Frenk, Keleti András, Kollár-Klemencz László (ének)

Augusz tus 1. , csütörtök 20: 30 (esőnap: augusztus 2., 20:30) OPERETTCSILLAGOK ÉJSZAKÁJA KÁLMÁN IMRE „130” – Jubileumi operett gála 2 részben Sztárvendég: Bangó Margit Közreműködnek a HUNGAROPERETT vezető szólistái, tánckara és koncertzenekara

Augusz tus 5. , hétfő 20: 30

(esőnap: augusztus 6., 20:30)

MAGYAR VIRTUÓZOK KAMARAZENEKAR Barokk est Közreműködik: Szenthelyi Miklós (hegedű)

Augusz tus 8. , csütörtök 20: 30 (esőnap: augusztus 9., 20:30)

100 TAGÚ CIGÁNYZENEKAR A zeneirodalom remekei a zenekar feldolgozásában és előadásában


36

KLASSZIKUS – bontás 20:30 Hilton Szálló – Dominikánus udvar

A 100 Tagú Cigányzenekar Kamaraegyüttese Km.: Bódy Barbara, Peller Károly Hacsaturján, Brahms, Erkel, Hubay, Csajkovszkij, Kálmán Imre, Liszt, Huszka Jenő és mások művei 20. SZOMBAT 19:00 Belvárosi Szent Mihálytemplom

• 2013. JÚLIUS 12–21. MUSICA GLOBUS • 2013. AUGUSZTUS 1–4. HAYDN MEETS JAZZ… • 2013. AUGUSZTUS 9–20. OPEN AIR FESZTIVÁL • 2013. AUGUSZTUS 16 –SZEPTEMBER 1. HAYDN FESZTIVÁL • 2013. SZEPTEMBER 6–15. VI. HAYDN VONÓSNÉGYES-FESZTIVÁL

RBS Europa Choir (UK), Ars Longa Kamarazenekar Km.: Nagy Csaba (oboa); Szili Gabriella, Varga Bach Helga (szoprán); Bakos Kornélia (alt); Dinyés Soma (művészeti vezető); Nigel Perrin (karmester) Bárdos Lajos, Deák-Bárdos György, Kocsár Miklós, Marcello, Monteverdi és Vivaldi művei 20:00 Duna Palota Duna Szimfonikus Zenekar Km. és műsor: ld. 6-án 22. HÉTFŐ 20:30 Vajdahunyad vára épületegyüttes

Haydn–Mozart-est – Budapesti Vonósok Km.: Várdai István (gordonka) Mozart: G-dúr Szimfónia, no.17, K 129; Haydn: D-dúr gordonkaverseny, Hob. VIIb, C-dúr gordonkaverseny, Hob. VIIb:2; Mozart: A-dúr szimfónia, K 201 esőnap: július 23., 20:30 23. KEDD 19:30 Pesti Vármegyeháza Díszudvara

Magyar Zongorás Négyes Km.: Farkas Zsolt, Várnagy Andrea, Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin Mendelssohn, Liszt, Brahms, Holst, Saint-Saëns és Gounod művei

24. SZERDA 19:00 Benczúr Ház Postás Múzeumi és Művelődési Alapítvány

Diego Cayuelas (zongora) Domenico Scarlatti és Padre Antonio Soler művei 25. CSÜTÖRTÖK 20:00 Pesti Vármegyeháza Díszudvara

Magyar rondó – Concerto Budapest Km.: Kováts Péter (koncermester) Farkas Ferenc, Ligeti, Erkel, Kodály, Doppler és Orbán György művei 28. VASÁRNAP 18:00 FUGA Borbély László zongorakoncertje Liszt: 4. Valse oubliée; Schlaflos! Frage und Antwort – nocturne; Vallée d’ Obermann; Romance oubliée; Waldesrauschen; 3. Mephisto-Walzer; En rêve – nocturne; Csárdás obstinée; Bach-Liszt: g-moll fantázia és fúga, BWV 542 18:00 Deák téri evangélikus templom

Bach és a modernek – Balog Norbert (orgona) 19:00 Olasz Kultúrintézet Európai Orvostanhallgatók Szimfonikus Zenekara és Kórusa Kodály: Galántai táncok; Orff: Carmina Burana 30. KEDD 19:30 Pesti Vármegyeháza Díszudvara

Hegedűs Endre és barátai Km.: Bokor Jutta (mezzo); Fodor Tamás (hegedű); Pólus László (gordonka) Mendelssohn: B-dúr csellószonáta, op. 45; Brahms: d-moll szonáta hegedűre és zongorára, op.108; Dalok; Mendelssohn: d-moll trió, op. 49

www.fidelio.hu

További információk és részletes program: eszterhazivigassagok.hu

Jegyek kaphatók a kastély jegypénztárában és a Jegymester.hu-n. Csatlakozz hozzánk: facebook.hu/ EszterhaziVigassagok

HA KOMOLYAN SZÓRAKOZIK

KLASSZIKUS І SZÍNHÁZ І JAZZ/WORLD/FOLK І ZENÉS SZÍNHÁZ І TÁNC І KIÁLLÍTÁS І BÓBITA І EDU-ART


38

JAZZ/WORLD/FOLK – ajánló Náray Erika panorámával

InterContinental Budapest Hotel Corso Bár péntek esténként szept. 27-ig

Budapest legszebb kilátású szórakozóhelyén, az InterContinental Budapest Hotel Corso Bárjának teraszán koncertezik minden péntek este a színésznő-énekesnő. Június 7-étől szeptember végéig Magyarország egyik legismertebb hangja finom nyáresti hangulattal, zenész kollégáival várja a leghíresebb jazzdalok, az ismert filmzenék kedvelőit. Az In Jazzy Mood című programsorozaton olyan slágerek hangzanak majd el, mint az Abba Thank you for the music vagy a Winner takes it all című dalai, valamint jazzörökzöldek, mint a Girl from Ipanema, és Duke Ellington vagy Count Basey szerzeményei.

Snétberger Ferenc gitárestje

A gitárművész Orbán Györggyel (bőgő) és Tóni Snétbergerrel (dob) közösen Muzsika a kertben címmel ad koncertet július 24-én. Snétberger Ferenc főként improvizációs játékának és műfajhatárokat átlépő zenei nyelvének köszönhetően vált ismertté itthon és a nagyvilágban. Művészetét a roma hagyományok, a brazil zene és a flamenco éppúgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a jazz. A trió formációban megszólaló, gazdagabb hangzás mellett zenei csemege lesz apa és fia közös játéka.

• Augusztus 1., csütörtök 20:30 tAke 6 koncert • Augusztus 2., péntek 20:30 JAn gArbArek group feAturing trilok gurtu • Augusztus 3., szombAt 20:30

Óbudai Társaskör július 24. 20:00

billy cobhAm & stúdió11 ensemble Buena Vista Social Club feat. Omara Portuondo & Eliades Ochoa

Margitszigeti Szabadtéri Színpad július 21. 20:00

A Budapesti Nyári Fesztivál a hazánkban is jól ismert és minden alkalommal teltházzal fellépő kubai együttes koncertjével örvendezteti meg a közönséget. Havanna legforróbb hangulatú, zenés klubja, a kilencvenes évek közepén vált világhírűvé. Ry Cooper producer és Wim Wenders rendező nagy sikerű dokumentumfilmje ekkor ismertette meg e nagyszerű muzsikusokat a nagyvilággal. Most a nyolcvanhárom éves Omara Portuondóval és a kubai zene nagykövetének nevezett Eliades Ochoával látogatnak el hozzánk.

• Augusztus 4., vAsárnAp 20:30 JeAn luc ponty symphonic evening • Augusztus 9., péntek 20:30 verdi-operAgálA • Augusztus 10., szombAt 20:30 evelyn glennie-koncert

Zenés Állatkerti Esték

Szalóki Ági

Szokatlan környezetben, állatokkal körbevéve kínál jazz és népzenei programot júliusban és augusztusban a Fővárosi Állat- és Növénykert. A szerdánként megrendezésre kerülő zenés programok most elsősorban a „nagyoknak” nyújtanak élményt, melyre a legnépszerűbb előadókat hívták meg. Szalóky Ági Karády-dalokkal, Bíró Eszter és Falusi Mariann közös koncerttel, a Csík zenekar Dresch Mihállyal, a Hot Jazz Band pedig Orosz Zoltán harmonikaművésszel lép fel a különleges miliőben.

Fővárosi Állat- és Növénykert időpontok: www.zoobudapest.com

fidelio.hu/jatek

A Fidelio magazint keresse országszerte a Libri könyvesboltokban!

Játsszon velünk és nyerjen! Koncert- és színházjegyek CD-k, könyvek Értesüljön a legfrissebb játékokról a Facebookon:

facebook.com/fidelio.hu

Jegyek kaphatók a kastély jegypénztárában és a Jegymester.hu-n. További információk és részletes program: www.eszterhazivigassagok.hu Csatlakozz hozzánk: www.facebook.hu/EszterhaziVigassagok A szervezôk a programváltoztatás jogát fenntartják!


40

JAZZ/WORLD/FOLK – portré

c ar m e n s o uz a

„Hangszerként használom a kreol nyelvet”

A zöld-foki morna, a latin és az afropop, illetve az amerikai jazz jegyei egyaránt fellelhetők Carmen Souza zenéjében, amelyből augusztus 2-án a Budapesti Nyári Fesztivál keretében a magyar közönség is ízelítőt kaphat a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A Portugáliában született, jelenleg Londonban élő, ám zöld-foki-szigeteki gyökereit művészetében is őrző énekesnővel a közelgő koncert apropójából beszélgettünk. Fidelio: A budapesti koncerten a 2012 őszén megjelent új, negyedik albumodat mutatod be, amely a Kachupada címet kapta. Mire utal ez az elnevezés? Carmen Souza: A katchupa egy tradicionális zöld-foki-szigeteki étel, az album és a turné címe pedig a zene és az étel közötti párhuzamra utal. A katchupa laktató és ízletes, tele nagyon különböző összetevőkkel. Ilyen az én zeném is – különböző, izgalmas hatások egyvelege. F: A tradicionális zöld-foki-szigeteki ritmusokat és dallamokat kevered a jazz-zel és a brazil hatásokkal. Hogyan találtál rá a stílusodra? CS: A zenei stílusomat még mindig építem, fejlesztem, és ez a folyamat valószínűleg életem végéig tartani fog. Lisszabonban születtem a Zöld-foki-szigetekről származó, bevándorló szülők gyermekeként, és szorosan kötődtem a portugál nyelvű országokban elterjedt luzofón kultúrához. Nagyon sok kulturális hatás ért, Brazília, Angola, Mozambik zenéjét hallgatva nőttem fel, ehhez a kulturális egyveleghez szoktam hozzá. Ezzel a diaszpórában született gyermekek nagy része így van, és ezt tükrözi vissza a zeném is. F: Az albumodon A muzsika hangja című filmből is ismert My Favorite Things és egy zöld-foki népdal feldolgozása is szerepel. Mi alapján állítottad össze a lemez anyagát? CS: A My Favorite Things esetében a batuke elnevezésű tradicionális ritmust használtam, ami remekül illett hozzá, természetesen folyik, lüktet végig a dallal. Egy amerikai turné során hallottam egy John Coltrane-re emlékező rádióműsort, amiben az ő A Favorite Things-feldolgozását is játszották, ez inspirált, hogy átdolgozzam a Zöld-foki-szigetek stílusában. Ezt a Donne Lee című dallal is megcsináltam, írtam hozzá zöld-foki szöveget, és behelyettesítettem a bebop ritmust a hagyományos funanával. A legtöbb dalt egyébként Theo Pas’callal, a bőgősömmel és basszusgitárosommal együtt szerezzük. F: Theo Pas’cal meghatározó szerepet játszott a karrieredben. Hogyan lett belőled énekesnő? CS: A zene mindig is az életem része volt. Keresztény szellemben neveltek a szüleim, így minden vasárnap templomba jártam és énekeltem. Theóval Lisszabonban találkoztam, aki akkor már elismert zenész volt Portugáliában, több zenekarnak is dolgozott zenei igazgatóként, és egy rendkívül innovatív szemléletet képviselt mind a projektjei, mind a szólóalbumai

C

M

szintjén. Tizenhét évesen vettem részt az egyik bandája meghallgatásán, így kezdődött a munkakapcsolatunk. Y Az elmúlt tizenkét évben együtt játszottunk, együtt szereztünk zenét, fontos iránymutató szerepet tölt be a CM karrieremben. MY F: Zenei fejlődésed során milyen zenészek voltak CY rád hatással? CS: Természetesen Theo, rengeteg mindenre ő tanított CMY meg. Mellette Bill Evanst, Horace Silvert, Charles Mingust, Luis Moraist említeném, és olyan énekeseket, K mint Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Cesaria Evoria, Ildo Lobo vagy Bana. F: Pár angol nyelvű dal kivételével kreol nyelven énekelsz. Ennek milyen szerepe van az önkifejezésben? CS: A kreol nagyon muzikális, és mivel szigetről szigetre változik az akcentus, egyfajta hangszerként is használhatom. A Zöld-foki-szigetek egyes részein lágyabb, melodikusabb fajtáját beszélik, más részeken a szaggatottabb, agresszívebb változatot. Ezekkel az önkifejezés során sokféleképpen lehet játszani. F: David Sylvian a 21. század világzenei souljának nevezte a zenédet. Egyetértesz-e ezzel a definícióval? CS: Valóban, a zeném a soulhoz kapcsolódik, mert ami belőlem jön, az a lelkem tükre és kifejeződése. Ugyanakkor a zöld-foki-szigeteki zene evolúciója is megfigyelhető benne, továbbá keverem a tradíciót a jazz hangzásaival és improvizatív stílusával. Nehéz definiálnom a saját stílusomat, de ha kéne, akkor azt mondanám, hogy ez inkább Carmen Souza zenéje, ami sokkal több két stílus ötvözésénél. Jász Annamária Az interjú bővebb változatát keresse a fidelio.hu/jazz oldalon!


JAZZ/WORLD/FOLK – bontás 2. KEDD 19:30 IF Cafe Ray Km.: Jász András (szaxofon), Neumann Balázs (zongora) 3. SZERDA 19:30 IF Cafe Babra és a Jazztett Km.: Xantus Barbara (ének), Dorogi Ákos (zongora), Gayer Ferenc (bőgő) 4. CSÜTÖRTÖK 19:00 Kobuci Kert Táncház: Bivaly Zenekar, Csürrentő Együttes 19:30 A38 Hajó Burkina Electric, Ibro & Sanke Percussion Group 19:30 IF Cafe Relax Lite Edition Km.: Somos András (fuvola), Vincze Pál (zongora), Geier Attila (basszusgitár), Móller Tamás (perka) 5. PÉNTEK 19:30 IF Cafe Halper Hendrix Experiment Km.: Halper László (gitár), Fekete István (trombita), Kosztyu Zsolt (basszusgitár), Hajas István (dob)

20:00 InterContinental Budapest In Jazzy Mood – Náray Erika Péntek Esti Jazz Ingyenes 20:00 Budapest Jazz Club Winand Gábor - Oláh Kálmán Duo 6. SZOMBAT 19:30 IF Cafe Pastell Contemporro Km.: Weisz János (zongora), Borkó Attila (szaxofon), Gayer Ferenc (basszus), Geröly Tamás (dob) 19:30 Moha Kávézó és Galéria Balogh Tamás Trió Jazz By-the-way Ingyenes 20:00 Margitszigeti Víztorony Both Miklós Folkside Project Budapesti Nyári Fesztivál 2013 20:00 Kobuci Kert Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint duo

bontás – JAZZ/WORLD/FOLK 20:00 Budapest Jazz Club Szakcsi 70. 9. KEDD 19:30 IF Cafe Cae Km.: Vukán György (zongora), Berkes Balázs (bőgő), Balázs Elemér (dob) 10. SZERDA 19:00 Benczúr Ház Postás Múzeumi és Művelődési Alapítvány

Benkó Dixieland Band 19:30 IF Cafe Km.: Balogh Kálmán (cimbalom), Kovács Ferenc Öcsi (hegedű, ének, trombita) 11. CSÜTÖRTÖK 19:30 IF Cafe Feketék Km.: Fekete István (trombita), Fekete Zoltán (basszus), Fekete János Jammal (dob)

8. HÉTFŐ 19:30 IF Cafe Váczi Eszter Quartet Km.: Váczi Eszter (ének), Gátos Iván (zongora), Schneider Zoltán (gitár), Gátos Bálint (basszusgitár), Mike Zsolt (dob)

A Fidelio magazint keresse országszerte a Libri könyvesboltokban!

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/jazz_world_folk 07.04 21:00 07.05 21:00 07.06 21:00 07.10 21:00 07.11 21:00 07.12 21:00 07.13 21:00 07.18 21:00 07.19 21:00 07.20 21:00 07.25 21:00 07.26 21:00

Cs Weisz János Quintet P

Arura Trio (Tóth Viktor, Lukács Miklós, Orbán György)

Opus Jazz Club Opus Jazz Club

Szo Bencze Alma

Opus Jazz Club

Sze Neda & Vytautas Labutis Quartet

Opus Jazz Club

Cs SMárton Trio 10 éves jubileumi koncert

Opus Jazz Club

P

Gayer Mátyás Trió, vendég: Lukas Gabric

Opus Jazz Club

Szo MAO ‘Session’ - Subicz Gábor funk és soul estje

Opus Jazz Club

Cs Chris Devil Trio

Opus Jazz Club

P

Gáspár Károly Trió

Opus Jazz Club

Cs Gadó Gábor Trió

Opus Jazz Club

Bacsó Kristóf Quartet feat. Szabó Dani, Szandai Matyi, Gyárfás Attila

12. PÉNTEK 19:00 Óbudai Fő tér Djabe

15. HÉTFŐ 19:30 IF Cafe Jász András–Vázsonyi János szaxofonduó 20:30 Vajdahunyad vára épületegyüttes

Ingyenes Óbudai Nyár 2013

19:30 IF Cafe Km.: Tardy Zsófia (ének), Csikós Attila (gitár) 20:00 InterContinental Budapest In Jazzy Mood – Náray Erika Péntek Esti Jazz Ingyenes 20:00 Budapest Jazz Club Babos - Pluto - Emilio Project 13. SZOMBAT 19:30 IF Cafe Violon d’Agnes Km.: Bárkay Ágnes (hegedű), Horváth Tojás Gábor (pianino), Eged Márton (basszusgitár), Gavallér Csaba (ütőhangszerek) 14. VASÁRNAP 20:00 A38 Hajó – Tetőterasz Cabaret Medrano, A.K.T.

Ingyenes

Latin est – Mendelssohn Kamarazenekar Piazzolla: Négy évszak Buenos Airesben „Latin” – Tátrai Tibor, Szűts Antal Gábor és a Mendelssohn Kamarazenekar közös produkciója Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál 2013 16. KEDD 19:30 IF Cafe Neumann Balázs trió Km.: Neumann Balázs (zongora), Máthé László (bőgő), Baló István (dob) 17. SZERDA 19:30 IF Cafe Mészáros Tamás (ének), Juhász Attila (zongora), Piri Béla (basszus), Cseh Balázs (dob) 20:00 Óbudai Társaskör Herczku Ágnes és Nikola Parov Muzsika a kertben

20:30 Fővárosi Állat- és Növénykert

Csík Zenekar és Dresch Mihály 18. CSÜTÖRTÖK 19:00 A38 Hajó Magidom, Battery Band, Fák alatt Ingyenes 19:30 IF Cafe Horváth Bence (zongora), Fonay Tibor (basszusgitár) 20:30 Vajdahunyad vára épületegyüttes

Budapest Klezmer Band Km.: Falusi Mariann (ének) Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál 2013 19. PÉNTEK 19:00 Óbudai Fő tér Horgas Eszter, Talamba Ütőegyüttes

Ingyenes Óbudai Nyár 2013

19:30 IF Cafe Ferenczy András (ének), Makó Béla (gitár) 20:00 InterContinental Budapest In Jazzy Mood – Náray Erika Péntek Esti Jazz Ingyenes

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/jazz_world_folk

2013.07.11. I 20:00

jegyárak: 2.000/1.600HUF

BaBos Gyula - LászLó attila- tátrai tibor

gitár trio feat. Pluto & solti

Opus Jazz Club

Szo Jazzy Live - Király Martina P

20:00 Budapest Jazz Club Babos Gyula - László Attila - Tátrai Tibor Gitár Trio

Opus Jazz Club

BMC Koncertterem & Opus Jazz Club Budapest, IX. Mátyás u. 8. | www.bmc.hu Jegyek kaphatók a helyszínen és a www.jegy.hu oldalon. Asztalfoglalás: +36 1 455 8077. 1136 Budapest, Hollán Ernő u. 7 I www.bjc.hu I A programváltoztatás jogát fenntartjuk! I További információ: www.bjc.hu

43 További programok: fidelio.hu/jazz_world_folk

További programok: fidelio.hu/jazz_world_folk

42


További programok: fidelio.hu/jazz_world_folk

44

JAZZ/WORLD/FOLK – bontás 20. SZOMBAT 20:00 Budapest Jazz Club Babos - Pluto - Emilio Project 20:00 Városmajori Szabadtéri Színpad

Herczku Ágnes és Nikola Parov Zenekara 23. KEDD 19:30 IF Cafe Berki Tamás (ének), Sárik Péter (zongora) 24. SZERDA 19:30 IF Cafe Bábiczki Boglárka (ének), Csongrádi Gábor (gitár) 20:00 Óbudai Társaskör Snétberger Ferenc gitárestje Muzsika a kertben 20:30 Fővárosi Állat- és Növénykert

Hot Jazz Band és Orosz Zoltán (harmonika) 25. CSÜTÖRTÖK 19:30 IF Cafe Gyárfás duó Km.: Gyárfás István, Juhász Gábor

26. PÉNTEK 19:00 Óbudai Fő tér Benkó Dixieland Band

20:00 Törley Pezsgőpincészet László Attila–Oláh Kálmán Quartet Km.: László Attila (gitár), Oláh Kálmán (zongora), Lattmann Béla (basszusgitár) 16. Sambosi–Törley Jazzfesztivál

19:00 Törley Pezsgőpincészet Frankie Látó (hegedű), Kéri Gábor (gitár) duó 16. Sambosi–Törley Jazzfesztivál 20:00 InterContinental Budapest In Jazzy Mood – Náray Erika Péntek Esti Jazz Ingyenes 20:00 Törley Pezsgőpincészet Hárs–Cseke–Dés trió Km.: Hárs Viktor (bariton gitár, vokál), Cseke Gábor (billentyűs hangszerek), Dés András (percussion) 16. Sambosi–Törley Jazzfesztivál

29. HÉTFŐ 20:30 Vajdahunyad vára

Ingyenes Óbudai Nyár 2013

27. SZOMBAT 20:00 Budapest Jazz Club Urbán Orsi Group 20:00 Margitszigeti Víztorony Majsai Swing Stars

épületegyüttes

Budapest Bár

Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál 2013

31. SZERDA 19:30 IF Cafe Bacsó Kristóf (szaxofon), Szabó Dániel (zongora), Szandai Mátyás (bőgő), Gyárfás István, Juhász Gábor 20:00 Óbudai Társaskör Latin duó – Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor Muzsika a kertben 20:30 Fővárosi Állat- és Növénykert

Hernádi Judit: Mesék rólam és rólad Vendég: Heilig Gábor és a Good Afternoon zenekar

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/jazz_world_folk

Mellbedobással

győz?

A plasztikai műtétekről

Néhány kultúrában a női mell különösen fontos része a szexuális vonzerőnek. Méretére olyan nagy hangsúly helyeződött a nyugati társadalmakban, hogy általános gyakorlattá vált a sebészeti úton történő mellnagyobbítás, mint a vonzerő növelésének egy lehetséges módja. Az amerikai plasztikai sebészek társaságának adatai szerint az Egyesült Államokban a mellnagyobbítás egyre népszerűbb: míg 1992-ben 32 607 ilyen műtétet végeztek, addig 2007-ben már 347 500-at. A nők természetesen számos okból dönthetnek úgy, hogy sebészeti úton nagyobbá teszik a mellüket, de az a tény, hogy az utóbbi 15–20 évben e beavatkozások száma nőtt, ez azt jelzi, hogy valamilyen divatirányzatról lehet szó… A szépségideállal kapcsolatos médiaüzenetek azt eredményezték, hogy az ideál belsővé válása és tárgyiasító hatása miatt a nők különösen veszélyeztetettek. A szépségipar alapvető üzenete ugyanis az, hogy a természetes női test nem megfelelő, nem elég szép, és különböző praktikákkal – fogyókúrával, testedzéssel és műtéti beavatkozással – meg kell változtatni. A veszély abban rejlik, hogy a nők nem látják át a szépségideálok működésének mechanizmusát, viszonylagosságát (természetesen a  férfiak sem), és a médiaüzenetek nyomásának hatására szorongással élik meg saját testük ideáltól való eltérését. Aláásott önértékelésük éppen arra sarkallja őket, hogy szépségipari szolgáltatásokat és termékeket vegyenek (igénybe), amely azonban nem képes helyreállítani a  megtépázott énképet, ellenben tartósan fent tudja tartani a saját magukkal kapcsolatos elégedetlenség érzését, és folyamatos vásárlásra késztet. Napjaink női (testtel kapcsolatos) szépségeszményével kapcsolatban felmerül egy alapvető ellentmondás: úgy tűnik, hogy valamilyen fizikailag lehetetlen tulajdonság megszerzésére irányul. Az aktuális női szépségideál jól szemlélteti ennek a folyamatnak a valótlan aspektusát: a hatalmas mell és az extrém soványság együtt olyan természetellenes hatást kelt, amit szinte lehetetlen elérni műtéti beavatkozás nélkül. A női mell zsírszövetének nagysága összefügg a testzsír mértékével, tehát kizárt dolog a test nagyarányú súlyvesztése (a vékony ideál elérése) mellett a keblek nagy méretének megőrzése (a nagy mellek standardjának eléréséhez). Tehát a jelenlegi női testideál nem egyeztethető össze a nők többségének testalkatával. Más szavakkal: a szépségideál és a legtöbb nő testének biológiai jellemzői között olyan nyilvánvaló ellentmondás feszül, amely konfliktusossá teszi a vele

való azonosulást. A kutatók szerint a nagymellű sovány szépségideálnak való megfelelés igénye a nők számára kettős sérülés kockázatát jelentheti: egyszerre kell fogyókúrával és aktív testmozgással a testsúlyt csökkenteni, ugyanakkor a felsőtestet gyógyszerekkel vagy sebészi beavatkozással nagyobbra szabni… A szépségideál hatása tehát nem korlátozódik a testkép formálására (annak zavarára) és a táplálkozással kapcsolatos problémákra, hanem olyan „szabványt” is jelent a nők és férfiak számára, amely a test formájának műtéti úton való megváltoztatását is magában foglalja. Úgy tűnik, hogy az évszázadokkal korábban használt fűző manapság tornagyakorlatokra, diétázásra és plasztikai műtétre cserélhető. Utóbbiak száma pedig évről évre nő: egészséges nők vetik alá magukat mellnagyobbításnak, ajakfeltöltő Botox-kezelésnek, zsírleszívásnak… Érdekes, hogy nem a teltebb (tehát a jelenleg kevésbé divatos alakú), hanem éppen a vékonyabb nők mutattak nagyobb hajlandóságot a sebészeti beavatkozásokra… Az ideálképekkel való rendszeres találkozás megerősíti az emberekben a szépség, a nagymellűség/soványság és a társas előnyök közötti asszociációs kapcsolatot. Egy vizsgálat résztvevői arról számoltak be, hogy fontos és pozitív változást remélnek attól, ha megjelenésüket a médiában szereplő ideális nők képére formálják. Elvárásaik között a társas kapcsolatok terén való ügyesség, a  boldogabb élet, a munkalehetőségek javítása és a sikeresebb szerelmi kapcsolatok szerepeltek…

(Részletek dr. Meskó Norbert pszichológus cikkéből, amely teljes terjedelmében a Mindennapi Pszichológia 2013. 3. számában olvasható)

A magazint keresse az újságárusoknál, rendelje meg weboldalunkon: www.mipszi.hu


46

KIÁLLÍTÁS – ajánló Margitsziget történeti fotográfiák tükrében

Margitszigeti Víztorony Visual Art

A Víztorony Visual Art Galériában nyíló kiállítás 1870 és 2010 között készült fotókon mutatja be a Margitszigetet, annak máig megmaradt vagy elpusztult értékeit. A fényképészek között feltűnik az idén száz esztendeje elhunyt, legendás városfényképész, Klösz György is. A múltidézést a Magyar Vasúttörténeti Park muzeális értékű, múlt század eleji lóvasútkocsijának üzembe helyezése teszi teljessé, amely a június 28-ra tervezett nyitónapon indul első útjára a Margitszigeti Szabadtéri Színpadnál, és a nyár végéig várja a családokat.

Galéria, jún. 28.–szept. 30.

A ryijy élő hagyománya

2013. jún. 22.–2014. jan. 5.

A Néprajzi Múzeumban nyílt kiállítás a finn szőnyeg, a ryijy történetének több mint háromszáz esztendős múltját mutatja be. A különleges tárlat végigkalauzolja a látogatót a finn történelem különböző stíluskorszakain, betekintést nyújt a szőnyegkészítés sajátos technikájába, feltárja esztétikai szépségeit és szemlélteti azt a folyamatot, amelynek során a népművészet egykori használati tárgya a finn dizájn egyik különleges, meghatározó produktuma lett. A Néprajzi Múzeum kiállításán egy kivételes ember, Tuomas Sopanen folyamatosan gyarapodó, jelenleg 352 ryijyt tartalmazó gyűjteményének válogatott darabjai láthatóak.

Műcsarnok jún. 13.–szept. 8.

A 2010-ben elhunyt Körösényi Tamás Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész alkotói életművéből nyílt kiállítás születésének hatvanadik évfordulója alkalmából a Műcsarnokban. A kiállítás címe nemcsak a művészet régóta regisztrált meghasonlására, önmaga megkérdőjelezésére, azaz a „Vége a művészetnek?” kérdésre adott válasz, hanem egy több évtizedes alkotói és oktatói gyakorlatból eredő művészeti hitvallás, manifesztum is. Körösényi alkotói életművében a klasszikus szobrászati problémák álltak a középpontban, de mindig aktuális művészeti kérdésekből kiindulva, gyakran humoros koncepció keretében.

Balassi Intézet jún. 22.–aug. 3.

A Balassi Intézet Weöres Sándor születésének századik évfordulója alkalmából az író-költő-műfordító spiritualitására és a kínai kultúra iránt érzett nagyfokú tiszteletére kívánja ráirányítani a figyelmet. Weöres Sándor életében rendkívül fontos szerepet játszott a keleti kultúrák iránti érdeklődés, melyhez kapcsolódóan a Múzeumok Éjszakáján Xi Xinmin kortárs festőművész monumentális alkotásaiból nyílt kiállítás. A művész a kortárs kínai festészet egyik kiválósága, aki Magyarországon most először állít ki. Alkotásai mind témájukat, mind technikájukat tekintve egyszerre közvetítik a több ezer éves kínai hagyományt és a modernitást.

Magyar Nemzeti Galéria jún. 28.–okt. 13.

Június végétől a Magyar Nemzeti Galériában lesz látogatható a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria remekműveiből összeállított, reprezentatív kiállítás. Kivételes és egyedülálló alkalom, hogy a francia impresszionizmus és poszt­ impresszionizmus olyan kiemelkedő mesterei, mint Pissarro, Monet, Degas, Renoir, vagy Cézanne, Gauguin és Van Gogh magyar kortársaikkal együtt jelenjenek meg egy kiállításon. Szinyei Merse Pál, Ferenczy Károly, Vaszary János, Fényes Adolf vagy Mednyánszky László, Rippl-Rónai József legismertebb alkotásait láthatja a nagyközönség.

Néprajzi Múzeum

A művészet él!

Időtlen derengés

Monet, Gauguin, Szinyei Merse, Rippl-Rónai


KIÁLLÍTÁS – portré

bontás – KIÁLLÍTÁS

Negyedik alkalommal rendezik meg a dizájnereket és építészeket tömörítő Hello Wood alkotótáborát. A munkák a tábor helyszínén, Csórompusztán július végéig, majd augusztusban a Sziget Fesztiválon tekinthetők meg. Az alapítóval, Pozsár Péterrel beszélgettünk.

p oz sár pé t e r

Fidelio: Hogyan indult a Hello Wood? Pozsár Péter: Formatant tanítok a MOME-n, és 2010

elején levadásztam egy koppenhágai építészeti fesztivált, a Woodot. Falécekből készült installációkkal lehetett pályázni, az egész félévet erre a projektre szerveztem rá. A hallgatók két munkáját is beválogatták a fesztiválra, amely az utolsó pillanatban elmaradt. Az NKA-tól azonban én időközben nyertem pénzt az utazási költségekre. Pont elég volt, hogy a csongrádi művésztelepre levigyük a hallgatókat. A Hello Woodra jellemző szerencse volt, hogy teljesen véletlenül összefutottunk Európa legnagyobb faforgalmazójával, a Jaffholz-cal, akik megtámogattak minket alapanyagokkal. F: A következő évben a Művészetek Völgye egyik helyszínén, Csórompusztán volt a tábor. PP: Különböző workshopok keretében dolgozhattak az alkotók, volt filmes, építész- és grafikuscsoport is. Csináltunk például egy emberhajtású mókuskereket. Az egyik este hat építész srác levitte a faluba, és már nem túl józan állapotban végigkerekezett vele a főutcán. Erre megjelent két rendőr, és követelték a jármű papírjait és a vezetői engedélyeket. Azt sem hitték el, hogy a kereket nem lopták valahonnan, úgyhogy egyikük felment a táborba. Elkezdte felvenni a jegyzőkönyvet a falu főutcáján guruló óriási mókuskerékről, aztán meggondolta magát, és inkább csinált néhány fotót a kiállított művekről. F: Abban az évben jelent meg a Hello Wood a Sziget Fesztiválon is. PP: Gerendai Károlynak megtetszettek a munkák, és meghívta őket a Szigetre. Készültek speciálisan a Sziget közönségének szánt alkotások is. Ilyen volt a birkakeret, mely egy birka testének favázából és némi gyapjúból állt, így a fesztiválozók maguk rakhatták össze a birkát. Ebben volt némi társadalomkritikai szándék is, de megdöbbentő volt, hogy az emberekből mennyire előjött a kreativitás. Készült zsiráfbirka, nyúlbirka, sőt még egy krokodilbirka is. F: A 2012-es Hello Woodnak is komoly társadalmi üzenete volt. PP: Sokat foglalkozom szociális építészettel. Az irodalmi, fotós, tájépítészeti, wood és grafikai workshopok mindegyikén nyolc borsodi település számára készültek az installációk. Szakácsi az ország második legszegényebb települése, rengeteg belső feszültséggel és szinte százszázalékos munkanélküliséggel. Szőke Gábor Miklós tervezett a falu számára egy két és fél méter magas fatigrist, egyfajta védelmező totemet. Hihetetlenül jól fogadták a helyiek, óriási bulival, zenével, kajával vártak minket. A tigris valahogy arra is ráébresztette őket, hogy

lehet kiút. Jelentkeztek egy európai uniós falufejlesztő pályázatra. Meg is nyerték, nagyon komoly összeget kaptak a falu rendbetételére. F: A közösségépítés is cél? PP: Abszolút. A Szigeten egyik legsikeresebb munka Huszár András Hintajója volt, egy hetven-száz férőhelyes hajóhinta. Az egytonnás szerkezetet csak akkor lehet megmozgatni, ha a tömeg képes együtt gondolkozni. Ez a mai világból nagyon hiányzik, és ezért is tud ilyen felszabadító erejű lenni egy ilyen alkotás. F: Idén a tábor témája a társadalmi elidegenedés lesz. PP: Pontosabban a közösségi kapcsolatok újraértelmezése, erre utal a Step closer! – Lépj közelebb! szlogen is. A fa az az anyag, amely a leginkább összeköti az embert a természettel, s így kicsit a másik emberrel is. Losonczi Áron és Turányi Bence egy olyan fatölcsért fog csinálni, amely a mélyére helyezett mobiltelefonból szóló zenét hangosítja ki. A digitális, elidegenedett és magányos világot így egy nagyon primer, analóg és közösségibb világgal köti össze. F: Újdonság, hogy ebben az évben már külföldről is érkeznek hallgatók. PP: Tizenkét országból fogadunk vendégeket, Szíriától Kanadáig, Finnországtól Romániáig mindenhonnan jönnek. Csak a berlini iparművészeti egyetemről várunk tizenhat hallgatót. De a hazai kreatívipar vezetői közül is sokan ott lesznek, Zoboki Gábor például csoportvezető lesz, ami óriási lehetőség a fiatal építészhallgatóknak. Ráday Dávid kollégámmal és a többiekkel együtt szeretnénk, ha a Hello Wood idővel hungaricummá válna. Olyan branddé, amely Magyarországhoz kötődik, mégis a kortárs dizájn és építészet trendjeit követi és alakítja. Horváth András Dezső

Budapest 2B Galéria Hecker Péter: Magyar tejföl / Saure sahne jún. 12.–júl. 25. A38 Hajó Bihari Ágnes: Szemtől szembe jún. 19.–júl. 7. Abigail Galéria Grafikai kiállítás jún. 13.–júl. 12. amaTÁR Doublethink jún. 5.–júl. 15. Aquincumi Múzeum Műtárgymesék – Fővárosi régészeti értékeink másképp 2012. okt. 12.–2013. szept. 30. Art Quarter Budapest Világhírű kortárs magyar képzőművészt! máj. 27.–júl. 27. Bajor Gizi Színészmúzeum Az álarcosbáltól a Traviátáig máj. 11.–szept. 8. Balassi Intézet Galériája Időtlen derengés jún. 22.–aug. 3.

Bálint Ház Fehér Dániel: Csorba tükör máj. 2.–aug. 31. BTM – Budapest Galéria Ambrus Imre és Péterfy László kiállítása jún. 27.–júl. 28. Budapest Galéria Kiállítóháza Ujj Zsuzsi 5. Fotók és performanszok, 1985–1991 máj. 29.–júl. 7. Budapest Park Bunker Galéria miKÖZben jún. 19.–júl. 22. Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum A főváros kincsestára 2012. okt. 20.–2013. aug. 31. Fogadalmi szertartások, ősi lakomák márc. 7.–szept. 8. Távol az Araráttól ápr. 6.–szept. 15. Castro Bistro Sárközi Péter kiállítása jún. 15.–júl. 15. Centrális Galéria Végképp eltörölni... jún. 20.–júl. 28.

DBH Irodagaléria Richter Zsuzsa: Ringlispiel jún. 18.–aug. 30. Deák Erika Galéria Alexander Tinei: Why don’t you say hello ever again? jún. 6.–aug. 3. Dovin Galéria My Little Cloud jún. 8.–aug. 21. Erdős Renée Ház – Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóterem Ünnepeink máj. 17.–júl. 21. Erlin Klub Galéria Narrative Movements 2013 jún. 19.–júl. 6. Szabó György-kiállítás jún. 19.–júl. 2. Ernst Múzeum Csurka Eszter: A tengerpartra máj. 25.–júl. 28. Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye Kiállítás Richard Wagner születésének 200. évfordulója alkalmából máj. 28.–okt. 15.

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/kiallitas

Egon

SchiElE és kora

Főtámogató:

2013. JÚNIUS 26. – SZEPTEMBER 29.

WWW.SZEPMUVESZETI.HU

Együttműködő partner:

49 További programok: fidelio.hu/kiallitas

Hungaricum falécekből

Egon Schiele: Önarckép lampionvirággal, 1912 ©Leopold Museum, Bécs

48


További programok: fidelio.hu/kiallitas

50

KIÁLLÍTÁS – bontás Francia Intézet Nagy József: Fotogrammok máj. 7.–júl. 19. Gaál Imre Galéria Ügyes kéznek nincsen párja márc. 20.–júl. 21. Benkő Imre: Napfogyatkozás jún. 19.–júl. 21. H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központ A megőrzött hagyomány keresése jún. 13.–júl. 19. HAAS Galéria Modern klasszikusok – Klasszikus modernek IX. 2012. dec. 5.–2013. okt. 7. Hadik Kávéház Memento máj. 8.–júl. 7. Hagyományok Háza Martin György, a néptánckutató ápr. 25.–nov. 30. Hegyvidék Galéria Oláh Mátyás László: Antik pop jún. 13.–júl. 30. Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria Gyerünk a moziba be... 2012. nov. 29.–2013. nov. 29. Holdudvar Boldizsar CR: LONDON HARD DRIVE jún. 6.–júl. 14. Diplomamunkák júl. 15.–júl. 28. Iparművészeti Múzeum Művészet az agyag kolostorából máj. 17.–szept. 2. A szecesszió mesterei az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében máj. 24.–2014. febr. 28. A Bigot-pavilon – szecessziós épületkerámiák Párizsból ápr. 26.–szept. 15. kArton Galéria Szőke Gáspár, Juhász Balázs és Kemény György: 3!!! jún. 10.–júl. 5. Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár Csomagoljam? ápr. 16.–okt. 6. Nagy Kriszta x-T: TetszéletTetszpornó-Tetszhalál jún. 13.–aug. 11. KOGART Ház Analóg – 21 magyar fotográfus a 20. századból máj. 9.–júl. 7. Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont Liszt és francia muzsikus kortársai 2012. okt. 19.–2013. okt. 19. Wagner és magyar barátai máj. 17.–2014. máj. 15.

bontás – KIÁLLÍTÁS Ludwig Múzeum (Művészetek Palotája) Pieter Hugo: This Must Be The Place – Selected Works máj. 24.–aug. 11. Az égbolt másik fele 2012. dec. 6.–2014. jan. 1. M0 (új művészeti színtér a Műcsarnokban) David Černý: Létezés jún. 5.–júl. 7. Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház Folyamatos Jelen V., VI., VII. jún. 18.–szept. 22. Második fokozat máj. 30.–júl. 1. Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea Nekem soha nem volt otthonom... 2011. dec. 6.–2013. dec. 31. Hortus Conclusus (Elzárt kert) jún. 26.–júl. 28. Magyar Mezőgazdasági Múzeum Magyar Kézműves Remek júl. 12.–aug. 11. Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum – Műszaki Tanulmánytár és Raktár Gondoltad-e, hogy magyar? ápr. 17.–okt. 30. Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Öntödei Múzeuma ...a szobor születése... máj. 30.–okt. 30. Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Szabad a pálya 2012. márc. 21.–2013. dec. 30. Magyar Nemzeti Galéria Monet, Gauguin, Szinyei Merse, Rippl-Rónai jún. 28.–okt. 13. Magyar fotóművészet az új évezredben máj. 11.–aug. 11. Magyar Nemzeti Múzeum Amrita jún. 21.–júl. 30. Vonzások és változások márc. 23.–júl. 21. Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítóterme Gyöngyökből gyökereztél jún. 6.–aug. 9. Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nomád Nemzedék. 40 éves a Fiatalok Népművészeti Stúdiója jún. 14.–aug. 3. XXX. Országos Faragópályázat és Kiállítás id. Kapoli Antal emlékére jún. 7.–2014. jan. 18. Magyar Országos Levéltár Habsburg Ottó és öröksége 2012. nov. 9.–2013. nov. 9.

MAMÜ Galéria Víz – NAp-telep 2012 jún. 14.–júl. 5. Margitszigeti Víztorony Színház a lombok alatt jún. 28.–szept. 30. Budapest Pozitív – 10 éves a Budapest Fotográfiai Ösztöndíj jún. 28.–aug. 31. Memento Park (Szoborpark Múzeum) Nagy idők kis tanúi 2012. szept. 15.–2013. dec. 31. Molnár Ani Galéria Párhuzamok szintaxisa jún. 5.–szept. 6. Műcsarnok Körösényi Tamás: A művészet él! jún. 13.–szept. 8. MÜSZI – Művelődési Szint Nagy Kornél kiállítása júl. 1.–júl. 31. Retkes Máté kiállítása júl. 1.–júl. 31. NamasTee Teaház Márfy Gabriella: Lélekkollázs máj. 7.–júl. 15. Néprajzi Múzeum „Én voltam a gyalogfilmes” márc. 5.–szept. 1. Új szerzemények 2012 márc. 5.–aug. 20. Ácsolt fatornyok – védelmező templomok jan. 10.–aug. 31. Véménd 1916–1920 márc. 22.–szept. 8. Duna menti németek fényképes történetei 2008 máj. 24.–szept. 8. A ryijy élő hagyománya jún. 22.–2014. jan. 5. Nextart Galéria Hatházi László András: floW jún. 12.–júl. 26. Olasz Kultúrintézet Múzeumházak. Az olasz lakókörnyezet jún. 19.–júl. 5. Tájleírás jún. 19.–júl. 5. Országos Széchényi Könyvtár Hasonmás márc. 5.–júl. 13. Az 1838-as pest-budai árvíz márc. 19.–júl. 13. Antonio Bandirali kiállítása jún. 14.–szept. 3. Pillantás a titkos dossziéba – Gobbi Hilda jún. 6.–szept. 28. Pesterzsébeti Múzeum Művészeti élet a régi Erzsébeten ápr. 17.–okt. 6.

Petőfi Irodalmi Múzeum Számadás a tálentomról – Karinthy Frigyes márc. 28.–dec. 31. Berkó Ferenc: A szépség nyomában ápr. 17.–júl. 2. Délszaki kalandok máj. 8.–okt. 31. Platán Galéria Kamil Kuskowski: Neue Dada máj. 23.–aug. 23. Pointzero The Beatles jún. 18.–júl. 27. Ponton Galéria 2013 MOME diploma – Média Intézet júl. 2.–júl. 6. Radisson Blu Béke Hotel Dr. Gerendai Ida kiállítása jún. 30.–júl. 4. Raiffeisen Galéria drMáriás: Szemüvegcsere máj. 21.–aug. 4. Symbol Gallery and Event Hall Gaál Tamás kiállítása máj. 1.–aug. 31. Szatyor Bár és Galéria Ira Tra I Tartari – Őrjöngés a tatárok között máj. 15.–júl. 14. Boldizsar CR: London Hard Drive jún. 6.–júl. 19.

Szent István-bazilika Lego makettkiállítás jún. 7.–júl. 5. Szépművészeti Múzeum Helmut Newton 1920–2004 ápr. 4.–júl. 14. Egon Schiele és kora jún. 26.–szept. 29. Szomszéd Bár Gulyás Attila: Menetszél jún. 5.–júl. 5. Tárt Kapu Galéria A Kunsthaus Kannen bemutatkozása máj. 29.–júl. 10. Tat Galéria Czimbalmos Márta Czedenka: A világ máj. 28.–júl. 10. Üvegpalota Murder – A Gyilkos Tárlat 2012. nov. 16.–2013. aug. 31. VAM Design Center Vincent Van Gogh álmai máj. 31.–nov. 30. Várfok Galéria Eau De Couleurs máj. 31.–aug. 3. Várnegyed Galéria Képző-szín-művész jún. 6.–júl. 13. Városháza Park Budapest ANNO – Margitsziget jún. 1.–aug. 31.

Családi

portré

Kiállítás Amy Winehouse-ról

forrás: Jewish Museum, fotó: Mark Okoh

Vasarely Múzeum Carla Accardi: Hangtalanul jún. 6.–júl. 28. Vigyázó Sándor Művelődési Ház A 17-es csoport kiállítása jún. 14.–júl. 5. Viltin Galéria Planetáris ember jún. 12.–júl. 23. Vízivárosi Galéria Három művész jún. 26.–júl. 24. Magyar festők társasága júl. 8.–2014. jún. 27. Víztorony Visual Art Galériája Margitsziget történeti fotográfiák tükrében jún. 28.–szept. 30. Szentendre MűvészetMalom Budapest Art Expo Friss Fiatal Képzőművészek Nemzetközi Biennáléja máj. 25.–aug. 25. Művészet és tér – Miro, Chillida, Tapies, Uecker és kortársaik grafikái jún. 8.–szept. 1. Testobjektív jún. 14.–szept. 1. Szentendrei Képtár A megtalált hagyomány máj. 10.–júl. 7.

A néhai soul díva életét bemutató tárlat júliusban nyílik a londoni Zsidó Múzeumban, ahol kiállítják az énekesnő első gitárját, lemezgyűjteményét, de az érdeklődők megtekinthetik bőröndjét és ruháit is. Amy Winehouse 2011-ben, huszonhét évesen halt meg alkoholmérgezés következtében. A fiatalon elhunyt énekesnő családja a mostani kiállításon olyan fényképeket is a Zsidó Múzeum rendelkezésére bocsát, amelyek Amyt, barátait, családjának életét, a péntek esti vacsorákat, valamint bátyjának, Alexnek a férfivé avatását mutatják be. A szeptember 15-ig látogatható kiállítás kapcsán a néhai sztár testvére úgy fogalmazott, a tárlat nagyon személyes és bensőséges lesz. „Amy rendkívül büszke volt londoni zsidó gyökereire. Nem volt vallásos, de követte a hagyományokat. Remélem, hogy az érdeklődők eljönnek és megtekintik a kiállítást, ami nemcsak Amy egy másik oldalát mutatja be, de a családunk mint tipikus zsidó család életébe is bepillantást enged” – fogalmazott a soul díva testvére. A kiállítás bemutatja az énekesnő kapcsolatát a várossal, hiszen Amy ízig-vérig londoni volt, és ez a stílusán, viselkedésén is megmutatkozott. London, Zsidó Múzeum, júl. 3.–szept. 15.

51


52

GYEREK – ajánló Recirquel – Cirkusz az éjszakában

július 2. 19:00 MÜPA – FSZ

A különleges magyar színházi társulat, a Recirquel garantáltan elkápráztat mindenkit, aki jegyet vált az izgalmas estre. A kortárs cirkuszi társulat csupa fiatal tehetségből áll, a Baross Imre Artistaképző végzős akrobatáiból. A történet szerint az artisták egy eltűnt cirkusz nyomába erednek, ahol szenvedélyben és titkokban sincs hiány. A látványvilágot Csanádi Juditnak köszönhetjük, az extravagáns jelmezeket pedig egy fiatal, hazai divattervezőnek, Kasza Emesének. A zene eklektikus, sok stílus fellelhető benne, melyeknek szerzője és részben előadója is Sárik Péter.

Mazsola és Tádé

Bálint Ágnes és Bródy Vera közös zenés bábjátékát a Fabula Bábszínház előadásában leginkább a három éven felüli gyerekeknek ajánlják az alkotók. Amikor Mazsola megtalálja a tengerimalacot, könyörög Manócskának, hogy tartsák meg. Ám később Mazsola megbánja, hogy Manócska engedékeny volt, hisz a kis tengerimalac nem bizonyul jó játszótársnak, túl kicsi és túl gyámoltalan. A bölcs Manócska azonban mindig jó hatással van a kissé dacos, de igazán jószívű Mazsolára, így végül minden jóra fordul. július 7. 10:00 Fabula Bábszínház Marczibányi Téri Művelődési Központ

OLIVER!

július 12., 14. 20:00

Lionel Bart szívhez szóló musicalváltozata Charles Dickens Twist Oliver című regényét vette alapul saját feldolgozásához. A darabot Nagy Viktor rendezte, Gyenes Ildikó koreografálta, a látványt (díszletet, jelmezt) pedig Kentaurnak köszönhetjük. A történet sokaknak ismerős lehet: egy fiatal lány gyermeket szül, ám meghal, így az árva egy zsebtolvajbandához kerül. Mikor Olivér nagyobbacska lesz, kitanítják a tolvajlás csínjára-bínjára. A sorsa hirtelen egy csapásra jóra fordul, amikor egy gazdag ember a házába fogadja. Olivér bandája azonban újra felbukkan…

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A szünetben mi is csütörtököt mondunk!

Néprajzi Múzeum

A Néprajzi Múzeum új sorozata nyáron csütörtökönként szünidei foglalkozásra hívja a népi kultúra iránt érdeklődő gyerekeket és szüleiket. Minden héten más korosztályt várnak változatos programokkal. Július 4-én archív fotókkal és filmekkel ismerkedhetnek meg a tíz–tizennégy évesek. Szó lesz pásztorokról, étkezési szokásokról és női-férfi szerepekről. 11-én szintén a hasonló korúakat várják, a programsorozat címe: Gyermekélettől az idős korig. A 18-i program az öt–tíz éveseknek szól, és a régi állattartás lesz a fő téma. 25-én pedig a tizenegy–tizennégy évesek kapnak betekintést az egykori falusi udvarlási, szórakozási szokásokba.

július 24. 18:00 Eötvös10 Terasza

Egy kellemes nyári estét tölthet el az egész család az Eötvös10 hangulatos teraszán. Rövid, klasszikus táncbemutatóval kezdődik a program a Sivasakti Kalánanda Táncművészei előadásában, mely egy elefántról szóló történetet mesél el. A műsor során közelebb kerülünk az indiai néphagyományok, mondák különös világához és megismerhetjük az egyedi és szép mozdulatok (mudrák) jelentését is. Az egész családnak lehetősége lesz elsajátítani néhány, a táncok során használt kézmozdulatsort, indiai néptáncot, sőt kézműveskedhetnek és néhány indiai betűt is megtanulhatnak leírni.

július 4., 11., 18., 25. 10:00

Indiai est Somi Pannival

1022 Budapest, Marczibányi tér 5/a Telefon: (06 1) 212-4885 E-mail: matitkar@marczi.hu


54

HELYSZÍNEK Budapest 2B Galéria XI., Ráday u. 47., (1) 215-4899, www.pipacsa.hu/2b A22 Galéria VII., Akácfa u. 22., (1) 3229982, www.a22galeria.com A38 XI., Petőfi híd budai hídfő, (1) 4643940, www.a38.hu Abigail Galéria V., Váci u. 19–21., (1) 235-0908, www.abigail.hu Akvárium Klub V., Erzsébet tér 14., (1) www.facebook.com/akvariumklub amaTÁR III., Veder u. 14. Aquincumi Múzeum III., Szentendrei út 139., (1) 430-1081, www.aquincum.hu Aranytíz V., Arany János u. 10., (1) 354-3400, www.aranytiz.hu Art Quarter Budapest XXII., Nagytétényi út 48–50., (70) 455-4040, wwwhaggenmacher.hu Átrium Film-Színház II., Margit krt. 55., (1) 317-9338, www.atriumfilmszinhaz.hu Belvárosi Szent Mihály-templom V., Váci u. 47/b., (1) 337-8116, www.szentmihalytemplom.hu Belvárosi Színház VII., Károly krt. 3/a., (1) 266-7130, www.belvarosiszinhaz.hu Benczúr Ház VI., Benczúr u. 27., (1) 321-7334, www.benczurhaz.hu Budapest Galéria Kiállítóháza III., Lajos u. 158., (1) 388-6771, www.budapestgaleria.hu Budapest Jazz Club XIII., Hollán Ernő u. 7., (70) 413-9837 Budapest Kiállítóterem V., Szabad sajtó u. 5., (1) 388-6771, www.budapestgaléria.hu Budapesti Történeti Múzeum I., Szent György tér 2., (1) 484-8000, www.btm.hu Center Színház XV., Szentmihályi út 167–199., (20) 966-8123, www.centerszinhaz.hu Centrális Galéria V., Arany János u. 32., (1) 327-3260, www.osaarchivum.org/ galeria Deák téri evangélikus templom V., Deák Ferenc tér, (1) 483-2150 Hilton Szálló – Dominikánus udvar I., Hess András tér 1–3., www.danubiushotels.hu Dovin Galéria V., Galamb u. 6., (1) 318-3673, www.dovingaleria.hu Dumaszínház VIII., Corvin sétány 1/b., (30) 680-5263, www.dumaszinhaz.hu Duna Palota V., Zrínyi u. 5., (1) 235-5500, www.bm.hu/dunapalota Erdős Renée Ház – Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóterem XVII., Báthory u. 31., (1) 258-4693 Erlin Klub Galéria IX., Ráday u. 49., (1) 216-5280, www.erlin.hu Ernst Múzeum VI., Nagymező u. 8., (1) 341-4355, www.ernstmuzeum.hu Fabula Bábszínház V., Petőfi Sándor utca 6. félemelet 3., (1) 333-6299, www.fabula.hu

HELYSZÍNEK Fővárosi Állat- és Növénykert XIV., Állatkerti krt. 6–12., (1) 363-3790, www.zoobudapest.com Fővárosi Képtár – Kiscelli Múzeum III., Kiscelli út 108., (1) 250-0304, www.btmfk.iif.hu Fővárosi Nagycirkusz XIV., Állatkerti körút 12/a., (1) 343-8300, www.fnc.hu Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár VIII., Szabó Ervin tér 1., (1) 411-5000, www.fszek.hu FUGA V., Petőfi Sándor u. 5., (1) 266-0837, www.fuga.org.hu Gaál Imre Galéria XX., Kossuth Lajos u. 39., (1) 283-0031 Haas Galéria és Kiállítóterem V., Falk Miksa u. 13., (1) 302-5337, www.haasgaleria.hu Hadik Kávéház XI., Bartók Béla út 36., (1) 279-0290, hadikavehaz.blog.hu Hagyományok Háza I., Corvin tér 8., (1) 225-6049, www.hagyomanyokhaza.hu IF Zenés Kávéház IX., Ráday u. 19., (1) 299-0694, www.ifkavezo.hu Impró VI., Ó u. 4., (70) 948-0332, momentantarsulat.hu kArton Galéria V., Alkotmány u. 18., (1) 472-000., www.karton.hu Kassák Múzeum III., Fő tér 1., (1) 3687021, www.kassakmuzeum.hu Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház (KMO) XIX., Teleki u. 50., (1) 2829826, www.kmo.kispest.hu Klauzál Gábor Budafok Tétényi Művelődési Központ XXII., Nagytétényi út 31–33., www.klauzalhaz.hu Kobuci Kert III., Fő tér 1., (70) 205-7282, www.kobuci.hu Kogart Ház VI., Andrássy út 108., (1) 354-3839, www.kogart.hu Ladó Café VII., Dohány u. 50., (70) 350-3929, www.ladocafe.hu Ludwig Múzeum IX., Komor Marcell u. 1., (1) 555-3444, www.ludwigmuseum.hu Madách Színház VII., Erzsébet körút 29–33., (1) 478-2041, www.madachszinhaz.hu Magyar Állami Operaház VI., Andrássy út 22., (1) 814-7100, www.opera.hu Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház VI., Nagymező u. 20., (1) 473-2666, www.maimano.hu Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Kultea) III., Korona tér 1., (1) 212-1245, www.mkvm.hu Magyar Mezőgazdasági Múzeum XIV., Vajdahunyadvár, (1) 363-1973, www.mezogazdasagimuzeum.hu Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum XIV., Városligeti körút 11., (1) 273-3840, www.km.iif.hu Magyar Nemzeti Galéria I., Szent György tér 2., (1) 356-0049, www.mng.hu Magyar Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Színház IX., Haller u. 27., (30) 562-2699, nemzetigyermekszinhaz.hu

Magyar Nemzeti Múzeum VIII., Múzeum körút 14–16., (1) 338-2122, www.hnm.hu Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítóterme I., Szilágyi Dezső tér 6. Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Kiállítóterme I., Fő u. 6. Marczibányi Téri Művelődési Központ II., Marczibányi tér 5/a., (1) 212-2820, www.marczi.hu Margitszigeti Szabadtéri Színpad XII., Margitsziget, (1) 375-5922, www.szabadter.hu Menta Terasz II., Margit krt. 14., (1) 336-1250, www.mentaterasz.hu Mikroszínpad VI., Nagymező u. 22–24., (1) 311-3322, www.mikroszkopszinpad.hu Millenáris II., Fény u. 20–22., (1) 3364000, www.millenaris.hu MissionArt Galéria V., Falk Miksa u. 17., (1) 302-8587, www.missionartgaleria.hu/ index.html Moha Kávézó és Galéria XI., Bartók Béla út 11–13., (1) 209-0658 Molnár Ani Galéria VIII., Bródy Sándor u. 22. I. em., (1) 327-0095, www.molnaranigaleria.hu MOM Kulturális Központ XII., Csörsz u. 18., (1) 319-9854, www.momkult.hu MüSzi – Művelődési Szint VIII., Blaha Lujza tér 1–2., muszi.org Műcsarnok XIV., Dózsa György út 37., (1) 460-7000, www.mucsarnok.hu Művészetek Palotája IX., Komor Marcell u. 1., (1) 555-3000, www.mupa.hu Nemzeti Táncszínház I., Színház u. 1–3., (1) 375-8649, www.nemzetitancszinhaz.hu Néprajzi Múzeum V., Kossuth Lajos tér 12., (1) 473-2400, www.neprajz.hu NextArt Galéria V., Aulich u. 4–6., (1) 302-7882, www.nextartgaleria.hu Nyitott Műhely XII., Ráth György u. 4., (1) 214-0676, www.nyitottmuhely.hu Óbudai Kulturális Központ III., San Marco u. 81., (1) 388-7370, www.kulturkozpont.hu Óbudai Társaskör III., Kiskorona u. 7., (1) 250-0288, www.obudaitarsaskor.hu Olasz Kultúrintézet VIII., Bródy Sándor u. 8., (1) 483-2040, www.iicbudapest. esteri.it Operetthajó V., Vigadó tér, (1) 269-0257, www.operetthajo.hu Országos Széchényi Könyvtár I., Budavári Palota, (1) 224-3700, www.oszk.hu Papp László Budapest Sportaréna XIV., Stefánia út 2., (1) 422-2600, www.budapestarena.hu Pesti Vármegyeháza V., Városház u. 7., (1) 318-6806 Petőfi Irodalmi Múzeum V., Károlyi Mihály u. 16., (1) 317-3611, www.pim.hu Platán Galéria VI., Andrássy út 32., (1) 331-3911, www.polinst.hu

Ponton Galéria I., Batthyány u. 65–67., (1) 489-0780, www.portongaleria.hu Szatyor Bár és Galéria XI., Bartók Béla u. 11., (1) 279-0290., www.szatyorbar.com Szépművészeti Múzeum XIV., Dózsa György út 41., (1) 469-7100, www.szépművészeti.hu Újpesti Kulturális Központ Ifjúsági Ház IV., István út 17–19., (1) 231-7084, ugyih.hu Vajdahunyadvár XIV., Városliget, Széchenyi-sziget VAM Design Center VI., Király u. 26., (1) 267-9540, www.vamdesign.hu Várfok Galéria I., Várfok u. 14., (1) 213-5155, www.varfok-galeria.hu Városmajori Szabadtéri Színpad II., Városmajor, (1) 375-5922, www.szabadter.hu Vízivárosi Galéria II., Kapás u. 55., (1) 201-6925, www.vizivarosigaleria.hu Érd Szepes Gyula Művelődési Központ Alsó u. 9., (23) 365-490, www.szepesmk.hu Gödöllő Gödöllői Királyi Kastély Grassalkovich Kastély, (28) 410-124, wwwkiralyikastely.hu Gödöllői Városi Múzeum Szabadság tér 5., (28) 422-002 Művészetek Háza Szabadság út 6., (28) 514-130, www.muza.hu Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ Dózsa György út 8., (28) 515-280, wwwgvkik.hu Százhalombatta „Matrica” Múzeum Gesztenyés út 1–3., (23) 354-591, www.battanet.hu Szentendre Dunaparti Művelődési Ház Duna korzó 11/a., (26) 312-657, www.szentendreprogram.hu MűvészetMalom Bogdányi út 32., (26) 301-701, www.muveszetmalom.hu Szentendrei Képtár Fő tér 2–5., www.pmmi.hu Szentendrei Teátrum és Nyár Dunakorzó 11/a., (26) 312-657, www.szentendreiteatrum.hu Új Művész Étterem és Kávézó Dumtsa Jenő u. 7., (26) 311-484, www.ujmuvesz.hu Városháza Városház Városház tér 1–3., (26) 503-300 Vác Madách Imre Művelődési Központ Csányi L. körút 63., (27) 316-411, www.mimk.vac.hu Zsámbék Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis Etyeki u. 2., (23) 342-318, www.zsambekinyariszinhaz.hu

A Fidelio magazint keresse országszerte a Libri könyvesboltokban!

55


ORSZÁGJÁRÓ A kávéház

Marcus Miller fotó: Christian Nordstrom

Kőszeg Kőszegi Várszínház július 12. 20:30

Veszprém Veszprémi vár, Jezsuita kolostor, Petőfi Színház július 16–20.

A Kőszegi Várszínház nyári kínálatában szerepel Carlo Goldoni komédiája, melyet Znamenák István rendezésében mutatnak be július 12-én. A helyszín egy mai kávéház, valahol egészen közel, egy kis terecskén, a megszokott törzsvendégekkel és angyali jóságú tulajdonosával. Játszódik a 17. század Velencéjében vagy máskor, máshol, a lényeg, hogy itt találkozik nap mint nap Don Marzio, a pletykára éhes öregúr, Engino, a könnyelmű, fiatal kereskedő, Leandre, a kártyás álgróf, Pandolfo, a kártyabarlang-tulajdonos, Ridolfo, a jóindulatú kávéházas, és a nők. Színpadra lép Hevér Gábor, Epres Attila, Parti Nóra és Bánfalvi Eszter is.

VeszprémFest 2013

Idén is sztárfellépőkkel várja közönségét az egyre bővülő nyári zenei fesztivál, melyet a Rozé, Rizling és Jazz Napok rendezvénye kísér. Az immár tizedik alkalommal megrendezésre kerülő esemény július 16. és 20. között hagyományosan főként a jazzre fókuszál, de mellette a világzene, a klasszikus zene, az opera és a pop jeles képviselői is megtalálhatók a fellépők sorában. Koncertet ad többek közt Diana Krall, Marcus Miller, Paco de Lucia, Nigel Kennedy, Craig David, a hazai előadók közül pedig Balogh Kálmán, Lukács Miklós, Dresch Mihály, Szalóki Ági, Bacsó Kristóf és Roby Lakatos.

Terhes Sándor fotó: Puskel Zsolt

Dühöngő ifjúság

Zsámbék Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis július 18. 20:00

Tenki Réka, Fekete Ernő fotó: Takács Attila

56

Szentendre Szentendrei Teátrum július 26., 27., 28. 20:30

John Osborne darabja, melyet ez alkalommal Beczásy Áron vitt színre, azt veti fel, alkalmas-e egy szerelmi háromszög vihara arra, hogy átlépjük korlátainkat? Az 1950-es években íródott színmű napjaink Magyarországán is rendkívül aktuális kérdésekre keresi a választ. A „nem akarok olyan lenni, mint ti” generációs lázadás, a kamaszkor vad ábrándjai és a társadalomba beilleszkedés kényszere ütközik, miközben szűkös albérlet, anyagi gondok, rosszkedv és szorongás fokozzák a pillanatnyi kilátástalanságot. A MaNNa Produkció előadásában fellép Marofka Mátyás, Krajcsi Nikolette és Lukáts Andor is.

Római vakáció

A romantikus Audrey Hepburn-filmből készült előadás július 26-tól látható színpadon az Orlai Produkció, a FÜGE és a Szentendrei Teátrum együttműködésével. Egy kicsiny ország trónörököse, Anna hercegnő hivatalos látogatásra érkezik Rómába. Minden percét protokollesemények töltik ki, ám ő fellázad, és egy váratlan pillanatban megszökik, hogy felfedezze az Örök Várost. Persze azonnal nyomába szegődik a bulvársajtó, hogy szaftos pletykákkal szolgáljon a közönségnek, élükön az elszánt Joe Bradley-vel. Pelsőczy Réka rendezésében a hercegnőt Tenki Réka játssza, partnere Fekete Ernő.

Biciklik, papírjelmezek, lézerláng

forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok

Szeged július 5.–augusztus 20.

A Szegedi Szabadtéri Játékok produkciói többnyire bővelkednek látványelemekben, az idén azonban minden korábbinál parádésabb kiállítású produkciókkal készülnek a Dóm téren. Hajótestet alkalmaznak díszletelemként, több tucatnyi kerékpárt kellékként, papírból varrnak jelmezeket, és ha minden a tervek szerint alakul, még Atlanta városát is lángra lobbantják – lézer segítségével. A Leányvásár, az Elfújta a szél, az Egy bolond százat csinál, a Porgy és Bess, az István, a király és Az Operaház fantomja előadásai mellett ráadásul koncertekkel is várják a közönséget.


58

FESZTIVÁL – vidék forrás: Csokonai Színház

V4 Fesztivál és Színházi Találkozó

Vác Váci Dunakanyar Színház, július 3–7.

A Visegrádi négyek országaiból érkező magyar, cseh, lengyel és szlovák színházi társulatok előadásaival várják az érdeklődőket a Váci Dunakanyar Színházba július 3. és 7. között. Az ötnapos rendezvény nyitóestjén az Everdance Táncszínház és Kis Gergely Márton citeraművész lép fel, másnap a csehországi Tesini Színház Diagnózis című mozgásszínházi előadása lesz látható. A debreceni Csokonai Színház Olt Tamás Absinth című dalos estjével érkezik, a lengyel Jan Kochanowski Popular Színház a Faragjunk férfit című előadást hozza el, míg a találkozó utolsó napján a Zsolnai Városi Színház mutatja be Iva Klestilová Lombzúgás című drámáját.

KISHARSÁNY

| NAGYHARSÁNY | PALKONYA | BEREMEND | VYLYAN TERASZ

IX. Shakespeare Fesztivál

Szalontay Tünde, fotó: Dusa Gábor

Gyula Gyulai Várszínház, július 4–15.

Kilencedik alkalommal rendezik meg Gyulán a Shakespeare Fesztivált július 4. és 15. között világhírű produkciókkal, a legjobb magyar előadásokkal, fókuszban a Hamlettel és a szonettekkel. A fesztivál különböző helyszíneken, naponta több programot is kínál minden korosztálynak. Szenzációnak ígérkezik a 2012-es londoni Globe Világfesztivál legjobb produkciója, a Szeget szeggel a moszkvai Vahtangov Színház előadásában. A Gyulai Várszínház 2013-as évadának első bemutatójaként július 5-én, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatával közös produkcióban lesz látható a Hamlet, Mátray Lászlóval a címszerepben.

VI. Győrkőcfesztivál

FESZT I VÁ YA R

Ó

TSÉG ÁL TA L

SE ÍTÉ

A

ÁL

FES

ÖVE

TE

TT

L

SZ

MINŐS

V

vál különszámát keresse lelőhelyeinken!

AG

KI

Győr július 5–7. A Fidelio VI. Győrkőcfeszti-

M

MINŐSÍ

fotó: H. Baranyai Edina forrás: gyorkocfesztival

Van egy város, ahol idén már hatodik éve egy júliusi hétvégére játszótérré változnak terek, utcák. Egy város, melynek vezetése egy kis bábszínház varázserejével hetedhét országra szóló, sok tízezer gyereket vonzó fesztivált szervez. Egy város, ahol mindezért fizetni sem kell, csak mosolyukat kell elhozniuk a gyerekeknek. És van egy fesztivál, ahol ezekből a belépőkből összeáll a világ legnagyobb Mosolyalbuma, utcahossznyi. Ezt a várost Győrnek hívják, s fesztiválját Győrkőcnek, mely 2010-ben elnyerte a Kiváló Művészeti Fesztivál minősítést, és ami legalább ennyire fontos, a közönség szeretetét.

Z T I VÁ L

Tiéd a Fesztivál!

Verőce – Lósi-völgy Kárpát-háza július 19–21.

Palya Bea, Gryllus Dániel fotó: Kádár-Csoboth Judit

Kapolcs Művészetek völgye július 26.–augusztus 5.

Nem érdemes kihagyni a nyár legbarátibbnak ígérkező fesztiválját, hiszen Verőce csupán körülbelül egy órára van Budapesttől. Így ebben a gyönyörű, a Börzsöny lábánál, a Dunakanyarnál fekvő, hangulatos környezetben, élő zenére, baráti étel- és italárakkal és olcsó belépővel tölthetünk el három napot. Lesz három unplugged koncert. A szervezők arra buzdítják a vendégeket, hogy hozzák el hangszereiket, hisz bárhol örömzenélhetnek egyet, ahol csak kedvük tartja. Akiknek nincs hangszerük, azoknak sem kell kétségbeesni, mert a hangládákban mindig lesz majd valamilyen zenei eszköz. Részletes program: www.tiedafesztival.freewb.hu

XXIII. Művészetek Völgye

Idén mintegy ötszáz programmal készül Kapolcs és három másik település július 26. és augusztus 5. között. A falusi porták udvaraiban elsősorban családi programokat tartanak majd, lesz Palya-udvar, ahol többek között az Artus Társulat, Berecz András, Háy János, Grecsó Krisztián, Esterházy Péter, Dés László, a Momentán Társulat, Szirtes Edina Mókus, valamint a Maszkura és a Tücsökraj zenekar lép fel, de jelen lesz a Slam Poetry Budapest csapata is. Esténként a fiatalabbaknak kínálnak programokat a Művészetek Völgyében, de mintegy negyven kiállítás is látható lesz a fesztivál ideje alatt.

WWW.ORDOGKATLAN.HU „NEM VAGYUNK NORMÁLISAK!” (TÖRŐCSIK MARI)


20 13/2. Különszám

FESZTIVÁL – vidék Szentendrei Teátrum és Nyár 2013

Szentendre Szentendrei Teátrum jún. 18.–szept. 1.

Az idei programsorozat a Ferenczy Múzeum új épületének megnyitásával vette kezdetét, ahol állandó és időszaki kiállítások kapnak helyet. A Szentendrei Teátrum színpadán három bemutató, a Könnyű préda, a Római vakáció és a Ferenczy Múzeum Gertudis-kiállításához kapcsolódó Bánk bán mellett A szív hídjai turnébemutatója, valamint az Örkény Színház, a Katona József Színház, a Frenák Pál Társulat és a Nézőművészeti Kft. vendégjátéka is szerepel a kínálatban. A fesztivál koncertprogramját Domenico Menini és Denis Biancucci olasz dalestje nyitja, de fellép a Vujicsics együttes, a Kiscsillag, a Borbély Műhely, és a Fábián Juli & Zoohacker is.

Fertőd Esterházy-kastély, július 4–28.

Az Eszterházi Vigasságok egész nyáron átívelő programsorozata júliusra különleges csemegéket ígér. A hónap elején a Fertődön rezidens komponistának számító Haydn életműve mellett a Verdi-bicentenárium és a Britten-centenárium jelenti majd a programok tengelyét. A Musica Globus-estek július közepén a háromszáz éve elhunyt I. Esterházy Pálra emlékeznek; a Harmonia Caelestis mellett 17–18. századi udvari zenét is hallhatnak az érdeklődők, mégpedig nemcsak a császárok, de a török szultánok birodalmából is. A hónapot végül Haydn Eszterházán írott szimfóniái zárják.

Szombathely július 11–19.

A szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál ezen a nyáron a trombita hangzáslehetőségei köré szervezi programját. Amellett, hogy öt koncerten is fontos szerepet játszik majd a hangszer, játékosai számára kurzust is szerveznek Boldoczki Gábor, Horváth Bence és Jeroen Berwaerts vezetésével. A programban szerepel még karmesterkurzus Eötvös Péter zeneszerző irányítása alatt, de sor kerül brácsa-, alkalmazott zeneszerzés-, zongora- és fuvolaórákra is. Sőt Ligeti György születésének 90. évfordulója tiszteletére zenetudományi szimpóziumot is rendeznek.

Kecskemét július 15.–augusztus 2.

Kecskemét rangos nyári eseménysorozata, a Kodály Művészeti Fesztivál immár harmincéves múltra tekinthet vissza. Július 15. és augusztus 2. között az idén is hangversenyekkel és mesterkurzusokkal tiszteleg a város a zeneszerző munkássága előtt. A koncertlátogatók a fesztivál bő két hetében számos programból választhatnak: az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus műsora, Fekete Gyula szerzői estje vagy a Marylandi Gyermekkórus és az Angelica Leánykar fellépései mellett Vizin Viktória zenés monodrámájának, a Boszorkánynak az ősbemutatóján is részt vehetnek.

Nagymaros július 19–21.

2013 júliusában ismét megrendezésre kerül Nagymaroson a Regejáró Misztrál Fesztivál. A fesztivál célja, küldetése az európai és ezen belül különös hangsúllyal a Kárpát-medencében élő népek irodalmi, népzenei kultúrájának megőrzése és élővé tétele. A határainkon innen és túl immár több ezer saját rajongót számláló Misztrál együttes évről évre meghívja Nagymarosra a műfaj itthon és külföldön ismert vagy kevésbé ismert jeleseit. Az idei fellépők között köszönti a fesztivál többek között a Szélkiáltó együttest, Ferenczi Györgyöt és a Rackajamet, a BudaFolk Bandet, Lovász Irént, a Tolcsvay Triót.

Eszterházi Vigasságok júliusban is

ingyenes

60

amkalauz r g o r p i r á y N

Táborok

Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál

Szabadtéri rendez vények

Kalandparkok

Kodály Művészeti Fesztivál

Megjelent a Bóbita magazin

XII. Regejáró Misztrál Fesztivál

Vak áció!

bobitamagazin.hu

különszáma! Keresse országosan lelőhelyeinken!


62

KÖNYV Szerb Antal: Utas és holdvilág (Magvető Kiadó, 2012, 2840 Ft) Érdekes, amikor az emberre rátalál egy könyv. Sokszor a kötelező olvasmány jelleg miatt automatikusan elutasítunk egy művet, félbehagyjuk, esetleg olvasatlanul félre rakjuk. Aztán, akár évekkel később, szembe jön velünk, és ha megoldást nem is, egy új irány lehetőségét mindenképpen felajánlja számunkra. Szerb Antal regénye engem talán a lehető legjobb időpontban talált meg. Gimnazista koromban Hermann Hesse regényei után ez a könyv volt a következő lépcső számomra. Az önismeret, az önmagamra találás, az útkeresés időszakát éltem ekkoriban. Az Utas és holdvilág szereplőinek története hatalmas segítség volt ezekben az időkben, különösen a főhős, Mihály karakterében találtam meg akkori önmagamat. Minden fiatalnak, útkeresőnek meleg szívvel ajánlom Szerb Antal regényét, mely utolsó sorában a remény lehetőségének örök igazságát hordozza: „És ha az ember él, akkor még mindig történhetik valami.”

pikali gerda színésznő

Emir Kusturica: Hogy jövök én a képbe? (Libri Kiadó, 2013, 3490 Ft)

a fidelio a jánl ja

A világhírű filmrendező memoárjában sokféle történetet mesél el. Nem kímél senkit és semmit, ám a zavarba ejtő személyiség és a felkavaró filmek mögött egy mélységesen humanista alkotó húzódik meg.

Robert Musil: A tulajdonságok nélküli ember I–III. (Európa Kiadó, 2013, 8900 Ft) Musil regénye nem alkalmi kikapcsolódásra szolgáló olvasmány, hanem akár hónapokra-évekre szóló, újra meg újra megkísértő szellemi kaland.

Finy Petra: Folyékony tekintet (Libri Kiadó, 2013, 2490 Ft)

Finy Petra legújabb verseskötetében minden a zene hangján szólal meg: Cecilia Bartoli koncertjének dallamára a terem lambériafala kivirágzik, vagy Maria Callas siratja az erdőben a hangját.

Gulyás Dénes: Mekkora Isten tenyere? (Helikon Kiadó, 2013, 3490 Ft) Sorskönyv és életút egy kötetben: a világhírű operaénekes, Gulyás Dénes életrajza több mint puszta biográfia. Vállalt magántörténelem, kulturális körkép a szocializmus művészetfelfogásáról, az irányított kultúrpolitikáról, de kíméletlen társadalomrajz is az 50-es és 60-as évek Magyarországáról. Egy biztos: a tehetséget nem lehetett elvitatni akkoriban sem, a buktatók meg a hatalmi bürokrácia útvesztőjében az Ember előbb-utóbb kitűnt. Eszköz ebben a művészet iránti alázat? Kell-e párttagság az állami ünnepi részvételhez? Kelet-európaiként a Metropolitan színpadán? A kötet páratlanul gazdag és szövevényes kultúrindáit át- meg átszövik a személyes naplóbejegyzések. Kovács Attila Zoltán

Keresse a Libri üzletekben és a Libri.hu oldalon!

Ha igazán praktikus ajándékot adna, lepje meg szeretteit Libri ajándékkártyával! Bármilyen alkalomra, bárkinek garantáltan örömet szerezhet vele. Az ajándékkártyák tetszőleges összeggel feltölthetők és levásárolhatók az ország valamennyi Libri üzletében.

2

2

Legyen Ön is

Libri törzsvásárló!

 5, 7 vagy 10% kedvezmény  egyedi ajánlatok havonta

www.libri.hu

2


2013

ingyenes

Kulturรกlis programmagazin

www.fidelio.hu

Fidelio Magazin 2013. július  
Fidelio Magazin 2013. július  

Fidelio Magazin 2013. júliusi szám

Advertisement