Page 1

ingyenes Kulturรกlis programmagazin

Magyarorszรกg

www.fidelio.hu

2013. mรกrcius


A

bemutatja:

William Shakespeare

A velencei kAlmár

rendező Mohácsi János B U D A F O K I D O HNÁN NYI ZENEK AR Ve z é n y e l : H O L LERU UNG GÁBOR V e n d é g : VÁSÁR RY A NDRÉ M ű v é s z e t e k

P a l o t á j a bemutató | 2013. március 22.

Jegyek kaphatók a PORT.hu/jegy oldalon, a Libri könyváruházakban, valamint az ismert jegyirodákban.

mozi tv színház


TARTALOM

csillagok éve 2012/2013

tartalom 5

Indul a New York Művész Páholy

Szentpétervár, Berlin, Bukarest, Kolozsvár, Csíkszereda, Marosvásárhely Budapesten 2013. április 8-29.

hírek 6

Hírek Az első vendég: Alexander Brody

7.

62

Klasszikus, kortárs

58

Helyszínek 90

22.

országjáró 92 Könyvajánló 94

A mese mögött

24.

• Rovatvezetők: Gurubi Ágnes, Krupa Zsófia, Várhegyi András, Végh Dániel • Munkatársak: László Viktória, Lukács Miklós, Vajda Virág • Korrektor: Endreiné Szemők Ildikó

„Tibornak szeretettel” Tánc Interjú Goda Gáborral

• Lapmenedzser: Balázs Jenő • Hirdetés: sales@fideliomedia.hu, (20) 439-7214

58.

A Budapesti Operettszínház előadása magyar nyelven

A CIRKUSZHERCEGNŐ

A berlini Uckermärkische Bühnen Schwedt előadása német-francia nyelven

A Kolozsvári Magyar Opera előadása magyar nyelven

RÓMEÓ ÉS JÚLIA

JÖVŐRE, VELED, ITT!

A Szentpétervári Zenés Komédia Színház előadása orosz nyelven

PARASZTOPERA

A Budapesti Operettszínház előadása magyar nyelven

A Szentpétervári Zenés Komédia Színház előadása orosz nyelven és a Budapesti Operettszínház előadása magyar nyelven

JEGYINFORMÁCIÓ: 1065 Budapest, Nagymező utca 17. • (+36 1) 312 4866 • WWW.OPERETT.HU • jegy@operett.hu TÁMOGATÓK:

68.

ISSN 2062-2902 Áprilisi programok leadása: 2013. március 11-ig a szerkesztok@port.hu címen. Programinformáció: PORT.hu Programszerkesztők: Földvári Anna, Gulyás Dóra, Kontor Ildikó, Zsolnai Rita A szerkesztőség címe: 1066 Bp., Nyugati tér 1. Tel.: (1) 476-0320. Fax: (1) 476-0321.

Full Time Job

Kiállítás Interjú Havadtői Sámuellel

SMS: (20) FIDELIO – (20) 343-3546. E-mail: fidelio@fidelio.hu Havonta megjelenő kulturális program­magazin. Megtalálható Budapesten és a nagyobb vidéki városokban, közel 400 terjesztési ponton. Megrendelhető a kiadónál.

84.

BERNARDA ALBA HÁZA

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak előadása magyar nyelven

• Nyomdai munka: Comorn Kft. 1031 Bp., Őrlő u. 2. Tel.: 454-0956. Ügyvezető igazgató: Bányai Péter

Klasszikus Interjú Vashegyi Györggyel

ingyenes

MARICA GRÓFNŐ

• Nyomdai előkészítés: Gróf Róbert

Messiás – új megvilágításban

mindenütt nő

A Budapesti Operettszínház és a bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínház közös előadása magyar-román nyelven

• Terjesztési információ: Szabó László

A F idelio gyerekprogram-magazinja

Legyél Te a Bóbita címlapján!

2013. március 17. szám

Fotópályázati felhívás a 34. oldalon

ol Beszám ely aműh a Bél keknek játék gyere

Karmester

a Jurányib

an

Vuk Égigérő fű, sten premierek

Budape

bobitamagazin.hu BOBITA_1303.indd 1

2/21/13 7:06 PM

A következő Fidelio megjelenésének dátuma: 2013. március 26.

MEGJELENT

VELED, URAM!

IMPRESSZUM Felelős kiadó: Fidelio Média Kft. – Márkus Gábor Főszerkesztő: Rajkó Anna

bóbita március

Művészeti vezető: KERO®

NEMZETKÖZI OPERETT GÁLA

Zenés színház

Gyerek 88

Színház Interjú Alföldi Róberttel és Jordán Tamással

Budapesti Operettszínház

EDITH PIAF EMLÉKEST

Tánc 46

Kiállítás 80

Színház Interjú Parti Nagy Lajossal

A Csíki Játékszín előadása magyar nyelven

színház 12

JAZZ/WORLD/FOLK 72

Dívánnyal és feszülettel

Fővédnök: Tarlós István főpolgármester Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes

ISTEN PÉNZE

5

A szerkesztőség az ingyenes megjelenítésre alkalmas programinformációt a saját szerkesztési elvei szerint helyezi el a lapban. Az esetleges műsorváltozásokért, valamint a hirdetéseken megjelenő adatok, képek valóságtartalmáért és jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget.

Lapunkat rendszeresen szemlézi az


6

HÍREK

HÍREK Grammy-díjat kapott Kim Kashkashian Kurtág– Ligeti lemeze

fotó: Steve Riskind

A legjobb komolyzenei hangszeres szóló kategóriában nyert az örmény–amerikai brácsaművésznő ECM Recordsnál megjelent albuma. A díjazott albumon Ligeti 1991 és 1994 között keletkezett művei hallhatók, Kurtágtól egyebek között a Jelek, játékok, üzenetek, továbbá a Kroó György, illetve Dobszay László emléke előtt tisztelgő darabok. A többek között Schiff András és Keller András lemezeit is közreadó ECM Records kiadó New Series sorozatában megjelent anyagot 2011 májusában rögzítették. Kashkashian az elmúlt évadokban a legnagyobb zenekarokkal lépett fel szólistaként New Yorktól Berlinig, Párizstól Tokióig és Budapestig. A brácsaművésznő, aki 2007 és 2011 nyarán a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium mesterkurzusát is vezette, rendkívül nyitott az új zenei irányzatokra, és rendszeresen dolgozik együtt olyan kortárs zeneszerzőkkel, mint Gubaidulina, Penderecki, Giya Kancheli, Arvo Pärt vagy éppen Eötvös Péter.

Hungarian Showcase

Balettesttel nyit az Erkel Színház

A rekonstrukció első ütemének befejeztével március 1-jétől június 9-ig nyolcvanegy estén várja a közönséget az Operaház második játszóhelye. „Az Erkel jelszava a hozzáférés. Aki a magyar operakultúrába adóforintokat ad bele, bárki ebben az országban, hozzáférhessen a népszerű operákhoz, balettelőadásokhoz és koncertekhez” – foglalta össze a heteken belül megnyíló intézmény küldetését Ókovács Szilveszter. A száznapos próbaüzem kezdetéig csak a legszükségesebbre maradt idő: a biztonsági és technikai jellegű beavatkozások, valamint a tisztasági festés mellett a leglátványosabb a nézőtéri vizesblokkok megújítása. A színpadgépészet, a lámpapark és az új színpadborítás a nyári szünet alatt készül el, a külső környezetet pedig ősszel rendezik. Az első három estén a Magyar Nemzeti Balett, a Győri Balett és a Pécsi Balett három egyfelvonásosa lesz látható Pas de trois címmel, a hónap hátralévő részében a János vitéz és a Pomádé király új ruhája, valamint népszerű operák, a Don Giovanni, az Aida és a Don Carlos szerepelnek a műsoron, a Primavera című sorozatban pedig a vidéki színházak operatársulatai is bemutatkoznak.

Külföldi színházi szakembereket lát vendégül március 2. és 9. között a Színházi Kritikusok Céhe a fővárosi előadások nemzetközi kapcsolatainak kiépítése, valamint a budapesti színházi élet népszerűsítése céljából. A Céh  nevében majd harminc külföldi vendéget hívtak meg a szervezők, de külföldi kulturális intézeteken keresztül is szép számmal regisztráltak az eseményre. A meghívott vendégek részére március 6. és 9. között intenzív programot állítottak össze, melynek a helyszínét a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház és a Goethe Intézet biztosítja. A program egyszerre tartalmaz kőszínházi és független előadásokat is. A showcase-en felvonuló népszerű hazai produkciók között szerepel a Nemzeti Színház Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című előadása, az Anamnesis és A mi osztályunk a Katona József Színházból, Mundruczó Kornél Szégyen című rendezése, a Titkos Társulattól A pitbull cselekedetei és a Kaposvári Egyetem növendékeinek a Jurányiban bemutatott A dohány utcai seriff című előadása is.

fotó: Behrouz Mehri

Márciusban indul a New York Művész Páholy

A szervezők – a New York Café, a Libri Média és Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser – az eddigi Irodalmi Páholy és Színész Páholy egyesítésével, New York Művész Páholy programnév alatt, márciustól havonta két alkalommal látják vendégül a kortárs magyar kulturális, művészeti élet legmeghatározóbb alkotóit. Elsőként március 11-én 19 órától Bródy Sándor unokáját, a neves reklámszakembert, írót, üzletembert, Alexander Brody-t köszöntik nyolcvanadik születésnapja alkalmából. fotó: Gordon Eszter

Tavasszal is Negyed6Negyed7

A Negyed6Negyed7 Fesztivál március 25. és április 2. között jelentkezik ismét, hogy Pészach alkalmából közösségi és kulturális eseményekkel töltse meg a Klauzál tér és környékének szórakozóhelyeit, kiállítótereit, piacait és a köztereket. A népszerű kezdeményezés törekvése megmutatni, és a résztvevőkkel közösen felfedezni a városrész élhető és szerethető arcát. A fesztivál keretében olyan civil és kulturális programok kerülnek megrendezésre, melyek helyi problémákra keresnek innovatív közösségi válaszokat, támogatják a vallások és kultúrák között párbeszédet, miközben újragondolják a tradíciókat. A szervezők célja a figyelemfelhívás és a valós párbeszéd elindítása a városlakók körében olyan témákról, mint a szociális egyenlőtlenségek, az üresen álló ingatlanok kontra lakhatás problematikája, a kirekesztés és a városi térhasználat sajátosságainak kérdései. A nyolcnapos fesztivál alatt nyolc különféle szemszögből mutatják be a történelmi zsidónegyedet. Megismerkedhetünk majd egyebek mellett a mesterségesen emelt, embereket szétválasztó falak funkciójával, a lakatlan városi terek szerepével és jelentőségével, a beavatatlan szemek elől rejtett zsinagógákkal vagy éppen Budapest kóser arcával. Az építészeti értékek iránt érdeklődők a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga részletes bejárásán vehetnek majd részt.

JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház| 1027 Budapest, Jurányi u. 1. | www.fugeprodukcio.hu

7


8

HÍREK

Újra tavaszi tekerés a Bringaexpón

Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

Március 30-a és április 1-je között kerül megrendezésre a 32. Országos Táncháztalálkozó a Papp László Sportarénában. A hagyományos népművészet és a színpadi előadó-művészet, a falu és a város, az archaikus és a modern összetalálkozása áll a találkozó középpontjában. A látogatók bepillantást nyerhetnek a húsvéti ünnepkör szokásaiba, a szlovákiai magyarok hagyományaiba, valamint megismerkedhetnek a nemrégiben lezajlott Fölszállott a páva című nagy sikerű televíziós verseny szereplőivel. A Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár hagyományos programjai között szerepel az Aprók Bálja, a Tánchagyományaink, az Ínyenc táncház és az Etno mozi. Az Éjszaki Bált március 30-án a Fáklya Klubban rendezik meg, a „Halljunk szót...!” című gálaműsort pedig április 1-jén 19 órakor a Thália Színházban tekinthetik meg az érdeklődők.

Minden, ami szép

Minden hónap harmadik vasárnapján WAMP Vintage a Váci1 Üzletházban. A szervezők célja, hogy a kortárs design szellemiségével is rokon, régi tárgyakat egy vásáron összehozzák a designra fogékony közönséggel. A március 17-i vásáron megtalálhatók lesznek igényes, régi, használati tárgyak, bútorok, ruhák, fényképezőgépek, valamint képeslapok, plakátok, ékszerek, klasszikus design tárgyak, régi divatkiegészítők és különleges dísztárgyak, nippek, játékok.

Idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre a PORT.hu Bringaexpo. Az év legnagyobb bringás vására és kiállítása ezúttal a Hungexpo G pavilonjában tízezer négyzetméteren várja az érdeklődőket február 28-tól március 3-ig, naponta 10 és 18 óra között. Idén minden eddiginél több C kiállító lesz a Bringaexpón, új világM márkák is bemutatkoznak. Bár az Európai Unió több tagál- Y lamában az utóbbi években már megtörtént a hatalmas robbanás a CM minőségi elektromos kerékpárok, MY az e-bike-ok piacán, a hazai kerékpáros piac még előtte áll. Készülve CY az új időkre, a Bringaexpón kiemelt CMY helyet kapnak az e-bike-ok, melyek már minden komoly kerékpárgyártó K kínálatában megtalálhatók. Idén a korábbinál nagyobb méretű, ötszáz négyzetméteres látogatói tesztpálya várja az újdonságokra kíváncsi érdeklődőket. Az e-bike mellett olyan különleges kerékpárokat is ki lehet majd próbálni, mint a fekvő bicikli vagy a tricikli. Az egyre nagyobb számú biciklis turistával a szolgáltatók is számolnak, így idén már önálló standon mutatkozhatnak be a hazai kerékpáros-szolgáltatók, többek közt a Velencei-tó, a Tisza-tó, a Balaton és a Kis-Balaton térségei. A külföldi díszvendég ebben az évben Ausztria lesz, amely csodálatos hegyei, fejlett kerékpáros túraútvonal-hálózata és infrastruktúrája miatt az elmúlt években vonzó úti céllá vált a hazai bringások számára. Négy régió – Fertő-tó, Karintia, Innsbruck, Stájerország – érkezik a Bringaexpóra, bemutatva e térségek kerékpározási lehetőségeit is.


10

HÍREK Márciusban útjára indul egy zenés pódiumest Grecsó Krisztián, Dés László és Dés András részvételével. A Mellettem elférsz címet viselő esten hagyományról, családról és főként titkokról esik majd szó. A színpadon megelevenedő mesékről, apáról és fiúról kérdeztük az írót, Grecsó Krisztiánt.

Megnyílt a Lajthaemlékszoba

Szimpla Lemming Program

A Szimpla Stúdió tehetségkutató programot hirdet, amelyre elsősorban olyan zenekarokat keresnek, akiknek sajátos világuk van, és a nagy tömegek helyett sok ember személyes élményévé szeretnének válni, nem mellesleg pedig képesek egy teljes, önálló koncertet adni. Jelentkezni 2013. március 10-e éjfélig lehet. A jelentkezés a Dalok.hu oldalon keresztül történik, ahová a jelentkezők feltölthetnek hangzóanyagot, képet, biográfiát. Minden továbbjutó zenekar egy teljes koncertet adhat 2013 áprilisában a Szimpla Kertben, amelyről profi, vágott videó készül. Továbbá a díjak: Lemming-díj, amely egy demólemez felvételét biztosítja a Szimpla Stúdióban, valamint a lemez megjelentetését öt-hatszáz példányban; Narrator Records-díj: a győztes zenekar lemezének ötszáz példányos megjelentetése, gondozása, terjesztése (három éven belül le kell adni a lemezanyagot); Fidelio-díj: 2013-ban koncert egy országos rendezvényen; A38-díj: koncertlehetőség egy külföldi előadó előzenekaraként a hajón. A zsűri tagjai: Krulik Zoltán (Makám, Fonó zeneház), Biljarszki Emil (Dalok. hu, Korai Öröm, Fókatelep, Meszecsinka), Busák Attila (Szimpla igazgató), Latorczai Balázs (Szimpla koncertszervező, tajtekos.hu) és az A38, a Narrator Records és Fidelio stábja.

Lajtha László népzenekutató és a 20. század egyik kiemelkedő magyar zeneszerzője, bútoraiból, könyveiből berendezett emlékszoba nyílt február 16-án, a művész-tudós halálának ötvenedik évfordulója alkalmából. Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának Zenetudományi Intézetében helyet kapott emlékszobában a kéziratok mellett egyebek közt a zeneszerző íróasztala, Bösendorfer-koncertzongorája, karmesteri pálcája, esernyője, franciabetűs írógépe, könyvszekrényei – bennük könyvtárának egy része – látható. A szoba előtt egy kamarakiállítást is berendeztek, itt szerepelnek azok a tablók, amelyeket korábban a Művészetek Palotájában lehetett látni. „Végre joggal reménykedhetünk abban, hogy ez a nagy alkotó, tudós, és sokak elé példaképül állítható igaz ember elfoglalhatja az őt megillető helyet a nemzeti kultúrában” – mondta a megnyitón Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára.

A Fidelio magazint keresse országszerte a Libri könyvesboltokban!

Töltődj fel függetlenekkel a Tháliában! Új előadások az FTP-ben! Nézőművészeti Kft. – Manna Produkció ADY / PETŐFI

KOMA

Slawomir Mrożek nyomdokaiban... PRÓFÉTÁK

Tünet Együttes PRIZNIC (laydown comedy – ágy felvonásban)

Kövess minket a Facebookon!

www.facebook.com/fuggetlenthaliaprojekt

HOPPart / Budapest Bár / KOMA / Nézőművészeti Kft. / Manna / TÁP Színház / Neptun Brigád / Tünet Együttes 1065 Budapest, Nagymező u. 22-24. Tel: +36 1 311 1874 | E-mail: jegy@thalia.hu www.thalia.hu | www.fugeprodukcio.hu

ftp_hirdetes_fidelio_2013_127x58_ok.indd 1

Médiatámogatók: mozi tv színház

2/13/13 5:42 PM

Fidelio: Hogyan született meg ennek a zenés-mesélős estnek az ötlete? Grecsó Krisztián: Régebben a Katonában volt egy Aegon-est, ahol generációkról, családokról, hagyományról esett szó, ezt a korábbi ötletet fűztük tovább, hiszen ebben a témában mindhárman érintettek voltunk. Az akkori beszélgetés, ott, a Katona színpadán kicsit döcögve indult, ezért a műsorvezető átváltott zenére, és a zene ebben a kicsit még fagyos hangulatban elképesztően szárnyra kapott, hihetetlenül fotó Tóth Balázs extatikus, közös improvizáció született belőle apja és fia között. Én közvetlen mellettük ültem a színpadon, és döbbenetes irigységgel, meg persze csodálattal figyeltem őket. Azon gondolkoztunk, hogy létezik-e az életnek még egy ilyen szegmense, van-e olyan szituáció, ahol apa és fia felnőttként ennyire önfeledten, önmagukról megfeledkezve játszanak együtt. Itt vetődött fel az a gondolat, hogy mi lenne, ha bizonyos szituációkat felvázolnék, ehhez részleteket keresnék a regényből, és utána ők – apa és fia –, mint egy zenei szerepjáték, improvizálnának. Tehát nem egy olyan estre kell gondolni, ahol szöveg és zene egymás mellett van, hanem ez a közös játék tartja egyben az estet, ez a dramaturgiája. F: Manapság népszerű témának számít az apa-fia kapcsolat boncolgatása, fontosságának hangsúlyozása, főként pszichológiai megközelítésből. Te irodalmi szempontok alapján közelítesz ehhez a témához. GK: Én is azt tapasztalom, hogy előtérbe került a szülőkkel, a múlttal való foglalkozás, a szembenézés, és fénykorát éli a pszichológia ebben a témában. És az is biztos, hogy ez most párhuzamosan érdekes az irodalom és a pszichológia számára. Azt érzem, hogy mindenki szeretne kibékülni a múltjával. A problémák nem változnak, és minden alkalommal ugyanarról van szó: az ember szeretne önmagával egyenesbe jönni, tisztázni dolgokat, elengedni azokat a haragokat, szorongásokat, amelyeket éppen a legközelebbi családtaggal szemben gyűjtött össze. Az egyik fő kérdés, hogy mit őrizzünk meg a tradíciókból, és mit hagyjunk el.

F: Te ebben a folyamatban hol tartasz? Segített a regény megírása kibogozni néhány elakadásod? GK: Nekem nagyon sokat jelentett és jelent, hogy bizonyos elhallgatásokat sikerült megtörni, sebeket felszakítani, és talán ezek kezdenek begyógyulni, mert már nem hallgatunk róluk. Ezek már elmesélhető történetek. Nagyon felszabadító érzés tud lenni: elengedni szorongásokat és egyenesbe jönni. Rengeteg olvasói visszajelzést kapok, amelyek nem is a regényhez kapcsolódnak, hanem az olvasók történetei, elhallgatásai. Az egyik ilyen író-olvasó találkozón odajött hozzám egy idős ember, és a tanácsomat kérte: rengeteg története van, szeretné továbbadni az unokáinak, de ők nem kíváncsiak rá, süket fülekre talál, és fél, hogy elvesznek a történetei. Nem vagyok pszichológus, sem szakértő, azt tudtam neki mondani, hogy talán kezdje olyan történettel, ami nem saját magáról szól, egy olyan mesével, amelyben az unokája magára ismerhet. F: Elmélkedsz arról, hogy majd ha gyereked lesz, és eléd áll kíváncsian, neked szegezve a kérdést, te mit fogsz neki mesélni? GK: Nagy feladat előtt állok, hiszen a leendő gyerekemmel egy olyan életformát kell megismertessek, amely nekem nagyon fontos, de őt a hétköznapokban ehhez az életmódhoz semmi sem fogja kötni. Úgy kell majd a múltat továbbadnom, hogy annak sem díszletei, sem rekvizítumai, sem a tanúi nagyjából már nem elérhetők. Nincsenek. Mesélni fogok tudni, meg elvinni abba a környezetbe, ahol szinte már semmi sem olyan, mint régen volt. Szép feladat, innen szép nyerni. Gurubi Ágnes


12

SZÍNHÁZ – premier 12 HÉT

Március 25. 18:00 – Jurányi Inkubátorház A történet szereplői még gyerekek. Egyetlen meggondolatlan pillanat sodorja őket olyan élethelyzetbe, amelyben felnőttként kell viselkedniük. Tizenkét hét áll rendelkezésükre, hogy meghozzák a döntést: megtartják a magzatot vagy az abortuszt választják. Az előadás nemcsak a kamaszlányt, hanem az őt teherbe ejtő kamasz fiút is végigkíséri a döntésig vezető úton, mialatt kétségbeesetten bolyonganak a felnőtt társadalom képviselői között, segítséget keresve. Az előadás egy intenzív műhelymunka eredménye, melyet Novák Eszter vezet. Előadják a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola diákjai és a K. V. Társulat.

ANNA KARENINA

Március 22. 19:00 – Bárka Színház Klim az orosz és ukrán színházi élet egyik legendás, különleges életutat bejárt alkotója. Egyik legizgalmasabb, legdrámaiabb műve a Lev Tolsztoj regényének inspirációjára született Anna Karenina, amely nem a prózai mű egyszerű színpadi adaptációja, hanem a végzetes szerelem egyetemes, költői igényű megfogalmazása, a női sors metafizikai lényegének szívbemarkolóan szép, szavakból és csendből szőtt misztériuma. A szöveg színpadra állítását

premier – SZÍNHÁZ Vlad Troickij, a neves kijevi rendező és fesztiválszervező vállalta magára, színpadra lép Szorcsik kriszta, Ilyés Róbert és Száraz Dénes is.

György, Marin Sorescu, Spiró György, Szabó Lőrinc, Térey János és Vörösmarty Mihály sorai.

ÁTUTAZÓK

Március 23. 19:30 – Nemzeti Színház – Kaszás Attila Terem A Bányavirág egy drámatrilógia első része. Az isten háta mögötti kis faluban két dolog van: bezárt bánya és házi pálinka. Ez utóbbiból mondjuk sok. Ezenkívül csak egy haldokló apa, az orvos, a kihűlt házasság és az almakompót forgatja a hétköznapokat, mint benzin a rozsdás láncfűrészt. Az élet színes, a feketéből feketébe hajlik, a pálinka gőze pedig visszajön, rágja a nyelőcsövet belülről, szépen, akkurátusan – de az is lehet, hogy csak a nevetés az már, a rekeszizomig ható gyümölcspárlat, ami, mondjuk ki, álmodozóvá tesz. A főszerepekben László Zsolt és Stohl András láthatók Sebestyén Aba rendezésében.

Március 8. 19:00 – Vígszínház Hanoch Levin szórakoztató, mégis döbbenetes hatású darabjából gyönyörű egyszerűség, bölcsesség és emberség árad. Egy kis közösség mindennapjai elevenednek meg a szemünk előtt: gyerekek, szülők, nagyszülők, akik mind szerelemre vágynak, vagy csak egy másik életre, máshol, más korban. Az Átutazók műfaja „komédia nyolc temetésben”, de minden mondata hihetetlen életszeretetről árulkodik. Ez a különleges humorú, költői szépségű darab Eszenyi Enikő rendezésében egyedülálló színházi élményt ígér. A szereplők között találjuk Törőcsik Marit, Hegyi Barbarát, Börcsök Enikőt és Kern Andrást is.

BAGATELL – GONDOLATOK EGY PINCÉBEN

Március 2. 20:00 – Katona József Színház – Sufni A Katonához tartozó Sufniban látható est különleges összeállítás népszerűbb magyar írók, költők műveiből. Bezerédi Zoltán előadásában hallhatók lesznek Ady Endre, Babits Mihály, Esterházy Péter, Háy János, Füst Milán, József Attila, Nagy László, Örkény István, Palladasz, Petri

BÁNYAVIRÁG

BÄCHER PESTJE

Március 14. 19:00 – Spinoza A Dob utcai Spinoza Színház tizedik születésnapjára Bächer Iván megírta tizedik kabaréját. Ezúttal Bächer Pestjéről, azaz Erzsébet-, Teréz-, József- és Újlipótvárosáról lesz szó, régi történetekkel, régi dalokkal és zenével. Az előadásban fellép Eszes Fruzsina, Rácz Attila és Bächer Iván, zongorán kísér Ökrös Ottó.

BETHLEN TÉRI KABARÉ

Március 20. 19:30 – Bethlen Téri Színház Újra kabaré a Bethlen téren. A Stand Up Brigád humoristái a Kellér-féle kabaréestek hagyományait követve elevenítik fel újra a „pesti Csikágó” legendás kabaréjának hangulatát. A műsor során a ’30-as évek tréfáitól eljutunk napjaink sikerműfajához, a stand-up comedyhez is. Emellett az estét rádiókabarés sikerszámok és szkeccsek teszik még színesebbé. A konferanszié Beleznay Endre, és akinek mindez nem elég: a műsorban szerephez jut még egy Latabár is!

BIVALY SZUFLÉ

Március 20. 19:00 – Szkéné Színház A történek az ukrán–osztrák határon játszódik, mindenkori napjainkban. „Egy szuflénál minden a sütőn múlik, érted, hogy hova teszed a sütőben, hogy százhatvan fokon legyen előmelegítve. Hogy mennyire apró a hagyma… de azt vágni kell ám, a hagymát csak ezek a bergeci gyökerek turmixolják. A fácánt, meg mondjuk a bivalyhúst szabad turmixolni, nem elegáns, de szabad, főleg a bivalybélszínt, mer’ az nagyon kötött…” A Szkéné Színház, a Tatabányai Jászai Mari Színház és a Nézőművészeti Kft. közös előadásában Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Kovács Krisztián és Katona László is színpadra lép. A rendező: Göttinger Pál.

BODNÁRNÉ

Március 22. péntek 19:00 – Újszínház Egy anya, aki kisebbik, tanult fia iránt érzett szeretetében a nagyobbikat elnyomja, nehéz munkára szorítja, amikor az, a szerelemtől is féltéken�nyé téve, az öccsét megöli, belátja tévedését. Gyilkossá vált fia mellé áll, s családját rákényszeríti, hogy a gyilkosságot szerencsétlenségként vigyék a világ elé, s minthogy más nem vállalkozik rá, maga lövi szét a kedves fia fejét, rajta az árulkodó fejszecsapás nyomával. Dózsa László rendezésében mások mellett színpadra lép Bánsági Ildikó, Bátyai Éva és Maros Gábor.

BOMBAÜZLET!?

Március 29. 19:00 – Thália Színház Legelőször is tisztáznunk kell egy félreértést, miszerint a kabaréban nevetni kell. Nem mindig kell. Nem azért, mert nem elég vicces az a kabaré, hanem mert nem biztos, hogy az a dolga, hogy mindenáron nevettessen. Nem a kabaré a nevetséges, hanem a világ, amiben élünk. A kabaré pedig egy jelen idejű reakció arra, ami körülvesz minket. Csak akkor van értelme, ha a máról és a mához szól. A kabaré nem múzeum, a Bombaüzlet?! nem nosztalgia, erre pedig a rendező, Benedek Miklós a garancia. Az elő­ adásban fellép Schell Judit, Cserhalmi György, Vida Péter és Kálid Artúr is.

CATULLUS

Március 9. 19:30 – Magyar Színház A történet az időszámításunk előtti ’50-es évek Rómájában játszódik. A dráma három központi szereplője Metellus, Clodia és Catullus. A férj-feleség-szerető háromszögben a karakterek párbeszédéből különös kapcsolatok bontakoznak ki. Szövevényes viszonyaiknak, ármánykodásaiknak lehetünk tanúi, miközben felszínre kerülnek elfojtott vágyak, fájdalmak és érzelmek. Irdatlan szenvedélyek törnek fel, és az előadás első pillanatától érezhető, hogy ebbe valakinek bele kell pusztulnia... A méltán híres darabot a Magyar Színházban Hargitai Iván állítja színpadra mások mellett Hámori Ildikóval, Rancsó Dezsővel, Fillár Istvánnal és Holecskó Orsolyával.

EGY MEG EGY AZ EGY – TIBORNAK SZERETETTEL

Március 22. 20:00 – Trafó A MU egy 12,5 ezer évvel ezelőtt eltűnt kultúra, egy eltűnt civilizáció. Mítosz, legenda, történelem, valóság, koholmány – egyre megy. Egy emlék, ami arra tanít, hogy majd mi is eltűnünk, és majd miutánunk is születik még újabb kulturális generáció. A MU emléke a jelen „egyke” emberiség pszichés tragédiája. Ez az előadás arról szól, hogy valamit kaptunk, elvesztettük és megtaláltuk. A rálátást azokra a különös és fontos kapcsolatokra, amik sosem

A Nemzeti Színház és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház közös produkciója

SzéKely cSABA bányavirág

A Rózsavölgyi Szalon fellépôi márciusban:

László Zsolt | Stohl András | Tompos Kátya | Szarvas József | Söptei Andrea | Kerényi Róbert

rendező Sebestyén Aba SZÍNHÁZI ÉS IRODALMI ESTEK KULTURÁLIS TALKSHOW-K KOMOLYZENEI KONCERTEK JAZZ ESTÉK KÖNYVBEMUTATÓK bemutató | 2013. március 23. Kaszás Attila Terem

Új értelmet ad

GYEREKPROGRAMOK w w w. r o z s a v o l g y i . h u

ALFÖLDI RÓBERT, BÉRES ILONA, ÉRDI TAMÁS, FALUSI MARIANN, FODOR ANNAMÁRIA, GRECSÓ KRISZTIÁN, GULYÁS DÉNES, GYÖRGYI ANNA, HEGYI BARBARA, HIRTLING ISTVÁN, JORDÁN TAMÁS, JÓZSA IMRE, KINCSES VERONIKA, KOLOVRATNIK KRSZTIÁN, SZILÁGYI TIBOR, TORDAI TERI, UDVAROS DOROTTYA, ZÁVADA PÁL

13


14

SZÍNHÁZ – premier fogalmazódnak meg. Az előadás Leszták Tibornak szól azon a hangon, azon a nyelven, amin ő és még sokan értenek.

ÉGIGÉRŐ FŰ

Március 23. péntek 19:00 „Csak az a szép zőőd gyep...! Az fog nekem hiányozni!” – hangzott Rajz János jól ismert orgánumán a filmben Poldi bácsi aggodalma. De eszünkbe juthat, ahogy Dayka Margit az ujját a szájába téve pukkantott, vagy ahogy lekiabáltak a gyerekek a szenesember csúszdájának nyílásán, hogy „Jön a szén, csúszik!” Ezek mind-mind arról tanúskodnak, hogy igazán remek színészegyéniségekkel lehet csak maradandót létrehozni. Csak ők képesek megragadni és megmutatni nekünk az egyébként mindannyiunkban rejtőzködő emberséget, esendőséget, lelki nagyságot. Horváth Patrícia rendezésében Moór Marianna, Szűcs Sándor és Györgyi Anna is látható.

premier – SZÍNHÁZ A FÖSVÉNY

Március 9. 19:00 – Gózon Gyula Kamaraszínház Harpagon, a fösvény alakja talán a leggrandiózusabb, amelyet Molière teremtett. Illyés Gyula tömör megfogalmazásával: „Érzelem éppúgy nincs benne, akár az aranyában”. A darab manapság is aktuális, hiszen nemcsak a 16. századi viszonyokat figurázza ki, hanem a mai pénzközpontú világ elé is tükröt tart. A molière-i komédia nem könnyű hab, hanem kemény penge, ahol a pénz és a szerelem, az érzelem és az érdek áll egymással szemben. A darabot ezúttal Csiszár Imre álmodta színpadra, Székhelyi Józseffel a címszerepben.

Fülkefor és vidéke

Március 13. 20:00 – Belvárosi Színház – Orlai Produkció Lassan két éve, hogy Parti Nagy Lajos heti rendszerességgel elkezdte írni a honi közállapotról szóló sorozatot

az Élet és Irodalom páratlan oldalán. Az első „évad”, az első ötvenhárom írás Fülkefor és vidéke címmel tavaly jelent meg könyv alakban. „Magyar meséknek neveztem el őket, noha, természetesen, álmesék, a népmese bizonyos elemeit, nyelvét imitáló kisformák, abszurdok a rögvaló abszurditásáról, glosszák a helyzet margójára” – mondja a szerző. Az Orlai Produkciós Iroda előadásában Parti Nagy Lajos olvassa fel írásait, melyeket Dés László improvizációs muzsikája egészít ki. Kapcsolódó interjúnkat a 24. oldalon olvashatják!

HIMMELWERK GMBH

Március 29. 19:30 – Stúdió K „Annak, Akit Illet! (saját kezébe) Anno Domini idén, Kikelet hava második fertályának első vasárnapján, az Úr – a mi és mások teremtője – a Földre veti majd rettentő tekintetét. A Mennyek Királyának eltökélt szándéka, hogy felmérje, elegendő tiszteletet sugároz-e feléje az Ő

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/szinhaz

akolja. Azon félelmünktől vezérelve, hogy a Fennenvaló imádatának láthatósága csorbát szenvedhet, elrendelem, hogy a jeles napra virradóra, a mellékelt nyílvessző rezdülése által jelzett helyen égbekiáltó Torony emeltessék. Post scriptum: a projekt előfinanszírozott, elszámoló lap csatolva. Halasztást és kifogást nem tűrve: Klamm.” Nagypál Gábor rendezésében Kaszás Gergő és Lovas Dániel is látható.

A HETVENKEDŐ KATONA

Március 10. 19:00 – Pesti Színház Egy furfangos szolga a legváratla­ nabb pillanatokban és a legügyesebb cselekkel tesz keresztbe gazdájának, a hetvenkedő és gőgös katonának. Ám nemcsak a saját érdekében taktikázik: meg kell mentenie egy fiatal pár szerelmét. Ezzel egy olyan játékos sokszög alakul ki, és olyan kalandok kezdődnek, hogy csak kapkodjuk a fejünket, és fogjuk a hasunkat. Egy biztos, a

szolgának gyorsan kell cselekednie, mert az idő rohamosan fogy, és a katona egyre elviselhetetlenebb. Színpadra lép Géczi Zoltán, Telekes Péter, Bata Éva és Molnár Áron is. Az előadást Szőcs Artur rendezi.

HOVÁ LETT A KOMMUNIZMUS?

Március 1. 20:00 – Jurányi Inkubátorház A tranzit.hu meghívására a Chto Delat? szentpétervári művészcsoport Budapesten Brecht didaktikus tandrámáinak módszerére alapozva valósít meg egy, a szereplők saját élményeire és részvételére építő színpadi eseményt. Hová lett a kommunizmus? A kérdés elsősorban az orosz író, forradalmár Andrej Platonov művére utal. Csevengur című regényének főhőse álmából riad fel az éjszaka kellős közepén, és a szocializmust keresi, mint egy tárgyat, mintha csak a sajátja lett volna. A téma többszöri közös meg-

vitatásából jön létre a bemutatásra kerülő tandráma. Az előadást Olga Jegorova rendezi.

A HÖLGY FECSEG ÉS NYOMOZ

Március 7. 19:00 – Játékszín Alice vénkisasszony, a régi bútordarab, a jegyzői iroda alkalmazottja egy nap főnökét hátában késsel találja az íróasztal mellett. A megérkező Grandin felügyelő mogorva, mert betegen kirángatták az ágyából. A megfázás tünetein és a nyomozati munka nehézségein felül szegény felügyelőnknek még Alice kisasszonnyal is meg kell küzdenie, aki régi ismerősét véli felfedezni a detektív személyében, és mint autodidakta nyomozó a haláleset kivizsgálásában is lelkesen „segít”. A derűs és fordulatos történetben ketten fejtegetik a rejtélyes bűncselekmény szálait. Vári Éva és Gálvölgyi János is fellép Szilágyi Tibor rendezésében.

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/szinhaz

Jegyár: 2 600 Ft – 2 400 Ft Kedvezményes nyugdíjas- és diákjegy ára: 2 100 Ft – 1 900 Ft

1096 Bp., Haller u. 27. (FMK) Tel.: 06 30 562 26 99

15


16

SZÍNHÁZ – premier HUN VAGYUNK?

Március 23. 19:00 – JEMOL – Fészek Színház „Igen, a szkíta népek a Szíriuszról jöttek. A Nagy Medve csillagképből. A face-en olvastam. Akkor mi marslakók vagyunk?” Cziczó Attila és Miklós Máté darabjában néhány fiatal a magyarok eredetét kutatja. Színház a színházban. Lehetetlen küldetés! A Fészek Színház előadását Jendrics Anikó rendezi, előadja: Miklós Máté, Tóth Ágoston, Magyar Ajna, Gallai Dávid, Molnár Hajnalka, Cselle Gabriella, Sorbán Andrea és Kiss Boglárka.

PAULUS

Március 7. 17:00 – Bethlen Téri Színház – Spirit Színház A téma napjainkban mellbeverően aktuális. A paulus-i (páli) fordulás miértje és hogyanja. Három különböző korból, három különböző Pál, és három különböző fordulat. Pál az apostol, Friedrich von Paulus, a sztálingrádi vesztő, és Pál, a budapesti hacker története elevenedik meg, fonódik egymásba, majd egy nagy kérdésben sűrűsödik össze: változni vagy elpusztulni? A Bethlen Téri Színház előadását a Nemzeti Színház tagja, Makranczi Zalán rendezi, a koreográfus Gergye Krisztián, mellettük előadja Perjés János és Hoffmann Adrienn.

REVIZOR 2.0

Március 2. 18:00 – Vigyázó Sándor Művelődési Ház A Szimetrom Művészeti Egyesület egy érett, pergő és nyitott előadást tár a nézők elé. A revizor nemcsak a 19. századi vidéki, orosz társadalomról nyújt mulattatóan fonák korrajzot, hanem tértől és időtől

függetlenül az általános emberi gondolkodás és viselkedés mai napig fellelhető ellentmondásait állítja pellengérre. A mostani előadást az első kísérleti előadásuk után pontosan egy évvel állítják újra színpadra, ferde tükröt tartva ezzel a nézőknek, elsősorban a mostani „plázagenerációnak”. Pető Attila rendezésében fellép Nagy Bence, Makovinyi Zoltán és Madar Erika is.

RIPACSOK

Március 25. 19:00 – Spinoza Színházi szösszenetek. Sziszi és Zoli színházat akarnak. Mindenáron. A bemutatóig vezető út azonban rögös, több évad kimaradt jelenetei a padlásra kerültek. Most azonban lomtalanítást tartanak: előkerültek a régi kacatok. Három fiatal színész nagyszerű játéka zenével és humorral. Akik szöszölnek: Kálmánchelyi Zoltán és Vass Szilárd. Vendég: Fekete Linda

SZELEP

Március 23. 19:00 – Spinoza A Spinoza Színház új előadása politikai monokabaré, melyben Bach Szilvia mondja a magáét. Új dolgokról szól, mivel új a helyzet. Bach Szilvia, aki 1990-ben első helyezett lett a Humorfesztiválon, ír, beszél, játszik, énekel – elvarázsol bennünket. Mindent ő csinál, és kitűnően.

TÓTÉK

Március 9. 19:00 – Örkény István Színház Tót Lajos (Csuja Imre) községi tűzoltó a kies Mátraszentannán. Háza tiszta, kertje napfényben fürdik. Ha a fia nem szolgálna az orosz fronton, Tót Lajos csak a rádióból tudná, hogy háború van. Amikor a fia parancsnoka

(Epres Attila) egy szép napon megjelenik, hogy Tótéknál pihenje ki a háború megrázkódtatásait, Tót Lajos, felesége, Mariska (Pogány Judit) és lánya (Takács Nóra Diána) mindent megtesz azért, hogy az őrnagy jól érezze magát. Mindent, ami emberileg lehetséges. De hogy mi az, ami emberileg lehetséges, ínséges időkben legalábbis nézőpont kérdése. Az Örkény Színház régóta várt előadását Mácsai Pál rendezi.

TRIOLA

Március 8. 19:00 – Aranytíz Triviális triószonája három felvonásban. Játszmák, melyeket közelről ismerünk. Vagy mégsem? Mit (t)akar a nő és kit (t)akar a férfi? Van, aki mást akar. Van, aki egyet. Van, aki egyet s mást. Van, aki többet. Mert kevesebbel egyikük sem éri be. Az Aranytíz előadását Bárdos Attila rendezi, színpadra lép Kacsányi Dóra, Kovács Andrea és Ágoston János.

A VELENCEI KALMÁR

Március 22. 19:00 – Nemzeti Színház Antonio, a velencei kalmár szereti Bassaniót, aki könnyelműen elszórta az örökségét. Bassanio szerencsét akar próbálni Belmontban a gazdag, szép és erényes Portia kezéért. Ehhez pénzre van szüksége, és kihez forduljon, ha nem Antonióhoz? Antonio minden vagyona a tengeren, ezért kölcsönt vesz fel Shylocktól. A zsidó uzsorásnak mindössze egy kikötése van: ha Antonio nem fizet időben, kivághat egy font húst a kalmár testéből… Mohácsi János rendezésében Shylockot Gáspár Sándor, míg a fiatal Antoniót Hevér Gábor alakítja.

fidelio.hu/jatek

A Fidelio magazint keresse országszerte a Libri könyvesboltokban!

Játsszon velünk és nyerjen! Koncert- és színházjegyek, CD-k, könyvek Értesüljön a legfrissebb játékokról a Facebookon:

facebook.com/fidelio.hu


„Gyöngyhalászat” – avagy miért pont analitikus pszichoterápia / pszichoanalízis? Amikor valaki megkérdezi, mivel foglalkozom, könnyű válaszolni: pszichoterapeuta vagyok. Akkor te tanácsot adsz – mondják gyakran. Nem, nem adok tanácsot – válaszolom, és itt elakadok egy pillanatra, mert nem egyszerű röviden elmagyarázni, hogy mit is csinálok tulajdonképpen… Megpróbálok rájönni, hogy a hozzám forduló, az élet számos területén gyakran kifejezetten sikeres emberek miért szenvednek tünetektől vagy miért gyötrődnek kapcsolataikban. Nincs ebben semmi varázslat – számos pszichoanalitikus elmélet segít, és persze maga a terápiás helyzet. Minden azt szolgálja, hogy a kliens tudattalan érzései, a jelent is befolyásoló, korai kapcsolati mintái a terápiában megjelenhessenek, megfogalmazhatóvá, megérthetővé és feldolgozhatóvá váljanak. Vannak, akik homályos rossz érzésektől, ürességtől, rosszkedvtől szenvedhetnek, miközben életük elvileg „rendben van”. Ezek mögött a diffúz, mégis az életet átitató „valami nem stimmel” élmények mögött a személyiség mély rétegeiben szunnyadó hiányok vagy traumák állnak, melyek feltárásához, átdolgozásához pszichoanalízisre lehet szükség. A mélyebb rétegek elérése, a személyiség átalakulása pszichoanalízisben várható – egy pszichoanalitikus folyamat mélységére lehet szükség az élet szabadabb megéléséhez és az önanalízis képességének elsajátításához… A legnehezebb az első terápiás ülésig eljutni. Felvállalni, hogy valamivel gond van, megelőlegezni a bizalmat egy idegennek. Vállalni a közös munkát, elindulni egy izgalmas, de nehéz érzésekkel kísért úton, feladni a megszokott reakciókat – emellett persze ott van a felfedezés, felismerés öröme is. Aki erre vállalkozik, kemény lélektani munka árán kézbe veszi a saját sorsát, szemben a tudattalan mozgatórugóknak való passzív kiszolgáltatottsággal… A páciens nemritkán védelmet, „megmentőt” keres a terapeutában, amikor valakivel szemben nem tudja, vagy nem meri megvédeni magát. Például fiatal hölgy panaszolja, hogy szüleinek kulcsa van a lakásához, és a legváratlanabb pillanatokban bejönnek, hoznak valamit, vagy arra megy haza, hogy édesanyja kitakarított. Utálja ezt, de ha szól, a szülei megsértődnek és nem telefonálnak, ilyenkor bűntudata van. A terapeuta azt érzi: védd már meg magad, szabj határt! Ezt persze nem

mondjuk ki, ehelyett értelmezzük a helyzetet: „Olyan, mintha engedélyt vagy megerősítést várna tőlem, hogy megvédje magát. Vajon mi akadályozza meg abban, hogy határokat szabjon? Mitől tarthat?” Például tudat alatt félhet attól, hogy ha magára haragítja szüleit vagy ő maga megharagszik rájuk, elveszti a támogatásukat – és ez elég szorongáskeltő lehet ahhoz, hogy inkább alávesse magát az „intrúziónak”. A példa természetesen sűrítés, mindkét nemnél gyakori problémákat ötvöz – a terápia alapja ugyanis a titoktartás: csak akkor tudunk őszinték lenni, ha egészen biztosak vagyunk abban, hogy az elhangzottak soha nem kerülnek ki a terápián kívüli térbe. Ezért sem könnyű a módszerről beszélni, mert klienseink történeteit nem oszthatjuk meg másokkal. Minden történet egyéni, ugyanaz a helyzet mindenkinél más és más érzést és reakciót vált ki. Mindig a kliens saját érzése fontos, csak ő tudja eldönteni, hogy van-e köze a felkínált értelmezéshez. Ez benne a szép, de épp emiatt nem lehet sablonokban gondolkodni.

(Részletek dr. Gyomlai Éva cikkéből, amely teljes terjedelmében a Mindennapi Pszichológia 2013. 1. számában olvasható)

A magazint keresse az újságárusoknál, rendelje meg weboldalunkon: www.mipszi.hu


SZÍNHÁZ – ajánló fotó: Matz Károly, Izsák Éva

20

március 27. 18:00 Budapest Bábszínház, Játszó-tér

Fidelio Színházi Est: Líra és Epika

Szabó Borbála és Varró Dániel kritikusdíj-nyertes darabja, Mácsai Pál határokon innen és túl is elismert rendezése Bagossy Levente izgalmas bábjaival a Budapest Bábszínház Játszó-terén – ezt láthatják a színházi világnapon a Fidelio Színházi Est nézői. Mert a bábszínház műfaja a berögzült sztereotípiákkal ellentétben nem csupán a gyerekelőadásoké! A Líra és Epika csengő-bongó rímeit, pattogó verslábait és szikár prózáját – attól függően, mely birodalomban járunk épp –, no meg Leonce és Léna távoli rokonainak szerelmi történetét a felnőttek felnőtt és gyermeki énje is élvezni fogja.

Sirály

Tompos Kátya, Farkas Dénes, fotó: Znamenák István

március 4., 10. 19:00, 24. 15:00 Nemzeti Színház – Gobbi Hilda Színpadv

Alföldi Róbert rendezői pályája elején egyszer már színpadra állította a Sirályt, akkor Vári Évával és Kamarás Ivánnal a főbb szerepekben. A mostani bemutató helyszíne a Nemzeti Színház stúdiószínpada volt. A történet szerint az Oroszország-szerte híres színésznő, Arkagyina nyaralni érkezik a vidéki birtokra, ahová magával hozza a híres írót, Trigorint. A kellemesnek induló nyár fölkavarja a szenvedélyeket. Arkagyina szerepében Básti Juli látható, fiát Farkas Dénes, míg a sikeres írót Földi Ádám alakítja, hasonlóan a mostani előadás rendezőjéhez, aki öt évvel ezelőtt Szász János Bárka Színház-beli rendezésében bújt a sikeres író szerepébe.

Jankovics Péter, fotó: Puskel Zsolt

Karamazov

március 3. 21:00, 31. 15:00 MU Színház

Dosztojevszkij regénye alapján Faragó Zsuzsa, a produkció dramaturg­ja, a rendező, Laboda Kornél, valamint a fellépő színészek közösen írtak új darabot, mely a MU Színház Stúdiószínpadán látható. Az előadás fiatalos hangon szól olyan dilemmákról, mint az útkeresés vagy a függetlenedés, mindezt jó dalokkal megspékelve. Még a súlyos orosz klasszikust is a maguk képére formálják, az előadáshoz kapcsolódóan ugyanis külön Facebook-profilt készítettek az ismét élővé tett szerzőnek Fegya Dosztojevszkij néven. (Be lehet jelölni!) A MU Színház és a FÜGE Produkció közös előadásában fellép Adorjáni Bálint, Orosz Ákos, Lazók Mátyás és Jankovics Péter.

fotó: Michael Bause

Sérült színház (Disabled Theater)

Bata Éva, fotó: Puskel Zsolt

március 13., 14. 20:00 Trafó

március 13., 25. 19:00 Pesti Színház

A Koreográfusok új utakon című sorozat részeként látható francia– svájci produkció március 13-i előadása után közönségtalálkozó keretében kérdezi a rendezőt Varga Mátyás bencés szerzetes. Jérôme Belt mindig is az érdekelte, mi rejlik az előadás mögött. Koreográfiáiban a tánc és a színház szabályait elemzi. Jelen előadásában a zürichi Theatre HORA szellemi fogyatékkal élő színészeivel dolgozott együtt. Bel számára a közös munka tétje, hogy olyan tér nyíljon, ahol a fogyatékosság nem szorul ki a véleményformálásból, hanem vitát generál, melyben együtt fordulhatnak elő esztétikai és politikai érvek.

Vénusz nercben

A Pesti Színház előadása szenvedélyes történet két fiatal találkozásáról, melynek apropóját Leopold von Sacher-Masoch klasszikus erotikus regényének színpadra állítása adja. David Ives kortárs, amerikai szerző egyik legújabb darabja felkavaró mű színházról, irodalomról és művészetről, szemérmetlen vallomás férfi és nő állandó, lüktető harcáról, erotikus álmokról és túlfűtött vágyakról. Vanda és Thomas évődő, finoman érzéki, és olykor heves férfi-nő párbajában a Vígszínház két fiatal színésze, Bata Éva és Telekes Péter látható. Az előadást Marton László rendezte.


Dívánnyal és feszülettel

Fidelio: Színpadon először dolgozhattak együtt.

Mekkora szerepe volt ennek abban, hogy igent mondtak a felkérésre? Jordán Tamás: Rengeteg dolgot kell mérlegelni egy színésznek, amikor felkérik, de mindenképpen nyomatékot jelentett az, hogy Alföldi Róbert a partnerem, mert nagyon kíváncsi voltam, milyen lehet együtt játszani vele. Alföldi Róbert: Úgy történt, hogy Zimányi Zsófia felkért, hogy játsszam el Lewis-t, és én Freud szerepére Tamást javasoltam. Soha nem szerepeltem vele színpadon, és azt gondolom, ha az embernek megadatik az a lehetőség, hogy Jordán Tamással dolgozhat, akkor nem kérdés, hogy igent mond-e. F: A Rózsavölgyi Szalon különleges atmoszférája mit tudott hozzáadni az előadáshoz? AR: Először frászt kaptam, amikor bejöttem ide, mert nem tudtam elképzelni, lehet-e itt rendesen játszani, hogyan tud majd ez úgy működni, hogy színház is legyen, de közben mégse csináljunk teljesen úgy, mintha ez egy színház lenne. Aztán kiderült, hogy az agorajellege miatt fantasztikusan alkalmas a hely arra, hogy két színész úgy szerepeljen együtt, hogy valójában az ittlévő hetven-nyolcvan ember együttesen vegyen részt az előadásban. Színház, de valahogy mégse teljesen az, mivel szalon is, és a kettő között tud lenni. Első alkalommal nagyon meglepődtem, hogy ennyire közel vannak a nézők, effektíve hozzájuk érek, ott vannak mellettem. JT: Nekem annyival könnyebb talán a helyzetem, hogy itt fut egy népszerű önálló estem, amitől én ezt a helyet már belaktam, és nagyon szeretem. Végignézve a programját azt gondolom, ez a szalon egy olyan hiányt tölt be Budapesten, amire nagy szükség van, és ami – talán némi elfogultsággal mondhatom – kezdetben a Merlin volt. Én ezt nagyon bírom, szeretek a nézőkkel kontaktust tartani, szeretem, ha nagyon közel vannak. Robinak szokatlan ez a helyzet, de én már sokszor találkoztam hasonlóval. Meggyőződésem, hogy ez a darab itt tud igazán jól megszólalni. F: A kettejük között kialakuló értelmes beszélgetés jó fegyver lehet mindenfajta bigottság és az elvakult ideológiai meggyőződések ellenében? AR: Kezdjük ott, hogy már maga az a tény nagyon fontos, hogy két olyan ember beszélget egymással, akik lényeges kérdésekről mást gondolnak. Mégis beszélgetnek, és úgy, hogy kíváncsiak a másikra. Azt gondolom, ha ezt az előadásban jól csináljuk, akkor

fotó: Éder Vera

alföldi Róbert és Jordán Tamás

A Rózsavölgyi Szalon Az utolsó óra című előadásának középpontjában egy találkozás áll Sigmund Freud – akit Jordán Tamás alakít – és a világhírű pszichoanalitikushoz látogatóba érkező, fiatal professzor, Clive Staples Lewis között, kinek szerepében Alföldi Róbert lép színpadra. A két ember vitája Istenről éppen aznap veszi kezdetét, amikor Anglia belép a második világháborúba.

a végére mindenki felül fogja némileg bírálni a saját meggyőződését, és befogadja a másik oldal érvrendszerét is. Bármiről is beszélget manapság két ember, akik különbözően gondolkodnak a világról, annak nagy jelentősége van. Mi itt az előadásban a hitről, Istenről és a vallásról beszélgetünk úgy, hogy közben szerepünk szerint teljesen mást gondolunk. JT: Én még kiegészíteném ezt azzal, amit egy hetvenedik életévét betöltött ember mondhat, nevezetesen hogy engem mindig is az érdekelt, hogy az a szerep, amit színészként magamévá teszek, az enyém legyen. Ebben is magamról beszélek, még akkor is, ha nem mondom meg, én magam hiszem-e Istent vagy sem. Ahogyan a szerepem gondolkodik, létezik, viszonyul, az vagyok én abban a pillanatban. És aztán annak vagy van hatása, vagy nincs. Remélhetőleg van, de nem az a feladatom, hogy becsomagoljak üzeneteket. F: Az önök életében volt olyan mester, akivel idővel szembefordultak? JT: Rengeteg díjam van, de a legnagyobbról nem tudnak az emberek. Ez pedig nem más, mint hogy egyszer Latinovits Zoltánnal egy órán keresztül, az ütlegelés határáig veszekedhettem azon, hogy a Levegőt című vers első versszakát hogyan kell mondani. Fölcipelt a lakására, és csak mondta, mondta, mert megőrjítette, hogy én mást gondoltam. AR: Nekem talán Horvaival (Horvai István, a Vígszínház egykori igazgatója – a szerk.) volt ilyen. Ő volt a mesterem a főiskolán, és amikor először megrendeztem a Sirályt, eljött megnézni. Előadás után a Vígszínház harmadik emeletén elkezdtünk beszélgetni arról, mit gondol a rendezésről, és eljutottunk odáig, hogy én végül otthagytam, ő pedig önmagából kikelve kiabált utánam. De később mégis tudtunk beszélni egymással az előadásról. Várhegyi András

Szereplôk: Vass György • Fodor Annamária • Cseh Judit • Molnár Erika • Kövesdi László • Ficzere Béla • Placskó Emese • Gáspár Anna

• Zenészek: Wittek Béla, Bartus János • Dramaturg, dalszövegek: Duró Gábor • Jelmez: Kovács Andrea •

SZÍNHÁZ – portré

a

ptun Brigád bem e N s ut a ve tja 7é Litvai Nelli:

VILÁGSZÉP NÁDSZÁLKISASSZONY – zenés mesejáték –

2013. április 7. Thália Színház, Új Stúdió

1 00 ! s . elôadá A jubileumi elôadás alkalmából ALKOTÓI PÁLYÁZATOT hirdet a Neptun Brigád társulata 5-12 éves gyerekeknek.

Rajzold, ragaszd, fesd, formázd meg a VILÁGSZÉP NÁDSZÁLKISASSZONYT! A legötletesebb alkotás beküldôje elhozhatja az egész óvodai csoportját vagy iskolai osztályát az elôadásra! A pályamûvek beküldésében segédkezô felnôtteket pedig meghívjuk a Független Thália Projekt általuk választott elôadására! Beküldési határidô: 2013. március 25. A pályázat részletei a neptunbrigad.hu és a thalia.hu honlapon olvashatóak.

Grafika: Krucsó Rita Júlia • Díszlet: Huszár Andrea • Zene: Wittek Béla • Koreográfia: Horgas Ádám • Asszisztens: Németh Dóra • Produkciós vezetô: Gáspár Anna • Rendezô: Baksa Imre

22


24

SZÍNHÁZ – portré A mese mögött

PARTI NAGY LAJOS

Fidelio: Eddig mindig egyedül olvastál (kivéve

talán néhány, több írót és zenészt is felvonultató közös estet), most miért hívtad el Dés Lászlót, és miért épp őt? Parti Nagy Lajos: A „miért épp” nem szorul magyarázatra, Dés nagyszerű zenész, öröm őt hallgatni, öröm vele fellépni. Másrészt nem először dolgozunk, lépünk fel együtt. Tavaly az Iglbauer stúdió kiadásában két CD-t is fölmondtam a mesékből, Fülkeufória 1. és 2. címmel, melyekben szintén Dés fújt, improvizált, volt a mesék között. Rövideket fújt persze, de így is kiválóan működött a dolog, mindketten úgy gondoltuk, kipróbáljuk „élőben”, zenésebben és szabadabban, mint egy lemez. Volt egy rendes, egész estés fellépésünk Újlipótvárosban, láttuk, hogy kedvünk is van hozzá, s fantázia is van ebben az együttállásban. Ezután Dés megkereste Orlai Tibort, akinek tetszett az ötlet, így lett a helyszín a Belvárosi Színház. F: Az elmúlt két évben sokszor, sok helyen olvastál már a Fülkeforból. Papíron mindegyik nagyon ütős. Volt, amelyikről kiderült, hogy felolvasva nem működik, vagy amelyikről azt gondoltad, hogy kevésbé sikerült, de a közönség mégis nagyon szereti? PNL: Ezeket a meséket, egyre inkább látom, az élőszó, a felolvasás „fejezi be”. Sokan mondják, hogy akkor nyílnak ki a szövegek, ha olvasom őket. Minden mese minden alkalommal más. Nem szöveg szerint, de más a kontextus, amiben megszólalnak. Ezen, és persze rajtam, a felolvasón múlik, hogy mennyire működnek: a pillanatnyi értelmezésemen, a tempómon. Olyan, ami felolvasva bedöglött volna, nem volt. Ne felejtsd el, viszi őket a tárgy, a halványuló, de mégiscsak aktualitás, ami ugyan nem irodalmi kategória, de itt nagyon is a hatás része. Fülkefor és vidéke mi vagyunk. Viszi azután a nyelv mint legfő jellegzetesség. Én a megírtságra, a szöveg milyenségére tenném a hangsúlyt, de látnom kell, hogy a hatás jó része a témából fakad. Nem bánom, ennek tudatában kezdtem el írni is, felolvasni is. F: Hétről hétre egyre nagyobb a választék, amiről mesét lehet írni. Mi alapján döntesz, hogy mit „mesésíts” meg? PNL: Mindig több dolog van, amit fel kéne venni ebbe az ellenpanteonba, mint amennyi megírható. Leginkább az dönt, hogy mi hagyja mesésíteni magát. Olykor nem is rajtam múlik, jár a kezem, és egyszer csak adja magát, hogy merre indul a mese. Persze van az abszurdnak olyan foka, amin már nincs mit megírni.

ÉS

videke

esék m r a y g a M

fotó: Szűts Miklós

par t i n agy l a j os

Lassan két éve hétről hétre várjuk, hogy kézbe fogva a legfrissebb Élet és Irodalmat elolvassuk Parti Nagy Lajos legújabb magyar meséjét a honi közállapotokról. A sorozatból előbb könyv lett, most pedig színházi este. Márciusban a Belvárosi Színházban a szerző olvassa föl a meséket, Dés László pedig szaxofonnal kommentálja az elhangzottakat.

F: Eszembe jutott a Macskafogó, ami egy mesének

álcázott, erősen rendszerkritikai rajzfilm. A Fülkeforral egy időben jelent meg Mosonyi Aliz magyarmesékje. De említhetném jóval régebbről a Gulliver utazásait is, ami szintén mesébe bújtatott társadalomkritika. Miért alkalmas arra a mese, hogy nagyon komoly elemzést adjon az emberiség problémáiról? PNL: Tán épp azért, mert nem elemzést ad, hanem szempontokat, meggondolnivalókat az elemzéshez. Elmond egy hosszú időn át kiérlelt (tan)történetet, hogy kezdj vele valamit. Az említett példákhoz képest az én meséim legföljebb úgy mesék, hogy „ez nem lehet igaz”. Olyan magyabszurdok, amik fölhasználnak bizonyos fordulatokat, paneleket, nyelvet, a mese mögé bújnak, de nem bújnak bele a bőrébe. Álmesék. Ha tudok róla 2011 áprilisában, mikor ezt a sorozatot az ÉS-ben elkezdtem, hogy Mosonyi Alíz magyarmesék címmel könyvet ír, méghozzá egy nagyszerű, sírnivalóan gyönyörű mesekönyvet, akkor más sorozatcímet választottam volna. Én is meséknek hívom őket, de a pontos műfajukat aligha tudnám megmondani. Tán nem is lehet, tán lételemük épp ez a határhelyzet. Van, aki színtiszta közéleti glosszának tekinti őket, és így is bánik velük, van, aki mesének, „színtiszta” irodalomnak. Én nem bánom, hogy besorolhatatlanok. Még a státuszuk is, hogy hallani vagy olvasni valók-e inkább. Nem tagadom, felolvasni olykor jobb őket, mint minden héten szerda délig megírni, de hát előbbi, ugye, nincs utóbbi nélkül. Rick Zsófi Az interjú bővebb változata a Fidelio.hu/szinhaz oldalon olvasható.

Aki elmondja:

PARTI NAGY LAJOS

BelvárosI színház (Vii. ker károly krt. 3/a)

aki elzenéli:

DÉS LÁSZLÓ

2013. március 13, március 20 (20 óra)

Jegyek válthatók a Belvárosi színház szervezésén (1075 Bp., Dohány u. 1/a, tel.: 266-7130, nyitva: H-P 10-18 óráig), valamint az ismert jegyirodákban, a jegyterjesztőknél. Bankkártyás vásárlás a www.jegy.hu oldalon lehetséges.


26

SZÍNHÁZ – portré Nem gyerekjáték

Fidelio: A színház rizikós, társadalmi kérdéseket sem megkerülő sorozatának részeként készült az előadás. Ez a kortárs terep nektek is otthonosabb alkotóként, mint ha klasszikus alapanyagokkal dolgoznátok? Spiegl Anna: A klasszikusok attól klasszikusok, hogy olyasmivel foglalkoznak, ami állandóan aktuális marad. Attól, hogy ez egy kortárs dráma, az alkotói hozzáállás nem jelent mást. Bercsényi Péter: Nyilván jobban tudok hozzá kapcsolódni, mert most élek, egy időben tapasztalom a világot vele, de nem ettől nehéz eljátszani, beszélni róla. F: A darab témája kényes, hiszen hajléktalan fiatalokról szól, de mégiscsak ifjúsági előadás készült belőle. Mennyire merítkeztek mélyre, mit és hogyan mutattok meg ebből a valóságból? BP: Bábszínházi előadásról van szó, ezért inkább szimbólumokkal dolgozunk, stilizálunk: a hajléktalan gyerekek itt gyümölcsök és zöldségek. Ez egyfajta elidegenítést jelent, ugyanakkor valamennyire segít feldolgozni a történetet, ami által még jobban ráirányítjuk a figyelmet a mögöttes érzelmekre és sorsokra. SA: Az csak a háttér, hogy ők hajléktalanok, mert a történet igazából erről a két fiatalról szól, akik a barátaikkal próbálnak egyfajta élhető közeget teremteni, mert a társadalom kilökte magából őket. Árva utcagyerekekről van szó, de nekem alapvetően magával a karakterrel kellett foglalkoznom, és nem azzal, hogy ő hajléktalan. F: Szóljunk pár szót a bábokról, illetve az előadásban szereplő zöldségekről és gyümölcsökről. Mi az a licsi? BP: Ez egy olyan gyümölcs, aminek szúrós a héja, viszont ha lehúzod róla, belül fehér és puha húsa van. A karakterem is pont ilyen: kemény, belevaló utcagyerek, de valójában, a felszín alatt nagyon érzelmes fiú. Ő fut mindig leghátul, mert le tudja hagyni a kutyákat. Mindent tud az utcai életről. És egyszer csak jön ez a lány, Kivi, aki teljesen összezavarja, aztán lassan elkezdenek egymás felé nyitni. Attól szép a történet, hogy ez a szerelem valódi, nincs benne semmi érdek, két ember őszinte egymásra találása. SA: Licsi az, aki elnevezi Kivit. Nekem mindig az ugrik be, hogy egy félbevágott kivi milyen szép belülről. Olyan lányt képzelek el, akinek ehhez hasonló nagy, hatásos szeme van. F: Dolgoztatok már együtt színpadon. Itt, a színházban számíthattok egymásra úgy, mint Licsi és Kivi? BP: A közös hullámhossz szerintem megvan. Hiába csak öt éve végeztem, vannak már olyan dolgok, amiket a rutin hozott meg, és fura azt látni, hogy Anna is ugyan-

fotó: Éder Vera

spiegl anna és bercsényi péter

Újabb ifjúsági előadást mutatott be a Budapest Bábszínház. A Kivi című produkcióban hajléktalan fiatalok életén keresztül bontakozik ki egy szerelmi és egy, a közösség fontosságáról szóló történet. Gáspár Ildikó rendezésében Spiegl Anna és Bercsényi Péter kelti életre ezt a szokatlan tündérmesét.

fotó: Éder Vera

azokba szalad bele. Nem azt mondom, én is elkövetem ezeket a mai napig, csak már tudom, mit lehet kezdeni velük. Nem szeretek beleszólni más dolgába, de ha látom, hogy elakad, akkor próbálom átsegíteni. Persze végül neki magának kell megbirkóznia ezekkel, nem akarok rátelepedni, ennyire ugyanis nem érzem azt, hogy én lennék a gondoskodó „big brother”. SA: Az mindenképpen sokat jelent, hogy amikor kétségeim támadnak, lehet Petihez szaladni. F: Mi okozza a nehézséget? BP: Én ilyet még soha nem csináltam. Fura ez a kint- és bentlevés, hogy narrálunk, de közben át is kell élni, amit elmondunk. Olyan, mintha három irányba játszanánk egyszerre: befelé, a nézők felé, és a tárgyak irányába, amelyeknek szokatlanul kevés itt a bábossága. SA: Nekem az a legnehezebb, hogy a nézők körbeülnek minket, nagyon közel, miközben ők is meg vannak világítva, nekem pedig így kell mesélni nekik, és szélsőséges lelkiállapotokban is meg kell osztanom velük, amit érzek. F: Tulajdonképp nevezhetjük tárgyjátéknak azt az animációs technikát, amit használtok, de mennyiben tekinthető a Kivi bábelőadásnak? SA: Kérdés számomra, mennyire bábos az előadás, a létrehozásához viszont abszolút bábosként kellett gondolkodni. Egy nem bábos színésznek nagy nehézséget jelentenének ezek a megoldások, amiket mi kitaláltunk. BP: Szerintem bábelőadásnak nem tekinthető, inkább bábos előadásnak. Gyereknek kell lenni lélekben, hogy életre kelljen, amit látunk. Nem mutatunk meg mindent, de adunk némi segítséget a nézőknek, hogy jobban el tudják képzelni, amiről beszélünk. Várhegyi András Az interjú bővebb változata a Fidelio.hu/szinhaz oldalon olvasható.


28

SZÍNHÁZ – daraboló

daraboló – SZÍNHÁZ 1 × 3 néha 4, avagy egyszerháromnéhanégy (Madách Színház) Író: R. Cooney–T.Hilton; r.: Szente Vajk; fsz.: Nagy Sándor, Szerednyey Béla A dúsgazdag Hardcastle tízezer fontot szándékozik ajándékozni egy volt üzlettársa fiának azzal az egy feltétellel, hogy a fiún kívül ne legyen más örökös a láthatáron. Az angol úr vidéki házában összeverődő színes forgatag biztosítja az állandó meglepetéseket és félreértéseket.

Blackbird (Szkéné Színház) Író: D. Harrower; r.: Kováts Adél; sz.: Pető Kata, Mucsi Zoltán Egy férfi és egy nő tizenöt év után találkoznak újra. Hosszú, nehéz beszélgetés kezdődik köztük, amelyben felidézik a közösen átélt múltat, szembesülnek ellentmondásos emlékeikkel, miközben elementáris erővel tör felszínre mindaz, amit a múlt és egymás iránt éreznek.

Csongor és Tünde (Nemzeti Színház – Gobbi Hilda Színpad) Író: Vörösmarty Mihály; r.: Tengely Gábor; fsz.: Földi Ádám, Martinovics Dorina, Molnár Piroska, Nagy Mari, Radnay Csilla, Nagy Zsolt Az ifjú Csongor szerelme, Tünde keresésére indul, ám útja során a vén Mirígy mindent elkövet, hogy megnehezítse kettejük egymásra találását. Beteljesedhet-e egy ember és egy tündérlány szerelme?

Esőember (Belvárosi Színház) Író: D. Gordon; r.: Anger Zsolt; sz.: Kulka János, Nagy Ervin, Cseh Judit, Kézdy György, Urbanovits Krisztina Mi történik, ha egy harmincéves, pökhendi fiatalember megtudja, hogy van egy bátyja? Aki ráadásul autista, egy intézetben nevelik, és apja rá hagyta minden vagyonát? Az Oscar-díjas film színpadi változata, nagyszerű szereposztásban.

A 2. váratlan szerelem (FUGA – Kováts­ műhely) Író: Marivaux; r.: Kováts Kriszta; fsz.: Nagy-Kálózy Eszter, Lengyel Ferenc, Kálid Artúr, Sipos Vera, Kovács Ádám, Murányi Márta/Kováts Kriszta A két főszereplő szerelmi bánatában úgy hiszi, hogy már sose lesz szerelmes. És amikor jön a második váratlan szerelem, mindent megtesznek, hogy ezt letagadják maguk előtt. Persze bekavar a harmadik, aki felgyorsítja az eseményeket…

Black Comedy (Centrál Színház) Író: P. Shaffer, r.: Puskás Tamás; fsz.: Schmied Zoltán, Kovács Patrícia, Blaskó Péter A világhírq bohózat az elsQ néhány perctQl eltekintve egy vaksötét szobában játszódik. Amíg a szereplQk a sötétben tapogatóznak, addig a közönség jót mulat, ugyanis a színpadon akkor van világos, amikor a történet szerint a helyiségben sötét.

A dizőz halála – interaktív vacsoraszínház (Orfeum) Író-r: R. R. Moowie; fsz.: Gulyás Balázs, Udjah Olzsál Lola A borzongást, a zenét, a fekete humort, a társaságot, a revü világát és a finom ételeket egyaránt kedvelőknek kínálják az estét, hiszen mindez megtalálható ebben a színházi előadásban. A revü világában feltűnő, különös és furcsa művészcsapattal találkozhatunk, miközben érzelmekkel teli sanzonok csendülnek fel.

Európa, Európa! (Stúdió K Színház) Író: H. Barker; r.: Koltai M. Gábor; fsz.: Hay Anna, Homonnai Katalin, Lovas Dániel, Menszátor Héresz Attila, Nagypál Gábor, Nyakó Júlia, Spilák Lajos Újra kell teremteni az európai embert, újra kell teremteni a kis törött darabkákból. A fejet a méhfalhoz erősíteni satöbbi. Hajat ragasztani a repedezett, őrült koponyákra. Miben áll a kor szelleme? Semmi más nem kell, mint egy kis rokokó, meg egy kis jazz.

A kappan, a csirke és a marabu (Rózsavölgyi Szalon Arts & Café) R: Dicső Dániel; sz.: Fodor Annamária, Hirtling István, Józsa Imre Az előadás a múlt század első évtizedeinek legsikerültebb kabarétréfáit idézi meg, Békeffy, Heltai, Nagy Endre, Karinthy és mások tollából, korabeli újságcikkekkel, apróhirdetésekkel és sok-sok zenével Buday Dénestől Zerkovitzig.

A Bandy-lányok (Belvárosi Színház) Író: Parti Nagy Lajos; r.: Ascher Tamás; sz.: Hernádi Judit, Udvaros Dorottya A darab két nő történetét meséli el, akik közöttünk élnek, az általunk is jól ismert problémákkal küzdenek. Egyetlen cél lebeg a szemük előtt: olyan híresnek, elismertnek lenni, mint az Andrews nővérek. Próbálnak és várnak a nagy lehetőségre, amikor egy nagyszabású koncerten mutatkozhatnak be.

Dogville (Bárka Színház) Író.: Lars von Trier–Christian Lollike; r.: Anger Zsolt; fsz.: Szorcsik Kriszta, Dévai Balázs, Mucsi Zoltán Van egy kisvárosi közösség, akik azt gondolják magukról, hogy valami összetartja őket, de semmi más nem tartja őket össze, mint az önzőség, az aljasság meg a gyávaság. Egy Hófehérke-szerű őrangyal érkezik közéjük. Lars von Trier története száz évvel ezelőtt játszódik. A Bárkáé itt és most.

Édes fiaim (József Attila Színház) Író.: A. Miller; r.: Kerényi Imre; fsz.: Huszti Péter, Piros Ildikó, Viczián Ottó A háborúban Joe Keller elveszítette fiát, Larry-t, ám felesége ezt képtelen elfogadni. Három éve hazavárja a mindenki számára halottnak vélt fiút. Egy nap Larry volt menyasszonya érkezik a házba... Arthur Miller alkotása olyan mély emberi, erkölcsi problémákat feszeget, mint a becsület vagy a szeretet hatalma.

Amphitryon (Nemzeti Színház - Gobbi Hilda Színpad) Író: Kleist; r.: Gothár Péter; fsz.: Alföldi Róbert, Udvaros Dorottya, Nagy Mari, Nagy Zsolt Jupiter, aki istenként nem veti meg a halandók szerelmét sem, Amphitryon thébai hadvezér feleségét, Alkmenét szemelte ki magának. Mivel azonban az asszony hű urához, Jupiternek csaláshoz kell folyamodnia: a férj képét ölti magára, hogy célját elérje. A csalásra azonban fény derül…

Blue Hotel (MU Színház - HOPPart) R.: Herczeg Tamás; fsz.: Barabás Richárd, Friedenthal Zoltán, Kiss Diána Magdolna Amikor a tisztelt nagyérdemű átadja magát ennek a „parttalan” világnak, olyan kötéltáncossá lesz, aki elindul a magasban csillogó kötélen, mely a reális és irreális közé van kifeszítve. Aludni nem tudó színészek fakadnak dalra, hogy az éberség hálójába csalják az álmok egzotikus világát, amiből Te sem szabadulsz könnyen.

A Doktor úr (József Attila Színház - Turay Ida Színház) Író:Molnár Ferenc; r.: Huszti Péter; fsz.: Schnell Ádám, Piros Ildikó, Mikó István Molnár Ferenc, világhírű színpadi szerzőnk legtöbbet játszott darabja A Doktor úr. Dr. Sárkány ügyvéd lakásán játszódik a fergeteges bohózat, szerelemmel, cselszövéssel, féltékenységgel, nagyszerű szerepekkel.

Fédra Fitness (Arnold Gymn Sportcentrum – KoMa Társulat) Író, r.: Tasnádi István; fsz.: Csákányi Eszter, Jaskó Bálint, Scherer Péter Míg a király kómában fekszik, a felesége, Fédra kikezd saját mostohafiával, és amikor az visszautasítja, bosszúból bevádolja férjénél, hogy erőszakot követett el rajta. Az előadás korunk bálványimádásának, a tartósítani kívánt fiatalságkultusznak jellegzetes helyszínén, egy fitnessteremben játszódik.

Ármány és szerelem (Gózon Gyula Kamaraszínház) Író: F. Schiller; r.: Czeizel Gábor; fsz.: Nagyváradi Erzsébet, Tóth Sándor Schiller polgári szomorújátéka abban különbözik elődeitől, hogy a fiatal szerző kortárs drámát írt, azaz saját korának embereit, viszonyait örökítette meg. Itt a szerelmeseket nem a végzet választja el egymástól, hanem az aktuális társadalmi körülmények, és az abból fakadó ármánykodás.

Bolha a fülbe (Radnóti Színház) Író: G. Feydeau; r.: Mohácsi János; fsz.: Gazsó György, Szávai Viktória, Schneider Zoltán Bár mi, magyarok bogarat ültetünk a másik fülébe, ha olyasmit közlünk vele, ami aztán nem hagyja nyugodni, a franciák bolhát. Persze nem szó szerint. Egy megunhatatlan komédia hűségről és csalfaságról, féltékenységről és bizalomról, na és persze (testi) szerelemről.

Döglött aknák (Újszínház) Író: Csurka István; r.: Koncz Gábor; fsz.: Gregor Bernadett, Koncz Gábor Paál és Moór idegösszeomlással kerül kórházba, s egy kórterembe zárja össze őket a véletlen. Mindketten a politikai helyzet áldozatai. Paál a személyi kultusz éveinek rettegett vidéki kiskirálya, aki félreállítását soha nem tudja megemészteni, Moór pedig a reakciós volt úri osztály megtestesítője. A két ellenfél ádáz gyűlölettel kémleli egymást…

Feketeszárú cseresznye (József Attila Színház) Író: Hunyady Sándor; r.: Kerényi Imre; fsz.: Nemcsák Károly, Pikali Gerda, Rékasi Károly, Turek Miklós Irina és Dusán szerb házaspár. Egy napon az ablakuk alatti szerenádra ébrednek: a falujukban állomásozó magyar katonák jöttek búcsúzni, indulniuk kell a frontra. Nagy mulatozás kerekedik, bár sejtik, lesz, aki soha nem fog visszatérni. Két év telik el, s a történelmi helyzet gyökeresen megváltozik.

Arthur the king 2. – The round table (Átrium Film-Színház) R.: Magács László; fsz.: Katie Benson, James Cloke, Gretchen Meddaugh Évekkel ezelőtt egy fiatal fiú kihúzott egy kardot egy kőtömbből egy egész nemzet sorsát megváltoztatva ezzel. A fiú azóta felnőtt, Artúr király vált belőle, de belül még mindig ugyanaz a fiatal és forrófejű ifjú, aki volt. Egy történet barátságról, megbocsátásról és arról, hogyan cselekedjünk helyesen.

Bunyósszív (Kolibri Pince) R.: Bagossy László; sz.: Németh Tibor, Bárdi Gergő Jojo laza srác, de tényleg, a lazák leglazábbja. Leo fura egy vénember: bokszoló volt, mégis az aggok házában kötött ki. Leo azért került a zárt részlegre, mert kiütött egy ápolót, Jojo meg azért, hogy kifesse neki a falat, hála a bíróság bölcs mérlegelésének. És ha már a kényszer egymás mellé terelte őket, hát beszélgetni kezdenek.

East Balkán (Bárka Színház – Cseh Tamás Terem) Író: Tasnádi István; r.: Vidovszky György; fsz.: Herman Flóra, Dér Zsolt, Császár Réka „Ha jó közel állok a hangfalhoz, az ujjaim bizseregnek. Minden szervem külön frekvencián mozog. Érzem külön a vesémet és a májamat, érzem, hogy hol a méhem. Másfél méterre egy mélynyomótól végighallgatni egy Prodigy-számot, igazi intimtorna. 140 bpm felett kezdődik az élet.”

Földindulás (Újszínház) Író: Kodolányi János; r.: Pozsgai Zsolt; fsz.: Szakács Tibor, Koncz Gábor A két világháború közötti gazdasági válság idején a kis ormánsági faluban kegyetlen törvények uralkodnak. Az Amerikát megjárt Dzsoni visszatért, felvásárolja a szegény parasztoktól a földet, kiforgatja őket a vagyonukból. Kántor János azonban szembeszáll a helyi törvényekkel.

Bányavakság (Szkéné Színház) Író: Székely Csaba; r.: Csizmadia Tibor; fsz.: Kaszás Gergő, Bozó Andrea, Széles László A polgármester-választás előtt álló falu jelenlegi első embere rendőrt hív a központból, hogy leleplezze a másik polgármesterjelölt korrupt ügyleteit. A megérkező rendőr román lévén az országban a többséghez, de a faluban a kisebbséghez tartozik. A „revizor” végül nem csak a konkurencia ügyleteit tárja fel…

Cyber Cyrano (Kolibri Színház) Író: Tasnádi István; r.: Vidovszky György; fsz.: Nemes Anna, Dér Zsolt Amikor a képzelet erősebb, mint a valóság. Mikor a virtualitás valódibbnak tűnik, mint a mindennapi realitás. Egy darab arról, hogy mire jó az internet. És hogy mire nem. Talált történet alapján.

Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe (Nemzeti Színház) Író: Kovács Márton–Mohácsi István–Mohácsi János; r.: Mohácsi János; fsz.: Alföldi Róbert, Radnay Csilla, László Zsolt, Kulka János, Nagy Mari, Makranczi Zalán, Hevér Gábor, Tompos Kátya, Mátyássy Bence 1946. A falu színjátszókörét a János vitéz előadásáról Szibériába hurcolják. Igaz történeten alapuló darab szerelemről, hazaszeretetről, a 20. századi Magyarországról.

A Főfőnök (Radnóti Színház) Író: Lars von Trier; r.: Anger Zsolt; fsz.: Csányi Sándor, Gazsó György, Kováts Adél, Szávai Viktória, Petrik Andrea, Péter Kata, Schneider Zoltán Egy jól menő cég vezetője szeretné eladni a vállalatát, ám a vevő kizárólag a távolban élő főfőnökkel hajlandó tárgyalni, aki nem létezik. Fel kell bérelni egy állástalan színészt, hogy eljátssza a főfőnököt...

Bányavirág (Pinceszínház) Író: Székely Csaba; r.: Csizmadia Tibor; fsz.: Kaszás Gergő, Széles László, Bozó Andrea Az isten háta mögötti kis faluban két dolog van: bezárt bánya és házi pálinka. Ez utóbbiból mondjuk sok. Ezen kívül csak egy haldokló apa, az orvos, a kihűlt házasság és az almakompót forgatja a hétköznapokat, mint benzin a rozsdás láncfűrészt.

Csetepaté Chioggiában (József Attila Színház) R.: Csiszár Imre; fsz.: Besenczi Árpád, Kocsis Judit, Jónás Andrea A kis olasz halászfaluban, Chioggiában legalább három fehérnép jut egy férfira. A férfiak hónapokig a tengert járják, a lányok-asszonyok pedig otthon verik a csipkét. És ahol sok nő van összezárva, ott biztos, hogy előbb-utóbb történni fog valami.

Egyszer volt, hol nem volt...hu (Jurányi Inkubátorház) R.: Alexis Latham; sz.: Szalontay Tünde, Molnár Csaba, Balogh Rudolf Lehet-e viccelni a tabuval, és komolyan venni a viccet? Az előadás első változatának alapjául a gyöngyöspatai események szolgáltak, a mostani, átdolgozott változat arra tesz kísérletet, hogy bemutassa az egyszerre ismerős és idegen Magyarországot.

A fösvény (Nemzeti Színház – Gobbi Hilda Színpad) Író: Molière; rend.: Rába Roland; sz.: Mátyássy Bence, Radnay Csilla, Gerlits Réka, Blaskó Péter, Törőcsik Mari Molière az emberi természet legmélyét feltáró jellemkomédiájának főszereplője maga a pénz. A pénz, amiből sosincs elég – egyesek számára. A pénz, ami mindig a másé; a pénz, amit meg kell őrizni, amit gyarapítani kell, amit irigyelni kell.

29


30

SZÍNHÁZ – daraboló

daraboló – SZÍNHÁZ

Francia rúdugrás (Centrál Színház – Kisszínpad) Író: Mohácsi István; r.: Mohácsi János; sz.: Kovács Patrícia, Pál András, Herczeg Adrienn, Felhőfi-Kiss László, Urbán Tibor, Szabó Vera Férjek és feleségek, akik nehézségek és félreértések árán lesznek egymáséi. Betekintünk házasságok bugyraiba, rácsodálkozunk a pszichológia mindenhatóságára, és még azt is kiderítjük, hogy milyen sport is a francia rúdugrás.

Ha lesz egy férfinak… (Jurányi Inkubátorház – Gólem Színház) Író: Visky András; r.: Borgula András; kor.: Frenák Pál; sz.: Takátsy Péter, Szilágyi Katalin, Marie-Julie Debeaulieu „Ha lesz egy férfinak lázadó és engedetlen fia, nem hallgat apja hangjára és anyja hangjára, és meg bár megfenyítik, utána sem hallgat rájuk, ragadja meg őt apja és anyja, vigyék ki a város véneihez (…), kövezzék őt halálra a város férfiai mind.” – írja a Tóra.

Holt lelkek (Radnóti Színház) Író: Gogol; r.: Valló Péter; Petrik Andrea, Bálint András, Rudolf Péter, Csomós Mari A történet szerint Csicsikov, a zseniális szélhámos holt lelkeket vásárol, hogy velük spekulálva nagy vagyonhoz jusson. Útjai során megismerkedik a cári Oroszország nemesi világának panoptikumával.

Az isteni Sarah (Belvárosi Színház) R.: Hargitai Iván; sz.: Vári Éva, Gálffi László Sarah Bernhardt igazi szent szörnyeteg volt. Zseniális színésznő, a lapok számára mindig pletykákkal szolgáló híresség. Eljátszott minden korabeli nagy főszerepet. Élete vége felé titkára, a hűséges Pitou tollába diktálja eseményekben gazdag életét.

Jelenetek egy házasságból (Radnóti Színház) Író: I. Bergman; r.: Bálint András; sz.: Szávai Viktória, Schneider Zoltán Marianne és Johan történetében Bergman könyörtelen pontossággal és végtelen empátiával beszéli el két ember kapcsolatának bonyolultságát. Sokszor szórakoztató, máskor szívszorító jelenetek egy férfi és egy nő szerelmének történetéből.

Kaisers TV, Ungarn (Szkéné – Pintér Béla és Társulata) R.: Pintér Béla; sz.: Szakonyi Györk, Szalontay Tünde, Hajdú Rozi, Enyedi Éva, Friedenthal Zoltán, Pintér Béla, Mucsi Zoltán Baráznay Ignác történetünk képzeletbeli főhőse. Tisztázatlan halála után negyven évvel leánya, Amália egy különös transzcendens utazás alkalmával visszakerül 1848-ba.

Furcsa pár (Madách Színház) Író: N. Simon; r.: Márton András; sz.: Szervét Tibor, Gálvölgyi János, Kautzky Armand/Laklóth Aladár, Pusztaszeri Kornél, Szente Vajk Oscar, a laza, fesztelen, elvált újságíró, aki otthon igazi „trehány disznó”, kis időre befogadja otthonába a válófélben levő Felixet, nem is sejtve, hogy mit zúdít a nyakába ezzel. Felix ugyanis rendmániás, a pedantéria élő szobra, egy „eleven porszívó”.

hamlet.ws (MU Színház – Krétakör) Író: Shakespeare; r.: Schilling Árpád; sz.: Gyabronka József, Nagy Zsolt, Rába Roland A felnőtté válás története. Kiegyensúlyozott, gazdag család. Apa erőskezű, anya szép, a fiú okos és egészséges. Apa meghal, anya újraházasodik. Hamlet konzervatív fiatal, hisz a család egységében, a szó igazságában, a szerelemben és Istenben.

A hős és a csokoládékatona (Katona József Színház) Író: G. B. Shaw; r.: Máté Gábor; fsz.: Bodnár Erika, Jordán Adél, Haumann Péter, Nagy Ervin, Pálmai Anna 1885, szerb–bolgár határ, éjszaka. Egy fiatal lány, Raina hálószobája erkélyén ábrándozik vőlegényéről, Szergejről, aki a szerbek ellen harcol éppen. Raina aludni készül, de egy idegen katona mászik fel szobájába.

Az ígéret földje (Centrál Színház) Író: J. Butterworth; r.: Novák Eszter; fsz.: Rudolf Péter, Vári-Kovács Péter, Harkányi Endre, Széles László, Tóth Ildikó A darab főhőse, a Kakas gúnynévre hallgató csavargó évtizedekkel korábban kivonult a társadalomból, az erdő közepére költözött, egy kiszuperált lakókocsiba. Azok, akiknek már nincs máshova menniük, nála időznek. Ám a közeli kisváros lakói szemét szúrni kezdi a szedett-vetett társaság…

Jézusfaragó ember (Újszínház) Író: Nyírő József; r.: Szőke István; fsz.: Szarvas Attila, Bicskey Lukács, Mihályi Győző, Koncz Gábor, Bordán Irén A dráma főhőse, Ajnádi Ferenc szobrászművész, az erdélyi havasokban él családjával szinte kiúttalan szegénységben, amikor a városka jelentős megbízást ad neki: készítse el az új templom részére a keresztre feszített Jézus szobrát. Ám a mű nem úgy sikerül, ahogy azt a közösség elképzelte.

Kár, hogy kurva (Magyar Színház) Író: J. Ford; r.: Koltai M. Gábor; fsz.: Pál András, Balsai Móni, Horváth Illés Reneszánsz horror, a Shakespeare-kortárs drámairodalom legbizarrabb szerelmi története. Bosszúvágy, szenvedély, fekete humor és tengernyi vér − olyan, mintha Tarantino írta volna újra a Romeó és Júliát.

A gyertyák csonkig égnek (Újszínház) Író: Márai Sándor; r.: Pozsgai Zsolt; sz.: Helyey László, Szabó Sipos Barnabás, Tordai Teri, Bálizs Anett, Tóth Tamás Henrik és Konrád, a két valamikori katonabarát közös szerelme Krisztina, aki miatt a barátság megtört, megszakadt. A lány Henriket választotta, bár igazából Konrád iránt vonzódott. Huszonhat év telt el, és a két barát ismét találkozik.

Hát hogy szeret maga engem? (Pinceszínház) Író: Fráter Zoltán; r.: Néder Panni; sz.: Szikszai Rémusz, Eke Angéla, Bozó Andrea Krúdy szabados életmódjának megfelelően szállodában élt, 1915–18 között a Royalban, itt viszonyt kezdett a szállodaigazgató feleségével. Szerelmük kivirágzott, majd napról napra növekedett – mígnem megismerte Rezsán veszélyesen fiatal, bájos és kacér lányát, Zsuzsit.

Hullám és gumikötél (Katona József Színház – Sufni) R.: Bereczki Csilla; sz.: Kiss Eszter Szabó Lőrinc kontra Mikes Klára. Mikes Klára kontra Vékesné Korzáti Erzsébet. Bözsi kontra Lőrinc. Az egyik feleség, a másik szerető. Női szerepek, női sorsok Szabó Lőrinc életében.

Jadviga párnája (Belvárosi Színház – Orlai Produkciós Iroda) Író: Závada Pál; r.: Hargitai Iván; fsz.: Ónodi Eszter, Pál András, Pokorny Lia, Takács Katalin, Gáspár Sándor, Lukáts Andor, Szikszai Rémusz, Lábodi Ádám Osztatní András esküvője napján kezdi el írni naplóbejegyzéseit. Halála után felesége, Jadviga is hozzáír, majd második gyermekük, Miso is, akinek cseperedése amúgy is érdekes fejezetekkel gyarapítja a naplót.

Jóembert keresünk (Vígszínház) Író: B. Brecht; r.: Michal Dočekal; fsz.: Eszenyi Enikő, Lukács Sándor, Fesztbaum Béla, Lengyel Tamás, Molnár Áron Három Isten érkezik egy nagy szegénységben élő városkába, hogy próbára tegyék az emberek jóságát. Ám csak egy utcalány látja őket szívesen, akit cserébe megajándékoznak. Pénzt adnak neki, hátha az ő példája bebizonyítja majd, hogy jó emberek is élhetnek emberhez méltó életet a Földön.

Kivi (Budapest Bábszínház) Író: Daniel Danis; r.: Gáspár Ildikó; sz.: Bercsényi Péter, Spiegl Anna Kivi, a dráma címszereplője egy tizenkét éves lány. Szülei régen meghaltak, rokonai pedig mindent elveszítenek, amikor a viskójukat az olimpiai építkezések miatt ledózerolják. Attól fogva az utcán él, és egyedül birkózik meg minden nehézséggel, mígnem a városban csatlakozik egy csapat hajléktalan fiatalhoz, köztük Licsihez.

Gyógyír északi szélre (Belvárosi Színház) Író: D. Glattauer; r.: Göttinger Pál; sz.: Őze Áron, Fullajtár Andrea Emmi Rothner e-mailben szeretné lemondani a Like magazin előfizetését, de félreüt egy betűt, és levele véletlenül Leo Leikénél köt ki. Minthogy újra meg újra a rossz címre ír, Leo egy idő után kénytelen felvilágosítani őt a tévedésről.

Heldenplatz (Katona József Színház – Kamra) Író: T. Bernhard; r.: Bagossy László fsz.: Máté Gábor, Pelsőczy Réka, Rezes Judit, Bodnár Erika, Szacsvay László, Szirtes Ági Lehet-e egy nép bűnös, kollaboráns vagy áldozat? A Heldenplatz egy család történetén keresztül elemzi a társadalomnak a fasizmushoz és antiszemitizmushoz való múltbéli és jelenlegi viszonyát.

A humor forrása (Thália Színház – Mikroszínpad) Író: Mózsik Imre, Vinnai András; r.: Laboda Kornél; fsz.: Egri Kati, Fodor Annamária, Schmied Zoltán, Vida Péter A keretet egy morózus erdész figurája adja, aki egy rutin erdőkerülés alkalmával rábukkan a humor forrására. A sziklák között megbúvó, aprócska résből kezdetben csak szóviccek fröcskölnek, ám ahogy főhősünk kitágítja a lyukat, szörnyűséges áradatot szabadít az erdő lakóira.

Játékok (Jurányi Inkubátorház) R.: Debreczeni Márton; sz.: Debreczeni Márton, Kiss Péter, Vass Imre Visszatérés a zene és a mozdulat alapelemeihez Kurtág György sorozata nyomán. A zenélés mqveletét a legtöbb nyelv játéknak nevezi. Az elQadás megpróbál visszavezetni a szó eredeti jelentéséhez: elemeire bontja a hangot, a hangszert, a testet és a gondolatot, majd újra összerakja, megszólaltatja, eljátssza a zenét.

Jövedelmező állás (Trafó) Író:A. Ny. Osztrovszkij; r.: Vajdai Vilmos; fsz.: Lázár Kati, Hegedűs D. Géza A mű 1857-ben keletkezett, és maga Tolsztoj is igen nagyra értékelte mélységét és erejét. A most elkészült új változat a jelenre reagál, ám nem tud felmutatni optimista perspektívát. A színdarab a korrupt hivatalnokok természetét vizsgálja, pontosabban azt, hogyan működnek különleges erkölcsi elveik, védőmechanizmusaik és önfelmentésük.

Kramer kontra Kramer (Belvárosi Színház – Orlai Produkció) Író: A. Corman ; r.: Rába Roland; fsz.: Kovács Patrícia, Nagy Ervin Az 1979-ben készült öt Oscar-díjas film színpadi adaptációja egy válás története, melyben a felperes anya hétéves kisfia gyermekfelügyeletének megállapítását kéri a maga javára. Amely felügyeletet az előzőekben, a válóper során az apának ítélte a bíróság.

31


32

SZÍNHÁZ – daraboló

daraboló – SZÍNHÁZ

Kurázsi mama és gyerekei (Radnóti Színház) Író: B. Brecht; r.: Zsótér Sándor; fsz.: Kováts Adél, Petrik Andrea, Formán Bálint, Rétfalvi Tamás, Rába Roland A harmincéves háború idején egy asszony járja a pusztuló Európát országról országra. Ekhós kocsiját hol három gyereke közül valamelyik, hol saját maga húzza. A számító kereskedőnő jó érzékkel tudott hasznot húzni a káoszban. De vajon meddig tart még a háború?

Marilyn Monroe csodálatos halála (Karinthy Színház) Író: Vámos Miklós; r.: Böhm György; fsz.: Hullan Zsuzsanna, Hujber Ferenc, Balikó Tamás Marilyn Monroe idős korában visszaemlékezik fiatalságára, karrierjére és arra a bizonyos utolsó estére… Mindeközben megjelennek volt szerelmei és újraéli velük a múltat. Marilyn Monreo nem halt meg. Vagy mégis?

A nagy füzet (Szkéné Színház) Író: Agota Kristof; r-kor.: Horváth Csaba; fsz.: Andrássy Máté, Nagy Norbert Valahol Európában pusztító háború dúl. Egy anya vidékre menekíti ikreit a nagyanyjukhoz, a népmesék gonosz boszorkányához. A gyerekeknek egyedül kell megtanulniuk mindent, ami a túléléshez szükséges. Magányosan, éhezve és fázva vezetik naplójukat a Nagy Füzetben. Életben maradnak, miközben szívük megkeményedik, testük megedződik.

Örökvirág (RS9 Színház) Író: Kal-Pintér Mihály; r.: Szefo; sz.: Vucsics Virág, Hetesi Beatrix, Szegedi Tamás András Bárhol és bármikor játszódhat ez a történet, lehet szó bármely társadalmi rétegben élő párról, akik már nem képesek visszanyúlni ahhoz a pillanathoz, amikor még lelkiismeret-furdalás nélkül tudták egymásnak mondani, szeretlek. Ám a szereplők sorsa azt is tökéletesen modellezi, hogyan tudjuk a másik ember lelkét két lábbal tiporni a szeretet nevében.

Sirály (Nemzeti Színház – Gobbi Hilda Színpad) Író: Csehov; r.: Alföldi Róbert; fsz.: Básti Juli, Farkas Dénes, Tompos Kátya, Földi Ádám Az Oroszország-szerte híres színésznő nyaralni érkezik bátyjához és fiához a vidéki birtokra, ahová magával hozza a híres és sikeres írót. A kellemesnek induló nyár fölkavarja a szenvedélyeket. Az íróba beleszeret a helyi földbirtokos színésznőnek készülő lánya, Nyina, aki eddig a színésznő fiával képzelte el a jövőjét.

Az utolsó óra (Rózsavölgyi Szalon Arts & Café) Író: M. St. Germain; r-sz.: Alföldi Róbert, Jordán Tamás Freudot, a világhírű pszichoanalitikust londoni otthonában meglátogatja a kevésbé híres fiatal Lewis professzor. Az ifjú kolléga korábbi könyvében nevetségessé tette az idős lélekbúvárt, ezért komoly felelősségre vonásra számíthatna. A két ember vitája Istenről épp aznap veszi kezdetét, amikor Anglia belép a második világháborúba.

Lefitymálva (Jurányi Inkubátorház – Gólem Színház) Író: Vinnai András; r.: Borgula András; sz.: Bánki Gergely, Schmied Zoltán; Lukáts Andor; Nagy Mari, Huzella Juli Két gázleolvasó különös találkozása egy zsidó férfival és annak nejével. Kritikus hangvételű poénmenet a zsidósággal kapcsolatos paranoiákról, mely egyszerre szimpatizál és gyűlölködik minden szélsőséggel, hogy görbe tükröt tartson elénk.

Meanwhile in Kansas (Bárka Színház – 011-es Alkotócsoport) R.: Radnai Márk; fsz.: Borbély Alexandra, Klem Viktor, Zrínyi Gál Vince A drogok által elérhető világból nehéz kikerülni. Ráadásul Kansas, vagy Budapest fekete-fehér valósága nem összemérhető a másik világ csodáival. A történet e között a két világ között halad külön-külön és egyszerre, miközben idősíkok, döntések és a drog hatása keveredik össze a szemünk előtt.

Napfény kettőnknek (Rózsavölgyi Szalon Arts & Café) Író: P. Sauvil; r.: Réthly Attila; sz.: Sipos Vera, Szervét Tibor Hogyan lehet elviselni valakit, akivel muszáj együtt élni, akivel semmiben nem lehet egyetérteni, mert mindenben épp ellenkező véleményen van, és semmi sem érdekli, ami a másik számára fontos? A férfi gazdag, a lány szegény. Mire az előadás véget ér, szeretni fogják egymást. De ezúttal szó sincs szerelemről…

Párnakönyv (Rózsavölgyi Szalon Arts & Café) Író: Lévai Katalin; r.: Dicső Dániel; fsz.: Lévai Katalin, Földes Eszter, Németh Kristóf „Megtanultam, sőt tökélyre fejlesztettem azt a képességemet, hogy egymásba csúsztassam a reális világot és azt a valóságot, amit együtt teremtettünk meg magunknak.” A zavarba ejtően személyes hangvételű szerelmi történet a nyolcvanas évek ellenzéki világában, a rendszerváltást közvetlenül megelőző években.

Semmi (Budapest Bábszínház) Író: J. Teller; r.: Hoffer Károly; fsz.: Blasek Gyöngyi, Szolár Tibor, Spiegl Anna „Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá” – mondja a nyolcadikos Pierre Anthon, majd kisétál az osztályteremből, és felül egy szilvafára, hogy onnan kiáltsa világgá az élet hiábavalóságát. Osztálytársai azonban elhatározzák, bebizonyítják neki, hogy érdemes élni.

Vaknyugat (Átrium Film-Színház – Kultúrbrigád) Író: M. McDonagh; r.: Gothár Péter; fsz.: Alföldi Róbert, Rétfalvi Tamás, Mészáros Piroska Coleman és Valene, az apjukat nemrég egy különös baleset folytán elvesztett testvérpár egy Isten háta mögötti ír faluban, annak is a legszélén él. A nagy bánat közepette mindennapjaik nagy része egymás bosszantásával, hergelésével, átverésével és idegesítésével telik.

Lenni vagy nem lenni (Vígszínház) Rend.: Marton László; sz.: Lukács Sándor, Hegyi Barbara, Fesztbaum Béla, Dengyel Iván, Rétfalvi Tamás, Kerekes József, Hullan Zsuzsa 1939 augusztusában vagyunk Varsóban. Látszólag még minden a rendes és békés kerékvágásban zajlik, de váratlanul egy alacsony, jellegzetes kis bajuszos ember lép a hentesbolt kirakata elé.

Merlin, avagy Isten, haza, család (Örkény Színház – HOPPart Társulat) Író: T. Dorst; r.: Polgár Csaba; fsz.: Kiss Diána Magdolna, Szandtner Anna, Terhes Sándor, Máthé Zsolt A vállamon itt ül az apám, az apámon a nagyapám, a nagyapámon meg a nagyapám apja. Egy tornyot hordok a vállamon. Merlin átadja a kerekasztal eszméjét Artus királynak, de meddig élhet egy eszme?

A Napsugár fiúk (Madách Színház) Író: Neil Simon; r.: Szirtes Tamás; fsz.: Benedek Miklós, Gálvölgyi János Willie Clark és Alfred Lewis egykor az amerikai kabaré aranykorának híres párosa volt, akiket mindenki a Napsugár fiúk néven ismert. Alfred azonban egy napon úgy határozott, visszavonul, ezzel pedig nemcsak saját sorsáról, de Willie életéről is döntött. Vajon mit hoz az ismételt találkozás?

Peer Gynt (Örkény Színház) Író: Ibsen; r.: Ascher Tamás; fsz.: Polgár Csaba, Kerekes Éva, Szandtner Anna Peer Gynt, a mihaszna fiú hol lányokat csábít el, hol a falubelieket szórakoztatja. Miután megszökteti a menyasszonyt a menyegzőről, menekülnie kell a család haragja elől, és elalszik az erdőben. Álma életútnyi utazás a földalatti szörnybirodalomtól az elmegyógyintézetig.

Szent Johanna (Nemzeti Színház) Író: G. B. Shaw; r.: Alföldi Róbert; fsz.: Nagy Zsolt, Bánfalvi Eszter, Szabó Kimmel Tamás, Znamenák István, László Zsolt, Bodrogi Gyula Mi történik egy emberrel, akit meglátogat az Isten és feladatot, célt kínál a számára? Johanna kardot ragad, sereget szervez, férfiként küzd. Végül mindazok a férfiak, akik a hit bástyájaként maguk előtt tolták Johannát, máglyára segítik őt.

Vasárnap 16:48 (Bárka Színház   Cseh Tamás Terem) Író: Ö. v. Horváth; r.: Forgács Péter; fsz.: Gazsó György, Varjú Olga, Katona László, Gados Béla, Szilágyi Csenge, Pásztor Tibor, Parti Nóra, Spolarics Andrea Egy vasúti váltóőr gondatlanságából tömegszerencsétlenség alakul ki. A tragédiát hangosan ünnepelt felmentés követi, a felmentést pedig nem szűnő lelkiismeret-furdalás. És természetesen bűnhődés.

Libikóka (Pinceszínház) Író: W. Gibson; r.: Verebes István; sz.: Dobó Kata, Szervét Tibor Jerry, a fiatal ügyvéd elmenekül tehetős feleségétől, aki megcsalta, és annak családjától, akik eddig anyagilag és szakmai előmenetelében is támogatták. Önérzetében sértve és hitét vesztve éli napjait egy másik városban, ahol megismerkedik Gittellel, a sikertelen táncosnővel, aki az elérhetetlen karrierről álmodozik. Megmenthetik egymást?

Mert a mamának így jó (Újszínház) Író: G. Pianosa; r.: Pozsgai Zsolt; fsz.: Bánsági Ildikó, Dörner György, Lux Ádám, Gregor Bernadett Az elegáns Giannutri család bergamói villájában minden szombaton összegyűlnek a mama körül a rokonok. Az egyik idillikusnak induló ebédet azonban váratlanul egy idegen érkezése zavarja meg.

Nehéz (Bárka Színház – Stúdió) Író: Háy János; r.: Bérces László; sz.: Mucsi Zoltán, Lázár Kati m.v., Gados Béla, Ilyés Róbert, Varga Anikó, Pásztor Tibor A vidékről tizenévesen Budapestre kerülő fiatalember, szülei egyetértésével megszakítja a végtelennek tűnő családi láncot, „különb” lesz, mint ősei. Aztán az illúziók kicsorbulnak, régi otthonát elveszíti, újat a nagyvárosban nem lel.

Pillantás a hídról (Örkény Színház) Író: A. Miller; r.: Mácsai Pál; fsz.: Csuja Imre, Für Anikó, Polgár Csaba, Debreczeny Csaba Az író ebben a drámájában a szenvedély útvesztőjét rajzolta meg. Azt az utat, amelyet Eddie Carbone, az egyszerű dokkmunkás végigjár a mostohalánya iránt felismert szenvedélyig, az árulásig és a becstelenségig.

Tangó (Örkény Színház) Író: Mrožek; r.: Bagossy László; fsz.: Pogány Judit, Mácsai Pál, Für Anikó, Csuja Imre Az egyetemista Artúr, mint minden ifjú, lázad. Hogy megvívja saját harcát, a családján kísérletezik. Házi diktatúrát hoz létre, melyben szüleit, nagyszüleit bebörtönzi: megfordítja az idő kerekét, előkotorja a nagyszülők hagyományait, szóhasználatát, értékeit, ruha- és kelléktárát.

Vénusz nercben (Pesti Színház) Író: D. Ives; r.: Marton László; sz.: Bata Éva, Telekes Péter Thomas, a pályakezdő rendező-drámaíró meghallgatást tart új darabjának főszerepére. A válogatásra jócskán megkésve érkezik Vanda, a vagány, látszólag teljesen szétszórt színésznő. A két fiatal élete ebben a színházi helyzetben menthetetlenül összefonódik.

Liliomfi (Örkény Színház) Író: Szigligeti Ede, Mohácsi István, Mohácsi János; r.: Mohácsi János; fsz.: Polgár Csaba, Törőcsik Franciska, Für Anikó, Gálffi László, Csuja Imre Szilvai professzor titokban nevelt gyámleányát, Mariskát fiához akarja adni. A fiú közben mint istenadta tehetségű vándorszínész, Liliomfi néven sikert sikerre halmoz, és a lánnyal egymásba szeretnek, és ekkor az események hirtelen felgyorsulnak…

Mester és Margarita (Maladype Színház) Író: Bulgakov; r.: Balázs Zoltán; fsz.: Tankó Erika, Orosz Ákos A húszas évek Moszkvájába érkezik a Sátán, hogy megrendezze a Bált, amelyre minden év Nagypéntekén kerítenek sort a sötétség erői. Woland (a Sátán) és társai működése következtében fény derül a korszak szovjet társadalmának viszontagságaira. A történet másik szála az evangéliumi Jesua és Ponczius Pilátus lovag kapcsolatának sajátos feldolgozása.

Notóriusok 30.2 – Elmentek (Katona József Színház – Kamra) R.: Máté Gábor; fsz.: Elek Ferenc, Ötvös András, Fullajtár Andrea A Katona József Színház megalakulásának 30. évfordulóját ünneplő sorozat második részben a színház azon alapító tagjainak emlékét idézik fel, akik sajnos már nem lehetnek velünk. Visszaemlékezések, korabeli zenék, dokumentumok, cikkek, interjúk segítenek a nagy öregek alakjának felelevenítésében.

A pitbull cselekedetei (Tündérgyár) Író: Kárpáti Péter; sz.: Nagy Zsolt, Stefanovics Angéla, Szabó Zola, Stork Natasa, Lőrincz Zsuzsa, Boross Martin Az ősi legendák dühös prófétája, sok ezer éves kóborlás után ma reggel Budapestre érkezett. Leszállt a nemzetközi vonatról, kijött a Keletiből, bevetette magát a városba, ahogy pitbull a játszótérre – és ma este találkozik velünk…

A tanú (Thália Színház) R.: Balikó Tamás; fsz.: Cserhalmi György, Szombathy Gyula, Csányi Sándor, Schmied Zoltán, Kovács Vanda Egy nehéz történelmi kor letűnésének vígjátéka, melyben a fanyar humor és a keserédes nosztalgia játsszák a főszerepet. A hősi forradalom és Pelikán József gátőr elsöpörték a régi rendet. Büszkén, csillogó szemmel tekintenek a jövőbe. Új világ épül, ahol már végre minden jó lesz.

A vihar (Örkény Színház) Író: Shakespeare; r.: Bagossy László; fsz.: Gálffi László, Törőcsik Franciska Milánó száműzött hercege, Prospero egyedül neveli lányát egy varázslatos szigeten, ahol rajtuk kívül csak mesebeli lények élnek. Egy napon a trónbitorló herceg hajója viharba kerül és hajótörést szenved. Prospero számára itt az alkalom, hogy visszaszerezze hatalmát.

Lovagias ügy (Karinthy Színház) Író: Hunyady Sándor; r.: Verebes István; fsz.: Bajor Imre, Csoma Judit, Lorán Lenke, Balázsovits Edit, Árpa Attila Az öregedő tisztviselő egész életét ugyanazon íróasztalnál töltötte el. Pontos és megbízható. Az egyetlen frivolitás az életében az, hogy titokban rajong a főnöke titkárnőjéért. Így aztán nem csoda, hogy amikor a főnök unokaöccse kikezd imádata tárgyával, úgy érzi, kötelessége a hölgy védelmére kelni.

Mikve (Pesti Színház) Író: H. Galron; r.: Docekal Michal; fsz.: Pap Vera, Igó Éva, Börcsök Enikő, Eszenyi Enikő, Hegyi Barbara Különböző életkorú nők, akiket vallási szabályok kötnek, és különféle társadalmi és családi szerepekben egy férfiuralta világban küzdenek elfogadásukért, szabadságukért, jogaikért, s ha kell, lázadnak is.

A nyaralás (Katona József Színház) Író: Goldoni; r.: Mohácsi János; fsz.: Fekete Ernő, Fullajtár Andrea, Ónodi Eszter, Jordán Adél A nyaralás 1756-ban íródott. Egy előkelő társaság vidéken múlatja az időt, esznek, isznak, kártyáznak, vadásznak, egymás gyengeségein gúnyolódnak. A házigazda csalja a feleségét, a feleségnek szeretője van, aki viszont más nőkkel csalja őt, a környékbeli parasztlányok pedig a vendég nemes urak kegyeit igyekeznek elnyerni.

Príma környék (Pesti Színház) Író: Spiró György; r.: Marton László fsz.: Hegedűs D. Géza, Járó Zsuzsanna, Börcsök Enikő, Igó Éva, Keres Emil Egy vidéki öregek otthona lakóit hosszú idő után most látogatják meg újra hozzátartozóik. Azt gondolhatnánk, nincs ebben semmi szokatlan. Ám a hétköznapinak tűnő esemény hátterében különös, titokzatos dolgok történnek a vadászterület közepén fekvő otthonban.

A tanítónő (Nemzeti Színház) Író: Bródy Sándor; r.: Novák Eszter; fsz.: Szilágyi Csenge, Nagy Zsolt, Bodrogi Gyula Csinos, fiatal tanítónő érkezik a fővárosból az alföldi faluba. Flórát rögtön felkeresik a falu elöljárói és leggazdagabb embere, ifjabb Nagy István. Flóra az ismeretlenség, az újdonság varázsával vonzza magához a férfiakat, de elutasító magatartása idegesíti a falu urait.

Virágos Magyarország (Katona József Színház) Író: Kovács Dániel–Vinnai András; r.: Kovács Dániel; fsz.: Ötvös András, Ónodi Eszter, Tasnádi Bence Egész Magyarország Tunyándra, egy kis alföldi falucskára figyel, hiszen itt ér véget a nagyszabású ünnepségsorozat, a SZÍVÜNK. Nyulassy Viola helybéli virágkötőt egy csodálatos virágszobor megalkotására kérték fel.

Magyarmesék (Katona József Színház – Sufni) Író: Mosonyi Alíz; sz.: Bodnár Erika „Egy biztos, itt minden magyarból van. Magyarokról magyaroknak magyarul. Hogy meg ne ártson, lehet rajta nevetni, sírni, vagy a kettőt egyszerre. Kis híján száz mese felnőtteknek.” Mosonyi Aliz 2011-ben megjelent kötetének közel száz írásból egyedi hangvételű, karikírozó és nem utolsósorban szórakoztató tabló áll össze.

A mi osztályunk (Katona József Színház – Kamra) Író: T. Slobodzianek, r.: Máté Gábor, sz.: Takátsy Péter, Dénes Viktor, Szacsvay László, Haumann Péter, Ujlaki Dénes, Bodnár Erika, Pelsőczy Réka A szerző egy iskolai osztály, tíz lengyel és zsidó diák személyes elbeszélésének és megrendítő visszaemlékezésének tükrében mutatja be hazája részvételét a 20. század borzalmaiban.

Odaadó hívetek, Surik (Rózsavölgyi Szalon Arts & Café) Író: L. Uliczkaja; r.: Bagó Bertalan; sz.: Mohai Tamás, Tordai Teri, Balog Judit, Sipos Vera, Tánczos Adrienn Tehetünk-e mindenkinek a kedvére, mint Surik, a jóképű moszkvai fiú, aki minden asszony dédelgetett álma? A csinos, biztonságot sugárzó férfi kitűnő szerető, önzetlen barát és kötelességtudó gyerek, akit hölgyismerősei bármikor megkereshetnek, felhívhatnak, ám ez meddig tartható?

Protokoll (Radnóti Színház) Író: Térey János; r.: Valló Péter; fsz.: Fekete Ernő, Adorjáni Bálint, Csányi Sándor Mátrai Ágoston protokollfőnök a Külügyminisztériumban. Az állam lakája, szürke eminenciás. Korunk hőse. Jó családból származik, művelt, sármos és hiperérzékeny. Elég ennyi a boldogsághoz? Mit kezd a felelősséggel, a zárt életével, a szorongásaival?

Tizenhét hattyúk (Vígszínház – Házi Színpad) Író: Esterházy Péter; r.: Sopsits Árpád; sz.: Majsai-Nyilas Tünde A történet egy árván maradt lány sivár, profán kálváriája, akivel kikezd a nevelőapja, majd takarítónő lesz, szép ruhákról, illatszerekről és szerelemről ábrándozik, elveszti szüzességét, nős ember szeretője lesz, majd később a test és a lélek csábításainak egyaránt engedve a legkülönfélébb kalandokba keveredik.

A vörös oroszlán (Vígszínház – Házi Színpad) Író: Szepes Mária; r.: Bodor Böbe; sz.: Venczel Vera A történet, mely alaptémája az Elixír, 1535-ben indul, és háromszáz évvel később ér véget. Életeken és halálokon át követhetjük végig egy nyughatatlan lélek reinkarnációs fejlődéstörténetét. Szepes Mária 1946-ban megjelent regénye zúzdába került, a kimentett néhány példány kézről kézre járt, de a mű így is kultuszregénnyé vált.

Makrancos Kata (Vígszínház) Író: Shakespeare; r.: Gothár Péter; fsz.: Börcsök Enikő, Nagy Ervin, Réti Adrienn, Dengyel Iván Az éles nyelvű, nyers modorú Kata mindenkit elmar maga mellől, így nem sok reménye van a házasságra. Ám mégis akad egy elszánt férfi, Petruchio, aki vállalkozik Kata megszelídítésére. De vajon hogyan lehet megszelídíteni egy öntörvényű nőt, aki hallani sem akar a férfiról?

Monokli (Pesti Színház) Író: Molnár Ferenc; r.: Fesztbaum Béla; fsz.: Halász Judit, Venczel Vera, Tahi Tóth László Az egyedi válogatás a harmincas éveiben járó Molnár eddig még nem látott, nem hallott munkáira támaszkodik. A szenvedélyes férfi-nő jelenetek háttérében folyamatosan ott lüktet Molnár örök szerelme, a színház és az épp megszülető századfordulós világváros, Budapest.

Ördöglakat (Thália Színház – Madách Színház) Író: S. Shaffer; r.: Szirtes Tamás; fsz.: Gálvölgyi János, Nagy Sándor, Kovács R. István, Ruzik Gábor Az angliai Wiltshire kastélyának különc ura népszerű krimi-szerző. Otthonában minden a valóság határait feszegeti, minden a játékról, a szerepjátszás iránti rajongásáról szól. Ide csalja el feleségének csábítóját, a fiatal és jóképű Milo Tindle-t, de vajon csupán jó tanácsokkal akarja-e ellátni?

Rükverc (Katona József Színház – Kamra) Író: Kerékgyártó István; r.: Máté Gábor; fsz.: Bodnár Erika, Szacsvay László, Pelsőczy Réka, Bán János Vidra Zsolt élettörténetét követhetjük nyomon – vis�szafelé, a halálától a születéséig. Megjelennek múltjának sorsfordító mozzanatai, szülei, szerelmei, egy-egy szép és számos kínos, vagy éppen tragikus esemény. Évtizedek állnak még előtte, hogy azokat teljes fölöslegességben végigélje.

Úri muri (Nemzeti Színház) Író: Móricz Zsigmond; r.: Bezerédi Zoltán; fsz.: Nagy Zsolt, Schell Judit, Stohl András Ki ne hallott volna a legendás előadásról a régi Nemzetiben? Ki ne tudná, hogy híres film is készült belőle? Mégis érdemes megfogalmazni, miről szól a nagy klasszikus, mert az eredeti szándék nem azonos a legendával.

Woyzeck (Katona József Színház) R.: Ascher Tamás; fsz.: Bezerédi Zoltán, Keresztes Tamás, Jordán Adél, Fekete Ernő, Elek Ferenc 1821-ben, Lipcsében Johann Christian Woyzeck borbély több késszúrással megölte barátnőjét – a korabeli közvéleményt évekig lázban tartotta a latolgatás, beszámítható-e vajon Woyzeck. Robert Wilson és Tom Waits közös, saját Woyzeck-adaptációjának 2000-ben, Koppenhágában volt az ősbemutatója.

33


34

SZÍNHÁZ – műsor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Átrium Film-Színház

1

péntek

2

szombat

3

18:30, 21:30 Frankenstein-terv (18)

19:00 Amerikai ima – Hobo

18:30 Frankenstein-terv (18)

11:00 Meseladik

vasárnap 19:00 East Balkán

4

hétfő

5

kedd

6

szerda

20:00 KALAUZ JUTKA – Orlai Prod.

19:00 Dogville

18:15 Sharmila Sharma kathak táncelőadása

19:00 A teljes tizedik évad

7

19:00 Éjféli mesék – utolsó előadás

8

19:00 Nehéz

csütörtök péntek

9

10:30 Kathputlí Bábszínház

19:00 Fahrenheit 451

szombat

EZ A HELY

Kulka János estje közreműködik:

Demko Gergely – zongora Sipeki Zoltán – gitár

2013. MÁRCIUS 22. 20 ÓRA

BELVÁROSI SZÍNHÁZ (VII. KER. KÁROLY KRT. 3/A)

10

15:00 Pisti – KIMI 19:00 Vasárnap 16:48

11

19:00 De Sade pennája

12

19:00 A harmadik hullám

13

19:00 Nehéz

vasárnap hétfő kedd

szerda

14

csütörtök

19:30 KOTTAVETŐ – HOPPart, Szputnyik

16

szombat

19:00 A teljes tizedik évad 15:00 Kutyaszorítóbban – 011-es Alkotócsoport

15

péntek 19:30 KOTTAVETŐ – HOPPart, Szputnyik

vasárnap

18

19:00 Parasztopera – Pintér Béla Társ.

19

20:00 Vaknyugat – Kultúr­ brigád

hétfő kedd

22

péntek

23

szombat

19:00 Arthur the King 2. – BEAT – angol nyelven

19:00 ANNA KARENINA – BTF

19:30 KOTTAVETŐ – HOPPart, Szputnyik

19:00 A harmadik hullám

24 25

19:00 Anna Karenina – BTF

hétfő kedd

Jegyek válthatók a Belvárosi Színház szervezésén (1075 Bp., Dohány u. 1/a, tel.: 266-7130, nyitva: H-P 10-18 óráig), valamint az ismert jegyirodákban, a jegyterjesztőknél. Bankkártyás vásárlás a www.jegy.hu oldalon lehetséges.

szerda

28

20:00 SYD – MU, Trafó, Flórián Műhely

29

20:00 Moss, Alkoss, Takaríts!

csütörtök péntek

30

szombat

31

vasárnap

19:00 Meanwhile in Kansas – 011-es Alkotócsoport 19:00 East Balkán – Színházi Világnap

27

19:00 Arthur the King 2. BEAT – angol nyelven 20:00 Vaknyugat – Kultúr­ brigád

3

16:00 Kramer kontra Kramer

10:00 Bumba – Jászai Mari Szh., Apró Szh.

vasárnap

4

hétfő 19:30 G.I.T.T.

5

kedd

6

szerda

7

19:00 Kramer kontra Kramer

17:00 PAULUS

8

20:00 Edith Piaf

19:30 ÉRINTÉSEK

csütörtök péntek 19:30 Ifjú Koreográfusok Fóruma

9

szombat

10

17:00 Gyógyír északi szélre

vasárnap

10:00 A Vasorrú bába – Marica Bábszh.

11

hétfő

12

10:00 Bumba – Jászai Mari Szh., Apró Szh.

kedd

13

20:00 FÜLKEFOR ÉS VIDÉKE

15:00 A BLAHA-SZTORI

szerda 19:30 A Blaha-sztori

14

csütörtök

15

péntek szombat

17

15:00 Esőember

kedd

19:00 Anna Karenina – nyfp.

20:00 BATTERY DANCE COMPANY

19:30 Monocrossing – KET, Derida Dance

19

11:00 Meseladik 19:00 Mulatság

26

14:30 Jadviga párnája

18

20:30 Vaknyugat – Kultúr­ brigád

vasárnap

2

szombat

hétfő

20 21

1

péntek

vasárnap

szerda csütörtök

Bethlen Téri Színház 19:30 MONOCROSSING – KET, Derida Dance

16

19:00 Iskola a határon

17

Belvárosi Orlai Produkciós Iroda

Bárka Színház 19:00 Meanwhile in Kansas – 011-es Alkotócsoport

20

20:00 Fülkefor és vidéke

15:00 Édes Rózám 19:30 BETHLEN TÉRI KABARÉ

21

20:00 Az isteni Sarah

19:30 Édes Rózám (Déryné szerelmei)

22

20:00 Ez a Hely

19:30 Danse Macabre – Mu Terminál IV. évf.

23

17:00 A nagy négyes

19:30 Leértékelés – A Zadam Társ.

24

17:00 Bandy-lányok

10:00 Medvevadászat – Marica Bábszính.

20:00 Esőember

csütörtök

19:30 Valika világa – Pulzus Társulás, MaNNa

29

19:30 BartóKodály – Badora

szerda csütörtök péntek szombat vasárnap

25

hétfő

26 kedd

27

szerda

28

18:00 Vasárnap 16:48 21:00 Látja Isten, hogy állok a napon 19:00 Tengeren

péntek

30

14:30 Jadviga párnája

31

19:00 Kramer kontra Kramer

szombat vasárnap

19:30 BartóKodály – Badora Magyarország

műsor – SZÍNHÁZ

35


SZÍNHÁZ – műsor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

A MaNNa ÉS A BUDAPEST BÁBSZÍNHÁZ KÖZÖS PRODUKCIÓJA 2013. MÁRCIUS 25. – 18:00 BUDAPEST BÁBSZÍNHÁ Z

Budapesti Operettszínház

Centrál Színház

1

10:00 Óz, a nagy varázsló

Budapest Bábszínház

19:00 A Szépség és a Szörnyeteg 19:30 Lili bárónő

péntek

1

19:00 Illatszertár 19:00 Nézőművészeti Főiskola

2

10:30 Óz, a nagy varázsló 18:00 Semmi

15:00, 19:00 A Szépség és a Szörnyeteg 19:30 Lili bárónő

2

19:00 Egy nyári éj mosolya

szombat

3

10:30 Marcipán cica meg az oroszlánság

11:00 Musicalmesék 15:00, 19:00 A Szépség... 19:30 Lili...

3

15:00, 19:00 Pletykafészek

vasárnap

4

10:00 Hajnali csillag peremén

5

10:00 Marcipán cica meg az oroszlánság

19:00 Rebecca 19:30 Parasztopera

kedd

6

18:00 Kivi

19:00 Rebecca 19:30 Parasztopera

szerda

7

18:00 Kivi

18:00 Menyasszonytánc

8

18:00 Kivi

19:00 Menyasszonytánc

9

10:30 Fehérlófia

péntek szombat vasárnap

n A z évadba utoljára n! Budapeste

Babak Jean Genet:

(A cselédek)

csütörtök

PRODUKCIÓ

15:00 Lúdas Matyi

12

10:00 Fehérlófia

13

10:00 Lúdas Matyi 15:00 Fehérlófia

19:00 Szentivánéji álom – Szegedi Szabadtéri Játékok

14

15:00 Pettson és Findusz 18:00, 20:30 Piroska, a farkas

15:00 Szentivánéji... – zártk. ea. 19:00 Szentivánéji...

15

10:30 János vitéz 14:30 Pettson és Findusz

19:00 Viktória

16

10:30 Pettson és Findusz 15:00 Minden egér...

15:00, 19:00 Viktória

17

10:30 Túl a Maszat-hegyen – BÓBITA MATINÉ 14:30 Lúdas ...

11:00 Oszi Boszi, a repülő nagyanyó 15:00 Viktória

18

10:00 Túl a Maszat-hegyen 15:00 Líra és Epika

17:00 Viktória 19:30 Tavaszébredés

10

15:00 Angéla evangéliuma 19:00 A mi utcánk – Avenue Q

17:00 Ármány és szerelem

11

19:00 Francia rúdugrás – MaNNa, Orlai Prod.

10:00 Az aranyhajú leány

12

19:00 Illatszertár 19:00 Caveman

13

19:00 Pletykafészek 19:00 S.Ö.R.

14

19:00 New York-i komédia 19:00 A vándor-színész mesél

15

19:00 Illatszertár

16

19:00 Illatszertár 19:00 Francia rúdugrás – MaNNa, Orlai Prod.

17

19:00 Az ígéret földje 19:00 Nézőművészeti Főiskola

18

19:00 New York-i komédia 19:00 S.Ö.R.

19

19:00 Black Comedy 19:30 G.Ö.R.CS.

9:00, 10:30 A pletykás asszony

kedd

20

19:00 Angéla evangéliuma

17:00 Antigoné

21

19:00 Semmi pánik 19:00 Húzós – Rónai Egon

22

19:00 Black Comedy

10:00, 14:00 Húsvéti készülődés a Százholdas Pagonyban

23

19:00 Pletykafészek 19:00 Caveman

19:00 A fösvény

24

11:00 A Hang-villa... 19:00 Mégis, kinek... 19:00 Az ötödik...

25

19:00 Jó zsaru – rossz zsaru

26

19:00 És Rómeó és Júlia…

27

19:00 A 88. utca foglyai

28

19:00 Cabaret

29

19:30 Illatszertár

30

19:00 Black Comedy

szerda csütörtök

szombat vasárnap hétfő

18:00 Miss Saigon

21

10:00 Minden egér szereti a sajtot 18:00 Semmi

19:00 Miss Saigon

22

10:00 Minden egér szereti a sajtot 18:00 Semmi

15:00 Tavaszébredés – zártkörű ea. 19:00 Miss Saigon

péntek

23

10:30 Csipkerózsa 15:00 Csipkerózsa

15:00, 19:00 A Csárdáskirálynő 19:30 Tavaszébredés

szombat

24

10:30 A brémai muzsikusok 15:00, 17:30 A kis hableány

15:00, 19:00 Borban a vigasz! 19:30 Jövőre, Veled, Itt!

vasárnap

25

10:00 Hajnali... 15:00 A brémai ...18:00 Babák

19:30 Jövőre, Veled, Itt!

hétfő

26

10:00, 15:00 A Hétfejű Tündér

19:30 Jövőre, Veled, Itt!

27

10:00 Csipkerózsa 18:00 Líra és Epika – FIDELIO SZÍNHÁZI EST

28

10:00 Csizmás kandúr 15:00 Líra és Epika

29

10:00 Csizmás kandúr 18:00, 20:30 Piroska, a farkas

30

10:30 Csizmás kandúr 14:30 Pettson és Findusz

11:00, 19:00 ÖRDÖGÖLŐ JÓZSIÁS

31

10:30 Misi mókus vándorúton

15:00, 19:00 Ördögölő Józsiás

péntek szombat vasárnap

csütörtök péntek szombat vasárnap

11:00 Dr. Bubó

szerda csütörtök

hétfő

kedd

szerda

10:00 Csecsemőszínház

péntek

10:00 Fehérlófia 18:00 Semmi

csütörtök

2013. március 27. – 19:00 Óbudai Társaskör

19:00 A FÖSVÉNY

20

szerda

A Szkalla lányok

19:00 Mégis, kinek az élete? 19:00 Francia rúdugrás

kedd

kedd

Tordai Teri

9

hétfő

19

Béres Ilona

15:00 A fösvény – nyfp.

vasárnap

11

hétfő

19:00 Hét boszorka

11:00, 15:00 Marica grófnő 19:30 A kaukázusi krétakör

hétfő

vasárnap

8

szombat

16:00 FEHÉRLÓFIA

szombat

2013. ÁPRILIS 19–29.

19:00 New York-i komédia

7

15:00, 19:00 Marica grófnő 19:30 A kaukázusi krétakör

10

vasárnap

csütörtök

6

péntek

szombat

szerda

5

csütörtök

péntek

péntek

Örkény: Macskajáték című kisregénye alapján színpadra alkalmazta: Berényi Gábor

hétfő

szerda

kedd

Gózon Gyula Kamaraszínház

4

hétfő kedd

műsor – SZÍNHÁZ

Fotó: Jose Luiz PEDERNEIRAS

36

kedd

szerda 19:30 Jövőre, Veled, Itt!

csütörtök péntek szombat

31

vasárnap

17:00 Énekes madár

GRUPO CORPO (BR) BOZSIK YVETTE TÁRSULAT BUDAPEST TÁNCSZÍNHÁZ COMPANY FABRIK POTSDAM (DE) FELEDI JÁNOS KÖZÉP-EURÓPA TÁNCSZÍNHÁZ MAGYAR ÁLLAMI NÉPI EGYÜTTES SOUTH BOHEMIAN BALLET (CZ) SZEGEDI KORTÁRS BALETT

budapesttancfesztival.hu

37


38

fidelio_62x190mm_banya:Layout 1

SZÍNHÁZ – műsor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Játékszín

18

MiNDen ötÖdik órÁban Andrea Fullajtár land Rába Ro drienn Mórocz A

Vati Tamás Kettle Samantha es Valencia Jam

József Attila Színház

1

19:00 Édes fiaim

2

19:00 Kései találkozás – Turay Ida Szh.

péntek

3

19:00 A hölgy fecseg és nyomoz – nyfp.

15:00 Hajmeresztő

4

19:00 A hölgy fecseg és nyomoz – előbemut.

19:00 A nagy Romulus – Szigligeti Szh.

hétfő

5 6

15:00 Csipkerózsika

kedd szerda

7

19:00 A HÖLGY FECSEG ÉS NYOMOZ

19:00 Mici néni két élete 19:00 Indul a bakterház – Turay Ida Szh.

8

19:00 Az utolsó hősszerelmes

15:00 A doktor úr

16:30 Gyerekpszichodráma 20:00 Stop'N'Go

5

16:30 Föld körüli túra

17:00 Tom Sawyer kalandjai

6

16:00 A Dohány utcai seriff

17:00 Tanár úr, kérem!

7

16:30 Rajzolótér 20:00 Narancsrevü

8

19:00 Ha lesz egy férfinak…

19:00 Janika

9

10:00 Komplex repülős napozás – Piros Kakaó

19:00 Janika

10

10:00 Régimódi bohóctréfák, Újmódi gyerekeknek

15:00 Egyenlőség 19:30 Shirley Valentine – Hököm

péntek

11

19:00 Jutalomjáték

15:00 Egy szerelem három éjszakája

hétfő

11

16:30 Gyerekpszichodráma 20:00 A Dohány utcai seriff

12

19:00 A nagymama

12

16:30 Föld körüli túra

17:00 Koldus és királyfi

13

18:00 Kötéltánc

15:00 Az ördög három aranyhajszála

14

16:30 Rajzolótér

17:00 Szent Péter esernyője

15

15:00 A Dohány utcai seriff

19:00 Lovagias ügy

16

20:00 SÜTI, BOR, TÁNC, SZEX

17

17:00 Repülési lecke kezdőknek 20:00 Süti, bor, tánc, szex

18

16:30 Gyerekpszichodráma

19

16:30 Föld körüli túra 19:00 Testvicc

szerda

20

18:00 Gubancok 19:00 Egyszer volt, hol nem volt...hu

21

16:30 Rajzolótér

19:00 Lovagias ügy

22

19:00 „Amíg ti, mi kakaó”

19:00 Egyenlőség

23

19:00 A hideg gyermek 19:00 „Amíg ti, mi kakaó”

19:00 Marilyn Monroe csodálatos halála

24

10:00 A halhatatlanság országa – Miskolci N. Szh.,

19:00 Őrült nők ketrece

hétfő

25

16:30 Gyerekpszichodráma 18:00 12 HÉT 18:00 A virágnak...

26

16:30 Föld körüli túra

13

19:00 Acélmagnóliák

14

19:00 Vámos Miklós Estek

vasárnap

19:00 Balfácánt vacsorára! 19:00 Édes fiaim

csütörtök

15

péntek

16

19:00 Mr. és Mrs.

17

19:00 Az utolsó hősszerelmes

18

19:00 Jutalomjáték

19:00 Hajmeresztő

szombat

szombat

vasárnap

10:00 Óz 19:30 Sóska, sültkrumpli

hétfő

vasárnap

19:00 A templom egere

hétfő 18:00 A nagymama

19 kedd

kedd

20

szerda

21

csütörtök

csütörtök 11:00, 19:00 ANCONAI SZERELMESEK – Turay I. Sz.

22

péntek

23

19:00 Mr. és Mrs.

24

17:00 A hölgy fecseg és nyomoz

19:00 Csetepaté Chioggiában

szombat

péntek szombat

15:00 Egy szerelem három éjszakája 19:00 A nagymama

25

hétfő

26

19:00 Mr. és Mrs.

27

19:00 A hölgy fecseg és nyomoz

19:00 Édes fiaim

szerda

28

19:00 Vámos Miklós Estek

19:00 Mici néni két élete

29

19:00 Acélmagnóliák

19:00 Paraszt Dekameron 19:30 A Rózsák háborúja

30

19:00 Jutalomjáték

19:00 Feketeszárú cseresznye

kedd

vasárnap

kedd

Színikritikusok díja (2012) A legjobb új magyar dráma Pantalone-díj (2012) A legjobb kamaraszínházi elôadás Arlecchino-díj (2012) A legjobb férfialakítás - Kaszás Gergô

19:30 Orfeumjáték – Hököm

27 28

16:30 Rajzolótér

csütörtök

péntek

rendezô: Csizmadia Tibor fôszerepben: Kaszás Gergô

szerda

csütörtök

szombat

31

kedd

szerda

péntek

vasárnap

Bányavirág

kedd

hétfő

vasárnap

SZÉKELY CSABA

tragikomédia egy részben

15:00 Feketeszárú cseresznye

csütörtök

E-mailben: szervezes@atriumfilmszinhaz.hu Telefonon: +36 1 317 9338, +36 1 318 9844 Interneten: www.jegy.hu, www.atriumfilmszinhaz.hu

19:00 Lovagias ügy

19:00 A hölgy fecseg és nyomoz

szerda

JeGYFOGLaLÁS

4

hétfő

szombat

kedd

(1024 Budapest, Margit krt. 55.)

10:00 A beszélő fa 11:00, 19:00 Karmesterjáték

10

vasárnap

ÁtRIum FILm-SzínhÁz

3

csütörtök

szombat

Bemutató: 2013. ÁPRILIS 10. (20h)

15:00 Szegény Dániel

2

14.2.201

szerda

péntek

9

Karinthy Színház 19:00 Janika

szombat vasárnap

19:00 Jelenetek egy kivégzésből – Szigligeti Szh.

csütörtök

1

péntek

szombat vasárnap

Jurányi Inkubátorház 20:00 HOVÁ LETT A KOMMUNIZMUS? – Chto Delat?

műsor – SZÍNHÁZ

péntek

30 31

vasárnap

Pinceszínház

1093 Budapest, Török Pál u. 3. Tel.: 218-0116 • www.pinceszinhaz.hu

29

szombat 15:00 Balfácánt vacsorára!

19:00 Szegény Dániel

10:00 A székely menyecske... 19:00 Lefitymálva

39


40

SZÍNHÁZ – műsor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Katona József Színház

Katona József Színház – Kamra

1

19:00 Kispolgárok – 25. előadás

19:00 Top Dogs

2

15:00 Pinokkió 20:00 Színházcsinálók 20:00 BAGATELL

19:00 A mi osztályunk

3

10:30 Pinokkió 19:00 A nyaralás

19:00 Rükverc

péntek szombat vasárnap

19:00 Nordost

6

20:00 Musik, Musikk, Musique 20:00 Mese a fabánról – (Sufni)

19:00 A mi osztályunk – angol felirattal

7

19:00 Cigányok 20:00 Mese a fabánról – (Sufni)

19:00 A hét asszonya – KÉK, Orlai Prod.

8

19:00 Anamnesis – Szputnyik 19:30 Mennyekbe vágtató...)

16:00 A mi osztályunk – angol felirattal

9

19:00 A nyaralás 19:30 Bagatell – (Sufni)

19:00 Rükverc

19:00 Anamnesis – Szputnyik 16:00 „Négykerék, kétkerék”

15:00, 19:00 Virágos Magyarország

szombat

10

vasárnap

15:00 Tavaszváró családi délután 15:45 A rút kiskacsa

3

10:00 Bors néni

4

15:00 Emil és a detektívek

hétfő 19:00 „Ledarálnakeltűntem” 19:30 Hullám és gumikötél

péntek

2

6

10:00, 15:00 Bors néni

7

15:00 Szentivánéji álom

8

17:00 Mario és a varázsló

szerda csütörtök péntek

9

szombat

19:00 Eleje – Notóriusok 30.1

11

5

kedd

hétfő

10

vasárnap

19:00 Dalnokklub – Misztrál együttes

11

19:00 Farsang

19:00 Heldenplatz

12

19:00 Hangyaboly

13

19:00 A mizantróp

18:30 Cserenadrág – TÁP – zártkörű előadás

szerda

13

19:30 Duna Szimfonikus Zenekar

14

19:00 A nyaralás

szerda

19:00 Rükverc

csütörtök

15

15

20:00 Színházcsinálók 20:00 Kicsi nyuszi ... – (Sufni)

20:00 A mi osztályunk

17

19:00 Musik, Musikk, Musique 19:30 Szókratész védőbeszéde

20:00 Áll a bál

19:00 Woyzeck 19:30 Magyarmesék – (Sufni)

19:00, 21:00 A Gondnokság

18

hétfő kedd

szerda

20

19:00 A hős és a csokoládékatona

19:00 Elmentek – Notóriusok 30.2

21

19:00 „Ledarálnakeltűntem”

19:00 Nordost

22

19:00 Farsang 19:00 Csendet akarok – (Sufni)

19:00 Heldenplatz

23

14:30 Pinokkió 19:00 Men�nyekbe vágtató ... – (Sufni)

20:00 Eleje – Notóriusok 30.1

24

19:00 Portugál 19:00 Szókratész védőbeszéde – (Sufni)

19:00 Virágos Magyarország

csütörtök

szombat vasárnap

19:00 Heldenplatz

25

hétfő

26 kedd

19:00 A mizantróp 19:30 Bagatell – (Sufni)

19:00 Hatvan perc - harminc év: A Három nővér

27

19:00 „Ledarálnakeltűntem”

19:00 Elnöknők

28

19:00 Kispolgárok 19:00 Magyarmesék – (Sufni)

19:00 Top Dogs – zártkörű előadás

29

19:00 Top Dogs

péntek

19:00 A hős és a csokoládékatona

30

19:00 A nyaralás

15:00 Rükverc

31

19:00 Portugál

19:00 Virágos Magyarország

szerda csütörtök

szombat vasárnap

15:00 MACSKA VOLTAM LONDONBAN

16

szombat

19:00 Virágos Magyarország

19

péntek

15:00 Macska voltam Londonban – nyfp.

14

péntek

16

vasárnap

kedd

csütörtök

péntek szombat

15:00 Emil és a detektívek

hétfő

12 kedd

Kolibri Gyermekés Ifjúsági Színház

vasárnap

5

csütörtök

17:00 Magyar táncház gyerekeknek 19:00 Grazioso

szombat

4

szerda

1

péntek

hétfő kedd

Klebelsberg Kultúrkúria

17

15:00 Az operairodalom gyöngyszemei 15:00 Szerelmi bájital – Metropolitan

15:00 Macska voltam Londonban

18

10:00, 11:00 A kíváncsi kiscsikó

10:00 Macska voltam Londonban

vasárnap hétfő

19

10:00 János vitéz

20

15:00 János vitéz

kedd

szerda

21

csütörtök

22

péntek

9:00, 10:30 Majolenka... 14:30 Az okos... lány 19:00 Pitti Katalin

10:00 Locspocs, a kis tengeri szörny

23

szombat

24

10:00 Locspocs, a kis tengeri szörny

11:00 Tavaszi Alma Zsongás

15:00 Szentivánéji álom

vasárnap

25

15:00 Kövek

26

11:00 Játsszunk Háry Jánost!

27

10:00 Emil és a detektívek

hétfő kedd

szerda

28

csütörtök

29

péntek

30

szombat

31

vasárnap

9:30, 11:00 Négy évszak – Bozsik Yvette Társ.

műsor – SZÍNHÁZ

41


42

SZÍNHÁZ – műsor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Kolibri Fészek, Pince és Teázó

Madách Színház

1

17:00 Delete

19:00 1x3 néha 4

2

9:30, 11:00 Tekergő – Csecsemőszínház

15:00, 19:00 Páratlan páros 2. 19:30 L'ÉLEK

3

10:30 Moha és Páfrány

15:00, 19:00 Én, József Attila

4

10:30 Moha és Páfrány

19:00 Én, József Attila

5

10:30 Moha és Páfrány 17:00 Klamm háborúja

19:00 Furcsa pár 19:30 L'élek

6

10:30 Kippkopp és Tipptopp 15:00 Kikatt

19:00 A Napsugár fiúk

7

19:00 Anna Karenina

csütörtök

10:30 Százlábúak láb alatt 17:00 Delete

8

10:30 Százlábúak láb alatt

19:00 Anna Karenina

9

10:30 Százlábúak láb alatt

15:00, 19:00 Csoportterápia

péntek szombat vasárnap hétfő kedd szerda

péntek szombat

10

9:30, 11:00 Toda

11

15:00 Spárga-tengeralattjáró

12

10:30 Spárga-tengeralattjáró

15:00, 19:00 1x3 néha 4

vasárnap

19:00 A Napsugár fiúk 19:00 Spamalot

13

szerda 19:00 Spamalot

14

csütörtök

15

15:00, 19:00 Spamalot

16

15:00, 19:00 Spamalot

péntek szombat

17

10:30 Moha és Páfrány

15:00, 19:00 Csoportterápia

vasárnap

18

hétfő

10:30 Kukacmatyi 17:00 Cyber Cyrano 19:00 A Napsugár fiúk

szerda

20

10:30 Boni és Klájd kereket old 17:00 Bunyósszív

19:00 Ne most, drágám! 19:30 L'élek

21

10:30 Semmiség 10:30 Semmiség 17:00 Helló, náci!

24

9:30, 11:00 Kippkopp gyerekei

vasárnap

25 kedd

10:30 Lúdas Matyi 15:00, 19:00 Macskák 19:00 Macskák – 30 éves jubileumi ea.

hétfő

26

19:00 Macskák 10:30 Négyszögletű kerek erdő 15:00, 19:00 Macskák

23

szombat

10:30 Kippkopp gyerekei 15:00 A webáruház

19:00 Furcsa pár

27

szerda

28

csütörtök 19:00 Mary Poppins

péntek

30

szombat

31

vasárnap

9:30, 11:00 Kippkopp és Tipptopp

3

15:00 Rumini

15:00, 19:00 Mary Poppins 15:00, 19:00 Mary Poppins

Marczibányi Téri Művelődési Központ

19:00 Két néni, ha elindul – kecskeméti Katona Szh.

vasárnap

4

19:00 Calcutta trió

5

19:00 Kex és Tea – Momentán Társ.

6

19:00 „Tavaszi zsongás”

hétfő kedd szerda

7

16:00 Tom Sawyer és Huckleberry Finn kalandjai

8

19:00 Cabiria éjszakái

9

19:30 CATULLUS

10:00 Osztováta együttes 10:00 Tavaszváró SziaMarczi!

10

15:00 A kisfiú meg az oroszlánok 16:00 Kopogós römi

15:00 Az Absolvox Operastúdió Verdi-koncertje

11

19:30 Facér pasi naplója

11:00 Hangyaboly – kecskeméti Katona Szh.

12

19:30 Jentl

18:00 Magyar–Litván Kórushangverseny

szerda

13

16:00 Rumini 19:00 Kár, hogy kurva

14

19:00 Arzén és levendula

csütörtök péntek szombat

hétfő kedd

csütörtök

15

péntek

16

15:00 A kisfiú meg az oroszlánok 19:30 Catullus

17

15:00 My Fair Lady 19:30 Háromszögek

szombat

19:00 Spanyol románc – Kutik Rezső

hétfő

19 kedd

20

19:30 Catullus

szerda 20:00 Szaxofonok Éjszakája a Guzsalyasban

csütörtök péntek

22

18:00 Égigérő fű – előbemut. 19:30 Kolpert Úr

23

16:00 ÉGIFÉRŐ FŰ

24

15:00 Tom Sawyer és Huckleberry Finn kalandjai

25

19:00 Kár, hogy kurva

26 kedd

15:00 Égigérő fű 19:30 Házasságon innen, házasságon túl

27

19:00 My Fair Lady

28

19:30 Facér pasi naplója

29

19:30 Catullus

szombat vasárnap

19:00 Virágvasárnapi Kaláka-koncert – Szalóki Ági

hétfő

szerda

10:30 Kippkopp és Tipptopp

29

17:00 Tom Sawyer és Huckleberry Finn kalandjai

szombat

21

csütörtök

22

2

péntek

18

15:00 Boni és Klájd kereket old 19:00 Cyber Cyrano

péntek

16:00 Andersen 19:30 Facér pasi naplója

vasárnap

19 kedd

1

vasárnap

hétfő kedd

Magyar Színház

csütörtök péntek

30

szombat

31

vasárnap

15:00 Rumini 19:30 Házasságon innen, házasságon túl

19:00 Gyógyítás és művészet

műsor – SZÍNHÁZ

A Bánfalvy Stúdió bemutatja Bernard Slade világhírú darabját!

43


44

SZÍNHÁZ – műsor MU Színház

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné Nemzeti Színház – Nagyszínpad

Nemzeti Színház – Gobbi Hilda Színpad, Kaszás Attila Terem

Örkény Színház

Nemzeti Táncszínház

1

19:00 Sylvia

2

19:00 János király

19:00 Monokli

1

19:00 Angyalok Amerikában

19:00 Csongor és Tünde

19:00 „Száz évig...”

2

15:00 Az ember tragédiája

19:00 Csongor és Tünde

19:00 Az ezeregyéjszaka virágai

szombat

15:00 Egyszer élünk... – angol felirattal

15:00 Kvartett

10:30 Péter és a farkas – Bozsik Yvette Társ.

vasárnap

19:00 A jég – Krétakör

19:00 Sirály

péntek szombat

3

21:00 karamazov – Füge Prod.

vasárnap

4

4

19:00 Bányavirág

19:00 Protokoll

5

19:30 Varsói melódia

19:00 Vágyvillamos

6

18:30 Benkó Dixieland klub

19:00 A Főfőnök

19:00 Úri muri

19:00 Amphitryon

19:00 Csipkerózsika – Szegedi Kortárs Balett

kedd

6

10:00 Apalabirintus – KÁVA – zártkörű ea.

19:00 Hazafit nekünk!

15:00 Náthán gyermekei

19:30 Távoli tüzek fénye – FlamenCorazonArte

szerda

7

10:00 Apalabirintus – KÁVA – zártkörű ea.

19:00 Hazafit nekünk!

15:00 Vadászjelenetek... – zártkörű ea.

10:30, 15:00 Zene-bona, szana-szét

csütörtök

8

10:00 Apalabirintus – KÁVA – zártkörű ea. 20:00 APROPÓ

19:00 Három nővér

19:00 Egy lócsiszár virágvasárnapja

19:00 Táncszirmok

9

20:00 Apropó

15:00 Angyalok Amerikában

15:00 Csongor és... 20:00 Vadász­ jelenetek... 21:00 Szóról szóra

19:00 Colores del Tango

10

15:00 Szent Johanna

19:00 Sirály

10:30 80 nap alatt a Föld körül

11

19:00 Győri Filharmonikus Zenekar

19:00 Magyar ünnep

péntek szombat vasárnap hétfő

18:00 Ráhangoló 19:00 Holt lelkek

11:00 A dzsungel könyve 19:00 Képzelt beteg

3

10:00 Apalabirintus – KÁVA – zártkörű ea. 22:00 Korijolánusz

csütörtök

Radnóti Színház 19:00 Úr és kutya

péntek

5

szerda

Pinceszínház 19:00 Libikóka

hétfő

hétfő kedd

Pesti Színház

19:00 Tangó

műsor – SZÍNHÁZ

19:00 Bolha a fülbe

7 8

19:00 A hetvenkedő katona

11:00 Illemtan gyerekeknek 19:00 Hát hogy szeret maga...

19:00 Bolha a fülbe

19:00 Bányavirág

18:00 Ráhangoló 19:00 Kurázsi mama és gyerekei

péntek

9

19:00 TÓTÉK

19:00 A hetvenkedő katona

10

19:00 Tóték

19:00 A HETVENKEDŐ KATONA

11

19:00 Finito

19:00 A vágy villamosa

19:00 Kaland

10:30 Bárány Boldizsár

szombat vasárnap

10:30, 15:00 Bárány Boldizsár

hétfő

12

20:00 Kert

19:00 Hamlet

15:00 Tizenkét dühös ember

10:30, 15:00 Tengertánc

12 kedd

19:00 Jógyerekek képeskönyve

19:00 A dzsungel könyve

19:00 Bányavirág

19:00 A Főfőnök

13

20:00 Kert

19:00 Hamlet

15:00 A fösvény

19:00 Lisztmánia – Az iszonyat balladája

13

19:00 Pillantás a hídról

19:00 Vénusz nercben

11:00 Illemtan gyerekeknek 18:30 Benkó Dixieland klub

19:00 Naftalin

szerda

14

19:00 Bábok – KÁVA

19:00 A tanítónő

19:00 Náthán gyermekei

19:30 Karma, az élet játéka

14

19:00 Tangó

19:00 Játszd újra, Sam!

19:00 Varsói melódia

19:00 Naftalin

19:00 Egyszer élünk…

19:00 Én vagyok a Te

15

19:00 Tóték

19:00 Sylvia

19:00 Bolha a fülbe

16

19:00 Liliomfi

19:00 Príma környék

19:00 Holt lelkek

17

15:00 A vihar 19:00 Ibusár – KÉK

11:00, 14:30 A dzsungel könyve

14:00 Vasárnapi Szalon 17:00 Jelenetek egy házasságból

18

19:00 Peer Gynt

19:00 A hetvenkedő katona

19:00 Libikóka

10:30, 15:00 Tündérmese

19

19:00 Merlin – HOPPart

19:00 A hetvenkedő katona

19:00 Pedig én jó anya voltam – Örkény Szh.

10:30, 15:00 80 nap alatt a Föld körül 19:30 Physpacom

20

19:00 Liliomfi

19:30 Magdaléna Rúzsa

18:30 Benkó Dixieland klub

szerda

21

19:00 Kasimir és Karoline

19:00 Képzelt beteg

19:00 Úr és kutya

22

19:00 Tóték

19:00 A hetvenkedő katona

19:00 Vágyvillamos

23

11:00 A sötétben látó tündér 19:00 A vihar

19:00 Mikve

24

15:00 Azt meséld el, Pista! 19:00 Macskajáték

11:00 Túl a Maszat-hegyen 19:00 A hetvenkedő katona

25

19:00 A hülyéje

19:00 Vénusz nercben

19:00 Kaland

19:00 Protokoll

26

19:00 Azt meséld el, Pista!

19:00 Szó és zene

19:00 Varsói melódia – közönségtalálkozóval

19:00 Libikóka – Krizsó Szilvia

27

19:00 Liliomfi

19:00 A dzsungel könyve

18:30 Benkó Dixieland klub

19:00 Holt lelkek

28

19:00 Tóték

19:30 Magdaléna Rúzsa

19:00 Az igazi

19:00 Holt lelkek

29

19:00 János király

19:00 Mikve

18:00 Ráhangoló 19:00 Jelenetek egy házasságból

30

19:00 Tangó

19:00 Monokli

19:00 Úr és kutya

31

19:00 Két néni, ha megindul

14:30 A dzsungel könyve

kedd

szerda csütörtök

15

péntek

péntek

16

15:00 A fösvény

19:00 Néptáncszvit / Szatmár

19:00 Amphitryon

19:00 Testek filozófiája

szombat

17

20:00 Korijolánusz – HOPPart

vasárnap

18 19

10:00 Digó – KÁVA – zártkörű ea.

20

10:00 Digó – KÁVA – zártkörű ea.

21

10:00 Digó – KÁVA – zártkörű ea.

22

20:00 Veletek

19:00 A velencei kalmár

23

19:00 A hiányzó padtárs – ARS 20:00 Veletek

19:00 A velencei kalmár

24

15:00 Gubanc

19:00 A velencei kalmár

szerda csütörtök

19:00 Amphitryon

19:00 Babits-est

vasárnap

25

19:00 Az ember tragédiája

26

19:00 Úri muri

27

19:00 Az ember tragédiája

kedd

11:00 KÖVÉRKIRÁLY – Erdélyi Vándorszh.

19:00 A velencei kalmár

29

11:00 Kövérkirály – Erdélyi Vándorszính.

19:00 Angyalok Amerikában

péntek

30

19:00 Variációk – Varidance – Vári Bertalan Társulata

szombat

15:00 Sirály 19:30 Bányavirág – Bartók Kamaraszh.

10:30 Az Ezeregyéjszaka legszebb meséi

vasárnap

31

vasárnap

15:00 karamazov – Füge Prod.

11:00 Illemtan gyerekeknek

19:00 A Főfőnök 19:00 Jelenetek egy házasságból

hétfő 15:00 Bánk bán – junior – Szentendrei Teátrum

kedd

19:00 A jövő csillagai – MTF – Színházi Világnap 15:00 Amphitryon 19:30 Bányavirág – Bartók Kamaraszh.

szerda csütörtök péntek

19:00 Angyalok Amerikában

15:00 Bánk bán – junior – Szentendrei Teátrum

szombat

15:00 Három nővér

15:00 Egy lócsiszár virágvasárnapja 19:30 Bányavirág

vasárnap

szombat

19:00 Protokoll

csütörtök

19:30 BÁNYAVIRÁG – Bartók Kamaraszính.

szerda

28

kedd

péntek

hétfő

csütörtök

vasárnap

19:00 Folklór-kalendárium II. Téli tánc

péntek szombat

szombat

hétfő

hétfő kedd

csütörtök

45


46

SZÍNHÁZ – műsor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

RAM Colosseum

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café

1

19:00 A király nevében – ExperiDance

19:30 Asszony a fronton

2

19:00 Liliomfi – ExperiDance

15:00 Vienna Konservat. Bp. 19:30 Az utolsó óra

3

15:00, 19:00 Toldi – ExperiDance

péntek szombat vasárnap

19:30 Pár-beszéd zenével és irodalommal

5

19:30 Odaadó hívetek, Surik

6

19:30 Szerettem őt

7

19:30 „...sárból, napsugárból...” – Huszti Péter

8

19:30 G – Györgyi Anna

kedd szerda csütörtök péntek

9

szombat

10

vasárnap

16:00, 20:00 Frank Sinatra – A hang – ExperiDance, Jókai Szh.

11:00 Brub 19:30 Párnakönyv

10:30 Hangszervarázs 19:00 Roma Hungaricum

19:30 Odaadó hívetek, Surik

11

19:30 Érdi Tamás zongoraestje

12

19:30 Napfény kettőnknek

hétfő kedd

13

19:00 Revans – ExperiDance

19:30 Párnakönyv

szerda

14

19:30 A kappan, a csirke és a marabu…

15

17:00 Az utolsó óra

csütörtök péntek

16

11:00 Zsuzsika hangja 19:00 Honfoglalás

19:30 Odaadó hívetek, Surik

17

19:00 Forrás – Jéghideg és tűzforró – ExperiDance

15:30, 19:30 Széllel szembe – Jordán Tamás

szombat vasárnap

Spinoza 19:00 David Klezmer Quintet és Klein Judit

1

péntek

2

szombat

3 4

14:00 Mesevarázs

hétfő 19:00 A fiú a tükörből

5

kedd

6

14:00 Mesevarázs

szerda

19:00 Programozd újra önmagad 19:00 Hamlettek klubja 2.0

7

csütörtök

8

19:00 A fenyegetett gyilkos anatómiája

19:00 Sabbathsong Klezmer Band

9

19:00 A fenyegetett gyilkos anatómiája

19:00 Alt duett

10

11:00 A négyszögletű kerek erdő

15:00 Szerelmem, Sárdy 19:00 Frida

11

14:00 Mesevarázs

péntek szombat vasárnap hétfő

12

19:00 Heller Ágnes-est

kedd

13

14:00 Mesevarázs

19:00 Kutyakomédia – felvételről

14

19:00 Pinter '2 in 1'

19:00 BÄCHER PESTJE

szerda csütörtök

19:00 Sabbathsong Klezmer Band

15

péntek

16

szombat

17

vasárnap

18

19:30 Mégis szép – Udvaros Dorottya

hétfő

19:00 Odesszai kocsma-dalok 19:30 Dávid király…

19

19:30 Kollektív neurózis – Falusi Mariann

19

19:00 HAGYMÁT HAGYMÁVAL

kedd

szerda

20

19:30 Staféta Grecsó Krisztiánnal

21

17:30 Az utolsó óra

hétfő kedd

csütörtök

22

péntek

23

15:00, 19:00 Dalok és titkos mesék – Wolf Kati

24

15:00, 19:00 Húsvéti gála – ExperiDance

szombat vasárnap

11:00 Bazsó és Borka 19:30 Napfény kettőnknek

25

19:30 Mégis szép – Udvaros Dorottya

27

szerda

19:30 Bársony Bálint és barátai – Csoboth Adél

28

19:30 Pereg a film…zene

kedd

csütörtök

29

19:00 Monte Cristo grófja – Jókai Szh., ExperiDance

19:30 Asszony a fronton

30

19:00 Monte Cristo grófja – Jókai Szh., ExperiDance

19:30 Szerettem őt

31

vasárnap

14:00 Mesevarázs

20

14:00 Mesevarázs

19:00 Karinthy, a Frici

21

20:30 GEGmenők

19:00 Kulturkampf akkor és most – Ungvári Tamás

22

19:00 Három nővér

péntek

19:00 David Klezmer Quintet és Klein Judit

23

19:00 SZELEP – Bach Szilvia

24

19:00 Én nem vagyok magyar?

szerda csütörtök

szombat

25

14:00 Mesevarázs

26

19:30 Aranylövés – Aranylövés Prod.

27

11:00 Aranylövés 14:00 Mesevarázs

19:00 RIPACSOK

hétfő

26

szombat

18

vasárnap

hétfő

péntek

47

vasárnap

4

hétfő

RS9 Színház

műsor – SZÍNHÁZ

kedd

szerda

19:00 Talmud, Tóra és a többiek

28

csütörtök

29

péntek

30

szombat

31

vasárnap

19:00 Sabbathsong Klezmer Band

Bemutató:

március 20-21. 19h, Szkéné a Szkéné Színház, a Tatabányai Jászai Mari Színház és a Nézomuvészeti kft. közös eloadása Információ: 06 20 384 6049, jegy@szkene.hu, www.szkene.hu B M E D I Á K K ÖZ P ONT

Emberi Erőforrások Minisztériuma


március március

MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ HUNGARIAN STATE OPERA

1|

19

Turandot | Giacomo Puccini

19

Xerxes | Georg Friedrich Händel

1|

P

19

Pas de trois13

2|

Szo

19

Pas de trois13

3|

V

19

Pas de trois13

7|

Cs

18

Don Giovanni | Wolfgang Amadeus Mozart

8|

P

15

Don Giovanni | Wolfgang Amadeus Mozart

9|

Szo

11

Don Giovanni | Wolfgang Amadeus Mozart

10 |

V

18

Don Giovanni | Wolfgang Amadeus Mozart

14 |

Cs

19

Turandot | Giacomo Puccini

16 |

Szo

11

Turandot | Giacomo Puccini

2|

Szo

3|

V

11

„Musica e Parole” kamarakoncert

3|

V

11

Elfújta a szél | A. Dvořak - Rácz Z. - Pártay L.

3|

V

19

Turandot | Giacomo Puccini

5|

K

19

Turandot | Giacomo Puccini

6|

Sze

18

Anyegin | Pjotr Iljics Csajkovszkij

7|

Cs

19

Elfújta a szél | A. Dvořak - Rácz Z. - Pártay L.

8|

P

19

Anyegin | Pjotr Iljics Csajkovszkij

9|

Szo

19

Turandot | Giacomo Puccini

10 |

V

11

Anyegin | Pjotr Iljics Csajkovszkij

10 |

V

19

Elfújta a szél | A. Dvořak - Rácz Z. - Pártay L.

12 |

K

19

Anyegin | Pjotr Iljics Csajkovszkij

13 |

Sze

19

Bánk bán | Erkel Ferenc

16 |

Szo

11

Elfújta a szél | A. Dvořak - Rácz Z. - Pártay L.

4|

Cs

18

János vitéz | Kacsóh Pongrác

16 |

Szo

19

Bánk bán | Erkel Ferenc

5|

P

18

János vitéz | Kacsóh Pongrác

17 |

V

11

Anyegin | Pjotr Iljics Csajkovszkij

6|

Szo

18

János vitéz | Kacsóh Pongrác

17 |

V

19

Elfújta a szél | A. Dvořak - Rácz Z. - Pártay L.

7|

V

11

János vitéz | Kacsóh Pongrác

19 |

K

19

Bánk bán | Erkel Ferenc

7|

V

18

János vitéz | Kacsóh Pongrác

20 |

Sze

19

Anyegin | Pjotr Iljics Csajkovszkij

11|

Sze

18

Don Carlos | Giuseppe Verdi

21 |

Cs

19

Anyegin | P. I. Csajkovszkij - K.-H. Stolze - J. Cranko | balett

12 |

P

18

Don Carlos | Giuseppe Verdi

22 |

P

19

Anyegin | P. I. Csajkovszkij - K.-H. Stolze - J. Cranko | balett

13 |

Szo

11

Don Carlos | Giuseppe Verdi

23 |

Szo

11

Pomádé király új ruhája | Ránki György

14 |

V

18

Don Carlos | Giuseppe Verdi

23 |

Szo

19

Bánk bán | Erkel Ferenc

18 |

Cs

18

Aida | Giuseppe Verdi

24 |

V

11

Pomádé király új ruhája | Ránki György

20 |

Szo

18

Aida | Giuseppe Verdi

Anyegin | P. I. Csajkovszkij - K.-H. Stolze - J. Cranko | balett

21 |

V

11

Aida | Giuseppe Verdi

17 |

V

19

Turandot | Giacomo Puccini

22 |

P

19

Primavera13 - János vitéz | Kacsóh P. | Gyôri Kisfaludy Színház

25 |

H

19

Primavera13 - Rigoletto | G. Verdii | Szegedi Nemzeti Színház

27 |

Sze

19

Primavera13 - Az álarcosbál | G. Verdi | Kolozsvári Magyar Opera

|

|

április

24 |

V

19

25 |

H

19:30

BEATLES50!

24 |

Sze

18

Aida | Giuseppe Verdi

26 |

K

17

Parsifal | Richard Wagner

25 |

Cs

18

János vitéz | Kacsóh Pongrác

27 |

Sze

19

Anyegin | P. I. Csajkovszkij - K.-H. Stolze - J. Cranko | balett

26 |

P

18

János vitéz | Kacsóh Pongrác

28 |

Cs

19

Máté-passió | J. S. Bach - F. Mendelssohn

27 |

Szo

11

János vitéz | Kacsóh Pongrác

29 |

P

17

Parsifal | Richard Wagner

27 |

Szo

18

János vitéz | Kacsóh Pongrác

30 |

Szo

19

Máté-passió | J. S. Bach - F. Mendelssohn

28 |

V

11

János vitéz | Kacsóh Pongrác

31 |

V

19

Messa Di Gloria; Parasztbecsület | Pietro Mascagni

28 |

V

18

János vitéz | Kacsóh Pongrác

MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ HUNGARIAN STATE OPERA


50

SZÍNHÁZ – műsor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Stúdió K Színház

1

10:00 A kíváncsi kiselefánt – zártkörű ea.

2

18:00 Európa, Európa! (18)

péntek

Ódry Színpad 19:00 Hitgyógyász

11:00 Szamár a torony tetején

19:00 A tavasz ébredése

vasárnap 15:00 Diótörő

4

hétfő

5 6 7 8

10:00, 14:30 A rettentő görög vitéz – zártkörű ea.

9

11:00 Kacskaringó

10

11:00 Szamár a torony tetején 19:30 Szüleink szexuális...

11

10:00 A rettentő görög vitéz – zártkörű ea.

12

13:30 Az aranykulcs – zártkörű ea.

kedd

15:00 A kastély

15:00 Medve / Leánykérés / Jubileum

19:30 Négyeshatos

péntek

16 17

19:00 A gömbfejűek és a csúcsfejűek…

18

hétfő

19 kedd

19:00 Etüdök fémre, fára, agyagra, sárra…

20

19:00 Kegyelem

21

19:00 Hitgyógyász

szerda csütörtök

19:00 Esküvőtől válóperig

5

19:00 Szutyok – Pintér Béla Társ.

19:30 A humor forrása

6

19:00 Kaisers TV, Ungarn – Pintér Béla Társ.

19:30 „A szomszédnéni odaát van”

7

18:30 Kaisers TV, Ungarn – Pintér Béla Társ. – felirattal

19:00 Bohém Casting

8

22:00 A 42. hét – Pintér Béla Társ. – szinkrontolmácsolással

19:00 Bohém Casting

9

19:00 Esküvőtől válóperig

10

15:00 SZERET...lek 19:00 Esküvőtől válóperig

11

19:00 Equus

szombat

hétfő

12

20:20 A Grönholm-módszer – Neptun Brigád, Új Színház

19:00 Születtem Magyarországon 19:00 Kabaréklub 72

MÁRCIUS 11. hétfő 19.00

13

20:00 Bányavakság – Füge Prod.

19:00 Ördöglakat – Madách Szh.

Kaffka Margit

14

20:00 Bányavakság – Füge Prod.

19:30 Vérszipoly

15

20:00 Caligula helytartója – Vádli, Füge Prod.

16

20:00 Bányavakság – Füge Prod.

19:00 A tanú

17

20:00 Képmutatók cselszövése – Vádli, Füge Prod.

19:00 A tanú

kedd

23

11:00 A kíváncsi kiselefánt

24

11:00 A rettentő görög vitéz

11:00 Diótörő

szombat

15:00 Bíít

hétfő 19:00 Toldi

26 kedd

27

szerda 19:00 Kegyelem

28

csütörtök 19:30 HIMMELWERK GMBH

péntek 19:30 Himmelwerk GmbH

15:00 A kastély

HANGYABOLY A KECSKEMÉTI KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ ELŐADÁSA

18

19:00 Equus

19

19:00 Hat hét, hat tánc – Orlai Prod.

Szereplők:

DANYI JUDIT, DECSI EDIT, DOBÓ ENIKŐ E.H., KERTÉSZ KATA, KISS ZOLTÁN, KRAJCSI NIKI E.H., ORTH PÉTER, PÁL ATTILA, RÉTI ERIKA, TROKÁN NÓRA, TÉBY ZITA

Rendező:

DÉR ANDRÁS

hétfő kedd

20

19:00 BIVALY SZUFLÉ

19:00 A tanú

MÁRCIUS 2. szombat 19.00

21

19:00 Bivaly szuflé

19:00 A tanú 19:30 „A szomszédnéni odaát van”

Pierre Notte

22

20:00 A 42. hét – Pintér Béla Társ.

19:00 A CARMEN CORTÉS EN COMPANIA ELŐADÁSA – BTF

23

20:00 A 42. hét – Pintér Béla Társ.ű

16:00, 20:00 100 Tagú Cigányzenekar

24

19:00 A nagy füzet – Forte

25

19:00 A nagy füzet – Forte

26 kedd

20:00 A fajok eredete – Nézőművészeti Kft. – 50. előadás

27

19:00 Impro Café Budapest

20:00 Bor és a lányka

28

20:00 Az Őrült, az Orvos, a Tanítványok és az Ördög

19:00 Bombaüzlet!? – nyfp.

29

20:00 Az Őrült, az Orvos, a Tanítványok és az Ördög

19:00 BOMBAÜZLET!? 19:30 Vérszipoly

30

20:00 Az Őrült, az Orvos, a Tanítványok és az Ördög

15:00 Bombaüzlet!?

szerda

péntek szombat

vasárnap

25

vasárnap

csütörtök

19:30 De mi lett a nővel?

péntek

vasárnap

19:00 Szutyok – Pintér Béla Társ. – felirattal

szombat

vasárnap

31

4

péntek

szombat

30

11:00 Brass...15:00 A rézerdő... 19:00 Esküvőtől válóperig

csütörtök

15

szombat

11:00 A nagyidai cigányok 19:00 Galaxis útikalauz...

szerda

csütörtök

29

3

vasárnap

vasárnap

szerda

22

19:00 Ördöglakat – Madách Szh. 19:30 VodkaPolka

péntek

13 14

19:00 A gondnok – Nézőművészeti Kft.

csütörtök

szombat

hétfő

2

szombat

szerda

csütörtök

vasárnap

17:00, 20:00 Ghymes – 30 Fényév 19:30 VodkaPolka

kedd

szerda

péntek

19:00 Vis-a-vis

hétfő

kedd

Thália Színház – Nagyszínpad, Mikroszínpad

1

péntek

szombat

3

Szkéné Színház

műsor – SZÍNHÁZ

IRÁNY ÉSZAK

vasárnap

A KECSKEMÉTI KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ ELŐADÁSA

hétfő

szerda csütörtök péntek szombat

31

vasárnap

KÉT NÉNI, HA ELINDUL

20:00 Bombaüzlet!?

Annette SÁRA BERNADETTE Bernadette ZSURZS KATI Rendező VEREBES ISTVÁN

Marczibányi Téri Művelődési Központ 1022 Budapest, Marczibányi tér 5/a Telefon: (06 1) 212-2820 Fax: (06 1) 212-4885 Web: www.marczi.hu

51


52

SZÍNHÁZ – műsor Thália Színház – Arizóna Stúdió, Új Stúdió

Trafó Kortárs Művészetek Háza

1

Újszínház

19:30 A vörös oroszlán 19:00 A zöld kilences

11:00 PÖTTÖM PANNA 19:00 Ábel

19:00 A lovakat lelövik, ugye?

11:00 Pöttöm Panna 19:00 Jézusfaragó ember

11:00, 14:30 A padlás

péntek

2

szombat

15:00 Világszép nádszálkisas�szony – Neptun Brigád

3

vasárnap 20:00 Jövedelmező állás – TÁP, Füge Prod.

4

hétfő

Vígszínház

19:00 Döglött aknák

Széchenyi István

19:00 Mert a mamának így jó – Szentendrei Teátrum

5

kedd

6

20:00 nőNYUGAT – Örkény Szh.

22:00 A pitbull cselekedetei – Füge Prod.

19:00 Döglött aknák

19:00 Átutazók

7

19:30 Vaknyugat – Csiky Gergely Szh.

21:00 Szégyen – Proton

19:00 Deficit

19:00 Átutazók

8

19:30 Vaknyugat – Csiky Gergely Szh. 19:30 Kövek a zsebben

20:00 Szégyen – Proton

19:00 Ábel

19:00 ÁTUTAZÓK

péntek

9

19:30 Telefondoktor – MaNNa

20:00 Mehliana feat. Brad Mehldau and Mark Guiliana

19:00 Mert a mamának így jó – Szentendrei Teátrum

19:00 Átutazók 19:30 A vörös oroszlán

11:00 Pöttöm Panna 19:00 Jézusfaragó ember

14:30, 19:00 Átutazók

szerda csütörtök

szombat

10

19:30 Kövek a zsebben

11

17:00 Vakság – Nézőművészeti Kft.

vasárnap hétfő

8-án, pénteken 19 órakor

„MOST VAN IDÔ CSUDÁKAT MÍVELNI”

19:00 A szűz és a szörny

– TECHNIKATÖRTÉNETI SZALON –

Zene, irodalom és tudomány a reformkorban 9-én, szombaton 19 órakor A ZENE LELKE II.

ANIMA MUSICAE KAMARAZENEKAR Közremûködik: Rados Ferenc – zongora Bartók, Mozart és Olsvay Endre mûvei

19:00 A zöld kilences

12 kedd

19:00 Deficit

19:00 A padlás

10-én, vasárnap 19 órakor

M. Kaufman: A LARAMIE-PROJEKT

13

17:00 Ady / Petőfi – A Nézőművészeti Kft., MaNNa

20:00 Sérült – Jérome Bel, Theater Hora

19:00 Ábel

19:00 Tévedések vígjátéka

14

19:00 Roló 19:30 Rövid – Jászai Mari Szh., Füge Prod.

20:00 Sérült – Jérome Bel, Theater Hora

19:00 A gyertyák csonkig égnek

19:00 Játék a kastélyban 19:30 A vörös oroszlán

A 20!3 KASSÁK ÉV rendezvénysorozat keretében

19:00 Hegedűs a háztetőn

20-án, szerdán 19 órakor

szerda csütörtök

15

péntek

16

15:00 Csónak

17

19:30 A pillangók szabadok

19:00 Jóembert keresünk 19:30 Tizenhét hattyúk

szombat 19:00 Döglött aknák

19:00 Jóembert keresünk 19:30 Az élet mint olyan

19:00 Szeretlek, Faust

19:00 Átutazók 19:30 A pestis – Szakkör, Füge Prod.

vasárnap

18

hétfő

19

19:30 Priznic

20

19:30 Áldja meg az Isten...19:30 Kövek a zsebben

kedd

szerda

20:00 A pitbull cselekedetei – Füge Prod.

21

19:00 Átutazók 19:00 A szűz és a szörny

19:00 Átutazók

11:00 Bodnárné – nyfp.

19:00 Az öldöklés Istene 19:30 A léggömb elrepül

csütörtök

22

20:00 Rohan(d)ó élet 19:30 A pillangók szabadok

20:00 EGY MEG EGY AZ EGY

19:00 BODNÁRNÉ

19:00 Átutazók

23

11:00 Világszép nádszálkisas�szony 20:00 Rohan(d)ó élet

20:00 egy meg egy az egy

19:00 Bodnárné

19:00 A zöld kilences

24

14:30 Pöttyös Panni... 15:00, 19:30 Jövőre veled ugyanitt 1.

20:00 egy meg egy az egy

11:00 Pöttöm Panna 15:00 Földindulás 19:00 Vendégség

11:00 Down Világnap 20:00 Pesten születtem

25

19:30 Novecento

20:00 Az álom féltestvére – Füge Prod.

10:00 Pöttöm Panna

19:00 Makrancos Kata

26

19:30 Próféták 19:30 Váltságdíj

20:00 Az álom féltestvére – Füge Prod.

19:00 Ábel

kedd

19:00 Lenni vagy nem lenni 19:30 Az élet mint olyan

27

19:30 Telefondoktor – MaNNa 19:30 Ady / Petőfi

20:00 Qaartsiluni Ensemble

19:00 Mert a mamának így jó 19:00 Árva Bethlen Kata

19:00 Jóembert keresünk 19:30 Csokonai Lili – Tizenhét hattyúk

28

20:00 nőNYUGAT – Örkény Szh. 19:30 A gyáva

19:00 Újszínházi Beszélgetések 19:00 Döglött aknák

16:00, 19:30 A padlás

29

19:30 Rövid – Jászai Mari Szh., Füge Prod.

20:00 TANÍTS MEG KINŐNI AZ ŐRÜLETÜNKET

19:00 Jézusfaragó ember

péntek

19:00 A zöld kilences 19:30 A vörös oroszlán

30

19:30 A pillangók szabadok

20:00 Taníts meg kinőni az őrületünket

19:00 Deficit

19:00 A lovakat lelövik, ugye?

31

11:00 Pöttyös Panni az iskolában

péntek szombat vasárnap hétfő

szerda csütörtök

szombat vasárnap

19:00 Hegedűs a háztetőn

PanoDráma – verbatim felolvasószínház

BUDAPEST BÁR: HOLNAP Fényes Szabolcs dalai Frenk, Keleti András, Németh Juci, Rutkai Bori 28-án, csütörtökön 19 órakor

RÁCZ ÖDÖN,

a Bécsi Filharmonikusok szólónagybôgôse

BALÁZS JÁNOS – zongora hangversenye Bottesini, Chopin, Paganini és Schubert mûvei és


54

SZÍNHÁZ – egyéb helyszínek Aranytíz 8. péntek 19:00 TRIOLA 20. szerda 19:00 Beszéd szavak nélkül 22. péntek 19:00 PANkreátorok Km.: Andrássy Máté, Horváth Zoltán, Szabó Máté Arnold Gym Sportcentrum 6. szerda 19:30 Fédra Fitness – Orlai Prod. Író-rend.: Tasnádi István; fsz.: Csákányi Eszter, Scherer Péter, Zrinyi Gál Vince Ascher Oszkár Színház 10. vasárnap 19:00 Csoda 17. vasárnap 19:00 Régen van 23. szombat 18:00 Tisztújítás Budaörsi Játékszín 1. péntek 19:00 Viharos éjszaka 2. szombat 19:00 Zsákbamacska 5. kedd 17:00 Az igazi – Pinceszínház Rend.: Kőváry Katalin; fsz.: Györgyi Anna, Varga Zoltán 11. hétfő 19:00 Retro szerelem 12. kedd 19:00 Viharos éjszaka 13. szerda 19:00 Zsákbamacska 22. péntek 19:00 Panelninja 26. kedd 19:00 Énekes madár 27. szerda 15:00, 19:00 Ádámok és Évák ünnepe 30. szombat 15:00 Zsákbamacska E10 Közösségi és Kulturális Színtér 10. vasárnap 19:00 Bácskai Juli Pszichoszínháza 16. szombat 19:00 A vidám elme jó orvosság! 17. szombat 19:0 A vidám elme jó orvosság! 18. hétfő 19:00 Színpadikus figurák 26. kedd 19:00 Stand by me: „egymásra utálva” 27. szerda 19:00 Színpadikus figurák Erzsébetligeti Színház – Corvin Művelődési Ház 17. vasárnap 18:00 Edith Piaf Rend.: Szegvári Menyhért; sz.: Vári Éva

21. csütörtök 19:00 Én és a kisöcsém Rend.: Koltai Róbert; fsz.: Szemenyei János, Tompos Kátya Ferencvárosi Művelődési Központ 28. csütörtök 18:00 Liliomfi – Turay Ida Színház Fészek Művészklub 12. kedd 19:00 „A köznapiról és a látomásról” Rend.: Halmy György; sz.: Benkő Nóra, Farkas Sándor 19. kedd 19:00 Csodálatos képes rettenetek – Medve Társulat 20. szerda 19:00 Igaz történetek a magyar színjátszásról Km.: Zsurzs Kati, Pásztor Erzsi 23. szombat 18:00 Felettünk a béka – Sas-Fészek Kabaré 24. vasárnap 16:00 Felettünk a béka – Sas-Fészek Kabaré Fészek Színház / JEMOL 2. szombat 19:00 Gabriella tizennégyszer 6. szerda 19:00 Romantika 11. hétfő 19:00 Gabriella tizennégyszer 13. szerda 19:00 nem/más 16. szombat 19:00 Hun vagyunk? 23. szombat 19:00 HUN VAGYUNK? 25. hétfő 18:00 Hun vagyunk? 26. kedd 19:00 Romantika 27. szerda 19:00 nem/más 28. csütörtök 19:00 Hun vagyunk? 29. péntek 19:00 A nép ellensége 30. szombat 20:00, 23:00 Gabriella tizennégyszer IMPRÓ 1. péntek 19:00 RögvEst 2. szombat 19:00 Fröccs 4. hétfő 7:00 Nulladik Óra 9. szombat 19:00 Ütközet 10. vasárnap 19:00 RögvEst 23. szombat 19:00 Fröccs

egyéb helyszínek – SZÍNHÁZ 28. csütörtök 19:00 RögvEst KéKSzobaHall - BJC 3. vasárnap 20:00Love Letters - Szerelmes levelek – KÉK Prod. Rend.: Mácsai Pál; sz.: Hernádi Judit, Gálffi László 24. vasárnap 20:00 Angyalcédulák – KÉK Prod. Km.: Parti Nagy Lajos; Murányi Márta Liget Színház 2. szombat 15:00 Édesnégyes 2. szombat 19:30 Édesötös – csak semmi szerelem Óbudai Kulturális Központ 23. szombat 15:00, 19:00 Liliomfi – Turay Ida Színház Óbudai Társaskör 10. vasárnap 19:00 A Laramie-projekt Rend.: Lengyel Anna; fsz.: Bánki Gergely, Bezerédi Zoltán, Szamosi Zsófia 21. csütörtök 19:00 Utópia 27. szerda 19:00 A Szkalla lányok Km.: Béres Ilona, Tordai Teri ÓKK Békásmegyeri Közösségi Háza 11. hétfő 15:00 Koltai kabaré Orfeum 16. szombat 19:00 Utolsó csepp 19. kedd 19:00 A néma tanú 30. szombat 19:00 A Dizőz halála Pólus Filmszínház 3. vasárnap 19:00 Hajmeresztő 8. péntek 19:00 Hajmeresztő 29. péntek 19:00 Indul a bakterház Rend.: Cseke Péter; fsz.: Nemcsák Károly, Nyírő Bea Rákospalotai Leánynevelő Intézet 17. vasárnap 19:00 Kérem, vigyázzanak, az ajtók záródnak! Rend.: Schwechtje Mihály; fsz.: Börcsök Enikő, Józan László 28. csütörtök 19:00 Kérem, vigyázzanak, az ajtók záródnak! Km.: ld. 17-én Rózsa Művelődési Ház 24. vasárnap 18:00 Piroska, a farkas – L’art pour l’art Km.: Dolák-Saly Róbert, Laár András

Sanyi és Aranka Színház 22. péntek 19:00 Napló-szilánkok Km.: Koltai Róbert 28. csütörtök 19:00 River 29. péntek 19:00 River Szív-kamara Színház 14. csütörtök 19:00 Paravarieté Író: Tasnádi István; rend.: Szántai Edina Térszínház 7. csütörtök 19:00 Antigoné 8. péntek 17:00 Antigoné 12. kedd 19:00 Hangok 18. hétfő 19:00 Írószövetségek harca 19. kedd 19:00 Írószövetségek harca 25. hétfő 19:00 Vendégünk Hrabal

Újpest Színház 16. szombat 19:00 Karrier komédia Rend.: Márton András; fsz.: Ivancsics Ilona, Incze József Újpesti Polgár Centrum 10. vasárnap 17:00 Az ajtó Rend.: Radó Gyula; fsz.: Havas Judit Uránia Nemzeti Filmszínház 18. hétfő 19:30 Dávid király zsoltárai klezmerbe öltöztetve Rend.: Garai Róbert; km.: Hegedűs D. Géza, Lukács Sándor Vigyázó Sándor Művelődési Ház 2. szombat 18:00 REVIZOR 2.0 Zöld Macska Diákpince 24. vasárnap 19:00 Viszlát Föld!

A Fidelio magazint keresse országszerte a Libri könyvesboltokban!

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/szinhaz

55


ajánló – TÁNC APROPÓ

március 8–9. 20:00 MU Színház

A Tünet Együttes új bemutatójának két apropója is van, így két előadást is láthatnak egy esten a nézők a MU Színházban március 8-án és 9-én. Egyrészt Szabó Réka, a társulat vezetője negyvennégy éves. Nem minden kerek, de épp elég az évek száma a számvetéshez. Így az est első darabja, az Ez mind én leszek egykor című szóló, mely bizakodva tekint a jövőbe. Másrészt pedig Ardai Petrának, a Space Színház vezetőjének workshopja nyomán született meg a Nem emlékszem, hogy így neveltek volna című, immár csoportos számvetés, ahol a társulat tagjai valós és fiktív emlékeiket gyűjtik egy csokorba.

március 22–24. 20:00 Trafó

Az Artus társulat Leszták Tibornak, a MU Színház öt éve elhunyt alapítójának ajánlja új bemutatóját, a Trafóban megtekinthető Egy meg egy az egy című előadást. Hogy lesz két csepp vízből egy csepp? Épp úgy, ahogy két embernek egy a barátsága, és ezt az egységet még a halál sem kezdheti ki. Goda Gábor legújabb összművészeti alkotása az emberi kapcsolatok egységét vizsgálja. Valamint az épület és ember egységét, a hely szellemét kutatja. A színházi munka az Artusnál a nézők számára is kreatív folyamat, akik ezúttal a Trafó épületének új arcát ismerhetik meg.

fotó: Csillag Pál, forrás Magyar Állami Operaház

TÁNC – premier

premier

56

március 21–22., 24., 27. 19:00 Operaház

EGY MEG EGY AZ EGY – TIBORNAK SZERETTEL

március 1–2. 19:30 Közép-Európa Táncszínház

EMESE&EMIL

fotó: Kővágó Nagy Imre

március 16. 20:00 SÍN Kulturális Központ

fotó: Miskolci Operafesztivál

fotó: Patrus Dóra

MONOCROSSING

A bolgár kortárstánc-élet kiemelkedő társulata, a Derida Dance és a Közép-Európa Táncszínház közös bemutatója egy multimédiás tánc­ előadás, amely a videós kalandjátékok struktúráján alapszik. Az interaktív játék hősei virtuális tereken kelnek át, és elképesztő kihívások keresztezik az útjukat, miközben keresik azt a rejtélyes valamit, ami segíti őket személyes küldetésük beteljesítésében. A virtuális kalandorok: a tavaly a Magyar Táncművészek Szövetsége által az Évad Legjobb Táncosnőjének választott Hargitai Mariann, valamint az Európát végigtáncoló, dél-koreai Jungin Lee.

március 10. 19:00 Müpa

március 16–17. 20:00 Jurányi Inkubátorház

A FÁBÓL FARAGOTT KIRÁLYFI/A CSODÁLATOS MANDARIN

Bartók Béla a nő és férfi küzdelmét, egymás iránti vágyát ábrázoló, egyfelvonásos táncjátékait egy esten mutatja be az ExperiDance társulata a Művészetek Palotájában. „A mai színpadra állítóknak nem lehet más a célja, mint hogy a körülöttünk kavargó, kaotikus erők ellenében, egy nő és egy férfi egymáshoz vezető útján keresztül megmutassák két lélek összekapaszkodó szeretetének eszményét” – vallja Román Sándor koreográfus, aki más társulatvezetőkhöz, Juronics Tamáshoz vagy Horváth Csabához hasonlóan maga alakítja majd a Mandarin figuráját a Nemzeti Táncszínház produkciójában.

A physical comedy műfajával ismerkedhetnek meg az újcirkusz rajongói Bernáth Imre akrobata zsonglőr, mozgásszínész, komikus és légtornász Testvicc című előadásában a Jurányi Inkubátorházban. Bernáth Imre évekig a Cirque du Soleil társulatának tagjaként dolgozott, majd a legnagyobb francia „testi komédiás” mesterek tanítványának szegődött. Így sajátította el a testbeszéd e különös, ámulatba ejtő és szórakoztató formáját, egy univerzális játékstílust, amelynek a fele se tréfa. A test nem szól, mégis beszél – vallja az alkotó.

március 19. 19:00 Jurányi Inkubátorház

fidelio.hu/jatek

A Fidelio magazint keresse országszerte a Libri könyvesboltokban!

Egy nagy nő és egy kis ember egymásra csodálkozásának furcsa történetét meséli el Fülöp László koreográfiája Cuhorka Emese és Bordás Emil előadásában. Emese kortalan, nemtelen és a nyugalom megzavarására alkalmas hatásokkal rendelkezik. Egyszóval egy másik bolygóról érkezett. Emil tizenkét éves korában egy biológiaórán megtudta, hogy a legkisebb szervezetek a legellenállóbbak a külső hatásokkal szemben. Ugyanebben a pillanatban hirtelen megállt a növekedésben, azóta pedig csúcsra fejlesztette a környezetével szembeni ellenálló képességét. Mégis, mi történik, ha ez a két személy találkozik?

TESTVICC

fotó: Gárdi Tamás

fotó: Fehér Krisztián

SÜTI, BOR, TÁNC, SZEX

A Zéró Balett új produkciója a társkeresés témáját járja körül a Klassz, a Jó, a Huncut és a Megértő szeretőszerepek segítségével a Jurányi Inkubátorházban. Nem elég összeszedni a bátorságunkat és megszólítani a másikat, vagy regisztrálni egy társkereső oldalra, még kölcsönös és nyilvánvaló vonzódás esetén is hosszú utat kell megtennünk, mire igazán közel kerülhetünk a másikhoz. Berger Gyula koreográfiájának szereplői személyes tapasztalataikon keresztül mutatják be az emberek között húzódó határok átlépésének nehézségeit. Közreműködnek a Hangfürdő kórus tagjai, valamint lesz süti, bor, tánc.

ANYEGIN

A Magyar Állami Operaház tavaly novemberi balettbemutatóját, a Csajkovszkij különböző zeneműveire készült Anyegin előadást újra láthatják az érdeklődők kettős szereposztásban. Március 21-én és 22-én Radinya Dace és Liebich Roland táncolják a főszerepeket, március 24-én és 27-én pedig Aliya Tanykpayeva és Oláh Zoltán alakítják Tatjana és Anyegin szerepét. Az elszalasztott szerelem megrázó története, Puskin verses regénye John Cranko háromfelvonásos, klasszikus koreográfiájában bomlik ki a színpadon a tehetséges előadók és a 21. századnak megfelelő színpadkép segítségével.

WILLANY LEÓ

Az új helyre költözött Gödör Klub Spicc Stúdiójában ismét látogathatók a Willany Leó Improvizációs Műhely népszerűvé lett foglalkozásai. A húsz előadóművészt és a közönséget is megmozgató táncestek az új, Király utcai helyszínen is várják az érdeklődőket, törzsvendégeket. Grecsó Zoltán, a közvetlen és kísérletező hangulatú előadások megálmodója – saját bevallása szerint – nem adja fel. Szülei hiába figyelmeztették, ő csak kapcsolgatja a Willanyt minden szerdán este tízkor a Gödör Klubban.

Játsszon velünk és nyerjen! Koncert- és színházjegyek, CD-k, könyvek Értesüljön a legfrissebb játékokról a Facebookon:

facebook.com/fidelio.hu szerdánként 22:00 Gödör klub

57


58

TÁNC – portré

bontás – TÁNC

Az Artus Társulat Egy meg egy az egy (Tibornak szeretettel) című bemutatóját a Trafóban tekinthetik meg az érdeklődők március 22–23–24-én. Az előadást Leszták Tibornak, a MU Színház 2008-ban elhunyt igazgatójának ajánlják. A próbafolyamat elején Goda Gábort, az Artus vezetőjét az előadás inspirációjáról kérdeztük. Mikor ismerkedtetek meg Leszták Tiborral? Jó barátok voltatok? Goda Gábor: Hosszan tartó volt az ismeretségünk Tiborral, nagyon különös barátság volt a miénk. Könyveket, zenéket adtunk egymásnak, ennek a most készülő előadásnak is egy tőle kapott ajándékkönyv az ihlető forrása. Akkor ismerkedtünk meg, mikor még a MU Színház Lágymányosi Közösségi Ház volt, és ő ott programokat szervezett, próbált olyan színházat, táncot, koncerteket bevinni ebbe az épületbe, amik túlléptek a 80-as évek kultúrházainak műsorán. Egyfajta szellemiséget teremtett, egy kortárs befogadó színházat hozott létre. F: Mu, az emberiség szülőföldje, ez a címe az ajándékkönyvnek, amit Leszták Tibortól kaptál. Mi a különlegessége ennek a műnek? GG: Csicsáky Jenő hosszújáratú tengerészkapitány az 1930-as években írta ezt az antropológiai kutatást, amely arról az elsüllyedt civilizációról szól, amiről Tibor elnevezte a színházát. Csicsáky, aki körbehajózta a világot, földtani bizonyítékokkal szolgál arra, hogy a Csendes-óceánon, Hawaii közelében létezett egy kontinens, ami a Mu civilizáció földje volt, és egyben az emberiség bölcsője is. Mai korunknál jóval fejlettebb aranykora volt az emberiségnek. Engem nem a konkrét állítások és tények érdekeltek, a könyv lényege egészen másban rejlik, felhívja a figyelmet arra, hogy nem feltétlen a mostani civilizációnk az egyetlen. Ez nagy felelősséget ró ránk, ráirányítja a figyelmet arra, hogy milyen fontos az, hogy most hogyan éljük az életünket. Terveim szerint az előadásban maga a könyv is szerepelni fog, és a benne található térképeket, ősi rajzokat is használni fogjuk. Ez az előadás mégsem erről a könyvről szól. Sokkal inkább arról, hogy amikor Tibortól megkaptam a kötetet, azon nyomban el is vesztettem. Nem találtam meg, csak a halála után néhány nappal. Az elvesztés és megtalálás gesztusa az, ami inspirált. A bemutató a párbeszédről, a közös gondolkodásról szól. Nemcsak egy hommage, amely Leszták Tibor emléke előtt tiszteleg, hanem sokkal inkább közös munka Tibor inspiráló szellemével.

2. SZOMBAT 19:00 Erkel Színház A jó és a rossz kertjében – Pécsi Balett Magyar Rapszódia – Győri Balett Örvényben – Magyar Nemzeti Balett

G o da G áb o r

Fidelio:

3. VASÁRNAP 11:00 Magyar Állami Operaház Elfújta a szél 19:00 Erkel Színház A jó és a rossz kertjében – Pécsi Balett Magyar Rapszódia – Győri Balett Örvényben – Magyar Nemzeti Balett 5. KEDD 20:00 Akvárium Klub Kathak Tánc Est

F: Egy befogadó színház szellemiségét kutatva, a Trafó tereit felfedezve három munkacsoportban készítitek az előadást: a zenéért, a fotóért és a videóért, valamint a performanszért felelős munkacsoportokban. Hogyan integrálod a munkájukat, hogyan használjátok a teret? GG: Az alkotófolyamat során a térről gondolkodva párhuzamba állítom az emberi testet az épülettel, mindkettő belső tereit megtölti egyfajta szellemiség. Ez az analógia nemcsak gondolati, hanem formai játékra is lehetőséget ad az előadásban. Hogyan szólaltatható meg hangszerként a test és az épület? Hangilag, képileg fedezzük fel a Trafót, utána megpróbáljuk belakni. Élő zene lesz hallható az előadásban, valószínűleg vegyítve az épületben rögzített hangokkal. Áthallás jön létre a munkacsoportok feladatai között, mert a zenészek is performerek, és a szereplők is bejárják majd a teret. F: Az előadás címe „Egy meg egy az egy”. Ez a cím a te gondolkodásmódodat tükrözi, a fraktálelméletet. A részben ott az egész, és az egészben a rész. Hogyan kapcsolódik ez a gondolat a mostani rendezésed témáihoz? GG: Tiborral mindketten azon a véleményen voltunk, hogy a világ egységes. Ez a filozófiai tartalom van a cím mögött, de ezt megpróbáljuk lefordítani a hétköznapok nyelvére. Emberi kapcsolatokról beszélünk majd: barátságról, szerelemről, házasságról, munkatársi viszonyokról, és hogy ezek az egységek hogyan kapcsolódnak össze, hogyan válik ebből társadalom vagy civilizáció. Fehér Anna Magda Az interjú teljes terjedelmében a fidelio.hu/tanc oldalon olvasható.

6. SZERDA 22:00 Gödör Klub Willany Leó Improvizációs Műhely – Grecsó Zoltán

19. KEDD 19:00 Művészetek Palotája Orfeusz és Euridiké – Bozsik Yvette Társulat

7. CSÜTÖRTÖK 19:00 Magyar Állami Operaház Elfújta a szél

20. SZERDA 22:00 Gödör Klub Willany Leó Improvizációs Műhely – Grecsó Zoltán

10. VASÁRNAP 19:00 Magyar Állami Operaház Elfújta a szél 19:00 Művészetek Palotája A fából faragott királyfi/A csodálatos mandarin – ExperiDance 12. KEDD 19:00 Müpa Naplegenda – MÁNE 13. SZERDA 22:00 Gödör Klub Willany Leó Improvizációs Műhely – Grecsó Zoltán 16. SZOMBAT 11:00 Magyar Állami Operaház Elfújta a szél 17. VASÁRNAP 19:00 Magyar Állami Operaház Elfújta a szél

21. szombat 19:00 Magyar Állami Operaház Anyegin 22. PÉNTEK 19:00 Hagyományok Háza Mezőség – Mikrokozmosz – MÁNE 19:00 Magyar Állami Operaház Anyegin 19:00 Thália Színház Carmen Cortés en Compania 24. vasárnap 19:00 Magyar Állami Operaház Anyegin 27. SZERDA 19:00 Magyar Állami Operaház Anyegin 22:00 Gödör Klub Willany Leó Improvizációs Műhely – Grecsó Zoltán

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/tanc

A Fidelio magazint keresse országszerte a Libri könyvesboltokban!

További programok: fidelio.hu/tanc

1. PÉNTEK 19:00 Erkel Színház A jó és a rossz kertjében – Pécsi Balett Magyar Rapszódia – Győri Balett Örvényben – Magyar Nemzeti Balett 19:00 Fészek Művészklub Hangok a széllel – Batarita Társulat

„Tibornak szeretettel”

59


60

ZENÉS SZÍNHÁZ – ajánló, premier

Jonas Kaufmann

Parsifal

március 2., 18.00 MÜPA, Uránia Nemzeti Filmszínház

fotó: Éder Vera, Magyar Állami Operaház

március 7–8–9–10., Erkel Színház

Wagner utolsó, misztikus művét François Girard rendező sivár, poszt­ apokaliptikus világba helyezte át. A Metropolitan Operaházból közvetített előadás jelentős része szó szerint (mű)vérfürdőben játszódik, de persze a látvány mellett érdemes lesz figyelni az énekesekre is, hiszen a címszerepben néhány hete debütált Jonas Kaufmann, aki legutóbb a Scala közönségét nyűgözte le Lohengrinként. A Parsifalt megkísértő Kundry alakját Katarina Dalayman formálja meg, Gurnemanzként René Pape alakítását élvezhetjük, Klingsor varázslójaként pedig Jevgenyij Nyikityin lép színre. Az előadást Daniele Gatti vezényli.

Élmény! Minden tekintetben. 2013. március 5. 19.30 • BBNH

JAZZLEGENDÁK

KURT ELLING – 1619 Broadway – The Brill Building Project

Don Giovanni

Az operák operáját Gianfranco de Bosio tradicionális, de mégis vadonatúj rendezésében bő egy éve mutatta be a Magyar Állami Operaház, a produkció most az újranyíló Erkel Színházba költözik át. A márciusi előadások karmestere a 2011. decemberi bemutatót is vezénylő Kesselyák Gergely lesz, az Erkel frissen felújított szólistaöltözőibe pedig mások mellett Kolonits Klára, Szabóki Tünde, Hajnóczy Júlia, Kovács István, Bretz Gábor és Cser Krisztián költöznek be. A kor dramaturgiáját és kontex­ tusát tökéletesen értő rendezés engedi kibontakozni az énekeseket, s az Erkel kiváló akusztikája is őket emeli ki.

Közreműködik a Modern Art Orchestra 2013. március 9. 19:30 • FSZ

ZITA SWOON GROUP: „Wait for Me” 2013. március 11., 14., 19.30 • BBNH

Ildiko Raimondi, fotó: Sabine Hauswirth

Capriccio

premier

március 11., 14. 19:30 MÜPA – BBNH

RICHARD STRAUSS: CAPRICCIO

Richard Strauss Zenés társalgás egy felvonásban című, öntükröző operáját a Nemzeti Filharmonikusok viszik színre félig szcenírozott formában. Kocsis Zoltán a szerző összes ritkán játszott színpadi művét be kívánja mutatni zenekarával, e sorozatot indítják az opera műfajának alapkérdését, zene és szöveg viszonyát boncolgató darabbal. Rebekka Stanzel rendezése legalább olyan szokatlannak ígérkezik, mint maga Strauss 1942-ben írt, utolsó dalműve. A szólisták Ildiko Raimondi, Jörg Schneider, és Franz Hawlata lesznek, közreműködik a Nemzeti Énekkar.

Vezényel: Kocsis Zoltán

A Nemzeti Filharmonikusok és a Művészetek Palotája közös produkciója 2013. március 16., 19.30 • BBNH

STUTTGARTI KAMARAKÓRUS ÉS STUTTGARTI BAROKK ZENEKAR

Hét boszorka

forrás: Central Színház

Vezényel: Frieder Bernius

Nőnapon hét magyar díva, hét nagy egyéniség áll egy színpadra Puskás Tamás zenés estjén a Centrál Színházban. Básti Juli, Botos Éva, Falusi Mariann, Horgas Eszter, Polyák Lilla/Ágoston Katalin, Pokorny Lia és Tompos Kátya együtt barangolja be azt a furcsa, megfoghatatlan, szenvedélyes világot, amit időnként szerelemnek hívnak. Magyar örökzöldeket és világslágereket elevenítenek fel a szerelemről, a vágyról, a boldogságról olyan szerzőktől, mint Seress Rezső, Kurt Weill, Louis Armstrong, Édith Piaf, Leonard Cohen, Liza Minelli.

2013. március 18., 20:00 • FSZ

MR2 AKUSZTIK+ A MÜPÁBÓL

MÓKUS ÉS A FABULA RASA

március 8. 19:00 Centrál Színház

2013. március 21., 19.30 • BBNH

SZIMFONIKUS FELFEDEZÉSEK

LATIN A JAVÁBÓL!

forrás: Madách Színház

Macskák 30

március 22. 19:00 Madách Színház

www.mupa.hu

Az évforduló alkalmából megújul a musical, március 22-én új nemzedék lép színpadra a Madách Színházban. Közvetlenül a londoni ősbemutató után, 1983-ban itthon is nagy sikerrel színpadra állított világhírű Webber-darabon és a darabban is generációk nőttek fel. Az elmúlt harminc évben mintegy ezernégyszázszor játszott előadást a jubileum alkalmából ismét új szereposztásban mutatja be a Nagykörúton Szirtes Tamás rendező, aki olyan fiatalokat választott a főbb karakterekhez, mint Weil Róbert, Koós Réka, Mező Zoltán és Bakó Máté, az Operaház első magántáncosa.

Elena Urioste és a MÁV Szimfonikus Zenekar S T R A T É G I A I PARTNEREINK

A Müpa támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

S T R A T É G I A I M É D I A PA RT N E R E I N K

Jegyek kaphatók a Müpa jegypénztáraiban (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1., tel.: 555-3300 és 1061 Budapest, Andrássy út 28., tel.: 555-3310), valamint az ismert jegypénztárakban. Online jegyvásárlás: www.mupa.hu ISO 9001:2000


62

ZENÉS SZÍNHÁZ – portré

bontás – ZENÉS SZÍNHÁZ

k r i sz ta k i ng a

Kriszta Kinga 2007-ben énekelte első színpadi szólóját a Nabucco Annájaként a debreceni színházban. A nyúlfarknyi megszólalás után még abban az évben rábízták az Eladott menyasszony Masenykáját, aztán jött Michaela szerepe a Carmenből, s hamarosan az első felkérés Budapestről. A szopránnal pályája eddigi alakulásáról beszélgettünk.

2. SZOMBAT 18:00 MÜPA – Előadóterem, Fesztivál Színház; Uránia Nemzeti Filmszínház

A Metropolitan Opera élő közvetítése – Wagner: Parsifal 19:00 Magyar Állami Operaház Xerxes

Fidelio: A vidéki, operatagozattal is rendelkező

színházaknál bevett gyakorlat, hogy egy-egy kisebb szerepet kórustagra bíznak. Ön azonban hétmérföldes léptekkel halad a pályán. Hogy kezdődött? Kriszta Kinga: 2003-ban kerültem a debreceni Csokonai Színház énekkarába, és ezzel párhuzamosan nyertem felvételt az ottani egyetem magánének szakára. Az első szólómat 2007-ben énekeltem Verdi Nabuccójában. Anna szerepéről tudni kell, hogy csupán egyetlen önálló mondata van az operában, a szólam többi része együttes és finálé... Meglepődtem, amikor következőként Masenyka szerepét osztották rám, amelyet – mint közben kiderült – tanulószerepnek szántak. Mivel ez volt az első komoly munkafolyamat, amiben részt vettem, ez az előadás számomra máig meghatározó élményt jelent. F: Jó iskola, ha egy színházban sokfélét lehet énekelni. Debrecenben Mozart ugyan kimaradt, ám ezt hamarosan kétszeresen is bepótolhatta Budapesten. KK: Igen, előbb Papagenát énekeltem 2009-ben a vígszínházi előadásban, s ugyanitt, a másik szereposztásban Paminát is. Az utóbbit pár év múlva megismételhettem az Operaházban. Szerencsésnek érzem magam, hogy előbb Papagenával találkoztam, ez egy vidám, játékos, kedves szerep, amit csak örömmel lehet elénekelni. Azt meg kifejezetten élveztem, hogy a prózai részekben elváltoztathatom a hangom. Pamina operaházi szerepét annak köszönhetem, hogy Hajnóczy Júlia babát várt, és valakivel pótolni kellett őt. Talán azért esett rám a választás, mert a szerep nyolcvan százalékát már tudtam, ugyanis Debrecenben a Varázsfuvolából készült egy keresztmetszet jellegű előadás. Paminát rendkívül nehéz megformálni, nemcsak azért, mert Mozartot énekelni nagyon kényes feladat, hiszen sokkal nehezebb technikailag, mint mondjuk Puccini zenéje, hanem mert Pamina a nézők szemszögéből nem olyan izgalmas figura, mint Papagena. F: Nagy váltás lehetett utána a Hunyadi Lászlóban Gara Mária szólamát elénekelni. A szerep igen széles érzelmi skálát vonultat fel a szerelmes lírától a mély drámáig. Mi volt a fogódzó, ami segített azonosulni Mária alakjával? KK: Ez a feladat teljesen váratlanul ért. Soha nem gondoltam volna, hogy valaha el fogom énekelni Gara Mária szerepét, de utólag hálás vagyok érte, és remélem, lesz alkalmam még ebben a szerepkörben is bizonyítani. Általában azt próbálom megfejteni, mi

3. VASÁRNAP 15:00 Fészek Művészklub Zsadonszolnoki 18:00 Uránia Nemzeti Filmszínház Wagner: Parsifal – A Metropolitan Opera közvetítésánek ismétlése 19:00 Budaörsi Játékszín Tanulmány a nőkről 19:00 Magyar Állami Operaház Turandot

irányítja az adott alak cselekedeteit és döntéseit, kihez hogyan viszonyul, s nagy segítség a rendező véleménye is. Mária legdöntőbb jellemzői szerintem a szerelem, a hűség, a ragaszkodás. Persze, bármely karakter folyamatosan formálódik a próbák alatt, sőt előadásról előadásra is változik. Kíváncsi leszek, hogy fél év elteltével milyen lesz újból belebújni ebbe a figurába. F: A közelmúltban egy újabb főszereppel gazdagodott a repertoárja, Júliát énekelte Gounod művében a pécsi Kodály Központban. Mesélne erről a munkáról? KK: Ez a második produkció, amelyben részt vettem ott, tavaly a Falstaff Annuskáját énekeltem a pécsi Nemzeti Színházban. Nagyon megkedveltem a várost és a színházat is, jó volt ismerősök közé visszatérni, a jó légkör elengedhetetlen feltétele a sikeres munkának. Most is Nagy Viktor rendezővel és Kovács János karmesterrel dolgoztunk együtt, Rómeó szerepében pedig Balczó Péter volt a partnerem. Sokat és jókat próbáltunk, a két főszereplő karakterét a rendező a mi személyiségünkből kiindulva teremtette meg, talán ezért is élveztem annyira a próbafolyamatot. F: Március 29-én újra az Operaházban láthatjuk-hallhatjuk, a Parsifal egyik viráglányaként. Hogyan viszonyul a grandiózus, wagneri zenei világhoz? KK: A viráglány szólamát most tanulom, s bár nem nagy szerep – mindössze tizenöt perc –, a zeneisége összetett. Pontosnak, precíznek kell lenni, mert az általam is énekelt részek két nőikarra és hat viráglányra íródtak. Nagyon oda kell figyelnünk egymásra, hisz’ egymástól függünk. Kíváncsian várom a próbákat, nagyon érdekel, hogy Wagner monumentális világa miképpen valósul meg a színpadon. Ibos Éva

5. KEDD 10:00 Rákoshegyi Bartók Zeneház Telemann: Az iskolamester 19:00 Magyar Állami Operaház Turandot 6. SZERDA 10:00 Rákoshegyi Bartók Zeneház Telemann: Az iskolamester 18:00 Magyar Állami Operaház Anyegin 7. CSÜTÖRTÖK 18:00 Erkel Színház Don Giovanni 8. PÉNTEK 15:00 Erkel Színház Don Giovanni 19:00 Magyar Állami Operaház Anyegin 9. SZOMBAT 11:00 Erkel Színház Don Giovanni 19:00 Magyar Állami Operaház Turandot 10. VASÁRNAP 11:00 Magyar Állami Operaház Anyegin

15:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Az Absolvox Operastúdió Verdikoncertje 18:00 Erkel Színház Don Giovanni 19:30 MÜPA – BBNH R. Strauss: Capriccio – zenés társalgás egy felvonásban Nemzeti Filharmonikus Zenekar, vez.: Kocsis Zoltán, km.: Raimondi Ildiko (szoprán), Jörg Schneider (tenor), Franz Hawlata (bariton), Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás) 12. KEDD 19:00 Magyar Állami Operaház Anyegin 14. CSÜTÖRTÖK 19:00 Erkel Színház Turandot 19:30 MÜPA – BBNH R. Strauss: Capriccio – zenés társalgás egy felvonásban Km. ld. 11-én

A Metropolitan Opera élő közvetítése – Zandonai: Francesca da Rimini 17. VASÁRNAP 11:00 Magyar Állami Operaház Anyegin 15:00 Klebelsberg Kultúrkúria Donizetti: Szerelmi bájital Az operairodalom gyöngyszemei 19:00 Erkel Színház Turandot 18. HÉTFŐ 19:00 Budaörsi Játékszín Szeretem a feleségem 20. SZERDA 19:00 Magyar Állami Operaház Anyegin

Én és a kisöcsém

A Fidelio magazint keresse országszerte a Libri könyvesboltokban!

23. SZOMBAT 11:00 Magyar Állami Operaház Pomádé király új ruhája 24. VASÁRNAP 11:00 Magyar Állami Operaház Pomádé király új ruhája 19:00 Klauzál Gábor BudafokTétényi Művelődési Központ

tivál Színház; Uránia Nemzeti Filmszínház

Corvin Művelődési Ház

22. PÉNTEK 19:00 Klebelsberg Kultúrkúria Pitti Katalin előadóestje 19:00 Erkel Színház János vitéz - Győri Kisfaludy Színház Primavera – magyar operatársulatok premierkörképe 19:00 Magyar Állami Operaház Anyegin

Lulu 19:00 Erkel Színház 19:00 Magyar Állami Operaház Anyegin

16. SZOMBAT 11:00 Erkel Színház Turandot 17:00 MÜPA – Előadóterem, Fesz-

21. CSÜTÖRTÖK 19:00 Erzsébetligeti Színház –

19:00 Magyar Állami Operaház Anyegin

25. SZERDA 19:00 ERKEL SZÍNHÁZ Rigoletto - Szegedi Nemzeti Színház Primavera - magyar operatársulatok premierkörképe 26. KEDD 17:00 Magyar Állami Operaház Parsifal 19:00 Csepeli Munkásotthon Anconai szerelmesek 27. SZERDA 19:00 Magyar Állami Operaház Anyegin 19:00 ERKEL SZÍNHÁZ Álarcosbál - Kolozsvári Magyar Opera Primavera - magyar operatársulatok premierkörképe 29. PÉNTEK 17:00 Magyar Állami Operaház Wagner: Parsifal 19:00 MÜPA Peter Brook: Egy varázsfuvola 30. SZOMBAT 19:00 MÜPA Peter Brook: Egy varázsfuvola

fidelio.hu/jatek Játsszon velünk és nyerjen! Koncert- és színházjegyek,CD-k, könyvek Értesüljön a legfrissebb játékokról a Facebookon: facebook.com/fidelio.hu

További programok: a színházműsorban a 34-52. oldalakon! Lásd még: fidelio.hu/zenes_szinhaz

1. PÉNTEK 19:00 Magyar Állami Operaház Turandot

„Szerencsésnek érzem magam”

63


64

KLASSZIKUS – ajánló Eufónia – Közép-Európai Ifjúsági Zenekar

március 20. 19:30 MÜPA-BBNH

A Budafoki Dohnányi Zenekar az elmúlt években számos alkalommal hatalmas sikert aratott a világ legismertebb filmzenéinek előadásával. Hollerung Gábor vezényletével ezúttal is rendkívül széles zenei kínálattal készül az együttes. Az első félidőben olyan klasszikus zeneműrészletek hangzanak fel, amelyeket minden mozirajongó kívülről fúj, de a hangversenyműsorokon is éppúgy kitüntetett helyet foglalnak el: többek között a Walkürök lovaglása, vagy a Parasztbecsület Intermezzója. A szünet után kasszasikerek könnyedebb dallamai csendülnek fel John Williams, Ennio Morricone és mások tollából.

Rolf Haas

március 4. 19:30 MÜPA – BBNH

A fiatal tehetségek Brahms IV. szimfóniája mellett Alban Berg Hegedűversenyét, valamint Günther Eisel Concertóját adják elő. Az együttes a Liszt Akadémia kezdeményezésére 2011-ben alakult a közép-európai régió hét legrangosabb zeneművészeti egyetemének hallgatóiból. A projektnek ezúttal Graz ad otthont, ahol a zenekar Oswald Sallaberger karmester irányításával készül fel a Közép-európai anzix című, osztrák vonatkozású művekre fókuszáló turnéjukra. A szólista, Rolf Haas pedig történetesen épp azon a hangszeren játszik majd, amelyen a Berg-hegedűversenyt 1935-ben bemutatták.

Filmharmonikusok 2013

Baráti Kristóf

Barát Kristóf és barátai

március 21. 18:00 Magyar Rádió Márványterme

Egy várva vár pillanat: vonósnégyes élén is bemutatkozik a kiváló fiatal hegedűművész! Szólistaként örvendetesen gyakran lép fel, a Gödöllői Szimfonikus Zenekar élén már karmesterként is bemutatkozott, de a vonós kamarazene eddig mintha háttérbe szorult volna Baráti Kristóf életében. Igaz, 2012 nyarán a Pécsi Zenei Napokon néhányan már láthatták őt kvartettezni, és a felállás azóta sem végleges. Most Tuska Zoltán (hegedű), Bársony Péter (brácsa) és Várdai István (cselló) társaságában adják elő Bartók Béla első és második vonósnégyesét, közte pedig a 44 duóból hangzanak fel részletek.

Christoph Prégardien, fotó: Marco Borggreve

Budapesti Tavaszi Fesztivál

március 22-től, több helyszínen

A főként régizene-rajongók számára kihagyhatatlan koncertek közül lehetetlen egyet kiemelni. A Húsvét ünnepe köré felépülő fesztivál keretében Európa legjobbjai látogatnak a fővárosba. Philippe Herreweghe irányításával 29-én Bach Máté-passiója, másnap Christoph Prégardien és a Le Concert Lorrain előadásában a János-passió csendül fel, 31-én pedig Bach húsvéti kantátáit vezényli Marc Minkowski. De fellép az Il Giardino Armonico – ők Händel Il trionfo del Tempo e del Disinganno című oratóriumával érkeznek –, és hazai színekben a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar és Purcell Kórus is. Részletek a bontásban!

Budapesti Kamarakoncertek

Várjon Dénes és Simon Izabella

március 29–30. Festetics Palota Tükörterme

Várjon Dénes és Simon Izabella művészeti vezetésével Robert Schumann és körének zenéjét ismerhetjük meg tág összefüggésben. A Dávid-szövetség Schumann körül jött létre, s beletartozott Mendelssohn, Clara Schumann és Brahms is. Duó, trió, kvartett, kvintett, és énekeskvartett formációk előadásában az ő műveik, valamint a Schumannt ihlető barokk, és Schumann hatására született modern darabok szólalnak meg. A minifesztivál második napján, a Kamarazene Éjszakáján este hattól éjjel kettőig kétóránként kezdődnek a koncertek, s a sorozat az április 6–7-i hétvégén folytatódik.


66

KLASSZIKUS – portré

A ZUGLÓI FILHARMÓNIA RENDEZVÉNYE A NEMZETI TEHETSÉGPROGAM KERETÉBEN

„Szeretném a magyar vonósnégyeshagyományt tovább éltetni”

A Keller Quartet számos díjjal kitüntetett primáriusa, aki ötödik éve áll zeneigazgatóként a Concerto Budapest élén, 2012 ősze óta vezeti a Zeneakadémia kamarazenei képzését.

k elle r an d r á s

Fidelio: Milyen tervekkel a tarsolyában vette át

a Liszt Akadémia kamarazenei műhelyének vezetését? Keller András: A rendkívül megtisztelő felkérés az egyetem vezetésének azzal a szándékával függ össze, hogy a kamarazenére nagyobb súlyt kívánnak helyezni. A hagyományos, elsősorban szólista-pályafutásra orientált képzés ugyanis némi átgondolt finomhangolásra szorul. Persze szó sincs arról, hogy ne kellene a fiatalokat megtanítani jól hegedülni vagy zongorázni! Sőt, sokkal színesebb és differenciált hangszerjátékra szeretnénk őket megtanítani – a kamarazene segítségével. F: Van-e olyan szerző, korszak vagy stílus, amit a kamarazenei képzés fókuszába állítana? KA: Szerintem nincs létjogosultsága az európai kamarazenének Bartók vonósnégyesei nélkül. Remélem, hogy a Zeneakadémián is eljutnak a hallgatók odáig, hogy a Bartók-kvartettekkel foglalkozhassunk. Sőt, titkos vágyaim között szerepel a vonósnégyes-oktatást zeneakadémiai tantárgyként intézményesíteni. Szeretném a magyar vonósnégyes-hagyományt tovább éltetni... F: Február elején a Kamarazenei Műhely vezetőjeként Jeruzsálemben járt, ahol egy különleges izraeli–magyar workshopon vett részt. KA: A Jerusalem Academy of Music and Dance és a Liszt Akadémia diákjai és professzorai egy hetet tölthettek együtt február 9–15. között. Zenei, emberi és még politikai értelemben is példaértékű, amikor két egyetem, két ország, két kultúra között létrejöhet egy ilyen együttműködés. A jeruzsálemi egyetem két tanára, a workshopot vezető, és a gálakoncerten a hallgatókból alakuló kamarazenekart vezető Zvi Carmeli brácsa-művész-karmester, valamint két budapesti professzor: Onczay Csaba és én foglalkoztunk egy intenzív héten át a hallgatókkal. A közös próbafolyamat lezárásaként a Jerusalem Music Centerben léptünk fel. A program 2014 tavaszán folytatódik, s a projektet záró hangversenyre már a felújított Liszt Ferenc téri zenepalotában kerül sor. F: Jó ideje szó van róla, hogy a Zeneakadémiával minden korábbinál szorosabbra fűződik a Concerto Budapest kapcsolata is. KA: A zenekar és az egyetem között régóta fennálló, nagyon szoros partneri viszonyt szeretnénk művészi értelemben is kívánatos, hivatalos formába önteni. A cél az, hogy a Zeneakadémián végző hangszereseknek legyen egy olyan inkubátoregyüttese, ahol el tudják kezdeni a pályájukat, és támogatást is kapnak tapasztaltabb kollégáiktól. Azt mondhatom, hogy nagyszerű, hagyományainkhoz méltó műhellyé vált a Concerto Budapest, és rezindens zenekarként a Zeneakadémiával kölcsönösen sokat tudunk egymásnak nyújtani.

A Pelikánmadár új magyar daljáték

F: Utolsó állomásához érkezik március 19-én Csalog Gáborral közös, ritkán hallott szerzőket és a szokatlan kamarazenei összeállításokat bemutató sorozatuk. Hogyan fogant a Tükröződések bérlet ötlete? KA: Csalog Gáborral sok rokon vagy egymást kiegészítő vonás van zenei gondolkodásunkban. Szerettem volna egy olyan fórumot biztosítani, ahol az ő sajátos zeneisége és rendkívül izgalmas világa megmutatkozhat, emellett a Concerto Budapest muzsikusait is gazdagítják a születő új formációk, és megismert új darabok. Annyit kértem csak tőle, hogy az annak idején a pannonhalmi Arcus Temporum fesztivál művészeti vezetőjeként „feltalált” műsorszerkezetet kövessük, két zeneszerző fókuszba állításával és összekapcsolásával. F: Kísérletező kedvüket bizonyítja, hogy a márciusban nyíló Budapest Music Centerben több behangoló koncertet is adtak. Zeneház, Zeneakadémia, Müpa, BMC – melyik a Concerto Budapest igazi otthona? KA: Dúskálunk a remek koncerthelyszínekben, de még sokkal több jó zenészünk van! A fővárosi zenei élet olyan, mint egy kis család, a helyszínek pedig, mint egy forgószínpad. Remélem, hogy a zenekarnak és a közönségnek is óriási élményt jelentettek az akusztikai finomhangolást segítő koncertjeink, s hogy a következő évadban már a végleges körülmények között térhetünk vissza a BMC-be. Végh Dániel Az interjú bővebb változatát keresse a Fidelio.hu/klasszikus oldalon!

Az elôadások helyszíne: Zuglói Szent István Zeneház 1145 Bp. Columbus utca 11. Jegyárak: a délelõtti színházi elõadásra 1150 Ft, a délutáni hangversenyekre elõadásonként 500 Ft. Jegyek a Zuglói Zeneház pénztárában válthatók hétköznaponként 16.00–20.00 óra között illetve az elõadások elõtt. Jegyrendelés a 06 70 429 0075 telefonszámon. Online jegyrendelés: www.zugloifilharmonia.hu honlapon vagy a jegy@zugloifilharmonia.hu e-mail címen. Rendezô: Zuglói Filharmónia Non-profit Kft. Alapító: Budapest Fõváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Támogató: Emberi Erõforrások Minisztériuma Emberi erÔforrások minisztériuma

R N E KA 3 1 GI ZE ÚSÁ 2011–20 J F I TTJE ZETI NEM ITÜNTETE K CÍM ALAPÍTVA: 1954 MAGYAR ÖRÖKSÉG-DÍJ: 2000 NEMZETI IFJÚSÁGI ZENEKAR: 2011

ZUGLÓI FILHARMÓNIA SZENT ISTVÁN KIRÁLY SZIMFONIKUS ZENEKAR

„A tehetség is a természet azon értékei közé tartozik, amely gondozást kíván. Nem kapálást, nyírást, permetezést, csak dús termõtalajt, odafigyelést és szabadságot a növekedéshez.”

TEHETSÉGNAP

2013. MÁRCIUS 24. ZUGLÓI ZENEHÁZ

Dr. Gyarmathy Éva

A Nemzeti Tehetségprogram keretében nemzetközi és országos versenyeken elsõ helyezést elért tanulók és fiatal énekmûvészek mutatkoznak be 2013. március 24-én a Zuglói Zeneházban. 11.00: A Pelikánmadár – új magyar daljáték két felvonásban „Egy mese a szeretet, a bátorság, a becsületesség, a kitartás és a leleményesség diadaláról.” Elsõ, meghatározó, magas színvonalú kulturális élmény kisgyermekeknek. Közremûködik: a Zuglói Filharmónia Kamarazenekara Vezényel: Záborszky Kálmán 15.00: Versenygyõztesek gálakoncertje I. (8–14 éves korosztály)

A hangverseny részeként Dr. Bagdy Emõke, a Károli Gáspár Református Egyetem emeritus pszichológia professzora tart elõadást „A zene sajátos lelkisége” címmel.

18.00: Versenygyõztesek gálakoncertje II. (15–18 éves korosztály) Részletes program a www.zugloifilharmonia.hu oldalon található.


68

KLASSZIKUS – portré

20 éves a Budafoki Dohnányi Zenekar

Messiás – új megvilágításban

2013. március 17. vasárnap 19:30, MÜPA

Fidelio: A 2013-as esztendőt a Müpa megújult újévi koncertjén Haydn Évszakok című oratóriumával kezdték. Milyen érzés volt vendégkarmesternek „átengedni” az együtteseit? Vashegyi György: Hatalmas élmény volt Rillinggel dolgozni. Huszonöt éve a tanítványa voltam, és rengeteget köszönhetek neki zeneileg-emberileg. Ő indított el a pályámon, ő ismertetett meg Gardinerrel – igazán nagy öröm volt, hogy az idén nyolcvanéves mesternek megmutathattam a Purcell Kórust és az Orfeo Zenekart, hiszen az együtteseket döntő részben az ő inspirációjára alakítottuk meg. F: Lehet-e már tudni, hogyan alakul a 2014. január 1-jei koncert programja? VGY: René Jacobs fogja vezényelni az Évszakok oratóriumot a Bécsi Operaház kórusa közreműködésével, az állandóságot jövőre tehát az Orfeo Zenekar fogja jelenteni. F: Március 26-án Händel Messiását adják elő a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, melyre idén magyar előadó alig, neves külföldi régizenei tekintély annál több kapott meghívást. Nyomasztja vagy inspirálja Önöket az Il Giardino Armonico, a Collegium Vocale Gent és Philippe Herreweghe, Christoph Prégardien fellépése? VGY: Őszintén szólva, amikor elvállaltuk a felkérést, csak azt tudtuk, hogy a Nagyhéthez illő produkciókat hívnak meg az egész világról, hogy kik jönnek, azt nem. De például a Collegium Vocale érkezésének kifejezetten örülünk, mert 2015-re tervezünk velük egy közös projektet. F: Miért éppen a Messiásra esett a választásuk? VGY: 2012-ben Händel Herkulesét állítottuk színpadra, idén a Húsvéthoz illő tematika miatt javasoltam a Messiást. Kétségtelen, hogy a Messiást többnyire karácsonykor játsszák, de annál jobban örülünk, hogy ezúttal a Nagyhét kontextusában helyezhetjük új megvilágításba. Az egy hétre eső passiók számát pedig már csak azért sem akartuk tovább növelni, mert jómagam ugyanezen a héten vezényelem az Operaházban két este a Mendelssohn-féle Máté-passiót. F: Händel főművét több változatban is játszották az utóbbi évek során. Ezúttal ismét az ősváltozathoz nyúlnak vissza? VGY: Minél népszerűbb volt egy mű Händel életében, annál reménytelenebb eredeti vagy ősváltozatról beszélni – márpedig a Messiás a szerző legnépszerűbb alkotásai közé tartozott. Bizonyos elveket, szerzői szándékot követhetünk inkább. Händel számára rendkívül fontos volt például, hogy minden szöveg elhangozzék, mivel – a zenetörténetben talán egyedüliként – kizá-

Rossini: Pe�te messe solennelle • Stravinsky: Les noces Talamba Ütıegyü�es • Forte Danse Koreográfus: Horváth Csaba Vezényel: Hollerung Gábor

Bérletakció 2013-2014 Az elızetes helyfoglalás idıpontja: 2013. március 21-31. A fennmaradó helyeket 2013. április 1-9-ig lehet lefoglalni. interneten (www.bdz.hu 0-24 óráig), vagy 9:00-12:00 között telefonon (061-322-1488) fotó: Schiller Kata

va s h egy i gyö r gy

Vashegyi György és együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar 2013 márciusában Pergolesi és Haydn Stabat Materét állítják párba, majd fellépnek a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A karmestert távolabbi terveiről is kérdeztük.

rólag a Bibliából vett, szó szerinti idézeteket dolgoz fel. Amikor egy-egy előadás valamelyik énekes szólistája gyöngébb volt, csak hogy a szöveg integritása ne sérüljön, a túl nehéznek bizonyuló áriát Händel hamarjában néhány sor recitativóval helyettesítette, vagy átírta más hangfajra. Mi is a szólisták hangfajának megfelelően választottunk az alternatívák közül. Vizin Viktória, Julia Bauer és Jeffrey Thompson mellett a legnagyobb régizenei énekes-sztárok között számon tartott Peter Harvey lesz – első alkalommal – a vendégünk. Vezérelv volt az is, hogy bár monumentális Messiás-előadásokhoz vagyunk szokva, tiszteletben tartsuk, hogy a mű eredetileg szerény apparátusra íródott. F: 2013 nyarán folytatódik a több mint egy évtizede indított, Haydn Eszterházán írt összes szimfóniáját megszólaltató sorozatuk Fertődön, idén egy igazán nagyszabású fesztivál, az Eszterházi Vigasságok keretében. VGY: Eszterháza a rendszerváltozás óta először kap zenei és zenetörténeti súlyának megfelelő anyagi támogatást. A 2009-es Haydn-év nem túl bőséges büdzséjénél is nagyvonalúbb 2013-as költségvetésből – Rácz Márton művészeti vezetésével – májustól szeptember végéig különlegesen gazdag program valósul meg. Óriási jelentőségű, ünnepi pillanat előtt állunk, és reméljük, hogy a csoda folytatódhat a jövőben is. F: A Zeneakadémia újranyitására is készülnek már? VGY: Igen, a tervek szerint a Zeneakadémia Nagytermében a 2013. karácsonyi koncertet mi fogjuk adni, Johann Sebastian Bach kantátáival a műsoron. Végh Dániel

20

Dohnányi

Budafoki Dohnányi Zenekar

jubil eum i h an g v ersen y

2013. április 8. hé�ı, 19:30, MÜPA Wagner: Nürnbergi mesterdalnokok – nyitány Gyöngyösi Levente: III. szimfónia Kodály: Galántai táncok Respighi: Róma fenyıi Vezényel: Hollerung Gábor

Az interjú bővebb változatát keresse a fidelio.hu/klasszikus oldalon!

Információ: www.bdz.hu • Jegyek az ismert jegyirodákban válthatók.


70

KLASSZIKUS – bontás

További programok: fidelio.hu/klasszikus

2. SZOMBAT 11:00 Bartók Béla Emlékház Király Csaba (zongora) Bach: Das Wohltemperierte Klavier – második kötet, no. 1–12 11:00 Régi Zeneakadémia Köszöntjük a 80 éves Botvay Károly gordonkaművészt Km.: Gulyás Márta (zongora), Rónaszéki Tamás (hegedű) Beethoven: D-dúr szerenád vonóstrióra, op. 8 – részletek; Beethoven: F-dúr gordonka-zongora szonáta, op. 5/1; Popper: Requiem, op. 66; Liszt: Tristia; Obermann völgye (Eduard Lassen átirata) 16:00 Rákoshegyi Bartók Zeneház Lakatos Tamás (gordonka, Svájc), Szentpéteri Gabriella (zongora) Schumann: Öt darab népi stílusban, op. 102; Beethoven: A-dúr szonáta gordonkára és zongorára, op. 69; Bloch: Ima; Popper: Magyar rapszódia 17:00 Rákoshegyi Közösségi Ház Dél-amerikai hangulatok – Encuentros (Találkozások) Énekegyüttes Vez.: Sylvia Leidemann; km.: Herencsár Viktória (cimbalom) 18:00 Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola

„Mein Herz ist bereit...” – Musica Profana Régizene Együttes 18:00 Benczúr Ház – Postás Művelődési Központ

Drámalíra – Mondok Yvette, Somogyi Anita, Clementis Tamás (ének) Km.: Mezei Pál (zongora) Delibes, Offenbach, Mozart, Wagner, Gounod, Bellini, Chopin, Puccini és Eva Dell’Acqua művei

18:00 Vojnovich-Huszár Villa A muzsika és az emigráció – Lencsés Lajos 70 éves születésnapi hangversenye Km.: Fodor Kamaraegyüttes Haydn: D-dúr oboakvintet; Druscheczky: g-moll oboakvartett; Mozart: F-dúr oboakvartett, K. 370; Lickl: C-dúr oboakvartett 19:00 Akropolisz Belvárosi Kulturális Egyesület

Marco Bianchi lakáskoncertje Liszt: Vándorévek III., Via Crucis: III., VI., VII., VIII., IX., XI. 19:30 MÜPA – BBNH Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar Vez.: Csaba Péter Lajtha: Divertissement pour orchestre, op. 25; Brahms: Schicksalslied, op. 54; Mahler: I. (D-dúr, „A titán”) szimfónia – első változat 3. VASÁRNAP 11:00 Magyar Állami Operaház Musica e Parole Km.: Ecseki Anikó, Hargitai Dóra (hegedű); Botos Veronika (brácsa); Scholz Anna (cselló); Gál Erika (ének); Lajkó István (zongora) Respighi – Il tramonto; Chausson – Chanson perpétuelle; Berlioz – La captive; Dohnányi – c-moll zongoraötös, op. 1 11:00 Magyar Nemzeti Galéria Erkel Kórus (Gyula), Viadana Kamarakórus (Dunaújváros) Vez.: Cseri Zsófia 11:00 MÜPA – FSZ Nagytudású kiszenekar – Sinfonietta Erudita Vez.: Meskó Ilona Mozart: c-moll szerenád nyolc fúvós hangszerre, K. 388; Webern: Koncert kilenc hangszerre, op. 24. 18:00 Békásmegyeri evangélikus templom

Rák Béla (gitár) Farkas Ferenc: Piéces Bréves; Sári József: 6 Bagatellen; Sári József: I Mulini di Signa; Hollós Máté: Búcsú Aasétól; improvizációk 18:00 FUGA Jeney 70 – Jeney Zoltánt köszöntik ősbemutatókkal tanítványai Km.: Balogh Máté, Bolcsó Bálint, Futó Balázs, Horváth Balázs, Rubik Ernő, Sándor László, Siska Ádám, Solti Árpád, Tornyai Péter, Varga Judit, Zarándy Ákos, Zombola Péter 4. HÉTFŐ 10:00 Óbudai Társaskör Nyilvános próba az Anima Musicae Kamarazenekarral Ingyenes 17:00 Szent István-bazilika Virágh András Gábor (orgona), Buzás Aida (szoprán) Albinoni, Pergolesi, Liszt, Bizet, Bach, Franck és Gounod művei

19:00 Óbudai Társaskör Alejandro Vela (zongora) Prokofjev és Granados művei 19:30 MÜPA – BBNH Az EUfónia Közép-Európai Ifjúsági Zenekar Vez.: Oswald Sallaberger; km.: Rolf Haas (hegedű) Günther Eisel: Concerto vonószenekarra; Alban Berg: Hegedűverseny („Egy angyal emlékének”); Brahms: IV. (e-moll) szimfónia, op. 98. 5. KEDD 18:00 Bartók Béla Emlékház Varga Fruzsina (fuvola), Gulyás Márta (zongora) Marin Marais: Les Folies d’Espagne; Schumann: Három románc, op. 94; Ibert: Piéce pour flute seule (Szólódarab fuvolára); Godard: Suite de 3 morceaux; Popp: Bravúr fantázia Verdi A trubadúr című operájának témáira, op. 190. 18:00 Országos Idegennyelvű Könyvtár

Nemzetek muzsikája – válogatás francia zeneművekből Ingyenes 19:00 CEU Közép-európai Egyetem Pierrot – Classicus Ensemble Km.: Baráth Emőke (ének); Bán Máté (fuvola); Szűcs Péter (klarinét) Debussy: Szonáta (1915); Zemlinsky: d-moll trió, op. 3; Schönberg: Pierrot Lunaire

7. CSÜTÖRTÖK 18:00 Magyar Rádió Márványterme Jávorkai Sándor hegedül Paganini: 24 caprice 18:00 Óbudai Társaskör Ballai László: Szerelmi dalkeringő – zenés könyvbemutató Km.: Sheer Lívia, Bartinai Gábor (ének); Vályi Csilla (gordonka); Hegedűs Gönczy Katalin (zongora) 18:00 Arcus Galéria (Vác) Szászvárosi Sándor, Ölveti Mátyás (viola da gamba) Ortiz, Hume, és Sainte Colombe művei Ingyenes 8. PÉNTEK 18:00 Bartók Béla Emlékház Komlós Péter (hegedű), Kovalszki Mária (zongora) Brahms: G-dúr szonáta, op. 78; Brahms: A-dúr szonáta, op. 100 18:00 Magyar Rádió Márványterme Az MR Szimfonikusok művészeinek kamarahangversenye Km.: Sebestyén Ernő, Oláh Vilmos (hegedű) Bach: d-moll kettősverseny, BWV 1043; Csajkovszkij: Vonósszerenád; Bartók: Divertimento, Sz. 113, BB 118

19:00 Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ

Budafoki Dohnányi zenekar Vez.: Hollerung Gábor; km.: Harsányi Elina (hegedű) Beethoven: III. Leonóra nyitány; Orbán: Hegedűverseny; Bruckner: IV. szimfónia 19:00 Óbudai Társaskör „Most van idő csudákat mívelni...” (Széchenyi István) Km.: Elek Szilvia, Horváth Anikó (zongora) Liszt, Erkel, Fáy István, Mosonyi művei 19:30 MÜPA – BBNH Pannon Filharmonikusok Vez.: Bogányi Tibor; km.: Ránki Dezső (zongora) Mozart: c-moll zongoraverseny, K. 491; Mahler: IX. szimfónia 9. SZOMBAT 11:00 Bartók Béla Emlékház Lakatos Tamás (gordonka), Szentpéteri Gabriella (zongora) Schumann: Öt darab népi stílusban, op. 102; Beethoven: a-dúr szonáta gordonkára és zongorára. op. 69; Bloch: Ima; Popper: Magyar rapszódia 11:00 Régi Zeneakadémia A Józsefvárosi Zeneiskola jubileumi hangversenye

15:00 Magyar Rádió 6-os stúdiója Zenebeszéd – Aura Musicale Couperin: Lully apoteózisa 16:00 Aranytíz Kultúrház „Elindultam szép hazámban...” Kórustalálkozó magyar népdalfeldolgozásokból Kodály Zoltán emlékére a Budapesti Vándor Kórus szervezésében 17:00 MÜPA – Üvegterem Budapesti Vonósok Kamarazenekar Km.: Johanna Beisteiner (gitár) 19:00 Akropolisz Belvárosi Kulturális Egyesület

Cserenyec Dóra, Benák Zsolt, Sövény Olivér (gitár) 19:00 Festetics Palota Tükörterme Igor Levit zongoraestje Bach: B-dúr capriccio, BWV 992; Xenakis: Evryali; Beethoven: Asz-dúr szonáta, no. 31, op. 110; Schubert: Du bist die Ruh, D.776 (Liszt verziója szólózongorára); Schubert–Liszt: Aufenthalt, Auf dem Wasser zu singen, Der Wanderer; Prokofjev: 7. B-dúr zongoraszonáta, op. 83 19:00 Óbudai Társaskör Anima Musicae Kamarazenekar Km.: Rados Ferenc (zongora) Olsvay Endre: Akrosztichon – ősbemutató; Mozart: B-dúr zongoraverseny, K. 450; Bartók: Divertimento

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/klasszikus

6. SZERDA 17:00 Óbudai Társaskör Játékos Muzsika 7x10 percben Km.: Perényi Eszter (hegedű); Kiss-Domonkos Judit (gordonka); Varga Csilla (zongora) 18:00 MTA Zenetudományi Intézet – Zenetörténeti Múzeum

Ehiro Mari (Japán) zongoraestje Km.: Accord Vonósnégyes Debussy: Nocturne; Debussy: A boldog sziget; Liszt: Impromptu; Gounod–Liszt: Faust-keringő; Dohnányi: Variációk egy magyar népdalra, op. 29; Dohnányi: c-moll zongoraötös, op. 1 19:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Kiss Virág (zongora), Dezső Sándor (gordonka) Mendelssohn művei 19:30 MÜPA – BBNH „Les deux stabats” – Purcell Kórus, Orfeo Zenekar Vez.: Vashegyi György; km.: Hamvasi Szilvia (szoprán); Nagy Bernadett (alt); Megyesi Zoltán (tenor); Blazsó Domonkos (basszus); Simon Standage (koncertmester) Pergolesi: Stabat Mater (1736) – bécsi verzió, Eybler, Seyfried és Nicolai átirata, magyarországi bemutató; Haydn: Stabat Mater, Hob. XXa:1 (1767)

Hsin-Ni Liu - vilaghírű zonograművésznő - New York (Carnegie Hall), Budapest (Művészetek Palotája) után Hévízen ad nagyszabású komolyzenei koncertet. Helyszín: Hunguest Hotel Panoráma«««superior, Előadóterem Időpont: 2013. március 9., 2000 óra

Jegyek elővételben személyesen átvehetőek Hunguest Hotel Mirage««««suPerIor és a Hunguest Hotel Panoráma«««suPerIor recepcióján Jegyárak: Zongoraest 3.900 Ft / fő Zongoraest állófogadással - találkozás és beszélgetés a művésznővel 6.900 Ft / fő További iNformáció / jeLeNTkezés: Tel.: 06 83 341 074 / 06 83 542 030 § E-mail: hotelpanorama@hunguesthotels.hu Nyereményhétvége a Hunguest Hotel Helios«««superior-ban. Részletek: w w w . f i d e l i o . h u

71 További programok: fidelio.hu/klasszikus

1. PÉNTEK 18:00 Bartók Béla Emlékház Perényi Eszter hegedűestje Km.: Perényi Miklós (gordonka), Kiss Gyula (zongora) Válogatás Soproni József, Kocsár Miklós, Vajda János, Petrovics Emil és Lendvay Kamilló műveiből 19:00 Klebelsberg Kultúrkúria Grazioso Zeneszalon Ingyenes 19:00 Óbudai Társaskör A zongoránál: Darvas Ferenc 19:00 Olasz Kultúrintézet MÁV Szimfonikus Zenekar Vez.: Kocsis Zoltán; km.: Balog József (zongora) Berlioz: Római karnevál – nyitány; Liszt: Haláltánc; Beethoven: II. szimfónia, op. 36. 19:30 MÜPA – BBNH Concerto Budapest Vez.: Keller András; km.: Anna Vinnitskaya (zongora) Prokofjev: Péter és a farkas, op. 67; Prokofjev: II. zongoraverseny, g-moll, op. 16; Sztravinszkij: Petruska – revideált, 1947-es változat

bontás – KLASSZIKUS


KLASSZIKUS – bontás 19:30 Moha Kávézó és Galéria Barokk Kuplé – A Mezítlábas Zenészek és Barátaik megbolondított barokk koncertje Km.: Bodrogi Éva (ének); Koltai Katalin (theorba, lant); Bali János (barokk fuvola); Kallai Nóra (barokk cselló, viola da gamba); Pétery Dóra (csembaló) Ingyenes 10. VASÁRNAP 11:00 Magyar Nemzeti Galéria Sonore Vegyeskar Budapest Vez.: Mohai Tibor 11:00 Olasz Kultúrintézet Budafoki Dohnányi Zenekar Vez.: Hollerung Gábor Km.: Váradi Marianna (szoprán); Megyesi Schwartz Lúcia (alt); Kálmán László (tenor); Fokanov Anatolij (basszus); Budapesti Akadémiai Kórustársaság; Talamba Ütőegyüttes Gödöllő Rossini: Kis ünnepi mise 18:00 Kálvin téri református templom

További programok: fidelio.hu/klasszikus

Alföldy-Boruss Csilla (ogona) J. S. Bach művei 19:00 Festetics Palota Tükörterme Szabadi Vilmos hegedűestje Km.: Gulyás Márta (zongora) Beethoven: G-dúr szonáta, op. 96; Mozart: G-dúr szonáta, K. 379; Ysaye: Szólószonáta („Ballada”), op. 27, no. 3; Enesco: a-moll szonáta („Ismert román témákra”), op. 25, no. 3 11. HÉTFŐ 17:00 Szent István-bazilika Virágh András Gábor (orgona), Koloss Krisztina (cselló) J. S. Bach, Liszt, Mozart, Albinoni, Rachmanyinov, Charpentier, Schubert és Vierne művei 19:00 Nemzeti Színház Győri Filharmonikus Zenekar Vez.: Berkes Kálmán 19:00 Óbudai Társaskör EAR Együttes Hollós Máté: Cara luma phírav; Szigeti István: F. Otto AG; Láng István: Capriccio metronomico; Pintér Gyula: Mágusok éjszakája; Faragó Béla: Szerenád fuvolára; Sugár Miklós: Modellek; Madarász Iván: Katabasis – gyászzene Gyöngyössy Zoltán emlékére 19:30 Hubay Jenő Zeneterem Ágoston András (hegedű), Csalog Gábor (zongora) Km.: Botvay Károly, Oláh Miklós, Németh Zsuzsanna, Kárpáti Szilvia Schumann: Hegedűszonáta; Ravel: Hegedűszonáta; Schubert: C-dúr vonósötös 19:30 MÜPA – BBNH Nemzeti Filharmonikus Zenekar Vez.: Kocsis Zoltán; km.: Raimondi Ildiko (szoprán), Jörg Schneider (tenor), Franz Hawlata (bariton), Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás)

R. Strauss: Capriccio – zenés társalgás egy felvonásban 19:30 Rózsavölgyi Szalon Arts & Café

Érdi Tamás zongoraestje Liszt: Villa d’Este szökőkútjai, Velence és Nápoly, Sposalizio, 6. Magyar rapszódia; Brahms: Variációk egy magyar dalra, op. 21., Nr. 2; Chopin: Asz-dúr Polonéz, op. 53.; Liszt: Funérailles 1848. október, Desz-dúr Consolation; Kodály: Maros­ széki táncok 12. KEDD 18:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Magyar–Litván Kórushangverseny 19:00 Régi Zeneakadémia Fülei Balázs zongoraestje Beethoven: E-dúr szonáta, Op. 109; Asz-dúr szonáta, Op. 110; c-moll szonáta, Op. 111 13. SZERDA 19:00 MÜPA – FSZ Szereti Ön Mendelssohnt? – Dalok szöveggel és szöveg nélkül Km.: a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar művészei, valamint a Zeneakadémia fiatal tehetségei Felix és Fanny Mendelssohn művei 19:00 Olasz Kultúrintézet Érdi Tamás zongoraestje Brahms: Variációk egy magyar dalra, op. 21, no. 2; Bartók: Este a székelyeknél; Debussy: Boldog sziget; Kodály: Maros­ széki táncok; Bartók: Allegro barbaro; Liszt: Sposalizio, A Villa d’Este szökőkútjai; Debussy: Clair de lune; Liszt: I. Mefiszto keringő, Desz-dúr Consolation, 6. Magyar Rapszódia 19:30 Klebelsberg Kultúrkúria Duna Szimfonikus Zenekar Vez.: Deák András, km.: Győri Noémi (fuvola) Mendelssohn: Ruy Blas nyitány, op. 95; Szervánszky Endre: Fuvolaverseny; Beethoven: 5. c-moll szimfónia, op. 67 19:30 MÜPA – BBNH Sümegi Eszter áriaestje Km.: Fekete Attila (tenor), MÁV Szimfonikus Zenekar; vez.: Kesselyák Gergely 14. CSÜTÖRTÖK 18:00 Magyar Rádió Márványterme Kora esti hangverseny – Borbély László (zongora) Sztravinszkij: Zongoraszonáta; Cage: Two pieces for piano (1946); Beethoven: Asz-dúr szonáta, op. 110; Messiaen: Quatre Études de rythme; Messiaen: Piece pour le Tombeau de Paul Dukas; Messiaen: Cantéyodjayâ 19:30 MÜPA – BBNH Nemzeti Filharmonikus Zenekar, vez.: Kocsis Zoltán Km. és műsor: ld. 11-én

16. SZOMBAT 11:00 Régi Zeneakadémia Daniele Terzano (zongora) Schubert-Liszt: Dalok – A tenger csendje; Ég veled; A vándorlás; Shakespeare szerenádja; Lassen–Liszt: Löse, Himmel, meine Seele; Liszt: A csoda a Krisztus oratóriumból; Verdi–Liszt: Don Carlos – Autodafé kórus és gyászinduló, Aida – Előjáték, Rigoletto – Előjáték; Wagner–Liszt: Tannhäuser – Zarándokkórus, Bolygó hollandi – Senta balladája; Izolda szerelmi halála 19:30 MÜPA – BBNH A Stuttgarti Kamarakórus és a Stuttgarti Barokk Zenekar Vez.: Frieder Bernius; km.: Joanne Lunn (szoprán); Daniel Taylor (kontratenor); Tilman Lichdi (tenor); Christian Immler (bariton); Gotthold Schwarz (basszus) J. S. Bach: Máté-passió, BWV 244. 17. VASÁRNAP 18:00 Zuglói evangélikus templom Szabó Barna szerzői estje Km.: Új Liszt Ferenc Kamarakórus; Kéménczy Antal (zongora); Erdei Péter (karmester) Az édes énekű Zénofilához (2011) – ősbemutató; Stran’e diversa sorte (2010); Prófétaének (2007); Három passiójelenet (2013) – ősbemutató Ingyenes 19:30 MÜPA – BBNH Budafoki Dohnányi Zenekar Vez.: Hollerung Gábor; km.: Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karigazgató: Tőri Csaba), Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar (karigazgató: Szabó Soma), Talamba Ütőegyüttes Gödöllő, Forte Társulat (műv. vez.: Horváth Csaba) Stravinsky: A menyegző; Rossini: Kis ünnepi mise

Budapesti WAGNER

Napok 2013

Élmény! Minden tekintetben.

BUDAPESTI

A NÜRNBERGI MESTERDALNOKOK Premier PARSIFAL LOHENGRIN

18. HÉTFŐ 16:00 MÜPA – BBNH Orgonavezetés – Audiencia a hangszerek királynőjénél A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött és ingyenes. Jelentkezés a csip@ mupa.hu e-mail címen. 17:00 Szent István-bazilika Virágh András (orgona), Gion Zsuzsanna (mezzoszoprán) Albinoni, Pergolesi, J. S. Bach, Franck és Schubert művei 18:00 Országos Idegennyelvű Könyvtár

Matuz Gergely (fuvola)

MŰVÉSZETI VEZETŐ:

FISCHER ÁDÁM

Ingyenes

19:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Spanyol románc – Kutik Rezső gitárestje Luis Milan, Alonso Mudarra, Gaspar Sanz, Fernando Sor, Jose Vinas, Isaac Albéniz, Federico García Lorca, Manuel de Falla, Joaquín Rodrigo művei

www.mupa.hu

2013

72

S T R A T É G I A I PARTNEREINK

A Müpa támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

S T R A T É G I A I M É D I A PA RT N E R E I N K

Jegyek kaphatók a Müpa jegypénztáraiban (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1., tel.: 555-3300 és 1061 Budapest, Andrássy út 28., tel.: 555-3310), valamint az ismert jegypénztárakban. Online jegyvásárlás: www.mupa.hu ISO 9001:2000


74

KLASSZIKUS – bontás

További programok: fidelio.hu/klasszikus

20. SZERDA 17:00 MÜPA – Üvegterem A jövő mesterei – Doctor Gradus ad Parnassum Ingyenes 19:30 MÜPA – BBNH A Port.hu bemutatja: Filmharmonikusok 2013 Km.: Budafoki Dohnányi Zenekar; vez.: Hollerung Gábor (karmester) Mendelssohn, Elgar, Wagner, Sosztakovics, Mascagni, John Williams, Morricone és mások művei 21. CSÜTÖRTÖK 18:00 Magyar Rádió Márványterme A Baráti Kristóf és barátai Bartók-estje Km.: Baráti Kristóf, Tuska Zoltán (hegedű), Bársony Péter (mélyhegedű), Várdai István (gordonka) 19:00 Óbudai Társaskör Utópia 19:30 MÜPA – BBNH MÁV Szimfonikus Zenekar Vez.: Csaba Péter; km.: Elena Urioste (hegedű) Gershwin: Kubai nyitány; Piazzolla: Négy évszak Buenos Airesben; Sarasate: Carmen-fantázia (Bizet operájának témáira), op. 25; Ginastera: Estancia, op. 8; Rimszkij-Korszakov: Spanyol capriccio, op. 34 22. PÉNTEK 19:00 Duna Palota Duna Szimfonikus Zenekar Vez.: Deák András; km.: Tommy Víg (vibrafon) Glinka: Ruszlán és Ludmilla – nyitány; Tommy Víg: Vibrafonverseny – ősbemutató; Brahms: 3., F-dúr szimfónia, op. 90 19:00 Kiscelli Múzeum Fővárosi Képtár

Utazások Hispaniából – Szászvárosi Sándor, Ölveti Mátyás (viola da gamba) Ortiz, Hume, Sainte Colombe művei

19:00 Óbudai Társaskör Pusztai Antal (gitár) 19:30 Magyar Tudományos Akadémia – Díszterem

Budapesti Vonósok Km.: Várjon Dénes (zongora) Sperger: F-dúr szimfónia (A megérkezés); Mozart: A-dúr zongoraverseny, K. 414; Haydn: D-dúr szerenád, MH 86 (P 87); Haydn: fisz-moll („Búcsú”) szimfónia, No. 45, Hob. I:45. 19:30 MÜPA – BBNH Il Giardino Armonico Händel: Il trionfo del Tempo e del Disinganno Budapesti Tavaszi Fesztivál 19:45, 23:30 Millenáris Teátrum Budapesti Fesztiválzenekar Vez.: Lakatos György; km.: Meláth Andrea Arvo Pärt: Cantus in memoriam Benjamin Britten; Jeney Zoltán: Wohin; Sáry László: Clap Music; Kurtág György: Bagatellek, op. 14d; Johannes Maria Staud: Configurations/Reflet; Pierre Boulez: Dérive 1.; Dukay Barnabás: A lenyugvó nap; Luciano Berio: Folk songs 23. SZOMBAT 11:00 Régi Zeneakadémia Krausz Adrienne (zongora) Liszt: Részletek a Zarándokévek – Harmadik év c. zongoraciklusból, Angelus!, A Villa d’Este ciprusai I., A Villa d’Este szökőkútjai; Debussy: Prelűdök – I. kötet, A boldog sziget 12:30 MÜPA – BBNH Toccata – Fiatal orgonisták a MÜPA orgonáján Ingyenes 15:30 Deák téri evangélikus templom Bach és észak-német mesterei – Orgonatúra – Finta Gergely és Mekis Péter 16:00 Rákoshegyi Bartók Zeneház Chopin-est 16:00 Thália Színház 100 Tagú Cigányzenekar Budapesti Tavaszi Fesztivál 17:00 Kelenföldi református templom

J. S. Bach: János passió Km.: Kiss Rózsa (szoprán), Huszár Anita (alt), Szerekován János (tenor), Sárosi Károly (basszus), Oláh Zsolt (basszus), Alföldy-Boruss Csilla (continuo), a Magyarországi Baptista Egyház Központi Ének és Zenekara; vez.: Oláh Gábor 19:00 Festetics Palota Tükörterme Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok Km.: Bodrogi Éva (ének) Pachelbel: Kánon; Schubert: Táncszvit a D89 sorozatból; Bach: Tűnjetek setét árnyak – menyegzői kantáta, BWV 202; Bach: Kánon, no. 2 a „Zenei áldozat”-ból, BWV 1079; Isang Yun: Királyi téma – Bach „Zenei áldozat”-a nyomán – Magyarországi bemutató; Mozart: Maradj hűséges hangverseny-ária, K. 23; Rott: Vonósszimfónia (1875) – Magyarországi bemutató

19:00 Óbudai Társaskör Óbudai Kamarazenekar Vez.: Gazda Péter; km.: Váradi Emőke (zongora), Botos Veronika (brácsa) Bach: Korálok a Máté Passióból; Rameau: A gáláns Indiák – hősi balett – részletek; Bach: d-moll zongoraverseny; Respighi: Régi dalok és táncok; Stamitz: D-dúr brácsaverseny 19:30 MÜPA – BBNH Orgonatúra – Stephan Graf von Bothmer Fritz Lang: Metropolis Budapesti Tavaszi Fesztivál 19:30 Szépművészeti Múzeum Varvara Nepomnyaschhaya (zongora) Mozart: 12 variáció egy francia gyermekdalra, K. 265; Beethoven: c-moll szonáta, op. 111; Medtner: a-moll szonáta (Sonata-reminiscenza), op. 38/1; Sztravinszkij: Petruska Budapesti Tavaszi Fesztivál 19:30 Vojnovich-Huszár Villa A Fodor Kamaraegyüttes Nagyböjti hangversenye Km.: Csapó József (kontratenor), Darázs Renáta (szoprán) Pergolesi: Stabat Mater 19:45 Olasz Kultúrintézet Barokk estek – Budapesti Fesztiválzenekar Km.: Blaise Kirsten, Jonathan Cohen, Sigrid T’Hooft (barokk gesztika); Truscott Matthew (koncertmester); Zeke Edit (jelmez) Vivaldi: G-dúr kettősverseny oboára és fagottra, RV 545; Händel: Ero e Leandro kantáta, HWV 150; Bach: 1. Brandenburgi verseny; Händel: Concerto Grosso, op. 6, no. 10. 20:00 Thália Színház 100 Tagú Cigányzenekar Budapesti Tavaszi Fesztivál 24. VASÁRNAP 15:00 Magyar Rádió 6-os stúdiója MR Szimfonikusok Vez.: Vajda Gergely, km.: Farkas Gábor (zongora) Grieg: a-moll zongoraverseny, op. 16. 15:00 Zuglói Szent István Zeneház Országos és nemzetközi versenyek győzteseinek gálakoncertje I. (8–14 éves korosztály) 16:00 Rákoshegyi Bartók Zeneház Szabadi Vilmos (hegedű) Vecsey Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán művei 18:00 FUGA Az Accord Quartet estje Bozay Attila emlékére Bozay Attila: Epizodi, op. 2 (1959); Bozay Attila: III. vonósnégyes, op. 40 (1997); Fekete Gyula: II. vonósnégyes (2011) magyarországi bemutató; Tallér Zsófia: I. vonósnégyes (2012) ősbemutató

18:00 Zuglói Szent István Zeneház Országos és nemzetközi versenyek győzteseinek gálakoncertje II. (15–18 éves korosztály) 19:00 Ciszterci Szent Imre-templom Ciszterci Szent Imre-templom nőikara és zenekara, vez.: Csányi Tamás Km.: Darázs Renáta, Takács Zsuzsanna (ének) Pergolesi: Stabat mater 19:00 Óbudai Társaskör G. Horváth László (hegedű), Kiss Péter (zongora) Mozart: D-dúr szonáta, K. 306; Ravel: G-dúr szonáta; Brahms: A-dúr szonáta, op. 100 19:30 MÜPA – BBNH Budapesti Nemzetközi Kórusverseny – megnyitó Km.: Budafoki Dohnányi Zenekar, Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, Budapesti Akadémiai Kórustársaság, Budapesti Ifjúsági Kórus; vez.: Hollerung Gábor Orbán György: Rorate coeli; Gyöngyösi Levente: I. szimfónia Budapesti Tavaszi Fesztivál 19:30 Olasz Kultúrintézet Jurij Basmet és a Moszkvai Szólisták Schubert-Mahler: d-moll vonósnégyes, „A halál és a lányka”, D 810; Bruch: Kol Nidrei

– átirat mélyhegedűre és vonószenekarra, op. 47; Paganini: a-moll concertino mélyhegedűre és vonószenekarra; Csajkovszkij: Vonósszerenád, op. 48; Sosztakovics: Kamaraszimfónia, op. 110; Csajkovszkij: d-moll vonós szextett („Firenzei emlék”), op. 70; Dvořák: E-dúr szerenád, op. 22 Budapesti Tavaszi Fesztivál 19:30 Szépművészeti Múzeum Fülei Balázs és a Meccorre String Quartet Lutosławski: Vonósnégyes; Brahms: f-moll zongoraötös, op. 34. Budapesti Tavaszi Fesztivál 19:30 Uránia Nemzeti Filmszínház Baráti Kristóf (hegedű), Várdai István (cselló), Várjon Dénes (zongora) Haydn: G-dúr („Zigeuner”) zongoratrió, Hob. XV:25; Beethoven: D-dúr, („Geister”) zongoratrió op. 70/1; Dvořák: e-moll („Dumky”) zongoratrió, op. 90. Budapesti Tavaszi Fesztivál

18:00 Belvárosi Szent Mihály-templom Oak Park & River Forest High School (USA) 19:30 MÜPA – BBNH A Nemzeti Filharmonikusok estje Bartók születésnapján Vez.: Kocsis Zoltán, km.: Andrea Lucchesini (zongora) Beethoven: G-dúr zongoraverseny, op. 58; Bartók: Concerto Budapesti Tavaszi Fesztivál

25. HÉTFŐ 18:00 Bartók Béla Emlékház Horváth Benedek zongoraestje Bartók Béla születésnapján Bartók: Szonáta (1926); Liszt: Rigoletto parafrázis; Skriabin: 5. szonáta; Bartók: Gyermekeknek – válogatás a sorozatból; Liszt: Dante szonáta

Bach: János passió Km.: Kovalik Erika (szoprán), Bakos Kornélia (alt), Kállay Gábor (tenor), Szécsi Máté (basszus), Silló György (basszus), Virágh András Gábor (continuo), Budapesti Kórus, Belvárosi Főplébániatemplom Énekkara, Monarchia Szimfonikus Zenekar; vez.: Virágh András

26. KEDD 17:00 Belvárosi Szent Mihály-templom Lake Forest High School Band, Orchestra, and Percussion Ensemble (USA) 18:00 Országos Idegennyelvű Könyvtár

Vörösváry Ibolya és barátai A barokk és klasszika határán

Ingyenes 19:30 Belvárosi Fő-plébánia­ templom

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/klasszikus

Hangulatok két zongorára

Bara any yay y László és Bogá ány yi G erg ely k é

t

z

o

n

g

o

r

á

s

k o

n

c e

r

t

j

e

2013. április 13. 19:30 • BUDAPEST MUSIC CENTER 1093 Budapest, Mát yás utca 8.

MOZART: D-dúr szonáta két zongorára, K. 375/a • LISZT: Patetikus koncert - két zongorára RAVEL: Lúdanyó meséi • MILHAUD: Scaramouche Jegyek kaphatók a PORT jegyértékesítésében, a PORT.hu/jegy oldalon és a Libri könyváruházakban.

75 További programok: fidelio.hu/klasszikus

19. KEDD 18:00 Bartók Béla Emlékház Bátori Éva dalestje Km.: Lugosi Anna (zongora); Krusic Eleonóra (fuvola) Debussy: Dalok; Schubert: Változatok fuvolára – az Elszáradt virágok témáira; Debussy: Ariettes oubliées; Debussy: Holdfény; Mahler: A fiú csodakürtje; Piazzolla: Le Café; Rossini: La Danza 19:30 Festetics Palota Pulzus Vonósnégyes, km.: Pivon Gabriella (fuvola) Haydn: C-dúr vonósnégyes, Op. 33/3; Mozart: D-dúr fuvolanégyes, K. 285; Debussy: Vonósnégyes 19:30 MÜPA – BBNH MR Zenei Együttesek Vez.: Medveczky Ádám Vaughan Williams: II. („London”) szimfónia; Britten: Tavasz szimfónia, op. 44.

bontás – KLASSZIKUS


76

KLASSZIKUS – bontás 19:30 MÜPA – BBNH Orfeo Zenekar, Purcell Kórus Vez.: Vashegyi György; km.: Julia Bauer, Vizin Viktória, Peter Hervay, Jeffrey Thompson (ének) Händel: Messiás Budapesti Tavaszi Fesztivál 20:00 Belvárosi Szent Mihálytemplom

Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus Vez.: Záborszky Kálmán Haydn: Stabat Mater, Hob. XXa:1 Budapesti Tavaszi Fesztivál 27. SZERDA 18:00 Országos Idegennyelvű Könyvtár

Liszt-est

Ingyenes 19:00 Fészek Művészklub Barlay Zsuzsa köszöntése 19:30 Budapest Kongresszusi Központ

További programok: fidelio.hu/klasszikus

A XIV. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny záróhangversenye és Nagydíjas versenye 19:30 Budapest Music Center Kodály Vonósnégyes, km.: Németh Judit (ének) Dohnányi: Desz-dúr vonósnégyes, op. 15; Wagner: Wesendonck-dalok, WWV 91; Brahms: B-dúr szextett, op. 18 Budapesti Tavaszi Fesztivál 19:30 MÜPA – BBNH Claudio Abbado és az Orchestra Mozart Beethoven: III. Leonóra-nyitány, op. 72b; Haydn: Sinfonia concertante, B-dúr, Hob. I/105; Mozart: B-dúr szimfónia, no. 33, K. 319 Budapesti Tavaszi Fesztivál 20:00 Trafó Qaartsiluni Ensemble Km.: Quasars Ensemble, Agata Zubel (ének); vez.: Rozmán Lajos 28. CSÜTÖRTÖK 18:00 Bartók Béla Emlékház Boldoczki Gábor és tanítványai (trombita) Vivaldi, Francescini, Albinoni, Brandt, Böhme művei 18:00 Fészek Művészklub Fellegi Ádám (zongora) Chopin: Berceuse, Barcarola, 2 etűd, 2 polonéz, Noktürn, Esőcsepp-prelűd, Keringő; Schubert: Impromptu; Schumann: Álmodozás; Brahms: Intermezzo; Liszt: Magyar rapszódia 18:00 Magyar Rádió Márványterme Horváth Anikó és Elek Szilvia négykezes zongora hangversenye Km.: Megyesi Zoltán (ének) Régi magyar zene gyöngyei – Fáy István gróf (1807–1862) művészeti szalonjából

19:00 Belvárosi Szent Mihálytemplom

Liszt Ferenc Kórus és Zenekar Vez.: Farkas Mária; km.: Szabóki Tünde, Megyesi-Schwartz Lúcia, Molnár András, Cser Péter, Cser Ágoston (ének) J. S. Bach: Máté-passió Ingyenes 19:00 CEU Popper Terem Pusker Júlia (hegedű), Marczi Mariann (zongora) Sarasate: Carmen-fantázia; Schubert: A-dúr szonáta; Brahms: G-dúr szonáta, op. 78; Hubay: F-dúr románc, op. 25; Hubay: Carmen, fantaisie-brillante, op. 3/3 Ingyenes 19:00 Óbudai Társaskör Rácz Ödön (nagybőgő), Balázs János (zongora) Bottesini: Lammermori Lucia – fantázia Donizetti témájára, Beatrice di Tenda – fantázia Bellini témájára; Chopin: Négy impromptu; Schubert: B-dúr impromptu op. 142, Asz-dúr impromptu, op. 90, Arpeggione szonáta D. 821; Paganini: Mózes fantázia – Rossini témájára 19:00 Olasz Kultúrintézet MÁV Szimfonikus Zenekar Vez.: Csaba Péter; km.: Szabóki Tünde, Dobi-Kiss Veronika, Fekete Attila, Palerdi András (ének), Szegedi Vaszy Viktor Kórus Olasz nő Algírban – nyitány; C-dúr szonáta, no. 3; Tell Vilmos – nyitány; Stabat Mater 19:30 Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér

Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes Budapesti Tavaszi Fesztivál 22:00 Budapest Music Center Szent Efrém Férfikar, vez.: Bubnó Tamás Rahmanyinov: Vesperás, op. 37 Budapesti Tavaszi Fesztivál 29. PÉNTEK 19:00 Akropolisz Belvárosi Kulturális Egyesület

Marco Bianchi Liszt: Vándorévek III.; Liszt: Via Crucis 19:00 Festetics Palota Tükörterme „Robert Schumann és a Dávid-szövetség” Km.: Steven Isserlis, David Grimal, Rados Ferenc, Bátori Éva, Andrea Hallam, Keller András, Rohmann Ditta, Mali Emese, Vigh Andrea, Várjon Dénes, Simon Izabella Budapesti Kamarakoncertek 1. 19:30 MÜPA – BBNH Collegium Vocale Gent, vez.: Philippe Herreweghe J. S. Bach: Máté-passió Budapesti Tavaszi Fesztivál

30. SZOMBAT 11:00 Régi Zeneakadémia Magyar Zongorás Trió Mozart: C-dúr trió, K. 548; Cristian Palmer: A-dúr trió; Debussy: G-dúr trió 18:00 Deák téri evangélikus templom

Húsvét Bach és tanítványai zenéjében – Ruppert István (orgona) Ingyenes 18:00–02:00 Festetics Palota Tükörterme

„A Kamarazene Éjszakája” Budapesti Kamarakoncertek 2. 19:30 Magyar Rádió Márványterme Kodzsi Nakadzsima zongoraestje Km.: Satoko Tanimoto (zongora) Debussy: Metszetek – Estampes; Toshi Ichiyanagi: Inter Konzert; Liszt: Dante-szonáta; Schubert: f-moll fantázia, D 940; Liszt: 104. Petrarca-szonett; Mefisztó-keringő, No. 1 Budapesti Tavaszi Fesztivál 19:30 MÜPA – BBNH Le Concert Lorrain, vez.: Christoph Prégardien J. S. Bach: János-passió Budapesti Tavaszi Fesztivál 31. VASÁRNAP 10:00 Belvárosi Szent Mihálytemplom

Liszt Ferenc Kórus és Zenekar Vez.: Farkas Mária; km.: Szabóki Tünde, Megyesi-Schwartz Lúcia, Molnár András, Cser Péter (ének) W. A. Mozart: Koronázási mise; G. F. Händel: Halleluja Ingyenes 17:00 BFZ próbaterme Vasárnapi kamarazene Km.: Jóföldi Anett (fuvola); Gálfi Csaba (brácsa); Polónyi Ágnes (hárfa); Mód Orsolya, Liptai Gabriella, Markó György (cselló), Fejérvári Zoltán, Warnus Zsuzsa (zongora); Markó Bálint (basszusgitár); Markó Ádám (dob) Debussy: Szonáta fuvolára, brácsára és hárfára; Takemitsu Toru: And Then I Knew ’Twas Wind; Gian Carlo Menotti: Szvit két csellóra és zongorára; Claude Bolling: Szvit csellóra és jazztrióra 19:30 MÜPA – BBNH Marc Minkowski és a Les Musiciens du Louvre Grenoble Mozart: c-moll mise, KV 427; Bach: Der Himmel lacht! Die Erde jubiliert – kantáta, BWV 31; Bach: Christ lag in Todesbanden – kantáta, BWV 4 Budapesti Tavaszi Fesztivál 19:30 Szépművészeti Múzeum Josef Spacek és az Erkel Ferenc Kamarazenekar Vivaldi : Négy évszak – A tavasz; Corelli: D-dúr concerto grosso; Mendelssohn: d-moll hegedűverseny Budapesti Tavaszi Fesztivál


78

JAZZ/WORLD/FOLK – ajánló

Balogh Kálmán Tro

Fidelio összeFONÓdások

március 2. 20:00 Fonó Budai Zeneház

A 2x2 ezúttal 1+3: Róka Szabolcs önálló estjét követően a Balogh Kálmán triója lép fel a Fidelio és a Fonó közös sorozatában. Róka Szabolcs igazi multiinstrumentalista: az oud, saz, baglama, koboz, lant és duda mellett az énekmondáshoz is ért. Játszott és játszik moldvai zenét a Somos és a Tatros együttessel, egyaránt otthon van a középkori és a török muzsikában, és tagja a Fanfara Complexának. Balogh Kálmán triójában – társai Lakatos Róbert (hegedű, brácsa) és Novák Csaba (bőgő) – három sokoldalúan képzett művész játszik együtt, zenéjük éppúgy táplálkozik folk témákból, mint saját szerzeményekből.

Kurt Elling

március 9. 20:00 Trafó

Brad Mehldau és Mark Guiliana extravagáns duója európai turnéján útba ejti a Tűzoltó utcát is. Kihagyhatatlan! Mehldau generációja legnagyobb hatású zongoristája, improvizációs készsége, technikai és elméleti felkészültsége párját ritkítja. Nem véletlen, hogy Pat Metheny-től Wayne Shorteren át Charles Lloydig a jazzszíntér legjavával játszott már, vagy szerepelt közös felvételen. De zenésztársa sem akárki: Giuliana az, aki rockos és elektronikus ízekkel dobta fel az amúgy sem egysíkú New York-i jazzvilágot. Közös projektjük különlegessége, hogy Mehldau ezúttal kizárólag elektromos hangszereken játszik.

fotó: Anna Webber

március 5. 19:30 MÜPA – BBNH

A világ vezető férfi jazzénekesét, akinek eddig minden albumát legalább egy Grammy-díjra jelölték, a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra kíséri. Ellinget sokszor nevezték már a világ legjobb férfi énekesének, szakmai és közönségdíjainak se szeri, se száma. 2011-ben a Budapest Jazz Clubban debütált a magyar közönség előtt a tökéletes technikájú, sármos bariton, aki ezúttal legújabb lemezével érkezik. Az album címe, 1619 Broadway – The Brill Building Project a New York-i zeneipar legendás helyszínére utal, ahonnan Nat ‚King’ Cole, vagy Duke Ellington dallami indultak világhódító útjukra.

Tóth Viktor, fotó: xxxxx Réka

Mehliana

március 12. 20:00 Budapest Jazz Club

Fidelio Jazz Tehetségek

Az NKA támogatásával megvalósuló sorozatunk márciusi vendége Tóth Viktor Tercetje lesz, a doboknál Hodek Dáviddal. 2010-ben hívta meg az akkor tizenhárom éves révkomáromi dobos tehetséget zenekarába Tóth Viktor. Nem semmi, hiszen az altszaxofonos olyan nagyságokkal is játszott már együtt, mint Henry Franklyn és William Parker bőgősök, vagy a dobos Hamid Drake, akivel közös lemezeik is jelentek meg. Igaz, Dávid pedig a 2012-es Jazz Showcase-en a Müpa közönsége előtt bizonyított, azóta pedig már a New York-i Juilliard felé kacsingat. Játsszon a Fidelio.hu-n, és legyen vendégünk a koncertre!

Sztárok egy tányéron

Borlai Bergő, fotó: Ivor Szaniszlo

március 30. 19:00 Budapest Music Center

Március végén nyílik a Mátyás utcában a Budapest Music Center, s benne a kétszintes, étteremmel kombinált jazzklub. De a tányér a címben nem az étkészletre utal! Az est három főszereplője ugyanis a cintányéron fog osztozni: Borlai Gergő és Banai Szilárd mellett a sztárvendég a Mezzoforte izlandi dobosa, Gulli Briem lesz. Persze az est további közreműködői sem akárkik: a billentyűknél Nagy János ül majd, a basszusgitáros pedig Papesch Péter lesz. S ha mindez nem lenne elég egy fergeteges estéhez, eláruljuk, hogy a szaxofonvirtuóz Tony Lakatos is csatlakozik a BMC nyitását ünneplőkhöz!


80

JAZZ/WORLD/FOLK – portré

bontás – JAZZ/WORLD/FOLK

Fidelio: Fiatalkorod óta mind a klasszikus zenei,

mind a jazzéletben jelen vagy, Dresch Mihálytól Eötvös Péterig zenei életünk nagyjai hívnak játszani. Igazán nem panaszkodhatsz, hogy munka vagy kihívások nélkül lennél. Mi késztetett mégis arra, hogy saját triót hívj életre? Lukács Miklós: Valóban sok koncertem és egyéb elfoglaltságom van, mégis marad szabad kapacitásom. Amióta csak elkezdtem cimbalmozni, hozzá vagyok szokva, hogy le vagyok terhelve. Már a tanulmányaim mellett havonta két-három koncertet adtam, amikre nem keveset kellett folyamatosan készülni. Vannak olyan rövidebb periódusok, amikor meg kifejezetten nincs sok munkám, ilyenkor van időm előre tervezni. Átgondolom, hogy a következő egyéves időtartamra milyen reális lehetőségek állnak előttem, és komponálni is jellemzően ilyenkor szoktam. F: Ha kifejezetten saját művek megszólaltatása a célod, akkor miért nem a meglévő kvintettedre írod az új darabokat? LM: Az első saját zenekarom a kvintet volt. A zenekar bőgőse, Szandai Mátyás most januárban volt két éve, hogy elköltözött Franciaországba. Az ő személye nálam pótolhatatlan. A zenekar magalapításakor nem csupán és nem elsősorban hangszerekben gondolkoztam, hanem személyekben. Rájuk szabva komponáltam a számokat. Tavaly ezzel együtt voltak fontos koncertjeink a Művészetek Palotájában, a Bartók Szeminárium és Fesztiválon, Pécsett, legutoljára pedig Baselben léptünk fel, és a jövőben is tervezünk koncertezni. Ezen alkalmakra mindig el tud jönni Matyi, de a zenekar progres�szív működését, az új számok összepróbálását már nem tudjuk megoldani. Megérett bennem egy újfajta zenei gondolkodás az elmúlt öt-hat évben, ennek a megvalósításához hívtam életre a triót. Szeretném, ha nem a kvintett helyett, hanem mellette működne. F: Korábban említetted, hogy szívesen kísérleteznél a cimbalom elektromos megszólaltatásával. LM: Folyamatosan keresek új hangszíneket a cimbalmon. A mai kortárs zenének sok tekintetben az eredője az új színek keresése. Az előző évszázadban igazán új a zenében az elektronikus hangzás megjelenése volt. Ez nagyobb változás volt, mint akár a dodekafónia megjelenése. De a trióval nem olyan a megszólalásunk, amibe az elektronikus hangzás illene, így fel sem merült bennem, hogy ezen a téren most előrelépjek. F: Az új hármasfogatban két társad Baló István dobos és Orbán György bőgős. Miért rájuk esett a választásod?

fotó: Raffay Zsófia

lu k ác s m i k lós

Lukács Miklós egy pillanatra sem enged ki: január végén Borbély Mihály tárogató-cimbalom kettős­ versenyét, február elején Dresch Mihállyal készített új duólemezét mutatta be, március 16-án pedig Cimbiózis névre keresztelt, új triójával lép elő.

LM: Baló Pistivel régóta játszom együtt Dresch Mihály zenekarában, közös nyelvet beszélünk. Gyurival – amellett, hogy rokoni szálak fűznek hozzá, ami persze zenei szempontból nem, csak emberileg fontos – szintén együtt játszunk egy ideje Tóth Viktor Tercettjében. Az ország egyik legjobb bőgősének tartom, és jó párosnak gondoltam őket Pistivel. Úgy komponáltam erre a trióra, hogy kamarazene-szerűen szólaljunk meg, ahol minden zenész egyforma súllyal van jelen. Ezért is választottam névnek a Lukács Miklós Trió – Cimbiózist, mert a köztünk létrejövő szimbiózis kulcsfontosságú. Nem teljes kompozíciókat, hanem irányokat írok meg. Nagyjából húszperces számok lesznek a koncerteken, amik két vagy három részre tagolhatók. A két fő szakasz a „prologue” és az „act”, és az actot is megelőzheti egy rész. Ez a zenei szövet teret enged a szabad játéknak, annak ellenére, hogy vannak kifejezetten kötött, a kortárs klasszikus zenére emlékeztető részei is. F: Erről leginkább a Wayne Shorter Quartet jut eszembe, ahol a megírt részek és a szabad zene úgy váltják egymást, hogy a változásokat a zenészek bármelyike indukálhatja a játékával, másrészt ugyanaz a zenei motívum teljesen más módon szólal meg koncertről koncertre. Hasonló ehhez a koncepciód? LM: Amikor először leültünk a trióval kapcsolatban beszélgetni, a többieknek pont Shortert hoztam fel példaképp. Az ő hatása most olyan jelentős a jazzben, hogy számos zenekarban egyértelműen felismerhető. Ezzel együtt bizonyos inspirációkat nem tőle, hanem ugyanonnan vettem, ahonnan ő is táplálkozik: a klas�szikus zenéből. Párniczky András

2. SZOMBAT 19:00 Syma Rendezvénycsarnok Deep Forest 20:00 A38 Hajó Natacha Atlas (EGY/BE/UK), Tóth Evelin–Methode Traditionelle 20:00 Budapest Jazz Club Urbán Orsi Group 20:00 Fonó Budai Zeneház FIDELIO összeFONÓdások: Róka Szabolcs önálló estje, Balogh Kálmán–Lakatos Róbert–Novák Csaba trió 20:00 IF Cafe Borvacsora Gyárfás Istvánnal és Rónai Orsolyával 20:00 Ladó Café Swing Ladies 21:00 Jedermann kávézó Dresch Quartett Ingyenes

22:00 Budapest Jazz Club BJC Jam Session: Rozsnyói Péter Trio Ingyenes 3. VASÁRNAP 19:30 MÜPA – BBNH Palya Bea – Duók Km.: Szokolay Dongó Balázs, Fassang László 20:00 MÜSZI Uzgin Üver 4. HÉTFŐ 19:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Calcutta trió 20:00 Budapest Jazz Club Varga Tamás – Jazz+Próza 22:00 Budapest Jazz Club LFZE Monday Open Jam

Ingyenes

6. SZERDA 18:30 Fonó Budai Zeneház HaTEha szerdai táncház Vendég: Rendhagyó Prímástalálkozó 19:00 Hagyományok Háza Csángóországban – Berka Együttes

Both Miklós FolkSide Csillagfészek

Dresch Mihály Lukács Miklós duó Labirintus

7. CSÜTÖRTÖK 18:00 Fonó Budai Zeneház Poros Klub – Vonón innen vonón túl 19:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

5. KEDD 19:30 MÜPA – BBNH Kurt Elling: 1619 Broadway – The Brill Building Project 20:00 Budapest Jazz Club Budapest Bossanova Quintet 20:00 Vigyázó Sándor Művelődési Ház Balázs Elemér Quartet Jazzpresszó

A Fonó kiadásában megjelent!

19:30 IF Cafe Feuersein Réka (ének), Somogyi Márton (zongora) 20:00 Budapest Jazz Club Port.hu Jazz Est: Szőke Quartet 21:00 Mika Tivadar Mulató JazzaJ – Triad (Bacsó–Tzumo– Juhász) Ingyenes

Guzsalyas csángó táncház – Somos zenekar 19:30 A38 Hajó Fire!, Miklós Szilveszter & Grencsó István duó 19:30 IF Cafe Pataj György Quintet 20:00 Budapest Jazz Club Alerant Jazz Est: Éles Gábor Trio 20:00 Columbus Hajó Jazz Steps Band 8. PÉNTEK 19:00 Hagyományok Háza Fölszállott a páva – Koncert a középdöntősekkel Csizmadia Anna (ének), Krajcsó Bence (citera), Tallabille zenekar; Magyar Állami Népi Együttes: Hajnali Hold 19:00 MOM Kulturális Központ Babos Gyula–László Attila–Tátrai Tibor: Gitár Trió

Fonó Budai Zeneház

2013. március 16. 20.00 óra

Forradalmi költőknek szentelt est! Vukán György Berkesi Balázs Balázs Elemér

Fonó Budai Zeneház 1116 Budapest Sztregova u. 3 w Tel: 206-5300 fono@fono.hu www.fono.hu w webbolt.fono.hu

További programok: fidelio.hu/jazz

1. PÉNTEK 19:30 IF Cafe Grencsó Kollektíva 20:00 Budapest Jazz Club Pecek Lakatos Trió 20:00 Fonó Budai Zeneház Berka és a Felvonó zenekar táncháza 20:00 Ladó Café Swing Ladies 20:00 Pecsa Music Hall Djabe: Down & Up 5.1 22:00 Budapest Jazz Club BJC Jam Session: Tóth Ilona Csilla Quartet Ingyenes

„A köztünk létrejövő szimbiózis kulcsfontosságú”

81


82

JAZZ/WORLD/FOLK – bontás

9. SZOMBAT 19:30 MÜPA – Fesztivál Színház Zita Swoon Group: „Wait For Me” 20:00 Budapest Jazz Club Budapest Jazz Orchestra feat. Oláh Kálmán 20:00 Columbus Hajó KovácsÁgiBand 20:00 Fonó Budai Zeneház Eastwing Group, Nufolk zenekar 20:00 Trafó Mehliana feat. Brad Mehldau and Mark Guiliana 20:00 Szent István Egyetem Sportcsarnoka (Gödöllő)

Cimbaliband, Csík zenekar, vendég: Kiss Tibor 21:00 Jedermann kávézó Kovács Öcsi, Balogh Kálmán, Gayer Ferenc Ingyenes 22:00 Budapest Jazz Club BJC Jam Session: Szakcsi Lakatos Róbert Trio Ingyenes

További programok: fidelio.hu/jazz

10. VASÁRNAP 19:00 Klebelsberg Kultúrkúria Dalnokklub – Vendég: a Misztrál együttes 20:00 Vigyázó Sándor Művelődési Ház Grencsó Kollektív Estike Jazzpresszó 11. HÉTFŐ 20:00 MÜSZI – Művelődési Szint JazzaJ Extra: Myhr/Norstebo/Delius (NOR/UK), ParaNoiZ (H) 22:00 Budapest Jazz Club LFZE Monday Open Jam Ingyenes 12. KEDD 19:30 IF Cafe Spischak David Quartet 20:00 Budapest Jazz Club Fidelio Jazz Tehetségek: Tóth Viktor Tercett 20:30 Akvárium Klub Konzervnyitó akciócsoport – Dés András vendége: Ungváry Krisztián történész 13. SZERDA 18:30 Fonó Budai Zeneház HaTEha szerdai táncház

19:30 IF Cafe Berki Károly (gitár), Horváth Plutó József (basszusgitár) 20:00 Budapest Jazz Club Sárik Péter Trio 21:00 Jedermann kávézó Jazz Csutri Ingyenes 21:00 Mika Tivadar Mulató JazzaJ – WhyOakTreeOh aka. YOLK trio Lawrence Williams (szaxofon), Hock Ernő (bőgő), Sárvári Kovács Zsolt (dob) Ingyenes 14. CSÜTÖRTÖK 18:00 Fonó Budai Zeneház Gyimesi táncház és folkkocsma 19:00 Centrál Kávéház Vukán György–Berkes Balázs duó 19:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Guzsalyas csángó táncház – Szigony Együttes 19:30 IF Cafe Kovács Linda (ének), Orbán György (bőgő) 20:00 Budapest Jazz Club Gereben Zita Quintet 20:00 Kultea Bohém-klub 15. PÉNTEK 19:30 IF Cafe CAE trió 20:00 Budapest Jazz Club Harmónia Jazzműhely: Juhász Gábor & Egri János Duo 20:00 Fonó Budai Zeneház Berka és a Felvonó zenekar táncháza 22:00 Budapest Jazz Club BJC Jam Session: Balogh Dezső Trio Ingyenes 16. SZOMBAT 19:30 IF Cafe MAG 20:00 Budapest Jazz Club Hello Digital Jazz Est: Tzumo szóló / Tzumo feat. Borbély Miklós 20:00 Columbus Hajó Hajdu Klára–Neumann Balázs duó 20:00 Columbus Hajó Antropos.hu Jazz Night: Szakcsi Lakatos Béla Trio 20:00 Fonó Budai Zeneház Creative Art Trio 20:00 Syma Rendezvénycsarnok Csepregi Éva & Magyar Virtuózok Kamarazenekar – Neoton Swing Show 21:00 Jedermann kávézó Lukács Miklós trió Ingyenes 22:00 Budapest Jazz Club BJC Jam Session: Egri János Trio Ingyenes

17. VASÁRNAP 18:00 FUGA Lawrence Williams (szaxofon), Buday Enikő (tánc/performansz) 19:30 IF Cafe Tardy Zsófia (ének), Csikós Attila (gitár) 18. HÉTFŐ 19:30 Uránia Nemzeti Filmszínház Dávid király zsoltárai klezmerbe öltöztetve 20:00 Budapest Jazz Club Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakos hallgatóinak féléves énekes bemutatója Ingyenes 20:00 MÜSZI JazzaJ Extra – Williams–Somló– Kristóf–Hock 20:00 MÜPA – BBNH MR2 Akusztik+ a MÜPA-ból – Mókus és a Fabula Rasa 21:00 Budapest Jazz Club LFZE Monday Open Jam Ingyenes 19. KEDD 19:30 IF Cafe Balogh Kálmán (cimbalom), Kovács Ferenc (hegedű, trombita) 20:00 Budapest Jazz Club Fidelio Jazz Tehetségek: Kovács Linda - Orbán György duó 20. SZERDA 18:30 Fonó Budai Zeneház HaTEha szerdai táncház 19:30 IF Cafe Mészáros Tamás (ének), Juhász Attila (zongora), Piri Béla (basszus), Cseh Balázs (dob) 20:00 Budapest Jazz Club Ábel Anita zenés ébredése 21:00 Jedermann kávézó Jazz Csutri: Meleg Tamás Quartett Ingyenes 21:00 Mika Tivadar Mulató JazzaJ – Ávéd–Rubik–Kiss–Mohay Ingyenes 21. CSÜTÖRTÖK 18:00 Fonó Budai Zeneház Délszláv táncház és folkkocsma a Kolo együttessel 19:00 MOM Kulturális Központ Cimbaliband 19:30 IF Cafe Fekete István trió 20:00 Budapest Jazz Club Magyar Jazz Ünnepe 2013 20:00 Marczibányi Téri Művelődési

22. PÉNTEK 19:00 Magyar Rádió Márványterme Klasszikus és jazz – Budapest Jazz Orchestra, vendég: Rajnai Csaba 19:00 Rózsa Művelődési Ház Benkó Dixieland Band 20:00 Budapest Jazz Club Magyar Jazz Ünnepe 2013 20:00 Fonó Budai Zeneház Erdélyi zenészek klubja 22:00 Budapest Jazz Club BJC Jam Session: Balázs József Trio Ingyenes 23. SZOMBAT 19:30 IF Cafe Violon d’Agnes 20:00 Budapest Jazz Club Magyar Jazz Ünnepe 2013 21:00 MÜPA – Fesztivál Színház Orgonatúra – Dr. Lonnie Smith Trió Budapesti Tavaszi Fesztivál 22:00 Budapest Jazz Club BJC Jam Session: Szakcsi Lakatos Róbert Trio Ingyenes 24. VASÁRNAP 19:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Virágvasárnapi Kaláka koncert, vendég: Szalóki Ági 19:30 A38 Hajó Septeto International (CUB/CH/I/ HU), Elsa Valle & Rumba Caliente 20:00 Vigyázó Sándor Művelődési

26. KEDD 19:30 IF Cafe Tariqa 20:00 Budapest Jazz Club Regős István Emlékest 27. SZERDA 18:30 Fonó Budai Zeneház HaTEha szerdai táncház 19:30 IF Cafe Kiss Attila (gitár), Oláh Tzumó Árpád (zongora), Horváth Balázs (bőgő) 20:00 Budapest Jazz Club Voice & Guitar: Micheller Myrtill & Pinter Tibor Duo 21:00 Jedermann kávézó Jazz Csutri: Zoltán Kisák Trió Ingyenes 21:00 Mika Tivadar Mulató JazzaJ – Oláh–Klenyán duó Ingyenes 28. CSÜTÖRTÖK 18:00 Fonó Budai Zeneház Tekerős-furulyás-dudás klub a Tallabillével 19:00 Centrál Kávéház Elsa Valle és Winand Gábor 19:30 IF Cafe Gyárfás István (gitár), Winand Gábor (ének, szaxofon) 20:00 Budapest Jazz Club Emilio Trio (Emilio–Tzumo–Pluto) 20:00 Columbus Hajó Mrs. Columbo

Ház

Charlie Parker Est – Jazz+próza Jazzpresszó 25. HÉTFŐ 21:00 Budapest Jazz Club LFZE Monday Open Jam

Ingyenes

www.fidelio.hu

Központ

Szaxofonok Éjszakája a Guzsalyasban Km.: Dresch Quartet, Fanfara Complexa 21:00 Jedermann kávézó Jövőtánc Ingyenes

HA KOMOLYAN SZÓRAKOZIK KLASSZIKUS ZENE І SZÍNHÁZ І JAZZ/VILÁGZENE І TÁNC І OPERA І MUSICAL І GYEREK І KIÁLLÍTÁS

29. PÉNTEK 19:30 IF Cafe Geröly trió 20:00 Budapest Jazz Club Harmónia Jazzműhely: East Gipsy Band 22:00 Budapest Jazz Club BJC Jam Session: Pataj György Trio Ingyenes 30. SZOMBAT 10:00 Papp László Budapest Sport­ aréna

XXXII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár Budapesti Tavaszi Fesztivál 19:00 Budapest Music Center Sztárok egy tányéron Km.: Banai Szilárd, Borlai Gergő, Gulli Briem (dobok), Nagy János (billentyűs hangszerek), Papesch Péter (basszusgitár), sztárvendég: Tony Lakatos (szaxofon) 19:30 IF Cafe Canarro duó 20:00 Budapest Jazz Club Alerant Jazz Est: Szakcsi Lakatos Béla Trio 21:00 Jedermann kávézó Dresch Quartett Ingyenes 22:00 Budapest Jazz Club BJC Jam Session: Egri János Trio Ingyenes 31. VASÁRNAP 11:00 MÜPA – Üvegterem Altatok – Palya Bea koncertje

83 További programok: fidelio.hu/jazz

19:00 Spinoza Színház Sabbathsong Klezmer Band 19:30 A38 Hajó Kerekes Band, Bohemian Betyars 20:00 Budapest Jazz Club Harmónia Jazzműhely: Lakatos Ágnes Standard Zone & The Jazz Voices 20:00 Fonó Budai Zeneház Dresch Quartet 22:00 Budapest Jazz Club BJC Jam Session: Balázs József Trio Ingyenes

bontás – JAZZ/WORLD/FOLK


84

KIÁLLÍTÁS – portré

ajánló – KIÁLLÍTÁS

Full time job

Csáki László: Kék Pelikán

Negro Galéria, Jurányi Inkubátorház

Fidelio: Nemrég azt mondta egy interjúban: úgy

készíti a képeit, mintha egy üres szobát rendezne be. Úgy sejtem, ebben a mondatban a designer és a művész tapasztalatai érnek össze. Kíváncsi lennék a tervezési szakaszra is. Honnan közelít, mi jelenti önnek az alkotás első fázisát? Havadtői Sámuel: A lakberendezés és a képzőművészet között szerintem tényleg nincs nagy különbség. Egy otthon megtervezése ugyanúgy a harmóniára való törekvésről szól, mint a vászon dinamikájának megteremtése. A festészet tehát – ha úgy tetszik – egy kisebb terem, egy lakrész berendezését jelenti számomra. A tervrajz azonban nálam nem skiccekből alakul ki. A végeredményt már akkor pontosan látom magam előtt, amikor a kivitelezéshez hozzáfogok. Azt követően, hogy a fejemben kialakul a megfestendő világ, a kép vászonra vitelével nem kell már túl sokat bajlódnom. Mire kezembe veszem az ecsetet, az agyamban készen van már a történet. F: Történetet említ. A kétezres évek elején kezdett sorozatának éppen az a sajátossága, hogy önéletrajzi vonatkozású eseteket ír a vászonra, majd ezeket festék és csipkeréteg alá temeti. Az alkotás segít kibeszélni a múltat? HS: Igen. A sorozat eleve terápiás céllal indult. Egy pszichiáter javaslatára láttam hozzá, hogy történetekbe foglaljam, s így felszínre hozzam múltbéli emlékeimet, hogy aztán lefedésükkel meg tudjak válni tőlük. Az egyik New York-i kiadó kiszagolta a szándékomat és a szerkesztőjük napokig járt a nyakamra azzal, hogy könyvet kell írnom az életemről. Mint mondta, nagyszerű történet lenne, kulcsfontosságú összegzés, hiszen annyi izgalmas emberrel ismerkedtem össze. Ebből természetesen megértettem, hogy nem engem tart fontosnak, hanem azokat, akikkel valaha találkoztam. Az önéletrajzoknál csak a biográfiának nevezett pletykakönyveket tartom álságosabbnak, szóval nem éreztem túl nagy vágyat egy efféle elkészítéséhez. A történetek azonban gyűltek, s mivel biztos voltam abban, hogy könyv sosem készül belőlük, arra gondoltam, képekké alakítom őket. A csipke vászonra illesztése azért fontos része a folyamatnak, mert a sztorikra így afféle halotti lepel kerül. Szemfedő, ami eltemeti őket. F: Azt mondja, amint a festmények elkészülnek, a történetek befejeződnek. Amikor egy kiállításra készül, láthatóvá lesznek újra? HS: Nem, hiszen azzal, hogy képekké váltak, megszűntek kísérteni. Kiírtam őket magamból, s immár csupán vizuális felületekként léteznek. Egy kiállítás anyagának

márc. 8–31.

A Kék Pelikán képtörténet/képregény a közelmúlt egy különös jelenségét, a vonatjegy-hamisítás történetét meséli el, mely mögött Csáki László több mint kétéves anyaggyűjtése áll. A kilencvenes évek elejétől 2002-ig tartó időszak Magyarországának jellemző bűncselekménye volt az okirat-hamisításnak ez a formája, mely arra a felismerésre épült, hogy az indigóval írt nemzetközi vonatjegyekről elég egyszerű módon eltávolítható a szöveg, és tetszőleges úti célra újraírhatók. A rendszerváltás utáni időszakban Európa felfedezése olyan erős és természetes igény volt, hogy egyáltalán nem számított, milyen úton érhető ez el.

„HG60” – esztétikai engedetlenség

összeállítása során – hogy beszélgetésünk elejére is visszautaljak – a legfontosabb szempont számomra a harmónia. A megnyitót ezért minden alkalommal komoly díszlettervezői munkálatok előzik meg. Tereket méricskélünk, falakat építünk. F: Az egri Kepes György Művészeti Központ falaira márciusban az elmúlt közel három évtized alkotásaiból kerül válogatás. A csipkeképeken kívül milyen egyéb munkákat láthatunk még? HS: Az első teremben a nyolcvanas évek közepéről származó szitanyomatokat állítok ki. Az utolsóban a 2012-ben, Kundera Halhatatlanság című regényének ihletésére készített képeimet tekinthetik majd meg a látogatók. A köztes csarnokokba pedig nagyjából harminc év termésének keresztmetszete kerül. Szobrok, festmények, fotók. Hozzávetőleg száz alkotás. F: Rövid idő alatt mesés karriert futott be New Yorkban. A lakberendezőként dolgozó srác egyszeriben a legmagasabb művészi körökbe jutott. Kikkel ismerkedett össze akkoriban? HS: New Yorkra elsősorban a szabadság és a bőség városaként emlékszem. Egy szép napon John Lennon és Yoko Ono sétált be az üzletembe. Az életem attól a pillanattól fogva teljesen megváltozott. A rockvilág és a művészek legfelsőbb köreiben találtam magam. Andy Warhol, Keith Haring, Basquiat, John Cage. Madonna, Paul McCartney, David Bowie. Csodálatos különcök. Elképesztő atmoszférája volt a Studio 54-nak, ahol esténként nagyjából ötven világsztár zsúfolódott össze. Jókat beszélgettünk, tréfálkoztunk, de tőlük tanultam meg azt is, hogy a sikerhez alázatra és kitartásra is szükség van. Festőnek lenni pedig a 21. században nem bohémek úri hóbortja, hanem igazi full time job. Nap nap után izgalmas kihívás, élő történet, amire reményem szerint még sokáig nem kerül csipke. Vass Norbert

MÜSZI márc. 29.–ápr. 1.

Hogyan szólnak bele politikai események a művészek alkotási gyakorlatába? Az eredeti kontextuson túl milyen művészettörténeti értéket közvetítenek a létrejött munkák és akciók? A magyar kortárs szcénában jelen lévő aktuálpolitikai aspektusok képzőművészeti megfogalmazásai inspirálták a „HG60” címet viselő kiállítás és egész estés rendezvény létrejöttét. A témához kapcsolódó kiállítás és kerekasztal-beszélgetés során Hunya Gábor kortárs gyűjteményének anyaga képezi a kiindulási pontot. A kollekció adottságait kihasználva lehetőség nyílik a magyar és román, jelenkori és múltbéli eseményekre reflektáló művek együttes bemutatására.

Mélycsarnok/Műcsarnok márc. 14.–jún. 2.

A kiállítás a jeruzsálemi születésű, Tel-Avivban élő képzőművész, Sigalit Landau első önálló magyarországi bemutatkozása. A tárlaton a művész legújabb videomunkái láthatók. Landau munkáinak visszatérő eleme a kör, a körforgás. Az Ablak című alkotásban egy mosógép forgódobja látható, melyben a körkörös mozgásnak kiszolgáltatott, élettelen tárgy hánykolódása követhető nyomon, a mosógép zaja pedig ütések hangjára emlékeztet. Akár filozófiai, akár politikai kérdéseket tesz fel, azokat mindig költői módon fogalmazza meg, alkotásaiban a leeső olajbogyók, a só hatására kifakadó görögdinnyék pirosló húsa az emberi létezés metaforáivá válnak.

Néprajzi Múzeum febr. 22.–jún. 16.

A Néprajzi Múzeum tanulmányi kiállítása azzal foglalkozik, miként rakhatjuk egymás mellé a múzeumok valaha összegyűjtött tárgyi örökségét a jelenben bekerülő modern és illékony tárgyakkal. Mi a kapcsolat egy 19. századi, finoman megmunkált bőrnyereg és egy fröc�csöntött gyerekjátékmotor között? A tárlaton klasszikus etnográfiai témák, régi és mai tárgyak kerülnek egymással párbeszédbe. Éppen úgy, mint egy múzeumi gyűjteményben: együtt mesélnek a múltról és a máról, miközben vitába szállnak egymással. A kiállítás rendhagyó múzeumi szemeszterként is működik, minden korosztály számára izgalmas múzeumi órákkal.

Az interjú bővebb változata a Fidelio.hu/kiallitas oldalon olvasható.

Ludwig Múzeum márc. 23.–jún. 30.

A linzi LENTOS Kunstmuseum gyűjteményének jelentős anyagát felvonultató kiállítás Ludwig Múzeumra adaptált változata a téma közép- és kelet-európai régióbeli megjelenésére helyezi a hangsúlyt. Míg a meztelen női test, a női akt a művészet elfogadott témája, addig a meztelen férfi test a klasszikus antik művészetet követően jó időn át csaknem láthatatlan maradt. A kiállítás azt követi végig, hogyan alakult át a meztelen férfi test jelentése az utóbbi száz évben, hogyan viszonyulnak a férfi alkotók a saját meztelenségükhöz, és hogyan hódítottak meg a női alkotók egy olyan témát, amely sokáig tiltott volt számukra.

fotó: GABRI

h avadtő i sá m u el

Tavaly töltötte be a hatvanat az erdélyi származású, londoni születésű, New Yorkban lakberendezői, majd képzőművészi karriert befutó Havadtői Sámuel. A személyes történeteit művein csipke mögé rejtő alkotóval közelgő egri tárlata apropóján beszélgettünk. Számos izgalmas fejezetről lebbent fel a fátyol.

Sigalit Landau: Mozgástér

Tárgyas ragozás – szubjektív etnogtráfia

A meztelen férfi

85


KIÁLLÍTÁS – bontás BUDAPEST 2B Galéria GRIMM 200 – Testvérmesék febr. 4.–márc. 14. A.P.A. Dobos Tamás: Septum febr. 15.–márc. 15. amaTÁR Bajóta és Hory Gergely kiállítása febr. 13.–márc. 29. Apropódium Galéria II. kerületi művésztanárok csoportos kiállítása márc. 6.–márc. 20. Aquincumi Múzeum Műtárgymesék – Fővárosi régészeti értékeink másképp 2012. okt. 12.–2013. szept. 30. Aranytíz Látod, barátom, mivé lett a Föld? – Kuczka Péter emlékkiállítás márc. 1.–márc. 22. Bekő Éva: Korlátokon innen és túl márc. 3.–márc. 24. Balla István: Ékszerképek márc. 9.–márc. 29. ArtBázis MI, ITT! we (are), here (and now)! febr. 14.–márc. 14. Bajor Gizi Színészmúzeum Balla Ildikó kiállítása febr. 8.–márc. 17. „... mulandó létünk egy ideig élő emlék marad” 2012. okt. 26.–2013. márc. 31. Balassi Intézet Galériája Kubinyi Anna: Főhajtások jan. 31.–márc. 10. Bálint Ház Lakatos Erika: Roma Ikonok New York – Budapest, 1996–2007 febr. 22.–márc. 14. Barabás Villa Galéria Antal László kiállítása febr. 26.–márc. 16. Bartl József kiállítása márc. 20.–ápr. 13. Bárka Színház Antal Györgyi: Aranyketrec febr. 5.–márc. 4. Biksady Galéria és Aukciósház Matthew Hindley: Bálványok alkonya márc. 12.–ápr. 13. Budapest Kiállítóterem Julio Carrasco Bretón: Képzeletem kaleidoszkópja febr. 21.–márc. 10. Budapesti Művelődési Központ A XXVIII. Vizuális Művészeti Hónap festészet-szobrászat díjazottjainak kiállítása febr. 28.–márc. 14. Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum A jókedv rendje – Szaléziak jan. 27.–márc. 31.

bontás – KIÁLLÍTÁS Fogadalmi szertartások, ősi lakomák febr. 27.–szept. 8. Castro Bistro Tanai-Toguro Gyula: Maczkó Úr kalandjai, avagy derMedve febr. 11.–márc. 11. Centrális Galéria Don – Egy tragédia és annak utóéletei jan. 12.–márc. 3. Commerzbank Galéria Kemény Judit: Megpróbálni élni 2012. szept. 20.–2013. márc. 20. CULTiRiS Galéria/Örkény István Könyvesbolt U/E – Máté Balázs fotókiállítása jan. 15.–márc. 12. DBH Irodagaléria Novák Zoltán: „Fehér zaj” febr. 7.–ápr. 1. Deák Erika Galéria Pintér Gábor és Kovách Gergő: Idegenek a céllövöldében febr. 21.–márc. 23. ELTE Egyetemi Könyvtár Pázmány-relikviák a budapesti Egyetemi Könyvtárban 2012. dec. 17.–2013. márc. 29. Erdős Renée Ház – Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóterem Kalocsai Enikő kiállítása febr. 16.–márc. 7. Madarász Viktor kiállítása márc. 14.–ápr. 23. Erlin Klub Galéria Szurcsik József: Emlékanalízis febr. 13.–márc. 9. Ernst Múzeum Tükör által homályosan jan. 24.–ápr. 7. Erzsébetligeti Színház – Corvin Művelődési Ház II. Kertvárosi Vasútmodell Kiállítás márc. 8.–márc. 10. Rofusz Kinga: A világ összes kincse márc. 26.–ápr. 21. Faur Zsófi – Ráday Galéria Adam Bota: Az éj gyermekei febr. 14.–márc. 17. Fészek Klub Gály Katalin: Flowing faces febr. 19.–márc. 15. Köves Éva kiállítása márc. 6.–márc. 29. Lelkes Márk kiállítása márc. 20.–ápr. 5. FUGA Spacemaker – A 13. Velencei Építészeti Biennále magyar kiállítása febr. 15.–márc. 10. Újratervezés Japánban febr. 17.–márc. 19. Katona30 – Emlékképek febr. 13.–márc. 23.

Gaál Imre Galéria Füles mester kisded játékai jan. 23.–márc. 3. Godot Galéria Sziládi Mónika: Szélessávú vevők – Új munkák jan. 25.–márc. 2. Gondozó Kert Másik Zsófi: Kabát, kalap! febr. 24.–márc. 10. HAAS Galéria Modern klasszikusok – Klasszikus modernek IX. 2012. dec. 5.–2013. okt. 7. Hadik Kávéház Szirányi István: GEO jan. 9.–márc. 3. Kisteleki Dóra: Illusztrációk márc. 6.–máj. 6. Hagyományok Háza Fölszállott a páva 2012 – A színpadon innen és túl jan. 22.–ápr. 18. Hegyvidék Galéria Baumgartner Dubravko kiállítása márc. 7.–márc. 26. Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria Gyerünk a moziba be... 2012. nov. 29.–2013. nov. 29. Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum 1956 – Kitaszítva, befogadva 2012. nov. 13.–2013. ápr. 1. A polihisztor térképész 2012. nov. 6.–2013. máj. 31. Hotel Nemzeti Budapest Köves Éva kiállítása 2012. dec. 12.–2013. márc. 30. Hungexpo Budapesti Vásárközpont UTAZÁS 2013 – 36. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás febr. 28.–márc. 3. IF Cafe Éder Iván: A déli ég csodái febr. 12.–márc. 4. A nő - 16 szentendrei festő szemével márc. 5.-ápr. 2. Iparművészeti Múzeum Megvalósult művek 2012 jan. 25.–márc. 10. Cérnába szőtt évszázad – 110 éves a Halasi Csipke 2012. dec. 14.-2013. márc. 24. Jókai Klub Z. Szabó Zoltán festőművész kiállítása márc. 1.–márc. 30. Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház – Negro Galéria Csáki László: Kék Pelikán – krétarajzok márc. 8.–márc. 31. Kálvin tér Kálvin téri pillanatok 2011. aug. 25.–2014. aug. 25.

Karinthy Szalon Anyag (ok) febr. 26.–márc. 14. Kassák Múzeum Design! Red dot-díj 2012 2012. nov. 23.–2013. márc. 3. Jeremy Deller: Az orgreave-i csata (Ki egyet sért, mindenkit sért), 2001 2012. nov. 23.–2013. márc. 3. Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár Koronczi Endre: Ploubuter Park jan. 31.–márc. 10. Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház (KMO) A MÚOSZ karikaturista szakosztályának kiállítása márc. 1.–ápr. 18. Kisüzem A halál esőben jön febr. 12.–márc. 9. Klauzál 13 Galéria Csató József: Mini me febr. 8.–márc. 18. Klebelsberg Kultúrkúria F. F. 2013 – Fiatal Festők csoportos kiállítása febr. 6.–márc. 3. Tóth József: A hegedű mosolya febr. 18.–márc. 3.

10 év – a Budai Képzőművész Egyesület jubileumi kiállítása febr. 25.–márc. 17. Boczkó Tamás: Tangó – Pillanatok márc. 8.–márc. 24. Fekete Ildikó: Hímes tojások márc. 23.–ápr. 7. M. Nagy László: Fennmaradni márc. 25.–ápr. 14. Knoll Galéria Nappal munka, éjjel szabadidő – Művészet mint a hétköznap megszakítása febr. 7.–márc. 30. Kondor Béla Közösségi Ház Képző- és Iparművészeti Kiállítás márc. 12.–márc. 30. Közép-Európa Táncszínház – Bethlen Galéria Sámpár Anna fotókiállítása febr. 22.–márc. 20. Kulturális Örökségvédelmi Hivatal – Örökség Galéria Világörökségi vándorkiállítás 2012. dec. 17.–2013. máj. 31. Lengyel Intézet Sebastian Kubica: Pl-akátok márc. 7.–ápr. 30.

Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont Liszt és francia muzsikus kortársai 2012. okt. 19.–2013. okt. 19. Lóverseny téri Közösségi Ház Vasútmodell-kiállítás febr. 28.–márc. 3. Ludwig Múzeum (Művészetek Palotája) TNPU: Létminimum St.Andard Projekt 1984 W márc. 1.–ápr. 28. A meztelen férfi márc. 23.–jún. 30. Az égbolt másik fele. Válogatás a Ludwig Múzeum gyűjteményéből 2012. dec. 6.–2014. jan. 1. M Galéria Kovács-Gombos Dávid: Töredékek febr. 12.–márc. 4. Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház Kovalovszky Dániel: Zöld csend jan. 25.–márc. 3. Pillanatnyi forgatókönyv II.: Kölcsönhatás jan. 25.–márc. 10.

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/kiallitas

múzeum

87 További programok: fidelio.hu/kiallitas

További programok: fidelio.hu/kiallitas

86


KIÁLLÍTÁS – bontás Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea Édes dinasztia – az Auguszt cukrászda története 2012. dec. 2.–2013. márc. 3. „Én elmentem a vásárba...” – Vásár, piac, sokadalom 2012. júl. 11.–2013. márc. 17. Szabad-e locsolni? febr. 19.–ápr. 7. Megvalósult és megvalósulatlan álmok márc. 1.–máj. 5. Nekem soha nem volt otthonom... 2011. dec. 6.–2013. dec. 31. Magyar Mezőgazdasági Múzeum Az éltető víz 2012. dec. 13.–2013. márc. 3. Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum A budapesti villamosközlekedés megindulásának 125. évfordulója 2012. nov. 28.–2013. márc. 30. Játékország 2012. dec. 6.–2013. jún. 19. Szabad a pálya 2012. márc. 21.–2013. dec. 30. Magyar Nemzeti Galéria Így éltek Ti – Faragó József (1866– 1906) művészete 2012. okt. 11.–2013. márc. 3. Világmodellek – Műtermi kísérletek és dokumentumok Kondortól napjainkig 2012. nov. 30.–2013. ápr. 28. Thorma János, a magyar „Barbizon” festője febr. 8.–máj. 20. Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítóterme Dédapáról unokára febr. 1.–márc. 22. Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Anyáról lányára jan. 25.–márc. 7. Élhető örökségünk márc. 14.–ápr. 20. Magyar Országos Levéltár Habsburg Ottó és öröksége 2012. nov. 9.–2013. nov. 9. Magyar Vasúttörténeti Park Oldtimerek hétvégéje márc. 15.–márc. 17. Marczibányi Téri Művelődési Központ Rítus-ritmus 2012. szept. 4.–2013. jún. 30. Tendenciák napjaink képzőművészetében 16. – RítusRitmus – elektrográfiák 2012. szept. 4.–2013. jún. 30. Mélycsarnok, a Műcsarnok projektgalériája Sigalit Landau: Mozgástér márc. 14.–jún. 2.

bontás, kitekintő – KIÁLLÍTÁS Memento Park (Szoborpark Múzeum) Hubauer Sándor-emlékkiállítás – Nagy idők kis tanúi 2012. szept. 15.–2013. dec. 31. MissionArt Galéria Thorma János és tanítványai febr. 8.–márc. 2. Moha Kávézó és Galéria Horvát Helén Sára: Lélekáttűnések febr. 14.–márc. 3. Molnár Ani Galéria Vincze Ottó: Ex Nihilo jan. 16.–márc. 22. Molnár C. Pál Műterem-múzeum Molnár C. Pál és Párizs 2012. okt. 17.–2013. jún. 1. Mono Galéria Verebics Ágnes és Buda Gábor kiállítása febr. 20.–márc. 22. Műcsarnok Bukta Imre: Másik Magyarország 2012. nov. 10.–2013. márc. 17. MÜSZI – Művelődési Szint Három az egyben febr. 15.–márc. 3. „HG60” – esztétikai engedetlenség márc. 29.–ápr. 1. TRANSZFORMERSZ – tárgyátalakító pályázat és aukció márc. 8.–ápr. 20. Nagy Balogh János Kiállítóterem Dobó Krisztina kiállítása febr. 21.–márc. 31. Néprajzi Múzeum Lennart Meri vándorútjai kamerával jan. 26.–márc. 31. Saaremaa, Muhumaa és Hiiumaa jan. 26.–máj. 5. Tárgyas ragozás – szubjektív etnográfia febr. 22.–jún. 16. Ácsolt fatornyok – védelmező templomok jan. 10.–aug. 31. Nyírő Kortárs Galéria Hárs Kati: Akt jan. 30.–márc. 27. Nyitott Műhely Molnár Zoltán: Emberek között febr. 15.–márc. 18. Óbudai Társaskör Galéria Szász György: Faufó febr. 5.–márc. 3. Országos Idegennyelvű Könyvtár Balázs János: Szétlátásaim a világba jan. 16.–márc. 14. 100 műemlék, 100 író márc. 21.–ápr. 5. Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ A Bauhaus Festőiskola kiállítása febr. 19.–márc. 17. Országos Széchényi Könyvtár Filmgyári capriccio febr. 20.–ápr. 30.

Osztrák Kulturális Fórum kiállítóterme Meghaladott történelem? jan. 31.–ápr. 3. Papp László Budapest Sportaréna Konyhakiállítás márc. 1.–márc. 3. Park Galéria (MOM Park) KIOSZK (BUDA) – Andreas Fogarasi kiállítása jan. 23.–jún. 6. Pause Kávéház Orvosok a művészetben – Prof. Dr. Vígh Béla kiállítása febr. 23.–márc. 23. Pesterzsébeti Múzeum Szóljon hangosan az ének! 2012. okt. 3.–2013. márc. 31. PH21 Galéria Szatmári Gergely: No man’s land febr. 7.–márc. 20. Platán Galéria Kaszás Tamás: Pán-Periféria tárgyemlékei (tu-fa antropológia) jan. 31.–márc. 15. Pótkulcs 7nap/szelektív/izmus márc. 3.–ápr. 7. Raiffeisen Galéria Gőbölyös Luca: Háttér jan. 14.–márc. 17. Rákoscsabai Közösségi Ház Kovács Zsolt: Oxigén 1.0 márc. 8.–márc. 29. Rákoshegyi Közösségi Ház Dobai Tivadar (E-MAFOSZ/S): Színek és formák a természetben márc. 9.–márc. 23. Roham Kávézó EGOrombolók 2: „Nől a dér, álom jár” febr. 21.–márc. 15. Symbol Gallery and Event Hall Jól festenek febr. 23.–márc. 2. Szatyor Bár és Galéria Virtuális Világ a Valóságban jan. 9.–márc. 3. Böhm Aranka kortárs művészek szemében márc. 13.–máj. 12. Szépművészeti Múzeum Így éltek Ti – Honoré Daumier – A francia karikatúra mestere 2012. okt. 11.–2013. márc. 3. Rodin és a Szépművészeti Múzeum 2012. dec. 6.–2013. márc. 3. Günther Uecker: Képpé formált anyag 2012. dec. 14.–2013. márc. 17. Szlovák Kulturális Intézet Hálók / Térképezés – Jozef Baus festményeinek kiállítása jan. 22.–márc. 18. Adriana Bogdanová: A jelenés fázisai febr. 27.–márc. 22.

Trafó Galéria Szörényi Beatrix és Tibor Zsolt: Nyomvonal/ Desire Path febr. 8.–márc. 24. TRAPÉZ Ulbert Ádám: Párbeszédes Együttbomlás febr. 5.–márc. 14. Újpesti Kulturális Központ Ifjúsági Ház Nimród fotókiállítás febr. 18.–márc. 3. Az újpesti rajztanárok kiállítása febr. 25.–márc. 10. FOTO-szintézis márc. 4.–márc. 24. Gyermekrajz-kiállítás márc. 25.–ápr. 14. Újpesti Polgár Centrum – Újpest Galéria 55 nő, 55 szín márc. 8.–márc. 24.

Üvegpalota Murder – A Gyilkos Tárlat 2012. nov. 16.–2013. máj. 31. Várfok Galéria – Project Room Caterina Silenzi (I): Szüntelen jelen jan. 22.–márc. 2. Várfok Galéria Várady Róbert: Tér(v)iszony jan. 22.–márc. 2. Vármegyeháza Kápolna Dr. Finta József: Templomaim febr. 20.–márc. 24. Vigyázó Sándor Művelődési Ház 1848–49 Szabadságharc tiszteletére – Éljen a magyar szabadság! febr. 26.–márc. 23. Simorka Sándor: Hajszálrepedés a falanszteren márc. 26.–ápr. 19.

Vízivárosi Galéria Művészházaspárok a II. kerületben – Tér, idő, végtelen febr. 12.–márc. 2. Művésztársaságok a II. kerületben – 10 éves a Typoszalon márc. 7.–márc. 23. Wekerlei Kultúrház és Könyvtár Faltisz Alexandra: Képes mesék – mesés képek márc. 1.–ápr. 13. SZENTENDRE MűvészetMalom Művészek a Szőnyi István Szabadiskoláért febr. 15.–márc. 17. Emlék-képek Szentendréről febr. 22.–máj. 20. Budapest Art Expo Friss márc. 12.–máj. 22.

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/kiallitas

Frida & Diego

Szenvedély, politika és festészet Atlanta, High Museum of Art február 14.–május 12. Nagyszabású kiállítás nyílt a 20. század híres mexikói művészpárja, Frida Kahlo és Diego Rivera alkotásaiból az atlantai High Művészeti Múzeumban.

A Bálint napon nyílt lenyűgöző kiállítás a legteljesebb tárlat, amely a nagyhatású házaspár életéről és munkásságáról valaha megrendezésre került. Diego Rivera és a nála huszonegy évvel fiatalabb Frida Kahlo 1928-ban ismerkedtek meg, és alig egy évre rá már össze is házasodtak. Noha huszonöt évig tartó, szenvedélyes és viharos kapcsolatuk egész életükre kihatott, alkotásaik ilyen teljességben még soha nem jelentek meg közös kiállításon, épp stílusuk feltűnő különbözősége miatt. A  mostani válogatás szinte az összes ikonikus alkotást felvonultatja, köztük Rivera monumentális kubista freskóit, valamint Khalo csendéleteit és drámai hatású önarckép-sorozatát. A rendkívül gazdag képanyagot bemutató tárlaton olyan jól ismert festményeket lehet megcsodálni, mint a Henry Ford Kórház, A repülő ágy, az Önarckép majommal, a Diegóra gondolva vagy a Törött gerinc.

89 További programok: fidelio.hu/kiallitas

További programok: fidelio.hu/kiallitas

88


90

GYEREK – ajánló, premier Bumba

Kalandos történet állatokról, növényekről, varázslókról és emberekről. Bumba, az afrikai kisfiú egy nap veszélyes utazásra indul kiskutyájával, Bilalival. Át kell vágniuk a nappal forró, éjjel hideg sivatagon, hogy kalandok és különös találkozások után hazatérve megmentsék a falut, ahol élnek. Bumba történetét Nyugat-Afrika izgalmas világa, a Száhel-övezet népeinek kultúrája, zenéje, tánca, szokásai, mondái, meséi inspirálták. Az előadás négy–tizenkét éves korú gyerekeknek ajánlott. március 3., 12. 10:00 Bethlen Téri Színház

fotó: Éder Vera

Bóbita Matiné: Túl a Maszat-hegyen

március 17. 10:30 Budapest Bábszínház

Márciusban kétrészes, zenés kalandjátékra invitál a Budapest Bábszínház. A klasszikus mesék mellett a Budapest Bábszínház repertoárján kortárs művek is szerepelnek. Varró Dániel a verses meseregényt a színház kérésére adaptálta színpadra,a premier óta slágerré vált dalokat pedig Presser Gábor jegyzi. A tiszták és a pacák örök harcába véletlenül belekeverednek a se nem tiszta, se nem sáros, az ősmaszatosságban élő maszat-hegyiek. S vajon ki az, kik azok, akik szenvedő részesei, majd hősei lesznek ezeknek a küzdelmeknek? Természetesen a gyerekek: Maszat Janka és Muhi Andris, a két jó barát.

Fassang László

Minden, ami billentyűs: Orgonaparádé

március 23. 11:00 Müpa, Bartók Béla

Vuk

fotó: Mezey Béla

premier

Nemzeti Hangversenyterem

A márciusi Hang-Szer-Szám alkalmával Bach, Mozart és Saint-Säens művei is elhangzanak. „Az orgonát nem alaptalanul tartják az emberi testhez hasonlatosnak. (…) Ilyeténképpen emlékeztetőek és hasonlatosak a fújtatók a tüdőhöz; a sípok a torokhoz vagy pediglen a légcsőhöz; a billentyűk szembeötlően megfelelnek a fogaknak” – írta a 16–17. században élt Girolamo Diruta olasz orgonista és zeneszerző. A sorozatban Fassang László, a Müpa orgonájának legavatottabb ismerője bírja szóra ezt az évezredek óta ismert, hatalmas hangszert, mutatja be történetét, működését és hangzásának páratlan gazdagságát.

Az Inversedance – Fodor Zoltán Társulata, a Nemzeti Táncszínház és a Művészetek Palotája közös produkciója. Fekete István meséjéből készült már rajzfilm, rádiójáték, hangoskönyv, de ez idáig még sosem kelt életre táncszínpadon. Vuk, a játékos, eleven rókakölyök mellett a jól ismert figurák, Karak, Vahur, Tás és a „Simabőrű” is megelevenednek. Csalafinta csínytevésein és kalandozásain keresztül a kis róka a gondoskodó szeretet segítségével fedezi fel az életet.

március 8. 19:00 Müpa, Fesztivál Színház

Égigérő fű

március 22. 18:00 Magyar Színház

A mesejátékot – Janikovszky Éva Málnaszörp és szalmaszál című regénye, és az abból készült Égigérő fű című ifjúsági filmhez írt forgatókönyve alapján – Szabó Borbála írta. „Csak az a szép, zőőd gyep…! Az fog nekem hiányozni! A gyep!” Az 1979-ben bemutatott ifjúsági filmből szállóigévé vált mondat felnőtt és gyerek számára egyaránt ismerősen cseng. Misu nyári napjainak unalmát egy valami színesit csak: Poldi bácsi, a parkőr ötvenkét évi szolgálat után nyugdíjba készül, életéből csak a szép, zöld gyep fog hiányozni. Misu elhatározza, hogy Poldi bácsi nyugdíjba vonulásának napjára begyepesíti a gangos bérház udvarát.

HELYSZÍNEK Budakeszi Erkel Ferenc Művelődési Központ Fő u. 108., (23) 451-161, www.efml-budakeszi.hu Budaörs Budaörsi Játékszín Szabadság u. 26., (23) 414-461, www.budaorsijatekszin.hu Jókai Mór Művelődési Központ Szabadság út 26., (23) 441-541 Budapest 2B Galéria XI., Ráday u. 47., (1) 215-4899, www.pipacsa.hu/2b A22 Galéria VII., Akácfa u. 22., (1) 322-9982, www.a22galeria.com A38 XI., Petőfi híd budai hídfő, (1) 464-3940, www.a38.hu acb Kortárs Művészeti Galéria VI., Király u. 76., (1) 413-7608, www.acbgaleria.hu Ágens Fotógaléria I., Fő u. 73., (1) 355-0364, www.agens90.com/fotostudio Akropolisz Belvárosi Kulturális Egyesület V., Veres Pálné u. 33., (20) 851-3982 Akvárium Klub V., Erzsébet tér 14., (1) www.facebook.com/akvariumklub Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény XIII., József Attila tér 4., (1) 320-3842, www.kult13.hu Angyalföldi József Attila Művelődési Központ XIII., József Attila tér 4., (1) 320-3842, www.kult13.hu Aquincumi Múzeum III., Szentendrei út 139., (1) 430-1081, www.aquincum.hu A.P.A. VIII., Horánszky u. 5., (20) 938-2677, www.ateliers.hu APRoPODIUM Galéria IX., Ráday u. 9., (1) 215-6798, apropodium.hu Aranytíz V., Arany János u. 10., (1) 354-3400, www.aranytiz.hu Ari Kupsus Gallery VIII., Bródy Sándor u. 23/b., (20) 322-0334, www.arikupsusgallery.com Arnold Gym Sportcentrum III., Szépvölgyi út 15., (1) 250-4259, www.arnoldgym.hu Artus Stúdió és Galéria XI., Sztregova u. 7., (1) 204-3755, www.artus.hu Átrium Film-Színház II., Margit krt. 55., (1) 317-9338, www.atriumfilmszinhaz.hu B55 Kortárs Galéria V., Balaton u. 4., (1) 354-1350, www.b55galeria.hu Bajor Gizi Színészmúzeum XII., Stromfeld Aurél u. 16., (1) 356-4294, www.oszmi.hu BAKELIT IX., Soroksári út 164., (1) 347-0803, bakelitstudio.hu Bálint Zsidó Közösségi Ház VI., Révay u. 16., (1) 311-9214, www.jjc.hu Barabás Villa XII., Városmajor u. 44., (1) 225-4800, www.barabasvilla.hu Bárka Színház VIII., Üllői út 82., (1) 303-6505, www.barka.hu Bartók Béla Emlékház II., Csalán út 29., (1) 394-2100 Békásmegyeri Közösségi Ház III., Csobánka tér 5., (1) 243-2432, www.kulturkozpont.hu Belvárosi Szent Mihály-templom V., Váci u. 47/b., (1) 337-8116, www.szentmihalytemplom.hu Belvárosi Színház VII., Károly krt. 3/a., (1) 266-7130, www.belvarosiszinhaz.hu Bethlen Téri Színház VII., Bethlen Gábor tér 3., www.bethlenszinhaz.hu BFZ Székház III., Selmeci u. 14–16., (1) 388-6538 Budapest Bábszínház VI., Andrássy út 69., (1) 342-2702, www.budapest-babszinhaz.hu Budapest Galéria Kiállítóháza III., Lajos u. 158., (1) 388-6771, www.budapestgaleria.hu Budapest Jazz Club XIII., Hollán Ernő u. 7., (70) 413-9837 Budapest Kiállítóterem V., Szabad sajtó u. 5., (1) 388-6771, www.budapestgaléria.hu

Budapest Kongresszusi Központ XII., Jagelló u. 1–3., (1) 372-5735, www.bcwtc.hu Budapesti Operettszínház VI., Nagymező u. 17., (1) 472-2030, www.operettszinhaz.hu Budapesti Történeti Múzeum I., Szent György tér 2., (1) 484-8000, www.btm.hu Budavári Művelődési Ház I., Bem rakpart 6., (1) 201-0324, www.bem6.hu Centrál Színház VI., Révay u. 18., (1) 3012060, www.centralszinhaz.hu Centrális Galéria V., Arany János u. 32., (1) 327-3260, www.osaarchivum.org/galeria CEU – Közép-európai Egyetem V., Nádor u. 9., (1) 327-3000, www.ceu.hu Ciszterci Szent Imre-templom XI., Villányi út 25., (1) 466-5886, www.szentimre.hu Columbus hajó V., Vigadó tér 4. sz. kikötő, (1) 266-9013 Commerzbank Galéria V., Széchenyi rakpart 8., (1) 374-1000 Csekovszky Árpád Művelődési Ház XVII., Hősök tere 9., (1) 256-5445, www.csekohaz.hu Csepeli Munkásotthon XXII., Árpád u. 1., (1) 276-77-33, www.csepelimunkasotthon.hu Csillaghegyi Közösségi Ház III., Mátyás király út 11–15., (1) 240-0752, www.kulturkozpont.hu Deák Erika Galéria VI., Jókai tér 1., (1) 3024927, www.deakgaleria.t-online.hu Dovin Galéria V., Galamb u. 6., (1) 318-3673, www.dovingaleria.hu Dumaszínház VIII., Corvin sétány 1/b., (30) 680-5263, www.dumaszinhaz.hu Duna Palota V., Zrínyi u. 5., (1) 235-5500, www.bm.hu/dunapalota Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér VI., Eötvös u. 10., (1) 322-2886, www.eotvos10.hu Erdős Renée Ház – Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóterem XVII., Báthory u. 31., (1) 258-4693 Erlin Klub Galéria IX., Ráday u. 49., (1) 216-5280, www.erlin.hu Erzsébetligeti Színház – Corvin Művelődési Ház XVI., Hunyadvár u. 43/b., (1) 401-3060, www.kulturliget.hu Fabula Bábszínház V., Petőfi Sándor u. 6. félemelet 3., (1) 333-6299, www.fabula.hu Faur Zsófi – Ráday Galéria XI., Bartók Béla út 25., www.raday-galeria.hu Ferencvárosi Művelődési Központ IX., Haller u. 27., (1) 215-5741, www.ferencvarosimuvkp.hu Festetics Palota VIII., Pollack Mihály tér 3., (1) 266-3101 Fészek Művészklub VII., Kertész u. 36., (1) 342-6548, www.feszek-muveszklub.hu Fészek Színház – JEMOL VIII., Orczy út 46–48., (30) 650-0259, www.cziczo.hu/ feszekszinhaz FISE Galéria V., Kálmán Imre u. 16., (1) 311-3051, www.fise.hu Fogasház VII., Akácfa u. 51., www.fogashaz.hu Fonó XI., Sztregova u. 3., (1) 206-5300, www.fono.hu Fővárosi Állat- és Növénykert XIV., Állatkerti krt. 6–12., (1) 363-3790, www.zoobudapest.com Fővárosi Képtár – Kiscelli Múzeum III., Kiscelli út 108., (1) 250-0304, www.btmfk.iif.hu Fővárosi Nagycirkusz XIV., Állatkerti körút 12/a., (1) 343-8300, www.fnc.hu Francia Intézet I., Fő u. 17., (1) 489-4200, www.franciaintezet.hu FUGA V., Petőfi Sándor u. 5., (1) 266-0837, www.fuga.org.hu Gaál Imre Galéria XX., Kossuth Lajos u. 39., (1) 283-0031 Galéria IX IX., Ráday u. 47., (1) 456-0535

Gondozó VIII., Vajdahunyad u. 4., (1) 333-1592 Gózon Gyula Kamaraszínház XVII., XV. u. 23., (1) 253-0380, www.gozon.hu Haas Galéria és Kiállítóterem V., Falk Miksa u. 13., (1) 302-5337, www.haasgaleria.hu Hadtörténeti Intézet és Múzeum I., Kapisztrán tér 2–4., (1) 356-9522, www.militaria.hu Hagyományok Háza I., Corvin tér 8., (1) 225-6049, www.hagyomanyokhaza.hu Holdvilág Kamaraszínház XIII., József Attila tér 4., (1) 405-8759, www.holdvilag.hu Hubay Jenő Zeneiskola XV., Bocskai u. 74–78., (1) 271-0842 IBS Színpad II., Tárogató út 2–4., (1) 3944974, www.ibsszinpad.hu IF Zenés Kávéház IX., Ráday u. 19., (1) 299-0694, www.ifkavezo.hu Impró VI., Ó u. 4., (70) 948-0332, www.momentantarsulat.hu Inda Galéria VI., Király u. 34. II./4., (1) 4131960, www.indagaleria.novasonic.hu Iparművészeti Múzeum IX., Üllői út 33−37., (1) 456-5100, www.imm.hu Játékszín VI., Teréz krt. 48., (1) 312-0430, www.jatekszin.hu Jedermann Kávézó IX., Ráday u. 58., (30) 406-3617, jedermannkavezo.blogspot.com Jókai Klub XII., Hollós út 5., (1) 395-8284, www.jokaiklub.hu József Attila Színház XIII., Váci út 63., (1) 270-7514, www.jozsefattilaszinhaz.hu Jurányi Inkubátorház II., Jurányi u. 1–3. Karinthy Szalon XI., Karinthy Frigyes út 22., (1) 209-3706, www.karinthyszalon.hu Karinthy Színház XI., Bartók Béla út 130., (1) 203-8994, www.karinthyszinhaz.hu Kassák Múzeum III., Fő tér 1., (1) 368-7021, www.kassakmuzeum.hu Katona József Színház V., Petőfi Sándor u. 6., (1) 266-5200, www.katonajozsefszinhaz.hu Katona József Színház – Kamra V., Ferenciek tere 4., (1) 318-2487, www.katonajozsefszinhaz.hu Kertész29 Galéria VII., Kertész u. 29., (20) 229-5216 Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház (KMO) XIX., Teleki u. 50., (1) 282-9826, www.kmo.kispest.hu Klauzál Gábor Budafok Tétényi Művelődési Központ XXII., Nagytétényi út 31–33., www.klauzalhaz.hu Klebelsberg Kultúrkúria II., Templom u. 2–10., (1) 392-0860, www.kulturkuria.hu Knoll Galéria VI., Liszt Ferenc tér 10., (1) 267-3842, www.konolgaleria.hu Kogart Ház VI., Andrássy út 108., (1) 3543839, www.kogart.hu Kolibri Fészek VI., Andrássy út 74., (1) 332-3720, www.kolibriszinhaz.hu Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház VI., Jókai tér 10., (1) 311-0870, www.kolibriszinhaz.hu Kolibri Pince és Teázó VI., Andrássy út 77., (1) 332-2585, www.kolibriszinhaz.hu KoMod XII., Királyhágó u. 5/b., (30) 255-4685, www.minekezacirkusz.hu Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ X., Szent László tér 7–14., (1) 260-9959, www.patakymk.hu Közlekedési Múzeum XIV., Városligeti körút 11., (1) 273-3840, www.km.iif.hu Ladó Café VII., Dohány u. 50., (70) 350-3929, www.ladocafe.hu Ludwig Múzeum IX., Komor Marcell u. 1., (1) 555-3444, www.ludwigmuseum.hu Madách Színház VII., Erzsébet körút 29–33., (1) 478-2041, www.madachszinhaz.hu

91


HELYSZÍNEK Óbudai Kulturális Központ III., San Marco u. 81., (1) 388-7370, www.kulturkozpont.hu Óbudai Múzeum III., Fő tér 1., (1) 250-1020, www.obudaimuzeum.hu Óbudai Társaskör III., Kiskorona u. 7., (1) 250-0288, www.obudaitarsaskor.hu Ódry Színpad VIII., Vas u. 2/c., (1) 318-8111, www.szfe.hu Olasz Kultúrintézet VIII., Bródy Sándor u. 8., (1) 483-2040, www.iicbudapest.esteri.it Orfeum VII., Erzsébet körút 43–49., (30) 948-6448, www.orfeumclub.hu Országos Idegennyelvű Könyvtár V., Molnár u. 11., (1) 318-3688, www.oik.hu| Országos Széchényi Könyvtár I., Budavári Palota, (1) 224-3700, www.oszk.hu Örkény István Színház VII., Madách I. tér 6., (1) 267-3770, www.orkenyszinhaz.hu Papp László Budapest Sportaréna XIV., Stefánia út 2., (1) 422-2600, www.budapestarena.hu Park Galéria (MOM Park) XII., Alkotás út 53., (1) 487-5500 Pepita Ofélia Bár VII., Klauzál tér 5. Pesti Színház V., Váci u. 9., (1) 266-5245, www.vigszinhaz.hu Petőfi Irodalmi Múzeum V., Károlyi Mihály u. 16., (1) 317-3611, www.pim.hu Pinceszínház IX., Török Pál u. 3., (1) 218-0116, www.pinceszinhaz.hu Pólus Filmszínház XV., Szentmihályi út 131., (20) 553-2234, polusfilmszinhaz.hu Printa Galéria VII., Rumbach Sebestyén u. 10., (30) 292-0329, www.printa.hu Puskin Art Mozi V., Kossuth Lajos u. 18., (1) 459-5050, www.artmozi.hu/puskin/puskin.html Radnóti Miklós Színház VI., Nagymező u. 11., (1) 321-0600, www.radnotiszinhaz.hu Rákoscsabai Közösségi Ház – Csaba Ház XVII., Péceli út 222., (1) 256-9526 Rákoshegyi Bartók Zeneház XVII., Hunyadi u. 50., (1) 257-1828, www.bartokzenehaz.hu Rákoskerti Művelődési Ház XVII., Rákoskert sugárút 66., (1) 253-7295, www.kertiklub.hu Rákospalotai Leánynevelő Intézet XV., Pozsonyi u. 36., (1) 307-6368 RaM Colosseum XIII., Kárpát u. 23–25., (1) 222-5254, www.ramcolosseum.com Rátkai Márton Klub XIV., Városligeti fasor 38., (1) 321-1120, www.ratkaimartonklub.hu Régi Zeneakadémia VI., Vörösmarty u. 35., (1) 322-9804, www.lisztmuseum.hu Rózsa Művelődési Ház XVIII., Városház u. 1–3., (1) 290-9498, www.bokaykert.hu Rózsavölgyi Szalon Arts & Café V., Szervita tér 5., (30) 463-8822, szalon.rozsavolgyi.hu RS9 Színház VII., Rumbach Sebestyén u. 9., (1) 269-6610, www.rs9.hu Sanyi és Aranka Színház IX., Mátyás u. 9., (1) 789-4036, sasz.hu Semmelweis Szalon VIII., Üllői út 26. I. emelet, szalon.semmelweis-egyetem.hu Spinoza Színház VII., Dob u. 15., (1) 4137489, www.spinozahaz.hu Stúdió K Színház IX., Ráday u. 32., (1) 216-7170, www.studiokszinhaz.hu Syma Rendezvénycsarnok XIV., Ifjúság u. 2., (1) 471-4318, www.syma.hu Szatyor Bár és Galéria XI., Bartók Béla u. 11., (1) 279-0290., www.szatyorbar.com Szent István-bazilika V., Szent István tér 1., (1) 317-2859 Szépművészeti Múzeum XIV., Dózsa György út 41., (1) 469-7100, www.szépművészeti.hu Szimpla Kávézó VII., Kertész u. 48., (1) 321-9119, www.szimpla.hu Szimpla Kert VII., Kazinczy u. 14., (1) 3524198, www.szimpla.hu

Szív-kamara Színház VI., Podmaniczky u. 61., www.sziv-kamara.hu Szkéné Színház XI., Műegyetem rakpart 3. K. épület II. emelet 80., (20) 384-6049, www.szkene.hu TEMI Fővárosi Művelődés Háza XI., Fehérvári út 47., (1) 203-3868, www.fmhnet.hu Térszínház III., Fő tér 1., (1) 388-4310, www.terszinhaz.hu Thália Színház VI., Nagymező u. 22–24., (1) 311-0635, www.thalia.hu Trafó IX., Liliom u. 41., (1) 456-2040, www.trafo.hu Turay Ida Színház XI., Haller u. 27., (30) 562-2699, www.turayidaszinhaz.hu Tündérgyár IX., Tűzoltó u. 22., www.tundergyar.hu Újlipótvárosi Klub Galéria XIII., Tátra u. 20/b. Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Ház IV., István út 17–19., (1) 231-7070, www.ugyih.hu Újszínház VI., Paulay Ede u. 35., (1) 269-6021, www.ujszinhaz.hu Uránia Nemzeti Filmszínház VIII., Rákóczi út 21., (1) 486-3401, www.urania-nf.hu VAM Design Center VI., Király u. 26., (1) 267-9540, www.vamdesign.hu Várfok Galéria I., Várfok u. 14., (1) 213-5155, www.varfok-galeria.hu Vígszínház XIII., Szent István krt. 14., (1) 340-4650, www.vigszinhaz.hu Vízivárosi Galéria II., Kapás u. 55., (1) 2016925, www.vizivarosigaleria.hu Vigyázó Sándor Művelődési Ház XVII., Pesti út 113., (1) 256-4626, www.vigyazomh.hu Vojnovich–Huszár Villa XXII., Művelődés u. 37/a., (1) 362-0864, www.vojnovich.hu Zeneház IX., Páva u. 10–12., (1) 215-5770, www.concertobudapest.hu Zöld Macska Diákpince IX., Üllői út 95., (20) 222-2412, www.zoldmacska.hu Dunakeszi Farkas Ferenc Zeneiskola Bem u. 17., (27) 341-896 Uray György Színház Állomás sétány 17., (27) 543-225, www.urayszinhaz.blog.hu Csömör Petőfi Sándor Művelődési Ház Vörösmarty u. 1., (28) 543-790, www.psmhcsomor.hu Érd Szepes Gyula Művelődési Központ Alsó u. 9., (23) 365-490, www.szepesmk.hu Gödöllő Művészetek Háza Szabadság út 6., (28) 514-130, www.muza.hu Százhalombatta „Matrica” Múzeum Gesztenyés út 1–3., (23) 354-591, www.battanet.hu Barátság Kulturális Központ Szent István tér 5., (23) 355-488, www.baratsagmk.hu Szentendre BKV Városi Tömegközlekedési Múzeum Vasúti villasor 3., (26) 311-427 MűvészetMalom Bogdányi út 32., (26) 301-701, www.muveszetmalom.hu Pest Megyei Könyvtár Pátriárka u. 7., (26) 310-222, www.pmk.hu Törökbálint Munkácsy Mihály Művelődési Ház Munkácsy Mihály u. 83., (23) 336-043, www.mmmh.hu Vác Tragor Ignác Múzeum – Görög Templom Kiállítóhely Március 15. tér 19., (27) 305-988 Madách Imre Művelődési Központ Csányi L. körút 63., (27) 316-411, www.mimk.vac.hu

Miskolci Szimfonikus Zenekar

Miskolc Művészetek Háza március 4. 19:00

Szergej Nakarjakov, a trombita Paganinijeként és Carusójaként egyaránt emlegetett őstehetség lesz márciusban a miskolciak vendége. Az orosz fúvós fenomén rendszeresen szólaltat meg eredetileg más hangszerre komponált műveket, ráadásul egy olyan, a trombitánál bársonyosabb hangú szárnykürtön, amelynek a szokásosnál eggyel több billentyűje van, így a mély regisztereket is be tudja járni. Ezúttal Csajkovszkij csellóra írt Változatok egy rokokó témára című művének szólóját játssza majd. A koncerten Kovács László vezényletével megszólal még Dvořák, Hacsaturján és Kovács Zoltán egy-egy műve is.

Eger Kepes Intézet március 9.–június 10.

Az idén hatvanadik születésnapját ünneplő, a kortárs művészet élvonalába tartozó, magyar festőművész eddigi életpályáját bemutató, monstre kiállítás nyílik március 9-én az egri Kepes Intézetben. Havadtői Sámuel egy évtizede gyűjt régi csipkéket, mert elbűvöli tapintható szépségük, variálható formaviláguk. A képei alapjául szolgáló csipkeréteg alá gyakran ír történeteket, melyeket aztán elfed festékkel. A most nyíló kiállításon első alkalommal lesznek megtekinthetők olyan alkotások, melyeken a szöveg részlegesen láthatóvá válik. Havadtői Sámuellel készített interjúnkat a 84. oldalon olvashatják!

Havadtői Sámuel áttekintő kiállítás

Mesterdetektív

fotó: Mészáros Zsolt

Magyar Állami Operaház VI., Andrássy út 22., (1) 814-7100, www.opera.hu Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház VI., Nagymező u. 20., (1) 473-2666, www.maimano.hu Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Kultea) III., Korona tér 1., (1) 212-1245, www.mkvm.hu Magyar Mezőgazdasági Múzeum XIV., Vajdahunyadvár, (1) 363-1973, www.mezogazdasagimuzeum.hu Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum XIV., Városligeti körút 11., (1) 273-3840, www.km.iif.hu Magyar Nemzeti Galéria I., Szent György tér 2., (1) 356-0049, www.mng.hu Magyar Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Színház IX., Haller u. 27., (30) 562-2699, nemzetigyermekszinhaz.hu Magyar Nemzeti Múzeum VIII., Múzeum körút 14–16., (1) 338-2122, www.hnm.hu Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítóterme I., Szilágyi Dezső tér 6. Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Kiállítóterme I., Fő u. 6. Magyar Színház VII., Hevesi Sándor tér 4., (1) 341-3849, www.magyarszinhaz.hu Magyar Természettudományi Múzeum VIII., Ludovika tér 2–6., (1) 210-1085, www.nhmus.hu Maladype Bázis VIII., Mikszáth tér 2., (70) 326-8108, www.maladype.hu Malom Kávézó IX., Soroksári út 48., (1) 323-1728, www.malomkavezo.hu Marczibányi Téri Művelődési Központ II., Marczibányi tér 5/a., (1) 212-2820, www.marczi.hu MeMoArt Galéria V., Balassa Bálint u. 21–23. I. em., (30) 374-1243, www.memoart.eu Mika Tivadar Mulató VII., Kazinczy u. 47., (20) 965-3007, www.mikativadarmulato.hu Mikroszínpad VI., Nagymező u. 22–24., (1) 311-3322, www.mikroszkopszinpad.hu Millenáris II., Fény u. 20–22., (1) 336-4000, www.millenaris.hu MissionArt Galéria V., Falk Miksa u. 17., (1) 302-8587, www.missionartgaleria.hu/ index.html Moha Kávézó és Galéria XI., Bartók Béla u. 11–13., (1) 209-0658 Molnár Ani Galéria VIII., Bródy Sándor u. 22. I. em., (1) 327-0095, www.molnaranigaleria.hu MOM Kulturális Központ XII., Csörsz u. 18., (1) 319-9854, www.momkult.hu MR 6-os stúdió VIII., Bródy Sándor u. 5–7., (1) 328-7000, www.radio.hu MR Márványterme VIII., Pollack Mihály tér 10., (1) 328-7744, www.radio.hu MTA Díszterem V., Roosevelt tér 9., (1) 411-6100, www.mta.hu MTA Zenetudományi Intézet I., Táncsics Mihály u. 7., (1) 214-6770, www.zti.hu MU Színház XI., Kőrösy József u. 17., (1) 466-4627, www.mu.hu Műcsarnok XIV., Dózsa György út 37., (1) 460-7000, www.mucsarnok.hu Művészetek Palotája IX., Komor Marcell u. 1., (1) 555-3000, www.mupa.hu Nádor Terem XIV., Ajtósi Dürer sor 39., (1) 344-7072 Nagy Balogh János Kiállítóterem XIX., Ady Endre u. 57., (1) 280-5706 Nemzeti Színház IX., Bajor Gizi park 1., (1) 476-6800, www.nemzetiszinhaz.hu Nemzeti Táncszínház I., Színház u. 1–3., (1) 375-8649, www.nemzetitancszinhaz.hu Néprajzi Múzeum V., Kossuth Lajos tér 12., (1) 473-2400, www.neprajz.hu Nyitott Műhely XII., Ráth György u. 4., (1) 214-0676, www.nyitottmuhely.hu

ORSZÁGJÁRÓ

Szombathely Weöres Sándor Színház március 14. 19:00

Anthony Shaffer bűnügyi játékában majd másfél évtizeddel ezelőtt a Merlinben már szerepelt Jordán Tamás, akkori partnere Mácsai Pál volt. A szombathelyi Weöres Sándor Színház március 14-i bemutatójában Kálmánchelyi Zoltánnal lép színpadra. A darab mesterműve annak, hogyan lehet a közönséget az orránál fogva vezetni. A meglepő fordulatokkal teli színpadi mű 1970-es premiere óta ezreket csalt már csapdába. A történet szerint Andrew Wyke, a gazdag krimiíró meghívja villájába Milo Tindle utazási ügynököt, ahol izgalmas beszélgetés indul el köztük. A kérdés: ki játszik, és ki a játékszer? Egy biztos csak: a játszmát végigjátsszák.

Oláh Kálmán és a Pannon Filharmonikusok

Pécs Kodály Központ március 23. 19:00

A jazz-zongoristaként és zeneszerzőként is elismert Oláh Kálmán szimfonikus zenekarra és jazzegyüttesekre komponált műveiből rendeznek szerzői estet Pécsett. Az esten Bach, Bartók, a kortárs komolyzene és a jazz színeit mesterien vegyítő Oláh Kálmán négy darabja szólal meg. A Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band mellett a Passacaglia for Orchestra and Jazz Trio, valamint Hungarian Sketch No.1. és a Last Moment című kompozícióit szóltatja meg a pécsi zenekar. Közreműködik a szerző, valamint Barcza Horváth József, Balázs Elemér, Bacsó Kristóf és Dés András, vezényel Kovács László.

Debrecen Vojtina Bábszínház március 1. 10:00, 14:00

Lewis Carroll világhírű regénye most bábszínpadon elevenedik meg. Nem lehetetlen megtanulni az egyszeregyet, mindenesetre megnehezíti a dolgot, ha a tanulás közben egyszer csak a semmiből felbukkan egy fehér nyúl cilinderrel a fején. Alizt nem is érdekli többet a számtan, a fehér nyúl nyomába ered, és ekkor kezdődnek csak az igazi kalandok. Hirtelen az egész világ, még Aliz is, tótágast áll. Ebben a felborult világban minden lehetséges, itt a hernyó pipázik és állandóan ellenkezik, a síró gyerek malaccá változik, április bolondja folyton uzsonnázik, a vombat énekel, a királynő lenyakaz, a macska meg csak nevet az egészen.

Fotó: Kassay Róbert

92

Aliz, a lány, aki követte a fehér nyuszit

93


Noé

ntett

kárt

hit

van,

át,

bliai

ökítse

Maitreyi D. Piontek: A nő és a Tao (Partvonal Kiadó, 2008, 2990 Ft) A könyv érdekesen mutatja be, hogy a taoista szemlélet szerint a nők belsőleg jangok (férfiasak, erősek és kemények), kívül pedig jinek (nőiesek, gyengék és puhák), vagyis éppen fordítva, mint a férfiak. Manapság azonban a nők megfeledkeznek belső erejükről és utánozni próbálják a férfiakat, ami kibillenti őket az egyensúlyból. A könyv egy spirituális szemléleten keresztül próbálja meg felkelteni az igényt arra, hogy az olvasó, akiben ott a NŐ, ez a lényegiség, valóban megismerje a lényét, a működését, a saját testét, az érzéseit, és a szexualitását. Koreográfusként, pedagógusként egy mozdulat elég ahhoz, hogy lássam, egy nő mennyire nyitott vagy zárt, s hogyan tud csupán egy mozdulat lebontani olyan belső gátakat, amelyekkel már nem boldogulnak a szavak. Táncművészként megpróbálom tudatosan átélni ezt a folyamatot, így csak ajánlani tudom ezt a könyvet azoknak a nőknek, akik meghozták azt a döntést, hogy dolgozni akarnak lényegiségükkel, a lényegiségükért.

Jónás Zsuzsa táncművész, koreográfus

Mette Jakobsen: Minou szigete (Libri Kiadó, 2012, 2990 Ft)

Ez a történet egy szigetről szól, és egy kislányról, akinek az édesanyja egy évvel ezelőtt elindult otthonról, és soha többé nem tért vissza. Amikor a tenger egy ismeretlen fiút sodor a partra, Minou nyomozásba kezd.

a f i d el i o a j á nlj a

dául,

KÖNYV

A. J. Jacobs EGY ÉVEM AZ ÍRÁS SZERINT

a).

94

Murakami Haruki: Miről beszélek, amikor futásról beszélek? (Geopen Könyvkiadó, 2012, 2490 Ft) Murakami Haruki az írói mesterséget választva eladta a jazz­bárját, és futni kezdett. Ma számtalan versennyel és regénnyel a háta mögött érzi, hogy a sport nem csak az erőnlétére, de az írói munkásságára is hatással van.

Ljudmila Ulickaja: A mi Urunk népe (Magvető Könyvkiadó, 2012, 3690 Ft)

Mesék mindenről és mindenkiről: legyen szó önbizalom híján álló vagy bármit eltűrő nőkről, az apaság rrejtelmeiről, csodákról vagy hétköznapokról. Novellák a szerelemről, boldogságról, hitről és halálról.

A. J. Jacobs: Egy évem az írás szerint (Cartaphilus Könyvkiadó, 2008) Az amerikai szerző első nagy dobása az volt, amikor elhatározta: ő lesz a világ legokosabb embere. Neki is veselkedett a feladatnak, és egy év alatt elolvasta az Encyclopedia Britannica összes kötetét, összesen 44 millió szót. Vállalkozását a The Know-It-All című, magyarul sajnos még ki nem kiadott könyvében írta meg, ami komoly nemzetközi sikert hozott neki. Második nagy dobásáról a már magyar nyelven is megjelent Egy évem az írás szerint című könyvében számol be: milyen, nem csekély számú és mélységű testi és lelki tapasztalatot, élményt szerzett abban az egy évben, amikor a Biblia olykor igencsak embert próbáló előírásai, törvényei szerint igyekezett élni. Tűnhet egyszerű poénkodásnak a könyv alapötlete, de a rövid fejezeteket olvasva egy nyitott, komoly tanulmányokat is folytató, széles látókörű, mély, empatikus és rendkívül humoros író különleges világa szívja magába az olvasót. Nemcsak a zsidó és a keresztény vallást, azok törvényeit látjuk más szemmel, hanem egy különleges ember gondolkodás- és látásmódja is rabul ejt minket – aki nagyon hiányzik, amikor éppen nem olvashatjuk. Balázs Jenő

Arnold Stephen Jacobs (1968) bölcsészkart végzett újságíró, az Esquire szabadúszó szerkesztôje, feleségével és három gyermekével New Yorkban él. A zsurnalisztáknak ahhoz a fajtájához tartozik, amelyik maga teremti meg a szituációt, majd utóbb megírja, kielemzi. Mára a módszer valódi klaszszikusává nôtte ki magát. Kísérletezô kedvének kezdetben azzal adta tanúbizonyságát, hogy az elsô betûtôl az utolsóig elolvasta az Encyclopaedia Britannica mind a harminckét kötetét, mondván: „alázatteljes kísérletet” tesz arra, hogy „a világ legokosabb embere” váljék belôle. Próbálkozását szép siker koronázta – no nem abban az értelemben, hogy utóbb a „Legyen Ön is milliomos”-ban meg tudta volna mondani, mi az az erythrocita – hanem éppenséggel könyvsiker. Újabb „alázatteljes kísérlete” ismét csak bestsellert eredményezett. Az Egy évem az Írás szerint még híresebbé tette.

Keresse a Libri üzletekben és a Libri.hu oldalon!


ingyenes Kulturรกlis programmagazin

2013

www.fidelio.hu

Fidelio Magazin 2013. március  

Fidelio Magazin 2013. március

Fidelio Magazin 2013. március  

Fidelio Magazin 2013. március

Advertisement