Page 1

ingyenes

2013. február

Kulturális programmagazin

BARTÓKMARATON 2013. FEBRUÁR 03.

MÛVÉSZETI VEZETÔ: FISCHER IVÁN W W W. B F Z . H U

W W W. M U PA . H U

A BUDAPESTI FESZTIVÁLZENEKAR ÉS A MÛVÉSZETEK PALOTÁJA KÖZÖS PRODUKCIÓJA Jegyek kaphatók a Müpa jegypénztáraiban (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1., tel.: 555-3300 és 1061 Budapest, Andrássy út 28., tel.: 555-3310), a BFZ irodájában (1033 Budapest, Polgár u. 8-10), a Rózsavölgyi Szalon jegyértékesítő pontban (1052 Budapest, Szervita tér 5.), valamint az ismert jegypénztárakban. Online jegyvásárlás: www.mupa.hu; www.jegymester.hu ISO 9001:2000

TÁMOGATÓ: EMBERI ERÔFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

www.fidelio.hu


bemutató | 2013. február 23.

Új értelmet ad


TARTALOM

tartalom 5

Elkezdődött a Wagner-év

7.

hírek 6 színház 8

Hírek Ünnepi események a géniusz közelgő 200. születésnapjának évfordulója tiszteletére

Tánc 44

Helyszínek 75 országjáró 77 Könyvajánló 78

„Temperamentumos, spanyol nő bőrébe bújok”

IMPRESSZUM

Tánc Interjú Pap Adriennel, a Magyar Nemzeti Balett magántáncosnőjével

Felelős kiadó: Fidelio Média Kft. – Márkus Gábor Főszerkesztő: Rajkó Anna • Rovatvezetők: Balkányi Nóra, Gurubi Ágnes, Krupa Zsófia, Várhegyi András, Végh Dániel • Munkatársak: László Viktória, Lukács Miklós, Tallós Réka, Vajda Virág • Korrektor: Endreiné Szemők Ildikó

„A bartóki nyelvet Bartóktól kell megtanulni”

• Lapmenedzser: Balázs Jenő • Hirdetés: sales@fideliomedia.hu, (20) 439-7214

56.

• Nyomdai előkészítés: Gróf Róbert • Nyomdai munka: Comorn Kft. 1031 Bp., Őrlő u. 2. Tel.: 454-0956. Ügyvezető igazgató: Bányai Péter

„Az igazi szabadságot keresem” Jazz/world/folk Interjú Bolla Gáborral

70. megjelent! Thália HumorFesztivál 2013. február 3–7.

Márciusi programok leadása: 2013. február 13-ig a szerkesztok@port.hu címen.

Havonta megjelenő kulturális program­magazin. Megtalálható Budapesten és a nagyobb vidéki városokban, közel 400 terjesztési ponton. Megrendelhető a kiadónál. A következő Fidelio megjelenésének dátuma: 2013. február 26.

MEGJELENT

2013/1.

ISSN 2062-2902

Programinformáció: PORT.hu Programszerkesztők: Földvári Anna, Gulyás Dóra, Kontor Ildikó, Zsolnai Rita A szerkesztőség címe: 1066 Bp., Nyugati tér 1. Tel.: (1) 476-0320. Fax: (1) 476-0321. SMS: (20) FIDELIO – (20) 343-3546. E-mail: fidelio@fidelio.hu

„Bárhol Budapesten ott hever a téma” Kiállítás Interjú Szabó-Lencz Péterrel

54

Gyerek 74

14.

64.

50

Klasszikus, kortárs

Kiállítás 68

Színház Interjú Bérczes Lászlóval

Klasszikus Interjú Várjon Dénes zongoraművésszel

Zenés színház

JAZZ/WORLD/FOLK 62

Vaknyugaton a helyzet

48.

5

A szerkesztőség az ingyenes megjelenítésre alkalmas programinformációt a saját szerkesztési elvei szerint helyezi el a lapban. Az esetleges műsorváltozásokért, valamint a hirdetéseken megjelenő adatok, képek valóságtartalmáért és jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget.

Lapunkat rendszeresen szemlézi az


Sir Simon Rattle, fotó: Mat Hennek, EMI

Rattle 2018-ban otthagyja Berlint

A Berlini Filharmonikusok január végén Budapestre érkező sztárkarmestere nem hosszabbítja meg a szerződését. A brit karmester még 2002-ben szerződött a Berlini Filharmonikusokhoz. Sir Simon Rattle a bejelentés kapcsán elmondta, nem volt könnyű meghoznia a döntést, de úgy érzi, tizenhat év után olyasvalakit kell találni az együttes élére, aki képes további újításokra. „Időben szólok, hogy legyen elég idő megtalálni a megfelelő utódot” – hangsúlyozta. Rattle lehetséges utódai között emlegetik Gustavo Dudamelt, a harmincas éveiben járó, de már most világhírű venezuelai karnagynak ugyanis épp 2018-ban jár le a szerződése a Los Angeles-i Filharmonikusokkal – ráadásul annak idején épp Sir Simon támogatásának köszönhetően ívelt fel karrierje.

HÍREK

Thália Humorfesztivál

Február 3. és 7. között, öt napon át humoros színpadi művek, komédiák és stand-up produkciók veszik birtokba a Nagymező utcai teátrumot, hogy a nevetésnek adják át a főszerepet. A fesztivál keretében négy játszóhelyen tizenhárom produkció lesz látható, melyeket hónapokon keresztül válogatott Kárpáti Péter író-dramaturg és Oláh András rádiós műsorvezető. A szervezők fontos szakmai eseménynek is szánják a rendezvényt, ezért a programokhoz kapcsolódóan beszélgetéseket rendeznek, ahol lehetőség lesz a műfajról értekezni. A nagyszínpadi produkciók között szerepel a Szentivánéji álom Mohácsi János rendezésében és az Esküvőtől válóperig, a Thália saját produkciója is, a Mikroszínpadon a kiváló stand-up programok sorában A Szomszédnéni odaát van is látható lesz, és a Stúdióban is színes kínálat várja az érdeklődőket a Katona A Gondnokság című sitcomjától a Sanyi és Aranka Színház Roadmovie-ján át a Gólem Színház Lefitymálva című produkciójáig. A fesztiválon szereplő előadások versenyének zsűrijében közismert személyiségek foglalnak helyet, köztük Kulcsár Viktória, a FÜGE elnöke, Schell Judit és Hajós András. A Fidelio Thália Humorfesztivál különszámát megtalálják a Fidelio terjesztési pontjain.

Szecessziós és kortárs design az Iparművészetiben

Kiállításból és programból természetesen nem lesz hiány idén az IMM-ben. Néhány példa következik a 2013-as tervekből. Idén zajlik az Iparművészeti Múzeum főépület átfogó rekonstrukciójának előkészítése, ezért a tavalyi nagyágyúhoz, az Art deco és modernizmus kiállításhoz hasonló méretű nem lesz a múzeumban. Bemutatkozik viszont egy eddig ki nem állított műtárgyegyüttes, az 1900-as párizsi világkiállításról megvett Bigot-pavilon. A 2013-as magyar–olasz évad keretében az IMM szecessziós gyűjteményének remekei kerülnek a római Capitoliumi Múzeumban – a Tiffany, Gallé és a szecesszió mestereit március és szeptember között lehet majd itthon is megnézni. Nyáron többek között a Moholy-Nagy László Formatervezési ösztöndíjasok munkáiból nyílik kiállítás, az őszi Design Héten szokásosan kiállítanak a Magyar Formatervezési Díj nyertesei, a milánói Triennale Design Museum utazó kiállítása pedig a kortárs olasz design legjavát hozza el a múzeumba.

Kálmándi Mihály, fotó: Tomas Opitz, Magyar Állami Operahaz

HÍREK

Csányi Sándor, Schell Judit, forrás: Thália Színház

6

Mnozil Brass: Hojotoho

Elkezdődött a Wagner-év

A géniusz születésének közelgő kétszázadik évfordulója előtt már az év első hónapjában számos rendezvény és esemény tiszteleg Németországban és Magyarországon is. Bayreuth-ban a Mnozil Brass Hojotoho című zenei paródiája nyitotta a német Wagner-évet január 6-án. A bécsi illetőségű rézfúvós együttes – amelynek Kiss Zoltán harsonás személyében magyar tagja is van – lángoló karddal, pajzsokkal és művérrel színesített előadását a francia Philippe Arlaud rendezte, a következő hetekben Európa-szerte bemutatják a show-t. A Drezda közeli Graupa község – 1846 nyarán itt vetette papírra Wagner a Lohengrin első vázlatát – január közepétől várja a Wagner-zarándokokat új, Wagner Szászországban című kiállításán. A tárlat felvonultatja a zenedrámák költői forrásait, foglalkozik kompozíciós kérdésekkel a Wagner-levelezés tükrében, bemutatja, miként változtatták meg a színpadi gyakorlatot Wagner elképzelései, és válogatást ad a művek kritikai utóéletéből is. Ugyanitt január folyamán koncerteket és nemzetközi Wagner-szimpóziumot is rendeztek. A német nyelven megjelent új könyvek közül Joachim Köhler A nevető Wagner című munkája a zeneköltő jellemének kevéssé ismert vonásait tárgyalja. A szerző szerint Wagner hajlott az öniróniára, értette a viccet, kedvelte az anekdotákat. Kerstin Decker berlini újságíró Nietzsche és Wagner című kötetében – Cosima naplójára támaszkodva – a két „csúcsegoista” viszonyát mutatja be. Magyarországon is elkezdődik a Wagner-év: a Magyar Állami Operaház január 19-én mutatta be A bolygó hollandi ősváltozatát Szikora János rendezésében. A Magyar Posta pedig „hangos bélyeget” hoz forgalomba. A kisíven elhelyezett QR-kód segítségével az Operaház honlapján található hangzó bicentenáriumi információkat tudják majd elérni a bélyeg- és zenerajongók március 5-től. A négycímletű bélyegkisívet Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész tervezte, és ötvenezer példány készül belőle. A 2013-as Wagner-év eseményeit a wagner200.fidelio.hu oldalon követhetik figyelemmel!

Töltődj fel függetlenekkel a Tháliában!

Tünet Együttes

1065 Budapest, Nagymező u. 22-24. Tel: +36 1 311 1874 | E-mail: jegy@thalia.hu www.thalia.hu | www.fugeprodukcio.hu

Kövess minket a Facebookon!

www.facebook.com/fuggetlenthaliaprojekt

Médiatámogatók: mozi tv színház

ftp_hirdetes_fidelio_2013jan_127x58.indd 1

1/15/13 3:26 PM

7


SZÍNHÁZ – premier ARTHUR THE KING 2. – THE ROUND TABLE

Február 8. 19:00 – Átrium Film-Színház Évekkel ezelőtt egy fiatal fiú kihúzott egy kardot egy kőtömbből, mit sem sejtve arról, hogy ezzel nemcsak a saját, de egy egész nemzet sorsát változtatja meg. A fiú azóta felnőtt, Artúr király vált belőle, de belül még mindig ugyanaz a fiatal és forrófejű ifjú, aki volt. Egy történet barátságról, megbocsátásról és arról, hogyan cselekedjünk helyesen anélkül, hogy a hatalom csapdájába esnénk. Vigyázat, nem mindenki az, akinek látszik! A Budapesti Expatrióta Amatőr Társulat (BEAT) első bemutatóját Magács László rendezi, színpadra lép Katie Benson, James Cloke és Gretchen Meddaugh is.

AMPHITRYON

Február 23. 19:00 – Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad Jupiter, aki istenként nem veti meg a halandók szerelmét sem, Amphitryon thébai hadvezér feleségét, Alkmenét szemelte ki magának. Mivel azonban az asszony hű urához, Jupiternek csaláshoz kell folyamodnia: a férj képét ölti magára, hogy célját elérje. A csalásra azonban fény derül, és Amphitryonnak tudomásul kell vennie, hogy felesége másik férfival töltötte az éjszakát, akiről viszont a nő azt állítja, hogy a férje volt az. Kleist a hűség és hűtlenség

premier – SZÍNHÁZ kérdését feszegető drámáját Gothár Péter viszi színre Alföldi Róbert, Udvaros Dorottya, Nagy Mari, Nagy Zsolt, Znamenák István és Tenki Réka szereplésével.

Búcsú a szerelemtől

Február 7. 19:30 – Rózsavölgyi Szalon Arts & Café Párizs, kora tavasszal, egy festő a parkban, egy hölgy, és szerelem. Nem is lehetne franciább a kép. Aztán persze kiderül, hogy a festő amerikai és ötvenéves, a hölgy pedig hetven, és vak. Mirabelle gyermekkora óta nem lát, és nővére halála óta teljesen egyedül él, míg Jack, a jól kereső, ám munkájától megcsömörlött amerikai férfi, miután otthagyta családját, csavargóként, később pedig utcai festőként próbál rátalálni önmagára. Ahogy egyre jobban megismerik egymást, kiderül, mindketten sokat tanulhatnak a másiktól. William Wharton darabját Szalay Kriszta és Cserna Antal rendezi és játssza.

DÖGLÖTT AKNÁK

Február 8. 19:00 – Újszínház Paál és Moór idegösszeomlással kerül kórházba, s egy kórterembe zárja össze őket a véletlen. Mindketten – mint állítják – a politikai helyzet áldozatai. Paál a személyi kultusz éveinek rettegett vidéki kiskirálya, aki félreállítását soha nem tudja megemészteni, Moór pedig a

reakciós volt úri osztály megtestesítője. A két ellenfél ádáz gyűlölettel kémleli egymást. Turkálnak egymás múltjában, s nem kevésbé egymás szekrényében. Az Újszínház Koncz Gábor rendezte előadásában fellép Gyürki István, Gregor Bernadett és Dózsa László is.

ÉDES FIAIM

Február 9. 19:00 – József Attila Színház Létezhet-e fájdalom, lelkiismeret-furdalás, mely egy életen keresztül elkíséri az embert? A háborúban Joe Keller elveszítette fiát, Larry-t, ám felesége ezt képtelen elfogadni. Három éve hazavárja a mindenki számára halottnak vélt fiút. A család nem tud felejteni, ám egy nap Larry volt menyasszonya érkezik a házba. Arthur Miller alkotása olyan mély emberi, erkölcsi problémákat feszeget, mint a becsület, a szeretet hatalma, vagy a háború személyre szabott problematikája. Az előadás rendezője Kerényi Imre, színpadra lép Huszti Péter, Hűvösvölgyi Ildikó, Piros Ildikó és Viczián Ottó is.

EGYSZER VOLT, HOL NEM VOLT...HU

Február 27. 19:00 – Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház Lehet-e viccelni a tabuval, és komolyan venni a viccet? A kérdés olyannyira aktuális, hogy Alexis Latham, a Scallabouche alapí-

A N e m z e t i S z í N h á z k ö v e t k e z ő b e m u tAt ó i : www.nemzetiszinhaz.hu

Heinrich von Kleist | AmphitryoN rendező | Gothár Péter

bemutató | 2013. február 23. | Gobbi Hilda Színpad

William Shakespeare | A veleNcei kAlmár rendező | Mohácsi János

bemutató | 2013. március 22. | Nagyszínpad

Székely Csaba | báNyAvirág rendező | Sebestyén Aba

bemutató | 2013. március 23. | Kaszás Attila Terem

cigáNymeSéN AlApuló előAdáS rendező | Jean Lambert-wild

bemutató | 2013. május 4. | Gobbi Hilda Színpad

Klaus Mann | mephiSto rendező | Alföldi Róbert

bemutató | 2013. május 10. | Nagyszínpad

Bodó Viktor – Róbert Júlia | SociAl error rendező | Bodó Viktor bemutató | 2013. május 25. | Nagyszínpad

[hat]

tó-rendezője, Garai Judit dramaturg, valamint Szalontay Tünde, Balogh Rudolf és Molnár Csaba színészek ismét színpadra állítják a történetet, amely a valóságot a szürreálissal keveri, miközben a groteszk és az abszurd határán egyensúlyozva tart tükröt a nézőknek. Az előadás első változatának alapjául a gyöngyöspatai események szolgáltak, a mostani, átdolgozott változat arra tesz kísérletet, hogy bemutassa az egyszerre ismerős és idegen Magyarországot.

JÁTÉKOK

Január 31. 20:00 – Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház Visszatérés a zene és a mozdulat alapelemeihez Kurtág György sorozata nyomán. A zenélés műveletét a legtöbb nyelv játéknak nevezi. Ebből kiindulva az előadás megpróbál visszavezetni a szó eredeti jelentéséhez. Elemeire bontja a hangot, a hangszert, a testet és a gondolatot, majd újra összerakja, megszólaltatja, eljátssza a zenét nyelvben, hangszeren, testen és fejben. A produkciót Debreczeni Márton rendezi, az előadók között rajta kívül szerepel Kiss Péter és Vass Imre is. Hegedűs D. Géza, fotó: Gál Berenike

8

JÖVEDELMEZŐ ÁLLÁS

Február 5. 21:30 – Trafó A TÁP Színház színészei, Fekete Ádám átirata, Vajdai Vilmos rendezése, valamint a Puszi Együttes. A mű 1857-ben keletkezett, és maga Tolsztoj is igen nagyra értékelte mélységét és erejét. A most elkészült új változat a jelenre reagál, ám nem tud felmutatni optimista perspektívát. A színdarab a korrupt hivatalnokok természetét vizsgálja, pontosabban azt, hogyan működnek különleges erkölcsi

elveik, védőmechanizmusaik és önfelmentésük. Az előadásban fel­lép Gera Marina, Stork Natasa és Hegedűs D. Géza is.

KIVI

Február 21. 18:00 – Budapest Bábszínház Kivi, a dráma címszereplője egy tizenkét éves lány. Szülei régen meghaltak, rokonai pedig, akikkel egy nyomornegyedben lakik, mindent elveszítenek, amikor a viskójukat az olimpiai építkezések miatt ledózerolják. Attól fogva az utcán él, és egyedül birkózik meg minden nehézséggel, mígnem a városban csatlakozik egy csapat hajléktalan fiatalhoz, köztük Licsihez. Daniel Danis kanadai író egy embertelen világba vezet be minket Kivi és Licsi párhuzamos monológjain keresztül. A középiskolásokat megcélzó előadást Gáspár Ildikó dramaturg viszi színre, a bábokat Spiegel Anna és Bercsényi Péter kelti életre.

MAGYARMESÉK

Február 17. 19:30 – Katona József Színház – Sufni „Egy biztos, itt minden magyarból van. Magyarokról magyaroknak magyarul. Hogy meg ne ártson, lehet rajta nevetni, sírni, vagy a kettőt egyszerre. Kis híján száz mese felnőtteknek.” Mosonyi Aliz 2011-ben megjelent kötetében néhány soros történetek ötvözik a hagyományos magyar mesei világot napjaink valóságával. A közel száz írásból egyedi hangvételű, karikírozó és nem utolsósorban szórakoztató tabló áll össze. A  Katona alagsorában található Sufni nevű játszóhelyen Bodnár Erika előadásában lesznek hallhatók a történetek.

MESTER ÉS MARGARITA

Február 16. 19:00 – Radu Stanca Nemzeti Színház A Maladype színészei november 21-én kezdték el próbálni Romániában Bulgakov klasszikus regényének színpadi adaptációját, melynek dramaturgja Kiss Ilona műfordító, rendezője pedig Balázs Zoltán, a Maladype vezetője. A román–

2013. JANUÁR 26., FEBRUÁR 5., 16. 19.30

A KAPPAN, A CSIRKE ÉS A MARABU… avagy polgári idill a XX. század elsô felébôl – zenével fûszerezett kortörténeti kabaré

Hirtling István Józsa Imre Fodor Annamária Zongorán közremûködik: Szilassy Nelly Rendezô: Dicsô Dániel JEGYVÁSÁRLÁS: A Rózsavölgyi Zenemûbolt jegypénztárában, a www.rozsavolgyi.hu oldalon, valamint az ismert jegyirodákban. Mûvészeti Szalon és Kávéház 1052 Budapest Szervita tér 5. Tel: +36-1-266-8337 www.rozsavolgyi.hu

TÁMOGATÓ: Nemzeti Kulturális Alap Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzôk és Kiadók Reprográfiai Egyesülete

9


10

SZÍNHÁZ – premier

Orosz Ákos, fotó: Kleb Attila

magyar koprodukció két és fél hónapos próbaidőszakot ölel fel, mely alatt magyar, román, angol, orosz és francia anyanyelvű színészek kutatták, vizsgálták az eltérő színházi gondolkodás- és látásmódok közös halmazát. Az először a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színházban látható produkcióban Tankó Erika és Orosz Ákos is színpadra lép lesz.

ikreit a nagyanyjukhoz, a népmesék gonosz boszorkányához. A gyerekeknek egyedül kell megtanulniuk mindent, ami a túléléshez szükséges. Magányosan, éhezve és fázva vezetik naplójukat a Nagy Füzetben. Életben maradnak, miközben szívük megkeményedik, testük megedződik. Agota Kristof regénye fekete humorral átszőtt mese és fejlődésregény egyszerre, vízió egy könyörtelen, elembertelenedett világról, a háború és az azt követő ellentmondásos időszak szörnyűségeiről. Az előadást Horváth Csaba rendezi, színpadra lép Andrássy Máté, Blaskó Borbála és Kádas József is.

NOTÓRIUSOK 30.2 – ELMENTEK

A NAGY FÜZET

Február 15. 20:00 – Szkéné Színház Valahol Európában pusztító háború dúl. Egy anya vidékre menekíti

Február 11. 19:00 – Katona József Színház – Kamra A Katona József Színház megalakulásának 30. évfordulóját – számos más program mellett – a Notóriusok-sorozat folytatásával is ünneplik. A második részben a színház azon alapító tagjainak emlékét idézik fel, akik sajnos már nem lehetnek

velünk. Visszaemlékezések, korabeli zenék, dokumentumok, cikkek, interjúk segítenek a nagy öregek alakjának felelevenítésében. Máté Gábor rendezésében látható lesz Elek Ferenc, Ötvös András, Fullajtár Andrea és Borbély Alexandra is.

AZ UTOLSÓ ÓRA

Február 14. 19:30 – Rózsavölgyi Szalon Arts & Café Mark St. Germain darabjának középpontjában Sigmund Freud áll, akit a Rózsavölgyi Szalon előadásában Jordán Tamás alakít, míg a világhírű pszichoanalitikus londoni otthonába látogatóba érkező, kevésbé híres fiatal professzor, Clive Staples Lewis szerepében Alföldi Róbert lép színpadra. Az ifjú kolléga korábbi könyvében nevetségessé tette az idős lélekbúvárt, ezért komoly felelősségre vonásra számíthatna, ám C végül az este egészen más irányt M vesz. A két ember vitája Istenről, szeretetről és az élet értelméről Y éppen aznap veszi kezdetét, amikor Anglia belép a második világhábo- CM rúba. MY CY

CMY

K

Krimi 2 részben Fordította: LACKFI JÁNOS Szereplők: SIMON KORNÉL KOVÁTS ADÉL ÚJRÉTI LÁSZLÓ TORDY GÉZA SZIRTES BALÁZS BALÁZS ANDREA FÖLDVÁRI PÉTER Rendező: KŐVÁRY KATALIN

Robert Thomas

SZEGENY DANIEL A Karinthy Színház vendégjátéka

Klebelsberg Kultúrkúria 1028 Budapest, Templom u. 2-10. +36 1/392 0860 www.facebook/kulturkuria

www.kulturkuria.hu

2013 februar 11 hetfo 1900


12

SZÍNHÁZ – ajánló FIDELIO SZÍNHÁZI EST: Blackbird

Mucsi Zoltán, Pető Kata fotó: Rick Zsófi

Szolár Tibor, fotó: Éder Vera

február 27. 20:00 Szkéné Színház

február 1., 11., 12., 27. 18:00 Budapest Bábszínház

Az előadás Kováts Adél első rendezése, amelyhez kapcsolódóan közönségtalálkozó keretében kérdezhetik az alkotókat a Fidelio szervezésében. David Harrower darabját 2005-ben mutatták be az Edinburgh-i fesztiválon, azóta számos díjjal jutalmazták, és sikerrel játsszák világszerte. Az Orlai Produkciós Iroda által jegyzett előadás a darab magyarországi ősbemutatója. Különös tetemrehívás egy régi bűn kapcsán: tizenöt év után újra találkozik egy férfi (Mucsi Zoltán) és egy nő (Pető Kata), majd hosszú, nehéz beszélgetés kezdődik köztük, miközben felszínre tör mindaz, amit egymás iránt éreznek. Játékunkat keresse a Fidelio.hu/szinhaz oldalon!

Semmi

Janne Teller regényének magyarországi bemutatója a mű bábszínpadi világpremierje, mely a Budapest Bábszínház a felső tagozatos korosztályt megcélzó sorozatának nyitó előadása. A történet szerint egy nyolcadikos fiú egyszer csak feláll az iskolában, és kijelenti: „Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni.” Elhagyja a tantermet, felmászik egy szilvafára. Osztálytársait megdöbbenti Pierre Anthon viselkedése, ezért elhatározzák, hogy bebizonyítják, van az életnek értelme. Hoffer Károly rendezését Quimby-dalok teszik teljessé, színpadra lép Spiegl Anna és Teszárek Csaba is.

fotó: Memlaur Imre

Vaknyugat

február 20., 21. 19:30 Thália Színház

A Bérczes László rendezésében tavaly bemutatott előadás fekete humorral szól a bűnös, de a sárban is az életért nyüszítő emberről. Martin McDonagh drámájának középpontjában két testvér áll, akik egy fedél alatt élnek egy Írország legszélén fekvő falu határában, távol mindentől. Egymásra utaltak, mindennapjaikat mégis az egymás elleni harc tölti ki, miközben rendszeres látogatójuk az alkoholtól lepusztult Welsh tiszteletes és Kicsilány, a falu romlásának virága. A kaposvári Csiky Gergely Színház vendégjátékában fellép Kovács Zsolt, Kovács Lajos, Mészáros Sára és Rátóti Zoltán. A rendezővel készült interjúnkat a 14. oldalon olvashatják!

fotó: Valuska Gábor

Peer Gynt

február 19., 20. 19:00 Trafó

Vetített képek, zene, tánc és szöveg egysége a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a Forte Társulat közös produkciója, mely februárban a Trafóban vendégszerepel. Az álom és a valóság határmezsgyéjén játszódó Ibsen-klasszikust újrarendező Horváth Csaba kísérlete az emberi test lehetőségeit bontja ki, de az irodalmi szöveget megtartja. Szerinte a Peer Gynt olyan szürreális, szimbólumokban gazdag eposz, amely megengedi az efféle elvonatkoztatást. Benedek Mari jelmezeiben mások mellett fellép Balázs Attila, Krisztik Csaba, Zarnóczai Gizella és Simkó Katalin látható.

Lefitymálva

Bánki Gergely Schmied Zoltán, forrás: Gólem Színház

február 5. 19:30 Thália Színház, Thália Humorfesztivál

A Gólem Színház tabukat döntögető előadása abszurd berögződöttségeinkkel szembesít. Érdekli, hogyan fog kinézni a világ, ha bekövetkezik a zsidó megszállás és gyarmatosítás? Mit tegyen két gázóra-leolvasó a Dob utca 17-ben? Vinnai András darabjában a zsidósággal kapcsolatos paranoiák kerülnek terítékre. Borgula András 2011-ben bemutatott rendezése megújult tartalommal és szereposztással szerepel a Thália Humorfesztiválon február 5-én. A Bánki Gergely–Schmied Zoltán–Nagy Mari hármashoz Stefanovics Angéla és Tamási Zoltán csatlakozott újként.

A Radnóti Színház január végi bemutatója Gogol remekbe szabott szatírája, a Holt lelkek, Valló Péter rendezésében. A fájdalmasan mulatságos előadás Csicsikov történetén keresztül tükröt tart minden kornak, amely korrupt, kisszerű és megalkuvó, s teszi ezt olyan ellenállhatatlan humorral, hogy kénytelenek vagyunk röhögni rajta – magunkon. Az előadást a főszerepet játszó Rudolf Péter ajánlja. Kettős öröm számomra ez a munka, hiszen két olyan emberrel dolgozom, akit tisztelek és szeretek: volt tanárom, Valló Péter, valamint Gogol, akinek művében az orosz irodalomra jellemző módon egyesül a líra, a filozófia és a humor – amit igyekeztünk megőrizni az előadásban is. Lenyűgöző számomra, hogy Gogol mennyire ismeri és – minden gyengeségével és kicsinyességével együtt – mennyire szereti az embert; és erre a szeretetre ebben az országban nagyon nagy szükségünk van.


SZÍNHÁZ – portré Vaknyugaton a helyzet

b é r c z e s l á sz ló

Kíváncsiság és kihívások. Kaposvárról, tragikomédiáról és rendezésről kérdeztük Bérczes Lászlót, aki decemberben Martin McDonagh Vaknyugat című vígjátékát vitte színre a kaposvári Csiky Gergely Színházban.

fotó: Memlaur Imre

14

Fidelio: Miért hajózol tizenöt év után új fedélzetre? Bérczes László: Immár másfél éve Kaposvárott

dolgozom, időről időre mindenkinek szüksége van új kihívásokra. A napi rutin, a megszokás elaltathatja, kényelmessé teheti az embert, mégpedig úgy, hogy ő maga ezt észre sem veszi. Olyan helyzeteket kell tehát teremteni, amikben ha akarod, ha nem, meg kell újulnod. A Bárkával nem szakadt meg a kapcsolatom, az ott dolgozók többségével jó a viszonyom, és vis�sza-visszajárok, hiszen két rendezésem – Mulatság, Nehéz – továbbra is műsoron van, és ha csak tehetem, nézem-javítgatom ezeket az előadásokat. F: Folytatódik az egyedülálló és ingyenes színházkritikus-képzés, a Hajónapló Műhely? BL: Nem tud folytatódni, hiszen időm java részét Kaposvárott töltöm. Nánay Istvánnal tizenhat éven át csináltuk, az utolsó időszakban már egy egykori műhelyes, Tompa Andrea is csatlakozott hozzánk. Nyolc „osztály” végzett. F: Milyen érzés látni, hogy a tanítványok nagy része aktív színházi emberként dolgozik? BL: Lehet, hogy ciki bevallani, de nagyon jó érzés. Ritkán találkozik az ember ilyen egyértelmű visszaigazolással, azzal, hogy értelme van a munkájának. Amikor 1996 őszén belefogtunk, nem hittük volna el, hogy a 2013-ban aktív, negyven év alatti színikritikusok, kulturális újságírók, dramaturgok jelentős része a Műhelyből bújik elő. F: Kaposvár nagy múltú, erős és összeszokott színházi közeg. Van benned félsz? Nehéz helyzetben van ilyenkor egy rendező? Lehet a nyolcvanas évek „Kaposvárja” után még robbantani? BL: Egy rendező mindig nehéz helyzetben van, ha komolyan veszi a dolgát. Segítséget éppen azoktól a társaktól kap, akik szintén komolyan veszik a dolgukat. Márpedig Kaposvárott nagyon tudnak dolgozni – ez mind a színtársulatra, mind a műszakra érvényes. A  nyolcvanas évek Kaposvárját pedig nem lehet vis�szahozni. A színház jelentősége ma jóval kisebb, mint néhány évtizeddel ezelőtt. F: A Pityu bácsi fiában (Háy János drámája, amit évekkel ezelőtt rendeztél) vetődik fel a nagy kérdés, hogy vidék vagy város… Elcsábíthatók a nézők Budapestről? BL: A válaszom összefügg az előbb mondottakkal. Örülünk, ha a fogyasztói társadalom gazdag kínálata közepette (aminek vannak jó és rossz oldalai), valamint a pénztelenség és igénytelenség korában meg tudjuk tartani a kaposvári és Somogy megyei nézőinket. Szomorú ezt olyankor tapasztalni, amikor egy-egy nagyszerű előadás tűnik el a „süllyesztőben”. Néhány

napja volt például az Éjjeli menedékhely utolsó előadása – hiszen kijátszottuk a bérletet. Márpedig Valló Péter rendezése gyönyörűen felmutatta a jelenlegi kaposvári társulat erejét, ugyanez az előadás Budapesten éveken át műsoron lenne. A Stúdióban bemutatott Vaknyugatnak jobb sorsa lehet, mert a Thália Színházzal együttműködésben készült. Azt is igazolhatja, hogy a jövő útja a színházak együttműködése lehet. Ez persze stúdió-előadások esetében jóval könnyebb: két díszlettel és a kevés szereplő utaztatásával megoldható. Januártól tehát az Arizona Stúdióban is rendszeresen látható a kaposvári Vaknyugat. F: Miért erre az alapanyagra esett a választásod? A Nyugat hőse (Bárka Színház, 2004) szintén egy ír drámaíró darabja alapján készült. Mi ragad/ ragadt meg ebben a kissé tragikomikus irodalomban, amiben a falu, a kocsma és a puska mindig jelen van? BL: Amikor ráakadtam McDonagh darabjára, magam sem tudtam, hogy annak előzménye, „ihletője” éppen A Nyugat hőse. Az eredeti, lefordíthatatlan cím, The Lonesome West tulajdonképpen idézet Synge száz évvel ezelőtti darabjából. A tragikomédia mindig vonzott, hiszen minden emberi helyzetben jelen van mindkét lehetőség. Egyszerre sírni és nevetni, állítani és megkérdőjelezni, igent és nemet is kimondani egy időben – a Vaknyugat erre tökéletesen alkalmas. Röhejes megváltástörténet, amiben nevetünk négy mulatságos emberen, miközben riadtan nézzük, hogyan pusztul az életük. Szóval Vaknyugaton a helyzet tragikomikus. Szabó Imola Julianna Az interjú bővebb változata a Fidelio.hu/színház oldalon olvasható.


16

SZÍNHÁZ – daraboló

daraboló – SZÍNHÁZ

1 × 3 néha 4, avagy egyszerháromnéhanégy (Madách Színház) Író: R. Cooney–T.Hilton; r.: Szente Vajk; fsz.: Nagy Sándor, Szerednyey Béla A dúsgazdag Hardcastle tízezer fontot szándékozik ajándékozni egy volt üzlettársa fiának azzal az egy feltétellel, hogy a fiún kívül ne legyen más örökös a láthatáron. Az angol úr vidéki házában összeverődő színes forgatag biztosítja az állandó meglepetéseket és félreértéseket.

Black Comedy (Centrál Színház) Író: P. Shaffer, r.: Puskás Tamás; fsz.: Schmied Zoltán, Kovács Patrícia, Blaskó Péter A világhírű bohózat az első néhány perctől eltekintve egy vaksötét szobában játszódik. Amíg a szereplők a sötétben tapogatóznak, addig a közönség jót mulat, ugyanis a színpadon akkor van világos, amikor a történet szerint a helyiségben sötét.

Francia rúdugrás (Centrál Színház – Kisszínpad) Író: Mohácsi István; r.: Mohácsi János; sz.: Kovács Patrícia, Pál András, Herczeg Adrienn, Felhőfi-Kiss László, Urbán Tibor, Szabó Vera Férjek és feleségek, akik nehézségek és félreértések árán lesznek egymáséi. Betekintünk házasságok bugyraiba, rácsodálkozunk a pszichológia mindenhatóságára, és még azt is kiderítjük, hogy milyen sport is a francia rúdugrás.

A hős és a csokoládékatona (Katona József Színház) Író: G. B. Shaw; r.: Máté Gábor; fsz.: Bodnár Erika, Jordán Adél, Haumann Péter, Nagy Ervin, Pálmai Anna 1885, szerb–bolgár határ, éjszaka. Egy fiatal lány, Raina hálószobája erkélyén ábrándozik vőlegényéről, Szergejről, aki a szerbek ellen harcol éppen. Raina aludni készül, de egy idegen katona mászik fel szobájába.

Jóembert keresünk (Vígszínház) Író: B. Brecht; r.: Michal Dočekal; fsz.: Eszenyi Enikő, Lukács Sándor, Fesztbaum Béla, Lengyel Tamás, Molnár Áron Három Isten érkezik egy nagy szegénységben élő városkába, hogy próbára tegyék az emberek jóságát. Ám csak egy utcalány látja őket szívesen, akit cserébe megajándékoznak. Pénzt adnak neki, hátha az ő példája bebizonyítja majd, hogy jó emberek is élhetnek emberhez méltó életet a Földön.

A 2. váratlan szerelem (FUGA – Kováts­ műhely) Író: Marivaux; r.: Kováts Kriszta; fsz.: Nagy-Kálózy Eszter, Lengyel Ferenc, Kálid Artúr, Sipos Vera, Kovács Ádám, Murányi Márta/Kováts Kriszta A két főszereplő szerelmi bánatában úgy hiszi, hogy már sose lesz szerelmes. És amikor jön a második váratlan szerelem, mindent megtesznek, hogy ezt letagadják maguk előtt. Persze bekavar a harmadik, aki felgyorsítja az eseményeket…

Cyber Cyrano (Kolibri Színház) Író: Tasnádi István; r.: Vidovszky György; fsz.: Nemes Anna, Dér Zsolt Amikor a képzelet erősebb, mint a valóság. Mikor a virtualitás valódibbnak tűnik, mint a mindennapi realitás. Egy darab arról, hogy mire jó az internet. És hogy mire nem. Talált történet alapján.

Furcsa pár (Madách Színház) Író: N. Simon; r.: Márton András; sz.: Szervét Tibor, Gálvölgyi János, Kautzky Armand/Laklóth Aladár, Pusztaszeri Kornél, Szente Vajk Oscar, a laza, fesztelen, elvált újságíró, aki otthon igazi „trehány disznó”, kis időre befogadja otthonába a válófélben levő Felixet, nem is sejtve, hogy mit zúdít a nyakába ezzel. Felix ugyanis rendmániás, a pedantéria élő szobra, egy „eleven porszívó”.

Hullám és gumikötél (Katona József Színház – Sufni) R.: Bereczki Csilla; sz.: Kiss Eszter Szabó Lőrinc kontra Mikes Klára. Mikes Klára kontra Vékesné Korzáti Erzsébet. Bözsi kontra Lőrinc. Az egyik feleség, a másik szerető. Női szerepek, női sorsok Szabó Lőrinc életében.

Kaisers TV, Ungarn (Szkéné – Pintér Béla és Társulata) R.: Pintér Béla; sz.: Szakonyi Györk, Szalontay Tünde, Hajdú Rozi, Enyedi Éva, Friedenthal Zoltán, Pintér Béla, Mucsi Zoltán Baráznay Ignác történetünk képzeletbeli főhőse. Tisztázatlan halála után negyven évvel leánya, Amália egy különös transzcendens utazás alkalmával visszakerül 1848-ba.

A kappan, a csirke és a marabu (Rózsavölgyi Szalon Arts & Café) R: Dicső Dániel; sz.: Fodor Annamária, Hirtling István, Józsa Imre Az előadás a múlt század első évtizedeinek legsikerültebb kabarétréfáit idézi meg, Békeffy, Heltai, Nagy Endre, Karinthy és mások tollából, korabeli újságcikkekkel, apróhirdetésekkel és sok-sok zenével Buday Dénestől Zerkovitzig.

A Doktor úr (József Attila Színház - Turay Ida Színház) Író: Molnár Ferenc; r.: Huszti Péter; fsz.: Schnell Ádám, Piros Ildikó, Mikó István Molnár Ferenc, világhírű színpadi szerzőnk legtöbbet játszott darabja A Doktor úr. Dr. Sárkány ügyvéd lakásán játszódik a fergeteges bohózat, szerelemmel, cselszövéssel, féltékenységgel, nagyszerű szerepekkel.

A gyertyák csonkig égnek (Újszínház) Író: Márai Sándor; r.: Pozsgai Zsolt; sz.: Helyey László, Szabó Sipos Barnabás, Tordai Teri, Bálizs Anett, Tóth Tamás Henrik és Konrád, a két valamikori katonabarát közös szerelme Krisztina, aki miatt a barátság megtört, megszakadt. A lány Henriket választotta, bár igazából Konrád iránt vonzódott. Huszonhat év telt el, és a két barát ismét találkozik.

A humor forrása (Thália Színház – Mikroszínpad) Író: Mózsik Imre, Vinnai András; r.: Laboda Kornél; fsz.: Egri Kati, Fodor Annamária, Schmied Zoltán, Vida Péter A keretet egy morózus erdész figurája adja, aki egy rutin erdőkerülés alkalmával rábukkan a humor forrására. A sziklák között megbúvó, aprócska résből kezdetben csak szóviccek fröcskölnek, ám ahogy főhősünk kitágítja a lyukat, szörnyűséges áradatot szabadít az erdő lakóira.

Kár, hogy kurva (Magyar Színház) Író: J. Ford; r.: Koltai M. Gábor; fsz.: Pál András, Balsai Móni, Horváth Illés Reneszánsz horror, a Shakespeare-kortárs drámairodalom legbizarrabb szerelmi története. Bosszúvágy, szenvedély, fekete humor és tengernyi vér − olyan, mintha Tarantino írta volna újra a Romeó és Júliát.

A Bandy-lányok (Belvárosi Színház) Író: Parti Nagy Lajos; r.: Ascher Tamás; sz.: Hernádi Judit,Udvaros Dorottya A darab két nő történetét meséli el, akik közöttünk élnek, az általunk is jól ismert problémákkal küzdenek. Egyetlen cél lebeg a szemük előtt: olyan híresnek, elismertnek lenni, mint az Andrews nővérek. Próbálnak és várnak a nagy lehetőségre, amikor egy nagyszabású koncerten mutatkozhatnak be.

East Balkán (Bárka Színház – Cseh Tamás Terem) Író: Tasnádi István; r.: Vidovszky György; fsz.: Herman Flóra, Dér Zsolt, Császár Réka „Ha jó közel állok a hangfalhoz, az ujjaim bizseregnek. Minden szervem külön frekvencián mozog. Érzem külön a vesémet és a májamat, érzem, hogy hol a méhem. Másfél méterre egy mélynyomótól végighallgatni egy Prodigy-számot, igazi intimtorna. 140 bpm felett kezdődik az élet.”

Gyógyír északi szélre (Belvárosi Színház) Író: D. Glattauer; r.: Göttinger Pál; sz.: Őze Áron, Fullajtár Andrea Emmi Rothner e-mailben szeretné lemondani a Like magazin előfizetését, de félreüt egy betűt, és levele véletlenül Leo Leikénél köt ki. Minthogy újra meg újra a rossz címre ír, Leo egy idő után kénytelen felvilágosítani őt a tévedésről.

Az isteni Sarah (Belvárosi Színház) R.: Hargitai Iván; sz.: Vári Éva, Gálffi László Sarah Bernhardt igazi szent szörnyeteg volt. Zseniális színésznő, a lapok számára mindig pletykákkal szolgáló híresség. Eljátszott minden korabeli nagy főszerepet. Élete vége felé titkára, a hűséges Pitou tollába diktálja eseményekben gazdag életét.

Kramer kontra Kramer (Belvárosi Színház – Orlai Produkció) Író: A. Corman ; r.: Rába Roland; fsz.: Kovács Patrícia, Nagy Ervin Az 1979-ben készült öt Oscar-díjas film színpadi adaptációja egy válás története, melyben a felperes anya hétéves kisfia gyermekfelügyeletének megállapítását kéri a maga javára. Amely felügyeletet az előzőekben, a válóper során az apának ítélte a bíróság.

Ármány és szerelem (Gózon Gyula Kamaraszínház) Író: F. Schiller; r.: Czeizel Gábor; fsz.: Nagyváradi Erzsébet, Tóth Sándor Schiller polgári szomorújátéka abban különbözik elődeitől, hogy a fiatal szerző kortárs drámát írt, azaz saját korának embereit, viszonyait örökítette meg. Itt a szerelmeseket nem a végzet választja el egymástól, hanem az aktuális társadalmi körülmények, és az abból fakadó ármánykodás.

Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe (Nemzeti Színház) Író: Kovács Márton–Mohácsi István–Mohácsi János; r.: Mohácsi János; fsz.: Alföldi Róbert, Radnay Csilla, László Zsolt, Kulka János, Nagy Mari, Makranczi Zalán, Hevér Gábor, Tompos Kátya, Mátyássy Bence 1946. A falu színjátszókörét a János vitéz előadásáról Szibériába hurcolják. Igaz történeten alapuló darab szerelemről, hazaszeretetről, a 20. századi Magyarországról.

Ha lesz egy férfinak… (Jurányi Inkubátorház – Gólem Színház) Író: Visky András; r.: Borgula András; kor.: Frenák Pál; sz.: Takátsy Péter, Szilágyi Katalin, Marie-Julie Debeaulieu „Ha lesz egy férfinak lázadó és engedetlen fia, nem hallgat apja hangjára és anyja hangjára, és meg bár megfenyítik, utána sem hallgat rájuk, ragadja meg őt apja és anyja, vigyék ki a város véneihez (…), kövezzék őt halálra a város férfiai mind.” – írja a Tóra.

Az ígéret földje (Centrál Színház) Író: J. Butterworth; r.: Novák Eszter; fsz.: Rudolf Péter, Vári-Kovács Péter, Harkányi Endre, Széles László, Tóth Ildikó A darab főhőse, a Kakas gúnynévre hallgató csavargó évtizedekkel korábban kivonult a társadalomból, az erdő közepére költözött, egy kiszuperált lakókocsiba. Azok, akiknek már nincs máshova menniük, nála időznek. Ám a közeli kisváros lakói szemét szúrni kezdi a szedett-vetett társaság…

Kurázsi mama és gyerekei (Radnóti Színház) Író: B. Brecht; r.: Zsótér Sándor; fsz.: Kováts Adél, Petrik Andrea, Formán Bálint, Rétfalvi Tamás, Rába Roland A harmincéves háború idején egy asszony járja a pusztuló Európát országról országra. Ekhós kocsiját hol három gyereke közül valamelyik, hol saját maga húzza. A számító kereskedőnő jó érzékkel tudott hasznot húzni a káoszban. De vajon meddig tart még a háború?

Bányavakság (Szkéné Színház) Író: Székely Csaba; r.: Csizmadia Tibor; fsz.: Kaszás Gergő, Bozó Andrea, Széles László A polgármester-választás előtt álló falu jelenlegi első embere rendőrt hív a központból, hogy leleplezze a másik polgármesterjelölt korrupt ügyleteit. A megérkező rendőr román lévén az országban a többséghez, de a faluban a kisebbséghez tartozik. A „revizor” végül nem csak a konkurencia ügyleteit tárja fel…

Esőember (Belvárosi Színház) Író: D. Gordon; r.: Anger Zsolt; sz.: Kulka János, Nagy Ervin, Cseh Judit, Kézdy György, Urbanovits Krisztina Mi történik, ha egy harmincéves, pökhendi fiatalember megtudja, hogy van egy bátyja? Aki ráadásul autista, egy intézetben nevelik, és apja rá hagyta minden vagyonát? Az Oscar-díjas film színpadi változata, nagyszerű szereposztásban.

hamlet.ws (MU Színház – Krétakör) Író: Shakespeare; r.: Schilling Árpád; sz.: Gyabronka József, Nagy Zsolt, Rába Roland A felnőtté válás története. Kiegyensúlyozott, gazdag család. Apa erőskezű, anya szép, a fiú okos és egészséges. Apa meghal, anya újraházasodik. Hamlet konzervatív fiatal, hisz a család egységében, a szó igazságában, a szerelemben és Istenben.

Jadviga párnája (Belvárosi Színház – Orlai Produkciós Iroda) Író: Závada Pál; r.: Hargitai Iván; fsz.: Ónodi Eszter, Pál András, Pokorny Lia, Takács Katalin, Gáspár Sándor, Lukáts Andor, Szikszai Rémusz, Lábodi Ádám Osztatní András esküvője napján kezdi el írni naplóbejegyzéseit. Halála után felesége, Jadviga is hozzáír, majd második gyermekük, Miso is, akinek cseperedése amúgy is érdekes fejezetekkel gyarapítja a naplót.

Lefitymálva (Jurányi Inkubátorház – Gólem Színház) Író: Vinnai András; r.: Borgula András; sz.: Bánki Gergely, Schmied Zoltán; Lukáts Andor; Nagy Mari, Huzella Juli Két gázleolvasó különös találkozása egy zsidó férfival és annak nejével. Kritikus hangvételű poénmenet a zsidósággal kapcsolatos paranoiákról, mely egyszerre szimpatizál és gyűlölködik minden szélsőséggel, hogy görbe tükröt tartson elénk.

Bányavirág (Pinceszínház) Író: Székely Csaba; r.: Csizmadia Tibor; fsz.: Kaszás Gergő, Széles László, Bozó Andrea Az isten háta mögötti kis faluban két dolog van: bezárt bánya és házi pálinka. Ez utóbbiból mondjuk sok. Ezen kívül csak egy haldokló apa, az orvos, a kihűlt házasság és az almakompót forgatja a hétköznapokat, mint benzin a rozsdás láncfűrészt.

Európa, Európa! (Stúdió K Színház) Író: H. Barker; r.: Koltai M. Gábor; fsz.: Hay Anna, Homonnai Katalin, Lovas Dániel, Menszátor Héresz Attila, Nagypál Gábor, Nyakó Júlia, Spilák Lajos Újra kell teremteni az európai embert, újra kell teremteni a kis törött darabkákból. A fejet a méhfalhoz erősíteni satöbbi. Hajat ragasztani a repedezett, őrült koponyákra. Miben áll a kor szelleme? Semmi más nem kell, mint egy kis rokokó, meg egy kis jazz.

Hát hogy szeret maga engem? (Pinceszínház) Író: Fráter Zoltán; r.: Néder Panni; sz.: Szikszai Rémusz, Eke Angéla, Bozó Andrea Krúdy szabados életmódjának megfelelően szállodában élt, 1915–18 között a Royalban, itt viszonyt kezdett a szállodaigazgató feleségével. Szerelmük kivirágzott, majd napról napra növekedett – mígnem megismerte Rezsán veszélyesen fiatal, bájos és kacér lányát, Zsuzsit.

Jelenetek egy házasságból (Radnóti Színház) Író: I. Bergman; r.: Bálint András; sz.: Szávai Viktória, Schneider Zoltán Marianne és Johan történetében Bergman könyörtelen pontossággal és végtelen empátiával beszéli el két ember kapcsolatának bonyolultságát. Sokszor szórakoztató, máskor szívszorító jelenetek egy férfi és egy nő szerelmének történetéből.

Lenni vagy nem lenni (Vígszínház) Rend.: Marton László; sz.: Lukács Sándor, Hegyi Barbara, Fesztbaum Béla, Dengyel Iván, Rétfalvi Tamás, Kerekes József, Hullan Zsuzsa 1939 augusztusában vagyunk Varsóban. Látszólag még minden a rendes és békés kerékvágásban zajlik, de váratlanul egy alacsony, jellegzetes kis bajuszos ember lép a hentesbolt kirakata elé.

Blackbird (Szkéné Színház) Író: D. Harrower; r.: Kováts Adél; sz.: Pető Kata, Mucsi Zoltán Egy férfi és egy nő tizenöt év után találkoznak újra. Hosszú, nehéz beszélgetés kezdődik köztük, amelyben felidézik a közösen átélt múltat, szembesülnek ellentmondásos emlékeikkel, miközben elementáris erővel tör felszínre mindaz, amit a múlt és egymás iránt éreznek.

A fösvény (Nemzeti Színház – Gobbi Hilda Színpad) Író: Molière; rend.: Rába Roland; sz.: Mátyássy Bence, Radnay Csilla, Gerlits Réka, Blaskó Péter, Törőcsik Mari Molière az emberi természet legmélyét feltáró jellemkomédiájának főszereplője maga a pénz. A pénz, amiből sosincs elég – egyesek számára. A pénz, ami mindig a másé; a pénz, amit meg kell őrizni, amit gyarapítani kell, amit irigyelni kell.

Holt lelkek (Radnóti Színház) Író: Gogol; r.: Valló Péter; Petrik Andrea, Bálint András, Rudolf Péter, Csomós Mari A történet szerint Csicsikov, a zseniális szélhámos holt lelkeket vásárol, hogy velük spekulálva nagy vagyonhoz jusson. Útjai során megismerkedik a cári Oroszország nemesi világának panoptikumával.

Jézusfaragó ember (Újszínház) Író: Nyírő József; r.: Szőke István; fsz.: Szarvas Attila, Bicskey Lukács, Mihályi Győző, Koncz Gábor, Bordán Irén A dráma főhőse, Ajnádi Ferenc szobrászművész, az erdélyi havasokban él családjával szinte kiúttalan szegénységben, amikor a városka jelentős megbízást ad neki: készítse el az új templom részére a keresztre feszített Jézus szobrát. Ám a mű nem úgy sikerül, ahogy azt a közösség elképzelte.

Libikóka (Pinceszínház) Író: W. Gibson; r.: Verebes István; sz.: Dobó Kata, Szervét Tibor Jerry, a fiatal ügyvéd elmenekül tehetős feleségétől, aki megcsalta, és annak családjától, akik eddig anyagilag és szakmai előmenetelében is támogatták. Önérzetében sértve és hitét vesztve éli napjait egy másik városban, ahol megismerkedik Gittellel, a sikertelen táncosnővel, aki az elérhetetlen karrierről álmodozik. Megmenthetik egymást?

FEBRUÁR 2. | SZOMBAT | 20.00 BUDAPEST BOOGIE BÁR – GROUP’N’SWING 7. | CSÜTÖRTÖK | 20.30 CAPRICCIO – A BUDAPEST BÁR ZENEKARI ESTJE 8. | PÉNTEK | 20.00 BUDAPEST TANGÓ BÁR T-FAKTOR – TANGO CORTINA SHOW MILONGA – 23.00 9. | SZOMBAT | 20.00 CSEH TAMÁS EST – A VODKU ZENEKARRAL 13. | SZERDA | 19.30 PÁRIZS EGE ALATT BARDÓCZY ATTILA ÉS OROSZ ZOLTÁN FRANCIA SANZONESTJE 14. | CSÜTÖRTÖK | 20.30 BUDAPEST BÁR – VALENTIN NAPI EST 16. | SZOMBAT | 22.00 BUDAPEST FUNKY BÁR – GARAMY FUNKY STAFF 19. | KEDD | 19.30 MINDEN CSAK KOMÉDIA HAUMANN PÉTER VIDÁM, ZENÉS ÖNÁLLÓ ESTJE 20. | SZERDA | 19.30 KAPCSOLNAK? EGY JÁTÉKOS ESTE RÓZSA GYÖRGGYEL 22. | PÉNTEK | 21.00 BUDAPEST BÁR FAMILY FERENCZI GYÖRGY ÉS A RACKAJAM 23. | SZOMBAT | 20.00 PURIM BÁL 26. | KEDD | 19.30 NE BESZÉLJÜNK EGYSZERRE! KOLTAI RÓBERT ZENÉS RETRO KABARÉJA A ZONGORÁNÁL: DARVAS FERENC 27. | SZERDA | 19.30 A VÁGY MUZSIKÁL – SZALÓKI ÁGI KARÁDY ESTJE

Töltsön egy könnyű pesti estét a Budapest Bárban! www.budapestbarmulato.hu facebook.com/BB.Mulato Jegyek elővételben kaphatók a helyszínen 9 és 17 óra között és/vagy a programok előtt. online jegyvásárlás: www.jegymester.hu Telefon: +36 1 269 49 51 Kapunyitás és vacsora a programok előtt egy órával.

17


18

SZÍNHÁZ – daraboló Lovagias ügy (Karinthy Színház) Író: Hunyady Sándor; r.: Verebes István; fsz.: Bajor Imre, Csoma Judit, Lorán Lenke, Balázsovits Edit, Árpa Attila Az öregedő tisztviselő egész életét ugyanazon íróasztalnál töltötte el. Pontos és megbízható. Az egyetlen frivolitás az életében az, hogy titokban rajong a főnöke titkárnőjéért. Így aztán nem csoda, hogy amikor a főnök unokaöccse kikezd imádata tárgyával, úgy érzi, kötelessége a hölgy védelmére kelni.

Merlin, avagy Isten, haza, család (Örkény Színház – HOPPart Társulat) Író: T. Dorst; r.: Polgár Csaba; fsz.: Kiss Diána Magdolna, Szandtner Anna, Terhes Sándor, Máthé Zsolt A vállamon itt ül az apám, az apámon a nagyapám, a nagyapámon meg a nagyapám apja. Egy tornyot hordok a vállamon. Merlin átadja a kerekasztal eszméjét Artus királynak, de meddig élhet egy eszme?

Monokli (Pesti Színház) Író: Molnár Ferenc; r.: Fesztbaum Béla; fsz.: Halász Judit, Venczel Vera, Tahi Tóth László Az egyedi válogatás a harmincas éveiben járó Molnár eddig még nem látott, nem hallott munkáira támaszkodik. A szenvedélyes férfi-nő jelenetek háttérében folyamatosan ott lüktet Molnár örök szerelme, a színház és az épp megszülető századfordulós világváros, Budapest.

Makrancos Kata (Vígszínház) Író: Shakespeare; r.: Gothár Péter; fsz.: Börcsök Enikő, Nagy Ervin, Réti Adrienn, Dengyel Iván Az éles nyelvű, nyers modorú Kata mindenkit elmar maga mellől, így nem sok reménye van a házasságra. Ám mégis akad egy elszánt férfi, Petruchio, aki vállalkozik Kata megszelídítésére. De vajon hogyan lehet megszelídíteni egy öntörvényű nőt, aki hallani sem akar a férfiról?

Mert a mamának így jó (Újszínház) Író: G. Pianosa; r.: Pozsgai Zsolt; fsz.: Bánsági Ildikó, Dörner György, Lux Ádám, Gregor Bernadett Az elegáns Giannutri család bergamói villájában minden szombaton összegyűlnek a mama körül a rokonok. Az egyik idillikusnak induló ebédet azonban váratlanul egy idegen érkezése zavarja meg.

Napfény kettőnknek (Rózsavölgyi Szalon Arts & Café) Író: P. Sauvil; r.: Réthly Attila; sz.: Sipos Vera, Szervét Tibor Hogyan lehet elviselni valakit, akivel muszáj együtt élni, akivel semmiben nem lehet egyetérteni, mert mindenben épp ellenkező véleményen van, és semmi sem érdekli, ami a másik számára fontos? A férfi gazdag, a lány szegény. Mire az előadás véget ér, szeretni fogják egymást. De ezúttal szó sincs szerelemről…

Marilyn Monroe csodálatos halála (Karinthy Színház) Író: Vámos Miklós; r.: Böhm György; fsz.: Hullan Zsuzsanna, Hujber Ferenc, Balikó Tamás Marilyn Monroe idős korában visszaemlékezik fiatalságára, karrierjére és arra a bizonyos utolsó estére… Mindeközben megjelennek volt szerelmei és újraéli velük a múltat. Marilyn Monreo nem halt meg. Vagy mégis?

Mikve (Pesti Színház) Író: H. Galron; r.: Docekal Michal; fsz.: Pap Vera, Igó Éva, Börcsök Enikő, Eszenyi Enikő, Hegyi Barbara Különböző életkorú nők, akiket vallási szabályok kötnek, és különféle társadalmi és családi szerepekben egy férfiuralta világban küzdenek elfogadásukért, szabadságukért, jogaikért, s ha kell, lázadnak is.

A Napsugár fiúk (Madách Színház) Író: Neil Simon; r.: Szirtes Tamás; fsz.: Benedek Miklós, Gálvölgyi János Willie Clark és Alfred Lewis egykor az amerikai kabaré aranykorának híres párosa volt, akiket mindenki a Napsugár fiúk néven ismert. Alfred azonban egy napon úgy határozott, visszavonul, ezzel pedig nemcsak saját sorsáról, de Willie életéről is döntött. Vajon mit hoz az ismételt találkozás?

Meanwhile in Kansas (Bárka Színház – 011-es Alkotócsoport) R.: Radnai Márk; fsz.: Borbély Alexandra, Klem Viktor, Zrínyi Gál Vince A drogok által elérhető világból nehéz kikerülni. Ráadásul Kansas, vagy Budapest fekete-fehér valósága nem összemérhető a másik világ csodáival. A történet e között a két világ között halad külön-külön és egyszerre, miközben idősíkok, döntések és a drog hatása keveredik össze a szemünk előtt.

A mi osztályunk (Katona József Színház – Kamra) Író: T. Slobodzianek, r.: Máté Gábor, sz.: Takátsy Péter, Dénes Viktor, Szacsvay László, Haumann Péter, Ujlaki Dénes, Bodnár Erika, Pelsőczy Réka A szerző egy iskolai osztály, tíz lengyel és zsidó diák személyes elbeszélésének és megrendítő visszaemlékezésének tükrében mutatja be hazája részvételét a 20. század borzalmaiban.

Nehéz (Bárka Színház – Stúdió) Író: Háy János; r.: Bérces László; sz.: Mucsi Zoltán, Lázár Kati m.v., Gados Béla, Ilyés Róbert, Varga Anikó, Pásztor Tibor A vidékről tizenévesen Budapestre kerülő fiatalember, szülei egyetértésével megszakítja a végtelennek tűnő családi láncot, „különb” lesz, mint ősei. Aztán az illúziók kicsorbulnak, régi otthonát elveszíti, újat a nagyvárosban nem lel.


20

SZÍNHÁZ – daraboló A nyaralás (Katona József Színház) Író: Goldoni; r.: Mohácsi János; fsz.: Fekete Ernő, Fullajtár Andrea, Ónodi Eszter, Jordán Adél A nyaralás 1756-ban íródott. Egy előkelő társaság vidéken múlatja az időt, esznek, isznak, kártyáznak, vadásznak, egymás gyengeségein gúnyolódnak. A házigazda csalja a feleségét, a feleségnek szeretője van, aki viszont más nőkkel csalja őt, a környékbeli parasztlányok pedig a vendég nemes urak kegyeit igyekeznek elnyerni.

Párnakönyv (Rózsavölgyi Szalon Arts & Café) Író: Lévai Katalin; r.: Dicső Dániel; fsz.: Lévai Katalin, Földes Eszter, Németh Kristóf „Megtanultam, sőt tökélyre fejlesztettem azt a képességemet, hogy egymásba csúsztassam a reális világot és azt a valóságot, amit együtt teremtettünk meg magunknak.” A zavarba ejtően személyes hangvételű szerelmi történet a nyolcvanas évek ellenzéki világában, a rendszerváltást közvetlenül megelőző években.

Príma környék (Pesti Színház) Író: Spiró György; r.: Marton László fsz.: Hegedűs D. Géza, Járó Zsuzsanna, Börcsök Enikő, Igó Éva, Keres Emil Egy vidéki öregek otthona lakóit hosszú idő után most látogatják meg újra hozzátartozóik. Azt gondolhatnánk, nincs ebben semmi szokatlan. Ám a hétköznapinak tűnő esemény hátterében különös, titokzatos dolgok történnek a vadászterület közepén fekvő otthonban.

Odaadó hívetek, Surik (Rózsavölgyi Szalon Arts & Café) Író: L. Uliczkaja; r.: Bagó Bertalan; sz.: Mohai Tamás, Tordai Teri, Balog Judit, Sipos Vera, Tánczos Adrienn Tehetünk-e mindenkinek a kedvére, mint Surik, a jóképű moszkvai fiú, aki minden asszony dédelgetett álma? A csinos, biztonságot sugárzó férfi kitűnő szerető, önzetlen barát és kötelességtudó gyerek, akit hölgyismerősei bármikor megkereshetnek, felhívhatnak, ám ez meddig tartható?

Peer Gynt (Örkény Színház) Író: Ibsen; r.: Ascher Tamás; fsz.: Polgár Csaba, Kerekes Éva, Szandtner Anna Peer Gynt, a mihaszna fiú hol lányokat csábít el, hol a falubelieket szórakoztatja. Miután megszökteti a menyasszonyt a menyegzőről, menekülnie kell a család haragja elől, és elalszik az erdőben. Álma életútnyi utazás a földalatti szörnybirodalomtól az elmegyógyintézetig.

Protokoll (Radnóti Színház) Író: Térey János; r.: Valló Péter; fsz.: Fekete Ernő, Adorjáni Bálint, Csányi Sándor Mátrai Ágoston protokollfőnök a Külügyminisztériumban. Az állam lakája, szürke eminenciás. Korunk hőse. Jó családból származik, művelt, sármos és hiperérzékeny. Elég ennyi a boldogsághoz? Mit kezd a felelősséggel, a zárt életével, a szorongásaival?

Ördöglakat (Thália Színház – Madách Színház) Író: S. Shaffer; r.: Szirtes Tamás; fsz.: Gálvölgyi János, Nagy Sándor, Kovács R. István, Ruzik Gábor Az angliai Wiltshire kastélyának különc ura népszerű krimi-szerző. Otthonában minden a valóság határait feszegeti, minden a játékról, a szerepjátszás iránti rajongásáról szól. Ide csalja el feleségének csábítóját, a fiatal és jóképű Milo Tindle-t, de vajon csupán jó tanácsokkal akarja-e ellátni?

Pillantás a hídról (Örkény Színház) Író: A. Miller; r.: Mácsai Pál; fsz.: Csuja Imre, Für Anikó, Polgár Csaba, Debreczeny Csaba Az író ebben a drámájában a szenvedély útvesztőjét rajzolta meg. Azt az utat, amelyet Eddie Carbone, az egyszerű dokkmunkás végigjár a mostohalánya iránt felismert szenvedélyig, az árulásig és a becstelenségig.

Punk Rock (Pesti Színház) R.: Eszenyi Enikő; sz.: Lengyel Tamás, Bata Éva, Varju Kálmán, Réti Adrienn, Telekes Péter, Hegedűs D. Géza, Karácsonyi Zoltán, Herczeg Adrienn Egy angliai középiskolába új diák érkezik: Lilly, aki eddig városról városra, iskoláról iskolára utazott szülei miatt. William, a furcsa, visszahúzódó fiú veszi pártfogásba a kislányt, bevezeti az iskolai életbe.

Örökvirág (RS9 Színház) Író: Kal-Pintér Mihály; r.: Szefo; sz.: Vucsics Virág, Hetesi Beatrix, Szegedi Tamás András Bárhol és bármikor játszódhat ez a történet, lehet szó bármely társadalmi rétegben élő párról, akik már nem képesek visszanyúlni ahhoz a pillanathoz, amikor még lelkiismeret-furdalás nélkül tudták egymásnak mondani, szeretlek. Ám a szereplők sorsa azt is tökéletesen modellezi, hogyan tudjuk a másik ember lelkét két lábbal tiporni a szeretet nevében.

A pitbull cselekedetei (Tündérgyár) Író: Kárpáti Péter; sz.: Nagy Zsolt, Stefanovics Angéla, Szabó Zola, Stork Natasa, Lőrincz Zsuzsa, Boross Martin Az ősi legendák dühös prófétája, sok ezer éves kóborlás után ma reggel Budapestre érkezett. Leszállt a nemzetközi vonatról, kijött a Keletiből, bevetette magát a városba, ahogy pitbull a játszótérre – és ma este találkozik velünk…

Rükverc (Katona József Színház – Kamra) Író: Kerékgyártó István; r.: Máté Gábor; fsz.: Bodnár Erika, Szacsvay László, Pelsőczy Réka, Bán János Vidra Zsolt élettörténetét követhetjük nyomon – vis�szafelé, a halálától a születéséig. Megjelennek múltjának sorsfordító mozzanatai, szülei, szerelmei, egy-egy szép és számos kínos, vagy éppen tragikus esemény. Évtizedek állnak még előtte, hogy azokat teljes fölöslegességben végigélje.

fesztivál

2012. február 10.

JEGYVÁSÁRLÁSI AKCIÓ!

Tavasz a Tháliában! Vásároljon a Thália Humorfesztivál előadásaira jegyet a PORT.hu jegyszolgáltatási oldalán vagy a Libri Könyváruházakban, s megajándékozzuk egy 20%-os utalvánnyal, amelyet a Thália színház egyes előadásaira válthat be!

Az utalványok a PORT.hu jegyszolgáltatási oldalán és a Libri Könyváruházakban használhatók fel 2013. március 31-ig, az alábbi előadásokra: Millenáris B csarnok

A pillangók szabadok A humor forrása Vaknyugat Cseh Tamás Emlékest NŐnyugat

Házigazda: Simon Adrienn és Jáksó László

10:00–18:00

19:00–21:00

oroszlántánc, harcművészeti bemutatók, kulturális interaktív műsorok, kalligráfia, fotó és népművészeti kiállítások, keleti gasztronómia, tudományos előadások, sport-, és gyermekprogramok

a GuangXi Akrobatikus Társulat Gálaműsora

a belépés ingyenes!

www.holdujev.hu

www.facebook.com / holdujev

www.port.hu/jegy

Tizenegy perc Equus Egérfogó Vodkapolka Világszép nádszálkisasszony


22

SZÍNHÁZ – daraboló Sirály (Nemzeti Színház – Gobbi Hilda Színpad) Író: Csehov; r.: Alföldi Róbert; fsz.: Básti Juli, Farkas Dénes, Tompos Kátya, Földi Ádám Az Oroszország-szerte híres színésznő nyaralni érkezik bátyjához és fiához a vidéki birtokra, ahová magával hozza a híres és sikeres írót. A kellemesnek induló nyár fölkavarja a szenvedélyeket. Az íróba beleszeret a helyi földbirtokos színésznőnek készülő lánya, Nyina, aki eddig a színésznő fiával képzelte el a jövőjét.

A tanú (Thália Színház) R.: Balikó Tamás; fsz.: Cserhalmi György, Szombathy Gyula, Csányi Sándor, Schmied Zoltán, Kovács Vanda Egy nehéz történelmi kor letűnésének vígjátéka, melyben a fanyar humor és a keserédes nosztalgia játsszák a főszerepet. A hősi forradalom és Pelikán József gátőr elsöpörték a régi rendet. Büszkén, csillogó szemmel tekintenek a jövőbe. Új világ épül, ahol már végre minden jó lesz.

Vasárnap 16:48 (Bárka Színház – Cseh Tamás Terem) Író: Ö. v. Horváth; r.: Forgács Péter; fsz.: Gazsó György, Varjú Olga, Katona László, Gados Béla, Szilágyi Csenge, Pásztor Tibor, Parti Nóra, Spolarics Andrea Egy vasúti váltóőr gondatlanságából tömegszerencsétlenség alakul ki. A tragédiát hangosan ünnepelt felmentés követi, a felmentést pedig nem szűnő lelkiismeret-furdalás. És természetesen bűnhődés.

Semmi (Budapest Bábszínház) Író: J. Teller; r.: Hoffer Károly; fsz.: Blasek Gyöngyi, Szolár Tibor, Spiegl Anna „Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá” – mondja a nyolcadikos Pierre Anthon, majd kisétál az osztályteremből, és felül egy szilvafára, hogy onnan kiáltsa világgá az élet hiábavalóságát. Osztálytársai azonban elhatározzák, bebizonyítják neki, hogy érdemes élni.

Tizenhét hattyúk (Vígszínház – Házi Színpad) Író: Esterházy Péter; r.: Sopsits Árpád; sz.: Majsai-Nyilas Tünde A történet egy árván maradt lány sivár, profán kálváriája, akivel kikezd a nevelőapja, majd takarítónő lesz, szép ruhákról, illatszerekről és szerelemről ábrándozik, elveszti szüzességét, nős ember szeretője lesz, majd később a test és a lélek csábításainak egyaránt engedve a legkülönfélébb kalandokba keveredik.

Vénusz nercben (Pesti Színház) Író: D. Ives; r.: Marton László; sz.: Bata Éva, Telekes Péter Thomas, a pályakezdő rendező-drámaíró meghallgatást tart új darabjának főszerepére. A válogatásra jócskán megkésve érkezik Vanda, a vagány, látszólag teljesen szétszórt színésznő. A két fiatal élete ebben a színházi helyzetben menthetetlenül összefonódik.

Szent Johanna (Nemzeti Színház) Író: G. B. Shaw; r.: Alföldi Róbert; fsz.: Nagy Zsolt, Bánfalvi Eszter, Szabó Kimmel Tamás, Znamenák István, László Zsolt, Bodrogi Gyula Mi történik egy emberrel, akit meglátogat az Isten és feladatot, célt kínál a számára? Johanna kardot ragad, sereget szervez, férfiként küzd. Végül mindazok a férfiak, akik a hit bástyájaként maguk előtt tolták Johannát, máglyára segítik őt.

Úri muri (Nemzeti Színház) Író: Móricz Zsigmond; r.: Bezerédi Zoltán; fsz.: Nagy Zsolt, Schell Judit, Stohl András Ki ne hallott volna a legendás előadásról a régi Nemzetiben? Ki ne tudná, hogy híres film is készült belőle? Mégis érdemes megfogalmazni, miről szól a nagy klasszikus, mert az eredeti szándék nem azonos a legendával.

Virágos Magyarország (Katona József Színház) Író: Kovács Dániel–Vinnai András; r.: Kovács Dániel; fsz.: Ötvös András, Ónodi Eszter, Tasnádi Bence Egész Magyarország Tunyándra, egy kis alföldi falucskára figyel, hiszen itt ér véget a nagyszabású ünnepségsorozat, a SZÍVÜNK. Nyulassy Viola helybéli virágkötőt egy csodálatos virágszobor megalkotására kérték fel.

Tangó (Örkény Színház) Író: Mrožek; r.: Bagossy László; fsz.: Pogány Judit, Mácsai Pál, Für Anikó, Csuja Imre Az egyetemista Artúr, mint minden ifjú, lázad. Hogy megvívja saját harcát, a családján kísérletezik. Házi diktatúrát hoz létre, melyben szüleit, nagyszüleit bebörtönzi: megfordítja az idő kerekét, előkotorja a nagyszülők hagyományait, szóhasználatát, értékeit, ruha- és kelléktárát.

Vaknyugat (Átrium Film-Színház – Kultúrbrigád) Író: M. McDonagh; r.: Gothár Péter; fsz.: Alföldi Róbert, Rétfalvi Tamás, Mészáros Piroska Coleman és Valene, az apjukat nemrég egy különös baleset folytán elvesztett testvérpár egy Isten háta mögötti ír faluban, annak is a legszélén él. A nagy bánat közepette mindennapjaik nagy része egymás bosszantásával, hergelésével, átverésével és idegesítésével telik.

Woyzeck (Katona József Színház) R.: Ascher Tamás; fsz.: Bezerédi Zoltán, Keresztes Tamás, Jordán Adél, Fekete Ernő, Elek Ferenc 1821-ben, Lipcsében Johann Christian Woyzeck borbély több késszúrással megölte barátnőjét – a korabeli közvéleményt évekig lázban tartotta a latolgatás, beszámítható-e vajon Woyzeck. Robert Wilson és Tom Waits közös, saját Woyzeck-adaptációjának 2000-ben, Koppenhágában volt az ősbemutatója.

Az

bemutatja:

Éljen a rozsda!

PO OS KE PONNT TOS KEZZDDÉS ÉS!

tAréna Bwwudw.algtpestA maraton

SZERET...LEK

A HOPPart ÉS A MANNA ELŐADÁSA FÜGGETLEN THÁLIA PROJEKT RENDEZŐ: PELSŐCZY RÉKA 2013. JAN. 26., FEB. 10., 19:30 THÁLIA SZÍNHÁZ / MIKROSZÍNPAD

február 15.,., 16. és Jegyek kaphatók a Ticket Express jegyirodáiban és az Eventim hálózatában. www.tex.hu

17.

.postr.hu

ShowTime Budapest produkció | www.showtime.hu | www.lgt.hu

www.kulturpart.hu


24

SZÍNHÁZ – műsor Átrium Film-Színház

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Bárka Színház

Belvárosi Orlai Produkciós Iroda

19:00 Látja Isten, hogy állok a napon – Hobo

1

péntek

19:30 Utolsó pillanat – Figura

2

15:00 Koto és Kaori

19:00 Meanwhile in Kansas – 011-es Alkotócsoport

14:30 Jadviga párnája

19:30 A téboly hétköznapjai – Figura

3

19:30 „Mesék rólam, rólad – egy kis zenével”

11:00 MeseLadik 19:00 A harmadik hullám

17:00 Edith Piaf

19:30 Arany-légy – Figura

szombat vasárnap hétfő

5

20:00 LOVE'N GO – Duda Éva

19:00 De Sade pennája

20:00 Gyógyír északi szélre

19:00 G.I.T.T.

kedd 19:00 A harmadik hullám

6 7

19:00 Arthur the King 2. – The Round Table – angol nyelven

19:00 Nehéz

8

19:00 ARTHUR THE KING 2. – THE ROUND TABLE – angol nyelven

19:00 Tengeren

9

15:00 Vaknyugat – Kultúrbrigád

19:00 A teljes tizedik évad

péntek

15:00 Édes Rózám (Déryné szerelmei) 20:00 Esőember

19:30 Édes Rózám (Déryné szerelmei)

15:00 Meanwhile in Kansas – 011-es Alkotócsoport

10

vasárnap

19:30 LEÉRTÉKELÉS – Zadam 17:00 Bandy-lányok

10:00 Jégvirág – Marica Bábszínháza

11 12

19:00 Szabadesés – utolsó ea.

13

19:00 Mulatság

kedd

19:00 Parasztopera - Pintér Béla Társ.

19:00 De Sade pennája

15

19:00 Arthur the King 2. – The Round Table – angol nyelven

19:00 A teljes tizedik évad

20:00 Ez a Hely – Kulka János

19:30 BartóKodály – Badora

19:00 Dogville

19:00 Kramer kontra Kramer

19:30 BartóKodály – Badora

20:00 Kutyaszorítóbban – 011-es Alkotócsoport

15:00 A nagy négyes

10:00 Bumba – Apró Színház, Jászai Mari Színház

16

19:30 Belső Gyermek – Pulzus, Füge

szombat 15:00 Vaknyugat – Kultúrbrigád

18

hétfő

19

20:00 Mester és Zuriel – Botafogó

20

19:00 Szóljon hangosan a néma – magyarhangya

19:00 Lángoló kerékpár – utolsó ea.

21

19:00 A mizantróp – Spirit Színház

19:00 East Balkán

22

20:00 Negatív varieté

19:00 A harmadik hullám

20:00 Gyógyír északi szélre

19:30 Játék? – Varidance

23

15:00 Fényakrobaták 19:30 Four Bones Quartet

19:00 Fahrenheit 451

20:00 Ez a Hely – Kulka János

19:30 Játék? – Varidance

11:00 MeseLadik 18:00 Iskola a határon

15:00 Esőember

10:00 Farsangi zenebona – Marica Bábszínháza

kedd

szerda csütörtök

10:00 Bumba – Apró Színház, Jászai Mari Színház

19:30 Valika világa – Pulzus, MaNNa, Füge

péntek szombat

24

vasárnap

19:00 Nehéz

hétfő

19:30 A harmonikás – Szabó Ádám

26

20:00 Ruben Brandt – Forte

19:00 East Balkán

20:00 A nagy négyes

27

20:00 Vaknyugat – Kultúrbrigád

19:00 Éjféli mesék

19:00 Jadviga párnája

28

19:30 Egy kicsit ide, egy kicsit oda – Bíró Eszter, Falusi Mariann

19:00 Vasárnap 16:48

kedd

csütörtök

19:00 Angéla evangéliuma 19:00 Jó zsaru – rossz zsaru

15:00 Ármány és szerelem

3

10:30 Csizmás kandúr BÓBITA MATINÉ 14:30 Lúdas Matyi

15:00, 19:00 Szép nyári nap

15:00, 19:00 Illatszertár 19:00 G.Ö.R.CS.

11:00 Mézga Géza

4

10:00 Lúdas Matyi 19:00 Übü király és a magyarok

5

18:00 Líra és Epika

10:00 Erdei kalamajka

19:00 Francia rúdugrás

6

10:00 Csizmás kandúr

10:00 Erdei kalamajka 19:00 Rómeó és Júlia

19:00 A 88. utca foglyai

10:00 Cirkusz az erdőben

7

10:00 Csizmás kandúr 18:00 Líra és Epika

10:00 Erdei kalamajka 19:00 Rómeó és Júlia

19:00 Semmi pánik

10:00 Cirkusz az erdőben

8

10:00 Icinke-picinke tündér 18:00, 20:30 Piroska, a farkas

10:00 Erdei kalamajka 18:00 Cigányszerelem

19:00 Pletykafészek

9

10:30 Óz, a nagy varázsló 14:30 Líra és Epika

11:00 Oszi Boszi... 15:00, 19:00 Cigányszerelem

19:00 Black Comedy

10

10:30 Csipkerózsa

11:00 Erdei kalamajka 15:00, 19:00 A Csárdáskirálynő

15:00 A Hang-villa titka 19:00 Angéla evangéliuma

11

10:00 Csipkerózsa 18:00 Semmi

17:00 Viktória

15:00 A Hang-villa titka 19:00 S.Ö.R.

12

10:00 János vitéz 18:00 Semmi

13

10:00 János vitéz 15:00 Pettson és Findusz

19:00 Viktória 19:30 A kaukázusi krétakör

19:00 Jó zsaru – rossz zsaru 19:00 És Rómeó és Júlia...

14

10:00 Lúdas Matyi 15:00 Minden egér szereti a sajtot

18:00 Viktória 19:30 A kaukázusi krétakör

19:30 Black Comedy

csütörtök

15

10:00 Icinke-picinke tündér

19:00 Viktória

19:00 Francia rúdugrás 19:00 Mégis, kinek az élete?

szombat

16

10:30, 15:00 Minden egér szereti a sajtot

15:00, 19:00 Ragyogás – Dolhai Attila 19:30 Tavaszébredés

19:00 A vándor-színész mesél 19:00 Az ígéret földje (16)

17

10:30, 15:00 Marcipán cica meg az oroszlánság

15:00, 19:00 Marica grófnő 15:00 Tavaszébredés – zártkörű 19:30 Tavaszébredés

19:00 Cabaret

18

10:00 Marcipán cica meg az oroszlánság

19:30 Jövőre, veled, ugyanitt!

19:00 Illatszertár

18:00 Ármány és szerelem

hétfő

19

15:00 A hattyúk tava

19:00 Marica grófnő 19:30 Jövőre, veled, ugyanitt!

19:00 Francia rúdugrás 19:00 New York-i komédia

10:00, 14:00 Jancsi és Juliska

20

10:00 A hattyúk tava

17:00 Marica grófnő 19:30 Jövőre, veled, ugyanitt!

19:00 Egy nyári éj mosolya

21

15:00 Túl a Maszat-hegyen 18:00 KIVI

19:00 Rebecca 19:30 Lili bárónő

19:00 Caveman 19:00 Mégis, kinek az élete?

22

10:00 Túl a Maszat-hegyen 18:00, 20:30 Piroska, a farkas

19:00 Rebecca 19:30 Lili bárónő

19:00 Illatszertár

23

10:30, 16:00 Misi mókus vándorúton 14:30 Pettson és Findusz

15:00, 19:00 Miss Saigon

19:00 Illatszertár

24

10:30 A brémai muzsikusok 15:00, 17:30 A kis hableány

15:00 Miss Saigon

15:00, 19:00 Pletykafészek 19:00 G.Ö.R.CS.

25

10:00 A brémai muzsikusok 18:00 Kivi

19:30 Lili bárónő

26

10:00, 15:00 Óz, a nagy varázsló 18:00 Kivi

19:00 Elisabeth

kedd

19:00 Black Comedy 19:00 S.Ö.R.

27

18:00 Semmi

19:00 Elisabeth

19:00 Az ígéret földje (16) 19:00 Az ötödik Sally

28

10:00 Misi mókus vándorúton 15:00 Pettson és Findusz

19:00 Elisabeth

19:00 New York-i komédia 19:00 Angéla evangéliuma

hétfő

szerda csütörtök

szombat vasárnap

17:00 Énekes madár

19:00 Nézőművészeti Főiskola

péntek

vasárnap

kedd

szerda csütörtök péntek szombat vasárnap

25

szerda

19:00 Borban a vigasz! – Lovagrendi Operett Gála 19:30 Parasztopera

2

szombat

szerda

14

17

15:00 Rózsa és Ibolya

1

péntek

kedd

szerda

vasárnap

19:00 Ki a hunyó, avagy Bubus

hétfő

hétfő

péntek

Gózon Gyula Kamaraszínház

19:00 Mégis, kinek az élete? 19:00 Caveman

péntek

szombat

csütörtök

Centrál Színház

19:00 Borban a vigasz! 19:30 Parasztopera

kedd

szerda csütörtök

Budapesti Operettszínház

10:00 Rózsa és Ibolya 18:00 Semmi

vasárnap

20:00 Az isteni Sarah

4

Budapest Bábszínház

Bethlen Téri Színház

műsor – SZÍNHÁZ

hétfő

szerda csütörtök

10:00 Csecsemőszínház 17:00 Antigoné

17:00 Antigoné

11:00 Oliver!

25


26

SZÍNHÁZ – műsor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Holdvilág Kamaraszínház

Játékszín

1

péntek 19:00 Jutalomjáték

2 3

16:00 Mátyás király és a cinkotai kántor

19:00 Mr. és Mrs.

5 6

14:00 Ágacska

7

10:00 Ágacska

16:00 Árgyélus királyfi

vasárnap

16:00 A Talamba Ütőegyüttes koncertje

11

hétfő

12

19:00 Acélmagnóliák

kedd

csütörtök 19:00 Mr. és Mrs.

15

péntek

16 17

16:00 A Talamba Ütőegyüttes koncertje

18

19:00 Jutalomjáték

vasárnap hétfő

19 20

14:00 Hófehérke és a hét törpe

21

10:00 Hófehérke és a hét törpe

22

19:00 Mr. és Mrs.

23

19:00 Az utolsó hősszerelmes

péntek

Jegyek a helyszínen és az ismert jegyrendszereken keresztül válthatók!

11

16:00 Rómeó és Júlia 20:00 Sóska, sültkrumpli

12

19:30 A Rózsák háborúja

13

19:00 Feketeszárú cseresznye

14

19:00 Balfácánt vacsorára!

15

19:00 Mici néni két élete

16

19:00 Hajmeresztő – Turay Ida Színház

20:00 Shakespeare Szonettek

17

10:00 Holle anyó 19:00 Balfácánt vacsorára!

18:00, 21:00 A Dohány utcai seriff – Füge, Kaposvári Egyetem

18

19:00 A vihar

csütörtök

szombat vasárnap

19:00 Kései találkozás

18:00, 21:00 A Dohány utcai seriff – Füge, Kaposvári Egyetem

szerda

20

19:00 Egy szerelem három éjszakája

21

19:00 Hajmeresztő

22

19:00 Indul a bakterház – Turay Ida Színház

19:30 Made in China – Krétakör, Mezitlábas zenészek

23

10:00 Péter és a farkas 19:00 A nagymama

19:00 A hideg gyermek – SzFE

24

15:00 Egy szerelem három éjszakája

25

19:00 Csetepaté Chioggiában

26

19:00 Édes fiaim

27

19:00 Magányos cédrus 19:30 Paraszt Dekameron

19:00 EGYSZER VOLT, HOL NEM VOLT...HU

28

10:00 Holle anyó 19:00 Sóska, sültkrumpli

19:00 Egyszer volt, hol nem volt...hu

péntek 16:00 Hófehérke és a hét törpe

vasárnap

szombat 19:00 Acélmagnóliák

25

hétfő

vasárnap

26 kedd

hétfő

27

14:00 Jancsi és Juliska

28

10:00 Jancsi és Juliska

Túl a 125. előadáson! Főszerepben:

Bánfalvy Ági és Harmath Imre

Az előadások helyszíne:

csütörtök

szombat

csütörtök

hétfő

kedd

csütörtök

Info: 06 1 486 34 00

15:00 Édes fiaim

19

szerda

szerda

10

vasárnap

hétfő

kedd

Az előadás este 7 órakor kezdődik.

19:00 ÉDES FIAIM

péntek

szombat

2013. február 21.

9

szombat

szerda

14

(Bp, Rákóczi út 21.)

11:00 Édes fiaim – nyfp. 19:00 Édes fiaim

kedd

14:00 Holle anyó

szerda

Az előadás helyszíne: Uránia Díszterme

8

péntek

szombat

24

20:00 Rejtőzködők

5

7

9

Trokán Péter, Hujber Ferenc, Kiss Ramóna, Gubás Gabi, Száraz Dénes, Pindroch Csaba, Németh Kristóf

15:00 A nagymama

hétfő

csütörtök

péntek

Főbb szerepekben: Bánfalvy Ági,

11:00 Karmesterjáték gyermekeknek – Bélaműhely 19:00 Karmesterjáték – Bélaműhely

6

8

PRÓZAI ŐSBEMUTATÓ SZTÁRSZEREPOSZTÁSBAN!

19:00 A nagymama

3

szerda

csütörtök

a színmű

20:00 Játékok

A Bánfalvy Stúdió bemutatja Bernard Slade világhírú darabját!

kedd

szerda

Szabó Magda

19:30 A Rózsák háborúja

4

19:00 Az utolsó hősszerelmes

kedd

13

2

vasárnap

4

A Bánfalvy Stúdió bemutatja:

1

szombat

hétfő

10

Jurányi Inkubátorház 20:00 Játékok

péntek

szombat vasárnap

József Attila Színház 19:00 A doktor úr – Turay Ida Színház

műsor – SZÍNHÁZ

Thália Színház - Új Stúdió (Bp, Nagymező utca 22-24.)

2013. február 14. 19.30 2013. február 15. 19.30 2013. március 24. 15.00 és 19.30 2013. április 17. 19.30 2013. április 18. 19.30

kedd

szerda csütörtök

Info: 06 1 311 06 35 Jegyek a helyszínen és az ismert jegyrendszereken keresztül válthatók!

27


28

SZÍNHÁZ – műsor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Karinthy Színház

Katona József Színház – Kamra

Katona József Színház

19:30 Shirley Valentine (Hököm)

19:00 A hős és a csokoládékatona 19:30 Kicsi nyuszi hopp hopp (Sufni)

19:00 Janika

15:00 Pinokkió 19:30 Mennyekbe vágtató prolibusz (Sufni)

szombat

3

15:00 A templom egere

19:00 A nyaralás

vasárnap

4

17:00 Tanár úr, kérem!

19:00 A mizantróp

hétfő

5

19:30 Portugál

kedd

6

19:00 Farsang

szerda

1

péntek

2

szombat vasárnap hétfő kedd szerda

Klebelsberg Kultúrkúria

1

19:00 Top Dogs

17:00 Magyar táncház gyerekeknek

2

15:00, 19:00 Heldenplatz

15:00 Csiribiri Farsang – Somos Együttes

3

19:00 Rükverc

4

19:00 Elnöknők

5

19:00 Virágos Magyarország

6

22:00 Eleje – Notóriusok 30.1

7

19:00 Virágos Magyarország

8

19:00 A hét asszonya – KÉK, Orlai Prod.

9

15:00 Top Dogs

péntek

csütörtök

7

19:00 Lovagias ügy

19:00 Anamnesis – Szputnyik

8

19:00 Janika

20:00 A mizantróp

péntek

9

19:00 Szent Péter esernyője

19:00 Kispolgárok 19:00 Szókratész védőbeszéde (Sufni)

szombat

19:00 Őrült nők ketrece

16:00 A hős és a csokoládékatona

vasárnap

11

19:00 A hős és a csokoládékatona

hétfő

11

19:00 NOTÓRIUSOK 30.2 – ELMENTEK

19:00 Cigányok 19:00 Csendet akarok (Sufni)

12 kedd

19:00 Alibi

12

19:00 A nyaralás 19:30 Hullám és gumikötél (Sufni)

13

19:00 Rükverc

13

14

19:00 Nordost

19:30 Mesterkoncertek – Gavriel Lipkind, Grazioso

19:00 Heldenplatz

9:00, 10:30 Mese a Kutyusról meg a Cicusról 14:30 Pom-pom meséi 17:00 Magyar táncház gyerekeknek

csütörtök péntek szombat

10

vasárnap hétfő kedd

szerda

14

17:00 Egyenlőség

19:00 „Ledarálnakeltűntem”

15

19:00 Marilyn Monroe csodálatos halála 19:30 Orfeumjáték (Hököm)

19:00 Farsang

16

19:00 Lovagias ügy

15:00 Pinokkió 20:00 Színházcsinálók

15:00 Szegény Dániel

11:00 Pinokkió 19:00 Kispolgárok 19:30 MAGYARMESÉK (Sufni)

szombat

17

vasárnap

18

hétfő

19

17:00 Az Apostol (Hököm)

csütörtök

15

péntek

16

19:00 A mi osztályunk

17

15:00 Top Dogs

18

19:00 Virágos Magyarország

19

19:00 Virágos Magyarország

20

19:00 A mi osztályunk

szombat vasárnap

19:00 Portugál 19:00 Kicsi nyuszi hopp hopp (Sufni)

hétfő

19:00 Anamnesis – Szputnyik

kedd

kedd

20

19:00 Bánk bán 19:00 Szókratész védőbeszéde (Sufni)

21

csütörtök

21

csütörtök

22

22

19:00 Janika

19:00 Woyzeck

23

15:00 Egyenlőség

19:00 A nyaralás 19:00 Origo (Sufni)

szombat

24

15:00 Szent Péter esernyője

19:00 Musik, Musikk, Musique 19:00 Origo (Sufni)

vasárnap

péntek szombat vasárnap 17:00 Tom Sawyer kalandjai

hétfő

19:00, 21:00 A Gondnokság

10:00 Zenélő nemzetek – nemzeti zenék – Eckhardt Gábor 14:30 A zsiványtanya

19:00 Rükverc

19:00 Csík Zenekar

16:00, 19:30 A mi osztályunk

11:00 Repülési lecke kezdőknek 15:00 Az operairodalom gyöngyszemei 10:00 Az állatok farsangja

péntek

23 24

19:30 Hullám és gumikötél (Sufni) 20:00 Kistehén Melanko Est

25

19:00 A mi osztályunk

hétfő

26

17:00 Koldus és királyfi

20:00 Musik, Musikk, Musique

26

19:00 Áll a bál

27

19:00 Lovagias ügy

19:00 Cigányok 19:30 Magyarmesék (Sufni)

szerda

27

19:00 A hét asszonya – KÉK, Orlai Prod.

28

19:00 Szegény Dániel

19:00 A nyaralás – zártkörű ea.

28

19:00 Rükverc

kedd

szerda csütörtök

19:00 Dalnokklub – Ferenczi György, Rackajam

szerda

szerda

25

19:00 Szegény Dániel – Karinthy Színház

szerda

csütörtök péntek

19:30 LGT koncert

10

kedd

csütörtök

műsor – SZÍNHÁZ

29


30

SZÍNHÁZ – műsor Kolibri Gyermekés Ifjúsági Színház

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Kolibri Fészek, Pince és Teázó

1

10:30 Kippkopp és Tipptopp

2

Marczibányi Téri Művelődési Központ

Magyar Színház

19:00 Jézus Krisztus szupersztár

16:00 Tom Sawyer és Huckleberry Finn kalandjai

9:30, 11:00 Kippkopp és Tipptopp

10:30 Négyszögletű Kerek Erdő 15:00, 19:00 Jézus Krisztus szupersztár

15:00 A kisfiú meg az oroszlánok 19:30 Házasságon innen, házasságon túl

szombat

15:00, 19:00 Jézus Krisztus szupersztár

17:00 Rumini 19:30 Házasságon innen, házasságon túl

vasárnap

péntek szombat

Madách Színház

15:00 Vadászjelenetek... 19:00 Csodalépés

4

19:00 Calcutta trió

10:00 Bábok – KÁVA – zártkörű ea.

19:00 Hazafit nekünk!

15:00 Bánk bán – junior

5

19:00 Kex és Tea – Momentán Társulat

19:00 Hazafit nekünk!

15:00 A fösvény

6

19:00 „Húzni – vonni” – Grazioso

19:00 Három nővér

19:00 Egy lócsiszár virágvasárnapja

7

9:00 Fivérek 19:00, 20:30 Guzsalyas táncház

19:00 A tanítónő

15:00 Sirály

csütörtök

8

10:00 Apalabirintus – Káva

19:00 Hazafit nekünk!

15:00 Sirály

15:00 Úri muri

19:00 Magyar ünnep 19:30 The Complete Works of William Shakespeare

15:00 A holdbeli csónakos

19:00 Tizenkét dühös ember

19:00 Angyalok Amerikában

19:00 Csongor és Tünde

19:00 Egyszer élünk...

19:00 Kvartett

19:00 Az ember tragédiája

15:00 Náthán gyermekei

10:00 Digó – KÁVA – zártkörű ea.

15:00 Az ember tragédiája

19:00 Orfeusz alászáll

15

10:00 Digó – KÁVA – zártkörű ea. 19:00 Apalabirintus - Káva 20:00 Ahogy azt az apám...

15:00 Hamlet

16

20:00 Ahogy azt az apám elképzelte

11:00 Az éjszaka zenéi 19:00 Úri muri

5

10:00 Emil és a detektívek

15:00 Százlábúak láb alatt 19:00 Klamm háborúja

kedd

17:00 Mario és a varázsló

10:30 Kukacmatyi

19:00 A Napsugár fiúk 19:30 Lélek színpada – Müller Péter

15:00 Mario és a varázsló

15:00 Alice Csodaországban

19:00 József és a színes szélesvásznú álomkabát

17:00 Helló, náci!

19:00 József és a színes szélesvásznú álomkabát

19:30 Házasságon innen, házasságon túl

9:30, 11:00 Toda – a csoda gyereknyelven!

10:30 Lúdas Matyi 15:00, 19:00 József és a színes...

15:00 A kisfiú meg az oroszlánok 19:30 Kolpert Úr

szombat

10:30 Spárga-tengeralattjáró

10:30 A Négyszögletű Kerek Erdő 15:00, 19:00 József és a színes...

15:00 Rumini

vasárnap

8

péntek

9

szombat

9:30, 11:00 Négy évszak – Bozsik Yvette Társ.

10

vasárnap

szerda

10:30 Spárga-tengeralattjáró 17:00 Bunyósszív

12

15:00 Kövek

17:00 Bunyósszív

19:00 Furcsa pár – Furcsán!

13

15:00 Kövek

15:00 Semmiség 17:00 Cyber Cyrano

19:00 Furcsa pár – Furcsán!

14

15:00 Játsszunk Háry Jánost!

15:00 Kukacmatyi 17:00 Cyber Cyrano

19:00 1x3 néha 4

16:00 Tom Sawyer és Huckleberry Finn kalandjai

19:00 Páratlan páros 1.

19:30 Háromszögek

15:00, 19:00 Csoportterápia

15:00 Rumini

szerda csütörtök

15

9:30, 11:00 Tekergő

9:00 Mézeskalácsház – Kerekasztal

13

9:00 Mézeskalácsház – Kerekasztal

14

9:30, 11:00, 14:30 Péter és a farkas 19:00, 20:30 Guzsalyas táncház

csütörtök

péntek szombat

10:00 Bors néni

10:30 Moha és Páfrány

15:00, 19:00 Csoportterápia

vasárnap

15:00 Tom Sawyer és Huckleberry Finn kalandjai

18

15:00 Szentivánéji álom

15:00 Moha és Páfrány 17:00 Delete

19

10:00 Szentivánéji álom

10:30 Moha és Páfrány 17:00 Delete

19:00 A Napsugár fiúk

20

15:00 Chaplin in the early years

10:30 Boni és Klájd kereket old 17:00 Helló, náci!

19:00 Az Operaház fantomja

19:00 Kár, hogy kurva

15:00 Boni és Klájd kereket old 17:00 Kikatt

19:00 Az Operaház fantomja

19:00 Arzén és levendula

hétfő kedd

szerda

21

csütörtök

19:30 Facér pasi naplója

17

vasárnap

19 kedd

21

csütörtök

23

10:00 Bors néni

15:00, 19:00 Az Operaház fantomja

11:00 Andersen

péntek

24

15:00 János vitéz

9:30, 11:00 Kippkopp gyerekei

10:30 Lúdas Matyi 15:00, 19:00 Az Operaház fantomja

15:00 Kopogós römi 19:00 Sweet Charity

szombat

25

15:00 János vitéz

10:30 Kippkopp gyerekei 17:00 A webáruház

19:00 Sors bolondjai

vasárnap

26

10:00 János vitéz

15:00 Moha és Páfrány 17:00 A webáruház

19:00 Sors bolondjai

hétfő

27

15:00 Locspocs, a kis tengeri szörny

10:30 Semmiség 18:00 Lila története

19:00 1x3 néha 4

19:30 Facér pasi naplója

26

28

10:00 Locspocs, a kis tengeri szörny

17:00 Lila története

19:00 A Napsugár fiúk

19:00 My Fair Lady

szerda

péntek

kedd

csütörtök

10:00 Hinta-palinta – Ciróka Bábszínház

20

16:00 Rumini

hétfő

19:00 A magyar Belmondó – Neptun Brigád, MaNNa

szerda

19:00 Az Operaház fantomja

vasárnap

10:00 Kőketánc gyermektáncház 15:00 Wagner Társaság koncertje

20:00 Korijolánusz – HOPPart

18

11:00 Játsszunk Háry Jánost!

szombat

11:00 Gubanc – Káva

hétfő

22

szerda

10:00 Kőketánc gyermektáncház 16:00 Csiribiri – Halász Judit

12 szerda

szombat

17

10

kedd

péntek

16

9

11

10:00 Bors néni

kedd

19:00 hamlet.ws – Krétakör

péntek

hétfő

11

hétfő

19:00 Én vagyok a Te

19:00 Angyalok Amerikában

hétfő

csütörtök

15:00 Hamlet 15:00 Korijolánusz – HOPPart

10:30 Százlábúak láb alatt

7

15:00 A fösvény

10:00 Kőketánc gyermektáncház

15:00 Emil és a detektívek

szerda

19:00 Hamlet

3

4

6

Nemzeti Színház – Gobbi Hilda Színpad, Kaszás Attila Terem

10:00, 16:00 Kucok 17:00 A karnevál vége – Spirit Színház

10:30 Százlábúak láb alatt

kedd

Nemzeti Színház – Nagyszínpad

2

15:00 Emil és a detektívek

hétfő

10:00 Gubanc / Digó – KÁVA – zártkörű ea.

1

péntek

3

vasárnap

Mu Színház

műsor – SZÍNHÁZ

19:00, 20:30 Guzsalyas táncház

22 23

19:00 Neil Young sétány

24

10:00 Kőketánc gyermektáncház 19:00 Az idő vasfoga

10:00 Bábok – KÁVA – zártkörű ea. 10:00 Bábok – KÁVA – zártkörű ea. 19:00 Bábok 20:00 CSEND 20:00 SYSTEM 32

19:30 The Complete Works of William Shakespeare

20:00 System 32 20:00 Csend

19:00 AMPHITRYON 19:00 Amphitryon

25

10:00 Bábok – Káva

19:00 Hamlet

15:00 Sirály

19:00 Hamlet

15:00 Tartuffe

19:00 Szent Johanna

15:00 Náthán gyermekei

19:00 Három nővér

19:00 Egy lócsiszár virágvasárnapja

kedd

27 28

csütörtök

10:00 Bábok – Káva 20:00, 21:00 Guzsalyas táncház

19:00 hamlet.ws – Krétakör 22:00 karamazov – Füge

31


32

fidelio_62x190mm:Layout 1

SZÍNHÁZ – műsor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Nemzeti Táncszínház

Örkény Színház

1

19:00 A hülyéje

2

19:00 Colores del Tango

19:00 Tangó

3

19:00 Tántorgók – Fitos Dezső Társ.

15:00 A vihar

4

19:00 Szolidaritás – Gálaest a független táncművészetért

19:00 Pillantás a hídról

5

10:30, 15:00 Zene-bona, szana-szét – Honvéd

19:00 Tarelkin élete – utolsó ea.

kedd

6

9:30, 11:00 Vackor kalandjai – InverseDance

19:00 Jógyerekek képeskönyve

szerda

péntek

vasárnap hétfő kedd szerda

19:00 Feketetó – Duna Művészegyüttes

19:00 Azt meséld el, Pista! 19:00 Peer Gynt

10:30 Péter és a farkas – Bozsik Yvette Társulat

19:00 Két néni, ha megindul

11

19:00 Le villi – Lidércek

12 kedd

15:00 Ami a szívedet nyomja – Duna Táncműhely

19:00 Ibusár

13

19:30 Karma, az élet játéka

19:00 Tangó

KOVÁTS Adél

2013. 02. 27. és 02. 28. 20 óra, Szkéné Színház 1111 Bp., Műegyetem rakpart 3. K ép. II. em.

jegyfoglalás jegy@szkene.hu +36 20 384 6049 jegyvásárlás BME K ép. II/94 hétfő, szerda: 15-19h csütörtök: 12-15h www.szkene.hu www.orlaiprodukcio.hu David Harrower engedélyét a Casarotto Ramsay & Associates Ltd. és a Hofra Kft. (www.hofra.hu) közvetítette.

19:00 A vágy villamosa

18:30 Benkó Dixieland Band Klub

7

19:00 Szó és zene

19:00 Kaland

8

19:00 Príma környék

9

19:00 Vénusz nercben

19:00 Libikóka

10

14:30 Vénusz nercben

15:00 Illemtan gyerekeknek

12

19:00 Szó és zene

19:00 Az igazi

13

19:00 Sylvia

18:30 Benkó Dixieland Band Klub

14

19:30 Magdaléna Rúzsa

15

19:00 Príma környék

19:00 Hát hogy szeret maga engem?

16

19:00 A dzsungel könyve

19:00 Libikóka

vasárnap

17

11:00, 14:30 A dzsungel könyve

18

19:00 A dzsungel könyve

19

19:00 Mikve

20

19:00 Játszd újra, Sam!

18:30 Benkó Dixieland Band Klub

19:00 FOLKLÓR-KALENDÁRIUM II. TÉLI TÁNC – Honvéd

21

19:30 Magdaléna Rúzsa

19:00 Bányavirág

22

19:00 Mikve

19:00 Pedig én jó anya voltam

23

19:00 A vágy villamosa

19:00 Az igazi

24

11:00 A dzsungel könyve 19:00 Vénusz nercben

15:00, 19:00 Karácsonyi ének

kedd

19:00 Bonyodalmas balkáni lakodalmas – Pécsi Balett

19:00 Merlin, avagy Isten, Haza, Család – HOPPart

péntek

11:00 A sötétben látó tündér 19:00 Pillantás a hídról

szombat

19:00 Macskajáték

18

19:00 Két néni, ha megindul

19

19:00 A vihar

20

19:00 Liliomfi

hétfő

kedd

szerda

szerda

21

10:30, 15:00 80 NAP ALATT A FÖLD KÖRÜL – Budapest Táncszínház

19:00 Liliomfi

22

19:00 Bál, avagy a táncos mulatság – Bozsik Yvette Társ.

19:00 Kasimir és Karoline

péntek

19:00 Jógyerekek képeskönyve

szombat

15:00 János király 19:00 Ibusár

vasárnap

péntek

23

szombat

24

10:30 Csipkerózsika – Honvéd

vasárnap

csütörtök

19:00 Finito

25

hétfő

26

19:00 Rómeó és Júlia – Badora 19:30 Magyar graffiti

19:00 Liliomfi

kedd

27

19:00 A jövő csillagai – MTF

19:00 Merlin, avagy Isten, Haza, Család – HOPPart

28

10:30, 15:00 Tengertánc – Dunaújvárosi Bartók TSZ

19:00 Peer Gynt

szerda csütörtök

Fordította: Radnai Annamária

Szereplők:

hétfő

kedd

csütörtök

MELÓDIA

csütörtök

16

rendező

6

VARSÓI

11

19:00 A hülyéje

szombat

PETŐ Kata MUCSI Zoltán

15:00, 19:00 Karácsonyi ének

szerda

14

BLACKBIRD

5

19:00 Príma környék

hétfő

szerda

17

19:00 Mikve

vasárnap

hétfő

vasárnap

4

szombat

csütörtök

David Harrower

11:00, 14:30 Túl a Maszat-hegyen

LEONYID ZORIN

péntek

10

15

3

19:00 Bányavirág

csütörtök

9

péntek

19:00 Billy világa – utolsó ea.

hétfő

szombat vasárnap

2

vasárnap

19:00 Tangó

7 8

1

szombat

csütörtök péntek

Pinceszínház

19:00 Monokli

péntek

szombat

Az Orlai Produkciós Iroda bemutatja

Pesti Színház

19:00 A fából faragott királyfi/ Les Préludes – GG Tánc Eger

16.1.2013

műsor – SZÍNHÁZ

hétfő

25

10:00 Illemtan gyerekeknek 19:00 Varsói melódia

26

19:00 Bányavirág

Gryllus Dorka Simon Kornél Díszlet-jelmez: Dőry Virág Zene: Varga Judit Asszisztens: Kis-Kádi Judit

RENDEZŐ: KŐVÁRY KATALIN

kedd

27

19:00 Mikve

18:30 Benkó Dixieland Band Klub

28

19:00 Príma környék

19:00 Varsói melódia

szerda csütörtök

Pinceszínház

1093 Budapest, Török Pál u. 3. Tel.: 218-0116 • www.pinceszinhaz.hu

33

16:


34

SZÍNHÁZ – műsor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Radnóti Színház

Az előadás az Óbudai Társaskör, a Kultkikötő és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésével jött létre.

1

18:00 Ráhangoló 19:00 Jelenetek egy házasságból

2

19:00 Úr és kutya

3

11:00 Vasárnapi Szalon 17:00 Holt lelkek

péntek

A

3

vasárnap

4

19:30 Furcsa párok

5

19:30 A kappan, a csirke és a marabu...

6

19:30 Napfény kettőnknek

7

19:30 BÚCSÚ A SZERELEMTŐL

8

19:30 Széllel szembe – Jordán Tamás

9

11:00 Bazsó és Borka 19:30 Tavaszváró hangverseny – Vásáry André

hétfő

5

19:00 Holt lelkek

kedd

6

18:00 Ráhangoló 19:00 Kurázsi mama…

szerda

7

19:00 Jelenetek egy házasságból

8

19:00 Bolha a fülbe

18:00 Ezeregyév – ExperiDance

péntek

19:00 Vágyvillamos

11,:00, 15:00 Zsuzsika hangja 19:00 Nagyidai cigányok – ExperiDance

szombat

10

17:00 A Főfőnök

15:00, 19:00 Toldi

vasárnap

11

19:00 Holt lelkek

12

19:00 Vágyvillamos

13

19:00 A Főfőnök

14

19:00 Holt lelkek

csütörtök

15

19:00 Protokoll

16

19:00 Jelenetek egy házasságból

17

10:30, 15:00 Bárány Boldizsár 18:00 Vasárnapi Szalon

19:00 Monte Cristo grófja – Békéscsabai Jókai Színház

vasárnap

18

10:30 Bárány Boldizsár

19:00 Monte Cristo grófja – Békéscsabai Jókai Színház

hétfő

19

19:00 A Főfőnök

19

19:30 Rózsavölgyi Classic

20

19:00 Libikóka – Krizsó Szilvia

20

19:30 Odaadó hívetek, Surik

21

10:30 Bárány Boldizsár

21

19:30 Pereg a Film...zene

19:00 Pinter '2 in 1' – Formiusz, Főnix

22

19:00 Jelenetek egy házasságból

péntek

22

19:30 Széllel szembe – Jordán Tamás

19:00 A fenyegetett gyilkos anatómiája

23

19:00 Kurázsi mama és gyerekei

szombat

23

11:00 Bazsó és Borka 19:30 Napfény kettőnknek

19:00 A fenyegetett gyilkos anatómiája

24

17:00 Naftalin

19:00 Boldogság 69:09 – ExperiDance

19:00 Protokoll

11:00, 15:00 Tündérmese – Honvéd 19:00 FRANK SINATRA – A HANG

hétfő

25

19:30 „...sárból, napsugárból...” – Huszti Péter

19:00 Frank Sinatra – A Hang

26

19:30 Szerettem őt

19:00 Bolha a fülbe

kedd

27

19:30 Odaadó hívetek, Surik

csütörtök péntek

9

szombat

csütörtök

vasárnap hétfő kedd

csütörtök péntek szombat vasárnap hétfő

19:00 Francia négyes – Gergely Theáter

szombat vasárnap

25

hétfő

26 kedd

szerda csütörtök

16:00 El Camino: az Út 19:30 Asszony a fronton

12

19:30 Párnakönyv

szerda

13

19:30 Rózsavölgyi Crossover – Bársony Bálint és vendégei

14

19:30 AZ UTOLSÓ ÓRA

19:30 Aranylövés

20:30 GEGmenők – Stand Up Comedy Est 19:00 Három nővér – Főnix

15

péntek

16

16:00 Egy szelet country muzsika 19:30 A kappan, a csirke és a marabu...

19:00 Az Ösvény

17 18

szerda 11:00, 15:00 Az állatok farsangja – MMT

csütörtök

18:00 Ráhangoló 19:00 Jelenetek egy házasságból

24

vasárnap

28

csütörtök

19:30 A szerető álma

Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház együttműködésében kerül megrendezésre a „Szolidaritás – Gálaest a táncművészetért” című előadás február 4-én, a Nemzeti Táncszínházban. Hét állami és önkormányzati fenntartású intézmény, táncegyüttes – a Duna Művészegyüttes, a GG Tánc Eger, a Győri Balett, a Honvéd Táncszínház, a Magyar Állami Népi Együttes, a Pécsi Balett és a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei – a „Szolidaritás – Gálaest a táncművészetért” című gálaműsor keretében vállalt fellépést annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a hazai táncművészet problémáira, égető finanszírozási kérdéseire. A gálaműsorra 5 000 forint egységáron válthatóak belépőjegyek, amelynek nettó jegybevételéből a Magyar Táncművészek Szövetsége egy szolidaritási alapot hoz létre, amely várhatóan a nézők, valamint szakmai- és üzleti támogatók segítségével teremt majd lehetőséget tehetséges, fiatal pályakezdő táncművészek támogatására. Támogatását egyéni befizetéssel is megteheti a következő számlaszámon „Szolidaritás” közleménnyel. Számlaszám: MTSZ – Szolidaritás 11706016-20828561

szerda

27 28

11

kedd

szerda

péntek

hétfő

szombat

kedd

csütörtök

11:00 A négyszögletű kerek erdő 19:30 Aranylövés

10

kedd

szerda

Az előadás a szerző engedélyével, a Thomas Sessler Verlag Ges. M.B.H. és a Hofra Kft. közvetítésével jött létre.

SzolidaritáS

Gálaest a táncművészetért

19:00 Naftalin

szerda

Jegyek válthatók a Belvárosi Színház szervezésén (1075 Bp., Dohány u. 1/a, tel.: 266-7130, nyitva: H-P 13-18 óráig), valamint az ismert jegyirodákban, az interticket országos hálózatán és a jegyterjesztőknél. Bankkártyás vásárlás a www.jegy.hu oldalon lehetséges. További információ: www.orlaiprodukcio.hu

19:30 Mégis szép – Udvaros Dorottya

RS9 Színház

4

kedd

2013. FEBRUÁR 5. (20 ÓRA) 2013. FEBRUÁR 22. (20 ÓRA)

2

szombat 11:00, 15:00 Bőröndmese – Gergely Theáter 19:00 Esszencia – ExperiDance

hétfő

BELVÁROSI SZÍNHÁZ (VII. KER. KÁROLY KRT. 3/A)

1

19:30 Szerettem őt

péntek

szombat vasárnap

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café

RaM Colosseum

műsor – SZÍNHÁZ

19:00 Örökvirág – Affér Színház 20:30 GEGmenők – Stand Up Comedy Est

35


36

SZÍNHÁZ – műsor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Spinoza

1

péntek

19:00 Klezmer-péntek vacsorával

Stúdió K Színház 19:30 De mi lett a nővel? 11:00 Kacskaringó

2

szombat 11:00 Szamár a torony tetején

3

vasárnap hétfő

6

19:30 Józanok csendje

7

11:00 A kíváncsi kiselefánt

9

Kulka János estje közreműködik:

Demko Gergely – zongora Sipeki Zoltán – gitár

2013. FEBRUÁR 15. 20 ÓRA

2013. FEBRUÁR 23. 20 ÓRA

10

xxxx Szerelmem, Sárdy 19:00 "Jár a szájam" – Kerekes Emil

11

19:00 Glass menagerie

12

19:00 Heller Ágnes est

13

19:00 Karinthy, a Frici

15

19:00 Klezmer-péntek vacsorával

19:00 Európa, Európa! (18)

16

19:00 Alt duett – Bach Szilvia

11:00 Kacskaringó 19:00 Európa, Európa! (18)

17

19:00 Címzett ismeretlen

11:00 A rettentő görög vitéz

18

19:00 Odesszai kocsma-dalok

19

19:00 Kocsma-kabaré

20

19:00 Sándor György 75

szombat vasárnap

(VII. KER. KÁROLY KRT. 3/A)

19:00 Hétköznapi őrületek – Szegedi Nemzeti Színház 20:00 A szomszédnéni odaát van

19:00 Galaxis útikalauz stopposoknak

19:00 Szentivánéji álom – Weöres Színház 20:00 Újvilág rapszódia Márton Andrással

19:00 BLUE HOTEL

19:00 Dandin György – Miskolci Nemzeti Színház 19:00 Méd in Hungeráj

7

19:00 Blue Hotel

19:00 Esküvőtől válóperig 20:00 Evolúció

8

19:00 Bányavakság

19:00 Abigél 19:30 Vérszipoly

19:00 A gondnok

11:00 Rézerdő 15:00, 19:00 Abigél 15:00 Brass cirkusz – Brass in the Five

10

20:00 A 42. hét – Pintér Béla Társulata

15:00 Abigél 19:30 Szeret... lek – HOPPart

11

20:00 A 42. hét – Pintér Béla Társulata

17:00 Veled, Uram!

19:30 Négyeshatos

csütörtök 19:00 Klezmer-péntek vacsorával

péntek

12

19:00 Veled, Uram!

szerda

13

20:00 Hat hét, hat tánc – Orlai Prod.

14

19:00 Esküvőtől válóperig

kedd

csütörtök

15

20:00 A NAGY FÜZET

19:00 Esküvőtől válóperig

16

20:00 A nagy füzet

19:00 A tanú

17

20:00 A nagy füzet

19:00 A tanú

18

20:00 A soha vissza nem térő

19

20:00 A soha vissza nem térő – angol felirattal

19:00 Az egérfogó 19:30 A humor forrása

20

20:00 A 42. hét – Pintér Béla Társulata

19:00 Ördöglakat – Madách Színház

21

20:00 A 42. hét – Pintér Béla Társulata

19:00 Ördöglakat – Madách Színház

22

20:00 A 42. hét – Pintér Béla Társulata

19:00 Esküvőtől válóperig

23

11:00 A nagyidai cigányok 19:00 Impro Café

19:00 Esküvőtől válóperig

24

20:00 Képmutatók cselszövése

19:00 Tizenegy perc

átrium Film-színház

25

19:00 EMKE – volt egyszer egy kávéház...

JeGYFOGlalás

péntek

kedd

szerda

19:00 A partizán

11:00 A kíváncsi kiselefánt 19:30 Szüleink szexuális neurózisai

19:00 Glass menagerie

11:00 A rettentő görög vitéz

vasárnap

csütörtök

hétfő

szerda

21

6

vasárnap

kedd

csütörtök péntek szombat

25

hétfő

26

19:00 Karinthy, a Frici

27

19:00 Breinet Tamás, mentalista

hétfő

20:00 Caligula helytartója – Vádli, Füge 20:00 A fajok eredete

28

19:00 Talmud, Tóra és a többiek

26 kedd

19:00 Rádiókabaré 19:30 Vérszipoly

27

20:00 Blackbird – Orlai Prod. – FIDELIO SZÍNHÁZI EST

19:00 A tanú

szerda

28

20:00 Blackbird – Orlai Prod.

19:00 A tanú

kedd

Jegyek válthatók a Belvárosi Színház szervezésén (1075 Bp., Dohány u. 1/a, tel.: 266-7130, nyitva: H-P 13-18 óráig), valamint az ismert jegyirodákban, a jegyterjesztőknél. Bankkártyás vásárlás a www.jegy.hu oldalon lehetséges.

19:00 Bányavakság

szombat

hétfő

24

19:00 A tanú 20:00 Az élet értelme és kertészeti tippek

hétfő

péntek

23

20:00 Kaisers TV, Ungarn – Pintér Béla Társulata – angol felirattal

vasárnap

18:00 Woman Respect

14

22

3

9

csütörtök

péntek

19:00 Esküvőtől válóperig

szombat

szerda

szombat

BELVÁROSI SZÍNHÁZ

11:00 Szamár a torony tetején

hétfő kedd

20:00 Kaisers TV, Ungarn – Pintér Béla Társulata

szerda

19:00 Klezmer-péntek vacsorával

szombat

EZ A HELY

2

szombat

kedd

csütörtök

vasárnap

19:00 Esküvőtől válóperig

5

szerda

8

20:00 A fajok eredete

hétfő

kedd

péntek

1

4

19:00 A fiú a tükörből

Thália Színház – Nagyszínpad, Mikroszínpad

péntek

vasárnap

4 5

Szkéné Színház

szerda csütörtök

műsor – SZÍNHÁZ

vasárnap

csütörtök

Bemutató: 2013. március 5 (20h) (1024 Budapest, Margit krt. 55.)

E-mailben: szervezes@atriumfilmszinhaz.hu Telefonon: +36 1 317 9338, +36 1 318 9844 Interneten: www.jegy.hu, www.atriumfilmszinhaz.hu

37


38

SZÍNHÁZ – műsor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné Thália Színház – Arizóna Stúdió, Új Stúdió

Trafó Kortárs Művészetek Háza 20:00 174/B – Az igazság szolgái – PanoDráma

1

péntek

Újszínház

1

19:00 Rómeó és Júlia 19:30 A pestis (Házi)

2

19:00 Jézusfaragó ember

19:00 Makrancos Kata

3

19:00 Deficit

19:00 A zöld kilences

4

19:00 A gyertyák csonkig égnek

19:00 A zöld kilences

5

19:00 A szűz és a szörny

19:00 Jóembert keresünk

6

19:00 Deficit

19:00 Tévedések vígjátéka

7

11:00 Döglött aknák – nyfp.

8

19:00 DÖGLÖTT AKNÁK

19:00 Jóembert keresünk

9

19:00 Döglött aknák

19:00 A zöld kilences

10

10:00 Cipőfűző masniban 15:00 Ábel 19:00 Deficit

19:00 Az öldöklés Istene 19:30 A vörös oroszlán (Házi)

11

19:00 A gyertyák csonkig égnek

19:00 A lovakat lelövik, ugye?

2

11:00, 15:00 Pöttyös Panni az iskolában 19:30 A pillangók szabadok

3

20:00 nőNYUGAT – Örkény Színház

4

19:30 Kövek a zsebben 21:30 A Gondnokság – Katona

5

19:30 Lefitymálva – Gólem

21:30 JÖVEDELMEZŐ ÁLLÁS – TÁP Színház

kedd

6

21:30 Roadmovie – Th&L – Sanyi és Aranka

16:30 Jövedelmező állás – TÁP Színház

szerda

7

19:30 Az özvegy Karnyóné – Móricz Zs. Sz.

szombat vasárnap hétfő kedd szerda csütörtök

8

péntek

20:00 Manoya: Hundred Arms

szombat vasárnap hétfő

csütörtök 20:00 Gyévuska – Pintér Béla Társ.

péntek

20:00 Gyévuska – Pintér Béla Társ.

szombat

9

szombat

14:30 Világszép nádszálkisas�szony 20:00 Rohan(d)ó élet

10

19:30 Telefondoktor – MaNNa

11

19:30 Vakság – Nézőműv.

hétfő

12

19:30 Áldja meg az Isten, Mr. Vonnegut – KoMa 19:30 Csónak

kedd

vasárnap

vasárnap

12

hétfő kedd

19:30 Ady / Petőfi – Nézőművészeti Kft., MaNNa

20:00 A pitbull cselekedetei – Titkos Társulat, Füge

14

19:30 A gyáva – Nézőművészeti Kft. 19:30 Jövőre veled ugyanitt 1.

20:00 Brothers

15

19:30 Priznic 19:30 Jövőre veled ugyanitt 1.

20:00 Brothers

péntek

16

20:00 Rohan(d)ó élet

20:00 Anticity – Ruttkai Bori, Specko Jedno

17

15:00 Csónak 19:30 Próféták

18

19:30 A pillangók szabadok

csütörtök

szombat

20:00 Peer Gynt – Forte 19:30 Vaknyugat – Csiky Gergely Színház 19:30 Kövek a zsebben

20:00 Peer Gynt – Forte

19:30 Vaknyugat – Csiky Gergely Színház

péntek

22

19:30 Rövid – Füge 20:00 Bor és lányka

20:00 ANNONCIATION 20:00 HELIKOPTER

23

19:30 Roló 19:30 Novecento

20:00 Annonciation 20:00 Helikopter

24

11:00, 15:00 Pöttyös Panni az iskolában 11:00 Világszép... 19:30 Váltságdíj

szombat

25

17:00 Ady / Petőfi – Nézőművészeti Kft., MaNNa 19:30 Kövek a zsebben

26 kedd

27

19:30 Telefondoktor – MaNNa

28

19:30 Rövid – Füge

szerda csütörtök

19:00 Árva Bethlen Kata

19:00 Hegedűs a háztetőn

Rendezo-koReogRáfus: hoRváth Csaba zene: ÖkRÖs Csaba

14

19:00 Mert a mamának így jó

19:00 A lovakat lelövik, ugye?

19:00 Földindulás

19:00 Jóembert keresünk 19:30 Csokonai Lili – Tizenhét hattyúk (Házi)

16

19:00 Jézusfaragó ember 19:00 Deficit

20:00 Pesten születtem – Kern András

17

19:00 Döglött aknák

19:00 Lenni vagy nem lenni 19:30 A vörös oroszlán (Házi)

18

19:00 A szűz és a szörny

19:00 A padlás

19

19:00 Vendégség

19:00 Hegedűs a háztetőn

19:00 Ábel

19:00 Rómeó és Júlia 19:30 A léggömb elrepül (Házi)

21

19:00 Mert a mamának így jó

19:00 Makrancos Kata 19:30 Az élet mint olyan (Házi)

22

19:00 Döglött aknák

19:00 A zöld kilences

23

11:00 Pöttöm Panna 19:00 Jézusfaragó ember

19:00 A zöld kilences

24

10:00 Cipőfűző... 17:00 A szűz… 19:00 A gyertyák… 19:00 Tizenegy perc

14:30 Jóembert keresünk

25

19:00 Szeretlek, Faust

26

19:00 Ábel

27

19:00 Mert a mamának így jó

19:00 Játék a kastélyban 19:30 Az élet mint olyan (Házi)

19:00 Jézusfaragó ember

19:00 Jóembert keresünk 19:30 Csokonai Lili – Tizenhét hattyúk (Házi)

csütörtök

15

vasárnap

20

szerda csütörtök

21

hétfő

foRdította: MáRia ignJatoviC

kedd

kedd

vasárnap

A N AgY fÜZEt

hétfő

19

csütörtök

13

szombat

hétfő

20

AgotA Kristof

19:00 A padlás

péntek

vasárnap

szerda

a szkéné színház és a forte társulat bemutatja :

szerda

13

szerda

Vígszínház

19:00 Ábel

péntek

műsor – SZÍNHÁZ

péntek szombat vasárnap

beMutató: 2013. febRuáR 15. további eloadások: 2013. febRuáR 16. és 17.

szkéné színház

hétfő 20:00 Az álom féltestvére – Titkos Társulat, Tünet Együttes

Jegyfoglalás: Jegy@szkene.hu | 06.20.384.6049 | www.szkene.hu

kedd

20:00 Az álom féltestvére – Titkos Társulat, Tünet Együttes

szerda

20:00 Patrick Wolf koncert

28

csütörtök

Emberi Erőforr ások Minisztériuma

39


február

MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ HUNGARIAN STATE OPERA

MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ HUNGARIAN STATE OPERA

Programajánló Erkel: március 1., 2., 3.

Pas de trois13 Három nap, három felvonás, három klasszikus balett-társulat: a győri és a pécsi balettegyüttes vendégeskedik a Magyar Nemzeti Balett otthonában. A hagyományteremtő szándékkal útjának indított keretelőadás, a Pas de trois13 egy-egy önálló felvonásban ad képet az együttesek 2013. évi jelenéről, összehasonlíthatóvá téve a produkciókat, és lehetőséget adva annak bemutatására, ki-ki mi módon hordoz eltérő vonásokat.

Erkel: március 7., 8., 9., 10.

Don Giovanni | W. A. Mozart | szövegíró | Lorenzo Da Ponte u rendező | Gianfranco de Bosio u díszlet- és jelmeztervező | Nanà Cecchi

Erkel: március 14., 16., 17.

Turandot | G. Puccini | szövegíró | Giuseppe Adami, Roberto Simoni, Franco Alfano u rendező | Kovalik Balázs u díszlettervező | Szendrényi Éva u jelmeztervező | Jánoskuti Márta

Erkel: március 19., 20., 21., 22., 23., 24.

Primavera13

magyar operatársulatok premier-körképe

Nemzeti operaháznak lenni három kötelességet jelent. Korokon és játékstílusokon átívelő repertoárt; szélesre tárt kapukat hazánk zeneés tánckultúrájának tehetségei előtt, valamint magyar szerzők és művek hagyományának ápolását. Amikor Budapestre invitáljuk az összes vidéki operatagozatot is a kolozsvári Magyar Operával együtt (Primavera13), a POSZT operai mását hozzuk létre ezzel, s mindenki örömére tallózunk a teljes magyar operajátszás jelenében is.

Opera: február 6., 8., 10., 14., 16., 17., 23.

Opera: február 13., 15., 17., 19., 21., 24. március 2.

Don Quijote | L. Minkus - M. Petipa p | zeneszerző | Ludwig Minkus koreográfus | Marius Petipa u díszlettervező | Csikós Attila u jelmeztervező ő | Vágó Nelly u

u

színpadra állította | ifj. Harangozó Gyula, Pongor Ildikó, Fajth Blanka

Xerxes | G. F. Händel | szövegíró | Niccoló Minato nyomán Silvio Stam mpiglia u rendező | Kovalik Balázs u díszlettervező | Horesnyi Balázs jelmeztervező | Benedek Mari u koreográfuss | Venekei Marianna

u

Opera: február 27., 28. március 3., 7., 10., 16., 17.

Elfújta a szél | A. Dvo ak, - Rácz Z. -Pártay L. | zeneszerzô | Antonin Dvo ak, Rácz Zoltán u kooreográfus | Pártay Lilla u közremûködik | Amadinda Ütôegyüttes u a zenét átdolgozta | Medveczky Ádám u librettó Margaret Mitchell regénye nyoomán | Pártay Lilla u díszlettervezô | Kézdy Lóránt u jelmeztervezô | Schäffer Judit u próbavezetô balettmester | Metzger Márta, Volf Katalin

Opera: március 6., 8., 10., 12., 17., 20.

Anyegin | P. I. Csajkovszkij | zeneszerzô | Pjotr Iljics Csajkovszkij u szövegg író Puskin nyomán | Pjotr Iljics Csajkovszkij, Konsztantyin Sztyepánovics Silovszkij u rendezô | Kovalik Balázs u díszlet- és jelme e ztervezô | Angelika Höckner

www.opera.hu | www.facebook.com/Operahaz

1|

P

18

Don Giovanni | Mozart, W. A.

2|

Szo

19

A bolygó hollandi | Wagner, R.

3|

V

11

A trubadúr | Verdi, G.

3|

V

16

„Musica e Parole” kamarakoncert

3|

V

18

Don Giovanni | Mozart, W. A.

5|

K

18

Don Giovanni | Mozart, W. A.

6|

Sze

18

Don Quijote | Minkus, L. – Petipa, M.

7|

Cs

18

Don Giovanni | Mozart, W. A.

8|

P

19

Don Quijote | Minkus, L. – Petipa, M.

9|

Szo

16

Dalszínház utcai dalestek

9|

Szo

19

A trubadúr | Verdi, G.

10 |

V

11

Don Giovanni | Mozart, W. A.

10 |

V

19

Don Quijote | Minkus, L. – Petipa, M.

12 |

K

18

Don Giovanni | Mozart, W. A.

13 |

Sze

19

Xerxes | Händel, G. F.

14 |

Cs

19

Don Quijote | Minkus, L. – Petipa, M.

15 |

P

19

Xerxes | Händel, G. F.

16 |

Szo

19

Don Quijote | Minkus, L. – Petipa, M.

17 |

V

11

Xerxes | Händel, G. F.

17 |

V

19

Don Quijote | Minkus, L. – Petipa, M.

19 |

K

19

Xerxes | Händel, G. F.

20 |

Sze

18

Turandot | Puccini, G.

21 |

Cs

19

Xerxes | Händel, G. F.

22 |

P

19

Turandot | Puccini, G.

23 |

Szo

11

Pomádé király új ruhája | Ránki Gy.

23 |

Szo

19

Don Quijote | Minkus, L. – Petipa, M.

24 |

V

11

Xerxes | Händel, G. F.

24 |

V

19

Turandot | Puccini, G.

26 |

K

19

Turandot | Puccini, G.

27 |

Sze

19

Elfújta a szél | Dvo aak, A. – Pártay L.

28 |

Cs

19

Elfújta a szél | Dvo aak, A. – Pártay L.


42

SZÍNHÁZ – egyéb helyszínek Aranytíz 23. szombat 19:00 PANkreátorok Km.: Andrássy Máté, Horváth Zoltán, Szabó Máté Arnold Gym Sportcentrum 3. vasárnap 20:00 Fédra Fitness – Orlai Produkció Író-rend.: Tasnádi István; fsz.: Csákányi Eszter, Scherer Péter, Zrinyi Gál Vince BAKELIT M.A.C. 5. kedd 19:00 A velencei kalmár 6. szerda 13:00, 19:00 A velencei kalmár 7. csütörtök 13:00, 19:00 A velencei kalmár 11. hétfő 20:00 Parázson 12. kedd 20:00 Helver éjszakája 19. kedd 20:00 Helver éjszakája Budaörsi Játékszín 5. kedd 19:00 Zsákbamacska 11. hétfő 19:00 Retro szerelem, avagy özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak 13. szerda 19:00 Viharos éjszaka Író: I. L. Caragiale; rend.: Salamon Suba László; fsz.: Gáspár Sándor, Szakács Tibor, Molnár Gyöngyi 14. csütörtök 19:00 Énekes madár 22. péntek 19:00 Farsang „falshang” nélkül

egyéb helyszínek – SZÍNHÁZ

24. vasárnap 19:00 Viharos éjszaka Km.: ld. 13-án Csepeli Munkásotthon 13. szerda 19:00 Liliomfi – Turay Ida Színház E10 KÖZÖSSÉGI ÉS KULTURÁLIS SZÍNTÉR 1. péntek 19:00 Színpadikus figurák Km.: Galla Miklós, Szirtes Balázs 2. szombat 19:00 Színpadikus figurák Km.: ld. 1-jén. 10. vasárnap 20:00 Bácskai Juli Pszichoszínháza 20. szerda 19:00 Színpadikus figurák Km.: ld. 1-jén. 21. csütörtök 19:00 Színpadikus figurák Km.: ld. 1-jén. 22. péntek 19:00 Stand by me: „egymásra utálva” Ferencvárosi Művelődési Központ 17. vasárnap 15:00 Mici néni két élete – Turay Ida Sz. Rend.: Bencze Ilona; fsz.: Hűvösvölgyi Ildikó, Cs. Németh Lajos, Viczián Ottó 21. csütörtök 18:00 Indul a bakterház – Turay Ida Sz. Rend.: Cseke Péter; fsz.: Rusz Milán, Szacsvay László, Nyírő Bea Fészek Művészklub 9. szombat 19:00 Csehov! Csehov! - egyfelvonásosok

13. szerda 19:00 A köznapiról és a látomásról Rend.: Halmy György; sz.: Benkő Nóra 22. péntek 19:00 Csodálatos, képes rettenetek – Ady-est 2. Rend.: Halmy György; sz.: Csuja Imre, Fabók Mariann, Balázs Barnabás 23. szombat 17:00 Felettünk a béka 24. vasárnap 16:00 Felettünk a béka Fészek Színház – JEMOL 5. kedd 19:00 Májlájt 6. szerda 19:00 Gabriella tizennégyszer 8. péntek 19:00 Romantika 15. péntek 19:00 A nép ellensége 23. szombat 19:00 Romantika 24. vasárnap 17:00 Romantika 26. kedd 19:00 Nem/más FUGA 16. szombat 15:00 A 2. váratlan szerelem Rend.: Kováts Kriszta; fsz.: Nagy-Kálózy Eszter, Lengyel Ferenc, Kálid Artúr

9. szombat 19:00 RögvEst 14. csütörtök 19:00 RögvEst 16. szombat 19:00 Fröccs – interaktív lélekbúvárkodás 21. csütörtök 19:00 RögvEst 24. vasárnap 19:00 Fröccs – interaktív lélekbúvárkodás KOMA Bázis 18. hétfő 20:00 Athéni Timon Rend.: Zrínyi Gál Vince; fsz.: Zrínyi Gál Vince, Jaskó Bálint/Mohai Tamás, Herczeg Tamás 19. kedd 20:00 Athéni Timon Km.: ld. 18-án Maladype Színház 22. péntek 19:00 Egmont Rend.: Balázs Zoltán; fsz.: Kuna Károly, Orosz Ákos, Tankó Erika 23. szombat 15:00, 19:00 Übü király Rend.: Balázs Zoltán; sz.: Orosz Ákos, Lendváczky Zoltán, Tompa Ádám, Páll Zsolt 25. hétfő 18:00 Don Carlos Rend.: Balázs Zoltán; fsz.: Kuna Károly, Orosz Ákos, Tankó Erika

26. kedd 19:00 Egmont Km.: ld. 22-én 28. csütörtök 18:00 Don Carlos Km.: ld. 25-én MÜSZI 7. csütörtök 19:00 Novecento 14. csütörtök 19:00 Többszörös orgazmus 22. péntek 19:00 Többszörös orgazmus Óbudai Kulturális Központ 1. péntek 19:00 A humor nagyágyúi 20. szerda 10:30 Széllel szembe Km.: Jordán Tamás 23. szombat 15:00 Mária főhadnagy 23. szombat 19:00 Mária főhadnagy Óbudai Társaskör 6. szerda 19:00 Alíz Kódországban 22. péntek 19:00 A Szkalla lányok Km.: Béres Ilona, Tordai Teri

Ódry Színpad 24. vasárnap 19:00 Tojáséj Rend.: Balázs Zoltán; fsz.: Faragó Zénó, Orosz Ákos, Tompa Ádám ÓKK Békásmegyeri Közösségi Háza 11. hétfő 15:00 Randevú Párizsban, avagy Szenteltvíz és kokain Rákospalotai Leánynevelő Intézet 24. vasárnap 16:00, 19:00 Kérem, vigyázzanak, az ajtók záródnak! Rend.: Schwechtje Mihály; fsz.: Börcsök Enikő, Józan László Újpest Színház 3. vasárnap 17:00 Ibusár Rend.: Szegvári Menyhért; sz.: Nádasy Erika Vigyázó Sándor Művelődési Ház 9. szombat 19:00 Régen van 24. vasárnap 18:00 Tisztújítás Zöld Macska Diákpince 16. szombat 19:00 Bolondtalanítás

IMPRÓ (Momentán Társulat) 1. péntek 19:00 RögvEst 4. hétfő 7:00 Nulladik Óra

DUSTIN HOFFMAN Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/szinhaz

www.fidelio.hu

RENDEZÔI BEMUTATKOZÁSA

Kvartett A nagy négyes

Január 24-től a mozikban HA KOMOLYAN SZÓRAKOZIK KLASSZIKUS ZENE І SZÍNHÁZ І JAZZ/VILÁGZENE І TÁNC І OPERA І MUSICAL І GYEREK І KIÁLLÍTÁS

43


44

TÁNC – premier Banális viszonyok – Édes finomságok

február 5. 19:00 Müpa

A Pécsi Balett február 1-jén a Pécsi Nemzeti Színházban tartott premierjét pár nappal később már a budapestiek is megtekinthetik a Művészetek Palotájában. A Wolfgang Amadeus Mozart zenéjére készült kétrészes balett a rokokó világ játékosságát, a 18. századi francia budoárok rafinált látványvilágát idézi meg. Vincze Balázs rendező előadásában apró jelenetek sorában kel majd életre egy képzeletbeli rokokó kastély titkos helye, sok helyzetkomikummal. Lesz benne szerelem, féltékenység, ártatlan kíváncsiság, finom és pajzán gondolatok.

fotó: Domolky Dániel

Love ’n Go

A Duda Éva Társulat idei első bemutatója akció-performansz sorozatuk egyik újabb állomása, melynek kiindulópontja a megújult Átrium Film-Színház, vagyis a hozzá kapcsolódó történetek. A sorozat korábbi estjeiben is alapvetően az aktuális és interaktív témák domináltak, cinikusan vagy éppen tiltakozva, lazán vagy kötötten improvizálva, naivitással és humorral. Az új előadás anyagát a korábbi nézők, látogatók, egykori munkatársak, járókelők, vidám vagy szomorú emlékeiből dolgozzák fel, körüljárva elsősorban a szerelem bűvkörét.

február 5. 20:00 Átrium Film-Színház

Leértékelés

február 9. 19:30 Bethlen Téri Színház

A Bethlen Téri Színházban bemutatásra kerülő produkció belső értékrendszerünket és annak életünkre gyakorolt hatását vizsgálja a Zadam Társulat előadásában. Az ősztől a Mika Tivadar Mulatóban gyakran fellépő csapat Zambrzycki Ádám vezetésével a kulturális lenyomatokat vizsgálja legújabb táncprodukciójában: „Az értékek rendszere egy olyan szabályrendszer, amely adott esetben ösztönzi vagy korlátozza az egyén cselekvését, viselkedését az adott társadalomban. Ezt a szabályrendszert kb. tízéves korunkig észrevétlenül a magunkévá tesszük abban a kultúrközegben, amelyben élünk.” (Dr. Bíróné Udvari Katalin)

80 nap alatt a Föld körül

február 21. 10:30, 15:00 Nemzeti Táncszínház

A méltán világhírű mű szereplői, története, tematikája és mondanivalója öröktörvényű emberi tulajdonságokról mesél a Budapest Táncszínház produkciójában. A Föld körüli út során különböző kultúrákat, életszituációkat és a társulat feldolgozásában változatos táncokat mutat be a darab a nézőknek. A tánc mint kifejezési forma, a mozdulatok egyetemes érzelmeket, mondanivalót közvetítenek. A tánc nonverbális nyelve segít bemutatni a világ változatosságát, a kulturális sajátságokat, közös emberi értékeket. Az előadást beavató foglalkozás követi.

fotó: Jókuti György

MU Terminál B Est, 2013

február 22–23. 20:00 MU Színház

A táncműhely hetedik évfolyamának B estjén két olyan fiatal alkotó munkáit mutatják be, akik a MU Terminálban kezdték táncosi létüket, és akik azóta izgalmas előadói karriert futottak be. KET-ből ismert Katonka Zoltán System 32, a Terminál állandó tagja, Hoffmann Adrienn pedig Csend című koreográfiájával áll most a közönség elé. Aktív előadóként, élő kapcsolatban állnak a színpaddal, hordozzák magukban az adrenalint, mely az előadói drukkal jár. Munkájukat ez az izgalmi testállapot, a fiatalos lendület, határozza meg, melyben a táncos test tisztán mint óvott hangszer szólal meg a gondos karmester útmutatásában.

„Csak egy kicsit boldog akartam lenni! Elhagyni és elhagyottnak lenni

A hűtlenségről mindenkinek van véleménye – méghozzá erős, határozott véleménye. Örök vita, hogy ki az ártatlan és ki a bűnös, ki szenved jobban és kinek könnyű elviselni mindezt. Tévedés azt hinni, hogy a „bűnös” fél érzelmek és meggondolás nélkül megy bele a megcsalásba... Akár férfi, akár nő a hűtlen, mindenképpen belső küzdelmet él át, s gyakran korábban már megpróbálta jelezni, hogy hiányban szenved, elhanyagolva érzi magát, hogy nem elég a szex, hogy hiányzik a közelség, az intimitás... A másik fél sajnos sokszor ezt csak nyaggatásnak veszi, s nem figyel a segélykiáltásra. A hűtlenek többnyire nem „elindulnak” megcsalni, hanem eleinte igyekeznek „házon belül” kielégíteni az igényeiket. S amikor nem találnak megoldást a házasságban, a kapcsolatban, akkor jön valaki a munkahelyen, a sportklubban, a baráti körben, aki figyel rájuk, aki értékeli őket, ezáltal felkínálja számukra a vágyott érzelmi vagy szexuális kielégülést. A bennük levő űr és sérelmeik dédelgetése beszűkíti ítélőképességüket – egyre inkább az új partner iránti vágy lebeg előttük, jelenlegi kapcsolatuk értéke fokozatosan halványulni kezd. Ilyenkor megszólalnak az önigazoló belső monológok:„Megérdemlem!”, „Nekem is jogom van a boldogsághoz!”, „Ez nem olyan komoly, csak jó beszélgetni vele!”. Minden félrelépésben van egy pont, amikor a csaló fél szenved, mert érzi, hogy kezdi elveszíteni a kontrollt… Az önigazolások, a jogokra való hivatkozás, a gyenge önismeret azonban legyőzi a lelkiismeretet. Ezt a belső küzdelmi szakaszt követi a  megcsalás, amit a hűtlen fél eltorzultan hatalmasnak és pozitívnak él meg. De hogy is ne élné meg így, hisz a belső hiány régóta feszítette, s lelkiismereti küzdelmei teljesen kimerítették. Logikus tehát, hogy a harmadik személy elvarázsolja, s innentől a titkolózással, a bujkálással, az átmeneti kielégülésekkel és a bűntudattal minden még kaotikusabbá válik. Hogyan éli meg a hűtlenséget a megcsalt fél? Gyakran csak a kötelességeire figyel. Akár nő, akár férfi, bár érzékeli a vitákat, egy idő után megszokja a megjegyzéseket. Valószínűleg a távolodást is érzékeli, de elfoglaltsága vagy tudatlansága miatt a jeleknek nem tulajdonít nagy jelentőséget. Van azonban egy pont, ahol ráébred, hogy valami megváltozott: már máshogy vitatkoznak – vagy nem is vitatkoznak –, a veszekedések forgatókönyve felborult, talán a csókja más. Van, aki új szexuális viselkedést, mozdulatot észlel, s mivel emlékszik, hogy ezt nem együtt hozták be szexuális szokásaik közé, egyértelmű: az új mozdulat kívülről érkezett. Ezek

az észlelések persze még nem konkrétumok, inkább megérzésként bukkannak fel… Lassan, fokozatosan figyelni kezdi férjét, feleségét, társát. Kezdetben bizonygatja magának, hogy „Ez nem lehet igaz, hisz szeretjük egymást!”, „Hisz mi már annyi mindent megéltünk!”. Sokan ilyenkor kutakodnának és nyomoznának – s az önmegnyugtató kíváncsiság legyőzése tömérdek energiájukat veszi el. Vannak azonban olyanok, akik valóban kutakodnak és nyomoznak – ez is rengeteg energiába kerül, de megnyugvást ők sem találnak addig a pontig, míg ki nem derül az igazság: a megcsalás! A megkönnyebbülés, hogy „Nem én vagyok a bolond! Nemcsak képzelődtem!”, csupán pillanatokig tart. A  fájdalom annál tovább. A megcsalt ember saját identitását kérdőjelezi meg. Keresi az okot, meg akarja érteni, hogy „Miért? Mit tettem rosszul? Szebb nálam? Csinosabb? Fiatalabb? Okosabb? Jobb az ágyban? Több pénze van?” A megcsalt fél többnyire teljes önértékelési krízist él át. Néha évekre vagy akár egy életre meggyő­ződéssé válik a „Nem vagyok elég...” mentalitás. Ez a  meggyőződés szélsőséges erővel vakítja el a megcsaltat, aki felváltva gyászol és dühöng, remél és menekül. Vannak, akik ilyenkor könyörögnek, próbálkoznak, mindent megtesznek a kapcsolat megtartásáért. Vannak, akik megvert kutyaként elmenekülnek, csak ne legyenek közelében a megcsalónak, nem akarnak esélyt adni egy újabb megaláztatásnak… Vannak olyanok is, akik „ellentámadásba” mennek – számukra a fájdalom, a csalódás, a megalázottság csak így dolgozható fel…

(Részletek Tapolyai Emőke pszichológus cikkéből, amely a Mindennapi Pszichológia 2012. 6. számában olvasható)

A magazint keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg: www.mipszi.hu


46

TÁNC – ajánló

bontás – TÁNC

Ballet Preljocaj

február 22–23. 20:00 Trafó

A dél-francia Aix-en-Provence-ból érkező, világhírű Ballet Preljocaj visszatérő vendég Budapesten, akik ezúttal egy klasszikus ikonográfiai témát és egy ízig-vérig kortárs zenei műfaj feldolgozását mutatják be. A társulat, mely évente közel száz alkalommal lép fel, utoljára 2007-ben az N című darabjával járt itt. Angelin Preljocaj albán származású francia táncos-koreográfus a ’80-as, ’90-es évek legendás kortárstánc-generációjának egyik meghatározója tagja volt. A Trafóban most az 1995-ben készült Angyali üdvözletet és a 2001-es klasszikus elektronikus zenét középpontba állító Helikoptert mutatják be.

Les Préludes / A fából faragott királyfi

február 1. 19:00 Nemzeti Táncszínház

Az egri Gárdonyi Géza Színház Tánctagozata, a GG Tánc Eger két 2011-ben készült koreográfiáját mutatja be először a budapesti közönségnek. A Liszt-év alkalmából készült Les Préludes című szimfonikus költemény és táncjáték A fából faragott királyfi „előjátékaként” is értelmezhető. A Mészáros Máté koreografálta műben az ember érzelmei, eszméi, küzdelmei szólalnak meg, hol sejtelmesen, hol kirobbanó erővel. A tánctagozat vezetője, Topolánszky Tamás Bartók művét a népzene világos körvonalai mentén rajzolja meg, melyhez korszerű tánckompozíciót alkotott.

1. PÉNTEK 20:00 WAX Kultúrgyár A nő becsomagolása – Lázár Eszter– Inpack Project

9. SZOMBAT 15:00 Müpa A Tenkes kapitánya – Honvéd Táncszínház

17. VASÁRNAP 19:00 Magyar Állami Operaház Don Quijote 20:00 Budapest Kongresszusi

2. SZOMBAT 20:00 WAX Kultúrgyár A nő becsomagolása – Lázár Eszter– Inpack Project

10. VASÁRNAP 19:00 Magyar Állami Operaház Don Quijote

Swan Lake on Ice – Hattyúk Tava

12. KEDD 19:00 Müpa Orfeusz és Euridiké – Bozsik Yvette Társulat 20:30 Akvárium Klub Me, Myself and I STIX 66 – Fehér Ferenc

23. SZOMBAT 19:00 Magyar Állami Operaház Don Quijote

5. KEDD 19:00 Müpa Banális viszonyok – Édes finomságok – Pécsi Balett 6. SZERDA 18:00 Magyar Állami Operaház Don Quijote 8. PÉNTEK 19:00 Hagyományok Háza Mezőség – Mikrokozmosz – MÁNE 19:00 Magyar Állami Operaház Don Quijote 19:00 Müpa Orfeusz / A fából faragott királyfi – Szegedi Kortárs Balett

14. CSÜTÖRTÖK 19:00 Magyar Állami Operaház Don Quijote 19:00 Müpa Tango no Tango 16. SZOMBAT 19:00 Magyar Állami Operaház Don Quijote 20:00 Budapest Kongresszusi Központ

Swan Lake on Ice – Hattyúk Tava

Központ

22. PÉNTEK 19:00 Hagyományok Háza Hajnali Hold – MÁNE

25. HÉTFŐ 19:00 Müpa Carmina Burana – Szegedi Kortárs Balett 27. SZERDA 19:00 Magyar Állami Operaház Elfújta a szél 19:00 Müpa Dózsa – Honvéd Táncszínház 28. CSÜTÖRTÖK 19:00 Magyar Állami Operaház Elfújta a szél

Don Quijote

fotó:Csillag Pál, forrás: Operaház

időpontok: www.opera.hu

Az Operaházban először 1997-ben Cervantes regénye és Marius Petipa koreográfiája nyomán színpadra állított mű a legélvezetesebb táncokkal kívánja elkápráztatni a nézőket. A Don Quijote az aranykori klasszikus orosz balett máig népszerű darabja, az egyetemes táncművészet egyik mesterműve. Az eredeti történettől erősen eltérő balettmű színes, érdekes szereplők felvonultatásával, látványával varázsolja el a közönséget. A címszereplőt Szirb György táncolja, Kitri szerepében a frissen szerződtetett Aliya Tanykpayeva, Radinya Dice, Somorjai Enikő, Basilként pedig Leblanc Gergely, Majoros Balázs és Medvecz József lépnek színpadra.

Elfújta a szél

fotó:Mezey Béla, forrás: Operaház

február 27–28. 19:00 Magyar Állami Operaház

A Kossuth-díjas Pártay Lilla koreográfiáját, melynek 2007-ben tartották a bemutatóját, ismét a Magyar Nemzeti Balett kiválóságai táncolják. Az Antonín Dvořák zenéjére komponált, háromfelvonásos táncjáték a regény, s a belőle készült, halhatatlan mozifilm cselekményeit követi. Színpadán viszontláthatjuk Scarlett O’Harát (Tsygankova Anna, Aliya Tanykpayeva, Popova Aleszja), Észak-Georgia rajongott szépségét, s egyetlen igaz szerelmét, Ashley Wilkes-t (Oláh Zoltán, Cserta József), férjek, s feleségek, félreismert, elhagyott, eldobott, búcsúzó szerelmesek alakjait.

fidelio.hu/jatek

A Fidelio magazint keresse országszerte a Libri könyvesboltokban!

Játsszon velünk és nyerjen! Koncert- és színházjegyek, CD-k, könyvek Értesüljön a legfrissebb játékokról a Facebookon:

facebook.com/fidelio.hu

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/tanc

További programok: fidelio.hu/tanc

Angyal üdvözlet / Helikopter

47


48

TÁNC – portré „Temperamentumos, spanyol nő bőrébe bújok”

Csinos, törékeny és megnyerően kedves, vidám lány válaszolgat a kérdéseimre, pontosan olyan, ahogy ideálisan egy balerinát elképzelünk. A Magyar Nemzeti Balett magántáncosnőjét, Pap Adriennt tavaly novemberben Junior Prima Díjjal tüntették ki, most februárban pedig a Don Quijote-ban láthatjuk ismét színpadon. táncoshoz képest is gyorsabban kellett önállósodnod? Pap Adrienn: Székesfehérváron születtem, így már tízévesen elkerültem a szüleimtől, amikor felvételiztem a Táncművészetire. Ilyen fiatalon pedig különösen erős honvággyal kellett megküzdenem, még ha tetszett is az iskola, és hetente találkozhattam a szüleimmel. A megterhelő próbanapok végén nehéz volt a családom nélkül tölteni a hétköznap estéket, emiatt a kollégiumban a nevelők igyekeztek minél többet figyelni ránk. F: Ősszel tudtál arról, hogy beneveztek a Junior Prima Díjra és esélyes vagy? PA: Ez valójában meglepetés volt számomra, mivel próbálják nagy titokban tartani az ilyen kitüntetéseket. Igaz, már előző évben is jelölt voltam, és érzékeltem, hogy idén már máshogy mentek a dolgok: előtte megkerestek, és bemutatkozó kisfilmet forgattak velem. Apró célzásokból és az előkészületekből tehát mégis sejtettem, fontos, hogy ott legyek a díjátadón. Végül azonban csak ott fedték fel a nyertesek neveit, és így még nagyobb volt az öröm, amikor a megtiszteltetés ért. F: Az ekkor készült kisfilmedben egy emlékezetes amerikai útról beszélsz. Milyen élmények értek ott? PA: Még a Táncművészeti Főiskolára jártam, mikor diákcsere program keretében ellátogathattunk a North Carolina School of the Arts-ba egy hónapra. Különleges helyzetben voltunk, mert az iskolában tanító Pándi Gyula balettművész vendégszeretetét élvezhettük. Míg mások a campuson laktak, mi Pándi mesternél szállhattunk meg, és bejárhattunk a művészeti iskola balett- és repertoáróráira. Ezen kívül ott ismerhettük meg igazán a Balanchine-koreográfiákat. Ez nagy pillanat volt, mert itthon kevés alkalmunk van Balanchine-t táncolni, kint pedig sok variációt megtanulhattunk „eredeti” környezetben. Érdekes volt kipróbálni, miként lehet a balettban szabadabban használni a felsőtestünket az itthon megszokott technikákhoz képest. F: Az Operaházban februártól ismét látható Don Quijote-ban két szereped is van. Mit kell tudnunk ezekről a figurákról? PA: A két barátnő egyikét és Ámor szerepét táncolom. A két barátnő – még ha nem is a főszerepek közé tartoznak – jelenléte mégis meghatározó a színpadon, mert az első felvonás elején és a második felvonásban végig színen vannak, és mi is aktív részesei vagyunk

fotó: Gács Tamás, forrás: Magyar Állami Operaház

Pap Ad r i e n n

Fidelio: Igaz, hogy a balett miatt neked a többi

a kocsmajelenetnek. Két eléggé eltérő karakterről van szó, az egyiknél egy temperamentumos spanyol nő bőrébe bújok, Ámorként pedig egy kedves, repkedő, légies alakot játszom. F: A két barátnő ráadásul egy kettős szerep. PA: Igen, a különlegessége a figuráknak, hogy mindketten ugyanazt táncoljuk, hol párhuzamosan, hol pedig tükörmozgásban. A technikai nehézsége az, hogy úgy kell látszódnia kívülről, mintha hajszálpontosan egyszerre táncolnánk. Ez a szokásosnál több begyakorlást, megbeszélést és odafigyelést igényel a partnerrel közösen: előre pontosítjuk, mikor nyitja ki például a legyezőt, hogyan viszi a kezét. Boros Ildikó lesz a párom, akinek ez lesz az első előadása a gyermeke megszületése után. F: A Don Quijote kapcsán jellemzően nem a mű mélységéről szoktak beszélni, hisz ez a darab szándéka szerint inkább egy színes, szórakoztatni vágyó balett. Szerinted milyen összetevők adják a népszerűségét? PA: Biztos, hogy szerepet játszik ebben a táncok sokfélesége és a fodrokkal, legyezőkkel teletűzdelt látványvilág is. Ráadásul ez a vérbő, élettel teli, mediterrán világ tőlünk, magyaroktól messze áll, ezért kíváncsiak is vagyunk rá. A balettmesterek segítséget adnak abban is, hogy a klasszikus balett elemeihez milyen mozdulatokkal, gyorsításokkal és lassításokkal tegyük hozzá a spanyolos hevességet úgy, hogy élethűek legyenek ezek az ábrázolni kívánt, déli nők. Krupa Zsófia


50

ZENÉS SZÍNHÁZ – ajánló Figaro házassága

Fischer Iván, fotó: Marco Borggreve

fotó: Csillag Pál, Magyar Állami Operaház

február 13., 15., 17. 19:00 MÜPA – BBNH

február 13., 15., 17., 19., 21., 24. Magyar Állami Operaház

Négy év után állítja újra a Müpa színpadára a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezényletével Mozart klasszikusát. A karmester-rendező a színpadon helyezi el a zenekart, ő maga kotta nélkül (!) vezényli a négyfelvonásos művet. Mint nyilatkozta, az előadás koncepciója az, hogy nincs koncepciója. Hogy ez igaz-e, döntse el ki-ki maga. Az élvezetes és szellemes előadást mindenesetre minden percében remek ötletek színesítik – s remekelnek a jobbnál jobb énekes szólisták is: Roman Trekel, Miah Persson, Anne-Catherine Gillet, Hanno Müller-Brachmann, Rachel Frenkel, Ann Murray és a többiek.

Élmény! Minden tekintetben. 2013. február 22., 19.00 • FSZ

SZEMZŐ TIBOR – FORGÁCH ANDRÁS: Az üzenet – dr. Kafka utolsó szerelme

Xerxes

Újra az Operaház színpadán Händel barokk operája, a rendező Kovalik Balázs szerint „szórakoztató, lendületes, tűzijátékszerű” Xerxes. Ha Kovalik maga nem is, de rendezései időről időre visszatérnek az Andrássy útra. A Xerxes egyik utolsó munkájaként felvonultatja teljes eszköztárát: hipszter kosztümöket, aktuális világpolitikai utalásokat, grandiózus, mégis gyermekjátékszerű díszletet, és persze a szlengesített recitativókat. De amilyen modern felfogásban mutatatja meg Kovalik a barokk színház tradícióit, olyan korhűen szólalnak meg a zenei részletek – többek között Bárány Péter kontratenornak köszönhetően.

2013. február 23., 19.00 • FSZ

DEBUSSY ÉLETE HAT TÉTELBEN – PRÓFÉTA A SAJÁT HAZÁJÁBAN?

Gáláns ünnepek – A SZERELMES DEBUSSY

fotó: Met

Rigoletto

február 16., 17. 19:00 MÜPA, Uránia Nemzeti Filmszínház

A Metropolitan Opera HD-közvetítéseinek sorában ezúttal Verdi legismertebb darabját láthatjuk, vadonatúj változatban. Debütál a Metben a Tony-díjas Michael Mayer: a rendező a 16. századi Itáliában játszódó történetet az 1960-as évek Las Vegasába helyezte át, ahol a főszereplők ugyanúgy hatalomra, pénzre és szép nőkre vágynak, mint Verdinél. A címszerepben Željko Lučić lesz látható, Gildát Diana Damrau alakítja, Piotr Beczala a mantuai herceg szerepében lép fel, Štefan Kocán Sparafucile köpönyegébe bújik, míg Oksana Volkova Maddalenaként mutatkozik be. A Rigoletto új produkcióját Michele Mariotti vezényli.

2013. február 24., 19.30 • BBNH

PEDÁLPARÁDÉ Dalibor Miklavčič orgonakoncertje

Oszi boszi, a repülő nagyanyó

fotó: Budapesti Operettszínház

2013. március 16. 18.00 • FSZ, ET

A Budapesti Operettszínház családi, zenés „mesesó”-jában Oszvald Marikától hallhatjuk a legismertebb operettslágereket. Peller Károly előadásában, aki rendezőként, szövegíróként és Mézeskalácshuszárként is jegyzi a darabot, megcsodálhatjuk, ahogyan a „Cigánykerékkirálynő” varázsüstjéből a musicaltől az operetten át az operáig mindenféle dallam előkerül. Oszi boszi mellett ott találjuk vendégeit is, a Délceg Herceg Brasch Bencét, az Álruhás királylány szerepében Vágó Zsuzsit és Nyafka Babaként Fischl Mónikát.

A METROPOLITAN OPERA A MÜPÁBAN

ZANDONAI: FRANCESCA DA RIMINI 2013. március 21. 19.30 • BBNH

SZIMFONIKUS FELFEDEZÉSEK

LATIN A JAVÁBÓL! Elena Urioste és a MÁV Szimfonikus Zenekar

Blue Hotel

fotó: Borovi Dániel

premier

február 9. 11:00 Budapesti Operettszínház

február 6–7. 19:00 Szkéné Színház

www.mupa.hu

Októbertől a Jurányi Inkubátorházba beköltöző csapat legújabb, álmokból szőtt zenés előadását a Szkénében mutatja be. A Színművészetin Ascher Tamás és Novák Eszter zenés osztályából megalakuló társulat aludni nem tudó színészei fakadnak dalra egy előadásban, és Herczeg Tamás rendezésében megalkotnak egy helyet, ahol a saját álmaikból szőtt közös tudattalan megjeleníthető. Ezt a helyet valahol az ébrenlét és az álom között határozzák meg, azon a vékony mezsgyén, ahonnan szinte észrevétlenül lépked ki és be az ember. A Blue Hotel egy átmeneti szállás, ami a titkos vágyak és még titkosabb félelmek helye.

S T R A T É G I A I PARTNEREINK

A Müpa támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

S T R A T É G I A I M É D I A PA RT N E R E I N K

Jegyek kaphatók a Müpa jegypénztáraiban (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1., tel.: 555-3300 és 1061 Budapest, Andrássy út 28., tel.: 555-3310), valamint az ismert jegypénztárakban. Online jegyvásárlás: www.mupa.hu ISO 9001:2000


52

ZENÉS SZÍNHÁZ – portré

bontás – ZENÉS SZÍNHÁZ

Fidelio: Mit jelent az életében, hogy rögtön két

szerepre szerződtették, és olyan világhírű karmesterekkel és énekesekkel dolgozhat a bemutatkozó évadában, akik a szakma legnagyobbjai? Hogy tudja józanságát megőrizni? Sebestyén Miklós: A Met olyan intézmény, amelyről a legtöbb énekes csak álmodozik. Ennél jobb helyen dolgozni operaénekesként talán nem is lehet. Ez elsősorban a szakmaiságot jelenti, a színvonalat és a hangulatot, amit áraszt ez a miliő. Az első pillanattól kezdve érzékeltetik az emberrel, hogy fontos nekik, hogy te itt szerepelsz. Ugyanakkor számomra nem változott meg a világ. Nem vagyok olyan típus, aki ettől elszáll. Józanságra int, ahogy látom Anna Netrebkón, vagy akár Roberto Alagnán, hogy alázatuk az opera iránt cseppet sem csökken. Persze adódhatnak helyzetek, amikor az ember megfeledkezik arról, honnan is jött. Én ilyenkor igyekszem Polgár Lászlóra gondolni, aki nemcsak tanárom, mesterem volt, de igazi mentorként is számíthattam rá. F: Valahol nyilatkozta, korábban rossz diplomata volt, többet kellett volna hallgatnia és mosolyognia bizonyos helyzetekben. Ma már minden további nélkül ki tud igazodni a Met diplomáciai rendszerében? SM: Ha az ember jól érzi magát, van önbizalma, és tudja, hogy mindent belead, akkor nincs szüksége arra, hogy jópofizzon. És ilyenkor kell józannak maradni, hiszen abban a pillanatban követi el az ember a hibát, ha azt gondolja, megérkezett valahova. Nem szabad egy pillanatra sem elkényelmesedni! Még ha mondják is itt, a házban, hogy szuper vagy, mindig 110%-ot kell hozni, mert itt mindenki rémesen kedves veled, de tudnod kell józanul kezelni a saját helyedet. F: Hogyan fogadták az első napokban? SM: Már-már zavarba ejtően figyelmesek itt az újonnan érkezettekkel. Az egyik ügyelő odajött hozzám, hogy pontosan megtanulja, miként kell ejteni a nevem. Ami eddig számomra talán mindennek a csúcsa, az az „artistic liason” intézménye. Olyan művészeti asszisztensekről van szó, akiket azért fizet az operaház, hogy a sok külföldi fellépő minden baját, óhaját kielégítsék. Hetente hozzák a próbákra a fizetési csekkjeinket, segítenek vis maiorok esetén – például a hurrikán idején kollégákat fogadtak be saját házukba –, vagy csak partikra invitálnak, mintegy bevezetve minket az amerikai társasági életbe. Ami még itt kellemes meglepetésként ért, az a rendszeres csütörtök esti közös kocsmázás, amelyek során nem ritkán olyan világsztárokkal koccinthatunk, mint Dima Hvorostovsky vagy Bryn Terfel

19:00 Budaörsi Játékszín A doktor úr

2. SZOMBAT 19:00 Magyar Állami Operaház A bolygó hollandi

13. SZERDA 18:00 Magyar Állami Operaház Xerxes 19:00 MÜPA – BBNH Figaro házassága Km.: Roman Trekel, Miah Persson, Anne-Catherine Gillet, Hanno Müller-Brachmann, Rachel Frenkel, Ann Murray, Rodolphe Briand, Roberto Lloyd; Budapesti Fesztiválzenekar, vez.: Fischer Iván

3. VASÁRNAP 11:00 Magyar Állami Operaház A trubadúr 18:00 Magyar Állami Operaház Don Giovanni 19:00 Fészek Művészklub Zsadonszolnoki 21:00 MÜPA – BBNH A kékszakállú herceg vára Km.: Perencz Béla, Komlósi Ildikó, Budapesti Fesztiválzenekar, vez.: Fischer Iván Bartók-maraton 5. KEDD 18:00 Magyar Állami Operaház Don Giovanni 6. SZERDA 19:00 Budaörsi Játékszín Tanulmány a nőkről fotó: Marti Sohl, Met

s e b e s t y é n m i k lós

Tavaly decemberben sikerrel debütált a New York-i Metropolitan Operaházban Sebestyén Miklós, akit külföldi tanulmányai és vendégszereplései miatt eddig alig láthatott itthon a magyar közönség. A Fideliónak New Yorkban mesélt a Met műhelytitkairól.

1. PÉNTEK 18:00 Magyar Állami Operaház Don Giovanni 20:00 Budaörsi Játékszín I love musical

F: Hogy néz ki a Metben egy próbafolyamat? SM: Tavaly, amikor csak vésztartalékként voltam itt, a

Boleyn Annát vagy három hétig próbáltuk, idén több mint két hetet készültünk az Aidára. Ezek nemzetközileg is alapos felkészülési időnek számítanak. A Metben zenekari próba, korrepetitori próba, összpróba mellett azzal a karmesterrel is gyakorolsz, aki este is vezényli a darabot. Maestro Fabio Luisi, a ház jelenlegi vezető karmestere például nem rest szombaton reggel 8-tól próbálni olyan énekesekkel, akiknek erre szüksége van. F: Tavaly debütált a Magyar Állami Operaházban is. SM: Münchenben élek immáron több éve, és munkám is eddig zömmel távol tartott Magyarországtól. Az, hogy tavaly felléphettem az Operában, hatalmas élmény volt. Mai napig úgy gondolom, hogy az a legszebb színház, ahol eddig szerepelhettem. Nyilván az is különös érzés, ha a barátok és a rokonok előtt a magyar közönségnek énekelhetek a szülővárosomban. F: Mikor láthatja ismét a hazai publikum? SM: Mivel szabadúszó vagyok, így többfelé is énekelek idén. Tavasszal a Don Carlosban ugyanitt a Metben, majd Bécsben szerepelek. Ami a magyarországi fellépéseket illeti: nyáron talán a Müpában Fischer Ádámmal a Wagner-napokon találkozhatok magyar közönséggel. Wallenstein V. Róbert Az interjú bővebb változata a fidelio.hu/opera oldalon olvasható.

7. CSÜTÖRTÖK 18:00 Magyar Állami Operaház Don Giovanni 8. PÉNTEK 20:00 Trafó Gyévuska 9. SZOMBAT 19:00 Budaörsi Játékszín Vérszipoly 19:00 Magyar Állami Operaház A trubadúr 20:00 Trafó Gyévuska 10. VASÁRNAP 11:00 Magyar Állami Operaház Don Giovanni

19. KEDD 19:00 Magyar Állami Operaház Xerxes

12. KEDD 18:00 Magyar Állami Operaház Don Giovanni

15. PÉNTEK 19:00 Magyar Állami Operaház Xerxes 19:00 MÜPA – BBNH Figaro házassága Km.: ld. 13-án 16. SZOMBAT 18:55 MÜPA – Előadóterem Rigoletto A Metropolitan Opera a Müpában 18:55 MÜPA – Fesztivál Színház Rigoletto A Metropolitan Opera a Müpában 18:55 Uránia Nemzeti Filmszínház Rigoletto Met LIVE in HD 17. VASÁRNAP 11:00 Magyar Állami Operaház Xerxes 18:00 MÜPA – Fesztivál Színház Rigoletto A Metropolitan Opera a Müpában 18:55 Uránia Nemzeti Filmszínház Rigoletto Met LIVE in HD 19:00 MÜPA – BBNH Figaro házassága Km.: ld. 13-án

20. SZERDA 18:00 Magyar Állami Operaház Turandot 19:00 Budaörsi Játékszín Tanulmány a nőkről 21. CSÜTÖRTÖK 19:00 Magyar Állami Operaház Xerxes 19:00 Uránia Nemzeti Filmszínház Abigél 22. PÉNTEK 18:55 Uránia Nemzeti Filmszínház Rigoletto Met LIVE in HD 19:00 Magyar Állami Operaház Turandot 23. SZOMBAT 11:00 Magyar Állami Operaház Pomádé király új ruhája 24. VASÁRNAP 11:00 Magyar Állami Operaház Xerxes 19:00 Magyar Állami Operaház Turandot 19:00 Színház- és Filmművészeti Egyetem (Ódry Színpad)

Tojáséj

25. HÉTFŐ 19:00 Spinoza Színház A guru 26. KEDD 19:00 Magyar Állami Operaház Turandot 28. CSÜTÖRTÖK 19:00 Budaörsi Játékszín Szeretem a feleségem

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/zenes_szinhaz fidelio.hu/jatek Játsszon velünk és nyerjen! Koncert- és színházjegyek, CD-k, könyvek

A Fidelio magazint keresse országszerte a Libri könyvesboltokban!

Értesüljön a legfrissebb játékokról a Facebookon:

facebook.com/fidelio.hu

További programok: a színházműsorban a 24-43. oldalakon! Lásd még: fidelio.hu/zenes_szinhaz

„Nem szabad egy pillanatra sem elkényelmesedni”

53


54

KLASSZIKUS – ajánló Bartók-maraton

február 3. 10:30–21:00 Müpa

Csajkovszkij, Dvořák, Beethoven, Schubert és Mozart után végre magyar szerző: Bartók Béla műveit tűzi műsorra a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa egynapos minifesztiválja. A Hegedűverseny szólistája Banda Ádám, a III. zongoraversenyé Várjon Dénes lesz, a kórusművekből a Nyíregyházi Cantemus Kórus válogat. A Kelemen-kvartett két vonósnégyest ad elő, Bartók és népzenei gyökerei címmel a Muzsikás Együttes játszik Jandó Jenővel, a záró koncerten pedig a BFZ lép fel Fischer Iván vezényletével, előadásukban A Kékszakállú herceg vára szólal meg Perencz Bélával és Komlósi Ildikóval. Részletek a bontásban!

VÍGOPERA VILÁGSZTÁROKKAL Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar Mozart-operaprodukcióinak sorában ezúttal újra a Figaro házassága veszi birtokba három estén át a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet.

Kontratenor, vagy amit akartok

Birta Gábor és Nicholas Clapton fotó: Nánási Tamás

február 11. 19:00 Óbudai Társaskör

A Haendel-legenda és A Próféták Hangja után Birta Gábor harmadik önálló estjének középpontjában Shakespeare világának sokszínűsége áll. A fiatal kontratenor ezúttal Nicholas Claptonnal, a Royal Academy of Music London professzorával közösen kelti életre az angol drámaköltő alakjait. Előadásukban a reneszánsztól a sanzonfeldolgozásokon és Cole Porteren át napjaink zenéjéig szólal meg egy csokor dal, melyek Shakespeare-szövegekre, vagy Shakespeare-művek nyomán születtek. A műsorszámok legtöbbje először hangzik el kontratenor előadásában, némelyik darab ráadásul magyarországi premiernek ígérkezik!

fotó: Tiba Csaba

Fülei Balázs

február 12. 18:00 Bartók Béla Emlékház

A húszas éveinek vége felé járó Junior Prima-díjas zongoraművész műsorán ezúttal Beethoven, Debussy, Brahms művei, és egy Virágh András Gábor-ősbemutató szerepel. Az est témája – képzavarral élve – a Hold körül forog. A Holdfény-szonátát követően a Clair de Lune szólal meg, majd ezt követi a szintén fiatal orgonista-zeneszerző pályatárs A hold arcai című szvitjének premierje. A koncert második felében Brahms opus 5-ös f-moll szonátája csendül fel. A grandiózus mű éjszakai vonatkozása talán kevésbé ismert, de a Beethoven V. szimfóniáját megidéző darab második tételének mottója szintén a holdfényről szól.

Rozmán Lajos

3x14 B A C H – concursus vocalis

február 17. 18:00 FUGA

Egy muzsikus hétköznapjaira vonatkozó kérdéseket biztosan, lehetséges válaszokat jó eséllyel ígér Rozmán Lajos és előadótársainak BACH-estje. Miként élhet egy hangszeres, egyszólamú létére a történet talán legkomplexebb életművének fényében – ráadásul úgy, hogy választott hangszerére J. S. Bach egyetlen művet sem írt? Természetesen zongora mellett. Ez a sok éves tapasztalat válik hallhatóvá az esten, a karmesterként is tevékeny klarinétművész előadásában. Egy átirat is elhangzik a műsorban, megfordítva a logikusnak tetsző tézist, hogy neki e zene megközelítésének módja az csak átirat volna.

Csalog Gábor

Tükröződések

február 22. 19:00 Zeneház

Csalog Gábor és a Concerto Budapest közös kamarasorozatának bónusz koncertjén Lutosławsky, Mozart, Usztvolszkaja és Beethoven művei szólalnak meg. A ConcertoStudio bérlet utolsó előadása is különböző korok, stílusok zenéit állítja egymással szembe. A sorozat előző estjei már bizonyították, hogy a nehezebben emészthető kortárs szláv zenében rendkívül izgalmasan tükröződnek a nyugati zenetörténet klasszikusai. Csalog Gábor és Keller András érzékeny tolmácsolásában pedig azok is bizonyosan örömüket lelik, akik idegenkednek a merész műsorszerkesztéstől.

Február 13-án, 15-én és 17-én a Budapesti Fesztiválzenekar estjein szólal meg a Figaro házassága a Művészetek Palotájában. A Così fan tutte, a Don Giovanni és egy korábbi, 2009-es Figaro házassága nyomában megszülető előadás jellegéről, valamint saját opera-karmesteri és rendezői szerepfelfogásáról Fischer Iván így nyilatkozott: „Arra a műfajra, amit most megvalósítok, leginkább a "szcenikus koncert" meghatározás illik. Ugyanis koncertteremben adjuk elő az operákat, ahol a rendezés minimális, de mégis annyira teljes, hogy semmiképpen nem illene rá a különben is értelmetlen és csúnya "félig színpadi", "semi-staged" meghatározás. Ami előttem lebeg, az egy teljesen megrendezett operaelőadás, de minimális eszközökkel, így két célt érek el: egyrészt előadható koncertteremben, másrészt a rendezés nem öncélú, nem vonja el a figyelmet teljesen a zenéről. Legyen modern színház, modern zenei megvalósítás, de mindenekelőtt muzikális színház, színpadias muzsikálás.”

E cél elérésében hírneves énekes színészek működnek közre. Így a Grófnét a nagyszerű svéd szoprán, Miah Persson énekli majd, aki nem először lép munkakapcsolatra Fischer Ivánnal és együttesével. Az ezúttal Figarót éneklő német basszbariton, Hanno MüllerBrachmann 2011-ben a Parsifal Amfortasaként már bemutatkozott a Müpa közönsége előtt, míg Figaro mit sem gyanító szüleit, Bartolo és Marcellina szerepeit az operavilág két nagytapasztalatú kiválósága, Robert Lloyd és Ann Murray alakítja majd. A veterán angol basszista, megannyi legendás Borisz Godunov- és Don Carlos-előadás fenséges alakja, ráadásul 2009-ben már játszotta a Müpa pódiumán Bartolo doktort Fischer Iván rendezői-karmesteri irányításával. www.bfz.hu


56

KLASSZIKUS – portré

bontás – KLASSZIKUS

„A bartóki nyelvet Bartóktól kell megtanulni”

Számomra ő az egyik legfontosabb szerző, Beethoven és Schumann mellett. F: Apropó Schumann: márciusban „Schumann és a Dávid-szövetség” címmel kamarazenei fesztiválhoz adja a nevét, feleségével, Simon Izabella zongoraművésszel együtt. Mit tudhatunk erről a négy koncertből álló sorozatról? VD: Schumannt és a zenei nyárspolgárság ellen létrejövő Dávid-szövetséget – melybe többek között Mendelssohn, Clara Schumann és Brahms is beletartozott – véleményem szerint még nem ismeri elég mélyen a közönség. Schumann körül valóságos zenei tér alakult ki – a Budapesti Kamarakoncertek keretében azt szeretnénk megmutatni, hogy mindez hogyan hatott visszafelé, azaz a múltra, és előrefelé, azaz a jövőre. Schumann-nak sokat jelentett Bach zenéje, sok művét – ha nem is közvetlenül –a barokk zene egyik legnagyobb szerzője ihlette. De összefüggésbe hozzuk Schumannt Debussyvel, Fauréval, és elhangzik majd Kurtág Hommage à Schumann című műve is. F: Az Ön által korábban vezetett Haydn-, ErkelMahler, Dohnányi- és Liszt-fesztiválokhoz képest milyen újdonságokkal készülnek? VD: Az egyik újdonság az, hogy idén először kamarazenekar – a Budapesti Vonósok képviseletében – is fellép majd. A másik plusz, a Kamarazene Éjszakája a feleségem ötlete volt. Este hattól kétóránként kezdődnek a koncertek, melyek éjjel kettőig tartanak. Mindössze nyolc-tíz művész fogja ezeket a koncerteket végigjátszani. Ez lesz a mi minimaratonunk! Filip Viktória Az interjú bővebb változata a fidelio.hu/klasszikus oldalon olvasható.

2. SZOMBAT 11:00 Régi Zeneakadémia Szőke Diana és Szokolay Balázs (zongoranégykezes) Km.: Lajkó István (zongora) Schubert: f-moll fantázia; Brahms: Szerelmi dalkeringők – részletek; Brahms: Magyar táncok 15:00 Millenáris Teátrum Zenetörténeti séta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Előkészítő Tagozat különleges tehetségeivel Km.: Králik Abigél, Váradi Gyula, Navratyill Eszter, Dolfin Balázs, Vida Mónika Ruth, Balogh Ádám; vez.: Sándor Szabolcs Haydn, Mozart, Beethoven, Mendelssohn, Schumann, Chopin, Liszt, Popper, Wieniawski, Debussy, Bartók művei 17:30 Rákoshegyi Bartók Zeneház „Rezdülések” Petrovics Emil emlékére Km.: Accord Quartet; díszvendég: Vajda János Mozart: d-moll vonósnégyes, K. 421; Vajda János: 3. vonósnégyes; Petrovics Emil: 2. vonósnégyes; Schumann: A-dúr vonosnégyes, op. 41, no. 3. Ingyenes 19:30 MÜPA – BBNH Szegedi Szimfonikus Zenekar Km.: Kováts Péter (orgona), Vaszy Viktor Kórus; vez.: Gyüdi Sándor Bizet: Az arles-i lány – II. szvit; Dupré: g-moll szimfónia orgonára és zenekarra, op. 25; Lajtha László: Mise fríg hangnemben, op. 50. 19:45 Olasz Kultúrintézet Budapesti Fesztiválzenekar Km. és műsor: ld. 1-jén

3. VASÁRNAP 10:30 MÜPA – BBNH MÁV Szimfonikus Zenekar Km.: Banda Ádám (hegedű); vez.: Csaba Péter Bartók: I. hegedűverseny; Concerto Bartók-maraton 11:30 MÜPA – FSZ Bartók: Mikrokozmosz Km.: Vígh Theodóra, Magyar Valentin, Heinrich Attila Henrik, Radnóti Róza, Forró Fruzsina Bartók-maraton 12:30 MÜPA – BBNH Budapesti Vonósok Kamarazenekar Vez.: Kovács János Bartók: Divertimento; Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára Bartók-maraton 14:00 MÜPA – FSZ Nyíregyházi Cantemus Kórus Vez.: Szabó Dénes és Szabó Soma Bartók: Egynemű- és vegyeskarok Bartók-maraton 15:00 MÜPA – BBNH Bartók és a népzene: Muzsikás együttes, Jandó Jenő (zongora) Km.: Petrás Mária (ének), Farkas Zoltán, Tóth Ildikó (tánc), rendező: Káel Csaba Bartók-maraton 16:00 Magyar Állami Operaház Musica e Parole – A Budapesti Filharmóniai Társaság művészeinek kamarazenei sorozata Km.: Lakatos Péter (kürt), Fahidi Patrícia (hegedű), Megyesi Zoltán (ének), Fülei Balázs (zongora) Schubert: Auf dem Strom; Britten: Canticle III. Still Falls the Rain; Brahms: Kürt trió, op. 40. 16:00 MÜPA – FSZ Várjon Dénes (zongora) Bartók: Két elégia, op. 8b, Sz. 41; Szvit, op. 14, Sz. 62; Szonatina, Sz. 55, BB 69; Improvizációk, op. 20, Sz. 74. Bartók-maraton 17:00 MÜPA – BBNH Nemzeti Filharmonikusok Vez.: Kocsis Zoltán Bartók: Kossuth – szimfóniai költemény; Táncszvit Bartók-maraton 18:00 FUGA Művészeti intervenció – Improvizált zene és performansz Km.: Jonas Kocher (harmonika), Bolcsó Bálint (elektronika) 18:00 MÜPA – FSZ Bartók-kamaraest Km.: Báll Dávid, Marouan Benabdallah (zongora), Dénes Roland, Joó Szabolcs (ütőhangszerek), Kádár István (hegedű), Ács Ákos (klarinét), Fejérvári Zoltán (zongora) Bartók: Szonáta két zongorára és ütőhangszerekre; Kontrasztok Bartók-maraton

19:00 MÜPA – BBNH Pannon Filharmonikusok Km.: Várjon Dénes (zongora); vez.: Bogányi Tibor Bartók: III. zongoraverseny; A csodálatos mandarin Bartók-maraton 20:00 MÜPA – FSZ Kelemen Kvartett Bartók: II. és V. vonósnégyes Bartók-maraton 4. HÉTFŐ 19:00 Óbudai Társaskör A zongoránál: Darvas Ferenc 19:30 MÜPA – BBNH Bogányi Gergely (zongora) Schumann: g-moll szonáta, op. 22; Brahms: Két rapszódia, op. 79; Mendelssohn: Variations Sérieuses, op. 54; Schumann: Kreisleriana, op. 16. 5. KEDD 16:00 MÜPA – BBNH Orgonavezetés – Audiencia a hangszerek királynőjénél A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött és ingyenes. Jelentkezés a hangar@mupa.hu e-mail címen. Ingyenes 6. SZERDA 17:00 MÜPA – Üvegterem Hangulatkoncert

Ingyenes 18:00 Országos Idegennyelvű Könyvtár

Matuz Gergely (fuvola) Válogatás fiatal magyar zeneszerzők műveiből 19:00 Fészek Művészklub Egri–Pertis duó Grieg, Bizet, Arenszkij és Rimszkij-Korszakov művei 19:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

„Húzni-vonni” – Művészetek Kézenfogva a Grazioso Kamarazenekar művészeivel Km.: Balogh Ferenc (hegedű), Detvay M. Marcella (hegedű), Balogh Enikő (brácsa), Botvay Károly (cselló), Sztankay Klára (zongora) Mozart: G-dúr duó hegedűre és brácsára, K. 423; Händel–Halvorsen: Passacaglia hegedűre és brácsára; Sarasate: Basque caprice; Liszt: Obermann völgye; Schubert: a-moll „Rosamunda” vonósnégyes, op. 29, D. 804. 7. CSÜTÖRTÖK 18:00 Aranytíz Kultúrház Belvárosi Vonóstrió Km.: Móré Irén (fuvola) Mozart: Esz-dúr divertimento, K. 563; Thieriot: G-dúr fuvolanégyes, op. 84. Ingyenes

További programok: fidelio.hu/klasszikus

Fidelio: Ön a Fesztiválzenekar rutinos maratoni futója, hiszen a Beethoven- és Schubert-programok után most a Bartók-rendezvényen két koncerten is hallhatjuk. Várjon Dénes: A négy szóló zongoradarab, majd egy „szünet” után a III. zongoraverseny megszólaltatására úgy tekintek, mint egy szólóest két felére. A Pannon Filharmonikusokkal a III. zongoraverseny adott volt – ez az egyik legcsodálatosabb kompozíciója, a bartóki életművön belül is egy gyöngyszem. Az élete végén írta, összegző, inspirált és bizonyos fokig megrendítő mű, hiszen a hangszerelést már be sem tudta fejezni. A szóló zongoraművek közül én választhattam. Külön öröm, hogy a ritkán játszott, de a hozzám nagyon közel álló Két elégia is elhangozhat, és hogy néhány év kihagyás után ismét műsorra tűzhettem a Szvitet és az Improvizációkat. A Szonatinát még gyerekkorában sajátítja el a legtöbb zongorista, így én magam is, de igazán a Bartók-felvételen keresztül szerettem bele a darabba. Nagyon gyakran hallgatom Bartók zongorajátékát, és nem csak azokat, ahol saját műveit játssza. A Kreutzer-szonáta és a Szigeti Józseffel készült lemezek alapvető felvételek. F: Amikor Bartókot hallgatja, a szerzői szándékot figyeli, vagy inkább inspirációs forrásként szolgál játéka, saját koncepciója kialakításakor? VD: A két dolog nem választható el egymástól. Amikor előadó és mű ennyire eggyé válik, az igen ritka és nagyon erős inspirációs forrás. Másrészt a bartóki nyelvet senki mástól nem lehet olyan jól elsajátítani, mint magától Bartóktól. Hozzáteszem, hogy ezt a stílust nem lehet lemásolni, mert egészen egyedi, de aki hallgatja, az átitatódik ezzel a zenei gondolkodásmóddal. Sokszor azt tapasztalom, hogy az, aki nem hallotta Bartókot zongorázni, az nagyon másként játssza a műveit. F: Mi a legnagyobb kihívás, amikor Bartókot játszik? VD: Hihetetlen részletezően és nagyon pontosan jelölte a kottában a zeneszerzői szándékot, de az előadásban soha nem szabad túlprecízkedni a leírtakat. Azt nehéz megérteni, hogy ezzel a sok impulzussal – például a rengeteg metronóm- és tempójelzéssel – ő mégis a zene belső szabadságát jegyezte le. Ez a gondolkodás valószínűleg a népzenei ihletettségből adódik. Tehát minél pontosabban, de sohasem szárazon, azaz inspiráltan, a népzenei elemekhez kapcsolódva kell megszólaltatni ezeket a darabokat. Ez a legizgalmasabb a Bartók-művek előadásánál. Arról nem is beszélve, hogy technikailag is nagyon igényesnek kell lenni.

fotó: Felvégi Andrea

vár j o n d é n e s

A Budapesti Fesztiválzenekar februári maratonjai hatodik éve pillérei a hangversenyévadoknak. A Liszt-díjas zongoraművész, Várjon Dénes harmadszor vesz részt a hosszútávfutáson, majd kis lazítás után márciusban Simon Izabellával közösen indítják új kamarazenei sorozatukat.

1. PÉNTEK 19:00 Duna Palota Duna Szimfonikus Zenekar, Km.: Bazsinka Zsuzsa (ének); vez.: Medveczky Ádám Wagner: A bolygó hollandi – nyitány; R. Strauss: Négy utolsó ének; Csajkovszkij: 3. D-dúr szimfónia, op. 29 19:00 Óbudai Társaskör Bizánctól Óbudáig – zenés farsangolás a Szent Efrém Kórussal 19:00 Zeneház Concerto Budapest Km.: Csalog Gábor Schubert–Csalog: Táncok; Poulenc: Trió oboára, fagottra, zongorára; Poulenc: Szextett fúvósötösre és zongorára; Schubert: F-dúr Oktett, D.803 19:45 Olasz Kultúrintézet Budapesti Fesztiválzenekar Km.: Ács Ákos (klarinét), Báll Dávid (zongora), Pápai Ákos; vez.: Takács-Nagy Gábor Haydn: G-dúr szimfónia, no. 94; Franck: Szimfonikus változatok; Mendelssohn: f-moll koncertdarab; Schumann: 1. (Tavaszi) szimfónia

57


58

KLASSZIKUS – bontás 18:00 Magyar Rádió Márványterme Kéringer László énekel Km.: Vitárius Piroska (hegedű), Kallai Nóra (gordonka), Pétery Dóra (orgona), Tóth Orsika (gitár) Telemann, Weber, Jeney Zoltán és Monteverdi művei 19:00 Óbudai Társaskör Kertesi Ingrid (ének), Beke Ágnes (hegedű), Áchim Erzsébet (zongora) Purcell, Schubert, Mendelssohn, Chopin, Dvořák, Sinding, Massenet, Paradis, Debussy, Fauré, Kreisler, Verdi és J. Strauss művei 8. PÉNTEK 18:00 Bartók Béla Emlékház Baranyai László és tanítványai Km.: Konyicska Renáta, Kálvin Balázs, Rostás Zoltán, Obbágy Márta Bach, Mozart, Schubert, Chopin, Schumann, Liszt, Debussy, Dohnányi és Bartók művei 19:00 Fészek Művészklub Operafejedelmek – Székely Mihály Solymosi Ottó sorozata 19:00 Óbudai Társaskör Gitármuzsika Óbudán Km.: a Győri Egyetem, a Vienna Konservatorium Budapest, valamint az Egressy Béni Zeneművészeti Szakiskola hallgatói 19:30 Budapest Music Center Concerto Budapest Km.: Borbély László (zongora); vez.: Keller András Schubert: III. szimfónia, D-dúr, D. 200; Haydn: D-dúr zongoraverseny, Hob.XVIII: 11; Schubert: „Befejezetlen” szimfónia, h-moll, D. 759. 19:30 Magyar Tudományos Akadémia – Díszterem

További programok: fidelio.hu/klasszikus

Budapesti Vonósok Kamarazenekar Km.: Pulzus Vonósnégyes Ravel: F-dúr vonósnégyes; Vaughan Williams: Fantázia egy Thomas Tallis-témára; Elgar: Bevezetés és Allegro vonószenekarra, op. 47. 9. SZOMBAT 10:00 Magyar Nemzeti Múzeum MÁV Szimfonikus Zenekar Vez.: Dubóczky Gergely Részletek G. Verdi A trubadúr és Aida, valamint P. Mascagni Parasztbecsület című operáiból 10:30 Uránia Nemzeti Filmszínház A négy évszak Km.: Mendelssohn Kamarazenekar, Company Canario Historikus Táncegyüttes (műv. vez.: Aranyos Ágota) Vivaldi és Piazzola művei 11:00 Régi Zeneakadémia Kövecs Ágnes (zongora) Mozart: D-dúr (Duport) variációk, K. 573; Liszt: f-moll transzcendens etűd; Schubert: Négy impromptu, D 899; Chopin: g-moll ballada, op. 23; Chopin: f-moll ballada, op. 52.

11:30 Magyar Nemzeti Múzeum MÁV Szimfonikus Zenekar Km. és műsor: ld. 10:00 14:30 Zuglói Szent István Zeneház „Elindultam Gyergyó felé” – Bartók – egy kicsit másképp Km.: Berecz András (ének- és mesemondó), Berecz Mihály (zongora), Dsupin Pál (furulya), Vizeli Balázs (hegedű), Balogh Kálmán (cimbalom), Kádár Ignác (gardon), Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar; vez. Záborszky Kálmán 15:00 Magyar Rádió 6-os stúdiója Zenebeszéd Km.: Rozmán Lajos (klarinét), Kántor Balázs (cselló), Milan Pala (hegedű), Borbély László (zongora) Messiaen: Kvartett az idők végezetére 16:00 Magyar Állami Operaház Gábor József (zongora), Meláth Andrea (ének) 17:00 MÜPA – Üvegterem Hangulatkoncert Ingyenes 18:00 Nemzeti Filharmonikusok próbaterme

Nemzeti Filharmonikus Zenekar Zongorán km.; vez.: Kocsis Zoltán Lajtha: Quatre Hommage; Bartók: Kontrasztok; David Lang: Lend/Lease; Lukas Ligeti: Omaggio a Shenandoah e Domenico Scarlatti; Toru Takemitsu: Cross Hatch; Schönberg: I. kamaraszimfónia 18:00 Zuglói Szent István Zeneház „Elindultam Gyergyó felé” – Bartók – egy kicsit másképp Km. ld.: 14:30 19:00 FUGA Konus Quartett (Svájc) Km.: Hock Ernő (nagybőgő) Iannis Xenakis: Xsas; Peter Ablinger: Ohne Titel 1-10 – ősbemutató; Barry Guy: Marsyas; Makiko Nishikaze: Új mű – négy szopránszaxofonra – ősbemutató; Bálint Bolcsó: 30 Days; Phill Niblock: To Two Tea Roses for two ensembles 19:00 Óbudai Társaskör Jótékonysági hangverseny Km.: Makay Annamária (zongora), Huszenicza Anna (fagott), Kárász Eszter és az Eszter-lánc zenekar, Sztevanovity Zorán Óvári Éva, Kabelács Rita, Péter Barbara, Sipeki Zoltán, Gátos Iván 10. VASÁRNAP 10:30 Duna Palota Duna Szimfonikus Zenekar Vez.: Deák András Mascagni, Muszorgszkij, Csajkovszkij, Bizet, Rossini, Vivaldi művei 11:00; 15:00 MÜPA – FSZ 4 vonó, 8 kéz, 16 húr – Haydn és Schönberg Km.: Accord vonósnégyes, Gál Gabriella (szoprán) Haydn: C-dúr „Kaiser” vonósnégyes, op. 76, No. 3; Schönberg: II. (fisz-moll) vonósnégyes, op. 10

16:00 Zuglói Szent István Zeneház „Elindultam Gyergyó felé” – Bartók – egy kicsit másképp Km. és műsor: ld. 9-én 18:00 FUGA A Szabad Hangok Énekegyüttes Vez.: Antal Laura Seiber Mátyás: Három nonszensz; Goffredo Petrassi: Nonszenszek; Ligeti György: Nonszensz madrigálok – részletek; Horváth Balázs: Suite bourlesque; Megyeri Krisztina: Sarkköri kűr; Vajda János: Bagatellek; Stephen Montague: Tigida-pipa 11. HÉTFŐ 19:00 Óbudai Társaskör Kontratenor, vagy amit akartok – Birta Gábor és Nicholas Clapton Km.: Balog József (zongora) Farkas Ferenc, Purcell, Alfred Deller, C. E. Horn, Liszt–Schubert, Haydn, Schubert, Liszt, Arne, Gerald Finzi, Vaughan Williams, Stanford és Cole Porter művei 12. KEDD 18:00 Bartók Béla Emlékház Fülei Balázs (zongora) Beethoven: cisz-moll („Holdfény”) szonáta, op. 27/2; Debussy: Suite bergamasque – Prélude, Menuet, Clair de Lune, Passepied; Virágh András Gábor: Les visages de la lune – ősbemutató; Brahms: f-moll szonáta, op. 5. 19:00 CEU Popper Terem Classicus Ensemble Km.: Bán Máté (fuvola); Razvaljajeva Anasztázia (hárfa) Liszt, Debussy, Kurtág, Tornyai Péter, Debussy és Horváth Balázs művei 13. SZERDA 17:00 MÜPA – Üvegterem Hangulatkoncert

Ingyenes

17:00 Óbudai Társaskör Játékos Muzsika 7x10 percben Km.: az Anima Musicae Kamarazenekar tagjai; műsorvez.: Czigány György 19:30 Nádor Terem Új Magyar Kamarazenekar Jean Baptiste Lully: Az úrhatnám polgár – szvit; Richard Wagner: Siegfried – Idyll; Beethoven: c-moll vonósnégyes

14. CSÜTÖRTÖK 16:00 Magyar Nemzeti Múzeum MÁV Szimfonikus Zenekar Km.: Elisso Gogibedaswili (hegedű); vez.: Michele Santorsola Rossini: Olasz nő Algírban; Sibelius: Valse Triste; d-moll hegedűverseny, op. 47; Respighi: Belkis, Sába királynője 18:00 Magyar Rádió Márványterme Hangverseny Lajtha László halálának 50. évfordulója tiszteletére Km.: Szabó Péter (gordonka), Kollár Zsuzsa (zongora) Szabó Csaba: Szonatina – Looking back; Bach: D-dúr gambaszonáta, BWV 1028;

11-én, hétfôn 19 órakor KONTRATENOR, VAGY AMIT AKARTOK - dalok Shakespeare szövegeire Budapesti premier Birta Gábor és Nicholas Clapton (Nagy Britannia) Közremûködik: Balog József – zongora

18-án, hétfôn 19 órakor „ÉN VERDI VAGYOK, S TE WAGNER” I.

- párhuzamos pályák találkozása a végtelenben Ardó Mária – szoprán Kiss B. Atilla – tenor Harazdy Miklós – zongora Szersén Gyula színmûvész Szerkesztô, mûsorvezetô: Baranyi Ferenc A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával

25-én, hétfôn 19 órakor MOZARTTÓL RICHARD STRAUSSIG

Csordás Klára – ének, Csík Laura – zongora Chopin, Grieg, Mozart és Richard Strauss mûvei

28-án csütörtökön 19 órakor KORTÁRSAINK KÖRÉBEN I. BUDAPESTI VONÓSOK Budapesti Vonósok Tóth Kristóf – hegedû Szitka Rudolf – klarinét Vezényel: Kovács Zoltán Dubrovay László, Kovács Zoltán, Szokolay Sándor és Tóth Péter mûvei Az ARTISJUS támogatásával

Barabás Márton alkotása


KLASSZIKUS – bontás

További programok: fidelio.hu/klasszikus

15. PÉNTEK 19:00 Duna Palota Budapesti Vonósok Kamarazenear Km.: Raphael Severe (klarinét) Honegger: Szimfónia vonószenekarra, Nr. 2; Cahuzac: Cantilena; Francaix: Téma variációkkal; Debussy: g-moll vonósnégyes, op. 10. 19:00 Fészek Művészklub Tercina Régizene Együttes Km.: Kautzky Armand Műsoron: Andrea Falconieri, Vivaldi, Giovanni Battista Fontana, Carl Philipp Emanuel Bach, Biber, Telemann és Purcell művei 16. SZOMBAT 11:00 Bartók Béla Emlékház Viktoria Park (zongora) Beethoven: c-moll „Pathetique” szonáta, op. 13; Beethoven: cisz-moll „Mondschein” szonáta, op. 27, No. 2; Ravel: Miroirs 11:00 Nemzeti Színház Óbudai Danubia Zenekar Vez.: Silló István 11:00 Régi Zeneakadémia Licsák Attila (zongora) Bach: h-moll francia szvit, BWV 814; Liszt: Az Úr házába megyünk; Prelúdium Szent Ferenc Naphimnuszához; Naphimnusz; Chopin: cisz-moll Fantaisie Impromptu, op. 66; Liszt: Pásztorok a jászolnál; Bach: h-moll prelúdium és fúga 14:30 Óbudai Társaskör Mozart Klub – Ütősök egykor és ma Km.: az Aelia Sabina Zeneiskola ütőhangszeres növendékei, Balázs Oszkár 17:00 MÜPA – Üvegterem Hangulatkoncert Ingyenes 19:30 MOM Kulturális Központ Budafoki Dohnányi Zenekar Km.: Roskó Bernadett (hárfa); vez.: Vashegyi György Bach: I. brandenburgi verseny; Hidas: Hárfaverseny; Brahms: I. szimfónia 17. VASÁRNAP 15:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

A Richard Wagner Társaság délutánja 18:00 FUGA B A C H – concursus vocalis – Rozmán Lajos (klarinét) estje Km.: Rákóczy Anna (fuvola); Csordás Klára (ének); Rabovay Júlia, Várföldi Anna

(hegedű); Borbély László, Dukay Barnabás (zongora); Bársony Péter Ludmány Dénes (brácsa); Kántor Balázs (cselló) J. S. Bach művei 19:00 Hold utcai református templom

Hortus Musicus 99 Corelli-szonáták átdolgozásai

Ingyenes

18. HÉTFŐ 19:00 Óbudai Társaskör „Én Verdi vagyok, s te Wagner” I. Km.: Ardó Mária (szoprán), Kiss B. Atilla (tenor), Harazdy Miklós (zongora) 19:30 MÜPA – BBNH MR Zenei Együttesek Km.: Váradi Zita (szoprán); vez.: Vajda Gergely Mahler: IV. (G-dúr) szimfónia; Mozart: Un moto di gioia, K. 579 – koncertária; Mozart: D-dúr („Prágai”) szimfónia, K. 504 21. CSÜTÖRTÖK 18:00 Magyar Rádió Márványterme Horn András (klarinét), Krulik Eszter (hegedű), Kántor Balázs (gordonka), Borbély László (zongora) Richard Dünser: Tage- und Nachtbücher; Sztravinszkij: A katona története – trióváltozat; John Mackay: Breakdown Tango; Messiaen: Kvartett az idők végezetére 22. PÉNTEK 19:00 Duna Palota Duna Szimfonikus Zenekar Km.: Tarkövi Gábor (trombita); vez.: Deák András A zenekar által meghirdetett zeneszerzőverseny díjazott darabja; Hummel: Esz-dúr trombitaverseny; Dvořak: 8. G-dúr szimfónia, op. 88. 19:00 Magyar Rádió Márványterme Klasszikus és jazz – Amadinda Ütőegyüttes Debussy, Ravel, Joplin, Norvo, John Cage, Holló Aurél, Gershwin, Jerome Kern és Ben Bernie művei 19:00 Olasz Kultúrintézet MÁV Szimfonikus Zenekar Km.: Frankl Péter; vez.: Csaba Péter Brahms: B-dúr zongoraverseny, op. 83 ; Schumann: II. szimfónia, op. 61. 19:00 Zeneház Csalog Gábor (zongora), Keller András (hegedű) Lutoslawsky, Mozart, Ustvolskaya és Beethoven művei 23. SZOMBAT 11:00 Bartók Béla Emlékház Viktoria Park (zongora) Beethoven: C-dúr „Waldstein” szonáta, op. 53; Beethoven: f-moll „Appassionata” szonáta, op. 57; Ravel: Gaspard de la Nuit 11:00 Olasz Kultúrintézet MÁV Szimfonikus Zenekar Km.: és műsor: ld. 22-én

11:00 Régi Zeneakadémia Tóth Aladár Operastúdió Műv. vez.: Pallagi Judit Népzene 20. századi mesterek műveiben 15:00 Magyar Rádió 6-os stúdiója MR Zenei Együttesek Vez.: Vajda Gergely Mozart: D-dúr „Prágai” szimfónia, K. 504 Zenebeszéd 17:00 MÜPA – Üvegterem Hangulatkoncert Ingyenes 19:00 Magyar Tudományos Akadémia – Díszterem

Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok Km.: Bábel Klára (hárfa), Kolonits Klára, Schöck Atala (ének); vez.: Simone Fontanelli Debussy: Két szent és profán; Lajtha: Szimfónia („Les Soli”), op. 33; Pergolesi: Stabat Mater 19:00 MÜPA – FSZ Gáláns ünnepek – A szerelmes Debussy Zongorán km. és szerk.: Kocsis Zoltán Debussy élete hat tételben 24. VASÁRNAP 15:00 Klebelsberg Kultúrkúria Richard Strauss: Ariadne Naxosban Az operairodalom gyöngyszemei 17:00 Budapesti Fesztiválzenekar Székháza

Vasárnapi kamarazene Km.: Römer Ádám (brácsa), Fejérvári Zsolt (bőgő), Berentés Zsuzsa (hegedű), Lezsák Zsófia (hegedű), Gálfi Csaba (brácsa), Eckhardt Éva (cselló), Lesták-Bedő Eszter (barokk hegedű), Pilz János (barokk hegedű), Mahdi Kousay (barokk cselló), Csizmadia Angelika (csembaló), Báll Dávid (zongora), Marouan Benabdallah (zongora), Dénes Roland és Joó Szabolcs (ütőhangszerek) Johann-Matthias Sperger, Weiner Leó, J. S. Bach és Bartók Béla művei 18:00 FUGA Juan Pablo Bautista Cano (zongora) Kurtág, Berg, Chopin, M. M. Ponce, Mario Lavista, Kedves Csanád és Zarándy Ákos művei 19:30 MÜPA – BBNH Pedálparádé – Dalibor Miklavčič (orgona) Weckmann, J. S. Bach, Böhm, Schumann, Chopin, Dupré művei, valamint improvizáció 25. HÉTFŐ 19:00 Óbudai Társaskör Csordás Klára (ének), Csík Laura (zongora) Mozart, Grieg, Chopin és Richard Strauss művei 26. KEDD 19:30 MÜPA – BBNH Ránki Dezső zongoraestje Schumann: Waldszenen, op. 82; Beethoven: E-dúr szonáta, op. 109; Schumann: Davidsbündlertänze, op. 6.

20:00 A38 Hajó Liszt Ferenc Kamarazenekar Km.: Tfirst Péter, Hargitai Géza (hegedű), Lezsák Attila (brácsa), Rózsa Richárd (gordonka) Vajda János: 4. vonósnégyes; Orbán György: Bálzene Razumovszkij grófnak 27. SZERDA 11:30 Uránia Nemzeti Filmszínház Stravinsky: A katona története Km.: Élő Hangok Kamaraegyüttes (műv. vez.: Rozmán Lajos), Kovács László (zongora), a Színház- és Filmművészeti Egyetem növendékei; rend.: Almási Tóth András Mozi-Film-Zene 19:00 Fészek Művészklub Fehér Szabolcs (fagott), Kákonyi Árpád (zongora) Tansman: Sonatine; Koechlin: Sonate, op. 7; Tansman: Suite pour basson; Bitsch: Concertino pour basson et piano; Bozza: Récit, sicilienne et rondo; Dutilleux: Sarabande et cortage; Koechlin: Trois pieces, op. 34; Saint-Saëns: Sonate pour basson et piano, op. 168 19:30 MÜPA – BBNH Budafoki Dohnányi Zenekar Km.: Angelica leánykar (karig.: Gráf Zsuzsanna), Cakó Ferenc (homokgrafika); vez.: Hollerung Gábor Holst: Planéták; Muszorgszkij: Egy kiállítás képei

28. CSÜTÖRTÖK 18:00 Magyar Rádió Márványterme Hegedűs Endre (zongora) Beethoven: cisz-moll (Holdfény) szonáta, op. 27, No. 2.; Chopin: g-moll ballada, op. 23; Debussy: Pour le piano; Liszt: A Villa d’Este szökőkútjai; Wagner–Liszt: Három átirat a Tannhäuser c. operából 19:00 Óbudai Társaskör Budapesti Vonósok Km.: Tóth Kristóf (hegedű), Szitka Rudolf (klarinét); vez.: Kovács Zoltán Szokolay Sándor: Sinfonia Romana, op. 116 – II. tétel Gregorián Változatok; Tóth Péter: Telemanner Concerto (magyarországi bemutató); Dubrovay László: Vonósszimfónia; Kovács Zoltán: Álomtáncok

19:30 MÜPA – BBNH Nemzeti Filharmonikusok Vez.: Roberto Minczuk, km.: Pascal Rogé (zongora) Korngold: Sok hűhó semmiért – zenekari szvit; Mozart: C-dúr zongoraverseny, K. 503; R. Strauss: A rózsalovag – szvit; Összeállítás ifjabb Johann Strauss műveiből 19:30 Olasz Kultúrintézet MR Zenei Együttesek Vez.: Somos Csaba Verdi-gálakoncert

61 További programok: fidelio.hu/klasszikus

Lajtha László: Szonáta gordonkára és zongorára, op. 17; Chausson: Piéce, op. 39; Emanuel Moór: c-moll szonáta, op. 22 19:30 Klebelsberg Kultúrkúria Gavriel Lipkind (cselló) és a Grazioso Kamarazenekar Haydn: C-dúr gordonkaverseny Hob.VIIb No. 1; Csajkovszkij: C-dúr vonósszerenád, op. 48; Csajkovszkij: Változatok egy rokokó témára, op.33 (Ann Kuppens átirata)

bontás – KLASSZIKUS

Budapesti Vonósok

60


62

JAZZ/WORLD/FOLK – ajánló Fidelio összeFONÓdások

február 2. 20:00 Fonó Budai Zeneház

A Dresch–Lukács duó lemezt mutat be, majd Frankie Látó és Nagy János játszik a következő, borkóstolóval fűszerezett 2x2 duókoncerten, mely egyben a Fonó Szalon sorozatba is illeszkedik. A hat estéből álló Fonó Szalon a Wine&Violin koncertek folytatása, így már érthető, hogy február során még Baráti Kristóf hegedűművész is tiszteletét teszi a házban. Az első alkalommal Frankie Látó jazz hegedűs képviseli majd a vonós hangszereket, igaz, húr van bőven Lukács Miklós cimbalmában is. Az esten két olvasónk a Fidelio és a Fonó vendégeként vehet részt másodmagával. Keresse játékunkat a Fidelio.hu jazz rovatában!

Élmény! Minden tekintetben.

2013. február 15., 19.30 • FSZ

JAZZMŰHELY

CSEPREGI–RÁTONYI DUÓ & ELIANE AMHERD JAZZ CALIENTE (USA–PE–BR)

fotó: Kása Béla

Bartók és a népzene

február 3. 15:00 MÜPA – BBNH

A Budapesti Fesztiválzenekar Bartók-maratonjának programját teszi teljessé a Muzsikás Zenekar és Jandó Jenő közös fellépése. A Magyar Művészetért-, Liszt-, Kossuth- és Magyar Örökség-díjas népzenei együttes több kipróbált és sikeres hangversenyprogramot állított már össze, amelyek Bartók és a népzene kapcsolatát – a híres „csak tiszta forrásból” lényegét – mutatják be. Jandó Jenővel régi sikerszámuk az Allegro Barbaro és a Román népi táncok, de ezúttal Petrás Mária énekes, valamint Farkas Zoltán és Tóth Ildikó táncosok is csatlakoznak hozzájuk, s a műsort Káel Csaba rendező foglalja egységes keretbe.

2013. március 3. 19.30 • BBNH

PALYA BEA – DUÓK

Közreműködik: Szokolay Dongó Balázs, Fassang László

Cace Rom

Fölszállott a páva

február 8. 19:00 Hagyományok Háza

2013. március 5. 19.30 • FSZ

A népzenei és néptánc vetélkedő ugyan már véget ért a tévében, de a Hagyományok Házában tovább él a sorozat. A Magyar Állami Népi Együttes egy-egy műsora előtt a nézők újra találkozhatnak kedvenceikkel! A tavaszi félév során a vetélkedő középdöntőjébe jutott versenyzői, egymást sokszor eddig nem ismerő zenészek lépnek együtt színpadra. Február 8-án a gyimesi keservesekkel továbbjutó pátyi énekesnő, Tintér Gabriella, a magyarszováti pásztornótákkal bemutatkozó Dóra Áron furulyás, valamint az autentikus lovári cigányzenével a második elődöntőben bemutatkozó pécsi Cace Rom zenekar lesznek a vendégek.

JAZZLEGENDÁK

KURT ELLING – 1619 BROADWAY – THE BRILL BUILDING PROJECT Kurt Elling Quintet (USA) és a Modern Art Orchestra 2013. március 9. 19:30 • FSZ

Boggie

február 21. 20:00 Budapest Jazz Club

Néhány hete jelent meg Japánban a fiatalabb Szakcsi Lakatos-fiú Robithology című lemeze. A BJC-ben nemcsak elhangzik, de megvásárolható is lesz a korong. „Robi fantasztikus zongorista... Stílusában a bebop és a poszt bop elemeit kombinálja azzal a fajta lírai megközelítéssel, amiről Keith Jarrett vagy John Taylor jut az ember eszébe” – írja a borítón John Patitucci világsztár bőgős-basszusgitáros. A BJC-beli koncerten Robi, Lakatos Pecek Krisztián és Balázs Elemér mellett a lemez negyedik szereplője, Bolla Gábor szaxofonos sajnos nem lesz jelen – helyette olvassák el vele készült interjúnkat a 64. oldalon!

fotó: Trokán Nóra Művelődési Ház

A Jazzpresszó februári vendége Boggie, azaz Csemer Boglárka és zenekara lesz. A hajdan Dózsa Györgyről elnevezett művelődési házban immár több mint húsz éve folyamatosan várja zenére szomjas vendégeit a Jazzpresszó. A Rákoskeresztúrra elzarándokoló közönséget ezúttal Csemer Bogi és zenésztársai: Sebestyén Áron (zongora), György Attila (basszus) és Németh Tamás (dob) szórakoztatják. Az énekesnő nem titkolt vonzalma a francia dalkultúra iránt az elmúlt években egyre intenzívebb, Boggie névre átkeresztelt kvartettjének hamarosan megjelenő új albuma is francia – és popos – hatásokat tükröz.

február 10. 20:00 Vigyázó Sándor

www.mupa.hu

ZITA SWOON GROUP: „Wait for Me” 2013. március 18., 20:00 • BBNH

MR2 AKUSZTIK+ A MÜPÁBÓL

MÓKUS ÉS A FABULA RASA

Szakcsi Lakatos Róbert Trio

2013. március 20., 19,30 • FSZ

ASAF AVIDAN ACOUSTIC (S) S T R A T É G I A I PARTNEREINK

A Müpa támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

S T R A T É G I A I M É D I A PA RT N E R E I N K

Jegyek kaphatók a Müpa jegypénztáraiban (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1., tel.: 555-3300 és 1061 Budapest, Andrássy út 28., tel.: 555-3310), valamint az ismert jegypénztárakban. Online jegyvásárlás: www.mupa.hu ISO 9001:2000


64

JAZZ/WORLD/FOLK – portré

bontás – JAZZ/WORLD/FOLK

b o ll a g áb o r

Bolla Gábor huszonhárom évesen a Müpa Jazz Showcase-en már a fő műsoridőben szerepel zenekarvezetőként, Find Your Way című lemezének kvartettjében svájci és magyar muzsikusokkal játszik. A tenorszaxofonos Münchenbe költözött, onnan igyekszik kiteljesíteni fantasztikus gyorsasággal felívelt pályáját, amiben a világhírű lemezcég, az ACT is támogatja.

Háza

Falkafolk balkáni táncház 19:30 IF Cafe Sramko trio 20:00 Budapest Jazz Club Harmónia Jazzműhely: Szakcsi Jr. Trio 20:00 Fonó Budai Zeneház Berka és a Felvonó zenekar táncháza 20:00 MÜSZI – Művelődési Szint Jürota! Jü & Dorota dupla koncert

Fidelio: Miért pont Münchenbe költöztél? Bolla Gábor: Nagyon sokat játszottam Münchenben,

onnan járkáltunk fellépésekre Ausztria, Svájc, Olaszország, Bajorország, Baden-Württemberg területén. Münchenből könnyen haza is tudok jönni. Például Berlin az más, sokkal hidegebb. Amikor Kirk Lightsey-val játszottam egyszer, akkor talán kicsit jobb volt, de többször is úgy éreztem, hogy nem tudnék ott élni. München sem könnyű terep, viszont talán nyitottabbak arra a zenére, amit én csinálok. F: Híres klubok vannak Münchenben, például az Unterfahrt... BG: Az Unterfahrtban kicsit már otthon érzem magam. Tényleg nagyon jó, és vannak kisebb helyek is, ahová az ember le tud járni, egy-egy kisebb bulit csinálni. München abban más, hogy sokkal több hely bevállalja, hogy egyszer-egyszer csináljon jazz koncertet. Az élőzene nagyon kell most, mindenki játszik, sok munka van. F: Nem vagy nagyon egyedül Münchenben? BG: Nem könnyű, de számítottam rá, és sokkal nehezebbre számítottam. Úgyhogy nem panaszkodom. Talpraesett ember vagyok, jártam elég sokat a világban, kötöttem barátságokat, jól alakulnak a dolgaim. F: Mennyire áll melletted a lemezkiadód? Magyarországon egy lemez kiadása után sokszor sorsára hagyták a zenészt, az ACT viszont ősszel New Faces címmel turnét is szervezett nektek. BG: Nagyon jó munkát végeznek, és óriási reklámerővel bírnak. Svédországtól egész Európán át rengeteg országban jelent meg rólam cikk, legalább negyven, és ez csodálatos dolog, mert eljut az emberekhez a zeném. Látom, hogy a YouTube-ra a világ minden tájáról kerülnek fel számok velem, a Facebook-oldalamat meg Szaúd-Arábiából vagy éppen Új-Zélandról lájkolják. Mindenhol kapni a lemezemet, csak Magyarországon nem, mert szerződést bontottak a korábbi terjesztőjükkel... F: Amikor épp nem a saját lemezedet mutatod be, kikkel játszol? BG: Főleg németekkel, akik valószínűleg ismeretlenek a magyar közönség előtt: Ernst Techl, Matthias Gmelin, Claus Raible, Bernd Reiter, Peter Tuscher és Matthias Bublath. A helyi bulikon velük játszom, de utazgatok is mindenfelé, szerepelek Klaus Doldinger fiával, vele és egy német zenekarral játszunk majd Düsseldorfban. Novemberben Don Menzával volt szerencsém pár koncertet játszani egy kéttenoros produkcióban, Lakatos Tony-val pedig Berlinben, a B-flatben szerepelünk együtt márciusban, Pallai Péter szervezésében.

3. VASÁRNAP 15:00 Müpa – BBNH Bartók és a népzene: Muzsikás együttes, Jandó Jenő (zongora) Km.: Petrás Mária (ének), Farkas Zoltán, Tóth Ildikó (tánc) Bartók-maraton 17:00 Óbudai Kulturális Központ Sirtos görög táncház 19:30 IF Cafe Tardy Zsófia (ének), Csikós Attila (gitár) 4. HÉTFŐ 19:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Calcutta trió 21:00 Budapest Jazz Club LFZE Monday Jam

2. SZOMBAT 19:00 TEMI Fővárosi Művelődési Háza

Koppenhágába is meghívtak a Danish Radio Big Band koncertjére, amelyen Oláh Kálmán műveit mutatják be, az ő közreműködésével. Nagyon nagy élmény lesz, szerintem ez Európa legjobb big bandje. F: Lakatos Tony-val rendszeres kapcsolatban vagy? BG: Szoktunk beszélgetni, de mindig elkerüljük egymást. Tony nagyon megbecsült alakja a német jazz életnek, nagy szakmai tekintélye van, és ez nagyon jó. Az ő példája tudatosította bennem, hogy Magyarországról sajnos el kell menni. Muszáj egy nagy lépést tenni, valahová máshová. F: Nagyjából magad jártad ki a nagy szaxofonosok iskoláját, hogy tudsz előre lépni, mi visz előre? BG: A keresés. Keresem önmagam is, keresek új hangokat, akár ugyanarra a számra új hangokat. A leggyö­nyörűbb ebben a dologban az, hogy azt érzed, szabad vagy az improvizációban, és utána két hónapra rájössz, hogy ááá, ez még semmi, hova lehet innen még eljutni! Az igazi szabadságot keresem, hogy teljesen fel tudjak szabadulni a zenében. Már nem törődöm annyira a hangszeremmel. Most már globálisan keresem a  zenét. Nehéz feladat, de az viszi előre a zenét, hogy nem záródsz be, hogy nem ragadsz bele valamibe, hogy mindig keresel. Akár az improvizációban, akár a stílusodban, akár a hangzásban. És nem is biztos, hogy jó úton jársz. Vannak zsákutcák, amikor azt mondja az ember, hogy nem, ez nem volt jó. De próbálgatni kell, és az a legfontosabb, hogy az ember vállalja a rizikót – minden helyzetben. Zipernovszky Kornél Az interjú bővebb változata a fidelio.hu/jazz oldalon olvasható.

Központ

Guzsalyas táncház – Somos 19:30 IF Cafe Hot Club of Hungary trio 20:00 Budapest Jazz Club Alerant Jazz Est: Luis Perdomo Trio (USA) 8. PÉNTEK 17:30 Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér

Farsangi táncház a TÉKA együttessel 18:00 Jókai Mór Művelődési Központ (Budaörs)

Jazz Cafe: dUNA free jazz

Ingyenes

5. KEDD 19:30 IF Cafe Ray: Jász András (szaxofon), Neumann Balázs (zongora) 20:00 Aranytíz Kultúrház Blaskó Csaba és zenekara 20:00 Budapest Jazz Club Drop Swing Band

Csobán moldvai gyimesi és csángó táncház 19:30 IF Cafe Meszecsinka duó 20:00 Aranytíz Kultúrház Magyar táncház 20:00 Budapest Jazz Club Port.hu Jazz Est: László Attila–Oláh Kálmán Quartet 20:00 Columbus Hajó Jazz Steps Band 20:00 Fonó Budai Zeneház Fidelio ÖsszeFONÓdások: Dresch Mihály–Lukács Miklós lemezbemutató, Frankie Látó–Nagy János duó 2x2 duókoncertek Fonó Szalon 20:00 Óbudai Társaskör A Budapest Ragtime Band farsangi bálja 20:00 Trafó Manoya: Hundred Arms

19:00 Marczibányi Téri Művelődési

6. SZERDA 18:30 Fonó Budai Zeneház HaTEha szerdai táncház Vendég: Rendhagyó Prímástalálkozó 19:30 IF Cafe Bacsó Kristóf (szaxofon), Oláh Tzumó Árpád (zongora) 20:00 Budapest Jazz Club Ludányi Tamás Quartet feat. Janusz Szprot (PL) 7. CSÜTÖRTÖK 18:00 Fonó Budai Zeneház Vonón innen, vonón túl – népzenei klub Vendég: Rendhagyó Prímástalálkozó

Ingyenes 19:00 Hagyományok Háza Fölszállott a páva – Koncert a középdöntősekkel Km.: Tintér Gabriella (ének), Dóra Áron (furulya), Cace Rom zenekar, Magyar Állami Népi Együttes 19:30 IF Cafe Palojtay Erszébet (brácsa), Hárs Viktor (basszus) 19:30 Moha Kávézó és Galéria Sárik Péter–Gyárfás István duó 19:30 TEMI Fővárosi Művelődési Háza

Csürrentő moldvai csángó táncház 20:00 Budapest Jazz Club Harmónia Jazzműhely: Babos Balance 20:00 Fonó Budai Zeneház Romengo Fonó Szalon 9. SZOMBAT 19:30 IF Cafe Canarro 20:00 Aranytíz Kultúrház Üsztürü zenekar

DobosokFarsangja 2013.02.23. 18 14 órától: h a n g s z e r k i á l l í t á s o k , h a n g s z e re s b e m u ta tó k , r e g g a e - k u r z u s K r e c s m á r y Z s o lt t a l

19 órától: Szuperkoncert

Borlai Gergő |

a nagykorúság jegyében

Szendi Gábor–Lerch István | Banai Szilárd Krecsmáry Zsolt | Kálmán András | Koroknay András | Bordás József Project D o b m á n ia t á b o r d o b s h o w | V is e g r á d i S z e n t G y ö r g y L o v a g r e n d D o b o s c s a p a t a Szegény István–Markosi András–Vetési Gergő

A m ű s o r t ö s s z e á llí t o t t a : M a r t o n o s i G y ö r g y é s B o r d á s J ó z s e f

Vigyázó Sándor Művelődési Ház | B

u d a p e s t X V I I . , P e s t i ú t 1 1 3 . | T e l e f o n : 2 5 6 - 4 6 2 6 | www.vigyazomh.hu

További programok: fidelio.hu/jazz

1. PÉNTEK 19:00 A38 Hajó Night of Contrast ADHD (IL), Studnitzky (DE) 19:00 Jókai Klub Dr. Jazz 19:00 TEMI Fővárosi Művelődési

„Az igazi szabadságot keresem”

65


JAZZ/WORLD/FOLK – bontás 20:00 Budapest Jazz Club Regős István-emlékkoncert „Volt egyszer egy Medicor (Jazz Club)” 20:00 Müpa – BBNH Malek Andrea és barátai 21:00 Fonó Budai Zeneház Both Miklós Folkside Project lemezbemutató 10. VASÁRNAP 19:30 IF Cafe Voice And Bass 20:00 Vigyázó Sándor Művelődési Ház Boggie Jazzpresszó 11. HÉTFŐ 19:00 TEMI Fővárosi Művelődési Háza Greenfields ír zene és táncház 21:00 Budapest Jazz Club LFZE Monday Jam Ingyenes 12. KEDD 19:30 IF Cafe Jász András, Vázsonyi János (szaxofon) 20:00 Budapest Jazz Club Budapest Bossanova Quartet 13. SZERDA 18:00 Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ

Kóborzengő koncert

18:30 Fonó Budai Zeneház HaTEha táncház

Ingyenes

bontás – JAZZ/WORLD/FOLK

19:30 IF Cafe Krasznai Tünde (ének), Orgon Albert (bőgő), Cséki Kálmán (zongora) 20:00 Budapest Jazz Club Gereben Zita Quintet

16. SZOMBAT 18:00 Madách Imre Művelődési

14. CSÜTÖRTÖK 18:00 Fonó Budai Zeneház Vonón innen, vonón túl – népzenei klub Vendég: Rendhagyó Prímástalálkozó 19:00 Marczibányi Téri Művelődési

Háza

Központ

Guzsalyas táncház – Szigony együttes 19:30 IF Cafe Halper László trió 15. PÉNTEK 19:00 TEMI Fővárosi Művelődési Háza

Falkafolk balkáni táncház 19:30 IF Cafe Kaplonyi Éva trió 19:30 Müpa – FSZ Csepregi–Rátonyi duó, Eliane Amherd Jazz Caliente (USA–PE–BR) 20:00 Budapest Jazz Club Harmónia Jazzműhely: Trio Midnight 20:00 Fonó Budai Zeneház Berka és a Felvonó zenekar táncháza, vendég: Fanfara Complexa

Központ (Vác)

Musical+Jazz Km.: Galambos Dorina és Lachegyi Máté 19:00 TEMI Fővárosi Művelődési Csobán moldvai gyimesi és csángó táncház 19:30 IF Cafe Violon d’Agnes 20:00 Jókai Mór Művelődési Központ (Budaörs)

Harcsa Veronika Quartet 20:00 Aranytíz Kultúrház Blaskó Csaba és zenekara 20:00 Budapest Jazz Club Budapest Jazz Orchestra feat. Zsoldos Béla 20:00 Columbus Hajó Vörös Niki Quartet 20:00 Fonó Budai Zeneház Nikola Parov Quartet km. Herczku Ági; Balogh Kálmán és a Karaván Família 17. VASÁRNAP 19:00 Klebelsberg Kultúrkúria Dalnokklub – Vendég: Ferenczi György és a Rackajam 18. HÉTFŐ 21:00 Budapest Jazz Club LFZE Monday Jam

19. KEDD 19:30 IF Cafe Oláh Kálmán (zongora), Bacsó Kristóf (szaxofon) 20:00 Budapest Jazz Club Kolta Peti & Prime Ingyenes

Művelődési Ház (KMO)

20. SZERDA 18:30 Fonó Budai Zeneház HaTEha táncház 19:30 IF Cafe Budapest Aqoustic Quartet 20:00 Budapest Jazz Club Sárik Péter Trio

Központ

Guzsalyas táncház – Fanfara Complexa 19:30 IF Cafe Berki Tamás (ének), Sárik Péter (zongora) 20:00 Budapest Jazz Club Szakcsi Lakatos Róbert Trio Robithology lemezbemutató 22. PÉNTEK 19:30 TEMI Fővárosi Művelődési Csürrentő moldvai csángó táncház

Wine & Violin

23. SZOMBAT 17:00 Jókai Klub Bran koncert és táncház 19:00 Klebelsberg Kultúrkúria Csík Zenekar 19:30 IF Cafe Antal Tibor (hegedű), Illés Ferenc (gitár) 20:00 Aranytíz Kultúrház FelVonó zenekar 20:00 Budapest Jazz Club Alerant Jazz Est: Dresch Quartet 20:00 Columbus Hajó Peet Project 21:00 Malom Kávézó Chameleon Jazz Band 25. HÉTFŐ 21:00 Budapest Jazz Club LFZE Monday Jam

20:00 Akvárium Klub Konzervnyitó Akciócsoport Vendég: Závada Péter 20:00 Budapest Jazz Club Etüd Gála 27. SZERDA 18:00 Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ

Csík Zenekar

21. CSÜTÖRTÖK 18:00 Fonó Budai Zeneház Vonón innen, vonón túl – népzenei klub Vendég: Rendhagyó Prímástalálkozó 19:00 Marczibányi Téri Művelődési

Háza

Ingyenes

20:00 Budapest Jazz Club Harmónia Jazzműhely: Tzumo Árpád-Bacsó Kristóf–Juhász Márton Trio 20:00 Fonó Budai Zeneház Erdélyi zenészek klubja 20:00 Kispesti Munkásotthon

Kóborzengő 18:30 Fonó Budai Zeneház HaTEha táncház 19:30 IF Cafe Fröccs duó: Weisz Gábor (szaxofon), Rózsa István (helikon) 20:00 Budapest Jazz Club Voice & Guitar – Micheller Myrtill & Pinter Tibor Duo 28. CSÜTÖRTÖK 18:00 Fonó Budai Zeneház Vonón innen, vonón túl – népzenei klub Vendég: Rendhagyó Prímástalálkozó 18:00 Rátkai Márton Klub Oláh Jazz Band 19:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Ingyenes

26. KEDD 19:30 IF Cafe Kiss Attila (gitár), Oláh Tzumó Árpád (zongora)

Guzsalyas táncház – Tatros 19:30 IF Cafe Szőke Szandra (ének), Köllner Dániel (gitár), Fekete István (trombita) 20:00 Budapest Jazz Club TransArte Ingyenes

Fonó Szalon

Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonja

lemezbemutatók  borkóstolók  beszélgetések  kiállítás  koncertek

Február 2.  Fonó Szalonnyitó - megnyitja: Szőcs Géza költő, km.: Ádám István Emlékzenekar Háziasszony: Juhász Anna, fotókiállítás: Somogyi Márk „A borászat szépsége” címmel 2x2 duókoncert: Dresch Mihály – Lukács Miklós lemezbemutató, Frankie Látó – Nagy János Február 8.  Magyar és cigánytáncok bálja - Romengo együttes, Buda Folk Band - Háziasszony: Balogh Katesz Február 9.  Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonja: Baráti Kristóf hegedűművész szólókoncertje Both Miklós FolkSide lemezbemutató Február 10.  Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonja: Hodinka Vonósnégyes koncertje Február 15.  Berka – Felvonó táncház - Vendég: Fanfara Complexa Február 16.  Fonó Szalonzáró - Háziasszony: Juhász Anna - Vendégek: Jávorszky Béla Szilárd, Weyer Balázs Nikola Parov Quartet és Herczku Ágnes, Balogh Kálmán és a Karaván Família Kiállító borászatok: Tarjányi Pince, Bakonyi Péter Pincészete, Gepárd és Űrhajó Borbár, Sabar Borház, Villa Tolnay, Kézműves Borok Háza, Szentesi József Pincészete Fonó Budai Zeneház • 1116 Budapest, Sztregova u. 3. • Tel: 206-5300 • www.fono.hu

67 További programok: fidelio.hu/jazz

További programok: fidelio.hu/jazz

66


68

KIÁLLÍTÁS – ajánló 23/12

Telep jan. 25.–febr.22

Huszonhárom különböző egyéniség, ahogyan a tavalyi évet látták – röviden ez a számok jelentése és a Telep legfrissebb helyszínén megvalósuló kiállítás lényege. A telefonos fényképezés már jó pár éve nem újdonság. Senki sem lepődik meg, ha egy koncerten több a magasba tartott kisebb vagy nagyobb képernyő, mint az öngyújtó. A 23/12 kiállítás többek között a grafikus, az építész, a DJ, a riporter, az MC, a sportoló, a festő, a blogger, a producer, a tetováló vagy az újságíró telefonnal ellőtt képeit gyűjtötte össze. A kiállítók között van Szabó-Lencz Péter képzőművész, a Budapest Avantgarde blog szerkesztője is.

Karinthy Szalon jan. 22.–febr. 22.

A képzőművész legújabb műveit bemutató kiállítás január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából nyílik meg. 2011 októberében az óbudai Symbol Art Galériában lehetett látni a kiállítás előzményét: az Álompárok festményei nagyrészt kompozíció és forma alapján egyező, de színeikben ellentétes képpárok voltak. Akkor Sinkó István azt mondta, munkáin vannak konkrét álomképek is, de valójában toposzokat látunk. „A vízről, a viharról, az összeomlásról, a káoszról vagy a fényről mindenki álmodik valamilyen formában a saját tudattalanjából – én is előhívom őket a magaméból.”

Sinkó István: Álompárok II.

Egyed László, Igor Lazin és Novák Erik: Három az egyben

Művelődési Szint febr. 15.–márc. 3.

Három képzőművész három egyéni kiállítással jelentkezik egy helyen, egy időben. Egyed László a mostanában készült 8B-s ceruzarajzait válogatta össze. „Nem vágyom gondolatokat, érzelmeket, üzeneteket megfogalmazni, hanem csak egy nagyon logikus, átgondolt kompozíciót megvalósítani” – írja. A filmes világban is mozgó Novák Erik régi és legújabb képeit is látni lehet majd, a többek között animációs és reklámfilmeket rendező Igor Lazin kiállítását pedig Szilágyi Kornél (Igor Buharov) nyitja meg.

CULTiRiS Galéria/Örkény István Könyvesbolt jan. 15.–márc. 12.

A MOME mesterszakos fotográfus hallgatójának önálló kiállítását az individualizmus és a tömeg mintázatának kérdésköre ihlette. Két sorozata most együtt mutatkozik be a Cultirisben. Az Unmade a Google Photography Prize nemzetközi fotópályázatán közel húszezer induló közül a legsikeresebb tíz közé jutott. A fotókon a modellek arca különböző eljárásokkal – égetéssel, karcolással, ragasztóval – roncsolt. A másik fotósorozat, az En Masse egy egyetemi projektből nőtte ki magát, ahol a fotós a Moszkva téren felbukkanó embereket transzfer technikával emeli ki környezetükből.

Máté Balázs: U / E

Szörényi Beatrix és Tibor Zsolt: Nyomvonal

Két fiatal magyar képzőművész mutatkozik be a Trafó Galériában: a kiállítás az alkotók munkájában látható párhuzamokra mutat rá. Mindketten indulásuk óta valamilyen következetes módszert használnak: Szörényi Beatrix abszurd, konceptuális alapokból építkező akvarelljeiről ismert, Tibor Zsolt pedig a kortárs magyar rajz egyik fontos szereplője. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen végeztek, Szörényi intermédia, Tibor festő szakon. Az alkotók Derkovits-ösztöndíjasak voltak és egyaránt elnyerték a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület Herczeg Klára-díját is. Trafó Galéria febr. 9.–márc. 24.

múzeum


70

KIÁLLÍTÁS – portré

bontás – KIÁLLÍTÁS

Fidelio: Nyilatkoztad korábban, hogy Budapest

a múzsád. Ez továbbra is így van?

Szabó-Lencz Péter: Igen. Nem kell messzire menni,

vállalkozó falakat adhatna a saját gyárterületén belül, vagy kampányokhoz hívhatna meg alkotókat. Persze mindenki pénzszűkében van, az önkormányzatok sem nyitottak. Nem néznek körül, nem látják, miben élnek. Lisszabonban például van egy művészeti projekt, amely megvalósította, hogy elhagyatott épületek falaira lehessen legálisan festeni szervezett körülmények között. Akár vissza is forgatható a befektetett pénz, ilyen terület lehet a street art turizmus. F: A street artnak az utcán a helye vagy jó, ha intézménybe kerül? Egymás mellett megférnek ezek az irányvonalak? SZ-LP: Kérdés, hogy mennyire jó falak közé zárni, galériákba tenni a street artot. Alapvetően utcára való, ott kommunikál, ez a lényege. Ugyanakkor ha valaki tehetséges, aktív és jó dolgokat csinál, miért ne lehetne bemutatni intézményesített körülmények között? Ahhoz, hogy valakinek élőben megismerjük a munkáit, sokat és nyitott szemmel kell járni az utcákon. Jó, ha egy street art művész kiállít: tüzetesebben meg lehet nézni a képeit, felfigyelhetnek rá. Lehetnek keresett művészek is a street artosok. Kint szerintem megfér egymás mellett, ha egy utcaművész az egyik héten megfest valamit a városban, a következőn pedig megnyitója van egy Los Angeles-i vagy londoni galériában. Ez képes oda-vissza működni. Van például egy fiatal srác, aki mostanában szétküldi a belvárost – mindenfelé Taper graffitiket és tageket látni. Szívesen megnézném, ő például mit hozna ki egy nagyobb, feszített vászonra. Simán elmennék a kiállítására, lehet, hogy fizetnék is egy munkájáért, mert jól nézne ki a lakásomban. Miért ne? Balkányi Nóra Az interjú bővebb változata a Fidelio.hu/kiallitas oldalon olvasható.

Balla Ildikó kiállítása febr. 8.–márc. 17. „... mulandó létünk egy ideig élő emlék marad” okt. 26.–2013. márc. 31. Bálint Ház Felhők felett a Kék – Tóth Ego(n) István fotói jan. 16.–febr. 17. BTM – Budapest Galéria Fekete László: Angyalszobrok jan. 10.–febr. 17. Budapest Bábszínház Báblátvány 2012. szept. 30.–febr. 14. Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum Az ország tükre 2012. szept. 19.–febr. 3. A jókedv rendje – Szaléziak jan. 27.–márc. 31. Centrális Galéria Don – Egy tragédia és annak utóéletei jan. 12.–márc. 3. Commerzbank Galéria Kemény Judit: Megpróbálni élni – Szobrászati kiáltványok a szabadságról 2012. szept. 20.–márc. 20. CULTiRiS Galéria/Örkény István Könyvesbolt U/E – Máté Balázs fotókiállítása jan. 15.–márc. 12.

Deák Erika Galéria Barakonyi Szabolcs: Tennivaló jan. 10.–febr. 2. Dovin Galéria Karsai Dániel: A fog fehére/The white of the teeth jan. 11.–febr. 23. ELTE Egyetemi Könyvtár Pázmány – relikviák a budapesti Egyetemi Könyvtárban 2012. dec. 17.–márc. 29. Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér A Levegő Munkacsoport kiállítása febr. 8.–febr. 10. Erdős Renée Ház – Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóterem A rákosmenti képző- és iparművészek Magyar Kultúra Napja tiszteletére rendezett tárlata jan. 20.–febr. 10. Kalocsai Enikő kiállítása febr. 16.–márc. 7. Erlin Klub Galéria Számító-képek 12. jan. 9.–febr. 9. Babos Zsili Bertalan kiállítása jan. 9.–febr. 9. Ernst Múzeum Tükör által homályosan jan. 24.–ápr. 7. Faur Zsófi – Ráday Galéria Blahó Borbála: Minden rendben jan. 10.–febr. 3.

Picasso

Zágrábban

Klovicevi dvori Galéria, márc. 23.–júl. 7.

kitekintő

legyen az belváros vagy külváros, bárhol Budapesten ott hever a téma. Épp elég inspirációt és ötletet ad ahhoz, hogy kiéljem magam. Akármennyire is koszos, látom benne a szépséget: az utcákban, az épületekben, a szórakozóhelyekben, egy omladozó falban vagy egy összefirkált felületben. F: Sok helyen lehet olvasni rólad, hogy 2009 körül volt a nagy váltás, ami elvitt az urbánus világ felé. Volt egy isteni szikra pillanat? SZ-LP: Egy időben sokat utaztam vasútvonalak környékén, a tizedik kerületből Rákoskeresztúr felé. Télen, körülbelül ilyen időben, amikor minden kopár, és hallani a monoton, fémes gyárzúgást, egyszer csak felcsillant a szemem. Ez lehetett az ihlet: amikor beugrik, hogy úristen, valami ilyesmit kerestél. Hirtelen meglátod azokban a dolgokban az inspirációt, amik mellett korábban elmentél. Akkor kezdtem a gyárak, a lepukkant területek felé menni. Ha ilyen helyeken jársz, akkor evidens, hogy az ember és az idő által kikezdett felületeket látsz meg – rajtuk a jókora adag történelemmel. Ugyanígy találkoztam az utcai művészettel, graffitivel, street arttal. Szépen lassan mindez elkezdett beivódni a bensőmbe, aztán a külvárosi gyárakból a belváros felé orientálódtam. F: Az urbán szubkultúrához közel álló Jankovits Barnabással 2011 decemberében beszélgettünk a PortfolioPoints kapcsán. Akkor arra a kérdésre, hogy miért nincsenek külföldről ismert street art negyedek Budapesten, válaszában a városvezetési rugalmasságot hiányolta. Te hogyan látod ezt? SZ-LP: Nagyon hasonlóan. Megszámolhatatlan tehetség él ebben az országban, nem ezzel van a gond. Vannak ismerős művésztársaim, akik rendszeresen megjelennek külföldi médiumokban, ilyen például Fat Heat, Mr. Zero vagy Nikon One. Itthon leginkább a kezdeményezőkészség hiányzik azokból az emberekből, akiknél döntési jog van. F: Kikre gondolsz? SZ-LP: Akik projektek mögé tudnának állni. Önkormányzatokra, mecenatúrára, cégekre. A tűzfalfestéssel is foglalkozó Suppré-Neopaint vagy a Színes Város például tök jó, mégis úgy érzem, hiányzik a támogatás. Ahhoz, hogy a művészek fel tudják festeni a saját világukat a falakra, pénz kell. Egy művész nem tud trélert, emelőt szállítani. Akár egy márka, egy divatcég, egy

fotó: Vékony Orsolya Ágnes

Sz ab ó - Le n c z Pé t e r

Az urbanizmus nevű, manapság egyre izgalmasabb fogalomhoz rengeteg minden tartozik – köztük például a Budapest Avantgarde blogot is szerkesztő Petyka, vagyis Szabó-Lencz Péter képzőművész. Nem mindig a street art körül mozgolódott, tanult cukrásznak, színésznek, zenésznek – de főleg Budapestet, a csodásat szereti.

BUDAPEST A22 Galéria Fiatal magyar kinetikus és fényművészek 2012. dec. 7.–febr. 1. A38 Hajó drMáriás:Szép képek a szeretet világából jan. 22.-febr.10. Akvárium Klub Kódolt Képek – számítástudomány a fotográfiában jan. 21.–febr. 3. amaTÁR Az amaHáz új generációs művészeinek csoportos bemutatkozása 2012. nov. 28.–febr. 15. Aquincumi Múzeum Műtárgymesék – Fővárosi régészeti értékeink másképp 2012. okt. 12.–szept. 30. Aranytíz Szárnyalás jan. 11.–febr. 26. Antos Péter kiállítása febr. 5-28. Artpool Művészetkutató Központ Köves Éva kiállítása jan. 23.–febr. 20. Bajor Gizi Színészmúzeum „Életművem nincs, csak életem van” – Száz éve született Várkonyi Zoltán szept. 21.–2013. febr. 3.

További programok: fidelio.hu/kiallitas

„Bárhol Budapesten ott hever a téma”

71

Ötvenhat kép mellett több szobor is látható lesz a horvát fővárosban, a kiállítást a párizsi Picasso Nemzeti Múzeum törzsanyagából állították össze. Olyan munkák kerülnek a régióba, mint a festő első feleségéről még neoklasszikus stílusban készült Olga Koklova-portré, az 1922-es Két futó nő a tengerparton, Dora Maar portréja, az egyszemű Celestine a kék periódusból vagy a Nőstény kecske szobor 1950-ből. Nyáron az anyag visszakerül eredeti helyére, a Picasso Múzeumnak huszonöt éve otthont adó Hotel Salé barokk palotába, amit 2008 óta renoválnak. A felújítás ideje alatt a Picasso-képek a világ több országát járták be az Egyesült Államoktól Kínán, Japánon, Ausztrálián és Oroszországon át az Egyesült Arab Emírségekig. A válogatott anyagot a párizsi múzeum igazgatónője, Anne Baldassari állította össze. A régió legnagyobb Picasso-kiállítására rekordszámú látogatót várnak.


KIÁLLÍTÁS – bontás Fészek Klub Szamódy Zsolt: Fal és függöny mögött, Kína jan. 9.–febr. 1. Neumann Ildikó fotókiállítása jan. 23.–febr. 8. Csiszér Zsuzsi: Stratégiai Vízió – Térképvázlatok febr. 5.–márc. 1. Gály Katalin kiállítása febr. 20.–márc. 15. Filter Galéria Dávid Attila Norbert: Zene/Én jan. 21.–febr. 17. FISE Galéria Fresh FIShEs 5. jan. 15.–febr. 1. Fogasház Telefoton – Magyar utca jan. 16.–febr. 6. Fővárosi Nagycirkusz Valóság és Illúzió 2012. dec. 11.–febr. 3. FUGA Kolundzsija Gábor: A rakodópart kövei. A budapesti dunai rakpartok jan. 16.–febr. 4. Gaál Imre Galéria Füles mester kisded játékai jan. 23.–márc. 3. HAAS Galéria Modern klasszikusok – Klasszikus modernek IX. 2012. dec. 5.–okt. 7. Hadik Kávéház Szirányi István: GEO – papírművek, litográfiák, művészkönyvek jan. 9.–márc. 3. Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria Gyerünk a moziba be 2012. nov. 29.–nov. 29. Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum A polihisztor térképész 2012. nov. 6.–máj. 31. 1956 – Kitaszítva, befogadva 2012. nov. 13.–ápr. 1. Hotel Nemzeti Budapest Köves Éva kiállítása 2012. dec. 12.–márc. 30. IF Cafe A THE GAME 4 pályázat festményei jan. 29.–febr. 11. Éder Iván: Az égbolt szépségei febr. 12.–márc. 5. Iparművészeti Múzeum Cérnába szőtt évszázad – 110 éves a Halasi Csipke 2012. dec. 14.–febr. 24. Megvalósult művek, 2012 – Az NKA által támogatott iparművészeti alkotások kiállítása jan. 25.–márc. 10.

bontás – KIÁLLÍTÁS Izraeli Kulturális Intézet Együtt maradni: Női vallomások a holokausztról jan. 15.–febr. 15. Jókai Klub 155 év a napóra alatt jan. 31.–febr. 23. A Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola kiállítása jan. 31.–febr. 23. Kálvin tér Kálvin téri pillanatok 2011. aug. 25.–2014. aug. 25. Karinthy Szalon Sinkó István: Álompárok II. jan. 22.–febr. 22. kArton Galéria Kontextus 2012. dec. 17.–febr. 19. Kassák Múzeum Jeremy Deller: Az orgreave-i csata (Ki egyet sért, mindenkit sért), 2001 2012. nov. 24.–márc. 3. Kertész29 Galéria Ötök jan. 12.–febr. 2. Két Egér Könyvesbolt Rofusz Kinga kiállítása jan. 18.–febr. 16. Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár Jakovits József: Válogatás a Levendel-gyűjteményből 2012. dec. 6.–febr. 28. Koronczi Endre: Ploubuter Park jan. 31.–márc. 10. Kisüzem A/S/H – Wunderkammer jan. 11.–febr. 1. Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ Vasútmodell-kiállítás febr. 16.–febr. 17. Klebelsberg Kultúrkúria „Állj meg, pillanat” – színészóriások címlapokon. Domonkos Sándor fotókiállítása jan. 3.–febr. 7. F. F. 2O13 – Fiatal Festők csoportos kiállítása febr. 6.–márc. 3. P. Benkő Ilona életmű-kiállítása jan. 30.–febr. 18. A hegedű mosolya – Tóth József fotóművész kiállítása febr. 18.–márc. 3. 10 év – a Budai Képzőművész Egyesület jubileumi kiállítása febr. 25.–márc. 17. KOGART Galéria Jagicza Patrícia: Arctalanul jan. 17.–febr. 9. KOGART Ház Újratöltve - válogatás a Kovács Gábor Mávészeti Alapítvány gyűjteményeiből okt. 18.-febr. 17.

KoWerk Office Retkes Máté: Szökési. sebesség/ Escape. Velocity 2012. dec. 4.–febr. 15. Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ (volt Pataky Művelődési Központ) A londoni olimpiák története: 1908, 1948, 2012 jan. 8.–febr. 4. Mesterek és tanítványok XI. jan. 30.–febr. 20. Kulturális Örökségvédelmi Hivatal – Örökség Galéria Világörökségi vándorkiállítás 2012. dec. 17.–máj. 31. Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont Liszt és francia muzsikuskortársai 2012. okt. 19.–okt. 19. Ludwig Múzeum A hang szabadsága. John Cage a vasfüggöny mögött 2012. nov. 23.–febr. 17. Az égbolt másik fele. Válogatás a Ludwig Múzeum gyűjteményéből 2012. dec. 6.–2014. jan. 1. M Galéria Vályi Csaba kiállítása jan. 18.–febr. 8. Kovács–Gombos Dávid: Töredékek febr. 12.–márc. 4. Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház Prix Pictet Fotográfiai Nagydíj: ERŐ jan. 17.–febr. 24. Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea Édes dinasztia – az Auguszt cukrászda története 2012. dec. 2.–márc. 3. Magyar Mezőgazdasági Múzeum Az éltető víz 2012. dec. 13.–márc. 3. Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum A budapesti villamosközlekedés megindulásának 125. évfordulója 2012. nov. 28.–márc. 30. Játékország 2012. dec. 6.–jún. 19. Magyar Nemzeti Galéria Így éltek Ti – Faragó József (1866– 1906) művészete 2012. okt. 12.–márc. 3. Világmodellek – Műtermi kísérletek és dokumentumok Kondortól napjainkig 2012. nov. 30.–ápr. 28. Thorma János, a magyar Barbizon festője febr. 8.–máj. 19. Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítóterme Dédapáról unokára febr. 1.–márc. 22.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Anyáról lányára jan. 25.–márc. 7. Magyar Országos Levéltár Habsburg Ottó és öröksége 2012. nov. 9.–nov. 9. Marczibányi Téri Művelődési Központ Rítus–ritmus 2012. szept. 4.–jún. 30. Memento Park (Szoborpark Múzeum) Nagy idők kis tanúi – Hubauer Sándor-emlékkiállítás a Szoborpark előtt 2012. szept. 15.–dec. 31. Mélycsarnok, a Műcsarnok projektgalériája Banksy - Kijárat az ajándékbolton át dec. 8.-febr. 17. Memoart Galéria Perneczky Géza: Squat in Paris, 1977 2012. dec. 10.–febr. 18. Molnár Ani Galéria Vincze Ottó: Ex Nihilo jan. 16.–márc. 29. Molnár C. Pál Műterem–múzeum Molnár C. Pál és Párizs 2012. okt. 17.–jún. 1. Műcsarnok Bukta Imre: Másik Magyarország 2012. nov. 10.–febr. 10. MÜSZI – Művelődési Szint Három az egyben febr. 15.–márc. 3. Nemzeti Színház Kiállítás Barcsay Jenő alkotásaiból jan. 12.–febr. 16. Néprajzi Múzeum Lennart Meri vándorútjai kamerával jan. 26.–márc. 31. Saaremaa, Muhumaa és Hiiumaa jan. 26.–máj. 5. Ácsolt fatornyok – védelmező templomok jan. 10.–aug. 31. Óbudai Kulturális Központ – San Marco Galéria Kalas Zsuzsanna: Részletek egy sárga magánéletéből jan. 18.–febr. 1. El Kazovszkij-emlékkiállítás febr. 8.–febr. 22. ÓKK Békásmegyeri Közösségi Háza Magyar nagyasszonyok – Józsa Judit kerámiaszobrász kiállítása jan. 21.–febr. 4. Olasz Kultúrintézet Svicolando. Tiszteletadás Vico Magistrettinek jan. 16.–febr. 10. Országos Idegennyelvű Könyvtár Balázs János: Szétlátásaim a világba jan. 16.–márc. 14.

Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ Feyér Mária kiállítása jan. 7.–febr. 3. Rudas Judit: Hangulatok jan. 7.–febr. 3. Országos Széchényi Könyvtár Toll, ecset, karctű – A sokszínű Gara Arnold 2012. okt. 15.–febr. 15. Ősi ösvényeken Ázsiában. 150 éve született Stein Aurél keletkutató 2012. nov. 27.–febr. 23. Pause Kávéház Orvosok a művészetben – Prof. Dr. Vígh Béla kiállítása febr. 23.–márc. 23. Pesterzsébeti Múzeum Szóljon hangosan az ének! 2012. okt. 3.–márc. 31. Petőfi Irodalmi Múzeum „...mit tesz a fény...” – Nádas Péter fotográfiái 1959–2003 2012. okt. 16.–febr. 5. Platán Galéria Kaszás Tamás: Pán-Periféria tárgyemlékei (tu-fa antropológia) jan. 31.–márc. 15. Platán Könyvtár Új-hold-új-nap-új-csillag-új-élet jan. 17.–febr. 15. Raiffeisen Galéria Gőbölyös Luca: Háttér jan. 14.–márc. 17. Rákoscsabai Közösségi Ház Tar Lászlóné gobelinkiállítása febr. 8.–febr. 28. RaM Colosseum Rainer Máté kiállítása jan. 8.–febr. 11. SOTE Semmelweis Szalon Végh András: Festmények 2009–2012 2012. okt. 18.–márc. 1. Szatyor Bár és Galéria Virtuális Világ a Valóságban jan. 9.–márc. 3. Szépművészeti Múzeum Cézanne és a múlt. Hagyomány és alkotóerő. okt. 26.–2013. febr. 17. Így éltek Ti – Honoré Daumier (1808–1879), a francia karikatúra mestere okt. 12.–2013. márc. 3. Rodin és a Szépművészeti Múzeum dec. 6.–2013. márc. 3. Günther Uecker: Képpé formált anyag dec. 15.–2013. márc. 17. Szimpla Kert Betűképek jan. 11.–febr. 28. Szlovák Kulturális Intézet Jana Melicher: Szín és fantázia jan. 30.–febr. 18.

Hálók/Térképezés – Jozef Baus festményeinek kiállítása jan. 22.–márc. 18. Telep 23/12 fotókiállítás jan. 25.–febr. 22. Trafó Galéria Szörényi Beatrix és Tibor Zsolt: Nyomvonal/Desire Path febr. 9.–márc. 24. Újbuda Galéria Kiállítás Tilless Béla 80. születésnapja alkalmából jan. 17.–febr. 20. Újlipótvárosi Klub – Galéria Hans Peter Bauer és Milasovszky László kiállítása jan. 10.–febr. 4. Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Ház Feledy Gyula Zoltán: Monokróm tanulmányok jan. 28.–febr. 17. Természet csodái – kiállítás és vásár febr. 20.–febr. 24. Nimród fotókiállítás febr. 18.–márc. 3. Az újpesti rajztanárok kiállítása febr. 25.–márc. 10. Üvegpalota Murder – A Gyilkos Tárlat 2012. nov. 16.–máj. 31. Várfok Galéria Várady Róbert: Tér(v)iszony jan. 22.- márc. 2. Várfok Galéria - Project Room Caterina Silenzi (I): Szüntelen jelen jan. 22.-márc. 2 Városház Galéria – Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala László Dániel kiállítása jan. 10.–febr. 20. Vigyázó Sándor Művelődési Ház 1848–49 Szabadságharc tiszteletére – Éljen a magyar szabadság! febr. 26.–márc. 23. Budai Tibor: Magyar irodalmi arcképtár – szemelvények a magyar irodalomból jan. 19.–febr. 19. Vízivárosi Galéria Művészházaspárok a II. kerületben – Tér, idő, végtelen febr. 12.–márc. 2. Mester és tanítványa – Váli Dezső és Várhelyi Tímea kiállítása jan. 10.–febr. 1. SZENTENDRE MűvészetMalom Boromisza Tibor emlékkiállítás 2012. okt. 18.–febr. 6. Szentendrei Képtár Gy. Molnár István: Útravaló 2012. dec. 7.–febr. 10.

73

További programok: fidelio.hu/kiallitas

További programok: fidelio.hu/kiallitas

72


74

GYEREK – ajánló

HELYSZÍNEK Csiribiri Farsangi Családi Délután

február 2. 15:00 Klebelsberg Kultúrkúria

Róka Szabolcs mesemondó, muzsikus, játékmester régóta kedvelt vendége a Klebelsberg Kultúrkúriának. A pórul járt farkas című előadás Róka Szabolcs és a gyerekközönség közös játéka: a székely népmesében az állatszereplők bőrébe a gyerekek is belebújhatnak kicsit a történet mesélése során. A családi délutánt farsangi zenebona, vigalom teszi még hangulatosabbá, ebben partner a Somos együttes. A moldvai, csángó zenét játszó zenekar nemcsak a nagyszerű hangulatról, a mulatságról gondoskodik, de a hangszereiket, s a farsanghoz kapcsolódó népszokásokat, népi játékokat is bemutatnak.

fotó: Matz Károly

Bóbita Matiné: Csizmás kandúr

február 3. 10:30 Budapest Bábszínház

A jól ismert klasszikus mese hagyományos paravános előadásban, de modern feldolgozásban, rajzfilmes látványvilággal és mai zenével látható a Budapest Bábszínházban. Csizmás kandúr igen különleges macska: nemcsak nyávog, beszél is – nem is keveset, s nem is akárhogy. Nem véletlen tehát, hogy Gergőt – akinek igencsak mostoha sors jutott – ráveszi élete nagy kalandjára, amelyben XVII. Pléhsisakos Adalbert egyetlen lányának, Izodóra királykisasszonynak keze a tét. Sajnos azonban erre a királylányi kacsóra más is igényt tart… Az előadást ötéves kortól ajánlják.

Szivárványhinta

február 10. 10:00 Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház

A babaszínházi előadásokban az elhangzó szöveggel szemben a hangoké, a mozgásé, a látványé a főszerep. Lassabbak a mozdulatok, halkabbak a hangok, hogy a gyerekek első találkozása a bábszínházzal élményszerűen történjen. A babaszínházi előadásokat mindig közös játék követi, hogy megtapintani, érezni is lehessen az addig látottakat. A pécsi Bóbita Bábszínház húszperces előadásában egy utazáson vehetnek részt a legkisebbek: elkísérhetik a kedves nyuszikat a hétszínű szivárvány selyemfelhő csíkjaihoz, kocsin, hajón, vonaton, hintán röpülve, ismert mondókák és gyerekdalok varázslatával, anya ölében ringatva.

4 vonó, 8 kéz, 16 húr

február 23. 11:00 Müpa – Üvegterem

A Hang-szer-szám idei első féléve a billentyűs hangszerekről szól. Régi vágya volt a zenészeknek és a hangszerkészítőknek, hogy olyan húros billentyűs hangszer szülessen, amely rendelkezik a csembaló hangerejével, de képes a hangerő különféle fokozatai közötti folytonos átmenet megszólaltatására is, amelyen lehet hangosan (forte) és halkan (piano) játszani. 1700-ban jelent meg egy beszámoló az olasz csembalókészítő mester „Bartolomeo Christofori új találmányáról, mely képes megszólaltatni halkat és hangosat”. Az új hangszer, amelyet egyszerűen fortepianónak neveztek el, rövidesen meghódította a világot.

Accord quartet

február 10. 11:00, 15:00 Müpa – FSZ

A Matinékoncertek sorozatának ez a féléve a Bécstől Bécsig címet viseli, hiszen a régi és új korszak bécsi zenéje találkozik a színpadon. Bécset leggyakrabban a zene fővárosaként szokták emlegetni. A 18. század második felétől szó szerint korszakalkotó, műfajteremtő géniuszok éltek és működtek itt. A 20. század elején pedig éppen a második bécsi iskola képviselői azok, akik mindenestül felforgatják az elődeik által kialakított zenei rendet. A februári koncerten az első hangverseny műsorán a vonósnégyes műfaj megteremtőjének, Joseph Haydnnak és a 20. század egyik legnagyobb újítójának, Arnold Schönbergnek egy-egy vonósnégyese szerepel.

Minden, ami billentyűs: Forte és piano – a zongora

Budaörs Budaörsi Játékszín Szabadság u. 26., (23) 414-461, www.budaorsijatekszin.hu Jókai Mór Művelődési Központ Szabadság út 26., (23) 441-541 Budapest 2B Galéria XI., Ráday u. 47., (1) 215-4899, www.pipacsa.hu/2b A22 Galéria VII., Akácfa u. 22., (1) 322-9982, www.a22galeria.com A38 XI., Petőfi híd budai hídfő, (1) 464-3940, www.a38.hu acb Kortárs Művészeti Galéria VI., Király u. 76., (1) 413-7608, www.acbgaleria.hu Ágens Fotógaléria I., Fő u. 73., (1) 355-0364, www.agens90.com/fotostudio Akropolisz Belvárosi Kulturális Egyesület V., Veres Pálné u. 33., (20) 851-3982 Akvárium Klub V., Erzsébet tér 14., (1) www.facebook.com/akvariumklub Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény XIII., József Attila tér 4., (1) 320-3842, www.kult13.hu Angyalföldi József Attila Művelődési Központ XIII., József Attila tér 4., (1) 320-3842, www.kult13.hu Aquincumi Múzeum III., Szentendrei út 139., (1) 430-1081, www.aquincum.hu Aranytíz V., Arany János u. 10., (1) 354-3400, www.aranytiz.hu Ari Kupsus Gallery VIII., Bródy Sándor u. 23/b., (20) 322-0334, www.arikupsusgallery.com Arnold Gym Sportcentrum III., Szépvölgyi út 15., (1) 250-4259, www.arnoldgym.hu Artus Stúdió és Galéria XI., Sztregova u. 7., (1) 204-3755, www.artus.hu Átrium Film-Színház II., Margit krt. 55., (1) 317-9338, www.atriumfilmszinhaz.hu B55 Kortárs Galéria V., Balaton u. 4., (1) 354-1350, www.b55galeria.hu Bajor Gizi Színészmúzeum XII., Stromfeld Aurél u. 16., (1) 356-4294, www.oszmi.hu BAKELIT IX., Soroksári út 164., (1) 347-0803, bakelitstudio.hu Bálint Zsidó Közösségi Ház VI., Révay u. 16., (1) 311-9214, www.jjc.hu Bárka Színház VIII., Üllői út 82., (1) 303-6505, www.barka.hu Bartók Béla Emlékház II., Csalán út 29., (1) 394-2100 Békásmegyeri Közösségi Ház III., Csobánka tér 5., (1) 243-2432, www.kulturkozpont.hu Belvárosi Szent Mihály-templom V., Váci u. 47/b., (1) 337-8116, www.szentmihalytemplom.hu Belvárosi Színház VII., Károly krt. 3/a., (1) 266-7130, www.belvarosiszinhaz.hu Bethlen Téri Színház VII., Bethlen Gábor tér 3., www.bethlenszinhaz.hu BFZ Székház III., Selmeci u. 14–16., (1) 388-6538 Budapest Bábszínház VI., Andrássy út 69., (1) 342-2702, www.budapest-babszinhaz.hu Budapest Galéria Kiállítóháza III., Lajos u. 158., (1) 388-6771, www.budapestgaleria.hu Budapest Jazz Club XIII., Hollán Ernő u. 7., (70) 413-9837 Budapest Kiállítóterem V., Szabad sajtó u. 5., (1) 388-6771, www.budapestgaléria.hu Budapest Kongresszusi Központ XII., Jagelló u. 1–3., (1) 372-5735, www.bcwtc.hu Budapesti Operettszínház VI., Nagymező u. 17., (1) 472-2030, www.operettszinhaz.hu Budapesti Történeti Múzeum I., Szent György tér 2., (1) 484-8000, www.btm.hu

Budavári Művelődési Ház I., Bem rakpart 6., (1) 201-0324, www.bem6.hu Centrál Színház VI., Révay u. 18., (1) 301-2060, www.centralszinhaz.hu Centrális Galéria V., Arany János u. 32., (1) 327-3260, www.osaarchivum.org/galeria CEU – Közép-európai Egyetem V., Nádor u. 9., (1) 327-3000, www.ceu.hu Columbus hajó V., Vigadó tér 4. sz. kikötő, (1) 266-9013 Commerzbank Galéria V., Széchenyi rakpart 8., (1) 374-1000 Csekovszky Árpád Művelődési Ház XVII., Hősök tere 9., (1) 256-5445, www.csekohaz.hu Csepeli Munkásotthon XXII., Árpád u. 1., (1) 276-77-33, www.csepelimunkasotthon.hu Csillaghegyi Közösségi Ház III., Mátyás király út 11–15., (1) 240-0752, www.kulturkozpont.hu Deák Erika Galéria VI., Jókai tér 1., (1) 3024927, www.deakgaleria.t-online.hu Dovin Galéria V., Galamb u. 6., (1) 318-3673, www.dovingaleria.hu Duna Palota V., Zrínyi u. 5., (1) 235-5500, www.bm.hu/dunapalota Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér VI., Eötvös u. 10., (1) 322-2886, www.eotvos10.hu Erdős Renée Ház – Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóterem XVII., Báthory u. 31., (1) 258-4693 Erlin Klub Galéria IX., Ráday u. 49., (1) 2165280, www.erlin.hu Erzsébetligeti Színház – Corvin Művelődési Ház XVI., Hunyadvár u. 43/b., (1) 401-3060, www.kulturliget.hu Fabula Bábszínház V., Petőfi Sándor u. 6. félemelet 3., (1) 333-6299, www.fabula.hu Faur Zsófi – Ráday Galéria XI., Bartók Béla út 25., www.raday-galeria.hu Ferencvárosi Művelődési Központ IX., Haller u. 27., (1) 215-5741, www.ferencvarosimuvkp.hu Festetics Palota VIII., Pollack Mihály tér 3., (1) 266-3101 Fészek Művészklub VII., Kertész u. 36., (1) 342-6548, www.feszek-muveszklub.hu Fészek Színház – JEMOL VIII., Orczy út 46–48., (30) 650-0259, www.cziczo.hu/ feszekszinhaz FISE Galéria V., Kálmán Imre u. 16., (1) 3113051, www.fise.hu Fogasház VII., Akácfa u. 51., www.fogashaz.hu Fonó XI., Sztregova u. 3., (1) 206-5300, www.fono.hu Fővárosi Állat- és Növénykert XIV., Állatkerti krt. 6–12., (1) 363-3790, www.zoobudapest.com Fővárosi Képtár – Kiscelli Múzeum III., Kiscelli út 108., (1) 250-0304, www.btmfk.iif.hu Fővárosi Nagycirkusz XIV., Állatkerti körút 12/a., (1) 343-8300, www.fnc.hu Francia Intézet I., Fő u. 17., (1) 489-4200, www.franciaintezet.hu FUGA V., Petőfi Sándor u. 5., (1) 266-0837, www.fuga.org.hu Gaál Imre Galéria XX., Kossuth Lajos u. 39., (1) 283-0031 Galéria IX IX., Ráday u. 47., (1) 456-0535 Gózon Gyula Kamaraszínház XVII., XV. u. 23., (1) 253-0380, www.gozon.hu Haas Galéria és Kiállítóterem V., Falk Miksa u. 13., (1) 302-5337, www.haasgaleria.hu Hadtörténeti Intézet és Múzeum I., Kapisztrán tér 2–4., (1) 356-9522, www.militaria.hu Hagyományok Háza I., Corvin tér 8., (1) 225-6049, www.hagyomanyokhaza.hu

Holdvilág Kamaraszínház XIII., József Attila tér 4., (1) 405-8759, www.holdvilag.hu Hubay Jenő Zeneiskola XV., Bocskai u. 74–78., (1) 271-0842 IBS Színpad II., Tárogató út 2–4., (1) 394-4974, www.ibsszinpad.hu IF Zenés Kávéház IX., Ráday u. 19., (1) 2990694, www.ifkavezo.hu Impró VI., Ó u. 4., (70) 948-0332, www.momentantarsulat.hu Inda Galéria VI., Király u. 34. II./4., (1) 413-1960, www.indagaleria.novasonic.hu Iparművészeti Múzeum IX., Üllői út 33−37., (1) 456-5100, www.imm.hu Játékszín VI., Teréz krt. 48., (1) 312-0430, www.jatekszin.hu Jedermann Kávézó IX., Ráday u. 58., (30) 406-3617, jedermannkavezo.blogspot.com Jókai Klub XII., Hollós út 5., (1) 395-8284, www.jokaiklub.hu József Attila Színház XIII., Váci út 63., (1) 270-7514, www.jozsefattilaszinhaz.hu Jurányi Inkubátorház II., Jurányi u. 1–3. Karinthy Szalon XI., Karinthy Frigyes út 22., (1) 209-3706, www.karinthyszalon.hu Karinthy Színház XI., Bartók Béla út 130., (1) 203-8994, www.karinthyszinhaz.hu Kassák Múzeum III., Fő tér 1., (1) 368-7021, www.kassakmuzeum.hu Katona József Színház V., Petőfi Sándor u. 6., (1) 266-5200, www.katonajozsefszinhaz.hu Katona József Színház – Kamra V., Ferenciek tere 4., (1) 318-2487, www.katonajozsefszinhaz.hu Kertész29 Galéria VII., Kertész u. 29., (20) 229-5216 Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház (KMO) XIX., Teleki u. 50., (1) 282-9826, www.kmo.kispest.hu Klauzál Gábor Budafok Tétényi Művelődési Központ XXII., Nagytétényi út 31–33., www.klauzalhaz.hu Klebelsberg Kultúrkúria II., Templom u. 2–10., (1) 392-0860, www.kulturkuria.hu Knoll Galéria VI., Liszt Ferenc tér 10., (1) 267-3842, www.konolgaleria.hu Kogart Ház VI., Andrássy út 108., (1) 354-3839, www.kogart.hu Kolibri Fészek VI., Andrássy út 74., (1) 3323720, www.kolibriszinhaz.hu Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház VI., Jókai tér 10., (1) 311-0870, www.kolibriszinhaz.hu Kolibri Pince és Teázó VI., Andrássy út 77., (1) 332-2585, www.kolibriszinhaz.hu Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ X., Szent László tér 7–14., (1) 2609959, www.patakymk.hu Közlekedési Múzeum XIV., Városligeti körút 11., (1) 273-3840, www.km.iif.hu Ladó Café VII., Dohány u. 50., (70) 350-3929, www.ladocafe.hu Ludwig Múzeum IX., Komor Marcell u. 1., (1) 555-3444, www.ludwigmuseum.hu Madách Színház VII., Erzsébet körút 29–33., (1) 478-2041, www.madachszinhaz.hu Magyar Állami Operaház VI., Andrássy út 22., (1) 814-7100, www.opera.hu Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház VI., Nagymező u. 20., (1) 473-2666, www.maimano.hu Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Kultea) III., Korona tér 1., (1) 2121245, www.mkvm.hu

75


HELYSZÍNEK

Dunakeszi Farkas Ferenc Zeneiskola Bem u. 17., (27) 341-896 Uray György Színház Állomás sétány 17., (27) 543-225, www.urayszinhaz.blog.hu Csömör Petőfi Sándor Művelődési Ház Vörösmarty u. 1., (28) 543-790, www.psmhcsomor.hu Érd Szepes Gyula Művelődési Központ Alsó u. 9., (23) 365-490, www.szepesmk.hu Gödöllő Művészetek Háza Szabadság út 6., (28) 514-130, www.muza.hu Százhalombatta „Matrica” Múzeum Gesztenyés út 1–3., (23) 354-591, www.battanet.hu Barátság Kulturális Központ Szent István tér 5., (23) 355-488, www.baratsagmk.hu Szentendre BKV Városi Tömegközlekedési Múzeum Vasúti villasor 3., (26) 311-427 MűvészetMalom Bogdányi út 32., (26) 301-701, www.muveszetmalom.hu Pest Megyei Könyvtár Pátriárka u. 7., (26) 310-222, www.pmk.hu

Meseautó

Benedek Miklós, fotó: Éder Veronika

Szkéné Színház XI., Műegyetem rakpart 3. K. épület II. emelet 80., (20) 384-6049, www.szkene.hu TEMI Fővárosi Művelődés Háza XI., Fehérvári út 47., (1) 203-3868, www.fmhnet.hu Térszínház III., Fő tér 1., (1) 388-4310, www.terszinhaz.hu Thália Színház VI., Nagymező u. 22–24., (1) 311-0635, www.thalia.hu Trafó IX., Liliom u. 41., (1) 456-2040, www.trafo.hu Turay Ida Színház XI., Haller u. 27., (30) 562-2699, www.turayidaszinhaz.hu Tündérgyár IX., Tűzoltó u. 22., www.tundergyar.hu Újlipótvárosi Klub Galéria XIII., Tátra u. 20/b. Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Ház IV., István út 17–19., (1) 231-7070, www.ugyih.hu Újszínház VI., Paulay Ede u. 35., (1) 269-6021, www.ujszinhaz.hu Uránia Nemzeti Filmszínház VIII., Rákóczi út 21., (1) 486-3401, www.urania-nf.hu VAM Design Center VI., Király u. 26., (1) 267-9540, www.vamdesign.hu Várfok Galéria I., Várfok u. 14., (1) 213-5155, www.varfok-galeria.hu Vígszínház XIII., Szent István krt. 14., (1) 340-4650, www.vigszinhaz.hu Vigyázó Sándor Művelődési Ház XVII., Pesti út 113., (1) 256-4626, www.vigyazomh.hu Vojnovich–Huszár Villa XXII., Művelődés u. 37/a., (1) 362-0864, www.vojnovich.hu Zeneház IX., Páva u. 10–12., (1) 215-5770, www.concertobudapest.hu Zöld Macska Diákpince IX., Üllői út 95., (20) 222-2412, www.zoldmacska.hu

Kecskemét Kelemen László Kamaraszínház február 12. 19:00

Pécs Kodály Központ február 2. 18:00

Szeged Szegedi Nemzeti Színház február 8., 9., 10., 15., 16., 17., 21., 22., 27., 28.

A Somogyi-Tóth Dániel vezette debreceni zenekar februárban Pécsett, a Kodály Központ remek akusztikájú koncerttermében vendégeskedik Baráti Kristóf közreműködésével. A Pécsett tanító ifjú hegedűművész szólójával Mendelssohn e-moll hegedűversenye szólal meg – egészen biztosan különleges élményt nyújtva a hallgatóságnak. A koncert elején Dubrovay László 2011-ben komponált Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi című héttételes, a zenekari hangszínekkel játszó szimfonikus költeménye szerepel, a második félidőben pedig Richard Strauss nagyszabású Imígyen szóla Zarathustrája lesz hallható.

Mária főhadnagy

A Szegedi Nemzeti Színház zenés tagozatának új produkciója ezúttal egy igazi nagyoperett, a Szegeden született Huszka Jenő igaz történeten alapuló műve. A történet az 1848/49-es szabadságharc alatt játszódik: Lebstück Máriát tiltakozása ellenére egy osztrák arisztokratához készülnek férjhez adni. Mária Magyarországra szökik, és beáll nemzetőrnek. A főhadnagyságig viszi, ám ekkor beleszeret egy beosztottjába, aki – micsoda meglepetés – viszonozza érzelmeit. A főszerepeket Nánási Helga, Balog Tímea, Nyári Zoltán és László Boldizsár éneklik, a rendező Tasnádi Csaba.

Rómeó és Júlia

Pécs Kodály Központ február 9. 19:00

A Pannon Filharmonikusok és a Pécsi Nemzeti Színház koncertszerű előbemutatón állítja a Kodály Központ színpadára Gounod művét. Az 1878-ban elkészült opera a Rómeó és Júlia számtalan adaptációja közül a legsimulékonyabban követi Shakespeare drámáját. A Nagy Viktor által rendezett produkció teljes, végleges változata tavasszal a pécsi teátrumban mutatkozik be, addig is meggyőződhetünk Kriszta Kinga és Balczó Péter, valamint énekes kollégáik szólamismeretéről. Persze bizonyosan nem afféle főpróbát látunk majd, hiszen az összhangért Kovács János, a Magyar Állami Operaház első karmestere felel majd.

Debrecen Modem jan. 20.–ápr. 7.

A Modem új kiállítása a romániai Élesdi (Aleşd) Művésztelep elmúlt öt évét mutatja be. A csoport a rendszerváltás után tíz évvel alakult. A tagok 1997 óta minden évben egy hónapos workshopot tartanak Élesden, Magyarországon is több kiállítással szerepeltek már. Debrecenben idén tavasszal tizenöt művész és egy alkotópáros munkáit lehet megnézni. A csoport tagjai számára az identitásukat formáló környezet, a táj – például Marosvásárhely, Budapest vagy Élesd – kiemelten fontos téma. A kiállítótérben az alkotók személyes tárgyakat is elhelyeztek, ami életük egy konkrét helyszínéhez kapcsolódik.

Zóna – Az Élesdi Művésztelep elmúlt öt éve

Törökbálint Munkácsy Mihály Művelődési Ház Munkácsy Mihály u. 83., (23) 336-043, www.mmmh.hu Vác Tragor Ignác Múzeum – Görög Templom Kiállítóhely Március 15. tér 19., (27) 305-988 Madách Imre Művelődési Központ Csányi L. körút 63., (27) 316-411, www.mimk.vac.hu

Benedek Miklós és fia készítette el a Meseautónak azt a színpadi változatát, ami hamarosan a kecskeméti Kelemen László Kamaraszínház színpadán lesz látható. A zenés vígjátékában újra megelevenedik Gaál Béla 1934-ben forgatott, legendás filmjének története. A darab egy irodában kezdődik, ahol a lányok stempliznek. Itt ismerhetjük meg Kovács Verát, akibe beleszeret a bankigazgató. Az álruhás sofőr szerepét magára vállaló szerelmest Kiss Zoltán alakítja, míg a szerencsés „autónyertes” szerepében Trokán Nórát láthatjuk. A titkárnő Csombor Teréz, Kabos Gyula híres szerepét pedig Vida Péter játssza.

Kodály Filharmonikusok

Baráti Kristóf

Ódry Színpad VIII., Vas u. 2/c., (1) 318-8111, www.szfe.hu Olasz Kultúrintézet VIII., Bródy Sándor u. 8., (1) 483-2040, www.iicbudapest.esteri.it Orfeum VII., Erzsébet körút 43–49., (30) 9486448, www.orfeumclub.hu Országos Idegennyelvű Könyvtár V., Molnár u. 11., (1) 318-3688, www.oik.hu Országos Széchényi Könyvtár I., Budavári Palota, (1) 224-3700, www.oszk.hu Örkény István Színház VII., Madách I. tér 6., (1) 267-3770, www.orkenyszinhaz.hu Papp László Budapest Sportaréna XIV., Stefánia út 2., (1) 422-2600, www.budapestarena.hu Park Galéria (MOM Park) XII., Alkotás út 53., (1) 487-5500 Pepita Ofélia Bár VII., Klauzál tér 5. Pesti Színház V., Váci u. 9., (1) 266-5245, www.vigszinhaz.hu Petőfi Irodalmi Múzeum V., Károlyi Mihály u. 16., (1) 317-3611, www.pim.hu Pinceszínház IX., Török Pál u. 3., (1) 218-0116, www.pinceszinhaz.hu Pólus Filmszínház XV., Szentmihályi út 131., (20) 553-2234, polusfilmszinhaz.hu Printa Galéria VII., Rumbach Sebestyén u. 10., (30) 292-0329, www.printa.hu Puskin Art Mozi V., Kossuth Lajos u. 18., (1) 459-5050, www.artmozi.hu/puskin/puskin.html Radnóti Miklós Színház VI., Nagymező u. 11., (1) 321-0600, www.radnotiszinhaz.hu Rákoscsabai Közösségi Ház – Csaba Ház XVII., Péceli út 222., (1) 256-9526 Rákoshegyi Bartók Zeneház XVII., Hunyadi u. 50., (1) 257-1828, www.bartokzenehaz.hu Rákoskerti Művelődési Ház XVII., Rákoskert sugárút 66., (1) 253-7295, www.kertiklub.hu Rákospalotai Leánynevelő Intézet XV., Pozsonyi u. 36., (1) 307-6368 RaM Colosseum XIII., Kárpát u. 23–25., (1) 222-5254, www.ramcolosseum.com Rátkai Márton Klub XIV., Városligeti fasor 38., (1) 321-1120, www.ratkaimartonklub.hu Régi Zeneakadémia VI., Vörösmarty u. 35., (1) 322-9804, www.lisztmuseum.hu Rózsa Művelődési Ház XVIII., Városház u. 1–3., (1) 290-9498, www.bokaykert.hu Rózsavölgyi Szalon Arts & Café V., Szervita tér 5., (30) 463-8822, szalon.rozsavolgyi.hu RS9 Színház VII., Rumbach Sebestyén u. 9., (1) 269-6610, www.rs9.hu Sanyi és Aranka Színház IX., Mátyás u. 9., (1) 789-4036, sasz.hu Semmelweis Szalon VIII., Üllői út 26. I. emelet, szalon.semmelweis-egyetem.hu Spinoza Színház VII., Dob u. 15., (1) 413-7489, www.spinozahaz.hu Stúdió K Színház IX., Ráday u. 32., (1) 216-7170, www.studiokszinhaz.hu Syma Rendezvénycsarnok XIV., Ifjúság u. 2., (1) 471-4318, www.syma.hu Szatyor Bár és Galéria XI., Bartók Béla u. 11., (1) 279-0290., www.szatyorbar.com Szent István-bazilika V., Szent István tér 1., (1) 317-2859 Szépművészeti Múzeum XIV., Dózsa György út 41., (1) 469-7100, www.szépművészeti.hu Szimpla Kávézó VII., Kertész u. 48., (1) 3219119, www.szimpla.hu Szimpla Kert VII., Kazinczy u. 14., (1) 352-4198, www.szimpla.hu Szív-kamara Színház VI., Podmaniczky u. 61., www.sziv-kamara.hu

Nyári Zoltán, fotó: Éder Vera

Magyar Mezőgazdasági Múzeum XIV., Vajdahunyadvár, (1) 363-1973, www.mezogazdasagimuzeum.hu Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum XIV., Városligeti körút 11., (1) 273-3840, www.km.iif.hu Magyar Nemzeti Galéria I., Szent György tér 2., (1) 356-0049, www.mng.hu Magyar Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Színház IX., Haller u. 27., (30) 562-2699, nemzetigyermekszinhaz.hu Magyar Nemzeti Múzeum VIII., Múzeum körút 14–16., (1) 338-2122, www.hnm.hu Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítóterme I., Szilágyi Dezső tér 6. Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Kiállítóterme I., Fő u. 6. Magyar Színház VII., Hevesi Sándor tér 4., (1) 341-3849, www.magyarszinhaz.hu Magyar Természettudományi Múzeum VIII., Ludovika tér 2–6., (1) 210-1085, www.nhmus.hu Maladype Bázis VIII., Mikszáth tér 2., (70) 326-8108, www.maladype.hu Malom Kávézó IX., Soroksári út 48., (1) 3231728, www.malomkavezo.hu Marczibányi Téri Művelődési Központ II., Marczibányi tér 5/a., (1) 212-2820, www.marczi.hu MeMoArt Galéria V., Balassa Bálint u. 21–23. I. em., (30) 374-1243, www.memoart.eu Mikroszínpad VI., Nagymező u. 22–24., (1) 311-3322, www.mikroszkopszinpad.hu Millenáris II., Fény u. 20–22., (1) 336-4000, www.millenaris.hu MissionArt Galéria V., Falk Miksa u. 17., (1) 3028587, www.missionartgaleria.hu/index.html Molnár Ani Galéria VIII., Bródy Sándor u. 22. I. em., (1) 327-0095, www.molnaranigaleria.hu MOM Kulturális Központ XII., Csörsz u. 18., (1) 319-9854, www.momkult.hu MR 6-os stúdió VIII., Bródy Sándor u. 5–7., (1) 328-7000, www.radio.hu MR Márványterme VIII., Pollack Mihály tér 10., (1) 328-7744, www.radio.hu MTA Díszterem V., Roosevelt tér 9., (1) 4116100, www.mta.hu MTA Zenetudományi Intézet I., Táncsics Mihály u. 7., (1) 214-6770, www.zti.hu MU Színház XI., Kőrösy József u. 17., (1) 4664627, www.mu.hu Műcsarnok XIV., Dózsa György út 37., (1) 460-7000, www.mucsarnok.hu Művészetek Palotája IX., Komor Marcell u. 1., (1) 555-3000, www.mupa.hu Nádor Terem XIV., Ajtósi Dürer sor 39., (1) 344-7072 Nagy Balogh János Kiállítóterem XIX., Ady Endre u. 57., (1) 280-5706 Nemzeti Színház IX., Bajor Gizi park 1., (1) 476-6800, www.nemzetiszinhaz.hu Nemzeti Táncszínház I., Színház u. 1–3., (1) 375-8649, www.nemzetitancszinhaz.hu Néprajzi Múzeum V., Kossuth Lajos tér 12., (1) 473-2400, www.neprajz.hu Nyitott Műhely XII., Ráth György u. 4., (1) 214-0676, www.nyitottmuhely.hu Óbudai Kulturális Központ III., San Marco u. 81., (1) 388-7370, www.kulturkozpont.hu Óbudai Múzeum III., Fő tér 1., (1) 250-1020, www.obudaimuzeum.hu Óbudai Társaskör III., Kiskorona u. 7., (1) 250-0288, www.obudaitarsaskor.hu

ORSZÁGJÁRÓ

Kriszta Kinga, fotó: Puskel Zsolt

76

77


KÖNYV

fotó: Bálint Dániel

78

Szávai viktória színésznő (Radnóti Színház)

Ingmar Bergman: A legjobb szándékok (Európa, 2012, 3500 Ft) Bergman ismeri az emberi kapcsolatokat. Tud valamit a férfi-nő viszonyokról, amit olyan mániákusan, árnyaltan, mélyen és tabuk nélkül boncolgat egész életművében. Gimis koromban imádtam a filmjeit, amiket persze ma már más szűrővel nézek, de az írásai éppúgy lenyűgöznek. A legjobb szándékok szülei korai kapcsolatáról szól, házasságuknak arról az időszakáról, amikor Ingmar még gondolatban sem volt. Portrék, legfőképp egy anya és egy apa, akik nem a későbbi évek megkövült mitikus szülőfigurái, hanem Anna és Henrik, esendő, sodródó, vágyakkal teli, hús-vér emberek. A könyv tulajdonképpen filmforgatókönyv, egy olyan film forgatókönyvéé, amit nem állt szándékában leforgatni, épp ezért szabadon kalandozik a részletekben, mindenre kiterjedő figyelmességgel és érzékenységgel. Bergman nem tud kibújni a bőréből, képileg és színházilag gondolkodik. Szerintem A legjobb szándékok a legtökéletesebb Bergman-film.

ÚJDONSÁGOK A SZÍNEN! Részletek a honlapon és a facebook.com/jatekszin oldalon. com

A HÖLGY FECSEG ÉS NYOMOZ

Vári Éva, Gálvögyi János, Csonka András Rendező: Szilágyi Tibor

a fidelio ajánlja Bárdos András: Kern András – Ezt nem lehet leírni (Bookline Könyvek, 2012, 3490 Ft)

Kern András a legnépszerűbb magyar színészek, rendezők, kabarészerzők egyike. Bárdos András végigélte vele az elmúlt fél évet, betegségétől gyógyulásán át magára találásáig.

MÁ RC IUS TÓ L

VÁMOS MIKLÓS ESTEK Kiss Tibor: Neonradír (Bookline Könyvek, 2012, 4990 Ft)

Az egyetemista, szárnyait bontogató festő, a mámor démonaival megküzdő sztár és az újrakezdő művész alkotásainak gyűjteménye.

Lackfi János: Milyenek a magyarok? (Helikon, 2012, 2490 Ft)

Magányos cowboyok, kocsmai hencegők, lepedőakrobaták és reszkető Gedeon bácsik. Egyszerre sírhatunk és nevethetünk, milyen is vagyunk mi magyarok.

J. K. Rowling: Átmeneti üresedés (Gabo, 2012, 3990 Ft) Barry Fairbrother meghalt. Holtan esett össze a golfklub előtt. Pagfordban futótűzként terjed az alig negyvenéves tanácsnok halálának híre. Nemcsak a pletykára éhes háziasszonyok, hanem az egész helyi közösség megbolydul, hiszen a tanácsnok átmenetileg megüresedett helyére új embernek kell kerülnie. Megindul a helyre pályázók küzdelme, helyezkedése. A városi tanács tagjait leginkább megosztó téma, hogy a tip-top városka, Pagford, a maga csinos küllemével és makulátlan tisztaságával nem tűri meg a szomszédos Yarvil zajos, nagyvárosi, lepusztult lakótelepét és drogambulanciáját. A felszínen zajló cselekményen túl – és ez az igazi bravúr Rowling regényében – bepillantást nyerhetünk a családok féltve őrzött titkaiba, megvilágítva ezzel cselevéseik mozgatórugóit. Számtalan és nagyon sokféle konfliktusra láthatunk rá mindenféle társadalmi rétegtől és korosztálytól független. Rowling tökéletesen szövi a szálakat, rengeteg szereplőt mozgatva a heroinfüggő családanyától egészen a csemegeboltot vezető, hatalomra éhes városvezetőn keresztül a törődésre vágyó feleségig. Az Angliában már nagy sikereket elért regényből a BBC sorozatot készít, amelyet 2014-ben vetítenek majd.

Keresse a Libri üzletekben és a Libri.hu oldalon!

Kész regény, Rock and Smúz

ACÉLMAGNÓLIÁK

Szulák Andrea, Hernádi Judit, Zsurzs Kati, Erdélyi Timea Rendező: Korcsmáros György

JUTALOMJÁTÉK

Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Nagy Sándor, Tóth Enikő Rendező: Szirtes Tamás

60 PERC ALATT A FÖLD KÖRÜL Talamba Ütőegyüttes Hangszerbemutató koncert gyerekeknek

H-1066 Budapest, Teréz krt. 48.

www.jatekszin.hu

Jegypénztár: +361 312 0430

Lassan az esttel!

szervezes@jatekszin.hu


Fidelio magazin 2013/2  
Fidelio magazin 2013/2  

Fidelio magazin 2013 február

Advertisement