Page 1

Kulturรกlis programmagazin

ingyenes

2012

februรกr

www.fidelio.hu Fidelio_1202.indd 1

1/20/12 7:29:56 PM


Fidelio_1202.indd 2

1/20/12 7:29:59 PM


Fidelio_1202.indd 3

1/20/12 7:30:02 PM


Fidelio_1202.indd 4

1/20/12 7:30:02 PM


tartaloM kliMt-év bécsben

billy világa

Színház Fidelio Színházi Est a Pesti Színházban

10. csak a függetlenség az alternatÍva

12.

Színház Interjú Nagypál Gáborral és Zubek Adriennel

Ír, olvas, táncol

Tánc Interjú Apáti Bencével

44. én, József attila

48.

Zenés színház Irodalom és szerelem popos megközelítésben

8

tánc

42

zenés színház

46

klasszikus, kortárs

50

Jazz, világzene

60

kiállÍtás

66

gyerek

72

helyszínek

74

országJáró

76

kÖnyvaJánló

78

iMPRessZUM

felelős kiadó: Fidelio Média Kft. – Márkus gábor főszerkesztő: Rajkó Anna • rovatvezetők: Filip Viktória, Papp Tímea , Végh Dániel • szerkesztők: Balkányi nóra, Krupa Zsófia • Munkatársak: László Viktória, németh Bálint, Trecskó Beáta, Vajda Virág • korrektor: endreiné szemők ildikó • kereskedelmi vezető: Balázs Jenő • hirdetés: sales@fideliomedia.hu, (20) 439-7214 • nyomdai előkészítés: gróf Róbert • nyomdai munka: Comorn Kft. 1031 Bp., Őrlő u. 2. Tel.: 454-0956. Ügyvezető igazgató: Bányai Péter issn 2062-2902 Márciusi programok leadása: 2012. február 8-ig a program@fideliomedia.hu címen. a szerkesztőség címe: 1055 Bp., szt. istván krt. 23. tel.: (1) 476-0320. fax: (1) 476-0321. sMs: (20) FiDeLiO – (20) 343-3546. e-mail: fidelio@fidelio.hu

50. Kiállítás A tavalyi év legfontosabb londoni kiállítása Budapestre látogat

A szerkesztőség az ingyenes megjelenítésre alkalmas programinformációt a saját szerkesztési elvei szerint helyezi el a lapban. Az esetleges műsorváltozásokért, valamint a hirdetéseken megjelenő adatok, képek valóságtartalmáért és jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget.

Keresse a színházakban, a művészeti központokban, a zeneműboltokban, a hangversenytermekben és a Libri könyvesboltokban!

MegJelent

Fidelio_1202.indd 5

6

színház

a következő Fidelio megjelenésének dátuma: 2012. február 21.

leonardo a Moziban

66.

5

hírek

Havonta megjelenő kulturális programmagazin. Megtalálható Budapesten és a nagyobb vidéki városokban, közel 400 terjesztési ponton. Megrendelhető a kiadónál.

barokk karnevál

Klasszikus Farsangi műsor a Müpában a Le Poème Harmonique közreműködésével

tartaloM

9. BUDAPESTI NEMZETKÖZI CIRKUSZFESZTIVÁL

7.

Hírek A császárváros kiállításokkal ünnepli a szecesszió 150 éve született mesterét

5

1/20/12 7:30:10 PM


6

hírek Művészlegendák távoztak

Két nagy művésztől vettek végső búcsút a családtagok, barátok, kollégák és tisztelők. Garas Dezső 2011. december 30-án, hetvenhét éves korában, hosszan tartó betegség után hunyt el. A Kossuth-díjas színművészt, aki a Nemzet Színésze, a Nemzeti Színház társulatának tagja volt, 2012. január 11-én helyezték örök nyugalomra a Farkasréti temetőben. Kemény Henrik bábművész, Vitéz László életre keltője nyolcanhét évet élt, 2011. november 30-án távozott az élők sorából. A közönségének adta mindenét, amije volt: a háromgenerációs bábos dinasztia minden tudását, határtalan életörömét. Kollégái, tisztelői 2012. január 16-án rótták le kegyeletüket Debrecenben, a Vojtina Bábszínházban. Hamvait kívánsága szerint január 29-én szórják szét a legendás városligeti Bódé helyén. Gyöngyössy Zoltán fuvolaművész mindössze ötvenhárom éves volt. Tragikus körülmények közt, autóbalesetben vesztette életét 2011. december 29-én. Diákjai, zenésztársai 2012. január 6-án virrasztottak érte az LFZE Ligeti György épületében.

folytatódik Prunyi ilona zenés beszélgetéssorozata

2012 tavaszán négy alkalommal várja a zongoraművésznő vendégeit a Hajós utcai Opera Zongoraszalonba. Prunyi Ilona 1996-ban rendezett először pódiumbeszélgetést, azóta csaknem félszáz művészt mutatott be a közönségnek közös zenéléssel fűszerezett estjein. Hosszabb szünet után, kollégái unszolására folytatódik a sorozat, melynek vendégei ezúttal Kocsis Zoltán, Banda Ádám, Sárik Péter és Fenyő László lesznek. A zenés beszélgetések március 8-án és 21-én, április 10-én és május 11-én 18:00 órakor kezdődnek, a korlátozott férőhelyek miatt jegyek kizárólag elővételben kaphatók a Rózsavölgyi Zeneműboltban.

MegMenekül a savaria sziMfonikus zenekar?

Veszélybe került a szombathelyi együttes működése, de a város önkormányzata lát megoldást a probléma kezelésére. A jogi környezet megváltozása miatt a Vas Megyei Önkormányzat nem tudja tovább támogatni a zenekart, azonban Szombathely önkormányzata kész átvenni és tovább működtetni a nagy múltú együttest. Puskás Tivadar polgármester szerint a városnak van lehetősége pályázni a központi költségvetésben rendelkezésre álló 1,77 milliárd forintos tartalékkeretből, amely egyebek között arra is szolgál, hogy azokat a feladatokat – előadó-művészeti szervezetek, könyvtárak fenntartását – finanszírozza, amelyeket a megyei jogú városok vállalnak át a megyéktől. A hetvenöt dolgozót foglalkoztató Savaria Szimfonikus Zenekar tavaly összesen 378 millió forintos költségvetéssel gazdálkodott. A zenekar koncertjeire évente 30 ezren váltanak jegyet.

haden helyett lloyd

A legendás freejazz-bőgős és Quartet West nevű együttese helyett a Charles Lloyd Sky Trio lép fel február 25-én a Müpában. Charlie Hadenék betegség miatt lemondani kényszerültek tavaszi turnéjukat, elkeseredésre azonban semmi ok: a Müpának alig néhány hónappal Sonny Rollins budapesti bemutatkozása után sikerült ismét egy élő szaxofonos legendára lecsapnia! Charles Lloyd 1939. március 15-én született, és olyan neves zenészekkel játszott együtt, mint Miles Davis, John Coltrane, Szabó Gábor, Keith Jarrett vagy Michel Petrucciani. Ezen az estén egy új trióval érkezik, melyben a Pat Metheny oldalán híressé vált Larry Grenadier bőgőzik, és az a Gregory Hutchinson dobol, aki már Diana Krall kísérője is volt.

Fidelio_1202.indd 6

1/20/12 7:30:11 PM


hírek

7

Marosvásárhely, szaBadka és teMesvár színházai budaPesten

Bár nem ritka a határon túli magyar színházak vendégjátéka a fővárosban, az mégsem gyakori, hogy egy hónapon belül három teátrum előadásait is láthassa a közönség. Az új vezetés – Gáspárik Attila igazgatása – alatt újraformálódni látszó Marosvásárhelyi Nemzeti Színházból a Tompa Miklós Társulat két nagyszabású produkciót hoz: a több magyar és román fesztivált megjárt, Harsányi Zsolt rendezte Platonovot és a Nádasdy Ádám fordításában színre kerülő, izgalmas látványvilágú A hárpia megzabolázását. Szintén Vásárhelyről érkezik a Színházi Dramaturgok Céhének díjazottja, Székely Csaba darabja, a Bányavirág. Újra jönnek a Szkénébe a temesváriak a sokszorosan díjazott, különleges helyszínen, egy mikrobuszban előadott mady-babyvel és a Prah című Spiró-darabbal. A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata két idei évadban bemutatott előadással érkezik: a Cseresznyéskertet Bérczes László vitte színre, az Aska és a farkas című, gyerekeknek szóló produkció különlegessége pedig a koreográfia. Az előadások időpontja és helyszínei a programbontásban megtalálhatók.

régi-új színház a Bethlen téren

1929. november 29-én színház nyílt – Bethlen téri Színpad néven – a VII. kerületi Bethlen tér 3. szám alatt. Az elmúlt nyolcvankét évben játszottak itt kabarét, vetítettek filmeket, az utóbbi időben pedig a Bethlen Kortárs Táncműhely és a Közép-Európa Táncszínház jóvoltából táncelőadásokat láthatott a közönség. Januártól újra a régi névvel, Bethlen Téri Színházként működik tovább az épület. A névben múlt és jövő találkozik: az itt működő színházi vállalkozást 1934 júliusától megszűnéséig, 1937-ig hívták így. A Bethlen téri épület színházként bezárt, és moziként működött évtizedekig, majd 1988-tól a Rock Színház otthona volt, 1997-ben pedig a Közép-Európa Táncszínház Egyesület, az egykori népszínházi tánctagozat költözött ide, és adott új nevet a háznak: a Bethlen Kortárs Táncműhelyben színházi-táncszínházi kísérletezők kaptak szabad terepet, és hoztak létre előadásokat. A régi-új Bethlen Téri Színház nonprofit szervezetként továbbra is mint nyitott műhely definiálja magát és fiatal, tehetséges alkotók számára kíván bemutatkozási lehetőséget adni. A ház azonban nem csupán este nyit ki: napközben megtekinthetők a Bethlen Galéria kiállításai, és kávézó várja a vendégeket. A repertoáron hazai és külföldi társulatok is szerepelnek, a széles műfaji palettán egyaránt megtalálható lesz zene, film, tánc és színház, de speciális, a táncháztól a felolvasószínházig terjedő programokkal a Budapesten élő külföldi fiatalokra is számítanak.

kliMt-év bécsben

Százötven éve született Gustav Klimt, a bécsi szecesszió mestere. A császárváros számos kiállítással ünnepli a fin de siécle alkotójának jubileumát. Klimt a modernizmus úttörője, a szecesszió vezető alakja, a felemelkedő polgárság aranyba öntője. Születésének százötvenedik évfordulóján impozáns tárlatokkal emlékeznek rá a bécsi múzeumok, nyártól pedig látogatható lesz a festő műterme is, amelyet korabeli fényképek alapján rekonstruálnak. A Klimt-év egyik szervezője szerint itt az ideje véget vetni a heroizált Klimt-képnek és objektívan bemutatni az aranydíszes képek kócos hajú festője mögött rejtőző alkotót, a pragmatikus, kényelmes, szociálisan érzékeny és lusta művészt, Klimtet, az embert.

A Karinthy Színház 30. jubileumi évadának idei első bemutatója:

Robert Thomas Szegény Dániel című izgalmas krimije SzeReplők: Simon Kornél, KovátS Adél, Újréti láSzló, tordy GézA, SzirteS BAlázS, BAlázS AndreA RenDező: Kőváry KAtAlin Bemutató: 2012. januáR 27. péntek, 19 óRa Karinthy Színház (1115 Budapest, Bartók Béla út 130.)

Fidelio_1202.indd 7

1/20/12 7:30:12 PM


8

színház – premier énekes Madár

Február 18. 19:00 – Gózon Gyula Színház Az emberi tisztaság és az igaz szerelem diadala az irigység és a jót mindenáron elpusztítani akaró erők felett. Olyan tündérmese, melyben a humor, a könnyes kacagás, az édes évődés, a szárnyaló szerelem mögött fájdalmasan nevetséges, örök érvényű, szánalmas emberi sorsok és cselekedetek rejtőznek. A világ és az ember ma ugyanúgy működik, mint Tamási Áron 1933-ban írt művében, azzal a különbséggel, hogy itt a csodák meg is történnek. A főbb szerepeket Nagyváradi Erzsébet, Vasvári Emese és Tarpai Viktória játsszák Árkosi Árpád új rendezésében.

futótűz

Február 24. 19:00 – Ódry Színpad „Nem mindennap tudja meg az ember, hogy az apja, akit halottnak hitt, él, és hogy van valahol a világban egy bátyja.” Az utolsó öt évére némaságba burkolódzó anya végakaratát teljesítve egy ikerpár nyomozni kezd. A tér és idősíkok összefolynak, a matematika csődöt mond. Léteznek vörös farkasok. A libanoni származású kanadai Wajdi Mouawad drámája, melyből Felperzselt föld címmel film is készült, először Erdeős Anna egyetemi hallgató rendezésében kerül bemu-

Fidelio_1202.indd 8

tatásra Magyarországon Udvaros Dorottya és Gergye Krisztián főszereplésével.

a gondnok

Február 10. 20:00 – Szkéné Színház – Nézőművészeti Kft. Harold Pinter darabjában, melyet egy jól ismert színpadi trió, Katona László, Scherer Péter és Mucsi Zoltán ad elő, van egy alak, egy pofa és egy pasas. Az egyikkel ki akarják vitetni a vödröt, emiatt balhéba keveredik, a másiknál a plafonon lóg egy vödör, amibe kíméletlenül csöpög az esővíz, a harmadik pedig az öcs, akinek semmi köze a vödrökhöz, sokkal inkább a bátyjához. A bátyjához, aki most beenged egy bizalmat semmiképpen sem gerjesztő embert a házába. Az lehet, hogy ő már régen nincs ott, de mit keres most ott ez az ember? Mit??? Az előadást Szabó Máté állította színpadra.

gyilkosok – iMProvizáCiÓ életre-halálra

Február 12. 20:00 – IMPRÓ – Kreatív töltőállomás – Momentán Társulat Köd, sötétség, sikoly, szirénák: valakit megöltek! A Helyszínelőket, a Dextert mindenki nézi. Te kiért izgulsz? A rendőrökért vagy a gyilkosért? Zenés, szociológiai társasjátékra invitálunk, ahol éjszaka gyilkosok „dol-

goznak”, nappal pedig az ártatlan polgárok megpróbálják kideríteni, ki lehet közöttük a tettes. A Momentán új bemutatóját Elek Ányos írta és rendezte.

hajrá, háry!

Február 20. 20:00 – Trafó – Kortárs Művészetek Háza – HOPPart, Kőszegi Várszínház Pirult már el? Hebegett, habogott, izzadt a tenyere? Történt már olyan, hogy egy füllentésen rajtakapták? Érezte már magát rosszul a bőrében? Gyűlt már meg a baja a Hivatallal? Tragikus kimenetelű állásinterjú? Kellemetlen családi konfliktusok? Huncut kalandok, zsiványságok? Hétköznapok, ünnepnapok? Jövőkép? Szerezzen diplomát a Háry János Igazmondó Szabadegyetemen! A diploma alapfokú oktatásra jogosító végzettséget ad! A tanári kart többek közt Kiss Diána Magdolna, Szilágyi Katalin és Herczeg Tamás alkotja, az előadást Novák Eszter rendezi.

hétÓrai tea

Február 24. 19:00 – RS9 Színház – Főnix Színház A mű eredetije hangjátéknak készült: a BBC mutatta be 1967-ben. Egy férfi és egy nő – örök téma. A jelen szétesettségére talán a múlt mozaikjai adnak feleletet. Persze csak akkor, ha jól rakjuk össze a mozaikokat.

1/20/12 7:30:12 PM


premier – színház Duff története ennél egyértelműbb, nem sokat hordoz a múltból, amit mégis, azt inkább a közeliből. Egy séta a kutyával, egy furcsa pasas a helyi kocsmában, a tópart a kacsákkal, aztán felbukkan az emlékeiben a bűn is. Ennek következménye a jelen?

…hOGY MI Az A MAJOMTŐR…

Február 28. 20:00 – Szkéné Színház „…Ázsiában van egy régi módszer majmok befogására: tört készítenek, ami valójában nem egyéb, mint kivájt és cölöpre erősített kókuszdió. Bele rizst tesznek, vagy valami gyümölcsöt, amit szeretnek a majmok. A vadász elbújik és figyel. Jön egy majom, megérzi a gyümölcs illatát, és…” A produkciót előadó Kövesdi László zenés portréjátéka Csontváry Kosztka Tivadar és Kassák Lajos írásainak felhasználásával készült Cseh Judit rendezésében.

náThán GYERMEKEI

Február 4. 15:00 – Nemzeti Színház – Gobbi Hilda Színpad A Náthán gyermekei Lessing Bölcs Náthánjának újrafogalmazása egy férfiról, annak három fiáról és egy bűvös erejű gyűrűről. Egy 21. századi mese, mely kérlelhetetlen hitvallást tesz a hitek egymás iránti tisztelete, a vallási tolerancia, az emberség mellett. Az 1963-ban született Ulrich Hub sokoldalú művész: színházi szerző, prózaíró, forgatókönyvíró, színész és rendező. Németországban 2009-ben az évad legjobb gyermek- és ifjúsági darabjának járó díjjal tüntették ki. A címszerepet Kulka János játssza, a darabot a filmrendezőként megismert, de a színházban is tapasztalatot szerzett Gigor Attila rendezi. Az előadás 12–16 éves korig ajánlott.

9

az újdonság varázsával vonzza magához a férfiakat, de elutasító magatartása idegesíti a falu urait. És ez lesz Tóth Flóra bűne, amiért az iskolaszék felfüggeszti állásából. Flóra tűri ugyan a megaláztatást, de hamarosan megleckézteti Nagyékat és a falubeli urakat. Bródy Sándor tanítónőjét a színművészeti egyetemista Szilágyi Csenge játssza, partnerei többek között Bodrogi Gyula és Nagy Zsolt lesznek a Novák Eszter rendezte előadásban.

VOKs

Február 2. 20:00 – Trafó – Kortárs Művészetek Háza A kollektív döntés és egyéni felelősség témáját a Tünet Együttes új bemutatója interaktív technikai megoldás segítségével dolgozza fel – a nézők közreműködésével. Az előadás által feltett kérdések egyszerre nagyon aktuálisak, és történelmi korokon átívelőek: mit tehetünk, mit kell tennünk, ha addigi társadalmi életünk evidenciái, keretfeltételei egyszer csak megdőlnek? A produkcióban a második világháborúhoz kapcsolódó archív hírek és kordokumentumok is szerepet kapnak, de a Voks igazi főszereplője, írója és rendezője maga a közönség: ahány néző, annyi szavazógomb. A produkció rendezője a társulat művészeti vezetője, Szabó Réka.

A TAníTÓnŐ

Február 3. 19:00 – Nemzeti Színház Csinos, fiatal tanítónő érkezik a fővárosból az alföldi faluba. Flórát rögtön felkeresik a falu elöljárói és leggazdagabb embere, ifjabb Nagy István. Flóra az ismeretlenség,

Fidelio_1202.indd 9

fotó: Zigó Horváth Nelli

1/20/12 7:30:31 PM


10

színház – ajánló

Telekes Péter, Pap Vera fotó: Kollányi Péter MTI

fIdElIO színházI EsT: bIllY VIláGA

február 21. 19:00 Pesti Színház

Az elfogadásról, az önmagát egészségesnek nevező társadalom hibáiról, az egyéni küzdésről és túlélésről szól ez a mélyen humánus, bölcs darab. Billy, a siket fiú keresi a helyét a családban és a világban, és megismeri a szerelmet is, ami talán segít neki az eligazodásban. A történet finom iróniával és humorral beszél egy kényes témáról: a fogyatékkal élők beilleszkedési kudarcairól, és arról az egyenlőtlen küzdelemről, amit sérült társaink vívnak nap mint nap. A Billy világa arra is figyelmeztet: nem biztos, hogy az a normális, egészséges, akit a társadalom egészségesnek fogad el.

Világ Bölcse

KAPszulA és A VIláG bÖlCsE A szKénébEn

február 16., 24. 20:00 Szkéné

A Föld Színház két előadással vendégeskedik a Duna partján. A Kapszula film és színház, kiindulási alapélménye a bizonytalanságérzet, amivel más-más módon, de ugyanúgy találkoznak az elnéptelenedő Verespatak lakói és egy dán alternatív közösségben élő fiatalok. A Világ Bölcse magvául szolgáló mese az 1970-es évek Romániájából származik. A történet egy fiú és egy lány felnövéséről szól, arról, hogyan találkoznak a felnőttek világával és nőnek bele a körülöttük élő társadalomba. A szerelmi történetben minden jóra, azaz házasságra fordul, de a boldog végig a hatalom, a kiszolgáltatottság és az erőszak témáit sem kerüli el.

Nyakó Júlia fotó: Swierkiewicz Áron

PáRlAT

fotó: MTI, Kollányi Péter

február 18. 19:30 Stúdió K

február 1., 2., 13., 23., 25. 19:00 Radnóti Színház

Addig, ahonnan újra lehet, avagy színház négy személyre Danyi Zoltán művei alapján. Feszes szerkezetben és légiesített szigorral. „A minap, mondjuk így, ez olyan / jó kezdésnek, a minap / egy megsárgult, régi fénykép / került a kezembe, fénykép / a századelőről, gondolom, már ahogy / az él a mi megkésett fantáziánkban. /…. /és ez a fénykép / egy kerékpárt ábrázolt, egy / velocipédet; … a fénykép / egészen váratlanul … kifehéredik, szemkápráztatóan / kifényesedik, a fény átveszi / az irányítást…,/ ez a fény az angyal bódító nyoma, melyet a fotólemezen hagyott, / hogy szárazon nyelhet csak, aki látja.”

PROTOKOll

Mátrai Ágoston protokollfőnök a Külügyminisztériumban. Az állam lakája, szürke eminenciás. Korunk hőse, aki ugyanakkor közeli rokona a 19. század „fölösleges embereinek”. Jó családból származik, művelt, sármos, biztos anyagi háttérrel rendelkezik és hiperérzékeny. Elég ennyi a boldogsághoz? Mit kezd a felelősséggel, a zárt életével, a szorongásaival? A Radnóti Színházban sikerrel futó Asztalizene szerzőjeként megismert Térey János új verses regényét, mely a mai Budapest középrétegének apró részletekig cizellált lát- és kórképét adja, Valló Péter viszi színre Fekete Ernő főszereplésével.

bEszélJünK RÓlA!

Kim Jomi Fischer, Hannes Langolf, fotó: Oliver Manzi

február 22–24. 20:00 Trafó – Kortárs Művészetek Háza

Fidelio_1202.indd 10

Bár az előadás címe egy kérdés – Can We Talk About This? –, a DV8 a dokumentarista színház, tánc- és hangművészet határait feszegető darabjával inkább reflektál és felszólít. Egy produkció a 21. század elejének, napjaink multikulturális világának kulcskérdéseiről. Hiszen a darab témája a szólásszabadság, a cenzúra: Salman Rushdie könyveinek 1989-es elégetésétől Theo Van Gogh holland filmrendező meggyilkolásán át a Mohammed-karikatúrák körüli 2005-ös botrányig sok esemény történt az utóbbi évtizedekben, amelyek az államok kultúrával, művészettel és a szabadságjogokkal kapcsolatos politikáját alakították.

1/20/12 7:30:37 PM


Fidelio_1202.indd 11

1/20/12 7:30:40 PM


12

színház – portré CsAK A füGGETlEnséG Az AlTERnATíVA

fidelio: Hogyan esett rátok Fodor Tamás választása? nagypál Gábor: (Nagy csönd.) Nem tudok konkrét

napot mondani. Magamban onnan datálom, hogy két évvel ezelőtt vetettem fel annak a szándékát, hogy szeretnék rendezni. Tamás a maga szerény módján sokatmondóan és az összes szemüvegével vigyorgott egyet, hogy már várta. Én ezt egyértelműen támogatásnak vettem. Mégse ehhez kötném, hanem egy folyamatnak gondolom, aminek az első itteni munkám, a Párlat is része volt, és amiben elkezdtek egy nagyobb bizalommá összeállni a szándékok, a szerepvállalások, gondolkodásmódok. Nyilván ő is keresgélte, hogy kinek, milyen formában adná át vagy tovább a Stúdió K-t. A Párlatban Adriennel jól egymásra hangolódtunk, mindenféle tekintetben megértjük egymást a munkában, és egyszerűen így adódott. zubek Adrienn: Tényleg nehezen megfoghatók ezek az állomások, de körülbelül tudható volt, milyen struktúrát keres az irányításra Tamás. Látszik máshol is, hogy ezt a munkát egy ember nem viheti egy normális helyzetben sem, nemhogy a jelenlegiben. Mára megszűnt életképesnek lenni az egyszemélyi vezetés modellje nagyban és kicsiben is. f: Száznyolcvan fokos fordulatot nyilván nem terveztek a művészeti programot illetően, de hogyan változnak a hangsúlyok a Stúdió K-ban? nG: Vannak lehetőségeink és szándékaink, ezek azonban a jelenlegi helyzet miatt nem fedik egymást. Mi a hagyományokra építve szeretnénk eggyel nyitottabb, eggyel szúrósabb, eggyel merészebb színházat csinálni, ahol a kísérletezést, a kutatást szeretném hangsúlyosabbá tenni, és a rizikót merészebben lehet vállalni. Szeretnénk még láthatóbbá tenni az együttműködést a társművészetekkel is. f: Az új előadó-művészeti törvény és kuratóriumi felállás hogyan érint benneteket? zA: Nem az a baj a törvénnyel, hogy változott, mert a bevezetése óta eltelt annyi idő, hogy lássuk, a gyakorlat milyen változtatásokat igényel. Az a baj, hogy a tudatosság nem látszik mögötte. A független területnek egyértelműen visszalépést jelent, és nem csupán anyagilag, hogy megszűntek a törvényi garanciák. Az a szemlélet is hiányzik, és ez talán jobban számít, hogy a munkánk ér valamit, hogy társadalmilag fontos visszacsatolások érkezhetnek erről a kísérletezésre alapvetően nyitottabb szcénából. f: Hogyan működtök, terveztek ebben a teljesen bizonytalan időszakban?

Fidelio_1202.indd 12

Nagypál Gábor

z u b E K A d R I E n n é s n A G Y Pá l G á b O R

A Stúdió K negyvenedik születésnapján Fodor Tamás szokatlan keretek közt adta át a stafétát Zubek Adriennek és Nagypál Gábornak. A dramaturgként is dolgozó művészeti titkárból lett ügyvezető igazgatóval, illetve a színészi pályát és a rendezést a továbbiakban is művelni kívánó újdonsült művészeti vezetővel a jelenről és a jövő szándékairól és lehetőségeiről beszélgettünk.

zA: Össze kell raknunk fejben egy kompromisszummen-

tes programot, aminek a vezérelvei mentén dolgozni akarunk. Meg kell találni azokat az ösvényeket, amiken egy normálisnak gondolt, tényszerűen nyomorúságos helyzetben végig tudunk haladni a cél felé. f: Beszéljünk akkor konkrétabb dolgokról. Az évad második feléről mit lehet tudni azon túl, hogy lesz? nG: Naptárilag semmiképp nem marad el. Február 25-én lesz az új előadásunk bemutatója, amit Fodor Tamás rendez, Zalán Tibor ír Chagall világából, motívumaiból kiindulva, Szamár a torony tetején címmel. Jelenleg is dolgozunk rajta erőst. Közös alkotás zajlik, olyan interaktív folyamat, amit én színházcsinálás szempontjából hatékonynak tartok. Nyilván energiaés időigényesebb is, de hosszabb távon mindenképp efelé szeretnék menni. El kellene még készülnie egy felnőttelőadásnak is az évadban, párhuzamosan én is elkezdenék dolgozni, illetve tervben van még egy következő évad elején bemutatandó produkció előkészítése, amit Koltai M. Gábor rendez. f: A január-februári műsorrendben látok vendégjátékokat is: jönnek a temesváriak és a kaposvári színművészeti hallgatók. Ez eddig nem volt bevett gyakorlat. Praktikus vagy művészi okok állnak ennek a hátterében? zA: Ha körülnézünk, azt látjuk, hogy a befogadó helyek sorra bedőlnek, az arra érdemes előadásokat pedig játszani kell. Először mi ketten szűrünk, aztán a társulattal megbeszéljük, de a végső döntést újra mi hozzuk. nG: A kaposváriak esetében nem a befogadó funkciót hangsúlyoznám, hanem a vállalást: találjunk egy helyet, ahol a gyerekek be tudnak mutatkozni. A szakmának tartozunk ennyivel. zA: És van egy harmadik szempont is, a vérfrissítés, ami vonatkozik az új társulatokkal érkező új nézőkre, illetve arra, hogy ha meglátunk egy fiatal tehetséget vagy egy olyan alkotót, akiről látjuk, hogy egyfelé jár az agyunk, az ízlésünk, azt magunkhoz tudjuk kötni. Papp Tímea

Az interjú bővebb változata a Fidelio.hu Színház rovatában olvasható.

1/20/12 7:30:42 PM


Fidelio_1202.indd 13

1/20/12 7:30:43 PM


14

színház – daraboló A 88. utca foglyai (Centrál Színház) Író: Neil Simon; r.: Ilan Eldad; sz.: Básti Juli, Kern András, Borbás Gabi, Szabó Éva, Papp János Mel a gazdasági válság következében elveszíti az állását. Egzisztenciája megrendül, önbecsülése összeomlik. Felesége, Edna humorral, empátiával próbál reagálni, és mindent elkövet, hogy segítsen levert férjén.

Dilettánsok (Katona József Színház) Író: Gustav Flaubert–Forgách András; r.: Ascher Tamás; fsz.: Máté Gábor, Elek Ferenc, Szirtes Ági, Keresztes Tamás, Mészáros Béla, Nagy Ervin Két kisnyugdíjas, Bouvard és Pécuchet vidéki magányba vonul, hogy megszerezzenek minden lehető emberi tudást. Falják a könyveket, az olvasottakat a gyakorlatban is kipróbálják, ám ezek a kísérletek nem mindig terv szerint sikerülnek...

Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe (Nemzeti Színház) Író: Kovács Márton–Mohácsi István–Mohácsi János; r.: Mohácsi János; fsz.: Alföldi Róbert, Radnay Csilla, László Zsolt, Kulka János, Nagy Mari, Makranczi Zalán, Hevér Gábor, Tompos Kátya, Mátyássy Bence 1946. A falu színjátszókörét a János vitéz előadásáról Szibériába hurcolják. Igaz történeten alapuló darab szerelemről, hazaszeretetről, a 20. századi Magyarországról.

Ármány és szerelem (Nemzeti Színház) Író: Schiller; r.: Alföldi Róbert; fsz.: Kulka János, Makranczi Zalán, Bánfalvi Eszter, Básti Juli, Hollósi Frigyes Ferdinánd és Lujza szerelmének története megközelíti és megidézi Rómeót és Júliát. Lángolásuk, érzelmeik áradása ma is rabul ejti a nézőt. Ármány, szerelemféltés, cselszövés, intrika, tragikus félreértések, végzetes halál.

A dizőz halála – interaktív vacsoraszínház (Orfeum) A borzongást, a zenét, a fekete humort, a társaságot, a revü világát és a finom ételeket egyaránt kedvelőknek kínáljuk ezt az újszerű estét, mert mindezt megtalálhatják ebben a színházi előadásban. A revü világában feltűnő, különös és furcsa művészcsapattal találkozhatunk mi is, miközben érzelmekkel teli sanzonok csendülnek fel.

Egy lócsiszár virágvasárnapja (Nemzeti Színház – Gobbi Hilda Színpad) Író: Sütő András; r.: Znamenák István; fsz.: Szarvas József, Söptei Andrea, Hevér Gábor, Blaskó Péter Kolhaas lovakkal kereskedik – becsületes munkával keresi pénzét. Az egyik határon a váratlanul megváltozott vámtörvények miatt összeütközésbe kerül a fönnálló rend birtokosaival és jogtalan intézkedéseik kapcsán megismeri az önkényt.

A Bandy-lányok (Belvárosi Színház) Író: Parti Nagy Lajos; r.: Ascher Tamás; sz.: Hernádi Judit,Udvaros Dorottya A darab két nő történetét meséli el, akik közöttünk élnek, az általunk is jól ismert problémákkal küzdenek. Egyetlen cél lebeg a szemük előtt: olyan híresnek, elismertnek lenni, mint az Andrews nővérek. Próbálnak és várnak a nagy lehetőségre, amikor egy nagyszabású koncerten mutatkozhatnak be.

Dogville (Bárka Színház) Író.: Lars von Trier–Christian Lollike; r.: Anger Zsolt; fsz.: Szorcsik Kriszta, Dévai Balázs, Mucsi Zoltán Van egy kisvárosi közösség, akik azt gondolják magukról, hogy valami összetartja őket, de semmi más nem tartja őket össze, mint az önzőség, az aljasság meg a gyávaság. Egy Hófehérke-szerű őrangyal érkezik közéjük. Lars von Trier története száz évvel ezelőtt játszódik. A Bárkáé itt és most.

Elveszett paradicsom (József Attila Színház) Író: Sarkadi Imre; r.: Csiszár Imre; fsz.: Koncz Gábor, Viczián Ottó, Magyar Tímea, Tóth Judit, Kocsis Judit Sebők Zoltán, a fiatal, tehetséges agysebész lakásán tiltott műtétet végez egy fiatal nőn, a szeretőjén, aki belehal az operációba. Zoltán, tisztában lévén a következményekkel, elutazik vidéken élő apjához, hogy elbúcsúzzék tőle.

Billy világa (Pesti Színház) R.: Szőcs Artur; fsz.: Telekes Péter, Pap Vera, Hegedűs D. Géza A dráma hőse, Billy, a siket fiú keresi a helyét a családban és a világban, és megismeri a szerelmet is, ami talán segít neki az eligazodásban. A történet finom iróniával és humorral beszél egy kényes témáról: a fogyatékkal élők beilleszkedési kudarcairól, a másságról.

Dolcsaja Vita (Belvárosi Színház) Író: Peter Pavlac–Parti Nagy Lajos; r.: Ardai Petra; sz.: Csákányi Eszter, Molnár Áron/Katona László Brezsnyev lányának története, valóság és fikció. Annak idején úgy nevezték: „a szovjet hercegnő”. Galina a család fekete báránya volt, zabolátlan életéről legendák terjedtek. Sosem menekülhetett el apja hatalma elől, amely az ő életét is megnyomorította.

Equus (Thália Színház) Író: Peter Shaffer; r.: Dicső Dániel; fsz.: Alföldi Róbert, Szamosi Donáth Alan Strang, a zavart elméjű fiú egyetlen éjszaka alatt megvakít hat lovat egy patakéssel, ezért pszichiátriai kezelés alá kerül. Martin Dysart pszichiáter feladata feltárni az utat, ami a szörnyű bűntettig vezetett. A kezelések során a fiú és Dysart idegölő csatákat vívnak, hogy megismerjék egymás titkait. De végeredményben ki kinek a páciense?

Bőrpofa – A vrrrrrümm láncfűrésszel (Katona József Színház – Kamra) Író: Helmut Krausser; r.: Dömötör András; sz.: Mészáros Béla, Borbély Alexandra A Bőrpofát egy müncheni túszejtő története inspirálta, aki 1986-ban harmincnyolc órán keresztül tartotta fogva a barátnőjét, hogy visszanyerje magának. Krausser ennek a Werner Bloynak ajánlotta drámáját.

Don Carlos (Új Színház) R.: Bagó Bertalan; sz.: Gáspár Sándor, Cserhalmi György, Nagy Péter, Pokorny Lia, Almási Sándor Don Carlos, a szabadság és az önkényuralom elleni lázadás szimbólumává vált, mióta 1787-ben nyomtatásban megjelent. Schiller remekművének központi figurája azonban nem a címszereplő, a boldogtalanul szerelmes spanyol infáns, akitől apja elrabolta a menyasszonyát, sokkal inkább Posa márki, az önfeláldozó jó barát, az elvakult idealista.

Erdő (Új Színház) Író: A. Ny. Osztrovszkij; r.: Egon Szavin; fsz.: Takács Katalin, Gáspár Sándor, Vass György, Hirtling István, Nemes Wanda, Száraz Dénes Frivol komédia egy köztiszteletben álló, ámde szerelmes természetű özvegyasszonyról, aki apránként eladogatja a férje vagyonát, hogy kései szenvedélyének hódolhasson és pártfogoltjait méltóképpen támogathassa. Egy kis darab erdőért akárkit megkaphat…

Csókol Anyád (Belvárosi Színház) Író: Sam Bobrick–Julie Stein; r.: Znamenák István; sz.: Vári Éva, Nagy Ervin Adott egy anya, aki a maga keresetlen módján pillanatok alatt képes az őrületbe kergetni az ő kicsi fiát. „Kicsi fia” egyébként felnőtt, sőt elvált ember – méghozzá a mama tevékeny közbenjárása miatt lett elvált. Anya és fia levelezéséből kibontakozik két élet.

Dühöngő ifjúság (Budapesti Kamaraszínház – Ericsson) Író: John Osborne; r.: Lukáts Andor; fsz.: Kolovratnik Krisztián, Szűcs Péter Pál, Horváth Lili, Szőlőskei Tímea A darab a történet hősének lázadása szűk környezete, a világ és önmaga ellen. Véget nem érő harcot folytat az emberi kapcsolatok kiüresedése és reménytelensége ellen, miközben teljesen magára marad.

Esőember (Belvárosi Színház) Író: Dan Gordon; r.: Anger Zsolt; sz.: Kulka János, Nagy Ervin, Cseh Judit, Kézdy György, Urbanovits Krisztina Mi történik, ha egy harmincéves, pökhendi fiatalember megtudja, hogy van egy bátyja? Aki ráadásul autista, egy intézetben nevelik, és apja rá hagyta minden vagyonát? Az Oscar-díjas film színpadi változata, nagyszerű szereposztásban.

Csónak (Thália Színház – Új Stúdió) Író: O. és V. Presznyakov; r.: Bagó Bertalan; fsz.: Csuja Imre, Pokorny Lia, Pap Lujza „Idehallgasson, Jon, van benne egy nyeremény, egy hatalmas yacht a Lays cégtől, odaviheti az egész családját, meg egyáltalán, bárkit, nem lenne rossz állatokat is odagyűjteni, párosával, persze. Aztán kitör a tájfun, szóval csak maguk maradnak életben!”

East Balkán (Bárka Színház – Cseh Tamás Terem) Író: Tasnádi István; r.: Vidovszky György; fsz.: Herman Flóra, Dér Zsolt, Császár Réka „Ha jó közel állok a hangfalhoz, az ujjaim bizseregnek. Minden szervem külön frekvencián mozog. Érzem külön a vesémet és a májamat, érzem, hogy hol a méhem. Másfél méterre egy mélynyomótól végighallgatni egy Prodigyszámot, igazi intimtorna. 140 bpm felett kezdődik az élet.”

A filozófus (Katona József Színház – Sufni) R.: Gothár Péter; fsz.: Tenki Réka, Kulcsár Viktória, Tasnádi Bence, Ötvös András, Fullajtár Andrea Bessenyei György legsikeresebb és minden bizonnyal legjobban sikerült műve 1777-ben jelent meg Pesten. A vígjátéknak a nyilvánvaló francia minták mellett az író saját életművéből származó, prózai előzménye is van: a Galant levelek című levélregény.

A Danton-ügy (Stúdió „K”) Író: Stanislawa Przybyszewska; r.: Koltai M. Gábor; fsz.: Menszátor Héresz Attila m.v., Kuna Károly m.v., Géczi Zoltán, Homonnai Katalin, Horváth Zsuzsa, Kovács Krisztián m.v., Rusznák Adrienn, Tamási Zoltán 1794, Párizs. A kormányban és az utcán káosz uralkodik. Négy férfibarátság, három szerelem és egy ország széthullása.

Az egérfogó (Thália Színház) Író: Agatha Christie; r.: Szikora János; fsz.: Schruff Milán, Haumann Máté, Szabó Emília Egy vidéki panziót elzár a hó a külvilágtól. Gyilkosság történik és bizonyos, hogy a gyilkos a házban van. Mindenki gyanús, bárki lehetett a tettes. Egy gyilkosság, egy panzió, két tulajdonos, öt vendég és egy rendőr. Számokban így lehetne leírni a történetet.

A Főfőnök (Radnóti Színház) Író: Lars von Trier; r.: Anger Zsolt; fsz.: Csányi Sándor, Gazsó György, Kováts Adél, Szávai Viktória, Petrik Andrea, Péter Kata, Schneider Zoltán Egy jól menő cég vezetője szeretné eladni a vállalatát, ám a vevő kizárólag a távolban élő főfőnökkel hajlandó tárgyalni, aki nem létezik. Fel kell bérelni egy állástalan színészt, hogy eljátssza a főfőnököt...

Fidelio_1202.indd 14

1/20/12 7:30:43 PM


daraboló – színház A fösvény (Nemzeti Színház – Gobbi Hilda Színpad) Író: Molière; r.: Rába Roland; sz.: Mátyássy Bence, Radnay Csilla, Gerlits Réka, Blaskó Péter, Törőcsik Mari Molière az emberi természet legmélyét feltáró jellemkomédiájának főszereplője maga a pénz. A pénz, amiből sosincs elég – egyesek számára. A pénz, ami mindig a másé; a pénz, amit meg kell őrizni, amit gyarapítani kell, amit irigyelni kell.

Hárman a padon (Budapesti Kamaraszínház – Tivoli) Író: Nicolai Aldo; r.: Tordy Géza; sz.: Vári Éva, Szilágyi Tibor, Tahi Tóth László m.v. Finom, lágy humorral átszőtt darab három idős emberről: olykor a szerelem sikamlós témáira emlékszenek, másszor az öregedés keservét élik meg.

Francia rúdugrás (Centrál Színház – Kisszínpad) Író, r.: Mohácsi István; sz.: Kovács Patrícia, Pál András, Herczeg Adrienn, Felhőfi-Kiss László, Urbán Tibor, Szabó Vera Férjek és feleségek, akik nehézségek és félreértések árán lesznek egymáséi. Betekintünk házasságok bugyraiba, rácsodálkozunk a pszichológia mindenhatóságára, és még azt is kiderítjük, hogy milyen sport is a francia rúdugrás.

Három nővér (Nemzeti Színház) Író: Anton Csehov; r.: Andrei Şerban; fsz.: Udvaros Dorottya, Kovács Patrícia, Ónodi Eszter, „Amikor elkezdek dolgozni egy Csehov-darabon, meg kell találnom a drámai folytonosságot abban, ami mindig töredékesnek, végesnek, illogikusnak tűnik. Hogy megértsük a szöveg alatti rétegek híres csehovi szüneteit, csak abban bízhatunk, hogy a kapcsolatokból fakadó rejtett feszültségek vezetnek majd minket.” Andrei Şerban

Furcsa pár – Furcsán! (Madách Színház) Író: Neil Simon; r.: Márton András; sz.: Szervét Tibor, Gálvölgyi János, Kautzky Armand/Laklóth Aladár, Pusztaszeri Kornél, Szente Vajk Oscar, a laza, fesztelen, elvált újságíró, aki otthon igazi „trehány disznó”, kis időre befogadja otthonába a válófélben levő Felixet, nem is sejtve, hogy mit zúdít a nyakába ezzel. Felix ugyanis rendmániás, a pedantéria élő szobra, egy „eleven porszívó”.

Háromszögek (Magyar Színház – Sinkovits Színpad) Író: Háy János; r.: Göttinger Pál; sz.: Horváth Lajos Ottó, Kubik Anna, Holecskó Orsolya, Fülöp Zsigmond, Császár Angela Férj, feleség, szerető. Vagy férj, szerető, feleség. A sorrend időről időre változik… Újra- és újrarajzolódó háromszögek, avagy egy párkapcsolat kulisszatitkai.

Gardénia (Thália Színház – Új Stúdió – K.V. Társulat) R.: Pelsőczy Réka; sz.: Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina, Spiegl Anna, Bartsch Kata A Gardénia részleges családtörténet: négygenerációnyi lengyel nő drámája, a legidősebb 1920-ban, lánya 1942-ben, az ő lánya 1962-ben, a legfiatalabb pedig 1982-ben született. Miközben végigélik a 20. század szinte teljes történetét, összetett viszonyaikra is fény derül.

Hát hogy szeret maga engem? (Pinceszínház) R.: Néder Panni; sz.: Szikszai Rémusz, Eke Angéla, Bozó Andrea Krúdy szabados életmódjának megfelelően szállodában élt, 1915–18 között a Royalban, itt viszonyt kezdett a szállodaigazgató feleségével. Szerelmük kivirágzott, majd napról napra növekedett – mígnem megismerte Rezsán veszélyesen fiatal, bájos és kacér lányát, Zsuzsit.

Gyanús mozgások (Magyar Színház – Sinkovits Imre Színpad) R.: Ujj Mészáros Károly; sz.: Hámori Ildikó, Rancsó Dezső A darabnak mindössze két szereplője van: anya és fia. Mindkettő magányos ember, akik képtelenek megérteni egymást. Kálmán azzal vádolja az anyját, hogy a lakása körül gyanús mozgások vannak. Nemrég ki is rabolták. Pontosabban nem rabolták ki, az anya mindent önként odaadott, és utólag semmire sem emlékezett az egészből.

A hős és a csokoládékatona (Katona József Színház) Író: G. B. Shaw; r.: Máté Gábor; fsz.: Bodnár Erika, Jordán Adél, Haumann Péter, Nagy Ervin, Pálmai Anna 1885, szerb–bolgár határ, éjszaka. Egy fiatal lány, Raina hálószobája erkélyén ábrándozik vőlegényéről, Szergejről, aki a szerbek ellen harcol éppen. Raina aludni készül, de egy idegen katona mászik fel szobájába.

Gyógyír északi szélre (Belvárosi Színház) Író: Daniel Glattauer; r.: Göttinger Pál; sz.: Őze Áron, Fullajtár Andrea Emmi Rothner e-mailben szeretné lemondani a Like magazin előfizetését, de félreüt egy betűt, és levele véletlenül Leo Leikénél köt ki. Minthogy újra meg újra a rossz címre ír, Leo egy idő után kénytelen felvilágosítani őt a tévedésről.

Ivanov (Katona József Színház) Író: Csehov; r.: Ascher Tamás; fsz.: Fekete Ernő, Tóth Ildikó / Ónodi Eszter, Csoma Judit, Bezerédi Zoltán Ivanov, aki néhány évvel ezelőtt még minden erejét a munkájába ölte és teljes hittel tekintett a jövőbe, harmincöt éves korára fásultan és életkedvét veszítve gyötrődik, próbálja megfejteni állandó levertségének okát, s visszatalálni régi, életerős önmagához. Vajon visszaadhatja-e Ivanov elvesztett ártatlanságát egy új szerelem?

A hajnal teljes szépségében (Budapesti Kamaraszínház – Ericsson Súdió) R.: Pozsgai Zsolt, sz.: Kocsó Gábor, Dolmány Attila, Andai Györgyi, Megyeri Zoltán Két jó barát civakodik egy kávéház teraszán, kapcsolatuk régi és töretlen. Egymás nélkül elvesznének, és bármennyire is nehéz a természetük, eddig összekötötte őket valami tartalmas, igazi emberi érzelem – ám az egyikőjüknek lehetősége támad, hogy elárulja a másikat, és meg is teszi.

János király (Örkény Színház) Író: F. Dürrenmatt; r.: Bagossy László; fsz.: Debreczeny Csaba, Gálffi László, Polgár Csaba, Csuja Imre, Für Anikó, Mácsai Pál Anglia és Franciaország csatája. A shakespeare-i királydráma Dürrenmatt gunyoros átiratában a hatalmi játszmák mai dramaturgiáját tárja elénk. Drámai komédia lázas csatákkal, királyházasságokkal, ígéretekkel és törvényekkel.

Hamu és pálinka (Budapesti Kamaraszínház – Shure) Író: Bengt Ahlfors; r.: Márton András; fsz.: Egri Kati, Tímár Éva, Majzik Edit, Lengyel Tamás Vera Malgren férje temetésén, egy hirtelen ötlettől hajtva magához ragadja az elhunyt hamvait tartalmazó urnát, és ezzel kezdetét veszi az örökösödési háború. Bengt Ahlfors karakterei valóságosak, történetük mindnyájunknak szól.

Játék a kastélyban (Vígszínház) Író: Molnár Ferenc; r.: Marton László; fsz.: Benedek Miklós, Fesztbaum Béla, Tornyi Ildikó, Lukács Sándor, Molnár Áron A tengerparti kastélyban vendégeskedő primadonnát jobban leköti az idősödő színész, mint a neki szánt operett és az ifjú zeneszerző szerelme. A szerelmi bonyodalmat csak egy drámaíró fortélya oldhatja meg...

Fidelio_1202.indd 15

15

1/20/12 7:30:43 PM


16

színház – daraboló Józanok csendje (Stúdió „K”) R.: Mezei Kinga; fsz.: Hannus Zoltán, Lovas Dániel, Homonnai Katalin, Kovács Krisztián Néhány férfi delíriumos állapotban felidézi azt az eseményt, azt a sorstragédiát, mely beárnyékolta életüket. Egy reális és egy álmokból, fájdalmakból, emlékekből szőtt világ keveredik össze, és sokszor már nem lehet eldönteni, melyik az igazabb.

Lángoló kerékpár (Bárka Színház) Író: D. Masłowska; r.: Kamondi Zoltán; fsz.: Spolarics Andrea, Kardos Róbert, Ónodi Eszter Mit jelent szembenézni történelmi örökségünkkel? Vagyis mit jelenthetne, ha megtennénk, ha mernénk szembesülni egykori tetteinkkel, döntéseinkkel, múltunkkal? A Lángoló kerékpár című előadás tényeket kíván felmutatni a mai magyar helyzetről és ennek közvetlen előzményéről, a második világháborúról.

Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai (Örkény Színház) Író: Elfriede Jelinek; r.: Zsótér Sánodr; fsz.: Kerekes Éva, Epres Attila, Szandtner Anna A darab vitriolosan szellemes vita férfi és női szerepekkel, férfi és női szerepekről. A pénz és a nő szerepéről-viszonyáról. Régen és ma.

Kaisers TV, Ungarn (Szkéné – Pintér Béla és Társulata) R.: Pintér Béla; sz.: Szakonyi Györk, Szalontay Tünde, Hajdú Rozi, Enyedi Éva, Friedenthal Zoltán, Pintér Béla, Mucsi Zoltán Baráznay Ignác történetünk képzeletbeli főhőse. Tisztázatlan halála után negyven évvel leánya, Amália egy különös transzcendens utazás alkalmával visszakerül 1848-ba.

Lenni vagy nem lenni (Vígszínház) R.: Márton László; sz.: Lukács Sándor, Hegyi Barbara, Fesztbaum Béla, Dengyel Iván, Rétfalvi Tamás, Vallai Péter, Kerekes József, Hullan Zsuzsa 1939 augusztusában vagyunk Varsóban. Látszólag még minden a rendes és békés kerékvágásban zajlik, de váratlanul egy alacsony, jellegzetes kis bajuszos ember lép a hentesbolt kirakata elé.

A mizantróp (Katona József Színház) Író: Molière; r.: Zsámbéki Gábor; fsz.: Fekete Ernő, Máté Gábor, Ónodi Eszter, Fullajtár Andrea, Kocsis Gergely Alceste ki akar vonulni a társadalomból, mert undorodik a világtól és az emberektől. Reméli, hogy a szerelme társa lesz terve megvalósításában, ám Céliméne épp az Alceste által ostorozott korszellem megtestesítője.

Kasimir és Karoline (Örkény Színház) Író: Ödön von Horváth; r.: Bagossy László; fsz.: Polgár Csaba, Szandtner Anna, Csuja Imre, Mácsai Pál Oktoberfesti zsongás, hullámvasút, mutatványosok, tömeg. Ott van Kasimir is, a sofőr, aki tegnap veszítette el a munkáját, és ma már képtelen jól érezni magát. Menyasszonya, Karoline úgy dönt, egyedül szórakozik tovább: megismerkedik a dúsgazdag Rauch kereskedelmi tanácsossal.

Lószúnyog (Katona József Színház – Sufni) Író: Gorkij; r.-sz.: Lengyel Ferenc „Tudja, képes vagyok bármilyen hőstettre. Nos, és éppígy bármilyen becstelenségre is: néha sóvárgó vágyat érzek, hogy valami aljasságot kövessek el, bárki ellen – akár a legközelebbi hozzátartozóm ellen is.” (Zahar Mihajlov munkás és titkos rendőrügynök 1917-ben tett vallomása a nyomozóbizottság előtt.)

A mi osztályunk (Katona József Színház – Kamra) Író: T. Slobodzianek, r.: Máté Gábor, sz.: Takátsy Péter, Dénes Viktor, Szacsvay László, Haumann Péter, Ujlaki Dénes, Bodnár Erika, Pelsőczy Réka A szerző egy iskolai osztály, tíz lengyel és zsidó diák személyes elbeszélésének és megrendítő visszaemlékezésének tükrében mutatja be hazája részvételét a 20. század borzalmaiban.

A kétfejű fenevad (Katona József Színház) Író: Weöres Sándor; r.: Máté Gábor; fsz.: Kovács Lehel, Pálmai Anna, Tenki Réka, Fekete Ernő, Ónodi Eszter, Kocsis Gergely, Hajduk Károly, Rajkai Zoltán A vérzivataros időkben egy kálvinista deák menekül keresztül az országon. Asszonyok, lányok adják kézről kézre. Szeretetet, szépséget lop az életükbe.

Macska a forró bádogtetőn (Budapesti Kamaraszínház – Tivoli) Író: T. Williams; r.: Asztalos Szandra; fsz.: Tahi Tóth László, Andai Györgyi,Varju Kálmán m.v. Ez a ház talán nem is a Mississippi deltájánál áll, hanem a Duna nevű folyó partján, nem a 20. század közepén vagyunk, hanem a 21.-ben, s Big Daddy nem épp gyapottermesztésből tett szert elképesztő vagyonára.

Nem tudni, hogyan (Bárka Színház – Stúdió) Író: L. Pirandello; r.: Bocsárdi László; sz.: Mucsi Zoltán, Szorcsik Kriszta, Ilyés Róbert, Spolarics Andrea, Kálid Artúr Hányszor van úgy, hogy valamit elkövetünk álmunkban és másnap úgy érezzük, mintha valóságosan is megtörtént volna? Hányszor van úgy, hogy valamit elkövetünk valóságosan, és később úgy érezzük, mintha meg sem történt volna – legfeljebb csak álmunkban.

Két néni, ha megindul (Örkény Színház) Író: Pierre Notte; r.: Gáspár Ildikó; sz.: Takács Nóra Diána, Bohoczki Sára, Polgár Csaba Anette és Bernadette – két párizsi vénkisasszony – anyjuk halála után a krematóriumból kilépve egyszerre ott találják magukat, urnával a kézben, a szomszédos bár pultjánál. Aztán egy vonatfolyosón. Egy hatvanszemélyes busz volánjánál. Eldugott temetői ösvényeken. Az eltűnt időben.

Macska a forró tetőn (Pesti Magyar Színház) Író: Tennessee Williams; r.: Guelmino Sándor; fsz.: Balasi Móni, Pál András, Szélyes Imre, Béres Ilona, Soltész Bözse Az Édesapa születésnapjára összegyűlő Pollitt család titkokra, elhallgatásokra, hazugságokra épülő élete egy este alatt romba dől: vulkánszerűen, elemi erővel törnek ki az addig el- és visszafojtott érzelmek, indulatok.

New York-i komédia (Centrál Színház) R.: Puskás Tamás; sz.: Básti Juli, Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Puskás Tamás, Radnay Csilla Az önirónia nagymesterének legjobb korszakát idéző színpadi mű New York városában játszódik, ám hála a szerző egyéni látásmódjának, a darab a magyar közönség számára is ugyanolyan szórakoztató, mint az amerikainak.

Kispolgárok (Katona József Színház) Író: Gorkij; r.: Zsámbéki Gábor; fsz.: Bezerédi Zoltán, Szirtes Ági, Kocsis Gergely, Fullajtár Andrea A darabban ábrázolt család élete ideológiai nézeteiktől függetlenül alapvető és emberi kérdéseket vet fel. A generációk közötti vita parttalanabbá vált, mint valaha. És a harcnak már nincsenek igazságai, jó és rossz, haladó és maradi oldalai.

Majdnem (MU Színház – Szputnyik) R.: Czukor Balázs; fsz.: Hajduk Károly, Hay Anna, Molnár Gusztáv, Székely Rozi Az előadás Samuel Beckett Godot-ra várva című műve alapján készült. Bizonytalanság, kiszolgáltatottság, zavarodottság és nem kevés önirónia. A történet Budapesten játszódik, szereplői harminc év körüli fiatalok, akik várnak. Hogy pontosan mire, ők sem tudják, talán csak arra, hogy valahogy jobb legyen. Vagy majdnem.

Nordost (Katona József Színház – Kamra) Író: Torsten Buchsteiner; r.: Forgács Péter; sz.: Pálmai Anna, Fullajtár Andrea, Bodnár Erika 2002. október 23-án negyvenkét csecsen terrorista elfoglalta a moszkvai Dubrovka Színházat. Félbeszakították a Nordost című musical előadását, és túszul ejtettek nyolcszázötven embert. A háromnapos túszdráma százhetven ember halálával végződött.

Koccanás (Katona József Színház) Író: Spiró György; r.: Zsámbéki Gábor; fsz.: Gáspár Sándor, Ónodi Eszter, Bezerédi Zoltán, Fekete Ernő, Hajduk Károly A főváros egy forgalmas helyén egy autó belemegy egy másikba. Az esemény láncreakciót indít el, autók hosszú sora koccan egymáshoz, majdnem egy egész napra megbénul a forgalom.

Makrancos Kata (Vígszínház) Író: Shakespeare; r.: Gothár Péter; fsz.: Börcsök Enikő, Nagy Ervin, Réti Adrienn, Dengyel Iván Az éles nyelvű, nyers modorú Kata mindenkit elmar maga mellől, így nem sok reménye van a házasságra. Ám mégis akad egy elszánt férfi, Petruchio, aki vállalkozik Kata megszelídítésére. De vajon hogyan lehet megszelídíteni egy öntörvényű nőt, aki hallani sem akar a férfiról?

Orfeusz alászáll (Nemzeti Színház – Gobbi Színpad) Író: Tennessee Williams; r.: Sopsits Árpád; fsz.: Udvaros Dorottya, Szabó Kimmel Tamás, Söptei Andrea, Bodrogi Gyula, Nagy Mari A korrupt és velejéig romlott kisváros először csak rosszallóan figyeli, végül elpusztítja a középkorú asszony szerelemre és szabadságra törő életét.

Kvartett (Budapesti Kamaraszínház – Shure) Író: Spiró György; r.: Vincze János; fsz.: Vári Éva, Krum Ádám, Márton András A Kvartett házaspárjának monoton, tartalmatlan létezését váratlan esemény zavarja meg: egyszer csak betoppan hozzájuk egy idegen, a Vendég, aki azt állítja, hogy az Öregnek köszönheti az életét.

Mikve (Pesti Színház) Író: Hadar Galron; r.: Docekal Michal; fsz.: Pap Vera, Igó Éva, Börcsök Enikő, Eszenyi Enikő, Hegyi Barbara Különböző életkorú nők, akiket vallási szabályok kötnek, és különféle társadalmi és családi szerepekben egy férfiuralta világban küzdenek elfogadásukért, szabadságukért, jogaikért, s ha kell, lázadnak is.

Az öldöklés istene (Vígszínház) Író: Yasmina Reza; r.: Kamondi Zoltán; sz.: Eszenyi Enikő, Epres Attila, Börcsök Enikő, Kern András Két házaspár kulturáltan próbál rendezni egy kínos ügyet, miszerint egyikük gyermeke kiverte a másik pár gyermekének két fogát. Ám a békés beszélgetés elfajul, elszabadul a pokol, és „az öldöklés istene” mindent a feje tetejére állít.

Fidelio_1202.indd 16

1/20/12 7:30:43 PM


daraboló – színház A Pertics Janika (Pinceszínház) Író: Csáth Géza; r.: Kőváry Katalin; sz.: Görög László, Györgyi Anna, Szirtes Balázs, Zsurzs Kati Adott a férj, a feleség, a gyerek és a házibarát – a színpadokon ősidők óta megjelenő szerelmi háromszög, és ennek egy olyan bizarr és mégis örök érvényű feldolgozása, ahol a komikus és tragikus elemek úgy keverednek, hogy igazi, katartikus színházi élményt adnak.

Szirénének (Katona József Színház – Kamra) Író: Nádas Péter; r.: Dömötör András; fsz.: Hajduk Károly, Dankó István, Kovács Lehel, Szirtes Ági, Pelsőczy Réka, Pálmai Anna Odüsszeusz vándorlása korokon és háborúkon átívelő, sajátos és módfelett ironikus formában. Míg Odüsszeusz a hazáját, addig fiai őt keresik – bár lehet, hogy mindenkinek jobb lenne, ha inkább elkerülnék egymást…

Tündöklő középszer (Szkéné – Pintér Béla és Társulata) Író, r.: Pintér Béla; sz.: Thuróczy Szabolcs, Pintér Béla, Szalontay Tünde, Szamosi Zsófia, Enyedi Éva, Roszik Hella „Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű,/A Stradivari Stradivari a másik meg középszerű!/És én hazudhatnék neked tovább, de nem teszem!/Te nem középszerű vagy, hanem tehetségtelen.”

A pitbull cselekedetei (Trafó Kortárs Művészetek Háza) Író: Kárpáti Péter; sz.: Nagy Zsolt, Stefanovics Angéla, Szabó Zola, Stork Natasa, Lőrincz Zsuzsa, Boross Martin Az ősi legendák dühös prófétája, sok ezer éves kóborlás után ma reggel Budapestre érkezett. Leszállt a nemzetközi vonatról, kijött a Keletiből, bevetette magát a városba, ahogy pitbull a játszótérre – és ma este találkozik velünk…

Szüleink szexuális neurózisai (Stúdió K) R.: Sopsits Árpád; sz.: Sopsits Árpád, Nyakó Júlia, Spilák Lajos, Horváth Zsuzsa, Kaszás Gergő, Nagypál Gábor Gyerekkorában ki ne leste volna meg – akaratlanul is – szülei hálószobájának titkait? Alighanem mindenki átélte ezt a megrázó és nagykorúságát előkészítő tapasztalatot. A kitűnő svájci drámaíró, Lukas Bärfuss hősnőjével, Dorával is ez történik. És a szexualitáson keresztül nekilát felfedezni a világot.

Az utolsó tíz év, Bajor Gizi (Katona József Színház – Kamra) Író: Darvasi László; r.: Máté Gábor; fsz.: Fullajtár Andrea, Lengyel Ferenc, Pálmai Anna, Kocsis Gergely Egy bátor díva. Királynő volt, állandó udvartartással, sok szerelmes férfivel, három férjjel, ezer és ezer rajongóval. Horthy éppúgy rajongott érte, amiként Gobbi Hilda, Major Tamás, Herczeg Ferenc vagy Zilahy Lajos. Kora dívája, nagy jelleme. Életének utolsó tíz éve kordokumentum.

Prah (Radnóti Színház) Író: Spiró György; r.: Valló Péter; sz.: Börcsök EnikQ, Schneider Zoltán Egy házaspárral megtörténik az, amirQl a legtöbben csak álmodunk: öttalálatosuk van a lottón. Álmodozni könnyq, örülni viszont nehéz. Az elmúlt éveiket nem lehet visszavásárolni, és már nem válthatják meg közös jövQjüket sem.

Tarelkin halála (Örkény Színház) Író: Szuhovo-Kobilin; r.: Mácsai Pál; fsz.: Vajda Milán, Bíró Kriszta, Takács Nóra Diána, Epres Attila Kandid Kasztorovics Tarelkin apró fogaskerék a hivatalnokgépezetben. Lakása poloskafészek, főnöke a vérét szívja, hitelezői piócaként lógnak rajta. Kandid Kasztorovics ezért úgy dönt, hogy eltűnik a világ szeme elől: megrendezi saját halálát.

Übü király (Maladype Bázis) Író: Alfred Jarry; r.: Balázs Zoltán; sz.: Tompa Ádám, Páll Zsolt, Orosz Ákos, Lendváczky Zoltán Az Übü király Alfred Jarry főműve, eredetileg – egy rennes-i gimnáziumban írt – diákbohózat. Hébert úr, Jarry fizikatanára és vitriolos gúnyolódásainak örök céltáblája lett az Übü-figura magja, belőle teremtett tizenöt éves fejjel egy világirodalmi alakot.

Protokoll (Radnóti Színház) Író: Térey János; r.: Valló Péter; fsz.: Fekete Ernő, Adorjáni Bálint, Csányi Sándor Mátrai Ágoston protokollfőnök a Külügyminisztériumban. Az állam lakája, szürke eminenciás. Korunk hőse. Jó családból származik, művelt, sármos és hiperérzékeny. Elég ennyi a boldogsághoz? Mit kezd a felelősséggel, a zárt életével, a szorongásaival?

A templom egere (Karinthy Színház) Író: Fodor László, r.: Karinthy Márton; sz.: Németh Gábor, Mihályi Győző, Kovács Patrícia, Honti György, Bartsch Kata, Schruff Milán Szegény, mint a templom egere. Mondogatjuk és fogalmunk sincs, kit értünk alatta. A régi Vígszínház sikeres házi szerzője erre keresi a választ híres, de régóta nem játszott vígjátékában.

Vágyvillamos (Radnóti Színház) Író: T. Williams; r.: Zsótér Sándor; fsz.: Kováts Adél, Petrik Andrea, Csányi Sándor, Schneider Zoltán Az egykor Marlon Brando főszereplésével népszerűvé vált klasszikust Zsótér Sándor viszi színre. Másképp.

Punk Rock (Pesti Színház) R.: Eszenyi Enikő; sz.: Lengyel Tamás, Bata Éva, Varju Kálmán, Réti Adrienn, Telekes Péter, Hegedűs D. Géza, Karácsonyi Zoltán, Herczeg Adrienn Egy angliai középiskolába új diák érkezik: Lilly, aki eddig városról városra, iskoláról iskolára utazott szülei miatt. William, a furcsa visszahúzódó fiú veszi pártfogásba a kislányt, bevezeti az iskolai életbe.

Tengeren (Bárka Színház) Író: Conor McPherson; r.: Göttinger Pál; sz.: Ilyés Róbert, Mucsi Zoltán, Gados Béla, Dévai Balázs, Kálid Artúr Egy vénember, az öccse, régi barátjuk, és egy ismerős összegyűlnek pókerezni karácsony este. A ház a Binn Éadair-hegy oldalában, a Dublini-öböl bejáratánál áll. A kinti viharból egy idegen érkezik...

A vágy villamosa (Budapesti Kamara – Tivoli) Író: T. Williams; r.: Tordy Géza; fsz.: Eszenyi Enikő m.v., László Zsolt m.v., Nagy Enikő, Pindroch Csaba m.v. Az érzékeny lelkű, túlfeszített idegzetű Blanche a Vágynak nevezett villamossal érkezik húgához. De a látogatás nem úgy alakul, ahogy tervezte.

Rómeó és Júlia (Vígszínház) Író: Shakespeare; r.: Eszenyi Enikő; fsz.: Bata Éva, Varju Kálmán, Börcsök Enikő, Reviczky Gábor, Gyuriska János, Mészáros Máté Shakespeare klasszikusának hősei dacolva minden előítélettel tisztán és szabadon akarnak szeretni. De a természet törvényeinél erősebbnek bizonyul a politika, a szerelemnél tartósabb lesz a gyűlölet.

TÉP (Fogasház – TÁP Színház) R.: Kálmán Eszter; sz.: Bánki Gergely, Janklovics Péter, Gera Marina Egy tizenöt évvel ezelőtti éjszaka emlékei. A határok elmosódnak, az izgalom könnyen csap át indulatba, és ennek megítélése néha lehetetlen. Hogy fogja fel egyik és másik fél egy durvára sikerült szexuális együttlét részleteit; mi az, ami még belefér az egyiknek, de a másik már nem?

A varázshegy (Új Színház) Író: T. Mann; r.: Szikora János; fsz.: Schruff Milán, Száraz Dénes, Hirtling István Hans Castorp, a gazdag hamburgi kereskedőcsalád fia meglátogatja betegeskedő unokabátyját egy svájci tüdőszanatóriumban. A három hétre tervezett látogatásból azonban hét esztendő lesz. Az Idő Hans Castorp számára varázslatos módon telik a luxusszanatórium zárt világában.

Szent Johanna (Nemzeti Színház) Író: G. B. Shaw; r.: Alföldi Róbert; fsz.: Nagy Zsolt, Bánfalvi Eszter, Szabó Kimmel Tamás, Znamenák István, László Zsolt, Bodrogi Gyula Mi történik egy emberrel, akit meglátogat az Isten és feladatot, célt kínál a számára? Johanna kardot ragad, sereget szervez, férfiként küzd. Végül mindazok a férfiak, akik a hit bástyájaként maguk előtt tolták Johannát, máglyára segítik őt.

Tisztogatás (Budapesti Kamaraszínház – Shure Stúdió) Író: Sofi Oksanen; r.: Sopsits Árpád; fsz.: Szilágyi Zsuzsa, Stefanovics Angéla, Bozsó Péter A finnSofi Oksanen első színpadi műve a Tisztogatás, amelynek témája: két nő, két sors, két korszak, két titok, két bűn – amik valahol összefonódnak. A darab a hatalom, a szexuális erőszak, a szégyen természetrajza, és azt vizsgálja, mi a túlélés ára.

A vörös oroszlán (Vígszínház – Házi Színpad) Író: Szepes Mária; r.: Bodor Böbe; sz.: Venczel Vera A történet, mely alaptémája az Elixír, 1535-ben indul, és háromszáz évvel később ér véget. Életeken és halálokon át követhetjük végig egy nyughatatlan lélek reinkarnációs fejlődéstörténetét. Szepes Mária 1946-ban megjelent regénye zúzdába került, a kimentett néhány példány kézről kézre járt, de a mű így is kultuszregénnyé vált.

Szent Péter esernyője (Karinthy Színház) Író: Mikszáth Kálmán; r.: Karinthy Márton; fsz.: Pogány Judit, Egri Kati, Vándor Éva, Pusztaszeri Kornél Vajon lehet-e európai település a tót Glogovából? Ez foglalkoztatja a helybéli intelligenciát, Gongolyt, Szlávikot, Majzikot és Adamecznét. Amikor az elmaradott Glogovára új plébános érkezik, különös csoda történik.

Top Dogs (Katona József Színház – Kamra) Író: Urs Widmer; r.: ifj. Bagossy László; fsz.: Tóth Ildikó, Fekete Ernő, Ónodi Eszter Csúcsmenedzserek, akik elvesztették állásukat, pozíciójukat, és súlyos lelki válságba kerültek. A pszichoterápiás csoportban szerepjátékokkal próbálják lelkileg regenerálni, talpra állítani őket.

Woyzeck (Katona József Színház) R.: Ascher Tamás; fsz.: Bezerédi Zoltán, Keresztes Tamás, Jordán Adél, Fekete Ernő, Elek Ferenc 1821-ben, Lipcsében Johann Christian Woyzeck borbély több késszúrással megölte barátnőjét – a korabeli közvéleményt évekig lázban tartotta a latolgatás, beszámítható-e vajon Woyzeck. Robert Wilson és Tom Waits közös, saját Woyzeck-adaptációjának 2000-ben, Koppenhágában volt az ősbemutatója.

Fidelio_1202.indd 17

17

1/20/12 7:31:00 PM


18

színház – mu” sor Bárka színház

1 sze

Belvárosi Orlai Produkciós Iroda

16:00 Bárka Ringató (Kávézó) 19:00 Lángoló... (Stúdió)

Budapest Bábszínház

Budapesti Kamaraszínház – Ericsson stúdió

10:00 Óz, a nagy varázsló 15:00 A gyáva kistigris

19:00 East Balkán

20:00 A Bandy-lányok

10:00 A hétfejű tündér 15:00 A brémai muzsikusok

19:00 Berlin blues

21:00 Kutyaszorítóbban – Zsámbéki Színházi Bázis, SzFE

20:00 Gyógyír északi szélre

10:00 A brémai muzsikusok

19:00 Shirley Valentine

19:00 Nem tudni, hogyan (Stúdió)

17:00 Dolcsaja Vita

10:30, 15:00 Csipkerózsa

19:00 Dühöngő ifjúság

5v

11:00 Mese... (Kávézó) 19:00 Mulatság (Stúdió) 21:00 Kutyaszorítóbban

17:00 Gyógyír északi szélre

10:30 Csizmás kandúr 16:30 Líra és Epika

19:00 Caligula

6h

19:00 Immanuel Kant – Temesvár

20:00 A nagy négyes

10:00 Misi mókus vándorúton 15:00 Líra és Epika

19:00 A vihar kapujában

10:00 A hétfejű tündér 15:00 Misi mókus…

19:00 Látja Isten, hogy állok a napon – Hobo

10:00 A hattyúk tava 15:00 A varázsfuvola

19:00 A hajnal teljes szépségében

2 cs 3p 4 szo

7k

19:00 East Balkán

8 sze

16:00 Bárka Ringató (Kávézó) 19:00 Szabadesés

9 cs

19:00 Lángoló kerékpár (Stúdió)

10:00 A varázsfuvola 15:00 A hattyúk tava

19:00 Éjféli mesék

10:00 A hattyúk tava

19:00 Tudod, hogy nincs bocsánat – Hobo 19:00 Shirley Valentine

10 p 11 szo 12 v

20:00 A Bandy-lányok

18:00 Iskola a határon (Stúdió)

20:00 A nagy négyes

10:30 A hattyúk tava 14:30, 16:30 Andersen-mesék

11:00 MeseLadik (Kávézó) 19:00 Dogville

17:00 A Bandy-lányok

10:30 FIdElIO MatIné Minden egér... 15:00 Minden egér... 10:00 A Nap és a Hold... 15:00 Minden egér…

13 h 14 k 15 sze

19:00 Nehéz (Stúdió)

20:00 Csókol Anyád!

16:00 Bárka Ringató (Kávézó) 19:00 Fahrenheit 451

19:00 A csábítás művészete

10:00 A Nap és a Hold meséi 15:00 Csipkerózsa 10:00 Csipkerózsa

19:00 Dühöngő ifjúság

19:00 Nehéz (Stúdió)

20:00 A nagy négyes

18:00 Odüsszeusz

19:00 Lefelé a hegyről

17 p

19:00 De Sade pennája (Stúdió)

20:00 Gyógyír északi szélre

10:00 Marcipán cica 18:00 Odüsszeusz

19:00 Kucó

18 szo

19:00 Lángoló kerékpár (Stúdió)

16:00 Esőember

10:30 Marcipán cica 16:30 A gyáva kistigris

19:00 A vihar kapujában

15:00 Irány Rió! – Brass in the Five 19:00 Tengeren (Stúdió)

15:00 A nagy négyes

10:30, 16:00 Misi mókus... 14:30 A hétfejű tündér

19:00 A vihar kapujában

16 cs

19 v

10:00 A hétfejű tündér 15:00 A brémai muzsikusok

20 h 21 k 22 sze 23 cs 24 p 25 szo 26 v

19:00 Nehéz (Stúdió)

10:00 Csizmás kandúr 15:00 Hajnali csillag…

19:00 PANkreátorok – Stílusgyakorlatok

16:00 Bárka Ringató (Kávézó) 19:00 Iskola... (Stúdió)

15:00 Csizmás kandúr

19:00 Caligula

10:00 Csizmás kandúr 15:00 Hajnali csillag…

19:00 Látja Isten, hogy állok a napon – Hobo

10:00 Óz... 18:00, 20:30 A három testőr és a jeti

19:00 A hajnal teljes szépségében

10:30 Óz, a nagy varázsló 16:30 A hétfejű tündér

19:00 A csábítás művészete

19:00 Fahrenheit 451

20:00 Dolcsaja Vita

19:00 De Sade pennája (Stúdió) 19:00 Szabadesés

17:00, 20:00 Esőember

18:00 Párkák – utolsó ea.

10:30 Egy egér naplója 15:00, 17:30 Bűbáj

27 h 28 k 29 sze

19:00 East Balkán 16:00 Bárka Ringató (Kávézó) 19:00 East Balkán

Fidelio_1202.indd 18

20:00 A Bandy-lányok

10:00 Egy egér naplója 19:00 Übü Király…

19:00 Lefelé a hegyről

10:00 A brémai muzsikusok 15:00 Hajnali csillag…

19:00 Berlin blues

10:00 Hajnali csillag… 15:00 A brémai muzsikusok

19:00 Dühöngő ifjúság

1/20/12 7:31:00 PM


■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné Budapesti Kamaraszínház – shure stúdió

5v 6h

19:00 Pletykafészek 19:00 Paravarieté – ALKA.T., Füge

19:00 A szegény hekus esete a papagájjal

19:00 Miss Saigon

19:00 Cabaret

19:30 Mindenkit megnyúzunk

19:00 Edith Piaf – 175. ea.

19:00 Miss Saigon

19:00 Egy nyári éj mosolya

19:30 Árpádház

19:00 Macska a forró bádogtetőn

19:00 Szép nyári nap 19:30 Bál a Savoyban

19:00 Egy nyári éj mosolya

19:30 Takáts Alice

19:00 A vágy villamosa

11:00 Musicalmesék 15:00, 19:00 Szép nyári... 19:30 Bál…

15:00 Nézőművészeti… 19:00 Mégis, kinek az élete?

19:30 Lili bárónő

19:00 Mindenből egy van

7k 8 sze 9 cs 10 p 11 szo 12 v 13 h 14 k 15 sze 16 cs

19:30 Tisztogatás 19:30 Mindenkit megnyúzunk

19:00 Svejk – 50. ea.

19:00 Rebecca 19:30 Lili bárónő

19:00 Mindenből egy van

19:30 A sátán nyelve

19:00 A szegény hekus esete a papagájjal

19:00 Rebecca

19:00 Semmi pánik 19:00 Mindenből egy van

19:30 Költők másképp

19:00 Liselotte és a május

19:00 Rebecca 19:30 Tavaszébredés

19:00 New York-i komédia 19:00 S.Ö.R.

19:30 Kvartett

19:00 Macska a forró bádogtetőn

19:00 Madame Pompadour 19:30 Tavaszébredés

19:00 Pletykafészek 19:00 G.Ö.R.CS.

19:30 Sóska, sültkrumpli

15:00, 19:00 Mr. és Mrs.

15:00, 19:00 Mágnás Miska 19:30 Kaukázusi krétakör

19:00 A 88. utca foglyai 19:00 Caveman

19:30 Takáts Alice

15:00, 19:00 Anconai szerelmesek

15:00 Kaukázusi krétakör 15:00, 19:00 Cigányszerelem

19:00 A mi utcánk – Avenue Q

19:30 Harold és Maude

19:00 A mi koncertünk

19:30 Kaukázusi krétakör

19:30 Hamu és pálinka

19:00 Liselotte és a május

19:00 És Rómeó és Júlia

19:30 Hamu és pálinka

19:00 A vágy villamosa

19:00 Egy nyári éj mosolya

19:30 A sátán nyelve

19:00 Mr. és Mrs.

19:30 Jövőre, veled, itt!

19:00 Pletykafészek 19:00 S.Ö.R.

19:00 Mennyei!

19:00 BORBAN A VIGASZ! – GÁLA 19:30 Jövőre, veled, itt!

19:00 New York-i komédia 19:00 Az ötödik Sally – P'art

19:00 Edith Piaf

15:00, 19:00 Borban a vigasz! – gála 19:30 Jövőre, veled, itt!

19:00 Semmi pánik

15:00 Takáts Alice 20:00 Válogatott jellemtelenségeim – Sándor György

19:00 Svejk

15:00 Erdei kalamajka 15:00, 19:00 Borban a vigasz! – gála

11:00 A Hang-villa... 19:00 Egy nyári éj...

19:30 Kvartett

19:00 Liselotte és a május

17:00 Menyasszonytánc

19:00 Mindenből egy van

19:30 Sóska, sültkrumpli

19:00 A szegény hekus esete a papagájjal

10:00 Erdei kalamajka 18:00 Menyasszonytánc

19:00 Mindenből egy van

19:30 Válogatott jellemtelenségeim – Sándor György

19:00 Mennyei!

10:00 Erdei kalamajka 19:00 Cigányszerelem

19:00 Pletyka... 19:00 Francia rúdugrás

19:30 Költők másképp

19:00 Az imposztor

10:00 Erdei kalamajka 19:00 Cigányszerelem

19:00 Mégis, kinek... 19:00 Francia rúdugrás

19:30 Harold és Maude – 150. ea.

19:00 Az imposztor

10:00 Erdei kalamajka 19:00 A Szépség és a Szörnyeteg

19:00 New York-i… 19:00 Francia rúdugrás

19:30 Tisztogatás

15:00 A szegény hekus esete a papagájjal

11:00 Musicalmesék 15:00, 19:00 A Szépség…

19:00 Cabaret

19:30 Tisztogatás

15:00, 19:00 Anconai szerelmesek

15:00, 19:00 A Csárdáskirálynő

19:00 És Rómeó és Júlia

19:30 Mindenkit megnyúzunk

19:00 Mr. és Mrs.

17 p 18 szo 19 v 20 h 21 k 22 sze 23 cs 24 p 25 szo 26 v 27 h 28 k 29 sze

19:30 Sóska, sültkrumpli 19:30 Árpádház

Fidelio_1202.indd 19

19:00 A vágy villamosa – 275. ea.

19

Centrál színház

19:00 Miss Saigon

2 cs

4 szo

Budapesti Operettszínház

19:00 Mr. és Mrs.

1 sze

3p

Budapesti Kamaraszínház – tivoli

műsor – színház

19:00 G.Ö.R.CS. – zártkörű ea. 19:00 Rómeó és Júlia

19:00 Paravarieté – ALKA.T., Füge

19:00 Rómeó és Júlia

19:00 Nézőművészeti Főiskola

1/20/12 7:31:01 PM


20

színház – mu” sor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Gózon Gyula Kamaraszínház

József attila színház

1 sze 2 cs 3p 4 szo

19:00 Ledarálnak... 22:30 Parafrázis – Manna, TÁP (Sufni)

11:00, 15:00 Oliver!

15:00 Balfácánt vacsorára!

19:00 Válás Budán

11:00 Musique, Musik, Música – nyílt p. 19:00 Dilettánsok

19:00 Kései találkozás

10:30 Szaffi 19:00 Büszkeség és balítélet

19:00 Koccanás 19:00 Lószúnyog (Sufni)

19:00 Aska és a farkas

15:00 Tanár úr, kérem!

8 sze

19:00 Cseresznyéskert – Szabadkai Társulat

19:00 A mizantróp

19:00 Nóra – Szabadkai Népszínház

19:00 Portugál 19:00 Mennyekbe... (Sufni)

10:00 Csecsemőszínház

19:00 Ledarálnakeltűntem 19:00 Mici néni két élete

10 p

19:00 Szegény Dániel

19:00 Kispolgárok

15:00 „Minket nem lehet…” 17:00, 19:30 Paraszt dekameron

10:30 Nils Horgersson 19:00 Eredeti helyszín

19:00 Woyzeck 19:30, 21:30 A Gondnokság (Sufni)

17:00 Aranysárkány

19:00 A hős és a csokoládékatona

19:00 Balfácánt vacsorára!

14:30 Szent Péter esernyője

19:00 A filozófus

19:00 Kölcsönlakás visszajár

15:00 Rigócsőr király

19:00 Kispolgárok 19:00 Mennyekbe… (Sufni)

19:30 Spanyol románc

19:00 A Bermuda-háromszög botrány

19:00 Woyzeck

19:00 Énekes madár – nyfp.

19:00 Made in Hungária

19:00 Hippolyt, a lakáj

19:00 Ivanov

19:00 ÉNEKES MADÁR

15:00 Made in Hungária

19:00 Szegény Dániel

15:00 Labirintus (Sufni) 19:00 Ledarálnak...

18:00 Farsangi fúvós zene

17:00 Mária főhadnagy

14:30 Szent Péter esernyője 19:00 Orfeum játék

15:00 Labirintus (Sufni) 19:00 Koccanás

15:00 Koldus és királyfi – Apolló Színház

19:00 Portugál 19:00 Szókratész védőbeszéde (Sufni)

12 v 13 h 14 k 15 sze 16 cs

20 h 21 k

19:00 A kétfejű fenevad

15:00, 19:00 Kései találkozás

11 szo

19 v

19:00 A filozófus

19:00 Őrült nők ketrece

7k

18 szo

19:00 A templom egere 19:00 Kései találkozás 19:30 Számkivetve

6h

17 p

Katona József színház 19:00 Kispolgárok

19:00 Tévedések vígjátéka – Neptun Brigád, Manna

5v

9 cs

Karinthy színház 15:00 Koldus és királyfi – Apolló Színház

18:00 Énekes madár 9:00, 10:30 A pletykás asszony 19:00 Énekes madár

22 sze

19:00 Nem tudok élni nélküled

19:00 A kétfejű fenevad 19:00 Csendet akarok (Sufni)

19:00 Elveszett paradicsom

19:00 Woyzeck 19:30 Lószúnyog (Sufni)

10:00, 14:00 Szille és a tavak népe – első mese

19:00 Mici néni két élete

17:00 Aranysárkány

19:00 Kispolgárok

10:00 Aladdin és a csodalámpa

17:00 „Minket nem lehet elfelejteni”

19:00 Süt a Hold

19:00 Dilettánsok

11:00, 15:00 Oliver!

10:30 A suszter... 15:00 Mária... 19:30 A kolonc

15:00 A templom egere

15:00 Kicsi nyuszi… (Sufni) 19:00 A filozófus

26 v

17:00 Tévedések vígjátéka – Neptun Brigád, Manna

19:00 Indul a bakterház

19:00 Te furcsa katona!

19:00 A mizantróp 19:30 Szókratész védőbeszéde (Sufni)

27 h

10:00, 14:00 Mocsármese – Apró Színház

19:00 Nem tudok élni nélküled

23 cs 24 p 25 szo

18:00 Elveszett paradicsom

28 k 29 sze

19:00 Himnusz

Fidelio_1202.indd 20

19:00 A hős és a... 19:45 Kicsi nyuszi... (Sufni) 19:00 A Bermuda-háromszög botrány

19:30 Lószúnyog (Sufni)

19:00 Kölcsönlakás visszajár

1/20/12 7:31:02 PM


Fidelio_1202.indd 21

1/20/12 7:31:02 PM


22

színház – mu” sor Katona József Kamra

1 sze 2 cs 3p 4 szo 5v

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági színház

19:00 Bőrpofa – a VRRRRRÜMM láncfűrésszel

10:00 Locspocs, a kis tengeri szörny

19:00 A mi osztályunk

15:00 Locspocs, a kis tengeri szörny

19:00 Elnöknők 19:00 Nordost

9:30, 11:00 Négy évszak – Bozsik Yvette Társulat

19:00 A hét asszonya/SzépRóza-monológok

10:00 Bors néni

19:00 Szirénének

10:00 Bambi

19:00 Bőrpofa – a VRRRRRÜMM láncfűrésszel

10:00 Bambi

6h 7k 8 sze

10:00 Bors néni

9 cs 19:00 Cserenadrág – TÁP Színház

10:00 Kaláka Bábszínház

19:00 Bőrpofa – a VRRRRRÜMM láncfűrésszel

10:00 Kaláka Bábszínház

19:00 Nordost

10:00 Bors néni

19:00 Lány, kertben – zártkörű ea.

15:00 Bekkanko, a grimaszdémon

19:00 A mi osztályunk

15:00 Mickey and the movies

15 sze

19:00 Hatvan perc – Veiszer Alinda vendége Rajkai Zoltán

15:00 Kövek

16 cs

19:00 Az utolsó tíz év, Bajor Gizi – utolsó ea.

15:00 Háry János

17 p

19:00 A hét asszonya/SzépRóza-monológok

10 p 11 szo 12 v 13 h 14 k

18 szo 19 v 20 h

19:00 Elnöknők 15:00 Top Dogs

15:00 Emil és a detektívek

19:00 Top Dogs

15:00 Emil és a detektívek 10:00 Emil és a detektívek

21 k 22 sze 23 cs 24 p 25 szo 26 v 27 h 28 k 29 sze

Fidelio_1202.indd 22

19:00 A mi osztályunk

15:00 Kövek

19:00 Bőrpofa – a VRRRRRÜMM láncfűrésszel

15:00 Szentivánéji álom

19:00 Nordost

10:00 Szentivánéji álom

19:00 A mi osztályunk 19:00 Szirénének – 25. ea.

15:00 Emil és a detektívek

19:00 Top Dogs 19:00 A mi osztályunk

17:00 Völgyhíd

19:00 Top Dogs

15:00 Völgyhíd

1/20/12 7:31:02 PM


■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Kolibri Fészek, Pince és teázó

1 sze

műsor – színház

23

Madách színház

10:30 Kukacmatyi 17:00 Helló, Náci!

2 cs 3p

15:00 Helló, Náci!

4 szo 5v

9:30, 11:00 Kippkopp és Tipptopp

6h

10:30 Kippkopp és Tipptopp 17:00 Kikatt

7k

15:00 Boni és Klájd kereket old

8 sze

15:00 Boni és Klájd kereket old 19:00 Lila története

9 cs

10:30 Alice Csodaországban 17:00 Lila története 19:00 ÉN, JÓZSEF ATTILA

10 p 11 szo 12 v 13 h 14 k

9:30, 11:00 Toda

19:00 ÉN, JÓZSEF ATTILA

9:30, 11:00 Kippkopp gyerekei

15:00, 19:00 Én, József Attila

10:30 Kippkopp gyerekei

19:00 Én, József Attila

15:00 Alice Csodaországban

19:00 Én, József Attila

15 sze

10:30 Semmiség 17:00 Bunyósszív

16 cs

10:30 Semmiség 17:00 Bunyósszív

19:00 Csoportterápia

17 p

19:00 A gyáva – Nézőművészeti Kft., Manna

19:00 Páratlan páros I.

10:30 Moha és Páfrány

19:00 Spamalot – zártkörű ea.

10:30 Moha és Páfrány

10:30 Lúdas Matyi 15:00, 19:00 Spamalot

15:00 Moha és Páfrány

19:00 Spamalot

10:30 Moha és Páfrány 17:00 A webáruház

19:00 Furcsa pár 19:30 Jelenetek egy házasságból

15:00 A webáruház

19:00 Furcsa pár 19:30 Jelenetek egy házasságból

10:30 Kippkopp és Tipptopp 19:00 Klamm háborúja

19:00 Sors bolondjai 19:30 Lélek színpada

17:00 Klamm háborúja

19:00 Spamalot 19:30 Tehetséggel Sáfárkodók

9:30, 11:00 Tekergő

15:00, 19:00 Spamalot

10:30 Spárga-tengeralattjáró

10:30 A Négyszögletű Kerek Erdő 19:00 Spamalot

18 szo 19 v 20 h 21 k 22 sze 23 cs 24 p 25 szo 26 v 27 h 28 k 29 sze

10:30 Spárga-tengeralattjáró 15:00 Help – VAT Theater – angolul

19:00 Ne most, drágám!

10:30 Boni és Klájd… 17:00 Help – VAT Theater – angolul

19:00 Csoportterápia

Fidelio_1202.indd 23

1/20/12 7:31:03 PM


24

színház – mu” sor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Magyar színház

MU színház

nemzeti színház – nagyszínpad, Festőműhely

nemzeti színház –Gobbi hilda színpad, Kaszás attila terem

1 sze 19:00 Rosencrantz és Guildenstern halott – Szputnyik

2 cs 3p 4 szo 5v

19:00 Arzén és levendula

19:00 Rosencrantz és Guildenstern halott – Szputnyik

19:00 A TANÍTÓNŐ

15:00 Lila akác 19:30 Szabadságot Mókusnak!

15:00 Korijolánusz – HOPPart 19:00 Majdnem – Szputnyik

19:00 A tanítónő

15:00 NÁTHÁN GYERMEKEI

15:00 A tanítónő

15:00 Náthán gyermekei

20:00 Egyirányú út – Szakkör, FÜGE, KDF

19:00 Szent Johanna

19:00 A fösvény

11:00 A feleségem története

20:00 Overdose – Duda Éva Társulat

19:00 A tanítónő

19:00 Náthán gyermekei

19:00 Macska a forró tetőn

20:00 Overdose – Duda Éva Társulat

19:00 Az ember tragédiája

19:00 Pánik

19:00 Jó estét nyár, jó estét szerelem

19:00 Magyar ünnep

15:00 Sweet Charity

6h 7k 8 sze 9 cs 10 p 11 szo 12 v

19:00 Macska a forró tetőn 17:00 Rumini

20:00 DeuS ex machina – Vadulva – GoBe Társulat

19:00 Három nővér

19:00 The Complete Works of William Shakespeare

11:00 A zene titkai – 2. ea. 19:00 Lila akác

19:00 Kockavető – Szputnyik 20:00 DeuS ex machina – Vadulva – GoBe

15:00 Holdbeli csónakos

19:00 Egy lócsiszár virágvasárnapja

15:00 Egyszer élünk, avagy…

15:00 Én vagyok a Te

19:00 Az ember tragédiája

15:00 Bánk bán – junior

19:00 Szent Johanna

19:00 A fösvény

19:00 A jég

19:00 Magyar ünnep

19:30 Háromszögek

13 h 14 k 15 sze 19:00 István, a király

19:00 Kockavető – Szputnyik

19:00 Három nővér

19:00 Egy lócsiszár virágvasárnapja

15:00 My fair lady 19:30 Gyanús mozgások

20:00 FIdElIO tánCEst MU TERMINÁL B EST – SMALL I., FEMINA

19:00 Három nővér

19:00 Egy lócsiszár virágvasárnapja

18 szo

15:00 Andersen... 19:30 Házasságon innen, házasságon túl

20:00 MU Terminál B est – Small I., Femina

19:00 Jó estét nyár... 19:00 Vadászjelenetek…

19:00 Bányavirág – Marosvásárhelyi Nemzeti Sz., Yorick Stúdió

19 v

15:00 Rumini 19:30 Szabadságot Mókusnak!

15:00 Korijolánusz – HOPPart 20:00 Basse danse – Hodworks

19:00 Platonov – Marosvásárhelyi Nemzeti Sz.

15:00, 19:00 Tizenkét dühös ember

19:00 A tanítónő

19:00 Náthán gyermekei

10:00 Gubanc – Káva

19:00 Vesztegzár a Grand Hotelben

19:00 Kvartett

19:00 István, a király

10:00 Gubanc – Káva

19:00 Az ember tragédiája

15:00 Bánk bán – junior

19:00 Arzén és levendula

10:00 Gubanc – Káva 19:00 Rosencrantz… – Szputnyik

19:00 Ármány és szerelem

19:00 Pánik

15:00 Rumini 19:30 Kolpert úr

10:00 Gubanc – Káva 19:00 Rosencrantz… – Szputnyik

19:00 Egyszer élünk, avagy…

19:00 Én vagyok a Te

11:00 Rumini

19:00 Majdnem – Szputnyik

15:00 Berzsián és Dideki

19:00 Orfeusz alászáll 19:30 The Complete Works of William Shakespeare

15:00 Vadászjelenetek AlsóBajorországból 19:00 A jég

19:00 Magyar ünnep

16 cs 17 p

20 h 21 k 22 sze 23 cs 24 p 25 szo 26 v

15:00 Házasságon innen... 19:00 Sweet Charity 20:00 Egyirányú út – Szakkör, FÜGE, KDF

27 h 28 k 29 sze

15:00 Andersen, avagy a mesék meséje 19:00 My fair lady

Fidelio_1202.indd 24

19:00 Vesztegzár a Grand Hotelben 19:00 Vadászjelenetek AlsóBajorországból

19:00 hamlet. ws – Krétakör

19:00 Az ügynök halála – Weöres Sándor Színház 19:00 Mein Kampf 19:30 The Complete Works of...

1/20/12 7:31:04 PM


Fidelio_1202.indd 25

1/20/12 7:31:21 PM


26

színház – mu” sor nemzeti Táncszínház

1 sze

10:30, 15:00 Karnevál – Az állatok farsangja

2 cs

10:30, 15:00 Holle anyó – Budapest Táncszínház

3p 4 szo 5v

Ódry színpad

19:00 Carneval – KET 15:00, 19:00 Liliomfi – ExperiDance

15:00 Ágytörténetek (Padlás)

19:00 Bosszúállók – Szegedi Kortárs Balett

6h 7k 8 sze

19:30 Csakramálá

9 cs

10:30 AMI SZÍVEDET NYOMJA – Duna Táncműhely 15:00 Ami szívedet nyomja

19:00 Egy kis Marivaux/ Berenice

10 p

19:00 Kalotaszeg – Élő Martin Archívum II. 19:00 Tango Latino

15:00 Félelem és macskajaj a harmadik birodalomban (Aula)

19:00 A varázslat – Varidance

15:00 Olympos High School (Aula)

11 szo

15:00 Ágytörténetek (Padlás)

12 v 10:30 Vackor kalandjai – Inversedance

19:00 Egy kis Marivaux/ Berenice

19:00 Tango Latino

19:00 Szüleink szexuális neurózisai (Padlás)

15 sze

19:30 Nagyon jól vagyok, lszi ne keress! – Pataky Klári Társulat

19:00 Szép új világ (Padlás)

16 cs

19:00 Bál, avagy a táncos mulatság - Bozsik Yvette Társulat

13 h 14 k

17 p

19:00 Liliomfi – ExperiDance

18 szo

15:00 Vackor kalandjai – Inversedance

19 v

10:30 Vackor kalandjai – Inversedance

15:00 Olympos High School (Aula)

19:00 Lépésről lépésre

20 h 21 k

19:00 Feketetó – Duna Művészegyüttes

22 sze

10:30, 15:00 Zene-Bona, SzanaSzét – Honvéd Táncszínház

23 cs

19:00 Tánc, tánc, tánc – Magyar Táncművészeti Főiskola

19:00 A tavasz ébredése (Padlás)

10:30 Vackor kalandjai – Inversedance

15:00 Félelem és macskajaj a harmadik birodalomban (Aula) 19:00 FuTóTűZ

24 p 25 szo 26 v

19:00 Vizuális hangjegyek – Budapest Táncszínház 10:30 Az Ezeregyéjszaka legszebb meséi – Bozsik Yvette Társulat

15:00 Bíít

27 h

Fidelio_1202.indd 26

28 k

10:30, 15:00 Tititá 19:30 Idők folyamán

29 sze

19:00 Csipkerózsika – Szegedi Kortárs Balett

15:00 Olympos High School (Aula) 19:00 Futótűz

1/20/12 7:31:21 PM


■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Örkény színház

1 sze 2 cs 3p 4 szo 5v 6h 7k 8 sze 9 cs 10 p 11 szo 12 v

műsor – színház

27

Pesti színház

19:00 Tarelkin halála – ÉLETE – képtelen komédia

19:00 Punk Rock

19:00 Bohémélet

19:00 Billy világa

19:00 Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét…

19:00 Mikve

19:00 A hülyéje

19:00 Mikve

19:00 János király

14:30 Egy, kettő, három/Az ibolya

19:00 Finito

19:00 Billy világa

19:00 Pillantás a hídról

19:00 A kellékes – 100. ea.

19:00 Ibusár

19:00 Billy világa

19:00 Két néni, ha megindul

19:00 Punk Rock

19:00 Macskajáték

19:00 A színházcsináló

19:00 János király

19:00 Billy világa

11:00 A Sötétben Látó Tündér 19:00 Kasimir és Karoline

11:00 A dzsungel könyve 19:00 Játszd újra, Sam!

19:00 Jógyerekek képeskönyve

20:00 Magdaléna Rúzsa

19:00 Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét…

19:00 Punk Rock

17:00 A hülyéje – zártkörű ea.

19:00 Mikve

19:00 Tarelkin halála – ÉLETE – képtelen komédia

19:00 Mikve

19:00 Pillantás a hídról

11:00, 14:30 Túl a Maszathegyen

19:00 János király

11:00, 14:30 A dzsungel könyve

19:00 Két néni, ha megindul

20:00 Magdaléna Rúzsa

13 h 14 k 15 sze 16 cs 17 p 18 szo 19 v 20 h

19:00 Fidelio színházi esT Billy világa

21 k 22 sze 23 cs 24 p 25 szo 26 v 27 h 28 k

19:00 Azt meséld el, Pista!

19:00 A színházcsináló

19:00 Pillantás a hídról

19:00 A képzelt beteg

19:00 Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét…

19:00 Mikve

19:00 Kasimir és Karoline

19:00 Punk Rock

15:00 Bohémélet

19:00 Billy világa

19:00 Finito

20:00 Magdaléna Rúzsa

19:00 Jógyerekek képeskönyve

19:00 Billy világa

29 sze

Fidelio_1202.indd 27

19:00 A színházcsináló

1/20/12 7:31:22 PM


28

színház – mu” sor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Pinceszínház

1 sze

18:30 Benkó Dixieland Band klub

Radnóti színház

15:00 Mese a tűzpiros virágról

19:00 Vágyvillamos

19:00 A Pertics Janika

19:00 Pygmalion

5v

11:00 A székely menyecske és az ördög – Fabók Mancsi

17:00 A Főfőnök

6h

19:00 Hát hogy szeret maga engem?

4 szo

7k 8 sze 9 cs 10 p

13 h

19:00 A vagina monológok – Ú.T. csoport

14:30 Lúdas Matyi – Főnix Színház 19:00 Prah

18:30 Benkó Dixieland Band klub

19:00 Alkony

19:00 Pedig én jó anya voltam

19:00 Vágyvillamos

19:00 Léni

19:00 Naftalin

19:00 Az énekes madár

10:30, 15:00 Bárány Boldizsár

19:00 Jóccakát, anya!

14 k

19:00 Thelma & Louise – Road movie

14:30 Mesevarázs

15:00 Az igazi 16:00 RE: Akció 19:00 Kaland

19:00 Lefitymálva – Gólem Színház 19:00 Lefitymálva – Gólem Színház

19:00 A Pertics Janika

11 szo 12 v

sanyi és Aranka színház

19:00 Protokoll

2 cs 3p

Rs9 színház

19:00 Protokoll

19:00 Napló-szilánkok (Móricz 1924–1925)

19:00 Napló-szilánkok (Móricz 1924–1925) 19:00 Protokoll 19:00 A Főfőnök

14:30 Mesevarázs

15 sze

18:30 Benkó Dixieland Band klub

16 cs

19:00 Hát hogy szeret maga engem?

19:00 Pygmalion

19:00 Az ösvény

17 p

19:00 Frankie és Johnny (Krumplirózsa)

19:00 Vágyvillamos

19:00 Az ösvény

19:00 Hát hogy szeret maga engem?

19:00 Yerma

19:00 In memoriam Darvas Szilárd (1909–1961)

19 v

11:00 A székely menyecske és az ördög 19:00 Kaland

17:00 Naftalin

19:00 Napló-szilánkok (Móricz 1924–1925)

20 h

16:00 RE: Akció 19:00 A Pertics Janika

19:00 Naftalin

19:00 Lefitymálva – Gólem Színház

21 k

19:00 Frankie és Johnny (Krumplirózsa)

19:00 Alkony

18:30 Benkó Dixieland Band klub

19:00 A Főfőnök

19:00 Léni

19:00 Protokoll

18 szo

22 sze 23 cs 24 p 25 szo 26 v

15:00 Az igazi

19:00 In memoriam Darvas Szilárd (1909–1961)

14:30 Mesevarázs

19:00 Vágyvillamos

19:00 HÉTóRAI TEA

19:00 In memoriam Darvas Szilárd (1909–1961)

19:00 Protokoll

19:00 Az ösvény

19:00 Thelma & Louise – Road movie

10:30, 15:00 Bárány Boldizsár

18:13 ...mint a moziban...

19:00 In memoriam Darvas Szilárd (1909–1961)

19:00 Yerma

14:30 Mesevarázs

19:00 Pygmalion

19:00 Jóccakát, anya!

27 h 28 k 29 sze

18:30 Benkó Dixieland Band klub

Fidelio_1202.indd 28

19:00 Thelma & Louise – Road movie

1/20/12 7:31:23 PM


Fidelio_1202.indd 29

1/20/12 7:31:25 PM


30

színház – mu” sor spinoza

stúdió K 16:30 Paraván

1 sze 2 cs 3p

19:00 Sabbathsong Klezmer Band

4 szo 11:00 Kacskaringó 19:30 Szüleink szexuális neurózisai

5v 6h

19:00 VIP – Világirodalmi paródiák

7k 8 sze 9 cs 10 p 11 szo 12 v 13 h

19:00 Végtörlesztés – Bächer Iván

16:30 Paraván

19:00 Öt monológ

19:00 A Danton-ügy

19:00 David Klezmer Quintet 19:00 A címzett ismeretlen

11:00 Rettentő görög vitéz 19:30 Józanok csendje

19:00 A Magam Asszonya Vagyok

11:00 A sünteknős 15:00 Tizenkét dühös ember – Kaposvári Egy. 19:00 Végre Csehov – Kaposvári Egy.

19:00 A Duna – Ködszurkálók Színház

19:00 Szedett-vedett Orfeum – Kaposvári Egy.

19:00 Hogyan lopjunk 1 milliót?

16:30 Paraván 19:30 Versközelítés

14 k 15 sze 16 cs 17 p 18 szo 19 v

19:00 Sabbathsong Klezmer Band

19:30 Szüleink szexuális neurózisai

19:00 Hatodik – Újratöltve

11:00 A kíváncsi kiselefánt 19:30 Párlat

19:00 Heller Ágnes-est

11:00 Az aranykulcs

20 h

19:00 Komcsi-kabaré – Bächer Iván

21 k

19:00 Dob utcai dumaparti Lorán Lenkével

22 sze 23 cs 24 p 25 szo 26 v

19:00 A Guru

16:30 Paraván

19:00 Én, Királyhegyi! 19:00 Sabbathsong Klezmer Band 19:00 A partizán – Bach Szilvia

15:00 SZAMÁR A TORONY TETEJÉN

19:00 Groteszk

11:00 Szamár a torony tetején

27 h

12:00 Opera-mesterkurzus 19:00 Frida, a fájdalom festője

28 k

12:00 Opera-mesterkurzus 19:00 Talmud, Tóra és a többiek

29 sze

Fidelio_1202.indd 30

19:00 ungvári Tamás estje

16:30 Paraván

1/20/12 7:31:25 PM


■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

szkéné színház

1 sze

20:00 Kaisers Tv, ungarn – Pintér Béla és Társulata

4 szo 5v

Thália színház 19:00 Ördöglakat

20:00 Ten – rögtönzés angol nyelven – Scallabouche

19:00 Az egérfogó

20:00 Prah – Temesvár

15:00 Ölelj át!

15:00 Mady-Baby 20:00 Prah – Temesvár

19:00 Equus 19:00 Az egérfogó

6h

19:00 Romantikus komédia

7k

19:00 Tizenegy perc

8 sze

19:00 Hat hét, hat tánc – Orlai Produkció

9 cs 10 p

20:00 A GONDNOK – Nézőművészeti Kft.

11 szo

20:00 A gondnok – Nézőművészeti Kft.

19:00 Equus

12 v

17:00 A nagyidai cigányok – Csavar Színház

15:00 Sírpiknik – Orlai Produkció

13 h

10:00 A helység... 20:00 Parasztopera – Pintér B. és T. – angol felirattal

19:00 Ölelj át!

14 k

20:00 Parasztopera – Pintér Béla és Társulata – angol felirattal

19:00 Koldusopera – Operettszínház

15 sze

20:00 Parasztopera – Pintér Béla és Társulata – angol felirattal

19:00 Koldusopera – Operettszínház

16 cs

20:00 Világ bölcse – Föld Színház

17 p

20:00 Tündöklő Középszer – Pintér Béla és Társulata

19:00 Tizenegy perc

18 szo

20:00 Tündöklő Középszer – Pintér Béla és Társulata

19:00 Ördöglakat

19 v

20:00 Tündöklő Középszer – Pintér Béla és Társulata

19:00 Ördöglakat

20 h

20:00 Szutyok – Pintér Béla és Társulata

21 k

20:00 Szutyok – Pintér Béla és Társualata

19:00 Az egérfogó

22 sze

20:00 Kaisers Tv, ungarn – Pintér Béla és Társulata

19:00 Koldusopera – Operettszínház

23 cs

20:00 Kaisers Tv, ungarn – Pintér Béla és Társulata

18:00 Koldusopera – Operettszínház

24 p

20:00 Jövő-Idő: Kapszula – Föld Színház

19:00 Csókos asszony – Operettszínház

20:00 A gondnok

15:00, 19:00 Csókos asszony – Operettszínház

20:00 Galaxis útikalauz stopposoknak – Marosvásárhelyi Műv. Egy.

15:00, 19:00 Abigél – Operettszínház

25 szo 26 v

17:00 Abigél – Operettszínház

27 h 28 k 29 sze

31

19:00 Ördöglakat

2 cs 3p

műsor – színház

20:00 ...HOGY MI AZ A MAJOMTŐR...

19:00 Equus

20:00 ...hogy mi az a majomtőr...

19:00 Hat hét, hat tánc – Orlai Produkció

Fidelio_1202.indd 31

1/20/12 7:31:26 PM


32

színház – mu” sor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Thália Arizóna színház – stúdió, Új stúdió

Trafó Kortárs Művészetek háza

Új színház

1 sze 2 cs 3p

19:30 Kövek a zsebben

20:00 VOKS – Tünet Együttes

19:00 A hattyú

19:00 Makrancos Kata

19:30 Csónak

20:00 Voks – Tünet Együttes

19:00 Erdő

19:00 Játék a kastélyban 19:30 A vörös... (Házi színpad)

20:00 Voks – Tünet Együttes

19:00 A varázshegy

19:00 Hegedűs a háztetőn

19:00 A fösvény

11:00 A padlás 19:00 Rómeó és Júlia

4 szo 5v

19:00 Makrancos Kata

6h 20:00 Aura – Tranzparens illúzió – Természetes Vészek Kollektíva

7k 8 sze

19:30 Gardénia – K.V. Társulat

11 szo 12 v 13 h 14 k 15 sze

19:00 Virágos kert

20:00 Aura – Tranzparens illúzió – Természetes Vészek Kollektíva

9 cs 10 p

Vígszínház 19:00 Lenni vagy... 19:30 Csongor... (Házi színpad)

19:00 A padlás

19:00 Makrancos Kata

19:00 Don Carlos

19:00 Lenni vagy... 19:30 Csongor... (Házi színpad)

19:30 Szerelmem, Erdély

20:00 Megtalált válaszok – Qaartsiluni Ensemble

19:00 Szonya

19:00 Tévedések vígjátéka

19:30 Otthoni élet – BTF, debreceni Csokonai Színház

20:00 Bin-Jip

19:00 Erdő

19:00 Makrancos Kata 19:30 A vörös... (Házi színpad)

19:00 A hattyú

11:00 A padlás 19:00 Rómeó és Júlia

15:00 Jövőre, veled, ugyanitt 1. 19:30 A pillangók szabadok

20:00 Szörprájzparti – HOPPart

19:00 A csúnya

19:30 Jövőre, veled, ugyanitt 1.

19:00 Szonya

19:00 Sylvia 19:30 A pestis (Házi színpad)

19:30 Kövek a zsebben

19:00 A fösvény

19:00 Lenni vagy... 19:30 Csongor... (Házi színpad)

19:00 A szív bűnei

19:00 Hegedűs a háztetőn

16 cs 19:30 A fiú a tükörből

20:00 Dark Matters – Kidd Pivot–Crystal Pite

18 szo

11:00, 14:00 Pöttyös Panni az iskolában

20:00 Dark Matters – Kidd Pivot–Crystal Pite

19 v

11:00, 14:00 Pöttyös Panni... 19:30 Kövek a zsebben

20 h

19:30 A pillangók szabadok 20:00 nőNYuGAT

20:00 HAJRÁ, HÁRY! – Kőszegi Várszínház, HOPPart

19:30 Csónak

20:00 Hajrá, Háry! – Kőszegi Várszínház, HOPPart

19:30 Gardénia – K.V. Társulat 20:00 nőNYuGAT

20:00 Beszélhetünk erről? – DV8 – angolul, magyar felirattal

19:00 A szív bűnei

19:00 Rómeó és Júlia

20:00 Beszélhetünk erről? – DV8 – angolul, magyar felirattal

19:00 A csúnya

19:00 Az öldöklés istene 19:30 A léggömb elrepül (Házi színpad)

19:30 Csónak

20:00 Beszélhetünk erről? – DV8 – angolul, magyar felirattal

19:00 Virágos kert

19:00 Hegedűs a háztetőn

25 szo

19:30 Vacsora négyesben – Kecskeméti Katona J. Sz.

20:00 Csalog Gábor, Kemenes András és a Ludium együttes

19:00 Erdő

19:00 Lenni vagy... 19:30 Csongor… (Házi színpad)

26 v

19:30 Vacsora négyesben – Kecskeméti Katona J. Sz.

19:00 A hattyú

11:00 A padlás 19:00 Makrancos Kata

17 p

21 k 22 sze 23 cs 24 p

19:00 Játék a kastélyban 19:30 A vörös... (Házi színpad) 19:00 Don Carlos

19:00 Augusztus Oklahomában 19:00 Tévedések vígjátéka

19:00 A varázshegy 19:00 Makrancos Kata

27 h

20:00 A pibull cselekedetei – Füge

19:00 Augusztus Oklahomában 19:30 Az élet... (Házi színpad)

28 k

19:00 Szóról szóra – PanoDráma – angol felirattal

19:00 Makrancos Kata

29 sze

19:30 Vacsora négyesben – Kecskeméti Katona J. Sz. 20:00 nőNYuGAT

Fidelio_1202.indd 32

19:00 Szóról szóra – PanoDráma – angol felirattal

19:00 A fösvény

19:00 Rómeó és Júlia 19:30 A pestis (Házi színpad)

1/20/12 7:31:27 PM


Fidelio_1202.indd 33

1/20/12 7:31:41 PM


Fidelio_1202.indd 34

1/20/12 7:31:47 PM


Fidelio_1202.indd 35

1/20/12 7:31:53 PM


36

színház – egyéb helyszínek Arnold Gym 19. vasárnap 20:00 Fédra Fitness – orlai Produkció Író-rend.: Tasnádi István; fsz.: Csákányi Eszter, Scherer Péter, Zrinyi Gál Vince, Jaskó Bálint Fészek művészklub 3. péntek 19:00 svéd csavar (észak fényei) – simándi Adél Km.: Békés Attila, Hegedűs D. Géza, Tóth Éva, Leblanc Győző 6. hétfő 19:00 A 80 éves Gyermathy lívia köszöntése Beszélgetőtárs: Varga Ágota 13. hétfő 19:00 „Aki dudás akar lenni...” – Papp János úti beszámolója FoGAsház 5. vasárnap 20:00 nick Carter, avagy végső leszámolás dr. Quartzcal – Füge Produkció Író-rend.: Kárpáti Péter; sz.: Kovács Krisztián, Bánki Gergely, Láng Annamária 6. hétfő 20:00 nick Carter… Km.: ld. 5-én 8. szerda 20:00 TéP – TáP színház Rend.: Kálmán Eszter; sz.: Gera Marina, Janklovics Péter, Bánki Gergely

Fidelio_1202.indd 36

16. csütörtök 20:00 TéP – TáP színház Km.: ld. 8-án 19. vasárnap 15:00 Piccadilly Cirkusz – TáP színház Rend.: Kovács Lehel; fsz.: Herczeg Adrienn, Kovács Ádám, Dankó István/Andrássy Máté, Mészáros Béla GArden CAFé & lounGe színház / Gyerek – 5. vasárnap 10:00 brub – egy zokni, aminek párja nincs! – szamárfül Projekt Sz.: Berki Szofi, Lőrincz Sándor, Bernáth Dénes Bóbita Matiné 12. vasárnap 10:30 A székely menyecske és az ördög – Fabók mancsi bábszínháza Km.: Fabók Mariann (báb), Ács Gyula (zene) Bóbita Matiné 12. vasárnap 17:00 utazás karinthy körül no. 3. Km.: Őze Áron, Kardos Dániel (gitár), Vázsony János (szaxofon) 19. vasárnap 10:30 nem akarok többé boszorkány lenni! – Tintaló Társulás Ea.: Kolozsi Angéla Bóbita Matiné 26. vasárnap 10:30 bonbon matiné Bóbita Matiné

ImPró 4. szombat 19:00 Ütközet – momentán vs. momentán és ImproJam 5. vasárnap 19:00 rögvest 10. péntek 19:00 rögvest 11. szombat 19:00 Fröccs 12. vasárnap 20:00 GyIlkosok - ImProvIzáCIó éleTre-hAlálrA Író-rend.-bábterv.: Elek Ányos 14. kedd 19:00 momentán házimozi 17. péntek 19:00 momentán Plusz 24. péntek 19:00 Gyilkosok - Improvizáció életre halálra Km.: ld. 12-én 25. szombat 19:00 rögvest klebelsberG kulTúrkúrIA 14. kedd 10:00 Cini-cini muzsika 16. csütörtök 19:00 Az egérfogó – kecskeméti katona József színház Író: Christie Agatha; rend.: Cseke Péter; fsz.: Danyi Judit, Ferencz Bálint, Téby Zita, Szemenyei János

1/20/12 7:31:53 PM


egyéb helyszínek – színház 17. péntek 10:00 szeleburdi Gáspár és a varázshegedű – bóbita bábszínház Író: F. von Pocci–Tersánszky J. Jenő; rend.: Sramó Gábor; sz.: Boglári Tamás, Csizmadia Gabi, Károlyi Szabolcs 25. szombat 19:00 A számkivetett Író: Maróti Lajos; rend.: Juhász Róza; sz.: Oberfrank Pál 26. vasárnap 11:00 Csipkerózsika – magyar nemzeti Gyermek és Ifjúsági színház Író: Ch. Perrault; rend.: Nyírő Bea; fsz.: Rárósi Anita, Borbély Krisztina komA bázIs 7. kedd 19:30 A tizedik gén Író: Garaczi László; rend.: Keszég László; kor.: Gergye Krisztián; fsz.: Zrinyi Gál Vince, Vékes Csaba, Mohai Tamás, Fekete Zsolt

8. szerda 19:30 A tizedik gén Km.: ld. 7-én 11. szombat 19:30 deilephila Rend.: Felhőfi-Kiss László; fsz.: Fekete Zsolt, Lass Bea, Mohai Tamás, Polgár Péter 12. vasárnap 19:30 deilephila Km.: ld. 11-én 18. szombat 19:30 Az utolsó roma – egy utolsó cigány Fsz.: Fekete Zsolt, Derzsi Dezső, Mohai Tamás, Valcz Péter, Scherer Péter 20. hétfő 20:00 Caligula helytartója – zsámbéki színházi bázis, Füge Produkció, vádli Író: Székely László; rend.: Szikszai Rémusz; sz.: Nagypál Gábor, Király Attila, Kovács Krisztián, Tamási Zoltán, Fodor Tamás, Tóth József, Fekete Zsolt/Varga Ádám Magyar nyelven, angol feliratozással mAlAdyPe bázIs 10. péntek 19:00 Übü király Író: A. Jarry; rend.: Balázs Zoltán; sz.: Tompa Ádám, Páll Zsolt, Orosz Ákos, Lendváczky Zoltán

Fidelio_1202.indd 37

37

16. csütörtök 19:00 Figaro házassága Író: Beaumarchais; rend.: Zsótér Sándor; fsz.: Törőcsik Mari, Orosz Ákos, Tompa Ádám 17. péntek 19:00 Figaro házassága Km.: ld. 16-án 20. hétfő 19:00 Figaro házassága Km.: ld. 16-án 21. kedd 19:00 Figaro házassága Km.: ld. 16-án 24. péntek 19:00 Übü király Km.: ld. 10-én 26. vasárnap 12:00 szabad akadémia 29. szerda 19:00 lorenzaccio Író: A. de Musset; rend.: Zsótér Sándor; sz.: Tompa Ádám, Orosz Ákos, Lendváczky Zoltán, Fátyol Kamilla, Páll Zsolt mIllenárIs FoGAdó 8. szerda 19:00 haverom a messiás – Turay Ida színház spirit kamaraszínháza 9. csütörtök 19:00 haverom a messiás Km.: ld. 9-én

1/20/12 7:31:54 PM


38

színház – egyéb helyszínek mom kulTurálIs közPonT 13. hétfő 19:00 karrier komédia – száguldó orfeum Író: R. Strand; rend.: Márton András; fsz.: Incze József, Sághy Tamás, Bodrogi Attila orFeum 22. csütörtök 19:00 A dizőz halála – Interaktív vacsoraszínház 23. csütörtök 19:00 utolsó Csepp – Interaktív vacsoraszínház r16 PódIum 10. péntek 20:00 A kArnevál véGe Rend.: Bori Tamás; színpadra alk.: Perjés János; sz.: Malek Andrea, Perjés János 11. szombat 20:00 A karnevál vége Km.: ld. 10-én rAm Colosseum 8. szerda 19:00 oscar Író: C. Magnier; rend.: Háda János; fsz.: Zöld Csaba, Kocsis Judit, Vándor Éva, Gieler Csaba suFnI – söTéTkAmrA 8. szerda 19:00 számkivetve Rend.: Gerner Csaba; sz.: Perjés János, Gerner Csaba

Fidelio_1202.indd 38

9. csütörtök 19:00 barátunk, rené Km.: Benkő Géza, Derzsi Gyuri 15. szerda 19:30 koltai róbert zenés estje 16. csütörtök 19:00 egy perccel tovább… – stúdió 13 Író: Tallér Edina; rend.: Gerner Csaba; sz.: Kondákor Zsófi, Jászberényi Gábor 17. péntek 19:30 Csak egy menet Szerk.-sz.: Benkő Géza

21. kedd 19:00 Jászai – Anyaszínház Író: Sediánszky Nóra; rend.-ea: Menszátor Héresz Attila 22. szerda 19:00 körbe k – lakmusz Csoport Fsz.: Gergely Katalin, Horváth András, Koncz Andrea, Csillag Botond, Fekete Réka Thália 24. péntek 19:00 Csehov egyfelvonásosok – 1van színház Rend.: Vas Zoltán Iván; sz.: Nyári Beáta, Boronyák Gergely, Juhász György 25. szombat 19:00 Pálfai Péter–schwajda György: Csoda 27. hétfő 19:00 Csehov-egyfelvonásosok – 1van színház Km.: ld. 24-én 28. kedd 19:00 szöllősi mátyás: lassan, visszatartva – felolvasószínház 29. szerda 19:00 nagyítás-est – felolvasószínház vIGyázó sándor művelődésI ház 4. szombat 17:00 müller Péter: szeretetkönyv a színpadon – Turay Ida színház spirit kamaraszínháza Rend.: Bori Tamás; sz.: Siménfalvy Ágota

1/20/12 7:31:55 PM


Fidelio_1202.indd 39

1/20/12 7:31:56 PM


Fidelio_1202.indd 40

1/20/12 7:31:58 PM


Fidelio_1202.indd 41

1/20/12 7:32:19 PM


42

tánc – ajánló, premier

fotó: Zsoel

DEuS Ex MachIna – VaDulVa

február 10., 11. 20:00 MU Színház

A GoBe Társulat előadása a szerelem titokzatos labirintusába – olimposzi földre – invitálja nézőit Erósz után kutatva. Az erotikus tapasztalat kiapadhatatlan forrásához ugyanis ógörögök segítséggel juthatunk csak, ők találtak rá, nekik köszönhető a felfedezés. Mitológiájuk, mint valamiféle rejtjeles térkép, eligazítást adhat számunkra e forrás vitális természetéről, tapasztalhatóságáról, s tán születésünkről is. Szerelemgyerekek voltunk-e hajdanán, vagy más kényszerek, determinánsok hoztak világra minket? Önazonosság-tudatunk, világismeretünk szempontjából az sem mellékes, gyökereink hová kötnek minket.

fotó: Dömölky Dániel

ShakESPEaRE-MESék

február 17., 18. 19:30 Bethlen Téri Színház

A KET Shakespeare-sorozatának harmadik, lezáró előadása a fiatalabb korosztályt várja a nézőközönség soraiba. Az alkotók úgy döntöttek, hogy egy kiválasztott dráma táncszínpadon való elmesélése helyett a shakespeare-i univerzum jellegzetes motívumaiból és jól ismert karaktereiből szőnek egy „saját Shakespeare-mesét”, amely bevezeti a fiatalokat Shakespeare sokrétű világának rejtelmeibe. Az alkotók: Gergye Krisztián, Vlad’ka Malá és Tárnok Marica, aki Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Molnár Zita, Palcsó Nóra, Eller Gusztáv, Frigy Ádám, Katonka Zoltán, Mádi László mellett előadóként is közreműködik.

Sötét anyagok

február 17., 18. 20:00 MU Színház

A MU Terminál növendékei az évadban másodszor mutatkoznak be. A tánc- és mozgásszínházi műhelyben fiatal táncosok a szakma széles palettájáról érkező koreográfusokkal, rendezőkkel dolgoznak együtt. Az esten látható Gergely Attila koreográfiájának premierje. A Small I megmutatja tíz ember személyiségének egy-egy esszenciális aspektusát, a lelkükből fakadó polaritás üzenetét idézi meg. Fejes Ádám Feminája felújítás. A darabról egy néző így nyilatkozott: Gyönyörű. Számomra a magányosok és a már megérkezettek együttéléséről szól. Gyengéden fogta a szívemet, kicsit szorította, de nem gyötört meg.

fotó: Dean Buscher Trafó – Kortárs Művészetek Háza

Crystal Pite az univerzum ismeretlen, titokzatos működésű matériáját állítja párhuzamba az emberi testben és lélekben munkáló erőkkel. Egy báb éled öntudatára és lázad fel alkotójával szemben a sötétből előbukkanó, alaktalan árnyak segítségével. Az árny visszatérő motívum a koreográfusnő műveiben, aki úgy fogalmaz, ez „az ember megfoghatatlan és szabálytalan visszhangja, akárcsak ösztöneink és megérzéseink, időnként bölcsebb és gyorsabb nálunk, s tökéletes egységben mozog velünk”. Az előadás második felében a táncosok mozgása idézi vissza az előző rész mozgását, az irányítottság és a szabad akarat harcát.

PREMIER

február 17–18. 20:00

FIDElIo táncESt: Mu tERMInál B ESt

FIltER

február 10., 11. 19:30 Bethlen Téri Színház

Fidelio_1202.indd 42

A Közép-Európa Táncszínház előadását Katonka Zoltán készíti, aki a KET 2006-os újjáalakulása óta a társulat tagja. „… az ember természeténél fogva társas élőlény, s… a társadalmon kívül élő ember is természet szerint, nem pedig véletlen folytán vagy satnyább, vagy erősebb, mint más ember… A társadalom természet szerint előbbre való, mint az egyes ember… Aki nem képes a társas együttélésre, vagy akinek autarkiája folytán semmire sincs szüksége, az nem része a társadalomnak, mint az állat vagy az Isten” – idézi Arisztotelész Politikáját Katonka, akinek a KET-ben eltöltött évek alatt szerzett élményei, tapasztalatai érlelték első önálló koreográfiáját.

1/20/12 7:32:21 PM


Fidelio_1202.indd 43

1/20/12 7:32:22 PM


44

tánc – portré ÍR, olVaS, táncol

Fidelio: Mi az, ami nem érdekel téged a világból? apáti Bence: (Nagy nevetés.) Ez már az interjú része?

Engem nagyon sok minden érdekel, azt hiszem, ennek családi okai vannak: apukám újságíró, író, anyukám színésznő, előadóművész, gyakorlatilag a Thália Színházban nőttem fel, korán a kezembe adták a könyveket, biztosan ez rám ragadt. Nemrégiben egy műsorban feltették a kérdést, hogy mire vagyok a legbüszkébb. Arra, hogy sokféle dolgot szeretek csinálni a szakmámban is, a világban is. Ifj. Nagy Zoli egyik nap Diótörő tudott lenni, a következő napon Spartacus, és nekem is volt már szerencsém mindkét szerephez. Nem akarom, hogy szerénytelenül hangozzon ez az összehasonlítás, inkább csak arról van szó, hogy szerencsésnek tartom magam, mert táncolhattam a fehér balettdresszes klasszikus hercegeket és hús-vér karakterfigurákat is. És ezt az élet más területein is szeretem, hogy van boksz meg balett meg ezer más… Persze, mondják, hogy aki sok mindenben tehetséges, az igazán semmiben sem az. (Nevet.) F: Amikor gyerekként színházba jártál és olvastad a könyveket, az életkorodnak megfelelő darabokat nézted, vagy inkább koravén kisfiú voltál? aB: Koravén, de nem a színház miatt. A könyvekkel már más a helyzet, kezembe kerültek olyan regények is, amiket akkor még valószínűleg nem értettem igazán. Mostani fejjel egész másképp olvasom Orwell 1984-ét, az utóbbi két-három évben kétszer is újraolvastam. Ugyanilyen Kundera, akivel tíz évvel ezelőtt találkoztam, de ma értem őt igazán. F: Gondolom, a szerepformálásban is nyomon követhető ez az érési folyamat, a te személyiségváltozásod. aB: A makrancos Kata Petruchióját először 2005-ben táncoltam, és ha most megnéznéd, egész mást látnál. Amellett, hogy technikailag fejlődtem, emberileg lett érettebb a figura, hiszen változtam, értek hatások, van egy házasságom, két gyerekem, állnak mögöttem szerepek, és ezek mind-mind, akarva-akaratlanul felkerülnek a színpadra. Spartacus szerepét fiatalon megkaptam, olyan fiatalon, mint addig senki. Nagy fájdalmam, hogy azóta nem játszhattam. Egy színész egészen más Hamletet játszik huszonöt évesen és negyvenévesen, a mi pályánk viszont rövid: mire megszerezzük azt a technikai tudást és élettapasztalatot, addigra elkopik a test. F: Vannak szerepeid, amiket átvettél, és vannak olyanok, ahol te táncoltad a premiert. Egyszerűbb beállni egy produkcióba, mint magadnak megszülni a karaktert?

Fidelio_1202.indd 44

fotó: Mezey Béla

a Pát I B E n c E

De még hogy! Tessék kikeresni Apáti Bence – „civilben” a Magyar Nemzeti Balett magántáncosa – blogját valamelyik böngészőprogram segítségével, és az első ige valóságtartalmáról máris megbizonyosodhatnak. A harmadik ellenőrzésére az Operaházban többek között az Örvényben című esten nyílhat mód.

aB: Az lenne a politikailag korrekt válasz, hogy az a jó, ha premier-szereposztásban táncolsz. Ilyenkor azonban nagyon magadra vagy hagyva: egy idősebb koreográfus elmagyarázhatja, mit szeretne látni, de ennek technikailag jó, ha negyven százalékát meg tudja mutatni. Én szeretem, tisztelem a régi legendákat, felnézek rájuk. Szeretek támpontokat kapni, hogy lássam, mások mit gondoltak az adott karakterről, hogyan csapódott le bennük. Végül persze mindegyik szerepből Apáti Bence lesz, mert művészi értelemben nagyon önfejű vagyok. Seregi Lászlóval kezdetben keményen küzdöttünk: azt akarta, hogy azt valósítsam meg, amit ő látott egy figurában. Az évek során bizalmat kaptam tőle, és ma már engedi, hogy azt csináljam, amit én gondolok, mi több, azóta ezt adja tovább. Ennél nagyobb elismerést azt hiszem, nem is kaphatnék. F: Azt hiszem, a blogodban írtál a sport és a balett közti párhuzamról. Fanatizmus nélkül nem megy? aB: A színész nem úgy kezdi a napot, hogy másfél órán át beszédtechnikai gyakorlatokat végez, a tűzoltó sem azzal melegít be, hogy tűzoltást gyakorol. Mi minden reggel, még a próba előtt, a balett-teremben kezdjük a munkát. Ezen túl kell lenni. Nyilván minél öregebb valaki, annál nehezebben megy, és ehhez bizony némi fanatizmus szükséges. Ez a sportértéke a balettnek. Aztán jön az aktuális szerep gyakorlása, ahol a művészi értéket is hoznod kell. F: A táncosokhoz kapcsolódó egyik sztereotípia az, hogy nem tudnak beszélni. Ezzel szemben te… aB: (Nevet.) Ez egy nonverbális szakma! Tízéves korom óta azt hallom a balett-teremben, hogy csönd legyen, csönd legyen, csönd legyen. Én csöndben maradtam, de akik nem, azoknak még hangosabban mondták vagy kiküldték őket. Ez nyilvánvalóan ránk ragad valami módon. Én is még csak tanulgatom, hogyan kell megszólalni. Az írás más. Ha van az embernek egy író-újságíró apukája, a genetika óhatatlanul működik! És terápiának is jó, mert kiírható a gond, a bánat, feldolgozható mindaz, amit esetleg nem tudsz eltáncolni. Papp tímea

Az interjú bővebb változata a Fidelio.hu Tánc rovatában olvasható.

1/20/12 7:32:22 PM


bontás – tánc 1. SZERDa 18:30 Fonó utolsó óra táncház

Ingyenes

2. cSÜtöRtök 19:00 MÜPa – FESZtIVál SZÍnháZ naplegenda – Magyar állami népi Együttes 20:00 MaRcZIBányI téRI MűV. kP. csángó csütörtök 3. PéntEk 17:00 hagyoMányok háZa aprók tánca 19:00 MagyaR állaMI oPERaháZ örvényben 19:00 MÜPa – FESZtIVál SZÍnháZ giselle – Pécsi Balett 19:00 RaM coloSSEuM Esszencia – ExperiDance 19:00 tEMI MűV. háZa Balkán táncház 20:00 Fonó Moldvai és vonós táncház 4. SZoMBat 11:00, 15:00 MÜPa – FESZtIVál SZÍnháZ Bogármese aRanytÍZ kultúRháZ

17:00 Magyar táncház 21:00 Salsa Palota 19:00 tEMI MűV. háZ csángó táncház 5. VaSáRnaP 11:00, 15:00 RaM coloSSEuM Pán Péter 17:00 óBuDaI kult. kP. görög táncház 6. hétFŐ 19:00 tEMI MűV. háZ Ír táncház 7. kEDD 10:30, 14:30, 18:30 RaM coloSSEuM Bogármese 15:00 hagyoMányok háZa Földön apám fia volnék – Magyar állami népi Együttes

11. SZoMBat aRanytÍZ kultúRháZ

17:00 Magyar táncház 21:00 Salsa Palota 17:00 hagyoMányok háZa Földön apám fia volnék – MánE 19:30 BEthlEn téRI SZÍnháZ Filter 12. VaSáRnaP 17:00 óBuDaI kult. kP. görög táncház 19:00 MagyaR állaMI oPERaháZ a rosszul őrzött lány 15. SZERDa 10:30 tEMI MűV. háZ karnevál – Magyar Mozdulat­ művészeti társulat 18:30 Fonó utolsó óra táncház Ingyenes 19:00 RaM coloSSEuM Boldogság 69:09 – ExperiDance 16. cSÜtöRtök 19:00 MÜPa – FESZtIVál SZÍnháZ Dózsa – honvéd táncszínház 19:00 RaM coloSSEuM Szentivánéji álom – coincidance 20:00 MaRcZIBányI téRI MűV. kP. csángó csütörtök 21:00 JEDERMann káVéZó Jövőtánc: gyergye krisztián 17. PéntEk 16:30 BékáSMEgyERI köZ. háZ aprók tánca 17:00 hagyoMányok háZa aprók tánca 19:00 MÜPa – FESZtIVál SZÍnháZ carmina Burana – Szegedi kortárs Balett 19:00 tEMI MűV. háZ Balkán táncház 19:30 BEthlEn téRI SZÍnháZ Shakespeare­mesék 20:00 Fonó Moldvai és vonós táncház 18. SZoMBat aRanytÍZ kultúRháZ

9. cSÜtöRtök 20:00 MaRcZIBányI téRI MűV. kP. csángó csütörtök

17:00 Magyar táncház 21:00 Salsa Palota 19:30 BEthlEn téRI SZÍnháZ Shakespeare­mesék

10. PéntEk 17:00 hagyoMányok háZa aprók tánca

19. VaSáRnaP 17:00 óBuDaI kult. kP. görög táncház

Fidelio_1202.indd 45

20. hétFŐ 19:00 RaM coloSSEuM lgt táncképek – kFkI kamarabalett 19:00 tEMI MűV. háZ Ír táncház 21. kEDD 19:00 MÜPa – FESZtIVál SZÍnháZ Mózes, avagy a tízparancsolat – Magyar Fesztivál Balett 19:00 RaM coloSSEuM nagyidai cigányok – ExperiDance 22. SZERDa 10:30, 15:00 MoM kult. kP. Zene­Bona, Szana­Szét – honvéd táncszínház 10:30, 15:00 MÜPa – FESZtIVál SZÍnháZ Pinokkió – nemzeti táncszínház 18:30 Fonó utolsó óra táncház Ingyenes 23. cSÜtöRtök 19:00 MagyaR állaMI oPERaháZ a rosszul őrzött lány 19:00 MÜPa – FESZtIVál SZÍnháZ Queen­Balett – győri Balett 19:00 RaM coloSSEuM Szentivánéji álom – coincidance 20:00 MaRcZIBányI téRI MűV. kP. csángó csütörtök 24. PéntEk 17:00 hagyoMányok háZa aprók tánca 19:00 klEBElSBERg kultúRkúRIa argentin tangó Szalon 19:00 MagyaR állaMI oPERaháZ a rosszul őrzött lány 19:30 tEMI MűV. háZ Moldvai táncház 25. SZoMBat aRanytÍZ kultúRháZ

17:00 Magyar táncház 21:00 Salsa Palota 19:00 tEMI MűV. háZ csángó táncház 20:00 RaM coloSSEuM Ezeregyév – ExperiDance 26. VaSáRnaP 11:00 MagyaR állaMI oPERaháZ a rosszul őrzött lány 17:00 óBuDaI kult. kP. görög táncház 28. kEDD 19:00 MagyaR állaMI oPERaháZ a rosszul őrzött lány 29. SZERDa 10:30, 15:00 MÜPa – FESZtIVál SZÍnháZ

hófehérke és a hét törpe – Pécsi Balett 18:30 Fonó utolsó óra táncház Ingyenes

további programok: fidelio.hu/tanc

8. SZERDa 15:00 hagyoMányok háZa Földön apám fia volnék – MánE 15:00 MÜPa – FESZtIVál SZÍnháZ Pinokkió – nemzeti táncszínház 18:30 Fonó utolsó óra táncház Ingyenes 19:00 MagyaR állaMI oPERaháZ a rosszul őrzött lány

19:00 hagyoMányok háZa naplegenda – MánE 19:00 MoM kult. kP. tango latino 19:30 BEthlEn téRI SZÍnháZ FIltER 19:30 tEMI MűV. háZ Moldvai táncház

45

1/20/12 7:32:23 PM


46

ZEnéS SZÍnháZ – ajánló, premier cRoSSoVER DIMEnZIók

Uránia Nemzeti Filmszínház

Térélmény és fúziós hangzásvilág a Klasszikon koncertjén az Uránia nagytermében. Az együttes immáron ötödik éve koncertezik Opera Crossover című műsorával, amelyben nemesen ötvözött hangzásra lel a klasszikus és a könnyűzene. A hangszerelés mellett ezúttal a látványvilág is egyedinek ígérkezik: a 3D technológiának köszönhetően komplex audiovizuális élménnyel gazdagodnak a koncert résztvevői. A tizenöt klipben megjelennek historikus momentumok, a darabok modern olvasatai, máskor a figura lelki rezdüléseire vagy az áriák háttércselekményére kerül hangsúly.

február 4. 19:30 Müpa – BBNH

Dulcamara, Mefisztó, Gáspár, Jágó, Bicska Maxi – csak néhány azon rosszfiúk közül, akiknek a hangját adja a világ egyik legjobb baritonja. A nagyszívű, mackós testalkatú walesi egyáltalán nem olyan gonosz, cinikus, intrikus vagy csak rafinált, mint a 2009-ben kiadott, Bad Boys, azaz rosszfiúk lemezére felénekelt áriák fiktív előadói. Ám bármennyire is rosszak, mégis (vagy talán épp ezért) vonzzák a hölgyeket ezek a férfiak. Különösen akkor, ha olyan énekes személyesíti meg őket, mint a hazájában fesztivált is szervező Terfel, akinek lábai előtt az operarajongók – képletesen – 1992 óta hevernek.

február 22. 20:00

Angela Meade - Ernani

BRyn tERFEl

V éS W

tivál Színház; Uránia Nemzeti FIlmszínház

Egy hónap, két operaközvetítés, egymásnak feszülő indulatok, áradó zene, Verdi és Wagner – februári dupla a Metropolitanből. Az istenek alkonyával folytatódik Ropert Lepage magas vizuális hatásfokú Ringje, melyet a szereplőgárda – Jay Hunter Morris, Deborah Voigt, Eric Owen, Waltraut Meier – csak még izzóbbá tesz. Szenvedélyeknek a hónap végén sem leszünk híján: Elvira, Don Carlos, Silva és a címszereplő Hernani konfliktusát Marcello Giordani, Angela Meade, Dmitrij Hvorosztovszkij, Ferrruccio Furlanetto tolmácsolásában, Pier Luigi Samaritani olvasatában ismerhetjük meg.

február 10., 11. 19:00 Madách Színház

Vizy Márton és Tóth Dávid Ágoston darabja a Madách Színház 2009-es musicalpályázatának döntőse volt. Szirtes Tamás rendező szerint József Attilával foglalkozni merész vállalkozás, az ismeretterjesztés azonban a színház feladatai közé tartozik. A darab a költő első és utolsó szerelme köré épül, az első felvonásban a Márta-, a másodikban a Flóra-szerelmet jelenítik meg, de a kort és a korabeli irodalmi életet is felvázolja. A dalok József Attila-versekre készültek, a szöveg eredeti dokumentumokon alapszik. A címszerepben Nagy Sándor és Posta Victor, akivel lapunk 48. oldalán olvasható interjú.

PREMIER

február 11., 25. Müpa – Előadóterem, Fesz-

én, JóZSEF attIla

Kerényi Miklós Gábor

BoRBan a VIgaSZ!

február 17. 19:00 Budapesti Operettszínház

Fidelio_1202.indd 46

Különleges programnak ígérkezik a Nagymező utcai lovagrendi operettgála. Látványos díszletek és jelmezek között két hungarikumot, a magyar bort, köztük a királyok borának és a borok királyának is nevezett tokajit, valamint a magyar operettet ünneplő gálaműsor várja a zenés színház kedvelőit. A programban helyet kap sok, szőlőről, borról, szüretről szóló operaária és operettrészlet, s megannyi népszerű sláger, ráadásképp pedig a közönség az előadás előtt és a szünetben több termőterületről származó nemes nedűket, a legkiválóbb pincészetek borait is kóstolhatja meg.

1/20/12 7:32:25 PM


fidelio.hu/jatek Játsszon velünk és nyerjen! Koncert- és színházjegyek, CD-k, könyvek A FIDElIo MagaZInt KERESSE ORSZÁGSZERTE A lIBRI KÖNYVESBOLTOKBAN!

Fidelio_1202.indd 47

Értesüljön a legfrissebb játékokról a Facebookon:

facebook.com/fidelio.hu

1/20/12 7:32:27 PM


48

ZEnéS SZÍnháZ – portré éRtEnI éS éREZnI

P o S ta V I c t o R

A Madách Színház következő premierje a teátrum musicalpályázatának végső döntőjébe jutott Én, József Attila című darab. Vizy Márton és Tóth Dávid Ágoston művét két szereposztásban láthatja a közönség. A produkcióban a költő egyik megszemélyesítője Posta Victor. Fidelio: Milyen élmények fűznek József Attilához? Posta Victor: Általános és középiskolában inkább Ady-

rajongó voltam, József Attilát akkor túl „zavarosnak” találtam. Ahogyan azonban a próbafolyamat alatt egyre jobban megismertem őt, kezdtem nagyon megszeretni. Most már mélyebben belelátok a lelkébe. Utánaolvastam az életének, a műveinek, jobban értem a személyiségét, szenvedéstörténetét, és ezáltal a verseit is. Azt hiszem, felnőtt fejjel mindez sokkal átélhetőbb. Ha visszamennénk az időben és most kezdeném a középiskolai tanulmányaimat, biztos vagyok benne, hogy másképp látnám és nagyon szeretném József Attilát. F: Ha jól értem, akkor korainak gondolod ezt a tizennégy–tizennyolc éves kori találkozást? PV: Mindenféleképpen. F: És azok a középiskolások, akik eljönnek erre az előadásra, nekik nem lesz korai, vagy valamiféle segítséget, kulcsot kapnak József Attilához? PV: Egy jó színházi előadás sokkal nagyobb hatást tud elérni, mint egy száraz irodalomkönyv. Úgy gondolom, azok a középiskolások, akik nem tudnak mit kezdeni József Attilával, akik nem értik vagy nem érzik a verseit, az életét, és megnézik ezt a darabot, biztosan kapnak egy olyan pluszt, ami felkelti az érdeklődésüket vagy megszeretteti velük a költőt. Meggyőződésem, hogy a színháznak van arra ereje, hogy zsigerileg hasson, és ezáltal közelebb vigye a témát a fiatalabbakhoz. F: Nem hagyományosan megzenésített versek hangzanak el az előadásban, hanem a popzene felől közelítenek a szerzők. Szerinted mennyire számít ez blaszfémiának, különösen egy olyan ikon esetében, mint József Attila? PV: Valóban, felvállaltan popzenéről van szó, de miért kellene ezeket a verseket nem kortársi módon, a jelenkor zenéjével előadni? A Jézus Krisztus Szupersztár rockalapú, mégis a bibliai történetet hitelesen feldolgozó musical. Kifejezetten jónak tartom Vizy Márton zenéjét: van egy különös, elidegenítő hatása annak, ahogyan a 20. század első felében játszódó történetben felcsendül egy – talán a leginkább Phil Collinséhoz hasonlítható – zenei világ, ami nagyon váratlanul hat, és szerintem kifejezetten jól megmutatható vele József Attila lélekrajza. F: Térjünk vissza egy picit ahhoz, hogy utánaolvastál József Attila életének, hogy felkészültél belőle. A darab jórészt eredeti dokumentumokból, naplórészletekből, versekből épül fel – ennyi nem lett volna elég a hiteles szerepformáláshoz? PV: Minden dráma sűrítmény, tehát nem bontható ki minden egyes apró részlet a néző szeme előtt. A jelenetek egy-egy adott mozzanatra koncentrálódnak,

Fidelio_1202.indd 48

nekünk, színészeknek viszont a hiteles ábrázoláshoz, ahhoz, hogy a közönség tökéletesen értse, mi zajlik a színpadon, pontosan kell ismernünk az ábrázolt karaktert, a korszakot, különösen akkor, ha létező személyről, valós eseményekről van szó. Természetesen nem akadémiai székfoglaló szintjén kell tisztában lennünk jelen esetben a József Attila-i életművel, nem kell felmondanunk napra pontosan a dátumokat, de a hátteret, a viszonyokat, a motivációkat, a karakter lényét értenünk és éreznünk kell. F: Az első rész a Vágó Márta-, a második a Kozmutza Flóra-szerelem, József Attila életének két különböző korszaka, két külön történet. A két felvonás között – nekünk, nézőknek a szünetben – eltelik néhány év, a főszereplő személyisége jelentős változásokon megy át. Ha szigorúan technikailag nézzük, akkor két szerepívet kell játszanod? PV: Igen és nem. Igen, mert valóban olyan, mint két egyfelvonásos dráma, amelyeken belül megvannak a szerepívek, mindkét résznek megvan a maga tetőpontja; és mégsem, mert bár a két szerelemben hasonló érzéseket él meg József Attila – és ezeket a párhuzamokat a rendező, Szirtes Tamás finoman meg is mutatja – mégis a két szerelmi vonal egymásra épül. F: Az, hogy ősbemutatóban közreműködsz, és rajtatok múlik, hogy mi az első nézői benyomás a darabról, mennyivel jelent nagyobb felelősséget színészként? PV: Izgalmas feladat, nagy felelősség, de a munkafolyamat ugyanaz, mint más bemutatóknál. Egy kisebb szerepet, például Pilátust is ugyanolyan kihívás elénekelni, egyrészt azért, mert gyenge szereplés esetén csorbul a darab drámaisága, másrészt pedig ott vannak a nagy elődök, akikhez esetleg hasonlíthatnak. Az ősbemutató önmagában egy merész vállalkozás, hiszen a darab nincs kipróbálva, sokszor a próbák közben alakul, és nem tudjuk pontosan, mi lesz az emberek reakciója. Nyugodtnak kell maradnunk, semmi mást nem kell csinálni, mint bízni abban, hogy működni fog a végeredmény. Papp tímea

Az interjú bővebb változata a Fidelio.hu Operett-musical rovatában olvasható.

1/20/12 7:32:27 PM


bontás – zenés színház 1. szerda 18:00 Magyar állaMi operaház Mozart: Figaro házassága

4. szoMbat 18:00 Magyar állaMi operaház Mozart: Figaro házassága 19:00 raM ColosseuM honfoglalás – sziget színház 19:30 MÜpa – bbnh rosszfiúk – bryn terfel áriaestje 5. Vasárnap 19:00 Magyar állaMi operaház boito: Mefistofele 6. hétFő 15:00 békásMegyeri köz. ház operettgála 19:00 óbudai társaskör Cigányszerelem – dolhai attila és a gipsyland 7. kedd 19:00 Magyar állaMi operaház boito: Mefistofele 9. CsÜtörtök 18:00 Magyar állaMi operaház Mozart: Figaro házassága 19:00 raM ColosseuM Meseautó 10. péntek 19:00 Fészek MűVészklub balázs jános: Csodazongorista 19:00 Magyar állaMi operaház boito: Mefistofele 11. szoMbat 18:00 Magyar állaMi operaház Mozart: Figaro házassága 18:00 MÜpa – előadótereM, FesztiVál színház

Wagner: az istenek alkonya – Metropolitan opera 18:00 uránia neMzeti FilMszínház Wagner: az istenek alkonya – Metropolitan opera

12. Vasárnap 11:00 Magyar állaMi operaház ránki györgy: pomádé király új ruhája 13. hétFő 19:00 óbudai társaskör opera (és) irodalom 14. kedd 19:00 Magyar állaMi operaház boito: Mefistofele 15. szerda 18:00 Magyar állaMi operaház Wagner: tannhäuser 19:30 nádor tereM Moltopera operatársulat 16. CsÜtörtök 19:00 Magyar állaMi operaház puccini: tosca 17. péntek 14:30 újpesti iFjúsági kp. pán péter 18:00 Magyar állaMi operaház Mozart: Figaro házassága 19:00 klauzál MűV. kp. oscar 19:00 raM ColosseuM Miklós–szomor: robin hood 18. szoMbat 15:00, 19:00 óbudai kult. kp. kölcsönkért kastély 17:00 rákoshegyi bartók zeneház sába királynője 19:00 raM ColosseuM senki sem tökéletes, avagy nincs, aki hűvösen szereti 19. Vasárnap Magyar állaMi operaház

11:00 ránki györgy: pomádé király új ruhája 18:00 Wagner: tannhäuser 11:00, 14:00 raM ColosseuM popeye – kecskeméti katona józsef színház

15:00 klebelsberg kultúrkúria az operairodalom gyöngyszemei 16:00 nádor tereM Mozart: bastien és bastienne 21. kedd 19:00 Magyar állaMi operaház Mozart: Così fan tutte 22. szerda 15:00 rákoshegyi bartók zeneház Mozart: Varázsfuvola – opera mesével 19:00 Magyar állaMi operaház puccini: tosca 19:00 raM ColosseuM honfoglalás – sziget színház 20:00 uránia neMzeti FilMszínház CrossoVer dimenziók – klasszikon 23. CsÜtörtök 20:00 óbudai kult. kp. little beatles picture show – Mikó istván

további programok: fidelio.hu/opera

2. CsÜtörtök 19:00 Magyar állaMi operaház boito: Mefistofele 19:00 raM ColosseuM Meseautó

19:00 raM ColosseuM Miklós–szomor: robin hood

49

24. péntek 19:00 Fészek MűVészklub „rendezte: solymosi ottó” 25. szoMbat 18:55 MÜpa – előadótereM, FesztiVál színház

Verdi: ernani – Metropolitan opera 19:00 uránia neMzeti FilMszínház Verdi: ernani – Metropolitan opera 26. Vasárnap 19:00 Magyar állaMi operaház Mozart: Così fan tutte 19:00 raM ColosseuM Monte Cristo grófja – békés Megyei jókai színház 27. hétFő 19:00 raM ColosseuM elton john: aida 29. szerda 18:00 Magyar állaMi operaház Wagner: tannhäuser 19:00 raM ColosseuM Meseautó

fidelio.hu/jatek Játsszon velünk és nyerjen! Koncert- és színházjegyek, CD-k, könyvek A Fidelio Magazint KERESSE ORSZÁGSZERTE A libri KÖNYVESBOLTOKBAN!

Fidelio_1202.indd 49

Értesüljön a legfrissebb játékokról a Facebookon:

facebook.com/fidelio.hu

1/20/12 7:32:43 PM


50

klasszikus – ajánló barokk karneVál

február 15. 19:30 Müpa

Baráti tanácsra szólókarriert kezdeni, ráadásul nem túl fiatalon, igen bátor lépés. De ha ebben a társaságban Leonard Bernstein is benne van, akkor a biztatás megszívlelendő. Nem sokat habozott hát szólistaként pódiumra állni Richard Goode sem, aki korábban kamarazenészként vált ismertté. Megérte a tett, hiszen ma már az egyik legjelentősebb zongoristaként tartják számon. Ő az első amerikai zongorista, aki az összes Beethoven-szonátát lemezre vette. Goode előadásmódját rendkívüli kifejezőerő jellemzi, rajongótábora óriási. Remélhetően a hazai közönség szívét is elnyeri februári koncertjével.

Le Poeme Harmonique

február 12., 13. 19:00 Müpa

Két este erejéig biztosan beköltözik a farsang a Művészetek Palotájába. A Le Poème Harmonique karneváli hangulatot varázsol majd a szürke télbe. A rendező Cécile Roussat a 17. század farsangi forgatagába invitálja a közönséget, ahol zsonglőrök, pantomimesek, énekesek, zenészek egyaránt előfordulnak. Ahogy a rendező fogalmazta: „A Barokk karnevál a legkülönbözőbb művészeti ágak találkozási pontjában helyezkedik el, egymás szolgálatában egyesítve őket. Sodrását a kor improvizált populáris zenéje, valamint a pantomim, a barokk tánc és a commedia dell’arte szolgáltatja”

Hollerung Gábor, fotó: Müpa

riChard goode

február 18. 19:30 Olasz Kultúrintézet

budaFoki dohnányi zenekar

Az utóbbi időben a filmzenéket erősen preferáló zenekar természetesen nem szakadt el eredeti céljaitól. Februári koncertjének műsora és közreműködői igazi klasszikusok. Többek között Kelemen Barnabás hegedűművész vagy Csereklyei Andrea szopránénekes, az 1957-től működő Budapesti Akadémiai Kórustársaság neve, továbbá Donzetti, Sibelius és Mozart zenéje, valamint a kétszeres Artisjus- és egyszeres Liszt-díjas karmester, Hollerung Gábor az aranyfedezete a színvonalas kikapcsolódásnak. És persze a helyszín sem utolsó! Az Ybl Miklós tervezte épület Budapest legjelentősebb 19. századi műemlékei közé tartozik.

tanár-diák konCert

február 26. 10:30-22:00 Müpa

Valaki egy életen át mást sem szeretne hallgatni, mint Mozart zenéjét. Közismert a pici babákra való nyugtató hatása, de a klasszikus zenében kevésbé járatos felnőttek kedvencei között is ott van. A sikeres pr- és marketinggépezetnek köszönhetően Mozart az édesszájúakra is komoly hatást gyakorol az arcképével díszített, sztaniolpapírba csomagolt, ínycsiklandó bonbonokkal és csokoládékkal. Ha a Fischer Iván művészeti vezetésével immár ötödik alkalommal megrendezett maratonon csokiosztás nem is lesz, az élmény mindenképpen valódi csemegének ígérkezik.

Somodari Péter

február 20. 19:00 Óbudai Társaskör

Különös atmoszférája van annak, amikor mester és tanítvány egy színpadra áll. A Liszt-díjas zongoraművész és tanár, Gulyás Márta rendszeresen tart mesterkurzusokat a világ minden táján, a Madridi Királyi Zeneakadémia tanára és persze itthon is oktat a Zeneakadémián. Kamarazene-órái nem véletlenül legendásak, hiszen impulzív egyénisége és páratlan tudása mindenkire nagy hatást gyakorol. A februári esten partnere nem más lesz, mint az a Somodari Péter, aki a Zeneakadémia elvégzése után a Budapesti Vonósok, majd a Keller kvartett tagjaként, később szólistaként is Európa számos országában koncertezett.

Mozart-Maraton

Fidelio_1202.indd 50

1/20/12 7:32:47 PM


Fidelio_1202.indd 51

1/20/12 7:32:47 PM


52

klasszikus – portré „Mindig MegpróbáltaM egy lépéssel előrébb járni”

Fidelio: Hogyan alakult ki a több mint kétszáz műből álló, folyamatosan bővülő repertoárotok? bakó levente: Az eredményeink miatt meglehetős nyomás volt rajtunk, hogy addig ismeretlen darabokat mutassunk be, és magam is új hangzásokra, érdekességekre vágytam. Tihanyi Lászlót, Madarász Ivánt, Dubrovay Lászlót és Láng Istvánt kezdtem ostromolni, hogy feszítsük a határokat. Mondogatták is, hogy a saját szakmámon belül mindig megpróbáltam egy lépéssel előrébb járni. Repertoáron tartunk néhány átiratot is, de a tapasztalatunk az, hogy ezeket ma már csak különleges körülmények között lehet eljátszani, Budapesten és külföldön eredeti műveket várnak. Igaz, külföldön a rézfúvós kvintett műfaja és repertoárja jóval elismertebb. F: Miért a néhány éve elhunyt Hidas Frigyes – a magyar rézfúvósok házi zeneszerzője – darabjait rögzítettétek 2011-ben megjelent jubileumi lemezetekre? bl: A Hungarotonnal 2003-ban indítottuk el azt a sorozatot, amelynek keretében olyan, eredetileg is rézfúvósokra íródott darabokat rögzítünk, amelyekről korábban nem készült felvétel. Hét ilyen lemezt csináltunk eddig, a rézfúvósötös klasszikusaitól kezdve a magyar kortárs szerzők 2000 után nekünk íródott darabjaiig. S ha egy rezes kamaraegyüttes tizenöt éve működik, nem mehet el Hidas életműve mellett. Az Öt tétel rézfúvósokra és az 5x5 mellett a lemez kétharmadát az Edzésminták teszik ki. Ezeket a néhány perces, jópofa gyakorlatokat a mester fiatal rézfúvósoknak szánta, de technikailag és az együttjáték szempontjából is nagyon nehezek. Úgy éreztem, hogy tizenöt év után már fel tudjuk ezeket olyan színvonalon venni, hogy a hangzóanyag a kottát kiegészítve egyfajta tanlemezként szolgáljon a leendő kamaramuzsikusok számára. F: Az „utánpótlás-nevelést” régóta fontosnak tartjátok, hiszen az Ewald Rézfúvós Együttes nevéhez fűződik a kilenc éve működő Szatmári Rézfúvós Zenei Fesztivál. bl: Amikor huszonhat évesen bejelentettem, hogy rézfúvós fesztivált fogunk rendezni, többen megjegyezték, hogy ilyesminek negyvenhat évesen kellene eszünkbe jutnia, addig inkább foglalkozzunk más dolgokkal. De hiába, mert a csapatmunka és a közösségi élet a mindenem: nagyon szeretem a nagy közös pillanatokat, és úgy érzem, megvan az erőm és a kisugárzásom is, hogy magammal rántsak másokat. Fontosnak tartottam, hogy a mi fesztiválunkon

Fidelio_1202.indd 52

fotó: Rosta Tibor

bakó leVente

Az 1996-ban alakult Ewald Rézfúvós Együttes fennállásának másfél évtizede alatt megnyerte az összes rangos nemzetközi versenyt, négy Artisjus- mellett Liszt-díjat és Junior Prima-díjat kapott, több mint ötszáz koncertet adott itthon és külföldön, és megjelentetett tíz lemezt. Az együttes elsőtrombitását a következő évek terveiről is kérdeztük.

legyenek ott a vezető professzorok a Zeneakadémiáról, akikhez minden konzis be szeretne kerülni, de legyen ott az a fiatal művészgeneráció is – például Boldoczki Gábor vagy Wagner Csaba –, akik úgy tudnak fújni, hogy mindenki szája tátva marad. A nyári időpont miatt persze a kurzusok és a verseny hangulata is különleges, hiszen rövidnadrágban lehet lenni, és a nagy közös fürdések és evések között szakmai dolgokról is könnyebben, oldottabb formában lehet beszélgetni. Minket igazol, hogy hosszú évek óta negyven–ötven rezes jön el Fehérgyarmatra az ország minden csücskéből. F: A következő időszakra is hasonlóan ambiciózus tervekkel készültök? bl: Tizenöt év nagyon sok abból a szempontból, hogy a rézfúvós hangszereknél még a legprofibb szinten is az embernek az „életét kell adnia” például egy gyönyörű, halk indításért. Ezeket a képességeket megszerezni sem könnyű, de évtizedeken át fenntartani egyre több munkát igényel. Az elmúlt évek alatt az álmaink túlnyomó része megvalósult, és az ötös jelenlegi felállásában soha nem látott összhangot érzek a játékban és emberileg egyaránt. Van persze még egy pár lemeznyi anyag a tarsolyunkban, de tíz év múlva már a karmesterkedéssel szeretnék foglalkozni – ezért is kezdtem el együtt dolgozni a nagy múltú nyíregyházi koncertfúvós-együttessel. Aztán lehet, hogy mégiscsak azon találjuk magunkat, hogy nem tudjuk a kvintettezést abbahagyni! Végh dániel

Az interjú bővebb változata a Fidelio.hu Klasszikus rovatában olvasható.

1/20/12 7:32:48 PM


bontás – klasszikus

2. CsÜtörtök 19:30 szent anna-plébániateMploM Virágh andrás gábor (orgona), szakács ildikó (ének) Bach, Buxtehude, Händel, Monteverdi, Purcell, Schütz és Vivaldi művei 3. péntek 10:00 rákoshegyi bartók zeneház bartók-szeminárium fiatal énekeseknek Vezeti: Boros-Konrád Erzsébet; km.: Komáromi Júlia (zongora) 18:00 őrMezei közösségi ház humor a kortárs komolyzenében Km.: az Alkotó Muzsikusok Társasága művészei

Fidelio_1202.indd 53

19:00 nádor tereM Ferenczi karolina, hámori szabolcs (ének), bogár zsófia (zongora) Schubert: An die Musik; Frühlingsgalube; Auf dem Wasser zu Singen; Sändchen; Frühlingstraum; Abschied; Lied der Mignon; Die junge Nonne; Ravel: Don Quijote-dalok; Fauré: Au bord de l’ eau; Chanson d’ amour; Muszorgszkij: A halál dalai és táncai – Szerenád; Dvořák: Rusalka, Mesicku na nebi hlubokem; Lortzing: Der Waffenschmied, Wir armen Mädchen...; Mozart: Don Giovanni, Madamina; Duettino: La ci darem la mano; M. W. Balfe: Bohemian girl, I dreamt that I dwelt in marble halls; Gershwin: Porgy and Bess, I got plenty o’ nuttin’; Porgy and Bess duett 19:00 óbudai társaskör seres borbála (gitár) Scarlatti: A-dúr szonáta, K. 208; A-dúr szonáta, K. 533; Legnani: Három capriccio; Bogdanovic: Szonáta, No. 2; Albéniz: Torre bermeja; Llobet: Variációk egy Sor témára, op. 15; Duarte: Idylle pour Ida (Homage to Ida Presti), op. 93; Aguado: Rondo Brillante, op. 2 No. 2; Sári József: Variációk; Giuliani: Rossiniana, op. 123 No. 5 4. szoMbat 10:00 rákoshegyi bartók zeneház bartók-szeminárium fiatal énekeseknek Km.: ld. 3-án

11:00 régi zeneakadéMia a fiatal liszt Km.: a Liszt Akadémia Kivételes Tehetségek Tagozatának zongorista növendékei Liszt művei 17:00 MÜpa – ÜVegtereM hangulatkoncert Ingyenes 18:00 Mta zenetudoMányi intézet kodály zoltán-ösztöndíjasok estje Dargay Marcell, Gryllus Samu, Kedves Csanád, Maróti Emese, Matkó Tamás, Szigeti Máté Csaba kompozíciói előad: Kővári Péter, Marosz Diána; műsorvez.: Földes Imre 19:00 nádor tereM kohán istván (klarinét), akuzawa Masayuki (zongora) Rossini, Berg, Debussy, Schumann, Beethoven, Denisov és Bernstein művei 5. Vasárnap 10:00 rákoshegyi bartók zeneház bartók-szeminárium fiatal énekeseknek Km.: ld. 3-án 11:00 Magyar állaMi operaház a budapesti Filharmóniai társaság zenekarának főpróbája Vez.: Héja Domonkos Gershwin: Kubai nyitány; Respighi: Brazil impressziók; Ginastera: Estancia-dancas; Milhaud: Ökör a háztetőn; Piazzolla: Liber tango; Moncayo: Huapango

további programok: fidelio.hu/klasszikus

1. szerda 19:00 Fészek MűVészklub gitárkoncert – kottabemutató Km.: Ravasz Veronika, Solymári Tímea, Budai Lehel, Szücsi Balázs, Rák Béla (gitár), Darázs Renáta, Hegedűs Zsuzsanna (ének); műsorvez.: Fodor Ferenc Balassa Sándor, Bartók Béla, Bágya András, Farkas Ferenc, Reményi Attila művei 19:00 óbudai társaskör élő hangok. a fiatal beethoven – személyesen Km.: Qaartsiluni Ensemble, Takács Gergő (pantomim); műv. vez.: Rozmán Lajos Beethoven: Marsch, WoO 29; C-dúr trió, op. 87; Esz-dúr szextett, op. 71; Esz-dúr rondó, WoO 25; Esz-dúr oktett, op. 103

53

1/20/12 7:32:48 PM


54

klasszikus – bontás

további programok: fidelio.hu/klasszikus

19:00 kisCelli MúzeuM hortus Musicus 99 együttes Km.: Balogh Vera (fuvola), Maróth Bálint (cselló) Delusse: Air á la Grecque; Perault: F-dúr szonáta; Vanderhagen: Allegro; Devienne: C-dúr szonáta; Cambini: Marche des Marseillois Ingyenes 19:00 MÜpa – Fsz selmeczi györgy: a függő város és más zenék Moderátor: Hirtling István I. rész – Selmeczi György: Kodály Zoltán kalandjai; Operetka; A függő város Km.: Kolonits Klára, Rajk Judit, Melis László, a Budafoki Dohnányi Zenekar; vez.: Kesselyák Gergely II. rész – Selmeczi György: Stabat mater – hommage à Péter Korniss; Himnuszok Km.: Kele Brigitta, Veress Orsolya, Bardon Antal, Sándor Árpád, a kiegészített Selmeczi vonósnégyes, a Magyar Rádió Énekkara, Auris Ensemble; vez.: Somos Csaba III. rész – Selmeczi György: Fehér László; Színházi és filmdalok; Diótörő herceg Km.: Bátori Éva, Igó Éva, Oláh Ibolya, Hirtling István, a Színház és Filmművészeti Egyetem zenés színész osztálya 19:30 nádor tereM deák Márta (hegedű), Villányi Vonósnégyes, lajkó istván (zongora) Brahms: f-moll zongoraötös, op. 34; Dvořák: A-dúr zongoraötös, B. 155, op. 81 No. 2 6. hétFő 19:00 MÜpa – Fsz szereti ön beethovent? – interaktív társas-játék beethoven művészetéről Km.: a Concerto Budapest és a Liszt Akadémia fiatal tehetségei; műsorvez.: Batta András; műv. vez.: Keller András Beethoven: III. Leonora-nyitány, op. 72a – részlet; A-dúr „Kreutzer” hegedűzongora szonáta, op. 47 – részlet; Esz-dúr „Eroica” variációk, op. 35 – részlet; III., Esz-dúr, „Eroica” szimfónia, op. 55 – részlet; meglepetés a közönség szavazatai alapján 19:30 Magyar állaMi operaház budapesti Filharmóniai társaság zenekara Km. és műsor: ld. 5-én 7. kedd 17:00 MÜpa – zászlótér hangulatkoncert

Ingyenes 19:00 klebelsberg kultúrkúria grazioso zeneszalon Vendég: Virágh András Gábor; műsorvez.: Detvay Mária Marcella

Fidelio_1202.indd 54

8. szerda 17:00 MÜpa – ÜVegtereM a jövőre hangolva – gradus ad parnassum 20. századi fafúvós zene Km.: Duleba Lívia (fuvola), Mohai Bálint (fagott) Ingyenes 18:00 FestetiCs-palota MáV szimfonikus zenekar Km.: Kokas Katalin; hangversenym. és vez.: Kelemen Barnabás Mozart: D-dúr divertimento, K. 136; A-dúr hegedűverseny, K. 219; Csajkovszkij: Vonósszerenád 19:00 Fészek MűVészklub generációk – előjegyzés nélkül Rendhagyó koncert és beszélgetés Serei Zsolt, Balogh Máté Gergely, Tornyai Péter, Zombola Péter zeneszerzőkkel Km.: Budapesti Tomkins Énekegyüttes, Horváth Mária (ének), Bársony Péter (brácsa), Serei Zsolt (zongora) 19:30 nádor tereM elektroakusztikus koncert pongrácz zoltán születésének 100. és patachich iván születésének 90. évfordulója tiszteletére Km.: EAR együttes; műv. vez.: Sugár Miklós; hangmérnök: Horváth István

19:30 MÜpa – bbnh orgona-párbaj – karosi bálint és sietze de Vries Műsorvez.: Fassang László, Fazekas Gergely 19:30 olasz kultúrintézet liszt Ferenc kamarazenekar Műv. vez.: Rolla János Mozart: F-dúr divertimento, K. 247; B-dúr divertimento, K. 137; Rossini: B-dúr szonáta, no. 4; G -dúr szonáta, no. 1 20:00 traFó kortárs MűVészetek háza Qaartsiluni ensemble: Megtalált válaszok Km.: Milan Pala (hegedű), Bársony Péter (brácsa), Kántor Balázs (cselló), Juraj Griglak (nagybőgő), Rákóczy Anna (fuvola), Horváth Béla (oboa), Horia Dumitrache, Rozmán Lajos (klarinét), Jankó Attila (fagott), Borbély Balázs (kürt), Tömösközi László (ütőhangszerek), Borbály László (zongora, csembaló), Sáry László (harmonika), Attila Tverdak (E-gitár); látvány: Pető Anna; műv. vez., vez.: Rozmán Lajos Christian Wolff: Serenade; Kondor Ádám: Quartet to Christian Wolff (ősbemutató); Párhuzamos sorozat; Tayil; Marián Lejava: Ciaccona, Sonato, no. 1 (ősbemutató); Revenir „Veni’s Marchin’on” (ősbemutató); Bozay Attila: Sorozat; Luca Lombardi: Cinque Istantanee

9. CsÜtörtök 19:00 telekoM zeneház keller Quartet Tagjai: Keller András, Környei Zsófia (hegedű), Gál Zoltán (brácsa), Szabó Judit (cselló); km.: Kolonits Klára (ének) Mozart: c-moll Adagio és Fúga; Jörg Widman: Versuch über die Fuge (magyarországi bemutató); Beethoven: C-dúr vonósnégyes, op. 59

11. szoMbat 11:00 Magyar színház a zene titkai/2 11:00 Magyar színház „bölcsőtől a sírig” – liszt Ferenc Km.: Drahos Béla; km.: Hegedűs Endre (zongora), MÁV Szimfonikus Zenekar Liszt: Wilde Jagd – transzcendens etűd; E-dúr Paganini etűd; Vándorévek: Genfi harangok; 104. Petrarca-szonett; A Villa D’Este szökőkútjai; I. Mefisztó-keringő; 15. magyar rapszódia; Csárdás obstiné; A-dúr zongoraverseny; Két epizód Lenau Faustjából – Tánc a falusi kocsmában 11:00 rákoshegyi bartók zeneház Ünnepi koncert A Kisház–Alkotóház–Petrovics emlékszoba ünnepélyes átadása, Petrovics Emil 83. születésnapja tiszteletére Km.: Mail Emese (zongora); Accord Vonósnégyes, Báthori Éva (szoprán), Selmeczi György (zongora), Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium Kórusa; vez.: Bartal Lajos Kurtág: Hommage à Petrovics; Petrovics: III. vonósnégyes; Öt dal Shakespeare verseire 11:00 régi zeneakadéMia Császár zsuzsanna (zongora), ludmann dénes (brácsa) Schumann: Meseképek, op.113; Három románc, op. 94; Brahms: f-moll szonáta, op. 120 No.1 16:00 Fonó Wine&Violin – hangszerkészítők szalonja Km.: Kodály Quartet

10. péntek 18:00 országos idegennyelVű könyVtár

szervánszky Vonósnégyes Bach, Beethoven és Schumann művei Ingyenes 19:00 duna palota – színháztereM duna szimfonikus zenekar Km.: Karasszon Dénes (gordonka); vez.: Medveczky Ádám Mozart: c-moll Adagio és fúga, K. 546; Haydn: C-dúr gordonkaverseny; Schubert: VII., C-dúr szimfónia, D. 944 19:00 óbudai társaskör kovács istván dalestje Km.: Kincses Margit (zongora) Brahms: Három dal (O wüsst ich doch den Weg zurück, Von ewiger Liebe, Sapphische Ode); Kodály: Megkésett melódiák; Magányosság; A farsang búcsúszavai; Bartók: Három dal a 20 magyar népdal ciklusból; Schönberg: Két dal, op. 1; Muszorgszkij: A halál dalai és táncai; Ravel: Don Quichotte a Dulcinée

1/20/12 7:32:48 PM


bontás – klasszikus 17:00 Mta zenetudoMányi intézet szabó Ferenc jános (zongora) Km.: Szakács Ildikó, Mikecz Kornél (ének) Liszt Ferenc Wagner-átiratai, Liszt és Mahler dalai 19:00 nádor tereM spiegel trió Tagjai: Deborah Spiegel (hegedű), Elena Lüthi (zongora), Baráti Eszter (cselló) Haydn: G-dúr trio, Hob. XV:25; Turina: h-moll trio, op. 76; Sosztakovics: e-moll trio, op. 67 19:00 óbudai társaskör jótékonysági koncert a gyógyító jószándék – dMd izombeteg gyermekek alapítvány javára Km.: Szívós Rebeka Lilii (zongora), László Consort (tagjai: Kalmár Magda/zongora, Bátki László, Székely László/hegedű, Hunyadi László/brácsa), Kabdebó Vera (gordonka), Musica Divina Kamarakórus, Bálint Ágnes (szoprán), Frenyó Péter (kürt), Horváth Ágnes, Lőrincz Ákos (zongora), Pesthidegkúti Gyermekek Háza 6. osztályos tanulói, Buzsáki Zsombor (hegedű), Anna Cavos Társulat: flamenco tánc-etűd; műv. vez.: Horváth Ágnes, Oberrecht Ádám; műsorvez.: Gáspár András 20:00 papp lászló budapest sportaréna

12. Vasárnap 11:00 Magyar állaMi operaház a budapesti Filharmóniai társaság tagjainak kamarakoncertje Km.: Kubik Anna (színművész), Závodszky Magdolna, Tóth Kiss Johanna (hegedű), Szilvásy Júlia (hárfa), Sörös Jenő (brácsa), Ittzés Zsuzsanna (fuvola), Wambach Tibor (cselló), Gál Erika (mezzoszoprán); műsorvez.: Ókovács Szilveszter Enrique Granados: Trio; Manuel De Falla: Psyché; Juan Crisóstomo Arriaga: Vonósnégyes

Fidelio_1202.indd 55

Verdi: Quattro pezzi sacri; Puccini: Messa di Gloria 13. hétFő 13:00 pesterzsébeti Csili MűVelődési központ

európa zeneszerző-uralkodói Km.: El Sabio Consort (tagjai: Varga Donát/ hegedű, ének, Kutik Rezső/gitár, ének, Bubnó Márk/dobok, ének, Bartek Zsolt/ fúvósok, Murányi Márta/harmonika, ének, Philipp György/dobok, ének, Kurucz Krisztián/cselló); műv. vez.: Philipp György 19:00 MÜpa – Fsz le poéme harmonique: barokk karnevál Km.: ld. 12-én 19:30 FestetiCs-palota pulzus Vonósnégyes Tagjai: Pilz János (hegedű), Lesták Bedő Eszter (hegedű), Rajncsák István (brácsa), Kusay H. Mahdi Kadduri (cselló); km.: Berkes Kálmán (klarinét) Schubert: Quartettsatz, D 703; Beethoven: f-moll vonósnégyes, op. 95; Brahms: Klarinétötös, op. 115 14. kedd 14:00 uránia neMzeti FilMszínház európa zeneszerző-uralkodói Km.: ld. 13-án 15:00 MÜpa – bbnh orgonavezetés – audiencia a hangszerek királynőjénél Km.: Fassang László Ingyenes, de a részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges az orgonavezetes@ mupa.hu e-mail címen. 17:00 MÜpa – zászlótér hangulatkoncert Ingyenes 19:30 duna palota romantikus hárfa – bábel klára (hárfa) Km.: Herboly László (ütő), Horváth Bence (trombita), Kanyó Dávid (fuvola), Lajcsik Soma (bőgő) Fauré: Impromptu; Renié: Piéce Symphonique; Parish-Alvars: Introduction, Cadenza and Rondo; Chopin: Fantisie Impromptu; Bolling: Suite For Flute And Jazz Piano Trio 19:30 MÜpa – bbnh kocsis zoltán és az uMze Km.: Kéringer László (ének), Fejérvári Zoltán (zongora), Ittzés Gergely (fuvola); vez.: Kocsis Zoltán Stockhausen: Kreuzspiel; Kontrapunkte; Varése: Density 21.5; Janáček: Capriccio zongorára (bal kézre) és fúvós hangszerekre; Stravinsky: In memoriam Dylan Thomas; Dohnányi: Passacaglia szólófuvolára 15. szerda 17:00 MÜpa – ÜVegtereM hangulat extra – bemutatkoznak a Fischer annie-ösztöndíjasok Km.: Tömösközi László (ütőhangszerek) Ingyenes

további programok: fidelio.hu/klasszikus

budafoki dohnányi zenekar: Filmharmonikusok Km.: Hollerung Gábor (Karmester) Wagner: A valkűrök lovaglása; Vujicsics Tihamér–Werner Gábor: A Tenkes kapitánya; Morricone–arr. Giuliano di Giuseppe: I remember the West (Volt egyszer egy vadnyugat); Mozart (Amadeus); Elton John: Can you feel the love tonight (Oroszlánkirály); Vangelis: 1492; James Horner: Titanic; Valami Amerika; Hans Zimmer–arr. Gabor Werner: A nap könnyei – Kopano; Csajkovszkij: 1812 (V mint Vendetta); John Williams: Olympic Fanfare and Theme; Vangelis: Tűzszekerek; Szabadság, szerelem; Whitney Houston: I will always love you (Több, mint testőr); John Williams: Harry Potter; Indiana Jones; Jurassic Park; Star Wars Overture; Flag Parade; Duel of the fates; Imperial March; End title; Leonard Cohen–arr. Gabor Werner: Halleluja (Shrek)

11:00 Magyar neMzeti MúzeuM dzsopatán és gasztonfild Km.: Szabó Győző színművész, valamint Apáti Bence és Hommer Krisztián balettművészek Kodály, Hidas, Bozay és Dubrovay művei 11:00 rákoshegyi bartók zeneház lajtha lászló emlékkoncert Km.: Matuz István, Matuz Gergely (fuvola), Szakács István (zongora) Lajtha: Két szóló fuvolára; Vocalise; Szonáta (hegedű-zongora átirata); Intermezzo, Koncert szonáta 16:00 régi zeneakadéMia évfordulók 2. – debussy Km.: Darázs Renáta (ének), Madai Zsuzsanna (fuvola), Galavics Gábor (klarinét), Seleljo Erzsébet (szaxofon), Bálint Angéla, Krulik Eszter, Pintér Dávid (hegedű), Krenedits Katalin (brácsa), Váray Péter (cselló), Bábel Klári, Razvaljajeva Anasztázia (hárfa), Fejérvári Zoltán, Kiss Péter, Leschák Sándor, Lajkó István, Lendvai Dalma, Monostori Gábor, Seleljo Irén (zongora) Debussy: Premiére rhapsodie; Piéce pour le Vetement du blessé; Les soirs illuminés par l’ardeur du charbon; Danse sacrée et profane; Chansons; Sonate pour violon et piano; Pagodes L’Isle joyeuse; Sonate pour flûte, alto et harpe; Rhapsodie; Marche écossaise sur un thème populaire 17:00 bFz székház budapesti Fesztiválzenekar Km.: Bazsinka József (tuba), Jóföldi Anett (piccolo), Ivanyickaja Irina, Kovalszki Mária (zongora), Bodó Antónia, Molnár Noémi, Gál-Tamási Mária (hegedű), Csoma Ágnes, Bányai Miklós (brácsa), Liptai Gabriella, Kertész György (gordonka) Usztvolszkaja: Composition No. 1 „Dona nobis pacem” (magyarországi bemutató); Ravel: F-dúr vonósnégyes; Franck: f-moll zongoraötös 19:00 MÜpa – Fsz le poéme harmonique: barokk karnevál Tagjai: Bruno Le Levreur (kontratenor), Serge Goubioud, Hugues Primard (tenor), Emmanuel Vitorsky (basszus), Stefano Amori, Julien Lubek (pantomim, akrobatika, gitár), Ahmed Said, Olivier Landre, Quentin Bancel, Antoine Hélou, Rocco Le Flem (akrobatika), Johannes Frisch (hegedű), Emmanuel Mure (kornett), Stéphane Tamby (fagott), Lucas Peres (basszus viola, lirone, tamburello), Thomas de Pierrefeu (violone, fuvola), Michéle Claude (ütőhangszerek), Vincent Dumestre (barokk gitár, teorba); d.: Francois Destors; j.: Chantal Rousseau; rend.: Cécile Roussat 19:00 nádor tereM Czidra lászló-emlékest Műv. vez.: Kállay Gábor 19:30 olasz kultúrintézet Magyar rádió énekkara Km.: Fekete Attila (tenor); Szegedi Csaba (bariton), Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar; vez.: Somos Csaba

55

1/20/12 7:32:49 PM


56

klasszikus – bontás 17:00 óbudai társaskör játékos muzsika 7x10 percben Km.: Gulyás Márta növendékei; műsorvez.: Czigány György 19:30 MÜpa – bbnh „a zongora” 6. Km.: Richard Goode (zongora) Schumann: Kinderszenen, op. 15; Kreisleriana, op. 16; Chopin: Esz-dúr noktürn, op. 55 No. 2; cisz-moll scherzo, op. 39; Asz-dúr keringő, op. 64 No. 3; ciszmoll keringő, op. 64 No. 2; F-dúr keringő, op. 34 No. 4; Asz-dúr ballada, op. 47 16. CsÜtörtök 19:30 józseF attila színház – gaál erzsébet stúdió

spanyol románc – kutik rezső (gitár) Km.: Avedikián Viktória (ének) Luis Milan, Alonso Mudarra, Gaspar Sanz, Fernando Sor, Jose Vinas, Isaac Albéniz, Federico García Lorca, Manuel de Falla és Joaquín Rodrigo művei 19:30 MÜpa – bbnh nemzeti Filharmonikusok Km.: Patricia Kopatschinskaja (hegedű), Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás), Rácz Rita (szoprán); Meláth Andrea (alt); Schöck Atala (alt); Lehőcz Andrea (alt); Gavodi Zoltán (tenor); Cser Krisztián (basszus); vez.: Kocsis Zoltán Csajkovszkij: D-dúr hegedűverseny, op. 35; Ravel: A gyermek és a varázslatok 17. péntek 18:00 VujiCsiCs tihaMér zeneiskola

további programok: fidelio.hu/klasszikus

(szentendre)

déri györgy (gordonka) 19:00 duna palota – színháztereM a budapesti Vonósok olasz estje Km.: Francesco Tamiati (trombita) Marcello: Bevezetés, Ária és Presto; Tartini: D-dúr trombitaverseny; Marcello: c-moll trombitaverseny; Respighi: Antik táncok és áriák, P. 172 No. 3 19:00 FestetiCs-palota a zongorán túl 3. Km.: Vásáry Tamás (zongora) Debussy művei 19:00 Fészek MűVészklub daróczi bárdos tamás köszöntése Km.: Kertesi Ingrid, Muskát András (ének), Szalkay Olga (fuvola), Nagy Márta (zongora), a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei, Aula Kamarakórus (karig.: Németh Sándor), BGF–PSZK női kara (karig.: Orosz Erzsébet), Sándorfalvai Városi Énekkar (karig.: Gulyás Mária), Gemma Kamarakórus (karig.: Tóth Márton), Vox Coelestis (karig.: Szebellédi Valéria); beszélgetőtárs: Czigány György 19:00 jókai klub salacz Vonósnégyes Tagjai: Áldor Lili (hegedű), Isépy Éva (hegedű), Kolozsvári László (brácsa), Prof. Dr. Salacz György (cselló); műsorvez.: Kósáné Kertai Daisy Sonja Schubert: B-dúr vonósnégyes, op. 168;

Fidelio_1202.indd 56

Mozart: C-dúr „Dissonanzen” vonósnégyes, K. 465 19:30 klebelsberg kultúrkúria dolcissimo sospiro – az udvari művészettől a polgári szalonig Km.: Kónya István (lant), Csereklyei Andrea (ének) Monteverdi, Frescobaldi, Visée, Weiss, Purcell, Carissimi és Mozart művei 19:30 VojnoViCh-huszár Villa kolonits klára és a Fodor kamaraegyüttes estje Km.: Dinyés Dániel (zongora) Strauss, Farkas Ferenc, Lehár Ferenc, Weiner Leó és Offenbach művei 19:45 MÜpa – bbnh budapesti Fesztiválzenekar Km.: Arkagyij Volodosz (zongora); vez.: Gérard Korsten Mendelssohn: I., c-moll szimfónia, op. 11; Brahms: 2., B-dúr zongoraverseny, op. 83 18. szoMbat 11:00 régi zeneakadéMia németh zsolt (zongora) Bach-Busoni: Nun komm, der Heiden Heiland – korálelőjáték; Beethoven: c-moll „Pathétique” szonáta, op. 13; Schumann: Fantáziadarabok, op. 12 – részletek a sorozatból: Des Abends, Aufschwung, Warum?, Traumes Wirren, Ende vom Lied; Wagner–Liszt: Izolda szerelmi halála; Liszt: Weinen, klagen – variációk 16:00 Fonó Wine&Violin – hangszerkészítők szalonja Km.: Földesi Lajos és tanítványai 17:00 MÜpa – ÜVegtereM hangulatkoncert Ingyenes 19:00 FestetiCs-palota a hegedű 4. Km.: Kokas Katalin (hegedű) 19:30 olasz kultúrintézet budafoki dohnányi zenekar Km.: Kelemen Barnabás (hegedű), Budapesti Akadémiai Kórustársaság; vez.: Hollerung Gábor Donizetti: Roberto Devereux – nyitány; Sibelius: Hegedűverseny; Mozart: c-moll mise, K. 427 19:45 MÜpa – bbnh budapesti Fesztiválzenekar Km. és műsor: ld. 17-én 19. Vasárnap 15:30 MÜpa – bbnh budapesti Fesztiválzenekar Km. és műsor: ld. 17-én 16:00 bartók eMlékház andres Carciente (zongora) Brahms: f-moll szonáta, op. 5; Schumann: Karnevál, op. 9; R. Strauss: Szonáta, op. 5; Schumann: Humoreske, op. 20; Liszt: Spanyol rapszódia 18:00 gózon gyula kaMaraszínház Farsangi fúvós zene Km.: a Bartók Béla Alapfokú Művészetokta-

tási Intézmény Ifjúsági Fúvószenekara; vez.: Dely Csaba, Balogh Lázár 19:00 FestetiCs-palota a zongorán túl 3. Km.: Vásáry Tamás (zongora) Debussy művei 19:00 nádor tereM Clubkoncert: Mosóczi Miklós, kozma istván, török tibor (gitár) 19:00 óbudai társaskör onczay Csaba és onczay zoltán koncertje Barriére: G-dúr szonáta; Haydn: D-dúr divertimento; Albéniz: Cuba, Asturias, Sevilla; Popper: Szvit, op. 16; Lendvay Kamilló: Hét rövid darab két csellóra; Paganini: Variációk egy Rossini-témára 19:30 MÜpa – bbnh devich gergely és a zuglói Filharmónia Km.: Devich Gergely (gordonka), a Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus; vez.: Záborszky Kálmán Erkel: Hunyadi László – nyitány; Dohnányi: Gordonkaverseny, op. 12; Csemiczky Miklós: Supra firmam petram – misztériumjáték basszus hangra, vegyes karra és zenekarra; Kodály: Galántai táncok 20. hétFő 19:00 óbudai társaskör gulyás Márta és somodari péter szonátaestje Beethoven: Hét variáció Mozart Varázsfuvola című operájának egy témájára; F-dúr szonáta gordonkára és zongorára, op. 5 No. 1; Kodály: Szonáta gordonkára és zongorára, op. 4; Martinů: Variációk egy Rossini-témára 19:00 rákoshegyi bartók zeneház palojtay jános (zongora) Janáček, Berg, Debussy, Skrjabin, Ligeti és Bartók művei 21. kedd 17:00 MÜpa – zászlótér hangulatkoncert

Ingyenes 18:00 bartók eMlékház lajkó istván (zongora) Bartók: Rapszódia, op. 1; Schumann: Fisz-dúr románc, op. 28 No. 2; Bécsi farsangi tréfa, op. 26; George Crumb: A Little Suite for Christmas, A.D. 1979; Rahmanyinov: G-dúr prelűd, op. 32 No. 5; h-moll moment musical, op. 16 No. 3; Humoreszk, op. 10 No. 5; b-moll prelűd, op. 32 No. 2; Margaréták, op. 38 No. 3; II., b-moll szonáta, op. 36 19:30 MÜpa – bbnh Concerto budapest Km.: Anna Vinnyickaja (zongora), Amadinda ütőegyüttes; vez.: Keller András Prokofjev: I., „Klasszikus” szimfónia, op. 25; Rahmanyinov: Rapszódia egy Paganini-témára, op. 43; Bizet–Scsedrin: Carmen-szvit

1/20/12 7:32:49 PM


bontás – klasszikus 18:00 oRszágos iDEgENNyElvű köNyvTáR Ingyenes

19:00 ÓbuDai TáRsasköR Darvas Ferenc a zongoránál 19:30 Müpa – bbNH Máv szimfonikus zenekar Km.: Svetlin Roussev (hegedű); vez.: Nicholas Milton Graeme Koehne: Elevator music; Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, op. 64; Dvořák: IX., e-moll szimfónia „Az Újvilágból”, op. 95

24. pÉNTEk 14:00 TEMi FőváRosi MűvElőDÉsi Háza Európa zeneszerző-uralkodói Km.: ld. 13-án 18:00 baRTÓk EMlÉkHáz utazás Debussy világában Km.: Kun Ágnes Anna (ének), Lengyel Zoltán (zongora) 18:00 HolD uTcai REFoRMáTus TEMploM Dinyés soma doktori koncertje Km.: Szili Gabriella, Pintér Ágnes (szoprán), Csapó József (kontratenor), Megyesi Zoltán (tenor), Cser Krisztián (basszus), Ars Longa Kamarazenekar korhű hangszereken; vez.: Dinyés Soma Pachelbel: Christ lag in Todes Banden; Sebastian Knüpfer: Wenn mein Stündlein vorhanden ist; Schelle: Herr, lehre uns bedenken; Christus der ist mein Leben; Bach: Christ lag in Todes Banden, BWV 4

Fidelio_1202.indd 57

Medicantare Vez.: Tőri Csaba

Ingyenes 19:00 DuNa paloTa – szíNHázTEREM Duna szimfonikus zenekar Vez.: Gál Tamás Mozart: B-dúr szerenád (Gran Partita), K. 361; Csajkovszkij: Vonósszerenád. op. 48 19:00 NáDoR TEREM Metzker andrás (hegedű), gábor József (zongora) Mozart: G-dúr szonáta, K. 301; A-dúr szonáta, K. 305; Händel: D-dúr szonáta; g-moll szonáta; A-dúr szonáta 19:00 ÓbuDai TáRsasköR Járdányi gergely és Rohmann imre szonátaestje Bach: I., G-dúr gambaszonáta, BWV. 1027 (Járdányi Gergely átirata); Misek: I., A-dúr szonáta nagybőgőre és zongorára, op. 5; Járdányi Pál: Melódia csellóra és zongorára (Járdányi Gergely átirata); Bottesini: Grande allegro di concerto alla Mendelssohn, JGB 9.03; Melodia, JGB 9.59; Nel cor piú non mi sento, JGB 9.38 25. szoMbaT 11:00 RÉgi zENEakaDÉMia bódás zsuzsanna (zongora) Bach: D-dúr partita, BWV 828; Beethoven: Harminckét variáció c-mollban, WoO 80; Liszt: f-moll transzcendens etűd; Chopin: f-moll ballada, op. 52; Ravel: Szonatina

16:00 FoNÓ Wine&violin – Hangszerkészítők szalonja Km.: Accord Vonósnégyes 19:00 MűvÉszETEk Háza (göDöllő) gödöllői szimfonikus zenekar Km.: Fejér András (harsona); műsorvez. és vez.: Horváth Gábor Grieg: Holberg-szvit, op. 40 ; Fekete Gyula: Harsonaverseny; Mozart: g-moll szimfónia, K. 550 19:30 MagyaR állaMi opERaHáz budapesti Filharmóniai Társaság zenekara Vez.: Christoph Eschenbach Mozart: Varázsfuvola – nyitány; C-dúr szimfónia, K. 551, Csajkovszkij: V. szimfónia 20:00 TRaFÓ koRTáRs MűvÉszETEk Háza csalog gábor, kemenes andrás (zongora) és a ludium együttes Km.: Szakács Ildikó (ének), Szalai András (cimbalom), Tornyai Péter, Dóczi Áron, Pintér Dávid (hegedű), Bodrogi Éva (ének), Bán Máté (piccoló, fuvola), Kovács Balázs (harsona), Timár Levente (gitár), Mód Orsolya (cselló) Kurtág: Eszká-emlékzaj; Egy téli alkony emlékére; A kis csáva; Doloroso; Szálkák; Moments Musicaux; Játékok

További programok: fidelio.hu/klasszikus

22. szERDa 17:00 Müpa – üvEgTEREM Hangulatkoncert

57

26. vasáRNap 10:30 Müpa – bbNH Mozart-maraton Km.: Sébastian Droy (tenor), Alekszej Ljubimov (zongora), Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara; hangversenym.: Rolla János

1/20/12 7:33:06 PM


További programok: fidelio.hu/klasszikus

58

klasszikus – bontás Mozart: Non temer, amato bene – koncertária, K. 490; c-moll zongoraverseny, K. 491 11:30 Müpa – ElőaDÓTEREM Mozart-maraton (filmvetítés) A grazi Styriarte Fesztiválon 2001 júliusában készült felvétel. Km.: Cecilia Bartoli (mezzoszoprán), Concertus Musicus Wien; vez.: Nikolaus Harnoncourt Mozart: Koncertáriák (Voi avete un cor fedele, K. 217; Vado, ma dove? Oh Dei, K. 583; Giunse alfin il momento – Al desio di chi t’adora, K. 577; Un moto di giola mi sento, K. 579; Bella mia fiamma, addio, K. 528) 11:30 Müpa – Fsz Mozart-maraton Km.: Szabadi Vilmos (hegedű), Kovalszki Mária (zongora) Mozart: F-dúr szonáta, K. 377; B-dúr szonáta, K. 454 12:30 Müpa – bbNH Mozart-maraton Km.: Szőke Zoltán (kürt), MÁV Szimfonikus Zenekar; vez.: Takács-Nagy Gábor Mozart: Esz-dúr kürtverseny, K. 447; g-moll szimfónia, K. 550 12:30 Müpa – ElőaDÓTEREM Mozart-maraton (filmvetítés) A vicenzai Teatro Olimpicóban 2008 májusában készült felvétel. Km.: Schiff András (zongora), Cappella Andrea Barca Mozart: d-moll zongoraverseny, K. 466 13:30 Müpa – ElőaDÓTEREM Mozart-maraton (filmvetítés) A Salzburgi Ünnep Játékok 1954-es felvétele. Km.: Cesare Siepi (Don Giovanni), Otto Edelmann (Leporello), Elisabeth Grümmer (Donna Anna), Anton Dermota (Don Ottavio), Lisa della Casa (Donna Elvira), Ernster Dezső (Kormányzó), Erna Berger (Zerlina), Walter Berry (Masetto), Bécsi Filharmonikus Zenekar, Bécsi Operaház Énekkara; vez.: Wilhelm Furtwängler; rend.: Herbert Graf Mozart: Don Giovanni, K. 588 13:30 Müpa – Fsz Mozart-maraton Km.: Csereklyei Andrea (szoprán), Varga Donát (tenor), Mikecz Kornél (bariton), Lux Aeterna – Budapest Bach Consort (műv. vez.: Szokos Augusztin); rend., vez.: Philipp György Mozart: Bastien és Bastienne – opera, K. 50 15:00 Müpa – bbNH Mozart-maraton Km.: Kelemen Barnabás (hegedű), Kokas Katalin (mélyhegedű), Budapesti Vonósok Kamarazenekar; műv. vez.: Bánfalvi Béla, Botvay Károly Mozart: F-dúr divertimento, K. 138; Esz-dúr sinfonia concertante, K. 364

Fidelio_1202.indd 58

16:00 baRTÓk EMlÉkHáz andres carciente (zongora) Beethoven: E-dúr, op. 109; Asz-dúr, op. 110; c-moll, op. 111; R. Strauss: Szonáta, op. 5; Schumann: Humoreske, op. 20 ; Liszt: Spanyol rapszódia 16:00 Müpa – Fsz Mozart-maraton Km.: Eckhardt Vonósnégyes (tagjai: Eckhardt Violetta/hegedű, Sipos Gábor, Bodolai Cecília/mélyhegedű, Sovány Rita/ gordonka), Czenke Csaba (hegedű) Mozart: g-moll vonósötös, K. 516 17:00 Müpa – bbNH Mozart-maraton Km.: Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara; vez.: Kovács János Mozart: A varázsfuvola – nyitány, K. 620; C-dúr „Jupiter” szimfónia, K. 551 17:00 Müpa – ElőaDÓTEREM Mozart-maraton (filmvetítés) A grazi Styriarte Fesztiválon 2001 júliusában készült felvétel. Km.: Concentus Musicus Wien; vez.: Nikolaus Harnoncourt Mozart: D-dúr „Prágai” szimfónia, K. 504 18:00 Müpa – ElőaDÓTEREM Mozart-maraton (filmvetítés) A Salzburgi Marionettszínház előadása. Km.: Josef Greindl (Sarastro), Rita Streich (az Éj királynője), Maria Stader (Pamina), Ernst Häflinger (Tamino), Dietrich FischerDieskau (Papageno), Lisa Otto (Papagena), Berlini RIAS Zenekar és Kórus; vez.: Fricsay Ferenc; rend.: Géza Rech Mozart: A varázsfuvola, K. 620 18:00 Müpa – Fsz Mozart-maraton Km.: Pivon Gabriella (fuvola), Pulzus Vonósnégyes (tagjai: Pilz János, LestákBedő Eszter/hegedű, Rajncsák István/ mélyhegedű, Kousay Mahdi/gordonka) Mozart: D-dúr fuvolanégyes, K. 285; D-dúr vonósnégyes, K. 575 19:00 Müpa – bbNH Mozart-maraton Km.: Wierdl Eszter (szoprán), Ács Ákos (klarinét), Pannon Filharmonikusok; vez.: Vass András Mozart: Ch’io mi scordi di te – koncertária, K. 505; A-dúr klarinétverseny, K. 622 20:00 Müpa – ElőaDÓTEREM Mozart-maraton (filmvetítés) A felvétel 1966-ban készült. Km.: Yehudi Menuhin (hegedű), Bécsi Szimfonikus Zenekar; vez.: Herbert von Karajan; rend.: Henri-Georges Clouzot Mozart: A-dúr hegedűverseny, K. 219 20:00 Müpa – Fsz Mozart-maraton Km.: Rados Ferenc (zongora) Mozart: Variációk az „Unser dummer Pöbel meint” kezdetű Gluck-áriára, K. 455; a-moll rondó, K. 511; F-dúr rondó, K. 494

21:00 Müpa – bbNH Mozart-maraton Km.: Fodor Beatrix (szoprán), Mester Viktória (mezzoszoprán), Sébastien Droy (tenor), Kovács István (basszus), Szent Efrém Férfikar (műv. vez.: Bubnó Tamás), Schola Cantorum Budapestiensis (műv. vez.: Mezei János), Budapesti Fesztiválzenekar; vez.: Fischer Iván Mozart: Requiem, K. 626 27. HÉTFő 19:00 MR 6-os sTúDiÓ Weiner–szász kamaraszimfonikusok Km.: Márffy Gabriella (hegedű); vez.: Rohmann Imre C. Ph. E. Bach: D-dúr szimfónia, Wq.183/1; Peteris Vasks: Távoli fény – hegedűverseny (magyarországi bemutató); Wirén: Vonósszerenád, op. 11; Sibelius: Pelléas és Mélisande – szvit, op. 46 19:00 ÓbuDai TáRsasköR gyökerek ii. – szervánszky Endre Km.: Meláth Andrea (ének), Palkó Helga, Varga István (klarinét), Körmendi Klára, Huszár Lajos, Madarász Iván (zongora) Serei Zsolt: Három kínai négysoros; Sári József: Négy invenció; Madarász Iván: Lót imája; Decsényi János: Csend elé – Öt és fél dal Czigány György verseire; Huszár Lajos: Notturno; Balassa Sándor: Három dal; Milyen volt szőkesége; Búcsú; Meghalt a patak; Sáry László: Áthallások 19:30 Hubay JENő zENETEREM szabadi vilmos (hegedű) Km.: Homor Zsuzsanna (zongora), Alexandra Lelek (cselló) Vecsey Ferenc művei 28. kEDD 17:00 Müpa – zászlÓTÉR Hangulatkoncert

Ingyenes 18:00 oRszágos iDEgENNyElvű köNyvTáR

Matuz gergely (fuvola)

Ingyenes 19:30 Müpa – bbNH Hegedűs Endre (zongora), szabadi vilmos (hegedű) Km.: Óbudai Danubia Zenekar; vez.: Héja Domonkos Csajkovszkij művei 29. szERDa 17:00 Müpa – üvEgTEREM Hangulatkoncert

Ingyenes 19:30 Müpa – bbNH savaria szimfonikus zenekar Km.: Rohmann Ditta (gordonka); vez.: Kocsár Balázs Tóth Péter, Kocsár Miklós és Sibelius művei Előhang 18:30-tól

1/20/12 7:33:07 PM


Fidelio_1202.indd 59

1/20/12 7:33:07 PM


60

Jazz, világzENE – ajánló NapRa & TáRkáNy MűvEk

február 4. 20:00 A38 Hajó

Február eleji depresszió ellen különösen ajánlott az igazi magyar világzenét játszó együttesek koncertje. A Naprát nem kell bemutatni, hiszen a Bartók Béla és Jimi Hendrix örökségét az erdélyi népzenével összegyúró együttes az elmúlt években komoly magyar, illetve nemzetközi sikereket ért el. Jó úton jár az elismertség felé vendégük, a Zeneakadémián népi cimbalom szakon végzett Tárkány Kovács Bálint és zenekara is, akik nem kevesebbet tűztek ki céljuknak, mint hogy az autentikus népzene őserejét, a klasszikus zene szigorát és a jazzes improvizációk frissességét ötvözzék. Az ének, a tánc és a jókedv tehát garantált!

február 18. 21:00 Budapest Jazz Club

A 2009-ben alakult formáció a ’60-as–’70-es évek hard-bop zenészeinek standardekké vált kompozícióit, azaz igazi, vérbő jazzt játszik. Az együttes vezetője, Pataj György 1998-ban harmadik lett a Füsti Balogh Gábor Jazz-zongora Tehetségkutatón, a dobos, Lakatos Pecek András ugyanabban az éven a Kovács Gyuláról elnevezett versenyt nyerte meg, Subitz Gábor pedig a Tomsits Rudolf trombitaversenyen lett dobogós. A Nagy Balázs szaxofonossal és Oláh Péter bőgőssel felálló kvintett hangzásával is Art Blakey, Herbie Hancock, Lee Morgan vagy Benny Golson legendás együtteseit idézi.

FiDElio Jazz EsT: paTaJ Jazz QuiNTET

fotó: Vancsó Zoltán

ciMbaloMvERsENyEk kaMaRazENEkaRRa

február 18. 19:20 Müpa – Fesztivál Színház

Fekete-Kovács Kornél és Szakcsi Lakatos Béla új műveinek bemutatóját követően a szólista, Lukács Miklós kvintettje örömzenél. Két évvel ezelőtt Vukán György és Oláh Kálmán versenyműveivel kápráztatta el a Müpa közönségét a cimbalmos. A jazzban, népzenében és kortárs zenében is otthonosan mozgó Lukács Miklóst ezúttal is az Eclectic Strings kíséri, az est második részében pedig a rendhagyó cimbalom – szaxofon (Bacsó Kristóf) – bőgő (Szandai Mátyás) – tabla (Szalai Péter) – Dés András (ütőhangszerek) felállásban 2006 óta koncertező Lukács Miklós Quintet szállítja az újszerű hangzásokat és virtuóz improvizációkat.

HERczku ágNEs: TüzET viszEk

február 24. 19:30 Müpa – Fesztivál Színház

A Magyar Állami Népi Együttes és számos nép-, valamint világzenei produkció énekesnője tíz év után adott ki új autentikus népzenei lemezt. A tűz az eltűnőben lévő paraszti hagyomány képviselőinek kultúráját, tudását, valamint az őket felvételeken megőrző és továbbadó kutatók elhivatottságát és a magyar népzene iránti szeretetét szimbolizálja. Ági ezt a tüzet elődei módjára táplálja: erős gyökerekből táplálkozva, és nyitottan az újra. A lemezen – és a koncerten – ennek megfelelően közreműködnek a legidősebb és a legfiatalabb népi énekes generáció képviselői, valamint olyan kiváló hangszeresek is, mint Pál István „Szalonna”.

kiNDoFluTE

február 25. 20:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Fidelio_1202.indd 60

Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás tizenkét éve zenélnek együtt, az évfordulót saját örömükre felvett lemezzel ünneplik. Amikor külföldi koncertek után faggatják őket szokatlan hangszereikről, a két zenész már gondolkodás nélkül vágja rá, hogy „kind of lute” és „kind of flute”, azaz valami pengetős és valami fúvós. A kettőt kombináló címről a jazzben járatosak számára persze Miles Davis Kind of Blue című albuma is beugorhat, ami nélkül a Bolya–Dongó duó által játszott magyar népzenei ihletésű, improvizatív muzsika sem létezhetne. Az egyórányi anyag lemezről is éppoly spontánnak hat, mint élő előadásban!

1/20/12 7:33:13 PM


Fidelio_1202.indd 61

1/20/12 7:33:14 PM


62

Jazz, világzENE – portré „a lÉlEk DikTálJa a DalT”

guEssous Ma JDa MáRia

Guessous Mesi a Folkbeats népzenei kategóriájának győztese nem csak előadóművész, életének fontos része a tanítás és a népdalgyűjtés. Nem véletlen, hogy 2011 végén gyors egymásutánban megkapta a Junior Prima-Díjat és az Erste az elsőkért! ösztöndíjat is. Fidelio: A 2011-es Folkbeats tehetségkutatón autentikus népzene kategóriában megosztott első helyezést értél el. Milyen élményekkel gazdagodtál a verseny során? guessous Majda Mária: A többfordulós verseny tavaly októberben kezdődött, az utolsó forduló májusban lesz. Eleinte hezitáltam, hogy jelentkezzek-e, de most már azt mondhatom, hogy az egész verseny nélkülözhetetlen tapasztalatot jelentett számomra. Az általam vitt produkciók nagy része magyar és török zenei anyagból állt, de az utolsó fordulóra vitt műsoromban már egy-két marokkói népdal is helyet kapott. F: Amikor nem egyedül lépsz fel, kikkel zenélsz együtt? gMM: Együtt dolgozom férjemmel, Boros Gerzson Dáviddal, Barvich Ivánnal, valamint természetesen a Zeneakadémiára járó népzenészekkel. Van egy etnojazz műfajt képviselő együttes is, amiben éneklek, a nevünk Woodland. F: Nemrég jelent meg Szivárványhíd című albumod. Hogyan állt össze a lemez anyaga? gMM: A lemez zenei alapját a magyar és a török népzene bennem megszületett találkozása szövi át. A lemezen zengő „szivárványhíd” köti össze az emberi élet nagy szakaszait, fordulóit a születésen át az elmúlásig. A Szivárványhíd cím egy olyan képzeletbeli összekötő szálra is utal, ami embereket, és általuk kultúrákat köt össze. Szerintem nagyon fontos, hogy meglássuk más országok kulturális örökségeit, értékeit és azt tartsuk szem előtt, mit tanulhatunk egymástól. Ez az érzés a származásom miatt is munkálkodik bennem, hiszen édesapám marokkói, édesanyám pedig magyar. F: A marokkói és a magyar népzenei vonal érthető szüleid révén, de hogyan találkoztál a török folklórral? gMM: Elsőéves voltam a zeneakadémián, amikor Sipos János török népzenekutató felhívta a figyelmemet egy Törökországban induló összművészeti versenyre. Támogatott és biztatott, hogy induljak rajta, aminek egyik feltétele volt, hogy beszéljem a nyelvet. Ének-zene kategóriában jelentkeztem, beválasztottak és kijutottam. Az egész út lényege számomra a török kultúrával és nyelvvel való intenzív találkozást és természetesen a mély barátságok születését jelentette. Több énekes és táncos előadás láttán annyira magával ragadott ez a világ, hogy már akkor éreztem, nekem itt dolgom van. F: Vissza is tértél 2009-ben Erasmus-ösztöndíj segítségével... gMM: Igen, a félévet az isztambuli Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi egyetem konzervatóriumának

Fidelio_1202.indd 62

etnomuzikológia szakán töltöttem el, ahol tanárom Mehil Duygulu volt. Az ő segítsége révén megismerkedtem Mercan Erzincannal és Erdal Erzincannal, akik beavattak az éneklés és a saz játékmód fortélyaiba. Zeneileg és emberileg sok élménnyel és tudással gazdagodtam ez alatt a kint töltött idő alatt. Ez a fél év számomra a felnőtté válást jelentette, hiszen mindent magamnak kellett megszervezni. F: Gyűjtőutakon is részt vettél. Melyek voltak a legmeghatározóbb élményeid? gMM: Elsőként Magyarországon és Erdélyben jártam a tanáraimmal. Kiemelkedő hely volt az út során Magyarszovát, ahol gyönyörű énekeket hallottam. Ez az út olyannyira meghatározó volt számomra, hogy diplomakoncertem témája a magyarszováti énekeshagyomány. A másik fontos állomás Trákiában volt. Megismerkedtem az Alevi népzenei irányzattal, melyben nagyon gazdag zeneiséggel dolgoznak. Ehhez különböző szertartások párosulnak, vagyis zenés-táncos események. F: Utolsó éves vagy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, emellett te magad is tanítasz. Mik a legfontosabb dolgok, amit egy tanárnak át kell adnia? gMM: A külső, belső szilárdság és az önazonosság érzésének meglelése a legnagyobb feladat egy énekes számára, amiben minden erőmmel szeretnék segítségükre lenni a tanítványaimnak. Az első és legfontosabb dolgom az énekesek személyiségét és hangját megismerni. E kettő szorosan összefügg, nincs egyik a másik nélkül. A lélek diktálja a dalt, a dal nyitja a lelket. keresztes szilvia

Az interjú bővebb, videóval is illusztrált változata a Fidelio.hu Folk rovatában olvasható.

1/20/12 7:33:22 PM


FÉLIDEJÉHEZ ÉRT a New York Café Bárzongorista Verseny Csemer István és Balogh Tamás visszalépett, így a harmadik forduló mezőnye az internetes szavazók segítsége nélkül alakult ki. Aki a helyszínen szeretné végigizgulni a verseny következő állomásait, siessen, mert jegyek csak korlátozott számban kaphatók! A második fordulóban tizenegy versenyző mérte össze tudását a világ legszebb kávéházában. A Roland V-Piano Grandon, vagyis a korlátlan lehetőségek zongoráján ezúttal is halhatatlan dallamok csendültek fel. A versenyzők saját musicalegyvelegekkel készültek, de volt kötelező rész is: a jól ismert és népszerű magyar dalok címeit papírcsíkokra írták fel, a versenyzők ezek közül húztak egyet közvetlenül a dal bemutatása előtt. A cédulák aztán visszakerültek a többi közé, így fordulhatott elő, hogy egy dal több, különböző felfogású előadásban is elhangozhatott. A zsűri a technikai tudásnál magasabbra értékelte a játékosságot, az érzelmességet és az előadás lebilincselő mivoltát. Szentpéteri Csilla különösen a lírai, romantikus és lobbanékony pillanatokat értékelte, Rakonczai Viktor pedig azt emelte ki, hogy a versenyzők a kötelező dalokba is bele tudták csempészni a saját személyiségüket. A döntést követően Nyári Károly, a zsűri elnöke megköszönte a New York Caféban összegyűlt közönségnek a jelenlétet és a szavazatokat. Mint mondta, a nagyszámú érdeklődő is bizonyítja, hogy a műfajnak van létjogosultsága a mai világban. A harmadik fordulóba továbbjutók névsora: Banyák József, Berki Artúr, Csikós József, Darvas Tamás, Mida Oszkár, ifj. Ökrös Ottó, Pintér Péter és Szűcs Gyula, valamint a második fordulót „túlélő” Almási Antal és Gallyas Lakatos Róbert. Az utolsó, március 31-i gálaestre heten maradnak, közülük kerül ki az, aki megnyeri a New York Café egymillió forint értékű, egy év alatt öt fellépésre szóló szerződését. A második és harmadik helyezettek nyereménye egy-egy nagy értékű utazás, a megmérettetés minden résztvevőjének pedig abban a kivételes szerencsében lehet része, hogy a Roland hangszergyárnak köszönhetően hazánkban az elsők között szólaltathatják meg a korlátlan lehetőségek zongorája címet elnyert Roland V-Piano Grandot. A New York Bárzongorista Verseny során összesen hat estén mérik össze a tudásukat a versenyzők. Az egyes fordulókat az érdeklődők személyesen is élvezhetik a világ legszebb kávéházának impozáns falai között. A vendégek maguk is hozzájárulhatnak egy-egy versenyző továbbjutásához, sőt a versenyt az interneten követők is szavazhatnak. A január 29-i estére már minden jegy elkelt, de a negyedik, február 12-i fordulóra még foglalhatók helyek a www.barzongorista.hu oldalon! (x)

Fidelio_1202.indd 63

1/20/12 7:33:28 PM


64

Jazz, világzENE – bontás 1. szERDa 18:30 piNcEszíNHáz benkó Dixieland band klub 21:00 buDapEsT Jazz club lakatos ablakos Dezső-ösztöndíjasok koncertje Km.: Balogh Roland, Fenyvesi Márton (gitár), Borbély Miklós (szaxofon), Pintér Péter (zongora) 21:00 kobuci klub Folkkocsma a Műhely zenekarral 2. csüTöRTök 19:30 FoNÓ poros klub 19:30 Müpa – bbNH lajkó Félix Km.: Falusi Mariann 20:00 kobuci klub cimbaliband 21:00 buDapEsT Jazz club Éles gábor Trio – lemezbemutató koncert Vendég: Fekete István (trombita), Lutz János (bőgő), Szabó Dávid (billentyűk) 3. pÉNTEk 19:00 vízRakTÉR cirkusz-ka 19:30 Müpa – bbNH Roby lakatos Ensemble 20:00 MaloM DEsigN kávÉzÓ chameleon Jazz band 21:00 buDapEsT Jazz club berki Tamás band 23:00 buDapEsT Jazz club Jam session: Fenyvesi Márton Trio Ingyenes

További programok: fidelio.hu/jazz

4. szoMbaT 20:00 ÓbuDai kulTuRális közpoNT Horváth kornél Extra 21:00 buDapEsT Jazz club alerant Jazz Est: borbély–Dresch Quartet 23:00 buDapEsT Jazz club Jam session: Egri János Trio Ingyenes 5. vasáRNap 19:00 bEM Mozi Four bones Quartet: impressziók Km.: Palya Bea (ének), Nagy János (zongora), Kovács „Tobzi” Tamás (ütőhangszerek) 6. HÉTFő 19:00 MaRczibáNyi TÉRi MűvElőDÉsi közpoNT

a calcutta Trió indiai zeneklubja 7. kEDD 20:00 kobuci klub Ferenczi györgy és a Rackajam 21:00 buDapEsT Jazz club gereben zita Quintet 8. szERDa 18:30 piNcEszíNHáz benkó Dixieland band klub

Fidelio_1202.indd 64

21:00 buDapEsT Jazz club sárik péter Trio 21:00 kobuci klub Folkkocsma a bivaly zenekarral 21:00 Müpa – zászlÓTÉR csemer boglárka Quartet Ingyenes

20:00 buDapEsT coNgREss & WoRlD

9. csüTöRTök 19:30 FoNÓ poros klub 20:00 kobuci klub Maszkura és a Tücsökraj

16. csüTöRTök 19:00 FoNÓ poros klub 20:00 buDapEsT coNgREss & WoRlD

10. pÉNTEk 20:00 FoNÓ Juhász gábor Trió 20:00 ÓbuDai kulTuRális közpoNT kaláka: csak az egészség meglegyen 21:00 buDapEsT Jazz club lakatos ágnes standard zone 23:00 buDapEsT Jazz club Jam session: párniczky Quartet 11. szoMbaT 11:00 Müpa – üvEgTEREM zenél a világ – a szaharán innen és túl 20:00 MaRczibáNyi TÉRi MűvElőDÉsi

TRaDE cENTER

yamato: gamushara 21:00 buDapEsT Jazz club Joshua Redman Trio 21:00 kobuci klub Folkkocsma a Műhely zenekarral

TRaDE cENTER

yamato: gamushara 21:00 buDapEsT Jazz club Jazzmozdony Km.: Mari Raducanu (ének), Gyárfás István (gitár), Sebastian Burneci (trombita), Horváth Balázs (bőgő), Baló István (dob) Ingyenes 17. pÉNTEk 19:00 ÓbuDai TáRsasköR bódy Magdi és barátai 20:00 buDapEsT coNgREss & WoRlD TRaDE cENTER

közpoNT

yamato: gamushara 21:00 buDapEsT Jazz club Nigel Hitchcock, cseke gábor Trio 23:00 buDapEsT Jazz club Jam session: gyárfás istván Trio Ingyenes

Háza

18. szoMbaT 17:00 E10 közössÉgi És kulTuRális

konzervnyitó akciócsoport Vendég: Segal Viktor mesterszakács 20:00 TRaFÓ koRTáRs MűvÉszETEk bin-Jip 21:00 buDapEsT Jazz club conexión salsa Fiesta 23:00 buDapEsT Jazz club Jam session: Tóth ilona csilla Quartet Ingyenes 12. vasáRNap 10:00 ÓbuDai kulTuRális közpoNT Maszkabál – gryllus vilmos 10:00 úJpEsTi iFJúsági spoRT- És szabaDiDőközpoNT

Három székláb – kaláka együttes 19:00 klEbElsbERg kulTúRkúRia Dalnokklub Vendég: Gyombolai Bálint és Pécsi Marcell 20:00 vigyázÓ sáNDoR MűvElőDÉsi Ház

Micheller Myrtill és együttese 13. HÉTFő 19:00 ÓbuDai kulTuRális közpoNT berecz andrás (ének- és mesemondó)

14. kEDD 21:00 buDapEsT Jazz club gayer Mátyás Trio 21:00 MiNi biszTRÓ Rakonczai imre: piano bar 15. szERDa 18:30 piNcEszíNHáz benkó Dixieland band klub 19:30 Müpa – FEszTivál szíNHáz Monamo és a Free style chamber orchestra

szíNTÉR

cirkusz-ka 17:00 TEMi FőváRosi MűvElőDÉsi Háza FMHáztáji vigadalom 19:00 HoNvÉD kulTuRális közpoNT „szving szerelem szulák” – szulák andrea és a stúdió11 Ensemble 19:30 Müpa – FEszTivál szíNHáz cimbalomversenyek kamarazenekarra Km.: Eclectic Strings, Lukács Miklós Quintet 20:00 buDapEsT coNgREss & WoRlD TRaDE cENTER

yamato: gamushara 21:00 buDapEsT Jazz club Fidelio Jazz Est: pataj Jazz Quintet 23:00 buDapEsT Jazz club Jam session: szakcsi lakatos Róbert Trio Ingyenes 19. vasáRNap 20:00 buDapEsT coNgREss & WoRlD TRaDE cENTER

yamato: gamushara 20. HÉTFő 20:00 kulTEa bohém klub Extra Vendég: Scott Robinson 21. kEDD 21:00 buDapEsT Jazz club Harcsa veronika Quartet

1/20/12 7:33:28 PM


bontás – jazz, VilágzeNe

23. csÜtörtök 19:30 FONó poros klub 21:00 budapest jazz club alerant jazz est: Fábián juli jazz riff 24. pÉNtek 19:30 MÜpa – FesztiVál szíNház herczku ágnes: tüzet viszek – lemezbemutató koncert Km.: Pál István „Szalonna”, Vizeli Balázs, Gombai Tamás (hegedű), Mester László „Pintyő”, Kelemen László (brácsa), Szabó „Bakter” Gergő (bőgő), Szabó Dániel, Ürmös Sándor (cimbalom), Dés András (kanna), Gera Attila (szaxofon) 20:00 FONó dresch Quartet 20:00 MÜpa – bbNh Magashegyi underground: ezer Nap – szimfonikus remix Km.: Talamba Ütőegyüttes (tagjai: Grünvald László, Kiss István, V. Nagy Tamás, Szitha Miklós, Zombor Leventető), Harmónia Garden Orchestra, Discantus énekegyüttes

21:00 budapest jazz club ávéd jános balance 23:00 budapest jazz club jam session: emilio trio

Ingyenes

25. szOMbat 11:00 MÜpa – ÜVegtereM zenél a világ – a szaharán innen és túl 14:00 Vigyázó sáNdOr MŰVelŐdÉsi ház

dobosok Farsangja 16:00 MarczibáNyi tÉri MŰVelŐdÉsi közpONt

zenei játszótér – interaktív jazzkoncert gyerekeknek Km.: Bacsó Kristóf (szaxofon), Dés András (ütőhangszerek), Szabó Dániel (zongora), Dés András (ütőhangszerek), Szandai Mátyás (bőgő) 19:30 MÜpa – bbNh charles lloyd sky trio 20:00 cOttON club Fool Moon klubkoncert 20:00 FONó erdélyi zenék klubja 20:00 MarczibáNyi tÉri MŰVelŐdÉsi közpONt

szokolay dongó balázs–bolya Mátyás: kindoflute – lemezbemutató koncert

20:00 óbudai társaskör a budapest ragtime band farsangi bálja 21:00 budapest jazz club budapest jazz Orchestra feat. charlie 23:00 budapest jazz club jam session: bacsó kristóf trio Ingyenes 26. VasárNap 19:00 budapest jazz club jávori Vilmos jazzdob tehetségkutató Verseny – döntő 27. hÉtFŐ 19:00 MOM kulturális közpONt budapest bár: hoppá! 19:30 NádOr tereM a jazz nagykövetei Km.: Elsa Valle (ének), Winand Gábor, Csepregi Gyula (ének, fuvola, szaxofon), Szakcsi Lakatos Béla (zongora)

további programok: fidelio.hu/jazz

22. szerda 21:00 budapest jazz club Micheller Myrtill & pintér tibor duo

65

29. szerda 21:00 budapest jazz club karosi júlia Quartet – lemezbemutató koncert Tagjai: Karosi Júlia (ének), Balázs Tamás (zongora), Horváth Balázs (bőgő), Varga Bendegúz (dob) Km.: Ávéd János (szaxofon)

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/jazz

Fidelio_1202.indd 65

1/20/12 7:33:44 PM


66

kiállítás – ajánló Natalia ll: Opus MagNuM – kOrlátOzás. territóriuM. MeghatárOzás.

Ernst Múzeum jan. 19.–márc. 18.

Erotika és terror, koponyák és virágszirmok. Natalia LL a konceptualizmus kelet-európai úttörője, az elsők között foglalkozik fogalmi művészettel. Festő, performer, fényképeket, rajzokat és videókat készít. Alkotásaival a létezés határainak, az intimitás terének problémáját kutatja. Műveinek mágikus atmoszférája van, egyedi, provokatív nyelvében a tömegkultúra, a mítoszok és a pornográfia ikonográfiája keveredik. Az Ernst Múzeum átfogó tárlata közel ötven műalkotását mutatja be a korai munkáktól a legfrissebb művekig.

thObias Fäldt, klara källströM, suráNyi Miklós – kirakat bOlygó

Trafó Galéria jan. 13.–febr. 26.

Három fiatal fotós – egy magyar, két svéd –, egyazon vizuális nyelv, médiumok között vándorló képek. Organikus és épített, ősi és modern találkozása a fotópapíron. A Trafó Galéria csoportos tárlatán egy vizuálisan rendkívül érzékeny, fiatal fotósnemzedék három feltörekvő tagja – a KK+TF néven évek óta együtt is dolgozó svéd Thobias Fäldt és Klara Källström, illetve a hozzájuk szemléletében igen közel álló magyar Surányi Miklós – mutatkozik be. Személyes hangú, lazán komponált képeiken színek, formák, helyzetek játékát kínálják.

leONardO a MOzibaN

Uránia Nemzeti Filmszínház febr. 16. 20:00

A 2011 legfontosabb londoni kiállításának tartott Leonardo-tárlat február közepén rendhagyó világkörüli turnéra indul. A londoni National Gallery Leonardo da Vinci: Festő a milánói udvarban című tárlata óriási sikert aratott a brit fővárosban. A kiállított műtárgyak sérülékenysége miatt azonban rendezői úgy döntöttek: utaztatás helyett filmen mutatják meg a nagyvilágnak a reneszánsz mester műveit. A kiállítás gazdag anyagát értő kommentárokkal ellátó, HD minőségű produkciót a magyar közönség egyszerre láthatja az Egyesült Államok, Japán, Mexikó, Ausztrália és Európa számos filmszínházának nézőivel.

Éhes szajha MOrOg i. És ii. – az Fkse új tagjaiNak kiállítása

jan. 10–26. és jan. 31.–febr. 16.

A legújabb FKSE-nemzedék első tárlata igazi műfaji és stíluskavalkádot ígér. Az FKSE immár öt évtizede segíti a fiatal magyar képzőművészek pályakezdését. A közel ötszáz főt tagjai között tudó progresszív szakmai szervezet évről évre bemutatkozó kiállítást szervez új tagjai számára, mely a közösségbe illeszkedésük, illetve csoporttá szerveződésük első lépcsőfokát is jelenti egyben. Idén huszonnégy fővel bővült a Stúdió. Éhes szajha morog című kiállításuk izgalmas, abszurd együttállásokat eredményezett.

Park Galéria dec. 8.– jún. 8.

Agancsnyi kukoricák fenyegető groteszkje, a génmanipuláció abszurditása. Fikció és valóság bizarr játéka. Csőre töltött veszélyek az agráriumban, agro art a plázában. A Molnár Ani Galéria 2007 őszétől rendez kortárs szobrászati és installációs kiállítássorozatot a Park Galériában. Az itt bemutatott művekkel a fővárosi műtermek rendszeres látogatóinál jóval szélesebb réteget tudnak megszólítani. Bukta Imre munkája sem kifejezetten a szakközönséget célozza meg, amikor figyelmét a génmódosítás veszélyeire fordítja. Bukta témafelvetése aktuális, húsba vágó kérdéseket fogalmaz meg a képzőművészet nyelvén.

Stúdió Galéria

bukta iMre: gM kukOrica

Fidelio_1202.indd 66

1/20/12 7:33:50 PM


portré – kiállítás

67

Furcsa terek, Furcsa karakterek

Fidelio_1202.indd 67

el magukról, de nyitva hagynak egy érzelmi csatornát, amelyen keresztül rájuk hangolódhatunk. Közben pedig tisztában kell lennünk azzal is, hogy a kiállítás anyaga alapos szelekció és tudatos szerkesztői munka eredményeképpen állt össze. Ebből a szempontból érdekes az, hogy miként kerül az anyag magasművészetként egyensúlyi helyzetbe. F: A tárlat címe Kirakat bolygó. Mit jelent számodra ez a kifejezés, és kurátorként mi volt a (kirakat)rendezési elved? Fá: Először hosszabb, verssorszerű címre gondoltunk, a kirakat később jött képbe. Annak is az angol display kifejezéssel pontosabban körülírható jelentése. A display nemcsak kirakatként fordítható, hanem minden olyan felületet is jelent, amin képek, jelek, információk jelennek meg. Ez az a kirakat – legyen bár monitor, telefonkijelző vagy fényreklám –, amivel manapság körülvesszük magunkat, és ami körülvesz minket. A bolygó szó pedig arra utal, hogy a kiállított fotók sokfelé készültek a világban és nehéz is pontosan lokalizálni a helyszíneket, én viszont úgy gondolom, hogy globálisan érthető helyzeteket mutatnak be. Nem kell a bolygó meghatározott helyén élnünk ahhoz, hogy dekódolni tudjuk őket. F: Egy éve vezeted a Trafó Galériát. Mik az eddigi tapasztalataid és mik a tervek az idei évre? Fá: Úgy érzem, ez alatt az egy év alatt sikerült egy kis profiligazítást végrehajtanom a galérián, és afféle játékos, humoros, jobbára a közép-európaiságra fókuszáló hellyé tenni, habár a mostani tárlat éppen kifelé kacsint ebből. Terveim között szerepel, hogy továbbra is legyenek olyan szólókiállítások, amelyeken szélesebb körben ismert, a helyüket már megtaláló alkotók kapnának nagyobb teret, mint amilyen legutóbb a Kis Varsó tárlata volt. Illetve ezentúl is tervezek olyan csoportos kiállításokat, amiken egyszerre mutatkozhatnak be nemzetközi és magyar alkotók. A jövőben szeretnék vendégkurátorokat is bevonni a galéria munkájába, májusban például Páldi Lívia kurál egy kiállítást lett partnerekkel. Legközelebb pedig Andreas Fogarasi Vasarely Go Home című tárlata lesz megtekinthető.

FeNyVesi árON

Fidelio: Nemrégiben azt mondtad egy interjúban, fontos, hogy kapcsolatokat teremts vagy meglévő kapcsolatokra világíts rá hazai és nemzetközi művészek között. A Kirakat bolygó című tárlaton kiállítók munkáiban mi a közös? Fenyvesi áron: Surányi Miklós képeit jó ideje ismerem, hiszen egymás mellett dolgoztunk a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület körül. Miklós főleg szokatlan kivágású, abszurd csendéleteket készít. Képzőművészeti blogoknak köszönhetően tudtuk, hogy a svéd fotóban is létezik egy hasonló vonal, Thobias Fäldt ráadásul több lista szerint is a világ top száz gyűjtésre ajánlott fiatal fotósa között van. De akárcsak Miklós, az északiak is mintha spontán, talált szituációkat fotóznának, keresik a különleges helyzeteket, furcsa tereket és karaktereket. Az itt kiállító művészeket a képalkotásról való hasonló gondolkozáson és a témabeli egyezésen túl az is összeköti, hogy mindhárman készítenek alkalmazott fotókat is. Arra gondoltam tehát, hogy ha már úgyis azzal foglalkozom, hogy kontextust próbálok találni a magyar művek számára, nézzük meg, hogy működnek a budapesti alkotó és a két svéd fotós munkái egy térben. S bár különböző formátumú, másképpen keretezett képeket állítottak ki, mégis megvalósul közöttük egy izgalmas párbeszédhelyzet. F: Úgy érzem, a képkészítés zsigeri gesztusa itt felülkerekedik a fotókiállítás klasszikus keretein, hiszen könyvekben és a falra vetítve is megjelennek a fényképek, továbbá versekkel, zenével is elegyednek. Fá: Nekem elsősorban fotókiállításként működik a tárlat, noha kétségtelen, hogy az egyre szélesebb körű elérés miatt a műfaj határai egyre tágabbá válnak. A fénykép lényege tulajdonképpen még mindig abban áll, hogy könnyen, nagy példányszámban eljut az emberekhez. A fotóról való gondolkodást pedig alakíthatják például az itt kiállított fotókönyvek is. A svédeknek saját könyvkiadójuk van és elképesztő minőségű albumokat hoznak létre, amelyek tulajdonképpen önmagukban, önálló kiállításokként is működnek. A fotó tehát terjed és nemcsak a tárgyiasulás felé, hanem az intermedialitás irányába is. Mostanában fényképezőképekkel írnak naplókat az emberek, amit aztán közzé is tesznek a különböző megosztó oldalakon. F: Talán a kiállítótérben is hasonló történik. Mintha – falakra és a könyvekbe írt – mikroblogbejegyzéseket olvasnánk. Fá: Igen. Végtelenül személyes, közvetlen, lírai hangnemben szólnak a képek, még akkor is, amikor teljesen hétköznapi helyzeteket mutatnak be. Keveset árulnak

fotó: Antonio Riccio

Fenyvesi Áron több mint egy éve vezeti a Trafó Galériát, ami – ahogy ő mondja – produceri és logisztikai feladatokkal is együtt jár. A műgyűjtéstől a műtárgyszállításig minden érdekli, ami kortárs képzőművészet. A Trafó legújabb, Kirakat bolygó című kiállításáról beszélgettünk vele.

Vass Norbert

1/20/12 7:33:51 PM


további programok: fidelio.hu/kiallitas

68

kiállítás – bontás budapest 2b galéria az ember mértéke – az Orfeo csoport kiállítása jan. 9.–febr.9. aquincumi Múzeum „Van új a föld alatt...” – Válogatás a 2010. év legszebb budapesti ásatási leleteiből 2011. ápr. 15.–márc. 25. aranytíz kultúrház derű és nyugalom – réti ágnes kiállítása febr. 1.–febr. 29. a nota translucida metamorfózisa – pelbárt jenő festő- és grafikusművész kiállítása febr. 4.–febr. 29. bagolyvár Étterem csill szabo festőművész kiállítása 2011. nov. 22.–márc. 31. bajor gizi színészmúzeum básti–csákányi: két név – négy színész 2011. okt. 1.–márc. 18. 20 éves a kolibri színház 2011. okt. 8.–márc. 11. ki látta bajor gizit? – MOMe Média design Ma i. kiállítása jan. 19.–febr. 26. békásmegyeri közösségi ház Magyar népi ékszerek – a Néprajzi Múzeum kiállítása jan. 16.–febr. 9. Érinthető és megérintő képek – balvinszky Orsolya és sánta balázs kiállítása febr. 22.–márc. 9. budapest congress & World trade center pilobolus presents: shadowland febr. 28.–márc. 4. budapest kiállítóterem gink judit emlékkiállítás jan. 19.–febr. 19.

Fidelio_1202.indd 68

budapesti Művelődési központ XXVii. Vizuális Művészeti hónap: grafika, kisplasztika, szobrászat pályázat kiállítása febr. 2.–febr. 28. budapesti történeti Múzeum 100 éves az eötvös collegium 2011. okt. 26.–márc. 30. lustrum. százéves az eötvös collegium Ménesi úti palotája 2011. okt. 27.–márc. 10. empire és biedermeier bútorművészet Magyarországon 2011. dec. 16.–ápr. 1. erdős renée ház – Muzeális gyűjtemény és kiállítóterem a rákosmenti képző- és iparművészek kiállítása a Magyar kultúra Napja tiszteletére jan. 22.–febr. 19. Ünnepeink i. febr. 25.–márc. 18. erlin klub galéria barát Fábián szobrászművész kiáll. jan. 18.–febr. 14. ernst Múzeum Opus Magnum – Natalia ll életműkiállítása jan. 19.–márc. 18. Faur zsófi – ráday galéria hugyecsek balázs: daraberdő jan. 10.–febr. 6. Fővárosi képtár – kiscelli Múzeum lX – jovián györgy Munkácsy-díjas festőművész kiállítása 2011. dec. 15.–febr. 15. Fuga budapesti Építészeti központ elsöprő jan. 12.–febr. 12. godot galéria antiglamúr jan. 12.–febr. 11. hagyományok háza Velünk élő Népművészet Mesterei: Verseghy Ferenc fazekas febr. 21.–márc. 24.

hopp Ferenc kelet-ázsiai Művészeti Múzeum a hajnalpír országa – koreai művészet a 18–19. században 2011. jún. 21.–szept. 1. iparművészeti Múzeum elsüllyedt hajók kincsei – kínai porcelánok bácsi Magda gyűjteményéből 2011. dec. 23.–febr. 15. „hová vezetnek a szálak” – polgár rózsa kossuth-díjas kárpitművész életmű-kiállítása jan. 13—febr. 19. jászi galéria karácsonyi kiállítás 2011. dec. 6.–2012. febr. 7. jókai klub bőrművek – szalma ágnes iparművész kiállítása febr. 15. – ? kassák Múzeum az avantgárd magángyűjteményekben ii. jan. 28.–ápr. 15. klauzál gábor budafok-tétényi Művelődési központ Nemzetközi ásványbörze bemutató és vásár febr. 4.–febr. 5. Vasútmodell-kiállítás febr. 10.–febr. 12. sarkadi petra szobrászművész kiáll. febr. 16.–márc. 19. Ég és Föld között – győri judit grafikusművész kiállítása jan. 12.–febr. 13. klebelsberg kultúrkúria karnevál Velencében – galla ágnes fotókiállítása jan. 27.–febr. 19. a teljesség felé – katona katalin Ferenczy Noémi-díjas ötvösművész életmű-kiállítása jan. 30.–febr. 20.

1/20/12 7:33:52 PM


bontás – kiállítás

Fidelio_1202.indd 69

rita ackermann nov. 18.–2012. márc. 18. Magyar kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (kultea) zórád 100 – zórád ernő-életmű-kiáll. 2011. dec. 4.–márc. 18. csárdás, polka, zepperli 2011. dec. 4.–ápr. 29. Magyar Nemzeti galéria Ferenczy károly (1862–1917) gyűjteményes kiállítása 2011. nov. 30.–2012. máj. 27. rippl-rónai józsef – grafikák gyűjtők kezéből 2011. okt. 26.–2012. szept. 23. Magyar Nemzeti Múzeum számomra nincs más választás – raoul Wallenberg 1912–2012 jan.17.–febr.12. Magyar Népi iparművészeti Múzeum időszaki kiállítóterme a zalaegerszegi gébárti kézművesek háza közösségvezetőinek kiáll. jan. 24.–márc. 2. Magyar Népi iparművészeti Múzeum kiállítóterme 20 éves a dr. kresz Mária alapítvány Fazekas központja jan. 11.–febr. 11. Marczibányi téri Művelődési központ turku tallin – európa kulturális Fővárosai 2011. – csoportos fotókiállítás febr. 3.–febr. 19.

délkelet-ázsia – Válogatás Nagy józsef képeslap-gyűjteményéből febr. 20.–márc. 4. Mélycsarnok, a Műcsarnok projektgalériája laza optimizmus – seres szilvia videoinstallációja jan. 12.–febr. 12. Molnár-c. pál Műterem és lakásmúzeum jó a kávé jan. 11.–márc. 11. Műcsarnok New york, Versailles, budapest – bernar Venet kiállítása jan. 26.–márc. 25. Nagy balogh jános kiállítóterem Muszély ágoston kiállítása 2011. nov. 10.–febr. 4. Néprajzi Múzeum Nők, szőnyegek, háziipar 2011. jún. 24.–aug. 26. amazónia. utak az indiánokhoz 2011. júl. 15.–ápr. 8. erdélyi templomok 2011. szept. 17.–márc. 18. Országos idegennyelvű könyvtár az 5kor képzőművész csoport festménykiállítása febr. 8.–márc. 2. liszt Ferenc az éremművészetben – kiállítás liszt emlékére készült érmékből, plakettekből jan. 25.–febr. 17.

további programok: fidelio.hu/kiallitas

téli tárlat – a budai képzőművészeti egyesület kiállítása jan. 30.–febr. 19. erdély – thaler tamás fotókiállítása febr. 21.–márc. 11. Négynegyed – gesztelyi Nagy zsuzsa, góra Orsolya, halmi-horváth istván festőművészek és somogyi emese szobrászművész kiáll. febr. 22.–márc. 11. kOgart galéria structus – bács emese festőművész kiállítása jan. 6.–febr. 3. kOgart ház Feldolgozás alatt. grafikák a csernus-hagyatékból jan. 12.–febr. 26. james ensor (1860–1949). Válogatás a kbc bank művészeti gyűjteményéből jan. 12.–febr. 26. közlekedési Múzeum a magyar unitas-tátra 2011. dec. 10.–febr. 29. szocializmus játékszerei 2011. dec. 8.–febr. 29. liszt Ferenc emlékmúzeum liszt és budapest 2011. márc. 18.–márc. 21. ludwig Múzeum yona Friedman: a nemépítés gyakorlata (architecture without building) okt. 29.–2012. február. 5.

69

1/20/12 7:33:52 PM


kiállítás – bontás Országos széchényi könyvtár Vállalkozás, kultúra, polgárosodás – heckenast gusztáv-emlékkiállítás 2011. nov. 18.–márc. 30. park galéria (MOM park) gM kukorica – bukta imre kiállítása 2011. dec. 8.–jún. 8. platán galéria bartek Materka első magyarországi bemutatkozása febr. 2.–márc. 16. rákoscsabai közösségi ház – csaba ház Vitárius Nikoletta és lencsés andrea grafikusművészek kiállítása febr. 3.–febr. 24. rákoshegyi közösség ház boza erzsébet festőművész kiáll. febr. 4.–? raM colosseum Mester és tanítványai – kass jános kiállítása jan. 12.–febr. 12. san Marco galéria illényi tamara festőművész kiáll. febr. 13.–febr. 25. stúdió galéria – Fiatal képzőművészek stúdiója Éhes szajha morog ii. – az Fkse új tagjainak kiállítása jan. 31.–febr. 16. szatyor bár és galéria Filter – szigeti csongor videomunkája jan. 1.–febr. 29.

Fidelio_1202.indd 70

szépművészeti Múzeum hollán ernő: a fa útja 2011. nov. 29.–febr. 5. el grecótól rippl-rónaiig – Nemes Marcell, a mecénás műgyűjtő 2011. okt. 25.–febr. 19. trafó kortárs Művészetek háza kirakat bolygó jan. 13.–febr. 26.

Klara Källström: A Blackdrop Island-sorozatból

további programok: fidelio.hu/kiallitas

70

újpesti ifjúsági sport- és szabadidőközpont húros annamária díszlet- és jelmeztervező kiállítása febr. 6.–febr. 19. természet csodái – kiállítás és vásár febr. 22.–febr. 26. VaM art & design galéria illusztrált Mexikó. könyvek, újságok és plakátok, 1920–1950 2011. nov. 28.–febr. 29.

Városház galéria Fény-Folt – huber tibor grafikusművész kiállítása jan. 2.–febr. 10. Videospace budapest retrospektív jan. 17.–febr. 29. Vigyázó sándor Művelődési ház gerzson pál Munkácsy-díjas festőművész kiállítása jan. 21.–febr. 22. Vízivárosi galéria Folytatás – korniss péter fotográfus kiállítása jan. 27.–febr. 25. három művész: erőss istván, gergely Nóra, Wechter ákos – festmények, objektek febr. 10.–márc. 9. zenetörténeti Múzeum liszt és a társművészetek – emlékkiállítás liszt Ferenc születésének 200. évfordulójára 2011. okt. 1.–aug. 26. szeNteNdre szentendrei képtár kilenc évtized a művészet vonzásában – pirk jánosné remsey ágnes (1915–2010) és a remseyek 2011. dec. 8.–febr. 26.

1/20/12 7:33:55 PM


A bizalom KOCKÁZATA Párkapcsolatainkban, a munkával összefüggő társas viszonyokban és társadalmi, politikai téren is egymásnak kiszolgáltatott „foglyok” vagyunk. Bizalmat szavazunk bizonyos személyeknek, csoportoknak, kezükbe tesszük a sorsunkat, kiszolgáltatjuk magunkat nekik – és reménykedünk, hogy nem árulnak el bennünket. S ha azt kell látnunk, hogy visszaéltek a bizalmunkkal, akkor sok esetben – bármilyen meglepő – úgy döntünk, hogy nem, ezt inkább mégsem kell meglátnunk. Egyszerűen nem vagyunk hajlandók észrevenni! Közismert, hogy azok, akiket súlyos lelki megrázkódtatás ért, gyakran képtelenek visszaemlékezni a traumatikus eseményre. De mintha nem lenne véletlenszerű, hogy kit ér utol az efféle emlékezetkiesés. A szexuális bántalmazás áldozatai közül sokkal nagyobb mértékben jellemző az emlékezetkiesés azokra, akiket családtagjuk részéről ért támadás, mint akikkel szemben egy idegen követte el a tettet. Érthető: ha egy idegen részéről ér valakit sérelem, könnyen megteheti, hogy elkerül vele mindenféle további kapcsolatot – de mit tegyünk egy családtaggal? Ha érzelmileg és egzisztenciálisan függünk valakitől, veszteséget jelentene, ha kivetnénk az életünkből, ezért inkább nem is veszünk tudomást arról, hogy ártott nekünk. Nem véletlen az sem, hogy sokszor a férj vagy a feleség az utolsó, aki megtudja, hogy párja megcsalja. Ez a hazugságra való vakság jelensége: az ember egyszerűen nem érzékeli a jeleket, amelyekből azt a következtetést kellene levonnia, hogy egy számára nagyon fontos személy viszszaélt a bizalmával, elárulta őt. Az igazságért túl nagy árat kellene fizetni – jobb nem észrevenni a dolgokat… Az elszánt – és a külső szemlélő számára teljesen abszurd – bizalom talán legkülönösebb példája a Stockholm-szindróma. 1973-ban Stockholmban két fegyveres bűnöző megtámadott egy bankot és négy embert napokig fogva tartott. A túszok meggyőzték magukat, hogy fogvatartóik igen rendes emberek, akikben megbízhatnak; kiszabadulásuk után gyűjtést is rendeztek a bűnözők jogi védelmének finanszírozására. Ez észvesztőnek tűnik, ám a lélektani logika világos: a túszok számára sokkal jobb érzés azt hinni, hogy alapvetően rendes emberektől függ az életük, mint ha arra gondolnának, hogy elvetemült embereknek vannak kiszolgáltatva. Nincs szükség persze ilyen szélsőséges függőségi viszonyra ahhoz, hogy ne akarjuk visszavonni a bizalmunkat, ha egyszer már „odaítéltük”. Egyszerűen „futunk a pénzünk után”. Ha már túl sokszor kiálltunk valaki mellett, ha sokak előtt demonstráltuk, hogy bízunk

benne, nagyon kínos visszakozni. Ezzel ugyanis elismernénk, hogy tévedtünk, hagytuk rászedni magunkat. S ezt nemcsak mások előtt kellemetlen elismerni, hanem önmagunk előtt is. Ha emberi kapcsolatainkban vagy közéleti kiállásunkban a másik fél megszegi az egyezséget és megcsal, elárul minket, ez nemcsak azért fáj, mert elmarad az együttműködéstől remélt eredmény. Legalább ennyire rossz, hogy rájövünk, baleknak néztek minket – és igazuk is volt. Velünk ezt is meg lehetett csinálni… A helyzeten az sem javít sokat, ha kiderül, hogy az, akiben bíztunk, nem álnokságból viselkedett másképpen, mint ahogyan reméltük, hanem egyszerűen csak félreismertük őt. Ekkor ugyanis önmagunkban is csalódunk egy kicsit: megbuktunk emberismeretből. A bizalom csökkenésével pedig az önbizalom is csökken... Ám az ember mégsem hajlandó a végtelenségig nem észrevenni vagy átértelmezni a tényeket, csak azért, hogy minden maradhasson a régiben. A személyközi kapcsolatokban és a közéletben egyaránt, ha lassan is, de rászánják magukat, hogy visszavonják a bizalmukat attól, akiben csalódtak. Veszteségekkel, megtépázva, de kivonulnak azokból a kapcsolatokból, amelyekben visszaéltek együttműködési hajlandóságukkal. Azután persze egy újabb kapcsolatban, egy újabb partnerrel ismét megkísérlik az együttműködést. És újra kiszolgáltatják magukat, valami jobbnak a reményében. Mert az ember nagysága többek között abban rejlik, hogy képes vállalni a kockázatot. (Részletek Mannhardt András pszichológus cikkéből, amely a Mindennapi Pszichológia legújabb számában olvasható)

A magazint keresse az újságárusoknál, rendelje meg weboldalunkon: www.mipszi.hu

Fidelio_1202.indd 71

1/20/12 7:33:56 PM


72

gyerek – ajánló FideliO MatiNÉ: MiNdeN egÉr szereti a sajtOt

február 12. 10:30 Budapest Bábszínház

A Rómeó és Júlia alaptörténet, olyannyira, hogy a viszálykodó családok gyermekeinek egymásra találása egerekkel is megeshet. Egéréknél Rómeót Somának, Júliát pedig Fruzsinának hívják, és szeretik egymást – óvodás módon. Együtt falatozgatják a finom sajtdarabokat, hintáznak a játszóteret varázslatosan beezüstöző holdfényben. A boldogságot csak az árnyékolja be, hogy Soma és családja szürke, míg Fruzsiék fehérek. Az előadást már négyéveseknek is ajánlják, akik megtanulhatják, nem a bunda színe a fontos, hanem az, amiben megegyeznek: hogy a sajtot egyformán a szeretik.

piNOkkió

február 11., 25. 11:00 Müpa, Üvegterem

Zenél a világ! A Hang-szer-szám sorozat főszereplői a zene „szerszámai” – a hangszerek. Velük ismerkedhetnek meg a hallgatók autentikus élőzene által, az azt megszólaltató szakértő muzsikusok segítségével. Ebben a félévben különböző földrészek népi eredetű zenéjével és ritkán látható hangszereivel találkozhatnak a gyerekek. Az Észak- és Nyugat-Afrika zenéit bemutató délelőttökön előkerül az egzotikus nevű djembe, kora, balafon, guembri, karkabat, ud, derbuka és bendir, hogy Gerzson János, Fehér Károly, valamint szenegáli, guineai, marokkói zenészek jóvoltából ismerhessék meg őket a hat-tizenkét évesek.

fotó: Dusa Gábor Müpa, Fesztivál Színház

Klasszikus mese a Budapest Táncszínház előadásában. Geppetto mester ügyes kézzel egy kis fabábut készít a háza előtt talált tuskóból. Benne látja fiát, akire mindig is vágyott, de soha nem adatott meg neki. A kis bábu életre kel, s Gepetto még a köpönyegét is eladja, hogy a kíváncsi rosszcsont iskolába járhasson. Pinokkió naivitását azonban sokan kihasználják, akik miatt ő rossz útra téved. Hihetetlen kalandokba keveredik, mialatt atyja kétségbeesetten keresi, ám egy Jótündér minden lépését vigyázza. Az elképesztő utazás végén visszatér, hogy gondját viselje édesapjának.

február 8. 15:00, 22. 10:30, 15:00

aMi a szíVedet NyOMja

február 9. 10:30 Nemzeti Táncszínház

A Duna Táncműhely előadása az azonos címen megjelent, kortárs svéd gyermekverseket tartalmazó, mára klasszikussá vált antológia alapján született. A táncképekben – akárcsak a kötet verseiben – megjelennek a játék, a barátság, a szerelem, az álmok, a félelmek, illetve a felnőtt-gyerek kapcsolatok témái. Az előadás a kamaszok mindennapjait idézi meg – amely során mintegy a felnőtté válás küszöbére érkeznek, bár attól még mindig nagyon távol maradnak. Nem konkrét történetet mesélnek el, hanem a kortárs néptánc eszközeivel elevenítenek meg egy álomszerű világot.

február 25. 15:00 Stúdió K

Élő zenés mesejáték bábokkal, árnyakkal nyolc–tizenöt éveseknek, Marc Chagall képeinek ihletéséből. Merre induljon el Boldizsár, a nyughatatlan? Vajon megtalálja-e a Holdat, ahol régen látott anyja lakik? Legalább is a Nagypapa, aki éjjel-nappal a tetőn ücsörög, ezt állítja. Csakhogy idegen városokon keresztül vezet oda az út. Előbb a veszedelmes szalmaboglya, azután egy tátott szájú kút, elveszejtő láp közepén sok-sok lidérc lakik, folyó felett hídpénzt szednek, mögötte a nagyváros! A Hold bizony a város tornyán fészkel, mint egy fényes nagy madár, onnan indul útra, fel a magas égbe, s a magasból, ki tudja… vissza a hajnalba.

grafika: Lázár Eszter

preMier

a szaharáN iNNeN És túl

szaMár a hegy tetejÉN

Fidelio_1202.indd 72

1/20/12 7:33:58 PM


FESZTIVÁL PLUSSZ Lélegzetvételnyi szünethez jutnak csupán a cirkusz szerelmesei februárban. Alig ér véget a 9. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál, máris műsoron a FESZTIVÁL PLUSSZ a Fővárosi Nagycirkuszban. A Fesztivál Plussz látványos nemzetközi műsorral örvendezteti meg azokat, akik lemaradtak a Nemzetközi Cirkuszfesztiválról. A közönség nevethet bohóctréfákon, izgulhat az akrobaták mutatványain, ámulhat a zsonglőrök gyorsaságán.

A FESZTIVÁL PLUSSZ című előadás február 11-től március 11-ig látható a Fővárosi Nagycirkuszban. Bővebb információ és jegyvásárlás a www.fnc.hu honlapon.

Fidelio_1202.indd 73

1/20/12 7:34:15 PM


74

helyszínek Budaörs Budaörsi Játékszín Szabadság u. 26., (23) 414-461, www.budaorsijatekszin.hu Budapest 2B Galéria IX., Ráday u. 47., (1) 215-4899, www.pipacs.hu/2b aquincumi Múzeum III., Szentendrei út 139., (1) 430-1081, www.aquincum.hu aranytíz kultúrház V., Arany János u. 10., (1) 354-3400, www.aranytiz.hu arnold Gym III., Szépvölgyi út 15., (1) 250-4259, www.arnoldgym.hu Bagolyvár Étterem XIV., Állatkerti út 2., (1) 468-3110, www.bagolyvar.com/index. php?lang=hu&mid=6 Bajor Gizi színészmúzeum XII., Stromfeld Aurél u. 16., (1) 356-4294, www. oszmi.hu Bárka színház VIII., Üllői út 82., (1) 303-6505, www.barka.hu Bartók emlékház II., Csalán u. 29., (1) 394-2100, www.bartokmuseum.hu Békásmegyeri közösségi ház III., Csobánka tér 5., (1) 243-2432, www. kulturkozpont.hu Belvárosi színház VII., Károly krt. 3/a., (1) 266-7130, www.belvarosiszinhaz.hu Bethlen téri színház VII., Bethlen Gábor tér 3., (1) 342-7163, www.cedt.hu BFz székház III., Selmeczi u. 14–16., (1) 388-6538, www.bfz.hu Budapest Bábszínház VI., Andrássy út 69., (1) 342-2702, www.budapestbabszinhaz.hu Budapest Congress & World trade Center XI., Jagelló út 1–3., (1) 372 5400, www.bcc.hu Budapest Jazz Club VIII., Múzeum utca 7., (1) 267-2610, www.bjc.hu Budapest kiállítóterem V., Szabad sajtó u. 5., (1) 388-6771, www. budapestgaleria.hu Budapesti kamara – ericsson stúdió VII., Asbóth u. 20., (1) 351-6812, www. budapestikamaraszinhaz.hu Budapesti kamara – shure stúdió VII., Asbóth u. 22., (1) 351-6812, www. budapestikamaraszinhaz.hu Budapesti kamara – tivoli VI., Nagymező u. 8., (1) 351-6812, www. budapestikamaraszinhaz.hu Budapesti Művelődési központ XI., Etele út 55., (1) 371-2760, www.bmknet.hu Budapesti Operettszínház VI., Nagymező u. 17., (1) 353-2172, www. operett.hu Budapesti történeti Múzeum I., Szent György tér 2., (1) 487-8800, www.btm.hu Centrál színház VI., Révay u. 18., (1) 301-2060, www.centralszinhaz.hu Columbus-hajó V., Vigadó tér 4. sz. kikötő, (1) 266-9013, www.columbuspub.hu Cotton Club VI., Jókai u. 26., (1) 354-0886, info@cottonclub.hu Csekovszky Árpád Művelődési ház XVII., Hősök tere 9., (1)256-0267, www. csekohaz.hu

Fidelio_1202.indd 74

Csillaghegyi közösségi ház III., Mátyás király út 11–15., (1) 240-0752, www. kulturkozpont.hu duna palota V., Zrínyi u. 5., (1) 235-5500, www.bm.hu/dunapalota e10 közösségi és kulturális színtér VI., Eötvös u. 10., (1) 322-2886, www. eotvos10.hu elte pedagógiai és pszichológiai kar VII., Kazinczy u. 23–27., (1) 461-4500, www.ppk.elte.hu erdős renée ház – Muzeális Gyűjtemény és kiállítóterem XVII., Báthory utca 31., (1) 258-4693 erlin klub Galéria IX., Ráday utca 49., (1) 216-5280, www.erlin.hu Fabula Bábszínház V., Petőfi Sándor utca 6. félemelet, (1) 333-6299, www. fabula.hu Faur zsófi – ráday Galéria XI., Bartók Béla út 25., (1) 209-3635, www.radaygaleria.hu Festetics-palota VIII., Pollack Mihály tér 3., (1) 266-3101, www.festeticspalota.hu Fészek Művészklub VII., Kertész u. 36., (1) 342-6549, www.feszek-muveszklub.hu Fogasház VII., Akácfa u. 51., (30) 500-3749, www.fogashaz.hu Fonó XI., Sztregova u. 3., (1) 206-5300, www.fono.hu Fővárosi képtár – kiscelli Múzeum III., Kiscelli út 108., (1) 250-0304, www. btmfk.iif.hu Fuga Budapesti Építészeti központ V., Petőfi Sándor u. 5., (1) 266-0837, www. fuga.org.hu Garden café & lounge XII., Szamos u. 2/b., (1) 225-1259, www.gardencafe.hu Godot Galéria XI., Bartók Béla út 11., (1) 322-5272, www.godot.hu/galeria.htm Gózon Gyula kamaraszínház XVII., XV. u. 23., (1) 253-0380, www.gozon.hu Gödör klub – erzsébet téri kulturális központ és park V., Erzsébet tér, (20) 201-3868, www.godorklub.hu hagyományok háza I., Corvin tér 8., (1) 225-6049, www.hagyomanyokhaza.hu hold utcai református templom V., Hold u. 18–20. honvéd kulturális központ XIV., Stefánia út 34–36., (1) 273-4128, www. stefania.hu hopp Ferenc kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum VI., Andrássy út 103., (1) 322-8476, www.hoppmuzeum.hu hubay Jenő zeneterem I., Bem rakpart 11., (1) 457-8080, www.hubayzeneterem.hu IBs színpad II., Tárogató u. 2–4., (1) 391-2525, www.ibs-b.hu Impró VI., Ó u. 4., (70) 948-0332, momentantarsulat.hu Jászi Galéria V., Irányi u. 12., (1) 267-3380, http://jaszigaleria.hu Jedermann kávézó IX., Ráday u. 58., (30) 406-3617, jedermannkavezo. blogspot.com

Jókai klub XII., Hollós út 5., (1) 395-8284, www.jokaiklub.hu József attila színház XIII., Váci út 63., (1) 270-7514, www.jozsefattilaszinhaz.hu karinthy színház XI., Bartók Béla út 130., (1) 203-8994, www.karinthyszinhaz.hu kassák Múzeum III., Fő tér 1., (1) 368-7021 katona József színház V., Petőfi Sándor u. 6., (1) 318-3725, www. katonajozsefszinhaz.hu katona József kamra V., Ferenciek tere 4., (1) 318-2487, www. katonajozsefszinhaz.hu kispesti Munkásotthon Művelődési ház XIX., Teleki u. 50., (1) 282-9826, www. kmo.kispest.hu klauzál Gábor Budafok-tétényi Művelődési központ XXII., Nagytétényi út 31−33., (1) 226-0559, www.klauzalhaz.hu klebelsberg kultúrkúria II., Templom u. 2−10., (1) 392-0860, www.kulturkuria.hu kobuci klub VII., Dohány u. 7., (1) 351-8406, www.kobuci.hu kOGart ház VI., Andrássy út 112., (1) 354-3839, www.kogart.hu kolibri Fészek VI., Andrássy út 74., (1) 332-3720, www.kolibriszinhaz.hu kolibri Gyermek- és Ifjúsági színház VI., Jókai tér 10., (1) 311-0870, www. kolibriszinhaz.hu kolibri pince és teázó VI., Andrássy út 77., (1) 351-3348, www.kolibriteazo.hu koMa Bázis XV., Ady Endre u. 31–33., (30) 329-0992 közlekedési Múzeum XIV., Városligeti körút 11., (1) 273-3840, www.km.iif.hu liszt Ferenc emlékmúzeum VI., Vörösmarty u. 35., (1) 3427-320, www. lisztmuseum.hu ludwig Múzeum IX., Komor Marcell u. 1., (1) 555-3444, www.ludwigmuseum.hu Madách színház VII., Erzsébet krt. 31–33., (1) 478-2000, www. madachszinhaz.hu Magyar Állami Operaház VI., Andrássy út 22., (1) 353-0170, www.opera.hu Magyar kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (kultea) III., Korona tér 1., (1) 212-1245, www. mkvm.hu Magyar nemzeti Galéria I., Szent György tér 2., (1) 356-0049, www.mng.hu Magyar nemzeti Múzeum VIII., Múzeum krt. 14−16., (1) 338-2122, www. hnm.hu Magyar népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítóterme I., Szilágyi Dezső tér 6. Magyar népi Iparművészeti Múzeum kiállítóterme I., Fő u. 6. Magyar színház VII., Hevesi Sándor tér 4., (1) 322-0014, www.magyarszinhaz.hu Maladype Bázis VIII., Mikszáth tér 2., (70) 326-8108, www.maladype.hu Malom design kávézó IX., Soroksári út 48., (1) 323-1728, www.valkft.hu/ malomkavezo

1/20/12 7:34:16 PM


helyszínek Marczibányi téri Művelődési központ II., Marczibányi tér 5/a., (1) 212-2820 , www.marczi.hu MÁV szimfonikus zenekar próbaterme VIII., Múzeum u. 11., (1) 338-2664, www.mavzenekar.hu Menta terasz II., Margit krt. 14., (1) 336-1250, www.mentaterasz.hu Millenáris II., Fény u. 20–22., (1) 336-4000, www.millenaris.hu Mini Bisztró I., Pauler u. 6., (1) 225-3794 Molnár-C. pál Műterem és lakásmúzeum XI., Ménesi út 65., (1) 385-3637, www.mcpmuzeum.hu MOM kulturális központ XII., Csörsz u. 18., (1) 319-9854, www.csorsz.hu Mr 6-os stúdió VIII., Bródy S. u. 5−7., (1) 328-7000, www.radio.hu Mta zenetudományi Intézet I., Táncsics Mihály u. 7., (1) 214-6770, www. zti.hu Mu színház XI., Kőrösy J. u. 17., (1) 466-4627, www.mu.hu Műcsarnok XIV., Hősök tere, (1) 460-7000, www.mucsarnok.hu Művészetek palotája IX., Komor Marcell u. 1., (1) 555-3000, www.mupa.hu nádor terem XIV., Ajtósi Dürer sor 39., (1) 344-7072 nagy Balogh János kiállítóterem XIX., Ady Endre utca 57., (1) 280-5706 nemzeti színház IX., Bajor Gizi park 1., (1) 476-6800, www.nemzetiszinhaz.hu nemzeti táncszínház I., Színház u. 1−3., (1) 201-4407, www.nemzetitancszinhaz.hu néprajzi Múzeum V., Kossuth Lajos tér 12., (1) 473-2400 , www.neprajz.hu óbudai kulturális központ III., San Marco u. 81., (1) 388-7370, www. kulturkozpont.hu óbudai társaskör III., Kiskorona u. 7., (1) 250-0288, www.obudaitarsaskor.hu ódry színpad VIII., Vas u. 2/c., (1) 318-8111, www.szfe.hu Olasz kultúrintézet VIII., Bródy S. u. 8., (1) 483-2040, www.iicbudapest.esteri.it Orfeum VII., Erzsébet krt. 43–49., (30) 948-6448, www.orfeumclub.hu Országos Idegennyelvű könyvtár V., Molnár u. 11., (1) 318-3688, www.oik.hu Országos széchényi könyvtár I., Budavári Palota, (1) 224-3700, www. oszk.hu örkény színház VII., Madách tér 6., (1) 267-3775, ww.orkenyszinhaz.hu őrmezei közösségi ház XI., Cirmos u. 8., (1) 310-0644, okhaz.hu papp lászló Budapest sportaréna XIV., Stefánia út 2., (1) 422-2600, www. budapestarena.hu park Galéria (MOM Park) XII., Alkotás út 53., (1) 487-5500 pesterzsébeti Csili Művelődési központ XX., Nagy Győri István u. 4−6., (1) 283-0229, www.csili.hu pesti színház V., Váci u. 9., (1) 266-5557, www.vigszinhaz.hu

Fidelio_1202.indd 75

pinceszínház IX., Török Pál u. 3., (1) 218-0116, www.pinceszinhaz.hu r16 pódium VI., Révay u. 16., (1) 311-9214, www.r16podium.com radnóti színház VI., Nagymező u. 11., (1) 322-1071, www.radnotiszinhaz.hu rákoscsabai közösségi ház – Csaba ház XVII., Péceli út 222., (1) 256-9526 rákoshegyi Bartók zeneház XVII., Hunyadi u. 50., (1) 257-1828, www. bartokzenehaz.hu rákoshegyi közösség ház XVII., Podmaniczky Zsuzsanna u. 3., (1) 258-3394, www.rakosmente.hu/rhegy/ rhegy.htm rákoskerti Művelődési ház XVII., Rákoskert sugárút 66., (1) 253-7295, www.kertiklub.hu raM Colosseum XIII., Kárpát utca 23–25., (1) 222-5254, www. ramcolosseum.hu régi zeneakadémia VI., Vörösmarty u. 35., (1) 322-9804, www.lisztmuseum.hu rs9 színház VII., Rumbach Sebestyén u. 9., (1) 269-6610, www.rs9.hu san Marco Galéria III., San Marco u. 81., (1) 388-2373, www.kulturkozpont.hu sanyi és aranka színház IX., Mátyás u. 9., www.sasz.hu spinoza VII., Dob. u. 15., (1) 413-7488, www.spinozahaz.hu stúdió Galéria – Fiatal képzőművészek stúdiója VII., Rottenbiller utca 35., (1) 342-5380, studio.c3.hu/ studio_magyar/index.html sufni – sötétkamra VII., Akácfa u. 47., (20) 546-7226, www.sufnipub.hu/ szinhaz.html szabadság kávéház és Étterem V., Aulich u. 8., (1) 312-4085, www. szabadsagkavehaz.hu szatyor Bár és Galéria XI., Bartók Béla u. 11., (1) 279-0290, www.szatyorbar.com szent anna–plébániatemplom I., Batthyány tér 7., (1) 201-6364, www. felsovizivaros.plebania.hu szépművészeti Múzeum XIV., Dózsa György út 41., (1) 469-7100 , www. szepmuveszeti.hu szikra Cool tour house VI., Teréz krt. 62., (1) 911-0911, www.szikra.eu szkéné színház XI., Műegyetem rkp. 3., (1) 463-2451, www.szkene.hu telekom zeneház IX., Páva u. 10−12., (1) 215-5770, www.telekomzenekar.hu teMI Fővárosi Művelődési háza XI., Fehérvári út 47., (1) 203-3868, www. fmhnet.hu thália színház VI., Nagymező u. 22, (1) 331-0500, www.thalia.hu trafó kortárs Művészetek háza IX., Liliom u. 41., (1) 456-2040, www.trafo.hu új színház VI., Paulay Ede u. 35., (1) 269-6021, www.ujszinhaz.hu újpesti Ifjúsági sport- és szabadidőközpont IV., Tavasz u. 4., (1) 231-6000, www.adymk.hu

75

uránia nemzeti Filmszínház VIII., Rákóczi út 21., (1) 486-3400, www. urania-nf.hu VaM art&design Galéria V., Váci u. 62-64., (1) 267-9540, www.vamdesign.hu Városház Galéria XIII., Béke tér 1., (80) 200-306 Videospace Budapest IX., Ráday u. 56., (20) 984-3669, www.videospace.c3.hu Vígszínház XIII., Szent István krt. 14., (1) 340-4650, www.vigszinhaz.hu Vigyázó sándor Művelődési ház XVII., Pesti út 113., (1) 256-4626, www. vigyazomh.hu Vízivárosi Galéria II., Kapás u. 55., (1) 201-6925, www.vizivarosigaleria.hu Vízraktér I., Fő u. 84. (Király-fürdő) Vojnovich-huszár Villa XXII., Művelődés u. 37/a., (1) 362-0864, www. vojnovich.hu zenetörténeti Múzeum I., Táncsics u. 7., (1) 214-6770/252, www.zti.hu/museum zuglói szent István zeneház XIV., Columbus u. 11., (1) 467-0786, www. szentistvanzene.hu dunakeszI VOke József attila Művelődési központ Állomás sétány 17., (27) 543-225, www.vokejamk.hu Gödöllő Művészetek háza Szabadság út 6., (28) 514-130, www.muza.hu szÁzhalOMBatta „Matrica” Múzeum Gesztenyés út 1–3., (23) 354-591, www.battanet.hu szentendre pest Megyei könyvtár, Városi színházterem Pátriárka u. 7., (26) 310-222, www.pmk.hu szentendrei képtár Fő tér 2–4., (26) 310-244, www.pmmi.hu Vujicsics tihamér zeneiskola Dunakorzó 16., (26) 310-024, www. vujicsics.net

fidelio.hu/jatek Játsszon velünk és nyerjen! Koncert- és színházjegyek CD-k, könyvek

értesüljön a legfrissebb játékokról a Facebookon:

facebook.com/fidelio.hu

1/20/12 7:34:16 PM


76

OrszÁGJÁró

Ilényi Katica

szeGedI szIMFOnIkus zenekar

Szeged Szegedi Nemzeti Színház február 20. 19:30

A vidám farsangi gála vendégművésze a sokoldalú Illényi Katica lesz. A Gyüdi Sándor zenei vezetésével működő testület ezúttal Silló István karmester irányításával lép színpadra, hogy a klasszikusok mellett olyan, könnyedebb stílusú műveket is megszólaltassanak, mint amelyet A hegedűs a háztetőn című musical vagy az ABBA slágerei képviselnek. Hegedűsért és énekesért nem kell a szomszédba menni, ha Illényi Katicáról van szó. A komolyzene, a jazz, a szving, a sztepptánc avatott képviselője sokoldalú előadásaival a különböző zenei irányzatok közötti átjárhatóságot képviseli.

Holle anyó

GrIMMek GyőrBen

fotó: MTI, Kálmándy Ferenc

Győr Vaskakas Bábszínház

Pécs Pécsi Nemzeti Színház

A Vaskakas Bábszínház februárban két új előadással várja a közönséget. A Hófehérke és a Varázstükör krónikái alkotócsapatában csak nőket találunk. Az író Jeli Viktória, akik játsszák, Pallai Mara és a zenét is szerző Rab Viki, aki tervezte, Wunder Judit, a rendező pedig Kovács Petra. A Holle anyóban az urak is szerepet kaptak. A mesét Markó Róbert adaptálta, a rendező Halasi Dániel, a látvány Michac Gábor, a zene Kákonyi Árpád munkája. A színpadon azonban itt is színésznőket láthat a közönség: Kocsis Rozit, Somodi Rékát és Spiegl Annát. Előadás-időpontok a Fidelio.hu programadatbázisában.

a dzsunGel könyVe

Pécsett is műsorra tűzték a tizenöt éve bemutatott és azóta töretlen sikerrel futó musicalt. A rendező, Böhm György így vallott a produkcióról: „A farkasok közt nevelkedett Maugli, az emberek ketrecéből szabadult Bagira, a törvényt bölcsen oktató Balu, a titokzatos Ká, a bosszúra és embervérre szomjas Sír Kán története szól a születésről és a halálról, a befogadásról és a kitaszításról, a csapatról és a magányról, a gyerekkor és a kamaszkor varázslatos időszakáról – vagyis mindarról, ami egy »kölyökkel« megeshet, akár farkasok, akár emberek között nevelkedik.” Előadás-időpontok a Fidelio.hu programadatbázisában találhatók.

kIlenC ÉVtIzed a MűVÉszet VOnzÁsÁBan

Pirk Jánosné Remsey Ágnes (1915–2010) és a Remseyek Az emlékkiállítás a 2010-ben elhunyt Remsey Ágnes sokoldalú, szerteágazó életművét mutatja be, a 19–20. század fordulójáig visszanyúló művészeti hagyományokat mindmáig őrző Remsey család tágabb történetének öszszefüggéseibe helyezve. Az alkotó az iparművészet, az irodalom, a képzőművészet, a bábművészet területén fejtette ki tevékenységét; a kiállításon, most első ízben az életmű valamennyi ágát a nagyközönség elé tárjuk. Szentendre Szentendrei Képtár 2012. február 26-ig

FeluGOssy lÁszló: 7 MIllIÁrd eMBerI aGy, naGyJÁBól

Debrecen Modem jan. 21.–ápr. 29.

Fidelio_1202.indd 76

Kollázsok, hangköltemények, nyers-hús-kompozíciók, performanceok, happeningek. Egy igazi underground művész műfaji határokat nem ismerő retrospektív tárlata. FeLugossy László univerzális alkotó, aki zenéből, irodalomból, filmből és képzőművészetből építi fel saját univerzumát. Paraszti élet vagy lepusztult külvárosi környezet, egyre megy. A Sárospatakon élő művész keresetlen egyszerűséggel kifejezett, kelet-európai nyelvű, komplex, egyéni, földalatti világot alkot. Közhelyeket ritualizál, jelképeket kever banális jelentésekkel. A Vajda Lajos Stúdió és a Bizottság együttes alapító tagja a Műcsarnok után Debrecenbe megy.

1/20/12 7:34:20 PM


Fidelio_1202.indd 77

1/20/12 7:34:21 PM


78

könyVaJÁnló kornis Mihály: hOl VOltaM, hOl neM VOltaM (Kalligram, 2011, 2990 Ft) Kornisban a kezdetektől ott az Adyt idéző („Szeretném magam megmutatni. […] Szeretném, hogyha szeretnének / S lennék valakié”) vágy, amelyről ez az interjúszerkezetben formát talált, vallomásos, önéletrajzi kötet is számot vet. Az elbeszélt történet egyszerre ihletetten személyes és Magyarország elmúlt hatvan évét átölelő. Kornis a klasszikus „dramaturgiát” betartva mondja végig az életét, a gyerekkortól a kóstolódó ifjúságon át jut el felnőtt kora nagy küzdelmeihez. Az identitáskeresés útvesztőiben szegődhetünk a szerző útitársává, amelynek során a zsidóság, az íróság, a politikai szerepvállalás és véleménynyilvánítás, a vallás, a keresett és megtalált hit alapvető, a 20. században minden jelentős gondolkodót és alkotót húsba vágóan érintő kérdéseivel szembesülünk, de úgy, hogy a felvetett kétségek, vívódások és tépelődések az olvasót saját életének nehézségeivel és dilemmáival léptetik dialógusba. Kornis honismereti gyűjteményünk megkerülhetetlen darabja.

JÁNoSSy LAJoS

szabolcsi Miklós: a ClOWn MInt a MűVÉsz önarCkÉpe

tÉr-Idő (AduPrint, 2012, 5400 Ft)

(Argumentum, 2011, 4200 Ft)

a FIdelIO a JÁnl Ja

Esszé-tanulmány a clown-művészönarckép felbukkanásáról, előfordulásairól, jelentésváltozatairól Watteau-tól Chagallig, Karinthytól Miróig.

hitseker Mária (szerk.)– Jevgenyij kovtun–szilágyi zsuzsa: OrOsz aVantGÁrd

(Ventus Libro, 2010, 5600 Ft) Egy sajátos képzőművészeti gyűjtemény, amely Simon Balázs kalandos, ám nagyon tartalmas életét mutatja be.

A stílus kialakulásának története, legfontosabb jellemzői, legjelesebb művészei és alkotásai kétszáz oldalon.

GÉnIe OBlIGe! – a BudapestI lIszt FerenC eMlÉkMúzeuM kInCseI (Helikon Kiadó – Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, 2011, 8990 Ft) A 2011-es Liszt-év utolsó heteiben jelent meg a képzőművészeti albumokkal vetekedő minőségű – és súlyú – kötet. Az angol-magyar kétnyelvű kiadvány címe (magyarul: A zsenialitás kötelez!) Liszt híres szállóigéjét idézi, melyet a régi arisztokrácia jelmondata (A nemesség kötelez!) mintájára alkotott meg. A több mint száz Liszt-relikvia fotóját és leírását tartalmazó reprezentatív albumból közelről megismerhetők a „hírhedett zenész” egykori zeneakadémiai lakásában berendezett, az intézményre hagyott ingóságait bemutató gyűjtemény ismert és sosem látott tárgyai is. Az életrajzi sorrendbe rendezett képekhez a múzeum munkatársai írtak tudományos alaposságú, mégis közérthető és szórakoztató kísérőszövegeket, melyekből Liszt egész életútja végigkövethető. A kotta- és levélkéziratok, hangszerek, bútorok, személyes emléktárgyak, festmények és fotográfiák, plasztikák, oklevelek, sőt karikatúrák között lapozgatva – Batta András, a Zeneakadémia rektorának bevezető szavaival – „mint egy filmen, úgy elevenedik meg Liszt Ferenc testi és lelki alkata”.

KERESSE A LIBRI üzLEtEKBEN éS A LIBRI.hu oLDALoN!

Fidelio_1202.indd 78

1/20/12 7:34:23 PM


Fidelio_1202.indd 79

1/20/12 7:34:24 PM


Fidelio_1202.indd 80

1/20/12 7:34:24 PM

Fidelio 2012. február  

A Fidelio MAóagazin Online kiadása

Fidelio 2012. február  

A Fidelio MAóagazin Online kiadása

Advertisement