Page 1

Kulturรกlis programmagazin

ingyenes

2011

mรกjus

www.fidelio.hu Fidelio_1105.indd 1

4/15/11 6:33:31 PM


Fidelio_1105.indd 2

4/15/11 6:33:41 PM


Fidelio_1105.indd 3

4/15/11 6:33:46 PM


Fidelio_1105.indd 4

4/15/11 6:33:50 PM


TARTALOm A FIDELIO kritikapáLyázat győztesei

7.

Hírek A Fidelio első alkalommal írta ki kritikapályázatát. Megvannak a nyertesek!

csináLd a cirkuszt!

Színház Nemzetközileg elismert cirkuszi produkciók láthatók a Trafóban május végén

10.

5

TARTALOm

5

hírek

6

színház

8

tánc

46

zenés színház

54

kLasszikus, kortárs

58

Jazz, viLágzene

74

kiáLLítás

80

gyerek

85

heLyszínek

89

országJáró

92

könyvaJánLó

94

3X2

46.

Tánc Szokatlan utcai (tánc)jelenetek a Kálvin téren

• korrektor: endreiné szemők ildikó • kereskedelmi vezető: Balázs Jenő • hirdetés: sales@fideliomedia.hu, (20) 439-7214

Zenés színház Interjú Bella Mátéval

56. Liszt-maraton

Klasszikus Könnyed hangvételű és fesztelen légkörű koncertek a Liszt-évforduló alkalmából

• nyomdai előkészítés: gróf Róbert • nyomdai munka: Comorn Kft. 1031 Bp., Őrlő u. 2. Tel.: 4540956 ügyvezető igazgató: Bányai Péter issn 2062-2902 Júniusi programok leadása: 2011. május 4-ig a program@fidelio.hu címen. a szerkesztőség címe: 1055 Budapest, szt. istván krt. 23., Tel.: (1) 476-0320; Fax: (1) 4760321, sms: (20) FiDeLiO – (20) 343-3546, e-mail: fidelio@fidelio.hu Havonta megjelenő kulturális programmagazin. Megtalálható Budapesten és a nagyobb vidéki városokban, közel 400 terjesztési ponton. Megrendelhető a kiadónál. a következő fidelio megjelenésének dátuma: 2011. május 18.

hat meg hat hÚr közt

Jazz Interjú a négyszeres Grammy-díjas Dianne Reeves-szel

Felelős kiadó: Fidelio Média Kft. – Márkus gábor Főszerkesztő: Rajkó Anna • szerkesztők: Filip Viktória (klasszikus), László Viktória (programok), Papp Tímea (tánc, zenés színház, gyerek), Rick Zsófi (színház), szanyi erika (kiállítás), Zipernovszky Kornél (jazz, világzene)

növekszik a csemete

58.

iMPRessZUM

78.

A szerkesztőség az ingyenes megjelenítésre alkalmas programinformációt a saját szerkesztési elvei szerint helyezi el a lapban. Az esetleges műsorváltozásokért, valamint a hirdetéseken megjelenő adatok, képek valóságtartalmáért és jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget.

nők és táJak

1. ESZME Fesztivál

Budapest Fringe Fesztivál 6.0

Keresse a színházakban, a művészeti központokban, a zeneműboltokban, a hangversenytermekben és a Libri könyvesboltokban!

Fidelio_1105.indd 5

megJeLent

93.

Országjáró Csók István életmű-kiállítása Székesfehérváron

4/15/11 6:34:27 PM


6

hírek cd-n a Jézus krisztus szupersztár

Március 31-től kapható a Madách Színház legutóbbi Webberprodukciójának CD-felvétele. A CD-n a címszerepet Feke Pál énekli, Júdásként Serbán Attila hallható. Mária Magdolnát Gallusz Nikolett személyesíti meg, Pilátus Sasvári Sándor hangján szólal meg. Heródes szerepében Nagy Sándor, Kajafásként Szvétek László, Annásként Pankotay Péter, Péterként Nagy Balázs, Simonként Sánta László szerepel az albumon. A három démon Baranyai Annamária, Ladinek Judit és Wégner Judit, míg a papok és apostolok dalai Borbély Richárd, Ekanem Bálint, illetve Sándor Dávid előadásában csendülnek fel. A felvétel karmestere Kocsák Tibor. A CD-n két bónuszdal is található: a Nem tudom, hogy szeressem Polyák Lilla és a Getsemáné Tóth Attila előadásában.

eLhunyt komLós Juci

Életének 93. évében elhunyt, a Nemzet Színésze, Jászai Mari-díjas és érdemes művész. 1919. február 10-én született Szabadkán. 1935-ben végezte el Rózsahegyi Kálmán színészképző iskoláját, játszott a Király Színházban, Szegeden, Miskolcon, az Operettszínházban, a Művész, a Magyar Színházban, a Vidám Színpadon, a József Attila és a Thália Színházban. Több filmben szerepelt, az országos ismertséget a Szomszédok című teleregény hozta meg neki, ahol mindenki Lenke nénije lett.

Liszt-év BurgenLandBan

Négy évszakossá bővült Liszt Fesztivál, sok-sok remek előadó és számos, izgalmas tematikájú kiállítás várja az Ausztriába érkezőket. Érdemes kirándulást tenni a festői szépségű, szomszédos országba, különösképp Raidingba, Johannes és Eduard Kutrowatz mert a Liszt szülőháza fotó: René Starkl melletti Liszt Központban júniusban kiemelt jelentőségű programok várják a klasszikus zene rajongóit. A Johannes és Eduard Kutrowatz irányításával működő Liszt Fesztiválon Leslie Howard, a világhírű ausztrál zongoraművész vagy a Martin Haselböck dirigálta Wiener Akademie is fellép ebben az időszakban. A városkában Liszt-ösvény várja az érdeklődőket, a közeli Eisenstadtban pedig három kiállítás is foglalkozik Liszt személyiségének különböző aspektusaival.

Fidelio_1105.indd 6

víg tommy L.a.-Ben és az erzséBet téren

A Magyarországra ötven év után „visszidált” legendás vibrafonos, Víg Tommy negyedszerre szervez fesztivált a Gödörben felesége és zenészbarátai részvételével. Május 18-án este kilenctől éjfélig Elek István, Schreck Ferenc, Fritz József, Cseke Gábor, Molnár Péter, Horváth Zoltán, valamint Mia Víg közreműködik a vigasságokban. Tommy, aki arranzsőrként és dobosként is ismert, meghívást kapott a Los Angeles-i Big Band Olympics elnevezésű négynapos jazzfesztiválra is. Saját kompozícióit vezényli a nevét viselő alkalmi big band élén május 28-án, és egy kerekasztalon is részt vesz. A fesztiválon a Los Angeles Jazz Orchestra Rob McConnellemlékműsort ad elő, és nagyzenekaraikkal együtt meghívtak olyan hírességeket is, mint Bill Holman, Milcho Leviev, Toshiko Akioshi–Lew Tabackin és Arturo Sandoval. Készül Víg új CD-je is, amelyen a hírek szerint az ellenállhatatlan David Murray vállalt szaxofonszólókat.

tervezzen Logót a Budapesti katona József színháznak!

A pályázat célja az intézmény szellemiségéhez illeszkedő, korszerű embléma kidolgozása. A győztes pályamű tulajdonosa a díj elnyerése mellett további arculattervezési feladatokra kaphat szerződéses megbízást a Katona József Színháztól. A pályázat benyújtásának határideje május 8. A pályázat feltételei a www.katonajozsefszinhaz.hu oldalon találhatók.

4/15/11 6:34:35 PM


hírek

7

megvannak a fideLio kritikapáLyázat győztesei

székfogLaLás a radnótiBan

Idén nyáron, harmincöt év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni. Az örökbe fogadott székeken egy kis réztáblán szerepel majd a tulajdonos neve, valamint a színház előcsarnokában és a honlapon található nézőtéri térképen is feltüntetik azok névsorát, akik helyet foglaltak a Radnóti Színház új zsöllyéiben. A nézőtéri szék ára magánszemélyeknek 60 000 Ft, cégeknek 120 000 Ft. Kisebb öszszeggel is támogatható a nézőtér felújítása, a „Csavarjegy” 5000 Ft-ba kerül, ez a színház szervezésén vásárolható meg. A székfoglalási szándékot a szekfoglalo@radnotiszinhaz.hu e-mail címen lehet jelezni.

A Fidelio első alkalommal írta ki kritikapályázatát. Klasszikus zenei és jazzkoncertekről, opera-, operett- és musical-előadásokról vártunk 4000–6000 karakter terjedelmű írásokat. A legnépszerűbb kategóriának a klasszikus zene és a musical bizonyult, míg a produkciók közül a Nemzeti Filharmonikusok Bartók-születésnapi koncertje, illetve a Centrál Színház Cabaret-ja és a HOPPart Társulat Chicagója indította be kritikusjelöltjeink billentyűzetét. A tizennyolc és huszonöt év közötti pályázóink a határokon innenről és túlról is ellátták olvasnivalóval az öttagú zsűrit – Filip Viktória, Papp Tímea és Zipernovszky Kornél rovatvezetők, Kovács Sándor és László Ferenc kritikusok –, amelynek döntése alapján a Fidelio Kritikapályázatának győztese Nonverdi lett, aki ezáltal elnyerte a Fidelio Ifjú Kritikusa címet, és a lehetőséget, hogy hat hónapon keresztül a Fidelio hasábjain publikáljon. A klasszikus zene kategória legjobbja Oadam, a zenés színház (opera, operett, musical) kategória győztesei megosztva Il Prete Rosso és Bbargein lettek, a jazzben pedig Grabovszky küldte a legjobb írást. A díjátadásra április 30-án az Óbudai Társaskörben, a Dívák és Bohémok koncert előtt kerül sor. Azok a pályázatok, amelyek szerzői ezt engedélyezték, a Fidelio Nézőtér rovatában április 25-től olvashatók.

kLasszikus művek, modern megoLdások

Saját bloggal népszerűsíti a Markó-kiállítást a Magyar Nemzeti Galéria. Igazán modern megoldással indította a Nemzeti Galéria a Markókiállítás kampányát. A szokásosnak nevezhető megoldások – óriásplakát, újsághirdetés – mellett egy internetes bloggal kívánják felhívni a leendő közönség figyelmét a tárlatra. A marko2011.blogspot.com címen elérhető oldalon az érdeklődők nemcsak a művész életét illetően juthatnak izgalmas információkhoz, hanem betekintést nyerhetnek a kiállítás kulisszatitkaiba is. Nyomon követhetik a kiállítótér alakulását, láthatják, hogyan épül fel a tárlat, emellett játékon vehetnek részt, amelynek nyertesei részt vehetnek a Mexikóból érkező képek ládabontásánál.

Fidelio_1105.indd 7

Bartók + verdi = miskoLci nemzetközi operafesztiváL

Bár a gazdasági válság mindenhol érzékelhető, minden városnak vannak olyan értékei, hagyományai, amelyekre nem szabad sajnálni a pénzt. A Bartók+ Fesztivál éppen ilyen értéket képvisel nem csupán Miskolc, hanem az egész ország kulturális életében. A Bartók+Verdi téma egyik legérdekesebb produkciójának ígérkezik egy ritkaság, Verdi A kalóz című operájának magyarországi bemutatója. Mint Kocsis Zoltán, az előadás karmestere elmondta: a csodálatos értékű zenei anyaggal rendelkező opera egy szerelmi háromszögről szól – keleties fűszerezéssel. Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház főigazgatója A kékszakállú herceg vára című Bartók-opera tavalyi előadása mellett idén Vajda János Mario és a varázslóját viszi színre. A Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft., a Budapesti Operettszínház és a Pécsi Nemzeti Színház közös produkciójának főbb szerepeiben Rálik Szilvia (Judit), Cser Krisztián (Kékszakáll), Szabó P. Szilveszter (Cipolla) és Szabó Dávid (Mario) láthatók. Az idei fesztivál természetesen nem maradhat Liszt-művek nélkül: a zeneszerző életműve a Liszt-év és a soros EU-elnökség miatt Bartók és Verdi mellett hangsúlyosan megjelenik a programban.

4/15/11 6:34:41 PM


8

színház – premier CsALáDI POKOL

Május 18. 19:30 – Thália Szh., Új Stúdió Író: Paulinyi Tamás, Perjés János; rend.: Bodor Böbe; szereplők: Makranczi Zalán, Perjés János A tragikomikus, fénnyel és sötéttel egy időben játszó, egyszerre spirituális és realista történet hitet tanít a reménytelenségben és a céltalanságban, hitet abban, hogy minden túlélhető és megszerethető.

A CsEnDEsTáRs

Május 27. 19:30 – Merlin Színház, Kamaraterem – Z’art osztály Író: Friedrich Dürrenmatt; rend.: Csizmadia Izabella; Földes Tamás m.v., Mózes Balázs m.v., Kulcsár Balázs, Moldván Levente, Rédecsi Krisztina, Balogh Amanda Doc, az elismert biológus és kutató elveszíti állását a gazdasági válság idején, és taxisofőrként kell boldogulnia. Miután feltalálta a nekrodialízist, a város bűnbandájának vezére, Boss szolgálatába áll: a hullák felbomlasztásával nyomtalanul eltűntethetők a gyilkosságok áldozatai.

EGY ELMEBETEG nŐ nAPLÓJA

Május 25. 19:30 – Thália Szh., Arizona Stúdió – szabadkai Népszínház Magyar Társulata, Thália Szh. Író: Csáth Géza; rend.: Dömötör András; d.: Aleksandar Senković; j.: Ignjatović Kristina; z.: Verebes Ernő; szereplők: G. Erdélyi Hermina, Pálfi Ervin, Ralbovszki Csaba, Pesitz Mónika, Kovács Nemes Andor, Szőke Attila

Fidelio_1105.indd 8

„És akkor én be tudnám bizonyítani, hogy a valót állítottam. Akkor, tudom, rögtön megtennék azt is, hogy egypár vágással kiszabadítanák a lelkem még élő részét, és megmentenének az örök és boldog élet számára.”

Az EMBER TRAGÉDIáJA

Május 6. 19:00 – Nemzeti Színház, Nagyszínpad Író: Madách Imre; rend.: Alföldi Róbert; d.: Menczel Róbert; j.: Daróczi Sándor; kor.: Gergye Krisztián; szereplők: Tenki Réka m.v., Szatory Dávid, Blaskó Péter, László Zsolt, Stohl András, Gerlits Réka, Bánfalvi Eszter, Radnay Csilla, Mészáros Piroska, Makranczi Zalán, Fehér Tibor, Farkas Dénes, László Attila, Mátyássy Bence, Gáspár Kata, Előd Álmos, Földi Ádám, Váncsa Gábor e.h. Az új Nemzeti Színház2002. március 15-én Madách Imre drámai költeményével nyílt meg, ahol Ádám Szarvas József, Éva Pap Vera, Lucifer a mostani előadás rendezője, Alföldi Róbert volt.

JELEnETEK A VIDÉKI ÉLETBŐL (VánYA BáCsI)

Május 14. 19:30 – Stúdió „K” Rend.: Koltai M. Gábor; d., j.: Vereckei Rita; szereplők: Homonnai Katalin, Menszátor Héresz Attila, Nyakó Júlia, Kuna Károly, Horváth Zsuzsa, Pap Lujza, Spilák Lajos, Huszár Zsolt Ez nem az én életem, ez csak valami átmenet. Az enyémet elvették tőlem. Nem igaz, én vesztegettem el. Meg kéne érinteni valakit. Nekem az már nem megy. Ki kellene lépni, változ-

tatni. Már késő. Akkor mit csináljunk? Semmit. Véget kéne vetni ennek az egésznek. De hát már vége van régen.

KALAnD – BOhÉM TáRsAsáG

Május 26. 19:00 – E10 Közösségi és Kulturális Színtér Író: Márai Sándor; rend.: Kerényi Mihály; d., j.: Balla Ildikó; km.: Kovács István, Szalay Mariann, Deák Éva, Sághy Tamás, Tóth József, Bárdos Margit Úgy tűnik, Dr. Kádár Péter elérkezett karrierje és élete csúcsára. Azonban néhány óra leforgása alatt orvosként, de férfiként is, újabb és újabb kihívásoknak kell megfelelnie.

(KELEPCE)

Május 20. 19:00 – RS9 Színház Író, rend.: Pásztor Zsolt; d., j.: Pásztor Zsolt, Hartai Laura; szereplők: GombaiNagy András, Zernovácz Erzsébet, Árpád Andrea, Hartai Laura, Bodor Géza Olga édesanyjával él egy kisvárosban. Egyedüli „szórakozása” Mihaillal, a szomszéddal folytatott viszony, akinek a felesége éppen terhes a harmadik gyerekkel. Alekszej, az új albérlő feltűnése azonban mindent megváltoztat.

KÉsEK szELIK A LEVEGŐT

Május 2. 19:00 – Fogasház – Hídverők Társulat Rend.: Aleksis Meaney; d.,j.: Laura Dammert; szereplők: Bartsch Kata, Dióssi Gábor, Juhász Kristóf, Lotta Kaihua, Kaszás Ágnes Abszurd finnugor tragédia négy személyben, a hallgatás generáció-

4/15/11 9:16:45 PM


premier – színház

9

kon át továbbörökített kultúrájáról. Avagy hogyan lettünk azokká, akik most vagyunk? Egyéni és közösségi problémáink brechti fekete humorral, antik drámaszerkezetben.

„Hölgyeim és Uraim! Itt látható és megtekinthető a világ legnagyobb gonosztevője! Zongorán kíséri a legszerencsétlenebb áldozat, egy csodaszép kis hölgy, ki a billentyűkön Czerny B-dúr etűdjét játssza MI JáR A FEJEDBEn, AnTIGOnÉ? egyhuzamban, valamely kísérteties Május 4. 18:00 – Sirály – ügyetlenséggel! Rendőröknek, tűzolLaboratorium Animae tóknak ingyenes. Rend.: Sardar Tagirovsky; km.: Alexics Rita, Boros Ádám, Csizmadia Patrícia, PICCADILLY CIRKUsz Dézsi Darinka, Eszes Szabolcs, Fazekas Május 18. 22:30 – Szikra Cool Tour Vera, Gábor Zsuzsa, Hajagos Mihály, House Krausz Gábor, Laczkó Vladimir, Lukács Rend.: Kovács Lehel; d.: Zelenka Nóra; András, Somodi Réka, Sütő András szereplők: Herczeg Adrienn, Kovács Ádám, Dankó István, Andrássy Máté, Miklós, Szabó Kristóf Érdekes lehet az, hogy mi zajlódik le Mészáros Béla, Sipos Vera, Hajduk egy tizennyolc éves lányban, aki úgy Károly, Gergely Katalin, Tabeira Iván, dönt, hogy öngyilkos lesz egy „nemes” Váradi Gábor cél érdekében. Kit akar legyőzni a lány? „Hatalmas gőzhenger közeleg,/ NapA zsarnokságot? A törvénytelenséget? ösvényre kormot tereget,/ Kushadók Az igazságtalanságot? Önmagát? felett gördül előre,/Senki se próbál kitérni előle./ Szerelmem és én csak GAGARIn LánYAI bámulunk,/ És e véres talányon Május 16. 19:30 – Merlin Színház, ámulunk.” (Howard W. Campbell, Jr.) Kamaraterem – Motel Alkotó-előadók: Berki Szofi, Domonkos TELEFOnDOKTOR Május 7. 21:00 – Bárka Színház, Ágnes, Kálmán Anikó Három lány/nő/„asszonylény” kalando- Kávézó zásait követheti nyomon a néző külön- Író: Szabó Borbála; rend.: Orosz Dénes; böző világokba, a fantázia és a valóság z.: Dinyés Dániel; szereplő: Göttinger Pál határain oda-vissza lépdelve egy fehér Békés Dénes, a harmincas éveiben járó, sikeres nőgyógyász véletlenül lepedő segítségével. bezárja magát a rendelőjébe. Ezzel nEhÉz IsTEnnEK LEnnI kezdődnek a problémák. Vagy Május 26. 20:00 – Trafó Kortárs inkább azzal,, hogy nem mer igazat Művészetek Háza, Külső helyszín! mondani. Kis hazugságai önálló Író: Mundruczó Kornél, Bíró Yvette; életre kelnek odakinn, ő pedig egyre rend.: Mundruczó Kornél; d.,j.: Ágh elkeseredettebben próbálja helyreMárton; szereplők: Tóth Orsi, Rába hozni a lassan helyrehozhatatlant Roland, Kiss Diána Magdolna, Láng – mindvégig bezárva. Annamária, Wéber Kata, Szemenyei János, Nagy Zsolt, Derzsi János, Bánki Az ÚR VADásznI JáR Május 20. 19:00 – Erzsébetligeti Gergely, Katona László Két kamion áll az út szélén. Árut Színház cserélnek: három fiatal nőt. Egy Író: Georges Feydeau; rend.: Koncz nagyszabású terv készül, ha sikerül, Gábor; szereplők: Nádas György, Koncz másnapra minden megváltozik. Nem Gábor, Kautzky Armand, Kökényessy hibázhatnak, ezért a raktér falai között Ági, Farkas Zoltán, Valler Gabriella, új törvények születnek. Aki nem enge- Felföldi Anikó, Éless Béla Ki vadászik kire, ki mit (kit) szeretne lőni, delmeskedik, nem térhet haza. hogy kerülhet egy kosárba házinyúl nICK CARTER, avagy végső és vadnyúl? Melyik férj a „marha”, aki leszámolás Doktor Quartzcal természetesen nem tud semmiről, Május 15. 21:00 – Fogasház avagy csak máshogy tud? Ki a háznak Író, rend.: Kárpáti Péter; szereplők: Láng barátja, vagy esetleg házibarát? Annamária, Bánki Gergely, Kovács Krisztián

Fidelio_1105.indd 9

4/15/11 9:17:09 PM


színház – ajánló Mesél a bécsi erdő fotó: SzoFi

10

UTOLJáRA, DE nEM UTOLsó sORBAn

Az üvegcipő és A szerelem diadala, Kolpert úr és az Őszi álom, Sáskák és Apacsok, a Mesél a bécsi erdő és a Beszélő fejek második része mind darabtemetésre vár. Aki még nem látta, májusban még megnézheti a felsorolt, most utoljára műsorra tűzött előadásokat. Nagy sikerrel és foghíj nélküli nézőterekkel játszották a szakmának és a közönségnek is kedves produkciókat. Egyikük épp az 50. előadáson búcsúzik (Sáskák), másikuk hat éve gazdagítja a repertoárt (Az üvegcipő), de említhetnénk a színpadról vászonra került Apacsokat, Török Ferenc debütáló színházi rendezését is. Mit is lehet ennyi este után mondani? Jó volt látni!

Tündöklő középszer fotó: SzoFi

BÉLA PInTÉR & CO.

Fejben zsonglőrködő férfiak

május 11., 16., 19., 22. Szkéné Színház

május 27., 28., 29. Trafó

Pintér Béla és Társulata gondol a hazánkban élő vagy idelátogató külföldi színházszeretőkre is: májusban négy előadásukat angol nyelvű felirattal játsszák. Talán mondani sem kell, hogy az Európa-szerte elismert kompánia előadásai a turnék miatt kaptak angol feliratot. Most a társulat a Gyévuska (11-én), a Tündöklő középszer (16-án), a Szutyok (19-én), az Árva csillag (22-én) című előadásait már az idegen ajkú közönség élvezheti a megszokott helyen, a Szkéné Színházban. A társulat legfrissebb elismerése, hogy idén – nem először – a XI. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába került Szutyok című előadásával.

CsInáLD A CIRKUszT!

A Trafó Kortárs Művészetek Háza tárt karokkal várja a bohóckodni vágyókat: májusban ismét otthont ad világhírű új cirkuszelőadásoknak. Ahogy azt a Trafótól már megszoktuk, nincs olyan hónap, amikor ne lenne világhírű együttes vagy nemzetközileg elismert produkció a műsorán. Az évad hátralevő részében fellép a francia zsonglőr-ütőhangszeres duó, Jérome Thomas és Roland Auzet lenyűgöző, Fejben zsonglőrködő férfiak című műsorával, valamint hatéves kortól várja nézőit a Les Choses de Rien: Bull (Bika) című produkciója, mely külső helyszínen és ingyenesen tekinthető majd meg.

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/szinhaz

Fidelio_1105.indd 10

4/15/11 8:50:32 PM


ajánló – színház

11

május 1. 19:30 Művészetek Palotája

ÉLJ A PILLAnATnAK – IMPRO7 Az ó UTCáBAn

Momentán Társulat fotó: SzoFi

Május 2–8-ig minden este más és más improvizációs társulat játszik a rögtönzés új központjában, az IMPRÓ – kreatív töltőállomáson. Az alig fél éve működő improvizációs központ, az IMPRO egy hét rögtönzésnek ad otthont. Az IMPRO7 kedvcsináló és hiánypótló, bárhogyan nézzük: a tavaszi héten az ország különböző pontjairól látogatnak ide a pillanatnak élő társulatok, hogy népszerűsítsék az improvizációs színházat. A minifeszt különlegessége, hogy egy jeggyel két előadás is megtekinthető lesz! Fellép többek között a TÁP Színház, a Scallabouche (angol nyelven!), a Pszínház és – az egyben házigazda – Momentán Társulat.

I m p r ó7

fotó: Hajdu András

áTUTAzó KOnCERT – UDVAROs DOROTTYA És DÉs LászLó

Emblematikus lemez volt 1985-ben Udvaros Dorottya Átutazó című albuma. Annak idején tartottak belőle néhány koncertet, de huszonöt évig egyáltalán nem lehetett élőben hallani a dalokat. A tavaly őszi két koncert után most újra megszólal Udvaros Dorottya legendás lemeze. A nagyszabású koncert vendége Kulka János, akivel többek között a lemez egyik nagy slágerét, a Vetkőzés című duettet adja elő. A zeneszerző pedig nemcsak zongorán és szaxofonon játszik, hanem saját dalai közül is elénekel néhányat. Botladozzunk hóesésben, a piros iskola előtt, ha senki se vár, és marasztaljuk a születésnapi vendégeket, akik szintén csak átutazók…

Scallabouche Company

Az IMPRO7 ELŐADásAI:

ütközet, RögvEst (Momentán Társulat), Minden Rossz Varieté (TÁP Színház), Import Impró (Győr), Déjà Vu, Pszínház Playback színházi Társulat, A hét főbűn (Play Grund), scallabouche (angol nyelven), ImPro és Kontra (az Operettszínház művészeinek improvizációja), Improvokál (Pécs)

május 2 - 8. IMPRÓ

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/szinhaz

Fidelio_1105.indd 11

4/15/11 8:50:40 PM


12

színház – portré KEREssünK Közös hAnGOT

KULCsáR VIK TóRIA

A Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület (FÜGE) 2010 ősze óta működik önálló színházi produkciós szervezetként. Hogy pontosan mit is csinálnak és miért, azt Kulcsár Viktória, az egyesület megálmodója és motorja mondta el. Kulcsár Viktória: A FÜGE egyrészt produkciós szervezet, olyan emberek csoportja, akik évek óta produkciós társulatokkal foglalkoznak, és előadásokat hoznak létre; másrészt ernyőszervezet, amely független színházi társulatokat is összefog és támogat. Ez eleve kétféle feladatot jelent. Előbbinél teljes produkciós levezénylésre van szükség, utóbbinál inkább segítőként vagyunk jelen, attól függően, hogy a társulatnak éppen mire van igénye. Van, amikor csak lebonyolítjuk a szerződéseket, a pénzügyi dolgokat, de a rendező vagy a társulat kezében van az egész létrehozási folyamat. De van, amikor mindent magunkra kell vállalni az anyagbeszerzéstől a súgásig, mert egyáltalán nincs háttérstáb a rendező mögött. De hát az egész független szektornak éppen ez a sajátossága, hogy mindenkinek több munkaköre van, gyakorlatilag mindenki mindenes. Kevés pénzből kell nagy dolgokat csinálni, mindenkire több feladat hárul, így nagyobb a felelősség is. Ha megszületik egy előadás ötlete, akkor megkeressük a befogadó helyszínt, letárgyaljuk a feltételeket, kitaláljuk, hogyan lehet rentábilis az előadás, milyen jegyárakkal érdemes dolgozni, hány előadást érdemes tartani egy hónapban… Ebben azért már mindannyiunknak több éves gyakorlatunk van. És aztán ezeken túl az adminisztrációtól, a pályázatok írásán a szponzori támogatásokon át a promócióig minden a mi feladatunk. Fidelio: Ha mondjuk van egy ötletem, és ezzel megkereslek, akkor mi történik? KV: Első körben minden alkotóval leülünk beszélgetni. Általában elég hamar kiderül, hogy ki mennyire veszi magát komolyan. Az első teszt, hogy megkérem, másnapra küldjön egy rövid leírást a projektről. És ha a levél sem másnap, sem a jövő héten nem érkezik, akkor nem nagyon érdemes belefogni. Ha viszont már aznap jön egy összeszedett anyag, akkor abból rögtön látom, hogy tényleg akarják, így én is szívesebben teszek mögé energiákat. F: Pályázatokból működtök? KV: Gyakorlatilag igen. Az volt a cél, hogy a társulatokat tehermentesítsük. Ebben az évadban ez sikerült is, egy TÁMOP-pályázatnak köszönhetően. A produkciók hátterének forrása elsősorban az NKA és egyéb szponzori támogatások. A Fővárosnál is volt színházi célú támogatás, de úgy tűnik, idén sajnos nem lesz. Ernyőszervezet lévén megnehezíti a munkánkat, hogy bizonyos pályázati felhívásokra egy szervezet egyetlen produkcióra adhat be pályázatot. Remélem, ha tapasztalják a szakmai döntéshozók, hogy a befogadóhelyeken kívül meg-

Fidelio_1105.indd 12

jelentek a hozzánk hasonló „gyűjtő” szervezetek, akkor erre is kitalálnak egy kedvezőbb megoldást. Mert így nehezen tudom eldönteni, hogy melyik ujjamba harapjak. Fontos, hogy az állami pénzeken túl az üzleti partnereket szeretnénk minél jobban bevonni. Nagy álmom létrehozni egy valóban független alapot. Persze kulturális terület lévén lehetetlen teljesen leválni az önkormányzatokról és az államról. Ha talpon akarunk maradni, muszáj mindig új és új lábakat találni, ha folyamatosan törik ki alólunk a meglévőket. Nagy öröm, hogy a MasterCard már második éve a FÜGÉ-n keresztül támogatja a független színházi produkciókat. Remélem, hogy ez példamutató lehet mindenki számára. F: Az elmúlt nyolc hónapban hány produkción dolgoztatok? KV: Ezt nehéz pontosan megmondani, mert sok előadásban produkciós partnerként vettünk csak részt (például KOMA-, HOPPart-előadások), de vannak teljes egészében „saját gyermekeink” is, ilyen például a Paravarieté Tasnádi István rendezésében a Szikrában. Májusban újabb bemutatóra készülünk Kárpáti Péterrel a Fogasházban. Az elindulásunk a vártnál is gyorsabb és sokszínűbb lett, nagy az ilyen irányú kereslet és igény, mert egyre nehezebb helyzetben vannak a független társulatok és alkotók. A FÜGE az együttműködésre, összefogásra épül, hogy ebben a nehéz helyzetben is megtaláljuk a közös hangot és érezhető legyen, hogy itt összetartás van, és nem széthúzás. Arra most a legkevésbé van szükség. F: Májustól a Bálint Házban is játszotok, ami nem egy bevett színházi helyszín. Ez hogyan jött? KV: Szerettek volna nyitni a függetlenek felé, így megkerestek minket. Velünk összedolgozniuk egyszerűbb, mint társulatonként külön-külön, másrészt a szakmai tanácsainkat is figyelembe vették. Olyan előadásokat válogattunk a tér miatt, amelyek mobilak és szcenikailag nem bonyolultak. F: Lassan vége az évadnak. Mik a legfőbb tapasztalataitok? KV: Amikor elindultunk, sok mindent gondoltunk, hogy majd miket csinálunk, de minden hónapról hónapra változik. Több kiemelt projekt lekötötte az energiánkat, ilyen például a TÁMOP-pályázat mellett a Tantermi Színházi Projekt, amire szeptemberben még nem számítottunk, de nagyon örülünk, hogy ennek a hiánypótló kezdeményezésnek lebonyolítói lehetünk… Fontosnak tartom, hogy érzékenyen reagáljunk a változásokra. Nyolc hónap nagyon kevés arra, hogy kitaláljunk és tökéletesítsünk egy még nem létező struktúrát. Mindenből lehet tanulni, és minden tapasztalatot igyekszünk beépíteni a munkánkba. Rick zsófi

4/15/11 8:50:45 PM


Fidelio_1105.indd 13

4/15/11 8:50:48 PM


14

színház – daraboló Ahogy tetszik (Új Színház) Író: Shakespeare; r.: Rudolf Péter; fsz.: Gáspár Sándor, Pokorny Lia, Fodor Annamária, Huszár Zsolt, Hirtling István, Almási Sándor Létezik egy olyan világ, ahol Fortuna igazságosabban osztogatja kegyeit, ahol csak a természet szabja meg létünk kereteit, ahol életünk könyve a gyors patak, szónoklata a kő, és szíve minden! Nos, irány az Ardennes-i erdő!

Cigányok (Katona József Színház) Író: Tersánszky J. Jenő–Grecsó Krisztián; r.: Máté Gábor; fsz.: Szacsvay László, Szirtes Ági, Pálmai Anna, Keresztes Tamás Tersánszky szerelmi háromszöge egy sosem volt mesevilágban mutatja meg a muzsikus romákat. Grecsó Krisztián Cigányokja a mai Magyarországra hozza át a drámát. Magyaroknak, cigányoknak egyaránt. Lelet – a rettegés alól.

Dr. Faustus (Budapesti Kamaraszínház – Tivoli) Író: Christopher Marlowe; r.: Káel Csaba; fsz.: Kolovratnik Krisztián, Egri Kati, Kocsó Gábor, Spindler Béla, Détár Enikő, Nagy Viktor, Kovács Ferenc „Mert nekem a pokol a mennyország,/Hol Platónnal lődöröghet a lelkem!/De e híg fecsegés lélekölő.”

Alkony (Radnóti Színház) Író: Iszaak Babel; r.: Valló Péter; fsz.: Cserhalmi György, Csomós Mari, Wéber Kata, Csányi Sándor, Petrik Andrea Mendel Krik, a jól menő fuvarozócég tulajdonosa hatvankét éves korában rájön, hogy más életet akar élni. Felnőtt fiai részt követelnek az üzletből, és nem válogatnak az eszközökben.

Czukor Show (Belvárosi Színház) r.: Dömötör Tamás; sz.: Anger Zsolt, Vasvári Emese, Czukor Balázs/Hujber Ferenc, Péter Kata, Tamási Zoltán, Csonka Szilvia/Fátyol Hermina Élő televíziós felvétel! Igazi kibeszélőshow! A mai téma: „Rendbehozom a családomat”. Öt vendég érkezik a stúdióba, hogy rendezzék a múltat.

Dúl-fúl és elnémul (Örkény Színház) Író: Ingmar Bergman; r.: Gigor Attila; fsz.: Gálffi László, Pogány Judit, Gyabronka József, Szandtner Anna, Takács Nóra Diána, Polgár Csaba Bergman e művének főszereplőjét saját nagybátyjáról, Carl bácsiról mintázta. A családi legendához tartozik Carl bácsi eljegyzésének története egy nála harminc évvel fiatalabb tornatanárnővel.

Apacsok (Radnóti Színház) Író: Bereményi Géza–Kovács Krisztina; r.: Török Ferenc; fsz.: Csányi Sándor, Szervét Tibor, Wéber Kata, Schneider Zoltán, Csomós Mari Indiánosdi a diktatúra ellen a ’60-as években. Beépülő belügyesek. A szerepjátékot csaknem ötven évvel később az egykori szereplők gyermekei próbálják megérteni.

Cserenadrág (Katona József Színház – Kamra) Író: Oleg és Vlagyimir Presznyakov; r.: Vajdai Vilmos; fsz.: Bánki Gergely, Csoma Judit, Gera Marina, Janklovics Péter, Lengyel Ferenc, Schönberger Ádám, Terhes Sándor Hamlet-történet napjaink Moszkvájában. Igen, Válja apját a saját felesége mérgezte meg, és ezért vagy ettől függetlenül is, különös párkapcsolatban él Olgával. Elmúlt már harminc, és tudjuk, hogy ez mit jelent.

Dühöngő ifjúság (Budapesti Kamaraszínház – Ericsson) Író: John Osborne; r.: Lukáts Andor; fsz.: Kolovratnik Krisztián, Szűcs Péter Pál, Horváth Lili, Szőlőskei Tímea A darab a történet hősének lázadása szűk környezete, a világ és önmaga ellen. Véget nem érő harcot folytat az emberi kapcsolatok kiüresedése és reménytelensége ellen, miközben teljesen magára marad.

Ármány és szerelem (Nemzeti Színház) Író: Schiller; r.: Alföldi Róbert; fsz.: Kulka János, Makranczi Zalán, Bánfalvi Eszter, Básti Juli, Hollósi Frigyes Ferdinánd és Lujza szerelmének története megközelíti, és megidézi Rómeót és Júliát. Lángolásuk, érzelmeik áradása ma is rabul ejti a nézőt. Ármány, szerelemféltés, cselszövés, intrika, tragikus félreértések, végzetes halál.

Csókol Anyád (Belvárosi Színház) Író: Sam Bobrick-Julie Stein; r.: Znemaneák István; sz.: Vári Éva, Nagy Ervin Adott egy anya, aki maga keresetlen módján pillanatok alatt képes az őrületbe kergetni az ő kicsi fiát. „Kicsi fia” egyébként felnőtt, sőt elvált ember - méghozzá a mama tevékeny közbenjárása miatt lett elvált. Anya és fia levelezéséből kibontakozik két élet.

Édentől keletre (Új Színház) Író: J. Steinbeck; r.: Szikora János; fsz.: Gáspár Sándor, Huszár Zsolt, Nemes Wanda, Száraz Dénes, Petrik Andrea m.v., Baksa Imre, Derzsi János, Nagy Zoltán, Szikszai Rémusz m.v. A Nobel-díjas amerikai író, John Steinbeck világhírű regénye Káin és Ábel történetének modern példázata.

Bánk bán – Junior (Nemzeti Színház – Gobbi Színpad) Író: Katona József; r.: Alföldi Róbert; fsz.: Szabó Kimmel Tamás, Bánfalvi Eszter, Mátyássy Bence, Fehér Tibor, Radnay Csilla A Nemzeti Színház azt tűzte ki feladatul legfiatalabb színészei számára, hogy az általuk kiválasztott jeleneteket gondolataik jegyzeteként rakják össze az előadás rendezőjével.

De Sade pennája (Bárka Színház) Író: Doug Wright; r.: Szabó Máté; fsz.: Mucsi Zoltán, Seress Zoltán, Spolarics Andrea Nem tudni pontosan, hány valódi áldozata volt a márkinak. A humanizmus megbukik, az elmegyógyintézet falai közrefogják a szabadság lehetőségét elszalasztó emberiséget, a márki mitikus alakjává válik egy dekadenciába hanyatló generációnak.

Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe (Nemzeti Színház) Író: Kovács Márton–Mohácsi István–Mohácsi János; r.: Mohácsi János; fsz.: Stohl András, Radnay Csilla, László Zsolt, Kulka János, Nagy Mari, Makranczi Zalán, Hevér Gábor, Tompos Kátya, Mátyássy Bence 1946. A falu színjátszó körét a János vitéz előadásáról Szibériába hurcolják. Igaz történeten alapuló darab szerelemről, hazaszeretetről, a 20. századi Magyarországról.

Berlin blues (Budapesti Kamara – Ericsson) Író: Sven Regener; r.: Léner András; fsz.: Jánosi Dávid, Hajdu István, Fekete Linda, Kerekes József, Varga Klári Kocsmafilozófusok, komédiások, vidám alkoholisták a berlini fal nyugati oldalán 1989-ben. Betegre röhögjük magunkat, a végén észrevétlenül meghatódunk. Felnőttünk, elmúlt egy szerelem, ledőlt a fal. Berlin blues.

Dilettánsok (Katona József Színház) Író: Gustav Flaubert, Forgách András; r.: Ascher Tamás; fsz.: Máté Gábor, Elek Ferenc, Szirtes Ági, Keresztes Tamás, Mészáros Béla, Nagy Ervin Két kisnyugdíjas, Bouvard és Pécuchet vidéki magányba vonul, hogy megszerezzenek minden lehető emberi tudást. Falják a könyveket, az olvasottakat a gyakorlatban is kipróbálják, ám ezek a kísérletek nem mindig terv szerint sikerülnek...

Az élet álom (Katona József Színház – Kamra) Író: Pedro Calderón; r., díszlet: Kovács Dániel e.h.; sz.: Lengyel Ferenc, Keresztes Tamás, Elek Ferenc, Mészáros Béla, Pelsőczy Réka, Petrik Andrea m.v. Ha holnap vissza kell küldenünk a börtönbe, akkor az időből egy szeletet kimetszve visszapergethetjük az egészet és azt mondjuk neki: csak álmodta, hogy ő a király.

Bohémélet (Örkény Színház) Író: Aki Kaurismäki; r.: Ascher Tamás; fsz.: Epres Attila m.v., Debreczeny Csaba, Csuja Imre, Hámori Gabriella, Szandtner Anna Henri Murger az 1840-es években cikksorozatot írt a párizsi bohémek életéről. A még fölfedezetlen művészek mindennapi túlélését fanyar humorral leíró epizódokból előbb színdarab, aztán regény született.

Dogville (Bárka Színház) Író: Lars von Trier; r.: Anger Zsolt; fsz.: Blaskó Péter m.v., Kardos Róbert, Margitai Ági m.v., Mucsi Zoltán, Spolarics Andrea, Szorcsik Krisztina, Varjú Olga Egy fiatal, finom nő érkezik egy Isten háta mögötti helyre. Menekül. A fejére kitűzött vérdíj ellenében a munkáját ajánlja fel. Azt mondják, csupa jóravaló, becsületes ember lakik itt...

Én vagyok a Te (Nemzeti Színház – Gobbi Sz.) Író: Esterházy Péter; r.: Gothár Péter; sz.: Molnár Piroska, Schell Judit, Szabó Kimmel Tamás, Znamenák István, Rába Roland „Egyszer egészen biztosan tudtam, hogy aznap nem fog felkelni a nap. Életem legszebb reggele... Egyszer (...) azt hittem, de csak egy pillanatra, tessék nekem elhinni, nem volt több néhány másodpercnél, azt hittem, én vagyok a japán abc. Huhú, leírhatatlanok voltak a következmények!” (Részlet a műből.)

Caligula (Budapesti Kamara – Ericsson) Író: Albert Camus; r.: Csiszár Imre; fsz.: Dózsa Zoltán, Kerekes József, Újréti László, Karalyos Gábor, Szőlőskei Tímea A fiatal római császár elveszti húgát, akit bűnös szerelemmel szeretett. A patríciusok attól félnek, hogy kárt tesz önmagában: Caligulát sokkal inkább a hétköznapi felismerés nyugtalanítja: „az emberek meghalnak és nem boldogok”.

Dolcsaja Vita (Belvárosi színház) Író: Peter Pavlac–Parti Nagy Lajos; r.: Ardai Petra; sz.: Csákányi Eszter, Molnár Áron/Katona László Brezsnyev lányának története, valóság és fikció. Annak idején úgy nevezték: „a szovjet hercegnő”. Galina a család fekete báránya volt, zabolátlan életéről legendák terjedtek. Sosem menekülhetett el apja hatalma elől, amely az ő életét is megnyomorította.

Erdő (Új Színház) Író: Osztrovszkij; r.: Egon Szavin; fsz.: Takács Katalin, Gáspár Sándor, Vass György, Hirtling István, Nemes Wanda, Száraz Dénes Frivol komédia egy köztiszteletben álló, ámde szerelmes természetű özvegyasszonyról, aki apránként eladogatja a férje vagyonát, hogy kései szenvedélyének hódolhasson, és pártfogoltjait méltóképpen támogathassa. Egy kis darab erdőért akárkit megkaphat…

Fidelio_1105.indd 14

4/15/11 8:50:50 PM


Fidelio_1105.indd 15

4/15/11 8:50:51 PM


16

színház – daraboló Esőember (Belvárosi Színház) Író: Dan Gordon; r.: Anger Zsolt; fsz.: Kulka János, Nagy Ervin, Cseh Judit, Garas Dezső/Kézdy György Mi történik, ha egy harmincéves, pökhendi fiatalember megtudja, hogy van egy bátyja? Aki ráadásul autista, egy intézetben nevelik, és apja rá hagyta minden vagyonát? Az Oscar-díjas film színpadi változata, nagyszerű szereposztásban.

A hattyú (Új Színház) Író: Molnár Ferenc; r.: Szinetár Miklós; fsz.: Bánsági Ildikó, Eperjes Károly, Takács Katalin, Nemes Wanda, Száraz Dénes, Almási Sándor „Egy éjszakára meggyúl a tűzzel játszó herceglány: a hattyú, aki kijött az ezüstös tóból a szárazföldre. De csak a partra, ameddig az éjszaka kalandja ér... Íme, mese a hattyúról, akinek a szárazon elvész a varázsa.”

Jó zsaru – rossz zsaru (Centrál Színház) Író: Keith Huff; r.: Puskás Tamás; sz.: Stohl András, Szabó Győző A nagydumás Denny és a magának való Joey óvoda óta legjobb barátok, rendőrjárőrként naponta együtt róják Chicago utcáit. Ám egy bűnös városban még egy zsarunak is nehéz ártatlannak maradni, a túlélésért vívott harc pedig még a legigazabb barátságokat is veszélybe sodorja…

Fahrenheit 451 (Bárka Színház – Cseh Tamás Terem) Író: Ray Bradbury–Francois Truffaut; r.: Anger Zsolt; fsz.: Kardos Róbert, Dévai Balázs, Telekes Péter, Kálid Artúr, Szorcsik Kriszta, Réti Adrienn, Blaskó Péter m.v. Mert ez lesz a ti bölcseségtek és értelmetek a népek előtt, akik meghallják majd mind e rendeléseket, és ezt mondják: Bizony bölcs és értelmes nép ez a nagy nemzet! (MÓZES V. 4:5, 4:6)

Hárman a padon (Budapesti Kamara – Tivoli) Író: Nicolai Aldo; r.: Tordy Géza; sz.: Vári Éva, Szilágyi Tibor, Tahi Tóth László m.v. Három idős ember olykor a szerelem sikamlós témáira emlékszik, másszor az öregedés keservét éli meg. Finom, lágy humorral átszőve.

A kaméliás hölgy (Magyar Színház) Író: Alexander Dumas–Kiss Csaba; r.: Kiss Csaba; fsz.: Horváth Lajos Ottó, Kubik Anna, Horváth Illés, Györgyi Anna, Gémes Antos Ifj. Dumas közismert történetében egy halálosan beteg párizsi kurtizán átéli az utolsó nagy szerelmet. Ebben a feldolgozásban most Marguarite, a nő szemszögéből nézzük végig a szerelem lángra lobbanását, gyönyörű és kínzó pillanatait.

Farkasok és bárányok (Radnóti Színház) Író: Osztrovszkij; r.: Valló Péter; fsz.: Almási Éva, Csányi Sándor, Szávai Viktória Harsány humorú társadalmi szatíra, lendületes orosz vígjáték, melynek hőseit gúnyos bölcsesség jellemzi. A vígjáték egy orosz kormányzóságban játszódik, ahol Murzaveckaja földbirtokosnő éhes farkasként fal fel mindent, ami a másé.

Három nővér (Nemzeti Színház) Író: Csehov; r.: Andrej Șerban; fsz.: Znamenák István, Mészáros Piroska, Udvaros Dorottya, Schell Judit, Ónodi Eszter m.v., Kulka János, Alföldi Róbert „Hogy megértsük a szöveg alatti rétegek híres csehovi szüneteit, csak abban bízhatunk, hogy a kapcsolatokból fakadó rejtett feszültségek vezetnek majd minket. A szereplők legtitkosabb életébe kell behatolni.” (A.S.)

Kár, hogy kurva (Pesti Magyar Színház – Sinkovits Színpad) Író: John Ford; r.: Koltai M. Gábor; fsz.: Horváth Illés, Gula Péter, Pál András, Darabont Mikold, Gémes Antos, Ruttkay Laura, Rancsó Dezső, Fillár István, Rusznák Adrienn Reneszánsz horror. Bosszúvágy, szenvedély, fekete humor és tengernyi vér: mintha Tarantino írta volna újra a Rómeó és Júliát.

A feleségem története (Pesti Magyar Szh.) Író: Füst Milán; r.: Galambos Péter; fsz.: Horváth Lajos Ottó, Balsai Móni, Bede Fazekas Szabolcs, Soltész Bözse, Pavletits Béla A szike pontosságával és kíméletlenségével tárja fel a szerelmi szenvedély felemelő és pusztító természetét, férfi és nő titokzatos, gyöngéd érzelmekkel, fékezhetetlen vágyakkal, vad bántásokkal és vigasztalásokkal teli kapcsolatát.

Háromszögek (Magyar Színház – Sinkovits Színpad) Író: Háy János; r.: Göttinger Pál; sz.: Horváth Lajos Ottó, Kubik Anna, Holecskó Orsolya, Fülöp Zsigmond, Császár Angela Férj, feleség, szerető. Vagy férj, szerető, feleség. A sorrend időről időre változik… Újra- és újrarajzolódó háromszögek, avagy egy párkapcsolat kulisszatitkai.

Kasimir és Karoline (Örkény Színház) Író: Ödön von Horváth; r.: Bagossy László; fsz.: Szandtner Anna, Polgár Csaba, Csuja Imre, Mácsai Pál, Debreczeny Csaba, Hámori Gabriella, Máthé Zsolt Oktoberfesti zsongás, hullámvasút, mutatványosok, tömeg. Ott van Kasimir is, a sofőr, aki tegnap veszítette el a munkáját. Menyasszonya, Karoline úgy dönt, egyedül szórakozik tovább.

A Főfőnök (Radnóti Színház) Író: Lars von Trier; r.: Anger Zsolt; fsz.: Csányi Sándor, Gazsó György, Kováts Adél, Szávai Viktória, Petrik Andrea, Péter Kata, Schneider Zoltán Egy jól menő cég vezetője szeretné eladni a vállalatát, ám a vevő kizárólag a távolban élő főfőnökkel hajlandó tárgyalni, aki nem létezik. Fel kell bérelni egy állástalan színészt, hogy eljátssza a főfőnököt...

Házasságon innen és túl (Magyar Színház) Író: Háy János; r.: Pinczés István; fsz.: Bede-Fazekas Szabolcs, Sipos Imre, Rancsó Dezső, Gregor Bernadett, Benkő Nóra, Nagyváradi Erzsébet Egyszer mindenki kimondja: együtt, veled. Egyszer mindenki benne volt, vagy épp benne van. Lehetsz férj, feleség, szerető. De lehetsz egyszerre kettő.

Két lengyelül beszélő szegény román (Katona József Színház – Kamra) Író: Dorota Maslowska; r.: Kovács Dániel; fsz.: Dankó István, Borbély Alexandra e.h., Elek Ferenc, Bodnár Erika, Pelsőczy Réka Dzsina jó lány. Semmit nem fog ellopni, lehányni. Esküszöm, annak a gyermeknek az életére, akit a szíve alatt hord. Szegény, becsületes, lengyelül beszélő románok vagyunk.

Golden Dragon (Katona József Színház) Író: Roland Schimmelpfennig; r.: Gothár Péter; sz.: Fullajtár Andrea, Tenki Réka, Hajduk Károly, Mészáros Béla, Kocsis Gergely Egy nő megcsalja a férjét. Egy öregember nem bírja elviselni, hogy öreg. Egy fiatal nő megtudja, hogy terhes. Egy kis kínai lányt prostituál egy pénzéhes kereskedő… Vagy játsszuk azt, hogy minden fordítva van?

A hülyéje (Örkény Színház) Író: Feydeau; r.: Mácsai Pál; fsz.: Kerekes Viktória, Debreczeny Csaba, Mácsai Pál, Polgár Csaba, Takács Nóra Diána, Csuja Imre, Kerekes Éva, Hámori Gabriella Feydeau nem traktál illúziókkal a hitvesi hűségről. Az abszurdig fokozza házasok és nem házasok életrehalálra szóló küzdelmét, melynek egyetlen célja: a tiltott gyümölcs.

Krumplirózsa (Pinceszínház) Író: Terence McNally; r.: Meczner János; sz.: Gáspár Sándor, Györgyi Anna Két elvált, középkorú ember egymásra találásának küzdelmét állítja elénk a darab eszköztelenül, őszintén: a férfi, Johnny és a nő, Frankie szeretetet, békét, összetartozást vágynak – csakhogy előbb önmagukat kell legyőzniük.

Hamu és pálinka (Budapesti Kamara – Shure) Író: Bengt Ahlfors; r.: Márton András; fsz.: Egri Kati, Tímár Éva, Majzik Edit, Lengyel Tamás Vera Malgren férje temetésén, egy hirtelen ötlettől hajtva magához ragadja az elhunyt hamvait tartalmazó urnát, és ezzel kezdetét veszi az örökösödési háború. Bengt Ahlfors karakterei valóságosak, történetük mindnyájunknak szól.

János király (Örkény Színház) Író: F. Dürrenmatt; r.: Bagossy László; fsz.: Debreczeny Csaba, Gálffi László, Polgár Csaba, Csuja Imre, Für Anikó, Mácsai Pál Anglia és Franciaország csatája. A shakespeare-i királydráma Dürrenmatt gunyoros átiratában a hatalmi játszmák mai dramaturgiáját tárja elénk. Drámai komédia lázas csatákkal, királyházasságokkal, ígéretekkel és törvényekkel.

Kvartett (Budapesti Kamara – Shure) Író: Spiró György; r.: Vincze János; fsz.: Vári Éva, Krum Ádám, Márton András A Kvartett házaspárjának monoton, tartalmatlan létezését váratlan esemény zavarja meg: egyszer csak betoppan hozzájuk egy idegen, a Vendég, aki azt állítja, hogy az Öregnek köszönheti az életét.

Harminchárom változat Haydn koponyára (Bárka Színház) Író: Esterházy Péter; r.: Göttinger Pál; fsz.: Benedek Miklós m.v., Kálid Artúr, Réti Adrienn, Telekes Péter, Dévai Balázs 1954, Kismarton. Az Esterházy-család birtokán a család valahai világhírű zeneszerzőjét, Haydnt temetik újra. Hogyan viszonyul a világhírű író ehhez a személyes, mégis távoli történéshez?

Jeremiás, avagy isten hidege (Nemzeti Színház – Gobbi Színpad) Író: Térey János; r.: Valló Péter; fsz.: László Zsolt, Stohl András, Bánfalvi Eszter, Blaskó Péter, Söptei Andrea, Szarvas József, Murányi Tünde A debreceni születésű, de már régóta Budapesten élő parlamenti képviselő végigjárja az álombéli stációkat a jövőbeli debreceni metrón. Sorra járja múltjának helyszíneit, sorra találja múltjának szereplőit.

A különterem (Budapesti Kamara – Tivoli) Író: Neil Simon; r.: Málnay Levente; fsz: Majzik Edit, Konrád Antal, Egri Kati, Lévay Viktória Az elegáns párizsi La Casette Hotel különtermébe vacsorameghívást kap hat vendég. Először három férfi érkezik, akik nem ismerik egymást. Aztán megérkezik három nő, és itt kezdődik a meglepetések sorozata…

Fidelio_1105.indd 16

4/15/11 8:50:52 PM


daraboló – színház Kvartett (Nemzeti Színház – Gobbi Színpad) Író: Heiner Müller; r.: Gergye Krisztián; sz.: Udvaros Dorottya, Alföldi Róbert, Virág Melinda, Gergye Krisztián A történet helyszíne „szalon a francia forradalom előtt, vagy bunker a harmadik világháború után”. Valmont-t és Madame de Merteuil-t – a Veszedelmes viszonyokból ismert intrikusokat – a szerző emblematikus figurává írja: a test és a vágy szörnyetegeivé.

Mégis, kinek az élete? (Centrál Színház) Író: Brian Clark; r.: Puskás Tamás; fsz.: Rudolf Péter, NagyKálózy Eszter, Bálint András, Simon Kornél, Oroszlán Szonja Ken Harrison szobrász, aki egy autóbaleset következtében megbénul, és úgy dönt, nem akar munka, szerelem és cél nélkül tovább élni. Harcba száll az élete és halála fölötti rendelkezés jogáért.

Lear király (Nemzeti Színház) Író: Shakespeare; r. Gothár Péter; fsz.: Kulka János, Gálffi László, Znamenák István, Makranczi Zalán, Rába Roland, Bodrogi Gyula A világ drámairodalmának egyik legnagyobb drámája. Kihívás a színház, az alkotóművészek, a nézők számára is. Kivételes lehetőség arra, hogy mai korunkról együtt gondolkodhassunk, alkotói erőnk színe-javát felmutatva.

Mein Kampf (Harcom) (Nemzeti Színház – Gobbi Színpad) Író: Tábori György; r.: Rába Roland; fsz.: Sinkó László, Makranczi Zalán, Mátyássy Bence, Mészáros Piroska, Törőcsik Mari „Ha az ember komolyan veszi a Szentírást, akkor egészen világos, hogy mind a zsidó, mind a keresztény biblia azt tanítja, úgy szeressük ellenségünket, mint önmagunkat. A szenvedély mindig rejtélyes.” (G. Tabori)

Libikóka (Pinceszínház) Író: William Gibson; r.: Verebes István; sz.: Dobó Kata, Szervét Tibor Jerry, a hitét vesztett ügyvéd és Gittel, a sikertelen táncosnő egyetlen közös tulajdonsága romokban heverő önbizalmuk. A két magányos, szeretetre éhes ember egymásba kapaszkodik, és igyekszik közös jövőt építeni...

Mesél a bécsi erdő (Katona József Színház) Író: Ödön von Horváth; r.: Zsámbéki Gábor; fsz.: Nagy Ervin, Lázár Kati, Fullajtár Andrea, Tenki Réka, Bezerédi Zoltán Mariann, a bababoltos lánya az esküvője előtt beleszeret egy fiúba, aki lóversenyezésből és idősebb nőkből él. Gyerekük születik, de magukat sem tudják eltartani.

Liselotte és a május (Budapesti Kamaraszínház – Tivoli) R.: Pozsgai Zsolt; sz: Dobó Kata, Jánosi Dávid, Törköly Levente, Dolmány Attila, Bank Tamás Egy nő – hat férfi. Hat kísérlet a párkeresésre. De mintha átok ülne Liselottén, egyik férfi sem alkalmas a házastársi szerepre. Fergeteges, vígjátéki úton haladunk a végső megoldás felé…

Mikve (Pesti Színház) Író: Hadar Galron; r.: Docekal Michal; fsz.: Pap Vera, Igó Éva, Börcsök Enikő, Eszenyi Enikő, Hegyi Barbara Különböző életkorú nők, akiket vallási szabályok kötnek, és különféle társadalmi és családi szerepekben egy férfiuralta világban küzdenek elfogadásukért, szabadságukért, jogaikért, s ha kell lázadnak is.

Macska a forró tetőn (Pesti Magyar Színház) Író: Tennessee Williams; r.: Guelmino Sándor; fsz.: Balasi Móni, Pál András, Szélyes Imre, Béres Ilona, Soltész Bözse Az Édesapa születésnapjára összegyűlő Pollitt család titkokra, elhallgatásokra, hazugságokra épülő élete egy este alatt romba dől: vulkánszerűen, elemi erővel törnek ki az addig el- és visszafojtott érzelmek, indulatok.

Mindent anyámról (Pesti Színház) Író: Pedro Almodóvar; r.: Kamondi Zoltán; fsz.: Varju Kálmán, Börcsök Enikő, Majsai-Nyilas Tünde, Hegyi Barbara, Epres Attila, Tornyi Ildikó Egy több szálon futó történet, amely talán csak egy kamasz fiú, Esteban képzeletjátéka, írói és rendezői kísérlete, hogy megtudja, ki az apja, és megértse anyját. Pedro Almodóvar Oscar-díjas filmje nyomán.

Macskajáték (Örkény Színház) Író: Örkény István; r.: Mácsai Pál; sz.: Pogány Judit, Molnár Piroska m.v., Csomós Mari m.v., Kerekes Éva, Szandtner Anna, Békés Itala, Jordán Tamás, Polgár Csaba „Az öregektől nem akar már senki semmit. De ha az öregek akarnak egymástól valamit, azon mi nevetünk.” (Örkény István)

A mizantróp (Katona József Színház) Író: Molière; r.: Zsámbéki Gábor; fsz.: Fekete Ernő, Máté Gábor, Ónodi Eszter, Fullajtár Andrea, Kocsis Gergely Alceste ki akar vonulni a társadalomból, mert undorodik a világtól és az emberektől. Reméli, hogy a szerelme társa lesz a terve megvalósításában, ám Céliméne épp az Alceste által ostorozott korszellem megtestesítője.

Magyar ünnep (Nemzeti Színház) Író: Závada Pál; r.: Alföldi Róbert; fsz.: Nagy Mari, Söptei Andrea, Znamenák István, Földi Ádám, Szatory Dávid, Szabó Kimmel Tamás, Mátyássy Bence 1940. Weiner Janka fotóművész rokonai és barátai ma este is Janka csülkös bablevessel és friss kenyérrel terített asztala körül gyűlnek össze. Ki hogyan ünnepli ebben a társaságban Észak-Erdély visszacsatolását?

Molly Sweeney (Budapesti Kamaraszínház – Ericsson) Író: Brian Friel; r.: Márton András; sz.: Varga Klári, Karácsonyi Zoltán, Kovács István Molly Sweeney megérzéseire és a tapintható információkra hagyatkozik, mivel vak. De érkezik egy lángoló szellemiségű fiatalember, akinek kedvéért még a látható világra is kíváncsi lesz.

Még egyszer hátulról! (Új Színház) Író: Michael Frayn; r.: Jiří Menzel; fsz.: Takács Katalin, Gáspár Sándor, Pokorny Lia, Szikszai Rémusz, Vass György Egy vidéki angol haknitársulat színfalak előtti és színfalak mögötti életét látjuk. A szerző ezt a normális és egyben abnormális világot egyszerre tudja a legnagyobb szeretettel és a legmaróbb gúnnyal ábrázolni.

Naftalin (Radnóti Színház) Író: Heltai Jenő; r.: Szabó Máté; fsz.: Csányi Sándor, Szávai Viktória, Adorjáni Bálint, Szervét Tibor, Kováts Adél, Gyabronka József A nyári vakáció ideje alatt üresen hagyott lakást a házmester kiadja mindenféle szerelmi légyottokra. Ám az időpontokat elfelejti egyeztetni, így különböző férjek feleségek és szeretők futnak össze a lakásban, és persze a naftalinszagú szekrényben.

Fidelio_1105.indd 17

17

A Fidelio magazint keresse országszerte A libri könyvesboltokbAn!

4/15/11 6:35:25 PM


18

színház – daraboló Nehéz (Bárka Színház – Stúdió) Író: Háy János; r.: Bérces László; sz.: Mucsi Zoltán, Lázár Kati m.v., Gados Béla, Ilyés Róbert, Varga Anikó, Pásztor Tibor A vidékről tizenévesen Budapestre kerülő fiatalember szülei egyetértésével megszakítja a végtelennek tűnő családi láncot, „különb” lesz, mint ősei. Aztán az illúziók kicsorbulnak, régi otthonát elveszíti, újat a nagyvárosban nem lel.

Othello (Vígszínház) Író: Shakespeare; r.: Eszenyi Enikő; fsz.: Nagy Zsolt, Varju Kálmán, Fekete Ernő, Tornyi Ildikó, Börcsök Enikő, Szemenyei János, Vallai Péter Shakespeare mesterműve fájdalmasan megindító történet, a megtévesztett ember tragédiája, amelyben feltárulnak az emberi természet legmélyebb rétegei, a lélek csodálatos és borzalmas titkai.

Remix (Budapesti Kamara – Tivoli) Író: Verebes István; r.: Szurdi Miklós; fsz.: Voith Ági, Almási Éva, Zsurzs Kati, Lévay Viktória, Bozsó Péter, Kerekes József Három nő! Három igazi nő! Három vérbő színésznő! Sértett öregasszonyok? Gonosz fúriák? Rossz anyák, hűtlen barátnők, magányos rémek? Vagy érzékeny, megbántott, sebzett tehetségek?

New York-i komédiák (Centrál Színház) Író: Woody Allen; r.: Puskás Tamás; sz.: Básti Juli, NagyKálózy Eszter, Gesztesi Károly, Magyar Attila, Kárász Zénó, Radnay Csilla, Bede-Fazekas Anna Felnőttünk, megházasodtunk, gyerekeink születtek, eltelt a fél élet. Ez tiszta röhej. Hiába tekergetjük a fejünket, hiába csűrjük-csavarjuk, nincs menekvés.

Az öldöklés istene (Vígszínház) Író: Yasmina Reza; r.: Kamondi Zoltán; sz.: Eszenyi Enikő, Epres Attila, Börcsök Enikő, Kern András Két házaspár kulturáltan próbál rendezni egy kínos ügyet, miszerint egyikük gyermeke kiverte a másik pár gyermekének két fogát. Ám a békés beszélgetés elfajul, elszabadul a pokol, és „az öldöklés istene” mindent a feje tetejére állít.

Rómeó és Júlia (Vígszínház) Író: Shakespeare; r.: Eszenyi Enikő; fsz.: Bata Éva, Varju Kálmán, Börcsök Enikő, Reviczky Gábor, Gyuriska János, Mészáros Máté Shakespeare klasszikusának hősei dacolva minden előítélettel tisztán és szabadon akarnak szeretni. De a természet törvényeinél erősebbnek bizonyul a politika, a szerelemnél tartósabb lesz a gyűlölet.

Nézőművészeti Főiskola (Centrál Színház) Író: Tasnádi István; r.: Árkosi Árpád; fsz.: Katona László, Mucsi Zoltán, Scherer Péter Az előadás a jövőben játszódik, amikor már senki nem jár színházba. A színészek többször keverednek vitába a nézőkkel, az egyik Hamlet-előadás alatt a koponyával fejbe dobnak egy popcornozó nézőt.

Pánik (Nemzeti Színház – Gobbi Színpad) Író: Mika Myllyaho; r.: Rába Roland; sz.: Miklós Marcell, Marton Róbert, Szabó Kimmel Tamás Bár a köznyelv lépten-nyomon használja pontatlanul, mindenféle félelemmel, szorongással járó helyzetre a kifejezést, a pánik valójában heves testi tünetekkel járó, az életveszélyes helyzetekben jelentkező természetes vészreakcióhoz hasonló rettegés.

Rúzs (Magyar Színház) Író: Isa Schöier; r.: Benedek Judit; sz.: Benkő Nóra, Sipos Imre, Babócsai Réka a.n., Illés Alexa a.n., Pásztor Ádám a.n. A mű az identitásról, a szerelemről, a barátságról és a fájdalomról szól. Itt történik az igazi világban és ott kint, a kibertérben. Sohasem tudod, kivel fogsz ott kint találkozni. Sárkánnyal? Szerelemmel? Saját magaddal?

Nordost (Katona József Színház, Kamra) Író: Torsten Buchsteiner; r.: Forgács Péter; sz.: Pálmai Anna, Fullajtár Andrea, Bodnár Erika 2002. október 23-án negyvenkét csecsen terrorista elfoglalta a moszkvai Dubrovka Színházat. Félbeszakították a Nordost című musical előadását, és túszul ejtettek nyolcszázötven embert. A háromnapos túszdráma százhetven ember halálával végződött.

Parasztopera (Szkéné – Pintér Béla és Társulata ) Író, r.: Pintér Béla; fsz.: Pintér Béla, Tóth József, NagyAbonyi Sarolta/Hámori Gabriella, Szalontay Tünde, Enyedi Éva „Néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság. Akinek tetszik, nézze meg többször is! Akinek nem tetszik, nézesse meg magát!”

Sáskák (Katona József Színház – Kamra) Író: Biljana Srbljanović; r.: Máté Gábor; fsz.: Pelsőczy Réka, Takátsy Péter, Haumann Péter, Elek Ferenc, Ónodi Eszter, Ujlaki Dénes, Bodnár Erika, Kun Vilmos A Sáskák „szomorú bohózat”. Témája az öregedés és a halál, amit két generáció viszonyán, a koravén fiatalokén és a szokatlanul életerős öregekén keresztül mutat be.

Orfeusz alászáll (Nemzeti Színház – Gobbi Színpad) Író: Tennessee Williams; r.: Sopsits Árpád; fsz.: Udvaros Dorottya, Szabó Kimmel Tamás, Söptei Andrea, Bodrogi Gyula, Nagy Mari A korrupt és velejéig romlott kisváros először csak rosszallóan figyeli, végül elpusztítja a középkorú asszony szerelemre és szabadságra törő életét.

Piszkos fotók (Budapesti Kamara – Shure) Író: Mark Ravenhill; r.: Németh Ákos; sz: Szűcs Péter Pál, Bozsó Péter, Nagy Enikő, Törköly Levente, Stefanovics Angéla Nick, egy politikai merénylet elkövetője, a fegyházból sok év után szabadulva lassan és keservesen ráébred, hogy ez már nem az a világ, amiből ő valaha kiszakadt…

Svejk (Budapesti Kamara – Tivoli) Író: Spiró György; r.: Szegvári Menyhért; fsz.: Nagy Viktor, Spindler Béla, Haás Vander Péter, Kerekes József, Törköly Levente, Stefanovics Angéla, Cs. Németh Lajos Svejk a békességet akaró kisemberek szimbóluma, Svejk története pedig a történelem mindannyiunkkal megtörténő és mindannyiunk által megélt lenyomata.

Országúton (Budapesti Kamaraszínház, Shure Stúdió) Író: F. Fellini, T. Pinelli, E. Flaiano; r.: Almási Tóth András; sz.: Stefanovics Angéla, Törköly Levente, Tímár Éva, Lengyel Tamás Történet a hallgatag erőművészről és a talán kissé habókos lányról, na meg az élet nagy kérdéseiről. A folyamatos életveszély, az egész életen át tartó megfeszített munka könnyed mosolyban oldódik fel a végtelen szomorúság cirkuszában.

Pletykafészek (Centrál Színház) Író: Neil Simon; r.: Puskás Tamás; fsz.: Bertalan Ágnes, Básti Juli, Rudolf Péter, Scherer Péter, Nagy-Kálózy Eszter New York alpolgármestere a tizedik házassági évfordulóját ünnepli. Érkeznek a szűk baráti kör tagjai, ám a személyzet eltűnt, a feleségnek nyoma veszett, és hol lehet a nagyszerű barát és gondos férj?

Szirénének (Katona József Színház – Kamra) Író: Nádas Péter; r.: Dömötör András; fsz.: Hajduk Károly, Dankó István, Kovács Lehel, Szirtes Ági, Pelsőczy Réka, Pálmai Anna Odüsszeusz vándorlása korokon és háborúkon átívelő, sajátos és módfelett ironikus formában. Míg Odüsszeusz a hazáját, addig fiai őt keresik – bár lehet, hogy mindenkinek jobb lenne, ha inkább elkerülnék egymást…

Oscar (József Attila Színház) Író: M. Claude; r.: Háda János; fsz.: Zöld Csaba, Kocsis Judit, Vándor Éva, Gieler Csaba, Józsa Imre Bertrand Barnier, a gazdag párizsi szappangyár-tulajdonos élete egy reggelen teljesen megváltozik. Otthona a követhetetlenül elveszett ékszerek, elsikkasztott pénzkötegek és hömpölygő női fehérneműk özönében őrültekházává változik... De hol van ebben Oscar?

Pszicho (Budapesti Kamara – Ericsson) Író, r.: Pozsgai Zsolt; sz.: Jánosi Dávid, Andai Györgyi, Dobó Kata, Bank Tamás, Dózsa Zoltán Norman Bates magányosan él a családi motelben, amit elkerül a műút és az élet. Vagy még sincs egyedül? Ki az az öregasszony az ablakban? És miféle hangos veszekedések hallatszanak az elátkozott házból?

Színházkomédia (Budapesti Kamaraszínház – Shure) Író: Bengt Ahlfors; r.: Márton András; fsz.: Andai Györgyi, Haás Vander Péter, Lengyel Tamás, Dózsa Zoltán, Stefanovics Angéla Egy vidéki színház fiatal, kortárs szerző új darabjának bemutatójára készül. A társulat művészeti vezetője kénytelen kompromisszumok árán megvalósítani művészi elképzeléseit.

Osztrigás Mici (Magyar Színház) Író: G. Feydeau; r.: Novák Eszter; fsz.: Losonczi Katalin, Fillár István, Györgyi Anna, Bede-Fazekas Szabolcs, Rancsó Dezső, Moór Marianna, Pavletits Béla, Auksz Éva Petypon, a híres professzor egy napon szörnyű fejfájással ébred a saját kanapéja alatt. Az elmúlt estéből arra emlékszik csupán, hogy kollégája unszolására életében először megivott egy pohár bort, mégpedig a hírhedt Maxim nevű lokálban…

Pygmalion (Radnóti Színház) Író: G. B. Shaw; r.: Valló Péter; fsz.: Szervét Tibor, Petrik Andrea, Bálint András, Kováts Adél, Klem Viktor „Jézus, de nagy az arcuk! A tanítás, az bezzeg érdekli, he? Hallottam, hogy taníccsa a szép beszédet. Én nem szívességet kérek, ércsük? Vagy talán az én pénzem nem jó?... Mehetek máshova! (...) Tanításos órákat akarok venni, magától. Megfizetem, ne értsük félre egymást.”

A szív bűnei (Új Színház) Író: Henley Bet; r.: Bagó Bertalan; sz.: Földes Eszter, Fodor Annamária, Pálfi Kata, Pokorny Lia, Almási Sándor, Száraz Dénes A három McGrath nővér hosszú évek után újra találkozik a nagyapjuk házában. Boldogan borulnak egymás nyakába. Örömüket azonban beárnyékolja, hogy egyikük nemrég lelőtte a férjét. És nem hajlandó elárulni, hogy miért…

Fidelio_1105.indd 18

4/15/11 6:35:25 PM


daraboló – színház Szutyok (Szkéné – Pintér Béla és Társ.) Író, r.: Pintér Béla; fsz.: Szamosi Zsófia, Szalontay Tünde, Enyedi Éva, Friedenthal Zoltán, Thuróczy Szabolcs, Roszik Hella, Pintér Béla Akit kevésbé szeretnek, sohasem tudja pontosan, miért is szeretik őt „kevésbé”. A világ igazságtalanságát okolja vagy az emberek érzéketlenségét, holott valójában érzelmi intelligenciájának fejletlensége miatt kerüli őt mindenki.

Tengeren (Bárka Színház) Író: Conor McPherson; r.: Göttinger Pál; sz.: Ilyés Róbert, Mucsi Zoltán, Gados Béla, Dévai Balázs, Kálid Artúr Egy vénember, az öccse, régi barátjuk, és egy ismerős összegyűlnek pókerezni karácsony este. A ház a Binn Éadair-hegy oldalában, a dublini öböl bejáratánál áll. A kinti viharból egy idegen érkezik...

Utószinkron (Budapesti Kamara – Tivoli) Író: Dallos Szilvia; r.: Iglódi István; fsz.: Haás Vander Péter, Czvetkó Sándor, Szélyes Imre m.v., Kertész Péter, Kaszás Mihály, Sáfár Anikó, Lévay Viktória, Szőlőskei Tímea, Nyertes Zsuzsa m.v., Szilágyi Zsuzsa A filmszinkronizálás hőskorában, az ötvenes évek elején a színészcsapat pártutasításra hajmeresztő feladatot kap.

Takáts Alice (Budapesti Kamara – Shure Stúdió) Író: Szomory Dezső; r.: Benedek Miklós; fsz.: Nagy Cili, Dunai Tamás, Újvári Zoltán, Andai Györgyi, Németh Kristóf Alice élete egy részét Berlinben töltötte, az ottani klinikán. Egy barátja-kollégája szintén. Ám az orvos két évvel tovább maradt. Hogy miért – a teljes igazságot csak ők ketten tudják. Ez a titkos igazság mozgatja Alice életét.

A termék (Merlin Színház) Író: Mark Ravenhill; r.: Berzsenyi Bellagh Ádám; sz.: Hámori Gabriella, Polgár Csaba James filmproducer. Olivia világhírű színésznő. Jamesnek nagy ötlete van, filmet akar készíteni a szerelemről és a terrorizmusról, az emberi érzelmek ambivalenciájáról, egy világot megrengető tragédia feldolgozásáról és a határokat nem ismerő szerelemről...

Az üvegcipő (Örkény Színház) Író: Molnár Ferenc; r.: Mácsai Pál; fsz.: Gálffi László, Für Anikó, Hámori Gabriella, Polgár Csaba, Bíró Kriszta, Takács Nóra Diána, Máthé Zsolt Szabó Irma, a ’20-as évek józsefvárosi Hamupipőkéje nem a királyfi szerelme után sóvárog: ő Sipos Lajost, a szegény, éltes bútorrajzolót kívánja meghódítani.

Tangó (Budapesti Kamara – Ericsson) Író: Mrožek; r.: Csiszár Imre; sz.: Tímár Éva, Tordy Géza, Bregyán Péter, Szőlőskei Tímea, Dolmány Attila, Nagy Enikő, Varga Zoltán Generációs ellentétel. Szülők és gyerekek összecsapása. Forradalom és konzervativizmus. Lázadás és hagyománytisztelet. Elfogadott promiszkuitás és házasság fehérben. Két kultúra összecsap, közben befut a nevető harmadik a kultúrán túlról.

Tom Jones (Pesti Színház) Író: Henry Fielding; r.: Bezerédi Zoltán; fsz.: Tasnádi Bence, Tornyi Ildikó, Lukács Sándor, Igó Éva, Kovács Patrícia, Pap Vera, Hegedűs D. Géza, Láng Annamária Képzeljék el, éjjel hazamennek, és egy újszülöttet találnak az ágyukban. Ki is ez a zabolátlan, rakoncátlan, vonzó és szeretnivaló fiatalember, akit úgy hívnak: Tom Jones?

Virágos kert (Új Színház) Író: Michel de Ghelderode; r.: Szikora János; fsz.: Száraz Dénes, Földes Eszter, Tordai Teri, Nemes Wanda, Almási Sándor Rendkívül expresszív, felkavaró mű, mely híven követi Szent Ferenc életének legfontosabb fordulatait, szembesítve minket saját korával és persze az Assisi Szent Ferenc köré szőtt legendáriummal is.

Teljes napfogyatkozás (Budapesti Kamara – Ericsson) Író: C. Hampton; r.: Léner András; sz.: Verebes Linda, Szűcs Péter Pál, Nagy Viktor, Juhász Réka, Kocsó Gábor, Tímár Éva „Olyan boldogok lehetnénk mi ketten, ez a legkönnyebb dolog a világon, hát mért nem az?” Emberek: éreznek, szeretnek, hazudnak, becsapnak, szenvednek. Mint mi mindannyian.

Tündöklő középszer (Szkéné Színház – Pintér Béla) Író, r.: Pintér Béla; sz.: Thuróczy Szabolcs, Pintér Béla, Szalontay Tünde, Szamosi Zsófia, Enyedi Éva, Roszik Hella Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű,/A Stradivari Stradivari, a másik meg középszerű!/És én hazudhatnék neked tovább, de nem teszem!/Te nem középszerű vagy, hanem tehetségtelen.

Yerma (Radnóti Színház) Író: F. García Lorca; r.: Rába Roland; sz.: Wéber Kata, Tóth Ildikó, Schneider Zoltán, Adorjáni Bálint, Szávai Viktória, Martin Márta, Somody Kálmán García Lorca 1934-ben írt költői szépségű, megindító drámája egy asszony kétségbeesett lázadásának története. Yerma őrült szenvedéllyel, megszállottan vágyik az anyaságra, de azt férje nem tudja megadni neki…

Fidelio_1105.indd 19

19

4/15/11 6:35:27 PM


20

színház – mu” sor bárka színház

belvárosi színház

budapest bábszínház

budapesti Kamaraszínház – ericsson stúdió

10:00 Meseladik

20:00 kupidó

10:30 Hajnali csillag peremén

19:00 Éjféli mesék

19:00 esőember (Cegléd)

15:00 Hajnali csillag peremén

19:00 tudod, hogy nincs bocsánat – Hobo

19:00 tengeren (stúdió)

10:00 Misi mókus vándorúton

19:00 rejtett világ – Molly sweeney története

4 sze

19:00 De sade pennája (stúdió)

10:00 A legkisebb boszorkány

19:00 A csábítás művészete

5 cs

19:00 Mulatság 21:00 telefondoktor nyfp.

10:00 A legkisebb… 18:00 A varázsfuvola

6p

19:00 Harminchárom változat…22:00 Firkin klub

1v 2h 3k

7 szo 8v 9h 10 k 11 sze 12 cs 13 p 14 szo 15 v

20:00 Csókol Anyád!

19:00 Fahrenheit 451 21:00 teleFonDoktor

19:00 Caligula 10:30 Csizmás kandúr 14:30 A varázsfuvola

19:00 tangó

10:30 Óz, a nagy varázsló

19:00 teljes napfogyatkozás

19:00 Őszi álom (stúdió)

10:00 Óz, a nagy varázsló 18:00 líra és epika

19:00 látja Isten, hogy állok a napon

19:00 Éjféli mesék

10:00 Csipkerózsa

19:00 berlin blues

10:00 Meseladik 19:00 Fahrenheit 451

15:00 líra és epika

19:00 Dühöngő ifjúság

19:00 nehéz (stúdió)

10:00 A gyáva kistigris 15:00 Csizmás kandúr

18:00 Párkák

19:00 tengeren (stúdió)

20:00 Dolcsaja vita

20:00 esőember

20:00 nem tudni, hogyan (stúdió) 19:00 De sade pennája (stúdió)

19:00 esőember (szolnok)

10:00 A gyáva… 18:00, 20:30 A három testőr… – l’Art pour l'art

19:00 rejtett világ…

10:30 Misi mókus vándorúton

19:00 berlin blues

10:30 bőröndmese

19:00 Caligula

16 h 17 k 18 sze 19 cs 20 p 21 szo 22 v 23 h 24 k 25 sze 26 cs 27 p 28 szo 29 v 30 h 31 k

19:00 nehéz (stúdió)

10:00 egy egér naplója

19:00 Dogville

15:00 Hajnali csillag peremén

19:00 nem tudni, hogyan (stúdió)

19:00 A csábítás művészete 19:00 teljes napfogyatkozás

18:00 Párkák

10:00 Hajnali csillag peremén

19:00 Pszicho

19:00 Harminchárom változat Haydn koponyára

15:30 esőember (Pataky Műv.kp.)

10:30 bőröndmese 16:00 sztepptánc Fesztivál

10:00 Meseladik 19:00 Mulatság 21:00 telefon…

20:00 Czukorshow

10:30 Marcipán cica 14:30 Hajnali csillag peremén

19:00 Dühöngő ifjúság

10:00 Marcipán cica

19:00 Cs.A.J. (CsakAzértisJáték)

14:00 Meseladik 19:00 Őszi álom – utolsó ea. (stúdió)

20:00 esőember

19:00 tangó

19:00 Éjféli mesék

18:00 HAttyÚk tAvA

19:00 Éjféli mesék

18:00, 20:30 A három testőr és a jeti vagy mi a pék

19:00 Caligula

19:00 nehéz – 25. ea. (stúdió)

19:00 A nAgy nÉgyes (Dunaújváros)

10:00 Andersen-mesék 15:00 Hattyúk tava

19:00 kövek a vízparton – Dobos Attila

19:00 Fahrenheit 451 21:00 telefondoktor

15:00, 19:00 A nagy négyes (Dunaújváros)

10:30 A brémai muzsikusok – zártkörű ea.

19:00 Pszicho

18:00 Párkák

16:00, 19:00 esőember (Ajka)

10:30 Misi mókus – Fidelio Matiné 16:30 Andersen

19:00 Dühöngő ifjúság

15:00, 19:00 Iskola a határon (stúdió) 19:00 Dogville

Fidelio_1105.indd 20

10:00 Misi mókus... 15:00 legenda a lóról 18:00 líra... 19:00 esőember (Ajka)

15:00 A brémai muzsikusok

4/15/11 6:35:29 PM


Már kaphatók a hétvégi bérletek a 2011/2012-es évadra! Őszi bérlet szombat du. 16:00 Misi mókus vándorúton

• Csipkerózsa • A brémai muzsikusok

Tavaszi bérlet vasárnap de. 10:30 Csizmás kandúr

• Marcipán cica • Túl a Maszat-hegyen

Csajkovszkij bérlet szombat de. 10:30 Hattyúk tava

• Diótörő • Csipkerózsa

Móra Ferenc bérlet szombat du. 16:30 Hajnali csillag peremén

• A gyáva kistigris • Andersen-mesék

Petőfi Sándor bérlet vasárnap du. 16:30 Líra és Epika

• Hajnali csillag peremén • A varázsfuvola Bérletek válthatók

a Budapest Bábszínház jegypénztáránál

VI., Andrássy út 69.

Tel.: 342-2702, E-mail: bubabszervezes@hdsnet.hu

www.budapest-babszinhaz.hu

Fidelio_1105.indd 21

4/15/11 6:35:37 PM


22

színház – mu” sor budapesti Kamaraszínház – shure stúdió

budapesti Kamaraszínház – tivoli

1v 2h 3k 4 sze 5 cs 6p 7 szo 8v 9h 10 k 11 sze 12 cs 13 p 14 szo 15 v 16 h 17 k 18 sze 19 cs 20 p 21 szo 22 v 23 h 24 k 25 sze

19:30 országúton

19:00 Mennyei!

19:30 Hamu és pálinka

19:00 A szegény hekus esete a papagájjal

19:30 országúton

19:00 Mennyei!

19:30 Mindenkit megnyúzunk

19:00 svejk

19:30 Piszkos fotók

19:00 A különterem

19:30 Mindenkit megnyúzunk

19:00 Dobos Attila 70

19:30 takáts Alice

19:00 edith Piaf

19:30 takáts Alice 19:30 Harold és Maude

19:00 A vágy villamosa

19:30 színházkomédia

19:00 remix

19:30 Hamu és pálinka

19:00 liselotte és a május

19:30 árpádház

19:00 Mennyei!

19:30 takáts Alice

19:00 edith Piaf

19:30 Piszkos fotók

19:00 A különterem

19:30 kvartett

19:00 svejk

19:30 országúton

19:00 A szegény hekus esete…

19:30 lefelé a hegyről

19:00 A vágy villamosa

19:30 válogatott jellemtelenségeim – sándor györgy 19:30 kvartett

19:00 svejk

19:30 Harold és Maude

19:00 sóska, sültkrumpli

19:30 lefelé a hegyről

19:00 liselotte és a május

19:30 takáts Alice

19:00 Hárman a padon

19:30 Circus Hungaricus

19:00 Mennyei!

19:30 Piszkos fotók

19:00 A különterem 19:00 A vágy villamosa

26 cs 27 p 28 szo 29 v 30 h 31 k

Fidelio_1105.indd 22

19:30 Mindenkit megnyúzunk

19:00 Angyali show

19:30 országúton

19:00 sóska, sültkrumpli

19:30 árpádház

19:00 Hárman a padon

19:30 színházkomédia

19:00 remix

19:30 válogatott jellemtelenségeim – sándor györgy

19:00 A szegény hekus esete…

4/15/11 6:35:38 PM


■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

budapesti operettszínház

1v

14:30 bál a savoyban 19:00 A bajadér

Centrál színház 19:00 Cabaret

19:00 Mozart!

19:00 beugró

4 sze

19:30 bál a savoyban 19:00 Mozart!

19:00 Pletykafészek

5 cs

10:00 erdei kalamajka 19:00 Csárdáskirálynő

19:00 Mégis, kinek az élete?

6p

10:00 erdei kalamajka 19:00 Csárdáskirálynő

19:00 Pletykafészek

11:00 erdei kalamajka 15:00, 19:00 A szépség és a szörnyeteg

19:00 Jó zsaru – rossz zsaru 19:00 És rómeó és Júlia

11:00, 14:30 erdei kalamajka 15:00, 19:00 Mágnás Miska

19:00 ájlávju... de jó vagy, légy más!

7 szo 8v 9h 10 k

19:30 Jövőre, veled, itt! 19:30 Jövőre, veled, itt!

11 sze

19:00 egy éj velencében 19:30 Jövőre, veled, itt!

19:00 nézőművészeti Főiskola – A Jászai Mari színház ea.

12 cs

19:00 egy éj velencében – avagy a golyók háborúja

19:00 Pletykafészek 19:00 Caveman

13 p

19:00 egy éj velencében – avagy a golyók háborúja

19:00 A 88. utca foglyai

15:00, 19:00 rómeó és Júlia

19:00 Pletykafészek – zártkörű ea.

15:00, 19:00 rómeó és Júlia

11:00 A Hang-villa titka 19:00 new york-i komédiák

16 h

19:00 rebecca, A Manderleyház asszonya

19:00 s.ö.r. – shakespeare összes rövidítve

17 k

19:00 rebecca… 19:30 Impro és kontra

19:00 És rómeó és Júlia…

18 sze

19:00 rebecca… 19:30 lili bárónő

19:00 Mégis, kinek az élete?

19 cs

19:00 rebecca… 19:30 lili bárónő

19:00 Pletykafészek

20 p

19:00 Madame Pompadour 19:30 Impro és kontra

19:00 A 88. utca foglyai

19:00 Madame Pompadour

19:00 Pletykafészek – zártkörű előadás

15:00 Musicalmesék 19:00 Madame Pompadour

19:00 new york-i komédiák

14 szo 15 v

21 szo 22 v 23 h 24 k

19:00 Máv szimfonikusok 19:30 Ibusár

25 sze

19:00 szentivánéji álom 19:30 Ibusár

26 cs

10:00 erdei… 18:00 szentivánéji… 19:30 zenés pódium…

19:00 Cabaret

27 p

10:00 erdei kalamajka 19:00 Menyasszonytánc

19:00 Jó zsaru – rossz zsaru

28 szo

18:00 Máv szimf. 19:00 Menyasszonytánc

19:00 A mi utcánk – Avenue Q

19:00 egy éj velencében

19:00 Cabaret

30 h

19:00 egy éj velencében 19:30 tavaszébredés

19:00 g.ö.r.Cs.

31 k

19:00 egy éj velencében 19:30 tavaszébredés

19:00 Pletykafészek 19:00 Caveman

29 v

23

19:00 beugró

2h 3k

műsor – színház

Fidelio_1105.indd 23

4/15/11 6:35:40 PM


24

színház – mu” sor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

gózon gyula Kamaraszínház

holdvilág Kamaraszínház

Játékszín

1v

16:00 Hófehérke és a hét törpe

2h

19:00 Imádok férjhez menni

3k

19:00 oscar

5 cs

7 szo

19:00 Irma, te édes – nyfp.

10:00 Jancsi és Juliska

19:00 IrMA, te ÉDes

8v 9h

19:00 Himnusz

10 k

11:00 Hamupipőke

11:00, 15:00 süsü, a sárkány 19:30 shirley valentine

16:00 Jancsi és Juliska

15:00 A kaktusz virága

15:00 Mici néni két élete 19:00 Mici néni két élete

09:00 színjátszó találkozó

19:00 Acélmagnóliák

19:00 kölcsönlakás

10:00 ágacska

19:00 Jutalomjáték

19:00 Add kölcsön a feleséged! 19:30 Fizikusok – Forte

12 cs 10:00, 14:00 szélike királykisasszony

13 p

15 v

19:00 Mici néni két élete

10:00, 14:00 ágacska

11 sze

14 szo

11:00, 14:00 valahol európában 14:30 Anconai szerelmesek – budaörsi Játékszín

15:00 Az ördögkirály kútja

19:00 Mici néni két élete 19:00 A szabin nők elrablása

19:00 Made in Hungária

19:00 bubus

19:00 Made in Hungária

11:00 Hamupipőke

19:00 oscar 19:30 Paraszt dekameron

19:00 Acélmagnóliák

15:00, 19:00 Csak kétszer vagy fiatal 19:30 Paraszt dekameron 15:00 oscar 19:30 shirley valentine

16 h 17 k

10:00, 14:00 lúdas Matyi

18 sze 19 cs

10:00 Csecsemőszínház

14:00 segítség, ember! 19:00 Édes bosszú

19:00 egy olasz szalmakalap

10:00, 14:00 Az ördögkirály kútja

19:00 bubus

19:00 Mici néni két élete 19:30 Fizikusok – Forte társulat

19:00 A kaktusz virága

19:00 szegény gazdagok

11:00 Hamupipőke

19:00 szegény gazdagok

11:00 népi szőttes

19:00 Hotel Plaza

19:00 Ikrek

10:00, 14:00 Hófehérke és a hét törpe

19:00 Édes bosszú

19:00 Hallo, Hallo! 19:30 stop the tempo!

19:00 Archivatal

19:00 Acélmagnóliák

19:00 balfácánt vacsorára!

21 szo 22 v 23 h 24 k

19:00 oscar

10:00, 14:00 Az ördögkirály kútja

20 p

19:00 régi nyár – komáromi színház

25 sze 10:00, 14:30 Hófehérke és a hét törpe

26 cs 27 p 28 szo

19:00 oscar 19:00 Hallo, Hallo!

4 sze

6p

József attila színház

16:00 Hófehérke és a hét törpe

19:00 Irma, te édes 19:00 Irma, te édes

29 v 30 h 31 k

Fidelio_1105.indd 24

19:00 régi nyár – komáromi színház 19:00 Jutalomjáték

19:00 régi nyár – komáromi színház

15:00 Hófehérke és a hét törpe

19:00 A kaktusz virága

16:30 A kis hableány – Ékszer balett

16:15 segítség, ember!

15:00 Imádok férjhez menni

10:30 A kis hableány 15:00 shirley… 19:00 Hallo, Hallo!

19:00 Jutalomjáték

19:00 oscar

19:00 Acélmagnóliák

19:00 oscar

4/15/11 6:35:43 PM


Fidelio_1105.indd 25

4/15/11 6:36:11 PM


26

színház – mu” sor Kabaré 24

Karinthy színház 15:00, 19:00 Csodás vagy, Júlia!

1v 2h 3k

15:00 Tanár úr, kérem!

4 sze

15:00 Koldus és királyfi – Apolló Színház

5 cs 6p

19:00 TárSASjáték

19:00 Hippolit, a lakáj 19:00 Tortúra – Dzsinn Társulat

7 szo

10:30 Janikovszky Éva: Hányszor mondjam még...?

8v 9h

19:00 Akiket lájkolunk – Takáts Tamás Blues Band

10 k

19:00 Akiket lájkolunk – Takáts Tamás Blues Band

11 sze

19:00 „Az élet egy nagy csodálatos semmi” – Maros Gábor

17:00 A tavasz ébredése

19:00 Nicsak: kibeszél!

19:00 Te furcsa katona!

19:00 TárSASjáték

19:00 A bermuda háromszög botrány

12 cs 13 p 14 szo

10:30 Süsü, a sárkány 19:00 Büszkeség és balítélet

15 v 16 h 17 k 18 sze 19 cs

19:00 Nem viccelek, csak játszom – Pregitzer Fruzsina 19:00 Válás Budán – Pinceszínház

20 p 21 szo

19:00 Nicsak:kibeszél!

19:00 Őrült nők ketrece 15:00 Hippolit, a lakáj

22 v 23 h 24 k 25 sze 26 cs

19:00 Cabiria éjszakái

27 p 28 szo

19:00 TárSASjáték

19:00 Aranysárkány

29 v 30 h 31 k

Fidelio_1105.indd 26

4/15/11 6:36:12 PM


■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Katona József színház, sufni

műsor – színház

27

Katona József színház – Kamra

1v 2h 3k 4 sze 5 cs

19:00 A szerelem diadala 19:00 Mennyekbe vágtató…

19:00 Cserenadrág – TÁP Színház

19:00 Portugál 19:00 Dilettánsok 19:00 Pilinszky-est

19:00 Nordost

19:00 Koccanás 19:00 Cigányok

19:00 Két lengyelül beszélő szegény román

20:00 A mizantróp

16:00 Szirénének

19:00 Dilettánsok

16:00 Nordost

9h

19:00 Golden dragon 19:00 Mennyekbe vágtató…

19:00 Sáskák

10 k

19:00 A hős és a csokoládékatona

19:00 Lány, kertben

11 sze

19:00 Cigányok 19:00 Szókratész védőbeszéde

19:00 Hatvan perc

12 cs

19:00 A kétfejű fenevad 19:00 Szókratész védőbeszéde

19:00 Az élet álom

19:00 Portugál

19:00 Csendet akarok

19:00 Dilettánsok 19:00 Pilinszky-est

19:00 Nordost – ea. után köz. tal.

19:00 A mizantróp

19:00 Szirénének

16 h

19:00 A hős és a csokoládékatona

19:00 Top Dogs

17 k

19:00 Koccanás 19:00 Szókratész védőbeszéde

19:00 Alibi – Tünet Együttes

18 sze

19:00 Cigányok 19:00 Szókratész védőbeszéde

19:00 Két lengyelül beszélő szegény román

19:00 A mizantróp

19:00 Szirénének

6p 7 szo 8v

13 p 14 szo 15 v

19 cs 20 p 21 szo 22 v 23 h 24 k 25 sze

19:00 Portugál 19:00 Dilettánsok – ea. után köz. tal. a Sufniban 19:00 A mizantróp 19:00 Koccanás

19:00 Elnöknők

19:00 Cigányok

19:00 Két lengyelül beszélő szegény román

19:00 Dilettánsok

19:00 Nordost

26 cs

19:00 Mesél a… – utolsó ea. 19:00 Mennyekbe vágtató…

27 p

19:00 A szerelem diadala – utolsó ea.

28 szo

19:00 A hős és a csokoládékatona

29 v

19:00 Nordost

19:00 A mizantróp

30 h 31 k

Fidelio_1105.indd 27

19:00 Sáskák

19:00 Szirénének 19:00 Nordost 19:00 Sáskák – 50., utolsó ea.

4/15/11 6:36:13 PM


28

színház – mu” sor Kolibri Gyermek- és Ifjúsági színház

Kolibri Fészek, Pince és Teázó 10:30 Moha és Páfrány

1v

10:30 Moha és Páfrány

2h 3k 4 sze

10:00 Bors néni 10:30 Alice Csodaországban

5 cs 6p 7 szo

15:00 Aki hűtlen, pórul jár 10:00 Kolibri születésnap

19:00 Huzella-est

8v 9h 10 k

15:00 Kövek

10:30 Kukacmatyi 19:00 Klamm háborúja

15:00 Kövek

10:30 Gabi 17:00 Kikatt 10:30 Gabi

11 sze 12 cs 13 p 14 szo 15 v 16 h 17 k 18 sze 19 cs 20 p 21 szo

17:00 Helló, Náci!

15:00 Emil és a detektívek

10:30 Kippkopp és Tipptopp 19:00 A webáruház

10:00 Emil és a detektívek 15:00 Emil és a detektívek

09:30, 11:00 Kippkopp és Tipptopp

10:00 Bors néni

10:30 Spárga-tengeralattjáró

15:00 Szentivánéji álom

10:30 Spárga-tengeralattjáró 17:00 A webáruház

15:00 Bambi

10:30 Spárga-tengeralattjáró 17:00 Klamm háborúja

10:00 Kaláka Bábszínház

15:00 Koromfekete 19:00 Helló, Náci!

10:00 Macskák társasága

17:00 Európai történet

15:00 Macskák társasága

10:30 Kippkopp és Tipptopp

10:00 Kaláka Bábszínház

09:30, 11:00 Kippkopp és Tipptopp 09:30, 11:00 Tekergő

22 v 17:00 Völgyhíd

10:30 Boni és Klájd kereket old 19:00 A gyáva

24 k

10:00 Locspocs, a kis tengeri szörny

15:00 Boni és Klájd... 19:00 Európai történet

25 sze

10:00 Locspocs, a kis tengeri szörny

17:00 Kikatt

10:00 Bambi

15:00 Boni és Klájd kereket old

23 h

26 cs

17:00 Help 15:00 Koromfekete

27 p 28 szo

09:30, 11:00 Négy évszak – Bozsik Yvette

09:30, 11:00 Toda (Csoda gyereknyelven)

29 v 30 h 31 k

Fidelio_1105.indd 28

17:00 Help - angol nyelven

4/15/11 6:36:14 PM


■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Komédium színház

műsor – színház

29

Madách színház

1v 19:00 Az Operaház fantomja

2h

19:00 Az Operaház fantomja

3k

19:00 Páratlan páros 19:30 Tehetséggel Sáfárkodók

4 sze 5 cs

19:00 A bor filozófiája – Huzella Péter, Rátóti Zoltán

19:00 Páratlan páros II. 19:30 Lélek színpada

6p

19:00 Mondod-e még a szót, szeretlek? – V. Kulcsár Ildikó

19:00 Az Operaház fantomja

11:00 Móka Miki 19:00 Mondod-e még a szót…

15:00, 19:00 Az Operaház fantomja 19:00 Az Operaház…

19:00 Stílusgyakorlat a 601-től

19:00 Az Operaház fantomja

7 szo 8v

19:00 Az Operaház fantomja

9h

19:00 Az Operaház fantomja

10 k 11 sze

19:00 Családi ágy

12 cs

19:00 „A köznapiról és a látomásról”

13 p

19:00 Mondod-e még a szót, szeretlek?

14 szo

11:00 Pünkösdi királykisaszszony – Kolompos Együttes

17 k 18 sze 19 cs

15:00, 19:00 Sors bolondjai 19:30 Jelenetek egy … 19:00 És mennyi szerelem! 19:30 Jelenetek egy…

15 v 16 h

19:00 Az Operaház fantomja

19:00 Playback Színház

19:00 Ne most, drágám!

19:00 Dolcsegabána

19:00 Spamalot

19:00 Striptease

19:00 Spamalot

19:00 Stílusgyakorlat a 601-től

20 p 21 szo 22 v

19:00 Neil Young Sétány

15:00, 19:00 Spamalot

11:00 Playback Színház

15:00, 19:00 Spamalot 19:00 Spamalot

23 h

19:00 Spamalot

24 k 25 sze 26 cs 27 p

19:00 Stílusgyakorlat a 601-től

19:00 Spamalot

19:00 Dolcsegabána

19:00 Spamalot

19:00 Bornai Tibor élő blogja

28 szo

19:00 Diploma előtt

29 v 30 h 31 k

Fidelio_1105.indd 29

4/15/11 6:36:15 PM


30

színház – mu” sor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Magyar színház

1v

15:00 Macska a forró tetőn

Merlin színház

MU színház

nemzeti nagyszínpad, Festőműhely

19:00 Intelligens szerviz… – Kaposvári Egyetem 19:00 Stones in His Pockets – angol ny.

2h 19:00 My fair lady 19:30 Harmadik figyelmeztetés

19:00 A termék 19:30 Hevimetál… 20:00 Série noire…

19:30 Az Ismeretlen Kutatása Fesztivál

4 sze

19:00 Macska a forró tetőn 19:00 Háromszögek

19:00 Pornography 19:30 Kulterer 22:00 A termék

20:00 Az Ismeretlen Kutatása Fesztivál

5 cs

19:00 Macska a forró tetőn 19:00 Kolpert úr

19:00 Mosd meg kezecskéidet… 21:00 Papírváros koncert

19:30 Az Ismeretlen Kutatása Fesztivál

6p

15:00 A kaméliás hölgy 19:00 Hullámtörés – 250. ea.

19:00 AZ EMBER TRAGÉDIÁJA

7 szo

15:00 A szerelmes hal 19:00 Osztrigás Mici

19:00 Ármány és szerelem

8v

15:00 Osztrigás Mici 19:00 Kopogós römi

19:30 Fül, gége, kés 22:00 Kuznyecki esőzések

19:00 Az ember tragédiája

19:00 Házasságon innen és túl

19:00 Arthur, Part One 20:30 Versus – Part 6.

19:00 Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik…

11:00 Rúzs 19:00 István, a király

19:00 Szabad Európa Társaság

19:00 Osztrigás Mici

19:30 The Story Room/Meseszoba – angol

19:00 Úri muri

12 cs

19:00 A feleségem története 19:00 Kár, hogy kurva

19:00 Mirandolina 19:30 Hand made (pantomim)

19:00 Jó estét nyár, jó estét szerelem

13 p

19:00 Macska a forró tetőn 19:00 Háromszögek

14 szo

19:00 Béres Alapítvány koncert 19:00 Kár, hogy…

3k

9h 10 k 11 sze

19:00 hamlet. ws – Krétakör

19:00 Három nővér

19:00 Az ember tragédiája 19:00 A termék

10:00 Mindenkinek becsengettek! – Down Egyesület

19:00 A vőlegény (Kaposvári Egyetem)

19:00 hamlet. ws – Krétakör

11:00 Holdbeli csónakos

17:00 Színház a szalagon

19:30 GAGARIN LÁNYAI 19:00 Hétköznapi őrületek

15:00 Korijolánus – HOPPart

19:00 Lear király 19:00 Vadászjelenetek…

19:00 Házasságon innen és túl

19:30 Az üveganya 20:00 Pillangó ballada

19:00 Ármány és szerelem

15:00 Rúzs

19:00 Értekezés a próbabábukról 19:30 Dietrich 21

19:00 Három nővér

19 cs

16:00 Ezerrel – hangoskönyvbem. 19:30 Kopogós römi

19:30 Antigoné, Kleopátra és a roma római – Romano Teatro

20:00 Lunatika – Duda Éva

20 p

19:00 Sweet Charity 19:00 Háromszögek

19:00 Egy Vers Színháza: Királyság

20:00 Lunatika – Duda Éva

19:00 Úri muri

20:00 A kockavető – Szputnyik

15:00 Berzsián és Dideki – zártkörű ea.

15 v 16 h 17 k 18 sze

21 szo

16:00 Sweet Charity 19:00 Kár, hogy kurva

22 v

19:00 La Mancha lovagja 15:00 Házasságon innen…

18:30 Elhasznált… 19:00 Liszt Ferenc… 20:00 Születésnap…

23 h

11:00 Rúzs 19:00 Macska a forró tetőn

19:30 The System of Dr. Pagan (vacsora színház)

19:00 Vesztegzár a Grand Hotelben

24 k

19:00 Macska a forró tetőn 19:00 Kolpert úr – utolsó ea.

20:00 Barlang – Duna Táncműhely

19:00 Az ember tragédiája

19:00 Kár, hogy kurva

19:00 Arthur, Part One 19:00 A Rácz Vivien Projekt

19:00 Az ember tragédiája

19:00 Sweet Charity

19:00 Csehov doktor 19:30 Az illúzió

19:00 A csütörtöki hölgyek

19:30 A CSENDESTÁRS – Z'ART osztály

20:00 TORRENT; LIKE! – Mu Terminál 2011.

19:00 Osztrigás Mici

21:00 Made Inn

19:00 A kockavető – Szputnyik

11:00 Péter és a farkas

15:00 Macska a forró tetőn

19:30 SoLARoV – Spidronműhely

20:00 A kockavető – Szputnyik

11:00 Berzsián és Dideki 19:00 Vadászjelenetek…

25 sze 26 cs 27 p 28 szo 29 v 30 h 31 k

20:00 A kockavető – Szputnyik

19:00 Macska a forró tetőn 19:00 Macska a forró tetőn 19:00 Háromszögek

Fidelio_1105.indd 30

20:00 Gelsomina – Kántor Kata

19:00 Vesztegzár a Grand Hotelben

4/15/11 6:36:20 PM


Fidelio_1105.indd 31

4/15/11 6:36:22 PM


32

színház – mu” sor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné nemzeti Gobbi hilda színpad, Kaszás Attila Terem

nemzeti Táncszínház

1v 2h 19:30 Fehér Ferenc: Tao Te

3k 4 sze 5 cs

10:30, 15:00 János vitéz – Honvéd Táncszínház

6p

19:00 FEKETETÓ – Duna Művészegyüttes

7 szo 8v 9h 10 k 11 sze 12 cs 13 p 14 szo 15 v

19:00 Pánik

19:30 Salomon Quartet

19:00 Pánik

10:30 Péter és a farkas – Bozsik Yvette Társulat

19:00 Én vagyok a Te 15:00 Bánk bán – Junior

19:00 Variációk 19:30 IDŐK FOLYAMÁN

19:00 Mein Kampf (Harcom)

19:00 Test-táj-kép/Kék rapszódia

19:00 Magyar ünnep 19:00 Kvartett

19:00 Rómeó és Júlia Jeruzsálemben – MFB

15:00 Szigliget

19:00 Homo hungaricus – SzKB

19:00 Jeremiás, avagy Isten... 19:00 Pornó – felolvasószínház

15:00, 19:00 Colores del Tango

15:00 Moliére: Tartuffe

19:00 HALÁLTÁNC-VARIÁCIÓK 19:30 Csitrakárí

16 h 17 k 18 sze 19 cs 20 p 21 szo 22 v

19:30 The Complete Works of William Shakespeare – Angol 15:00 Bánk bán – Junior

10:30, 15:00 János vitéz – Honvéd Táncszínház

19:00 Orfeusz alászáll 19:00 Mikszáth különös ... 19:30 The Complete Works of W.S.

15:00 Hamupipőke – Duna Művészegyüttes

15:00, 19:00 Tizenkét dühös ember 19:30 A hét asszonya

19:00 Mezőség – Élő Martin Archívum V.

19:00 Kvartett

10:30, 15:00 A Zsiványtanya 19:30 In memoriam Dienes Valéria

19:00 Kvartett

19:00 Titok... – Fodor Zoltán Társulat

23 h 24 k 25 sze

19:00 Sakk – Botafogó Táncegyüttes

26 cs 27 p 28 szo 29 v 30 h 31 k

Fidelio_1105.indd 32

19:00 Mein Kampf 19:30 The Complete Works of W.S.

19:00 Traviata – Bozsik Yvette Társulat

19:00 Magyar ünnep 19:30 Házasságon innen…

19:00 Variációk – Vári Bertalan Társulata

15:00 Én vagyok a Te

19:00 BailAmor – Flamenco, Argentin tangó est 10:30 Zene-bona, Szana-szét 19:00 A jövő táncosai 10:30, 15:00 A suszter álma

4/15/11 6:36:28 PM


Fidelio_1105.indd 33

4/15/11 6:36:52 PM


34

színház – mu” sor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Ódry színpad

Örkény színház

1v 2h 3k 4 sze

15:00 Túl a Maszat-hegyen 18:45 Félelem és macskajaj a harmadik birodalomban

19:00 Azt meséld el, Pista!

11:00 Túl a Maszat-hegyen

19:00 Jógyerekek képeskönyve 19:00 Macskajáték

5 cs 6p

23:00 Ágytörténetek

19:00 Finito

7 szo 8v

19:00 János király

11:00 Túl a Maszat-hegyen 15:00 A hülyéje

19:00 Kasimir és Karoline

9h 19:00 A hülyéje

10 k

19:00 Az üvegcipő

11 sze

19:00 Edmund Kean 19:00 Ibusár

12 cs

19:00 Ibusár

13 p

15:00 Bohémélet

14 szo 15 v

15:00 McDonagh-gyakorlatok

16 h 19:00 Finito

17 k 18 sze

19:00 János király

19 cs 20 p 21 szo

19:00 Bíít

19:00 Az üvegcipő – utolsó ea.

14:45 Félelem és macskajaj a harmadik birodalomban

19:00 A hülyéje 15:00 Macskajáték

22 v 23 h 24 k 25 sze 26 cs 27 p

19:00 Pillantás a hídról – zártkörű ea.

28 szo

11:00 A Sötétben Látó Tündér

29 v

19:00 Jógyerekek képeskönyve

30 h 31 k

Fidelio_1105.indd 34

19:00 Ágytörténetek

4/15/11 6:36:56 PM


Fidelio_1105.indd 35

4/15/11 6:36:58 PM


36

színház – mu” sor Pesti színház

1v 2h 3k 4 sze 5 cs 6p 7 szo 8v 9h 10 k 11 sze 12 cs 13 p 14 szo 15 v 16 h 17 k

20 p 21 szo 22 v 23 h 24 k

27 p 28 szo 29 v

19:00 Játszd újra, Sam!

19:00 Pedig én jó anya voltam

19:00 Túl a Maszat-hegyen

18:30 Benkó Dixieland Band klub

19:00 A képzelt beteg

19:00 Léni

19:00 A Főfőnök

19:00 A dzsungel könyve

19:00 Varsói melódia

19:00 Naftalin

19:00 Tom Jones

15:00 Nap Panni kalandjai

19:00 Radnóti – Bálint András

19:00 Tom Jones

19:00 Libikóka

19:00 Yerma

19:00 A dzsungel könyve

Rs9 színház

16:00 Mesevarázs

19:00 Tom Jones

19:00 Az Igazi

19:00 Pygmalion

19:00 A dzsungel könyve

18:30 Benkó Dixieland Band klub

19:00 Apacsok – utolsó ea.

19:00 Mikve 19:00 Mikve

19:30 Belső szoba (Virginia Woolf )

19:00 Yerma 19:00 „Fizess nevetve!” – Márairónia

19:00 Tom Jones 19:00 Egy, kettő, három/Az ibolya

19:00 Varsói melódia

19:00 A dzsungel könyve

19:00 Léni

19:00 A dzsungel könyve 18:30 Benkó Dixieland Band klub 19:00 Játszd újra, Sam! 19:00 Túl a Maszat-hegyen

19:00 A Vagina Monológok

10:30, 15:00 Bárány Boldizsár

19:00 Alkony

19:00 Megszállottak – Főnix Műhely

19:00 Alkony

19:00 Piszkavas 11:00 Máguspárbaj – Jelen Teátrum

19:00 Pygmalion 19:00 naftalin

19:00 4 x 100 – GMN Színitanoda

10:30, 15:00 Bárány Boldizsár

19:00 Telihold – Elízium

19:00 A Főfőnök 15:00 Mese a tűzpiros virágról

19:00 Pygmalion

19:00 A dzsungel könyve

19:00 Pygmalion

11:00, 14:30 Túl a Maszathegyen

19:00 Yerma

19:00 (KELEPCE) – Para-Frázis Társulás

19:00 Az élet küszöbén – Noir Színház

19:00 Mikve

19:00 Kaland

19:00 A kripli

19:00 Mikve

19:00 Krumplirózsa

19:00 A Főfőnök

19:00 ÁlomDr. Parádi József Társulat

18:30 Benkó Dixieland Band klub

19:00 A Főfőnök

19:30 Belső szoba (Virginia Woolf )

19:00 A dzsungel könyve

19:00 Naftalin

19:00 A dzsungel könyve

19:00 Naftalin

19:00 A kellékes

19:00 Yerma

14:30, 19:00 Tom Jones

10:30, 15:00 Bárány Boldizsár

19:00 Smocekiáda… – Főnix Műhely

19:00 Alkony

30 h 31 k

Radnóti színház 15:00 Kör Színházi Vetélkedő – döntő

19:00 A dzsungel könyve

25 sze 26 cs

Pinceszínház

19:00 Tom Jones

18 sze 19 cs

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

19:00 A képzelt beteg

Fidelio_1105.indd 36

19:00 Krumplirózsa

19:00 Magvető-est

4/15/11 6:37:04 PM


Fidelio_1105.indd 37

4/15/11 6:37:07 PM


38

színház – mu” sor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

sirály

szikra Cool Tour house

1v 2h

19:00 Lüszisztráté... – Salto Mor(t)ale Társulat

3k

21:00 Mi jár a fejedben, Antigoné? – Laboratorium Animae

20:00 Avatar Dido & Aeneas – Philipp György Társulata

18:00, 21:00 MI JÁR A FEJEDBEN, ANTIGONÉ?

20:00 Tesem Lehecc Sztár – Hajós András

4 sze

22:30 Machow Swing

5 cs 6p

20:00 Enci – Finita la Commedia

7 szo 8v 9h

20:00 A fajok eredete – Nézőművészeti Kft.

20:00 Budapest Klezmer Band

22:30 Para-frázis – TÁP Színház

10 k 11 sze 12 cs

22:30 Alatta, felette, kintről be, bentről ki – TÁP

19:00 SZERET...lek – HOPPart

13 p 14 szo 20:00 Az utolsó roma – egy utolsó cigány – KoMa

15 v 16 h 17 k

20:00 Játsszunk Oidipuszt! – Laboratorium Animae

20:00 Az utolsó roma – egy utolsó cigány – KoMa

20:00 Sárkány – KoMa

20:00 Mozgalmas Víz-Tükör… – PR-Evolution 22:30 PICCADILLY CIRKUSZ – TÁP Színház

18 sze 19 cs

21:00 Kraft – N Szektor

22:30 Piccadilly Cirkusz – TÁP Színház

20 p 21 szo 22 v 23 h 24 k

20:00 SZERET...lek – HOPPart

25 sze 26 cs 27 p 28 szo 29 v 30 h

22:30 Rakott szesz 24:00 Söndörgő koncert 20:00 Chicago – HOPPart 19:00 Paravarieté

31 k

Fidelio_1105.indd 38

4/15/11 6:37:15 PM


Fidelio_1105.indd 39

4/15/11 6:37:20 PM


40

színház – mu” sor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

szkéné színház

Thália színház

1v 2h 3k

19:00 Rómeó és Júlia – Kompánia Társulat

19:00 A revizor – Debrecen

19:00 Karnevál-lakodalom

19:00 Az üvegcipő – Szolnok 19:00 Szerelem – Miskolc

4 sze

19:00 Abigél

5 cs 20:00 Origó – Kántor K. 21:00 Karmesterverseny – Bélaműhely

19:00 Abigél

7 szo

17:00 A nagyidai cigányok – Csavar Színház

15:00, 19:00 A doktor úr

8v

17:00 A helység kalapácsa – Csavar Színház

19:30 Mozart és Moz'Art – Concerto Budapest

6p

15:00 A kisfiú meg az oroszlánok – Zalaegerszeg

9h 10 k 11 sze

20:00 Gyévuska – Pintér Béla

19:00 Equus – Győr

20:00 Gyévuska – angol felirattal

19:00 Ördöglakat 19:00 Koldusopera

12 cs 13 p

20:00 Tündöklő Középszer – Pintér Béla

19:00 Koldusopera

14 szo

20:00 Tündöklő Középszer – Pintér Béla

15:00, 19:00 Csókos asszony

15 v

20:00 Tündöklő Középszer – Pintér Béla

15:00, 19:00 Csókos asszony

16 h

20:00 Tündöklő Középszer – angol felirattal

19:00 Tizenegy perc

20:00 Szutyok – Pintér Béla

19:00 Excelsior!

20:00 Szutyok – angol felirattal

17:00 Budavári Napok

17 k 18 sze 19 cs

19:00 Excelsior!

20 p 21 szo 22 v

20:00 Árva csillag – Pintér Béla

19:00 Abigél

20:00 Árva csillag – angol felirattal

19:00 Abigél 17:00 Abigél

23 h

19:00 Ördöglakat

24 k 25 sze 26 cs 27 p 28 szo 29 v

19:00 Egy fő az egy fő – Janus Egyetemi Színpad

19:00 Romantikus komédia

19:00 Deja vu Revue

19:00 Ördöglakat 19:00 Tizenegy perc 19:00 Koldusopera 19:00 Koldusopera

30 h 31 k

Fidelio_1105.indd 40

19:00 Tizenegy perc

4/15/11 6:37:25 PM


Fidelio_1105.indd 41

4/15/11 6:37:48 PM


42

színház – mu” sor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Thália Arizóna stúdió, Új stúdió

Trafó Kortárs Művészetek háza

10:00 Világszép nádszál... 19:00 Édentől keletre

19:00 Rómeó és Júlia

20:30 Pokol – Maladype Színház

11:00 Világszép nádszál... 19:00 A hattyú

19:00 Othello

19:30 Havanna 20:00 Utazás a koponyám körül

3k

Vígszínház 11:00 Víg majális 19:00 Rómeó és Júlia

1v 2h

Új színház 19:00 Bethlen

4 sze

19:30 Ovibrader 20:00 Nini kamikáze kabaréja

20:30 Pokol – Maladype Színház

19:00 A csúnya

19:00 A kertész kutyája 19:30 A vörös oroszlán

5 cs

19:30 Ha elhagysz, veled mehetek? 20:00 nőNYUGAT

20:30 Scout Niblett, Ben Frost

11:00 Mocsármese 19:00 Virágos kert

19:00 Az öldöklés istene

19:00 Ahogy tetszik

19:00 Egy csók és más semmi

6p

19:30 Kövek a zsebben

7 szo

15:30 nőNYUGAT 19:30 Anna – Dunaújváros

20:30 Bartók/Mikrokosmos – Rosas

19:00 Kávé habbal

19:00 Rómeó és Júlia

8v

20:00 Tiszta kosz 20:00 A pillangók szabadok

20:30 Bartók/Mikrokosmos – Rosas

17:00 Új Hídavatás 19:00 Arcangeli koncert

14:30, 19:00 Az öldöklés istene 15:00 A vörös…

9h

19:30 Havanna 19:30 Beszélő fejek II.

19:00 A szív bűnei 19:00 Bethlen

19:00 Rómeó és Júlia

10 k

17:30 Nő a múltból 19:30 Kövek a zsebben

19:00 Erdő

19:00 Rómeó és Júlia

19:30 Otthoni élet 19:30 Leonce és Léna

19:00 Tisztújítás

19:00 Rómeó és Júlia

10:00 ESZME Fesztivál

11:00 Mocsármese 19:00 A fösvény

19:00 Hegedűs a háztetőn

11 sze 12 cs 13 p 14 szo 15 v

10:00 ESZME Fesztivál

20:30 Rumble – Duda Éva Társulat

19:00 Ahogy tetszik

19:00 Ványa bácsi 19:30 A vörös oroszlán

10:00 ESZME Fesztivál

20:30 Rumble – Duda Éva Társulat

15:00 Világszép nádszál... 19:00 Kávé habbal

19:00 Rómeó és Júlia

15:00 Édentől keletre 19:00 Új Hídavatás

19:00 Játék a kastélyban

19:00 Még egyszer hátulról

19:00 Tévedések vígjátéka

19:20 A Grönholm-módszer

19:00 Rómeó és Júlia

10:00 ESZME Fesztivál

16 h

19:30 Otthoni élet 19:30 Szerelmem, Erdély

17 k

19:00 Platonov – Maladype Színház

20:30 Így jár az, aki a távoli ismeretlen... – Forte

18 sze

19:30 Álmodozók 19:30 CSALÁDI POKOL

20:30 k.Rush – Frenák Pál Társulata

19:00 Szonya

19:00 Rómeó és Júlia

19 cs

19:30 Családi pokol – Turay Ida Színház

20:30 k.Rush – Frenák Pál Társulata

11:00 Tisztújítás

19:00 Rómeó és Júlia 19:30 A vörös oroszlán

20 p

19:30 Családi pokol – Turay Ida Színház

20:30 k.Rush – Frenák Pál Társulata

19:00 A hattyú – zártkörű ea.

19:00 A kertész kutyája 19:30 A léggömb elrepül

19:30 A pillangók szabadok

20:30 Swans, James Blackshow

19:00 Virágos kert

19:00 Rómeó és Júlia

15:00 Mocsármese 19:00 Erdő

19:00 Az öldöklés istene 19:30 Dark play

21 szo 22 v

19:30 Beszélő fejek II. – utolsó ea.

19:00 Hegedűs a háztetőn

23 h 19:30 Kövek a zsebben

20:30 ?-ek – Budapest Tánciskola

25 sze

19:30 EGY ELMEBETEG NŐ NAPLÓJA 19:30 Kövek a…

20:30 ?-ek – Budapest Tánciskola

19:00 A szív bűnei

19:00 A padlás

26 cs

19:30 Egy elmebeteg nő naplója 19:30 Ovibrader

20:00 NEHÉZ ISTENNEK LENNI – helyszín: Gyömrői út 156.

19:00 A csúnya – zártkörű ea.

19:00 Rómeó és Júlia

27 p

19:30 Egy elmebeteg nő naplója

20:30 Fejben zsonglőrködő férfiak 22:00 Nehéz Istennek...

19:00 Még egyszer hátulról

19:00 A padlás

28 szo

11:00 Tükörbohócok – utolsó ea. 19:30 Egy elmebeteg nő…

19:00 Bull 20:30 Fejben… 22:00 Nehéz Istennek…

29 v

11:00, 14:00 Pöttyös Panni az iskolában 19:30 Havanna

19:00 Bull – új cirkusz

19:00 Lajkó Félix

19:00 Az öldöklés istene 19:30 A vörös oroszlán

19:30 Caligula helytartója

22:00 Nehéz Istennek lenni

19:00 Még egyszer hátulról

19:00 Rómeó és Júlia 19:30 Az élet mint olyan

19:30 Caligula helytartója 19:30 Szerelmem, Erdély

18:00, 22:00 Nehéz Istennek lenni

19:30 Marcato Ensemble

24 k

30 h 31 k

Fidelio_1105.indd 42

19:00 Hegedűs a háztetőn

19:00 Othello

4/15/11 6:37:52 PM


Fidelio_1105.indd 43

4/15/11 6:37:53 PM


44

színház – egyéb helyszínek ArTus sTÚdió 23. hétfő 20:00 Értekezés a próbabábukról, avagy a Genezis második könyve Író: Bruno Schulz; rend.: Krzysztof Zylinski; sz.: Kemény Rozália, Szalay Henrietta, Lukács Mihály, Hantos Násfa, Lukács László, Mayer Zita, Mózes Zoltán 24. kedd 20:00 Értekezés a próbabábukról, avagy… Km.: ld. 23-án

További programok: fidelio.hu/szinhaz

BAKELiT M.A.C. És L1 TánCMűVEK 2. hétfő 20:00 A ló meghal, a madarak elrepülnek Ea.: Harsányi Attila 6. péntek 20:00 József története Km: Dian Róbert 9. hétfő 20:00 rudolf hess tízparancsolata Író: Alina Nelega; rend.: Tapasztó Ernő; sz.: Harsányi Attila 10. kedd 20:00 rudolf hess tízparancsolata 23. hétfő 20:00 Az óceánjáró zongorista legendája Km.: Sata-Bánfi Ágota 24. kedd 20:00 Az óceánjáró zongorista legendája 26. csütörtök 20:00 Übü király – saint-Petersburg Theater Laboratory BáLinT zsidó KözössÉGi ház 12. csütörtök 20:00 Priznic – Tünet Együttes Alkotók: Szabó Réka, Peer Krisztián, Regős János; d.: Szirtes Attila; km.: Gőz István, Kövesdi László 13. péntek 18:00 A gyáva Rend.: Scherer Péter; sz.: Scherer Péter, Kovács Krisztián 13. péntek 20:00 sárkány – KoMa Író: Jevgenyij Svarc–Parti Nagy Lajos; rend.: Vékes Csaba; j., báb: Bodor Kata; sz.: Mohai Tamás, Derzsi Dezső, Szabó Vera, Valcz Péter, Lass Bea, Polgár Péter, Szabó Vera, Fekete Zsolt, Jaskó Bálint 13. péntek 22:00 „Eljövök érted” – a kezdet – hOPPart Rend.: Máthé Zsolt; z.: Matkó Tamás; sz.: Mátyássy Bence, Barabás Richárd, Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna, Polgár Csaba, Szilágyi Katalin, Takács Nóra Diána, Radnay Csilla, Rusznák András 20. péntek 18:00 Antigoné Író: Szophoklész–Máthé Zsolt; rend.: Gigor Attila; z.: Matkó Tamás; sz.: Pető Kata, Fábián Gábor, Hay Anna, Lajos András, Jankovics Péter, Szabó Zoltán 20. péntek 20:00 Ünnepeink (EÜ) Író: Juhász Kristóf; sz.: Urbanovits Krisztina,

Fidelio_1105.indd 44

Száger Zsuzsanna, Juhász Kristóf, Stefanovics Angéla, Dióssi Gábor, Bartsch Kata E10 KözössÉGi És KuLTuráLis színTÉr 4. szerda 19:00 A nyomorultak Író: Victor Hugo; rend.: Szabó Attila Ferenc; j.: Tana-Kovács Ágnes; sz.: Zöldhegyi Sarolta, Fekete Réka, Robin László, Jéchay Borbála, Barva László, Simon Attila, Szabó Attila Ferenc, Hégely Lajos, Regős János, Németh Balázs, Szabó Noémi, Deák Tamás, Pilling Katalin, Bereczky Péter 6. péntek 19:00 Kapaszkodók – Mivégre Társulat Író: Gadó Flóra–Geréb Zsófia–Varga Zsófia; rend.: Geréb Zsófia; km.: Boros Ilona, Boros Laura, Darányi Piroska, Gábri Nikolett, Juhász Benedek, Lopez Dávid, Mega Sára, Papp Krisztina, Varga Tamás 10. kedd 20:00 Bácskai Juli Pszichoszínháza Sz.: Pokorny Lia, Hevér Gábor 11. szerda 19:00 Jelenetek egy kivégzésből – LátványMűvek Író: Howard Baker; rend.: Juhász Orsolya; km.: Szerencsés Rita, Molnár Karesz, Tömő György, Pálya Pampónia, Borbíró Judit, Németh Edina, Sági András, Biczók Gergely, Juhász Orsolya 15. vasárnap 22:00 halálkemény – hOPPart Rend.: Harangi Mária; d.: Borovi Dániel, Körmendy Pál; j.: Fábián Réka; sz.: Mátyássy Bence, Polgár Csaba, Kiss Diána Magdolna, Bánfalvi Eszter, Herczeg Tamás, Tóth Simon Ferenc, Szabó Kimmel Tamás, Takács Nóra Diána, Radnay Csilla, Szilágyi Katalin 26. csütörtök 19:00 KALAnd – BOhÉM TársAsáG ErzsÉBETLiGETi színház (COrVin MűVELődÉsi ház ÉPÜLETE) 12. csütörtök 19:00 A három testőr és a jeti vagy mi a pék – L’art pour l’art 15. vasárnap 19:00 Virágot Algernonnak – Pannon Várszh. 20. péntek 19:00 Az Úr VAdászni Jár FOGAsház 2. hétfő 19:00 KÉsEK szELiK A LEVEGőT – hídverők Társulat 2. hétfő 20:00 nőintime Író, rend.: Ágens ; j.: Béres Móni; sz.: Ágens , Bakos Éva, Madák Zsuzsanna 3. kedd 19:00 Kések szelik a levegőt – hídverők Társulat 4. szerda 19:00 Kések szelik a levegőt – hídverők Társulat 4. szerda 20:00 nőintime

11. szerda 19:00 Kések szelik a levegőt – hídverők Társulat 12. csütörtök 19:00 Kések szelik a levegőt – hídverők Társulat 13. péntek 19:00 Kések szelik a levegőt – hídverők Társulat 15. vasárnap 21:00 niCK CArTEr, AVAGY VÉGső LEszáMOLás dOKTOr QuArTzCAL 16. hétfő 21:00 nick Carter, avagy… Km.: ld. 15-én iMPró 2. hétfő 19:00 Ütközet – Momentán vs. Momentán Sz.: Boldoghy Borbála, Bódy Gergő, Harsányi Bence, Kiskovács Attila, Molnár Levente, Nemes Takách Kata, Simonyi Balázs, Tóth Barnabás, Várady Zsuzsi, Pirisi László Impró7 3. kedd 19:00 import impró Impró7 3. kedd 22:30 Minden rossz Varieté – TáP színház Impró7 4. szerda 19:00 déjá Vu Impró7 4. szerda 21:00 Pszínház – improvizációs est Impró7 5. csütörtök 19:00 A hét főbűn – Play Ground Impró7 5. csütörtök 21:00 scallabouche – rögtönzés angol ny. Impró7 6. péntek 21:00 improvokál – Momentán Társulat Impró7 7. szombat 19:00 rögvEst – Momentán Társulat Impró7 7. szombat 21:00 JAM – Momentán Társulat Impró7 8. vasárnap 19:00 Egészházas kísérlet – Momentán Társ. Impró7 15. vasárnap 19:00 rögvEst – Momentán Társulat 22. vasárnap 19:00 rögvEst – Momentán Társulat 25. szerda 19:00 Momentán házimozi – Momentán Társ. KinO 14. szombat 19:30 Kicsi nyuszi hopp hopp Rend., d.: Pelsőczy Réka; j.: Tóth Hajni; z.: Nyitrai László; kor.: Bodor Johanna; báb.: Tengely Gábor; sz.: Réti Adrienn, Csémy Balázs

4/15/11 6:37:53 PM


KLEBELsBErG KuLTÚrKÚriA 15. vasárnap 20:00 Guppi – Centrál színház LAdó CAFÉ 16. hétfő 20:00 Kávécsarnok Író: Szép Ernő; rend.: Máté Krisztián; sz.: Polgár Júlia, Pásztor Tibor, Takács-Kiss Zsuzsanna, Tóth Ida, Németh Anna 23. hétfő 20:00 Kávécsarnok Km.: ld. 16-án MALAdYPE Bázis 6. péntek 19:00 Übü király Író: Alfred Jarry; rend.: Balázs Zoltán; sz.: Tompa Ádám, Páll Zsolt, Orosz Ákos, Lendváczky Zoltán 7. szombat 19:00 Figaro házassága Író: Beaumarchais ; rend.: Zsótér Sándor; d.: Ambrus Mária; j.: Benedek Mari; sz.: Orosz Ákos, Ligeti Kovács Judit, Törőcsik Mari, Fátyol Kamilla, Páll Zsolt, Tankó Erika, Tompa Ádám, Faragó Zénó, Lendváczky Zoltán 8. vasárnap 19:00 Figaro házassága Km.: ld. 7-én 10. kedd 19:00 Figaro házassága Km.: ld. 7-én 12. csütörtök 19:00 Übü király Km.: ld. 6-án 15. vasárnap 12:00 szabad akadémia MArCziBánYi TÉri MűVELődÉsi KözPOnT 2. hétfő 17:00 Cyber Cyrano – Kolibri színház Író: Tasnádi István; rend.: Vidovszky György; sz.: Dér Zsolt, Nemes Anna, Varga Lili, Baó D. Ászám, Vecsei Hasi 3. kedd 14:00 Kicsi nyuszi hopp hopp Km.: ld. KINO, 14-én 3. kedd 16:00 A gyáva Rend.: Scherer Péter; sz.: Scherer Péter, Kovács Krisztián 5. csütörtök 14:00 sárkány – KoMa Km.: ld. Bálint Zsidó Közösségi Ház, 12-én 5. csütörtök 15:00 Cyber Cyrano 13. péntek 15:00 Cyber Cyrano nYiTOTT MűhELY 6. péntek 19:00 A helység kalapácsa Író: Petőfi Sándor; rend.: Kováts Kriszta; d., j.: Ruttka Andrea; sz.: Jegercsik Csaba, Bakos Éva, Kováts Kriszta, Sándor Dávid

Fidelio_1105.indd 45

rádAY uTCA 20. péntek 19:30 Párlat Író: Danyi Zoltán; rend.: Nagypál Gábor; sz.: Homonnai Katalin, Hannus Zoltán, Spilák Lajos, Nyakó Júlia sín KuLTuráLis KözPOnT 29. vasárnap 20:00 hAMLET Rend.: Szigeti Balázs; tervező: Wunder Judit; km.: Sarkadi Bence (marionett) sPinOzA 2. hétfő 19:00 Lélekkontroll klub 3. kedd 19:00 Kolduskabaré Író: Bächer Iván; sz.: Bächer Iván, Eszes Fruzsina, Rácz Attila 7. szombat 19:00 Karinthyráda Rend.: Király Attila; j.: Papp Janó; sz.: Haumann Petra 14. szombat 19:00 Budalol – olasz nyelvű előadás sTÚdió „K” 3. kedd 15:30 ringató Km.: Mezei Kinga 7. szombat 10:00 A sünteknős/A kíváncsi kiselefánt Rend.: Németh Ilona; báb.: Németh Ilona; sz.: Spilák Lajos, Homonnai Katalin, Nyakó Júlia, Rusznák Adrienn, Hannus Zoltán 10. kedd 15:30 ringató Km.: Mezei Kinga 14. szombat 19:30 JELEnETEK A VidÉKi ÉLETBőL (VánYA BáCsi) 17. kedd 15:30 ringató Km.: Mezei Kinga 22. vasárnap 19:30 Jelenetek a vidéki életből … TrEFFOrT KErT 5. csütörtök 15:00 nylon revü – Tünet Együttes Rend.: Szabó Réka; z: Barna Balázs mix; km.: Gőz István, Kántor Kata, Kövesdi László, Szabó Réka, Szász Dániel zöLd MACsKA diáKPinCE 17. kedd 19:00 A szürke váró Író: Flores Hedvig Montserrat; rend.: Müller Ádám; sz.: Korcsmáros András, Pásztor Máté, Hegedűs Jenő, Kántor Zoltán, Flores Hedvig Montserrat, Boros Ádám 25. szerda 19:00 3 Effektív detektív – AAK stúdió Író, rend.: Korcsmáros András; km.: Pásztor Máté, Korcsmáros András, Körmendy Dávid 29. vasárnap 19:00 3 Effektív detektív – AAK stúdió Km.: ld.: 25-én

BudAörs, BudAörsi JáTÉKszín 4. szerda 11:00, 14:00 Csipkerózsika Író: Grimm–Ifj. Malek Miklós; rend.: Gergely Róbert; sz.: Udvarias Anna, Boros Zoltán, Kovács Róbert, Krassy Renáta, NémediVarga Tímea, Oláh Tibor, Bodnár Vivien 6. péntek 19:00 sógornők Író: Michel Tremblay–Alföldi Alíz; rend.: Magyar Attila; sz.: Koncz Andrea, Keller Linda, Mezei Léda, Rácz-Koncz Eszter, Fekete Réka Thália, Hartai Laura, Kovács Annamária, Magyar Attila, Nemes Szabina 11. szerda 14:00 Mézeskalács Író: Szabó T. Anna; rend.: Felhőfi-Kiss László; sz.: Kiss Domonkos Márk, Illés Dániel, Fekete Linda, Páder Petra, Stubnya Béla, Urmai Gábor, Rácz-Koncz Eszter, Mezei Léda 11. szerda 20:00 Albérlet az asztal alatt Író: Roland Topor; rend.: Funk Iván; sz.: Cseh Judit, Dobó Kata, Menszátor Héresz Attila, Bánki Gergely, Borbély Sándor 13. péntek 19:00 Kocsonya Mihály házassága Rend.: Hajdu István, Magyar Attila; sz.: Magyar Attila, Hajdu István, Borbély Sándor 17. kedd 19:00 ha elhagysz, veled mehetek? (Eper januárban) Író: Evelyne de la Chenelière; rend.: Magyar Attila; sz.: Szakács Tibor, Timkó Eszter, Magyar Attila, Pikali Gerda 18. szerda 19:00 Makbett Író: Eugene Ionesco; rend.: Salamon Suba László; sz.: Horányi László, Borbély Sándor, Stubnya Béla, Illés Dániel, Timkó Eszter, Pikali Gerda, Magyar Attila, Tóth Sándor, Szakács Tibor 19. csütörtök 19:00 dandin, avagy a megcsúfolt férj Író: Molière ; rend.: Kolos István; sz.: Csarnóy Zsuzsanna, Horányi László, Csizmadia Ildikó/Nagy Cili, Pindroch Csaba, Magyar Attila/Szakács Attila, Illés Dániel, Karácsonyi Zoltán, Tóth Auguszta 21. szombat 11:00 Mézeskalács Km.: ld. 11-én 21. szombat 19:00 ha elhagysz, veled mehetek? (Eper januárban) Km.: ld. 17-én 22. vasárnap 10:30, 16:00 hamuba sült mesék 26. csütörtök 19:00 Makbett Km.: ld. 18-án Érd, szEPEsY GYuLA MűVELődÉsi ház 29. vasárnap 15:00 Cabiria éjszakái – Karinthy színház

45

További programok: fidelio.hu/szinhaz

egyéb helyszínek – színház

4/15/11 6:37:54 PM


46

TánC –ajánló FidELiO TánCEsT: Az isMErETLEn KuTATásA

május 3–5. MU Színház

A Műhely Alapítvány 2006 óta szervezi Az Ismeretlen Kutatása – improvizációs alkotóműhelyt, mellyel kötelezettség nélkül ad lehetőséget kutatásra, kísérletezésre. A fesztivál rendhagyó módon összegzi az elmúlt éveket: egy rövid montázsban látható lesz az összes résztvevő alkotó munkája. Emellett a tavaszi félévben zajló műhelymunkák zárása kiemelt szerepet kap: Marco Torrice táncos-koreográfusként a mentális betegségek mozgásra gyakorolt hatásával foglalkozik, Rubik Ernő Zoltán zenész, zeneszerző pedig Maeva Lafitte francia táncossal azt kutatja, hogyan lehet zenei hozzáállással táncolni és táncos hozzáállással zenélni.

Radioballet

3x2

május 4., 5. 12:00, 18:00 Kálvin tér

Szokatlan utcai (tánc)jeleneteknek lehetünk szemtanúi, ha május elején átsétálunk a Kálvin téren. A galíciai Entremans társulat 2005-ben alakult, darabjainak a szerelem és más közeli kapcsolatok boncolgatása a fő témája. A véletlenre épülő alkotási módszerüket kiegészíti az állandó koreográfiai kutatás. A neves társulatokat megjárt Újvári Milántól sem állnak távol az utcai táncakciók. Alkalmi projektekre összeálló társulása, a radioballet – Egyed Bea táncossal és a Budapesten élő angol zenész-zeneszerzővel, Lawrence Williamsszel – a férfi-nő viszonyokat vizsgálja a köztér és a járókelőkkel történő kommunikáció tükrében.

fotó: MAO

GisELLE

május 4., 5., 25., 26. 19:00; 7., 29. 11:00 Magyar Állami Operaház

Április 29-én, Eldar Aliev átdolgozásában kerül az Operaházban ismét színre az Adolphe Adam zenéjére, Perrot, Coralli és Petipa készítette koreográfia. Megidézik a klasszikus-romantikus mestermű hangulatát, ám a villik – az esküvőjük előtt meghalt fiatal lányok, akik sírjukból kikelve eltáncolják menyasszonytáncukat, az arra járó férfiakat pedig elveszejtik – világában a tiszta klasszikus előadásmódot különleges effektek egészítik ki. Az ismert szólisták, Popova Aleszja, Kozmér Alexandra, Bakó Máté, Oláh Zoltán, Cserta József, Arhangelski Vladimir mellett színpadra lépnek a társulat feltörekvő tehetségei, Felméry Lili és Pap Adrienn is.

fotó: xDömölky Dániel

KET FEszT

május 9–13. Gödör

2006 szeptemberében kezdte meg munkáját a Közép-Európa Táncszínház új felállásban, mely egyedi a hazai független kortárs táncszínházi életben. A KET műhelye a kísérletezés, az újat keresés terepe alkotóknak és táncosoknak egyaránt, állandó társulattal és meghívott (gyakran visszahívott) alkotókkal hozza létre évi két-három bemutatóját. Az ötéves „mini évfordulón” öt nap alatt más-más produkcióval mutatkozik be az aktuális társulat: Duda Éva, Gergye Krisztián és Hámor József társulataival – utóbbival közös premiert tartanak ArTeRrOr címmel –, és bemutatják az idei évad saját KET-bemutatóit, a Visszavonhatatlant és az Io Sonót.

fotó: xxxxx

rOsAs

május 7., 8. 20:30 Trafó – Kortárs Művészetek Háza

Fidelio_1105.indd 46

Hat év után újra látható Budapesten a világhírű belga együttes, amely ezúttal egy Bartók és Ligeti muzsikájára épülő esttel érkezik. A Bartók/Mikrokosmos a tánc, a zenélés öröméről mesél. Anne Teresa De Keersmaeker koreográfiáját – amely már huszonnégy éve magában hordozta annak a sajátos formanyelvnek a jegyeit, amelyekkel azóta a kortárs tánc egyik úttörőjeként világhírnevet szerzett – a gyermeki játék örömének, a nővé serdülésnek és a csábítás új eszközeinek, a férfi-nő kapcsolat játékosságának és helyenkénti durvaságának képei építik fel a Rosas idén felújított, finom mívű, mégis friss és érzelmes előadását.

4/15/11 6:38:05 PM


ajánló, premier – TánC

47

?-EK - AVAGY TánC/zEnE

május 24. 20:30 Trafó – Kortárs Művészetek Háza

Sokszor nem is az a lényeg, hogy milyen válaszokat adunk, hanem hogy milyen kérdéseket teszünk fel! Egyáltalán, miről van szó? A Budapest Tánciskola előadásról előadásra részben új – hiszen aktuális diákjaiból álló – csapata ezúttal a tánc egyik alapkérdésére, a hallható és a látható viszonyára, a zene és a tánc kapcsolatára kérdez rá. Játékos, interaktív, elgondolkodtató formában – és sodró erejű táncok kíséretében. És hogy ne csak a szakma és az ismerősök bízzanak a minőségben: 2009-ben a YUCCA, 2011-ben a VŰ című estet jelölték a hazai kortárstánc-élet legrangosabb kitüntetésére, a Lábán-díjra.

fotó: Dusa Gábor

FEKETETó

május 6. 19:00 Nemzeti Táncszínház

A Duna Művészegyüttes előadásának kiindulópontja az Erdély történelmi határán fekvő Feketetó, ahol évszázadok óta Közép-Európa egyik legnagyobb vásárát rendezik meg. Az eredetileg hagyományos vásár képe az idők folyamán jelentősen megváltozott: a paraszti világ mindennapi szükségleteit kielégítő kínálat helyett Feketetó mára idegenforgalmi látványosság lett, afféle zsibvásár. A produkció, amely a fanyar iróniában és humorban bővelkedik, táncanyaga pedig román, magyar és cigány táncokra épül, a fogyasztói társadalom hatására kialakult kulturális káoszt kívánja groteszk módon megmutatni.

május 17. 19:00 Nemzeti Táncszínház

Zambrzycki Ádám fotó: Hamarits Zsolt

Mu TErMináL, C-EsT

május 27. 20:00 MU Színház

A MU Színház műhelyében véget ér a tanév. A fiatal táncosok ebben az évadban harmadszor mutatkoznak be a közönség előtt. Ebben a tanévben a hatodik évfolyam indult el a MU Színházban olyan fiatal táncosokkal, akik lehetőséget kapnak az elmélyült munkára és a szakmai bemutatkozásra. A tanévzárón két koreográfiát láthatnak az érdeklődők. Zambrzycki Ádám sokféle asszociációra alkalmat adó címmel látta el kompozícióját – Like! –, de Jack Gallagher Torrentje is hasonlóan enigmatikus jelentésű. Az előadók Asztalos Dóra, Horváth Ádám, Hoffmann Adrienn, Nagy Emese és Veres Flóra.

PrEMiEr

fotó: Radványi Gábor

hALáLTánC-VAriáCióK, ChAnGE BACK

A Pécsi Balett Gaál Mariann Liszt Ferenc Haláltánc című műve inspirálta darabját és Leo Mujić egy koreográfiáját mutatja be. Az első mű a földi, általunk valósnak megtapasztalt élet lehetőségeit, a döntés és a kiszolgáltatottság helyzeteit mutatja meg, amelyben a színpad a hétköznapi poklok láncolatának színtere. A második kompozíció a bennünket körülvevő világ, s benne mi magunk változását elemzi. Azt, hogyan változunk, hogyan fejlődünk, és azt is, mi történik akkor, ha nem a legmegfelelőbben alakítják életünket a körülmények, és legszívesebben visszatekernénk az időt, hogy másként dönthessünk.

fotó: Dömölky Dániel

ruMBLE

május 13. 20:30 Trafó – Kortárs Művészetek Háza

Fidelio_1105.indd 47

Duda Éva a Lunatika című darabért 2010-ben Lábán Rudolf-díjat kapott, ennek az elismerésnek egyik folyománya ez a hím darab. A mű központjában a férfi áll. Vad zsigeri reakciók, heves emóció és a precíz intellektus találkozása. Az ösztön én, a civilizált ember és a homo ludens kreatív küzdelme: az ember (táncos) egyszerre jelenik meg mint természeti lény, mint ész uralta tervező és kivitelező, és mint tét nélkül játszó, vakmerő, tréfálkozó gyerek szimbolikus-motivikus mozdulatokba gyúrva, látványos, elemelt képekbe szőve. Sodró lendület, érzéki játék, partnering, rizikóvállalás, humor. Élő dialógus a nézővel.

4/15/11 6:38:23 PM


Fidelio_1105.indd 48

4/15/11 6:38:34 PM


Fidelio_1105.indd 49

4/15/11 7:20:24 PM


50

TÁNC – portré „Élvezem, ha berepülheTem a szíNpadoT” Bakó Máté a Magyar Nemzeti Balett nemrégiben kinevezett első magántáncosa. Május 7-én Felméry Lili partnereként a felújított Giselle-előadásban, Albert gróf szerepében lép az Operaház színpadára.

tagja. Kik voltak a meghatározó mestereid, legemlékezetesebb szerepeid ez idő alatt? bakó máté: Ifj. Nagy Zoltán a példaképem, mesterem, csak sajnos ő már nincs köztünk. Mozgatórugója volt a pályám kezdetének és a következő éveknek is, sokszor segített felkészülni egy-egy szerepre, így nagyon jó barátomnak is mondhattam. Nehéz volt feldolgoznom a halálát, hogy nincs többé az az ember, aki ekkora hatással volt rám. Ami a szerepeimet illeti, az első emlékezetes munkám a Csipkerózsikában a kék madár megformálása volt, amit Boros Ildikóval táncoltam. Szó szerint kiugrás volt ez a karszerepekből, kék madárként ugyanis szinte repdesni kell a színpadon, rólam pedig korán megállapították, hogy nagy, levegős ugrásaim vannak. Nagyon élveztem, hogy berepülhetem az egész színházat. Ezt az előadást még az Erkelben mutattuk be. Meghatározó szerepélményem még Boris Eifman nagyszerű koreográfiájában, a Karamazov testvérekben Alekszej, a legkisebb fiú figurája. Már a legelső próbán, a mozdulatok betanulása idején éreztem magát a szerepet is. Szeretem annak a folyamatát felépíteni, ahogyan ebből a szelíd papnövendékből egy megvadult, őrült férfi válik. Seregi László dramaturgkoreográfiái is mindig megérintenek testileg és lelkileg egyaránt, öröm táncolni, nagyon kedvelem a Sylviában például Amintas figuráját. Seregi Lászlóval és asszisztensével, Kaszás Ildikóval nagyon szeretek dolgozni, mesteremnek tartom mindkettőjüket. Idén júniusban pedig először fogok színpadra lépni Rómeó szerepében, Felméry Lili partnereként, akivel az évad második felét szinte végigtáncolom. F: Május 7-én léptek színpadra Felméry Lilivel az Eldar Aliev megbízott balettigazgató által felújított és ismét műsorra tűzött Giselle előadásban. Albert gróf szerepe színészileg is nagy kihívás, szélsőséges, tragikus, misztikus szituációkat kell ábrázolni a színpadon. bm: Öt vagy hat évvel ezelőtt táncoltam utoljára Albert szerepét, a Lavrovszkij-koreográfia szerint, most pedig a Petipa-féle formát mutatjuk be. Ez a két koreográfia sokban különbözik egymástól elsősorban a mozgásban, de a kifejezésben is. A mű két felvonása nagyon eltérő hangulatú. Az első rész bolondozós, játékos, naiv népi környezetben játszódik, a második rész pedig a halál leküzdhetetlen ridegségét, a szerelmesek egymásért folytatott küzdelmét ábrázolja. Az első felvonásban Albert egy csélcsap álruhás gróf, aki elcsavarja Giselle fejét, ám mikor lelepleződik, kiderül, hogy menyasszonya van, a törékeny, szívbeteg lány belehal a bánatba. A második felvonásban a bűnbánó gróf meglátogatja a lány sírját, és a villik, vagyis a saját esküvőjük előtt

Fidelio_1105.indd 50

fotó: Mezey Béla

b a k ó m ÁT É

Fidelio: 2000 óta vagy a Magyar Nemzeti Balett

meghalt szűzi menyasszonyok kísértik, halálba akarják táncoltatni, de Giselle szelleme szembeszáll a villik vezetőjével, hogy megmentse a férfit. Igyekszem elkerülni, hogy a próbák munkaízűek legyenek. Ha az első részt gyakoroljuk, akkor nem csak a szerep kedvéért bolondozom, igyekszem elérni, hogy Lili mosolyogjon, és akkor kezdünk táncolni. A lényeg az, hogy a néző ne azt lássa a színpadon, itt meghajoltak vagy mosolyogtak, mert így írta elő a koreográfia. A második felvonás próbáin nem szoktam viccelődni a teremben, ez a rész a szomorúságról, a félelmekről, a fájdalomról, a lány utáni vágyakozásról szól. Technikailag mindkét rész nehéz, de érzelmileg mindenképp az utóbbi nagyobb kihívás: azt megértetni a nézővel, miért térdelek könnyek között a sírnál, hogy ez nem csupán egy póz vagy pozíció. F: Mennyi mozgástere van színészileg, technikailag egy férfi táncosnak, hiszen kötött és jól ismert ez a koreográfia, és lássuk be, nagyrész a női szerep, Giselle kiszolgálásáról szól. bm: A színészi mozgástér némileg kevesebb, mint például egy Seregi-koreográfiában, de rengeteget lehet tanulni a próbák során, hiszen a legendás Irina Kolpakova az egyik meghívott balettmesterünk, aki hetvennyolc évesen is úgy tudja bemutatni Giselle mozdulatait, amit évtizedekig táncolt, hogy ámulat! Giselle és Albert gróf színpadi jelenléte állandó párbeszéd, egymásra figyelés, mindig fenn kell tartani a kontaktust, a szemébe nézni a partneremnek, olyan a második felvonás, mint egy csiszolt gyémánt. A táncunknak pedig olyannak kell lenni, mint amilyen a vízfolyás: lágynak és magával ragadónak. Fehér anna magda

Az interjú teljes terjedelmében a Fidelio.hu-n olvasható.

4/15/11 7:20:28 PM


bontás – TÁNC

2. hÉTFő 19:00 ram Colosseum Cirque mechanics – birdhouse Factory 3. kedd 19:00 ram Colosseum Cirque mechanics – birdhouse Factory 4. szerda 12:00, 18:00 kÁlviN TÉr 3x2 – Jelenetek 2 táncosra és az utca emberére 18:30 FoNó utolsó óra táncház Ingyenes 19:00 magyar Állami operahÁz giselle 19:00 müpa – FeszTivÁl szíNhÁz Álomidő – magyar Állami Népi együttes 19:00 ram Colosseum Cirque mechanics – birdhouse Factory 5. CsüTörTök 12:00, 18:00 kÁlviN TÉr 3x2 – Jelenetek 2 táncosra és az utca emberére

Fidelio_1105.indd 51

15:00 müpa – FeszTivÁl szíNhÁz varázscirkusz – bozsik yvette Társulat 19:00 magyar Állami operahÁz giselle 19:00 ram Colosseum Cirque mechanics – birdhouse Factory 6. pÉNTek 19:00 müpa – FeszTivÁl szíNhÁz stravinsky-est – bozsik yvette Társulat 19:00 ram Colosseum esszencia – experidance 20:00 arTus sTúdió kakaskakaskakas – artus–goda gábor Társulata 20:00 sirÁly enci – Finita la Commedia 7. szombaT 11:00 magyar Állami operahÁz giselle 15:00 CiNema CiTy arÉNa massenet: manon – a roh előadása Cinemaestro 15:00, 19:00 müpa – FeszTivÁl szíNhÁz

50 éves a Törekvés Táncegyüttes 15:00, 19:00 ram Colosseum boldogság 69:09 – experidance 17:00 Jókai klub bran – koncert és táncház

20:00 arTus sTúdió kakaskakaskakas – artus–goda gábor Társulata 8. vasÁrNap ram Colosseum

11:00 gulliver a törpék országában – madách musical Tánciskola, Nemzeti Táncszínház 15:00, 19:00 Nagyidai cigányok – experidance 9. hÉTFő 20:00 gödör movein’ – duda Éva Társulat, keT KET Feszt 10. kedd 20:00 gödör visszavonhatatlan – keT

KET Feszt

11. szerda 15:00 hagyomÁNyok hÁza magyar Állami Népi együttes: 60 év – jubileumi előadás 20:00 gödör danse macabre – gergye krisztián Társulata, keT KET Feszt 20:00 FoNó Cimbaliband, zagyva banda, táncház 12. CsüTörTök 20:00 gödör io sono – keT

További programok: fidelio.hu/tanc

1. vasÁrNap 19:00 müpa – FeszTivÁl szíNhÁz boldog lelkek tánca – Jászság Népi együttes

51

KET Feszt

4/15/11 7:20:29 PM


52

TÁNC – bontás 13. pÉNTek 19:00 hagyomÁNyok hÁza Földön apám fia volnék – magyar Állami Népi együttes 19:00 magyar Állami operahÁz örvényben 19:00 ram Colosseum Forrás – experidance 19:30 milleNÁris TeÁTrum Colores del Tango 20:00 gödör arTerror – gangaray dance Company, keT KET Feszt 14. szombaT 19:00 budaFok-TÉTÉNyi műv. kp. Tangógála 15. vasÁrNap 11:00 magyar Állami operahÁz örvényben 15:00, 19:00 ram Colosseum Forrás – experidance 17. kedd 19:00 ram Colosseum Queen-balett – győri balett 20:00 e10 vis-a-vis – réti anna 18. szerda 18:30 FoNó utolsó óra táncház

Ingyenes 19:00 müpa – FeszTivÁl szíNhÁz három az egyben – Nyírség Táncegyüttes 19:00 ram Colosseum Queen-balett – győri balett 20:00 arTus sTúdió konzerv – Nagy Csilla 19. CsüTörTök 19:00 müpa – FeszTivÁl szíNhÁz örökkön-örökké – duna művészegyüttes 20:00 arTus sTúdió konzerv – Nagy Csilla 21:00 JedermaNN kÁvÉzó Jövőtánc: horváth Csaba, lőrinszky attila 20. pÉNTek 19:00 müpa – FeszTivÁl szíNhÁz vizsga előtt – a mTF néptáncművész hallgatóinak estje 21. szombaT 17:00 hagyomÁNyok hÁza mesés kelet – ilosvai selymes péter Néptáncegyüttes 19:00 magyar Állami operahÁz örvényben 19:00 Temi Főv. műv. hÁza Csángó–magyar táncház 22. vasÁrNap 15:00, 19:00 ram Colosseum ezeregyév – experidance

Fidelio_1105.indd 52

18:00 e10 a rítus tánca, a tánc rítusa – parvati Tánccsoport 23. hÉTFő 19:00 FÉszek művÉszklub a medic’ all art dance Társulat improvizációs táncestje 24. kedd 19:00 müpa – FeszTivÁl szíNhÁz seven – Frenák pál Társulat 19:00 ram Colosseum revans – experidance 25. szerda 18:30 FoNó utolsó óra táncház

Ingyenes 19:00 magyar Állami operahÁz giselle 19:00 müpa – FeszTivÁl szíNhÁz dózsa – honvéd Táncszínház 26. CsüTörTök 15:00 müpa – FeszTivÁl szíNhÁz bogármese – kFki kamarabalett, madách musical Tánciskola 19:00 magyar Állami operahÁz giselle 27. pÉNTek 18:00 milleNÁris Fogadó millenáris Táncház 28. szombaT 18:00 Jókai klub rituális TranszTánc est 20:00 arTus sTúdió kérész művek Xvi. – performanszkocsma – artus–goda gábor Társulat 29. vasÁrNap 11:00 magyar Állami operahÁz giselle 11:00, 17:00 ram Colosseum pán péter – kFki kamarabalett, madách musical Tánciskola 31. kedd 19:00 müpa – FeszTivÁl szíNhÁz inferno – a belső pokol – szegedi kortárs balett 20:00 gödör klub gelsomina maszka – kántor kata

A Fidelio mAgAzint keresse országszerte A libri könyvesboltokbAn!

4/15/11 7:20:33 PM


Fidelio_1105.indd 53

4/15/11 7:20:36 PM


54

zeNÉs szíNhÁz – ajánló

Kerényi Miklós Gábor

opereTTről bölCsÉszekkel

május 3. 10:00 ELTE Zenei Tanszék

A zenés kerekasztal-beszélgetésen az ELTE hallgatóinak szervezésében napjaink operettjátszását veszik górcső alá. A kerekasztal-beszélgetést az ELTE Bölcsész Napok keretében rendezik. A beszélgetés meghívottjai Bordás Barbara, Oszvald Marika, Sáfár Mónika, Peller Károly színművészek, Kerényi Miklós Gábor és Mohácsi János rendezők, akikkel arra keresik a választ, hogy napjaink musicaljei mellett van-e még létjogosultsága az operetteknek, illetve miért nem születnek operettek a 21. században, és hogyan lehet a fiatalokkal megszerettetni a műfajt. A konferenciát a Zenei Tanszék hallgatóinak operettprodukciói színesítik.

Gonzalez Monika fotó: Éder Vera

semele

Renee Fleming fotó: Decca Andrew Eccles

május 13. 19:00 Müpa, Fesztivál Színház

május 6–18. Magyar Állami Operaház

Händel mindössze egy hónap alatt komponálta meg az operát, melynek ősbemutatója 1744-ben volt Londonban, a Covent Gardenben. A téma Ovidiustól származik. A mélyen emberi, tulajdonképpen szatirikus művet – különösen a nők karakterrajzaiban lelhető fel a humor – ezúttal is a Budapesti Kamaraopera produkciójában, Halász Péter rendezésében láthatja a közönség, a címszerepet González Mónika alakítja, akinek partnerei Megyesi Zoltán, Cser Krisztián, Lehőcz Andrea, Hegyi Barnabás, Bakos Kornélia, Fried Péter és Jónás Krisztina lesznek.

mÁJusüNNep

Az Operaház harmadik Májusünnep fesztiválján újra nemzetközi sztárok állnak be a repertoárdarabok főszerepeibe. Ezúttal is igazi közönségkedvenc operák, Verdi és Puccini művei csendülnek fel. Az Otello, a Manon Lescaut és a Rigoletto előadásaiban a magyar énekesek, köztük Rost Andrea és Kálmándi Mihály partnereiként nemzetközi színpadok keresett művészei, Vladimir Galouzine, Lado Ataneli, Christina Gallardo Domas, Neil Shicoff, José Bros és Patrizia Ciofi lépnek közönség elé. A hat előadás mellett természetesen sor kerül egy koncertre is, amelyen idén Renée Fleminget, minden idők egyik legünnepeltebb operacsillagát hallhatjuk.

Siménfalvy Ágota

zeNÉs pódiumesT simÉNFalvy ÁgoTÁval

május 26. 19:30

A Budapesti Operettszínház művésze a magyar zenés színjátszás meghatározó alakja, aki A muzsika hangja Mariájaként debütált a Nagymező utcában. Jelenlegi repertoárjának egyik véglete a Szépség és a Szörnyeteg Madame De La Nagy Komódja, míg a másikon a harisnyaszomorú, ám végzetes, őszi napon sorsa ellen fellázadó, ibusári Sárbogárdi Jolánt találjuk. A sokoldalú színésznő beszélgetőpartnerei zenés pódiumbeszélgetésen Böhm György és Aczél András.

Budapesti Operettszínház, Csillárterem

Oszvald Marika

huNgaropereTT-opereTTgÁla

május 9. 19:30 Uránia Nemzeti Filmszínház

Fidelio_1105.indd 54

Az operettek gyöngyszemei, Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Huszka Jenő, Eisemann Mihály, Zerkovitz Béla szerzeményei hangzanak fel az anyák napját követő gálán. A fiatalokból álló társulat, az újonnan alakult HungarOperett célja az, hogy az operettnek, ennek a hungarikumnak az évtizedes hagyományait megőrizve, ám mai emberek igényeihez alkalmazkodva népszerűsítsék a műfajt. Ennek érdekében fiatalos lendülettel készült el a kétrészes, látványos produkciói, amellyel először lépnek közönség elé Budapesten, és amelyben az új nemzedék mellett az örökifjú Oszvald Marika is színpadra lép.

4/15/11 7:20:51 PM


Fidelio_1105.indd 55

4/15/11 7:20:53 PM


56

zeNÉs szíNhÁz – portré Növekszik a CsemeTe

Fidelio: Emlékszel az első darabjaidra? bella máté: Hogyne, sokat a mai napig vissza tudok

játszani. A csillagos ég alatt – ez volt az egyiknek a címe. Nagyon romantikus… (Nevet.) A konzi felvételijére emlékeim szerint A kígyóbűvölőt és A bohócot vittem. Ezek persze gyerekes dolgok, ahogyan az ember változik, mélyebben megismer különböző zeneszerzőket, alkotási módokat, ahogyan bővül az eszköztára, úgy változnak a darabok is. Ami gyerekkorban ösztönszerűen működött, azt később a konziban és a Zeneakadémián is igyekeztünk tudatossá fordítani. Most pedig újra ott vagyok, ahol kezdtem: igyekszem a tudatos dolgokat ösztönnel keverni, de azt hiszem, ez egy teljesen normális út, amit alkotóként, művészként az ember bejár. F: Karafiáth Orsolya a szövegírója a Macskadémonnak. Hogyan találtatok egymásra? bm: Megírtam a Lady Dominát, és szerettem volna kipróbálni magam még ebben a műfajban. Megláttam a Madách Színház kiírását, Almási-Tóth András javasolta Orsit. Találkoztunk, elmondta, egy gyerekdarabon dolgozik, én pedig felvetettem, mi lenne, ha ebből musicalt írnánk. Izgalmas alkotómunka volt, ő hozta a szövegeket, én megírtam rá a zenét. F: Általában a rendező visz téged valamilyen zenei irány felé, vagy a darab? bm: A Lázár Ervin-mesét nem ismertem, bevallom, de Almási-Tóth Andrásnak nagyon pontos elképzelése volt arról, hol mit szeretne hallani. Azt, hogy kinek hány száma legyen a Berzsián és Didekiben, ő határozta meg. Én mindenre szeretek rákérdezni nagyon pontosan. Alföldi Robit az őrületbe kergettem azzal, hogy tudni akartam, milyen hosszú zenéket akar. „Honnan tudjam?!” – kérdezett vissza, mert amikor mi leültünk, akkor ő még nem volt a próbáknak abban a stádiumában, hogy ezt meg tudja határozni, én viszont támpontok nélkül nem tudok nekiülni zenét írni. F: Fura dolog a szembedicséret, de nem tudom megállni: a Magyar ünnep zenéje nálam ebben az évadban a műfaj legjobbja. Jóval operaibbnak érzem, mint a Berzsián és Dideki zenéjét, és nem azért, mert ez felnőtteknek készült. Lehet, hogy azért, mert a Závada-darab szövete sűrűbb vagy mert a zene integránsabb része az előadásnak, mint a számok sorozatából álló Lázár Ervin-mesefeldolgozás? bm: Talán. Nem tudom. A Závada-darabot elolvastam, és nagyon megijedtem a görög drámák mintájára alkalmazott Kartól. Szerencsére jelentősen átdolgozta ezt

Fidelio_1105.indd 56

fotó: Müpa

b e l l a m ÁT É

Bella Máté két éve megnyerte az UMZF Zeneszerzőversenyét – a London Sinfonietta budapesti koncertjén játszotta is a Chuang Tzu álma című kompozíciót –, idén különös, nagy hatású zenét írt a Nemzeti Színház-beli Magyar ünnephez, Karafiáth Orsolyával jegyzett Macskadémona pedig a Madách Musicalpályázaton lett harmadik helyezett. És még csak idén végez a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

a rendező és a szerző, így a kezdeti riadalmam enyhült. Van ugyanis egy alapréteg, az, amit a kórus kívülállóként elmesél, ezt egészítik ki azok a részek, ahol szerepet játszanak, és vannak még a szólódalok. Ezeket a rétegeket kellett szervesen összegyúrni. Három hónapig írtam ezt a zenét, végül nem is került bele minden az előadásba. Sokat tanultam belőle, és ebben már összegződnek az előző színpadi tapasztalatok. F: Még egy fontos dologról nem beszéltünk, ez pedig az UMZF Zeneszerzőversenye. A musicalpályázat is verseny volt, a sanzonverseny is egy megmérettetés. Ennyire szeretsz versenyezni? bm: Nagyon, mert inspirál, hogy vannak keretek, és azon belül kell magad megmutatni. Persze, a nyerni vágyás is benne van az emberben. Nem a dicsőség izgat, hanem ebben az esetben az, hogy az UMZE-val együtt dolgozhassak, akikkel egyébként nem lett volna esélyem a közös munkára. És Magyarországon mégiscsak ők a legjobbak ebben a műfajban. Huszonhárom évesen én voltam a legfiatalabb a döntősök közül, izgultam, amikor a próbára mentem, hogy majd szétszednek… Ők viszont néztek csodálkozva, hogy ki ez a gyerek itt, majd lelkiismeretesen álltak a munkához. Úgy gondoltam, ha az első négybe bekerül, és eljátsszák, az nekem már siker. Az első hely hatalmas boldogságot jelentett számomra, ráadásul ez a verseny zeneileg és referencia szempontjából is komoly lökés volt. F: Ezek szerint az, hogy a London Sinfonietta eljátszotta a Chuang Tzu álmát, már csak hab volt a tortán? bm: Meglepetésként hatott, és természetesen nagyon megörültem, hiszen egy világhírű zenekarról van szó. Sajnos, csak harminc-negyven percem volt arra, hogy próbáljak velük a koncert előtt, de nagyon profin játszották el. Ilyen kvalitású együttes nem tudom, mikor játszott Ligetin, Kurtágon kívül magyar szerzőtől, pláne ilyen csemete-zeneszerzőtől darabot, és ez hatalmas megtiszteltetés. papp Tímea

Az interjú teljes terjedelmében a Fidelio.hu-n olvasható.

4/15/11 7:20:58 PM


bontás – zenés színHáz

2. HéTFŐ 19:00 Fészek művészkluB koldusbáró – 40 éve a pályán maros gábor 3. kedd 10:00 elTe BTk – zenei Tanszék opikon – zenés kerekasztalbeszélgetés az operettről ELTE Bölcsész Napok 19:00 magyaR állami opeRaHáz Rossini: a sevillai borbély 4. szeRda 19:00 Fészek művészkluB spanyol dalok és zarzuelák – Heiter melinda, maría álvarez vidales 6. pénTek 17:00 Fészek művészkluB Retróklasszikusok – pándi piroska és barátai 19:00 duna paloTa – színHázTeRem emlékszel még? – duna szimfonikus zenekar 19:00 eRzséBeTligeTi színHáz Tehetséggel sáfárkodók 19:00 magyaR állami opeRaHáz verdi: otello Májusünnep 7. szomBaT 19:00 magyaR állami opeRaHáz puccini: manon lescaut 8. vasáRnap magyaR állami opeRaHáz

11:00 Britten: a kis kéményseprő 19:00 verdi: otello 17:00 müpa – elŐadóTeRem verdi: a trubadúr (ismétlés) – metropolitan opera 9. HéTFŐ 19:00 Fészek művészkluB Rózsaszín élet – Hódolat piafnak 19:30 uRánia nemzeTi FilmszínHáz Hungaroperett-operettgála 10. kedd 19:00 magyaR állami opeRaHáz Rossini: a sevillai borbély

19. CsüTöRTök 19:00 magyaR állami opeRaHáz strauss: elektra

19:00 Ram Colosseum schwartz–Tebelak: godspell 11. szeRda 19:00 Ram Colosseum schwartz–Tebelak: godspell 12. CsüTöRTök 18:30 BálinT zsidó köz. Ház mezítlábas opera – nonsense operakoktél 19:00 Fészek művészkluB dallamok szárnyán 19:00 magyaR állami opeRaHáz puccini: manon lescaut 19:00 Ram Colosseum Rock greats – Queen memorial Concert show 13. pénTek 19:00 Fészek művészkluB operai esték a Fészekben 19:00 müpa – FeszTivál színHáz Händel: semele – Budapesti kamaraopera 14. szomBaT magyaR állami opeRaHáz

11:00 puccini: manon lescaut 19:00 verdi: Rigoletto 15:00, 19:00 Ram Colosseum Böhm–Fenyő–novai: Hotel menthol – miskolci nemzeti színház 18:00 müpa – FeszTivál színHáz wagner: a walkür – metropolitan 19:00 madáCH műv. kp. (váC) in memoriam interoperett 15. vasáRnap 14:00 kleBelsBeRg kulTúRkúRia

az operairodalom gyöngyszemei – wagner: parsifal 19:00 magyaR állami opeRaHáz verdi: otello 17. kedd 19:00 magyaR állami opeRaHáz verdi: otello 19:30 müpa – BBnH a Táncdalfesztiváltól az interoperettig 18. szeRda 19:00 Fészek művészkluB Ringass még – Herczeg Flóra 19:00 magyaR állami opeRaHáz verdi: Rigoletto

20. pénTek 19:00 magyaR állami opeRaHáz puccini: manon lescaut 21. szomBaT 11:00 magyaR állami opeRaHáz Rossini: a sevillai borbély 19:00 madáCH műv. kp. (váC) Broadway fényei – gyémánt musical stúdió Ingyenes 22. vasáRnap magyaR állami opeRaHáz

11:00 Britten: a kis kéményseprő 19:00 strauss: elektra 16:00 Fészek művészkluB zm 75 24. kedd 19:00 magyaR állami opeRaHáz strauss: elektra

További programok: fidelio.hu/opera

1. vasáRnap 18:00 Fuga delibes: lakmé 19:30 müpa – BBnH udvaros dorottya–dés lászló: átutazó

57

27. pénTek 19:00 Fészek művészkluB a kővirágok énekes iskola koncertje 19:00 magyaR állami opeRaHáz puccini: manon lescaut 19:00 Ram Colosseum Rice–John: aida 28. szomBaT 11:00 magyaR állami opeRaHáz Britten: a kis kéményseprő 17:00 váRosligeTi kiRálydomB operettgála 19:00 magyaR állami opeRaHáz strauss: elektra 29. vasáRnap 19:00 magyaR állami opeRaHáz puccini: manon lescaut 30. HéTFŐ 19:00 Fészek művészkluB a kővirágok énekes iskola koncertje 19:00 óBudai TáRsasköR opera (és) irodalom – mascagni: parasztbecsület 31. kedd 19:00 Cinema CiTy aRéna verdi: Falstaff – glyndebourne Festival opera Cinemaestro

fidelio.hu/jatek A Fidelio magazinT KERESSE ORSZÁGSZERTE A liBRi KÖNYVESBOLTOKBAN!

Fidelio_1105.indd 57

Játsszon velünk és nyerjen! Koncert- és színházjegyek, CD-k, könyvek Értesüljön a legfrissebb játékokról a Facebookon:

facebook.com/fidelio.hu

4/15/11 6:40:31 PM


58

klasszikus – ajánló

Prunyi Ilona

pRunyi 70

május 2. 16:00 Müpa

Jubileumi koncerttel ünnepli 70. születésnapját a Liszt- és Bartók– Pásztory-díjas zongoraművész a Művészetek Palotájában. A debreceni születésű muzsikus előszeretettel játszik kortárs magyar műveket is, Petrovics Emil számára komponált zongoraversenyét például folyamatosan repertoáron tartja. A Hungaroton lemezkiadónál felvett lemezein elfeledett, magyar zeneszerzők darabjait csodálhatjuk, míg állandó kamarazenei partnerei között Kocsis Zoltán, Jandó Jenő, Fassang László és Perényi Miklós is szerepel. Ünnepi koncertjének fényét két ifjú muzsikus, Fenyő László gordonka- és Banda Ádám hegedűművész emeli.

new yoRk-i FilHaRmonikusok

Alan Gilbert fotó: Mats Lundquist

május 18. 19:30 Müpa

Több magyar vonatkozása is van az 1842-ben alapított zenekar történetének: ősbemutatók fűződnek a nevükhöz és számos magyar karmester keze nyoma is ott van az együttes játékán. 1930. április 3-án Kodály Nyári este című darabját a Toscanini vezette zenekar mutatta be, de az ő nevükhöz fűződik a Marosszéki táncok világpremierje is. Több karmester, köztük Doráti Antal, Reiner Frigyes, Ormándy Jenő, Széll György, Kertész István is dolgozott az együttessel. Májusi koncertjük műsorába is került egy kis magyar fűszer: Bartók hegedűversenye is felcsendül ugyanis az esten, amelyet Alan Gilbert dirigál majd.

Concerto Budapest

liszT-maRaTon

május 22. Millenáris

A Haydn-év után most, a Liszt évfordulón is egész napos programfolyammal várják a klasszikus zenével barátkozi vágyókat. A KLASSZ Zenei Iroda könnyed hangvételű és fesztelen légkörű koncertek, valamint interaktív előadások sorát rendezi meg, ahol a rajzfilmhős Tom és Jerry éppúgy főszerepet kap, mint a különféle zenei és előadói stílust ötvöző művészek. Mocsári Károly és Kerek Erzsébet, a Concerto Budapest és a Muzsikás, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Budapest Bár fog közös produkcióval fellépni. A szellemi izgalmakat gasztronómiai ínyencségek egészítik ki, így az érdeklődők Liszt kedvenc ételeiből is kóstolhatnak.

Fülei Balázs

a klasszikus zeneművészeT úJ geneRáCióJa

május 22. 19:30 MTA Díszterem

Folytatódik a Trónörökösök a színen című koncertsorozat. A régóta a pályán működő művészeket ezúttal az Erkel Ferenc Kamarazenekar képviseli. Fülei Balázs zongora-, Várdai István gordonka- és Baráti Kristóf hegedűművész ezúttal J. S. Bach, C. Ph. E. Bach és Mozart műveit adja elő az Áldor Lili művészeti vezetésével működő kamarazenekar élén. Az együttes koncertmestere, Lesták Bedő Eszter korábban így nyilatkozott a Fideliónak: „A koncertmesterség egy karmester nélküli zenekarban rendkívül összetett feladat. Egész lényemet leköti, hallatlan energiákat mozgat meg bennem.”

Hollerung Gábor fotó: Müpa

énekel az oRszág

május 22. 19:30 Müpa

Fidelio_1105.indd 58

Negyedszázados hagyományra tekint vissza az évente megrendezett nagykoncert, ahol zenebarátok gyűlnek össze, hogy az oratóriumirodalom legszebb darabjait szólaltassák meg. A Hollerung Gábor vezényelte Budafoki Dohnányi Zenekar ezúttal is az ország minden pontjáról várja az énekeseket. A lelkes amatőrök munkáját professzionális együttes, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság is segíti. Az Országos Egyesített Énekkar tagjai tehát különböző helyekről, különböző korral és képzettséggel érkeznek, de egyvalami mindenképp összekapcsolja őket: a zene határtalan szeretete.

4/15/11 6:41:01 PM


Fidelio_1105.indd 59

4/15/11 6:41:02 PM


60

klasszikus – portré „a zene a lélek mosdóvize”

Nyolcvanadik születésnapja tiszteletére a hazai zenei élet köszöntők, elismerések és szerzői estek sorával lepte meg Szokolay Sándort. A már-már kimerítően örömteli ünneplés dacára is harmonikus, tevékeny zeneszerzőt mi is megkerestük néhány kérdéssel soproni otthonában. komponistaként az ötvenes években kezdte a pályafutását. Hogyan élte meg a tényt, hogy művészi elképzeléseinek egy olyan korszakban kellett helyet találniuk a kulturális életben, ami a független szellemi teljesítmény elismerésével finoman szólva hadilábon állt? szokolay sándor: Kamaszkoromban Békés-Tarhoson tanultam. Valóságos szivacs voltam: három év után érettségiztem, a zongorajáték alapjait pedig lényegében pár hét alatt sajátítottam el. (Korábban ugyanis hegedültem.) Mivel az akkoriban használatos zongoraiskola kottáját hamar végigjátszottam, a tanárnőm javaslatára elkezdtem ujjgyakorlatokat, etűdöket komponálni magamnak. Ezek a kis darabok sikert arattak, és mivel akkoriban sűrűn jártak Tarhosra olyan nagyságok, mint Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Ádám Jenő vagy éppen Illyés Gyula, az ő tanácsukra felvételiztem a Zeneakadémiára. Számomra egyébként ez nagyon hirtelen jött, eredetileg ugyanis misszionárius akartam lenni. Igaz, végső soron így is az lettem, csak a zenében. Hamar kiderült, persze, hogy ez nehéz pálya, de ha az ember olyasmivel kereshet pénzt, amit igazán szeret, az rendkívüli szabadságot jelent. Az ötvenes években ugyan nem volt könnyű autonóm művésznek lenni, de valahogyan csak sikerült kikerülni még a Szovjetunióba szóló ösztöndíjat is. Valószínűleg sokat segített ebben, hogy hívő ember vagyok. Ez olyan lelki függetlenséget biztosít, ami szinte kényelmessé tudta tenni a diktatúrát is. F: Évtizedeken át oktatott zeneszerzést a Zeneakadémián. Az iskolai rend napi gyakorlatában tudta kamatoztatni ezt a rálátást, távolságtartást? szs: Nem voltam igazán jó tanár, legalábbis abban az értelemben nem, hogy inkább barátja igyekeztem lenni a hallgatóimnak. Idővel egyre szigorúbb lettem azért, sőt a tanítás engem magamat is megfegyelmezett, mert amit elvárok, azt nekem is tudnom kell teljesíteni, bármiről legyen is szó. Mindig a lélek művelését tartottam a legfontosabbnak. A művészet nem hobbi, nem szórakozás, ezt mindig meg akartam értetni a tanítványaimmal, ahogyan azt is, hogy a zene jobbá teszi az embert, ez egészen biztos. F: Mi vezette az operaszínpadra, ehhez a drága és időigényes műfajhoz, amelynek ráadásul művészi koncepcióját is számos, a hagyomány működőképességét hol megkérdőjelező, hol idézőjelbe tevő, hol egyenesen tagadó probléma övezi legalább százötven éve? Végtére is nemigen szokás mostanában egy életművön belül jó fél tucat operát felsorakoztatni.

Fidelio_1105.indd 60

fotó: Felvégi Andrea

s z o k o l ay s á n d o R

Fidelio: A harmincasok generációjához tartozó

szs: Álmodozó gyerek voltam, aztán Pesten egyszerre fejest ugrottam a valóságba. 1956-ot elsősorban nem politikai eseményként, hanem drámaként éltem meg. Életem egyik legmélyebb élménye volt. A dráma lelkét láttam, és felismertem, hogy a forradalom tisztít, a szabadság pedig nemcsak a társadalom számára, hanem az alkotói formálás szempontjából is alapfeltétel. Ez az általánossá növekedett tapasztalat, ez a feszültség működteti minden operámat, minden belső drámai tartalom ebben az élményben gyökerezik a műveimben. A Vérnászban csakúgy, mint a Sámsonban vagy a Hamletben. A legbüszkébb arra vagyok, hogy operát írtam, mert az valódi összművészet, minden benne van. Mindig termékeny szerző voltam, és viszonylag sok operám van, de az „íráskényszert” én nem feltétlenül látom értelmetlennek, fölöslegesnek. Az erőfeszítés mindig több kell, hogy legyen, mint a lehetőség. Az a lényeg, hogy hihető legyen a művész. És ha az ember megtalálja a saját útját, hangot talál, akkor bizalmat talál, mert a ráismerés örömét nyújtja másoknak. F: A hitelesség igénye segítette vagy gátolta a munkáját rádiós szerkesztőként, illetve televíziós zenei lektorként? szs: Soha nem volt üldözési mániám, és a díjak sem foglalkoztattak. Úgy gondolom, ha az emberi tartás megvan, nem szabad feltétlenül rebellisnek lenni. Az élethez kell jókedv és humorérzék is. A magam részéről mindig úgy gondoltam, hogy a megrendelő elképzelése művészi meggyőzéssel formálható. Ha szükségesnek láttam, egyszerűen rábeszéltem őket arra, hogy az kelljen nekik, ami bennem mozog. Fontos, hogy az ember tudjon mérlegelni, és különbséget tenni hasonlónak tűnő fogalmak között. Mert soha nem szabad kiszolgálni, csak szolgálni. Rákai zsuzsanna

4/15/11 6:41:13 PM


Fidelio_1105.indd 61

4/15/11 6:41:15 PM


62

klasszikus – bontás 2. HéTFŐ 16:00 müpa – üvegTeRem (Bp.) prunyi 70 – születésnapi koncert Km.: Fenyő László (gordonka), Banda Ádám (hegedű) Schumann: Fantasiestücke, op. 73; Adagio és allegro, op. 70; Grieg: a-moll cselló-zongora szonáta, op. 36; Mendelssohn: d-moll trió, op. 49 18:00 RákosHegyi BaRTók zeneHáz (Bp.) Centenárium Bartók Béla Rákoshegyre költözése alkalmából Km.: Érdi Tamás (zongora), a Czimra Gyula Általános Iskola kórusa; vez.: Fanóné Barsi Edit Liszt: I. Mefistó-keringő; A Villa d’Este szökőkútjai; Desz-dúr Consolation; VI. Magyar rapszódia; Bartók: Improvizációk magyar parasztdalokra 19:00 óBudai TáRsasköR (Bp.) Tavaszi szonáta – Czirer János (hegedű), Bagi andrea (zongora) Mozart: C-dúr szonáta, K. 303; e-moll szonáta, K. 304; F-dúr szonáta, K. 376 Beethoven: D-dúr szonáta, Op. 12 No. 1; F-dúr „Tavaszi” szonáta, op. 24 19:30 müpa – BBnH (Bp.) Budafoki dohnányi zenekar Zongorán km. és vez.: Kocsis Zoltán Rossini: Olasz nő Algírban – nyitány; Mozart: C-dúr zongoraverseny, K. 415; Rahmanyinov: II., e-moll szimfónia 3. kedd 17:00 müpa – zászlóTéR (Bp.) Hangulatkoncert

Ingyenes 18:00 e10 közösségi és kulTuRális

színTéR (Bp.)

Földes imre zenetörténeti előadása Téma: Egy kiállítás képei – Kandinszkij és Muszorgszkij 18:00 szenT isTván Bazilika (Bp.) Choralis Constantinus 500 Km.: Voces Aequales Ingyenes 19:00 BelváRosi szenT miHály-Temp-

További programok: fidelio.hu/klasszikus

lom (Bp.)

Ratkó ágnes (csembaló) Cabezón: Diferencias sobre el canto llano del Caballero; Bull: In Nomine; Prelude and In Nomine; Sweeelinck: Pavana Lachrimae; Fantasia Chromatica; Frescobaldi: Toccata undecima; Cento partite sopra passacagli; Toccata nona; Kerll: Ricercata in cylindrum phonotacticum transferenda; F-dúr szvit Ingyenes Cembalissimo 19:00 Háló közösségi közponT (Bp.) kamarakoncert Km.: Rákóczy Anna, Hargitay Eszter (barokk fuvola), Kallai Nóra (viola da gamba), Koltai Kata (gitár) Marais: D-dúr trió; Les voix humaine; Le Badinage; Bach: d-moll prelúdium és fúga; Couperin: Quatrieme concert royeaux; Leclair: e-moll szonáta; Dornel: e-moll trió

Fidelio_1105.indd 62

19:30 BaRTók emlékHáz (Bp.) Trio duecento Corde, Horváth péter (klarinét) Tagjai: Szabó Ferenc János (zongora), Tallián András (hegedű, brácsa), Nagy Ibolya (gordonka) Haydn: C-dúr trió, Hob. XV:27; Mozart: Esz-dúr „Kegelstatt” trió klarinétra, brácsára és zongorára, K. 498; G-dúr trió, K. 564; Beethoven: B-dúr trió klarinétra, csellóra és zongorára, op. 11 19:30 müpa – BBnH (Bp.) máv szimfonikusok Km.: Fenyő László (gordonka); vez.: Rodrigo de Carvalho Satie: Gymnopédies; Milhaud: I. gordonkaverseny; Ravel: Bárka az óceánon; Debussy: A tenger 4. szeRda 12:00 BelváRosi szenT anna-Templom déli orgonakoncert 17:00 müpa – üvegTeRem (Bp.) Hangulatkoncert Ingyenes 18:00 BaRTók emlékHáz (Bp.) Bartók és korunk csembalózenéje – dobozy Borbála, elek szilvia (csembaló) Km.: Pálhegyi Máté (fuvola) Balázs Árpád: Elvarázsolt dimenziók – hét összekacsintás Törley Mária szobraival; Arányi-Aschner György: Emlék; Allegra Barbara; Négy bizarr darab csembalóra; Bartók: Mikrokozmosz – részletek; Hollós Máté: Tre Toccate; Nagy János: Pannon kelta ballada; Kocsár Miklós: Repliche fuvolára és csembalóra; Elek Szilvia: Sonata dolce fuvolára és csembalóra; Hollós Máté: Cemballata; Ligeti György: Passacaglia ungherese Cembalissimo 19:00 mR máRványTeRem (Bp.) az mR szimfonikusok művészeinek kamaraestje 19:30 müpa – BBnH (Bp.) zuglói Filharmónia – szent istván király szimfonikus zenekar és oratóriumkórus Km.: Monostori Gábor (zongora), Geszthy Veronika (ének); vez.: Antal Mátyás Liszt: Mefisztó-keringő; Szalay András: Zongoraverseny (ősbemutató); Ravel: Lúdanyó meséi; Poulenc: Stabat Mater 5. CsüTöRTök 18:00 mR máRványTeRem (Bp.) krausz adrienne (zongora) Liszt: Velence és Nápoly; III. consolation; Elfelejtett románc; Két csárdás; Szürke felhők; Csárdás macabre; Gyászgondola, No. 2.; I. elfelejtett keringő; XVI. magyar rapszódia; XVII. magyar rapszódia; XVIII. magyar rapszódia; XIX. magyar rapszódia 200 éve született Liszt Ferenc 18:00 ŐRmezei közösségi Ház (Bp.) kamarazenei koncert Műsorvez.: Tarján Tamás

Mérész Ignác, Magala Ronnie, Laczó Zoltán Vince, Rékai Iván, Csepregi György, Bujtás József, Szendi Ágnes, Hajdu Lóránt, Gallai Attila művei Ingyenes AMT-napok 19:00 BelváRosi szenT miHályTemplom (Bp.)

soltész anikó (csembaló) Bach: Goldberg-variációk, BWV 988 Ingyenes Cembalissimo 19:00 e10 közösségi és kulTuRális

színTéR (Bp.)

anima musicae kamarazenekar Tagjai: G. Horváth László, Jobbágy Andor, Hargitai Bence, Migróczi Tamás Bach: d-moll partita – Ciaccona, BWV 1004; Kromatikus fantázia brácsára, BWV 903 (Kodály Zoltán átirata); Ysay¨e: Ballade; Bartók: I. vonósnégyes, op. 7 19:00 semmelweis szalon (Bp.) Harmónia orvosklub Km.: Frankó Tünde, Gonzales-Horváth Mónika, Banai Sára, Kálmán Péter, Tóth János Meglepetés est Prof. Schaff Zsuzsa, prof. Tulassay Zsolt és Császár Angela tiszteletére 19:30 müpa – BBnH (Bp.) nemzeti Filharmonikus zenekar Km.: Kolonits Klára (szoprán), Halmai Katalin (mezzoszoprán), Megyesi Zoltán (tenor), Hámori Szabolcs (basszus), Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás); zongorán km. és vez.: Vásáry Tamás Mozart: C-dúr zongoraverseny, K. 467; c-moll mise, K. 427 6. pénTek 18:00 BaRTók emlékHáz (Bp.) szabadi vilmos (hegedű), Tytus miecznikowski (gordonka), gulyás márta (zongora) Brahms: f-moll szonáta; A-dúr szonáta; H-dúr trió 18:00 szenTHáRomság-Templom (váCRáTóT)

zenés szentmise Km.: Nagybecskereki Emmanuel Kamarakórus Vez.: Konrád Emma 18:30 BelváRosi (pesTi) FeRenCes Templom (Bp.)

Choralis Constantinus 500 Km.: Greccio Kamarakórus

Ingyenes 19:00 kleBelsBeRg kulTúRkúRia (Bp.) grazioso zeneszalon Műsorvez.: Detvay Mária Marcella 19:00 nádoR TeRem (Bp.) Johann sonnleitner csembaló-estje Bach: Hét invenció (C-d-e-F-G-a-h); Hét Szimfónia (B-A-g-f-Es-D-c); Bartók: Szvit a Mikrokozmoszból; Ruland: Hét kis gyakorlat és koncertdarab a hét napjaira; Az elemek szvitje

4/15/11 6:41:16 PM


bontás – klasszikus Jótékonysági koncert A Keresztény Közösség Mozgalom a Vallási Megújulásért Egyház javára

zeneHáz (Bp.)

ütőzenekar jubileumi koncert – 15 év legjobb dalai Km.: Kéri György (skótduda), Schwimmer János, Hunyadi János Ének-zenei Általános Iskola kórusa (karig.: Igaliné Büttner Hedvig); vez.: Igaliné Büttner Hedvig, Mericske Zoltán

Fidelio_1105.indd 63

(szenTendRe)

spányi miklós (csembaló) Bach: C-dúr szonáta, BWV 966 (J. A. Reincken triószonátája nyomán); Chr. Ph. E. Bach: d-moll szonáta, Wq 69; Nicolas Séjan: c-moll szonáta, op. 1 nr. 6 Cembalissimo

18:30 avilai nagy szenT TeRézTemplom (Bp.) Choralis Constantinus 500 Km.: Corvina Consort

Ingyenes 19:00 FasoRi evangélikus Templom (Bp.) derecskei andrás (elektromos hegedű), Horváth márton levente (orgona) Barta Gergely, Derecskei András, Horváth Márton Levente és Kerékfy Márton művei 19:30 BelváRosi FŐpléBániaTemplom (Bp.)

virágh andrás (orgona) Liszt: Prelúdium; Angelus; Orpheus; Ave maris stella; Ave Maria (Arcadelt); Rosario; Salve Regina; Evocation 19:30 nemzeTi TánCszínHáz (Bp.) salomon Quartet Műv. vez.: Simon Standage Haydn: G-dúr vonósnégyes ,op. 77 No. 1; d-moll vonósnégyes, op. 103; Beethoven: F-dúr vonósnégyes, op. 18 No.1; B-dúr vonósnégyes, op. 18 No. 6 Budavári Beethoven-ünnep

További programok: fidelio.hu/klasszikus

7. szomBaT 11:00 gáRdonyi géza művelŐdési Ház Bárdos lajos zenei Hetek Km.: Emmanuel Kamarakórus, Szentendrei Musica Beata Kórus, Váci Vox Humana Énekkar Vez.: Konrád Emma, W. Kovács Zsuzsa, Hartyányi Judit 11:00 Régi zeneakadémia (Bp.) a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekarának művészei Km.: Somorjai István, Király Tibor, Nagy Csaba (trombita), Nagy Béla (hegedű), Szennai Kálmán (zongora), Kiss Sándor (klarinét), Käfer György (basszetkürt), Menyhárt Zsuzsanna, Kunszeri Márta , Ittzés Zsuzsanna, Nagy Ira (fuvola) Beethoven: C-dúr trió, op. 87; F-dúr „Tavaszi” szonáta, op. 24; Mendelssohn: f-moll kettősverseny, op. 113/1; Liszt: Elfelejtett keringő; Bölcsődal; 4. Elfelejtett keringő; 2. Elfelejtett keringő (Szabó Anita átirata négy fuvolára) 14:00, 18:00 zuglói szenT isTván

15:00 mR 6-os sTúdió (Bp.) zenebeszéd Km.: Szabadi Vilmos (hegedű), Gulyás Márta (zongora); műsorvez.: Farkas Zoltán Beethoven: A-dúr „Kreutzer” szonáta, op. 47 17:00 szenT maRgiT gimnázium (Bp.) a Bárdos lajos zenei Hetek nyitókoncertje i. Km.: Miskolczi Ottó (próza), Bárdos Lajos Kamarakórus (vez.: Kempelen Tünde), Emmanule Vegyeskar (vez.: Konrád Emma), Musica Humana Kamarakórus (vez.: Birkás János), Vasas Művészegyüttes Alapítvány Vass Lajos Kórusa (vez.: Bárd Judit), Cantate Kórus (vez: ifj. Sapszon Ferenc) 18:00 FesTeTiCs-paloTa (Bp.) máv szimfonikusok Km.: Szecsődi Ferenc (hegedű); vez.: Rodrigo de Carvalho Liszt: Angelus; Ránki György: Arisztofanész szvit; Erkel: Piéce brillante (Huszár Lajos átirata); Mozart: B-dúr szerenád „Gran Partita” Liszt 2011 18:00 vuJiCsiCs TiHaméR zeneiskola

63

8. vasáRnap 10:00 máTyás-Templom (Bp.) zenés szentmise Km.: Adai Musica Humana Kamarakórus, Bárdos Lajos Kamarakórus, Marosvásárhelyi Vártemplom Psalmus Kórusa, Nagybecskereki Emmanuel Vegyeskar, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola, Cantate et Jubilate Gregorián Scholája Bárdos Lajos Zenei Hetek

4/15/11 6:41:17 PM


64

klasszikus – bontás 11:00 magyaR nemzeTi galéRia (Bp.) Békéscsabai Református gyülekezet kórusa 16:00 aRanyTíz (Bp.) Tiszta szívvel – Budapesti vándor kórus Műv. vez.: Németh Zsuzsanna 17:00 zuglói szenT isTván zeneHáz (Bp.) vasas művészegyüttes alapítvány vass lajos kórus, szent istván gimnázium Jubileumi szimfonikus zenekar Km.: Juhász Ildikó (piccolo), Galgóczy Dóra (ének), Bizják Dóra (zongora), Homoki Endre (tárogató); műv. vez.: Fügedi-Bárd Judit; vez.: Ménesi Gergely Mozart: Varázsfuvola – nyitány; Vivaldi: C-dúr piccolóverseny; Bach: I. Brandenburgi verseny; Orbán György: Dalok; Tannenbaum Tibor Rudolf: Mohácsi csata; Kodály: Kállai kettős 18:00 BaRTók emlékHáz (Bp.) Regős Júlia (zongora) Mozart: c-moll fantázia, K. 475; Bach: Goldberg-változatok 18:00 FesTeTiCs-paloTa (Bp.) a Bárdos lajos zenei Hetek nyitókoncertje ii. Km.: Zákányi Zsolt Református Vegyeskar (karig.: Barlay Zsuzsa), Erkel Ferenc Vegyeskar (karig.: Cseri Zsófia), Óbudai Kamarakórus (karig.: Erdős Ákos), Marosvásárhelyi Vártemplom Psalmus Kórusa (karig.: Kovács András) 18:00 Fuga BudapesTi épíTészeTi

További programok: fidelio.hu/klasszikus

közponT (Bp.)

a jövő slágerei – 20. századi zenei körkép Km.: a zeneakadémia harmadéves hallgatói; műv. vez.: Rozmán Lajos Janáček, Haas, Poulenc, Rzewski, Cage, Reich és Sáry László művei 18:00 magyaR nemzeTi múzeum (Bp.) Concerto Km.: Dobozy Borbála, Elek Szilvia, Horváth Anikó, Oláh Aino, Spányi Miklós, Takács Szilvia (csembalón), Budapest Barokk Együttes Bach: Versenyművek két csembalóra és vonósokra, BWV 1060-1062 Cembalissimo 18:45 szenT lászló pléBánia-

Templom (Bp.)

király Csaba (orgona) Km.: Kovács Gergely (kürt) Bach, Vivaldi, Mozart, Liszt és Boellmann művei 19:00 BelváRosi szenT miHály-

Templom (Bp.)

ittzés gergely (fuvola) Telemann: Tizenkét fantáziaszóló fuvolára 19:00 nádoR TeRem (Bp.) Jekl lászló (ének), Fellegi ádám (zongora) Liszt, Wagner, Verdi, Mozart és Csajkovszkij művei

Fidelio_1105.indd 64

19:00 RákosHegyi BaRTók zeneHáz (Bp.) lírikus humor – Füzesséry zoltán (zongora) Szkrjabin: 24 Prelude, op. 11; Schumann: Humoresque, op. 20 19:30 THália színHáz (Bp.) mozart és moz’art – Concerto Budapest Műsorvez.: Batta András; km.: a Liszt Akadémia fiatal tehetségei; vez.: Keller András Olümposz, páholy, kereszt – Mozart Istenei Mozart: Ave verum corpus, K. 618; Varázsfuvola – Papok indulója és Sarastro F-dúr imája „O Isis und Osiris”; Idomeneo – nyitány; Et incarnatus – ária a c-moll miséből; C-dúr –„Jupiter” szimfónia, K. 550 20:00 BudapesT CongRess & woRld TRade CenTeR (Bp.)

david Helfgott (zongora) Rahmanyinov és Liszt művei 9. HéTFŐ 19:00 óBudai TáRsasköR (Bp.) ventoscala kamaraestek Km.: Vámosi-Nagy Zsuzsa (fuvola), Kolarics Kinga Katinka (hárfa), Kondor Péter (brácsa), Galavics Gábor (klarinét), Budapest Barokk Együttes; műv. vez.: Meskó Ilona Mozart: G-dúr fuvolanégyes, K. 285a; Ibert: Deux Interludes; Meskó Ilona: COnceRtino oPpUre fantaSia; Rameau: Picces de clavecin en concert, No. 5; Bizet: Entr’acte; Ravel: Bevezetés és allegro 19:00 szenT maRgiT gimnázium (Bp.) újbudai partnervárosi Fesztiválhangverseny Km.: Ádám Jenő Fenntartói Gyakorló Általános Iskola Énekkara (vez.: Szalay Katalin), Újbudai Boldogasszony Kórus (vez.: Bárdosné Molnár Katalin), Albertfalvai Gesualdo Kamarakórus (vez.: Stimecz András), Adai Musica Humana Kamarakórus (vez.: Birkás János), Ciszterci Szent Imre Plébániatemplom Kórusa (vez.: Csányi Tamás) Bárdos Lajos Zenei Hetek 19:30 nádoR TeRem (Bp.) Clubkoncert: Hortus musicus 99 korhű hangszereken Tagjai: Balogh Vera (fuvola), Feltein Attila (hegedű), Móré László (brácsa), Maróth Bálint (cselló) Mozart: D-dúr fuvolanégyes, K. 285; G-dúr fuvolanégyes, K. 285a; C-dúr fuvolanégyes, K. Anh 171 (285b); A-dúr fuvolanégyes, K. 298 10. kedd 17:00 e10 közösségi és kulTuRális színTéR (Bp.)

miért szeretem...? Vendég: Hegedűs Endre; műsorvez.: Zelinka Tamás

11. szeRda 12:00 BelváRosi szenT anna-Templom déli orgonakoncert 17:00 müpa – üvegTeRem (Bp.) Hangulatkoncert Ingyenes 17:30 müpa – elŐadóTeRem (Bp.) műhelybeszélgetés Műsorvez.: Fenyő Gábor Téma: Alan Gilbert és a New York-i Filharmonikusok május 18-i koncertje Ingyenes 19:00 magyaR állami opeRaHáz (Bp.) Renée Fleming hangverseny Km.: a Magyar Állami Operaház zenekara; vez.: Kristjan Järvi 12. CsüTöRTök 17:00 CiszTeRCi szenT imRe-Templom (Bp.) éneklő ifjúság – díszhangverseny Km.: Budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium Gyermekkara (vez.: Fodor András), Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium Kórusa (vez.: N. Békés Gyöngyi), Zselízi Franz Schubert Gyermekkar (vez.: Horváth Géza), Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola Kamarakórusa (vez.: Blazsek Andrea), Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Jubilate Gyermekkara (vez.: fj.Sapszon Ferenc), Madách Imre Gimnázium Vegyeskara (vez.: Krasznai Gáspár) Bárdos Lajos Zenei Hetek 17:00 müpa – elŐCsaRnok (Bp.) Hangulatkoncert Ingyenes 18:00 BelváRosi FŐpléBániaTemplom (Bp.)

Choralis Constantinus 500 Km.: Corvina Consort

Ingyenes 18:00 mR máRványTeRem (Bp.) koncert mahler halálának 100. évfordulója tiszteletére Km.: a kibővített Sectio Aurea Kamarazenekar; vez.: Fazekas György Beethoven–Mahler: f-moll vonósnégyes, op. 95; Schubert–Mahler: A halál és a lányka 18:00 zuglói szenT isTván zeneHáz (Bp.) Csütörtöki kamarazene a zuglói Filharmónia művészeivel Km.: Dóczi Áron (1. hegedű), Farkas László (2. hegedű), Zárbok Zita (brácsa), Farkas Áron (cselló), Heigl László (nagybőgő), Galavics Gábor (klarinét), Kotroczó Szabolcs (fagott), Seeman László (kürt) Schubert: F-dúr oktett, op. 166 19:00 klauzál gáBoR BudaFokTéTényi művelŐdési közponT (Bp.)

Hegedűs valér (orgona) Tavaszi Művészeti Fesztivál 19:00 Régi zeneakadémia (Bp.) Razvaljajeva anasztázia (hárfa) diplomahangversenye Km.: Baráth Emőke (szoprán) Bach: Suite pour Luth, No.1 BWV 996; Hindemith: Sonata; Rameau: La Dauphine, L’Egyptienne; Dowland:

4/15/11 6:41:22 PM


Fidelio_1105.indd 65

4/15/11 6:41:48 PM


66

klasszikus – bontás Dalok; Wery: Le Chant de Melpolene II-III; Fauré: Impromptu, op. 86 Ingyenes 19:00 Madách iMre Művelődési közponT (vác)

„vác” antonio vivaldi kamarazenekar – jubileumi koncert Km.: Tóth Judit, Homoki Gábor (hegedű), Rácz Éva (ének) Vivaldi, Mozart, Bizet, Csajkovszkij, J. Strauss, Brahm és Pergolesi művei 13. pénTek 17:30 országos idegennyelvű könyvTár (Bp.)

örömzene – karikatúra és humor liszt Ferenc zenéjében, zenéjéről, személyéről Előad: Darvassi Andrea (zongora); km.: Németh Márta (brácsa) 18:00 BarTók Béla zeneMűvészeTi szakközépiskola és giMnáziuM (Bp.)

kamarazenei koncert Fehér György Miklós, Mérész Ignác, Rékai Iván, Kárpáti Attila, Szánthó Lajos, Csepregi György, Nógrádi Péter, Gallai Attila, Szendi Ágnes, Laczó Zoltán Vince művei Ingyenes AMT-napok 19:00 nádor TereM (Bp.) kohán istván (klarinét) Brahms: Esz-dúr szonáta; Poulenc: Szonáta; Bernstein: Szonáta; Horovitz: Szonatina 19:00 TelekoM zeneház (Bp.) a concerto Budapest rézfúvós nagyparti koncertje Koncertfelelős: Devecsai Gábor 17. századi Királyi Toronyzene – korabeli hangszereken Wagner: Tannhäuser nyitányrészlet; Kerry Thurner: Kürt kvartett, No. 1 – I.; Victor Ewald: Quintett, No. 1; Paul Dukas: Fanfár; Chris Hazell: Tree Brass Cats 19:00 Madách iMre Művelődési

További programok: fidelio.hu/klasszikus

közponT (vác)

X. nemzetközi akusztikusgitár Fesztivál Km.: Szakállas Dávid, Győri Péter, Deja, Serena Finatti (ének), Andrea Varnier (akusztikus gitár) 19:30 kleBelsBerg kulTúrkúria (Bp.) Budapest Barokk együttes Km.: Vámosi Nagy Zsuzsa (fuvola), Oláh Ainó (csembaló), Karasszon Dénes (cselló) 19:30 MTa díszTereM (Bp.) szilasi alex (zongora) Schubert–Liszt: Hat dal; Liszt: a-moll Paganini-etűd; Funérailles; Gyászgondola, no. 2; E-dúr legenda; Csárdás Obstiné; 11. Magyar rapszódia 19:45 Müpa – BBnh (Bp.) Budapesti Fesztiválzenekar Km.: Lendvay József (hegedű); vez.: Fischer Iván Bartók: Tánc-szvit, Sz 77, BB 86a; Paganini: I., Esz-dúr hegedűverseny, op. 6; Csajkovszkij: V., e-moll szimfónia, op. 64

Fidelio_1105.indd 66

14. szoMBaT 11:00 régi zeneakadéMia (Bp.) vox arborum kamarazenei Műhely Km.: Sepsi Etelka (fuvola), Villányi Péter (oboa), Ambrózy Attila (fagott), Orgován Botond (zongora) Benda: G-dúr triószonáta; Bach: a-moll szonáta, BWV 1013 (d-moll átirat); 3., g-moll angol szvit, BWV 808; Boismortier: B-dúr triószonáta, op. 413; Händel: F-dúr trió, HWV 389 18:00 MűvészeTek háza (gödöllő) ifjú tehetségek koncertje Km.: a Frédéric Chopin Zeneiskola növendékei; vez.: Ménesi Gergely 19:00 MTa díszTereM (Bp.) Weiner-szász kamaraszimfonikusok Km.: Csáki András (gitár); vez.: Csaba Péter Mozart: D-dúr, „Párizsi” szimfónia, K. 297; Rodrigo: Gitárfantázia egy nemes úrnak; Boccherini: Éjjeli őrjárat Madridban; Méhul: g-moll szimfónia, no.1 (magyarországi bemutató) 19:00 óBudai Társaskör (Bp.) hargitai Bence (mélyhegedű) diplomahangversenye Km.: Hargitai Géza (hegedű), G. Horváth László, Jobbágy Andor (hegedű), Migróczi Tamás (gordonka) Bach: Kromatikus fantázia brácsára, BWV 903 (Kodály Zoltán átirata); Mozart: Sinfonia concertante, K. 364; Bartók: I. vonósnégyes, op. 7 Ingyenes 19:30 Belvárosi (pesTi) Ferences TeMploM (Bp.)

liszt, a Ferences rend confratere Liszt: Assisi Szent Ferenc a madaraknak prédikál; Szent Erzsébet legendája; San Francesco; Hosanna (Naphimnusz); Ad nos, ad salutarem undam Ingyenes 19:30 Belvárosi (pesTi) Ferences TeMploM (Bp.)

kecskés Mónika (orgona) 19:30 olasz kulTúrinTézeT (Bp.) Mr szimfonikusok Km.: Oláh Vilmos (hegedű); vez.: Stephen D’Agostino Brahms: D-dúr hegedűverseny, op. 77; III., F-dúr szimfónia, op. 90 19:45 Müpa – BBnh (Bp.) Budapesti Fesztiválzenekar Km. és műsor: ld. 13-án 15. vasárnap 11:00 Magyar neMzeTi galéria (Bp.) Ferencvárosi herz Férfikar Kórusmuzsika 15:00 Magyar neMzeTi MúzeuM (Bp.) az andor ilona Baráti Társaság kodály kórusa Km.: Breinich Beáta (ének), Herencsár Viktória (cimbalom); vez.: B. Horváth Andrea Kodály, Bartók, Bárdos, Karai, Kocsár és Vavrinecz kórusművei Ingyenes

15:30 Müpa – BBnh (Bp.) Budapesti Fesztiválzenekar Km. és műsor: ld. 13-án 16:00 régi zeneakadéMia (Bp.) a liszt Ferenc zeneművészeti egyetem doktorandusz hallgatói Casella, Beethoven, Kodály, Thomas Stevens, Lajtha, Takemitsu, Horváth Balázs és Georg Friedrich Haas művei 18:00 Magyar kulTúra alapíTvány (Bp.) női és férfikarok koncertje Km.: Érdi Női Kar (vez.: Gáborné Harmath Alíz), Vásárhelyi Zoltán Férfikar (vez.: Klausz Róbert), Pataky Női Kar (vez.: Fazekas Ágnes), ELTE Női Kar (vez.: Erdős Ákos), Tungsram Kodály Zoltán Férfikar (vez.: Pálinkás Péter) Bárdos Lajos Zenei Hetek 19:00 holokauszT eMlékközponT (Bp.) yivneh – korcsolán orsolya (hegedű), Bársony péter (brácsa) Kondor Ádám: Yivneh (ősbemutató); Zongora Suite; Duó két hegedűre (ősbemutató); Vonósnégyes; Kuti Sándor: Hegedű Szólószonata; Serenade; Jonathan Keren: Three middle eastern debka 19:00 nádor TereM (Bp.) poulenc-est Km.: Illésy Orsolya (fuvola), Kozár Melinda (oboa), Bartek Zsolt (klarinét), Kovalcsik András (kürt), Jankó Attila (fagott), Soós Gabriella (zongora) Ingyenes 19:00 régi zeneakadéMia (Bp.) Johann sebastian Bach – kelemen kvartett Tagjai: Kelemen Barnabás (I. hegedű), Homoki Gábor (II. hegedű), Kokas Katalin (mélyhegedű), Kokas Dóra (gordonka); km.: Osztrosics Eszter, Jámbor Anna, Diószegi Tamás, Dráfi Kálmán, Varga Oszkár, Borsos Kata, Lélek Réka(hegedű), Kokas Dóra (cselló), a Liszt Akadémia bőgő és csembaló tanszakának növendékei Bach: a-moll hegedűverseny, BWV 1041; d-moll kettősverseny, BWV 1043; g-moll hegedűverseny, BWV 1058; Versenymű három hegedűre, BWV 1064 19:30 olasz kulTúrinTézeT (Bp.) Budafoki dohnányi zenekar Km.: Polgár Éva (klarinét); vez.: Hamar Zsolt Mozart: Párizsi szimfónia, K. 297; Pendereczki: Klarinétverseny; Beethoven: VI., „Pastorale” szimfónia 16. héTFő 18:00 aleXandra könyvesház – párizsi könyváruház (loTz TereM) (Bp.)

Marouan Benabdallah (zongora) Liszt 2011 19:00 Fészek MűvészkluB (Bp.) l2ork – linux laptop orchestrausa Tagjai: John Elder, Hillary Guilliams, Bennett Layman, David Mudre, Steven Guerry, Hilip Seward, Andrew Street, Elizabeth Ullrich, Adam Wirdzek, Aurora

4/15/11 6:41:50 PM


bontás – klasszikus

Fidelio_1105.indd 67

Pertis Jenő; 2. hegedű-zongora szonáta; Altötting harangjai; Fal, No. 3; vegyeskari művek 19:30 Magyar állaMi operaház (Bp.) a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara Vez.: Kovács János; km.: a Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás) Schubert: Rosamunda-kísérőzene; R. Strauss: Rózsalovag-keringő; Ravel: Bolero 19:30 Müpa – BBnh (Bp.) „a zongora” 6. – Mitsuko uchida (zongora) Schubert: c-moll szonáta, D 958; A-dúr szonáta, D 959; B-dúr szonáta, D 960 19:30 nádor TereM (Bp.) Juhász andrea (oboa) diplomakoncertje Km.: Dinyés Soma (csembaló), Szabó Zsolt (viola de gamba), Gárdos Éva (zongora), a barátokból alakult zenekar; vez.: Matuz Gergely Vivaldi g-moll szonáta, RV 28; Beethoven: F-dúr románc, op. 50 Nr. 2 (átirat D-dúrban); Edwin Roxburgh: Study1 szólóoboára; Juhász Endre: Versenymű oboára és kis zenekarra 17. kedd 17:00 Müpa – zászlóTér (Bp.) hangulatkoncert

Ingyenes

18:30 zuglói szenT isTván zeneház (Bp.) a nagybőgő Km.: Fánczi Gábor, Domonkos Balázs, Botár Bence, Fervágner Csaba (nagybőgő), Várhalmi Vera (zongora), Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar művészei Bach: Gigue; Adolf Misek: I. szonáta; Bottesini: Elegia in Re; Bernhard Alt: Szvit négy nagybőgőre; Krittel Vanhal: D-dúr bőgőverseny 19:00 háló közösségi közponT (Bp.) szefárd muzsika – los Bilbilicos Km.: Pintér Ágnes (ének, reneszánsz hárfa), Budai Miklós (ének, lant, gitár), Jánosházi Péter (cselló), Gyulai Csaba (ütőhangszerek, gadulka), Szanka Dóra (próza) 18. szerda 12:00 Belvárosi szenT anna-TeMploM déli orgonakoncert 17:00 óBudai Társaskör (Bp.) Játékos muzsika 7x10 percben Km.: Borbély László (zongora); műsorvez.: Czigány György 18:00 BarTók eMlékház (Bp.) liszt és a hit – Baráth andrás (zongora) Liszt: Genfi harangok; Obermann völgye; E-dúr legenda – Szent Ferenc a hullámokon; Transzcendens etűdök (Esti harmóniák, Hófúvás); Weinen, Klagenváltozatok; Hat korál-feldolgozás 200 éve született Liszt Ferenc

További programok: fidelio.hu/klasszikus

Martin (ének), Ron Coulter (ütőhangszerek); műv. vez.: Ivica Ico Bukvic Ivica Ico Bukvic: Serene, Half-life, Rain, 13, Citadel; Tom Waits: What’s he building (Ivica Ico Bukvic és Ron Coulter feldolgozása) 19:00 óBudai Társaskör (Bp.) Félbemaradt mesék – pertis Jenő művei Km.: Baráti Kristóf (hegedű), Bársony Péter (brácsa), Füzesséry Zoltán, Pertis Attila, Preszter Nóra, Váradi Judit (zongora), Plajner Ilona, Illés Eszter (fuvola), Rohmann Ditta (gordonka), Peták Ágnes (hárfa), Budapest Szaxofon kvartett, Marczibányi téri Kodály Iskola gyermekkara, Marczibányi téri Kodály Iskola kamaraegyüttese, SONUS Ütőhangszeres Együttes (műv. vez.: Szabó István), Vass Lajos Kamarakórus; vez.: Öri Csilla, Uhereczky Eszter, Vaig Júlia, Tihanyi László, Somos Csaba; műsorvez.: Hollós Máté Pertis Jenő: Három népdal gyermekzenekarra; Két József Attila-vers gyermekkarra; Betlehemi királyok; Medvetánc; Családi zene, no. 3; Hat darab hegedűre és brácsára; Capriccio – zongora-fuvola-gordonka; Félbemaradt mesék – marimbára és vibrafonra; Öt közjáték szaxofonkvartettre; John Marlow Rhys: De Profundis – zongorára, hárfára és ütőkre – In memoriam

67

4/15/11 6:41:52 PM


68

klasszikus – bontás 18:00 országos idegennyelvű

20:00 Belvárosi szenT Mihály-

könyvTár (Bp.)

TeMploM (Bp.)

áriák és dalok estje Km.: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói (Ruszó Alexandra, Tímár Tímea, Kohán Nikolett), Handl György (zongora) Händel-, Gluck-, Massenet-, Dvorák-, Mozart- és Delibes-áriák, -dalok 19:00 szenT JózseF pléBániaTeMploM (Bp.)

„dicsőség” – harmath dénes (orgona), gáspár olivér (harsona) Józsefvárosi Liszt Év Ingyenes 19:30 Müpa – BBnh (Bp.) alan gilbert és a new york-i Filharmonikusok Km.: Lisa Batiashvili (hegedű); vez.: Alan Gilbert Bartók: Hegedűverseny; Beethoven: III., Esz-dúr, „Eroica” szimfónia, op. 55 19. csüTörTök 16:00 deák Téri evangélikus giMnáziuM (Bp.)

egycseppes esték Műsorvez: Lengyel Anna, Rados Péter 18:00 Belvárosi szenT Mihály-

További programok: fidelio.hu/klasszikus

TeMploM (Bp.)

purdue university symphony orchestra Vez.: Andrew King Still: „Afro-American Symphony”; Aaron Copland: Fanfare for the Common Man; Outdoor Overture; Down a Country Lane; Saturday Night Waltz; Hoe-Down; Alan Shulman: Theme and Variations for Viola and Orchestra; Howard Hanson: Romantic Symphony Ingyenes 18:00 Mr MárványTereM (Bp.) kollár zsuzsa (zongora), koppándi Jenő (hegedű), szabó péter (gordonka) Liszt: Tristia – Obermann völgye (trió változat); I. elfelejtett keringő (Busoni átirata); Szerelmi álmok, No. 3 (Skalmer átirata); Grand duo concertant; Orfeusz – trióváltozat (Saint-Saëns átirata); V. magyar rapszódia (Leonovich átirata); Valse impromptu; Angelus (Windsperger átirata); IX. magyar rapszódia – Pesti karnevál (trióváltozat) 200 éve született Liszt Ferenc 19:00 conTinuo alapFokú MűvészeTokTaTási iskola és zeneMűvészeTi szakközépiskola (Bp.)

handl györgy (zongora) jótékonysági koncertje a continuo zeneiskola javára Bach: Goldberg-variációk, BWV 988 19:30 Müpa – BBnh (Bp.) nemzeti Filharmonikus zenekar Km.: Boldoczki Gábor (trombita); vez.: Gilbert Varga Ligeti: Atmosphéres; Hummel: Esz-dúr trombitaverseny; Barber: Adagio; R. Strauss: Halál és megdicsőülés, op. 24

Fidelio_1105.indd 68

szokolay 80 Km.: Horváth Mária, Ambrus Ákos (ének), Teleki Miklós (orgona), Budapesti Tomkins Énekegyüttes, Ars Longa Kamarazenekar; vez.: Dobra János Szokolay: Kamarakantáta Isten szeretetéről, op. 206; Az Ima-Asszony, op. 207; Ároni áldás, op. 208; Musica Transylvanica – tizenhárom variáció orgonára, op. 104; Missa Pannonica, op. 96 20. pénTek 10:00 iparMűvészeTi MúzeuM (Bp.) 20 éves a hangszerészképző iskola Hangszerkiállítás, előadások, pódiumbeszélgetések, koncertek 18:00 BarTók eMlékház (Bp.) kammerton együttes Tagjai: Edőcs Tamás (fuvola), Kapcsos Emese (hegedű), Tóth Erzsébet (gordonka), Mocsári Emma (zongora); km.: MegyesiSchwartz Lúcia (ének) Eszterházy Pál, Farkas Ferenc, Gárdonyi Zoltán, Gárdonyi Zsolt, Hollós Máté, Kalmár László, Karai József, Legány Dénes, Madarász Iván, Sugár Rezső, Szokolay Sándor, Tóth András, Liszt és Kodály műve 18:30 zuglói szenT isTván zeneház (Bp.) a fuvola Km.: Bíró Zsófia (fuvola), Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar művészei Bach: G-dúr triószonáta; Ravel: Pavane; Mozart: C-dúr Andante; Hacsaturján: Fuvolaverseny 19:30 FesTeTics-paloTa (Bp.) pulzus vonósnégyes Tagjai: Pilz János (hegedű), Lesták Bedő Eszter (hegedű), Rajncsák István (brácsa), Kusay H. Mahdi Kadduri (cselló) Haydn: Esz-dúr vonósnégyes, op. 33/2; Beethoven: e-moll vonósnégyes, op. 59/2 19:30 kleBelsBerg kulTúrkúria (Bp.) ifj. Bánfalvy Béla (gordonka) 19:30 Müpa – BBnh (Bp.) pannon Filharmonikusok Km.: Csalog Gábor (zongora); vez.: Vass András Haydn: D-dúr „A csoda” szimfónia, Hob. I:96; Kurtág: ...quasi una fantasia...; Mahler: I., D-dúr „A titán” szimfónia 21. szoMBaT 10:00 iparMűvészeTi MúzeuM (Bp.) 20 éves a hangszerészképző iskola Hangszerkiállítás, előadások, pódiumbeszélgetések, koncertek 11:00 Müpa – zászlóTér (Bp.) hangulatkoncert Ingyenes 11:00 régi zeneakadéMia (Bp.) Mikecz kornél (ének), szabó Ferenc János (zongora) Loewe: Herr Oluf ; Wagner–Liszt: Lohengrin intelme; Isolda szerelmi halála; Parsifal – Ünnepi induló (válo-

gatás az Új Liszt Összkiadás köteteiből); Mahler: Riadó 14:00 avilai nagy szenT TerézTeMploM (Bp.)

Mr énekkar, Mr szimfonikusok Km.: Miksch Adrienn, Németh Judit, Megyesi Zoltán, Cser Krisztián (ének); vez.: Stephen D’Agostino Bach: h-moll mise 15:00 Mr 6-os sTúdió (Bp.) zenebeszéd Km.: Kovács István (ének), Réti Balázs (zongora); műsorvez.: Halász Péter Schumann: Dalcsokor Eichendorff verseire, op. 39 18:00 Müpa – BBnh (Bp.) purcell kórus, orfeo zenekar Km.: Zádori Mária (szoprán), Bárány Péter (kontratenor), Jeffrey Thompson (tenor), Kovács István (basszus); hangversenym.: Simon Standage; vez.: Vashegyi György Händel: Messiás, HWV 56 I. BudapestDebrecen–Szombathely Régizenei Fesztivál 19:00 erzséBeTvárosi közösségi

ház (Bp.)

liszt-Bartók est – liszt Ferenc születésének 200. és Bartók Béla születésének 130. évfordulójára Km.: Réthy Judit (zongora), Bárdos Lajos Kamarakórus (karig.: Kempelen Tünde), Albinoni Kamarazenekar; vez.: Zsigmond Balassa Liszt: A bölcsőtől a sírig – részlet; Wagner sírjánál; Angelus – zongora és vonóskari változat; O filii et filiae – Húsvéti ének a Krisztus oratóriumból; V. Magyar Rapszodia; Consolations; Manók tánca; Ave Maria; Salve Regina; Ó üdvösséges áldozat ; Liszt–Racine: L’Éternel est son nom; Tóth József– Babits Mihály: Veni, Sancte Spiritus; Bartók: Este a székelyeknél; Négy népdalfeldolgozás vonószenekarra Bárdos Lajos Zenei Hetek 19:00 óBudai Társaskör (Bp.) semmelweis vonósnégyes Tagjai: Dr. Kelemen László, Dr. Székely György (hegedű), Dr. Ostoros Gyula (brácsa), Dr. Asbót Richard (gordonka); km.: Konrád György (brácsa), Vox Mirabilis kórus (karig.: Zemlényi Katica) Haydn: f-moll vonósnégyes, op. 20 No. 5; Öt évszázad világi és egyházi kórusműveiből; Mozart: g-moll vonósötös, K. 516 22. vasárnap 10:00 iparMűvészeTi MúzeuM (Bp.) 20 éves a hangszerészképző iskola Hangszerkiállítás, előadások, pódiumbeszélgetések, koncertek 10:00 Millenáris TeáTruM (Bp.) liszt-maraton Műsorvez.: Novák Péter

4/15/11 6:41:57 PM


Fidelio_1105.indd 69

4/15/11 6:41:59 PM


70

klasszikus – bontás 11:00 BarTók eMlékház (Bp.) csemiczky Miklós zeneszerző és családja Km.: Csemiczky Péter (mandolin), Csemiczky János (gitár), valamint muzsikus barátaik; műsorvez.: Szigeti István 11:00 Magyar neMzeTi galéria (Bp.) rába dal és Társaskör Kórusmuzsika 17:00 BFz székház (Bp.) a Budapesti Fesztiválzenekar művészei Km.: Bodó Antónia, Molnár Noémi, Gál-Tamási Mária, Gál-Tamási Zsombor (hegedű), Gálfi Csaba, Bányai Miklós (brácsa), Mód Orsolya, Kertész György (gordonka), Bereczky Dávid, Nagy Zsombor (kürt), Ács Ákos (klarinét) Glazunov: Idill kürtre és vonósnégyesre; Beethoven: Esz-dúr szextett, op. 71; Brahms: h-moll klarinétötös, op. 115 18:00 Fuga BudapesTi épíTészeTi

További programok: fidelio.hu/klasszikus

közponT (Bp.)

Takáts zsuzsanna (zongora) Liszt: Aux cyprés de la Villa d’Este, No.1; Aux cyprés de la Villa d’Este, No. 2; 4. Mephisto-Walzer; Sursum Corda; Csapó Gyula: Tango (ősbemutató); Le Couvent (ősbemutató); Bartók: Kilenc kis zongoradarab; Clarence Barlow: Helmut: un morceau lourd en forme de poire; …until…; Schubert: c-moll fantázia, D2E; C-dúr „Wanderer” fantázia, D760 19:00 óBudai Társaskör (Bp.) onczay csaba (gordonka), gulyás Márta (zongora) Kodály: Szonatina; Adagio; Lírikus románc; Liszt: 6. magyar rapszódia (Onczay Csaba átirata); Szerelmi álmok (Cassado átirata); 19. magyar rapszódia (Onczay Csaba átirata) 19:00 Wekerle-Telepi TeMploM (Bp.) Templomi koncert Hajdu Lóránt, Virágh András Gábor, Magala Ronnie, Laczó Zoltán Vince, Szánthó Lajos, Szendi Ágnes, Nógrádi Péter, Fehér György Miklós, Gallai Attila, Rékai Iván művei Ingyenes AMT-napok 19:30 MTa díszTereM (Bp.) Trónörökösök a színen Km.: Fülei Balázs (zongora), Várdai István (cselló), Baráti Kristóf (hegedű) Bach: E-dúr zongoraverseny; C. Ph. E. Bach: A-dúr csellóverseny; Mozart: A-dúr hegedűverseny, K. 219 19:30 Müpa – BBnh (Bp.) énekel az ország 2011 Km.: Budapesti Akadémiai Kórustársaság, Országos Egyesített Énekkar, Budafoki Dohnányi Zenekar; vez.: Hollerung Gábor Berlioz: Messe Solennelle; Puccini: Messa di Gloria

Fidelio_1105.indd 70

23. héTFő 19:00 BudapesTi opereTTszínház (Bp.) Máv szimfonikusok Km.: Stuller Gyula (hegedű); vez.: TakácsNagy Gábor Beethoven: VIII. szimfónia; Schumann: Hegedűverseny; Haydn: D-dúr „London” szimfónia, No. 104 19:00 háló közösségi közponT (Bp.) kanyó dávid (fuvola), Bábel klára (hárfa) Liszt, Doppler, Fauré, Godard, Massenet, Ravel, Debussy, Saint-Saëns, Satie, Ibert, Bartók, Kurtág és Meskó művei 19:00 óBudai Társaskör (Bp.) dalok másképp – ludmány János (zongora), ludmány sebestyén (gordonka) R. Strauss: F-dúr gordonka-zongora szonáta, op. 6; Négy utolsó ének; Brahms: Hat dal; Chopin: Polonaise Brillante, op. 3; Szentpáli Roland: Flirts 19:30 huBay Jenő zeneTereM (Bp.) szilvásy Júlia (hárfa) és barátai Km.: Botos Vera, Haffner Andrea, Fekete Vera, Menyhárt Zsuzsanna, Rönkös Ildikó Boccherini, Saint-Saëns, Kreisler, Liszt , Debussy és Lajtha művei 19:30 Müpa – BBnh (Bp.) hommage à ligeti – uMze kamaraegyüttes Km.: Barbara Hannigan (szoprán), Károlyi Katalin (mezzoszoprán), Paul-Alexandre Dubois (bariton), UMZE Kamaraegyüttes, Szathmáry Zsigmond (orgona), Spányi Miklós (csembaló), Csalog Gábor (zongora); vez.: Rácz Zoltán Ligeti: Aventures; Nouvelles Aventures; Mysteries of the Macabr; Musica Ricercata; Orgonadarabok; Művek csembalóra 19:30 nádor TereM (Bp.) clubkoncert: nyáridő – dávid viktória (ének), elek szilvia (zongora) 24. kedd 17:00 e10 közösségi és kulTurális színTér (Bp.)

Miért szeretem liszt Ferencet? – hegedűs endre (zongora) Műsorvez.: Zelinka Tamás 17:00 Müpa – zászlóTér (Bp.) hangulatkoncert Ingyenes 19:00 FesTeTics-paloTa (Bp.) liszt Ferenc kamarazenekar Műv. vez.: Rolla János 19:30 BarTók eMlékház (Bp.) kun ágnes anna (ének) és Borbély lászló (zongora) Bartók-estje Bartók: Öt dal Gombossy Klára és Gleiman Wanda verseire, op. 15; Mikrokozmosz (Induló, Bali szigetén, Ostinato); Öt dal Ady Endre verseire, op. 16; Szonáta; Szvit, op. 14; Nyolc magyar népdal; Improvizációk magyar parasztdalokra, op. 20; Falun

19:30 Müpa – BBnh (Bp.) nemzeti Filharmonikus zenekar Km.: Bátori Éva (Szent Erzsébet), Ulbrich Andrea (Zsófia őrgrófnő), Sebestyén Miklós (Lajos őrgróf), Cser Krisztián (Hermann őrgróf), Kelemen Zoltán (II. Frigyes császár, egy magyar nemes), Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás), MR Gyermekkórus (karig.: Thész Gabriella); vez.: Kocsis Zoltán Liszt: Szent Erzsébet legendája Liszt 2011 25. szerda 12:00 Belvárosi szenT anna-TeMploM déli orgonakoncert 17:00 régi zeneakadéMia szokolay Balázs (zongora) Schubert-Liszt: Hat dal Beethoven-Liszt: V. szimfónia Wagner-Liszt: Izolda szerelmi halála 17:00 Müpa – üvegTereM (Bp.) hangulatkoncert Ingyenes 17:30 Müpa – előadóTereM (Bp.) Műhelybeszélgetés Műsorvez.: Fenyő Gábor Téma: Wagner: Lohengrin június 9-i előadása Ingyenes 18:00 BarTók eMlékház (Bp.) szegedi anikó (zongora) Chopin: g-moll ballada; Öt noktürn (F-dúr, op. 15 No. 1; cisz-moll, op. 27; c-moll, op. 48; e-moll, op. 72; cisz-moll op. post.); Schumann: Kreisleriana 18:00 szenT isTván Bazilika (Bp.) choralis constantinus 500 Km.: Corvina Consort Ingyenes 19:00 ráday könyvesház (Bp.) Találkozás a mesterekkel – Mérey anna (hegedű) Vendég: Dukay Barnabás, Sáry László, Sári József, Vidovszky László, Tihanyi László, Jeney Zoltán 26. csüTörTök 18:00 Belvárosi szenT MihályTeMploM (Bp.)

seres Borbála (gitár) Scarlatti: Három szonáta; Llobet: Variations on a Theme by Sor for guitar; Legnani: Három Capriccios; Bogdanovic: Sonata, No. 2; Duarte: Idylle pour Ida; Sor: Fantaisie et Variations brillantes, op. 30; Tárrega: Öt prelűd; Arcas–Tárrega: Fantasía sobre La Traviata de Verdi Ingyenes 18:00 Mr MárványTereM (Bp.) várdai istván (gordonka) Bach: G-dúr szólószvit, BWV 1007; Ligeti György: Szólószonáta; Demenga: E.F.S.; Cassado: Szólószonáta 19:00 klauzál gáBor BudaFokTéTényi Művelődési közponT (Bp.)

Whatever Tuba Quartet Tavaszi Művészeti Fesztivál

4/15/11 6:42:04 PM


Fidelio_1105.indd 71

4/15/11 6:42:05 PM


72

klasszikus – bontás 27. pénTek 18:00 BarTók eMlékház (Bp.) liszt és a négykezes – egri&pertis zongoraduó Beethoven: „Ich denke dein” – hat változat; Brahms: Új szerelmi dalkeringők, op. 65/a; Saint-Saëns: Duettino, op. 11; Mendelssohn: Szentivánéji álom – részletek; Liszt: Ünnepi polonéz; 12. magyar rapszódia; Donizetti: Lammermoori Lucia – Induló, Cavartina; Field–Liszt: Noktürnök 200 éve született Liszt Ferenc

19:45 Müpa – BBnh (Bp.) Budapesti Fesztiválzenekar Km.: Jonathan Biss (zongora); vez.: Mark Elder Elgar: Délen (Alassio) – koncertnyitány, op. 50; Mozart: A-dúr zongoraverseny, K 414, no. 12; R. Strauss: Hősi élet – szimfonikus költemény, op. 40 28. szoMBaT 11:00 régi zeneakadéMia (Bp.) Tóth péter (zongora) Liszt: Paolai Szent Ferenc a hullámokon jár; Erdőzsongás; Funérailles, October 1849; Weinen, Klagen-variációk; Schumann–Liszt: Ajánlás 11:00 Március 15. Tér (vác) váci ifjúsági Fúvószenekar Vez.: Kápolnai Jenő 18:00 BudapesTi opereTTszínház (Bp.) Máv szimfonikusok Km.: Alekszej Ogrincsuk (oboa); vez.: Kesselyák Gergely R. Strauss: Fúvós szerenád, op. 7; Oboaverseny; Bartók: Divertimento 18:30 avilai nagy szenT TerézTeMploM (Bp.)

choralis constantinus 500 Km.: Corvina Consort

Ingyenes 18:45 szenT lászló pléBánia18:00 huBay Jenő zeneTereM (Bp.) Matuska réka (hegedű) diplomakoncertje Km.: Lukácsházy Pál, Bogár Zsófia (zongora) Bach: d-moll partita; Mozart. e-moll hegedű zongora szonáta; Brahms: D-dúr hegedűverseny 19:00 cenTrális galéria (Bp.) g. horváth lászló (hegedű) diplomahangversenye Km.: Jobbágy Andor (hegedű), Hargitai Bence (mélyhegedű), Migróczi Tamás (gordonka) Mozart: D-dúr hegedűverseny, K. 218; Ysaÿe: Ballade; Bach: d-moll partita, BWV 1004 – Ciacconna; Bartók: I. vonósnégyes, op. 7 Ingyenes 19:00 klauzál gáBor BudaFok-

horváth Márton levente (orgona) Km.: Bartek Zsolt (klarinét, blockflöte) Alain, Böhm, Franck, Hotteterre, Horváth M. L., Kodály és Tournemire művei 19:00 Müpa – FeszTivál színház (Bp.) rost andrea dalestje Km.: Simon Izabella, Várjon Dénes (zongora) Liszt: Die Loreley (Heine); Kling leise mein Lied (Schober); Die drei Zigeuner (Lenau); Es war ein König in Thule (Goethe); Freudvoll und leidvoll (Goethe); Vergiftet sind meine Lieder (Heine); Mignons Lied (Goethe); Debussy: En blanc et noir – zongora négy kézre; Kis szvit – zongora négy kézre Liszt! Minden tekintetben.

hegedűs endre (zongora), Fodor Tamás (hegedű) Tavaszi Művészeti Fesztivál 19:00 klauzál gáBor BudaFok-

TéTényi Művelődési közponT (Bp.)

Budafoki dohnányi zenekar Km.: Ivana Bilic (marimba), Budapesti Akadémiai Kórustársaság; vez.: Tonici Bilic Schwandtner: Percussion concerto; Berlioz: Messe solennele 19:30 voJnovich-huszár villa (Bp.) hegedűs endre (zongora) és Fodor Tamás (hegedű) szonátaestje Brahms: d-moll szonáta, op. 108 No. 3.; G-dúr szonáta, op. 78 No. 1.

Fidelio_1105.indd 72

ház (Bp.)

Musica sonora kamarazenekar Km.: Vaig Júlia (klarinét), Migróczi Tamás (gordonka); vez.: Illényi Péter Mozart: A-dúr klarinétverseny, op. 622; Csajkovszkij: Rokokó-variációk, op. 33; Brahms: II., D-dúr szimfónia, op. 73 19:00 szenT Ferenc seBeiTeMploM (Bp.)

Musica sacra koncert Km.: Guido Kamarakórus (vez.: Király Miklós), Vox Hungarica Női Kar (vez.: Döbrössy János), Gemma Kamarakórus (vez.: Tóth Márton), Budavári Nagyboldogasszony Énekkara (vez.: Tardy László) Bárdos Lajos Zenei Hetek 19:30 olasz kulTúrinTézeT (Bp.) Mr szimfonikusok Km.: Baráti Kristóf (hegedű), Várdai István (gordonka) Brahms: a-moll kettősverseny hegedűre és gordonkára, op. 102; IV., e-moll szimfónia, op. 98 19:45 Müpa – BBnh (Bp.) Budapesti Fesztiválzenekar Km. és műsor: ld. 27-én 29. vasárnap 11:00 Magyar neMzeTi galéria (Bp.) szakály Mátyás Férfikórus 15:00 Mr 6-os sTúdió (Bp.) zenebeszéd Km.: MR Szimfonikusok; vez.: Stephen D’Agostino; műsorvez.: Kovács Sándor Brahms: IV. szimfónia, op. 98 15:30 Müpa – BBnh (Bp.) Budapesti Fesztiválzenekar Km. és műsor: ld. 27-én 16:00 BarTók eMlékház (Bp.) andres carciente (zongora) R. Strauss: Szonáta, op. 5; Schumann: Humoreske, op. 20; Liszt: Spanyol rapszódia 16:00 Magyar neMzeTi galéria (Bp.) Mr gyermekkórus Km.: Novák Anikó (zongora); vez.: Kovács Ádám, Thész Gabriella 18:00 Fuga BudapesTi épíTészeTi közponT (Bp.)

TéTényi Művelődési közponT (Bp.)

Rost Andrea fotó: Theo Ligthart

További programok: fidelio.hu/klasszikus

TeMploM (Bp.)

19:00 szaBó dezső kaTakoMBaszín-

szkrjabin és kortársai – orosz zene a századfordulón Km.: Futó Balázs (zongora); bevezetőt mond: Ignácz Ádám Rebikov: Réves de bonheur, no. 2, 3, 5; Szkrjabin: Négy prelűd, op. 33; Három darab, op. 45; „Vers la Flamme”, op. 72; Két tánc, op. 73; Arthur Lourié: Két mazurka, op. 7, 8 no. 1 (magyarországi bemutató); Nyikolaj Roszlavec: Két poéma (magyarországi bemutató); Leo Ornstein: Suicide in an airplane (magyarországi bemutató); Alekszandr Moszolov: Ötödik szonáta, op.12 – II.

4/15/11 6:42:12 PM


bontás – KlassziKus teMPloM (bP.)

30. hétFő 19:30 nádor tereM (bP.) Clubkoncert: duo gemelli Tagjai: Várallyay Ágnes (zongora, csembaló), Stuller Géza (hegedű, brácsa) Bach: D-dúr szonáta, BWV 1028; Marin Marais: Szvit, No. 3; Mozart: G-dúr szonáta csembalóra és hegedűre, K. 301; Grieg: c-moll szonáta zongorára és hegedűre, op. 45 20:00 MüPa – bbnh (bP.) Kocsis zoltán jótékonysági koncertje a nemzetközi gyermekmentő szolgálat javára 31. Kedd 18:00 országos idegennyelvű Könyvtár (bP.)

táncok – szórakoztató zene korokon át – triola Fúvósegyüttes Tagjai: Simándi Éva (fuvola), Székely Péter (klarinét), Sáska Gábor (fagott) Händel, Mozart, Csajkovszkij és Joplin művei 19:00 háló Közösségi KözPont (bP.) Maria Matrem Km.: Navratil Andrea (ének), Demeter László (ének, koboz), Gyulai Csaba (ének, gadulka, ütőhangszerek), Koncz András (ének) 19:30 új színház (bP.) Marcato ensemble

további programok: fidelio.hu/klasszikus

Carmine Celebrat Kórus Km.: Bednarik Anasztázia (orgona), Zádori Mária, Duba Szilvia, Rém Gabriella, Honinger László, Komáromi Márton, Mokán László, Sárosi Károly (ének), Párkai Krisztina (fuvola), Borsódy László (trombita), Migróczi Tamás (gordonka); vez.: Zimányi István Mendelssohn: Hör’ mein Bitten; Liszt: Via Crucis; Excelsior ; Magyarok istene; Tillai Aurél: Pécsi „tüke” mise Ingyenes 19:00 herMina MűeMléK KáPolna (bP.) imperatrix együttes, animando régizenei együttes Km.: Imperatrix Együttes (tagjai: Baranyai Anna, Mezei Melinda, Bólya Annamária, Osváth Elvira, Jankovics Franciska, Sereg Zsuzsanna, Hadik Andrea, Nagy Anita, Dudovits Blanka, Honinger László, Kósa Gergely, Srajber Zsolt, Dr. Kárász Péter, Sós Mihály, Zsigmond Balassa), Animando Régizenei Együttes (tagjai: Kabdebó Noémi, Hajdú Franciska, Trencsényi Márton, Michaylov Konstantin, Reményi Árpád, Tóth Emese, Budai Dávid) Az angyali üdvözlet ősi zenetörténete a középkortól a tridenti dekrétumig Bárdos Lajos Zenei Hetek

19:30 MüPa – Fesztivál színház (bP.) Mandel róbert: 600 év hangszercsodái – Klasszikus hangszercsodák Km.: Christa Schönfeldinger (üvegharmonika), Michael Brüssing (viola di bordone), Mandel Róbert (szöghegedű), Patrick Wibart (kontrabasszus billentyűs kürt), Albin Paulus (klasszikus doromb); műsorvez.: Mandel Róbert Mozart: Adagio üvegharmonikára, K. 356 (617a); Adagio és Rondo, K. 617; Haydn: Baryton trió; Carulli: Serenade in A; Anon: Menüett; Hummel: Fantaisie für Ophicléide und Klavier; Johann Georg Albrechtsberger: F-dúr versenymű dorombra, mandorára és zenekarra

Mandel Róbert fotó: Müpa

19:00 belvárosi szent Mihály-

73

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/klasszikus

Fidelio_1105.indd 73

4/15/11 7:23:45 PM


74

jazz, világzene – ajánló Kurt elling Magyarországon

május 28. 21:00 Budapest Jazz Club

A világ vezető férfi jazzénekeseként számon tartott chicagói Kurt Elling hazai bemutatkozása a Budapest Jazz Clubban zajlik. Elling, a tökéletes technikájú, sármos bariton kiemelkedő műveltséggel és intelligenciával rendelkezik, művészi sikereinek jelentős tényezője saját dalszövegei. A Blue Note-tal dolgozó énekes utolsó előtti lemezén (Dedicated to you) a Coltrane–Hartman repertoárt fogalmazta bátran újra, amiért a Grammy-díjat is megkapta. A BJC-beli, első magyarországi fellépésére állandó társa és hangszerelője, Laurence Hobgood zongorista, valamint John McLean gitáros, Harish Raghavan bőgős és Ulysses Owens dobos kísérik el.

a dél-alFöldi is FeltáMad a budai FolKFesztre

május 5. 21:00 Merlin Színház

Az egykori Fővárosi Tanácsi Művelődési Házban, a mai Merlinben Szőke Szabolcsék Velence hangjait idézik fel. Szőke Szabolcs (Hólyagcirkusz, Ektar, Tin-Tin) és Váczi Dániel (Plastic Septet) tavaly Papírváros címmel a GyőrFree gondozásában adtak ki először duólemezt, bár több együttesben is közösen zenélnek. Ennek legtöbb darabját a lagúnák városa, Velence ihlette. Duójukhoz Eszes Fruzsina (ének) és Kallai Nóra (Viola Da Gamba) csatlakozik. A lemez és a koncert címe egyszerre utal valóságos és képzeletbeli városra és a színházi díszletvárosokra is. A koncerten a lemez számain kívül több Hólyagcirkusz-előadás zenéje is elhangzik majd.

Balkan Brass Battle Millenáris

A Budapest Folk Fest 2011 hat napon keresztül mutatja be a hazai és a nemzetközi folk és világzene sokszínűségét. Az idén Bulgária, Szerbia, Románia, Franciaország zenészei és zenekarai mellett a hazai élvonal együttesei is színpadra lépnek a rendezvény helyszínein. Baltazar Montanaro a Söndörgő vendégeként lép fel, Erdélyből a Magyarpalatkaiak adnak táncházat és szem (sem torok) nem maradhat szárazon a Balkan Brass Battle alkalmából, ahol a román Fanfare Ciocarlia mérkőzik a szerb Boban & Marko Markovic Orchestrával. A számtalan magyar produkció közül biztosan sokan örülnek a Dél-Alföldi Szaxofonegyüttes egyszeri feltámadásának.

május 11–15. Fonó Budai Zeneház,

PaPírváros a városháza Mögött

Fidelio jazzest: ávéd jánoséK egyensúlyban

május 6. 19:30 Müpa, BBNH

A Staff Benda Bilili karrierje a legvalószínűtlenebb történet: nehéz sorsú kinshasai emberek maguk fabrikálta hangszereken, gitárokon egy csapásra világhírűek lettek. Az utcagyerekként felnőtt kongóiak a magas kultúra fényes palotáinak ünnepelt sztárjai, mióta egy filmmel felfedezték őket. A filmen is, és persze a Benda Bilili koncertjein is átsüt zenéjük, hitük ereje. A nevük is azt sugallja: nézz a külső mögé! Kinshasa mindennapi történeteit, a kisembereket éneklik meg, hozzá gitároznak és dobolnak, legfiatalabb tagjuk pedig a maga fabrikálta egyhúros hangszeren a rockgitárosokat lepipálva szólózik.

Ávéd János

május 11. 21:00 Budapest Jazz Club

A Fidelio Jazz estek sorozatában három, komoly ígéretnek számító fiatal jazz-zenész új együttese, az Ávéd János Balance játszik. A szaxofonos Ávéd János több kisebb együttest is vezet, a Balance nevű trióban két olyan társsal működik együtt, akikkel félszavakból is megértik egymást. A becsontosodást elkerülendő igyekeznek egymást és a közönséget is meglepni, az állandó megújulást keresik a zenében. A bőgő nélküli trióban szabad formai és zenei eszközökkel kísérlik meg a hangzás egyensúlyát beállítani. A zenekar tagjai: Ávéd János szaxofonos, Fenyvesi Márton gitáros, Benkó Ákos dobos.

nézz a dolgoK Mögé!

Fidelio_1105.indd 74

4/15/11 7:23:58 PM


bontás – jazz, világzene 1. vasárnaP 12:00 hagyoMányoK háza (bP.) Folkbeats világzenei középdöntő ii. 2. hétFő 20:00 MűvészeteK Palotája – Fesztivál színház (bP.)

hangzó helikon-sorozat: sebő együttes – nagy lászló 3. Kedd 21:00 budaPest jazz Club (bP.) budapest bossanova Quintet 4. szerda 19:30 iF zenés Kávéház (bP.) jászberényi istván (gitár) 21:00 budaPest jazz Club (bP.) bori viktor & szalay gábor tandem 5. CsütörtöK 20:00 Fogasház (bP.) FM 3.1 Tagjai: Fenyvesi Márton (gitár), Takács Donát (basszusgitár), Oláh Gábor (dob) Jazzfogócska a Fogasházban/21. Ingyenes 21:00 budaPest jazz Club (bP.) nigun 6. PénteK 17:00 ColuMbus hajó (bP.) thunder duo 19:00 sPinoza (bP.) sabbathsong Klezmer band 19:30 iF zenés Kávéház (bP.) violon d’agnes

Fidelio_1105.indd 75

19:30 jóKai Klub (bP.) jazzation koncert 19:30 MűvészeteK Palotája – bartóK béla neMzeti hangversenytereM (bP.)

staff benda bilili 19:30 vigyázó sándor Művelődési ház (bP.)

after Crying 20.00 Fonó berka klub 20:00 Magyar KeresKedelMi és

vendéglátóiPari MúzeuM (Kultea) (bP.)

escargoz 20:30 budaPest jazz Club (bP.) liane Carroll, hárs viktor, jeszenszky györgy Harmónia Jazzműhely 21:00 ColuMbus hajó (bP.) salsa Party dj adalbertoval 23:00 budaPest jazz Club (bP.) jam session – brandon Mezzelo trio Ingyenes 7. szoMbat 14:30 szentléleK tér (bP.) ezerarcú harmonika – orosz zoltán (harmonika) és barátai Óbuda Napja 17:00 Mr MárványtereM (bP.) götz nándor (szoprán- és altszaxofon) és barátai Klasszikus és jazz 19:30 e10 Közösségi és Kulturális színtér (bP.)

75

Cirkusz-Ka: Kötéltánctangó – lemezbemutató koncert 19:30 iF zenés Kávéház (bP.) MAG 19:30 MűvészeteK Palotája – bartóK béla neMzeti hangversenytereM (bP.)

dianne reeves: strings attached Km.: Russell Malone, Romero Lubambo (gitár) Jazztavasz 2011 20:00 Fonó (bP.) eklektika 20:00 PaPP lászló budaPest sPortaréna (bP.)

gipsy Kings 21:00 budaPest jazz Club (bP.) tzumo & borlai electronic dreams 23:00 budaPest jazz Club (bP.) jam session – bolla gábor trio Ingyenes 8. vasárnaP 18:00 budaPest jazz Club (bP.) balogh „Csibe” jenő jazz zongora tehetségkutató – döntő 20:00 vigyázó sándor Művelődési ház (bP.)

hammondarium

Jazzpresszó

9. hétFő 19:30 MűvészeteK Palotája – Fesztivál színház (bP.)

Kozma orsi Quartet Vendég: Vince Mai (trombita) Jazztavasz 2011

4/15/11 7:23:59 PM


76

jazz, világzene – bontás 10. Kedd 19:00 háló Közösségi KözPont (bP.) Whiteful jazz Quartet Sorozatszerk.: Deseő Csaba 19:30 MűvészeteK Palotája – Fesztivál színház (bP.)

szőke nikoletta Quartet Vendég: Tony Lakatos (szaxofon) Jazztavasz 2011 21:00 budaPest jazz Club (bP.) Kiss attila Quartet 11. szerda 20:00 Fonó (bP.) 5 éves – Cimbaliband, zagyva banda – táncház 21:00 budaPest jazz Club (bP.) ávéd jános balance 12. CsütörtöK 19:30 iF zenés Kávéház (bP.) veQ 19:30 MűvészeteK Palotája – bartóK béla neMzeti hangversenytereM (bP.)

harcsa veronika Quartet: lámpafény – lemezbemutató koncert Vendég: Kulka János, Gyémánt Bálint Jazztavasz 2011 20:00 ColuMbus hajó (bP.) antal swing grass 20:00 Fonó (bP.) Fonott zene: Folk&blues, herczku ági és a nikola Parov Quintet Budapest Folk Fest 21:00 budaPest jazz Club (bP.) Cornelio tutu 13. PénteK 19:00 óbudai társasKör (bP.) 1705 trió – bemutatkozó koncert Tagjai: Kaltenecker Zsolt (elektromos zongora), Piri Béla (nagybőgő), Dés András (ütőhangszerek) 19:00 sPinoza (bP.) sabbathsong Klezmer band Klezmer-péntek 19:30 erzsébetligeti színház (Corvin

további programok: fidelio.hu/jazz

Művelődési ház éPülete) (bP.)

intermezzo, trio, sztankovits Kata Jazz Liget 19:30 iF zenés Kávéház (bP.) Csemer boglárka (ének), sebestyén áron (zongora) Francia sanzonok 20:00 Fonó (bP.) söndörgő és baltazar Montanaro, Kerekes band, Magyarpalatkai zenekar Budapest Folk Fest 20:30 budaPest jazz Club (bP.) négy tenor Harmónia Jazzműhely 21:00 ColuMbus hajó (bP.) salsa Party dj adalbertoval 23:00 budaPest jazz Club (bP.) jam session – szakcsi lakatos róbert trio Ingyenes

Fidelio_1105.indd 76

14. szoMbat 18:00 Klebelsberg KultúrKúria (bP.) blues night long együttes 19:00 budavári Művelődési ház (bP.) sebő Klub 19:30 budaörs városi uszoda, sPortCsarnoK és strand (budaörs)

ocho Macho, Palio buzuki, Firkin, jamie Winchester A Nagy KocsmaSó 19:30 iF zenés Kávéház (bP.) ari borger Quartet (brazília) 20:00 Fonó (bP.) dél-alföldi szaxofon együttes, Fanfara Complexa, east gypsy band – lemezbemutató koncert Budapest Folk Fest 21:00 budaPest jazz Club (bP.) borbély Műhely: hungarian song book – nyilvános lemezfelvétel 23:00 budaPest jazz Club (bP.) jam session – tzumo–egri–emilio trio Ingyenes 15. vasárnaP 19:00 Klebelsberg KultúrKúria (bP.) dalnokklub Vendég: Berenisz együttes 19:00 Millenáris teátruM (bP.) 19:00 Parno Graszt – lemezbemutató koncert 20:00 Balkan Brass Battle – Boban és Marko Markovic Orkestar & Fanfare Ciocarlia Budapest Folk Fest 20:00 ColuMbus hajó (bP.) budapest acoustic band 17. Kedd 20:00 MűvészeteK Palotája – Fesztivál színház (bP.)

világzene itthonról Műsorvez.: Sebestyén Márta, Km.: Berecz András, Balogh Kálmán, Both Miklós, Bolya Mátyás, Dés András, Dresch Mihály, Juhász Zoltán, Lukács Miklós, Novák Csaba, Söndörgő Együttes, Tompos Kátya, Szokolay Dongó Balázs, Tükrös Zenekar, Baranyai Barbara, Hajdú Flórián (tánc) 21:00 budaPest jazz Club (bP.) Micheller Myrtill & Pintér tibor duo 18. szerda 19:30 iF zenés Kávéház (bP.) tarika 20:00 ColuMbus hajó (bP.) gitano live 21:00 budaPest jazz Club (bP.) sárik Péter trio 19. CsütörtöK 19:00 erzsébetligeti színház (Corvin Művelődési ház éPülete) (bP.)

jazzmania big band 19:00 hagyoMányoK háza (bP.) népzene és rock – Csík zenekar, lovasi andrás Virágok Vetélkedése

19:00 Klauzál gábor budaFoKtétényi Művelődési KözPont (bP.)

Kegye jános (pánsíp), szűcs antal gábor (gitár) – latin est Tavaszi Művészeti Fesztivál 19:00 vigyázó sándor Művelődési

ház (bP.)

seventeeen big band 19:30 iF zenés Kávéház (bP.) oláh tzumó árpád, egri jános, Kiss attila 20:00 ColuMbus hajó (bP.) Csokoládé team 20:00 Fogasház (bP.) Plastic septet Jazzfogócska a Fogasházban/22 20:00 Magyar KeresKedelMi és vendéglátóiPari MúzeuM (Kultea) (bP.)

bohém Klub 21:00 budaPest jazz Club (bP.) Csemer boglárka feat. Fábián juli 20. PénteK 18:00 országos idegennyelvű Könyvtár (bP.)

KojaK – Kortárs jazzlemez Klub „If Mountains could sing” Műsorvez.: Márton Rezső Ingyenes 19:00 budavári Művelődési ház (bP.) szájharmonika Klub a Pribojszki trióval Vendég: Gál Csaba 19:00 FészeK MűvészKlub (bP.) rorschach band 19:00 sPinoza (bP.) sabbathsong Klezmer band 20:30 budaPest jazz Club (bP.) lFze big band Harmónia Jazzműhely 21:00 ColuMbus hajó (bP.) salsa Party dj adalbertoval 23:00 budaPest jazz Club (bP.) jam session – emilio trio Ingyenes 21. szoMbat 19:00 Klauzál gábor budaFoKtétényi Művelődési KözPont (bP.)

berki tamás és a budafok big band Tavaszi Művészeti Fesztivál 19:30 iF zenés Kávéház (bP.) lantos zoltán (hegedű), juhász gábor (gitár) 21:00 a38 (bP.) Polyphony: dead Combo, bardo 21:00 budaPest jazz Club (bP.) Finuccik & Csörsz jr. 21:00 budaPest jazz Club (bP.) Conexión salsa Fiesta 23:00 budaPest jazz Club (bP.) jam session – bolla gábor trio Ingyenes 22. vasárnaP 12:00 MunKáCsy Művelődési ház

(töröKbálint)

Folkbeats világzenei döntő

4/15/11 7:24:00 PM


bontás – jazz, világzene

1705 trió Házigazda: Martonosi György

Jazzpresszó

24. Kedd 19:00 háló Közösségi KözPont (bP.) Csillagok közt, gyöngyharmaton – Fonó zenekar Sorozatszerk: Navratil Andrea 21:00 budaPest jazz Club (bP.) soma és a vanavan 25. szerda 19:30 iF zenés Kávéház (bP.) balogh Kálmán (cimbalom), Kovács Ferenc (hegedű) 20:00 ColuMbus hajó (bP.) gerendás Péter 21:00 budaPest jazz Club (bP.) oláh dezső septet feat. lászló attila 26. CsütörtöK 19:30 iF zenés Kávéház (bP.) neumann trió 20:00 Fonó (bP.) balázs elemér group 20:00 Magyar KeresKedelMi és vendéglátóiPari MúzeuM (Kultea) (bP.)

World Music Club Házigazda: Napra 20:30 ColuMbus hajó (bP.) Magyar jazz Quartet

Fidelio_1105.indd 77

21:00 budaPest jazz Club (bP.) relax feat. lantos zoltán 27. PénteK 19:00 MaloM Kávézó (bP.) Chameleon jazz Concert & Party Vendég: Polyák Lilla 19:00 óbudai társasKör (bP.) bodza Klára: balladás lemez – lemezbemutató koncert 19:00 sPinoza (bP.) sabbathsong Klezmer band 19:30 MűvészeteK Palotája – Fesztivál színház (bP.)

orosz zoltán, danças ocultas 20:00 Magyar KeresKedelMi és vendéglátóiPari MúzeuM (Kultea) (bP.)

jazzmozdony – romániai, észt és magyarországi kocsikkal Km.: Sorin Romanescu, Alex Man, Gyárfás István, Juhász Gábor Ingyenes 20:30 budaPest jazz Club (bP.) Creative art trio Harmónia Jazzműhely 21:00 ColuMbus hajó (bP.) salsa Party dj adalbertoval 23:00 budaPest jazz Club (bP.) jam session – bolla gábor trio Ingyenes 28. szoMbat 18:00 e10 Közösségi és Kulturális

19:00 baKelit M.a.C. és l1 tánCMűveK (bP.) a skandináv népzene Km.: Geitungen Skandináv Zenetörténeti Estek 19:00 Klebelsberg KultúrKúria (bP.) new Country Club Házigazda: a Puszta Country Band 19:00 óbudai társasKör (bP.) budapest ragtime band 19:00 sárgaház (szigetszentMiKlós) Chameleon big band 19:30 iF zenés Kávéház (bP.) Creative art trio 20:00 e10 Közösségi és Kulturális színtér (bP.)

Folkbeats – díjátadó gála 21:00 budaPest jazz Club (bP.) Kurt elling Quartet with john McClean 23:00 budaPest jazz Club (bP.) jam session – tzumo–egri–emilio trio Ingyenes

további programok: fidelio.hu/jazz

20:00 vigyázó sándor Művelődési ház (bP.)

77

29. vasárnaP 19:00 budavári Művelődési ház (bP.) regejáró Misztrál Művészeti Klub 31. Kedd 21:00 budaPest jazz Club (bP.) jazz Combo verseny

színtér (bP.)

Folkbeats díjátadó gála

4/15/11 7:24:01 PM


78

jazz, világzene –portré hat Meg hat húr Közt

Fidelio: Két gitárossal érkezik hozzánk most is, mint tavaly a debreceni fesztiválra. De ez azért szokatlan felállás. dianne reeves: Így van, Romero Lubambo Brazíliából érkezett, Rio de Janeiróból, lenyűgöző gitáros. Mindenfajta zenei stílusban otthon van. Mindig nagy szenvedélytől fűtött, amit csinál. Russell Malone az Egyesült Államok déli részén van otthon, a Mississippi deltájának környékén, és ez hallatszik a játékán. Mindketten elképesztően jó jazzgitárosok. Romeróval már a kilencvenes évek közepe óta dolgozom. Malonénak pedig nagy gyakorlata van az énekesek kíséretében, és a leghíresebb zenekarvezetők hívják állandóan, kiváló szólista. Mindannyiunknak különböző háttere van, de a produkció valami egészen különleges, szerves fejlődésnek a csúcsa számomra. Persze, azért ülök középen, hogy mind a kettőjüket halljam, és hogy mind a kettejükkel egyformán tudjak kommunikálni. De tény, hogy nagyon is szeretek kettejük közt ülni. F: Úgy tudom, hogy a budapesti koncert nagy részét a When you know című lemez anyaga fogja kitenni. dr: Igen, a dalok nagy részét a közönség a When You Know című lemezről ismerheti. De már egy csomó új számmal is készülünk. Már eltelt valamennyi idő a When You Know megjelenése óta, és írtam néhány számot. Azonkívül egy-két igazán híres dalszerző munkáiból is szemezgettem, a kevésbé ismertek közül, és néhány csodás gyöngyszemet találtam. Ezeket persze új hangszerelésbe ágyazzuk, hiszen a két gitár ezt mindig megkívánja. Ezekből áll össze a repertoár új része. F: Szinte bármilyen stílusban fantasztikusan énekel, ezért talán nem is volna szüksége arra, hogy a repertoárját új, saját számokkal bővítse, mégis mindig új számokkal jelentkezik. Mi motiválja erre a leginkább? dr: Tudja, én a szöveget szeretem leginkább, a történeteket. Néha találkozom egy dalszöveggel, amiről nem is feltétlenül tudom, hogy ki írta, és úgy érzem, hogy megszólít, hogy közvetlenül hozzám szól, eltalálja a szívem közepét, és akkor persze úgy érzem, hogy elő is kell adnom. A dalszerzéshez is leginkább a szövegen keresztül vezet számomra az út. F: Biztosan sok rajongója várja már az új lemezt. dr: Annak is eljön majd az ideje. Most még nem tudom megmondani, hogy pontosan mikor, de remélhetőleg az év végére kézbe lehet majd venni. Csak tudja, megmondom őszintén, néha nekem is egy kevés lélegzethez kell jutnom, néha kicsit élnem is kell, és most egy

Fidelio_1105.indd 78

fotó: Christian Lantry

dianne reeves

A műfajt tágan értelmező világhírű jazzénekesnő, a minden közönséget, az európaiakat is lenyűgöző, ötvenöt éves Dianne Reeves négyszeres Grammydíjas. Jelenleg huszadik szólóalbumán dolgozik. Két gitárossal hosszabb ideje zajló turnéjának elnevezése Strings attached, amellyel a Müpa Jazztavasz című fesztiválját nyitja meg május 7-én.

nagyon hosszú, aktív időszak vége felé tartok, nagyon sokat dolgoztam az utóbbi időben, kicsit ki kell majd fújnom magam előtte. F: Beszélgetésünk idején turnéjának német állomásainál tart, és még előtte van a hírneves New York-i Lincoln Center-beli fellépésnek. dr: Oda minden évben meghívnak, az idei fellépés mottóját a szerelmes dalok adják. F: Ami persze a When you know című lemezéről is elmondható... DR: Ó, hogyne. Viszont New Yorkban a kvartettem fog kísérni, tehát Peter Martin zongorázik, Romero gitározik, Reginald Veal bőgőzik és Terreon Gully dobol. F: És amikor turnézik vagy otthon van, szokott-e pihenésképpen, kikapcsolódásképpen zenét hallgatni? dr: Tudja, állandóan hallgatok zenét, és az égvilágon mindenféle fajtát. Amikor turnén vagyok, akkor nagyon sokan odajönnek hozzám, főleg fiatal énekesek, és átadják a lemezeiket. Ezeket meg is szoktam hallgatni, egy részük igazán nagyon jó. Ezen kívül a világ minden részéből származó zenéket is szoktam hallgatni, teljesen nyitott vagyok, ilyenkor nincsenek előzetes elvárásaim. Néha persze a régi dolgokat újra előveszem, amiket régen szerettem. De higgye el nekem, hogy teljesen nyitott vagyok minden újra. F: Úgy sejtem, hogy szokott operát és klasszikus zenét is hallgatni, igaz? dr: Természetesen. A legjobban az avantgárd dolgokat szeretem. Azt hiszem, a kedvenc operám A gyermek és a boszorkányok (L’Enfant et les Sortiléges). Nagyon szeretem hallgatni, hogy az énekesek hogyan használják ki a hangjukban rejlő lehetőségeket. Szeretek dalestekre járni, annyi fantasztikus énekesnek voltam már a dalestjén, és nagyon jellemzőnek találom, hogy az adott énekes milyen darabokat választ magának. zipernovszky Kornél

4/15/11 7:24:05 PM


Megpecsételt

mondatok... Vannak mondatok, melyek bármily régen hangzottak el, évtizedekkel később is mérnöki pontossággal felidézhetők. Nem merülnek el a felejtés áramában, hanem a fájdalmas – és csak hosszú érzelmi munkával feldolgozható – „listán” maradnak. Olykor nincs is tudatos emléknyom, ami mindennap emlékeztetne rájuk, ám érzelmileg feszült helyzetben egyszer csak előbukkannak. Érintetlenül… A sosem felejthető mondatok sokszor olyan támadások, amiket a rivalizációs düh, a féltékenység, az irigység vezérel... A tudattalan érzelmeket jól fedhetik a mindennapok történései, olykor évekig nem derül ki, mennyi indulat termelődött az egyik félben, miközben látszólag kiegyensúlyozott párkapcsolatban élnek. Mindenki képes arra, hogy vigyázzon, mi csúszik ki a száján. A megpecsételt mondatok egy részét viszont a kimondási kényszer vezérli, vagyis olyan ellenállhatatlan érzelmi vágy a közlésre, amiben – hiába a „csomagolás” – valójában agresszió van… A másik oldalon átélt fájdalom sem csak a hallható tartalomnak szól. Benne rejlik az a tudattalan felismerés is, hogy a kimondott negatív érzelmek erősebbek voltak annál, semhogy „tartalékolni” lehessen őket. Ez tehát olyan párkapcsolati élmény, amelyben nehéz kettéválasztani a nárcisztikus sérülés és a kapcsolat maszkja mögött felbukkanó agresszió feletti fájdalmat. A hirtelen megjelenő negatív érzelem ugyanis olyan információ, ami – ha valóban ellentmond a hétköznapokban megélteknek – felülírhatja az addigi párkapcsolati „szabályokat”… A megpecsételt mondatok valójában jelzések – érzelmi figyelmeztetésnek tekinthetők, amik a lehetséges veszteséget vagy kudarcot mutatják. A „gyűjtögetők”, akiknek sok ilyen mondat van a tarsolyukban, egy idő után már nem félnek kimondani a véleményüket – ám akkor már érzékelhetően nagyobb az indulatuk, „meg akarnak fizetni” mindenért. Mások viszont óvatosan kerülgetik a párkapcsolat érzelmi működése szempontjából veszélyes zónát… A felejtés képtelenségét az érzelmi trauma nagysága határozza meg. Minél érzékenyebben érintett valakit az elhangzott mondat, annál inkább lehet számítani arra, hogy a kialakult érzelmi konfliktus – megoldatlanul s látszólag passzív módon – egy „biztonságos helyre” kerül. Olyan emlékké válik, amit nem a szép és megtartó erejű érzelmek tartanak fenn, hanem épp

ellenkezőleg: a negatív érzelmek sora (a szorongás, az aggodalom, a szeparációtól való félelem) fémjelez. Több évtized is eltelhet, s a mondat mégis felidézhető marad. A veszély tudattalan érzékelése azonban folyamatosan féken tartja – különösen, ha valójában olyan információt árult el a közlőről, mint a „nem is olyan jó ember”, „nem is szeret engem”, „sokkal önzőbb, mint gondoltam” zavaró ténye. Ilyenkor a párkapcsolat fenntartásának tudatos igénye az a fedő, ami alatt ezek az érzelmi felismerések lappanganak. Aki nem képes arra, hogy társát ütköztesse megélt érzelmeivel, és nyíltan elmondja véleményét arról, mennyire traumatikus volt számára egy-egy mondat, az erre a konzerválásra kényszerül. Természetes tehát, hogy ezt kognitív disszonanciával is igyekszik oldani, miszerint „alapvetően jó ember, csak ez kicsúszott a száján”, vagy „biztos nem is gondolta komolyan”. Ennek azonban ellentmond az a tény, hogy a „nem komoly” mondatok mégis megőrződnek, vagyis egy tudatos döntéssel nem lehet felülírni a tudattalan érzelmek felismerését… Nem mindegy tehát, mikor milyen gondolatok kerülnek napvilágra – fésületlenül és átgondolatlanul. (Részletek Tari Annamária pszichológus cikkéből, amely a Mindennapi Pszichológia legújabb számában olvasható)

A magazint keresse az újságárusoknál, rendelje meg weboldalunkon: www.mipszi.hu

Fidelio_1105.indd 79

4/15/11 7:24:07 PM


80

Kiállítás – ajánló tájKéPeK Mestere

Magyar Nemzeti Galéria Nyitva: május 6.–október 2.

Markó Károly köre – Mítosztól a képig Markó Károlyt joggal nevezhetjük a magyar tájképfestészet megteremtőjének. Élete során bejárta Európa tájait és ugyanazzal a tehetséggel és művészi nagyszerűséggel örökítette meg Tivoli környékét, mint Visegrád magaslatát vagy Firenze kupoláit. A mostani tárlaton főleg tájképeivel találkozhatunk, a kiállítás különlegessége azonban nem ebben, hanem abban a huszonhat külföldről érkező festményben rejtezik, amelyek ez előtt a tárlat előtt még sosem voltak láthatók Magyarországon, sőt olyanok is találhatók köztük, amelyek még sosem voltak őrzési helyükön kívül kiállítva.

neM vidáM KéPeK

Műcsarnok Nyitva: május 14.–június 26.

Szakállat enni Az utóbbi években, több művészeti ágban is gazdag ízelítőt kaphattunk a belga kortárs művészetből. A leghíresebb belga képzőművész egyértelműen Magritte, de utódainak sincs mit szégyellniük, mint azt Wim Delvoye, Luc Tuymans, most pedig Michaël Borremans képei is bizonyítják. Borremans festményei finoman szólva is borongósak, ami nem meglepő, tekintve, hogy a civilizált ember problémáit kutatja. A választ a tudatalattitól reméli, amely helyről köztudott, hogy nem a legvidámabb vidékek egyike. Hogy mit talált Borremans ezen a tájon, arról festményein mesél, realisztikus figurákkal és húsba vágó jelképekkel.

a balaton Festője

KOGART július 31-ig

Fényhidakon át – Egry József gyűjteményes kiállítás Hiánypótló vállalkozásba vágta a fejszéjét a KOGART, amikor belefogott az Egry József-kiállítás szervezésébe. A Balaton festőjeként aposztrofált művésznek ugyanis negyven éve nem rendeztek átfogó tárlatot. Ezen a méltatlan helyzeten változtat a mostani kiállítás, ahol nem csak Egry balatoni képeit tekinthetik meg a látogatók, hanem teljes életművéről képet kaphatnak, beleértve korai, az utca emberét megörökítő festményeit is. A több mint száz festmény mellett pedig a zárkózott művész életébe is bepillantást nyerhetünk a kiállított fotóknak, leveleknek és személyes tárgyaknak köszönhetően. www.kogart.hu

nyár beharangozó

Faur Zsófi – Ráday Galéria május 17-ig

Beach Girls Napfény, tengerpart, lányok. Félreértések elkerülése végett, ez nem egy új szappanopera beharangozója, hanem Konkoly Gyula friss kiállításáé. A jó ideje figurális képeket alkotó művész folytatta tengerpartsorozatát, ennek a sorozatnak az új darabjaiból állt össze a mostani tárlat anyaga, amely művészi értékei mellett nem csekély kedélyjavító hatással is bír. Konkoly ugyanis a tengerpart fény-árnyék viszonyait, a vízen megcsillanó napsütés ábrázolási lehetőségeit is kutatta festés közben, aminek az eredményei a legszebb, nyarat idéző, ragyogó festmények lettek.

nőK óbudán

Symbol Galéria Nyitva: május 18. – május 28.

Fidelio_1105.indd 80

12+1 Mit gondol 12+1 képzőművésznő a nőiségről péntek 13-án? Pillangó kisasszonytól a női bugyira festett képekig nyúlik az a válogatás, amely a magyar kortárs képzőművészet női alkotóinak munkáiból nyújt ízelítőt. A kiállítókban közös vonás, hogy mindegyikük a kortárs művészeti szcéna méltán elismert tagja és hogy mindannyian nők. A kérdés azonban az, hogy ennyi elég-e azonossághoz és a közösséghez. Mit jelent nőnek, művésznek, no, pláne női művésznek lenni 2011-ben? A válasz bonyolult, de ha nagyon belefáradnánk a keresésébe, akkor feloldódhatunk a megnyitót követő izgalmas kísérő programokon és partin.

4/15/11 7:24:18 PM


Fidelio_1105.indd 81

4/15/11 6:44:28 PM


további programok: fidelio.hu/kiallitas

82

kiállítás – bontás Budapest 2B Galéria Fűszál szobánk. Családok X. – Molnár Ferenc és Rácmolnár sándor kiállítása ápr. 27.–máj. 27. acb Galéria ízlés szerint – tarr Hajnalka kiállítása ápr. 14.–máj. 13. angyalföldi József attila Művelődési központ „lágy a táj, gyöngy az est…” – Csala ildikó festőművész, restaurátor kiáll. ápr. 21.–máj. 6. aquincumi Múzeum „Van új a föld alatt...” – Válogatás a 2010. év legszebb budapesti ásatási leleteiből ápr. 15.–2012. márc. 25. aranytíz árnyék és fény – fotókiállítás a szervátültetésről máj. 2.–máj. 15. Gombkötő erzsébet kiállítása máj. 8.–máj. 31. Válogatás 2010–11 – deák Zoltán kiállítása máj. 20.–jún. 30. 50 éve született Müller árpád – ret­ rospektív kiállítás ápr. 28.–máj. 31. artus Galéria laár Balázs festőművész kiállítása máj. 3.–máj. 22. turcsány Villő–thanos Chrysakis hanginstallációja máj. 28.–jún. 10. Bajor Gizi színészmúzeum Vendégünk a színház…– Bagossy levente látványtervező, grafikus színházi makettjei márc. 24.–máj. 12. a színház boldogtalan szerelmesei – a thália társaság (1904–1908) márc. 29.–máj. 12. Boltíves Galéria Fű, gyep, mező – csoportos kiállítás ápr. 7.–máj. 5. Budapest Bábszínház Mesés kelet mesés bábjai – Jávai vajang bábok márc. 3.–jún. 15. Budapest Galéria kiállítóháza alfalu képzőművészei ápr. 14.–máj. 22. Budapest kiállítóterem Gerzson pál (1931–2008) festő­ művész emlékkiállítása ápr. 7.–máj. 15. Budapesti történeti Múzeum illúziók birodalma – Jezsuita iskola­ drámák színpadképei márc. 26.–jún. 19. paloták, kolostorok, falvak – emlék­ kiállítás Gerevich lászló születésé­ nek 100. évfordulója tiszteletére ápr. 15.–okt. 16.

Fidelio_1105.indd 82

Fiatalok az épített és természeti környezet védelméért ápr. 16.–máj. 15. BuMBuM Galéria Válogatás Mattis­teutsch János m. ápr. 9.–máj. 7. deák erika Galéria Ryan schneider: present and unpresent ápr. 7.–máj. 7. e10 közösségi és kulturális színtér egy szín – Czigány enikő festő­ művész kiállítása márc. 5.–máj. 27. Vogel erik emlékkiállítás máj. 7.–jún. 12. ernst Múzeum derkovits­ösztöndíjasok kiállítása ápr. 1.–máj. 29. Fészek Művészklub Bartus Ferenc festőművész kiállítása ápr. 20.–máj. 13. Fővárosi képtár – kiscelli Múzeum komoróczky tamás: szökési kísérlet máj. 26.–aug. 7. Vertiges/Vestiges – anne és patrick poirier kiállítása máj. 21.–júl. 17. Csiszér Zsuzsi: átjárás márc. 31.–máj. 8. FuGa Építészeti központ Építészeti fotó No. 8. képítészet – kazinczy Gyöngyvér ápr. 15.–máj. 5. Godot Galéria Bukta imre: Nagymama unokája ápr. 13.–máj. 14. Gödör klub Buli van! Hogy mulattunk 60­50­40­ 30­20­10­0 éve? – fotókiállítás ápr. 28.–máj. 26. s. Varga ilona: aliON táncfotók ápr. 29.–máj. 31. Cristina Grosan kiállítása ápr. 29.–máj. 15. inda Galéria Csontó lajos kiállítása ápr. 21.–máj. 20. iparművészeti Múzeum két korszak határán – perzsa művészet a Quadzsár­korban (1796–1925) jan. 28.–szept. 18. Főúri öltözetek az esterházy­kincs­ tárból 2010. dec. 21.–2011. szept. 4. Jókai klub inspirációk – kapolyi Márta textil­ művész kiállítása máj. 13.–jún. 2. „Mentsük meg földünket” – Balogh Jenő festményeinek kiállítása a Föld Napja alkalmából ápr. 8.–máj. 2. karinthy szalon konkoly­thege György: kirakat ápr. 19.–máj. 13.

k.a.s. Galéria Magyarföld–Őrhajó – Mújdricza péter építész tervrajzai és Bánfalvy Zoltán fotói a magyarföldi fatemp­ lomról ápr. 13.–máj. 5. Retro–expo ’91 máj. 11.–jún. 3. karton Galéria lamelos + stark ápr. 4.–máj. 2. kisterem korrektúra – Vécsei Júlia kiállítása ápr. 19.–máj. 20. klauzál Gábor Budafok­tétényi Művelődési központ történelmi Magyarország – Molnárné Golda Magdolna festő­ művész kiállítása máj. 5.–máj. 20. klebelsberg kultúrkúria az év természetfotósa 2010 ápr. 19.–máj. 15. tűzben született tárgyak – a Holl család kovácsműhelye máj. 5.–jún. 16. szemtől szembe – kulinyi istván grafikusművész kiállítása máj. 12.–jún. 5. Medve pajtások – meseillusztrációk máj. 17.–júl. 4. kap – a kis alkotói pályázatra beérkezett pályaművek kiállítása máj. 17.–jún. 4. knoll Galéria Érzelmi tér – Nemes Csaba és katarina sevic kiállítása márc. 23.–máj. 21. kOGaRt Ház Fényhidakon át – egry József gyűj­ teményes kiállítása ápr. 2.–júl. 31. kossuth klub Marcel Ruijters kiállítása ápr. 20.–máj. 4. közlekedési Múzeum száz vasutat, ezeret... – közlekedés és gazdaság a reformkorban szept. 23.–aug. 31. Mozgásban a Hídember gépei – a Reformkor technikai, gazdasági fejlődése dec. 1.–aug. 16. léna & Roselli Galéria Játék elidőzéssel – Részegh Botond kiállítása ápr. 14.–máj. 26. lengyel intézet VI., Nagymező u. 15., (1) 311-5856 pl_akat – Ryszard kajzer kiállítása ápr. 7.–máj. 15. liszt Ferenc emlékmúzeum liszt és Budapest márc. 18.–2012. márc. 21. loffice striptip ápr. 29.–máj. 20.

4/15/11 6:44:29 PM


bontás – kiállítás Festmények papíron – akvarellek a Grafikai gyűjteményben 1900–1950 febr. 15.–okt. 16. a konkrét birodalma. Válogatás kortárs képzőművészek munkáiból és autista otthonokban készült alkotásokból máj. 20.–szept. 1. Magyar Nemzeti Múzeum a szecesszió európai nagymesterei (Barcelona–Budapest–Brüsszel) márc. 23.–máj. 3. XXiX. Magyar sajtófotó kiállítás márc. 26.–máj. 8. Magyar Népi iparművészeti Múzeum időszaki kiállítóterme Mesterremek 2. ápr. 1.–máj. 28. Magyar Népi iparművészeti Múzeum kiállítóterme „Ma van húsvét napja…” ápr. 8.–máj. 15. Magyar Zsidó Múzeum és levéltár tegyük ezt még hozzá – lajtai péter kiállítása márc. 16.–máj. 16. Marczibányi téri Művelődési központ tendenciák napjaink képzőművé­ szetében, 14. – kortárs plasztika 2010. szept. 1.–2011. jún. 1.

Molnár Jacqueline meseillusztrációinak kiállítása ápr. 20.–máj. 10. Millenáris C épület – pixel Galéria Christian kokai­kun: a robotkorsza­ kot követően ápr. 7.–máj. 1. a jövő erdői – az erdők jövője – a WWF Magyarország kiállítása máj. 17.–jún. 17. Molnár ani Galéria Retúr – Jakatics­szabó Veronika kiállítása ápr. 21.–jún. 10. MOM park Ne zárkózz el! – Benczúr emese installációja nov. 15.–máj. 20. Mta Zenetudományi intézet Opera és nemzet – emlékkiállítás erkel Ferenc születésének 200. évfordulóján okt. 1.–aug. 28. Museion No. 1 Galéria dobány sándor keramikusművész kiállítása ápr. 27.–máj. 20. Műcsarnok Michaël Borremans retrospektív máj. 14.–jún. 26.

további programok: fidelio.hu/kiallitas

ludwig Múzeum Húzd rá! – Mladen stilinovic retros­ pektív kiállítása ápr. 22.–júl. 3. Magyar kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (kultea) Fardagály és kámvás rokolya – 19. századi divatképek szept. 24.–máj. 16. egy gyermek álma ápr. 16.–máj. 9. Magyar kultúra alapítvány 30 éve(m), 30 képe(m) – Hommage a pilinszky – Nágel kornél grafikus­ művész kiállítása ápr. 7.–máj. 1. Magyar Mezőgazdasági Múzeum labirintus – Fedezzük fel az erdő titkait egy játékos útvesztőben! – interaktív kiállítás márc. 12.–máj. 1. egy csipetnyi európa (a taste of europe) jan. 26.–aug. 31. Magyar Nemzeti Galéria Markó károly és köre – Mítosztól a képig máj. 6.–okt. 2. Határok nélkül. kortárs horvát szobrászat – Magyar Reflexiók ápr. 6.–júl. 3.

83

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/kiallitas Befejeződik a világon egyedülálló

Jövőnk

öröksége

XX ➞ XXI. projekt

Elkészült hét könyv, valamint az Utolsó óra gyűjtés felvételeiből az 50 CD-ből álló Új Pátria sorozat. A kiadványok egy-egy példányát 400 európai könyvtár és szervezet kapja meg, így egész Európa megismerheti a Kárpát-medence hangszeres népzenéjét.

www.utolsoora.hu

Fidelio_1105.indd 83

4/15/11 6:44:34 PM


84

kiállítás – bontás újmédia a kezünkben – Roma újmédiaművészek közép­európában ápr. 9.–ápr. 30. Művészetek palotája – előcsarnok liszt! Minden tekintetben. Életút­kiáll. jan. 22.–máj. 31. Néprajzi Múzeum átváltozások. palotából múzeum szept. 30.–jún. 30. (M)ilyenek a finnek? – Finnország magyar szemmel okt. 1.–máj. 1. Ladik – a csónakok őse febr. 17.–máj. 1. liszt Ferenc és a „czigány zene” márc. 18.–aug. 29. Nessim Galéria X Ray Men: Hajdú József, stane Jagodic, Marc Ferrante ápr. 7.–máj. 20. Nextart Galéria albert ádám: Never take a trip alone ápr. 1.–máj. 14. óbudai egyetem saxon poliuniverzuma márc. 28.–máj. 1. Oktogon üzletház leeman pascal képei márc. 8.–jún. 8. Országos idegennyelvű könyvtár a liszt Ferenc társaság története máj. 11.–jún. 9. petőfi irodalmi Múzeum képzőművészek Gyurkovics emlékére. 80 éves lenne Gyurkovics tibor márc. 30.–máj. 20. ködlovagok – irodalom és képzőmű­ vészet a századfordulón (1880–1914) nov. 10. –máj. 31. Rend/vesztő/múlt/idő – Mikszáth kálmán fekete városai okt. 12.– máj. 31. az író személyes tárgyai, relikviái – tamási áron emlékszoba 2005. aug. 1.–2011. aug. 31. platán Galéria Benczúr emese: láss, ne csak nézz ápr. 7.–máj. 27. prestige Galéria klimó károly: pillantás ápr. 11.–máj. 6. Roham Galéria 7. Magyar képregényfesztivál bemutatja: Holland képlegények kiállítássorozat: typex ápr. 20.–máj. 7. semmelweis Orvostörténeti Múzeum, könyvtár és levéltár a sebesült Görgei dec. 3.–okt. 2. spiritusz Galéria I., Várfok u. 14., (1) 202-1420

Fotogének – csoportos kiállítás ápr. 2.–máj. 14. symbol Budapest Haraszty istván, Édeske: Nagyma­ mám emlékére máj. 7.–máj. 15. tat Galéria solt andrás grafikusművész kiáll. ápr. 14.–máj. 2. trafó kortárs Művészetek Háza kalifornia máj. 13.–jún. 19. újlipótvárosi klub Galéria szávoszt katalin: Hors d’Oeuvres ápr. 16.–máj. 4. Vándormadár – Hencz anikó kiáll. ápr. 15.–máj. 4. Várfok Galéria Csiszér Zsuzsi: Napló ápr. 2.–máj. 14. Vármegye Galéria Metamorphosis transilvaniae márc. 23.–máj. 13. Városház Galéria Válogatás az életműből – fotókon: ifj. szabó istván szobrászművész kiállítása márc. 31.–jún. 3. Vasarely Múzeum transzparencia – átlátás jan. 26.–máj. 1. Videospace Budapest Folyamatok iV. szocio­média ápr. 8.–máj. 14. Vigyázó sándor Művelődési Ház emosio – Gábor Béla kiállítása máj. 17.–jún. 3. a Festőiskola évzáró tárlata máj. 7.–máj. 14. Vízivárosi Galéria Művészkönyvek bűvöletében. Vermes Júlia magángyűjtő művész­ könyv­gyűjteményének kiállítása ápr. 19.–máj. 20. sZeNteNdRe szentendrei képtár szabóék szentendrén ápr. 28.–júl. 10. VáC Madách imre Művelődési központ Vándorfény Galéria festményvásár­ ral egybekötött tavaszi kiállítása máj. 4.–máj. 5. senior fotóművészek kiállítása máj. 13.–máj. 24. dávid Botond fotóművész kiállítása máj. 13.–jún. 10. Váci Értéktár Freecikli Vác – a kerékpár kultúr­ története márc. 4.–máj. 1.

Mattis Teutsch János expresszív és egyedi hangulatú képei, szobrai és rajzai várják az érdeklődőket a pár számmal odébb költöző BUMBUM Galériában. A tárlat május 7-ig látogatható, a kiállított tárgyak egy része pedig meg is vásárolható. ViseGRád Mátyás király Művelődési Ház és Városi könyvtár Oldás és kötés – Garay­Nagy Norbert festőművész kiállítása ápr. 9.–máj. 15. ZeBeGÉNy szőnyi istván emlékmúzeum Nuridsányi Zoltán festőművész emlékkiállítása ápr. 2.–jún. 7.

fidelio.hu/jatek Játsszon velünk és nyerjen! Koncert- és színházjegyek, CD-k, könyvek Értesüljön a legfrissebb játékokról a Facebookon:

facebook.com/fidelio.hu

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/kiallitas

Fidelio_1105.indd 84

4/15/11 6:44:36 PM


ajánló – GyeRek

85

fotó: Matz Károly

FideliO MatiNÉ: Misi Mókus VáNdORútON

Repülési lecke kezdőknek, fotó: ESZME

május 29. 10:30 Budapest Bábszínház

május 12–15. Thália Színház, Arizona és Új Stúdió

A szorgalmas mókusok Rókus mókus vezetésével egész nyáron át gyűjtötték a télire való eleséget. Az utolsó zsák mogyoró is a helyére került az odvas fa kulcsra zárt raktárába. A nagy munka után megérdemelnek egy kis szórakozást, el is mennek a közelben szereplő cirkuszba, a nagy Bumba majom csodás attrakcióit megnézni. Ezalatt a téli raktárt az a két mókus őrzi, aki a legkevesebbet tett a készlet összegyűjtéséért: a cserfes Misi, és barátnője, Muci. Bumba rábeszéli őket, hogy kukkantsanak be titkon ők is az előadásra, és eközben kirabolja a téli élelemraktárát. Misi elbujdosik a felelősségre vonás elől…

esZMe FesZtiVál

Az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete négy napra birtokba veszi a Thália Színház stúdióit. Zsiga föstő festeni fog, Bollár Kótyag és Mámori Nellike találkozik, repülési leckét kaphatnak a kezdők, ellátogathatunk a halhatatlanság országába, megismerhetjük Százszorszép Bóbiskát, Offeruszt, a nagyerejűt, a János vitézt, Csongort és Tündét, csatlakozhatunk a magányosan sétáló macskához – már ha hagyja –, és ha akarunk, belenézhetünk a tükörbe is. Négy nap, tizenhárom előadás, szakmai beszélgetések és kézműves foglalkozások – kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Részletes program a Fidelio különszámában található.

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/gyerek

Fidelio_1105.indd 85

4/15/11 6:44:51 PM


86

GyeRek – ajánló, premier GyeRMek- És iFJúsáGi sZíNHáZi sZeMle

Marczibányi Téri Művelődési Központ

Nyolcvanhét benevezett előadásból huszonkét produkciót válogatott a versenybe a Szemletanács, amelyek mellett három, a Stúdió „K”-ból érkező díszelőadás is szerepel a programban. A pedagógusok és szülők műfaj és életkor szerint kedvükre válogathatnak az előadásokból, amelyek az elmúlt két év kiemelkedő alkotásai. A Marczi összes tereiben zajlik majd a szemle, amelyet egyebek mellett szakmai beszélgetések, színház-pedagógiai találkozó és gyerekirodalmi felolvasóest kísér, napközben pedig kinyit a MárkusZínház családi játszóháza és a Tintaló Cirkusz is. Részletes program a Fidelio különszámában található.

május 15. 11:00 Millenáris, Fogadó

A májusi Csoki-koncerten a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusokkal utazhatnak a gyerekek és a szülők a zene birodalmába. Az idő egyre melegebb, a csoki lassan már megolvad, a Csoki-koncertek azonban továbbra is várják az érdeklődőket. Ebben a hónapban a királyi paloták mesebeli kamarazenéje csendül fel a Millenárison, a dallamokat a muzsikusok a hegedű, a brácsa, a cselló és a bőgő húrjaiból, illetve a fuvolából csalogatják elő. Lukácsházi Győző fogja kézen a kicsiket és a nagyokat, aki ismét sok érdekességgel és nyereménnyel vár. Senki ne felejtse otthon a kifestőfüzetet, különben elveszik a színes pecsét!

Az aranykulcs, fotó: StudioK

május 2–10.

CsOki-kONCeRt

Szívós Károly

HáRy JáNOs a MatiNÉkONCeRteN

május 22. 11:00, 16:00

Hattyúk taVa

május 25. 18:00 Budapest Bábszínház

A Csajkovszkij-balettből ismert történet ezúttal a bábszínpadon elevenedik meg, az alkotók azonban visszanyúlnak a táncművet inspiráló mesékhez is. Talán kevesen tudják, hogy a Hattyúk tava egy orosz népmese mellett Johann Karl August Musäus Az elrabolt fátyol című történetével is erős rokonságot mutat, sőt a hattyú- vagy mesekirálynak is hívott II. Lajos bajor uralkodó élete is hatott a zeneszerzőre, olyannyira, hogy egyesek szerint Siegfried alakjában neki állít emléket. Hogy ezekből a forrásokból mit és milyen mértékben használ Balázs Zoltán? A Budapest Bábszínház idei utolsó bemutatójából kiderül!

május 14. 14:00 Thália Színház, Új Stúdió

Az ESZME Fesztiválon mutatja be új produkcióját Fabók Mariann, aki ezúttal is egy népmesét választott előadásához. Élt egyszer, valamikor erősen rég egy székely menyecske. De az a világon mindent a visszájára cselekedett. Makacs dacosságával még az ördögnek is igen meggyűlt a baja. S tán még ma sem szabadult volna az asszonynép fogságából, ha meg nem menti egy huszár… Mesénk fonalát ördög szállta királykisasszonyok, ördögtől kapott ördögűző képesség, igaz mátkaság, lakodalom s haj, még mik nem ékesítik! S hogy miként kacsint vissza történetünkbe vad menyecskénk, azt megláthassák, csak kerekítsék szemüket, s élesítsék pupillanyílásukat!

Balázs Zoltán

pReMieR

Müpa, Fesztivál Színház

A nagyabonyi huszárlegény, Háry János világraszóló kalandjait ezúttal különleges színpadi feldolgozásban ismerheti meg a közönség. Háry eszével, erejével és bátorságával minden helyzetben felülkerekedik, egymagában legyőzi még a nagy Napóleont is. Hűsége kikezdhetetlen: királyi hitves helyett falubeli kedvesét, Örzsét, a királyi trón helyett, dicsőséggel és hatalommal mit sem törődve faluját választja. Kodály daljátéka bábokat és élő szereplőket felvonultató produkcióban kerül a nézők elé. A címszerepet Szegedi Csaba énekli, Örzse Megyesi Schwartz Lúcia, Marci bácsi pedig Gábor Géza lesz, bábosként Szívós Károly közreműködik.

a sZÉkely MeNyeCske MeG aZ öRdöG

Fidelio_1105.indd 86

4/15/11 6:45:00 PM


portré – GyeRek

87

FelHŐtleNül sZáRNyalNi

Fabók Mariann 2008-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész szakán. Diploma után a Miskolci Nemzeti Színházhoz szerződött, de vendégként fellép a miskolci Csodamalom Bábszínház előadásaiban, a Fabók Mancsi Bábszínházában pedig önálló produkciókat hoz létre, amelyek közül a legújabbnak, A székely menyecske meg az ördög címűnek az ESZME Fesztiválon lesz a premierje. Fidelio: Bábszínészként diplomáztál, mégsem báb-

színházhoz szerződtél. Miért?

tem a jövőt, hogy színészet és bábszínészet egyaránt az életem része marad. Úgy gondoltam, hogy az előbbiből könnyebb az átjárás, ezért fogadtam el Halasi Imre igazgató úr szerzőzési ajánlatát. Nagyon boldog vagyok, mert a Miskolci Nemzeti Színházban csodás színészi feladatokat kapok, már ezek megformálása is teljes boldogságot adhatna, de az élet ajándékaként, az ESZME (Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete – a szerk.) segítségével pedig már a második önálló bábjátékomat hozhatom létre. F: Első önálló előadásodhoz, A halhatatlanság országához hogyan találtál az alapanyagra? Már a kezdetektől biztos voltál-e a vásári bábjátékos formában, és abban, hogy a zene ennyire integráns része lesz? FM: Népmesekincsünk nagyon régi időkből öröklődött ránk. Szerintem mindegyik darabjában rengeteg tudás rejlik. A kiválasztott mesét őseink igen fontosnak találhatták, még az Érdy-kódexbe is lejegyezték. Talán a körülötte lengő sok „titok” az, ami megragadott benne. Előadásommal megpróbáltam a mesemondás, a népi éneklés és a bábozás művészetét valamiképpen ötvözni, ez pedig egyenes utat jelentett a vásári bábjáték műfajához. A megjelenés formai módjához az alkotótársak nagyon sokat tettek hozzá: Mátravölgyi Ákos tervezte a díszletet, a bábok Lellei Pál és Opra Szabó Zsófia munkái, a játékban pedig egy kiváló népzenész, Orbán Dénes a társam. F: Ezeket a monoprodukciókat te írod, játszod, rendezed. Hogyan zajlanak a próbák? FM: Általában a bábok, a díszlet, a szövegkönyv és az előadásról szőtt álmok együtt születnek, képesek egymást formálni. Ezt szerencsésnek találom. Nehézséget néha a külső szem hiánya okoz. Ekkor kerül elő a kamera, amivel rögzítem a próbálkozásaimat, és a nap végén elemzem, mi működik belőlük, mi nem. F: A függetlenségnek milyen előnyeit élvezted? FM: Szinte minden előnyét. Nagyon szerencsés helyzet, hogy független is vagyok meg nem is. Van egy anyaszínházam, és ez teljes biztonságot nyújt. Ezért nincs bennem „előadás-létrehozási kényszer”, csak akkor dolgozom, ha valami nagyon dübörög bennem. Szeretem ezt a szabadságot. Vándorbábosként járhatom az országot, alaposabban megismerhetem egyes részeit és az ott élőket.

Fidelio_1105.indd 87

F: A székely menyecske meg az ördög ötletét mióta dédelgeted? FM: 2010-ben a Bábszínházak X. Országos Találkozóján A halhatatlanság országa című előadásunk díjat nyert. Talán ez volt a fő indítómotor. Megerősítve éreztem azt az utat, amit választottam, emellett a Nemzeti Kulturális Alap meghívásos pályázati lehetőségével megteremtődött az új produkció anyagi háttere is, amihez az ESZME ismét nélkülözhetetlen segítséget nyújtott. Ekkor találtam rá a menyecske történetére. F: Mennyire lesz más ez az előadás az előzőhöz képest? FM: A halhatatlanság országa című előadás könnyedsége mellett, azt hiszem, mélyebb húrokat is megpendít, fellelhető benne némi édes szomorúság. Ezzel ellentétben a készülő előadásomat szeretném az önfeledt nevetésnek, a groteszk népi humor kiáradásának szentelni. Lellei Pali bácsi egyedi technikájú bábjai és Mátravölgyi Ákos gyönyörű díszlete teljes mértékben segítik ezt az elképzelést. F: Milyen korosztálynak ajánlod? FM: Ötévesnél kisebbeknek nem nagyon, de felső korhatár egyáltalán nincs. Szeretném, ha a meséim minden korosztályt megszólítanának. Sokszor elgondolkodom azon, a régi kor emberei milyen sokat játszottak, s ez mennyi mindenben segíthette az életüket. Nem voltak olyan komoly felnőttek, mint mi. Remélem, sikerül ezt a fajta életérzést előadásaimmal visszacsempészni közénk. F: Mindkét saját előadásod népmesei ihletésű. A mai mesék, a kortárs gyerekirodalom nem kerülhet a Fabók Mancsi Bábszínháza repertoárjára? FM: Dehogynem! (Nevet.) Semmilyen műfajt vagy stílust nem zárok ki, csak az az igazság, hogy nagyobb távlatokban még nem gondolkodom. Bízom abban, hogy minden a maga idejében megtalál, amivel foglalkoznom kell.

Fa B ó k M a R i a N N

Fabók Mariann: Az egyetem évei alatt is úgy képzel-

Az interjú teljes terjedelmében a Fidelio.hu-n olvasható.

4/15/11 6:45:03 PM


88

GyeRek – bontás 1. VasáRNap 09:00 CaMpONa BeVásáRlóköZpONt Majális 10:00 Müpa – üVeGteReM Cifra palota Ingyenes 11:00 MR 6-Os stúdió tóbiás matiné 14:00 MáRCius 15. tÉR (VáC) európa Fesztivál esőhelyszín: Madách Műv. Ház 2. HÉtFŐ 09:30, 10:15, 11:00 ViGyáZó MűV. HáZ Ringató MaRCZiBáNyi tÉRi MűV. kp.

10:00 kenyérből kelt mese 11:00 Mocsármese 6. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle 10:15, 11:30 Müpa – üVeGteReM Babakoncert 3. kedd 09:00 MilleNáRis FOGadó Érzékszervünk, a hallás 09:30, 10:10, 10:50, 11:30 MilleNáRis B CsaRNOk

Ringató 10:00 MaRCZiBáNyi tÉRi MűV. kp. Gomb – kerekasztal színházi Nevelési központ 6. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle 4. sZeRda 09:00, 09:45, 10:30, 11:15 Müpa – kÉk

teReM

Ringató MaRCZiBáNyi tÉRi MűV. kp.

10:00 Hajnali csillag peremén 11:00 Hol jártál, báránykám? 14:00 Mátyás király asztalánál 1000 + 1 éjszaka meséi 6. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle 14:30 RákOsHeGyi BaRtók ZeNeHáZ Muszorgszkij: egy kiállítás képei 5. CsütöRtök

további programok: fidelio.hu/gyerek

MaRCZiBáNyi tÉRi MűV. kp.

09:00 apalabirintus 16:00 kárpáti péter: Országalma 6. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle 09:45 FONó Ringató 10:00 BudaVáRi MűV. HáZ Babamuzsika 15:00 Müpa – FesZtiVál sZíNHáZ Varázscirkusz 6. pÉNtek MaRCZiBáNyi tÉRi MűV. kp.

09:30 a nagyidai cigányok 11:00 álom­álom, kitalálom 15:00 Bollár kótyag és Mámori Nellike nagy találkozása 6. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle 16:30 ViGyáZó MűV. HáZ Néphagyományőrző játszóház 17:00 HaGyOMáNyOk HáZa aprók tánca

Fidelio_1105.indd 88

7. sZOMBat e10

09:00 pitypang játszóház 11:00 Bohócország címere 09:00 kleBelsBeRG kultúRkúRia Cimbora történelmi játszóház 10:00, 16:00 FaBula BáBsZíNHáZ Mazsola MaRCZiBáNyi tÉRi MűV. kp.

10:00 a kíváncsi kiselefánt 11:00 a legkisebb boszorkány 12:00 a sünteknős 14:00 Csipkés mese 16:00 Világszép nádszálkisasszony 6. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle 11:00 FiGuRiNa BáBsZíNHáZ eszti álma 11:00 Müpa – üVeGteReM utazás symphoniába: a zenekar 11:00 RaM COlOsseuM Vízipók­csodapók 14:00 MilleNáRis európa­nap Ingyenes 15:00 kultea Mágikus varázsbot 8. VasáRNap 10:00 Budapesti töRtÉNeti MúZeuM Cimborák MaRCZiBáNyi tÉRi MűV. kp.

10:00 szélike királykisasszony 12:00 a három kismalac 15:00 az aranykulcs 6. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle 10:00 MilleNáRis európa­nap Ingyenes 10:00 Müpa – üVeGteReM Cifra palota Ingyenes 10:30 eRZsÉBetliGeti sZíNHáZ Gyermekmulatság – kolompos együttes 11:00 HONVÉd kult. kp. „Honvéd banda szól a stefánián” 11:00 MaGyaR állaMi OpeRaHáZ Britten: a kis kéményseprő 11:00, 15:00 Müpa – FesZtiVál sZíNHáZ

a királyok zenéjétől a zenék kirá­ lyáig – Nemzeti Filharmonikusok RaM COlOsseuM

11:00 Gulliver a törpék országában 14:00 Vízipók­csodapók 15:30, 17:00 OpeRaHáZ, sZÉkely BeRtalaN teReM

Csengő­bongó délután 9. HÉtFŐ 09:30, 10:15, 11:00 ViGyáZó MűV. HáZ Ringató 10:00 OpeRaHáZ, sZÉkely BeRtalaN teReM

Varázslatos opera

10. kedd 09:30, 10:10, 10:50, 11:30 MilleNáRis B CsaRNOk

Ringató 09:30 MilleNáRis FOGadó Csintekerintő – Bognár szilvia MáV sZiMFONikus ZeNekaR pRóBateRMe

16:30 Búgócsiga 18:00 szeretethang 11. sZeRda 09:00, 09:45, 10:30, 11:15 Müpa – kÉk teReM

Ringató 10:00 BudaVáRi MűV. HáZ kerekítő tippentő 17:00 FiGuRiNa BáBsZíNHáZ eszti álma 12. CsütöRtök 09:45 FONó Ringató 10:00 BudaVáRi MűV. HáZ Babamuzsika 10:00 Jókai kluB erdei történetek 18:00 kleBelsBeRG kultúRkúRia Magyar táncház gyerekeknek 13. pÉNtek 16:30 ViGyáZó MűV. HáZ Néphagyományőrző játszóház 14. sZOMBat 09:00 kleBelsBeRG kultúRkúRia Cimbora történelmi játszóház 09:00 MilleNáRis B CsaRNOk Babymarkt Babaruhabörze és Gyerek expo 10:00, 16:00 FaBula BáBsZíNHáZ Mazsola és tádé 10:00 MilleNáRis FOGadó Vii. Gyermekirodalmi Fesztivál és Vásár 10:30, 12:00 MaGyaR NeMZeti

MúZeuM

a MáV szimfonikusok ifjúsági koncertje 11:00, 17:00 FiGuRiNa BáBsZíNHáZ eszti álma 11:00 Müpa – lÉpCsŐteReM Zenebona – Ne csak hallgasd! 11:00 Müpa – üVeGteReM Évszakok 11:00 RaM COlOsseuM Hófehérke és a hét törpe 17:00 e10 katáng Zenekar 15. VasáRNap 09:00 MilleNáRis B CsaRNOk Babymarkt Babaruhabörze és Gyerek expo 10:00 Müpa – üVeGteReM Cifra palota Ingyenes

4/15/11 6:45:04 PM


bontás – gyerek

raM ColosseuM

11:00 Maszkabál – gryllus Vilmos 14:00 hófehérke és a hét törpe 15:30, 17:00 operaház, székely berTalan TereM

Csengő-bongó délután 16. héTFő 09:30, 10:15, 11:00 Vigyázó MűV. ház ringató 10:15, 11:30 Müpa – üVegTereM babakoncert 17. kedd 09:30, 10:10, 10:50, 11:30 Millenáris b Csarnok

ringató

18. szerda 09:00, 09:45, 10:30, 11:15 Müpa – kék TereM

ringató 19. CsüTörTök 09:45 Fonó ringató 10:00 budaVári MűV. ház babamuzsika 20. pénTek 15:00 rákoshegyi barTók zeneház Für elise 16:30 Vigyázó MűV. ház néphagyományőrző játszóház 21. szoMbaT 09:00 e10 pitypang játszóház 09:00 klebelsberg kulTúrkúria Cimbora történelmi játszóház 10:00, 16:00 Fabula bábszínház Mazsola és Tádé 10:00 Millenáris Fogadó ki a szabadba!

11:00, 17:00 Figurina bábszínház eszti álma 15:00 kulTea Mágikus varázsbot 22. Vasárnap 10:00 Müpa – üVegTereM Cifra palota

Ingyenes 11:00 Magyar állaMi operaház britten: a kis kéményseprő 11:00 kulTea zene-bona, szana-szét – palinta Társulat 11:00, 16:00 Müpa – FeszTiVál színház

kodály: háry János 14:00 raM ColosseuM Mazsola 15:30, 17:00 operaház, székely berTalan TereM

Csengő-bongó délután 23. héTFő 09:30, 10:15, 11:00 Vigyázó MűV. ház ringató 24. kedd 09:30, 10:10, 10:50, 11:30 Millenáris b Csarnok

ringató

25. szerda 09:00, 09:45, 10:30, 11:15 Müpa – kék TereM

ringató 26. CsüTörTök 09:45 Fonó ringató 10:00 budaVári MűV. ház babamuzsika 15:00 Müpa – FeszTiVál színház bogármese 18:00 klebelsberg kulTúrkúria Magyar táncház gyerekeknek 19:00 MadáCh MűV. közponT (VáC) rigócsőr király

27. pénTek 16:30 Vigyázó MűV. ház néphagyományőrző játszóház 18:00 Millenáris Fogadó Millenáris Táncház 28. szoMbaT 09:00, 10:30, 12:00 operaház, királyi lépCsőház

hangszervarázs 11:00, 17:00 Figurina bábszínház eszti álma 11:00 Magyar állaMi operaház britten: a kis kéményseprő 11:00 Müpa – lépCsőTereM zenebona – ne csak hallgasd! 11:00 raM ColosseuM Csalafintaságok a csalitosban 15:00 klebelsberg kulTúrkúria gyermeknap 29. Vasárnap 10:00 erzsébeTligeTi színház gyermeknap 10:00 Millenáris gyereknapi kavalkád a Millenárison Ingyenes 10:00 Müpa – üVegTereM Cifra palota Ingyenes 10:00 MárCius 15. Tér (VáC) Városi gyermeknap

További programok: fidelio.hu/gyerek

10:30 erzsébeTligeTi színház kolompos együttes 11:00 Millenáris Fogadó Csoki-koncert Ingyenes

89

raM ColosseuM

11:00, 17:00 pán péter 14:00 Mazsola és Tádé 16:00 Müpa – FeszTiVál színház 600 év hangszercsodái 30. héTFő 09:30, 10:15 , 11:00 Vigyázó MűV. ház ringató 10:15, 11:30 Müpa – üVegTereM babakoncert 31. kedd 09:30, 10:10, 10:50, 11:30 Millenáris b Csarnok

ringató

helyszínek budaörs budaörs Városi uszoda sportcsarnok és strand Hársfa u. 6, (23) 428-026, www. bvuss.hu budaörsi Játékszín Szabadság u. 26., (23) 414-461, www.budaorsijatekszin.hu

budapesT 2b galéria IX., Ráday u. 47., (1) 215-4899, www.pipacs.hu/2b a38 XI., Petőfi híd budai hídfő, (1) 464-3940, www.a38.hu alexandra könyvesház – párizsi könyváruház (lotz terem) VI., Andrássy út 39., (1) 461-5830, www.alexandra.hu angyalföldi József attila Művelődési központ XIII., József Attila tér 4., (1) 320-3842, www.ajamk.hu

Fidelio_1105.indd 89

aquincumi Múzeum III., Szentendrei út 139., (1) 430-1081, www.aquincum.hu aranytíz V., Arany János u. 10., (1) 354-3400, www.aranytiz.hu artus stúdió és galéria XI., Sztregova u. 7., (1) 204-3755, www.artus.hu avilai nagy szent Teréz-templom VI., Király u.–Nagymező u. sarok bajor gizi színészmúzeum XII., Stromfeld Aurél u. 16., (1) 356-4294, www.oszmi.hu bakeliT M.a.C. és l1 Táncművek IX., Soroksári út 164., (1) 358-1005, www. bakelitstudio.hu bálint zsidó közösségi ház VI., Révay u. 16., (1) 311-9214, www.jjc.hu ballonyi galéria XVII., Pesti út 113., (1) 256-4626, www.vigyazomh.hu bárka színház VIII., Üllői út 82., (1) 303-6505, www.barka.hu

bartók béla zeneművészeti szakközépiskola és gimnázium VI., Nagymező u. 1., (1) 321-7513, www.konzi.hu bartók emlékház II., Csalán u. 29., (1) 394-2100, www.bartokmuseum.hu belvárosi (pesti) ferences templom V., Ferenciek tere 9., (1) 317-3322, pestiferences. omf.hu belvárosi Főplébániatemplom V., Március 15. tér 2., (1) 318-3108, www. belvarosiplebania.hu belvárosi szent Mihály-templom V., Váci u. 47/b, (1) 337-8116, www. szentmihalytemplom.hu belvárosi színház VII., Károly krt. 3/a., (1) 266-7130, www.belvarosiszinhaz.hu bFz székház III., Selmeczi u. 14–16., (1) 388-6538, www.bfz.hu

4/15/11 6:45:30 PM


90

helyszínek bMe k-kert XI., Műegyetem rkp. 3–9. boltíves galéria VI., Podmaniczky u. 41., (1) 474-0214 budapest bábszínház VI., Andrássy út 69., (1) 342-2702, www.budapest-babszinhaz.hu budapest Congress & World Trade Center XI., Jagelló út 1–3., (1) 372 5400, www.bcc.hu budapest galéria kiállítóháza III., Lajos u. 158., (1) 388-6771, www.budapestgaleria.hu budapest Jazz Club VIII., Múzeum utca 7., (1) 267-2610, www.bjc.hu budapest kiállítóterem V., Szabad sajtó u. 5., (1) 388-6771, www.budapestgaleria.hu budapesti hare krisna oktatási és kulturális központ III., Lehel u. 15–17., (1) 391-0435, www.krisna.hu budapesti kamaraszínház – ericsson, shure VII., Asbóth u. 20., (1) 351-6812, www. budapestikamaraszinhaz.hu budapesti kamaraszínház – Tivoli VI., Nagymező u. 8., (1) 351-6812, www. budapestikamaraszinhaz.hu budapesti operettszínház VI., Nagymező u. 17., (1) 353-2172, www.operett.hu budapesti Történeti Múzeum I., Szent György tér 2., (1) 487-8800, www.btm.hu budavári Művelődési ház I., Bem rakpart 6., (1) 201-0324, www.bem6.hu bumbum galéria V., Falk Miksa u. 10., (30) 922-5282 Center színház XV., Szentmihályi út 167–169., (20) 966-8123, www.centerszinhaz.hu Centrál színház VI., Révay u. 18., (1) 301-2060, www.centralszinhaz.hu Centrális galéria V., Arany János u. 32., (1) 327-3260, www.osaarchivum.org/galeria Cinema City aréna VIII., Kerepesi út 9., (1) 880-3880, www.cinemacity.hu Ciszterci szent imre-templom XI., Villányi út 25., (1) 466-5886, www.szentimre.hu Columbus hajó V., Vigadó tér 4., (1) 266-9013, www.zeneafedelzeten.hu Continuo alapfokú Művészetoktatási iskola és zeneművészeti szakközépiskola XIII., Pannónia u. 40., (1) 412-0198, www.continuo.hu deák erika galéria VI., Jókai tér 1., (1) 302-4927, www.deakgaleria.t-online.hu deák téri evangélikus gimnázium V., Sütő u. 1., (1) 317-3963, www.deg.sulinet.hu e10 közösségi és kulturális színtér VI., Eötvös u. 10., (1) 322-2886, www.eotvos10.hu elTe – bTk kampusz VIII., Múzeum krt. 6–8., (1) 411-6500, www.btk.elte.hu ernst Múzeum VI., Nagymező u. 8., (1) 341-4355, www.ernstmuzeum.hu erzsébetligeti színház (Corvin Művelődési ház épülete) XVI., Hunyadvár u. 43/b., (1) 407-1728, www.corvin16.hu erzsébetvárosi közösségi ház VII., Wesselényi u. 17., (1) 413-3550, www.kozhaz.hu Fabula bábszínház V., Petőfi Sándor utca 6. félemelet, (1) 333-6299, www.fabula.hu Fasori evangélikus templom VII., Városligeti fasor 17., (1) 322-2806, fasor.lutheran.hu Festetics-palota VIII., Pollack Mihály tér 3., (1) 266-3101, www.festeticspalota.hu Fészek Művészklub VII., Kertész u. 36., (1) 342-6549, www.feszek-muveszklub.hu Figurina bábszínház II., Retek u. 17., (20) 530-1595, www.figurina.hu

Fidelio_1105.indd 90

Fogasház VII., Akácfa u. 51., (30) 500-3749, www.fogashaz.hu Fonó XI., Sztregova u. 3., (1) 206-5300, www. fono.hu Fuga budapesti építészeti központ V., Petőfi Sándor u. 5., (1) 266-0837, www.fuga. org.hu godot galéria XI., Bartók Béla út 11., (1) 322-5272, www.godot.hu/galeria.htm godot kávéház VII., Madách út 8., (1) 322-5274, www.godot.hu gózon gyula kamaraszínház XVII., XV. u. 23., (1) 253-0380 , www.gozon.hu gödör klub – erzsébet Téri kulturális központ és park V., Erzsébet tér, (20) 201-3868, www.godorklub.hu hagyományok háza I., Corvin tér 8., (1) 225-6049, www.hagyomanyokhaza.hu háló közösségi központ V., Ferenciek tere 7–8. III. lph. 2. em. 9., (1) 266-0723, www.halo.hu hermina műemlék kápolna XIV., Hermina út 23., (30) 535-9741 holdvilág kamaraszínház XVI., Ságvári u. 3., (1) 405-8759, www.holdvilag.hu holokauszt emlékközpont IX., Páva u. 39., (1) 455-3333, www.hdke.hu honvéd kulturális központ XIV., Stefánia út 34–36., (1) 273-4128, www.stefania.hu hubay Jenő zeneterem I., Bem rakpart 11., (1) 457-8080, www.hubayzeneterem.hu iF zenés kávéház IX., Ráday utca 19., (1) 299-0694, www.ifkavezo.hu impró VI., Ó u. 4., (70) 948-0332, momentantarsulat.hu iparművészeti Múzeum IX., Üllői út 33−37., (1) 456-5100, www.imm.hu Játékszín VI., Teréz krt. 48., (1) 312-0430, www.jatekszin.hu Jedermann kávézó IX., Ráday u. 58., (30) 406-3617, jedermannkavezo.blogspot.com Jókai klub XII., Hollós út 5., (1) 395 8284, www.jokaiklub.hu József attila színház XIII., Váci út 63., (1) 270-7514, www.jozsefattilaszinhaz.hu k.a.s. galéria V., Váci u. 36. (Klotild-palota), (1) 318-2084, www.kasgaleria.eu kabaré 24 VI., Nagymező u. 22−24., (1) 332-5322, www.kabare24.hu karinthy színház XI., Bartók Béla út 130., (1) 203-8994, www.karinthyszinhaz.hu karton galéria V., Alkotmány u. 18., (1) 472-0000, www.karton.hu katona József színház V., Petőfi Sándor u. 6., (1) 318-3725, www.katonajozsefszinhaz.hu katona József színház – kamra V., Ferenciek tere 4., (1) 318-2487, www. katonajozsefszinhaz.hu kiscelli Múzeum III., Kiscelli út 108., (1) 250-0304, www.btmfk.iif kisterem galéria V., Képíró u. 5., (1) 267-0522, www.kisterem.hu klauzál gábor budafok-tétényi Művelődési központ XXII., Nagytétényi út 31−33., (1) 226-0559, www.klauzalhaz.hu klebelsberg kultúrkúria II., Templom u. 2−10., (1) 392-0860, www.kulturkuria.hu knoll galéria VI., Liszt Ferenc tér 10., (1) 267-3842, www.knollgaleria.hu kogarT ház VI., Andrássy út 112., (1) 354-3839, www.kogart.hu kolibri Fészek VI., Andrássy út 74., (1) 332-3720, www.kolibriszinhaz.hu

kolibri gyermek- és ifjúsági színház VI., Jókai tér 10., (1) 311-0870, www. kolibriszinhaz.hu kolibri pince és Teázó VI., Andrássy út 77., (1) 351-3348, www.kolibriteazo.hu komédium színház V., Tüköry u. 5., (1) 332-5967, www.komedium-szinhaz.hu kossuth klub VIII., Múzeum u. 7., (1) 338-3166, www.kossuth-klub.hu közlekedési Múzeum XIV., Városligeti körút 11., (1) 273-3840, www.km.iif.hu ladó Café VII., Dohány u. 50., (70) 350-3929, www.ladocafe.hu léna & roselli galéria V., Galamb utca 10., (1) 318-4792, www.lenaroselligallery.com lengyel intézet VI., Nagymező u. 15., (1) 311-5856, www.polinst.hu liszt Ferenc emlékmúzeum VI., Vörösmarty u. 35., (1) 3427-320, www.lisztmuseum.hu loffice VI., Paulay Ede u. 55., (1) 413-1160 , www.loffice.hu ludwig Múzeum IX., Komor Marcell u. 1., (1) 555-3444, www.ludwigmuseum.hu Madách színház VII., Erzsébet krt. 31–33., (1) 478-2000, www.madachszinhaz.hu Magyar állami operaház VI., Andrássy út 22., (1) 353-0170, www.opera.hu Magyar kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (kultea) V., Szent István tér 15., (1) 375-6249, www.mkvm.hu Magyar kultúra alapítvány I., Szentháromság tér 6., (1) 224-8100 Magyar Mezőgazdasági Múzeum XIV., Vajdahunyad vár, (1) 363-1973, www. mezogazdasagimuzeum.hu Magyar nemzeti galéria I., Szent György tér 2., (1) 356-0049, www.mng.hu Magyar nemzeti Múzeum VIII., Múzeum krt. 14−16., (1) 338-2122, www.hnm.hu Magyar népi iparművészeti Múzeum időszaki kiállítóterme I., Szilágyi Dezső tér 6. Magyar népi iparművészeti Múzeum kiállítóterme I., Fő u. 6., www. hagyomanyokhaza.hu Magyar színház VII., Hevesi Sándor tér 4., (1) 322-0014, www.magyarszinhaz.hu Magyar zsidó Múzeum és levéltár VII., Dohány utca 2., (1) 342-8949, www. bpjewmus.hu Maladype bázis VIII., Mikszáth tér 2., (70) 326-8108, www.maladype.hu Malom kávézó IX., Soroksári út 48., (1) 323-1728, www.valkft.hu/malomkavezo Mappa Club IX., Liliom u. 41., (70) 708- 6163, mappaclub.com Marczibányi Téri Művelődési központ II., Marczibányi tér 5/a., (1) 212-2820 , www. marczi.hu Mátyás-templom I., Szentháromság tér 2., (1) 488-7716, www.matyas-templom.hu MáV szimfonikus zenekar próbaterme VIII., Múzeum u. 11., (1) 338-2664, www. mavzenekar.hu Merlin színház V., Gerlóczy u. 4., (1) 266-4632, www.merlinszinhaz.hu Millenáris II., Fény u. 20–22., (1) 336-4000, www.millenaris.hu Molnár ani galéria VIII., Bródy Sándor u. 22., I. em., (1) 327-0095, www. molnaranigaleria.hu MoM park XII., Alkotás út 53., (1) 487-5501, www.mompark.hu

4/15/11 6:45:31 PM


helyszínek Mr 6-os stúdió VIII., Bródy S. u. 5−7., (1) 328-7000, www.radio.hu Mr Márványterem VIII., Pollack M. tér 8., (1) 328-8779, www.radio.hu MTa díszterem V., Roosevelt tér 9., (1) 411-6100, www.mta.hu MTa zenetudományi intézet I., Táncsics Mihály u. 7., (1) 214-6770, www.zti.hu Mu színház XI., Kőrösy J. u. 17., (1) 466-4627, www.mu.hu Museion no. 1 galéria IX., Üllői út 3., (1) 216-4784 Műcsarnok XIV., Hősök tere, (1) 460-7000, www.mucsarnok.hu Művészetek palotája IX., Komor Marcell u. 1., (1) 555-3000, www.mupa.hu nádor Terem XIV., Ajtósi Dürer sor 39., (1) 344-7072 nagy levin étterem XXI., Széchenyi u. 92/b., (1) 278-0694, www.nagylevin.hu nemzeti színház IX., Bajor Gizi park 1., (1)476-6800 , www.nemzetiszinhaz.hu nemzeti Táncszínház I., Színház u. 1−3., (1) 201-4407, www.nemzetitancszinhaz.hu néprajzi Múzeum V., Kossuth Lajos tér 12., (1) 473-2400 , www.neprajz.hu nessim galéria VI., Paulay Ede utca 10., (30) 593-6091, www.nessim.hu new orleans Music Club VI., Lovag u. 5., (20) 451-7525, www.neworleans.hu nextart galéria V., Aulich u. 4−6., (1) 302-7882, www.nextartgaleria.hu nyitott Műhely XII., Ráth György u. 4., (1) 214-0676, www.nyitottmuhely.hu óbudai egyetem III., Bécsi út 96/b., (1) 666-5603, uni-obuda.hu óbudai Társaskör III., Kiskorona u. 7., (1) 250-0288, www.obudaitarsaskor.hu ódry színpad VIII., Vas u. 2/c., (1) 318-8111, www.szfe.hu oktogon üzletház VI., Teréz krt. 21., (1) 269-0232 olasz kultúrintézet VIII., Bródy S. u. 8., (1) 483-2040, www.iicbudapest.esteri.it országos idegennyelvű könyvtár V., Molnár u. 11., (1) 318-3688, www.oik.hu örkény színház VII., Madách tér 6., (1) 267-3775, ww.orkenyszinhaz.hu őrmezei közösségi ház XI., Cirmos u. 8., (1) 310-0644, okhaz.hu papp lászló budapest sportaréna XIV., Stefánia út 2., (1) 422-2600, www. budapestarena.hu park galéria XII., Alkotás út 53., (1) 487-5500 pesti színház V., Váci u. 9., (1) 266-5557, www.vigszinhaz.hu petőfi irodalmi Múzeum V., Károlyi Mihály u. 16., (1) 317-3611, www.pim.hu pinceszínház IX., Török Pál u. 3., (1) 218-0116, www.pinceszinhaz.hu pintér sonja galéria V., Falk Miksa utca 10., (1) 311-3030, www.pintersonja.hu platán galéria VI., Andrássy út 32., (1) 331-3911, www.polinst.hu prestige galéria V., Falk Miksa u. 7., (1) 283-4453, www.prestigegaleria.hu ráday könyvesház IX., Ráday u. 27., (1) 219-5255, www.radaykonyveshaz.hu radnóti színház VI., Nagymező u. 11., (1) 322-1071, www.radnotiszinhaz.hu rákoshegyi bartók zeneház XVII., Hunyadi u. 50., (1) 257-1828, www. bartokzenehaz.hu

Fidelio_1105.indd 91

raM Colosseum XIII., Kárpát utca 23–25., (1) 222-5254, www.ramcolosseum.hu régi zeneakadémia VI., Vörösmarty u. 35., (1) 322-9804, www.lisztmuseum.hu roham bár és galéria VIII., Vas u. 16., www. roham.hu rs9 színház VII., Rumbach Sebestyén u. 9., (1) 269-6610, www.rs9.hu semmelweis orvostörténeti Múzeum, könyvtár és levéltár I., Apród u. 1−3., (1) 375-3533, www.semmelweis.museum.hu semmelweis szalon VIII., Üllői út 26. I. em., szalon.semmelweis-egyetem.hu sirály VII., Király u. 50., (20) 498-0514, ww.siraly.co.hu spinoza VII., Dob. u. 15., (1) 413-7488, www. spinozahaz.hu spiritusz galéria I., Várfok u. 14., (1) 202-1420, www.spiritusz-galeria.hu stúdió „k” IX., Ráday u. 32., (1) 216-7170, www.studiokszinhaz.hu symbol budapest III., Bécsi út 56., (1) 333-5656, www.symbolbudapest.hu szabó dezső katakombaszínház V., Szabadság tér 2., (1) 312-1871, www. szabodezsoszinhaz.hu szent Ferenc sebei-templom I., Fő utca 41., (1) 201-8091 szent istván bazilika V., Szent István tér 1., (1) 317-2859, www.basilica.hu szent József plébániatemplom VIII., Horváth Mihály tér 7., (1) 313-6313, www. jozsefvaros.plebania.hu szent lászló plébániatemplom XIII., Béke tér 1/a., (1) 340-0666 szent Margit gimnázium XI., Villányi út 5-7., (1) 381-0910, www.sztmargitgimi. sulinet.hu szikra Cool Tour house VI., Teréz krt. 62., (1) 911-0911, www.szikra.eu szkéné színház XI., Műegyetem rkp. 3., (1) 463-2451, www.szkene.hu Tabán Múzeum – helytörténeti kiállítás és dokumentációs központ I., Döbrentei utca 9., (1) 201-7093 Tat galéria VIII., József krt. 69., IV. em., (20) 415-6776, tat-art-salon.blogspot.com Telekom zeneház IX., Páva u. 10−12., (1) 215-5770, www.telekomzenekar.hu TeMi Fővárosi Művelődési háza XI., Fehérvári út 47., (1) 203-3868, www.fmhnet.hu Thália színház VI., Nagymező u. 22, (1) 331-0500, www.thalia.hu Trafó kortárs Művészetek háza IX., Liliom u. 41., (1) 456-2040, www.trafo.hu Treffort kert VIII., Múzeum krt. 4., (30) 509-0189 új színház VI., Paulay Ede u. 35., (1) 269-6021, www.ujszinhaz.hu újlipótvárosi klub galéria III., Tátra u. 20/b., (1) 320-5380, www.members.chello. hu/ujlipotvaros Várfok galéria I., Várfok u. 14., (1) 213-5155, www.varfok-galeria.hu Vármegye galéria V., Vármegye u. 11., (1) 318-8148, www.varmegyegaleria.hu Városház galéria XIII., Béke tér 1. Vasarely Múzeum III., Szentlélek tér 6., (1) 388-7551, www.vasarely.tvn.hu Veranda grill & Wine IX., Lenhossék park, Vendel u. 9., (1) 886-3636, www. verandaetterem.hu

91

Videospace budapest IX., Ráday u. 56., (20) 984-3669, www.videospace.c3.hu Vígszínház XIII., Szent István krt. 14., (1) 340-4650, www.vigszinhaz.hu Vigyázó sándor Művelődési ház XVII., Pesti út 113., (1) 256-4626, www.vigyazomh.hu Vízivárosi galéria II., Kapás u. 55., (1) 201-6925, www.vizivarosigaleria.hu Vojnovich-huszár Villa XXII., Művelődés u. 37/a., (1) 362-0864, www.vojnovich.hu Wekerle-telepi templom XIX., Kós Károly tér 16. zeneakadémia – üllői út IX., Üllői út. 25., (01) 462-4600, www.lfze.hu zöld Macska diákpince IX., Üllői út 95., (20) 222-2413, www.zoldmacska.hu zuglói szent istván zeneház XIV., Columbus u. 11., (1) 467-0786, www. szentistvanzene.hu

érd szepesy gyula Művelődési ház Alsó u. 9., (23) 365-490, www.szepesmk.hu

gödöllő Művészetek háza Szabadság út 6., (28) 514-130, www.muvelodesikozpont.hu Máriabesnyői nagyboldogasszony bazilika Kapucinusok tere 1., (28) 414-425, mariabesnyo.vaciegyhazmegye.hu/portal

halászTelek hermina étterem Kossuth Lajos utca 1., (24) 474-129, www.herminaetterem.hu

százhaloMbaTTa „Matrica” Múzeum Gesztenyés út 1–3., (23) 354-591, www.battanet.hu

szenTendre szentendrei képtár Fő tér 2–4., (26) 310-244, www.pmmi.hu Vujicsics Tihamér zeneiskola Dunakorzó 16., (26) 310-024, www.vujicsics.net

szigeTszenTMiklós sárgaház Tököli utca 19., (24) 530-980, www.sargahaz.com

TörökbálinT Munkácsy Művelődési ház Munkácsy Mihály u. 83., (23) 336-043, www.mmmh.hu

VáC Madách imre Művelődési központ Dr. Csányi krt. 63., (27) 316-411, www.mimk. vac.hu piarista gimnázium Konstantin tér 6., (27) 502-480 Váci értéktár Köztársaság tér 19., (27) 513-482, ertektar.vac.hu

VáCráTóT gárdonyi géza Művelődési ház Szabadság u. 28., (28) 369-389, gardonyimuvhaz. freeweb.hu/index.htm szentháromság-templom Petőfi tér 1., (28) 562-505

Visegrád Mátyás király Művelődési ház és Városi könyvtár Széchenyi u. 11., (26) 398-128

zebegény szőnyi istván emlékmúzeum Bartóky u. 7., (27) 370-104, www.szonyimuzeum.hu

4/15/11 6:45:32 PM


92

országJáró békés Megyei sziMFonikus zenekar

Debrecen MoDEM március 27. – május 15.

Míg pár évvel ezelőtt sokan azt sem tudták, hogy létezik az a szó, hogy múzeumpedagógia, addig mostanra egyre több intézményben választhatunk a színvonalas, a tárlatokhoz kapcsolódó programok közül. A felnőtt szekció egyik kedvelt formája a tárlatvezetés, ami önmagában is nagyszerű élmény, de ha a vezetést egy kiváló gondolkodó vagy maga a kiállító művész jegyzi, akkor tényleg feledhetetlen intellektuális kalanddá nőheti ki magát. Ez utóbbi lehetőséget biztosítja most a MODEM minden vasárnap, olyan résztvevőkkel, mint Gryllus Dániel, Bölcskei Gusztáv, Koronczi Endre, Wahorn András, Hadházi László és Ujvárossy László.

Somogyi-Tóth Dániel május 23. 19:30

liszt, Dvořák és Mozart műveit tűzte májusi műsorára a Somogyi-Tóth Dániel vezette, patinás együttes. 2007-ben vette át a fél évszázada működő zenekar művészeti vezetését az orgonaművész-karmester, akinek célkitűzései között az szerepelt, hogy olyan együttest hozzon létre, amire a megye büszke lehet és hogy a helyi lakosoknak valódi, színvonalas zenei élményt nyújtsanak. Azóta számos neves karmester és szólista dolgozott a szimfonikusokkal (többek között Boldoczki Gábor, Bujtor Balázs) és örökös művészeti vezetővé választották Gál Tamást is. A májusi koncertet Somogyi-Tóth Dániel vezényli.

Békéscsaba Békés Megyei Jókai Színház

TárlaTVezeTések debreCenben – Vasárnapi bérleT

Az olvasópróbán fotó: SzoFi

a nagy négyes

Dunaújváros Bartók Kamaraszínház május 27., 28.

Valójában nagy ötös: egy színpadon Molnár Piroska, Vári éva, Benedek Miklós és Szacsvay lászló. Az előadást Gálffi lászló rendezi. Egy békés művészotthonban él a tenor, a basszus és az alt – amikor egy nap váratlanul beköltözik a szoprán is. Teljessé vált az egykori legendás Nagy Négyes. Minden szerep változatlan: a kamaszosan túlfűtött Rigoletto, a kacér Maddalena, az érzékeny Herceg, a kiszámíthatatlan Gilda. Sérelmek, vonzalmak mintha tegnap történtek volna, véd- és dacszövetségek mintha tegnap köttettek volna. És előttük a nagy feladat: egy Verdi-gála, hosszú évek után újra a közönség előtt. De olyan-e ma is a hangjuk, mint fénykorukban?

Szabó Sipos Máté fotó Éder Vera

egri sziMFonikusok

Eger Gárdonyi Géza Színház május 2. 19:00

A több évtizedes múltra visszatekintő együttes művészeti vezetője Szabó Sipos Máté. Az Egri Szimfonikus Zenekar 1963-ban alakult a Gárdonyi Géza Gimnázium ifjúsági zenekarának nyomdokain. Az együttzenélés öröméből fakadó lelkesedés mára a zenekart Eger és a megye kulturális életének meghatározó szereplőjévé tette, repertoárjuk a barokktól a kortárs zenéig terjed. Az együttes tevékeny részt vállal az egri Gárdonyi Géza Színház zenés darabjainak bemutatásában is, nyári szabadtéri hangversenyeik pedig üde színfoltot képviselnek a város idegenforgalmi életében.

fotó: Klencsár Gábor

eMberFarM

Kaposvár Csiky Gergely Színház május 12. 19:30

Fidelio_1105.indd 92

A filmiparban haladni kell a korral. hogy ez mit jelent? Egyre jobb technikával, egyre durvább hatásokkal, egyre olcsóbban. Golyó, Szilárd és csapatuk ki akarnak lépni a piac törvényeinek szorításából, hogy átírhassák azokat. Igazi nagyjátékfilmet akarnak forgatni. A saját lábukra akarnak állni, hogy ne a nagy cég nagyfőnökének kényétől-kedvétől függjenek. Ez persze kemény meló. Pénzt kell szerezni, hülye reklámokat vállalni, de most már legalább tudják, miért: hogy egyszer majd le tudják forgatni a saját filmjüket. De ez nem ilyen egyszerű. Közel sem. Dömötör Tamás filmés színházi rendező darabja arról, ki lehet-e szállni a rendszerből.

4/15/11 6:46:01 PM


országJáró

93

gabi és a repülő nagypapa

Kecskemét Ciróka Bábszínház május 3., 4., 6., 8., 26., 27.

Nincs a világon jobb egy jó nagypapánál. Egy jó nagypapa elviszi az unokáját horgászni, vonatozni, állatokat nézni, mindig van nála süti és olyanokat tud mesélni, mint senki más. Egy jó nagypapa világbajnok a horgászatban vagy a sakkban, vagy a fütyülésben. Egy jó nagypapa megtanít mesélni, álmodni, élni. De mit tegyen az ember, ha sajnos nincs nagypapája? Mesénk hőse, Gabi elindul, és keres magának egyet. Egy nagypapát, aki világbajnok a fütyülésben és olyan papírsárkányt tud készíteni, amivel igazából is lehet repülni. Egy igazi, repülő pótnagypapát. Az előadás rendezője Kuthy Ágnes, tervezője Mátravölgyi Ákos.

fotó: Bocsi Krisztián

a szeM MuzsikáJa – liszT-eTűdök, adiCTo

Miskolc Miskolci Nemzeti Színház május 31. 19:00

A Miskolci Nemzeti Színház Tánctagozata eltér az elmúlt évek táncbemutatóitól: a Krámer György és Kozma Attila egyfelvonásos koreográfiáinak ugyanis nincs irodalmi alapja. A szem muzsikája alapvetően a táncról, az emberi test szépségéről és esendőségéről, erejéről és törékenységéről szóló mű. Most a történetek helyett előtérbe lép a tánc, a mozdulat. A szokásos színházi kifejezőeszközök helyett koncentráltabb figyelem esik a mozdulatra, a táncra, a mozgások folyamatára, dinamikájára, hogy mindezeken keresztül szóljanak majd arról, amiről a tánc ezredévek óta szól: az egyén és a közösség, a férfi és a nő viszonyáról.

nők és TáJak

Székesfehérvár Csók István Képtár

Meggondolták magukat: újra turnézik az Erik Sumo Band.

Oláh Dezső zongorista, a verseny egy korábbi díjazottja

október 2-ig

Fidelio_1105.indd 93

Bálványok és Démonok – Csók István életmű-kiállítása Szédületes belegondolni, hogy vannak emberek, akiket olyan érzéki vezetéknévvel áld meg a sors, mint a Kosztolányi Dezső által is az egyik legszebb magyar szónak tartott csók. Csók István pedig nemcsak megkapta ezt a kegyet, de művészetében fel is nőtt a különleges vezetéknév támasztotta elvárásokhoz. Képei színekben gazdag, eleven és érzéki alkotások, melyek mindegyike az élet szeretetét és szépségét hirdetik, akár aktról, akár tájképről vagy portréról van szó. A tárlat apropóját Csók halálának 50. évfordulója adta.

országos Jazz CoMbo Verseny

Idén is megrendezi jazz combo, azaz a maximum nyolc-, mininum háromtagú együttesek versenyét a Magyar Jazz Szövetség. A versenyre egy zenekari tag által komponált jazzdarab kottájával és felvételével – saját előadásban – lehet jelentkezni. A tagok korhatára harmincöt év, pályázni egy évnél nem régebbi, kereskedelmi forgalomba eddig hanghordozón nem került darabbal, jeligés borítékban lehet. Beadási határidő: május 13. Az első három helyezett pénzjutalma összesen több mint negyedmillió forint. További információ: Magyar Jazz Szövetség, tel.: 061- 479-5164. A díjkiosztó gálát május 31-én a Budapest Jazz Clubban rendezik.

első alkonyaTi állaTkerTi

Az Erik Sumo Band feat. Kiss Erzsi Twilight At The Zoo Vol 1. című középlemezét országos turnén mutatja be. A Twilight At The Zoo Vol. 1. egy sorozat első darabja, amely nem kislemezekből és nem is nagylemezekből, hanem a kettő közötti középlemezekből, azaz EP-kből fog állni. Tövisházi Ambrusék a melankolikus popzene és a zsigeri tánczene között mozognak. Az új anyag kizárólag az Erik Sumo Band Bandcamp oldaláról lesz elérhető, de az elővételes jegyet vásárlók között dedikált CD-ket sorsolnak. A premier az A38-on lesz április 29-én, májusban Miskolc (13), Debrecen (14) és Székesfehérvár (27) következnek, júniusban pedig már a fesztiválok.

4/15/11 6:46:11 PM


94

könyVaJánló

TENGEly GáBor a Vaskakas Bábszínház főrendezője, az ESzME alelnöke

SIMoNyI BAlázS

a Fidelio a Jánl Ja

művészeti tevékeny, a Kex és Tea kortárs irodalmi estek szerkesztője

kovács andrás Ferenc: haJnali Csillag pereMén (Magvető, 2007) Az úgy volt, hogy sétáltam a könyvesboltban és a polcon ott mosolygott egy könyv. Megállított. Nem is a címét néztem először, hanem a borítóját. A színét, a formáját, a tapintását. Szerelem volt első látásra. Aztán belelapoztam. Emlékszem, egy hosszú versnél nyílt ki (azóta is ez a személyes kedvencem), a macskamedvéről szólt. Lételemző töprengés, identitásválság gyerekeknek - briliáns rímekbe szedve. Szerelem első olvasásra. Hazajött velem (azóta hány példány ajándékba, vagy soha-vissza-nem-adom kölcsönbe!) és sokszor kinyitom, olvasom. Lehet nevetni, meghatódni, gondolkodni. Vagy csak képeket nézegetni. Vagy bebizonyítani ismerősöknek, hogy a kortárs magyar gyereklíra világszínvonalú. A kötetben talált gyöngyök előadás rendezésére is ihlettek. Sokféleségük garancia arra, hogy a legkisebbektől a kamaszokig (sőt, felnőttekig!) mindenki örömét leli benne.

sue Townsend: adrian Mole naplói Ifjúságom meghatározó könyvei szinte mind külföldi olvasmányok voltak, s most is szívesen olvasom újra őket, mert a jó gyerekkönyvet a felnőttek is szeretik. Pergaud vadóc Gombháborúja, De Amicis megrendítő osztálytablója, a Szív, vagy O.L. Kierkegaard bizarr fejlődésregénykéje (Gumi Tarzan) mellett a nagy kedvencnek Adrian Mole naplói számítottak. Korom Harry Pottere egy elfuserált leicesteri család komplexusos sarja – a könyv írója, a most hatvanöt éves (!) Sue Townsend is odavalósi, aki abszurd humorával a Monty Python hetedik tagja is lehetne. Főhősünk egy félszeg, pattanásos, szemüveges balfék, tehetségtelen irodalmár és gőteszakértő, matraca alatt a Csecse a becse szexmagazinnal. Az utolsó könyv szerint már 34 és ¾ éves Adrian közel húsz éve ontja feljegyzéseit, találó korrajzát adva a groteszk kisvárosi létnek, amelyet felejthetetlenül egyedi figurák népesítenek be a céklaevő kommunista nyuggertől a punk fűzfapoétáig. Jókedvre hangoló, női aggyal megírt férfifricska serdülőknek és éretteknek. réz andrás: köldök (Ulpius-ház, 2009) Az Orr című „szagregény” után a Köldökben az érintésé a főszerep. A köldök szó magában foglalja a születést, a kapcsolatot, kifejezheti a test középpontját, de beszélhetünk akár a világ köldökéről is. A regény ötven év (1985–2035) történetét meséli el nyolc szereplő szemszögéből három részben. Az első fejezet a közelmúlt és a jelen eseményeit láttatja, a kötet második fele pedig arról szól, milyen lesz/lehet majd a világ azok számára, akik most születnek. A jelen és a múlt történései közül talán fel lehet ismerni néhányat, de a könyv nem a történelemről szól, hanem inkább arról, hogy a világ jobb lett-e vagy rosszabb. A felvázolt világkép eléggé borúlátó – bár a szerző szerint ő csak „meghosszabbította azokat a folyamatokat, amelyeknek ma tanúi lehetünk”. A könyv olvasása közben találgathatjuk, mi lesz velünk, gyermekeinkkel, a világgal, de elmélázhatunk azon is, mi tart össze minket, a családot, mi tartja egyben a világot. S bár általános választ úgysem találunk, egyet bizton állíthatunk: „volt jobb, lesz rosszabb”.

KErESSE A lIBrI üzlETEKBEN éS A lIBrI.hu olDAloN!

Fidelio_1105.indd 94

4/15/11 6:46:22 PM


Fidelio_1105.indd 95

4/15/11 6:46:24 PM


Fidelio_1105.indd 96

4/15/11 6:46:26 PM

Fidelio 2011. május  

A Fidelio MAgazin online kiadása

Advertisement