Page 1

Kulturรกlis programmagazin

ingyenes

2011

รกprilis

www.fidelio.hu Fidelio_1104.indd 1

3/18/11 8:56:47 PM


Fidelio_1104.indd 2

3/18/11 8:56:53 PM


Fidelio_1104.indd 3

3/18/11 8:56:58 PM


Fidelio_1104.indd 4

3/18/11 8:57:01 PM


TArTAlOM szerte nézet(t)

13.

Színház Az Örkény Színház rendhagyó műsora Mácsai Pállal és Darvas Ferenccel a Magyar Költészet Napjának alkalmából

trónÖrÖkÖsÖk a színen

Klasszikus Baráti Kristóf, Várdai István és Fülei Balázs ezúttal régóta a pályán működő muzsikusokkal adnak háromrészes koncertsorozatot

62. mike stern úJra budapesten

75.

Jazz Mike Stern, Bob Malach, Tom Kennedy és Dave Weckl varázslatos négyesét hallgathatjuk meg a BJC-ben április 16-án

friss kincsek

Kiállítás Saját gyűjteményébe enged betekintést a Ludwig Múzeum új tárlata

81. modern bŐrÖndmese

87.

Gyerek A következő FIDELIO MATINÉ főszereplője a Megasztárból ismert Patai Anna

TArTAlOM

5

hírek

6

színház

8

tánc

52

zenés színház

57

klasszikus, kortárs

62

Jazz, világzene

73

kiállítás

81

gyerek

86

helyszínek

90

országJáró

92

kÖnyvaJánló

94

iMPRessZUM

Felelős kiadó: Fidelio Média Kft. Főszerkesztő: Zsoldos Dávid • felelős szerkesztő: Rajkó Anna • szerkesztők: Filip Viktória (klasszikus), László Viktória (programok), Papp Tímea (tánc, zenés színház, gyerek), Rick Zsófi (színház), szanyi erika (kiállítás), Zipernovszky Kornél (jazz, világzene) • korrektor: endreiné szemők ildikó • nyomdai előkészítés: gróf Róbert • nyomdai munka: Comorn Kft. 1031 Bp., Őrlő u. 2. Tel.: 454-0956 ügyvezető igazgató: Bányai Péter • kereskedelmi vezető: Balázs Jenő • hirdetés: sales@fideliomedia.hu, (20) 439-7214 issn 2062-2902 májusi programok leadása: 2011. április 6-ig a program@fidelio.hu címen. a szerkesztőség címe: 1055 Budapest, szt. istván krt. 23., Tel.: (1) 476-0320; Fax: (1) 4760321, sMs: (20) FiDeLiO – (20) 343-3546, e-mail: fidelio@fidelio.hu Havonta megjelenő kulturális programmagazin. Megtalálható Budapesten és a nagyobb vidéki városokban, közel 400 terjesztési ponton. Megrendelhető a kiadónál. a következő fidelio megjelenésének dátuma: 2011. április 20.

táncJáték 16 éven felülieknek

Országjáró A Szegedi Kortárs Balett új, Inferno – A belső pokol című táncjátékát Juronics Tamás és Roberto Galván rendezik

93.

A szerkesztőség az ingyenes megjelenítésre alkalmas programinformációt a saját szerkesztési elvei szerint helyezi el a lapban. Az esetleges műsorváltozásokért, valamint a hirdetéseken megjelenő adatok, képek valóságtartalmáért és jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget.

Könyvajánló Fekete Ernő ajánlja Kiss Tibor Noé Inkognitó című könyvét Rivalda Fesztivál

Bohém Ragtime Jazz Fesztviál

Keresse a színházakban, a művészeti központokban, a zeneműboltokban, a hangversenytermekben és a Libri könyvesboltokban!

Fidelio_1104.indd 5

megJelent

Önvizsgálat felsŐfokon

94.

5

3/18/11 8:57:20 PM


hírek Joe morello 1928–2011

Március 12-én, 82 éves korában elhunyt Joe Morello, a legendás Dave Brubeck quartet dobosa. Morello huszonnyolc éves korában, 1956-ban csatlakozott a Dave Brubeck Quartethez, pedig akkor már hívták a Benny Goodman és a Tommy Dorsey nagyzenekarba is. Brubeckék leghíresebb számának, a Take Five-nak a születésében is szerepet játszott. Brubeck ugyanis hallotta új dobosát és szaxofonosát, Paul Desmondot ötnegyedben bemelegíteni egy koncert előtt. A zongorista megkérte Desmondot, hogy írjon egy ilyen témát. Végül Brubeck javaslatára két Desmond-témából kovácsoltak össze egy szerzeményt, amely igazi jazzörökzöld lett és a slágerlistákra is felkerült. A kvartett a klasszikus felállásban (rajtuk kívül a bőgős Eugene Wrighttal) 1967-ig működött. Morello később főleg tanított és hangszeres oktatási anyagokat készített. Összesen mintegy százhúsz sorlemez őrzi játékát, ennek a fele a Brubeck-kvartettel készült.

bábos ring salzburgban

Wim Wenders is a 3d-ben hisz

A Berlini Filmfesztiválon bemutatott, Pina Bauschról szóló dokumentumfilm után a rendező új tervvel állt elő: Richard Wagner nagyszabású Ring-tetralógiáját szeretné leforgatni. A 3D technológia lassan teljesen megszokottá válik a mozikban, ám eddig csupán a hollywoodi szuperprodukciókban használták. Az avantgárd koreográfusról, Pina Bauschról készült dokumentum-hommage rendezője szerint azonban a 3D igazi jövője a dokumentumfilm: „Segíthet abban, hogy az eddiginél izgalmasabb módon, közelebbről fedezzük fel a Földet és lakóit. A tánchoz pedig ez a szinte tökéletes technológia.” Úgy tűnik, ez utóbbi kijelentésével egyetért Michael Flatley is: március 17-én, azaz Szent Patrik-napján került mozikba az a táncfilm, amelyet társulatának egyik műsoráról 3D-ben készítettek, a londoni Királyi Operaház pedig a nyáron Bizet Carmenjét vetíti ilyen módon.

2012. március 30-án mutatják be A nibelungok gyűrűjét a Salzburgi Marionettszínházban. A vállalkozás ötlete Gretel Aichertől, a bábszínház vezetőjétől származik, az ő tervei alapján készülnek a bábfigurák és a színpadi látvány is. A produkció rendezője a szomszédos Landestheater intendánsa, Carl Philip Maldeghem – a bábszínház idén januári, nagy sikerrel játszott bemutatója, A kis herceg is velük koprodukcióban készült –, aki elmondta, hogy a tizenhat óra terjedelmű tetralógiát radikálisan megrövidítették. Mivel az előadásban a bábok mellett élő énekesek és zenekar működnek közre, a hagyományostól eltérő teret alakítanak ki a bábszínházban, ahol Mozart-operák, operett, balett szerepel a repertoáron, de a musical sem hiányzik. Utóbbi műfajban természetesen a Salzburgban forgatott A muzsika hangja című klasszikust játsszák bábbal.

Fidelio_1104.indd 6

Baráti Kristóf

6

kitüntetettek

Március 15. alkalmából Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke és dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter számos elismerést adott át a klasszikus zene művészeinek is. Liszt Ferenc-díjat kapott többek között Baráti Kristóf hegedűművész, Dobozy Borbála, csembalóművész, Kamp Salamon karnagy, Kobzos Kiss Tamás előadóművész és Szabó Péter csellóművész. Szabolcsi Bence-díjat vehetett át dr. Ittzés Mihály, zenetudós, zenepedagógus, és Richter Pál, zenetörténész. Erkel Ferenc-díjat vett át többek között Nagy János és Tallér Zsófia zeneszerzők. A Művészetek Palotája volt vezérigazgatója, Kiss Imre a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkereszt polgári tagozata kitüntetést kapta. Az intézmény vezetését Káel Csaba vette át. A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést kapott Balázs Ferenc Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész is, Ifj. Sapszon Ferenc, Liszt Ferenc-díjas karnagy, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola művészeti vezetője pedig lovagkeresztet vehetett át. A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díjat kapta L. Kecskés András lantművész, a legmagasabb állami kitüntetést, a Kossuth-díjat pedig többek között Medveczky Ádám, a Magyar Állami Operaház Liszt Ferenc-díjas karmestere, érdemes művésze is átvehette.

3/18/11 8:57:28 PM


hírek

7

Karl Jenkins walesi zeneszerző Arany János balladája nyomán készült művének ősbemutatójára június 21-én kerül sor a Müpában. A koncert fővédnöke őfelsége Károly, Wales hercege. Ezzel a gesztussal először kerül sor arra, hogy az angol királyi család ily módon támogat egy magyar kezdeményezést. A ballada kortárs zeneszerző általi megzenésítésének ötlete Irinyi Lászlótól, a Concert Masters International Ltd. vezetőjétől származik. Véleménye szerint „ezzel a darabbal Arany János műveinek angolszász nyelvterületen való megismertetését segítjük és egyben anyanyelvünk elszigeteltségét lépjük át”.

teret az élménynek!

2011. április 15-én az ExperiDance menedzsmentje által működtetve megnyitja kapuit a RaM Colosseum, a főváros első élményszínháza. Nem több, hanem más élményt nyújt majd a RaM Colosseum, mint az eddig megszokott zenés színházak. A teljes épület, a beépített technika mindmind azt a célt szolgálja, hogy a néző maximálisan elégedetten távozzon. Az élményszínház azt jelenti, hogy a néző olyan minőségű előadásokat láthat a kényelmes, az átlagszínháznál komfortosabb körülmények között, amelyeket eddig csak sportcsarnokokban, műanyag székeken ülve láthatott. A RaM Colosseumban látható lesz az ExperiDance teljes repertoárja, ezen kívül vendégprodukciókban sem lesz hiány: áprilisban eljön a Cirque Mechanics Birdhouse Factory című showja, de látható lesz Elton John és Tim Rice musicalje, az Aida is. A RaM Colosseum 2011-ben többször kedveskedik a külföldi kultúrák kedvelőinek: lesz andalúz flamenco-hét, grúz és argentin hét. A tematikus hetekre a RaM Colosseum különtermeiben a vendégországok képzőművészeinek munkáiből összeállított kiállítások kapnak helyet, a RAMpART Étteremben pedig az országokra jellemző fogásokat készíti majd el egy vendégséf.

Fidelio_1104.indd 7

fotó: Peter Manninger

megzenésítették a Walesi bárdokat

bodó viktor arany maszk-díJas

A Szputnyik és a grazi Schauspielhaus közös produkciója, Az óra, amikor semmit sem tudtunk egymásról kapta a legjobb külföldi előadásért járó díjat Moszkvában. Az Arany Maszk Fesztivál 1994 óta Oroszország nemzeti színházi fesztiválja. A díjakat több műfajban és több kategóriában ítéli oda a színészekből, rendezőkből, karmesterekből, koreográfusokból és egyéb színházi alkotókból álló zsűri. A fesztivál, amelynek a versenyprogramon kívül számos kísérőprogramja is van, széles körű és objektív képet ad a kortárs orosz színházi életről a szakma és a nagyközönség számára. Az adott évben, Oroszországban vendégszerepelt külföldi előadások közül a legjobbnak járó Arany Maszkot eddig olyan alkotók kapták meg, mint Giorgio Strehler, Nagy József, Eimuntas Necrosius, Pina Bausch, Alvis Hermanis és Robert Lepage. 2009-ben is magyar előadás vitte a pálmát: Ascher Tamás és a Katona József Színház Ivanovját díjazták.

tizenhét éve minden magyarok fosztogatJák az tánca iparművészeti múzeumot A jubileumi, XXX. Országos

Tizenhét éve fosztogatják a budapesti Iparművészeti Múzeum gyűjteményét. A kár az eddigi adatok szerint legalább 50 millió forint, a rendőrség már nyomoz az ügyben. Az 1994 óta tartó fosztogatás nyomaira a tavaly végzett leltározás idején bukkantak. A szakemberek ekkor vették észre, hogy a kiállított műtárgyak egy része nem egyezik a nyilvántartással, több tárgyat értéktelenebbre cseréltek ki, illetve hogy a dokumentációt is meghamisították, például kartonokat írtak át. A nemrég újraválasztott Takács Imre főigazgató februárban tett feljelentését követően a Nemzeti Nyomozó Iroda műkincsvédelmi alosztálya nyomozást indított ismeretlen tettes ellen. Lapunk megjelenéséig,a nyomozás érdekeire hivatkozva, sem az intézmény vezetése, sem a rendőrség nem adott tájékoztatást az ügy részleteiről.

Táncháztalálkozón (április 1–3.) először rendezik meg a Minden Magyarok Táncát. A hagyományos események, a nyitókoncert a Müpában, a Petőfi Csarnok-beli bál, és a Találkozó igazi kavalkádja a Papp László Budapest Sportarénában kiegészül a kifejezetten a szórvány- és kisebbségi magyarság produkcióinak fellépésével. A zárónapon, vasárnap, április 3-án délután néhány percig a legnagyobb magyarországi szakmai rendezvény színpadán üdvözlik egymást és a közönséget. Azokat is várják, akiknek második „anyanyelve” a hagyományos magyar kultúra. Kiemelten két táncanyagot, Szatmár és Mezőség táncait javasolják a jelentkező társulatoknak. Részletek a tanchaztalkozo.hu honlapon, interjúnk a 76. oldalon olvasható.

3/18/11 8:57:29 PM


8

színház – premier ágytÖrténetek

április 2. szombat 19:00 – Ódry Színpad, Padlás Író: V. Presznyakov, O. Presznyakov; rend.: Dömötör András; d., j.: Opra Szabó Zsófia; szereplők: Ficza István, Huzella Juli, Tasnádi Bence, Neudold Júlia, Kovács Gergely, Pálos Hanna, Rétfalvi Tamás, Borbély Alexandra, Simon Zoltán, Tóth Eszter Hat szoba. Hat ágy. Hat pár. Alkalmi és állandó partnerek. Öregek és fiatalok. Nő nővel, nő férfival, férfi férfival stb. Sok szó esik Istenről.

bypass

április 29. péntek 20:00 – Vígszínház, (Természetes Vészek Kollektíva) Árvai György koncepciójából írta Schein Gábor; rend.: Árvai György; alkotók: Gyuriska János, Hegedűs D. Géza, Láng Annamária, Eszenyi Enikő, Józan László, Szírtes Attila A színhely a Vígszínház biztonsági irányító központja. A helyiség monitorokkal van berendezve. Minden monitor osztott képmezős, melyeken folyamatosan láthatóak belső, képek a színházról és környékéről. János, aki a biztonsági rendszert működteti, a megfelelő pillanatban kiválasztja a neki fontos monitorképet, kinagyítja, visszajátssza, és így arra irányítja a nézők figyelmét. Közben és az egész előadás alatt a többosztatú monitorokon mennek

Fidelio_1104.indd 8

a színház többi részének eseményeit mutató felvételek.

dilettánsok

április 29. 19:00 – Katona József Színház Író: Gustav Flaubert, Forgách András; rend.: Ascher Tamás; d.: Khell Zsolt; j.: Szakács Györgyi; szereplők: Máté Gábor, Elek Ferenc, Szirtes Ági, Keresztes Tamás, Mészáros Béla, Nagy Ervin, Dankó István, Kocsis Gergely, Vajdai Vilmos, Fekete Ernő, Ónodi Eszter, Borbély Alexandra e.h., Rajkai Zoltán, Tóth Anita, Pálos Hanna e.h., Lengyel Ferenc, Kovács Lehel, Kovács Gergely e.h. Két kisnyugdíjas, Bouvard és Pécuchet vidéki magányba vonul, hogy megszerezzenek minden lehető emberi tudást. Falják a könyveket, az olvasottakat a gyakorlatban is kipróbálják, ám ezek a kísérletek nem mindig a könyvekben leírtak szerint sikerülnek, és ez mulatságos, olykor tragikomikus helyzetek sorát eredményezi.

erdŐ

április 16. szombat 19:00 – Új Színház Író: Alexander Nyikolajevics Osztrovszkij; rend.: Egon Szavin; d., j.: Balla Ildikó; szereplők: Takács Katalin, Gáspár Sándor, Vass György, Hirtling István, Nemes Wanda, Száraz Dénes, Tordai Teri, Nagy Zoltán, Fodor Anna-

mária, Almási Sándor, Derzsi János Akár a szappanoperákban: az idősödő, de még vonzó nő, bár nevetségessé válik, mégis pénzzel szerez magának szerelmet. Ezzel aztán majdnem a fiatal szerelmesek bimbódzó kapcsolatának is vége, ám őket az utolsó pillanatban megsegíti egy jóságos alak képében fölbukkanó váratlan fordulat. Mulatságos társasjátékot játszanak mindannyian, meglepő szabályokkal, melyben az nevet a végén, aki a pénz mellé a hatalmat is megszerzi. A való világban.

éJféli mesék

április 28. 19:00 – Bárka Színház, Cseh Tamás Terem Író: E.T.A. Hoffmann; rend.: Vladislav Troickij; szereplők: Spolarics Andrea, Réti Adrienn, Szorcsik Kriszta, Varjú Olga, Varga Anikó, Pásztor Tibor, Gados Béla, Ilyés Róbert, Nagypál Gábor, Dévai Balázs Ezekben a felnőttmesékben keveredik tündérmese és rémálom, könnyed humor és nyomasztó fenyegetettség, szürreális világ és hétköznapi valóság – szóval mindaz, ami ezt az olvasóit is radikálisan megosztó, kultuszt teremtő, legendás alkotót, E.T.A. Hoffmannt is jellemzi. A kísérteties és ironikus, reális és szürreális, álomszerű „éjféli mesék” félelmetes és humoros, féktelen fantáziát mozgósító útra hívják a bátor nézőket.

3/18/11 8:57:30 PM


premier – színház Az ÉLET KÜszÖBÉn

április 22. péntek 19:00 – RS9 Színház Rend.: Iványi Árpád; sz.: Nemes Takách Kata, Orosz Anna, Boldizsár Tünde, Jankovics Anna, Szávai Katalin, Végh Tibor, Pinczés Attila, Halász Melinda, Réti Barnabás Három, látszólag teljesen különböző nő találkozik egy szülészeten. Sorsuk összefonódik, és együtt próbálják átvészelni az őket ért tragédiákat és nehézségeket, annak ellenére, hogy számos fizikai és lelki akadállyal kell megküzdeniük.

JÓzsEF És TEsTRÉszEI

április 18. hétfő 20:00 – RS9 Színház Író: Podmaniczky Szilárd; rend.: Dobay Dezső; d., j.: Veres Dóra; sz.: Csuja Imre, Vallai Péter, Mérai Katalin, Makray Gábor, Csáki Rita „Mélységes mély a múltnak kútja, ne mondjuk inkább feneketlennek?” Az ifjú József legújabb kori hányattatásai Emberországban.

KUznYECKI EsŐzÉsEK

április 14. csütörtök 22:00 – Merlin Színház, Színházterem Író: Pavel Szolovjov; rend., d.: Tamási Zoltán; szereplők: Hajduk Károly, Kovács Ádám, Gergely Katalin, Tamási Zoltán, Gera Marina, Sáfár-Kovács Zsolt, Bezerédi Zoltán, Bán János, Szilágyi Katalin, Herczeg Tamás Mindannyian a Krímbe akarunk utazni. Üdülni, pihenni, gondtalan kikapcsolódni. Ám a sors szeszélyes. Megesik, hogy Mezsdulecsenszkij alsón találjuk magunkat. Persze érdekességek itt is vannak. Apró rovarok, vérszívók, rágcsálók, egyéb egzotikus állatok. És van, amelyik döglött.

LÉnI (vAgY nEm LÉnI)

április 8. péntek 19:00 – Pinceszínház Író: Forgách András; rend.: Bagó Bertalan; d., j.: Vereczkei Rita; szereplők: Pápai Erika, Almási Éva, Szegezdi Róbert, Marjai Virág

Fidelio_1104.indd 9

Én rajongtam Adolf Hitlerért, de nem tudtam a rémtetteiről. Mindent tudtál, mondja a világ. Szeretője, elkényeztetett kedvence voltál Hitlernek, Goebbelsnek. A cinkosuk. Én csak a dolgomat végeztem, mondja Leni Riefenstahl. Mindenben a szépséget kerestem, azt mutattam föl.

mEnnYEI!

április 30. 19:00 – Budapesti Kamaraszínház, Tivoli Író: Peter Quilter; rend.: Balikó Tamás; d., j.: Kovács Yvette; szereplők: Szilágyi Tibor, Kolovratnik Krisztián, Vári Éva, Andai Györgyi, Nagy Adrienn, Szilágyi Zsuzsa Florence Foster Jenkinst a világ legrosszabb operaénekesnőjének tartják. Ugyan lelkét a legtisztább muzsika árasztja el, a kijövő hanggal baj van: se ritmusérzéke, se hallása. Ámde mindez nem zavarja népes rajongótáborát…

nORDOsT

április 28. 19:00 – Katona József Színház, Kamra Író: Torsten Buchsteiner; rend.: Forgács Péter; d., j.: Füzér Anni; szereplők: Pálmai Anna, Fullajtár Andrea, Bodnár Erika Három női sors: 2002. október 23-án negyvenkét csecsen terrorista elfoglalta a moszkvai Dubrovka Színházat. Félbeszakították a Nordost című musical előadását, és túszul ejtettek nyolcszázötven embert. A háromnapos túszdráma százhetven ember halálával végződött.

ORszágÚTOn

április 15. 19:30 – Budapesti Kamaraszínház, Shure Stúdió Író: Federico Fellini, Tullio Pinelli, Ennio Flaiano; rend.: Almási Tóth András; d., j.: Balla Margit; z.: Bella Máté; szereplők: Stefanovics Angéla, Törköly Levente, Tímár Éva, Lengyel Tamás Rendkívül egyszerű kis történet a hallgatag erőművészről és a talán kissé habókos lányról, na meg az élet nagy kérdéseiről. Mindez lehetne elviselhetetlenül közhelyes is. De a súlyos téma éppolyan légies finom-

9

sággal jelenik meg, mint amilyen varázslatos a cirkusz világa, ahol játszódik: a folyamatos életveszély, a küzdés, a gyakorlás, az egész életen át tartó megfeszített munka könnyed mosolyban oldódik fel. De minden bohóctréfa mélyén valami végtelen szomorúság van…

OsCAR

április 16. 19:00 – József Attila Színház Író: Magnier Claude; rend., d.: Háda János; j.: Zsigmond Éva; szereplők: Zöld Csaba, Kocsis Judit, Vándor Éva, Gieler Csaba, Józsa Imre, Molnár Gyöngyi, Juhász György, Kovalik Ágnes, Márkó Eszter, Fila Balázs Bertrand Barnier, a gazdag párizsi szappangyár-tulajdonos élete egy reggelen teljesen megváltozik. Otthona a követhetetlenül elveszett ékszerek, elsikkasztott pénzkötegek és hömpölygő női fehérneműk özönében őrültekházává változik, miközben ő már azt sem tudja, mit akar valójában. Egy biztos: A gyereknek apa kell!!! De hol van Oscar?

OszTRIgás mICI

április 20. szerda 19:00 – Magyar Színház Író: Georges Feydeau; rend.: Novák Eszter; d., j.: Zeke Edit; szereplők: Losonczi Katalin, Fillár István, Györgyi Anna, Bede-Fazekas Szabolcs, Rancsó Dezső, Moór Marianna, Pavletits Béla, Auksz Éva, Benkő Nóra, Soltész Bözse, Gula Péter, Szűcs Sándor, Szatmári Attila, Lovas Rozi, Izsóf Vilmos, Botár Endre, Mihály Pál, Simon András, Kozma Gábor, Papp István, Tóth Éva, Jegercsik Csaba, Horváth Illés Petypon, a híres párizsi orvosprofeszszor egy napon szörnyű fejfájással ébred a saját kanapéja alatt. Az elmúlt estéről arra emlékszik csupán, hogy kollégája unszolására életében először megivott egy pohár bort, mégpedig a hírhedt Maxim nevű lokálban…

3/18/11 8:57:50 PM


10

színház – premier PARA-FRázIs

április 1. péntek 22:30 – Sirály Író, rend.: Takátsy Péter; sz.: Adorjáni Bálint, Mészáros Máté, Hajduk Károly, Dankó István, Szalontay Tünde A régiek szerint, ha valamit álmodunk, ne keressünk rá magyarázatot és különösen ne osszuk meg másokkal, „fejtegetés” céljából. A történet különös hangsúlyt fektet a családon belüli erős szagra.

A TERmÉK

április 20. szerda 22:30 – Merlin Színház, Színházterem Író: Mark Ravenhill; rend.: Berzsenyi Bellagh Ádám; szereplők: Hámori Gabriella, Polgár Csaba James filmproducer. Olivia világhírű színésznő. Jamesnek nagy ötlete van, filmet akar készíteni a szerelemről és a terrorizmusról, az emberi érzelmek ambivalenciájáról, egy világot megrengető tragédia feldolgozásáról és a határokat nem ismerő szerelemről. A párizsi Disneyland így kapcsolódik össze Oszama Bin Ladennel.

Fidelio_1104.indd 10

ÚJ híDAvATás

április 21. csütörtök 17:00 – Új Színház, Bubik István Stúdiószínpad Rend., z.: Pap Gábor; kor.: Vig Ágnes; szereplők: Balogh Péter, Bagaméry Orsolya, Jobbágy Kata, Vig Ágnes, Boros Ádám, Árvai Péter, Bora Levente, Gál Bettina, Gallatz Imre, Németh Eszter, Manyasz Erika, Mesés Gáspár 2010. november 15-én átadták a Margit hidat a forgalomnak. Átadták, de fel nem avatták. A Trainingspot Társulat előadása a jelen időnek e vákuumában átadás és avatás között egy új, egy másik „hídavatásra” tesz kísérletet, amikor Arany János 1877-ben írott balladájának alakjait a 21. század Magyarországán keresi és találja meg.

A WEBáRUház

április 29. péntek 19:00 – Kolibri Pince és Teázó Író: Német Ákos; rend.: Perényi Balázs A tizennégy éves Martina és Marcella unják az iskolát. Világos, hogy a szü-

leikre nem számíthatnak semmiben, de népszerűségre vágynak, legalábbis az osztálytársaik körében. Ezzel csak egy baj van: egyikük sem igazán a társaság központja. Viszont van egy ötletük....

YERmA

április 21. csütörtök 19:00 – Radnóti Színház Író: F. García Lorca; rend.: Rába Roland; d.: Menczel Róbert; j.: Daróczi Sándor; szereplők: Wéber Kata, Tóth Ildikó, Schneider Zoltán, Adorjáni Bálint, Szávai Viktória, Martin Márta, Somody Kálmán , Andrusko Marcella e.h., Bohoczki Sára e.h., Czupi Dániel e.h., Ivanics Tamás e.h., Neudold Júlia e.h., Simon Zoltán e.h., Spiegl Anna e.h. García Lorca 1934-ben írt költői szépségű, megindító drámája egy asszony kétségbeesett lázadásának története. Yerma őrült szenvedéllyel, megszállottan vágyik az anyaságra, de azt férje nem tudja megadni neki…

3/18/11 8:57:52 PM


Fidelio_1104.indd 11

3/18/11 8:57:53 PM


színház – ajánló Szerelem, fotó: Bócsi Krisztián

Rivalda Fesztivál

12

április 26.–május 10. Thália Színház

RIvALDA FEszTIváL

Harmadszorra rendezik meg a Rivalda Fesztivált, melyen a vidéki színházak legjobb előadásait nézheti meg a budapesti közönség. Tizenhárom vidéki színház előadásait tekintheti meg a közönség közel két hét leforgása alatt. Színes összképet kaphat a fővárosi néző a hazai színházi premierekről, úgy, hogy még az utazás költségével sem kell számolnia. A Rivalda fontosnak tartja, hogy lehetőséget biztosítson a legjobb vidéki színházak bemutatóinak megismerésére. Ezt igazolja, hogy a fellépők között ebben az évben is találhatunk a Pécsi Országos Színházi Találkozóra beválogatott produkciót.

A FEszTIváL ELŐADásAI:

Orosz lekvár, fotó: Walter Péter

A kis lord (Weöres Sándor Színház, Szombathely), Nóra (Békés Megyei Jókai Színház, Békéscsaba), Lear király (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza), Édes Anna (Szegedi Nemzeti Színház), Orosz lekvár (Kecskeméti Katona József Színház), A revizor (Csokonai Színház, Debrecen), Szerelem (Miskolci Nemzeti Színház), Ha elhagysz, veled mehetek? (Budaörsi Játékszín), Anna (Bartók Kamaraszínház, Dunaújváros), A kisfiú meg az oroszlánok (Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg), Equus (Győri Nemzeti Színház), Nő a múltból (Magyarországi Német Színház, Szekszárd)

Természetes leszek

JÖvŐ – IDŐBEn

március 14.–április 20. Szkéné Színház

Időutazásra készül a Szkéné Színház. Összművészeti Fesztiváljának célja a kortárs művészeti élet lehetséges útjainak kipróbálása, teret adva az alkotóknak új ideák, új tendenciák keresésére. A közel egy hónapon át tartó programsorozat keretein belül többek között olyan társulatok és művészek lépnek fel, mint az Élőkép Társulat, Horváth Csaba, a Föld Színház, Kántor Kata és a Fidelio országos szavazásán „2010-es év jazzszemélyiségének” választott szaxofonos, Tóth Viktor. A fesztivál keretén belül minifesztivállal jelentkezik a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem.

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/szinhaz

Fidelio_1104.indd 12

3/18/11 8:58:04 PM


ajánló – színház Rosencrantz és Guildenstern halott, fotó: Adriana Grand

április 10–13. Thália Színház

A FEszTIváL ELŐADásAI

Mady -Baby, fotó: Nagy József

Vaszilij Szigarjev: Guppi (Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Akadémiai Műhely) Matei Visniec–Gyarmati Kata: Lápon (Szabadkai Népszínház Magyar Társulata) Gianina Cărbunariu: Mady-Baby (Temesvári Csiky Gergely Színház) Tom Stoppard: Rosencrantz és Guildenstern halott (Temesvári Csiky Gergely Színház) Molnár Ferenc: Liliom (Csiki Játékszín, Csíkszereda) vendégjátékát láthatjuk.

II. határtalan színházi szemle

II. hATáRTALAn színházI szEmLE

Második alkalommal ad otthont a Thália Színház a határon túli magyar színházak nagysikerű előadásainak. A háromnapos fesztiválon négy társulat mutatkozik be. A Thália mint befogadószínház fontos küldetésének tekinti a Szemle megrendezését, hiszen a magyar nyelven játszó kőszínházak több mint egyharmada határainkon kívül működik, és ezek a teátrumok még mindig nem kapnak kellő figyelmet az anyaországban, különösen Budapesten. A fővárosi szemlén találkozhatunk a XXII. Kisvárdai Fesztiválon „Szülőföld alap” díjat elnyert Liliommal is.

13

Nyugat, fotó: Gordon Eszter

szERTE nÉzET(T)

A tavalyi év sikere után az Örkény István Színház ismét rendhagyó műsorral ünnepli a Magyar Költészet Napját. A Szerte nézet(t) című műsort idén a Magyar Kultúra Napján láthatta a közönség, mellyel a váratlanul betegség miatt elmaradt előadást pótolta a színház. Aznap este valami más történt. Valami megtörtént. A társulat minden tagja olyan produkcióval lépett színházának jól ismert deszkáira, mellyel azelőtt még soha nem szerepelt ott. Az este konferansza Mácsai Pál, a színház igazgatója, zongorán kísér Darvas Ferenc.

április 11. 19:00 Örkény Színház

IBS SZÍNPAD – ÁPRILISI MŰSORAJÁNLÓ

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/szinhaz

ÁPRILIS 01.

9.30

BARTA TÓNI BÁBSZÍNHÁZA- RÓZSA SÁNDOR A BETYÁROK JANCSIJA (BON BON MATINÉ)

ÁPRILIS 03.

10.00

SZABÓ MAGDA- TÜNDÉR LALA-MESEJÁTÉK

ÁPRILIS 05.

19.00

CSERNUS IMRE ELŐADÁSA- ŐSZINTÉN, BOLDOGAN

ÁPRILIS 08.

9.30 és 11.00

COMPANY CANARIO- BAROKK TÁNCOK (BON BON MATINÉ)

ÁPRILIS 09.

11.00

FOLKLEZ EGYÜTTES- ZSIDÓ TRADICIONÁLIS NÉPZENE (BON BON MATINÉ)

ÁPRILIS 15.

19.00

KLASSZIKON EGYÜTTES KONCERTJE

ÁPRILIS 17.

10.00

PINOKKIÓ- MESEJÁTÉK

ÁPRILIS 21.

19.00

BEST UFF- A L’ART POUR L’ART TÁRSULAT ELŐADÁSA

Jegyek vásárolhatók az összes on-line jegyértékesítési rendszeren és az ország összes jegyirodájában. Helyszíni jegyvásárlás, jegyinformáció: 391-25-25 vagy aborbath@ibs-b.hu A részletes programot a www.ibsszinpad.hu-n olvashatja.

Fidelio_1104.indd 13

3/18/11 8:58:13 PM


14

színház – portré mInDEnKI KÖTÖTT KOmPROmIsszUmOT

URBán BALázs

Március közepén kiderült, mely előadások kerültek a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába. A korábbi évek hagyományaival szakítva idén első alkalommal három válogató tekintette meg a 2010. március 1. és 2011. február 28. között bemutatott hazai és határon túli magyar színházak előadásait. Urbán Balázs kritikust kérdeztük a válogatás menetéről. Válogatótársai Szilágyi Lenke fotóművész és Vekerdy Tamás pszichológus voltak. Fidelio: Volt valami, amiben a legelején megegyez-

tetek?

Urbán Balázs: Egyetlen dologban állapodtunk meg: ha

valamelyikünk megnézésre érdemes, fontos előadást lát, akkor azt a másik kettő is meg fogja nézni. A cél az volt, hogy azokat az előadásokat válogassuk ki, amelyeket a legjobbnak, legfontosabbnak gondolunk. F: Mit értesz az alatt, hogy megnézésre érdemes? UB: Válasszuk külön, hogy megnézésre érdemes-e, illetve, hogy a POSzT-ra beválogatható-e. Megnézni azt érdemes, ami egy bizonyos szakmai színvonalat elér. Ami a POSzT-ra válogatható, annak ezen túl is több kritériuma van. Vagy beszéljen arról a világról, amiben élünk, vagy magáról a műről mondjon újszerű és izgalmas dolgokat, vagy legyen valami formai érdekessége, használjon a megszokottól eltérő, de érvényes színházi nyelvet. F: Gyakorló kritikusként is állandóan színházban ülsz. Több előadást néztél most, mint egyébként? UB: Talán egy picivel. És tagadhatatlan, volt olyan színház, ahová most jutottam el életemben először. Az is igaz, hogy egyébként nem szoktam öt-hat napos határon túli körutakra utazni. Önmagában az, hogy majd minden estémet színházban töltöm, nem volt újdonság. Ez inkább a két válogatótársamnak volt az. F: Ők jól bírták? UB: Jól. Azt kell mondjam, helyenként már-már hősiesen. Mind a ketten száznál több előadást néztek meg , Lenke konkrétan százhatvanat. És úgy láttam rajtuk, hogy szerették is. F: Beszéltetek közben a tapasztalatokról? UB: Időnként leültünk beszélgetni a friss élményekről. És már akkor kiderült, hogy van, amiben egyetértünk, de van, amiben nagyon nem. A döntés estéjére már nagyjából kikristályosodott, mely előadásokról nem kell győzködnünk egymást, és melyekről kell vitatkoznunk. Elég gyorsan végeztünk, jó másfél óra alatt összeállt a lista. Mindenki kötött kompromisszumot. F: Nem nagyon szokott előfordulni, hogy egy színházból három előadás is a versenyprogram része legyen. A Nemzetiből most ott lesz a Három nővér, a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból, és az Egyszer élünk… Ez hogy alakult így? UB: Ha külön-külön válogatunk, egyikünk listáján sem szerepelt volna mindhárom előadás. Ebből én kettőt tartottam nagyon fontosnak, és küzdöttem is értük. Tamás és Lenke meg épp a harmadikért harcoltak. Ez a

Fidelio_1104.indd 14

Vekerdy Tamás, Urbán Balázs, Szilágyi Lenke

hármas válogatás velejárója. És hozzá kell tennem, csak abból a színházból tud három előadás is bekerülni a versenyprogramba, amely kimagasló évadot produkál, és olyan előadásokat hoz létre, amelyek különböző ízlésű emberek igényeit elégítik ki. F: Végignézve a programot azt látom, hogy elég széles a paletta. Hogy nagyjából eleget tesz annak, ami talán egy ilyen fesztivál fontos pontja: komplett keresztmetszetet ad arról, milyen előadások születtek az elmúlt évben, milyen a színház ma nálunk. UB: Nem volt ilyen törekvésünk. A mi ízlésünk polarizálódását jellemzi inkább a program. Az ember persze mindig azt szeretné, hogy az a tizenötös lista minél inkább az ő ízléséhez közelítsen, de talán csendben bevallja magának, hogy így színesebb eredmény jött létre, mintha egymaga válogatott volna. F: Tizennégy előadás helyett tizenöt került be, és van néhány speciális helyszínt igénylő produkció. Ezt gond nélkül elfogadták? UB: Igen, eggyel több belefér. Biztos volt, amivel fejtörést okoztunk a szervezőknek, mert nem minden előadást lehet majd megtartani a színház épületében. A stúdiószínházi előadások, amelyeket a nagyszínpadon kell játszani, nyilván megterhelik egy kicsit a nagyszínházat. De ezek megoldható problémák, és konstruktívan is álltak hozzá a szervezők. F: Miért vállaltad a válogató szerepét, pláne úgy, hogy most egy évig egyáltalán nem írtál kritikát? UB: - Nem volt elvárás velem szemben, hogy ne írjak közben. De úgy gondoltam, nem szerencsés, ha a három válogató egyike folyamatosan publikál, és ezzel folyamatosan állásfoglalásra készteti a publikációs lehetőséggel nem bíró másik kettőt. Az ő helyükben rosszul éreztem volna magam. Tegnap már újra kritikusként voltam színházban, visszaülök a klaviatúra mögé. Azért vállaltam, mert egyrészt kértek rá, másrészt fontosnak tartottam, hogy legalább egy kritikus részt vegyen a válogatásban, harmadrészt pedig érdekelt a folyamat. És örültem, hogy megismerkedhetek olyan emberekkel, akik nem a színházi szakember szemével nézik a színházat, hanem más szempontjaik vannak. Rick zsófi

3/18/11 8:58:19 PM


Fidelio_1104.indd 15

3/18/11 8:58:21 PM


16

színház – daraboló A 88. utca foglyai (Centrál Színház) Író: Neil Simon; r.: Ilan Eldad; sz.: Básti Juli, Kern András, Borbás Gabi, Szabó Éva, Papp János Mel a gazdasági válság következében elveszíti az állását. Egzisztenciája megrendül, önbecsülése összeomlik. Felesége, Edna humorral, empátiával próbál reagálni, és mindent elkövet, hogy segítsen levert férjén.

Bánk bán – Junior (Nemzeti Színház – Gobbi Színpad) Író: Katona József; r.: Alföldi Róbert; fsz.: Szabó Kimmel Tamás, Bánfalvi Eszter, Mátyássy Bence, Fehér Tibor, Radnay Csilla A Nemzeti Színház azt tűzte ki feladatul legfiatalabb színészei számára, hogy az általuk kiválasztott jeleneteket gondolataik jegyzeteként rakják össze az előadás rendezőjével.

A Danton-ügy (Stúdió „K”) Író: Stanislawa Przybyszewska; r.: Koltai M. Gábor; fsz.: Menszátor Héresz Attila m.v., Kuna Károly m.v., Géczi Zoltán, Homonnai Katalin, Horváth Zsuzsa, Kovács Krisztián m.v., Rusznák Adrienn, Tamási Zoltán 1794, Párizs. A kormányban és az utcán káosz uralkodik. Négy férfibarátság, három szerelem és egy ország széthullása.

Acélmagnóliák (Játékszín) Író: Robert Harling; r.: Korcsmáros György; sz.: Dósa Zsuzsa, Zsurzs Kati, Szulák Andrea, Hernádi Judit, Balázsovits Edit, Bartha Alexandra Hat nő egy fodrászüzletben. Élik az amerikai dél megszokott életét. Olyanok, mint sok szép, színes virág. De olyan magnóliák, melyek acélból vannak. Harling világsikerű műve telve van humorral, együttérzéssel, életszeretettel.

Berlin blues (Budapesti Kamara – Ericsson) Író: Sven Regener; r.: Léner András; fsz.: Jánosi Dávid, Hajdu István, Fekete Linda, Kerekes József, Varga Klári Kocsmafi lozófusok, komédiások, vidám alkoholisták a berlini fal nyugati oldalán 1989-ben. Betegre röhögjük magunkat, a végén észrevétlenül meghatódunk. Felnőttünk, elmúlt egy szerelem, ledőlt a fal. Berlin blues.

De Sade pennája (Bárka Színház) Író: Doug Wright; r.: Szabó Máté; fsz.: Mucsi Zoltán, Seress Zoltán, Spolarics Andrea Nem tudni pontosan, hány valódi áldozata volt a márkinak. A humanizmus megbukik, az elmegyógyintézet falai közrefogják a szabadság lehetőségét elszalasztó emberiséget, a márki mitikus alakjává válik egy dekadenciába hanyatló generációnak.

Add kölcsön a feleséged! – József Attila Színház Író: Pierre Sauvil–Eric Assous; r.: Léner Péter; fsz.: Józsa Imre, Létay Dóra, Schnell Ádám, Márkó Eszter A miniszter politikai karrierje csúcsára ért: miniszterelnökké nevezhetik ki. Azonban egy képviselő barátja szeretne egy hetet a miniszter feleségével tölteni az Antillákon, különben megszellőzteti a miniszter korábbi adócsalási panamáit.

Bohémélet (Örkény Színház) Író: Aki Kaurismäki; r.: Ascher Tamás; fsz.: Epres Attila m.v., Debreczeny Csaba, Csuja Imre, Hámori Gabriella, Szandtner Anna Henri Murger az 1840-es években cikksorozatot írt a párizsi bohémek életéről. A még fölfedezetlen művészek mindennapi túlélését fanyar humorral leíró epizódokból előbb színdarab, aztán regény született.

Dogville (Bárka Színház) Író: Lars von Trier; r.: Anger Zsolt; fsz.: Blaskó Péter m.v., Kardos Róbert, Margitai Ági m.v., Mucsi Zoltán, Spolarics Andrea, Szorcsik Krisztina, Varjú Olga Egy fiatal, finom nő érkezik egy Isten háta mögötti helyre. Menekül. A fejére kitűzött vérdíj ellenében a munkáját ajánlja fel. Azt mondják, csupa jóravaló, becsületes ember lakik itt...

Ahogy tetszik (Új Színház) Író: Shakespeare; r.: Rudolf Péter; fsz.: Gáspár Sándor, Pokorny Lia, Fodor Annamária, Huszár Zsolt, Hirtling István, Almási Sándor Létezik egy olyan világ, ahol Fortuna igazságosabban osztogatja kegyeit, ahol csak a természet szabja meg létünk kereteit, ahol életünk könyve a gyors patak, szónoklata a kő, és szíve minden! Nos, irány az Ardennes-i erdő!

Caligula (Budapesti Kamara – Ericsson) Író: Albert Camus; r.: Csiszár Imre; fsz.: Dózsa Zoltán, Kerekes József, Újréti László, Karalyos Gábor, Szőlőskei Tímea A fiatal római császár elveszti húgát, akit bűnös szerelemmel szeretett. A patríciusok attól félnek, hogy kárt tesz önmagában: Caligulát sokkal inkább a hétköznapi felismerés nyugtalanítja: „az emberek meghalnak és nem boldogok”.

Dolcsaja Vita (Belvárosi színház) Író: Peter Pavlac - Parti Nagy Lajos; r.: Ardai Petra; sz.: Csákányi Eszter, Molnár Áron/Katona László Brezsnyev lányának története, valóság és fikció. Annak idején úgy nevezték: „a szovjet hercegnő”. Galina a család fekete báránya volt, zabolátlan életéről legendák terjedtek. Sosem menekülhetett el apja hatalma elől, amely az ő életét is megnyomorította.

Alkony (Radnóti Színház) Író: Iszaak Babel; r.: Valló Péter; fsz.: Cserhalmi György, Csomós Mari, Wéber Kata, Csányi Sándor, Petrik Andrea Mendel Krik, a jól menő fuvarozócég tulajdonosa hatvankét éves korában rájön, hogy más életet akar élni. Felnőtt fiai részt követelnek az üzletből, és nem válogatnak az eszközökben.

Cigányok (Katona József Színház) Író: Tersánszky J. Jenő–Grecsó Krisztián; r.: Máté Gábor; fsz.: Szacsvay László, Szirtes Ági, Pálmai Anna, Keresztes Tamás Tersánszky szerelmi háromszöge egy sosem volt mesevilágban mutatja meg a muzsikus romákat. Grecsó Krisztián Cigányokja a mai Magyarországra hozza át a drámát. Magyaroknak, cigányoknak egyaránt. Lelet – a rettegés alól.

Dr. Faustus (Budapesti Kamaraszínház – Tivoli) Író: Christopher Marlowe; r.: Káel Csaba; fsz.: Kolovratnik Krisztián, Egri Kati, Kocsó Gábor, Spindler Béla, Détár Enikő, Nagy Viktor, Kovács Ferenc „Mert nekem a pokol a mennyország,/Hol Platónnal lődöröghet a lelkem!/De e híg fecsegés lélekölő.”

Apacsok (Radnóti Színház) Író: Bereményi Géza–Kovács Krisztina; r.: Török Ferenc; fsz.: Csányi Sándor, Szervét Tibor, Wéber Kata, Schneider Zoltán, Csomós Mari Indiánosdi a diktatúra ellen a ’60-as években. Beépülő belügyesek. A szerepjátékot csaknem ötven évvel később, az egykori szereplők gyermekei próbálják megérteni.

Czukor Show (Belvárosi Színház) r.: Dömötör Tamás; sz.: Anger Zsolt, Vasvári Emese, Czukor Balázs/Hujber Ferenc, Péter Kata, Tamási Zoltán, Csonka Szilvia/Fátyol Hermina Élő televíziós felvétel! Igazi kibeszélőshow! A mai téma: „Rendbehozom a családomat.” Öt vendég érkezik a stúdióba, hogy rendezzék a múltat.

Dúl-fúl és elnémul (Örkény Színház) Író: Ingmar Bergman; r.: Gigor Attila; fsz.: Gálffi László, Pogány Judit, Gyabronka József, Szandtner Anna, Takács Nóra Diána, Polgár Csaba Bergman e művének főszereplőjét saját nagybátyjáról, Carl bácsiról mintázta. A családi legendához tartozik Carl bácsi eljegyzésének története egy nála harminc évvel fiatalabb tornatanárnővel.

Ármány és szerelem (Nemzeti Színház) Író: Schiller; r.: Alföldi Róbert; fsz.: Kulka János, Makranczi Zalán, Bánfalvi Eszter, Básti Juli, Hollósi Frigyes Ferdinánd és Lujza szerelmének története megközelíti, és megidézi Rómeót és Júliát. Lángolásuk, érzelmeik áradása ma is rabul ejti a nézőt. Ármány, szerelemféltés, cselszövés, intrika, tragikus félreértések, végzetes halál.

Cserenadrág (Katona József Színház – Kamra) Író: Oleg és Vlagyimir Presznyakov; r.: Vajdai Vilmos; fsz.: Bánki Gergely, Csoma Judit, Gera Marina, Janklovics Péter, Lengyel Ferenc, Schönberger Ádám, Terhes Sándor Hamlet-történet napjaink Moszkvájában. Igen, Válja apját a saját felesége mérgezte meg, és ezért vagy ettől függetlenül is, különös párkapcsolatban él Olgával. Elmúlt már harminc, és tudjuk, hogy ez mit jelent.

Dühöngő ifjúság (Budapesti Kamaraszínház – Ericsson) Író: John Osborne; r.: Lukáts Andor; fsz.: Kolovratnik Krisztián, Szűcs Péter Pál, Horváth Lili, Szőlőskei Tímea A darab a történet hősének lázadása szűk környezete, a világ és önmaga ellen. Véget nem érő harcot folytat az emberi kapcsolatok kiüresedése és reménytelensége ellen, miközben teljesen magára marad.

Árpádház (Budapesti Kamara – Shure) Író: Spiró György; r.: Almási-Tóth András; fsz.: Dolmány Attila, Lengyel Tamás, Nagy Enikő, Verebes Linda, Törköly Levente Groteszk és lírai, szórakoztató és filozofikus tabló arról, mennyire lehet szabad az ember döntéseiben és cselekedeteiben egy olyan világban, amelyet átláthatatlan kuszasággal irányít a politika.

Csókol Anyád (Belvárosi Színház) Író: Sam Bobrick-Julie Stein; r.: Znemaneák István; sz.: Vári Éva, Nagy Ervin Adott egy anya, aki maga keresetlen módján pillanatok alatt képes az őrületbe kergetni az ő kicsi fiát. „Kicsi fia” egyébként felnőtt, sőt elvált ember - méghozzá a mama tevékeny közbenjárása miatt lett elvált. Anya és fia levelezéséből kibontakozik két élet.

Édentől keletre (Új Színház) Író: J. Steinbeck; r.: Szikora János; fsz.: Gáspár Sándor, Huszár Zsolt, Nemes Wanda, Száraz Dénes, Petrik Andrea m.v., Baksa Imre, Derzsi János, Nagy Zoltán, Szikszai Rémusz m.v. A Nobel-díjas amerikai író, John Steinbeck világhírű regénye Káin és Ábel történetének modern példázata.

Fidelio_1104.indd 16

3/18/11 8:58:22 PM


daraboló – színház Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe (Nemzeti Színház) Író: Kovács Márton–Mohácsi István–Mohácsi János; r.: Mohácsi János; fsz.: Stohl András, Radnay Csilla, László Zsolt, Kulka János, Nagy Mari, Makranczi Zalán, Hevér Gábor, Tompos Kátya, Mátyássy Bence 1946. A falu színjátszókörét a János vitéz előadásáról Szibériába hurcolják. Igaz történeten alapuló darab szerelemről, hazaszeretetről, a 20. századi Magyarországról.

Finito (Örkény Színház) Író: Tasnádi István; r.: Mácsai Pál; fsz.: Csuja Imre, Für Anikó, Pogány Judit, Lengyel Ferenc m.v., Mácsai Pál, Bíró Kriszta A negyvennégy éves, nős, gyermektelen nagyábrándi lakos, egykori húsüzemi dolgozó élete senkit sem érdekel, halála viszont kapóra jönne sok mindenkinek. Gáspár tehát eladja halálát. Többször is.

Harminchárom változat Haydn koponyára (Bárka Színház) Író: Esterházy Péter; r.: Göttinger Pál; fsz.: Benedek Miklós m.v., Kálid Artúr, Réti Adrienn, Telekes Péter, Dévai Balázs 1954, Kismarton. Az Esterházy-család birtokán a család valahai világhírű zeneszerzőjét, Haydnt temetik újra. Hogyan viszonyul a világhírű író ehhez a személyes, mégis távoli történéshez?

Az élet álom (Katona József Színház – Kamra) Író: Pedro Calderón; r., díszlet: Kovács Dániel e.h.; sz.: Lengyel Ferenc, Keresztes Tamás, Elek Ferenc, Mészáros Béla, Pelsőczy Réka, Petrik Andrea m.v. Ha holnap vissza kell küldenünk a börtönbe, akkor az időből egy szeletet kimetszve visszapergethetjük az egészet és azt mondjuk neki: csak álmodta, hogy ő a király.

Fogat fogért (Új Színház) Író: Feydeau–Hennequin; r.: Valló Péter; fsz.: Hirtling István, Huszár Zsolt, Rudolf Péter m.v., Pálfi Kata, Derzsi János m.v. „A férjek mind esküszegők és házasságtörők!” Vannak közöttük lelkes amatőrök, és vannak, akik „tudományos” módszerekkel csalnak. Erről a bizonyos „Ribadier-féle eljárásról” szól ez a mulatságos, ugyanakkor kiábrándító vígjáték.

A hattyú (Új Színház) Író: Molnár Ferenc; r.: Szinetár Miklós; fsz.: Bánsági Ildikó, Eperjes Károly, Takács Katalin, Nemes Wanda, Száraz Dénes, Almási Sándor „Egy éjszakára meggyúl a tűzzel játszó herceglány: a hattyú, aki kijött az ezüstös tóból a szárazföldre. De csak a partra, ameddig az éjszaka kalandja ér... Íme, mese a hattyúról, akinek a szárazon elvész a varázsa.”

Én vagyok a Te (Nemzeti Színház – Gobbi Sz.) Író: Esterházy Péter; r.: Gothár Péter; sz.: Molnár Piroska, Schell Judit, Szabó Kimmel Tamás, Znamenák István, Rába Roland „Egyszer egészen biztosan tudtam, hogy aznap nem fog felkelni a nap. Életem legszebb reggele... Egyszer (...) azt hittem, de csak egy pillanatra, tessék nekem elhinni, nem volt több néhány másodpercnél, azt hittem, én vagyok a japán abc. Huhú, leírhatatlanok voltak a következmények!” (Részlet a műből.)

A Főfőnök (Radnóti Színház) Író: Lars von Trier; r.: Anger Zsolt; fsz.: Csányi Sándor, Gazsó György, Kováts Adél, Szávai Viktória, Petrik Andrea, Péter Kata, Schneider Zoltán Egy jól menő cég vezetője szeretné eladni a vállalatát, ám a vevő kizárólag a távolban élő főfőnökkel hajlandó tárgyalni, aki nem létezik. Fel kell bérelni egy állástalan színészt, hogy eljátssza a főfőnököt..

Havanna (Thália Színház – Arizona Stúdió) Író, r.: Szabó Máté; sz.: Kerekes Éva, Mucsi Zoltán, Thuróczy Szabolcs, Katona László Munkahely és Magánélet. Élettárs, Apa, Anya, Barát, Ellenség, Főnök, Beosztott, A fogyasztó/A vevő, Isten, Kedvenc film, Kedvenc színház. Négyen játszanak egyet és sokat. Mindaddig, amíg az egyikből valaki nem lesz.

Esőember (Belvárosi Színház) Író: Dan Gordon; r.: Anger Zsolt; fsz.: Kulka János, Nagy Ervin, Cseh Judit, Garas Dezső/Kézdy György Mi történik, ha egy harmincéves, pökhendi fiatalember megtudja, hogy van egy bátyja? Aki ráadásul autista, egy intézetben nevelik, és apja rá hagyta minden vagyonát? Az Oscar-díjas film színapdi változata, nagyszerű szereposztásban.

A fösvény (Új Színház) Író: Molière; r.: Szergej Maszlobojscsikov; fsz.: Eperjes Károly, Bánsági Ildikó, Nemes Wanda, Vass György, Almási Sándor, Kovács Lotti, Nagy Zoltán, Galkó Balázs Egy őrült napon a fösvény apa épp fia választottjába szeret bele, lánya örök szerelmet esküszik a talpnyaló titkárnak, a szakács pórul jár, és még a pénzes ládika is eltűnik.

Hárman a padon (Budapesti Kamara – Tivoli) Író: Nicolai Aldo; r.: Tordy Géza; sz.: Vári Éva, Szilágyi Tibor, Tahi Tóth László m.v. Három idős ember olykor a szerelem sikamlós témáira emlékszik, másszor az öregedés keservét éli meg. Finom, lágy humorral átszőve.

Fahrenheit 451 (Bárka Színház – Cseh Tamás Terem) Író: Ray Bradbury–Francois Truffaut; r.: Anger Zsolt; fsz.: Kardos Róbert, Dévai Balázs, Telekes Péter, Kálid Artúr, Szorcsik Kriszta, Réti Adrienn, Blaskó Péter m.v. Mert ez lesz a ti bölcseségtek és értelmetek a népek előtt, akik meghallják majd mind e rendeléseket, és ezt mondják: Bizony bölcs és értelmes nép ez a nagy nemzet! (MÓZES V. 4:5, 4:6)

Golden Dragon (Katona József Színház) Író: Roland Schimmelpfennig; r.: Gothár Péter; sz.: Fullajtár Andrea, Tenki Réka, Hajduk Károly, Mészáros Béla, Kocsis Gergely Egy nő megcsalja a férjét. Egy öregember nem bírja elviselni, hogy öreg. Egy fiatal nő megtudja, hogy terhes. Egy kis kínai lányt prostituál egy pénzéhes kereskedő… Vagy játsszuk azt, hogy minden fordítva van?

Harold és Maude (Budapesti Kamara – Shure) Író: Colin Higgins; r.: Rácz Erzsébet; fsz.: Vári Éva, Kolovratnik Krisztián, Szilágyi Zsuzsa, Dózsa Zoltán, Szőlőskei Tímea Vannak álompárok – és vannak olyanok, akikről sosem gondolnánk, hogy egymásba szeretnek. Például egy fiatal fiú és egy idős nő. A szerelemben nincsenek szabályok.

A fajok eredete (Sirály) Író: Tasnádi István; r.: Dömötör Tamás; sz.: Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Thuróczy Szabolcs Egy filmrendező megpróbáltatásait látjuk, aki első, és eleddig egyetlen filmje után fölkérést kap egy csirketelep vezetőjétől, hogy készítsen filmet a csirkék számára. Merthogy az első, és eddigi egyetlen filmje hatására a csirkék soha nem látott tempóban kezdtek fejlődni…

A Grönholm-módszer (Új Színház) Író: Jordi Galcerán; r.: Baksa Imre; sz.: Huszár Zsolt, Botos Éva, Ficzere Béla, Vass György Négy pályázó felvételi beszélgetésre érkezik egy multinacionális vállalathoz, ahol kereskedelmi igazgatót keresnek. Vajon mi mindenről hajlandóak lemondani? Meddig képesek elmenni ebben a harcban? Vannak-e tabuk, morális határok?

Három nővér (Nemzeti Színház) Író: Csehov; r.: Andrej Șerban; fsz.: Znamenák István, Mészáros Piroska, Udvaros Dorottya, Schell Judit, Ónodi Eszter m.v., Kulka János, Alföldi Róbert „Hogy megértsük a szöveg alatti rétegek híres csehovi szüneteit, csak abban bízhatunk, hogy a kapcsolatokból fakadó rejtett feszültségek vezetnek majd minket. A szereplők legtitkosabb életébe kell behatolni.” (A.S.)

Farkasok és bárányok (Radnóti Színház) Író: Osztrovszkij; r.: Valló Péter; fsz.: Almási Éva, Csányi Sándor, Szávai Viktória Harsány humorú társadalmi szatíra, lendületes orosz vígjáték, melynek hőseit gúnyos bölcsesség jellemzi. A vígjáték egy orosz kormányzóságban játszódik, ahol Murzaveckaja földbirtokosnő éhes farkasként fal fel mindent, ami a másé.

Halló, halló! (József Attila Színház) Író: Jeremy Lloyd–David Croft; r.: Méhes László; fsz.: Besenczi Árpád, Kocsis Judit, Esztergályos Cecília, Ullmann Mónika, Dányi Krisztián, Zöld Csaba, Józsa Imre René a megszállt Franciaország legvonzóbb férfija. A nők a testét akarják. Az ellenállás az eszét. A nácik pedig a kolbászát. De René igazi problémája a felesége várható bosszúja, ha kiderülne, hogy két csinos felszolgálólánnyal is van viszonya.

Háromszögek (Magyar Színház – Sinkovits Színpad) Író: Háy János; r.: Göttinger Pál; sz.: Horváth Lajos Ottó, Kubik Anna, Holecskó Orsolya, Fülöp Zsigmond, Császár Angela Férj, feleség, szerető. Vagy férj, szerető, feleség. A sorrend időről időre változik… Újra- és újrarajzolódó háromszögek, avagy egy párkapcsolat kulisszatitkai.

A feleségem története (Pesti Magyar Szh.) Író: Füst Milán; r.: Galambos Péter; fsz.: Horváth Lajos Ottó, Balsai Móni, Bede Fazekas Szabolcs, Soltész Bözse, Pavletits Béla A szike pontosságával és kíméletlenségével tárja fel a szerelmi szenvedély felemelő és pusztító természetét, férfi és nő titokzatos, gyöngéd érzelmekkel, fékezhetetlen vágyakkal, vad bántásokkal és vigasztalásokkal teli kapcsolatát.

Hamu és pálinka (Budapesti Kamara – Shure) Író: Bengt Ahlfors; r.: Márton András; fsz.: Egri Kati, Tímár Éva, Majzik Edit, Lengyel Tamás Vera Malgren férje temetésén, egy hirtelen ötlettől hajtva magához ragadja az elhunyt hamvait tartalmazó urnát, és ezzel kezdetét veszi az örökösödési háború. Bengt Ahlfors karakterei valóságosak, történetük mindnyájunknak szól.

Házasságon innen és túl (Magyar Színház) Író: Háy János; r.: Pinczés István; fsz.: Bede-Fazekas Szabolcs, Sipos Imre, Rancsó Dezső, Gregor Bernadett, Benkő Nóra, Nagyváradi Erzsébet Egyszer mindenki kimondja: együtt, veled. Egyszer mindenki benne volt, vagy épp benne van. Lehetsz férj, feleség, szerető. De lehetsz egyszerre kettő.

Fidelio_1104.indd 17

17

3/18/11 8:58:45 PM


18

színház – daraboló

Fidelio_1104.indd 18

Help (Kolibri Pince és Teázó) Író: Horváth Péter–Aare Tokia; r.: Horváth Péter; sz.: Sallai Nóra, Pomlényi Attila Finnország, tél, fagyos éjszaka. Egy észt fiú és egy magyar kislány a nemzetközi táborból kilógva, eltéved az erdőben. A kitörő hóviharban napokon át senki nem indulhat a keresésükre. Vajon életben maradnak-e? Az előadást egyszerű angol nyelven játsszák.

Kalocsa (Vígszínház – Házi Színpad) Író: Erdős Virág; r.: Néder Panni; sz.: Józan László, Láng Annamária, Epres Attila, Majsai-Nyilas Tünde, Tarr Judit, Hullan Zsuzsa Lili a tizennyolcmilliomodik születésnapja után, a felnőttkor küszöbén nekivág a nagyvilágnak. Droid barátjával, Lalival elindulnak a Kalocsa nevű kisbolygóról, hogy fölfedezzék Budapestet.

Himnusz (Szkéné Színház) Író: Schwajda György; r.: Árkosi Árpád; sz.: Vasvári Emese, Kuna Károly A darab hőse Józsi, a kisemmizettsége, megsemmisítése ellen a lázadást választja, amely bár tragikomikus, mégis az egyetlen emberi válasz. Az abszurd dráma a szocializmusban sz letett, de társadalmi formáktól és izmusoktól függetlenül ma is érvényes kérdéseket feszeget.

A kaméliás hölgy (Magyar Színház) Író: Alexander Dumas-Kiss Csaba; r.: Kiss Csaba; fsz.: Horváth Lajos Ottó, Kubik Anna, Horváth Illés, Györgyi Anna, Gémes Antos Ifj. Dumas közismert történetében egy halálosan beteg párizsi kurtizán átéli az utolsó nagy szerelmet. Ebben a feldolgozásban most Marguarite, a nő szemszögéből nézzük végig a szerelem lángra lobbanását, gyönyörű és kínzó pillanatait.

A hülyéje (Örkény Színház) Író: Feydeau; r.: Mácsai Pál; fsz.: Kerekes Viktória, Debreczeny Csaba, Mácsai Pál, Polgár Csaba, Takács Nóra Diána, Csuja Imre, Kerekes Éva, Hámori Gabriella Feydeau nem traktál illúziókkal a hitvesi hűségről. Az abszurdig fokozza házasok és nem házasok életrehalálra szóló küzdelmét, melynek egyetlen célja: a tiltott gyümölcs.

Kár, hogy kurva (Pesti Magyar Színház – Sinkovits Színpad) Író: John Ford; r.: Koltai M. Gábor; fsz.: Horváth Illés, Gula Péter, Pál András, Darabont Mikold, Gémes Antos, Ruttkay Laura, Rancsó Dezső, Fillár István, Rusznák Adrienn Reneszánsz horror. Bosszúvágy, szenvedély, fekete humor és tengernyi vér: mintha Tarantino írta volna újra a Rómeó és Júliát.

János király (Örkény Színház) Író: F. Dürrenmatt; r.: Bagossy László; fsz.: Debreczeny Csaba, Gálffi László, Polgár Csaba, Csuja Imre, Für Anikó, Mácsai Pál Anglia és Franciaország csatája. A shakespeare-i királydráma Dürrenmatt gunyoros átiratában a hatalmi játszmák mai dramaturgiáját tárja elénk. Drámai komédia lázas csatákkal, királyházasságokkal, ígéretekkel és törvényekkel.

Kasimir és Karoline (Örkény Színház) Író: Ödön von Horváth; r.: Bagossy László; fsz.: Szandtner Anna, Polgár Csaba, Csuja Imre, Mácsai Pál, Debreczeny Csaba, Hámori Gabriella, Máthé Zsolt Oktoberfesti zsongás, hullámvasút, mutatványosok, tömeg. Ott van Kasimir is, a sofQr, aki tegnap veszítette el a munkáját. Menyasszonya, Karoline úgy dönt, egyedül szórakozik tovább.

Játék a kastélyban (Vígszínház) Író: Molnár Ferenc; r.: Marton László; fsz.: Benedek Miklós, Fesztbaum Béla, Tornyi Ildikó, Lukács Sándor, Molnár Áron A tengerparti kastélyban vendégeskedő primadonnát jobban leköti az idősödő színész, mint a neki szánt operett és az ifjú zeneszerző szerelme. A szerelmi bonyodalmat csak egy drámaíró fortélya oldhatja meg...

Keleti PU. (Új Színház) Író: Búss Gábor Olivér–Hársing Hilda–Rudolf Péter; r.: Rudolf Péter; fsz.: Bánsági Ildikó, Botos Éva, Huszár Zsolt, Kovács Krisztián, Nagy Mari, Takács Katalin, Vass György Egy darab sín, amelyről még senki nem tudja biztosan, hová vezet. Lehet, hogy elszalasztottuk életünk fontos pillanatait, és a nagy sietségben teljesen rossz vágányra kerültünk?

Jeremiás, avagy isten hidege (Nemzeti Színház – Gobbi Színpad) Író: Térey János; r.: Valló Péter; fsz.: László Zsolt, Stohl András, Bánfalvi Eszter, Blaskó Péter, Söptei Andrea, Szarvas József, Murányi Tünde A debreceni születésű, de már régóta Budapesten élő parlamenti képviselő végigjárja az álombéli stációkat a jövőbeli debreceni metrón. Sorra járja múltjának helyszíneit, sorra találja múltjának szereplőit.

A kertész kutyája (Vígszínház) Író: Lope de Vega; r.: Ács János; fsz.: Szőcs Artur, Eszenyi Enikő, Epres Attila, Tornyi Ildikó, Cseh Judit, Mécs Károly Belflor grófnője tudomást szerez titkárának szerelmi afférjáról. Azonnal közbelép, és igyekszik megkaparintani magának a jóképű ifjút. Ám mire a titkár behódolna, már el is taszítja magától.

Józanok csendje (Stúdió „K”) R.: Mezei Kinga; fsz.: Hannus Zoltán, Lovas Dániel, Homonnai Katalin, Kovács Krisztián Néhány férfi delíriumos állapotban felidézi azt az eseményt, azt a sorstragédiát, mely beárnyékolta életüket. Egy reális és egy álmokból, fájdalmakból, emlékekből szőtt világ keveredik össze, és sokszor már nem lehet eldönteni, melyik az igazabb.

Két lengyelül beszélő szegény román (Katona József Színház – Kamra) Író: Dorota Maslowska; r.: Kovács Dániel; fsz.: Dankó István, Borbély Alexandra e.h., Elek Ferenc, Bodnár Erika, Pelsőczy Réka Dzsina jó lány. Semmit nem fog ellopni, lehányni. Esküszöm, annak a gyermeknek az életére, akit a szíve alatt hord. Szegény, becsületes, lengyelül beszélő románok vagyunk.

Jó zsaru – rossz zsaru (Centrál Színház) Író: Keith Huff; r.: Puskás Tamás; sz.: Stohl András, Szabó Győző A nagydumás Denny és a magának való Joey óvoda óta legjobb barátok, rendőrjárőrként naponta együtt róják Chicago utcáit. Ám egy bűnös városban még egy zsarunak is nehéz ártatlannak maradni, a túlélésért vívott harc pedig még a legigazabb barátságokat is veszélybe sodorja…

A kétfejű fenevad (Katona József Színház) Író: Weöres Sándor; r.: Máté Gábor; fsz.: Kovács Lehel, Pálmai Anna, Tenki Réka, Fekete Ernő, Ónodi Eszter, Kocsis Gergely, Hajduk Károly, Rajkai Zoltán A vérzivataros időkben egy kálvinista deák menekül keresztül az országon. Asszonyok, lányok adják kézről kézre. Szeretetet, szépséget lop az életükbe.

3/18/11 8:58:46 PM


daraboló – színház Koccanás (Katona József Színház) Író: Spiró György; r.: Zsámbéki Gábor; fsz.: Gáspár Sándor, Ónodi Eszter, Bezerédi Zoltán, Fekete Ernő, Hajduk Károly A főváros egy forgalmas helyén egy autó belemegy egy másikba. Az esemény láncreakciót indít el, autók hosszú sora koccan egymáshoz, majdnem egy egész napra megbénul a forgalom.

Lear király (Nemzeti Színház) Író: Shakespeare; r. Gothár Péter; fsz.: Kulka János, Gálffi László, Znamenák István, Makranczi Zalán, Rába Roland, Bodrogi Gyula A világ drámairodalmának egyik legnagyobb drámája. Kihívás a színház, az alkotóművészek, a nézők számára is. Kivételes lehetőség arra, hogy mai korunkról együtt gondolkodhassunk, alkotói erőnk színe-javát felmutatva.

Korijolánus (MU Színház – HOPPart) Rend.: Polgár Csaba; fsz.: Bánki Gergő, Barabás Richard, Friedenthal Zoltán, Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna,Takács Nóra Diána, Terhes Sándor Caius Martius római hadvezér egymaga elfoglalja Corioli városát. Úgy tűnik, fényes politikai pálya áll előtte: konzullá választják. Ez volt anyja álma, és Coriolanus teljesíti.

Lefelé a hegyről (Budapesti Kamara – Shure) Író: Arthur Miller; r.: Szántó Erika; fsz.: Szilágyi Tibor, Tímár Éva, Andai Györgyi Az írót ebben a tragikomédiában az emberi kapcsolatok természete, az igazság és a hazugság bonyolult kémiája érdekli. Azt kutatja, mitől olyan törékeny a boldogság.

Kraft (Sirály) Író: Ingmar Bergman; r.: László Attila; sz.: Seres Dániel, Gerlits Réka, László Attila, Előd Álmos, Hollai Anna, Kis Kovács Luca, Gáspár Kata Peter Egermann brutálisan meggyilkol egy prostituáltat, majd közösül a hullával. Hirtelen egy nagyot ugrunk az időben, visszafelé, és lassanként fény derül a gazdag és jóképű Peter indítékára.

A léggömb elrepül (Vígszínház – Házi Szp.) Km.: Fesztbaum Béla Kosztolányi Dezső verseiből, újságcikkeiből, útleírásaiból szerkesztett est, egy igazából felnőni sosem akaró, az életet, a játékot szenvedélyesen szerető fiatalember portréja. Az irodalom itt színházi „alapanyag”: monodrámaként bontakozik ki a költő sorsa, gyermeki lelke, életfilozófiája egy érzékeny, a kort jól ismerő és értő színész tolmácsolásában.

Krumplirózsa (Pinceszínház) Író: Terence McNally; r.: Meczner János; sz.: Gáspár Sándor, Györgyi Anna Két elvált, középkorú ember egymásra találásának küzdelmét állítja elénk a darab eszköztelenül, őszintén: a férfi, Johnny és a nő, Frankie szeretetet, békét, összetartozást vágynak – csakhogy előbb önmagukat kell legyőzniük.

Leonce és Léna (Thália Színház – Maladype) Író: Büchner; r.: Balázs Zoltán; fsz.: Fátyol Hermina, Orosz Ákos, Simkó Katalin, Tompa Ádám A társulat tagjai minden este a közönség előtt, nyilvánosan ,,küzdenek” meg egymással az általuk színpadra állított jelenetek ,,játszási jogáért” egy speciális koncentráltságot igénylő játék segítségével.

Kulterer (Merlin Színház – Kamaraterem) Író: T. Bernhard; sz.: Csák Zsolt, Eszes Fruzsina, Nádasi László, Rácz Attila, Szabó Domokos, Szőke Szabolcs „Semmi értelme elmesélni ezt a történetet maguknak. Az egész történetet elmesélni lehetetlen. Az ember tesz egy-két utalást, de a történetet nem meséli el. A történet valójában az, amit az ember nem mesél el.” A Hólyagcirkusz Társulat előadása.

Libikóka (Pinceszínház) Író: William Gibson; r.: Verebes István; sz.: Dobó Kata, Szervét Tibor Jerry, a hitét vesztett ügyvéd és Gittel, a sikertelen táncosnő egyetlen közös tulajdonsága romokban heverő önbizalmuk. A két magányos, szeretetre éhes ember egymásba kapaszkodik, és igyekszik közös jövőt építeni...

Kvartett (Budapesti Kamara – Shure) Író: Spiró György; r.: Vincze János; fsz.: Vári Éva, Krum Ádám, Márton András A Kvartett házaspárjának monoton, tartalmatlan létezését váratlan esemény zavarja meg: egyszer csak betoppan hozzájuk egy idegen, a Vendég, aki azt állítja, hogy az Öregnek köszönheti az életét.

Liliom (Magyar Színház) Író: Molnár Ferenc; r.: Guelmino Sándor; fsz.: Gémes Antos, Balsai Móni, Soltész Bözse, Pál András, Kubik Anna Ballada a ligeti vagány és a mindenes cseléd szemérmesnagy, néma szerelméről; két, környezetével, a világgal, és egymással is dacoló ember végzetdrámája a megalkuvásmentes, tiszta, egyenes gerincű létezés lehetetlenségéről.

A különterem (Budapesti Kamara – Tivoli) Író: Neil Simon; r.: Málnay Levente; fsz: Majzik Edit, Konrád Antal, Egri Kati, Lévay Viktória Az elegáns párizsi La Casette Hotel különtermébe vacsorameghívást kap hat vendég. Először három férfi érkezik, akik nem ismerik egymást. Aztán megérkezik három nő, és itt kezdődik a meglepetések sorozata…

Liselotte és a május (Budapesti Kamaraszínház – Tivoli) R.: Pozsgai Zsolt; sz: Dobó Kata, Jánosi Dávid, Törköly Levente, Dolmány Attila, Bank Tamás Egy nő – hat férfi. Hat kísérlet a párkeresésre. De mintha átok ülne Liselottén, egyik férfi sem alkalmas a házastársi szerepre. Fergeteges, vígjátéki úton haladunk a végső megoldás felé…

Kvartett (Nemzeti Színház – Gobbi Színpad) Író: Heiner Müller; r.: Gergye Krisztián; sz.: Udvaros Dorottya, Alföldi Róbert, Virág Melinda, Gergye Krisztián A történet helyszíne „szalon a francia forradalom előtt, vagy bunker a harmadik világháború után”. Valmont-t és Madame de Merteuil-t – a Veszedelmes viszonyokból ismert intrikusokat – a szerző emblematikus figurává írja: a test és a vágy szörnyetegeivé.

Lüszisztráté (Sirály – Salto Mortale) Sz.: Sándor Erzsi, Vajda Róbert, Orosz Eszter, Moliere, Szále Nóra, Gábor Péter Yeti, Havancsák Eszter, Somhegyi György, Hrabovszki Róbert Athén és Spárta vívja férfias testvérháborúját. Arra persze senki sem gondol, hogy mindenki belevész, ha az ellenségek évtizedekig nem kötnek békét. Senki, kivéve a csajok.

Fidelio_1104.indd 19

19

3/18/11 8:58:47 PM


20

színház – daraboló Macska a forró tetőn (Pesti Magyar Színház) Író: Tennessee Williams; r.: Guelmino Sándor; fsz.: Balasi Móni, Pál András, Szélyes Imre, Béres Ilona, Soltész Bözse Az Édesapa születésnapjára összegyűlő Pollitt család titkokra, elhallgatásokra, hazugságokra épülő élete egy este alatt romba dől: vulkánszerűen, elemi erővel törnek ki az addig el- és visszafojtott érzelmek, indulatok.

Mindenkit megnyúzunk (Budapesti Kamara – Shure) Író: Boris Vian; r.: Kiss Csaba; fsz.: Horváth Lajos Ottó, Szilágyi Zsuzsa, Kocsó Gábor, Lengyel Tamás, Trokán Anna/ Verebes Linda 1944, Normandia. Az a bizonyos partraszállás. A lónyúzó mester a lányával négy éve együtt háló német katonát igyekszik véglegesen bevonni a családi kötelékbe.

Naftalin (Radnóti Színház) Író: Heltai Jenő; r.: Szabó Máté; fsz.: Csányi Sándor, Szávai Viktória, Adorjáni Bálint, Szervét Tibor, Kováts Adél, Gyabronka József A nyári vakáció ideje alatt üresen hagyott lakást a házmester kiadja mindenféle szerelmi légyottokra. Ám az időpontokat elfelejti egyeztetni, így különböző férjek feleségek és szeretők futnak össze a lakásban, és persze a naftalinszagú szekrényben.

Macskajáték (Örkény Színház) Író: Örkény István; r.: Mácsai Pál; sz.: Pogány Judit, Molnár Piroska m.v., Csomós Mari m.v., Kerekes Éva, Szandtner Anna, Békés Itala, Jordán Tamás, Polgár Csaba „Az öregektől nem akar már senki semmit. De ha az öregek akarnak egymástól valamit, azon mi nevetünk.” (Örkény István)

Mindent anyámról (Pesti Színház) Író: Pedro Almodóvar; r.: Kamondi Zoltán; fsz.: Varju Kálmán, Börcsök Enikő, Majsai-Nyilas Tünde, Hegyi Barbara, Epres Attila, Tornyi Ildikó Egy több szálon futó történet, amely talán csak egy kamasz fiú, Esteban képzeletjátéka, írói és rendezői kísérlete, hogy megtudja, ki az apja, és megértse anyját. Pedro Almodóvar Oscar-díjas filmje nyomán.

Nehéz (Bárka Színház – Stúdió) Író: Háy János; r.: Bérces László; sz.: Mucsi Zoltán, Lázár Kati m.v., Gados Béla, Ilyés Róbert, Varga Anikó, Pásztor Tibor A vidékről tizenévesen Budapestre kerülő fiatalember, szülei egyetértésével megszakítja a végtelennek tűnő családi láncot, „különb” lesz, mint ősei. Aztán az illúziók kicsorbulnak, régi otthonát elveszíti, újat a nagyvárosban nem lel.

Magyar ünnep (Nemzeti Színház) Író: Závada Pál; r.: Alföldi Róbert; fsz.: Nagy Mari, Söptei Andrea, Znamenák István, Földi Ádám, Szatory Dávid, Szabó Kimmel Tamás, Mátyássy Bence 1940. Weiner Janka fotóművész rokonai és barátai ma este is Janka csülkös bablevessel és friss kenyérrel terített asztala körül gyűlnek össze. Ki hogyan ünnepli ebben a társaságban Észak-Erdély visszacsatolását?

A mizantróp (Katona József Színház) Író: Molière; r.: Zsámbéki Gábor; fsz.: Fekete Ernő, Máté Gábor, Ónodi Eszter, Fullajtár Andrea, Kocsis Gergely Alceste ki akar vonulni a társadalomból, mert undorodik a világtól és az emberektől; Reméli, hogy a szerelme társa lesz a terve megvalósításában, ám Céliméne épp az Alceste által ostorozott korszellem megtestesítője.

New York-i komédiák (Centrál Színház) Író: Woody Allen; r.: Puskás Tamás; sz.: Básti Juli, NagyKálózy Eszter, Gesztesi Károly, Magyar Attila, Kárász Zénó, Radnay Csilla, Bede-Fazekas Anna Felnőttünk, megházasodtunk, gyerekeink születtek, eltelt a fél élet. Ez tiszta röhej. Hiába tekergetjük a fejünket, hiába csűrjük-csavarjuk, nincs menekvés.

Még egyszer hátulról! (Új Színház) Író: Michael Frayn; r.: Jiří Menzel; fsz.: Takács Katalin, Gáspár Sándor, Pokorny Lia, Szikszai Rémusz, Vass György Egy vidéki angol haknitársulat színfalak előtti és színfalak mögötti életét látjuk. A szerző ezt a normális és egyben abnormális világot egyszerre tudja a legnagyobb szeretettel és a legmaróbb gúnnyal ábrázolni.

Molière: Tartuffe (Nemzeti Színház – Gobbi Színpad) Író: Parti Nagy Lajos; r.: Alföldi Róbert; fsz.: László Zsolt, Stohl András, Udvaros Dorottya, Murányi Tünde, Gáspár Kata, Csoma Judit, Hevér Gábor Orgon befogadja házába az általa szentnek hitt Tartuffeöt, aki kiváltja az egész család ellenszenvét, ráadásul arra vetemedik, hogy elcsábítsa a ház urának feleségét.

Nézőművészeti Főiskola (Centrál Színház) Író: Tasnádi István; r.: Árkosi Árpád; fsz.: Katona László, Mucsi Zoltán, Scherer Péter Az előadás a jövőben játszódik, amikor már senki nem jár színházba. A színészek többször keverednek vitába a nézőkkel, az egyik Hamlet-előadás alatt a koponyával fejbe dobnak egy popcornozó nézőt.

Mégis, kinek az élete? (Centrál Színház) Író: Brian Clark; r.: Puskás Tamás; fsz.: Rudolf Péter, NagyKálózy Eszter, Bálint András, Simon Kornél, Oroszlán Szonja Ken Harrison szobrász, aki egy autóbaleset következtében megbénul, és úgy dönt, nem akar munka, szerelem és cél nélkül tovább élni. Harcba száll az élete és halála fölötti rendelkezés jogáért.

Molly Sweeney (Budapesti Kamaraszínház – Ericsson) Író: Brian Friel; r.: Márton András; sz.: Varga Klári, Karácsonyi Zoltán, Kovács István Molly Sweeney megérzéseire és a tapintható információkra hagyatkozik, mivel vak. De érkezik egy lángoló szellemiségű fiatalember, akinek kedvéért még a látható világra is kíváncsi lesz.

Nini kamikaze kabaréja (Thália Színház – Arizona) Író: Andrew Martin; r.: Vági Bence; sz.: Kapócs Zsóka Nini a színpadra lépés pillanatában szembesül azzal, hogy az aznapra ígért nagyszínpadi előadásának helyszínét egy stúdiószínpadra helyezték át a tudta nélkül. Megpróbálja a lehetetlent, minden nagyszínpadon meglévő technikai bravúrt saját eszközeivel próbál helyettesíteni olykor még az élete kockáztatásával is.

Mein Kampf (Harcom) (Nemzeti Színház – Gobbi Színpad) Író: Tábori György; r.: Rába Roland; fsz.: Sinkó László, Makranczi Zalán, Mátyássy Bence, Mészáros Piroska, Törőcsik Mari „Ha az ember komolyan veszi a Szentírást, akkor egészen világos, hogy mind a zsidó, mind a keresztény biblia azt tanítja, úgy szeressük ellenségünket, mint önmagunkat. A szenvedély mindig rejtélyes.” (G. Tabori)

Mr. Pöpec (Pinceszínház) Író: Chloe Moss; r.: Bagó Bertalan; sz.: Barabás Richárd, Mohai Tamás, Alberti Zsófi Két fiú, egy lány. Tizenévesek, a középiskola után, a nagy betűs élet kezdetén több út áll előttük: suli, gálya, esetleg nonstop tekerés otthon (fű minden mennyiségben). Szerelem, beteljesült és be nem teljesült vágyak, a kilencvenes évek és napjaink családi és társadalmi problémái.

nőNYUGAT (Thália Színház – Arizona) Szerk.: Bíró Kriszta; r.: Mácsai Pál; sz.: Für Anikó, Bíró Kriszta, Hámori Gabriella, Kerekes Viktória, Lázár Kati m.v. A Nyugat indulásának éveiben a magyar társadalomban megindult egy csendes forradalom. Ennek a kornak figurái a folyóirat körül íróként, múzsaként, feleségként, barátként szereplő nők, akiknek sorsa elhomályosult része kulturális emlékezetünknek.

Mesél a bécsi erdő (Katona József Színház) Író: Ödön von Horváth; r.: Zsámbéki Gábor; fsz.: Nagy Ervin, Lázár Kati, Fullajtár Andrea, Tenki Réka, Bezerédi Zoltán Mariann, a bababoltos lánya az esküvője előtt beleszeret egy fiúba, aki lóversenyezésből és idősebb nőkből él. Gyerekük születik, de magukat sem tudják eltartani.

Mulatság (Bárka Színház) Író: Mrožek; r.: Bérczes László; sz.: Szikszai Rémusz, Mucsi Zoltán, Scherer Péter Három legény elindul a bálba. A bálterem zárva. Betörik, mert bentről hangokat hallanak. A terem üres. Lesz mulatság vagy nem lesz? És ha lesz, kitől? Másoktól? Maguktól? Mit kell tenni, hogy mulatság legyen? Ez a kérdés. Egy életen át.

Orfeusz alászáll (Nemzeti Színház – Gobbi Színpad) Író: Tennessee Williams; r.: Sopsits Árpád; fsz.: Udvaros Dorottya, Szabó Kimmel Tamás, Söptei Andrea, Bodrogi Gyula, Nagy Mari A korrupt és velejéig romlott kisváros először csak rosszallóan figyeli, végül elpusztítja a középkorú asszony szerelemre és szabadságra törő életét.

Mikve (Pesti Színház) Író: Hadar Galron; r.: Docekal Michal; fsz.: Pap Vera, Igó Éva, Börcsök Enikő, Eszenyi Enikő, Hegyi Barbara Különböző életkorú nők, akiket vallási szabályok kötnek, és különféle társadalmi és családi szerepekben egy férfiuralta világban küzdenek elfogadásukért, szabadságukért, jogaikért, s ha kell lázadnak is.

A műselyemlány (Örkény Színház) Író: Irmgard Keun; r.: Bagossy László; sz.: Hámori Gabriella 1931–1932, Berlin. Doris, a csinos, fiatal gépírólány úgy próbál boldogulni, ahogyan tud, jobb híján férfiről férfire szállva. Titokban naplót ír, és nem éri be a kisvárosi lét nyújtotta lehetőségekkel, többre vágyik. Nagy nő akar lenni.

Othello (Vígszínház) Író: Shakespeare; r.: Eszenyi Enikő; fsz.: Nagy Zsolt, Varju Kálmán, Fekete Ernő, Tornyi Ildikó, Börcsök Enikő, Szemenyei János, Vallai Péter Shakespeare mesterműve fájdalmasan megindító történet, a megtévesztett ember tragédiája, amelyben feltárulnak az emberi természet legmélyebb rétegei, a lélek csodálatos és borzalmas titkai.

Fidelio_1104.indd 20

3/18/11 8:58:50 PM


Fidelio_1104.indd 21

3/18/11 8:58:51 PM


22

színház – daraboló Otthoni élet (Thália Színház – Arizona Stúdió) Író: Edward Albee; r.: Vidnyánszky Attila; sz.: Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Mészáros Tibor Ann, a feleség próbálja felrázni hétköznapi és érzéketlenné vált életüket. Péter, a férj azonban mintha meg sem hallaná, később arra kéri Annt, kezdjék el újra a beszélgetést, mintha próbán lennének egy olyan darabhoz, mely történetesen az életük.

Piszkos fotók (Budapesti Kamara – Shure) Író: Mark Ravenhill; r.: Németh Ákos; sz: Szűcs Péter Pál, Bozsó Péter, Nagy Enikő, Törköly Levente, Stefanovics Angéla Nick, egy politikai merénylet elkövetője, a fegyházból sok év után szabadulva lassan és keservesen ráébred, hogy ez már nem az a világ, amiből ő valaha kiszakadt…

Remix (Budapesti Kamara – Tivoli) Író: Verebes István; r.: Szurdi Miklós; fsz.: Voith Ági, Almási Éva, Zsurzs Kati, Lévay Viktória, Bozsó Péter, Kerekes József Három nő! Három igazi nő! Három vérbő színésznő! Sértett öregasszonyok? Gonosz fúriák? Rossz anyák, hűtlen barátnők, magányos rémek? Vagy érzékeny, megbántott, sebzett tehetségek?

Ovibrader (Thália – Új Stúdió) Író: Garaczi László; r.: Bagó Bertalan; sz.: Földes Eszter/ Fodor Annamária, Huszár Zsolt, Szemenyei János/Szegezdi Róbert, Kolti Helga Petyus, a „szeretlek” szó kimondására képtelen kisfiú múltbéli és jövőbeni életének főbb állomásai elevenednek meg a gyermekpszichológusnál megélt hipnózis alatt. A férfi lélek legbelső bugyrai tárulnak elénk.

A pillangók szabadok (Thália – Új Stúdió) Író: Leonard Gershe; r.: Szarka János; sz.: Marjai Virág, Ozsgyáni Mihály, Béres Ilona Egy húszéves fiatalember és egy színészpalánta lány elköltözik otthonról, hogy önálló életet kezdjenek. Mindketten a művésznegyedben bérelnek szobát, egyetlen ajtó választja el őket egymástól. Ami kinyílik…

Rómeó és Júlia (Vígszínház) Író: Shakespeare; r.: Eszenyi Enikő; fsz.: Bata Éva, Varju Kálmán, Börcsök Enikő, Reviczky Gábor, Gyuriska János, Mészáros Máté Shakespeare klasszikusának hősei dacolva minden előítélettel tisztán és szabadon akarnak szeretni. De a természet törvényeinél erősebbnek bizonyul a politika, a szerelemnél tartósabb lesz a gyűlölet.

Az öldöklés istene (Vígszínház) Író: Yasmina Reza; r.: Kamondi Zoltán; sz.: Eszenyi Enikő, Epres Attila, Börcsök Enikő, Kern András Két házaspár kulturáltan próbál rendezni egy kínos ügyet, miszerint egyikük gyermeke kiverte a másik pár gyermekének két fogát. Ám a békés beszélgetés elfajul, elszabadul a pokol, és “az öldöklés istene” mindent a feje tetejére állít.

Platonov (Thália Színház – Arizona – Maladype) Író: Csehov; r.: Balázs Zoltán; fsz.: Orosz Ákos, Ligeti Kovács Judit, Tompa Ádám, Lendváczky Zoltán, Fátyol Kamilla „Platonov lök. Hármas, középre. Még mindig Platonov. Fehér a lyukban. Szofja kézből. Anna jön, de elvéti. Grekova szabályos: céloz és lő. Szása feketét az ellentétes sarokba… Iszak trükközik. Platonov leteszi. A játéknak annyi. Valaki nyert.”

Rúzs a kiscsajon (Magyar Színház) Író: Isa Schöier; r.: Benedek Judit; sz.: Benkő Nóra, Sipos Imre, Babócsai Réka a.n., Illés Alexa a.n., Pásztor Ádám a.n. A mű az identitásról, a szerelemről, a barátságról és a fájdalomról szól. Itt történik az igazi világban és ott kint, a kibertérben. Sohasem tudod, kivel fogsz ott kint találkozni. Sárkánnyal? Szerelemmel? Saját magaddal?

Pánik (Nemzeti Színház – Gobbi Színpad) Író: Mika Myllyaho; r.: Rába Roland; sz.: Miklós Marcell, Marton Róbert, Szabó Kimmel Tamás Bár a köznyelv lépten-nyomon használja pontatlanul, mindenféle félelemmel, szorongással járó helyzetre a kifejezést, a pánik valójában heves testi tünetekkel járó, az életveszélyes helyzetekben jelentkező természetes vészreakcióhoz hasonló rettegés.

Pletykafészek (Centrál Színház) Író: Neil Simon; r.: Puskás Tamás; fsz.: Bertalan Ágnes, Básti Juli, Rudolf Péter, Scherer Péter, Nagy-Kálózy Eszter New York alpolgármestere a tizedik házassági évfordulóját ünnepli. Érkeznek a szűk baráti kör tagjai, ám a személyzet eltűnt, a feleségnek nyoma veszett, és hol lehet a nagyszerű barát és gondos férj?

Sáskák (Katona József Színház – Kamra) Író: Biljana Srbljanović; r.: Máté Gábor; fsz.: Pelsőczy Réka, Takátsy Péter, Haumann Péter, Elek Ferenc, Ónodi Eszter, Ujlaki Dénes, Bodnár Erika, Kun Vilmos A Sáskák “szomorú bohózat”. Témája az öregedés és a halál, amit két generáció viszonyán, a koravén fiatalokén és a szokatlanul életerős öregekén keresztül mutat be.

Parasztopera (Szkéné – Pintér Béla és Társulata ) Író, r.: Pintér Béla; fsz.: Pintér Béla, Tóth József, NagyAbonyi Sarolta/Hámori Gabriella, Szalontay Tünde, Enyedi Éva „Néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság. Akinek tetszik, nézze meg többször is! Akinek nem tetszik, nézesse meg magát!”

Pokol (Trafó – Maladype) Író: Dante; r.: Balázs Zoltán; sz.: Lendváczky Zoltán, Ligeti Kovács Judit, Faragó Zénó, Fátyol Kamilla, Tankó Erika, Tompa Ádám, Orosz Ákos, Páll Zsolt A trilógia a Maladype eddigi tíz évét kívánja egybefogni, először a Pokol fejezetével. Utazásuk nem egyszerű földi utazás lesz, hanem túlvilági út középkori víziókkal és modern látomásokkal az Emberről, a Művészről…

Svejk (Budapesti Kamara – Tivoli) Író: Spiró György; r.: Szegvári Menyhért; fsz.: Nagy Viktor, Spindler Béla, Haás Vander Péter, Kerekes József, Törköly Levente, Stefanovics Angéla, Cs. Németh Lajos Svejk a békességet akaró kisemberek szimbóluma, Svejk története pedig a történelem mindannyiunkkal megtörténő és mindannyiunk által megélt lenyomata.

Párlat (Stúdió „K”) Író: Danyi Zoltán; r.: Nagypál Gábor; sz.: Homonnai Katalin, Hannus Zoltán, Spilák Lajos, Nyakó Júlia (6) Végigpróbálni egy másik verziót. (7) Az útinaplót célszerű még otthon, indulás előtt megírni. (8) Mindent visszacsinálni. Addig, ahonnan újra lehet. Másként. Alakítani a dolgokat, és végigpróbálni egy másik verziót.

Prah (Radnóti Színház) Író: Spiró György; r.: Valló Péter; sz.: Börcsök Enikő, Schneider Zoltán Egy házaspárral megtörténik az, amiről a legtöbben csak álmodunk: öttalálatosuk van a lottón. Álmodozni könnyű, örülni viszont nehéz. Az elmúlt éveiket nem lehet visszavásárolni, és már nem válthatják meg közös jövőjüket sem.

SZERET...lek (Szikra – HOPPart) r.: Pelsőczy Réka; sz.: Barabás Richárd,Bercsényi Péter, Gáspár Anna, Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna, Szabó Márta, Szamosi Zsófia, Szilágyi Katalin, Takács Katalin, Terhes Sándor Elegáns férfiak, titokzatos nők, ülnek kerek asztaloknál. Tengerészruhás pincérek szolgálják fel a whiskyt, vagy a pezsgőt. Ma a szerelemről lesz szó..

Pengeél (Ódry Színpad) Író: Lawrence Block; r.: Máté Gábor; fsz.: Rétfalvi Tamás, Ficza István, Huzella Juli, Kovács Gergely, Pálos Hanna Sztárok, állástalan színészek, józan alkoholisták, bűnözők, hajléktalanok. Mind a penge élén táncolnak, vagy táncoltak valaha, mindenki potenciális gyilkos vagy áldozat. Halál, szerelem – alkoholba pácolva, jó adag jazz-zel.

Pszicho (Budapesti Kamara – Ericsson) Író, r.: Pozsgai Zsolt; sz.: Jánosi Dávid, Andai Györgyi, Dobó Kata, Bank Tamás, Dózsa Zoltán Norman Bates magányosan él a családi motelben, amit elkerül a műút és az élet. Vagy még sincs egyedül? Ki az az öregasszony az ablakban? És miféle hangos veszekedések hallatszanak az elátkozott házból?

Szigliget (Nemzeti Színház – Gobbi Színpad) Író: Hamvai Kornél; r.: Babarczy László; fsz.: Gazsó György, Blaskó Péter, Garas Dezső, Udvaros Dorottya, Mertz Tibor, Rátóti Zoltán Rákosi elvtárs úgy határoz, hogy kedvenc költőjét felterjeszti Sztálin-díjra. Személyesen intézkedik, hogy ehhez nemzetközi támogatást kapjon: a költővel egy idelátogató olasz riporter készít interjút. Csakhogy…

Period (Vígszínház) R.: Szőcs Artur; sz.: Mészáros Máté, Láng Annamária, Venczel Vera, Pap Vera, Tornyi Ildikó, Varju Kálmán, Bata Éva A Víg nagyszínpadán egy kisebb tér. Több generáció összezárva. Egy kocsmában? Laboratóriumban? Egy lakás nappalijában? Elfekvőben? Szüleink ugyanazért sírtak, ugyanazon nevettek. Unokáink is így tesznek majd. Period… Folyamat… Sosincs vége…

Pygmalion (Radnóti Színház) Író: G. B. Shaw; r.: Valló Péter; fsz.: Szervét Tibor, Petrik Andrea, Bálint András, Kováts Adél, Klem Viktor „Jézus, de nagy az arcuk! A tanítás, az bezzeg érdekli, he? Hallottam, hogy taníccsa a szép beszédet. Én nem szívességet kérek, ércsük? Vagy talán az én pénzem nem jó?... Mehetek máshova! (...) Tanításos órákat akarok venni, magától. Megfizetem, ne értsük félre egymást. (...)”

Szirénének (Katona József Színház – Kamra) Író: Nádas Péter; r.: Dömötör András; fsz.: Hajduk Károly, Dankó István, Kovács Lehel, Szirtes Ági, Pelsőczy Réka, Pálmai Anna Odüsszeusz vándorlása korokon és háborúkon átívelő, sajátos és módfelett ironikus formában. Míg Odüsszeusz a hazáját, addig fiai őt keresik – bár lehet, hogy mindenkinek jobb lenne, ha inkább elkerülnék egymást…

Fidelio_1104.indd 22

3/18/11 8:58:56 PM


Fidelio_1104.indd 23

3/18/11 8:58:58 PM


24

színház – daraboló Színházkomédia (Budapesti Kamaraszínház – Shure) Író: Bengt Ahlfors; r.: Márton András; fsz.: Andai Györgyi, Haás Vander Péter, Lengyel Tamás, Dózsa Zoltán, Stefanovics Angéla Egy vidéki színház fiatal, kortárs szerző új darabjának bemutatójára készül. A társulat művészeti vezetője kénytelen kompromisszumok árán megvalósítani művészi elképzeléseit.

Tizenkét dühös ember (Nemzeti Színház – Gobbi Színpad) Író: Reginald Rose; r.: Balikó Tamás; fsz.: Sinkó László, Kulka János, Garas Dezső, Trokán Péter, Stohl András Az esküdteknek dönteniük kell egy apagyilkossággal vádolt fiúról. Egy bűnözőt szabadítanak a társadalomra? Egy ártatlan embert küldenek a halálba? Számít-e még, hogy mi az igazság?

Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból (Nemzeti Színház – Festőműhely) Író: Martin Sperr; r.: Alföldi Róbert; fsz.: Molnár Piroska, Stohl András, Tompos Kátya, Básti Juli, Farkas Dénes, Szarvas József A II. világháború utáni Németországban játszódó dráma egy bajor kisfalu közösségének munkás hétköznapjain át mutatja be az előítéletekkel, idegengyűlölettel terhelt emberi kapcsolatokat.

A szív bűnei (Új Színház) Író: Henley Bet; r.: Bagó Bertalan; sz.: Földes Eszter, Fodor Annamária, Pálfi Kata, Pokorny Lia, Almási Sándor, Száraz Dénes A három MaGrath nővér hosszú évek után újra találkozik a nagyapjuk házában. Boldogan borulnak egymás nyakába. Örömüket azonban beárnyékolja, hogy egyikük nemrég lelőtte a férjét. Ésnem hajlandó elárulni, hogy miért…

Tojáséj (Thália Stúdió – Maladype) R.: Balázs Zoltán; fsz.: Fátyol Hermina, Fátyol Kamilla, Lendváczky Zoltán, Orosz Ákos, Páll Zsolt, Simkó Katalin, Tompa Ádám Ártatlan és ártatlannak tetsző játékok követik egymást, Ravel zenéjéből lendület, életöröm árad, s játék közben mindennapjaink láthatatlan színháza is láthatóvá válik.

A vadőr (Stúdió „K”) Író, r.: Tamási Zoltán; sz.: Kakasy Dóra, Homonnai Katalin, Tamási Zoltán A Pokoli kamaradarabok-trilógia befejező része. A szenvedély szenvedéstörténete, az ágy titokzatos tárgya. Dupla fenekű világ, a regény ellenében is.

Szutyok (Szkéné – Pintér Béla és Társ.) Író, r.: Pintér Béla; fsz.: Szamosi Zsófia, Szalontay Tünde, Enyedi Éva, Friedenthal Zoltán, Thuróczy Szabolcs, Roszik Hella, Pintér Béla Akit kevésbé szeretnek, sohasem tudja pontosan, miért is szeretik őt „kevésbé”. A világ igazságtalanságát okolja vagy az emberek érzéketlenségét, holott valójában érzelmi intelligenciájának fejletlensége miatt kerüli őt mindenki.

Tom Jones (Pesti Színház) Író: Henry Fielding; r.: Bezerédi Zoltán; fsz.: Tasnádi Bence, Tornyi Ildikó, Lukács Sándor, Igó Éva, Kovács Patrícia, Pap Vera, Hegedqs D. Géza, Láng Annamária Képzeljék el, éjjel hazamennek, és egy újszülöttet találnak az ágyukban. Ki is ez a zabolátlan, rakoncátlan, vonzó és szeretnivaló fiatalember, akit úgy hívnak: Tom Jones?

A vágy villamosa (Budapesti Kamara – Tivoli) Író: Tennessee Williams; r.: Tordy Géza; fsz.: Eszenyi Enikő m.v., László Zsolt m.v., Nagy Enikő, Pindroch Csaba m.v. Az érzékeny lelkű, túlfeszített idegzetű Blanche a Vágynak nevezett villamossal érkezik húgához. De a látogatás nem úgy alakul, ahogy tervezte.

Takáts Alice (Budapesti Kamara – Shure Stúdió) Író: Szomory Dezső; r.: Benedek Miklós; fsz.: Nagy Cili, Dunai Tamás, Újvári Zoltán, Andai Györgyi, Németh Kristóf Alice élete egy részét Berlinben töltötte, az ottani klinikán. Egy barátja-kollégája szintén. Ám az orvos két évvel tovább maradt. Hogy miért – a teljes igazságot csak ők ketten tudják. Ez a titkos igazság mozgatja Alice életét.

Tündöklő középszer (Szkéné Színház – Pintér Béla) Író, r.: Pintér Béla; sz.: Thuróczy Szabolcs, Pintér Béla, Szalontay Tünde, Szamosi Zsófia, Enyedi Éva, Roszik Hella Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű,/A Stradivari Stradivari a másik meg középszerű!/És én hazudhatnék neked tovább, de nem teszem!/Te nem középszerű vagy, hanem tehetségtelen.

Ványa bácsi (Vígszínház) Író: Csehov; r.: Marton László; fsz.: Gálffi László m.v., Benedek Miklós m.v., Hegedűs D. Géza, Hámori Gabriella m.v., Bata Éva A beteg professzor a birtokra érkezik gyönyörű és fiatal feleségével. Felszínre törnek az elfojtott vágyak, a beteljesületlen álmok, az emberi gyarlóság, az önzés, és a generációk közti, sokszor kibékíthetetlennek tűnő ellentétek.

Tangó (Budapesti Kamara – Ericsson) Író: Mrožek; r.: Csiszár Imre; sz.: Tímár Éva, Tordy Géza, Bregyán Péter, Szőlőskei Tímea, Dolmány Attila, Nagy Enikő, Varga Zoltán Generációs ellentétel. Szülők és gyerekek összecsapása. Forradalom és konzervativizmus. Lázadás és hagyománytisztelet. Elfogadott promiszkuitás és házasság fehérben. Két kultúra összecsap, közben befut a nevető harmadik a kultúrán túlról.

Az utolsó roma (Szikra – KoMa) Író: Kovács Kristóf; sz.: Derzsi Dezső, Fekete Zsolt, Katona László, Jaskó Bálint, Lass Bea, Mohai Tamás, Polgár Péter, Scherer Péter, Szabó Vera, Valcz Péter Ma nyílik Az utolsó roma emlékkiállítás. Kérjük, a tárlók előtt maradjunk csendben, kövessük a tárlatvezető utasításait, mert a megelevenedő négydimenziós installációk nem riadnak vissza a látogatóktól való kommunikációtól sem.

Vakkacsa tojások (Stúdió „K”) Író: Zalán Tibor; r.: Fodor Tamás; sz.: Nagypál Gábor, Homonnai Katalin, Hannus Zoltán, Nyakó Júlia, Vékes Csaba, Lovas Dániel, Spilák Lajos Paródiaszínház „ivarérett bábokkal”, kizárólag felnőtteknek, Euripidész, Shakespeare, Molière, Csehov, Ibsen kifacsarásával. Az előadás nem jöhetett volna létre Karinthy Frigyes Így írtok ti című műve nélkül.

Téboly Thébában (Stúdió „K”) Író: Szeredás András; r.: Fodor Tamás; fsz.: Kézdy György, Nyakó Júlia, Gulyás Attila, Fodor Tamás, Nagypál Gábor, Hannus Zoltán, Horváth Zsuzsa Valaki azért érkezik a városba, hogy elismerjék korlátlan hatalmát. Másvalaki vonakodik ezt elismerni, mert övé az ész igazsága, övé a hatalom. Van, aki rajong, van, aki leszámol, van, aki meglakol. De ki írja ezt a forgatókönyvet?

Úri muri (Nemzeti Színház) Író: Móricz Zsigmond; r.: Bezerédi Zoltán; fsz.: László Zsolt, Schell Judit, Stohl András, Bánfalvi Eszter, Martinovics Dorina, Lukáts Andor Szakhmáry Zoltán földbirtokos szakítani akar a szokásokkal, felesége azonban nem írja alá a váltóit, így megköti a kezét. Elkeseredésében mulatságot rendez, amelyen szeretője, Rozi is részt vesz...

Victory (Bárka Színház) Író: Howard Barker; r.: Tim Carroll; fsz.: Spolarics Andrea, Mucsi Zoltán, Seress Zoltán, Kardos Róbert, Telekes Péter 1661-ben II. Károly angol király parancsára Oliver Cromwell, John Bradshaw és Henry Ireton holttestét exhumálták, a testeket Londonban lefejezték. Lady Bradshaw elhatározza, hogy visszaszerzi férje testének darabjait.

Teljes napfogyatkozás (Budapesti Kamara – Ericsson) Író: C. Hampton; r.: Léner András; sz.: Verebes Linda, Szűcs Péter Pál, Nagy Viktor, Juhász Réka, Kocsó Gábor, Tímár Éva „Olyan boldogok lehetnénk mi ketten, ez a legkönnyebb dolog a világon, hát mért nem az?” Emberek: éreznek, szeretnek, hazudnak, becsapnak, szenvednek. Mint mi mindannyian.

Utószinkron (Budapesti Kamara – Tivoli) Író: Dallos Szilvia; r.: Iglódi István; fsz.: Haás Vander Péter, Czvetkó Sándor, Szélyes Imre m.v., Kertész Péter, Kaszás Mihály, Sáfár Anikó, Lévay Viktória, Szőlőskei Tímea, Nyertes Zsuzsa m.v., Szilágyi Zsuzsa A filmszinkronizálás hőskorában, az ötvenes évek elején a színészcsapat pártutasításra hajmeresztő feladatot kap.

Virágos kert (Új Színház) Író: Michel de Ghelderode; r.: Szikora János; fsz.: Száraz Dénes, Földes Eszter, Tordai Teri, Nemes Wanda, Almási Sándor Rendkívül expresszív, felkavaró mű, mely híven követi Szent Ferenc életének legfontosabb fordulatait, szembesítve minket saját korával és persze az Assisi Szent Ferenc köré szőtt legendáriummal is.

Tengeren (Bárka Színház) Író: Conor McPherson; r.: Göttinger Pál; sz.: Ilyés Róbert, Mucsi Zoltán, Gados Béla, Dévai Balázs, Kálid Artúr Egy vénember, az öccse, régi barátjuk, és egy ismerős összegyűlnek pókerezni karácsony este. A ház a Binn Éadair-hegy oldalában, a dublini öböl bejáratánál áll. A kinti viharból egy idegen érkezik.

Az üvegcipő (Örkény Színház) Író: Molnár Ferenc; r.: Mácsai Pál; fsz.: Gálffi László, Für Anikó, Hámori Gabriella, Polgár Csaba, Bíró Kriszta, Takács Nóra Diána, Máthé Zsolt Szabó Irma, a ’20-as évek józsefvárosi Hamupipőkéje nem a királyfi szerelme után sóvárog: ő Sipos Lajost, a szegény, éltes bútorrajzolót kívánja meghódítani.

A vörös oroszlán (Vígszínház – Házi Színpad) Író: Szepes Mária; r.: Bodor Böbe; sz.: Venczel Vera A történet, mely alaptémája az Elixír, 1535-ben indul, és háromszáz évvel később ér véget. Életeken és halálokon át követhetjük végig egy nyughatatlan lélek reinkarnációs fejlődéstörténetét. Szepes Mária 1946-ban megjelent regénye zúzdába került, a kimentett néhány példány kézről kézre járt, de a mű így is kultuszregénnyé vált.

Fidelio_1104.indd 24

3/18/11 8:59:01 PM


Fidelio_1104.indd 25

3/18/11 8:59:19 PM


26

színház – mu” sor Bárka színház

1p 2 szo 3v 4h

18:00 Párkák 22:00 Firkin klub

Belvárosi Orlai Produkciós Iroda 19:00 Dolcsaja Vita (Debrecen)

19:00 Fahrenheit 451 11:00 MeseLadik 19:00 Nem tudni, hogyan

20:00 Dolcsaja Vita

19:00 Mulatság

Budapest Bábszínház

Budapest BábJátszótér

10:00 Óz, a nagy varázsló 10:30 Óz, a nagy varázsló

14:30 Hajnali csillag peremén

10:30 Rozi az égen

14:30 A varázsfuvola

10:00 Rozi az égen

15:00 A halhatatlanság országa

19:00 Mulatság

19:00 Dolcsaja Vita (Nagykanizsa)

15:00 Csipkerózsa

09:30, 11:30 Tehén a Holdon

6 sze

18:00 Iskola a határon – 100. ea. (Stúdió)

20:00 Csókol Anyád!

15:00 A szarvaskirály

09:30, 11:30 Tehén a Holdon

7 cs

19:00 Harminchárom változat Haydn koponyára

15:00 A szarvaskirály

10:00 Hajnali csillag peremén

19:00 Fahrenheit 451

10:00 A brémai muzsikusok

19:00 Tengeren (Stúdió)

10:30, 15:00 A brémai muzsikusok

10 v

11:00 Mese... 15:00 ZeneLadik 19:00 Tengeren

10:30 Csipkerózsa

14:30 Líra és Epika

11 h

19:00 Harminchárom változat Haydn koponyára

10:00 Óz, a nagy varázsló

15:00 Hajnali csillag peremén

5k

8p 9 szo

12 k 13 sze 14 cs 15 p 16 szo 17 v

18:00 Iskola a határon (Stúdió)

17:00, 20:00 Esőember

19:00 Dogville 19:00 Őszi álom (Stúdió)

15:00 Csipkerózsa 20:00 Dolcsaja Vita

18:00, 20:30 A három testőr és a jeti vagy mi a pék – L'art pour l’art

15:00 Párkák 19:00 Nehéz (Stúdió)

10:30 A legkisebb boszorkány

19:00 Fahrenheit 451

15:00 Esőember

20 sze 21 cs

19:00 De Sade pennája (Stúdió)

20:00 Esőember

19:00 Nem tudni, hogyan (Stúdió) 19:00 Nehéz (Stúdió)

20:00 Csókol Anyád!

10:00 A varázsfuvola

10:00 Csizmás kandúr

19:00 Dogville

18 h 19 k

10:00 Csipkerózsa

10:30 Misi mókus... 16:00 Fidelio Matiné Bőröndmese 10:00 Bőröndmese

15:00 Andersen-mesék

10:00 A brémai muzsikusok

15:00 Líra és Epika

15:00 A brémai muzsikusok

18:00 Líra és Epika

10:00 Misi mókus vándorúton

15:00 A gyáva kistigris

22 p 10:30 Csipkerózsa

23 szo

10:30 Csizmás kandúr

24 v

10:30 Marcipán cica

25 h

10:00 Marcipán cica

26 k 27 sze 28 cs 29 p

19:00 Éjféli mesék – nyilv. főpr..

15:00 A legkisebb boszorkány

10:00 Andersen-mesék

19:00 ÉJFÉLI MESÉK

19:00 Sírpiknik (Veszprém)

10:00 A legkisebb boszorkány

19:00 Éjféli mesék – Kult-túra Fesztivál

20:00 CzukorShow

18:00, 20:30 A három testőr és a jeti vagy... – L’art pour l’art

10:00 A gyáva kistigris

20:00 CzukorShow

15:00 Csizmás kandúr

10:30 Hajnali csillag peremén

30 szo

Fidelio_1104.indd 26

3/18/11 8:59:20 PM


■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné Budapesti Kamara Ericsson stúdió

1p 2 szo 3v 4h

Budapesti Kamara shure stúdió

Budapesti Kamara Tivoli

műsor – színház Budapesti Operettszínház

19:00 Tudod, hogy nincs bocsánat – Hobo

19:30 Mindenkit megnyúzunk

19:00 Svejk

19:00 Rómeó és Júlia 19:30 Ibusár

19:00 Pszicho

19:30 Feljegyzések az egérlyukból

19:00 A különterem

11:00 Musicalmesék 15:00, 19:00 Rómeó… 19:30 Ibusár

19:00 Látja Isten, hogy állok a napon

19:30 Hamu és pálinka

19:00 A szegény hekus esete a papagájjal

15:00, 19:00 Menyasszonytánc 19:30 Tavaszébredés

19:00 Teljes napfogyatkozás

19:30 Takáts Alice

19:00 Edith Piaf

17:00 Menyasszonytánc 19:30 Tavaszébredés

19:30 Kvartett

19:00 Liselotte és a május

19:00 MÁV Szimfonikusok

5k 6 sze

19:00 Látja Isten, hogy állok a napon

19:30 Lefelé a hegyről

19:00 Dr. Faustus

19:00 Tíz éve ragyogunk – BOME jubileumi gála

7 cs

13:00 Vasárnapi asszony 19:00 A csábítás művészete

19:30 FülbeVali

19:00 A szegény hekus esete…

18:00 Egy éj Velencében

19:00 Dühöngő ifjúság

19:30 Árpádház

19:00 A vágy villamosa

19:00 Egy éj Velencében

19:00 CS.A.J. (CSakAzértisJáték)

19:30 Harold és Maude

19:00 Sóska, sültkrumpli

15:00, 19:00 Szentivánéji álom 19:30 Lili bárónő

19:00 Berlin blues

19:30 Válogatott jellemtelenségeim – Sándor György

19:00 A szegény hekus esete…

11:00, 15:00 Musicalmesék 19:00 Szentivánéji… 19:30 Lili ...

19:00 Berlin blues

19:30 Takáts Alice

19:00 Hárman a padon

17:00 Egy éj Velencében 19:30 Jövőre, veled…

19:00 Teljes napfogyatkozás

19:30 Színházkomédia

19:00 Remix

19:00 Szép nyári nap 19:30 Jövőre, veled…

19:00 Dühöngő ifjúság

19:30 Kvartett

19:00 Sóska, sültkrumpli

19:00 Szép nyári nap 19:30 Jövőre, veled…

19:00 Rejtett világ – Molly Sweeney története

11:00 Országúton – nyfp. 19:30 Lefelé a hegyről

19:00 Liselotte és a május

19:00 Madame Pompadour

19:00 Caligula

19:30 ORSZÁGÚTON

19:00 Edith Piaf

10:00 Erdei kalamajka 19:00 Madame Pompadour

19:00 A csábítás művészete

19:30 Országúton

15:00 Angyali Show

1:00 Erdei kalamajka 15:00, 19:00 Szerdán tavasz lesz!

19:00 Berlin blues

19:30 Harold és Maude

15:00 A vágy villamosa

15:00 Erdei kalamajka 19:00 Szerdán tavasz lesz!

19:00 Tangó

19:30 Mindenkit megnyúzunk

19:00 Svejk

17:00 Szerdán tavasz lesz!

19:00 Caligula

19:30 Hamu és pálinka

19:00 Hárman a padon

19:30 Impro és Kontra

19:00 Teljes napfogyatkozás

19:30 Takáts Alice

19:00 Sóska, sültkrumpli

19:00 Ez Hungarikum – A magyar operett története

19:00 Pszicho

19:30 Piszkos fotók

19:00 A különterem

19:00 Ez Hungarikum – A magyar operett története

8p 9 szo 10 v 11 h 12 k 13 sze 14 cs 15 p 16 szo 17 v 18 h 19 k 20 sze 21 cs

19:00 Rebecca... 19:30 Impro és Kontra

22 p 23 szo

27

19:00 Dühöngő ifjúság

19:30 Színházkomédia

19:00 Remix

15:00, 19:00 Rebecca...

19:30 Mindenkit megnyúzunk

19:00 Svejk

15:00, 19:00 Rebecca...

19:30 Piszkos fotók

19:00 A különterem

19:00 Gianni Schicchi, Mario és a varázsló

19:00 Caligula

19:30 Országúton

19:00 A vágy villamosa

19:00 Gianni… 19:30 Zenés Est – Polyák Lilla

19:00 Dühöngő ifjúság

19:30 Válogatott jellemtelenségeim – Sándor György

19:00 Liselotte és a május

19:00 Gianni Schicchi, Mario és a varázsló

19:00 Rejtett világ – Molly Sweeney története

19:30 Árpádház

11:00 Mennyei! – nyfp. 19:00 Szerelmesék – Illényi Katica

19:00 A Bajadér 19:30 Impro és Kontra

19:00 Tangó

19:30 Circus Hungaricus

19:00 MENNYEI!

19:00 A Bajadér

24 v 25 h 26 k 27 sze 28 cs 29 p 30 szo

Fidelio_1104.indd 27

3/18/11 8:59:22 PM


28

színház – mu” sor Centrál színház

1p 2 szo 3v 4h 5k 6 sze 7 cs 8p 9 szo 10 v

Gózon Gyula Kamaraszínház

19:00 Cabaret 19:00 A 88. utca foglyai 11:00 A Hang-villa titka 19:00 Avenue Q – utolsó ea. 19:00 Beugró 19:00 Beugró

10:00, 14:00 Az ördög és az öregasszony

19:00 Pletykafészek 19:00 S.Ö.R 19:00 Cabaret

19:00 Himnusz

19:00 Cabaret 19:00 Jó zsaru – rossz zsaru

19:00 Himnusz

11:00 A Hang-villa titka 19:00 Ájlávju... 19:00 És Rómeó és Júlia…

10:00 Pom-pom meséi 19:00 Adáshiba

13 sze

19:00 Pletykafészek 19:00 Caveman

13:00 45 perc József Attila…

14 cs

19:00 New York-i komédiák 19:00 G.Ö.R.CS.

11 h 12 k

15 p 16 szo 17 v 18 h 19 k 20 sze 21 cs

19:00 Cabaret 19:00 Jó zsaru – rossz zsaru 19:00 New York-i komédiák

11:00 Zorróka

19:00 Beugró

16:00 45 perc József Attila…

19:00 Beugró

10:00 Csecsemőszínház 20:00 Paravarieté – ALKA.T.

19:00 Mégis, kinek az élete? 19:00 Az ötödik Sally

10:00 Tavasztündér mosolya

19:00 Pletykafészek

19:00 Himnusz

22 p 23 szo

19:00 A 88. utca foglyai 19:00 Caveman

24 v 25 h 26 k 27 sze 28 cs 29 p 30 szo

Fidelio_1104.indd 28

19:00 Jó zsaru – rossz zsaru 19:00 Pletykafészek 19:00 S.Ö.R 19:00 Cabaret

19:00 Paravarieté

19:00 Pletykafészek 19:00 Guppi 19:00 Mégis kinek az… 19:00 Nézőművészeti…

3/18/11 8:59:24 PM


■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Játékszín

József Attila színház

15:00, 19:00 Mici néni…

2 szo 3v

19:00 Hallo, Hallo! 19:30 Shirley Valentine

4h

15:00 Egy olasz szalmakalap 19:30 Magyarország…

6 sze 7 cs

19:00 A kaktusz virága

19:00 Csak kétszer vagy fiatal

19:00 Hotel Plaza

19:00 Balfácánt vacsorára!

19:00 Édes bosszú

19:00 Add kölcsön… 19:30 Fizikusok – Forte 19:00 Egy olasz szalmakalap

8p 9 szo 10 v 11 h 12 k 13 sze

29

19:00 Mici néni két élete

1p

5k

műsor – színház

11:00 Hamupipőke 19:00 A szabin nők elrablása

19:00 Legyen a feleségem!

19:00 Acélmagnóliák

19:00 Kölcsönlakás 19:30 Shirley…

19:00 A kaktusz virága 19:00 Édes bosszú

19:30 Stop the Tempo!

19:00 A szabin nők elrablása

14 cs 11:00, 19:00 Oscar – nyfp.

15 p 16 szo 17 v 18 h 19 k 20 sze 21 cs

11:00 Hamupipőke 19:00 A szabin nők elrablása

19:00 OSCAR

19:00 Magányos cédrus

15:00, 19:00 Oscar

19:00 Acélmagnóliák

19:00 Ikrek 19:30 Shirley…

19:00 Jutalomjáték

19:00 Oscar

19:00 Acélmagnóliák

19:00 Made in Hungária 19:30 Fizikusok

19:00 Imádok férjhez menni

19:00 Balfácánt vacsorára! 19:00 Szegény gazdagok

22 p

19:00 Szegény gazdagok

23 szo

17:00 Szegény gazdagok

24 v 25 h 26 k 27 sze 28 cs

19:00 Édes bosszú

19:00 Hallo, Hallo! 19:30 Shirley Valentine

19:00 Jutalomjáték

19:00 Egy olasz szalmakalap

19:00 A kaktusz virága

19:00 Ikrek 19:00 Mici néni… 19:30 Paraszt dekameron

29 p 30 szo

15:00 Bubus

Fidelio_1104.indd 29

15:00 Made in Hungária 16:00, 19:00 Paraszt…

3/18/11 8:59:25 PM


30

színház – mu” sor Kabaré 24

1p 2 szo 3v

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Karinthy színház

19:00 A mizantróp

19:00 TárSASjáték

19:00 Tortúra

19:00 Koccanás

15:00, 19:00 Kabaré retro

10:30 Micimackó meséi 15:00 Őrült nők ketrece

17:00 Cigányok

19:00 Két lengyelül beszélő szegény román

19:00 A kétfejű fenevad 19:00 Szókratész… (Sufni)

19:00 Черенадраг (Cserenadrág)

19:00 Notóriusok VII. – Mellerhadnagy (Sufni)

15:00 Koldus és királyfi

19:00 Cigányok

19:00 Két lengyelül beszélő szegény román

19:00 Aranysárkány

19:00 A mizantróp

19:00 Szirénének

19:00 Te furcsa katona!

19:00 A hős és a csokoládékatona

19:00 Gyász – Tünet Együttes

15:00 A Lajos… 19:00 Nicsak: kibeszél!

19:00 Büszkeség és balítélet

19:00 Ivanov

19:00 Csendet akarok

19:00 Nicsak: kibeszél!

10:30 A kis hableány 15:00 A Bermuda-háromszög…

20:00 A szerelem diadala

19:00 Top Dogs

15:00 Tanár úr, kérem!

19:00 A hős és a csokoládékatona

19:00 Top Dogs

19:00 Portugál

19:00 Lány, kertben

19:00 A mizantróp

19:00 Elnöknők

19:00 Kabaré retro

19:00 Cigányok 19:00 Szókratész… (Sufni)

19:00 Két lengyelül beszélő szegény román

19:00 A Lajos, meg a Károly

19:00 Golden dragon 19:00 Mennyekbe vágtató…

19:00 Sáskák – zártkörű ea. 19:00 Gyász – utolsó ea.

6 sze 19:00 Kabaré retro

8p

10 v 11 h 12 k

17:00 A tavasz ébredése

13 sze 14 cs 15 p

15:00 A Lajos… 19:00 TárSASjáték

19:00 Válás Budán – Pinceszínház

19:00 A hős és a csokoládékatona 19:00 GD Projekt (Sufni)

17 v

15:00 TárSASjáték 19:00 Nicsak: kibeszél!

19:00 Aranysárkány

19:00 Mesél a bécsi erdő 19:00 GD Projekt (Sufni)

18 h

19:00 Akiket lájkolunk – Váczi Eszter

19 k

19:00 Akiket lájkolunk – Váczi Eszter

16 szo

21:30 Черенадраг (Cserenadrág)

20 sze 21 cs 22 p 23 szo 24 v

19:00 Szirénének

15:00 Tanár úr, kérem!

5k

9 szo

Katona József Kamra

19:00 Hippolit, a lakáj

4h

7 cs

Katona József színház

19:00 Érzelmes üzletek

19:00 Nicsak:kibeszél! 19:00 A Lajos, meg a Károly

19:00 Cabiria éjszakái

19:00 Kabaré retro

19:00 A Bermuda-háromszög botrány

19:00 A Lajos, meg a Károly

19:00 Hippolit, a lakáj

19:00 Pilinszky-est (Sufni)

20:00 Hatvan perc

19:00 A kétfejű fenevad

20:00 Az élet álom

19:00 A mizantróp

19:00 Szirénének

19:00 Top Dogs 19:00 Portugál

25 h 26 k 27 sze 19:00 Hippolit, a lakáj

28 cs 29 p 30 szo

19:00 NORDOST

19:00 Érzelmes üzletek

19:00 Te furcsa katona!

19:00 DILETTÁNSOK

19:00 Nordost

15:00 Nicsak… 19:00 TárSASjáték

19:00 Eszter hagyatéka

19:00 Dilettánsok

19:00 Nordost

Fidelio_1104.indd 30

3/18/11 8:59:28 PM


Fidelio_1104.indd 31

3/18/11 8:59:29 PM


32

színház – mu” sor Kolibri Gyermek- és Ifjúsági színház

1p

10:00 Macskák társasága

Kolibri Fészek, Pince és Teázó 17:00 Cyber Cyrano (Pince) 10:30 Moha és Páfrány 15:00, 19:00 Cyber Cyrano (Pince)

2 szo 19:00 Bors néni

09:30, 11.00 Kippkopp és Tipptopp 19:00 Huzella-est

15:00 Bambi

10:30 Boni és Klájd… 17:00 Help (Pince)

11:00 Aki hűtlen, pórul jár

10:30 Boni és Klájd kereket old

15:00 Szentivánéji álom

10:30 Kippkopp gyerekei 19:00 Helló, Náci! (Pince)

15:00 Szentivánéji álom

10:30 Kippkopp gyerekei 19:00 A gyáva (Pince)

15:00 Völgyhíd

10:30 Moha és Páfrány 19:00 Európai történet (Pince)

15:00 Bambi

09:30 Tekergő 11:00 Tekergő

09:30, 11:00 Négy évszak – Bozsik Yvette

10:30 Spárga… 17:00 Ady-dalok (Pince)

10:00, 15:00 Bors néni

10:30 Spárga 17:00 Helló, Náci! (Pince)

15:00 Kövek

10:30 Spárga… 15:00, 19:00 Klamm háborúja (Pince)

10:00, 15:00 Macskák társasága

15:00, 19:00 Kikatt (Pince)

15:00 Kövek

10:30 Koromfekete 19:00 Cyber Cyrano (Pince)

15 p

10:00 Locspocs, a kis tengeri szörny

15:00 Koromfekete 17:00 Cyber Cyrano (Pince)

16 szo

10:00 Locspocs, a kis tengeri szörny

19:00 Cyber Cyrano (Pince)

10:00 Kaláka Bábszínház

09:30, 11:00 Toda (Csoda gyereknyelven)

15:00 Kaláka Bábszínház

15:00 Kukacmatyi 15:00, 19:00 Európai történet (Pince)

15:00 Emil és a detektívek

10:30 Kippkopp és Tipptopp

3v 4h 5k 6 sze 7 cs 8p 9 szo 10 v 11 h 12 k 13 sze 14 cs

17 v 18 h 19 k 20 sze

10:00 Emil és a detektívek

21 cs 22 p 23 szo

15:00 Emil és a detektívek

09:30, 11:00 Kippkopp és Tipptopp

24 v 25 h 10:30 Moha és Páfrány

26 k 27 sze 28 cs

10:30, 15:00 Gabi 17:00 A webáruház – nyfp. (Pince)

29 p

10:30 Alice Csodaországban 19:00 A WEBÁRUHÁZ (Pince)

30 szo

Fidelio_1104.indd 32

15:00 Emil és a detektívek

09:30, 11:00 Kippkopp gyerekei

3/18/11 8:59:31 PM


■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Komédium színház

Madách színház

10:30 Lúdas Matyi 15:00, 19:00 Jézus Krisztus...

2 szo 3v

19:00 Jézus Krisztus Szupersztár

4h

19:00 Ne most, drágám! 19:30 Lélek színpada 19:00 Sors bolondjai

5k

19:00 Sors bolondjai

6 sze

8p

19:00 Stílusgyakorlat a 601-től

19:00 Jézus Krisztus Szupersztár

19:00 Striptease

19:00 Jézus… 19:30 I Love a Piano – Malek A.

9 szo

15:00, 19:00 Jézus Krisztus Szupersztár

10 v

15:00, 19:00 Jézus Krisztus Szupersztár

11 h

19:00 Családi ágy

14 cs 15 p 16 szo 17 v 18 h

19:00 Jövőre, veled, ugyanitt 2. 19:00 Sors bolondjai 19:30 Jelenetek egy…

12 k 13 sze

19:00 A bor filozófiája – Huzella Péter, Rátóti Zoltán

19:00 Jézus Krisztus Szupersztár

19:00 Dolcsegabána

19:00 Jézus Krisztus Szupersztár

19:00 Bornai Tibor élő blogja (Kávézó)

19:00 Jézus Krisztus Szupersztár

11:00 Furulyás Palkó 19:00 Plafon kabaré

10:30 A Négyszögletű Kerek Erdő 15:00, 19:00 Jézus...

11:00 Móka Miki zsebszínháza

19:00 És mennyi szerelem!

19:00 Stílusgyakorlat a 601-től

19:00 Végtelen szerelem 19:00 Végtelen szerelem

19 k 20 sze

19:00 Pszínház - improvizációs est

19:00 Jézus Krisztus Szupersztár 19:30 Jelenetek…

21 cs

19:00 Neil Young Sétány – Koncert

19:00 Jézus Krisztus Szupersztár

22 p

19:00 Jézus Krisztus Szupersztár

23 szo

19:00 Jézus Krisztus Szupersztár

24 v

19:00 Jézus Krisztus Szupersztár

25 h

19:00 Jézus Krisztus Szupersztár

26 k

19:00 Jézus Krisztus Szupersztár

27 sze 28 cs 29 p 30 szo

33

19:00 Jézus Krisztus Szupersztár

1p

7 cs

műsor – színház

19:00 Stílusgyakorlat a 601-től 19:00 „A köznapiról és a látomásról” 19:00 Dolcsegabána

19:00 Diploma előtt 19:30 Tehetséggel...

11:00 Gryllus Vilmos daloskönyve

19:00 Az Operaház Fantomja

Fidelio_1104.indd 33

3/18/11 8:59:48 PM


34

színház – mu” sor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Magyar színház

1p 2 szo 3v

19:00 Arzén és levendula

18:30 Drop In Impro Club – Scallabouche Company

MU színház 20:00 FORGET IT! (FELEJTSD EL!) – FÜGE

15:00 A kaméliás hölgy 19:30 Hullámtörés 19:00 István, a király 15:00 Házasságon… – 250. ea.

4h 5k

Merlin Kamaraterem

nemzeti nagyszínpad, Festőműhely 19:00 Ármány és szerelem 19:00 A jég

19:00 Érintések… 19:00 Motel – Kaposvári Egyetem

19:00 Lear király 19:00 Vadászjelenetek…

19:00 Intelligens szervíz (NetShakespeare) – Kaposvári E.

19:00 Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe

16:00 Rúzs

20:00 Karga – Losdedae

19:00 Három nővér

6 sze

19:00 My fair lady 19:30 A csütörtöki hölgyek

19:30 The System of Dr. Pagan (vacsoraszínház)

20:00 Perro (Kutya) – Daniel Abreu Company

7 cs

15:00 Andersen… 11:00 Rúzs 19:30 Házasságon…

19:00 Reijiro Tsumura… 19:30 Pilonon

20:00 A Vas Sikolya – Arrieritos

8p

19:00 A feleségem története 19:30 Kopogós römi

19:30 Kulterer – Hólyagcirkusz Társulat

20:00 Többé-kevésbé egy nap – Larumbe Danza

19:00 Arzén… – utolsó ea. 16:00 Mesél a… 19:30 Háromszögek

21:00 Balkán party

19:00 „Szentivánéji álom” – koncert-színház

10 v

19:00 Intelligens szerviz – Kaposvári Egyetem

15:00 Berzsián és Dideki

11 h

17:00, 19:30 Ady-est – Kaposvári E. 19:00 Pornography – angol ny.

12 k

19:00 Szabad Európa… 19:30 „Úgy éltem életem...”

19:00 Jó estét nyár, jó estét szerelem 19:00 Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe

9 szo

13 sze

19:00 A feleségem története 19:30 Kár, hogy…

19:30 The Naked Impro Show – Scallabouche Company

14 cs

19:00 La Mancha lovagja 19:30 Kolpert úr

19:30 Kulterer – Hólyagcirkusz 22:00 KUZNYECKI ESŐZÉSEK – TÁP

15 p

19:00 My fair lady 19:30 Kopogós römi

17:30 Az anyák – Malko Teatro

16 szo

16:00 Chance Operation – Gaál Mariann, Pécsi Balett

19:00 Korijolánus – HOPPart

19:00 Három nővér 19:00 Úri muri

15:00 A kaméliás hölgy 16:00 Színház a szalagon

15:00 Ármány és szerelem 22:00 Kuznyecki esőzések – TÁP Színház

19:00 Három nővér

18 h

19:00 Örökhétfő 19:30 The Story Room/Meseszoba – angol ny.

19:00 Úri muri

19 k

19:30 Házasságszédelgők 20:00 Merengők 22:30 A Termék

19:00 Jó estét nyár, jó estét szerelem

19:00 Osztrigás Mici – nyfp. 19:30 Háromszögek

19:00 Arthur… 19:30 Dietrich 21 22:30 A TERMÉK

19:00 Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe

19:00 OSZTRIGÁS MICI

19:30 Tudom, hogy élsz 19:00 Fekete Galamb – Spirit

19:00 Úri muri

19:00 István, a király 19:30 A csütörtöki hölgyek

21:00 I love deep presents Terry Lee Brown Jr., Neil Quigley

19:00 Lear király 19:00 Vadászjelenetek…

17 v

20 sze 21 cs 22 p 23 szo 24 v

15:00 Háromszögek

19:00 A jég

15:00 Osztrigás Mici 19:30 Hullámtörés

15:00 Jó estét nyár, jó estét szerelem

15:00 Osztrigás Mici 19:30 Házasságon innen és túl

15:00 Vesztegzár a Grand Hotelben 19:00 Korijolánus – HOPPart

25 h 18:00 Cyrano de Bergerac – utolsó ea. 19:30 Háromszögek

20:00 RésJ (vertigo ’09) – Mándy Ildikó

19:00 Vesztegzár a Grand Hotelben

27 sze

19:00 Macska a forró tetőn 19:30 Kolpert úr

19:00 Arthur, Part One – The Legend Begins

19:00 Jó estét nyár, jó estét szerelem

28 cs

19:00 Macska a .... – febr. 17. pótlás! 19:30 A szerelmes hal

19:00 A Rácz Vivien Projekt

29 p

15:00 La Mancha lovagja 19:30 Kár, hogy kurva

20:00 Véletlen – Tünet Együttes

15:00 Osztrigás Mici 19:30 A csütörtöki hölgyek

19:00 hamlet.ws – Krétakör

26 k

30 szo

Fidelio_1104.indd 34

20:00 Véletlen – Tünet Együttes

3/18/11 8:59:51 PM


Fidelio_1104.indd 35

3/18/11 8:59:52 PM


36

színház – mu” sor

1p 2 szo 3v

nemzeti Gobbi színpad, Kaszás Terem

nemzeti Táncszínház

19:30 Persona – Mini Theater 19:30 The Complete Works of ...

19:00 Tangó pillanatok – Budai László

19:30 Persona – Mini Theater

19:00 Testek filozófiája – Szegedi Kortárs Balett

15:00 Szigliget

10:30 Péter és a farkas – Bozsik Yvette

4h

19:00 Én vagyok a Te 19:30 Házasságon innen…

5k

19:00 Jeremiás, avagy Isten hidege

19:00 Szentivánéji álom – SzKB – 19:30 Csitrakárí 10:30, 15:00 A suszter álma – Fitos Dezső Társulat

6 sze 7 cs

19:30 The Complete Works of William Shakespeare – Angol ny.

19:30 SZIGORÚAN ELLENŐRZÖTT VÁGYAK – Grecsó Zoltán

8p

19:30 The Complete Works of William Shakespeare – Angol ny.

19:00 A Tánczmester – Honvéd Táncszínház 19:00 Sakk – Botafogó Táncegyüttes

9 szo 10 v 11 h 12 k 13 sze

19:00 Tizenkét dühös ember

10:30 A suszter álma – Fitos Dezső Társulat

19:00 Moliére: Tartuffe 19:00 Kvartett

10:30, 15:00 Zene-BonaSzana-Szét – Honvéd Táncszh.

19:00 Én vagyok a Te

14 cs

19:00 Jeremiás, avagy Isten hidege

10:30, 15:00 La Fontaine Állatmesék – Badora Társulat

15 p

19:00 Mein Kampf (Harcom) 19:30 Házasságon innen…

19:00 Rómeó és Júlia Jeruzsálemben

19:00 Magyar ünnep 19:30 A hét asszonya

19:00 Tavaszi szél – Duna Művészegyüttes

15:00 Bánk bán – Junior

10:30 La Fontaine Állatmesék – Badora Társulat

16 szo 17 v 18 h 19 k

19:00 Orfeusz alászáll 19:00 Magyar ünnep 19:00 INTIME – Frenák Pál C.; A 20 ÉVESEKÉ A VILÁG

20 sze 21 cs

19:00 Mein Kampf (Harcom)

19:00 Sakk-játék

19:00 Orfeusz alászáll

19:00 DAYS OF DISCO – Karttunen Kollektiv

19:00 Buborékok

19:00 AND THE LINE… R – Susanna Leionen; STILL LIFE…

19:00 Kvartett

19:00 CREDO – Duda Éva F2 – INVERSEDANCE – Fodor Zoltán

19:30 A hét asszonya/SzépRóza-monológok

19:00 Kalotaszeg – Élő Martin Archívum II.

22 p 23 szo 24 v 25 h 26 k 27 sze 28 cs 29 p 30 szo

Fidelio_1104.indd 36

3/18/11 8:59:54 PM


■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Ódry színpad – Padlás

3v

37

Örkény színház 19:00 A hülyéje

1p 2 szo

műsor – színház

19:00 ÁGYTÖRTÉNETEK

19:00 Az üvegcipő

21:30 Ágytörténetek

19:00 Kasimir és Karoline

19:00 McDonagh-gyakorlatok

19:00 Azt meséld el, Pista!

4h 5k

19:00 János király

6 sze

19:00 Jógyerekek képeskönyve

7 cs 8p 9 szo

15:00 Énekelünk… 23:00 A hülyéje

19:00 Edmund Kean

14:45 Félelem és macskajaj a harmadik birodalomban

11:00 A Sötétben Látó Tündér 19:00 Finito 19:00 A hülyéje

10 v 11 h 12 k

18:45 Félelem és macskajaj a harmadik birodalomban

19:00 Szerte nézet(t)

19:00 Pengeél

19:00 Dúl-fúl, és elnémul 19:00 Bohémélet

13 sze 14 cs

23:00 Ágytörténetek

19:00 Kasimir és Karoline

15 p 16 szo

19:00 A műselyemlány

15:00 „...Merengek a múlt ütemén...” 19:00 Bíít

19:00 Macskajáték 19:00 János király

17 v

19:00 Az üvegcipő

18 h

19:00 Finito

19 k

19:00 Ibusár

20 sze

19:00 Jógyerekek képeskönyve

21 cs

19:00 Kasimir és Karoline

22 p

19:00 János király

23 szo

19:00 Macskajáték

24 v 25 h 26 k 27 sze 28 cs

19:00 Bíít

19:00 Dúl-fúl, és elnémul

29 p 30 szo

19:00 Bohémélet

14:45 Félelem és macskajaj a harmadik birodalomban

Fidelio_1104.indd 37

19:00 A hülyéje

3/18/11 8:59:55 PM


38

színház – mu” sor Pesti színház

1p 2 szo 3v 4h 5k 6 sze 7 cs 8p 9 szo 10 v 11 h 12 k 13 sze 14 cs 15 p 16 szo 17 v 18 h 19 k 20 sze 21 cs 22 p 23 szo 24 v

27 sze 28 cs 29 p 30 szo

Pinceszínház

Radnóti színház

19:00 Tom Jones

19:00 A Főfőnök

19:00 A képzelt beteg

19:00 A kripli

11:00, 14:30 A dzsungel könyve

10:30, 15:00 Bárány Boldizsár

19:00 Tom Jones

19:00 Alkony

Rs9 színház

11:00 A gőgős királykisasszony

19:00 Mikve 19:00 Mikve

18:30 Benkó Dixieland Band klub

19:00 Tom Jones

19:00 Naftalin

19:30 Belső szoba (Virginia Woolf )

19:00 Pygmalion

20:00 Makám & RobinZon KruZo

19:00 Tom Jones

19:00 LÉNI

19:00 Pygmalion – zártkörű ea.

19:30 Telihold – Elízium

19:00 Mikve

19:00 LÉNI

19:00 A Főfőnök

19:00 A Vagina Monológok

14:30, 19:00 Túl a Maszathegyen

19:00 Mr. Pöpec

19:00 A képzelt beteg

18:00 „Szabad ötletek jegyzéke két ülésben” – Jordán Tamás

19:00 A dzsungel könyve

17:00 Stand-up Tragedy 19:00 Farkasok és bárányok 19:00 A Főfőnök

19:00 A dzsungel könyve – 900. ea.

18:30 Benkó Dixieland Band klub

19:00 Naftalin

19:00 4 x 100

19:00 A kellékes

19:00 Az Igazi

19:00 Apacsok

19:00 Albert Einstein paprikáskrumpli

19:00 Játszd újra, Sam!

19:00 Kaland

19:00 A dzsungel könyve

11:00 Nap Panni kalandjai

19:00 Mindent anyámról

19:00 Libikóka

9:00 Túl a Maszat-hegyen

15:00 Mese a tűzpiros virágról

19:00 Mikve

19:00 LÉNI

19:00 Mikve

18:30 Benkó Dixieland Band klub

19:00 Tom Jones 19:00 A dzsungel könyve

19:00 Smocekiáda

20:00 ÖRÖKHÉTFŐ – JÓZSEF ÉS TESTRÉSZEI

19:00 Yerma 19:00 YERMA 19:00 Pygmalion

19:00 AZ ÉLET KÜSZÖBÉN – Noir Színház

19:00 Mikve

19:00 A Főfőnök

19:00 Az élet küszöbén – Noir Színház

14:30, 19:00 Túl a Maszathegyen

19:00 Naftalin

19:00 Pedig én jó anya voltam

19:00 Krumplirózsa

25 h 26 k

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

19:00 Tom Jones

19:00 Yerma

11:00 A gőgős királykisasszony

19:00 Tom Jones

19:00 Pygmalion

19:30 Belső szoba (Virginia Woolf )

19:00 Alkony

20:00 Piszkavas

19:00 Farkasok és bárányok

19:30 Egy perccel tovább

10:30, 15:00 Bárány Boldizsár

19:30 Rozsfogócska

19:00 A dzsungel könyve

11:00 Nap Panni kalandjai

19:00 A dzsungel könyve 19:00 Egy, kettő, három/Az ibolya

Fidelio_1104.indd 38

15:00 Mese a tűzpiros virágról

3/18/11 8:59:57 PM


Fidelio_1104.indd 39

3/18/11 8:59:58 PM


40

színház – mu” sor sirály

1p

spinoza

22:30 PARA-FRÁZIS – TÁP Színház

19:00 Sabbathsong Klezmer Band

19:00 Lüszisztráté, avagy a hálófülkék forradalma

19:00 RómeóNÉ és Júlia URA

2 szo 3v

19:00 Nógrádi György, biztonságpolitkus

4h 5k 6 sze 7 cs

22:30 Kraft

19:00 Kolduskabaré 19:00 A címzett ismeretlen

22:30 Kraft

19:00 Ungvári Tamás estje 19:00 Sabbathsong Klezmer Band

8p

19:00 Karinthyráda

9 szo 10 v

19:00 Heller Ágnes-est, vendég: Kardos András

11 h 12 k

20:00 Játsszunk Oidipuszt! – Laboratorium Animae

19:00 Az eltékozolt ország

20:00 A fajok eredete

19:00 Popper Péter emlékest

13 sze 14 cs

19:00 Sabbathsong Klezmer Band

15 p

Befejeződik a világon egyedülálló

Jövőnk

öröksége

XX ➞ XXI. projekt

Elkészült hét könyv, valamint az Utolsó óra gyűjtés felvételeiből az 50 CD-ből álló Új Pátria sorozat. A kiadványok egy-egy példányát 400 európai könyvtár és szervezet kapja meg, így egész Európa megismerheti a Kárpát-medence hangszeres népzenéjét.

www.utolsoora.hu

16 szo

22:30 Baróthy Angyalai – AlkalMáté Trupp

17 v

19:00 Ezen a szinten... – Blue Duck Arts

18 h

19:00 Odessza, a zsidók paradicsoma?

19 k

16:00 A gyáva

19:00 Kolduskabaré

20 sze 21 cs

20:00 Sárkány – KoMa 19:00 Sabbathsong Klezmer Band

22 p 23 szo 24 v 25 h 26 k

20:00 „Eljövök érted” – a kezdet – HOPPart

28 cs

20:00 Ünnepeink (EÜ) – K.V. Társulat

29 p

22:30 Alatta, felette… – TÁP Színház

30 szo

19:00 Közlekedik a főváros 19:00 Talmud, Tóra és a többiek

27 sze

Fidelio_1104.indd 40

19:00 Hatodik – Breiner Tamás mentalista

19:00 Ezen a szinten…

19:00 Medic’all Art Dance Társulat

3/18/11 9:00:02 PM


■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

stúdió „K”

1p 2 szo 3v

19:30 Párlat

műsor – színház

41

szikra Cool Tour house 21:00 Balkan Beats

19:00 A Danton-ügy 11:00 Az aranykulcs

20:00 SZERET...lek – HOPPart

4h 5k

15:30 Ringató

6 sze

19:30 Versközelítés, avagy a versolvasás művészete

20:00 Tesem Lehecc Sztár – Hajós András

7 cs

19:30 Jászai Mari – Anyaszínház

22:30 Machow Swing 21:00 Neo – lemezbemutató

8p 9 szo 10 v

19:30 Józanok csendje 11:00 A sünteknős

11 h 12 k

15:30 Ringató

20:00 Braindogs: Tom Waitsdalok

13 sze 14 cs 15 p

19:30 Józanok csendje 19:30 Párlat

19:30 Téboly Thébában

20 sze

20:00 SZERET...lek – HOPPart 20:00 Az utolsó roma – egy utolsó cigány – KoMa

18 h 19 k

21:00 Alatta, felette… – TÁP Színház 21:00 Turbo – lemezbemutató koncert

16 szo 17 v

22:30 Minden Rossz Varieté – TÁP Színház

15:30 Ringató 16:00 Rettentő görög vitéz

20:00 Tesem Lehecc Sztár – Hajós András 22:30 Machow Swing

21 cs

20:00 Etchno – TÁP Színház 21:00 Besh o DroM, Fókatelep

22 p

21:00 God Save The RR Queen

23 szo 24 v 25 h 26 k

11:00 A kíváncsi kiselefánt

27 sze 28 cs 29 p 30 szo

Fidelio_1104.indd 41

20:00 Az utolsó roma – egy utolsó cigány – KoMa 19:00 Budapest Fashion Week 19:00 Budapest Fashion Week 19:00 Budapest Fashion Week 21:00 Anna and the barbies, Kozma Orsi, EAT ME!

3/18/11 9:00:24 PM


42

színház – mu” sor szkéné színház

1p

18:00 Hogyan ettem… 19:30 Rosszcsirkeff… 21:00 Liselotte…

2 szo

19:00 A kurtizán 20:00 Galaxis útikalauz…

3v

19:00 Természetes leszek! 20:00 Nagy MA-MArathon impro

4h 5k

Thália színház

20:00 Himnusz

14:30 Zsiványtanya – Dunaújvárosi Bartók Táncszínház

20:00 Himnusz

11:00, 14:30 Zsiványtanya

6 sze 19:00 Abigél

7 cs 8p

11:00, 17:00 A szőnyeg – Élőkép Színház

19:00 Abigél

9 szo

11:00, 17:00 A szőnyeg – Élőkép Színház

19:30 Mozart és Moz’Art – Concerto Budapest

10 v

11:00, 17:00 A szőnyeg – Élőkép Színház

11 h

19:00 Rómeó és Júlia – Kompánia

15:00, 18:00 Mady-Baby – Temesvári Csiky Gergely Szh.z

20:00 Philoktétész – Stúdió „K”

15:00, 18:00 Mady-Baby – Temesvári Csiky Gergely Szh.

19:00 Origó – Kántor Kata

19:00 Liliom – Csíki Játékszín

12 k 13 sze

19:00 Abigél

14 cs 15 p

20:00 Szutyok – Pintér Béla – angol fel.

19:00 Abigél

16 szo

20:00 Szutyok – Pintér Béla – angol fel.

19:00 Ördöglakat 19:00 Ördöglakat

17 v 18 h

20:00 Tündöklő Középszer – Pintér Béla

19 k

20:00 Tündöklő Középszer – Pintér Béla

20 sze

20:00 Tündöklő Középszer – Pintér Béla

19:00 Koldusopera

21 cs

20:00 Tündöklő Középszer – Pintér Béla

19:00 Koldusopera 19:00 Gipsy’s night

22 p

19:00 A doktor úr

23 szo

19:00 A doktor úr

24 v

17:00 A doktor úr

25 h

19:00 A kis lord – Weröres Sándor Színház

26 k

Fidelio_1104.indd 42

19:00 Koldusopera

27 sze

20:00 A Soha Vissza Nem Térő – Pintér Béla – angol fel.

19:00 Nóra – Jókai Színház

28 cs

20:00 A Soha Vissza… 21:00 Jövő-Időben – Kántor Kata, Tóth Viktor

19:00 Lear király – Móricz Zsigmond Színház

29 p

20:00 Parasztopera – Pintér Béla és Társulata

19:00 Édes Anna – Szegedi Nemzeti Színház

30 szo

20:00 Parasztopera – Pintér Béla – angol fel.

19:00 Orosz lekvár – Kecskeméti Katona József Színház

3/18/11 9:00:26 PM


■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné Thália Arizóna stúdió, Új stúdió

műsor – színház

43

Trafó Kortárs Művészetek háza 20:00 Pokol – Maladype

1p

20:00 Pokol – Maladype

2 szo 3v 4h 5k 6 sze

19:30 Leonce és Léna – Maladype 20:00 nőNYUGAT

20:00 Propaganda! – Tünet Együttes

20:00 nőNYUGAT

20:00 Propaganda! – Tünet Együttes

19:30 Havanna 19:30 Szerelmem, Erdély 19:30 Kövek a zsebben

19:00 Springville

19:30 Havanna

19:00 Springville

9 szo

19:00 Platonov – Maladype 20:00 Ovibrader – Pillanat Szh.

19:00 Springville

10 v

17:00, 19:30 Guppi – Marosvásárhelyi Egyetem 19:30 Beszélő fejek II.

11 h

18:30, 20:30 Lápon – Szabadkai Népszínház

20:00 Dukay Barnabás – kétzongorás művek

12 k

19:30 Kövek a zsebben 21:00 Tiszta kosz

20:00 Egy kis Mozart-útvesztő

7 cs 8p

13 sze

19:30 A pillangók szabadok

14 cs

19:00 Platonov – Maladype 19:30 Ovibrader

20:00 Afterlight – Russell Maliphant Company

15 p

20:00 Nini kamikáze kabaréja – Kapócs Zsóka

20:00 Afterlight

16 szo

19:30 Otthoni élet – Csokonai Szh. 19:30 Beszélő fejek II.

20:00 The Tiger Lillies

17 v

11:00, 14:00 Pöttyös Panni... 19:30 A pillangók szabadok

20:00 The Tiger Lillies

19:30 Szerelmem, Erdély

19:00 Nincs ott semmi… – Tünet Együttes

18 h 19 k 20 sze 21 cs 22 p 23 szo 24 v 25 h

19:30 A kolonc 19:30 Álmodozók 19:30 Caligula helytartója 19:30 A kolonc

20:00 Far – Wayne McGregor – Random Dance

19:30 Caligula helytartója

20:00 Far – Wayne McGregor – Random Dance

11:00, 14:00 Pöttyös Panni az iskolában

20:00 Pecha Kucha Night Budapest vol. 23.

20:00 nőNYUGAT 20:00 nőNYUGAT

26 k 27 sze

19:30 Szerelmem, Erdély 20:00 Nini kamikáze…

19:00, 21:30 Mini-a-Túrák V. – Ember-labor

28 cs

19:30 Otthoni élet 19:30 Tojáséj – Maladype

19:00, 21:30 Mini-a-Túrák V.

29 p

19:30 A pillangók szabadok 21:00 Tiszta kosz

19:00, 21:30 Mini-a-Túrák V.

30 szo

11:00 Tükörbohócok 21:00 Tiszta kosz

Fidelio_1104.indd 43

3/18/11 9:00:28 PM


44

színház – mu” sor

■ színház ■ tánc ■ zenés színház ■ klasszikus ■ jazz ■ matiné

Új színház

1p 2 szo 3v 4h 5k 6 sze 7 cs 8p 9 szo 10 v 11 h

19:00 Rómeó és Júlia

19:00 A hattyú

19:00 Játék a kastélyban 19:30 A vörös oroszlán

19:00 Édentől keletre

11:00 A padlás 19:00 Egy csók és más semmi

19:00 Kávé habbal

19:00 Rómeó és Júlia

19:00 Bethlen 19:00 A szív bűnei

19:00 Quimby koncert

19:00 Ahogy tetszik

19:00 Quimby koncert

11:00 Mocsármese 19:00 Tisztújítás

19:00 Rómeó és Júlia 19:30 A vörös oroszlán

19:00 Virágos kert

19:00 Rómeó és Júlia

15:00 A csúnya 19:00 A fösvény

19:00 Ványa bácsi

15:00 Mocsármese

14:30 A költészet napja 20:00 Az öldöklés... 21:00 Period

19:20 A Grönholm-módszer

19:00 Az öldöklés istene 19:30 A léggömb… 19:00 A varázsfuvola

12 k

19:00 A varázsfuvola

13 sze 14 cs

Vígszínház

19:00 A fösvény

19:00 Erdő

19:00 A varázsfuvola 19:00 Rómeó és Júlia 19:30 A pestis

15 p 19:00 ERDŐ

19:00 Rómeó és Júlia 19:30 A pestis

15:00 Kávé habbal 19:00 Szonya

14:30 Romlás 14:30 Othello 20:00 Antigoné

19:00 Virágos kert

19:00 Augusztus Oklahomában 19:30 Az élet mint olyan

19:00 Édentől keletre

19:00 Ványa bácsi

20 sze

17:00 Bethlen 19:00 A szív bűnei

19:00 Ványa bácsi 19:30 A vörös oroszlán

21 cs

17:00 ÚJ HÍDAVATÁS 19:00 Erdő

19:00 Rómeó és Júlia 19:30 A vörös oroszlán

22 p

17:00 Új Hídavatás 19:00 Még egyszer hátulról

19:00 A padlás

15:00 Virágos kert 19:00 A csúnya

19:00 Hegedűs a háztetőn

16 szo 17 v 18 h 19 k

23 szo

19:00 A kertész kutyája

24 v 25 h 26 k

19:00 Még egyszer hátulról

19:00 Rómeó és Júlia

27 sze 28 cs

11:00 Világszép nádszálkisaszszony 19:00 Ahogy tetszik

19:00 Tévedések vígjátéka

29 p

19:00 Erdő 19:00 Kés a tyúkban

19:00 Az öldöklés istene 20:00 BYPASS

11:00 Világszép… 19:00 Tisztújítás 19:00 Kés …

19:00 Játék a kastélyban 21:00 Bypass

30 szo

Fidelio_1104.indd 44

19:00 Rómeó és Júlia

3/18/11 9:00:32 PM


Fidelio_1104.indd 45

3/18/11 9:00:33 PM


Fidelio_1104.indd 46

3/18/11 9:00:39 PM


mondjam

vagy ugassam? KutatásoK a babáK és KutyáK emléKezeti és társas tanulási folyamatairól A kutya évezredek óta hű társa az embernek, még most, a 21. század forgatagában is kitart mellette. Sőt, míg régebben főleg „munkakapcsolat” volt köztük, mára majdnem minden harmadik háztartásban családtagként szerepel egy négylábú kedvenc. Részben ebből a hosszan tartó és különleges együttélésből következően alakult ki a kutyáknál egyedülálló „gondolkodásmód” – ami sok tekintetben nagyon hasonlít az embernél a korai életkorban jellemző viselkedésre… Amikor a baba megszületik, rendkívül bonyolult világban találja magát. Erről kezdetben nagyon keveset tud, de elméje szinte azonnal nekilát a feladatnak és rövid idő alatt rengeteg információt elsajátítva, egyre jobban megismeri az őt körülvevő világot... Az értelmi fejlődés egyik legnagyobb paradoxona, hogy bár a csecsemő igencsak szegényes „eszköztárral”, kezdetleges emlékezeti és figyelmi képességek birtokában vág neki e feladatnak, mégis hihetetlen tempóban sajátítja el az emberi környezetbe való beilleszkedéshez szükséges tudást. Gondoljunk csak például a beszéd képességére, vagy arra, hányféle eszközt, tárgyat tanul meg elkülöníteni és használni élete első éveiben… Ez az állatvilágban példa nélküli teljesítmény csak azért lehetséges, mert a csecsemő elmeműködését a természet számos olyan „trükkel” áldotta meg, amelyek képességeinek nyilvánvaló korlátai ellenére is lehetővé teszik a szükséges tudás elsajátítását... A fejlődéspszichológia már sok mindenre rávilágított az utóbbi évtizedekben, amikor is nemrég meglepő fordulatot vettek a kutatások. Etológusok felfedezték, hogy a kutyák sok esetben a gyerekekhez hasonlóan viselkednek. Ez nem azt jelenti, hogy vigyázzban ülnek vagy szeretnek fogócskázni (bár ez is igaz), inkább arról van szó, hogy bizonyos helyzeteket hasonlóan értelmeznek, adott jelzésekre hasonlóan reagálnak… Hasonló érzékenységet mutatnak a kommunikációs szándékkifejező és referenciális jelzéseket tartalmazó helyzetekre, mint a csecsemők. E terület azért is különleges, mert hazánkban kezdődtek azok a kutyás vizsgálatok, amelyek alapvetően megváltoztatták a kutatók kutyákról (és babákról) való elképzeléseit és tudását.

Három tényező teszi a kutyát a mi szempontunkból különlegessé: (1) társas életük igen összetett, e tekintetben az emberszabásúakkal is felveszik a versenyt; (2) a kutya speciális evolúciós előtörténete során alkalmazkodott az emberi környezethez; (3) természetes körülmények között születésétől fogva egyedi szocializációs folyamatban részesül az emberi környezetben… Számos jelenség, amivel minden szülő nap mint nap szembesül, a kutyánál is megfigyelhető. A kutatók rájöttek arra, hogy a természetes pedagógia folyamatában a kutyák is meglepő rátermettséggel vesznek részt… Egyrészt a babákhoz hasonlóan már kilenchetes kutyák is könnyen felismerik a szemkontaktus jelentőségét, és kedvelik, keresik az ilyen kapcsolatot az emberrel – különösen, amikor információra várnak. Ez azt mutatja, hogy négylábú társaink is érzékenyek az ember közlési szándékát kísérő viselkedési jegyekre. Másrészt, ahogy a babák már hat-nyolc hónaposan értik, hogy ha valamire nézünk, azzal kijelölünk egy számunkra érdekes tárgyat a környezetünkben, a kutyák is könnyen elsajátítják ezt a tudást, és az ember irányjelző gesztusait készségesen követik… Az emberi értelem persze, ahogyan elhagyja csecsemőkort, szép lassan kinő ezekből a „trükkökből”, a kutyaelme számára azonban élete végéig csak azok az eszközök állnak rendelkezésre, amelyek bennünket csecsemőkorban segítenek hozzá az ismeretek megszerzéséhez. (Részlet Kampis Dóra és Topál József cikkéből – a nemzetközi hírű magyar csecsemő- és kutyakutatásokról a Mindennapi Pszichológia legújabb, 2011/1. számában olvashatnak.)

A magazint keresse az újságárusoknál, rendelje meg weboldalunkon: www.mipszi.hu

Fidelio_1104.indd 47

3/18/11 9:00:45 PM


Fidelio_1104.indd 48

3/18/11 9:00:52 PM


Fidelio_1104.indd 49

3/18/11 9:01:12 PM


további programok: fidelio.hu/szinhaz

50

színház – egyéb helyszínek ArAnytíz 8. péntek 19:00 Ponyvalegény Író: Janox ; rend.: Kuglics Katalin; sz.: Faragó Ágnes, Heuschmidt Ádám, Kozma Petra, Peller Mariann, Győri Sándor, Kovács Andrea, Szemző Péter, Szabó Adrienn, Szőnyi Ádám, Várfi Norina, Schindl Gabriella, Kuglics Katalin, Mogyorósi Andor, Molnár Éva Arnold Gym 10. vasárnap 20:00 Fédra Fitness – Koma Író, rend.: Tasnádi István; d., j.: Vereczkei Rita; sz.: Jaskó Bálint, Jelinek Erzsébet, Bánki Gergely, Csákányi Eszter, Scherer Péter, Zrinyi Gál Vince, Katona László, Lass Bea BAKElIt m.A.C. és l1 tánCművEK 3. vasárnap 20:00 Pap Gábor: A világ legnagyobb szállodája – trainingspot társulat Író, rend., z.: Pap Gábor; km.: Bagaméri Orsolya, Balogh Péter, Benya Kata, Bora Levente, Boros Ádám, Király Kriszta, Manyasz Erika, Jobbágy Kata, Hegedűs Jenő, Vig Ágnes Marquez Maraton 3. vasárnap 20:00 labirintusok – trainingspot társulat Alkotók: Bagaméri Orsolya, Balogh Péter, Benya Kata, Bora Levente, Boros Ádám, Hegedűs Jenő, Jobbágy Kata, Király Kriszta, Manyasz Erika, Pap Gábor, Vig Ágnes, Solymosi Tamás 4. hétfő 20:00 Családfa rajzok – trainingspot társulat Alkotók: Árvai Péter, Bagaméri Orsolya, Balogh Péter, Benya Kata, Bora Levente, Boros Ádám, Gál Bettina, Gallatz Imre, Jobbágy Kata, Király Kriszta, Manyasz Erika, Németh Eszter, Vig Ágnes, Solymosi Tamás, Takács Ádám 4. hétfő 20:00 száz év történetek – trainingspot társulat Kor., rend.: Vig Ágnes; z.: Gaál Bettina, Pap Gábor; km.: Árvai Péter, Bagaméry Orsolya, Balogh Péter, Benya Kata, Boros Ádám, Bora Levente, Galacz Imre, Hegedűs Jenő, Jobbágy Kata, Király Kriszta, Manyasz Erika, Németh Eszter, Vig Ágnes Marquez Maraton 10. vasárnap 20:00 solutio – A madarak tanácskozása – Gropius színházi műhely Rend.: Katona Imre; z.: Michael Babinchak; km.: Bakó Gábor, Fenyvesi Bálint, Fodor Eszter, Győrffy Katalin, Hegedűs Jenő, Malova Vivien, Paál Zsuzsanna, Siffel Zita, Szabados Zsuzsanna 17. vasárnap 20:00 the Gull v. 1. – sz.A.F.t. társulat 18. hétfő 20:00 the Gull v. 1. – sz.A.F.t. társulat

Fidelio_1104.indd 50

E10 KözösséGI és KulturálIs színtér 6. szerda 19:00 Gerlóczi Judit–hodászi ádám: Jajapu! – látványművek Rend; d.: Gerlóczi Judit, Hodászi Ádám; z.: Kiss Márton; km.: Boldizsár Tünde, Kárpáti Péter, Kim Courbisier, Bassola Richárd 10. vasárnap 20:00 Bácskai Juli Pszichoszínháza Sz.: Jordán Adél/Fesztbaum Béla 14. csütörtök 17:00 A nyomorultak Író: Victor Hugo; rend.: Szabó Attila Ferenc; j.: Tana-Kovács Ágnes; sz.: Szabó Attila Ferenc, Hégely Lajos, Simon Attila, Németh Balázs, Szabó Noémi, Jéchay Borbála, Pilling Katalin, Bereczky Péter, Deák Tamás, Fekete Réka, Regős János, Zöldhegyi Sarolta, Barva László, Robin László 28. csütörtök 19:00 A nyomorultak Km.: ld. 14-én holdvIláG KAmArAszínház 12. kedd 19:00 sirály Író: Anton Pavlovics Csehov; rend.: Kókai János; d.: Sebő Rózsa; j.: Balog Zsófi; sz.: Kókai Andrea, Pozsgai Zoltán Péter, Pintér Gábor, Koltai Judit, Lajkó Bence, Máté Krisztián, Farkas Erik, Jeges Krisztián, Haik Viktória, Miklusicsák Alíz ImPró 5. kedd 19:00 rögvEst – a momentán társulat improvizációs estje Sz.: Bódy Gergő, Boldoghy Borbála, Harsányi Bence, Kiskovács Attila, Molnár Levente, Nemes Takách Kata, Simonyi Balázs, Tóth Barnabás, Várady Zsuzsi, Pirisi László 10. vasárnap 19:00 rögvEst – momentán társulat 17. vasárnap 19:00 rögvEst – momentán társulat 26. kedd 19:00 rögvEst – momentán társulat 29. péntek 19:00 momentán házimozi – szuperhősös szuperprodukció Sz.: Bódy Gergő, Boldoghy Borbála, Harsányi Bence, Kiskovács Attila, Molnár Levente, Nemes Takách Kata, Simonyi Balázs,Tóth Barnabás, Várady Zsuzsi, Pirisi László KlAuzál GáBor BudAFoK-tétényI művElődésI KözPont 10. vasárnap 19:00 A doktor úr Író: Molnár Ferenc; rend.: Koltai Róbert; d.: Asztalos Adrienn; j.: Tercs Vera; sz.: Czvetko Sándor, Frajt Edit, Makrai Pál, Koltai Róbert, Barát Attila, Gyebnár Csekka, Oroszi Tamás, Placskó Emese/Rumanoczky Anett, Szabó Erika, Király Adrián, Lipták Péter

Kossuth KluB 30. szombat 18:00 Gyere, mesélj! – rögtönzések színháza Játékmester: Kiss György Ádám, Tóth Attila Ricsi; z.: Kenesei Ráchel; km.: Czellár Móni, Horváth Viktória, Kiss György Ádám, Pogány Anikó, Snír Péter, Sutka Balázs, Szabó Judit, Tóth Attila Ricsi lAdó CAFé 11. hétfő 20:00 Kávécsarnok Író: Szép Ernő; rend.: Máté Krisztián; sz.: Németh Anna, Tóth Ida, Polgár Júlia, Pásztor Tibor, Takács-Kiss Zsuzsanna 18. hétfő 20:00 Kávécsarnok Km.: ld. 11-én mAGyAr KErEsKEdElmI és vEndéGlátóIPArI múzEum (KultEA) 8. péntek 19:00 Jéggyermek Író: Elisabeth Vera Rattenböck; rend., d., j.: Szitás Barbara; sz.: Kakasy Dóra, Pálos Zsuzsa 9. szombat 19:00 Jéggyermek Km.: ld. 8-án 11. hétfő 18:00 Egyenes labirintus – Pilinszky-est Km.: Závory Andrea 16. szombat 19:00 további kilátások/Kívánsághangverseny Író: Franz Xaver Kroetz; rend.: Upor Péter; d.: Gallai István; j.: N. Kiszely Melinda; sz.: Závory Andrea, Molnár Ildikó 17. vasárnap 19:00 további kilátások/Kívánsághangverseny Km.: ld. 16-án 18. hétfő 19:00 további kilátások/Kívánsághangverseny Km.: ld. 16-án mAlAdyPE BázIs 5. kedd 19:00 Figaro házassága Író: Beaumarchais ; rend.: Zsótér Sándor; d.: Ambrus Mária; j.: Benedek Mari; sz.: Faragó Zénó, Fátyol Kamilla, Páll Zsolt, Lendváczky Zoltán, Ligeti Kovács Judit, Tompa Ádám, Orosz Ákos, Törőcsik Mari, Tankó Erika 8. péntek 19:00 Figaro házassága Km.: ld. 5-én 10. vasárnap 12:00 szABAd AKAdémIA 15. péntek 19:00 Übü király Író: Alfred Jarry; rend.: Balázs Zoltán; sz.: Tompa Ádám, Páll Zsolt, Orosz Ákos, Lendváczky Zoltán

3/18/11 9:01:13 PM


egyéb helyszínek – színház 16. szombat 19:00 lorenzaccio Író: Alfred de Musset; rend.: Zsótér Sándor; d.: Ambrus Mária; j.: Benedek Mari; sz.: Tompa Ádám, Orosz Ákos, Lendváczky Zoltán, Fátyol Kamilla, Páll Zsolt 27. szerda 19:00 Übü király Km.: ld. 15-én 30. szombat 19:00 Figaro házassága Km.: ld. 5-én mArCzIBányI térI művElődésI KözPont 12. kedd 18:30 KEX és tEA – kortárs irodalmi est a momentán társulattal Km.: Bódy Gergő, Boldoghy Borbála, Harsányi Bence, Kiskovács Attila, Molnár Levente, Nemes Takách Kata, Simonyi Balázs, Tóth Barnabás, Várady Zsuzsi, Pirisi László óBudAI KulturálIs KözPont 30. szombat 15:00, 19:00 A doktor úr Író: Molnár Ferenc–Zerkovitz Béla; rend.: Huszti Péter; d.: Krsztovics Sándor; j.: Kovács Yvette Alida; sz.: Kurkó József, Győri Péter, Benkő Péter, Zsolnay András, Nagy Gábor, Virga Tímea, Pásztor Erzsi, Nemcsák Károly, Pápai Erika, Márton András, Viczián Ottó, Magyar Tímea, Mikó István orszáGos IdEGEnnyElvű Könyvtár 5. kedd 18:00 Jean Cocteau: Emberi hang – Kettős tükör társulat Km.: Varga Kata-Lina, Bodor Katalin, M. Kecskés András (pantomim) 6. szerda 18:00 Jean Cocteau: Emberi hang – Kettős tükör társulat Km.: ld. 5-én 11. hétfő 18:00 Jean Cocteau: Emberi hang – Kettős tükör társulat Km.: ld. 5-én 13. szerda 18:00 Jean Cocteau: Emberi hang – Kettős tükör társulat Km.: ld. 5-én 19. kedd 18:00 Jean Cocteau: Emberi hang – Kettős tükör társulat Km.: ld. 5-én tEmI FővárosI művElődésI házA 13. szerda 19:00 Balfácánt vacsorára! Író: Francis Veber; rend.: Mikó István; d.: Merétei Tamás; j.: Kovács Yvette; sz.: Germán Lívia, Quintus Konrád, Mikó István, Bozsó József, Benkő Péter, Szabó Anikó, Nagy Gábor

Fidelio_1104.indd 51

zöld mACsKA dIáKPInCE 28. csütörtök 19:00 A szürke váró – teatro surreal Író: Flores Hedvig Montserrat; rend.: Müller Ádám; sz.: Boros Ádám, Flores Hedvig Montserrat, Kántor Zoltán, Hegedűs Jenő, Pásztor Máté, Korcsmáros András 29. péntek 19:00 A szürke váró Km.: ld. 28-án BudAörs, BudAörsI JátéKszín 1. péntek 19:00 makbett Író: Eugene Ionesco; rend.: Salamon Suba László; d.: Fodor Viola; j.: Opra Szabó Zsófia; sz.: Horányi László/Borbély Sándor/Stubnya Béla/Illés Dániel, Timkó Eszter, Pikali Gerda, Magyar Attila, Tóth Sándor, Szakács Tibor 2. szombat 19:00 Budaörsi stand up Sz.: Gulyás Zoltán, Beleznay Endre, Polyák Péter, Kövesdi Miklós Gábor 3. vasárnap 11:00 mézeskalács Író: Szabó T. Anna; rend.: Felhőfi-Kiss László; d., j.: Fógel Adrienn; z.: Grósz Zsuzsanna; kor.: Molnár Éva; sz.: Kiss Domonkos Márk, Illés Dániel, Fekete Linda, Páder Petra, Stubnya Béla, Urmai Gábor, Rácz-Koncz Eszter, Mezei Léda 4. hétfő 19:00 retro szerelem (özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak) Író: Csokonai Vitéz Mihály; sz.: Magyar Attila, Szakács Tibor, Hajdu István 6. szerda 10:00, 14:00 mézeskalács Km.: ld. 3-án 6. szerda 19:00 sógornők Író: Michel Tremblay–Alföldi Alíz; rend.: Magyar Attila; sz.: Nemes Szabina, Magyar Attila, Kovács Annamária, Hartai Laura, Fekete Réka Thália, Rácz-Koncz Eszter, Mezei Léda, Keller Linda, Koncz Andrea 7. csütörtök 14:30 Pál utcai fiúk Író: Molnár Ferenc; rend.: Kárpáti István; sz.: Simon Zoltán, Csányi Dávid, Klem Viktor 7. csütörtök 19:00 shirley valentine Író: Willy Russell; rend.: Cserje Zsuzsa; d.: Éberwein Róbert; j.: Cserje Zsuzsa, Vándor Éva; sz.: Vándor Éva 12. kedd 20:00 sógornők Km.: ld. 6-án 14. csütörtök 16:00 Kiscsillag 2011 tehetségkutató verseny 15. péntek 16:00 Kiscsillag 2011 tehetségkutató verseny 17. vasárnap 15:00 makbett Km.: ld. 1-jén

51

18. hétfő 14:00 A szorgos és a lusta lány 20. szerda 14:00 A szorgos és a lusta lány 20. szerda 19:00 ha elhagysz, veled mehetek? (Eper januárban) Író: de la Chenelière Evelyne; rend.: Magyar Attila; d.: Götz Béla; sz.: Szakács Tibor, Timkó Eszter, Magyar Attila, Pikali Gerda 27. szerda 10:00, 14:00 A szorgos és a lusta lány 27. szerda 19:00 ha elhagysz, veled mehetek? (Eper januárban) Km.: ld. 20-án Gödöllő, művészEtEK házA 17. vasárnap 19:00 léni néni Író: Henri Keroul–Albert Barré; rend.: Márton Danku István; d.: Szabó Gáspár; fsz.: Balikó Csilla, Balogh Zsuzsa, Mészáros Tibor, Hajnal Attila, Kósa István, Falk László, Gémesi Gergely, Sztanó Flóra, Dudás Erzsébet szEntEndrE, dunAPArtI művElődésI ház 1. péntek 19:00 A fajok eredete Rend.: Dömötör Tamás; sz.: Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Thuróczy Szabolcs töröKBálInt, munKáCsy művElődésI ház 29. péntek 19:00 A doktor úr Km.: ld.: Óbudai Kulturális Központ, 30-án

fidelio.hu/jatek Játsszon velünk és nyerjen! Koncert- és színházjegyek CD-k, könyvek Értesüljön a legfrissebb játékokról a Facebookon:

facebook.com/fidelio.hu

3/18/11 9:01:15 PM


52

tánC –ajánló, premier mAdrId BudAPEstEn tánCol

április 21–22. 20:00 Trafó

Wayne McGregor, aki minimálkoreográfiát készített Thom Yorke-nak, saját társulatával, a Random Dance-szal, futurista látványvilágot és az emberi test képességeinek határait súroló virtuozitást ígér. A FAR a felvilágosodás korának érzékenységével közelíti meg az embert, a táncosok minden testi-lelki rezdülését tudományos alapokon vizsgálták a próbák során. A lenyűgöző koreográfiát az előadáshoz készített modern fényinstalláció által meghatározott látványvilág és elemi erejű zene foglalja keretbe. A koreográfus-társulatvezetővel készített interjúnk az 54. oldalon olvasható.

fotó: Daniel Ochoa

április 5–8. 20:00 MU Színház

Holló, Kutya, A vas sikolya, Többé-kevésbé egy nap – négy nap alatt négy előadás által kaphatunk betekintést a spanyol főváros kortárstánc-életébe. Chevi Muraday a félelmeket tette darabja témájává, Daniel Abreu az ösztönösenintuitíve született össze nem illések terepére merészkedett, Patricia Torrero és Florencio Campo Carmen Werner rendezői felügyelete alatt elkészített szuggesztív és bensőséges színpadi változatban tárják elénk egy szerelem erőteljes költői oldalát, míg a párkapcsolatok boncolgatása közben a Juan de Torres–Daniela Merlo rendezői páros negyedszázados évfordulóját is megünnepeljük.

FAr

fotó: Lois Greenfield

shEn WEI dAnCE Arts: mAP / rE-(II. rész)

április 27–28. 19:00

PrEmIEr

Müpa – Fesztivál Színház

A Budapest Táncfesztivál sztárvendége lesz a 2008-ban nagy sikerrel bemutatkozott New York-i együttes. Tibet, Kambodzsa, Kína és a Sivatag zenéje elevenedik meg általuk. A kínai származású Shen Wei a társulat művészeti vezetője és koreográfusa, táncos, festő és designer, koreográfiáját milliók láthatták a 2008-as Pekingi Olimpia nyitóünnepségén. Napjaink egyik legkiemelkedőbb alkotó tehetségének tartják a nemzetközi táncéletben, munkáit a New York Times „lélegzetelállítóan látványos” jelzővel illette. Ezen az estén Steve Reich zenéje és az Ang-Kor templomait körülölelő őserdő hangjai a tánc nyelvén szólalnak meg.

FIdElIo tánCEst: FElEJtsd El!

„Mondd el és elfelejtem. Mutasd meg és megjegyzem. Engedd, hogy csináljam és megértem.” Ez a Kung Fu-Ce-idézet az előadás mottója. A tánc, a mozgás, a hang és a jelbeszéd eszközeit használva egymás megértése új kommunikációs csatornákat teremt. Képesek lehetünk-e elfelejteni a belénk nevelt hiteket, tévhiteket és ezáltal létrejöhet-e a feltétel nélküli, nyitott kommunikáció? A táncosokból és színészekből álló francia, olasz, román, magyar koprodukció különböző kultúrákat kapcsol össze egy előadásban. április 1. 20:00 MU Színház

fotó: Dömölky Dániel

CrEdo/F2

április 26. 19:00 Nemzeti Táncszínház

Fidelio_1104.indd 52

A Duda Éva Társulat és az Inversedance – Fodor Zoltán Társulata mutatkozik be egy estén, amelyen egy alkotói korszak lezásárával és egy társulat első lépéseivel szembesülhetünk. Bora Gábor táncművész – a 2010-es év legjobb férfi táncosa – Duda Éva több előadásában (Aréna, Lunatika, Faun) is szerepelt már az elmúlt években. A Credo című előadás egy alkotói korszak záróakkordja, és egyben a két művész első közös duettje. Az F2 Ólafur Arnalds izlandi zeneszerző művére készült, és emberek és tárgyak kapcsolatával, azzal a szeretettel foglalkozik, amit mindennapi tárgyaink iránt érzünk.

3/18/11 9:01:24 PM


ajánló, premier – tánC

április 21. 19:00 Müpa – Fesztivál Színház

Premier a Badora Társulattól, a Szegedi Kortárs Balett budapesti bemutatója és egy, a fővárosban már sikerrel szerepelt produkció Rolling Stones-zenére a Győri Balettől. A Töredék Gustavo Ramirez Sansano koreográfiája, és a társadalom három alappillérével foglalkozik: a párkapcsolattal, a családdal és a barátokkal. Veszteségeink egyre inkább halmozódnak, az egyszerű élet folyton megújul, mi pedig belekapaszkodunk kapcsolatainkba, hogy tartozzunk valamihez vagy valakihez, és azért, hogy megerősítsük az identitásunkat. A belső pokol ismertetője az Országjáró rovatban olvasható.

április 1. 20:00 Artus Stúdió

Az Artus–Goda Gábor Társulata új előadásának műfaji meghatározása: térinstalláció és táncelőadás preparált zongorára. „Reggelente olykor szorongással tölt el, hogy ami tegnap voltam, az már mind másoké, másokban él, és ha újra találkozunk, már ők is mások lesznek, hiszen ők is csupán másokban élnek tovább. Nincs saját időm. Élünk egymásban párhuzamosan. Hangok a konyhából, mindennapi reggelinket ma is elkészítjük. De miért is keltünk ma fel azon kívül, hogy reggelizni (is) muszáj?” Így összegzik a produkciót az alkotó-előadók, Debreczeni Márton, Virág Melinda és Nagy Ágoston.

fotó: Dusa Gábor

április 20. 19:00 Nemzeti Táncszínház

PrEmIEr

A 20 évEsEKé A vIláG (tEst-táJ-KéP)

Budapest Táncszínház új bemutatójára egy tunéziai származású, Münchenben élő koreográfust, Dali Touitit hívta meg alkotóként. Így vall az előadásról: „Mozogni, ugrani, eldőlni, elesni… így beszélek. Így beszélek saját magamról. A test mindig eredeti. Hordozza emlékeinket és érzelmeinket. A test energia. A test a maga különös szókincsével alkot mozdulatokat. Testek, melyek a teret mozgáson keresztül határozzák meg. Egyének találkoznak, cselekednek és reagálnak, a helyükre kerülnek és elszigetelődnek. Az absztrakció és a magukkal ragadó érzelmek éles kontrasztja. A testek képeket, mozgó szobrokat alkotnak.”

53

törEdéK/A BElső PoKol/KAKAs

szÜszIPhosz rEGGElIJE

Fidelio_1104.indd 53

3/18/11 9:01:31 PM


54

tánC – portré érzéstől Az AlKotásIG

Wayne McGregor és társulata, a Random Dance visszatérő vendégek Magyarországon, ráadásul azon kevesek közé tartoznak, akiknek a munkái nem fáziskéséssel jutnak el hozzánk. Áprilisban egy egészen friss előadás, a FAR érkezik a Trafóba, amelyben a technika fontos szerepet kap. Fidelio: Már gyerekként is érdekeltek a különböző

kütyük?

W Ay n E m C G r E G o r

Wayne mcGregor: Abba a generációba tartozom,

amelyiknek már volt otthon számítógépe, és egyáltalán nem éreztem soha, hogy a technikai eszközök valamiféle extrát vagy hozzáadott értéket jelentenének a munkáimban. Számomra az új technológiák az életem, így a koreográfiáim integráns részét képezik. A test tulajdonképpen egy interfész szerepét kapja, elég csak, ha mondjuk a Wiire gondolunk: ahhoz, hogy használd, a testedre van szükség. Nemrég jöttem haza San Diegóból, ahol nagyon vicces, ugyanakkor iszonyú izgalmas dolgokat csináltam. Amellett, hogy úgy pingpongoztam, hogy az ellenfelem is csak virtuálisan ütötte a labdát, egészen egyszerű mozdulatokat, például annyit csak, hogy egy könyvben lapozok, bontottak elemeire a kutatók. F: A társulatod, a Random Dance együttműködik a San Diegó-i mellett más egyetemek kutatóival is. Ti keresitek őket egy-egy téma vagy előadásötlet kapcsán, vagy ők „használnak” benneteket a kutatásaikban? Wm: Valahogy úgy kezdődött, hogy kerestünk egyetemeket, kutatócsoportokat, ahol érdeklődtek a test és az agy közötti kapcsolat iránt. Így találkoztunk tíz éve a San Diegó-iakkal. Az évek során aztán megismertük egymást, tavaly például laboratóriumi körülmények között készítettünk egy koreográfiát. A munka minden pillanatát hat kamerával filmezték és mozgásérzékelőkkel rögzítették azt, amit csináltunk, majd elemezték, mi történik akkor, ha megszületik egy ötlet, és azt továbbadja valaki egy csoportnak, mi az, ami az eredetiből megmarad a végeredményben, mi az, amit kidobunk, és ami végül kimarad, az a memóriában milyen mértékben rögzül. F: Mennyire érted és beszéled a kutatók nyelvét? Wm: Kezdetben nem értettem semmit a kognitív pszichológiából, de megnyugtatott, hogy ők ugyanúgy értetlenek a tánccal kapcsolatban. Az évek során aztán találtunk egy közös nyelvet, amelyen kommunikálni tudunk, mert pontosan olyan ez, mint a művészet: nincs titok, csak a megfelelő kutatóval egymásra kell találni, és minden könnyen megy. F: A FAR-t, a munkádat a felvilágosodás ellentmondásossága inspirálta. Az eszmék vagy a korszak emblematikus figuráinak, az ő életüknek az ellentmondásai érdekeltek? Wm: Mindkettő. Ha az eszméktől közelítjük meg, akkor elég, ha csak a testről beszélünk. Ekkor végezték az első komolyabb, tudományos igényű boncolásokat,

Fidelio_1104.indd 54

mert érdekelte az embereket a test működése. És amit találtak, az megingatta tökéletesnek hitt világukat: hogyan lehet a nőknek és a férfiaknak ugyanannyi bordája, amikor a bibliai teremtéstörténet valami egész másról beszél? Ekkoriban hozták be a kávét a kontinensre, és sorra nyíltak a kávéházak, ahol az emberek elkezdtek egymással beszélgetni, gondolatokat cseréltek, vitáztak, egészen új módon kezdett terjedni az információ. Az enciklopédiák a tudást kínálták, de nem felmutatni akartak, hanem kérdéseket indukálni. Ebből a szempontból jelenlegi kutatásaink teljes analógiát mutatnak a felvilágosodással: azt nézzük meg, mit tudunk most, és ezt kiindulási pontként használva igyekszünk a test működését illetően új kérdésekre releváns válaszokat adni. F: Újévkor tüntettek ki a Brit Birodalom Érdemkeresztjének tiszti fokozatával. Ennek kapcsán nyilatkoztad egy interjúban, hogy a vágyad és célod az, hogy a táncot a való világba vidd. A különböző kutatásokban való részvétel, az olimpiához kapcsolódó Big Dance, a Harry Potter és a tűz serlegében való közreműködés vagy a Radiohead Lotus Floweréhez készült klip koreografálása ennek az enigmatikus mondatnak a gyakorlati megvalósítása? Wm: Igen. A tánc, a mozgás az életünk része, nagyon is kézzelfogható, profán dolog. Ezért érzem nagyon fontosnak azt, amikor nehéz körülmények között élő vagy problémás gyerekekkel foglalkozom, olyanokkal, akiknek semmiféle professzionális táncos háttere nincs, egyáltalán: fogalmuk sincs, egyébként mit csinálok, ki vagyok, de lelkesek. Elképesztően kreatívak, és amikor bebizonyosodik számukra, hogy képesek az alkotásra, az egészen fantasztikus érzés. Thommal nem csináltam mást, mint anélkül, hogy kordában tartanám, a mozgásának egyfajta szintézist, struktúrát adjak, és az egyéniségét egyfajta esszenciában mutattam meg. A táncnak helye van a Harry Potter-filmben, a popzenében, és nincs mögötte más ideológia, mint annyi, hogy érezzük jól magunkat, miközben alkotunk valamit. Papp tímea

Az interjú teljes terjedelmében a Fidelio.hu-n olvasható.

3/18/11 9:01:35 PM


tánC

ArAnytíz

17:00 magyar táncház 22:30 salsa Palota 20:00 Artus stúdIó szüsziphosz reggelije 3. vAsárnAP 10:00 PAPP lászló BudAPEst sPortArénA

XXX. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

11:00 mAGyAr állAmI oPErAház Karamazov testvérek 20:00 Artus stúdIó szüsziphosz reggelije 4. hétFő 18:30 Fonó Budai tangó 5. KEdd Fonó

18:30 Budai tangó 19:00 Kalotaszegi román tánctanítás

Fidelio_1104.indd 55

19:00 mÜPA – FEsztIvál színház álomidő – magyar állami népi Együttes 6. szErdA 18:00 BudAvárI műv. ház Argentin tangó 18:30 Fonó utolsó óra táncház Ingyenes 19:00 mAGyAr állAmI oPErAház A makrancos Kata 19:00 mAdáCh műv. KP. (váC) tangó pillanatok – Budai lászló és vendégei 7. CsÜtörtöK 10:30, 15:00 mÜPA – FEsztIvál színház

A hattyúk tava – szegedi Kortárs Balett, gyerekváltozat 19:00 FészEK művészKluB A medic’ All Art dance társulat improvizációs táncestje 19:00 mAGyAr állAmI oPErAház A makrancos Kata 20:00 mArCzIBányI térI műv. KP. Gyimesi és moldvai csángó táncház 8. PéntEK 19:00 KlEBElsBErG KultúrKúrIA Argentin tangó szalon 19:00 mÜPA – FEsztIvál színház Beethoven: IX. szimfónia – szegedi Kortárs Balett

19:30 KözéP-EuróPA tánCszínház Io sono 9. szomBAt 11:00 mAGyAr állAmI oPErAház A makrancos Kata ArAnytíz

17:00 magyar táncház 22:30 salsa Palota 17:00 hAGyományoK házA édeskeserű – magyar állami népi Együttes 17:00 JóKAI KluB Bran – koncert és táncház 19:00 tEmI FővárosI műv. házA sültü – csángó–magyar táncház 20:00 Artus stúdIó Kérész művek Xv. – performanszkocsma – Artus–Goda Gábor társulat

további programok: fidelio.hu/tanc

1. PéntEK 20:00 Artus stúdIó szÜszIPhosz rEGGElIJE – Artus– GodA GáBor társulAtA 10:00 Papp lászló Budapest sportaréna XXX. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár 11:00 mAGyAr állAmI oPErAház Karamazov testvérek

55

10. vAsárnAP 18:00 JóKAI KluB rituális transztánc Est 19:00 mAGyAr állAmI oPErAház A makrancos Kata 11. hétFő 18:30 Fonó Budai tangó 12. KEdd Fonó

18:30 Budai tangó 19:00 Kalotaszegi román tánctanítás

3/18/11 9:01:36 PM


további programok: fidelio.hu/tanc

56

tánC – bontás 19:00 mÜPA – FEsztIvál színház naplegenda – magyar állami népi Együttes

18. hétFő 20:00 E10 rétI AnnA: vIs-A-vIs

13. szErdA 18:00 BudAvárI műv. ház Argentin tangó 18:30 Fonó utolsó óra táncház

19. KEdd 20:00 E10 réti Anna: vis-a-vis Ingyenes

19:00 mÜPA – FEsztIvál színház A Jó és a rossz Kertjében – Pécsi Balett

14. CsÜtörtöK 19:00 mÜPA – FEsztIvál színház dózsa – honvéd táncszínház 20:00 mArCzIBányI térI műv. KP. Gyimesi és moldvai csángó táncház 21:00 JEdErmAnn Kávézó Jövőtánc: Blaskó Borbála, márkos Albert 15. PéntEK 19:00 mÜPA – FEsztIvál színház dózsa – honvéd táncszínház 19:00 BArátsáG KulturálIs KP. (százhAlomBAttA)

magyar rapszódia – magyar állami népi Együttes 16. szomBAt 14:30, 18:00 mÜPA – FEsztIvál színház

Bogármese – KFKI Kamarabalett, madách musical tánciskola ArAnytíz

J át s s z o n v E l Ü n K !

17:00 magyar táncház 22:30 salsa Palota 19:00 hAGyományoK házA Az örök Kalotaszeg – magyar állami népi Együttes

19:00 tEmI FővárosI műv. házA sültü – csángó–magyar táncház

20. szErdA 18:00 BudAvárI műv. ház Argentin tangó 19:00 mÜPA – FEsztIvál színház tánc, tánc, tánc... – immár 60 éve – a magyar táncművészeti Főiskola növendékei 20:00 Artus stúdIó ulyssEs nAPPAlIJA – Artus– GodA GáBor társulAtA 21. CsÜtörtöK 19:00 ArAnytíz tabulatúra – historikus koncert és táncklub 19:00 mÜPA – FEsztIvál színház Badora társulat: töredék, szegedi Kortárs Balett: A belső pokol, Győri Balett: Kakas 20:00 Artus stúdIó ulysses nappalija 20:00 mArCzIBányI térI műv. KP. Gyimesi és moldvai csángó táncház 22. PéntEK 19:00 CInEmA CIty ArénA manon – Királyi Balett, london 20:00 Artus stúdIó ulysses nappalija 23. szomBAt ArAnytíz

17:00 magyar táncház 22:30 salsa Palota

27. szErdA 18:00 BudAvárI műv. ház Argentin tangó 19:00 CInEmA CIty ArénA manon – Királyi Balett, london 19:00 mÜPA – FEsztIvál színház shen Wei dance Arts: map; re- (II. rész) 20:00 Artus stúdIó ulysses nappalija 28. CsÜtörtöK 17:00 óBudAI Kult. KP. A tánc világnapja – gálaest

Ingyenes 19:00 mÜPA – FEsztIvál színház shen Wei dance Arts: map; re- (II. rész) 20:00 Artus stúdIó ulysses nappalija 20:00 mArCzIBányI térI műv. KP. Gyimesi és moldvai csángó táncház 21:00 JEdErmAnn Kávézó Jövőtánc: Kánton Kata, tóth viktor 29. PéntEK 19:00 ArAnytíz népzenei filmklub 19:00 mÜPA – FEsztIvál színház Gálaest a tánc világnapja tiszteletére 20:00 Artus stúdIó ulysses nappalija 30. szomBAt 14:00 KlEBElsBErG KultúrKúrIA A tánc világnapja 15:00 CInEmA CIty ArénA manon – Királyi Balett, london ArAnytíz

17:00 magyar táncház 22:30 salsa Palota

A MINDENNAPI PSZICHOLÓGIA című magazin 2011. 1. számában többek között a férfi és női autóvezetők jellemzőiről olvashatunk. A két nem életformájának megváltozása, a számukra ősidők óta kiosztott szerepek mellőzése, elhagyása, olykor felcserélése bizony kihatott az autóvezetésre is. Manapság egyre kevésbé tudunk különbséget tenni a nők és a férfiak vezetési stílusa között. Megjelentek az utakon a határozott, férfias szinglik, akik éppolyan agresszívek lehetnek egy kétgyerekes vidéki családanya szemében, mint az eléjük bevágó, rájuk dudáló férfiak. Sokan talán nem is gondolják, milyen nagy szerepet játszott néhány nő már az autózás hőskorában is – gyakorlatilag ők „fedezték fel” a közlekedésben a kommunikáció szükségességét, és e felismerés nyomán a technikába is ők „vitték be”.. KérdésÜnK:

Egy híres hölgy nevéhez fűződik az első index koncepciója, s ugyanő találta fel a féklámpa ősét is – egy fékezés esetén felemelkedő STOP feliratú táblácska formájában. KI ő? A Jutta Kleinschmidt

B Florence Lawrence

C Mercedes Jellinek

A választ a www.fidelio.hu/jatek oldalon jelölheti meg. A kérdésre április 18-ig helyesen válaszolók közül három olvasónkat a Mindennapi pszichológia egyéves előfizetésével lepjük meg.

Fidelio_1104.indd 56

3/18/11 9:01:38 PM


ajánló, premier – zenés színház

57

fotó: Éder Vera

Anyegin

április 2., 16., 21., 24. Magyar Állami Operaház

Csajkovszkij ebben a hét képből álló lírai jelenetsorban a szereplőkön keresztül magáról vall. A darab melankolikus, szenvedéssel, bánattal, szomorúsággal teli. Az előadás képi világa egyszerű és szürreális: előfordul benne a fekete hó, a fekete lekvár, a fekete leves, és ezért lett a 2008-ban bemutatott előadás szimbóluma a fekete rózsa. A három felvonásból álló darab első részét a zöld szín uralja, a természetesség és a szabadság lehetőségét szimbolizálva, a második felvonásra a bordó és a vörös színek a jellemzőek, utalva az orosz bál erotikájára, a harmadik pedig a fehér és az arany pompás, ámde rideg világába kalauzol el.

kolDusoperA

április 15. 20:00 IBS

A crossover operaesten az operaslágerek és a könnyűzene hangzásvilága találkozik. Az elmúlt években kidolgozott repertoár mindkét műfaj kedvelőinek tud újat mutatni. A Klasszikon együttes – Sebők Monika (ének), Nagy László Adrián(zongora), Zsemlye Sándor (szaxofon), Martos Attila (bőgő/ baszszusgitár), Tiba Sándor (dob) – a klasszikusok újszerű, egyéni interpretálójaként jelent meg a magyar zenei életben. Műsorukon az áthangszerelt és jazzimprovizációkkal díszített instrumentális és oratorikus művek mellett főként a jól ismert operaslágerek feldolgozásai hallhatók.

Szinetár Dóra és Dolhai Attila

április 18., 21. 19:00 Thália Színház

Az avantgárdból klasszicizálódott Koldusoperát Béres Attila ezúttal némafilmre hangolta. De csak látványban. Az ugyanis garantált, hogy a Budapesti Operettszínházból a szemben levő Tháliába „átruccanó” színészek el tudják énekelni Kurt Weill pokolian nehéz songjait. Rablóromantika és a nagyváros mocska, has és morál, a minden eladó és a mindennek ára van elve, múlandó szerelmek és hamis barátságok világa – itt, a Bertolt Brecht megrajzolta, elvhűnek nehezen mondható Soho mélyén feszül egymásnak Bicska Maxi (Dolhai Attila) és Tigris Brown (Szabó P. Szilveszter). Drukkoljunk-e bármelyikőjüknek?

klAsszikon

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/opera

fidelio.hu/jatek Játsszon velünk és nyerjen! Koncert- és színházjegyek CD-k, könyvek

A FIDELIO MAGAZINT KERESSE ORSZÁGSZERTE A LIBRI KÖNYVESBOLTOKBAN!

Fidelio_1104.indd 57

Értesüljön a legfrissebb játékokról a Facebookon:

facebook.com/fidelio.hu

3/18/11 9:01:59 PM


58

zenés színház – portré

z Ar án Dy ákos

Az operA műfAjA gyerekkorom ótA vonzott

Mexikói tartózkodása miatt nem tudott részt venni az UMZF Zeneszerzőverseny döntő-gálakoncertjén Zarándy Ákos, akit e-mailen kérdeztünk latin-amerikai kultúrához fűződő kapcsolatairól és készülő műveiről. fidelio: Hogyan jut el egy magyar zeneakadémista Mexikóba, és mit csinál ott? zarándy ákos: Egy zeneakadémista, ha beszél angolul, tud kommunikálni az intézmény nem kisszámú külföldi hallgatójával. De bizonyos esetekben még ennyi sem szükséges. Épp csak információkat akartam szerezni a mexikói kultúráról és Frida Kahlóról, s ezért elmentem a budapesti Mexikói Nagykövetségre, ahol véletlenül találkoztam egy olyan mexikói zongoristával, aki már tíz éve él Magyarországon, a Zeneakadémián tanul és tökéletesen beszél magyarul. Barátok lettünk, rengeteg segítséget nyújtott a diplomakoncertemre készülő Las dos Fridas című operám megírásához. Később rendelt tőlem egy zongoradarabot, melyet egy óriási szólókoncert keretében mutatott be szülővárosában, La Pazban, 2010 májusában. Meghívott, hogy kísérjem el, és az előadás mellett megmutatja nekem az országát. Az utazás ideje alatt egy őrült mecénásnő jóvoltából fél évre meghívtak La Pazba komponálni és koncerteket szervezni. Ennek következtében 2010 novembere óta újra Mexikóban tartózkodom. Az első bő két hónapot La Pazban töltöttem, ahol tanítottam és megírtam a New World Trio című darabomat, melynek januárban, a FUGÁ-ban volt a bemutatója. A varázslatosan szép, ámde kicsit unalmas tengerparti városból január végén a kulturális centrumba, Mexikóvárosba jöttem, ami nagyobb lehetőségeket ad a zeneszerzői és koncertterveim megvalósításának. Azóta az operám befejezésén és bemutatóján dolgozom, komponálok, színházi zenét írok, valamint zeneszerzés-, szolfézs- és zeneelméletórákat adok. f: Miért éppen Frida Kahlo festőnőről írtál operát, és hogy áll most a mű? zá: Az opera műfaja már gyerekkorom óta nagyon vonzott. 2008 nyarán határoztam el végleg, hogy egyfelvonásos operát írok Frida Kahlo kettős személyiségéről, melyet a festőnő Las dos Fridas című képe ihletett. A Fridában lezajló lélektani folyamatokat alakíttattam át szavakká, önmagával folytatott párbeszédekké, vitákká és vívódásokká, ezek képezik a librettó alapját. A saját ötleteimen alapuló szövegek nagy részét Győri Magda író-rendező készítette el, de felhasználtam egyéb írásokat is, például a Recuerdót (melynek szövegét Kahlo maga írta tizenhat évesen), valamint Dobai Bálint Visszhang című versét. Helyet kapnak még azték, maja és erdélyi népi szövegek is nahuatl, tzotzil, magyar és jiddis nyelveken. Az operában részt vevő összes szereplő közül kizárólag Frida kap hagyományos énekesi feladatot. Őt mindvégig két alak, egy szoprán és egy alt (vagy egy népdalénekes hang) jeleníti meg. A librettó nyelvileg is végig-

Fidelio_1104.indd 58

követi Frida életét: a történet nagyrészt spanyolul szólal meg, a későbbiekben pedig megjelenik a magyar, a német, az angol, a francia, az orosz és egy mai napig élő indián nyelv. Az elektronikus zenei bejátszásokkal színesített operában a két énekesnőn kívül négy klasszikus, néhány indián és mexikói hangszeres előadó, tánckar, valamint egy szimfonikus zenekar működik közre. A 2009-es diplomakoncerten tíz tétel, azaz az opera keresztmetszete hangzott el. A tervezett maradék öt tétel megkomponálása kisebb-nagyobb megszakításokkal ugyan, de folyamatban van. f: Hogyan tovább? Pályatársaid egy része alkalmazott zenék írására adta a fejét, és ezzel viszonylag sikeres is tud lenni. Nagy, klasszikus értelemben vett koncertdarabokat komponáló zeneszerzőkre azonban nem túl nagy az igény... zá: Én is hasonló utakat járok. Hála Istennek mindenféle alkalmazott zene írásában van már némi tapasztalatom, legyen az film, színház vagy könnyűzene. Például éppen két hete egy nagyon izgalmas underground színházi projektbe hívott meg egy ütőhangszeres mexikói barátom, akivel még anno Budapesten találkoztam először, és akivel most itt, egy mexikóvárosi filmpremieren újra összehozott a sors. A darab egy erotikus, nihilista témájú női monodráma forgószínpaddal és videoinstallációkkal, melyhez elektronikus zenét írok és adok elő élőben. Mindig nagyon szívesen használom az elektronika lehetőségeit, akár könnyedebb műfajú alkalmazott zenékben is, örömmel hangszerelek bármilyen apparátusra bármilyen apparátusról, bármilyen szerzőtől! Egyik fő kompozíciós célom pont a kérdésedhez kapcsolódik. Mint említetted, a nagy kortárs koncertdarabokra nincs nagy igény, színházra (cirkuszra) viszont mindig van. Ennek a szakadéknak az áthidalására az opera műfaja lehet a megoldás. végh Dániel

Olvassa el az interjú bővebb változatát, és hallgasson bele Zarándy Ákos Frida című operájába a Fidelio.hu oldalon!

3/18/11 9:02:10 PM


Fidelio_1104.indd 59

3/18/11 9:02:12 PM


60

zenés színház – bontás

további programok: fidelio.hu/opera

1. péntek 19:00 mAgyAr állAmi operAház verdi: A trubadúr 2. szombAt 19:00 mAgyAr állAmi operAház Csajkovszkij: Anyegin 3. vAsárnAp 19:00 mAgyAr állAmi operAház verdi: macbeth 5. keDD 19:00 mAgyAr állAmi operAház verdi: A trubadúr 8. péntek 19:00 fészek művészklub ócsai Annamária és bognár szabolcs operettestje 19:00 mAgyAr állAmi operAház erkel: bánk bán 9. szombAt 15:00 ArAnytíz 20 éves az Aranytíz musical stúdió 19:00 ADy enDre műv. kp. russell: vértestvérek 19:00 mAgyAr állAmi operAház verdi: A trubadúr 19:00 müpA – előADóterem, fesztivál színház

rossini: ory grófja – metropolitan

10. vAsárnAp 19:00 ferenCvárosi műv. kp. szenes–nádas–maugham: imádok férjhez menni

Fidelio_1104.indd 60

19:00 mAgyAr állAmi operAház erkel: bánk bán 15. péntek 19:00 fészek művészklub sáfár mónika és bardóczy Attila estje 19:00 mAgyAr állAmi operAház puccini: tosca 20:00 ibs színpAD klasszikon együttes: opera Crossover 16. szombAt mAgyAr állAmi operAház

11:00 Csajkovszkij: Anyegin 19:00 A trubadúr 17. vAsárnAp mAgyAr állAmi operAház

11:00 britten: A kis kéményseprő 17:00 Wagner: parsifal 15:00 klebelsberg kultúrkúriA Az operairodalom gyöngyszemei – r. strauss: Arabella 19:00 orfeum női szeszély – kökényessy ági, tallós rita 18. hétfő 19:00 óbuDAi társAskör opera (és) irodalom – prevost– puccini: manon lescaut 20. szerDA 19:00 mAgyAr állAmi operAház verdi: A trubadúr

21. Csütörtök 19:00 mAgyAr állAmi operAház Csajkovszkij: Anyegin 22. péntek 17:00 mAgyAr állAmi operAház Wagner: parsifal 23. szombAt 19:00 müpA – előADóterem, fesztivál színház

strauss: Capriccio – metropolitan 24. vAsárnAp mAgyAr állAmi operAház

11:00 Csajkovszkij: Anyegin 19:00 A trubadúr 25. hétfő 19:00 mAgyAr állAmi operAház puccini: tosca 27. szerDA 10:30 óbuDAi kult. kp. pirandello–mikó: vadmadár 28. Csütörtök 19:00 mAgyAr állAmi operAház puccini: tosca 30. szombAt 11:00, 14:00 mAgyAr állAmi operAház

britten: A kis kéményseprő 19:00 müpA – előADóterem, feszti-

vál színház

verdi: A trubadúr – metropolitan

3/18/11 9:02:19 PM


Fidelio_1104.indd 61

3/18/11 9:02:24 PM


62

klAsszikus – ajánló 200 éve született liszt ferenC

Béla Emlékház

A világhírű magyar zeneszerző előtt számos kiadvány és koncert tiszteleg idén. Áprilisban a Bartók Béla Emlékházban mindjárt három is. 1-jén Farkas Gábor, 7-én Hauser Adrienne, 20-án Prunyi Ilona zongoraművészek adnak ízelítőt a virtuóz darabokból és abból a relációból, ami Liszt Ferenc és más zeneszerzők között felfedezhető. Így lesz párhuzamba állítva Liszt művészete Robert Schumann, Fryderyk Chopin, valamint a Lisztet nagyra tartó Mihail Ivanovics Glinka, Alekszandr Glazunov, Félix Weingarten, Emil Sauer, Joachim Raff és Carl Tausig munkássága. Izgalmas és gondolatébresztő időutazásra készülhetünk!

április 2. 19:30 Müpa Budapesti Tavaszi Fesztivál

A Los Angeles-i Hírességek sétányán nemrég csillagot kapott világhírű dirigens ezúttal a Maggio Musicale Fiorentino Zenekarával érkezik hozzánk. Övé a 2434. csillag, de természetesen az indiai származású, hetvenöt éves muzsikusnak számos más, komolyzenei elismerése is van, épp 2010 júniusában vehette át a Menuhin-díjat Zsófia spanyol királynétól. Páratlanul gazdag életéről Életem partitúrája címmel jelentetett meg önéletrajzi könyvet, amelyben beszámol Bombayból indult, Bécsen, Berlinen, Montreálon, Milánón, Los Angelesen és New Yorkon át vezető izgalmas életpályájáról.

április 1., 7., 18:00, 20. 19:00 Bartók

zubin mehtA

Alekszandr Lazarjov

A bolsoj zenekArA

április 9. 19:30 Müpa

A moszkvai Bolsoj Színház zenei együttesét 1776-ban alapították, azóta számos történelmi kort és tűzvészt éltek túl. Most Budapestre látogatnak, hogy orosz és francia zeneszerzők műveit tolmácsolják. A Bolsoj Színház épületét 2005-ben ismét bezárták. Ezúttal nem tűz okozta károk miatt, hanem a homlokzaton megjelenő repedések és a szűkössé váló színpad mögötti terek felújítása, kibővítése miatt. 2011-ben már biztosan kinyit a jelenlegi helyén 1780 óta álló színház. Az izgalmas történetű intézmény zenekarát budapesti hangversenyén Alekszandr Lazarjov, a Bolsoj alkalmazásában álló négy karmester egyike vezényli majd.

leoniDAs kAvAkos

április 16., 17., 18. 19:45 Olasz

Várdai István

Kultúrintézet

Újabb hegedűs váltja vonóját karmesteri pálcára. A görög muzsikust először láthatjuk vezényelni Budapesten. Magyar példát említve hegedűsök közül Keller András, Takács-Nagy Gábor, Kelemen Barnabás vette fel repertoárjába saját hangszerének irodalmán túl a zenekari műveket is. Kavakos a Fidelio.hu-nak korábban adott interjújában ezt mondta a vezénylésről: „Mindig bennem volt a vágy, hogy kipróbáljam magam, hogy kiterjesszem a zenei horizontom. (…) Azt gondolom, hogy nem olyan egyszerű vezényelni, és nem csupán elhatározás kérdése. (…) Ezt tanulni kell, és nemcsak a szakmai oldalát, hanem a pszichológiai részét is.”

trónörökösök A színen

Baráti Kristóf, Várdai István, Fülei Balázs ezúttal régóta a pályán működő muzsikusokkal adnak háromrészes koncertsorozatot. A 2008-ban útjára indult hangversenyek során először szólókoncerteken, majd szonátaesteken hallhattuk az ifjú trónkövetelőket, idén pedig ismét új oldalukról mutatkoznak be. Olyan kiváló zenészekkel szólaltatják meg C. Ph. E. Bach, Mozart, Chopin, Schubert, Schumann, Bellini és természetesen Liszt Ferenc műveit, mint Fejérvári Zsolt, Gál Zoltán, és a Budapesti Fesztiválzenekar, valamint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar művészei.

április 10. 19:30 MTA Díszterem

Fidelio_1104.indd 62

3/18/11 9:02:47 PM


Fidelio_1104.indd 63

3/18/11 9:02:50 PM


64

klAsszikus – portré nekem ez A Dolgom

Hatvan esztendővel ezelőtt született Szenthelyi Miklós hegedűművész, a Zeneakadémia tanára. Aki ez alkalomból gigantikus koncerttel lepi meg nem kevés rajongóját: a számára fontos, életpályáján meghatározó kilenc versenyművet adja elő négy koncerten, egy napon, április 10-én, a Művészetek Palotájában. Mivel születésnapi koncertről van szó, nemcsak a programról, de egyéb dolgokról, a gyerekkorról is kérdeztük őt.

s z e n t h e ly i m i k l ó s

fidelio: Egy interjúban arról beszélt, hogy az Ön

számára is nagyon fontos az, hogy a legfiatalabbakhoz is eljusson a zene. Ön mikor nyílt ki a zenére? Mit gondol a mai zeneoktatásról? szenthelyi miklós: Édesanyám zongoratanárnő volt, tehát elég korán megismerkedtem a zenével, de hegedülni csak viszonylag későn, kilencéves koromban kezdtem el. Azok az idők, melyekben felnőttem, még egészen más idők voltak, hogy mást ne mondjak, majdnem minden Zeneakadémia-koncerten teltház volt. Annak is köszönhetően, hogy nem volt még divatban a tévénézés, nem voltak olyan erősek a zenétől elszívó erők, mint manapság. És mindemellett ma az iskolai énekoktatás is súlytalanabb lett: az én időmben a legrakoncátlanabb gyereket is le lehetett kötni az énekléssel. Az énekóra volt az, ahol nem kellett fegyelmezni, az éneklés élvezetét adhatták át az akkori tanárok, és az éneklés volt az az eszköz, aminek segítségével az életet a maga problémáival a leginkább meg lehetett ismertetni és el lehetett fogadtatni. A klasszikus remekművekre nem egy tanárnak sikerülhetett kinyitni a gyerekek lelkét. Egyébként ma is látok reménykeltő fejleményeket. Nemrégen jártam egy külterületi zeneiskolában, ahová, nem túlzok, kilencszáz gyermek jár. A zene alkalmas arra, akárcsak a sport, hogy lekötve a gyerekek figyelmét, a kultúra, a komoly feladatok felé terelje őket, a zene segít abban, hogy a gyerekek megtanuljanak koncentrálni, és ne pótcselekvésekkel töltsék napjaikat. A mai gyerekek, úgy vélem, nagyon elhagyatottak. Sok bajnak, jelentős társadalmi problémáknak lehetne elejét venni azzal, ha a gyerekeket a rendszeres zenélésre szoktatnánk. De a szülőknek ma kevéssé fontos a zene, a mai társadalom a zenéhez túl pénzelvűvé vált. f: Azon a tanszéken, ahol Ön is oktat, tanított egykor az egyik legmeghatározóbb hegedűs egyéniség, Hubay Jenő. Kik szerettették meg Önnel a mostani koncerteken is meghatározó orosz versenyműveket? szm: Meghatározta a pályámat, hogy Kovács Dénes aszszisztense lehettem, hogy mellette dolgozhattam mint tanársegéd. De Szemjon Sznyitkovszkij az, aki új távlatokat nyitott nekem, és ő az orosz oktatási szisztéma híve volt. Mint kiderült, ez tulajdonképpen a Hubay-iskolát jelenti. És ha meg kéne fognom a Hubay-iskola lényegét, azt mondanám, az alapja az, hogy mindenkitől a lehető legnagyobb erőfeszítést követeli, áldozatot és munkát. Ennek köszönhető, hogy ha megjelent egy versenyen

Fidelio_1104.indd 64

egy orosz muzsikus, annak látatlanban oda lehetett adni a díjat. Az elmúlt évtizedekben alaposan megváltozott a világ: szétesett a Szovjetunió, és a tehetséges oroszok még inkább hallathatták a hangjukat. Egyesült Németország. Németországban nagyon figyelnek arra, hogy pódiumhoz elsőként a német fiatal tehetség jusson. A külföldi csak a második lehet. Előretört Ázsia. Szorgalomban és odaadásban a japán és a kínai diákok verhetetlenek, és ők nem is olyan önfejűek, mint az európaiak. Ha egy ázsiai zenésztől kér valamit egy karmester, akkor az nem ellenkezik, nem mondja el, hogy szerinte miért nem úgy kéne, hanem megcsinálja. f: A programból számos nagy név, Mozart, Beethoven hiányzik, alapvetően a romantikus repertoárra és Vivaldira épül. szm: Mozartnak külön világa van, nem éreztem a programba illeszthetőnek egyik művét sem. Ez nem egy spontán kialakult műsor. Minden darabról el tudnám mondani, hogy miért kötődöm hozzá. Az uniós elnökség ideje alatt úgy éreztem, valami olyasmivel kell kirukkolni, ami kuriózum, amire kuriózum volta miatt figyelnek fel. f: Mendelssohn versenyművének hiánya a legszembetűnőbb. szm: Igen, szóba került, hogy azt is játsszuk el, de Lalo műve – a Spanyol szimfónia – mellett döntöttem. Nagyon ritkán játszott, nagy nehézségi fokú, ugyanakkor nagyon érzelmes darab. Koncerten utoljára talán éppen egyik tanítványom, Lendvay József játszotta. f: Más igen nehéz mű is akad a programban… szm: Próbára akarom tenni magam. E koncerteknek az lesz a végeredménye, hogy megtudom, hol is tartok, megtudok valamit magamról, és ebből következően megtudom azt is, merre tovább. Ez a négy koncert ötven év tevékenységének lenyomata lesz. Semmiképpen sem sportteljesítmény, nem erőfitogtatás; arra vagyok kíváncsi, hogy bírom-e. Önmagamat akarom felmérni a koncertekkel. Rengeteg kérdőjel van még bennem, ha komolyabban belegondolok, már az is nagy feladat, hogy a műveket fejből tudjam: de lehetne erre nyugodtan azt mondani, igen, de nekem ez a dolgom. Mert igen: nekem ez a dolgom. kolozsi lászló

Az interjú teljes terjedelmében a Fidelio.hu-n olvasható.

3/18/11 9:02:59 PM


Fidelio_1104.indd 65

3/18/11 9:03:21 PM


66

klasszikus – bontás

További programok: fidelio.hu/klasszikus

1. PÉNTEk 18:00 BarTók EmlÉkház (BP.) Farkas Gábor (zongora) Schumann: C-dúr arabeszk; op. 18; C. Schumann: a-moll románc; C. Schumann–Liszt: Dalok; Ajánlás; Liszt: Erdőzsongás; A Villa d’Este szökőkútjai; Ave Maria; XII. magyar rapszódia 200 éve született Liszt Ferenc 19:00 FÉszEk művÉszkluB (BP.) kamarakoncert Km.: Vagra Csilla (zongora), Nagy Enikő (brácsa), Mihályi Éva (hegedű), Kiss-Domonkos Judit (gordonka), Sztankov Iván (nagybőgő) Chaminade: g-moll trió, op. 11; Schumann: Fantasiestücke; Schubert: Pisztrángötös 19:00 klEBElsBErG kulTúrkúria (BP.) Grazioso Extra zeneszalon Műsorvez.: Detvay Mária Marcella 19:00 Nádor TErEm (BP.) Fejér andrás (harsona): C’est la vie – lemezbemutató koncert Km.: Sarkady Katalin, Adamik Anna (zongora), Prőhle Katalin (hegedű), Ágens (ének, szöveg), Adamik Gábor (tuba) Karai József: Burleszk; Meskó Ilona: COnceRtino oPpUre fantaSia per trombone; Durkó Péter: Szóló, párbeszéd, visszhang; Sugár Miklós: Egyperces tételek; Láng István: Három szösszenet hegedűre és harsonára; Stollár Xénia: C’est la vie; Madarász Iván: Triptichon; Fekete Gyula: Trió Ingyenes 19:30 mr márváNyTErEm (BP.) Genie oblige – hommage à liszt Km.: Namoradze Nicolas (zongora), Tóth Zsuzsanna (fuvola), Razvaljajeva Anasztázia (hárfa), Anima Musicae Kamarazenekar Beethoven: f-moll „Appassionata” szonáta, op. 57; Liszt: Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen – variációk; Mozart: C-dúr versenymű fuvolára és hárfára, K. 299 Liszt 200 Budapesti Tavaszi Fesztivál 2. szomBaT 11:00 rÉGi zENEakadÉmia (BP.) marco Bianchi (zongora) Liszt: Années de Pèlerinage II.; Sposalizio; Il Penseroso; Salvator Rosa canzonettája; Három Petrarca-szonett (47, 104, 123); Dante-szonáta 15:00 mr 6-os sTúdió (BP.) accord vonósnégyes Műsorvez.: Farkas Zoltán Haydn: C-dúr vonósnégyes, op. 20 No. 2 16:00 óBudai Társaskör (BP.) a győri széchenyi istván Egyetem varga Tibor zeneművészeti intézet növendékei Km.: Vörös Ádám, Lővei Márk (trombita), Horváth Miklós, Molnár Gergely (kürt), Fazekas Bence (harsona), Köteles Anita (tuba), Hajdú Franciska, Geiger Nikolett,

Fidelio_1104.indd 66

Gerencsér Zoltán, Rovó Anna, Dombi Rajmund, Jenei Borbála, Németh Csaba, Kálmán Kinga, Kálmán Izabel (hegedű), Rovó Anna, Burai Zsolt, Lipták-Pikó Zsuzsanna (brácsa), Jenvay Dóra, László Bence, Villányi Péter (gordonka), Lukács Krisztina (fuvola), Vitályos Balázs, Rigó Ronald, Jenei Sára, Baráth Bálint, Gábor József (zongora), Jenei Zsigmond (konga), Tibold Csilla (klarinét), Jenei Zsigmond (ütőhangszerek) Vivaldi–Bach: Concerto – I., II.; Haydn: „Császár” vonósnégyes – III., IV.; Ibert: Fuvolaverseny – III.; Schubert: B-dúr vonóstrió, D 471; Zivkovic: To the gods of Rhytm; Dohnányi: Szextett, op. 37 – I.; Baráth Bálint: Táncok és emlékezés; Csajkovszkij: a-moll trió, op. 50 – I.; Brandt: f-moll hangversenydarab; Dvořák: A-dúr kvintett – I. 18:30 maGyar szENTEk PlÉBáNiaTEmPlom (BP.)

Nagyböjti zenés szentmise Km.: Guido Kamarakórus; vez.: Király Miklós Higginson: Missa brevis (magyarországi bemutató); Viadana, Perti, Suriano, Croce, Duruflé és Liszt kórusművei 19:00 mTa díszTErEm (BP.) Weiner-szász kamaraszimfonikusok Km.: Pusker Júlia (hegedű); hangversenym.: Juniki Spartakus Vivaldi: A négy évszak, op. 8/1-4 ; Haydn: Esz-dúr „Echo” vonósszimfónia (Takács Jenő átirata); Csajkovszkij: Vonósszerenád, op. 48 19:00 Nádor TErEm (BP.) matuz Gergely (fuvola) Km.: Szakács István (zongora) Tihanyi László: Jan Jansson utazása Dániából Dániába; Hollós Máté: Fuvollat; Láng István: Canto; Madarász Iván: FürZOGY, és Amit Hamlet nem mondott el Ophéliának...; Szigeti István: Légszomj; Nagy Ákos: Vertigo, és A gyermek Narayan; Lajtha László: koncertszonáta 19:00 rÉGi zENEakadÉmia (BP.) a magánének Tanszék kocsárkoncertje Alma Mater koncertek Ingyenes 19:30 müPa – BBNh (BP.) zubin mehta és az orchestra del maggio musicale Fiorentino Vez.: Zubin Mehta Verdi: A szicíliai vecsernye – nyitány; Luisa Miller – nyitány; A végzet hatalma – nyitány; Mahler: I. „Titán” szimfónia, H. 289 Budapesti Tavaszi Fesztivál 3. vasárNaP 11:00 BarTók EmlÉkház (BP.) a Benyus család Műsorvez.: Szigeti István Bach, Händel, Grieg, Erkel Ferenc, Bizet, Kodály, Bartók, Hajdu Mihály, Mozart és Csajkovszkij művei

15:00 maGyar NEmzETi múzEum (BP.) mr szimfonikusok Km.: Line Ildikó (hegedű), Soós Levente (oboa); vez.: Stephen D’Agostino Bartók: Román népi táncok; Bach: c-moll kettősverseny oboára és hegedűre, BWV 1060; Sibelius: Valse triste, op. 44; Mozart: g-moll szimfónia, K. 550 18:00 CsillaGhEGyi-BÉkásmEGyEri EvaNGÉlikus TEmPlom (BP.)

Pétery dóra (orgona) Bach: Dritter Teil der Klavierübung – II. Ingyenes 18:00 FuGa BudaPEsTi ÉPíTÉszETi

közPoNT (BP.)

rohmann ditta (cselló) Luciano Berio: Les mots sont allés; Henri Dutilleux: Trois strophes; Witold Lutosławsky: Sacher variationen; Csaba Ajtony: Atem auf dem Spiegel; Kaajia Saariaho: Spins and Spells; Péter Eötvös: Two poems to Polly; Bertold Hummel: Abschied; Dukay Barnabás: „Láttam Uramat a szívem szemével”; Kurtág György: Schatten; Népdalféle; Pilinszky: Gérard de Nerval; Adrian Bonsel: Elegie; Louis Andriessen: La Voce; Ligeti György: Szólószonáta 19:00 Nádor TErEm (BP.) róbert György (blockflöte) Km.: Szabó István (lant, ének), Kecskés Balázs (zongora) Régi magyar kódexek dallamai, Fescobaldi, Dowland, Telemann, Mozart és Bartók művei 19:30 BElvárosi szENT mihályTEmPlom (BP.)

Budapesti victoria kamarakórus, Pilis Quartet Vez.: Farkas Mária Válogatás T. L. de Victoria motettáiból; Bujdosó Márton: …sustinere… (ősbemutató) 19:30 müPa – BBNh (BP.) az Európai unió ifjúsági zenekara Vez.: Vaszilij Szinajszkij Wagner: Rienzi – nyitány; A walkür – Wotan búcsúja, Tűzvarázs; Tannhäuser – nyitány; Az istenek alkonya – Sigfried rajnai útja, Gyászinduló; A walkűrök lovaglása; Liszt: Les Préludes Budapesti Tavaszi Fesztivál 4. hÉTFŐ 19:00 óBudai Társaskör (BP.) házikoncertek kósa György műveiból Xi. Km.: Korondi Anna (szoprán), Rezsnyák Róbert (bariton), Mészöly Dániel (hegedű), Kósa Gábor (zongora), Merényi Judit (próza) Kósa György: Talán (Radnóti Miklós versére); Mamut I-II-III. – ősbemutató (Hajnal Anna versére); Miniatűrök; Új dalok Pilinszky János verseire; Templomablak – ősbemutató (Dsida Jenő versére); Dalok Theodor Storm verseire; Bartók Béla emlékére – ősbemutató; Kínai dalok Po Csü-ji verseire II. sorozat; Négy hegedűdarab

3/18/11 9:03:22 PM


bontás – klasszikus 19:30 Nádor TErEm (BP.) „a semmi ágán...” – korhecz imola (próza), Érdi Tamás (zongora) Bartók Béla, József Attila, Nagy László és Szilágyi Domokos művei Ingyenes 5. kEdd 17:00 müPa – zászlóTÉr (BP.) hangulatkoncert

Ingyenes 18:00 E10 közössÉGi És kulTurális

szíNTÉr (BP.)

Földes imre zenetörténész előadása Téma: Haláltánc – Buffalmacco és Liszt Ferenc 19:00 BudaPEsTi oPErETTszíNház (BP.) máv szimfonikusok Km.: Perényi Miklós (gordonka); vez.: Takács-Nagy Gábor Schubert: V. szimfónia; Schumann: a-moll gordonkaverseny; Haydn: Esz-dúr „Üstdobpergés” szimfónia, No. 103 19:00 háló közössÉGi közPoNT (BP.) sík dóra (cselló), Barta Gábor (zongora) Britten: Szonáta csellóra és zongorára; Sosztakovics: Szonáta csellóra és zongorára; Gershwin: I. prelűd 6. szErda 12:00 BElvárosi szENT aNNaTEmPlom (BP.)

déli orgonakoncert 17:00 müPa – üvEGTErEm (BP.) hangulatkoncert

Ingyenes 18:00 kElENFöldi EvaNGÉlikus TEmPlom (BP.)

kantátaest Km.: Pap Anna Inkeri, Kéringer László, Cser Péter (ének), a Kelenföldi Evangélikus Gyülekezet ének- és zenekara; vez.: Bence Gábor Bach: Herr, deine Augen sehen nach dem Glauben, BWV 102; Sehet, wir gehn hinauf gen Jerusalem, BWV 159 Ingyenes 19:30 müPa – BBNh (BP.) Borbély lászló (zongora), alba regia szimfonikus zenekar Km.: Veszprém Város Vegyeskara; vez.: Drahos Béla Mozart: Esz-dúr zongoraverseny, K. 271; Vajda János: Magnificat; Csajkovszkij: VI., h-moll „Patetikus” szimfónia, op. 74 Szimfonikus felfedezések Előhang 18:30-tól

7. CsüTörTök 18:00 BarTók EmlÉkház (BP.) hauser adrienn (zongora) Chopin: fisz-moll nocturne, op. 48 No. 2; Két mazurka; Két keringő; Barcarole op. 60; Schubert–Liszt: Die Stadt; Liszt: IV. Elfelejtett keringő; Valse Impromptu 200 éve született Liszt Ferenc

Fidelio_1104.indd 67

67

18:00 mr márváNyTErEm (BP.) 200 éve született liszt Ferenc Km.: Ránki Dezső, Klukon Edit (zongora) Liszt: Mazeppa; Les Préludes; Bölcsőtől a sírig; Via Crucis 19:00 Nádor TErEm (BP.) Gilroy high school Chamber singers, Pestszentlőrinci vörösmarty leánykar Km.: Sümegi Enikő (zongora); vez.: Philip Rob, Kabdebó Sándor Mozart, Biebl, Mendelssohn, Bárdos, Whitacre, Orbán, Hogan, Liszt, Schubert, Kocsár, Karai, Hogan és Beischer-Matyó Tamás művei Ingyenes 19:00 óBudai Társaskör (BP.) a liszt Ferenc kamarazenekar tagjai Rózsa Miklós: Duó két hegedűre; Hoffmeister: Nagybőgős kvartett, Nr. 4; Schumann: a-moll vonósnégyes, op. 41/1 8. PÉNTEk 19:00 klauzál GáBor BudaFokTÉTÉNyi művElŐdÉsi közPoNT (BP.)

Budafoki dohnányi zenekar Km.: Borbély László (zongora); vez.: Werner Gábor Mozart: c-moll zongoraverseny, K. 491; Kurt Weill: Die sieben Todessünden 19:00 óBudai Társaskör (BP.) anima musicae kamarazenekar Km.: Dinyés Soma (csembaló); műv. vez.: G. Horváth László Biber: Battalia à 9; Mendelssohn: Esz-dúr vonósszimfónia, No. 6; Honegger: Hymne; Dvořák: E-dúr szerenád, op. 22 19:30 müPa – BBNh (BP.) Pannon Filharmonikusok Vez.: Krzysztof Penderecki Penderecki: II. szimfónia; Sosztakovics: VI., h-moll szimfónia, op. 54 9. szomBaT 11:00 rÉGi zENEakadÉmia (BP.) szelcsányi ágnes (zongora), deák anna (hegedű), Nagy anna ágnes (gordonka) Bach: French ouverture, BWV 831; Schubert: G-dúr szonáta, D 894; Liszt: Obermann völgye (trió változat) 14:00 klEBElsBErG kulTúrkúria (BP.) zeneiskolás növendékek koncertje XV. Pesthidegkúti Kamarazenei Fesztivál Ingyenes 16:00 madárdomBi szENT Pál kaTolikus TEmPlom (BP.)

albert schweitzer kórus és kamarazenekar Km.: Cecília Lloyd, Bokor Jutta, Megyesi Zoltán, Berczelly István, Tóth János (ének); vez.: Kenessey László Bach: János passió, BWV 245

3/18/11 9:03:23 PM


68

klasszikus – bontás 18:00 radNóTi miklós GimNázium (duNakEszi)

a dunakeszi Fúvószenekar minősítő koncertje Vez.: Tóth Ferenc Thern Károly: Magyar induló; Bösendorfer: Il Postiglione d’Amore; Farkas Antal: Üvegestánc; Sibelius: Finlandia; Schulte: Land of Legends; Schweitzer: Frohe Jugend; Lara: Granada; Mangione: Children of Sanchez; Mashima: A Tribute to the Count Basie Orchestra; Jones: Soul Bossa Nova; Hastreiter: Dancing Show 18:30 maGyar szENTEk

További programok: fidelio.hu/klasszikus

PlÉBáNiaTEmPlom (BP.)

Nagyböjti zenés szentmise Km.: Albinoni Kamarakórus és Kamarazenekar (műv. vez..: Zsigmond Balassa), Imperatrix Énekegyüttes (műv. vez.: Srajber Zsolt), Dr. Göblyös Péter (orgona) Casciolini: Missa brevis, nagyböjti motetták; Bach: 56. Kantáta „Kreuzstab”; Istvánffy: Offertorium a Sanctam Crucem; Schütz: Jézus hét szava a keresztfán 19:00 Balassi iNTÉzET (BP.) oláh zsolt dal- és áriaestje Km.: Bali Cecília (zongora) 19:00 NEmzETi szíNház (BP.) óbudai danubia zenekar Km.: Udvaros Dorottya, Kulka János, Alföldi Róbert, Radnai Csilla, Bánfalvi Eszter, Fehér Tibor, Szatori Dávid, Földi Ádám, László Zsolt, Mátyássy Bence, Makranczi Zalán, Hevér Gábor, Hollósi Frigyes, Angelica Leánykar (karvez.: Gráf Zsuzsanna), Czabán Angelika, Széll Cecília (ének); rend.: Alföldi Róbert; dramaturg: Vörös Róbert; vez.: Hamar Zsolt Részletek a Shakespeare-műből kísérőzene-részletekkel Mendelssohn: Szentivánéji álom 19:30 müPa – BBNh (BP.) a Bolsoj zenekara Km.: Sol Gabetta (gordonka); vez.: Alekszandr Lazarjov Csajkovszkij: Hamlet – nyitány Lalo: d-moll gordonkaverseny 19:30 olasz kulTúriNTÉzET (BP.) mr szimfonikusok Km.: Szokolay Balázs (zongora); vez.: Stephen D’Agostino Brahms: I., d-moll zongoraverseny, op. 15; I., c-moll szimfónia, op. 68 19:30 Thália szíNház (BP.) mozart és moz’art – Concerto Budapest Műsorvez.: Batta András; km.: a Liszt Akadémia fiatal tehetségei; hangversenym.: Rolla János Mozart: Varázsfuvola – nyitány; C-dúr zongoraszonáta négy kézre – III, K. 19d; Idomeneo – „Andó ramingo e solo” kvartett; Esz-dúr vonósnégyes – II., K. 428; „Ch’io mi scordi di te” koncertária, K. 505; „Kis” g-moll szimfónia, K. 183

Fidelio_1104.indd 68

10. vasárNaP 11:30 müPa – BBNh (BP.) 9 versenymű – szenthelyi miklós 60 Km.: MÁV Szimfonikus Zenekar Vivaldi: F-dúr versenymű három hegedűre, RV 551; Lalo: Spanyol szimfónia 14:00 müPa – BBNh (BP.) 9 versenymű – szenthelyi miklós 60 Km.: MÁV Szimfonikus Zenekar Prokofjev: II., g-moll hegedűverseny, op 63; Csajkovszkij: D-dúr hegedűverseny, op. 35 15:30 BElvárosi FŐPlÉBáNiaTEmPlom (BP.)

Nagyböjti koncert Km.: Kovalik Erika (szoprán), Gion Zsuzsanna, Sándor-Kiss Borbála (mezzoszoprán), Szemadám Tamás (gitár), PSZF nőikara (karig.: Orosz Erzsébet), Budavári Kamarazenekar; vez.: Héja Benedek (műv. vez.) Vivaldi: Gitárverseny; Részletek Bach és Haydn nagyböjti oratóriumaiból; Pergolesi: Stabat mater Ingyenes 16:30 müPa – BBNh (BP.) 9 versenymű – szenthelyi miklós 60 Km.: MÁV Szimfonikus Zenekar Sibelius: d-moll hegedűverseny, op. 47; Vivaldi: h-moll versenymű négy hegedűre, RV 580 17:00 BFz szÉkház (BP.) a Budapesti Fesztiválzenekar művészei Km.: Illési Erika, Lezsák Zsófia, Rácz József, Eckhardt Violetta (hegedű), Vitályos Balázs, Jandó Jenő (zongora), Csoma Ágnes, Sipos Gábor (brácsa), Sovány Rita (gordonka) Weiner: D-dúr hegedű-zongora szonáta, op. 9; Kodály: Szerenád két hegedűre és brácsára, op. 12; Brahms: c-moll „Werther” zongoranégyes, op. 60 No. 3 18:00 FuGa BudaPEsTi ÉPíTÉszETi közPoNT (BP.)

Gallai Judit, varga istván (cselló) Vivaldi és Bartók művei 18:00 marCziBáNyi TÉri művElŐdÉsi

közPoNT (BP.)

Bábel klára (hárfa), horváth Bence 19:00 Nádor TErEm (BP.) rónaszéki Tamás (hegedű), hargitai imre (zongora) Mozart: e-moll szonáta, K. 304; G-dúr szonáta, K. 379; Liszt: Magyar koronázási mise –Benedictus; Brahms: d-moll szonáta, op. 108 19:00 rákoshEGyi BarTók zENEház (BP.) Bécsi esték – szecesszió Km.: Gulyás Márta (zongora), Pusker Júlia (hegedű), Varga Fruzsina (fuvola), Galavits Gábor (klarinét), Jámbor Janka, Migróczi Tamás (gordonka); Arnold Schönberg és Alexander von Zemlinsky művei 19:00 GödöllŐi királyi kasTÉly

díszTErmE (GödöllŐ)

Budapesti Fesztiválzenekar Hangversenym.: Szefcsik Zsolt Karlowitz: Vonósszerenád, op. 2; Weiner: 2. divertimento vonószenekarra, op. 24; Josef Suk: Esz-dúr szerenád, op. 6

19:30 mTa díszTErEm (BP.) Trónörökösök a színen Km.: Fülei Balázs (zongora), Baráti Kristóf (hegedű), Várdai István (cselló), Gál Zoltán (brácsa), Fejérvári Zsolt (nagybőgő) Schubert: Esz-dúr trió, D 929, op.100; Pisztrángötös, D 667, op. 114 19:30 müPa – BBNh (BP.) 9 versenymű – szenthelyi miklós 60 Km.: MÁV Szimfonikus Zenekar Vivaldi: B-dúr versenymű hegedűre és gordonkára; Brahms: a-moll kettősverseny, op. 102; D-dúr hegedűverseny, op. 77 11. hÉTFŐ 18:00 E10 közössÉGi És kulTurális szíNTÉr (BP.)

a londoni Colourstrings music school és a Tóth aladár zeneiskola ifjúsági zenekarának koncertje Ingyenes 20:00 TraFó korTárs művÉszETEk háza (BP.)

dukay Barnabás szerzői estje – kétzongorás művek Km.: Klukon Edit, Ránki Dezső (zongora) Láthatatlan tűz a téli éjszakában – A belső világosság prelúdiuma; Hallomások a fényről és a szeretetről – Kánonok és szimfóniák; ..., aki saját csöndjében megpihen – Hangköltemény; Égő sóvárgás – magát önként feladva – Szabad proporciós kánon; A kútnál – Áradó vizek idején – Három parafrázis egy hangkölteményre, egy és két zongorára (I. Találkozás egy asszonnyal, II. Az Őshomály követése, III. Egyedül az éjszakában) 12. kEdd 18:00 orszáGos idEGENNyElvű köNyvTár (BP.)

kammerton együttes: magyar est Tagjai: Edőcs Tamás (fuvola), Kapcsos Emese (hegedű), Mocsári Emma (zongora, csembaló), Tóth Erzsébet (cselló) Ingyenes 19:30 FEsTETiCs-PaloTa (BP.) Pulzus vonósnégyes Tagjai: Pilz János (hegedű), Lesták Bedő Eszter (hegedű), Rajncsák István (brácsa), Kusay H. Mahdi Kadduri (cselló) Webern: Lassú tétel; Stravinsky: Három darab vonósnégyesre; Wolff: Olasz szerenád; Puccini: Krizantémok; Sosztakovics: Két darab vonósnégyesre 20:00 TraFó korTárs művÉszETEk háza (BP.)

Egy kis mozart-útvesztő Km.: Csalog Gábor és együttese (tagjai: Csalog Gábor/zongora, Szűcs Péter/ klarinét, Dóczy Áron, Pintér Dávid/hegedű, Krulik Eszter/brácsa, Mód Orsolya/cselló, Kiss Péter/zongora, cseleszta) Mozart: c-moll szonáta, K. 457; A-dúr klarinétkvintett, K. 581; Csalog Gábor: Egy kis Mozart-útvesztő, op. 1

3/18/11 9:03:23 PM


bontás – klasszikus 13. szErda 12:00 BElvárosi szENT aNNaTEmPlom (szErviTa TEmPlom) (BP.)

déli orgonakoncert 17:00 müPa – üvEGTErEm (BP.) hangulatkoncert

Ingyenes 17:00 óBudai Társaskör (BP.) Játékos muzsika 7x10 percben Km.: Gulyás Márta kamarazene-növendékei; műsorvez.: Czigány György 17:30 müPa – ElŐadóTErEm (BP.) műhelybeszélgetés Műsorvez.: Fenyő Gábor Téma: Hangzó Helikon: Nagy László – Sebő Ferenc május 2-i koncertje Ingyenes 18:00 BarTók EmlÉkház (BP.) Pro musica fúvósegyüttes Tagjai: Hercegh Zsuzsanna (fuvola), Kerényi Judit (oboa), Reé György (klarinét), Ujj Ágnes (kürt) és Kubassy Tamás (fagott); km.: Székely Balázs (zongora) Mozart: Esz-dúr zongoraötös, K. 452; Poulenc: Szextett 18:00 kElENFöldi EvaNGÉlikus TEmPlom (BP.)

mesterművek harmóniumra Km.: Szabó Balázs (harmónium) Karg-Elert és Franck művei

Ingyenes 19:00 FÉszEk művÉszkluB (BP.) szokolay sándor köszöntése Km.: Rost Andrea, Berkes Kálmán, Kocsis Zoltán, Budapesti Vonósok; műsorvez.: Szokolay Orsolya 19:30 klEBElsBErG kulTúrkúria (BP.) Grazioso kamarazenekar Km.: Banda Ádám (hegedű); vez.: Madaras Gergely; tb. műv. vez.: Kocsis Zoltán Grieg: Holberg-szvit vonósokra; Mozart: G-dúr hegedűverseny, K. 216; „Nagy” g-moll szimfónia, K. 550 19:30 müPa – BBNh (BP.) drezdai Filharmonikus zenekar Km.: Viviane Hagner (hegedű), Danjulo Ishikaza (gordonka); vez.: John Axelrod Liszt: Hamlet; Brahms: a-moll kettősverseny, op. 102; Schumann: I., B-dúr „Tavaszi” szimfónia, op. 38 14. CsüTörTök 18:00 mr márváNyTErEm (BP.) szecesszió – Bécs Km.: Bernhard Röthlisberger (klarinét), Somodari Péter (gordonka), Varga Fruzsina (fuvola), Pusker Júlia (hegedű), Gulyás Márta (zongora) Schönberg: Hat kis zongoradarab, op. 19; Zemlinsky: d-moll trió, op. 3; Webern: Két darab Gregor Pjatigorskynak ajánlva; Három kis darab gordonkára és zongorára, op. 11; Schönberg–Webern: Kamaraszimfónia, op. 9; Strauss–Schönberg: Császárkeringő

19:00 müPa – BBNh (BP.) mr szimfonikusok Km.: Váradi Zita (szoprán), Szolnoki Apollónia (alt), Massányi Viktor (bariton), Kovács István (basszus), MR Énekkar (karig.: Somos Csaba); vez.: Hamar Zsolt Liszt: Krisztus oratórium 15. PÉNTEk 18:30 PárBEszÉd háza, JEzsuiTa káPolNa (BP.)

a zene közelről – Péterváry ádám zenemagyarázó koncertje Schubert művei Ingyenes 19:00 duNa PaloTa – szíNházTErEm (BP.) a duna szimfonikus zenekar Griegestje Vez.: Deák András Grieg: Három zenekari darab a Sigurd Jorsalfarból, op. 56; Lírikus darabok; Menyegző Troldhaugenben, op. 65 no. 6.; Peer Gynt I. és II. szvit 19:00 FEsTETiCs-PaloTa (BP.) onczay Csaba (gordonka), szabadi vilmos (hegedű), Tokody ilona (ének), vigh andrea (hárfa) 19:00 óBudai Társaskör (BP.) horváth lajos (gitár) Bach: E-dúr partita, BWV 1006a; Aguado: Introduction and Rondo brillante, No. 2; Mertz: Elégia; Brouwer: La Ciudad de las Columnas; Castelnuovo – Tedesco: Sonata, op. 77; Giuliani: Rossiniana, op. 119 No. 1 19:30 klEBElsBErG kulTúrkúria (BP.) a Grazioso kamarazenekar húsvéti koncertje Km.: Banda Ádám (hegedű); vez.: Madaras Gergely; tb. műv. vez.: Kocsis Zoltán Grieg, Bach és Mozart művei 16. szomBaT 11:00 rÉGi zENEakadÉmia (BP.) szokolayné szőke diana (zongora) Schumann: Arabeske; Papillons; Chopin: Keringők; Liszt: 123. Petrarca-szonett; h-moll ballada; Debussy: A boldog sziget 15:00 mr 6-os sTúdió (BP.) Balogh József (zongora) Műsorvez.: Fazekas Gergely Debussy: Képek I-II. sorozat 17:00 BarTók BÉla zENEiskola (váC) a tízéves serenus kórus jubileumi koncertje Karig.: Brusznyai Margit Váci Tavaszi Fesztivál 18:00 Fasori rEFormáTus TEmPlom (BP.) händel: il trionfo del Tempo e del disinganno Km.: Kertesi Ingrid, Dévényi Judit, Lax Éva, Kálmán László (ének), Aura Musicale zenekar (műv. vez.: Máté Balázs); vez.: Bán István 18:30 BElvárosi szENT aNNa-TEmPlom (szErviTa TEmPlom) (BP.)

Concerto Budapest kamarazenekar Ingyenes

Fidelio_1104.indd 69

69

19:00 Fasori rEFormáTus TEmPlom (BP.) Pócsi katalin szerzői estje Km.: Egri & Pertis Duó (tagjai: Egri Mónika, Pertis Attila/zongora), Kollár Zsuzsa (zongora), Matuz István, Matuz Gergely (fuvola), Skoff Zsuzsanna (ének), Szabó Krisztina (hegedű), Pleszkán Mariann (gordonka), Gaál Erzsébet (hárfa) Pócsi Katalin: Kéklábú szulák – négykezes; Hang-költemények hárfára; Három dal a tengerről Nagy László verseire; Fuvoladuók; 2+3 4kezes; Dal Weöres Sándor: A vak című versére; Trió hegedűre, csellóra és zongorára 19:00 rákoshEGyi BarTók zENEház (BP.) Bokor Jutta, massányi viktor (ének), klucsik Eleonóra (fuvola), lugosi anna (zongora) Sosztakovics: Marina Cvetajeva, op. 143; Michelangelo Buonarroti, op. 145; Tél; Reggel; Szerelem; Elválás; Harag; Dante; A száműzötthöz; Alkotás; Éjszaka; Halál; Halhatatlanság; Schumann: Három románc – fuvola, zongora; Öt dal népi stílusban – fuvola, zongora 19:30 müPa – BBNh (BP.) szergej Nakarjakov (gordonka), liszt Ferenc kamarazenekar Műv. vez.: Rolla János Suk: Esz-dúr szerenád; Haydn: C-dúr gordonkaverseny, Hob. VIIb:1 – átirat szárnykürtre; Csajkovszkij: Firenzei emlék Előhang 18:30-tól 19:45 olasz kulTúriNTÉzET (BP.) Budapesti Fesztiválzenekar Km.: Eckhardt Violetta (hegedű), Fejérvári Zsolt (nagybőgő), Szitka Rudolf (klarinét); vez.: Leonidasz Kavakosz Weber: Oberon – nyitány; Esz-dúr Concertino klarinétra és zenekarra, op. 26; Bottesini: Grand duo concertante hegedűre és nagybőgőre; Schumann: II., C-dúr szimfónia, op. 61 17. vasárNaP 10:00 BElvárosi szENT mihályTEmPlom (BP.)

schütz: máté passió Km.: Keresztessy Péter (Evangélista), Cser Péter (Jézus), Liszt Ferenc Kórus; vez.: Farkas Mária Ingyenes 11:00 BarTók EmlÉkház (BP.) „legyen a zongorázás öröme mindenkié” – bemutató és koncert Michel Sogny tanítási módszere Km.: Szentpéteri Gabriella (zongora) 13:00 BElvárosi szENT aNNa-TEmPlom (szErviTa TEmPlom) (BP.)

a musica ludens kórus virágvasárnapi koncertje Ingyenes 16:00 rÉGi zENEakadÉmia (BP.) a liszt Ferenc zeneművészeti Egyetem doktorandusz hallgatói Km.: Gaál Ildikó, Szutrély Katalin (ének), Vámosi-Nagy Zsuzsa (fuvola), Káli-Fonyódi Fruzsina (oboa), ifj. Bazsinka József (tuba),

3/18/11 9:03:24 PM


70

klasszikus – bontás Bálint Angéla (hegedű), Gaál Erzsébet (hárfa), Monostori Gábor, Stachó László (zongora) Szymanowski: Mítoszok, op. 30; Debussy: Syrinx; Strauss: Ariadne Auf Naxos – Komponist áriája; Haydn: Arianna A Naxos, Hob.Xxvib:2; Kodály: Nausikaá; Britten: Six Metamorphoses After Ovid, op. 49; Megyeri Krisztina: Magic Helper; Gluck: Orpheus – Che Faró Senza Euridice; Purcell: Dido és Aeneas – Dido búcsúja; Stevens: Liberation Of Sisyphus Alma Mater doktorandusz koncertek 18:00 Fasori rEFormáTus TEmPlom (BP.) kovács Emese (szoprán), Bizják dóra (zongora), környei miklós (gitár) Mauro Giuliani: Sei Ariette, op. 95 – részletek; R. Strauss: Mädchenblumen; Ginastera: Sonata for guitar – részletek; Couprin: Fiancailles pour rire; de Falla: Siete canciones populares Espanolas – részletek Ingyenes 18:00 FuGa BudaPEsTi ÉPíTÉszETi közPoNT (BP.)

Budapest-hegyvidéki kamarazenekar Műv. vez.: Gémesi Géza Soós András: Etűdök vonószenekarra (ősbemutató); Schumann: Hat fúga a BACH motívumra (Gémesi Géza hangszerelése) 19:00 BElvárosi szENT mihályTEmPlom (BP.)

További programok: fidelio.hu/klasszikus

Choralis Constantinus 500 Virágvasárnapi koncert Km.: Corvina Consort

Ingyenes 19:00 óBudai Társaskör (BP.) az óbudai kamarazenekar Beethoven estje Km.: Váradi Emőke (zongora); Vez.: Till Ottó, Gazda Péter Beethoven: Coriolanus – nyitány; Prometheus-nyitány; Egmont-nyitány; c-moll zongoraverseny, op. 37 19:00 rÉGi zENEakadÉmia (BP.) kelemen kvartett Tagjai: Kelemen Barnabás (I. hegedű), Homoki Gábor (II. hegedű), Kokas Katalin (mélyhegedű), Kokas Dóra (gordonka) Beethoven: e-moll vonósnégyes, op. 59 no. 2; Kurtág: Moments Musicaux; Brahms: c-moll vonósnégyes, op. 51 no. 1 Alma Mater Kamarazene 19:30 müPa – BBNh (BP.) Budapesti Nemzetközi kórusverseny – nyitókoncert Km.: Cselóczki Tamás (tenor), Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karig.: Balassa Ildikó), Budapesti Ifjúsági Kórus (karig.: Gerendai Ágnes), Budafoki Dohnányi Zenekar; vez.: Hollerung Gábor Vajda János: Pater noster; Liszt: Koronázási mise

Fidelio_1104.indd 70

19:45 olasz kulTúriNTÉzET (BP.) Budapesti Fesztiválzenekar Km. és műsor: ld. 16-án 18. hÉTFŐ 10:00 óBudai Társaskör (BP.) Budapesti vonósok Műv. vez.: Botvay Károly; hangversenym.: Bánfalvi Béla 18:00 alEXaNdra köNyvEsház – Párizsi köNyváruház (loTz TErEm) (BP.)

Baráti kristóf (hegedű), hernádi ákos (zongora) Liszt 2011 19:30 maGyar állami oPEraház (BP.) a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara Vez.: Carlo Montanaro Rimszkij-Korszakov: Nagy orosz húsvétnyitány; Schubert: VIII., h-moll „Befejezetlen” szimfónia; Franck: d-moll szimfónia 19:30 müPa – BBNh (BP.) ránki dezső (zongora) Bach: Kétszólamú invenciók, BWV 772–786; Háromszólamú invenciók (Sinfonien), BWV 787- 801; Liszt: Unstern!; En re ve; I. elégia; IV. Mefisztó-keringő; Impromptu; Sancta Dorothea; La lugubre gondola; Wiegenlied; Toccata; Mefisztó-polka; Fisz-dúr zongoradarab; Két csárdás A Zongora 19:30 Nádor TErEm (BP.) Ear Együttes, Gulyás Nagy György (brácsa) Km.: Szakály Ágnes (cimbalom), Olsvay Endre (doromb), Pintér Gyula (elektronika), Musica Nostra Énekegyüttes; műv. vez.: Sugár Miklós; hangmérnök: Horváth István; vez.: Mindszenty Zsuzsánna Pintér Gyula: Reflections, No. 2; Sugár Miklós: Marionettjáték; Olsvay Endre: Transzplantáció; Szigeti István: Tücsök Úrfi; Madarász Iván: H; Láng István: A Barbárokra várva 19:45 olasz kulTúriNTÉzET (BP.) Budapesti Fesztiválzenekar Km. és műsor: ld. 16-án 19. kEdd 18:30 BElvárosi szENT aNNa-

TEmPlom (BP.)

Whitefish Bay high school Choir Ingyenes 19:30 maGyar állami oPEraház (BP.) a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara Km. és műsor: ld. 18-án 19:30 müPa – BBNh (BP.) máv szimfonikusok Díszvendég: Rogyion Scsedrin, Maja Pliszeckaja; vez.: Takács-Nagy Gábor Csajkovszkij: IV., f-moll szimfónia; Bizet–Scsedrin: Carmen-szvit 20. szErda 12:00 BElvárosi szENT aNNaTEmPlom (szErviTa TEmPlom) (BP.)

déli orgonakoncert

17:00 müPa – üvEGTErEm (BP.) hangulat Extra – bemutatkoznak a Fischer annie ösztöndíjasok Km.: Banda Ádám (hegedű), Prunyi Ilona (zongora) Schubert: g-moll szonáta, op. 137 No. 3; Dvořák: G-dúr szonatina, op. 100; Grieg: c-moll szonáta, op. 45 No. 3 Ingyenes 18:00 kElENFöldi EvaNGÉlikus TEmPlom (BP.)

liszt: via crucis Km.: Pál Diana (orgona), Stella énekegyüttes, PROtestáns FIatalok Kamarakórusa (műv. vez.: Abaffy Nóra); vez.: Bence Gábor Ingyenes 19:00 BarTók EmlÉkház (BP.) Prunyi ilona (zongora) Joachim Raff, Michail Glinka, Félix Weingarten, Emil Sauer, Alekszandr Glazunov, Carl Tausig és Liszt művei 200 éve született Liszt Ferenc 19:00 FÉszEk művÉszkluB (BP.) liszt, a dalköltő Km.: Baráth Emőke, Vincze Klára, Szemere Zita, Molnár Gábor (ének), Baja Mónika, Puskás Dóra, Lőkös Dorottya, Gál Csaba (zongora); műv. vez.: Pogány Imola Liszt: Die stille Wasserrose (Emanuel Geibel); Comment, disaient-ils (Victor Hugo); S’il est un charmant gazon (Victor Hugo), Ein Fichtenbaum steht einsam (Heinrich Heine); Jugendglück (Richard Pohl); Három Petrarca-szonett; Schwebe, schwebe (Franz Dingelstedt); Oh, quand je dors (Victor Hugo); Ihr Glocken von Marling (Emil Kuh); Die drei Zigeuner (Nicolaus Lenau); Die Macht der Musik (Hélène d’Orléans) Liszt 2011 19:00 mr márváNyTErEm (BP.) az mr szimfonikusok művészei 19:00 müPa – BBNh (BP.) Budapesti Nemzetközi kórusverseny Nagydíjas-verseny és díjátadó 19:00 ráday GalÉria (BP.) hegedű-kaleidoszkóp – mérey anna (hegedű) sorozata Km.: Winkler Orsolya (hegedű) Telemann, Ysaÿe, Vidovszky, Kurtág, Bartók, Ligeti, Berio és Sáry művei 19:00 szENT JózsEF PlÉBáNiaTEmPlom (BP.)

„keresztút” – király Csaba (orgona) Km.: Kopjás Éva (szoprán), Bardócz Erzsébet (alt), Blazsó Domonkos (bariton), Sárosi Károly (bariton), Prelude Vegyeskar; vez.: Kabdebó Sándor Józsefvárosi Liszt-év Ingyenes 19:30 BElvárosi szENT mihályTEmPlom (BP.)

Bach: János-passió, BWv 245 Km.: Gál Gabi, Gémes Katalin, Kéringer László Szigetvári Dávid, Horváth Csaba, Cser Krisztián (ének), Karjalai Klasszikus Kórus – Lappeenrata, Zuglói Filharmónia Kamarazenekar és Oratóriumkórus, Harmath Dénes (continuo); vez.: Záborszky Kálmán

3/18/11 9:03:24 PM


bontás – klasszikus

21. CsüTörTök 18:00 BarTók EmlÉkház (BP.) a liszt Ferenc zeneművészeti Egyetem 2010. évi Weiner leó kamarazene versenyének díjnyertesei Km.: Fehér Csaba, Román Mikola, Stefkó Mihály (hegedű), Tóth Dávid (mélyhegedű), Szervánszky Natasha (gordonka), Taraszova Brigitta (zongora) Dohnányi: C-dúr szerenád; Weiner: D-dúr szonáta, op. 9; Bartók: I. vonósnégyes 18:00 mr márváNyTErEm (BP.) 200 éve született liszt Ferenc Km.: Mocsári Károly (zongora) Liszt: Richard Wagner sírjánál; Merengés; Szent Dorottya; Bölcsődal; Jézus Krisztus színeváltozásának ünnepére; Szürke felhők; Álmatlanul; Gyászelőjáték és gyászinduló; Funerailles; Mozart–Liszt: Requiem – Confutatis, Lacrymosa; Beethoven–Liszt: IV. szimfónia – III.; Halévy–Liszt: Parafrázis A zsidónő című opera témáira 19:00 BElvárosi szENT mihályTEmPlom (BP.)

Bach: máté-passió, BWv 244 Km.: Szabóki Tünde, Megyesi Schwartz Lúcia, Molnár András, Cser Péter, Cser Krisz-

Fidelio_1104.indd 71

tián (ének), Sirák Péter (orgona), Budapesti Victoria Kamarakórus, Liszt Ferenc Kórus és Zenekar; vez.: Farkas Mária Ingyenes 19:00 E10 közössÉGi És kulTurális szíNTÉr (BP.)

környei miklós, rónai dániel (gitár) Km.: Duleba Lívia (fuvola), Boross Szilvia (zongora) Bach: E-dúr hegedű partita, BWV1006/a; d-moll hegedű partita, BWV1004; Ginastera: Sonata; Ravi Shankar: L’aube Enchante; Rózsa Miklós: Szonáta; Rodrigo: Concierto de Aranjuez Ingyenes 19:30 müPa – BBNh (BP.) Nagyböjttől a Feltámadásig – deák lászló (orgona) Km.: az Új Liszt Ferenc Kamarakórus (műv. vez.: Erdei Péter); színpadkép: Káel Csaba Bach: Aus tiefer Not schrei’ ich zu dir, BWV 686; O, Mensch bewein dein Sünde gross, BWV 622; Von Gott will ich nicht lassen, BWV 658; Grigny: La Messe – Gloria; Dupré: Keresztút – részletek; Reger: O Tod, wie bitter bist du!, op. 110 No. 3.; Halleluja, Gott zu loben Előhang: 18:30-tól 22. PÉNTEk 19:00 müPa – FEszTivál szíNház (BP.) a spirituális liszt Km.: Csalog Gábor, Kemenes András (zongora)

Liszt: Aux cypré s de la Villa d’Este; Schlaflos! Frage und Antwort; Pensée des morts; Sursum corda; Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen; Via Crucis Liszt! Minden tekintetben. 19:30 müPa – BBNh (BP.) Nemzeti Filharmonikus zenekar Km.: Ingrid Fliter (zongora); vez.: Kocsis Zoltán Ravel: Pavane (Egy infánsnő halálára); G-dúr zongoraverseny, Bolero; Debussy: Ibéria 23. szomBaT 11:00 rÉGi zENEakadÉmia (BP.) új liszt Ferenc kamarakórus Km.: Danku Eszter, Ágoston László, Sándor Bence (ének), Morva Péter (zongora); vez.: Erdei Péter Liszt: Ave Maria; Pater Noster; Via Crucis 24. vasárNaP 10:00 BElvárosi szENT mihály-

További programok: fidelio.hu/klasszikus

19:30 voJNoviCh-huszár villa (BP.) a Fodor kamaraegyüttes és Csapó József (kontatenor) nagyböjti koncertje Km.: Dinyés Soma (continuo) Vivaldi: Nisi Dominus; Stabat Mater

71

TEmPlom (BP.)

ünnepi szentmise Km.: Szabóki Tünde, Bojta Zsuzsanna, Molnár András, Cser Péter, (ének), Budapesti Victoria Kamarakórus, Liszt Ferenc Kórus és Zenekar; vez.: Farkas Mária Mozart: Coronation Mass, K. 317; Händel: Halleluja! 17:00 BElvárosi szENT mihályTEmPlom (BP.)

horvát nyelvű zenés szentmise

3/18/11 9:03:28 PM


klasszikus – bontás 19:30 BElvárosi szENT mihály-

További programok: fidelio.hu/klasszikus

TEmPlom (BP.)

örökzöld templomi zene Km.: Teleki Miklós (orgona), Horváth Mária (szoprán) 26. kEdd 17:00 müPa – zászlóTÉr (BP.) hangulatkoncert

Ingyenes

27. szErda 12:00 BElvárosi szENT aNNaTEmPlom (szErviTa TEmPlom) (BP.)

(szENTENdrE)

déli orgonakoncert

28. CsüTörTök 17:00 müPa – ElŐCsarNok (BP.) hangulatkoncert Ingyenes 18:00 mr márváNyTErEm (BP.) Csáki andrás (gitár), vámosi-Nagy zsuzsa (fuvola) 18:00 szENT isTváN Bazilika (BP.) Choralis Constantinus 500 Km.: Discantus Ingyenes 19:00 óBudai Társaskör (BP.) danubia + szólistáink Km.: Kurucz Krisztián (gordonka), Óbudai Danubia Zenekar; vez.: Héja Domonkos Mozart: Don Giovanni – nyitány; C-dúr „Jupiter” szimfónia, K. 551; Schumann: a-moll gordonkaverseny, op. 129

Óbudai Danubia Zenekar

29. PÉNTEk 17:00 huBay JENŐ zENEiskola (BP.) 20 éves az alkotó muzsikusok Társasága – nyitókoncert Hajdu Lóránt: Tíz miniatűr; Bujtás József: Arcképvázlatok 1.; Szánthó Lajos: Két Áprily-dal; Rékai Iván: Vocalise; Fehér György Miklós: Betlehemi királyok; Mérész Ignác: Egy szkeptikus kis dal; Gallai Attila: Divertimento Ingyenes 18:00 vuJiCsiCs TihamÉr zENEiskola andorka Péter (zongora) szerzői estje Km.: Majsai Julianna (mezzoszoprán), Orendt Gyula (bariton), Nagy Szilvia Erzsébet (ének), Kádár Krisztina, Kovács Zsuzsanna (fuvola), Mille Ferenc (klarinét), Gyermán Júlia (hegedű), Négyessy Katalin (gordonka), Rozsos Tamás (brácsa), Arany Zsuzsanna, Bóna Ilona, Váray-Major Zsófia (zongora) 19:30 müPa – BBNh (BP.) Concerto Budapest Km.: Ránki Fülöp (zongora); vez.: Keller András Sosztakovics: I., c-moll zongoraverseny, op. 35; Eötvös Péter: Two monologues; Stravinsky: Le sacre du printemps Szimfonikus felfedezések Előhang 18:30-tól 30. szomBaT 11:00 rÉGi zENEakadÉmia (BP.) kereskedő Tamás (zongora) Haydn: G-dúr szonáta, Hob. XVI:40; Schubert-Liszt: A hársfa; Kihunyt napok; Muszorgszkij: Impromptu Passione; Souvenir d’ enfance, No. 3; Liszt: Petrarca szonett, No. 123.; Un sospiro; Bellini–Liszt: Az alvajáró 17:00 rákoshEGyi BarTók zENEház (BP.) rondeau Quartett Tagjai: Dóczi Áron, Pintér Dávid (hegedű), Tornyai Péter (brácsa), Mód Orsolya (cselló) Mozart: C-dúr „Dissonanzen” vonósnégyes, K. 465; Kurtág: 12 mikrolúdium; Brahms: c-moll vonósnégyes, op. 59/1 18:00 müPa – BBNh (BP.) Purcell kórus, orfeo zenekar Km.: Jeffrey Thompson, Szutrély Katalin, Németh Judit, Halmai Katalin, Kovács István, Cser Krisztián; vez.: Vashegyi György Rameau: Hippolyte et Aricie, 1733 (1757. évi verzió)

19:00 BElvárosi szENT mihályTEmPlom (BP.)

highgate Choral society Km.: Daniel Moult (orgona); vez.: Ronald Corp Händel: Zadok the Priest; My heart is inditing; Parry: I was Glad; Liszt: Missa Choralis; Excelsior; B-A-C-H Fantasia & Fugue; Corp: Elegy for himself Ingyenes 19:30 mr 6-os sTúdió (BP.) umzE kamaraegyüttes Km.: Kelemen Barnabás (hegedű), Jose Gallardo (zongora); vez.: Vajda Gergely Alban Berg: Kamarakoncert hegedűre, zongorára és 13 fúvós hangszerre; Csapó Gyula: Phaedra – az opera IV. felvonása – koncertszerű változat 19:30 müPa – BBNh (BP.) Purcell kórus, orfeo zenekar Km.: Debreceni Kodály Kórus (karig.: Pad Zoltán), Capella Savaria (műv. vez.: Kalló Zsolt) Rameau: Hippolyte et Aricie (magyarországi bemutató) 19:30 olasz kulTúriNTÉzET (BP.) mr szimfonikusok Km.: Fülei Balázs (zongora); vez.: Stephen D’Agostino Brahms: II., B-dúr zongoraverseny, op. 83; II., D-dúr szimfónia, op. 73

Cser Krisztián

72

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/klasszikus

Fidelio_1104.indd 72

3/18/11 9:03:32 PM


ajánló – jazz, világzene

73

párbaj a pélDaképpel

április 10. 16:00 Papp László Budapest Sportaréna

Varnus Xaver és Rhoda Scott egy liftbe ragadva döntötte el, hogy közös koncertet adnak. A Zsinagóga-beli koncert ráadása a Papp László Sportarénában lesz! Varnus Xaver hétesztendős volt, amikor a fiatal, de már híres Rhoda Scott megbabonázta Magyarországot. Azóta Varnus végigturnézta a világot, játszott a párizsi Notre-Dame-ban, Canterburyben és a világ legnagyobb orgonáján, a philadelphiai Wanamakeren. 47. születésnapja előtt barátságos orgonapárbajra hívta ki példaképét, Rhoda Scottot. A Dohány utcai Zsinagóga-beli koncertre minden jegy elkelt, ezért a lehető legnagyobb helyszínen adnak ráadáskoncertet.

Sebestyén Márta fotó: Dusa Gábor

angelite és az angyali sebestyén márta

április 26. 19:30 MÜPA BBNH: Sebestyén Márta és az Angelite

Autentikus népzenei és világzenei programokat szervezett a Fonó stábja több helyszínen az idei Fonó FolkFesztre. A nyitány Sebestyén Mártáé, ki másé is lehetne? A Fonó Folk Fesztiválját idén a Müpában Sebestyén Márta és a világhírű Angelite – The Bulgarian Voices kórus nyitja. A huszonnégy tagú kórus először jár hazánkban. Megszólalásuk szinte kifordítja a világot a sarkából, archaikus kultúrákat idéznek fel, meg a középkort, de elvezetnek bennünket az avantgárd világába is. A koncerten közreműködik a Sebő együttes és a Tanac táncegyüttes, valamint Szokolay Dongó Balázs fúvós hangszereken és Bolya Mátyás kobzon.

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/jazz

Fidelio_1104.indd 73

3/18/11 9:04:00 PM


74

jazz, világzene – ajánló

Fekete-Kovács Kornél

a nagyszerű integro pesti premierje

április 15. 19:30 Müpa BBNH

Fekete-Kovács Kornél jazzegyüttesre és szimfonikus zenekarra írt új művei csendülnek fel a Nemzeti Hangversenyteremben. A lemez márciusban Fonogram-díjat kapott. Márciusban volt Pécsett az ősbemutatója az Integro/Grandeur című lemezen (BMC) hallható műveknek, hiszen a Pannon Filharmonikusok játsszák a darabokat. De a felvételtől eltérően, amelyen a kvintett állandó szaxofonosa, a szupertehetséges Bolla Gábor hallható, ezen az estén a világhírű amerikai szaxofonos, Rick Magitza lesz a koncert sztárvendége. Fekete-Kovács Kvintett/Pannon Filharmonikusok: Integro/Grandeur

a Duke ellington orchestra hangversenye

április 5. 20:00 Budapest Kongresszusi Központ

Duke Ellington unokájának, Paul Ellingtonnak a vezetésével Pestre jön a jazztörténet egyik leghíresebb zenekara. Az unoka 1996-ben vette át a családi karmesterpálcát, miután a Manhattan School of Musicon tanult. De eközben sikeres filmessé is vált, rendezője is volt a Love You Madly című egyórás mozinak, amely Duke Ellington pályájának első, felívelő szakaszáról szólt. A zenekar utoljára 1971-ben lépett fel az Erkel Színházban, azóta a közönség és a zenekar is kicserélődött, de az alapító 1974-es halála után is együtt maradt és hűen viszi tovább a jazz big band örökzöld hagyományát.

Dán jazztrió a hajón

Skandináv jazztörténet a Bærentzen Trióval

A skandináv jazz híres számait és saját szerzeményeit játssza egy dán trió a Columbuson. A skandináv jazz története nagyon gazdag és színes, képviselői – gondoljunk csak Garbarekre vagy Jan Johanssonra – óriási hatással voltak a műfaj egészére. A budapesti Skandináv Ház zenetörténeti sorozatában most az észak-európaiak jazztörténete van soron. Az élő illusztrációt az előadáshoz a dán Bærentzen Trió szolgáltatja, melyben Michael Bladt szaxofonozik, Torben Bøtker Bjørnskov bőgőzik és a zenekarvezető, Mads Bærentzen zongorázik. A programsorozat házigazdája Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész.

április 2. 21:00 Budapest Jazz Club Tzumo & Borlai Electronic Dreams

A Budapest Jazz Club rendszeres, a Fidelio által támogatott estjeinek sorában e hónapban a kiváló Oláh Tzumó Árpád plugged-in együttese hallható. Az itthon is versenygőztes Oláh Tzumó Árpádot 2003-ban vették fel a „zseniképző” Thelonius Monk Institute-ba. A Tzumo & Borlai Electronic Dreamsben a villámkezű, zenekarvezetőként is egyre elismertebb dobos, Borlai Gergő az együttes másik oszlopa. Rajtuk kívül a fiatal magyar jazzmuzsikus-generáció rockos és groove-os irányokba is nyitott két tehetséges tagja, Csókás Zsolt gitáros és Papesch Péter basszusgitáros hallható.

Michael Bladt

április 21. 20:00 Columbus Pub

electronic Dreams a FiDelio jazzesten

Christina von Bulow

multikulti lett a jazzmozDony

április 2 20:00 Uránia Nemzeti Filmszínház Jazzmozdony - Európai jazzgála

Fidelio_1104.indd 74

Gálát rendez a Jazzmozdony nevű koncertsorozat, amely közelebb hozta egymáshoz a magyar és a román jazzéletet. Az EU-tagországok kulturális intézetei a Tavaszi Fesztiválon ezen a napon fiatal szerzők egyfelvonásosait, kerekasztal-beszélgetést és world music koncerteket állítanak színpadra. A záró jazzgála művészeti vezetője Gyárfás István. A válogatottban helyet kapott az észt–magyar Juhász Gábor, a dán Christina von Büllow szaxofonos és a fúvós szekcióban ott lesz Schreck Ferenc is. A rutinos lengyel zongorista, Wojtek Groborz mellett a bőgős, Robert Ragan Szlovákiát képviseli. A híres román muzsikus, Eugen Gondi fog dobolni.

3/18/11 9:04:05 PM


ajánló – jazz, világzene

75

mike stern az első a sorban

április 16. 21:00 Budapest Jazz Club Mike Stern Band

A Budapest Jazz Club erősen belehúz tavasszal, Mike Sternt Liane Carroll, majd Kurt Elling fellépése követi májusban. A Mike Stern Band bármilyen felállásban a legnagyobb koncerttermek és fesztiválok szívesen látott vendége. A szép számú magyar rajongó szerencséjére játszottak már a Budai Várban, az A38-on, míg legutóbb 2009-ben a Millenáris Teátrumban. Azonban új dolgokra és varázslatos improvizációkra lehet számítani, amikor a kvartett minden posztján világsztárt lehet látni és hallani: a gitáros zenekarvezető mellett Bob Malach szaxofonozik, Tom Kennedy basszusgitározik és Dave Weckl dobol.

csík-szvit a müpában

április 28. 19:30 Müpa BBNH Csík Zenekar, Vivace Kamarazenekar

Tizenhárom év alatt a Kecskeméten, Csík János alapította zenekar óriási népszerűségre tett szert a hagyományőrzés és újítás egyéni ötvözetével. A legújabb Csík-darab, a zenekar slágerei mellett a Művészetek Palotájában is bemutatásra kerülő Suite a klasszikus zene és a népzene közös felségterületeire hívja a hallgatót. Lukács Miklós cimbalomművész tizenöt perces alkotását ezúttal a Vivace Kamarazenekarral adja elő a Csík Zenekar, azt tanúsítva, hogy bármily szokatlan, a népzenekari és a kamarazenekari hangzás is képes együtt szárnyalni, túl a műfaji kötöttségeken és a határokon, tetszés szerinti irányban.

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/jazz

Fidelio_1104.indd 75

3/18/11 9:04:09 PM


76

jazz, világzene –portré a hagyományőrzés jubileumai

kelemen lászló

Az idei esztendő bővelkedik évfordulókban. A Hagyományok Háza immár egy évtizede folytatja sikerrel működését, az Országos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt harmincadik alkalommal szervezi a Táncház Egyesület, a Magyar Állami Népi Együttes pedig eljutott a hatodik ikszhez. A hétköznapokból és ünneplésből a részét egyaránt kivevő Hagyományok Háza főigazgatójával, Kelemen Lászlóval beszélgettünk. Fidelio: Hogyan értékelné az elmúlt tízéves időszakot a Hagyományok Háza életében? kelemen lászló: Tíz éve vagyok a Hagyományok Háza főigazgatója és egy ember életében tíz év nagy idő, egy intézmény történetében talán annyira nem az. Különösen úgy nem, hogy az elmúlt tíz év a lázas tevékenység jegyében telt el, hiszen egy intézményt fölállítani, a stratégiáját meghatározni hálás és látványos feladat. Ez az elmúlt évtized a Hagyományok Háza esetében is így telt, s most már elmondhatjuk, hogy van egy erős intézményünk, amelynek az erejét elsősorban nem az anyagiak adják, hanem a munkatársak, akik áldozatosan, minimális fizetésért végzik a napi munkájukat. Ugyanakkor azt gondolom, hogy az intézmény előtt nagyon nagy jövő áll, hiszen világosan látszik, hogy az a paraszti hagyomány, amelyet a falvak őriztek meg, az teljesen eltűnőben van a Kárpát-medencében, ma már esélyünk sincs a vadvirágos réten kaszálni, örülünk, ha a virágos kertünkben a virágokat gondozni és éltetni tudjuk tovább. Annyira átalakult a rurális struktúra, amely ezt a kultúrát hordozta, hogy mentenünk kell, ami menthető, és lehetőséget adnunk, hogy a mai és a holnapi magyar társadalomba ezt a kultúrát tovább tudjuk vinni. F: A Magyar Állami Népi Együttes idén hatvanéves jubileumát ünnepli. Kiemelne néhány különleges eseményt a kettős jubileumi év programjai közül? kl: A két Tavaszi Fesztiválos előadásunkat említeném első helyen: a Thália Színházban 60 év címszó alatt a Magyar Állami Népi Együttes játszik, a Hagyományok Házában pedig Liszt Ferenc Pest-Budán címmel az Állami Népi Együttes Zenekara ad egy kétrészes koncertet a Liszt-évhez is kapcsolódóan, Zsoldos Bálint zongoraművész közreműködésével. Ezen kívül pedig felhívnám a figyelmet Virágok vetélkedése című sorozatunkra, amelyben megpróbáltuk megmutatni, milyen ihletett és jó televény a magyar népzene, mennyi virága keletkezik napjainkban. A sorozat lényege, hogy a népzene és egy valamilyen másik irányzat házasságából született produkciókat mutassunk be három koncerten illusztrálva a historikus zenével, a jazzel és a rockkal való kölcsönhatásokat. De ugyanígy említhetném bérletes előadásainkat is, továbbá amit még szívesen kiemelek, hogy a Norvég Alap támogatásával a folklórdokumentációs központunk éppen lezárja a Jövőnk öröksége programot, amelynek eredménye az ötven CD-s Új Pátria lemezsorozat, valamint hét gyakorlati kiadvány formájában már kézzelfogható.

Fidelio_1104.indd 76

F: Az Utolsó Óra hangszeres népzenei gyűjtési programjával, valamint az Új Pátria sorozat ötvenedik korongjával tulajdonképpen kijelenthetjük, hogy lezárult egy fejezet a „revival” történetében. kl: Inkább elkezdődött egy fejezet, hiszen olyan menynyiségű anyagot adunk közre, amely a bőség zavarát okozhatja az ezzel foglalkozók körében. Amikor az én generációm elkezdett népzenét játszani, minden felvételért nekünk kellett utánajárni, magunknak is rengeteget kellett gyűjteni. Ma már ezek a zenék – többek között az Utolsó Óra gyűjtésnek is köszönhetően – az újabb generációk rendelkezésére állnak. Amit sajnálok, az mindössze a személyes élmény hiánya. F: Április elején ismét megrendezik az Országos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt, amelyen a Hagyományok Háza is rendszeres vendég. Hogyan ítéli meg a Táncháztalálkozó szerepét a népi kultúra terjesztésében? kl: Az imént arról beszéltem, hogy tíz év milyen nagy idő, hát akkor harminc év, pláne egy mozgalom életében. Véleményem szerint a Táncháztalálkozó kitörölhetetlenül beleitta magát ezalatt a harminc év alatt a mozgalomba. Annak a húszezer embernek, akik ilyenkor ellátogatnak a programokra, jó része vidéki. Én csak azt sajnálom, hogy rendre a nehéz pénzügyi helyzet miatt nem tudunk nagyobb hírverést csapni egy ilyen rendezvénynek, hiszen ennek a csapból is folynia kellene. De erről szó sincs. A szervező Táncház Egyesületnek nagyon kevés forrás áll rendelkezésre. Az óriásplakátok más, pénzesebb műfajoknak vannak fenntartva, úgyhogy örülünk, ha itt-ott, legalább az internetes sajtóban meg tudunk jelenni. tóth endre

Az interjú teljes terjedelmében a Fidelio.hu-n olvasható.

3/18/11 9:04:17 PM


Fidelio_1104.indd 77

3/18/11 9:04:18 PM


78

jazz, világzene – bontás 1. péntek 19:00 buDavári művelőDési ház (bp.) gerendás péter koncert 19:00 óbuDai kulturális központ (bp.)

after crying 19:00 spinoza (bp.) sabbathsong klezmer band 19:00 maDách imre művelőDési

központ (vác)

smooth jazz est – pálinkás gergely és zenekara 19:30 iF zenés kávéház (bp.) juhász gábor (gitár), csuhaj barna tibor (bőgő), geröly tamás (dob) 19:30 művészetek palotája – bbnh (bp.) „halljunk szót!” – 30 éves a táncháztalálkozó Km.: Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Balogh Kálmán, Berecz András, Muzsikás Együttes, Csík Zenekar Budapesti Tavaszi Fesztivál 2011 20:30 buDapest jazz club (bp.) szakcsi jr. trio Harmónia Jazzműhely 22:00 bárka színház – kávézó (bp.) Firkin klub 23:00 buDapest jazz club (bp.) jam session – szakcsi lakatos róbert trio Ingyenes 2. szombat uránia nemzeti Filmszínház (bp.)

eunic-nap 10:30 Színház vagy valóságshow? – Beszélgetés a színház és a televízió felelősségéről az internet világában 13:00 Mask Games 13:30 Színházi maraton – Mini előadások a Színház és Filmművészeti Egyetemen 16:30 Stelzhammer együttes (Ausztria) 18:00 Duo Alterno: Szerelmes dallamok Itáliából, km.: Tiziana Scandaletti (ének), Riccardo Piacentini (zongora) 20:00 Jazzmozdony EUNIC Gálaest – Utazás az európai jazz világában Budapesti Tavaszi Fesztivál 2011 18:00 maDách imre művelőDési

további programok: fidelio.hu/jazz

központ (vác)

orosz zoltán: balkán project Váci Tavaszi Fesztivál 19:30 iF zenés kávéház (bp.) tardy zsófia (ének), csikós attila (gitár) 20:00 marczibányi téri művelőDési központ (bp.)

konzervnyitó akciócsoport – improvizatív zenei est beszélgetéssel, téma: jazz és bor, vendég: heimann zoltán borász 20:00 Fonó buDai zeneház örjöngő söndörgő – söndörgő együttes klubja 21:00 buDapest jazz club (bp.) tzumo & borlai electronic Dreams Fidelio Jazz Est

Fidelio_1104.indd 78

23:00 buDapest jazz club (bp.) jam session – ávéd jános trio Ingyenes 3. vasárnap 17:00 buDavári művelőDési ház (bp.) blues café Vendég: ef. Zámbó István Műsorvez.: Török Ádám 19:00 kolibri pince és teázó (bp.) huzella-est 19:00 merlin színház (bp.) byheart társulat: érintések – a vágy hangjai alternatív koncert Tagjai: Pálhegyi Máté (fuvola), Elek Szilvia (zongora), Kántor Balázs (gordonka) 19:00 óbuDai társaskör (bp.) repülő kezek – horváth kornél– orosz zoltán duó 4. hétFő 19:00 buDavári művelőDési ház (bp.) zene határok nélkül Vendég: Howard Levy, Chris Seibold (gitár), Micheller Mirtill–Pintér Tibor Duo 19:00 marczibányi téri művelőDési központ (bp.)

a calcutta trió indiai zeneklubja 20:00 a38 (bp.) Watcha clan (F), szabó balázs band Polyphony 5. keDD 19:00 Dohány utcai zsinagóga (bp.) orgonák csatája – rhoda scott, varnus Xaver Minden jegy elkelt! 19:30 iF zenés kávéház (bp.) jónás eszter (ének), Fenyvesi márton (gitár) 20:00 buDapest congress & WorlD traDe center (bp.)

Duke ellington orchestra 20:00 orFeum (bp.) Falusi mariann: az én kis 21. századom 21:00 buDapest jazz club (bp.) Fool moon 21:00 most bisztró (bp.) vörös niki trió 21:00 kőleves venDéglő (bp.) szőke szabolcs–váczi Dániel Duo Kőleves Jazz Kedd 6. szerDa 19:00 steFánia kulturális központ (bp.) Four Fathers koncert klub 19:30 iF zenés kávéház (bp.) czerovszki heni (ének), bende zsolt (gitár) 21:00 buDapest jazz club (bp.) sárik péter trio klub – kívánságműsor 7. csütörtök 19:30 iF zenés kávéház (bp.) laux trió

19:30 művészetek palotája – bbnh (bp.) in memoriam louis armstrong – benkó Dixieland band 20:00 Fonó buDai zeneház balázs elemér group klub 20:00 Fogasház (bp.) Dés andrás kvartett Jazzfogócska a Fogasházban/No. 19. 20:00 rs9 színház (bp.) makám & robinzon kruzo 21:00 buDapest jazz club (bp.) oláh kálmán trio 21:00 caFe cinema (bp.) jack cannon blues band 8. péntek 19:00 csillaghegyi közösségi ház (bp.) brandon mezzelo group 19:00 hagyományok háza (bp.) berecz andrás (ének- és mesemondó) háry emlékestje 19:00 óbuDai kulturális központ (bp.)

huzella péter klubja 19:00 spinoza (bp.) sabbathsong klezmer band 19:30 iF zenés kávéház (bp.) violon d’agnes 20:30 buDapest jazz club (bp.) tóth viktor Quartet Harmónia Jazzműhely 22:00 caFe cinema (bp.) jamie Winchester akusztik trio 23:00 buDapest jazz club (bp.) Funk jam: szendőfi péter & friends 9. szombat 19:00 Fonó buDai zeneház 20 éves a gryllus kiadó – első nap 19:00 buDavári művelőDési ház (bp.) sebő klub 19:00 óbuDai társaskör (bp.) budapest ragtime band 19:30 iF zenés kávéház (bp.) orbán róza (szaxofon), csikós józsef (zongora) 20:00 millenáris FogaDó (bp.) Wumm! – studio percussion graz 20:00 maDách imre művelőDési központ (vác)

kávézó koncert – all about koncert Előzenekar: Végtelen Váci Tavaszi Fesztivál 21:00 buDapest jazz club (bp.) makoto kuriya & sárik péter Duo Alerant Jazz Est 23:00 buDapest jazz club (bp.) jam session – tzumo–egri–emilio trio Ingyenes 10. vasárnap 16:00 papp lászló buDapest sportaréna (bp.)

rádadás: orgonák csatája – rhoda scott, varnus Xaver

3/18/11 9:04:18 PM


bontás – jazz, világzene 21:00 jelen bisztró (bp.) grencsó realtime kollektíva 21:00 orFeum (bp.) budapest bár

vál színház (bp.)

14. csütörtök 19:30 iF zenés kávéház (bp.) balogh kálmán (cimbalom), kovács Ferenc (hegedű) 20:00 magyar kereskeDelmi és

shakespeare szonettek – W. h. együttes 11. hétFő 19:30 müpa – Fesztivál színház (bp.) bognár szilvi és zenekara, Ferenczi györgy és a rackajam 12. keDD 19:00 háló közösségi központ (bp.) Dudás lajos (klarinét), philipp van endert (gitár) Sorozatszerk.: Deseő Csaba 20:00 művészetek palotája – bbnh (bp.) malek andrea: családi koncert 21:00 buDapest jazz club (bp.) etüd gálakoncert 21:00 jelen bisztró (bp.) jazztination 21:00 kőleves venDéglő (bp.) lukács miklós Quintet Kőleves Jazz Kedd 13. szerDa 19:30 iF zenés kávéház (bp.) bossa nova (hurták gábor, szalai gábor – gitár) 21:00 buDapest jazz club (bp.) horváth „tojás” gábor trio

venDéglátóipari múzeum (kultea) (bp.)

bohém klub 21:00 buDapest jazz club (bp.) gereben zita Quintet 21:00 orFeum (bp.) sinatrától máté péterig – Farkas gábor gábriel és jazztriója 15. péntek 18:00 klauzál gábor buDaFok-

tétényi művelőDési központ (bp.)

jazz+mi+ti a budafok big banddel az ütős hangszerek Műv. vez.: Thomas Miklós Ingyenes 19:00 buDavári művelőDési ház (bp.) szájharmonika kluba pribojszki trióval 19:00 Fonó (bp.) jövőzene: tamarazene, tóh viktor tercett (Jövő Időben Fesztivál) 19:00 spinoza (bp.) sabbathsong klezmer band

19:00 munkácsy művelőDési ház (törökbálint)

budapest jazz orchestra & szulák andrea 19:30 iF zenés kávéház (bp.) halper trió 19:30 művészetek palotája – bbnh (bp.) pannon Filharmonikusok–Fekete kovács kvintett: integro – lemezbemutató koncert Vez.: Kovács László 20:00 ibs színpaD (bp.) klasszikon együttes: opera crossover – lemezbemutató koncert 20:00 Fonó buDai zeneház szaxoFonó: tamarazene, tóth viktor Quartet, grencsó Quartet 20:30 buDapest jazz club (bp.) cambridge university jazz orchestra Harmónia Jazzműhely 22:00 caFe cinema (bp.) rhythm sophie band 23:00 buDapest jazz club (bp.) jam session – Fenyvesi márton trio Ingyenes

további programok: fidelio.hu/jazz

19:00 Fonó buDai zeneház 20 éves a gryllus kiadó – második nap 20:00 művészetek palotája – Feszti-

79

16. szombat 19:30 iF zenés kávéház (bp.) vázsonyi jános (szaxofon) 20:00 Fonó buDai zeneház szaxoFonó: Dresch Quartet, borbély mihály

Hírek, interjúk, ajánlók, kritikák: fidelio.hu/jazz

Fidelio_1104.indd 79

3/18/11 9:04:20 PM


80

jazz, világzene – bontás 20:00 traFó kortárs művészetek háza (bp.)

the tiger lillies Koncert Nan Goldin: The Ballad of Sexual Dependency című képsorozatára 21:00 buDapest jazz club (bp.) mike stern feat. Dave Weckl, bob malach, tom kennedy 23:00 buDapest jazz club (bp.) jam session – gyárfás trio Ingyenes 17. vasárnap 19:00 buDavári művelőDési ház (bp.) regejáró misztrál művészeti klub 19:00 klebelsberg kultúrkúria (bp.) Dalnokklub Vendég: Nyeső Mari, Cirkusz-KA 19:00 astoria szálló, póDium jazz steps band klub 20:00 traFó kortárs művészetek háza (bp.)

the tiger lillies (Retrospektív koncert) 21:00 buDapest jazz club (bp.) special providence 19. keDD 19:00 háló közösségi központ (bp.) makám & robinzon kruzo: café bábel – a mulandóság énekei 21:00 buDapest jazz club (bp.) soma és az éva komplex 21:00 most bisztró (bp.) vámos janka 21:00 kőleves venDéglő (bp.) szabó Dániel Quintet Kőleves Jazz Kedd 20. szerDa 19:30 iF zenés kávéház (bp.) cseh lászló (szaxofon), szalay gábor (gitár) 21:00 buDapest jazz club (bp.) micheller myrtill & pintér tibor Duo 21. csütörtök 19:00 koméDium színház – kávézó-

további programok: fidelio.hu/jazz

szalon (bp.)

neil young sétány 19:30 iF zenés kávéház (bp.) hárscsekeDésa 20:00 columbus-hajó (bp.) a skandináv jazz Km.: Bærentzen Trió Skandináv Zenetörténeti Estek 20:00 Fogasház (bp.) oláh kálmán trió Jazzfogócska a Fogasházban No.20 21:00 buDapest jazz club (bp.) harmonia garden feat. szirtes edina mókus Alerant Jazz Est 21:00 caFe cinema (bp.) long tall sonny & misi Duo 21:00 most bisztró (bp.) horváth gábor „tojás” trió

Fidelio_1104.indd 80

21:00 orFeum (bp.) group ’n’ swing 22. péntek 18:00 országos iDegennyelvű könyvtár (bp.)

kojak – kortárs jazz klub Lemezklub Márton Rezsővel

Ingyenes 19:00 e10 közösségi és kulturális színtér (bp.)

the balkan consort 19:00 spinoza (bp.) sabbathsong klezmer band 19:30 iF zenés kávéház (bp.) kozma orsi (ének), cseke gábor (zongora) 20:30 buDapest jazz club (bp.) Dresch Quartet Harmónia Jazzműhely 22:00 caFe cinema (bp.) group ’n’ swing Duo 23:00 buDapest jazz club (bp.) jam session – szakcsi lakatos róbert trio Ingyenes 23. szombat 19:30 iF zenés kávéház (bp.) trio midnight 21:00 buDapest jazz club (bp.) conexión salsa Fiesta 23:00 buDapest jazz club (bp.) jam session – tzumo–egri–emilio trio Ingyenes 26. keDD 19:30 művészetek palotája – bbnh (bp.) sebestyén márta és az angelite Km.: Sebő együttes Budapest Folk Fest 2011 20:00 a38 (bp.) Wildbirds & peacedrums, singas Polyphony 21:00 buDapest jazz club (bp.) csemer boglárka Quartet Hello Digital Est 21:00 jelen bisztró (bp.) mitrió jazz 21:00 kőleves venDéglő (bp.) szandai mátyás Quintet Kőleves Jazz Kedd 27. szerDa 19:30 iF zenés kávéház (bp.) lachegyi máté trió 21:00 buDapest jazz club (bp.) lakatos ablakos Dezső – jazz ösztöndíjasok gálakoncertje 21:00 most bisztró (bp.) groovus 21:00 orFeum (bp.) Falusi mariann 28. csütörtök 19:30 iF zenés kávéház (bp.) Fábián juli (ének), sárik péter (zongora)

19:30 művészetek palotája – bbnh (bp.) csík zenekar: tetszés szerint 20:00 magyar kereskeDelmi és venDéglátóipari múzeum (kultea) (bp.)

napra 21:00 buDapest jazz club (bp.) transform Quintet – lemezfelvétel 21:00 orFeum (bp.) sinatrától máté péterig – Farkas gábor gábriel és jazztriója

29. péntek 19:00 Fészek művészklub (bp.) a pesti broadway slágerei – balázs jános és vendégei 19:00 spinoza (bp.) klezmerész 19:30 iF zenés kávéház (bp.) enyedi sugárka jazztett 20:00 magyar kereskeDelmi és venDéglátóipari múzeum (kultea) (bp.)

jazzmozdony 20:30 buDapest jazz club (bp.) szaniszló richárd trio Harmónia Jazzműhely 22:00 caFe cinema (bp.) erdőhegyi brigitta és az aftereight trio 23:00 buDapest jazz club (bp.) jam session – bolla gábor trio Ingyenes 30. szombat 19:00 marczibányi téri művelőDési központ (bp.)

kaláka együttes 19:00 óbuDai társaskör (bp.) Dívák és bohémok – chameleon big band Km.: Malek Andrea, Hajdu Klára, Berki Tamás, Walter Lochmann 19:30 iF zenés kávéház (bp.) creative art trió 21:00 buDapest jazz club (bp.) Fekete kovács kornél Quintet

A Fidelio mAgAzint keresse országszerte A libri könyvesboltokbAn!

3/18/11 9:04:21 PM


ajánló – kiállítás liszt Ferenc és Földrajz

április 3-ig

Vivát Liszt! – Halld a fényt – Lásd a hangot A kétszáz éve született Liszt Ferencre tiszteletére hívta életre Burgenland tartomány a Lisztománia 2011 programot, amelynek részét képezte egy egyhetes oszlopi alkotótábor is. Az ott készült munkákat láthatjuk most Budapesten. A programra meghívott képzőművészek mind máshogy reflektáltak Liszt személyére és életművére, ami azonban közös bennük, hogy mindannyian egy olyan városból származnak, amely fontos szerepet töltött be a zeneszerző életében. Ennek az ötletnek köszönhetően egy sokszínű és nívós nemzetközi alkotógárda alakult ki, amelyben Magyarországot Szilágyi Teréz képviselte.

Virágh Judit Galéria április 30-ig

Papír panoráma Hogy a papírra lehet rajzolni, azt már egy ötéves gyerek is tudja, az idősebbek pedig azt is, hogy nem azon múlik egy alkotás értéke, hogy papírra vagy vászonra készült-e. Az akvarellek és a grafikák mellett azonban más képzőművészeti lehetőségei is vannak ennek a művészeti alapanyagnak, akár objekt, kollázs vagy térbe nyúló mű is készülhet belőle. A Virágh Judit Galéria új tárlata erről a felhasználási sokszínűségről kíván képet adni, amit még teljesebbé tesz, hogy időben is nagyot fog a tárlat, a művek születési időpontja ugyanis a hetvenes évektől napjainkig terjed.

Budapest Kiállítóterem

PaPírForma szerint

Friss kincsek

május 15-ig

Valami változás – Új szerzemények 2009-2011 A pörgő tempójú és változatos időszaki tárlatok közepette hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a Ludwig Múzeum nemcsak a kortárs művészet kiállítótere, hanem egy önálló gyűjteménnyel rendelkező intézmény is. Ez a kollekció pedig szerencsére évről évre gyarapodik, ahogy ezt már a 2009-es Új szerzemények – Rég nem látott művek című kiállításon is láthattuk. A mostani kiállítást nem szeretnénk, és nincs is értelme az előzőhöz hasonlítani, egy dologban azonban hasonlít az előző tárlatra: az intellektuális izgalmakon túl új aspektusokat kínál Közép-Kelet-Európa elmúlt évtizedeit illetően.

Magyar Nemzeti Galéria október 16-ig

Festmények papíron – Akvarellek a Grafikai Gyűjteményben 1900–1950 Bár az akvarell a „kisműfaj” kategóriába tartozik, kiválóan példázza, hogy nem a műfaj határozza meg egy alkotás értékét. Kétségtelen tény, hogy kezdetben vázlatkészítésre használták a vászonnál és olajfestéknél olcsóbb papírt és vízfestéket, de azóta sok víz lefolyt a Dunán, mi pedig kiváló akvarellekkel lettünk gazdagabbak, amelyeket olyan művészek jegyeznek, mint Vaszary János, Márffy Ödön, Bálint Endre, Barcsay István vagy Aba-Novák Vilmos. A kiállításon többek között tőlük is láthatunk képeket, emellett az 1900–1950 közötti akvarelltörténetben is szert tehetünk némi jártasságra.

Mezőgazdasági Múzeum

Labirintus Két ősi titkot ötvöz a Mezőgazdaság Múzeum új kiállítása: az erdőt és a labirintust. Mindkét fogalom évezredek óta izgatja és tölti el félelemmel az embert. Ez esetben szerencsére félelemből nem nagyon jut, felfedezni valóból azonban annál több. Az interaktív tárlaton ugyanis mindent megtudhatunk az európai erdők állat- és növényvilágáról, amely tematikán belül extra izgalmakat ígér a rejtőzködő és éjszakai életmódot folytató állatokat bemutató rész.

Ludwig Múzeum

Vizes Vonalak

erdők-mezők Vadjai

május 1-ig

81


további programok: fidelio.hu/kiallitas

82

kiállítás – bontás budaPest 2b Galéria IX., Ráday u. 47., (1) 215-4899 szabó lajos: lélekjelenlét-képek márc. 21.–ápr. 23. Fűszál szobánk. családok X. – molnár Ferenc és rácmolnár sándor kiállítása ápr. 27.–máj. 27. a22 Galéria VII., Akácfa u. 22., (1) 322-9982 maurer dóra és Gáyor tibor kiállítása márc. 11.–ápr. 15. acb Galéria VII., Király u. 76., (1) 413-7608 ádám zoltán: Új művek márc. 11.–ápr. 8. aranytíz V., Arany János u. 10., (1) 354-3400 Huszár ildikó kiállítása márc. 31.–ápr. 24. kiss jános emlékkiállítás ápr. 1.–ápr. 24. kohanicz marika festményei ápr. 3.–ápr. 30. müller árpád emlékkiállítás ápr. 28.–máj. 31. artus Galéria XI., Sztregova u. 7., (1) 204-3755 balázs Péter szobrászművész kiállítása ápr. 9.–ápr. 30. bajor Gizi színészmúzeum XII., Stromfeld Aurél u. 16., (1) 356-4294 Vendégünk a színház…– bagossy levente látványtervező, grafikus színházi makettjei márc. 24.–máj. 12. a színház boldogtalan szerelmesei – a thália társaság (1904–1908) márc. 29.–máj. 12. bakelit m.a.c. és l1 táncművek IX., Soroksári út 164., (1) 358-1005 magyar karma plakátkiállítás márc. 17.–ápr. 15. bartók 32 Galéria XI., Bartók Béla út 32., (1) 386-9038 testtextúrák – Fehér zoltán, kecskés Péter, szotyory lászló márc. 22.–ápr. 15. blood mountain alapítvány II., Vérhalom u. 27/c., (1) 3261-844 asim memishi kiállítása febr. 23.–ápr. 3. budapest bábszínház VI., Andrássy út 69., (1) 342-2702 mesés kelet mesés bábjai – jávai vajang bábok márc. 3.–jún. 15. budapest Galéria kiállítóháza III., Lajos u. 158., (1) 388-6771 alfalu képzőművészei ápr. 14.–máj. 22. budapest kiállítóterem V., Szabad sajtó u. 5., (1) 388-6771

Vivát liszt! – Halld a fényt – lásd a hangot! márc. 18.–ápr. 3. Gerzson Pál (1931–2008) festőművész emlékkiállítása ápr. 7.–máj. 15. budapesti történeti múzeum I., Szent György tér 2. (a Budavári Palota E. épülete), (1) 487-8800 illúziók birodalma – barokk iskoladrámák színpadképei márc. 26.–jún. 19. csók istván Galéria V., Váci u. 25., (1) 318-2592 27 ország – 27 festői reflexió márc. 18.–ápr. 3. deák erika Galéria VI., Jókai tér 1., (1) 302-4927 Hecker Péter: a festészet jövője márc. 3.–ápr. 2. dovin Galéria V., Galamb u. 6., (1) 318-3673 kovách Gergő: jani a talpán márc. 18.–máj. 11. e10 közösségi és kulturális színtér VI., Eötvös u. 10., (1) 322-2886 Hommage á liszt Ferenc márc. 19.–ápr. 10. egy szín – czigány enikő festőművész kiállítása márc. 5.–máj. 27. Giflo H. Péter és Gebri andrás homokkép kiállítása ápr. 4.–ápr. 30. ernst múzeum VI., Nagymező u. 8., (1) 341-4355 derkovits-ösztöndíjasok 2010 ápr. 1.–máj. 29. Fészek művészklub VII., Kertész u. 36., (1) 342-6549 Pallag bálint és barátai kiállítása márc. 10.–ápr. 15. munka – rosta józsef fotóművész kiállítása ápr. 6.–ápr. 29. bartus Ferenc festőművész kiállítása ápr. 20.–máj. 13. Fonó XI., Sztregova u. 3., (1) 206-5300 Hegedűs jános fotókiállítása márc. 22.–márc. 31. Galéria lénia II., Széher út 74., (1) 274-2342 kádár kata: Úton márc. 19.–ápr. 4. Godot Galéria XI., Bartók Béla út 11., (1) 322-5272 dániel andrás: real – spanyol tájkép uralkodóval márc. 9.–ápr. 9. Hamilton aulich art Galéria V., Aulich utca 5., (1) 312-6012 Várhelyi tímea és Fisher balázs kiállítása márc. 28.–ápr. 28.

inda Galéria VII., Király u. 34., (1) 413-1960 szabad szoba márc. 18.–ápr. 15. csontó lajos kiállítása ápr. 21.–máj. 20. iparművészeti múzeum IX., Üllői út 33−37., (1) 456-5100 Főúri öltözetek az esterházy-kincstárból dec. 21.–szept. 4. két korszak határán – Perzsa művészet a Quadzsár-korban (17961925) jan. 28.–szept. 18. a moholy-nagy lászló Formatervezési és a kozma lajos iparművészeti ösztöndíjasok 2010. évi beszámoló kiállítása febr. 25.–ápr. 3. kertész29 Galéria VII., Kertész u. 29., (20) 229-5216 kép a falon 4. márc. 26.–ápr. 9. klebelsberg kultúrkúria II., Templom u. 2−10., (1) 392-0860 mester és tanítványai – kelemen marcel festőművész és tanítványainak kiállítása márc. 16.–ápr. 10. rés – sallai Géza szobrászművész kiállítása márc. 22.–ápr. 15. elindultam szép hazámba – Fejér istván fotókiállítása márc. 23.–ápr. 10. Hatok – festészeti kiállítása márc. 18.–ápr. 10. Az év természetfotósa 2010 ápr. 19.–máj. 15. kovács kiállítás – Holl Ferenc kovácsműhelye ápr. 26.–máj. 27. közlekedési múzeum XIV., Városligeti körút 11., (1) 273-3840 száz vasutat, ezeret... – közlekedés és gazdaság a reformkorban 2010. szept. 23. – aug. 31. Kémia Ünnepe jan. 21.–ápr. 30. mozgásban a Hídember gépei – a reformkor technikai, gazdasági fejlődése 2010. dec. 1.–aug. 16. knoll Galéria VI., Liszt F. tér 10., (1) 267-3842 érzelmi tér – katarina sevic és nemes csaba kiállítása márc. 24.–máj. 21. labor V., Képíró utca 6., (70) 398-6974 beszéljünk a nacionalizmusról! márc. 21.–ápr. 5. léna & roselli Galéria V., Galamb utca 10., (1) 318-4792 ők meg mi – Hafner mónika kiáll. márc. 3.–ápr. 8.


84

kiállítás – bontás lengyel intézet VI., Nagymező u. 15., (1) 311-5856 lengyel plakátművészet – ryszard kajzer kiállítása ápr. 8.–máj. 15. liget Galéria XIV., Ajtósi Dürer sor 5., (1) 351-4924 swierkiewicz róbert: két sapkás beszélget 2. ápr. 1.–ápr. 28. liszt Ferenc emlékmúzeum VI., Vörösmarty u. 35., (1) 3427-320 liszt és budapest márc. 18.–2012. márc. 21. szabad szoba (spare room) márc. 18.–ápr. 15. ludwig múzeum – kortárs művészeti múzeum IX., Komor M. u. 1., (1) 555-3444 Valami változás – Új szerzemények 2009–2011 márc. 5.–máj. 15. Félreérthetetlen mondatok. az újragondolt gyűjtemény. máj. 26.–aug. 14. magyar kereskedelmi és Vendéglátóipari múzeum (kultea) V., Szent István tér 15., (1) 375-6249 európai városok – vendégemlékek – kádár katalin kiállítása márc. 20.–ápr. 4. kiss manyi 100 febr. 16.–ápr. 4. magyar mezőgazdasági múzeum XIV., Vajdahunyad vár, (1) 363-1973 labirintus – interaktív kiállítás márc. 12.–máj. 1. egy csipetnyi európa (a taste of europe) jan. 26.–aug. 31. magyar nemzeti Galéria I., Szent György tér 2. (Budavári Palota A, B, C, D épület), (1) 356-0049 Festmények papíron – akvarellek a Grafikai gyűjteményben 1900–1950 febr. 15.–okt. 16. munkácsy: krisztus-trilógia nov. 23.–ápr. 30. XiX. nemzet és művészet. kép és önkép. nov. 5.–ápr. 3. Határok nélkül. kortárs horvát szobrászat – magyar reflexiók ápr. 6.–júl. 3. magyar nemzeti múzeum VIII., Múzeum krt. 14−16., (1) 338-2122 XXiX. magyar sajtófotó kiállítás márc. 26.–máj. 8. magyar népi iparművészeti múzeum I., Szilágyi Dezső tér 6. mesterremek 2. ápr. 1.–máj. 28. magyar népi iparművészeti múzeum kiállítóterme I., Fő u. 6. „ma van Húsvét napja…” ápr. 8.–máj. 15.

magyar zsidó múzeum és levéltár VII., Dohány utca 2., (1) 342-8949 tegyük ezt még hozzá – lajtai Péter kiállítása márc. 16.–máj. 16. marczibányi téri művelődési központ II., Marczibányi tér 5/a, (1) 212-2820 tendenciák napjaink képzőművészetében – 14. kortárs plasztika szept. 1.–jún. 1. a kerületi művésztanárok kiállítása márc. 21.–ápr. 17. molnár jacqueline grafikus meseillusztrációinak kiállítása ápr. 20.–máj. 10. memoart Galéria V., Balassi Bálint u. 21-23. I. em., (30) 374-1243 elekes károly: 18 piros alma (tunning Vii.) márc. 20.–ápr. 28. molnár ani Galéria VIII., Bródy S. u. 22. I. em., (1) 327-0095 Háttérzaj – borsos róbert és martus éva kiállítása febr. 17.–ápr. 8. mom Park XII., Alkotás út 53., (1) 487-5501 ne zárkózz el! – benczúr emese installációja nov. 15.–máj. 20. mta zenetudományi intézet I., Táncsics Mihály u. 7., (1) 214-6770 opera és nemzet – emlékkiállítás erkel Ferenc születésének 200. évfordulóján okt. 1.–aug. 28. museion no. 1 Galéria IX., Üllői út 3., (1) 216-4784 lépő torony – Újházi Péter kiállítása márc. 30.–ápr. 22. dobány sándor keramikusművész kiállítása ápr. 27.–máj. 20. műcsarnok XIV., Hősök tere, (1) 460-7000 egyszerű többség – Fiatal művészcsoportok együttműködése márc. 26.–ápr. 24. művészetek Palotája – előcsarnok IX., Komor Marcell u.1, (1) 555-3000 liszt! minden tekintetben. életútkiállítás. jan. 22.–máj. 31. művészetek Palotája – Fesztivál tér IX., Komor Marcell u. 1., (1) 555-3000 duna-parti szobrok márc. 3.–ápr. 7. nádor Galéria V., József nádor tér 8., (1) 266-3543 rapszódia – liszt Ferenc zenéjének hatása a képzőművészetre márc. 18.–ápr. 18. néprajzi múzeum V., Kossuth Lajos tér 12., (1) 473-2400

liszt Ferenc és a „czigány zene” márc. 18.–aug. 29. ladik – a csónakok őse febr. 17.–máj. 1. átváltozások. Palotából múzeum. szept. 30.–jún. 30. élő népművészet – XV. országos népművészeti kiállítás okt. 29.–ápr. 24. (m)ilyenek a finnek? – Finnország magyar szemmel 2009. okt. 1.–máj. 1. Óbudai kulturális központ III., San Marco u. 81., (1) 388-2373 égi és Földi szerelem – molnár c. Pál festőművész (1894–1981) kiállítása ápr. 19. –ápr. 30. az én selyemutam – csurák erzsébet kiállítása márc. 21.–ápr. 1. Óbudai társaskör III., Kiskorona u. 7., (1) 250-0288 anetta mona chisa – lucia tkácová: minél többet mondasz, annál nagyobbat ütök márc. 23.–ápr. 17. országos idegennyelvű könyvtár V., Molnár u. 11., (1) 318-3688 budapest cikcakkban – Patrick debut fotókiállítása ápr. 5.–ápr. 29. országos széchényi könyvtár I., Budavári Palota, (1) 224-3700 a magyarul tudó horvát klasszikus márc. 23.–ápr. 30. Pataky Galéria X., Szent László tér 7−14., (1) 260-9959 Pecsenke józsef európája márc. 20.–ápr. 9. Petőfi irodalmi múzeum V., Károlyi Mihály u. 16., (1) 317-3611 rend / vesztő / múlt / idő – mikszáth kálmán fekete városai okt. 12.–máj. 31. ködlovagok – irodalom és képzőművészet a századfordulón (1880–1914) nov. 10.–máj. 31. az író személyes tárgyai, relikviái – tamási áron emlékszoba aug. 1.–aug. 31. Pintér sonja Galéria V., Falk Miksa utca 10., (1) 311-3030 „333” (napló és/vagy monológ) – a 20 éves látványtár jubileumi kiáll. jún. 1.–máj. 31. Platán Galéria VI., Andrássy út 32., (1) 331-3911 benczúr emese kiállítása ápr. 8.–máj. 27. Polis caffé culturale VIII., Bródy Sándor u. 8. királyfalvi károly kiállítása márc. 4.–ápr. 10. Pótkulcs VII., Csengery u. 65/b udvar, (1) 269-1050 Fényterek – láncos sára fotókiáll. márc. 22.–ápr. 16.


bontás – kiállítás Vintage Galéria V., Magyar u. 26., (1) 337-0584 erdély miklós: eredeti és másolat márc. 22.–ápr. 22. Virág judit Galéria V., Falk Miksa u. 30., (1) 312-2071 Papír panoráma márc. 11.–ápr. 30.

Révész László: László joyride virág

Prestige Galéria V., Falk M. u. 7., (1) 283-4453 konok tamás: mikroludiumok márc. 11.–ápr. 6. ráday Galéria XI., Bartók B. út 25., (1) 209-3635 az emberi állapot törékenysége – duliskovich bazil kiállítása márc. 9.–ápr. 16. raiffeisen Galéria V., Akadémia u. 6., (1) 484-4406 erdélyi Gábor: tér fokán márc. 21.–máj. 1. semmelweis orvostörténeti múzeum I., Apród u. 1−3., (1) 375-3533 a sebesült Görgei dec. 3.–okt. 2. szkéné színház XI., Műegyetem rkp. 3., (1) 463-2451 jövő-szak: Vernissage – tekhné csoport márc. 14.–ápr. 30. trafó kortárs művészetek Háza IX., Liliom u. 41., (1) 456-2040 outpost – a kritikai tér (critical space) márc. 10.–ápr. 23. Vármegye Galéria V., Vármegye u. 11., (1) 318-8148 metamorphosis transilvaniae márc. 23.–máj. 13. Vasarely múzeum III., Szentlélek tér 6., (1) 388-7551 transzparencia – átlátás jan. 26.–máj. 1.

Vízivárosi Galéria II., Kapás u. 55., (1) 201-6925 zene a képzőművészetben márc. 18.–ápr. 13. művészkönyvek bűvöletében. Vermes júlia magángyűjtő művészkönyv-gyűjteményének kiállítása ápr. 19.–máj. 20.

dunaÚjVáros bartók kamaraszínház és művészetek Háza Bartók Béla tér 1., (25) 411-129 agárdy Gábor színművész ikonjai márc. 1.–ápr. 15. szentendre erdész Galéria & design Bercsényi u. 4., (26) 317-925 európai szellem, európai iskola márc. 4.–ápr. 4. szentendrei képtár Fő tér 24., (26) 310-244 „akkor és most” – magyarok margatban márc. 4.–ápr. 17. szabóék szentendrén ápr. 28.–júl. 10. Vác madách imre művelődési központ Dr. Csányi krt. 63., (27) 316-411 Vendégünk európa – európai testvérvárosok képzőművészeinek kiállítása márc. 17.–ápr. 30. béki márton festőművész kiállítása márc. 25.–ápr. 25. Váci értéktár Köztársaság tér 19., (27) 513-482 Freecikli Vác – a kerékpár kultúrtörténete márc. 4.–máj. 1.

85


86

Gyerek – portré edina, a karakter

ellinGer edina

A Budapest Bábszínház színésznője, Ellinger Edina ebben az évadban már nem sokáig látható, mert ismét anyai örömök elé néz. Az a helyzet, elfogult vagyok vele szemben, ezt gyorsan szögezzük le. Nagyon szeretem nézni a színpadon, mert iszonyú mennyiségű, szinte pimaszul sok energia árad belőle. ellinger edina: Azt gondolom, a bábszínházban több a lehetőségem, mint az élőszínházban. Fidelio: Miért? ee: A termetem, az adottságaim miatt a naivákat vagy a szubretteket osztanák rám valószínűleg, míg a bábszínházban kaphatok már most is intrikust, gonoszt, mint a Csillagfiúban, és akár már most eljátszhatok anyukát, öregasszonyt, tulajdonképp bárkit és bármit. Szélesebb a skála, amin tudok dolgozni, és ha egyszer igazán váltani kell, mert azért még kapok kislányszerepeket, a váltás is könnyebben tud menni, természetesebb az átmenet a karakterek felé. Igaz persze, hogy nem mindenkinek állnak jól a karakterek, de én nagyon szeretem azokat is játszani, nem csak az egész előadáson átívelő királylányokat, akik a hátukra kapják a világot, és mennek. Több van bennük, érdekesebbek, és mindig valami újat hoznak ki belőlem. Persze megkeresi az ember a hatodik kislány és a hetedik királylány lelkét, motivációit, keresi hozzá a kapcsolódási pontokat, az újdonságot, de ezek mégiscsak egy amplitúdón mozognak. Hozzáteszem, igazán egy rendező van, Tengely Gábor, aki ezeket a karaktereket látja már bennem, neki ezért rettentő hálás vagyok. F: Osztálytársak voltatok a színművészetin. Milyen vele rendezőként találkozni? ee: Sokszor dolgoztunk együtt a négy év alatt, és jó hangulatban ment a munka, ugyanakkor nagyon féltem, amikor először jött a Budapest Bábszínházba rendezni, hogy lesz, mint lesz, hogyan állunk egymáshoz. Megkínált egy remek szereppel, a Csillagfiúban a gonosz úrnővel, amiért tényleg nem tudok eléggé hálás lenni, és az első pillanattól átkattant bennem valami, hogy csak rendezőként tekintek rá. Ezen a pályán rendkívül fontosak a visszajelzések, és érdekes módon a legjobbakat mindig Gábor előadásai után kaptam. Ő valami olyat tud megtalálni bennem vagy előhozni belőlem, amivel leszedi az „edinás” sallangokat, amikkel az ember akaratlanul dolgozik. F: És azzal a rendezővel hogyan dolgozol együtt, akinek nincs bábos tapasztalata? Mennyire kell segítened abban, hogy tudja, mit csinálhat a bábbal? ee: Ez a nehézsége, pontosan. Nekik a bábtechnikai rész teljesen idegen, általában azon lepődnek meg, hogy nekünk idő kell arra, hogy a bábokkal megoldjunk egy-egy mozdulatot: az, hogy egyet lépjek, főleg ha untermannom is van, és mire mi ezt összerakjuk, azzal eltelik az idő. Volt, aki nem értette, mi miért beszélgetünk annyit, de a türelmetlenség nem jellemző, mindig eljön a pont, ahonnan látják, hogy a báb technikai műfaj. Kiss Csaba rendezi nálunk az Übüt, és bábos segítségként leszek mellette, ami azt jelenti, hogy meg

tudom mondani, mi az, amit ki kell gyakorolni, mi az, ami esetleg még benne lehet egy helyzetben, mert a báb engedi. A kedvenc előadásom a Líra és Epika, és sajnálom, hogy a kislányom születése miatt nem tudtam benne lenni, mert azt gondolom, nagyon termékeny találkozás jött létre Mácsai Pállal. Tudom, hogy nagy élmény volt azoknak, akik benne játszanak, és mondtam is Karádi Borinak, aki több szerepet vett át tőlem, amikor szülni mentem, hogy fordított esetben igényt tartanék Epikára. (Nevet.) F: Tanítasz bábszínész szakosokat. Az első órádra milyen érzésekkel mentél? ee: Kicsit elő volt készítve, mert megkért Schneider Jankót és engem Meczner tanár úr, hogy a bábszínház stúdiójában tanítsunk. Ez is furcsa volt, de az, hogy ketten mentünk, kiegészítettük egymást, és a felelősség megoszlott, biztonságot adott. Azt hiszem, azért bennünket kért meg a tanár úr, mert mi „örömszínészként” jó kedvcsinálók vagyunk. F: A Hajnali csillag pereménben épp egy tanítványod, Spiegl Anna veszi át a szereped. Ez milyen érzés? ee: A felvételin a Jankó és az én csoportomban volt, azt láttuk, hogy jó a keze, jó bábos lenne belőle. Dolgozom vele már néhány napja, és azt látom, jól rögzít, ügyesen mozgat, és annyira büszke vagyok rá! És ugyanilyen büszke vagyok Mórocz Adrira is a Boribon-lemez kapcsán, mert az ő felvételijén is felcsillant a szemünk, hogy milyen tehetséges. Az, hogy visszaigazolják a döntésünket, elégedetté tesz. F: Ott fogsz ülni Kiss Csaba mellett, tanítasz. Rendezni nem akartál? ee: Még nem jött el az ideje, de meg fogom próbálni, ebben biztos vagyok. Ötleteim vannak, és azt például biztosan tudom, hogy egy iparművész fiúval terveztetném a díszletet és a bábokat. De a nevét nem árulom el, nehogy ellopja valaki az én favoritomat! Papp tímea

Az interjú teljes terjedelmében a Fidelio.hu-n olvasható.


ajánló, premier – Gyerek

fotó: Korzenszky Anna

Fidelio matiné: bőröndmese

április 17. 16:00 Budapest Bábszínház

Bogi, a kisiskolás lány nem nagyon szeret iskolába járni. Inkább csavarogna, bulizna, világot látna. A hatalmas utazóbőrönd viszont már unja a sok utazgatást. A koffer nem menne sehova máshova, inkább járna iskolába. Ezt a súlyos problémát egy cirkuszi kiskutya szerencsére pillanatok alatt megoldja. Hogyan? A zenés, bábos játékból kiderül. Az előadást már ötéveseknek is ajánlják az alkotók. A produkció főszereplője a Megasztárból ismert Patai Anna, bábos partnerei Juhász Ibolya és Kovács Katalin. A zene Szolnoki Péter munkája, további közreműködők Bodrogi Attila és Miskovics Róbert.

Dés András fotó: Dobó

láss csodát!

április 30. 11:00 Szépművészeti Múzeum

Vajon hol köt ki a képzelet, ha az egyszerű mesét, felolvasást egy zenész saját „nyelvén”, zenei improvizációval sző tovább? Erre keresi választ az AEGON új, kisiskolásoknak és szüleiknek szóló sorozata, ahol többféle művészeti ág adja tovább az olvasás, a képnézegetés, a zenehallgatás örömét. Minden mese vagy zenei improvizáció egy-egy témához, illetve az ehhez választott, a múzeumban megtekinthető műtárgyhoz kapcsolódik. Áprilisban Ónodi Eszter színésznő, Lackfi János költő, Dés András ütőhangszeres és Szabó Dániel zongorista kalauzol a fantázia birodalmában.

csoki a csillaGszeműekkel

április 10. 11:00 Millenáris, Fogadó

Az év második Csoki-koncertjén fiatal művészek kalauzolják a kicsiket a zene és a tánc csodálatos közös világába. A tavasz második hónapjában a Csillagszemű Táncegyüttessel rophatják a verbunkost, a csárdást és a palotást ovisok és iskolások, a zenét hegedű, brácsa, nagybőgő és cimbalom szolgáltatja. Lukácsházi Győző, aki szokás szerint kézen fogja a kicsiket és a nagyokat, ismét sok érdekességgel és természetesen csokinyereményekkel vár. Senki ne felejtse otthon a Csokikoncertek kifestőfüzetét, különben elveszik a harmadik színes pecsét!

fotó: Müpa

ciFra Palota

április 3., 10., 17., 24. 10:00–14:00

fotó: Korzenszky Anna

Müpa

április 1., 8., 15., 29. 17:00 Hagyományok Háza

A Müpa vasárnap délelőtti, kora délutáni programjai várják azokat a családokat, akik aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt. A gyermekkoncertek, táncelőadások, meseszínházak és az előcsarnok többi területén megrendezett zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok kapcsolódnak a Müpa más művészeti előadásaihoz, havonta egy alkalommal pedig a Hetedhét ország keretében egy-egy magyar város vagy megye mutatkozik be. Az aktuális vasárnap témájáról és részletes programjáról az intézmény honlapja ad tájékoztatást. A programokra a belépés díjtalan.

aPrÓk tánca

A Hagyományok Házában péntekenként várják a játszani, táncolni, énekelni, kézműveskedni vágyó gyerekeket és szüleiket. Minden héten más hangszerből szól a talpalávaló, így előkerül a duda, a tekerő, a furulya, a hegedű, a kontra, a bőgő, a koboz és a gardon, és a résztvevők megismerkedhetnek az évkörhöz tartozó ünnepeink és jeles napjaink szokásaival. Áprilisban a zöldágjárás és a mátka- vagy Szent György-napi pásztorünnep hagyományait elevenítik fel. A programokra a belépőjegy 500 forint, két év alattiaknak a belépés ingyenes.

87


88

Gyerek – bontás 1. Péntek 09:30 ibs színPad rózsa sándor, a betyárok jancsija! – barta tóni bábszínháza 10:00 klebelsberG kultÚrkÚria muzsikus klébzelet 17:00 HaGyományok Háza aprók tánca 2. szombat klebelsberG kultÚrkÚria

09:00 cimbora történelmi játszóház 15:00 Húsvétváró családi délután Ingyenes 10:00 ametist bábszínHáz makktündér csodái 10:00, 16:00 Fabula bábszínHáz mazsola és tádé 10:30 marczibányi téri műV. kP. sziamarczi! – motolla játszóház 11:00, 17:00 FiGurina bábszínHáz a nap és a Hold elrablása 11:00, 15:00 klauzál műV. kP. az ütőhangszerek – budafoki dohnányi zenekar 11:00 müPa – léPcsőterem zenebona – ne csak hallgasd! 15:00 kultea mágikus varázsbot 17:00 aranytíz magyar táncház 3. VasárnaP 10:00 ametist bábszínHáz makktündér csodái

további programok: fidelio.hu/gyerek

klebelsberG kultÚrkÚria

10:00 kukucs – ciróka bábszínház 11:00 cirógató 10:00 marczibányi téri műV. kP. kőketánc gyermektáncház 10:00 müPa – üVeGterem cifra Palota Ingyenes 11:00 békásmeGyeri köz. Ház szép magyar mesék 11:00 center színHáz a három kismalac és a vicces farkas 11:00 maGyar nemzeti mÚzeum lakatos György és a concerto budapest 11:00, 16:00 müPa – FesztiVál színHáz

bartók: concerto 15:00 török iGnác Gimnázium (Gödöllő)

kolompos táncház 4. HétFő 10:15, 11:30 müPa – üVeGterem babakoncert 14:00 uránia nemzeti FilmszínHáz a vokális zene évszázadai – nemzeti énekkar 5. kedd 09:30, 10:15, 11:00 millenáris b csarnok

ringató

10:00 kőrösi csoma kult. kP. lúdas matyi – bóbita bábszínház 13:00 Pesterzsébeti csili műV. kP. a vokális zene évszázadai – nemzeti énekkar 6. szerda 09:00, 09:45, 10:30, 11:15 müPa – kék terem

ringató 10:00, 18:00 center színHáz a farkas és a hét kecskegida 10:00 ibs színPad kolompos együttes 10:00 madácH műV. kP. (Vác) Furulyás Palkó 10:30 temi FőV. műV. Háza a négy évszak 11:00 barabás Villa járdányi Vonósötös 7. csütörtök 09:30 Pesterzsébeti csili műV. kP. bojtorjános dalok 10:00 budaVári műV. Ház babamuzsika 10:30, 15:00 müPa – FesztiVál színHáz

a hattyúk tava – szegedi kortárs balett, gyerekváltozat 8. Péntek ibs színPad

09:30 reneszánsz udvarok táncai 11:00 barokk táncok 12:00 müPa – bbnH a művész szimfonikus zenekar erkel–liszt emlékkoncertje 14:30 marczibányi téri műV. kP. Gyermek művészeti Fesztivál Ingyenes 17:00 HaGyományok Háza aprók tánca 9. szombat 09:00 e10 Pitypang játszóház 10:00 ametist bábszínHáz mazsola és tádé 10:00, 16:00 Fabula bábszínHáz Vitéz lászló és az ördögök marczibányi téri műV. kP.

10:00 Weöres sándor országos Gyermekszínjátszó találkozó Ingyenes 10:30 sziamarczi! – motolla játszóház 11:00 ibs színPad Folklez együttes 11:00 millenáris FoGadÓ Wumm! – studio Percussion Graz 11:00 müPa – üVeGterem a rézerdő lakói – méhes csaba, brass in the Five 16:00 zuGlÓi szent istVán zeneHáz 200 éve született liszt Ferenc 17:00 aranytíz magyar táncház

10. VasárnaP 10:00 ametist bábszínHáz mazsola és tádé 10:00 marczibányi téri műV. kP. kőketánc gyermektáncház 10:00 müPa – üVeGterem cifra Palota Ingyenes 10:00 Óbudai kult. kP. kippkopp a fűben 10:30 duna Palota nemzetek táncai – duna szimfonikus zenekar 10:30 FerencVárosi műV. kP. csipkerózsika 10:30, 16:00 zuGlÓi szent istVán zeneHáz

200 éve született liszt Ferenc 11:00 center színHáz az okos asszony 11:00 e10 sehonnai király – utcaszínházi alkotóközösség 11:00 kultea „sárgarépás jó napot!” – Palinta társulat 11:00 millenáris FoGadÓ csoki-koncert Ingyenes 11:00 olasz kultÚrintézet budafoki dohnányi zenekar 15:30, 17:00 oPeraHáz, székely bertalan terem

csengő-bongó délután 11. HétFő 10:00 oPeraHáz, székely bertalan terem

Varázslatos opera 15:00 marczibányi téri műV. kP. Gyermek művészeti Fesztivál Ingyenes 12. kedd 09:30, 10:15, 11:00 millenáris b csarnok

ringató 14:30 Óbudai kult. kP. Péter és a farkas 15:00 marczibányi téri műV. kP. Gyermek művészeti Fesztivál Ingyenes máV szimFonikus zenekar PrÓbaterme

16:30 búgócsiga 18:00 szeretethang 13. szerda 09:00, 09:45, 10:30, 11:15 müPa – kék terem

ringató 10:00 budaVári műV. Ház kerekítő tippentő 10:00, 14:00 klauzál műV. kP. kukamese 10:00, 14:30 Óbudai kult. kP. Péter és a farkas


bontás – Gyerek 14:00, 15:30 MűVÉszetek hÁza (Gödöllő)

14. CsÜtörtök 10:00 BudaVÁrI MűV. hÁz Babamuzsika 11:00 e10 Élő zeneóra általános iskolásoknak Ingyenes 14:00, 15:30 MűVÉszetek hÁza (Gödöllő)

Gödöllői szimfonikus zenekar 15:00 MarCzIBÁnyI tÉrI MűV. kp. Gyermek Művészeti Fesztivál Ingyenes 18:00 kleBelsBerG kultÚrkÚrIa Magyar táncház gyerekeknek 15. pÉntek 09:00 BÉkÁsMeGyerI köz. hÁz Furfangos garabonciás 17:00 haGyOMÁnyOk hÁza aprók tánca 17:00 kleBelsBerG kultÚrkÚrIa alma együttes 16. szOMBat 09:00 kleBelsBerG kultÚrkÚrIa Cimbora történelmi játszóház 10:00 aMetIst BÁBszínhÁz Mazsola és tádé 10:00, 16:00 FaBula BÁBszínhÁz a bátor nyulacska 10:00 MarCzIBÁnyI tÉrI MűV. kp. Weöres sándor Országos Gyermekszínjátszó találkozó Ingyenes 11:00 FÉszek MűVÉszkluB szélkötő kalamona 11:00, 17:00 FIGurIna BÁBszínhÁz a nap és a hold elrablása 11:00 MÜpa – lÉpCsőtereM zenebona – ne csak hallgasd! 14:30, 18:00 MÜpa – FesztIVÁl színhÁz

Bogármese – kFkI kamarabalett, Madách Musical tánciskola 14:30 ÓBudaI tÁrsaskör Mozart klub kicsiknek és nagyoknak 16:00 CsIllaGheGyI köz. hÁz a szeleburdi nyuszi kalandjai 17:00 aranytíz Magyar táncház 17. VasÁrnap 10:00 aMetIst BÁBszínhÁz Mazsola és tádé MarCzIBÁnyI tÉrI MűV. kp.

10:00 kőketánc gyermektáncház 10:00 Weöres sándor Országos Gyermekszínjátszó találkozó Ingyenes

Fidelio_1104.indd 89

Ingyenes 10:00 ÓBudaI kult. kp. húsvéti kaland 10:30 pesterzsÉBetI CsIlI MűV. kp. Csipkerózsika Center színhÁz

11:00 Micimackó 17:00 alma zenekar 11:00 MaGyar ÁllaMI OperahÁz Britten: a kis kéményseprő 11:00 telekOM zenehÁz hangjáték, hol itt, hol ott... 18. hÉtFő 09:30 CsIllaGheGyI köz. hÁz kisvakond 10:15, 11:30 MÜpa – ÜVeGtereM Babakoncert 19. kedd 09:30, 10:15, 11:00 MIllenÁrIs B CsarnOk

ringató

20. szerda 09:00, 09:45, 10:30, 11:15 MÜpa – kÉk tereM

ringató 10:00, 18:00 Center színhÁz Éljenek a nyuszik! 11:00, 14:30 FÉszek MűVÉszkluB szélkötő kalamona 21. CsÜtörtök 10:00 BudaVÁrI MűV. hÁz Babamuzsika 23. szOMBat 09:00 e10 húsvéti játszóház 09:00 kleBelsBerG kultÚrkÚrIa Cimbora történelmi játszóház 10:00. 16:00 FaBula BÁBszínhÁz a bátor nyulacska 11:00, 17:00 FIGurIna BÁBszínhÁz a nap és a hold elrablása 15:00 kultea Mágikus varázsbot 17:00 aranytíz Magyar táncház 24. VasÁrnap 10:00 MÜpa – ÜVeGtereM Cifra palota

Ingyenes 11:00 Center színhÁz Éljenek a nyuszik! 14:30, 16:30 BFz szÉkhÁz kakaókoncert – Budapesti Fesztiválzenekar 26. kedd 09:30, 10:15, 11:00 MIllenÁrIs B

27. szerda 09:00, 09:45, 10:30, 11:15 MÜpa – kÉk tereM

ringató 10:00, 18:00 Center színhÁz a kis gömböc 28. CsÜtörtök 10:00 BudaVÁrI MűV. hÁz Babamuzsika 18:00 kleBelsBerG kultÚrkÚrIa Magyar táncház gyerekeknek 29. pÉntek 17:00 haGyOMÁnyOk hÁza aprók tánca 30. szOMBat 09:00 kleBelsBerG kultÚrkÚrIa Cimbora történelmi játszóház MaGyar ÁllaMI OperahÁz

09:00, 10:30, 12:00 hangszervarázs 11:00, 14:00 Britten: a kis kéményseprő 10:00, 16:00 FaBula BÁBszínhÁz Mazsola

további programok: fidelio.hu/gyerek

Gödöllői szimfonikus zenekar 15:00 MarCzIBÁnyI tÉrI MűV. kp. Gyermek Művészeti Fesztivál Ingyenes 18:00 Center színhÁz a kis herceg

10:00 MÜpa – ÜVeGtereM Cifra palota

89

MarCzIBÁnyI tÉrI MűV. kp.

10:00 Weöres sándor Országos Gyermekszínjátszó találkozó Ingyenes 10:30 sziaMarczi! – Motolla játszóház 11:00, 17:00 FIGurIna BÁBszínhÁz a nap és a hold elrablása 11:00 MÜpa – lÉpCsőtereM zenebona – ne csak hallgasd! 11:00 MÜpa – ÜVeGtereM Évszakok 15:00 kultea Mágikus varázsbot 17:00 aranytíz Magyar táncház

fidelio.hu/jatek Játsszon velünk és nyerjen! Koncert- és színházjegyek CD-k, könyvek értesüljön a legfrissebb játékokról a Facebookon:

CsarnOk

ringató

facebook.com/fidelio.hu

3/18/11 9:05:31 PM


90

helyszínek Budaörs Budaörsi Játékszín Szabadság u. 26., (23) 414-461, www.budaorsijatekszin.hu Budapest 2B Galéria IX., Ráday u. 47., (1) 215-4899, www.pipacs.hu/2b a22 Galéria VII., Akácfa u. 22., (1) 322-9982, www.a22galeria.com a38 XI., Petőfi híd budai hídfő, (1) 464-3940, www.a38.hu ady endre Művelődési központ IV., Tavasz u. 4., (1) 231-6000, www.adymk.hu alexandra könyvesház – párizsi könyváruház VI., Andrássy út 39., (1) 461-5830, www.alexandra.hu ametist Bábszínház VI., Városligeti fasor 38., (1) 786-3066, www.ametist.hu aranytíz V., Arany János u. 10., (1) 354-3400, www.aranytiz.hu arnold Gym III., Szépvölgyi út 15., (1) 250-4259, www.arnoldgym.hu artus stúdió és Galéria XI., Sztregova u. 7., (1) 204-3755, www.artus.hu Bajor Gizi színészmúzeum XII., Stromfeld Aurél u. 16., (1) 356-4294, www.oszmi.hu BakelIt M.a.C. és l1 táncművek IX., Soroksári út 164., (1) 358-1005, www. bakelitstudio.hu Balassi Intézet I., Somlói út 51., (1) 381-5100, www.bbi.hu Barabás Villa XII., Városmajor u. 44., (1) 225-4800, www.barabasvilla.hu Bárka színház VIII., Üllői út 82., (1) 303-6505, www.barka.hu Bartók 32 Galéria XI., Bartók Béla út 32., (1) 386-9038, www.bartok32.hu Bartók emlékház II., Csalán u. 29., (1) 394-2100, www.bartokmuseum.hu Békásmegyeri közösségi ház III., Csobánka tér 5., (1) 388-2373, www.web.tonline.hu/bkh Belvárosi Főplébániatemplom V., Március 15. tér 2., (1) 318-3108, www. belvarosiplebania.hu Belvárosi szent anna-templom (Szervita templom) V., Szervita tér 6., (1) 318-5536 Belvárosi szent Mihály-templom V., Váci u. 47/b, (1) 337-8116, www. szentmihalytemplom.hu Belvárosi színház VII., Károly krt. 3/a., (1) 266-7130, www.belvarosiszinhaz.hu BFz székház III., Selmeczi u. 14–16., (1) 388-6538, www.bfz.hu Blood Mountain alapítvány II., Vérhalom u. 27/c., (1) 3261-844, www.bloodmountain.org Budapest Bábszínház VI., Andrássy út 69., (1) 342-2702, www.budapest-babszinhaz.hu Budapest Congress & World trade Center XI., Jagelló út 1–3., (1) 372 5400, www.bcc.hu Budapest Galéria kiállítóháza III., Lajos u. 158., (1) 388-6771, www.budapestgaleria.hu Budapest Jazz Club VIII., Múzeum utca 7., (1) 267-2610, www.bjc.hu Budapest kiállítóterem V., Szabad sajtó u. 5., (1) 388-6771, www.budapestgaleria.hu Budapesti kamaraszínház – ericsson, shure VII., Asbóth u. 20., (1) 351-6812, Budapesti kamaraszínház – tivoli VI., Nagymező u. 8., (1) 351-6812, www. budapestikamaraszinhaz.hu

Fidelio_1104.indd 90

Budapesti Operettszínház VI., Nagymező u. 17., (1) 353-2172, www.operett.hu Budapesti történeti Múzeum I., Szent György tér 2., (1) 487-8800, www.btm.hu Budavári Művelődési ház I., Bem rakpart 6., (1) 201-0324, www.bem6.hu Cafe Cinema V., Haris köz 3., (70) 366-2933, www.cafecinema.hu Center színház XV., Szentmihályi út 167–169., (20) 966-8123, www.centerszinhaz. hu Centrál színház VI., Révay u. 18., (1) 301-2060, www.centralszinhaz.hu Cinema City aréna VIII., Kerepesi út 9., (1) 880-3880, www.cinemacity.hu Ciszterci szent Imre-templom XI., Villányi út 25., (1) 466-5886, www.szentimre.hu Columbus hajó V., Vigadó tér 4., (1) 266-9013, www.zeneafedelzeten.hu Csillaghegyi közösségi ház III., Mátyás király út 13–15., (1) 240-0752, www.cskh.hu Csillaghegyi-Békásmegyeri evangélikus templom III., Mező u. 12., (1) 368-6118 Csók István Galéria V., Váci u. 25., (1) 318-2592, www.kepcsarnok.hu deák erika Galéria VI., Jókai tér 1., (1) 302-4927, www.deakgaleria.t-online.hu dohány utcai zsinagóga VII., Dohány u. 2–6., www.dohany-zsinagoga.hu duna palota V., Zrínyi u. 5., (1) 235-5500, www.bm.hu/dunapalota e10 közösségi és kulturális színtér VI., Eötvös u. 10., (1) 322-2886, www.eotvos10.hu ernst Múzeum VI., Nagymező u. 8., (1) 341-4355, www.ernstmuzeum.hu Fabula Bábszínház V., Petőfi Sándor utca 6. félemelet, (1) 333-6299, www.fabula.hu Fasori református templom VII., Városligeti fasor 7., (1) 342-7311, www.fasor.hu Ferencvárosi Művelődési központ IX., Haller u. 27., (1) 216-1300, www. ferencvarosimuvkp.hu Festetics-palota VIII., Pollack Mihály tér 3., (1) 266-3101, www.festeticspalota.hu Fészek Művészklub VII., Kertész u. 36., (1) 342-6549, www.feszek-muveszklub.hu Figurina Bábszínház II., Retek u. 17., (20) 530-1595, www.figurina.hu Fogasház VII., Akácfa u. 51., (30) 500-3749, www.fogashaz.hu Fonó XI., Sztregova u. 3., (1) 206-5300, www. fono.hu Fuga Budapesti Építészeti központ V., Petőfi Sándor u. 5., (1) 266-0837, www.fuga. org.hu Galéria lénia II., Széher út 74., (1) 274-2342, www.galerialenia.hu Godot Galéria XI., Bartók Béla út 11., (1) 322-5272, www.godot.hu/galeria.htm Gózon Gyula kamaraszínház XVII., XV. u. 23., (1) 253-0380 , www.gozon.hu hadik kávéház XI., Bartók Béla út 36., (1) 279-0290, hadikkavehaz.blog.hu hagyományok háza I., Corvin tér 8., (1) 225-6049, www.hagyomanyokhaza.hu háló közösségi központ V., Ferenciek tere 7–8. III. lph. 2. em. 9., (1) 266-0723, www. halo.hu hamilton aulich art Galéria V., Aulich utca 5., (1) 312-6012, www.aulichart.hu holdvilág kamaraszínház XVI., Ságvári u. 3., (1) 405-8759, www.holdvilag.hu

hubay Jenő zeneiskola XV., Bocskai utca 74–78., (1) 271-0842, www.hubayzeneiskola.hu IBs színpad II., Tárogató u. 2–4., (1) 391-2525 , www.ibs-b.hu iF zenés kávéház IX., Ráday utca 19., (1) 299-0694, www.ifkavezo.hu Iparművészeti Múzeum IX., Üllői út 33−37., (1) 456-5100, www.imm.hu Játékszín VI., Teréz krt. 48., (1) 312-0430, www.jatekszin.hu Jedermann kávézó IX., Ráday u. 58., jedermannkavezo.blogspot.com Jókai klub XII., Hollós út 5., (1) 395 8284 József attila színház XIII., Váci út 63., (1) 270-7514, www.jozsefattilaszinhaz.hu kabaré 24 VI., Nagymező u. 22−24., (1) 332-5322, www.kabare24.hu karinthy színház XI., Bartók Béla út 130., (1) 203-8994, www.karinthyszinhaz.hu katona József színház V., Petőfi Sándor u. 6., (1) 318-3725, www.katonajozsefszinhaz.hu katona József színház – kamra V., Ferenciek tere 4., (1) 318-2487, www. katonajozsefszinhaz.hu kelenföldi evangélikus templom XI., Bocskai u. 10., (1) 361-21-59 kertész29 Galéria VII., Kertész u. 29., (20) 229-5216 klauzál Gábor Budafok-tétényi Művelődési központ XXII., Nagytétényi út 31−33., (1) 226-0559, www.klauzalhaz.hu klebelsberg kultúrkúria II., Templom u. 2−10., (1) 392-0860, www.kulturkuria.hu kolibri Fészek VI., Andrássy út 74., (1) 332-3720, www.kolibriszinhaz.hu kolibri Gyermek- és Ifjúsági színház VI., Jókai tér 10., (1) 311-0870, www. kolibriszinhaz.hu kolibri pince és teázó VI., Andrássy út 77., (1) 351-3348, www.kolibriteazo.hu komédium színház V., Tüköry u. 5., (1) 332-5967, www.komedium-szinhaz.hu kőleves Vendéglő VII., Dob utca–Kazinczy utca sarok, (1) 322-1011, koleves.com kőrösi Csoma sándor kőbányai kulturális központ X., Szent László tér 7−14., (1) 260-9959, www.patakymk.hu közép-európa táncszínház VII., Bethlen Gábor tér 3., (1) 342-7163, www.cedt.hu közlekedési Múzeum XIV., Városligeti körút 11., (1) 273-3840, www.km.iif.hu laBOr V., Képíró utca 6., (70) 398-6974, www.labor.c3.hu ladó Café VII., Dohány u. 50., (70) 350-3929, www.ladocafe.hu léna & roselli Galéria V., Galamb utca 10., (1) 318-4792, www.lenaroselligallery.com lengyel Intézet VI., Nagymező u. 15., (1) 311-5856, www.polinst.hu liszt Ferenc emlékmúzeum VI., Vörösmarty u. 35., (1) 3427-320, www.lisztmuseum.hu Madách színház VII., Erzsébet krt. 31−33., (1) 478-2000, www.madachszinhaz.hu Madárdombi szent pál katolikus templom XVII., Lázár deák u. 13/a., (1) 256-1872 Magyar Állami Operaház VI., Andrássy út 22., (1) 353-0170, www.opera.hu Magyar kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (kultea) V., Szent István tér 15., (1) 375-6249, www. mkvm.hu

3/18/11 9:05:33 PM


helyszínek Magyar Mezőgazdasági Múzeum XIV., Vajdahunyad vár, (1) 363-1973, www. mezogazdasagimuzeum.hu Magyar nemzeti Galéria I., Szent György tér 2., (1) 356-0049, www.mng.hu Magyar nemzeti Múzeum VIII., Múzeum krt. 14−16., (1) 338-2122, www.hnm.hu Magyar népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítóterme I., Szilágyi Dezső tér 6. Magyar népi Iparművészeti Múzeum kiállítóterme I., Fő u. 6. Magyar szentek plébániatemplom XI., Magyar Tudósok körútja 1., (1) 209-2224, www.magyarszentek.piar.hu Magyar színház VII., Hevesi Sándor tér 4., (1) 322-0014, www.magyarszinhaz.hu Magyar zsidó Múzeum és levéltár VII., Dohány utca 2., (1) 342-8949, www. bpjewmus.hu Maladype Bázis VIII., Mikszáth tér 2., (70) 326-8108, www.maladype.hu Marczibányi téri Művelődési központ II., Marczibányi tér 5/a., (1) 212-2820 , www. marczi.hu MÁV szimfonikus zenekar próbaterme VIII., Múzeum u. 11., (1) 338-2664, www. mavzenekar.hu MeMoart Galéria V., Balassi Bálint u. 21−23. I. em., (30) 374-1243, www.memoart.eu Merlin színház V., Gerlóczy u. 4., (1) 266-4632, www.merlinszinhaz.hu Millenáris II., Fény u. 20−22., (1) 336-4000, www.millenaris.hu Molnár ani Galéria VIII., Bródy S. u. 22. I. em., (1) 327-0095, www.molnaranigaleria.hu MOM park XII., Alkotás út 53., (1) 487-5501, www.mompark.hu Mr 6-os stúdió VIII., Bródy S. u. 5−7., (1) 328-7000, www.radio.hu Mr Márványterem VIII., Pollack M. tér 8., (1) 328-8779, www.radio.hu Mta díszterem V., Roosevelt tér 9., (1) 411-6100, www.mta.hu Mta zenetudományi Intézet I., Táncsics Mihály u. 7., (1) 214-6770, www.zti.hu Mu színház XI., Kőrösy J. u. 17., (1) 466-4627, www.mu.hu Museion no. 1 Galéria IX., Üllői út 3., (1) 216-4784 Műcsarnok XIV., Hősök tere, (1) 460-7000, www.mucsarnok.hu Művészetek palotája IX., Komor Marcell u. 1., (1) 555-3000, www.mupa.hu nádor Galéria V., József nádor tér 8., (1) 266-3543, www.nadorgaleria.hu nádor terem XIV., Ajtósi Dürer sor 39., (1) 344-7072 nemzeti színház IX., Bajor Gizi park 1., (1) 476-6800, www.nemzetiszinhaz.hu nemzeti táncszínház I., Színház u. 1−3., (1) 201-4407, www.nemzetitancszinhaz.hu néprajzi Múzeum V., Kossuth Lajos tér 12., (1) 473-2400 , www.neprajz.hu Óbudai kulturális központ III., San Marco u. 81., (1) 388-2373, www.kulturkozpont.hu Óbudai társaskör III., Kiskorona u. 7., (1) 250-0288, www.obudaitarsaskor.hu Ódry színpad VIII., Vas u. 2/c., (1) 318-8111, www.szfe.hu Oktogon Üzletház VI., Teréz krt. 21., (1) 269-0232

Fidelio_1104.indd 91

Olasz kultúrintézet VIII., Bródy S. u. 8., (1) 483-2040, www.iicbudapest.esteri.it Orfeum VII., Erzsébet krt. 43−49., (30) 948-6448, www.orfeumclub.hu Országos Idegennyelvű könyvtár V., Molnár u. 11., (1) 318-3688, www.oik.hu Országos széchényi könyvtár I., Budavári Palota, (1) 224-3700, www.oszk.hu örkény színház VII., Madách tér 6., (1) 267-3775, ww.orkenyszinhaz.hu papp lászló Budapest sportaréna XIV., Stefánia út 2., (1) 422-2600, www. budapestarena.hu párbeszéd háza, Jezsuita kápolna VIII., Horánszky u. 20−22., (1) 327-4056, www. parbeszedhaza.hu park Galéria (MOM Park) XII., Alkotás út 53., (1) 487-5500 pataky Galéria X., Szent László tér 7−14., (1) 260-9959, www.patakymk.hu pesterzsébeti Csili Művelődési központ XX., Nagy Győri István u. 4−6., (1) 283-0229, www.csili.hu pesti színház V., Váci u. 9., (1) 266-5557, www.vigszinhaz.hu petőfi Irodalmi Múzeum V., Károlyi Mihály u. 16., (1) 317-3611, www.pim.hu pinceszínház IX., Török Pál u. 3., (1) 218-0116, www.pinceszinhaz.hu pintér sonja Galéria V., Falk Miksa utca 10., (1) 311-3030, www.pintersonja.hu platán Galéria VI., Andrássy út 32., (1) 331-3911, www.polinst.hu polis Caffé Culturale – hybrid art&cafe VIII., Bródy Sándor u. 8., hybrid-hybridart. blogspot.com pótkulcs VII., Csengery u. 65/b., (1) 269-1050, www.potkulcs.hu present Galéria VIII., Práter u. 28., (70) 583-6658 ráday Galéria IX., Ráday u. 8., (1) 218-0936, www.raday-galeria.hu radnóti színház VI., Nagymező u. 11., (1) 322-1071, www.radnotiszinhaz.hu rákoshegyi Bartók zeneház XVII., Hunyadi u. 50., (1) 257-1828, www. bartokzenehaz.hu rátkai Márton klub VI., Városligeti fasor 38., (1) 321-1120, www.ratkaimartonklub.hu régi zeneakadémia VI., Vörösmarty u. 35., (1) 322-9804, www.lisztmuseum.hu rs9 színház VII., Rumbach Sebestyén u. 9., (1) 269-6610, www.rs9.hu san Marco Galéria III., San Marco u. 81., (1) 388-2373, www.kulturkozpont.hu semmelweis Orvostörténeti Múzeum, könyvtár és levéltár I., Apród u. 1−3., (1) 375-3533, www.semmelweis.museum.hu sirály VII., Király u. 50., (20) 498-0514, ww.siraly.co.hu spinoza VII., Dob. u. 15., (1) 413-7488, www. spinozahaz.hu stefánia kulturális központ XIV., Stefánia út 34−36., (1) 273-4128, www.stefania.hu stúdió „k” IX., Ráday u. 32., (1) 216-7170, www.studiokszinhaz.hu szent István Bazilika V., Szent István tér 1., (1) 317-2859, www.basilica.hu szent József plébániatemplom VIII., Horváth Mihály tér 7., (1) 313-6313, www. jozsefvaros.plebania.hu

91

szikra Cool tour house VI., Teréz krt. 62., (1) 911-0911, www.szikra.eu szkéné színház XI., Műegyetem rkp. 3., (1) 463-2451, www.szkene.hu telekom zeneház IX., Páva u. 10−12., (1) 215-5770, www.telekomzenekar.hu teMI Fővárosi Művelődési háza XI., Fehérvári út 47., (1) 203-3868, www.fmhnet.hu thália színház VI., Nagymező u. 22., (1) 331-0500, www.thalia.hu trafó kortárs Művészetek háza IX., Liliom u. 41., (1) 456-2040, www.trafo.hu Új színház VI., Paulay Ede u. 35., (1) 269-6021, www.ujszinhaz.hu uránia nemzeti Filmszínház VIII., Rákóczi út 21., (1) 486-3400, www.urania-nf.hu Vármegye Galéria V., Vármegye u. 11., (1) 318-8148, www.varmegyegaleria.hu Vasarely Múzeum III., Szentlélek tér 6., (1) 388-7551, www.vasarely.tvn.hu Vígszínház XIII., Szent István krt. 14., (1) 340-4650, www.vigszinhaz.hu Virág Judit Galéria V., Falk Miksa u. 30., (1) 312-2071, www.mu-terem.hu Vízivárosi Galéria II., Kapás u. 55., (1) 201-6925, www.vizivarosigaleria.hu Vojnovich-huszár Villa XXII., Művelődés u. 37/a., (1) 362-0864, www.vojnovich.hu zuglói szent István zeneház XIV., Columbus u. 11., (1) 467-0786, www. szentistvanzene.hu dunakeszI radnóti Miklós Gimnázium Bazsanth Vince u. 10., (27) 342-212, www.dkrmg. sulinet.hu Gödöllő Gödöllői királyi kastély Grassalkovich Kastély, (28) 410-124, www.kiralyikastely.hu Művészetek háza Szabadság út 6., (28) 514-130, www.muvelodesikozpont.hu török Ignác Gimnázium Petőfi u. 12., (28) 420-380, www.tig-godollo.hu pÉterI Földváry-Boér elemér Művelődési ház Földváry-Boér park 1., (29) 314-752 szentendre dunaparti Művelődési ház Dunakorzó 11/a., (26) 312-657 , www. szentendreprogram.hu erdész Galéria & design Bercsényi u. 4., (26) 317-925, www.galleryerdesz.hu szentendrei képtár Fő tér 2−4., (26) 310-244, www.pmmi.hu Vujicsics tihamér zeneiskola Dunakorzó 16., (26) 310-024, www.vujicsics.net törökBÁlInt Munkácsy Művelődési ház Munkácsy Mihály u. 83., (23) 336-043, www.mmmh.hu ÜröM kossuth lajos közösségi ház Iskola u. 4., (26) 550-013, www.urommuvhaz.t-online.hu VÁC Bartók Béla zeneiskola Konstantin tér 8., (27) 314-893, www.vacizeneiskola.gportal.hu Madách Imre Művelődési központ Dr. Csányi krt. 63., (27) 316-411, www.mimk. vac.hu Váci Értéktár Köztársaság tér 19., (27) 513-482, ertektar.vac.hu

3/18/11 9:05:34 PM


92

OrszÁGJÁrÓ

Berkes Kálmán fotó: Müpa

GyőrI FIlharMOnIkus zenekar

Győr Richter Terem április 2. 19:00

A több száz éves múltra visszatekintő együttes ezúttal a kétszeres Kossuth-díjas Perényi Miklóssal ad koncertet, Berkes Kálmán vezényletével. A Győri Filharmonikus Zenekar jogelődjét, a győri Ének- és Zeneegyletet 1862-ben a világhírű győri születésű karmester, Richter János édesapja, Richter Antal alapította. Városi zenekarrá 1894-ben vált az együttes. 1968 mérföldkő a zenekar életében, ebben az esztendőben alakult át ugyanis az addig félhivatásos művészeti intézmény professzionális koncertzenekarrá. Azóta jelentős szerepet töltenek be a város és a régió zenei és kulturális életében.

Parti Nagy Lajos fotó: SzoFi

a peCsenyehattyÚ És MÁs MesÉk

Győr Vaskakas Bábszínház április 30. 17:00

Különböző népek furcsa, izgalmas, humoros meséit gyűjtötte össze és dolgozta át Parti Nagy Lajos azonos című kötetében. Ezekből mutat be a Vaskakas Bábszínház egy csokorra valót. Az eszkimó, perzsa, orosz, lengyel, görög, indián, japán és finn mesékből többek között kiderül, hogyan győzte le a teknősbéka az óriást, hogyan talált párra a világszép egérkisasszony, hogyan járt túl a kakas a róka eszén, és hogyan repülhetünk az égig, feltéve, ha van két erős pecsenyehattyúnk. A nagyszabású tárgyanimációs produkcióban a győri csapatot Szikszai Rémusz erősíti. Az előadás rendezője Pelsőczy Réka.

fotó: Bocsi Krisztián

MenyasszOnytÁnC

Miskolc Miskolci Nemzeti Színház április 9., 10., 25. 19:00

A történet egy katolikus családban nevelkedett árva lányról szól, akiről mielőtt férjhez menne, kiderül, hogy zsidó, emiatt a kis erdélyi faluban elszabadulnak az indulatok. Kitiltják a templomból, sőt nem veheti el szerelme, András sem, aki bánatában katonának áll. Míg Rózsit a faluban a vallása, Andrást a román seregben a származása miatt közösítik ki. A fiú megszökik, a két fiatal pedig némi bonyodalom után végül összeházasodik. A Jávori Ferenc zenéjére készült klezmermusical főszerepeit Tunyogi Bernadett és Pohly Boglárka, illetve Kis Domonkos Márk és O. Szabó Soma alakítják.

Csikos Atika: Virágcsendélet

FÉrFI, nő, MűVÉszet

Miskolc Rákóczi-ház Nyitva: május 21-ig

Fidelio_1104.indd 92

Stílusosan március 8-án, Nőnapon, nyitotta meg kapuit Miskolcon a Másik? Nem. című kiállítássorozat, amely a magyar képzőművészet női aspektusára kívánja ráirányítani a közönség figyelmét. A hét tárlatból álló kiállítássorozat azonban nem valamifajta szembenállás mentén szerveződött. Bár találunk a kiállított művek között feminista munkákat is, de a szervezők szándéka nem holmi harc szítása volt. Ehelyett egyrészt egy régi adósságot szeretnének törleszteni, másrészt bemutatni egy másik szempontot. Az adósság az a figyelemhiány, ami az elmúlt bő száz évben övezte a magyar női alkotókat. Eme szándék értelmében a törlesztés a nagybányai festőnők műveitől indul, hogy aztán az alkotások íve napjainkig húzódjon, a kortárs festmények, fotók és videók világáig. Az emlegetett másik szempont pedig igen, a női szempont, ami néha szembemegy a férfiakéval, azonban az erénye nem ebben rejlik, hanem a világ egy másik képének felmutatásában, ami mindannyiunknak tartogat tanulságokat. www.miskolcigaleria.hu

3/18/11 9:05:48 PM


országjáró

93

fotó: Klenk Rita

Inferno

Szeged Szegedi Nemzeti Színház április 15. 19:00

A Szegedi Kortárs Balett új, kétrészes táncjátékát Juronics Tamás és Roberto Galván készítik. A belső pokol alcímű, Liszt Dante-szimfóniájára koreografált darabot 16 éven felülieknek szánják. „Minden ember önmaga alakítja ki a saját mennyországát és a saját poklát, és akár visszafelé is igaz lehet. A bennünk lévő pokol és a bennünk lévő mennyország harca alakít minket” – vallja Juronics Tamás. A társulattal nem először dolgozó Roberto Galván intenciói szerint pedig Liszt művére „reagálva születik meg a mű a modern emberről, értékeinkről és Zeitgeistról – a korszellemről, melyben élünk”.

Hermina Pack fotó:Peklar

savarIa szIMfonIkus zenekar

Szombathely Bartók Terem

Csonka Szilvia, Trokán Péter fotó: Mészáros Zsolt

április 1. 19:30

Szombathely Weöres Sándor Színház egész áprilisban

A kiváló zenekar Mahler és Schumann műveiből összeállított műsorát egy női karmester, az osztrák Hermine Pack vezényli majd. A rendkívül sokoldalú muzsikus néprajzzal, zenetudománnyal is intenzíven foglalkozott, de hegedű- és kamaraművészként, valamint karmesterként szerzett diplomát Grazban. Koncertmesterként és dirigensként is működött, jelenleg a Hartbergi Kamarazenekar művészeti vezetője, 2003 óta a grazi Zeneművészeti Egyetem karmesterképző szakának tanára. 2008 júliusában az European Master Orchestra karmestereként a Histria Festival Pula nyitóhangversenyét vezényelte.

pygMalIon

G. B. Shaw örökbecsű története a hercegnővé változtatott virágáruslányról, Nádasdy Ádám új fordításában, Csonka Szilviával és Trokán Péterrel a főszerepben. Henry Higgins, a fonetika megszállott tanára kiemel a „gödörből” egy utcai virágáruslányt, és fogadást köt amatőr nyelvészkollégájával, hogy fél év alatt hercegnőt farag a csatornatöltelékből. Liza alpári stílusa néhány hónap alatt lekopik, és előbukkan egy társadalmi környezetéből kiszakított, semmihez sem értő teremtmény, aki régi életét már nem vállalhatja, új életének folytatásához pedig nem rendelkezik kellő anyagi háttérrel...

Babos Gyula fotó: Kardos Zsuzsa

Magyar–japán zongoraduó

Cegléd ápr. 11, Békéscsaba ápr. 12. www.petersarik.com

Fidelio_1104.indd 93

Sárik Péter zongorista másodszor bonyolít duóturnét Makoto Kuriya japán zongoristával, aki már Amerikában is sikeresen szerepelt. Sárik és Kuriya között meglepően sok a hasonlóság, zenei gondolkodásuk és inspirációik egy tőről fakadnak, tolmácsra nincs szükségük. Sárik trióban és más formációkban, énekesekkel is egyre több meghívást kap. Makoto turnézott már Amerikában Chuck Mangione zenekarában is, legnagyobb lemezsikere a Neon Genesis Evangelion című soundtrack. A turné a BJC-ben indul (április 9.) – ennek teljes bevételét a japán földrengés áldozatainak ajánlják fel –, majd érinti Ceglédet, Békéscsabát, a hónap közepén két londoni állomás következik, Japánban pedig remélhetőleg négy fellépésük lesz még a hónap vége előtt.

3/18/11 9:49:28 PM


94

könyVaJÁnlÓ

FEKETE ERNő színész, a Katona József Színház tagja

KoPECzKy RóNA

a FIdelIO a JÁnl Ja

a Ludwig Múzeum Határtalan sziget című kiállításának kurátora

kiss tibor noé: InkOGnItÓ (Alexandra, 2010) Milyen az, ha egy fiatal férfi, aki egész gyerekkorában profi focistának készült, rájön, hogy ő tulajdonképpen nő? Hogyan fogadja el önmagát, és hogyan fogadtassa el magát másokkal? Kiss Tibor Noé első kisregénye erről a csöppet sem könnyű, kegyetlen önvizsgálatról szól, miközben kutatja múltja darabjaiban és jelenében az ok-okozati összefüggéseket. A rövid, szaggatott kijelentő mondatokban végig hullámzó feszültségnek köszönhetően az olvasó is végigélheti a regény főhősének lelkiállapotait, gyötrelmes útkeresésének különböző stációit. Tavaly, a POSZT alatt találtam rá a Pécsett élő fiatal szerző első művére, és ajánlom mindenkinek, aki kíváncsi egy ilyen, nálunk eléggé egyedülálló önvallomásra, de azoknak is, akik eredendően idegenkednek ettől a témától, mert kiderülhet számukra, mennyire felszínes a tudásunk az ilyen emberekről, és talán az is, hogy a minden provokációt nélkülöző, őszinte szembenézés önmagunkkal mindannyiunk számára példa lehet. herman hesse: narzIss És GOldMund (Cartaphilus, 2002) Ez talán az egyik legszebb, legfelkavaróbb és érzelmileg legkomplexebb regény az ihlet, az inspiráció megtalálásáról. A két barát radikálisan különböző életvitele, és ennek ellenére intenzív kapcsolata, a mindannyiunk személyiségében rejlő kettősség finom egyensúlyának képe. A tanult, aszkétaságra hajló, élni nem tudó Narziss, valamint a történet során az ő ösztönzésére kibontakozó, vágyó és érző, élni és tapasztalni merő, majd alkotó Goldmund valóban szembenálló princípiumként, a ráció és az érzelem, az ember állati és spirituális természetének, valamint a tudományok és a művészetek megszemélyesítéseként jelennek meg. Az élet teljességét megérteni és megragadni igyekező Goldmund belső küzdelmeken, megpróbáltatásokon és örömökkel teli kalandokon megy át, melyek egyben az önmegismerés kacskaringós ösvényét képezik. Egy intenzív, szívszorongató olvasmány, és egy gyönyörű élet-halál lecke a kötet.

BOldOGsÁG És GazdasÁG (Typotex, 2010) Azt illetően nincs vita, hogy a jelenlegi gazdasági struktúra csődöt mondott, ráadásul csak extra természeti terhelés mellett tartható fenn. A problémára kézenfekvő válasz lenne a fogyasztási szokások megváltoztatása, azonban ha valaki csak utalni mer erre, azonnal a dilettáns hippi kategóriában találja magát, pedig Bhutánban már több évtizede a bruttó nemzeti össztermék (GDP) helyett a buddhista közgazdaságtanon alapuló bruttó nemzeti boldogság (GNH) az értékmérő, és ennek köszönhetően nemcsak a lakosok elégedettsége, hanem az erdős területek aránya is nőtt. Mindez pedig nagyobb léptékekben is kivitelezhető és egyértelmű haszonnal jár, mint azt ez a kiváló tanulmánykötet is példázza, amelyben a téma legnagyobb szakértőinek és úttörőinek olvasmányos írásait találjuk Zsolnai László – egyetemi tanár és a Buddhist Economics Research Platform alapítója – szerkesztésében.

KERESSE A LiBRi üzLETEKBEN éS A LiBRi.Hu oLDALoN!

Fidelio_1104.indd 94

3/18/11 9:06:12 PM


Fidelio_1104.indd 95

3/18/11 9:06:13 PM


3/18/11 9:06:17 PM

2011

ingyenes

Fidelio_1104.indd 96

Kulturรกlis programmagazin

www.fidelio.hu


országjáró

93

fotó: Klenk Rita

Inferno

Szeged Szegedi Nemzeti Színház április 15. 19:00

A Szegedi Kortárs Balett új, kétrészes táncjátékát Juronics Tamás és Roberto Galván készítik. A belső pokol alcímű, Liszt Dante-szimfóniájára koreografált darabot 16 éven felülieknek szánják. „Minden ember önmaga alakítja ki a saját mennyországát és a saját poklát, és akár visszafelé is igaz lehet. A bennünk lévő pokol és a bennünk lévő mennyország harca alakít minket” – vallja Juronics Tamás. A társulattal nem először dolgozó Roberto Galván intenciói szerint pedig Liszt művére „reagálva születik meg a mű a modern emberről, értékeinkről és Zeitgeistról – a korszellemről, melyben élünk”.

Hermina Pack fotó:Peklar

savarIa szIMfonIkus zenekar

Szombathely Bartók Terem

Csonka Szilvia, Trokán Péter fotó: Mészáros Zsolt

április 1. 19:30

Szombathely Weöres Sándor Színház egész áprilisban

A kiváló zenekar Mahler és Schumann műveiből összeállított műsorát egy női karmester, az osztrák Hermine Pack vezényli majd. A rendkívül sokoldalú muzsikus néprajzzal, zenetudománnyal is intenzíven foglalkozott, de hegedű- és kamaraművészként, valamint karmesterként szerzett diplomát Grazban. Koncertmesterként és dirigensként is működött, jelenleg a Hartbergi Kamarazenekar művészeti vezetője, 2003 óta a grazi Zeneművészeti Egyetem karmesterképző szakának tanára. 2008 júliusában az European Master Orchestra karmestereként a Histria Festival Pula nyitóhangversenyét vezényelte.

pygMalIon

G. B. Shaw örökbecsű története a hercegnővé változtatott virágáruslányról, Nádasdy Ádám új fordításában, Csonka Szilviával és Trokán Péterrel a főszerepben. Henry Higgins, a fonetika megszállott tanára kiemel a „gödörből” egy utcai virágáruslányt, és fogadást köt amatőr nyelvészkollégájával, hogy fél év alatt hercegnőt farag a csatornatöltelékből. Liza alpári stílusa néhány hónap alatt lekopik, és előbukkan egy társadalmi környezetéből kiszakított, semmihez sem értő teremtmény, aki régi életét már nem vállalhatja, új életének folytatásához pedig nem rendelkezik kellő anyagi háttérrel...

Babos Gyula fotó: Kardos Zsuzsa

Magyar–japán zongoraduó

Cegléd ápr. 11, Békéscsaba ápr. 12. www.petersarik.com

Fidelio_1104.indd 93

Sárik Péter zongorista másodszor bonyolít duóturnét Makoto Kuriya japán zongoristával, aki már Amerikában is sikeresen szerepelt. Sárik és Kuriya között meglepően sok a hasonlóság, zenei gondolkodásuk és inspirációik egy tőről fakadnak, tolmácsra nincs szükségük. Sárik trióban és más formációkban, énekesekkel is egyre több meghívást kap. Makoto turnézott már Amerikában Chuck Mangione zenekarában is, legnagyobb lemezsikere a Neon Genesis Evangelion című soundtrack. A turné a BJC-ben indul (április 9.) – ennek teljes bevételét a japán földrengés áldozatainak ajánlják fel –, majd érinti Ceglédet, Békéscsabát, a hónap közepén két londoni állomás következik, Japánban pedig remélhetőleg négy fellépésük lesz még a hónap vége előtt.

3/18/11 9:49:28 PM

Fidelio 2011. április  

A Fidelio Magazin Online kiadása

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you