Page 1

2019/12

opera

balett

színház

URÁNIA Christine GOERKE Joyce DIDONATO Diana DAMRAU Anna NETREBKO Sir Bryn TERFEL Ralph FIENNES Helen MIRREN Gillian ANDERSON Lily JAMES Sally FIELD Benedict CUMBERBATCH Jekatyerina KRISZANOVA Szemjon CSUDIN Leonardo DA VINCI Lucian FREUD Frida KAHLO

koncert

képzőművészet

2019/20


VIAGGIO IN ITALIA OLASZORSZÁG RÉGIÓI A FILMEK TÜKRÉBEN

2019 URÁNIA NEMZETI 2020 FILMSZÍNHÁZ www. u ra n i a - n f. h u · www.fa ce b o o k .co m / U ra n i a B u d a p e st

2


Uránia 1899-ben, azaz éppen százhúsz éve jelent meg Budapest kulturális életének színpadán. Előbb tudományos színházként működött, majd moziként, de mindvégig az igényes szórakoztatás intézményeként. Most induló 2019/20-as évadunk kínálata is ezt az örökséget folytatja. Társművészeti közvetítéseinken a világ vezető opera-, balett- és színházi társulatainak újdonságaiból szemezgethet közönségünk.

Az

A New York-i Metropolitan Opera repertoárjából immár több mint egy évtizede közvetítünk előadásokat élőben. Az évad során tíz Met-operával várjuk nézőinket. Három Puccini-mű, az évadnyitó Turandot, valamint a Pillangókisasszony és a Tosca mellett ezúttal két amerikai operát is láthatunk: Philip Glass Ehnatonját és a legismertebb amerikai operát, a Porgy és Besst. Láthatjuk az első modern operaként jegyzett Wozzecket Alban Bergtől, továbbá Massenet, Händel, Wagner és Donizetti egy-egy dalművét is. Az évad csillagai közt tündököl majd Christine Goerke, Michael Fabiano, Joyce DiDonato, Anna Netrebko, Diana Damrau és Sir Bryn Terfel is. Szintén világsztárok szerepelnek a londoni National Theatre mozivászonra kerülő darabjaiban. Benedict Cumberbatch (Hamlet), Ralph Fiennes (Antonius és Kleopátra) és Ian McKellen (Lear király) mellett az Audienciával visszatér a mozivászonra II. Erzsébet szerepében a kitűnő Helen Mirren. Az új bemutatók közül a Szentivánéji álom lesz az évad egyik csemegéje, illetve két, kizárólag angol felirattal vetített előadás, a Mindent Éváról Gillian Andersonnal és Lily Jamesszel, valamint Arthur Miller Édes fiaim című drámája Sally Fielddel és Bill Pullmannel. Végignézve színházi közvetítéseink sorát: valóságos Shakespeare-évad képe rajzolódik ki. Négy darabot is láthatunk az angol szerzőtől az NT Live sorozatban, amelyhez ötödikként csatlakozik a Kenneth Branagh Theatre Téli regéje Judi Denchcsel és Kenneth Branagh-val. Bolsoj Balett-vetítéseink és -közvetítéseink között a Giselle Alekszej Ratmanszkij-féle új koreográfiája és George Balanchine Ékszerek című darabjának bemutatója az évad két ínyencsége, a Hattyúk tava élő közvetítése pedig a klasszikus balettélmények csúcsa. A képzőművészeti tárlatokat bemutató Exhibition on Screen sorozatban az évad második felében új feldolgozások mutatják be Lucian Freud, Leonardo da Vinci és Frida Kahlo munkásságát, valamit a húsvét megjelenését a művészettörténetben. Az előttünk álló őszi és a téli hónapokban filmbemutatók, vetítéssorozatok, filmfesztiválok, koncertek egész sorának ad helyet az Uránia. Folytatódik Itáliai utazás című sorozatunk, jön a Spanyol és a Román Filmhét, a LUX Filmnapok, az Anilogiue animációs filmfesztivál, valamint az őszre átkerült Titanic Filmfesztivál. Év végén pedig ünnepi válogatással, benne a Berlini Filharmonikusok szilveszteri koncertjének közvetítésével várjuk vendégeinket. Remélem, Önt is üdvözölhetjük programjainkon az Urániában! Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója


hamlet Amint egy ország a közelgő háborúra fegyverkezik, ezzel egy időben egy család darabokra hullik. Hamlet apja halálát kényszerül megbosszulni, de a feladat megbénítja, s ebben az elkeserítően behatárolt helyzetben növekvő indulata, lázadása nem csupán épelméjűségét, de az ország jövőjét is veszélybe sodorja. William Shakespeare klasszikus tragédiája a londoni Barbican Színház előadásában elevenedik meg. A címszerepben Benedict Cumberbatchet láthatjuk, minden idők egyik legjobb Hamlet-alakításában. Ez az előadás az Uránia történetének egyik legnépszerűbb színházi közvetítése! 2019. szeptember 26., csütörtök 19:00 Rendező: Lindsey Turner Szereplők: Benedict Cumberbatch (Hamlet), Anastasia Hille (Gertude), Ciarán Hinds (Claudius), Sian Brooke (Ophelia), Leo Bill (Horatio), Rudi Dharmalingam (Guildenstern), Matthew Steer (Rosencrantz), Jim Norton (Polonius)

Fotó: Johan Persson

SZÍNHÁZI ELŐADÁSOK LONDONBÓL

WIllIam shakespeare

2019. december 19., csütörtök 19:00 3 óra 20 perc (egy szünettel)

WIllIam shakespeare

4

Shakespeare szenvedéllyel, hatalommal és politikával teli drámájának neves szerelmespárját most Ralph Fiennes és Sophie Okonedo alakítja a National Theatre Olivier színpadán. Julius Caesar és gyilkosai halottak. A hatalmat gyakorló triumvirátus tagja, Marcus Antonius, miközben Rómáért küzd a háború sújtotta birodalom peremén, szenvedélyes szerelembe esik a legendás szépségű egyiptomi királynővel, Kleopátrával. Az odaadás és a kötelességtudat között vívott tragikus harcban a megszállottság a háború katalizátorává válik. A darabot Simon Godvin rendezte, korábban a Vízkereszt, vagy amit akartok című előadást láthattuk tőle az NT Live sorozatban. Rendező: Simon Godvin Szereplők: Ralph Fiennes (Antonius), Sophie Okonedo (Kleopátra), Tunji Kasim (Caesar), Tim McMullan (Enobarbus), Alan Turkington (Canidius), Fisayo Akinade (Eros)

Fotó: Johan Persson

maGYar FelIrattal, Felvételről

antonIUs és kleopátra

2019. október 10., csütörtök 19:00 2020. január 7., kedd 19:00 3 óra 20 perc (egy szünettel)


aUDIencIa

Rendező: Stephen Daldry Szereplők: Helen Mirren (II. Erzsébet), Geoffrey Beevers (Istállómester), Jonathan Coote, Michael Elwyn (Anthony Eden), Richard McCabe (Harold Wilson), Rufus Wright (David Cameron), Haydn Gwynne (Margaret Thatcher), Nathaniel Parker (Gordon Brown), Edward Fox (Winston Churchill)

Fotó: Johan Persson

II. Erzsébet királynő uralkodásának 60 éve alatt minden egyes héten fogadja az aktuális miniszterelnököt a Buckingham-palotában. Peter Morgan darabja egy sor fiktív, de meghatározó találkozót mutat be a királynő és a Downing Street mindenkori lakója között. A forgatókönyvíró, valamint a főszereplő Helen Mirren 2006-ban már együtt dolgozott A királynő című filmen is, amiért Mirren megkapta a legjobb női főszereplő Oscardíját. A 2013-as színházi előadás az NT Live-közvetítések tizedik évfordulója alkalmából kerül újra mozivászonra mint a sorozat egyik legnagyobb sikere. 2019. október 15., kedd 19:00 3 óra (egy szünettel)

SZÍNHÁZI ELŐADÁSOK LONDONBÓL

peter morGan

WIllIam shakespeare

2020. február 6., csütörtök 19:00

Rendező: Nicholas Hytner Szereplők: Gwendoline Christie (Titánia), Oliver Chris (Oberon), David Moorst (Puck), Hammed Animashaun (Zuboly)

3 óra (egy szünettel)

maGYar FelIrattal, Felvételről

Egy éjjel az athéni erdőben Oberon tündérkirály és Titánia tündérkirálynő, valamint négy szökött szerelmes és egy mesteremberekből álló színjátszó csoport keresztezi egymás útját. A szerelmesek saját összekuszálódott kapcsolataikat próbálják kibogozni, és az atyai kényszer elől menekülnek a városból. A mesteremberek az uralkodó menyegzőjére próbálnak egy tündérjátékot az éj leple alatt. A tündérpár egymással civódik, s közben belekeveredik a halandók játékába, még jobban összekuszálva a szálakat. Shakespeare leghíresebb romantikus vígjátékát Nicholas Hytner 2019-es rendezésében láthatjuk, akinek Julius Caesar-adaptációja az elmúlt évad slágere volt a Bridge 2019. november 26., kedd 19:00 Theatre-ben.

Fotó: Manuel Harlan

szentIvánéJI álom

5


lear kIrálY Ian McKellen minden idők egyik legjelentősebb Learje. Jonathan Munby rendezése kortárs miliőbe helyezi a történetet, amely ebben az olvasatban két öregedő apáról szól, a királyról és udvaroncáról, Gloucesterről, akik mindketten megtagadják azt a gyermeküket, aki igazán szereti őket. Vakságuk a kíméletlen ambíciók és árulások tornádóját szabadítja el. Ian McKellen 2007-ben a Royal Shakespeare Company előadásában már magára öltötte egyszer Lear király szerepét. Egy évtized múltán újra eljátszhatta Leart, ezúttal a londoni York Hercegi Színházban (Duke of York's Theatre). Rendező: Jonathan Munby Szereplők: Ian McKellen (Lear), Sinéad Cusack (Kent), Danny Webb (Gloucester), Kirsty Bushell (Regan), James Corrigan (Edmund), Lloyd Hutchinson (Bolond), Claire Price (Goneril), Luke Thompson (Edgar), Anita-Joy Uwajeh (Cordelia)

Fotó: Johan Persson

SZÍNHÁZI ELŐADÁSOK LONDONBÓL

WIllIam shakespeare

2020. január 24., péntek 19:00 3 óra 40 perc (egy szünettel)


all aboUt eve / mInDent évárÓl

Rendező: Ivo van Hove Szereplők: Gillian Anderson (Margo), Lily James (Éva), Rhashan Stone, Stanley Townsend, Julian Ovenden, Monica Dolan, Sheila Reid

Fotó: Jan Versweyveld

Margo Channing (Gillian Anderson) a színpad sztárja, igazi legenda. Örökös reflektorfényben él. Éva (Lily James) a legnagyobb rajongója. A fiatal, gyönyörű lány a díva bizalmába férkőzik, az asszisztense lesz, és lassan átveszi a szerepét a társaságban. Végül egy beugrásban már a színpadon is. A helyzet kezd kellemetlenné válni. Ivo van Hove rendező Joseph L. Mankiewicz 1950-ben készült, hat Oscar-díjjal jutalmazott filmje alapján 2019-ben állította színpadra a celebvilág és a személyiség problémáit feszegető történetet. 2020. április 2., csütörtök 19:00 3 óra Csak angol felirattal!

SZÍNHÁZI ELŐADÁSOK LONDONBÓL

Joseph l. mankIeWIcz

arthUr mIller

Rendező: Jeremy Herrin Szereplők: Sally Field (Kate), Bill Pullman (Joe), Jenna Coleman (Victoria) és Colin Morgan (Merlin), Bessie Carter, Oliver Johnstone, Kayla Meikle, Sule Rimi

Fotó: Jehan Persson

Az Oscar-díjas Sally Fielddel és Bill Pullmannel a főszerepben a londoni Old Vic új előadásában láthatjuk Arthur Miller drámáját. Amerikában járunk 1947-ben. Joe és Kate Keller sikeres polgárnak mondhatja magát. Otthont építettek, felneveltek két fiút, és virágzó üzletet alapítottak. Joe már túltette magát az őt ért vádakon, hogy hibás repülőmotorokat adott el a háború idején, de életüket beárnyékolja, hogy a nagyobbik fiuk odaveszett a fronton. A fiú egykori menyasszonyának feltűnésével a hosszú időre eltemetett igazságok azonban ismét felszínre kerülnek. 2020. április 23., csütörtök 19:00 2 óra 45 perc Csak angol felirattal!

anGol FelIrattal, Felvételről

all mY sons / éDes FIaIm

7


tiszta szívvel

FESTENI 2019.

2019.

2019.

09. 18.11. 17.

12. 06.-

12. 11.-

2020.

2020.

02. 02.

02. 02.

FRANÇOIS FIEDLER

Élet/Kép

2019.

2019.

2019.

09. 18.11. 17.

12. 06.-

10. 11.12. 01.

KONDOR ATTILA

KELETI ÉVA RETROSPEKTÍV

Szabadságtapasztalat

2020.

MŰCSARNOK#BOX

02. 02.

KONKOLY GYULA

SERGE BLOCH JANKOVICS MARCELL

68 - 78

Egyszer volt, sokszor volt

2019.

2019.

2019.

09. 18.11. 17.

12. 13.-

12. 14.-

2020.

2020.

02. 02.

02. 09.

MŰCSARNOK#BOX

LAJTA GÁBOR

VÁRADY RÓBERT

ALEXANDER GYENES

Az ajtón túl

A látszatok valósága

Égi test

2019.

2019.

09. 18.11. 17.

12. 13.-

2020. 02. 02. 1146 Budapest, Hősök tere www.mucsarnok.hu mucsarnok@mucsarnok.hu

SZOTYORY LÁSZLÓ

LUKÁTS ANDOR

A vágy titokzatos tárgyai

Sorskérdések (videóinstalláció)

mucsarnok.blog.hu www.facebook.com/Mucsarnok www.instagram.com/mucsarnok


télI reGe

2019. december 10., kedd 19:00 2020. január 2., csütörtök 19:00 3 óra (egy szünettel)

www.kultura.hu

Film

.

Színház

.

Zene

.

PONT A KULTÚRÁRÓL

Képzőművészet

.

Tánc

.

Irodalom

Rendező: Kenneth Branagh, Rob Ashford Szereplők: Judi Dench (Paulina), Kenneth Branagh (Leontes), Miranda Raison (Hermione), Taylor James (Capino), Zoe Rainey (Emilia)

Fotó: Catherine Ashmore

Shakespeare időtlen tragikomédiáját, mely az őrület és megváltás határán játszódik, egészen új megvilágításba helyezi Kenneth Branagh és Rob Ashford közös rendezése. Paulina szerepében az Oscar-díjas Judi Dench, Leontes szerepében Kenneth Branagh látható. A kitűnő Shakespeare-interpretációi és drámai szerepei kapcsán világszerte elismert Kenneth Branagh, Emmy-díjas és Európai filmdíjas színész-rendező színtársulatának produkcióját a londoni Garrick Színházban rögzítették, és 2016-ban már nagy sikerrel szerepelt az Uránia londoni színházi kínálatában.

SZÍNHÁZI ELŐADÁSOK LONDONBÓL

WIllIam shakespeare

9


KIÁLLÍTÁSOK MOZIVÁSZNON

DeGas – a tÖkéletesséG nYomában Degas-t frusztrálta a tökéletlenség: miközben megszállottan ragaszkodott a saját maga állította mércéhez, látása egyre romlott. Minden művében ott az elszántság, hogy az adott pillanatot a maga tökéletességében ragadja meg. Soha nem volt teljesen elégedett. Rajzainak és szobrainak nagy része életében nem is került nyilvánosságra. Az Exhibition-sorozat legújabb része a cambridge-i Fitzwilliam Múzeum 2017-es kiállítása alapján készült, amelyet a festő halálának századik évfordulójára rendeztek. Itt található Nagy-Britannia legátfogóbb Degasgyűjteménye: festmények, rajzok, sőt bronz- és viaszszobrok is. A film kortársak és barátok írásait, Degas leveleit is idézve ad átfogó képet a 19. század egyik legbefolyásosabb művészének életéről és alkotásairól. 2019. szeptember 28., szombat 11:00 Rendező: David Bickerstaff

1 óra 25 perc

az ImpresszIonIsták

Monet, Cézanne, Degas, Renoir: néhány a világ leghíresebb festői közül. Kik ők? Hogyan festettek? Mi köti össze életművüket? A kiállítás az impresszionista irányzat valaha volt legteljesebb bemutatására vállalkozik Paul Durand-Ruel XIX. századi párizsi műgyűjtő személyének középpontba állításával. Az ő bátor elhatározásának, 1886-os New York-i, Impresszionisták című kiállításának köszönhető, hogy a felvilágosult amerikai polgárok megismerkedhettek a modern francia festészettel.

maGYar FelIrattal

Rendező: David Bickerstaff

10

2019. október 19., szombat 11:00 1 óra 25 perc


Pablo Picasso minden idők egyik legnagyobb művésze. De hogyan lett az? Sokáig figyelmen kívül hagyták a korai évek szerepét a sikerében: a nevelést, a rendkívüli eredményekhez vezető tanulást. Három város játszott kulcsszerepet ifjúságában: Málaga, Barcelona és Párizs. A film mindháromba ellátogat, s megvizsgálja Picassóra gyakorolt hatásukat. Szigorúan nézve két kulcsfontosságú korszakot elemez – az úgynevezett kék periódust és a rózsaszín korszakot –, vagyis az 1907-ig tartó időszakot, amely az Avignoni kisasszonyok című festmény megszületésével zárul. Ez a kép fordulatot hozott a művészetben. Picasso még csak 25 éves volt. A film a málagai, a barcelonai és a párizsi Picasso Múzeummal 2019. november 2., szombat 11:00 együttműködve készült. 1 óra 25 perc

KIÁLLÍTÁSOK MOZIVÁSZNON

az IFJÚ pIcasso

Rendező: Phil Grabsky

van GoGh és Japán

Rendező: David Bickerstaff

2019. november 9., szombat 11:00 2019. december 21., szombat 11:00 1 óra 25 perc

maGYar FelIrattal

„Irigylem a japánokat“ – írta Van Gogh testvérének, Theónak. Ebből a filmből megtudhatjuk, miért. Az Exhibition on Screen sorozat legújabb része alapjául szolgáló, Van Gogh & Japán című kiállítás 2018 kora nyarán az amszterdami Van Gogh Múzeumban volt látható. Bár Vincent van Gogh soha nem járt Japánban, mégis ez az az ország, amely a legmélyebb befolyást gyakorolta művészetére. Nem érthetjük meg mindezt anélkül, hogy ne ismernénk, miként hódította meg a japán művészet Párizst a 19. század közepén, és hogy milyen mély hatást gyakorolt olyan művészekre, mint Monet, Degas és mindenekelőtt Van Gogh.

11


KIÁLLÍTÁSOK MOZIVÁSZNON

a moDern kert FestőI: monet-tÓl matIsse-IG A kert a modern festészet ihlető forrásaként jelenik meg a londoni Royal Academy of Arts 2016-os, rendhagyó tárlatáról készült filmben, amely mintegy 120 remekmű segítségével mutatja be e közkedvelt motívum szerepét a modern festészet alakulásában az 1860-as évektől az 1920-as évekig, az impresszionizmustól az avantgárdig. Monet, Van Gogh, Bonnard, Pissarro, Klimt, Nolde, Matisse alkotásai mellett megcsodálhatjuk a műveket ihlető kerteket is. Rendező: David Bickerstaff 2019. november 23., szombat 11:00 1 óra 30 perc

rembranDt

maGYar FelIrattal

tárlatvezetés a lonDonI natIonal GallerY és az amszterDamI rIJksmUseUm életmű-kIállításárÓl

12

Minden Rembrandt-kiállítást nagy várakozás előz meg, de az a tárlat, amely a londoni National Gallery és az amszterdami Rijksmuseum együttműködésében jött létre 2014–15 fordulóján, minden korábbit felülmúlt. A kiállítás a mester kései alkotói periódusára összpontosított. Időskori festményei olyan őszinték és kifejezőek, hogy segítségükkel a művészhez és az emberhez is közelebb kerülhetünk. A belőle készült film nem csupán a tárlatot dokumentálja, hanem egyidejűleg Rembrandt életét is bemutatja. A művész halálának 350. évfordulója alkalmából 2019. december 28., szombat 11:00 tűzzük ismét műsorra. 1 óra 30 perc Rendező: Phil Grabsky


KIÁLLÍTÁSOK MOZIVÁSZNON

eGY zsenI látomásaI – hIeronYmUs bosch kÜlÖnÖs vIláGa Hieronymus Bosch – Egy géniusz látomásai volt a címe az eddigi legnagyobb retrospektív Bosch-tárlatnak, melyet 2016. február 13. és május 8. között mutatott be a Het Noordbrabants Múzeum a mester halálának 500. évfordulója alkalmából. Összesen 44 fennmaradt műalkotása közül 36-ot állítottak ki ez alkalomból szülőfalujában, Den Boschban a világ legkiválóbb múzeumaiból kölcsönkapott művekből. Több mint 420 000 látogató látta a tárlatot, amelyből a Hieronymus Bosch különös világa című film is készült. A közreműködők közt ott van Peter Greenaway rendező, Rachel Campbell-Johnston, a The Times vezető művészeti kritikusa és Dr. Charles de Mooij, a Het Noordbrabants Múzeum igazgatója is. Rendező: David Bickerstaff

2020. január 11., szombat 11:00 1 óra 27 perc

mIchelanGelo – szerelem és halál

Rendező: David Bickerstaff

2020. január 25., szombat 11:00 1 óra 31 perc

maGYar FelIrattal

Michelangelo, a karizmatikus reneszánsz szobrász, festő, építész és költő életét és munkásságát részben a kortársaihoz fűződő kapcsolatain keresztül, részben pedig alkotásai tükrében mutatja be a film. A forgatás egyebek mellett a firenzei Buonarroti-házban, a Medici-kápolnában, a carrarai márványbányákban és a vatikáni Sixtus-kápolnában folyt. A gyönyörű helyszínek és Michelangelo nagy felbontásban látható művei lélegzetelállító látványt nyújtanak. A filmben a művészettörténész szakértők mellett megszólalnak olyan mai képzőművészek is, mint Tania Kovats.

13


KIÁLLÍTÁSOK MOZIVÁSZNON

lUcIan FreUD – Önarckép

ÚJ ePizód

2019 októbere és 2020 januárja között a londoni Királyi Művészeti Akadémia a Bostoni Szépművészeti Múzeummal együttműködve első alkalommal gyűjti össze és mutatja be Lucian Freud hét évtizeden át festett önarcképeit. A kiállítás több mint 50 festményt, nyomtatványt és rajzot vonultat fel a kortárs brit művészet 2011-ben elhunyt mesterétől, Sigmund Freud unokájától. Freud azok közé a 20. századi művészek közé tartozott, akik folyamatosan rögzítették önképük változásait. Minden önportréjával újrafogalmazta önmagát. Rendező: David Bickerstaff

2020. február 8., szombat 11:00 1 óra 20 perc

a hÚsvét a művészetben

ÚJ ePizód

Krisztus halálának és feltámadásának története döntő hatással volt a nyugati kultúrára az elmúlt kétezer évben. Talán a legjelentősebb bibliai esemény, amelyet az evangéliumok nyomán a különböző korok művészei alkotásaikban megjelenítettek. A gyönyörűen komponált film a festészetben oly sokszínűen visszatükröződő húsvéti történet nyomába ered a korai keresztények idejétől a jelenkorig. A felvételek Jeruzsálemben, az Egyesült Államokban és Európa különböző helyszínein készültek.

maGYar FelIrattal

Rendező: Phil Grabsky

14

2020. március 21., szombat 11:00 2020. április 4., szombat 11:00 2020. április 10., péntek 11:00 1 óra 25 perc


KIÁLLÍTÁSOK MOZIVÁSZNON

leonarDo mesterműveI

ÚJ ePizód

A film fókuszában Leonardo festményei és rajzai állnak. HD-minőségben, soha nem látott közelségből, nagyvásznon jelenik meg minden egyes Leonardo-festmény, köztük a Mona Lisa, Az utolsó vacsora, a Hölgy hermelinnel, a Sziklás Madonna, a Ginevra de Benci vagy a Madonna Litta, s több mint egy tucat más alkotás. A film friss nézőpontból láttatja Leonardo életét is – találékonyságát, szobrászi kvalitásait, katonai találmányait és a mindennapi politika útvesztőiben való navigációs képességét –, mindezt művészetének prizmáján keresztül, teljes portrét adva a reneszánsz zseniről. 2020. április 25., szombat 11:00

Rendező: Phil Grabsky

2020. május 30., szombat 11:00 1 óra 25 perc

FrIDa kahlo

ÚJ ePizód

Rendező: Ali Ray

2020. május 23., szombat 11:00 2020. június 13., szombat 11:00 1 óra 30 perc

maGYar FelIrattal

A rendkívül izgalmas film az egyik legismertebb feminista ikon életén vezeti végig a nézőt. Frida Kahlo termékeny arcképfestő volt, a vásznat szinte tükörként használta viharos és tragédiákkal teli élete szinte minden periódusában. Az Exhibition on Screen sorozat új részében elismert szakemberekkel készült interjúk, valamint saját vallomásai révén rajzolódik ki Kahlo műveinek különös szimbolikája és tematikája – arra keresve a választ, hogy mi az, ami ennek a szenvedélyes nőnek a külsőségei mögött rejtőzött.

15


KALENDÁrIuM UranIa-nF.hU

16

SZÍNHÁZ KIÁLLÍTÁS OPERA BALETT 2019. 09. 26.

csütörtök 19:00

Shakespeare: Hamlet (12)

National Theatre Live

2019. 09. 28.

szombat 11:00

Degas – A tökéletesség nyomában

Exhibition on Screen

2019. 10. 10.

csütörtök 19:00

Shakespeare: Antonius és Kleopátra

National Theatre Live

2019. 10. 12.

szombat 19:00

Puccini: Turandot ÉLŐ

Metropolitan Opera

2019. 10. 13.

vasárnap 18:00

Puccini: Turandot

Metropolitan Opera

2019. 10. 15.

kedd

Morgan: Audiencia

National Theatre Live

2019. 10. 19.

szombat 11:00

Impresszionisták (6)

Exhibition on Screen

2019. 10. 26.

szombat 19:00

Massenet: Manon ÉLŐ

Metropolitan Opera

2019. 10. 27.

vasárnap 16:00

Glazounov: Raymonda ÉLŐ

Bolsoj Balett

2019. 11. 02.

szombat 11:00

Az ifjú Picasso

Exhibition on Screen

2019. 11. 03.

vasárnap 18:00

Massenet: Manon

Metropolitan Opera

2019. 11. 09.

szombat 11:00

Van Gogh és Japán

Exhibition on Screen

2019. 11. 09.

szombat 19:00

Puccini: Pillangókisasszony ÉLŐ

Metropolitan Opera

19:00

2019. 11. 17.

vasárnap 18:00

Puccini: Pillangókisasszony

Metropolitan Opera

2019. 11. 23.

szombat 11:00

A modern kert festői: Monet-tól Matisse-ig

Exhibition on Screen

2019. 11. 23.

szombat 19:00

Philip Glass: Ehnaton ÉLŐ

Metropolitan Opera

2019. 11. 26.

kedd

Shakespeare: Szentivánéji álom

National Theatre Live

2019. 12. 08.

vasárnap 18:00

Puccini: Turandot

Metropolitan Opera

19:00

2019. 12. 10.

kedd

2019. 12. 15.

vasárnap 17:00

19:00

Shakespeare: Téli rege (12)

Kenneth Branagh Theatre

Csajkovszkij: A diótörő

Bolsoj Balett

2019. 12. 19.

csütörtök 19:00

Shakespeare: Hamlet (12)

National Theatre Live

2019. 12. 21.

szombat 11:00

Van Gogh és Japán

Exhibition on Screen

2019. 12. 21.

szombat 17:00

Mozart: A varázsfuvola

Metropolitan Opera

2019. 12. 22.

vasárnap 18:00

Puccini: Pillangókisasszony

Metropolitan Opera

2019. 12. 26.

csütörtök 15:30

Csajkovszkij: A diótörő

Bolsoj Balett

2019. 12. 27.

péntek

Mozart: A varázsfuvola

Metropolitan Opera Exhibition on Screen

15:30

2019. 12. 28.

szombat 11:00

Rembrant

2019. 12. 31.

kedd

A Berlini Filharmonikusok szilveszteri koncertje

2020. 01. 02.

csütörtök 19:00

17:00

Shakespeare: Téli rege (12)

Kenneth Branagh Theatre

2020. 01. 05.

vasárnap 18:00

Massenet: Manon

Metropolitan Opera

2020. 01. 07.

kedd

Shakespeare: Antonius és Kleopátra

National Theatre Live

19:00

2020. 01. 11.

szombat 11:00

Bosch

Exhibition on Screen

2020. 01. 11.

szombat 19:00

Berg: Wozzeck ÉLŐ

Metropolitan Opera

2020. 01. 19.

vasárnap 18:00

Berg: Wozzeck

Metropolitan Opera


péntek

2020. 01. 25.

szombat 11:00

19:00

Shakespeare: Lear király

National Theatre Live

Michelangelo – Szerelem és halál

Exhibition on Screen

2020. 01. 26.

vasárnap 16:00

Adam: Giselle ÉLŐ

Bolsoj Balett

2020. 02. 01.

szombat 19:00

The Gershwins: Porgy és Bess ÉLŐ

Metropolitan Opera

2020. 02. 06.

csütörtök 19:00

Shakespeare: Szentivánéji álom

National Theatre Live

2020. 02. 08.

szombat 11:00

Lucian Freud: Önarckép

Exhibition on Screen

2020. 02. 09.

vasárnap 18:00

The Gershwins: Porgy és Bess

Metropolitan Opera

2020. 02. 23.

vasárnap 16:00

Csajkovszkij: Hattyúk tava ÉLŐ

Bolsoj Balett

2020. 02. 29.

szombat 19:00

Händel: Agrippina ÉLŐ

Metropolitan Opera

2020. 03. 08.

vasárnap 18:00

Händel: Agrippina

Metropolitan Opera

2020. 03. 14.

szombat 18:00

Wagner: A bolygó hollandi ÉLŐ

Metropolitan Opera

2020. 03. 21.

szombat 11:00

A húsvét a művészetben

Exhibition on Screen

2020. 03. 22.

vasárnap 18:00

Wagner: A bolygó hollandi

Metropolitan Opera

2020. 03. 29.

vasárnap 17:00

Prokofjev: Rómeó és Júlia

Bolsoj Balett

2020. 04. 02.

csütörtök 19:00

Mankiewicz: Mindent Éváról

National Theatre Live

2020. 04. 04.

szombat 11:00

A húsvét a művészetben

Exhibition on Screen

2020. 04. 05.

vasárnap 18:00

The Gershwins: Porgy és Bess

Metropolitan Opera

2020. 04. 10.

péntek

A húsvét a művészetben

Exhibition on Screen

2020. 04. 11.

szombat 19:00

Puccini: Tosca ÉLŐ

Metropolitan Opera

2020. 04. 13.

hétfő

17:00

Csajkovszkij: Hattyúk tava

Bolsoj Balett

2020. 04. 19.

vasárnap 17:00

Balanchine: Ékszerek ÉLŐ

Bolsoj Balett

2020. 04. 23.

csütörtök 19:00

Miller: Édes fiaim

National Theatre Live

11:00

2020. 04. 25.

szombat 11:00

Leonardo mesterművei

Exhibition on Screen

2020. 04. 26.

vasárnap 18:00

Puccini: Tosca

Metropolitan Opera

2020. 05. 03.

vasárnap 18:00

Wagner: A bolygó hollandi

Metropolitan Opera

2020. 05. 09.

szombat 19:00

Donizetti: Stuart Mária ÉLŐ

Metropolitan Opera

2020. 05. 10.

vasárnap 17:00

Adam: A kalóz

Bolsoj Balett

2020. 05. 17.

vasárnap 18:00

Donizetti: Stuart Mária

Metropolitan Opera

2020. 05. 23.

szombat 11:00

Frida Kahlo

Exhibition on Screen

2020. 05. 24.

vasárnap 18:00

Puccini: Tosca

Metropolitan Opera

2020. 05. 30.

szombat 11:00

Leonardo mesterművei

Exhibition on Screen

2020. 05. 31.

vasárnap 18:00

Puccini: Turandot

Metropolitan Opera

2020. 06. 07.

vasárnap 18:00

Puccini: Pillangókisasszony

Metropolitan Opera

2020. 06. 13.

szombat 11:00

Frida Kahlo

Exhibition on Screen

KALENDÁrIuM

2020. 01. 24.

Facebook.com/UranIabUDapest

MOZIVÁSZNON

17


tUranDot Puccini utolsó daljátéka az 1926-os ősbemutató óta az alaprepertoár egyik legnépszerűbb alkotása: dúsan áradó dallamossága, hatalmas kórustablói, egzotikus kínai színei a nagyközönség minden rétegének igényeit kielégítik. Franco Zeffirelli monumentális, pazar látványvilágú rendezése 1987 óta szerepel a Metropolitan műsorán. Ezúttal napjaink egyik legkiválóbb Wagnerszopránja, Christine Goerke bújik a gyilkos császárlány jelmezébe, az ismeretlen hercegként kezét elnyerő Kalafot pedig Roberto Aronica személyesíti meg. Az előadást a Met fő-zeneigazgatója, Yannick Nézet-Séguin vezényli. Rendező: Franco Zeffirelli Vezényel: Yannick Nézet-Séguin Szólisták: Christine Goerke (Turandot), Eleonora Buratto (Liù), Roberto Aronica (Calàf), James Morris (Timur)

Fotó: Marty Sohl/Met

METrOpOLITAN-OpErÁK

GIacomo pUccInI

2019. október 12., szombat 19:00 ÉLŐ 2019. október 13., vasárnap 18:00 2019. december 8., vasárnap 18:00 2020. május 31., vasárnap 18:00 3 óra 22 perc (egy szünettel)

18

manon Prévost abbé regényének operaverziói közül minden bizonnyal Massenet műve az, amely népszerűségben és játszottságban versenyre kelhet Puccini Manon Lescaut-jával. Laurent Pelly 2012-ben bemutatott rendezése pedig az utóbbi évtized egyik legnagyobb sikere volt. A frivolságot nem nélkülöző történethez Massenet franciásan könnyed és elegáns zenét komponált, mely azonban olykor nagyon is szenvedélyessé válik. Mi kell még egy nagyszerű operaesthez? Lisette Oropesa (Manon) és Michael Fabiano (Des Grieux) neve éppúgy garancia a kiemelkedő zenei élményre, mint Maurizio Benini vezénylése. Rendező: Laurent Pelly Vezényel: Maurizio Benini Szólisták: Lisette Oropesa (Manon), Michael Fabiano (Chevalier des Grieux), Carlo Bosi (Guillot de Morfontaine), Artur Ruciński (Lescaut), Brett Polegato (de Brétigny), Kwangchul Youn (Comte des Grieux)

Fotó: Karen Almond/Met

kÖzvetítés élőben és Felvételről, maGYar és anGol FelIrattal

JUles massenet

2019. október 26., szombat 19:00 ÉLŐ 2019. november 3., vasárnap 18:00 2020. január 5., vasárnap 18:00 4 óra 12 perc (két szünettel)


pIllaGÓkIsasszonY

Rendező: Anthony Minghella Vezényel: Pier Giorgio Morandi Szólisták: Hui He (Cso-cso-szán), Elizabeth DeShong (Szuszuki), Andrea Carè (Pinkerton), Plácido Domingo (Sharpless)

Fotó: Ken Howard

A tragikumában naggyá növő törékeny Pillangókisasszony történetét immár több mint száz éve estéről estére végigkönnyezzük. Az angol beteg című film rendezőjeként világhírűvé vált Anthony Minghella egyetlen operarendezése, mely 2006-os bemutatója idején elkápráztatta a világot, nagyszerű egyensúlyt teremt a realista és a stilizált játékmód között, újszerű megvilágításba helyezve a mű számos, máskor elsikkadó apró részletszépségét. A címszerepet ezúttal Hui He alakítja, Pinkertont Andrea Carè személyesíti meg. A karmesteri pulpituson a hazánkban is jól ismert Pier Giorgio Morandi áll.

METrOpOLITAN-OpErÁK

GIacomo pUccInI

2019. november 9., szombat 19:00 ÉLŐ 2019. november 17., vasárnap 18:00 2019. december 22., vasárnap 18:00 2020. június 7., vasárnap 18:00 3 óra 32 perc (2 szünettel)

ehnaton

Rendező: Phelim McDermott Vezényel: Karen Kamensek Szólisták: Dísella Lárusdótti (Tye királynő), J’Nai Bridges (Nofertiti), Anthony Roth Costanzo (Ekhnaton), Aaron Blake (Amon főpap), Will Liverman (Horemhab), Richard Bernstein (Aye), Zachary James (Amenhotep)

Fotó: Richard Hubert Smith

Az ókori Egyiptom legnagyobb vallási reformerét középpontba állító Ehnaton először szerepel a Met műsorán. A mű Glass más műveihez hasonlóan tarka képet mutat a felhasznált szövegek és azok nyelve tekintetében: a librettó akkád, óhéber és óegyiptomi nyelven íródott, illetve eredeti szövegekből készült kompiláció. Phelim McDermott rendezése nagy sikerrel debütált már Londonban és Los Angelesben is; a kiváló szereposztás – élén a címszerepet megformáló Anthony Roth Costanzóval – garancia arra, hogy a Met idei évadának ez a darabja is méltó fogadtatásban részesüljön.

2019. november 23., szombat 19:00 ÉLŐ 3 óra 56 perc (2 szünettel)

kÖzvetítés élőben és Felvételről, maGYar és anGol FelIrattal

phIlIp Glass

19


Wozzeck Ha van mű, amely gyökeresen megváltoztatta az operáról való gondolkodás irányát, úgy Berg műve, a Georg Büchner drámai töredékei nyomán komponált Wozzeck feltétlenül ilyen. Az 1925-ös ősbemutatót sokan a modern opera születésnapjaként tartják számon. Berg ugyanakkor tőrőlmetszetten színpadi komponista, akinek műve nem elvont művészkedés, hanem a legégetőbb emberi problémákat a legátélhetőbb zenei köntösbe bújtató opera. Az előadás rendezője a dél-afrikai William Kentridge, a címszerepet a New York-i közönség egyik dédelgetett kedvence, a svéd Peter Mattei énekli; Yannick Nézet-Séguin vezényel. Rendező: William Kentridge Társrendező: Luc De Wit Vezényel: Yannick Nézet-Séguin Szólisták: Elza van den Heever (Marie), Tamara Mumford (Margret), Christopher Ventris (A tamburmajor), Gerhard Siegel (A kapitány), Andrew Staples (Andres), Peter Mattei (Wozzeck), Christian Van Horn (Doktor)

Fotó: Paola Kudacki/Met

METrOpOLITAN-OpErÁK

alban berG

2020. január 11., szombat 19:00 ÉLŐ 2020. január 19., vasárnap 18:00 1 óra 57 perc (szünet nélkül)

20

porGY és bess A nagyvilágban legismertebb amerikai opera meglepően későn tűnt fel először a Metropolitan műsorán – 1985-ös bemutatóját követően összesen 54 alkalommal. E tartózkodást nemcsak a sokáig megkerülhetetlennek bizonyuló, a feketéket háttérbe szorító jogszokások okozták, de az a műfaji bizonytalanság is, amely e zenés dráma helyét az opera és a musical között félúton jelöli ki. A mű felújítása a szerzők jogutódjainak kérésére teljesen afroamerikai szereposztáson alapul. Rendező: James Robinson Szerzők: George Gershwin, DeBuse Heyward, Dorothy Heyward, Ira Gershwin Vezényel: David Robertson Szólisták: Angel Blue (Bess), Golda Schultz (Clara), Latonia Moore (Serena), Denyce Graves (Maria), Frederick Ballentine (Sportin’Life), Eric Owens (Porgy), Alfred Walker (Crown), Donovan Singletary (Jake)

Fotó: Paola Kudacki/Met

kÖzvetítés élőben és Felvételről, maGYar és anGol FelIrattal

the GershWIns

2020. február 1., szombat 19:00 2020. február 9., vasárnap 18:00 2020. április 5., vasárnap 18:00 3 óra 40 perc (egy szünettel)

ÉLŐ


aGrIppIna

Rendező: Sir David McVicar Vezényel: Harry Bicket Szólisták: Brenda Rae (Poppea), Joyce DiDonato (Agrippina), Kate Lindsey (Nerone), Iestyn Davies (Ottone), Duncan Rock (Pallante), Matthew Rose (Claudio)

Fotó: Paola Kudacki/Met

A Metropolitan közönsége körében mind népszerűbbé váló barokk operák szerzői közül is kiemelkedőnek mondható a Händel iránti rajongás. Az elmúlt évtizedekben három operája is színre került a Met színpadán. A Nero császár és édesanyja, Agrippina közti fordulatos, véres fejleményekben sem szűkölködő történet a 18. századi olasz operára jellemző da capo áriák sorában elevenedik meg – kiváló előadók tolmácsolásában. Agrippinaként Joyce DiDonato ismét igazi primadonna szerepben mutatkozhat be, Harry Bicket pedig a barokk zene elismert előadójaként irányítja a Sir David McVicar rendezte új produkciót. 2020. február 29., szombat 19:00

METrOpOLITAN-OpErÁK

GeorG FrIeDrIch hÄnDel

ÉLŐ

2020. március 8., vasárnap 18:00 4 óra 10 perc (két szünettel)

a bolYGÓ hollanDI

Rendező: François Girard Vezényel: Valerij Gyergijev Szólisták: Anja Kampe (Senta), Mihoko Fujimura (Mary), Szergej Szkorohodov (Erik), David Portillo (Steuermann), Sir Bryn Terfel (Holländer), Franz-Josef Selig (Daland)

Fotó: Paola Kudacki/Met

Wagner első vállalt, később a kanonizált életmű kezdőpontjaként megnevezett operája személyes élményen alapul. Feleségével hajón szöktek az őket oly gyakran szorongató hitelezők elől, s a kényelmetlen utazás egy sötét színekben pompázó, borongós, misztikus, de mégis a szerelem legyőzhetetlenségét hirdető librettó írására ihlette a német mestert. A Wagner-életmű csúcsai mögött kissé háttérbe szoruló darab rengeteg szépséget tartalmaz – s időről időre olyan nagyszerű művészek foglalkoznak vele, mint a mostani bemutatót vezénylő Valerij Gyergijev vagy a címszerepet megformáló Sir Bryn Terfel.

2020. március 14., szombat 18:00 ÉLŐ 2020. március 22., vasárnap 18:00 2020. május 3., vasárnap 18:00 2 óra 44 perc (egy szünettel)

kÖzvetítés élőben és Felvételről, maGYar és anGol FelIrattal

rIcharD WaGner

21


tosca A Toscával a lehető legkönnyebb sikert aratni: csak a világ három legjobb énekesére van hozzá szükség – tartja az operai közvélekedés. A három kiváló énekes pedig ezúttal is rendelkezésre áll. Mindenekelőtt napjaink egyik első számú dívája, az orosz Anna Netrebko, aki számtalan HD-közvetítés után először lesz látható Tosca szerepében. Scarpiaként az elsősorban Wagnerszerepekkel ismertté vált Michael Volle borzolja a kedélyeket, Cavaradossiként pedig az elmúlt évtizedben számos szép sikert elért Brian Jagde készül első Met-beli főszerepére. Rendező: Sir David McVicar Vezényel: Bertrand de Billy Szólisták: Anna Netrebko (Tosca), Brian Jagde (Cavaradossi), Michael Volle (Scarpia), Patrick Carfizzi (Sacristan)

Fotó: Ken Howard/Met

METrOpOLITAN-OpErÁK

GIacomo pUccInI

2020. április 11., szombat 19:00

ÉLŐ

2020. április 26., vasárnap 18:00 2020. május 24., vasárnap 18:00 3 óra 17 perc (egy szünettel)

22

stUart márIa A Friedrich Schiller azonos című drámáján alapuló Stuart Mária, mely a címszereplő és I. Erzsébet a valóságban soha meg nem történt találkozását állítja középpontba, természetesen nem nélkülözi a szerelmi szálat – no és, ami egy belcanto operában a legfontosabb, a két egyenrangú primadonnaszerepet sem. A David McVicar rendezte előadás 2012-es bemutatója lényegében Joyce DiDonato miatt jött létre; most korunk másik belcanto sztárja, Diana Damrau áll a középpontban, hogy lenyűgözze a fél világ hallgatóságát – ezúttal a szólam szoprán változatával. Riválisát, Erzsébet királynőt Jamie Barton formálja meg. Rendező: Sir David McVicar Vezényel: Maurizio Benini Szólisták: Diana Damrau (Stuart Mária), Jamie Barton (Elisabetta), Stephen Costello (Leicester), Andrzej Filończyk (Cecil), Michele Pertusi (Talbot)

Fotó: Marty Sohl/Met

kÖzvetítés élőben és Felvételről, maGYar és anGol FelIrattal

Gaetano DonIzettI

2020.május 9., szombat 19:00 2020. május 17., vasárnap 18:00 3 óra 6 perc (egy szünettel)

ÉLŐ


KLASSZIKUS ÉS JAZZ

1996 óta a klasszikus zene és a jazz szolgálatában


a varázsFUvola Idén karácsonykor is műsorra tűzzük A varázsfuvola ifjúsági (rövidített) változatát a Met produkciójában. Ez volt a legelső, mérföldkőnek számító előadás 2006-ban, a Metropolitan Opera élő, HD-közvetítéseinek történetében. A hazai közönség számára igazi különlegesség az előadás, ugyanis az Éj királynője szerepében a Kossuth-díjas és Primadíjas Miklósa Erika látható! Felnőtt és gyermek egyaránt élvezni fogja a mintegy 100 percbe sűrített, rövidített, angol nyelvű előadást. Rendező: Julie Taymor Vezényel: James Levine Szólisták: Miklósa Erika (Az Éj királynője), Ying Huang (Pamina), Matthew Polenzani (Tamino), René Pape (Sarastro), Nathan Gunn (Papageno), Jennifer Aylmer (Papagena), Greg Fedderly (Monostatos)

Marty Sohl/Met

ÉV VÉGI ÜNNEpI AJÁNLATuNK

WolFGanG amaDeUs mozart

2019. december 21., szombat 17:00 2019. december 27., péntek 15:30 1 óra 52 perc (szünet nélkül)

Ezúttal amerikai repertoárral készül szilveszterre a Berlini Filharmonikusok. Az új zenei vezetővel, Kirill Petrenkóval az élen felálló zenekar George Gershwin Egy amerikai Párizsban című szimfonikus művével és Leonard Bernstein West Side Storyjának részletével búcsúzik az évtől. Az este világsztár vendége Diana Damrau, napjaink egyik legkitűnőbb szopránja, aki Frederick Loewe My Fair Lady című musicaljéből és Kurt Weill, valamint Cole Porter műveiből ad elő. Vezényel: Kirill Petrenko

24

Stephan Rabold

a berlInI FIlharmonIkUsok szIlveszterI koncertJe

2019. december 31., kedd 17:00

ÉLŐ


raJmonDa

Koreográfus: Jurij Grigorovics Librettó: Jurij Grigorovics A szereposztás még nem végleges.

Fotó: Mihail Logvinov

Alekszandr Glazunov késő romatikus orosz zeneszerző Rajmonda című balettjét gyakran hasonlítják Csajkovszkij Csipkerózsikájához. A magyar nézők számára azonban azért is kedves lehet, mert számos magyar vonatkozást tartalmaz. Egyik szereplője például a Szentföldre hadjáratot vezető II. Endre magyar király. Az először 1898-ban bemutatott darab Glazunov első balettje volt, s egyben a híres koreográfus, Marius Petipa utolsó nagy sikere. Koreográfiáját később Jurij Grigorovics átdolgozta, és ebben a változatban látható ma is a Bolsoj táncosaival.

BOLSOJ BALETT-ELŐADÁSOK

alekszanDr GlazUnov

2019. október 27., vasárnap 16:00 ÉLŐ 3 óra (2 szünettel)

pJotr IlJIcs csaJkovszkIJ

Koreográfus: Jurij Grigorovics Librettó: Jurij Grigorovics Szereposztás: Margarita Shrainer (Maria), Szemjon Csugyin (Diótörő), Gyenyisz Szavin (Drosselmeyer), Alexandre Vodopetov (Egérkirály)

Fotó: damir Juszupov

Amikor karácsonyeste éjfélt üt az óra, Marika diótörő babája életre kel, és herceggé változik. Hamarosan a többi játék is csatlakozik hozzá, s egy felejthetetlen álombeli utazásra indulnak a kislánnyal. Jurij Grigorovicsnak, a Bolsoj legendás balettmesterének E. T. A. Hoffmann meséjén alapuló koreográfiája, melyet a világhíres társulat élvonala visz színre, varázslatos világba hívja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

2019. december 15., vasárnap 17:00 2019. december 26., csütörtök 15:30 2 óra 20 perc (egy szünettel)

kÖzvetítés élőben és Felvételről

a DIÓtÖrő

25


GIselle A Giselle-t a Bolsoj társulata 1944 óta évről évre kiemelkedő érzékenységgel és kitörő sikerrel vitte színre a Jurij Grigorovics által megújított klasszikus felfogásban. Ám úgy tűnik, eljött a változtatás ideje: 2020-tól az Alekszej Ratmanszkij-féle új koreográfiával kerül színpadra. A Heinétől származó történet főszereplője, az ártatlan Giselle, amikor megtudja, hogy szerelme, Albert már egy másik nő jegyese, beleőrül, és holtan esik össze. A másvilágon akarata ellenére csatlakoznia kell a pártában meghalt lányokból lett bosszúálló tündérekhez, a villikhez, akik elbánnak az Alberthez hasonló hűtlen ifjakkal. Koreográfus: Jean Coralli, Jules Perrot, Marius Petipa Librettó: Theophile Gautier, Jean-Henry Saint-Georges A szereposztás még nem végleges.

Fotó: damir Juszupov

BOLSOJ BALETT-ELŐADÁSOK

aDolphe aDam

2020. január 26., vasárnap 16:00

ÉLŐ

2 óra 25 perc (egy szünettel)

pJotr IlJIcs csaJkovszkIJ

hattYÚk tava

kÖzvetítések élőben

26

Koreográfus: Jurij Grigorovics (2001-es verzió), Marius Petipa, Lev Ivanov, Alekszandr Gorszkij Librettó: Jurij Grigorovics A szereposztás még nem végleges.

Fotó: damir Juszupov

A titokzatos tó partján a holdfényben Siegfried herceg találkozik Odette-tel, a gonosz varázsló által hattyúvá varázsolt lánnyal és hattyúvá változtatott barátnőivel. A herceget lenyűgözi Odette szépsége, és örök hűséget esküszik neki. A Sorsnak azonban más terve van vele: amikor egy bálon anyja kérésére feleséget kell választania, a gonosz varázsló is megjelenik ott lányával, Odiliával, akit Odette képére változtatott. Siegfried összetéveszti a két lányt, és Odiliát választja, de hamar rájön, hogy játékszer lett a Sors kezében. 2020. február 23., vasárnap 16:00 ÉLŐ 2020. április 13., hétfő 17:00 2 óra 45 perc (egy szünettel)


Jurij Grigorovics korábbi színpadra állítását felváltva a 2017–18-as évadtól Rómeó és Júlia történetét Alekszej Ratmanszkij, a Bolsoj korábbi művészeti igazgatójának új koreográfiájában láthatjuk, aki ezzel tért vissza a moszkvai színpadra. Ratmanszkij drámai erővel és frissességgel tölti meg a klasszikus Shakespeare-darabot. Briliáns és részletgazdag adaptációja Prokofjev romantikus és filmzeneszerű partitúráján alapul, s valódi szenvedéllyel eleveníti fel a világirodalom leghíresebb szerencsétlen szerelmeseinek történetét. Zeneszerző: Szergej Prokofjev 2020. március 29., vasárnap 17:00 Koreográfus: Alekszej Ratmanszkij 3 óra 5 perc (2 szünettel) Librettó: William Shakespeare Szólisták: Jekatyerina Kriszanova, Vladiszlav Lantratov, Igor Cvirko, Dmitrij Dorohov, Vitalij Biktimirov, Nyikita Elikarov, Krisztina Karaszjova, Jegor Kromusin, Anasztaszja Vinokur, Igor Szimacsev, Vera Boriszenkova, Alekszej Loparevics

Fotó: damir Juszupov

rÓmeÓ és JÚlIa

BOLSOJ BALETT-ELŐADÁSOK

szerGeJ prokoFJev

FaUré, sztravInszkIJ, csaJkovszkIJ

Zeneszerző: Gabriel Fauré, Igor Sztravinszkij, Pjotr Iljics Csajkovszkij Koreográfus: George Balanchine A szereposztás még nem végleges.

Fotó: Mihail Logvinov

A grúz származású George Balanchine (1904–1983) az amerikai klasszikus balett megteremtője. New York-i balett-társulata számára írta 1967-ben a háromrészes Ékszerek című darabot is, amelyet az első egész estés absztrakt balettnek tartanak. A darab három részét egy ékszerbolt, a New York-i Van Cleef & Arpels ékszerei ihlették: smaragdok, rubinok és gyémántok. Ennek megfelelően a táncosok az első részben zöld, a másodikban piros, a harmadikban fehér színű ruhát viselnek. A darabot 2012-ben mutatták be először a Bolsojban. 2020. április 19., vasárnap 17:00 ÉLŐ 2 óra 45 perc

kÖzvetítés élőben és Felvételről

ékszerek

27


a kalÓz A bazárban cimboráival kószáló Conrad kalózkapitány első látásra beleszeret a szépséges Medorába, Lankendem kereskedő gyönyörű rabszolganőjébe. Amikor megtudja, hogy Lankendem a lányt el akarja adni Szeid pasának, úgy dönt: elrabolja szerelmét. A Lord Byron elbeszélő költeménye által inspirált táncdarab 19. századi, Marius Petipa rendezte klasszikus változatát Alekszej Ratmanszkij, korunk egyik legelismertebb balettkoreográfusa, a Bolsoj Balett korábbi művészeti igazgatója vezetésével újították fel. A Bolsoj egyik legpazarabb produkciójának tartják. Koreográfus: Alekszej Ratmanszkij Librettó: Jules Henri Vernoy de Saint-Georges, Joseph Mazilier Szereposztás: Jekatyerina Kriszanova (Medora), Igor Cvirko (Conrad), Alekszej Loparevics (Szeid), Gyenyisz Szavin (Birbanto), Nelli Kobakidze (Zulmea)

Fotó: elena Fetisova

BOLSOJ BALETT-ELŐADÁSOK

aDolphe aDam

2020. május 10., vasárnap 17:00 3 óra 35 perc (két szünettel)


ÁLTALÁNOS ÉS JEGyINfOrMÁcIÓK Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és internetes jegyvásárló felületén, valamint az Interticket és a Jegymester hálózatában. Pénztárnyitás az első előadás előtt 30 perccel, pénztárzárás az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel. A Metropolitan Opera előadásai (élő közvetítések és ismétlések): Teljes árú jegy: 4500 Ft Bérletben vásárolt jegy: 4100 Ft (érvényes egyidejűleg öt vagy több előadásra szóló jegy megváltása esetén) A Bolsoj Balett előadásai (élő közvetítések és ismétlések): Teljes árú jegy: 3600 Ft Bérletben vásárolt jegy: 3200 Ft (egyszerre három vagy több balettelőadásra vásárolt jegy esetén) Az Exhibition on Screen sorozat képzőművészeti filmjei és az NT Live színházi előadások: Teljes árú jegy: 3600 Ft Diák-, nyugdíjas- vagy pedagóguskedvezménnyel a pénztárban vásárolt jegy: 3200 Ft Kedves Nézőink! A zavartalan kikapcsolódás érdekében az előadás kezdete után helyfoglalásra csak az emeleti oldalkarzaton van lehetőség. A késve érkezők a szünetben foglalhatják el helyüket. Megértésüket köszönjük! A műsorváltozás jogát fenntartjuk. Uránia Nemzeti Filmszínház,1088 Budapest, Rákóczi út 21. · www.urania-nf.hu · www.facebook.com/UraniaBudapest/

Impresszum: Szervező, lebonyolító: Nemzeti Filmszínház Nonprofit Kft. Fidelio-különszám: Társművészetek az Urániában Szerkesztő: Csordás Lajos · Nyomdai előkészítés: Gavajda Péter · Korrektor: Nyilas Ágnes Felelős kiadó: Programmagazin Kiadó Kft. ∙ 1052 Budapest, Semmelweis utca 14. ∙ ügyvezető igazgató: Molnár Barbara E-mail: fidelio@fidelio.hu ∙ Nyomdai munkák: Comorn Kft. 1031 Bp., Őrlő u. 2. Tel.: 454-0956 ∙ ügyvezető: Bányai Péter HU ISSN – 2062-2902 ∙ Megjelenik 2019. szeptember 17-én 15 000 példányban. A címlapon Lily James és Gillian Anderson a Mindent Éváról című darabban. Fotó: Jan Versweyveld Az esetleges műsorváltozásokért, valamint az újságban megjelenő adatok valóságtartalmáért és a képek jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget.


ÚJ

Komplex C-vitamin a Bérestől! ól kivont Keserű narancsb ONOIDOKKAL CITRUS-BIOFLAV

Béres C Komplex 1000 mg lmtabletta, C- és D3-vitamint, cinketés citrus bio avonoidokat tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény

Étrend-kiegészítő készítmények.

www.beres.hu

Forgalmazza: Béres Gyógyszergyár Zrt., 1037 Budapest, Mikoviny utca 2-4.

CEV201909 d

Több, mint C-vitamin!

Profile for Fidelio Media Kft.

Uránia 2019/2020 Fidelio különszám  

Uránia 2019/2020 Fidelio különszám  

Advertisement