Page 1

ingyenes Családi programmagazin Jött egy igazi madárember

– interjú Finy Petrával

Csoda és Kósza, Liszt-kukacok Akadé miá ja – novemberi premiere

k, koncertek

bobitamagazin.hu

2013. november 25. szám


2013. november

Tartalom, impresszum

Kuruttyoló Békakirály, Márton-nap, Wamp

Hírek, érdekességek Interjú Ajánló – színház

Hírek, érdekességek Novemberi programkínálat

Családi ál tiv esz mf Fil ZZZERELWD˃OPIHV]WLYDOKX Z Z ZE Z E R E LW PIH H V ] W L YD

3

Ajánló – koncert

4–5

Ajánló – program Novemberi programok

Jött egy igazi madárember

Mesesarok Könyvkuckó

Interjú Beszélgetés Finy Petrával

Szemünk fénye Ajánló – vidék

7

Helyszínek Pályázat

4 7 8 10 11 12 28 29 30 31 32 34

Almaszósz, Csoda és Kósza Ajánló Budapesti premierek

8

IMPRESSZUM

Büdöss úr Mesesarok Részlet David Walliams regényéből

28

Átjáró Másvárosba, Hogyan neveljük a fiúkat?, Drámázzunk!, Hol a mesénk?

29

Anya, mérges vagyok!

ISSN szám: 2063-1650 Decemberi programok leadása: november 13-ig a gyerek@port.hu címen

Szemünk fénye Az érzelmekről

Jegy Jegy Je yárak árak:: Mi Mind nde nd en lmre 950 Ft, 3D en D lmre ho hozo zottt sze emü müve eg né nélk lk kül ül 115 150 Ft 150 Ft..

Alma koncert Kovácsovics Fruzsina

Programinformáció: PORT.hu Programszerkesztő: Kolbe-Kontor Ildikó

Apacuka Talamba MintaPinty Puskás Péter

Amika cukrászdája, Volt egyszer egy…, Rózsa és Ibolya

3D gyurmázás Dialmvetítés Kézmuves foglalkozások Játszóház Carrera autóverseny Tropicarium Csodák Palotája A programváltozás jogát fenntartjuk.

Könyvkuckó Ajánló könyvekről

Felelős kiadó: Fidelio Média Kft. – Márkus Gábor Főszerkesztő: Rajkó Anna Felelős szerkesztő: Gurubi Ágnes Munkatársak: Antal Krisztina, Márta Judit, Rajkó Veronika Olvasószerkesztő: Endreiné Szemők Ildikó Lapmenedzser: Szabados Emese Hirdetés: sales@fideliomedia.hu, (20) 940 2749 Terjesztési információ: Szabó László Címlapfotó: Éder Vera Ruha: Ribizlibolt Együttműködő partnerünk: WAMP Layout: Szabó Ferenc Nyomdai előkészítés: Gróf Róbert Nyomdai munkák: Oláh Nyomdaipari Kft.; 1211 Budapest, Központi u. 69–71. Tel.: (1) 278-5000. Ügyvezető igazgató: Oláh Péter

31

30

Ajánló – vidék Ciróka, Kabóca és Vojtina Bábszínház előadásai

A szerkesztőség címe: 1066 Budapest, Nyugati tér 1. Tel.: (1) 476-0320. Fax: (1) 476-0321. A szerkesztőség az ingyenes megjelenítésre alkalmas programinformációt a saját szerkesztési elvei szerint helyezi el a lapban. Az esetleges műsorváltozásokért, valamint a hirdetéseken megjelenő adatok, képek valóságtartalmáért és jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget. Lapunkat rendszeresen szemlézi az


4

Hírek, érdekességek

2013. november

Hírek, érdekességek

Kuruttyoló Békakirály könyvbemutató Messzi és közeli tájak gyönyörű dallamait és történeteit ismerhetik meg a gyerekek a Kuruttyoló békakirály történetein keresztül. November 30-án 10:30-kor a Bethlen Téri Színházban tartott könyvbemutatón ízelítőt kapunk a bátor Békakirály kalandjaiból, aki Afrika kies sivatagjain átkelve szerezte vissza a vizet népé­ nek, és meghallgathatjuk a Kuruttyoló Békakirály és a szépséges hangú Békalány szerelmének történetét is, melyben a legszebb magyar népdalok csendülnek fel. Az Apró Színház előadásai alapján készült kétrészes, CD-mellékletes könyv a Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg.

Márton-napi Csiribiri családi délután

WAMP design vásár ismét a Millenárison

Balzsam tündér meséivel, Bogár Muzsika koncerttel és kézműves játszóházzal várja a Klebelsberg Kultúrkúria Márton-nap alkalmával a családokat. A Magyar Népmese Színház gyerekekkel közös előadására Balzsam tündér tele tarisznyával érkezik: hoz benne játékot, meséket, táncot, valamint elmeséli Márton és a ludak történetét. A 2011 decemberében Bogár Muzsika címmel megjelent gyermeklemez egyedülállónak számít a hazai palettán. A világzenei elemekkel tarkított albumot Nagy Bandó András megzenésített költeményei, Pálfy Zsolt zenész, színész és meseíró előadásmódja és Pintér Mónika énekes-zenepedagógus zenés és mondókás gyermekfoglalkozásainak szellemisége egyaránt áthatják. A program november 9-én 15:00-kor kezdődik. Az őszi-téli szezonban a WAMP ismét a már jól ismert régi/új helyszínről, a Széll Kálmán tértől egy kőhajításnyira elhelyezkedő Millenárisról jelentkezik november 24-én 11:00 órától. A már jól ismert tervezők mellett új szereplők bemutatkozására is sor kerül, s a már megszokott kínálat – ruhák, divatkiegészítők, ékszerek, táskák és használati tárgyak sokasága – mellett természetesen sok-sok kifejezetten gyereknek szánt vagány holmi is kapható lesz. A szervezők több gyerekprogrammal is készülnek: a bölcsődés, óvodás korosztályt a Bilimbo játszóház várja, ahol a Montessori játékok mellett Vlagyimir Szutyejev, Erwin Moser, La Fontaine állatos, manós, egeres, cicás bábmeséit hallgathatják a legkisebbek. A nagyobbakat az Éva Magazin és a Recreativity közös foglalkozásra vár az újrahasznosítás jegyében. Bővebb információ: www.wamp.hu

Ti-ti-tá Babaszínházi előadások és egész délelőtt játszóház várja november 10-én a KMO Művelődési Házban (1191 Budapest, Teleki u. 50.) a legkisebbeket és családjukat. A szombathelyi Mesebolt Babaszínház előadása 10:00-tól, valamint 11:30-tól lesz látható és hallható. „TI-TI-TÁ – ritmusra dobog a szívünk, Tá-ti-ti – ritmusra vesszük a levegőt, Ti-tá-ti – pislogunk, Tá-ti-ti – ásítunk, nevetünk, alszunk. Nem figyelünk rá, természetes hogy van. Játszani enged – tá-tá-ti-ti-tá – leng a hinta. De önálló életre is kelhet.” 9:00–12:00-ig játszóház. A részletekről a www.kmo.hu oldalon olvashat, vagy hívja a 2829752-es számot. Jegyelővétel ajánlott, mert az előadásokra korlátozott számban tudják beengedni a nézőket! (x)

Gyerekek (és felnőttek), gyertek Gyerekvilággá! A legjobb családi programot keresi, ahol gyerekek és felnőttek egyaránt jól érzik magukat? Ahol rengeteg élmény, játék, kreatív foglakozás, egész napos színpadi műsor, értékes nyeremények és karácsonyi meglepetések várnak minden korosztályt? A Gyerekvilág Élményhétvége november 15–17. között összehozza a kellemest a hasznossal. 9000 négyzetméternyi kaland az egész családnak a Budapest Sportarénában egy teljes hétvégén keresztül! Kalandpark, óriási városépítő játék, konzolbirodalom, a legmenőbb játékújdonságok és Alma Zenekar koncert is lesz – és ez csak az ízelítő! Ráadásul a belépés tizenkét éves korig ingyenes! Részletes programleírás és értékes nyeremények a www.gyerekvilagelmenyhetvege.hu oldalon. (x)

5


Színház minden korosztálynak A Budapest Bábszínház abban is különleges a színházak között, hogy a legszélesebb életkori palettán kínál előadásokat. Ám nem véletlen, hogy melyik előadást milyen életkorú nézőknek ajánljuk: ebben segít az idei évadtól a színkódolás.

Óvodások

A 3-4 évesek az egyszerű, kevés cselekményű, epizodikus szerkezetű történeteket képesek követni és megérteni, míg a 4-5 évesek már el tudják különíteni mesét a valóságtól, ez pedig a bonyolultabb cselekményű, több konfliktust tartalmazó történetek feldolgozását is lehetővé teszi. Fontos azonban, hogy ebben az életkorban a gyerekek még nem értik meg az elvont erkölcsi tanításokat, ezek számukra kizárólag a vágyakon, illetve a konkrét következményeken alapulnak. Ajánlott előadások: Boribon és Annipanni, Csipkerózsa, Csizmás kandúr, Diótörő, Hajnali csillag peremén, A kis Mukk, Lúdas Matyi, Marcipán cica, Minden egér szereti a sajtot, Misi mókus vándorúton, Pettson és Findusz, Rózsa és Ibolya, Unokák a polcon

Kisiskolások

Ebben a korban kialakul a feladat- és kötelességtudat, az érzelmi és cselekvésbeli önkontroll, megértik a társadalmilag elfogadott és tiltott tartalmakat, a szabályokat jobban betartják, rugalmasan képesek alkalmazkodni bizonyos helyzetekhez. Gondolkodásuk egyre inkább fogalmivá válik, érdeklődnek a jelenségek okai iránt, néha akár filozófiai vagy társadalmi kérdések is foglalkoztatják őket, fejlődik empátiás képességük. Változik félelmeik tárgya: gyakori a haláltól, betörőktől, szellemektől, de megjelenhet elvárásoktól vagy a kortársak el nem fogadásától való félelem is. A kisiskolások képesek követni a bonyolultabb cselekményű, több szálon futó történetet is, megértik a mesék mélyebb tartalmát, tanulságát. Erkölcsi szinten már a társadalmilag elfogadott és tiltott tartalmakat is megértik, és arról véleményt alkotnak. Ajánlott előadások: Csipkerózsa, Csizmás kandúr, Diótörő, Fehérlófia, Hajnali csillag peremén, A Hétfejű Tündér, János vitéz, A kis Mukk, Líra és Epika, Lúdas Matyi, Rózsa és Ibolya, Tíz emelet boldogság, Túl a Maszat-hegyen, A varázsfuvola A Budapest Bábszínház Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

2013. november

Interjú

Jött egy igazi

madárember

Finy Petra Szívmadár című könyve egy szerelmes meséket tartalmazó gyűjtemény. Az írónő szavaival élve ezek a mesék kifejezetten lírai stílusban megfogalmazott történetek, amelyek sokféle arcát mutatják meg a szerelemnek. Hűségről, fájdalomról, féltékenységről szólnak, hiszen annyiféleképpen tudunk szeretni, ahányan vagyunk. Madarakról, gyerekekről, illusztrálásról, egyszóval az életéről beszélgettünk.

Bóbita: Nem a Szívmadár az első madarakról szóló könyved, gyanítom, hogy nem is az utolsó. Honnan ered a madarak iránti vonzalmad? Finy Petra: Gyerekkorom óta nagyon szeretek rajzolni, festeni, és inkább iparművésznek készültem, mint írónak, sokáig ez a két dolog párhuzamosan futott nálam. Az egyik visszatérő motívumom a madárember volt, kicsit angyal, kicsit ikaruszszerűség, de fontos, hogy szárnyai voltak ennek a figurának. Mindig is vonzott az ég, a repülés, a madarak. Aztán jött egy igazi madárember, és megkérte a kezem, meggyűrűzött. (nevet) A férjem ugyanis madarász, sorsszerű találkozás a miénk. B: Ebből a sorsszerű találkozásból született két kislány. FP: Igen, Emma a nagyobbik, ő nagy mozgásigényű, impulzívabb egyéniség, megnézi, megcsodálja a dolgokat, és megy tovább, Léna a nyugodtabb, analizálóbb, molyolósabb, jobban érdeklődik az állatok iránt. Nagyon más karakterűek a lányaim, de mindkettejüknek szükségük van arra, hogy a természetben legyenek. Múltkor például varangyokat hoztak be a házba, de rendszeresen üvegekben, dobozokban tárolt növényeket, állatokat csempésznek be. A szövegeimen talán érződik a természet szeretete, a Szívmadárban is, legalábbis remélem. Nemrég költöztünk vissza Budapestre, előtte vidéken éltünk, nem messze a fővárostól, az erdő szélén. A szarvas átugrott a kétméteres kerítésen, az összes gyümölcsfa hajtását lerágta. Vaddisznók randalíroztak a kertünkben, nem volt közvilágítás, egy szóval teljes szimbiózisban éltünk a természettel. B: Gondoltál már arra, hogy a saját könyvedet illusztráld? FP: Ez egy külön szakma, amit tanulni kell. Talán bátorság kérdése is az illusztrálás nálam, valószínű, hogy előbbutóbb rászánom magam, hogy a saját könyvemet illusztráljam. Nagyon sok alázat kell az illusztráláshoz, idő, türelem. De az biztos, hogy ahol az író és az illusztrátor ugyanaz a személy – például Szegedi Katalin Lenkája vagy Sven Nordqvist Pettsonja esetében –, különleges atmoszférájú könyv születik. Én nagyon szeretem, mikor kívülről dolgo-

fotó: Éles Balázs zik valaki a szövegeimmel. Szeretem, ha izgalmas képileg a könyvem, nagyon jó, hogy különböző illusztrátorokkal dolgozhatok. Rofusz Kingára már régóta várok, szerelmes vagyok a képeibe, úgy éreztem, hogy ezek a szövegek közel állhatnak hozzá. Szerencsémre a Vivandra megkereste őt, és elvállalta a Szívmadár illusztrálását. Rengeteget dolgozott vele, és szerintem érződik, hogy festés közben igazán elmélyült a mesékben. B: A Szívmadárból melyik az a mese, amiért megírtad az egész könyvet? FP: Az Ezüst holló. Csornij herceg, vagyis a Fekete herceg, a Fehér hercegnő című mesém párjának íródott eredetileg. Talán kiderül a szövegeimből, hogy terápiás céllal is írok, öngyógyító formában. Ha elemezni akarnám magam, akkor a Csornij hercegben is benne van, hogy nagyon korán elvesztettem az anyámat, lelkileg nehéz volt feldolgozni, a gyászt szimbolizálja a kiabálás a mesében, illetve, hogy az üvöltés miatt senki nem marad Csornij herceg mellett. Anyám halála után nem voltam annyira szociális, nehezen nyitottam az emberek felé, nem találtam a helyem. Aztán végül jött a férjem, aki ebben segített, helyre rakta a kis világomat. De nekem is meg kellett ezért dolgoznom, nem véletlen, hogy a mesében a főhős is elmegy a hegyekbe és küzdelmek árán találja meg a nyugalmat. A Fekete hattyúról szóló mese ennek a folytatása, ezek miatt íródott meg a könyv, de én az utolsó mesét is szeretem, A koboldfát. Ez a mese a képek miatt áll nagyon közel hozzám, ezt olvastam fel a könyvbemutatón, és a végén elbőgtem magam. Ilyen még nem történt, hogy a saját mesémtől elérzékenyültem volna, de láttam magam előtt, ahogy öregen a férjemmel egymás kezét fogjuk, és nem tudtam ettől elvonatkoztatni. Nem véletlen szoktam mondani, hogy a Szívmadár nagyobb gyerekeknek, nyolc éven felülieknek szóló mese. Hisz a szerelem nem feltétlen gyerektéma. Legalábbis úgy, ahogy én írtam róla: a küzdelmes szerelemről, amelyből a harc érződik ki. Azért a történetek végén minden jóra fordul. Gurubi Ágnes Az interjú bővebb változata a www.bobitamagazin.hu oldalon olvasható.

7


8

- zenés mesejáték

lva-

két almásládába pako

Ajánló – színház Almaszósz

Bemutató:

ber 9.

2013. novem

Zenés mesejáték két almásládába pakolva. 21. századi mese az almák és emberek örök barátságáról. Mimi és Titi, a két elkényeztetett high-tech gyerek vakációra érkezik a nagyszülők vidéki almáskertjébe. Nagyvárosi „szörnyetegek” ők, akik saját levükben fortyognak, amiért szüleik erre a „ciki” helyre száműzték őket a laptopjuk mellől. Még nem is sejtik, hogy épp egy óriási (alma)udvari botrány kellős közepébe csöppentek, hisz az almáriumból valaki bizony elrabolta Idared királykisas�szonyt! Mimit és Titit beszippantja a kert és az almák titkos-bűvös világa. Vajon sikerül-e a különös csapatnak Gyümimanó vezetésével megmenteni a csodaszép almakirálylányt? Böszörményi Gyula meséjéhez a varázslatos dallamokat Buda Gábor és az Alma Együttes bájolja a fülünkbe. Az előadás négyéves kortól ajánlott. Magyar Színház november 9. 16:00

PREMIER

Csoda és Kósza Élő hangjáték hat éven felülieknek. Csoda és Kósza egy gödöllői tanyán élnek. Első ránézésre közönséges lovak, Sajó bácsi és Gyöngyi néni lovai. De szokott-e egy normális ló pizzát sütni a miniszternek, vagy épp a Marsra utazni, ha úgy tartja kedve? Czigány Zoltán meséje a két ló, a csacska Kósza és a megfontoltabb Csoda figurájában azt az örök párost teremti újra, amit a mostani szülők számára Lolka és Bolka, a nagyszülőknek pedig Stan és Pan jelenthetett. Czigány Zoltán művét Mácsai Pál viszi színre. Örkény Színház november 24. 11:00

2013. november

Ajánló – színház

Marica Bábszínháza: Felmászott a nyúl a fára

„Bábmiből lehet bábmi, bábhogyan” – Zenés-bábos akció hároméves kortól. Tárnok Marica bábművész színészként kezdte pályafutását. Tagja volt a Független Színpadnak, a Gergye Krisztián társulatnak, játszott a tatabányai Jászai Mari Színházban, a Budapest Bábszínházban. Múzeumpedagógiai programokat, dráma- és bábjáték-foglalkozásokat vezet. A Marica Bábszínháza kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt szóló vasárnapi programsorozat, ahol minden alkalommal más-más téma kerül terítékre. Novemberben meglesik a tárgyak álmát: hogyan válik a cipősámfa balerinává, a kesztyű kakassá, hová mennek a békák. A végén  kiderül, hogyan megy a nyúl a fára. Bethlen Téri Színház november 10. 10:00

7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle A Marczibányi Téri Művelődési központ egyéves kortól tizennyolc éves korig várja a gyerekeket, fiatalokat, családokat, óvodákat, iskolákat. A Szemle kétévente ad képet és hírt a fiataloknak készült színházi produkciók legjavából. Idén az egyhetes programsorozat alkalmával huszonkét előadást láthat a közönség, többek közt a Vaskakas Bábszínháztól a Csillagszedő Máriót, Lúdas Matyit a Budapest Bábszínház előadásában, vagy a Cirókától a Csomótündért. A szemle díszvendége a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház. A szervezők az előadások utáni szakmai beszélgetésekre, a szemléhez kapcsolódó módszertani programokra nem csak szakmabelieket invitálnak. A részletes program a Fidelio 7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle különszámában található. Keresse lelőhelyeinken! Marczibányi Téri Művelődési Központ november 18–24.

PREMIER

Bóbita Matiné: Fehérlófia Bár Fehérlófia nem visel álruhát, de különleges képességekkel rendelkezik, állhatatos és az igazságot védelmezi. Ősi szuperhőstörténet mai gyerekeknek hatéves kortól. A kalandok során azonban – ellentétben a képregényekből vagy filmekből ismert külföldi kollégáival – fejlődik jelleme, mert a barátság, a hűség, a kitartás erényei még egy hős számára sem mindig könnyen elérhetők.Fontos kérdésekkel foglalkozik a mítosz: a barátsággal, a hűséggel, a kitartással. Zeneien csengő, mágikus szavak, vetítés, játék fénnyel és árnnyal, valódi varázslat, óriásbábok, élő emberek, küzdelmek és árulások, és persze humor jellemzi az egyik legismertebb és legsokrétűbb magyar népmeséből készült előadást. Az előadás előtt 9:30-tól tárlatvezetés a 101 kismackó című kiállításon! Budapest Bábszínház november 10. 10:30

Magyar népmesék

Egyszer volt, hol nem volt, túl a hegyeken, túl a völgyeken, volt egyszer egy óriási varázsszínpad… Erre a színpadra hetedhét országból érkeztek királyfik és királykisasszonyok, pásztorfiúk és lovasok, tündérek és varázslók. Mindannyian a nyúlpásztor segítségére siettek, hogy együtt küzdjék le a gonoszt. Már majdnem sikerrel jártak, amikor a hideg őszi időben megfáztak, mert nem vettek fel meleg sálat és sapkát. Ezért aztán hőseink egy időre megpihentek, hogy erőt gyűjtsenek. Aki szeretne csatlakozni hozzájuk, hunyja be a szemét és jó erősen gondoljon a meseerdő kapujára. A Mesék Birodalma minden gyereket tárt kapukkal vár! RaM Colosseum november 19. 11:00, 26. 10:00

9


10

Ajánló – koncert Gáláns és romantikus Matinékoncertek tíz–tizennégy éveseknek – Témák és változatok a Müpában. Gáláns és romantikus címmel kerül sor a Matinékoncertek sorozat harmadik előadására, amelynek műsorán olyan érdekességek szerepelnek, mint Csajkovszkij Változatok egy rokokó témára című műve, Johann Christian Bach B-dúr szimfóniája és Rameau A gáláns Indiák szvitje. A Művészetek Palotájába érkező fiatalok és szüleik Rácz Márton vezetésével ismerhetik meg a művek keletkezésének háttértörténetét, a szerzők életének legizgalmasabb momentumait. Közreműködik Karasszon Dénes gordonkán, valamint a Budapesti Vonósok Kamarazenekar. Müpa, Fesztivál Színház november 10. 11:00, 15:00

Indul a Liszt-kukacok Akadémiá ja Kiscsoportos zenés beavatófoglalkozás-sorozatot indít hat-tíz éves gyerekeknek a Zeneakadémia Koncertközpont a kívül-belül megújult Liszt Ferenc téri zenepalotában. A Liszt-kukacok Akadémiája név alatt induló zeneakadémiai ifjúsági programok célja nem az, hogy muzsikusokat neveljenek, hanem az, hogy azoknak a gyerekeknek, akik a Goldberg-variációkat hallják otthon, további csodákat mutassanak meg ebből a végtelen szellemi univerzumból, azokat pedig, akik Lady Gaga hangzó árnyékában nőnek fel, elkalauzolják másféle zenei tájakra. A zenei műfajokon és hangszerbemutatókon túl LEGO-kockákból felépítik a méretarányos Nagytermet, s a gyerekek eljátszhatják a LEGO-figurákkal, hogy hová érkezik a művész, miként készül a művészszobában, közben hogyan gyülekezik a közönség, és így tovább. A foglalkozásokon részt vevő gyerekek megismerkedhetnek a programsorozat arcával, Liszt-kukac úrral is. Zeneakadémia november 23. 10:00

Unokák és nagyszülők hangversenyei Idén is folytatódik a MÁV Szimfonikus Zenekar unokáknak és nagyszülőknek szóló, nagy sikerű sorozata szombat délelőttönként a Magyar Nemzeti Múzeumban. A bérlet első darabja Benjamin Britten és Henry Purcell, a két korszakalkotó brit zeneszerző előtt tiszteleg, Csányi Valéria vezényletével. A sorozat fő célja megismertetni a fiatalokat a zenekar hangszereivel, illetve magával a zenekari hangzással – a következő hangversenynek ezért mesélője is van, aki narrációval egészíti ki Prokofjev Péter és a farkasát. Mindegyik szereplőhöz egy külön hangszer, illetve hangszercsoport tartozik, így a gyermekek könnyen felismerik annak hangját. Ezt „az operák operája”, Bizet Carmenje követi Bánfi Balázs vezényletével. A sorozat negyedik és egyben utolsó darabja egy Strauss-est, melynek során a Rózsalovag keringő és a népszerű holland mesefigura, Till Eulenspiegel vidám csínyjeit bemutató szimfonikus költemény hangzik el vetített képekkel kiegészítve. Bővebb információ: www. mavzenekar.hu. Magyar Nemzeti Múzeum, Díszterem december 14. 11:30

2013. november

Ajánló – program

Tá jaink zenéi Zenés, táncos, énekes foglalkozással várja a nyolc-tizenkét éves gyerekeket és szüleiket a Müpa november 17-én vasárnap délelőtt. A Tájaink zenéi sorozat témája ezúttal Székelyföld és a cimbalom, kapcsolódva a Müpa Világraszóló fesztiváljához, amelynek középpontjában a magyar találmány, a cimbalom áll. A már megszokottakhoz hűen ezen az alkalmon is a legkiválóbb muzsikusok, hagyományőrző hangszeres mesterek és táncmesterek segítségével tehetik meg kezdő tánclépéseiket a gyerekek. Tájaink hagyományait meséken, játékokon, dalokon keresztül ismerheti meg a közönség, nemcsak hallgatóként, hanem a közös játék és tánc aktív résztvevőjeként. Közreműködik Agócs Gergely és a Fonó zenekar, Navratil Andrea, valamint az ének, a népi játékok, a tájegységek hagyományőrző hangszeres mesterei, Farkas Zoltán „Batyu” és Tóth Ildikó „Fecske” táncmesterek. Müpa, Üvegterem november 17. 11:00

Eszti álma Tárgyjáték két éven felülieknek. Eszti álmában életre kelnek a játékai és a lakás tárgyai. Amikor a gonosz Porszívó Sárkány elrabolja Eszti játékmackóját, a mackó barátja, a kis rongybaba utánaindul, hogy mindenféle kaland során, az öreg „átváltozó művész”, Esernyő Táltos segítségével megküzdjön a Sárkánnyal. Ez a műsor a Figurina Bábszínház második tárgyjátékaként született huszonöt éve. A mai napig több mint ötszáz sikeres előadást ért meg, egyszerűen levehetetlen a Figurina műsoráról. De mi az, hogy tárgyjáték? Egy nyelv, amelyet a gyerekek tanítanak a felnőtteknek. A tárgyjáték az a legsajátosabb bábtechnika (a kézjáték mellett), amelyben a bábszínház szereplői közönséges használati tárgyak, akik közvetlenül a színpadon, a játszók és a közönség fantáziájának segítségével kelnek életre. Figurina Bábszínház november 2., 9., 16., 23., 30. 11:00, 17:00

Az egyszervolt.hu a jánlja!

Inasok a Kerameikosban Ismerd meg az antik kultúra világát! Játékos foglalkozásra invitálja a gyerekeket a Szépművészeti Múzeum új gyerekfoglalkozása. A gyerekek először a múzeumban kiállított művek segítségével ismerkedhetnek meg az ókori művészettel, a görög és római istenekkel, a mítoszok hőseivel, azzal, hogy milyen volt az élet évezredekkel ezelőtt. Ezután az Eós műhely várja őket, ahol maguk készíthetik el tárgyaikat antik minták nyomán, ókori technikákkal: mécseseket, festett vázákat, ivóedényeket, ékszereket, mozaikot. Részletek a Szépművészeti Múzeum honlapján: www2.szepmuveszeti.hu/eos/inasok_a_kerameikosban

11


12

Programok

2013. november 10:30 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Kiállítások Játékszerek Anno

Szüleink bádogjátékai

Motolla játszóház Árnybábok

Rododendron Design

Richly Zsolt: A kockásfülű nyúl című sorozat vázlatrajzai

11:00 Magyar Mesemúzeum

Közös társasjátékozás

ëë4–12 ï 120’

Petőfi Irodalmi Múzeum

Mese itt, mese ott

ëë3–12 ï 90’

11:00, 16:00 Center Színház

1. PÉNTEK 11:00, 14:30 Thália Színház – Arizóna Stúdió

Pöttyös Panni az iskolában Bozsik Yvette Társulat

ëë3+ ï 60’

2. SZOMBAT Toda – a csoda gyereknyelven!

ëë0–3 ï 30’ Mazsola és Tádé

ëë4–10 ï 60’ 10:00, 16:00 Fabula Bábszínház

Vitéz László és az ördögök

ëë3–10 ï 60’ 10:30, 15:00 Budapest Bábszínház

Túl a Maszat-hegyen

ëë6–12 ï 90’ 10:30 Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér

Százszorszép Bóbiska Majoros Ági Bábszínháza

ëë3–10 ï 60’

10:30 Kolibri Fészek

Kippkopp és Kipikopik

Kippkopp és Tipptopp

ëë4+ ï 60’

ëë2–12 ï 60’

11:00, 17:00 Figurina Animációs Kisszínpad

Mazsola és Tádé

Minden egér szereti a sajtot

10:00 Bethlen Téri Színház

ëë3+ ï 80’

Zenebona – Ne csak hallgasd! 15:00 Magyar Színház

Égigérő fű

ëë5+ ï 120’ 16:00 Müpa – Lépcsőterem

MUS-E Kreatív művészeti foglalkozás

ëë7–12 ï 120’

ëë6–12 ï 90’ 10:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Kőketánc Gyermektáncház Kukoricafosztó

ëë1–7 ï 90’

10:00 Müpa – Előcsarnok

3. VASÁRNAP

Ingyenes

ëë0–12 ï 240’

9:30, 11:00 Kolibri Fészek

ëë3–5 ï 60’

Bóbita Bábszínház

Négy évszak

10:00 Óbudai Kulturális Központ

ëë0–3 ï 40’

ëë3–12 ï 60’

Családi vasárnap

ëë0–12 ï egész napos

November 9.

November 30.

Madarat tolláról, embert barátjáról Kis madárhatározó a Képtárban Foglalkozás a Régi Képtárban Tartja: Kovács Mariann

Öltözzünk be antik istennek! Foglalkozás az Antik gyűjteményben Tartja: Birkás Éva

November 16. Meglátni és megszeretni – avagy a díszítés adja el az árut. Az ókori fazekasok trükkjei. Foglalkozás az Antik gyűjteményben Tartja: Pogány Dalma November 23.

Emil és a detektívek

11:00, 15:00 Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér

16:30 Csodák Palotája (CSOPA)

ëë2–12 ï 60’

Hamupipőke Soltis Lajos Színház

ëë9+ ï 120’ Mesés Fizika

ëë6–11 ï 60’ ëë3–10 ï 60’

11:00 Holdvilág Kamaraszínház

Az elvarázsolt fazék, avagy konyhamesék

ëë3–10 ï 60’

A bűvös vadász

ëë8+ ï 90’ ëë0–6 ï 60’ 4. HÉTFŐ 9:00 Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér

Pitypang Játszóház – Teret adunk a játéknak!

ëë0–5 ï 180’

ëë0–3 ï 30’

5. KEDD

10:00 Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház (KMO)

Pacacáré – alkotóműhely a Cellux csoporttal

ëë1–5 ï 60’ 10:00, 14:00 Holdvilág Kamaraszínház

Jancsi és Juliska

ëë5+ ï 60’ 10:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Emil és a detektívek

ëë9+ ï 120’ 10:30 Kolibri Fészek

Moha és Páfrány

ëë3–6 ï 60’ 14:00 RS9+Vallai kert

Mesevarázs

ëë3+ ï 80’

10:30 Kolibri Fészek

Kippkopp és Tipptopp

ëë3–5 ï 60’

14:00 Aranytíz

Kristóf, az óriás

ëë3–12 ï 60’

10:30 Nemzeti Táncszínház

Péter és a farkas Bozsik Yvette Társulat

11:00, 15:00 Müpa

Altatok – Palya Bea koncert

9:30, 11:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház Bozsik Yvette Társulat

Mesekocsi Színház Társulata

11:00 Müpa – Üvegterem

Hamupipőke

ëë6+ ï 60’

A didergő király

10:00 Óbudai Kulturális Központ

Kippkopp és Tipptopp

ëë3+ ï 60’

15:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Batyu Színház

Cifra Palota – interaktív programok

Mesevarázs

A rátóti csikótojás

10:00 KoMa Társulat

Tarkakoma

ëë1–4 ï 45’ 14:00 RS9+Vallai kert

14:00, 16:00 Turay Ida Színház

11:00 Center Színház

ëë3–10 ï 60’

Tesz-vesz muzsika

Domi Bábszínháza

ëë3–10 ï 60’

Ringató – Zenés foglalkozások kisgyermekeknek

10:30 Müpa – Lépcsőterem

Piroska és a farkas

10:00 Cserepesház Fabula Bábszínház

ëë3+ ï 60’

ëë4–8 ï 80’ 10:30 MOM Kulturális Központ – Színházterem

Mazsola

Eszti álma

ëë3–8 ï 60’

10:30 Budapest Bábszínház

ëë4–10 ï 60’

9:45, 10:30 Müpa – Kék terem

ëë3–5 ï 60’

Nefelejcs Bábszínház

10:00 Ametist Bábszínház

Vojtina Bábszínház

ëë5–9 ï 120’

10:00 Ametist Bábszínház

10:00 Puskin mozi

Népzenei gyermekkoncert a zenekastélyban

Mesekocsi Színház Társulata

11:00 Müpa – Lépcsőterem

9:30, 11:00 Kolibri Fészek

10:00 Lipták Villa

Batu-tá kalandjai

A brémai muzsikusok

Programok

15:00 Budapest Bábszínház

ëë6+ ï 80’

17:00 TEMI Fővárosi Művelődési Háza

Muzsikás Gyermektáncház

ëë0+ ï 120’ 6. SZERDA 9:00 Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér

Pitypang Játszóház – Teret adunk a játéknak!

ëë0–5 ï 180’

Fehérlófia

ëë6–12 ï 90’ 16:00, 17:15 Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér

Csillagszemű gyermek néptáncoktatás

ëë3–6 ï 45’ 16:00 Parksarok játszóház

Mese habbal – felolvasás

ëë3–12 ï 60’ 17:00 Center Színház

Micimackó Mesekocsi Színház Társulata

09_europa_PINKWATER_bobita HIRD_127x44 10/18/13 10:36 AM Page 1

Időpont: szombatonként 10.30–12.30 Részvételi díj: 900 Ft/alkalom/fő Életkor: 6-12 évesek Találkozó a múzeum pénztáránál. Előzetes jelentkezés nem szükséges.

Tengerjáró Szindbád nyomában Foglalkozás a Régi Képtárban Tartja: Nyikolajeva Marija EURÓPA

ëë2–12 ï 60’

13


14

Programok 7. CSÜTÖRTÖK

2013. november 8. PÉNTEK

9:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Fivérek Kerekasztal Színházi Nevelési Központ

ëë8+ ï 180’

9:30 MOM Kulturális Központ

Beszélő Babakezek babajelbeszéd-foglalkozás

ëë0–3 ï 45’ 9:30 ÓKK Csillaghegyi Közösségi Háza

Air Corde Trió: Állati Zenék

ëë3–12 ï 60’ 10:00 Budapest Bábszínház

Fehérlófia

ëë6–12 ï 120’ 10:00 Gózon Gyula Kamaraszínház

Csecsemőszínház

ëë0–3 ï 30’ 10:30 Kolibri Fészek

9:00, 10:45 Klebelsberg Kultúrkúria

A Holdkirály palotája

ëë4–10 ï 80’

10:00 Budapest Bábszínház

ëë3–6 ï 60’ 14:00 Klebelsberg Kultúrkúria

Kincsestár öko-kézműves műhely

ëë2+ ï 60’

ëë6–12 ï 120’ 10:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Bors néni

ëë4–10 ï 120’ 10:00 Mu Színház

15:00 Budapest Bábszínház

A Hétfejű Tündér

ëë5–10 ï 90’ 15:00 Center Színház

ëë2–12 ï 60’ 15:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

János vitéz

ëë10+ ï 120’ 15:00 Térszínház

Pinkó és a szegényember

ëë5–10 ï 80’ 16:00 Parksarok játszóház

Mese habbal – felolvasás

ëë3–12 ï 60’ 16:45 Millenáris Teátrum

Te meséd – óvodás foglalkozások

ëë4–7 ï 90’ 17:00 Pozsonyi Pagony

Gévai Csilla rajzolós foglalkozása

ëë3–12 ï 60’ 17:00 Wekerlei Kultúrház és Könyvtár

Kő-papír-olló – Kreatív kuckó

ëë5–12 ï 60’

Világszép nádszálkisasszony

Kányádi Sándor és Csukás István

Neptun Brigád

11:00, 16:00 Center Színház

15:00 Klebelsberg Kultúrkúria

Lúdas Matyi

Márton-napi Csiribiri családi délután

ëë10+ ï 120’ Szörp Színház – Tündérek álma

ëë3–12 ï 60

ëë4–13 ï 90’ ëë2–12 ï 60’

11:00 Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér

9:30, 11:00 Kolibri Fészek

Kippkopp gyerekei

ëë3–6 ï 60’ 10:00 Erdős Renée Ház – Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóterem

Gyermekfoglalkozás 10:00 Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Káva Kulturális Műhely

ëë8–10 ï 180’

10:30 Kolibri Fészek

Márton-napi színek, ízek, illatok...

ëë0+ ï 120’

Kippkopp gyerekei

ëë3–6 ï 60’ Ágacska Hadart Művészeti Társulás

ëë5+ ï 80’

14:30 Klebelsberg Kultúrkúria

10:00 Noha Stúdió és Alkotóműhely

Komplex napozás

ëë3–12 ï 90’ 10:00 Óbudai Kulturális Központ Civil Ház

Márton-nap

ëë3–12 ï 150’

Mesék a Tejúton Túlról

10:00 Vigyázó Sándor Művelődési Ház

ëë4–10 ï 80’

15:00 Budapest Bábszínház

Mesés kézműves délelőtt

ëë3–10 ï 120’ 10:00 Ametist Bábszínház

A Hétfejű Tündér

ëë5–10 ï 90’

Lúdas Matyi

11:30 Thália Színház – Új Stúdió

2 NAGY író 1 kis múzeumban

ëë3–12 ï 90’

Ágrólszakadt Tóbiás

Aranyszamár Színház

11:00 Magyar Mesemúzeum

Tom Sawyer kalandjai

9. SZOMBAT

Fehérlófia

11:00 Honvéd Kulturális Központ

Moha és Páfrány

17:00 Karinthy Színház

17:30 Szülők Háza Játszóház

Veszprémi Kabóca Bábszínház

15:00 Térszínház

Pinkó és a szegényember

ëë5–10 ï 60’ 17:00 Hagyományok Háza

Mazsola és Tádé

ëë4+ ï 60’ 10:00 Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér

Táncolka – baba-mama táncház

ëë0–6 ï 60’

Aprók tánca

ëë0+ ï 60’

10:00, 16:00 Fabula Bábszínház

Mazsola

17:00 Klebelsberg Kultúrkúria

ëë3+ ï 60’

Magyar táncház gyerekeknek

ëë0+ ï 60’ 17:00 Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea

10:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Bors néni

ëë4–10 ï 90’

Mesélő tárgyak sorozat

ëë5–12 ï 120’

10:30, 15:00 Budapest Bábszínház

Boribon és Annipanni

17:00 Pozsonyi Pagony

Diavetítés Győri Hannával és Burovincz Jankával Marék Veronika-nap Ingyenes

ëë2–8 ï 60’ 17:00 Center Színház

ëë3–6 ï 80’ 10:30 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Motolla játszóház Márton-napi ludazás-bábok, ablakképek

ëë3–12 ï 90’

10:30 Uránia Nemzeti Filmszínház

Családi Táncház

ëë0+ ï 130’

Programok

„Népek zenéje” – Söndörgő Együttes

ëë0+ ï 90’

„2 az 1”-ben alkotóműhely – gyöngy és bőr

ëë7+ ï 90’ 11:00, 17:00 Figurina Animációs Kisszínpad

Eszti álma

ëë3+ ï 60’ 11:00 Müpa – Üvegterem

Eszter-lánc (Minimatiné)

ëë3–8 ï 60’ 11:00 Örkény István Színház

A sötétben látó tündér

ëë4+ ï 80’ 11:00 Stúdió K

Madárház

ëë4–10 ï 90’ 11:00 Szkéné Színház

A nagyidai cigányok

ëë6–10 ï 120’

ëë5+ ï 80’

ëë0+ ï 180’

10.VASÁRNAP 10:00 Csekovszky Árpád Művelődési Ház

Kippkopp és Tipptopp Nefelejcs Bábszínház

ëë3–10 ï 60’

10:00 Csekovszky Árpád Művelődési Ház

Ligeti Csalamádé

15:00 Játékszín

ëë0+ ï 120’

Süsü, a sárkány kalandjai Hadart Művészeti Társulás

10:00 Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház (KMO)

15:00 Pesti Színház

Tá-Ti-Ti – Játék a ritmussal

ëë3+ ï 60’

A dzsungel könyve

Mesebolt Bábszínház

ëë3+ ï 120’ 16:00 Klebelsberg Kultúrkúria

Balzsam tündér meséi

ëë3–6 ï 60’

10:00 Lipták Villa

Bolondos világ

ëë3–10 ï 60’

Magyar Népmese Színház

ëë3–9 ï 60’

10:00 Ametist Bábszínház

ëë4–8 ï 120’

10:00 Bethlen Téri Színház

16:00 Magyar Színház

A rút kiskacsa

ëë4+ ï 60’

Almaszósz 16:30 Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Ház

Pocakkoncertek

Felmászott a nyúl a fára

ëë3–12 ï 90’ 10:00 IBS Színpad

ëë ï 60’

János vitéz Nevesincs Színház

ëë8+ ï 90’

15


16

Programok

2013. november

10:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

10:30 ÓKK Kaszásdűlői Kulturális Központ

Locspocs, a kis tengeri szörny

Oroszlánkirály

ëë4–10 ï 60’ 10:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Kőketánc Gyermektáncház

ëë1–7 ï 60’ 10:00 Müpa – Előcsarnok

10:30 Budapest Bábszínház

ëë6–12 ï 120’ 10:30 Ferencvárosi Művelődési Központ Turay Ida Színház

Ingyenes

ëë0–12 ï 240’ 10:00 Óbudai Kulturális Központ

Süsü, a sárkány kalandjai Hadart Művészeti Társulás

ëë3+ ï 60’

10:00 Puskin mozi

Nyughatatlan Micó, avagy a világ összes kincse

ëë4+ ï 60’

10:30 Magyar Mesemúzeum

A Végtelen Spagetti nyomában – egy valódi családi szakácskönyv bemutatója

ëë4–12 ï 120’

11:00 Cserepesház

14:30 Budapest Bábszínház

10:00 Budapest Bábszínház

Magyar táncház gyerekeknek – Aprók tánca

Pettson és Findusz

Boribon és Annipanni

ëë3–6 ï 60’ 11:00 Holdvilág Kamaraszínház

Fehérlófia

A rátóti csikótojás

Cifra Palota – interaktív programok

Puskin Kuckó

ëë3–12 ï 60’

Jancsi és Juliska

ëë5+ ï 80’ 11:00, 15:00 Müpa – Fesztivál Színház

Gáláns és Romantikus

ëë6+ ï 60’

10:30 Madách Színház

ëë8+ ï 90’ 11:00, 14:30 Pesti Színház

ëë5+ ï 90’ 11:00 RS9+Vallai kert

Mesevarázs

ëë6+ ï 90’

ëë3+ ï 120’ 11:00 RS9 Színház

15:00 Katona József Színház

Pinokkió

ëë8+ ï 150’ 16:00 Magyar Színház

Rumini

ëë8+ ï 120’ 16:00 MOM Kulturális Központ – Színházterem

ëë3–12 ï 60’ 11. HÉTFŐ 9:00 Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér

Főnix Színház

Pitypang Játszóház – Teret adunk a játéknak!

ëë3+ ï 80’

ëë0–5 ï 120’

11:00 Rózsa Művelődési Ház

ëë3+ ï 90’

10:00 Budapest Bábszínház

Kolompos együttes

ëë0+ ï 60’

11:00 Center Színház

Az állatok nyelvén tudó juhász

A rettentő görög vitéz

11:00 Centrál Színház

11:00, 15:00 Újszínház

ëë2–12 ï 60’

A Hang-villa titka

ëë3+ ï 80’

Pettson és Findusz

ëë4–8 ï 80’

11:00 Stúdió K

Mesekocsi Színház Társulata

ëë6+ ï 90’ Országjáró Mátyás király

ëë3+ ï 60’

10:15, 11:30 Müpa – Üvegterem

Babakoncert – Első találkozások az élő zenével

ëë0–2 ï 30’ 10:30 Müpa – Lépcsőterem

Mesevarázs

1222 Budapest, Nagytétényi út 37–43. Campona Bevásárlóközpont Tel.: (06-1) 424-3053

ëë7–12 ï 80’ 10:00 Munkácsy Mihály Művelődési Ház (Törökbálint)

A hattyúk tava Magyar Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Színház

ëë5–12 ï 60’

11:00 Gózon Gyula Kamaraszínház

ëë3+ ï 60’ 11:00, 14:00 RaM Colosseum

Zsuzsika hangja Vörösmarty Színház – Pelikán Terem

ëë3+ ï 60’

14:00 Uránia Nemzeti Filmszínház

„Amikor én még kis srác voltam” – Eckhardt Gábor interaktív előadása

ëë5+ ï 60’ 16:30 MÁV Szimfonikus Zenekar próbaterme

Búgócsiga

ëë0+ ï 60’ 16:45 Millenáris Teátrum

Te meséd – óvodás foglalkozások

14:00 RS9+Vallai kert

TROPICARIUMBAN

Bambi

Tesz-vesz muzsika

ëë1–4 ï 45’

KALAND, ÉLMÉNY, SZÓRAKOZÁS A

ëë3–6 ï 80’ 10:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

A Pincérfrakk utcai cicák

A Négyszögletű Kerek Erdő meséi

11:00 Bárka Színház

MeseLadik

ëë4–8 ï 80’

Angyalok Tánca

A dzsungel könyve

Lúdas Matyi

Programok

ëë4–7 ï 90’

ëë6+ ï 90’ Karnyújtásnyira elúszó hatalmas CÁPÁK, simogatható RÁJÁK, lusta ALIGÁTOROK, szabadon repkedő MADARAK, játékos MAJMOK, egzotikus HÜLLŐK, ROVAROK és színpompás HALAK ezrei láthatók különleges állatkertünkben. Csütörtökönként 3 órakor látványos víz alatti cápaetetés.

15:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

18:00 MÁV Szimfonikus Zenekar próbaterme

Locspocs, a kis tengeri szörny

Szeretethang

ëë60’

ëë4–10 ï 60’ 16:30 Csodák Palotája (CSOPA)

Mesés Fizika

ëë6–11 ï 90’

13. SZERDA 9:00 Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér

Pitypang Játszóház – Teret adunk a játéknak!

19:00 Pesti Színház

A dzsungel könyve

ëë0–5 ï 120’

ëë3+ ï 120’

9:45, 10:30 Müpa – Kék terem

12. KEDD Nyitva tartásunkról, árainkról, akcióinkról és a családoknak, gyermekeknek szóló programjainkról a weboldalunkon olvashatnak:

www.tropicarium.hu

9:00, 10:00, 11:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Kaláka kicsiknek

ëë1–4 ï 60’ 9:30, 11:00 Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház (KMO)

Ringató – Zenés foglalkozások kisgyermekeknek

ëë0–3 ï 30’ 10:00 Mini-Manó Babacentrum

Beszélő Babakezek babajelbeszéd-foglalkozás

ëë0–3 ï 45’

Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj Fogi Színháza

10:00 Budapest Bábszínház

ëë3–12 ï 60’

Hány éveseknek ajánlott?

Pettson és Findusz

ëë4–8 ï 80’ Hány percig tart?

17


18

Programok

2013. november

10:00 Gózon Gyula Kamaraszínház

15:00, 17:00 Turay Ida Színház

Kalamajka tündér

A dzsungel könyve

ëë3+ ï 60’ 10:00, 14:00 Holdvilág Kamaraszínház

Magyar Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Színház

A Négyszögletű Kerek Erdő meséi

17:00 Pozsonyi Pagony

Főnix Színház

ëë3+ ï 80’

14:00 RS9+Vallai kert

Mesevarázs

ëë6+ ï 90’ 14:00 Ferencvárosi Művelődési Központ

A rátóti csikótojás

ëë3–12 ï 60’

Gévai Csilla rajzolós foglalkozása

17:00 Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea

10:00 Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

Mesélő tárgyak sorozat

ëë5–12 ï 120’

Ingyenes

ëë3–12 ï 60’ 19:00 Pesti Színház

Kő-papír-olló – Kreatív kuckó

A dzsungel könyve

ëë5–12 ï 60’

ëë3+ ï 120’

15:00 Budapest Bábszínház

Mesék a Tejúton Túlról

Boribon és Annipanni

Aranyszamár Színház

Beszélő Babakezek babajelbeszéd-foglalkozás

ëë3–6 ï 90’ 15:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

ëë0–3 ï 45’

ëë4–10 ï 60’

10:00 Budapest Bábszínház

10:00 CeramiCafe

A kis Mukk

Móra Könyv Klub

ëë7–12 ï 80’ 17:00 Center Színház

A kis gömböc Mesekocsi Színház Társulata

ëë2–12 ï 60’

14. CSÜTÖRTÖK 10:00 Budapest Bábszínház

A kis Mukk

ëë5–12 ï 90’ 15:00 Kolibri Fészek

Pinocchio, azaz volt egyszer egy fadarab

ëë5–12 ï 80’

10:30 Kolibri Fészek

10:00 Noha Stúdió és Alkotóműhely

Pinocchio, azaz volt egyszer egy fadarab

Negatív strucc gyerekirodalmi délelőtt

ëë3–12 ï 90’

ëë5–12 ï 60’ 14:30 Klebelsberg Kultúrkúria

Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona Bóbita Bábszínház

ëë5–12 ï 60’

17:00 Hagyományok Háza

10:00 Óbudai Kulturális Központ Civil Ház

Elvarázsolt torony – mesedélelőtt

ëë0+ ï 60’

Mesemuzsika

11:00 MÁV Szimfonikus Zenekar próbaterme

ëë3+ ï 60’

10:00 ÓKK Csillaghegyi Közösségi Háza

Családi délelőtt – Mézesmadzag télidőre

ëë0+ ï 80’

11:00 Hagyományok Háza

ëë3+ ï 80’ Zene-Tér-Kép

ëë3–12 ï 60’

Bambuc ördög

ëë0+ ï 150’ Vizipók, csodapók

ëë3–7 ï 60’

Szigligeti Színház – Nagyvárad Táncegyüttes

ëë5+ ï 60’

11:00 Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház (KMO)

Lúdas Matyi – Kolomposkoncert

ëë0+ ï 90’

10:30 Budapest Bábszínház

A kis Mukk

11:00 Magyar Mesemúzeum

ëë5–12 ï 90’ 10:30 Kolibri Fészek

„Pesti Duna-part télen” Vendég: Varró Dániel

Moha és Páfrány 10:30 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Motolla játszóház

ëë4–11 ï 120’

11:00, 16:00 Center Színház

Az igazságtevő nyúl Mesekocsi Színház Társulata

ëë2–12 ï 60’

11:00 Müpa – Lépcsőterem

Zenebona – Ne csak hallgasd!

ëë5–9 ï 120’ 11:00 Müpa – Üvegterem

Zenél a világ! Cigányok zenéje

ëë6–12 ï 90’ 11:00 Stúdió K

Szamár a torony tetején

ëë8–15 ï 120’ 11:00 Újszínház

Országjáró Mátyás király

ëë3+ ï 60’ 15:00 Rákoscsabai Közösségi Ház

Holle anyó Batyu Színház

ëë3–12 ï 60’

Mandala magokból, termésekből

11:00, 17:00 Figurina Animációs Kisszínpad

15:00 Rákoscsabai Közösségi Ház

10:30, 17:00 Újpalotai Közösségi Ház

Eszti álma

Kakaó Parti

ëë3–12 ï 90’

Pepita

ëë3+ ï 60’

ëë0+ ï 120’

Veszprémi Kabóca Bábszínház

ëë3–12 ï 120’ 10:00, 16:00 Fabula Bábszínház

Mazsola és Tádé

Aprók tánca

Bábrándozó Társulat

ëë3–6 ï 60’ ëë3–12 ï 90’

ëë5–12 ï 90’

Bambi

A diótörő

Szabad Ötletek Színháza

16. SZOMBAT 9:30 Helen Doron Early English nyelviskola

ëë6+ ï 60’

Ebcsont és Nyúlcipő

10:30 ÓKK Kaszásdűlői Kulturális Központ

10:00, 14:30 ÓKK Békásmegyeri Közösségi Háza

Turay Ida Színház

11:00 Magyar Állami Operaház

Kiállítótér: Weiner–Szász Kamaraszimfonikusok

ëë2–8 ï 60’

17:00 Wekerlei Kultúrház és Könyvtár

15. PÉNTEK

11:00 A38 Hajó

17:00 Pozsonyi Pagony

Diavetítés Győri Hannával és Burovincz Jankával

Programok

ëë3+ ï 60’

ëë0–3 ï 40’

Könyvgyûjtés az OMV töltôállomásain!

10:00 József Attila Színház

A rézerdő lakói

ëë3+ ï 90’

mányát Várjuk köny vado r 31-ig 2013. de cembe omás ain! áll az OMV töltô

Puskás Péter elôadómûvész

www.omv.hu OMVMagyarország

Tudta, hogy a 15–25 év közötti fiatalok 28%-a soha nem vesz a kezébe könyvet? Ezt a megkérdezettek közel harmada a könyvek magas árával indokolja (Ipsos 2013.). Ezért szervezünk újra könyvgyûjtést az OMV töltôállomásokon. Olyan gyermek- vagy ifjúsági könyveket várunk, amelyeket Ön már elolvasott, és szívesen odaadna rászoruló családoknak. Könyvadományát leadhatja a 2013.11.23 – 24. között megrendezésre kerülô Bóbita Családi Filmfesztiválon is a Cinema City Arénában!

19


20

Programok 15:00, 19:00 Budapesti Operettszínház

Ördögölő Józsiás

ëë8+ ï 120’ 15:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Macska voltam Londonban

ëë7–10 ï 120’ 15:00 Madách Színház

2013. november 17.VASÁRNAP 9:30, 11:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Pont, pont, vesszőcske

ëë0–3 ï 30’ 10:00 CeramiCafe

Téli mese Ingyenes

Négyszögletű Kerek Erdő

ëë5+ ï 90’ 16:00 Csokonai Művelődési Központ

Magyar táncház és játszóház

ëë0+ ï 120 16:00 Magyar Színház

Almaszósz

ëë4–8 ï 120’ 16:00 Müpa – Lépcsőterem

MUS-E Kreatív művészeti foglalkozás

ëë7–12 ï 120’

ëë3–12 ï 90’ 10:00 Rákoskerti Művelődési Ház

Kerti Kölyökkuckó

ëë3–12 90’ 10:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

10:00 Müpa – Előcsarnok

ëë3–12 ï 60’

11:00 Zeneház

Concerto Budapest – Észak

Puskin Kuckó

A Négyszögletű Kerek Erdő meséi

Nefelejcs Bábszínház

Főnix Színház

16:00 Vigyázó Sándor Művelődési Ház

ëë3+ ï 60’

Ingyenes

ëë0–12 ï 240’

11:00 Magyar Állami Operaház

Marcipán cica meg az oroszlánság

A diótörő

ëë4–12 ï 60’ 10:30 Kolibri Fészek

Spárga-tengeralattjáró

Y

CM

MY

CY

CMY

www.da-vinci-learning.hu

ëë3+ ï 90’

ëë4–10 ï 90’ 11:00 RS9+Vallai kert

11:00 Stefánia Palota

Mesevarázs

Holle anyó

Mosó Masa mosodája Mesekocsi Színház Társulata

Magyar táncház gyerekeknek – Aprók tánca

ëë3–6 ï 60’

ëë4–10 ï 80’

ëë3–8 ï 60’ ëë6+ ï 120’

11:00, 14:30 Thália Színház – Arizóna Stúdió

Tesz-vesz muzsika 11:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

A székely menyecske meg az ördög 7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle

ëë3–10 ï 80’

14:00 RS9+Vallai kert

Mesevarázs

Pitypang Játszóház – Teret adunk a játéknak!

14:30 Óbudai Kulturális Központ

ëë0–5 ï 120’ 10:00 Budapest Bábszínház

Csizmás kandúr

ëë3–10 ï 60’

Pöttyös Panni az iskolában

10:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Bozsik Yvette Társulat

János vitéz

ëë3+ ï 60’

ëë3–10 ï 90’

10:30 Müpa – Lépcsőterem

9:00 Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér

11:00 Stúdió K

A rettentő görög vitéz

Vaskakas Bábszínház

ESZME Egyesület

ëë3–7 ï 60’

18. HÉTFŐ

Magyar Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Színház

Csillagszedő Márió

ëë1–4 ï 30’

16:00, 17:00 Mu Színház Tünet Együttes

Hepp Trupp

facebook.com/davincitv

ëë7+ ï 90’

Kucok

ëë2–12 ï 60’

A Da Vinci Learningnél mindenki kíváncsi a dolgok működésére, a felfedezés örömére. Csatlakozz hozzánk Te is!

Nemzeti Táncszínház

Túl a Maszat-hegyen

11:00 Cserepesház

K

Tájaink zenéi – Székelyföld és a cimbalom 11:00 Pesti Színház

A Gyerünk srácok! című permier sorozat egy olyan show, melyet gyerekek készítenek gyerekeknek. Kis csapatunk minden epizódban a saját életét mutatja be, például, hogy hogyan kell főzni, kertészkedni, kísérletezni és élni a gyerekek mindennapi életét. A műsor ovisoknak és kisiskolásoknak szól, és nagyon szórakoztató! A Gyerünk srácok!-ban Te is rájöhetsz, hogy a kicsiknek is lehetnek óriási ötletei!

M

16:00 Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ

Bárány Boldizsár

Novemberben minden szombaton délelőtt 10 órától a Da Vinci Learning TV-csatorna műsorán!

C

ëë0+ ï 60’ Tititá

10:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle

Apraja Napja

10:30, 15:00 Radnóti Miklós Színház

Bódog és Szomorilla

Hány percig tart?

ëë3+ ï 80’

ëë0+ ï 60’

11:00 Müpa – Üvegterem

ëë5–10 ï 90’

10:00 Parksarok játszóház

ëë5+ ï 60’

ëë3+ ï 60’

10:30, 15:00 Budapest Bábszínház

11:00, 16:00 Center Színház

Advert Bobita HU.pdf 1 10/18/2013 3:45:23 PM

Hány éveseknek ajánlott?

11:00 Holdvilág Kamaraszínház

A tücsök és a hangya

ëë6+ ï 90’

Cifra Palota – interaktív programok

17:00 Rákoscsabai Közösségi Ház

Gyermektáncház a Mokányos együttessel

10:00 Puskin mozi

Kőketánc Gyermektáncház

ëë1–7 ï 60’

Programok

ëë10+ ï 120’

ëë6+ ï 90’ Hófehérke és a hét törpe Magyar Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Színház

ëë3–12 ï 60’

15:00 Térszínház

A holdbeli csónakos

ëë8–12 ï 90’

21


22

Programok

2013. november 17:00 Karinthy Színház

14:00 Gózon Gyula Kamaraszínház

Koldus és királyfi

Hetvenkedő János

ëë8+ ï 90’ 16:30 Csodák Palotája (CSOPA)

Mesés Fizika

ëë6–11 ï 90’ 16:30 Klebelsberg Kultúrkúria

Szivárványhinta

17:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Madarak voltunk Mesebolt Bábszínház

15:00 Térszínház

7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle

ëë3+ ï 60’

ëë0–3 ï 30’

17:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Márkuszínház

ëë6+ ï 90’

20. SZERDA

Holnemvoltfa Csiky Gergely Színház 7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle

ëë3+ ï 60’

19. KEDD 9:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Tá-Ti-Ti – Játék a ritmussal Mesebolt Bábszínház 7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle

ëë3–6 ï 80’

10:00 Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház (KMO)

Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj Fogi Színháza

ëë3–12 ï 60’

10:00 Budapest Bábszínház

Csizmás kandúr

ëë3–10 ï 60’ 10:00, 14:00 Ferencvárosi Művelődési Központ Turay Ida Színház

ëë6+ ï 60’

10:30 Kolibri Fészek

Spárga-tengeralattjáró

ëë5–10 ï 90’ 11:00 RaM Colosseum

Magyar népmesék

ëë3–12 ï 60’ 14:00 Gózon Gyula Kamaraszínház

Hetvenkedő János

ëë3–10 ï 60’ 15:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Bekkanko, a grimaszdémon

ëë7–10 ï 90’ 15:00 Térszínház

A holdbeli csónakos

ëë8–12 ï 90’

Pitypang Játszóház – Teret adunk a játéknak!

ëë0–5 ï 120’ 9:45, 10:30 Müpa – Kék terem

Ringató – Zenés foglalkozások kisgyermekeknek

ëë0–3 ï 30’ 10:00 Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház (KMO)

Pacacáré – alkotóműhely a Cellux csoporttal

ëë1–5 ï 30’ 10:00 Budapest Bábszínház

Boribon és Annipanni

ëë3–6 ï 90’ 10:00 Holdvilág Kamaraszínház

Varázsfuvola

ëë5–12 ï 90’ Bekkanko, a grimaszdémon

ëë7–10 ï 90’ 10:30 Kolibri Fészek

Spárga-tengeralattjáró

ëë5–10 ï 90’ 10:30 Müpa – Kék terem

Ringató – Zenés foglalkozások kisgyermekeknek

ëë0–3 ï 30’ 11:00 Újpalotai Közösségi Ház

Kerekítő bábos torna

ëë1–4 ï 30’ 14:00 RS9+Vallai kert

A teknős és a nyúl versenyfutása Mesekocsi Színház Társulata 19:00 Pesti Színház

A dzsungel könyve

ëë3+ ï 90’ 21. CSÜTÖRTÖK Szamárcsel

ëë3–12 ï 60’ 10:00, 14:30 Vigyázó Sándor Művelődési Ház

A Holdkirály palotája Veszprémi Kabóca Bábszínház

ëë4–10 ï 80’

ëë6+ ï 90’ 14:00 Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér

Tom Sawyer kalandjai

ëë10+ ï 120’

17:00 Hagyományok Háza

10:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Aprók tánca

ëë3+ ï 60’

Ciróka Bábszínház

ëë7+ ï 90’

10:30 Játékszín

ëë3+ ï 60’ 17:00 Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea

Hadart Művészeti Társulás

Mesélő tárgyak sorozat

Diavetítés Győri Hannával és Burovincz Jankával Ingyenes

ëë2–8 ï 60’

Benga

17:00 Center Színház

Steps on Stage Kft.

Családi Táncház

15:00 Magyar Színház

ëë5+ ï 90’ 16:30 ÓKK Békásmegyeri Közösségi Háza

Aprók tánca a Kolompos együttessel

23. SZOMBAT

Meseszőnyeg

10:30 Madách Színház

Négyszögletű Kerek Erdő

ëë5+ ï 90’ 10:30 TEMI Fővárosi Művelődési Háza

Mazsola és Tádé

ëë4+ ï 60’ 10:00 Fabula Bábszínház

Csepp-csoda Családi Szombat

ëë3+ ï 180’ 11:00 Magyar Mesemúzeum

Brumi és a téli álom

ëë3+ ï 60’

ëë0+ ï 60’

ëë3–6 ï 60’ 10:30 Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér

ëë3–9 ï 60’

10:00 Ametist Bábszínház

Andersen

10:30, 15:00 Budapest Bábszínház

Magyar Népmese Színház

ëë0+ ï 135’

7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle

Zenekuckó

Misi mókus vándorúton

17:00 Pozsonyi Pagony

A boldog herceg 11:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

ëë1–3 ï 30’

10:00 Parksarok játszóház

ëë3–12 ï 60’

ëë5–12 ï 60’

10:30 Kolibri Fészek

ëë7–10 ï 90’

7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle

Magyar táncház gyerekeknek

Süsü, a sárkány kalandjai

ëë3+ ï 60’

Pont, pont, vesszőcske Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

17:00 Klebelsberg Kultúrkúria

ëë10+ ï 120’

10:00 Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház (KMO)

A Csillagszemű juhász Évkerék Társulat

ëë3–12 ï 60’

10:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Lúdas Matyi

VÁLTS ZÖLDRE!

Budapest Bábszínház 7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle

ëë5–12 ï 90’

ÖKO SKANZEN PROGRAMSOROZAT

14:30 Hagyományok Háza

Figurás néptáncelőadás gyerekeknek

ëë3+ ï 60’ 15:00 Kolibri Fészek

A boldog herceg

ëë7–10 ï 90’ 16:45 Millenáris Teátrum

Te meséd – óvodás foglalkozások

ëë4–7 ï 90’ 17:00 Pozsonyi Pagony

Gévai Csilla rajzolós foglalkozása

ëë3–12 ï 60’ 17:00 Wekerlei Kultúrház és Könyvtár

Mesevarázs

Karinthy Színház

ëë5–10 ï 60’

ëë2–12 ï 60’

9:00 Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér

10:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

A rátóti csikótojás

Pinkó és a szegényember 17:00 Center Színház

A Jánosvitéz

A csomótündér 7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle

Varázsfuvola

ëë5–12 ï 60’

19:00 Mu Színház

Bóbita Bábszínház

ëë3–10 ï 60’ 14:00 Holdvilág Kamaraszínház

10:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Programok

Kő-papír-olló – Kreatív kuckó

ëë5–12 ï 60’ 22. PÉNTEK 10:00 Budapest Bábszínház

Túl a Maszat-hegyen

ëë6–12 ï 90’

Skanzen

MÚLTBÓL JÖVŐ - Öko Skanzen programsorozat 2013 - 2014

ÉPÍTÉSZET - Energiaszoba Mádi dézsmaház 2013. december 8-20.

TELEen N-N Tél YARron - nyá ON

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit MÚLTBÓL JÖVŐ - Öko Skanzen programsorozat 2013 - 2014 praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla facilisi. Nam liber tempor cum congue takarékosságunk, nihil imperdiet doming frappáns id quod mazim placerat facer NEKED MEKKORA A LÁBNYOMOD?soluta nobis eleifend option tudatos fenntartható possim assum. Typi non habent claritatem insitam; est usus legentis in iis qui facit eorum Nemcsak lépteink nyomán hagyunk nyomot ötleteket adnak a szentendrei Skanzen Öko progclaritatem. Investigationes demonstraverunt lector Claritas est etiam processus dynamicus,

ÉPÍTÉSZET - Energiaszoba

magunk után, hanem a mindennapi fogyasztásunkramjai az ökos8-20. játékoktól a boszorkánykonyhán Mádi dézsmaház 2013. december kal is. Hogy ne lábnyomunk legyen óriási, hanem át egészen a nagyi konyhatitkaiig.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. A projekt az Európai Unió támogatásával, Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velitazesse molestie consequat, Európai Regionális Fejlesztési Alap vel illum valósul meg. qui blandit dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan ettársfinanszírozásával iusto odio dignissim praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla facilisi. Nam liber tempor cum soluta nobis eleifend option congue nihil imperdiet doming id quod mazim placerat facer possim assum. Typi non habent claritatem insitam; est usus legentis in iis qui facit eorum claritatem. Investigationes demonstraverunt lector Claritas est etiam processus dynamicus,

23


24

Programok

2013. november 18:00 Magyar Állami Operaház

11:00 Bárka Színház

15:00 Gózon Gyula Kamaraszínház

10:00 Budapest Bábszínház

A diótörő

MeseLadik

Pinokkió, a hosszúorrú fabáb története

Minden egér szereti a sajtot

ëë3+ ï 60’ 24. VASÁRNAP 11:00, 16:00 Center Színház

10:00 Lipták Villa

A farkas és a hét kecskegida

Mágus párbaj

11:00, 17:00 Figurina Animációs Kisszínpad

Eszti álma

ëë3+ ï 60’

ZeneHajó Hajós Andrással és a Modern Art Orchestrával

10:00 Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea

Műhelyfoglalkozás – mézeskalács mirákulum 10:00 Bethlen Téri Színház

Diótörő

Bódog és Szomorilla

11:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Pinocchio, azaz volt egyszer egy fadarab

Hepp Trupp

ëë5+ ï 90’

11:00 Müpa – Üvegterem

Tarkakoma

ëë6–12 ï 80’ 14:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Kacskaringó

ëë3–6 ï 60’

14:30, 16:30 BFZ próbaterme

Budapesti Fesztiválzenekar: Kakaókoncert

ëë2+ ï 60’ 15:00 Magyar Színház

A kisfiú meg az oroszlánok

ëë5–12 ï 60’ 16:00 Fabula Bábszínház

ëë3+ ï 60’ 16:30 Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Ház

Pocakkoncertek

ëë60’ 16:30 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Pinokkió Zirano Bábszínház 7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle

ëë4–12 ï 60’

ëë5–12 ï 60’ Gyerekjazz – Hot Jazz Band

11:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Cimbora nap

Manna Produkció

ëë0+ ï 180’

7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle

ëë6+ ï 90’

10:00 Parksarok játszóház 11:00 Müpa – Előcsarnok

Mariska Matiné

Zsurzs Katalin: Nyuszi ül a hóban Puskin Kuckó

ëë3–12 ï 60’

Korzenszky Klára gyereklemezének bemutatója és táncház Ingyenes

ëë0+ ï 90’ 11:00 Örkény István Színház

10:30 Budapest Bábszínház

Csoda és Kósza

Marcipán cica meg az oroszlánság

11:00 Rózsa Művelődési Ház

ëë4–12 ï 60’

ëë6+ ï 90’ A dzsungel könyve

ëë3+ ï 60’

10:30 Kolibri Fészek

ëë7–10 ï 120’ 10:30 MOM Kulturális Központ – Színházterem

11:00 Turay Ida Színház

A dzsungel könyve Magyar Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Színház

ëë3–12 ï 60’

Az aranybalta Domi Bábszínháza

11:00 Újszínház

ëë3–10 ï 60’

Pöttöm Panna

ëë4+ ï 60’

11:00 Magyar Mesemúzeum

Mesés-zenés világjárás Kovácsovics Fruzsival: Sarkvidék

ëë3–10 ï 60’

15:00, 17:30 Budapest Bábszínház

Hófehérke és a hét törpe Ékszer Balett

10:30 Kolibri Fészek

Babszem Jankó Meseszínház

ëë3+ ï 60’

ëë3–12 ï 60’

A diótörő

15:00 Budapest Bábszínház

Pettson és Findusz

ëë4–8 ï 80’ 15:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Macska voltam Londonban

ëë7–10 ï 120’

10:30 MOM Kulturális Központ

Babakoncert

16:30 Csodák Palotája (CSOPA)

ëë0–3 ï 30’

Mesés Fizika

ëë6–11 ï 90’

10:30 Müpa – Lépcsőterem

Tesz-vesz muzsika

20:00 Bakelit

ëë1–4 ï 30’

18:00 Magyar Állami Operaház

10:00 Óbudai Kulturális Központ

Százlábúak láb alatt

Brumi és a téli álom

A nagy Ho-ho-ho horgász

Borka Mumusföldön – avagy ki nem akar mumus lenni?

10:00 Puskin mozi

7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle

Magyar táncház gyerekeknek – Aprók tánca

ëë2+ ï 60’ Ingyenes

ëë0–2 ï 30’ ëë6–12 ï 90’

ëë4–8 ï 120’ 16:00 Újpalotai Közösségi Ház

Ingyenes

ëë0–12 ï 240’

Babakoncert – Első találkozások az élő zenével

Kukacmatyi

11:00 Cserepesház

10:00 Müpa – Előcsarnok

ëë3–12 ï 120’

Stúdió K

Almaszósz

11:00 Magyar Rádió 6-os stúdiója

ëë3–8 ï 60’ 14:00 KoMa Társulat

16:00 Magyar Színház

11:00 Holdvilág Kamaraszínház

ëë4–8 ï 60’ 10:15, 11:30 Müpa – Üvegterem

Hadart Művészeti Társulás

Mesekocsi Színház Társulata

Kőketánc Gyermektáncház

Eszter-lánc Minimatiné

Süsü, a sárkány kalandjai

A dzsungel könyve

Varázsfuvola

Cifra Palota – interaktív programok

15:00 Játékszín

ëë3+ ï 60’

ëë3–6 ï 60’

ëë1–7 ï 60’ ëë5–12 ï 90’

ëë3–12 ï 60’

11:00 Center Színház

10:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Kolibri Fészek 7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle

ëë3+ ï 80’

ëë2–12 ï 60’

ëë3+ ï 90’

11:00 IBS Színpad

ëë5–12 ï 90’

ëë3+ ï 80’ 11:00 BMC – Koncertterem

ëë5–10 ï 60’

Mesekocsi Színház Társulata

ëë2–12 ï 60’

Programok

Virtuoso

ëë3+ ï 60’

11:00, 14:00 RaM Colosseum

ëë3+ ï 80’ 25. HÉTFŐ 9:00 Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér

Pitypang Játszóház – Teret adunk a játéknak!

A Világszép Nádszálkisasszony

ëë3+ ï 60’ 14:00 RS9+Vallai kert

26. KEDD 10:00 Bethlen Téri Színház

Kuruttyoló békakirály

Mesevarázs

ëë6+ ï 90’

Apró Színház

ëë3–12 ï 80’

ëë0–5 ï 120’ Hány éveseknek ajánlott?

Hány percig tart?

25


26

Programok

2013. november 10:30 Kolibri Fészek

14:00 Gózon Gyula Kamaraszínház

Százlábúak láb alatt

Ludas Matyi

ëë7–10 ï 120’

Főnix Színház

10:30 Müpa – Kék terem 10:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Ringató – Zenés foglalkozások kisgyermekeknek

ëë0–3 ï 30’

Macska voltam Londonban

ëë7–10 ï 120’ 10:00 Mu Színház

ëë10–12 ï 150’

10:00 RaM Colosseum

ëë3+ ï 60’

Játsszunk Háry Jánost!

A boldog herceg

Mesekocsi Színház Társulata

10:30, 15:00 Nemzeti Táncszínház

Holle anyó Budapest Táncszínház

ëë2–12 ï 60’

19:00 Budapesti Operettszínház

28. CSÜTÖRTÖK

10:30 Radnóti Miklós Színház

15:00 Budapest Bábszínház

Bárány Boldizsár

Diótörő

ëë4–10 ï 90’

ëë5–10

16:45 Millenáris Teátrum

15:00 Magyar Színház

Te meséd – óvodás foglalkozások

Égigérő fű

ëë4–7 ï 90’ 17:00 Budapesti Operettszínház

Rómeó és Júlia

ëë10+ ï 120’ 17:00 TEMI Fővárosi Művelődési Háza

Muzsikás Gyermektáncház

ëë0+ ï 60’ 27. SZERDA 9:00 Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér

Pitypang Játszóház – Teret adunk a játéknak!

ëë0–5 ï 120’ 10:00, 15:00 Budapest Bábszínház

Lúdas Matyi

ëë5–12 ï 90’ 10:00 Mu Színház

ëë5+ ï 120’ 16:00, 16:45, 17:30 Stefánia Palota

ëë10–12 ï 150’

10:0, 14:30 Óbudai Kulturális Központ

Hófehérke és a hét törpe Magyar Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Színház

ëë3–1 ï2 60’

Rómeó és Júlia

ëë10+ ï 120’

ëë3+ ï 60’ 11:00 Játékszín

ëë3+ ï 60’

10:00 Ametist Bábszínház

11:00 Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ

Mazsola és Tádé

Kreatív zenei előadások

Ringató Énekes Óvoda

ëë3–6 ï 45’ 17:00 Pozsonyi Pagony

ëë3+ ï 60’ Csizmás kandúr

ï60’

A piros esernyő

ëë3+ ï 60’

10:30 Bethlen Téri Színház

Kő-papír-olló – Kreatív kuckó

Kuruttyoló békakirály

ëë5–12 ï 60’ 18:00 Budapesti Operettszínház

Rómeó és Júlia

ëë10+ ï 120’

Apró Színház

ëë3–12 ï 60’

10:30, 15:00 Budapest Bábszínház

Diótörő

ëë5–10 ï 80’

29. PÉNTEK 10:00 Budapest Bábszínház

Diótörő

10:30 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Motolla játszóház Adventi kalendárium készítése

ëë3–12 ï 60’

Magyar népmesék

ëë3+ ï 60’ 10:30 Játékszín

Süsü, a sárkány kalandjai

ëë3+ ï 60’

Thália Színház

Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi

16:00 Fabula Bábszínház

ëë3+ ï 60’

ëë0–12 ï 120’

ëë6+ ï 90’

Mikulás ajándéka

ëë3+ ï 60’ 16:00 Müpa – Lépcsőterem

MUS-E Kreatív művészeti foglalkozás

ëë7–12 ï 120’

Nefelejcs Bábszínház

ëë3+ ï 60’

15:00 Klebelsberg Kultúrkúria

Mikulásváró Csiribiri családi délután

ëë0+ ï 180’ 15:00 Wekerlei Kultúrház és Könyvtár

Adventi készülődés Ingyenes

ëë3–12 ï 60’ 15:00, 19:00 Budapesti Operettszínház

Rómeó és Júlia

ëë10+ ï 120’ 15:00 Gózon Gyula Kamaraszínház

Pinokkió, a hosszúorrú fabáb története

Brass cirkusz Brass in the Five

Az Űr-Zűr

ëë3+ ï 80’

A BÓBITA MAGAZINT KERESSE ORSZÁGSZERTE A LIBRI KÖNYVESBOLTOKBAN!

ëë3–12 ï 60’

ëë3–12 ï 60’

17:00 Wekerlei Kultúrház és Könyvtár

Hadart Művészeti Társulás

A diótörő 11:00 Mikroszínpad

ëë3+ ï 60’

ëë6+ ï 120’ 11:00, 15:00 RS9 Színház

Ingyenes

ëë4+ ï 60’ 11:00 Magyar Állami Operaház

10:30 Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház (KMO)

Gévai Csilla rajzolós foglalkozása

ëë3–12

Mikulás ajándéka

ëë9+ ï 120’

Télapó és az ezüstmackó

Eszti álma

ëë4+ ï 60’

Emil és a detektívek

15:00 Klebelsberg Kultúrkúria

11:00, 17:00 Figurina Animációs Kisszínpad

Hadart Művészeti Társulás

Tekergő

15:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

15:00 Thália Színház – Új Stúdió

Gombóc Artúr játszóháza

Süsü, a sárkány kalandjai

9:30, 11:00 Kolibri Fészek

ëë5–9 ï 90’ 11:00 Örkény István Színház

ëë2–12 ï 60’

10:00 József Attila Színház

10:00 RaM Colosseum

Káva Kulturális Műhely

Ingyenes

Zenebona – Ne csak hallgasd!

13:00 Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ

Micimackó

10:00 Fabula Bábszínház

ëë5–10 ï 80’

Üzlet

ëë3–12 ï 90’

Mesekocsi Színház Társulata

ëë0–4 ï 30’ ï80’

11:00 Budapesti Operettszínház

Diavetítés Győri Hannával és Burovincz Jankával

30. SZOMBAT

Rómeó és Júlia

ëë4–12 ï 90’

11:00, 16:00 Center Színház

19:00 Budapesti Operettszínház

ëë10+ ï 120’ ëë4–10 ï 60’

ëë0+ ï 60’

11:00 Müpa – Lépcsőterem

Csoda és Kósza

Oszi Boszi, a repülő nagyanyó

ëë2–8 ï 60’

10:30 Kolibri Fészek

11:00 Magyar Mesemúzeum

17:00 Pozsonyi Pagony

17:00 Center Színház

Kacor király

ëë7–10 ï 90’

ëë8+ ï 120’ Aprók tánca

15:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

ëë3–10 ï 60’ András-napi bál

Rumini

Mesevarázs

ëë7–10 ï 120’

Magyar népmesék

15:00 Magyar Színház

17:00 Hagyományok Háza

ëë6+ ï 90’

Káva Kulturális Műhely

Lúdas Matyi

ëë3–12 ï 60’

14:00 RS9+Vallai kert

Üzlet

11:00 Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea

Programok

10:30, 15:00 Zeneakadémia

Savaria Szimfonikus Zenekar: A Zeneakadémia meséi

ëë2+ ï 60’

Hány éveseknek ajánlott?

Hány percig tart?

27


28

Mesesarok

2013. november

Büdöss úr

Magyari Andrea: Átjáró Másvárosba A kilencéves Kőhegyi Kázmérhoz hírvivő érkezik egy másik világból. Ő Közbenjáró Másvárosból, ahol egy ideje nem történik semmi. Hogy az milyen? Kázmér és legjobb barátja, Kamilla is megtapasztalhatja, mert Közbenjáró az ő segítségüket kéri. Másvárosban ugyanis fura kór üti fel a fejét, mely utoléri Cerkát, a festőlányt, Egykő Albertet, a professzort, és Don Zon Górát, a muzsikust is. Odaát az is kiderül Kázmérék számára, hogy amikor nem történik semmi, az nemcsak unalmas, hanem bizony félelmetes is. A Mészely Ilka rajzaival illusztrált, izgalmas, fordulatokkal teli, humorral és megannyi nyelvi leleménnyel átszőtt történet kisiskolásoknak ajánlott. Kolibri Kiadó, 2013

Steve Biddulph: Hogyan neveljük a fiúkat? – Ma este a Kérdések órájának választási különkiadását láthatják. Az összes jelentősebb politikai párt képviselője itt ül az asztalunknál, sőt még Büdöss úr is, aki hajléktalan. Köszöntöm kedves nézőinket! Az asztal körül mindenki bólogatni kezdett, Büdöss úr kivételével, aki jó hangosan így szólt: – Szeretném megragadni az alkalmat, hogy elmondjam, milyen hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek ma este. – Köszönöm – mondta a műsorvezető kissé elbizonytalanodva. – Mivel eddig hajléktalan voltam, egyetlen adást sem láttam – folytatta a csavargó. – Ami azt illeti, halvány fogalmam sincs, kicsoda is Ön valójában. De az biztos, hogy rettenetesen híres ember. Kérem, folytassa, Sir Donald. A közönség bizonytalanul felnevetett. Kloé anyukája dühösnek látszott. A műsorvezető idegesen köhécselt, aztán folytatta. – Szóval a ma esti első kérdésünk… – Jól látom, hogy ki van sminkelve, Sir Declan? – érdeklődött Büdöss úr. – Csak egy kicsit. A reflektorok miatt. – Ó, persze! – csapott a homlokára Büdöss úr. – Alapozót használ? – Igen.

– Szemkihúzót? – Alig. – Szájfényt? – Csak egy csipetnyit. – Nagyon jól néz ki. Bárcsak én is kaptam volna. Pirosítót. A közönség végigkuncogta az eszmecserét. Sir David megpróbálta visszaterelni a műsort az eredeti mederbe. – Eljött az idő, hogy eláruljuk, miért van ma velünk Büdöss úr, aki hajléktalan. A Fikarc család fogadta otthonába őt. – Fikáááárc – javította ki Kloé anyukája. – Ó, elnézést kérek! – mondta Sir David. – Az adás előtt egyeztettünk a férjével, és ő azt mondta, a vezetéknevüket Fikarcnak ejtik. Kloé anyukája fülig vörösödött zavarában. Sir David a jegyzeteibe pillantott. – A ma esti műsor egyik legfontosabb témája tehát a hajléktalanság. Büdöss úr jelentkezett. – Parancsoljon, Büdöss úr, mit óhajt? – fordult feléje a műsorvezető. – Megengedné, hogy kiugorjak az illemhelyre, Sir Duncan? A közönség most már jóval hangosabban nevetett. – El kellett volna intéznem a dolgot kezdés előtt, de megkértem

a sminkes hölgyet, hogy csináljon valamit a hajammal, és kifutottunk az időből. Félreértés ne essék, le vagyok nyűgözve az eredménytől: a hölgy megmosta és be is szárította a hajamat. Sőt még valami zselé nevű dolgot is belekent, viszont a  pisildébe már nem volt időm kiszaladni. – Menjen csak nyugodtan, ha muszáj… – Hálásan köszönöm Önnek! – mondta Büdöss úr. Azzal felállt a székéből és kisétált a díszletből. – Nagyon sietek, valószínűleg csak csurrantanom kell. A közönség erre már hangos nevetésben tört ki. A kis szobában Kloé szintén jót nevetett az apukájával. Amikor Kloé a húgára pillantott, látta, hogy Annabelle hiába próbálja visszafojtani a nevetését, a jelenet neki is halvány mosolyt csalt az arcára. – Elnézést kérek! – kiáltotta Büdöss úr, ahogy újra megjelent a kamerák előtt. Végigtrappolt a dobogón, de ezúttal az ellenkező irányba. – Most szóltak, hogy az illemhely a másik oldalon van.

Részlet David Walliams Büdöss úr című regényéből (Kolibri Kiadó, 2013).

Volt egyszer egy új-zélandi gyermekpszichológus, aki 1998-ban sajátos szempontú nevelési kézikönyvet jelentetett meg. A Hogyan neveljük a fiúkat? című könyv hamarosan nemzetközi bestseller lett, ami immár tizenöt éve folyamatosan újra és újra megjelenik, mindig új szülői generációkat megszólítva. Immár a friss magyar kiadás is elérhető, aminek az ad különös jelentőséget, hogy nemsokára a régóta várt párdarab, a Hogyan neveljük a lányokat? című kötet is elérhetővé válik a magyar közönség számára. Biddulph könyvében a nevelés szempontjából vizsgálja a nemek közti különbségeket. Kimondja: a fiúk igenis mások. Fontos, hogy a szülők, pedagógusok és mindazok, akik gyerekekkel foglalkoznak, tisztában legyenek ezekkel a különbségekkel. Partvonal Kiadó, 2013

Julie Meighan: Drámázzunk! Drámajátékok, színdarabok és monológok (nem csak) angolul tanuló óvodásoknak és kisiskolásoknak. A kötet drámajátékok gyűjteménye: szerepjátékokat, színdarabokat, játékos ötleteket, dalokat, verseket, monológokat foglal magába. Számos kreatív ötletet kínál a szülők, tanárok, csoportvezetők és más, kisgyerekekkel foglalkozó szakemberek számára. Az első részben felvonultatott hetvennégy drámajáték szövege az angol mellett magyar nyelven is olvasható, így minden óvodás és kisiskolás korú gyermek számára érthető és élvezhető. A második és harmadik rész dramatizált szövegei ellenben már feltételeznek némi nyelvtudást és olvasási készséget. Akadémiai Kiadó, 2013

Hervé Tullet: Hol a mesénk?

A népszerű Pötty könyv szerzője, Hervé Tullet újra meghökkentő, magával ragadó képeskönyvet alkotott. Lapozz csak bele! Mi lehet belül? Hahó! Néhány mesefigura. És mind RÁD néz. De valahogy meglepettnek tűnnek… Hmmm, mintha nem lennének teljesen készen!? Olvassunk csak bele! De hisz a szereplők azt sem tudják, mit csináljanak! Hiányzik a könyvből a történet! Hmmm. Várj csak! Ez a könyv még nincs is befejezve! Tullet könyve mese a mesében, tele szokatlan, vicces ötlettel, és még a szerző is megjelenik fényképeken, ahogy a szereplőivel társalog. Vivandra Könyvek, 2013

Könyvkuckó

29


30

Szemünk fénye

2013. november

ANYA, MÉRGES VAGYOK! Két és féléves Sári lányom összevont szemöldökkel, ádáz arccal, mint egy apró termetű Hókuszpók csörtet ki a gyerekszobából, és közli: „Nagyon mérges vagyok!” A magyarázat sem várat sokáig magára, kiderül, hogy kishúga összerombolta és szerinte megette (szerintem csak a hét hónapos babák szokásához illően a szájába tömte) a felépített Duplo-ház elemeit. Sári dühe teljes mértékben jogos és érthető… Egyszer egy hasonló helyzetben, belső késztetéseit követve amúgy istenesen belerúgott a húgába. Az ezt követően tapasztalt szülői reakciók megtanították arra, hogy ezt többet ne tegye… A düh az alapérzelmek közé tartozik, éppúgy, mint a félelem, az undor, az öröm, a bánat és a meglepődés. A világon minden ember érzi ezeket, és mindenki nagyon hasonlóan fejezi ki őket… Sőt a néhány napos csecsemők is képesek az alapérzelmek elkülönítésére és megjelenítésére. Ezt onnan tudjuk, hogy veleszületett ösztönüknél fogva utánozzák az alapérzelmeket mutató arckifejezéseket. Bármennyire is egyetemesek ezek az érzések, mégsem gondoljuk azt, hogy a csecsemők tisztában vannak saját érzelmi állapotaikkal. Szó sincs arról, hogy ilyen gondolataik lennének: „Már három órája nem ettem, és most kellemetlen érzés keletkezett a gyomrom környékén, ami elszomorít és meg is ijeszt. Ugyan-

akkor dühös vagyok, mert jogos elvárásom lenne, hogy szorult helyzetemben édesanyám a segítségemre siessen, meg­ etessen, és ne azzal foglalkozzon, hogy a testvéremről veszi le a kabátot és WC-re megy. Jólesik kicsit, de mégis édeskevés, hogy beszél hozzám, nyugtatgat, és ígérgeti, hogy mindjárt jön. Érzéseimet úgy fogom kifejezni, hogy hátravetem a fejem, teli torokból üvöltök, és csapkodok a kezemmel, lábammal.” Az első életévek feladata, hogy sok egyéb fontos dolog mellett a saját érzelmeinket is megismerjük, felismerjük és rájöjjünk arra, hogy mi a legjobb viselkedési stratégia egy-egy érzelem megtapasztalása esetén. Miből állnak az érzelmek? Van először is egy belső fizikai állapot. Megemelkedett pulzus, növekvő vérnyomás és egyéb testi tünetek. Az érzelmekhez tartozik egy jellegzetes arckifejezés is – ez az, amit minden embertársunknál felismerhetünk. Minden érzelem vonatkozik valamire, van külső kiváltó oka. Félünk valamitől, meglepődünk valamin, undorodunk valamitől, mérgesek vagyunk valakire vagy valamiért… Végül a negyedik összetevő: minden érzelem jár egy késztetéssel, hogy tegyünk valamit… Első éveink során ezzel a négy ös�szetevővel ismerkedünk meg. Megtanuljuk, milyen állapotunk milyen érzelmet jelent, jó esetben rájövünk, mi okozta azt, és arra is felkészü-

lünk, hogy az adott érzelem milyen reakciót vált ki belőlünk. Talán az egyik legfontosabb rész az, hogy az érzelem által kiváltott reakciónkat megismerjük, felkészüljünk rá, és szabadon eldönthessük, hogy meg akarjuk-e tenni vagy nem. Ezt hívjuk önkontrollnak. A cikk elején hozott példából látszik, a gyerekeknek két és fél év elég hozzá, hogy az alapérzelmeik azonosítását megtanulják. Hogyan történik ez? Természetesen ebben is a szüleik segítenek nekik. Van egy érdekes szülői viselkedés, amelynek során az anyukák már egészen pici csecsemőkortól a gyerekeik érzelmi nevelését végzik. Ez a szülői érzelemtükrözés. Gergely György, nemzetközileg is elismert, fejlődést kutató pszichológus és munkatársai írták le ezt a jelenséget. A kisbabák negatív érzelmeit látva az édesanyák gyakran utánozzák őket, visszatükrözik az érzéseket. Persze nem teljes mértékben utánozzák, hanem miközben beszélnek a gyerekhez, időről időre megjelenik az ő arcukon is az adott érzelemkifejezés. Közben szemöldöküket kicsit megemelik, mintegy idézőjelbe téve a dolgot, mutatva, hogy ez nem a saját érzésük, hanem a babáé. A kisbabák nagyon figyelnek édesanyjukra, így elég hamar kapcsolatot találnak a saját érzéseik és az anyai viselkedések között. Rájönnek, hogy egy bizonyos belső állapotukhoz az anya részéről egy bizonyos arckifejezés társul… Ez segít nekik abban, hogy saját belső érzéseiket, érzelmeiket elkülönítsék egymástól, s ne keverjék össze például a dühöt a félelemmel… Részlet. Szalay Ágnes cikke a Mindennapi Pszichológia 2013/5. számában olvasható. A magazint keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg: www.mipszi.hu

Amika cukrászdá ja A négyéves kortól ajánlott előadás főszereplője Amika, aki élete nagy álmát próbálja megvalósítani. Szeretne egy saját cukrászdát, de nem akármilyet, hanem egy igazán különlegeset, egészen mást, mint amihez az emberek hozzá vannak szokva. És bár az álma részben valóra válik, hiszen hétszer is sikerül megnyitnia a cukrászdát, mégsem elégedett, mert újra és újra tovább kell állnia, nem tud tartósan letelepedni. Sorra járja a kis- és nagyvárosokat, de valami mindig elromlik, mert újra és újra be kell zárnia, és mennie kell tovább, keresve a tökéletes helyszínt. Egyre több kudarc éri, hisz nem sikerül gyökeret eresztenie, de nem adja fel, aminek szépen lassan végre meg is lesz az eredménye: megérkezik az Éppen-Ez községbe, ahol minden megváltozik. Kolozsi Angéla meséjét Kuthy Ágnes rendezte, az előadás zeneszerzője Darvas Ferenc. Kecskemét, Ciróka Bábszínház – Kisterem november 5., 8., 12–15., 19–21., 26–28. 10:00

Volt egyszer egy… Máté Angi csodás, álomszerű meséjét mostantól az Aranyszamár Színház és a Kabóca Bábszínház közös előadásában láthatja a gyermekközönség. Az írónő ezzel a mesével 2010-ben az Év Gyermekkönyve-díjat is elnyerte, hihetetlen fantáziája most bábjáték formájában elevenedik meg. A varázslatos világ, amit életre kelt, garantált, hogy minden négy év fölötti gyereket magával ragad. A mesében útnak indul egy kislány, mert az udvarán lévő Nagy Üres mellett nem tud tovább maradni. A világot járva sok izgalmas élmény éri, találkozik többek között pöffeszkedő almákkal, rebbenő pillás békával, csupaláb hernyóval… Mindenkitől begyűjt valamiféle emléket, végül elérkezik egy olyan helyre, ahol a fák a leveleikből repülőket hajtogatnak, és már egyáltalán nem is olyan ijesztő az Üres sem. A lenyűgöző, játékos mese képeire még sokáig emlékezni fognak gyerekek és szüleik egyaránt. Veszprém, Kabóca Bábszínház

Rózsa és Ibolya A népszerű mesében Rózsakirály, az emberek uralkodója épp egy háborúból tart hazafelé, ám eltéved, és a tündérek tiltott erdejében találja magát. Itt találkozik a Tündérkirállyal, aki csak úgy hagyja meg az életét az eltévedt uraságnak, ha az odaadja neki újszülött fiát. A Rózsakirály beleegyezik, így Rózsa, az emberfiú Tündérországban, cselédnek nevelve cseperedik fel. Szerelmes lesz Ibolyába, a Tündérkirály lányába, ami nagy baj, mert ősidők óta viszálykodás dúl az emberek és a tündérek között. Vajon győzhet-e a szerelem a háborúskodás felett? Erről szól ez a szép történet, amelyet négyéves kortól ajánlanak a gyerekeknek. Az ismert mesét Gimesi Dóra írta a magyar népmese különböző változatainak és Arany János, Arany László, Lakatos Menyhért irodalmi feldolgozásainak felhasználásával, a bábelőadás rendezője Bartal Kiss Rita. Debrecen, Vojtina Bábszínház

Ajánló – vidék

31


32

Helyszínek BUDAPEST

Albertfalvai Közösségi Ház

XI., Gyékényes u. 45–47., (1) 3710588, www.alberfalvikozossegihaz.hu Ametist Bábszínház VI., Városligeti fasor 38., (20) 347-3239, www.ametist.hu

Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Ház XIII., Dagály u.

15/a., (1) 349-7761, www.kultura13.hu Bálint Ház VI., Révay u. 16., (1) 311-9214, www.jjc.hu Bárka Színház VIII., Üllői út 82., (1) 483-1325, www.barka.hu Bethlen Téri Színház VII., Bethlen Gábor tér 3., (1) 342-7163, www.bethlenszinhaz.hu BFZ próbaterme III., Selmeczi utca 14–16., (1) 388-6538, www.bfz.hu Budapest Bábszínház VI., Andrássy út 69., (1) 342-2702, www.budapest-babszinhaz.hu

Budapesti Operettszínház

VI., Nagymező u. 17., (1) 353-2172, www.operettszinhaz.hu Budapest Music Center IX., Mátyás u. 8., (1) 216-7894, www.bmc.hu Budavári Művelődési Ház I., Bem rakpart 6., (1) 201-0324, www.bem6.hu

Budahegyvidéki Református Egyházközség temploma XII.,

Böszörményi út 28., www.budahegyvidek.hu Bűvész Színház VIII., Bezerédi u. 19., (20) 612-0467, www.buveszszinhaz.hu CeramiCafe XIII., Katona József u. 21., (1) 780-8786, www.ceramicafe.hu Center Színház XV., Szentmihályi út 167–169., (20) 966-8123, www.centerszinhaz.hu Cserepes Ház XIV., Vezér u. 28/b., (1) 363-2656, www.cserepeshaz.hu

Csillaghegyi Közösségi Ház

III., Mátyás király út 11–15., (1) 2400752, www.kulturkozpont.hu

2013. november Csodák Palotá ja XXII., Nagytétényi út 37–43., (1) 336-4044, www.csodakpalotaja.hu Dési Hubert István Művelődési Ház IX., Toronyház u. 14/b., (1) 280-6247

Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér VI., Eötvös u.

10., (1) 322-2886, www.eotvos10.hu

Erzsébetligeti Színház – Corvin Művelődési Ház XVI.,

Hunyadvár u. 43/b., (1) 401-3060, www.kulturliget.hu Fabula Bábszínház V., Petőfi Sándor u. 6. félemelet 3., (1) 3336299, www.fabula.hu

F igurina Animációs Kisszínpad II., Retek u. 17., (20)

530-1595, www.figurina.hu

Fővárosi Nagycirkusz XIV.,

Állatkerti körút 12/a., (1) 343-8300, www.fnc.hu Garay Üzletközpont VII., Garay tér 20., (1) 872-4189

Gazdagréti Közösségi Ház

XI., Törökugrató u. 9., (1) 246-5253, www.ujbudakulti.hu/gazdagretikozossegi-haz.html Gipszkorszak Játszóház VII., Király u. 13., (70) 518-1602, www.gipszkorszak.hu

Gózon Gyula Kamaraszínház

XVII., XV. u. 23., (1) 253-0380, www.gozon.hu Hagyományok Háza I., Corvin tér 8., (1) 225-6049, www.hagyomanyokhaza.hu Holdvilág Kamaraszínház XIII., József Attila tér 4., (1) 405-8759, www.holdvilag.hu

Honvéd Kulturális Központ

XIV., Stefánia út 34–36., (1) 2734128, www.stefania.hu IBS Színpad II., Tárogató u. 2., (1) 391-2525, www.ibs-b.hu Játékszín VI., Teréz körút 48., (1) 312-0430, www.jatekszin.hu József Attila Színház XIII., Váci út 63., (1) 270-7514, www.jozsefattilaszinhaz.hu Jurányi Közösségi Ház II., Jurányi u. 1–3., (70) 777-2533

Kaszásdűlői Kulturális Központ 3K III., Pethe Ferenc tér

2., www.kulturkozpont.hu

Katona József Színház V., Petőfi Sándor u. 6., (1) 317-4061, www.katonajozsefszinhaz.hu

Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház (KMO) XIX., Teleki u. 50., (1) 282-9826, www.kmo.kispest.hu

Klauzál Gábor BudafokTétényi Művelődési Központ

XXII., Nagytétényi út 31–33., (1) 2260559, www.klauzalhaz.hu Klebelsberg Kultúrkúria II., Templom u. 2–10., (1) 392-0860, www.kulturkuria.hu Kolibri Fészek VI., Andrássy út 74., (1) 332-3720, www.kolibriszinhaz.hu

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház VI., Jókai tér 10., (1) 311-

0870, www.kolibriszinhaz.hu

Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ

X., Szent László tér 7–14., (1) 2609959, www.korosi.org Láng Művelődési Központ XIII., Rozsnyai u. 3., (1) 349-6308, www.lmk.hu Lipták Villa XIV., Hermina u. 3., (1) 220-6777, www.liptakvilla.hu Magyar Kereskedelmi és

Millenáris II., Fény u. 20–22., (1) 336-4000, www.millenaris.hu Mini-Manó Babacentrum XIV., Nagy Lajos király útja 112., (1) 2513126, www.minimano.hu Magyar Rádió 6-os stúdiója

VIII., Pollack Mihály tér 8., (1) 3287000 Művészetek Palotá ja IX., Komor Marcell u. 1., (1) 555-3000, www.mupa.hu MOM Kulturális Központ XII., Csörsz u. 18., (1) 319-9854, www.csorsz.hu MU Színház XI., Kőrösy J. u. 17., (1) 466-4627, www.mu.hu Nemzeti Táncszínház I., Színház u. 1–3., (1) 201-4407, www.nemzetitancszinhaz.hu

Noha Stúdió és Alkotóműhely XIII., Pozsonyi út 12., (1) 788-1099, nohastudio.hu

Óbudai Kulturális Központ

III., San Marco u. 81., (1) 388-7370, www.kulturkozpont.hu Örkény Színház VII., Madách Imre tér 7., (1) 267-3770, www.orkenyszinhaz.hu Parksarok XIII., Pozsonyi út 36., (1) 780-2128, www.parksarok.blogspot.com

Vendéglátóipari Múzeum (Kultea) III., Korona tér 1., (1) 375-

Helyszínek Pesterzsébeti Csili Művelődési Központ XX., Nagy

Győri István u. 4–6., (1) 283-0229, www.csili.hu Pesti Színház V., Váci u. 9., (1) 266-5557, www.vigszinhaz.hu Pozsonyi Pagony XIII. Pozsonyi út 26., (1) 239-0285, www.pagony.hu Puskin Mozi V., Kossuth Lajos u. 18., (1) 429-6080, www.puskinmozi.hu Radnóti Színház VI., Nagymező u. 11., (1) 322-1071, www.radnotiszinhaz.hu

Rákoscsabai Közösségi Ház XVII., Péceli út 222., (1) 256-9526, www.csabahaz.hu

Rákoskerti Művelődési Ház

XVII., Rákoskert sugárút 66., (1) 253-7295, www.kertiklub.hu RaM Colosseum XIII., Kárpát u. 23–25., (1) 222-5254, www.ramcolosseum.hu Rózsa Művelődési Ház XVIII., Városház u. 1–3., (1) 290-9498, www.bokaykert.hu RS9 VII., Rumbach Sebestyén u. 9., (1) 269-6610, www.rs9.hu Stefánia Palota XIV., Stefánia út 34., (1) 273-4100, www.klubkht.hu Stúdió K IX., Ráday u. 32., (1) 2167170, www.studiokszinhaz.hu

Szkéné Színház XI., Műegyetem rkp. 3., (1) 20) 384-6049, www.szkene.hu

Szülők Háza Játszóház

XI., Rétköz u. 7., (1) 246-0880, szulokhaza.hu

TEMI Fővárosi Művelődési Háza XI., Fehérvári út 47., (1) 2033868, www.fmhnet.hu

Thália Színház VI., Nagymező u.

22., (1) 331-0500, www.thalia.hu Újpalotai Közösségi Ház XV., Zsókavár u. 15., (1) 410-0836, www.csokonaimk.hu

Újpesti Kulturális Központ Ifjúsági Ház IV., István út 17–19., (1) 231-7084, ugyih.hu

Újszínház VI., Paulay Ede u. 35.,

(1) 269-6021, www.ujszinhaz.hu Vallai Kert VII., Rumbach Sebestyén u. 10., www.rs9.hu

Vigyázó Sándor Művelődési Ház XVII., Pesti út 113., (1) 256-

4626, www.vigyazomh.hu

Wekerlei Kultúrház és Könyvtár XIX., Petur u. 7., (1) 282-

9895, wkk.kispest.hu Zeneakadémia VI., Liszt Ferenc tér 8., (1) 342-0179, www.zeneakademia.hu Zeneház IX., Páva u. 10–12., (1) 215-5770, www.concertobudapest.hu

6249, www.mkvm.hu

Magyar Mesemúzeum I.,

Döbrentei u. 15., (1) 202-4020, www.mesemuzeum.hu

Magyar Mezőgazdasági Múzeum XIV., Vajdahunyad vár, (1) 363-1973, www.mezogazdasagimuzeum.hu Magyar Színház VII., Hevesi Sándor tér 4., (1) 322-0014, www.magyarszinhaz.hu Madách Színház VII., Erzsébet körút 29–33., (1) 478-2041, www.madachszinhaz.hu

Marczibányi Téri Művelődési Központ II., Marczibányi tér 5/a., (1) 212-2820, www.marczi.hu

Mikroszínpad VI., Nagymező u.

22–24., (1) 332-5322, www.thalia.hu

KLASSZIKUS SZÍNHÁZ JAZZ/WORLD/FOLK ZENÉS SZÍNHÁZ TÁNC KIÁLLÍTÁS BÓBITA EDU-ART

www.fidelio.hu

HA KOMOLYAN SZÓRAKOZIK

33


34

Pályázat

Mesefaragó ORSZÁGOS PÁLYÁZAT GYEREKEKNEK Meseíró pályázatot indít a Játszóvilág Egyesület. Az óvodásoknak és alsó tagozatosoknak kiírt meseíró pályázat győztese egy a Játéksziget bolthálózat által felajánlott, és a gyerekek számára kialakított, hatalmas játszósarokkal lesz gazdagabb. A Játszóvilág Egyesület azzal a céllal indította el meseíró pályázatát, hogy felhívja a figyelmet a kreativitást és ügyességet fejlesztő játékok fontos szerepére, illetve népszerűsítse a családon belüli közös játék pozitív hatásait. A pályázat több ízben is megmozgatja a gyerekek fantáziáját. Amellett, hogy az általuk kiválasztott szereplőkkel mesét formálnak, a kinyomtatható karakterkészletből kivágott szereplőkkel el is kell bábozniuk a közösen megalkotott történetet, amit egy pedagógus vagy felnőtt segítségével videóra is vesznek. Hogy még érdekesebb legyen az alkotás folyamata, a csoportoknak lehetőségük van saját hátterek, eszközök és díszítőelemek használatára is, hogy egyedibbé és színesebbé varázsolják meséjüket.

A pályaművek beérkezésének határideje: 2013. NOVEMBER 7.

A teljes pályázati kiírás és a letölthető anyagok a http://mesefarago.jatszovilag.com oldalon érhetők el, ahol a résztvevők egyben a kész pályázatokat is benyújthatják.


Bóbita Magazin 2013 november  
Bóbita Magazin 2013 november  

A Fidelio gyerekprogram magazinja

Advertisement