Page 1

ingyenes A F idelio gyerekprogram-magazinja

2013. június 20. szám

"Egy igazi kincsesbányára leltem"

– interjú Jeney Zoltánnal, l a Rév Fülöp-regények írójáva

Bóbita Családi Na p

június 9-én az Akvárium Klubban

bobitamagazin.hu

Júniusi szabadtéri programok


2013. június

Tartalom, impresszum Június 9.

3

Erzsébet tér

Akvárium Bóbita Családi Nap

Hírek, érdekességek

Hírek, érdekességek Gyereknapi rendezvényünk az Akvárium Klubban Színpadi programok 10:00 Diafilmvetítés 10:30 Rajzfilmvetítés 12:00 Diafilmvetítés 13:00 Rajzfilmvetítés 16:00 Rajzfilmvetítés 16:00 Diafilmvetítés

NÁLUNK CSALÁDONKÉNT EGY GYERMEK INGYEN FÜRDÔZIK! 2013. május 15. és június 30. között, hétôftôl péntekig

GYÓGY- ÉS STRANDFÜRDÔ CSALÁDI DÉLUTÁNI JEGY 15 órától 2 felnôtt Gyógy- és strandfürdô délutáni jegy vásárlása esetén hárman* fürdôzhetnek, most csak 3 500 Ft (2 felnôtt+1 gyermek*) ÉLMÉNYFÜRDÔ CSALÁDI DÉLUTÁNI JEGY 15 órától 2 felnôttm Élményfürdô délutáni jegy vásárlása esetén hárman* fürdôzhetnek, most csak 4 200 Ft (2 felnôtt+1 gyermek*)

Interjú Ajánló Júniusi programok

4

Egyéb programok

Mesesarok

Egész napos programok Ford családi autók bemutatója • Kinder Pinguí rajzverseny

• • • „Egy igazi kincsesbányára • • • • • • • • leltem”

10:30 Altatok - Palya Bea koncertje 12:00 Talamba Ütőegyüttes Gödöllő - Hangszerbemutató gyerekeknek 14:20 MintaPinty zenekar koncertje 15:40 Operettszínház sztárjai 17:00 Alma Együttes koncertje

Geomag játszóház, Sylvanian Families játszóház Tropicarium Bóbita Babrálda - „Álomország kapujában” Regio Játék sarok Rolli-Polli ugrálóvár Színezősarok Csodák Palotája Arcfestés Meseolvasó sarok Piréz gyermekműhely: Capoeira Junior Állatkert Játszóház

Szemünk fénye Ajánló – vidék

Interjú www.bobitacsaladinap.hu Interjú Jeney Zoltánnal, a Rév Fülöp-regények írójával

Könyvkuckó

A programváltozás jogát fenntartjuk.

6

Évadzáró Ringató, Hófehérke és a 7 törpe, Gyerekprogramok a Múzeumok Éjszakáján Ajánló Válogatás a júniusi programokból

8

Nagyapa és Lassú Báró Mesesarok Részlet Sopotnik Zoltán Fahéjas kert című regényéből

CSALÁDI FÜRDÔ ÉS ÉLMÉNYFÜRDÔ DÉLUTÁNI JEGY 15 órától 2 felnôtt Fürdô és élményfürdô délutáni jegy vásárlása esetén hárman* fürdôzhetnek, most csak 6 400 Ft (2 felnôtt+1 gyermek*)

24

Mesebeszéd, Pécsi Bóbita Bábszínház júniusi programjai Ajánló Vidéki színházak előadásai

www.facebook.com/bukfurdo

9740 Bükfürdô, Termál krt. 2. • Telefon: 94 558 080 E-mail: marketing@spabuk.hu • www.bukfurdo.hu

28

Impresszum Felelős kiadó: Fidelio Média Kft. – Márkus Gábor Főszerkesztő: Rajkó Anna Felelős szerkesztő: Gurubi Ágnes Munkatársak: Fencsik Lilla, Krupa Zsófia Olvasószerkesztő: Kádár-Csoboth Judit Lapmenedzser: Szabados Emese Hirdetés: sales@fideliomedia.hu, (20) 940 2749 Terjesztési információ: Szabó László Együttműködő partnerünk: WAMP Layout: Szabó Ferenc Nyomdai előkészítés: Gróf Róbert Nyomdai munkák: Oláh Nyomdaipari Kft.; 1211 Budapest, Központi u. 69-71. Tel.: (1) 278-5000; ügyvezető igazgató: Oláh Péter

Júliusi programok leadása: június 14-ig a gyerek@port.hu címen Programinformáció: PORT.hu Programszerkesztő: Kontor Ildikó

Könyvkuckó Könyvajánlók

Nyaralás Pályázat Rajzverseny a Kinder Pinguível a Bóbita Családi Napon

34

Pályázat

ISSN szám: 2063-1650

Anyuka mesék, Első naplóm, Padlókönyvek, Tükörcicák

ercontur

Helyszínek

4 6 8 11 24 26 28 30 31 34

30

A szerkesztőség címe: 1066 Budapest, Nyugati tér 1. Tel.: (1) 476-0320, Fax: (1) 476-0321 A szerkesztőség az ingyenes megjelenítésre alkalmas programinformációt a saját szerkesztési elvei szerint helyezi el a lapban. Az esetleges műsorváltozásokért, valamint a hirdetéseken megjelenő adatok, képek valóságtartalmáért és jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget. Lapunkat rendszeresen szemlézi az


Hírek, érdekességek

2013. má jus

Június 9.

Június 8-tól újra Gyereksziget – négy hétvégén át! Az élménykavalkádban idén is a gyermekek állnak majd a középpontban. A zenés, táncos, mesés, tanulós, felfedezős programok közül mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb állót – garantált, hogy senki nem fog unatkozni. Csak hogy néhány lehetőséget említsünk: Kukutyinban régi népdalokat, táncokat és kézműves technikákat lehet elsajátítani. A Környezet Központban a sziget élővilágával kapcsolatos felfedezőtúrákat indítanak, a Csodák Palotájában pedig a fizika csodálatos világához kerülhetnek közelebb a csemeték. A Nagyszínpadon olyan örök kedvencek lépnek fel, mint Halász Judit, Gryllus Vilmos vagy Palya Bea, az Állatsimogatóban pedig minden apróság közel kerülhet bizonyos háziállatokhoz. Még sokáig sorolhatnánk a lehetőségeket, de jobb, ha inkább kilátogatunk a programsorozatra.

Erzsébet tér

Akvárium

Bóbita Családi Nap •

Egyéb programok

Egész napos programok

10:30 Altatok - Palya Bea koncertje Ford családi autók bemutatója Kinder Pinguí rajzverseny Geomag játszóház, Sylvanian Families játszóház Tropicarium Bóbita 12:00 Talamba Ütőegyüttes Gödöllő Babrálda - „Álomország kapujában” Regio Játék sarok Rolli-Polli - Hangszerbemutató gyerekeknek ugrálóvár Színezősarok Csodák Palotája Arcfestés Meseolvasó 14:20 MintaPinty zenekar koncertje Egész napos ingyenes családi programra invitálunk mindenkit júnisarok Piréz gyermekműhely: Capoeira Junior 15:40 Operettszínház sztárjai 17:00 Együttes koncertje az Erzsébet Állatkert usAlma 9-én 10 órától tériJátszóház Akvárium Klubba!

• •

Hírek, érdekességek

Újra megnyit a Gyereksziget

A Bóbita magazin első gyereknapi rendezvényének középpontjában a közös játék és mozgás lesz, valamint olyan hírességek szórakoztatják majd a nagyérdeműt, mint Palya Bea vagy a népszerű Alma együttes. Winkler Robi obitacsaladinap.hu ogát fenntartjuk. ezúttal színes, interaktív meseolvasásra hívja közönségét, az Operettszínház társulata pedig a Musicalmeséket adja elő a már megszokott színvonalon. A meseolvasáson és a koncerteken kívül a Tropicarium állatsimogatóval készül, a Csodák Palotája pedig mobil kísérletekkel, amiben az apukák is nagy élvezetüket fogják lelni. Lesz kerékpáros mini KRESZ-pálya, valamint igazi autókat is ki lehet majd próbálni. A diafilmsarok pedig igazi kikapcsolódást nyújt a pörgős programok közepette. Részletes program a 14-15. oldalon, és a www.bobitacsaladinap.hu-n található.

A Pozsonyi Pagony júniusi programjai Június 1-jén a Pozsonyi Pagony rendhagyó könyvbemutatót tart a Gyermekvasúttal. Az Időfutár egy olyan könyv, amel�lyel közösen felfedezhetik a kicsik Budapestet és a budapesti közlekedési eszközöket. A bemutatón külön kocsiban lehet végigutazni a Gyermekvasút útvonalán, miközben mesehallgatás és kvízjáték is lesz. Regisztrálni a sugar.judit@ pagony.hu címen lehet. Június 6-án a Mozsár Kávézóban Időfutár díjkiosztót és könyvbemutatót tartanak, a díjakat Tasnádi István, M. Tóth Géza és Péterfy Bori adja majd át. Lesz zene, Időfutáros kvíz színészekkel és persze felolvasás, könyvvásár és dedikálás három szerzővel, Gimesi Dórával, Jeli Viktóriával és Tasnádi Istvánnal. Június 9-én pedig Berg Judit mesél az új Két kis dinóból a Mesemúzeum varázslatos királylányoslovagos díszletei között.

Programok az Állatkertben 84. Ünnepi Könyvhét – 12. Gyermekkönyvnapok A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által szervezett könyvhét öt napján leginkább a kortárs magyar irodalom kerül előtérbe. Könyvheti mű lehet minden élő magyar szerző első kiadású alkotása, valamint a klasszikus magyar irodalom új kiadásai. A központi helyszín az V. kerületben a Vörösmarty tér, valamint a térbe torkolló utcák térhez közeli részei. A Vörösmarty téren két színpadon lesznek programok: könyvpremierek, beszélgetések, felolvasások, koncertek, a gyerekek részére pedig szórakoztató műsorok. A hivatalos megnyitó 6-án lesz 16 órakor: a Tűzoltózenekar koncertje után a könyvhetet Háy János nyitja meg. A nyitónapon 17:30-kor kerül sor a Szép Magyar Könyv 2012 Verseny elismeréseinek, valamint az IBBY Év Gyermekkönyve Díjainak átadására.

fotó: Bagosi Zoltán

amok

tés ítés tés ítés títés tés

4

A budapesti Állatkertben egy percre sem áll meg az élet ezen a nyáron. Májusban megszületett a kis zsiráfborjú, valamint egy indiai antilop is nemrég látott napvilágot. Az állatokkal való ismerkedés csak egy a számtalan programlehetőség közül, amit a helyszínre látogatók választhatnak. Lehet még lovagolni, okosodni állatbemutatókon és előadásokon, részt vehetünk látványetetéseken, lehetőség van állati találkozásokra a szabadban és fedett helyen egyaránt. Ha pedig mozizni szeretne a család, a Varázshegy csillagterében egész nap 3D-s filmek vetítése várja a kicsiket és nagyokat egyaránt, vagy ugyanitt ki lehet próbálni a 4D-s szimulátort is. A Zenés Állatkerti Esték a nagyobbakat várják június 5-től egészen augusztus 21-ig, minden szerdán 20:30-tól.

5


Interjú

2013. június

Azon kevesek közé tartozik, aki nemcsak érti, hanem ismeri is a középkori francia szépirodalmat, sőt annak hőseit saját meséibe is beépíti. Jeney Zoltán második gyerekeknek szóló könyve az óbalatóniaiul beszélő apró lények világába kalauzol. A Rév Fülöp Fajszföldön című „pacifista lovagregény” a Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg.

„Egy igazi kincsesbányára leltem” Bóbita: A műfordítás mellett 1996-tól tanítottál is több helyen középkori francia irodalmat. Ez a korszak még az irodalomtudományon belül is marginálisnak számít. Jeney Zoltán: Elsősorban azért marginális, mert elég nehéz vele értő módon foglalkozni, nagyon el kell mélyedni benne, nem lehet csak úgy hobbi szinten megismerni. Úgy kezdtem el ezzel foglalkozni, mint a rák, visszafele lépkedtem az időben. Az egyetemen inkább a fordítás érdekelt, ami pedig azért volt jó, mert több irányba elvezetett, többek között a reneszánsz irodalomhoz is. Először tehát reneszánsz verseket fordítottam, ebből meg is jelent egy kötetem. A fordításuk közben viszont rájöttem, hogy komoly előismeretek szükségesek ahhoz, hogy mindent értsek, és ez továbbvezetett a középkorhoz, ahol egy igazi kincsesbányára leltem.

B: Milyen kedvenceid vannak a középkori szövegek közül? JZ: A saját Rév Fülöp-köteteimben is szerepelnek olyan történetek, ötletek, szereplők, amiknek a magját egy középkori legenda képezi, amelyek ihletforrásként szolgáltak a Balatóniában játszódó lovagregényemhez. Az egyik ilyen történet, ami a kedvenceim közé tartozik és egyébként nem is annyira ismeretlen mű, az a Tóth Árpád fordításában olvasható Aucassin és Nicolette, egy 12-13. századból származó francia lovagregény, amelynek a szerzője ismeretlen. Ebben a háborús regényben található egy utópisztikus epizód: egy abszurd humorú, számomra kedves történet, és nem mellékesen a mai kor emberének is nagyon szórakoztató. B: A Rév Fülöp-könyveknél tudatosan játszottatok rá a középkori kódexeket utánzó külsőre és illusztrációra?

JZ: Természetesen. Haránt Artúrral, a könyv illusztrátorával is úgy kerültünk kapcsolatba, hogy egy olyan grafikust kerestünk, aki a középkori lovagvilágban otthonosan mozog vizuálisan. A közös munka nagyon jó döntésnek bizonyult, ráadásul, amikor Artúr a második könyvet olvasta, akkor már kifejezett kérése volt, hogy a lovagi tornát mindenképpen szeretné megrajzolni. Ezt meg is lehet csodálni a könyvben: egy oldalpáron két lovag a dárdájával egymással szembe vágtat. B: Balatónia milyen személyes emlékekből formálódott mesehelyszínné? Mit jelent neked a magyar tenger? JZ: Nagyon sokat jártam nyaranta a Balatonhoz. Kisgyerekként édesapám vitt minket a vállalati üdülőbe, gimnazistaként pedig barátaimmal többször körbebicikliztük a tavat. Most már a saját nyaralónkba járunk le a családdal, az első Rév Fülöp-kö-

tet részben ott készült. Ezektől az emlékektől függetlenül is azt gondolom, hogy a Tapolcai-medence Magyarország legszebb vidéke, aminek külön szaga, színe és érzése van. B: Amikor elkezdted kitalálni a Balaton-mítoszodat, amiben minden szereplő egy-egy helyiségnévből ered, akkor azt megelőzte egy tudatos földrajzi vizsgálódás? JZ: Nem, csupán egy balatoni turistatérképet használtam. Nyilván Révfülöp volt az első szikrája az egésznek. Persze mindannyian sok helynevet ismerünk a tó körül, de amikor szisztematikusan elkezdtem alkalmazni ezt az írói fogást, amit végig kellett vinni, akkor azért elővettem a térképet. Ez egyben jó öngerjesztő játék, mert elképesztő furcsa településnevek is vannak, úgyhogy ezek sokszor ötletet is adtak. B: Mit lehet tudni a második utazás szereplőiről, a kis fajszokról, akik óbalatoniul beszélnek? JZ: Az első kötetben még csak egy fajsz szerepelt, aki az egyik főszereplő, báró Hegyeschtűy Vászoly. Ott az ő személyén keresztül próbáltam a fajszok imázsát felépíteni, akik nagyon ápoltak, bajuszt viselnek, eléggé arisztokratikusan viselkednek, ugyanakkor végtelenül pukkancsok. Már akkor is arra törekedtem, hogy a fajszokkal egy kicsit megismertessem az olvasót. Mégis többször megkaptam kritikaként, hogy érdekes figura ez a Vászoly, de milyen kár, hogy csak lóg a levegőben, és nem ismerjük meg jobban. Hát most tessék, az új kötet tele lett fajsszal. Egy másik motivációja volt a fajszvilág megrajzolásának, hogy nagyon szeretem ezt a gulliveriánus kontrasztot alkalmazni. Vagyis azt, hogy mennyire hozzávetőleges az adott kultúra vagy világlátás, amiben otthon érezzük magunkat. Objektív világkép nem létezik, ezért a legtöbb társadalmi konfliktusunk ezeknek az eltérő nézeteknek az összeütközéséből fakad. Ezeknek a megoldásában segíthet az, ha tudatosítjuk magunkban, hogy nem a mi világunk az egyetlen érvényes közeg. Valami ilyesmi lenne az üzenete a Rév Fülöp Fajszföldönnek. Krupa Zsófia

Interjú

fotó: Puskel Zsolt

6

7


Ajánló

Gróhné Gáll Ilona

8

fotó: Csillag Pál

2013. má jus Évadzáró Ringató

Gyermekprogramok a Múzeumok Éjszaká ján

Ebben az évadban utoljára lesz lehetőségünk részt venni gyerkőceinkkel ezen a mindig izgalmas énekes-zenés-játékos foglalkozáson. A házigazdának, dr. Gállné Gróh Ilonának nagy tapasztalata van a különböző életkorú gyerekek zenei nevelésében, de a felnőttek képzésében is. A kodályi koncepcióval dolgozó tanítónő elmondta, hogy az egyik legfontosabb dolognak azt tartja, hogy ezeken a foglalkozásokon a szülőket és a gyerekeket egyaránt élményhez juttassák. Júniusban az évadzárón meglepetésvendégek is lesznek. Amit már biztosan lehet tudni, hogy Bognár Szilvia népdalénekes is ott lesz az évad utolsó Ringatóján. Művészetek Palotája, Üvegterem június 12. 09:45, 11:00

A Műcsarnokban a gyerekek sem fognak unatkozni a Múzeumok Éjszakáján. Délután 16 órától játszóház várja a 3 és 7 év közöttieket, ahol a Tünet Együttes Kucok – játssz velünk című interaktív meseszínház szereplőivel találkozhatnak. Eközben, szintén 16 órától a Hősök terén közös aszfaltrajzolást rendeznek a 2–12 éves korosztály számára A szellemek labirintusa I. címmel, 17 órától a múzeum teraszán elkészíthetik a Műcsarnok szellemét az 5–12 évesek – ráadásul nem is akárhogyan: lufikból. 18 órától a Kiállítótérben A szellemek labirintusa II. program keretében makettkészítésre lesz lehetőségük az előbb említett korosztálynak. A gyerekeknek szóló programokat a 19 órakor kezdődő KvízKaland zárja, ahová a 8-14 év közöttieket várják, és ahol játékos formában bővíthetik a résztvevők tudásukat. Műcsarnok június 22. 16:00

Ajánló

Hófehérke és a 7 törpe A közismert és népszerű mese ezúttal táncjáték formájában elevenedik meg az iskoláskorúak számára. A Grimm testvérek gyűjtésének köszönhetően elterjedt művet szinte nincs olyan gyermek, aki ne ismerné, és időről időre újra előkerül valamilyen feldolgozásban. Mindig sikert tud aratni, hiszen nem lehet megunni a Hófehérkéről – akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében –, a mérgezett almáról és a hét jó lelkű, lelkes törpéről szóló mesét. Most is lesz gonosz mostoha és emberséges vadász, és persze a jóképű királyfi sem maradhat ki a történetből. Az Operaházban Kocsák Tibor zenéjére és ifj. Harangozó Gyula feldolgozásában, illetve koreográfiájával nézhetik meg a mese rajongói ezt a megindító táncjátékot kettős szereposztásban. Magyar Állami Operaház június 6-9., 11-15.

Vakáció a Hullámvasút tetején Lassan vége a sulinak, kezdődhet a fejfájás, hogy az első két hét édes semmittevése után mit csináljon a tücsök nyáron?

Helka, a Balaton tündére – vízi bábszínház A veszprémi Kabóca Bábszínház ezúttal egyedülálló produkcióval rukkolt elő. A különleges vízi bábszínházi előadásnak egy regény szolgál alapul: Nyulász Péter Helka – A Burok-völgy árnyai című, az Év Gyermekkönyve díjat is elnyert alkotása, melyet Székely Andrea rendezett meg. Az ötéves kortól ajánlott előadás egy nagy medencében játszódik, és a színészek eddig nem látott vízi bábtechnikával keltik életre a szereplőket, amelyre hazánkban most van először példa. Helka és apródja, Ciprián nyomozásba kezdenek és mindent megtesznek a tó megmentéséért. Kalandos utazásukat a tündérekkel, boszorkányokkal, óriásokkal és sárkányokkal való találkozások teszik még színesebbé. Klebelsberg Kultúrkúria június 22. 20:00 (esőnap: június 23. 20:00)

Bár a visszaszámlálás elkezdődött, azért idén még teljes gőzzel pörög a Budapesti Vidámpark, nagyszüleink randevúinak helyszíne és az aprónép Mekkája. Két új játékunkon, a felfújható csúszdán és az ugrálóvárban vagy a Dzsungel Meseparkban akár a legkisebbek is átélhetik a Park minden izgalmát, amíg anyu és apu is szusszan egyet a közelben kiterített pokrócon. Három jegy áráért akár minden egyes napsütéses délutánt a Parkban töltheti a család, amit most először meg is nyerhettek a Park Facebook-oldalán található „Vidámságkerék” applikációval. A felesleges sorban állás idén is elkerülhető, hiszen a jegyek akár online is megvásárolhatók a jegymester.hu oldalon. Nincs más hátra, mint némi elemózsiával, egy jó könyvvel vagy magazinnal leheveredni a céllövölde árnyékában és fel-felintegetni a Hullámvasút tetejére – idén még egyszer, utoljára.

www.vidampark.hu www.facebook.com/budapestividampark

9


10

Ajánló

2013. június Csepp-csoda Családi Szombat A Fővárosi Művelődési Házban sosem áll meg az élet, ezen a nyári szombaton pedig már reggel 8-tól várja látogatóit, hogy egy kis izgalmat csempésszen az életükbe. A baba- és gyermekholmi börzén olcsóbban juthatnak hozzá a szülők a szükséges felszerelésekhez, ha pedig a gyerekek megunják nézelődést, vásárlást, 9:30-tól várja őket a kézműves műhely király- és királynőkészítéssel. 10:30-tól pedig Az aranyszőrű bárány című interaktív mesét lehet eljátszani. És hogy kiket várnak a kísérőkön kívül? Leginkább a 6–14 éves korosztály fogja élvezni ezeket a programokat (természetesen a gyermekholmi börzét leszámítva, amit leginkább a szülők fognak értékelni). Fővárosi Művelődési Ház június 15. 8:00

10:00 ÓKK Csillaghegyi Közösségi Háza

Kiállítások Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Játékország

Az immár hagyományosnak számító évadzáró gyermekmulatság színes programokat kínál a kicsiknek – csak majd győzzenek válogatni a jobbnál jobb elfoglaltságok közül! A Ciróka Bábszínház a Malom mesét mutatja be apró közönségének. Az Eszter-Lánc Mesezenekar interaktív mesekoncertet ad elő. A történet a gyerekek, valamint zene és bábok segítségével bontakozik ki a nézők szeme láttára, és a végén a hangszersimogatón közelről is szemügyre vehetik az előadás során felhasznált eszközöket. Különböző témájú játszóházak, tekergőtér (játszótér: egyedi tervezésű és kivitelezésű játékok gyűjteménye) és játszókert is szórakoztatja majd a nagyérdeműt. A részvétel a programokon ingyenes. Klebelsberg Kultúrkúria június 30. 15:00

KRESZ-nap

Ló és lovas a bábművészetben Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum – Műszaki Tanulmánytár és Raktár

Gondoltad-e, hogy magyar? – Korszakalkotó magyar találmányok Műhely Kávézó & Galéria

Zinka és Simafül Az én apukám

10:00 Rákoshegyi Közösségi Ház

Rákoshegyi sokadalom Eszterlánc néptánccsoport, Portéka Bábegyüttes, kézműves foglalkozások

ëë0+ ï egész napos

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

„Ha én felnőtt volnék” A Móra Könyvkiadó rajzpályázatának 70 legjobbnak ítélt alkotása Klebelsberg Kultúrkúria

Schall Eszter: Pozitív

Jobb agyféltekes rajztanfolyam I.

ëë9-14 ï 90’

Gyermeknapi bábszínház: Bőröndmese

ëë3-12 ï 60’ Színes egér: művészeti és irodalmi foglalkozások

ëë3-12 ï 90’ 11:00 Magyar Mesemúzeum

A kilencvenkilenc tüzes kabbala – Moldvai mese

ëë4-10 ï 60’

ëë2-12 ï 60’ 11:00 Erkel Színház

Pomádé király új ruhája

ëë4+ ï 90’ 11:00, 15:00, 19:00 Fővárosi Nagycirkusz

Szent László Napok

A kőbányai fesztivál három napig tart majd, amelyben nagy hangsúlyt kapnak a családi programok. A részvétel díjtalan, belépés jókedvvel – hirdetik, és a színes felhozatal garantálja, hogy tényleg sokat nevessen minden résztvevő. A kicsik felülhetnek a kerekeken guruló, varázslatos zenevonatra, a Gyerkőcudvarban lesz sakk szimultán, játszóház, körhinta és állatsimogató is, de aki egy kis kreativitásra vágyik, az sem fog unatkozni, hiszen kézműves foglalkozásokon is részt lehet venni. A felnőttek is fogják élvezni Méhes Csaba mozgásművész formációjának, a Brass Cirkusznak az előadásait, ahol lovak, tigris, bűvész, kötéltáncos, bohócok és a cirkuszvilág különböző szereplői szórakoztatnak majd. Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ június 28-30.

ëë0–3 ï 40’

Ingyenes

ëë0+ ï egész napos 10:00 Klauzál Gábor Budafok Tétényi Művelődési Központ

Az égig érő paszuly – Babszem Jankó Meseszínház

ëë3+ ï 60’ 10:00 MOM Kulturális Központ – Kert

Kolompos

ëë2-14 ï 60’ 10:00 Puskin mozi

Kippkopp és a nyári hónapok

ëë3-12 ï 60’ 10:30 Budapest Bábszínház

Pettson és Findusz

ëë4-8 ï 60’ 10:30 Kolibri Fészek

Moha és Páfrány

ëë3-6 ï 60’ 11:00 Bárka Színház

Meseladik

ëë3-12 ï 90’

Circus Maximus

ëë4+ ï 120’

9:30 11:00 Kolibri Fészek

Toda – a csoda gyereknyelven!

ëë9-14 ï 90’ 10:00 Rákoskerti Művelődési Ház

10:30 Wekerlei Kultúrház és Könyvtár

A három kismalac és a ViccesFarkas

1. SZOMBAT

Jobb agyféltekes rajztanfolyam I.

„Rákoskert 80 éves” – iskolások, óvodások műsora, Batyu Színház

ëë5+ ï 90’

11:00 Center Színház

9:00 Gipszkorszak Alkotó Játszóház

9:00 Gipszkorszak Alkotó Játszóház

Rákoskert Napja

6. Gyerek ARC Kiállítás Bogyó és Babóca bábkiállítás

2. VASÁRNAP

Péter és a farkas

Millenáris, park Klebelsberg Kultúrkúria

Csipkerózsika

10:00 József Attila Színház

11:00 Két Egér Könyvesbolt

Rajzpályázati kiállítás

14:00 Bakáts tér

ëë3+ ï 60’ Ingyenes

ëë5-14 ï egész napos

Budapest Bábszínház

Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér

Hidegkúti Gyerekbúcsú

Programok

11:00 Pesti Színház

Túl a Maszat-hegyen

ëë3+ ï 120’

11:00 Budapest Jazz Club

Családi Jazz Zsúr: Nyughatatlan Micó – A világ összes kincse Jazz-mesejáték

ëë2-12 ï 90’

11


12

Programok

2013. június 10:00, 10:35 Pesterzsébeti Csili Művelődési Központ

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’

11:00 Center Színház

10:30 Kolibri Fészek

Micimackó

ëë2-12 ï 60’ 11:00, 15:00 Fővárosi Nagycirkusz

Circus Maximus

ëë4+ ï 120’ 11:00 Újszínház

Pöttöm Panna

ëë4+ ï 60’ 11:30 MOM Kulturális Központ – Kert

Eszter-lánc Mesezenekar

ëë2-12 ï 60’ 15:00 Bajor Gizi Színészmúzeum

ëë3-14 ï 120’

15:00 Örökmozgó

9:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Fivérek – Kerekasztal Színházi Nevelési Központ

ëë8+ ï 150’

Moha és Páfrány

ëë3-6 ï 60’ 4. KEDD

9:15, 10:00, 10:45 TEMI Fővárosi Művelődési Háza

Csiribiri babatorna

9:00, 9:45, 10:30 Albertfalvi Közösségi Ház

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’ 9:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

Fivérek- Kerekasztal Színházi Nevelési Központ

ëë8+ ï 150’

Jeles napok: Gyereknap Tolsztoj: A róka meg a nyúl – Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola bábszakköre; kézműves foglalkozások

9:30, 11:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ

5. SZERDA

ëë1-3 ï 45’ 9:30, 10:15, 11:00 Gazdagréti Közösségi Ház

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’ 9:30, 10:15 Radnóti Miklós Művelődési Ház

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’

9:15, 10:00 Pestújhelyi Közösségi Ház

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’

ëë2-12 ï 60’

9:30, 10:15, 11:00 Erzsébetligeti Színház – Corvin Művelődési Ház

10:30 Művészetek Palotája – Kék terem

Lázár Ervin megfilmesített meséi: Szegény Dzsoni és Árnika

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Ringató – Zenés foglalkozások kisgyermekeknek

16:00 Szentendrei Képtár (Szentendre)

9:30, 10:15 Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház (KMO)

Családi délután Kicsiknek és Nagyoknak Népi játékok

ëë0-3 ï 30’ Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’

ëë0+ ï 120’

19:00 Pesti Színház

10:00 Budai Babaház

A dzsungel könyve

Ingyenes Maminbaba óra

ëë0+ ï 60’

ëë3-14 ï 120’

10:00 Bethlen Téri Színház

3. HÉTFŐ 9:30, 10:15 Vigyázó Sándor Művelődési Ház

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’

János Vitéz – Apró Sínház

ëë6-12 ï 90’ 15:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Emil és a detektívek

ëë9-14 ï 120’

10:00 Budapest Bábszínház

15:00 Magyar Színház

Pettson és Findusz

ëë4-8 ï 60’

ëë5+ ï 90’

10:00 Budapesti Operettszínház

17:00 Fészek Művészklub

Erdei kalamajka

ëë3+ ï 90’ 10:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Betűről betűre – szóról szóra Szellemi vetélkedő

ëë3-12 ï 60’ 14:30, 18:00 Center Színház

ëë4-10 ï 100’

ëë2-12 ï 60’ Circus Maximus

ëë4-99 15:00 Kolibri Fészek

Kukacmatyi

ëë6-12 ï 90’ 15:00 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Macska voltam Londonban 19:00 Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

„Amíg ti, mi nápolyi” – esti gyerekprogram a felnőtt színházi előadás alatt

ëë0-12 ï 90’ 6. CSÜTÖRTÖK 9:30, 10:15, 11:00 Bálint Ház

Hány percig tart?

ëë0-3 ï 30’

ëë0-3 ï 30’

9:00 Gipszkorszak Alkotó Játszóház Ingyenes

19:00 Pesti Színház

A dzsungel könyve

ëë3-12 ï 120’ 7. PÉNTEK 9:30, 10:15, 11:00 Dési Huber István Művelődési Ház

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’

9:45, 10:30, 11:15 Fonó Budai Zeneház

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’ 10:30 Kolibri Fészek

15:00 Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea

Marcipánia – családi délután

ëë0+ ï 120’ 15:00 Fővárosi Nagycirkusz

Kippkopp gyerekei

ëë3-6 ï 60’

Circus Maximus

Circus Maximus

ëë4+ ï 120’ 15:30 Garay Üzletközpont

Magyar táncház gyerekeknek

ëë2+ ï 60’ 18:00 Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Ház

Misi bohóc Játszóház Ingyenes

ëë2-12 ï 120’ Rumini

ëë8-12 ï 120’ Te Meséd – óvodás foglalkozások a Millenárison

Angolozós-alkotós matiné

ëë6-9 ï 90’ 9:00 Gipszkorszak Alkotó Játszóház

Jobb agyféltekes rajztanfolyam II.

ëë9-14 ï 90’ 10:00 ÓKK Csillaghegyi Közösségi Háza

Szivárványvíz

ëë3-12 ï 60’ 10:30 Aranytíz

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-2 ï 30’ 11:00 A38 Hajó

Kiállítótér: Hangszerek társalgása Mesemuzsika 3.

ëë4-99 17:00 Klebelsberg Kultúrkúria

ëë4-7 ï 90’

15:00 Fővárosi Nagycirkusz

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj! Hány éveseknek ajánlott?

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

16:45 Millenáris Teátrum

Az erdei nagytakarítás

Ingyenes

ëë5+ ï 120’

Bors néni

ëë0-3 ï 30’ 9:15, 10:00, 10:45, 11:30 Stefánia Palota

16:00 Magyar Színház

Magyar népmesék

8. SZOMBAT

Időfutár – díjkiosztó és könyvbemutató

ëë0+ ï 60’

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’ 10:30 RaM Colosseum

ëë7-10 ï 120’

Andersen

ëë0+ ï 60’ 9:30, 10:15 ÓKK Csillaghegyi Közösségi Háza

15:00 Fővárosi Nagycirkusz

Odeon-Noha Mozimatiné

ëë3+ ï 120’

17:00 Mozsár Kávézó

Kaláka

10:00 Center Színház

Az erdei nagytakarítás

Programok

Családi Társasjáték Klub A homoludens.hu Egyesület szervezésében

ëë0+ ï 90’

11:00 Két Egér Könyvesbolt

Színes egér: művészeti és irodalmi foglalkozások

ëë3-12 ï 60’ 11:00 Magyar Mesemúzeum

Mesés óra Vendég: Gregus László mesemondó

ëë4-12 ï 45’

ëë3+ ï 120’

19:00 Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

„Amíg ti, mi nápolyi” – esti gyerekprogram a felnőtt színházi előadás alatt

ëë0-12 ï 90’

11:00, 16:00 Center Színház

Popeye, a tengerész

ëë2-12 ï 60’ 11:00, 15:00, 19:00 Fővárosi Nagycirkusz

Circus Maximus

ëë4+ ï 120’

13


14

Programok

2013. június 9. VASÁRNAP 9:00 Gipszkorszak Alkotó Játszóház

12:30 Gyerek Sziget, Nagyszínpad

Tánctanítás: „Riszáljuk így is, úgy is” Merengue, hawaii, mauritiusi táncok

Jobb agyféltekes rajztanfolyam II.

ëë9-14 ï 90’ 10:00 Magyar Mesemúzeum

Két kis dinó a középkorban – Berg Judit mesél

ëë3-10 ï 60’

Gyerek Sziget

ëë0+ ï 60’ 14:00 Gyerek Sziget, Nagyszínpad

Kisötlet Gyerekszínpad: Hét tenger kalózai Gyerek Sziget

ëë3-12 ï 60’ 14:30 Pesti Színház

10:00 Akvárium Klub

Arcfestés Szeretnél cica, kutyus, maci vagy hercegnő lenni, esetleg daliás herceg? Arcfestőink kívánságod szerint átváltoztatnak Téged!

10:00 Akvárium Klub

10:00 Akvárium Klub

10:00 Akvárium Klub

Csodák Palotája

Kinder Pinguí rajzverseny

A CsoPa aktivitásaival hívja a gyerekeket: rakétázás, kaleidoszkóp készítés és ördöglakat is lesz!

„Rajzold le a nyarad!” – A Kinder Pinguí jóvoltából visszaemlékezhetsz a tavalyi nyárra s lerajzolhatod kedvenc emlékedet. Ha azonban fantáziálni van kedved, akkor képzeld el, milyen lesz az idei nyarad, rajzold le és mutasd meg nekünk! A legizgalmasabb rajzok alkotói között óránként sorsolunk ki Kinder uzsonnás dobozokat.

Piréz gyermekműhely: Capoeira Junior

Bóbita Családi Nap

ëë0+ ï egész napos 10:00, 12:00, 16:00 Akvárium Klub

Diafilmvetítés Borsószem hercegkisasszony, Két bors ökröcske, Holló és a róka, Mese a legokosabb nyúlról, A török és a tehenek, A kiskakas gyémánt félkrajcárja – ugye, Te is szereted ezeket a meséket? Nálunk tanító nénik mesélik el Neked, ahol ezúttal sok-sok gyerek társaságában hallgathatod meg őket Bóbita Családi Nap

Bóbita Családi Nap

ëë0+ ï 60’

ëë0+ ï egész napos

A dzsungel könyve

ëë3-12 ï120’ 16:00 Magyar Színház

Égigérő fű

ëë5+ ï 120’ 16:30 Gyerek Sziget, Nagyszínpad

Hoppláda – Mesebolt Bábszínház

10:00 Akvárium Klub

10:00 Akvárium Klub

Bóbita Babrálda – „Álomország kapujában”

Geomag játszóház, Sylvanian Families játszóház

Díszítsd fel magad textil virágokkal, diaékszerekkel, vidám fejfedőkkel és alkoss csilingelő álomfogót! Játssz, alkoss, babrálj velünk!

A Sylvanian Families világban rengeteg féle állat él egy fantáziaerdőben. Ezek az aranyos játékok számos lehetőséget biztosítanak a gyermek személyes kreativitásának és a szerepjáték által a képzelőerő fejlesztésének. Mint az igazi családoknál, ezeknél az édes kis állatfiguráknál is megtalálható mindenféle családtag, akikkel megoszthatják a szeretetüket.

10.00-12.00 Álom-tér: szendvicsdia készítés Gyerek Sziget

ëë3+ ï 60’ 18:30 ÓKK Csillaghegyi Közösségi Háza

Népek tánca – Táncház határok nélkül

12.00- 14.00 Tünemények: dia-ékszer készítés 14.00-16.00 Illúzió kapu: kirigami készítés 16.00-18.00 Ábránd-láng: mesés mécses készítés

Bóbita Családi Nap

ëë0+ ï egész napos

Bóbita Családi Nap

Ingyenes

Programok

ëë0+ ï egész napos

Bóbita Családi Nap

ëë0+ ï egész napos

Dinamikus és látványos, erőpróba helyett taktikus, izgalmas játék, táncos, miközben vagány, akrobatikus és laza, zenés és ritmikus sport. Sportjátszótér brazil módra. Bóbita Családi Nap

ëë0+ ï egész napos 10:00 Akvárium Klub

Regio Játék sarok

10:00 Akvárium Klub

10:00 Akvárium Klub

Állatkert Játszóház Mozgás, nevetés, játék és család egy helyen. Az Állatkert Játszóház, az igazi családi játszóház várja a gyermekeket és szüleiket egy közös, önfeledt játékos programmal. Egyensúlyozós játékok, ugrókötél, kiscsúzda bébiknek.

Bóbita Családi Nap

Tropicarium

Bóbita Családi Nap

ëë0+ ï egész napos

Egzotikus állatbemutató és simogató, kvízek, játékok, kézműves foglalkozások, horgászat. Olyan állatokkal találkozhatsz, amelyeket otthon biztos nem láthatsz! Bóbita Családi Nap

ëë0+ ï egész napos

10:00 Akvárium Klub

ëë0+ ï egész napos 10:00 Bethlen Téri Színház

Rolli-Polli ugrálóvár

János Vitéz – Apró Színház

ëë6-12 ï 90’

Bóbita Családi Nap

ëë0+ ï egész napos

10:00 Puskin mozi

Árisz, a kis fűnyíró

10:00 Akvárium Klub

ëë3-12 ï 60’

Színezősarok

10:00 Akvárium Klub

Ford családi autók bemutatója Bóbita Családi Nap

ëë0+ ï egész napos 10:00 Akvárium Klub

Meseolvasó sarok Interaktív meseolvasás, ahol a meseolvasó és hallgatósága közösen éli meg a mesék világát. Bóbita Családi Nap

ëë0+ ï egész napos

A szabadon szárnyaló képzelet sarka, ahol a színek segítségével megjelenítheted gondolataidat papíron is. Bóbita Családi Nap

10:30 Akvárium Klub

Altatok – Palya Bea koncertje Dalok, versek Álomország kapujában és azon túl Bóbita Családi Nap

ëë0+ ï egész napos 10:00 Akvárium Klub

ëë0+ ï 60’

10:30, 13:00, 16:00 Akvárium Klub

Móka a játékmesterrel

Rajzfilmvetítés

Játékmester: Szijj András Bóbita Családi Nap

ëë0+ ï egész napos

GRU – ismét elhozzuk Neked a mozifilmet, hogy felidézhessük a legapróbb részleteket is, s együtt várjuk a második részét! Bóbita Családi Nap

ëë3+ ï 90’

Hány éveseknek ajánlott?

15

ëë6+ ï90’

Hány éveseknek ajánlott?

Hány percig tart?

www.mini.city.hu Változatos hétvégi programokkal és megújult helyszínekkel vár a Mini City!

Hány percig tart?


Programok

2013. június 10. HÉTFŐ 9:30, 10:15 Vigyázó Sándor Művelődési Ház

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

11:00 Center Színház

ëë0-3 ï 30’

A brémai muzsikusok

ëë2-12 ï 60’ 11:00, 15:00 Fővárosi Nagycirkusz

Circus Maximus

ëë4+ ï 120’ 11:00 Gyerek Sziget, Nagyszínpad

Kaláka: Három székláb Gyerek Sziget

ëë3+ ï 60’ 11:00, 15:00 Játékszín

Süsü, a sárkány kalandjai – Hadart Művészeti Társulás

ëë3-12 ï 60’ 11:30, 13:00, 14:00, 15:20, 16:30 Akvárium Klub

Átállás/móka a játékmesterrel Játékmester: Szijj András Bóbita Családi Nap

ëë0+ ï 30’

15:00 Gödöllői Királyi Kastély (Gödöllő)

10:00, 10:35 Pesterzsébeti Csili Művelődési Központ

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’ 11. KEDD

ëë4-12 16:00 Bethlen Téri Színház

János Vitéz – Apó Színház

ëë6-12 ï 90’ 16:30 Gyerek Sziget, Nagyszínpad

Gombos Jim és Lukács, a masiniszta – Ciróka Bábszínház Gyerek Sziget

ëë3-12 ï 60’

9:15, 10:00, 10:45, 11:00 Stefánia Palota

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’ 9:30, 10:15 Radnóti Miklós Művelődési Ház

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’ 9:45 Művészetek Palotája – Üvegterem

Évadzáró Ringató

9:00, 9:45, 10:30 Albertfalvi Közösségi Ház

Km.: Bognár Szilvia népdalénekes

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

10:00 Budapesti Operettszínház

ëë0-3 ï 30’ 9:15, 10:00 Pestújhelyi Közösségi Ház

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’ 9:30, 10:15, 11:00 Erzsébetligeti Színház – Corvin Művelődési Ház

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’

A suszter manói – Magyar Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Színház

9:30, 10:15, 11:00 Gazdagréti Közösségi Ház

9:30, 10:15 Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház (KMO)

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’ 19:00 Budapesti Operettszínház

Ördögölő Józsiás

ëë8+ ï 120’ 12. SZERDA 9:15, 10:00, 10:45 TEMI Fővárosi Művelődési Háza

ëë0-3 ï 30’

Erdei kalamajka

ëë3+ ï 90’ 15:00 Fővárosi Nagycirkusz

Circus Maximus

ëë4+ ï 120’ 18:00 Center Színház

Az állatok nyelvén tudó juhász

ëë2-12 ï 60’ 19:00 Budapesti Operettszínház

Ördögölő Józsiás

ëë8+ ï 120’ 13. CSÜTÖRTÖK Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’ 9:30, 10:15 ÓKK Csillaghegyi Közösségi Háza

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’

15:00, 19:00 Madách Színház

II. Kerületi Családi Nap

Mary Poppins

ëë9+ ï 150’

Ingyenes

ëë0-3 ï 30’ 9:45, 10:30, 11:15 Fonó Budai Zeneház

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’ 15:00 Fővárosi Nagycirkusz

Circus Maximus

ëë4+ ï 120’ 19:00 Budapesti Operettszínház

ëë0+ ï egész napos 10:00 Wekerlei Kultúrház és Könyvtár

Apák Napja bábszínházzal és versenyekkel

ëë0+ ï egész napos 10:00 Puskin mozi

ëë8+ ï 120’ 14. PÉNTEK

ëë4-12 ï 60’ Kreatív zenei gyakorlatok gyerekeknek Vendég: Sáry László zeneszerző

ëë0+ ï 60’

9:30, 10:15, 11:00 Dési Huber István Művelődési Ház

11:00 Két Egér Könyvesbolt

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’ 15:00 Fővárosi Nagycirkusz

Színes egér: művészeti és irodalmi foglalkozások

ëë3-12 ï 90’ 11:00, 15:00, 19:00 Fővárosi Nagycirkusz

Circus Maximus

ëë4+ ï 120’

Circus Maximus

ëë4+ ï 120’

18:00 MOM Kulturális Központ

11:00 Gyerek Sziget, Nagyszínpad

Zurgó dió

ëë4-12 ï 60’ Bubabál

Gryllus Vilmos koncert Gyerek Sziget

12:30 Gyerek Sziget, Nagyszínpad

19:00 Madách Színház

Tánctanítás: „Hakuna Matata”

Mary Poppins

ëë9+ ï 150’

Menejaito, Afro táncok – Afrika ritmusa, karibi koreók, „Bomba-buli” kicsiknek, nagyoknak egyaránt Gyerek Sziget

8:00 TEMI Fővárosi Művelődési Háza

Csepp-csoda Családi Szombat

ëë6-14 ï 240’ 9:00 Gipszkorszak Alkotó Játszóház

ëë3+ ï 60’ 16:30 Gyerek Sziget, Nagyszínpad

Bognár Szilvia: Csintekerintő Gyerek Sziget

ëë0+ ï 60’ 16. VASÁRNAP 9:00 Gipszkorszak Alkotó Játszóház

Játék a színekkel rajztanfolyam

ëë9-14 ï 90’ 9:30 Pólus Filmszínház

Kippkopp és a nyári hónapok

ëë3+

ëë0+ ï 60’ Holle anyó – Batyu Színház

ëë3-12 ï 60’

Kuckó záró

ëë3-12 ï 60’ 11:00, 15:00 Fővárosi Nagycirkusz

Circus Maximus

ëë4+ ï 120’ 11:00 Gyerek Sziget, Nagyszínpad

Illemtan gyerekeknek Pinceszínház Gyerek Sziget

ëë6-10 ï 90’ 11:00 Játékszín

Süsü, a sárkány kalandjai – Hadart Művészeti Társulás

ëë3+ ï 60’ 15:00, 19:00 Madách Színház

Mary Poppins

ëë9+ ï 120’ 16:30 Gyerek Sziget, Nagyszínpad

Makám koncert

ëë9-14 ï 90’

Állati Kalandok 2013 A Montice márka

támogatásával

ï60’

10:00 Puskin mozi

14:00 Gyerek Sziget, Nagyszínpad Gyerek Sziget

Játék a színekkel rajztanfolyam

Szalóki Ági: Gingalló

ëë3-12 ï 60’

ëë3-10 ï 90’

15. SZOMBAT

16:30 Angyalföldi József Attila Művelődési Központ

Jancsi és Juliska – Batyu Színház 11:00 A38 Hajó

Ördögölő Józsiás

Csiribiri babatorna

ëë1-3 ï 45’

10:00 Klebelsberg Kultúrkúria

18:00 TEMI Fővárosi Művelődési Háza

9:30, 10:15, 11:00 Bálint Ház

17

Programok

ZOO TÁBOR A Fővárosi Állat- és Növénykert hivatalos tábora Részvételi díj: 49 500 Ft/fő/hét ZOO TÁBOR angol Angolul beszélő és külföldi gyermekeknek Részvételi díj: 56 500 Ft/fő/hét

3

16

Jelentkezés személyesen, hétfőtől péntekig 9:00-18:00 között az Állatkert Játszóházban. 1146 Budapest, Állatkerti krt. 6-12. Tel: +36 1 460 9510 ◆ Mobil: +30 639 3009 jatekmester@jatekmester.hu www.jatekmester.hu

Gyerek Sziget

ëë0+ ï 60’


Június 9. Erzsébet tér

Akvárium

Színpadi programok 10:00 Diafilmvetítés 10:30 Rajzfilmvetítés 12:00 Diafilmvetítés 13:00 Rajzfilmvetítés 16:00 Rajzfilmvetítés 16:00 Diafilmvetítés

Egyéb programok

10:30 Altatok - Palya Bea koncertje 12:00 Talamba Ütőegyüttes Gödöllő - Hangszerbemutató gyerekeknek 14:20 MintaPinty zenekar koncertje 15:40 Operettszínház sztárjai 17:00 Alma Együttes koncertje

www.bobitacsaladinap.hu A programváltozás jogát fenntartjuk.

Egész napos programok Ford családi autók bemutatója • Kinder Pinguí rajzverseny

• Geomag játszóház, Sylvanian Families játszóház • Tropicarium • Bóbita Babrálda - „Álomország kapu jában” • Regio Játék sarok • Rolli-Polli ugrálóvár • Színezősarok • Csodák Palotája • Arcfestés • Meseolvasó sarok • Piréz gyermekműhely: Capoeira Junior • Állatkert Játszóház


20

Programok

2013. június 19:00 Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad

17. HÉTFŐ 9:30, 10:15 Vigyázó Sándor Művelődési Ház

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’ 16:30 Gyerek Sziget, Nagyszínpad

Az ördög szekrénye

ëë8+ ï 120’ 19. SZERDA 9:15 TEMI Fővárosi Művelődési Háza

Csiribiri babatorna

ëë1-30 ï 45’

Kolompos koncert Gyerek Sziget

ëë0+ ï 60’ 18. KEDD 9:00, 9:45, 10:30 Albertfalvi Közösségi Ház

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’ 9:30, 10:15, 11:00 Erzsébetligeti Színház – Corvin Művelődési Ház

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’ 9:30, 10:15 Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház (KMO)

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

A hagyományos május 1-i strandnyitáshoz kapcsolódóan április végén megnyitotta kapuit a Palatinus és a Dagály Strand. Őket követik a Gellért Fürdő, a Római Strandfürdő, a Paskál és Csillaghegyi valamint a Pünkösdfürdői Strandfürdő. Új csúszdákkal, új szolgáltatásokkal, számos kedvezménnyel, családi jegyekkel, Strandváró nappal várják idén is a nap és a víz szerelmeseit a budapesti strandok.

22. SZOMBAT

Mary Poppins

ëë9+ ï 150’ 19:00 Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad

Az ördög szekrénye

ëë8+ ï 120’ 21. PÉNTEK

9:30, 10:15, 11:00 Gazdagréti Közösségi Ház

9:30, 10:15, 11:00 Dési Huber István Művelődési Ház

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’

ëë0-3 ï 30’

18:00 Center Színház

17:00 Klebelsberg Kultúrkúria

A farkas és a hét kecskegida

Magyar táncház gyerekeknek

ëë2-12 ï 60’ 20. CSÜTÖRTÖK

ëë2+ ï 90’ 19:00 Madách Színház

9:30, 10:15, 11:00 Bálint Ház

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’ 14:00 Klebelsberg Kultúrkúria

11:00 Klebelsberg Kultúrkúria

11. Pesthidegkúti Házikedvenc Kiállítás és Szépségverseny

ëë0+ ï egész napos 11:00 Center Színház

19:00 Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad

Az ördög szekrénye

ëë8+ ï 120’

ëë3+ ï 60’

11:00 Gyerek Sziget, Nagyszínpad

A kis hableány – Fogi Színháza Gyerek Sziget

ëë3+ ï 60’

12:30 Gyerek Sziget, Nagyszínpad

Tánctanítás: „Mesés dallamok” Angol keringő, Bécsi keringő – kedvenc meséid legszebb zenéire keringünk

ëë2+ ï 60’ 14:00 Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea

Múzeumok Éjszakája programok

ELINDULT A STRANDSZEZON

A szellemek labirintusa II.

ëë9+ ï 150’ 16:00 Hősök tere

A szellemek labirintusa I. – Közös aszfaltrajzolás

ëë2-12

16:00 Műcsarnok

ëë0+ ï 360’

15:00 Bajor Gizi Színészmúzeum Múzeumok Éjszakája 2013

ëë3-12 ï 360’

15:00 Magyar Mesemúzeum

Múzeumok Éjszakája „Az éjszaka csodái” Múzeumok Éjszakája 2013

ëë4+ ï 360

Makettkészítés Múzeumok Éjszakája 2013

ëë5-12

18:00 Kovács Margit Múzeum (Szentendre)

Legendák és balladák – mesés tárlatvezetés

ëë5-12 ï 90’

Kucok Múzeumok Éjszakája 2013

ëë3-7 ï 60’

16:00 Szentendrei Képtár (Szentendre)

Játék harmonikaszóra Kendőkötés, köténykészítés, mángorlás

ëë3-12 ï 90’

17:00 Hősök tere

19:00 Hősök tere

KvízKaland a Műcsarnok körül Múzeumok Éjszakája 2013

ëë8-14 ï 120’

20:00 Klebelsberg Kultúrkúria

Helka, a Balaton tündére – Veszprémi Kabóca Bábszínház

ëë4+ ï 90’

Szellemkészítés lufikból Múzeumok Éjszakája 2013

ëë5-12

17:00 Vigyázó Sándor Művelődési Ház

Magic Dance évadzáró show

23. VASÁRNAP 11:00 Gyerek Sziget, Nagyszínpad

A Holdkirály palotája – Veszprémi Kabóca Bábszínház

ëë10+ ï 120’

Múzeumok Éjszakája 2013

Jeles napok: Boszorkány-parti Hány percig tart?

18:00 Hősök tere

Mary Poppins

Múzeumok Éjszakája 2013

ëë2-12 ï 60’

Gyerek Sziget

ëë9+ ï 150’

15:00, 19:00 Madách Színház

A dzsungel könyve

Mary Poppins

Kincsestár öko-kézműves műhely

ëë0-3 ï 30’ Hány éveseknek ajánlott?

19:00 Madách Színház

Programok

Gyerek Sziget

ëë4-10 ï 90’

17:00 Wekerlei Kultúrház és Könyvtár

14:00 Gyerek Sziget, Nagyszínpad

Szentivánéji parti

ëë3+ ï 360’ 17:00 Ferenczy Múzeum (Szentendre)

Múzeumpedagógiai foglalkozás – „Fény és Árnyék”

ëë3-12 ï 90’ 18:00 Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Ház

Méhes Csaba és a Brass in the five: A rézerdő lakói Gyerek Sziget

ëë5+ ï 90’ 15:00, 19:00 Madách Színház

Mary Poppins

ëë9+ ï 150’

Családi Társasjáték Klub A homoludens.hu Egyesület szervezésében

ëë6+ ï 120’

LOGICO PRIMO ÓVODÁSOKNAK Készségfejlesztő tanulójáték

A könnyen kezelhető színes tolókorongokkal felszerelt LOGICO tanulójáték ideális óvodásoknak és kisiskolásoknak, mert: • fejleszti a nommotorikát és az észlelést; • felkészít az iskolára, később segít a tanulásban; • az életkornak és tudásszintnek megfelelő feladatokkal játszva tanulhatnak a gyerekek.

g, es kori 3-6 év k zintne ss á d tu lelő megfe al! tokk felada

További információ: Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. ∙ www.budapestgyogyfurdoi.hu bobita_logico.indd 1

2013.05.16. 21:40:51

21


22

Programok 19:00 Madách Színház

25. KEDD 9:00, 9:45, 10:30 Albertfalvi Közösségi Ház

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’ 9:30, 10:15 Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház (KMO)

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’ 26. SZERDA 9:00 Óbudai Kulturális Központ

Ha szerda, akkor OKK! – kézműves foglalkozás

ëë5-14 ï 120’ 9:15, 10:00, 10:45 TEMI Fővárosi Művelődési Háza

Csiribiri babatorna

ëë1-3 ï 45’ 9:30, 10:15, 11:00 Gazdagréti Közösségi Ház

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’ 10:00 Klauzál Gábor Budafok Tétényi Művelődési Központ

Többsincs királyfi – MagyarNépmese Színház

ëë3-12 ï 60’

Tánctanítás: „Hipi-hopi Latino”

ëë9+ ï 150’

Gyerek Sziget

ëë2+ ï 60’

27. CSÜTÖRTÖK 9:30, 10:15, 11:00 Bálint Ház

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’ 19:00 Madách Színház

Mary Poppins

ëë9+ ï 150’ 28. PÉNTEK 9:30, 10:15, 11:00 Dési Huber István Művelődési Ház

Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ëë0-3 ï 30’ 19:00 Madách Színház

ëë9+ ï 150’ 29. SZOMBAT 11:00 Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ (volt Pataky Művelődési Központ)

Brass cirkusz

ëë3+ ï 90’ 11:00 Magyar Mesemúzeum

Könyvdoktor

ëë5-12 ï 120’

Az igazságtevő nyúl

ëë2-12 ï 60’ Hány percig tart?

16:30 Gyerek Sziget, Nagyszínpad

Szalóki Ági: Gingalló Gyerek Sziget

ëë2+ ï 60’ 30. VASÁRNAP 10:00 Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ (volt Pataky Művelődési Központ)

Szent László Napok – kulturális fesztivál

A Kolibri Kiadó újdonságai Három nagyszerű, vadonatúj olvasmányt ajánlunk a gyerekek figyelmébe a nyárra, melyek nemrég jelentek meg a Kolibri Kiadó gondozásában. Mindhárom kellemes kikapcsolódást nyújt azoknak, akik az aktív, mozgalmas programok között egy kis pihenésre vágynak, és közben az agyukat is szívesen tornáztatnák.

ëë0+ ï egész napos 10:30 Városmajori Szabadtéri Színpad

A suszter manói Budapesti Nyári Fesztivál 2013

ëë4-12 ï 60’

Mary Poppins

18:00 Center Színház

Hány éveseknek ajánlott?

12:30 Gyerek Sziget, Nagyszínpad

Mary Poppins

11:00 Gyerek Sziget, Nagyszínpad

Altatok – Palya Bea koncertje Gyerek Sziget

ëë0+ ï 60’ 15:00 Klebelsberg Kultúrkúria

Malom mese – Ciróka Bábszínház

ëë4+ ï 60’ 15:00 Klebelsberg Kultúrkúria

Hidegkúti Gyerekbúcsú

ëë0+ ï egész napos

Pikler Éva Balatoni böngésző című kötete remek választás azoknak, akik szeretnek kicsit a vízparton ejtőzni, és közben olvasgatni, ugyanis ez a történet a Balaton partján játszódik, ahol egy hirtelen jött nyári vihar szétszórja a parton kempingező diákcsapat holmiját, így körbe kell hogy utazzák az egész tavat, mivel meg kell találniuk az elveszett tárgyakat. Miközben izgalmas kalandokat élnek át a gyerekek, a Balaton fontosabb részeivel is megismerkedhetnek. A vicces sztorit a szerző rajzai teszik még szórakoztatóbbá. Sopotnik Zoltán és Egri Mónika könyvét, a Fahéjas kertet gyakorlatilag bárhol élvezet lesz kézbe venni, hiszen egy olyan világba, pontosabban kertbe vezet el, ahol a mai és a „régvolt” gyerekek fantáziája megelevenedik, és mindenféle csodálatos dolog történik. Például a félelem a barátok segítségével lyukas kapuskesztyűvé alakítható, vagy ahol nem kételkednek a csodás dolgokban a felnőttek, hanem egyenesen ők a legnagyobb meseteremtők: Nagypapa és Lassú báró. A csodalényekkel teli univerzumban Balázs és Sára sosem felejt el betérni, és most a kedves olvasót is meginvitálják, hogy tartson velük! Azok a 8 éven felüliek pedig, akik előnyben részesíti a mozgalmas és izgalmas detektívsztorikat, nem fog csalódást okozni nekik Kai Haferkamp és Reiner Stolte Pilács, a titokzatos tűzgyújtó című kötete, amely három rejtélyes krimit tartalmaz, és melyeket maguknak a kis olvasóknak kell megfejteni. Na jó, nem teljesen egyedül, hiszen a Pöpec és Paca Nyomozóiroda segítségükre lesz! Az elsőben egy rejtélyes végrendelet szerepel, és Gazdag Gedeonnak mindössze két és fél órája van megfejteni a talányos végakaratot. A másodikban Pilács, a tűzgyújtó szerepel, aki látszólag ok nélkül éget fel egy istállót, egy büfét, egy lugast és egy garázst. Vagy mégsem? A hollókővári kísértetben pedig Hollókőváry Adél az összeomlás szélén áll: a kastélyszállóban kísértet nyugtalanítja már hetek óta, és emberéletek forognak kockán. Az összesen több mint 30 megoldásra váró rejtélyt tartalmazó kötet garantáltan le fogja kötni a kis lurkók figyelmét! Bármelyik kötetet is választjuk, tartalmas kikapcsolódást nyújtanak majd a gyerekeknek ezek az Ünnepi Könyvhéten – pontosabban 12. Gyermekkönyvnapokon – megjelenő újdonságok.


24

Mesesarok

Nagyapa és Lassú Báró

2013. június

A Fahéjas kert valójában egy erdő. Nem is erdő, földrész, kontinens, bolygó. Ha jobban belegondolok: csillagrendszer. És ha még hunyorgok is, úgy erőltetem az agyam, valójában a világmindenség. Bár nem hasonlít egyikre sem, inkább olyan, mint egy hatalmas, szomorú születésnapi torta, aminek a tetejéről leették a marcipán űrhajót. De ez maradjon köztünk.

szálvékony, vörös hajú, de mondták már kopaszodó köpcösnek is. Érthetetlen. Állítólag együtt harcolt a Nagyapával, onnan a mágikus ismeretség. A Báró egy hatalmas kastélyban lakik, gyaníthatóan legalább kétszáz szolgálója van, plusz a déli szél, ami akkor fúj, amikor csak a Báró megkéri rá. Mintha állandóan mozogna az a kastély, mintha élne. Legalább ötvenhat környékbeli birkapásztor esküdött meg rá a Bozót csárdában a múlt pénteken, hogy minden hajnalban máshol áll!

A Fahéjas kert két legfontosabb bácsija a Nagyapa és a Lassú Báró. De tényleg nem mondtam semmit, jó? Nagyapa gondozza a Fahéjas kertet. Afféle csősz, bár nem hasonlít csőszre, sőt mezei bakterre sem. Egészen pontosan úgy néz ki, mint egy mosolygós gyerekorvos. Vagy a szomszéd vízvezeték-szerelő bácsi, az a nagybajuszos. Esetleg az éneklő szemű költő a hatodikról. Csak épp nem láttam nála vidámabb öreget a világon! Ráadásul úgy pipázik, olyan komótosan, akár egy igazi rendőrnyomozó, de kizárt, hogy lenne pisztolya. Csak füstölgő mosolya van, és meg kell mondjam, néha az is éppen elég. Például ha le kell teremteni a Hecc macskákat, akik fenekestül felforgatják a Fahéjas kertet, ha cirmos kedvük úgy kívánja. És bizony sokszor kívánja úgy. Ezek a gaz macskafélék állandóan tréfákat eszelnek ki, hogy bosszantsák a köröttük élőket, legyenek azok emberek, állatok, tündérek vagy bármi mások. Nagy tehetségű nyávogók, az már biztos! Süllyedtek már el miattuk hajók, hajoltak már el autópályák, és egyszer a tűzoltóság is kigyulladt, mert a Hecc macskák éppen arrafelé játszottak. De Nagyapa egy nézéssel ráncba szedi őket, és senki nem érti, hogyan csinálja.

Mesesarok

Azt beszélik, Nagyapa réges-régen, még az ódivatú háborúban tábornok volt: fiatal, nyalka katona. Minden csatát megnyert, de soha egy csepp vért ki nem ontottak a katonái. És mikor a császár megkérdezte, mivel jutalmazhatná meg a szolgálataiért, Nagyapa csak egy bögre habos kávét kért. De fahéj legyen a tetején, dörmögte vidáman.

Csak a szemük káprázik, möszijők, szokta volt zúgni Lassú Báró, ha erről kérdezik. Egy kastély nem mozog, möszijő, és a szikla sem kúszik arrébb, amire építve vala. Mégis, hogy képzelik?

Szemenszedett mese. Nagyapa barátja a Lassú Báró. Hűha, ő csak az igazán titokzatos valaki! Vérbeli nemes. Olyan magas, hogy csak a csiptetős szemüvegének csillogását látod, ha beszélsz vele. Mondjuk, van, amikor meg teljesen normális magasságú. Mondom én, hogy: hűha, nagyon furcsa fickó. Máskor nád-

Möszijők, tépjenek le nekem egy délutánt a Tejútból, könyörgöm, mondogatja, miközben zavartan gyémánt zsebórájára pillant vagy zúzmara színű zakója

Ez csak mese, szokta mondani némi huncut fénnyel a szemében, mikor szóba kerül a múlt.

És a zsebóra, igen, az sem egy hétköznapi óra, gondolhatja mindenki. Egyidős az idővel, szokott tréfálkozni a Báró, családi örökség, súgja cinkosan. Ott ragyog a közepén a nemzedéki L betű. Egyszerre bájos és félelmetes. Hogy mért hívják a Bárót Lassú Bárónak, csak Nagyapa tudja. De iszonyatosan nagy titok lehet, ezt a szemén átsuhanó felhőkből olvastam ki még a múltkor. Legalább olyan nagy titok, mint a szeretet. Legalább.

De amikor ezeket mondja, a szeme alján neki is ott a huncutság, mint Nagyapának. Ott csillog, bizony! Lassú Báró olyan művelt, hogy még a nagylelkű csillagászok is meghajolnak előtte, ha néhanapján betéved a Csillagvizsgálóba, hogy megkérdezze, fedeztek-e fel valami új égitestet. Mert ő már nagyon szeretne kezdeni valamit egy új csillaggal: kicsit babusgatni, ha kell, esetleg lereszelni belőle, fényesebbre csiszolni itt-ott, ilyenek.

Miután leszerelt, megkapta ajándékba a kertet, azóta létezik a fahéjas időszámítás.

ujját igazgatja. Ebből a zakóból lehet neki olyan ezer, másban nem látta még ember fia, sőt a tündérek sem emlékeznek rá, hogy mondjuk kockás hátú zsakett mellényben vagy pálmafás-elefántos ingben jelent volna meg valahol.

Részlet Sopotnik Zoltán Fahéjas kert című könyvéből (Kolibri Kiadó, 2013)

25


20 13/2. Különszám

Szemünk fénye

Harc a Besurranóval és a Kirobbanthatatlannal Kétségbeesett Anya hívja fel a Nevelési Tanácsadót. 4 és fél éves kisfia egészségéért aggódik, aki rendre visszatartja a székletét... A szülők 4-5 napig, néha akár egy hétig is várnak, de nem történik semmi. Már voltak orvosi kivizsgáláson, figyelnek a kellően rostos étkezésre és a testmozgásra, de semmi nem segít, szervi okot pedig nem találtak. Arra kérem őket, jöjjön együtt az egész család. Apa, Anya és Lackó kicsit szorongva lépnek a szobába – annyi helyen voltak már ezzel a problémával, nem szívesen teregetik ki a szennyest! De először nem is erről beszélgetünk, hanem arról, milyen nagyszerű kis kölyök is Lackó. Arról kérdezem mindhármukat, mire büszkék benne, mi az, amiben ügyes, ami megkülönbözteti őt az összes többi 4 és fél éves kisfiútól. Furcsa a kérdés, nem erre számítottak, az első válaszok még általánosságok – „Hát mindenre büszkék vagyunk!” –, de aztán Lackó besegít. Elkezd rajzolni, és hamar kiderül, hogy hihetetlen aszfalttörő kocsikat és traktorokat tud alkotni, sőt a működésüket is pontosan ismeri, el is magyarázza részletesen. Magabiztos cserfessége azonban abban a pillanatban eltűnik, ahogy a Problémáról kezdünk el beszélgetni. Eleinte a szülők is virágnyelven próbálnak fogalmazni, kicsit halkabban beszélnek, ami mind azt a benyomást kelti, hogy ez egy roppant kínos, esetleg szégyenletes dolog. A kisfiú hamarosan be is költözik a legtávolabbi sarokban álló kisasztal alá, közben persze a füle nyitva. Így azt is hallja, amint a szülőkkel sorra vesszük azokat a disznóságokat, amiket a Kaka művel, ahogyan lassan az egész család fölött átveszi a hatalmat. Egyöntetű az elhatározás, hogy ennek az önkényuralomnak véget kell

vetni… Két hét múlva Lackó már a lépcsőházban kiabálja, hogy „Móresre tanítottam a Kakát, és most már én vagyok a főnök!” Vajon mitől működött – és működik sok-sok más esetben és sok más problémánál is – ez a megközelítés? A kisfiút is láthatóan zavaró problémáról humorosan, a gyerek számára érthető nyelven beszéltünk. Saját élményeit használtuk fel, hogy megszemélyesítsük és eltávolítsuk tőle. Őt magát pedig megerősítettük, így eséllyel vehette fel a harcot egy külső ellenféllel szemben szülei támogató közreműködése mellett. Ennek eredményeképpen nem egyszerűen a tünet szűnt meg – azzal, hogy Lackó sikeresen küzdött meg egy olyan problémával, ami hosszú ideig legyőzhetetlennek tűnt, a saját magáról alkotott kép-repertoárba egy problémamegoldó Lackó képe is bekerült. Ez pedig azt jelenti, hogy sokkal nagyobb eséllyel indul az életben később előforduló problémák leküzdésére is… Amikor úgy érezzük, hogy egy probléma olyan mértéket öltött, hogy segítséget kell kérnünk, általában reménytelennek írjuk le a helyzetet, hiszen a gyerekek állandóan veszekednek, soha nem ülnek neki egyedül a házi feladatnak, minden konfliktusnál és egyből ütnek, még egyszer sem csináltak meg semmit önállóan stb. Vagyis veszekedősek, lusták, agresszívak vagy épp önállótlanok. Ezek definiálják őket, sokszor oly mértékig, hogy eltakarnak minden más tulajdonságot… Gyakran előfordul, hogy a hasznos, pozitív tulajdonságokat, készségeket magától értetődőnek tekintjük, míg a nehézséget okozókat kiemeljük és elítéljük… Sok szülő úgy érzi, elkényezteti, beképzeltté teszi a gyerekét, ha túl sokat dicséri – és talán nem is

ingyenes

26

amkalauz r g o r p i r á y N a dicséret a legszerencsésebb kifejezés ebben az esetben. A dicséretet fenn lehet tartani a teljesítmény számára, ami szándékos erőfeszítést igényel. Elismerni és örülni viszont ezen kívül is sok mindennek lehet. Az elismerés és a szülői öröm üzenete az, hogy észrevesznek. Akkor is látható vagyok, amikor épp nem csinálok valami disznóságot. A jó énem is létezik, nemcsak a Kisördög, ami néha belém bújik. Olyankor is figyelnek rám, ha csak úgy egyszerűen vagyok… Ha elég figyelmet szentelünk ezeknek az elismerésre és örömre alkalmat adó pillanatoknak, akkor fel lehet fedezni bennük azokat a különleges képességeket, amelyek segítségünkre lehetnek a Problémával szemben. Például a Fantáziát, az Elmélyülést vagy a Kitartást. És akkor nyert ügyünk van, mert ugyan ki állíthatna meg egy gyereket, aki egy sor nagyszerű képesség büszke birtokosa, pontosan ismeri az ellenfelet – legyen az az Alattomos Besurranó vagy a Fájdalmas Kirobbanthatatlan –, és a számára fontos emberek mind bíznak benne és neki drukkolnak… Részlet. Hajdú Judit pszichológus cikke a Mindennapi Pszichológia 2013. 2. számában olvasható. A magazint keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg: www.mipszi.hu

Táborok

Szabadtéri rendez vények

Kalandparkok

Megjelenik má jus 28 -án.

bobitamagazin.hu

Keresse országosan lelőhelyeinken, i valamint a június 9Bóbita Családi Napon!


28

Ajánló – vidék

2013. június A pécsi Bóbita Bábszínház júniusi programja

Ajánló – vidék

Mesebeszéd

Két programot külön is kiemelnénk a pécsi Bóbita Bábszínház júniusi kínálatából. A kis hableány című bábjátékot először az I. Pécsi Családi Színházi Fesztivál, majd a POSZT off-programjában mutatják be. Az Andersen nyomán készült mesét ezúttal Zalán Tibor dolgozta át, és Veres András rendezte. A szívszorító történet néhol szomorú, azonban átitatja a humor és a játékosság is. A másik különleges előadás a Rejtett kincsek nyomában címet kapta. A zenére, mozgásra és vizuális effektusokra épülő szabadtéri játék alapját a baranyai mondavilág adja. A történetben óriási sárkány kel életre és emészti el a Napot s a Holdat. A világra sötétség borul mindaddig, míg nem jön egy hős, aki legyőzi a sárkányt. Szintén a POSZT offprogramjaként tekinthető meg a szabadtéri, ingyenes produkció.

fotó: Mudra László

A táncjátékban Gryllus Vilmos- és Kaláka-dalok, versek, zenék, táncra épülő jelmezes szerepjátékok egyaránt megtalálhatók, amelyek leginkább a gyerekeket fogják rabul ejteni, de azok a felnőttek is élvezni fogják, akik szeretik a fülbemászó, ritmusos dallamokat. A rendező-koreográfus Gombai Szabolcs elmesélte, hogy a darab úgy indul, hogy a kikiáltó elindítja a farsangi mulatságot, a jelmezbált – ezeknek különböző helyszíneit a háttérben való vetítés erősíti meg. Az eltérő karakterek vágyaiból, fantáziájából építkezve elevenedik meg a látványvilág, változik át a tér. Az egész mese a maszkabál forgatagára van felfűzve, amelyben egy varázslatos világot jelenítenek meg, ahol minden ember át tud változni, és a képzeletében megszületett mesebéli környezet valósággá válhat. Dunaújváros, Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza június 13-14. 10:00

Pécs, Bóbita Bábszínház június 1. 11:00, 5. 14:00, 8. 16:00 (A kis hableány) Zsolnay Negyed, Ginkgo tér június 7. 21:00 (Rejtett kincsek nyomában)

A legújabb mediterrán élmény, Önnek!

SÉTA HALÓRIÁSOK „KÖZÖTT”

LÁTVÁNYETETÉSEK 3D MOZI

JÁTSZÓTEREK KISÁLLAT SIMOGATÓ

MEGNYÍLT A GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI SZÁLLÁSHELY – TÁBOROK – KIRÁNDULÁSOK

5=7

MERT AJÁNDÉKBA ADUNK 2 ÉJSZAKÁT!

Foglaljon le nálunk félpanziós ellátással 5 éjszakát és mi +2 éjszakát adunk ajándékba! Vendégeinknek közvetlen átjárási lehetőség nyílik a Thermal Spa fürdőbe, díjmentesen. Részletek a honlapunkon!

WWW.HOTELCASTELLO.HU TELEFON/FAX: +36-72/579-128

POROSZLÓ, KOSSUTH L. U. 41. · TEL.: +36 36 553 033 · WWW.TTOC.HU

137x100.indd 1

Castello Nyár

5/13/13 7:20 PM

WWW .SIKLOSFURDO. HU E-MAIL: INFO@HOTELCASTELLO.HU

29


30

Könyvkuckó

2013. június Szergej Szedov: Anyuka mesék Volt egyszer egy anyuka… A könyvben szereplő mesék mind így kezdődnek, viszont más-más anyukáról szólnak: afrikai, francia, bátor és kevésbé bátor, figyelmes, feledékeny és szétszórt, néhányuk itt él a Földön, de van közöttük földönkívüli is és van, amelyik ejtőernyővel közlekedik… Bár nagyon különböznek egymástól, egy dologban egyformák: a gyerekeiket nagyon szeretik. Szedov meséi a modern orosz gyerekirodalom remekei: könnyed, meglepetésekkel teli, vidám, mégis mélyreható történetek a szeretetről. Vivandra Könyvek

Gombos Edina: Első naplóm

Egy ilyen kötetet tulajdonképpen minden kisiskolás gyermek megérdemelne a szünidőre. A könyv ugyanis játszva mélyíti gyermekünk készségeit, miközben visszaadja az ebben a korban még fontos kézírás rangját. Az Első naplóm egy interaktív gyereknapló, mely a népszerű műsorvezető, Gombos Edina ötlete nyomán született. A frissen írni és olvasni tudó gyerekben buzog az önkifejezés vágya, játékos kérdésein és feladatain keresztül a napló ennek ad teret. Gyermekünk színez, karikázik, tesztet tölt, vág, beragaszt, ír. Ebben a színes albumban megörökítheti fiatal élete összes pillanatát, jót és rosszat egyaránt. A könyvet hat éven felülieknek ajánljuk. Partvonal Kiadó

Padlókönyvek - Jancsi és Juliska, A három kismalac, Piroska és a farkas

„Ha benne lennék a mesében, odaszaladnék a nagymamához, és szólnék neki, hogy vigyázzon a farkassal.” M. 4 éves Három mese, három grafikus, két nyelv - magyar és angol -, és méretét tekintve is egy igazán nagy könyvet tarthat kezében, illetve a padlón a kis Olvasó! Terítsd a padlóra a könyved, üld körül a barátaiddal és a családtagjaiddal, ugorj fejest a mesékbe és indulj el az úton! Te magad is eljátszhatod a meséket a könyv lapjain, ha kitéped a kiadvány közepén található duplaoldalt és körbevágod a szereplők figuráit. A könyv 4-10 éves korú gyerekeknek szól. Akadémiai Kiadó

Szabó T. Anna: Tükörcicák

„Ez egy DOBOZ./Mi van benne?/Nézd! Mintha/négy füle lenne!” Püspökkenyér bácsi egy óriási edénytornyot egyensúlyoz a kezében. Cila és Laci, az ikercicák fogócskáznak a konyhá­ban. Ráadásul a cukrászmester ikerlányainak szülinapja lesz, tortát kell sütni! A cicák betűket és számokat formálnak a tor­tára marcipánból, méghozzá úgy, hogy a most olvasni tanuló gyerekek is sikerrel elolvashassák a feliratokat. Szabó T. Anna finom humorú rímei és Maul Ági játékos kedvű illusztrációi garantálják a színvonalas szórakozást az olvasás­hoz, felolvasáshoz. A Tükörcicákat 5-7 éveseknek ajánljuk. Tessloff és Babilon Kiadó

Budakeszi Erkel Ferenc Művelődési Központ Fő u. 108., (23) 451-161, www.efmk-budakeszti.hu Budaörs Jókai Mór Művelődési Központ Szabadság út 26., (23) 441-541 Budaörsi Játékszín Szabadság u. 26., (23) 414-461, www.budaorsijatekszin.hu Budapest A38 XI., Petőfi híd budai hídfő, (1) 464-3940, www.a38.hu Akvárium Klub V., Erzsébet tér, (30) 860-3368, www.facebook.com/akvariumklub Ametist Bábszínház VI., Városligeti fasor 38., (1) 786-3066, www.ametist.hu Angyalföldi József Attila Művelődési Központ XIII., József Attila tér 4., (1) 320-3842, www.ajamk.hu Aranytíz V., Arany János u. 10., (1) 354-3400, www.aranytiz.hu Átrium F ilm-Színház II., Margit körút 55., (1) 317-9338, www.atriumszinhaz.hu Ba jor Gizi Színészmúzeum XII., Stromfeld Aurél u. 16., (1) 3564294, www.oszmi.hu Bálint Ház VI., Révay u. 16., (1) 311-9214, www.jjc.hu Bárka Színház VIII., Üllői út 82., (1) 303-6505, www.bárka.hu Békásmegyeri Közösségi Ház III., Csobánka tér 5., (1) 243-2432, www.kulturkozpont.hu Bethlen Téri Színház VII., Bethlen Gábor tér 3., (1) 342-7163, www.bethlenszinhaz.hu Budapest Bábszínház VI., Andrássy út 69., (1) 342-2702, www.budapest-babszinhaz.hu Budapesti Operettszínház VI., Nagymező u. 17., (1) 353-2172, www.operettszinhaz.hu Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum I., Szent György tér 2., (1) 487-8800, www.btm.hu

Helyszínek Budavári Művelődési Ház I., Bem rakpart 6., (1) 201-0324, www.bem6.hu Center Színház XV., Szentmihályi út 167-169., (20) 966-8123, www.centerszinhaz.hu Centrál Színház VI., Révay u. 18., (1) 301-2060, www.centralszinhaz.hu Csekovszky Árpád Művelődési Ház XVII., Hősök tere 9., (1) 2565445, www.csekohaz.hu Csepeli Munkásotthon XXI., Árpád u. 1., 06 (1) 276-7733 Csillaghegyi Közösségi Ház III., Mátyás király út 11-15., (1) 2400752, www.kulturkozpont.hu Dumaszínház VIII., Corvin sétány 1/b., (30) 680-5263, www.dumaszinhaz.hu Duna Palota V., Zrínyi u. 5., (1) 235-5500, www.bm.hu/ dunapalota Erkel Színház VIII., II. János Pál pápa tér 30., (1) 333-0540, www.opera.hu Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér VI., Eötvös u. 10., (1) 322-2886, www.eotvos10.hu Erzsébetligeti Színház – Corvin Művelődési Ház XVI., Hunyadvár u. 43/b., (1) 401-3060, www.kulturliget.hu Fabula Bábszínház V., Petőfi Sándor u. 6. félemelet 3., (1) 3336299, www.fabula.hu Ferencvárosi Művelődési Központ IX., Haller u. 27., (1) 215-5741, www.ferencvarosimuvkp.hu Festetics Palota VIII., Pollack Mihály tér 3., (1) 266-3101, www.festeticspalota.hu F igurina Animációs Kisszínpad II., Retek u. 17., (20) 530-1595, www.figurina.hu Fonó XI., Sztregova u. 3., (1) 2065300, www.fono.hu

Fővárosi Művelődési Ház (FMH) XI., Fehérvári út 47., (1) 203-3868, www.fmhnet.hu Fővárosi Nagycirkusz XIV., Állatkerti körút 12/a., (1) 3438300, fnc.hu Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár VIII., Szabó Ervin tér 1., (1) 4115000,. www.fszek.hu Gipszkorszak Játszóház VII., Király u. 13., (70) 518-1602, www.gipszkorszak.hu GNM Minitanoda VIII., Német u. 14. (1) 373-0267, www.gnm.hu Gózon Gyula Kamaraszínház XVII., XV. u. 23., (1) 253-0380, www.gozon.hu Hagyományok Háza I., Corvin tér 8., (1) 225-6049, www.hagyomanyokhaza.hu Holdvilág Kamaraszínház XIII., József Attila tér 4., (1) 405-8759, www.holdvilag.hu IBS Színpad II., Tárogató u. 2-4., (1) 394-4974, www.ibsszinpad.hu Játékszín VI., Teréz körút 48., (1) 312-0430, www.jatekszin.hu Jókai Klub XII., Hollós út 5., (1) 395-8284, www.jokaiklub.hu József Attila Színház XIII., Váci út 63., (1) 270-7514, www.jozsefattilaszinhaz.hu Jurányi Inkubátorház II., Jurányi u. 1–3., (70) 777-2533 Karinthy Színház XI., Bartók Béla út 130., (1) 203-8994, www.karinthyszinhaz.hu Katona József Színház V., Petőfi Sándor u. 6., (1) 266-5200, www.katonajozsefszinhaz.hu Kesztyűgyár Közösségi Ház VIII., Mátyás tér 15., (1) 788-1344, www.kesztyugyar.hu Két Egér Könyvesbolt IX., Ráday u. 20., (1) 210-4486, www.keteger.hu Klauzál Gábor Budafok Tétényi Művelődési Központ XXII., Nagytétényi út 31-33., (1) 226-0559, www.klauzalhaz.hu

31


32

Helyszínek Klebelsberg Kultúrkúria II., Templom u. 2-10., (1) 392-0860, www.kulturkuria.hu Kolibri Fészek VI., Andrássy út 74., (1) 332-3720, www.kolibriszinhaz.hu Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház VI., Jókai tér 10., (1) 3110870, www.kolibriszinhaz.hu Kondor Béla Közösségi Ház XVIII., Kondor Béla sétány 8., (1) 291-6564 Kölyök-öböl Játékház és Kávézó XI., Kopaszi gát 9., (20) 436-4528, www.kolyokobol.hu Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ X., Szent László tér 7-14., (1) 2609959, www.korosi.org Madách Színház VII., Erzsébet körút 29-33., (1) 478-2041, www.madachszinhaz.hu Magyar Állami Operaház VI., Andrássy út 22., (1) 814-7100, www.opera.hu Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Kultea) III., Korona tér 1., (1) 375-6249, www.mkvm.hu Magyar Mesemúzeum I., Döbrentei u. 15., (1) 202-4020 Magyar Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Színház IX., Haller u. 27., (30) 562-2699, nemzetigyermekszinhaz.hu Magyar Mezőgazdasági Múzeum XIV., Vajdahunyadvár, (1) 363-1973, www.mezogazdasagimuzeum.hu Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum XIV., Városligeti körút 11., (1) 273-3840, www.km.iif.hu Magyar Nemzeti Múzeum VIII., Múzeum körút 14-16., (1) 3382122, www.hnm.hu Magyar Színház VII., Hevesi Sándor tér 4., (1) 341-3849, www.magyarszinhaz.hu

2013. június Maladype Bázis VIII., Mikszáth tér 2., (70) 326-8108, www.maladype.hu Manóbirodalom XI., Csíki hegyek u. 2., (20) 428-2620, www. manobirodalom.hu Marczibányi Téri Művelődési Központ II., Marczibányi tér 5/a., (2) 212-2820, www.marczi.hu MÁV Szimfonikus Zenekar próbaterme VIII., Múzeum u. 11., (1) 338-2664, www.mavzenekar.hu Millenáris II., Fény u. 20-22., (1) 336-4000, www.millenaris.hu Mini-Manó Babacentrum XIV., Nagy Lajos király útja 112., (20) 479-2829, www.minimano.hu MOM Kulturális Központ XII., Csörsz u. 18., (1) 319-9854, www.csorsz.hu MR 6-os stúdió VIII., Bródy Sándor u. 5-7., (1) 328-7000, www.radio.hu MU Színház XI., Kőrösy József u. 17., (1) 466-4627, www.mu.hu Művészetek Palotá ja IX., Komor Marcell u. 1., (1) 555-3000, www.mupa.hu.hu Nemzeti Színház IX., Bajor Gizi park 1., (1) 476-6800, www.nemzetiszinhaz.hu Nemzeti Táncszínház I., Színház u. 1-3., (1) 375-8649, www. nemzetitancszinhaz.hu Noha Stúdió és Alkotóműhely XIII., Pozsonyi út 12., (1) 788-1099, nohastudio.hu Óbudai Kulturális Központ III., San Marco u. 81., (1) 388-7370, www.kulturkozpont.hu Óbudai Társaskör III., Kiskorona u. 7., (1) 250-0288, www.obudaitarsaskor.hu Ódry Színpad VIII., Vas u. 2/c., (1) 318-8111, www.szfe.hu Olasz Kultúrintézet VIII., Bródy Sándor u. 8., (1) 483-2040, www.iicbudapest.esteri.it Örkény Színház VII., Madách tér 6., (1) 267-3770, www.orkenyszinhaz.hu

Örökmozgó VII., Erzsébet krt. 39., (1) 342-2167, www.filmarchive. hu/orokmozgo/program/index. php Parksarok XIII., Pozsonyi út 36., (1) 780-2128, www.parksarok.blogspot.com Pesti Színház V., Váci u. 9., (1) 266-5245, www.vigszinhaz.hu Pestújhelyi Közösségi Ház XV., Szűcs u. 45., (1) 410-7168, www.csokonaimk.hu/pekh Pinceszínház IX., Török Pál u. 3., (1) 218-0116, www.pinceszinhaz.hu Piréz Gyermekműhely IX., Lechner Ödön fasor 2., (20) 7751601, www.pirezmuhely.hu Pólus Színház XV., Szentmihályi út 131., (20) 553-2234, www.polusfilmszinhaz.hu Pozsonyi Pagony XIII., Pozsonyi út 26., (1) 239-0285, www.pagony.hu Puskin Art Mozi V., Kossuth Lajos u. 18., (1) 459-5050, www.artmozi.hu/puskin/puskin. html Rákoscsabai Közösségi Ház – Csaba Ház XVII., Péceli út 222., (1) 256-9526 Rákoshegyi Bartók Zeneház XVII., Hunyadi u. 50., (1) 257-1828, www.bartokzenehaz.hu RaM Colosseum XIII., Kárpát u. 23–25., (20) 222-5212, www.ramcolosseum.com Rózsa Művelődési Ház XVIII., Városház u. 1-3., (1) 290-9498, www.bokaykert.hu Rózsavölgyi Szalon Arts & Café V., Szervita tér 5., (30) 4638822, szalon.rozsavolgyi.hu RS9 Színház VII., Rumbach Sebestyén u. 9., (1) 269-6610, www.rs9.hu Savoya Gilda-Max Játszóház XI., Hunyadi János út 17., (1) 9509505, www.gilda-max.hu/savolya/ jatszohaz

Stúdió K Színház IX., Ráday u. 32., (1) 216-7170, www. studiokszinhaz.hu Szkéné Színház XI., Műegyetem rkp. 3., (20) 384-6049, www.szkene.hu TEMI Fővárosi Művelődési Háza XI., Fehérvári út 47., (1) 2033868, www.fmhnet.hu Térszínház III., Fő tér 1., (1) 3884310, www.terszinhaz.hu Thália Színház VI., Nagymező u. 22-24., (1) 311-0635, www.thalia.hu Újpesti Ifjúsági Sport- és Szabadidőközpont IV., István út 17–19., (1) 231-7070, www.ugyih.hu Újszínház VI., Paulay Ede u. 35., (1) 269-6021, www.ujszinhaz.hu

Helyszínek Uránia Nemzeti F ilmszínház VIII., Rákóczi út 21., (1) 486-3401, www.urania-nf.hu Vígszínház XIII., Szent István krt. 14., (1) 340-4650, www.vigszinhaz.hu Vigyázó Sándor Művelődési Ház XVII., Pesti út 113., (1) 2564626, www.vigyazomh.hu Wekerlei Kultúrház és Könyvtár XIX., Petur u. 7., (1) 282-9895, www.wekerleikulturhaz.kispest.hu Zeneház IX., Páva u. 10-12., (1) 215-5770, www.concertobudapest.hu Zuglói Szent István Zeneház XIV., Columbus u. 11., (1) 4670786, www.szentisvanzene.hu

Gödöllő Művészetek Háza Szabadság út 6., (28) 514-130, www.muza.hu Szentendre Pest Megyei Könyvtár Pátriárka u. 7., (26) 310-222, www.pmk.hu Törökbálint Munkácsy Mihály Művelődési Ház Munkácsy Mihály u. 83., www.mmmh.hu Vác Madách Imre Művelődési Központ Csányi László körút 63., (27) 316-411, www.mimk.vac.hu Váci Dunakanyar Színház Dr. Csányi László körút 58., www.vacidunakanyarszinhaz.hu

Érd Szepesi Gyula Művelődési Központ Alsó u. 9., (23) 365-490, wwww.szepesmk.hu

www.fidelio.hu

HA KOMOLYAN SZÓRAKOZIK KLASSZIKUS І SZÍNHÁZ І JAZZ/WORLD/FOLK І ZENÉS SZÍNHÁZ І TÁNC І KIÁLLÍTÁS І BÓBITA І EDU-ART

FIDELIOhu_127x86print.indd 1

5/16/13 11:56 AM

33


34

Pályázat

Rajzverseny a Bóbita Családi Napon

Neked milyen lesz a bizonyítványod? A jó biziért Vidámpark-bérlet jár! Szerintünk errôl szüleid is meggyôzhetôek. Váltsatok 3 belé pô egész éves bérl áráér t etet! Apu

Gyere el június 9-én a Bóbita Családi Napra és vegyél részt a Kinder Pinguí rajzpályázatán!

is koccintott dod zsemmel az ötö s matekjegy öröm ére.

nyaralás

A rajzverseny témája:

Kategóriák

• mit csinálnék szívesen nyáron? • így képzelem a nyaralást • legkedvesebb nyári élményem

Időpont

június 9. 10:00-17:00

Helyszín

Erzsébet tér, Akvárium terem

Nyeremény

minden órában kisorsolunk 10 darab Kinder Pinguí szeletet és 1 darab hűthető uzsonnás dobozt. Az elkészült rajzokat a rendezvény ideje alatt egy rajzfalon helyezzük el és az esemény után beszkennelve feltöltjük  a  www.hutottfinomsagok.hu  weboldalon található galériába. Az összes résztvevő között, akinek a rajza felkerül a Galériába, további nyereményként 10 darab családi belépőt sorsolunk ki a budapesti állatkertbe.

Budapesti Vidámpark – Vidámságból ötös!

www.vidampark.hu www.facebook.com/budapestividampark


Bóbita Magazin júniusi száma  

A Fidelio gyerekprogram-magazinja