Page 1

2017/4. INGYENES / FREE

5 kontinens világsztárjai

Budapesti Nyári Fesztivál 2017 Margitszigeti Szabadtéri Színpad Városmajori Szabadtéri Színpad Margitszigeti Víztorony | Jazzy Tower

Interaktív Meseszínpad | Szent Margit-romok

w w w. s z a b a d t e r. h u

KÜLÖNSZÁM


Tisztelt Látogató!

KÖSZÖNTŐ

Örömmel köszöntöm abból az alkalomból, hogy a főváros 14. alkalommal rendezi meg a Budapesti Nyár Fesztivált, amelyet a legszínesebb hazai összművészeti fesztiválként tartanak számon. Júniustól augusztus végéig ismét a megszokott, minőségi kulturális programokkal várja a látogatókat Budapest, minden eddiginél több nemzetközi művész közreműködésével. A kínálatban elsőrangú nagyoperák, izgalmas koncertek, látványos musicalek, egy különleges balettelőadás, valamint revücirkusz, jazz-, világzenei és crossover koncertek is megtalálhatók. A szezont immár hagyományosan a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje nyitja meg június 9-én, a reformáció évének jegyében, a kiegyezés évfordulóján pedig a Duna Művészegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes és a Szabad Tér Színház különleges folklór táncjátékot mutat be. A rendezvénysorozat idei mottója: a „kultúrák és kontinensek fesztiválja”, amivel a művészet nemzeteket egyesítő szerepére akarják felhívni a figyelmet. A főváros vezetése folyamatosan fejleszti a fesztivál fő helyszínének környezetét, a Margitszigetet, Budapest legszebb és legkedveltebb pihenőparkját; az elmúlt időszakban megújult a rendezvénysorozat fő helyszíne, a Szabadtéri Színpad, a szomszédságában lévő víztorony, a közeli zenélő szökőkút, Magyarország legnagyobb ilyen jellegű létesítménye. A magyar nemzet fővárosa mindig is színes és pezsgő kulturális élettel büszkélkedhetett, a városvezetés célja, hogy ezt a kínálatot fenntartsa és tovább gazdagítsa, ezért továbbra is elkötelezett támogatója a Budapesti Nyári Fesztiválnak. Jó szórakozást kívánok!

Tarlós István

Budapest főpolgármestere

Szervező, lebonyolító: Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. Fidelio különszám – Budapesti Nyári Fesztivál 2017 Felelős szerkesztő: Bán Teodóra • Szerkesztő: Miklós Melánia, Dancsecs Ildikó • Grafikai munka: Zsirke Balázs Korrektor: Nyilas Ágnes • Felelős kiadó: Fidelio Media Kft. – Andacs Botond • Szerkesztőség: 1033 Budapest, Polgár u. 8-10. Tel.: (1) 476-0320. Fax: (1) 476-0321. E-mail: fidelio@fidelio.hu • Nyomdai munkák: Oláh Nyomdaipari Kft.; 1211 Budapest, Központi u. 69-71. Tel.: (1) 278-5000; ügyvezető igazgató: Oláh Péter HU ISSN – 2062-2902 Megjelenik április 25-én 60 000 példányban. Az esetleges műsorváltozásokért, valamint az újságban megjelenő adatok valóságtartalmáért és a képek jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget. A színház fenntartja a műsorváltoztatás jogát.

2


Kedves Olvasó!

Az 1938 óta fennálló Margitszigeti Szabadtéri Színpad és az 1952 óta a budai oldal kedvelt játszóhelye, a Városmajori Szabadtéri Színpad a Budapesti Nyári Fesztivál két kiemelt és népszerű színháza. Az elmúlt években kialakított, több műfajú gazdag kínálatnak köszönhetően a széles közönségréteget vonzó nyári színházak sikere a növekvő érdeklődéssel mérhető. A több mint 100 programmal, 3 hónapon át működő budapesti nyári színházakba szezononként közel 100 ezer vendég érkezik, akiknek nagy része fővárosi, ám a hazai látogatók mellett egyre több a külföldi vendég is. Budapest csodálatos bravúrra képes, Fotó: Éder Vera amire 2017 nyári hónapjaiban újabb csúcsot felállítva készülünk. Törekszünk arra, hogy a legvonzóbb desztinációk között is előkelő helyet foglaljunk el. Ma már tudjuk, hogy a turizmus és a szabadidő hasznos eltöltése összefügg, sőt, a két terület elválaszthatatlan, kreatív együttműködésének eredményeként vagyunk igazán versenyhelyzetben. Fővárosunk idén nyáron a valódi élményt kereső utazók fókuszába kerül, köszönhetően a FINA világbajnokságnak, a FORMA–1-nek vagy a Sziget Fesztiválnak, és természetesen a BUDAPESTI NYÁRI FESZTIVÁLNAK. A sportvilágnagyságok mellett a Margitszigeti Szabadtéri Színpad a kultúra és művészetek világsztárjaival járul hozzá Budapest világsikeréhez. Európa talán legszebb környezeti adottságaival rendelkező fővárosának margitszigeti nyári színházába, az opera-, musical-, balett- és koncertelőadásokra, valamint az udvaron álló, kilátóként és kiállítótérként üzemelő műemlék Víztoronyhoz és étteremhez a Dunán színházi hajójárattal érkezhetnek a vendégek.

KÖSZÖNTŐ

A Budapesti Nyári Fesztivál idén a „Kultúrák és kontinensek fesztiválja”…

…a Margitszigeten Nyitókoncert a Nemzeti Filharmonikusokkal és Hilary Hahnnal, Operagála három külföldi sztárénekessel, Szimfonikus filmslágerkoncert hazai sztárokkal, Gershwin Porgy és Bess jazzoperája, Verdi: A trubadúr, Evita, Doktor Zsivágó musicalek, Béjart Ballet, The Hot Sardines, Y’akoto, Soweto Gospel Choir, Virtuózok, Magashegyi Underground. … és a Városmajorban. Színházi Szemle: válogatás az elmúlt évad legjobb nem budapesti zenés-szórakoztató előadásaiból, Sztárcsinálók- és Group’n’Swing: Holdfény Mulató-bemutatók, prózai és zenés színházi előadások, koncertek, vasárnap délelőtti matinék a legkisebbeknek. A reformáció éve, a kiegyezés évfordulója, Arany János-emlékév, vizes vb, amelyekről a Budapesti Nyári Fesztivál minden korosztályt megszólítva, méltó módon kíván megemlékezni, hogy tartalmas nyári élményt nyújthassunk Önöknek.

Bán Teodóra

Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgató és művészeti vezető

3


MAHART sétahajóval a színház saját kikötőjébe • Indulás: Vigadó tér 5-ös, Batthyány tér 2-es és Szent István park 1-es kikötőkből. • Érkezés: Margitszigeti Szabadtéri Színpad és Víztorony kikötőbe. Színházi hajójárat – az előadások időpontjához igazított retúr különjárat. Jazzy különjárat – a Jazzy Tower-koncertekre érkező retúr különjárat, a viteldíjat a koncertjegy tartalmazza.

HOGYAN ÉRKEZZEN A MARGITSZIGETRE

Jegyét a kikötőben indulás előtt, a hajón vagy elővételben online, illetve személyesen a jegyirodákban is megválthatja: www.mahartpassnave.hu és www.szabadter.hu

4

Tel.: +36-1 / 484-4013 (MAHART) / Tel.: +36-1 / 301-0147 (Szabadtér Jegyiroda) A hajó indulása a programkezdéshez igazodik, és kikötőnként változik. A hajók az előadások után indulnak vissza a kikötőből.

6x6 Taxival a színház bejáratáig Rendelés telefonon: +36-1-6-666-666, okostelefonon a 6x6 TAXI applikáció letöltésével, androidos és iOS-es készülékkel is.

A BKK sűrített járataival A Budapesti Közlekedési Központ az előadások előtt sűríti járatait a 26-os busz vonalán, az előadások után különjáratokat indít, amelyek a Margit hídon át a Nyugati pályaudvarig, illetve az Árpád híd pesti hídfőjénél a metrómegállóig szállítják az utasokat. Kérjük, hogy július 14–31. között tájékozódjanak a közlekedési változásokról a www.mahartpassnave.hu, illetve a www.bkk.hu/menetrendek honlapokon!


Élet – VÍZ – SPORT – erő a Margitszigeten A 106 éves műemlék Víztorony impozáns épületében helytörténeti kiállítást mutatunk be, különleges dokumentumokat a tavaly elhunyt Jaksics György több mint ezertételes gyűjteményéből, aki kertészként került kapcsolatba és esett szerelembe a Margitsziget páratlan természeti és épített értékeivel. A kiállítási anyag a júliusban Budapesten megrendezésre kerülő vizes világbajnoksághoz kapcsolódóan a vízre, a (vizes) sportok és kulturális események margitszigeti történetére fókuszál, arra a gazdagon illusztrált közösségi életre, amely a főváros szívében elhelyezkedő, méltán közkedvelt „közparkunk” históriáját az elmúlt két évszázadban jellemezte. Régi képeslapok, fürdőbelépők, gyógyvízkatalógusok, szállodai vendégkönyvek, térképek, újságcikkek, korabeli hirdetések, fotóriportok, emlékplakettek, érmek, plakátok, karikatúrák, bélyegek, gőzhajójegyek, tagsági igazolványok, meghívók és egyéb relikviák nyomán elevenedik meg előttünk a Margitsziget hajdanvolt sportélete, a mozgás kultúrtörténetének színes krónikája. Szakmai konzultáns és kiállításrendező: Steffanits István

Arany János a Margitszigeten irodalmi séták, extra programokkal

Az Arany János-emlékévhez kapcsolódva a Budapesti Nyári Fesztivál és a Petőfi Irodalmi Múzeum különleges irodalmi sétákat szervez a Margitszigeten, Arany életének meghatározó helyszínén. Utunk során muzeológusok és irodalomtörténészek kalauzolnak bennünket, emellett társművészeket és kortárs írókat is vendégül hívunk, akik saját történeteikkel és alkotásaikkal hozzák közel a Margitszigethez kötődő író nagyságok szellemi örökségét. A program jegyköteles!

MARGITSZIGETI VÍZTORONY KIÁLLÍTÁSOK, EXTRA PROGRAMOK

történeti kiállítás Jaksics György hagyatékából

Időpontok: 2017. július 2., augusztus 13. és 27., szeptember 10. (vasárnap) 15.00 Szakmai konzultáns: Asztalos Emese / Túravezető: Nagyvári Ildikó Szakmai partner: Petőfi Irodalmi Múzeum Az Arany János-emlékév Emlékbizottságának támogatásával.

5


június 3–8.

DUNA KARNEVÁL FESZTIVÁL

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

június

nemzetközi kulturális fesztivál

6

A hazai és nemzetközi kulturális párbeszéd részeként a Duna Karnevál mindig kiemelt figyelmet fordított a hazánkban élő nemzetiségek kultúrájának bemutatására. Jelen világunkban egy nemzet önmagában meglévő sokszínűsége példaértékű jelentőséggel bír. Ennek szellemében idén a Városmajori Szabadtéri Színpadon külön műsorsorozatot rendezünk. A Duna Karnevál Fesztiválon – a Budapesti Nyári Fesztivál szezonnyitó eseményén – közel egy héten át várjuk nézőinket színes programokkal: délutánonként gyerekelőadásokat, esténként koncerteket, valamint hagyományőrző kulturális műsorokat tekinthetnek meg, az esti előadások után táncház. JÚNIUS 3. (SZOMBAT) 15 órától – Duna Művészegyüttes: Hamupipőke Táncos-zenés gyerekelőadás a Ghymes együttes zenéjére 19 órától – Magyar Állami Népi Együttes: Bartók Trilógia I. rész: Kincses Felvidék A Felvidék etnikailag sokszínű tánc- és zenekultúráját bemutató előadás. Rendező: Kovács Gerzson Péter JÚNIUS 6. (KEDD) 19 órától – Roma Fesztivál: Vi amen athe sam… / Mi is itt vagyunk… Az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közrendvédelmi Főosztálya által szervezett Roma Ifjúsági Tehetségkutató Ki mit tud? díjazottjainak gálája. Közreműködik: EtnoRom, Oláh Gergő és a Roma Soul, Szilvási Gipsy Folk Band, Duna ME. Rendező: Mucsi János. JÚNIUS 7. (SZERDA) 19 órától – Balkán Bál Délszláv, bolgár, román, görög zenekarok és táncegyüttesek gálaestje. Rendező: Mucsi János. JÚNIUS 8. (CSÜTÖRTÖK) 19 órától – Magyar Állami Népi Együttes: Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl A Kárpátalján élő népek gazdag tradicionális kultúráját bemutató előadás. Km. Herczku Ágnes, Kubinyi Eszter, Pál Eszter, Hetényi Milán, Szoboszlai Balázs, Bősze Tamás és sokan mások. Zeneszerző: Pál István Szalonna, rendező-koreográfus: Mihályi Gábor.

Fotó: Duna Karnevál


június 9. (péntek) 20:00

NYITÓKONCERT

A NEMZETI FILHARMONIKUSOKKAL

A reformáció 500. évfordulójának jegyében idén a 170 éve elhunyt zeneszerző, Mendelssohn művei csendülnek fel a nyitókoncerten, elsőként a reformáció évéhez kapcsolódó V. (Reformáció) szimfónia. Az ünnepi Mendelssohn-estet a Nemzeti Filharmonikusok tavaly elhunyt alapító-igazgatója, a kétszeres Kossuth-díjas karmester, Kocsis Zoltán emlékének ajánljuk. A koncert sztárvendége napjaink egyik legkeresettebb amerikai hegedűvirtuóza, a háromszoros Grammy-díjas Hilary Hahn. Műsor: Johann Sebastian Bach–Ottorino Respighi: C-moll passacaglia és fúga BWV 582 Felix Mendelssohn: E-moll hegedűverseny Felix Mendelssohn: V. (Reformáció) szimfónia Közreműködik: Nemzeti Filharmonikus Zenekar Sztárvendég: Hilary Hahn, hegedűművész Vezényel: Hamar Zsolt

MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPAD

Immár hagyományosan a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi koncertjével veszi kezdetét a Margitszigeten a Budapesti Nyári Fesztivál három hónapon át tartó gazdag programsorozata. Hazánk egyik legrangosabb szimfonikus együttese önmagában is a minőség garanciája, kivételes szakmai érzékenységgel, a komolyzene értő és élményszerű tolmácsolásával ejti rabul a közönség szívét.

június

ünnepi Mendelssohn-est

A Szabad Tér Színház bemutatója.

Fotó: Michael Patrick O’Leary

7


június 10. (szombat) 10:30 – INTERAKTÍV MESESZÍNPAD – ld. 64. oldal

Magyar Népmese Színház: MESESZŐNYEG

június 10. (szombat) 20:00 / kapunyitás: 18:00

FIRKIN: AKUSZTIKUS SHOW

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

június

zenés-táncos nyárindító buli

A FIRKIN akusztikus műsorának ötlete a BÁLNA központ megnyitójáig nyúlik vissza, amikor is a zenekart megkérték, hogy az épület akusztikai sajátosságai miatt lehetőleg ne használja a szokványos dobfelszerelést. A kihívást megoldották, sőt, olyan pozitív visszajelzést kaptak, amely minden várakozásukat fölülmúlta. Ezen felbuzdulva finomítottak a produkción, és végső változatként megszületett az Akusztikus Show, amellyel most egy fergeteges zenés-táncos nyárindító buli keretében ismerkedhet meg a városmajori közönség. A két évvel ezelőtt nagy sikerű FIRKIN-nyitóeseményhez hasonlóan idén is Guinnessés whisky-kóstolóval, ír gulyással, dudazenével, írsztepptánc-bemutatóval várjuk a vendégeket este 6 órától. Kirobbanó kelta örömzene, egyben utazás az ír kocsmakultúra és gasztronómia világában. Érdemes kapunyitásra érkezni, finom falatok és hamisítatlan hangulat vár mindenkit a Városmajori Szabadtéri Színpad szezonindító buliján. Program: 18.00 Kapu- és sörnyitás, gulyáskóstoló, dudazene (Murányi István) 19.00 Coincidance Társulat: Írsztepptánc-bemutató (koreográfus: Gyulai Júlia) 20.00 FIRKIN: Akusztikus Show, közreműködik: Szalóki Ági, Karácsony James Trio, Ádám Jenő Általános Iskola Gyerekkórusa (Köbölkúti Gyerekkórus), Dunaújvárosi Bartók Táncszínház (koreográfus: Vári Bertalan)

A jegyár tartalmaz egy welcome italt: egy pohár Guinness sört vagy egy korty whiskyt.

Fotó: Dávid Csaba

8


június 11. (vasárnap) 10:30 – VÁROSMAJORI MATINÉ – ld. 63. oldal

Turay Ida Színház: PINOKKIÓ

június 11. (vasárnap) 10:30 – RENESZÁNSZ DÉLELŐTTÖK – ld. 65. oldal

Maszk Bábszínház: SZAMÁRCSEL

A VÁROSMAJORBAN nyárindító családi nap

A tavalyi évben először megrendezett nyárindító családi nap nagy sikerén felbuzdulva idén is Vakációváró Fesztivállal indítjuk a nyarat a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A családi nap keretein belül délelőtt a Turay Ida Színház Pinokkió című gyerekszínházi előadásával kezdődik meg 12 héten át tartó matinésorozatunk, majd kézműves-foglalkozásokkal, bűvészshow-val és varázslóiskolával, finomságokkal, meglepetésekkel, légvárral és számos élménnyel várjuk a kicsiket és nagyokat, hogy végül Kaláka-koncerttel zárjuk az egész napos mulatozást. A családi nap programja: 10.30 – Turay Ida Színház: Pinokkió Collodi örökbecsű meséje egy merőben új táncos előadásban, melynek során együtt csavaroghatunk a kis „fafejű” bábbal, hogy közben megismerjük az igazmondás, a becsület és leginkább a szeretet fontosságát. Rendező-koreográfus: Borbély Krisztina. Jegyköteles program! 11.30 – 15.00 – kézműves-foglalkozás, arcfestés, Peppino bohóc 12.30 – Bűvészshow Színes, humoros és látványos mutatványok váltják egymást Kiss Balázs bűvész – a 2016os országos bűvészbajnokság 1. helyezettjének – műsorában, melynek a gyerekek nem pusztán szemlélői, hanem aktív résztvevői is lehetnek.

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

VAKÁCIÓVÁRÓ FESZTIVÁL

június

június 11. (vasárnap) 10:00–17:00

13.30 – Varázslóiskola Kiss Balázs bűvésszel Kisebb és nagyobb gyerekek egyaránt egyszerűbb mutatványokat tanulhatnak a háztartásban fellelhető eszközökkel, amivel könnyen elvarázsolhatják társaikat, szüleiket, nagyszüleiket, és igazán nagy varázslókká válhatnak! 15.00 – Kaláka-koncert A vakációváró családi nap a gyermekek és a felnőttek nagy közös kedvencével, a Kaláka zenekar koncertjével zárul. Felcsendülnek a kedvenc dalok, amelyeket több generáció dúdol együtt. Jegyköteles program!

9


június 11. (vasárnap) 20:00

BALÁZS ELEMÉR GROUP Jazzy Tower-koncert

JAZZY TOWER-KONCERTEK június

Fotó: Boor Ádám

Balázs Elemér, Magyarország egyik legkeresettebb jazzdobosa és zeneszerzője 2000-ben alapította meg saját zenekarát, a Balázs Elemér Groupot, amely hazánk egyik legnépszerűbb jazzegyüttesévé nőtte ki magát. A formáció fennállásának 15 éve alatt kiemelkedően egyéni hangzásvilágot alakított ki, ennek legfőbb jellemzői a dallamközpontúság és a különleges ritmika, amit a férfi- és női hang érdekes kontrasztja tesz még színesebbé. Az együttes igényes és dallamos zenéje széles rétegeket szólít meg, a különböző népek és kultúrák színes zenei motívumainak fúziója jellemzi, de a tagok bizonyították már azt is, hogy a klasszikus reneszánsz és barokk stílus jazz-szel való ötvözése sem jelent nekik különösebb gondot. A Refracting Sounds című lemezüket 2005-ben, az Örök Szerelem című jubileumi albumukat 2016-ban Fonogram-díjjal jutalmazták, 2006ban pedig aranylemez lett a Hungarian Folk Songs (Magyar Népdalok) című albumuk. A Balázs Elemér Group rendszeres fellépője hazai és külföldi jazz-, illetve világzenei fesztiváloknak és kluboknak. A formáció nemrégiben megújult, a karizmatikus énekes, Szakonyi Milán mellett énekesnői poszton egy fiatal tehetség, Kiss Flóra bontotta ki szárnyait, és vált a zenekar mostanra meghatározó hangjává. A Jazzy-különjárat menetrendje: Vigadó tér 5. kikötő – indulás: 18.45, Batthyány tér 2. (18.55), Szent István park 1. (19.10), Szabadtéri Színpad és Víztorony – érkezés – 19.20. Visszaút indulás – Szabadtéri Színpad és Víztorony: 22.30, Szent István park 1. (22.40), Batthyány tér 2. (22.55), Vigadó tér 5. (23.00) A Jazzy-programjegy tartalmazza: a MAHART hajós transzfert, egy welcome italt, a koncertet és a víztorony-látogatást!

10


június 16. (péntek) 20:00

A MONARCHIA BÁLJA

folklór táncjáték

Az előadás a tánc nyelvén idézi meg a Kárpát-medence történelmének kiemelkedően szép korszakát, a Monarchia évtizedeit. A korabeli arisztokrácia báltermeinek hangulatától a falusi nép archaikus tánc- és zenei hagyományáig jelenít meg lírai és dinamikus táncképeket a Margitszigeti Nagyszínpad mesés környezetében.

június

Romantikus-klasszikus látványos tánckoncert, közel 200 művész egyedülálló műsora a hagyomány és korszerűség szellemében.

I. Szimfonikus tánckoncert Közreműködik: Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar, Magyar Állami Népi Együttes, Duna Művészegyüttes, Magyar Táncművészeti Főiskola II. A Monarchia Bálja – A reformkortól a millenniumig Közreműködik: Magyar Állami Népi Együttes, Duna Művészegyüttes, Magyar Táncművészeti Főiskola, Bartina Táncegyüttes, Szekszárd, Bem Táncegyüttes Zenei szerkesztő: Pál István „Szalonna” Szerkesztő-koreográfusok: Mihályi Gábor, Juhász Zsolt Rendező-koreográfus: Mucsi János A Szabad Tér Színház bemutatója a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes együttműködésével. Fotó: Duna Karnevál

MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPAD

Műsor:

11


június 16., 17. és 18. (péntek, szombat és vasárnap) 20:00 Várkonyi Mátyás–Miklós Tibor:

SZTÁRCSINÁLÓK

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

június

rockopera

Az első magyar rockopera története az ókori Rómában játszódik, mégis tele van szellemes, játékos anakronizmussal és mai áthallással. Az uralkodásra már alkalmatlan Claudius császárt megmérgezi felesége, az ambiciózus Agrippina, hogy helyette a fiát, Nérót ültesse a trónra. Agrippina és a fiú nevelője, Seneca azt gondolják, hogy az új császárt bábként használva a háttérből gond nélkül kormányozhatják a Római Birodalmat. Néró környezetéből eltávolítanak mindenkit, aki terveik útjában áll, és elkezdik a fiatal császár átnevelését. A költői ambíciókat dédelgető Néró azonban hamarosan felülírja a hatalomra éhes páros terveit. Kicsapongó életmódot folytat, és elteszi láb alól féltestvérét, Britannicust, akinek egyetlen bűne az, hogy tehetségesebb költő, mint ő. Seneca és Agrippina megrémülnek, de Nérót már nem lehet megállítani. Ámokfutása mindent és mindenkit maga alá temet. Szereposztás: Néró: Sándor Péter / Seneca: Ódor Kristóf, Jegercsik Csaba Juvenalis: Mikola Gergő / Octavia: Erdélyi Tímea / Poppea: Bakonyi Csilla / Agrippina: Major Melinda / Loctusa: Danis Lídia / Ulrica: Szabó Emília / Tigellinus: Dévai Balázs Burrus: Timkó János / Kiprios: György Rózsa Sándor, Nagyhegyesi Zoltán / Claudius: Megyeri Zoltán Britannicus: Blahó Gergely e.h. / Zodius: Maróti Attila Tranio: Honti György / Péter: Ágoston Máté / Pál: Kósa Zsolt / Phaon: Bankó Bence / Bővérű nővérek: Pilnay Sára, Sipos Viktória, Lass Bea Továbbá: Balogh Fanni, Hajdú Anita, Mármarosi Tünde, Nagy Márta, Pászthy Viktória, Matkovics Norbert, Pásztor Richárd, Tóth Mihály Díszlet: Csík György / Jelmez: Rátkai Erzsébet / Ügyelő: Pásztor Gábor Zenei vezető: Zádori László és Rácz Márton Koreográfusasszisztens: Hajdú Anita Koreográfus: Gyenes Ildikó Rendezőasszisztens, súgó: Széplaky Petra Rendező: Nagy Viktor A rockopera a Proscenium Szerzői Ügynökség Kft. és a Hartai Zenei Ügynökség Kft. engedélyével kerül bemutatásra. A Szabad Tér Színház bemutatója, a tatabányai Jászai Mari Színház vendégjátéka.

12

Fotó: Prokl Violetta, Jászai Mari Színház


június 17. (szombat) 10:30 – INTERAKTÍV MESESZÍNPAD – ld. 64. oldal

Batyu Színház: ELVARÁZSOLT MESÉK

június 17. (szombat) 20:00

Y’AKOTO

Sötét, kifejező hangja miatt Y’akotót olyan jazzikonokhoz hasonlítják, mint Nina Simone és Billie Holiday. Az általuk képviselt szabadság a ghánai énekesnő dalaiban is megjelenik, melyekben a természet tiszteletéről énekel, azokról az erőkről, amelyek maradandóbbak bármilyen emberi alkotásnál. Zenei világát, amit a blues, a neo-soul és az ambient pop egyaránt jellemez, a törékeny hangú énekesnő intenzív előadásmódjának köszönhetően mély szenvedély járja át. Y’akoto művészete több mint zene: életfelfogás, lélekkeresés és hajlíthatatlan erő. A zenekar tagjai: Benoit Dordolo (basszusgitár) Mathieu Edouard (dob) Wendy Milton (billentyűsök) Yannick Peraste (gitár)

MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPAD

A ghánai születésű énekesnő, Y’akoto először lép fel Magyarországon, a Budapesti Nyári Fesztivál meghívására. Napjaink népszerű pop-soul előadójának ma választott otthona Hamburg, valamint Párizs, Stockholm, Los Angeles, és az afrikai tengerpart városai, Dakar, Accra és Lomé között ingázik. „Városi zenéjét” a sokféle kulturális inspiráció és a zsigeri intuíció határozza meg. Stílusa merész és bevállalós, a nemrég megjelent harmadik, Mermaid Blues című albumának dalait azonban átjárja a lélek és az érzékiség.

június

koncert

Fotó: Julia Kiecksee

június 18. (vasárnap) 10:30 – VÁROSMAJORI MATINÉ – ld. 63. oldal

Aranyszamár Színház: BERTALAN ÉS BARNABÁS június 18. (vasárnap) 10:30 – RENESZÁNSZ DÉLELŐTTÖK – ld. 65. oldal

Szekér Színház: ARANY-MESÉK

13


június 22. (csütörtök) 20:00 Vadnay László–Békeffi István–Márkus Alfréd:

TISZTELT HÁZ

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

június

zenés vígjáték

Halmi Vera az erkölcs nevében felszólaló Takács képviselőt az Országházban nyilvánosan megvádolja liliomtiprással. Takács tisztázni szeretné magát, így kerülnek újra és újra lencsevégre együtt, ugyanis a sajtó a nyomukban jár, hogy az olvasók elé tárhassa a „románc” folytatását. De kinek lehet hinni 1934-ben? Egy magát kompromittáltnak valló lánynak? Egy magát ártatlannak mondó politikusnak? A magát függetlennek tartó sajtónak? És különben is hogyan kerülnek a szerelmi botrány szereplői egyszer csak Pestről a tengerpartra? A 80 évvel ezelőtt játszódó történetet frissen és ma is aktuális mondanivalóval mutatja be a csíkszeredai társulat a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában. Fotó: Sándor Levente

Szereposztás: Halmi Vera: Sándor Anna / Takács képviselő: Veress Albert / Szepes szerkesztő: Kosztándi Zsolt Vali, színésznő: Zsigmond Éva Beáta / Halmi Zsuzsa: Szabó Enikő / Bakonyi: Kányádi Szilárd Hölgy: Bokor Andrea / Hölgy: Fekete Bernadetta / Hölgy: Ráduly Beáta / Képviselők: Bende Sándor, Keresztes Szabolcs, Lőrincz András Ernő, Pap Tibor, Puskás László Díszlet- és jelmeztervező: Kelemen Kata / Dalszöveg: Harmath Imre, Harsányi Zsolt, Kellér Dezső, Szilágyi László / Zenei vezető: Bene Zoltán / Koreográfus: Bóbis László Koreográfusasszisztens: Zaiba Anikó Rendező: Lendvai Zoltán Az előadás kiemelt támogatója a Bethlen Gábor Alap. Az előadás a 3G Galéria Kft., Hofra Kft., UMPA Bt. és Proscenium Kft. ügynökségek engedélyével jött létre. A csíkszeredai Csíki Játékszín előadása.

14


június 23. és 25. (péntek és vasárnap) 20:00 The Gershwins®’

PORGY ÉS BESS®

A Budapesti Nyári Fesztivál amerikai sztárénekesekkel, szimfonikus LIVE koncert formájában, nagy létszámú kórussal és egyedi látványvilággal varázsolja színpadra Gershwin legnépszerűbb jazzoperáját, ami valódi kuriózumnak számít Magyarországon. Porgy: Kenneth Overton Bess: Laquita Mitchell Sporting Life: Robert Mack Serena: Lisa Daltirus Betanító karmester: Silló István Karigazgató: Strausz Kálmán Producer: Bán Teodóra Közreműködik: a Magyar Állami Operaház Zenekara

MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPAD

Ritkán adatik meg, hogy eredeti zenei környezetükben élvezhessük a Porgy és Bess slágereit, amelyek többek között Ella Fitzgerald és Louis Armstrong előadásában váltak világszerte ismertté. A különleges opera zenéjében, amely az improvizáció érzetét kelti, szervesen egyesülnek az afroamerikai eredetű jazz, a tradicionális fekete zene, a blues és az indián népzene motívumai a történetszál olyan érzékeny és modern témái mellett, mint a faji és a nemi megkülönböztetés kérdése vagy az elnyomottság elleni harc egyéni és kollektív tragédiái.

június

Írta: George Gershwin, DuBose, Dorothy Heyward és Ira Gershwin operakoncert / angol nyelven, magyar felirattal

Karmester: James Meena A Szabad Tér Színház produkciója.

június 24. (szombat) 10:30 – INTERAKTÍV MESESZÍNPAD – ld. 64. oldal

Marica Bábszínháza: CIPŐMESE

15


június 24. (szombat) 20:00 Peter Shaffer:

AMADEUS

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

június

színmű | Fordította: Vajda Miklós Peter Shaffer Amadeusának egyes momentumait hiába keresnénk Mozart vagy Salieri életrajzában. Shaffert nem annyira a történelmi hűség érdekelte, hanem egy sokkal általánosabb és korok felett álló kérdés: miben áll az isteni tehetség, és miért pusztítjuk el azt, akinek ez a tehetség megadatott? Az Amadeusban Salieri sikeres udvari zeneszerző, Mozart kortársa és riválisa. Befolyásos, gazdag, intelligens, de Mozarthoz képest középszerű. Ez a középszerű ember mégis az egyetlen, aki annyira érzékeny, hogy megértse Mozart zsenialitását. Érti, de nem tudja elviselni, mert hiányzik belőle az emberi nagyság, ami ahhoz szükséges, hogy saját korlátait elfogadja. Fotó: Kovács Attila

Szereposztás: Antonio Salieri: Balázs Áron m.v. / Wolfgang Amadeus Mozart: Pálfi Ervin / Constanze Weber: Pámer Csilla / Venticello 1.: G. Erdélyi Hermina / Venticello 2.: Körmöci Petronella / II. József: Csernik Árpád / Johann Kilian von Strack gróf: Szőke Attila / Franz Orsini: Ralbovszki Csaba Gottfried van Swieten báró: Hajdú Tamás / Salieri inasa, szakácsa: Szilágyi Nándor / Udvarmester: Baráth Attila / Minden más: Verebes Judit, Fülöp Tímea, Rókus Zoltán, Szilágyi Áron Díszlettervező: Horesnyi Balázs / Jelmeztervező: Pilinyi Márta / Dramaturg: Ari-Nagy Barbara Súgó-ügyelő: Kulhanek Edina / Rendezőasszisztens: Bíró Tímea / Rendező: Béres Attila A Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadása. június 25. (vasárnap) 10.30 – VÁROSMAJORI MATINÉ – ld. 63. oldal

Zenthe Ferenc Színház: LÚDAS MATYI

június 25. (vasárnap) 10.30 – RENESZÁNSZ DÉLELŐTTÖK – ld. 65. oldal

Aranyalma Páros: MÁTYÁS KIRÁLY BOJTÁRJA

16


június 29. (csütörtök) 20:00 Georges Feydeau:

A HÜLYÉJE

A miskolci társulat kiváló színészi alakításokkal és új szellemű rendezésben mutatja be a jól ismert bohózatot a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában. Szereposztás: Pontagnac: Harsányi Attila / Lucienne: Czakó Julianna / Vatelin: Lajos András / Redillon: Rózsa Krisztián / Madamme Pontagnac: Jancsó Dóra / Armandinne: Rusznák Adrienn / Soldignac: Molnár Sándor Tamás / Mme Pinchard: Nádasy Erika / Pinchard: Salat Lehel / Maggie: Varga Andrea Nyomozó: Kerekes Valéria / Jean/Gerome: Szőcs Artur / Victor: Kriston Milán / Clara: Hajdu Imelda Díszlettervező: Árvai György / Jelmeztervező: Szűcs Edit / Dramaturg: Slárku Anett / Ügyelő: Gazdóf Dániel / Súgó: Bíró Klára / Rendezőasszisztens: Együd Tünde / Rendező: Szőcs Artur A szövegkönyv HAMVAI KORNÉL fordítása alapján készült. A Miskolci Nemzeti Színház előadása. Fotó: Gálos Mihály Samu

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

A bohózat műfajának nagymestere volt Georges Feydeau, aki az utóbbi évtizedekben is folyamatosan jelen van a magyarországi színpadokon. Darabjaiban a polgári társadalom mulatságos és abszurd történeteit írta meg megcsalásokkal, szerelmi ügyekkel, félreérthető és félreérthetetlen helyzetekkel, amelyeket látva a közönség dől a nevetéstől. A hülyéje is egy megcsalás története: két férfi bármit megtenne, hogy elcsábítsa közös ismerősük, Vatelin nejét. A történések és karakterek teljes sebességgel fonódnak össze, ajtócsapkodások és csengőhangok közepette rögeszmék, frusztrációk és fantáziák szabadulnak el egy őrült mechanizmusban, a komikum könyörtelen gépezetében.

június

bohózat

17


június 30. és július 2. (péntek és vasárnap) 21:00

DOKTOR ZSIVÁGÓ

az új musical / magyar nyelven, angol felirattal

MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPAD

június

A Nobel-díjas író, Borisz Paszternak regényéből készült új musical végre megérkezik Budapestre! Világrengető eseményeket, személyes és közösségi sorsokat, nagyszabású tablókat és emberi szenvedélyeket felvonultató különleges előadás sztárszereposztással. Jurij Zsivágó: Miller Zoltán, Fejszés Attila / Lara: Tóth Angelika, Kisfaludy Zsófia / Tonja Gromeko: Wégner Judit, Kecskés Tímea / Pása Antipov / Sztrelnyikov: Nagy Balázs / Viktor Komarovszkij: Forgács Péter / Alex Gromeko, Tonja apja: Vincze Gábor Péter / Anna, Tonja anyja: Bellai Eszter Gyermek Jurij, Szása: Tóth Zoltán, Tóth László / Gyermek Tonja: Mezei Blanka, Iványi Boróka Gyermek Lara, Katarina: Dányi Éda Hanna, Putz Zsófia / Markel, a cselédjük: Rupnik Károly Gints: Molnár Erik / Pap, Kornakov, A férfi: Bródy Norbert / Tusja, Liberius: Pörneczi Attila / Tolja, Paraszt: Fehér Ákos / Jankó: Klinga Péter / Állomásfőnök: Mohácsi Attila / Nővér: Sík Frida Mrs. Guishar, Lara anyja, Guljobova: Lázin Beatrix / Shulygin: Forró Attila / Olya: Pintér László Jelenka: Balogh Fanni / 1. katona: Venczel-Kovács Zoltán / 2. katona: Cselepák Balázs Kórus: Balogh Fanni, Bányoczky Nóra, Bródy Norbert, Cselepák Balázs, Fehér Ákos, Fehér Nóra, Klinga Péter, Lázin Beatrix, Mohácsi Attila, Molnár Ágnes, Molnár Erik, Müller Bence, Pörneczi Attila, Sík Frida, Venczel-Kovács Zoltán Közreműködik: a Győri Nemzeti Színház zenekara, énekkara és tánckara Szövegkönyv: Borisz Paszternak regénye alapján Michael Weller / Dalszövegek: Michael Korie és Amy Powers / Zene: Lucy Simon Magyar szöveg: Romhányi Ágnes Díszlet: Bátonyi György / Jelmez: Tordai Hajnal / Korrepetitor: Medveczky Szabolcs / Karigazgató: Balogh Eszter Koreográfus: Kováts Gergely Csanád Rendezőasszisztens: Horváth Mária Karmester: Silló István Rendező: Forgács Péter A művet a Warner Bros. Theatre Ventures Inc. és a Turner Entertainment Co. engedélyével vitték színre. A ZHIVAGO című musical eredeti producere: La Jolla Playhouse, San Diego, California. A Győri Nemzeti Színház a művet a Josef Weinberger Ltd.-vel kötött megállapodás alapján mutatta be. A Szabad Tér Színház bemutatója a Győri Nemzeti Színház együttműködésével.

18

Fotó: Orosz Sándor


július 1. (szombat) 10:30 – INTERAKTÍV MESESZÍNPAD – ld. 64. oldal

Portéka Színpad: VÁSÁRI KOMÉDIA

július 1. (szombat) 19:00 Mohácsi István–Mohácsi János:

A FALU ROSSZA

népszínmű három zenés részben

Kinek nem jutott még eszébe, hogy szerelemből, gyűlöletből vagy végtelen elkeseredettségből véget vessen ennek az egésznek? Az se baj, ha ez másnak a végét jelenti, csak történjen már valami. Göndör Sándor, a falu rossza is eljut a valami végére, amikor halálosan és reménytelenül beleszeret a falu bírójának a leányába... A Mohácsi testvérek által újraértelmezett népszínművet a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában láthatja a budapesti közönség. Szereposztás: Feledi Gáspár: Bányai Kelemen Barna / Boriska: Edvi Henrietta e.h. / Lajos: Matusek Attila e.h. Bátki Tercsi: Sodró Eliza, Hartai Petra / Göndör Sándor: Kenderes Csaba e.h. / Finum Rózsi: Bánfalvi Eszter / Csapó: Szabó Róbert Endre / Csapóné: Fekete Linda / Sulyokné: Nagy Cili / Tarisznyásné: Németh Judit / Csendbiztos: Horváth Ákos / Tisztelendő: Mertz Tibor Kónya: Kálmánchelyi Zoltán / Gonosz Pista: Bajomi Nagy György / Gonoszné: Vlahovics Edit Cserebogár Jóska: Szerémi Zoltán / A korcsmáros: Trokán Péter / Sári: Alberti Zsófi / Jóska: Endrődy Krisztián / Az Úr: Trokán Péter / Savanyú Jóska: Móri Csaba / Czintosné: Papp-Ionescu Dóra

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

Fotó: Mészáros Zsolt

július

Tóth Ede után és helyett írták a Mohácsi testvérek

Zenekar: Schreiner Jenő, Horváth Dániel (hegedű) / Hotzi Péter, Avas Bendegúz (klarinét, basszusklarinét) / Peltzer Géza, Császár János (harmonika) / Kovács Attila, Kiss Krisztián (nagybőgő) / Horváth Ferenc (cimbalom) Dramaturg: Mohácsi István / Zene: Kovács Márton / Díszlettervező: Khell Zsolt / Jelmeztervező: Remete Kriszta / Jelmeztervező-asszisztens: Varga Alexandra / Koreográfus: Tóth Richárd Korrepetitor: Falusi Anikó / Világítás: Kiss Zoltán / Kellékes: Jenei Ági, Pados Bernát / Súgó: Balogh Lívia / Ügyelő: Győrváry Eszter / Rendezőasszisztens: Kovács Nóra, Móri Csaba Rendező: Mohácsi János A szombathelyi Weöres Sándor Színház előadása.

19


július 2. (vasárnap) 10:30 – VÁROSMAJORI MATINÉ – ld. 63. oldal

Kabóca Bábszínház: BÉKAKIRÁLY

július 2. (vasárnap) 10:30 – RENESZÁNSZ DÉLELŐTTÖK – ld. 65. oldal

Aranyalma Páros: SZENT MÁRTONRÓL

július

július 2. (vasárnap) 20:00

MYRTILL:

PÁRIZSI SZIMFÓNIA / SYMPHONIE DE PARIS szimfonikus koncert

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

Fotó: Dégi Attila

Micheller Myrtill nemcsak az egyik első számú jazzénekesnő, hanem a francia dalok talán leghitelesebb előadója hazánkban. Nevével a kiváló szakmai felkészültség és elegancia fonódott össze. Jelen koncerten szimfonikus zenekar kíséretével tűzi műsorra az elmúlt század Franciaországának közismert dalait és sanzonjait, eredeti hangszerelésekben, felidézve a kor közkedvelt francia előadóit: Yves Montand, Édith Piaf, Charles Aznavour, Dalida, Joe Dassin vagy Michel Legrand népszerű zenéit.

20


július 4. (kedd) 20:00 Szirmai Albert–Bakonyi Károly–Gábor Andor:

MÁGNÁS MISKA

Szereposztás: Nagymama: Réti Erika / Korláthy gróf: Kőszegi Ákos / Stefánia grófnő: Csapó Virág / Rolla grófnő: Dobó Enikő / Leopold: Sirkó László / Balogh Mária: Hajdú Melinda / Récsey Mixi gróf: Nagy Viktor / Técsey Pixi gróf: Zayzon Zsolt / Eleméri gróf: Pál Attila / Ibolya Mihály: Szemenyei János / Baracs István: Orth Péter / Építésvezető: Aradi Imre / Eleméry grófné: Coulibaly Miriam Szereplők: Jablonkay Mária, Váry Károly, Puskás Gyula, Sirkó Anna, Patyi Szilvia Közreműködik: a kecskeméti Katona József Színház zenekara, énekkara és a Kecskeméti City Balett Díszlettervező: Debreczeni Borbála / Jelmeztervező: Tihanyi Ildi / Szövegkönyv: Békeffi István, Kaszó Elek, Mohácsi János / Dalszöveg: Geszti Péter / Koreográfus: Barta Dóra Zenei vezető: Károly Kati / Karmester: Drucker Péter, Látó Richárd / Koreográfusasszisztens: Frigyesi Tünde, Katonka Zoltán / Súgó: Arató Andrea / Ügyelő: Berki Zoltán, Mahalek Gábor Rendezőasszisztens: Tóth Kata Rendező: Rusznyák Gábor A kecskeméti Katona József Színház előadása. Fotó: Walter Péter

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

1916-ban, száz évvel ezelőtt látott napvilágot a Mágnás Miska, az ország akkori legkiválóbb táncos-komikusának, Rátkai Mártonnak írott operett. A grófkisasszony, Rolla és az egyszerű származású mérnök, Baracs szerelme a társadalmi különbség miatt meghiúsulni látszik. Ám a mosdatlan lovászfiúból előkelő úrrá avanzsáló Miska megjelenésével a történet izgalmas fordulatot vesz. Az igaz szerelem védelmében és a rangot mindennél előrébb valónak tartók megbosszulására kieszelt cselszövések, félresikerült próbálkozások oltári patáliába fulladnak. A Cintányéros cudar világtól a Hoppsza Sáriig rögös az út, de az őszinte szerelmes vallomások mindent elsimítanak.

július

operett

21


július 7. (péntek) 20:00

THE HOT SARDINES

MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPAD

július

hot summer swing and jazz

Fotó: Joseph Cultice

A klasszikus New York-i jazz legjobbjai! A The Hot Sardines tagjai abban hisznek, hogy a klasszikus jazz feltölti a szívet és a lelket. A jól ismert, régi dallamokat mai hangzással gazdagítják és új energiával töltik meg, bizonyítva, hogy az örömzene összehozhatja az embereket. A zenekar az utóbbi két évben Chicagótól Londonig több mint 150 koncertet adott, köztük a Newporti Jazzfesztiválon és a Montreali Jazzfesztiválon, és olyan kultikus New York-i jazzklubokban, mint a Joe’s Pub és a Bowery Ballroom. A 2014-es The Hot Sardines és a 2016-os French Fries & Champagne című albumaik egyöntetűen pozitív kritikai visszhangot kaptak, és az iTunes eladási listáinak élén landoltak. Rengeteg fiatal rajongójuk van, de bárhova mennek, több generáció képviselői várják őket. Igazi különlegesség a jazz és szving hazájából, nem csak ínyenceknek.

22


július 8. (szombat) 10:30 – INTERAKTÍV MESESZÍNPAD – ld. 64. oldal

Majorka Színház: A PÁRTÁS KIRÁLYLÁNY

július 8. (szombat) 20:00 Déry Tibor–Pós Sándor–Presser Gábor–Adamis Anna:

KÉPZELT RIPORT EGY AMERIKAI POPFESZTIVÁLRÓL

Most, negyven év múltával az örök érvényű emberi történethez új, napjaink hangulatához, alapkérdéseihez is passzoló köntös járul: dinamikus, látványos, vibráló látomás, izgalmas hangszerelés, különleges hangi adottsággal bíró művészek tolmácsolásában. Szereposztás: Eszter: Kuthy Patrícia / József: Illyés Ákos / Beverly: Szabó Márta / Fiú: Varga Balázs / Kígyó: Horváth Margit / Bíró: Puskás Tivadar / Juana: Nyomtató Enikő, Dézsi Darinka / Manuel: Rák Zoltán / René: Lakatos Máté / Marianne: Kosik Anita / Frantisek: Gulácsi Tamás / Bill: Nagyidai Gergő / Tanú: Horváth Sebestyén Sándor / Lány: Kiss Veronika / Fiú: Forró Márk Tánckar: Dorka Dóra, Frindik Nóra, Lázár Anita, Nagy Noémi, Pallai Petra, Rabóczki Márta, Vámosi Judit, Végvári Boglárka, Boros István, Holló Arnold, Krecsó Attila, Száraz Dávid Súgó: Kovács Katalin / Ügyelő: T-Laforest Csaba / Rendezőasszisztens: Fülöp Angéla / Zenei asszisztens: Kosik Anita / Koreográfusasszisztens: Vámosi Judit / Fővilágosító: Áts Zoltán Konzultáns: Sediánszky Nóra / Stylist: Lakatos Márk / Zenei vezető: Borlai Gergő / Koreográfus: Ladányi Andrea Rendező: Tasnádi Csaba

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

„Menni kéne…”, „Ringasd el magad…”, „Hogyan mondjam el neked” – szinte nincs is ember, aki legalább életében egyszer ne hallotta volna ezeket az ikonikus dalokat, ne táncolt volna rájuk egy füstös házibuliban önfeledten, ne érezte volna azt élete egy adott pillanatában: róla szólnak. Ismerős-ismeretlen testek ölelkeznek a dinamitként robbanó vagy az öntudatlanság állapotába lágyító zene hangjaira. Sokezres, sok tízezres tömeg, ahol egy férfi keres egy nőt, egy nő a felejtést, más elvesztett vagy sosem volt gyökereit – és még többen keresnek menekülő útvonalat a hétköznapok kilátástalanságából.

július

musical

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadása. Fotó: Janics Attila

23


július 9. (vasárnap) 10:30 – RENESZÁNSZ DÉLELŐTTÖK – ld. 65. oldal

Kabóca Bábszínház: KINIZSI PÁL

július 9. (vasárnap) 20:00

THE BEST FILM MUSIC SONGS

MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPAD

július

szimfonikus filmslágerkoncert

Vannak slágerek, amelyekre nemcsak automatikusan dalra fakadunk, és felhangosítjuk a rádiót, hanem a legemlékezetesebb filmjelenetek is azonnal eszünkbe jutnak. Ha megszólal a Maniac, a lábszármelegítőben helyben futó Jennifer Beals jelenik meg szemeink előtt a Flashdance-ből, de ugyanúgy lepereg fejünk mozijában az Eye of the Tigerre edző Rocky, vagy a hajóorrban széttárt karral álló Kate Winslet és Leonardo diCaprio Céline Dion híres dalával. A filmek sikereivel együtt ezek a dalok is slágerklasszikusokká váltak, és immár elválaszthatatlanok vizuális párjuktól. A Margitsziget impozáns szabadtéri színpada júliusban ismét az ország legnagyobb kertmozijává változik egy lenyűgöző koncert erejéig. A Budapesti Nyári Fesztivál évek óta népszerű filmzenekoncert-sorozatának idei állomásán a legnagyobb filmslágerek csendülnek fel rendhagyó, szimfonikus feldolgozásban. A híres filmslágereket, betétdalokat magyar sztárelőadók szólaltatják meg egy izgalmas felállású szimfonikus zenekar kíséretében. A dalok alatt pedig természetesen – az eddigi filmzenekoncertekhez hasonlóan – óriáskivetítőn élvezhetjük az adott mozifilmekből összeállított képsorokat. Vendégművészek: Keresztes Ildikó, Polyák Lilla, Radics Gigi, Homonnay Zsolt, Serbán Attila, Szabó Ádám Közreműködnek: Talamba ütőegyüttes: Grünvald László (Lacek), Szitha Miklós (Miki), V. Nagy Tamás (Kopasz), Zombor Levente (Levi) | Swing à la Django: Nagy Zsolt (dob) / Lombos Pál (nagybőgő) / Fercsik Viktor (zongora, szaxofon) / Kardos Dániel (elektromos gitár) | Fugato Orchestra szimfonikus zenekar Karmester: Grünvald László / Szakmai konzultáns: Hubai Gergely / Zenei producer: Lombos Pál Dalok szimfonikus átirata: Grünvald László / Producer: Bán Teodóra A Szabad Tér Színház produkciója.

Fotó: Kiss Kriszti, Takács Ferenc, TV2, Vastag Balázs, Radics Tamás,Sárosi Zoltán

24


július 9. (vasárnap) 10:30 – VÁROSMAJORI MATINÉ – ld. 63. oldal

Marcipán Cica Társulat: MARCIPÁN CICA ÉS AZ OROSZLÁNSÁG

július 9. (vasárnap) 20:00 Esszencia:

SZÁRNYALÁS

Az Esszencia Produkciót Csík János és zenész barátai hívták életre, és egyéves megalakulása óta több hazai nagyváros közönségét hódították már meg. Igazi kuriózum, hogy az együttes a három különböző zenei stílus ötvözetét egy újszerű hangzásvilágban megalkotott ÖRÖMZENÉN keresztül szeretné közönsége elé tárni. Koncertjei során a Kárpát-medence különböző nemzeteinek autentikus népzenéjét kiegészítve felcsendülhetnek részletek többek között Bach vagy Bartók zeneműveiből, amihez a fűszert a népzenealapú jazzmuzsika adja. Az Esszencia koncertjeinek különleges atmoszférája van: zenéje elgondolkodtat, kikapcsol, felszabadít. A zenekar tagjai: Csík János (népi ének, hegedű) / Lakatos Róbert (klasszikus brácsa, hegedű) Balogh Kálmán (cimbalom) / Kacsó Hanga Borbála (ének) / Kunos Tamás (népi brácsa) / Kováts Gergő (szaxofon, klarinét, fuvola) / Bognár András (nagybőgő) Fotó: Borz Miklós

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

Az Esszencia a magyar zenei élet egyik legújabb, különleges formációja, amelynek tagjait a népzene, a jazz, illetve a klasszikus zene világában önállóan is kiemelkedő teljesítményt nyújtó, jeles előadó- és zeneművészek alkotják. Az Esszencia nem hasonlítható más, hagyományos népzenét játszó zenekarokhoz, hiszen célja nem kevesebb, mint a klasszikus és a jazzműfajok elegyítése a világon egyedülálló népzenei motívumkincsünkkel.

július

koncert

25


július 13. (csütörtök) 20:00 Ernest Thompson:

ARANYTÓ

színmű | Fordította: Zöldi Gergely

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

július

Fotó: Takács Attila

Norman és Ethel évtizedek óta minden nyarat az Aranytónál tölt. Amikor egy újabb szezonra megérkeznek a nyaralójukba, nem sejtik, hogy idén nem csak a házban kell alapos rendet tenniük. Szembe kell nézni az egyre halványuló emlékekkel, az elmulasztott pillanatokkal és a gyereküknek okozott sérelmekkel is. Figyelem, megértés, elfogadás és rengeteg humor kell ahhoz, hogy a morc nagyapa hangot találjon hirtelen lelt, morc unokájával. Ernest Thompson művét sokan láthatták filmen, Henry Fonda és Katharine Hepburn főszereplésével, de színpadon is hasonló nagyságokkal mutatkozott be: Tolnay Klári és Mensáros László játszotta a szívmelengetően szellemes történetet. A nagy sikerű előadás a Városmajorban búcsúzik, amely a kiváló színésznő, Vári Éva utolsó előadása Budapesten. Szereposztás: Ethel: Vári Éva / Norman: Benedek Miklós / Chelsea: Bertalan Ágnes / Bil: Vasvári Csaba / Billy Junior: Bábel Vilmos / Szekeres Máté Jelmez: Tordai Hajnal / Díszlet: Khell Zsolt / Grafika: Csáfordi László / Rendezőasszisztens: Jánoska Zsuzsa / Producer: Orlai Tibor Rendező: Gálffi László A Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkciós Iroda közös produkciója.

26


július 15. (szombat) 10:30 – INTERAKTÍV MESESZÍNPAD – ld. 64. oldal

Batyu Színház: HÓFEHÉR ÉS RÓZSAPIROS

július 15. (szombat) 20:00

JÓNÁS VERA EXPERIMENT Jónás Vera elszánt és nyughatatlan énekes-dalszerző. Dalainak stílusmeghatározása személyes könnyűzene, amely kifejezi azt az érzést, amely a koncertjein magával ragadja a közönséget: a hol táncolni való, máskor megnyugtató dallamokon, valamint a szavakon túl is jelentéssel bíró szövegeken keresztül szinte belelátunk a színpadon lévő frontember lelkébe. Vera karizmatikus egyénisége a dalokban, valamint a színpadi jelenlétében is sugárzik a közönség felé, akik nem is tudják kivonni magukat bűvköréből a koncert után még hosszú ideig. Folyamatosan koncerteznek Budapesten, vidéken és külföldön is, a Jazzy Tower színpadán viszont most először köszönthetjük őket. A zenekar tagjai: Jónás Vera (ének, gitár, live elektronika) / Fenyvesi Márton (gitár) / Csimás András (nagybőgő) / G. Szabó Hunor (dob) A Jazzy-különjárat menetrendje: Vigadó tér 5. kikötő – indulás: 18.45, Batthyány tér 2. (18.55), Szent István park 1. (19.10), Szabadtéri Színpad és Víztorony – érkezés – 19.20. Visszaút indulás – Szabadtéri Színpad és Víztorony: 22.30, Szent István park 1. (22.40), Batthyány tér 2. (22.55), Vigadó tér 5. (23.00) A Jazzy-programjegy tartalmazza: a MAHART hajós transzfert, egy welcome italt, a koncertet és a víztorony-látogatást! Fotó: Talabér Géza

JAZZY TOWER-KONCERTEK július

Jazzy Tower-koncert

27


július 15. (szombat) 20:00

SWING À LA DJANGO

feat. Stochelo Rosenberg, Roby Lakatos, Bangó Margit koncert

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

július

Fotó: Kolyvek Léna

A magyar autentikus zenét a francia manouche szving világával a világon egyedülálló módon cimbalommal ötvöző, külföldön is óriási sikereket elérő Swing à la Django zenekar ezúttal három vendégművésszel lép a Városmajor színpadára. Stochelo Rosenberg a ma élő legnagyobb gipsy jazz gitárművész, aki először lép fel Budapesten a zenekar meghívására. Kifogástalan technikája, elegáns vibrátói, virtuozitással és érzelemmel teli játéka méltán emelte a világ leghíresebb manouche gitárosai közé. Zenéjének alapja – akárcsak a szvingzenekar esetében – Django Reinhardt muzsikája. A stílusbeli sokoldalúság Roby Lakatos, a világhírű hegedűvirtuóz esetében is igen hangsúlyos: a klasszikus zene, cigányzene és jazz ötvözetéből született muzsikája tündöklő előadói tehetséggel és hibátlan technikával párosul. A közös produkció érzelemgazdagságát és szenvedélyességét Bangó Margit, az ország legismertebb és legelismertebb Kossuth-díjas nóta- és cigánydal-énekesnője is garantálja, aki autentikus és magával ragadó előadásmódjával 50 éve nyújt felejthetetlen élményt közönségének. A világhírű művészek ebben a felállásban először szerepelnek együtt színpadon. A professzionalizmus, a műfaji sokszínűség és a közös szenvedély egyaránt fergeteges hangulatú estét és elsőrangú szórakozást ígér. A Swing à la Django tagjai: Lombos Pál (nagybőgő) / Csurkulya József (cimbalom) / Gazda Bence (hegedű) / Dani János (gitár) / Gera Gábor (harmonika) / Seres Vilmos (klarinét) Sztárvendégek: Stochelo Rosenberg (gitár) / Bangó Margit (ének) / Roby Lakatos (hegedű) Illés Ferenc (manouche gitár)

28


július 16. (vasárnap) 10:30 – VÁROSMAJORI MATINÉ – ld. 63. oldal

Magyar Népmese Színház: SZÓLÓ SZŐLŐ, CSENGŐ BARACK...

július 16. (vasárnap) 10:30 – RENESZÁNSZ DÉLELŐTTÖK – ld. 65. oldal

Aranygyapjú Társulat: ÉNEK SZENT GYÖRGY VITÉZRŐL

operakoncert

Folytatódik a Budapesti Nyári Fesztivál világsztárokat felvonultató operakoncertsorozata, amelynek keretében a zeneirodalom legszebb melódiái töltik be a margitszigeti nyári éjszakát. A fesztivál meghívására idén is három sztárénekes látogat el a Margitszigetre, hogy meghódítsa a nézők szívét. A gyönyörű Ailyn Pérez amerikai szoprán, aki nemcsak a tiszta és „mézes tónusú” lírai hangjáról, hanem drámai alakításairól is ismert, valamint az olasz bariton, Gabriele Viviani először lépnek fel Magyarországon, a sármos koszovói tenor, Ramé Lahaj pedig új oldaláról mutatkozik be a hazai közönségnek. Az operagála a Három tenor koncertek hagyományát követi, ám ezúttal nem az énekesek versengését állítja középpontba, hanem a férfi- és női szíveket egyaránt megdobogtató, legszebb romantikus áriákat. A nagy ívű dallamok, szólók, duettek és tercettek felidézik a legismertebb Verdi-, Puccini- és Mozart-operák emlékezetes jeleneteit: az elhagyott és vágyódó szerelmeseket, a civódó és enyelgő párokat, az udvarlást, a féltékenységet, a bosszút és a viharos szenvedélyeket. Közreműködik: Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara Vezényel: Halász Péter A Szabad Tér Színház produkciója.

MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPAD

OPERAGÁLA VILÁGSZTÁROKKAL

július

július 16. (vasárnap) 20:00

Fotó: Xheni Cuni, DR, Rebecca Fay

29


július 20. (csütörtök) 20:00

M/ÁMOR, VAGY AMIT AKARTOK

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

július

zenés vígnépszínművelet

30

Makkoshotyka polgármesterének egyetlen lánya holnap tartja esküvőjét a falu volt TSZelnökének fiával. Az egész község lázasan készül, ám – ahogy az már lenni szokott – a dolgok nem mennek simán. Az esküvő előtti éjjelen a falu kocsmárosa és a Sztárlájt partiszerviz által delegált csapos-zenész-humánmanipulátor fondortudományos pálinkájával jól megkavarja a szerelmesek életét. Előbukkannak a legféltettebb titkok, meg a légkanna, meg a kisgömböc, és minden szál összegabalyodik. Mert minek a varázslat, ha a valóság is meghökkentő dolgokra képes? A Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló, ízig-vérig mai vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata, egy kis magyar valósággal megfűszerezve. Szereposztás: Hédi – Sárközi Tekla: Gerlits Réka / Heni – Ilonka: Bakonyi Alexa / Dömötör – Béla: Molnár Gusztáv Sanyi – Sárközi Ond: Géczi Zoltán / Róbi, a zenész-csapos-humánmanipulátor: Simon Attila Jelmeztervező: Tóth Hajnalka / Zeneszerző: Pagonyi András / Produkciós vezető: Gáspár Anna Író-dramaturg: Dancsecs Ildikó Rendező: Dömötör Tamás Shakespeare Szentivánéji álom c. drámájának cselekménye és a színészek improvizációja alapján írta: Dancsecs Ildikó A Terminal Workhouse és a Manna Kulturális Egyesület közös előadása. Fotó: Janics Attila


július 21. (péntek) 20:00 Béjart Ballet Lausanne:

BALLET FOR LIFE (BALETT AZ ÉLETÉRT)

Fotó: Gregory Batardon

Koreográfia: Maurice Béjart Zene: Queen, Wolfgang Amadeus Mozart Jelmez: Gianni Versace 90 éve született és 10 éve halt meg a „20. század balettjét” megteremtő, rendkívül nagy hatású balettművész-koreográfus, Maurice Béjart. Az általa alapított és a mester halála óta is töretlenül működő Béjart Ballet Lausanne az idei év előadásait e kettős évfordulóhoz, valamint a társulat fennállásának 30 éves jubileumához köti, megemlékezve a kortárs balett kiemelkedő alakjáról és újítójáról, valamint legszebb és legnagyobb hatású koreográfiáiról, amelyekkel máig világszerte turnézik a társulat. A húsz éve bemutatott Ballet for Life című komplex táncmontázsával Béjart olyan neves, fiatalon meghalt művésztársak előtt tiszteleg, akik a maguk idejében maradandó értéket alkottak. A társulat egyik legsikeresebb előadásában megidéződik a fiatalon elhunyt táncos, Jorge Donn alakja, a zenei alapot pedig egy meglepő párosítás, a csupán 35 évet élt Mozart néhány zongoradarabja, valamint a 45 évesen elhunyt Freddie Mercury utánozhatatlan hangján megszólaló Queen-dalok adják. Az előadás utólagosan a táncosok különleges kosztümjeit tervező Gianni Versace világhírű divat- és jelmeztervezőnek is emléket állít, aki nem sokkal az előadás bemutatása után merénylet áldozata lett.

MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPAD

július

klasszikus balett

A Ballet for Life mégsem szomorú hangulatú előadás, hanem az életigenlés balettje, amely az ifjúságról és reményről szól, hiszen: „The show must go on.” A társulat először lép fel a Margitszigeten, folytatva a világhírű balett-társulatok bemutatásának sorát.

31


július 21. (péntek) 20:00 Dunai Ferenc:

A NADRÁG

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

július

komédia

32

Egy szocialista nagyvállalat igazgatója titkolt szeretője ágyában fekszik egy szexin forró éjszaka után. Egyfolytában a szocialista erkölcsről prédikál, és a vállalati ünnepség díszszónoklatára készül a szocialista ipar csodálatos teljesítményéről. Képzeljék el Feleki Kamillt, aki épp Ruttkai Éva ágyából kászálódik ki, és keresi a nadrágját… Hát, igen. Ez a fránya nadrág! A bajok mindig ilyen apróságok miatt kezdődnek. Mert nadrág nélkül mit ér a legnagyobb társadalmi pozíció, a legpotensebb férfiúi büszkeség! Mi marad egy emberből a nadrágja nélkül? És mi marad a rendszerből egy nadrágjavesztett főkáderrel? Erről szól az elmúlt 60 év egyik legsikeresebb és legmulatságosabb magyar, és bátran kijelenthetjük: „szocialista vígjátéka”. Csak éppen a szocializmus bukott ki alóla. Vagy mégsem? Szereposztás: Radó Tamás, igazgató: Kerekes József / Berta, a szeretője: Gubík Ági / Radóné: Balázs Andrea Laci, műszaki rajzoló: Baronits Gábor / Koltai, SZB-titkár: Marton Róbert / Soltészné: Vertig Tímea Díszlet: Juhász Kata / Díszletkivitelezés: Major Attila / Jelmez: Tordai Hajnal / Zene: Nyitrai László / Kellék: Bíró Tamás / Hang: Voronkó Miklós / Fény: Sörös Zsolt / Súgó: Csesznek Judit A rendező munkatársa: Benedek Albert / Produkciós vezető: Ridzi Gábor Rendező: Karinthy Márton A Karinthy Színház előadása. Fotó: Nagy I. Dániel


július 22. (szombat) 10:30 – INTERAKTÍV MESESZÍNPAD – ld. 64. oldal

Fabula Bábszínház: A BÁTOR NYULACSKA

július 22. (szombat) 20:00

GEORGE & COLE

A két amerikai zeneszerző műveikben szövetségre léptették a jazz és a komolyzene eszközeit, örökzöld slágerekkel, jazzsztenderdekkel halmozták el az emberiséget, a musical műfajt nélkülük nem érdemes értelmezni. A harmadéves, zenés színész szakirányú osztály hallgatói az est előadói, zenei és táncos felkészültségüket egyaránt kamatoztatják egy igazi színházi show-ban, mely egyrészt felhasználja a klasszikus műfaji elemeket, szabályokat, etikettet, másrészt engedi, hogy a mai fiatalok fantáziája és személyes viszonyulása ezekhez a művekhez újfajta kulcsot keressen.

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

július

zenés színházi show George Gershwin és Cole Porter műveiből

Fellépők: Bori Réka, Borsi Balogh Máté, Brasch Bence, Czvikker Lilla, Fáncsik Roland, Fekete Gábor, Hajdu Péter, Hunyadi Máté, Imre Krisztián, Jenővári Miklós, Józsa Bettina, Kurucz Dániel, Ladányi Júlia, Litauszky Lilla, Mentes Júlia, Nagy-Bakonyi Boglárka, Széles Flóra Zenei vezető: Selmeczi György Zenekar tagjai: Bíró Rudolf, Duka Tibor, Jakab János, Kemény Gábor Koreográfus: Bóbis László / Koreográfusasszisztens: Csömör Marcell / Díszlet- és jelmeztervezők: Herman Anett, Pajor Patrícia / Rendező: Novák Eszter / Osztályvezető tanárok: Novák Eszter, Selmeczi György A Színház- és Filmművészeti Egyetem III. éves zenés színművész osztályának előadása.

33


22. csütörtök

JÚLIUS

13. csütörtök

Kabóca Bábszínház: Kinizsi Pál

The Best FilMusic Songs

9. vasárnap

Aranyalma Páros: Szent Mártonról

Portéka Színpad: Vásári komédia

Majorka Színház: A pártás királylány

The Hot Sardines

21:00 M. Weller–M. Korie–A. Powers– L. Simon: Doktor Zsivágó

21:00 M. Weller–M. Korie–A. Powers– L. Simon: Doktor Zsivágó

8. szombat

7. péntek

4. kedd

2. vasárnap

1. szombat

30. péntek

29. csütörtök

Marica Bábszínháza: Cipőmese Aranyalma Páros: Mátyás király bojtárja

The Gershwins®’ Porgy és Bess

25. vasárnap

Szekér Színház: Arany-mesék

Batyu Színház: Elvarázsolt mesék

24. szombat

23. péntek

The Gershwins®’ Porgy és Bess

Y’akoto

17. szombat

18. vasárnap

A Monarchia bálja

16. péntek

Maszk Bábszínház: Szamárcsel

11. vasárnap

Balázs Elemér Group

Magyar Népmese Színház: Meseszőnyeg

10. szombat

Ernest Thompson: Aranytó

10:30 Marcipán Cica Társulat: Marcipán cica és az oroszlánság Esszencia: Szárnyalás

D. Tibor–P. Sándor–P. Gábor–A. Anna: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

Sz. Albert–B. Károly–G. Andor: Mágnás Miska

10:30 Kabóca Bábszínház: Békakirály Myrtill: Párizsi szimfónia / Symphonie de Paris

19:00 M. István–M. János: A falu rossza

Georges Feydeau: A hülyéje

10:30 Zenthe Ferenc Színház: Lúdas Matyi

Peter Shaffer: Amadeus

V. László–B. István–M. Alfréd: Tisztelt Ház

10:30 Aranyszamár Színház: Bertalan és Barnabás V. Mátyás–M. Tibor: Sztárcsinálók

V. Mátyás–M. Tibor: Sztárcsinálók

V. Mátyás–M. Tibor: Sztárcsinálók

Vakációváró fesztivál 10:30 Turay Ida Színház: Pinokkió 15:00 Kaláka-koncert

Firkin Akusztik – nyárindító buli, kapunyitás: 18:00

19:00 Duna Karnevál Fesztivál: Magyar Állami Népi Együttes: Megidézett Kárpátalja

8. csütörtök

Nyitókoncert a Nemzeti Filharmonikusokkal

19:00 Duna Karnevál Fesztivál: Balkán Bál

9. péntek

19:00 Duna Karnevál Fesztivál: Roma Fesztivál

7. szerda

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD kezdési időpont: 20:00

6. kedd

INTERAKTÍV MESESZÍNPAD RENESZÁNSZ DÉLELŐTTÖK kezdési időpont: 10:30

15:00 Duna Karnevál Fesztivál: Duna Művészegyüttes: Hamupipőke / 19:00 Magyar Állami Népi Együttes: Kincses Felvidék

JÚNIUS

VÍZTORONY – JAZZY TOWER kezdési időpont: 20:00

MŰSORNAPTÁR

3. szombat

DÁTUM

MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPAD kezdési időpont: 20:00


10:30 Aranyszamár Színház: Erdők könyve Horgas Eszter–Falusi Mariann: Kék rapszódia

Fabula Bábszínház: Vitéz László újabb kalandja

18:00 Erich Kästner: A két Lotti

28. péntek

Fábián Juli & Zoohacker

Nyáry Krisztián–Kaláka: Így szerettek ők 10:30 Bóbita Bábszínház: Szélkötők Budapest Bár

Tabulatúra Régizene-együttes: A legény, akit úgy hívnak...

Dés Mihály: Pesti barokk Alfonso Paso: Hazudj inkább, kedvesem!

29. kedd

31. csütörtök

27. vasárnap

Nyáry Krisztián–Kaláka: Így szerettek ők Magyar Népmese Színház: Kristóf, az óriás

Fenyő Jubileum 2017

Magashegyi Underground: Szimfonikus Remix Koncert

24. csütörtök

26. szombat

10:30 Csodamalom Bábszínház: Meseláda 19:00 Szalóki Ági: Csak egy nap a világ

25. péntek

Johann Strauss: A cigánybáró Róka Szabolcs–Kátai Zoltán: Szent György és a sárkány

Virtuózok: Öröm-ünnep

20. vasárnap

Harold Pinter: Hazatérés Vaskakas Bábszínház: Ilók és Mihók

19. szombat

L’art pour L’art Társulat: Halványlila gőz

18. péntek

10:30 Zenthe Ferenc Színház: A vén dió Coincidance Táncszínház: Fairplay – Sportóriások legendája

Ez tényleg Prima!

Szőke Nikoletta és Takács Nikolas

Szép Ernő: Vőlegény

10:30 Aranyszamár Színház: Aranyecset Canarro és Tcha Limberger

Group’n’Swing: Holdfény Mulató

15. kedd

Róka Szabolcs: A pórul járt farkas

13. vasárnap

A. L. Webber–T. Rice: Evita

Holdfű Színház: Királyos mesék

Ziránó Bábszínház: Csicseri történet

Majorka Bábszínház: A pelikánmadár

12. szombat

11. péntek

10. csütörtök

A. L. Webber–T. Rice: Evita

Cirque Éloize: Saloon

5. szombat

6. vasárnap

Cirque Éloize: Saloon

4. péntek

Group’n’Swing: Holdfény Mulató

10:30 BonBon Matiné: Fehérlófia Rákász Gergely: Lords of the Organ

Vaskakas Bábszínház: Pulcinella és a varázskút

G. Verdi: A trubadúr

30. vasárnap

AUGUSZTUS

Palya Bea-koncert

Maszk Bábszínház: Nyakigláb

29. szombat

G. Verdi: A trubadúr

Vásáry Tamás és a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar

26. szerda

Soweto Gospel Choir

23. vasárnap

Dunai Ferenc: A nadrág Színház- és Filmművészeti Egyetem: George & Cole

Pankastic!

10:30 Magyar Népmese Színház: Szóló szőlő, csengő barack, mosolygó alma

Aranygyapjú Társulat: Ének Szent György vitézről Terminal Workhouse: M/ámor, vagy amit akartok

Swing à la Django

Batyu Színház: Hófehér és Rózsapiros

Fabula Bábszínház: A bátor nyulacska

Béjart Ballet Lausanne: Ballet for Life (Balett az életért)

Operagála világsztárokkal

Jónás Vera Experiment

22. szombat

21. péntek

20. csütörtök

16. vasárnap

15. szombat


július 23. (vasárnap) 10:30 – VÁROSMAJORI MATINÉ – ld. 63. oldal

Aranyszamár Színház: ERDŐK KÖNYVE

július 23. (vasárnap) 10:30 – RENESZÁNSZ DÉLELŐTTÖK – ld. 65. oldal

Fabula Bábszínház: VITÉZ LÁSZLÓ ÚJABB KALANDJAI

MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPAD

július

július 23. (vasárnap) 20:00

SOWETO GOSPEL CHOIR „Az emberi hang csodájában és a közös éneklésben rejlő erő.” Megalakulásának 15. évfordulóját ünnepli idén a több mint negyven főből álló, egyedülállóan színes, kétszeres Grammy-díjas Soweto Gospel Choir. A dél-afrikai kórus világszámba menő színpadi show-ja nemcsak a látvány, hanem a zenei anyag tekintetében is páratlan élményt nyújt: az afrikai gospelt ötvözi a spirituáléval, a reggaevel és az amerikai populáris zenei műfajokkal. A világszerte óriási sikerrel turnézó együttes már a kezdetektől jelentős nemzetközi hírnévre tett szert. Az elmúlt évtizedben a világ legrangosabb helyszínein léptek fel, többek között a Carnegie Hall, a Sydney-i Operaház vagy a londoni Royal Festival Hall koncerttermeiben. „A legjobb tradicionális világzene” kategóriában egymást követő két évben is elnyert Grammy-díjon kívül számtalan nemzetközi elismerést szereztek. Először lépnek fel Magyarországon, a Szabad Tér Színház meghívására, jubileumi turnéjuk egyik állomásaként.

Fotó: Di Nozzi Lorenzo

36


július 23. (vasárnap) 20:00 Horgas Eszter–Falusi Mariann:

KÉK RAPSZÓDIA – BERNSTEIN ÉS GERSHWIN AMERIKÁBAN

Leonard Bernstein és George Gershwin Amerikába emigrált zeneszerzőkként a jazz és a klasszikus zene egyesítésén dolgoztak, munkásságukkal Hollywoodot is meghódították. A fekete, indián, zsidó és más kulturális zenei örökség nem ötvöződhetett volna olyan páratlanul népszerű és igen magas művészi minőségű alkotásokká az ő művészetük nélkül. West Side Story, Kék rapszódia, Egy amerikai Párizsban vagy a híres Porgy és Bess: az alkotók számára különösen izgalmas kihívás, hogy a két rokonszellemű zseni műveit egy dramaturgiai szálra fűzzék fel. Közreműködők: Horgas Eszter (fuvola) / Falusi Mariann (ének) / Löwenberg Dániel (zongora) Szakács Ildikó (operaének) A ClassJazz Band tagjai: Révész Richárd (zongora) / Hárs Viktor (basszus) / Dajka Krisztián (gitár) Kaszás Péter (dob) / Pusztai Csaba (ütőhangszerek) Fotó: Rózsa Erika

Fotó: Horváth Judit

Fotó: Griechisch Dóra

Fotó: Farkas Dániel

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

Horgas Eszter évről évre új izgalmas produkcióval lepi meg közönségét, és rendre bizonyítja, hogy a fuvolajátéknak nincsenek határai. Műfaji korlátok nélkül, szabadon szárnyal, és ezzel lehetővé teszi, hogy olyan produkciók szülessenek, amelyek óriási sikert aratnak. Az idén bemutatott, Bernstein és Gershwin zenei munkásságának szentelt Kék rapszódia című koncertestjén jól ismert együttese, a ClassJazz Band mellett Falusi Mariann énekesnő, Szakács Ildikó operaénekes és Löwenberg Dániel zongoraművész Salzburgból a partnerei.

július

koncert

37


július 26. (szerda) 20:00

VÁSÁRY TAMÁS

ÉS A KODÁLY ZOLTÁN IFJÚSÁGI VILÁGZENEKAR komolyzenei jótékonysági koncert

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

július

Vásáry Tamás világhírű zongoraművész, karmester és az általa alapított Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar évek óta visszatérő vendége a Városmajori Szabadtéri Színpadnak.

38

A világ minden tájáról érkeznek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara által szervezett Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájára fiatal, hangszeres tehetségek, akik az egyéni mesterkurzus mellett zenekari kurzuson is részt vesznek. Az évente megújuló ifjúsági zenekar Vásáry Tamás vezetésével kiemelkedő értékű koncertprogrammal gyönyörködteti a hallgatóságot itthon és külföldön egyaránt. A városmajori koncertet követően a zenekar európai turnéra indul. A koncert bevételét a Szabad Tér Színház hagyományosan jótékonysági célokra ajánlja fel. Műsor: Liszt Ferenc: II. Magyar rapszódia Vezényel: Bolyky Zoltán Kodály Zoltán: Dalok Kodály Zoltán: Marosszéki táncok Georges Bizet: Carmen szvit I-II. Vezényel: Vásáry Tamás


július 28. (péntek) 18:00 Erich Kästner:

A KÉT LOTTI

Fotó: Borovi Dániel

Szereposztás: Lotte Körner: Kalovits Kata / Luiselotte Körner, az édesanyja: Endrődi Ágnes / Luise Pálfy: Kalovits Rozi / Ludvig Pálfy, az édesapja: Jegercsik Csaba / Muthesius asszony, táborvezető: Bakos Éva lriche kisasszony, tábori felügyelő: Bánfi Kata / Dr. Strobl, orvos: Bergyán Péter / Irene Gerlach kisasszony: Tövispataki Beáta / Rézi, házvezetőnő: Ambrus Asma / Siegler úr, Lotte müncheni pedagógusa: Harcsik Róbert / Trude: Kornis Anna, Beke Lilla / Stefi: Palugyai Sára, Nagy Mira Annie: Nagy Szonja, Fódi Kamilla, Gutiu Ivett

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

Ki ne ismerné a nyári táborban egymásba futó Lotte és Luise történetét? Találkozásukkor rögtön feltűnik nekik – és mindenki másnak is –, hogy mennyire hasonlítanak egymásra. Mintha ikrek volnának, annyira. Összedugják a fejüket, hogy a hasonlóság rejtélyét megfejtsék, így kiderül számukra, hogy valóban ikrek, csak szüleik kényszerű korai válásukkor megosztoztak rajtuk, amikor ők még csecsemők voltak. Most azonban nagylányok már: tudják, mi a teendő, hogy a felnőttek ballépését helyrebillentsék. A terv vakmerő, de ők is azok. Nekivágnak tehát a nagy kalandnak, mert jobban tudják, hogy mi a legfontosabb egy gyereknek, illetve kettőnek. És egy felnőttnek, illetve kettőnek. Illetve mindnyájunknak.

július

ifjúsági előadás

Gyerekek a táborban: Cziráki Eszter, Ecseki Zsófia, Hadházy Lilla, Hadházy Lola, Harmath Eszter, Kiss Emma Róza, Laczkó Milla, Mák Virág, Márton Enikő, Solymosi Júlia Látvány: Oláh Richárd, Palánki Hédi / Dramaturg: Kovács Kristóf / Színpadra alkalmazta: Henning Bockjürgen Popig / Fordító: Tövispataki Beáta / Szcenikus: Bachraty Gábor / Játékmester: Bóbis László / Zene: Monori András, Endrődi Ágnes / Ügyelő: Urbanek Attila / Rendezőasszisztens és súgó: Mészáros Csilla Rendező: Tasnádi Csaba Erich Kästner örököseinek engedélyét a Verlag für Kindertheater Weitendorf GmbH (Hamburg) és a Hofra Kft. (www.hofra.hu) közvetítette. A Budaörsi Latinovits Színház és a Múzsák Társulat közös előadása.

39


július 28. és 30. (péntek és vasárnap) 20:00 Giuseppe Verdi:

A TRUBADÚR

MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPAD

július

opera / olasz nyelven, magyar felirattal A Budapesti Nyári Fesztivál idei nagy operabemutatója Verdi egyik legnépszerűbb romantikus operája, A trubadúr, amely Vámos László hagyományos rendezésében, Csikós Attila impozáns és korhű látványvilágával kerül színre a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Az előadás különlegessége, hogy folytatva a hagyományt, a főbb szerepekben olyan külföldi operasztárok mutatkoznak be, akik először lépnek fel Magyarországon, a Szabad Tér Színház meghívására. Leonora szerepében a fiatal azeri szoprán, Dinara Alieva látható, Manricóként pedig a neves olasz tenor, Riccardo Massi mutatkozik be a közönségnek. Azucena szerepében a világszerte elismert mezzoszoprán, Komlósi Ildikó lép színre, Luna grófot a nemzetközi hírű bariton, Kálmándy Mihály ebben a rendezésben először alakítja. A trubadúrban árad a szenvedélyes, romantikus zene, a főszerepek énekszólama, mint minden jelentős Verdi-operában, nagy kihívás. A történet a 15. században játszódik, a polgárháború sújtotta Spanyolországban, ahol misztikus anekdoták súlya árnyékolja be a hősök életét. Szenvedély, bosszú és gyilkosságok sora fémjelzi Verdi talán legdrámaibb operájának cselekményét, amelynek legismertebb dallama a Cigánykórusban hangzik fel. Főbb szerepekben: Luna gróf: Kálmándy Mihály / Leonora: Dinara Alieva / Manrico: Riccardo Massi / Azucena: Komlósi Ildikó Közreműködik: a Magyar Állami Operaház zenekara, énekkara és tánckara Zeneszerző: Giuseppe Verdi / Szövegíró: Salvatore Cammarano / Magyar nyelvű feliratok: Romhányi Ágnes / Díszlettervező: Csikós Attila / Jelmeztervező: Vágó Nelly / Karigazgató: Strausz Kálmán / Színpadra állította: Ifj. Palcsó Sándor Karmester: Kocsár Balázs Rendező: Vámos László A Szabad Tér Színház bemutatója a Magyar Állami Operaház együttműködésével.

Fotó: Ricardo Massi Official, Dinara Alieva Official

40


július 29. (szombat) 10:30 – INTERAKTÍV MESESZÍNPAD – ld. 64. oldal

Maszk Bábszínház: NYAKIGLÁB

július 29. (szombat) 20:00

PALYA BEA ÉS ZENEKARA

Zenekari formációjának törzsanyagát a 2014-ben megjelent és nagyon hamar sikeressé vált Nő, valamint a 2016 márciusában megjelent Tovább Nő című lemez dalai adják. A repertoárból nem hiányozhat a legnagyobb YouTube-nézettséget elért és a rádiók által is előszeretettel játszott Szabadon, a koncertek közönségét transzba ejtő Suttognak a vének, az új lemezről hamar kedvenccé vált Két világ, a pozitív testképet humorral megéneklő Tükör, az exeknek köszönetet mondó, slam-poetry-rokon Exek vagy a magával ragadó Szaladós sem. Palya Bea zenei anyanyelve a magyar népzene, de művészetére nagy hatással volt a cigány, bolgár, szefárd és indiai zene is. Leginkább saját dalait énekli, melyekben egy megindítóan személyes világ tárul elénk. Szövegei szókimondóak, fájóan őszinték és humorosak. Gyönyörű hangjával, szuggesztív előadásmódjával és erős színpadi jelenlétével pedig rögtön bűvkörébe vonja közönségét. A zenekar tagjai: Palya Bea (ének, tapan, sansula) / Bodoczki Ernő (nagybőgő) / Czirják Tamás (dob, ütőhangszerek) / Gerzson János (oud, buzuki, kalimba, furulya) / Szokolay Dongó Balázs (furulya, szaxofon, duda, kaval) / Ifj. Tóth István (gitár) Fotó: Emmer László

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

Tovább a két évvel ezelőtt megjelent, nagy sikerű Nő című lemez által megkezdett úton, Palya Bea új lemezével folytatja az önmaga által teremtett hagyományt. Női dalszerzőként emberi témákról énekel, melyek mindannyiunkat érintenek; nőket, férfiakat, embereket.

július

világzenei koncert

41


július 30. (vasárnap) 10:30 – VÁROSMAJORI MATINÉ – ld. 63. oldal

BonBon Matiné: FEHÉRLÓFIA

július 30. (vasárnap) 10:30 – RENESZÁNSZ DÉLELŐTTÖK – ld. 65. oldal

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

július

Vaskakas Bábszínház: PULCINELLA ÉS A VARÁZSKÚT

július 30. (vasárnap) 20:00 Rákász Gergely:

LORDS OF THE ORGAN orgonakoncert

A kiváló magyar orgonaművész, Rákász Gergely Lords of the Organ sorozata a hangszer legnagyobb szerzőit és örök életű műalkotásaikat állítja színpadra a következő években. A mostantól nyaranta visszatérő Orgona Lordjai olyan események a hangszer történetében, mint egy-egy bíborszínű könyvjelző az örökkévalóság enciklopédiájában. A kötet Bachnál természetesen minden évben kinyílik, majd jobban és kevésbé ismert mesterművek között lapozgatunk, végül a bravúros orgonaátiratok újabb és újabb nem orgonaszerzőt emelnek a Lordok közé. Rákász Gergely a Városmajori Szabadtéri Színpad visszatérő vendégeként ad újabb különleges nyáresti koncertet a hangulatos budai színpadon, egyszerre kínálva jól ismert klasszikus muzsikát, új érdekességeket és meglepő élményeket a hangszerek királyának udvartartásából. Műsor: Charles Marie Widor: V. szimfónia (nyitány) Johann Sebastian Bach: Dór toccata és fúga Cesar Franck: a-moll korálfantázia Wilhelm Middelschulte: Toccata Maurice Ravel: Bolero

42


augusztus 4. és 5. (péntek és szombat) 20:00 Cirque Éloize:

SALOON

Lökje be a Saloon ajtaját, és hagyja, hogy magával ragadja a country folk muzsika energiája és a páratlan attrakciók. A világszerte népszerű kanadai cirkusz-színház, a Cirque Éloize a legújabb produkciójával érkezik Budapestre, hogy elbűvölje a család apraja-nagyját. A western világát megidéző akrobatikus krimi alaphangját Johnny Cash és Patsy Cline dallamai adják, miközben életre kel a hírhedt Wild Wild West. A zenés vígjáték mitikus világában a színház és a cirkusz találkozik össze: hihetetlen intenzitással, eredeti koreográfiákkal, sok humorral és látványos akciókkal. A Saloon Belle-jének szépségétől elbűvölve a zongorahangoló felkavarja a port, és beindítja a legnagyobb westernekhez méltó hajszát. Csatlakozzon ön is az őrült utazáshoz! A társulat először lép fel a Margitszigeten, a Budapesti Nyári Fesztivál meghívására.

MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPAD

Amerika épül. A vadnyugat virágzik. Vasutat fektetnek le. A sivatag közepén egy város kel életre. Kocsma nyílik, ahol összegyűlhetnek az emberek, és sztorizhatnak. A történetek életre kelnek, az ivó pedig hirtelen színházzá alakul.

augusztus

zenés westerncirkusz

Fotó: Jim Mneymneh

augusztus 5. (szombat) 10:30 – INTERAKTÍV MESESZÍNPAD – ld. 64. oldal

Majorka Színház: A PELIKÁNMADÁR

43


augusztus 4. és 5. (péntek és szombat) 20:00 Group’n’Swing:

HOLDFÉNY MULATÓ

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

augusztus

musical

44

Hogyan is érthetne egyet a férfi és a nő, ha mindkettő mást akar? A férfi a nőt, a nő pedig a férfit. Így van ez a Swing Streeten is, valamikor a 30-as évek Amerikájában, ahol a bezáráshoz közel járó Holdfény Mulató ifjú énekesője, Trudy új partnert kap. A szoknyapecér Rob fenekestől forgatja fel a női szíveket – a szó legszorosabb értelmében –, ami a Holdfénynek új aranykort eredményez, és nyílt színi szerelmi csaták sokaságát. A férfias megoldás a dagadó drámára: Robnak a nőügyek elől a szomszédos Casino nyújt menedéket, ami nem mellesleg a Holdfény bútorzatának rohamos romlását is jelenti. A sztárságba menekülő hős azonban a fényben főleg az árnyékot találja meg. A szvingmuzsika viszont a happyendekről szól, így a történet végére mindenki megkapja, amit érdemel: a nő a férfit, a férfi a nőt. A fergeteges sodrású, élőben játszott Group’n’Swing-dalokért Romhányi Áron, a United Együttesből is ismert zeneszerző-zenei producer felel, a rendezést a Budapesti Operettszínház Nádasy-díjas rendezője, Somogyi Szilárd fémjelzi. Közreműködik a Maffia Swing tánckara. A Szabad Tér Színház bemutatója a Group’n’Swing együttműködésével.


augusztus 6. (vasárnap) 10:30 – VÁROSMAJORI MATINÉ – ld. 63. oldal

Aranyszamár Színház: ARANYECSET

augusztus 6. (vasárnap) 10:30 – RENESZÁNSZ DÉLELŐTTÖK – ld. 65. oldal

CANARRO ÉS TCHA LIMBERGER

koncert

A Canarro magával ragadó zenéje a tradicionális gipsy jazz, más néven a manouche szving köré épül. Különlegessége a Django Reinhardt által méltán elhíresült stílus és a békebeli magyar jazz ötvözete, a különböző zenei tradíciók és a jazz találkozása. A tagok egyedüliként képviselik Magyarországon ezt a műfajt: izgalmas zenei utazásban varázsolják elénk a 20-as, 30-as évek szving- és jazz-zenéjét dinamikus, improvizatív és felemelő dallamokon keresztül. A Canarro együttes 2016-ban állt először színpadra a csodálatos belga vak zenésszel, Tcha Limbergerrel. A magyarul is kiválóan beszélő, cigány származású művész évről évre Európa legnagyobb jazz-, szintó- és világzenei fesztiváljainak kiemelt vendége. Számos hangszeren, főként gitáron és hegedűn játszik, és rengeteg stílusban muzsikál, többek között a manouche szving, jazz, balkán, görög, román, magyar népzene műfajaiban. A Városmajori Szabadtéri Színpadon megvalósuló Canarro-koncerten az együttes tagjai a Kovács Zoltán Jazz Trió zenészeivel és Tcha Limbergerrel lépnek fel egy különleges formációban, amely a jazz, a cigányzene és a népzene különleges ötvözetét teremti meg a budai színpadon. A zenekar tagjai: Szakál Tamás (hegedű) / Jakab Viktor (gitár) / Sidoó Attila (gitár) / Soós Márton (bőgő) / Kovács Zoltán (zongora) / Cseh Balázs (dob) A koncertet a Musique de l’Europe Festival támogatja. Fotó: Canarro Official

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

augusztus 6. (vasárnap) 20:00

augusztus

Ziránó Bábszínház: CSICSERI TÖRTÉNET

45


augusztus 10. (csütörtök) 20:00

PANKASTIC! Jazzy Tower-koncert

JAZZY TOWER-KONCERTEK augusztus

Fotó: Pankastic! Official

A Pankastic! már fennállásának első éve után kimagasló sikereket ért el. Üde színfoltként tűnt fel a magyar könnyűzenei palettán. Eredeti stílusuk, amelyet djangopopnak neveztek el, a „boldog békeidők” jazzes hangzásvilágát ötvözi a modern pop és világzene egyediségével. A zenekar énekesnője Pálmai Panna, aki különleges hangja mellett a közönséget minden alkalommal derűs, energikus előadásmódjával is megragadja. A magas színvonalú hangszeres előadásról és a különleges hangzásról Csurkulya József cimbalmos, Vázsonyi János szaxofonos, Kardos Dániel gitáros, Lombos Pál bőgős és Nagy Zsolt dobos gondoskodik. Rendszeresen koncerteznek fesztiválokon, budapesti és vidéki klubokban vagy akár nagyobb koncerttermekben szimfonikus zenekar kíséretében. A Jazzy-különjárat menetrendje: Vigadó tér 5. kikötő – indulás: 18.45, Batthyány tér 2. (18.55), Szent István park 1. (19.10), Szabadtéri Színpad és Víztorony – érkezés – 19.20. Visszaút indulás – Szabadtéri Színpad és Víztorony: 22.30, Szent István park 1. (22.40), Batthyány tér 2. (22.55), Vigadó tér 5. (23.00) A Jazzy-programjegy tartalmazza: a MAHART hajós transzfert, egy welcome italt, a koncertet és a víztorony-látogatást!

46


augusztus 10. (csütörtök) 20:00 Szép Ernő:

VŐLEGÉNY

Szép Ernő a legnagyobb zsonglőr, kötéltáncos, illuzionista a magyar irodalomban. A Vőlegény pedig az egyik fő attrakció. Az első felvonás szédítően kavargó burleszk, a második krimiszerűen izgalmas szerelmi párbaj, mely egyszerre gyöngéd és tébolyultan erotikus, és mindennek tetejébe egy fogorvosi székben játszódik. Vigyázat, az érzéstelenítés elmarad! Szereplők: Kovács Patrícia, Szabó Kimmel Tamás, Takács Kati, Gyabronka József, Tóth Ildikó, Fillár István, Szabó Irén, László Lili Dramaturg: Kárpáti Péter / Zene: Lázár Zsigmond / Jelmez: Zeke Edit / Díszlet: Valcz Gábor Grafika: Csáfordi László / A rendező munkatársa: Skrabán Judit / Producer: Orlai Tibor Rendező: Novák Eszter Szép Ernő örökösének az engedélyét a Hofra Kft. közvetítette (www.hofra.hu). A Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkciós Iroda közös előadása. Fotó: Orlai Produkció

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

„A darabban mindenki a pénz után kapkod. A pénz az a főszereplő, aki a vőlegényt nősülésre csábítja, s aztán elszakítja menyasszonyától…” (Rab Gusztáv)

augusztus

vígjáték 3 felvonásban

47


augusztus 11. és 13. (péntek és vasárnap) 20:00 Andrew Lloyd Webber–Tim Rice:

EVITA

MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPAD

augusztus

musical

Az előző évad egyik legnagyobb sikerű szabadtéri bemutatója idén újra betölti nagyszabású zenéjével, elragadó látványvilágával és Evita történetének sodró lendületű előadásával a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot. Az Eva Perón legendás személyiségét megelevenítő világklasszis musicalt Juronics Tamás rendezésében és a tavaly már bizonyított, kiváló hazai sztárok közreműködésével láthatja a közönség: a címszerepet Radnay Csilla alakítja, Che Guevaraként Sándor Péter, Juan Perón szerepében Egyházi Géza lép színpadra. „Visszajövök, és millióké leszek!” argentin miniszterelnök felesége felemelkedve olyan életet élt, amely számára. Rendkívüli, ugyanakkor szerzőpáros, Andrew Lloyd Webber a Madonna főszereplésével a színpadi

– mondta Eva Perón (Evita), az a halála előtt, aki a szegénységből mintaként szolgálhat mindannyiunk ellentmondásos alakját a zseniális és Tim Rice népszerű musicalje, valamint mű alapján készült film tette világszerte ismertté és népszerűvé. Szereposztás: Eva Perón: Radnay Csilla Che: Sándor Péter Peron: Egyházi Géza Magaldi: Bot Gábor Lány: Török Anna Közreműködik: Szegedi Kortárs Balett, a Szegedi Nemzeti Színház énekkara és tánckara, Szegedi Szimfonikus Zenekar

Magyar szöveg: Miklós Tibor / Díszlettervező: Fodor Viola Jelmeztervező: Bianca Imelda Jeremias / Világítástervező: Stadler Ferenc / Karigazgató: Kovács Kornélia / Súgó: Molnár Tünde / Ügyelő: Bacsa Erika / Zenei asszisztensek: Flórián Gergely, Kovács Gábor / Koreográfusasszisztens: Czár Gergely / Rendezőasszisztens: Czene Zoltán Vezényel: Koczka Ferenc Rendező-koreográfus: Juronics Tamás A Szabad Tér Színház a musicalt a The Really Useful Group Ltd. szíves hozzájárulásával és a Hartai Zenei Ügynökség közvetítésével mutatja be. A Szabad Tér Színház bemutatója a Szegedi Nemzeti Színház együttműködésével. Fotó: Kelemen József

48


augusztus 11. (péntek) 20:00

SZŐKE NIKOLETTA ÉS TAKÁCS NIKOLAS

Másfél órás közös koncertjükön a mainstream jazz örökzöldjeit, popdalokat és a magyar népzene gyöngyszemeit adják elő a hazai jazzélet kiemelkedő, széles körben foglalkoztatott muzsikusainak kíséretében. A zenekar tagjai: Szakcsi Lakatos Róbert (zongora) / Balogh Roland (gitár) / Barcza Horváth József (nagybőgő, basszusgitár) / Hodek Dávid (dobok) Fotó: Vajda Tamás

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

Szőke Nikoletta és Takács Nikolas különböző irányokból indultak, mégis egy helyre érkeztek meg. Közös produkciójuk így valódi kuriózum a hazai zenei palettán. Már régóta figyelték egymás karrierjét, majd végül Barcza Horváth József, Niki férje és producere hozta össze az első személyes találkozót. A két énekes között az első perctől megvolt az emberi és szakmai összhang, így nem volt nehéz megtalálni azt az izgalmas zenei világot, amely hidat képez a jazz, a soul és a pop között.

augusztus

koncert

augusztus 12. (szombat) 10:30 – INTERAKTÍV MESESZÍNPAD – ld. 64. oldal

Holdfű Színház: KIRÁLYOS MESÉK

49


augusztus 12. (szombat) 20:00

EZ TÉNYLEG PRIMA!

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

augusztus

koncert

A Molnár Dixieland Band és zenész sztárvendégei idén nyáron egy valódi zenei ínyencséggel készülnek a Városmajor közönségének. Kivételes tematikus koncertjükön nemcsak Louis Prima, Grammy-díjas amerikai zenész muzsikáit dolgozzák fel, hanem a számok között végigkövethetjük az énekes, színész, dalszerző és trombitás izgalmas és rejtélyekkel teli életútját is. Prima olasz bevándorlócsaládba született. Ifjúkorában hegedült, majd trombitálni kezdett. Első zenekara a New Orleans Gang volt. Ő szerezte többek között a Sing, sing, sing című dalt, amelyet Benny Goodman is játszott (1936). Legnépszerűbb száma a Buona Sera, amely lassan 60 éve szerepel a világslágerek között. 1936-tól jelentek meg lemezei. Mindig követte az aktuális kordivatot: míg a 20-as években New Orleans-i jazzt játszott, a 30-as években már a szving volt a repertoárján. A 40-es években big banddel lépett fel, az 50-es években a szalonzenét favorizálta, végül a 60-as években elérkezett a rockhoz. Ennek a világsztárnak a rendkívül színes és változatos zenei világát, valamint életének momentumait idézi meg a szvinges hatású örömzenét játszó, sugárzó stílusáról és harsány hangvételéről ismert Molnár Dixieland Band, amely 1964-es megalakulása óta az ország különböző színpadainak állandó vendége. A dalokat az egyre érettebb és megérdemelten népszerű Gájer Bálint énekli, a műsor másik meglepetése pedig a kiváló trombitás-showman, Lázár István, aki hangszeres játékával és énekével szórakoztatja a közönséget. A műsor női sztárvendége, Koós Réka Prima partnerét és feleségét, Kelly Smitht kelti életre. A Molnár Dixieland Band tagjai: Molnár Gyula (zenekarvezető, klarinét, szaxofon) / Garay Márta (zongora) / Sallai László (trombita) / Fajszi Csanád (harsona) / Kiszin Miklós (bőgő) / Simon Krisztián (dob) / Moldován László (bendzsó) Vendégek: Gájer Bálint (ének) / Lázár István (trombita, ének) / Koós Réka (ének)

augusztus 13. (vasárnap) 10:30 – VÁROSMAJORI MATINÉ – ld. 63. oldal

Zenthe Ferenc Színház: A VÉN DIÓ

augusztus 13. (vasárnap) 10:30 – RENESZÁNSZ DÉLELŐTTÖK – ld. 65. oldal

Róka Szabolcs: A PÓRUL JÁRT FARKAS

50


augusztus 13. (vasárnap) 20:00 Coincidance Táncszínház:

FAIRPLAY – SPORTÓRIÁSOK LEGENDÁJA

A Fairplay – Sportóriások legendája című táncelőadással Gyulai Júlia a Coincidance Táncszínház művészeinek közreműködésével nem titkolt módon édesapjának, Gyulai István egykori sportkommentátornak és sportlegendának állít emléket. Előadják: a Coincidance Táncszínház művészei Jelmez: Székács Zsófia / Díszlet: Potornai Norbert / Rendező-koreográfus: Gyulai Júlia

augusztus 15. (kedd) 20:00 L’art pour L’art Társulat:

HALVÁNYLILA GŐZ komédia

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

Amikor béke van, és a jóléti társadalom fogalma értelmet nyer a hétköznapokban, amikor az élet nem a túlélésről szól, hanem tényezőt képez a mindennapok minősége is, az ember törvényszerűen vágyni kezd határainak feszegetésére. Keressük a többet, az újat, a mást: az élet katartikus jelenlétét a megszokás és a nyugalom kipárnázott ösvényén. Különböző módon élhetjük ezt meg, az élmény azonban ugyanabból a vágyból fakad. Sport és művészet – a katarzis, a mindent elsöprő létélmény két diadalittas vezére, amely életünket többé, színesebbé, valódibbá teszi.

augusztus

táncjáték

A közkedvelt L’art pour L’art Társulat legújabb bemutatójával tér vissza idén nyáron is a Városmajorban. A februárban bemutatott Halványlila gőz című előadás a társulat 17. önálló színházi estje. A 31 éve fennálló társulat ezúttal is mindent megtesz, hogy a nézők nevetőizmai egy percig se pihenjenek. Írta és előadja: Szászi Móni / Dolák-Saly Róbert / Laár András / Pethő Zsolt

51


augusztus 18. (péntek) 20:00

FÁBIÁN JULI & ZOOHACKER

JAZZY TOWER-KONCERTEK augusztus

Jazzy Tower-koncert

52

A formációt 2011-ben alapította a két különböző műfajból érkező zenész: a korábban jazzénekesnőként jegyzett Fábián Juli és a szárnyait elektronikus produkciókban bontogató billentyűs-producer Palásti Kovács Zoltán alias Zoohacker. A közös hang megtalálása azonban nem jelentett gondot: a friss szerzőpáros első saját szerzeményei már tartalmazták a stílusukat azóta is fémjelző stílusjegyeket. A számok különlegességét az adja, hogy egyrészt a hagyományos zenei műfajok mellett szinte az összes modern irányzat teret kap bennük, másrészt a régebbi stílusjegyek újraértelmeződnek a mai modern felfogás és az elektronikus hangszerelés által – mindennek eredménye pedig igazi minőségi popzene. A zenekar tagjai: Fábián Juli (ének) / Palásti Kovács Zoltán „Zoohacker” (billentyű) / Udvarhelyi Gábor (gitár) / Premecz Mátyás (billentyű) / Gábor Andor (ütősök) / Bata István (basszusgitár) Delov Jávor (dob) A Jazzy-különjárat menetrendje: Vigadó tér 5. kikötő – indulás: 18.45, Batthyány tér 2. (18.55), Szent István park 1. (19.10), Szabadtéri Színpad és Víztorony – érkezés – 19.20. Visszaút indulás – Szabadtéri Színpad és Víztorony: 22.30, Szent István park 1. (22.40), Batthyány tér 2. (22.55), Vigadó tér 5. (23.00) A Jazzy-programjegy tartalmazza: a MAHART hajós transzfert, egy welcome italt, a koncertet és a víztorony-látogatást! Fotó: Pongrátz Anita


augusztus 18. (péntek) 20:00 Harold Pinter:

HAZATÉRÉS

A produkció elnyerte a 2016. évi Vidéki Színházak Fesztiválja fesztiváldíját. Szereposztás: Max: Mikó István m.v. / Lenny: Erdélyi Gábor / Sam: Csernák János / Joey: Máté Krisztián / Teddy: Albert Péter / Ruth: Bozó Andrea Díszlet- és jelmeztervező: Pallós Nelli Rendező: Gyuriska János Fotó: Juhász András

A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház előadása.

Minden, amire egy nőnek szüksége van! Caffe

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

Négy férfi – az idős apa, két felnőtt fia és idős testvére – évek óta él egy londoni házban anya nélkül, nő nélkül. Váratlanul megjelenik az Amerikában élő harmadik fivér fiatal feleségével. Mulatságos, borzalmas, szentimentális, vicces, fájdalmas. Sírni kell, és persze röhögni. Tragikomédia. Egy klasszikus a múlt századból, Nobel-díjas író tollából.

augusztus

tragikomédia két részben

53


augusztus 19. (szombat) 10:30 – INTERAKTÍV MESESZÍNPAD – ld. 64. oldal

Vaskakas Bábszínház: ILÓK ÉS MIHÓK augusztus 19. (szombat) 20:00 Johann Strauss:

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

augusztus

A CIGÁNYBÁRÓ

operett / Jókai Mór regénye alapján Barinkay Sándor a száműzetéséből visszatérve cigányokat talál a birtokán, közülük Czipra mesés gazdagságot és gyönyörű feleséget jósol neki. A szomszédságában élő Zsupán sertéskereskedő Barinkaynak szánja a lányát, Arsenát, aki titokban Ottocarba szerelmes, ezért kikosarazza Barinkayt. Kiköti, hogy legalább egy bárói rangot szerezzen, ha el akarja nyerni a kezét. Barinkayt a cigányok vajdának választják. Az immár cigánybáró Barinkay és a gyönyörű cigánylány, Saffi hamarosan szerelmesek lesznek egymásba, és rengeteg kincset találnak a férfi birtokán. Barinkay fölajánlja kincseit a magyar huszároknak, ám miközben cigányosan megkötött házasságát érvénytelenítik, megtudja, hogy Saffi nem más, mint az utolsó pasa lánya, akinek hercegnői rangja van. Barinkay alacsony származása miatt büszkeségből elhagyja Saffit, és beáll a seregbe. Bécsbe érkeznek a győztes magyarok, akiket a császárné elhalmoz kitüntetésekkel. Zsupán hozzáadhatja a lányát a szegény Ottocarhoz, mert a fiú megtalálja rég eltűnt apját, gróf Carnerót. Barinkay hősies tetteiért bárói rangot kap, valamint a birtokán talált kincsek egy részét is. Saffi hűségesen várt rá, a fiatalok boldogan térnek vissza Magyarországra. Szereposztás: Barinkay: Turpinszky Béla / Saffi: Vörös Edit / Zsupán: Német Gábor / Czipra: Rikker Mária Homonnay: Domoszlay Sándor / Arsena: Galambos Lilla / Ottocar: Laczó András / Mirabella: Csonka Zsuzsanna / Carnero: Bozsó József Közreműködik: Váci Szimfonikus Zenekar / Vezényel: Farkas Pál Színpadkép: Szolga István / Jelmez: Csonka Zsuzsanna Rendező: Bozsó József A Dáma Díva és a Magyar Zenész Színház közös produkciója.

54


augusztus 20. (vasárnap) 20:00

VIRTUÓZOK: ÖRÖM-ÜNNEP

A világ első komolyzenei tehetségkutatójának harmadik szériája most kerül képernyőre a magyar televízióban. Az augusztus 20-i ünnepi programban a Virtuózok újonnan felfedezett tehetségei, azaz a kilenc döntős lép színpadra. Sztárvendég: Boros Mihály zongoravirtuóz. A Szabad Tér Színház bemutatója a Virtuózok együttműködésével. Fotó: Éder Vera

MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPAD

A Budapesti Nyári Fesztivál a tehetséggondozás elkötelezettjeként örömmel ad fellépési lehetőséget a pályájuk elején álló ifjú tehetségeknek. Ezért a Szabad Tér Színház a Virtuózok immár hagyományos gálakoncertjével köszönti a nemzeti ünnepet a Margitszigeten, aminek része a tűzijáték élő közvetítése is.

augusztus

gálakoncert

55


augusztus 20. (vasárnap) 10:30 – VÁROSMAJORI MATINÉ – ld. 63. oldal

Csodamalom Bábszínház: MESELÁDA

augusztus 20. (vasárnap) 10:30 – RENESZÁNSZ DÉLELŐTTÖK – ld. 65. oldal

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

augusztus

Róka Szabolcs–Kátai Zoltán: SZENT GYÖRGY ÉS A SÁRKÁNY

56

augusztus 20. (vasárnap) 19:00 Szalóki Ági:

CSAK EGY NAP A VILÁG koncert

Csak egy nap a világ… Szalóki Ági megújult műsorában Karády Katalint, Édith Piafot és Amália Rodriguest idézi meg, hogy elénekelje, amit a dívák a szerelemről, vágyakozásról, büszkeségről, kacérságról, csalódásról és beteljesülésről tudtak. A harmincas, negyvenes és ötvenes évek lüktető magyar szvingslágerei, a francia sanzon és a portugál fado parázsló dallamai két fantasztikus hangszeres zeneszerző, Bacsó Kristóf szaxofonés Juhász Gábor gitárművész feldolgozásában hangzanak el a színpadon. Közreműködik: Szalóki Ági (ének) / Bacsó Kristóf (szaxofon) / Schreck Ferenc (harsona) / ifj. Tóth István (gitár) / Cseke Gábor (zongora) / Kovács Zoltán (nagybőgő) / Cseh Balázs (dob) Vendégművész: Korb Attila (kornett, ének) Fotó: Emmer László


augusztus 24. (csütörtök) 20:00 Magashegyi Underground:

SZIMFONIKUS REMIX KONCERT

A Magashegyi-dalok gondolatvilágából kiinduló új, dramatizált koncepció mutatkozik be augusztusban a Margitszigeten. Az előadás gerince a négy évszak, a négy őselem és az ember kapcsolatát járja körül a zenekar ismert, illetve erre a koncertre készülő új átirataival. A Magashegyi Underground és a nagy létszámú szimfonikus Fotó: Zsólyomi Norbert zenekar mellett gyerekkórus teszi még egyedibbé a hangzást, az est sztárvendége Molnár Levente operaénekes. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad nyárbúcsúztató koncertje különleges élményt ígér.

MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPAD

A 10 éves jubileumát ünneplő, népszerű Magashegyi Underground tavaly nyáron hatalmas sikerrel lépett fel szimfonikus zenekari kísérettel a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A koncert ereje nemcsak az ismert dalok teljesebb hangzással megszólaló különleges átdolgozásaiban rejlett, hanem a zenei világhoz szervesen kapcsolódó színpadi látvány is elvarázsolta a hallgatóságot. A Szimfonikus Remix Koncert sikere után az idei évben a Margitszigeti Szabadtéri Színpad hangulatos zöld környezetében csendülnek fel a jól ismert slágerek egy még látványosabb, kifejezetten erre az alkalomra készülő színpadi verzióban.

augusztus

nyárbúcsúztató koncert

A Magashegyi Underground tagjai: Bocskor Bíborka (ének) / Fűrész Gábor (basszusgitár) Toldi Miklós (dob) / Szepesi Mátyás (gitár) Közreműködik: Molnár Levente (operaénekes) / 3D kórus / Fugato Orchestra Talamba ütőegyüttes: Grünvald László (Lacek) / Szitha Miklós (Miki) / V. Nagy Tamás (Kopasz) / Zombor Levente (Levi) Producer: Lombos Pál

57


augusztus 25. és 26. (péntek és szombat) 20:00 Nyáry Krisztián–Kaláka:

ÍGY SZERETTEK ŐK irodalmi koncert-színház

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

augusztus

Fotó: Éder Vera

Augusztusban visszatér a Városmajori Szabadtéri Színpad tavalyi legsikeresebb bemutatója, melyben kiváló színművészek és a Kaláka népszerű zenéi által elevenednek meg legnagyobb irodalmi alakjaink és szerelmeik. Nyáry Krisztián Így szerettek ők címmel megjelent irodalmi szerelmes könyvei negyven magyar író, illetve művész híres-hírhedt szerelmi történeteinek kevésbé ismert vagy elfeledett részleteit dolgozza fel. A képes etűdök az érzelmeket és eseményeket feldolgozó művek mellett eredeti dokumentumok – levelek, naplórészletek, fényképek – segítségével hozzák közelebb a szereplőket az olvasóhoz. Az e kötetekből készült, félig szcenírozott előadás Nagy-Kálózy Eszter, Gryllus Dorka, Rudolf Péter és Simon Kornél tolmácsolásában, megzenésített versek élő zenei kíséretével, vetítéssel kerül ismét a hangulatos budai színpadra. A zenés irodalmi időutazás során, amelynek házigazdája maga a szerző, Nyáry Krisztián, olyan írók magánéletébe nyerhetünk bepillantást, mint Babits Mihály, Szabó Lőrinc, Ady Endre, Heltai Jenő, József Attila vagy Weöres Sándor. A szépirodalmi szövegek, személyes dokumentumok és a Kaláka népszerű zenéi által megelevenedő történetek az érzelmek titokzatos világába kalauzolnak bennünket, megmutatva a szerelem sokféle arcát. Előadók: Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Gryllus Dorka, Simon Kornél Közreműködik: Nyáry Krisztián és a Kaláka Az együttes tagjai: Becze Gábor / Gryllus Dániel / Gryllus Vilmos / Radványi Balázs Szerző: Nyáry Krisztián / Zeneszerző: Kaláka / Díszlettervező: Szolga István / Jelmeztervező: Dőry Virág / Vetítés: Hoffmann Tamás / Dramaturg: Hevesi Judit / Asszisztens: Tóth-Gábor Anna / Produkciós munkatárs: Vermes Laura / Producer: Bán Teodóra Rendező: Kőváry Katalin A Szabad Tér Színház produkciója.

58


augusztus 26. (szombat) 10:30 – INTERAKTÍV MESESZÍNPAD – ld. 64. oldal

Magyar Népmese Színház: KRISTÓF, AZ ÓRIÁS

augusztus 26. (szombat) 20:00

FENYŐ JUBILEUM 2017 augusztus

koncert

Ez az év különösen jelentős Fenyő Miklós életében, hiszen márciusban ünnepelte a 70. születésnapját, augusztus 26-án pedig 20. alkalommal lép a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra.

Hiába telt el két étvized az első margitszigeti koncert óta, Fenyő gondoskodik arról, hogy minden évben újabb és újabb meglepetésekkel tarkított műsor kerüljön a színpadra. Mindig tud újat mutatni, a jubileumi koncertre pedig minden eddiginél több meglepetéssel készül. Természetesen most is elhangoznak a legnagyobb slágerek, mint a Csókkirály, Hotel Menthol, Made in Hungária vagy a Csavard fel a szőnyeget.

SUPERSHOP PONTGYŰJTŐ ÉS PONTBEVÁLTÓ HELY LETTÜNK! A Budapesti Nyári Fesztivál idején a Jegy.hu jóvoltából az alábbi három jegypénztárunkban lehetőség nyílik a SuperShop-pontgyűjtésre és -pontbeváltásra:

MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPAD

A jubileumi koncerten még fergetegesebb műsorral ajándékozza meg rajongóit.

Szabadtér Jegyiroda (1065 Budapest, Nagymező utca 68., tel.: +36-1-301-0147, e-mail: iroda@szabadter.hu)

Margitszigeti Szabadtéri Színpad jegypénztára Városmajori Szabadtéri Színpad jegypénztára Helyszíni jegypénztáraink május 20-tól nyitnak, a részletes nyitvatartást ld. a 66. oldalon.

A rendkívüli akció kizárólag a Budapesti Nyári Fesztivál előadásaira történő jegyvásárláskor vehető igénybe.

jegy.hu 59


augusztus 27. (vasárnap) 10:30 – VÁROSMAJORI MATINÉ – ld. 63. oldal

Bóbita Bábszínház: SZÉLKÖTŐ KALAMONA

augusztus 27. (vasárnap) 10:30 – RENESZÁNSZ DÉLELŐTTÖK – ld. 65. oldal

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

augusztus

Tabulatúra régizene-együttes: A LEGÉNY, AKIT ÚGY HÍVTAK...

60

augusztus 27. (vasárnap) 20:00

BUDAPEST BÁR koncert

Idén újra a régi-új slágerekkel várjuk a rajongókat a Budapest Bár immár hagyományos nyár végi koncertjén, a Városmajorban. Szívbe markoló és szívderítő dalok cigányzenei feldolgozása kitűnő zenészek és a magyar rockzene kultikus énekeseinek varázslatos előadásában. Az idén 10 éves, sokszínű zenekar örömzenéjében korok, kultúrák és stílusok találkoznak, és a mesterien hangszerelt cigányzenekar kíséri a kitűnő énekeseket. A frenetikus hangulatú koncerteket a tizenévesektől a nagymamákig mindenkinek ajánljuk, aki könnyed, mégis művészi színvonalú szórakozásra vágyik. A Budapest Bár cikázik a zenei stílusok között, és kiszakít a mindennapokból. Akár egy gyönyörű hegedűszólótól, akár egy emléktől, akár egy elkapott pillantástól, akár egy ismerős daltól, akár a hangulattól – a libabőr garantált. A zenekar tagjai: Farkas Róbert (hegedű, gitár) / Farkas Mihály (cimbalom) / Ökrös Károly (harmonika, zongora) / Farkas Richárd (bőgő) / Kisvári Ferenc (dob) Közreműködők: Behumi Dóri, Németh Juci, Rutkai Bori, Keleti András, Kiss Tibor és Szűcs Krisztián Fotó: Ruth Zuntz


augusztus 29. (kedd) 20:00 Dés Mihály:

PESTI BAROKK

vígjáték / Színpadra alkalmazta: Kern András

Budapesti bulik a nyolcvanas évek derekán. Szerelmi bonyodalmak, hódítások, megcsalások, barátságmítoszok, besúgók. A harminc-egynéhány éves Koszta János otthonosan mozog ebben a világban, mégsem találja a helyét. A felhíguló Kádárkorszakban kell léteznie – szeretteit elengednie, zavaros nőügyeit tisztáznia, kezdődő felnőttségét kitalálnia. Mennie vagy maradnia – közben pedig élnie. Honnan is kezdje? És hová juthat el? Mire megy azzal, hogy okosan látja élete hülyeségeit? Szerethető, szánalomra méltó, gyenge és erős felváltva. Egyetlen stabil pont van az életében: a nagyanyja. És közben: pesti. Rendíthetetlenül pesti. Dés Mihály regényéből Kern András készített színpadi változatot.

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

augusztus

Fotó: Takács Attila

Szereposztás: Szereplők: Kern András / Szabó Kimmel Tamás / Bánfalvi Eszter / Grisnik Petra / László Lili Schruff Milán / Mészáros Máté Dramaturg: Upor László / Jelmez: Cselényi Nóra / Díszlet: Ondraschek Péter / A rendező munkatársa: Skrabán Judit és Jánoska Zsuzsa / Grafika: Csáfordi László / Világítási terv: Szondi György Producer: Orlai Tibor Rendező: Göttinger Pál Az Orlai Produkciós Iroda előadása.

61


augusztus 31. (csütörtök) 20:00 Alfonso Paso:

HAZUDJ INKÁBB, KEDVESEM!

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

augusztus

krimi-vígjáték

A színhely napjaink Madridja, ahol a Nyugat jóléte egybeolvad a Dél duhaj temperamentumával: a macsóival, akik akkor is matadorok, ha egyébként kettős könyvelők, továbbá forróvérű szenyoritáival, akiknek úgy pereg a nyelvük, akár a kasztanyetta. Csak hát hazugságokat pereg, de nem érdekből vagy gonoszságból, hanem mert unatkoznak. A többiek pedig, ha van bennük egy szikrányi jólneveltség, nem hazudtolják meg őket. Inkább velük tartanak, míg a végén már mindenki hazudik. És egész jól elvannak így. Illetve elvolnának, ha a szalon falain túl nem fegyverrel a kézben hazudnának, aminek persze következményei szoktak lenni. A hazugságok végül most is összeállnak egyetlen igazsággá, ám nem biztos, hogy ettől jobban elleszünk. Mesejáték arról, hogy miért volna okosabb, ha hazudnánk igazmondás helyett; és arról, hogy miért van az, hogy az előbbit mégsem szabad. Szereposztás:

Julia: Szamosi Zsófia m.v. / Elisa: Bohoczki Sára / Lorenzo: Chován Gábor / Carlos: Marton Róbert m.v. / Juan: Böröndi Bence / Beremés: Bregyán Péter / Rosa: Páder Petra / Rendőr: Keresztény Tamás, Ódor Kristóf Díszlettervező: Znamenák István / Jelmeztervező: Cselényi Nóra / Fordító: Horváth János / Zene: Zságer Varga Ákos / Súgó: Mészáros Csilla / A rendező munkatársa: Juhász Gabriella Rendező: Znamenák István A Budaörsi Latinovits Színház előadása.

szeptember 2. (szombat) 9:00–18:00

RETRO VÉRADÁS véradó nap

Immár 9. éve rendezi meg az Országos Vérellátó Szolgálat a RETRO véradás nevű, országosan több helyszínen zajló véradó napot. A Városmajori Szabadtéri Színpadon hagyományosan reggel 9-től este 6-ig sörrel, virslivel és ajándékkal várják a 18 és 65 év közötti véradókat. Véradás előtt egyen-igyon, és hozzon magával személyi igazolványt, lakcímkártyát és tajszámot. Adjon vért Ön is, és mentsen életet!

62

Fotó: Borovi Dániel


Vasárnapi matinék a Városmajori Színpadon Az előadások 10:30-kor kezdődnek. június 11.

június 18.

Pinokkió

Bertalan és Barnabás Lúdas Matyi

– zenés-táncos mesejáték, 5 éves kortól, 60 perc

Aranyszamár Színház:

június 25.

Zenthe Ferenc Színház:

– bábjáték, 4 éves kortól, 50 perc

– mesejáték, 5 éves kortól, 60 perc

Egy jókedvű mese identitáskeresésről, otthonra találásról és szerető családról két – nem is annyira – egyforma kiskutya történetével kicsiknek és nagyobbacskáknak.

Fazekas Mihály népszerű és tanulságos meséje arról, hogyan jár túl a ravasz Ludas Matyi és izgága lúdja a gonosz Döbrögi eszén.

július 2.

július 9.

július 16.

Békakirály

Marcipán cica és az oroszlánság

Szóló szőlő, csengő barack, mosolygó alma

Collodi örökbecsű meséje a füllentő fabáburól, barátságról, kalandokról, becsületről és szeretetről.

Kabóca Bábszínház:

Marcipán Cica Társulat:

– bábelőadás, 3 éves kortól, 45 perc

– interaktív koncertmesejáték, 4 éves kortól, 90 perc 1 szünettel

A közismert Grimmmese most színes marionettbábokkal elevenedik meg, melyben az elátkozott királyfi történetén keresztül barátságról és elfogadásról esik szó.

A kényes-fényes, kotnyeles Marcipán cica megtudja, hogy rokona az oroszlánnak. Királyi származása okán hódolatra szólítja fel a háziállatokat, majd Afrikába megy, hogy tisztázza származását.

Magyar Népmese Színház:

– zenés mesejáték, 3 éves kortól, 60 perc

A király bizony nem tudja teljesíteni legkisebb leánya, Katinka kívánságát, mikor is hintója beleragadt a sárba. A disznócska ugyan segített a királyon, de cserébe elvitte magával Katinkát…

július 23.

július 30.

augusztus 6.

Erdők könyve

Fehérlófia

Aranyecset

Aranyszamár Színház: – bábelőadás, 4 éves kortól, 55 perc

BonBon Matiné:

Aranyszamár Színház:

– zenés mesejáték, 6 éves kortól, 50 perc

– bábelőadás, 6 éves kortól, 55 perc

Sok mindent nem tudunk arról, mi történik az erdőben: a Wass Albert meséje nyomán írt mesejátékban a Gombacsináló Manó, a virágtündérek és az erdők számtalan titkába kalauzolják el a gyerekeket.

Az egyik legrégebbi magyar népmese és annak évszázadokon átívelő bölcsességei egy különleges kortárs zenei feldolgozásban.

augusztus 13.

augusztus 20.

augusztus 27.

A vén diófa titka

Meseláda

Szélkötő Kalamona

Zenthe Ferenc Színház: – zenés mesejáték, 5 éves kortól, 55 perc A modern zenés mesejáték szereplői egy nagy odvas fában, a „Vén De Jó”-ban laknak, mindaddig, míg Lili, a légy alaposan fel nem forgatja az életüket.

Csodamalom Bábszínház: – bábos mesejáték, 3 éves kortól, 50 perc A miskolci bábszínház nagy sikerű előadásában a három mese elevenedik meg: A didergő király, Borsószem királykisasszony, Piroska és a farkas.

VÁROSMAJORI MATINÉK

Turay Ida Színház:

Humorral tűzdelt mese egy fiúról, aki bátran szembenézett az öntelt hatalmaskodókkal, és segítette a rászorulókat, miközben új barátokra talált.

Bóbita Bábszínház:

– bábelőadás, 4 éves kortól, 50 perc

Elrabolt királylány, hős szegénylegény és egy izgalmas kaland: színházi forgatag bábbal, tánccal, fénnyel az egyik legmozgalmasabb népmesénk nyomán.

63


Interaktív meseszínpad A Margitszigeti Szabadtéri Színpad bejáratánál, a 3 platánfa árnyékában. Bábelőadások, népmesék, interaktív játékok, előadás után bábsimogató vagy kézműves-foglalkozás.

Minden szombat délelőtt 10:30-tól / ingyenes program június 10.

június 17.

június 24.

Meseszőnyeg

Elvarázsolt mesék

Cipőmese

Magyar Népmese Színház:

INTERAKTÍV MESESZÍNPAD

– interaktív mesejáték, 3 éves kortól, 50 perc A meseszőnyegről előkerülő tárgyak életre kelnek, és lassan kikerekedik a népmese. Megjelenik a három kismalac, az aranyszőrű bárány és még sok ismerős.

– mesés-főzős bábjáték, 3 éves kortól, 45 perc

Marica Bábszínháza: – zenés-bábos heje-huja, 3 éves kortól, 45 perc

A tüsténkedő gazdasszonynak minden tárgyról egy mese jut eszébe. Így lesz a fazékból öreg király, fakanálból királylány, keféből sün és harisnyából nyúl.

Mese a szerelemről, barátságról, három próbáról, Topánka királykisasszony és Bakancs Bandi nagy találkozásáról. Különleges animáció tárgyakkal, bábokkal és zenével.

július 1.

július 8.

július 15.

Vásári komédia

A pártás királylány

Hófehér és Rózsapiros

Portéka Színpad:

Majorka Színház:

– interaktív bábjáték, 3 éves kortól, 40 perc

– bábelőadás, 3 éves kortól, 45 perc

Ismert népi mondókák, dalok és játékok egy népi vásárban, melyből Vitéz László bábjátéka sem hiányozhat.

Magyar népmese sok humorral, énekkel és citeramuzsikával, melyből sok kaland után kiderül, hogy a szívnek nem lehet parancsolni.

Batyu Színház:

– bőröndös bábjáték, 4 éves kortól, 40 perc

Nagy utazásra indul hősnőnk, bőröndje csuda dolgokat rejt: rózsafából született leánykát, kedves özvegyasszonyt, jóságos medvét és gonosz törpét.

július 22.

július 29.

augusztus 5.

A bátor nyulacska

Nyakigláb, Csupaháj és Málészáj

A pelikánmadár

Fabula Bábszínház:

– zenés bábjáték, 3 éves kortól, 45 perc A félénk nyulacska elindul kalandos útjára, hogy egy új jó barát és a gyerekek segítségével kiszabadítsák testvérét, Tappancsot a róka karmai közül, így válva bátor nyulacskává.

Maszk Bábszínház:

Majorka Színház:

– bábjáték, 3 éves kortól, 45 perc

– bábelőadás, 3 éves kortól, 40 perc

A mese hőseivel elvándorolhatunk az Óperenciás-tengerhez, hogy együtt keressük meg a pelikánmadarat, melynek éneke mindenkit megfiatalít.

Vidám történet az aranyszőrű szamárról és a „terülj-terüljasztalkámról”, és három ügyefogyott fiúról, aki elindul világot látni.

augusztus 12.

augusztus 19.

augusztus 26.

Királyos mesék

Ilók és Mihók

Kristóf az óriás

Holdfű Színház:

– zenés bábelőadás, 3 éves kortól, 55 perc Királyos mesékből összegyúrt beavatószínházi előadás bábokkal, maszkokkal, élő játékkal, közös énekléssel és zenével, a vásári képmutogatók stílusában.

64

Batyu Színház:

Vaskakas Bábszínház: – bábelőadás, 3 éves kortól, 45 perc Elvenné, de nem adja. Adná, de nem kéri. Kérné, de nem hallgat rá: kacagtató népmese egy furcsa szerelem beteljesüléséről.

Magyar Népmese Színház: – interaktív mesejáték, 3 éves kortól, 50 perc Egy gülü szemű, lapátkezű, buldogképű óriás meséje, aki csak úgy véletlenül tör-zúz maga körül. Ki fogja őt megszeretni?


Reneszánsz délelőttök A Szent Margit-romoknál. Reneszánsz kori játékok, bábelőadások, hangszerbemutatók, koncertek, dal- és tánctanulás.

Minden vasárnap délelőtt 10:30-tól / ingyenes program Maszk Bábszínház: Szamárcsel – tárgyjáték, 4 éves kortól, 40 perc

június 18.

június 25.

Arany-mesék – zenés

Mátyás király bojtárja

Szekér Színház:

mesejáték, 8 éves kortól, 50 perc

A monda szerint a törökök egy kőszamárba rejtették a kincseket, és abban csempészték ki a drágaságokat a várból – ezt a történetet adja elő a török kalmár és a magyar kofa.

Arany János három versének (A fülemüle, Pázmán lovag és A bajusz) vidám színpadi feldolgozása hangszerekkel és vásári komédiával.

július 2.

július 9.

Aranyalma Páros:

mesetáncház, 5 éves kortól, 50 perc

Kabóca Bábszínház: Kinizsi Pál – históriás bábjáték, 4 éves kortól, 45 perc

Pannóniában született nemes lelkű Szent Márton legendáit mesélik el sok szép régi énekkel, mondókával, köszöntővel, játékkal és tánccal fűszerezve.

Bábok, maszkok, pompás jelmezek és ódon vízimalom a színes színpadon. A játékot élő zene kíséri és a gyerekek is bekapcsolódhatnak az izgalmas történetbe.

Szent Mártonról –

Aranyalma Páros:

– zenés mesejáték, 4 éves kortól, 40 perc

Rendhagyó, interaktív mesejáték Mátyás király ismert történetéről rengeteg népi hangszerrel, tánccal és egy „igazi kecskével”.

július 16.

Aranygyapjú Társulat:

Ének Szent György vitézről – zenés

bábjáték, 6 éves kortól, 45 perc A Szent György vitéz mondáját feldolgozó előadásban bábosok és zenészek idézik meg a kobozos énekmondók idejét.

július 23.

július 30.

augusztus 6.

Vitéz László újabb kalandjai

Pulcinella és a varázskút

Csicseri történet

Fabula Bábszínház:

Vaskakas Bábszínház:

– vásári bábjáték, 3 éves kortól, 40 perc

– bábelőadás, 3 éves kortól, 40 perc

A Fabula Bábszínház paravánjára is elérkezett vándorútján a méltán világhírű magyar népi hős: Vitéz László. Ismét megküzd az ördögökkel, és mint gyermekkorunkban, most is győz!

Pulcinella aludni, enni, énekelni és táncolni szeret a legjobban. Mindezt pedig akkor, amikor kedve tartja. Ha magával az ördöggel találkozik, őt is megtáncoltatja.

augusztus 13.

augusztus 20.

A pórul járt farkas

Szent György és a sárkány

Róka Szabolcs:

– zenés mesés játék, 5 éves kortól, 40 perc

A mesemondó, muzsikus, játékmester ezúttal egy székely népmesét hoz el mesetárából. Az állatszereplők bőrébe a gyerekek is belebújhatnak kicsit.

Róka Szabolcs–Kátai Zoltán:

– zenés előadás, 5 éves kortól, 45 perc Az énekmondók Szent György legendáját mesélik el sok zenével, aki megmentette a királylányt és a várost a sárkánytól.

Ziránó Bábszínház:

– bábjáték, 4 éves kortól, 45 perc

RENESZÁNSZ DÉLELŐTTÖK

június 11.

A garabonciás báb, aki a hátán hordja berebencének hívott különös szerkentyűjét, vándormuzsikusával együtt varázsolja elénk a különös mesét.

augusztus 27.

Tabulatúra régizeneegyüttes:

A legény, akit úgy hívtak... – zenés mesejáték, 5 éves kortól, 50 perc

Magyar népmese egy hatalmas erejű, látszólag ügyefogyott legényről autentikus zenés feldolgozásban.

65


JEGYVÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉGEK Online jegyvásárlás: www.szabadter.hu – kezelési költség nélkül Budapesti Nyári Fesztivál ingyenes mobilalkalmazás (elérhető Android és iOS rendszerű készülékekre) – gyors, kényelmes jegyvásárlás kezelési költség és e-ticket-nyomtatás nélkül

SZABADTÉR JEGYIRODA 1065 Budapest, Nagymező utca 68., tel.: +36-1-301-0147, e-mail: iroda@szabadter.hu Nyitvatartás: hétfőn 12:00–18:00, keddtől péntekig 10:00–18:00; hétvégén zárva Helyszíni jegypénztárak május 20-tól. Margitszigeti Szabadtéri Színpad jegypénztára 1007 Budapest, Margitsziget, tel.: +36-1-340-4196 Nyitvatartás: hétfőtől vasárnapig 11:00–19:00; előadásnapokon az első szünet végéig

INFORMÁCIÓK

Városmajori Szabadtéri Színpad jegypénztára 1122 Budapest, Városmajor, hrsz. 6835/17., tel.: +36-1-375-5922/123 Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 15:00–19:00; hétvégén 13:00–19:00; előadásnapokon az első szünet végéig; gyerekelőadások napján a pénztár az előadás előtt egy órával nyit Mobil Jegyértékesítő Pont külső helyszíneken: Komoretto Gábor, e-mail: szervezes@szabadter.hu Jegyek kaphatók országszerte az ismert jegyirodákban. Kedvezmények: gyerekjegy 14 éves korig (50%, kivétel: gyerekelőadások), nyugdíjas- és diákjegy (20%). Jegyvásárlás esetén a következő kártyákat fogadjuk el: BNYF Kedvezmény-, Hűség- vagy 75 év Emlékkártya, Budapest Card, Belföldi Budapest Kártya, Hungary Card, Hegyvidék Kártya Kivéve a nem saját szervezésű produkció: Fenyő-koncert (08. 26) Fizetési módok: készpénz, bankkártya, OTP, K&H és MKB SZÉP-kártya, Kultúra és Ajándék Erzsébetutalvány, Erzsébet+ Kártya, Edenred kártya és kultúrautalvány, Interticket ajándékutalvány. Az interneten és az alkalmazással vásárolt jegy esetén a vonalkódos e-ticket maga a jegy, nem szükséges beváltani a pénztárnál!

LEGYEN A JEGYED A TELEFONOD! Kerekesszékkel érkező nézőink számára előadásaink megtekintése díjtalan. Kísérőik 50% kedvezménnyel válthatják meg belépőjegyeiket. A helyek korlátozott száma miatt előzetes regisztráció szükséges jegyirodánkban. Kövessen minket a Facebookon (www.facebook.com/bnyfesztival), a YouTube-on (www.youtube.com/szabadter) és az Instagramon (www.instagram.com/budapest_summer_festival). Rossz idő esetén az előadás elmaradásáról legkésőbb az előadás napján 15 óráig közleményt adunk ki a honlapon. Amennyiben erre nem kerül sor, az előadás megtartására készülünk, szükség esetén várunk a kezdéssel. Az előadás elmaradása esetén a jegyek a kijelölt esőnapra érvényesek, amelyenek időpontja a www.szabadter.hu oldalon olvasható. Ha van kijelölt esőnap, a jegyek visszaváltása nem áll módunkban. Amennyiben rossz idő miatt az előadás az 1. felvonás után félbeszakad, az előadás megtartottnak tekintendő.

66


Fenntartó: Budapest Főváros Önkormányzata

Intézményi támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap

Intézményi partnerek: Magyar Turizmus Zrt., Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft.

Kiemelt partner: MAHART PassNave Személyhajózási Kft., 6x6 Taxi, SuperShop, Petőfi Irodalmi Múzeum

TÁMOGATÓK

Kiemelt médiatámogató: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Jegyértékesítő partnereink: Jegy.hu, Jegymester, Ticket Express, Ticketportal

jegy.hu Jegyértékesítő és a beléptetőrendszert biztosító partnerünk: Interticket Kiemelt médiapartnerek:

Médiapartnerek:

Szállodapartnerek:

Médiafigyelőnk:

67


MARGITSZIGETI VÍZTORONY a Szabadtéri Színpad udvarán 106 éves műemlék épület / körpanorámás kilátó színházi hajójárat / saját kikötő kiállítások / családi programok irodalmi séták Jazzy Tower-koncertek bringatároló és koktélterasz Margit Terasz Étterem és Kávézó jegypénztár Nyitva: júniustól szeptemberig. ALUDJON BUDAPESTEN SZÍNHÁZJEGGYEL! komplex szállodai csomagajánlatok VIP-SZÍNHÁZJEGY

a Margitszigeti Szabadtéri Színpad előadásaira

1 ÉJSZAKA

egy budapesti szállodában

HAJÓJEGY

retúr MAHART hajós transzfer

VÍZTORONYBELÉPŐ

a 106 éves műemlék kilátóba és galériába Szállodapartnereink:

Danubius Margitsziget Grand Hotel és Health Spa Resort Novotel Budapest Danube Mercure Budapest Buda Star Inn Hotel Budapest Centrum*** A részletes ajánlatokat keresse a weboldalunkon.

HŰSÉGKÁRTYÁVAL 20% AJÁNDÉK Igényelje limitált példányszámú klubkártyánkat a Szabadtér Jegyirodában, érdeklődjön munkatársainknál: 06/1 301 0147 | iroda@szabadter.hu

w w w. s z a b a d t e r. h u

PAD TÉRI SZÍN SZABAD - július - augusztus I T E IG Z S június MARGIT Á RT YA H Ű S ÉG K

Budapesti Nyári Fesztivál 2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you