Programmaboek Festival Cement 2023

Page 1

PROGRAMMA

17 - 25 MAART

‘S-HERTOGENBOSCH

PAY WHAT YOU WANT

We leven in dure tijden. Om ons festival toch voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken, werken we één weekend lang met ‘Pay What You Want’.

Op zaterdag 18 en zondag 19 maart bepaal je als Cement bezoeker zelf wat je betaalt voor een voorstelling. Je bestelt een kaartje van €0 via onze website en betaalt pas na afloop van de voorstelling een bedrag waar jij je goed bij voelt.

Het bedrag dat je na afloop betaalt, mag zo groot of klein zijn als je zelf wilt. We kunnen wel richtprijzen geven: Heb je momenteel een kleine beurs? Dan is onze richtprijs €5,-. Heb je iets meer te besteden, ga dan uit van €10,-. Is het voor jou mogelijk om gewoon te betalen? Onze reguliere ticketprijs is €15,- Meer betalen om onze makers te steunen en/of te zorgen dat mensen met een kleine beurs ook kunnen komen? Dat mag natuurlijk altijd.

En als je even niets kan missen, dan is het ook mogelijk om minder dan €5,- te betalen.

Je kunt na de voorstelling betalen bij onze medewerkers met je pinpas of door contant geld achter te laten in het spaarvarken.

Je kunt ook betalen door de QR code te scannen en dan via internetbankieren je betaling af te ronden. Ten alle tijden beslis je natuurlijk zelf over het bedrag.

We zijn er weer, in volle glorie met een festivalhart in de Verkadefabriek. Hier, maar ook in Pand18, en zelfs in de watertoren van Den Bosch vieren we negen dagen lang het werk van nieuwe makers.

Wat je daarvan kunt verwachten? Een thermometer in de tijd; met grote zorgen over klimaat, geestelijk welzijn, geweld, oorlog, racisme en discriminatie.

En je kunt zien wat die zorgen ook betekenen: een grote betrokkenheid bij de wereld om ons heen. Een hoopvolle roep om verandering en bewustzijn.

We vieren de kunst, de hoop en het optimisme. En graag met jou!

Team Cement

VOORWOORD 18 EN 19 MAART:

ANTIKLIMAX

PROGRAMMA

De bossen branden af, de zeespiegel stijgt, de ongelijkheid groeit. Ondertussen twijfelen we. Aan de wereld, aan onszelf, aan goed en kwaad. Om wat voor helden vraagt deze wereld?

Hamlet versus Don Quixote is een duel tussen twee grootheden – tussen hoofd en hart, tussen egoïsme en idealisme.

De een verdwijnt in eindeloze twijfel en onzekerheid, de ander verliest zich in zijn rotsvaste overtuigingen. Wie te zijn, wie niet te zijn? Oftewel: to Hamlet or to Don Quixote… That’s the question! In dit theatrale duel stellen de spelers niet alleen de personages, maar vooral hun eigen persoonlijkheid op de proef.

KLEINE ZAAL
€ 15 DI 21 MRT 19.00U & WO 22 MRT 21.00U
THEATER I 80 MINUTEN VERKADEFABRIEK -
|
MEER INFO EN TICKETS
DON QUIXOTE VERSUS HAMLET

HANNEKE VAN DER PAARDT

(WERKTONEEL)

Je bent negentien, net op kamers, net begonnen aan een nieuwe opleiding, en opeens ben je bang. Eerst hoop je nog dat het alleen een MDMA-dip is, maar dan… dan blijf je bang.

In deze monoloog trekt

Hanneke van der Paardt haar leven uit elkaar en probeert ze

vervolgens de hele zooi weer in elkaar te zetten. BANG gaat over die bizarre jaren wanneer je net weg bent bij je ouders, maar nog nergens anders echt aangekomen bent. Over hoe angst ons in die jaren keihard kan pakken en over wat je dan in godsnaam moet gaan doen.

KORTVOORSTELLINGEN:

JOERI’S VERJAARDAGSWEEKEND

Je kent de kortfilm. Nu stellen

Joeri Happel en Lucas van der Vegt je voor aan de kortvoorstelling, waarmee ze je binnen een paar minuten bij de lurven grijpen. Een explosie in slow motion. Tijd ingedikt en uitgestrekt.

Dit kwartet vormt een kantwerk, een weefsel van het verbeeldingsuniversum van deze twee vrienden. Het leven is namelijk geen coherent verhaal, maar een aaneenschakeling van onbegrijpelijke details. De kortvoorstelling is theater van de bovenste plank, theater waar alleen de highlights van overgebleven zijn.

THEATER I 15 MINUTEN | PREMIÈRE VERZAMELPUNT: VERKADEFABRIEK - FESTIVALHART

THEATER I
MINUTEN NEDERLANDSE PREMIÈRE | PAND18 - ZAAL | € 15 DO 23 MRT 21.00U & VR 24 MRT 17.00U &
50
ZA 25 MRT 19.00U
BANG
ZA 18 MRT 18.00U & 18.30U I ZO 19 MRT 16.30U & 17.00U & 17.30U
HAPPEL & VAN DER VEGT
PAY WHAT YOU WANT MEER INFO EN TICKETS MEER INFO EN TICKETS

LIBERTY BELL

“Ik ben heel lang bang geweest.

Voor de wereld die jij schiep. Voor hoe wreed jij hem maakte.”

Een prominent politica komt aan de vooravond van de verkiezingen stil te staan in een verlaten omgeving. Haar kind zit op de achterbank. Deze noodgedwongen stilstand

doet haar achterom kijken. Hoe is ze op dit punt gekomen?

Welke offers moest ze brengen als alleenstaande moeder en wat is de neerslag van dit alles op de opvoeding, van haar kind?

In Liberty Bell onderzoekt het zuid land de wisselwerking en het spanningsveld tussen kind en volwassene, tussen jonge speler en actrice, tussen kind en moeder. THEATER | 70 MINUTEN | PREMIÈRE

Vertrekkende vanuit het eeuwenoude verhaal van Judit en Holofernes en vanuit een gewelddadige interpretatie door een schilder met het hoofd van haar verkrachter, vertelt deze beeldende voorstelling over de tijdloosheid van pijn en verzet.

In è vero è vero è vero wordt de geschiedenis met het nu verbonden. Waar Gentileschi in haar schilderij het hoofd van haar verkrachter af hakte, draagt maker Ika Schwander het tussen haar benen. Ika zoekt naar manieren om een verhaal te vertellen en te archiveren voor de mens over driehonderd jaar.

BEELDEND THEATER | ENGLISH SPOKEN I 60 MINUTEN PREMIÈRE | NIET ROLSTOELTOEGANKELIJK

ARTEMIS BOVENZAAL | € 15

DI 21 MRT 17.00U & WO 22 MRT 21.00U &

VERKADEFABRIEK
GROTE ZAAL | € 15 VR 24 MRT 19.00U & ZA 25 MRT 21.00U
-
HET ZUID LAND
CEMENT PRODUCTIE IN COPRODUCTIE MET VIA ZUID, TALENTONTWIKKELING
È VERO
IKA SCHWANDER
È VERO È VERO
VR
MEER INFO EN TICKETS MEER INFO EN TICKETS
PODIUMKUNSTEN LIMBURG
DO 23 MRT 19.00U &
24 MRT 19.00U

JIJA SOHN, ALEKSANDRA LEMM

AND JULIA REIST

LANDING ON FEATHERS

EMBODIED CARE-PRACTICES

Elmer Kouwenberg raakte

28 jaar geleden verlamd. Zijn zorgteam bestaat uit drie zorgverleners/kunstenaars.

Sinds 2021 doen ze samen onderzoek naar zorg, nabijheid en onze verhouding tot de ander.

nemen je mee in de wisselwerking tussen hun achtergrond als dansers en de fysieke

dimensie van hun werk met Elmer. In hun werkwijze worden (lichamelijke) beperkingen niet simpelweg ervaren, maar erkend als intrinsiek en onmisbaar

onderdeel van het proces. In een intieme setting word je uitgenodigd om je schoenen uit te doen en deel te nemen.

In een ‘we-want-more’maatschappij on speed poogt een absurdistisch personage een onbestemd doel te bereiken. Hij wil meer, meer meer, maar hoe houdt hij zichzelf staande?

Terwijl het krakkemikkige universum om hem heen steeds verder afbrokkelt, probeert hij

het te fixen met fatale reparaties. Met ritmische taalconstructies en groteske speelstijl verbouwt het personage op radicale manier de restanten van zijn bestaan. Niet voor niets noemt De Standaard Maxim Storms ‘de Charlie Chaplin van zijn generatie’ vanwege de slapstick die Storms’ speelstijl kenmerkt.

Drie makers/onderzoekers
PERFORMANCE I ENGLISH SPOKEN | 75 MINUTEN DI 21 MRT 21.00U & WO 22 MRT 17.00U
- STUDIO | € 15
VERKADEFABRIEK
THEATER I 60 MINUTEN
NEDERLANDSE PREMIÈRE VERKADEFABRIEK - KLEIN ZAAL | € 15 VR 24 MRT 21.00U & ZA 25 MRT 17.00U
|
MEER INFO EN TICKETS MEER INFO EN TICKETS
MAXIM STORMS NUGGETS

NADIA AMIN, ZEPHYR BRÜGGEN

MAXIME DREESEN

COUNTERSEX EDUCATION

Geen condooms meer over bananen en opsommingen van ziekterisico’s. Klaar met de droge seksuele voorlichting over zwangerschap en soa’s. Hoe kunnen we gaan spelen met seks? Pick up the dildo and write your way out of history.

Countersex Education is een voorstelling die de grenzen opzoekt van musical en alter-

natieve sekseducatie om samen met het publiek tot een orgastische climax te komen. Tabooboo, het alter ego van Maxime Dreesen, dompelt je onder in een wereld van blozende wangen. Hier steelt de anus de show en is self-pleasure een feest dat je niet wilt missen. Een ontdekkingstocht voor mensen die vermoeden dat seks meer is dan een piemel in een vagina.

Wat betekent het om uitgekleed te worden door de overheid? Wat betekent het om altijd op je hoede te moeten zijn voor je achternaam, je afkomst, je dubbele nationaliteit?

In deze aangrijpende monoloog maken we de ondergang mee van Zafirah, een jonge

levenslustige vrouw die werkt voor de juridische afdeling van een overheidsinstelling, twee kinderen opvoedt en geplet wordt in de racistische raderen van de overheid. Vecht maakt de verwoestende gevolgen van de toeslagenaffaire (waar tienduizenden ouders ten onrechte werden aangemerkt als fraudeur) voelbaar.

THEATER I 60 MINUTEN VERKADEFABRIEK -

VERKADEFABRIEK

18 MRT | PAY

I 45 MINUTEN | GESCHIKT VANAF 16+ DO 23 MRT 19.00U
PERFORMANCE
KLEIN ZAAL | € 15
-
VR 17 MRT 21.00U & ZA 18 MRT 19.00U
GROTE ZAAL | € 15
ZA
MAXINE PALIT DE JONGH, VECHT WHAT YOU WANT MEER INFO EN TICKETS MEER INFO EN TICKETS

ONDUIDELIJKE CORRESPONDENTIES

Een theatervoorstelling ter grootte van een tafelblad. Schuif aan, en bouw samen met Menzo Kircz de wereld opnieuw.

We beginnen met een lege vlakte, met de dingen die zijn achtergebleven als bouwstenen. De rest volgt vanzelf.

Onduidelijke Correspondenties is een zoektocht naar een nieuwe wereld. Een gesprek met de dingen. Alles komt voorbij. En alles gaat voorbij. Soms moet de zon wat vaker opkomen, voordat het echt een nieuwe dag is.

COMING-OUT OVER MIJN NIKS NIEUWS. ALS OPTIMIST

Al zwaaiend tussen vier palen heeft acrobaat Monki ons iets te vertellen: hij is een optimist en wil dat niet langer onder stoelen en banken steken.

“Dat is niet hoe de wereld werkt” zegt men, maar hij ziet toch dat het kan.

In deze intieme en fysieke voorstelling met theater, livemuziek en circus krijgen de moodswings de overhand: van klein en ingetogen tot opzwepend up-beat, groots of eenzaam. Optimist Monki krijgt het steeds moeilijker om zijn idealen hoog te houden, want een positief verhaal is eigenlijk best radicaal.

CIRCUS I 70 MINUTEN | GESCHIKT VANAF 10+ VERKADEFABRIEK - KLEINE ZAAL | € 15 VR 17 MRT 19.00U & ZA 18 MRT 21.00U DO 23 MRT 19:00U + 21:00U & VR 24 MRT 17:00U + 19:00U & ZA 25 MRT 17:00U + 21:00U
MONKI MENZO KIRCZ
ZA 18 MRT PAY WHAT YOU WANT VERZAMELPUNT: VERKADEFABRIEK - FESTIVALHART | € 15 THEATER | 70 MINUTEN | NIET ROLSTOELTOEGANKELIJK MEER INFO EN TICKETS MEER INFO EN TICKETS

NONA BUHRS & DRIES GIJSELS

INSTEAD OF DOING NOTHING

Wat wil het volk? Actie, zoveel is zeker. En seks! En geweld! Maar ook intellectueel geprikkeld worden. En liefst met humor, de wereld staat tenslotte in brand.

Twee theatermakers trachten verwoed de verwachtingen van

de toeschouwers te doorgronden. Maar hoe meer ze zich afvragen wat het publiek wil, hoe meer ze vast komen te zitten in hun hoofd. Tot er stoom uit hun oren komt en het podium zich vult met rook. Een voorstelling over de crisis van het handelen en handelen in crisistijd.

THEATER | 80 MINUTEN | NEDERLANDSE PREMIÈRE

Wie nu jong is, erft een wereld vol klimaatontwrichting. Hoe ziet de toekomst eruit van iemand die nu vijftien is? De één-op-éénperformance Horizon is een oefening in radicale toekomstempathie.

De belevingswerelden en dromen van toekomstige generaties blijven in de gesprekken

rondom klimaatverandering vaak een voetnoot. Juist tegen die achtergrond maakt theatercollectief Opening Statement het intieme Horizon, waarin je wordt uitgedaagd een toekomstig leven te bedenken voor één enkele vijftienjarige. Een prikkelende, unieke ervaring over de toekomst van onze wereld.

VERKADEFABRIEK - STUDIO | € 15 DO 23 MRT 17.00U & VR 24 MRT 21.00U &
ZA 18 MRT 17.00U - 21.00U ELK HALF UUR ZO 19 MRT 15.00U - 19.00U ELK HALF UUR WATERTOREN / CAFÉ HERMAN | € 15
ZA 25 MRT 19.00U EÉN OP ÉÉN PERFORMANCE
45 MINUTEN NIET ROLSTOELTOEGANKELIJK I BUITENLOCATIE I DI 21 MRT - ZA 25 MRT 17.00U - 21.00U ELK HALF UUR ZA 18 & ZO 19 MRT PAY WHAT YOU WANT MEER INFO EN TICKETS MEER INFO EN TICKETS
ZONDER ZITPLAATSEN
OPENING STATEMENT HORIZON
I

PLANKTON/SONJA VAN OJEN

HET DONKER

Ben jij ook een bangerik?

Durf jij ook soms ‘s nachts niet naar de wc omdat er vanuit elk donker hoekje een tijger tevoorschijn zou kunnen springen? Heel eng!

Of misschien stiekem ook wel op een leuke manier spannend?

In een avontuur vol poppen, pop-ups, visuele trucs, live-

muziek en veel humor onderzoekt Sonja van Ojen het bang zijn voor het onbekende. In Het Donker komt het donker tot leven; uit een schaduw, een doos, je broekzak of gewoon een donker hoekje van het podium. Wat zou er allemaal in het donker verstopt zitten? Een krokodil of een bananensoes? Een hijskraan of een tandenborstel?

In een landschap dat danst op de ruïnes van de wereld zoals we haar kennen zijn drie figuren overgeleverd aan elkaar. Hoe gaan ze om met het gevoel van ontheemding en vervreemding nu dit bizarre landschap een absurde rebellie begint?

Misschien slokt dit landschap de mens uiteindelijk wel op. Aan de hand van een artificieel natuurtafereel wordt er in MANNAHATTA gezocht naar de verbanden tussen ecologische catastrofe, technologie en paternalisme. Hier kantelen de verhoudingen tussen mens, ding en wereld op een humoristische maar soms ook pijnlijke manier.

BEELDEND THEATER | 5+ | 60 MINUTEN | PREMIÈRE THEATER ARTEMIS - BENEDEN | € 15 VR 17 MRT 19.00U & ZA 18 MRT 17.00U & ZO 19 MRT 15.00U
THEATER
VERKADEFABRIEK
DI 21 MRT 21.00U & WO 22 MRT 19.00U
ZA 18 & ZO 19 MRT PAY WHAT YOU WANT CEMENT PRODUCTIE MEER INFO EN TICKETS MEER INFO EN TICKETS
| 70 MINUTEN | NEDERLANDSE PREMIÈRE
- GROTE ZAAL |
15
RENÉE GOETHIJN MANNAHATTA

Een ode aan koorts. Gedrenkt in zweet zijn koortsdromen beklemmend en bevrijdend. Dit wil je niet meemaken. En toch is daar steeds het verlangen naar nog eens, en nog eens…

Koortsdromen waren de eerste hallucinante ervaringen van

EVANGELOS BISKAS IN BETWEEN

Simon Bus. Paniek en angst met daartegenover de intense en bizarre roes van het ijlen. Samen met danser Roy Overdijk

(The Ruggeds) levert Simon zich over aan de krachten van de Romeinse koortsgodin Febris. In plaats van iets plechtigs, is hun virtuositeit een bron van humor en betrekkelijkheid.

Evangelos neemt je mee in een droomstaat waar het absurde en het irrationele de stelregels zijn. Waar vervagende maar volhardende herinneringen het uitgangspunt voor zijn dans vormen.

Ergens tussen realiteit en verbeelding, tussen innerlijke gevoelens en elementen van buitenaf - daar danst Evangelos Biskas op de stilte. Hij nodigt je uit om hem op zijn kwetsbaarst mee te maken. Zijn bewegingen gaan van staalharde isolaties naar golvende spiralen, wisselend tussen sensueel en nonchalant en tussen humoristisch en obsessief, waarmee hij niet alleen de kijker, maar ook zichzelf verrast.

DANS I LANGUAGE NO PROBLEM I 75 MINUTEN
THEATER ARTEMIS - BENEDEN | € 15 WO 22 MRT 19.00U & DO 23 MRT 17.00U
DOUBLE BILL MET EVANGELOS BISKAS - IN BETWEEN
SIMON BUS FEBRIS
<-- MEER INFO EN TICKETS MEER INFO EN TICKETS
DOUBLE BILL MET SIMON BUS - FEBRIS

TONI BLACKWELL

VOOR SLETTEN DIE ZIJN VERKRACHT

Als we samenkomen en onze stem laten horen, stellen we onszelf in staat om taboes te doorbreken en de norm te bevragen. Er is hoop voor de toekomst als we het systeem en de status quo omverwerpen.

Een interactieve, multidisciplinaire voorstelling over hoe de samenleving omgaat met seksuele vrijheid, ontwikkeling en geweld.

Startend vanuit haar persoonlijke verhaal, werkt Toni met een mix van getrainde en ongetrainde spelers. Rauw en in your face, maar ook een harde zoektocht naar zachtheid.

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE

Trigger warning: seksueel (verbaal) geweld, slutshaming, seksisme. Er is tijdens- en nazorg in samenwerking met MeToo Coaching. Meer info op onze website.

Queertopia is een conversie machine; met welke seksuele voorkeur je er ook ingaat, je komt er queer uit. Want seksuele voorkeur is een keuze. Althans, in de parallelle werkelijkheid die de makers voor ons schetsen.

Dompel je onder in deze theatrale ervaring waarin het publieke debat rondom liefde en seksualiteit wordt uitvergroot. In Queertopia wordt liefhebben losgekoppeld van de politieke agenda. Wat gebeurt er als we een wereld vormgeven waarin we liefde en aantrekking niet proberen te definiëren?

VERKADEFABRIEK - GROTE ZAAL | € 15 ZO 19 MRT 19.00U & MA 20 MRT 17.00U MULTIDISCIPLINAIR I 80 MINUTEN | GESCHIKT VANAF 13+
LET OP: BEZOEK JE HET TIJDSSLOT VAN 18:00U, DAN IS DIT NIET TE COMBINEREN MET EEN VOORSTELLING OM 19:00U.
VR 17 MRT - ZO 19 MRT & WO 22 MRT - VR 24 MRT ZA 18 MRT & ZO 19 MRT PAY WHAT YOU WANT
COPRODUCTIE
MET FESTIVAL CEMENT EN LIKEMINDS
PREMIÈRE VERSCHILLENDE TIJDEN, ZIE BLOKKENSCHEMA VERZAMELPUNT: VERKADEFABRIEK - FESTIVALHART | € 15 ZO 19 MRT PAY WHAT YOU WANT MEER INFO EN TICKETS MEER INFO EN TICKETS ERVARINGSTHEATER I NIET ROLSTOELTOEGANKELIJK BUITENLOCATIE I ZONDER ZITPLAATSEN I 60 MINUTEN
QUEERTOPIA WINNAAR DE TOFFEL 2022

MEER PROGRAMMA

MAXIME DREESEN

TROFFEL 2023

Eind 2022 nodigden we jonge afgestudeerde en autodidacte theatermakers, choreografen, performers, tekstschrijvers en scenografen uit om hun beste concept voor een voorstelling of performance in te sturen en mee te dingen naar De Troffel 2023.

Uit de vele inzendingen zijn acht voorstellen geselecteerd. Op 20 maart pitchen deze makers hun plannen aan de jury. ’s Avonds zal de jury de winnaar van De Troffel 2023 bekendmaken.

BLUSH BLUSH

TABOOBOO’S AFTERPARTY

Op 24 maart host theatermaker Maxime Dreesen/Tabooboo een afterparty gone wild in het festivalhart van Festival Cement. Blozende wangen, drag DJ’s, queer music artists en dancing creatures all over the place. Laat je nagels doen, zing hard mee, shake your booty, drink cocktails in een hoekje of rol door het gras: alles kan.

Dit jaar maken deze makers kans op De Troffel:

1. Menzo Kircz en Stefan Gota - Het rusthuis van de beren

2. Marta Wörner - Dark Grey, almost black

3. Amit Palgi - Lacky you - Duet synecdoche

4. Noah Janssen - Staging holes: the mouth-piece

5. Sam Verhaeren - For the time being

6. Ruth Bruyneel - DeVicky

7. Sanne Bokkers - Sound so squeaky

8. Remy Neumann - Dans van de wanhoop

20 MRT
PITCHES
PRIJSUITREIKING
MA
13.00U
I 19.00U
FEEST!
VERKADEFABRIEK- FESTIVALHART
GRATIS START PROGRAMMA
VR 24 MRT | MEER DAN WELKOM VANAF 20.30U VERKADEFABRIEK - KLEINE ZAAL | GRATIS MEER INFO EN TICKETS MEER INFO EN TICKETS
|
22.00U

MEETUP DE IMPACT VAN IMPACT

IMPACT SLUMBER

Impact. Festival Cement onderzocht er de afgelopen vier jaar van alles over. Want wat bedoelen we met dat woord? En welke invloed heeft het? Tijdens deze Meetup nodigen we je uit om samen met ons en een aantal inspirerende gasten in het onderwerp te duiken. Want wat blijkt? Het gezamenlijk zoeken naar wat impact voor jou persoonlijk betekent, biedt méér inzicht en waarde dan de poging om impact objectief te meten. Er is geen formule voor het begrijpen van de impact van kunst. Impact maken is een proces.

Het programma van de Meetup bestaat uit drie delen: een workshop, een gesprek/presentatie én een bezoek aan de voorstelling Instead of Doing Nothing van Nona Buhrs & Dries Gijsels.

MEETUP: DO 23 MRT 13.00U - 16.30U

VERKADEFABRIEK - CLUBZAAL

Binnen ons onderzoek naar impact zagen we dat het voor veel toeschouwers een uitdaging is om woorden aan een theaterervaring te hangen, vanuit het idee dat ze de voorstelling moeten ‘begrijpen’.

Daarom ontwikkelen we SLUMBER. Deze digitale compagnon vergezelt de toeschouwer bij een bezoek aan het theater of het museum. Het zorgt ervoor dat je de ervaring ongestoord kan ondergaan en biedt handvatten om het ‘woordeloze’ te verkennen. Op interactieve en speelse wijze verbeeldt SLUMBER jouw persoonlijke ervaring en verleidt je nog even te sluimeren, te reflecteren, je ervaring te delen of te archiveren.

SLUMBER is nog volop in ontwikkeling, maar tijdens Festival

INSTEAD OF DOING NOTHING

DO 23 MRT 17.00U - 18.30U |

VOORSTELLING: NONA BUHRS & DRIES GIJSELSDEELNAME INCL. VOORSTELLING €20

Cement stappen we graag met jullie samen in de volgende testfase.

GEDURENDE HET FESTIVAL OP ALLERLEI VERSCHILLENDE LOCATIES

VERKADEFABRIEK - STUDIO
MEER INFO EN TICKETS

MAAK

YOUNG CREATIVES

MAAK is ons eigen magazine vol boeiende achtergrondverhalen, luchtige interviews en spannende beelden. Je leest er meer over de makers van het festival en ontdekt hun inspiratiebronnen en verbeeldingswerelden. Het is de ideale compagnon om ons festival mee te bezoeken.

Je vindt MAAK in het festivalhart en bij alle locaties waar voorstellingen spelen.

Wat is er in ‘s-Hertogenbosch voor jongeren te doen op gebied van cultuur? Een heleboel! Maar hoe weet je als je tussen de 17 en 20 bent wat echt leuk is? En met wie bezoek je die activiteiten dan? Het antwoord op je vragen is: Dat doe je met de Young Creatives.

Op 24 maart bezoekt deze groep Festival Cement, nemen ze een kijkje backstage en eten ze samen met de crew een hapje mee.

Helemaal gratis!

Wil je meedoen met de Young Creatives tijdens Cement?

Stuur een mail naar tom@festivalcement.nl

Volgen? Dat kan via Instagram: @youngcreativesdb

VR 24 MRT 17.00 - 23.00U

PROGRAMMA PROF

BLOK CEMENT

BLOK Cement is een jaarlijks terugkerend atelier onder leiding van dramaturg Florian Hellwig. Vier dagen lang werken en discussiëren de deelnemers samen, bezoeken voorstellingen en doen mee aan masterclasses van makers die op het festival staan. Daarnaast kruisen hun wegen met studenten dramaturgie uit Vlaanderen en Nederland en gaan zij in gesprek met de artistieke leiding van het festival. Zo worden er nieuwe banden gesmeed en mogelijke toekomstwegen verkend.

BLOK Cement is er voor de avontuurlijke kuntvakstudent. De student die graag buiten zijn eigen comfortzone treedt, die benieuwd is wat er buiten zijn schoolmuren gebeurt, de student die zelf makersambities heeft en die op zoek is naar mogelijke samenwerkingsverbanden, die impulsen, inspiratie en goesting wil opdoen, de student die in gesprek, discussie en botsing wil gaan met andere aspirant-theatermakers, scenografen en dramaturgen, kortom... voel je je al geroepen?

Voor vragen kan je altijd terecht bij: pim@festivalcement.nl

De voorgaande edities van deze verdiepingsdag leerden ons dat de nood er is: aan met collega-dramaturgen doorpraten over actuele vragen, methodieken, voorstellen, thema’s waar theatermakers mee bezig zijn.

Komende editie slaan we de handen in elkaar met Etcetera om door te spreken over de ‘dramaturgie van het lokale’. Hoe kan dramaturgie lokaal verankerd zijn? Welke vormen van eigenaarschap ontstaan er dan? Bestaan er vormen om voorstellingen lokaal en tourbaar te maken?

DAG DRAMATURGIE
MEER INFO EN TICKETS ZA 25 MRT 15-17U OP ONZE WEBSITE VIND JE HET MEEST ACTUELE 20 - 23 MAART PROGRAMMA VAN DAG DRAMATURGIE

ARCHIVEREN VOOR DUMMIES

Kon je maar eens meekijken in het maakproces van die geweldige maker! Maar helaas, die werkt niet meer… Een blik in het archief kan dan een schatkamer openen vol inspiratie, manieren van werken en verhalen. Hoe ga je met je eigen archief om zodat anderen geïnspireerd kunnen raken door al dat werk? Of hoe bewaar je methodieken en werkwijzen zodat je kunt reflecteren op een maakproces en daarover kunt vertellen, bijvoorbeeld aan subsidieverleners?

Festival Cement en Podiumkunst.net organiseren samen met De Metselarij een editie van de MetselaReis: Archiveren voor Dummies. Docent en dramaturg Guido Jansen introduceert Metselaars en andere geïnteresseerden in het wat, waarom en hoe van archiveren en documenteren binnen de podiumkunsten.

DE FESTIVALGASTEN

Als cadeau voor jonge makers nodigen we een aantal festivalgasten uit. Zij bezoeken voorstellingen, gaan in gesprek met de makers en geven op allerlei momenten en plekken hun bevindingen terug. Dikke kans dat je ze tegen het lijf loopt bij een voorstelling of dat ze bij ze je aan tafel zitten tijdens het eten.

Dit stukje aanpassen in: De Festivalgasten van dit jaar zijn Ruth Benschop (lector bij het Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten, Hogeschool Zuyd, te Maastricht) en Ruth Mariën (artistiek coördinator d e t h e a t e r m a k e r).

WO 22 MRT 14.00U - 17.00U VERKADEFABRIEK - CLUBZAAL | GRATIS MEER INFO EN TICKETS

17 MAART

17:00 - 18:00

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE

& LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

17:30 - 18:30

SCHEMA DAG VRIJDAG

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE

& LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

18:00 - 19:00

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE

& LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

19:00 - 20:00

PLANKTON/SONJA VAN OJEN -

HET DONKER

ARTEMIS - BENEDEN

19:00 - 20:10

MONKI - NIKS NIEUWS

VF - KLEINE ZAAL

20:30 - 21:00

OPENINGSMOMENT

VF - FESTIVALHART

21:00 - 22:00

MAXINE PALIT DE JONGH - VECHT

VF - GROTE ZAAL

21:00 - 22:00

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE & LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

21:30 - 22:30

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE & LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

22:00 - 23:00

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE & LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

ZATERDAG

17:00 - 18:00

PLANKTON/SONJA VAN OJEN -

HET DONKER

ARTEMIS - BENEDEN

17:00 - 18:00

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE

& LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

17:00 - 21:45

OPENING STATEMENT - HORIZON

START ELK HALF UUR

WATERTOREN

17:30 - 18:30

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE

& LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

18:00 - 19:00

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE

& LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

18:00 - 18:15

HAPPEL & VAN DER VEGT -

KORTVOORSTELLINGEN

VF - FESTIVALHART

18:30 - 18:45

HAPPEL & VAN DER VEGT -

KORTVOORSTELLINGEN

VF - FESTIVALHART

19:00 - 20:00

MAXINE PALIT DE JONGH - VECHT

VF - GROTE ZAAL

20:30 - 21:30

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE & LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

21:00 - 22:00

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE & LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

21:00 - 22:10

MONKI - NIKS NIEUWS

VF - KLEINE ZAAL

21:30 - 22:30

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE

& LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

ZONDAG 19 MAART

15:00 - 16:00

PLANKTON/SONJA VAN OJEN -

HET DONKER

ARTEMIS - BENEDEN

15:00 - 19:45

OPENING STATEMENT - HORIZON

START ELK HALF UUR

WATERTOREN

16:30 - 16:45

HAPPEL & VAN DER VEGT -

KORTVOORSTELLINGEN

VF - FESTIVALHART

17:00 - 17:15

HAPPEL & VAN DER VEGT -

KORTVOORSTELLINGEN

VF - FESTIVALHART

17:30 - 18:30

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE

& LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

17:30 - 17:45

HAPPEL & VAN DER VEGT -

KORTVOORSTELLINGEN

VF - FESTIVALHART

17:30 - 18:30

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE & LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

18:00 - 19:00

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE

& LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

19:00 - 20:20

TONI BLACKWELL - VOOR SLETTEN

DIE ZIJN VERKRACHT

VF - GROTE ZAAL

18 MAART

MAANDAG DINSDAG

21 MAART 20 MAART

13:00 - 16:00

DE TROFFEL - PITCHES

VF - KLEINE ZAAL

17:00 - 18:20

TONI BLACKWELL - VOOR SLETTEN

DIE ZIJN VERKRACHT

VF - GROTE ZAAL

19:00 - 19:30

DE TROFFEL - PRIJSUITREIKING

VF - KLEINE ZAAL

17:00 - 18:00

IKA SCHWANDER - È VERO

È VERO È VERO

THEATER ARTEMIS - BOVEN

17:00 - 21:45

OPENING STATEMENT - HORIZON START ELK HALF UUR WATERTOREN

19:00 - 20:20

ANTIKLIMAX - HAMLET VS DON

QUIXOTE

VF - KLEINE ZAAL

21:00 - 22:10

RENÉE GOETHIJN - MANNAHATTA

VF - GROTE ZAAL

21:00 - 22:15

JIJA SOHN - LANDING ON FEATHERS

VF - STUDIO

WOENSDAG 22 MAART

14:00 - 18:00

ARCHIVEREN VOOR DUMMIES

VF - CLUBZAAL

17:00 - 21:45

OPENING STATEMENT - HORIZON

START ELK HALF UUR WATERTOREN

17:00 - 18:15

JIJA SOHN - LANDING ON FEATHERS

VF - STUDIO

17:00 - 18:00

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE & LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

17:30 - 18:30

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE

& LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

18:00 - 19:00

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE

& LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

19:00 - 20:10

RENÉE GOETHIJN - MANNAHATTA

VF - GROTE ZAAL

19:00 - 20:10

DOUBLE BILL: SIMON BUS - FEBRIS + EVANGELOS BISKAS - IN BETWEEN

ARTEMIS - BENEDEN

20:30 - 21:30

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE & LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

21:00 - 22:00

IKA SCHWANDER - È VERO È VERO È VERO ARTEMIS - BOVEN

21:00 - 22:00

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE & LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

21:00 - 22:020

ANTIKLIMAX - HAMLET VS DON

QUIXOTE VF - KLEINE ZAAL

21:30 - 22:30

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE & LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

DONDERDAG 23 MAART

13:00 - 17:00

MEETUP: DE IMPACT VAN IMPACT

VF - CLUBZAAL

17:00 - 21:45

OPENING STATEMENT - HORIZON

START ELK HALF UUR

WATERTOREN

17:00 - 18:15

DOUBLE BILL: SIMON BUS - FEBRIS + EVANGELOS BISKAS - IN BETWEEN

ARTEMIS - BENEDEN

17:00 - 18:20

NONA BUHRS & DRIES GIJSELS - INSTEAD OF DOING NOTHING

VF - STUDIO

18:30 - 19:30

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE & LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

19:00 - 19:45

MAXIME DREESEN - COUNTERSEX

EDUCATION

ARTEMIS - BOVEN

19:00 - 20:00

IKA SCHWANDER - È VERO È VERO

È VERO

ARTEMIS - BOVEN

19:00 - 20:00

MENZO KIRCZ - ONDUIDELIJKE

CORRESPONDENTIES

VF - FESTIVALHART

19:00 - 20:00

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE & LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

19:30 - 20:30

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE & LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

21:00 - 21:50

HANNEKE VAN DER PAARDT - BANG

PAND18 - ZAAL

21:00 - 22:00

MENZO KIRCZ - ONDUIDELIJKE

CORRESPONDENTIES

VF - FESTIVALHART

VRIJDAG 24 MAART

17:00 - 21:45

OPENING STATEMENT - HORIZON

START ELK HALF UUR

WATERTOREN

17:00 - 17:50

HANNEKE VAN DER PAARDT - BANG

PAND18 - ZAAL

17:00 - 18:00

MENZO KIRCZ - ONDUIDELIJKE

CORRESPONDENTIES

VF - FESTIVALHART

17:00 - 18:00

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE & LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

17:30 - 18:30

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE & LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

18:00 - 19:00

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE & LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

19:00 - 20:00

IKA SCHWANDER - È VERO È VERO È VERO

ARTEMIS - BOVEN

19:00 - 20:0

MENZO KIRCZ - ONDUIDELIJKE

CORRESPONDENTIES

VF - FESTIVALHART

19:00 - 20:10

HET ZUID LAND - LIBERTY BELL

VF - GROTE ZAAL

20:30 - 21:30

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE & LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

21:00 - 22:00

MAXIM STORMS - NUGGETS

VF - KLEINE ZAAL

21:00 - 22:20

NONA BUHRS & DRIES GIJSELS

- INSTEAD OF DOING NOTHING

VF - STUDIO

21:00 - 22:00

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE & LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

21:30 - 22:30

WERKPLAATS VAN DE WOESTIJNE & LUIT BAKKER - QUEERTOPIA

VF - FESTIVALHART

22:00 - 1:00

BLUSH BLUSH - TABOOBOO’S

AFTERPARTY

VF - FESTIVALHART

ZATERDAG 25 MAART

15:00

DAG DRAMATURGIE

VERSCHILLENDE LOCATIES

17:00 - 21:45

OPENING STATEMENT - HORIZON START ELK HALF UUR

WATERTOREN

17:00 - 18:00

MAXIM STORMS - NUGGETS

VF - KLEINE ZAAL

17:00 - 18:00

MENZO KIRCZ - ONDUIDELIJKE

CORRESPONDENTIES

VF - FESTIVALHART

19:00 - 19:50

HANNEKE VAN DER PAARDT - BANG

PAND18 - ZAAL

19:00 - 20:20

NONA BUHRS & DRIES GIJSELS

- INSTEAD OF DOING NOTHING

VF - STUDIO

21:00 - 22:00

MENZO KIRCZ - ONDUIDELIJKE

CORRESPONDENTIES

VF - FESTIVALHART

21:00 - 22:10

HET ZUID LAND - LIBERTY BELL

VF - GROTE ZAAL

PRAKTISCHE INFO

CONTACT PASSEN

Kassavragen: kassa@festivalcement.nl

073-612 57 08 (tijdens het festival bereikbaar van 15:00 – 21:30u)

TICKETS

Online via de website.

Aan de kassa tijdens het festival in het festivalhart in de Verkadefabriek.

Let op: betalen aan de kassa kan alleen met pin!

Openingstijden kassa: 15:00 – 21:30

PRIJZEN

Een ticket kost €15,- Studenten/CJP betalen €10,Voor de kindervoorstelling betalen kinderen €7,50.

18 MAART & 19 MAART - PAY WHAT YOU WANT

We leven in dure tijden. Om ons festival toch voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken, kiezen we ervoor om één weekend lang de voorstellingen ‘Pay What You Want’ te maken. Je reserveert een kaartje van €0 via onze website (of onze kassa) en betaalt pas na afloop van de voorstelling een bedrag waar jij je goed bij voelt.

Festival Cement Pas: €75

Hele festival geldig, geeft de pashouder de mogelijkheid om voor alle voorstellingen één vrijkaart aan te schaffen.

Dagpas: €32,50

Één dag geldig, geeft de pashouder de mogelijkheid om voor alle voorstellingen op één specifieke dag één vrijkaart aan te schaffen.

FESTIVALHART

Het festivalhart in de serre van de Verkadefabriek is de thuisbasis voor publiek, makers en spelers. Een ideale plek om elkaar te ontmoeten en samen te eten en te drinken.

Je vindt er de infobalie, waar je terecht kunt met vragen over het festivalprogramma, tips, informatie, programmawijzigingen, routebeschrijvingen en fietsverhuur.

Je kunt ook eten in het festivalhart. Hou voor mogelijkheden de website in de gaten.

PAK DE FIETS!

Beperk je reistijd en huur een Cement Fiets

bij het Festivalhart! Kosten €6,- per dag.

1. VERKADEFABRIEK

Boschdijkstraat 45 ’s-Hertogenbosch

2. THEATER ARTEMIS

Predikherenpoort 50 ’s-Hertogenbosch

3. PAND 18

Sint Josephstraat 18 ’s-Hertogenbosch

4. WATERTOREN

Hinthamereinde 73 ‘s-Hertogenbosch

HINTHAMERSTRAAT HINTHAMERSTRAAT ZUIDWAL ZUIDERPARK ST. JOSEPHSTRAAT ZUIDWILLEMSVAART ZUIDWILLEMSVAART HINTHAMEREINDE
SINT-JANS KATHEDRAAL MARKT KERKSTRAAT DOMMEL DOMMEL SMALLE HAVEN BRUGSTRAAT BOSCHDIJKSTRAATTRAMKADE DOMMEL PARADE VISMARKT STATIONSWEG NS 1 2 3 DE IJZEREN VROUW
4
LOCATIES