Sydhavsøernes perle 2018

Page 1

Kom til Fejø Sydhavsøernes perle

Læs om aktiviteter og begivenheder i 2018

1


Færgeturen varer kun 15 minutter, men bringer dig til en ganske anden verden, et ægte lille paradis for hele familien. Ikke sådan et paradis, hvor ad libitum softice er inkluderet i menuen, og underholdning foregår på scenen hver dag kl. 15. Men sådan et paradis hvor både børn og voksne kan få masser af tid med hinanden, langt væk fra hverdagens stress og jag, med nærvær og samvær i centrum. Hyggelige oplevelser krydret med smukke omgivelser og lækre lokale råvarer. Fejø er en lilleputverden, en hyggelig blanding af bondehuse med havudsigt, frugthaver, traktorer og idyl fra Danmark i gamle dage, blandet med moderne landbrug, småvirksomheder og en meget aktiv og international lokalbefolkning.

Men Fejø er først og fremmest frugtens ø. Æbler og pærer er i vejboderne næsten året rundt, ligesom most og marmelade. Prisvindene specialiteter og lokale råvarer kan købes i de lokale gårdbutikker – hvilket for mange er anledning nok for at besøge vores lille ø. Fejø har dog meget mere at byde på. Øen har en række af seværdigheder, eks. den gamle mølle, kunstgalleriet og ø-museet samt den lokale lystbådehavn og den helbredende have. Hen over året afholdes desuden masser af arrangementer, fra turismens dag til kammermusikfestival og æblets dag. Læs mere om øens mange tilbud her i brochuren og find flere detaljer på www.fejoe.dk

Fejøforeningen Ann-Mai Hansen, Michael Gundersen og Klaus Lasvill-Mortensen Michael Gundersen Klaus Lasvill-Mortensen Michael Gundersen, Hans Christian Nielsen, Mikkel deMib Svendsen, Jørgen Jensen og Klaus Lasvill-Mortensen.

FORSIDEFOTOS ØVERST: KLAUS LASVILL-MORTENSEN 2 NEDERST TV: MIKKEL DEMIB SVENDSEN NEDERST TH: HANS CHRISTIAN NIELSEN


Fejø året rundt øen rundt

FOTO: HANS CHRISTIAN NIELSEN

Gå ikke glip af Fejø om foråret, når træerne blomstrer. Hundredetusinder af frugttræer springer ud fra Påske til Pinse og øen klædes i et florlet slør af blomster der kalder på kamera og picnic i det fri. Somrene på Fejø er lange, lune og solrige, og badevandet er det varmeste i Danmark. Der findes et utal af skønne aktiviteter at kaste sig over, ofte med havet i centrum, og øen summer af liv. Efteråret på Fejø står i frugtens tegn,

når frodige træer pryder overalt. Fra juni modner bær, sidst i juli begynder blommerne at modne, så følger æbler, pærer og nødder, og hurtigt fyldes øens mange vejboder op af lækkerier, et udvalg af sorter, der ikke findes mange andre steder. Vintrene er korte og milde på Fejø, med næsten halvt så meget frost som i det meste af Danmark. Her er tid til fordybelse og ro, med lange vandreture i den friske luft, og brætspil ved pejsen. 3


Aktiv eller afslappet Til lands eller til vands, på gåben, med cykel, i kajak eller på hesteryg, mulighederne er mange og for alle. Og alt I behøver for den perfekte aktive ferie er en bold, et par fiskenet, måske en gummibåd, et snorkelsæt og et par gode vandresko. På en ø hvor I aldrig er langt fra kysten, spiller havet en stor rolle, også for turister.

FOTO: JØRGEN JENSEN

FOTO: MICHAEL GUNDERSEN

Sletteren er en skøn strand med Blåt Flag og toiletforhold, her er badebro og dejlig sandbund. Langs sydkysten bliver vandet hurtigt dybere, de andre kyster er trygge

4

badestrande også for små børn, og fordi vandet ikke er så dybt, bliver badevandet meget varmt, og badesæsonen er lang. Vandet omkring Fejø, er også et populært sted at fiske. Hvad enten du vil fange havørred, fladfisk, hornfisk eller de små lækre fjordrejer, er der masser langs øens kyster.


Dybvig er en populær lystbådehavn og Fejøs kyst har mange lavvandede områder, så man kan altid finde en kyst med læ og roligt vand, så alle kan være med, uanset om der sejles i gummibåd eller kajak. Ruten rundt om Fejø i kajak er ca. 30 km, en god dagstur for en øvet kajakroer, men farvandet byder på masser af smukke og underholdende ture til naboøerne for den øvede kajakroer. Ønsker I en mere aktiv ferie på landjorden, så kommer I nemt rundt på hele øen med cykler (kan også lejes på øen), og vil I

helt ned i tempo findes der en lang række trampestier markeret med kort, som leder jer forbi nogle af øens smukkeste områder. I kan også leje islandske heste, booke en tid på den lokale tennisbane eller snuppe et spil badminton i øens idrætshal. Til fri afbenyttelse findes desuden en basketbane midt på øen (bag den gamle vejtromleplads), og en nyanlagt petanquebane på Dybvig Havn.

Der er 28 km offentlig ve j på Fejø, og mange t rampestier til fri benyt telse. Fejø e r 7 km lang o g 4 k m bred, og 16 kvadratkilo meter stor.

FOTO: MIKKEL DEMIB SVENDSEN

FOTO: MIKKEL DEMIB SVENDSEN

FOTO: DANMIR12

5


Fejøs Festival Kammermusik, Jazz etc. 4. juli til og med 7. juli 2018 Fejøs Festivals særlige stemning opstår ved en række intime kammerkoncerter med

Den internationalt prisvindende fotograf Nikolaj Lund med speciale i portrættering

fantastiske musikere fra ind og udland. Der

af den klassiske musik og ikke mindst

spilles rundt omkring på Fejø, inde og ude, i Fejø Kirke, på skolen, ved Møllen. Det Gule

dens udøvere, udstiller under festivalen i kulturhuset ”rummet” i Dybvig Havn.

Pakhus i Dybvig Havn byder på ”First strings on mars” Jazzkoncert.

Udstillingen ledsages af musik fra flere celloer.

arrangementer:

bogen “Musik på hjernen”.

På skolen fremfører en international gruppe af musikere blandt andet Saint-Saëns: “Dyrenes

Musik af den franske komponist Claude Debussy bliver repræsenteret på Festivalen.

Karneval” samtidig med, at den traditionsrige malekoncert (Sæt farve på musikken, aldersgruppe 1-101 år) med kunstneren Anne Elisabeth Lendorf finder sted.

Det er i år netop 100 år siden, at Claude Debussy døde, og det ønsker vi at markere.

FOTO: HANS CHRISTIAN NIELSEN

Men der er også en række særlige

Foredrag på skolen af hjerneforsker ved Århus Universitet Peter Vuust, som vi bl.a. kender fra

Eventuelle spørgsmål besvares ved henvendelse til Minna Raabo Larsen tlf. 21 13 56 59 mail: ABCM@ webspeed.dk.

Der opdateres løbende på: www.facebook.com/fejosfestival www.fejoesfestival.dk www.Kultunaut.dk

Der tages forbehold for ændringer i programmet. 6


Se Fejø fra hesteryg Pris 300,- kr. pr. person pr. time Booking i god tid Der skal forudbestilles Kontakt Karin Birkedal 30 66 10 32 Skovvej 7

Fejø Mølle Cykeludlejning Cykler lejes i Vesterby Havn og i Dybvig Havn. Betaling ved kasserne opsat i de to havne el. på MobilePay: 71 78 98 94 Cykel 50 kr. pr. dag eller 25 kr. pr. time. Overskuddet tilfalder Fejø Mølle. Kontakt Preben på tlf. 61 60 58 99.

Fejø Kajakhus På Fejø kan du leje havkajakker med udstyr En dag i havkajak rundt i Smålandshavet er en fantastisk naturoplevelse. 350 kr. pr. kajak pr. dag 550 kr. for 2 kajakker samme dag. Afhentning og aflevering aftales. Hvis du ikke har roer bevis fra en kajakklub anbefaler vi, at du ror uden skørt, kun i vindstille vejr og aldrig mere end 100 meter fra strandkanten.

Ring eller sms og hør mere på 40 72 35 80 eller 26 15 14 21 Åbent: Når du ringer

Vi lejer hele Fejø Kajakhus ud i løbet af året. Der er plads til op til 20 personer. Masser af natur og friluftsliv for både børn og voksne. Stor bålplads og 7000 m2 naturgrund. Stien bag huset, går direkte ned til vandet/ stranden. Her ligger kajakkerne.

7


STIAN NIELSEN

FOTO: JØRGEN

JENSEN

FOTO: KLM

N

JENSE FOTO: JØRGEN

FOTOS: MICHAEL GUNDERSEN

8

RI FOTO: HANS CH


Øens seværdigheder Der er masser at se på Fejø, I kan starte fra en ende af, eller I kan starte med et besøg i Fejø Mølle der også fungerer som Turistinformation, med cafe og lille butik. Møllen er total istandsat gennem årene, og drives nu af frivillige, og udover at man kan købe kaffe og kage, samt lokale specialiteter kan I også bestige møllen ad den indvendige trappe og se udsigten fra den øverste balkon. Er det kunst der trækker, så besøg Rummet, et lokaltdrevet Galleri med bl.a. fotoudstilling, keramik, malerier og foredrag, beliggende på Dybvig Havn. På havnen finder I også det gamle skibsværft, med pakhusene og de gamle drivkvaser, der med sin maritime stemning fremstår som et levende museum, uden at være det. På den sydlige del af øen finder I den lille smukke ø-kirke, beliggende tæt ved stranden, så præst og menighed kunne sejle i kirke. Det historiske vingesus fra den gang kan I desuden blive meget klogere på, hvis I besøger øens arkiv og lokalhistorisk museum. Her findes en fantastisk samling af ting som tiden og mennesker har efterladt på Fejø, de sidste 10.000 år, fra stenredskaber til ædle metalgenstande, samt spændende dokumentation af landbrugssamfundet og frugtavlen.

Udover øens arkiv/muserum, så findes der også en lang række små historiske seværdigheder langs vejene. Kig eks. ind ad vinduet i Fejøs ældste bygning, Den Gamle Smedje der står præcis som smeden forlod den midt i 1900-tallet. Eller slå et smut forbi de gamle vejtromler ved rastepladsen midt på herredsvej. Ved Sletter strand og Dybvig Havn kan I også finde de gamle barkekedler, fiskernes gamle tjæregryder til tjæreimprægnering af fiskenet, tovværk og pæle. Sidst men ikke mindst, så findes der naturligvis også en lang række frugtplantager og spændende haver og sågar vingårde som er et besøg værd. Kig eksempelvis ind i den Den Helbredende Have, en idyllisk urtehave med medicinske og aromatiske urter. Eller køb lidt Fejø Frugt fra Vesterled Frugtplantage i den lille, men velassorterede vejbod. I Yduns frugthave kan I købe hasselsnødder, mens der i Mazantis frugthave findes både mistelten og botanisk skovhave. Hannes Have tilbyder urtecremer og smukke blomster, og hos Hideaway kan I opleve usædvanlige træer, vin, figner, ferskner, og sydlandske planter som palmer og cypresser. 9


Fejø lokalhistoriske Arkiv & Ømuseum Herredsvej 190 – kælder – 4944 Fejø Åbent: tirsdag kl. 19 - 22 (hele året) lørdag kl. 13 - 17 (1.maj til 30. sep.) eller efter aftale.

fejoearkiv@gmail.com – tlf. 23 23 19 72 www.fejoelokalarkiv.dk

Besøg os! Vores skilt finder du ved vores huse. Bank på og – hvis vi har tid netop dér – få en snak med os om hvordan vi konkret arbejder for at der er en jord at leve på for vores efterkommere. Et godt liv. www.fejoeomstilling.dk

Cafe Dybvig Dybvig havn Pizza, pasta, panini-sandwich, hvidløgsbrød, hummus og tzatziki lavet af ægte italienske råvarer samt lokale produkter. Drikkevarer og gammeldags isvaffel.

10

ÅBNINGSTIDER Fra sidste uge i marts til 31. maj: Hver torsdag, fredag og lørdag fra kl. 16:00-21:00 Juni: Tirsdag til lørdag fra kl. 13:00-21:00 Juli: Alle dage fra kl. 13:00-21:00 August: Mandag til lørdag fra kl. 13:00-21:00, dog fra 21. - 31. August fra kl 16:00-21:00 September og oktober: Hver torsdag, fredag og lørdag fra kl. 16:00-20:00 Åben i påsken, pinsedagene, Turismens dag samt Æblets dag


Fejø Møllebutik og Café Nyd en kop kaffe, the eller kakao og prøv den berømte MØLLELAGKAGE, kan også bestilles ud af huset. Køb spændende lokale produkter, både fødevarer og håndværk, fra marmelade til strik. Gavekurve tilbydes også. Få inspiration til din videre tur rundt

på øen, med hjælp og svar fra de lokale frivillige. Møllen er udelukkende drevet af frivillige, hvor særligt ”Mølle-pigerne” fra Fejø glæder sig over at kunne betjene øens turister og fastboende. Fejø Mølle er total-renoveret og i fuld driftsmæssig stand. Kom op i møllen og se maskineriet og nyd den flotte udsigt over øen.

Møllens åbningstider Alle dage. Mandag lukket. Påskekager og ”påskeæggeleg” for børn. Gratis deltagelse spiller ”Det yderste Hav”

Særligt program

Alle dage til og med 6. august. Mandag lukket. Efter 6. august kun lørdage og søndage. Ordinær åbningstid er hvis ikke andet er nævnt. Sidste åbningsdag er søndag 26. august.

FOTO: HANS CHRISTIAN NIELSEN

Lørdage og søndage Lørdag 9. Juni Underholdning med

.

Foredrag v/ er særligt program Lasse og Mathilde underholder

med

11


FOTO: HANS CHRISTIAN NIELSEN

Smagen af Fejø Et æble om dagen, det er sagen. Men frugt på Fejø er så meget mere end æbler. Det er i høj grad også pærer og blommer. Og så er der alle de specielle sorter man ser i vejboderne på øen. I et typisk supermarked kan du vælge imellem 2- 3 sorter af æbler. På Fejø finder du masser af sjældne og gamle æblesorter, utallige sorter af hjemlige frugter og bær, og mere eksotiske frugter som figner, kvæder og ferskner. Valnødder er også en Fejø-specialitet, der dukker op i September.

Bemærk hvordan mægtige valnøddetræer er en del af kulturlandskabet på Fejø, som i ingen anden egn af Danmark. Bemærk også de mange figentræer og morbærtræer, der står frit udplantede i haverne. Bag købmandsbutikken, ud til parkeringspladsen kan man f.eks. over plankeværket se et gammelt figentræ og et morbærtræ med tykke stammer og store kroner. På kirkegården er det største træ en steneg. Alle træer der normalt ses i middelhavslandene.

FOTO: MICHAEL GUNDERSEN

Friske figner flækkes, fyldes med en valnød. Det perfekte fejømatch.

12


Valnødde-snaps laves i august,

Økologi og bæredygtighed fylder meget på Fejø. I den lille købmandsbutik, vil man bemærke at udvalget af økologiske varer er usædvanligt stort, og at man også kan få veganer og vegetarprodukter. Det er en afspejling af befolkningen på Fejø.

af de grønne umodne valnødder Men det kan fra Fejøs mange valnøddetræer. også være charmerede at handle lokalt hos de mange producenter af most, cider, vin, marmelade, lammekød, oksekød, fisk, pasta, honning, æg, grønsager osv. Alt det kan købes i topkvalitet rundt på Fejø i de mange gårdbutikker og vejboder. Omkring 50 hektar af Fejøs landbrugsjord dyrkes økolgisk. Det er bla. afgrøder som frugt, most og cider, som dyrkes på disse jorder. Der er enkelte ting hvor man enten må fange selv, eller

Restauranter

Sommerspisesteder

Nu kan man jo ikke leve alene af frugt. Så hvad findes der ellers på fejømenuen? Midt på øen findes der en Købmand, der har alt hvad man har brug for – og mangler du specielle varer skaffer han det gerne til dig.

Ny Kro, en gammel bindingsværkgård har På Dybvig Havn ligger Cafe Dybvig, med dansk mad, kaffe og kage og mulighed solterrasse og udsigt til havn, himfor idyllisk mel og hav. Cafe Dybvigs speciale er tager såvel od m r de te es is Alle 5 sp udeservering i pizzaer, men der er altid flere andre som grupviduelle rejsende di in solsiden af Herretter at vælge imellem og et sortier efter aftale. ab sk el ss bu og r pe redsvej, perfekt ment af is og fastfood. til en pause på ø-rundturen. Der er også værelser og På Kernegaarden servers der lækre lokale lejligheder til overnatning. og økologiske Tapastallerkner i haven, med charcuteri, ost, relish osv. Og havudKvasen har et stort udvalg af både tradisigt og lækker cider og most til. tionel dansk mad og fastfood, og populære billardturneringer hver Fredag. Om Fejø Mølle er ikke bare et smukt stykke sommeren kan man sidde i haven. Danmarkshistorie fra landlivet, det er i dag Turistinformation, butik og cafe, med servering af kaffe, the og kage om somInsidertip: På Fejø er der en stærk fællesmeren. Man kan sidde inde eller ude i den skabskultur og frivilligkultur. Der er mange madklubber og af og til store fællesspisninstore have omkring møllen. På særlige ger bla. på skolen, hvor alle har egen mad dage drejer møllen og maler mel, og der er med, og deler med de andre. Gæster kan musikarrangementer mv. deltage i de store fællesspisninger. Se www. fejoe.dk 13


Besøg Kernegaardens Oase & Fejø Mosteri BESØG Kernegaardens gårdbutik og nyd en øspecialitet i caféområdet Oasen med havudsigt og børnevenlige klappe dyr. PRØV gårdens økologiske TAPAS. SMAG på gårdens prisbelønnede produkter. OPLEV den helt specielle stemning der er på et lille autentisk familie Cideri på Fejø. Åbner kl. 11. Tapas forudbestilles.

Scan og se mere...

Hjortemosevej Tlf. 24 81 26 29 Kernegaarden.dk Hjortemosevej 41. tlf. 41. 54722121/29440321 kernegaarden.dk

Pæreskuden i Nyhavn 2018 Lørdag 1/9 til søndag 9/9 Hannes Have og Klinik Hannes Have og Klinik

14


FOTO: MICHAEL GUNDERSEN

lære nogen at kende for at få adgang til råvarerne. Prøv f.eks. om du kan opsnuse en der fisker efter multer, havørred eller fjordrejer. Fjordrejer, godt brød, mayo, salat og hvidvin, så er der lagt op til et måltid i verdensklasse. Fouragering og samling i naturen er blevet populært i de senere år. Langs strandene på Fejø vokser mange spiselige urter, og i havet er der lækker tang til selvpluk. Prøv f.eks. friske skud af blæretang, der er meget almindelig ved Fejø. Også i hegn og langs veje findes der lækkerier som hyldeblomster og mirabeller om sommeren. Men pas på ikke at plukke inde i frugthaverne, heller ikke i den første række ud til vejen. Det er privat ejendom, og faktisk har frugten en vigtig betydning som livsgrundlag for mange på Fejø. Hvis du er i tvivl om det er privat grund, så

Figner købes i vejboder på Fejø

spørg hellere om lov. På Vesterby Havn står der dog Havtorn som fejøboerne har plantet i fællesskab, dem kan du roligt plukke af, de er allemandseje. Uanset hvad du samler; husk altid at efterlade rigeligt til de næste samlere, til dyrene og så naturen kan regenerere. Men ellers er det oplagt at fange maden til havs. Der er fortrinligt fiskevand omkring Fejø, hvad enten du vader langs stranden eller tager ud i kajak eller jolle. Hyldeblomstdrik Overhæld hyldeblomster, citronskiver og sukker med vand, lad det trække natten over i køleskab, og pres saften ud. Fortynd med vand eller mineralvand når det nydes (Nåh ja, og så måske et dash af Gin og isterninger!)

15


Vester Havn Vester Havn, er den du lander i når du ankommer til Fejø med færgen. Den er ikke åben for lystsejlere, men benyttes udover af færgen, af erhvervsfartøjer, bla. skibet med foder til de mange havørreder, der holdes i bure i havet omkring Fejø. Skalø Havn Skalø Havn er som en lille eventyrverden på en græsk ø, komplet med en lille badestrand. Øerne er forbundet af en

16

dæmning. Busser har ingen mulighed for at vende på Skalø, og der er kun adgang til fods til det private havneomårde. Tag kajakken, eller spænd vandrestøvlerne på.

FOTO: HANS CHRISTIAN NIELSEN

FOTO: KLAUS LASVILL-MORTENSEN

Øens havne


Dybvig Havn Dybvig Havn, er den vigtigste havn på Fejø, både for lystfartøjer, gamle træskibe, fritidsfiskere og joller. Dybvig Havn er desuden et af de helt store omdrejningspunkter for det sociale og rekreative liv på Fejø om sommeren. Autentisk og alt hvad man har brug for, i et idyllisk sceneri med et gammelt træskibsværft og pakhuse På havnen ligger Cafe Dybvig der er et af samlingsstederne, kendt for Smaalandshavets bedste pizzaer, som man gerne sejler langt for. På terrassen kan man

indtage sit måltid, eller bare en kop kaffe, et glas rosé eller en kold øl, og samtidig følge med i livets gang på havnen, sjove sejlermanøvrer i den smalle havn, eller kaste lidt med kugler på petanquebanen. Rummet er det lokale galleri. Det ligger lige overfor Café Dybvig. Det er muligt at slå telt op på plænen sydvest for havnen, men kun for sejlende gæster. Kajakker bedes anløbe i sydsiden af havnen, direkte ved teltpladsen. Der er toilet og bad på havnen for havnens gæster. Vil man bade ved Dybvig, kan det anbefales at gå i vandet fra spidsen af den nordøstlige mole, hvor der findes en trappe.

FOTO: HANS CHRISTIAN NIELSEN

Bemærk det lille private botaniske arboret med Skotsk Højlandskvæg inden dæmningen, på vejen derud, og det fantastiske fugleområde omkring dæmningen.

17


Find rundt på Fejø SKALØ

Udgangspunkt for trampestier og vandreruter er markeret med en Orange cirkel. På stedet findes en kortstander med beskrivelse af vandreruten. Udsigtspunkter med Picnicborde og bænke er markeret med en grøn cirkel

7

5

6

4

m Do

m

47

kev

46

2

Kir ej

45 Sommerhuse

j ve se

mo

1

or e

13 16. Benzintank og mekaniker

St

3

e or

18

j sve d e rr 12 He

St

15. Centeret (værelser, selskabslokaler, lægehus, Picnicpavillion)

vej

14. Conny og Christians Have. Sommerhusudlejning. Bosætningskontakt: Guider dig rundt til huse til salg

s visg

13. Fejø Auto mekaniker

e Kag

12. Fejø Antik/Brugt men smukt

vej ose

11. Fejø Laks Røgeri

nem

10. Fejø Ny Kro

10

ej

9. Fejø Frisør

sev

8. Fejø Honning Tapperi

mo

7. Skalø Havn (Privat Havn og Strand kun for gående, Busser ingen vendemulighed)

15

9

5. Draget botanisk skovhave med Skotsk Højlandskvæg 6. Fugleområde

Dal

4. Mazantis Frugthave, vejbod, rundvisninger i skov og frugthave

j øve

3. Frisk Fejø Frugt (kun salg til private i ubetjent vejbod)

8

l Ska

2. Fejø Natur Camping

Deg

11

1. Vester Havn (toiletter, cykeludlejning, telebus)

17. Indgang til Præstelunden, (nyanlagt skov) 18. Fejø Skole og Børnehus. (Kulturhus, museum, selskabslokaler, tennisbane, hal)

44

19. Fejø Tromleplads med vejtromler, picnicborde, basketballbane. 20. Marienlund Hestecenter og Havhesten Rideklub

6


37 30 emos

21

ej

j vve

Hjort

tv Brige

Sk o

22

evej

23

20

36 26

17

j

ve

er

m

ej

17

re m os ev

igvej

Dybv

18

43

38

32 33 35 34

14

evej

28

29 27 19 25 31 49 j e 48 v s d rre 24 He

16

mos Ande

39 Slettervej

42 40

41

Sommerhuse

21. Fejø Lam (salg af lammekød)

37. Kernegårdens Oase, Cider, Tapascafe, Ferielejligheder

22. Fejø Kajak Hus

38. Butik Spelsau

23. Fejø Bushcraft

39. Hannes Have og klinik

24. Fejø Brandbil (Frivilligt Beredskab på Fejø)

40. Fejø Cider. Gårdbutik

25. Kvasen Kro

41. Fejø Frilandskvæg Gårdbutik, Fejø Petanque Klub

26. Fejø Købmand. Letkøb, Postkontor

42. Sletteren Strand

27. Fejø Gamle Smedje

43. Fejø Kirke

28. Butik Cox Orange

44. Yduns Frugt og Primitiv Lejrplads i skov ved strand (kajakegnet)

29. Fejø Mølle, Turistbutik og Cafe 30. Keramiker 31. Toppen 32. Rummet 33. Café Dybvig 34. Dybvig Havn. (Petanquebane, teltslagning for kajak og sejlere)

45. Fejø Omstilling og Den helbredende Have 46. Hideaway, Eksotisk have; Vin, Figner og sydlandske planter 47. Store Højbjerg, Fejøs højeste punkt med 18 meter

35. Genbrugsplads

48. Inge Christiansen, vejbod (most, frugt og grønt)

36. Fejø Feriecenter

49. Kissers vejbod (Årstidens grønt) 19


blomstrer frugttræerne på Fejø, og det er et syn som tiltrækker mange beundrende blikke, og gæster til Fejø. Fejø er et ”Must See” i foråret. Der vandres, cykles og holdes picnic og fotograferes flittigt under de blomstrende træer. Et festligt dækket bord under træerne, ligner indbegrebet af et skandinavisk impressionistisk maleri.

FOTOS: MICHAEL GUNDERSEN

så kommer pærerne og hovednummeret; æbleblomsterne! Med deres fine flæser ligner de små sommerkjoler i nuancer af hvid, creme og pink eller endda rød. Intet andet sted i Danmark finder man et kulturlandskab, der er så præget af frugttræer som på Fejø. Næsten alle huse eller gårde, har en frugthave umiddelbart omkring huset. De gamle frugthaver

20


har store højstammede frugttræer, med knudrede stammer, som i en olivenlund. Det er nok de smukkeste frugttræer, men desværre er de en truet art, bla. fordi de er besværlige at passe. I de nyere frugthaver, står især æbletræerne meget tæt og forbliver små. De ligner næsten espalierede vinmarker, og de danner et massivt blomsterhav omkring maj måned! Blommer og pærer vokser stadig mere som træer, der har en stamme og en krone. I de fleste ciderhaver vokser æbletræerne også som rankt stammede træer. Man kan sagtens selv nyde synet og fotografere de blomstrende frugthaver, under en rundtur på Fejøs stier og veje. Men husk; haverne er private. Inden du arrangerer picnic eller festmiddag i en frugthave, må du kontakte ejeren .

21


Aktivitetskalender DATO

AKTIVITET

HVOR

31/3

Flagdag – sæsonstart for Fejø Naturcamping

Fejø Naturcamping

1/4

Påskehygge og Påskeæggeleg for børn

Fejø Mølle

2/4

Barokmusik med Ensemble Rost

Fejø Kirke

29/4

Fanø Musikkanterne ”Det Yderste Hav”

Fejø Mølle

10/5

Gudstjeneste med efterfølgende Kirkerund-

Fejø Kirke

visning 26/5

Koncert med Det Danske Hildegard Ensemble

Den Helbredende Have

5/6

Grundlovsmøde Præstegårdshaven

Præstegården

9/6

Turismens dag

Hele øen

9/6

Koncert med musik af Carl Nielsen

Fejø Kirke

9/6

Toms Harmonika Orkester og foredrag om

Fejø Mølle

Lovestorm 17/6

Danske Mølledag – Lasse og Mathilde under-

Fejø Mølle

holder 30/6

Find guldæblet i plantagen og vind en æble-

Kernegaarden

most 4-7/7

Fejøs Festival med kammermusik, jazz etc.

Hele øen

28-29/7

Pilgrimsvandring på øen

Hele øen

21/7

Møllens Fødselsdag med særligt program

Fejø Mølle

21/7

Døvegudstjeneste

Fejø Kirke

28/7

Find guldæblet i plantagen og vind en æble-

Kernegaarden

most 28/7

Hør om produktion af cider og æblemost

Kernegaarden

9/9

Høstgudstjeneste med smuk og spændende

Fejø Kirke

udsmykning 13/10

Æblets Dag

Dybvig Havn

14/10

Koncert med Ensemble Storstrøm

Fejø Kirke

21/10

Sæson slut for Fejø Naturcamping

Fejø Naturcamping

Se flere detaljer og flere arrangementer i kalenderen på www.fejoe.dk 22


FOTO: HANS CHRISTIAN NIELSEN

, der holdes samtidig, den 9. Juni 2018 (altid 2. Lørdag i Juni)er en dag hvor Fejø holder

”Åbent Hus” og viser sig frem fra sin bedste side. Spisesteder, attraktioner, gårdbutikker sætter alle sejl til og laver særlige arrangementer og tilbud, og færgeturen er gratis hele dagen (Benyt tilbuddet til at blive på øen, hjemturen med færgen er jo altid gratis.)

er kommet for at blive! og afholdes 4.-7. Juli 2018. Efter 5 år er den etableret som en Fejøbegivenhed, der er blevet virkelig populær på øen, og uden tvivl er sommerens vigtigste tid, uanset hvilken musiksmag man har. Der er en meget fin stemning på hele øen i festivalugen. Klassiske musikere har fundet et frirum på Fejø, og cykler rundt med deres instrumenter til de mange små kammerkoncerter, f.eks. på Dybvig Havn, ved Møllen, i Fejø Kirke, hos en ciderproducent eller på en strand eller i en have. Musikerne har et bredere repertoire end 23


FOTO: HANS CHRISTIAN NIELSEN

man tror, og man kan høre toner af såvel de klassiske mestre som jazz, folk og mere populære genrer. Gæster flokkes til festivalen, og alle overnatningssteder og de fleste koncerter er fuldbooket, så det betaler sig at være tidligt ude. Se programmet på www.fejoesfestival.dk – køb festivalpas, og ”listen to the grapevine” for at finde de bedste jam-sessions og efterfester.

FOTO: MICHAEL GUNDERSEN

på Fejø er den tid i augustseptember, hvor man finder nyplukkede blommer overalt på øen. Spis dem friske og fuldmodne, og brug dem til trifli, kager og andre desserter eller relish, blomme-

24

salsa og marmelade. De første modner omkring den 20. juli, afhængigt af årets vejr, men august-september er hovedsæsonen. Blommen er saftig, men flygtig fornøjelse. Når først frugten er træmoden og på sit højeste, skal den spises indenfor dage. Det foregår bedst på selve Fejø, som er Skandinaviens største sammenhængende blommedyrkningsområde. Takket være et stort sortiment, og præcis distributionslogistik, kan man finde dejlige Fejø-blommer i mange danske butikker i tre måneder af året. Resten af året må vi længes efter blommer!


FOTO: HANS CHRISTIAN NIELSEN

. Altid første lørdag i Efterårsferien. Skydes i gang med afsløringen af årets æblemotiv, en tavle påsat

FOTO: HANS CHRISTIAN NIELSEN

FOTO: MICHAEL GUNDERSEN

i Nyhavn, er en rigtig Fejøbegivenhed, den foregår bare i København! Masser af fejøboere og folk med tilknytning til øen, stiller op som frivillige og sælger frugt og andre fejøvarer, fra et skib ved kajen i Nyhavn. Se mere på www. fejoe.dk.

tusidvis af æbler, som danner et mosaikkunstværk. En smuk og populær dag for hele familien, med frugtmarked på havnen i Dybvig. Udover frugt, kan man også købe en række forskellige fødevarer og design, fra øens små producenter. Der er mulighed for at spise sig mæt og nyde kaffe og andre drikkevarer på mange måder omkring havnen. Resten af øens spisesteder og butikker holder også åbent, så man kan tage sig en rundtur på Fejø. Øen summer af frugtplukker-liv her midt i æblehøsten. Tidspunktet er perfekt, til at købe hele kasser af frugt med hjem og der er friskpresset most i gårdbutikkerne, og frisk vejr til at udforske nettet af vandreruter. Hvorfor ikke tilbringe hele efterårsferien på Fejø? 25


FRA

Den Helbredende Have på Fejø Storemosevej 32, 4944 Fejø www.helbredendehave.dk hverdage kl 9 – 17.30 samt efter aftale Gratis adgang

Fejø frilandskvæg og gårdbutik

26


27

v/Hanne Humble tlf. 4077 9858

Butik SpÌlsau, Slettervej 12 ons. kl. 16-18 & lør. kl. 10-14 www.butikspelsau.dk


Handle lokalt

FOTO: HANS CHRISTIAN NIELSEN

Shopping er lidt af en kunst på Fejø. Købmanden har alt i madvarer og skaffer det man mangler. Hos ham kan man finde en værtsgave som en flaske vin, en æske chokolade, fejøprodukter, mv. Han driver også posthus, så hvis man har tid til at vente, kan man få ting fra webbutikker i hele verden, leveret til Fejø næsten lige så hurtigt som i resten af Danmark. Er det klassisk gågadeshopping eller et stor-

28

center man har brug for med blandingsduften af parfume og pomfritter, så må man til Nakskov, Maribo, Sakskøbing eller Regionens stormetropol; Nykøbing. Men hvorfor var det nu lige at man kom til Fejø? var det ikke for at finde tilbage til en enklere tid, for at genfinde sig selv og hinanden, med nærvær, sammenhængskraft, natur, ro og fordybelse? Bliv dog på øen, og find de nære ting!


Lokalshopping er måden man shopper på Fejø. Der kan også gå sport i at finde hvad som helst på Fejø. Mange øboere sætter en ære i at handle lokalt! Hvis du mangler noget, så spørg dem du møder. Måske kan du finde det på Fejø!

FOTO: MICHAEL GUNDERSEN

Har du brug for en souvenir, en fødselsdagsgave, værtindegave eller en lille brugsgenstand, så er der rigtig mange vejboder og gårdbutikker. Dels er der alle loppeboderne. Nogle af dem er ret fine og har et stort udvalg i brugte ting. Brug øjnene og find perlerne…..(bogstaveligt talt, hvis du leder lidt, kan du finde kulturperler fra stillehavsøen Pelawan på Fejø.) Man ser f.eks. turister lyse op i et stort smil, når de finder en brugt skandinavisk sweater eller husholdningsdesignting til

Der er også f.eks. Butik Spelsau, med lækkert design af lammeuld og garn. Eller Emmys Hus, med gode tilbud på tøj, og Cox Orange, med design og genbrug. Kernegaardens gårdbutik har også lækre ting og egen brændevin – eller et gavekort!. Møllebutikken har fine ting. Fejø Cider har en flaske god fransk Calvados, eller en kasse cider, den perfekte gave! Man kan også finde en buket blomster, hvis man ved hvilke vejboder man skal kigge i. Eller to T-bonsteaks fra Fejø Frilandskvæg. En røget lakseside fra Fejø Laks, er da også en fin gave! Eller en smuk bakke frilandsæg i forskellige farver! - Eller et gavekort til massage, akkupunktur, terapi osv. F.eks. hos Hanne Oustrup eller en anden af øens alternative behandlere. Eller hvad med en maskine til haven, den perfekte mandegave, som kan købes på øens benzintank! Eller et Gavekort til Fejø Mekanikeren. Gavekort til rideoplevelse, kajaktur eller klassikeren som alle bliver glad for: En kasse yndlingsfrugt! Hver gang du finder tingene på Fejø, sparer du penge og timevis af bilkørsel og stress! – og du fremmer den lokale sammenhængskraft.

FOTO: MICHAEL GUNDERSEN

FOTO:KLAUS LASVILL-MORTENSEN

10-20-30 kroner i en vejbod/loppemarked.

29


30


Lej en feriebolig i Fejø Feriecenter

(4 personer)

Hver bolig er på 59 m2 og består af stue/køkken, 2 værelser og badeværelse samt 15 m2 sydvendt træterrasse. Se mere på fejoe-feriecenter.dk. Priser Pr. uge i 2013 Højsæson 3.800 kr. Mellemsæson 3.200 kr. Lavsæson 2.600 kr.

å k ere p se m center.d e i r e -f fejoe

WeekendLeje Fredag – søndag 1.500 kr. Torsdag – søndag 2.200 kr. Obligatorisk slutrengøring 400 kr.

Obligatorisk slutrengøring 400 kr.

info@fejoe-feriecenter.dk eller telefon 57820208.

Camping, Marina og Hytter i ét Kragenæs Marina Lystcamp

Se mere på:

Udlejning af små lejligheder og værelser på Centeret I lejlighederne er der køkken og badeværelse. Samtidigt er lejlighederne særdeles pensionist- og handicapvenlige. Der er også elevator i ejendommen. I centret er det også muligt at leje lokaler til fester og diverse arrangementer. Der er i den forbindelse adgang til storkøkken. Kontakt på tlf. 40 11 47 47 eller email: ringsted@danhostel.dk. Centeret, Herredsvej 179, 4944 Fejø 31


Overnatningssteder Toppen Hyggelige værelser i gammel lægebolig med skøn have og gårdhave. Dybvigvej 10. Tlf. 28 70 96 18.

Centeret Herredsvej 179. Små lejligheder og værelser.I lejlighederne er der køkken og badeværelse. Handicapvenlige. Tlf. 40 11 47 47.

Fejø Ny Kro En gammel firelænget bindingsværksgård. Kroen har værelser og lejligheder til udlejning. Og du kan spise og drikke, spille billard og gå direkte i seng uden at skulle ud og køre bil. Herredsvej 95. www.fejoekro.dk. Tlf. 54 71 30 07.

Fejø Natur Camping Enkel campingplads med få faciliteter, men direkte til strand og fiskemuligheder. Perfekt for kajaksejlere og lystfiskere. Herredsvej 9b. Tlf. 40 46 00 80.

Kernegaarden Hjortemosevej 41, har dejlige ferielejligheder. www.kernegaarden. dk, mail: info@kerngaarden.dk. Tlf. 24 81 26 29. Fejø Feriecenter Herredsvej 301. Feriehuse udlejes. www.fejoe-feriecenter.dk. Mail: info@fejoe-feriecenter.dk. Tlf. 57 82 02 08.

Primitiv Lejrplads i skov tæt ved strand, perfekt for kajaksejlere. v/Thorkel Bejer, Storemosevej 60. Tlf. aften 50 10 34 19. Dybvig Havn har camperingsmulighed, men kun for sejlende gæster, inklusive kajakroere. Adgang til brusebad og toiletter. Tlf. 21 27 18 84. Udover ovennævnte, findes der en række sommerhuse, huse og hytter der udlejes på Fejø. Check fejoe.dk der har en oversigt over lokale udbydere, der kan kontaktes direkte, eller søg via udlejningsbureauer; Sol og Strand, Dancenter og webplatforme som AirBnB, Booking.com.

Har du fået smag for Fejø? Hvis du søger Hus til leje eller køb på Fejø, så kan du få gratis råd, vejledning og en guidet rundtur. Henved dig til Conny, Fejøs Bosætningsguide. Tlf: 40 29 96 23 Mail: fejoeferie@mail.tele.dk 32


Fejø guider

FOTO: MICHAEL GUNDERSEN

Fejø har et guidekorps, som stiller sig til rådighed i begrænset omfang efter aftale med besøgende grupper af turister. Guiderne brænder hver især for deres specialer, og har stor viden om Fejø. Nogle har meget travlt med deres primære erhverv. Honorar aftales direkte med guiderne.

FOTO: MICHAEL GUNDERSEN

Søren Skou Leder af Fejø arkiv. Fejøs historie, mulighed for rundvisning på øen eller i arkivet. Mail: fejoearkiv@ gmail.com. Tlf. 23 23 19 72.

FOTO: MICHAEL GUNDERSEN

Bielle Barfod Teglbjærg Fejø Petanque Klub: Lær at spille Petanque for grupper eller familier. Råder over privat Petanquebane med godkendt belægning. Tlf. 61 78 09 62.

Michael Holm Fejø Kajakhus: Kajakguide, ture, kurser, udlejer hus og kajakker. Mail: mail@fejoekajakhus.dk

Thorkel Bejer Økologisk Frugtavler, tidligere Naturvejleder: Natur, planter og dyreliv på Fejø. Økologisk frugtavl. Primitiv Lejrplads i privat skov tæt ved strand, hvor kajakker kan lande. Tlf. aften 50 13 34 19 Anne Moloney Permakultur, økologi, omstilling, helbredende urter, lifechange. Tlf. 60 83 49 44. Ann-Mai Hansen Bushcraft-guide. Primitivt friluftsliv med overnatning i det fri, indsamling af fødevarer fra naturen og madlavning på bål. Tlf. 27 31 39 93 Michael Gundersen Hideaway Fejø Det gode liv på Fejø. Rundture på Fejø, historie og kultur, vejboder, gårdbutikker, haver, træer, cider, vin og gastronomi (spiseoplevelser og cider/ vinsmagning kan arrangeres). Mail: michael@hideaway.dk. Tlf. 20 94 70 05.

33


Akuthjælp Ring 112. Fejø har frivillige akuthjælpere, brandbil og brandfolk – og lægen. Hvis der er brug for mere hjælp hurtigt, så kommer lægehelikopteren ofte lige efter Fejøs eget beredskab. Læge Tlf. 54 71 31 25 Jan Kofod Larsen Telefontid: 8-9 på Lægepraksis: Herredsvej 179, 4944 Fejø Lægevagt Tlf. 54 71 31 25

i at leje cykler t g li u m r e t e D i Vesterby. færgehavnen de på færgen å b r e tt e il to r Der e rgehavne. og på de to fæ

34

Letkøb Fejø Herredsvej 259. Åbningstider Mandag til Torsdag 8:00 – 17:30 Fredag 8:00 – 19:00 Lørdag – Søndag 8:00 – 13:00 Mandag til Fredag middagslukket mellem kl. 12:00 – 14:00 Sæson åbningstider: Sommeråbningstider fra den 1/7 og frem til den 13/8. 8:00 - 19:00 hver dag. Tlf.: 54 71 30 47 E-mail: hesselbg@tdcadsl.dk Telebus på Fejø Tlf: 30 54 49 40 Dybvig Havn Havnefoged: Tlf. 21 27 18 84

Færge Kragenæs Havn Tlf. 88 32 12 12 (Tast 1) Info: lollandfaergefart.dk Fejø Containerplads Dybvigvej, Dybvig Havn, 4944 Fejø, Tlf: 54 84 14 00 Info: refa.dk Turistinformation På møllen Åbningstider Åbent alle weekender fra kl. 12.30 til kl. 16.30. Åbent hver dag fra kl. 13.30 til kl. 16.30. Lukket alle mandage, medmindre der er forudbestillinger. . Åbent alle dage den første uge i august (mandag lukket) Derefter åbent alle weekender. Møllen lukker den 1. september.


Frem og tilbage På Fejø er vi på fornavn med færgen; Christine sejler næsten i pendulfart fra Kragenæs på Lolland. Overfarten tager cirka 15 minutter. Se færgetiderne på www.lollandfaergefart.dk (hvis der er særplan pga. værftsophold eller andet, kan det også ses her)

Hjemturen er altid gratis på de ordinære afgange (du har betalt for en returbillet!) Der er særlige turistbilletter som gælder ubegrænset sejlads en uge til naboøerne Femø og Askø-Lilleø.

Gratis telebus på Fejø. Tlf. 30 54 49 40

Hilsepligt! På Fejø hilser man på alle man møder.

35

FOTO: MICHAEL GUNDERSEN

FOTO: HANS CHRISTIAN NIELSEN

Hvis du virkeli g vil spare på færgebillette vælge at spad n, så kan du sere eller cyk le o m b o rundt på Fejø rd. Man kan g på cykel eller odt nå i v a n d restøvler, men du ikke have re så kan t meget frugt, cider og most med hjem!


Afstande fra Fejø

14

12 1 2

3

4

8

5 9 6

10 7 11

13

Se mere og følg os på www.fejoe.dk – www.facebook/fejoe.dk – instagram med hashtag #fejø 36


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.