__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

MAGASINET TIL SENIORER OG SENIORVÆBNERE

02 MAJ 2021

Tema

ALT DET VI TAGER MED OS

Tro og tvivl

DU BLIVER ALDRIG TIL NOGET - DU ER NOGEN

Det kan du lære 4 FDF-skills, du kan bruge senere i livet

Vejrtest Det kan du lave i regnvejr

Uddannelsesguide Sådan bliver du ­Giv-et-år­med­arbejder


peoplez.

Vild med FDF?

Kan du lide udfordringer? Er du vild med fællesskab? Vil du have venner, som forstår dig? Så book en rundvisning sammen med dine forældre på en af de tre efterskoler, som bygger på de samme værdier som FDF.

Hardsyssel

Vi glæder os til at se dig. Kongeådalens

Hardsyssel Efterskole

Kongeådalens Efterskole

Midtsjællands Efterskole

www.hardsyssel.dk

www.keskole.dk

www.mse.dk

Tlf. 9746 4733

Tlf. 7485 5333

Tlf. 4649 6096

Midtsjællands

FOTO THOMAS HEIE NIELSEN

HER ER DIN NYE DATE


5 gode tips til at passe på klimaet

17

Klar til store oplevelser: Find pakkelisten her

Foråret er her, sommerferien nærmer sig og den kommer forhåbentlig til at indeholde både solskin og masser af gode FDF-oplevelser. Her på redaktionen glæder vi os til begge dele! Med dette nummer af BLUZ bliver du klogere på, hvilke særlige og store oplevelser man kan få gennem FDF - og hvad man kan lære af dem. Du kan finde ud af, hvilken FDF-oplevelse, som passer bedst til lige præcis dig, og du kan læse fortællingen om en FDFers første kursusoplevelse. Vi har også testet vejret og giver dig en række forslag til, hvilke aktiviteter der er sjovest i solskin og hvilke, der er perfekte til regnvejrsdage (… som jo desværre ofte er en del af den danske sommer) Du kan også finde ud af, hvordan kortere brusebade og flere ture med vennerne til genbrugsbutikkerne kan være med til at passe bedre på klimaet.

Redaktion

FDF-læring for livet

22

Ida Sofie Kristensen Redaktør

Cecilie Bjaarup Nygaard Redaktionssekretær

Mathilda Rom FDF K 27 Lundehus

Yngve Saxil A­ ndersen FDF Birkerød

Lærke Kramer Lysdahl FDF Odense 10 Dahlum-Hjallelse

Katja Dalsgaard Petersen FDF Vejle 1

Klar. Parat. Læs! Cecilie Bjaarup Nygaard, redaktionssekretær Maya Thor Eieroff Frederiksen

BLUZ spørger

Hvad er det sejeste, du har

Katrine Kaa Larsen, 15 år, FDF Lind “Det sejeste, jeg har lært gen nem FDF, er at kunne overlev ei naturen”

lært i FDF?

e år, FDF Benløs Simon Bjørg, 15 re væ at d ve “Det fedeste man lærer så FDFer er, at kan g selv. Man meget om si r er de at , uden være sig selv en” er m m dø nogen, som

Maria Christens en, 14 år, FDF Ve ster Hornum “Det bedste, je g har lært ved at gå til FDF, er at blive venner med an dre på tværs kredsene – også selvom man ikke kender de m”

Følg BLUZ på @BLUZ_FDF

NOR DI

MILJØMÆR SK

541

ING KN

BLUZ er FDFs blad til alle seniorvæbnere og seniorer. Bladet udtrykker ikke nødvendigvis FDFs officielle holdning. BLUZ udkommer i 4000 ­eksemplarer på tryk fire gange årligt. Næste BLUZ på tryk udkommer i august 2021. BLUZ udgives af ­Frivilligt D ­ renge- og Pige-Forbund, FDF, Rysensteensgade 3 1564 København V. Telefon: 33 ­­ 13 68 88 • www.FDF.dk • Mail FDF@FDF.dk Ansvarshavende redaktør Ida Sofie Kristensen, isk@FDF.dk, Telefon: 4173 1192 Redaktions­medlemmer Yngve Saxil Andersen, Lærke Kramer Lysdahl, Katja Petersen, Mathilda Rom ­Layouter Morten Haake, ­mh@FDF. dk Forsidefoto Mark Skovbo Olsen Tryk Zeuner A/S

Tryksag

006

3


TEKST SARAH KAMILLA AMFELT FOTO KASPER HENRIKSEN, THOMAS HEIE NIELSEN, ASBJØRN LAUBERG

Tema

Oplevelser i FDF På landsmødet i 2018 blev der sagt noget vigtigt: I FDF er det vigtigere at blive til nogen end at blive til noget. På vejen igennem vores FDF-liv møder vi mange forskellige udfordringer og oplevelser. Måske skifter man kreds, måske er man nervøs på sit første kursus eller måske er man usikker på, hvordan det bliver, når man går fra senior til leder. BLUZ har spurgt 3 FDFere om, hvad de har lært af deres oplevelser og udfordringer i FDF. 4


Rumle, 19 år,

Senior og leder i FDF Odense Ansgar, ungdomsrepræsentant i landsdel 6 Hvad er en oplevelse i FDF, som du har lært meget af?

Venskaber over hele landet FDFs kurser byder på både oplevelser, udfordringer og ikke mindst nye venner - fra hele Danmark.

Den oplevelse, jeg vil sige, jeg har lært mest af, er nok egentlig seniorkursus. Det har været noget af en oplevelse at kunne se, hvordan kredse, netværk og landsdele lige pludselig forsvinder, og du bare lever i nuet sammen med dem, du nu lige støder ind i. Det er også der, min overgang fra senior til leder mest er sket, da jeg på kursus tit har fået nye ideer med hjem til kredsen, og derfra blev optaget som en del af lederflokken. Det var også deromkring, at mine ledere først fortalte mig om landsdelsledelsen og ungdomsrepræsentanterne. På den måde har kurserne lært mig at se bort fra skillelinjer mellem kredse, og på et større plan har det også givet mig mere indflydelse.

Hvad føler du har været udfordrende, når det kom til at komme ind i lederflokken og landsdelsledelsen? Var der noget, som overraskede dig?

Jeg vil gætte på, at det vel er svært for alle at komme ind i en gruppe, hvor alle er ældre end en selv, uden at lukke sig selv helt inde. Det gælder både for landsdelsledelsen og min egen kreds, hvor jeg lige skulle se dem an, før jeg turde sige for meget. Jeg tror ikke, der som sådan var noget, der overraskede mig. Jeg fik bare mange indtryk oveni hinanden.

5


TEKST SARAH KAMILLA AMFELT FOTO KASPER HENRIKSEN, THOMAS HEIE NIELSEN, ASBJØRN LAUBERG

Tema

Esther, 16 år Senior i FDF Vejle 1

Hvad er en oplevelse i FDF, som du har lært meget af?

Det år, jeg var førsteårssenior, var jeg på Gry, som er et natløb, man afholder i landsdel 6. Man starter ved solnedgang og slutter ved daggry. Vi var 2 seniorer og 3 seniorvæbnere, der var afsted som et hold ved navn The Yeeters. Der var et forslag til en rute, man kunne følge, og undervejs var der poster, som man skulle løse for at få point. På den måde kunne lederne holde øje med, hvor vi var, men vi valgte at gå hele vejen langs med Lillebælt på Jyllandssiden. Vi kom faktisk i en situation, hvor en af de andre seniorer og jeg var nødt til at være de voksne, da der var en motorcykelulykke på den gamle Lillebæltsbro, lige før vi skulle til at gå over den. Den situation lærte mig, at når jeg står i en situation, hvor der skal handles, kan jeg tage styringen og holde hovedet koldt.

Hvad føler du var udfordrende?

Den største udfordring var nok at være ansvarlig for, at hele gruppen kom igennem natten med en fed oplevelse og nogle nye færdigheder. Det, der overraskede mig mest, var nok, hvor mange af grundene helt ned til Lillebælt, der er private. Også hvor meget man kan lære om sig selv på natløb. Vi var blevet bedt om at komme derfra og dertil, og det eneste ,man skulle undervejs, var at finde alle posterne.

Alberte, 14 år

Seniorvæbner i FDF Odense 10 Dalum-Hjallese Hvad er en oplevelse i FDF, som du har lært meget af?

Den oplevelse i FDF, som jeg har lært meget af, er sikkert 7-8. klasseskurset på Rysensteen. Det var rigtig sjovt at lære en masse nye skønne mennesker at kende på tværs af landsdele og kredse. Vi skulle selv finde vej uden moderne hjælpemidler. Jeg skulle arbejde sammen med nogle mennesker, jeg ikke kendte i forvejen. Vi havde et spændende og udfordrende kursus, og selvom jeg stadig er den stille type, er jeg nok blevet lidt bedre til fremmede mennesker. Det er fedt at opleve fællesskab med FDFere på min egen alder, lave tossede ting og lære mere om FDF.

Hvad føler du var udfordrende ved kurset? Var der noget, som overraskende dig?

Det var helt sikkert udfordrende at være sammen med så mange mennesker på én gang, men det var også helt vildt sjovt. Vi arbejdede i forskellige grupper, piger og drenge sammen. Alle var lette at arbejde sammen med, og vi ville alle gerne have et fedt kursus. Det var lidt overraskende, at vi så hurtigt kom til at kende hinanden, og nu har jeg bekendte i FDF kredse over hele landet. Derfor glæder jeg til mit næste kursus og til Landslejren til næste år, hvor vi skal mødes igen.

6


Når jeg står i en situation, hvor der skal handles, kan jeg tage styringen og holde hovedet koldt!  

ESTHER, FDF VEJLE 1

7


TEKST YNGVE SAXIL ANDERSEN

Godt grej

Lav dit eget kompas

Byg dit eget grej

Det skal du bruge

Er du træt af at slæbe et kompas med, når du skal på tur? Måske har du glemt din mug? Eller trænger du måske til et bad i varmen? BLUZ giver dig en række ideer til grej, som du kan lave selv. Lav et udendørs badekar

• En skål • En nål • En magnet pap. • Et lille stykke tyndt træ eller

Sådan gør du

, således at pappen Først fylder du skålen med vand æst tager du din Dern . den eller træet kan flyde rundt i magneten hen føre at ved sk neti mag nål og gør den me retning sam den i det over nålen – husk at gøre nålen bliver før tid, lidt tage godt kan hver gang! Det 20-30 gange. Hvis du magnetisk nok, så gør det mindst øje, vil spidsen af nåle ns nåle mod ned n fører magnete du nålen oven er lægg fter nålen pege mod nord. Here le nålen gerne skul Nu . pap træ/ ke styk på dit flydende . selv sig dreje og pege mod nord af

Det skal du bruge: • En skovl • En presenning n med, f.eks. sten eller pløkker • Noget at fastgøre presenninge

Sådan gør du

a

dit emmer selv, hvor dybt du vil have Først graver du et hul. Du best Her. igen er grav du et, skal fylde hull badekar, men husk på, at du selv siderne lægger den i hullet og fastgør efter tager du din presenning, . vand med ” ekar du fylde dit ”bad med sten eller pløkker. Nu kan

1.

Fold et engangskrus Det skal du bruge

• Et kvadratisk stykke papir.

Sådan gør du

Herefter tager Fold papiret, så du har en trekant. iret og folder pap af ner hjør du de to nederste øverste hjørne. det mod ant trek en i igen dem nes sider ned Fold herefter det øverste hjør : Nu har du et voila og iret pap af side hver på engangskrus.

2.

8

3.

4.

5.


? S U S R U K T E Å P R Ø T K U R T S IN HVORDAN BLIVER JEG nå sin ende, og drømmen at d ve er ne er rs ku or ni se Din tid som deltager på gynder at vokse i dig. BLUZ be us rs ku FFD et på ør kt ru om selv at blive inst en inden for rækkevidde. . m øm dr ge in br n ka r de d, rå giver dig 5 gode

RÅD 1 Find ud af, hvad du synes er sæ rligt spændende at lave i FDF. Er det le jrliv, musik, temaram mer eller måske tons og tempo?

RÅD 3 nge for Vær ikke ba t, tage es rr fo at gå springe r le ansvar el t. Prøv ny t ge no ud i større ed kræfter m r både te en em ng arra også en m i kredsen, . Du en el sd nd i la g erfafår samtidi arbejde at ed m ring kellige rs fo med de r, der pe up gr rs alde FDFs på es også find kurser.

RÅD 2 Tag på FDFs instruktøruddannelse og bliv klogere på, hvad det vil sige at være instruktør i FDF.

RÅD 4 Lad være med at sidde hjemme og vente på, at du bliver gammel nok. Vis engagemen t og gør opmærksom på dig selv. Kontak t de forskellige kurs usledelser og hør m ere om instruktørop gaven på deres ku rsus. Det er også såda n, du kan melde di g som kursusinst ruktør. Det kan sa mtidig være en god id é at tage kontakt til dine egne gamle inst ruktører; de kan hj ælpe kursusledelsen med at placere dig i det store instruktør puslespil.

RÅD 5

TEKST MATHILDA ROM FOTO PER SPEEDY PEDERSEN, KASPER HENRIKSEN

Manual

Giv ikke op, hvis det ikke lykkes i første forsøg. At sammensætte et hold af kursusinstruktører er et svært puslespil med mange gode brikker, som kursusledelserne skal have til at gå op. Og hey! Så er det faktisk også ret fedt at have efterårs- og påskeferie!

9


FOTO DININSEKTBUTIK.DK TEKST STINA LYKKE HYLLESTED VOLF, IDA SOFIE KRISTENSEN

Siesta

INSTAGRAM FOTOCOLLAGEN ”Højt humør i blå skjorter” Forårets nedlukning har budt på masser af anderledes og finurlige FDFaktiviteter; BLUZ giver dig et udvalg her. Stor afstandskrammer til bl.a. FDF Ubby, som har fejret 75 års fødselsdag med lagkagedyst på afstand! Vi glæder os til de kommende måneder – med sol, varme og fysiske møder - og ikke mindst til alle jeres skønne billeder fra FDF-livet i kredsene! Husk at bruge hashtagget #fdfoplevelser, hvis der opstår et insta-moment, når du er til FDF. Så kan det være dit billede, som kommer med næste gang.

@fdfubby

Flere flotte lagkager #fdfoplevelser #fdferne #ståsted #nogetpåhjerte #sammenhverforsig #fødselsdag

5 Tips

til en fantastisk FDF-tur

1. 2. 3. 4. 5.

Pak kun det nødvendige. En for tung taske distraherer dig fra alt det sjove. Medbring rigeligt snacks! Intet er kedeligere end at gå sukkerkold undervejs. Læg telefonerne væk og tal sammen undervejs i stedet – måske lærer du ting om dine kammerater, du ikke vidste før. Giv dig tid til at stoppe op og nyde naturen eller byen omkring dig. Husk vabelplaster og tørre strømper; dine fødder vil takke dig, når du når i mål!

Det mener ungdomsrepræsen­ tanterne om… alt det vi tager med os fra FDF

”FDF er med til at lære børn og unge nye ting gennem lejre og kurser. De lærer noget om dem selv og hinanden, og FDF kan give dem sjove udfordringer og nye oplevelser. Jeg er stolt af at være leder og det at være med til at give børn og unge et ståsted at møde verden fra. FDF giver en pause og et pusterum fra hverdagen. Et fællesskab hvor alle er ligeværdige uanset baggrund. Det handler ikke kun om at lære, men også om oplevelser og store spørgsmål om tro, hvor der er plads til at tage fejl. ”

@fdf_ jelling

Online kredsmøde med stormester tema. Der er bygget tårne og skrællet æbler #fdfjelling #ståsted

Cecilie Johansen, Ungdomsrepræsentant landsdel 2

@fdfviborg3

Vi har i dag været i kirken og sige tak til Birgitte Thun for nogle fantastiske år som præst i Søndermarkskirken #fdfviborg3 #ståsted #fdfoplevelser #fdfld2 #søndermarkskirken

Opskrift Lykke-bolsjer med oplevelser Det skal du bruge

@fdfsunds

Softice i sneen – step by step! #fdfoplevelser #ståsted #fdferne #sammenhverforsig #fdfsunds

10

• Håndsprit • En pose bolsjer • Gavepapir • Tape • Små hjemmelavede sedler • Evt. gavebånd

Fremgangsmåde 1) Tag ud og køb nogle lækre bolsjer 2) Lav en masse små sedler med sjove

eller skøre oplevelser, du vil dele med dem, du kender. 3) Sprit dine hænder grundigt af 4) Pak et par bolsjer og en oplevelsesseddel ind i papir Hvis du vil gøre indpakningen ekstra fin, kan du bruge gavebånd til at pynte pakken med 5) Del dine lykke-bolsjer med venner og familie - og kast jer sammen ud i en masse sjove oplevelser!


Hvilken lejroplevelse er du?

TEKST KATJA DALSGAARD PETERSEN

Quiz

11


TEKST ANNA CECILIE SKINNERUP NIELSENFOTO DANIEL C. ØSTERGAARD OG FDFS FOTODATABASE

Hvor kommer det fra

Landslejren

Landslejren afholdes hvert femte år og er det helt store samlingspunkt i FDF. På landslejren får vi mulighed for at udvikle os, se nye sider af os selv og hinanden og skabe mange nye fællesskaber på tværs af hele landet. Men hvor kommer landslejren egentlig fra? Den første landslejr blev afholdt i 1926. Dengang hed lejren Marselisborglejren og var, ligesom resten af FDFs aktiviteter dengang, kun for drenge. Lejren fik sit daværende navn, fordi den på det tidspunkt blev afholdt i hørhaven tæt ved Marselisborg slot. FPF afholdte deres første landslejr i 1956, og lejren foregik dette år på Sletten. I 1967 begyndte drengene også at afholde landslejr på Sletten, og de skiftede i den

forbindelse lejrens navn til Julsølejren. FDF og FPF blev i 1974 slået sammen til ét fælles forbund, hvilket også betød at FDF/FPF fik én fælles landslejr. Den blev afholdt første gang i 1976 på Sletten og fortsatte med at hedde Julsølejren. Først i 2011 skiftede lejren officielt navn fra Julsølejr til landslejr.

Det store fællesskab På FDFs landslejr er der rum for, at men-

nesker kan mødes, udvikle sig og danne nye fællesskaber, og det har der været lige siden man afholdt den første landslejr i 1926. Landslejren binder hele forbundet sammen i et stort fællesskab og giver relationer på tværs af alder og landsdele. Det er her, vi kan mærke, hvor stort FDF egentlig er og hvilket kæmpe fællesskab, vi er en del af, når vi trækker i de blå skjorter.

Aftenerne indeholder ofte sang og fordybelse, og her er der både plads til tro og til tvivl

Udstyret skal være i orden. På med rygsækken og afsted - selvfølgelig i de obligatoriske orange senior-farver

FDF giver en følelse af fællesskab og kan skabe venskaber på tværs af landet

12


Er vejret en fordel ­eller en ulempe?

Findes der egentlig dårligt (lejr)vejr? Eller er alt et spørgsmål om påklædning? BLUZ har undersøgt fordele og ulemper ved at dyrke lejrlivet i forskellige typer vejr.

TEKST MATHILDA ROM FOTO SARAH AMFELT

Testen

Telt-vejrudsigt

Vidste du, at du kan definere vejret alene ved ved brug af dit telt?

Solskin

Fordele bære bøllehat. Du kan med god grund og smilene n, så humøret er højt, Alle bliver glade af solski er store. solcreme på den søde til at smøre Du kan få ham/hende din ryg. Ulemper mt. d. Teltet bliver kogende var bare ikke altid hånd i hån går ds pla Bare tæer og lejr Nå, ikke? Så en? dag e hel sta sie de Var der nogen, der sag en. em raftebords-bygning må vi jo svede os igenn

Regn

Fordele n kun iført at danse i sommerregne elavede Hvem får ikke lyst til mm hje den af ned te sig badetøj og bagefter kas at snakke om at tage sine røde ikke mudder-glidebane? For ejr kan fakpe i vandpytter. Regnv gummistøvler på og hop tisk være ret fedt! Ulemper sejler væk. render, så teltene ikke Alle bliver sat til at grave evigheder er tag det og klamme, og Dine ting bliver fugtige at få det tørt igen.

Frost/Sne

Fordele en god snelave sneengle eller lave At bygge en snemand, l til. me ene bliver man for gam boldkamp. Ingen af del ge igloer byg at for iale ent er der pot Falder der meget sne, til at overnatte i. Ulemper d, og hurtigt pløkker i den frosne jor Det er så svært at slå være nødmå en bøjet – hængekøj er alle pløkkerne blevet løsningen her. er næsten e koldt, at kroppen bliv Det kan være så bidend e vintertøj god det sk hu sk husk hu helt ubrugebrugelig, så i frostvejr. hvis du tager på lejrtur

13


TEKST YNGVE SAXIL ANDERSEN FOTO KASPER HENRIKSEN, CHRISTIAN KYED

4 Artikel

ting, du l­ ærer i FDF, som du kan bruge ­senere i livet! FDF-livet byder på grin, fællesskab og store oplevelser. Men faktisk følger der også en masse læring med, når vi f.eks. bygger med rafter, tager på løb, holder sommerlejr eller går på opdagelse i naturen sammen. BLUZ giver dig fire bud på FDFlæring, du måske ikke vidste, du havde, men som du kan bruge senere i livet.

At være innovativ

Det er ikke altid, tingene går helt, som de skal; hverken i livet eller til FDF. Derfor bliver man som rutineret FDFer rigtig god til at håndtere uforudsete hændelser og tænke nyt og hurtigt. Det er en evne, som ikke kun er nyttig, når man har slået et telt om for foden af en bakke, og der pludselig falder en halv meter regn. Det er også noget, som kan bruges senere i livet, når tingene udvikler sig anderledes, end man først havde regnet med.

14

At udfordre dig selv

Alle ved, at FDF-livet en gang imellem kan være op ad bakke - både i overført og bogstavelig forstand! Når man bliver FDFer, er det ofte kun et spørgsmål om tid, før man oplever ting og sager, hvor man virkelig føler sig sat på prøve. Og at turde udfordre sig selv og være villig til at prøve nye ting, selvom de til tider er uden for ens comfortzone, kan være en rigtig god evne at have med sig hele livet.

At arbejde sammen med andre

Har du nogensinde prøvet af bygge med rafter alene? Det er både bøvlet, svært og nogle gange er det faktisk umuligt. Meget pionering kræver nemlig en hjælpende hånd. Og det er ikke kun sjov med rafter, der kræver, at man kan finde ud af at arbejde sammen med andre mennesker - tænk bare på dét at slå et telt op, lave mad, hugge brænde osv. FDF er fuld af aktiviteter, der beviser, at tingene ofte er nemmere, hvis man er flere og kan samarbejde - og dén evne kan gøre mange ting nemmere gennem senere i livet.


At bygge transportmidler af mælkekartoner At bygge en tømmerflåde af diverse alternative byggematerialer; f.eks. mælkekartoner må siges at være en rigtig FDF-præstation. Denne BLUZ-skribent finder det dog svært usandsynligt, at nogen nogensinde har været strandet på et akut synkende mælkekartonskib og tænkt tanken: ”Hvad om jeg i stedet for springe i redningsbåden skulle kreere mig en spontan tømmerflåde ud af mælkekartoner?”

At bruge frosne fjerkræ som bowlingkugler Frosne kyllinger og andet frossent fjerkræ kan i en nødsituation bruges som bowlingkugler. Det er på mange måder et enormt madspild, og denne BLUZskribent gætter på, at du pænt hurtigt bliver smidt ud af bowlingcentret, hvis du vælger at vælte keglerne med alt godt fra køledisken. Vi anbefaler i stedet at benytte et objekt, som ikke sviner eller falder fra hinanden ved stuetemperatur.

At bygge en røgvender… Tricket er som bekendt smørelse, et stykke pap og en moderat motiveret pilt/væbner – og de findes som bekendt kun i FDF!

Det påstås, at der ikke findes dårligt vejr, men kun forkert påklædning. Det ved vi efterhånden alle sammen godt er en stor fed løgn. Selv den mest motiveret og overgearet væbnerleder eller kursusinstruktør kan ikke bilde nogen ind, at det er sjovt at lege ståtrold i haglvejr eller at slå telt op, når det regner med dommedagsild. Heldigvis har man (hvis man har gået til FDF i et par år) opbygget en god basisviden om, hvordan man f.eks. gør en frysende kold vinterdag mere tålelig at være ude i. Man ved også en masse om, hvordan man generelt gør dé at være udenfor sjovere, og hvordan man gebærder sig både smart, sikkert og ansvarligt i naturen… Og hvem ved, hvornår man pludselig kan få brug for det?

Ting, FDF har lært mig

Nyttig viden om naturen og friluftsliv

(og måske dig), som nok aldrig kan bruges andre steder end til FDF…

15


TEKST NIKOLAJ VINTHER SØRENSEN FOTO MAYA T. E. FREDERIKSEN

Min historie

D e t s t o r e ku r s u s s k r i d

t

7.-8. klasseskursus, seniorvæbnerkursus og seniorkursus… Der findes mange forskellige FDF-kurser, som kan give både store oplevelser og nye venner fra hele landet. Det hele kræver dog, at man tør tage af sted på sit første kursus. Men er det nu også så farligt? De fleste kender nok følelsen, man har op til et kursus, man har været på før. Man glæder sig til at se sine venner fra tidligere kurser igen. Det var dog ikke helt den følelse, Anna Skovholm fra Langå havde, da hun skulle på 7.-8. klasseskursus i vinterferien 2020 på Sletten. Det var hendes første kursus, og hun var meget forventningsfuld.

At tage kursusspringet Ideen om at tage på kursus fik hun fra en veninde, der selv havde været på kursus. Hun fortalte Anna, hvad det gik ud på, og hvordan det havde været. Anna spurgte også andre venner til råds, som tidligere havde været på kursus. Hun var derfor godt forberedt, da hun tilmeldte sig sit første kursus.

Et unikt fællesskab Under kursets aller første øvelse skulle man gå rundt blandt hinanden og stille spørgsmål. Det var grænseoverskridende, men Anna lærte hurtigt nogle nye at kende. Hun var en smule tilbageholdende i starten, men nervøsiteten forsvandt hurtigt. Hun oplevede nemlig at blive en del af et unikt fællesskab, og alle på kurset var jo kommet for at have en fed oplevelse sammen. Da den første spænding havde lagt sig, følte Anna sig samtidig stolt over at være sprunget ud i kursus-livet.

Jo flere, jo bedre!

16

Efter kurset havde Anna fået mange gode oplevelser og nye venskaber med sig hjem. Samtidig ved hun nu, at kurser ikke er skræmmende. Annas bedste råd til dig, som skal på kursus for første gang er derfor, at du skal springe ud i det – og jo flere du snakker med, jo sjovere bliver det!


Det er ikke en nyhed, at vi skal blive bedre til at passe på klimaet. Men det kan være svært at overskue, hvor man præcis skal starte, hvis man ønsker sig en grønnere hverdag. BLUZ giver dig fem gode bud!

TEKST CECILIE BJAARUP NYGAARD FOTO LARS BERTELSEN, THOMAS HEIE NIELSEN

5

ting DU kan gøre for klimaet

Globus

1 Tag på genbrugstur

Produktionen af nyt tøj er hårdt for klimaet. Så tag din ven under armen og besøg en af de mange genbrugsbutikker. Her kan man være heldig at gøre sig et super nice fund – og ovenikøbet finde noget tøj, som ingen andre i klassen har. Du kan også give noget af dit gamle tøj til dine søskende eller venner, når du ikke vil bruge det længere.

2 Snup en cykeltur

Hvis du skal i skole eller besøge en ven, så snup en cykeltur fremfor at blive kørt af dine forældre. Børn som cykler i skole har faktisk nemmere ved at koncentrere sig i skolen, end dem som bliver kørt i bil.

3 Sluk mobilen

Hvis du vælger at slukke din mobiltelefon om natten, så bruger den ikke så meget strøm. Og du er samtidig med til at spare på elregningen – noget, dine forældre med garanti bliver glade for! Et godt tip: Brug et vækkeur i stedet for at sætte en alarm på din telefon. Man sover nemlig også meget bedre, hvis man ikke ligger med telefonen i sengen.

4 Tag kortere brusebade

Spar på vandet! Når du er i bad, så tænk over, at brusebadet ikke tager for lang tid. Du kan også prøve at slukke for vandet, når du skal putte shampoo i dit hår. Et godt tip: Undgå at sætte hele din yndlingsplayliste på, men vælg dine to yndlingssange og se, om du kan færdiggøre hele dit bad, inden sangene er slut.

5 Vegetarisk mad

Spis mindre kød! På denne måde kan du være med til at hjælpe klimaet og samtidig gøre noget godt for dyrene. Der findes mange lækre vegetarretter, som du kan prøve af. Et godt tip: Giv dine FDF-venner en udfordring og se hvem, der kan opfinde den bedste kødfrie ret. I kan også give point for flest forskellige grønsager i retten.

17


MATHILDA ROM FOTO VICTORIA HØYER

Fotoreportage

BLUZ’ UDDANNELSESGUIDE: SÅDAN BLIVER Som GEÅ medarbejder bliver du en del af nerven på FDFs bycenter Rysensteen.

Jobbet er for FDFere mellem 18 og 21 år, som har lyst til et år i København med FDF på fuld tid. Her får du muligheden for at udfordre dig selv og komme med ind i maskinrummet i FDF, hvor du får et bredt kendskab til FDF på landsplan. Jobbet har tre profiler; Rysensteen-, medie- og praktikerprofilen.

Om jobbet Som GEÅ-medarbejder hjælper du med den daglige drift af huset, så det altid fremstår præsentabelt og imødekommende. Du bliver FDFs repræsentant for brugere og lejere af Rysensteen, hvor du får ansvaret for tjek-ind og -ud af lejere og brugere. Du er også med til at udvikle, planlægge og afvikle

18

Du er med i både udviklingen og afvi

arrangementer og andre initiativer på Rysensteen. GEÅerne sørger desuden for at vedligeholde og opdatere Rysensteens sociale medier, ligesom de også hjælper til med at skrive artikler til FDFs magasiner.

Arbejdsplads Din arbejdsplads vil være på Rysensteen i hjertet af København. Det er også her, du kommer til at bo og bruge en stor del af din fritid.

Indkomst Din løn svarer omtrent til SU-taksten for udeboende.


DU GIV-ET-ÅR MEDARBEJDER

iklingen af forskellige FDF-arrangementer, og du indgår som en vigtig brik i drifte

Fremtidsmuligheder Tidligere GEÅer er efterfølgende blevet bl.a. kredsledere, landslejrchef, instruktører på FDFs mange kurser og sidder med i forskellige udvalg såsom Væbnermesterskabet, Trosudvalget, legeudvalget, FDFs bladredaktioner og landsdelsledelser. Ligeledes har flere tidligere GEÅer været med til at starte nye kredse op.

Få mere at vide

n af huset.

` Vær leder i en kreds ` Tag på seniorvæbnerkursus ` Tag på 7./8. klasseskursus ` Tag på seniorkurser ` Deltag på lederskole i din landsdel

Job, der ligner ` Frivillig på FDF’s kurser (se evt. side 9 i dette nummer af BLUZ)

Læs mere om GEÅ-stillingen på FDF.dk og ansøg om stillingen for 2021-2022 senest den 15. Maj 2021.

Sådan kan du forberede dig til stillingen som GEÅer: ` Vær aktiv i din egen kreds

19


TEKST JENS CHRISTIAN MELDGAARD FOTO BERNT NIELSEN, CHRISTIAN KYED

Kristendom

t e g o n il t ig r ld a r li b Du Du kender helt sikkert spørgsmålet: ”Hvad vil du være, når du bliver voksen?” Men for Jesus er det ikke så vigtigt, hvad man er, men derimod hvem man er. For Jesus er man nemlig ikke noget, men nogen! forretning, og at du Forestil dig, at du er chefen i en stor op og finde et nyt netop havde besluttet dig for at sige skal lukke, så tning forre din at ikke, arbejde. Du ønsker du fortælhvor e, du kalder alle ansatte ind til et mød på, at også dem er husk Du . tning ler dem om din beslu til at nødt de r blive hvis forretningen ikke skal lukke, så at til der er ikke du når b, sska fælle arbejde sammen i hjælpe dem mere. e på, hvordan det Du kan se på nogle dem, at de er usikr gøre. skal nu de hele skal gå, og hvad

Hvad vil du gøre?

• Leder du efter en ny chef? langt kursus? • Sender du de ansatte på et super dem, og at du nok på tror du at , dem du ller fortæ Eller • selvom den kan ven, opga med gang i skal hjælpe dem virke uoverskuelig?

Hvad gjorde Jesus?

tion, da han skulle Jesus stod i næsten samme situa himlen. Han havde forlade jorden for at vende tilbage til Derfor samlede ion. miss sin ørt fuldf klaret sin opgave og ple – og bad disci r han sine venner – som man kalde e gå ud i hele skull De jde. arbe hans dem om at fortsætte og fortælle dem alt te mød de er, nesk men døbe n, verde ang var der virkelig det, som Jesus havde lært dem. Deng at de kunne klare nogle af disciplene, som tvivlede på, så? s Jesu e gjord opgaven. Og hvad e overtage hans Han ledte ikke efter en ny, som kunn disciple på et sine alle ikke r helle te arbejde. Han send et, at de sagsted i super langt kursus. Han fortalte dem dage indtil alle jer med er jeg ”for tens kunne klare det: verdens ende!”.

At være nogen fremfor noget

20

s på det, man har At være noget betyder, at man har foku e vil opnå. Måske gern opnået af resultater eller hvad man eller ingeniør i kok som jde arbe at har du en drøm om mensbevis, eksa et får fremtiden. Så går du i skole, og du hvad du og lært, har du hvad om, t som fortæller noge kan. hvordan ens perAt være nogen handler i stedet om, mensbevis eller eksa sonlighed er. Her findes der intet personlighed En vej. på en e hjælp dokument, som kan en med samm er skal man selv være og vise, når man Persontid. over sig re ænd kan den og andre mennesker, frygt og tvivl, som er ligheden kan også indeholde følels selv. sig en manglede tro på Jesus oplevede, at I Guds verden er du altid nogen. Da dem. Han kunne på tro at han e valgt disciplene tvivlede, is, som I er, præc es lige så godt havde sagt: ”I kan brug på jer allitror Jeg nu. lige selv jer på r også selvom I tvivle n og klare verde i ud gevel. Og fordi jeg tror på jer, kan I gå perfekte!” være at ikke ver behø I om. det, jeg har bedt jer


– du er nogen!

Overvej…

Hvordan din personlighed er? Hvad lige præcis du kan bidrage med? F.eks. når du møder andre mennesker?

Husk…

Du er den, du er – og det er helt okay! Du er ikke noget, du er nogen!

21


TEKST SARAH KAMILLA AMFELT FOTO MIKKEL SMIDT, THOMAS GRINDERSLEV

Hemmeligt møde

Pak en ­lille taske til BLUZ giver dig listen over de vigtigste ting til tasken, når du skal ud og have store oplevelser med FDF.

Taske

er lettere at bære. Et hoftebælte, så den Brug en taske med på ryggen. Samtidig t tæ det tungeste , godt råd er at pakke ger mindst, nederst pakke det, man bru skal man forsøge at mest øverst. og det man bruger

eunderlasogvepose se og ligg Sovepotur altid have en , skal man næsten t

Når man er på oser kan bruges åre med. Mange sovep og et liggeunderlag g, der holder kulden har et godt underla rundt, hvis man også fra jorden væk.

kiftetøj ramt af et regnskyl eller Et sæt s , hvornår man bliver

Man ved aldrig a sæt tøj altid godt! øl. Derfor er et ekstr falder i en mudderp

øj oundert er termmo Uld- eller j er genialt, når man rtø de un ter isk syntet

Uldundertøj ell soveposen om somom vinteren eller i skal holde sig varm sporterende og godt tidig både svedtran meren. Det er sam isolerende.

dunk for 1 ½-2 liter vand om dagen? Drikkema n har brug

Vidste du, at have en drikkedunk en rigtig god ide at Derfor kan det være kan man altid fylde tur. Løber den tør, med, når du skal på den op undervejs.

j Spisegre vil spise

, er det altid suppe med fingrene i tasken. Pak Medmindre du d me c sti pla t spisegrej af gaffel (eller og godt at have et sæ ske iv, g eller kop samt kn t til turens red en tallerken, en mu be for dt go du r en). Så er en spork, hvis du ha er. kulinariske oplevels

g te har Lommely for mørket eller bare natløb og er bange

Hvis du skal på kan en lommelygte toilettet om natten, svært ved at finde med! n de få at m; så husk nemt løse dit proble

Regntøjholde sig tør, for tørt tøj betyder mere varme!

Det er vigtigt at , når du tager på tur fvisende jakke vigtig Derfor er en vanda med FDF.

o re en Gode sk ldet, på løb eller ba skal på vandretur i fje -

Uanset om du gode sko en forud den lokale kiosk, er tur ned efter kiks i r sko du går godt rfo de k Pa e. d oplevels sætningen for en go dine fødder tørre r gt – og som holde lan går du r nå så og i– en. og varme på hele tur

22


store ­oplevelser

Hvis du har mere plads i din taske, kan du overveje at pakke: ● Dolk ● Powerbank ● Hue eller kasket - alt efter årstiden ● Et ekstra par sko

23


FDF Translate

TEKST CECILIE BJAARUP NYGAARD, IDA SOFIE KRISTENSEN

Andre mennesker

FDFere

”Lejrbål”

”Lejrbål”

Et bål. Basically.

Fuldt underholdningsprogram med sketches og ­konkurrencer i dybt seriøse discipliner som fx ”hvemkan-ha-flest-skumfiduser-i-munden-på-én-gang”. Til enkelte tider også åben ild.

”At tage på kursus”

”At tage på kursus”

Noget med meget voksne mennesker i jakkesæt, lange foredrag og post-it-sedler

En uges aktivitet med det primære formål at lugte af bål, tage på natløb, lege ’Petit’ og forsøge at undgå bad i en uge.

”VM”

”VM”

Verdensmesterskab i fodbold, håndbold eller ­stangtennis.

Verdens bedste Væbnermesterskab i leg!

Jeg er FDFer”

…og det er noget helt andet end spejder!

Så du er spejder?

”Jeg er FDFer”

”Jeg er senior”

”Jeg er senior”

Let til moderat gråhåret aldersgruppe +60 med interesser som krydsord, potteplanter og fodring af ænder.

Flere knæklys, mere mudder og mere seniorfestival, tak!

”Husk skjorte!”

”Husk skjorte!”

Klassisk beklædningsgenstand – opleves ofte i moderne storrumskontorer eller i festligt lag.

Du mener skjorten. For der er kun én. Og den er blå, holder til (næsten) alt og er lavet af den særlige stofblanding ”oplevelser og fællesskab”.

”Vi skal på løb”

”Vi skal på løb”

...så jeg skal finde kondiskoene frem?

Hvor er mit kompas, min lommelygte, min powerbank og min buff?

Profile for FDFerne

BLUZ 02 2021  

BLUZ 02 2021  

Profile for fdfmedier

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded