Fastighetsmappen Västmanland 2023

Page 1

Västmanland 2023

Verktyget för dig som äger eller förvaltar fastigheter

Hitta leverantörer och entreprenörer!

www.fastighetsmappen.se

Västmanland 2023

Sluta leta. Vi har gjort det åt dig.

Äger eller förvaltar du fastigheter?

Då vet du hur svårt det kan vara att hitta leverantörer och entreprenörer. I Fastighetsmappen har vi samlat företag som gärna arbetar med små och stora fastighetsägare så att du enkelt hittar det du behöver, när du behöver det. Ett verktyg med aktörer/ annonsörer som riktar sig till Er.

Fastighetsmappen skickas kostnadsfritt en gång per år till fastighetsägare och fastighetsbolag runt om i landet. Vårt mål är att erbjuda ett komplett verktyg som ständigt utvecklas och förbättras. Därför är dina åsikter viktiga för oss. Saknar du något eller har du tankar och funderingar? Tveka inte att höra av dig till oss på 0651-688 75 eller kontakt@fastighetsmedia.se

Vill du få mappen via e-post?

Vi erbjuder även en onlineversion av Fastighetsmappen som skickas ut via e-post. Genom att anmäla dig via vår hemsida får du enkelt tillgång till verktyget även när du inte har den tryckta mappen nära till hands.

Anmäl dig idag på www.fastighetsmappen.se

Postadress: Box 57, 827 22 Ljusdal Besöksadress: Södra Järnvägsgatan 25, Ljusdal

Telefon: 0651-688 75 E-post: kontakt@fastighetsmedia.se Webb: www.fastighetsmappen.se

VERKTYGET FÖR DIG SOM ÄGER ELLER FÖRVALTAR FASTIGHETER

Utemiljö

Administrativt,

FASTIGHETSMEDIA I LJUSDAL AB

Ansvarig utgivare: Daniel Hertzberg daniel.hertzberg@fastighetsmedia.se

www.fastighetsmappen.se

Annonsmaterial: material@fastighetsmedia.se

Produktion: www.svedinmedia.se

Tryck: www.atta45.se

Innemiljö & Fastighet
Produkter
Montrenad AB Stenläggning, Kallmurar 6 Westra Aros Fastighetstjänst AB Fastighetsskötsel, Snöröjning 19 Peab Asfalt AB Asfaltering Baksidan TIB Entreprenad AB Injektering, Epoxiarbeten, Fogning 8 VVSteknik Energi Gävle Dala AB Relining Avlopp & Ventilation 9-10 Bygg & Fastighetsutveckling AB Bygg, Snickeri, Fönster, Dörrar 11 NBEGO AB Garagerenovering, P-linjemålning 13-14 Aberga VVS & Svets AB VVS, Energieffektivisering 16 Marlons Måleri & Design AB Måleri, Fönsterrenovering 18 Westra Aros Fastighetstjänst AB Fastighetsskötsel, Snöröjning 19 Västerås Målarn Måleri, Klottersanering, Trapphusrenovering 21 Västerås Ventilation AB Ventilationsrengöring, OVK, Installationer 23 Ragn-Sells Recycling AB Avfallslösningar 26 Mälardalen Slip och Golvservice AB Golvläggning, Slipning, Våtrum, Microcement 27 Nerike Återvinning AB Återvinning Byggavfall & Ris, Container, Lyft 29
Konsulter & Övrigt Influon Group AB Arkitekt, Bygghandlingar, Bygglov 22 Tolv Projekt i Västerås AB Projektledning, Byggledning, Entreprenad 30 El av Sol Nordic AB Solenergisystem 5 Assemblin El AB Elbilsladdning, Solceller, Elinstallationer 7 Elektro Aros Gruppen AB Tvättutrustning 12 Hedemora Glasmästeri AB Fönster, Balkonginglasning, Dörrar, Portar 15 Nordisk Hiss AB Hissar, Installation & Service 17 Första Hjälpencentrum AB Hjärtstartare 25 Artiklar Firesafe Se över brandskyddet 20 Foam King Sprayisolering 24 Friskahusgruppen Energieffektivisering av fastigheter 28

HITTA LEVERANTÖRER OCH ENTREPRENÖRER TILL ER FASTIGHET

På www.brfmappen.se hittar du allt du behöver till er fastighet. Här har vi samlat leverantörer och entreprenörer från hela landet. Filtrera enkelt på region, bransch m.m. Se företagets profil och aktuell annons från Fastighetsmappen och kontakta enkelt de leverantörer du önskar komma i kontakt med.

Leverantörer och Entreprenörer – Snabbt och smidigt på nätet UPPDATERAD! WWW.BRFMAPPEN.SE HAR BLIVIT ÄNNU BÄTTRE. PROVA DU MED!
5

Fullt fokus på stenläggning

Montrenad AB är ett specialiserat stenläggningsbolag som utför arbeten åt fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Med en gedigen och specialiserad erfarenhet inom stenläggning har vi tillsammans med Svanå Allservice utfört stora delar av den stenläggning som är och finns i Västerås och Mälardalen. Med Västerås som utgångspunkt utför vi jobb inom hela Mälardalen där inget jobb är för stort eller för litet.

Kontakta oss för rådgivning och offert.

Olika typer av stenläggning

Läggning av betongplattor

Sättning av små- och storgatsten

Läggning av marksten och skiffer

Uppbyggnad av kallmurar

Sättning av kantsten och spiksten

info@montrenad.se | 072-010 96 49 | www.montrenad.se 6

Smarta investeringar i miljö och ekonomi

Som fastighetsägare finns det mycket att ta ställning till. Vilka åtgärder behöver genomföras för ett elsäkert och energieffektivt boende? Vad vill du satsa på för att optimera din fastighet? Vi på Assemblin kan hjälpa dig med en del av de frågor och behov som uppstår. Vi är experter inom elteknik och utför allt inom installation och service.

I vårt utbud ingår även elbilsladdning och solceller för dig som gillar grön teknik. Uppgradera din fastighet genom installation av effektiva solceller med tillhörande lagring. Fastig-

heten ökar i värde samtidigt som din elräkning minskar och du bidrar till ett bättre klimat. Med egen produktion av solenergi blir du också mindre känslig för elprisökningar.

Vi utför allt från det lilla serviceuppdraget till entreprenader och ombyggnader. Vi har hög tillgänglighet och teknisk kompetens inom elteknik och säkerhet.

Kontakta oss redan idag så berättar vi mer!

Ladda din elbil med vår smarta lösning.

Assemblin Charge är en komplett lösning för elbilsladdning, som kan användas av alla som söker en säker och smidig lösning. I helhetserbjudandet ingår installation, hårdvara, molntjänst för debitering och administration, kundtjänst och service. Det går också bra att välja delar av erbjudandet efter behov. Vill du endast beställa en laddbox, så går det såklart bra. På vår hemsida kan du läsa om vårt erbjudande och skicka in en intresseanmälan. Tillsammans hittar vi den bästa lösningen för dig. Skanna QR-koden för att få veta mer.

Framtidssäkra din belysning.

Vet du att dagens T5/T8-lysrör och även kompaktlysrören snart slutar att tillverkas? Framtidssäkra din belysning med våra energieffektiva ersättningsprodukter. Kontakta oss för förslag!

Assemblin El utför totalåtaganden från konstruktion till färdig anläggning inom alla typer av installationer från svagström till högspänning upp till 24 kv. Vi erbjuder service inom alla typer av byggnader och verksamheter. Med rätt kompetens och rätt resurser tar vi ditt projekt hela vägen från idé till komplett installationslösning. Gröna installationer är ett av Assemblins stora fokusområden, vilket på elsidan innebär att vi exempelvis kan bidra till den pågående elektrifieringen av infrastruktur och samhällen samt omställningen till förnybar energi.

VÅRA TJÄNSTER

• Elbilsladdning

• Solceller

• Belysning

• Installation, service och översyn av elinstallationer

• Installation av tele-/datanät

• Passage- och säkerhetssystem

• Porttelefoni

KONTAKTA OSS service.el.vst@assemblin.se 010-472 57 00

7
Vi är din helhetsleverantör för allt inom elteknik.

Då är injektering den bästa lösningen för att få bukt på problemet. Vi injekterar mot inträngande vatten i kulvertar, hisschakt, källare, garage, golvvinklar, takvinklar, bassänger, fontäner, gångtunnlar, broar, i stort sett alla betongkonstruktioner som kan läcka.

Syftet med injektering i betong är att vi fyller förekommande fogar, sprickor eller håligheter från insidan av byggnaden. Vilken produkt vi använder för just ditt fall beror på vilka objektspecifika krav som skall uppnås. Det kan exempelvis vara viskositet, öppethållandetid, flexibilitet, miljökrav etc

• Injektering

• Epoxiarbeten

• Fogningsarbeten

• Brandtätning/radontätning

• Bygg

• Mark & anläggning

• Totalentreprenader

Om oss

TiB Entreprenad är din specialist på injektering i betong! Med lång erfarenhet är vi det självklara valet när det är dags för injektering av betong och berg. Vi vänder oss till fastighetsägare, bostadsrättsföreningar, byggföretag, kommuner, landsting och myndigheter, men även privatpersoner.

Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig.

8
inträngande vatten
källare eller
Har du upptäckt
i
garage?
tobias@tibab.se | 021-120 240 | www.tibentreprenad.se

Alla dåliga rör behöver inte bytas!

Relining avlopp

Det spelar det ingen roll om det finns hål, sprickor, saknas bitar av ledningen. Systemet som installeras är ett helt nytt självbärande rör. Relining säkerställer avloppets livslängd på mer än 50 år.

 50års livslängd

 Dokumentation

 Auktoriserade installatörer

 5års garanti på utfört arbete (enligt ABT 06)

Kontakta oss!

Håkan Backman

 070 330 34 64

 hakan.backman@vvsteknikgavledala.se

Mats Persson

 070336 53 06

 mats.persson@vvsteknikgavledala.se

www.vvsteknik.net Info@vvsteknikgavledala.se 023-70 41 00 Matsarvsvägen 15, 791 77 Falun
Före Efter
KOSTNADSFRI KONSULTATION
9
VI ERBJUDER
PÅ PLATS!

Täta kanaler = minskade utgifter!

Relining ventilation

Med väl fungerande ventilation sänks kostnaden för uppvärmning och risken att oönskade lukter sprids mellan ventilationskanalerna minskar.

Relining förbättrar inneklimatet och kan betalar för sig själv över tid.

Varför relining?

Att byta ut de gamla kanalerna mot nya, täta kanaler kan lösa problemen med luftkvalitet. Det svåra med det är att en sådan renovering tar lång tid och inkräktar på befintliga miljöer, vilket är en omfattande störning för boende.

Kontakta oss!

Håkan Backman

 070 330 34 64

 hakan.backman@vvsteknikgavledala.se

Mats Persson

 070336 53 06

 mats.persson@vvsteknikgavledala.se

www.vvsteknik.net Info@vvsteknikgavledala.se 023-70 41 00 Matsarvsvägen 15, 791 77 Falun
Kvalité Hållbarhet God Service
Efter
Före
10
VI ERBJUDER KOSTNADSFRI KONSULTATION PÅ PLATS!

Vi åtar oss ditt bygg- och renoveringsprojekt från start till mål.

• SNICKERI • EL • VVS • SERVICE

BYGG & SNICKERI

Vi utför alla tänkbara snickeri och bygg jobb stora som små, allt från inredning till konstruktion.

FÖNSTER & DÖRRAR

Att byta fönster och dörrar är en stor investering och därför är det viktigt att välja rätt typ av fönster.

HANTVERKARE PÅ DAGEN!

Teckna kostnadsfritt serviceavtal med oss om du är fastighetsägare, Brf eller företagare.

info@byggfastab.se | 021-13 60 00 | www.byggfastab.se
FASTIGHETSÄGARE & BRF
BYGG
11

60% upp till energibesparing

Spara genom att investera

Låt oss inventera er tvättstuga och ta fram en kalkyl på er besparingspotential vid utbyte av er tvättutrustning.

Nya LE-produkter sänker kostnaderna rejält samtidigt som maskinerna tvättar både snabbare och effektivare. Inventeringen är kostnadsfri och utan förpliktelser.

Vi hjälper er också med underhåll och service.

Vi är en del av Electrolux Professionals rikstäckande servicenätverk, Essentia. Våra tekniker är certifierade för att säkerställa att er service blir korrekt utförd.

*LE=Lågenergiprodukter

EA Gruppen AB

Kuggstångsgatan 1

721 38 Västerås

Tel: 021-10 24 45

info@eagruppen.se

12

SPECIALIST INOM GARAGERENOVERING

Normal kontroll inför renovering

Kontroll av klorider, dvs salter, i de olika betongkonstruktionerna.

Vi gör även en genomlysning av karbonatiseringdjup och kontroll av täckskikt. Ovan punkter ligger sedan som grund för åtgärdsförslag och vidare renovering.

garage ut så här!

Smältvatten från bilarna bär med sig salter som skapar de största problemen då det tränger igenom gjutning och angriper armeringen som korroderar. Att konstruktionen angrips är extra allvarligt då pelare och mellanbjälklag har en bärande funktion.

Därför ser kanske ditt garage ut så här!

Om angripen armering väl är synlig för blotta ögat är skadorna oftast mer omfattande än vad man kan förledas att tro. Tid är en viktig faktor för att undvika utmatningsslitage som dessutom kan vara direkt farliga.

Smältvatten från bilarna bär med sig salter som skapar de största problemen då det tränger igenom betongen och angriper armeringen som korroderar. Att konstruktionen angrips är extra allvarligt då pelare och mellanbjälklag har en bärande funktion.

Om angripen armering väl är synlig för blotta ögat så är skadorna oftast mer omfattande än vad man kan förledas att tro. Tid är en viktig faktor för att undvika utmatningsslitage som dessutom kan vara direkt farliga.

Normal kontroll inför renovering

Kontroll av klorider, dvs salter i de olika betongkonstruktionerna.

Vi gör även en genomlysning av karbonatiseringdjup och kontroll av täckskikt. Ovan punkter ligger sedan som grund för åtgärdsförslag och vidare renovering.

renovering av äldre och skadade

betongkonstruktioner i exempelvis parkeringshus och parkeringsgarage.

INBEGO® är specialiserade på renovering av äldre och skadade betongkonstruktioner i exempelvis parkeringshus och parkeringsgarage.

13
Därför ser kanske ditt
CMYK: 77 33 30 15 0 93 5 5 58 5 12 0 71 14 7 0 30 20 1 100 Anm: Vid små grader är Svart endast 100 K construction & flooring
Anm: Vid små grader är Svart endast 100 K
&
construction
flooring

Eller så kan ditt garage se ut så här!

Därför ser kanske ditt garage

Smältvatten från bilarna bär med sig salter som skapar de största problemen då det tränger igenom gjutning och angriper armeringen som korroderar. Att konstruktionen angrips är extra allvarligt då pelare och mellanbjälklag har en bärande funktion.

Efter betongreparationerna beläggs golven med nya tätskikt.

Tätskiktet säkerställer att den renoverade ytan inte utsätts för fortsatt exponering av till exempel klorider.

Om angripen armering väl är synlig för blotta ögat är skadorna oftast mer omfattande än vad man kan förledas att tro. Tid är en viktig faktor för att undvika utmatningsslitage som dessutom kan vara direkt farliga.

Målning av väggar och pelare med karbonatiseringsbromsande färg samt ny P-linjemålning.

Normal kontroll inför renovering

Kontroll av klorider, dvs salter, i de olika betongkonstruktionerna.

Vi gör även en genomlysning av karbonatiseringdjup och kontroll av täckskikt. Ovan punkter ligger sedan som grund för åtgärdsför slag och vidare renovering.

I samband med renoveringen, ta tillfället i akt att montera nya rostfria brunnar/rännor samt energismart belysning.

Eller varför inte laddstolpar, nya portar och dörrar, ny ventilation, kanske även uppgradera skalskyddet.

INBEGO ® är specialiserade på

renovering av äldre och skadade

Kontakta oss

kontakt@inbego.se

Tel nr. 020 – 50 40 40

betongkonstruktioner i exempelvis parkeringshus och parkeringsgarage.

14
CMYK: 77 33 30 15 0 93 5 5 58 5 12 0 71 14 7 0 30 20 1 100 Anm: Vid små grader är Svart endast 100 K construction & flooring
ut så här!
Passa på!
inbego.se

GLASMÄSTERI MED BREDD

Glas, solskydd och balkonginglasningar till fastighetsägare och Brf.

Vi erbjuder alla former av tjänster som innefattar glas, solskydd och balkonginglasningar till företagare, privatpersoner och bostadsrättsföreningar. Hos oss kan du räkna med en personlig service, där målet alltid är att Ni ska bli så nöjda att Ni kan rekommendera oss till andra.

Förutom alla typer av glasreparationer och fönsterbyten så erbjuder vi även nymontage och service av portar, dörrar och glaspartier som är energieffektiva, inbrottssäkra, brandsäkra, utrymningsanpassade eller med automatik. Naturfärgade, lackerade eller anodiserade. Helt i glas, eller delvis lackerade isolerade fyllningar. Vi hjälper Er med de krav Ni har på Era metallpartier, såväl i privata som för offentliga miljöer.

NORBERG

Engelbrektsgatan 77, Norberg 0223-203 16

butiken@norbergsglas.se

HEDEMORA

Ivarshyttevägen 10, Hedemora 0225-71 19 60

butiken@hedemoraglas.se

FÖNSTER · BALKONGINGLASNING · SOLSKYDD · DÖRRAR · PORTAR · UTERUM
www.hedemoraglas.se
15

Obalans i värmesystemet?

Vi ger er konkreta förslag på hur ni smartast energieffektiviserar.

Vi har under många år arbetat med bostadsrättsföreningar och tillsammans tagit fram passande lösningar för just deras värmeproblem.

Att ha en modern fjärrvärmecentral och ett korrekt injusterat värmesystem har alltid lönat sig, men så som vårt samhälle har utvecklats känns det mer aktuellt nu än någonsin. Hög inflation påverkar priser och räntor och är det något man bör investera i, så är det just en ny modern fjärrvärmecentral och ett korrekt injusterat värmesystem.

Genom att byta ut radiatorventiler och termostater kommer ni snabbt att märka ett avsevärt mer behagligt inomhusklimat men även en avsevärt mer behaglig driftkostnad. Och båda delar är självklara mål att uppnå.

Alla bostadsrättsföreningar och fastigheter har sina egna förutsättningar över vad som behöver göras, men låt oss berätta om de mest effektiva lösningarna.

16
VVS • ENERGIEFFEKTIVISERING • FJÄRRVÄRMECENTRALER BYTE RADIATORVENTILER OCH TERMOSTATER INJUSTERING VÄRMESYSTEM • SERVICE Telefon: 0730-98 69 32 E-post: info@abergavvs.se www.abergavvs.se Aberga VVS & Svets AB Brandthovdagatan 16 Västerås

Tryggast på alla plan

Vi levererar, monterar och utför service på alla fabrikat, med dygnet-runt-jour. Våra lösningar innebär inga låsta system, utan alla i branschen kan underhålla och sköta våra installerade hissar. Varje hus är unikt, vi hjälper er att hitta den lösning som passar bäst för just eran bostadsrättsförening.

SERVICE

Service behövs för att undvika driftstopp, oplanerade reparationer och inte minst irritation. Varje servicebesök utförs för att kontrollera hissens säkerhetssystem, driftsäkerhet och justera upptäckta fel. Service som bygger på förebyggande underhåll för att upptäcka och reparera mindre fel innan de leder till funktionsfel eller driftstopp och risk för jourutryckning sparar mycket pengar. Vi erbjuder förmånliga hisserviceavtal. Kontakta oss så berättar vi mer.

MODERNISERING

Frågorna blir många när hissen upprepat stannat, man får ta trapporna. En hiss har efter ett tjugotal år gjort betydligt fler starter än man kan tro, transporterat mycket mer än man anar. Det är helt enkelt dags att göra något vettigt med pengarna än att lägga dom på jourutryckningar då hissen krånglar. Genom att modernisera hissen i fastigheten bevaras också värdet på fastigheten och hyresgästerna känner trygghet i en väl fungerande och modern hiss.

NYINSTALLATION

Det är viktigt att rätt typ av hiss blir rätt lösning i byggnaden. Ett nära samarbete från ett tidigt skede i projektet hjälper er att hitta rätt lösning för bostadsrättsföreningen, sett till den totala kostnaden inte bara till själva inköpet – utan även gällande drift, underhållsmöjligheter och energiförbrukning. Vi har lång erfarenhet av nyinstallationer. Besök vår hemsida eller kontakta oss för mer information.

Nordisk Hiss AB Linköping N. Oskarsgatan 33, Box 1922 581 18 Linköping Tel: 013 - 31 47 00 Fax: 013 - 10 63 05 Felanmälan. 013 - 10 26 30 www.nordiskhiss.se Nordisk Hiss i Eskilstuna AB Tel: 016 - 14 14 95 | Felanmälan: 016 - 14 72 00 Nordisk Hiss Växjö Tel: 0470 - 367 90 | Felanmälan: 0470 – 242 00 Nordisk Hiss Norrköping Tel: 011 - 16 38 00 | Felanmälan: 011- 23 84 30 Nordisk Hiss AB Västerås Tel : 021 – 81 10 94 | Felanmälan: 021-18 33 00 Nordisk Hiss Jönköping Tel: 036 - 10 00 11 | Felanmälan: 036 - 10 00 11 Nordisk Hiss Nyköping Telefon: 0155 400101 | Felanmälan: 0155 400100
Västerås Örebro Motala Tranås Växjö Jönköping Eskilstuna Norrköping Nyköping Linköping Mjölby Karlstad Västervik
17
En del av den gröna hisskoncernen.

Under sommar och höst 2022 genomförde vi fönster- och fasadmålning samt fönsterrenovering hos Brf Själland i Kista som består av 69 lägenheter i radoch parhus.

MARLONS MÅLERI

ett företag – två specialiteter

MÅLERI är vår bas och största verksamhet. Vi erbjuder en komplett fasadlyftning, vilket såklart inkluderar, målning av trä- och putsfasader, fönster samt målning av plåttak. Vi målar även trapphus, källare, tvättstugor m m. Träfastigheter har blivit lite av vår specialitet. Vi samarbetar med branschens bästa fasadexperter och leverantörer som Alcro, Nordsjö.

Vi har varit ett rekommenderat företag hos RECO.SE i 6 år och har ett genomsnittsvärde på 4,9 av 5.

Marlons Måleri och Design AB, Svartviksslingan 31, 167 38 Bromma

070-738 70 18

info@marlonsmaleri.se

www.marlonsmaleri.se

FÖNSTERRENOVERING är vårt andra verksamhetsområde. Med vår nya toppmoderna verkstad anpassad för fönsterrenovering och fönstermåleri kan vi erbjuda alla typer av renoveringar och ombyggnationer av fönster. Här kan vi jobba mer rationellt och med flera pågående projekt parallellt med varandra.

Förvaltar du BRF:er?

Då har vi ett specialerbjudande

Vi erbjuder alla BRF:er som beställer fönstermålning 2023 innan 31/5 kostnadsfri ommålning av medlemarnas innerbågar.

18

Proffs på fastigheter sedan 2015

Proffs på fastighetsskötsel, byggservice och underhåll av fastigheter och utemiljöer.

Vi tillhandahåller våra tjänster i Västerås med omnejd. Inget projekt eller uppdrag är för stort eller för litet för oss.

• Snöröjning & halkbekämpning

• Byggservice & Underhåll

• Teknisk förvaltning

• Sandupptagning och sopning

• Mark & Anläggningsarbeten

• Vicevärd & fastighetsvärd

www.arosfastighetstjanst.se
- PERSONLIG SERVICE - KVALITÉ - MILJÖMEDVETENHET
Westra Aros Fastighetstjänst AB Batterigatan 6, Västerås Telefon: 021-490 08 31 E-post: kevin@arosfastighetstjanst.se 19

artikel från www.brf-nytt.se

Livsviktigt att se över brandskyddet

Torsdag i Linköping, fredag i Ånge, lördag i Jordbro och måndag i Enköping. Det är bara de senaste fem dagarnas bränder i flerfamiljshus i Sverige. En död, flera skadade och många bostadslösa. Vad kan fastighetsägare göra för att undvika bränder? Marie

Karlsson på Firesafe ger kloka råd. Mer om Firesafe: www.firesafe.se

Marie Karlsson har arbetat i två år som marknadskoordinator på den nordiska koncernen Firesafe med ca 200 anställda i Sverige. För Marie som länge arbetat med marknadsfrågor har det varit en ögonöppnare att få arbeta med brandskyddsfrågor. Hon menar att det är många som tänker att det räcker med att sätta upp brandvarnare och brandsläckare och sen är brandskyddet klart. En brandvarnare är så klart viktigt och att kontrollera batteriet årligen men mycket av en fastighets brandskydd är faktiskt sådant som inte syns.

ddet. Trots detta är det många fastighetsägare som inte prioriterar brandskyddsarbetet tillräckligt, menar Marie.

“Det viktigaste en fastighetsägare kan göra för att undvika brand är att ha ett systematiskt brandskyddsarbete och att aktivt arbeta med frågor som rör brandskydd.”

Marie Karlsson, Firesafe

Enligt Lagen om skydd mot olyckor (2003:778) ska fastighetsägare arbeta förebyggande för att förhindra brand eller skador av brand. Det gör de genom ett systematiskt brandskyddsarbete som innebär att de planerar, kontrollerar, utbildar, dokumenterar och regelbundet följer upp brandsky-

Ett bra sätt att påbörja sitt systematiska brandskyddsarbete är att få en statusrapport över fastighetens brandskydd. Då kontrolleras hela fastighetens brandskydd, om något behöver åtgärdas och vad som är mest akut. Statusrapporten är till stor hjälp för att ta fram en åtgärdsplan i prioriteringsordning. En vanlig brist är t.ex. att det enligt kravställning saknas belysta utrymningsskyltar i källare vilket gör att det kan bli svårt att hitta ut om källaren rökfylls och strömmen går. I källare och tvättrum kan man även behöva ha ett brandvarningssystem för att minimera risken att någon blir instängd. I grund och botten handlar systematiskt brandskyddsarbete om att arbeta proaktivt på ett strukturerat sätt för att på så vis

förekomma eventuella brandrisker från att bli ett reellt hot. En annan vanligt förekommande risk är nya brister i brandcellsgränserna i fastigheter som har gjort stambyte. Små hål kan bidra till stora bränder och det är röken som dödar. Alla genomföringar ska tätas med brandskyddsprodukter. Det finns exempel där fastighetsägare tätat med vanligt byggskum eller isolering som inte är brandsäkert. Istället för att täta smälter det direkt av värmen och röken tränger igenom. Samma sak med otätade genomföringar ovan en fin branddörr, då är brandcellen likväl förstörd.

Många fastighetsägare har också brister i brandcellsindelningen på vinden. En brand får fort fäste i träkonstruktionen och en öppen vind ska alltid sektioneras för att behålla brandcellerna och därmed kunna fördröja brandförloppet. Om fastigheten har rökluckor/brandgasventilation så ska de vara funktionsdugliga. Avslutningvis menar Marie att det är viktigt att ha sitt brandskyddsarbete dokumenterat och att det är bra om fastighetsägaren går en utbildning så att hen har rätt kunskaper om brandskydd.

Text: Linda Svedin (www.svedinmedia.se)

Mer om Firesafe: www.firesafe.se

1820

Västerås Målarn

Västerås Målarn erbjuder ett brett utbud av tjänster för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Inget jobb är för stort eller för litet och självklart lämnar vi alltid garanti på utfört arbete. Reparation & underhåll • Färgsättning • Utvändiga fasader Brandskyddsmåleri • Nybyggnadsmåleri • Klottersanering Trapphusrenovering 070-670 24 53 vasterasmalarn@outlook.com Kontakta oss för kostnadsfri offert och rådgivning! 21

Gården i fokus

En inspirerande fika med Jenny på Ritkompaniet

Det är sen eftermiddag och solen skiner på Västerås domkyrka med ett varmt sken när vi träffar landskapsarkitekten Jenny Majanen på kontoret i city. Vi har stämt träff för att prata om nyttan med att anlita en landskapsarkitekt eller trädgårdsdesigner.

Jenny välkomnar oss med en kopp kaffe och börjar sedan att berätta:

-Vi arbetar med gården och miljön man möter när man kommer hem. Ett hem betyder så mycket och gården är platsen som man delar med sina grannar. Det är också här besökare får det första intrycket av hemmet och föreningen.

J

Majanen har inspirerat och ritat utemiljöer åt

i drygt 15 år. Sedan snart tre år på Ritkompaniet i Västerås.

Har ni ett projekt på gång eller vill diskutera möjligheter? Kontakta oss för vårt kostnadsfria

Små justeringar löser man kanske själv, men när det gäller större förändringar eller tillägg är det vanligt att börja i fel ände, att pengarna rullar utan att målet nås och till slut står man där och inser att det hade varit prisvärt att ha en helhetsbild med tänkbara framtida scenarier, och möjlighet att ta in offerter på utförandet – och allt i rätt ordning.

FIKA med RITKOMPANIET

En timme med ER gård i fokus!

erbjudande: www.ritkompaniet.se

info@ritkompaniet.se

Mobil: 070-686 06 40

Besöksadress: Slottsgatan 29, Västerås

Vanliga uppdrag åt BRF’er:

• Idéskisser, illustrationer och visioner!

• Råd och idéer för att jobba med det man har - Stort och smått!

• Förfrågningsunderlag för offerter, bygghandlingar för utföranden

• Anpassningar efter lagar, regler och förordningar ex sophantering, tillgänglighet, säker lekplats mm.

• Myndighetskontakt, ex mistelärenden, bygglov

• Ert unika projekt!

-Vi inspirerar och ritar utemiljöer åt villaägare, BRF’er och fastighetsbolag. Vi jobbar ofta direkt mot beställaren men lika ofta som underkonsulter åt andra företag. Våra kunder är prismedvetna och precis som att de inte bygger om och flyttar bärande väggar i by gganden utan att anlita sakkunniga på hus och hantverk, så anlitas vi f ör motsvarande kunskaper och erfarenheter kring utomhusmiljön.

När man anlitar oss lyssnar vi in behovet för att finna en lösning som inte bara är funktionell. Många andra aspekter är viktiga, såsom möjlighet att vidareutveckla, att alla möjliga lagar och föreskrifter följs, att skötseln fungerar och att det harmonierar och är vackert för ögat. Därför gör vi ofta en övergripande idéskiss över potentiella möjligheter, där föreningen själva kan avgöra om och när man vill gå vidare med olika delar.

Eftersom man är många som ska landa i beslut om att göra en investering, är det viktigt att vi som konsulter låter föreningen få den tid man behöver för att landa. För oss är det naturligt, och vi respekterar processen.

.,

Påtåren börjar kallna och urverket på domkyrkan visar att vårt samtal närmar sig sitt slut. Jag rundar av med en sista fråga; Vad ger det dig, att jobba med dessa kunder?

Det glimmar till i Jennys ögon och hon svarar med känsla: -Det ger mig mycket! Jag har gjort många projekt och en del liknar varandra, men för mig är varje projekt unikt! Vi använder oss av vår samlade erfarenhet, och sträcker oss efter det lilla extra för varje kund. Den återkoppling vi får är ett kvitto på att det vi gör är värdefullt.

(
I
enny BRF’er i Mälardalen
”för mig är varje projekt unikt! ”
Ritkompaniet
AB
Exempel på illustration åt en av Ritkompaniets kunder, av Jenny Majanen
- en del
av
Influon Group

Andas friskare luft

Före rengöring Efter rengöring

VENTILATIONSRENGÖRING

Att ventilationen fungerar som den ska är viktigt för att vi ska må bra. Dålig ventilation kan till exempel orsaka för hög luftfuktighet, vilket i sin tur innebär en gynnsam miljö för kvalster, bakterier och mögel. För att undvika problem är det viktigt att kontinuerligt rengöra och underhålla ventilationssystemet.

• OVK - besiktning

• Ventilationsrengöring

• Installationer

• Service och serviceavtal

• Råd och anvisning

23 Kontakta oss info@vasterasventilation.se 021-41 42 41 www.vasterasventilation.se vasterasventilation

Miljövänlig sprayisolering ökar stort

Tekniken med sprayisolering har funnits i cirka 30 år i Sverige men det är framför allt under de senaste åren som efterfrågan har ökat explosionsartat. Miljöperspektivet och möjligheten att minska energikostnaderna är de största orsakerna till efterfrågan men många fastighetsägare ser också chansen att göra sig några extra kronor. Läs mer: www.foamking.se

Lucas Söderholm är en av fyra delägare i företaget Foam King från Trelleborg som specialiserat sig på tekniken med sprayisolering. Tidigare användes det främst vid tillverkning av kylskåp och innehöll då flera hälsovådliga ämnen. Idag är de förbjudna och ämnet polyuretan som används vid sprayisolering innehåller inga miljöfarliga ämnen.

Foam King har funnits sedan 2011 och även om företaget har vuxit sedan dess så är det framför allt under de senaste åren som de har fått en närmast explosionsartad efterfrågan på sprayisolering. Miljömedvetenheten är större idag och både fastighetsägare och byggföretag ställer om till en hållbar verksamhet och produktion. När elpriserna skjuter i

höjden ser många fastighetsägare det som en absolut nödvändighet att se över isoleringen i sina fastigheter. Enligt Lucas är sprayisolering mycket mer effektiv än traditionell isolering och menar att den totala besparingen kan uppgå till 20 procent, i vissa fall högre än så.

“Energibesparing är grundstenen i Foam King. Vi vill stå först i ledet när det kommer till hållbarhet.”

Lucas Söderholm, Foam King

I storstäderna har dock ytterligare en faktor varit avgörande för Foam Kings expansion nämligen fördelarna att använda sprayisolering vid konvertering av råvindar till bostäder. Dels är det lättare att komma åt att sprayisolera i svåråtkomliga utrymmen men framför allt kan sprayisolering läggas i ett tunnare lager än traditionell isolering och ändå uppnå samma U-värde. Det innebär att boarean kan bli några kvadratmeter större än med traditionell isolering. I fastigheter där kvadratmeterpriset ibland överstiger 100 000 kronor kan det öka intäkterna till fastighetsägaren avsevärt.

Inför 2022 satsar Foam King ytterligare på sin hållbarhetsvision som de hoppas ska utveckla företaget till att bli ett ännu mer miljövänligt alternativ. Det innebär att de granskar hela produktionsledet från det som förbrukas till det som kan återbrukas.

Brandisolering av industrilokal

Text: Linda Svedin (www.svedinmedia.se)

24
“I vår stora satsning på att bli ännu mer gröna och hållbara under 2022 ser vi över alla komponenter i alla led.”
Lucas
artikel från www.brf-nytt.se

Hjärtstartare till fastigheten

Har ni funderat på hjärtstartare till er fastighet eller BRF? En hjärtstartare i huset gör stor skillnad. Sju av tio hjärtstopp sker i hemmet. Med hjärtstartare och hjärt-lungräddning i tid ökar överlevnadschansen från 10 till 75 procent! Se därför till att vara beredd när det händer.

Kontakta oss så får ni goda råd kring märkesval, finansiering, skötsel och placering av hjärtstartaren.

Effektiva och användarvänliga hjärtstartare, välj med eller utan videodisplay.

En praktisk väska med tillbehör ingår alltid.

exkl. moms

Energigatan 3B, Västerås

Telefon: 021-448 10 10

E-post: info@fhcentrum.se

Hemsida: forstahjalpencentrum.se

Hyr från 169 kr per månad
25

Badrum, dammfri golvslipning och golvläggning för fastighetsägare och Brf

Med över 40-år i branchen erbjuder vi hög kvalitet och proffesionalitet till dig som beställare. Vi tar på oss både stora och små projekt och erbjuder service i toppklass!

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning och offert.

• Golvläggning

• Slipning

• Våtrum

• Keramikarbeten

• Microcement

Auktoriserad Plast & keramik

070-496 21 35

info@malardalen-slipgolvservice.se www. malardalen-slipgolvservice.se

haggkvistr

Mälardalen Slip & Golvservice hjälper dig med allt som rör badrum, dammfri golvslipning & golvläggningsarbeten. 070-496 21 35
27

Friskahusgruppen energieffektiviserar din fastighet

Dagens höga elpriser har gjort att många fastighetsägare och bostadsrättsföreningar ser över sitt energibehov. De som har fastigheter med hög energianvändning har mycket att vinna på en energieffektivisering, menar Anna Holmstén på Friskahusgruppen.

Läs mer: www.friskahusgruppen.se

Många fastighetsägare och bostadsrätts-föreningar har fastigheter med mycket hög energianvändning, enligt Anna Holmstén, VD på Friskahusgruppen. Hon menar att en hög energianvändning är ett tecken på att något behöver åtgärdas i fastigheten.

Detta menar Anna är avgörande för en energieffektiv fastighet och säger att det finns mycket en fastighetsägare eller bostadsrättsförening kan göra för att påverka inomhusklimatet.

En förutsättning för ett bra inomhusklimat är att ventilationssystemet rengörs regelbundet och i flerbostadshus har fastighetsägaren OVK-plikt. Regelverket säger dock inget om hur många som får vistas i fastigheten. Ett ventilationssystem som inte är rengjort påverkar givetvis luftkvaliteten i fastigheten och i förlängningen hälsan för de som vistas där. Vid en OVK mäts temperatur, koldioxidhalt, relativ fuktighet och flyktiga organiska ämnen. Både luft som är för torr och för fuktig kan skapa problem för de som vistas i fastigheten och för höga halter koldioxid mår vi heller inte bra av.

Ett bra sätt att börja arbetet mot en mer energieffektiv fastighet är enligt Anna att undersöka fastighetens inomhusklimat. En undersökning av inomhusklimatet innebär att utreda samspelet mellan fastighetens uppvärmning, ventilation, isolering, fönster och dörrar.

Det är också viktigt att anpassa ventilationssystemet i fastigheten efter rådande omständigheter för att skapa den bästa luftkvaliteten samt att se över isoleringen. Utredning och åtgärder som tar hänsyn till hela fastigheten, både uppvärmning, ventilation och isolering kan ge ett bättre inomhusklimat med jämnare temperatur, bättre luftkvalitet, minskat buller och dessutom lägre energikostnader.

Text: Linda Svedin (www.svedinmedia.se)

28
artikel från www.brf-nytt.se
Anna Holmstén, VD Friskahusgruppen

VI HJÄLPER DIG MED ERA GRÖNA PROJEKT

VI ÅTERVINNER ERA PRODUKTER

Välkommen att lämna era schaktmassor, byggavfall, ris, löv och komposterbart material hos oss där vi återvinner dem.

CONTAINER, TRANPORT OCH LYFT

Hos oss kan du som företag eller privatperson hyra container, transport eller lyfthjälp.

HASSELFORS GARDENS KVALITETSJORDAR

Vi är licenstillverkare av Hasselfors Gardens kvalitetsjordar med ett brett sortiment. Välkommen att beställa på storsäck eller i lösvikt.

29
Scanna för att besöka vår hemsida!

För stolta byggprojekt

Beställarens egen byggprojektledare

Beställare och byggföretag har ibland svårt att förstå varandra, vilket riskerar att göra projekten tröga, röriga och dyra.

Totalentreprenad eller delad entreprenad, du väljer själv. Kontakta oss så hittar vi genmensat den bästa lösningen för ditt projekt.

Vi strider för dig

Med Tolv Projekt AB får du som beställare en byggprojektledare som envist jobbar på din sida för att hjälpa alla inblandade att överträffa sig själva.

Vi hjälper dig att fatta modiga beställarbeslut. Det sparar tid, pengar och energi och lägger grunden för ett harmoniskt projekt.

info@tolv.se | 072-546 90 25 | www.tolv.se PROJEKTLEDNING | BYGGLEDNING | PROJEKTERING | BAS-P | BAS-U 30

HÅLL DIG UPPDATERAD MED DE SENASTE BRF-NYHETERNA DIREKT TILL DIN E-POSTLÅDA

Som styrelsemedlem i en bostadsrättsförening kan det vara bra att ha koll på vad som händer. Vi har samlat intressanta artiklar, nyheter och erbjudanden på vår nyhetssida www.brf-nytt.se.

Varje vecka skickar vi dessutom ut ett nyhetsbrev direkt till din e-post där du kan läsa veckans mest intressanta nyheter och artiklar.

Anmäl dig till BRF-Nytt

Besök www.brf-nytt.se eller skicka ett mail till nyhetsbrev@fastighetsmedia.se för att anmäla dig.

Vi behöver ditt namn, ev. bostadsrättsförening/ företag, E-postadress samt vilken region du är mest intresserad av (Mälardalen, Västra Götaland, Skåne eller övriga landet.)

BRF-Nytt skickas ut veckovis till över 8.000 mottagare runt om i hela landet. Nyehtsbrevet är kostnadsfritt och du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration eller få nyhetsbrevet skickat till en annan adress. Vid frågor, kontakta oss på nyhetsbrev@fastighetsmedia.se så hjälper vi er.

31
www.brf-nytt.se

Visste du att vi utför alla typer av asfalteringsuppdrag?

Visste du att vi utför alla typer av asfalteringsuppdrag?

Visste du att vi utför alla typer av asfalteringsuppdrag?

Vårt lokala team gör allt från att asfaltera mindre projekt såsom garageuppfarter till vägar, parkeringsplatser, skolgårdar, uppställningsytor och industriplaner. I samband med asfaltering kan vi även hjälpa dig med mindre markarbeten, marksten- och kantstensarbeten samt anläggning av grönytor.

Visste du att vi utför alla typer av asfalteringsuppdrag?

Vårt lokala team gör allt från att asfaltera mindre projekt såsom garageuppfarter till vägar, parkeringsplatser, skolgårdar, uppställningsytor och industriplaner. I samband med asfaltering kan vi även hjälpa dig med mindre markarbeten, marksten- och kantstensarbeten samt anläggning av grönytor.

Vårt lokala team gör allt från att asfaltera mindre projekt såsom garageuppfarter till vägar, parkeringsplatser, skolgårdar, uppställningsytor och industriplaner. I samband med asfaltering kan vi även hjälpa dig med mindre markarbeten, marksten- och kantstensarbeten samt anläggning av grönytor.

När du beställer asfaltering av oss får du automatiskt vår ECO-Asfalt. ECO-Asfalt ® framställs med koldioxidneutral bioolja som minskar klimatpåverkan och sparar naturresurser utan att slutprodukten påverkas.

När du beställer asfaltering av oss får du automatiskt vår ECO-Asfalt. ECO-Asfalt ® framställs med koldioxidneutral bioolja som minskar klimatpåverkan och sparar naturresurser utan att slutprodukten påverkas.

Samma höga kvalitet. Bara mer klimatsmart!

Vårt lokala team gör allt från att asfaltera mindre projekt såsom garageuppfarter till vägar, parkeringsplatser, skolgårdar, uppställningsytor och industriplaner. I samband med asfaltering kan vi även hjälpa dig med mindre markarbeten, marksten- och kantstensarbeten samt anläggning av grönytor.

När du beställer asfaltering av oss får du automatiskt vår ECO-Asfalt. ECO-Asfalt ® framställs koldioxidneutral bioolja som minskar klimatpåverkan och sparar naturresurser utan att slutprodukten påverkas.

Samma höga kvalitet. Bara mer klimatsmart!

Samma höga kvalitet. Bara mer klimatsmart!

Kontakta för kostnadsfri offert:

Kontakta för kostnadsfri offert:

Johan Rylander, 0733-84 70 64, johan.rylander@peabasfalt.se

Kontakta för kostnadsfri offert:

När du beställer asfaltering av oss får du automatiskt vår ECO-Asfalt. ECO-Asfalt ® framställs med koldioxidneutral bioolja som minskar klimatpåverkan och sparar naturresurser utan att slutprodukten påverkas.

Johan Rylander, 0733-84 70 64, johan.rylander@peabasfalt.se

Johan Rylander, 0733-84 70 64, johan.rylander@peabasfalt.se

Samma höga kvalitet. Bara mer klimatsmart!

peabasfalt.se

peabasfalt.se

kostnadsfri
Johan Rylander, 0733-84 70 64, johan.rylander@peabasfalt.se
Kontakta för
offert:
peabasfalt.se
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.