Fastighetsmappen Värmland 2021

Page 1

Värmland 2021

Verktyget för dig som äger eller förvaltar fastigheter

! r e r ö n e r p e r t n e h c o r e r ö t n a r e v e l Hitta www.fastighetsmappen.se


Värmland 2021

Sluta leta. Vi har gjort det åt dig.

Äger eller förvaltar du fastigheter? Då vet du hur svårt det kan vara att hitta leverantörer och entreprenörer. I Fastig­hetsmappen har vi samlat företag som gärna arbetar med små och stora fastighetsägare så att du enkelt hittar det du behöver, när du behöver det. Ett verktyg med aktörer/ annonsörer som riktar sig till Er. Fastighetsmappen skickas kostnadsfritt en gång per år till fastighetsägare och fastighetsbolag runt om i landet. Vårt mål är att erbjuda ett komplett verktyg som ständigt utvecklas och förbättras. Därför är dina åsikter viktiga för oss. Saknar du något eller har du tankar och funderingar? Tveka inte att höra av dig till oss på 0651-688 75 eller kontakt@fastighetsmedia.se.

Postadress: Box 57, 827 22 Ljusdal Telefon: 0651-688 75

Vill du få mappen via e-post? Vi erbjuder även en onlineversion av Fastighetsmappen som skickas ut via e-post. Genom att anmäla dig via vår hemsida får du enkelt tillgång till verktyget även när du inte har den tryckta mappen nära till hands. Anmäl dig idag på www.fastighetsmappen.se

Besöksadress: Södra Järnvägsgatan 25, Ljusdal

E-post: kontakt@fastighetsmedia.se

Webb: www.fastighetsmappen.se


VERKTYGET FÖR DIG SOM ÄGER ELLER FÖRVALTAR FASTIGHETER Innemiljö & Fastighet

Produkter

Mårtensson Tak AB

Taksäkerhet, Takomläggning, Reparation

8

Fönsterentreprenader i Dalarna Underhållsfria Fönster

Lavamus AB

Fasad- & taktvätt, Måleri, Snickeri,

9

StyRa® Solskydd Solskydd

VVS-Design AB

VVS, Kyla, Service & Installation

11

Enomic Fönster Sverige AB

Fönster, Inglasning, Entrédörrar

Miljönären Måleri AB

Måleri, Golv, Fönsterrenovering

12

Certego AB

Säkerhetssystem, Service & Installation

Sotning & Ventilation i Karlstad AB Sotning & Ventilation

14

Forsbergs VVS och Energiteknik AB Värmepumpar & Solceller

Städtjänst i Värmland AB Städservice

15

Höjdens Spol- & Avloppsteknik

Spolning, Filmning, Rörinfodring, Jour

18

Administrativt, Fastighetsförvaltning & Övrigt

Veteranpoolen

Fastighets- & Ytterområdesskötsel

19

FF - Fastighetsservice AB

Rörinspektion i Karlstad AB

Spolning, Filmning, Relining

23

Bohults Fastighetsförvaltning AB Fastighetsförvaltning, Teknisk förvaltning

Tingvalla Agentur & Handels AB Badrum, Köksrenovering, Snickeri

24

Structor Projektpartner AB

ÅJ Måleri AB Måleri

25

TyPa Konsult & Utveckling AB

Totalentreprenad, Renovering, Snickeri

27

Artiklar

Certego AB

Säkerhetssystem, Service & Installation

28

Nytt skatteavdrag

Utemiljö Svevia AB

Asfaltering, Dränering, markarbete

6

Veteranpoolen

Fastighets- & Ytterområdesskötsel

19

Peab Asfalt AB Asfaltering

FASTIGHETSMEDIA I LJUSDAL AB Ansvarig utgivare: Daniel Hertzberg daniel.hertzberg@fastighetsmedia.se

5 17 21-22 28 29

Fastighetsförvaltning, Ekonomisk förvaltning

7 13

Projektledning Bygg

30

Grön teknik

10

Skyddsrumskontroll Skyddsrum

16

Smarta tips om utemiljön Utemiljö

20

Målning av trapphus Trapphus

26

Baksidan

www.fastighetsmappen.se

Annonsmaterial: material@fastighetsmedia.se Produktion: www.svedinmedia.se Tryck: www.atta45.se


HITTA LEVERANTÖRER OCH ENTREPRENÖRER TILL ER FASTIGHET

UPPDATERAD! WWW.BRFMAPPEN.SE HAR BLIVIT ÄNNU BÄTTRE. PROVA DU MED!

På www.brfmappen.se hittar du allt du behöver till er fastighet. Här har vi samlat leverantörer och entreprenörer från hela landet. Filtrera enkelt på region, bransch m.m. Se företagets profil och aktuell annons från Fastighetsmappen och kontakta enkelt de leverantörer du önskar komma i kontakt med.

Leverantörer och Entreprenörer – Snabbt och smidigt på nätet


Har du en gång valt våra plastfönster behöver du inte byta ut dem... Plastfönster, PVC-fönster, vinylfönster, underhållsfria fönster, kompositfönster... Kärt barn har många namn! Gemensamt för alla våra produkter är dock en kärlek till hantverket, och en kvalitet som bara kan uppstå när man funnits i branschen i över 30 år.

Totalentreprenad, Södra Dalarnas Sparbank, Hedemora.

I vår fabrik på Industrigatan i Avesta tillverkar vi måttbeställda och underhållsfria plastfönster till både privatpersoner och företag. Från oss är det möjligt att köpa fönster och fönsterdörrar med eller utan montering.

Underhållsfria Våra PVC-fönster tillverkade i Avesta tål väder och vind mycket bra och behöver varken skrapas eller målas.

Energisnåla och starka

Giftfria och miljövänliga

Totalentreprenad, Brf Hjorten, Hedemora.

Fönstren är metallförstärkta och har en bra isolerförmåga och lågt U-värde.

Våra PVC-fönster innehåller inte material som är farliga. De påverkar varken miljön eller människors hälsa.

När det är dags att byta fönster i Er fastighet, kontakta oss.

Totalentreprenad, Brf Renen, Hedemora.

helt underhållsfria, från Avesta

Plastfönster | Industrigatan 15 | 774 35 Avesta 0226-55 900 | www.plastfonster.se

Kungsgatan 27, Avesta. 5


Läge att asfaltera, lägga plattor eller bättra på dräneringen? Inom Svevia är vi proffs på allt som har med mark­ arbete och beläggning att göra. Det är oavsett om vi asfalterar motorvägar, dränerar husgrunder eller ser till att villaägare får ny asfalt på garageuppfarterna. Söker du ha en trygg och stabil leverantör i Värmland? Hör av dig till oss för offert och rådgivning. Inget uppdrag är för stort eller för litet. Asfaltering

6

Grundläggning

Platt­ och stenläggning

Andreas Åberg Tfn: 070­945 21 74 E­post: andreas.aberg@svevia.se Andreas Kristiansson Tfn: 070–278 97 72 E­post: andreas.kristiansson@svevia.se

Grönytearbeten

Dränering


Gör fastighetsägandet lättare med oss H

ÅL

LB

A R F Ö R VA LT N

IN

G

Fastighetsskötsel

Lokalvård

Både inre och yttre skötsel är av stor vikt. Vi är behjälpliga med alla bitar som krävs för att hålla fastighetens värde och attraktion. Vår kompetenta servicepersonal utför regelbundna besiktningar och hjälper dig med bl.a. reparationer, VVS- och elservice, skötsel av yttermiljö och trädgård.

Trivsel och trygghet är våra ledord. Det innebär att vi har certifierade städare och strävar efter att det alltid ska vara samma ansikten som de boende möter. Sedan 2011 är vi certifierade serviceentreprenörer genom Almega.

Teknisk förvaltning

Ekonomisk förvaltning

Fastighetsägare och styrelser har ett långtgående ansvar för era boende och nyttjande av lokaler. Vi kan hjälpa er med bl.a. myndighetskontakt, hyresgästkontakt, besiktningar, underhållsplaner, projektledning och upphandlingar.

Vi tar hand om alla löpande ärenden som hyresaviseringar, påminnelser, krav, bokföring med mera. Vi gör även budget, fastighetsdeklarationer och årsbokslut. Med vår webbportal och app kommunicerar vi smidigt med alla boende.

Kontakta oss så berättar vi mer! Växel: 0771 – 330 300 www.ff-fastighetsservice.se

7


ÄR DU OSÄKER PÅ STANDARDEN PÅ ERT PAPP- ELLER DUKTAK?

ALLTID 15 ÅRS GARANTI

DÅ TAR DU KONTAKT MED OSS FÖR EN KOSTNADSFRI BESIKTNING

MÅRTENSSONS TAK är ett takföretag med 20 års erfarenhet och stort kunnande av takarbeten på låglutande tak, som erbjuder kunder att skydda sina värden genom konstnadsfria besök och effektiva entreprenader. Vi utgår från Karlstad men vi lägger tak i Kil, Forshaga, Skoghall, Grums, Kristinehamn, Arvika, Hammarö och Värmland med omnejd.

Samarbetspartner med Takcentrum.

• NYPRODUKTION OCH OMLÄGGNING AV PAPP OCH PVC TAK • SERVICEAVTAL MED LÖPANDE ÖVERSYN OCH UNDERHÅLL • REPERATIONER • TAKSÄKERHET • 15 ÅRS TÄTSKIKTSGARANTI

070-312 62 88 | Tjäderstigen 14, 654 68 Karlstad Besök gärna vår Facebook och hemsida martenssonstak.se Mårtenssons Tak 8

www.martenssonstak.se


LÅT DIN FASTIGHET GLÄNSA - samtidigt som du ökar livslängden

Fastighetens yttre får utså mycket av väder och vind– samtidigt som det ska skydda hemmet. Genom att tvätta fasaden och taket får man inte bara ett rent hus utan även ett välmående sådant med längre livslängd. För fasadtvätt använder Lavamus ultrarent vatten och lågt tryck, vilket är något som kunderna har uppskattat då hårt tryck kan skada både tak och fasad. För taktvätt tvättar de från marken istället för att gå upp på taken, då många har tegeltak med sköra pannor. Lavamus erbjuder måleri- och snickeritjänster både in- och utvändigt. Kanske är det dags att byta tak eller att renovera trapphuset i er fastighet? Lavamus hjälper dig som är fastighetsägare hela vägen från start till mål och du kan alltid känna dig trygg med att resultatet är professionellt utfört. Som fastighetsägare eller som representant för en bostadsrättsförening är du alltid välkommen att höra av dig till Lavamus för kostnadsfri offert och rådgivning!

FASADTVÄTT

Håller du din fasad ren håller den automatiskt mycket längre än om den inte tvättas. Vi på Lavamus erbjuder en helhetslösning både till privatpersoner och företag. Lavamus utför skonsam rengöring på alla sorters ytor.

ADRESS Kvarnvägen 11 66340 Hammarö

TAKTVÄTT

Vi hjälper dig få ett tak som står sig längre! Vi använder oss av Lavarent, en miljövänlig kemikalie som effektivt motverkar alger, mossa och lav på ditt tak. Kemikalien dödar all påväxt så ingen förbehandling behövs.

MÅLERI

Lavamus utför alla typer av måleriarbeten åt fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Kombinera målning med våra rengöringstjänster för bästa resultat. Med en ren fasad håller färgen längre och du får en fin fastighet över tid.

KONTAKT E-post: info@lavamus.se Telefon: 054-83 32 38

SNICKERI

Lavamus har expanderat sin verksamhet med snickeritjänster där vi utför alla tänkbara fastighetsåtgärder. Från tillbyggnader och ombyggnader till takbyten eller enklare invändiga renoveringsarbeten. Vi utför även löpande servicearbeten.

www.lavamus.se 9


Grön teknik

Nytt skatteavdrag för laddstationer och solceller Den 1 januari 2021 infördes ett nytt skatteavdrag för så kallad grön teknik. Avdraget är till för privatpersoner som installerar laddstationer till elfordon, solceller eller system för lagring av egenproducerad elenergi.

D

et nya skatteavdraget förenklar för privatpersoner som vill investera i hållbara energilösningar i hemmet. Avdraget fungerar på samma sätt som Rut och Rot där köparen får avdraget direkt på fakturan från installatören. En skillnad är dock att avdraget även gäller för material medan Rot endast gäller för arbetskostnaden. Tidigare kunde privatpersoner ansöka om statliga bidrag i samband med installation av laddstationer, solceller eller system för lagring av egenproducerad elenergi. Det nya skatteavdraget ersätter bidraget och underlättar därmed för köparna som då direkt kan ta del av avdraget och samtidigt besparas mödan med en ansökan. Avdraget för grön teknik är högst 50 000 kr per person och år och är beroende av vilka andra avdrag som gjorts under året. För att ta del av avdraget ska en installation av laddstation, solceller eller system för lagring av el göras i småhus, ägarlägenhet eller bostadsrätt. Det gäller även för byggnader som är under uppförande. På Skatteverkets hemsida går det att göra en preliminär beräkning av skatteavdraget. Länsstyrelsen räknar med en fortsatt snabb utveckling för grön teknik. Enligt prognoserna förväntas antalet laddbara fordon uppgå till 2,5 miljoner år 2030 vilket också innebär också ett ökat behov av laddstationer. Även antalet nätanslutna solcellsanläggningar har ökat kraftigt de senaste åren. Där har den installerade effekten ökat med ca 70 procent sedan förra året, enligt Energimyndigheten. Merparten av den installerade effekten kommer från småskaliga producenter som tex solcellsanläggningar på villatak. Text: Linda Svedin (www.svedinmedia.se)

10

Fakta Skattereduktion för grön teknik ges för: Installation av nätanslutet solcellssystem. Skattereduktion ges med 15 procent av kostnaden för arbete och material. Installation av system för lagring av egenproducerad el. Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material. Installation av laddningspunkt till elfordon. Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material. Källa: Skatteverket


GRÖN UPPVÄRMING, MILJÖVÄNLIGA INSTALLATIONER FÖR EN GRÖNARE VARDAG - PRATA MED OSS!

VVS OCH KYLA Vi är noga med det arbete vi utför, är vi nöjda vet vi att du också blir nöjd. Det ska vara snyggt och funktionellt, naturligtvis städar vi efter oss. Kontakta oss gärna för en kostnadsfri offert, vi kan också erbjuda löpande debitering per timme.

EXPERTE R VVS OCH INOM KYLA

Vi har lång branschvana och arbetar efter mottot att nöjda kunder är den bästa reklamen. Givetvis arbetar vi enligt reglerna för säker vatteninstallation och är noggranna med det vi gör. Vår ambition är att våra installationer ska kännetecknas av hög kvalitet, god funktionalitet.

g

dragnin Snygg rör

Profilerning, Ford F100-56

Installation i badrum Installation av Duravit Starck

g

gnin sanläg p m u p Värme e 60Kw ib med N rme bergvä

k Installation i kö

Ordning oc h reda bland rören

KÖK • BADRUM • VÄRMEPUMPSINSTALLATIONER GOLVVÄRMEINSTALLATIONER • NYBYGGNATION • RENOVERING FILTERINSTALLATIONER • LUFTVÄRMEPUMPAR Kontakta oss så hjälper vi er med ert framtida projekt. Mobil: 070-7509582 E-post: niclas.johannesson@vvs-designab.se

VVS Design AB 11


E N T RY G G H E L H E T S PA R T N E R T I L L E R B R F

Vi skapar rum för trivsel. MÅLERI GOLV KAKEL & KLINKER

Tryggt och smidigt med vårt underhållsavtal Läs mer miljonaren.se

FÖNSTERRENOVERING

Att renovera behöver inte innebära en påfrestning för medlemmarna i bostadsrättsföreningen. Med Miljönärens upparbetade rutiner säkerställs ett väl utfört jobb vilket ger en smidig och trevlig process.

En enklare process

När du anlitar oss behöver du inte ha kontakt med någa andra. Vi tar hand om hela processen, från första mötet till färdigt resultat. • Projektering • Förslag färgsättning • Åtgärdsprogram • Underhållsavtal

Kontakta oss för en kostnadsfri rådgivning! 010 -178 71 00 | miljonaren.se 12


www.bofab-karlskoga.se

En väldigt bra fastighetsförvaltning för BRF och fastighetsägare Bohults Fastighetsförvaltning AB grundades 2014 och är lokaliserat i Karlskoga. Vi har erfarenhet av fastighetsbranschen som sträcker sig över 35 år. Hög kvalité och långsiktiga kundrelationer är vår filosofi och metod. Vi vill vara med på resan och hjälpa er att både förvalta och förädla era fastigheter. Vår långa erfarenhet, vårt stora engagemang och vår lokala kännedom är egenskaper som ni och era fastigheter kommer ha väldigt stor nytta av.

Vår affärsidé är att bedriva förvaltning och skötsel av fastigheter, så väl lokalt som med omnejd. Vår vision är att vara en samarbetspartner för dig som söker hjälp att förvalta och förädla din fastighet samt att erbjuda bostäder och lokaler till privata och kommersiella kunder.

Teknisk Förvaltning • • • • •

Kontraktsskrivning Besiktningar Underhållsplanering Hyresförhandlingar Driftövervakning

• • • • •

Upphandling Styrelseuppdrag Felanmälan Projektledning Flygbesiktning/drönare

Skötsel och underhåll • •

Yttre skötsel Underhåll

• •

Inre skötsel Tillsyn/rondering

Med hjälp av våra samarbetspartners ser vi till att ni snabbt och enkelt får hjälp med El, Ventilation Bygg och VVS.

Bohults fastighetsförvaltning AB

Telefon: 076-832 42 57

Hangarvägen 27, 691 35 Karlskoga

E-post: peter@bofab-karlskoga.se

13


Serva ventilationen. Spara energi och förbättra er hälsa!

DEL I ABH-GRUPPEN

Att hålla efter ventilationen i en fastighet är mycket viktigt. Sotning & Ventilation har lång erfarenhet och bred kunskap inom detta område. Rätt luftflöden och rätt funktioner är nyckeln till att få den ventilation man vill, som ser efter människors hälsa utan att kosta onödig energi!

Ventilation är mycket viktigt för de som bor och verkar i en byggnad. En vuxen människa andas i genomsnitt 25 000 liter luft per dygn!

Världens största studie om hur inneklimatet påverkar barns hälsa är den så kallade Värmlandstudien (”Dampness in Buildings and Health”). Den görs i samarbete med ett 20-tal universitet och institutioner i fem olika länder. Studien har letat efter sambandet mellan inneluft och barns hälsa. 8 000 familjer med 11 000 barn i Värmland deltog i studien. 400 barn valdes ut, varav hälften var helt friska och hälften svårt allergiska eller astmatiska.  Studien konstaterar att det finns ett klart samband mellan hur bostäderna är ventilerade och hur barnen mår.

När man väl vet att systemet är i gott skick och korrekt intrimmat kan man börja jaga energitjuvar. Man ska inte spara energi genom att sänka luftflöden och kompromissa med luftens kvalité, MEN - för höga luftflöden över de normer som finns kostar onödigt mycket pengar. En vanlig lägenhet med 10% för mycket ventilation kan kasta bort lika mycket energi i ventilationen som om de hade en 40 Watts glödlampa lysande dygnet runt, året om.

Felaktig inställning kostar energi Fel inställningar eller fel produkter kan kosta mycket pengar. En första förutsättning för att ventilationen ska fungera som avses under lång tid är att man regelbundet håller efter, rengör och servar anläggningen.    Smuts i ventilationssystem gör att luftflöden sjunker, och att fläktar och andra rörliga delar belastas onödigt mycket och går lättare sönder. Kulinggatan 3, Karlstad • 054-21 16 36 • sotovent.nu 14

Sotning & Ventilation kan knepen för att säkerställa att ni ventilerar rätt, utan onödiga extra kostnader. Tag kontakt med oss så hjälper vi er!

OVK • SERVICE • VENTILATIONSRENGÖRING


Din städ- och servicepartner Du ser devisen överallt. Vi säger att vi är en servicepartner att lita på – och det är ingen slump, eftersom allt vi gör bottnar i en känsla för service. Du som köper våra tjänster ska kunna lita fullt på att uppdraget blir korrekt utfört, med korrekta metoder – det är vårt löfte till dig. Därför arbetar vi på Städtjänst efter ett integrerat kvalitets- och miljöledningssystem enligt ISO 9001 och ISO 14001, samtidigt som vi också är auktoriserade av branschorganisationen Almega Serviceföretagen. Det innebär bland mycket annat en garanti för att du alltid möter välutbildad och legitimerad personal som använder moderna och effektiva metoder - och att du kan vara säker på att vi arbetar med att ständigt förbättra oss mot allt tuffare kvalitets- och miljömål.

Tack vare vårt nära samarbete med våra uppdragsgivare anpassar vi oss till varje enskilt uppdrags speciella krav och förutsättningar. Inget jobb är varken för stort eller litet – du är alltid välkommen. Hör av dig, så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med städservice – och mycket mer!

M

www.stadtjanst-varmland.se

Ö MÄ R K IL J T

376 017

15


Kan jag borra i skyddsrummet? En skyddsrumskontroll sker vanligtvis med ca 10-15 års mellanrum och på den tiden kan det hinna hända mycket.

Det finns ca 65 000 skyddsrum i Sverige. De flesta sk. normalskyddsrum finns i bostadshus och det är fastighetsägaren som ansvarar för underhållet av skyddsrummet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) utför skyddsrumskontroller och tillsyn. En skyddsrumskontroll sker vanligtvis med ca 10-15 års mellanrum och på den tiden kan det hinna hända mycket.

P

eter Englund vet mycket väl vad det kan innebära. Han driver företaget Skyddsrumsunderhåll AB och kontaktas av fastighetsägare och bostadsrättsföreningar som har fått anmärkningar i kontrollen. Företaget har kvalificerad behörighet och certifieringsnummer (SRG) vilket säkerställer myndighetskraven på rätt utförda arbeten. Med sina 28 år i yrket har han sett det mesta. Den mest förekommande anmärkningen är på golvbrunnar som inte går att öppna och stänga. Det är dock enkelt åtgärdat. Lätt åtgärdat är det också när det fattas utrustning i skyddsrumsförrådet. Där kan det saknas verktyg som spett och kofot efter ett inbrott eller när fastigheten fått ny ägare som städat ur förrådet. Många företag som utför underhåll av skyddsrum gör som Peter, de erbjuder sig att komplettera det som saknas i förråden.

“Om vi ser att det fattas utrustning så kan vi komplettera det. Vi kör hela konceptet.” Peter Englund, Skyddsrumsunderhåll AB

E

n allvarlig och oftast mycket kostsam åtgärd är det arbete som kan uppstå efter ett stambyte. Om inte byggföretaget som utför stambytet är medveten om de föreskrifter som

16

gäller för skyddsrummen kan det bli ett omfattande arbete med stora kostnader. I värsta fall har arbetet utförts många år innan kontrollen vilket kan innebära att byggföretaget inte längre är skyldig att åtgärda felen pga friskrivning. Därför uppmanar Peter Englund alla fastighetsägare att vara mycket vaksamma vid ingrepp där de ska borra för tex datakablar, vattenrör eller ledningar.

F

inns det då något som man inte får göra i ett skyddsrum? I många bostadshus används skyddsrummen som cykelförråd eller lägenhetsförråd och det är helt i sin ordning. Huvudsaken är att de kan utrymmas på 48 timmar. Däremot är det viktigt att inte borra i väggarna innan en kvalificerad sakkunnig har gjort ett utlåtande. - Fastighetsägarna har blivit bättre på att höra av sig innan de ska göra ett stambyte eller bygga balkonger men fortfarande är det många som inte vet vad de har för ansvar, säger Peter Englund. Av de fastighetsägare och bostadsrättsföreningar som har fått anmärkningar i kontrollen brukar de allra flesta vidta åtgärder. Återbesiktning sker efter tre månader av samma kontrollant som sedan skickar ut ett intyg om ett godkänt skyddsrum. Text: Linda Svedin (www.svedinmedia.se)


Visst saknas det något?

Ett utvändigt solskydd förbättrar ljusförhållandena & lyfter fastighetens totala värde.

Är din fastighet för varm under sommarmånaderna? Visste du att med ett utvändigt monterat solskydd sänker du värmeinstrålningen med upp till 80%? Med rätt solskydd på rätt plats förbättras ditt inomhusklimat märkbart och får dig att må bättre. Vi hjälper er till rätt lösning - Hitta din närmaste återförsäljare och se hela vårt sortiment på styrasolskydd.se.

17


Jour dygnet runt – året runt • Snabb service • Kort inställelsetid • Kontakta oss på 054 - 21 16 65

Hur mår ditt avlopp? Vi på Höjdens Spol & Avloppsteknik kan ta reda på det!

Vi utför allt inom avlopp

Vi erbjuder totalkoncept

Hetvattenspolning

Höjdens Spol & Avloppsteknik riktar oss till både

Filmning

stora och små fastigheter där vi utför alla typer av

Sondning av ledningar

Rörinfodring

uppdrag inom avloppsunderhåll. Vi erbjuder ett

Underhållspolning (konceptspolning)

Jour dygnet runt alla dagar på året!

totalkoncept som omfattar allt från akuta insatser till förebyggande tjänster. Ring oss för bokning, förfrågan och prisinformation!

Underhållspolning Med vår konceptspolning återskapar man flödet i systemet och minimerar risker för akuta avlopsstopp med översvämning och dyra självrisker till följd. Vi lämnar alltid garanti på utfört arbete med en dokumentation på skicket på ledningarna. Detta är något för alla fastighetsägare med en långsiktig syn på sitt ägande.

Rörinfodring Vi är certifierare av SAC pro och använder oss av den senaste teknologin samt följer ständigt med i utvecklingen av den metod vi använder.

Våra kunder

Höjdens Spol & Avloppsteknik 18

Tel: 054 - 21 16 65 • Jour dygnet runt: 070-191 42 28 • hojdensspool.se

Ko n

ta

o k ta

ss f

ok ör b

nin

g


Ring oss v tillfälliga b id ehov och löpande in satser

Flexibel och snabb hjälp till er BRF – heltid, deltid eller per timme

Hej, Visste du att vi på Veteranpoolen anlitas flitigt av både små och medelstora bostadsrättsföreningar runt om i hela Värmland? Flexibilitet på er förenings villkor Vi låser inte upp er till ett visst antal timmar – det är ert behov som styr. Ni kan anlita oss för att klippa gräset hela säsongen, sköta vaktmästarsysslorna några timmar i veckan eller för större tillfälliga insatser som att måla om garaget. Trygga och erfarna yrkesproffs Hos oss jobbar erfarna och trygga pensionärer som är yrkesproffs inom flera olika områden. Vi kan vår sak och är snabbt igång med våra insatser. Här är några exempel på vad andra föreningar låter oss hjälpa till med:

✅ Fastighetsskötsel ✅ Underhåll & teknik ✅ Lokalvård ✅  Ytterområdesskötsel

✅  El-jobb ✅  Snickeri & byggnation ✅  Måleri ✅  Vaktmästeri

✅  Trädbeskärning ✅  Trädgårdsskötsel ✅ Snöskottning ✅ ... & mycket mer!

Ring: 054-86 02 20 | karlstad@veteranpoolen.se

19


aÖ TE MIL J

TU em

TA HAND OM ER UTEMILJÖ

Smarta tips om... ... markarbeten

… marktäckning

… mÖtesplatser

Planerar ni en större omgörning av någon yta, och kanske en större stenläggning, då behöver ni ett markföretag för att göra jobbet. En sådan insats kräver en större planering, så ta helst kontakt med företaget – eller en trädgårdsdesigner om du vill ha hjälp med helheten – redan året innan ni tänkt börja. Då är planen klar när det är dags att sätta skopan i jorden på våren.

Med marksten, grus, bark, murar och trampstenar kan man skapa gångar som leder till utemiljöns olika rum. Man kan bygga illusionen av en bäckfåra och sätta en bro över. Göra mönster som gör att gården bli snygg uppifrån, för de boende som tittar ner på den från sina fönster och balkonger. Sten är lättskött, men behöver också brytas av med mjukare material, som trä, vatten och växter för att inte bli för hårt.

Det är trevligt med flera olika ”rum” i utemiljön. Rum för samtal, rum för att sola. Rum för att grilla och rum för att äta. Det skapar ni genom många olika sittplatser med hjälp av bänkar, stolar, stockar och stubbar och växter. Mötesplatser ska också vara tillgängliga för alla, så se till att det är framkomligt för barnvagnar, rullstolar och rullatorer.

… Lekplatser

... Växter

… belysning

Behöver alltid finnas. Som självklar samlingsplats för barnfamiljerna. Men även föreningar där boende är äldre behöver en lekplats för påhälsande barnbarn. På grund av många olycksfall på lekplatser de senaste åren, är regelverket kring säkerheten på just lekplatser väldigt detaljerad. Det är alltid föreningen som är ansvarig vid olyckor som sker på föreningens lekplats och därför bör de ses över varje månad så att all utrustning fungerar som den ska.

Tänk hela säsongen och välj växter med olika blomningstid så det finns något fint att titta på från vår till höst. Blanda färg och form, högt och lågt, flikiga blad tillsammans med runda bollar. Det ger ett levande intryck. Plantera träd och gör planteringar under träden – när man ser det färdigt känns det ofta helt självklart eftersom det är precis så ute i naturen.

Vi bor i en del av landet där det är mörkt en stor del av året. En förening som gör ett stort arbete med sin utemiljö gör därför ett smart val om de även tänker in belysning i sin planering. Det handlar naturligtvis om belysning längs gångar för att man ska se att ta sig fram. Men det kan också ge andra dimensioner till känslan i utemiljön att använda ljuset mer dekorativt, som att belysa träd eller buskar underifrån, eller lysa upp en vägg. På så sätt kan man njuta av gården året om.

Utöver det ska lekplatsen besiktas varje år. Vid nyanläggning, eller större ombyggnad bör föreningen försäkra sig om att de som levererar lekplatsen skickar med utförliga anvisningar om hur redskapen ska installeras, drivas, besiktas och underhållas. Dokumentation som visar att redskapen uppfyller den eu-standard som krävs, ska också följa med. Mer information finns på konsumentverket.se.

Bra att veta!

80% 20 20

Se till att du ger växterna rätt förutsättningar att frodas. I vår del av landet hör vi till växtzon 4. Vill man ha växter med växtzon 2 eller 3 går det, men då måste de planteras i upphöjda bäddar ovanför jord så att de skyddas från kylan. Kontrollera också att växter som behöver mycket sol planteras i sol, och att de som behöver skugga får det.

lägre blir energiförbrukningen om ni använder LEDljus till fasad och trädgårdsbelysning. Anledningen är att LED göra ljus av all energi, medan traditionell belysning släpper ut en stor del energi som värme.


FÖNSTERBYTE?

Enomic är idag en av Sveriges ledande entreprenörer på fönsterbyte. Vi har under våra 35 år i branschen utfört mer än 250 000 fönsterbyten så vi kan det här! Är ni i behov av nya entrédörrar eller ny inglasning av trapphuset så har vi lösningen. Allt tillverkat i vår egen fabrik i Örebro.

www.enomic.se

ENOMIC FÖNSTER SVERIGE AB info@enomic.se Grusgropsvägen 7, 702 36 Örebro Tel: 019-603 24 40 www.enomic.se 21


Fönsterbyte i Vasastan utfört av Enomic Enomic har nyligen bytt ut samtliga fönster i Brf Sirius i Vasastan mitt i centrala Stockholm. Totalt 40 lägenheter och 246 fönster. Efter att ha sett hur väl Enomic utfört fönsterbytet på en grannfastighet så bokade vi in ett möte med Enomics säljare. Vi fick en väldigt bra kontakt vilket gjorde valet av fönsterleverantör enklare, säger Marietta Löwy. Att renovera våra gamla fönster kändes som en evighetsprocess så det var inget alternativ för vår förening. Vi ville att fönsterbytet skulle gå snabbt och smidigt, och det gjorde det verkligen. Vi är väldigt nöjda med resultatet, och personligen är jag mycket förtjust i det smarta vädringsläget på fönstren fortsätter en nöjd Marietta.

Marietta Löwy, styrelsemedlem, BRF Sirius 31, Stockholm

Vi är mycket nöjda med fönsterbytet som gick väldigt smidigt och helt enligt uppgjord tidplan. Allt ser fräschare ut och fönstren är lätta att rengöra både på in- och utsidan. Dessutom är det mycket tystare inomhus.

Vill du se fler referensobjekt eller läsa mer om oss besök gärna www.enomic.se

www.enomic.se

ENOMIC FÖNSTER SVERIGE AB info@enomic.se Grusgropsvägen 7, 702 36 Örebro Tel: 019-603 24 40 www.enomic.se 22


Det kompletta företaget med lång erfarenhet i branschen sedan 1982 NYH

ET!

Vi ut vår k ökar apa med citet stors en polar e

Vi har utrustning och kompetens att lösa era problem •

Högtrycksspolning med hetvatten är ett skonsamt och effektivt sätt att rengöra ledningar.

Filmning – genom filmning kan vi besikta och felsöka i ledningar.

Relining av ledningar och ventilationskanaler – ett kostnadseffektivt sätt att åtgärda trasiga ledningar istället för att byta ut dem.

KONTAKTUPPGIFTER Ulf 054-7716301 | ulf@ror-inspektion.se Mikael 054-7716302 | mikael@ror-inspektion.se Johan 054-7716303 | johan@ror-inspektion.se 23


ETT BYGGFÖRETAG I KARLSTAD, VÄRMLAND

Snickare, isolerare, målare eller plåtslagare? Oavsett om du ska bygga nytt, renovera eller bygga ut din fastighet krävs oftast flertalet olika yrkesroller. Tingvalla Byggtjänst hjälper dig med alla delar i ditt projekt, så att du tryggt kan luta dig tillbaka med en enda motpart.

KONSTEN ATT BYTA TAK

Lertegel, betongpannor eller plåttak? Man ställs inför många val när man ska lägga nytt tak på sitt hus. Val av tak har inte bara en viktig funktion för huset, utan påverkar också utseendet i mycket stor utsträckning. Idag är troligen utseendet ett minst lika viktigt beslut för de flesta som ska byta ut eller lägga nytt tak. Självfallet har också alla dessa alternativ sina för- och nackdelar utöver sina estetiska attribut.

PROFFS PÅ FÖNSTER

Fönster i PVC, trä eller aluminium? När det gäller fönsterbyten så kan vi leverera trä-, trä/aluminium fönster från både Traryd Fönster samt SP Fönster. Vi säljer även PVC fönster, då vi är importörer av kanske Europas bästa fönster när det kvalité och utseende samt pris. Ert val av fönster beror lite på vad man önskar. På vissa äldre hus kan man helt enkelt inte tänka sig acceptera annat än träfönster, på nyare hus så tycker man kanske inte att det spelar någon roll vilken typ av fönster man väljer.

BESÖK PÅ PLATS HOS DIG

Kostnadsfri offert. Alltid.

För att resultatet ska bli bra krävs ett minst lika bra förarbete. Detta förarbete startar alltid med ett kundbesök hos dig och anledningen är enkel; vi vill förstå.

24

Tingvalla Byggtjänst | info@tingvalla.eu | 054 405 00 55 | www.tingvallabyggtjanst.se


Måleri med kvalitet sedan 50-talet Ombyggnads- och nybyggnadsmåleri för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar.

054-173660 RING OSS

Kontakta oss för rådgivning och offert! Vår affärsidé innebär att väl motiverade och utbildade medarbetare tillgodoser kundens behov av målning och närliggande tjänster, med stor hänsyn tagen till miljö och kvalitet. Våra tjänster skall kännetecknas av god kvalitet, ett tydligt miljöansvar och omsorg om våra medarbetares arbetsmiljö.

Kontakta oss ÅJ Måleri, Kolvgatan 3, 653 41 Karlstad Telefon 054-173 660 www.ajmaleri.se 25


Ljust och fräscht

i trapphusen

Ett fräscht trapphus ger inte bara ett välkomnande och trevligt intryck, det innebär också en betydande värdeökning på fastigheten. Jan Frånlund, projektledare på Sandå Måleri i Sundsvall berättar att många fastighetsägare och bostadsrättsföreningar ser trapphusmålning som en väl värd investering.

E

n normal trapphusmålning innefattar hela trapphuset med väggar, tak och snickerier. Men det är viktigt att som kund veta vad man vill ha och ta tid på sig när man tar in offerter. Jan Frånlund på Sandå Måleri tycker att ett personligt möte på plats i fastigheten är det bästa. – Vi vill alltid träffa kunden och gärna visa upp ett referensobjekt också, säger Jan. Han menar att det är viktigt att bägge parter vet vad som ska ingå och vilket resultat man förväntar sig. Andra tips är att se till att få ett färgprov uppmålat innan man beslutar vilken kulör man vill ha, samt att ta in anbud från flera olika firmor. – En trapphusmålning görs med tio till femton års intervall, så kunden måste bli riktigt nöjd, säger Jan.

Idag är det ljusa, rena och lättstädade ytor som gäller vid trapphusmålning.

Många produkter är till och med Svanenmärkta. En trapphusmålning går förstås inte obemärkt förbi men en firma som håller god ordning och Ljust och rent jobbar strukturerat behöver Men hur ska ett trapphus inte vara till stort besvär se ut? Jo, det väljer man för de boende. naturligtvis själv men Jan Dagens vattenbaserade Frånlund berättar att dova färger med korta torktider strukturfäger och svampgör också att arbetet går målade bårder inte längre mycket fortare än det gjorär i ropet. Idag är det ljusa, de förr. rena trapphus som gäller. Jan berättar att en fullYtorna ska vara släta Jan frånlund, Sandå måleri ständig trapphusmålning med och lättstädade och många tvätt, spackling, grundning tar även chansen att tänka och målning tar ungefär en klimatsmart. vecka, eller 100 arbetstimmar, för en fastighet – Idag finns en mängd miljövänliga färger med två till tre våningar. som fungerar väldigt bra i trapphus, berättar Jan.

“Idag finns en mängd miljövänliga färger som fungerar väldigt bra i trapphus”

26


TyPa Konsult & Utveckling AB

Byggfirma med över 40-års erfarenhet Totalentreprenad . Renovering . Snickeriarbeten

Är du i behov av en pålitlig byggfirma? Vi har över fyrtio års erfarenhet i branschen och kan därmed garantera ett bra resultat. Vår firma är profilerad på stora och små egnahemsvillor. TOTALENTREPRENAD

Hos oss får du totalentreprenad, vi anlitar alltid samma underentreprenörer. Tack vare detta kan vi se till att slutresultatet av varje projekt blir enligt kundens önskemål. Vi ansvarar för material, projektering och eget arbete. Fördelen med att anlita oss för totalentreprenad är att du bara har en motpart. Det innebär mindre arbete för dig som kund.

RENOVERING

Innan vi utför en renovering hos er klargör vi och identifierar dina behov. Vi tror på en tydlig och nära dialog med kunden och sammanställer dina idéer och förslag. Både små och stora uppdrag är intressanta för oss. Vi hittar kreativa lösningar och anlitar underleverantörer vid behov. Ibland kan det behövas specialkompetens, då har vi ett nätverk av pålitliga leverantörer som vi kontaktar.

SNICKERIARBETEN

Vi utför alla former av snickeriarbeten, noggrant och med en tydlig tidsram. Behöver du en ny bod, inbyggda garderober eller en större altan? Vi tar oss an både finsnickeri och mer omfattande projekt. När du anlitar oss är det din fantasi som sätter gränserna. Vi kan framställa måttbeställda altaner och annat du behöver till ett bra pris.

BADRUMSRENOVERING . KÖKSRENOVERING . TILLBYGGNADER

Kontakta oss för kostandsfri offert och rådgivning. För att bilda oss en uppfattning om projektet besöker vi gärna er fastighet och återkopplar därefter snabbt med ett förslag.

Telefon: 0707-67 22 91 E-post: typa.tommy@icloud.com Östra torggatan 16, 652 24 Karlstad

TyPa Konsult & Utveckling AB - En pålitlig byggfirma!

www.typaab.se

27


28


Vitocal 222-S Luft/vatten

Vitocal 333-G / 222-G

Vitocal 200/222-G / 300-G inverter

Solceller 340-400 W

BLI ENERGISMART DU OCKSÅ Med den nya serien bergvärmepumpar och solceller från Viessmann får du ett toppmodernt och kostnadseffektivt värmesystem för din hem. Kontakta oss för prisförslag!

PROFFS PÅ SOLCELLER OCH VÄRMESYSTEM Kälkerudsvägen 4 664 34 Grums

076-131 44 55 info@vvsochenergiteknik.se 29


STRUCTOR PROJEKTPARTNER hjälper föreningar över hela Värmland med projektledning för olika typer av byggprojekt. Vi jobbar i alla projektskeden, från start till färdigställande. Vårt mål är att avlasta styrelsen och skapa ett mervärde åt er förening.

EXEMPEL PÅ GENOMFÖRDA UPPDRAG Åtgärdat utemiljö och sättningsskador, ansökt om bygglov, besiktning, kontrollansvarig, miljöinventering, renovering av skyddsrum och garage, dränering, dörrbyte, byte av låssystem, takrenovering, fönsterbyte samt installation av ny ventilation. EXEMPEL PÅ FÖRENINGAR VI ARBETAT MED BRF Strandlyckan Karlstad, BRF Hagaborg Karlstad, BRF Bikupan Sunne, BRF Hagforshus 3 Riksbyggen Hagfors, BRF Kristinehamnshus 8 Riksbyggen Kristinehamn VAD KAN VI HJÄLPA ER MED? KONTAKTA OSS PÅ 054-10 25 60

STRUCTOR PROJEKTPARTNER VÄRMLAND AB

054-10 25 60 ppvarmland@structor.se 30www.structor.se


HÅLL DIG UPPDATERAD MED DE SENASTE BRF-NYHETERNA DIREKT TILL DIN E-POSTLÅDA Som styrelsemedlem i en bostadsrättsförening kan det vara bra att ha koll på vad som händer. Vi har samlat intressanta artiklar, nyheter och erbjudanden på vår nyhetssida www.brf-nytt.se. Varje vecka skickar vi dessutom ut ett nyhetsbrev direkt till din e-post där du kan läsa veckans mest intressanta nyheter och artiklar.

Anmäl dig till BRF- Nytt Besök www.brf-nytt.se eller skicka ett mail till nyhetsbrev@fastighetsmedia.se för att anmäla dig. Vi behöver ditt namn, ev. bostadsrättsförening/ företag, E-postadress samt vilken region du är mest intresserad av (Mälardalen, Västra Götaland, Skåne eller övriga landet.)

BRF-Nytt skickas ut veckovis till över 8.000 mottagare runt om i hela landet. Nyehtsbrevet är kostnadsfritt och du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration eller få nyhetsbrevet skickat till en annan adress. Vid frågor, kontakta oss på nyhetsbrev@fastighetsmedia.se så hjälper vi er.

www.brf-nytt.se 31


Behöver du asfaltera din väg, gångväg, trottoar eller parkeringsplats? Vi kan hjälpa dig med de flesta typer av asfalteringsuppdrag, inget jobb är för litet eller för stort. I samband med asfaltering kan vi även hjälpa dig med mindre markarbeten, markstenoch kantstensarbeten samt anläggning av grönytor. Asfaltbeläggning ställer extrema krav på hållbarhet. Den ska tåla tung belastning, slitage och väderpåverkan och det under många år. Men verklig hållbarhet kräver ännu längre tidsperspektiv. Vår ECO-Asfalt® framställs med koldioxidneutral bioolja, en vegetabilisk restprodukt som radikalt minskar klimatpåverkan. Samma höga kvalitet. Bara mer klimatsmart! Kontakta för kostnadsfri offert: David Jansson, 0725-33 32 29, david.jansson@peabasfalt.se

peabasfalt.se 32