Fastighetsmappen Jönköping 2022

Page 1

Jönköping 2022

Verktyget för dig som äger eller förvaltar fastigheter

! r e r ö n e r p e r t n e h c o r e r ö t n a r e v e l Hitta www.fastighetsmappen.se

1


Jönköping 2022

Sluta leta. Vi har gjort det åt dig.

Äger eller förvaltar du fastigheter? Då vet du hur svårt det kan vara att hitta leverantörer och entreprenörer. I Fastig­hetsmappen har vi samlat företag som gärna arbetar med små och stora fastighetsägare så att du enkelt hittar det du behöver, när du behöver det. Ett verktyg med aktörer/ annonsörer som riktar sig till Er. Fastighetsmappen skickas kostnadsfritt en gång per år till fastighetsägare och fastighetsbolag runt om i landet. Vårt mål är att erbjuda ett komplett verktyg som ständigt utvecklas och förbättras. Därför är dina åsikter viktiga för oss. Saknar du något eller har du tankar och funderingar? Tveka inte att höra av dig till oss på 0651-688 75 eller kontakt@fastighetsmedia.se.

Postadress: Box 57, 827 22 Ljusdal Telefon: 0651-688 75

Vill du få mappen via e-post? Vi erbjuder även en onlineversion av Fastighetsmappen som skickas ut via e-post. Genom att anmäla dig via vår hemsida får du enkelt tillgång till verktyget även när du inte har den tryckta mappen nära till hands. Anmäl dig idag på www.fastighetsmappen.se

Besöksadress: Södra Järnvägsgatan 25, Ljusdal

E-post: kontakt@fastighetsmedia.se

Webb: www.fastighetsmappen.se


VERKTYGET FÖR DIG SOM ÄGER ELLER FÖRVALTAR FASTIGHETER Innemiljö & Fastighet

Produkter

PWS Nordic AB

Avfallslösningar

6

Axema Access Control AB

Bokningssystem Tvättstuga, Informationstavlor 7

Betongrenoverings Teamet AB

Balkong- & Betongrenovering, Golvslipning

8

Safe Heart Medical AB

Hjärtstartare

10

Decatak AB

Takmålning

9

Nordisk Hiss AB

Hissar, Nyinstallation & Service

11

Jönköpings Renhållning AB

Spolning, Avloppsstopp, Rörinspektion

14

Passéra AB

Lås, Larm & Säkerhetslösningar

12

Silent Decor Sweden AB

Ljudisolering Fastigheter

16

Silent Decor Sweden AB

Ljudisolering Fastigheter

16

Skjutebo Kraft AB

Schakt & Förläggning, Elinstallationer

18

IVT Värmepumpar

Värmepumpar

21

Inneklimat Jönköping AB

Ventilation, OVK, Energioptimering

20

Bankeryds Takläggare AB

Takbyten, Renovering & Taksäkerhet

22

El & Projektering Vetlanda AB

Solenergi, Laddboxar, Elinstallationer

23-24

Thells i Huskvarna AB

Trädvård, Trädgårdsskötsel, Markanläggning

SSG Nordic AB

Brand Rivning & Sanering, Klotterborttagning 25

Hellgrens Trädvård AB

Träd- & Anläggningsarbeten, Trädgårdsskötsel 17

Skjutebo Kraft AB

Schakt & Förläggning, Elinstallationer

Artiklar

Utemiljö 5 18

Se över ditt brandskydd

Brandskydd

13

Administrativt, Konsulter & Övrigt

Hissar för ökad tillgänglighet

Hissar

19

SkandiaMäklarna

Mäklare Kommersiella fastigheter

15

Kanslihuset AB

Juridisk rådgivning & Hyresförhandlingar

26

HSB Göta Ekonomisk förening

Fastighetsförvaltning

FASTIGHETSMEDIA I LJUSDAL AB Ansvarig utgivare: Daniel Hertzberg daniel.hertzberg@fastighetsmedia.se

www.fastighetsmappen.se

Baksidan

Annonsmaterial: material@fastighetsmedia.se Produktion: www.svedinmedia.se Tryck: www.atta45.se


HITTA LEVERANTÖRER OCH ENTREPRENÖRER TILL ER FASTIGHET

UPPDATERAD! WWW.BRFMAPPEN.SE HAR BLIVIT ÄNNU BÄTTRE. PROVA DU MED!

På www.brfmappen.se hittar du allt du behöver till er fastighet. Här har vi samlat leverantörer och entreprenörer från hela landet. Filtrera enkelt på region, bransch m.m. Se företagets profil och aktuell annons från Fastighetsmappen och kontakta enkelt de leverantörer du önskar komma i kontakt med.

Leverantörer och Entreprenörer – Snabbt och smidigt på nätet


WWW.T

HE LL

S.

N

U

Vi älskar att utveckla utomhusmiljöer.

Trädvård, trädgårdsskötsel, markanläggning … … våra tre huvudområden sedan starten 2008. Idag är vi omkring 30 anställda som jobbar med totalentreprenad av utomhusmiljöer. Våra uppdragsgivare är allt från företag, bostadsbolag och bostadsrättsföreningar till kommuner, kyrkor och privatpersoner. Vi gör verklighet av din drömträdgård. Och vi agerar snabbt, lokalt och nära, med lång erfarenhet och stort engagemang.

TRÄDVÅRD & TRÄDFÄLLNING •TRÄDGÅRDSSKÖTSEL MARK & ANLÄGGNING • DRÄNERING


UWS, under jord

UWS & Kärlgarage

Begrav dina bekymmer

avfallslösningar för ovan- & under mark

I PWS breda sortiment hittar du genomtänkta, hållbara och lättskötta avfallslösningar för många olika avfallsfraktioner för er fastighet.

För dig som inte gillar att gräva - Bagio Short endast 50 cm nedgrävd lösning Kontakta oss! Jonas Tellbom 073 944 68 77 tej@pwsab.se 6

pwsab.se


VAKA bokningssystem för tvättstugan. Digital informationstavla till trapphuset. Öka tryggheten och skapa ordning och reda med VAKA bokningssystem och digitala informationstavla. VAKA bokningssystem för tvättstuga VAKA bokningssystem är ett användarvänligt och anpassningsbart system som bl.a. erbjuder styrning av tvättmaskiner i tvättstugan för ett jämnare maskinslitage. Med bokningstavlans användarvänliga pekskärm bokar ni snabbt och enkelt lokaler som tvättstugan, bastun eller samlingslokalen, ni kan även boka via en valfri dator, surfplatta eller med mobilen.

Öka tryggheten på innerdörren med AX-Handle!

VAKA digital informationstavla för trapphus Med Axema VAKA digitala informationstavla kommunicerar ni snabbt, enkelt och säkert dagsaktuell information till boende. All info läggs enkelt in via en valfri dator, informationen kan även schemaläggas. Ni kan anpassa informationen för olika trapphus, samt välja att visa boenderegistret i alfabetisk ordning eller per våningsplan.

Nyhet!

AX-Handle är en fristående handtagsläsare som smälter in i dörrmiljön på ett smakfullt sätt med sin moderna och eleganta design i rostfritt stål. Den är enkel och snabb att installera och klarar ca 170 000 öppningar innan det är dags att byta batteri. Kontakta oss för ett kostnadsfritt projekteringbesök som vi utför tillsammans med en erfaren säkerhetsinstallatör:

info@axema.se • 08-722 34 40 • www.axema.se

7


Vi kan allt om betong BRT Betong hjälper fastighetsägare och bostadsrättsföreningar med allt som har med betong att göra!

VI UTFÖR JOBB ÅT

Vi är ett sammansvetsat gäng som har mångårig erfarenhet av betongindustrin. Vi är klippor på allt som har med betong att göra, så som balkongrenovering, injektering, håltagning, sågning i betong, trapprenovering och väldigt mycket mer!

Balkongrenovering • Betongrenovering • Betonginjektering Golvslipning • Såg- & betonghåltagning • Kolfiberarmering KONTAKTA OSS FÖR KOSTNADSFRI OFFERT OCH RÅDGIVNING

8

BetongRenoveringsTeamet i Jönköping AB

www.brtbetong.se

Bultvägen 8

0702-75 45 55 / 0706-94 40 44

553 02 Jönköping

hakan@brtbetong.se

BETONG RENOVERINGS TEAMET


NORDENS LEDANDE FÖRETAG INOM TAKMÅLNING

BYT INTE TAK MÅLA DET “Att vi valde Decatak visade sig vara helt rätt både kvalitet- och prismässigt. En av de bästa upphandlingar gjort i vår förening under alla år” Leif Yngström, Ordförande HSB-Förening

• Spara 75% jämfört med ett takbyte • Alltid 10 års garanti

Byt inte tak - måla det!

• Enkelt smidigt snabbt • Miljövänlig färg & patenterat vax

I stället för att byta tak kan ni förlänga livslängden med upp till 20 år. Att ta hand om taket är en bra investering för en BRF – både på kort och lång sikt.

• Över 25 års erfarenhet • Utfört över 13.000 tak

Vi erbjuder solceller genom Decasol. Nyckelfärdig entreprenad

TVÄTT

ÖVERSYN/ REPARATION

GRUNDMÅLNING

TOPPMÅLNING/ VAXBEHANDLING

RF ik B ta dr ak Fre t n n Ko perte ex

Boka kostnadsfri besiktning & rådgivning!

036-13 29 09

info@decatak.se

www.decatak.se 9


Se till att vara förberedd OM OLYCKAN ÄR FRAMME www.safeheartmedical.com

Hjärtstartare för fastighetsägare

Visste du att chansen till överlevnad efter ett hjärtstopp minskar med 10% för varje minut som går? Hjärt- och lungräddning (HLR) kan hålla igång cirkulationen en stund men enbart en hjärtstartare kan få hjärtat att slå igen. Därför vill vi på Safe Heart Medical att hjärtstartare ska finns tillgängliga så många platser i samhället som möjligt.

Safe Heart Medical erbjuder 20% rabatt på hjärtstartare och utbildningar! Ange koden: Fast2022

Vi erbjuder en unikt anpassad utbildning efter era förutsättningar och behov samt rådgivning kring vilken typ av hjärtstartare är bäst för er verksamhet. Vi prioriterar användarvänlighet, hög kvalité och låga driftskostnader. Instruktörerna på Safe Heart Medical har arbetat i många år inom akutsjukvården och har stor erfarenhet av hjärtstopp och andra livshotande situationer i skarpa lägen.

Kontakta oss

10

E-post: Info@safeheartmedical.com Telefon: 0790 - 112 113 Adress: Von Essenvägen 17, Jönköping


En del av den gröna hisskoncernen.

Tryggast på alla plan Vi levererar, monterar och utför service på alla fabrikat, med dygnet-runt-jour. Våra lösningar innebär inga låsta system, utan alla i branschen kan underhålla och sköta våra installerade hissar. Varje hus är unikt, vi hjälper er att hitta den lösning som passar bäst för just eran bostadsrättsförening.

SERVICE

MODERNISERING

NYINSTALLATION

Service behövs för att undvika driftstopp, oplanerade reparationer och inte minst irritation. Varje servicebesök utförs för att kontrollera hissens säkerhetssystem, driftsäkerhet och justera upptäckta fel. Service som bygger på förebyggande underhåll för att upptäcka och reparera mindre fel innan de leder till funktionsfel eller driftstopp och risk för jourutryckning sparar mycket pengar. Vi erbjuder förmånliga hisserviceavtal. Kontakta oss så berättar vi mer.

Frågorna blir många när hissen upprepat stannat, man får ta trapporna. En hiss har efter ett tjugotal år gjort betydligt fler starter än man kan tro, transporterat mycket mer än man anar. Det är helt enkelt dags att göra något vettigt med pengarna än att lägga dom på jourutryckningar då hissen krånglar. Genom att modernisera hissen i fastigheten bevaras också värdet på fastigheten och hyresgästerna känner trygghet i en väl fungerande och modern hiss.

Det är viktigt att rätt typ av hiss blir rätt lösning i byggnaden. Ett nära samarbete från ett tidigt skede i projektet hjälper er att hitta rätt lösning för bostadsrättsföreningen, sett till den totala kostnaden inte bara till själva inköpet – utan även gällande drift, underhållsmöjligheter och energiförbrukning. Vi har lång erfarenhet av nyinstallationer. Besök vår hemsida eller kontakta oss för mer information.

Nordisk Hiss AB Linköping N. Oskarsgatan 33, Box 1922 581 18 Linköping

Nordisk Hiss i Eskilstuna AB Tel: 016 - 14 14 95 | Felanmälan: 016 - 14 72 00

Tel: 013 - 31 47 00 Fax: 013 - 10 63 05 Felanmälan. 013 - 10 26 30

www.nordiskhiss.se

Nordisk Hiss Växjö Tel: 0470 - 367 90 | Felanmälan: 0470 – 242 00 Nordisk Hiss Norrköping Tel: 011 - 16 38 00 | Felanmälan: 011- 23 84 30 Nordisk Hiss AB Västerås Tel : 021 – 81 10 94 | Felanmälan: 021-18 33 00

Västerås Karlstad Örebro Motala Tranås Jönköping

Eskilstuna Nyköping Norrköping Linköping Mjölby

Västervik

Växjö

Nordisk Hiss Jönköping Tel: 036 - 10 00 11 | Felanmälan: 036 - 10 00 11 Nordisk Hiss Nyköping Telefon: 0155 400101 | Felanmälan: 0155 400100

11


För säkerhets skull. Vi hjälper dig med allt inom säkerhet: från brand- och inbrottslarm, lås- och passersystem, till övervakning och andra säkerhetstjänster. Tillsammans kan vi skapa en tryggare tillvaro. Läs mer på passera.se 12


artikel från www.brf-nytt.se

Livsviktigt att se över brandskyddet Torsdag i Linköping, fredag i Ånge, lördag i Jordbro och måndag i Enköping. Det är bara de senaste fem dagarnas bränder i flerfamiljshus i Sverige. En död, flera skadade och många bostadslösa. Vad kan fastighetsägare göra för att undvika bränder? Marie Karlsson på Firesafe ger kloka råd. Mer om Firesafe: www.firesafe.se Marie Karlsson har arbetat i två år

ddet. Trots detta är det många fas-

förekomma eventuella brandrisker från

som marknadskoordinator på den

tighetsägare som inte prioriterar

att bli ett reellt hot. En annan vanligt

nordiska koncernen Firesafe med ca

brandskyddsarbetet tillräckligt, menar

förekommande risk är nya brister i

200 anställda i Sverige. För Marie som

Marie.

brandcellsgränserna i fastigheter som

länge arbetat med marknadsfrågor har

har gjort stambyte. Små hål kan bidra till stora bränder och det är röken som

ddet klart. En brandvarnare är så klart

“Det viktigaste en fastighetsägare kan göra för att undvika brand är att ha ett systematiskt brandskyddsarbete och att aktivt arbeta med frågor som rör brandskydd.”

viktigt och att kontrollera batteriet årligen

Marie Karlsson, Firesafe

att täta smälter det direkt av värmen

det varit en ögonöppnare att få arbeta med brandskyddsfrågor. Hon menar att det är många som tänker att det räcker med att sätta upp brandvarnare och brandsläckare och sen är brandsky-

men mycket av en fastighets brandskydd är faktiskt sådant som inte syns.

dödar. Alla genomföringar ska tätas med brandskyddsprodukter. Det finns exempel där fastighetsägare tätat med vanligt byggskum eller isolering som inte är brandsäkert. Istället för och röken tränger igenom. Samma sak

Ett bra sätt att påbörja sitt system-

med otätade genomföringar ovan en

atiska brandskyddsarbete är att få

fin branddörr, då är brandcellen likväl

en statusrapport över fastighetens

förstörd.

brandskydd. Då kontrolleras hela fastighetens brandskydd, om något

Många fastighetsägare har också bris-

behöver åtgärdas och vad som är

ter i brandcellsindelningen på vinden.

mest akut. Statusrapporten är till stor

En brand får fort fäste i träkonstruk-

hjälp för att ta fram en åtgärdsplan i

tionen och en öppen vind ska alltid

prioriteringsordning. En vanlig brist

sektioneras för att behålla brand-

är t.ex. att det enligt kravställning

cellerna och därmed kunna fördröja

saknas belysta utrymningsskyltar i

brandförloppet. Om fastigheten har

källare vilket gör att det kan bli svårt

rökluckor/brandgasventilation så ska

Enligt Lagen om skydd mot olyckor

att hitta ut om källaren rökfylls och

de vara funktionsdugliga. Avslutningvis

(2003:778) ska fastighetsägare ar-

strömmen går. I källare och tvättrum

menar Marie att det är viktigt att ha

beta förebyggande för att förhindra

kan man även behöva ha ett brandvar-

sitt brandskyddsarbete dokumenterat

brand eller skador av brand. Det gör

ningssystem för att minimera risken

och att det är bra om fastighetsägaren

de genom ett systematiskt brandsky-

att någon blir instängd. I grund och

går en utbildning så att hen har rätt

ddsarbete som innebär att de planerar,

botten handlar systematiskt brandsky-

kunskaper om brandskydd.

kontrollerar, utbildar, dokumenterar

ddsarbete om att arbeta proaktivt på

Text: Linda Svedin (www.svedinmedia.se)

och regelbundet följer upp brandsky-

ett strukturerat sätt för att på så vis

Mer om Firesafe: www.firesafe.se 13


Specialister på avloppsproblem & fastighetsservice!

JOUR

Dygnet runt! 036-36 21 80

Din lokala partner vid Akuta och planerade uppdrag. • Avloppsstopp - Stamspolning - Rörinspektion Vi rengör med hjälp av högtrycksspolning och hetvatten. Underhållsspolning förlänger livslängden på rören i fastigheten. • Torrsugning - Våtsugning Vi suger dagvattenbrunnar, tvättrännor, oljeavskiljare m.m • Grävsug Precision, sugkapacitet & smidighet, ett komplement eller ersättare till grävmaskinen. • Container - Kärl - Storsäck • Ny återvinningsanläggning Skrot/well/papper/förpackningar/plast • Kranbilar - Transporter Trädfällning / montering / anläggningsarbeten. • Farligt avfall - Sanering - Fastighetsservice Auktoriserade för besiktning av oljeavskiljare/fettavskiljare.

Vi finns runt om i Jönköpings län med omnejd www.jrab.se 14

Vaggeryd 0393-126 43

Jönköping 036-36 21 80

Gislaved 0371-820 30

Nässjö 0380-737 90

Tranås 0140-187 90


såld

anneforsvägen utgångspris 20 000 000 kr

såld

såld

sturegatan 31 utgångspris 10 000 000 kr

Köpmannagatan 4A utgångspris 22 500 000 kr

vi hjälper er med lyckade fastighetstransaktioner. Jag erbjuder kvalificerade fastighetstransaktioner,

såld

vitmossevägen 2 utgångspris 15 000 000 kr

bolagstransaktioner, paketering och rådgivning. Vi förmedlar bestånd av mycket skiftande karaktär. vårt gedigna kontaktnät med fastighetsjurister, revisorer och väletablerade bankkontakter skapar en extra trygghet för såväl säljare som investerare.

såld

östra storgatan 1 utgångspris 18 250 000 kr

Vi arbetar brett geografiskt med utgångspunkt I Jönköping med en räckvidd om 50 mil och mer vid vissa affärer.

välkommen att kontakta mig för mer information.

såld

grästorp 4 utgångspris 5 795 000 kr

såld

hammarvägen 55 utgångspris 19 000 000 kr ellinor särnborg, fastighetsmäklare mobil 073-328 13 13 ellinor.sarnborg@skandiamaklarna.se

15


“Akustikhjälpen är som en första hjälpen för ljudproblem.”

Minska störande ljud i er Brf Störande ljud i bostadsrättsföreningar förekommer inte enbart i äldre fastigheter utan också i nybyggda men felkonstruerade fastigheter. Det är framför allt fasta installationer som kan orsaka störande ljud men det finns enkla metoder för att skapa en bullerfri inomhusmiljö. För många år sedan var Mikael Svensson på en konferens då han upptäckte att lokalen hade anslagstavlor som var ljudabsorberande. Där och då föddes idén till det som under många års utveckling blivit företaget Silent Decor. Från början var det framför allt en webbshop som sålde ljudabsorberande produkter till skolor och privatpersoner men idag är det både industrier, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar som hör av sig till Silent Decor. I den så kallade ljudgruppen tar Mikael och hans kollegor i branschen fram nya innovativa produkter som reducerar eller avlägsnar ljud och vibrationer.

16

det dock inte säkert att de boende hör ljudet utan att de istället kan få diffusa symptom som huvudvärk, trötthet och illamående.

tavlor på väggarna och i taken än att försöka åtgärda golven.

“Det är inte bara själva ljudet som är farligt, det är också vibrationerna.” Mikael Svensson, Silent Decor Enligt FN:s världshälsoorganisation, WHO orsakar buller ca. 600 dödsfall i Sverige varje år. Störande ljud frisätter stresshormoner och kan också öka risken för högt blodtryck, vilket kan leda till hjärtinfarkt och stroke. Problemet idag är enligt Mikael att många fastighetsägare vill bygga fort och billigt och då prioriteras ljudisoleringen bort. Det kan dock bli en kostsam historia att försöka åtgärda i efterhand. Därför ser Mikael helst att han får komma in redan i byggskedet för att på så sätt kunna förebygga bullret.

Störande ljud i bostadsrättsföreningar kan både förekomma i äldre fastigheter som byggdes när kraven på isolering var mindre omfattande och i nybyggda men felkonstruerade fastigheter. Exempel på fasta installationer som vanligtvis kan orsaka störande ljud är hissar, värmepumpar, tvättmaskiner, fjärrvärmesystem och ventilationsanläggningar. Enligt Mikael är

När det kommer till att åtgärda buller är det viktigt att komma så nära källan som möjligt. Det viktigaste är att dock att bryta hörnen där det störande ljudet uppstår. Det går att göra med en så kallad kantabsorbent som sätts mellan vägg och tak så att ljudet inte studsar mellan väggarna. I många bostadsrättsfastigheter har trapphusen stengolv som låter mycket men eftersom ljudet förökar sig uppåt är det bättre att sätta upp till exempel akustik-

Silent Decor Sweden AB

Telefon: 070-893 75 43

www.silentdecor.com

E-post: mikael@silentdecor.com

“Ljudet påverkas av vilka material som finns i golv, väggar och tak och hur mycket fönster som finns i lokalen.” Mikael Svensson, Silent Decor Idag arbetar Mikael med att utveckla företagets nya tjänst - akustikhjälpen. Det innebär att kunderna kan skicka ett foto eller filmklipp från en lokal där de upplever störande ljud och få rekommendationer om en ljudisolerade produkt. Vid svårare fall där det är komplicerat att lokalisera ljudet kan Mikael istället komma ut med ett särskilt mätinstrument och testa sig fram för att hitta den bästa lösningen. Det blir som en första hjälpen för akustikproblem.

“Akustikhjälpen är som en första hjälpen för ljudproblem.” Mikael Svensson, Silent Decor


Hellgrens Trädvård AB

Din lokala trädgårdsentreprenör • Trädarbeten

Vi löser helheten, från projektering till åtgärd, bortforsling, stubbfräsning och återställning. Beskärning, trädfällning, kronsäkring, mm.

• Anläggningsarbeten

Allt från planering och design, till utförande och slutfinish. Anläggning av plattytor, murar och uteplatser. Vi utför även dräneringar, avlopp, och övriga grävarbeten.

• Trädgårdsskötsel

Vi åtar oss enstaka arbetsuppgifter eller löpande skötselavtal. Nyanläggning eller renovering av gräsmattor, plantering och häckklippning. Sedan starten 2016 har vi haft nöjet att hjälpa allt från kommuner och större företag till Brf:er och privatkunder. Vi hoppas att få hjälpa även er i framtiden. Kontakta oss och boka ett första möte - så är vi ett steg på vägen!

Gustaf Hellgren 070 33 62 522

Melker Hellgren 070 33 62 523

info@htrad.se www.htrad.se 17


w w w. sk ju te b o k raft . se

Elinstallation Laddbox Fiber, tele/datainstallationer

Om oss

nschen och Vi har lång erfarenhet från bra ttjänster, schakt erbjuder olika typer av konsul installationsarbete & förläggningsarbeten samt inom el, fiber, tele, data. vi nyckelfärdiga Med bred kompetens erbjuder markberedning och lösningar allt från planering, eten, kabelläggtillstånd till gräv- och schaktarb kumentation. ning, installationer samt slutdo

Skjutebo Kraft AB

18

info@skjutebokraft.se 010-330 07 57 Granitvägen 9, 553 03 Jönköping

Konsulttjänster Schakt & förläggning Fiberblåsning Rörtryckning


artikel från www.brf-nytt.se

Stor efterfrågan på hissar för ökad tillgänglighet

Hälften av alla personer över 80 år i Sverige bor i bostäder med bristande tillgänglighet som till exempel avsaknad av hiss. Enligt Johan Nilsson på företaget Altan (balkong på danska) är detta en tickande bomb då Sveriges befolkning blir allt äldre. De senaste åren har han sett en ökad efterfrågan på hissar som byggs i befintliga fastigheter för att förbättra tillgängligheten för de boende. Altan är i grunden ett danskt företag som startade 2017 i Sverige. I Danmark har fastighetsägare installerat hissar på befintliga hus i många år men marknaden har inte riktigt kommit i gång i Sverige. Här är det vanligare att människor flyttar ut till mindre områden utanför stadskärnan när de blir äldre. Idag vill dock många äldre bo kvar i centrum, ofta i gamla fastigheter utan hiss.

“De flesta kan inte föreställa sig att det går att installera en hiss i sitt trapphus. När folk förstår att de kan bo kvar i sina lägenheter tror jag att marknaden kommer att explodera.” Johan Nilsson, avdelningschef Altan Sverige

Värdeökning Johan och hans kollegor har märkt ett ökat behov från fastighetsägare som vill förbättra tillgängligheten i sina fastigheter. Att installera en hiss i en befintlig fastighet kan innebära att lägenhetsinnehavaren har möjlighet att bo kvar hela livet. Dessutom innebär en ökad tillgänglighet också ett ökat värde på fastigheten. Det finns tre olika sätt att installera en hiss i en befintlig fastighet; i huvudtrappan, i gårdstrappan eller som en utanpåliggande hiss. I äldre fastigheter med foajé finns det ofta tillräckligt med utrymme mellan trapporna för en hiss, annars går det att göra trapporna något smalare för att hissen ska få plats. Om huvudtrappan är för liten går det att bygga en utanpåliggande hiss med hisstorn. Det placeras på utsidan av det befintliga trapphuset och ansluter till lägenheterna via en gångbro, balkong eller loftgång. Finns det en kökstrappa i fastigheten går det oftast bra att riva den och sätta in en hiss.

När fastighetsägare kontaktar Johan har de oftast en klar idé om var i fastigheten det går att installera en hiss och många gånger har de gjort en korrekt bedömning. Johan och hans kollegor gör en granskning på plats om det är rimligt att få igenom ett bygglov samt om projektet går att genomföra byggnadstekniskt. Det är dock sällan som ett projekt inte går att genomföra byggnadstekniskt, däremot kan det finnas hinder i form av kulturskydd på fastigheten. “Vi måttanpassar och skräddarsyr efter vad som är möjligt och efter kundens önskemål. Vi tar hela ansvaret från bygglovsansökan till färdigställande.” Johan Nilsson, avdelningschef Altan Sverige

Sedan 2018 års lag om bostadsanpassningsbidrag finns möjligheten att ansöka om bidrag för att installera hiss men lagen gäller enbart som ett enskilt ekonomiskt bidrag för till exempel personhissar till en person som beviljats bidrag och inte för tillgänglighetsanpassning för hela fastigheten. Sverige har dock en allt åldrande befolkning och det står helt klart att lägenheter som i dag inte är anpassade för äldre boende måste bli mer tillgängliga. Läs mer: www.altandk.se Text: Linda Svedin (www.svedinmedia.se) 19


- det glada ventilationsföretaget

Ventilationslösningar för fastighetsägare VENTILATION · OVK · ENERGIOPTIMERING · STYR & ÖVERVAKNING · ENERGIDEKLARATIONER · SERVICE

Vi konstruerar & installerar totallösningar med funktionella system av hög kvalitet som är kundanpassade efter varje fastighets behov. Vårt mål är långsiktiga relationer med våra kunder och att ta ett totalansvar för våra lösningar som ska vara miljövänliga och driftoptimala. För oss är det viktigt att den tekniska lösningen är enkel och inte mer avancerad än nödvändigt! Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning.

Inneklimat Jönköping Fridhemsvägen 29 553 02 Jönköping 20

Kontakta oss info@inneklimat.nu 0363-300 995

www.inneklimat.nu


Vi hjälper bostadsrättsföreningar att spara energi! Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning.

L

A

IVT Geo – bergvärme

IVT Vent – frånluftsvärmepump

• Anpassad för all typer av fastigheter

• Enkel styrning via touchscreen i färg

• Möjlighet till att användas med fjärrvärme

• Anpassad för utbyte oavsett tidigare märke

• Trygghet med installation och serviceavtal

• Hög verkningsgrad och låg ljudnivå

av IVT-Partners

• Inbyggd elpatron 9kW eller 13,5kW

Varför väljer allt fler bostadsrättsföreningar värmepump? En förklaring är priset. Normalt sparar du in investeringen på bara tre till sex år. Och ju fler kvadrat du behöver värma, ju mer pengar finns att spara. Vi på IVT har en hel avdelning med specialister på värmepumpar för fastigheter. Vi ger dig tydliga underlag att ta ställning till och hjälper dig hela vägen till ett driftsäkert värmesystem. Se våra referenser och läs mer på ivt.se/fastighetsmappen 21


Sve r i g e s bästa

Takläggare Bankeryds Takläggare arbetar med att renovera och byta tak i Jönköping och Habo kommun med omnejd. Kvalitet och nöjda kunder är av yttersta vikt för oss. Genom att anlita oss får ni många års trygghet med ett tätt och vackert tak.

2018 tilldelades Bankeryds Takläggare priset som Sveriges bästa takläggare av Monier Roofing AB.

Betong- / tegelpannor

Ytpapp / papptak

Om oss

Vi är Monier takpartners och auktoriserade takläggare. Det betyder att vi är särskilt utvalda som duktiga takläggare, har gått Moniers utbildningar och har ett nära samarbete med Monier. Tack vare detta kan vi lämna 15 års garanti på ert tak.

Vi lägger papptak på nyproduktion, industrier, bostadsrätter och villor. Vi lämnar 15 års garanti på alla papptak. Vi har även certifikat för Resitrix gummiduk och innehar Heta Arbeten certifikat.

Vi lämnar alltid ett fast pris i förväg där även plåtarbetet samt bortforsling och återvinning av byggavfallet ingår. Vi arbetar med såväl ytpapp, betongpannor, tegelpannor som plåttak. Kontakta oss för kostnadsfri offert och rådgivning.

”Proffsigt agerande kring vårt papptak. Tydlig och bra besiktning och offert. Likaså vad beträffande kontakt fram och tillbaka innan takbytet. Själva bytet av taket sköttes exemplariskt. Vi har stort förtroende för Bankeryds Takläggare och kan varmt rekommendera dem.” Joel, Jönköping

“Vi är supernöjda med Bankeryds Takläggare! Tydlig, heltäckande offert/dokumentation. De var punktliga, jobbade systematiskt och snabbt. Gjorde rent efter sig. Sist, men inte minst, de var trevliga!” Anja, Habo

KONTAKTA OSS FÖR EN KOSTNADSFRI OFFERT

Epost: info@bankeryds-taklaggare.se 22

Telefon: 036-37 00 52

Hemsida: www.bankeryds-taklaggare.se


t l l a d e m a m r fi l En e och lite till!

el-projektering.se

23


Vi är en komplett leverantör till er när det gäller produkter och tjänster inom el, projektering, tele, data, larm, fiber, solceller samt värme och kyla. Vår målsättning är att kunna erbjuda dig som kund de mest prisvärda produkterna.

Solenergi Producera egen el med solenergi är enkelt. Vi projekterar och installerar kompletta solcellsanläggningar.

Laddboxar Med erfarna installatörer och många varumärken levererar vi laddboxar och laddstolpar till privat och företag.

Kyla & Värme Vi har bred kompetens inom området kyla och värme. Vi utför service och installationer åt såväl företag som privatkunder.

Installation Med vår breda kompetens utför vi allt från servicearbeten till större entreprenader åt företag, industrier och privatpersoner.

Bakfickan full med erfarenhet!

Med bred kunskap och lång erfarenhet erbjuder vi allt från rådgivning till leverans av ledande produkter och säker installation.

Besökadress Industrigatan 29 574 38 Vetlanda @elprojektering

24

Postadress Box 268 574 23 Vetlanda @elprojektering

el-projektering.se

Kontakta oss 0383-178 40 magnus@el-projektering.se


DIN SAMARBETSPARTNER INOM SKADETJÄNSTER MED JOUR DYGNET RUNT 036-30 99 70 Brand Rivning & Sanering Lösöreshantering & Magasinering Asbest- Klotter- Avlopp- & Luktsanering Fasadtvätt Radon Jour Regionchef Rikard Karlsson 036–309972 rikard.karlsson@ssgnordic.com

Självklart har vi jour dygnet runt! 036-30 99 70 ssgnordic.com

25


www.kanslihuset.se

Kvalitét & Enkelhet

VI HJÄLPER DIG MED DINA HYRESFÖRHANDLINGAR

Kanslihuset bedriver hyresförhandlingar i nära dialog med uppdragsgivaren, och bistår med Juridisk rådgivning när det behövs.

Södra Sveriges ledande experter inom Hyresförhandlingar. Vi på Kanslihuset förhandlar hyror i södra och sydöstra Sverige. Välkommen med er förfrågan om vad vi kan göra för dina fastigheter.

KONTAKTA OSS FÖR KOSTNADSFRI OFFERT OCH RÅDGIVNING

26

Kanslihuset AB

Telefon: 040-547100

Malmö / Kalmar

E-post: info@kanslihuset.se


HÅLL DIG UPPDATERAD MED DE SENASTE BRF-NYHETERNA DIREKT TILL DIN E-POSTLÅDA Som styrelsemedlem i en bostadsrättsförening kan det vara bra att ha koll på vad som händer. Vi har samlat intressanta artiklar, nyheter och erbjudanden på vår nyhetssida www.brf-nytt.se. Varje vecka skickar vi dessutom ut ett nyhetsbrev direkt till din e-post där du kan läsa veckans mest intressanta nyheter och artiklar.

Anmäl dig till BRF- Nytt Besök www.brf-nytt.se eller skicka ett mail till nyhetsbrev@fastighetsmedia.se för att anmäla dig. Vi behöver ditt namn, ev. bostadsrättsförening/ företag, E-postadress samt vilken region du är mest intresserad av (Mälardalen, Västra Götaland, Skåne eller övriga landet.)

BRF-Nytt skickas ut veckovis till över 8.000 mottagare runt om i hela landet. Nyehtsbrevet är kostnadsfritt och du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration eller få nyhetsbrevet skickat till en annan adress. Vid frågor, kontakta oss på nyhetsbrev@fastighetsmedia.se så hjälper vi er.

www.brf-nytt.se


Scanna mig

VI TAR HAND OM DINA FASTIGHETER HSB GÖTA ERBJUDER ETT KOMPLETT UTBUD AV FÖRVALTNINGSTJÄNSTER

HSB Göta | Jönköpings län | Halland | Södra Älvsborg | kundtjanst.gota@hsb.se | 0771-10 10 30

Läs mer om våra tjänste r på hsb.se/g ota/tjanste r