Fastighetsmappen, Jönköpings län

Page 1

JÖNKÖPING 2019

VERKTYGET FÖR DIG SOM ÄGER ELLER FÖRVALTAR FASTIGHETER


JÖNKÖPING | 2019

Sluta leta. Vi har gjort det åt dig. Äger eller förvaltar du fastigheter? Då vet du hur svårt det kan vara att hitta leverantörer och entreprenörer. I Fastig­ hetsmappen har vi samlat företag som gärna arbetar med små och stora fastigheter så att du enkelt hittar det du behöver, när du behöver det. Ett verktyg med aktörer/ annonsörer som riktar sig till bostadsrättsföreningar och till er som fövaltar eller äger fastigheter. Fastighetsmappen skickas kostnadsfritt en gång per år till fastighetsägare och bostadsrättsföreningar i Jönköpings län. Vårt mål är att erbjuda ett komplett verktyg som ständigt utvecklas och förbättras. Därför är dina åsikter viktiga för oss. Saknar du något eller har du några tankar och funderingar? Tveka inte att höra av dig till oss på kontakt@fastighetsmedia.se eller 0651-688 75. Vi erbjuder även en onlineversion av Fastighetsmappen som skickas ut via e-post. Genom att anmäla dig via vår hemsida får du enkelt tillgång till verktyget även när du inte har den tryckta mappen nära till hands.

Vill du få mappen via e-post? Enkelt. Smidigt. Anmäl dig idag på www.fastighetsmappen.se

Postadress: Box 57, 827 22 Ljusdal Telefon: 0651-688 75

2

Besöksadress: Bjuråkersvägen 23 A, Ljusdal

E-post: kontakt@fastighetsmedia.se

Webb: www.fastighetsmappen.se


VERKTYGET FÖR DIG SOM ÄGER ELLER FÖRVALTAR FASTIGHETER

Produkter

Innemiljö & Fastighet Smålands Måleri AB Målning

AB Elitservice & Hushållsservice

8

Boja Port AB Garageportar

Marmoroc AB

Fasad & Isolering

Nordisk Hiss AB

Hissar och Hisslösningar

11

Jigab Golv AB

Golvslipning & Golvbehandling

13

Säkerhetspartner i Jönköping AB Inbrottslarm, Brandskydd, Passersystem

Hushållsmaskiner, Tvättstugeutrustning

7

17-18

Säkerhetspartner i Jönköping AB Inbrottslarm, Brandskydd, Passersystem

5 12 17-18

Utemiljö

JCS Tak & Fasadspecialisten AB

Taktvätt & Takbehandling

19

Byggnadstekniska Byrån AB

Byggnadskonstruktion, Geoteknik

7H Tak & Fasadtvätt AB

Tak-, Fasad- och Balkongrengöring

22

Svevia AB

Asfaltering, Infrastruktur

14-15

Skanska Direkt AB Jönköping

Byggservice & Mindre entreprenader

21-22

Tommy Tak Gislaved AB Takarbeten Jrab Jönköpings Renhållning AB Avlopp- och Fastighetsservice Svenska Lumon AB Balkonginglasningar

23-24

9

25 Baksida

Artiklar Inför årsmötet

6

Spola rent med högtryck

10

Fastighetsförvaltning för olika behov 16 Tema: Ta hand om er utemiljö

20

www.fastighetsmedia.se 3


HITTA LEVERANTÖRER OCH ENTREPRENÖRER TILL ER UPPDATERAD! BOSTADSRÄTTSFÖRENING WWW.FASTIGHETSMEDIA.SE HAR BLIVIT ÄNNU BÄTTRE. PROVA DU MED!

På www.fastighetsmedia.se hittar du allt du behöver till er bostadsrättsförening. Här har vi samlat leverantörer och entreprenörer från hela landet. Filtrera enkelt på region, bransch m.m. Se företagets profil och aktuell annons från BRF-mappen och kontakta enkelt de leverantörer du önskar komma i kontakt med.

Leverantörer och Entreprenörer – Snabbt och smidigt på nätet

4


VÅRT MÅTTO ÄR ATT HÅLLA KORTA LEVERANSTIDER Vi lagar ditt trasiga frysskåp samma dag och sätter igång en tvättstuga inom 48 timmar. Vi har fyra servicebilar ute varje dag med mycket erfarna tekniker. Vi har lång erfarenhet från branschen och servar de flesta modeller på marknaden. Vi har även behörighet på passagesystem.

OM OSS

Elitservice AB startades den första juni 1989 i Norrahammar av Alf, Roland och Christer. Idag drivs det av Christers två barn Micke & Christopher som har stor hjälp av Ahmad & Anna för att hjälpa kunder som har problem. Vi erbjuder service samt försäljning på hushållsmaskiner, storkök, kaffemaskiner och tvättstugeutrustning till exempelvis flerfamiljshus, hotell och städföretag. Vi har garanti service på: Electrolux Professsional Laundry, Bosch-Siemens, Osby, Kenny och Smeg.

036 - 609 00 • 073-356 09 00 (Journummer) www.elitservice.org 5


. Inför arsmö tet

SÅ FÅR NI DET ATT STÄMMA

Det finns kanske en anledning till att det kallas stämma, det är på det årliga stormötet ni ska staka ut era gemensamma mål och fatta besluten som tar er dit. Vi frågade Ulrika Blomqvist, vd på Bostadsrätterna hur man skapar det bästa årsmötet. Vilken är årsmötets funktion?

Jag ser det som styrelsens examensdag. Det är då de ska visa i siffror och ord vad de gjort under året. Dessutom är det en möjlighet att få träffa sina grannar. Många föreningar passar på att göra stämman till något extra, genom att bjuda in en föreläsare som berättar om något spännande – eller genom att avsluta kvällen med gemensamt fika eller middag.

Vilka formella krav finns för ett årsmöte?

Att kallelsen skickas inom de ramar som stadgarna föreskriver, oftast 2–4 veckor före stämman, och att den innehåller de ärenden som stämman ska fatta beslut om. De obligatoriska punkterna är bland annat fastställande av balans- och resultaträkning, resultatdisposition och frågan om styrelsens ansvarsfrihet. Dessutom är det viktigt att ta in de ärendeområden som eventuella motioner rör.

Vad innebär ansvarsfrihet?

Att medlemmarna godkänner sättet styrelsen skött föreningen på under det räkenskapsår som årsredovisningen behandlar. Om styrelsen inte beviljas ansvarsfrihet finns det möjlighet för medlemmarna att driva en skadeståndsprocess om de anser att styrelsen uppsåtligen eller av oaktsamhet har skadat föreningen. I praktiken är det väldigt ovanligt att det går så långt.

Hur ska styrelsen förbereda sig för att årsmötet ska blir bra?

Det är bra att göra en tidplan och sätta upp hålltider så att allt blir gjort och i rätt tid. Utöver kallelsen så kan det handla om att boka lokal, kanske en föreläsare och en extern stämmoordförande. Många föreningar tar in en sådan, eftersom det gör styrelsen friare under mötet. En ytterligare anledning till att en förening väljer en extern stämmoordförande är att mötesordföranden inte bör hålla i klubban vid beslutet om egen ansvarsfrihet. Vi från Bostadsrätterna är ofta anlitade som stämmoordförande, men det finns även föreningar som löser frågan genom att man kommer överens med en grannförening om att man sitter stämmoordförande på varandras stämmor.

Får man ta upp nya frågor på stämman?

Nej. Allt som ska beslutas om ska stå i dagordningen i kallelsen. Den ligger till grund för vilka beslut som ska fattas på stämman. Oavsett om medlemmarna väljer att gå på stämman eller inte ska man kunna lita på att inget nytt kan uppkomma under själva stämman.

Finns det några kom ihåg som du vill skicka med alla föreningar?

Att ge stämman en trevlig inramning. Det kan handla om att välja en bra lokal, se till att det finns hörselslingor om man har många äldre medlemmar. Och en högtalaranläggning med mikrofoner så att både styrelse och medlemmar med frågor kan göra sig hörda.

Vettiga vattenvanor Du som har ansvar för många hushåll kan både tjäna pengar och göra en insats för miljön om du får de boende att minska vattenförbrukningen. Här är tips om vad du kan göra och vad de kan göra.

Dusch:

SOLKLART!

81 %

av svenskarna vill att vi ska satsa mer på solenergi.

0,06 % av den energi vi förbrukar idag kommer från solen.

6

Du kan: Installera snålspolande kranar och duschmunstycken. En tio minuters dusch om dagen kostar cirka 2 000 kronor per år. Med ett snålspolande duschhandtag kan du halvera vattenmängden och kostnaden. De kan: Duscha snabbt istället för att bada.

Tvätt: Du kan: Informera om vilket vatten ni har. Är vattnet mjukt eller hårt? De kan: Om de har mjukt vatten, använda den lägsta doseringen tvätt och diskmedel för att det ska bli rent.

Handdisk: Du kan: Uppmana de boende att inte diska under rinnande vatten, att skölja i kallt vatten och använda lite diskmedel. Om det är lödder kvar när de släppt ut vattnet har de använt för mycket.

Maskindisk: Du kan: Koppla diskmaskinen till kallvattenkranen. De kan: Fylla diskmaskinen och använda ”sparprogram” så ofta som möjligt. Följa doseringsanvisningarna på diskmedelsförpackningen, alternativt använda diskmedelstabletter som är svårare att överdosera. Ibland räcker det till och med med en halv tablett. Källa: Naturskyddsföreningen


Smålands måleri – En målerifirma med anor Vi har en lång och bred erfarenhet av både stora och små målningsuppdrag. Vi hjälper bostadsrättsföreningar och fastighetsägare med målning, renovering och tapetsering. Med stort engagemang och lång erfarenhet ser vi till att hitta den bästa lösningen för ert projekt. Kontakta oss för mer information och kostnadsfri offert!

Smålands Måleri AB Ingelundsvägen 16 331 40 Värnamo

www.smamal.se

Exempel på tjänster: ✓ Måleriarbeten ✓ Renoveringsarbeten ✓ Tapetsering ✓ Fasadmålning ✓ Rådgivning/Konsultation m.m.

Telefon Ljungby: 0372-623 85 Telefon Värnamo: 0370-131 97 roger@smamal.se 7


FASADSKADOR?

Klimatsäkra fasaden och förbättra isoleringen med marmoroc -tekniken - Underhållsfri och ekonomisk fasadteknik, utvecklad för vårt nordiska klimat - Vår patenterade fasadteknik bygger på närmare 50 års samlad erfarenhet - Ventilerad fasadteknik för hårda klimat, som håller fasaden torr,klarar byggnadsrörelser, kyla, värme och de hårdaste stormar - långt in i framtiden - Tyst och miljövänlig montering, utan murbruk eller lim - Med marmoroc -tekniken kan ni välja färg, format och tilläggsisolering upp till 250 mm ®

den hållbara fasaden - långt in i framtiden

KONTAKTA OSS så berättar vi om fördelarna med marmoroc -fasader 8

0221 - 36600

www.marmoroc.se


VI ÄR SPECIALISTER INOM: BYGGNADSKONSTRUKTION, BYGGTEKNIK, GEOKONSTRUKTION & GEOTEKNIK

I år är vi stolta mottagare av MästarGasellen 2019

STOCKHOLM • GÖTEBORG • UPPSALA • JÖNKÖPING TEL. 010-161 10 00 • WWW.BTB.SE 9


På mindre än en halvtimme har rören i fastigheten rensats med hjälp av högtrycksspolning.

Spolar rent med högtryck Raka rör. Eller böjda. JRAB högtrycksspolar dem alla. Med enbart rent vatten blir ledningar och stammar fria från fett och smuts.

I

När en fastighet ska högtrycksspolas börjar man inne i lägenheterna. På mindre än en halvtimme har rören rensats, från köksavloppet och ut till stamledningen. Detta görs i alla lägenheter som har samma stam. Därefter spolar man själva stamtillfälle. ledningen. Vattnet för med sig allt som inte ska – Ett avloppsstopp inträffar ju alltid på fredagkväll! skämtar Richard Samuelsson på Jönköpings vara kvar ut på avloppsnätet. I samband med spolningen kan man även passa Renhållning. på att besiktiga fastigheIdag har vi nya matvanor tensrör. Äldre gjutjärnsrör i Sverige. Vi influeras av kan vara en källa till oro andra kulturer och lagar men många renhållningsmat på nya sätt. Fett som firmor har möjlighet att sköljs ner i köksavlopp kan filma ledningarna efter lätt orsaka beläggningar spolning. Då kan man lätt och proppar i rören. Därför upptäcka porer och skador bör alla ledningar spolas Richard Samielsson på ytorna och fastighetsägaregelbundet och idag kan det Jönköpings renhållning ren kan planera eventuella göras snabbt och enkelt. rörbyten i god tid. Richard Samuelsson Bara vanligt vatten rekommenderar högtrycksspolning vart femte till Vid en högtrycksspolning används inga kemikationde år för att undvika problem. Han berättar lier. Bara rent varmt vatten som spolas in med att efterfrågan har ökat markant den senaste tiden högtryck. så man får nog säga att den här branschen går för – Vattnet är 70 grader varmt och vi gör jobbet högtryck! utan att tillsätta något annat, säger Richard. ngen vill ha stopp i avloppet. Det kan innebära stora kostnader för en fastighetsägare och risk för vattenskador. Dessutom händer det alltid vid fel

“Ett avloppsstopp inträffar ju alltid på fredagkväll”

10


Tryggast på alla plan Vi levererar, monterar och utför service på alla fabrikat, med dygnet-runt-jour. Våra lösningar innebär inga låsta system utan alla i branschen kan underhålla och sköta våra installerade hissar. Varje hus är unikt och vi hjälper er att hitta den lösning som passar bäst för just er fastighet.

Nyinstallation/Utbyte

Modernisering

Service

Det är viktigt att rätt typ av hiss blir in­ stallerad i er byggnad. I ett nära samarbe­ te från ett tidigt skede i projektet hjälper vi er att hitta en optimal kundanpassad lösning. När vi rekommenderar val av hiss tar vi hänsyn till driftskostnader, under­ hållsmöjligheter och energiförbrukning. Vi har lång erfarenhet av nyinstallationer och ett stort kunnande. Besök vår hemsi­ da eller kontakta oss för mer information.

En hiss har efter ett tjugotal år utfört betydligt fler starter än man kan ana och transporterat mer än man kan tro. Med åren gör slitaget att hissen börjar krångla och stanna allt oftare. Irritationen över att behöva ta trapporna i stället för hissen stiger i takt med underhållskostnaderna. Man kommer till en punkt då det är bättre att lägga pengarna på en modernisering av hissen istället för jourutryckningar. Genom att modernisera bevaras också värdet på fastigheten. De som använder hissen känner sig tryggare i en väl­ fungerande och modern hiss.

Regelbunden service behövs för att und­ vika driftstopp, oplanerade reparationer och onödiga kostnader. Varje servicebesök utförs för att kontrollera och underhålla hissens driftsäkerhet. Vi justerar mindre fel innan de leder till funktionsfel på hissen eller driftstopp med risk för jourutryck­ ningar. Vi erbjuder förmånliga hisservice­ avtal. Kontakta oss så berättar vi mer.

Nordisk Hiss AB Box 1922 581 18 Linköping Tel: 013-31 47 00 Email: info@nordiskhiss.se

Jour dygnet runt

Jönköping Linköping Eskilstuna Karlstad Växjö Norrköping Västerås

www.nordiskhiss.se

036-10 00 11 013-10 26 30 016-14 72 00 054-15 92 30 0470-24 200 011-23 84 30 021-81 10 94

11


Varje år inträffar olyckor och dödsfall med gamla portar. Det är lätt att tänka ”Så länge porten sitter uppe får det gå” men det kan vara värt att lägga några minuter på att begrunda hur säker din garageport faktiskt är.

EN GAMMAL GARAGEPORT KAN VARA FARLIGARE ÄN DU TROR. Av Jönköpings läns knappt 76 000 garageportar är uppskattningsvis 11 000 så gamla att de kan vara farliga. Ytterligare 7 000 nyare portar riskerar att vara oförsäkrade. Livslängden på en port är i regel 25 till 30 år och under den tiden slits inte bara fjädrar och material utan hela konstruktionen. Daniel Zachrison är VD på Garageportexperten i Jönköping och berättar att garageporten kräver service och underhåll för att hålla hela sin livslängd. ”Det är många som glömmer vilka krafter som driver en garageport. Känner man med sig att man kanske inte besiktat eller servat sin port så flitigt kan det vara värt att ta portens varningstecken på extra stort allvar. Det kan hålla onödiga olyckor borta” Hållfastheten ändras för alla material som slits och åldras - så även för garageportar. Trä murknar, metall rostar. Tillsammans med portfjädrarnas enorma krafter utgör gamla slitna material en risk för att fjädrarna släpper i infästningen och att porten faktiskt trillar ner. ”Vi byter flera störtade portar varje år” berättar Daniel

12

och fortsätter. ”Det är de gamla vipportarna med oskyddade fjädrar som innebär störst olycksrisk, de var vanliga under både 1970- och 1980-talet”. Som pappa med egna små barn kan jag inte tänka annat än att ställa höga krav på min garageport. Jag vill inte ens tänka på vad som skulle kunna hända annars säger Daniel och berättar att; ”Det bästa och säkraste just för barnen är en modern takskjutport med automatisk öppning. Den går säkert upp och ner, och har klämskydd i karmen. Skulle någon komma i vägen så stannar porten direkt. Vi jobbar bara med trygga fabrikat med garageportar av riktigt hög kvalité och har behörighet att bygga och CE-märka installationen enligt Maskindirektivet.

GARAGEPORTEXPERTEN I JÖNKÖPINGS LÄN Bangårdsgatan 7, Jönköping 036-35 15 65 Malmövägen 6, Värnamo 0370-135 65


Högkvalitativa tjänster inom golvbehandling Välkommen att göra en trygg affär hos oss på JIGAB

Härdplast Golvavjämning Diamantslipning Vi erbjuder den perfekta lösningen för garagerenoveringar, förvaringsutrymmen, lagerlokaler, källargångar m.m. Kontakta oss gärna för mer information om hur vi kan hjälpa er!

KONTAKT 036-18 47 80 info@jigab.nu Alfavägen 4 556 52 Jönköping

www.jigab.nu

13


Jag kan färglägga ditt företag. Ska vi börja med parkeringen?

Allt inom linjemålning. Med tydliga markeringar styr vi upp trafiken på din parkering, visar vägen runt fabriken eller pekar ut riktningen i lagerlokalen. Och vi gör det med linjer, pilar, symboler, siffror och bokstäver. Du kan till och med få din egen logotyp i valfri färg och storlek.

Linjer 14

Pilar

Symboler

Vill du göra ett tydligt avtryck? Ring oss direkt på 036-31 21 12 eller använd kontaktformuläret på svevia.se/vägmarkering

Siffror

Bokstäver

Logotyper


15


16


DIN SÄKERHET

VÅRT FOKUS Säkerhetspartner hjälper kunden när det gäller tekniska säkerhetslösningar, allt från projektering till installation, finansiering och efterföljande servicearbete. Vi servar mer än tvåtusen kunder inom teknisk säkerhet såsom inbrottslarm, INBROTTSLARM Vi förebygger och försvårar inbrott. Som professionell partner till Securitas Direct skyddar vi flest företag i Sverige. Skyddar vi dig?

kamerabevakning (CCTV), passersystem, brandlarm, skyddsglas, jalusi, galler andra typer av larm till exempel driftlarm. För oss är det viktigt att tillhandahålla en kraftfull serviceorganisation, då det är något så viktigt som säkerhet vi arbetar med. KAMERABEVAKNING Ökad trygghet dygnet runt, året runt. Uppkopplat mot larmcentral eller lokalt, vad väljer du?

BRANDLARM PASSERSYSTEM Ökar och förenklar tillgänglighet, förhindrar tillträde för obehöriga. Tag eller kod ersätter nycklarnas dagliga användning. Kringfunktioner såsom porttelefon, bokningstavlor för tvättstugor eller andra gemensamma utrymmen kopplas lätt in.

Allt från utrymningslarm till klassat brandlarm. En fastighet kan man bygga upp igen, men vad händer med er verksamhet?

INSTALLATION Säkerhetspartner tar helhetsansvar från projektering till installation och därefter med löpande underhåll.

Securitas Direct Professional Partner

Säkerhetspartner i Jönköping AB • 036-16 05 90 • info@sakerhetspartner.nu • www.sakerhetspartner.nu 17


Axema VAKATM

- Det smarta passersystemet

Ökad trygghet för de boende med Axema VAKATM

Med Axema VAKATM behövs inga nycklar bara ett enkelt och säkert ”blipp”

Smart plug-in metod byggs passersystemet enkelt på med:

Användarvänligt och flexibelt passersystem:

• • •

Informations- och bokningstavla Porttelefon Fastighetsboxar

• •

Använd kod/blipp/mobil/fjärrkontroll Passersystemet sköts online

www.axema.se

Säkerhetspartner i Jönköping AB • 036-16 05 90 • info@sakerhetspartner.nu • www.sakerhetspartner.nu 18


& FASAD AB 12TAK års fä rgga

rant kunder sedan 2013! Branschens nöjdaste i

Kvalitet är vårt främsta konkurrensmedel säger VD och Teknisk Chef Ernes. Vi på JCS Tak & Fasad AB vet att material och hantverk alltid måste samverka för att nå det viktiga slutmålet bekymmersfria tak åt nöjda kunder. Det är på taket kvaliteten skapas, det är där det avgörande arbetet att förlänga takets livslängd och förbättra dess ekonomi genomförs. I samarbete med Tekniska institutet i Tyskland har vi utvecklat en speciell Nanoteknik som ger färgbeläggningen möjlighet att andas samt vara vattenavvisande och skapar pärleffekt. När arbetet är klart ska våra kunder veta att de inte behöver ägna en tanke mer åt sina tak på många år säger Gunnar, besiktningsman på JCS Tak & Fasad Specialisten.

FÖRE BEHANDLING

NANOBEHANDLING

FÄRDIGT RESULTAT Detta hus är utfört av oss i Svenljunga 2018.

Tvätt

Kontroll av tak

Äldre pannor har högre kvalité än nyproducerade pannor, var rädd om dem! • • • • • • • • •

ca 75% billigare än att byta tak Höjer värdet på huset 12 års garanti Miljövänligt Patenterad färg & impregnering Estetiskt tilltalande - Byt gärna färg på taket Enkelt, smidigt & snabbt - tar mellan 2-3 dagar Rot avdrag gäller Gratis besiktning och rådgivning

12 års färggaranti

12 års

Försegling

Målning

Vax-Nanobehandling

VI TAR HAND OM DITT TAK!

FÖRE MÅLNING

EFTER MÅLNING

Batterigatan 13, 553 05 Jönköping (A6) • Värnamo • Västra Götalands län

Tel. vxl. 036-440 99 66, dir. 070-853 40 90, 0723-875420 www.jcstakfasad.se • info@jcstakfasad.se

färggaranti

19


TU em TE a MIL JÖ

TA HAND OM ER UTEMILJÖ

Smarta tips om... ... markarbeten

… marktäckning

… mÖtesplatser

Planerar ni en större omgörning av någon yta, och kanske en större stenläggning, då behöver ni ett markföretag för att göra jobbet. En sådan insats kräver en större planering, så ta helst kontakt med företaget – eller en trädgårdsdesigner om du vill ha hjälp med helheten – redan året innan ni tänkt börja. Då är planen klar när det är dags att sätta skopan i jorden på våren.

Med marksten, grus, bark, murar och trampstenar kan man skapa gångar som leder till utemiljöns olika rum. Man kan bygga illusionen av en bäckfåra och sätta en bro över. Göra mönster som gör att gården bli snygg uppifrån, för de boende som tittar ner på den från sina fönster och balkonger. Sten är lättskött, men behöver också brytas av med mjukare material, som trä, vatten och växter för att inte bli för hårt.

Det är trevligt med flera olika ”rum” i utemiljön. Rum för samtal, rum för att sola. Rum för att grilla och rum för att äta. Det skapar ni genom många olika sittplatser med hjälp av bänkar, stolar, stockar och stubbar och växter. Mötesplatser ska också vara tillgängliga för alla, så se till att det är framkomligt för barnvagnar, rullstolar och rullatorer.

… Lekplatser

... Växter

… belysning

Behöver alltid finnas. Som självklar samlingsplats för barnfamiljerna. Men även föreningar där boende är äldre behöver en lekplats för påhälsande barnbarn. På grund av många olycksfall på lekplatser de senaste åren, är regelverket kring säkerheten på just lekplatser väldigt detaljerad. Det är alltid föreningen som är ansvarig vid olyckor som sker på föreningens lekplats och därför bör de ses över varje månad så att all utrustning fungerar som den ska.

Tänk hela säsongen och välj växter med olika blomningstid så det finns något fint att titta på från vår till höst. Blanda färg och form, högt och lågt, flikiga blad tillsammans med runda bollar. Det ger ett levande intryck. Plantera träd och gör planteringar under träden – när man ser det färdigt känns det ofta helt självklart eftersom det är precis så ute i naturen.

Vi bor i en del av landet där det är mörkt en stor del av året. En förening som gör ett stort arbete med sin utemiljö gör därför ett smart val om de även tänker in belysning i sin planering. Det handlar naturligtvis om belysning längs gångar för att man ska se att ta sig fram. Men det kan också ge andra dimensioner till känslan i utemiljön att använda ljuset mer dekorativt, som att belysa träd eller buskar underifrån, eller lysa upp en vägg. På så sätt kan man njuta av gården året om.

Utöver det ska lekplatsen besiktas varje år. Vid nyanläggning, eller större ombyggnad bör föreningen försäkra sig om att de som levererar lekplatsen skickar med utförliga anvisningar om hur redskapen ska installeras, drivas, besiktas och underhållas. Dokumentation som visar att redskapen uppfyller den eu-standard som krävs, ska också följa med. Mer information finns på konsumentverket.se.

Bra att veta!

80% 20

Se till att du ger växterna rätt förutsättningar att frodas. I vår del av landet hör vi till växtzon 4. Vill man ha växter med växtzon 2 eller 3 går det, men då måste de planteras i upphöjda bäddar ovanför jord så att de skyddas från kylan. Kontrollera också att växter som behöver mycket sol planteras i sol, och att de som behöver skugga får det.

lägre blir energiförbrukningen om ni använder LEDljus till fasad och trädgårdsbelysning. Anledningen är att LED göra ljus av all energi, medan traditionell belysning släpper ut en stor del energi som värme.


Testa oss! Ring Stefan Nilsson, Distriktschef Skanska Direkt AB, 010-44 88 009

21


FULLSERVICE INOM TAK & FASADVÅRD

VI ÄR EXPERTER! Låt oss göra jobbet

Som auktoriserad Grön-Fri entreprenör utför vi arbetet - vilket medför trygghet för dig. Vi är alltså expert både på påväxt och hur man på bästa sätt blir av med problemen. Med rätt kunskap väljer vi den bästa metoden, så effektivtsom möjligt men ändå med minsta möjliga miljöpåverkan. Med rätt utrustning och hjälpmedel blir behandlingen snabb och effektiv utan onödigt spill och arbetet sker på ett säkert sätt.

VI UTFÖR RENGÖRING OCH TVÄTT UTAV: Tak • Fasader • Balkonger • Entréer

VI MÅLAR TAKPANNOR-

ert tak blir jämställt som ett nytt tak. Vi kan måla eternittak, plåttak, betong m.m Vi utför också måleriuppdrag på era fasader, vindskivor m.m. Kontakta oss så berättar vi mer.

www.7h-tft.se

22

FÖRETAGET SOM GÖR RENT HUS 0705-88 51 51 • info@7h-tft.se


TAKARBETEN • RÖKLUCKOR • LANTERNINER • SERVICE & UNDERHÅLL

Tommy Tak i Gislaved AB hjälper er med takbyten samt service och underhåll. Vi monterar lanterniner och brandgasventilationer och ser till så att allt fungerar som det ska. Hör av er så berättar vi mer. • Takarbeten Tätskikt, pannor och till viss del plåt.

• Rökluckor och lanterniner Vi byter och monterar rökluckor och lanterniner i olika storlekar.

• Service och underhåll Vi hjälper er med allt som rör taket.

• Plåtarbeten Vi utför även flertalet plåtuppdrag i samarbete med certifierad plåtfirma.

www.tommytak.se

0703-780947

Askebo 4, 33291 Gislaved

Tommytak@live.se 23


TAKARBETEN • RÖKLUCKOR • LANTERNINER • SERVICE & UNDERHÅLL

REFERENSJOBB

CERTIFIKAT

Elitfönster Vetlanda, Arbogagymnasiet, Badhuset Helsingborg, HC Johansson Anderstorp, Bauhaus Sisjön Tätskikt tak Gislaveds kommun. m.fl.

• SSG Entre

• Ställningsbyggnad 2-9m

• Id06

• Arbetsplattform

• Heta arbeten

• Med flera.

www.tommytak.se

0703-780947 24

Askebo 4, 33291 Gislaved

Tommytak@live.se


Specialister på avloppsproblem & fastighetsservice!

JOUR

Dygnet runt! 036-36 21 80

Din lokala partner vid Akuta och planerade uppdrag. • Avloppsstopp - Stamspolning - Rörinspektion Vi rengör med hjälp av högtrycksspolning och hetvatten. Underhållsspolning förlänger livslängden på rören i fastigheten. • Torrsugning - Våtsugning Vi suger dagvattenbrunnar, tvättrännor, oljeavskiljare m.m • Grävsug Precision, sugkapacitet & smidighet, ett komplement eller ersättare till grävmaskinen. • Container - Kärl - Storsäck • Ny återvinningsanläggning Skrot/well/papper/förpackningar/plast • Kranbilar - Transporter Trädfällning / montering / anläggningsarbeten. • Farligt avfall - Sanering - Fastighetsservice Auktoriserade för besiktning av oljeavskiljare/fettavskiljare.

Vi finns runt om i Jönköpings län med omnejd www.jrab.se Vaggeryd 0393-126 43

Jönköping 036-36 21 80

Gislaved 0371-820 30

Nässjö 0380-737 90

Tranås 0140-187 90

25


Fastighetsmedia i Ljusdal AB producerar ett flertal omtyckta verktyg/produkter för bostadsrättsföreningar och privata fastighetsägare runt om i landet. Läs mer om dessa nedan.

Verktyget för att hitta det er bostadsrättsförening behöver BRF-mappen delas ut kostnadsfritt 2 ggr/år till bostadsrättsföreningar i Skåne, Västra Götaland och Mälardalen. Mappen innehåller entreprenörer och leverantörer som har den erfarenhet och kapacitet som krävs för att jobba med bostadsrätts­föreningar. BRF-Mapparna skickas även ut digitalt i varje region 4 gånger per år. Vårt helhetskoncept gör oss till den självklara länken mellan bostadsrätts­föreningarna och entreprenörer/leverantörer. www.brfmappen.se

.se Leverantörer och Entreprenörer – Snabbt och smidigt på nätet På brfmappen.se har vi samlat alla våra annonsörer från våra mappar. Här hittar du snabbt och smidigt de leverantörer du behöver, deras aktuella annons, kontaktuppgifter, referenser och mycket mer. www.brfmappen.se

Nyhetsbrevet för dig och din bostadsrättsförening

FASTIGHETSMAPPEN

Vårt nyhetsbrev BRF-Nytt skickas varje vecka ut till tusentals bostadsrättsföreningar runt om i landet. Här kan bostadsrättsföreningarna hitta nyheter, artiklar och erbjudanden som kan vara intressant för föreningen.

www.brf-nytt.se

Verktyget för dig som äger eller förvaltar fastigheter Fastighetsmappen riktar sig mot den kommersiella marknaden av fastighetsägare/fastighetsbolag. Här tar vi med oss den kunskap och erfarenhet vi har från BRF-mappen och anpassar den för den professionella fastighetsmarknaden. Mappen skickas ut 1 ggr/år per region och 4 gånger via E-post. www.fastighetsmappen.se

Fastighetsmedia i Ljusdal AB • Bjuråkersvägen 23A, 827 31 Ljusdal

Tel: 0651-688 60 • E-post: kontakt@fastighetsmedia.se