Page 1

Fargerikes

Nøytrale nyanser

1


For å gjøre innredning enklere er det fornuftig å lage en fargepalett. Paletten viser hvilke farger interiøret består av, og farge­ sirkelen er sentral i arbeidet med å utvikle en fargepalett. En komplett fargepalett har tre komponenter: Hovedfarge, aksentfarger og kontrastfarge. Våre fargeeksperter står klare i butikkene for å hjelpe deg med din personlige fargepalett.

2


Nøytrale

Nyanser Det kan virke avskrekkende og skum­ melt å sette farge på hjemmet sitt. Derfor har vi utviklet et fargekart for å gjøre valgene litt enklere for deg.  Dette fargekartet er laget for deg som ønsker en nøytral farge på veggen, og her finner du nyanser av seks for­ skjellige farger. Fire av disse – hvitt, grått, greige og beige – er tradisjonelle nøytrale farger, mens blått og grønt er to nye nøytrale farger som er på full fart inn i norske hjem. Blått og grønt er klassiske valg som er enkle å jobbe med, ettersom de kan kombineres med de fleste andre farger.

Til alle fargene i dette kartet gir vi deg konkrete tips og forslag til aksent- og kontrastfarger du kan kombinere de nøytrale fargene med, slik at du kan skape en god fargepalett til hjemmet ditt. Husk at våre fargeeksperter står klar i butikken for å hjelpe deg med å sette sammen en fargepalett som kler hjemmet ditt og passer din personlige smak og stil.   Hilsen oss i Fargerike

Fotograf: Sveinung Bråthen. Stylist: Christine Hærra. Stylingassistent: Rikke Bye-Andersen og Kathrine Johansen. Foto side 34: Damian Heinisch & Simen Skyer. Takk for lånet av props til: Balzac, Blåmann, Canvas, Country chic, Designverket, Eske, Green Apple, Habitat, IKEA, Inside Too, Kjøkkenverket, Milla Botique, Menue, Nest, Northern Lighting, Palma, Slettemoen interiør, T.H.-Marthinsen, Vanessa Cardui, Verket, Åhléns.

3


Beroligende nyanser av

Blått

Blått er nordmenns favorittfarge og en av de nye nøytrale fargene. De mange kombinasjonsmulighetene med andre farger gjør blått til en enkel farge å lykkes med. De blå nyansene fremhever fargene rundt seg og tilfører dem en herlig  glød. Blått skaper en unik stemming og atmosfære, og forskning viser at vi slapper av og nullstiller hjernen i blå rom. Mens de dusere tonene er svale, behagelige og avslappende, styrker de mørkere nyansene konsen­ trasjonen og fokuset. Dette er med andre ord utmerkede farger både til kontoret, soverommet og oppholdsrom

som f.eks. stuen. Vi vet at blått demper appetitten, så spørsmålet om hvorvidt blått passer på kjøkkenet og spisestuen, avhenger av hva du vil oppnå. Hvis du ønsker flere tips og råd om bruk av blått, står fargeekspertene våre klare i butikken for å hjelpe deg med å sette sammen en fargepalett som kler hjemmet ditt og passer din personlige smak og stil. 

LONGYEARBYEN FR1041

Norsk Design! Skålene er designet av Victoria Günzler og Sara Wright Polmar.

Beroligende blått 4


FORGLEMMEGEI FR1324

MILD AKVAMARIN FR1122

SOMMERFUGL FR1101

ISBLÅ FR1600

KJØLIG ELEGANSE FR1207

LUFT FR1414

ISFJORD FR1040

LONGYEARBYEN FR1041

5


Nøytral og fleksibel Blått er en enkel farge å innrede med og kan kombineres med alle dagens trendfarger. Den er klassisk og har lang varighet. Et trygt, spennende og tidsriktig valg.

KJØLIG ELEGANSE FR1207

6


POTENTILLA FR1319

LØVEMUNN FR1320

7


Den perfekte bakgrunnsfargen! Mild Akvamarin FR1122 omtales av mange som den perfekte bakgrunns­ fargen. Den tar ingen oppmerksomhet, men fremhever heller fargene rundt seg og gir de en vakker glød.

SOLSTIKK FR1145

PUNKY PETROLEUM FR1144

8


MILD AKVAMARIN FR1122

9


Avslappende nyanser av

Grønt

Nyanser av grønt er den andre nykommeren på «nøytralfronten». Grønt er i likhet med blått en farge som skaper ro og får oss til å slappe av. Vi trives i miljøer med elementer av grønt, enten det er på vegger og møbler eller i form av grønne planter. Grønt kan forebygge stress, og det er ikke uten grunn at TV-produksjoner har «green rooms» hvor gjestene kan forberede seg før de skal på scenen. Grønt er en av de fargene vi underbevisst finner mest avslappende. Fargen er også håpets farge, og påvirker oss positivt på en måte ingen andre farger klarer.

Hvis du skal innrede med grønt, er det få regler å forholde seg til siden de fleste farger harmonerer godt med grønt. De duse nyansene er behagelige og avslappende, og de mørkere nyansene, som smaragdgrønt, har et eksklusivt og glamorøst preg. Din lokale fargeekspert kan hjelpe deg med å sette sammen en fargepalett som passer perfekt til din stil og dine ønsker.

PÆRESORBET FR1118

Norsk Design! Lampene heter Bloom og er designet av Kristine Five Melvær.

Avslappende grønt 10


PÆRESORBET FR1118

RO FR1209

JADEITE FR1149

DUCK EGG BLUE FR1111

ISBRE FR1411

LOFOTEN FR1211

KRYSTALL FR2030

STILLE FR1416

11


Grønne vegger gir økt romfølelse! Grønt er en nøytral farge som enkelt kan kombineres med de fleste andre farger. Den gir en god atmosfære og stemning i rommet, og er perfekt for både oppholdsrom og soverom.

KRYSTALL FR2030

STERK KORALL FR1121

12


Norsk Design! Lampen Skog er designet av Caroline Olsson for Magnor Glassverk STOKKテ郎A FR1407

KRYSTALL FR2030

13


PÆRESORBET FR1118

NELLIK FR1315

14


Grønt er nøytralt! De åtte nyansene av grønt i dette fargekartet er rolige, gode basisfarger. Du kan enkelt tilføre andre farger, her er det kun fantasien som setter grenser.

PÆRESORBET FR1118

15


Rene og enkle nyanser av

Hvitt

Hvite vegger kan i et nøytralt interiør se friskt, lyst og elegant ut, men forsk­ ning viser at kroppen vår kan føle litt uro i helt hvite interiører. For å skape mer atmosfære og varme i et hvitt rom, og dermed skape et rom det er godt å leve i, er det lurt å tilføre farger. De fleste farger passer sammen med hvitt, men husk å ta hensyn til hvitnyansen du har valgt. Varme hvitnyanser som for eksempel Egghvit og Bomull passer til varme farger. Når disse kombineres med eikeparkett og varme farger, får de et hvitt, behagelig anstrøk. Hvis du derimot tilfører farger fra den kjølige siden av fargesirkelen (blått, grønt, kalde lillatoner), ser de umiddelbart

gule ut fordi kontrasten fra de kalde nyansene fremhever den gule tonen. Rent Hvit og tilsvarende kan kombi­neres med det meste. Bruk gjerne varme gule, grønne, oransje og rosa farger, samt korall og varme lillatoner. Det er uendelig mye spennende å velge mellom! Hvis du ønsker flere tips og råd om bruk av hvitt, står fargeekspertene våre klare i butikken for å hjelpe deg med å sette sammen en fargepalett som kler hjemmet ditt og passer din personlige smak og stil.

EGGHVIT FR2010

Norsk Design! Lysestakene er designet av Andreas Engesvik.

Rene nyanser av Hvitt 16


REN HVIT FR1050

AVIA FR1051

EGGHVIT FR2010

BOMULL FR2065

KAKADUE FR1052

MAGNOLIA FR1314

MYRULL FR1053

MAKRELLSKYER FR1420

17


Suppler med flere farger! En fargepalett inneholder ofte 7–9 forskjellige farger. Det betyr ikke at du skal bruke 7–9 forskjellige sterke farger, men at du kan leke med forskjellige nyanser, kanskje noen duse andre litt sterkere. Det avhenger av hva du liker best selv. Din lokale fargeekspert kan hjelpe deg med å sette sammen en fargepalett som passer deg og dine behov. Ved å henge bilder med farger du liker på veggene, bryter du opp flaten slik at lyset også brytes.

EGGHVIT FR2010

18


FREKK MAGENTA FR1147

POPPY FR1148

19


SMARAGDGRØNN FR1151

KAPRIFOL FR1318

20


Ren Hvit trenger ikke føles steril

REN HVIT FR1050

For å skape mer atmosfære og varme i et hvitt rom, er det lurt å tilføre farger. Ren Hvit FR1050 er en nøytral hvit­farge, og det betyr at du kan tilføre hva som helst. Din nærmeste fargehandler vil hjelpe deg med å sette sammen en fargepalett til ditt hjem.

21


Rolig

Grått Grått er en populær farge som kan være maskulin eller feminin, domi­ nerende eller nøytral, sart eller sterk. Denne fargen har mange personlig­ heter, og er både raffinert, elegant og røff. Det kanskje mest spesielle er imidlertid evnen som grått har til å fremheve fargene rundt seg. Grått kan være en utfordrende farge å innrede med, ettersom enkelte nyanser av grått faktisk kan gjøre at du føler deg litt tyngre til sinns, tiltaksløs og likegyldig.

Heldigvis trengs kun noen enkle grep for å få et godt resultat. Akkurat som hvitt trenger grått andre farger for å fungere. Helt nøytrale gråfarger kan kombineres med hva som helst. Her gjelder det å tilføre farger du liker, og som gjør deg glad. En knallfuksia sofa kan være et utrolig spennende valg i kombinasjon med grått. Det samme kan en dus grønn eller en mer konservativ dus blå være. Hvis du ønsker flere tips og råd om bruk av grått, står fargeekspertene våre klare i butikken for å hjelpe deg med å sette sammen en fargepalett som kler hjemmet ditt og passer din personlige smak og stil.

MUSLING FR1124

Rolig Grått 22

Norsk Design! Benk og blomsterpotte fra Sundays.


STOCKHOLM FR1020

MORGENSTUND FR1130

MUSLING FR1124

DUBLIN FR1022

SKYGRÅ FR1520

KRÅKESØLV FR1425

MORGENSTUND FR1130

LAVAKULL FR1131

HEKSETIMEN FR1134

23


Innred gjerne med fargerike møbler for å få en god balanse mot de grå veggene. Hvis veggene dine er grå, bør det ikke være andre grå ting i rommet, heller ikke gulvet. Da vil fargen bli for dominerende. Den blir negativ og utmattende i stedet for nøytral. Prøv å tenke farge­ palett. Når grått er hoved­fargen, finnes det utallige muligheter for de andre elementene i rommet. Her gjelder det å tilføre farger du liker, og som gjør deg glad. En knallfuksia sofa kan være et utrolig spennende valg i kombinasjon med grått. Det samme kan en dus grønn nyanse være.

POTENTILLA FR1319

24

MORGENSTUND FR1130


SOMMERSOL FR1402

STEMOR FR1323

25


SMARAGDGRØNN FR1151

DUBLIN FR1022

26


Grått trenger farger! For at grå vegger skal bli sofistikerte, elegante og nøytrale, trenger de å omgi seg med andre farger. Tenk på hvilke farger som gjør deg glad, og kan være med på å skape det uttrykket du ønsker. Skal det være elegant, rampete, retro, minimalistisk, maskulint eller feminint? Din lokale fargeekspert kan hjelpe deg med å finne den perfekte fargepaletten.

KAPRIFOL FR1318

TERRACOTTA FR1413

27


Varme

Greige Begrepet greige kommer opprinnelig fra fargen på ubehandlet lin. Det er ikke uten grunn at greige lenge har vært interiørarkitektenes nøytrale favoritt. Greige er rett og slett det beste fra to verdener: du får de sofistikerte og elegante egenskapene til grått, uten at det blir depressivt, og du får varmen og atmosfæren som særpreger beige, uten at det blir kjedelig. Greige passer til det meste, og kan kombineres med både pastellfarger og dempede jordfarger. Den er vanvittig vakker mot lavendel­ toner, og står nydelig til rent hvitt, militærgrønt og for eksempel kelly­

grønt. De mulige fargekombina­sjonene er utallige, men det kan være greit å unngå visse gulnyanser. Hvis du ønsker flere tips og råd om bruk av greige, står fargeekspertene våre klare i butikken for å hjelpe deg med å sette sammen en fargepalett som kler hjemmet ditt og passer din personlige smak og stil.

GREIGE FR1424

Norsk Design! Cup bord fra Fora Form av Knudsen Berg Hindenes.

Varme Greige 28


LETT GREIGE FR1421

KANIN FR01104 LUN GREIGE FR1422

MILD GREIGE FR1423

GRÅ ARA FR1129

GREIGE FR1424

KANIN FR1104

HARE FR1105

KAKHI FR1426

29


Vakre Greige Greige gir et varmere uttrykk enn grått, men kjøligere enn beige. Kort forklart, har den de beste egenskapene til både grått og beige. Du får grå sin eleganse, og beige sin varme av fargen som er oppkalt etter ubehandlet lin.

KELLY FR1150

30

KANIN FR01104


KANIN FR01104

JADEITE FR1149

31


BLÅNEDSLAG FR1143

PURPUR FR1309

32


Passer til det meste! Greige har egenskapene til en nøytral farge og passer til det meste. Den er vanvittig vakker mot lavendeltoner, men også ren hvit, kellygrønt eller blått. De eneste nyansene du bør unngå mot greige er enkelte nyanser av gult.

GRÅ ARA FR1129

LOFOTEN FR1211

33


Lune nyanser av

Beige

Beige har lenge vært en populær farge i norske hjem, og hvem har vel ikke et forhold til nyansene Caffe Latte og Marrakech? Beige er en lekker og nøytral bakgrunn for andre farger, men fungerer ikke alltid bra alene. Visste du at vi for eksempel lettere kjeder oss i beige rom? Dette løser du enkelt ved å tilføre andre farger for å skape en mer lystbetont og energisk stemning. Hvilke farger som fungerer best, avhenger av undertonen i den beige

nyansen. Den kan være rød, blå, gul, grønn eller en kombinasjon av flere farger. Velg farger som skaper varme, og som uttrykker din personlighet. Hvis du ønsker flere tips og råd om bruk av beige, står fargeekspertene våre klare i butikken for å hjelpe deg med å sette sammen en fargepalett som kler hjemmet ditt og passer din personlige smak og stil.

SANDSTEN FR1427

Norsk Design! Lampen Oslo Wood er designet av Ove Rogne.

Lune Beige 34


LYS ANTIKK FR2055

SANS FR1060

ESSENS FR1080

HVALER FR1419

BOTANIKA FR1208

KALAHARI FR1064

SANDSTEN FR1427

SJOKOLADEMELK FR1428

35


Visste du at... Beige kommer fra det engelske Beige Cotton (bomullslerret)som er ubleket bomullstoff. Beige som fargenavn ble registrert brukt første gang i England i 1887.

SANDSTEN FR1427

36


SJOKOLADEMELK FR1428

KAPRIFOL FR1318

37


SJOKOLADEMELK FR1428

INDIE FR1307

38


LOFOTEN FR1211

Hva med gulvet? Beigetoner er ogs책 gode p책 gulvflater, og kan gi b책de klassiske og moderne uttrykk.

SJOKOLADEMELK FR1428

AKELEIE FR1316

39


Våre lokale farge- og interiør­eksperter kan hjelpe deg med å skape en fargepalett for ditt hjem. På fargerike.no finner du din nærmeste Fargerikebutikk og på facebook.com/fargerike kan du diskutere farger og fargevalg med våre eksperter.

40 Vi fargelegger Norge

Tangram Design. Nr 1-2014. Opplag 50.000

FR 1325

Fargekart - Fargerikes Nøytrale nyanser 2014  

Det kan virke avskrekkende og skummelt å sette farge på hjemmet sitt. Derfor har vi utviklet et fargekart for å gjøre valgene litt enklere f...

Fargekart - Fargerikes Nøytrale nyanser 2014  

Det kan virke avskrekkende og skummelt å sette farge på hjemmet sitt. Derfor har vi utviklet et fargekart for å gjøre valgene litt enklere f...

Advertisement