__MAIN_TEXT__

Page 1

84 SIDER INSPIRASJON TIL DEG FRA FARGERIKE

GRØNT ! GRØNT! Årets Farge 2012 er

gratisin magas

Nå kommer

fargene! Møt ekspertene og deres Favoritter spennende hjemme hos-reportasjer


Vårens base har virkelig vært et spennende og morsomt prosjekt, og vi har tatt et dypdykk ned i vår fargeglade verden. Å jobbe i Fargerike handler fortsatt om det å finne den rette fargen, om det skulle være på gulvet, veggene, taket, eller utvendig. Det er lite som er mer tilfredsstillende enn å finne den helt perfekte fargepaletten. Det har vært et begivenhetsrikt år så langt, vi har blant annet lansert Årets Farge for første gang. Mer om det kan du lese på side 30. Trend! by Fargerike, en tapetkolleksjon bestående av fem design, lanseres hver tredje måned gjennom året. Det første tapetet, Strikk føk ut av dørene, og nå har vi akkurat lansert det andre designet, som du kan lese om på side 40, Trina er designet spesielt for Årets Farge 2012.

splitter ny farge fra fargekartet Terassebeis. Det er ikke mangel på prosjekter for å si det sånn… base sin oppgave er å inspirere, gi spennende tips og vise spennende fargekombinasjoner. Jeg håper du er fornøyd med denne utgaven.Tilbakemeldinger gjør oss bare bedre, og har du ris eller ros, blir vi veldig glade om du sender oss en e-post til base@fargerike-norge.no

I høst hadde vi en utfordring med norskeinteriorblogger.no, hvor Irina stakk av med seieren. Dette passet oss utmerket, hun er vill og fargegal i positiv forstand. Hun har tøyd grensene og skapt en spennende og utfordrende fargepalett på side 68. Gloppen hotell er en juvel av dimensjoner, med sine fantastiske fargepaletter fra tre vidt forskjellige tidsepoker, en virkelig drøm, både for øyet og gastronomisk. Det er lett å la seg rive med av de klare og sterke fargene vi ser fremover, og jeg lar meg selvfølgelig rive med. Her står glittertapet til gjestetoalettet høyt på ønskelisten, Trina-tapetet hadde vært perfekt i trappegangen og terrassen (på bildet til venstre) har fått en makeover med vakre tekstiler i mine favorittfarger, men terrassebordene trenger en real overhaling og skal beises i en

Dagny Thurmann-Hoelseth Redaktør og kreativ leder i Fargerike

base

1/2012

3


68

45

30

62 4

base

1/2012


Innhold 06

fra lysegrått til et hjem i farger

50

Huset på Bømlo er fylt til randen av spennende tapeter og vakre farger.

10

Redaksjonens Favoritter

Gulvet er i fokus som aldri før, og Franz har gjort trappen personlig.

53

Redaksjonen deler sine favoritter for vår- og sommersesongen.

12

20

Sjarm og entusiasme i sandane Vakre Gloppen Hotell har fått en smak av 2012 med et nytt tilbygg. Vi har vært på besøk.

56

Grønn begeistring

58

Butikksjef med sans for det estetiske

62

Årets farge 2012

75

80

Uterommet er stadig i fokus, og det å velge en fargepalett kan virke komplisert.

Bransjesnakk Vi har snakket med bransjen om Årets Farge 2012.

83

fargene kommer

Sett farge på uterommet Uterommet blir mer og mer som vi har det inne. Tekstiler kan gjøre en enorm forskjell.

Fargerikes andre trendtapet er frekt, fargerikt og samtidig klassisk.

45

irina viser hvor skapet skal stå Irina vant utfordringen vår med NIB. Her ser du resultatet.

Fantastiske Trina

utendørs fargesetting

akkurat som i et eventyr Vakre, vakre Hærangtunet. Et hotell i egen klasse.

De viktigste nyansene av grønt og fire livsstilstendenser for 2012.

42

rett hjem på lunde En Fargerikebutikk med fokus på hjemmebesøk og god veiledning.

68

40

Et annerledes barnerom Barnerom må ikke være rosa eller blå, her får du et spennende alternativ.

Vi har vært på besøk hos butikksjef Håvard Bjørkli. Vi fant et vakkert hjem med øye for detaljer.

30

Bord, dekk deg! Liker du å være kreativ med borddekkingen? Her kommer noen tips.

Våren er grønn, på flere måter enn en!

22

Svart-hvitt med en twist

Det er spennende tider for fargeentusiaster. Her viser vi to veier til et fargerikt hjem.

Neste nummer En sniktitt på hva som kommer i neste utgave!

R E daksjonen Ansvarlig utgiver Linda Frid

Foto forside Sturla Bakken

Design og layout Futatsu Industries

(Administrerende direktør i

Styling forside Linda Elmin

Trykk Colorprint

Fargerike Norge)

kontaktinformasjon

Opplag 70 000

Redaktør Dagny Thurmann-Hoelseth

base@fargerike-norge.no

UtgivelsesTIDSpunkt April 2012

Frilansere Linda Elmin, Christine Hærra

hjemmeSIDE www.fargerike.no

Neste utgave September 2012

og Tone Nygaard foto Sturla Bakken, Sveinung Braathen og Margrethe Myhrer.

base

1/2012

5


Rene linjer. Det moderne kjøkkenet gir godt spillerom til tapetet fra Mr. Perswall, P111 402-4. 6

base

1/2012


FRa lYsegRÅTT TIl eT hjem

i Farger På Bremnes i Bømlo kommune, én times kjøretur fra Haugesund, ligger et hus utenom det vanlige. Her er djerve nyanser, friske fototapeter og mønstrede tekstiler i en herlig blanding.

Tekst: Linda Elmin

Foto: Birgit Fauske

– Endelig en som vil ha noe annet enn hvit stue, tenkte farge- og interiørekspert Cathrine Storesund da Hildegunn Gåsland kom til Fargerike Raglamyr for å få hjelp til fargevalget til familiens nye hus. Cathrine begynte med kjøkkenet, som er moderne med stramme linjer og dermed ga fritt spillerom for valg av farger og tapeter. Ganske raskt fant de to et spennende tapet fra Mr. Perswall. Tapetet har fargerike kvadrater av gatekart fra de store verdensmetropolene og andre drømmedestinasjoner. Det grafiske trykket inneholder et bredt spekter av farger uten å bli for voldsomt. Ut fra denne fargepaletten jobbet de seg gjennom rom etter rom. – Stua skulle opprinnelig være lys grå, men da jeg fikk se plantegningene og størrelsen på stua, foreslo jeg i stedet mørkegrå. Huset ligger på en høyde, og med vinduer både mot øst, vest og sør er det nok av naturlig lys

i rommene, forteller Cathrine, og fortsetter: – Gulvene er matte i overflaten og litt rustikke i planken. Dermed ble det bestemt at vi trengte et matt tapet med en sterk og god overflate, da alle rommene skulle tapetseres. Moment-tapetene ble valgt ut fra dette kriteriet. De er moderne, og har en fin, melert overflate. De er også trykt på en ekstra sterk, formstabil non woven-kvalitet, forklarer Cathrine.

Farge- og interiørekspert Cathrine Storesund har jobbet hos Fargerike Raglamyr i 20 år, og har ansvar for tapetog tekstilavdelingen.

Lillafargen til gangen er også valgt ut fra en av fargene i Mr. Perswall-tapetet på kjøkkenet. – Jeg elsker lilla, og er veldig fornøyd med denne fargen, sier Hildegunn. Den romslige hallen har store, doble dører inn mot spisestuen og stuen. Grått i forskjellige nyanser er brukt i resten av huset, spesielt med tanke på at det skal kunne fargesettes etter årstid, humør og behov. – Den mørke fargen i  stua passer jo også perfekt base

1/2012

7


||

| 8

|||

base

1/2012


som bakgrunn for detaljer av årets farge, som er grønt, sier Cathrine til Hildegunn, som straks får stjerner i øyne. – Jeg er ingen blomsterdame, ler hun. Men redd for farger er hun ikke. Hildegunn så med én gang hva hun likte da Cathrine kom med forslag til tapeter. Sammen jobbet de seg gjennom mange bøker, og endte opp med to fototapeter fra samme bok. – Soverommene til barna har også fått fototapeter. De har valgt tapetene selv; med litt hjelp selvfølgelig, ler Hildegunn. Hildegunn og mannen KjetIL har også overlatt store deler av jobben til malermester Harald Sødenå, som har jobbet med de fleste flater i huset. – Jeg er mektig imponert over den jobben han har gjort, og skjønner godt at han har over ett års ventetid, sier Kjetil, som også er veldig fornøyd med resultatet av samarbeidet mellom kona og fargeog interiørekspert Cathrine. Med en grå base er det rom for farger, og i hjørnesofaen ligger det flere blikkfang – puter sydd av tekstil fra Hanna Werning. I motsatt side av stuen er det silkeputer fra Sacho, designet av Ulf Moritz, som får oppmerksomheten. Også hovedsoverommet er lekkert innredet med store, mønstrede puter og limegrønt sengteppe, alt sydd i systuen hos Fargerike Raglamyr. Cathrine syntes det var spennende å samarbeide med Hildegunn om fargevalgene. Hun er utdannet interiørkonsulent, og har ansvaret for tapet- og tekstilavdelingen hos Fargerike Raglamyr. Butikken, som har 65-årsjubileum i år, har en egen systue og en stor avdeling med tapeter og tekstiler. I det 1350 kvm store lokalet finner vi fem meter lange fag med lekre tekstiler fra gulv til tak, inspirerende miljøer og kanskje Norges største tapetutstilling. Hildegunn kjente godt til Fargerike Raglamyr etter å ha bodd på Karmøy i mange år, og butikken var derfor et naturlig valg for henne da hun skulle fargesette familiens nye hjem.

||||

| Blikkfang. Putene sydd i tekstiler fra Hanna Werning er et fargerikt innslag i den grå sofaen. Alle putene er sydd i systuen hos Fargerike Raglamyr, hvor også Teppet Gubi i fargen Silver kommer fra. Veggene er tapetsert med Moment, 9005, fra Borge. || Tiden flyr. Tapetet er fra Mr. Perswall, p112401-4. De øvrige veggene er tapetsert med Moment, 9001, fra Borge. Teppet Twilight i fargen 1210 er fra Fargerike Raglamyr. ||| Holdbart. Alle vegger i den store hallen og i trapperommet er tapetsert med tapetet Moment, 9017, fra Borge. Tapetene er trykt på ekstra sterk, formstabil non woven-kvalitet, som gjør overflaten både holdbar og slitesterk. |||| Urbant på Bremnes. Tapetet er fra Mr. Perswall, p032002-8.

base

1/2012

9


Redaksjonens LINDA FRID Administrerende Direktør

TAPET:

Dette vakre tapetet kommer fra Fargerikes egen Daylight-kolleksjon. Det er klassisk, men samtidig spennende, med den dype blåtonen i kombinasjon med det øverste mønsteret i sølv.

TEKSTIL: Her leker vi oss med forskjellige nyanser av grønt, mot blåtonene. I midten har vi et utrolig vakkert tekstil med akvarelleffekt fra Sandersons nye kolleksjon.

MALING: KELLY FR1150 er et friskt pust av grønt tilfører energi, og Kelly vil jeg bruke på mindre møbler i miljøet. Den vil gi rommet mer liv, og er et spennende element som uten tvil vil være det første man legger merke til.

DAGNY THURMANN-HOELSETH redaktør

TAPET:

Tapetet jeg har valgt meg ut, heter Trina og er designet av Fargerikes lokale farge- og interiøreksperter. Både mønsteret og fargen er utrolig spennende, og jeg ville hatt det på alle fire vegger, i en klassisk setting, gjerne med brystning under. Uttrykket skal være klassisk, men samtidig eklektisk (vi skal med andre ord BRYTE reglene).

10

base

1/2012

TEKSTIL: Jeg klarte ikke å velge meg bare ett tekstil, og det er nettopp fordi den deilige og fleksible grønnfargen i tapetet, gjør at jeg har uendelig med muligheter. Det første tekstilet, Ooti fra Sandersons Colour for Living-kolleksjon, har den samme nyansen av grønt, og vi går for en spennende mønstermiks mot Trina-tapetet. Sammen med det herlig rosa fløyelstekstilet (Lido, Green Apple) og den blanke, glamorøse korallfargede satengen (Slic sateen ”pimpernell” fra Ian Sanderson, Intag).

Mandarin Chic MALING: Et lite sidebord males i FR1140 som en rampete detalj. Fargen er det som kan beskrives som orangerød, og vil uten tvil tilføre energi til rommet, uten å bli dominerende eller overveldende.


CHRISTINE HÆRRA frilanser

TAPET: Jeg velger meg Trinatapetet fordi det er rent og elegant i fargene og formen. Kjennes litt eksklusivt, men er samtidig grafisk.

TEKSTIL: Jeg elsker velourstoffer - de gir intrykk av luksus og har nydelig fargespill.Denne mosegrønne velouren her gir meg kraftige 70-talls vibrasjoner (gode vel og merke) og jeg kunne trukket om hva som helst hjemme - og det hadde blitt perfekt! Ikat -tekstilet: Perfekt til gardiner, puter eller et sengeteppe. OG Lampeskjerm! Mønstrete, men rolig likevel. Det stripete stoffet er herlig med alle fargene - ville trukket en stol med det, evt et par puter - eller som liftgardin.

MALING: Veggfarge nummer to måtte blitt Duck Egg Blue FR1111. Som jeg har sagt tidligere - den fargen er nydelig til mosegrønt! Tilsammen er dette et rolig, elegant interiør som freshes opp av mønstrene og fargene i det stripete tekstilet.

LINDA ELMIN stylist

TAPET: Jeg drømmer stadig om eksotiske reisemål, og lar meg inspirere av både farger og mønstermikser. Tapetet Ooti fra Sandersons Colour for Living-kolleksjon har et nydelig mønster på en spennende tekstur, og kjennes nesten flettet ut.

TEKSTIL: I dagsengen vil jeg ha en haug med puter i djerve farger, sydd av for eksempel tekstilet Ooti fra Sandersons Colour for Living-kolleksjon. Drømmen kan i alle fall ingen ta fra meg, selv om jeg foreløpig må nøye meg med Karen Blixen på lydbok og et glass iste.

MALING: Gulvet maler jeg i fargen fra fargekartet African Touch.

botswana FR1105

base

1/2012

11


12

base

1/2012


Vårt besøk på Hotell Gloppen tok oss med på en reise gjennom tre tidsepoker, fra 1800-tallet og frem til i dag. Men engasjementet vi møtte, tar vi med oss langt inn i fremtiden. Tekst: Linda Elmin

I 1994 overtok familien Moen hotellet, fast bestemt på å ta hotellbygningen tilbake i tid. Hotellet har 62 praktfulle rom, hvorav 24 ligger i den historiske delen og 16 i fløyen som ble påbygd på 1970-tallet. I fjor sommer sto den nye delen klar med 24 moderne rom. Da hotellet skulle få tilbake noe av sitt opprinnelige uttrykk, kom Siri Skjold Lexau, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen og ekspert på historiske bygninger, med forslag til både interiør og fargevalg. Interiørarkitekt Henriette Bergsjø fra Sias Arkitekter har sørget for å sette den riktige stemningen. Veggene i den åpne spisesalen er kledd med skotskrutet tapet og høyt brystpanel. Her serveres kortreist mat til Resepsjonen. En vevd kopi av et tradisjonelt åkle, Hans Wegner-stoler og antikke møbler ønsker deg velkommen. Store fotografier av hotellets første eier, Hr. Sivertsen, viser respekt for hotellets lange historie. Veggen er malt i fargen Gloppen hotell FR1201.

Foto: Birgit Fauske

både hotellgjester og lokalbefolking,og hotellets kjøkken har vunnet mange priser for sine menyer – i 2010 fikk stedet Ganefart-prisen for beste spisested langs veien. Kjøkkensjef Bodil Fjellestad og laget Vestpå gikk av med seieren i Det norske måltid på TV2, og så sent som i februar vant de den gjeve Reiselivsprisen 2012. Gloppen hotell er blitt synonymt med lokal mat, og Bodil skaper smakfulle menyer nesten utelukkende bestående av lokale råvarer. Ekteparet Dag og Irene er dessuten så mye mer enn hotelleiere. Hotellet kjøper svært mange av ingrediensene til menyene fra 16 råvareleverandører i kommunen, og går dermed i bresjen for kortreist mat. Nybygget har elementer fra den opprinnelige delen, men er mer diskret i utformingen med gråmalt panel. – Det er fortsatt det gamle hotellet som er dronninga her, understreker Irene Moen.Et moderne og forenklet formspråk base

1/2012

13


|

| Spisesalen. Her für gjestene servert hotellets prisbelønte menyer. Pü veggene henger bilder av de engelske lordene, som poserer stolt med dagens fangst. I kolleksjonen Tweed fra Borge finner du et godt utvalg av skotskrutet tapet. || Rom 315. I den nye delen kan du sove i to meter brede senger, S3010-B10G, innhyllet i en dus blüfarge, som tar opp fargene fra fjell og vann i naturen rett utenfor. 14

base

1/2012

||


viser at dette er en ny bygning, som likevel underordner seg det arkitektoniske formspråket til den eldre delen. – Her er det bevisst brukt en forenklet dekor og en dempet fargepalett – typisk for vår tid, sier Irene. En mellombygning i glass fremstår som delvis transparent og binder de to tidsepokene elegant sammen. Innredningen i den nye delen er både tradisjonsrik og moderne på samme tid. Den svale blåfargen i rommene representerer elven og gir rommene en rolig og lun atmosfære. Dag og Irene har investert i ekstra gode senger, faktisk så gode at flyvertinnene ofte går glipp av frokosten. – Alle rom og konferanserom i den nye delen er oppkalt etter lokale fiskehol, forteller Irene, som også kan røpe at Toppfoss er det største fiskeholet og, sies det, det beste av dem alle. På 1970-tallet fikk hotellet et påbygg i robust arkitektur preget av sin tidsepoke. Dag og Irene har valgt å vedlikeholde både arkitekturen og formspråket på deres egne premisser. Her skal det være ekte 1970-tall, med LP-plater på veggene og originale lamper og møbler. Innredningen suppleres med nye elementer etter hvert som retrofunnene dukker opp. Ekteparet forhaster seg imidlertid ikke, men bruker heller god tid på å gjøre alt helt riktig. Hotellets historiske del er innredet med respekt for de tidligere eierne og deres kundekrets; de engelske lordene som kom til Sandane for å jakte og fiske på slutten av 1800-tallet. Hotellet har en nøktern og uformell stil med sine mange lune stuer med jakttrofeer og store fotografier av tidligere gjester. Hotellets spennende historie er godt ivaretatt, og i 2000 ble ti nye gjesterom renovert. Disse ble individuelt innredet med gamle, antikke møbler, blondegardiner og «nostalgiske» bad med moderne komfort. Møblene har Dag selv funnet på auksjoner i Belgia. Alle rommene i tredje etasje i den gamle delen har fått en tidsriktig fargepalett og vakre tapeter med mønstre fra 1800-tallet. Fargerike forhandler tapeter inspirert av gamle mønstre, og har et stort utvalg av både mønstre og farger. – Vi har kunder som kommer helt fra andre fylker for å få veiledning til renovering av gamle hus, forteller Jøran Aalhus, som eier Fargerike Sandane. Fargerikebutikken har også bidratt med det grunnleggende materialet til hotelloppussingen, og Jøran blir engasjert når han snakker om hotellet. – Dag og Irene Moen har tatt godt vare på historien til hotellet, både i arkitektur og interiør. Se for eksempel på teppet i resepsjonen. Det er vevd etter mønster fra åklær fra 1800-tallet, og gir en myk overgang til den nye fløyen. Veggene i resepsjonen og deler av konferansedelen er malt i en spesialblandet farge som har fått navnet Gloppen hotell FR1201., forteller han, og fortsetter: – I dag framstår dette tradisjonsrike laksehotellet innerst i Nordfjord like sjarmerende velholdt som det gjorde i sine glansdager. Vi kunne ikke ha vært mer enige.

Styrerommet. Dette er blant de siste rommene som er pusset opp. Utstoppede dyr fra nærområdet og gamle bilder gir rommet en personlig atmosfære. Lignende tapeter fås hos Fargerike.

base

1/2012

15


| |||

|| ||||

| Fargerike Sandane. Jøran Aalhus har et godt utvalg av tapeter med mønstre fra 1800-tallet, og mange kunder kjører langt for å ta del i kunnskapen som Fargerike Sandane er så kjent for. || Rom 307. Hotellet har 18 historiske rom, alle med vakre møbler, fantastiske lysekroner og tidsriktige tapeter. Lignende tapeter finnes i Karlslund-kolleksjonen fra Borås/ Borge. ||| Jegerstuen. Det ubehandlede treverket gir en lun og intim stemning i rommet. Tunge, utskårne møbler, krystallglass og jakttrofeer samlet gjennom mange år tar deg med til en svunnen tid. |||| Gloppen Hotell het under glansdagene fra det store laksefisket Sivertsens Hotel. Mye av inspirasjonen til det nye tilbygget kommer fra denne perioden. |||| Rom 204. Rommene i gammelfløyen i andre etasje har malt panel og utsøkte detaljer. Sengen en gammel jernseng fra Kristiania Jernseng Fabrikk som Dag Moen har kjøpt på auksjon. Himmelsengen i blondetekstil sørger for søte drømmer. 16

base

1/2012


||||

base

1/2012

17


og

Moderne design norsk tradisjon Likte du den gode stemningen på Hotell Gloppen? I denne stylingen har vi latt oss inspirere av fargen i inngangspartiet til hotellet, som gjester fra fjernt og nær faller i staver over. Vi har gitt den navnet Gloppen Hotell FR1201. Stramme møbler i lyst treverk, tekstiler med ruter og tradisjonelle mønstre, gamle bilder og naturlige elementer utgjør en spennende miks. Tekst: Linda Elmin

Foto: Birgit Fauske

Miks, ikke match. Lenestol Chubby fra Diesel for Moroso, fra ROOM. Pute med hjort fra Hviit.no. Pledd av tekstilet U1190/A01 fra Green Apple. Taklampe, Perle Wooden Pedant med lampeskjerm Tipp, begge fra Habitat. Bord, Silo, i såpevasket eik, fra ROOM. Vaser fra Raun Concept Store. Porselenskanin fra Hviit.no. Puter fra ROOM. Gevir, diplomer, bilde og teppe er stylistens egne. Veggen er malt i fargen Gloppen Hotell FR1201. 18

base

1/2012


| |||

|| ||||

| Love. Loveseat fra ROOM. Gevir fra Millas Boutique. Tekstiler, ensfarget lin, Glynn 271, mørke ruter, U1190/A01, møbelstoff, Mannalapan Marsh, mønstret, Crestwood Verdant 004, lyse ruter, Ascot. Alt fra Green Apple. || Baronesse. Puff Chubby fra Diesel for Moroso, fra ROOM. Brett, Dani Small Wooden Tray, fra Habitat. Baronesse maling i fargen Gloppen Hotell FR1201. ||| Norsk håndverk. Porselensvaser, designet av keramiker Cecilie Haaland, fra Hviit.no. Bord, Silo, i såpevasket eik, fra ROOM. |||| På rekke og rad. Tekstiler, lyse ruter, Ascot, ensfarget lin, Glynn 271, mønstret, Crestwood Verdant 004, alt fra Green Apple. Taklampe, Perle Wooden Pedant med lampeskjerm Tipp, begge fra Habitat. Veggen er malt i fargen Gloppen Hotell FR1201.

base

1/2012

19


Grønn begeistring

Hvis oppgaven var å fargesette ut fra forskjellige årstider, ville nok grønt gå av med seieren hver vår. Kanskje ikke så rart – det er jo når løvet spretter og bakken sakte, men sikkert dekkes av de deiligste grønne nyanser at vi virkelig føler at vi lever.

Tekst: Lisbeth Larsen

Foto: Siren Lauvdal

Tar man seg tid til å titte litt ekstra på naturen rundt seg, oppdager man fort at det er samspillet mellom de mange fargenyansene og strukturene som skaper selve ektheten. Kanskje bidrar det også til vår opplevelse av det å trives – det å føle seg trygg? Mange er allerede klar over hvor viktig en helmatt vegg er for å skape lunhet i et hjem. Uansett hvilken farge man måtte velge, vil helheten fremstå som vesentlig mykere. Fraværet

Styling: Kråkvik & D'Orazio

av glans på veggflaten utgjør også en utmerket bakgrunn for bilder og andre interiører. Det er jo ikke uten grunn at gallerier verden over velger nettopp helmatte vegger! Lady Pure Color er en helmatt maling som finnes i alle farger, og selvfølgelig også i årets store farge – GRØNT. Et godt tips er å kombinere matte vegger med blanke detaljer. Lady Supreme Finish Helblank på listverk, dører og møbler fremhever detaljer man er stolt av.

| Mørk grønn vegg: Lady Pure Color 125 Palmetto. Gulgrønn vegg: Lady Pure Color 274 Bambus . Stoler: Lady Supreme Finish superblank 10235 Sommersol || Lady Pure Color Palmetto ||| Lady Pure Color Kalkgrå |||| Lady Pure Color Rustikk Terracotta 20

base

1/2012

|


||

|||

||||

base

1/2012

21


Grønne innslag. Det grønne tapetet fra Marimekko er et friskt pust i det ellers hvite kjøkkenet. 22

base

1/2012


BUTIkksjeF med sans FoR

det estetisKe Fargerike Corona Søgne har en butikksjef som tenker farger og tapeter hele døgnet – i hvert fall når han skal flytte inn i et nytt hus som skal bli et hjem for en storfamilie.

Tekst: Linda Elmin

Foto: Birgit Fauske

Håvard Bjørkli, som til daglig øser av sin kunnskap om både fargesetting og solskjerming i Fargerike Coronas avdeling i Søgne, har tatt med seg jobben hjem. Høyt oppe i Vågsbygd har Håvard og samboer Eva funnet seg til rette på 170 kvadratmeter. Familien kom tidlig inn i byggeprosessen, og fikk dermed sette sitt eget preg på huset. Håvard, som sitter i Produkt- og markedsrådet hos Fargerike, forteller engasjert om hvordan de kom frem til de ulike valgene da de skulle gjøre et nytt hus til et personlig familiehjem. For å utrykke sin personlige stil, har Håvard blant annet brukt ulike tapeter. Fargerike Corona Søgne, som hadde 35-årsjubileum i fjor,har seks ansatte,som alle sitter på unik kunnskap om fargesetting. – Kundene våre er veldig med på trendene og bevisste på hva de ønsker, og derfor er det viktig at vi holder oss oppdatert og hele tiden kan inspirere dem, understreker Håvard. Og det er ingen tvil om at Håvard gjør nettopp det. Hjemme har han flotte tapeter på alle vegger. I bruksrommene har paret valgt et klassisk og

tidløst tapet. Tapetet med diskré striper gir en god romfølelse og lar den fantastiske utsikten komme til sin rett. – Herfra ser vi både innseilingen til Kristiansand og Odderøya, forklarer Håvard, og løfter opp plisségardinen med en rask håndbevegelse. – Vi liker vinduene best uten gardiner, og har valgt løsningen Luxaflex Literise fra Kirsch. Den finnes i utrolig mange farger, og kan tilpasses alle vinduer etter mål, slik at det blir helt optimalt, fortsetter han. Håvard vet hva han snakker om, for Fargerike Corona er kjent for sine gode kunnskaper når det gjelder solskjerming. – Vi har en dyktig konsulent som jobber med dette hos oss. Hun drar på hjemmebesøk til kunder som ønsker skreddersydde løsninger, smiler Håvard stolt.

HVEM: Håvard Bjørkli, butikksjef Fargerike

Corona i Søgne

HVA: 170 kvm nybygd hus over to plan HVOR: Vågsbygd utenfor Kristiansand

Håvard har lagt et tidløst og vakkert enstavs eikegulv i hele huset. – Her flyr det jo unger hele dagen, så vi valgte et slitesterkt gulv som vi ikke trenger å være redde for. Med dette gulvet har vi ikke låst oss til én bestemt stil, det er nøytralt uten at det blir for sterilt, base

1/2012

23


Måltilpassede plissegardiner kan være detaljen som gir prikken over i'en.

TIPS!

forteller Håvard. På gulvet har de vakre Kelim-tepper, også de fra Fargerike Corona. I den åpne kjøkkenløsningen er det utvilsomt tapetet over kjøkkenbenken som spiller hovedrollen. – Vi var helt fra starten enige om at vi skulle ha et grønt tapet her …, begynner Håvard ... – og plutselig slo det oss at vi kunne bruke Marimekko-tapet. Det er jo enkelt å bytte ut hvis vi skulle få lyst på litt fornyelse, sier han. Tapetet utgjør en fin kontrast til det hvite kjøkkenet fra Ikea. Håvard har øye for detaljer, og har brukt samme tapet over kjøkkenskapene som i stuen. Det er med på å ramme inn kjøkkenet og binde de ulike brukssonene sammen. 24

base

1/2012

Slående utsikt. Familien har valgt løsningen Luxaflex Literise fra Kirsch som lysskjerming. Lampen heter Leaves og er fra Lumen Center Milano.


| |||

| Diskré striper. Tapetet New Classic 2531 en gjenganger i alle bruksrommene og binder dem fint sammen. || Peis fremfor skjerm. Stor sofakrok, Kelimtepper fra Fargerike Corona og fyr på peisen. Her kan Håvard senke skuldrene. ||| Lyst og åpent. Det vakre eikegulvet fra RBI interiør gir en vakker glød til et lyst og åpent rom. |||| Bak glass. I stedet for tradisjonelle fliser har Håvard valgt tapet over kjøkkenbenken.

|| ||||

base

1/2012

25


| 26

base

1/2012


Det sprekeste tapetet finner vi imidlertid på soverommet. Opprinnelig skulle tapetet brukes på en fondvegg bak sengen, mens de andre veggene skulle males. Men det ene tok det andre, og det ble tapet på tre vegger. Det store soverommet tåler det friske tapetet, som tilfører rommet en masse personlighet, noe det gamle sminkebordet også bidrar til. I underetasjen ligger de andre soverommene på rekke og rad, det ene med tøffere tapet enn det andre. Et av soverommene brukes som medierom, og her har Håvard valgt samme tapet som i bruksrommene i første etasje.

||

| Herlig miks. Tapetet Serenity fra Borge var egentlig tiltenkt en fondvegg, men soverommet ser fantastisk ut med tapetet på hele tre vegger. || Speil, speil på veggen der – se på de utsøkte detaljene her. ||| Riktige detaljer. Tapetet Anytouch 101 i gangen ønsker oss velkommen.

|||

base

1/2012

27


||

På gutterommet har førsteklassingen fått en frisk blåfarge i kombinasjon med grønt og et tapet med bilmønster – noe som vel må være alle gutters drøm. Vegg i vegg har lillesøster fått rosa vegger og et lekkert tapet fra Borge.Akkurat nå er veggen tilpasset familiens prinsesse, men om noen år kan veggene males i en annen farge og 28

base

1/2012

få et helt annet uttrykk. Det siste rommet er tilholdssted for husets tenåring, som for øvrig vurderer et studieår i USA. Håvard overrasket datteren med en fotovegg av Brooklyn Bridge. – Ja, det la ikke akkurat en demper på reiselysten, det der, ler han.

| Rosa og tøft. Veggene er malt i fargen FR 2040, mens det detaljrike tapetet Falsterbo 1437 fra Borge sørger for at rommet ikke blir for sukkersøtt. || Reisefeber. Fototapetet fra Mr. Perswall legger ikke akkurat en demper på reiselysten til husets tenåring.


||

base

1/2012

29


I januar lanserte Fargerike for første gang Årets Farge på det norske markedet. Norge er på mange måter i en særstilling i verden – ikke bare når det gjelder økonomi og arbeidsledighetstall, men også med hensyn til fargebruk!

Tekst: Dagny Thurmann-Hoelseth

Foto: Sturla Bakken Fotoassistent: Monica Friedrich Johannessen

I løpet av 2011 har Fargerike gjennomført flere seminarer med butikkmedarbeiderne, gjort et dypdykk ned i statistikken, sett på tendenser, analysert kommersielle svingninger for Natural Color System (NCS) og tilpasset de globale trendanalysene fra det franske trendbyrået Nelly Rodi til norske forhold. Den 24. januar gikk årets viktigste fargearrangement av stabelen på restauranten Stratos i Oslo. Landets interiørpresse var invitert, og Nelly Rodi, som Fargerike har valgt å samarbeide med på grunn av deres omfattende farge30

base

1/2012

kompetanse og gode teft for trender, holdt et foredrag om de fire største livsstilstrendene for 2012.Årets Farge var en gjenganger i samtlige av disse. Trendeksperter i Norge er enige om at inngangen til titallet i det tjueførste århundret markerer fargenes tilbakekomst etter et tiår som har vært utypisk fargeløst for vanligvis fargeglade nordmenn. Årets Farge for det norske markedet i 2012 er grønt, og dette er de seks viktigste nyansene:


Kelly FR1150 er en ung, rampete og vågal nyanse av grønt. Den er knallgrønn, og minner om duggfriskt gress. Den er alt annet enn nøytral, og vil sette sitt tydelige preg på rommet den blir brukt i. De aller modigste bruker den på alle fire vegger, men pass på, det blir helknæsjt! Fargen er også perfekt for mindre elementer, som et bord eller en stol, og er som skapt for color blocking på vegg. Smaragdgrønn FR1151 er en sofistikert og elegant nyanse av grønt som først ble brukt i England i 1598. Den er tidløs i uttrykket, og en farge som dukker opp i motebildet med jevne mellomrom. Den kan fint brukes på alle fire vegger, gjerne med en høy glansgrad for å reflektere lyset. Fargetonen fremhever både blå og brune øyne, og er rett og slett en kledelig farge – også på veggen! Den kan også med fordel brukes på tekstiler og møbler, og gir et klassisk og vakkert uttrykk. Stram Militær FR1112 er en spennende, mørk nyanse som kan være både maskulin og feminin, avhengig av hva du kombinerer den med. Den er fantastisk mot det nordiske, rustikke uttrykket som har vært populært i de senere årene. Fargen kan skape dramatiske, men også nøytrale gulv, eller en elegant og lun oase. Den kan også brukes til å fremheve mindre detaljer som stoler, bord, puter eller rammer. En farge det er lett å lykkes med! Krystall FR2030 er det vi kaller fransk grønn, og er en svært nøytral og anvendelig nyanse. Den kan brukes sammen med de fleste andre farger, og har sin rolle i bakgrunnen. Den er nesten, men ikke helt, som en beigetone. Krystall har alle grønntonenes gode egenskaper; den virker avslappende, demper stress og symboliserer det naturlige. Jadeite FR1149. Jadeitt er et grønnlig mineral som ofte er en bestanddel i bergarten jade. Nyansen er frisk, men samtidig dus, med et blålig skjær. Den er kjølig i uttrykket, og passer perfekt til det nordiske lyset. Den kan brukes både alene og i kombinasjon med andre farger. Hva med å bruke den på kjøkkeninnredningen? Eller kanskje på soverommet? Uansett hva du velger, er dette en nyanse som oppleves som rolig og avslappende. Pæresorbet FR1118. Se for deg gamle colaflasker i glass, og tenk på det nydelige grønnskjæret du kan se i glasset på de tomme flaskene. Slik er denne fargen. Så raffinert, så elegant – nesten litt drømmende! Et must til alle fire vegger, kanskje med matchende, florlette gardiner til?

KELLY FR1150

Smaragdgrønn FR1151

stram militær FR1112

krystall FR2030

jadeite FR1149

pæresorbet FR1118

Tapeter er en annen voksende trend i det norske markedet, og vi ser både ensfargede og strukturerte varianter og spennende geometriske former. Dette tapetet fra Arte (30108) har en fantastisk struktur som gjør at det ser ut som et tekstil på veggen. Dette gir en helt annen dybde i uttrykket enn maling. Trina er det andre tapetet som er en del av Årets Farge. Det er designet spesielt for det norske markedet av Fargerikes lokale farge- og interiøreksperter. Les mer på side 40.

Arte 30108

TRINA

base

1/2012

31


32

base

1/2012


de FIRe lIVssTIlsTRendene

FoR Da Nelly Rodi gjestet Norge for første gang i forbindelse med Årets Farge-arrangementet, presenterte de disse fire livsstilstrendene:

BaRBaRChaICs De som føler seg hjemme i denne trenden, er opptatt av det rå, det naturlige og det norske. Kortreist og økologisk mat er viktig, det samme er robuste gjenstander og gjenbruk. Den mest fremtredende grønntonen i denne stilretningen er stram militær FR1112. Norske stilretninger som faller inn under trenden, er de rustikke og rene med klassisk norske innslag, som bjørkestammer og grovere elementer.

stram militær FR1112

TARKETT Epoque oak winter plank. Det er røft, maskulint og rustikt. Et gulv som tåler hard bruk.

BORGE Piccadilly fra Albermale-kolleksjonen til Cole&Son er etnisk i uttrykket, på en raffinert måte. Et spennende design som kan minne mye om marokkanske betongfliser.

base

1/2012

33


34

base

1/2012


essenTUalIsTs Mens barbarchaics dyrker det enkle, norske, dyrker essentualists det skandinaviske. Stilen er enkel, men holder høy kvalitet, og man kan kanskje kalle den en slags enkel glamour. Overflatene er sterke og i gjennomført høy kvalitet – det er altså ingen slitte flater eller avflassende maling her. De viktigste nyansene av grønt er de rolige, duse nyansene, som jadeite FR1149 og pæresorbet FR1118. Den skandinaviske stilretningen faller inn under denne trenden, og vil gradvis innføre mer farge i uttrykket, sammen med flere elementer i gull og messing.

BORGE jadeite FR1149

BORGE Karlslund 2910 - vakre blomstermønstre tatt rett ut av den norske floraen gjør dette tapetet til et naturlig valg.

Only One 006 - Flotte blomstermønstre som er moderne og klassiske på samme tid.

TARKETT Epoque Eik Praline Brushed - det handler om kvalitet! Duften av heltre kan nesten luktes gjennom papiret.

base

1/2012

35


base

1/2012


WoRldIsTs Worldists er herlig maksimalistiske og utadvendte. De er positive verdensborgere som bruker energiske farger og gjerne har eksotiske elementer i interiørene sine. Her kan vi se alle typer farger, men de skal være sterke og med fordel kombineres med hvitt og beige. Den viktigste nyansen av grønt for denne trenden er KELLY FR1150. Norske stilretninger som faller inn under trenden, er blant annet den eklektiske, som er en tendens vi bør se opp for i årene fremover.

KELLY FR1150

TARKETT Trina-tapetet er klassisk, men med smaragdgrønt mønster, kan den enkelt bli mer rampete i uttrykket. Særlig hvis man kombinerer den med andre mønstre og farger.

TH Playstyle Jeans: Hva er ikke mer naturlig for en worldist enn denim på gulvet? Et spennende laminatgulv med et røft og ungdommelig uttrykk.

base

1/2012

37


38

base

1/2012


glamaZones Glamazones elsker det glamorøse, overdådige og feminine. Uttrykket er gjerne futuristisk, og stål er viktigere enn for eksempel gull, som dominerer i de andre trendene. Trenden er inspirert av Lady Gaga og Madonna – her skal det eksperimenteres og lekes. Den viktigste nyansen av grønt her er Smaragdgrønn FR1151.

TARKETT

Smaragdgrønn FR1151

BORGE View - moderne og minimalistisk, en med en touch av glamour og metalliske effekter. Gull og sølv i skjønn forening vil gi denne veggen et ekstremt spennende uttrykk.

Salsa Eik Silver Star: Et fantastisk gulv fra Tarkett i sølv. Uten tvil for den glamorøse.

BORGE Bohemien 405 har et nesten pikselert uttrykk, og designet er spennende, og kan ligne på en kantete versjon av de populære ikat-mønstrene vi ser mye av på tekstil om dagen.

base

1/2012

39


FanTasTIske

Trina er designet av Fargerikes lokale farge- og interiøreksperter spesielt for det norske markedet. Gruppen har hentet inspirasjon fra det fjerne Østen, og har laget et spennende tapet, som både kan være klassisk, eklektisk og moderne i uttrykket. STYLING: Linda Elmin

40

base

1/2012

Foto: Birgit Fauske


Ă˜nsker du et eklektisk uttrykk, kommer du langt med en gallerivegg.

TIPS!

base

1/2012


Mal døren i din favorittfarge! Her er det lov til ü leke seg.

42

base

1/2012

TIPS!


Husets fargepalett Hva skal du tenke på når du velger farge til huset ditt? Husets farge er med på å gi det karakter og personlighet. Huset ditt reflekterer deg og din personlighet til omverdenen og naboene. Ønsker du et klassisk og hvitt hus, har vi plukket ut nyansene som vil gi deg det riktige resultatet. Er du ute etter rød nostalgi og tradisjon, har vi gode nyanser; Herlig gulfarger gir assosiasjoner til lyse sommerkvelder og frodige blomsterkasser. Gråtoner er de mest etterspurte, og vi har utviklet flere nye nyanser som passer spesielt godt til den norske naturen, både som beis, dekkende, mur og terrassebeis. Her finner du kalde og varme toner, så vel som mørke og lyse. Nyansene i kartet vil være like vakre en lys sommerkveld som når de er omgitt av snø eller i regnvær. Det er nettopp dette gode farger handler om. De skal være vakre gjennom hele året, vise seg fra sin beste side uansett årstid og fremheve huset ditt på den måten du ønsker. Er du usikker på hva du ønsker og hva som passer til akkurat ditt hus? Våre farge- og interiøreksperter har kompetanse til å hjelpe deg med å ta de rette valgene – dersom du ønsker det. Lykke til med malejobben - nyt resultatet og husk at det er lenge til neste gang!

Hva skal du tenke på når du velger farge til huset ditt? 1 2 3 4 5

Se deg rundt på hva naboene dine har valgt.Ikke kopier,men harmoniser. Er det noen farger som vil være spesielt vakre i naturen som omgir huset? Velg en farge som passer til fargen på taket. Ta hensyn til husets historie, men gi det gjerne et drypp av 2010-tallet. Gjør det du kan for å respektere husets arkitektur.

Et vakkert hus med en nostalgisk og passende fargepalett, bestående av FR6115,

pernille FR6235 og

staverngul

eggehvit FR2010

base

7020-g10y

1/2012

43


I 2012 lanseres det hele fem nye eksteriørkart, som åpner opp for massevis av muligheter for å skape spennende fargepaletter med trygge farger. Nytt av året er flere nyanser av grått på dekkende farger, beis, mur og terassebeis. Helt spesielt, er fargekartet Ekspertenes Utendørsfavoritter. Her har vi snakket med flere eksperter, både i Fargerike og utenfor om deres favorittpaletter utendørs. Vil du ha hjelp til å sette farge på huset ditt? Våre lokale farge- og interiøreksperter kan hjelpe deg. Ta kontakt med din nærmeste Fargerikebutikk for å avtale en befaring.

HENT FARGEKARTENE I DIN NÆRMESTE FARGERIKEBUTIKK

uBeisU Vå r e b e st e t r a n s pa r e n t e u t e n d ø r s fa rg e r

Vå r e b e st e d e k k e n d e u t e n d ø r s fa rg e r

Uten dørs

Ekspertenes

uMurU utendørs

Vå r e b e st e fa rg e r t i l m u r

44

base

1/2012

Terrassebeis VÅ R E B E ST E FA RG E R T I L T E R R A SS E N

favo r i t t e r


Fargene

KoMMer! Den sterkeste tendensen denne sesongen er er at vi begynner å ta farger inn i hjemmene våre. Det kan være små detaljer, som puter og pynteting, men også vegger og større møbler. TEKST: Linda Elmin STYLING: Linda Elmin og Christine Hærra Foto: Sveinung Bråthen og Sturla Bakken

base

1/2012

45


blÅtt og grØnt I skjØnn FoRenIng

Lag ditt eget hodegjerde til sengen med en sponplate, et lag med skumgummi, og et stiftepistol.

TIPS!

En stor og innbydende seng med sengegavl trukket i Siége, fra Green Apple. Sengetøyet er fra Ikea. Stripete puter sydd i tekstilet Madison, velurputen er sydd i tekstilet Mirage, et kraftig linstoff er brukt som sengeteppe. Alt fra Green Apple. Puten med rosa strutsefjær er fra Raun Concept Store / House of Oslo. Lampen i en herlig nyanse av fargen Mandarin Chic FR1140 heter Bobby og er fra Habitat. Nattbordet er en krakk fra Muuto/ROOM. Eske, billedrammer og vaser er fra Ikea. De dekadente gardinene er sydd i tekstilet Mirage fra Green Apple. Tapet, Pilemont Toile Cream / Duck Egg DCLAPI102 kommer fra Sandersons Classic Collection Wallpaper II, gulv,rutestav fra Tarkett og vegg i fargen jadeite FR1149. 46

base

1/2012


Et svalt soverom som dette er godt å sove i, og kanskje enda bedre å våkne i. Veggen inn til walk-in-garderoben er tapetsert med et frodig mønster i de samme fargetonene. De tykke, gulvlange fløyelsgardinene i Kellygrønt sørger for god tyngde i rommet, og en polstret sengegavl i eksklusiv, kongeblå fløyel gir rommet den rette luksusfølelsen. Med Mandarin Chic FR1140 som kontrastfarge og en seng fylt med teksturer er dette et rom med personlighet og masser av humor.

| ||

|||

||||

jadeite | Grønt fremhever detaljene. Billedrammer fra Ikea. Veggen er malt i fargen FR1149. || Få hotellfølelsen med en sengegavl trukket i eksklusiv fløyel, Vega fra Green FR1149 Gate. Pute med strutsefjær fra Raun Concept Store. Putene er sydd i Mirage i fargen 790 og i Madison/Casamance, begge fra Green Apple. Hvitt sengetøy fra Green Apple. Billedrammer fra Ikea. Veggen er malt i fargen jadeite FR1149. ||| Vårlige farger. Glassvaser fra Ikea. Duftpinner fra Åhlens. Gardinene er sydd i tekstilet Mirage i fargen 790 fra Green Apple. Tapetet Pilemont Toile Cream / Duck Egg DCLAPI102 kommer fra Sandersons Classic Collection Wallpaper II, og veggen er malt i fargen jadeite FR1149. |||| Stilleben på siden. Eske fra Ikea. Smykke fra hviit.no. Krakk fra Muuto/ROOM.

base

1/2012

47


dUCK egg blUe + Mandarin ChiC =

ChIC!

TIPS!

48

base

1/2012

Det er enkelt 책 trekke om en kjedelig lampeskjerm i ditt favorittekstil. Saks og tekstillim er alt du trenger.


BLÅTT er en farge som kan kombineres med de fleste andre farger, enten du ønsker en palett med spennende kontraster eller mer harmoniske nyanser. I denne stuen er veggene malt i den sarte fargen Duck Egg Blue FR1111. Kontrastfargen i dette miljøet er den sterke rødorange Mandarin Chic FR1140. Fargen er brukt på puter, i gardinmønsteret of på lampeskjermen Det plommefargede teppet fra Danfloor gir en god balanse til den lyse nyansen. Den hvite sofaen er fylt med vakre tekstiler i ulike mønstre og sterke farger i en miks-ikke-match-kombinasjon som sørger for en personlig stil. Vase, skåler og pyntegjenstander i skinnende gull gir et glamorøst uttrykk som sammen med tapetet i naturfiber utgjør prikken over i-en i dette spennende interiøret. Duck Egg Blue Stort bilde: Sval base med frekke farger. Veggen er malt i Baronesse FR1111. Plommefarget vegg-til-vegg-teppe fra Danfloor. Gullpuff fra Mizzoni / Milla Boutique. Den oransje puten i stolen til venstre er sydd av tekstilet Samoan Plantation i fargen Sunstone. Tekstilet over armlenet i sofaen er Velour 6342288 fra Lido. Putene er sydd av tekstilet Duralee 15155 i 394 Mango, ikatmønstret Harun Cayenne, korallfarget silkesateng i fargen pimpernell fra Ian Sanderson, bomullssateng Duckeggblue 6034743 og plommefarget silke Musk 771823, fra Casamance. Stol, sofa, bord og hylle fra Room. Den store, hvite vasen er fra Magazin. Skrin i messing og lysestake fra Georg Jensen. Tekopp fra Wedgewood. Lyslykt fra Balzac. Forstørrelsesglass, målebånd, skull, gullskåler og små bordskånere, alt fra Milla Boutique.

| |||

|| ||||

| Gulltapet fra Omexco ORI 7012. Gardin i ikatmønstret tekstil Harun Cayenne. Hjerter fra Milla Boutique. Veggen er malt i Baronesse Duck Egg Blue FR1111. || Detaljer. Plommefarget vegg-tilvegg-teppe fra Danfloor. Gullpuff fra Mizzoni / Milla Boutique. Puten er sydd av tekstilet Duralee 15126 i fargen 394 Mango. Hvit vase fra Magazin. Skrin i messing og lysestake fra Georg Jensen. Tekopp fra Wedgewood. Lyslykt fra Balzac. Forstørrelsesglass, målebånd, skull, gullskåler og små bordskånere, alt fra Milla Boutique. Bordet er fra Room. ||| Flotte tekstiler. Puter sydd i tekstilene ikatmønstret Harun Cayenne og sateng Slic i fargen pimpernell, fra Ian Sanderson. Oransje med geometrisk mønster, duralee 15155 col 394 mango (Green Apple), bomullssateng Duckeggblue 6034743 fra Casamance. Plommefarget silke i fargen Musk 771823 fra Casamance. |||| Gulltapet fra Omexco ORI 7012. Duk i tekstilet Coordonne Ortega i fargen Aubergine 1070100. Lampefoten er stylistens egen, skjermen er trukket med silkesateng i fargen pimpernell fra Ian Sanderson. Vase fra Milla Boutique. Hylle fra Room. Hvit boks fra Magazin. Glassflaske fra Balzac.

base

1/2012

49


Mal ett trappetrinn i din favorittfarge for et mer personlig uttrykk.

50

base

1/2012

TIPS!


svart-hvitt med en

twist En fargeløs og kjedelig trapp fra 1950-tallet ble fornyet med engelsk tapet, norsk Trestjerner maling for gulv og danske fargeinnspill.

Tekst: Linda Elmin

Foto: Birgit Fauske

Franz Elmin har heldigvis ikke et svart-hvitt syn på innredning. Interessen for interiør har han med seg fra barndomshjemmet i Århus, der det var tett mellom designklassikerne. Franz har jobbet i tekstilbransjen i Norge i 16 år,og er kanskje en smule mer opptatt av interiør enn menn flest. I dag eier han interiørnettbutikken hviit.no sammen med sin kone.

Han måtte imidlertid smøre seg med tålmodighet. Den gamle trappen var ikke blitt fornyet på 60 år, og det tok sin tid å fjerne både gammel linoleum og flere lag med lakk. Da grunnarbeidet var gjort og alle trinnene var slipt ned til det solide treverket, malte de tre lag med Trestjerner maling for gulv i fargen Grå Stemning FR1132, og er begeistrede over hvor holdbar og sterk malingen er, selv hos en aktiv familie på fire. Det ene trinnet har fått rollen som kontrast ved hjelp av fargen sterk korall FR1121. – Alt trenger ikke være svart-hvitt, det er gøy å leke litt med farger. Jeg kunne godt tenke meg flere trappetrinn i pangfarger, men kona satte ned foten, bokstavelig talt, ler Franz.

– Dere nordmenn er flinke til å kle dere.Da eksperimenterer dere gjerne med friske farger, og følger trendene. Men når det kommer til interiør, er alt – ja, veldig kaffe latte, er det ikke? ler dansken. Da familien Elmin bestemte seg for å pusse opp trappegangen i det gamle trehuset fra 1950-tallet,var de ikke i tvil: – Alle veggene skulle ha tapet. Da vi kom over tapetet Stone Trellis fra Banbury-kolleksjonen til Cole & Son, kunne vi nesten ikke vente med å sette i gang, forteller Franz. Kontrast på trinn tre. Trappen er malt med TreStjerner i fargene Grå Stemning FR1132 og sterk korall FR1121. Tapetet Stone Trellis er fra Cole & Son. Den gule Kähler-vasen er fra hviit.no.

Ikke bare grått. Franz Elmin er godt fornøyd med fargevalget. Trappen er malt med TreStjerner i fargene Grå Stemning FR1132 og sterk korall FR1121. Tapetet Stone Trellis er fra Cole & Son.

base

1/2012

51


blir aldri det samme igjen Med denne eksklusive enstavslaminaten fra Kronotex er du sikret et vakkert og solid gulv som ser ut som naturlig heltre.Gulvet har v-fuge og ekstra brede bord som vil sette prikken over i'en i ethvert interiør. Det finnes i hele 15 forskjellige nyanser, alle med vakre årringer og en matt overflate. Tre av nyansene er "endless", det vil si at bordene ser ut som om de er uendelig lange. Dette får mindre rom til å virke større. Et fantastisk produkt med et nyanseutvalg som sikrer deg et personlig og vakkert uttrykk.

52

eik stirling

Exquisit eik stirling

major oak grey

EIK waveless hvit

endless major oak white

polar ask

chablis

eik whitewashed

endless major oak

bordeaux

eik stirling medium

naturfuru

eik waveless natur 3072

valnøtt toscana

eik waveless natur 3004

base

1/2012


Bord, dekk deg!

Tekst: Linda Elmin

Foto: Sturla Bakken Fotoassistent: Monica Friedrich Johannessen

Det er morsomt å være kreativ med borddekkingen. Her viser vi åtte kjente og kjære serviser i nye omgivelser ved hjelp av tekstil, tapet og maling.

base

1/2012

53


|

||

| Den vakre fargen i serviset Spode fra Wedgewood kommer helt til sin rett sammen med linduken, som er sydd i tekstilet Stonewash i fargen Ecrul fra Green Apple. Servietten er sydd i stoffet Indigo col 9891 fra Les Crèations som føres av Green Apple, glass og bestikk er kjøpt på bruktmarked. || Mønster på mønster med tapet fra Clarke&Clarke (Borge) som duk og tekstilet Etoile fra Green Apple. Bestikket Play er fra Villeroy & Boch, og serviset Butterfly er fra Mateus/Palma. Glass fra Åhlens. ||| Det art deco-inspirerte tekstilet duralee 15155, color 394 mango fra Green Apple utgjør en herlig kontrast til det tradisjonelle serviset Bondemønster fra Porsgrund / Christiania GlasMagasin. Den hvite servietten er sydd i et vakkert tekstil fra Green Apple. Trefat, bolle og bestikk er fra hviit.no. |||| Linstoffet L009 Glazed Aliminium 2677 med sølvglimmer sørger for at bordet blir feststemt. Det nydelige serviset Lace er designet av Vera Wang for Wedgewood. Glassene er fra Ikea. Krystallvasen er vintage fra Frankrike. Servietten i tekstilet Sunburst er fra Green Apple. Det gamle bestikket har fått nytt liv med svart spraymaling. |||

54

base

1/2012

||||


| |||

HEKSE| Fargerikes egen farge TIMEN FR1134 i helmatt kan brukes til så mangt, her som tavlemaling. Tapetet kommer fra Nantucket Stripes-kolleksjonen til Carma / Green Apple og tar opp den nydelige rosatonen i serviset Bite of Beauty fra Elinno. Glass og bestikk fra Ikea. || Bruken av ulike teksturer skaper et spennende utrykk. Duken er sydd i tekstilet Mirage, og løperen i tekstilet Sudan, begge fra Green Apple. Det norskdesignede serviset Lys fra Wik & Walsøe blir mer eksotisk med bestikket , som er kjøpt på ebay. com. Serveringsbestikk, skåler og vaser er fra hviit.no ||| Det vakre serviset Casual, designet av Jasper Conran for Wedgewood, kan brukes til både hverdag og fest. Det røffe denimstoffet Denim Navy utgjør en spennende kontrast til det vakre tekstilet Simplicanto Rustic i fargen Gold, begge fra Green Apple. Glassene er fra Habitat, stålkannen og bestikket er kjøpt på bruktbutikk. |||| Det glitrende bambustapetet ORI3005 fra Orion-kolleksjonen til Omexco (Intag) er brukt som duk. Servietten er sydd i et vakkert blått silketekstil fra Green Apple. De glamorøse servisene Aurerus og Golden Garden står fint til bestikket Elle Gold, alt fra Villeroy & Boch. Glassene er fra Ikea.

|| ||||

base

1/2012

55


eT anneRledes

Det kan være spennende å gå for en litt annerledes fargepalett på barnerommet, og samtidig sikre at du har et rom som er både vakkert og godt for barnet å oppholde seg i. Tekst: Linda Elmin

stylist: Christine Hærra

Dette rommet har en spennende fargepalett for en nyfødt. I sengen er det sort/hvite ruter, som er de første kontrastene et spedbarn klarer å se. Fargene ellers er duse, men absolutt tilstede. Det spennende tapetet fra Hanna Werning har noen morsomme overasskelser hvis du ser nærmere på mønsteret. Her er det både fisk og rev, og ikke

Foto: Sveinung Bråthen

minst vakre blomster. I rammene på veggen er det brukt tapetrester som passepartout, og dette fremhever de nostalgiske barnebildene, hentet fra en gammel barnebok, på en spennende måte. Kork på gulvet et varmt og mykt for små barneben og miljøvennlig.

|

||

|||

| Mønster på mønster. Fine tapeter, sorte ruter, Thibaut Mini checks, Woven W76123 og med gule striper, New tiger stripe DMUST 201 Caverley col, begge fra Sanderson, er innrammet i hvite rammer fra Ikea med klipp fra gamle barnebøker. Veggen er tapetsert med New tiger stripe DCAVTP105 Caverley col fra Sanderson || Tid for lek. Korkgulvet, 15011145, er fra Storeys. Fillerye fra Gulvex. Trelekene er frafra Muji/Ålhens. ||| Mønstermiks. Rutete tekstil, Tilly DMUSTI307, fra Sanderson er brukt som laken. Dynetrekket er sydd i Antique rose col candy floss. Sengekanten er sydd av to forskjellige tekstiler; store ruter, Coastal linens F0343-01, og små ruter, Coastal linens F0344-01, alt fra fra Borås. Sengeteppet er sydd i tekstilet Fritzroy DOIL220962 bloomsbury canvas col fra Sanderson. Den grønne puten er sydd i Thibaut Carmina F65169. |||| En lek med mønster. Veggen er tapetsert med tapet nr 1305, designet av Hanna Werning for Borås. Speilet er fra Åhléns. Sengen fra Ikea er malt i fargen Stram Militær FR1112. Tapetet med striper, New tiger stripe DCAVTP105 Caverley col, er fra Sanderson, En gammel lampeskjerm er trukket med tekstilet Fritzroy DOIL220962, fra Sanderson. Korkgulvet, 15011145, er fra Storeys. Fillerye fra Gulvex. Trelekene er fra Muji/Åhléns. Den hvite stolen er også fra Åhléns. Den rutete puten er sydd i tekstilet, Vintage classics F0088-07. 56

base

1/2012


Bruk tapetrester til 책 ramme inn koselige bilder.

TIPS!

||||

base

1/2012


Flott innredning og stor takhøyde innbyr til både dypdykk i tapetbøker og lange samtaler om fargevalg. Vi besøkte Fargerike Lunde – og det føltes nesten som å komme hjem! Tekst: Linda Elmin

Foto: Birgit Fauske

– Velkommen, velkommen! Magne tar varmt imot oss idet vi kommer inn i butikken. Noe som virker helt riktig, for i denne fargehandelen føler du deg umiddelbart hjemme.Flere steder i den store butikken finner vi flotte miljøer som både inspirerer og innbyr til en liten pause. Det store teglsteinslokalet fra 1984 fikk i fjor en ny del, som nå rommer en stor interiørdel og et glassverksted. – Ja, her er alt til salgs, sier Magne og slår ut med armene. Magne og broren Kjell Ove har overtatt butikken etter sin far, som var glassmester, og onkelen, som var malermester. Fargerike Lunde har 50-årsjubileum i år, men fremstår mer moderne enn tradisjonell. I den nye delen er det høyt under taket, og et stort fototapet fra Mr. Perswall dekker kortveggen. Her kan kundene sette seg ned i sofagruppen og ta seg en kopp kaffe mens de får kyndig veiledning av Mange, Kjell Ove og Laila. Laila har jobbet sammen med brødrene i sju år, og har satt sitt tydelige preg på arbeidsplassen med sin gode smak og mange nyskapende ideer. Alt av innredning er laget av en lokal snekker etter mål. Den siste investeringen er en flott interiørvegg som rommer alt fra gardiner og puter til vakre lys. Her får kundene en helhetlig opplevelse og massevis av inspirasjon. Fargerike Lunde formidler også håndverkertjenester, og kan bistå kundene helt fra de kommer inn i butikken med ønskene sine til de sitter fornøyd i sin nye stue. I kjelleren er det dessuten et stort rammeverksted, som Magne har ansvaret for. Hver onsdag etter stengetid setter Magne og Laila seg i bilen for sin ukentlige besøksrunde. Sammen kjører de hjem til kunder på befaring, og base

1/2012

Trioen samlet. Magne, Laila og Kjell Ove.


| | Hjemmekoselig. Det største miljøet i butikken ligger i den nye delen. || Feminint hjørne. Et stille miljø der kundene kan bli inspirert. ||| Stort utvalg. Den nyeste veggen viser frem gardinfagene på en ny og spennende måte.

||

|||

base

1/2012

59


kommer med forslag til både interiør, eksteriør, fargevalg og vedlikehold. Dette tilbudet er populært blant kundene, og enkelte kvelder har duoen opptil ti ulike adresser på listen. Ikke sjelden kjører de helt til både Gvarv og Skien. Når været tillater det, kjører de en Duvett 65-modell, og koser seg litt ekstra på turen. Laila har bred erfaring med å lage gode, helhetlige løsninger, og hennes råd er svært etterspurt blant kundene. – Magne tar seg av snakkinga, mens jeg gjør jobben, ler Laila da vi spør om hvordan de går frem når de er på kundebesøk. – Det er viktig å ha det gøy på jobb, da er man mest kreativ, forteller hun. – Ja, før kl 21 i alle fall, erter Magne, og de ler godt begge to. Laila jobber ofte med fargepalettene i de litt stillere morgentimene. Dette korter ventetiden for kundene, som gjerne er ivrige etter å se hvilke forslag hun har å komme med. – Vi gjør dette ut fra tillit, forteller Magne. – Vi presser ikke på med mersalg, det er viktig at vi kan hjelpe kundene til å se løsninger. Laila er veldig flink til å holde seg oppdatert, følge med på trendene og finne inspirasjon. Så egentlig er det Laila som blir inspirert eksternt og vi internt. Det er ikke til å stikke under en stol, det, ler Magne, og Kjell Ove nikker enig. Laila har lagt frem noen fargepaletter til oss. – Kundene er blitt modigere, og går ikke av veien for sterkere farger og skarpere kontraster. Det er egentlig ingen grenser når det gjelder fargevalg, og det har skjedd mye på tapetfronten, sier hun. Trioen forteller at de selger mye mer tapet nå som de har et omfattende bestillingsutvalg. Kjell Ove trekker frem noen Omexcotapeter. – Disse kommer vi til å se mer av. Kjenn på den strukturen. Veldig flott!

|

Magne kommer med en vifte av grønnfarger. – Grønt er en super farge med stor spennvidde. Fra den mørkeste til den aller lyseste; det er utrolig mange pene nyanser av grønt. En av de mørkeste grønnfargene, 9502G, ble før i tiden brukt mye i kirker, i stedet for svart, forteller han. I Lunde er det 1250 husstander, men Fargerike Lunde har over 5600 navn i sitt kunderegister, alle med fargekoder som er blitt brukt i de ulike husene. Magne og Kjell Ove har også blandet seg frem til en egen farge, LM 125, som er tilpasset gamle hus. – Arkitekturen på gamle hus er spennende, og det er viktig å fortsette å spille på lag med denne selv om man renoverer, sier Magne, og fortsetter: – Gamle hus krever mye, der er det ingen fasit. – Eller rette vegger, skyter Laila inn fra sidelinjen. Og så ler de hjertelig igjen.

| Laila har satt sammen en fargepalett av duse farger med innslag av grønt. Den hvite listen er malt i deres egen farge, LM 125. || Hendig verktøy. De store bøkene med fargekoder er ofte i bruk. ||| Fargerike ruller. Veggen med tapetene fra Hanna Werning er et blikkfang i butikken. |||| Skreddersydd. Det spesialtilpassede interiøret er laget på bestilling av en lokal håndverker. |||| Alt er til salgs. Fargerike Lunde har et stort utvalg, som kan friste selv den mest kresne. 60

base

1/2012

||


|||

||||

||||

base

1/2012

61


«

62

base

1/2012

Akkurat som i et eventyr - UTDRAG FRA GJESTEBOK

»


Herangtunet er et helt spesielt boutiquehotell som ligger på en liten kolle i Øystre Slidre, mellom Fagernes og Beitostølen. Hotellet har ni unike rom, inkludert fire suiter, som alle er innredet etter inspirasjon fra storbyer og også har navn fra disse, med hjelp fra Fargerike Fagernes. Her bor det nederlandske paret Marco og Marie-José Robeerst sammen med sønnen Balder på 7 år.

Foto: Margrethe Myhrer

Tekst: Tone M. L. Nygaard

En sommerdag i 2002 lokket et skilt ved riksveien med kunstutstilling, og slik fant det kreative paret Marco og Marie-José Herangtunet. Det var ikke utstillingen som vakte størst oppmerksomhet, men stedet. Og det var til salgs!

omtrent samtidig som sønnen Balder. Slik fortsatte de, rom for rom, frem til de i 2007 flyttet fra Nederland til huset midt i skogen i Øystre Slidre. Hotellet ble åpnet med tre rom og en leilighet, og paret begynte å innrede restauranten.

Marco og Marie-José var begge i kreative yrker i Amsterdam på den tiden – han var grafisk designer, hun interiørdesigner. Da de så stedet, tente det et håp i dem om at de skulle få følge drømmen sin – en drøm om å skape noe i et miljø de begge er veldig glade i.

I restauranten serverer de i dag frokost og middag, og menyen, som henter inspirasjon fra Frankrike, er med på å understreke den internasjonale atmosfæren på Herangtunet. Restauranten er innredet med farger og materialer inspirert av parets mange turer i Jotunheimen. Fargepaletten her er hentet fra den norske naturen, og bak baren, som også fungerer som resepsjon, serverer Marco gjerne himmelsk, egenbrent kaffe.

Herangtunet ble deres, og de begynte på det omfattende arbeidet med å skape et internasjonalt boutiquehotell midt i skogen, på veien til Jotunheimen. Alle somrene etter overtakelsen ble brukt til ombygging og oppussing, og i 2003 kunne de døpe det første rommet, som selvsagt fikk navnet Det norske rommet. Året etter så det franskinspirerte rommet dagens lys,

I 2007 bygde de ytterligere to rom i hovedhuset; ett innredet etter inspirasjon fra Sverige med gustaviansk stil og farger i kjølig blått og hvitt, og ett Island-rom, naturligvis i helhvitt og med isbjørnskinn.

base

1/2012

63


64

base

1/2012


Terassegress kan også brukes på veggen!

TIPS!

I 2008 ønsket de å bygge ut Herangtunet ytterligere, og begynte å jakte på et gammelt hus med tydelig uttrykk og stil fra området. I Skammestein, som ligger litt lenger nord for Heggenes, fant de et 400 år gammelt hovedhus. Huset ble revet og bygd opp igjen på Herangtunet i 2009, og fikk fire unike og komfortable suiter. Suitene som sto ferdige i 2010, fikk navnene Aspen og New York, og sommeren 2011 var Roma og London ferdige. Med disse fire suitene har Herangtunet nå ni rom totalt, alle prosjektert og pusset opp av det kreative paret fra Nederland. Marco kan fortelle at det har blitt mange turer til den lokale Fargerikebutikken på Fagernes. – Der har vi kommet med våre ideer, og fått hjelp til å blande våre egne farger. Vi er også veldig glade i metalliske overflater, og Fargerike hjalp oss med å finne en lakk som vi har rullet på malingen for å få til den effekten. Det er noe vi er spesielt fornøyd med. Paret forteller at alle rommene er innredet etter inspirasjon fra byer og steder de har besøkt. I kraft av sine kreative yrker har de alltid vært interesserte i og flinke med detaljer, noe hele hotellet bærer synlig preg av. Her finner vi alt fra moderne kjøkkenkroker bak tilsynelatende ordinære skapdører til egne gjestebøker på alle rom. Hver gjestebok er tilpasset uttrykket på sitt rom!

Et fyrverkeri av purpur og grønt. Du finner liknende blomstertapet hos din nærmeste Fargerikebutikk. Her har det kreative paret dessuten lagt terrassegress på veggen. Gulvet, som Marco har lagt selv, er i eik og lagt i fiskebensmønster. Tekstilene er i silke og fløyel og sydd av moren til Marie-José. Bak skapdørene, som er malt i grønt og behandlet med metallisk lakk, skjuler det seg en kjøkkenkrok, garderobe og et fantastisk bad. På badet er det ekte bladgull på veggene.

base

1/2012

65


På veggene er det brukt solbrente paneler fra en gammel låve. På gulvet ligger det gamle osteplanker og et stort teppe med bilde av tømmerstubber, fra Ege. På sengen ligger et kuskinn, og sengegavlen er laget av skinn. Det vakre badet har bambusvegger og en stor badestamp.

Moderne kaffemaskiner, fotobøker fra byen rommet er oppkalt etter, unike peiser – deriblant én dansk og én nederlandsk – og nydelige sammensetninger av nye og gamle møbler. Noen er funnet i Nederland, andre her i Norge. Parets respektive foreldre har også vært involvert i prosessen, og de nydelige gardinene og sengeteppene er sydd av moren til Marie-José. Faren til Marco har snekret en del av møblene, mens Marco har designet både møbler, lamper og bilder på de enestående rommene. Alle rommene har luksuriøse bad, med unike fliser med alt fra aluminiumsplater til blader av gull. Noen av rommene har også badekar, og i suiten Aspen finner vi en gammel badstamp, som er blitt veldig populær. Farger og materialvalg utgjør et mesterverk i seg selv, og alt er plukket ut med omhu. Her finner de fleste noe som inspirerer. Marie-José og Marco er ikke redde for å blande utradisjonelle farger og materialer. På Herangtunet finner vi malte og tapetserte flater, flater med gammel plank, aluminiumsplater på vegger og tak og nydelig lagte gulv. – Ikke vær redd for å blande stilarter og materialvalg, formaner Marco. – Det gir en personlig og unik stil! Bland gammelt og nytt, design og hjemmelagde møbler. På den måten skaper du et inspirerende og særpreget miljø, mener han. Herangtunet er noe for seg selv – luksuriøst og personlig, og med en fantastisk beliggenhet midt i det vakreste Norge har å by på. Her kan man finne roen, samtidig som alle sansene blir pirret. Herangtunet ble i 2012 nominert til Årets reiselivsperle. 66

base

1/2012


base

1/2012

67


skapet IRIna VIseR hVoR

skal sTÅ

En grå novembermorgen, mens tåka fortsatt ligger tett over Oslogryta, begynner det å livne til i studioet til fotograf Sturla Bakken. Det er Irinas fotodag for Fargerike!

Tekst: Linda Elmin

Sammen med interiørbloggerforumet norskeinteriorblogger.no (NIB) utfordret Fargerike bloggere til å vise hvordan de bruker tapet i hjemmene sine. Over 200 spennende bidrag kom inn. En fagjury bestående av fargeekspertene Halvor Bakke, John Erik Barkost fra Fargerike Tromsø, Cathrine Storesund fra Fargerike Raglamyr i Haugesund og Gunvor Nordby fra Fargerike C. Christoffersen i Porsgrunn fikk oppgaven med å velge ut ti finalister. Etterpå var det opp til NIBs 1900 medlemmer å stemme frem den de likte best. Trønderjenta Irina Alexandra Guzman Hjertø gikk seirende ut av konkurransen med hele 30 prosent av stemmene. Premien var en styling for inspirasjonsmagasinet base, som du sitter med i hånden nå. Irina, som driver bloggen Allofirina.com, har tatt turen ned til Oslo for å spre sitt fargeglade budskap. Hun har fått helt frie tøyler, utover at stylingen selvfølgelig må omfatte tapet. Base-redaktør Dagny Thurmann-Hoelseth 68

base

1/2012

Foto: Sturla Bakken

er godt fornøyd med stylingen, som Irina har planlagt ned til minste detalj. Her er både blomster, tapet og tekstil fra Hanna Werning, vintagemøbler, bøffelhorn og lilla lamper. Ja, til og med en svart kråke har fått være med på leken. – Til tross for mye mønster, virker det rolig og harmonisk med de forskjellige fargene, fastslår Dagny. – Wohooo! Lækkert, utbryter Irina begeistret da hun får se bildene på skjermen til fotograf Sturla. Og lekkert er det. Det spreke tapetet fra Hanna Werning gjør mye ut av seg. Det gamle skapet, som er et kupp fra Finn.no, er også blitt tapetsert og malt. De formfulle bena kommer fra en gammel vedovn som Irina har kjøpt på et bruktmarked. – Det var mannen min som tapetserte skapet, smiler Irina. – Jeg for min del har aldri tapetsert noe som helst før, men det ser jo ikke så vanskelig ut da, sier hun skotter bort på fotoassistenten, som akkurat er ferdig med å tapetsere veggen. Irina bryter ut i en herlig smittende latter.


Irina, til høyre, sammen med NIBs grunnlegger, Solveig Grøvle.

base

1/2012

69


Irina storkoser seg mens stylingdrømmen hennes blir til virkelighet. Med i Studio Bakken er også Solveig Grøvle fra NIB, Astrid og Glenn som jobber med sosiale medier i Fargerike, stylist Linda Elmin og fotoassistent Monica. Da spørsmålet om det skal være lite eller mye putesnipp med i et av bildene kommer opp, bryter det ut en kakofoni av forskjellige meninger – og av latter! – Interiør skal være humoristisk, erklærer Irina og slår ut med armene. Med bloggen Allofirina.com inspirerer hun sine faste leser med redesignede møbler og fargeglade innslag. Til daglig jobber hun som dekoratør både for butikker og i private hjem, og er kjent for sin bruk av friske farger og uvante fargekombinasjoner. I julen hadde hun faktisk et knall rosa juletre hjemme i stuen.

70

base

1/2012


Hent fargepaletten din fra tapetet. Enkelt og effektivt.

TIPS!

base

1/2012

71


vinyl

det MÅtte bare bli

Irina var fast bestemt på hvilket gulv hun ville ha, det var Senso Clic fra Gerflor. Dette er et vinylbelegg, med en fantastisk strukturert overflate. Gulvet kan bestilles fra din lokale Fargerikebutikk.

Vinylen fås i fire forskjellige mønstre:

Mikado

72

base

1/2012

Puzzle

Backgammon

Awale


BĂĽde tekstilet og tapetet kommer fra Hanna Wernings populĂŚre kolleksjon for Borge.

base

1/2012

73


Alle interiører trenger en kontrast, og gulfargen Irina har valgt her er et perfekt valg.

TIPS!

Så hvor får hun alle ideene sine fra? – Jeg leser faktisk ikke interiørmagasiner eller andre interiørblogger, forteller Irina. Hun vil at ideene skal være hennes egne uten påvirkning fra andre. Med glimt i øyet erklærer hun at det er på tide å lansere en ny stil, og at den muligens bør få navnet Irinastyle. Og selv om Irina ikke finner så mye inspirasjon hos andre, lar i hvert fall vi oss inspirere av henne. 74

base

1/2012


uterommet sett farge på

Uterommet kan innredes like personlig, komfortabelt og fargerikt som resten av huset. Ta med innerommet ut! STYLING: Christina Hærra Foto: Sveinung Bråthen Tekst: Linda Elmin

antikkhvit FR6100, terassebordene i elvebredd FR4005. De mønstrede tekstilene er fra Tibaut courtyard Bridgeport. Det lysegrønne tekstilet Ta med innerommet ut. Veggene er malt i heter Forum 2294-04 og er fra Sahco. Bord og benk er fra Home & Cottage. Bambuslykt, telysholder, kopper og vase på bordet, flettet kurv på veggen og bambuspotter er fra Verket interiør.

base

1/2012

75


| 76

base

1/2012


Vi nordmenn bruker store deler av året på å glede oss til varmere dager og lyse netter. Når sommeren endelig kommer, kan uterommet bli en forlengelse av vår personlige stil innendørs. Hent gjerne fargeinspirasjon fra sydligere strøk, og skap en fredelig atmosfære som innbyr til avslapning og rekreasjon. Denne terrassen har en nøytral og diskret fargepalett, med antikkhvit FR6100 på veggene og elvebredd FR4005 på gulvet. Paletten utgjør et godt og holdbart utgangspunkt for spennende og kreative fargekombinasjoner i detaljene. Her er den duse blåfargen brukt som bakgrunn for andre, friskere farger. Årets Farge, grønt, gir sammen med kontrastfargen korall et lekent og uformelt uttrykk. Bruk puter, kurver og lykter for å skape en personlig stil. Ikke vær redd for å mikse og kombinere ulike farger og mønstre for å få et spennende og trendy uttrykk. Her er det brukt detaljer i bambus og grønne planter for å «binde» terrassen sammen med resten av hagen. Sammensetningen av stramme møbler og myke tekstiler er også med på å viske ut skillet mellom inne og ute. Nå kan sommeren bare komme!

||

antikkhvit FR6100, putene er sydd i | Sommerlig fargepalett. Veggene er malt i tekstilene Tibaut courtyard Bridgeport i Blå w8403, Grønn w8404 og Coral w8439. Den avlange puten er sydd i Creation Bauman Astra Lux 2. Madrassen har fått trekk av tekstilet Gabriel i fargen Gråblå w8446. || Tre på rad. Puter sydd i tekstilene Tibaut courtyard Bridgeport i Grønn w8404, Gabriel i Gråblå w8446 og Tibaut courtyard Bridgeport i Coral w8402. ||| Hvileskjær. Liggestolen har trekk av tekstilet Gabriel i fargen Gråblå w8446. Putene er i Tibaut courtyard Bridgeport, Coral w8439 og Grønn w8404. Den store puten er sydd i Creation Bauman Astra Lux 2. Kurv fra Verket Interiør. Glass og karaffel fra Rosendal. |||| Naturlige detaljer. Bambuslykt, vase, kopper, telysholder og vase er fra Verket interiør. Bordet er fra Home & Cottage.

|||

||||

base

1/2012

77


ER DU ÅRETS IN

Fargerike lanserer, i samarbeid med det vakre og inspirerende interiørmagasinet ELLE Decoration, jakten på Norges nye interiørtalent. Vi ser etter deg som har blikk for farger, et øye for kreative løsninger og som kan lage vakre stylinger og stilleben, det vil si en sammensetning av objekter, materialer og/eller møbler til inspirasjon.

skjente Den verden signeren e de sk an ik er am ler er kjent Jona than Ad og humoris tis k gn desi for fargerik til interiøret. Et ter stor tilnærming s i hjemlandet, sukses rekke tikker og en endelig flere egne bu også nå t de er r, odukter boku tgivelse øpt hans pr mulig å få kj kaller han stilen sin lv Se te over å i Norge. ic». Vi er stol «Happy ch m med i vår fagjur y! ha få tt ha hans arbeid på Se mer av adler.com jona than

Av de innsendte bidragene vil en fagjury velge ut ti finalister som vil legges ut på nett til avstemming. Stemmene fra denne «folkejuryen» vil veie 50 prosent i den endelige avgjørelsen. Fagjuryen består av designer Jonathan Adler, redaktør Helle Tjaberg, kreativ leder Dagny Thurmann-Hoelseth, stylist Christine Hærra og farge- og interiørekspert John Erik Bakost.

78

base

1/2012


TERIØRTALENT?

Vinneren vil få sitt arbeid på trykk i sommernummeret til ELLE Decoration som kommer ut 4. juni og i Base, Fargerikes inspirasjonsmagasin. I TILLEGG FÅR VINNEREN: • Et gavekort på kr 10 000 til bruk i én av Fargerikes 110 butikker. • En kreativ dag i Oslo med besøk hos Fargerike og assistere på en styling til ELLE Decoration. Dagen avsluttes med middag med representanter fra Fargerike og ELLE Decorations redaksjon. Bor vinneren langt fra Oslo sørger vi for transport og overnatting. • To billetter til ELLEs fantastiske sommerfest i juni. Alle ti finalister får ett års gratis abonnement på ELLE Decoration.

KONKURRANSEREGLER: • Bidraget må ta utgangspunkt i Årets farge fra Fargerike, som er grønn. Du velger selv materialer og effekter, og om du vil bruke fargen grønn i form av maling eller i gjenstander eller møbler. Juryen vil legge vekt på fargebruk, komposisjon, originalitet og materialvalg. • Du skal ta bilde av stylingen, og sende det inn elektronisk i form av et høyoppløselig bilde. • Maks antall bidrag per deltaker er tre fotografier. • Arbeidet må være komponert og produsert av innsenderen. • Du må legge ved en kort beskrivelse av ideen og tanken bak arbeidet. • Du må være over 16 år og bosatt i Norge for å kunne delta. Ansatte i Fargerike eller i Egmont Hjemmet Mortensen AS kan ikke delta. Se også www.fargerike.no og www.elledecoration.no.

Innsendelsesfrist: 10. april 2012. base

1/2012

79


CHRISTINE HÆRRA stylist Grønt er rett og slett helt riktig nå! Fargerike har valgt dristige, spennende og uventede nyanser av grønt. Nyanser som kjennes overraskende, freshe og veldig up and coming! For meg har grønt alltid vært en av favorittfargene: mintgrønt på 80-tallet, limegrønt på 90-tallet, militærgrønt de siste tre årene, og nå beveger jeg meg over mot

smaragdgrønt FR1151 som

den store favoritten! Stram Militær FR1112 (som sagt

Favoritten hittil har vært er jeg på vei mot

smaragdgrønt FR1151 som ny favoritt,

med Trina-tapetet som et klart «must have»). Faktisk er det også ganske frekt å mikse

Stram Militær FR1112,

grønn FR1151 og

Fargerike diskuterer farger med kjente og kjære i interiørbransjen

Smaragd-

Kelly FR1150! Gjerne i form av fløyels-

tekstiler, maling og tapet. Jeg vil gjerne trekke frem sjon med

Stram Militær FR1112 i kombina-

Duck Egg Blue FR1111 – veldig elegant og lekkert!

I et slikt interiør vil jeg gjerne krydre med fargene blomst FR1113 og

Kirsebær-

Søt Sitron FR1115. Møbler i mørkt tre,

som mahogni og palisander, samt noe sort som strammer opp. SMARAGDGRØNN FR 1151 Kelly FR1150

HVA SYNES du om årets farge

Stram Militær FR1112

SØT SITRON FR 1115

Duck Egg Blue FR1111

Kirsebærblomst FR1113

HELLE TJABERG

CATHRINE STORESUND

Redaktør Elle Decoration

Fargerike Raglamyr

At Fargerike har valgt grønn som årets farge, står for meg som

Min klare favoritt er

veldig riktig. For meg symboliserer grønt håp, fremtid, natur og

farge som bare skiller seg helt ut. Jeg blir i godt humør og inspirert

ikke minst glede. Det er en farge som er lett å matche med andre

av den. Fargen føles ny og spennende, men ser vi bakover i tid (fra

nyanser, den tilfører et rom friskhet, og fordi det er naturens farge,

første lansering i England 1598 og frem til starten av 1900 tallet),

ser alle blomsterfarger fantastiske ut mot grønt.

var dette fargen for en internasjonal elite. Nå, nesten 100 år et-

SMARAGDGRØNN FR1151. En intens grønn-

ter, er den igjen elsket av forbrukere, interiørdesignere, stylister Jeg har forelsket meg i

Kelly FR1150. Den er så klar og frisk.

og arkitekter.

For meg er denne nyansen perfekt å male møbler i, f.eks. en bokhylle, en kommode eller en krakk. Men den litt galere delen av

Jeg vil sette den i en palett med vegger i

meg blir også litt fascinert av tanken på å male taket i min datters

FR1118, og følgelig må vi ha med tapetet Trina i miljøet.

rom med Kelly.

PÆRESORBET

SMARAGDGRØNN FR1151 vil jeg benytte på detaljer som store møbler, trapper og dører, og den er også veldig flott som kjøkken-

Kelly FR1150 kler mange andre farger, men siden jeg for

farge.

HEKSETIMEN FR1134 brukes på detaljer som rammer

tiden sverger til det glamorøse og elegante, ville jeg malt et større

og små møbler. Og så er det veldig flott å bruke

møbel i Kelly, gått for en veggfarge i en delikat beige farge, f.eks.

FR1115 til tekstiler og myke detaljer.

Tanzania FR1104, samt brakt inn fargen eller

SØT SITRON

Jadeite FR1149

Pæresorbet FR1118 i tekstiler. Da må det nok også inn

Naborom kan utmerket males i

Søt Sitron FR 1115.

SMARAGDGRØNN FR 1151

PÆRESORBET FR 1118

noen klare, friske, hvite detaljer. Kelly FR1150 Jadeite FR1149

80

base

1/2012

Tanzania FR1104 Pæresorbet FR1118

HEKSETIMEN FR 1134

SØT SITRON FR 1115


ANETTE KARLSEN

HALVOR BAKKE

landskjent blogger med en svakhet for landlig stil

Kjent norsk interiørdesigner

med elementer i farge på anetteshus.com

Grønt, jeg elsker grønt. Det gir håp om lysere dager, varme dager og late dager i gresset. Eller tenk bare på de beroligende nyan-

Hurra for årets farge 2012! Jeg har alltid vært svak for ulike nyan-

sene! Lukker du øynene, er det helt sikkert mulig å drømme seg

ser av grønt. Husets unike smykke, en gammel fløydør fra 1897, er

bort til en sommereng med mange deilige dufter, krydder, urter

jadegrønn på den ene siden og mosegrønn på den andre. Vakker!

m.m. En god farge!

Grønt representerer naturen og det naturlige, og spiller fint på lag Digger

med det nostalgiske, litt rustikke interiøret.

Pæresorbet FR1118 fordi den er så sart, litt kald, litt

industriell og på et vis ekte! Den er helt klart min favoritt! Fargerikes nyanse

JADEIT FR1149 er min favoritt. Jeg har tro på

lyse, duse veggfarger som er litt kjølige i uttrykket. De oppleves som

De duse grønne fargene, som for eksempel

rolige og avslappende, og kan enkelt kombineres med andre farger.

FR1118, er nydelige til en grå palett. Enten med fargen

Spe på med detaljer som skaper spennende og vakre kontraster.

FR1022, som er lys og svak, eller hva med litt kontraster med den

HEKSETIMEN FR1134 er en favoritt for tiden – den oppleves

dype, maskuline

Pæresorbet Dublin

Amsterdam FR1026?

som sort, men bare nesten. pæresorbet FR1118 JADEIT FR1149

HEKSETIMEN FR1134

dublin FR1022

amsterdam FR1026

ASHLINA KAPOSTA

ANNE LISE GJETVIK

Verdenskjent blogger med pasjon for farger på

Ansvarlig Redaktør

thedecorista.com Grønt er forfriskende og livgivende. Alle de skarpt grønne plaggene Jeg ELSKER grønt, den er så levende, sterk og SPENNENDE! Min

som er å finne i butikkene nå, setter meg raskt i vårstemning. Aller

favoritt er

Pæresorbet FR1118. Den er super hot for øyeblik-

best liker jeg en kombinasjon av dus militærgrønn og en annen

ket. Den er som en pastellfarge, men den kan også være frem-

av sesongens STOORE farger, mandarin. Innredningsmessig ville

tredende og rett og slett fantastisk når du mikser den med andre

det tilsvare en kombinasjon av

farger. Jeg ville brukt den sammen med

cancun FR1010,

LYS ANTIKK FR2055 og tilbehør i messing. Det ville blitt en superglamorøs fargekombinasjon.

Stram Militær FR1112 og

Mandarin Chic FR1140 – raffinert! I mitt eget interiør ville jeg likevel valgt de mer sarte grønntonene, som FR1149 eller

Jadeite

Pæresorbet FR1118, nydelige, luftige toner

som setter deg i lyst humør! Kombiner med ren hvit og et innslag Pæresorbet FR1118 LYS ANTIKK FR2055

cancun FR1010

av

Nepal FR1072, og du får et interiør som er elegant og som

du ikke så raskt går lei av. I tillegg lar det seg enkelt kombinere med skarpe aksenter i tilbehør som du lett kan skifte ut, som puter og vaser – eller blomster for den del. Stram Militær FR1112 Jadeite FR1149

Mandarin Chic FR1140

Pæresorbet FR1118

Nepal FR1072

base

1/2012

81


Meld deg inn i Fargerike Pluss - Norges eneste fordelsprogram for farge og interiør.

MELD DEG INN I DAG OG MOTTA: ▶ Spesialtilbud

▶ Veiledning

Som Fargerike Pluss-medlem får du

Som Fargerike Pluss-medlem får du

tilsendt spesialtilbud.

tilbud om interiørhjelp av farge- og interiøreksperter fra våre butikker,

▶ Konkurranser

samt vår interiørkonsulent Halvor

Egne konkurranser med spennende

Bakke.

premier.

▶ Nyhetsbrev Inspirerende nyhetsbrev med sesongens trender.

82

base

1/2012

Du kan melde deg inn i Fargerike Pluss via våre nettsider www.fargerike.no, ved å sende SMS Farge til 1938 eller ved personlig oppmøte i en Fargerikebutikk.


De beste grønne nyansene for høst- og vintersesongen

Et spennende samarbeid

Ă…rets farge i nye former Pulsen pĂĽ tapet - og tekstiltrendene

base

1/2012

83


Har du lyst på hjelp til å fargesette hjemmet ditt? Våre lokale farge- og interiøreksperter kan hjelpe deg med å skape en fargepalett for ditt hjem.Gå inn på fargerike.no for å finne din nærmeste Fargerikebutikk, eller facebook.com/fargerike for å diskutere farger og fargevalg med våre eksperter.

Profile for Fargerike Norge

base vår/sommer 2012  

Fargerikes inspirasjonsmagasin, base

base vår/sommer 2012  

Fargerikes inspirasjonsmagasin, base

Profile for fargerike