Page 1

Al Cor Faller

Falla Avgda. País Valencià


2 Falla Avgda. País Valencià


Falla Avgda. País Valencià 2018

Edita Falla Avinguda País Valencià Arxiu fotogràfic La comissió Disseny de la coberta Sergio Pelegrí Blasco Disseny, maquetació i impressió David Vid - El Petit Editor Fernando Andrés - Da Vinci Digital info@elpetiteditor.com nando@davincidigital.com

Saluda del President ....................................2 Junta Directiva .............................................4 Saluda de la Fallera Major ............................6 La nostra falla gran ......................................8 Saluda del President Infantil .......................10 La nostra falla infantil .................................12 Comissió infantil .........................................14 Corets fallers ..............................................15 Programa d’actes .......................................16 Flameta ......................................................18 Des dels nostres cors ..................................20 El cor va de festa ........................................21 El meu cor es trenca la nit de la Cremà ........23 El millor per al cor, la dieta mediterrània .....24 Les falles vistes des d’altra perspectiva .......26 Preguntes falleres, respostes des del cor ....27 Despertant els nostres cors ........................29 Ho fem tot amb il·lusió ...............................31 Àlbum faller ................................................32 Guia comercial ............................................43

3 Falles 2018


Salutació del President Francesc Alventosa i Piris

És un orgull per a mi dirigir-me a vosaltres una vegada més com a President d’aquesta comissió. Per a mi és un plaer poder acompanyar aquest any, en tots els actes, a la nostra Fallera Major, Inma, i al nostre President Infantil, Pau. Per als fallers d’aquesta falla, finalitza ara quasi un any de treball, d’il·lusions i sobretot de somnis. Però no sols finalitza, ara també comença un mes en el qual virem la festa fallera intensament. La nostra és una falla xicoteta, més que una falla som una família fallera. Des d’ací anime i convide a fallers, veïns, col·laboradors i col·laboradores, fallers d’honor, amics, a tots… a que vios uniu a aquesta família fallera i a que participem tots junts de la festa de les Falles en la nostra comissió. Les portes del Casal están obertes per a tots, per a que vingueu quan vulgueu. VISQUEN LES FALLES DE CULLERA!!! VISCA LA FALLA AVGDA. PAÍS VALENCIÀ!!!

4 Falla Avgda. País Valencià

Foto: Cristina Català


5 Falles 2018


Del. de Festes

Sonia Herreros i Martí

Del. Propagandes

Inmaculada Bodí i Font

Del. Presentació

Sergio Pelegrí i Blasco

Agustín Fullerat i Sapiña

José María Ruiz i Vicente

Del. Cercaviles

Del. Llibret

Salvador Molina i Ferrer

Joan Emili Gimeno i Díaz

Alba

Genis Espinar i Català

Carolina Pineda i Gómez

Del. Activ. setmana fallera

Quique Agudo

Cristina Alventosa i García

Emi Bonet i Manzanares

García i Manzanares

7 Falles 2018


Salutació de la Fallera Major Inmaculada Bodí i Font

Benvolguda comissió, voldria dir-vos com d’il·lusionada em trobe en aquest any que comença per a mi. Segur que serà un dels millors de la meua vida i desitge que m’acompanyeu, que vos sentiu orgullosos de la vostra Fallera Major al llarg de tot este trajecte. Intentaré representar-vos realitzant la meua tasca el millor que puga, seguint l’exemple de les meues predecesores. Espere no fallar-vos, ja que heu dipositat en mi, tota la vostra confiança. M’agradaria donar les gràcies al nostre president perquè m’ha recolçat des del principi. A tota la comissió per les mostres de carinyo rebudes i per haver-me fet sentir part d’eixa gran família que formeu. També voldria donar les gràcies a la meua família pel suport incondicional que m’han donat i com no… voldria dir una menció especial al nostre president infantil, Pau Gimeno, del que estic segura que durà el seu càrrec amb la il·lusió i carinyo que el caracteritza. Els dos junts formarem el “tàndem” complet per a que les falles del 2018 siguen inoblidables. Gràcies a tots.

8 Falla Avgda. País Valencià

Foto: Foto rex


9 Falles 2018


La nostra falla gran El amor.Es Artista faller: Carlos Donet García

L’amor, paraula representativa i esperit de tot allò que la gent vol sentir en la vida. En esta falla podrem gaudir i viure tot un món de sensacions i de sentiments que l´amor representa. Una parella de joves dalt del monument, imatge revindicativa dels valors de la gent d´avui en dia, amor, amistat, fidelitat per la persona amb qui hem de conviure. Èpoques bones, èpoques roïnes, però a la fi eixes etapes formen part de la convivència. L’amor es mostra de moltes maneres: heterosexual, homosexual, etc. però a la fi, el respecte deu ser per a tots, sense importar la seua inclinació sexual. L’amor etern, eixa parella de vells enamorats, tan entranyables i romantics, que després del anys segueixen tan enamorats com el primer dia.

10 Falla Avgda. País Valencià


11 Falles 2018


Salutació del President infantil Pau Gimeno i Herreros

És un plaer dirigir-me a tots els membres d’aquesta comissió, col·laboradors, patrocinadors, veïns i amics de la nostra Falla, i agrair-vos que en aquest any estigueu al meu costat. Enguany es complix el meu somni de ser President Infantil de la meua Falla, una falla menudeta, però como sempre diu mon pare: “poquets pero bons”. Som una xicoteta família, totes les falleres són com si foren les meues ties, ja que entre totes sempre ens han cuidat als més menuts de la comissió. Tinc la sort de poder representar a la meua comissió junt a Inma, que enguany és la Fallera Major, i amb Paco, el President de la Falla, que encara que ha estat un poc malaltet, ha seguit endavant amb l’ exercici faller. Des d’ací vull desitjar-vos a tots, que enguany s´ho passeu molt bé, igual com jo desitje passar-m’ho. VISCA LA FALLA AVGDA. PAIS VALENCIA!!!

12 Falla Avgda. País Valencià

Foto: Eva Alfons


13 Falles 2018


La nostra falla infantil Un passeig per la Xina Artista faller: Quique Tur i Artés

Un any més ens veiem per ací per explicar-vos esta gran falleta infantil. Vos convidem a visitar-la, a veure-la bé, ja que un gran passeig per la Xina comencem a fer… “Comencem aquest viatge” i en el mateix ens trobem un gran cap d’una xiqueta xineta que presideix el monument. Per un gran pont apareix la velleta del poblat, qui caminant i caminant a un gran llac ha arribat. Una vegada hem passat el llac, descobrim un gran dragó, que content mira la falleta i pareix que li agrada molt, ja que la seua careta, ens ho diu tot. Seguim el passeig i en un cantonet dos farols ens trobarem, que amb la seua il·luminació deixaran, als fallerets la mar de contents… Passet a passet al gran temple xinés aplegarem, on la mare i els xiquets juguen, d’allò més contents… I Ja quasi acabant el passeig, al llac tornem on està el xinet pescant els seus peixets, i té al costat el seu amiguet que molt content passeja el seu gosset… I ja sols ens queda per acabar aquest passeig dir-vos que pel nostre carrer vos passeu, on plantarem este gran monument.

14 Falla Avgda. País Valencià


15 Falles 2018


Pau Gimeno I Herrero

Héctor Gimeno I Herreros

Vicent Miñana I García

David Grau I Roselló

Laura Alventosa I García

Sergio Grau I Roselló

Elena Pelegrí I Ferrando

Íker Martí I Bohigues

Naiara Pelegrí I Martínez

Blanca Mas I Molina

Beatriu Miñana I García

Aitana Palero I Espinosa

David Escrihuela I Argente

Leire Pelegrí I Martínez

Iván Escrihuela I Argente

Marc Pineda I Nicola

Rocio Agudo I Herrera

Iris Romero I Martínez

Kike Agudo I Herrera

Mark Rodriguez I Agudo

Luna Almudéver I Ruiz

Julián Prieto I Ferrer

Laia Conde I Díaz Fidel Conde I Díaz Paula Escrihuela I Ibor Alain Fernández I Ráez Sheila García I Manzanares

16 Falla Avgda. País Valencià

La Comissió infantil


Sergio Grau i Roselló Fidel Conde i Díaz

Corets Fallers

Mark Rodríguez i Agudo

17 Falles 2018


Programa d’actes 2018 DIVENDRES 2 DE MARÇ 22:00 hores: Crida de la nostra Fallera Major i President Infantil des del majestuós balcó. 22:30 hores: Les col·laboradores eixe dia ens conviden a sopar al casal. DISSABTE 3 DE MARÇ 12:00 hores: Cagà de la burra davant del casal. 14:00 hores: dinar al casal. 19:00 hores: berenar al casal. Cal anar disfressats. 20:00 hores: tren faller. Cercavila pel barri. 22:00 hores: sopar al casal. 23:30 hores: ball de disfresses als jardins del Mercat. DIUMENGE 4 DE MARÇ 14:00 hores: Concurs d’arròs al forn. L’entrega de cassoles serà de 14:00 a 14:30 hores. 19:00 hores: Inaguració Oficial EXPO NINOT INDULTAT 2018 i Premis Ninot Indultat al Museu Faller ( Casa de l’Ensenyança). 21:00 hores: sopar al casal. DILLUNS 5 DE MARÇ 14:00 hores: dinar al casal. 17:30 hores: berenar al casal i jocs infantils. Xocolatà 21:00 hores: sopar al casal amb concurs gastronòmic. 23:00 hores: jocs per als majors.

18 Falla Avgda. País Valencià

DIMARTS 6 DE MARÇ 14:00 hores: dinar al casal. 17:30 hores: jocs infantils. Les col·laboradores eixe dia vos conviden a berenar. 21:00 hores: sopar al casal amb concurs gastronòmic. 23:00 hores: jocs per als majors. DIMECRES 7 DE MARÇ 14:00 hores: dinar al casal. 17:30 hores: berenar al casal i jocs infantils. 21:00 hores: sopar al casal amb concurs gastronòmic. 23:00 hores: jocs per als majors. DIJOUS 8 DE MARÇ 14:00 hores: dinar al casal. 17:30 hores: berenar al casal i jocs infantils. 21:00 hores: sopar al casal amb concurs gastronòmic. 23:00 hores: jocs per als majors. DIVENDRES 9 DE MARÇ 14:00 hores: dinar al casal. 17:30 hores: berenar al casal i jocs infantils. 20:00 hores: nostra gran i esperada festa Rociera. 22:00 hores: sopar rociero al casal. Oooleee!!!


DISSABTE 10 DE MARÇ 14:00 hores: dinar al casal. 17:00 Tots els fallers a preparar tot per al concurs de paelles 21:00 hores: concurs de paelles al carrer. Bases del concurs al casal faller. DIUMENGE 11 DE MARÇ 14:00 hores: dinar de Fallers d’honor i col·laboradores al casal faller. La comissió vos convida a dinar als fallers d’honor i col.laboradores. 21:00 hores: sopar al casal. DILLUNS 12 DE MARÇ 14:00 hores: dinar al casal. 17:30 hores: berenar al casal i jocs infantils 21:00 hores: sopar al casal amb concurs gastronòmic. 23:00 hores: jocs per als majors. DIMARTS 13 DE MARÇ 14:00 hores: dinar al casal. 17:30 hores: castell unflable. El president infantil eixe dia vos conviden a berenar. 21:00 hores: sopar al casal. I després, Festa temàtica. DIMECRES 14 DE MARÇ 14:00 hores: dinar al casal. 17:30 hores: jocs infantils. Les col·aboradores eixe dia vos conviden a berenar. 21:00 hores: sopar al casal amb concurs gastronòmic. 23:00 hores: Festa temàtica al casal. DIJOUS 15 DE MARÇ 14:00 hores: dinar al casal. 17:30 hores: Xocolatà que paguen les col·laboradores i jocs infantils. 21:00 hores: sopar a la falla, d’aixeta... i dia per a treballar tots.

DIVENDRES 16 DE MARÇ 08:00 hores: al casal per anar a per la falla... i veurem quant dinem i sopem... Fins que no estiga la falla plantada no anirem a casa. DISSABTE 17 DE MARÇ 08:00 hores: despertà per la barriada i esmorzar. 11:30 hores: tots ben mudats per anar a la cercavila cap al Raval. 15:00 hores: dinar al casal per als infantils. Les col·laboradores vos conviden a dinar. 15:00 hores: dinar majors al restaurant Ca Pepa 19:00 hores: a pels premis al Mercat. 22:00 hores: sopar i festa. DIUMENGE 18 DE MARÇ 09:00 hores: esmorzar al casal. 11:30 hores: hui toca cercavila. Anem al Raconet. 15:00 hores: dinar majors al restaurant Ca Pepa 18:30 hores: l’Ofrena. 22:00 hores: sopar i festa al casal. DILLUNS 19 DE MARÇ 08:00 hores: despertà infantil pels carrers del barri. 09:30 hores: esmorzar al casal. 12:00 hores: tots ben mudats per anar a Missa. 15:00 hores:dinar majors al restaurant Ca Pepa 18:00 hores: cercavila per anar a per la gasolina. 20:00 hores: sopar per als xiquets. El president infantil vos convida a sopar. 20:30 hores: Cremà de la falla infantil. 22:00 hores: sopar al casal. 23:00 hores: Cremà de la falla gran.

i l’any que vé... més! 19

Falles 2018


Flameta Hola sóc flameta!!!! Un any més estic amb vosaltres per agraïrvos a tots fallers i col.labordors, col.laboradores. Gràcies a ells i elles es posible que estiga un any més amb vosaltres contant-vos les nostres vivències d’aquesta xicoteta gran familia que és la nostra comissió. Aquest any sols mirant el títol del llibret “Al cor faller” se me passen pel cap moltes coses. Però el més important és que el títol del llibret ens ve com anell al dit a aquesta comissió des de els més xicotets fins els més grans. Sense eixos sentiments que naixen al cor, aquesta comissió no sería el que és ara, una gran familia. Moltes rises, afecte i sobretot, “El faller”, el que senten els fallers des del primer dia fins l’últim. Parlant de sentiments, molts dels components d’aquesta falla s’han enamorat i han format part i han fet gran esta comissió. Què vos puc dir del cor? Que és una part im-

20 Falla Avgda. País Valencià

portant del nostre cos, d’això s’encarregarà, Anna Llopis, d’explicar-nos els hàbits a seguir per a una dieta i vida sana. Les col·laboradores d’ aquesta falla ens contaran tot allò que fan des del cor i amb il·lusió” Els representants del passat exercici 2016-17, Laura i Vicent, ens dediquen també unes paraules per acomiadar-se del seu regnat i presidencia. I com no, parlar de música, de la mà del nostre amic d’esta falla, Francesc Mengual i Sanfelix, un músic que amb els seus amics ens deleita varios anys amb cançons i formen així nostra volguda xaranga. Però ja no vos vaig a contar més, vull que llegiu este llibret en el qual han col·laborat també Sheila Guliem, Begonya Osa, Beatriu García, expressant amb les seues paraules tot el que senten o viuen al cor faller. Agraïr a Loles García, Francesc Alventosa i Carolina Pineda, ja que gràcies a ells s’ha pogut realitzar un any més el nostre llibret. I a Sergio Pelegrí per elaborar aquesta graciosa portada intentant expresar el que sent des del seu cor faller. Donar les gràcies també a una part important d’esta comissió, a Inma Bodí i Pau Gimeno per ser aquest any els màxims representants de la comissió i espere que siga un any inoblidable i que

estos sentiments no els obliden mai. També vull donar-li un bes fort al nostre president, Paco, que ens ha demostrat que és fort i molt valen. Bo… no m’enrotlle més, gaudiu d’aquest llibret, i gaudiu de l’any com mai ho heu fet. Guardeu-vos als vostres cors tots els momens viscuts i que viureu este any. VISCA LA FALLA AVINGUDA PAÍS VALENCIÀ!!!


21 Falles 2018


Des dels nostres Cors Hola a tots, som Vicent i Laura i voldríem dir a tots els fallers que moltes gràcies per tot el que heu fet per nosaltres en aquest exercici passat, 2016-17. Gràcies per estar ahí en tots els actes importants per a nosaltres. Ho hem passat d’allò més bé i hem viscut grans moments inoblidables. Gràcies per aguantar-nos tantes vegades el “Despacito”. Volem agraïr a les iaies, iaios, i a les mares i pares haver estat pendent de que nosaltres estiguérem sempre a punt i vestits per a totes les ocasions. I com no, dir-li al president, que encara que siga família, ha complit molt bé el seu càrrec al nostre costat, sempre pendent de tot. Estem orgullosos d’haver representat a la nostra comissió i esperem que Pau i Inma s’ho passen igual de bé que nosaltres i que pugau dir molt fort : VISCA LA FALLA AVINGUDA PAÍS VALENCIÀ.

22 Falla Avgda. País Valencià


El cor va de festa Sheila Guillem Bolufer

*Aquest article ha participat en el VIIé concurs d’articles de llibret Falles 2018 organitzat per la JLFC sota el patrocini del Molt Il·lustre Ajuntament de Cullera”

Potser quan parlem de falles i cor ens poden vindre un fum de coses al cap: la proclamació, la presentació, l’arreplegà, la plantà, les albades, les cercaviles, els premis, l’ofrena, la missa, la cremà. Aquestes són les més significatives, però hi ha de moltes més. Què pot sentir el nostre cor quan arriba la festa fallera? A la proclamació em vist de festa. A la presentació de valenciana. A tots dos actes anem ben mudats. Aquests ens aproximen a poc a poc a la volguda i ansiosa setmana fallera. Arriba el moment de pujar, el cor està accelerant-se un poc més de l’habitual. La gent del voltant esclata plena de llum. Pel corredor em puja el meu faller. Arribe dalt i al girar el meu cos cap a totes les persones que han volgut estar al meu costat, l’emoció recorre tot el meu cos. Un any més sóc fallera d’aquesta comissió, la meua, la Falla Avgda. País Valencià. Finalment el meu cor esclata d’emoció en el moment que comença a sonar l’himne de la Comunitat Valenciana. Falleres, fallers, familiars, amics, tots junts cantem de peu el nostre himne, el que representa a les falles. A l’arreplegà tot és ben diferent. De valenciana o amb el brusó, la mateixa emoció. Quedem ben prompte per a pegar un mosset. Sols un faller arriba a l’hora correcta. Els altres es retarden 10 minuts, 30

minuts o fins i tot una hora. Per norma general, si arribes tard vas de fallera, si arribes prompte amb el brusó. Esmorzem i ens anem a arreplegar la voluntat per a la falla. De tant en tant fem un paró per a refrescar amb una casalleta. Aplega un moment en què tot el món es contagia de l’ambient faller i les cançons falleres pròpies comencen a sonar per algun faller/a. La resta ens unim a eixe crit. Tots cantem junts i de nou la màgia fallera torna a renàixer en eixe moment. L’emoció que fa que el nostre cor s’accelere. A la plantà i les albades tot són nervis. Amb el brusó i polar a per falla ens anem i les albades escoltem. Sempre està el típic despistat que el polar es deixa a casa i

23 Falles 2018


les falles comença refredat. Il·lusió i ganes de veure el teu monument, el que ens ha costat tirar endavant durant un any d’esforç per part de cada membre de la comissió. Tot el dia sense parar, al final de la matinada el monument està acabat. Les albades vénen a cantar i l’emoció al meu cor torna a renàixer. Cada any una novetat, cada any un cant, cada any un agraïment i un cor que torna a esclatar. A les cercaviles i als premis ens ho passem d’allò més bé. Visitant a la família fallera que componem totes les comissions, veient el seu monument i festejant tots junts aquests dies que tant gaudim.

El primer dia anem ben fresquets. Als premis arribem amb molta il·lusió. Esperem el nostre banderí amb el cor rodejat de nervis. Si tot va bé contents ens anem i si les coses no ixen com esperem, tristos en un primer moment, al casal arribem i allí tots ens reforcem. El segon dia ja tenim els peus plens de llagues, però amb la mateixa frescor la cercavila fem. A la vesprada amb els ulls plens de llàgrimes d’emoció l’ofrena realitzem i les flors a la verge li portem. El tercer i últim dia caminant molt a poc a poc caminem. A la missa arribem però fins al dinar no reviscolem. A la vesprada a per gasolina anem. Ja comencem a donar-se compte que s’acaba un any faller. Els tres dies ens envaeix la diversió i emoció fallera per tot el cor i ens fa sentir que formem part d’una festa que val milions. Finalment, a la cremà arribem. Tot pel que em estat lluitant durant tot l’any desapareix dins d’una flama. En aquest moment recordes cada moment, cada acte, cada dia, cada sentiment. Penses que en uns instants tot haurà acabat i un nou any començarà. Desapareix tot i sols queden les cendres. Aquelles que ens representen a tota la comissió i que fan que tornem a començar amb molta il·lusió. En cada acte faller podem tindre sensacions molt semblants i algunes diferents. Però si d’alguna cosa estic ben segura és que de cop apareix dins de nosaltres una llum. Una llum en primer lloc molt petita, que va a poc a poc creixent a mesura que s’apropa l’olor de masclet. Eixa llum viatja per tot el nostre cos. Comença pels peus i va pujant cap a dalt, les cames, la panxa, els braços, el cap, els ulls. De sobte observem com el nostre cor està completament rodejat amb eixa llum, i que ara aquesta té més força que mai. Els pèls se’ns posen de punta, els ulls de vidre i un somriure de gom a gom expressa de la millor forma tots els sentiments que estan recorrent el nostre cos en aquest moment. Aquesta sensació ens fa estar vius durant tot un any.

24 Falla Avgda. País Valencià


El meu cor es trenca la nit de la Cremà Begoña Osa Costa

El dia 19 de Març, dia de Sant Josep. Es l’ultim dia d’aquestes meravelloses festes falleres. És la nit que tot es clausura, la nit que tots els ninots es cremen amb el foc purificador, es crema tot el vell per deixar pas a tot el nou. L’últim dia és tot un embolic d’emocions, estás cansat de tant de pasacarrers, esgotat de tants balls i tantes rialles, en part tens ganes que tot acabe doncs per altre costat vols que continue, que no pare, que no s’acabe mai. Quan veus arribar el camió dels bombers, se te fica un nuc a la gola que no pots ni tragar, ni a penes pots articular paraules, els ulls se te roden d’aigüa, el primer que se te passa per el cap es “comença el final”... doncs no hi ha marxa enrere i comencen a preparar les mangueres per controlar el foc. Al mateix moment, preparen la traca i la gasolina, enrotllen els petards pels ninots, ficant-los de forma estratégica per a quan arribe el moment, es prenga foc de forma uniforme. Estàs cansada i gelada, ja que en Març per les nits sol fer fred, però ahí estàs aguantant, esperant a que començe. De sobte, la fallera Major es prepara la metxa encesa, s’arrima a la traca, alça la mà i el foc comença a córrer, els petards a rebentar i els ninots comencen a cremar-se. Tot un any d’esforç i de feina, de suor i de treball, ¡cremant-se! Doncs les falles son així, s’ha de cremar per començar de nou. La gent de fora València no ho entén, es fan preguntes, “¿com es pos-

sible que esteu un any treballant per a cremar ho? Els diners que vos costa, ¿per què hi cremeu? Guardeu ho, què llástima, en la gent que está passant ho malamament i vosaltres cremeu tot eixe esforç, no m’ho puc creure!! Són preguntes i exclamacions que si no eres valencià, no entens, si no eres valencià, no tens resposta, si no eres valencià no trobes el sentit a cremar la Falla. La Falla representa el passat, les coses velles i ràncies que cal tirar, que cal desferse d’elles. Per això els valencians ho cremem, el foc, des de temps d’antany li se ha otorgat valors purificadors. I quan el foc ho arrasa tot, quan ja no queden només que brases, tot torna a començar, amb una nova il·lusió, amb un nou monument i amb una nova feina, tornar a plantar un monument el dia 17 de Març! Que visquen les Falles! Que visca la Falla País Valencià!

25 Falles 2018


El millor per al cor: la dieta Mediterrània Anna Llopis Escrivà

La dieta mediterrània és una herència cultural, típica dels paÏsos que es troben al voltant de la conca del Mar Mediterrani, sobretot Espanya, Itàlia i Grècia. Esta herència és fruit d’intercanvis culturals des de fa més de huit mil anys, procedents de tres continents: Àfrica, Asia i Europa. És molt mes que una dieta i una sèrie de costums alimentaris. Associa una sèrie de característiques culturals, típiques d’aquestos països, i que inclouen: el bon clima, les celebracions, la pràctica d’exercici físic i la forma de cuinat dels aliments. ALIMENTS CARACTERISTICS: La nostra dieta mediterrania té una serie de característiques que la fan clarament diferenciable de les latres: - És molt rica en aliments d’origen vegetal, com les llegums, les fruites, els fruits secs i les verdures. Es consumixende temporada, i ben sovint, frescos, la cual cosa fa que mantinguen tots els seus nutrients intactes.

26 Falla Avgda. País Valencià

- Alt contingut en fibra, minerals i antioxidants presents en els aliments d’origen vegetal. - Consum freqüent de llegums (cigrons, llemtilles, fessols), molt típics de la nostra gastronomia. - L’ús de l’oli d’oliva com a principal greix, tant per al cuinat com per al adobat dels aliments. L’oli d’oliva es molt ric en “àcid oleic”, acid gras amb reconegudes propietats antioxidants i protectores contra la malaltia cardiovascular - Els cereals (pa, pasta, creïlles, arròs) sòn la base de l’alimentació mediterránea. - Elevat consum de peix, inclòs el peix blau (cavalla, sardina, tonyina…)amb un alt contingut d’acids grassos poliinsaturats, amb efectes beneficiosos sobre les malalties cròniques. - Consum moderat de productes lactis (llet, formatge, iogurt..) - Consum freqüent i moderat dels fruits secs ( anous, ametles, avellanes…)

BENEFICIS MES IMPORTANTS DE LA DIETA MEDITERRANIA - Millora del perfil dels lípids sanguinis. Una de les claus de la dieta mediterránea, es el consum de l’oli d’oliva com a greix culinari,


en compte de mantega i sagins que s’utilitzen en altres països. És molt ric en acid oleic, acid gras que té la capacitat de disminuir el colesterol total, mentre que els greixos saturats presentis en el greix animal tenen l’efecte contrari, és a dir, pugen el colesterol total i el “roín”, amb la cual cosa augmenta el risc de patir malalties del tipus cardiovascular. - Millora la capacitat de controlar el pes corporal. - Disminuïx la resposta inflamatòria, fent-la molt útil en malalties d’origen inflamatori com les reumàtiques. - Disminuïx el risc de trombosi, rebaixant la probabilitat de patuir un accident cerebrovascular. - Disminució i millora de l’estat de la placa d’ateroma (capa de greix que es deposita en l’interior dels vassos sanguinis), relacionada directament amb el desenrotllament de malalties coronàries (infart de miocardi, trombosi, etc.)

- Dismunució de la presió arterial en casos d’hipertensió. - Millora del transit intestinal , a causa de l’alt contingut en fibra. Açó afavorix el control del pes, a causa de l’eliminació de l’excés de greix de la dieta per els excrements. - Disminuix el risc de patir alguns tipus de cáncer, gràcies a l’alt contingut de substàncies antioxidants presents en les fruites i verdures fresques. - Poseïx efecte cardioprotector, a causa del consum de peix blau i fruits secs, rics en àcids grassos poliinsaturats. La nostra dieta mediterránea, es molt més que una herència cultural, es una forma d’alimentar-mos i de viure, que es relaciona directament amb la qualitat i l’esperança de vida. Combinada amb l’activitat física, trobem la combinació perfecrta per a portar un estil de vida saludable. És de vital importancia evitar les influències d’altres dietes sobre ella, i no perdre el tresor tan ric que poseïm, som autèntics privilegiats.

27 Falles 2018


Les Falles vistes des d’altra perspectiva! Francesc Mengual Sanfélix Dins del món faller hi ha diferents vessants de vore les falles, o be sent fallers d’ una de les comisions del nostre poble ,sent artiste faller o be sent músic. La questió és com vegem els músics les falles? Recorde tindre 10 anys i vindre un dels musics majors de la nostra banda i dir-mos estem buscant musics per a tocar en una comissió infantil. Com ho tindreu vosaltres per a fer una xaranga? Ens pregunta. Nosaltres amb eixes edats i sense cap mena de experiència ens donava un poc de por, però ens digue, “tranquils home que en els actes importants tocareu amb nosaltres i així vos ensenyem”. Doncs be, des d’eixe dia han passat 20 anys, i a dia de hui continuem tocant. El nostre any faller, comença després de l’estiu,.Es quan començen les nostres quedaes amb el president de la comisió per a xarrar del que ha passat durant les falles passades i arribar a un acord per al següent any faller. Una vegada tot està parlat ,sols ens falta rebre la cridà del president per a dir-nos quin dia és

28 Falla Avgda. País Valencià

la presentació de les falleres de la comisió. És un acte en el qual nosaltres( els músics) li donem un especial sentit ja que tant fallers com musics ens vestim de gala per a realitzar la presentación de la comissió. El que realment esperem són eixos tres dies de falles, en els que tant faller com musics ens unim tots a una per a fer festa, amistat i companyerisme per a que passem unes falles el més diveritides posibles. Però els nostres tres dies també començen abans, dies i dies de assatjos( millor dit paelles , i si ens dona temps algún arreglet nou), fins que vegem que s’aproxima la data en que realment els assatjos es transformen en treball. Mirem cançons actuals on pensem que les nostres falleres es divertiran, doncs anem a treballar la cançoneta. Una vegada començen els tres dies de falles, ens juntem tots els que formem el grup musical, companys de conservatori i ara més que mai amics, amics que gastem les falles com escusa per a poder juntar-nos sense que ens importe la quantitat de diners que pugam rebre de la comissió, ja que si els propis fallers es porten genial amb nosaltes el tema salari no és una de les nostres preocupacions. Des de la xaranga que jo represente, volem donar les gràcies a la comissió Falla Avinguda País Valencià pel tracte que sempre ens ha donat i com no al seu president Paco, ja que treballa

dur per a que tant els fallers com els músics estiguem el millor posible. Amb moltissimes ganes de festa per part de la xaranga vos esperem en breu!! Visca la Falla Avinguda País Valencià.


Preguntes falleres... Respostes des del Cor Per tal de saber de conèixer els sentiments dels fallers, el que porten al cor... hem volgut fer dues preguntes a diversos membres de la nostra comissió. A la primera pregunta, Què és el que tu sents en ser faller/a? ens contesten els següents fallers: Dolors Díaz Un privilegi, de gaudir de la festa, des de dins, on tota la gent sap el que passa i és el que es viu.

Pilar Herrera No se…és algo que no es pot explicar.És un conjunt de sentiments mesclats, emocions, alegries, amistat, complicitat, companyerisme…Quan entres al casal i t’envoltes de persones tan meravelloses amb les que compateixes molts moments alllag de l’any, actes, treballar colze a colze per a traure endavant nostra falleta…tot val la pena. Orgullosa de ser fallera i molt més de ser del País.

Ana Díaz Juan José Alventosa El que senc jo al ser faller és que sóc part d’una tradició molt bonica i antiga.

Senc orgull de pertanyer a la terra on vixc. Senc orgull de ser fallera i em senc orgullosa de pertanyer a la Comissió Avinguda del País Valencià de Cullera.

Amparo Català

Sheila Guillem

Jo senc al ser fallera… una il.lusió molta gran. M’agrada moltíssim. Sóc fallera des d’els quatre anys i en ma casa han sigut fundadors i m’he criat en el món de les falles.

Jo senc al ser fallera que tinc vida. Que totes aquelles coses roïns del dia a dia de qualsevol persona, deixen de prendre importancia al casal faller.

Jose María Ruíz Molta il.lusió i orgull de mostrar nostra cultura al món. Encarni Martínez

Yolanda Argente Ser faller no és vestir-se de faller, és un sentiment que no es pot explicar amb paraules. És algo que naix de dins d’un mateix , alegría, tristor, llàgrimes, música, flors, soroll, hi ha un moment per a cada situació. Sense les falles no sería persona. Les VUIC.

El que senc al ser fallera és felicitat i emoció …sobretot amb la meua xicoteta gran familia que és la meua falla.

29 Falles 2018


A la segona pregunta, Qué és el que t’enamora de les falles? ens contesten els mateixos fallers.

Yolanda Argente T’enamores poc a poc vivint el moment al 100%

Sheila Guillem De les falles m’enamoren els passacarrers, poder anar pel poble amb la teua falla i parar de bar en bar a refrescar.

Juan José Alventosa El que m’enamora de les falles és la festa, l’olor a pólvora i el calor del foc.

Dolors Díaz

El que m’enamora, és viure la festa al carrer, la convivencia i complicitat dels membres de la meua comissió, els quals formem la nostra particular familia fallera.

Jose María Ruíz L’ambient i l’alegría al carrer que impregna a tothom que les veu per primera vegada i no queda indiferent.

Ana Díaz De les falles m’enamora tot…poder vestir-me de fallera, desfilar amb la meua falla i amb els meus fills, la mascletà, la festa al carrer, l’Ofrena …M’agrada tot. Estic enamorada de les falles…

Pilar Herrera M’enamora l’ambient que hi ha pels carrers de Cullera,música, alegría, l’olor a pólvora. Sóc 22 anys fallera i encara m’emocione en cada ofrena, presentaió, etc… Ame les falles.

30 Falla Avgda. País Valencià

Encarni Martínez El que m’enamora és el sentiment que es crea pels carrers i el bon ambient.

Amparo Català

El que m’enamora de les falles és tot en conjunt…principalment l’acte de la presentació, un acte molt emotiu dins de la meua comissió. L’ofrena també…entrar al Mercat a fer l’Ofrena és un dels moments en què se me fiquen els pèls de punta i sempre se me cau alguna llagrimeta a l’entregar el ram de flors a la Mare de Déu. I Sant Josep… és l’últim día i cap a l’hora de la Cremà és molt trist ja que s’ha de cremar el monument…


Despertant

els nostres Cors

El Faller 31 Falles 2018


Despertant els nostres cors, Valencia riu. Per la senda de les, flors ya ve l’estiu. Creua el carrer la xicalla replegant els trastos pa la falla; i manté la tradició d’esta cançó… ¿Hi ha una estoreta velleta per a la falla de Sant Josep, del tio Pep…? I van juntant lo que els veins els van donant per a buidar el porxe. ¿Hi ha una estoreta velleta per a la falla de Sant Josep?, I amb una estella del muntó se du el compas de esta cançó. En les cares de la gent tot es content. Xiqueta meua que del carrer eres l’ama per culpa teua tinc el cor encés en flama. No te separes del caliu del meu voler, reineta fallera, que si me deixes un ninot tindré que ser, ¿Hi ha una estoreta velleta per a la falla de Sant Josep?, per a la falla del teu carrer.

32 Falla Avgda. País Valencià


Ho fem tot amb molta il·lusió Beatriu García Mancebo

Un any més estem ací ajudant a aquesta Comissió. Som un grup de mares, iaies, ties i antigues falleres que encara que un dia ens borrarem, mai hem deixat la falla, perquè la sentim, la portem dins de nosaltres. Ens reunim tots el mesos per a tractar els diversos temes i entre totes ficar idees damunt la taula. En aquestes reunions ens fiquem al dia amb les quotes, decidim si hem de fer alguna rifa, si hem de col·laborar amb la comissió i preparar sopar per al més menuts la nit de Sant Joan, etc. Una vegada passa l’estiu ens tornem a reunir i començem a parlar els temes dels polars, bruses, les activitats que volem realitzar al mes de Març. Encomanem els polars, bruses,parkes segons els fallers van demanant-mos. I ja, quan realment ens fiquem les piles, és quan arriba el mes de Gener. Ahí es quant ja sentim que s’apropen les falles, perquè ja veus als fallers que van juntant-se per a participar en concursos, tornejos, etc i lluit per a guanyar algun banderí. Estos anys les col·laboradores estem dedicant-los als mes menuts, a la comissió Infantil, per a que no els falte de res. Al llarg de la setmana fallera els preparem berenars i com no la xocolatada. El primer dia de Falles cuinem una paella al Casal per a que tots els xiquets dinen amb nosaltres les col.laboradores. Així mentre que els fallers de la comissió gran dinen tranquilament, els xiquets continúen gaudint de la festa al Casal i nosaltres molt orgulloses de estar amb ells. No som moltes, som poquetes, però treballem el que podem per la comissió.

Ho fem de tot cor i amb molta il.lusió en veure que el President, Paco, confia en nosaltres, ens deixa tranquil·lament el Casal per a realitzar les activitats. Aquest any eixirirem al carrer per a que el veïnat s’aprope més a la festa del barri. Tot açò ho fem per a sentir-nos més prop de vosaltres FALLERS I FALLERES, per donar-vos la nostra ajuda i encara que no siguem falleres d’ alguna manera ens deixeu viure les FALLES. Ací ens teniu per al que necessiteu!!! Enhorabona a Pau, President Infantil i a Inma com a Fallera Major. COL.LABORADORES: Consuelo Altur Rico - Ana Maria Mancebo Gonzalez Isabel Diaz Picazo - Antonia Mancebo Gonzalez Beatriz Garcia Mancebo - Encarna Mancebo Gonzalez Felisa Gomez Alonso - Rosi Ruiz Garcia Begoña Lopez Garcia - Erika Bohigues Casad Esther Ferrando Fernández -Cristina Martínez Font

33 Falles 2018


L’àlbum faller de l’Avgda. País Valencià

34 Falla Avgda. País Valencià


35 Falles 2018


36 Falla Avgda. País Valencià


37 Falles 2018


38 Falla Avgda. País Valencià


39 Falles 2018


40 Falla Avgda. País Valencià


41 Falles 2018


42 Falla Avgda. País Valencià


43 Falles 2018


Guia Comercial

44 Falla Avgda. País Valencià


Guia Comercial

45 Falles 2018


Guia Comercial

46 Falla Avgda. País Valencià


Guia Comercial

47 Falles 2018


Guia Comercial

48 Falla Avgda. País Valencià


Guia Comercial

49 Falles 2018


Guia Comercial

50 Falla Avgda. País Valencià


Guia Comercial

51 Falles 2018


Guia Comercial

52 Falla Avgda. País Valencià


Guia Comercial

53 Falles 2018


Guia Comercial

54 Falla Avgda. País Valencià


Guia Comercial

55 Falles 2018


Hnos. Vidal C/ Valencia, 42 Cullera 46400 56 Falla PaĂ­s ValenciĂ


57 Falles 2018


Llibret A.C. Falla Avgda. Pais Valencià 2018  
Llibret A.C. Falla Avgda. Pais Valencià 2018  
Advertisement