Page 1

PyrenÉerna

A Vandring genom

natur kultur och

Vandring i alla ära men Pyrenéerna bjuder utöver magiska vyer också på fantastisk mat, bekvämt boende och pirriga utmaningar. Upplev en spännande del av södra Europas bergs­massiv, där Spanien, Andorra och Frankrike möts.

42

nnelie Nordström har vandrat en hel del i Sverige och Norge men var sugen på att ta sig an bergen i de södra delarna av Europa. – Jag lever ensam och såg fram emot en ar­ rangerad resa med ett tryggt upplägg. Det är skönt att kunna släppa taget och bara hänga på ibland och med Expeditionsresor kan man göra just det. Resan inleds med flyg till Barcelona och går sedan vidare med chartrad buss till 1 800 meters höjd i den lilla skidorten Sol­ deu, som ligger i furstendömet Andorra, ett av världens minsta länder. Vandring­en går norr­ut längs med en vacker dal, vars fan­ tastiska flora har sina likheter i den svenska fjällvärldens. – Trots att det var en stor grupp kunde man bestämma sitt eget tempo. De var flera guider så det fanns gott om möjligheter att dela upp grupp­en så att man varken behövde vänta eller stressa, förklarar hon. Genom vacker barrskog, där den mäk­ tiga franska bergtallen ger skydd mot solen, och ut i öppet landskap med vacker utsikt över Inclesdalen och Siscarosjöns vackra turkosa färg. Till lunch serveras lyxiga smörgåsar, ostar och korvar samt choklad, kaffe och vin. Mätta på loka­la delikatesser väljer delar av gruppen att ta sig ytterligare 300 höjdmet­ er brant upp till pass­et Pas del Vaques, som bjuder på en 360 graders pano­ramautsikt. – Vi ville utmana oss lite mer och det finns en belöning i att sträva på. Det häftigaste med bergen är just att komma upp, uppleva fri himmel och de fantastiska vyerna från topp­arna. Magiskt! Turen går längs med forsande kristallklara vatten där frigående hästar bet­ar. – Det känns väldigt exotiskt att de släpp­er ut sina boskap helt fritt, säger Annelie.

För mer information, bilder och filmer, besök vår hemsida: expeditionsresor.se

43


Pyrenéerna När: Juni 2015/2016 Resans längd: 7 dagar

Med flera guider finns gott om möjligheter att dela upp gruppen för att slippa stressa.

Resenär AnneliE Nordström, 46 år Gör: Arbetar inom frisörbranschen. Rör sig säsongsvis i naturen; längdskidor, mountainbike, kajak, cyklar och vandrar. Annelies bästa packnings­ tips: Kläder för alla väder.

Andra vandringsdagen går över höga bergspass mot Frankrike, där chansen till möten med murmel­ djur, bergsgetter och kungsörn är goda. Förbi glaciärsjöar omgivna av höga toppar och via Portella Blanca d’Andorra, trelandspunkten där An­ dorra, Spanien och Frankrike möts. Dags att höja adrenalinnivån med den för området traditionella fritids­aktiviteten Via Ferrata, som är en klippvägg utrustad med stål­ vajrar och järnsteg. Givet­vis är alla utrustade med hjälm och säkerhets­ sele så att man hela tiden sitter tryggt fast i berget. Men det är en garanterad nervkittlande upplevelse som flyttar fram utövarnas mentala gränser. – Alla kan fixa det, utmaningen är höjden och för mig som är höjd­ rädd var det tufft. Det var inte fys­ iskt jobbigt men leden är 800 meter

44 Pyrenéerna

lång och på sina ställen 200 meter ovanför marken. Jag är jätteglad att jag utmanade mig själv och klarade av det. Det blev faktiskt jätteroligt, säger Annelie som efteråt belönades med bad i naturligt heta källor, bastu och jacuzzi. Ett par timmar med buss senare checkar gruppen in i arkitekten Gaudís spännande kvarter i Barce­ lona. Hotellet ligger nära huvud­ gatan La Rambla med gångavstånd till både havet och de äldre delarna. En lokal guide tar med gruppen på tapas­vandring genom gamla stans kultur-, restaurang- och cavasort­i­­ment. – Expeditionsresor är väldigt bra på att få sina deltagare att känna sig omhändertagna redan från anmäl­ ningsdagen. Personligt, trevligt och med många överraskningsmoment, säger Annelie.

Guide Renata Chlumska Vem: Äventyrare som bestigit Everest som första svenska kvinna. Erfarenhet: Hon har paddlat, cyklat och vandrat runt USA. Och hon är dessutom den första svenska kvinnan som gjort The Seven Summits. Varför expeditionsresor?

12

Rabatt på utrustning Vissa expeditionsresor kräver ingen speciell utrustning medan andra mer (Nordpolen mycket). Oavsett vilket äventyr du följer med på har du 15 % rabatt på hela sortimentet på www.outnorth.se och hela 20 % rabatt på all utrustning i Haglöfs Brand Store i Stockholm. På detta sätt kan du unna dig det bästa, vilket kommer att göra upplevelsen än bättre!

Pyreneerna - Reseskildring  

Läs en reseskildring från en av våra resenärer som varit med på resan till Pyrenéerna.

Pyreneerna - Reseskildring  

Läs en reseskildring från en av våra resenärer som varit med på resan till Pyrenéerna.