Page 1

«almanah« the

BEST OF

GRAPHEINA F E Doza zilnica˘ recomandata˘ E D I Ț I E ANI VE R S AR Ă

5

ANI

MARTIE 2014 « VOL. 1

AVERTISMENT | Acest volum conţine pamflete politice şi culturale care trebuie tratate ca atare. Materialele pot include nuditate sau limbaj licențios.


ALMANAH GRAPHEINA | vol. 1, MARTIE 2014

EDIȚIE ANIVERSARĂ

pagina 3

(miercuri, 14 noiembrie 2007) ALTE FOTOGRAFII LA: www.flickr.com/photos/lvm/

ÎN LOC DE PREFAȚĂ

best of-uri aniversare

B

logul GRAPHEINA* a împlinit recent cinci ani de existență. Cu ocazia aniversării am selectat din larga gamă de articole publicate de-a lungul anilor piesele de rezistență (în opinia noastră) pe care vi le oferim acum, în ordine cronologică, sub forma culegerii de față. Această colecție esențială va apărea în două părți, prezentul volum I acoperind perioada anilor 2007-2009. Autorul textelor, Marius Lupu, și editorul său, Marius Lupu, împreună cu întreaga sa echipă (ilustrație, foto, design grafic,tehnoredactare: Marius Lupu; în rolul lui Marius Lupu: el însuși) vă urează lectură plăcută. * www.grapheina.blogspot.com

CARICATURĂ Să dăm înainte ! Long time no see, cum zice chinezul. Între timp am aflat că FMI o să mai dea niște bani cu camătă României, și-am zis să avem și noi o părere. Asta cu racii ne-a dat-o și la ziar (Actualitatea Românească, ediția nouă, nr. 1/2011, n.n.) Pentru această deosebită ocazie l-am reactivat pe Maghi=Marius Lupu+Ghighi Puieșteanu. Unu' cu desenatu' și celălalt cu poanta, ca la casele mari. Să facem niște caricaturi, ca să ne mai rîdem și noi, zic. (miercuri, 16 februarie 2011)


pagina 4 luni, 26 noiembrie 2007

Salutări din Italia (II)

Chiar peste drum de faimosul "Colosseo Quadrato" al lui Mussolini din elegantul cartier EUR (Roma) aceste indicatoare ne îmbie la o mică pauză în stil românesc. Da, şi ce-i cu asta? s-ar putea întreba cineva - care e ştirea, de fapt? Nu s-au mai văzut anunţuri în graiul strămoşesc ? Ba da, sunt. Românaşii au împânzit Italia cu ele. De exemplu: "vând CD-uri cu manele" "transport persoane - linie regulată" sau "special pentru români : discoteca Dracula". Noutatea e că indicatoarele astea nu

GEOPOLITICĂ sâmbătă, 8 decembrie 2007

Imperiul Roman de Miazăzi Scurt eseu semi-schizoid despre un posibil război de secesiune şi sfârşitul dominaţiei longobarde in Italia.

sunt puse de un român - ele ne invită la o mâncătorie a unui patron italian. Pe care nu-l deranjează deloc românii - ba dimpotrivă. Ce-i drept, ele datează dinainte de campania anti-românească din Italia. Parcă-l văd, cu ziarul într-o mână şi cu cealaltă scărpinânduse în cap: "oare acuma trebuie să le dau jos?"

&

BEST

« OF !

Personal, eu m-aş aştepta la un război de secesiune care să se soldeze cu naşterea Imperiului Roman de Miazăzi. Creat prin sciziune, după modelul istoric binecunoscut, acest super-stat ipotetic ar include jumătate din Italia actuală, cam de pe la Roma in jos, şi s-ar putea uni prin absorbţie cu Libia şi poate şi cu alte câteva teritorii de prin Etiopia, Tailanda sau Costa Rica, notorii ca destinaţii umanitare preferate ale italienilor.

"dezvoltării regionale" adică puturoşilor şi mafiei din sud. Ăştia vor trebui să se trezească din siesta multiseculară şi să înceapă să-şi administreze eficient teritoriul, dacă nu cumva chiar să pună mâna la muncă. Cu puţin noroc, ar putea intra chiar şi în Comunitatea Europeană în câţiva ani. Lega Nord formaţiune politică secesionistă, ultima urmaşă a longobarzilor care au disciplinat Peninsula la un moment dat - ar cam rămâne cu buzele umflate. Sau nu. Mă rog oricum ar fi, perpetua revanşă longobardă va putea lua sfârşit. Iar Bruxelles-ul va putea pune bazele unor noi relaţii economice şi politice cu Imperiul Roman de Miazăzi - acest promiţător vecin al Europei.

Întotdeauna lucrurile au mers mai bine după un divorţ. În cazul de faţă, Europa n-ar mai fi suptă de uriaşele fonduri destinate

În toată povestea asta, americanii şi cu ruşii ar putea da o mână de ajutor - ca de obicei.

Latinii s-au rupt în două de când se ştiu ei: colonia (Roma) împotriva metropolei (Alba Longa), fratele (Romulus) împotriva fratelui (Remus), Cezar contra lui Pompei, papa de la Avignon contra papei de la Roma... Nord contra Sud... Prodi versus Berlusconi. Dacă un condotier angajat să apere o cetate primeşte o ofertă mai bună de la adversar - adio apărare. Trădarea şi întoarcerea armelor pare că s-au inventat în Peninsula Italică. Aşadar, la ce ne putem aştepta bun de la această populaţie duplicitară din sudul Europei ?


pagina 5 marți, 13 mai 2008

sâmbătă, 24 mai 2008

Ouă de Paşte

Lecţie de bun-simţ

Hristos a inviat! Am revenit din concediu - pe care l-am petrecut acasă, în România. Acasă am aflat (sau mai bine zis ni s-au reamintit) următoarele: 1. puiul şi peştele se mănîncă cu mâna - i-a zis lu' cumătru' un gagiu care a fost ospătar douăj'de ani; 2. la botezul copilului în biserică mama n-are voie (deşi popa a întrebat de ea, să-i facă şi ei de patruzeci de zile...); 3. părerea lui cumnată-miu e că aparatele Sony - şi în general orice produse - nu sunt originale dacă scrie pe ele "made in China"; 4. la Slănic Moldova tarabele de artizanat vînd pălării de cauboi, brelocuri, genţi şi mutzunachi de plastic care zic "ailoviu". Pe ele scrie "made in China"; 5. au început alegerile; lumea o să voteze tot cu nea Titi, pentru că: deşi face şi pentru el, a făcut ceva şi pentru oraş: a pus ţiganii la măturat străzile, a plantat o grămadă de copaci, a făcut parcuri de joacă pentru copii; 6. un copil de 16 ani care a vrut să se sinucidă a fost internat la Socola şi i s-a prescris Zoloft. În urmă cu cîteva zile, în Italia, tocmai văzusem la TV cum că medicamentul ar induce comportament suicidal la persoanele sub 24 de ani. În ziar scria că bunica lui, împreună cu diriginta clasei, are grijă ca băiatul să-şi ia tratamentul în fiecare zi.

Am invitat un prieten bun să scrie şi el câte ceva aici, pe blogul Grapheina, pentru că e un tip foarte... hopa ! era cât pe ce să mă justific de ce. Ştiţi ceva ? L-am invitat să scrie pentru că aşa am vrut eu. Ia uitaţi ce-mi răspunde specimenul: "Bătrâne, e flatant ce îmi zici, dar nu mă bag. Eu nu am timp nici să mă piş, în plus problema mea cea mai mare este că am început sa fac prea multe, numai asta nu făcusem. Eşti o mare excepţie, dar cred că bloggerii aştia sunt persoane cu f. f. mult timp liber... În plus, eu sunt şi olecuţă analfabet... chiar de aş avea timp, nu simt nici o bucurie la asta. Eu, dacă mai arunc bezele peste gard, o fac pentru că mi-e dor de voi, mă, şi sper să mai smulg câte ceva despre voi. Nu îţi face oaste cu rataţi (e de ajuns căpetenia :)) Nici nu am avut timp şi bun simţ să citesc ce ai mai scris pe acolo, atât de eşuat mă aflu. Dar în rest tu ştii că, de fapt, nu-s rău la inimă... Sper, Nastratine, la o cafeluţă turcească comentată in tihnă, ca pe vremuri - să rezolvăm cu nonşalanţă problemele lumii, căci pe ale noastre... e treaba zeilor... " Mulţumesc, prietene modest. Ai văzut că n-a fost greu?...

Şi cu toate astea nu ştiu cum se face că acasă la noi, în România, ouăle de Paşte tot frumoase au rămas...

duminică, 15 iunie 2008

Veşnica pomenire Duminica, uneori, se auzea de departe un trombon: trecea "mortul". Eram puştani, ne repezeam în stradă: "Hai bă, ca or să arunce cu bani !" Mergeam ce mergeam în urma mortului până se oprea, popa începea să pomenească şi pe urmă, când să pornească mai departe, era unu' care stătea sus în maşină şi arunca un pumn de mărunţiş. Bucuria noastră; dar şi ce coate ne mai trăgeam până apucam vreun bănuţ, vai de mama noastră. Nu ştiu cum se face, da' ţiganii ieşeau cel mai bine :

FAPT DIVERS

BEST

luni, 2 iunie 2008

OF !

Puiul se mănîncă cu mâna

«

&

De multe ori cei mai fervenţi apărători ai bunelor maniere sunt tocmai cei la care acestea au ajuns "prin ricoşeu". Iar noi ăştia suntem mai catolici decât papa, de obicei. Adică nemţii îşi pot permite să se băşească, italienii să se scarpine la coaie în public iar americanii să intre în Capela Sixtină în papuci de plastic şi bermude ? Ei da, îşi permit toate astea pentru că sunt naţii civilizate; între timp, eu mă simt aiurea dacă nu mă prind care e furculiţa pentru peşte şi care aia pentru carne la vreo cină mai cu pretenţii. Asta vrea să zică sa fii mai catolic decât papa - un complex legat de autostimă, bănuiesc. P.S. Obiectul din imagine este un "scărpinător de coaie pentru domni" din argint şi este recomandat pentru cadourile de protocol care se fac în societăţile civilizate. Retractez ce-am zis mai înainte despre occidentali. Se scarpină la coaie, da - dar câtă eleganţă!

prindeau întotdeauna monezile mari, de trei lei. Erau una - sau două cel mult - la fiecare aruncare, dacă familia mortului era mai bogată... Ra-ta-ta-ta, ta-ram-ta. Imaginea României a murit. Cocoţat sus în dric, guvernul aşteaptă următoarea oprire ca să arunce cu niscaiva mărunţiş întru pomenirea răposatei. Asociaţiile românaşilor din "diaspora" or să se repeadă, dându-şi coate la greu pentru banul de trei lei. Şi tare mi-e că tot ţiganii (actualizat: rromii) or să iasă cel mai bine.


pagina 6

ANTI-PUBLICITATE

Design versus prostituţie

DESIGN STUDIO PROIECTARE, PRODUCȚIE GRAFICĂ ȘI CONSULTANȚĂ ÎN DESIGN

Prostituţia e cea mai veche meserie din lume. Designul este cea mai nouă meserie din lume. Există oameni care ştiu asta şi reuşesc să facă diferenţa. S-ar putea crede că cea mai nouă meserie din lume, înglobând câte ceva din toate celelalte, implicit ar avea de-a face şi cu cea mai veche meserie din lume. Aşa cum se întâmplă uneori în zone ca publicitatea, marketingul sau cărţile americane despre cum să reuşeşti în viaţă - unde ţi se recomandă insistent că trebuie să te vinzi cât mai bine. La români avem chiar şi o zicere (admirativă?!) la adresa cuiva experimentat într-ale vieţii, cum că ar fi "curvă bătrână". Mi se pare fascinant. Privită din unghiul acesta, viaţa devine un lung şir de orgasme - mimate pentru plăcerea clientului iar lumea un gigantic bordel. Dai banii, iei plăcerea. Sau invers. Şi la urma urmei, ce să fie rău în a oferi plăcere ? Pe bani, binenţeles. Sau: dacă dai banii, să ţi se facă plăcerea, nu? Să stea şi-n cap ăla, dacă-l pui. O să spun doar atât: pe lângă alte chestii strict senzoriale, designerul oferă şi ceva care se numeşte satisfacţie estetică. Care nu mai e animalică. Care a necesitat zeci de mii de ani de evoluţie a speciei umane. Şi care pentru unii, cei care au ţinut pasul, a devenit - ciudat! - la fel de importantă. (Roma, 14 noiembrie 2007)

BRAND STARTING : LOGO + MANUAL DE IDENTITATE, CĂRȚI DE VIZITĂ, FOI ȘI PLICURI CU ANTET RECLAMĂ : PLIANTE, BROȘURI, MAPE ȘI CATALOAGE DE PREZENTARE, FIRME (INCLUSIV LUMINOASE), BANNERE, AMENAJĂRI VITRINE, INSCRIPȚIONĂRI AUTO, WEB DESIGN PROMOVARE : CALENDARE & CĂRȚI POȘTALE PROMOȚIONALE, INVITAȚII, AFIȘE, DESIGN DE AMBALAJ PUBLICITATE : PROIECTARE CAMPANII, MACHETE ANUNȚURI DE PRESĂ DESIGN EDITORIAL : DIRECȚIE ARTISTICĂ, CONSULTANȚĂ ȘI TEHNOREDACTARE PENTRU PUBLICAȚII, ILUSTRAȚIE, DESIGN DE COPERTĂ, EDITARE FOTO ARHITECTURĂ & DESIGN INTERIOR : PROIECTE DE AMENAJĂRI ȘI RESTRUCTURĂRI SPAȚII PRIVATE SAU PUBLICE CONTACT: (0039) 329 71 41 455 | EMAIL: EXCENTRICDESIGN@GMAIL.COM www.facebook.com/excentricdesignstudio


PROIECT | intervenție artistică

pagina 7

Cultul Personalității PORTRETE DE MAEȘTRI ROMÂNI CONTEMPORANI Proiectul "Cultul Personalității" constă într-o serie de portrete (grafică și pictură) ale contemporanilor noștri care au o contribuție esențială în formarea și întreținerea spiritului național. În același timp, se dorește "deturnarea" atenției de la senzațional, vedetism și kitsch prin prezentarea genului portretului artistic, în opoziție cu portretul de tip mediatic, efemer și lipsit de substanță.

Concret, scopul se va atinge prin: I. realizarea unui număr de lucrări de grafică și pictură reprezentând (în prima serie de șapte propusă), următoarele personalități contemporane: 1. Nicolae Covaci - muzician, artist plastic, fondator şi lider al formației de muzică rock "Phoenix"; decorat cu Ordinul Meritul Cultural 2. Florian Pittiș - actor și cântăreţ; decorat cu Ordinul Meritul Cultural 3. Grigore Leșe - interpret, doctor în muzică, profesor de etnomuzicologie 4. Nadia Comăneci - fostă sportivă, cea mai bună gimnastă româncă şi prima din lume care a obţinut nota 10 la Jocurile Olimpice 5. Adrian Pintea- actor și regizor; decorat cu Ordinul Meritul Cultural 6. Mircea Cărtărescu- prozator, poet, eseist; decorat cu Ordinul Meritul Cultural 7. Ion Țiriac, om de afaceri, fost sportiv (hochei și tenis), inclus în ITF Hall of Fame în 2013

Următorii "candidați" sunt: Elisabeta Lipă, Ilie Năstase, Ivan Patzaichin, Ştefan Popa Popas, Iolanda Balaş Soter, Gabriela Szabo şi Gheorghe Zamfir (ambasadorii turismului românesc, seria I), Maia Morgenstern, Dan Puric, Helmuth Duckadam, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Octavian Bellu, Mariana Bitang, Dumitru Prunariu, Dinu Săraru, Nicolae Voiculeţ şi Constantin Chiriac (seria a II-a), Angela Gheorghiu, Dorel Vișan, Amza Pelea, Toma Caragiu, Gheorghe Dinică, Radu Beligan... și lista rămâne îm continuare deschisă. II. Expoziția itinerantă III. Website-ul și pagina Facebook IV. Album și reproduceri tipărite în serie limitată Proiectul este actualmente în etapa de "call for action". Propunerile de parteneriat se primesc la: Marius Lupu, responsabil proiect, tel. +39 329 71 41 455.


pagina 8 vineri, 20 iunie 2008

joi, 9 octombrie 2008

Contaminare fatală

Branding Paranoia Blues (I)

Nu e nimic comic în a auzi un negru vorbind italieneşte. Sau în româneşte. Ce, Cabral e comic când vorbeşte ? Adică e, dar numai când vrea el. (Tragi) comic e să-i auzi vorbind pe românii din Italia în căcatul lor amestecat de română cu accent şi expresii italieneşti. Unii spun că se naşte un dialect nou.

A fost lansat astăzi noul album al celor de la SPQR. Se intitulează "Virtus Romana" şi are nu mai puţin de 14 piese în cel mai pur stil eclectic-rock.

Dialect pe dracu'.

Piesa forte a discului este Branding Paranoia Blues - hitul de mare succes al acestei veri în mediul publicitarilor europeni.

E doar puturoşenie mentală. E lipsă de identitate. E contaminare fatală. Ţi s-a întâmplat vreodată să te surprinzi lălăind toată ziua un cântecel stupid de pe la vreo reclamă, fără să te poţi abţine ? Ei, cam aşa e şi cu italiana - daca nu eşti atent, te-a şi prins. S-ar putea să nu fie nimic rău în asta, totuşi. Că doar cam în stilul ăsta s-a născut şi limba română.

luni, 13 octombrie 2008

Branding Paranoia Blues (II) M-am gîndit să promovez şi eu imaginea ţării noastre în lume. Astăzi am conceput un afiş pentru maşina naţională. Datorită faptului că este adresat unui public-ţintă internaţional sloganul este în limba engleză, deşi varianta în limba română este mult mai reuşită. Ea sună aşa: "Sandero? Pizdă!"

Pentru realizarea designului grafic al CD-ului membrii trupei au apelat la Excentric Design Studio, cunoscut pe plan internaţional pentru creaţiile sale originale. Marius Lupu, art directorul faimosului studio a declarat in exclusivitate pentru Grapheina: "Am lucrat la acest design aproape jumătate de oră, combinând în mod îndrăzneţ schiţe făcute de mână în Piazza Navona cu efecte Photoshop şi poze furate de pe internet. Marea noastră părere de rău constă în faptul că Trupa SPQR nu există, de fapt, numele CD-ului - Virtus Romana - fiind de asemenea inventat, în totalitate, în timpul pauzei de cafea de ieri de la ora 10. Vedeţi dvs., noi nici în pauză nu ne putem abţine..." Surse din interior confirmă faptul că agenţia Excentric Design Studio este renumită atât pentru abordările sale scandaloase ale branding-ului de companie (citat: "vecine cu paranoia") cât şi pentru preţurile de dumping care destabilizează în mod continuu piaţa internaţională.

sâmbătă, 18 octombrie 2008

BRANDING

BEST

Auto-satisfaction Iată şi piesa promisă în emisiunea trecută: o creaţie inspirată de faimoasa emblemă Renault.

OF

& «

Casele de lenjerie intimă (fabricile de chiloţi) care doresc să se alăture campaniei ar fi bine să n-o facă, deoarece studiile au arătat că noua emblemă Dacia seamănă mult mai mult cu un desfăcător de bere decât cu o pizdă; această din urmă asemănare fiind rezervată emblemei casei-mamă Renault. Dar despre acest subiect într-o emisiune viitoare... acum mi se spune că trebuie să mă pregătesc pentru vizită... [N-am nimic cu Sandero, am auzit chiar că ar merge bine, dar nu m-am putut abţine, emblema merită toţi banii...]

duminică, 2 noiembrie 2008

Alegerea simplă Cică pe 30 noiembrie or să fie alegeri. Lumea deja se întreabă dacă (şi cu cine) să voteze. Cîte cineva, pe undeva, pare a fi găsit oarece alternative. Viaţa politică, democratică, socială şi chiar cea reală au intrat în fermentaţie.

Aici la Grapheina stressul a fost depăşit, pentru că decizia noastră a fost luată, e fermă şi de neclintit. Noi vom alege Kinder Brioss. Pentru un viitor european. Pentru viitorul copiilor noştri. Şi mai ales pentru că a făcut ceea ce alţii nu au reuşit: a băgat limba română în Top 5 - al limbilor de circulaţie internaţională.


pagina 9 joi, 13 noiembrie 2008

Eu, Zenoviu, votu'mi pusăi ! EGO ZENOVIVS VOTUM POSVI Donarium-ul de la Biertan este un obiect votiv (=cadou oferit divinităţii) creştin din secolul al IV-lea. VOTUM înseamnă făgăduinţă facută zeilor, dar şi rugăciune, dorinţă. E un fel de "îţi dau ca să-mi dai". Şaisprezece secole mai târziu sensul cuvântului "vot" nu s-a schimbat prea mult. Tot cadou înseamnă - şi tot un fel de "Dă, doamne !". Doar că votul se dă acum politicienilor. Care vor da şi ei la rândul lor poporului: la muie. joi, 13 noiembrie 2008

D&G a instigat la viol& SEX

luni, 13 octombrie 2008

«

BEST OF

Considerăm necesar să anunţăm opinia publică internaţională că am găsit explicaţia actelor de violenţă sexuală ale românilor împotriva femeilor italiene. Acestea provin nu din necunoaşterea sau nepăsarea faţă de valorile culturale italiene - ci dimpotrivă, dintr-o prea profundă integrare, o supra-integrare am îndrăzni să spunem, în societatea italiană. Din cercetările noastre rezultă într-adevăr faptul că românii s-au adaptat extrem de rapid la comportamentul de consumator, iar în topul preferinţelor lor conduce detaşat, alături de Nike şi Guţă, brandul italian de o deosebită valoare internaţională Dolce & Gabbana. Scandalul şi reacţia italienilor "Un bărbat cu bustul gol ţintuieşte la pământ o femeie de încheieturi în timp ce aceasta încearcă să se elibereze sub privirea impasibilă a altor bărbaţi" (agenţia de presă ANSA, martie 2007)

Meniul zilei: tocăniţă cu ciolan Una din obsesiile politicienilor este unirea românilor. Toţi condamnă în gura mare dezbinarea şi toţi luptă să unească românii, sub aripa lor protectoare desigur. Că unirea face puterea şi alte ştouri din astea...* Ce unire, mă ? Împotriva cui ? Sau pentru ce ? Zici că s-a umplut brusc ţara de Mihai Viteji. Eu nu vreau să mă unesc cu nimeni. Mi-e imposibil din punct de vedere genetic. Ia uite de ce : Faza 1 - Tracii. La nord de Balcani locuiau geţii (pe ambele maluri ale Dunării), dacii (în zona intermontană a Carpaţilor), costobocii (în nordul Transilvaniei), tyrageţii (la gurile Nistrului), carpizii (în centrul şi nordul Moldovei)... Triburile dacice: albocensii, ansamensii, appullii, biefii, burii / buridavensii, carpii / carpodacii, costobocii, caucoensii, keiagisii, pelii, piefigii, potulatensii, predavensii, ratacensii / racatensii, saldensii, sensii / siensii, sucii, tyrageții... Faza 2 - Romanii : armata (legiunile XIII Gemina, I Adiutrix, IV Flavia Felix, V Macedonica şi trupele auxiliare - adică: asturi, batavi, britannici, galli, dardani, hispani, romani, pannoni, illyri, traci, palmireni, africani, commageni, dalmați, numizi, mauri, sirieni...) şi coloniştii veniţi din: Moesia, Pannonia, Tracia, Dalmatia, Noricum, Raetia, Germania, Italia, Gallia, Africa... Faza 3 - Migratorii : goţii, vandalii, gepizii, slavii, hunii, avarii, pecenegii, cumanii Kipchak (= Copceac, mă-nţelegi ?), tătarii. Faza 4 - Restu' lumii : saşi, secui, greci, turci, evrei, sârbi, armeni, italieni, unguri, machidoni, lipoveni, ţigani... Să-ţi dau un exemplu. Dacă eu sunt carpo-gallo-vandalo-grec de pe tată şi tyrageto-romano-cumano-ungur din partea mamei, s-ar putea să nu mă înţeleg nici cu mine însumi, darămite cu tine, care eşti costoboco-hispano-pecenego-lipovean. Care, apropo, e o combinaţie cam de căcat, să ştii de la mine... ... Deci Dacia Felix a fost un melting pot unde s-a pregătit o mare şi gustoasă tochitură; iar Ţările Române erau nişte pizze picante alla diavola. Astăzi ? Astăzi servim lumii tocăniţă cu ciolan. *Câte asociaţii româneşti sunt in Italia ? Două sute ? Şi câte uniuni de asociaţii, trei? Puţine rău, zestrea genetică ne mai dă voie la cel puţin încă pe-atît.

Campania publicitară Dolce & Gabbana din 2007 (vezi foto) a fost sancţionată la vremea ei de către guvernul italian prin vocea ministrului de la Diritti e pari opportunità care, indignată, a cerut o intervenţie imediată "a tutela del rispetto della dignità della donna". Un grup de 13 senatori precum şi sindicatul CGIL au cerut retragerea imediată a spotului publicitar: "La pubblicità rappresenta in maniera non allusiva una vera e propria istigazione allo stupro di gruppo". "Chiediamo come sia possibile far passare nella pubblicità immagini così violente sapendo che essa diventa spesso veicolo di modelli di comportamento". Sindicatul a spus că stiliştii trebuie să ceară scuze tuturor femeilor iar în caz contrar propune pe 8 martie o grevă-boicot a cumpărăturilor de haine de la D&G. Reacţia românilor Românii în schimb s-au comportat normal, ca nişte buni consumatori-ţintă, în sensul acţiunii sugerate de această campanie. Au urmat valuri de fapte încununate de cazul Mailat, iar în 2009 revirimentul violurilor ne confirmă că valorile italiene promovate de D&G au fost pe deplin însuşite şi sunt practicate cu entuziasm de către populaţia de origine română din Italia. De unde atunci valul de xenofobie îndreptat împotriva acestora ? Dezvăluiri şocante Din surse demne de încredere aflăm că cei patru băieţi folosiţi la filmări ar fi de fapt români angajaţi la negru de către agenţia care s-a ocupat de casting. Adevăratul motiv iese astfel la iveală: furia populară împotriva românilor devine motivată în contextul crizei economice care, iată, duce la uzurparea dreptului la cele mai bune locuri de muncă de către imigranţi.


pagina 10 sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Cum a dispărut limba dacă Pe saitul ambasadei României în Italia există un spaţiu numit "Opinia dumneavoastră". Acolo diferiţi oameni îşi prezintă opinia. Iată două citate din opinia a doi oameni de sex femeiesc: Nume: caterina 2008-10-29 17:54:27 Subiect: informazie As vrea sa-mi spuneti daca intre Romania si Italia exista un accord pentru cetateni romani residenti in italia care nu intend di ritornare in ROMANIA in cea ce priveste il riconoscimentul di ani di munca pentru una eventuale pensiune aici in ITALIA. Eu am muncit inainte sa vin in Italia 10 (zece) ani Romania a Galati unde am locuit da 1986 pina in 1996 puteti sa-mi spuneti daca acesti ani sa pot acumula ai ani munciti in italia asa ca sa am o pensiune aici in italia. Care sint documentele CHE TREBUIE SA PRESENTEZ? VA MULTUMESC ANTICIPAT CATERINA P*** PS. ma puteti contatare al nr 339******* va rog frumos Nume: Adina 2008-11-24 12:14:59 Subiect: ilie Caro Ilie, mi spiace, ma non hai capito niente, stai da 18 anni in Italia e pensi ancora romaneste. Che razza di ragionamenti fai? Con che presunzione vieni a scrivere che l'economia Italiana deve ringraziare i romeni che lavorano 12 ore al giorno??? Ciccio, e lo dico da romena, a chi non sta bene, si fa i bagagli e va via, il mondo non ha confini. Cele două opinii nu au legătură una cu alta; şi totuşi au ceva în comun: forma mentis s-ar numi în mod pretenţios. Această "formă a minţii" nu se schimbă aşa uşor la oameni / popoare lipsite de crize de identitate. Care ştiu cine sunt, adică. Dar dacă dăcoaicele aveau stilul ăsta (că dacii săracii au cam mierlit în război), avem în sfârşit o explicaţie de ce a dispărut limba dacă atât de rapid de pe faţa lumii. P. S. Sublinierile cu roşu ne aparţin. Ele reprezintă gradul de contaminare fatală a respectivelor creiere. După cum observaţi, specimenul al doilea prezintă o metastază de 99%.

luni, 8 decembrie 2008

Schimbare de sex ? Ieftin, 2 euro chilu' !

Schimbare de sex ? Ieftin, 2 euro chilu' ! (continuare) Nu mai vreau să mai traduc din articolul ăla (...) personal mi s-a făcut rău brusc. După ce mi-am mai revenit, am scormonit rahatul şi mai adânc. Ia uitaţi ce mai halim: Strugurii vânduţi în 18 mari supermarketuri din Europa conţin un nivel ridicat de pesticide, comercializarea acestora fiind nesănătoasă, ilegală şi neautorizată. (...) Multivitaminele Disney Plusssz cu aromă de portocale sunt, conform reclamei, “un supliment alimentar pe bază de vitamine şi calciu”, indicat copiilor în creştere cu vârsta peste 4 ani. Dar cei doi îndulcitori chimici de sinteză, colorantul E110 şi polietilen glicolul 6000 sunt total contraindicate în alimentaţia celor mici. Acesta din urmă este o substanţă periculoasă, folosită în general ca pesticid, antigel şi în industria cosmetică. Efecte adverse puternice are şi zaharina de sodiu E954, care este încadrată de Agenţia Internaţională de Cercetări în Cancer în grupa 2B, ca agent cancerigen. Cum cancerigen este şi ciclamatul de sodiu, E952. Toate astea se întâmplă în Europa anului de graţie 2008. România ce zice ? Ia s-auzim: Afacerile cu pesticide au ajuns la 140 milioane de euro. Producătorii şi distribuitorii de produse fitosanitare susţin că piaţa va creşte cu 15% în 2008. (...) România, împreună cu Anglia şi cu Irlanda (!!! cine, ăia cu dioxina ?) se opune măsurilor de reglementare a pesticidelor care tocmai se discută acum la Bruxelles. Citat din Ministerul Agriculturii: În privinţa pachetului pesticide, România, alături de alte state membre, şi-a manifestat îngrijorarea faţă de amendamentele propuse de Parlamentul European, care ar putea conduce la reducerea drastică a numărului de produse fitosanitare cu efecte semnificative asupra productivităţii unor sectoare, precum cel al cerealelor. Bă, eu mă opresc aici. Mai am o vorbă să vă spun, pe româneşte: băga-mi-aş p*la în productivitatea voastră. Dac-oi mai avea cu ce, că tocmai am făcut o cură de struguri cu pesticide la 2 euro chilu'.

MUZICĂ sâmbătă, 27 decembrie 2008

E oficial. Bărbaţii sunt pe cale de dispariţie: agenţii chimici prezenţi în aerul, apa şi hrana noastră transformă bărbaţii în femei. Evoluţia însăşi a rasei a umane este compromisă de poluare, care afectează organele genitale şi posibilitatea masculilor de a lăsa urmaşi. Într-o seacă limbă de lemn cu care mass-media ne-a obişnuit de la Andreea Esca încoace nişte jurnalişti români preiau o ştire din ziarul La Repubblica, care ziar face şi el un fel de rezumat - că de, cititoru' nu trebuie plictisit - al unui articol din The Independent din Londra. Articolul original are vreo două pagini; la noi în presă au ajuns patru fraze. În sfârşit - despre ce e vorba: rapoartele din toată lumea arată că nişte substanţe chimice comune folosite în industrie şi agricultură devirilizează / feminizează masculii din toate clasele de animale vertebrate, de la peşti la mamifere, incluzând oamenii. Natura şi oamenii au fost expuse la acţiunea a peste 100 000 de noi substanţe chimice în ultimii ani iar Uniunea Europeană admite că 99% nu sunt reglementate corect. Multe au fost identificate ca "întrerupătoare endocrine" sau "mutante genetice" din cauza interferenţelor cu hormonii. Dintre astea: ftalaţii, folosiţi la ambalajele alimentare, pesticidele şi policlorobifenilii (PCB), ultimele interzise în State încă din 1977 dar produse în Europa până de curând. Vorba vine, până de curând - pentru că recenta intoxicare cu PCB (asimilat dioxinei) a cărnii de porc din Irlanda ne zice altceva. Până acum 25 de ţări au importat carne din asta, cu dioxină. continuă ^

Legende cu Lupi

BEST OF

& «

"Nu este perfect pentru că nimic nu este perfect. Ar mai fi fost de învârtit butoane sau de cântat voci sau instrumente, dar eu de meserie nu sunt cântăreţ ci călător. Nu am mai stat pe acasă de vreo 5 ani. Poate despre asta este vorba până la urmă." Sunt cuvintele pline de modestie ale lui ROA, pe numele lui de scenă. Şi încă: "Legende cu Lupi este un nume generic, o metaforă la tot ce s-a întâmplat de când nu mai locuiesc in România. Albumul este pur şi simplu un jurnal de călătorie. Este o colecţie de amintiri. Am inventat personaje şi locuri care numai în mintea mea au sens... Fiţi îngăduitori de-ar fi să criticaţi. În spatele negrului disc se ascund o mie de gânduri, de nopţi şi de ţigări." Cine este ROA ? Fost component al trupei Taine Folk , Mircea Romell Alaman (voce, chitară, violoncel, percuţie) s-a născut în 1977 la Braşov iar în prezent trăieşte şi lucrează în State, la Saint-Paul. Şi de sărbători ne face cadou acest album folk proaspăt, dar cu iz de legendă - numai bun de ascultat iarna cu ochii în zare, când ţi-e dor de România ta. Poftiţi, luaţi: www.roalaman.com


pagina 11 joi, 29 ianuarie 2009

luni, 2 martie 2009

Răpirea Sabinelor (I)

Antimioriţa - viol lingvistic

Zilele acestea mass-media din Italia s-a inflamat pe tema violurilor, majoritatea comise de cetăţeni români, iar în Cizmă s-a reluat campania antiromânească. Cazurile "şocante" au reamintit Romei de toamna anului 2007 şi de şirul lung al infracţiunilor comise de imigranţii români mediatizate de presă şi al căror vârf de lance este fapta lui Mailat, românul de etnie rromă ţigănească condamnat pentru uciderea Giovanei Reggiani. Am aşteptat un timp înainte de a ne da cu părerea - oricum peste tot prin presă, pe la televiziuni, pe forumuri sau bloguri o grămadă de lume prezintă faptele, comentează, ia poziţie, urlă, se ceartă, condamnă, într-un cuvânt: reacţionează. Deci nu se duce lipsă de informaţii; dar să revedem câteva elemente ale ecuaţiei. Italia e o ţară locuită de o naţie care se mândreşte cu baze solide: cu legenda unui viol în masă primordial (răpirea femeilor sabine de către vecinii lor, romanii) şi cu obiceiul trupelor imperiale de a viola femeile şi copii din teritoriile cotropite. Să trecem peste obiceiul căsătoriei prin răpire (la fuitina) şi peste "il matrimonio riparatore" al violului adânc înrădăcinat în "cultura" populară italiană şi să ajungem către zilele noastre. În 1973 Franca Rame, actriţă şi activistă socială, este violată de un grup de tineri exponenţi ai extremei drepte, neofascişti de felul lor. Sentinţa în proces a fost dată după trecerea perioadei de prescriere a faptelor: în 1998, adică după 25 de ani. Ulterior acest caz a fost descris ca "un viol politic" sau "un viol de stat". Foarte urât. Dar... Începând din anii '70, mişcările feministe din Italia organizează manifestări şi iau iniţiative menite să pună capăt "culturii violului" bazată pe omnipotenţa bărbatului în faţa femeii; iau naştere Centrele anti-violenţă, Telefonul femeii, "Le case delle donne". Un studiu ISTAT realizat la finele lui 2004 atestă că în fiecare zi, în Italia, şapte femei (în medie) suferă abuzuri sexuale. În decembrie 2007 acelaşi ISTAT ne spune că străinii ar putea fi vinovaţi de 3 până la maximum 10 % din totalul violurilor - iar cifra femeilor abuzate se ridică la 12-13 pe zi. Sociologii supralicitează şi spun că numai 4 până la 6 % din femei îşi denunţă agresorul, din cauză că în majoritatea cazurilor acesta este chiar partenerul, un fost partener sau în orice caz un cunoscut. Între timp, ziua de 25 noiembrie a fost desemnată de către ONU "Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor". Cu ocazia asta, în 2008 Ambasadoarea Bunăvoinţei din partea UNIFEM (Fondul Naţiunilor Unite pentru Femei), Nicole Kidman a anunţat la New York, într-o conferinţă de presă, că cinci milioane de oameni au semnat petiţia online prin care se cere interzicerea violenţei împotriva femeilor. Şi totuşi, unde vrei să ajungi ? întreabă agitat tânărul român, cu glasul încă răguşit de la protestele de stradă organizate recent la Roma... (urmarea în episodul viitor :-) marți, 17 februarie 2009

Răpirea Sabinelor (II) Să mai rămânem puţin în America, cel mai cunoscut tărâm exportator de mecanisme democratice în toată lumea. Atenţie, urmează un exemplu revoltător de violenţă împotriva femeilor: video şi continuarea online: http://grapheina.blogspot.com/2009/02/rapirea-sabinelor-2.html

- Prego ! - Quattro ciabattine, per favore. Gagica de la pâine e moldoveancă de peste Prut. O-ntreb: "Cum s-ar zice la astea pe româneşte ? Papucei, nu ?" Mă priveşte nedumerită, în stil italian: "Booh ?!" Eu: "Papuci - papucei, de la ciabatte-ciabattine, nu ?" insist zâmbind. "La noi li zîşi tapociki" spune cu un fermecător accent italo-ruso-moldovenesc. "Bine, dar asta e pe ruseşte, nu ?""Nu ştiu, aşa sî zîşi... no, ş-apăi pretinu' mnieu îi ghin Baia Mare, să viez' numa' cum rîghe când îi zîc ghin'ăstea !" continuă inexplicabil pe ardeleneşte. Plec zâmbind, dar în gând cu sentinţa definitivă: baciul italian şi cel ardelean şi cu cel ruslan i-au futut total violat iremediabil mintea bietei mioriţe moldovence. luni, 30 martie 2009

Greşeală de tipar Acasă, în România, când stai la un grătar şi-un şpriţ cu prietenii mai vine vorba câteodată de ţigani. Că una, că alta - se povestesc faze, se mai face câte-un mişto, se spun bancuri - toată lumea are ceva de zis. Discuţia se încheie (sau nu) în momentul în care unul zice "lasă, mă, nu toţi ţiganii sunt răi" iar toată lumea dă din cap şi e de acord. Din acelaşi film e şi "Gogule, să-l vezi cum munceşte... nu zici că-i ţigan !" iar Gogu aprobă "da, ştiu, da' ăla e ţigan romanizat". În Italia, când vine vorba de ai noştri, care mai de care se agită să dreagă mohorul xenofob, iar cea mai folosită idee este "nu toţi românii sunt răi". O zic asociaţiile româneşti, o repetă ziariştii, o proclamă până la saturaţie organele. Până şi conaţionalii noştri suspină recunoscători "ai văzut, mă, a zis şi primarul că nu suntem toţi răi !" De fapt, în amândouă cazurile concluzia din subtext - cea înţeleasă, dar nespusă - e că "da, mai sunt printre ei şi băieţi buni: puţini, dar sunt". Cu ţiganii rămîne cum am stabilit; însă cu noi ? În realitate (sau într-un viitor ideal) exprimarea corectă ar fi "nu toţi românii sunt buni" cu subînţelesul de rigoare "mda, sunt şi vreo câţiva ticăloşi". Dar mai e mult până departe, Eminescu s-a dus - şi ne trebuie un corector de tipar. De tipar mental. Sau rămâne cum am (au) stabilit ? sâmbătă, 12 septembrie 2009

Ultimul dac L-am văzut pe o stradă laterală din cartierul roman Villa Bonelli. Blonziu, mai degrabă scund de statură, bermude, şlapi şi tricou supraelastic - mergea legănat-agale vorbind la telefonul mobil. Când am trecut pe lângă el tocmai îi spunea interlocutorului (-toarei), cu un straşnic accent de Sucidava: "Ma che cazzo stai a di' ?"* Pe faţă o fericire uşor schizofrenică iar în ochi sclipiri de şiretenie ţărănească. Am respirat uşurat şi mi-am îndreptat instinctiv spatele, mândru la gândul că ai noştri nu se vor contamina niciodată de task-uri, deadline-uri, target sau brainstorming. Poate doar de lavaggio del cervello**. *Whadda fuck you talkin' about ? ** Brainwashing :)


SPAȚIU PUBLICITAR excentricdesign@gmail.com Tel: (0039) 329 71 41 455

EPILOG ULTRASCURT

CE ESTE GRAPHEINA ? Teoretic: GRAPHEINA este substanţa virtuală derivată din principiul activ "graphein" (γράφειν). Se aplică ariei semantice relativă la cuvinte, desene, fotografii și reprezentări vizuale, în general. Grapheina se eliberează în timpul producerii sau vizualizării unui semn (text, imagine) şi poate avea ca efect eliberarea bruscă de substanţe reale (endorfine, histamină, adrenalină) în organismul uman. În consecinţă, este o substanţă virtuală halucinogenă cu efecte imprevizibile asupra modului de percepţie a lumii psiho-fizice. Practic: GRAPHEINA este un proiect online (blog & webzine) lansat în 2007 de către Marius Lupu. În cinci ani, GRAPHEINA a avut 57.515 de afişări de pagină. Despre autor: Marius Lupu este un designer român care trăieşte şi lucrează în prezent la Roma (Italia) în următoarele domenii: branding, comunicaţii vizuale, design editorial, grafică publicitară, design industrial şi de ambient, fotografie, pictură şi grafică de şevalet. Marius este licențiat în design la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iași. Este născut în 1966, lucrează în online din 2001. Adresa personală de contact: marius_lupu2001@yahoo.com

Ai smart-phone și acces la net ? Încadrează codul de mai jos ca să intri online pe GRAPHEINA:

The Best Of Grapheina - vol. 1  

Almanahul "The Best Of Grapheina" - vol. 1, în avampremieră!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you