ConnectPoint nr 1, 30 Januari 2021

Page 1

2021 Nr 1

CONNECT Business Pleasure Inspiration FÖRDELAR MED VINTERBAD

NINA JANSDOTTER Återkommande expert om hur du blir en fena på att nätverka

Point

UTOMLANDS ENTREPRENÖRER Bonustid i Livet - Stigssons

drog till Afrika

MIA ESKENGREN

ENTREPRENÖRER

Tuff brud i mansdominerad bransch

som tänker utanför boxen ORKA PRESTERA med hjälp av Angelica Kela

Utvecklar

Jörgen Svensson satsar och ser ljust på framtiden inom glasmästeri-branschen

Jessica Falk och Rocky nu 1:a i NewYorkCONNECT POINT Business

Pleasure

inspiration

Detta nummer jessica Falk SIDA 4 - 11 Kia Helles SIDA 13 - 18 Jรถrgen Svensson SIDA 19 - 21 Nina Jansdotter SIDA 22 - 24 Mia Eskengren SIDA 25 - 29 Inger Holegรฅrd SIDA 30 - 32 Angelica Kela SIDA 34 - 37

Ansvarig utgivare: Eva-Lena Ivarsson

Tina Rose SIDA 38 - 40 Agneta Hellgren SIDA 41 - 44 Vinterbadarna SIDA 45 - 46 Charlotte Mattfolk SIDA 47 Tina Rose SIDA 48 - 51 Stilrummet SIDA 52 ConnectPoint www.connectpoint.se


Jessica Falk

Jag brukar känna att jag är som bäst när det gäller, När det har hänt något tråkigt i mitt liv och jag mått ganska dåligt, då presterar jag som bäst när det väl gäller. Musiken har räddat mig ganska många gånger och det är min ventil och kanal i livet.


En otrolig livsresa Jessica är född i Sundsvall och bott där hela sitt liv och växte upp mitt i stan men bor numera 5 mil väster om Sundsvall i en gammal lanthandel från 1911 i skogen, där de hittade lugnet och bedriver sina företag. Hon bor numera också i Stockholm Jag träffade Jessica för ca 6 år sedan då hon sjöng på ett event jag var med på med ett kvinnligt nätverk. Sen dess har jag följt Jessica på Sociala Medier och börjat älska hennes musik och inspireras av hennes och hennes dotters resa. Jag ringer upp Jessica för att intervjua henne till min nya tidning och får en lång intervju som kommer att sändas i en artikelserie. Du får nu läsa om hennes resa från litet barn tills vuxen hon hur hon som ung började arbeta med att hjälpa folk med sådant hon själv upplevt som barn. En sån häftig upplevelse När jag pratar med Jessica så berättar hon att Make A Change ligger 3::a på Top 75 på Star Power Radio i New York och den kanalen har runt 1 miljon lyssnare varje månad. Några dagar senare när vi hörs igen så har den klättrat upp till 1:a platsen. En sån häftig grej och så fantastiskt roligt för Jessica och Rocky. Det är duetten med Jessica och dottern Rocky, Make A Change som ligger i topp och den är inspelad till förmån för Hjärnskadefonden och Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft där Jessica varit ambassadör sedan 2015 och som bonus kom senaste releasen Little Love in på plats 75 på samma lista. Vi ska nu i artikelserien även få följa Rocky som råkade ut för en hjärnskada, hur det har påverkat henne och hur hennes intresse för hundspann uppstod. Vi får följa Jessika, Patrik och Rocky genom deras liv med trakasserier, förföljelser och vägen till att allt börjat ljusna igen. Ni får också följa hur Jessica inte kunde ta en ton till att nu ligga 1:a tillsammans med sin dotter Rocky på Star Power Radio.

Länkar:Make a Change Just do it


Min mamma envisades med att jag skulle få ett piano Min mamma köpte ett piano till mig när jag var 6 år. Hon såg att jag hade någonting där när jag spelade på leksakspianot och när jag tog ut låtar så hon sa att ”hon måste få ett piano” men min pappa gillade inte det men mamma stod på sig och sa till pappa ”det klart att ungen ska få ett piano” hon var jättedrivande där min mamma och tror det var nog enda gången hon varit så drivande säger Jessica. Jag bestämde mig för att bli musiklärare När jag var 9 år då hade jag haft en musiklektion med en fantastisk musiklärare som liksom dansade över pianotangenterna när vi sjung och jag tyckte det var så himla häftigt och tänkte att om man blir så där glad av musik så vill jag också bli musiklärare, så när jag kom hem till mamma som stod i köket sa jag -Nu vet jag vad jag ska bli när jag blir stor. ”Jaha sa mamma” -Jag ska bli musiklärare. ”Det låter bra sa mamma, gör vad du vill, bara du blir lycklig" Jag kompade bättre än musikläraren Jag spelade på alla skolavslutningar och musikläraren bad mig att ackompanjera luciatåget, eftersom musikläraren tyckte jag gjorde det bättre än henne. Så det gjorde jag hela högstadiet.. Sen gick jag musikgymnasiet här i Härnösand och det var ju min lycka att jag kom in där för jag hade inte så bra läshuvud men jag hade fått reda på att man kunde spela sig in om man var tillräckligt bra så det gjorde jag. Jag spelade Månskenssonaten av Behoven och jag var nervös så hela mitt ben det skakade, drrrrrrr.. så en av jurymedlemmarna säger jag fattar inte hur du kunde spela när benet skakade i otakt. Gjorde mitt första uppträdande vid 11 års ålder Jag hade min första pianolektion när jag var 7 år hos en fin dam, Inga Sandberg, som mamma lyckats leta reda på. Hon insåg rätt snart att jag behövde större utmaningar så hon hjälpte mig in på musikskolan i Sundsvall som det hette då. När jag var 11 år gjorde jag mitt första uppträdande på flygel, ett klassiskt stycke av Oskar Merikanto. Jag minns att min mamma satt i publiken och var mer nervös än jag och bet på naglarna och var helt slut efter min konsert. Det gick bra. När jag var 12 år spelade jag i en fullsatt kyrka. Jag fattar inte att jag klarade det. Jag spelade Wilhelm Petterson Berger Sommarsången. Jag vet inte om du vet vad det är säger Jessica till mig men om du lyssnar på den så fattar du och den spelade jag när jag var 12 år i en fullsatt kyrka i Sundsvall och jag minns att jag var så nervös så jag var alldeles svettig om händerna så jag tänkte att jag kommer halka med fingrarna men jag gjorde inte det – Jag klarade det galant!


Jag är som bäst när det väl gäller Jag brukar känna att jag är som bäst när det gäller, När det har hänt något tråkigt i mitt liv och jag mått ganska dåligt, då presterar jag som bäst när det väl gäller. Musiken har räddat mig ganska många gånger. Det är min ventil och kanal i livet. När jag föreläser så kallar jag föreläsningen Inspirationsföreläsning med musik, då berättar jag om mitt liv och väver samman allt med bildspel och låtarna jag har skrivit under den tid då jag upplevde allt. Många gånger då man inte når människor genom tal, så går det oftast lättare genom musik och bilder. Älskade det sociala med att stå i butik När jag var 13 år och delade ut reklam till alla i innerstan i Sundsvall. Jag hade även praktik på ICA Plus när jag var 14 år som det hette på den tiden och sen fick jag sommarjobb när jag var 15, som sen ledde till extrajobb där varannan helg och varje måndag och jobbade där i många år under gymnasietiden och tyckte mycket om arbeta där. Jag älskar att möta människor på olika sätt, gärna via musiken men spelade ingen roll att det var en butik. Jag fick så många samtal där i kassan. Jag hade mina stammisar som väntade på att min kassa skulle vara ledig så de kunde samtala med mig, lite kul faktiskt. Ibland har det faktiskt kommit fram någon gammal kund från när jag var 15-16 år när jag varit ute och spelat som frågat ”kommer du ihåg mig” Fick otrolig värk i min kropp Jag var ju med om ganska mycket under min uppväxt, jag spelade och övade väldigt mycket för att jag flydde in i musiken. Jag fick väldigt ont i min kropp efter gymnasiet, det var väl så att kroppen sa ifrån. Jag kränktes på olika sätt av min pappa och på min skola utsattes jag av en personal. Det innebär stark mental stress och det blev väldigt mycket muskelsmärta och värk i kroppen. Efter några år så jag blev sjuk men musiken betydde fortfarande väldigt mycket för mig så jag hittade till slut en utbildning så jag blev musikpedagog.


Jobbade med rehabilitering Jessica jobbade under 90-talet med smärtpatienter och stroke/afasi-patienter i nästan 8 år på Härnösands Medicinska Rehabiliteringsklinik där hon jobbade med en typ av musikterapeutisk verksamhet. Hon hade själv tagit sig ur smärtan och visste därför hur man kan koppla ihop mentalt mående och fysisk smärta och hur musik kan underlätta måendet om man använder det på rätt sätt. Hon jobbade stenhårt för att hjälpa andra hitta sin väg ur smärtan. -Jag tog fram ett alternativt rehabiliteringsprogram tillsammans med Rehabteamet, jätteintressant och det har jag ju haft användning för då min dotter råkade ut för en olycka i trappan hemma. Musiken har följt mig hela vägen -.Jag har jobbat med musik i olika konstellationer och på olika sätt. Jag har haft mycket kör, har haft baby-sång, suttit i pianobarer och varit pianolärare i många år, jobbat som musiklärare och allt har handlat om musik förutom när jag jobbade på ICA. Sen fick Jessica jobb som musikpedagog -97. Då var hon 24 år och det var då hon började skriva musikaler och shower där alla elever medverkade. -Jag jobbade några år på en mellanstadieskola och där skrev jag bland annat Uslands Hit-kavalkad, där jag mixade låtar från blandade genrer och det blev en hel del musikaler för ett 100-talet ungdomar. -Som lärare möter man en hel del elever med dysfunktionella svårigheter och de känner ofta att de är misslyckade i skolan så jag kände att i musiken måste de få lyckas. . De fick vara dansare eller presentatörer säger Jessica och många elever med svårigheter får höra många gånger i teoretiska ämnen att du måste skärpa dig, prestera mer annars får du inget betyg men i musiken och showen fick de lyckas och jag kan fortfarande möta vuxna idag som kommer fram på stan och säger ”det var jag som var en i gruppen i din musikal” och de berättar ofta hur mycket det betydde att de fick vara del av ett sammanhang där alla var lika värda.-De berättar hur mycket musiken har betytt för dom och att de fick lyckas en gång i skolan.

"Se människor för vad dom är och inte för vad dom presterar, Se dom, Fråga vad vill du göra. Ofta dömer vi människor på utsidan"


Första gången jag sjöng på ett jobb Efter något år blev jag flitigt anlitad på Gålsjö Bruk i Sollefteå en gång i månaden under 5 års tid. Dom hade gourmetmiddagar med kändiskockar och då spelade jag också instrumental musik och vid ett tillfälle var det någon som sa, ”Kan du inte sjunga något också?” – Sjunga, näääää, jag var så försiktig och såg mig inte som en sångerska på den tiden utan mer som en pianist.

"Jag var så rädd för vad folk skulle tycka om det mesta jag gjorde" Jag var väldigt osäker men så tänkte jag att jag tar väl någon låt ändå som jag kan så jag började sjunga och folk reagerade positivt och jag fick komplimanger

”Du har helt otrolig röst, du måste fortsätta med det” Så nästa gång jag uppträdde så varvade jag med att spela och sjunga. Sen hade jag kontinuerligt med jobb på värdshuset och ca 9-10 spelningar per år både fredag och lördagar. 2003 var det första gången jag på nytt både sjöng och spelade solistiskt på scen och sen har det fortsatt. Rocky föddes november 2002. Vi bodde på Alnö när hon föddes och började på en skola där. (Mer om Rocky får vi höra mer om i en annan artikel).


Förlorade min mamma i Tsunamin 2004 förlorade jag min mamma i Tsunamin, den " dagen förlorade jag min största support i musiken och det var henne jag pratade med efter spelningarna. För mig blev det i den stunden stopp i mitt musikaliska flöde, så jag kunde inte ta en ton på pianot tills hon blev identifierad och vi fick reda på att vi kunde få hem henne. Det tog några månader och ovissheten är det värsta som kan drabba en människa Jag sjöng sen på mammas begravning, liksom Helen Sjöholm gjorde. Blev peppad av Pigge Några veckor efter begravningen fick jag erbjudande om att inviga gamla Hoagy´s Pianobar i Sundsvall och jag funderade på hur ska jag skulle kunna göra det när jag inte kände någon glädje? Men så tänkte jag att om jag säger nej nu så kommer jag aldrig spela igen, så jag tackade ja och gick dit med tunga steg och när jag kom dit så såg jag någon som jag kände igen i baren från tidningarna och det var Pigge Werkelin. Pigge var mitt stora hopp och inspiratör under tsunamintiden där han kämpade för att få hem sin fru och sina två barn som han hade förlorat under tsunamin och var anhörigas språkrör i Thailand eftersom det var kaos hemma i Sverige. Hur kan han vara här tänkte jag, bor inte han på Gotland. Det var verkligen märkligt så jag gick fram till honom och berättade om min historia med min mamma och att jag hade följt honom att han inspirerade mig att orka lite till och sa att jag inte förstod att han orkat fortsätta, som förlorat så många på en gång och berättade mina tankar för Pigge om att jag inte fattade hur jag skulle klara av att spela den där kvällen. Men då tog han tag i mina axlar och tittade på mig och sa Du Jessica, människan är mycket starkare än du kan ana. Nu sätter du dig vid den där flygeln och sen kör du. Jag gjorde det och det gick bra, så jag har Pigge att tacka för att jag kunde börja spela igen. .

Ännu fler tragedier Jag gick in i djup depression och sen dog min mammas närmsta kamrat sedan 5 års ålder, min gudmor 1 år efter tsunamin i lungcancer. Det var en fruktansvärd tid, men med min gudmor kunde jag följa ända in till slutet som jag inte kunde med min mamma som katastrofalt var med om Tsunamin och där drunknade. Min gudmor och jag pratade mycket om min mamma och allt bus de hade gjort och vid ett tillfälle sa hon till mig att hon ångrade sig i hela sitt liv som sen tog slut vid 55 års ålder. Hon tittade på mig och sa vad du än gör Jessica så ångra ingenting, det är tjejer som du som få saker att hända så känns det rätt så kör du. Jag kände väl inte just då i den stunden Just do it men det gick 3 år till och september 2009 hade jag varit inne i en djup depression under 5 år och det kändes som att ångesten stod på min bröstkorg och tryckte ner mig varenda dag jag slog upp ögonen. Den här septemberdagen vaknade jag upp och kände att nu får det banne mig vara nog. Jag tittade på min man Patrik och knuffade på honom i sängen där han låg och sov. "Nu får det vara nog här…jag måste börja leva. Jag har inte en aning om hur men jag ska klara av det och nu ska jag ta mig en promenad". Det var klarblå himmel, krispig höstdag, och plötsligt när jag hade gått några kilometer kom en melodi i mitt huvud och när jag kom tillbaka till huset så hade jag skrivit min första låt. Så 2009 på hösten skrev jag min allra första egna låt.


JUST DO IT Min man frågade mig gång på gång under alla år då jag satt i pianobarer om inte jag skulle testa att skriva någon egen låt. Mitt svar var alltid, "det kan jag nog inte" ett svar som egentligen handlade om rädslan att ta plats Man ska ju inte vara "någon" Så när jag kom tillbaka från promenaden sa jag till min man "Kom!, sätt dig ner,…jag har skrivit min första låt, vill du höra?. ”Vadå nu?” sa Patrik. -JA. Det var så inspirationen till Just Do it kom till liv, "Det är så häftigt för när jag sa Ja till livet så kom det en melodi i mitt huvud" Tyckte låten och texten var ganska stark tillsammans så jag tänkte, tänk om jag kan göra flera så jag gick flera promenader som resulterade i flera låtar.

Vi drog till USA September 2010 satt jag med 4 låtar i bakfickan på flyget till Nashville, ganska precis 1 år efter att jag skrivit min första låt. Jag minns att jag tänkte "Antingen är jag helt galen, eller så lever jag mer än någonsin" Jag har aldrig ångrat en sekund ifrån den dagen.

Våren 2010 hade jag fått ihop 4 låtar som jag kände hade något att säga. Min man Patrik hade jobbat med ett ambulerande Elvis-museum under 90-talet så han hade etablerat kontakt med några duktiga Elvismusiker. Patrik frågade mig om han skulle mejla Charlie McCoy i Nashville 2 av mina låtar. Jag blev livrädd och sa till Patrik att Charlie förmodligen aldrig skulle lyssna eller svara på ett sådant mej. Låtarna skickades i väg till Charlie McCoy och det dröjde inte mer än 2 veckor så hörde han av sig ”Vilka fantastiska låtar kan du inte komma över med frugan så samlar jag ihop ett gäng musiker så spelar vi in” skrev Charlie till Patrik Jag trodde inte det var sant och Patrik frågade mig ”Vill du detta nu då”, - nej det kan jag ju inte göra, det går inte, jag har ju aldrig varit i en studio ens och åka till USA? Och så gick det sen någon timme, jag funderade och så kom jag ihåg vad min gudmor sagt.

”Ångra ingenting Jessica”. Så jag sade till Patrik att åker inte du med så åker jag

Läs mer nästa nummer om hur hennes familj blir utsatta för trakasserier och mobbning Läs också om USA-vistelsen, inspelningarna och hur Rocky skadade sig och fick en hjärnskada Följ Jessica Falk på:

www.jessicafalk.comKIA HELLES LICENSIERAD INTUITIV LIFESPIDER LEDARSKAPS-COACH OCH FÖRFATTARE

Gifts for Friends and Family WRITTEN BY JONATHAN PATTERSON Create a holiday newsletter that you can send out to your relatives, friends, or even to the entire community just before the Christmas season arrives. You can inform people about upcoming events, share exciting news, or simply spread holiday cheer.

For the front page, give a breakdown of what others can expect from reading the entire newsletter. Keep the focus on a particular theme (in this case, Christmas!), and use it as a starting point to write interesting as well as heartwarming articles. You can tackle different aspects related to the month of December, such as holiday places to visit with the entire family, suggested songs to sing for Christmas Eve mass, games to play at reunions, and food to prepare on Christmas Day.

Hon arbetar bland annat med attraktionslagen och många andra verktyg. Hon har examen i Kulturgeografi, Beteendevetenskap, Appreciative, Inquiry, Konflikthantering, Energiarbete och mycket mer. Hon är intuitiv, empat, HSP det vill säga högkänslig samt introvert och vet hur det är att ha ett sinne som tar in intryck med full styrka.


Jag ringer upp Kia Helles då vi haft kontakt på sociala medier sen vi träffades för över 5 år sedan via ett kvinnligt nätverk som hade konferens för företagsamma kvinnor. Kia brukar föreläsa och det gjorde hon även då. Kia Helles är en nyfiken och varmt rekommenderad intuitiv Självledarskap och Licensierad Life Spider coach samt samtalsterapeut som ”walk the talk.” Hennes arbete med inre barnet läkning har fått stort gensvar och framgång för att hjälpa människor att kunna ta fram sina super-powers, ta sin rättmätiga plats och föra ledarskap och lysa med sina livsprojekt. Kia har gått igenom anorexi, medberoende, eget beroende och att inte kunna leda sig själv utan att leva genom andra människor. Som högkänslig som bearbetar det som upplevts på ett mycket djupare plan än andra, kan vara både smärtsamt och frustrerande säger Kia.


Livsspindeln – din unika livskod Det finns en anledning till att du är född. Du har har uppgifter att utföra och världen väntar på dig, din själ har uppdrag och du finns här i fysisk form som människa för att skapa något viktigt. När du gör din unika spindelkarta så uppgraderar du dig själv,

Du använder din Livsspindel för att skapa ett samarbete och partnerskap mellan ditt ego och din själ. Du låter dem samarbeta som ett team för att förverkliga dig och dina livsprojekt. Det är det som är grunden till meningsfullhet och ditt bidrag till världen.

Du får tillgång till din unika livs-kod och hela dig, dina kunskaper, dina erfarenheter och livs-syften. Är du empat, HRP, introvert, visionär, ledare, healer, changemaker, drömmare som känt att du inte passar in riktigt och vet att det finns mer än det som är.

Ditt Ego och Drivkrafterna gör dig till den starkaste versionen av dig. De är katalysatorerna som frigör essensen och låter intentionerna bli vår livsriktning och kompass.

Du kanske har medberoende tendenser och drömmer om att förändra världen och kunna påverka människors fulla potential? då har du kommit rätt. Du gör din Livsspindel en gång i livet. Din livsspindel är din unika kod med dina drivkrafter, din själs livs-syften kopplade till unika livsprojekt.

Drivkrafterna är det vi uppfattar som vårt ego och ofta dömer som något negativt, för att vi har lärt oss det. Istället ska vi bejaka vårt ego och låta våra drivkrafter arbeta för oss och världen, och därmed ge dem meningsfullhet och uppgifter som de är bäst på. Vi har inte fått ett ego för att vi ska ta bort det, trycka ner det eller förakta det. Vi ska fira att vi har ett fantastiskt ego som bara väntar på att göra något meningsfullt.


Livsspindeln – din unika livskod Vad har du lärt från 2020 om dig själv, om livet och att vara människa? Om vilka värden som driver oss runt och vad vi har saknat? -Jag har alltid fått höra att jag är så djup, men oj vad djupt jag har gått under 2020, fast nu är jag tryggar i mig än någonsin innan.

Kia Helles

Och jag ser att många har gjort det också omvärderat sina liv. Det känns fint och vi kommer att hitta mer själfulla sätt att driva företag, arbeta och umgås, det kommer att bli bättre.

är genuint intresserad av människor och hur de är funtade. Kia är också samtalsterapeut och mentor och med hennes expertis inom ”Inre barn” arbete och medberoende, som är brist på självkärlek, bekräftelse och att kunna leda sitt eget liv.

Vad har du lärt dig under året, vad har du hanterat väl? - Behöver du bolla tankar, hjälp att hitta djupare mening och härligare livskraft?

Kia vet att du är en helt magisk person som inte har fått komma fram och skina än.

Vill du göra en livsavgörande resa i dig själv och hitta dina styrkor och meningen med ditt liv som varken terapi eller andra kurser tar fram. Lifespidersystem är en helt unik metod att ta fram din själs syften och dina unika drivkrafter.

Hon hjälper dig att läka och ta fram din super-power och hitta meningen med ditt liv och de livsprojekt som du är här för att kicka igång.

Om du känner igen dig börja så här:

1.

KAPITULERA

a.

Det viktigaste

du kan göra är att kapitulera inför det som inte fungerar.

b.

Att bli medveten

om dina tankar, och hur de får dig att känna och bete dig.

c.

Lyssna inåt och

börja ta beslut som är baserade på din inre längtan.

2.

SKRIV OCH MEDVETANDEGÖR DINA TANKAR


Livsspindeln – din unika livskod Livsspindeln Livsintentionerna är dina livsuppdrag och dina livsuppgifter, Ditt högre syfte och är ofta inriktade på att hjälpa världen på något sätt. Det goda du vill bidra med, och ibland kan det upplevas som otydligt. det vill säga att du ofta ”vet” vad du “känner” och vad du menar. Själen behöver egots drivkrafter för du ska bli hel, att vara en ljusbärare är en gåva, och för att du ska kunna vara det kraftfullt och meningsfullt så behöver du ha kontakt med ditt egos drivkrafter, själen har inga armar och ben. Varför ska jag göra en spindel? Om du vet att det finns mer i livet och längtar efter en djupare mening, kommer du att veta att du har rätt, du kommer att få fram din unika livs-kod, du kommer att använda dina inre styrkor och drivkrafter och koppla ihop dem med din själs syften och det kommer att ge dig mening och livsenergi.

Tillsammans kommer de att hjälpa dig att skapa och göra det möjligt att göra skillnad i världen. Du kommer att känna en djup tillfredsställelse och veta varför du blev född. Du ska inte göra en livsspindel om du är inte vill ta plats, är nöjd med att uppfylla andras drömmar, att följa strömmen och att anpassa dig till andra och ta den lätta vägen och det som inte ger ditt liv mening. Jag tänkte väl det, du är en vägledare som visar vägen till något bättre.


Empatisk och HSP Ledarskap Din essens

Empatiska ledare

Essensen är den energikälla som hela spindeln vilar på och är byggd runt. Dvs alla delar är grundade i essensen. Utifrån din essens hämtar du näring och energi så att du och din spindel kan växa till den bästa versionen av dig själv, det är då du kan känna dig som mest autentisk.

Empatiska ledare behöver veta hur viktigt det är att ha kontakt med sina drivkrafter för att inte bränna ut sig, och ge för mycket av sig själv. För kunna sätta gränser, ta betalt och leva för det du brinner för, i passion och inte brinna upp på kuppen. Dina förmågor är livsviktiga att du använder, för världen behöver dig nu mer än någonsin.

Dina unika livsprojekt Dina livsprojekt manifesterar dina intentioner i fysisk form i konkreta projekt. Livsprojekten reflekterar din fullkomlighet och dina fantastiska förmågor. Unik livsresa Vill du göra en livsavgörande resa i dig själv och hitta dina styrkor och meningen med ditt liv som varken terapi eller andra kurser tar fram. Lifespidersystem är en helt unik metod att ta fram din själs syften och dina unika drivkrafter.

Så ta din plats, sitt inte och göm dig, du har fötts till den här världen för att du är viktig och världen behöver dig. Du har något som andra behöver. Så låt oss ta fram det och skapa en bättre plats att leva på. På ditt unika sätt.

Kia Helles www.kiahelles.se


Från bonnagrabb till stor entreprenör

JÖRGEN SVENSSON Han började jobba i glasbranschen -86 direkt efter gymnasiet och 21 år gammal tog Jörgen över Henåns Glas som då hade 2 anställda. 13 år senare tog han även över Berts Glas i Stenungsund och nu vid årsskiftet förvärvade han ytterligare ett företag - Tjörns Glasmästeri. Totalt har han nu 17 stycken anställda. Jag har träffat Jörgen under året som varit då vi är med i samma affärsnätverk och han är alltid glad, ödmjuk och positiv. Jag fick nu den äran att göra tidningens första artikel med Jörgen. Jörgen berättar: - Vi är med i Glaskedjan som är en kedja som ägs av företagen som är med. Det är väldigt givande att vara med i en gemensam kedja. I och med att vi växt så har vi nu en arbetsledare på Henån och en platschef på Berts Glas. Vi ökar med en 50 % tjänst om året vilket är mycket glädjande i dessa tider. Något vi är glada och tacksamma för är att vi har lyckats vinna förhandlingar av några större avtal med kommunerna, Servicejobben är fortfarande vår grund men vi har blivit lite starkare på att våga ta till oss lite större jobb. Självklart har vi stor nytta av är att vi är många anställda eftersom varje medarbetare har sina specialkunskaper. När vi jobbar med glasmontage behöver vi också kunskap i att bearbeta trä, metall och betong vilket gör oss väldigt allsidiga. Det finns många delar där vi kan vara till hjälp, speglar, fönster, dörrar, bilar, nyproduktion glas-räcken, uterum, duschlösningar, allt från små växthus till stora fasadglas kan vi klara av nuförtiden. Vi utför jobb nästan bara i Stenungsund, Tjörn och Orust men ibland behöver vi åka utanför området. Vi hjälpte, till exempel, till att renovera böjda tornfönster i Göteborg då ingen annan ville åta sig detta. Jag gillar utmaningar och visste att våra finsnickare skulle lösa det. De är både kreativa och snudd på konstnärliga. Vi tog fram böjda glas och lyckades tillverka delar till de böjda fönsterbågarna.

”JAG GILLAR DESSA HÄFTIGA UTMANINGAR ”

"En vanlig bonna

grabb"


Råd från entrepenören Jörgen Svensson

Tips för att lyckas Svårt att säga om jag lyckats men mina bästa tips är att vara engagerad utan att vara för säljande. Ge mer information om hur produkter kan förenkla, förbättra, spara pengar än rent sälj. Ha tålamod med idèer. Om den inte funkar så våga ta tillbaka den och sitt på kammaren för att fila på och justera den för att sen återlansera den igen. Det kan vara så att tidpunkten inte var rätt eller att man inte når ut till rätt målgrupp just då.

Varför vara med i ett affärsnätverk För att komma utanför sitt kontor och träffa entreprenörer i liknande situation. Platscheferna ordnar det dagliga arbetet vilket gör att det finns möjlighet för mig att nätverka. Det var väldigt roligt med just C4Leads som inte är så färdig-strukturerat från början vilket gör att man kan vara delaktig i nätverkets utformning och inriktning.


Något jag ångrar Jag ångrar att jag lät mig luras i början av min företagarbana av framförallt säljare men även kunder som tog tillfället i akt att utnyttja att jag var ung. Naturligtvis ångrar jag att jag arbetat för mycket vilket såklart drabbat min familj. Dock är det svårt att balansera och jag anser att viktigaste är att inte ta med sig jobbet hem. När man är hemma så ska man vara där för familjen och inte låta dem bli satta på vänt när man "måste" göra något jobbrelaterat

Framtidsdröm Framtiden är att skapa en väl fungerande verksamhet även på Tjörn där kunder och medarbetare trivs, Att sund konkurrens ska få råda inom byggbranschen och att ROT-avdraget ska höjas.

Jörgen Svensson Henåns Glasmästeri Berts Glas Tjörns Glasmästeri 0705-860155


NINA JANS DOTT ER


Bli proffs på att nätverka med Nina Nina Jansdotter är beteendevetare och personlig coach Nina Jansdotters stora intresse är att inspirera människor att prestera på topp och samtidigt ha Balans i Livet. Nina Jansdotter är beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher. Hon medverkar ofta i media i olika sammanhang och hon har skrivit ett antal böcker inom personlig utveckling och karriärplanering. Nina är en av landets största influencers som man finner på Linkedin och hon har 30.000 följare på Linkedin vilket är maxantalet. .Ett av hennes största intressen är sociala medier, där hon har byggt upp ett stort nätverk samt har specialkunskaper kring hur de kan användas för att nätverka och bygga personligt varumärke, något hon även ofta föreläser om. Jag har nu inlett ett samarbete med Nina så hon ska hjälpa oss med tips hur du kan synas bättre i Sociala medier. Nästa nummer kommer en intervju med Nina där vi får höra hennes resa från barnsben tills den stora influencers och betendevetare hon är idag.

MED NINA JANSDOTTER Tina Rose SIDA 38 - 40

Lär dig nätverka med Nina Jansdotter i ConnectPoint


Bli proffs på att nätverka med Nina Ett bra nätverk kan öppna många dörrar, ge nya kunder, samarbetsformer och vara en bra grund för omvärlds-bevakning, med mera. Nina Jansdotter, som är influencer och karriärcoach, har byggt mycket stora nätverk i sociala medier. Här ger hon några snabba nätverkstips. För det första så vill jag säga till de som säger till mig, att nätverkande inte ger någonting. Om man i första hand är inriktad på att få så blir det svårare att lägga en bra grund, än när du själv fokuserar på vad det är du kan ge Den som ger mycket värde till sitt nätverk – får oftast mycket tillbaka, enligt min erfarenhet. Inte alltid av samma personer som du gav till, men i det stora hela. Så ställ dig frågan, vad du kan bidra med när du nätverkar. Värde kan vara att du delar med dig av dina tips och erfarenheter utifrån din nisch. Det kan också vara att du är allmänt inspirerande och peppar och stöttar andra. Att du agerar matchmaker är också en bra väg att gå. När du till exempel får förfrågningar på uppdrag, som inte är för dig. Säg inte bara nej till kunden, utan fundera över om du har någon i ditt nätverk som du kan rekommendera istället. Det hjälper både den som frågade dig och den som får uppdraget istället. Sådant ger positiva ringar på vattnet för alla. Vi sitter i samma båt. Många har det tufft nu. Vi behöver hjälpas åt. Att vara den som hjälper ger mening och energi. Det är bättre än att jobba ensam. Avsätt tid Nästa punkt jag vill lyfta handlar om vikten av att avsätta tid i din almanacka för nätverksaktiviteter. Nätverk bygger sig inte av sig själv. Rom byggdes inte på en dag. Ha både en långsiktig och en mer kortsiktig plan. Just nu är mestadels av nätverkandet online, för det flesta. Det ger stora fördelar att du inte behöver ta dig någonstans utan kan nätverka med människor över hela världen, från din mobil, hemma i soffan eller på ditt kontor. Var aktiv På samma sätt, som i första punkten om att ge. Om du bara loggar in på LinkedIn och scrollar i flödet och läser vad andra har skrivit så kommer det inte att ge lika mycket som om du själv syns och är aktiv. Kliv fram mer. Skriv inlägg. Berätta vem du är och vad du kan tillföra dina kunder. Gilla och kommentera andras inlägg- så kommer andra att hitta din profil också och engagera sig i vad du skriver. Är du osäker på takt och ton, observera hur det går till först. Be om hjälp med det tekniska du inte riktigt hänger med på först, men sedan gäller det att hänga med och ta plats på scenen. Skicka kontaktförfrågningar och signalera att du gärna expanderar ditt nätverk. Be dina befintliga kontakter att tipsa om personer som är aktiva och gärna connectar med fler. Jobba på, så ska du se att ditt nätverk utvidgar sig efter hand. På LinkedIn är maxgränsen för antalet kontakter 30 000, så du har en bra bit till dess. Nina Jansdotter kommer med mer tips längre framöver i ConnectPoint.

Nina Jansdotter @ninajansdotter Influencer och Karriärscoach

MED NINA JANSDOTTER


TUFF BRUD I MANSDOMINERAT YRKE

MIA ESKENGREN JOBBAR IDAG MED MARKISER OCH SOLSKYDD

"Jag är INTE jätteglad i höga höjder så det där att hänga i en sele på 8 meters höjd för att montera en markis är väl inget jag längtar efter"

Mia Eskengren träffade jag första gången hot Tonys Resturang i Stenungsund då vi dragit igång ett affärsnätverk och Mia var inbjuden som gäst. Jag imponerades av denna mjula kvinna men ändå så slipad och affärsmässig och nu är Mia sen ett år tillbaka teamleader i Connect4Leads första team i Stenungsund. Det är med glädje ni nu får ta del av hennes resa som entreprenör. Mia jobbar nu som butiksansvarig på Tjörnbrons Hantverk i Stenungsund men resan dit har varit lång och krokig så följ med


LILLA GUMMAN A

Blev butiksansvarig Mia berättar att hon var långledig ett tag 2016 och blev då uppringd från Anders Björneröd och fick erbjudande om att jobba hos Björneröds Solskydd för att avlasta honom 2 dagar i veckan. -Snart blev det att jag skulle ansvara för butiken 1 månad då butikchefen var i USA berättar Mia.. Sen började jag mitt nya jobb på ett annat ställe i Jönköping så jag jobbade bara kvar 1 dag i veckan med upphandlingar åt Björneröds Solskydd. Men en dag ringer Anders Björneröd och erbjuder Mia ett bra jobb då han köpt ett bolag i Stenungsund och han frågade om hon ville jobba med att driva det företaget. -Jag tackade självklart ja och började jobba genom att pendla till Stenungsund varje dag och det var i mars 2017. -Jag var helt okunnig. Jag hade aldrig jobbat inom denna branschen tidigare, med att montera markiser så jag började med att åka runt till fabrikerna som tillverkar markiser, persienner och rullgardiner för att hälsa på och se hur allt fungerar. Fick lära mig hur man mäter, monterar markiser och mycket mer. Tjörnbrons Hantverk som företaget heter fortfarande och ligger i Stenungsund har funnits en långt tidigare men köptes upp av Björneröds Solskydd 2016 Har ni fått försämrad försäljning på grund av Covid-19? -Vi har inte direkt märkt av detta då många som är hemma idag ser över sitt boende och vill ha solskydd när de arbetar hemifrån. Vi kommer återkomma till Mia för en till artikel om hur det är att jobba inom hennes bransch och tips på solskydd och vad man ska tänka på när det gäller markiser.

Förr var det var mycket ”Lilla Gumman” När jag kör ut till en kund och går ur bilen med mätverktyg så möts jag ibland med frågan När kommer han? – Vilken han?, frågar jag då. Nu förtiden är det inte så vanligt men förr var det mer sånt här!


INTE SVÅRT ATT IMPONERAS

Många- meriter Det är inte alls svårt att imponeras av Mia Eskengren med sin långa karriärsbana allabit olika som hon har jobbat med Add och a little of jobb bodyi ledarposition text och undrar nu lite så jag ställer några frågor Klarar du av höga höjder? -Jag är INTE jätteglad i höga höjder så det där att hänga i en sele på 8 meters höjd för att montera en markis är väl inget jag längtar efter. Jag är egentligen livrädd för höjder men vad gör man det ingår ju i jobbet. Hur är det att jobba i en mans-dominerat yrke? -Jag har aldrig egentligen haft någon dröm om att jobba inom bygg och det är klart att det är väldig dominans av män och det var väl lite så i början att man fick väl överbevisa att man fixade det, för det var många "lilla gumman" i början. Vad gör du på fritiden? -Jag tränar ibland, umgås med barn, väninnor, särbon och älskar att laga mat, så det är något jag ofta gör. Är det något du ångrar? -Det enda jag ångrar är att jag inte åkte iväg som många andra gjorde på den tiden till annat land för att vara aupair. Jag fick ju fast anställning direkt och har sen dess jobbat med en massa olika kul jobb. Vad har du för drömmar? -Jag håller faktiskt på att göra en egen kokbok den är nästan klar det är bara fotona som saknas men sen ska den publiceras och den ska heta ”Alla kan laga mat”


DRÖMMER OM EN EGEN KOKBOK

Älskar laga mat på fritiden till vänners förtjusning Mia Eskengren till vardags

Nästan klar Jag har alltid gillat matlagning och min mormor var fantastisk på att lägga upp mat fint och laga god mat och sen såklart har jag fått inspiration från alla år dä jag jobbat i hotellbranschen och fått äta och de mest fantastiska maträtter när jag åt där. Idêen till min bok fick jag när sonen som var väldigt matglad ville sluta på fritids.Då var jag lite orolig men han klarade det bra och då tänkte jag att om han kan laga enkelt och bra så kan alla det. Och jag har också märkt att vissa recept skriver man det så krångligt så det verkar supersvårt och sen när man väl benar ner receptet så visar det sig inte vara speciellt avancerat. Då fick jag idêen att göra en enkel kokbok. Ingen speciell inriktning men mat som smakar mycket och som är lätt att laga. Titeln är satt jag och Jag vet hur omslaget ser ut men saknar fotografierna på maträtterna och hur de ska placeras i kokboken. Jag vill ha mycket foton i boken. Jag är nu ute efter att hitta ett förlag som kan till någorlunda bra pris ge ut min bok. Alla frågar nu när kommer boken så nu måste jag se till att få ut den 2021.


ÄLSKAR ATT TRÄNA Jag frågar jag sen Mia då jag följer henne på sociala medier och ser att hon är väldigt aktiv nuförtiden. -Jag tränar ibland, umgås med barn, väninnor, och särbon. Jag har nog mer eller mindre hela mitt liv varit intresserad av att träna och har tävlat gymnastik. Jag gillade mycket Aerobics och att vara på gym även löpning ute ha jag gillat. Jag har nuförtiden lite svårt att passa tider för träningspass.

Haft tuff tid med min mamma som gick bort. Jag bröt nyckelbenet, separation och nytt boende så det har blivit lite sisådär med träningen men nu bestämde jag mig för att ta tag i detta och sökte på nätet efter en Personlig tränare. Jag hittade till slut Peter Billqvist som jag fick ett tips om. Peter är egentligen specialist på boxning och MMA men han hjälper nu mig med att jag tränar boxning med honom. Jag gör det varannan vecka och tränar i en riktig boxningsring på Hotell Bellora. Det var inte meningen först att jag skulle träna just denna träningsform men tycker det är suveränt bra och kul träningsform.

Mia Eskengren www.tjörnbronshantverk.se

Något jag annars gillar starkt är att anmäla mig till olika träningsevent och var för något år sen med på ett Paolo Roberto träningsevent. Jag har följt honom. Han har varit en inspiration för mig och tycker han haft bra träningstips. Han och hans fru anordnade Break it and you will make it event i Göteborg och där var jag med.

Jag är ett bevis på att även en soffpotatis kan ändra sin livstil


INGER HOLEGÅRD STRESSHANDLEDARE PÅ PINGH MANAGEMENT AB

Ingers mål är att hjälpa andra att slippa gå igenom utmattningshelvetet!

Gifts for Friends and Family WRITTEN BY JONATHAN PATTERSON Create a holiday newsletter that you can send out to your relatives, friends, or even to the entire community just before the Christmas season arrives. You can inform people about upcoming events, share exciting news, or simply spread holiday cheer.

For the front page, give a breakdown of what others can expect from reading the entire newsletter. Keep the focus on a particular theme (in this case, Christmas!), and use it as a starting point to write interesting as well as heartwarming articles. You can tackle different aspects related to the month of December, such as holiday places to visit with the entire family, suggested songs to sing for Christmas Eve mass, games to play at reunions, and food to prepare on Christmas Day.

Efter att själv ha varit utmattad 2,5 år hjälper hon sedan 2015 människor att förebygga stress och utmattning. Min mission är att hjälpa företag att minska antalet stressrelaterade sjukskrivningar genom att lära ut hur man kan förebygga stress.- Jag förstod att man kunde få hjälp och rehabilitering via företagshälsovården, om man var anställd. Men jag som även då var företagare hade inte någon sjukförsäkring. Jag saknade verkligen hjälp när jag var sjuk och det var hemskt att inte förstå vad det var som var fel på mig.


Lätt att drabbas och det tar tid att bli bra Inger Holegård Inger Holegård berättar om sin resa från utmattad till att nu föreläsa, handleda och skriva böcker om stress och utmattning.- Min resa mot tillfriskande började med att jag fick mina näringsbrister åtgärdade när jag vände mig till olika komplementära vårdgivare. Långsamt, oerhört långsamt blev jag bättre och då började jag söka information om vad som drabbat mig och vad jag kunde göra för att bli frisk så snabbt

”Min frustration och maktlöshet när jag var sjuk fick mig att tidigt drömma om att skriva böcker för att hjälpa andra att slippa bli utmattade”

som möjligt. Jag vet inte hur många timmar jag ägnade åt att själv leta fram och hitta mer hjälp, men jag lärde mig hur jag skulle stärka och bygga upp min hälsa. Jag började utbilda mig bland annat inom gestaltpsykologin för att hitta sätt att hantera mig själv och min stress och för att ha möjlighet att förbli frisk.

För att nå ut till många skriver jag bokserien "Linnéa Wik berättar". Det finns idag två böcker utgivna och en som vänder sig till anhöriga kommer inom kort.Idag erbjuder jag mina kunder individuella samtal, samtalsgrupper, föreläsningar, workshops och kurser och allt handlar om att lära känna sig själva för att kunna hantera sin egen inre stress och slippa hamna i utmattning. Jag erbjuder mina tjänster för företag och håller även öppna evenemang. Du hittar information och kan boka eller begära offert påd a little bit of body text

Inger Holegård www.pingh.se


”Mångas frustration och maktlöshet på arbetet" Hej Chef!

Arbetsmiljöverkets statistikrapport om arbetsmiljön* 2019 visar att*(% av samtliga sysselsatta/yrken) 8 % hade under de senaste 12 månaderna varit utsatta för elaka ord och handlingar 13 % hade varit utsatta för hot/våld 20 % kände olust att gå till arbetet. Lika många fann det svårt att framföra kritiska synpunkter på arbetsförhållanden 23 % upplevde att inflytandet över arbetet är för litet 27 % av samtliga sysselsatta kunde inte få stöd och uppmuntran från chefer. 14 % är siffran när det gäller stöd och uppmuntran från arbetskamrater 31 % hade svårt att få besked av chefer om vad som skall prioriteras i arbetet- 36 % hade svårt att sova 41 % upplevde att arbetet är för psykiskt påfrestande45 % kunde inte koppla bort tankarna på arbetet under fritiden och lika många var trötta eller håglösa 47 % upplevde under 2019 att de hade alldeles för mycket att göra

Nu har vi dessutom arbetat på distans under 2020 och många har tappat gemenskapen man hade. Har du några tankar om det?Mina tankar är att om vi då även tappat/minskat kreativitet och arbetsglädje så ligger effektivitet och lönsamhet i farozonen!Så nu erbjuder jag just för arbetsgrupper en workshopserie jag kallar Arbetsgruppens Kreativitet.Inger Holegård (inger@pingh.se)

inger Holegård www.pingh.seBor i Svanesund med man och 2 barn och har alltid gillat att röra på sig. Hon tävlade friidrott som yngre men började med veteran friidrott 2015. Man blir veteran vid 35 års ålder berättar Angelica. Hon blev nu Svensk Veteran Mästarinna i viktkastning 2020. Vikt är som en inomhusslägga tillägger hon. Till vardags jobbar hon på Renova som Controller och vissa kvällar som Gruppträningsinstruktör på STC Myggenäs på Tjörn som inte ligger långt ifrån mig. Vi kommer att få hjälp av Angelica som kommer ge oss tips och trix för att vi ska kunna komma igång med ett hälsosamt 2021. Det kommer komma fler inlägg framöver från henne så håll utkik. Nu kör vi!

Angelica Kela


ORKA PRESTERA 5 tips från Träningscoachen Angelica Kela

Vila och Återhämtning Att få en riktigt god djupsömn är något av det viktigaste vi ska tänka på för att må bra. Avsluta aktiviteter med mobilen ett tag innan du lägger dig. Sov i ett svalt rum och se till att inget stör dig.

Frisk luft och motion Ta för vana att röra på dig aktivt varje dag. Ta en promenad varje dag och varför inte hoppa av en hållplats tidigare om du åker buss. Lägg undan mobilen och njut av naturen.

A newsletter is a regularly distributed publication that is generally about one main topic of interest to its subscribers. Newspapers and leaflets are types of newsletters. For example, newsletters A

Ät hälsosam mat Se till att få i dig antioxidanter och polyfenoler via frukt och grönsaker eller tillskott. Ät 4 ggr om dagen och välj ren mat fri från gifter och kemikalier. Undvik halvfabrikat och mat med en massa tillsatser. Tugga maten minst 30 gånger.


ORKA PRESTERA 5 tips från Träningscoachen Angelica Kela

Drick mycket vatten Livets dryck är vatten. Drick minst 2,5 liter vatten om dagen. Gärna rumstempurerat vatten med Citron i på morgonen. Drick vatten före din måltid och tänk på att kaffe är vätskedrivande så drick och kissa så rensar du njurar och organ.

Träna din kropp Idag är vi oftast väldigt mycket stillasittande i vårt arbete och vi använder mobilen mycket med risk för att få "gamnacke". Vårt Lymfsystem kommer ur funktion och kärvar ihop sig så det är viktigt at vi rör på våra armar, rygg och axlar.

A newsletter is a regularly distributed publication that is generally about one main topic of interest to its subscribers. Newspapers and leaflets are types of newsletters. For example, newsletters A

@veteranangelica

Angelica Kela angelicakela80@gmail.com


MIN U

S S E FITN

G N I N TMA

IDAG

. . . G A J E GJORD

20 KNÄBÖJ 10 ARMHÄVNINGAR 20 UTFALLSSTEG 10 HANTELLYFT 15 PLANKAN 30 KRYSSHOPP


TINA ROSE MENTAL STYLING

Är en av de börömda 56:orna Beställde min man Obotlig optimist

Gifts for Friends and Family WRITTEN BY JONATHAN PATTERSON Create a holiday newsletter that you can send out to your relatives, friends, or even to the entire community just before the Christmas season arrives. You can inform people about upcoming events, share exciting news, or simply spread holiday cheer.

For the front page, give a breakdown of what others can expect from reading the entire newsletter. Keep the focus on a particular theme (in this case, Christmas!), and use it as a starting point to write interesting as well as heartwarming articles. You can tackle different aspects related to the month of December, such as holiday places to visit with the entire family, suggested songs to sing for Christmas Eve mass, games to play at reunions, and food to prepare on Christmas Day.

Tina Rose - Obotlig optimist som aldrig ger upp. Föreläsare, Författare, Företagscoach med eget varumärke Mental Styling.


Tänk utanför boxen Det lönar sig att nätverka Jag träffade Tina Rose i Krotatien för 10 år sedan när vi båda var där genom ett kvinnligt nätverk Qoola Qvinnor. Jag glömmer aldrig den utstrålning som Tina hade och hur hon var lätt att tycka om. Sen dess har vi följt varandra och haft lite sporadisk kontakt på nätet och hon var nu ett självklart val att skriva om. Tina är som liten importerad som hon säger till Avesta och är en härlig

" Fagerstatös.

Numera bor hon i Hällefors, Grythyttan tillsammans med sin fästman Ronny som hon varit förlovad med i 15 år. Hur hon träffade Ronny är lite spännande då hon som hon säger beställde honom från universum och plötsligt dök han upp som en själsfrände från ovan. Tina är en obotlig optimist som aldrig ger upp och säger lite med glimten i ögat att hon är en av de berömda -56:orna. Stenmark, Björn Borg, Thomas Wassberg, Linda Haglund är några av dom "andra" berömda 56:orna.


Obotlig optimist som aldrig ger upp Tina Rose Tina har jobbat med sin framgångsrika coachbyrå i 20 år. Hon har ett eget varumärke Mental Styling som hon bestämde sig för att skaffa då hon var på en nätverksträff och så många var just coacher. Hon ville ha något som stack ut så hon funderade på kammaren och kom på det unika namnet Mental Styling som passar in så bra i hennes verksamhet då on verkligen stylar folks inre . Hennes företag heter Rent a Star. .- Jag har alltid drömt om att vara stjärna och när jag var liten drömde jag om att bli sångerska . Jag har faktiskt jobbat en del med stora stjärnor såsom Robert Wells med flera, så nog är jag en stjärna alltid säger Tina. - Jag är en allkonstnär. Jag har utöver Mental Styling jobbat som konstnär, artist, föredragshållare, textförfattare och har idag skrivit 6 böcker varav min senaste bok heter God morgon Business. (En parentes är att jag som reporter känner igen mig väldigt mycket i boken så den är verkligen läsvärd). Utöver bokskrivandet har Tina varje vecka livesändningar ipå facebook, på tisdagar kl 10 sänder hon live i gruppen Boosta dig med Tina. Det är nu 500 avsnitt gjorda. Tidigare i veckan, på måndagar kl 10 sänder Tina live i gruppen God morgon Business. 20 avsnitt har hon hittills hunnit med. Tina kommer återkomma som krönikör framöver här så håll utkik.

5 Mental Styling Tips Var mentalt sensibel Tänk utanför boxen Var lyhörd Var äkta Ha fingertoppskänsla

Tina Rose anordnar kurser och stylar dig mentalt även som privatperson. "Din Business är aldrig större än dina tankar". Tina Rose www.mentalstyling.se


KANTOR MED SINNE FÖR INVESTERINGAR

AGNETHA HELLGREN ÄLSKAR ATT VINTERBADA

5 fördelar med vinterbad Du blir piggare Du blir friskare Du blir mer kreativ Du mår bättre mentalt Du orkar mera


Orgeln slår det mesta Hon har inte alltid bott i Smögen men där är hon född, men 7 år bodde hon i Göteborg, Nu tillbaka i Smögen sen-86, är gift, har 2 vuxna barn och 2 barnbarn. Agnetha Hellgren jobbade vid sidan av att hon var mammaledig som fritidspedagog och även sen som vikarierande lärare. Sen utbildade hon sig till grundskolelärare inom matematik.

MAMMA FRU KANTOR KÖRLEDARE ENTREPENÖR INVESTERARE Livet är till för att levas

Det var några år sedan när jag var bjuden till Smögen på ett event som jag träffade Agnetha första gången. Hon blev kollega till mig och sen har jag varit hemma hos henne en gång i deras fantastiska hus vid havet. Jag har alltid fascinerats av Agnetha som har sån energi och gör så mycket roliga saker så det är väldigt kul att nu få skriva om henne och det är säkert så att vi kommer att djup-dyka lite mer i hennes business med investeringar framöver. Agnetha älskar orglar. Det har hon gjort ända sen hon var liten och hennes pianolärare var också kantor så det var hon som fick henne att sen också utbilda sig till kantor1979 när hon var 17 år. Det var en 1-årig utbildning. Därefter åkte Agnetha till Frankfurt am Man där hon jobbade ett tag som kantor och husmor i Svenska Kyrkan där. 1982 utbildade Agnetha sig sen till fritidspedagog och sedan vidareutbildade hon sig till grundskolelärare i Svenska och matematik i början av 2000-talet. Jag har alltså en lång erfarenhet av svensk grundskola, så det är egentligen inte musiken som varit huvudjobbet förrän runt 2010. Orgelspel, pianospel och körsång har varit stort intresse hela livet. Att ta hand om sig själv genom rörelse och bra kost är för mig självklart. På senare tid har även intresset för en härlig ålderdom blivit fokus och jag har intresserat mig för investeringar i fonder och kryptovalutor. Jag önskar att alla, speciellt kvinnor tar tag i sin framtida ekonomi och gör ett månadssparande. Lägg inte alla ägg i samma korg och ha lite is i magen. Investera i det du tror på och det som känns rätt. Investera inte mer än då har råd att förlora.

"Idag leder jag 2 körer. Jag fullständigt älskar att sjunga och spela orgel" säger Agnetha


KANTORN HAR SINNE FÖR INVESTERINGAR Agnetha Hellgren, Smögen Bitcoin uppfanns för tolv år sedan av Satoshi Nakamoto, en pseudonym vars identitet aldrig har avslöjats. Den digitala så kallade kryptovalutan bygger på blockkedjeteknik, vilket ska göra den i stort sett omöjlig att förfalska eller fuska med. För exakt tio år sedan, i början av 2011, kostade en bitcoin bara några kronor. Den som behållit bitcoin motsvarande en svensk hundralapp från då till nu har alltså i dag digital valuta värd minst tio miljoner kronor. Bitcoin har förblivit störst, men det finns nu även andra kryptovalutor.

Kryptovaluta är en digital valuta, Det finns ett flertalet olika kryptovalutor men Bitcoin är den äldsta. Bitcoin-domänen registrerades 2008, men den första transaktionen gjordes 2009. . Kryptovaluta är ett alternativ till vanliga pengar. Idag kan man handla i vissa affärer med Bitcoin. Kryptovalutan används främst annars av traders för att spekulera i stigande och fallande priser. Om du har köpt, bytt eller betalat med en kryptovaluta behöver du redovisa detta till skatteverket i samband med att du deklarerar


FICK STIPENDIE FÖR SKAPANDET AV BRÅKTAKT

Något som Agnetha berättar med stolthet är stipendiet hon fick som matte-läraret "BråkTakt skapades när när jag som mattelärare fick ett fantastiskt stipendium 2008" berättar Agneta -Det jag då brann för mest av allt var "Möt målen i matte med musik". Detta innebär att vi i skolan kan använda musiken som inlärning för matematik, där BråkTakt är en del.

Vinterbadat i över 10 år

Agnetha har vinter-badat i över 20 års tid och det känns verkligen skönt i kroppen efteråt. Det är så roligt och det känns verkligen att kroppen mår bra av det. Jag är sällan förkyld heller Angnetha Hellgren kan nås på @rentillvaro,@helgrensmogen62

Agnetha Hellgren @rentillvaro


Plötsligt vinterbadar "alla" Jag har badat varje vecka, ibland flera gånger sedan i november. I julledigheten badade jag nästan varje dag. Julafton och nyårsafton med, säger Christel Lundborg. ”Vi som är sugna på kalla bad” heter Facebook-gruppen.. Syftet med gruppen är att informera och bjuda in badare när några av oss planerar bad. Vi informerar också varandra om bra badplatser. Vi är en sluten grupp och alla känner en eller flera medlemmar. Gruppen startade när Cecilia Deras och några vänner började bada i höstas. Hon fick många hejarop, några i skräckblandad förtjusning. Jag var en av dem så hon startade en grupp och bjöd in vänner som visat lite intresse för kalla bad.

Känslan är konstigt nog en värmande och härlig sådan. Jag försöker verkligen att uppmana alla att testa 0h beskriver ofta denna euforiska varma känsla man upplever efter badet. Man fryser ju konstigt nog inte och eller inte jag i alla fall. Hälsoeffekterna är vad jag har läst många. Men det bästa är frihetskänslan som är en bristvara nuförtiden. Och extra mysigt att fika med härliga tjejer efteråt. Ja just det, vad jag gillar är att bada på olika ställe, blir en naturupplevelse på köpet/Linda Bardon Eek

På den vägen är det. Då jag bor lite avsides/mer inåt landet och har en sjö mindre än två kilometer hemifrån frågade jag Annica Levin-Brunell som är min granne om inte hon ville hänga med och pröva. Det ville hon. Hon hade testat någon gång tidigare. Nu har vi badat en till två gånger i veckan (under julledigheten var det nästan varje dag i någon konstellation) och det är så befriande.

Att känna kroppskontroll är magiskt! Den där känslan när andningen gör hela mig lugn. Den känslan vill man uppleva igen/Christel Lundborg

Jag älskar att bada på sommaren och för mig blev kallbad ett sätt att ta befälet över årstiderna. De ska minsann inte stoppa mig från att göra det jag älskar mest. Trots detta är sommarbad och vinterbad två vitt skilda saker. Ljumma bad är skönt och något jag gör för skojs skull. Kalla bad handlar snarare om avkoppling och att försätta mig i total avslappning. Ett kallt bad är fantastiskt skönt för kroppen men mest fantastiskt är vad det gör med knoppen. Den totala närvaron som krävs när man är i ett kallt hav rensar ut jobbiga tankar och stress och känslan brukar stanna kvar hos mig under flera timmar. Den totala harmonin och lyckan som infinner sig i kroppen efter ett kallt bad gör att jag vill göra om det igen och igen. Man vill planera nästa bad direkt när man kommer upp./ Cecilia Deras


Cecilia, Karin, Frida Christel, Annica, Linda och några vänner älskar att vinterbada


Charlotte Mattfolk Jag är Charlotte Mattfolk och är en av grundarna bakom IAMAI. Efter 20 år i managementkonsultbranschen och med mitt stora intresse för framtiden, nya affärsmodeller och Tech så är IAMAI den utmanare på konsultmarknaden som kombinerar mitt intresse för kunskapsdelning och människor som tillsammans vill åstadkomma saker, oavsett man är anställd eller konsult.

Fakta om mig Brinner för: Lösa stora världsproblem, umgås med min familj, läsa jättejättemycket - mest om vad som händer i världen nu och i framtiden. Förebild: Jag har många förebilder och framförallt så beundrar jag vissa egenskaper särskilt mycket! Mod, nytänkande, handlingskraft, insiktsfullhet och en vilja att dela positiv energi uppskattar jag väldigt mycket att ha i min närhet. IAMAI favorit quote: ”Streaming knowledge” Känner flow: När jag börjar se något klart som tidigare varit otydligt, när jag löser problem, lär mig nya saker eller jobbar mot en förändring jag verkligen tror på. Lyssnar, tittar och/eller läser just nu: lyssnar på The 80,000 hours blog och podcast med Rob Wiblin som handlar om att man ska använda sina 80,000 karriärtimmar på att lösa våra viktigaste världsproblem. Här kan man sätta sig in i effektiv altruism och läsa vilka prioriterade områden många fler borde lägga sin tid på, t ex AI-strategi och research, psykologiskt beslutsfattande, Kina-förståelse och biorisker.

Hur kommer framtiden att se ut för oss företagare efter Corona? Hur kommer Amazon att påverka oss? Och vilka teknikskiften måste vi ha stenkoll på för att fortsätta vara relevanta? Allt det och mycket mer får du lära dig när vi möter framtidsexperten Charlotte Mattfolk i Business Hacks. Om du vill fortsätta vara relevant som företagare – lyssna hela vägen in i kaklet. Här får du nämligen veta hur fyra troliga scenarion för världens framtid ser ut, och vad du behöver göra för att anpassa företaget efter dem.

Business Hacks

Trevlig lyssning!


Bonustid i livet

KATARINA O STIGSSON


Hittat vårt paradis Katarina och hennes man Peter är då jag når dom i sitt andra hemland Sydafrika. De bor i Stellenbosch som ligger ungefär 5 mil utanför Kapstaden. Stellenbosch är en vin- & universitetsstad. Det är högsommar där nu och Sydafrika har motsatta årstider till Sverige. Det är ljust, varmt, soligt och i bakgrunden hörs lite pool ljud. ”Denna årstid är detta mitt Paradis”, säger Katarina, som berättar vidare ” -Jag kom till Sydafrika i affärer första gången år 2000 och vi flyttade hit år 2007, så vi är inne nu på vårt 15:e år nu. Vi hade tänkt att stanna i 4 år, men tiden har gått fort och vi har aldrig ångrat vårt beslut.”

Katarina föddes i Västerbotten 1963 och hon älskar utmaningar och förändringar. -Jag är en trygg människa, med fantastiska föräldrar, som bodde mina första 18 år i Västerbotten och var passande nog passionerad av skidåkning, säger Katarina.. Jag hade tidigt en dröm att se världen att komma ut och jobba utomlands. När Katarina var 19 år fick hon chansen till detta och hennes första jobb var som reseledare på Mallorca. -Jag jobbade totalt 7 säsonger och då främst i Österrike, både sommar och vinter. Året innan mitt reseledarjobb hade jag gått en eftergymnasial påbyggnadsutbildning inom turism i Älvsbyn i Norrbotten.” Katarinas intresse av att resa och se världen fick hon tidigt av sin mormor. Hon var äldsta barnbarnet. - Mormor var framåt och inspirerande säger Katarina. Hon tog mig tidigt med på olika resor. Pengar sparade jag alltid till resor och började jobba så fort det var möjligt för att kunna följa i mormors fotspår. Det var både buss- och charterresor. Jag är en nyfiken människa, som alltid vill lära mera. Katarina älskar att lära känna nya människor, vara aktiv och uppleva saker som jag sen vill vidareförmedla.


Efter flera säsonger utomlands bestämde Katarina sig för att börja studera och sökte sig då till Sverige igen och började en alldeles ny utbildning på Handelshögskolan i Göteborg. -Jag hade turen att komma in och studerade därefter 3,5 år på Hotell- & -Restaurangekonomutbildningen (Service Management). Eftersom jag var lite rastlös och saknade resandet och utlandskontakter, så började jag jobba på weekendbasis som flygvärdinna för Scanair, ett flygbolag för charter som ingick i SAS-koncernen. Jag flög på helgerna och pluggade på veckorna, vilket jag kunde göra tack vare hjälp av mina fina studiekamrater. Dessutom under denna tid var jag lyckosam som träffade min man Peter i baren på Valand i slutet av mina studier -89. Han var snygg, snäll och precis klar pilot, passade en flygvärdinna ha ha ha…… så vi flyttade ihop direkt och har levt ihop sedan dess.

Då utbildningen var avslutad blev Katarina erbjuden jobb inom hotellbranschen på Reso Hotels som trainee för att bli hotelldirektör. Detta var under ett år på Hotell Opalen och centralt på marknadsavdelningen i Stockholm, med bl a medverkan i en nyetablering av hotell i Ryssland. -En nyttig tid, men att jobba på stora hotell var inte min melodi. Jag sökte mig därför vidare inom utbildningsområdet och hamnade därför på Tjörn, där jag medverkade till att utveckla en eftergymnasialutbildning med namn Turistservicelinjen samt diverse uppdragsutbildningar. Det var i samband med detta som jag startade mitt första företag säger Katarina.. " Då jag tycker om att dela med mig av mina erfarenheter och se människor utvecklas och växa, passade detta mig utmärkt i några år.” Både Katarina och Peter gillar att jobba, vilket också har varit möjligt i massor då de att inte skaffat några barn. Peter är från Småland och är en sann entreprenör och pilotjobbet försvann fort och ersattes med ett byggprojekt berättar han och sedan har han haft egna företag både inom konfektionsbranschen och profilkläder och promotion.

Efter flertal år med olika typer av jobb och uppdrag inom utbildningar, främst yrkesutbildningar inom besöksnäringen, samt olika typer av föredrag, var det dags för Katarina att gå tillbaka till yrkeslivet igen. -Jag fick förfrågan om att ta över turistverksamheten på Tjörn, Orust och Stenungsund och bli VD på Bästkusten. Det var ingen tvekan, det jobbet vill jag ha. Fantastiska år med många spännande företagare och tre kommuner att hantera, tillsammans med en personal på mellan 10-20 personer beroende på tid på året. Tror det blev 3 år på fina företaget Bästkusten, säger Katarina och berättar att hon då passade på att flytta till Stenungsund. Men Göteborg och storstaden lockade och när jag blev tillfrågad att bli VD på ett reseproduktionsbolag, Stop Over, som köpts av Resia koncernen var det dags att anta en ny utmaning. Jag gillar att komma in i företag som har några problem såsom med t ex lönsamhet, ledare, personal, omorganisationer. Oftast kan det bara bli bättre genom att lyssna, lära, strukturera, inspirera och få alla med på tåget för att skapa ett bättre företag.” ”Stop Over hade som mest ca 25 anställda och började gå riktigt bra, vilket gjorde att vi blev sålda till Kuoni som var ett schweiziskt bolag som dessutom var ägare av Apolloresor. De vill efter en tid att jag skulle flytta till Stockholm, där huvudkontoret för Skandinavien låg. Det ville inte jag med hjärtat på Västkusten, så det blev pendling mellan Stenungsund, Göteborg, Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Zurich samt en hel del andra platser i världen då jag blivit direktör för affärsutveckling. Jätteroligt jobb med mycket utvecklingsarbete, hitta nya resedestinationer och reseprodukter runtom i världen. Det var extremt mycket resor och tiden rullade på, men sakta började funderingarna komma. Var det värt priset?” Det var för mycket resande och jag ville inte bo i Stockholm. Jag kände att alla jobb som var aktuella för mig var i Stockholm, så jag började tänka i andra banor. Dessutom trivdes jag inte riktigt i ett storföretag med ett management som inte kändes rätt för mig. Jag vill se människor växa och vara motiverade för sin uppgift, inte rädda. Jag vill inspirera andra och själv bli inspirerad. Jag vill ha kul på jobbet och tillsammans med medarbetare nå målen. Det ledarskapet, tyckte jag, inte riktigt fanns inom koncernen. Så det var dags att göra något nytt och jag uppfyllde en dröm jag haft och skrev min bok Bonustid i Livet.


Boken Bonustid i Livet Katarina berättar att hon tror ibland att man som människa måste ta en paus i livet om man har en möjlighet. - Min paus var både en möjlighet och en omöjlighet. Jag ville inte flytta till Stockholm och det krävde min arbetsgivare och dom trodde att jag skulle gå till ett konkurrerande företag, vilket jag inte alls tänkt göra. Jag kan inte jobba i ett företag som drivs av management by fear. Hon brinner för att samarbeta med andra och med medarbetare. Så när hon fick en bonustid så bestämde hon sig för att ta vara på den tiden genom att skriva en bok. -Jag har alltid skrivit. Jag är en kreativ och analytisk människa, men jag har aldrig haft tid, så jag har sparat alla saker under åren. Jag har till och med brev som jag skrev till mig själv i tonåren kvar där jag skriver hur hemska mina föräldrar var (vilket de inte är!) och hur jag aldrig skulle vara som dom. Jag har sparat alla brev och mycket mera i resväskor, så material fanns och mer skulle det bli under min ledighet. När man har möjlighet att ta en paus, då är det som att världen öppnar sig. Man börjar betrakta den, analysera och se nya möjligheter. Bonustid i Livet blev för mig att ett uppvaknande och att kunna se världen ur ett nytt perspektiv säger Katarina. Jag kom också till insikt att jag skulle inte längre sträva efter dom högsta positionerna, lönerna, finaste visitkorten utan jag skulle sträva efter att njuta mera av livet och få rikedom genom självvalda upplevelser. Visst är pengar bra, men det gör dig inte alltid lyckligare.

Nu i dessa tider är boken Bonustid i Livet väldigt aktuell igen och den är i två delar. Den ena delen handlar mycket om att växa i vardagen och den andra delen om att växa då man byter miljö och reser. Man kan inte alltid tänka i klara tankar och utveckla idéer när allt snurrar runt dig och du har för mycket att göra. I allt elände under Corona-tiden finns något viktigt också att försöka ta fasta på. Denna tid gör att vi stannar av, förstår värdet av sociala kontakter, natur, miljö, kärlek och den begränsade tid vi har på jorden. Man kan inte bara köra på, man måste ju leva också för vi har ju bara ett liv. Under tiden som boken tog form kom Katarina och Peter på att de skulle ändra sitt liv helt och flytta till Sydafrika. Där skulle de finna sitt nya liv. -Det hade de senaste åren blivit alltför mycket jobb för både mig och Peter och vi träffades nästan aldrig, så vi bestämde oss för att leva vår dröm och starta ett företag ihop i Sydafrika, Cape Scandinavia Inv. Pty Ltd (CSI). Detta gjorde vi år 2006 och det skulle vara inriktat på att inledningsvis att driva hotell d v s Guesthouse, små pensionat. Ganska snart hade vi två sådana Guesthouse och sen startade vi ett reseföretag också. Vi gillar småföretagandet, hade ett tag 15 anställda, två Guesthouse och ett reseföretag. Och så höll vi på och konstaterade att vi återigen hade alldeles för mycket jobb, vilket var anledningen till att vi lämnat karriärerna i Sverige. Men såklart miljön i vinlandet och Stellenbosch med dess människor, natur, fantastiska maten och dryck var ju mycket bättre och vi sågs betydligt mera än vi gjort i Sverige.” Dessutom jobbar vi väldigt bra tillsammans. Vi är bra på så olika saker. Som entreprenör är ett tips att slå sig ihop med någon som inte är som dig själv. Det är bra att ha olika starka sidor och kunna komplettera varandra. Ingen av oss skulle vilja byta kollega och vi litar och supportrar varandra fullt ut. "Bättre kompanjon kan man inte få!”

Katarina och Peter Stigsson’s Hemsida


Jag som driver STILRUMMET heter Marie Söderberg och är inredningsstylist, färg och neuro-designer. Jag hjälper er med inredningen inför er försäljning och sköter all kontakt med mäklare och fotograf för att skapa det bästa resultatet inför försäljningen. Företaget arbetar med hel entreprenad där vi även tillhandahåller renovering, flyttstädning, förvaring. Om ni frågar mej så tycker jag mitt jobb är det bästa som finns. Jag har jobbat med inredning i 14 år med stor tillfredsställelse och glädje både inom media och praktiska uppdrag. Med åren har jag skaffat mej stor kunskap om branschen, och mina kunder jag lärt känna genom åren som butiksägare, rekommendationer oss till styling-uppdrag. För mig ar det viktigt att en styling genomförs med stort engagemang på ett sätt så att alla parter känner sig nöjda genom hela affären. Så vill du få ut det mesta av din bostad när du ska sälja, så tveka inte att boka in ett möte bästa stilteamet! Jag har blivit inbjuden till ConnectPoint att ge er stylingtips på inredning, hur du hänger tavlor, dekorerar med kuddar, ur du ska tänka när det gäller färger och mycket annat så se till att prenumererar på ConnectPoint så du inte missar mina tips framöver. Välkommen ta del av mina olika tips & idêer. /Marie

www.stilrummet.se


Nästa nummer

Hoppas du har haft en härlig stund med oss som medverkar i ConnectPoint Vill du med vara med i tidningen. Kontakta oss på redaktionen 0707-460100 Nästa nummer kommer i mitten av februari och då kommer ni få träffa några andra entreprenöre.ni kommer få fortsatt inblick i hur det är att driva företag i Afrika och ta del av Jessica och hennes dotters fortsatta resa inom musikbranschen och tråkigheter de varit med om när det gäller trakasserier och mobbning. Ni kommer fler inredningstips från Marie och mer hälso- och rörelsetips från Angelica. En intervju med Nina har gjorts så den kommer läggas in nästa nummer och hon kommer fortsättningsvis ge oss nätverkstips så vi blir proffs på att nätverka. Det är så många företag och entreprenörer som ligger på vänt att få komma med i tidningen med en artikel så det här är riktigt kul. Hoppas du gillar ConnectPoint och bli VIP medlem för 795:-/år för då kan du annonsera för halva priset och har då andra förmåner med. Läs mer på www.connectpoint.se

Nästa nummer 14/2