__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Exemple de bune practici Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări


Proiect ISDL – Integration by Social and Digital Learning –Integrare prin învâțare socială și digitală Finanțat de către Programul Uniunii Europene Erasmus+ Proiect nr. 2017-1-PL01-KA204-038285

„Ghidul exemple de bune practici in integrarea migrantilor ”colectate din 5 țări , creat in cadrul proiectului Integrare prin învățare socială și digitală (ISDL) - Erasmus +, KA2, parteneriat strategice pentru adulți - Schimburi de practici - Proiect nr. 2017-1 -PL01-KA204-038285 ”este licențiat în baza unei licențe internaționale Creative Commons Attribution-NonCommercialShareAlike 4.0.

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

2


Table of contents Introducere

4

ACCES LA INFORMAȚIE/EDUCAȚIE Infomigrator.pl

Buna practică 1

9

Ankommen

Bună practică 2

12

Integreat

Bună practică 3

16

ReDi Școala de integrare digitală

Bună practică 4

19

HackYourFuture

Bună practică 5

24

INTEGRARE PRIN ACȚIUNE/CONECTARE ȘI ÎMPUTERNICIRE A OAMENILOR Cuscus

Bună practică 6

28

Bucătăria conflictelor

Bună practică 7

34

With Bread and Salt. Poles for refugees

Bună practică 8

37

You can sing it! Concurs de cântece poloneze pentru

Bună practică 9

40

Bună practică 10

43

Timisoara Refugee Art Festival

LOCURI DE ÎNTÂLNIRE FREMDE WERDEN FREUNDE - Freunde Salon

Bună practică 11

48

Give something back to Berlin

Bună practică 12

52

The Warsaw Multicultural Center

Bună practică 13

57

AJUTOR DE BAZĂ Refugees Welcome International

Bună practică 14

61

RefugIs - co-host

Bună practică 15

64

Refugee Law Clinics

Bună practică 16

69

The charity house

Bună practică 17

75

Contactează-ne

78

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

3


Introducere ISDL (Integrare prin învățământ social și digital) este un proiect internațional de cercetare și schimb, finantat prin programul UE, Erasmus+. Proiectul se concentrează pe situația populației migratoare și șomeră din diferite țări și se dezvoltă din credința că incluziunea și integrarea de succes depinde de disponibilitatea unor căi intensive de învățare ale adulților care să promoveze în mod special sensibilitatea culturală și alfabetizarea digitală. De la sfârșitul anului 2017, cei șase parteneri ai proiectului – organizații bazate în Germania, Italia, Polonia, România și Turcia – au cercetat, colectat, reflectat și schimbat informații despre subiectul integrării în contextele naționale respective. Credem că sunt multe abordări inovatoare importante spre această formă de învățământ pentru adulți deja existente și că putem beneficia cu toții din a vedea ce funcționează bine în alte țări și contexte.

În consecință, ținta acestui proiect a fost căutarea exemplelor pozitive de practică de la ONG-uri, organizații și inițiative, care au dezvoltat metode creative și practici pentru integrare care funcționează bine. În acest proces de cercetare și selecție am căutat în mod special exemple care s-au dovedit a se adapta bine circumstanțelor în schimbare, menținând o structură stabilă și durabilă în timp. Un alt criteriu important pentru noi în căutare a fost că exemplele găsite au oferit metode sau abordări care ar putea fi transferate și aplicate cu ușurință în diferite contexte naționale și regionale. Proiectul nostru vizează oricine care lucrează în domeniul educației adulților, cu accent pe migranți și şomeri. Scopul și dorința noastră este ca această colecție de bune practici să poată fi utilizată ca sursă de inspirație pentru organizațiile din toată Europa care colaborează și promovează integrarea migranților. Prin constatările noastre sperăm să putem oferi noi idei și impulsuri pentru activitățile educaționale pe care le oferă.

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

4


Introducere online courses) Pentru o orientare mai ușoară prin colecție, am împărțit Exemplele de bune practici în patru categorii:

ACCES LA INFORMAȚIE/EDUCAȚIE Practici care înlesnesc sau îmbunătățesc accesul la informații importante pentru imigranți (situri de informație, aplicații, cursuri online )

INTEGRARE PRIN ACȚIUNE/CONECTARE ȘI ÎMPUTERNICIRE A OAMENILOR (i.e. gătit, cântat, joaca împreună)

LOCURI DE ÎNTÂLNIRE practices which provide a place for immigrants where they can meet, get help and promote their culture (info points, cultural centers)

AJUTOR DE BAZĂ practices which provide basic help for immigrants (help in finding accommodation, work etc.)

Colecția de exemple de bune practici ISDL a fost formulată în limba engleză și tradusă în cele cinci limbi naționale ale partenerilor de proiect: germană, italiană, poloneză, română și turcă. Acesta este disponibil aici ca o resursă educațională deschisă. Vă rugăm să nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări sau comentarii cu privire la conținut!

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

5


Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

6


Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

7


ACCES LA INFORMATIE / EDUCATIE Exemple de bune practici în integrarea migranților din Polonia, Germania și împrejurul lumii

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

8


BUNĂ PRACTICĂ

INFOMIGRATOR.PL ACCES LA INFORMAȚIE/EDUCAȚIE

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

9


Unde: Polonia De către cine? Fundația The Other Space, Asociația Homo Faber, Asociația Interkluturalni PL Unde și pentru cât timp? Din 2016 până în prezent. Ce anume: E un website care furnizează servicii de informație în mai multe limbi pentru imigranți, răspunzând cuprinzător la nevoile străinilor care migrează către Polonia. Scopul și misiunea proiectului este simplificarea vieții imigranților în Polonia, asigurându-le acces rapid și convenabil către toate informațiile practice și ca rezultat activându-i și lărgindu-le participarea la viața publică. Efectele dorite ale acestui proiect sunt imigranți bine informați, integrați și discurs eficient și dinamic al experților. Subiect: Cetățenie activă și construire comunitară; Constientizare culturala; Stiluri de viață urbane de împărțire; Metodologia comunicării sociale

D

ESCRIEREA PRACTICII:

Portalul oferă servicii complexe de informare online și sprijin pentru imigranți. Acesta conține multe informații utile, cum ar fi: aspecte oficiale și juridice privind șederea în Polonia; proceduri în birourile locale de imigranți; servicii sociale (guvernamentale și neguvernamentale) disponibile pentru imigranți în cele mai mari 9 orașe din Polonia. Portalul oferă informații în 5 limbi: poloneză, engleză, rusă, ucraineană și franceză. De asemenea, funcționează ca o platformă de comunicare care leagă migranții, organizațiile neguvernamentale, lucrătorii instituțiilor publice și cercetătorii care se ocupă de problemele migrației. Promovează ideea de cooperare între persoanele interesate (profesional sau privat) în migrații. Site-ul servește și ca sursă de informații despre Polonia, cultura poloneză și limba poloneză.

Mai multe informații http://www.info-migrator.pl/en/

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

10


S

UCCES/SCHIMBĂRI ALE PRACTICII :

Practica promovează integrarea imigranților prin furnizarea celor mai importante și de bază informații necesare pentru a începe să trăiască în Polonia. Portalul este ușor de găsit, o sursă bine proiectată de platformă de informare și comunicare. Principalul avantaj al acestui portal este acela că a adunat toate informațiile importante pentru imigranți într-un singur loc și le-a tradus în diferite limbi. O altă caracteristică excelentă a acestui site este calitatea: este o sursă verificată și sigură de informații - în principal pentru că este condusă de profesioniști. Acesta oferă informații generale despre politicile migranților, problemele legale și sprijinul guvernamental și neguvernamental disponibil pentru imigranți și informații locale - adresează instituțiilor și organizațiilor importante care îi ajută pe imigranți. Practica este un exemplu de cooperare deosebită între ONG-urile locale poloneze care s-au unit pentru a stabili un site comun pentru imigranți.

Mai multe informații: http://www.info-migrator.pl/en/

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

11


GOOD PRACTICE

ANKOMMEN ACCES LA INFORMATIE/ EDUCATIE

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

12


UNDE: Germania DE CĂTRE CINE? Guvernul german cu Institutul Goethe și Bayerische Rundfunk CÂND ȘI PENTRU CÂT TIMP? Lansat în 2016 CE ANUME?: Acces la informație pentru noi veniți SUBIECTE: Conștientizare culturală Guvernare deschisă, Educație digitală

D

ESCRIEREA PRACTICII:

Guvernul german a lansat o aplicație smartphone pentru a ajuta solicitanții de azil să se integreze în noua lor țară. Cunoscută sub numele de Ankommen ("Ajunge"), aplicația Android și iOS este disponibilă pentru descărcare gratuită. Ankommen a fost elaborat în comun de Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați, Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă, Institutul Goethe și Bayerischer Rundfunk - un post de radio și televiziune public.

Aplicația este disponibilă în limbile arabă, engleză, farsi, franceză și germană și nu necesită o conexiune la internet. Acesta include un curs de bază în limba germană, precum și informații privind procesul de solicitare a azilului și cum să găsească locuri de muncă sau formare profesională. Aplicația oferă, de asemenea, informații despre valorile și obiceiurile sociale germane, cu sfaturi din partea altor ne-germani care locuiesc în țară.

Mai multe informații: www.ankommenapp.de

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

13


Mai multe informatii: www.ankommenapp.de

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

14


S

UCCESS/SCHIMBARI PE CARE LE FACE PRACTICA :

Un bun factor de măsurare al acestei practici este numărul de utilizatori ai aplicației, care este de peste 100 de mii. Este cea mai cunoscută cerere pentru imigranți în Germania și probabil în întreaga Europă. Este un instrument util, care oferă ajutor direct în zilele cele mai importante după sosirea în Germania și ar putea fi folosit mai târziu. Nu toți lucrătorii sociali pot ajunge la fiecare migrant, mai ales atunci când evită contactul cu reprezentanții autorităților locale, fiind în pericol de deportare potențială. În acest caz, descărcarea aplicației ar putea fi o opțiune mult mai sigură de a avea acces la informații pentru noii veniți. Acest tip de aplicații ar trebui să fie disponibile în alte țări. Numărul mare de utilizatori arată că există o mare nevoie de a furniza astfel de servicii, care sunt obligatorii pentru instrumentele tradiționale de sprijinire a migranților.

Mai multe informații: www.ankommenapp.de

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

15


BUNĂ PRACTICĂ

INTEGREAT ACCES LA INFORMAȚIE/EDUCAȚIE

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

16


Unde? A început în Munchen, dar acum se află în toate regiunile germane. De către cine? Tür an Tür - Digital Factory Când și pentru cât timp? Din aprilie 2015 Ce anume? Să ajute administrația regională și imigranții printr -un acces facil la informații utile pentru activitatea de azil și integrare. Subiecte: Cetățenie activă și construire comunitară; Guvernul deschis;

D

ESCRIEREA PRACTICII

Integreat este o aplicație informativă multilingvă, ușor de utilizat, care oferă acces la informații relevante pentru imigranți, ajută la învățarea limbii și găsirea unui loc de muncă sau a unui loc de muncă. Aplicația Integreat a fost creată ca un suport pentru sistemul de administrație publică. Obiectivul său este de a îmbunătăți procesul de acordare a azilului refugiaților sau de reședință permanentă. Cererea este un răspuns la numărul tot mai mare de refugiați din Germania. Între 2015 și 2017, peste un milion de persoane au solicitat azil în Germania. Autoritățile locale au trebuit să se confrunte cu o provocare imensă, cum ar fi prelucrarea cererilor de azil sau de ședere permanentă. Aplicația Integreat este un instrument care facilitează procesul de legalizare a șederii și, ca atare, sprijină atât refugiații cât și angajații guvernamentali. Integreat facilitează fluxul de informații și permite comunicarea în mai multe limbi.

Mai multe informații: https://tuerantuer.de/digitalfabrik/projekte/integreat/ Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

17


S

UCCES/SCHIMBĂRI PE CARE PRACTICA LE FACE :

Deoarece aplicația este accesibilă, ușor de utilizat și în mai multe limbi, ea deschide și posibilitatea ca unii imigranți care altfel ar trebui să aștepte mult timp pentru a obține întâlniri pentru consultare pot avea acces imediat la informațiile relevante și pot lua pașii următori proprii, având astfel o mai mare independență și accelerarea proceselor. Aplicația a fost dezvoltată în München, dar este utilizată în regiuni foarte diferite în Germania și a fost susținută și a obținut premii de la diferite organizații germane.

More information on: https://tuerantuer.de/digitalfabrik/projekte/integreat/ Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

18


BUNĂ PRACTICĂ

REDI ȘCOALA DE INTEGRARE DIGITALĂ ACCES LA INFORMAȚIE/EDUCAȚIE

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

19


Unde? Berlin + Munchen, Germania De către cine? Școala ReDi pentru integrare digitală Când și pentru cât timp? Din 2016 Ce anume? Pentru a oferi studenților nou-veniți din domeniul tehnicii cunoștințe digitale valoroase și o rețea puternică de lideri de tehnologie, studenți și absolvenți, care să contribuie la crearea de noi oportunități pentru toți Subiecte: Cetățenie activă și construire comunitară; Alfabetizare digitala; Educație digitală

D

ESCRIEREA PRACTICII:

Școala de integrare digitală ReDI este o școală digitală non-profit pentru nou-veniții interesați de tehnologie din Germania, care doresc să învețe despre codificarea și securitatea IT, dar și despre modul de derulare a unui proiect creativ. Școala de integrare digitală ReDI a fost înființată de o echipă convinsă că tehnologia poate aduce oamenii împreună pentru a construi noi soluții la problemele vechi. Prin conectarea și sprijinul actorilor importanți din industria digitală și din industria digitală, Școala ReDI a integrării digitale a reușit să creeze o rețea puternică de experți care să ofere voluntarilor posibilitatea de a oferi elevilor cursuri de înaltă calitate și șansa de a colabora cu începătorii -up și industria digitală. Școala a fost dezvoltată prin cooperarea dintre comunitatea tehnică din Berlin și München și studenții. De atunci, acestea au devenit o întreprindere socială fără scop lucrativ care oferă mai

More information on: https://www.redi-school.org/

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

20


multe programe de IT, ateliere de lucru, proiecte de formare corporativă de 3 luni, precum și cursuri de vară pe termen scurt. Acestea oferă un program de 3 luni cu 1-3 ore săptămânal (2-3 ore), adaptate în special pentru refugiați și migranți și predate de voluntari, care sunt toți profesioniști în industria digitală. În plus, studenților li se permite accesul la un număr mare de ateliere, rețele profesionale, cursuri de formare profesională și conferințe, precum și instrumente online gratuite de învățare a competențelor digitale și de programare. De asemenea, organizația acordă în mod concret laptopuri și alte programe și materiale necesare elevului pentru perioada de studii și oferă locuri în birouri de colaborare, astfel încât studenții să aibă locuri bune de lucru, unde există, de asemenea, oportunități bune pentru noi contacte și sinergii.

P

ROVOCARE/PROBLEMĂ PE CARE PRACTICA O REZOLVĂ:

Ideea Școlii ReDI a fost declanșată de o conversație într-o casă de refugiați din Berlin. S-a constatat că printre noii veniți există talente IT incredibile și dornice să învețe, care doresc să contribuie la societatea germană și că, în același timp, există o mare cerere pentru noi angajați în acest sector de afaceri - cu peste 51.000 de joburi IT deschise în Germania în 2016

More information on: https://www.redi-school.org/

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

21


Pentru mulți dintre cei nou-veniți în Germania, procesul de a intra în cursuri care să corespundă nivelului de îndemânare și interesului lor a devenit foarte lung și complex prin birocrația sistemului de asistență pentru integrare - trebuie să aștepte mult timp pentru a intra în cursurile de limba germană pentru ca să dovedească mai întâi competențele lingvistice germane înainte ca aceștia să aibă posibilitatea de a aplica cursuri universitare mai avansate, ceea ce duce la o mulțime de frustrări pentru acei imigranți care au deja competențe IT de bază și interesul și motivația de a învăța ceea ce este necesar mai mult pentru a intra rapid în afacere.

Maiimulte informații: https://www.redi-school.org/

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

22


S

ucces/schimbari pe care le face această practică :

Cum contribuie această practică la integrarea imigranților? Organizația consideră că "integrarea începe cu un" Bună ziua "- cu "oameni care se întâlnesc în jurul unui interes comun". Acestea oferă migranților posibilitatea de a dobândi competențe digitale valoroase și să le ofere oportunitatea de a lua legătura cu liderii de tehnologie, companii și organizații care pot oferi posibilități de stagiu, cooperare sau angajare.

Cum schimbă această practică situația migranților? Organizația a creat o rețea puternică de studenți și absolvenți prin proiect - o platformă importantă pentru asistență, sprijin, încurajare și de a fi un contact social pentru persoanele care au același interes.

De ce e această practică un succes și ar trebui transferată? Această practică nu oferă doar cursuri, ci creează și o legătură reală și durabilă între migranți și contextul de afaceri digital stabilit și de succes este o modalitate foarte bună de a netezi calea către angajarea noilor veniți. Aceștia au succes, de asemenea, pentru că au reușit să identifice o zonă importantă de posibilități de ofertă și de cerere: concentrându-se pe contextul dezvoltării digitale, în care există o lipsă de angajați calificați și o nevoie constantă de noi talente în acest domeniu, este un interes și potențial enorm în cadrul comunității tinerilor migranți. Proiectul a avut un total de 394 de participanți începând cu anul 2016: • München: 75 din 21 de țări • Berlin: 158 din 39 de țări (majoritatea din Siria) • Programul Femeilor ReDI: 73

Mai multe informații: https://www.redi-school.org/

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

23


BUNĂ PRACTICĂ

HACK YOUR FUTURE ACCES LA INFORMAȚIE/EDUCAȚIE

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

24


Unde: Amsterdam, Brussels, Copenhagen, Malmo De către cine? HackYourFuture Foundation Când și pentru cât timp? Început în anul 2016 și în continua derulare Ce anume: Lecții de programare pentru migranți și refugiați Subiecte: Educație digitală, Alfabetizare digitală, Construcție de cumunități, Stil de viață Urban Sharing

D

escrierea Practicii :

HackYourFuture este o școală de cod (fundație) care predă programarea calculatorului pentru refugiați. Scopul lor este de a oferi studenților competențe prin codificare și de a îi face să lucreze ca dezvoltatori de software. Cu 40 de dezvoltatori (toți voluntari) au creat un program de 6 luni în care studenții lor învață fundamentele dezvoltării web. După absolvire, studenții sunt îndrumați spre angajare prin intermediul rețelei de sprijin a fundației. Pe lângă învățarea elevilor cum să codifice, îi învață și cum să lucreze la proiecte într-o echipă modernă de tehnologie.

Lecțiile se desfășoară în fiecare duminică în Amsterdam, Copenhaga, Bruxelles și Malmö. În timpul săptămânii echipa sprijină elevii online cu temele lor. De-a lungul cursului, studenții au mai multe vizite de afaceri, masterclasses de la diverși experți în tehnologie, și obțin coaching individual în cariera lor.

Mai multe informații: http://www.hackyourfuture.net Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

25


S

UCCES/SCHIMBĂRI PE CARE LE FACE PRACTICA:

După aproape 3 ani de lucru, mai mult de 100 de studenți au terminat formarea. Cei mai mulți dintre ei erau bărbați tineri. Cunoștințele dobândite îi ajută să găsească locuri de muncă sau să-și schimbe locul de muncă actual, pentru că sunt mai interesante și mai profitabile. 90% dintre studenți au găsit muncă în sectorul IT. Munca este un facilitator comunitar puternic. Mai ales un loc de muncă bazat pe munca în echipă (ca majoritatea ramurilor IT) îi ajută pe migranți să se integreze cu societatea noii lor case. Elevii și profesorii creează, de asemenea, o comunitate de dezvoltatori IT, creând legături și valori între ele.

Dezvoltarea acestei inițiative - care a avut loc doar la Amsterdam (Olanda) este o dovadă reală, că această practică este ușor de transferat în alte locuri. Singura nevoie este găsirea unei echipe corecte de voluntari și sponsori sau donatori.

Mai multe informații: http://www.hackyourfuture.net Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

26


INTEGRARE PRIN ACTIUNE / CONECTARE & ÎMPUTERNICIRE A OAMENILOR Exemple de bune practici în integrarea migranților din Italia, Polonia și Romania

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

27


BUNĂ PRACTICĂ

CUSCUS INTEGRARE PRIN ACTIUNE/ CONECTARE & ÎMPUTERNICIRE A OAMENILOR

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

28


Unde: Trento De către cine? O rețea de diferite asociații Când și pentru cât timp? Octombrie 2017 – Iunie 2018 Ce anume: Un proiect intercultural pentru îmbunătățirea tradiției mâncării prin cultura digitala Subiect: Cetățenie activă și construcție de comunitate; Conștientizare culturala; Alfabetizare digitală; Educație digitală)

D

ESCRIEREA PRACTICII:

Proiectul CusCus este o serie de cursuri teoretice și practice despre mâncare, tehnologii digitale și antreprenoriat creativ.

Inițiativa este organizată în colaborare cu un număr mare de organizații: - Profesorii fără Frontiere Onlus (DSF): o asociație care activează în domeniul educației, - CoderDolomiti: o asociație de promovare socială printr-o utilizare mai responsabilă și conștientă a internetului și a noilor tehnologii, - ATAS Onlus: activă din 1989 pentru binevenirea, integrarea și incluziunea socială a migranților,

Mai multe informații: http://www.cuscus.org/ https://www.facebook.com/CusCusTrento/ Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

29


- PickMeUp colectiv (PMU): un grup informal de cetățeni implicați în găsirea de soluții tehnologice la provocările actuale, cum ar fi incluziunea socială și mobilitatea durabilă, - Food Connects People (FCP): o asociație culturală internațională pentru integrarea dialogului intercultural prin ateliere culinare experimentale, - Impact Hub Trentino: un incubator al proiectelor din centrul întreprinderii sociale.

Tot cu sprijinul Universității din Trento, Lab Trento și Hub Innovative Trentino.

Proiectul se bazează pe trei domenii principale de instruire: - Tehnologii digitale: cunoștințe de bază în domeniul TIC, ECDL (European Computer Driving Licence), utilizarea blogurilor și a rețelelor sociale, software-uri și, de asemenea, refolosirea hardware-ului neutilizat. - Mâncare: dedicată celor care doresc să-și exprime creativitatea în bucătărie, să învețe secretele web pentru a spune rețete, gusturi și tradiții ale țării lor și pentru a dezvolta idei de afaceri originale legate de hrană și nu numai. - Antreprenoriat: accentul se pune pe o economie de solidaritate responsabilă și pe cel de-al treilea sector. Datorită sugestiilor, proiectarea și susținerea creativității ar putea fi transformată în întreprinderi sociale de succes. - Intercultură și inovare: Proiectul, foarte inovator și original, caută o mai bună interacțiune socială a persoanelor care vin din diferite culturi pentru a încuraja integrarea grupurilor vulnerabile, cum ar fi refugiații și solicitanții de azil, pornind de la două activități în afara actualelor criză: sectoarele bucătăriei și digitale.

Mai multe informații: http://www.cuscus.org/ https://www.facebook.com/CusCusTrento/ Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

30


P

rovocare/problemă pe care practica o rezolvă :

CusCus dorește să sprijine procesele de integrare, socializare și cetățenie activă a migranților și italienilor (în special a femeilor) printr-o valoare culturală și comunitară puternică: mâncarea.

CusCus a folosit două instrumente importante pentru crearea de oportunități și conexiuni: tehnologii digitale și spirit antreprenorial. Ea intenționează să implice un grup de cetățeni (migranți și italieni) în angajarea de activități de formare și experiență, inclusiv aspecte culturale, tehnologice și creative antreprenoriale.

Din februarie până în aprilie 2018, au desfășurat mai multe ateliere culinare, conduse de Asociația Food Connects People (durata totală a lucrărilor: 34 de ore), în cadrul căreia participanții au colaborat la crearea unor feluri de mâncare, chiar inventate în acest moment. În cadrul laboratoarelor reale a fost posibilă o experiență de lucru în echipă, exprimarea propriei creativități și a pasiunii pentru mâncare bună, descoperirea aromei, cunoașterea reciprocă mai bună, partajarea și gustările preparate de grup (în câteva cuvinte: jocuri culinare de echipă, fără frontiere). Atelierul a fost deschis oricui interesat. Atelierele au fost concepute ca un spațiu în care: "toată lumea este liberă să se exprime în bucătărie fără teama de greșeli sau judecăți".

Atelierele au fost organizate pentru pregătirea și schimbul de feluri de mâncare străine, italieni, precum și pentru inventarea unor feluri de mâncare noi, pornind de la rețetele tradiționale ale participanților. În urma structurii atelierelor: - "Gătitul meu la domiciliu - parfumuri și aromă din alte țări": acest atelier a fost despre bucătăria non-italiană: bucătari și pasionați din diferite țări au fost împinși să-și prezinte rețetele tradiționale și să învețe cum să le pregătească cu atenție;

Mai multe informații: http://www.cuscus.org/ https://www.facebook.com/CusCusTrento/ Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

31


"- "Bucătăria mea acasă - parfumuri și arome din Italia": atelier despre bucătăria italiană, de la Trentino până la Sicilia, pentru a descoperi gusturile vechi și noi; - "Gătitul transfrontalier - mirosuri și arome ale lumii": participanții s-au angajat să folosească toată creativitatea și pasiunea lor să inventeze noi feluri de mâncare, pornind de la cele tradiționale. În acest atelier de lucru provocarea a fost inventarea unui nou fel de mâncare pornind de la un fel de mâncare italiană și / sau un fel de mâncare etnică.

Toate atelierele au avut la bază trei momente principale: - Interviuri: cu două săptămâni înainte de atelierul de gătit, participanții au fost rugați să comunice rețetele organizatorilor, personal sau prin Skype sau instrumente TIC; - Atelier de gătit (8 ore): pregătirea ingredientelor, feluri de mâncare, împărțirea cina și curățarea finală a locului; - Moment de feedback (2 ore și jumătate): dimineața după atelier, participanții s-au întâlnit pentru a face schimb de idei și opinii, a împărtăși experiența lor, a se pregăti pentru următorul eveniment.

Atelierul a fost conceput și pentru a dezvolta abilități digitale la diferite niveluri: - utilizarea internetului, - utilizarea principalelor instrumente de colaborare online și a celui mai obișnuit software de birou pentru crearea și partajarea diferitelor tipuri de documente - îndrumări în utilizarea Social Media, cu adevărat utile pentru a păstra legătura cu oamenii, pentru a le face publicitate afacerii sau hobby-ului lor - oferiți abilitățile de a crea și gestiona Social Media, cum ar fi Facebook și Instagram, și de a crea un blog cu WordPress într-un mod simplu și fără competențe digitale relevante.

Mai multe informatii: http://www.cuscus.org/ https://www.facebook.com/CusCusTrento/ Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

32


S

UCCES/SCHIMBĂRI PE CARE LE FACE PRACTICA:

Proiectul CusCus este un proiect bazat pe voluntariat și se număra printre câștigătorii ofertei IntercciPossibili 2017 anunțată de Fondazione Trentina del VolontariatoSociale și Asociația nonprofit Network - CSV Trentino.

O carte largă de rețete constând din toate rețetele din ateliere este un succes și este folosită ca o bună practică la nivel național.

Este ușor de transferat cu implicarea mai multor asociații, părți interesate, organisme private și publice, dar și voluntari - transferabilitatea este stimulată de tema (produsele alimentare) foarte apropiată de interesul tuturor.

Este transformator, deoarece a oferit șansa de a descoperi cultura italiană pentru migranți și pentru italieni, gusturi diferite de cele la care sunt obișnuiți. Acesta este punctul de plecare perfect al unei mai bune integrări.

Este sustenabil din cauza succesului inițiativei, a vizibilității la nivel regional și național.

Mai multe informatii: http://www.cuscus.org/ https://www.facebook.com/CusCusTrento/ Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

33


BUNĂ PRACTICĂ

Kuchnia Konfliktu – Bucătăria conflictelor INTEGRARE PRIN ACTIUNE/ CONECTARE & ÎMPUTERNICIRE A OAMENILOR

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

34


Unde: Polonia - Varșovia De catre cine? Fundația Other Space & Fundația pentru Centrul Multicultural Cand si pentru cat timp? Din 2016 până în prezent . Ce anume: Bucătăria conflictelor (Kuchnia Konfliktu) este un restaurant implicat social care servește mâncăruri din regiuni care sunt sau au fost în conflict. Bucătăria conflictelor este un proiect care este co-creat de refugiați, permite refugiaților să cunoască cultura poloneză și să stabilească relații strânse cu polonezii într-un mediu sigur, prietenos și profesional. Prin propunerea unor condiții echitabile de angajare și instruire, Kuchnia Konfliktu oferă începătorilor un început mai bun și mai sigur pe piața muncii din Polonia. Subiecte: Cetățenie activă și construire comunitară; Constientizare culturala; Stil de viață urban; Metodologia comunicării sociale

D

ESCRIEREA PRACTICII:

Bucătăria Conflictelor oferă refugiaților și imigranților ocazia de a găti pentru oameni și de a câștiga bani într-un mediu sigur și profesional. În Kitchen of Conflict, refugiații își pregătesc mâncărurile tradiționale pentru clienți. Bucătăria Conflictelor a început ca un camion alimentar care s-a mutat în jurul Varșoviei. A fost o inițiativă creată de câțiva oameni. Acum este un restaurant modern și trendy în centrul orașului Varșovia. Dar nu este doar un restaurant. Ei cooperează activ cu ONG-urile care susțin imigranții. De asemenea, îi învață pe angajații lor arta gătitului profesional sau baza de contabilitate. De asemenea, îi ajută pe angajații lor să beneficieze de ajutorul profesional oferit de alte ONG-uri dacă au nevoie de el.

Mai multe informatii: https://www.facebook.com/kuchniakonfliktu/

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

35


S

UCCES/SCHIMBĂRI PE CARE LE FACE PRACTICA:

Bucătăria Conflictului leagă refugiații și imigranții cu cetățenii polonezi prin mâncare și gătit. După cum spune polonezii: "Prin stomac până la inimă". De asemenea, promovează multiculturalismul prin răspândirea cunoștințelor despre diferite culturi de gătit. Bucătăria Conflictelor a schimbat situația imigranților, oferindu-le un loc de muncă, contact direct cu cetățenii polonezi, educație profesională și sprijin în obținerea accesului la asistență profesională. Bucătăria Conflictelor are 13 mii de adepți pe Facebook. Locul este foarte apreciat în clasamentele restaurantelor. Acestea oferă alimente de înaltă calitate la un preț bun. Locul este recunoscut și susținut de polonezi. Inițiativa a fost premiată de National Geographic pentru cea mai bună inițiativă socială din 2017 și de Ashoka pentru cea mai bună lansare socială din 2016 și Impact Social / SAP.

Mai multe informații: https://www.facebook.com/kuchniakonfliktu/

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

36


BUNĂ PRACTICĂ

"Cu pâine și sare. Polonezi împreună pentru refugiați"

INTEGRARE PRIN ACTIUNE/ CONECTARE & ÎMPUTERNICIRE A OAMENILOR

Mai multe informatii: https://www.facebook.com/polacydlauchodzcow/ https://www.facebook.com/polacydlauchodzcow/videos/2145025242399147/ Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

37


Unde: Inițiativa este înrădăcinată în Varșovia, dar inflențează întreaga Polonie . De către cine? Proiect început de grup informal și continuă ca ONG - Fundația Ospitalitate din Polonia. Când și de cât timp? Din 2012 până în prezent. Ce anume: Este o inițiativă la nivel local destinată: 1) sensibilizării cu privire la situația imigranților și refugiaților, în special în Polonia și Europa; 2) să influențeze politica migrației și să combată xenofobia, stereotipurile și ignoranța Subiecte: Guvern Deschis, Cetățenie activă și construire comunitară; Constientizare culturala; Urban Sharing Lifestyles; Metodologia comunicării sociale

D

ESCRIEREA PRACTICII:

Practica conectează refugiații și imigranții care au nevoie de ajutor cu poporul polonez care vrea să ajute. Utilizează valori și istorie f.e. ideea de ospitalitate poloneză de a schimba stereotipul negativ al imigranților în Polonia și de a scădea "teama de refugiați". El face ca poporul polonez să înțeleagă că de multe ori în istorie polonezii erau, de asemenea, refugiați și imigranți și, prin urmare, ar trebui să știe cât de important este să ajute. Ei: • efectuează campanii sociale în mass-media care promovează ospitalitatea poloneză, arătând cazuri de persoane reale - imigranți care trăiesc în Polonia • organizează ajutoare pentru refugiați și imigranți prin intermediul campaniilor mici și directe în social media • informează imigranții despre evenimentele în curs organizate pentru aceștia • informează despre nevoile imigranților • sprijinirea imigranților în găsirea unui loc de trai.

More More information information on: on: https://www.facebook.com/polacydlauchodzcow/ https://www.facebook.com/polacydlauchodzcow/ https://www.facebook.com/polacydlauchodzcow/videos/2145025242399147/ https://www.facebook.com/polacydlauchodzcow/videos/2145025242399147/ Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

38


S

UCCES/SCHIMBĂRI PE CARE LE FACE PRACTICA:

Este o inițiativă de succes la nivel local care arată că este posibilă organizarea de ajutor pentru refugiați într-un mod foarte simplu: prin conectarea persoanelor care au nevoie de ajutor cu cei care doresc să ajute în principal pe facebook.com. Numai în 2018 ei: • Au fost găsite 15 apartamente pentru 60 de refugiați • Au mobiliat și echipat 52 de apartamente • Organizarea unei sărbători de o săptămână pentru 18 familii de refugiați • Lecții gratuite de poloneză pentru 60 de copii • A găsit un loc de muncă pentru 34 de refugiați • Imbracaminte pentru 31 de copii De asemenea, arată modul în care se pot schimba stereotipurile negative ale imigranților - prin înrădăcinarea acesteia într-o cultură națională prin conotație la simbolurile semnificative. Filmul lor: "Nasz chleb powszedni" ("Pâinea noastră comună") care arată că refugiații care fac paine în brutăria poloneză are 1,5 milioane de vizualizări pe youtube.com.

More information on: https://www.facebook.com/polacydlauchodzcow/ https://www.facebook.com/polacydlauchodzcow/videos/2145025242399147/ Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

39


BUNĂ PRACTICĂ

Poți cânta! Concurs polonez de cântece pentru străini INTEGRARE PRIN ACTIUNE/ CONECTARE & ÎMPUTERNICIRE A OAMENILOR

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

40


Unde : Polonia, diferite orașe De către cine? Domus Orientalis Society Când și pentru cât timp? În fiecare an din 2016 (3 ediții) Ce anume: Poți cânta! Este un concurs polonez de cântat pentru străini. Scopul concursului este integrarea imigranților prin distracție și joc. Promovează imaginea pozitivă și distractivă a străinilor printre polonezi. Subiect: conștientizare culturală

D

ESCRIEREA PRACTICII:

Concursul este organizat de un ONG în fiecare an începând cu anul 2016. Concursul are propriul site web și este promovat în special în social media (youtube și facebook). Ei efectuează audiții în 4 orașe: Cracovia, Lodz, Varșovia, Wrocław, în timpul cărora au ales 10 persoane care participă la concursul final din Łódź. În cadrul preselecției, se organizează ateliere gratuite în limba poloneză. Concertul final are loc la Lodz. Toate activitățile sunt înregistrate, difuzate live și distribuite online. Concursul este organizat într-un stil foarte lejer și de divertisment. Orice străin care este suficient de curajos să cânte în limba poloneză poate participa.

Mai multe informații: http://youcansingit.pl/ https://www.youtube.com/watch?v=5hSXLK35LmY Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

41


P

ROVOCARE/PROBLEMĂ PE CARE PRACTICA O REZOLVĂ:

Concursul prezintă imigranții într-un context familiar - cântă melodii poloneze, se distrează. Schimbă imaginea negativă a străinilor din Polonia, arătând că imigranții nu sunt periculoși și nu atât de diferiți de polonezi. Aceasta arată că diversitatea și pluralismul cultural sunt bune, valoroase și pot îmbogăți societatea poloneză.

S

UCCES/SCHIMBĂRI PE CARE LE FACE PRACTICA:

Proiectul are succes deoarece oferă imigranților șansa de a fi văzuți în contextul cultural polonez. Aceasta ar trebui transferată în principal datorită potențialului său puternic de schimbare a stereotipurilor / imaginii culturale comune a imigranților. Cum a spus un fondator al proiectului: "Cântecul este un mediu cultural puternic" - prin cântarea cântecelor poloneze, imigranții sunt plasați în cultura poloneză. Proiectul este un instrument puternic care stabilește un teren cultural comun pentru integrare. Nu există studii care să arate influența proiectului asupra societății poloneze. Proiectul a fost promovat, dar nu a fost prezentat în mass-media publică. În mediile sociale, proiectul nu este bine recunoscut - are doar 960 de persoane pe facebook.com, iar videoclipurile sale au aproximativ 100 de vizualizări pe youtube.com. Cu toate acestea, ideea merită să se răspândească și ar trebui promovată.

More information on: http://youcansingit.pl/ https://www.youtube.com/watch?v=5hSXLK35LmY Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

42


BUNĂ PRACTICĂ

Festivalul de artă pentru refugiați din Timișoara INTEGRATION THROUGH ACTION / CONNECTING & EMPOWERING PEOPLE

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

43


Unde: Timisoara , Romania De către cine? Solidart Când și pentru cât timp? Festivalul de artă pentru refugiați Timișoara 2018 se bazează pe prima ediție care a avut loc în mai 2017 la Timișoara, în cadrul proiectului internațional NiCeR (www.nicerproject.eu), implementat de AIDRom în parteneriat cu Institutul Intercultural Timișoara și Solidart, finanțat de Comisia Europeană prin intermediul Fondului pentru azil, migrație și integrare. Ce anume? Proiectul a fost un program pilot destinat să fie un instrument de incluziune socială, o abordare artistică prin care 15 tineri refugiați cu sediul la Timișoara, cu vârste cuprinse între 9 și 26 de ani, împreună cu 15 non-refugiați din aceeași grupă de vârstă, au acordat 4 luni săptămânal ateliere de lucru în cadrul forumului de teatru, filmului, muzicii, picturii și instalațiilor de artă. Subiect :Cultural awareness

D

ESCRIEREA PRACTICII:

Proiectul a fost un program pilot destinat să fie un instrument de incluziune socială, o abordare artistică prin care 15 tineri refugiați cu sediul la Timișoara, cu vârste cuprinse între 9 și 26 de ani, împreună cu 15 non-refugiați din aceeași grupă de vârstă, au acordat 4 luni săptămânal ateliere de lucru în cadrul forumului de teatru, filmului, muzicii, picturii și instalațiilor de artă. Producția artistică a tinerilor artiști amatori, sub îndrumarea profesioniștilor artistici, a fost prezentată public în fața unui public de 150 de spectatori, la 13 mai 2017, în cadrul primei ediții a Festivalului de Artă Timișoara pentru refugiați. Festivalul a inclus screening-ul unei serii de scurtmetraje internaționale pe tema migrației, la care au participat 70 de spectatori. În cadrul ediției de creație a Festivalului de Artă al Festivalului de Refugiați din Timișoara, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara și UNHCR (Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați), a fost organizată o dezbatere academică cu tema "Permanentă de refugiați", la care au participat studenți și profesori din Timișoara.

Mai multe informatii: https://solidart.online/e

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

44


Pentru ediția din 2018, vor fi 3 concerte cu trupe românești, cu accent pe trupele care au printre membrii săi refugiați sau care au un mesaj de solidaritate socială. De asemenea, vor fi organizate 3 spectacole de teatru care vor adera la tema din acest an SUBIECTIFICAREA. La sfârșitul fiecărei spectacole vor avea loc discuții publice între public și distribuție. Echipa care coordonează proiectul va identifica un artist sau un grup de artiști care vor fi invitați să afișeze o ilustrație vizuală (pictura, sculptura, arta grafică, arta decorativă, fotografierea) care leagă acest afiș în oferirea către public a unei experiențe complexe și a unui mesaj amplificat prin asociere.

More information on: https://solidart.online/e

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

45


S

UCCES/SCHIMBĂRI PE CARE LE FACE PRACTICA:

Prin programul său, festivalul în sine a fost o provocare pentru comunitate, prin captarea drumului unui migrant într-o țară nouă.

Mai multe informatii https://solidart.online/e

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

46


LOC DE ÎNTÂLNIRE (PUNCTE INFO, CENTRE)

Exemple de bune practici în integrarea migranților din Austria, Germania și Polonia

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

47


BUNĂ PRACTICĂ

FREMDE WERDEN FREUNDE FREUNDE SALON LOCURI DE ÎNTÂLNIRE

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

48


Unde: Vienna De către cine? Verein „Fremde werden Freunde“ Când și pentru cât timp? Salon – one year, organisation and action - over 3 Years Ce anume: Initiative for social inclusion Subiecte: Community Building; Cultural Awareness; Urban Sharing Lifestyles;

D

ESCRIEREA PRACTICII:

În Salonul de Prieteni, în inima Vienei, străinii au găsit o casă din toamna anului 2017. Salonul pentru implicarea societății civile este punctul de sprijin al rețelei noastre vibrante. Activitățile de petrecere a timpului liber se referă la cercetarea privind includerea. Binecuvântați bucătari întâlnesc aici unii gurmanzi și discută întâlniri direct afectate. Aici se întâmplă schimbul, împuternicirea, transferul de cunoștințe, bucuria, distracția și inovația.

Ei organizează evenimente comune, care reunesc migranți și alte persoane excluse. Ei merg pe jos, fac muzică, alerg, cos, gătesc, discută și organizează evenimente împreună.

Organizația închiriază un loc comun - salon - la Garnisongasse 11 - 1090 Wien. Modelul financiar bazat în principal pe donații. Organizația a primit peste 40 de voluntari, implicați în diferite acțiuni, cum ar fi: activități sportive comune (jogging, mersul pe jos, fotbal), cântând și planificând muzică, gătit împreună, organizând prelegeri, ateliere și lecții și multe altele.

Mai multe informatii: www.fremdewerdenfreunde.at

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

49


Mai multe informatii: www.fremdewerdenfreunde.at

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

50


S

UCCES/SCHIMBĂRI PE CARE LE FACE PRACTICA:

Toate activitățile se desfășoară în grupuri de voluntari și participanți, care încep să se cunoască și să se împrietenească. O mulțime de evenimente educaționale și culturale precum șahul, cântând în cor sau Ajută la aderarea la comunitatea locală / Crearea de legături între oameni. Permițând migranților străini să devină prieteni Numeroase activități (aproximativ 500 au început împreună) și aproximativ 3500 de persoane asociate, participanți la evenimente.

Practica este de succes, dovedită prin numărul de evenimente și participanți. Aceasta ar putea fi transferată în orice alte orașe și zone cu un număr mare de migranți care suferă de excluziune socială.

More information on: www.fremdewerdenfreunde.at

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

51


BUNĂ PRACTICĂ

Oferă ceva înapoi Berlinului LOCURI DE ÎNTÂLNIRE

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

52


Unde? (țară, regiune, oraș) Berlin, Germania De către cine? (numele organizației) Oferă ceva înapoi Berlinului Când și pentru cât timp? Din 2013 Ce anume? (ținta, scopul) Să lucreze pentru o formă organică de integrare și construire a comunității de bază prin intermediul unei platforme de partajare a competențelor Subiecte: Cetățenie activă și construire comunitară; Constientizare culturala; Urban Sharing Lifestyles; Metodologia comunicării sociale

D

ESCRIEREA PRACTICII:

De-a lungul unei platforme de internet, precum și prin mai multe întâlniri regulate, ei creează modalități pentru persoane din medii diferite și cu experiențe diferite pentru a-și întâlni și împărtăși cunoștințele și abilitățile Pe pagina lor de internet există o "bord" foarte simplu, unde oricine dorește să ofere o activitate voluntară (de exemplu, lecții de chitară gratuite, cursuri de limbi străine, ședințe de cusut) sau căutând contribuitori voluntari pentru un proiect mai amplu, poate pune o notificare. Platforma este deschisă oricui, dar mai ales noilor veniți la Berlin - din toate culturile și clasele, sunt încurajați să se alăture - să ia parte la activități, dar mai ales să aibă șansa de a contribui prin oferirea de a învăța alte lucruri pe care le cunosc.

Mai multe informatii: http://gsbtb.org/

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

53


P

ROVOCARE/PROBLEMĂ PE CARE PRACTICA O REZOLVĂ:

Proiectul, care de-a lungul anilor sa transformat într-o organizație majoră și actor în cadrul activității de voluntariat la Berlin, a fost fondat ca răspuns la segregarea culturală și financiară crescândă percepută în oraș cu o tensiune socială sporită și, prin urmare, creșterea tendințelor politice naționaliste extreme, în general, în Europa.

Pentru a aduce noilor veniți contribuții active în orașele lor, creând rețele puternice de participare și incluziune. Ei împuternicesc oamenii să profite la maximum de vocea, energia și interesele lor, nu ca un fel de "ultim pas" în procesul de integrare, ci ca o lumină călăuzitoare într -un proces adesea provocator. Berlinul este un oraș care a avut mereu mari comunități de migranți - oameni care au ales să se mute în oraș pentru a lucra sau studia sau au ajuns după ce au fost obligați să fugă din casele lor anterioare din cauza războiului, a sărăciei sau a dezastrelor naturale. Modul în care ajungeți și motivul pentru care vă aduceți o experiență foarte diferită. Totuși, există experiențe și experiențe valoroase despre migrație și integrare pe care aceste diferite grupuri de migranți le împărtășesc despre intrarea într-o țară nouă, construirea unei vieți într-un oraș nou, învățarea unei noi limbi, crearea legăturilor cu oamenii, înțelegerea birocrației ... aceasta deschide pentru posibilitatea de a învăța și de a oferi asistență celui care vine acum în oraș.

În cazul în care integrarea a fost văzută în mod tradițional ca un proces de direcție - de la țara de destinație la migranți, acest proiect a vrut să creeze un spațiu care să reflecte complexele rețele interconectate de integrare și, de asemenea, să dorească să ofere oportunitatea de a se întâmpla exact așa: persoana are experiențe și abilități valoroase de împărțit dacă i se dă ocazia. A deveni un contribuitor activ în comunitatea în care locuiți este cea mai eficientă cale de integrare în societate.

Mai multe informatii: http://gsbtb.org/

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

54


Mai multe informatii: http://gsbtb.org/

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

55


S

UCCES/SCHIMBĂRI PE CARE LE FACE PRACTICA:

Acest proiect oferă o oportunitate frumoasă de a fi un contribuitor activ și nu doar un receptor pasiv. Oferă un spațiu ușor accesibil, atât digital cât și local, pentru ca oamenii să se întâlnească și să facă schimb de experiență, cunoștințe, deprinderi și idei. În întâlnirile lor organizatorii folosesc deseori diferite instrumente și metode de comunicare, cum ar fi, de exemplu, "dating-speed", dialog, împărțirea cercurilor etc. pentru a încuraja o atmosferă deschisă și non ierarhică în care fiecare voce să fie ascultată în mod egal și fiecare experiență iar perspectiva este evaluată. Oferă posibilitatea de a experimenta adevăratul sentiment de a juca un rol important, de a putea contribui prin ceea ce aduceți grupului, de a fi un rol important în crearea comunității. Succesul proiectului se referă la accentul pe menținerea cât mai neierarhistă, prin mijloace, principii și structuri care pot fi ușor văzute ca fiind simple pentru un outsider, dar de fapt sunt dificil deținut în societățile care insistă asupra recompensării liderul. Totuși, acest mod de a oferi spațiu pentru calități individuale într-un context al unui grup și a unei clădiri comunitare folosind platforme digitale ușor de utilizat, rețele de iarbă-rădăcină și metode de comunicare, este ceva care ar putea beneficia multe grupuri și organizații care doresc să construiască sprijin comunitar durabil pentru integrare.

Mai multe informații: http://gsbtb.org/

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

56


BUNĂ PRACTICĂ

CENTRUL MULTICULTURAL VARSOVIA LOCURI DE ÎNTÂLNIRE

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

57


unde: Varșovia De către cine? Pro Humanum și fundatia pentru somalia Când și pentru cât timp? Din 2014 pâna în prezent Ce anume?: Centrul a fost înființat pentru a sprijini integrarea multiculturală și civică a locuitorilor din Varșovia; pentru a face Varșovia cel mai prietenos loc pentru diferite culturi și diferite naționalități din Polonia. subiecte Cetățenie activă și construire comunitară; Constientizare culturala; Urban Sharing Lifestyles; Guvernul deschis; Educație digitală

D

ESCRIEREA PRACTICII:

Centrul este o "platformă prietenoasă pentru schimbul de idei, realizarea obiectivelor și cunoașterea diferitelor culturi". Acestea oferă diferite tipuri de servicii gratuite pentru imigranți: consultanță juridică profesională, lecții gratuite în limba poloneză, psihoterapie gratuită, educație, mini-granturi, incubator pentru inițiative, întâlniri multiculturale, concerte, ateliere, expoziții. Acestea oferă spațiu gratuit pentru muncă și diferite tipuri de activități. Oricine poate închiria un spațiu pentru un eveniment (de exemplu, workshop-uri, concerte, expoziții, screening -ul filmului) sau poate folosi birourile pentru a lucra. Ele sunt, de asemenea, o platformă pentru cooperarea multor organizații neguvernamentale. Ei organizează campanii sociale de promovare a multiculturalității și incluziunii sociale f.e .: Varșovienii nu se tem: https://www.youtube.com/ watch?v=IfKA1syko-k Sunt deschise pentru oricine are nevoie de ajutor sau este interesat de dialogul multicultural - în fiecare zi: luni-vineri 9: 00-20: 00. Săptămâni 10-15. Acestea sunt finanțate din bugetul orașului Varșovia și sunt găzduite de diferite ONG-uri (care se modifică periodic). Există un acces ușor la serviciile lor prin intermediul site-ului web unde se poate rezerva un spațiu pentru eveniment sau se pot înregistra la lecțiile de limbă poloneză. Centrul se axează în general pe integrare și pe schimbul cultural - nu în special în ceea ce privește integrarea imigranților și, din acest motiv, este atât de incluziv și integrat.

Mai multe informatii: https://www.youtube.com/watch?v=IfKA1syko-k Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

58


P

ROVOCARE/PROBLEMĂ PE CARE PRACTICA O REZOLVĂ:

A existat nevoia de a avea un loc în Varșovia, unde imigranții să poată veni, să se întâlnească și nu numai să beneficieze de sprijin, ci și să fie activi, să-și schimbe cultura și să se integreze cu cetățenii polonezi și cu alți imigranți. Centrul ajută la combaterea problemei marginalizării imigranților, promovează ideea multiculturalității și a societății cohesive.

S

UCCES/SCHIMBĂRI PE CARE PRACTICA LE REZOLVĂ

Centrul Multicultural din Varșovia este unul dintre cele mai bune și cele mai mari centre de integrare a imigranților în Polonia. Locul funcționează bine, este foarte bine organizat, accesibil și adaptat nevoilor imigranților. Centrul oferă nu numai suport divers și profesional pentru imigranți, ci și spațiu pentru activitățile lor culturale și sociale - spațiu în care își pot promova cultura, arta, munca, afacerea, cunoaște alte culturi și se pot întâlni cu polonezii.

Mai multe informații: https://www.youtube.com/watch?v=IfKA1syko-k Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

59


AJUTOR DE BAZĂ Exemple de bune practici în integrarea migranților din Italia, Germania, Turcia și alte locuri din lume

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

60


BUNĂ PRACTICĂ

BUN VENIT REFUGIATILORINTERNATIONAL AJUTOR DE BAZĂ

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

61


uNDE: În toată lumea, începând din Germania De către cine Rețeaua internațională de locuințe pentru refugiați Când și pentru cât timp Din 2014 Ce anume: Sprijin pentru imigranți și azilanți subiect Stiluri de viață urban sharing.

D

ESCRIEREA PRACTICII:

Refugiați Bine ați venit este un proiect bazat pe ideea de a împărtăși. Inițiativa își desfășoară activitatea în Germania, Austria, Spania, Portugalia, Polonia, Grecia, Suedia, Italia, România, Cehia, Olanda, Australia, Canada, România, Franța, Japonia și Irlanda de Nord. Ideea se bazează pe couchsurfing. Inițiativa se concentrează pe conectarea potențialelor gazde și a refugiaților care caută un loc de ședere, înainte de a-și găsi propriul mod de a închiria ceva pentru propriile lor nevoi. În unele țări, cum ar fi Germania, un birou public rambursă o parte din chirie .

Mai multe informatii: www.refugees-welcome.net

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

62


P

ROVOCARE/PROBLEMĂ PE CARE PRACTICA O REZOLVĂ

Refugiații au de obicei lipsă de resurse financiare în primele momente de ședere în țara nouă. În același timp, ei au nevoie de un loc unde să trăiască. Mulți migranți nu sunt, de asemenea, familiarizați cu limbajul și cultura țării gazdă. .

S

UCCES/SCHIMBĂRI PE CARE PRACTICA LE FACE:

Migranți Bine ați venit este o altă soluție pentru cazarea refugiaților, bazată pe idei pur economice partajate. Ideea nu se referă numai la împărțirea unui apartament cu refugiați. Refugiații în locuințe private oferă avantaje pentru toată lumea: refugiații pot să trăiască în locuințe sănătoase, să învețe limba mai repede și să se adapteze mai ușor la un mediu nou. Pe de altă parte, veți cunoaște o altă cultură și veți ajuta o persoană într-o situație dificilă. Până în prezent, organizația a ajutat la matematica peste 1400 de perechi de refugiați și gazdele lor.

Mai multe informatii: www.refugees-welcome.net

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

63


BUNĂ PRACTICĂ

REFUGIS - CO - HOST AJUTOR DE BAZĂ

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

64


unde Rome + Naples + Reggio Calabria + Catania + Messina De către cine? Fondazione Mondo Digitale Unde și perioada? December 2016 – June 2017 Ce anume -Învățământul secundar îi învață pe imigranți și refugiați să utilizeze computere, să navigheze pe Internet, să planifice și să facă primii pași printre nenumăratele instrumente IT furnizate de Microsoft. Subiecte: Cetățenie activă și construire comunitară; Constientizare culturala;

D

ESCRIEREA PRACTICII:

Proiectul pilot RefugIS, finanțat de Microsoft Filanthrophies și promovat de Fondazione Mondo Digitale în Italia și FundaciónEsplai din Spania în perioada decembrie 2016 - iunie 2017. Are un obiectiv clar: oferă mai multe oportunități de integrare și incluziune a refugiaților, imigranților și solicitanților de azil prin practica și dezvoltarea abilităților tehnologice și digitale.

Proiectul CoHost s-a bazat pe experiența proiectului pilot RefugIS, cu scopul de a integra migranții și de a le furniza alfabetizare digitală și utilă. Transferul de cunoștințe a avut loc în rândul colegilor (tineri studenți italieni și studenți migranți), care, la rândul lor, predă un amestec de abilități digitale și fundal cultural. Într-adevăr, elevii își spun propria poveste, iar cei care învață împărtășesc valori și cultura proprie. Principiile pe care se bazează aceste proiecte sunt: - competențele fără abilitatea de a înțelege societatea în care ar funcționa nu au valoare și - în același timp, numai abilitățile moderne sunt cele care deschid ușile unei adevărate integrări sociale.

More information on: http://www.mondodigitale.org/it http://www.mondodigitale.org/it/aree-intervento/integrazione-di-migranti/refugis Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

65


În Europa, de mult timp este necesar să se urmărească o soluție eficientă a problemelor legate de imigrație și integrare - aceste proiecte se bazează pe un model de succes de integrare începând de la școală și pe baza valorilor de întâlnire și de împărtășire.

Programul de alfabetizare digitală a inclus mai multe activități în care au fost implicați 1.000 de studenți italieni și cetățeni străini. Școala a fost transformată într-un centru de formare care a permis acestor migranți să învețe și să dezvolte abilități digitale, lingvistice și civice.

Datorită experienței câștigate de Fondazione Mondo Digitale în alte activități, a fost posibilă desfășurarea următoarelor activități: - Antrenarea formatorilor online - Laboratoare și ateliere de lucru fizice și digitale despre valorile civice, limba italiană, alfabetizarea bazată pe TIC prin manuale și tutoriale scurte - Crearea unui Punct Internet în școlile implicate - Lansarea unui site web care conține conținut didactic lansat ca Open Source - Organizarea de evenimente publice pentru promovarea integrării migranților, refugiaților și cetățenilor din țara gazdă

More information on: http://www.mondodigitale.org/it http://www.mondodigitale.org/it/aree-intervento/integrazione-di-migranti/refugis Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

66


P

ROVOCARE/PROBLEMĂ PE CARE PRACTICA O REZOLVĂ :

Proiectele, născute din colaborarea dintre Fondazione Mondo Digitale și Microsoft, împreună cu alianța strategică dintre lumea școlii și centrele de primire au fost cu adevărat eficiente în promovarea integrării sociale și culturale prin încurajarea pregătirii profesionale a imigranților și a refugiaților care au sosit recent în Italia.

Fondazione Mondo Digitale (FMD) se angajează să creeze o societate de învățare incluzivă, în care inovația, instruirea, incluziunea și valorile fundamentale sunt combinate pentru a lucra împreună.

CO-HOST sa născut din experiența proiectului pilot RefugIS. Acest proiect relansează formula "TerzaAccoglienza", deja testată cu succes de Fondazione Mondo Digitale, creând o alianță strategică în cadrul școlii și a principalelor centre SPRAR (utilizate ca primul centru de primire pentru migranți și refugiați). Succesul inițiativei este legat de implicarea școlii și de posibilitatea de a pune în legătură tinerii studenți cu colegii lor migranți / refugiați.

OBIECTIVE: • Încurajarea integrării și alfabetizării digitale a imigranților și a refugiaților • Promovarea unui model inovativ de integrare pe baza cooperării dintre diverși agenți: școli, centre SPRAR, ONG-uri, instituții și autorități locale • Transformarea elevilor din învățământul secundar în facilitatori naturali ai procesului de includere a cetățenilor străini în țara gazdă • Promovarea integrării integrale a imigranților și a refugiaților prin intermediul programelor de educație civică, lingvistică și digitală

More information on: http://www.mondodigitale.org/it http://www.mondodigitale.org/it/aree-intervento/integrazione-di-migranti/refugis Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

67


S

UCCES/SCHIMBĂRI PE CARE LE FACE PRACTICA:

Proiectul se adresează refugiaților, solicitanților de azil din Italia și studenților de la gimnaziu și prevede: 

1.000 de cetățeni străini în formare

3.000 de solicitanți de azil și refugiați implicați în evenimente de comunicare și activități de diseminare

1.000 de elevi de liceu în rolul facilitatorilor sociali, digitali și culturali

50 de actori locali implicați în proiect

Este ușor de transferat, deoarece se bazează pe dorința de a intra în contact.

Este transformator, deoarece a oferit șansa studenților și străinilor de a deveni parte activă a societății într-un context mai integrat.

Este durabilă datorită colaborării cu părțile interesate locale, în special cu școala. Formatorii sunt în realitate studenți care au avut șansa de a-și spori valorile civice și de a deveni mai responsabili cu privire la posibila lor contribuție la o problemă relevantă.

Mai multe informatii: http://www.mondodigitale.org/it http://www.mondodigitale.org/it/aree-intervento/integrazione-di-migranti/refugis http://www.mondodigitale.org/it/aree-intervento/integrazione-di-migranti/co-host Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

68


BUNĂ PRACTICĂ

CLINICILE DE LEGE ALE REFUGIATILOR AJUTOR DE BAZĂ

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

69


Unde? În facultățile de drept ale universităților din orașele germane cele mai mari (Berlin, Hamburg, Cologne, Frankfurt, Stuttgart, Munchen…) De către cine?Refugee Laws Clinic Deutschland e.V și finanțat prin intermediul ministrului german al Integratului Federal ("Beauftragte der Bundesregierung für Migration, Flüchtlinge und Integration") și al Fundației Robert Bosch. . Când și pentru cât timp?Din anul 2016, ca asociație umbrelă pentru clinicile de drept de migrație ca 30 care au fost înființate în diferite părți ale Germaniei începând cu 2013 Subiecte: Cetățenie activă și clădire comunitară, Metodologie de comunicare socială, conștientizare culturală Active

Ce anume? - Asigurarea unui sprijin structural și funcțional pentru diferitele RLC-uri germane, îmbunătățirea condițiilor de muncă și a calității prin advocacy și networking la nivel național și european, organizarea de conferințe, elaborarea și distribuirea materialelor de instruire de înaltă calitate etc. - să ofere o structură vastă și bine funcționată pentru acordarea de consultanță juridică gratuită refugiaților pe bază non-profit (de exemplu, despre reîntregirea familiei, permisele de muncă, schimbarea domiciliului, semnificația și procesul de la "permisul limitat de ședere" ("Duldung "), Spre deosebire de permisul permanent. - Să ofere studenților de drept la universitățile germane cunoștințe aprofundate și practice relevante în acest domeniu important, specializat, chiar în timpul studiilor - în special în cazul dreptului de refugiat și străin (un domeniu de drept care încă nu este o parte obligatorie a studiilor juridice germane ). - să crească, în general, gradul de conștientizare, interesul și contactul cu acest domeniu în rândul studenților de drept din Germania.

Mai multe informatii www.rlc-deutschland.de

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

70


D

ESCRIEREA PRACTICII :

Legea clinicilor pentru refugiați nu poate și nu intenționează să fie un înlocuitor pentru munca de avocat, ci îi ghidează pe clienți în cadrul sistemului pentru a-i ajuta să știe unde să se adreseze și cum să le însoțească clienților la autoritățile publice, pentru interviul în timpul procedurii de azil, efectuarea cercetării în țara de origine sau trimiterea clienților la alte centre de consiliere adecvate.

Clienții refugiați vin la clinicile de drept în care primesc sprijin apropiat și personal și consiliază studenții de lege cu privire la problemele și problemele pe care le aduc. Elevii înșiși participă la un program educațional care îi învață cunoștințele esențiale în dreptul refugiaților și străini, iar membrii avansați ai Clinicilor de Drept, care oferă consultații juridice, fac acest lucru sub supravegherea personalului universitar și a practicanților. Diferitele clinici locale pentru refugiați sunt structurate puțin diferit, dar în special toate au ore deschise în care refugiații pot pur și simplu să renunțe la o întâlnire sau să facă o întâlnire. Unii au, de asemenea, momente în care este posibil să se adreseze cu întrebări Practica este pentru refugiați și migranți care caută sprijin, sfaturi și informații concrete despre modul în care se rezolvă problemele legate de cererea lor de resedință sau azil în Germania.

Mia multe informatii: www.rlc-deutschland.de

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

71


P

ROVOCARE/PROBLEMĂ PE CARE PRACTICA O REZOLVĂ :

Organizația a fost creată pentru a acoperi lipsa evidentă de asistență juridică profesională pentru refugiați și migranți și, în același timp, a activat o mare resursă și potențial în cadrul unei comunități studențe angajate și motivate pentru a acoperi această necesitate.

Refugiații care solicită azil în Germania adesea nu dispun de informații suficiente cu privire la procedura de acordare a dreptului de azil. De asemenea, aceștia nu sunt adesea conștienți de problemele-cheie care trebuie abordate în timpul audierii, pentru ca situația lor individuală să fie recunoscută. Statul german oferă refugiaților și solicitanților de azil asistență juridică de bază în cadrul procesului de azil, dar în ultimii ani, odată cu creșterea rapidă a solicitanților de azil în Germania, administrația locală și multe alte locuri de consultare și consiliere administrate de stat sunt suprasolicitate iar refugiații sunt lăsați singuri cu întrebări și nevoi urgente de clarificări. Acest lucru poate avea uneori efecte înfricoșătoare, cu neînțelegeri și confuzii care duc la furnizarea de informații greșite sau luarea unor măsuri legale importante prea târziu, care la rândul lor poate conduce la decizii nedrepte sau greșite în cazurile individuale de azil. Solicitanții de azil sunt lăsați de mult timp să se simtă confundați și neputincioși, să nu înțeleagă informațiile și deciziile pe care le primesc și să nu știe ce măsuri să ia, într-un proces care uneori chiar decide între viață sau moarte pentru persoanele implicate. Mai ales pentru persoanele care se află deja sub presiune ridicată și, adesea, aducerea cu ei a unor experiențe de traume și suferințe extreme, aceasta adaugă o enormă tensiune psihologică. Este împotriva legii germane pentru cineva care nu are calificarea potrivită pentru a oferi consultanță juridică. Aceasta înseamnă că multe organizații de voluntariat care au o experiență de lucru foarte apropiată cu refugiații care trec prin procesul de azil și care au adunat o mulțime de informații despre modul în care funcționează, pot face obiectul urmăririi penale dacă par să ofere consultanță juridică refugiaților. Aceasta este o altă problemă importantă pe care structura Clinicilor pentru Drepturile Refugiaților reușește să evite

Mai multe informatii www.rlc-deutschland.de

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

72


Întrucât toți consilierii studenți din cadrul clinicii de drept sunt supravegheați de către profesori și experți cu experiență în domeniu, acest lucru le oferă acestora posibilitatea de a oferi consultanță juridică, chiar dacă aceștia nu continuă să acționeze ca avocați sau să ia un alt rol formal procesele de azil. Adesea, clinicile de drept privat pentru refugiați sunt primul punct de contact pentru cei care nu își pot permite sau nu pot găsi sfaturi juridice profesionale sau, în general, pentru cei care nu știu unde să se adreseze întrebărilor lor. Clinicile de drept oferă un punct de contact mai simplu, unde problemele pot fi formulate și reflectate cu consilieri care au cunoștințe profesionale, dar care întâmpină clienții nu într-un mod administrativ, formal, ci mai degrabă într-un mod personal și deschis. Îi facilitează refugiaților să-și formuleze întrebările și problemele și să găsească pașii și instrucțiunile potrivite.

Mai multe informatii: www.rlc-deutschland.de

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

73


S

UCCES/SCHIMBĂRI PE CARE LE FACE PRACTICA:

Această practică ajută la eliminarea obstacolelor și a neînțelegerilor legate de cererile de azil și de ședere, adesea atât accelerarea procesului, cât și eliberarea migranților de stres suplimentar inutil, incertitudine și traume, astfel încât aceștia să aibă mai mult timp, pace și energie să investească în integrarea și găsirea lor în societatea germană.

Această practică acoperă atât nevoia urgentă din partea comunității refugiate, cât și cea a migranților pentru consiliere juridică, oferind, în același timp, o oportunitate inegalabilă pentru studenții de drept german să colecteze cunoștințe importante, competențe și experiență practică într-un domeniu juridic important. Din 2013 există aproape 30 de clinici pentru refugiați în diferite orașe din Germania. Doar la Clinica locală din Köln există peste 300 de voluntari ai studenților de drept și ai studenților în domeniul asistenței sociale. .

Mai multe informatii: www.rlc-deutschland.de

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

74


BUNĂ PRACTICĂ

CASA DE CARITATE AJUTOR DE BAZĂ

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

75


Unde? Turcia, Kirşehir De către cine? Municipalitatea Kirşehir Când și pentru cât timp?2010 - prezent Ce anume? Casa de caritate, cu scopul de a întinde o mână nevoiașilor, în interiorul corpului orașului nostru, prin asigurarea asistenței sociale și solidarității fără a ofensa, a fost deschisă de municipalitatea Kirșehir în 2010 Subiecte: Cetățenie activă și construire comunitară; Urban Sharing Lifestyles; Comunicare socială Digital Literacy;

D

ESCRIEREA PRACTICII:

Casa de caritate continuă să transporte pâine, mâncare, îmbrăcăminte etc. Alocație pentru

aproximativ 2000 de familii. Distribuie zilnic 4000 de pâine în medie. În afară de acestea, în cadrul sistemului de numire, sunt satisfăcute aproximativ 20 de nevoi ale familiilor. Bunurile cum ar fi mobilierul, aparatele electronice, aparatele albe etc. sunt preluate de la cei bogați și sunt aduse oamenilor nevoiași. Cartierele sunt determinate în ordine alfabetică, iar organizațiile de caritate sunt distribuite oamenilor nevoiași care trăiesc acolo. De asemenea, în timpul anotimpurilor școlare, uniformele școlare sunt distribuite copiilor. Și, pentru a reduce puțin obstacolele, scaunele cu handicap sunt distribuite persoanelor cu dizabilități. În concordanță cu noile aplicații care se modifică de la 50 la 80 lunar, persoanele care au nevoie de ajutor, ca urmare a revederilor făcute de comisie, sunt incluse în listă. În ceea ce privește refugiații, aceștia sunt înregistrați de către biroul de migrație și primesc un card pentru ca aceștia să poată vizita periodic locul pentru a-și susține familia în nevoie. Toate serviciile pe care le primesc sunt gratuite și sunt susținute de municipalitate

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

76


P

ROVOCARE/PROBLEMĂ PE CARE PRACTICA O REZOLVĂ :

Nu a fost posibil să se convingă majoritatea oamenilor să fie înregistrați în sistem deoarece nu doresc să-și dezvăluie situația lor eonomică. Dar oricum municipalitatea deservește atât rezidenții locali, cât și refugiații. Al doilea a fost să găsească suficienți voluntari pentru a coopera în finanțarea casei. Municipalitatea a finanțat întregul proces de început și a informat locuitorii cu privire la lucrurile pe care le pot face pentru a contribui. Acum, casa de caritate este susținută de mai mult de 1000 de voluntari în diferite sectoare. .

S

UCCES/SCHIMBĂRI PE CARE LE FACE PRACTICA :

Casa noastră de caritate servește acum peste 2000 de rezidenți locali și refugiați. Aceștia sunt acceptați lunar și, în cazul în care este necesar, perioadele sunt flexibile pentru livrarea organizațiilor de caritate.

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

77


CONTACTEAZĂ-NE! TE RUGĂM SĂ NU EZIȚI SĂ NE CONTACTEZI DACĂ APAR ÎNTREBĂRI SAU COMENTARII LEGATE DE EXEMPLELE DE BUNE PRACTICI REGĂSITE ÎN CADRUL ACESTUI GHID

Partenerii proiectului: EURO-IDEA FUNDACJA SPOŁECZNO-KULTURALNA www.euroidea.wordpress.com EURO-NET www.synergy-net.info KIRSEHIR IL MILLI EGITIM MÜDÜRLÜGÜ www.arge40.com ASOCIATIA INSTITUTUL PENTRU PARTENERIAT SOCIAL BUCOVINA www.bucovinainstitute.org KNUEPFWERK E.V. FUNDACJA BIURO INICJATYW SPOŁECZNYCH www.bis-krakow.pl

Mai multe informații despre proiect se regăsesc pe www.isdlearning.eu

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

78


Integration by Social and Digital Learning (ISDL) Erasmus+ , KA2, Strategic Partnerships foreducation adult – Exchanges of Practices Project no. 2017-1-PL01-KA204-038285

This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author and the the Commission/National Agencies cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

PUBLICAȚIE GRATUITĂ

AUTORI: Parteneriatul proiectului ISDL Publicatier: Euro-Idea Fundacja Społeczno Kulturalna www.isdlearning.eu

Suceava, August 2019

Bune practici în integrarea migranților – exemple colectate din 5 țări

79

Profile for Euro-Idea Fundacja Społeczno-Kulturalna

Bune practici în integrarea migranților– exemple colectate din 5 țări  

ISDL (Integrare prin învățământ social și digital) este un proiect internațional de cercetare și schimb, finantat prin programul UE, Erasmus...

Bune practici în integrarea migranților– exemple colectate din 5 țări  

ISDL (Integrare prin învățământ social și digital) este un proiect internațional de cercetare și schimb, finantat prin programul UE, Erasmus...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded