Page 1

ΧΡΗΜΑ WEEK

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ τ.423 / ΤΡΙΤΗ 05.06.2012

4

ΝΗΡΕΑΣ

ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 3ΜΗΝΟ

9

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ, ALPHA BANK, EUROBANK

10

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΠΛΟ ΜΟTOR OIL, ΟΤΕ, MIG, FRIGOGLASS

Χ.Α.: «ΤΥΦΛΗ ΠΤΗΣΗ» ΠΡΟΣ... ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!

«Τυφλή», και μάλλον πτωτική, πορεία αναμένεται να ακολουθήσει η χρηματιστηριακή αγορά, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, καθώς κορυφώνεται η πολιτική αβεβαιότητα, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν «ντέρμπι» Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.

Ο

ι εξαγγελίες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την οικονομία - ο οποίος θα έχει τον πρώτο λόγο στις πολιτικές εξελίξεις σύμφωνα με μερίδα αναλυτών - απογοήτευσαν την αγορά, καθώς υποσχέθηκε επιστροφή στο… 1981, με εθνικοποιήσεις τραπεζών και κοινωνικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών! Eπιφυλακτικότητα επικρατεί στην αγορά, που έχει το βλέμμα στραμμένο από τη μία στην Ευρώπη και στις εξελίξεις και, από την άλλη, στα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, όπου δεν διαφαίνεται τίποτε χειροπιαστό σχετικά με την έκβαση των εκλογών. Την ίδια ώρα η «δραχμοφοβία» βάζει ένα ακόμη εμπόδιο στην πορεία της αγοράς. Μέσα στο κλίμα υστερίας που επικρατεί το τελευταίο διάστημα για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ήλθε να προκαλέσει αναστάτωση και η εμφάνιση… της δραχμής στα τερματικά του διεθνούς πρακτορείου Bloomberg. Μέσα στην παράνοια των ημερών με τις δηλώσεις αξιωματούχων-αναλυτών για το αν η Ελλάδα θα μείνει ή θα φύγει από το ευρώ, τέτοιου είδους κινήσεις προκάλεσαν ανησυχία, δημιουργώντας σενάρια για έξοδο από το ευρώ ακόμη και μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο! Οι προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν μπορεί να είναι θετικές τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα των εκλογών παραμένει για την αγορά, αφού το ζητούμενο είναι η

συγκρότηση σχηματισμού κυβέρνησης. Στο ενδεχόμενο να μη συγκροτηθεί κυβέρνηση, το ελληνικό χρηματιστήριο θα υποστεί νέο «σοκ». Εκτιμάται ότι αν συμβεί αυτό, θα προκληθεί νέο «κύμα φυγής» από την αγορά και των τελευταίων επενδυτών. Το μεσοπρόθεσμο πτωτικό momentum που βρίσκεται σε ισχύ στο Χ.Α. από τα μέσα Φεβρουαρίου δεν αναμένεται να αλλάξει μέχρι τις εκλογές, λόγω της ρευστότητας στο πολιτικό περιβάλλον και των συνεχιζόμενων σεναρίων περί πιθανής εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Όπως παρατηρούν οι αναλυτές είναι πλέον θέμα χρόνου η αγορά να ξαναδοκιμάσει τα χαμηλά των 485 μονάδων. Επίσης, δύσκολα η αγορά θα αποφύγει τη δοκιμασία των προηγούμενων χαμηλών των 485 μονάδων και δύσκολα θα αποφευχθεί η διάσπασή τους, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Emporiki Bank. Αν διασπασθούν καθοδικά τα επίπεδα των 485 μονάδων, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 460 και 445 μονάδες. Στο θετικό σενάριο η αγορά διασπά την αντίσταση των 529-532 μονάδων και είναι πολύ πιθανό να «αυτοτροφοδοτηθεί» η αντίδραση προς την επόμενη αντίσταση των 555 μονάδων. Ο όγκος συναλλαγών που θα συνοδεύσει αυτήν την κίνηση, θα καθορίσει και τη δυνατότητα επιτάχυνσης προς την επόμενη ισχυρή αντίσταση των 610 μονάδων. ΧW


ΧΡΗΜΑ

2

τ.423/ ΤΡΙΤΗ 05.06.2012

WEEK

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. «ΖΑΛΙΖΕΙ» ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ! Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, εκτός από τις ελληνικές δημοσκοπήσεις, όταν αυτές δείχνουν προβάδισμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κάθε άστοχη δήλωση στελεχών του επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις αγορές. Μάλλον, όπως παρατηρούν διεθνείς αναλυτές, οι άστοχες δηλώσεις - όπως η πλήρης κρατικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων - δίνουν αφορμή σε κερδοσκοπικά κεφάλαια για πιέσεις στις μετοχές, το ευρώ, το πετρέλαιο ακόμη και στο χρυσό!

O

κ. Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής της Ευρώπης της BoFa Merrill Lynch, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό SBC, τόνισε ότι σε αρκετές συνεδριάσεις οι παγκόσμιες αγορές κινούνται βάσει των ελληνικών δημοσκοπήσεων. Για ανησυχία στις αγορές από την άνοδο των αντιμνημονιακών κομμάτων στην Ελλάδα και κυρίως του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα Independent.

υπάρχει μεγάλη διάσταση πολιτικών απόψεων και αφετέρου γιατί μια αριστερή κυβέρνηση θα προκαλούσε μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές. Σενάριο δεύτερο: Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συμμετέχει σε μια κεντρώα κυβέρνηση και μειώνει τις πολιτικές του απαιτήσεις. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν θετική, ωστόσο η Morgan Stanley δεν το θεωρεί πιθανό η ρητορεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατά του Μνημονίου να αλλάξει.

Όπως γράφει, οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει «ντέρμπι» ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., γεγονός που προκαλεί αναταραχές στις αγορές.

Σενάριο τρίτο: Σχηματίζεται μια κυβέρνηση τε-

Πλησιάζοντας στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ακόμη και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι κάνουν πολιτικές προβλέψεις για τις εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση της Morgan Stanley, το συμπέρασμα της οποίας είναι ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είτε έλθει πρώτο κόμμα είτε όχι, θα έχει τον πρώτο λόγο στις πολιτικές εξελίξεις. Η Morgan Stanley επιχειρεί να αναλύσει τα πιθανά σενάρια και την περίοδο των διερευνητικών εντολών μετά τις 17 Ιουνίου με βάση το ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν θα κερδίσει την αυτοδυναμία.

κυβέρνηση τεχνοκρατών θα εξαρτηθεί από το αν

Σενάριο πρώτο: Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σχηματίζει, με άλλα αριστερά κόμματα, κυβέρνηση συνεργασίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν η πιο αρνητική, αφενός γιατί

εξέλιξη, γιατί θα εξασφαλίσει χρόνο ώστε να

χνοκρατών. Σε μια τέτοια περίπτωση οι αγορές θα είναι άκρως επιφυλακτικές για το αν και κατά πόσο θα έχει διάρκεια μια τέτοια κυβέρνηση. Ωστόσο η και κατά πόσο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα στηρίξει αυτήν την κυβέρνηση. Με βάση τη Morgan Stanley, αυτό το ενδεχόμενο έχει λίγο μεγαλύτερες πιθανότητες από τα δύο προηγούμενα. Σενάριο τέταρτο: Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη και άλλων μικρότερων κομμάτων, σχηματίζουν κυβέρνηση συνεργασίας. Το σενάριο αυτό έχει περίπου 50% πιθανότητες επιβεβαίωσης. Αν σχηματιστεί τέτοια κυβέρνηση, θα είναι μια θετική υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για το Μνημόνιο.

ΧW


ΧΡΗΜΑ

τ.423/ ΤΡΙΤΗ 05.06.2012

WEEK

4

ΝΗΡΕΑΣ

ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 3ΜΗΝΟ Η ισχυρή ζήτηση από τις νέες αγορές και οι βελτιωμένες τιμές ενίσχυσαν τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους και τις εξαγωγές. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 5,8 εκ. ευρώ (άνοδος +278%) έναντι 1,5 εκ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. ✒ από τον

Γιώργο Καλούμενο

Η μέση τιμή πώλησης λαβρακιού και τσιπούρας ήταν υψηλότερη κατά 4,5% σε σχέση με το τρίμηνο του 2011 και η μέση τιμή πώλησης των ιχθυοτροφών κατά 6% απορροφώντας μέρος από την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών.

“Σ

ε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία καταφέραμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας, να δημιουργήσουμε θετικές ταμειακές ροές, να περιορίσουμε το κόστος μας και να βελτιώσουμε τα καθαρά μας κέρδη».

υλών.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Νηρέα Αριστείδης Μπελλές, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα τριμήνου του 2012.

Oι καλύτερες τιμές, η εστίαση στη δημιουργία ισχυρών ταμειακών κερδών και στη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης απέφεραν € 7,3 εκ. θετικές ταμειακές ροές από τις λειτουργικές δραστηριότητες. Οι ταμειακές ροές μετά τις λειτουργικές δραστηριότητες και τις κεφαλαιακές επενδύσεις (free cash flow) διαμορφώθηκαν στα € 5,5 εκ.

Επίσης τόνισε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και κατά τους επόμενους μήνες του 2012, με αυστηρό έλεγχο των διαθεσίμων και στοχευμένες μειώσεις του κόστους. Αυτό θα οδηγήσει σε μία χαμηλότερη βάση κόστους και σε βελτιωμένη χρηματοοικονομική διάρθρωση όταν αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας. Η ισχυρή ζήτηση από τις νέες αγορές και οι βελτιωμένες τιμές ενίσχυσαν τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους και τις εξαγωγές. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε € 5,8 εκ. (άνοδος +278%) έναντι €1,5 εκ. το τρίμηνο του 2011. Οι συνολικές πωλήσεις παρέμειναν σταθερές στα € 44,2 εκ. ενώ οι πωλήσεις ψαριών ανήλθαν στα €37,8 εκ. καταγράφοντας αύξηση 3,3% σε αξία. Οι πωλήσεις σε νέες αγορές (χώρες εκτός ΕΕ) συνέχισαν να αναπτύσσονται δυναμικά, συμβάλλοντας στην άνοδο των εξαγωγών στα €35,1 εκ. (αύξηση +3%). Η μέση τιμή πώλησης λαβρακιού και τσιπούρας ήταν υψηλότερη κατά 4,5% σε σχέση με το τρίμηνο του 2011 και η μέση τιμή πώλησης των ιχθυοτροφών κατά 6% απορροφώντας μέρος από την αύξηση του κόστους των πρώτων

Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά € 2,7 εκ. από βασικές μειώσεις του κόστους και πρωτοβουλίες για την αύξηση της παραγωγικότητας, παρά την άνοδο στις τιμές των πρώτων υλών για ιχθυοτροφές και των μεταφορικών.

Τα κέρδη του Ομίλου προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και της επίδρασης της αποτίμησης των βιολογικών αποθεμάτων (EBITDA προ επίδρασης βιολογικών αποθεμάτων) ανήλθαν σε € 3,6 εκ., έναντι € 1,7 εκ. το τρίμηνο του 2011. Η επίδραση από την μεταβολή των βιολογικών αποθεμάτων στην εύλογη αξία, κατά τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, ήταν €9,8 εκ έναντι €3,9 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Τα καθαρά κέρδη που αντιστοιχούν στους ιδιοκτήτες της μητρικής ανήλθαν σε €6 εκ. (€ 0,0943 ανά μετοχή). Το Φεβρουάριο του 2012, ο αριθμός των μετοχών αυξήθηκε κατά 20.638 μετοχές από τη μετατροπή 9.518 ομολογιών αξίας € 92.991 (από το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2007). Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας διαιρείται σε 63.652.283 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας €1,34 εκ των οποίων 22.390 είναι ίδιες.. ΧW


ΧΡΗΜΑ WEEK

τ.423/ ΤΡΙΤΗ 05.06.2012

5


ΧΡΗΜΑ

τ.423/ ΤΡΙΤΗ 05.06.2012

WEEK

6

ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΣΩ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ EBITDA KAI EBIT TO 2011 Ο όμιλος Ιασώ και οι εταιρείες του παρουσίασαν βελτιωμένα αποτελέσματα σε επίπεδο EBITDA και EBIT, παρά την αναμενόμενη μείωση του κύκλου εργασιών, αλλά και αύξηση των περιθωρίων κερδοφορίας EBIT και EBITDA. ✒ από τον

Γιώργο Καλούμενο

Ο όμιλος Ιασώ το 2011 ήταν, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση του, ο μοναδικός κερδοφόρος προ φόρων, μεταξύ των εισηγμένων του κλάδου και διαθέτει το υψηλότερο περιθώριο EBITDA.

Τ

α στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στις εγκαταστάσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο πλαίσιο της ετήσιας ενημέρωσης των επενδυτών και αναλυτών.

Εκ μέρους της διοίκησης του ομίλου έγινε αναφορά στις συνθήκες που επικράτησαν στον κλάδο το 2011. Ειδικότερα τα στελέχη αναφέρθηκαν στην ένταση του ανταγωνισμού στον κλάδο και την πίεση που υπέστησαν οι επιχειρήσεις λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των ασθενών. Επίσης στάθηκαν στις αλλαγές που επέφερε η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ στον κλάδο και την υιοθέτηση των ενοποιημένων κλειστών νοσηλείων. Ειδικότερα όσον αφορά τον όμιλο Ιασώ , τα στελέχη του ομίλου έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση : > Στον περιορισμό των αναμενόμενων απωλειών σε περιστατικά κατά το 2011, ως συνέπεια της μείωσης των τιμών, της αναβάθμισης των υπηρεσιών και της προσέλκυσης νέων Ιατρών –Συνεργατών. > Στην επιτυχημένη στρατηγική περιορισμού των λειτουργικών δαπανών. > Στην προσθήκη του ΚΑΑ «Φιλοκτήτης» στον όμιλο και την αναδιοργάνωση του. Αναλύοντας τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου, επισημάνθηκε ότι σε επίπεδο EBITDA και EBIT ο όμιλος και οι εταιρείες του παρουσίασαν βελτιωμένα αποτελέσματα, παρά την αναμενόμενη μείωση του κύκλου εργασιών, αλλά και αύξηση των περιθωρίων κερδοφορίας EBIT και EBITDA

τόσο στον όμιλο , όσο και στη μητρική. Ο όμιλος Ιασώ το 2011 ήταν, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση του, ο μοναδικός κερδοφόρος προ φόρων, μεταξύ των εισηγμένων του κλάδου και διαθέτει το υψηλότερο περιθώριο EBITDA. Έγινε εκτενής αναφορά στις προοπτικές και τους άμεσους στόχους του Ομίλου που είναι: > Η διατήρηση του κύκλου εργασιών μέσω: > Σύναψης συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. > Αύξησης του αριθμού των συνεργαζομένων Ιατρών. > Αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσίων. > Προσέλκυσης ασθενών από άλλες πηγές. > Η εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης. > Η βελτίωση των αποτελεσμάτων των θυγατρικών. Η παρουσίαση έγινε από τα στελέχη της εταιρείας , κ. Στυλιανό Τσιρόπουλο Οικονομικό Διευθυντή του Ομίλου, κα Νικολέττα Αθανασοπούλου Διευθύντρια Λογιστηρίου ΙΑΣΩ Α.Ε. και κ. Ιωάννη Ανδρούτσο Προϊστάμενο Οικονομικού Προγραμματισμού του Ομίλου. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην εταιρική ιστοσελίδα www.iaso.gr ή στην ιστοσελίδα του Χ.Α. www.ase.gr όπου έχει αναρτηθεί η παρουσίαση. ΧW


ΧΡΗΜΑ WEEK

τ.423/ ΤΡΙΤΗ 05.06.2012

7


ΧΡΗΜΑ

τ.423/ ΤΡΙΤΗ 05.06.2012

WEEK

8

VIVARTIA

ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ EXEED INDUSTRIES

Η Vivartia συμφώνησε για τη σύσταση εταιρείας τροφίμων και την κατασκευή εργοστασίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ✒ από τον

Γιώργο Καλούμενο

Η αρχική επένδυση θα φτάσει τα 70-100 εκατ. ευρώ αλλά ο προγραμματισμός σε βάθος χρόνου προβλέπει τη δημιουργία και άλλων παρα γωγικών μονάδων στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής

Μ

νημόνιο συνεργασίας υπέγραψε η Vivartia, με την εταιρεία Exeed Industries, τον βιομηχανικό βραχίονα της National Holding των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Το Μνημόνιο προβλέπει την αποκλειστική συνεργασία των δύο εταιρειών στον επιχειρηματικό τομέα τροφίμων και γεωργίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου, της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Ειδικότερα, περιλαμβάνει την σύσταση κοινής εταιρείας με ιδιοκτησία κατά 49% Vivartia και 51% Exeed Industries, η οποία θα δημιουργήσει εργοστάσιο επεξεργασίας και παραγωγής γαλακτοκομικών, χυμών και τσαγιού, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η αρχική επένδυση θα φτάσει τα 70-100 εκατ. ευρώ αλλά ο προγραμματισμός σε βάθος χρόνου προβλέπει τη δημιουργία και άλλων παραγωγικών μονάδων στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Το εργοστάσιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2014. Επιπλέον η κοινή επιχείρηση, εκτός από τα νέα προϊόντα που θα σχεδιαστούν ειδικά για την κάλυψη αναγκών των καταναλωτών στην περιοχή, θα εισάγει άμεσα υφιστάμενα προϊόντα της Vivartia προκειμένου να διατεθούν στην αγορά της Μέσης Ανατολής. Η νέα εταιρεία απευθύνεται αρχικά σε αγορά 4,7 εκατομμυρίων καταναλωτών, ενώ το σύνολο της αγοράς που καλύπτεται από το Μνημόνιο Συνεργασίας

αφορά πάνω από 330 εκατομμύρια καταναλωτές. Ο Dr. Kamel Abdullah, Διευθύνων Σύμβουλος της Exeed Industries, δήλωσε σχετικά: «Η Vivartia διαθέτει εξειδίκευση παγκοσμίου επιπέδου σε γαλακτοκομικά, χυμούς, τσάι και τρόφιμα υψηλής ποιότητας», ενώ ο Γιάννης Αρτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της Vivartia και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Investment Group, πρόσθεσε: «Υπάρχει εξαιρετική ταύτιση στις ικανότητες και τις εταιρικές αξίες ανάμεσα στους δύο Ομίλους. Οι δεξιότητες της Vivartia είναι συμπληρωματικές της Exeed Industries ενώ μοιραζόμαστε την εστίαση της στην ανάπτυξη κατηγοριών τροφίμων καθώς και του γεωργικού τομέα. Προσβλέπουμε να δημιουργήσουμε μαζί, μία εταιρεία διεθνούς βεληνεκούς που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των καταναλωτών της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής με υψηλού επιπέδου προϊόντα τροφίμων και ποτών». Σχολιάζοντας την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, ο Ισκαντάρ Σαφά Αντιπρόεδρος της MIG, σχολίασε: «Έχουμε την πεποίθηση ότι αυτή είναι η αφετηρία πολλών άλλων επιχειρηματικών κινήσεων στη ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή των ΗΑΕ και της Μέσης Ανατολής, όπου μπορούν να δημιουργηθούν συνέργειες ανάμεσα σε τοπικές εταιρείες υψηλού κύρους και οικονομικής αξιοπιστίας με τις ηγετικές, στις αγορές τους, εταιρείες, του ομίλου Marfin Investment Group». ΧW


ΧΡΗΜΑ

9

τ.423/ ΤΡΙΤΗ 05.06.2012

WEEK

ΕΠΙΧΕΙΡΗMATIKA NEA >

ΕΘΝΙΚΗ <

Ζημιές 537 εκατ. κατέγραψε στο α’ τρίμηνο του 2012, έναντι κερδών 157 εκατ. στο α’ τρίμηνο του 2011. Από την Ελλάδα οι ζημιές ήταν 656 εκατ., από τα Βαλκάνια οι ζημιές 6 εκατ. και από τη Finansbank τα κέρδη 125 εκατ. Η ΕΤΕ διαθέτει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8,1%, μετά τα 7,4 δισ. ευρώ που έλαβε από το ΤΧΣ. Στο 6,4% διαμορφώνεται το Core Tier 1.

>

ALPHA BANK <

Ζημίες ύψους 107,8 εκατ. εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο. Στο 9,6% έφτασε η κεφαλαιακή επάρκεια και στο 7,2% το core Tier I. Το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν συνολικά την εκκαθάριση των ομολόγων που ανταλλάχθηκαν στο πλαίσιο του PSI, ανέρχεται σε 0Ευρώ 0,8 δισ.

>

EUROBANK <

Στα 236 εκατ. ανήλθαν οι ζημιές στο α’ τρίμηνο. Οι προβλέψεις της τράπεζας για επισφάλειες διαμορφώνονται στα 365 εκατ., αυξημένες κατά 9%. Μετά την υλοποίηση της πρώτης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης, ύψους 4δισ., ο δείκτης Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας και ο δείκτης των Βασικών Κυρίων Κεφαλαίων ανήλθαν σε pro-forma βάση σε 9,0% και 7,9%.

>

ΠΕΙΡΑΙΩΣ <

Κέρδη 298 εκατ. εμφάνισε η τράπεζα, λόγω του αναβαλλόμενου φόρου, έναντι κερδών ύψους 9 εκατ. στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, μετά την ανακεφαλαιοποίησή της, ανέρχεται στο 9%. Τα καθαρά λειτουργικά έσοδα του α’ τριμήνου του 2012 του ομίλου σημείωσαν ετήσια άνοδο 4%, ενώ τα λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν κατά 8% ετησίως, διαμορφώνοντας τα προ προβλέψεων αποτελέσματα στα 217 εκατ., βελτιωμένα κατά 18%. Το ενεργητικό διαμορφώθηκε σε 47,5 δισ., -4% από την αρχή του έτους, -16% σε ετήσια βάση.

>

ΒΙΟΧΑΛΚΟ <

Ζημίες 14,7 εκατ. (-0,0735 ευρώ ανά µετοχή) κατέγραψε στο α’ τρίμηνο του 2012, έναντι κερδών 6,8 εκατ. ευρώ (0,0342 ευρώ ανά µετοχή), στο α’ τρίµηνο του 2011.Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 4,9% και ανήλθε στα 818 εκατ. ευρώ.

>

FOLLI FOLLIE <

Μειωμένα καθαρά κέρδη με ενίσχυση πωλήσεων κατέγραψε ο όμιλος στο α’ τρίμηνο του 2012. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 22,1 εκατ., μειωμένα κατά 3,5%. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,6% και ανήλθαν στα 229,3 εκατ.

>

ΟΛΠ <

Το αποτέλεσμα μετά από φόρους (τρέχοντες και αναβαλλόμενους) ανήλθε σε κέρδη 521.964 ευρώ, έναντι ζημιών 2.919.298 ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2011. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 23.918.434 ευρώ και είναι αυξημένος έναντι του 2011 κατά 5,29%. Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 4,14%. Οι αμοιβές και τα έξοδα τρίτων μειώθηκαν κατά 34,42%.

>

ΟΛΘ <

Διπλασίασε τα κέρδη του το α’ τρίμηνο, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκαν σημαντικά η διακίνηση εμπορευμάτων και ο κύκλος εργασιών. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 13.130.173 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 10,46%. Τα κέρδη μετά από φόρους έφθασαν συνολικά στα 4.867.767 ευρώ.

Στα Ενδότερα του Χ.Α >Τ  ο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, καθώς μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα πρέπει να δοθούν στο ΤΧΣ τα σχέδια αναδιάρθρωσης. Δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος αντιμετώπισης της ΑΤΕ και του Τ.Τ., καθώς δεν υπάρχει ακόμη ετυμηγορία για το αν είναι βιώσιμες ή όχι. >Η  Newedge (κοινοπραξία των γαλλικών τραπεζών Societe Generale και Credit Agricole), μία από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Η χρηματιστηριακή δήλωσε στους πελάτες της ότι θα διεκπεραιώνει μόνο εντολές πωλήσεων και θα σταματήσει την επέκταση των margin για υφιστάμενες θέσεις σε ελληνικές μετοχές. >Σ  ε δεινή οικονομική θέση βρίσκεται η ΔΕΗ από άποψη ρευστότητας, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που παρουσίασε στον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών η διοίκηση της επιχείρησης. Είναι χαρακτηριστικό το ότι δάνεια ύψους 420 εκατ. εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί, λόγω της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια ώρα, η ΔΕΗ έχει υποχρεώσεις 600 εκατ. σε δάνεια, τα οποία λήγουν στο τέλος Ιουνίου και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν. >Σ  τη διάψευση δημοσιεύματος περί ενδεχόμενης πώλησης της επιχείρησης προχώρησε η «Πλαστικά Θράκης». Η διοίκηση διευκρινίζει ότι καμία συζήτηση ή διαπραγμάτευση για την πώληση της εταιρείας ή κάποιας θυγατρικής της δεν λαμβάνει χώρα και καμία τέτοια πρόθεση δεν υφίσταται.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΔΟΣΗΣ CEO ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ ouzounis.k@ethosmedia.eu

Αρχισυντάκτης ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ kaloumenos.g@ethosmedia.eu

Ιδιοκτησία: ETHOS MEDIA S.A. Θεσσαλίας 29, 174 56 Άλιμος T:210 9984950, Φ:210 9984953

www.hrima.gr www.ethosmedia.eu hrima@hrima.gr


ΧΡΗΜΑ

10

τ.423/ ΤΡΙΤΗ 05.06.2012

WEEK

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΠΛΟ >

ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ

Ζημιές μετά από φόρους ύψους 23,398 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τα αποτελέσματα των 226 εισηγμένων εταιρειών στο α’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με ανάλυση της Beta Χ.Α.Ε.Π.Ε.Υ. Σύμφωνα με την ανάλυση δεν θα πρέπει να «ξεγελάει» το γεγονός της οριακής τελικής γραμμής στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Εφόσον αθροιστούν οι έκτακτοι παράγοντες, διαπιστώνεται ότι τα μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα υπερβαίνουν το 1 δισ., μέγεθος ικανό για να γυρίσει σε «βαθύ κόκκινο» την τελική γραμμή. Η προέλευσή τους εντοπίζεται κυρίως στον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών από την απομείωση των ομολόγων που συμμετείχαν στο PSI, την αποτίμηση των αποθεμάτων στις εταιρείες διύλισης, αλλά και την πώληση της Telecom Serbia στον ισολογισμό του ΟΤΕ. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 19 δισ. και παρουσιάζει οριακή αύξηση (+1,6%), ενώ έχει επηρεαστεί από τη μεγάλη συνεισφορά του κλάδου καυσίμων, καθώς χωρίς αυτήν θα εμφανιζόταν μειωμένος κατά 3,8%.

>

ΜΟTOR OIL

Σε αγορά μετοχών της εταιρείας προτρέπει τους επενδυτές η Citi και δίνει τιμή-στόχο τα 10,50 ευρώ. Η Citi σημειώνει ότι με βάση το εξαγωγικό προφίλ της, την εξαιρετική ποιότητα των περιουσιακών της στοιχείων, η πρόσφατη πίεση στη μετοχή είναι υπερβολική. Με μερισματική απόδοση 13% με βάση τα αναμενόμενα κέρδη του 2012, η μετοχή διαπραγματεύεται

με discount 64% σε σχέση με το μέσο όρο του κλάδου, αναφέρει, χαρακτηρίζοντας ελκυστική την τιμή του τίτλου.

>

ΟΤΕ

Στα 2 ευρώ, από τα 4,9 ευρώ, μειώνει την τιμή-στόχο η UBS, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ για την εταιρεία. Η δραχμή δεν αποτελεί το κεντρικό σενάριο του οίκου για την Ελλάδα, όμως, οι αναλυτές τονίζουν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το cashflow από την Ελλάδα θα μειωνόταν στο μηδέν. Με τη νέα δραχμή να χάνει τη μισή αξία της έναντι του ευρώ, αυτό σημαίνει ότι το cashflow του ομίλου στην Ελλάδα θα μειωνόταν φέτος κατά 94%, στα 48 εκατ., από 807 εκατ. Επιπλέον, τα 4,6 δισ. χρέη του θα παρέμεναν, κατά πάσα πιθανότητα, σε ευρώ, εκτιμά ο οίκος. Έτσι, το χρέος του ΟΤΕ θα αυξανόταν κατά 87%.

>

MIG

Ζημιές 81,6 εκατ. κατέγραψε για το α’ τρίμηνο ο όμιλος, ενώ σε εταιρικό επίπεδο οι ζημιές ανήλθαν στα 9,1 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση του ομίλου βρίσκεται στα 1,7 δισ. ευρώ ή 2,22 ευρώ ανά μετοχή και τα υφιστάμενα ρευστά διαθέσιμα της εταιρείας ανέρχονται στα 135,9 εκατ. ευρώ.

>

CYPRUS POPULAR BANK

Καθαρά κέρδη ύψους 54,8 εκατ. ανακοίνωσε για το α’ τρίμηνο του 2012, στα οποία περιλαμβάνεται όφελος από αναβαλλόμενη φορολογία ύψους 84,7 εκατ. Τα κέρδη εμφανίζονται μειωμένα κατά 22,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, οπότε και είχαν διαμορφωθεί στα 71 εκατ. Τα συνολικά έσοδα ήταν ύψους 247 εκατ., αυξημένα κατά 25% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011, ενώ οι συνολικές προβλέψεις για τον όμιλο ήταν ύψους 119 εκατ. έναντι 78 εκατ.

>

FRIGOGLASS

Αύξηση 18% παρουσίασαν τα έσοδα της

εταιρείας στα 159,1 εκατ. στο α’ τρίμηνο του 2012, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 7,8 εκατ. από 8,7 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001. Βάσει των αποτελεσμάτων του 2011 η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται με 8,62 φορές, ενώ η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων της διαμορφώθηκε στο 15%, σύμφωνα με τη VRS. Στο πρώτο τρίμηνο, τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν στα 49,67 εκατ., ενώ ο καθαρός δανεισμός ανήλθε στα 363,2 εκατ. ή 2,43 φορές τα ίδια κεφάλαια του 2011.

>

ATTICA BANK

Ζημιές μετά από φόρους 3,9 εκατ. εμφάνισε στο α’ τρίμηνο έναντι ζημιών 3,2 εκατ. στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 240 εκατ.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚO ΑΜΥΝΤΙΚO ΧΑΡΤΟΦΥΛAΚΙΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Κύπρου, Τ.Τ. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛ.ΠΕ., Motor Oil ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΠΑΠ, Intralot ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΟΤΕ OΡΥΚΤΑ- ΜΕΤΑΛΛΑ Τιτάν, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Μέτκα ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ Jumbo, Fourlis, Σαράντης ΛΟΙΠΕΣ Coca Cola 3E, Frigoglass, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΧΑΕ, ΕΒΖ

Xrimaweek 423  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you