Page 1

ΧΡΗΜΑ

www.hrima.gr

XΡHMATIΣTHΡIO

ΧΡΗΜΑ

Ελλάδα και Χ.Α. το ισχυρό turnaround story του 2013;

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ / τ.389 / 02.2013 / € 6,00

Gaming Money Conference: Το νέο τοπίο στην ελληνική αγορά τυχερών παιγνίων

τ.389 / 02.2013

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΧΡΗΜΑ 2012 Τα διαμάντια του Χ.Α. έδειξαν τον δρόμο της ανάκαμψης Αντώνης Κοτζαμανίδης Διευθύνων Σύμβουλος, Entersoft

H Entersoft θα αναπτυχθεί με διψήφιους ρυθμούς το 2013 Η Entersoft κατάφερε, καθ’ όλη τη διάρκεια της τριετούς κρίσης 2010-2012, να διατηρήσει τα μεγέθη της, τους πελάτες και όλο το προσωπικό της, να είναι κερδοφόρα, να έχει εξαιρετική ρευστότητα και μηδενικό δανεισμό και να ξεκινήσει 4 νέες δραστηριότητες, πραγματοποιώντας και μια εξαγορά εταιρείας.

ISSN 1105-0470


ΧΡΗΜΑ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗ ONOMATΕΠΩΝΥΜΟ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ - ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ*

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ* ΟΔΟΣ

Τ.Κ.

ΠΕΡΙΟΧΗ

ΠΟΛΗ

ΧΩΡΑ

ΤΗΛ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ε-ΜAIL

ΤΗΛ. ΟΙΚΙΑΣ

ΚΙΝΗΤΟ

FAX

ΑΦΜ*

ΔΟΥ*

* ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ

Το ΧΡΗΜΑ καινοτομεί τεχνολογικά, κυκλοφορεί και ψηφιακά, με e-mail! Ο συνδρομητής μπορεί να ξεφυλλίσει και να διαβάσει το περιοδικό από την οθόνη του υπολογιστή του, με τρόπο παρόμοιο του εντύπου. Η τεχνολογία e-book προσφέρει δυνατότητες αναζήτησης με λέξεις κλειδιά, rich media (video, ήχος, flash animations), hyperlinks, ψηφιακές σημειώσεις, κι όλα αυτά...οικολογικά!

ΑΞΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ (Σε έντυπη και ψηφιακή μορφή) ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΞΑΜΗΝΗ (5 ΤΕΥΧΗ) 20,00 € ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΣ (10 ΤΕΥΧΗ) 100,00 €

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ (10 ΤΕΥΧΗ) 30,00 €

ΕΤΗΣΙΑ (10 ΤΕΥΧΗ) 45,00 €

ΔΙΕΤΗΣ (20 ΤΕΥΧΗ) 80,00 €

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ (10 ΤΕΥΧΗ) 150,00 €

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΝΟMΙKΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΤΗΣΙΑ (10 ΤΕΥΧΗ) 60,00 € ΔΙΕΤΗΣ (20 ΤΕΥΧΗ) 110,00 €

ΑΞΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ (Αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή) ΕΤΗΣΙΑ (10 ΤΕΥΧΗ) 15,00 € (Σε όλες τις συνδρομές συμπεριλαμβάνεται Φ.Π.Α.)

ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (089/470271-92 / ΙΒΑΝ GR46 0110 0890 0000 0894 7027 192) Βεβαιώνεστε πάντα ότι ο λογαριασμός στον οποίο καταθέτετε είναι της εταιρείας ETHOS MEDIA Α.Ε. Σημειώνετε πάντα το όνομά σας στο καταθετήριο. Παρακαλούμε, όπως αποστείλετε το καταθετήριο με fax στο 210 998 4953, υπόψιν κου Κωνσταντίνου Σαλβαρλή.

ΕΠΙΤΑΓΗ

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ

*Διεύθυνση αποστολής επιταγών: ETHOS MEDIA S.A., Θεσσαλίας 29, 17456 Άλιμος, Fax: 210 998 4953

Yπεύθυνος συνδρομών: Κωνσταντίνος Σαλβαρλής, 210 998 4909, salvarlis.k@ethosmedia.eu


2 Γιώργος Καλούμενος, Aρχισυντάκτης

ΑΣ ΚΡΑΤΑΜΕ «ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ...

Π

ληθαίνουν συνεχώς οι γνώμες και οι απόψεις οικονομικών φορέων, κυβερνητικών αξιωματούχων και γνωστών επιχειρηματιών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι από το τελευταίο τρίμηνο του 2013 θα σταματήσει η κατρακύλα της ελληνικής οικονομίας και θα δούμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψής της. Την άποψή τους αυτή την τεκμηριώνουν λέγοντας ότι το κλίμα από το εξωτερικό για την Ελλάδα έχει αλλάξει, ο φόβος για έξοδο από το ευρώ έχει απομακρυνθεί, ενώ η εμφάνιση πλεονάσματος στον προϋπολογισμό δείχνει ότι η δημοσιονομική εξισορρόπηση είναι εφικτή. Σίγουρα όλα τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία και γεμίζουν με αισιοδοξία τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και την αγορά, αλλά και την Τρόικα, όμως καλό είναι να μην υπάρχει υπεραισιοδοξία, που μπορεί να είναι και αποπροσανατολιστική, αλλά και να προκαλέσει εφησυχασμό στον φοροεισπρακτικό κρατικό μηχανισμό.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την επιστροφή στην ανάπτυξη από το φθινόπωρο, καλό είναι να διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις, καθώς υπάρχουν ακόμα αρκετά αρνητικά δεδομένα που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Για παράδειγμα, η ανεργία καλπάζει σε συνεχώς νέα υψηλά, βρισκόμενη αυτή τη στιγμή περίπου στο 27%, ενώ υπάρχουν φορείς, όπως το ΚΕΠΕ, που «βλέπουν» να φτάνει και το 30% στο τέλος του 2013. Και φυσικά, αυξανόμενη ανεργία σημαίνει χαμηλότερα έσοδα από φόρους, λιγότερες εισφορές στα ταμεία και χαμηλή κατανάλωση, που μειώνει το ΑΕΠ.

Ένα άλλο, πολύ σημαντικό, «μέτωπο», το οποίο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας, είναι αυτό των αποκρατικοποιήσεων, όπως και εκείνο της ενεργοποίησης των μεγάλων έργων. Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες, ακόμα δεν έχει επιτευχθεί κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ενώ και τα μεγάλα έργα ακόμα «δρομολογούνται», με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που συνδέονται με αυτά να μένουν, προς το παρόν, αναξιοποίητα. Γι’ αυτό, ας κρατάμε ακόμα «μικρό καλάθι» για την ανάκαμψη...

Επίσης, υπάρχει συνεχής αδυναμία του Υπουργείου Οικονομικών να πετύχει τους στόχους που βάζει σε ό,τι αφορά την είσπραξη φόρων, ενώ τα μέχρι στιγμής στοιχεία για το 2013 είναι μάλλον απογοητευτικά, ιδιαίτερα όσον αφορά τους φόρους που έχουν μπει στην ακίνητη περιουσία.

ΧΡΗΜΑ τ.389, Φεβρουάριος 2013 4 Φεβρουάριος 2013

ΕΝ ΑΡΧΗ...


24

Ελληνική Βιομηχανία Στηρίζει τις ελπίδες της στην εξωστρέφεια

10

Χρηματιστήριο Ελλάδα και Χ.Α. το ισχυρό turnaround story του 2013;

40

Απονομή Επιχειρηματικών Βραβείων «Χρήμα - Γεώργιος Ουζούνης» Τα διαμάντια του Χ.Α. έδειξαν τον δρόμο της ανάκαμψης

64 32

6 Φεβρουάριος 2013

Εκπαίδευση Στελεχών Μεταπτυχιακές Σπουδές Κρίσιμος παράγοντας για την επιβίωση των επιχειρήσεων

Clinical Research Conference 2012 Καταλύτη ανάπτυξης μπορεί να αποτελέσει η κλινική έρευνα

Gaming Money Conference 2012 Το νέο τοπίο στην ελληνική αγορά τυχερών παιγνίων

72


περιεχόμενα τ.389/02.2013 15 ~ SUNLIGHT Πραγματοποίησε επένδυση 20 εκατ. ευρώ στην Κομοτηνή ΘΕΜΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ

62 ~ ΑΝΑΛΥΣΗ VRS Fourlis – Loux Μαρλαφέκας

Η Entersoft κατάφερε, καθ’ όλη τη διάρκεια της τριετούς κρίσης 2010-2012, να διατηρήσει τα μεγέθη της, τους πελάτες και όλο το προσωπικό της, να είναι κερδοφόρα, να έχει εξαιρετική ρευστότητα και μηδενικό δανεισμό και να ξεκινήσει 4 νέες δραστηριότητες, πραγματοποιώντας και μια εξαγορά εταιρείας.

74 ~ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Λύση επιβίωσης για τις επιχειρήσεις

ΧΡΗΜΑ

~ Απαγορεύεται αυστηρά η αναδη-

τεύχος Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Λωρέττα Μπούρα mpoura.l@ethosmedia.eu

CEO Κωνσταντίνος Ουζούνης ouzounis.k@ethosmedia.eu

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ Bίκυ Γερασίμου gerasimou.v@ethosmedia.eu

ΥΠΟΔΟΧΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Δέσποινα Ροπόδη ropodi.d@ethosmedia.eu

Γαλάτεια Μπασέα bassea.g@ethosmedia.eu

TMHMA MARKETING EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ Αθηνά Φραδέλου fradelou.a@ethosmedia.eu

Κωνσταντίνος Ουζούνης ouzounis.k@ethosmedia.eu

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Γιάννης Βερμισσώ vermisso.j@ethosmedia.eu

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Γρηγόρης Λεωνίδης leonidis.g@ethosmedia.eu

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ Γιώργος Καλούμενος kaloumenos.g@ethosmedia.eu

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Ράντω Μανώλογλου manologlou.r@ethosmedia.eu

μοσίευση φωτογραφιών και ύλης ή μέρους αυτής, και η καθ' οιονδήποτε τρόπο εκμετάλλευσή τους, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ Νατάσσα Λαζαράκου lazarakou.n@ethosmedia.eu Τζένη Ρούσση roussi.t@ethosmedia.eu

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Θοδωρής Αναγνωστόπουλος ETHOS MEDIA S.A. Shutterstock Θεσσαλίας 29, 174 56 Άλιμος ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ Πόπη Καλογιάννη popikalogianni@gmail.com

T:210 9984950, Φ:210 9984953 E:hrima@hrima.gr, www.hrima.gr ISSN 1105-0470

Σοφία-Αφροδίτη Βουλγαράκη ΕΚΤΥΠΩΣΗ - ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ voulgaraki.s@ethosmedia.eu ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ - ΕΝΘΕΣΗ Pressious Αρβανιτίδης ~ Το τεύχος που κρατάτε στα ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ Α.Β.Ε.Ε. χέρια σας, είναι τυπωμένο σε πιστοποιημένο χαρτί FSC® και & ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ έτσι συμβάλλει στην υποστήKωνσταντίνος Σαλβαρλής ριξη των δασών του πλανήτη. salvarlis.k@ethosmedia.eu ISSN 1105-0470

04 ~ Εν αρχή: Ας κρατάμε «μικρό καλάθι» για την ανάκαμψη... 08 ~ Επικαιρότητα: Σε ναρκοπέδιο συμφερόντων 80 ~ Παρουσιάσεις 82 ~ Δια ταύτα: Να πάρουν «σάρκα και οστά» οι αποκρατικοποιήσεις

58

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Αντώνης Κοτζαμανίδης Διευθύνων Σύμβουλος, Entersoft «H Entersoft θα αναπτυχθεί με διψήφιους ρυθμούς το 2013» ΧΡΗΜΑ 7


Χ

επικαιρότητα

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

Να αρθεί το αίσθημα ανασφάλειας Οι δημόσιοι υπάλληλοι να κατανοήσουν και να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αρθεί το αίσθημα της ανασφάλειας που υποδαυλίζει η υπόνοια περί οριζοντίων και άκριτων απολύσεων, καθώς αποτελεί τροχοπέδη για τη μεταρρύθμιση, ειδικά σε μια κοινωνία όπου η ανεργία έχει ξεπεράσει το 25%.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Νόμος που νοικοκυρεύει το ασφαλιστικό Με τον νόμο που καταθέτουμε στη Βουλή, όχι μόνο νοικοκυρεύουμε το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά απέχουμε ελάχιστα από το να έχουμε ένα από τα καλύτερα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου συντάξεων στην Ευρώπη. Και αυτό χωρίς να δαπανήσουμε ούτε 1 ευρώ από τον έλληνα φορολογούμενο. Μόνο με τη θέλησή μας.

ΓΙΑΝΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Χαιρετίζουμε το διατλαντικό σύμφωνο Χαιρετίζουμε την απόφαση των ηγετών των ΗΠΑ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσουν τις εσωτερικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με το Διατλαντικό Σύμφωνο Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας, με σκοπό την προώθηση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, της ανάπτυξης και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας. Ένα υψηλών προδιαγραφών Διατλαντικό Σύμφωνο Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας θα προωθήσει την απελευθέρωση του εμπορίου και των επενδύσεων και θα αντιμετωπίσει τους ρυθμιστικούς και άλλους, μη δασμολογικούς, φραγμούς.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ

Υπάρχει ανοιχτή κρίση δημοκρατίας Η εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος που διανύει η χώρα μας, επιβάλλει το καθήκον να ανοίξουμε με συντεταγμένο τρόπο και σε όλο το εύρος της μια μεγάλη συζήτηση για το πολιτικό και θεσμικό εποικοδόμημα. Η οικονομική κρίση και οι ασκούμενες πολιτικές διαχείρισής της έχουν οδηγήσει σε ανοιχτή κρίση της δημοκρατίας και ταυτόχρονα σε γενικευμένη κρίση αναγνώρισης των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων. 8 Φεβρουάριος 2013

ΣΕ «ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ» ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΟΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Γιατί κινδυνεύει με καθυστέρηση η πώληση των ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ

T

ο φιλόδοξο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, που προβλέπει έσοδα 2,5 δισ. ευρώ το 2013, κινδυνεύει να πέσει σε «νάρκες» εσωτερικών (ΟΠΑΠ) και εξωτερικών (ΔΕΠΑΔΕΣΦΑ) συμφερόντων. Ο πρόεδρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων δηλώνει ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΠΑ, τα δύο «βαριά χαρτιά» του προγράμματος, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο. Δύο ρωσικές εταιρείες - η Gazprom και η Sintez - έχουν προκύψει ως «φαβορί» για την εξαγορά του ομίλου της ΔΕΠΑ, και το γεγονός αυτό προκάλεσε προειδοποιήσεις από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ για το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς σε ρωσικά συμφέροντα. Μάλιστα η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, διαμήνυσε με εύσχημο τρόπο στην ελληνική κυβέρνηση να ξανασκεφτεί τις αποφάσεις που φαίνεται να έχει λάβει σχετικά με την επέκταση των Ρώσων στον ελληνικό ενεργειακό τομέα. Αλλά και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, φαίνεται να διαμήνυσε στον Α. Σαμαρά την επιθυμία της να μη βάλει τους Ρώσους στο ενεργειακό παιχνίδι. «Τίθεται το ερώτημα - τι θα γίνει αν οι Ρώσοι μάς υποβάλουν προσφορά που δεν μπορούμε να αρνηθούμε;», δήλωσε στην εφημερίδα υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Είμαστε υπό πίεση από την Τρόικα να αντλήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις». Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και η κυβέρνηση θα ξεπεράσουν την προειδοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει διαφορετικές πηγές τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, ώστε «να μην είναι όμηρος»; Στον ΟΠΑΠ, ενώ Κόκκαλης και Μελισανίδης «κονταροχτυπιούνται», σύμφωνα με τις πληροφορίες της αγοράς, εάν ανατρέξει κάποιος στην προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για την πρόσληψη ανεξάρτητου εκτιμητή, που θα αποτιμήσει τον ΟΠΑΠ, προκύπτει ότι ο εκτιμη-

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ

Προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα Δεν είναι δυνατόν, ακόμη και σήμερα, οι προφυλακισμένοι υπάλληλοι του ΙΚΑ για τη μεγάλη κομπίνα στο υποκατάστημα της Καλλιθέας να αμείβονται με το μισό τους μισθό. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν ακόμη αρκετές, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών.


ΟΛΙ ΡΕΝ

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΠΙΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΑΤΑΛΥΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΤΟ Χ.Α. ΣΕ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΛΗΨΗ Ή ΟΧΙ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ τής όχι μόνο έχει τρεις μήνες για να κάνει την αποτίμηση, αλλά μπορεί να παρατείνει και τις προθεσμίες. Οι πιο δύσπιστοι στην αγορά βλέπουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο ευνοεί την Intralot, καθώς η σύμβαση - που διαρκώς ανανεώνεται - με βάση την οποία λειτουργεί το υφιστάμενο σύστημα του ΟΠΑΠ, λήγει τον Ιούλιο. Άρα μια παράταση της προθεσμίας στην πώληση του ΟΠΑΠ θα οδηγήσει, εκ των πραγμάτων, σε νέα σύμβαση με την Intralot, μια σύμβαση που θα «κληρονομήσει» ο νέος ιδιοκτήτης του Οργανισμού. ΘΑ «ΒΡEΞΕΙ» ΝEΑ ΜEΤΡΑ ΕAΝ… Η επιτυχία του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων αποτελεί, ίσως, τον πιο βασικό καταλύτη για να κινηθεί το Χ.Α. σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά κυρίως θα κρίνει, σε καταλυτικό βαθμό, και την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εάν δεν πιαστούν οι στόχοι των αποκρατικοποιήσεων, θα «βρέξει» νέα μέτρα! Στο νέο Mνημόνιο ορίζεται ότι κάθε απόκλιση από τον στόχο για τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων, θα «σέρνει» την κυβέρνηση σε διορθωτικά μέτρα έως και 1 δισ. ετησίως! Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν, από τις αποκρατικοποιήσεις προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν 100 εκατ. το α' τρίμηνο του 2013, 1 δισ. το β’ τρίμηνο και από 700 εκατ. τα δύο επόμενα. Αν δεν πιαστούν οι στόχοι, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει νέα μέτρα! Το Μνημόνιο ορίζει ότι σε κάθε διαπιστωμένη απόκλιση από τους στόχους για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις - που θα ελέγχονται κάθε τρίμηνο εξονυχιστικά από την Τρόικα - η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να αναπροσαρμόζει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 50% του ποσού της απόκλισης, ορίζοντας και πρόσθετα μέτρα για την επίτευξή του. Σε κάθε περίπτωση, με τον τρόπο αυτόν προβλέπεται ότι μπορεί να επιβάλλονται πρόσθετα μέτρα έως και για 1 δισ. ευρώ πρόσθετης εξοικονόμησης σε ετήσια βάση!

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Γνωρίζω ότι είστε στα όριά σας Έχω έλθει ως φίλος της Ελλάδας, δεν ζητώ να δώσουν κάτι παραπάνω οι Έλληνες. Παρακολουθώ εδώ και χρόνια, πριν αναλάβω την προεδρία, την κατάσταση στην Ελλάδα. Γνωρίζω ότι έχετε φτάσει στα όριά σας.

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Όχι στις άμεσες απολύσεις στο Δημόσιο Δεν τίθεται θέμα άμεσων απολύσεων στο Δημόσιο. Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους περιγράφονται ξεκάθαρα στο επικαιροποιημένο μνημόνιο. Στο πλαίσιο της μείωσης του εργατικού δυναμικού στο Δημόσιο κατά 150.000 έως το 2015, σε σχέση με τα επίπεδα του 2010, 25.000 υπάλληλοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας το 2013, από τους οποίους 12.500 το πρώτο εξάμηνο φέτος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΛΕΩΠΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ALLIOTT GROUP

Να διαχωριστεί ο ελεγκτικός από τον εισπρακτικό μηχανισμό Απαραίτητο μέτρο για την επίτευξη των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων που θέλει να πετύχει το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση, με μικρό κόστος, είναι ο διαχωρισμός του ελεγκτικού μηχανισμού του Υπουργείου Οικονομικών από τον εισπρακτικό. Ο διαχωρισμός αυτός ανήκει στο πλαίσιο της προσαρμογής του θεσμικού φορολογικού πλαισίου στις τρέχουσες απαιτήσεις και η σημασία του δείχνει να έχει γίνει αντιληπτή, με αποτέλεσμα η πραγματοποίησή του να αναμένεται σύντομα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΒ

Υπάρχει προοπτική εξόδου από την κρίση Η συγκυρία είναι ευνοϊκή. Η Ελλάδα πλήρωσε κι όχι πάντα με δική της ευθύνη - ένα δυσβάστακτο οικονομικό και κοινωνικό κόστος τα τελευταία αυτά χρόνια της κρίσης. Για πρώτη φορά, ωστόσο, χάρη στις δικές της προσπάθειες και τη βοήθεια των εταίρων της, υπάρχει η προοπτική εξόδου από την κρίση. Οι επιχειρήσεις του ΣΕΒ αποτελούν, τολμώ να πω, τον ανθεκτικό πυρήνα της οικονομίας μας και την υπαρκτή ελπίδα για ανάκαμψη.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Με απόκλιση 200 εκατ. ευρώ ο Ιανουάριος Εκτιμούμε ότι οι φόροι εισοδήματος θα είναι κατά 15,6% μειωμένοι σε σχέση με πέρσι, ενώ θα υπάρξει μείωση του φόρου συναλλαγών κατά 8,8% και κατά 9% στον ΦΠΑ. Με αυτά τα δεδομένα και με την απόκλιση που είχαμε τον πρώτο μήνα, της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πει κάποιος από τον πρώτο μήνα πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. ΧΡΗΜΑ 9


Χ χρηματιστήριο

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Χ.Α. ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ TURNAROUND STORY ΤΟΥ 2013; Οι 15 μετοχές που «ψηφίζουν» οι αναλυτές

M

ε καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή χρονιά το 2013, αφού πολλές εκκρεμότητες αναφορικά με τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους και την οριστικοποίηση των αναγκαίων κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώθηκαν εντός του 2012. Η ψυχολογία έχει αλλάξει, οι προσδοκίες έχουν αυξηθεί, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι όσο μειώνεται το country risk τόσο θα αναδεικνύονται ευκαιρίες και στο Χ.Α., εφόσον βέβαια, προχωρήσουν κρίσιμα ζητήματα (μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ρευστότητα στην αγορά, ανάπτυξη). Η πλειοψηφία των αναλυτών, για το 2013, επιλέγει μετοχικές επιλογές εταιρειών με εξωστρεφή χαρακτήρα και εταιρειών υπό ιδιωτικοποίηση. Στην αγορά, πλέον, δεν θα αποτελούν οι

10 Φεβρουάριος 2013

τράπεζες, όπως παλιά, την ατμομηχανή της ανόδου, αλλά οι εταιρείες με έντονη εξωστρέφεια ή όσες οδεύουν προς αποκρατικοποίηση, καθώς και αυτές που βάσει ισολογισμού μπορούν να αποτελέσουν turnaround stories. Γενικότερα, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό turnaround story. Αν και η ελληνική οικονομία συμπλήρωσε το πέμπτο συνεχόμενο έτος ύφεσης το 2012 και πορεύεται προς το έκτο το 2013, η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και η απόφαση για την εκταμίευση των 52,4 δισ. ευρώ από το Eurogroup διαμορφώνει συγκρατημένη αισιοδοξία για την έναρξη ακόμα και αναπτυξιακής πορείας, που ωστόσο δεν μπορεί να συντελεστεί νωρίτερα από το 2014, σε συνέχεια της προόδου στο πεδίο των διαρθρωτικών

αλλαγών (με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις) και άλλων στοχευμένων ενεργειών. ΟΙ ΒΑΣΙΚΟI ΚΑΤΑΛYΤΕΣ Οι βασικοί καταλύτες για το 2013, όπως τους προσδιορίζουν οι αναλυτές, είναι η ομαλή εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα, οι προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων και η συμμετοχή των επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013, κομβικό γεγονός θεωρείται η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπου πλέον το τοπίο θα ξεκαθαρίσει οριστικά. Αφότου έχουν ολοκληρωθεί οι ΑΜΚ των τραπεζών, θα γνωρίζουμε ποιες παραμένουν ιδιωτικές και ποιες όχι, επομένως ο κλάδος θα παύσει να αποτελεί το «βαρίδι»


ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΠΟΥ «ΨΗΦΙΖΟΥΝ» ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟ 31/12/2012

7.257,759 3.083,046 2.744,604 2.354,220 1.795,680 1.081,150 1.024,743 977,318 917,19 640,699 638,992 392,460 356,259 349,716 300,578

+11,86% +23,33% +21,35% +36,67% +31,41% +38,27% +11,45% +25,96% +4,88% +22,60% +25,64% +9,12% +7,50% +6,28% +12,90%

(Ποσά σε εκατ. ευρώ)

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.

Coca-Cola 3Ε ΟΤΕ ΕΛ.ΠΕ. ΟΠΑΠ ΔΕΗ Βιοχάλκο Motor Oil Jumbo Folli Follie Μυτιληναίος Μέτκα Τέρνα Ενεργειακή ΕΧΑΕ Ιντραλότ Frigoglass

(Σημείωση: Η κεφαλαιοποίηση και η μεταβολή αφορούν το κλείσιμο της συνεδρίασης της 14ης Φεβρουαρίου)

της αγοράς και ο δρόμος για μια νέα διαφορετική αγορά θα είναι ανοιχτός. Οι τράπεζες παραμένουν, και θα παραμείνουν, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο «αδύναμος κρίκος» της αγοράς, καθώς οι αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 17 και πλέον δισ. ευρώ που θα υλοποιήσουν οι 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες τον Απρίλιο του 2013, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους, φοβίζουν την αγορά. Το ενδιαφέρον των ξένων για την ελληνική αγορά αυξάνεται, και οι τελευταίοι ποντάρουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θεωρώντας ότι αυτή μπορεί να έρθει πιο γρήγορα, αν η χώρα μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της και στην εφαρμογή του προγράμματος. «Η ανάκαμψη», τονιζόταν στο report της Morgan Stanley, «δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, αλλά τα στοιχεία για τη δραστηριότητα γίνονται όλο και λιγότερο

άσχημα, καθώς τα “σοκ” που πλήττουν την ελληνική οικονομία, μεταξύ των οποίων και οι ανησυχίες εξόδου από το ευρώ, αρχίζουν να διαλύονται». Ο ίδιος οίκος επισημαίνει ότι «η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και θα το διατηρήσει εφεξής. Πιθανώς θα είναι οριακό μόνο το 2013, αλλά σταδιακά θα αυξηθεί στο 3% του ΑΕΠ», επισημαίνει. Στα ρίσκα ξεχωρίζει το γεγονός ότι η τρικομματική συμμαχία εξασθενεί και ότι η δυσφορία παραμένει υψηλή. Η μικρότερη πολιτική ή κοινωνική στήριξη μπορεί να πλήξει την ικανότητα ή την προθυμία της κυβέρνησης να παραμείνει εντός τροχιάς. ΤΑ TOP PICKS ΓΙΑ ΤΟ 2013 Η πλειοψηφία των αναλυτών για το επόμενο έτος επιλέγει μετοχικές επιλογές εταιρειών με εξωστρεφή χαρακτήρα και

εταιρειών υπό ιδιωτικοποίηση. Οι υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛ.ΠΕ.) είναι πιθανόν να υπεραποδώσουν, ενώ εισηγμένες με εξαγωγικό προσανατολισμό (Μυτιληναίος, Μέτκα, Motor Oil, Όμιλος Βιοχάλκο, Ιντραλότ) και ισχυρά θεμελιώδη (ΟΤΕ, Coca-Cola 3Ε, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Folli Follie, ΕΧΑΕ, Frigoglass) αναμένεται να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές. Τις μετοχές των OTE, ΜΕΤΚΑ και Motor Oil προτιμά για το 2013 η NBG Securities. Ξεχωρίζει επίσης τις ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Τιτάν και Frigoglass, οι οποίες θα μπορούσαν να εκπλήξουν ευχάριστα κατά τη διάρκεια του έτους. Εκτιμά, ακόμη, πως θα προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον εισηγμένες με μικρή κεφαλαιοποίηση (κάτω των 75 εκατ.), ΧΡΗΜΑ 11


Χ χρηματιστήριο

που διαθέτουν εξαγωγικό προσανατολισμό ή κατέχουν ηγετική θέση στον κλάδο τους. Συνολικά για το Χ.Α. η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι θα προσφέρει ενδιαφέρουσες επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ δηλώνει ότι προτιμά τις μη χρηματοοικονομικές εταιρείες από τις χρηματοοικονομικές, όπως επίσης τις επιχειρήσεις με ισχυρούς ισολογισμούς, αλλά και εκείνες που διαθέτουν business models με έμφαση στις ταμειακές ροές. Θεωρεί σημαντικό ζήτημα τις αποκρατικοποιήσεις των ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και τις συνακόλουθες αλλαγές που θα επέλθουν στους κλάδους του gaming και της ενέργειας. Εκτιμά ακόμη ότι τα πολιτικά θέματα δεν θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο φέτος, αφού δεν σχεδιάζονται εκλογές και η κοινή γνώμη δεν επιθυμεί νέες κάλπες. Στη λίστα των top picks της ΒΕΤΑ Securities για το 2013 περιλαμβάνονται οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ. Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι αποφεύγει κλάδους και μετοχές που σχετίζονται με λιανική, τράπεζες, κατασκευές. Υπογραμμίζει επίσης ότι μια σειρά εταιρειών έχουν επιδείξει αντοχές απέναντι στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, λόγω των περικοπών στις δαπάνες δαπανών και τη λειτουργική αναδιάρθρωση που εφαρμόζουν. Εκτιμά επίσης ότι με τη μείωση του market risk premium, το χρηματιστήριο θα μπορούσε να κινηθεί στα επίπεδα των 1.200 – 1.400 μονάδων. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, αναφέρει πως το τρέχον έτος η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, να επιτύχει δηλαδή τον στόχο που έχει τεθεί για τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. Στην περίπτωση που εφαρμόσει με επιτυχία αυτήν την ατζέντα, τα περιθώρια ανόδου θα είναι υψηλά όχι μόνο για τις μετοχές, αλλά και για όλα τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την Ελλάδα, εκτιμά η ΒΕΤΑ. Εννέα μετοχές περιλαμβάνονται ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές της Investment Bank of Greece (ΙΒG) για το 2013: ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Fourlis, Folli Follie και των διυλιστηρίων (ΕΛ.ΠΕ., Μotor Oil). H χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι πολλές μετοχές βρίσκονται στα επίπεδα του 1996, όταν η οικονομία εκινείτο στα επίπεδα των ετών 2004-2005. Παράλληλα σημειώνει ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ συνεχίζει να αποτελεί «βαρίδι» για ορισμένες μετοχές, ενώ η αγορά δείχνει να αγνοεί ότι η κερδοφορία τους θα ενισχυθεί όταν αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα. Εκτιμά ότι τα κέρδη των εισηγμένων (εκτός τραπεζών) θα μπορούσαν να φτάσουν τα επίπεδα του 2008, όταν το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας προσέγγιζε τα 200 δισ., που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το 2016. Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, εμφανίζεται αισιόδοξη για το 2013. Προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον έτος, ενώ εκτιμά ότι η θετική έκπληξη μπορεί να έρθει και από το πραγματικό ΑΕΠ, λόγω της αναμενόμενης ενίσχυσης του τουρισμού, της ροής κεφαλαίων από την Ε.Ε., της εξάλειψης της πιθανότητας εκλογών. Χ

12 Φεβρουάριος 2013

CITI ΒΛΕΠΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 70% ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ Χ.Α. Κόντρα στις «μαύρες» εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ P/E ΑΠΟ ΤΗ CITI Αγορές Ελληνική Γαλλική Γερμανική Ισπανική Ιταλική Βρετανική

2012 10,4 12,6 11,3 11,6 10,5 11,5

2013 17,8 11,5 11,3 16,0 11,5 12,5

Παρότι απαισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η Citi, συνολικά, βλέπει πάνω από 70% άνοδο στον δείκτη αποτίμησης του ελληνικού χρηματιστηρίου - p/e - για το 2013. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας για τις αποτιμήσεις των διεθνών αγορών φέτος, η αποτίμηση του Χ.Α. από το 10,4 (με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη) το 2012, θα εκτιναχθεί το 2013 στο 17,8. Αξίζει να σημειώσουμε πως το ελληνικό χρηματιστήριο είναι το μοναδικό στην Ευρώπη για το οποίο η Citi εκτιμά ότι θα σημειωθεί ανοδικό re-rating, αφού για όλα τα υπόλοιπα οι δείκτες p/e αναμένεται να είναι χαμηλότεροι το 2013 από ό,τι το 2012. Συγκεκριμένα, για τη γαλλική αγορά, το p/e για το 2013 υπολογίζεται στο 11,5 από 12,6 το 2012, για τη γερμανική σταθερό στο 11,3, για την ισπανική στο 11,6 από 16, για την ιταλική στο 10,5 από 11,5 και για τη βρετανική στο 11,5 από 12,5. Πάντως η Citigroup εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στην ανάπτυξη πριν το 2016, κόντρα στις αισιόδοξες προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικας, ενώ υποστηρίζει ότι μόνο με ένα νέο και γενναίο «κούρεμα» το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο. «Η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει μη βιώσιμη», διαμηνύουν οι αναλυτές της Citigroup, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έχει καταβάλει η ελληνική πλευρά κι ενώ έχει ήδη μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί από τους δανειστές της. «Μόνο με ένα νέο, μεγάλο “haircut” στα ομόλογα που διακρατεί η Ευρωζώνη, το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο», επαναλαμβάνει ο οίκος, αναφερόμενος επί της ουσίας στο ελληνικό χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας (ήτοι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ). Κατά τη Citigroup, η συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή που ακολουθεί η Ελλάδα θα της στοιχίσει: Επιπλέον 5% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, 2013, και επιπλέον 2,2% για το 2014, όταν η ύφεση θα φθάσει στο 11,5%! Να σημειωθεί εδώ πως η εκτίμηση της Citirgroup για ύφεση 11,5% (!) το 2014 δικαιολογείται από την πάγια θέση της πως αυτό θα είναι και το έτος που η Ελλάδα θα αναγκαστεί τελικά να αποχωρήσει από το ευρώ! Oπότε, σύμφωνα πάντα με τον οίκο, η ύφεση της τάξης του 11,5% θα αντανακλά τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στη χώρα μας στη «μετά ευρώ» εποχή.


παρουσίαση Χ

ΔΕΗ

ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ Από το 2010, η ΔΕΗ εκδίδει Απολογισμό Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του διεθνούς προτύπου GRI

Σ

ε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο η ΔΕΗ Α.Ε. – με μια μοναδική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη διεύρυνση της κοινωνικής ευημερίας για πάνω από 60 χρόνια – συνεχίζει να επιτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό έργο. Με δεδομένη την ένταξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στο στρατηγικό σχεδιασμό της, με κύριο στόχο τη συστηματική διαχείρισή της και με βασικό άξονα την ουσιαστική επικοινωνία της με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, η ΔΕΗ από το 2010 εκδίδει Απολογισμό Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του διεθνούς προτύπου GRI. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιτυγχάνει την καλύτερη αξιολόγηση, επιλογή και υλοποίηση των δράσεών της και να καταγράφει και δημοσιοποιεί τις επιδράσεις της σε σχέση με το τρίπτυχο των αρχών της ΕΚΕ (Οικονομία, Κοινωνία, Περιβάλλον). Έχει μετρήσιμες αποδόσεις, μπορεί και αποδεικνύει τα συνολικά επιτεύγματά της προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και του περιβάλλοντος και καταδεικνύει τη μεγάλη διαφορά που τη χωρίζει από άλλες επιχειρήσεις στη χώρα μας. Σήμερα, στη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην όποια έχει περιέλθει μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών, η ΔΕΗ υποστηρίζει πολύπλευρα, με χαμηλά τιμολόγια κοινωνικής πολιτικής, τους κατοίκους των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Στα νησιά αυτά παρέχεται, μέσω των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, ηλεκτρικό ρεύμα σε τιμές ίδιες με αυτές που καταβάλλονται στην ηπειρωτική χώρα, αν και το κόστος παραγωγής του ρεύματος από αυτόνομους σταθμούς παραγωγής της ΔΕΗ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Επίσης η ΔΕΗ στήριξε και στηρίζει ενεργά την πολιτική του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Μέσω των χαμηλών τιμολογίων του ΚΟΤ, υποστηρίζονται διάφορες ευαίσθητες κατηγορίες συμπολιτών μας, όπως είναι οι τρίτεκνοι, τα ΑμΕΑ, οι μακροχρόνια άνεργοι κ.λπ. Σε μια εποχή που η λέξη «ανάπτυξη» αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη μεγάλη ανεργία, η ΔΕΗ ήταν και παραμένει ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα. Σχεδόν ένα δισ. ευρώ ετησίως επενδύει η ΔΕΗ, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγάλη ανεργία. Ήδη έχει ολοκλη-

ρώσει την κατασκευή ενός εργοστασίου φυσικού αερίου στο Αλιβέρι, ενώ προχωρούν και οι εργασίες κατασκευής ενός δεύτερου εργοστάσιου φυσικού αερίου στο κέντρο της Πελοποννήσου, στη Μεγαλόπολη. Επιπλέον, έχει ολοκληρώσει το διαγωνισμό για την κατασκευή μιας υπερσύγχρονης και περιβαλλοντικά φιλικής λιγνιτικής μονάδας στην περιοχή της Κοζάνης, όπου υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα λιγνιτών, ενώ ολοκληρώνει και ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο, στο πλαίσιο του οποίου θα κατασκευαστεί μια μεγάλη τεχνητή λίμνη, στην περιοχή του Ιλαρίωνα, κοντά στα Γρεβενά. Επιπροσθέτως, στα επενδυτικά σχέδια της ΔΕΗ περιλαμβάνεται η ανάπτυξη του μεγαλύτερου στον κόσμο φωτοβολταϊκού πάρκου, στην περιοχή της Κοζάνης, στη θέση των παλαιών, εξαντλημένων ορυχείων. Παράλληλα έχει προχωρήσει τις εργασίες για την υλοποίηση αντίστοιχου σχεδίου δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου στη Μεγαλόπολη της Πελοποννήσου. Υλοποιεί, επομένως, μια σειρά από έργα που έχουν άμεση σχέση με το περιβάλλον, δεσμεύοντας επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό θα έχει τη δυνατότητα να σταματήσει σταδιακά τη λειτουργία παλαιών και ρυπογόνων μονάδων και να τις αντικαταστήσει με νέες, περιβαλλοντικά πιο φιλικές. Δεδομένου του ότι το 2012 έχει ανακηρυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως η χρονιά της Βιώσιμης Ενέργειας για όλους (Sustainable Energy for all), η ΔΕΗ είναι ο κύριος υποστηρικτής της προσπάθειας εδραίωσης και ανάπτυξης των ιδιωτικών επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) αποτελεί θυγατρική της εταιρεία. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αναλάβει το έργο να εξετάσει πάνω από 30 χιλιάδες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για να γίνουν έργα ΑΠΕ. Για να διευκολυνθούν οι ιδιώτες επενδυτές έχουν προγραμματισθεί –και ήδη υλοποιούνται– επενδύσεις για την ενίσχυση των δικτύων, έτσι ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν πάρα πολλά έργα ΑΠΕ στην ελληνική περιφέρεια. Όλες αυτές οι πολύ μεγάλες επενδύσεις από τον Όμιλο ΔΕΗ, εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη που δημιουργούν, συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Χ ΧΡΗΜΑ 13


Χ προτάσεις αγοράς

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ

ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ ΚΑΙ EUROBANK «ΑΝΟΙΞΑΝ» ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ Τις πρώτες ψήφους εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία έδωσαν οι αγορές, τοποθετώντας κεφάλαια στις εισηγμένες Τιτάν, ΟΤΕ και Eurobank. Η «Τιτάν» είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που αντλεί χρηματοδότηση από τις αγορές μετά την έναρξη της κρίσης, αναδεικνύοντας τόσο την ποιότητα της εταιρείας όσο και τις ενδείξεις βελτίωσης του κλίματος στους επενδυτικούς κύκλους έναντι της ελληνικής οικονομίας. Η εταιρεία ολοκλήρωσε ομολογιακή έκδοση τετραετούς διάρκειας, με τοκομερίδιο 8,75%, ονομαστικής αξίας 200 εκατ. Το επενδυτικό ενδιαφέρον υπήρξε ιδιαίτερα έντονο, τόσο από μεγάλους ιδιώτες πελάτες (private banking) όσο και από θεσμικούς επενδυτές. Το βιβλίο προσφορών ξεπέρασε τα 285 εκατ., που αντιστοιχεί σε υπερκάλυψη κατά περίπου 2,9 φορές του αρχικού ελάχιστου στόχου των 100 εκατ. Ο ΟΤΕ Μια σημαντική επιτυχία, η οποία, πέρα από εταιρικό, έχει σαφέστατα και εθνικό χαρακτήρα, πέτυχε και ο ΟΤΕ, που κατάφερε όχι μόνο να γίνει η δεύτερη ελληνική εταιρεία (είχε προηγηθεί η «Τιτάν» τον Δεκέμβριο), μετά το 2010, που απευθύνεται σε διεθνείς αγορές για να αντλήσει κεφάλαια, αλλά και να «σηκώσει» τον πήχη πολύ υψηλότερα από το σημείο που τον είχε θέσει. Ο ΟΤΕ ζήτησε 500 εκατ., του έδωσαν 1,9

δισ. Ο λόγος για το νέο ευρωομόλογο πενταετούς διάρκειας. Το βιβλίο προσφορών για το νέο ομολογιακό έκλεισε μέσα σε 24 ώρες (με σημαντική υπερκάλυψη 2,7 φορές και με ετήσιο τοκομερίδιο 7,875%, πληρωτέο ανά εξάμηνο). Οι επιτυχίες των ομολογιακών εκδόσεων τόσο της «Τιτάν» όσο και του ΟΤΕ από το προφανές όφελος για τις ίδιες τις εταιρείες, με την εξασφάλιση μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης από πηγές πέραν του τραπεζικού δανεισμού, είναι δυνατόν να ανοίξουν το δρόμο των αγορών και για

Ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ

άλλες ελληνικές εταιρείες, με συνολικότερες θετικές επιπτώσεις ως προς την αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία της χώρας. Η υπεραπόδοση των προσφορών αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών προς τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, επισημαίνουν παράγοντες από την εγχώρια επιχειρηματική και χρηματιστηριακή σκηνή. EUROBANK: ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ 7,5 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ Σημαντική μείωση της εξάρτησής της, για την άντληση ρευστότητας, από το ευρωσύστημα κατά 11 δισ. πέτυχε η Eurobank, αντλώντας από τις διεθνείς αγορές ρευστότητα ύψους 7,5 δισ. Είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα η οποία, μετά από μακρά περίοδο αποκλεισμού από τις αγορές, προχώρησε το τελευταίο δίμηνο σε σύναψη συμφωνιών repos με διεθνείς τράπεζες, ύψους 6 δισ., χρησιμοποιώντας τα EFSF ομόλογα που είχε λάβει στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και 1,5 δισ. χρησιμοποιώντας ομόλογα άλλων διεθνών εκδοτών. Οι συμφωνίες αυτές, σε συνδυασμό με την αύξηση των καταθέσεων κατά 2,8 δισ. τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2012 και την αξιοποίηση στοιχείων του ενεργητικού (εταιρικά ομόλογα κ.ά.), επέτρεψαν τη μείωση σε σημαντικό βαθμό της έκθεσης της τράπεζας στο ευρωσύστημα, κατά 11 δισ.

COCA COLA 3E: «ΣΤΟ DNA ΤΗΣ» Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΟΝ ΜAΡΤΙΟ Η ΔΗΜOΣΙΑ ΠΡOΤΑΣΗ ΓΙΑ EΞΟΔΟ ΑΠO ΤΟ Χ.Α. Πιστή στη στρατηγική για μείωση του λειτουργικού κόστους και για ενίσχυση του μεριδίου αγοράς εις βάρος των βασικότερων ανταγωνιστών της, παραμένει η διοίκηση της Coca Cola 3E. «Η μείωση του κόστους είναι στο DNA μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Λόης, στο πλαίσιο της

14 Φεβρουάριος 2013

τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2012, τονίζοντας πως η εταιρεία θα συνεχίσει να αναζητά ευκαιρίες για να βελτιώσει το κόστος και να αυξήσει την αποδοτικότητά της. Περαιτέρω, δεν έκρυψε πως οι συνθήκες κατά τη διάρκεια του 2013 θα είναι εξίσου δύσκολες, κυρίως στις ανεπτυγμένες αγορές όπου δραστηριοποιείται. Όσον αφορά την εισαγωγή της μετοχής στην αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδί-

νου, εκτιμάται ότι αυτή θα γίνει στις αρχές του δευτέρου τριμήνου του 2013, καθώς έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος αναφορικά με την τακτοποίηση διαδικαστικών θεμάτων. Η περίοδος αποδοχής για τη δημόσια πρόταση που έχει εξαγγείλει η Coca Cola Hellenic, με στόχο την έξοδό της από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, προβλέπεται να ξεκινήσει μετά τη δημοσίευση των ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων του 2012, η οποία υπολογίζε-


ΣΥΣΤΗΜΑΤA SUNLIGHT

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΥΨΟΥΣ 20 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Νέα μεγάλη επένδυση ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ πραγματοποιεί η Sunlight στην Ελλάδα, η οποία αφορά στη δημιουργία της πιο σύγχρονης μονάδας ανακύκλωσης συσσωρευτών μολύβδου της Ευρώπης, στη χώρα μας. Η νέα εργοστασιακή μονάδα υλοποιείται, σε συνολική έκταση 42 στρεμμάτων, στην περιοχή της Κομοτηνής (ΒΙΠΕ Κομοτηνής, Νομός Ροδόπης) και αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, τόσο τοπικά όσο και σε εθνικό επίπεδο. Η επιλογή της Κομοτηνής επικυρώνει την απόφαση της Sunlight - η οποία διατηρεί τη βάση παραγωγής της στην Ξάνθη - να συνεχίσει να στηρίζει την επιχειρηματική ζωή της Βόρειας Ελλάδας, όπως κάνει ήδη τα τελευταία 22 χρόνια. Η μονάδα, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί στο 2ο εξάμηνο του 2013, θα λειτουργεί με βάση την πιο σύγχρονη τεχνολογία στην Ευρώπη. Η νέα επένδυση θα ενισχύσει την ακριτική περιοχή της Κομοτηνής, με τη δημιουργία 50 νέων άμεσων θέσεων εργασίας, ενώ έμμεσες θέσεις εργασίας έχουν ήδη δημιουργηθεί με την υλοποίηση του έργου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight, κ. Κωνσταντίνος Λαύκας, σημείωσε σχετικά: «h νέα μονάδα ανακύκλωσης στην Κομοτηνή, η πιο σύγχρονη από τις 37 που λειτουργούν στην Ευρώπη, προβλέπει πολλαπλά επιχειρηματικά πλεονεκτήματα. Στην πρώτη φάση λειτουργίας της, η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα θα ξεπεράσει τους 15.000 τόνους κραμάτων μολύβδου, καλύπτοντας το 80% των αναγκών μας σε πρώτη ύλη και συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση της κερδοφορίας μας. Παράλληλα, θα αποτρέψει εκροή συναλλάγματος για τη χώρα

ύψους 40 εκατ. ευρώ, που πλέον θα παραμείνει στην Ελλάδα». Ταυτόχρονα, η νέα επένδυση θα στηρίξει την ελληνική αγορά και οικονομία, ενισχύοντας την ελληνική βιομηχανοποίηση, ενδυναμώνοντας την ελληνική οικονομία μέσω της αύξησης των φορολογικών εισφορών και αυξάνοντας την εγχώρια προστιθέμενη αξία. Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι και η συμβολή της νέας βιομηχανικής μονάδας ανακύκλωσης στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Ε.Ε., που προβλέπει ότι η χώρα μας πρέπει να ανακυκλώνει το 100% των χρησιμοποιημένων μπαταριών μολύβδου. Σήμερα στην Ελλάδα, παρά τη σχετική νομοθεσία, ανακυκλώνεται με νόμιμες διαδικασίες μόνο το 20% των χρησιμοποιημένων μπαταριών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη ξεπερνά το 95%. Αυτή η επένδυση θα συμβάλει τα μέγιστα στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της χώρας. Ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Χρήστος Καρτάλης, δήλωσε σχετικά: «Η νέα αυτή επένδυση έρχεται να ενδυναμώσει το ελληνικό επιχειρείν εν μέσω κρίσης, αλλά και να αποδείξει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τα εχέγγυα όχι μόνο για να προοδεύσουν, αλλά και για να διεκδικήσουν και πρωτιές στον παγκόσμιο χάρτη». h δημιουργία της πρότυπης αυτής μονάδας ανακύκλωσης εντάσσεται πλήρως στη στρατηγική της Sunlight, η οποία με ενεργό και δυναμική παρουσία στην ελληνική και τη διεθνή αγορά, και με παραγωγική δραστηριότητα στο Νέο Όλβιο Ξάνθης από το 1991, ενισχύει σταθερά την επιχειρηματική της ανάπτυξη μέσω νέων υποδομών και επενδύσεων. Η Sunlight, που συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες στους τομείς αποθήκευσης και διάθεσης ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, με έδρα της την Ελλάδα, έχει στρέψει επιτυχώς το βλέμμα της στο εξωτερικό και σήμερα εξάγει το 98% της παραγωγής της παγκοσμίως, διατηρώντας αυτόνομη επιχειρηματική παρουσία σε 9 χώρες.


Χ επιχειρηματικά νέα εισηγμένων ται να γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο. Σε 285 εκατ. διαμορφώθηκαν τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Coca Cola 3E για τη χρήση του 2012, παρουσιάζοντας πτώση 12% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 453 εκατ., μειωμένα κατά 13% έναντι του 2011, ενώ τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε 7,045

δισ., αυξημένα κατά 3%. Ο όγκος πωλήσεων παρέμεινε αμετάβλητος το 2012. Στις αναδυόμενες αγορές σημειώθηκε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 4%, η οποία αντισταθμίστηκε από πτώση 2% και 5% στις αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες αγορές αντίστοιχα. Το 2013 η Coca Cola 3E αναμένει ένα δυσχερές μακροοικονομικό περιβάλλον, ει-

δικά στις ανεπτυγμένες αγορές. Τα μέτρα λιτότητας θα συνεχίσουν να πλήττουν το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ τα ποσοστά της ανεργίας θα συνεχίσουν την ανοδική τους τάση στις περισσότερες από τις χώρες όπου δραστηριοποιείται, με αποτέλεσμα να αγγίξουν το ιστορικά υψηλότερο ποσοστό του 11,7% στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2012.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ 2012 (Ποσά σε εκατ. ευρώ) Μεγέθη Όγκος πωλήσεων (εκατ. κιβώτια) Καθαρά έσοδα από πωλήσεις Λειτουργικά κέρδη Καθαρά κέρδη Κέρδη ανά μετοχή

Διαφορά 2.085 7.045 453 285 0,78

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: MEGA DEAL ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ GLENCORE Κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε από την αγορά η σύναψη του συμβολαίου, ύψους 200 εκατ. δολ., που υπέγραψε ο όμιλος Μυτιληναίου με την ελβετική πολυεθνική Glencore. Η σύμβαση αυτή έρχεται να πιστοποιήσει τον εξαγωγικό προσανατολισμό του ομίλου και να υπογραμμίσει τον σημαντικό ρόλο της βιομηχανίας αλουμινίου στην Ελλάδα, της οποίας η προστιθέμενη αξία στο τελικό ελληνικό προϊόν που εξάγεται υπερβαίνει το 80%. H συμφωνία προβλέπει την πώληση 75.000 τόνων αλουμινίου σε κολόνες και πλάκες από τη θυγατρική του ομίλου «Αλουμίνιον της Ελλάδος» στον ελβετικό όμιλο, προκειμένου να διατεθούν στις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές αγορές από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2014. Επιπλέον, η επίτευξη της συμφωνίας αυτής συνδέεται με την υλοποίηση του προγράμματος εξορθολογισμού του κόστους, ενώ εντάσσεται στον στόχο της περαιτέρω διεθνοποίησης της δραστηριότητας μεταλλευμάτων-μετάλλων, που θα διασφαλίσει την ανταγωνιστική θέση της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά την επόμενη 20ετία.

16 Φεβρουάριος 2013

Σε επίπεδο ομίλου, για το 2013, υπολογίζεται ότι το ποσοστό των εξαγωγών στο σύνολο των πωλήσεων θα κυμανθεί στο 80%-90%, με εξαίρεση τη δραστηριότητα της ηλεκτρικής ενέργειας, που αφορά την εγχώρια αγορά. Η ελβετική πολυεθνική

Glencore εξαγόρασε, πρόσφατα, τον πολυεθνικό κολοσσό Xstrata και συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των τριών μεγαλύτερων μεταλλευτικών και μεταλλουργικών εταιρειών παραγωγής και εμπορίας παγκοσμίως. Στο εννεάμηνο του 2012, ο όμιλος Μυτιληναίου παρέμεινε σε θετική τροχιά, παρά τη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας και το επιδεινωμένο διεθνές χρηματοοικονομικό περιβάλλον. Ο όμιλος έχει προσαρμόσει τη στρατηγική του και εστιάζεται στη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής ρευστότητας, στην περαιτέρω διείσδυση της ΜΕΤΚΑ σε αγορές του εξωτερικού με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες, στην αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και, τέλος, στη δραστική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τομέων μεταλλουργίας και ενέργειας. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών κατά το εννεάμηνο του 2012 έφθασε τα 1,095 δισ., έναντι 1,139 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν στα 11,6 εκατ. ευρώ, έναντι 46,1 εκατ. ευρώ κατά το εννεάμηνο του 2011.


ALPHA BANK-EMPORIKI: ΣΤΑ 200 ΕΚΑΤ. ΟΙ ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ Η εξαγορά της Emporiki Bank δεν μειώνει τις άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha Bank, που παραμένουν στα 4,57 δισ. Πριν από τη μεταβίβαση της Emporiki, η Crédit Agricole την ενίσχυσε κεφαλαιακά με 2,9 δισ., ενώ αγόρασε και μετατρέψιμο ομόλογο έκδοσης Alpha 150 εκατ., το οποίο προσμετράται στο Core Tier I της Alpha, όχι όμως στο «πρωτοβάθμιο κεφάλαιο», και επομένως δεν μειώνεται το ύψος της ΑΜΚ (2,57 δισ.). Η εξαγορά της Εμπορικής συνεισφέρει στην Alpha καθαρή αξία ενεργητικού 2,7

δισ. με στοιχεία 30/9, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται συνέργειες και άλλες πιθανές θετικές επιδράσεις, όπως, για παράδειγμα, η αποτελεσματική διαχείριση του δανειακού χαρτοφυλακίου. Με την υπογραφή της συμβάσεως αγοράς μετοχών και την προσαρμογή που προέκυψε από τη συναλλαγή, η Crédit Agricole ολοκλήρωσε την κεφαλαιακή ενίσχυση της Εμπορικής, καταβάλλοντας συνολικά 2,9 δισ. και αγόρασε ομόλογο εκδόσεως της Alpha 150 εκατ., μετατρέψιμο σε μετοχές. Δημιουργείται, λοιπόν, ο δεύτερος σε μέ-

γεθος χρηματοοικονομικός όμιλος στην Ελλάδα και η Alpha Bank τοποθετείται σε πρωτεύουσα θέση, με μερίδιο αγοράς περίπου 20% στις καταθέσεις και 24% στις χορηγήσεις. Ταυτόχρονα, η επικέντρωση των δύο τραπεζών στην επιχειρηματική πίστη καθιστά το ενοποιημένο σχήμα «σημείο αναφοράς» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Επίσης δημιουργούνται σημαντικές υπεραξίες για τους μετόχους. Η Alpha Bank αναμένει να επωφεληθεί από ετήσιες συνέργειες ύψους 200 εκατ.

ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΩΝ 2 ΤΡΑΠΕΖΩΝ (Ποσά σε εκατ. ευρώ) Μεγέθη Καταστήματα Εργαζόμενοι Καταθέσεις Χορηγήσεις Δείκτης καθυστερήσεων Σωρευτικές προβλέψεις

Alpha Bank 907 14.172 27,4 δισ. 48,2 δισ. 14,9% 3,1 δισ.

Emporiki 303 4.450 11,0 δισ. 18,9 δισ. 36,8% 6,95 δισ.

ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΗ… ΔΕΗ Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον ξένων κολοσσών από Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Μέση Ανατολή για τη «μικρή» ΔΕΗ, που αναμένεται να δημιουργηθεί εφόσον επιλεχθεί το ιταλικό μοντέλο διάσπασης της επιχείρησης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους, το σχέδιο που συντάσσει η κυβέρνηση, προβλέπει τη διχοτόμηση της ΔΕΗ. Το 1/3 θα πωληθεί σε ιδιώτες και αναζητείται στρατηγικός επενδυτής για το 66% της επιχείρησης. Πάντως, και έως ότου γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το ακριβές ποσό που θα αποκομίσει η κυβέρνηση από αυτήν τη «διχοτόμηση» της ΔΕΗ, η κεφαλαιοποίηση της οποίας - κατά την WSJ - υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Με το σχέδιο αυτό θα ικανοποιηθούν και οι απαιτήσεις της Ε.Ε. για το «άνοιγμα» της αγοράς ενέργειας, δεδομένου του ότι η

ΔΕΗ εξακολουθεί να ελέγχει το 90% της αγοράς και τα 2/3 της παραγωγής ενέργειας. Χ

ΧΡΗΜΑ 17


Χ παρασκήνιο

ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ «ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ» Η αγωνία των τραπεζιτών

«Μεταναστεύει» και η Βιοχάλκο

Αγωνιώδεις προσπάθειες να αλλάξουν οι όροι, αλλά και τα χρονικά περιθώρια των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, καταβάλλουν οι τραπεζίτες. Εάν οι ΑΜΚ πραγματοποιηθούν με τους υπάρχοντες όρους, τότε από την πρώτη στιγμή οι ιδιώτες μέτοχοι θα απολέσουν σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που θα βάλουν. Ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, έγινε αποδέκτης αυτών των προσπαθειών, με την Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών να διερωτάται «πώς είναι δυνατόν ένας επενδυτής να δώσει 1,5 ευρώ τη μετοχή και την επομένη να έχει αξία 0,75 ευρώ». Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχουν συνολικά αρνητική θέση, περίπου 8 δισ., γεγονός που αποθαρρύνει τους επενδυτές από το να ρίξουν νέα κεφάλαια στις τράπεζες. Με τους υπάρχοντες όρους της ανακεφαλαιοποίησης, το P/BV, δηλαδή η τιμή προς λογιστική αξία των τραπεζών, θα είναι από 1 έως 1,8, όταν οι «υγιείς» τράπεζες της Ευρώπης έχουν P/BV 0,65 με 0,7. Οι ελληνικές τράπεζες θα είναι πανάκριβες και αν ένας επενδυτής συμμετάσχει σε μια ΑΜΚ, θα υποστεί μεγάλη πτώση, λόγω του καθορισμού της τιμής της αύξησης κεφαλαίου, αλλά και της πτώσης που θα ακολουθήσει, γιατί απλά οι μετοχές των τραπεζών θα είναι υπερτιμημένες.

Μετά από την Coca Cola και τη ΦΑΓΕ, ακόμη μία μεγάλη εγχώρια βιομηχανία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με την παρουσία της στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και τη μεταφορά της έδρας της στο εξωτερικό. Ο λόγος για τη Βιοχάλκο, η οποία, όπως προκύπτει από ανακοίνωσή της, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Παράλληλα, παραδέχεται ότι διερευνά προτάσεις συμβούλων, προκειμένου να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, στο πλαίσιο της εξασφάλισης χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων των θυγατρικών της. Την ανάγκη ανατροπής των συνθηκών που αποτελούν αντικίνητρο παραμονής των επιχειρήσεων στην Ελλάδα τονίζει σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ο ΣΕΔ. «Θεωρούμε υποχρέωσή μας να επαναλάβουμε, για άλλη μία φορά, το πάγιο αίτημα για αλλαγή του άρθρου 9 παρ. 4 του Ν. 3461/2006, όπου προσδιορίζεται το «δίκαιο και εύλογο τίμημα» για δημόσιες προτάσεις, αλλά κυρίως να επισημάνουμε ότι, πέρα από τη βελτίωση των συνθηκών για την αποζημίωση των μετόχων μειοψηφίας, σε ανάλογες περιπτώσεις προέχει η ανατροπή των συνθηκών που αποτελούν αντικίνητρο παραμονής στην Ελλάδα για κάθε είδους και μεγέθους επιχειρήσεις», επισημαίνει ο ΣΕΔ.

Ίσως μας πάρει και… φθινόπωρο Οι πιο απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι θα μας πάρει καλοκαίρι, ίσως και φθινόπωρο, για να ολοκληρωθεί η πώληση, αν και ο Τ. Αθανασόπουλος δηλώνει ότι το θέμα θα τελειώσει μέχρι το Πάσχα. Το Baupost fund συμμετέχει στον ΟΠΑΠ με 5% και λέγεται ότι αγοράζει διαρκώς, επιδιώκοντας η θέση του να ξεπεράσει το 10%. Πάντως, το Silseschester, η Fidelity και το Baupost ελέγχουν το 15% και τα τρία αυτά funds αποτελούν τον δεύτερο ισχυρότερο μέτοχο μετά το Δημόσιο, η συμμετοχή του οποίου ανέρχεται στο 33%.

ΟΥΔΕΝ ΚΡΥΠΤΟΝ Οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών μάλλον παρατείνονται, ωστόσο η Alpha Bank θα είναι η πρώτη που θα υλοποιήσει AMK, ενώ θα ακολουθήσουν η Πειραιώς τον Μάιο ή τον Ιούνιο και η Εθνική προς τον Σεπτέμβριο του 2013. Το ετήσιο κουπόνι του 7% που θα πρέπει να πληρώνουν οι τράπεζες στο ΤΧΣ

18 Φεβρουάριος 2013

για τα CoCos είναι ακριβό, με αποτέλεσμα οι τραπεζικές μετοχές να φαίνονται λιγότερο ελκυστικές. Το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην Alpha Bank και στην Πειραιώς έχει εξασφαλιστεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Η Πειραιώς έχει συγκεντρώσει 530 εκατ. σε σύνολο 5,3

δισ., και η Alpha άνω των 250 εκατ., σε σύνολο 2,5 δισ., και στοχεύουν σε μεγαλύτερα ποσοστά. Ο Μιχάλης Σάλλας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα καλύψουν τουλάχιστον το 10% της αύξησης κεφαλαίου που σχεδιάζεται μέσω της έκδοσης νέων μετοχών.

Σε προχωρημένες συζητήσεις με την Alpha Bank για την απόκτηση του ελέγχου της ΑΕΓΕΚ κατασκευαστικής βρίσκεται ο όμιλος Ελλάκτωρ. Εάν η επιχειρούμενη συμφωνία στεφθεί με επιτυχία, η «Άκτωρ» θα προσθέσει στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο σημαντικά έργα. Πρόκειται για το Μετρό Θεσσαλονίκης και


Motor Oil: Αδικαιολόγητο discount βλέπει η Citi Το πιο φθηνό διυλιστήριο στην Ευρώπη είναι ελληνικό, εκτιμά η Citigroup. Εκτός του ότι προτείνει σύσταση «buy» για τη μετοχή, με τιμήστόχο τα 9,3 ευρώ, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι, βάσει των προβλέψεών της, και εφόσον αυτές επιβεβαιωθούν βέβαια, ο τίτλος είναι διαπραγματεύσιμος με 5,4 φορές τα κέρδη του 2013, όταν ο μέσος όρος του κλάδου είναι στις 10,8 φορές. Επίσης τονίζει ότι είναι φθηνή ακόμη και στον δείκτη EV/EBITA (αξία επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη), καθώς διαπραγματεύεται 4,8 φορές τα λειτουργικά κέρδη του 2013, αντί για 5,6 φορές για τον ευρωπαϊκό μέσο με 15% discount. Το discount μοιάζει αδικαιολόγητο, αν ληφθούν υπόψη και οι λειτουργικοί δείκτες που υπολογίζει η Citi για την εταιρεία. Η αποδοτικότητα των επενδεδυμένων κεφαλαίων των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων για το 2013, εκτιμάται στο 7,4%, ενώ της ΜΟΗ υπολογίζεται ότι θα είναι διπλάσια, στο 14,8%. Ακόμη, η Citi επισημαίνει ότι η απόδοση των ταμειακών ροών αποδίδει 27,9% έναντι 11,5% για τον κλάδο.

σε «overweight», δηλαδή για αποδόσεις καλύτερες της αγοράς. Η αντίδραση της μετοχής, ενόψει της εισαγωγής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, έφτασε σε όρια υπερβολής, σημειώνει η Société Générale και δίνει σύσταση «sell» και τιμή-στόχο 12μήνου τα 14 ευρώ!

ΜΕΤΚΑ: «Βλέπει» τα 15 ευρώ Έχουν κουράσει τα «παιχνίδια» με τη μετοχή της Coca Cola 3E, καθώς την «τραβούν» υψηλότερα μόλις η αγορά υποχωρεί, για να ωραιοποιήσουν την εικόνα του Χ.Α., γιατί αποτελεί τη μετοχή με τη μεγαλύτερη στάθμιση στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη (17%). Αντίθετες εκτιμήσεις για την πορεία της μετοχής δίνουν η Morgan Stanley και η Société Générale. Στα 23 ευρώ αυξάνει την τιμή-στόχο της Coca Cola 3E η JP Morgan, από 20 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση

Νέα, υψηλότερη, τιμή-στόχο για τη μετοχή, στα 15 ευρώ, περίπου 40% υψηλότερα από την προηγούμενη τιμή-στόχο, τα 10,5 ευρώ, και σύσταση «outperform» (απόδοση καλύτερη από αυτήν της αγοράς), δίνει η Εθνική Χρηματιστηριακή. Η χρηματιστηριακή θεωρεί ελκυστικό το σημείο εισόδου για τη μετοχή, ενώ εκτιμά ότι το μέσο μέρισμα κατά την περίοδο 2012-2014 θα διαμορφωθεί στα 0,6 ευρώ ανά μετοχή. Παράλληλα, εκτιμά ότι διαπραγματεύεται με discount 28% σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο, ενώ θεωρεί ότι το τρέχον ανεκτέλεστο εργασιών διασφαλίζει ορατότητα κερδών και για το 2013. Χ

MOTOR OIL

COCA COLA 3E

«Παιχνίδια» με τη μετοχή της Coca Cola 3E

την αποπεράτωση του οδικού άξονα Ακτίου-Αμβρακίας. «Έβγαλαν στη βιτρίνα» και την ΕΥΑΘ: To διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησής της. Το μοντέλο αξιοποίησης προβλέπει την πώληση του 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ

και τη μεταβίβαση του ελέγχου της εταιρείας σε επενδυτή ο οποίος θα επιλεγεί μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, διαδικασία η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει το 23%, το οποίο ενδέχεται να πωληθεί αργότερα.

Την εισαγωγή του ΟΤΕ στον Stoxx Europe 600 εξετάζει η διοίκηση του Οργανισμού. Διαψεύδουν Τράπεζα Κύπρου και Cyprus Popular Bank σενάρια για συγχώνευση. Ο ΔΟΛ διαψεύδει, για μία ακόμη φορά, τα δημοσιεύματα τα οποία αναπαράγον-

ται, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, περί επικείμενης συγχώνευσης με την «Πήγασος». Σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους θα έχει αποκατασταθεί η κερδοφορία του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σύμφωνα με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. ΧΡΗΜΑ 19


ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Η ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ ΚΑΙ Η «ΣΦΑΓΗ» ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΡΩΣΩΝ Το γνωστό δόγμα πως στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται, εφαρμόζεται πλέον και στον χώρο της οικονομίας. Όλοι ρίχνουν βολές στον Γ. Στουρνάρα για το γεγονός της μεγάλης αύξησης στον φόρο του πετρελαίου θέρμανσης (αυξήθηκε από τα 60 ευρώ το 2010, στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο το 2012). Από την αύξηση αυτή υπήρχε προσδοκία για ενίσχυση των δημόσιων εσόδων κατά 1 δισ. Όμως η κάθετη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης κατά 80% δεν μπορεί να ικανοποιήσει τον στόχο αυτόν, ενώ η χρήση τζακιών δημιουργεί αιθαλομίχλη… Όμως, ο βασικός στόχος, ο οποίος δεν λέγεται ανοιχτά, δεν είναι η αύξηση των εσόδων, αλλά η κατακόρυφη πτώση των εισαγωγών καυσίμων, με στόχο τη βελτίωση του ισοζυγίου συναλλαγών κατά τουλάχιστον 3 δισ. Στην εποχή της δραχμής αυτό θα γινόταν με υποτίμησή της, που θα καθιστούσε ακριβότερα τα καύσιμα, άρα θα μείωνε την κατανάλωση και, κατά συνέπεια, και τις εισαγωγές. Αυτό δεν το καταλαβαίνουν οι περισσότεροι βουλευτές μας (μεταξύ των οποίων και η Ντόρα Μπακογιάννη με το πλήθος των συμβούλων της) και προχωρούν σε βροχή ερωτήσεων στη Βουλή.

Στις ΗΠΑ πήγε ο Αλέξης και οι κακές γλώσσες στη χρηματιστηριακή αγορά λένε ότι το ταξίδι τού το «έκλεισε» η Goldman Sachs! Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας δεν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης της Goldman Sachs, Χάρη Ηλιάδη, που βρέθηκε στην Αθήνα στα μέσα Ιανουαρίου.

ΚΟΥΪΖ

Την ενόχληση του ΣΕΒ μετέφερε, εμμέσως, στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος για την επιμονή της κυβέρνησης στις επενδύσεις από ξένες επιχειρήσεις και κυρίως για την εύνοια που φαίνεται να δείχνει προς αυτές. Ας αλλάξει αυτή τη μεταχείριση, αν υπάρχει, πείθοντας τους έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, κάνοντας μάλιστα

ο ίδιος την αρχή, με το να φέρει το 1 περίπου δισ. ευρώ που έχει στο Λουξεμβούργο και να επενδύσει στην Ελλάδα.

Ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ως πρόεδρος του ΙΟΒΕ, ζητά δημόσια ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα και ζητά να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή. Ως μέτοχος της S&B ετοιμάζεται να «μεταναστεύσει» από την Ελλάδα και το ελληνικό χρηματιστήριο, μεταξύ των άλλων, για να αποφύγει και τους φόρους.

Ρώσοι και Αμερικανοί «σφάζονται» για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Οι Ρώσοι, μέσω της Gazprom και της Negusneft (Sintez Group), έχουν ανεβάσει το τίμημα. Η Negusneft δίνει 1,9 δισ. και για τις δύο εταιρείες, ενώ η Gazprom προσφέρει 900 εκατ. μόνο για τη ΔΕΠΑ. Η κρατική εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν, Socar, που ανήκει στη σφαίρα επιρροής των Αμερικανών, φαίνεται να προσφέρει 460 εκατ. μόνο για τη ΔΕΣΦΑ. Στην ίδια «κούρσα» τρέχουν η τσεχική PPF και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι οποίες υπέβαλαν από κοινού προσφορά για τη ΔΕΣΦΑ, αλλά και η ελληνική κοινοπραξία Μυτιληναίου-Motor Oil.

Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ομολογιούχων, με χρήση χημικών «υποδέχθηκε» ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου στην Κηφισιά. Ο Σύλλογος Ομολογιούχων οργάνωσε πανελλαδική ενημερωτική ημερίδα στο δημαρχείο της Κηφισιάς, με παρουσία άνω των 2.000 ατόμων, τα οποία διαδήλωσαν ειρηνικά στους δρόμους της Κηφισιάς, με σκοπό να επιδώσουν μια επιστολή διαμαρτυρίας στην πρωθυπουργική κατοικία, αναφερόμενοι στην κωλυσιεργία της κυβέρνησης να δώσει ένα αίσιο και οριστικό τέλος στην υπόθεση των «κουρεμένων» ομολόγων των φυσικών προσώπων που αποταμίευσαν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής σε ομόλογα. Αλλά τους σταμάτησε η αστυνομία με χημικά…

Ποιος μεγαλοεπιχειρηματίας εισηγμένου ομίλου με κατασκευαστικές και ενεργειακές ιδιότητες, επιχείρησε να περάσει διάταξη στον αναπτυξιακό νόμο με την οποία θα επιδοτούνταν από το κράτος η αποκατάσταση του περιβάλλοντος από ρύπανση (ποινικό αδίκημα), αλλά τελικά δεν πέρασε με προσωπική παρέμβαση του Α. Σαμαρά;

20 Φεβρουάριος 2013

ΣΧΟ


αγορές Χ διεθνείς προτάσεις αγοράς ~ Σε αστάθεια προβλέψεις και τιμές-στόχοι Χ

«ΤΑΥΡΟΙ» VS «ΑΡΚΟΥΔΩΝ» ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ Αισιόδοξες για τις μετοχές είναι οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, σε αντίθεση με τους διάσημους μεγαλοεπενδυτές, όπως οι Jim Rogers και Marc Faber

Τ

ον Ιανουάριο, τον πρώτο του μήνα του 2013, οι διεθνείς αγορές ανήλθαν σε υψηλά πολλών ετών, τα γερμανικά και τα αμερικανικά ομόλογα υποχώρησαν σε μεγάλο βαθμό, ενώ το ευρώ σκαρφάλωσε πάνω από το επίπεδο του 1,35 δολ., καταγράφοντας υψηλά 14 μηνών έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2007 το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βρέθηκε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 14.000 μονάδων, αλλά αυτή η ταχεία αύξηση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογημένη; Πολλοί δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την αισιοδοξία των αγορών. Στην Ευρωζώνη παραμένει διάχυτη η ανησυχία για τη χαμηλή ανάπτυξη και την αδυναμία των τραπεζών να παράσχουν χορηγήσεις. Στις ΗΠΑ, το δημοσιονομικό πρόβλημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Τα ανά τον κόσμο εταιρικά αποτελέσματα μπορεί να εμφανίζονται καλύτερα των εκτιμήσεων της αγοράς, αλλά αν τα παρατηρήσει κάποιος πιο προσεκτικά, θα αντιληφθεί ότι είναι απλά μετριοπαθή. Οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες δίνουν ισχυρή «ψήφο εμπιστοσύνης» στις μετοχές και για το 2013. Όμως υπάρχουν αντίθετες φωνές που περιμένουν ακόμη και κραχ τους επόμενους μήνες! «Φούσκα» χαρακτηρίζει την υπερβολική αι-

σιοδοξία των διεθνών αγορών στην τρέχουσα συγκυρία ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής, Jim Rogers. Από την πλευρά του ο διάσημος επενδυτής Marc Faber προειδοποιεί ότι οι μετοχές δεν είναι πια φθηνές. Μετά από 4 χρόνια, από τα χαμηλά του 2009, μπορεί να δούμε στην αγορά κάποιο ατύχημα που να συμπαρασύρει τις μετοχές σε μια «βουτιά». ΟΙ INSIDERS ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ Οι insiders αποχωρούν από τις μετοχές πολύ γρηγορότερα από τους μικροεπενδυτές που αγοράζουν σε αυτά τα επίπεδα. Με τον Dow Jones να βρίσκεται στις 14.000 μονάδες, οι πωλήσεις ανώτερων και ανώτατων στελεχών αμερικανικών εταιρειών έχουν εκτοξευθεί. Οι πωλήσεις από insiders προηγούνται, συνήθως, από μεγάλες πτώσεις της αγοράς. Σύμφωνα με δηλώσεις εξειδικευμένων αναλυτών, την ώρα που ο αμερικανικός δείκτης κινείται απειλητικά γύρω από τα ιστορικά του υψηλά, η εμπιστοσύνη των insiders προς τις ίδιες τους τις εταιρείες βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2012. Με απλά λόγια, οι insiders έχουν ήδη «σηκώσει» την προειδοποιητική κίτρινη σημαία. Η αναλογία αγοραστών/πωλητών είναι ένας αγοραστής για κάθε 9 πωλητές, και την τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέ-

H ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2013 Δείκτες

DOW JONES NASDAG S&P NIKKEI 225 FTSE-100 DAX-30 CAX-40

22 Φεβρουάριος 2013

Κλείσιμο 31/12/2012

Κλείσιμο 31/01/2013

Διαφορά

12.938,11 2.960,31 1.402,43 10.395,18 5.925,37 7.612,39 3.620,25

13.910,42 3.142,31 1.501,96 10.620,87 6.323,11 7.811,31 3.765,52

+7,52% +6,15% +7,10% +2,17% +6,71% +2,61% +4,01%

τοιο, λίγο καιρό μετά ο S&P 500 σημείωσε απώλειες λίγο μεγαλύτερες από 10%. GOLDMAN SACHS: ΟΙ 4 ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Τις 4 κορυφαίες επενδυτικές κινήσεις για το 2013 αναλύει η Goldman Sachs: ∼ Εμπορεύματα, με αιχμή το πετρέλαιο: Ο οίκος συστήνει long τοποθετήσεις με έναρξη στα 100 δολ., στόχο τα 112 δολ. και παύση στα επίπεδα κάτω των 94 δολ. το βαρέλι. ∼ Κρατικά ομόλογα: Long τοποθετήσεις στα 5ετή ισπανικά κρατικά ομόλογα, με εκκίνηση σε επίπεδα απόδοσης 4,29%, στόχο 3,50% και παύση πάνω από 5,50%. ∼ Μετοχές: Long τοποθετήσεις στις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες. ∼ Νομίσματα: Short τοποθετήσεις στο δολάριο Αυστραλίας. ΟΙ ΤΙΜΕΣ-ΣΤΟΧΟΙ Η Credit Suisse δίνει τιμές-στόχους τις 1.550 μονάδες για τον S&P 500, τις 2.750 μονάδες για τον Eurostoxx 50 και τις 6.600 μονάδες για τον FTSE 100. Η τιμή-στόχος της Morgan Stanley για τον S&P 500 στο τέλος του επόμενου έτους είναι οι 1.434 μονάδες, ενώ για τον δείκτη MSCI Europe βρίσκεται στις 1.258 μονάδες (περιθώρια ανόδου 13%). Η BofA - Merrill Lynch δίνει τιμή-στόχο για τον S&P 500 τις 1.600 μονάδες, για τον Eurostoxx - 50 τις 3.000 μονάδες, για τον DAX στη Φραγκφούρτη τις 8.400 μονάδες (που συνιστά νέο ιστορικό υψηλό) και για τον λονδρέζικο FTSE τις 6.400 μονάδες. Σύμφωνα με τη Citigroup, η βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών δικαιολογεί την άνοδο του S&P 500 στις 1.615 μονάδες στο τέλος του 2013. Προτίμηση στις μετοχές δηλώνει η HSBC, θεωρώντας ότι παρότι ο μακροοικονομικός ορίζοντας για το 2013 είναι θολός, οι μετοχές μπορούν να δώσουν κέρδη 10 - 15% διεθνώς. Χ


ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ Ο ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Στο 1,40 δολ. «βλέπουν» το ευρώ. Θα αντιδράσει η ΕΚΤ;

Η

ισοτιμία του ευρώ ξεπέρασε το 1,35 δολ. και βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το τέλος του

2011. Τον Ιούλιο του 2008 είχε φτάσει το 1,6 δολ., ενώ την άνοιξη του 2011 είχε πλησιάσει το 1,5 δολ. για να υποχωρήσει έως το επίπεδο του 1,20 δολ. Από το καλοκαίρι του 2012, όμως, παρατηρείται μια σταθερή άνοδος: 10% σε σχέση με το δολάριο, 25% σε σχέση με το γεν. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης του ευρώ στο 1,40 δολ. Η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθούν μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη προκαλούν φόβους για έναν παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο. Η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Ελβετία, αλλά και η Βρετανία χρησιμοποιούν τη νομισματική πολιτική για να υποτιμήσουν το νόμισμά τους, για να μπορέσουν να στηρίξουν την ανάπτυξή τους. Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες τυπώνουν χρήμα για να ενισχύσουν την εθνική τους οικονομία. Όμως η Ιαπωνία «προκαλεί», καθώς αποφάσισε την αθρόα «εκτύπωση» χρήματος, ώστε να ανακτήσει έδαφος στην κούρσα της ανταγωνιστικότητας στη σκακιέρα του παγκόσμιου εμπορίου. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) δεσμεύτηκε για απεριόριστες αγορές ομολόγων, ενώ ανακοίνωσε πως διπλασιάζει τον στόχο της

για τον πληθωρισμό στο 2%. Το τελευταίο δίμηνο το γεν υποτιμήθηκε κατά 20% έναντι του ευρώ και κατά 10% έναντι του δολαρίου. Η ΕΚΤ κατηγόρησε άμεσα την ιαπωνική κυβέρνηση για πολιτικές υποτίμησης του γεν, ενώ πιο λάβρος ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, προειδοποίησε την Τράπεζα της Ιαπωνίας ότι θα οδηγήσει τον κόσμο σε έναν ολέθριο γύρο ανταγωνιστικών υποτιμήσεων. Βέβαια, οι ιαπωνικές εξαγωγές, όπως και οι εξαγωγές αρκετών ακόμη χωρών στον κόσμο, υποφέρουν εδώ και χρόνια εξαιτίας του υποτιμημένου γουάν, του νομίσματος της Κίνας. Κανείς, όμως, ούτε η κυβέρνηση των ΗΠΑ ούτε η Γερμανία ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ούτε και η Ιαπωνία, τόλμησαν να μιλήσουν τα τελευταία 10 χρόνια για κίνδυνο νομισματικού πολέμου εξαιτίας της πολιτικής του υποτιμημένου γουάν που ακολούθησε η κεντρική τράπεζα της Κίνας. Οι αναλυτές διερωτώνται πώς θα αντιδράσει η ΕΚΤ σε ένα ενδεχόμενο ράλι προς το 1,40 δολ. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι ακόμη κι αν η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, αναρριχηθεί στο 1,40 δολ., η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ δυναμική ψήφο εμπιστοσύνης στο ευρώ εντός του 2013 έδωσε και ο Jim O' Neill, ένας από τους κο-

ρυφαίους αναλυτές της Goldman Sachs. «Αμέσως μόλις η Ευρώπη αφήσει πίσω της τις γερμανικές εκλογές, οι επενδυτές θα στηρίξουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό την πορεία του ενιαίου νομίσματος, δημιουργώντας τα εχέγγυα για μια πραγματική bull market», εξηγεί χαρακτηριστικά. Χ

Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Μασαάκι Σιρακάουα, διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΣΤΟ 1,40 ΔΟΛ. Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΧΑΛΑΡΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΦΟΒΟΥΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ.

ΧΡΗΜΑ 23


Χ

~ αφιέρωμα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

~

Στην εξαγωγική δραστηριότητα στηρίζει τις ελπίδες της για ανάκαμψη η ελληνική βιομηχανία και ιδιαίτερα ο τομέας μεταλλουργίας, ορυκτών, πλαστικών και συσκευασίας, καθώς η εγχώρια κατακόρυφη πτώση σε κλάδους όπως είναι οι κατασκευές, τα δημόσια έργα, αλλά και η κατανάλωση αγαθών, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για πωλήσεις στην ελληνική αγορά.

24 Φεβρουάριος 2013


O

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΤΑΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ 38 ΧΩΡΩΝ ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ DELOITTE, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΛΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΤΑΞΟΥΝ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥ.

ι ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις στρέφουν το βλέμμα τους στο εξωτερικό, προσπαθώντας να γίνουν ανταγωνιστικές στο παγκόσμιο περιβάλλον και να προσφέρουν υψηλής ποιότητας προϊόντα σε ξένες αγορές. Οι περισσότερες το επιτυγχάνουν θαυμάσια, αυξάνοντας συνεχώς το ποσοστό της εξαγωγικής τους δραστηριότητας. Δυστυχώς όμως, το τελευταίο διάστημα, διαφαίνεται μια τάση φυγής μεγάλων βιομηχανικών ομίλων που είχαν την έδρα τους στην Ελλάδα, όπως είναι η Coca Cola, που αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα της στην Ελβετία, η S&B, που έκανε δημόσια πρόταση ώστε να βγει από το ελληνικό χρηματιστήριο, και η Βιοχάλκο, που φαίνεται ότι εξετάζει το ίδιο ενδεχόμενο. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως δεν είναι τυχαίο το ότι μεγάλες εγχώριες βιομηχανίες αναζητούν διάφορους εναλλακτικούς τρόπους για να αντλήσουν κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές, καθώς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίησή του, είναι ανήμπορο να ανταποκριθεί επαρκώς στις ανάγκες τους. Προσθέτουν δε, πως η αλλαγή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας και το τέλος στα σενάρια περί εξόδου της χώρας από τη νομισματική ένωση - τα περίφημα Grexit - δεν είναι από μόνα τους ικανά να αποτρέψουν τις σκέψεις «φυγής» των μεγάλων ομίλων. Χρειάζονται, όπως λένε, και άλλες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση στον τομέα της γραφειοκρατίας και κυρίως της υπερφορολόγησης. Επιπλέον, η ελληνική βιομηχανία κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ 38 χωρών σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, κατά την οποία στελέχη επιχειρήσεων κλήθηκαν να κατατάξουν τις χώρες σύμφωνα με την ανταγωνιστικότητα του βιομηχανικού τους κλάδου. Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του βιομηχανικού κλάδου στην Ελλάδα, βασισμένη σε εστιασμένα προϊόντα υψηλής τεχνογνωσίας και προστιθέμενης αξίας, καθίσταται σήμερα αναγκαία περισσότερο από ποτέ, καθώς μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση, αλλά και στην ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας. ΧΡΗΜΑ 25


Χ αφιέρωμα ~ Ελληνική βιομηχανία

ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΣΤΑ 39 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ Ειδικότερα, τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα, μετά από φόρους και δικαιώματα τρίτων, διαμορφώθηκαν σε ζημίες 39,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 25,1 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2011. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Βιοχάλκο κατά το εννεάμηνο του 2012 ανήλθε σε 2.565 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 3,2% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2011. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 124,8 εκατ. ευρώ, έναντι 142,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2011, μειωμένα δηλαδή κατά 12,19%, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα, προ φόρων και δικαιωμάτων τρίτων, διαμορφώθηκαν σε ζημίες 53,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 25,3 εκατ. ευρώ του εννεάμηνου του 2011. Τέλος, τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα, μετά από φόρους και δικαιώματα τρίτων, διαμορφώθηκαν σε ζημίες 39,1 εκατ. ευρώ (ή 0,1959 ευρώ ανά μετοχή), έναντι ζημιών 25,1 εκατ. ευρώ (ή -0,1258 ευρώ ανά μετοχή) στο εννεάμηνο του 2011. Τα οικονομικά αποτελέσματα επηρεάστηκαν αρνητικά πρωτίστως από τη βαθύτατη ύφεση που συνεχίζει να πλήττει την ελληνική οικονο-

μία, και ειδικότερα τον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς και από την επιβράδυνση που παρατηρείται στις οικονομίες της Ευρωζώνης. Επιπλέον, τα περιθώρια κερδοφορίας συμπιέστηκαν από το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος, το κόστος μεταφοράς και το κόστος ενέργειας, που, εκτός των άλλων, επιβαρύνεται υπέρμετρα από τους φόρους κατανάλωσης. Τα αποτελέσματα προ φόρων της Βιοχάλκο Α.Ε., κατά το εννεάμηνο του 2012, ανήλθαν σε κέρδη 2,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,6 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2011, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα, μετά από φόρους, διαμορφώθηκαν σε κέρδη 2,6 εκατ. ευρώ (ή 0,0129 ευρώ ανά μετοχή) έναντι ζημιών 0,7 εκατ. ευρώ το 2011 (ή 0,0035 ευρώ ανά μετοχή). Μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, παραμένει βασική προτεραιότητα των θυγατρικών εταιρειών η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και η καλύτερη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, η ενίσχυση της δραστηριότητας σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές οι οποίες δεν έχουν επηρεαστεί από την οικονομική ύφεση και η ανάπτυξη νέων προϊόντων.

S&B ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΑ 5,8 ΕΥΡΩ Κατατέθηκε η δημόσια πρόταση της Delphi Luxembourg Holding για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της S&Β, με τελικό στόχο την απόσυρση της εταιρείας από το χρηματιστήριο. Αν συγκεντρωθεί το 90%, θα ξεκινήσει η διαδικασία διαγραφής των μετοχών της εταιρείας από το Χ.Α., αλλά η έδρα της θα παραμείνει στην Ελλάδα. Η Delphi ανήκει στον όμιλο Rhône Capital και ενεργεί συντονισμένα με την οικογένεια Κυριακόπουλου, η οποία ελέγχει το 61,26% των μετοχών. Το τίμημα, όπως είχε ανακοινωθεί, είναι 5,8 ευρώ ανά μετοχή. Αναφορικά με τη Sibelco, η S&B αναφέρει ότι υπέγραψε συμφωνία με βάση την οποία δεσμεύτηκε: (α) να προσφέρει στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης το σύνολο των μετοχών που κατέχει στην εταιρεία (19,96%), (β) να μη διαθέσει τις μετοχές της, να μην αποδεχτεί ή ψηφίσει υπέρ οποιασδήποτε προσφοράς, συγχώνευσης ή παρόμοιας συναλλαγής η οποία είναι ανταγωνιστική της δημόσιας πρότασης, ή να προβεί σε συζητήσεις ή διαπραγματεύσεις αναφορικά με οποιαδήποτε ανταγωνιστική συναλλαγή. ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ S&B ΕΝΝΕΑΜΗΝΟΥ 2012 Η S&B πέτυχε αύξηση πωλήσεων κατά 3% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2011, με βασικά σημεία της εν λόγω περιόδου τα εξής: ∼ Αύξηση του EBITDA κατά 8% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2011 ∼ Μη επαναλαμβανόμενη επίδραση στην κερδοφορία του Γ’ τριμήνου από αποσβέσεις 6,1 εκατ. ευρώ, λόγω ακύρωσης της συμφωνίας 26 Φεβρουάριος 2013

για αποεπένδυση από τη δραστηριότητα του βωξίτη ∼ Ολοκλήρωση της εξαγοράς της NYCO για 55,5 εκατ. δολ., με επιτυχή και αποτελεσματική χρηματοδότηση στις ΗΠΑ Ο Κρίτων Αναβλαβής, διευθύνων σύμβουλος της S&B, σχολίασε: «Η επικέντρωσή μας στην ανάπτυξη των πωλήσεων μάς επέτρεψε να παρουσιάσουμε αυξημένα τα σχετικά μεγέθη, παρά τις επιδεινούμενες συνθήκες της διεθνούς οικονομίας. Σε αυτό το γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον διατηρήσαμε τις ισχυρές μας θέσεις στις αγορές και πετύχαμε ισχυρή λειτουργική κερδοφορία και βελτίωση των σχετικών περιθωρίων. Επαγρυπνούμε, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις των διεθνών τάσεων της οικονομίας, ιδιαιτέρως τις επιδράσεις στις τελικές αγορές της μεταλλουργίας, και σκοπεύουμε να ανταποκριθούμε γρήγορα και αποφασιστικά στις παρούσες συνθήκες μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες. Ταυτόχρονα, προσβλέπουμε στην απρόσκοπτη ενσωμάτωση της NYCO minerals στον όμιλό μας. Αυτή η εξαγορά, που χρηματοδοτήθηκε με επιτυχία, θα διαφοροποιήσει περαιτέρω τη γεωγραφική μας παρουσία, θα μας επιτρέψει την πρόσβαση σε νέες αλυσίδες «από την αγορά στο ορυχείο» και να αξιοποιήσουμε μια ευρύτερη γκάμα του χαρτοφυλακίου μας για την παροχή βιομηχανικών λύσεων στους υφιστάμενους, αλλά και σε νέους πελάτες μας. Αυτή η σημαντική επένδυση υποστηρίζει, προάγει και είναι συνεπής προς το μακροπρόθεσμο στόχο της S&B για την επίτευξη βιώσιμης κερδοφόρας ανάπτυξης και αποδόσεων προς τους μετόχους της».


¯{xŒ„–Žˆ{Œ„ŒˆŽ ¯{xŒ„–Žˆ{Œ„ŒˆŽ

%%’—xŠˆ™Ž{!…šˆxŠ ’—xŠˆ™Ž{!…šˆxŠ xŠ rr¬¹¨zµ¤¯¸¯{ ¬¹¹¨zµ¤¯¸¯{h{¸¾¸²¬¾¨¸¤¨{ {¸¾¸²¬¾¨¸¤¨{h{logistics {loogistttics ics $ˆ¥›†›¤¬2013  $ˆ¥›†›¤¬20 013

•’‚›’‰Ž’žž—•’ƒ’¤‚’ž•‰‘’›•“’ƒ‰ Ž‚”›Ž  •’‚›’‰Ž’žž—•’ƒ’¤‚’ž•‰‘’›•“’ƒ‰ Ž‚”›Ž

your business! ³ÊÚÃоÏÃÖÃÕÛÕÍÇÛÃÕ¿ÃÙ ³ÊÚÃоÏÃÖÃÕÛÕÍÇÛÃÕ¿ÃÙ ³ ³ŒÛÕÍÇÛÃÕ¿ÇÙÃÒÀÚÃÔÖ¿ ŒÛÕÍÇÛÃÕ¿ÇÙÃÒÀÚÃÔÖ¿ ÒÎÃÕÖËÍÀÉÛÃοϽÖÃÎÎÑ ÒÎÃÕÖËÍÀÉÛÃοϽÖÃÎÎÑ ³ ³„ÇÛÖÇÔÑÉÇоÙÕÛÕÍÇÛÃÕ¿Ã „ÇÛÖÇÔÑÉÇоÙÕÛÕÍÇÛÃÕ¿Ã ³ ³¦ÑÏÒÑÖËÍ¢ÕÛÕÖ¾ÏÃÖà ¦ÑÏÒÑÖËÍ¢ÕÛÕÖ¾ÏÃÖà ÒÃÎÇÖÑÒÑ¿ÊÕÊ ÒÃÎÇÖÑÒÑ¿ÊÕÊ ³ ³›ÚÐÊÎÃÕËÏÀÖÊÖà ›ÚÐÊÎÃÕËÏÀÖÊÖà ÍÃËÖÃÛÖÑÒÑ¿ÊÕÊ ÍÃËÖÃÛÖÑÒÑ¿ÊÕÊ ³ ³˜ÍÖÛÒÓÕÇËÙÍÃËÇÖËͽÖÇÙ ˜ÍÖÛÒÓÕÇËÙÍÃËÇÖËͽÖÇÙ ³ ’ÐÃÍÂÍÎØÕÊ ³’ÐÃÍÂÍÎØÕÊ ³’ÐÃÕÛÕÍÇÛÃÕ¿ÇÙ ³’ÐÃÕÛÕÍÇÛÃÕ¿ÇÙ ÍÃËÛÒÊÔÇÕ¿ÇÙ ÍÃËÛÒÊÔÇÕ¿ÇÙ ³™ÛÉËÕÖËÍ¢ÕÛÕÖ¾ÏÃÖà ³™ÛÉËÕÖËÍ¢ÕÛÕÖ¾ÏÃÖÃ

3 Logistics 720($Œ 7 20($Œ

³ÊÚÃоÏÃÖÃÍÃËÛÎËÍ¢ ³ ÊÚÃоÏÃÖÃÍÃËÛÎËÍ¢ ÇÒÇÌÇÔÉÃÕ¿ÃÙÒÔÑÝÀÐÖØÐ ÇÒÇÌÇÔÉÃÕ¿ÃÙÒÔÑÝÀÐÖØÐ ³ ’ÛÖÑÏÃÖËÕÏÑ¿ÍÃËÉÔÃÏϽÙ ³’ÛÖÑÏÃÖËÕÏÑ¿ÍÃËÉÔÃÏϽÙ ÒÃÔÃÉØɾ٠ÒÃÔÃÉØɾ٠³ —ËÑÏÊÚÃÐËÍÀÙÇÌÑÒÎËÕÏÀÙ ³—ËÑÏÊÚÃÐËÍÀÙÇÌÑÒÎËÕÏÀÙ ³ ÇνÖÊÍÃËÕÚÇÆËÃÕÏÀÙ ³ÇνÖÊÍÃËÕÚÇÆËÃÕÏÀÙ ÒÔÑÝÀÐÖØÐ ÒÔÑÝÀÐÖØÐ ³ ŒÛÕÖ¾ÏÃÖÃÒÔÑÕÖÃÕ¿ÃÙ ³ŒÛÕÖ¾ÏÃÖÃÒÔÑÕÖÃÕ¿ÃÙ ÍÃËÃÕÈ¢ÎÇËÃÙÒÔÑÕØÒËÍÑ ÍÃËÃÕÈ¢ÎÇËÃÙÒÔÑÕØÒËÍÑ ÍÃËÇÉÍÃÖÃÕÖ¢ÕÇØÐ ÍÃËÇÉÍÃÖÃÕÖ¢ÕÇØÐ ³ ŒÛÕÖ¾ÏÃÖÃÎÑÉËÕÏËÍÑ ³ŒÛÕÖ¾ÏÃÖÃÎÑÉËÕÏËÍÑ ÍÃËÒÎÊÔÑÈÑÔË;٠ÍÃËÒÎÊÔÑÈÑÔË;٠³ ŒÛÕÖ¾ÏÃÖÃÏÇÖ¢ÆÑÕÊÙ ³ŒÛÕÖ¾ÏÃÖÃÏÇÖ¢ÆÑÕÊÙ Í¿ÐÊÕÊÙ Í¿ÐÊÕÊÙ

2 ŒÚÔÌÆÚÂԾ 720($Œ 7 20($Œ $Œ

720($Œ 7 20($ $Œ Œ

ÆÕÂÑоÉÔÉ ÆÕÂÑоÉÔÉ 1 

³’ÒÑ×ÊÍÇÂÕÇËÙÍÃËÛÒÊÔÇÕ¿ÇÙ ³ ÇÂÕÇËÙÍÃËÛÒÊÔÇÕ¿ÇÙ ’ÒÑ×ÊÍÇ ORJLVWLFV ORJLVWLFV ³ ÑÔ½Ù ÚÇÔÕÿÇÙ ³ÇÖÃÈÑÔ½Ù ÚÇÔÕÿÇÙ ÇÖÃÈÑÔ ×Ã΢ÕÕËÇÙÃÇÔÑÒÑÔËͽÙ

×Ã΢ÕÕËÇÙÃÇÔÑÒÑÔËͽÙ

³ÊÚÃоÏÃÖÃÃÐÂÅØÕÊÙ ³ ÊÚÃоÏÃÖÃÃÐÂÅØÕÊÙ ÍÃËÆËÃÍ¿ÐÊÕÊÙ ÍÃËÆËÃÍ¿ÐÊÕÊÙ ³ ³¦¢ÈËÃÍÃËÕÛÕÖ¾ÏÃÖÃÑÔÉ¢ÐØÕÊÙ ¦¢ÈËÃÍÃËÕÛÕÖ¾ÏÃÖÃÑÔÉ¢ÐØÕÊÙ ÃÒÑ×¾ÍÊÙÍÃËÍÃÖÃÕÖÊÏ¢ÖØÐ ÃÒÑ×¾ÍÊÙÍÃËÍÃÖÃÕÖÊÏ¢ÖØÐ ³ ÃÖÃÒÎÊÔÑÈÑÔË;Ù ³ŒÛÕÖ¾ÏÃÖÃÒÎÊÔÑÈÑÔË;Ù ŒÛÕÖ¾ÏÃÖ ÍÃËORJLVWLFV ÍÃËORJLVWLFV ³ ³—ËÑÏÊÚÃÐË;ÅÂÌÊ —ËÑÏÊÚÃÐË;ÅÂÌÊ )RRG/RJLVWLFV )RRG/RJLVWLFV ³œÃÖÃÕÍÇÛ¾ÄËÑÏÊÚÃÐËÍÓÐ ³œÃÖÃÕÍÇÛ¾ÄËÑÏÊÚÃÐËÍÓÐ ÍÖËÔ¿ØÐ ÍÖËÔ¿ØÐ ³˜ÒÃÉÉÇÎÏÃÖËÍ¢ÑÚ¾ÏÃÖà ³˜ÒÃÉÉÇÎÏÃÖËÍ¢ÑÚ¾ÏÃÖà ³ ³ŒÂÏÄÑÛÎÑËÇÒËÚÇËÔ¾ÕÇج ŒÂÏÄÑÛÎÑËÇÒËÚÇËÔ¾ÕÇج

£½ÃÇÒÑÚ¾ÉËÃÖÊнÍ×ÇÕÊ´˜ÈÑÆËÃÕÖË;’ÎÛÕ¿Æà ORJLVWLFVµ £½ÃÇÒÑÚ¾ÉËÃÖÊнÍ×ÇÕÊ´˜ÈÑÆËÃÕÖË;’ ’Î ÎÛÕ¿Æà ORJLVWLFVµÊÑÒÑ¿Ã×ÃÒÔÃÉÏÃÖÑÒÑËÊ×Ç¿ÕÖÑнÑ ÊÑÒÑ¿Ã×ÃÒÔÃÉÏÃÖÑÒÑËÊ×Ç¿ÕÖÑнÑ ÇÍ×ÇÕËÃÍÀͽÐÖÔÑ´0HWURSROLWDQ˜[SRµÍÃËÒνÑÐ×ÃÒÃÔÑÛÕË¢ÜÇËÑÎÑÍÎÊÔØϽÐÇÙÎÂÕÇËÙÉËÃÀÎÑÖÑÈ¢ÕÏÃÖÊÙÃÎÛÕ¿ÆÃÙ ÇÍ×ÇÕËÃÍÀͽÐÖÔÑ´0HWURSROLWDQ˜[SRµÍÃËÒνÑÐ×ÃÒÃÔÑÛÕË¢ÜÇËÑÎÑÍÎÊÔØϽÐÇÙÎÂÕÇËÙÉËÃÀÎÑÖÑÈ¢ÕÏÃÖÊÙÃÎÛÕ¿ÆÃÙ ÇÖÃÒÑ¿ÊÕÊŒÛÕÍÇÛÃÕ¿Ã/RJLVWLFVšнÃÒÔÑÑÒÖË;ÒÑÛÆ¿ÐÇÖÃËÕÖÊнÍ×ÇÕÊ×ÃÕÛÉÍÇÐÖÔÓÕÇËÖÑÇÐÆËÃȽÔÑÐÖØÐÇÒËÕÍÇÒÖÓÐ ÇÖÃÒÑ¿ÊÕÊŒÛÕÍÇÛÃÕ¿Ã/RJLVWLFVšнÃÒÔÑÑÒÖË;ÒÑÛÆ¿ÐÇÖÃËÕÖÊнÍ×ÇÕÊ×ÃÕÛÉÍÇÐÖÔÓÕÇËÖÑÇÐÆËÃȽÔÑÐÖØÐÇÒËÕÍÇÒÖÓÐ ÖÊÙÄËÑÏÊÚÃпÃÙÖÊÙÄËÑÖÇÚпÃÙÍÃËÖÑÛÇÏÒÑÔ¿ÑÛÍÃËÛÒÑÕÖÊÔ¿ÜÇÖÃËÃÒÀÖÑÛÙÇÒ¿ÕÊÏÑÛÙÈÑÔÇ¿ÙÍÃËÖËÙÇÒÃÉÉÇÎÏÃÖËͽÙÇÐÓÕÇËÙÖÊÙÃÉÑÔ¢Ù. ÖÊÙÄËÑÏÊÚÃпÃÙÖÊÙÄËÑÖÇÚпÃÙÍÃËÖÑÛÇÏÒÑÔ¿ÑÛÍÃËÛÒÑÕÖÊÔ¿ÜÇÖÃËÃÒÀÖÑÛÙÇÒ¿ÕÊÏÑÛÙÈÑÔÇ¿ÙÍÃËÖËÙÇÒÃÉÉÇÎÏÃÖËͽÙÇÐÓÕÇËÙÖÊÙÃÉÑÔ¢Ù.

ZZZVFHJU Z ZZVFHJU „ „ËÑÔÉ¢ÐØÕÊ ËÑÔÉ¢ÐØÕÊ

†ÇØÈ—ÑÛÎËÃÉϽÐÊÙ œ¢ÔÒÑÛ’×¾Ðà †ÇØÈ—ÑÛÎËÃÉϽÐÊÙ œ¢ÔÒÑÛ’×¾Ðà ¨x)x(LQIR#VFHJU ¨x)x(LQIR#VFHJU

® ®ÑÔÊÉÑ¿½ÐÖÛÒÊÙÇÒËÍÑËÐØпÃÙ ÑÔÊÉÑ¿½ÐÖÛÒÊÙÇÒËÍÑËÐØпÃÙ

®ÑÔÊÉÑ¿ÆËÃÆËÍÖÛÃ;ÙÇÒËÍÑËÐØпÃÙ ®ÑÔÊÉÑ¿ÆËÃÆËÍÖÛÃ;ÙÇÒËÍÑËÐØпÃÙ


Χ αφιέρωμα ~ Ελληνική βιομηχανία

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ Στο εννεάμηνο του 2012, ο όμιλος εξακολουθεί να καταγράφει ικανοποιητικά μεγέθη, παρά τη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, αλλά πλέον και λόγω του επιδεινούμενου διεθνούς περιβάλλοντος. Αναγνωρίζοντας τις παραπάνω προκλήσεις, ο όμιλος έχει έγκαιρα προσαρμόσει τη στρατηγική του και εστιάζεται στη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής ρευστότητας, στην περαιτέρω διείσδυση της ΜΕΤΚΑ σε αγορές του εξωτερικού με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες, στην αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και, τέλος, στη δραστική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τομέων της μεταλλουργίας και της ενέργειας. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος Μυτιληναίου στο εννεάμηνο του 2012 κατέγραψε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 1.095 εκατ. ευρώ, έναντι των 1.139 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2011. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 119,7 εκατ. ευρώ, από 164,6 εκατ. ευρώ το 2011. Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε 11,6 εκατ. ευρώ, έναντι των 46,1 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, επιβαρυνόμενα πλέον με το σύνολο των αποσβέσεων των μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων της τελευταίας πενταετίας, που ολοκληρώθηκαν στις αρχές του χρόνου. Σημειώνεται ότι, σε επίπεδο ενοποιημένου κύκλου εργασιών μετά την έναρξη λειτουργίας των θερμικών και ανανεώσιμων μονάδων ενέργειας, καταγράφεται για πρώτη φορά ισότιμη συνεισφορά από τους τρεις τομείς δραστηριότητας. Ο τομέας των έργων EPC επανήλθε, όπως ήταν αναμενόμενο, και είχε προαναγγελθεί από τη διοίκηση της ΜΕΤΚΑ, σε πιο διατηρήσιμα μεγέθη σε σύγκριση με την επίδοση του προηγούμενου έτους, που αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ΜΕΤΚΑ στο εννεάμηνο του 2012, ανήλθε σε 409,2 εκατ. ευρώ, έναντι 719,6 εκατ. ευρώ το 2011. Η μείωση αυτή αντικατοπτρίζει κυρίως την αδυναμία της εγχώριας αγοράς, αλλά και τις καθυστερήσεις των δύο έργων στη Συρία, η εκτέλεση των οποίων έχει μερικώς ανασταλεί από τον παρελθόντα Ιούλιο, λόγω της κλιμάκωσης των αναταραχών στη χώρα. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 69,4 εκατ. ευρώ, από 112,8 εκατ. ευρώ πέρσι. Όσον αφορά στα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, αυτά ανήλθαν σε 50,9 εκατ. ευρώ έναντι 79,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Μετά την πρόσφατη ανάληψη δύο σημαντικών συμβάσεων στην Ιορδανία, η ΜΕΤΚΑ εστιάζεται στην αναζήτηση και νέων έργων, ώστε να ενισχύσει περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο (backlog), που ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ. Ο τομέας μεταλλουργίας & μεταλλείων του ομίλου, ο οποίος, παρά την απόλυτη εξωστρέφειά του, αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις από το εγχώριο περιβάλλον, με αλλεπάλληλους φόρους στην παραγωγική διαδικασία, πρωτοφανείς καθυστερήσεις στις διαδικασίες αδειοδότησης κ.λπ., κατέγραψε κύκλο εργασιών που διαμορφώθηκε στα 376,0 εκατ. ευρώ, από 395,0 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2011. 28 Φεβρουάριος 2013

Στο συγκεκριμένο περιβάλλον, αποτελεί θετική εξέλιξη η βελτίωση της επίδοσης του τομέα κατά το Γ’ Τρίμηνο, σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του έτους, που σχετίζεται με την ικανοποιητική πρόοδο στην υλοποίηση του προγράμματος ανάκτησης ανταγωνιστικότητας «Το μέλλον», καθώς και με την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με πολύ ανταγωνιστικούς όρους, απόρροια των σημαντικών συνεργειών που δημιουργούνται ανάμεσα στις δραστηριότητες του ομίλου και ιδιαίτερα ανάμεσα στους τομείς της μεταλλουργίας και της ενέργειας. Ο τομέας της ενέργειας ενίσχυσε σημαντικά τα μεγέθη του ομίλου στο εννεάμηνο του 2012. Ο κύκλος εργασιών του τομέα ανήλθε σε 340,0 εκατ. ευρώ, από 98,0 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011, συνεισφέροντας έτσι το 31% του συνολικού κύκλου εργασιών του ομίλου. Ο υψηλός συντελεστής απόδοσης των θερμικών και ανανεώσιμων μονάδων έδωσε τη δυνατότητα στον όμιλο να διασφαλίσει πλέον διψήφιο μερίδιο αγοράς (10,8%) στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας. Το επόμενο χρονικό διάστημα, στο οποίο αναμένεται να κορυφωθούν οι προκλήσεις στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον, ο όμιλος, εκμεταλλευόμενος την εξωστρέφεια, το ισορροπημένο μίγμα δραστηριοτήτων και την υψηλή ρευστότητα που διαθέτει, αναμένεται να συνεχίσει σε θετική πορεία, προσφέροντας πολύτιμη στήριξη στην ελληνική κοινωνία και οικονομία που δοκιμάζονται.


Χ αφιέρωμα ~ Ελληνική βιομηχανία

FRIGOGLASS ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟΥ Μειωμένα καθαρά κέρδη και πωλήσεις, στα ίδια με πέρσι επίπεδα, παρουσίασε η Frigoglass κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2012. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 6 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 19,5 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, παρουσιάζοντας μείωση 69%. Οι ενοποιημένες πωλήσεις του εννεαμήνου κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το εννεάμηνο του 2011, ανερχόμενες στα 438,9 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 13,4% τους πρώτους εννέα μήνες του 2012, στα 56,3 εκατ. ευρώ από τα 65 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρσι. Ο κύριος Torsten Tuerling, διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε: «Όπως είχαμε αναφέρει στις επιχειρηματικές προοπτικές του εξαμήνου, αντιμετωπίσαμε ένα ιδιαίτερα δυσμενές τρίτο τρίμηνο. Σε ένα περιβάλλον οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη, οι βασικοί μας πελάτες μείωσαν σημαντικά τις επενδύσεις τους. Τα χαμηλά επίπεδα παραγγελιών στις περισσότερες παραγωγικές μας μονάδες οδήγησαν σε αναξιοποίητη παραγωγική δυναμική και κατ’ επέκταση σε μη επαρκή απορρόφηση των γενικών εξόδων στο τρίμηνο. Συνέπεια αυτού ήταν η αδυναμία μείωσης των αποθεμάτων μας. Επιπλέον, έκτακτα γεγονότα και τα αρνητικά περιθώρια κέρδους των δραστη-

ριοτήτων μας στην Κίνα και την Αμερική, καθώς και η πρόσφατη εξαγορά της Frigoglass Jebel Ali, επηρέασαν αρνητικά την κερδοφορία του τρίτου τριμήνου. Παρά το αντίξοο αυτό οικονομικό περιβάλλον, συνεχίσαμε να επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες και προϊόντα, με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δημιουργία, βραχυπρόθεσμα, αρνητικών επιπτώσεων στην παραγωγικότητα των μονάδων και επιπρόσθετου κόστους, ωστόσο αποτελεί παράγοντα διατήρησης της ηγετικής μας θέσης και περαιτέρω ενίσχυσης μέσω καινοτόμων προϊόντων. Εκτιμούμε ότι το εμπορικό περιβάλλον θα παραμείνει ιδιαίτερα δύσκολο τα επόμενα τρίμηνα. Ωστόσο, έχουμε αναπτύξει συγκεκριμένο σχέδιο για την αποκατάσταση της κερδοφορίας μας και την ενίσχυση του ισολογισμού μας μέσω σημαντικής βελτίωσης των ταμειακών ροών. Προσφάτως ανακοινώσαμε τη νέα οργανωτική μας δομή, που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης εκτός Ευρώπης, να ενισχύσουμε τη λειτουργική μας αποδοτικότητα και να υλοποιήσουμε με επιτυχία τα σχέδιά μας. Θα ανακοινώσουμε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους μας κατά τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2012».

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΠΛΕΟΝ ΤΟΥ 10% ΤΟ 2012 Με ρυθμό άνω του 10% φαίνεται να υποχώρησε κατά το 2012 η παραγωγή της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών, ενώ το 2011, έτος μείωσης της παραγωγής του κλάδου κατά 7,2%, οι μεγαλύτερες εν λειτουργία ελληνικές βιομηχανίες πλαστικών παρέμειναν, ως σύνολο, κερδοφόρες. Οι επιχειρήσεις με το μεγαλύτερο σύνολο ενεργητικού είναι οι: «Πλαστικά Κρήτης» (144,4 εκατ. ευρώ), «Μόρνος» (105,1 εκατ. ευρώ), «Πλαστικά Θράκης» (103,3 εκατ. ευρώ), «Eurodrip» (91,2 εκατ. ευρώ) και «Δάιος» (87,1 εκατ. ευρώ), καθώς αναπτύσσονται και μέσω θυγατρικών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Θετική πορεία σημείωσαν τα αποτελέσματα της «Πλαστικά Θράκης» στο εννεάμηνο του 2012. Στην αύξηση των μεγεθών του ομίλου συνέβαλε η θετική πορεία και η βελτίωση των περιθωρίων κέρδους και των δύο κλάδων δραστηριοποίησης (τεχνικά υφάσματα και συσκευασία), λόγω της αποτελεσματικότερης λειτουργίας και της επιτυχημένης εμπορικής πολιτικής που ακολουθήθηκε. Ειδικότερα, τα βασικά μεγέθη του ομίλου για το εννεάμηνο του 2012, 30 Φεβρουάριος 2013

σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, διαμορφώθηκαν ως εξής: ∼ Κύκλος Εργασιών: 206.677 εκατ. ευρώ σε σχέση με 202.267 εκατ. ευρώ πέρσι (+2,2%) ∼ Μικτά κέρδη: 40.884 εκατ. ευρώ σε σχέση με 34.785 εκατ. ευρώ πέρσι (+17,5%) ∼ EBITDA: 21.552 εκατ. ευρώ σε σχέση με 17.879 εκατ. ευρώ πέρσι (+20,5% ) ∼ ΚΠΦ: 9.649 εκατ. ευρώ σε σχέση με 7.519 εκατ. ευρώ πέρσι (+28,3%) ∼ ΚΜΦ & ΔΜ: 7.279 εκατ. ευρώ σε σχέση με 6.027 εκατ. ευρώ πέρσι (+20,8% ) Σύμφωνα με το στόχο της διοίκησης, ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε στις 30.09.2012 στα 38,6 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 47,6 εκατ. ευρώ στις 30.06.2012 και τα 50,6 εκατ. ευρώ την 31.12.2011, και ο δείκτης καθαρός τραπεζικός δανεισμός προς ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκε σε 0,4 στις 30.9.2012 από 0,5 την 31.12.2011.


EURODRIP ΑΥΞΗΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΟ 2012 Αύξηση 13% παρουσίασαν οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου Eurodrip, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2011, και 32% τα ενοποιημένα κέρδη EBITDA. Τα βασικά οικονομικά μεγέθη διαμορφώθηκαν ως ακολούθως: ∼ Ενοποιημένος κύκλος εργασιών 70,5 εκατ. ευρώ, έναντι 62,3 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2011 ∼ Ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA), 10,905 εκατ. ευρώ έναντι 8,312 εκατ. ευρώ κατά το εννεάμηνο του 2011 ∼ Ενοποιημένα κέρδη, προ φόρων, 4,963 εκατ. ευρώ έναντι 3,764 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Τα οικονομικά μεγέθη της μητρικής εταιρείας, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, εξελίχθηκαν πολύ θετικά κατά το εννεάμηνο και διαμορφώθηκαν ως εξής: ∼ Κύκλος εργασιών 27,571 εκατ. ευρώ έναντι 25,798 εκατ. ευρώ κατά

το 2011 (ποσοστό αύξησης 6,8%) ∼ Κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA), 4,267 εκατ. ευρώ, έναντι 3,713 εκατ. ευρώ κατά το εννεάμηνο του 2011 (ποσοστό αύξησης 14,9%) ∼ Κέρδη, προ φόρων, 1,433 εκατ. ευρώ, έναντι 1,665 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2011 (μεταβολή -13%), Η αρνητική μεταβολή οφείλεται στην αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους. H Eurodrip ΑΒΕΓΕ είναι θυγατρική του Global Capital Investors II fund, με σύμβουλο την Global Finance, που είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών, με ηγετική θέση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στις 05.10.2012 υπεγράφη μεταξύ των δύο βασικών μετόχων που εκπροσωπούν περίπου το 67,5 % των μετόχων και της εταιρείας Waarmenk Holding Limited, συμφωνητικό πώλησης του συνόλου των μετοχών τους. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από αρχές και τράπεζες (όπου απαιτείται).

MEVACO ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Παρά τον συνδυασμό των ιδιαίτερα αρνητικών εξελίξεων στη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου, η εταιρεία και ο όμιλος κατάφεραν να περιορίσουν τις επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη τους, κυρίως λόγω της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων τους σε νέες αγορές, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Παράλληλα, πέτυχαν να παραμείνουν κερδοφόροι, με τις πωλήσεις εξωτερικού να αποτελούν ποσοστιαία το 14,09% και το 10,90% του κύκλου εργασιών του ομίλου και της εταιρείας αντίστοιχα. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Mevaco για το εννεάμηνο του 2012 διαμορφώθηκε σε 20,31 εκατ. ευρώ και ο εταιρικός σε 14,70 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας ποσοστιαία μείωση κατά 11,18% και 19,73% αντίστοιχα. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε επίπεδο ομίλου σε 2.083,72 χιλ. ευρώ και σε εταιρικό επίπεδο σε 1.595,79 χιλ. ευρώ, μειωμένα ποσοστιαία κατά 17,37% και 40,70% αντίστοιχα. Τα κέρδη προ φόρων (EBT) διαμορφώθηκαν για τον όμιλο σε 897,37 χιλ. ευρώ και για την εταιρεία σε 737,55 χιλ. ευρώ, μειωμένα κατά 731,65 χιλ. ευρώ και 1.396,51 χιλ. ευρώ αντίστοιχα. Τα κέρδη, μετά από φόρους (EAT) και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν για τον όμιλο σε 613,65 χιλ. ευρώ και για την εταιρεία

σε 534,31 χιλ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 764,53 χιλ. ευρώ και 1.126,08 χιλ. ευρώ αντίστοιχα. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, τα ανωτέρω αποτελέσματα θεωρούνται ικανοποιητικά, δεδομένης της παρατεταμένης κρίσης που πλήττει την ελληνική αλλά και την παγκόσμια αγορά. Χ

Ο ΕΝΟΠΟΙΗΜEΝΟΣ ΚYΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ MEVACO ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2012 ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΣΕ 20,31 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΚΑΙ Ο ΕΤΑΙΡΙΚΟΣ ΣΕ 14,70 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 11,18% ΚΑΙ 19,73% ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ.

ΧΡΗΜΑ 31


32 Φεβρουάριος 2013


Χ

~ αφιέρωμα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η σημερινή κρίση έχει φέρει στην επιφάνεια - ίσως περισσότερο από ποτέ - την ανάγκη για εκπαιδευμένο και άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό στις επιχειρήσεις, το οποίο θα μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες αυξημένες και πολύπλοκες απαιτήσεις που το δύσκολο, τωρινό, οικονομικό περιβάλλον επιβάλλει

Ο

ι ραγδαίες εξελίξεις, τα τελευταία χρόνια, σε όλες τις επιστήμες, με την εισαγωγή της τεχνολογίας, αλλά και οι νέες διαδικασίες που εισάγονται στη λειτουργία των εταιρειών, επιβάλλουν στα στελέχη τους ταχεία ενημέρωση για απόκτηση τεχνογνωσίας, συμπληρωματικής του βασικού ή μεταπτυχιακού τίτλου τους. Η συνεχής κατάρτιση και εκπαίδευση των στελεχών είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη σύγχρονη επιχείρηση, καθώς στην ουσία εκφράζει τη βούληση της εταιρείας να αποδεχθεί και να υιοθετήσει νέες τεχνολογίες, να ανταποκριθεί στις συνθήκες της αγοράς και να αναπτύξει ανταγωνιστικές στρατηγικές που καθορίζουν τη μελλοντική επιτυχία της. Η εκπαίδευση, λοιπόν, είναι σημαντική για την εξέλιξη των στελεχών, αλλά και της επιχείρησης γενικότερα, αρκεί να γίνεται βάσει σχεδίου κι όχι απλά για να απορροφήσει τα ίσως επιδοτούμενα προγράμματα για εκπαίδευση. Αυτή η νοοτροπία είναι λανθασμένη και ουσιαστικά δημιουργεί κόστος (έστω και χαμηλό λόγω επιδότησης), το οποίο δεν παράγει τίποτα, άρα πρόκειται ουσιαστικά για χαμένους πόρους. Αυτή η έλλειψη ουσίας από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μιας επιχείρησης θα προκαλέσει και την αρνητική στάση των στελεχών απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια. Η συνεχής εκπαίδευση των εργαζομένων δεν πρέπει να είναι απλά μια μόδα, στο πλαίσιο της προβολής της επιχείρησης ως οργανισμού που νοιάζεται για την πρόοδο των στελεχών της. Πρέπει να βασίζεται στις πραγματικές της ανάγκες και να έχει συγκε-

κριμένο σκοπό, αλλά και πραγματικό όφελος για τους συμμετέχοντες. Να επισημάνουμε ακόμα πως είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη κι η επιθυμία των εργαζομένων για τους τομείς στους οποίους θα ήθελαν να εκπαιδευτούν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Αυτό θα αύξανε και την επιθυμία τους να συμμετέχουν. Με τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρουν στην ελληνική αγορά πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλοι φορείς, τα στελέχη έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά σε κάθε μορφής αλλαγή του επιχειρηματικού κλίματος, καθώς οπλίζονται με δεξιότητες, έτσι ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες και να εκμεταλλευθούν μελλοντικές ευκαιρίες. Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό από όλους ότι η εκπαίδευση και η κατάρτιση είναι η καλύτερη στρατηγική για να εξασφαλιστεί η επιτυχία των στελεχών στο αυξανόμενο ανταγωνιστικό επιχειρησιακό περιβάλλον. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιάζονται, αναπτύσσονται και προσαρμόζονται έτσι, ώστε να καλύπτονται οι σημερινές και οι μελλοντικές εκπαιδευτικές ανάγκες των στελεχών και, πέρα από αυτό, να επιτυγχάνονται μετρήσιμα αποτελέσματα στη βελτίωση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και της συμπεριφοράς των στελεχών. Εκτός βέβαια από τα ιδρύματα και τους φορείς, εκτεταμένα προγράμματα επιμόρφωσης προσφέρουν στα στελέχη τους και οι ίδιες οι επιχειρήσεις, καθώς έχουν αντιληφθεί ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου το ανθρώπινο δυναμικό κάθε εταιρείας θα αποτελέσει, τώρα πιο πολύ από ποτέ, το «κλειδί» για τη μελλοντική της ανάπτυξη. ΧΡΗΜΑ 33


Χ αφιέρωμα ~ Εκπαίδευση στελεχών - Μεταπτυχιακές σπουδές

ΕΕΔΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΜΑΝΑΤΖΕΡ Η ΕΕΔΕ, επί 50 ολόκληρα χρόνια, διαδίδει και προωθεί την εφαρμογή των σύγχρονων αρχών, μεθόδων και τεχνικών του μάνατζμεντ, αλλά και των επιμέρους λειτουργιών του, σε κάθε συλλογική προσπάθεια, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, κυρίως με τη διάχυση της αναγκαίας τεχνογνωσίας και εμπειρίας. Από την αρχή της λειτουργίας της, η ΕΕΔΕ εργάζεται συστηματικά για την παρακολούθηση και την πρόβλεψη των αλλαγών του οικονομικού, κοινωνικού και επιχειρησιακού περιβάλλοντος και των συνεπειών που αυτές έχουν στο περιεχόμενο και στον τρόπο άσκησης αποτελεσματικής διοίκησης. Με τρόπο μεθοδικό ανέπτυξε, και συνεχίζει να αναπτύσσει, τη δραστηριότητά της σε κάθε ελληνική περιφέρεια, αλλά και εκτός χώρας, δημιουργώντας περιφερειακά τμήματα, παρέχοντας επιμορφωτικές υπηρεσίες σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, ώστε να βελτιωθούν οι επαγγελματικές ικανότητες των εργαζομένων: εκπαιδεύοντας στελέχη σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε 30 ελληνικές πόλεις, προσφέροντας προγράμματα που παρέχουν στους συμμετέχοντες τις απαραίτητες γνώσεις και τα εργαλεία που απαιτούνται ώστε να διδαχθούν, να κατανοήσουν και να εξοικειωθούν με τις νέες τάσεις στο χώρο της διοίκησης επιχειρήσεων, όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα διεθνώς, παρέχοντάς τους, επίσης, την ευκαιρία να παρακολουθούν και πρακτικές εφαρμογής των στρατηγικών του μάνατζμεντ και των λειτουργιών του. Στο ξεκίνημα της δεύτερης πεντηκονταετίας της, η ΕΕΔΕ, συνεπής στην πολύχρονη ιστορία της και τη διαρκή της προσπάθεια για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, δηλώνει παρούσα για άλλη μια φορά.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων προσφέρει μια πλούσια γκάμα εκπαιδευτικών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων για στελέχη. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα της ΕΕΔΕ στοχεύουν στην εκπαίδευση των μάνατζερ, με την απόκτηση αντίστοιχων τίτλων σπουδών. Διεξάγονται full time ή part time, με το ιδιαίτερο πλεονέκτημα για τα ενεργά στελέχη ότι, χωρίς να διακόψουν την καριέρα τους ή να στερηθούν για κάποιο διάστημα τα επαγγελματικά τους έσοδα, μπορούν να αποκτήσουν διεθνώς αναγνωρισμένα πτυχία. Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Σκοπός του προγράμματος είναι: ∼ Η εκμάθηση των αρχών και της μεθοδολογίας του σύγχρονου επιστημονικού μάνατζμεντ ∼ Η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός των επαγγελματικών γνώσεων των στελεχών ∼ Η ανάπτυξη της ικανότητας των στελεχών να συνεργάζονται αποτελεσματικά με άτομα διαφορετικής κοινωνικοεκπαιδευτικής συγκρότησης και επαγγελματικής κατάρτισης ∼ Η συστηματική ενημέρωση των στελεχών γύρω από τις τάσεις που αναπτύσσονται με τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων σε ευρω34 Φεβρουάριος 2013

παϊκή και παγκόσμια κλίμακα (Multinational Environment), αλλά και τις επιπτώσεις αυτών των τάσεων στη λειτουργία των επιχειρήσεων και οργανισμών στον ελληνικό χώρο Σε ποιους απευθύνεται: ∼ Σε όλα τα ανερχόμενα στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, πτυχιούχους ΑΕΙ, ΤΕΙ με τουλάχιστον τρία χρόνια εργασιακή εμπειρία ∼ Σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που επιδιώκουν να είναι έτοιμες να ανταγωνιστούν επιτυχώς σε τοπικό και διεθνές επίπεδο Εισηγητές Το διδακτικό προσωπικό αποτελείται από έναν επιτυχημένο συνδυασμό καθηγητών και έμπειρων μάνατζερ, διακεκριμένων εισηγητών και προσωπικοτήτων από τον κόσμο των επιχειρήσεων. Μέθοδοι διδασκαλίας Χρησιμοποιούνται οι πλέον αποτελεσματικές μέθοδοι διδασκαλίας, όπως Simulation Games, Case Studies, Group Projects. Οι συμμετέχοντες μπορούν να έλθουν σε επαφή με τα πλέον αποτελεσματικά εργαλεία διοίκησης, όπως τα Personal Profile System, Time Management, Systems Theory, Market Modeling, κ.ά. Εξετάσεις Με την ολοκλήρωση κάθε φάσης του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα υποβάλλονται σε εξετάσεις όπου θα αξιολογείται η εμπέδωση της διδακτέας ύλης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Τα πιστοποιούμενα προγράμματα της ΕΕΔΕ υποστηρίζονται από τις σημαντικές συνεργασίες που έχει συνάψει η τελευταία με οργανισμούς του εξωτερικού και στοχεύουν στην εξειδικευμένη επαγγελματική εκπαίδευση των μάνατζερ. Στα προγράμματα αυτά μπορούν να συμμετάσχουν στελέχη που έχουν επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον πέντε χρόνια. Diploma in Environmental 1 Management Το πρόγραμμα δίνει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν και να βελτιώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται και να δημιουργήσουν το κατάλληλο σύστημα ελέγχου και βελτίωσης της επιχείρησης στον τομέα του περιβάλλοντος. Μέσα από το πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης προσαρμοσμένο στις ανάγκες της επιχείρησης, που θα βασίζεται στο ISO 14001:2000 και στο EMAS, λαμβάνοντας υπόψη τις νομικές υποχρεώσεις που πηγάζουν από το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο. Σε ποιους απευθύνεται ∼ Σε κατόχους Ms ή MA σε συναφείς ειδικότητες, με επαγγελματική εμπειρία


  Â


Χ αφιέρωμα ~ Εκπαίδευση στελεχών - Μεταπτυχιακές σπουδές ∼ Σε νέους μάνατζερ, κατόχους πτυχίων ανώτερων και ανώτατων σχολών ∼ Σε στελέχη που εργάζονται στο χώρο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, της περιβαλλοντικής διαχείρισης, της ποιότητας ή και της εταιρικής επικοινωνίας ∼ Σε στελέχη επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά ISO 14001:2000 ή EMAS Μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν αποτελεσματικά το «Plan – Do – Check – Act» στους περιβαλλοντικούς δείκτες της επιχείρησης, με στόχο τη συ-

νεχή βελτίωσή τους και την προαγωγή των περιβαλλοντικών θεμάτων με οικονομικά αποτελεσματικό τρόπο. Επίσης, θα είναι σε θέση να προβούν σε περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις. Εξετάσεις Για την απόκτηση του πτυχίου οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ολοκληρώσουν επιτυχώς ασκήσεις και ομαδικές εργασίες και να επιτύχουν στις γραπτές εξετάσεις. Στο τέλος του προγράμματος θα διεξαχθούν γραπτές εξετάσεις σε όλη την ύλη. Την εξεταστική επιτροπή απαρτίζουν 4 μέλη: Ο συντονιστής και 3 καθηγητές του προγράμματος. Το πιστοποιητικό χορηγείται από την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων μόνο σε όσους αποφοιτήσουν επιτυχώς.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση και την κατάρτιση στελεχών στην Ελλάδα διαδραματίζει το Κέντρο Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΚΕΚ ΟΠΑ). Ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 1995 και διοικείται από την Επιτροπή Εκπαίδευσης, η οποία έχει την ευθύνη του συντονισμού και του εκπαιδευτικού προγραμματισμού. Πρόεδρος είναι ο εκάστοτε Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού και μέλη οι Πρόεδροι ή άλλο εκλεγμένο μέλος ΔΕΠ των τμημάτων του ΟΠΑ. Η διοικητική και χρηματοοικονομική διαχείριση των προγραμμάτων που αναλαμβάνει το ΚΕΚ ΟΠΑ, γίνεται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του ΟΠΑ. To ΚΕΚ ΟΠΑ υλοποιεί - σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς - με μεγάλη επιτυχία, εξειδικευμένα προγράμματα που καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και της επιμόρφωσης των εργαζομένων, σύμφωνα με τις ανάγκες λειτουργίας των σύγχρονων επιχειρήσεων. Στo πλαίσιo των δραστηριοτήτων του, το ΚΕΚ ΟΠΑ υλοποιεί, επίσης, μακροχρόνια αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ, στους οποίους χορηγείται Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Απόφαση Συγκλήτου ΟΠΑ, 13/01/2000). Σκοπός του ΚΕΚ ΟΠΑ Το ΚΕΚ ΟΠΑ πραγματοποιεί, κάθε είδους και διάρκειας, εκπαιδευτικά προγράμματα στα γνωστικά αντικείμενα που καλλιεργούνται και καλύπτονται μέσα από τα οκτώ τμήματά του. Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται, κατά κύριο λόγο, σε κατόχους πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με σχετική επαγγελματική εμπειρία. Σκοπός του ΚΕΚ ΟΠΑ είναι η επιμόρφωση, ο εμπλουτισμός, η ανανέωση, η κατάρτιση και ο εκσυγχρονισμός των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της οικονομίας, τόσο ως στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών όσο και ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Διάρκεια φοίτησης προγραμμάτων - Εξετάσεις Η φοίτηση στα προγράμματα του ΚΕΚ ΟΠΑ σχεδιάζεται με ευέλικτο 36 Φεβρουάριος 2013

ωράριο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των εκπαιδευομένων. Η διδασκαλία μπορεί να πραγματοποιείται ακόμη και κατά τις απογευματινές ώρες ή/και το Σάββατο. Προγράμματα είναι δυνατόν, επίσης, να διεξάγονται και με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με τη χρησιμοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών. Πιστοποιητικά σπουδών Τα προγράμματα διακρίνονται, ανάλογα με τον τίτλο που χορηγούν, σε: 1. Προγράμματα Επιμόρφωσης, που οδηγούν σε Βεβαίωση Επιμόρφωσης και Κατάρτισης, τα οποία είναι βραχυχρόνια και δεν απαιτούν υποχρεωτικά εξετάσεις. 2. Προγράμματα Συνεχούς Εκπαίδευσης, που οδηγούν, κατόπιν εξετάσεων, σε χορήγηση Πιστοποιητικού Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης. Τα εν λόγω προγράμματα, συνολικής διάρκειας άνω των 300 ωρών, απευθύνονται αποκλειστικά σε πτυχιούχους ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Είναι δυνατή η έγκριση και η λειτουργία προγραμμάτων τα οποία οργανώνονται και πραγματοποιούνται μεταξύ δύο ή περισσότερων ΚΕΚ ή σε συνεργασία με άλλα ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή με ομοταγή ιδρύματα της αλλοδαπής. Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης εξειδικευμένων προγραμμάτων για στελέχη συγκεκριμένων επιχειρήσεων, κατόπιν συνεννόησης με τις διευθύνσεις εκπαίδευσής τους. Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΠΑ υλοποιεί τα ακόλουθα προγράμματα: 1. Κατάρτιση στελεχών στο φορολογικό δίκαιο 2. Μακροχρόνιο πρόγραμμα στα διεθνή λογιστικά πρότυπα 3. Μακροχρόνιο πρόγραμμα στο risk management, στον επιχειρηματικό και τραπεζικό χώρο - Πρότυπα Βασιλείας 4. Μακροχρόνιο πρόγραμμα στη σύγχρονη διοικητική εμπορίου, λιανεμπορίου και υπηρεσιών (Retail) 5. Μακροχρόνιο πρόγραμμα στη λογιστική 6. Business Technology Excellence Executive Seminar 7. Ναυτιλιακά παράγωγα


ALBA ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Tο ALBA (Athens Laboratory of Business Administration) είναι μη κρατικός, μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός μεταπτυχιακών σπουδών στη διοίκηση επιχειρήσεων. Υποστηρίζεται από 46 κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Ο κύριος στόχος του ALBA είναι να καταξιωθεί ως ένας από τους κορυφαίους εκπαιδευτικούς οργανισμούς στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων στην Ευρώπη, που προετοιμάζει μια νέα γενιά άρτια καταρτισμένων στελεχών, ικανών να ενεργούν ως καταλύτες των οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων. Το ΑLΒΑ προωθεί ενεργά την επιστημονική έρευνα, με στόχο την πρωτογενή δημιουργία νέας γνώσης και έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με την επιχειρηματική κοινότητα. Επίσης, έχει διεθνή προσανατολισμό, που εκφράζεται με τον διεθνή χαρακτήρα διδασκόντων και σπουδαστών, αλλά είναι ταυτόχρονα προσαρμοσμένος στην ελληνική πραγματικότητα. Στο ALBA διδάσκουν διεθνώς καταξιωμένοι Έλληνες και αλλοδαποί καθηγητές, με πλούσια ερευνητική, διδακτική και συμβουλευτική εμπειρία.

Ακαδημαϊκά προγράμματα ΜΒΑ Για αποφοίτους πανεπιστημίου, με γλώσσα εργασίας την αγγλική,

διάρκειας ενός έτους, λειτουργεί από το 1993. Έναρξη προγράμματος: Κάθε Σεπτέμβριο. Professional ΜΒΑ (μερικής φοίτησης) Αποκλειστικά για εργαζόμενα στελέχη, με γλώσσα εργασίας την αγγλική, διάρκειας 24-48 μηνών, λειτουργεί από το 1996. Έναρξη προγράμματος: Κάθε Ιανουάριο. MSc Επιχειρησιακών Σπουδών για Νομικούς (μερικής φοίτησης) Αποκλειστικά για νομικούς, με γλώσσα εργασίας την αγγλική, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις μαθημάτων που γίνονται στα ελληνικά, διάρκειας ενός έτους, λειτουργεί από το 2000. Έναρξη προγράμματος: Κάθε Ιανουάριο. MSc Στρατηγικής Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού (μερικής φοίτησης) Για εργαζόμενα στελέχη, καθώς και αποφοίτους Πανεπιστημίου με εξαίρετη ακαδημαϊκή επίδοση, με γλώσσα εργασίας την αγγλική, διάρκειας ενός έτους, λειτουργεί από το 2003. Έναρξη προγράμματος: Κάθε Ιανουάριο. ALBA - EFG EUROBANK ERGASIAS MBA in Financial Services (αποκλειστικά για στελέχη της EFG EUROBANK ERGASIAS) Βραχυχρόνια Επιμορφωτικά Προγράμματα για στελέχη επιχειρήσεων (Executive Development Programs).

ΧΡΗΜΑ 37


BCA ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Το BCA προσφέρει σε επιχειρήσεις και στελέχη ένα ευρύ πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών. H επένδυση στην επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού κάθε εταιρείας είναι απαραίτητη σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη και παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Σε μια εποχή όπου το ανθρώπινο δυναμικό κάθε εταιρείας θα αποτελέσει - τώρα πιο πολύ από ποτέ - το «κλειδί» για τη μελλοντική της ανάπτυξη. Η επιλογή επιμόρφωσης στελεχών στο ΒCA είναι μια επιλογή με πλεονεκτήματα: ∼ Οι εταιρείες μπορούν να καλύψουν το κόστος της εκπαίδευσης μέσω του ΛΑΕΚ. ∼ Η εκπαίδευση είναι μια εταιρική παροχή προς τους εργαζομένους, που δεν έχει καμία φορολογική ή ασφαλιστική επιβάρυνση, σε αντίθεση με όλα τα bonus. ∼ Το κόστος της εκπαίδευσης εκπίπτει 100% από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων. ∼ Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. ∼ Η εταιρεία επωφελείται από την ικανοποίηση των εργαζομένων και τη βελτίωση των προσόντων τους. ∼ Τα προγράμματα συνδράμουν στη νοητική εγρήγορση των στελεχών και την αύξηση της παραγωγικότητάς τους στο χώρο εργασίας. ∼ Τα στελέχη που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο BCA αποκτούν ένα σημαντικό εφόδιο για τη ζωή τους. Στα στελέχη εταιρειών διατίθενται: 1. Δωρεάν παροχή των διδασκόμενων βιβλίων όλων των μαθημάτων του προγράμματος στα οποία είναι εγγεγραμμένος ο φοιτητής. 2. Δωρεάν παροχή στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες του London Metropolitan University. 3. Δυνατότητα καθημερινής χρήσης και μελέτης (10:00 - 20:00) στις βιβλιοθήκες του κολλεγίου. 4. Δωρεάν buffet lunch στους σπουδαστές που παρακολουθούν μαθήματα τα Σάββατα. Για τμήματα των 8 ατόμων και άνω, το BCA μπορεί να παρέχει το πρόγραμμα σπουδών κατ’ αποκλειστικότητα, προσαρμόζοντας την εκπαίδευση στις ανάγκες της εταιρείας ανάλογα με τον κλάδο δραστηριοτήτων, διατηρώντας ακέραιο το εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό status του προγράμματος. Τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται από το ΒCA για τα στελέχη επιχειρήσεων, παρέχονται απογευματινά ωράρια 18.00 - 21.00, part-time (2ετής παρακολούθηση) ή full-time (μονοετής παρακολούθηση). ∼ MBA - Master in Business Administration: προσφέρεται στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, κατ' επιλογήν του φοιτητή. Απευθύνεται σε στελέχη με 1ο πτυχίο από ΑΕΙ-ΤΕΙ και προϋποθέτει minimum 3 έτη συνεχούς επαγγελματικής εμπειρίας. Προσφέρεται full-time (Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο, ανά 15ήμερο) και part time (Παρασκευή 18.00-21.15 & Σάββατο 10.00-17.15, ανά 15ήμερο) ∼ MBA with Hospitality & Tourism Management: προσφέρεται στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, κατ' επιλογήν του φοι38 Φεβρουάριος 2013

τητή. Απευθύνεται σε στελέχη με 1ο πτυχίο από ΑΕΙ-ΤΕΙ και προϋποθέτει minimum 3 έτη συνεχούς επαγγελματικής εμπειρίας. Προσφέρεται full-time (Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο, ανά 15ήμερο) και part-time (Παρασκευή 18.0021.15 & Σάββατο 10.00-17.15) ανά 15ήμερο. ∼ Postgraduate Diploma in Management Studies (DMS): προσφέρεται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα που απευθύνεται σε στελέχη χωρίς πρώτο πτυχίο ΑΕΙ, αλλά με μακρά επαγγελματική εμπειρία. Επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου χρόνου σπουδών του DMS με συγκεκριμένη βαθμολογία, μπορεί να οδηγήσει στον δεύτερο χρόνο του MBA. Προσφέρεται σε full time (2 φορές το μήνα Παρασκευή 18.00-21.15 και Σάββατο 10.00-17.15) και part-time (2 φορές το μήνα, Παρασκευή 18.0021.00 και Σάββατο 10.00-13.00 ή 14.00-17.15). ∼ MA in International Human Resources Management: προσφέρεται στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, κατ' επιλογήν του φοιτητή. Προϋποθέτει πρώτο πτυχίο από ΑΕΙ με συγκεκριμένη βαθμολογία. Προσφέρεται full-time (3 βράδια την εβδομάδα 18.0021.00) και part-time (1-2 βράδια 18.00-21.00). ∼ MA in Marketing/Advertising/Public Relations: προσφέρεται στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, κατ' επιλογήν του φοιτητή. Προϋποθέτει πρώτο πτυχίο από ΑΕΙ με συγκεκριμένη βαθμολογία. Προσφέρεται full time (3 βράδια την εβδομάδα 18.00-21.00) και part-time (1-2 βράδια 18.00-21.00). ∼ MSc Accounting & Finance: προσφέρεται στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα. Προϋποθέτει πρώτο πτυχίο από ΑΕΙ με σχετική κατεύθυνση και συγκεκριμένη βαθμολογία. Προσφέρεται full-time (3 βράδια την εβδομάδα 18.00-21.00) και part-time (1-2 βράδια 18.00-21.00). ∼ MA in Shipping (Generic, with Chartering, or Marine Insurance): προσφέρεται στην αγγλική γλώσσα. Προϋποθέτει πρώτο πτυχίο από ΑΕΙ, γνώση αγγλικών επιπέδου ΙELTS 6.0 ή αντίστοιχη βαθμολογία στο test αγγλικών του BCA. Προσφέρεται full-time (Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο, κάθε 15ήμερο) και part time (Παρασκευή 18:00-19:00 & Σάββατο 10:00-17:00) κάθε 15ήμερο. ∼ MSc in Purchasing & Supply Chain Management: προσφέρεται στην αγγλική γλώσσα. Προϋποθέτει πρώτο πτυχίο από ΑΕΙ, γνώση αγγλικών επιπέδου ΙELTS 6.0 ή αντίστοιχη βαθμολογία στο test αγγλικών του BCA. Προσφέρεται full time (Παρασκευή 18.00-21.00 και Σάββατο 10.00-16.00) και part-time (Παρασκευή 18.00-21.00 και Σάββατο 10.00-16.00 κάθε 15ήμερο). ∼ LLM in Maritime Law: προσφέρεται στην αγγλική γλώσσα. Προϋποθέτει πρώτο πτυχίο σε ναυτιλιακά ή νομικά, γνώση αγγλικών IELTS 6.5 ή αντίστοιχη βαθμολογία στο διαγώνισμα του BCA. Προϋπηρεσία απαραίτητη μόνο σε πτυχιούχους άλλων κλάδων. Προσφέρεται full time (Παρασκευή 18.00-21.00 και Σάββατο


10.00-16.00) και part-time (Παρασκευή 18.00-21.00 και Σάββατο 10.00-16.00 κάθε 15ήμερο). ∼ Postgraduate Diploma in Shipping Studies (DMS): προσφέρεται στην αγγλική γλώσσα. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα που απευθύνεται σε στελέχη χωρίς πρώτο πτυχίο ΑΕΙ, αλλά με μακρά επαγγελματική εμπειρία. Επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου χρόνου σπουδών του DMS με συγκεκριμένη βαθμολογία, μπορεί να οδηγήσει στον δεύτερο χρόνο του MA in SHIPPING. Προσφέρεται full-time (Παρασκευή 18.00-21.00 και Σάββατο 10.00-16.00) και part-time (Παρασκευή 18.00-21.00 και Σάββατο 10.00-16.00 κάθε 15ήμερο). ∼ CCNA EXPLORATION - FAST TRACK: προσφέρεται στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα. Ειδικά για επαγγελματίες, πτυχιούχους και τελειόφοιτους της πληροφορικής, ταχύρρυθμο πρόγραμμα πιστοποίησης CCNA (80+ ώρες διδασκαλίας – 4 ώρες εβδομαδιαίως), το οποίο καλύπτει στοχευμένα όλη την ύλη του προγράμματος CCNA Exploration. Πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου στις εγκαταστάσεις μας απογευματινές ώρες, όπου δίνεται η ευκαιρία στους σπουδαστές να εξασκηθούν σε πραγματικό τεχνικό εξοπλισμό της CISCO με τη βοήθεια ειδικά καταρτισμένου καθηγητή.

CISCO NETWORKING ACADEMY PROGRAM Tο BCA προσφέρει ταχύρρυθμα προγράμματα, σε συνεργασία με τη CISCO Academy και το Αmerican Hotel & Lodging Association, τα οποία απευθύνονται σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και ιδιώτες. Το BCA ως πιστοποιημένη ακαδημία της Cisco (CISCO Networking Academy) σε συνεργασία με τη Cisco Systems Inc., η οποία κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της πληροφορικής, και ειδικότερα των δικτύων, προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα πιστοποίησης CISCO (CCENT, CCNA, CCNP). Το πρόγραμμα προσφέρεται είτε ταχύρρυθμο είτε μέσω διετούς παρακολούθησης, όπου στην ολοκλήρωση του πρώτου έτους ο σπουδαστής μπορεί να λάβει μέρος στις εξετάσεις πιστοποίησης CCENT και με την ολοκλήρωση του δεύτερου έτους να πιστοποιηθεί για CCNA. Η συνεργασία του BCA με τον οργανισμό ΑΗ & LA εστιάζεται στο σχεδιασμό και την παράδοση πρακτικών και ταχύρρυθμων προγραμμάτων, που απευθύνονται σε στελέχη και επαγγελματίες του κλάδου της ξενοδοχειακής και τουριστικής βιομηχανίας που επιθυμούν να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους και παράλληλα να αναπτύξουν την καριέρα τους. Τα προγράμματα αυτά έχουν μια ευέλικτη δομή, έτσι ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες στελεχών και εργαζομένων σε σχέση με το χρόνο παράδοσης που απαιτείται και το περιεχόμενο της κατάρτισης. Χ

ΧΡΗΜΑ 39


ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΤΟΥ Χ.Α. ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟN ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν, για 10η συνεχόμενη χρονιά, τα επιχειρηματικά βραβεία ΧΡΗΜΑ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ από την ETHOS MEDIA A.E. και το επενδυτικό και οικονομικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Για περισσότερες πληροφορίες: κα Αθηνά Φραδέλου, Marketing & PR Manager, Ethos Media, τηλ.: 210 998 4905, e-mail: fradelou.a@ethosmedia.eu.

40 Φεβρουάριος 2013


ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

A

ΧΡΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ

2012

ξιόλογοι ομιλητές και σημαντικά στελέχη του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα παρευρέθηκαν στην εκδήλωση για να απονείμουν και να παραλάβουν τα φετινά βραβεία. Τα επιχειρηματικά βραβεία ΧΡΗΜΑ – Γεώργιος Ουζούνης 2012 διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών και του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών. Την εκδήλωση χαιρέτισαν, απονέμοντας βραβεία στους εκπροσώπους των εταιρειών που διακρίθηκαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Σωκράτης Λαζαρίδης, Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Παναγιώτης Δράκος, Πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, Κίμων Βολίκας, Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών και ο Σπυρίδων Κυρίτσης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών. Μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους τίμησαν την τελετή βράβευσης, εκπροσωπώντας εταιρείες που βραβεύτηκαν, οι κ.κ., Αλέξανδρος Τουρκολιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τραπέζης, Κωνσταντίνος Λουρόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Νίκος Λούλης, Πρόεδρος της Μύλοι Λούλοι, Στυλιανός Αγγελούδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΘ, Αντώνης Κοτζαμανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Entersoft, Δημήτρης Παπαντωνίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Performance Technologies, Σταύρος Χατζάκος, Γενικός Διευθυντής του ΟΛΠ, Χαράλαμπος Στασινόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Profile, Χρήστος Αποστολόπουλος, Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Κώστας Παναγάκης, Γενικός Διευθυντής του ομίλου Καράτζη κ.ά. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Ονίκ Παλαντζιάν, Γενικός Διευθυντής της EUROPA ABE Βιομηχανίας Αλουμινίου, πραγματοποίησε παρουσίαση με τίτλο «Ελλάδα, το διαβατήριό μου στην ευδαιμονία», δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας μας. Με τα επιχειρηματικά βραβεία, το περιοδικό ΧΡΗΜΑ βράβευσε τις καλύτερες εταιρείες, εκείνες δηλαδή που το 2012 συνέβαλαν στην ανάπτυξη του χρηματιστηριακού θεσμού και στην ελληνική οικονο-

O κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης, CEO, της Ethos Media S.A. μία γενικότερα, ειδικά στις δύσκολες μέρες που ζούμε. Ως καλύτερη εταιρεία για το έτος 2012 βραβεύτηκε ο όμιλος ΟΤΕ. Η συντακτική ομάδα του περιοδικού ΧΡΗΜΑ κατάρτισε τη λίστα των υποψήφιων εταιρειών. Στην αξιολόγησή τους συμμετείχε το ευρύ επενδυτικό κοινό (μέσω της ιστοσελίδας www.hrima.gr και της ηλεκτρονικής εφημερίδας ΧΡΗΜΑ WEEK, που αποστέλλεται σε 50.000 συνδρομητές). Για τα φετινά βραβεία ΧΡΗΜΑ ψήφισαν συνολικά 1.254 αναγνώστες.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, απoνέμοντας βραβεία στους εκπροσώπους των εταιρειών που διακρίθηκαν, οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Σωκράτης Λαζαρίδης, Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Παναγιώτης Δράκος, Πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, Κίμων Βολίκας, Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών και ο Σπυρίδων Κυρίτσης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών. ΧΡΗΜΑ 41


ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ 2012 ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΡΑΒΕΙΟ

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 1o ΒΡΑΒΕΙΟ

«Εκ μέρους της διοίκησης και των εργαζομένων του ΟΤΕ, ευχαριστώ το επενδυτικό κοινό και τη συντακτική ομάδα του περιοδικού ΧΡΗΜΑ για την ανάδειξη του ΟΤΕ ως Καλύτερη Εταιρεία για το 2012, στα φετινά Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ - Γεώργιος Ουζούνης. Η βράβευση αυτή αποτελεί μία ακόμη αναγνώριση των ενεργειών για το μετασχηματισμό του ΟΤΕ σε μια σύγχρονη, πελατοκεντρική εταιρεία υψηλών επιδόσεων. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά για την οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής εταιρείας με σύγχρονες δομές, διαδικασίες και συστήματα αξιολόγησης, αλλά και για τη σημαντική βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, τον εξορθολογιαμό του κόστους λειτουργίας και τη βελτίωση των οικονομικών μας μεγεθών. Ειδικά όσον αφορά στην αναχρηματοδότηση και μείωση του δανεισμού, ο ΟΤΕ υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο, που ήδη αποδίδει καρπούς και επιβραβεύεται από τις διεθνείς αγορές. Γι’ αυτό και ο ΟΤΕ κατάφερε, πρόσφατα, να ολοκληρώσει με επιτυχία την έκδοση ομολόγων ύψους 700 εκατ. ευρώ, η οποία και υπερκαλύφθηκε κατά σχεδόν τρεις φορές».

2o ΒΡΑΒΕΙΟ

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Γρηγόρης Χριστόπουλος, Εκτελεστικός Διευθυντής Εταιρικών & Επιχειρησιακών Πελατών Σταθερής & Κινητής του Ομίλου ΟΤΕ.

3o ΒΡΑΒΕΙΟ

Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα, η εξωστρέφεια, το μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων του ομίλου, η διεθνής αναγνώριση και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης έχουν καταστήσει την εταιρεία πόλο έλξης για διεθνείς και εγχώριους επενδυτές.

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας. 42 Φεβρουάριος 2013

Το βραβείο παρέλαβε η κυρία Ειρήνη Γκιώνη, Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της ΜΕΤΚΑ.


ΒΡΑΒΕΙΟ

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ FTSE-ASE/20 1o ΒΡΑΒΕΙΟ

«Η βράβευση του Ομίλου Folli Follie ως 1η εταιρεία στην κατηγορία εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, τόσο σύντομα μετά την είσοδο του ομίλου στον συγκεκριμένο δείκτη, αποτελεί για όλους εμάς μια ιδιαίτερη επιτυχία και μια σημαντική αναγνώριση. Η βράβευση αυτή αναμένεται να συμβάλλει στην περαιτέρω προσέλκυση εγχώριων, αλλά και αλλοδαπών θεσμικών επενδυτών, δίνοντας προστιθέμενη αξία στο μετοχικό κεφάλαιο του Ομίλου Folli Follie. Τα “Επιχειρηματικά Βραβεία Χρήμα” είναι για όλους εμάς στον Όμιλο Folli Follie ένας καθιερωμένος πλέον θεσμός και κάθε μας βράβευση μάς τιμά ιδιαιτέρως. Αξίζει να αναφερθεί ότι, σταθερά, τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος ξεχωρίζει και διακρίνεται σε αρκετές κατηγορίες, γεγονός που σηματοδοτεί τη σταθερά ανοδική επιχειρηματική του πορεία, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Τα πραγματικά συγχαρητήρια οφείλονται στον κύριο Ουζούνη και τους συνεργάτες του περιοδικού «Χρήμα» που κατάφεραν να καθιερώσουν έναν θεσμό βραβείων, που κάθε χρονιά φέρνει κοντά τον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας».

2o ΒΡΑΒΕΙΟ

Το βραβείο παρέλαβε η κυρία Μανταλένα Κασιδιαροπούλου, IR Director της Folli Follie.

3o ΒΡΑΒΕΙΟ

Η εδραίωση του ομίλου στον κλάδο της ενέργειας, η μεθοδικότητα στον τρόπο ανάπτυξης, η άρρηκτη σύνδεση με τις αρχές της εταιρικής υπευθυνότητας και της αειφόρου ανάπτυξης, αποδεικνύουν τη δυνατότητα τού να διεκδικεί, ισάξια, έργα σε ανεπτυγμένες αγορές, όπως αυτές της Δυτικής Ευρώπης.

Το βραβείο παρέλαβε η κυρία Φωτεινή Μαλτέζου, Προϊσταμένη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Ν. Ελλάδος της εταιρείας.

Το βραβείο παρέλαβε η κυρία Ειρήνη Γκιώνη, Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της ΜΕΤΚΑ. ΧΡΗΜΑ 43


Χ αφιέρωμα ~ Επιχειρηματικά Βραβεία «Χρήμα - Γεώργιος Ουζούνης 2012»

ΒΡΑΒΕΙΟ

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣ 1o ΒΡΑΒΕΙΟ

Η συνεχής και αυξανόμενη προσήλωση του ομίλου σε αξίες όπως η ακεραιότητα, ο σεβασμός στους ανθρώπους, η ασφάλεια και η κοινωνική υπευθυνότητα, συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα φροντίζουν για τη βιωσιμότητα του φυσικού και του κοινωνικού μας περιβάλλοντος.

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Γιάννης Χριστοδουλάκης, Οικονομικός Διευθυντής της S&B.

2o ΒΡΑΒΕΙΟ

3o ΒΡΑΒΕΙΟ

Η αποτελεσματικότερη λειτουργία και η επιτυχημένη εμπορική πολιτική που ακολουθήθηκε στους κλάδους δραστηριοποίησης της εταιρείας συνέβαλαν στη θετική πορεία που σημείωσαν τα αποτελέσματα του ομίλου το 2012.

Η ηγετική θέση της εταιρείας στις διεθνείς αγορές, τα θετικά οικονομικά της αποτελέσματα και η ουσιαστική της προσήλωση στην έρευνα και στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, υψηλής προστιθέμενης αξίας, αποδεικνύουν ότι υπάρχουν υγιείς και πολλά υποσχόμενες ελληνικές επιχειρήσεις.

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Δημήτρης Μαλάμος, Group CFO της εταιρείας Πλαστικά Θράκης.

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Κώστας Παναγάκης, Γενικός Διευθυντής της ΑΙΑ Relate, εταιρείας επικοινωνίας του Ομίλου Καράτζη

44 Φεβρουάριος 2013


ΒΡΑΒΕΙΟ

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΣΑΙΑΣ – ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ 1o ΒΡΑΒΕΙΟ

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης των επιχειρηματικών βραβείων «ΧΡΗΜΑ - Γεώργιος Ουζούνης 2012» από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ, η ΕΛΓΕΚΑ διακρίθηκε με το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερη εταιρεία Μεσαίας - Μικρής Κεφαλαιοποίησης». Το βραβείο απονεμήθηκε από τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, και παρελήφθη για λογαριασμό της ΕΛΓΕΚΑ από τον Διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων, κ. Μιχάλη Γαλανάκη. Σε μια περίοδο ιδιαίτερα ασταθή για το σύνολο των επιχειρήσεων, το επενδυτικό κοινό επιβράβευσε την ανάπτυξη της ΕΛΓΕΚΑ και την ξεχώρισε ανάμεσα στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ίδια κατηγορία. Κατά την παραλαβή του βραβείου, ο κ. Γαλανάκης, μιλώντας εκ μέρους της διοίκησης, επικεντρώθηκε σε θέματα κουλτούρας και επιχειρηματικής αντίληψης, μέσω των οποίων καθίσταται αποτελεσματική η αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ τόνισε τη σημασία των επιχειρηματικών συνεργειών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, για την εξασφάλιση οικονομικής ευρωστίας.

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Μιχάλης Γαλανάκης, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΛΓΕΚΑ.

2o ΒΡΑΒΕΙΟ

3o ΒΡΑΒΕΙΟ

Η ολοκλήρωση της νέας παραγωγικής μονάδας στο Κερατσίνι, μια επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ, επικυρώνει τη θέση της εταιρείας ως ηγέτιδας δύναμης στην ελληνική αλευροβιομηχανία.

Ο προηγμένος τεχνολογικός εξοπλισμός, το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον, το απόλυτα εξειδικευμένο προσωπικό και η 40χρονη εμπειρία και γνώση της αγοράς, έχουν συντελέσει ώστε η Kleemann να διατηρεί την ηγετική της θέση στην Ελλάδα, ενισχύοντας παράλληλα το ευρωπαϊκό της προφίλ.

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Νίκος Λούλης, Πρόεδρος της εταιρείας.

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Απόστολος Καλύβας, Αναπληρωτής Εμπορικός Διευθυντής & Γενικός Διευθυντής Τουρκίας της Kleemann. ΧΡΗΜΑ 45


Χ αφιέρωμα ~ Επιχειρηματικά Βραβεία «Χρήμα - Γεώργιος Ουζούνης 2012»

ΒΡΑΒΕΙΟ

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 1o ΒΡΑΒΕΙΟ

Ο ΟΛΠ Α.Ε. αποτελεί ένα σύστημα λιμενικών εγκαταστάσεων μεγάλων μεγεθών: Στα 37 χλμ των κρηπιδότοιχών του εξυπηρετεί ετησίως 45.000 αφιξοαναχωρήσεις πλοίων, 20 εκατ. επιβάτες, 3 εκατ. αυτοκίνητα, 650.000 TEU’S (εμπορευματοκιβώτια), 400.000 transit αυτοκίνητα και 2,1 εκατ. επιβάτες κρουαζιέρας. Ο ΟΛΠ Α.Ε. είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό επιβατικό λιμάνι, ιδιότητα που κατέχει λόγω του πολυνησιακού χαρακτήρα της χώρας και της κρουαζιέρας. Είναι ένα λιμάνι πολλαπλών δραστηριοτήτων, αφού εξυπηρετεί τη ναυτιλιακή δραστηριότητα, της ακτοπλοΐας, της κρουαζιέρας, των εμπορευματοκιβωτίων, της μεταφοράς αυτοκινήτων και της ναυπηγοεπισκευής. Ο ΟΛΠ Α.Ε., όπως όλα τα λιμάνια, λειτουργεί εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε στενή γειτονία με τον πέρα από τη χερσαία λιμενική ζώνη αστικό ιστό. Γι’ αυτό η εταιρική κοινωνική ευθύνη της εταιρείας και οι περιβαλλοντικές της πολιτικές αποτελούν κύρια Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Σταύρος Χατζάκος, στοιχεία της δραστηριότητάς της, γεγονός για το οποίο επιβραβεύθηκε Γενικός Διευθυντής του ΟΛΠ. με τον τίτλο ECOPORT από την Ευρωπαϊκή Ένωση Λιμένων (ESPO). Ο ΟΛΠ Α.Ε., ιστορικά, από το 1930 που ιδρύθηκε, συνέβαλε όσο λίγοι Οργανισμοί στην οικονομική ανάπτυξη και μεγέθυνση της χώρας, της πρωτεύουσας και του Πειραιά. Ο ΟΛΠ Α.Ε. είναι ταυτόχρονα μια εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρεία, με κύριο μέτοχο το δημόσιο, συνεχώς κερδοφόρα τα τελευταία τρία χρόνια, και παράλληλα μια ιδιότυπη εταιρεία, από πλευράς λειτουργίας, αφού παρέχει υπηρεσίες 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο. Επιβεβαίωση αυτής της προσπάθειας είναι η βράβευσή του, για μία ακόμη φορά, ως η καλύτερη εταιρεία του δημοσίου και, όπως τόνισε και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΛΠ Α.Ε., κ. Σταύρος Χατζάκος, κατά την παραλαβή του βραβείου: «και η τρέχουσα χρονιά θα είναι μια επίσης κερδοφόρα χρήση για τα οικονομικά μεγέθη του ΟΛΠ, ο οποίος σε όλους τους τομείς όπου δραστηριοποιείται κατέχει τις πρώτες θέσεις σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον».

2o ΒΡΑΒΕΙΟ

3o ΒΡΑΒΕΙΟ

Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας, η αύξηση της κερδοφορίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών οδηγούν το ιστορικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε μια υγιή και ισχυρή εταιρεία.

Το βραβείο παρέλαβε η κα Μαργαρίτα Γκαμαλέτσου, Corporate Communications Manager της ΕΥΔΑΠ. 46 Φεβρουάριος 2013

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Στυλιανός Αγγελούδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.


ΒΡΑΒΕΙΟ

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ 1o ΒΡΑΒΕΙΟ

Για 5η συνεχόμενη χρονιά, η Εθνική Τράπεζα ανακηρύχθηκε «Καλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα για το 2012», ενώ παράλληλα, διακρίθηκε ως «2η Καλύτερη Εταιρεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών» και ως «Καλύτερη Εταιρεία στον τομέα της Εταιρικής Διακυβέρνησης», στο πλαίσιο του θεσμού των «Επιχειρηματικών Βραβείων ΧΡΗΜΑ-Γεώργιος Ουζούνης», επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά, την ορθότητα των στρατηγικών της επιλογών και τη σταθερή της πορεία στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Μέσα σε αντίξοες συνθήκες, η Εθνική Τράπεζα, με συνέπεια και υπευθυνότητα, το 2012, ανέλαβε πρωτοβουλίες κι έλαβε σημαντικές αποφάσεις που θα συμβάλουν καθοριστικά στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης προς το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και στη δημιουργία μιας ισχυρής τράπεζας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ικανής να αποτελέσει ένα σημαντικό «όχημα» για την ανάταξη Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Δημήτρης Δημόπουλος, Διευθυντής της ελληνικής οικονομίας. Εταιρικής Επικοινωνίας της Εθνικής Τράπεζας. Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα θέτει τις βάσεις, προκειμένου να πετύχει την επαρκή και ταχύτατη ανακεφαλαιοποίησή της, την ενίσχυση της ρευστότητας, τον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους και τη συγκράτηση των επισφαλειών. Με άλλα λόγια, πέτυχε να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια θωράκισης του τραπεζικού συστήματος, ενός συστήματος που οφείλει και πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πορείας του τόπου.

2o ΒΡΑΒΕΙΟ

3o ΒΡΑΒΕΙΟ

Με την απόφαση της διοίκησης για κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 400 εκατ. ευρώ, ο όμιλος θα τοποθετηθεί στρατηγικά στον τραπεζικό χάρτη ως μια ισχυρή τράπεζα, η οποία θα είναι σε θέση να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις που θα υπάρξουν στον κλάδο.

Το βραβείο παρέλαβε η κυρία Χρύσα Κουμουνδούρου, Officer Διεύθυνσης Marketing & Επικοινωνίας του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Το βραβείο παρέλαβε η κυρία Πολυξένη Τριανταφύλλου, Διευθύντρια Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού & Εταιρικής Επικοινωνίας της Τράπεζας Αττικής. ΧΡΗΜΑ 47


Χ αφιέρωμα ~ Επιχειρηματικά Βραβεία «Χρήμα - Γεώργιος Ουζούνης 2012»

ΒΡΑΒΕΙΟ

ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 1o ΒΡΑΒΕΙΟ

H ΕΥΔΑΠ, η μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα, έχοντας αντεπεξέλθει στις προκλήσεις των περασμένων ετών και έχοντας εδραιώσει τον ηγετικό της ρόλο στην αγορά του νερού, εστιάζεται πλέον σε θέματα άμεσης προτεραιότητας, που θα διασφαλίσουν τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πελάτες της, αλλά και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της επιχειρηματικής της δραστηριοποίησης. Οι προσπάθειες για τη βελτίωση των λειτουργιών της εταιρείας, τη συμπίεση των δαπανών μέσα στις προκλήσεις του σημερινού ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, είναι συνεχείς, συστηματικές και σαφώς προσανατολισμένες στην επίτευξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων της. Στόχος όλων των παραπάνω είναι η ανταγωνιστική λειτουργία της εταιρείας με διεθνή κριτήρια και η επίτευξη κερδοφορίας, παρά το δυσχερές οικονομικό κλίμα, κάτω από απόλυτα διαφανείς διοικητικές πρακτικές, με γνώμονα την κοινή ωφέλεια. Δουλεύοντας προς αυτήν την κατεύθυνση, η ΕΥΔΑΠ διακρίθηκε και ξεχώρισε φέτος στα «Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ – Γιώργος Ουζούνης», αποσπώντας το «1ο Βραβείο Ανάκαμψης Αποτελεσμάτων – 2012».

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Μιχάλης Μισαηλίδης, Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ.

2o ΒΡΑΒΕΙΟ

3o ΒΡΑΒΕΙΟ

Η έναρξη λειτουργίας της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής ΓΑΙΑ στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών στο Μαρούσι και οι σημαντικές συνεργασίες με πανεπιστημιακά νοσοκομεία διεθνούς κύρους και εμβέλειας δίνουν ώθηση στα μεγέθη του ομίλου.

Με τετραπλασιασμό κερδών στο εννεάμηνο του 2012, ο όμιλος οδηγεί τις εξελίξεις που διαμορφώνουν την αγορά των γραφικών τεχνών, της πληροφορικής και της επικοινωνίας.

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Το βραβείο παρέλαβε η κυρία Αλεξάνδρα Αδάμ, Οικονομική Διευθύντρια της εταιρείας.

48 Φεβρουάριος 2013


ΒΡΑΒΕΙΟ

ΥΨΗΛΩΝ ΡΥΘΜΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 1o ΒΡΑΒΕΙΟ

Η διάκριση της hellas online με το πρώτο βραβείο «Υψηλών ρυθμών ανάπτυξης» αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς, ειδικά για τη χρονιά του 2012 που ήταν μία από τις πιο δύσκολες χρονιές που βίωσε ποτέ η ελληνική αγορά λόγω των οικονομικών και πολιτικών συνθηκών. Σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και με τις έντονες πιέσεις της ευρυζωνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών, η hellas online εμφάνισε αύξηση εσόδων, λειτουργικής κερδοφορίας, συνδρομητών και ισχυρά θετικές ταμειακές ροές που χρησιμοποιήθηκαν τόσο για τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού όσο και για την ανάπτυξη. Οι βασικότεροι άξονες της επιτυχίας και της υγιούς ανάπτυξης είναι αφενός η επικεντρωμένη εμπορική πολιτική μέσα από την προσφορά καινοτόμων υπηρεσιών υψηλής αξίας στον πελάτη και αφετέρου η αποτελεσματική λειτουργική διαχείριση των οικονομικών πόρων του οργανισμού. Παράλληλα, συνεχίζουμε να επενδύουμε τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υποδομές και τεχνολογία, που αποτελούν τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα προκειμένου να ανταποκρινόμαστε αποτελεσματικά στις προκλήσεις των καιρών.

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Γιώργος Γιανέτσος, Οικονομικός Διευθυντής της εταιρείας.

2o ΒΡΑΒΕΙΟ

Έχοντας τον πελάτη στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της, η εταιρεία λειτουργεί με αφοσίωση σε σημαντικές αξίες, όπως η ακεραιότητα, η υπευθυνότητα, η οικουμενικότητα, η εκτίμηση στο προσωπικό και η αριστεία στα παραγόμενα προϊόντα.

3o ΒΡΑΒΕΙΟ

Κατορθώνει, εδώ και τρία χρόνια σχεδόν, να διπλασιάζει την κερδοφορία της, παράγοντας ψωμί, σεβόμενη τις παραδοσιακές αξίες και την ποιότητα που η παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος επιτάσσει.

ΧΡΗΜΑ 49


Χ αφιέρωμα ~ Επιχειρηματικά Βραβεία «Χρήμα - Γεώργιος Ουζούνης 2012»

ΒΡΑΒΕΙΟ

ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ 1o ΒΡΑΒΕΙΟ

«H Intralot, μέσα σε 20 χρόνια, έχει επιτύχει εντυπωσιακή διεθνή εξάπλωση και έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως η ηγέτιδα δύναμη του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών. Χάρη στην υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτει στην ανάπτυξη προϊόντων τεχνολογίας αιχμής και τη μεγάλη εμπειρία της στη διαχείριση τυχερών παιχνιδιών, η Intralot προσφέρει εξειδικευμένες και ολοκληρωμένες λύσεις μέγιστης αποτελεσματικότητας και απόλυτης ασφάλειας, με αποτέλεσμα το όνομά της να αποτελεί πλέον συνώνυμο της τεχνολογικής αριστείας. Είναι ο πρωταγωνιστής της αγοράς της Ευρώπης, αποτελεί σημαντικό παίκτη της αμερικανικής αγοράς, πρωταγωνιστεί στις αγορές της Νοτίου Αμερικής και της Ασίας και κατέχει σημαντική θέση στις αγορές της Ωκεανίας και της Αφρικής. Η Intralot διακρίθηκε μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αξιών σε δύο τομείς, την επιχειρηματική καινοτομία και τη διεθνοποίηση, οι οποίοι αποτελούν τους πυλώνες της εταιρικής στραΤο βραβείο παρέλαβε ο κ. Άρης Δότσης, τηγικής της, που την έχουν οδηγήσει στην κορυφή του κλάδου των Business Development Director της Intralot. τυχερών παιχνιδιών. Εξωστρεφής και καινοτόμος, η Intralot θα συνεχίσει να αποτελεί τον υπερήφανο πρεσβευτή της ελληνικής επιχειρηματικότητας στον κόσμο και να συνεισφέρει αποφασιστικά στην εξέλιξη του παγκόσμιου κλάδου των τυχερών παιχνιδιών, έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας».

2o ΒΡΑΒΕΙΟ

Με ηγετική θέση στις πωλήσεις πλοηγών και εκπαιδευτικών πινάκων, εισέρχεται δυναμικά και στην ιδιαίτερα απαιτητική αγορά των smartphones, διεκδικώντας μερίδιο και προσβλέποντας σε νέα δυναμική ανάπτυξη.

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Στάθης Κυριακόπουλος, Διευθυντής Πωλήσεων της MLS Πληροφορικής.

3o ΒΡΑΒΕΙΟ

Δραστηριοποιούμενη σε περισσότερες από 40 χώρες, με έξι στρατηγικά τοποθετημένες θυγατρικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, η Eurodrip παρέχει τεχνολογικά προηγμένα προϊόντα και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, που απαντούν στις ανάγκες κάθε εξελιγμένου αρδευτικού έργου. 50 Φεβρουάριος 2013


ΒΡΑΒΕΙΟ

ΥΨΗΛΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 1o ΒΡΑΒΕΙΟ

Τα «Ελληνικά Πετρέλαια», πιστά στο όραμά τους να παραμείνουν «πρωτοπόρος περιφερειακός ενεργειακός όμιλος με τη βιώσιμη ανάπτυξη ενσωματωμένη στη στρατηγική του», έφεραν πρόσφατα εις πέρας ένα τεράστιο εγχείρημα «επιστρατεύοντας» υψηλή τεχνολογία, σύγχρονο και δυναμικό management, έμπειρο και ικανό προσωπικό, καθώς και την ισχυρή τους δέσμευση απέναντι στην κοινωνία. Το 2012, ολοκληρώθηκε με ασφάλεια η μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, ύψους 1.420.000.000 ευρώ. Το αναβαθμισμένο διυλιστήριο της Ελευσίνας παράγει πλέον προϊόντα υψηλών προδιαγραφών, που εφοδιάζουν, με ασφαλή και περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο, τις αγορές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Παράλληλα, οι τοπικοί ρύποι προβλέπεται να μειωθούν μέχρι και 85%! Τα τελευταία τρία χρόνια, μια σειρά από βραβεύσεις «ενθάρρυναν» και επισφράγισαν τις προσπάθειες των εργαζομένων και της διοίκησης Το βραβείο παρέλαβε η κα Φωτεινή Μαλτέζου,Προϊσταμένη Εταιριτων ΕΛ.ΠΕ. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι, παρά την ένταση στο πεδίο κής Κοινωνικής Ευθύνης Νοτίου Ελλάδος της εταιρείας. των επενδύσεων, ο όμιλος όχι απλά δεν εγκατέλειψε τους στόχους του στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αλλά αντιθέτως τους ενίσχυσε και τους διεύρυνε με νέα προγράμματα, λαμβάνοντας μια σειρά από διακρίσεις και βραβεία και σε αυτόν τον τομέα. Η ευρωστία και οι θετικές προοπτικές του ομίλου αποτυπώθηκαν στην πορεία της μετοχής των ΕΛ.ΠΕ. που διακρίθηκε, μεσούσης της χρηματιστηριακής κρίσης, στον δείκτη FTSE–ASE και το 2012.

2o ΒΡΑΒΕΙΟ

3o ΒΡΑΒΕΙΟ

Αποτελεί τον πλέον εξελισσόμενο όμιλο στον τομέα της ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα, ενώ στόχος της διοίκησής του είναι να καταστεί ο μεγαλύτερος όμιλος παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σταθερά προσηλωμένος στην ανάπτυξη και την παροχή ολοκληρωμένων και προσιτών υπηρεσιών επικοινωνίας και ψυχαγωγίας, ο όμιλος Forthnet είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους παροχής ευρυζωνικών και συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Σταύρος Κρασαδάκης, Γενικός Διευθυντής ΥΓΕΙΑ Τιράνων.

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Γρηγόρης Κατσογιάννης, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας της Forthnet. ΧΡΗΜΑ 51


Χ αφιέρωμα ~ Επιχειρηματικά Βραβεία «Χρήμα - Γεώργιος Ουζούνης 2012»

ΒΡΑΒΕΙΟ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ 1o ΒΡΑΒΕΙΟ

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Άρης Δότσης, Business Development Director της Intralot.

2o ΒΡΑΒΕΙΟ

3o ΒΡΑΒΕΙΟ

Με θυγατρικές στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, και εξαγωγική δραστηριότητα στην Κύπρο, τη Σερβία και τη Σαουδική Αραβία μέσω αντιπροσώπων η Entersoft απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που θέλουν να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες για να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους

Με ισχυρό πελατολόγιο και παρουσία εντός και εκτός συνόρων, η Profile εξασφαλίζει ποιότητα εργασιών για μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα και επενδυτικές εταιρείες, καθώς επίσης και για γνωστές επιχειρήσεις και φορείς του δημόσιου τομέα.

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Αντώνης Κοτζαμανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Entersoft.

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Χαράλαμπος Στασινόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Profile.

52 Φεβρουάριος 2013


ΒΡΑΒΕΙΟ

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 1o ΒΡΑΒΕΙΟ

Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές των προϊόντων Coca Cola παγκοσμίως και τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Δραστηριοποιείται σε 28 χώρες και παράγει προϊόντα για τις ανάγκες πάνω από 570 εκατομμυρίων καταναλωτών.

2o ΒΡΑΒΕΙΟ

Προσφέροντας ένα πλήρες φάσμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, έχει καθιερωθεί στην ελληνική αγορά, με κύρια στοιχεία την ποιότητα εξυπηρέτησης, την ευελιξία και την παροχή πρωτοποριακών προϊόντων.

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Μιχαήλ Δασκαλόπουλος, Προϊστάμενος Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων της Τράπεζας Κύπρου.

3o ΒΡΑΒΕΙΟ

Ενισχυμένη και κεφαλαιακά θωρακισμένη μετά από τις πρόσφατες εξαγορές της ΑΤΕ Bank και της Γενικής Τράπεζας, αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους τραπεζικούς πόλους του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.

Το βραβείο παρέλαβε η κυρία Χρύσα Κουμουνδούρου, Officer Διεύθυνσης Marketing & Επικοινωνίας του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. ΧΡΗΜΑ 53


Χ αφιέρωμα ~ Επιχειρηματικά Βραβεία «Χρήμα - Γεώργιος Ουζούνης 2012»

ΒΡΑΒΕΙΟ

ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 1o ΒΡΑΒΕΙΟ

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

2o ΒΡΑΒΕΙΟ

3o ΒΡΑΒΕΙΟ

Με σημαντικές συμφωνίες, εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κρίση, ενώ με προσεκτικές διοικητικές κινήσεις προχωρά σε σημαντική μείωση εξόδων, χωρίς επιπτώσεις για το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας.

Το βραβείο παρέλαβε η κυρία Χρύσα Κουμουνδούρου, Officer Διεύθυνσης Marketing & Επικοινωνίας του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. 54 Φεβρουάριος 2013

Το βραβείο παρέλαβε η κυρία Αθηνά Τσιάγκα, Υπεύθυνη Επενδυτικών Σχέσεων της εταιρείας.


ΒΡΑΒΕΙΟ

ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ 1o ΒΡΑΒΕΙΟ

Η συγχώνευσή της με τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας δημιουργεί έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους, ενώ ήδη κατατάσσεται μεταξύ των ηγετικών τραπεζών στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία.

Το βραβείο παρέλαβε η κυρία Παρασκευή Ιωαννίδου, Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank.

2o ΒΡΑΒΕΙΟ

3o ΒΡΑΒΕΙΟ

Με κέρδη εννεαμήνου άνω των προβλέψεων, στα 371 εκατ. ευρώ, ο Οργανισμός αυξάνει συνεχώς τα προσφερόμενα προϊόντα του, βελτιώνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του και ατενίζει το μέλλον με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Οι σημαντικές εξοικονομήσεις κόστους κατά το προηγούμενο έτος, σε συνδυασμό με τη διευθέτηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων της με τη ΔΕΠΑ, την επανέφεραν σε ρυθμούς κερδοφορίας στο εννεάμηνο του 2012.

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Κωνσταντίνος Λουρόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ.

Το βραβείο παρέλαβε η κα Ελένη Σαρικάκη, Προϊσταμένη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΔΕΗ. ΧΡΗΜΑ 55


Χ αφιέρωμα ~ Επιχειρηματικά Βραβεία «Χρήμα - Γεώργιος Ουζούνης 2012»

ΒΡΑΒΕΙΟ

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1o ΒΡΑΒΕΙΟ

Εστιασμένη στην παροχή λύσεων που συμβάλλουν στην επίτευξη του συνεχούς «επιχειρείν» και στη συμπίεση του κόστους λειτουργίας, αναπτύσσει και υλοποιεί λύσεις για επιχειρήσεις και Οργανισμούς στην Ελλάδα και την ευρύτερη αγορά της ΝΑ Ευρώπης.

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Δημήτρης Παπαντωνίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Performance Technologies.

2o ΒΡΑΒΕΙΟ

3o ΒΡΑΒΕΙΟ

Έχοντας μια πλήρως διαφοροποιημένη πελατειακή βάση, αναζητά διαρκώς νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, είτε μέσω οργανικής ανάπτυξης είτε μέσω εξαγορών.

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Ιωάννης Μαρκάκης, Διευθυντής Asset Management της Euroxx Χρηματιστηριακής. 56 Φεβρουάριος 2013

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Αντώνης Κοτζαμανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Entersoft.


ΒΡΑΒΕΙΟ

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟΥ Χ.Α.Κ. 1o ΒΡΑΒΕΙΟ

Η μόνη κυπριακή τράπεζα που κατόρθωσε να παρουσιάσει, έστω μικρά, κέρδη στο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους, παρά τη μεγάλη αύξηση των επισφαλειών της.

2o ΒΡΑΒΕΙΟ

3o ΒΡΑΒΕΙΟ

ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙ`ΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ Είχε βελτιωμένα αποτελέσματα στο εξάμηνο του 2012, ενώ οι προσπάθειες της διοίκησης για τον περιορισμό των εξόδων συνεχίζονται.

Αντιμετωπίζει την κρίση με εκτεταμένο πρόγραμμα περικοπής εξόδων, ενώ με ελκυστικές προσφορές, τόσο στην κρουαζιέρα όσο και στα ξενοδοχεία, περιορίζει τις επιπτώσεις της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών.


Χ συνέντευξη

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΖΑΜΑΝΙΔΗΣ CEO ΤΗΣ ENTERSOFT A.E. 58 Φεβρουάριος 2013


Συνέντευξη στον Γιώργο Καλούμενο

Η ENTERSOFT ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΣΕ ΔΙΨΗΦΙΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ 2013 Ο CEO της Entersoft κ. Αντώνης Κοτζαμανίδης, περιγράφει τις δραστηριότητες του ομίλου, καθώς και τα πλεονεκτήματα των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει, μοιράζεται μαζί μας τα μελλοντικά πλάνα του, ενώ προβλέπει ότι το 2013 θα είναι μία ακόμα θετικότερη χρονιά για την Entersoft

ΧΡHΜΑ_Κ. Κοτζαμανίδη περιγράψτε μας, με λίγα λόγια, τους βασικούς τομείς δραστηριοποίησης και τα προϊόντα που προσφέρει η Entersoft; ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΖΑΜΑΝΙΔΗΣ_O όμιλος της Entersoft σήμερα δραστηριοποιείται σε 5 βασικούς τομείς, οι 4 εκ των οποίων προέκυψαν μετά την εισαγωγή της στην Εναλλακτική Αγορά και τις επενδύσεις που έγιναν από τα κεφάλαια της εισαγωγής, αλλά και από τους πόρους που προέκυψαν από την κερδοφορία και την καλή ρευστότητα της εταιρείας. Έτσι σήμερα δραστηριοποιούμαστε σε: ∼ Λογισμικά και υπηρεσίες ERP, CRM, που αποτελούν τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα για την υποστήριξη των λειτουργιών τους από τη βιομηχανική παραγωγή και την εμπορία μέχρι την οικονομική διαχείριση και τις σχέσεις με τους πελάτες. Είναι η βα-

σική μας δραστηριότητα, με την οποία καθιερωθήκαμε στην ελληνική αγορά. ∼ Λογισμικά και υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου (E-Commerce), καθώς και λογισμικό σε έξυπνες συσκευές κινητής τηλεφωνίας (mobile applications) για εξειδικευμένες εφαρμογές στις πωλήσεις, το marketing, τις έρευνες αγοράς, το service κ.λπ. Πρόκειται για συστήματα που προσελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα. ∼ Υπηρεσίες ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω της θυγατρικής εταιρείας Retail Link, δραστηριότητα εξαιρετικά ανερχόμενη, ιδίως τώρα που το οικονομικό θεσμικό πλαίσιο προσαρμόζεται για να την επιτρέψει ή/και να την επιβάλει. Αποτελεί σημαντική αναπτυξιακή δραστηριότητα, από την οποία αναμένουμε πολλά στο άμεσο μέλλον.

∼ Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για τον δημόσιο τομέα. Μέχρι πρόσφατα η Entersoft στόχευε μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Μετά από πολλά χρόνια βάζει στη στρατηγική της και τον δημόσιο τομέα με εξαιρετικά προσεκτικό και προσοδοφόρο τρόπο. ∼ Τέλος, έχουμε, εδώ και 3 χρόνια, αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα εξωστρέφειας με 2 διαφορετικά εμπορικά μοντέλα. Είτε με αυτόνομη παρουσία με θυγατρικές μας εταιρείες σε Βουλγαρία και Ρουμανία είτε μέσω μεταπωλητών των εφαρμογών και υπηρεσιών μας σε Σερβία, Κύπρο και πρόσφατα Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι οι 4 νέες δραστηριότητές μας παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Χ_Ποια είναι τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στη λειτουργία της εταιρείας ΧΡΗΜΑ 59


Χ συνέντευξη ~ Αντώνης Κοτζαμανίδης ☛

O όμιλος της Entersoft σήμερα δραστηριοποιείται σε 5 βασικούς τομείς, οι 4 εκ των οποίων προέκυψαν μετά την εισαγωγή της στην Εναλλακτική Αγορά και τις επενδύσεις που έγιναν από τα κεφάλαια της εισαγωγής, αλλά και από τους πόρους που προέκυψαν από την κερδοφορία και την καλή ρευστότητα της εταιρείας.

σας, που κάνουν ξεχωριστά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας; Α.Κ._Η κουλτούρα της γρήγορης υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και η αφομοίωσή τους στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας (early adapters) είναι σίγουρα κάτι που μας δίνει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Επιπλέον αυτού, η εφαρμογή αυτών μέσα στην ίδια την Entersoft, μας δίνει ένα προβάδισμα στη συνολική εταιρική λειτουργία, το οποίο αποτυπώνεται και στις σχέσεις με τους πελάτες μας. Τέλος, οι εμπειρίες που αντλούμε από το ευρύ πελατολόγιό μας σε επιχειρηματικές πρακτικές, ενσωματώνονται στα προϊόντα, προσδίδοντάς τους ευρεία business λειτουργικότητα με τεχνολογία αιχμής. Χ_Η Entersoft διέγραψε αξιοσημείωτη πορεία μέσα στο 2012, με αποτέλεσμα να ξεχωρίσει μεταξύ των εταιρειών του κλάδου της. Δώστε μας μια εικόνα των βασικών μεγεθών της εταιρείας (τζίρος, κέρδη, μερίδιο αγοράς, ρευστότητα, δανεισμός, αριθμός εργαζομένων, εξοικονομήσεις κ.λπ.). Α.Κ._Η Entersoft κατάφερε, καθ’ όλη τη διάρκεια της τριετούς κρίσης 2010-2012, να διατηρήσει τα μεγέθη της, τους πελάτες και όλο το προσωπικό της, να είναι κερδοφόρα, να έχει εξαιρετική ρευστότητα και μηδενικό δανεισμό και να ξεκινήσει 4 νέες δραστηριότητες, πραγματοποιώντας και μια εξαγορά εταιρείας. Επιπλέον, αυτά τα έκανε ενώ διένειμε μέρισμα το 2011 και έδωσε επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της! Πιστεύω ότι η επίδοση αυτή, εν μέσω τέτοιας συγκυρίας, είναι πραγματικά 60 Φεβρουάριος 2013

εξαιρετική. Όσον αφορά το 2012, στα στοιχεία που θα δημοσιευτούν, θα δείτε ότι διατηρήσαμε περίπου τα ίδια επίπεδα στον κύκλο εργασιών με το 2011 και διατηρούμε κερδοφόρα πορεία, αν και με μειωμένη κερδοφορία. Προτεραιότητά μας ήταν η διατήρηση των ανθρώπων μας, που αποτελούν το βασικό μας «όπλο», και των επενδύσεων που έχουμε κάνει στην εκπαίδευση και τεχνογνωσία τους. Άρα δεν προβήκαμε σε βιαστικές κινήσεις μειώσεως προσωπικού, που θα έθιγαν την αναπτυξιακή δυνατότητα της εταιρείας προς χάριν μιας καλύτερης πρόσκαιρης κερδοφορίας. Βέβαια αυτό μας το επιτρέπει η εξαιρετική ρευστότητά μας και το γεγονός ότι δεν έχουμε ούτε ευρώ δανεισμό. Όσον αφορά τα μερίδια αγοράς, με δεδομένο το ότι οι βασικοί ανταγωνιστές μας παρουσιάζουν κάμψη εσόδων από 5-30% για κάθε έτος τα τελευταία 3 χρόνια, θεωρώ ότι τα αυξάνουμε σε μια πτωτική αγορά. Χ_Ποιες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της εταιρείας σας το 2013; Α.Κ._Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Πιστεύω ότι η εταιρεία θα επανέλθει σε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης και σε αυτό συντελούν τόσο η σταδιακή αλλαγή κλίματος που επιτρέπει σε μερικές επιχειρήσεις να σκεφτούν την επόμενη μέρα όσο και οι εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και οι προοπτικές που δημιουργεί η εξαγορά της Cardisoft στα τέλη του 2012. Χ_Έχετε στο πελατολόγιό σας μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του ιδιω-

τικού τομέα. Σκέφτεστε να διευρύνετε το υφιστάμενο πελατολόγιο ή αυτό θα ήταν επικίνδυνο σήμερα, που η «σκιά» των επισφαλειών είναι μεγαλύτερη από ποτέ; Α.Κ._Διαρκώς σκεφτόμαστε τη διεύρυνση του πελατολογίου, με υγιείς εταιρείες, που βλέπουν το πληροφοριακό τους σύστημα ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Το λογισμικό και οι υπηρεσίες μας αποτελούν σημαντική επένδυση για έναν πελάτη. Άρα για να προβεί σε αυτές, συνήθως είναι σε σχετικά καλή οικονομική θέση, που του επιτρέπει να σχεδιάζει επενδυτικά το μέλλον. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την πάντα οργανωμένη προσέγγισή μας στα θέματα credit control, μας οδηγεί σε υγιή αύξηση του πελατολογίου. Χ_Πρόσφατα προχωρήσατε στη σημαντική εξαγορά της εταιρείας Cardisoft. Ποια είναι η σκοπιμότητα της κίνησής σας και πώς θα βοηθήσει στη βελτίωση των επιδόσεων σας; Θα έχει άμεση επίπτωση στα αποτελέσματα της εταιρείας σας; Α.Κ._Η εξαγορά της Cardisoft είναι πολύ σημαντική, γιατί, μέσω αυτής και της τεχνογνωσίας της, μπαίνουμε στην αγορά των έργων για τον δημόσιο τομέα, που στη χώρα μας είναι μεγάλη. H Cardisoft διαθέτει εξειδικευμένα προϊόντα για το χώρο της εκπαίδευσης, έχει πελάτες με φωνητικές πύλες (Voice Portals) σε αρκετούς δημόσιους οργανισμούς και τεχνογνωσία διεκδίκησης και υλοποίησης έργων στον δημόσιο τομέα. Αναμένουμε, λοιπόν, ότι με τον σταδιακό εξορθολογισμό των έργων πληροφορικής στον δημόσιο τομέα (θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης, πληρωμές κ.λπ.), αλλά και την έμπρακτη διάθεσή του να οργανωθεί με σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα, θα είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε ένα σημαντικό κομμάτι από αυτά. Οδηγός μας θα είναι πάντα τα έργα αυτά να είναι επαναλαμβανόμενα, κερδοφόρα και πληρωμένα με λογικούς όρους. Αναμένουμε λοιπόν ότι η κίνηση αυτή, από μόνη της, θα τονώσει σημαντικά τα αποτελέσματα του 2013, ιδίως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Χ_Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία των θυγατρικών σας μέσα στην κρίση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια; Σκέφτεστε να προχωρήσετε και σε νέες εξα-


Η κουλτούρα της γρήγορης υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και η αφομοίωσή τους στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας (early adapters) είναι σίγουρα κάτι που μας δίνει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Επιπλέον αυτού, η εφαρμογή αυτών μέσα στην ίδια την Entersoft, μας δίνει ένα προβάδισμα στη συνολική εταιρική λειτουργία, το οποίο αποτυπώνεται και στις σχέσεις με τους πελάτες μας.

γορές ή θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παρακινδυνευμένο, δεδομένου του ότι είναι και αρκετά πρόσφατη η «κίνηση» της Cardisoft; Α.Κ._Οι κινήσεις εξαγορών ή ίδρυσης θυγατρικών είναι αρκετά πρόσφατες. Ήδη όμως οι θυγατρικές σε Ρουμανία και Βουλγαρία και η Retail Link είχαν αναπτυσσόμενα μεγέθη το 2012 και εκτιμούμε ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω το 2013. Οι θυγατρικές του εξωτερικού θα περάσουν σε κερδοφορία, ενώ ήδη καταγράφουν εμπορικές επιτυχίες σε μεγάλους και σημαντικούς τοπικούς πελάτες. Η Retail Link έχει μπροστά της όλη τη διαδικασία εκσυγχρονισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και του ελληνικού Δημοσίου, με την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Άρα οι προσδοκίες μας είναι μεγάλες. Για την Cardisoft τα έχω αναφέρει ήδη. Όλα αυτά είναι ήδη αρκετά, θα επικεντρωθούμε στο να εκμεταλλευτούμε τις μεγάλες τους προοπτικές και αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Παρόλα αυτά, ποτέ δεν λέμε «όχι» σε μια νέα εξαγορά, αν βρεθεί κάποια εταιρεία με προοπτικές και συνέργειες με τον όμιλο. Η καλή ρευστότητά μας επιτρέπει και άλλες εξαγορές, αντίστοιχες αυτών που έχουμε ήδη κάνει. Χ_Ποια είναι η άποψή σας για το θέμα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας; Συμφωνείτε με τις εκτιμήσεις κάποιων οικονομικών φορέων και του υπουργείου Οικονομικών ότι θα δούμε τις πρώτες «αχτίδες φωτός» από το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους; Α.Κ._Πιστεύω ότι είναι δύσκολο, ακόμα, να είναι κάποιος σίγουρος γι’ αυτό. Αν και δημοσιονομικά η κατάσταση καλυτερεύει, όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν έχει ακόμα

ακουμπήσει την πραγματική οικονομία. Υπάρχουν όμως σοβαρές ενδείξεις καλυτέρευσης σε διάφορους τομείς: Τα θετικά μηνύματα από τον τουρισμό, οι λίγες αλλά υπαρκτές επενδυτικές κινήσεις, καθώς και οι μεγάλες αλλαγές που δρομολογούνται στις τράπεζες, είναι πρόδρομα σημάδια ενός καλύτερου «αύριο». Πιστεύω, λοιπόν, ότι μπορούμε να διατηρήσουμε συγκρατημένα αισιόδοξους τόνους. Χ_Πόσο μεγάλο ρόλο θα παίξει στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, αλλά και των μεγάλων έργων, τα οποία «λιμνάζουν» εδώ και καιρό, εξαιτίας λανθασμένων

Η Entersoft κατάφερε, καθ’ όλη τη διάρκεια της τριετούς κρίσης 2010-2012, να διατηρήσει τα μεγέθη της, τους πελάτες και όλο το προσωπικό της, να είναι κερδοφόρα, να έχει εξαιρετική ρευστότητα και μηδενικό δανεισμό και να ξεκινήσει 4 νέες δραστηριότητες, πραγματοποιώντας και μια εξαγορά εταιρείας.

κυβερνητικών χειρισμών, αλλά και εξαιτίας του «τέρατος» της γραφειοκρατίας; Α.Κ._Πολύ σημαντικό. Υπάρχουν ολόκληροι τομείς της οικονομίας που εξαρτώνται από αυτό (π.χ. κατασκευαστικός τομέας, δομικά υλικά κ.λπ.), ιδίως τώρα που το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει σχεδόν μηδενιστεί. Εκείνο που δεν πρέπει να επαναλάβουμε, είναι να χρηματοδοτήσουμε κλάδους και εταιρείες χωρίς προοπτικές να σταθούν ανταγωνιστικά και με εξαγώγιμη προοπτική. Οι επιδοτήσεις δεν θα είναι εκεί για πάντα. Χ_Πρόσφατα διακριθήκατε από το επενδυτικό κοινό με δύο «βραβεία Χρήμα», αυτό της «Επιχειρηματικής Καινοτομίας» και αυτό της «Καλύτερης Εταιρείας της ΕΝ.Α.», ενώ έχετε βραβευθεί στο παρελθόν και από τη Microsoft. Τι σημαίνουν για σας αυτές οι διακρίσεις; Θεωρείτε ότι μεγαλώνουν οι ευθύνες σας απέναντι στους πελάτες, αλλά και τους επενδυτές, οι οποίοι σας δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης; Α.Κ._Κατ’ αρχάς είναι μια ηθική επιβράβευση των προσπαθειών μας, που μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε πιο δυναμικά. Γίνεται ακόμα πιο σημαντική, αν προσέξετε ότι είμαστε η μόνη εταιρεία εναλλακτικής αγοράς που βραβεύθηκε σε γενικότερη κατηγορία βραβεύσεων (Επιχειρηματική Καινοτομία). Πέραν όμως αυτών, για μας σημαίνει ότι η κοινότητα των επενδυτών παρακολουθεί τις προσπάθειές μας και μας επιβραβεύει να συνεχίσουμε αναπτυξιακά με καινοτομία, αλλά και ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα. Ελπίζουμε να ανταποδώσουμε σύντομα αυτήν τους την εμπιστοσύνη, επιδιώκοντας να καταστούμε και πρωτοπόροι στη μετάταξη στην Κύρια Αγορά! Χ ΧΡΗΜΑ 61


Χ ανάλυση

FOURLIS ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. [BLOOMBERG TICKER: FOYRK: GA, REUTERS TICKER: FRLR.AT] Εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, Ελλάδα

Κλάδος δραστηριότητας: Λιανικό – χονδρικό εμπόριο / Οικιακός εξοπλισμός – Αθλητικά είδη – Ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ – ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ∼ Η Fourlis Συμμετοχών Α.Ε. (η εταιρεία ή ο όμιλος) δραστηριοποιείται κυρίως στους 3 ακόλουθους κλάδους: (1) Εμπόριο ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, (2) Λιανική πώληση οικιακού εξοπλισμού – καταστήματα ΙΚΕΑ και (3) Λιανική πώληση αθλητικών ειδών – καταστήματα Intersport. Ο όμιλος δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού. Στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2012, το προσωπικό του ομίλου ανήλθε σε 3.545 άτομα. ∼ Η Fourlis Συμμετοχών συμμετέχει σε μια σειρά από θυγατρικές εταιρείες που απαρτίζουν τον ομώνυμο όμιλο. Οι συμμετοχές με ποσοστό 100% είναι οι ακόλουθες: Fourlis Trade ΑΕ, Trade Logistics ΑΕ, Genco Trade S.R.L. και Censco Bulgaria L.T.D. HouseMarket ΑΕ (IKEA), HouseMarket Ltd και HouseMarket E.A.D. (σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία αντίστοιχα), και Intersport Athletics ΑΕ, Intersport Athletics Ltd (σε Ελλάδα και Κύπρο αντίστοιχα). Η μητρική εταιρεία συμμετέχει με 99% στη Service One ΑΕ και με 100% στην Intersport Atletik AS. ∼ Η εταιρική κοινωνική ευθύνη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας του Ομίλου Fourlis σύμφωνα με τη διοίκηση, με τον όμιλο να αποτελεί επίσημο μέλος του Οικουμενικού Συμφώνου (Global Compact) του ΟΗΕ, που είναι η μεγαλύτερη διεθνής εθελοντική πρωτοβουλία για την υπεύθυνη επιχειρηματική δράση. ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ∼ Οι θυγατρικές εταιρείες έχουν αυτόνομη διοίκηση, αλλά ταυτό-

ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ (15/02/2013) Αρ. Μετοχών (,000) Χρ. Αξία (σε εκατ. ευρώ) Μέσος Ημ. Όγκος Συν. Συντελεστής Beta

2,56 ευρώ 50,992 130,54 176,420 1,00

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Μέγ. 52 εβδ. Χαμ. 52 εβδ. Απόδ. 1-Μ Απόδ. 6-Μ Απόδ. 12-Μ

2,70 ευρώ 0,64 ευρώ 6,67% 165,01% 53,29%

Πηγή: Η Εταιρία, Reuters, VRS.

χρονα ο όμιλος συντονίζει όλες τις λειτουργίες των θυγατρικών εταιρειών μέσω της διοίκησης της μητρικής εταιρείας, με σκοπό την επίτευξη συνεργειών. ∼ Η κάμψη της κατανάλωσης στην Ελλάδα, καθώς και η εν γένει οικονομική αβεβαιότητα αποτυπώνονται στα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Fourlis και ιδιαίτερα στην πορεία των πωλήσεων και των καθαρών αποτελεσμάτων. Παρά το γεγονός αυτό, η διοίκηση του ομίλου συνεχίζει τις επενδύσεις στην επιλεκτική επέκταση του δικτύου των καταστημάτων της σε Ελλάδα και εξωτερικό. 9MΗΝΟ 2012 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (Ενοποιημένη βάση) ∼ Κατά το εννεάμηνο του 2012, οι πωλήσεις και το μικτό κέρδος του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 303 εκατ. ευρώ (από 314 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2011) και σε 115 εκατ. ευρώ (από 124 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2011) αντίστοιχα. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε -11 εκατ. ευρώ από 1,1 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2011. ∼ Κατά τον Σεπτέμβριο του 2012, τα ίδια κεφάλαια (μετά από την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας) διαμορφώθηκαν σε 176,8 εκατ. ευρώ και το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού σε 194,3 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα σε ενοποιημένη βάση ανήλθαν σε 55,4 εκατ. ευρώ. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν σε 13,4 εκατ. ευρώ στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2012. Βάσει της κατάστασης ταμειακών ροών, οι ενοποιημένες επενδύσεις σε ενσώματα και ασώματα πάγια στοιχεία διαμορφώθηκαν σε 7 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2012 έναντι 69 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2011. Χ

ΒΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ & ΔΕΙΚΤΕΣ (σε εκατ. ευρώ) 2009 2010 2011

Πωλήσεις

EBITDA

751,7 638,2 438,2

72,9 46,6 28,0

Κέρδη π.φ. 53,3 27,8 4,1

Κέρδη μ.φ.δ.μ. 30,7 14,5 2,0

P/Ε (x) 4,3 9,0 65,5

P/BV (x) 0,6 0,7 0,7

EV/EBITDA (x) 2,6 5,3 9,8

Δάνεια/ Ίδ. Κεφ. (x) 0,7 0,8 1,1

ROE % 14% 8% 1%

Σημειώσεις: (1) Τα κέρδη μετά από φόρους, καθώς και τα ίδια κεφάλαια, υπολογίζονται μετά από την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας. (2) Οι χρηματιστηριακοί δείκτες P/E, P/BV και EV/EBITDA υπολογίζονται βάσει της τρέχουσας τιμής. Πηγές: Επίσημες Λογιστικές Καταστάσεις βάσει Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, Επεξεργασία VRS.

Οι αναλύσεις της VRS διαβάζονται από επαγγελματίες διαχειριστές και επενδυτές στις αγορές της Β. Αμερικής, Ευρώπης και Ασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οίκου Thomson Reuters

VALUATION & RESEARCH SPECIALISTS (VRS) Αιόλου 104, Αθήνα 10564, τηλ.: 210 3219557, email: info@valueinvest.gr

62 Φεβρουάριος 2013


Χ ανάλυση

LOUX ΜΑΡΛΑΦEΚΑΣ Α.Ε. Ιδιωτική – μη εισηγμένη εταιρεία

Κλάδος δραστηριότητας: Αναψυκτικά / χυμοί ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ – ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ∼ Η εταιρεία Loux Μαρλαφέκας Α.Ε. δραστηριοποιείται στην παραγωγή αναψυκτικών και χυμών. Η έδρα και οι κύριες εγκαταστάσεις της βρίσκονται στην Πάτρα, στη Νότια Ελλάδα. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1950 από τον Παναγιώτη Μαρλαφέκα. Τα πρώτα προϊόντα της ήταν αναψυκτικά από πορτοκάλι και λεμόνι, καθώς και αεριούχα προϊόντα από λεμόνι. Σήμερα, παράγει μη αλκοολούχα αναψυκτικά και χυμούς. ∼ Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρείας αποτελούνται σήμερα από την παραγωγική μονάδα, το κέντρο διανομής, καθώς και τη μονάδα συσκευασίας PET. Η παραγωγική διαδικασία είναι πιστοποιημένη βάσει των προτύπων ISO 9001:2008 και ISO 22000:2005. Η εταιρεία απασχολούσε 90 άτομα στο τέλος του έτους 2011. ∼ Η γκάμα των προϊόντων της Loux Μαρλαφέκας αποτελείται, μεταξύ άλλων, από τα ακόλουθα: πορτοκαλάδα, λεμονάδα, βυσσινάδα, Λoυξ Mix (μίγμα τριών εσπεριδοειδών πορτοκάλι - λεμόνι – μανταρίνι), σόδα, γκαζόζα παραδοσιακή, Loux Cola και Tonic. Η εταιρεία διαθέτει τρία εμπορικά σήματα Λουξ, Λουξ Mix και Loux Cola. ∼ Το δίκτυο πωλήσεων της εταιρείας αποτελείται από περίπου 300 αντιπροσώπους και καλύπτει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Επίσης λειτουργεί ιδιόκτητο στόλο μεταφορικών οχημάτων για τα προϊόντα της. ∼ Ο εξαγωγικός προσανατολισμός της είναι σημαντικός, καθώς τα προϊόντα Loux εξάγονται σε χώρες όπως η Γερμανία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Αυστραλία και η Κύπρος. ∼ Σύμφωνα με έρευνες για την ελληνική αγορά αναψυκτικών και χυμών, που δημοσιοποιήθηκαν στη διάρκεια του έτους 2012, η

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ (σε εκατ. ευρώ) Ακαθ. Πάγια Στοιχεία 2008 14,68 2009 19,69 2010 20,54 2011 21,23

Ταμ. Διαθέσιμα 6,46 7,46 7,84 9,35

Ίδια Τραπεζικός Κεφάλαια Δανεισμός 11,27 0,85 14,30 0,00 16,78 0,00 18,64 0,00

Πηγή: Επίσημες Λογιστικές Καταστάσεις, Επεξεργασία VRS.

Loux Μαρλαφέκας κατέχει την 3η θέση στον κλάδο, με μερίδιο που κυμαίνεται μεταξύ 13%-15%. Οι δύο πρώτες θέσεις της αγοράς ανήκουν στις εταιρείες Coca Cola 3E και Pepsico-ΗΒΗ. ∼ Οι επενδύσεις της εταιρείας στη διάρκεια των 5 ετών (2007-2011) ανήλθαν στο επίπεδο των 13 εκατ. ευρώ. ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ∼ Η στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας βασίζεται στους ακόλουθους άξονες: (1) Παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων, όπως μη αλκοολούχων αναψυκτικών και χυμών. (2) Διαρκής εμπλουτισμός της γκάμας των παραγόμενων και διανεμόμενων προϊόντων μέσω της ενσωμάτωσης καινοτόμων ιδεών / νέων προϊόντων. (3) Επέκταση σε νέες προϊοντικές αγορές στην Ελλάδα. (4) Σταθερή ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού. ∼ Η διοίκηση της εταιρείας έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της για είσοδο στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού. ∼ Το ελληνικό Υπουργείο Ανάπτυξης έχει εγκρίνει επιχορήγηση του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας, το οποίο ανέρχεται σε 32-33 εκατ. ευρώ. Χ

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ (σε εκατ. ευρώ) 2008 2009 2010 2011

Πωλήσεις 19,39 19,40 19,42 21,87

Μικτό Κέρδος (προ αποσβ.) 9,02 9,93 10,37 12,25

Λειτουργικά Κέρδη 3,33 3,34 2,81 2,07

Χρημ/κά Έσοδα 0,21 0,15 0,17 0,22

Κέρδη π.φ. 3,49 3,49 2,91 2,27

Κέρδη μ.φ. 3,98 3,61 2,48 2,13

Πηγή: Επίσημες Λογιστικές Καταστάσεις, Επεξεργασία VRS.

H VRS παρέχει δείγματα ανάλυσης και εκτίμησης εταιρικής αξίας σε εισηγμένες και μη εταιρείες που επιζητούν εξωστρέφεια σε επενδυτικά κεφάλαια

VALUATION & RESEARCH SPECIALISTS (VRS) Αιόλου 104, Αθήνα 10564, τηλ.: 210 3219557, email: info@valueinvest.gr

Μερίσματα 0,00 0,05 0,00 0,27


Athenaeum InterContinental

ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ Στη δυναμική ανάπτυξη της αγοράς παιγνίων, τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη ρύθμιση της αγοράς και τις ευκαιρίες ανάπτυξης του ΟΠΑΠ στο μέλλον, τη συνεκτικότητα στην πολιτική των εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών, αλλά και τις εξελίξεις στα διαδικτυακά παιχνίδια καθώς και στο ρόλο του χρήστη στη διαμόρφωση του πλαισίου που ρυθμίζει το χώρο των παιγνίων αναφέρθηκαν οι ομιλητές και οι σύνεδροι του Gaming Money Conference 2012, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Intercontinental. Οι σύνεδροι σε αριθμό ξεπέρασαν τους 350.

64 Φεβρουάριος 2013


Γ

ια την αναμφισβήτητη ευκαιρία ανάπτυξης του ΟΠΑΠ στο μέλλον, τη στρατηγική και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά του μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε., κ. Κωνσταντίνος Λουρόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η ευθύνη της διοίκησης της εταιρείας συνίσταται στο να εξασφαλίσει την ανάπτυξή της ανεξάρτητα από οποιαδήποτε αλλαγή στη μετοχική της σύνθεση. Το 2011 η εταιρεία είχε 4,3 δισ. ευρώ μικτά έσοδα και EBITDA 734 εκατ. ευρώ, στοιχεία που την κατατάσσουν στη λίστα με τις δέκα καλύτερες εταιρείες σε παγκόσμια κλίμακα. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ΟΠΑΠ Α.Ε. κατέχει το 70% της νόμιμης αγοράς στην Ελλάδα και διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο πρακτόρων στην Ελλάδα (5.000 καταστήματα) και στην Κύπρο (170 καταστήματα). Η εταιρεία κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της έδειξε την ικανότητά της να παράγει στο σωστό χρόνο νέα παιχνίδια και να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της συμπεριλαμβάνονται: τα δικαιώματα για το επίγειο δίκτυο και το internet έως το 2030, το σημαντικό της cash flow, η ιστορία της, που βασίζεται σε εμπειρία 53 ετών, και η διοικητική της ομάδα. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θεωρείται μια ιδιαίτερα αναπτυσσόμενη αγορά στο χώρο των παιγνίων και μαζί με την Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη θέση του «gross gaming revenues» ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Σχετικά με τα VLT’s τόνισε ότι οι εξελίξεις συναρτώνται με τον εσωτερικό προσανατολισμό της διοίκησης, αλλά και με το νομοθετικό πλαίσιο από την Πολιτεία, που θέτει το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξή τους. Όσον αφορά τα κρατικά λαχεία, είπε πως πέρα από τα υφιστάμενα πρακτορεία θα υπάρξουν και νέα σημεία πώλησης, καθώς και αυτόματες μηχανές. Τέλος, μιλώντας για τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ανέφερε πως από το 2009 έως το 2011 η ΟΠΑΠ Α.Ε. έδωσε πίσω στους κοινωνικούς φορείς 2,8 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα 1,2 δισ. σε φόρους, 1,2 δισ. στους πράκτορες, 81 εκατ. ευρώ σε διαφημίσεις, 213 εκατ. ευρώ σε χορηγίες και 86 εκατ. ευρώ σε δωρεές. Το πλαίσιο των πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στον ευρωπαϊκό χώρο παρουσίασε ο Mr Helge Kleinwege, Legal Officer, Directorate-General Internal Market & Services of the European Commission. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «σε συνεργασία με τα κράτημέλη διαμορφώνει τη στρατηγική της Ένωσης στο χώρο των τυχερών παιγνίων, μέσω ομάδας εμπειρογνωμόνων και θέτει τους στόχους που πρέπει να υλοποιηθούν, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία των παικτών». Από την πλευρά τους τα κράτη πρέπει να σέβονται τις δύο βασικές αρχές που διέπουν την αγορά, την αρχή της μη διάκρισης και την αρχή της συνέπειας. Οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστιάζονται σε πέντε βασικούς τομείς:

ΧΡΗΜΑ 65


Χ αφιέρωμα ~ Gaming Money Conference 2012

~ Τη συμμόρφωση των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων με το κανο-

νιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να ρυθμίσει την εν λόγω αγορά και γι’ αυτό συνυπάρχουν πολλά κανονιστικά πλαίσια. Ειδικότερα, το ενδιαφέρον της Επιτροπής εστιάζεται στο on-line gambling, που αναπτύσσεται ραγδαία, για το οποίο εκτιμάται ότι το 2015 θα υπάρχουν 13 δισ. είσοδοι χρηστών ετησίως. ~ Την ενίσχυση της διοικητικής συνεργασίας: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί αναγκαία την ύπαρξη μιας ρυθμιστικής αρχής σε κάθε κράτος της Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πρωτοβουλίες για την εκπόνηση διαλόγου και με τρίτες χώρες που αφορούν στην αγορά των ΗΠΑ και της Ασίας. ~ Την προστασία των καταναλωτών και κυρίως την προστασία των ανηλίκων, που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εν προκειμένω, απαραίτητη είναι η ύπαρξη κοινών προτύπων. ~ Την αποφυγή απάτης και παραοικονομίας, για την οποία έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις για την τροποποίηση της υφιστάμενης οδηγίας από τον επόμενο χρόνο. ~ Την προστασία από στημένα παιχνίδια, ένα πρόβλημα για το οποίο δεν υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία. Στόχος είναι να υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας, συνεργασία των χωρών και της Επιτροπής, ενώ το 2014 θα εκδοθεί σύσταση για την ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας σε επίπεδο κρατών-μελών. Στη λειτουργία, το έργο και τη φιλοσοφία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιτροπής Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων αναφέρθηκε ο πρόεδρός της, κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος, που επεσήμανε ότι στην αγορά των τυχερών παιγνίων δεν μπορεί να υπάρξει αυτορρύθμιση λόγω της ασφάλειας του παίκτη, ενώ παράλληλα χρειάζεται στοχευμένη δράση, σημαντική δουλειά και έννοιες συγκεκριμένες. Τα έσοδα που αποκομίζει το κράτος από τα παιχνίδια αυτά είναι σημαντικά, ωστόσο μπορούν να αυξηθούν κατά πολύ. Στόχος του τριετούς σχεδίου που εκπονεί η αρχή είναι να υπάρξει, μετά από παρέλευση της περιόδου αυτής, μια αγορά που θα λειτουργεί ορθά και θα παρέχει την αναγκαία προστασία στον καταναλωτή. Η αρχή έχει επιφορτιστεί εξαρχής με το έργο να διαμορφώσει τα ρυθμιστικά πλαίσια για να προχωρήσουν οι προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις. «Εμείς διαμορφώνουμε το πλαίσιο, τίθεται σε εθνική διαβούλευση και εν συνεχεία ενημερώνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη βάση της φιλοσοφίας της αρχής είναι το ότι πρέπει να ρυθμίζουμε σε συνεργασία με την αγορά και όχι “απέναντι” σε αυτήν», δήλωσε. Όπως ανέφερε, η αρχή υφίσταται στα «χαρτιά» από το 2004, ωστόσο δραστηριοποιείται ως ανεξάρτητη αρχή από το Φεβρουάριο του 2012, σε έναν ιδιαίτερα δύσκολο χώρο και σε ένα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον. Σήμερα δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του έργου της 32 στελέχη που έχουν αποσπαστεί από τον δημόσιο τομέα και έχουν εκπαιδευτεί για να μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Όσον αφορά τις κυρώσεις για μη συμμόρφωση στο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, ο κ. Γιαννακόπουλος ανέφερε πως η απαγόρευση των τεχνικών παιχνιδιών το 2000 οδήγησε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2005 και το 2008 και είχε ως αποτέλεσμα την 66 Φεβρουάριος 2013

επιβολή προστίμων. Συνολικά έως το 2011 η Ελλάδα πλήρωσε 36 εκατ. ευρώ. Στην ανάγκη καθορισμού στρατηγικής στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, που θα τηρηθεί απαρέγκλιτα, και τη δραστηριοποίηση για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί αναφέρθηκε ο κ. Παναγιώτης Μπερνίτσας, επικεφαλής εταίρος στο δικηγορικό γραφείο Μ. & Π. Μπερνίτσα, τονίζοντας ότι πρέπει να αλλάξουμε την εικόνα που έχει η χώρα προς τους ξένους επενδυτές. Αναφερόμενος στην περίπτωση του ΟΠΑΠ είπε πως η πολιτική που έχει ακολουθηθεί έως τώρα έχει δημιουργήσει περιβάλλον αβεβαιότητας για τους επενδυτές και αμφιβολίες σχετικά με τα δικαιώματα. «Χωρίς αξιοπιστία», όπως είπε, «το μέλλον των τυχερών παιγνίων είναι σκοτεινό». Ο κ. Morten Ronde, Chief Executive, Danish Online Gambling Association, στην ομιλία του αναφέρθηκε στον οργανισμό ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών της Δανίας και στο πώς εξελίχθηκε η απελευθέρωση στη συγκεκριμένη αγορά. Όπως είπε, στη Δανία η μαύρη αγορά αυξανόταν χρόνο με το χρόνο, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να φτάσει να έχει το 80% της αγοράς. Αυτό συνέβαινε επειδή η αγορά δεν ήταν ρυθμισμένη. Χρειαζόταν λοιπόν ένα μοντέλο που θα προστάτευε τον καταναλωτή και ταυτόχρονα θα έφερνε έσοδα στο κράτος. Γι’ αυτό το σκοπό, εξετάστηκαν ρυθμιστικά πλαίσια άλλων χωρών, για να ενσωματωθούν τα καλύτερα στοιχεία τους στο δανέζικο μοντέλο. Όταν ρυθμίστηκε η αγορά, το παράνομο κομμάτι περιορίστηκε στο 5%, με το υπόλοιπο από το 80% που ήταν πριν να μεταφέρεται στη νόμιμη αγορά. Για την Ελλάδα είπε ότι βρίσκεται στο σημείο που ήταν η Δανία 5 χρόνια πριν. Είπε, χαρακτηριστικά, ότι θλίβεται με το ελληνικό σχέδιο αδειοδότησης που προβλέπει έναν μόνο πάροχο στον αθλητικό στοιχηματισμό, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα με αυτήν την πρακτική θα επαναλάβει ευρωπαϊκά ιστορικά λάθη του παρελθόντος. Ο κ. Γιώργος Ζενζεφίλης, γενικός διευθυντής της Intralot Interactive, ξεκίνησε την εισήγησή του λέγοντας ότι το τυχερό παιχνίδι είναι στην ανθρώπινη φύση, ενώ για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο internet είπε ότι παράγουν αρκετή καινοτομία, η οποία συγκλίνει με το παραδοσιακό τυχερό παιχνίδι. Για την Ελλάδα ανέφερε ότι διακινούνται στο interactive παιχνίδι 200 εκατ. ευρώ από τη ζημιά του παίκτη, από τα οποία δεν καρπώνεται τίποτα το ελληνικό δημόσιο, αλλά αντίθετα καρπώνονται χώρες όπως η Μάλτα, το Γιβραλτάρ και το Isle Of Man. Για την Intralot είπε ότι δραστηριοποιείται σε 53 χώρες σε όλο τον κόσμο, με 1,2 δισ. τζίρο, με το 90% αυτού να προέρχεται από το εξωτερικό. Για την παρουσία της Intralot


στην Ιταλία είπε συγκεκριμένα ότι κατέχει το 12% της αγοράς και είναι 4η σε μερίδιο αγορά στη χώρα, αλλά 1η μεταξύ των ξένων εταιρειών. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Δουκίδη, διευθυντή του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, από έρευνα που διενήργησε στην ελληνική αγορά για τη συμπεριφορά του on-line παίκτη, προέκυψε ότι 1,9 εκατ. Έλληνες πραγματοποιούν on-line αγορές ύψους 2,9 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο φαίνεται ότι αναπτύσσεται με ρυθμούς 35-50%. Βέβαια, όπως παρατήρησε, οι μέσοι όροι στην Ευρώπη είναι διπλάσιοι, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς. Σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι από πέρσι διαφαίνεται ισχυρή η τάση αναφοράς των αγοραστών του internet στο e-gaming. Οι παίκτες που ασχολούνται με το e-gaming υπολογίζονται σε 460 χιλ., οι οποίοι κάνουν περίπου 3 εκατ. «κλικ» το μήνα σε 1 εκατ. περίπου ιντερνετικά παιχνίδια. Για το νόμο 4002/2011, ο οποίος αποσκοπεί στο να βάλει τάξη στην αρρύθμιστη αγορά τυχερών παιχνιδιών επ’ ωφελεία του δημόσιου συμφέροντος και της προστασίας των πολιτών, μίλησε στην εισήγησή της η δικηγόρος, ειδική στο δίκαιο τυχερών παιγνίων, κ. Αλεξία Κουκκουλλή. Συγκεκριμένα, είπε ότι ο νόμος 4002 πρωτοπορεί στην Ευρώπη, εισάγοντας κανόνες που διέπουν το υπεύθυνο παιχνίδι, το οποίο αποτελεί τη βασική αρχή διεξαγωγής των τυχερών παιγνίων, τόσο εκείνων που διεξάγονται με παιγνιομηχανήματα όσο και εκείνων που διεξάγονται στο διαδίκτυο. Καθορίζεται με νόμο ο γενικός κανόνας συμμετοχής στα τυχερά παίγνια των ατόμων που έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους. Απαγορεύει απολύτως την παροχή πίστωσης ή έκπτωσης στους παίκτες με στόχο την προστασία αυτών από υπερβολική στοιχηματική δραστηριότητα και τη συγκράτηση των ποσών που θα παίζονται σε λογικά επίπεδα. Σε άτομα κάτω του 21ου έτους της ηλικίας τους απαγορεύεται όχι μόνο η συμμετοχή αλλά ακόμα και η είσοδός τους σε χώρους που διεξάγονται τυχερά παίγνια. Ο κ. Andrew Gellatly, Editorial Director, Gambling Compliance, ανέφερε ότι η αγορά των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ, αλλά το ποσό αυτό είναι μικρότερο σήμερα λόγω της κρίσης. Το παράδειγμα της Ιταλίας έδειξε ότι η αγορά των VLT’s θα φτάσει το 40% της συνολικής αγοράς παιγνίων, που σημαίνει ότι θα έχει λογικά και στην Ελλάδα πολύ μεγάλη επενδυτική ανταποδοτικότητα. Είναι χαρακτηριστικό το ότι στην Ιταλία, αν και η υπόλοιπη αγορά παιγνίων είχε πτώση, με την εισαγωγή των VLT’s, το σύνολο του κλά-

δου παρουσίασε τελικά άνοδο κατά 20%. Σύμφωνα με τον κ. Gellatly, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση του τι θα γίνει αν σε κάποια καταστήματα μπουν δίπλα-δίπλα οι παράνομες μηχανές παιγνίων και τα VLT’s. Γενικά η Ελλάδα θα πρέπει να δει την Ιταλία σαν παράδειγμα και να αποφύγει τα προβλήματα και τις αστοχίες της γειτονικής μας χώρας. Ο κ. Παναγιώτης Λαμπράκος, Industry Manager Gaming της Google Greece, μίλησε για την κατακόρυφη αύξηση των αναζητήσεων στο διαδίκτυο ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης των smartphones και των tablets στην ελληνική αγορά, μια τάση που αναμένεται να διατηρήσει τη δυναμική της και τα επόμενα χρόνια. Μέχρι το 2009 η πλειοψηφία των αναζητήσεων στη χώρα μας αφορούσε σε hobbies, διακοπές κ.λπ. Σήμερα τη θέση αυτών των αναζητήσεων έχουν πάρει η αναζήτηση θέσεων εργασίας, κυρίως στο εξωτερικό, για εκπτωτικά κουπόνια και για επιχειρήσεις με φθηνά προϊόντα, όπως είναι τα Zara. Επίσης είπε ότι οι καταναλωτές παρακολουθούν πιο προσεκτικά video και εκπομπές στο διαδίκτυο από ό,τι στην τηλεόραση, ενώ τόνισε ότι στο ίντερνετ δεν υπάρχει prime time, όπως στην τηλεόραση, και γενικά δεν υπάρχουν «ζώνες τηλεθέασης».

Ο κ. Ευστάθιος Κορωνάκης, δικηγόρος, εξειδικευμένος στα παίγνια, μίλησε για το νομικό καθεστώς και τα προβλήματα λειτουργίας των είκοσι τεσσάρων εταιρειών που δραστηριοποιούνται νομίμως στην Ελλάδα κατά το μεταβατικό στάδιο του αρ. 50 παρ. 12 του Ν. 4002/2011. Όπως ανέφερε, παρότι θεωρητικά υπήρχε όλο το νομικό πλαίσιο για τη νόμιμη δραστηριοποίηση αυτών των εταιρειών, στην πράξη διαπιστώθηκε ότι η ελληνική πολιτεία, που είναι συμμέτοχος στα κέρδη κατά ποσοστό 30%, λόγω αδράνειας και αδιαφορίας, δεν επέτρεψε την ουσιαστική ανάπτυξη και λειτουργία των εταιρειών αυτών. Ο κ. Σταύρος Παπαγερμανός, δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω και νομικός σύμβουλος της ΟΣΗΠΕ, αναφέρθηκε στις επιλογές του έλληνα νομοθέτη του Ν. 4002/2011 για τη ρύθμιση της ελληνικής αγοράς των παιγνίων, την εισαγωγή των Video Lottery Terminal’s (VLT’s) και τον αποκλεισμό του Ψυχαγωγικού Παιχνιδιού Περιορισμένου Οφέλους (ΑWP’s). Όπως είπε, από τις 4-8-2011 ο έλληνας νομοθέτης του Ν. 4002/2011 επιχείρησε να ρυθμίσει την ελληνική αγορά των παιγνίων χωρίς να λαμβάνει πραγματικά υπόψη του τη διεθνή και ιδίως την ευρωπαϊκή τάση απελευθέρωσης των αγορών και χωρίς όπως φαίνεται - μέχρι την παρούσα χρονική στιγμή - να έχει καταφέρει να επιτύχει την εξισορρόπηση ή τη σύνθεση των αντίρροπων συμφερόντων της αγοράς. ΧΡΗΜΑ 67


Χ αφιέρωμα ~ Gaming Money Conference 2012

PANEL I Στο Panel I με θέμα «Ρυθμιστικά θέματα, ιδιωτικοποιήσεις και νέες άδειες - Οικονομικές και χρηματοδοτικές παράμετροι των ιδιωτικοποιήσεων των νέων αδειών», οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο ρυθμιστικό πλαίσιο του διαδικτυακού στοιχηματισμού, την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και των κρατικών λαχείων, τον κανονισμό διεξαγωγής και ελέγχου τυχερών παιγνίων μέσω παιγνιομηχανημάτων τύπου VLT και στο Ελληνικό και τις προοπτικές του να γίνει ένα νέο καζίνο στην Αθήνα. Στην ανάγκη καθορισμού στρατηγικής στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, που θα τηρηθεί απαρέγκλιτα, και τη δραστηριοποίηση για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, αναφέρθηκε ο κ. Παναγιώτης Μπερνίτσας, επικεφαλής εταίρος στο δικηγορικό γραφείο Μ. & Π. Μπερνίτσα, τονίζοντας ότι πρέπει να αλλάξουμε την εικόνα που έχει η χώρα προς τους ξένους επενδυτές. Αναφερόμενος στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, είπε πως η πολιτική που έχει ακολουθηθεί έως τώρα, έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον αβεβαιότητας για τους επενδυτές και αμφιβολίες σχετικά με τα δικαιώματα. «Χωρίς αξιοπιστία», όπως είπε, «το μέλλον των τυχερών παιγνίων είναι σκοτεινό». Από την πλευρά του ο κ. Σταμάτης Δραζιώτης, CFA αναλυτής μετοχών - κλάδων τυχερών παιχνιδιών & καταναλωτικών αγαθών στη Eurobank Equities, μίλησε για τη διαδικτυακή αγορά παιγνίων στην Ελλάδα, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 200-250 εκατ. ευρώ, παρέχοντας ουσιαστικά στην πολιτεία κίνητρο για τη νομιμοποίηση ενός μεγάλου μέρους αυτής της αγοράς. Η πολιτεία πρέπει να ενεργεί με βάση αφενός την προστασία του καταναλωτή και αφετέρου τη συγκέντρωση εσόδων που θα ενισχύσουν τον προϋπολογισμό. Όσον αφορά στον ΟΠΑΠ, είπε πως η κυβέρνηση έχει επιβάλει φόρο 30% στα έσοδα, εκτιμώντας ότι αυτή η πολιτική είναι πιο συμφέρουσα από τα μερίσματα. Ο κ. Κωνσταντίνος Μαραγκάκης, Head of Communications της StanleyBet Group, είπε πως «στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν λαμβάνεται υπόψη ο καταναλωτής, του οποίου η γνώμη παίζει σημαντικό ρόλο σε χώρες που η αγορά είναι ρυθμισμένη. Λόγου χάριν στη Δανία, τη Μάλτα και τις ΗΠΑ υπάρχει ένα αυστηρό σύστημα τόσο

για τις διαδικασίες αδειοδότησης όσο και για τον έλεγχο του παρόχου». Εν συνεχεία ο κ. Αλέξανδρος Κελαϊδίτης, Executive Director, Head of Greece Coverage στην Goldman Sachs, αναφέρθηκε στη σημασία των ξένων επενδύσεων, τόσο στην αγορά των παιγνίων όσο και γενικότερα στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι οι αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΠΑ και ΟΠΑΠ θα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων. Ήδη για τον ΟΠΑΠ υπάρχουν οκτώ ενδιαφερόμενοι, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι αμιγώς ξένοι. Αναμφισβήτητα ως τροχοπέδη λειτουργεί η πολυπλοκότητα του νομικού πλαισίου και γι’ αυτό πρέπει να προσανατολιστούμε σε ένα πιο φιλικό και ξεκάθαρο ρυθμιστικό περιβάλλον. Εν συνεχεία ο κ. Λάμπρος Παπαδόπουλος, Independent Analyst, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει στο χώρο των τυχερών παιγνίων, τονίζοντας ότι σε σχέση με άλλες χώρες, υστερούμε στην εισαγωγή νέων παιχνιδιών στο ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη στα καζίνο, καθώς και στο ότι η ιδιωτικοποίηση και το «άνοιγμα» της αγοράς δεν γίνεται με απόφαση της ελληνικής πολιτείας, αλλά της Τρόικας. Σχετικά με τα VLTs είπε πως υπάρχει μια μεγάλη αγορά παράνομων παιχνιδιών, καθώς το νομικό πλαίσιο είναι ελλιπές. Ωστόσο υπάρχουν ευκαιρίες αν η αγορά αυτή νομιμοποιηθεί. Όσον αφορά τον ΟΠΑΠ εξέφρασε την άποψη ότι ο Οργανισμός πρέπει πρώτα να εξελιχθεί και μετά να πωληθεί.

PANEL II Στο Panel IΙ με τίτλο «Κρίσιμα θέματα σχετικά με τα παίγνια και το στοιχηματισμό», συζητήθηκε το προφίλ του έλληνα παίκτη βάσει μελέτης του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν-ELTRUN, η εισαγωγή της κάρτας παίκτη και ο έλεγχος πρόσβασης στα τυχερά παίγνια, η συμμόρφωση και η ασφάλεια στο διαδικτυακό περιβάλλον και ο ρόλος του responsible gaming στο νέο τοπίο τυχερών παιγνίων. Ομιλητές ήταν ο καθηγητής Γιώργος Ι. Δουκίδης, διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Κωνσταντίνος Καλέντης, αναπληρωτής

PANEL I (από αριστερά): κ. Σταμάτης Δραζιώτης, CFA Αναλυτής Μετοχών - Κλάδοι Τυχερών Παιχνιδιών & Καταναλωτικών Αγαθών, Eurobank Equities, κ. Αλέξανδρος Κελαϊδίτης, Executive Director, Head of Greece Coverage, Goldman Sachs Greece, κ. Κωνσταντίνος Μαραγκάκης, Head of Communications, StanleyBet Group, κ. Λάμπρος Παπαδόπουλος, Independent Analyst, κ. Παναγιώτης Μπερνίτσας, Επικεφαλής Εταίρος, Δικηγορικό Γραφείο Μ. & Π. Μπερνίτσα, Συντονιστής του πάνελ: κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης, Γενικός Διευθυντής Economia.

68 Φεβρουάριος 2013


PANEL II (από αριστερά): Καθ. Γιώργος Ι. Δουκίδης, Διευθυντής Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN), Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Καλέντης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Dataplex S.A., κα Κατερίνα Κατσούλη, Managing Director, Sustainable Development Consulting, Mr. Malcolm Bruce, Senior Consultant, G4 Global Gambling Guidance Group, Συντονιστής του πάνελ: κ. Χρήστος Κώνστας, Δημοσιογράφος

γενικός διευθυντής της Dataplex S.A., η Κατερίνα Κατσούλη, Managing Director της Sustainable Development Consulting και ο Malcolm Bruce, Senior Consultant του G4 Global Gambling Guidance Group. O κ. Bruce ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει - και είναι λογικό - να ασχολείται με το τι πήγε καλά και τι όχι σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ίντερνετ θέτει προκλήσεις στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν νόμιμες εταιρείες που βάζουν κανόνες για την προστασία των καταναλωτών, όπως για παράδειγμα το ότι δεν μπορεί ένας παίκτης να παίξει αν πρώτα δεν αναγνωριστεί ποιος είναι. Στη «μαύρη» αγορά τυχερών παιγνίων δεν υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί. Ο κ. Δουκίδης μίλησε για την έρευνα που «τρέχει» το ELTRUN για τη συμπεριφορά του έλληνα καταναλωτή στο ίντερνετ. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, περίπου 1,9 εκατ. Έλληνες κάνουν αγορές ύψους 2,9 δισ. ευρώ, γεγονός που συνιστά αύξηση σε ποσοστό 35-50%. Επίσης 460.000 παίζουν σε παιχνίδια e-gaming, ενώ

κάθε μήνα γίνονται 3 εκατ. «κλικς» για e-gaming σε 1 εκατομμύριο παιχνίδια. Η κα Κατσούλη στάθηκε ιδιαίτερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, στο ζήτημα της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων, το οποίο είναι πολύ σημαντικό σε ό,τι αφορά το ίντερνετ. Το θέμα της ασφάλειας είναι, σύμφωνα με την κα Κατσούλη, πολύπλοκο αλλά και απλό, ενώ είναι ταυτόχρονα κοινωνικό και πολιτικό. Ο κ. Καλέντης, από την πλευρά του, τόνισε ότι όπου υπάρχει κέρδος υπάρχουν και δραστηριότητες από hackers, crackers κ.λπ., αλλά και παραδοσιακούς εγκληματίες. Επίσης είπε ότι μαζί με την αδειοδότηση των εταιρειών πάνε και οι υποχρεώσεις τους για συμμόρφωση με τους κανόνες. Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι αρχές και οι εταιρείες να συνεργάζονται στο θέμα της νομιμότητας.

PANEL III Στο Panel III με θέμα «Ευκαιρίες και προκλήσεις στην εποχή του

PANEL III (από αριστερά): κ. Λουκάς Δεληγιαννάκης, CRM Competency Leader ECEMEA, Oracle Hellas, κ. Παναγιώτης Λαμπράκος, Industry Manager Gaming Google Greece, κ. Θάνος Mαρίνος, Co-founder, Managing Partner, European Betting and Gaming partners UK Ltd (EBGC UK Ltd), κ. Γιώργος Φραγκάκης, Head of Performance Marketing, ForestView, Συντονιστής του πάνελ: κ. Αλέξανδρος Γεροντικός, Σύμβουλος Επιχειρήσεων ΧΡΗΜΑ 69


Χ αφιέρωμα ~ Gaming Money Conference 2012

PANEL IV (από αριστερά): κ. Αλέξανδρος Δούκας, Γενικός Διευθυντής VLTs, ΟΠΑΠ, κ. Ηρακλής Λάππας, Γενικός Γραμματέας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Πρόγνωσης Παιχνιδιών, κα Ηρώ Σινανίδου-Σιδερίδου, Joint Head, Sinanides & Sinanides Law Firm, κ. Αντώνης Τσουφάκης, Συντονιστής Τομέα Ρυθμιστικών Πλαισίων, Αδειοδοτήσεων & Πιστοποιήσεων, ΕΕΕΠ, Συντονιστής του πάνελ: κ. Νίκος Ρουμνάκης, Business Consultant

διαδικτύου, των έξυπνων τηλεφώνων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», ομιλητές ήταν ο κ. Λουκάς Δεληγιαννάκης, CRM Competency Leader ECEMEA της Oracle Hellas, ο κ. Παναγιώτης Λαμπράκος, Industry Manager Gaming της Google Greece, ο κ. Αθανάσιος (Θάνος) Mαρίνος, Co-founder, Managing Partner της European Betting and Gaming partners UK Ltd (EBGC UK Ltd) και ο κ. Γιώργος Φραγκάκης, Head of Performance Marketing της ForestView. Ο κ. Δεληγιαννάκης τόνισε την ανάγκη αλλαγής συμπεριφοράς των εταιρειών προς το κοινό, με αναβαθμισμένο customer experience, με έξυπνα μηνύματα, εξυπηρέτηση μέσω chat και αναβαθμισμένη knowledge base. Το «έξυπνο» μάρκετινγκ σήμερα περιλαμβάνει μηνύματα και προσφορές στον παίκτη τα οποία είναι σχετικά με το προφίλ, αλλά και με το τι κάνει εκείνη τη στιγμή. Ο κ. Μαρίνος ξεκίνησε λέγοντας ότι το mobile betting και το gaming δεν αποτελούν κάτι καινούριο και ότι υπήρχε ένα κανάλι επικοινωνίας στο ίντερνετ, το οποίο έχει γίνει πλέον κανάλι εσόδων. Μίλησε για εξάντληση της αξιοποίησης των πληροφοριών για το ποιος είναι ο πελάτης και οι συνήθειές του, ώστε να γίνεται όσο το δυνατόν πιο προσωπικό το μήνυμα που του στέλνεται. Ο κ. Φραγκάκης είπε για την εταιρεία του: «είμαστε μια εταιρεία performance marketing, δηλαδή έχουμε τη δυνατότητα και μετράμε πόσο «κοστίζει» ένας παίκτης για να εγγραφεί σε ένα καινούριο παιχνίδι. Για την Google και το Facebook είπε ότι στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται να διαφημίζουν τυχερά παιχνίδια, ενώ πρόσθεσε ότι για την ανάπτυξη των on-line παιγνίων χρειάζεται στοχευμένη διαφήμιση σε πολλά κανάλια του ίντερνετ. Ο κ. Λαμπράκος αναφέρθηκε στη στρατηγική της Google Ελλάδας για το Google+, λέγοντας ότι αυτή δεν διαφοροποιείται σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. «Μαθαίνουμε τους χρήστες καλύτερα ώστε να παρέχουμε πληροφορίες με μεγαλύτερη ακρίβεια», τόνισε χαρακτηριστικά.

PANEL IV Στο τέταρτο πάνελ του συνεδρίου συζητήθηκε το θέμα της εισαγωγής των VLT’s στην αγορά, από τους κ.κ. Αλέξανδρο Δούκα, γενικό 70 Φεβρουάριος 2013

διευθυντή VLTs στον ΟΠΑΠ, Ηρακλή Λάππα, γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων Πρόγνωσης Παιχνιδιών, Αντώνη Τσουφάκη, συντονιστή στον τομέα ρυθμιστικών πλαισίων, αδειοδοτήσεων & πιστοποιήσεων της ΕΕΕΠ και Ηρώ Σινανίδου-Σιδερίδου, Joint Head στη Sinanides & Sinanides Law Firm. Ο κ. Δούκας, κατά την παρέμβασή του, επεσήμανε την ανάγκη εφαρμογής ενός πλαισίου ασφαλείας στην αγορά τυχερών παιγνίων. Όπως είπε, «ο ΟΠΑΠ ετοιμάζεται να ξεκινήσει και αναμένει προς το παρόν την εφαρμογή του κανονισμού. Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να γίνουν τα πρώτα VLT’s έχει άμεση σχέση δηλαδή με την εφαρμογή του κανονισμού, καθώς έχουν σχεδιαστεί όλα τα επιχειρηματικά μοντέλα και περιμένουμε τον κανονισμό». Από την πλευρά του ο κ. Η. Λάππας ανέφερε ότι «η πώληση της ΟΠΑΠ Α.Ε. προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Οι εξελίξεις στη διαδικτυακή αγορά θέτουν νέες προοπτικές, υπό την προϋπόθεση ότι η πώληση θα γίνει με βάση τον πελάτη, τις υπηρεσίες που χρειάζεται και τη βέλτιστη τιμή. Εν συνεχεία η κα Σινανίδου - Σιδερίδου μίλησε για τα προβλήματα που αφορούν στις αδειοδοτήσεις των καζίνο. Όπως είπε, «το πρόβλημα που εντοπίζεται στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων – και που έχει περιοριστεί από το 2003 έως σήμερα - είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις. Η διαφορά όσον αφορά στον κανονισμό είναι ότι κάνει λόγο για πιστοποίηση και όχι για αδειοδότηση, που σήμερα διαρκεί περίπου επτά μήνες, με αποτέλεσμα όταν βγαίνει το παιχνίδι στο καζίνο να μην είναι πλέον επίκαιρο. Όπως προβλέπεται στο σχέδιο του κανονισμού θα έχουμε τον οργανισμό πιστοποίησης που θα πιστοποιεί τα μηχανήματα και θα έχει τους κανόνες της ελληνικής δικαιοδοσίας». Από την πλευρά του ο κ. Α. Τσουφάκης είπε πως «τα ανησυχητικά στοιχεία σε αυτή την αγορά είναι ότι δεν έχουμε ομαλή εξέλιξη και πως οι αιτήσεις διαπλέκονται. Όπως είπε, «η ΕΕΕΠ θα πιστοποιεί κάποια εργαστήρια, τα οποία και θα πιστοποιούν με τη σειρά τους, ούτως ώστε εμείς να ελέγχουμε την πληρότητα του ελέγχου. Είναι επίσης ιδιαίτερα θετικό ότι σκεφτόμαστε να κάνουμε ηλεκτρονικά αυτή τη διαδικασία και άμεσα να βγάλουμε διαγωνισμό για την ηλεκτρονική της διεκπεραίωση».


MONEY CONFERENCE GAMING HALL ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Το MC Gaming Hall ήταν ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος δίπλα ακριβώς στην κεντρική αίθουσα του συνεδρίου, στον οποίο οι εταιρείες προέβαλαν τις προτάσεις και τις λύσεις τους σχετικά με τα VLTs και παρουσίασαν νέα παιχνίδια, πρωτοπόρες λύσεις, την κάρτα παίκτη κ.λπ. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν, από τις κορυφαίες εταιρείες του χώρου, ολοκληρωμένα συστήματα VLT τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία αποτελούνται τόσο από VLT terminals, με τα πιo προηγμένα παιχνίδια, όσο και από τις λύσεις του Cash Handling, ενός προηγμένου Gaming Hall στο οποίο μπορούν να λειτουργούν VLT terminals διαφόρων κατασκευαστών. Οι ενδιαφερόμενοι είχαν τη δυνατότητα να δουν όχι μόνο το front end (το τερματικό VLT δηλαδή), αλλά και το σύστημα για το cash handling, το administration και το monitoring μιας ολοκληρωμένης και end-to-end εγκατάστασης μιας αίθουσας με VLT's.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ Εthos Media - Money Conferences (www.moneyconferences.com) και επιχειρηματικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ (www.hrima.gr). Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα http://www.moneyconferences.com/conference.asp?catid=1893 ή να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους του προγράμματος, κ. Γρηγόρη Λεωνίδη, Commercial Director της Ethos Media S.A. στο τηλ. 210 9984876 και κα Σοφία-Αφροδίτη Βουλγαράκη, Communication & PR Manager της Ethos Media S.A., στο τηλ. 210 9984901 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: voulgaraki.s@ethosmedia.eu ΧΡΗΜΑ 71


ΚΑΤΑΛΥΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Συνεδριακό Κέντρο Εθνικής Ασφαλιστικής

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Η

Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο μελετών με διεθνή απήχηση και ο κύκλος εργασιών των κλινικών δαπανών μπορεί να ανέλθει από τα 80 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα σε πάνω από 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα του Clinical Research Conference 2012: «Η κλινική έρευνα φαρμάκων στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2012 υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), της HACRO Hellenic Association of CROs, του Ε.Β.Ε.Α. Pharmaceutical Forum Team και της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.ΦΙ.). Τα πέντε πάνελ του συνεδρίου ήταν τα ακόλουθα:

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΥΤΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 72 Φεβρουάριος 2013

∼ Panel I: Σχεδιασμός της κλινικής έρευνας: Από την ιατρική ανάγκη, στις επιστημονικές προκλήσεις και τους οικονομικούς φραγμούς ∼ Panel II: Νομικές, ηθικές και κοινωνικές διαστάσεις της κλινικής έρευνας ∼ Panel III: Κλινικές μελέτες στην Ελλάδα: Προσέγγιση από την Πολιτεία και τη φαρμακευτική βιομηχανία ∼ Panel IV: Προσέγγιση από τις CRO εταιρείες, τους επιστήμονες της υγείας και τους ασθενείς ∼ Consensus panel: Το μέλλον των κλινικών μελετών στην Ελλάδα: Χάραξη Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Απαραίτητη προϋπόθεση - όπως αναδείχθηκε από τις εργασίες του συνεδρίου - για την ανάπτυξη των κλινικών δοκιμών είναι η άρση των αντικινήτρων και σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί η ένταξη των δαπανών των κλινικών ερευνών στις δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Φρουζή, πρόεδρο του Σ.Φ.Ε.Ε., πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία, να καθιερωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας και να υπάρξουν επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μάριος Σαλμάς, αναπληρωτής υπουργός υγείας, προανήγγειλε αλλαγές όπως τον καθορισμό ενιαίας αμοιβής, το ενιαίο πρότυπο συμβάσεων και την υποχρέωση των νοσοκομείων να απαντούν στις αιτήσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη νομοθετική πρόταση που κατατέθηκε τον Ιούλιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η αναλογικότητα του κινδύνου αποτελεί βασική έννοια ως προς τη μεθοδολογία των ερευνών, την επιλογή του πληθυσμού, τη συμμετοχή υγιών εθελοντών και την επιλογή μέσων ελέγχου των μελετών. Τέλος επισημάνθηκε ότι στον τομέα των κλινικών δοκιμών δεν υπάρχει συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων. Αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία και με την κατάλληλη συνεργασία είναι εφικτό να προχωρήσουμε στη δημιουργία 3-4 Clinical Research Centers. Τα κέντρα αυτά θα είναι ενταγμένα σε μεγάλα νοσοκομεία, αλλά θα είναι αυτόνομα με ξεχωριστό προσωπικό και κλίνες.


Στο συνέδριο παρέστησαν επίσης ως ομιλητές οι κ.κ.: ∼ κ. Δημήτρης Δέμος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας ∼ Dr Francis P. Crawley, Executive Director της Good Clinical Practice Alliance – Europe (GCPA) ∼ Prof. John N. van den Anker, MD, PhD, FCP, FAAP Vice Chair of Pediatrics for Experimental Therapeutics ∼ Dr Richard Torbett, Chief Economist του European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) ∼ Dr med. Klaus Rose, Klausrose Consulting, Paediatric Drug Development & More ∼ κα Βέρα Βαζαίου, Sr Mgr Development Operations της Amgen Hellas ∼ Δρ Τάκης Βιδάλης, διδάκτορας της Νομικής, δικηγόρος, επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, Εμπειρογνώμων της Ε.Ε. ∼ κ. Γιάννης Βλόντζος, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Merck A.E., αντιπρόεδρος του Σ.Φ.Ε.Ε., αρμόδιος για επιστημονικά και ρυθμιστικά θέματα του Ε.Ο.Φ., πρόεδρος της Ένωσης Βιοτεχνολογίας Ελλάδος ∼ κ. Γρηγόρης Δάσκος, Medical Director της

GlaxoSmithKline ∼ κ. Τάκης Ζερβακάκης, Vice President Business development & Marketing της Zein Biotec ∼ Δρ Δημήτριος Κασίμος, ρευματολόγος στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα ∼ κ. Φίλιππος Κατσαμπούρης, Marketing Manager, Healthcare & Pharmaceutical Accounts Manager της Predicta ∼ κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, διοικητής στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής ∼ Δρ Ιωάννα Κούκλη, γενική διευθύντρια της Pharmassist ∼ Δρ Χαρίλαος Λαμπρόπουλος, γενικός γραμματέας του ΕΒΕΑ Pharmaceutical Forum Team ∼ κα Μαριάννα Λάμπρου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σπάνιων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.Π.Α.) ∼ κ. Απόστολος Λέτσιος, διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών ∼ Δρ Νικόλαος Μανιαδάκης, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

∼ Δρ Βαρβάρα Μπαρούτσου, M.D., PhD ιατρική & επιστημονική διευθύντρια στην ιατρική διεύθυνση της Sanofi, Υπεύθυνη της Επιτροπής Ιατρικών Διευθυντών του Σ.Φ.Ε.Ε. ∼ Δρ Ιωάννης Μπολέτης, διευθυντής του νεφρολογικού τμήματος & επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας μεταμοσχεύσεων νεφρού στο Λαϊκό Νοσοκομείο ∼ κα Αικατερίνη Παπαθωμά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής ∼ Δρ Γρηγόριος Σιβολαπένκο, αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Φαρμακοκινητικής, διευθυντής στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών ∼ Δρ Θανάσης Γ. Τζιούφας, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ∼ Δρ Ιωάννης Τούντας, καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Ε.Ο.Φ. ∼ κα Όλγα Οικονόμου, διοικήτρια στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο ∼ κ. Δημήτρης Γεωργιόπουλος, Medical Director της Novartis

ΧΡΗΜΑ 73


74 Φεβρουάριος 2013


✒ από την

Βίκυ Γερασίμου

Χ

~ αφιέρωμα

ΛΥΣΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οι κίνδυνοι που απειλούν μια επιχείρηση ή έναν επαγγελματία είναι πολλοί, και σήμερα, λόγω των οικονομικών συνθηκών, διευρύνονται ΧΡΗΜΑ 75


Θ

Χ αφιέρωμα ~ Ασφάλιση επιχειρήσεων

ετικές προοπτικές ανάπτυξης παρουσιάζει η ασφάλιση επιχειρήσεων, που καλύπτει τους επαγγελματίες από πολλούς κινδύνους και διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την επαναλειτουργία των επιχειρήσεών τους. Σήμερα μια ζημία ή ένα απρόοπτο γεγονός, από τη στιγμή που και η ρευστότητα είναι περιορισμένη στην αγορά, μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό γεγονός όχι μόνο για την ανάπτυξη, αλλά ακόμα και για τη δυνατότητα επαναλειτουργίας μιας επιχείρησης. Στο πλαίσιο αυτό, η ασφαλιστική αγορά καλείται να προσφέρει ελκυστικά και προσιτά ασφαλιστικά προϊόντα και καλύψεις προς τους καταναλωτές, να αναδείξει το σημαντικό της ρόλο και να λειτουργήσει ως εξισορροπητικός παράγοντας μετά από την έλευση ενός απρόσμενου γεγονότος. Όπως αναφέρει ο κ. Παύλος Πολιτάκης, μέλος του προεδρείου της ΕΣΕΕ, «η ιδιωτική ασφάλιση επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μένουν ζωντανές. Δεδομένου του ότι σήμερα υπάρχει έλλειψη κεφαλαίων, οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι ασφαλισμένες, ώστε μετά από ένα απρόοπτο γεγονός να μπορούν να ξαναλειτουργήσουν». Η οικονομική ύφεση, όπως επισημαίνει, «έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ασφάλιση των επιχειρήσεων όσον αφορά κυρίως τα κεφάλαια που ασφαλίζονται. Οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από τον τραπεζικό τομέα είναι ασφαλισμένες κυρίως για ζημιές πυρός και κλοπής, ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος έχει αρχίσει να ευαισθητοποιείται στην ασφάλιση αστικής ευθύνης για τρίτους». «Υπάρχουν», όπως ανέφερε, «επιχειρήσεις με εμπορεύματα υψηλής αξίας (όπως τα χρυσοχοεία) που θέλουν να ασφαλιστούν, ωστόσο η ασφαλιστική αγορά δεν τους ασφαλίζει ή τα ασφαλιστικά προγράμματα που διατίθενται έχουν ιδιαίτερα υψηλό κόστος και επομένως δεν είναι προσιτά». «Μεγαλύτερη σημασία», πρόσθεσε, «από το κόστος ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου έχει η αξιοπιστία των ασφαλιστικών εταιρειών, η διαφάνεια στους όρους των συμβολαίων και κυρίως η ασφαλιστική να είναι άμεσα δίπλα στον πελάτη την ώρα της ζημιάς, καθώς είναι σύνηθες το φαινόμενο να υπάρχουν ασφαλιστικά προϊόντα χαμηλού κόστους, που στη δύσκολη ώρα δεν καλύπτουν τον επιχειρηματία». Οι κίνδυνοι που απειλούν μια επιχείρηση ή έναν επαγγελματία είναι πολλοί, και σήμερα, λόγω των οικονομικών συνθηκών, διευρύνονται. Οι βασικότερες καλύψεις αφορούν στην προστασία των περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης και σε κινδύνους αστικής ευθύνης προς τρίτους, που περιλαμβάνουν διάφορες κατηγορίες, όπως αστικής επαγγελματικής ευθύνης, εργοδοτικής ή χώρου λειτουργίας κ.ά. ☛

Π. ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ: «Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΕΣ. ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ, ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ, ΩΣΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΠΡΟΟΠΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ». 76 Φεβρουάριος 2013

ΤΟ 65,2% ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΦΟΡΑ ΓΙΑΤΡΟΥΣ Η επαγγελματική ευθύνη αποτελεί σημαντικό μέρος της αστικής ευθύνης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΑΕΕ, η επαγγελματική αστική ευθύνη αποτελεί το 29,1% του πλήθους των συμβολαίων αστικής ευθύνης και το 28,2% της παραγωγής της. Από τις συνολικές αποζημιώσεις που δόθηκαν στον κλάδο, το 17,6% αφορούσε στην επαγγελματική αστική ευθύνη. Επίσης το μέσο ασφάλιστρο στην αστική επαγγελματική ευθύνη ανήλθε σε 927,5 ευρώ και η μέση πληρωθείσα ζημία στις 5.585 ευρώ. Ας δούμε όμως πώς κατανέμεται η επαγγελματική αστική ευθύνη στην αγορά. Το 56,6% του πλήθους των συμβολαίων αφορούσαν γιατρούς, το 32,8% διαμεσολαβούντες, το 8,3% λοιπά επαγγέλματα, το 1,3% δικηγόρους, το 0,7% λογιστές και το 0,3 αρχιτέκτονες. Όσον αφορά την παραγωγή ασφαλίστρων βλέπουμε ότι το 43,8% της συνολικής παραγωγής καλύπτεται από συμβόλαια για γιατρούς, το 34,8% για λοιπά επαγγέλματα (παρόλο που στο πλήθος συμβολαίων έρχεται δεύτερη η κατηγορία των διαμεσολαβούντων), το 14,7% για διαμεσολαβούντες, το 3,9% για αρχιτέκτονες και μηχανικούς, το 1,5% για λογιστές και το 1,4% για δικηγόρους. Επίσης, στις αποζημιώσεις, τη «μερίδα του λέοντος» φαίνεται πως έχει ο κλάδος των γιατρών με ποσοστό 65,2%. Εν συνεχεία ακολουθούν τα λοιπά επαγγέλματα με 21,3%, οι αρχιτέκτονες–μηχανικοί με 20,6%, οι διαμεσολαβούντες με 1,4%, οι λογιστές με 1,1% και οι δικηγόροι με 0,3%. ΠΛHΘΟΣ ΣΥΜΒΟΛΑIΩΝ ΑΝA ΚAΛΥΨΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚH ΕΥΘYΝΗ

Γιατροί Διαμεσολαβούντες Λοιπά επαγγέλματα

Δικηγόροι Λογιστές Αρχιτέκτονες

ΠΛHΘΟΣ ΠΛΗΡΩΘΕΙΣΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΑΝΑ ΚΑΛΥΨΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Γιατροί Διαμεσολαβούντες Λοιπά επαγγέλματα

Δικηγόροι Λογιστές Αρχιτέκτονες


Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΟΠΩΣ ΤΗ ΣΚΙΑΓΡΑΦΕΙ Η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Καταξιωμένα στελέχη της αγοράς απαντούν για τα πλεονεκτήματα της ασφάλισης επιχειρήσεων και τη σημασία της, τις προοπτικές που ανοίγονται στον κλάδο και τα μεγέθη της αγοράς αυτής. Παρακάτω σας παραθέτουμε τις απόψεις τους: ΧΡHΜΑ_Τι προσφέρει η ασφάλιση επιχειρήσεων στον ασφαλιζόμενο;

Γιάννης Τζίτζικας

Διευθυντής επιχειρηματικών ασφαλίσεων, AIG Η ασφάλιση για τις επιχειρήσεις είναι ένα από τα εργαλεία διοίκησης και μεταφοράς συνεπειών από τον ισολογισμό της επιχείρησης στην ασφαλιστική εταιρεία. Επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να προστατέψουν τα οικονομικά και περιουσιακά τους στοιχεία, αλλά και την εταιρική τους φήμη, τους παρέχει λοιπόν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν το μέλλον και να κάνουν τα επόμενα βήματα με ελεγχόμενο επιχειρηματικό ρίσκο.

Χρήστος Χατζηϊωάννου

Αναπληρωτής διευθυντής ασφαλίσεων περιουσίας, HDI-Gerling Hellas Στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία πολλοί επιχειρηματίες θεωρούν εσφαλμένα την ασφάλιση ως πολυτέλεια. Η πραγματικότητα είναι πως, ασχέτως του κλάδου και του μεγέθους της επιχείρησης, η ασφάλιση είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη λειτουργία οποιασδήποτε δραστηριότητας. Ειδικά σε περιόδους μειωμένης ρευστότητας, η δυνατότητα ανταπόκρισης μιας επιχείρησης σε αναπάντεχα γεγονότα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη και μια ζημιά μπορεί να σημάνει το οριστικό κλείσιμό της. Στην περίπτωση της HDI-Gerling, πέρα από την ασφαλιστική κάλυψη, οι ασφαλιζόμενοί μας επωφελούνται και από τις υπηρεσίες διαχείρισης κινδύνου, με τη συμβολή έμπειρων στελεχών - Risk & Safety Engineers - για την αποφυγή ζημιών.

Βίκυ Απογένη

Προϊστάμενη Κλάδου Περιουσίας, Ευρωπαϊκή Πίστη Οι ασφαλιστικές εταιρείες παρακολουθούν διαρκώς τις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου και ανάλογα σχεδιάζουν τα προγράμματά τους τόσο για την απόλυτη προστασία των κτηριακών τους εγκαταστάσεων και των βελτιώσεων αυτών, τον πάγιο εξοπλισμό και το περιεχόμενο της επιχείρησής τους (εμπορεύματα και πρώτες ύλες) όσο και για τη διακοπή των εργασιών λειτουργίας και την απώλεια κερδών της επιχείρησής τους, καθώς αυτή επηρεάζεται από μικρές ή μεγάλες ζημιές.

Δώρα Αποστολοπούλου

Διευθύντρια Ανάληψης Κινδύνων, ERGO Εμείς στην ERGO κάνουμε με αγάπη τη δουλειά μας και γι’ αυτό δεν κουραζόμαστε ποτέ να επαναλαμβάνουμε τα οφέλη της ιδιωτικής ασφάλισης. Ειδικά για την ασφάλιση των επιχειρήσεων υπάρχουν σημαντικότατοι λόγοι: ∼ η ασφάλιση απελευθερώνει κεφάλαια, που είναι πλέον δυσεύρετα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις αμιγώς επιχειρηματικές δραστηριότητες της επιχείρησης ∼ ο επιχειρηματίας δεν χρειάζεται να κρατά κεφάλαια για να αντεπεξέλθει σε περίπτωση ζημιάς περιουσίας, αστικής ευθύνης ή άλλης. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τις νέες επιχειρήσεις που: α) δεν έχουν ακόμη συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την αντιμετώπιση πιθανών ζημιών και β) δεν έχουν ακόμη ισχυρή θέση στην αγορά και συνεπώς μια μεγάλη ζημιά μπορεί να καταστρέψει εντελώς το επιχειρησιακό πλάνο και να εξαφανίσει το όνομα της επιχείρησης από (την αγορά) τον χώρο ∼ ακόμη, εξασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας σε περίπτωση ζημιάς που θα διακόψει τη δραστηριότητα της επιχείρησης, αν η τελευταία επιλέξει να ασφαλίσει και την απώλεια κέρδους λόγω διακοπής εργασιών. Με τον τρόπο αυτόν και η οικονομία της χώρας υποστηρίζεται και είναι μια έμπρακτη απόδειξη για τον επιχειρηματία της κοινωνικής του ευθύνης και συνεισφοράς, που επιπροσθέτως τον βοηθά και στην εικόνα του προς τα έξω.

ΧΡΗΜΑ 77


Χ αφιέρωμα ~ Ασφάλιση επιχειρήσεων Χ_Έχει αξιοποιηθεί σήμερα αυτή η αγορά; Ασφαλίζονται οι επιχειρήσεις; Β.Α._Είναι γεγονός ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως η ασφάλιση των επιχειρήσεων, μιας και στη χώρα μας η ασφαλιστική συνείδηση των Ελλήνων δεν έχει πλησιάσει τα επίπεδα των ευρωπαίων καταναλωτών. Εάν εξαιρέσουμε τις επιχειρήσεις που λόγω δανείων υποχρεούνται να ασφαλίζονται, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων παραμένουν ανασφάλιστες ή δεν ασφαλίζονται για το σύνολο των κεφαλαίων τους (υπασφάλιση). Δ.Α._Οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα δείχνουν να κατανοούν όλο και περισσότερο την ανάγκη της ασφάλισης, χωρίς όμως να έχουμε φτάσει σε ικανοποιητικά ποσοστά και σίγουρα απέχουμε πολύ από την υπόλοιπη Ευρώπη. Η κρίση έχει δημιουργήσει μια τακτική περικοπής εξόδων και σε νοικοκυριά και σε επιχειρήσεις και επηρεάζει σαφώς τις αποφάσεις των επιχειρηματιών όταν σκέφτονται την ασφάλιση. Έτσι, βλέπουμε αιτήματα από τους πελάτες μας για χαμηλότερα ασφάλιστρα, λιγότερες καλύψεις και μικρότερα κεφάλαια. X.Χ._Οι μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, στις οποίες απευθύνεται η εταιρεία μας, αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της ασφάλισης και σε μεγάλο βαθμό ζητούν ευρεία ασφαλιστική κάλυψη. Η γνώση σχετικά με τα ασφαλιστικά προϊόντα που απαιτούνται για την πλήρη διασφάλιση των επιχειρήσεων είναι αρκετά περιορισμένη και εδώ έρχεται να συμβάλει η εμπειρία και γνώση των στελεχών μας, που σχεδιάζουν προσαρμοσμένες ασφαλιστικές καλύψεις για τις ανάγκες του κάθε ασφαλιζόμενου. Σε ό,τι αφορά τις μικρότερες επιχειρήσεις, αυτές κατά κύριο λόγο είτε δραστηριοποιούνται ανασφάλιστες είτε με περιορισμένο εύρος κάλυψης, καθώς η ασφαλιστική συνείδηση δεν έχει εδραιωθεί, ενώ και η κρίση έρχεται να επιτείνει αυτήν την κατάσταση. Ζήτηση υπάρχει και από την αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και από ελληνικές πολυεθνικές εταιρείες που αναζητούν πλήρη κάλυψη σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιούνται με τη δυνατότητα κεντρικού ελέγχου από την Ελλάδα. Γ.ΤΖ._Από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών είναι ευχάριστο το ότι υπάρχει η διάθεση, η δυνατότητα και οι ανάλογες επενδύσεις ώστε να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη αγορά. Από την πλευρά των επιχειρήσεων, παρά τη γενικότερη οικονομική συγκυρία που τις αναγκάζει να επανεξετάσουν και να μειώσουν τα έξοδά τους, παρατηρούμε μια σταθερά ανοδική τάση στην εξέταση και υιοθέτηση ασφαλιστικών λύσεων για την προστασία τους. Το περιβάλλον χαμηλής ρευστότητας και οι πολύ μειωμένες χορηγήσεις από τις τράπεζες είναι ένα σαφές μήνυμα προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν πάντα την κεφαλαιακή επάρκεια για να καλύψουν μια πιθανή ζημία ή, ακόμα και αν την έχουν, είναι αρκετά πιο ασφαλές να στραφούν στην ασφάλιση. Στην περίοδο αυτή διαπιστώνουμε ότι οι επιχειρήσεις στρέφονται περισσότερο στα προγράμματα που παρέχουν ουσιαστική προστασία και βρίσκουν την ισορροπία ανάμεσα στις καλύψεις και το κόστος. Χ_Ποια είναι τα μεγέθη του κλάδου και ποιες οι προοπτικές ανάπτυξής του; X.Χ._Τα μεγέθη του κλάδου στην Ελλάδα εξακολουθούν να υπολεί78 Φεβρουάριος 2013

πονται έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και αυτό αποτελεί μια θετική προοπτική σε μακροχρόνιο επίπεδο, καθώς η αγορά σταδιακά θα συγκλίνει προς αυτά. Ωστόσο η οικονομική συγκυρία καταδεικνύει πως αυτή η σύγκλιση μετατίθεται χρονικά. Η κρίση έχει συρρικνώσει τη ζήτηση για ασφάλιση και όλα τα μεγέθη κινούνται πτωτικά: ο αριθμός των πελατών, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων, οι τιμές των ασφαλίστρων, οι αιτούμενες καλύψεις. Η στρατηγική της HDI-Gerling Hellas σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξη και την επέκταση του χαρτοφυλακίου προσανατολίζεται στην προσαρμογή των καλύψεων στις νέες απαιτήσεις της αγοράς, στην εισαγωγή νέων ασφαλιστικών προϊόντων, ενώ παράλληλα έχει ήδη δρομολογηθεί η ανάληψη εργασιών στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Γ.ΤΖ._Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και τη γενικότερη μείωση που παρουσίασε η ασφαλιστική αγορά το 2012, οι επιχειρηματικές ασφαλίσεις στην AIG διατήρησαν την κερδοφορία τους αλλά και το μερίδιο αγοράς. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι παρέχουμε λύσεις ασφάλισης σε πάνω από το 80% των εισηγμένων εταιρειών, ενώ πάνω από 9.000 επιχειρήσεις μάς επιλέγουν και μάς εμπιστεύονται για την ασφάλισή τους. Υπάρχει δε μια σαφής τάση για προϊόντα που προστατεύουν τη φήμη και τον ισολογισμό και εκεί θεωρούμε ότι βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου. Δ.Α._Λόγω της κρίσης το 2012 η συνολική παραγωγή των κλάδων ασφάλισης πυρκαγιάς, λοιπών ζημιών αγαθών και χρηματικών απωλειών που αφορούν κυρίως τις επιχειρήσεις, αναμένεται μειωμένη για τρίτη συνεχή χρονιά, ενώ και σε σχέση με τις ασφαλίσεις κατοικιών, η ασφάλιση επιχειρήσεων άρχισε να χάνει το προβάδισμα το 2011 και αναμένουμε τα στοιχεία του 2012 για να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί αυτή η τάση. Β.Α._Οι καλύψεις πυρός και συμπληρωματικών κινδύνων περιουσίας (κλάδος πυρκαγιάς και στοιχείων της φύσεως) παρουσίασαν για την εταιρεία μικρή αύξηση παραγωγής για το 2012, αποδεικνύοντας τη σθεναρή αντίσταση έναντι της κρίσης. Η ικανότητα προσαρμογής που επιδεικνύει ο κλάδος στις νέες συνθήκες της αγοράς αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρξουν αντίστοιχες επιδόσεις και τη φετινή χρονιά. Οι προοπτικές ανάπτυξης: ∼ Νέα προϊόντα που στοχεύουν στην ικανοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου με εύρος καλύψεων που απαντούν στις σημερινές ανάγκες των καταναλωτών, για να μπορούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να απολαμβάνουν τα οφέλη της ασφάλισης. ∼ Γρήγορες και δίκαιες διεκπεραιώσεις των αποζημιώσεων ∼ Άμεση εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου Χ_Είναι η κρίση ευκαιρία για την ανάπτυξή του; Δ.Α._Η κρίση όμως δημιουργεί και ευκαιρίες για την ανάπτυξη της ασφάλισης επιχειρήσεων. Οι ευκαιρίες αυτές δεν αναμένεται να πάρουν τη μορφή αυξημένων μεγεθών του κλάδου, αλλά της ποιοτικής αλλαγής. Είναι η εποχή που οι ασφαλιστικές εταιρείες οφείλουμε, και κάποιες το κάνουμε ήδη, να βελτιώσουμε τα προϊόντα μας για να ανταποκριθούμε στις πραγματικές ανάγκες των πελατών μας, ξεπερνώντας τακτικές του παρελθόντος και προσφέροντας ουσιαστικές λύσεις στους ασφαλισμένους. Ως στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς δεν


μπορούμε να μην έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο σε πωλήσεις και κέρδη, είναι όμως η εποχή μας τέτοια, που για να επιτύχεις τις πρώτες, χρειάζεται να αναρωτιέσαι καθημερινά αν κάνεις αρκετά για τους πελάτες σου και αν προσπαθείς να γίνεσαι ακόμη καλύτερος. Γ.ΤΖ._Οι επιχειρήσεις είναι ο κινητήριος μοχλός της οικονομίας. Έτσι ακόμα και με μείωση των μεγεθών, θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Ακολουθούμε ένα στρατηγικό πλάνο πενταετίας το οποίο επανεξετάζουμε συχνά. Η κρίση είναι ένας επιπλέον παράγοντας στη συνεχή αναζήτηση ουσιαστικών, έξυπνων και ευέλικτων λύσεων, ώστε η επιχείρηση να μπορεί να βρει τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στο ρίσκο και στο κόστος. Αναζητούμε συνεχώς τις ευκαιρίες που προκαλεί η αλλαγή της επιχειρηματικής δραστηριότητας και εκεί ακριβώς καινοτομούμε. Η εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων μας είναι η απόδειξη ότι «Είμαστε έτοιμοι για το αύριο». Β.Α._Η ελληνική ασφαλιστική αγορά δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, αλλά έχει ανταποκριθεί αρκετά ικανοποιητικά σε σχέση με άλλους κλάδους. Είναι λοιπόν ευκαιρία στην εποχή της ανασφάλειας, σχεδιάζοντας σύγχρονα και οικονομικά προγράμματα, με καθημερινή αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών, της εξυπηρέτησης των πελατών και τηρώντας τις υποσχέσεις της, να υπάρξουν προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου. Χ_Ποια προγράμματα διαθέτει η εταιρεία σας; Β.Α._Το ασφαλιστικό πρόγραμμα FullCover3 που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Πίστη για τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό καλύψεων που αφορούν την προστασία της επιχείρησης από πιθανούς κινδύνους, προσφέροντας τη σιγουριά και τη βιωσιμότητά της σε περίπτωση μερικής ή ολικής καταστροφής. Πέρα από τις βασικές καλύψεις όπως πυρκαγιά – κεραυνό, ευρεία έκρηξη, δάσος, ζημίες πυρόσβεσης, ζημίες από καπνό, η εταιρεία προσφέρει κάλυψη για καιρικά φαινόμενα, διαρροές ή θραύση σωληνώσεων, κλοπή ή ληστεία, τρομοκρατικές ενέργειες, πολιτικές ταραχές, κακόβουλες ενέργειες, ζημίες από σεισμό, απώλεια εισοδήματος λόγω διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησης από ζημία, ακόμη και την αστική ευθύνη του ιδιοκτήτη της επιχείρησης απέναντι σε τρίτους για υλικές ζημιές συνεπεία πυρκαγιάς ή/και λοιπών καλυπτόμενων κινδύνων. Γ.ΤΖ._Η AIG, με παγκόσμια τεχνογνωσία και παρουσία, διαθέτει μια ευρύτατη σειρά προϊόντων στους κλάδους αστικών ευθυνών, περιουσίας, χρηματικών απωλειών, διαχείρισης κρίσεων και μεταφορών, τα οποία καλύπτουν ανάγκες εταιρειών ανεξαρτήτως μεγέθους, από

τις μεγάλες πολυεθνικές μέχρι τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό όμως που πραγματικά διακρίνει την AIG είναι η καινοτομία μέσα από εξειδικευμένα προγράμματα, π.χ. για ασφάλιση ηλεκτρονικών και διαδικτυακών κινδύνων, ευθύνης στελεχών διοίκησης, ανάκλησης προϊόντων, περιβαλλοντικής ευθύνης, μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.λπ. Δ.Α._Στο πνεύμα αυτό, η ERGO προσφέρει δύο προγράμματα ασφάλισης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων: το ERGO Κατάστημα Basic και το ERGO Κατάστημα ΑΝΟΙΚΤΟΝ που καλύπτουν όλους τους πιθανούς κινδύνους που απειλούν μια σύγχρονη επιχείρηση, ενώ για μεγαλύτερες επιχειρήσεις και τις εξειδικευμένες ανάγκες τους σχεδιάζει κάθε φορά το πιο κατάλληλο γι’ αυτές προϊόν. X.Χ._Στην HDI-Gerling Hellas παρέχουμε παραδοσιακές καλύψεις και καινοτόμα ασφαλιστικά προϊόντα σε μια προσπάθεια να προσφέρουμε πλήρη προστασία από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Τα αντικείμενα που προστατεύουμε περιλαμβάνουν τόσο περιουσιακά στοιχεία όσο και τις ευθύνες των επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Περιουσιακά στοιχεία: Οικοδομές και πάγιο μηχανολογικό ή άλλο εξοπλισμό εργοστασίων και εμπορικών εγκαταστάσεων, εμπορεύματα σε αποθήκευση, προϊόντα και πρώτες ύλες κατά τη διάρκεια της παραγωγής και/ή της μεταφοράς εντός και εκτός Ελλάδας και επέκταση κάλυψης για χρήματα, έργα τέχνης, εργαλεία, μηχανικές βλάβες κ.λπ. Ευθύνες: ∼ Γενική αστική ευθύνη από χρήση κατοχή και λειτουργία χώρων και εγκαταστάσεων ∼ Ευθύνη παραγωγού από ελαττωματικά προϊόντα ∼ Ευθύνη και έξοδα για ανάκληση ελαττωματικών προϊόντων από την αγορά ∼ Περιβαλλοντική ευθύνη: τυχαία και ξαφνική ρύπανση/μόλυνση περιβάλλοντος και κατά νόμο κάλυψη περιβαλλοντικής ζημίας ∼ Επαγγελματική αστική ευθύνη μελετητών, μηχανικών, δικηγόρων και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων ∼ Ευθύνη εργοδότη Η εταιρεία αναλαμβάνει κινδύνους σε πληθώρα κλάδων όπως ενδεικτικά: Χημικά και πλαστικά, τρόφιμα και ποτά, μέταλλα, χαλυβουργία, βιομηχανία οχημάτων, φαρμακευτική βιομηχανία και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας, αεροδρόμια, λιμάνια, λοιπές εγκαταστάσεις υποδομών, ενέργεια, μεταφορές, πολιτιστικές εγκαταστάσεις και εκθέσεις, εμπορικά κέντρα, χονδρικό εμπόριο, megastores, τοπική και δημόσια διοίκηση, εταιρείες επαγγελματιών (αρχιτέκτονες, μηχανικούς, λογιστές, δικηγόρους). Χ

ΧΡΗΜΑ 79


παρουσιάσεις 02-2013

Χ

FRIESLAND CAMPINA HELLAS

ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΜΕΡΙΣΜΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ & ΑΓΑΠΗΣ»

Η

Friesland Campina Hellas (ΝΟΥΝΟΥ, MILNER, FRISO, FINA, FRICO), για μία ακόμη χρονιά, κάνει πράξη την ευθύνη της απέναντι στην ελληνική κοινωνία, ανταποκρινόμενη με μεγαλύτερη ένταση στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες που προκαλούν οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που εφαρμόζει, υπό τον τίτλο «Μέρισμα φροντίδας & αγάπης», η Friesland Campina Hellas διευρύνει και ενισχύει τις πρωτοβουλίες της για την αντιμετώπιση της φτώχιας και ειδικότερα μίας από τις πιο σκληρές συνέπειές της, αυτής του υποσιτισμού, προσφέροντας γαλακτοκομικά προϊόντα. Το πρόγραμμα στηρίζει τη δράση πολυάριθμων ΜΚΟ και φορέων που προσφέρουν έργο σε οίκους ευγηρίας, κέντρα αποκατάστασης, ορφανοτροφεία, δήμους, ιδρύματα της Εκκλησίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και σε άλλους ειδικούς χώρους, οι οποίοι φιλοξενούν ή προσφέρουν βοήθεια σε άτομα που βιώνουν έντονα οικονομικά προβλήματα ή περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η «Τράπεζα Τροφίμων» Αγ. Στεφάνου, το «Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων»(ΚΥΑΔΑ), το «Παιδικό Χωριό SOS» στη Βάρη, στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης και την Αλεξανδρούπολη, η «Στέγη Νέων» Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το «Κέντρο Αγάπης» Ελευσίνας, η «Ελληνική Τράπεζα Χριστιανικής Αγάπης», οι «Γιατροί του Κόσμου», ο «Ερυθρός Σταυρός», η «Κιβωτός της Αγάπης» στην Πάτρα, αποτελούν μερικούς μόνο από τους πολυάριθμους Οργανισμούς που στήριξε η Friesland Campina Hellas το 2012, με αμέριστη αγάπη, συνέπεια και αφοσίωση. Η φροντίδα για τον άνθρωπο και την κοινωνία αποτελεί θεμελιώδη αξία και συστατικό στοιχείο της στρατηγικής για την κοινωνική υπευθυνότητα, την οποία η Friesland Campina Hellas έχει αναπτύξει και θα συνεχίσει να υλοποιεί και τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας εμπράκτως τους δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης που έχει κτίσει με την ελληνική οικογένεια.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ NANA BEACH

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τ

ο ξενοδοχείο Nana Beach της εταιρείας Καράτζη Α.Ε. διακρίθηκε από το γερμανικό δίκτυο ταξιδιωτικών γραφείων rtk και συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στα 100 κορυφαία ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζονται, με βάση την ποιότητα των υπηρεσιών φιλοξενίας που παρέχουν. To δίκτυο rtk περιλαμβάνει περίπου 3.000 ταξιδιωτικά γραφεία στη Γερμανία και αποτελεί τον μεγαλύτερο όμιλο ταξιδιωτικών γραφείων στη χώρα. Το «Top 100 Hotel Award» απονεμήθηκε για πρώτη φορά, επιβραβεύοντας τους 100 κορυφαίους συνεργάτες του δικτύου rtk. Η επιλογή έγινε μεταξύ των 600 τουριστικών καταλυμάτων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις που συνεργάζονται με τον όμιλο και στόχο είχε να αναδείξει τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα που κάνουν τη διαφορά στον τουριστικό κλάδο. Με αφορμή τη νέα βράβευση του ξενοδοχείου Nana Beach, η κα Μαρίτα Καράτζη, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της Καράτζη Α.Ε., δήλωσε: «Η διάκριση του ξενοδοχείου μας μεταξύ των 100 κορυφαίων συνεργατών του ομίλου rtk αποτελεί μια ουσιαστική αναγνώριση των προσπαθειών μας να παρέχουμε άριστη φιλοξενία σε όσους έρχονται στο Nana Beach, αλλά και να είμαστε αξιόπιστοι συνεργάτες για τους πράκτορες που μας εμπιστεύονται εδώ και χρόνια. Δεσμευόμαστε να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά και να προσφέρουμε ακόμη καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες και στους συνεργάτες μας στο μέλλον».

80 Φεβρουάριος 2013

PRESSIOUS ARVANITIDIS

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΥΔΕΤΕΡΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

Σ

ε μια σημαντική επένδυση νέου παραγωγικού εξοπλισμού προχώρησε πρόσφατα η εταιρεία γραφικών τεχνών και εκτυπώσεων Pressious Arvanitidis, με την εγκατάσταση της πρώτης επίπεδης τετράχρωμης εκτυπωτικής μηχανής στην Ελλάδα με πιστοποιητικό ουδέτερου άνθρακα - carbon neutral. Το πιστοποιητικό αυτό πρακτικά επιβεβαιώνει ότι η κατασκευή της εν λόγω μηχανής δεν επιβάρυνε καθόλου την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον μας, καθώς μετά την παραγωγή της, η κατασκευάστρια εταιρεία της (Heidelberg Druckmaschinen AG) φρόντισε να φυτευτεί ικανή ποσότητα δέντρων, ώστε από το O2 που θα παραχθεί από αυτά, να αναπληρωθεί η ποσότητα CO2 που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα κατά την κατασκευή της μηχανής, υποστηρίζοντας το project κλιματικής προστασίας «Project Togo – Αναδάσωση στο Τόγκο της Δυτικής Αφρικής». Η «πράσινη» αυτή πρωτοβουλία της εταιρείας και η προμήθεια εξοπλισμού που κατασκευάζεται χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον και ο πλανήτης γη αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της εταιρικής φιλοσοφίας της Pressious Arvanitidis, η οποία δρα και αναπτύσσεται επιχειρηματικά, παράγει τις εκτυπωτικές εργασίες των συνεργατών της και προμηθεύεται εξοπλισμούς, έχοντας πάντα ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.


INTERAMERICAN

ΑΠΟΔΟΣΗ 3,7 ΤΟΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟ ΚΥΑΔΑ

Η

Interamerican ολοκλήρωσε για το 2012 την εσωτερική καμπάνια της «Κατάθεση Αλληλεγγύης – Πράξη Ζωής» από τους εργαζομένους και συνεργάτες της υπέρ των απόρων και αστέγων που φροντίζει το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), με τη συγκέντρωση 1,5 τόνου τροφίμων μακράς διαρκείας. Συνολικά, η εταιρεία απέδωσε στο ΚΥΑΔΑ κατά τη χρονιά που έκλεισε 3,7 τόνους τροφίμων, αφού προηγήθηκαν ανάλογες ενέργειες τόσο εσωτερικά τον περασμένο Μάρτιο όσο και κατά τη συναυλία που οργανώθηκε για τον ίδιο σκοπό τον Σεπτέμβριο, με τη σύμπραξη της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης». Στο πλαίσιο της ίδιας καμπάνιας, η Interamerican είχε προσφέρει τον Απρίλιο και το πασχαλινό γεύμα που είχε οργανώσει το ΚΥΑΔΑ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία κοινωνικής υπευθυνότητας της εταιρείας που είναι ανοιχτή ημερολογιακά, καθώς τα προβλήματα σίτισης των απόρων και αστέγων της πρωτεύουσας εντείνονται. Συνεπώς, η «Κατάθεση Αλληλεγγύης – Πράξη Ζωής» θα συνεχιστεί και το 2013, όπως επισημαίνει ο κ. Γιάννης Ρούντος, διευθυντής δημοσίων σχέσεων και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Interamerican. Η εταιρεία υλοποιεί την ίδια καμπάνια και στην περιφέρεια, με ανάλογες ενέργειες συγκέντρωσης και απόδοσης τροφίμων στη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και τη Θεσσαλία. «Είναι εξαιρετικά παρήγορο το γεγονός ότι οι δυνάμεις του κοινωνικού συνόλου ευαισθητοποιούνται για την αντιμετώπιση προβλημάτων επιβίωσης που αφορούν μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας», τόνισε ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, και πρόσθεσε: «H Interamerican, μέσα από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε στη διάρκεια όλης της περασμένης χρονιάς, στήριξε με δυναμικό τρόπο ένα ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού, συνεισφέροντας με τις δυνάμεις της στην ανακούφιση του πόνου των συμπολιτών μας από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης».

ΖΤΕ GRAND X IN

JOHNSON & JOHNSON

ΤΟ ΠΡΩΤΟ SMARTPHONE ΜΕ INTEL INSIDE

ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Η

ΖΤΕ Corporation, ο κορυφαίος πάροχος στην παγκόσμια αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, διαχείρισης δικτύου και συσκευών κινητής τηλεφωνίας, παρουσιάζει σήμερα στην ελληνική αγορά το Grand X IN, το πρώτο smartphone της εταιρείας με επεξεργαστή Intel Inside. Η νέα αυτή συσκευή αποτελεί τη ναυαρχίδα της ΖΤΕ και είναι το τελευταίο μοντέλο της σειράς Grand που ήδη κυκλοφορεί στην Ευρώπη από τον Σεπτέμβριο με μεγάλη επιτυχία. Το Grand X IN προσφέρει γρήγορη και αποτελεσματική απόδοση μέσω του επεξεργαστή Intel Atom Z2460 και υποστήριξη δικτύου HSPA+21Mbps με την πλατφόρμα Intel XMM 6260. Ο συνδυασμός αυτών των δύο τεχνολογιών της Intel παρέχει ενεργειακή επάρκεια της συσκευής και υψηλή απόδοση χρήσης και δίνει τη δυνατότητα για γρήγορη και άνετη περιήγηση στο διαδίκτυο. Το ΖΤΕ Grand X IN διαθέτει οθόνη 4.3'', με 16 εκατομμύρια χρώματα, κάμερα 8MP με αυτόματη εστίαση, φλας (AF/Flash), Blu-ray τεχνολογία αναπαραγωγής βίντεο και μπαταρία 1650 mAh, Li-Ion, μεγάλης διάρκειας. Με τις διαστάσεις της συσκευής να είναι μόλις 127 x 65 x 9.9mm, το Grand X IN περιέχει όλες τις τελευταίες τεχνολογικές δυνατότητες: Bluetooth 2.1 + A2DΡ, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, DLNA και Mobile HD σύνδεσμο (μέσω micro-USB) για σύνδεση μικρής εμβέλειας. Η ευρεία γκάμα των οπτικοακουστικών χαρακτηριστικών περιλαμβάνει Dolby Ήχο, καταγραφή HD Βίντεο και HD Φωνή. «Το Grand X IN αποτελεί την πρόταση smartphone της ΖΤΕ με επεξεργαστή Intel για την Ευρώπη και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τη συνεργασία μας με την Intel», δήλωσε ο κ. Ao Wen, αντιπρόεδρος της ΖΤΕ για την κινητή τηλεφωνία στην Ευρώπη. «Οι συσκευές της σειράς ZTE Grand είναι συσκευές άριστης ποιότητας και προσφέρουν ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών. Παράλληλα με την τεχνολογία και την τεχνογνωσία που μας παρέχει η Intel, έχουμε κατασκευάσει μια αξιόπιστη συσκευή με ενισχυμένες δυνατότητες και υψηλή απόδοση».

Η

Johnson & Johnson στηρίζει την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Στο πλαίσιο εκδήλωσης για την ανακοίνωση της χορηγίας του προγράμματος προληπτικής ιατρικής «Ιπποκράτης», με τη συνεργασία του «Χαμόγελου του Παιδιού», ο διευθύνων σύμβουλος της «Johnson & Johnson Ελλάς Καταναλωτικά Προϊόντα», κ. Μάκης Κοσμάτος, επιβεβαίωσε τη στήριξη της εταιρείας στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην επιτυχημένη λειτουργία του εργοστασίου στη Μάνδρα Αττικής για την παραγωγή καλλυντικών και αντηλιακών προϊόντων, ενώ επεσήμανε την εξαγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου σε 30 χώρες. Η Johnson & Johnson, με έδρα στο New Jersey των ΗΠΑ, ιδρύθηκε το 1886 και δραστηριοποιείται στον χώρο των καταναλωτικών και φαρμακευτικών προϊόντων. Έχει περισσότερες από 250 εταιρείες που λειτουργούν σε 60 χώρες και απασχολεί περίπου 128.000 ανθρώπους. Στην Ελλάδα έχει παρουσία από το 1975 και εμπορεύεται καταναλωτικά και ιατρικά προϊόντα, πολλά από τα οποία παράγονται στο εργοστάσιό της, στη Μάνδρα Αττικής. Συνολικά, η Johnson & Johnson απασχολεί στην Ελλάδα περίπου 500 εργαζομένους. ΧΡΗΜΑ 81


Χ δια ταύτα...

✒ από τον Γιώργο Καλούμενο

ν υ ο ρ ά π Να » ά τ σ ο ι α «σάρκα κ ς ι ε σ ή ι ο π ο κ ι τ α ρ κ ο π α ι ο Είναι λογικό, σε μια αγορά που κινείται ανοδικά επί έξι συνεχόμενους μήνες, η πιθανότητα κάποιας σημαντικής κατοχύρωσης κερδών να αυξάνεται όσο οι μετοχές συνεχίζουν να κινούνται συνεχώς σε νέα τοπικά υψηλά δεκάδων μηνών, χωρίς την κατάλληλη ροή νέων ειδήσεων.

Σ

ημάδια κόπωσης δείχνει το ελληνικό χρηματιστήριο τον τελευταίο μήνα, καθώς ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται συνεχώς σε επίπεδα γύρω από τις 1.000 μονάδες, χωρίς, προς το παρόν, να μπορεί να τα ξεπεράσει και να κατευθυνθεί προς νέα υψηλά. Κάποια στιγμή το Χ.Α. έδειξε και τάσεις διόρθωσης, γεγονός όμως το οποίο φαίνεται να αφήνει πίσω του. Αφορμή για τη διόρθωση ήταν η πίεση που εκδηλώθηκε στις ξένες αγορές, αλλά και η δημοσίευση του επενδυτικού πλάνου του ΟΠΑΠ, το οποίο παρουσίαζε αρνητικές αποκλίσεις από τον μέσο όρο των εκτιμήσεων. Είναι λογικό, σε μια αγορά που κινείται ανοδικά επί έξι συνεχόμενους μήνες, η πιθανότητα κάποιας σημαντικής κατοχύρωσης κερδών να αυξάνεται όσο οι μετοχές συνεχίζουν να κινούνται συνεχώς σε νέα τοπικά υψηλά δεκάδων μηνών, χωρίς την κατάλληλη ροή νέων. Οι αγορές χρειάζονται ειδήσεις για να κινηθούν, και όταν αυτές αργούν, τότε οι αφορμές αναζητούνται σε εξωτερικούς λόγους, πολλές φορές και με μια δόση βραχυπρόθεσμης υπερβολής. Μέχρι σήμερα η αγορά στηρίζεται κυρίως σε προσδοκίες που έχουν 82 Φεβρουάριος 2013

ως επίκεντρο τις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες όμως πρέπει, κάποια στιγμή, να πάρουν «σάρκα και οστά». Η αγορά προετοιμάζεται για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Πρώτη στη λίστα εμφανίζεται η Alpha Bank. Όμως από το «παζλ» των αυξήσεων λείπει το πιο βασικό «κομμάτι», που είναι οι όροι ανακεφαλαιοποίησης. Η αβεβαιότητα που δημιουργεί ο τραπεζικός κλάδος λειτουργεί ως «φρένο» για όλη την αγορά, καθώς οι επενδυτές που τα χαρτοφυλάκιά τους εμφανίζουν τράπεζες, θα πρέπει πολύ σύντομα να αναζητήσουν ρευστότητα για τη συμμετοχή τους σε ΑΜΚ. Στις περιπτώσεις εκείνες όμως που δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα, αυτά μπορεί να αναζητηθούν μέσα από την πώληση μετοχών που καταγράφουν κέρδη. Ο κύκλος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων που ξεκίνησε, αναμένεται να τονώσει επιλεκτικά το επενδυτικό ενδιαφέρον σε μετοχές - σηματωρούς της αγοράς, η πορεία, όμως, των οποίων σίγουρα θα επηρεάσει το σύνολο της τελευταίας.


ΧΡΗΜΑ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗ ONOMATΕΠΩΝΥΜΟ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ - ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ*

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ* ΟΔΟΣ

Τ.Κ.

ΠΕΡΙΟΧΗ

ΠΟΛΗ

ΧΩΡΑ

ΤΗΛ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ε-ΜAIL

ΤΗΛ. ΟΙΚΙΑΣ

ΚΙΝΗΤΟ

FAX

ΑΦΜ*

ΔΟΥ*

* ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ

Το ΧΡΗΜΑ καινοτομεί τεχνολογικά, κυκλοφορεί και ψηφιακά, με e-mail! Ο συνδρομητής μπορεί να ξεφυλλίσει και να διαβάσει το περιοδικό από την οθόνη του υπολογιστή του, με τρόπο παρόμοιο του εντύπου. Η τεχνολογία e-book προσφέρει δυνατότητες αναζήτησης με λέξεις κλειδιά, rich media (video, ήχος, flash animations), hyperlinks, ψηφιακές σημειώσεις, κι όλα αυτά...οικολογικά!

ΑΞΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ (Σε έντυπη και ψηφιακή μορφή) ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΞΑΜΗΝΗ (5 ΤΕΥΧΗ) 20,00 € ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΣ (10 ΤΕΥΧΗ) 100,00 €

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ (10 ΤΕΥΧΗ) 30,00 €

ΕΤΗΣΙΑ (10 ΤΕΥΧΗ) 45,00 €

ΔΙΕΤΗΣ (20 ΤΕΥΧΗ) 80,00 €

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ (10 ΤΕΥΧΗ) 150,00 €

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΝΟMΙKΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΤΗΣΙΑ (10 ΤΕΥΧΗ) 60,00 € ΔΙΕΤΗΣ (20 ΤΕΥΧΗ) 110,00 €

ΑΞΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ (Αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή) ΕΤΗΣΙΑ (10 ΤΕΥΧΗ) 15,00 € (Σε όλες τις συνδρομές συμπεριλαμβάνεται Φ.Π.Α.)

ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (089/470271-92 / ΙΒΑΝ GR46 0110 0890 0000 0894 7027 192) Βεβαιώνεστε πάντα ότι ο λογαριασμός στον οποίο καταθέτετε είναι της εταιρείας ETHOS MEDIA Α.Ε. Σημειώνετε πάντα το όνομά σας στο καταθετήριο. Παρακαλούμε, όπως αποστείλετε το καταθετήριο με fax στο 210 998 4953, υπόψιν κου Κωνσταντίνου Σαλβαρλή.

ΕΠΙΤΑΓΗ

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ

*Διεύθυνση αποστολής επιταγών: ETHOS MEDIA S.A., Θεσσαλίας 29, 17456 Άλιμος, Fax: 210 998 4953

Yπεύθυνος συνδρομών: Κωνσταντίνος Σαλβαρλής, 210 998 4909, salvarlis.k@ethosmedia.eu


ΧΡΗΜΑ

www.hrima.gr

XΡHMATIΣTHΡIO

ΧΡΗΜΑ

Ελλάδα και Χ.Α. το ισχυρό turnaround story του 2013;

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ / τ.389 / 02.2013 / € 6,00

Gaming Money Conference: Το νέο τοπίο στην ελληνική αγορά τυχερών παιγνίων

τ.389 / 02.2013

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΧΡΗΜΑ 2012 Τα διαμάντια του Χ.Α. έδειξαν τον δρόμο της ανάκαμψης Αντώνης Κοτζαμανίδης Διευθύνων Σύμβουλος, Entersoft

H Entersoft θα αναπτυχθεί με διψήφιους ρυθμούς το 2013 Η Entersoft κατάφερε, καθ’ όλη τη διάρκεια της τριετούς κρίσης 2010-2012, να διατηρήσει τα μεγέθη της, τους πελάτες και όλο το προσωπικό της, να είναι κερδοφόρα, να έχει εξαιρετική ρευστότητα και μηδενικό δανεισμό και να ξεκινήσει 4 νέες δραστηριότητες, πραγματοποιώντας και μια εξαγορά εταιρείας.

ISSN 1105-0470

ΧΡΗΜΑ #389  
ΧΡΗΜΑ #389  
Advertisement