VISION #1, Ιούλιος 2019

Page 1

ΤΕΥΧΟΣ 1

ΙΟΥΛΙΟΣ 2019

ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ

Κάτια Δανδουλάκη ΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ

Ιδιωτικά προγράμματα σύνταξης

aφιeρωμα

ΣΎΝΤΑΞΗ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!


Οφείλουμε να αλλάζουμε και να σας ακούμε, να προσαρμοζόμαστε, να υιοθετούμε νέες ιδέες, να εξελισσόμαστε!


περιεχομενα Αγαπητοί πελάτες,

04

θεμα

Στην Ευρωπαϊκή Πίστη έχουμε τη βαθιά πεποίθηση ότι η ασφάλιση αποτελεί υπέρτατο ανθρώπινο αγαθό, το οποίο πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους. Η ασφάλιση της υγείας, της περιουσίας, της οικογένειας, του εισοδήματος και της ποιότητας της ζωής είναι ένα είδος «οικονομικού εμβολίου», το οποίο γίνεται άπαξ, όταν κάποιος είναι υγιής, οικονομικά ανεξάρτητος, και ενεργοποιείται εφόσον προκύψει πρόβλημα, τότε που όλοι είναι απόντες!

Η ιδιωτική σύνταξη εξασφαλίζει το μέλλον μας

Οι περισσότεροι συμπολίτες μας δεν ασφαλίζονται, όχι γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, αλλά γιατί δεν γνωρίζουν το πραγματικό κόστος μιας ασφάλισης. Για παράδειγμα, δεν γνωρίζουν ότι ένα άτομο 40 ετών μπορεί να εξασφαλίσει στο 65ο έτος συμπληρωματική σύνταξη 100 ευρώ τον μήνα καταθέτοντας 74 ευρώ μηνιαίως.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ Καθηγητής Οικονομικής των Επιχειρήσεων και Αγορών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Πίστη δημιούργησε το ViSION, ένα περιοδικό αποκλειστικά για τους πελάτες-ασφαλισμένους της, το οποίο στοχεύει στην βελτίωση της γνώσης και των σχέσεων μαζί τους. Μέσα από στοιχεία, συνεντεύξεις, άρθρα και εμπειρίες υφιστάμενων πελατών μας, θα σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε ότι η ασφάλιση είναι ο μόνος τρόπος για να προστατέψετε τον εαυτό σας, την οικογένειά σας και την περιουσία σας από όσα μπορούν να τα απειλήσουν, καταβάλλοντας –τις περισσότερες φορές– ελάχιστα ασφάλιστρα. Σας προ(σ)καλούμε να μελετήσετε το πρώτο τεύχος του ViSION με τη βεβαιότητα ότι θα συνειδητοποιήσετε το πόσο μπορεί να μεγιστοποιηθεί η αξία των αποταμιεύσεών σας με τη βοήθεια των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Πίστης, τα οποία εξασφαλίζουν ισόβια μηνιαία εγγυημένη σύνταξη, χωρίς κόστος, με την μέθοδο της αποταμίευσης. Περιμένουμε πιθανά σχόλια ή παρατηρήσεις σας σε αυτό το νέο μας εγχείρημα, που θα μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε ένα ακόμη πιο χρηστικό περιοδικό, στο socialmedia@europisti.gr. Καλή ανάγνωση!

Γιώργος Γκοτζαγεώργης Διευθυντής Marketing & Υποστήριξης Δικτύου Πωλήσεων

06

συνεντευξη ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ

08

αρθρο

09

παρουσιαση Γνωρίστε μας

10

Q&A Τι πρέπει να γνωρίζω για το συνταξιοδοτικό μου πρόγραμμα

12

ιnfographic Αλήθειες για το μέλλον των συντάξεων

14

προγραμμα Ιδιωτικό Πρόγραμμα ΣυνταξιοδότησηςΜόνο από την Ευρωπαϊκή Πίστη

16

συνεργατες Με επίκεντρο τον άνθρωπο

18

αρθρο ΠΛΑΤΩΝ ΤΗΝΙΟΣ Οικονομολόγος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

ΤΡΙΜΗΝΙΑΊΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΤΕΎΧΟΣ ΤΗΣ ΑΕΓΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΠΊΣΤΗ

ΕΠΙΜΈΛΕΙΑ ΈΚΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΉΣ: Theasis Expo IKE, Μοισιόδακος 19, Αθήνα, ΤΚ 115 24, info@theassisexpo.gr * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοσης του περιεχομένου του ενημερωτικού τεύχους με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογραφήσεως ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία.

Το ενημερωτικό τεύχος ViSION διατίθεται για ενημέρωση και διανέμεται Δωρεάν, έντυπα και ηλεκτρονικά.

3


θεμα

Η ΙΔΙΩΤΙΚΉ ΣΎΝΤΑΞΗ ΕΞΑΣΦΑΛΊΖΕΙ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ ΜΑΣ

H

πολυετής κρίση στη χώρα μας είχε ως αποτέλεσμα να αναδειχθούν πολλές παθογένειες της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά και να δημιουργηθούν φαινόμενα ανησυχίας και αβεβαιότητας για τις συντάξεις, καθώς ένας στους δέκα Έλληνες θεωρεί ότι δεν θα πάρει σύνταξη ποτέ. Το ασφαλιστικό σύστημα αλλάζει ραγδαία και ο μέχρι τώρα αναδιανεμητικός του χαρακτήρας δεν φαίνεται πλέον να αποδίδει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μειώσεις σε κύριες και σε επικουρικές συντάξεις, αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, αλλά και αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης. Οι σημερινοί 20άρηδες και 30άρηδες, με χρονικά κενά στην ασφάλισή τους, είτε λόγω έλλειψης εργασίας είτε λόγω μη καταβολής των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες δυσκολίες στη θεμελίωση δικαιωμάτων συνταξιοδότησης. Οι σημερινοί 40άρηδες και 50άρηδες συνεχίζουν να καταβάλλουν σημαντικές εισφορές που δεν θα τους εξασφαλίσουν το επιθυμητό εισόδημα σύνταξης που είχαν υπολογίσει. Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας, γεννάται ένα πολύ μεγάλο ερώτημα στον πολίτη κάθε ηλικίας: «Θα πάρω σύνταξη; Και αν πάρω, θα είναι ικανό το ποσό αυτό να καλύπτει τις ανάγκες μου»; Μονόδρομος σε όλα τα ανωτέρω είναι η απόκτηση ενός ιδιωτικού συνταξιοδοτικού προγράμματος το οποίο μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά της κρατικής σύνταξης. Η Ευρωπαϊκή Πίστη διαθέτει καινοτόμα προγράμματα ιδιωτικής σύνταξης, εξασφαλίζοντάς σας ένα επιθυμητό βιοτικό επίπεδο στα χρόνια που πλέον δεν θα εργάζεστε. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε τόσο καλύτερα για εσάς. Κάθε αναβολή στο να ξεκινήσει κανείς ένα ιδιωτικό πρόγραμμα

4

σύνταξης ισοδυναμεί με απώλεια χρημάτων την ώρα της συνταξιοδότησης. Επιλέγοντας ένα από τα συνταξιοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Πίστης, μπορείτε να προγραμματίσετε το μέλλον σας απαλλασσόμενοι από το άγχος της επιβίωσης στην περίοδο της τρίτης ηλικίας, επικεντρώνοντας την προσοχή σας στην εργασία σας, στην οικογένειά σας και στην επίτευξη των στόχων σας. Με τα καινοτόμα Ένα συνταξιοδοτικό πρόπροϊόντα της γραμμα αποτελεί έναν προΕυρωπαϊκής σοδοφόρο τρόπο αποταμίΠίστης ευσης σε σύγκριση με τις εξασφαλίζετε αποδόσεις που προσφέρουν το επιθυμητό οι τράπεζες. Παράλληλα, δεν βιοτικό επίπεδο υπάρχει ο φόβος μείωσης μετά το πέρας του της σύνταξης ή μετατόπισης της ηλικίας κατά την οποία εργασιακού σας θα λάβετε τη σύνταξη, καθώς βίου από την πρώτη στιγμή της σύναψης του συνταξιοδοτικού συμβολαίου, επιλέγετε εσείς τόσο το ποσό της σύνταξης όσο και την ηλικία συνταξιοδότησης. Σκεφτείτε ένα συγγενικό σας πρόσωπο που έχει συνταξιοδοτηθεί. Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή του αν λάμβανε ένα επιπλέον ποσό μαζί με την σύνταξη από το κράτος; Πόσο μάλλον αν, εναλλακτικά, επέλεγε το εφάπαξ ποσό; Δεν θα ήταν πιο ασφαλής και προστατευμένος; Σε έναν κόσμο που αλλάζει και που η λειτουργία του υφιστάμενου συνταξιοδοτικού συστήματος γίνεται ολοένα και πιο ελλειμματική, η απόκτηση ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος αποτελεί μονόδρομο. Ρωτήστε σήμερα τον Ασφαλιστικό σας Πράκτορα και σχεδιάστε μαζί το οικονομικό σας μέλλον!


5


συνεντευξη

ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ 6


“ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΠΊΣΤΗ ΈΧΩ ΤΗΝ ΗΡΕΜΊΑ ΤΗΣ ΨΥΧΉΣ ΜΟΥ

Είχαμε την τύχη και την τιμή να συναντήσουμε μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου και της τηλεόρασης. Στη συνέντευξη αυτή, η κα Κάτια Δανδουλάκη μας περιέγραψε τη «σχέση ζωής» που έχει αναπτύξει με την Ευρωπαϊκή Πίστη εδώ και 35 χρόνια. Μας ανέλυσε τις ασφαλιστικές καλύψεις κάθε είδους που έχει όλα αυτά τα χρόνια από την Εταιρία, επισημαίνοντας τη στήριξη και τα οφέλη που έχει κανείς όταν έχει «συνοδοιπόρο» στη ζωή του την Ευρωπαϊκή Πίστη. Η κα Δανδουλάκη συνεχίζει και φέτος με αμείωτο ρυθμό το πλούσιο καλλιτεχνικό της έργο.

Πώς επιλέξατε την Ευρωπαϊκή Πίστη για να ασφαλιστείτε; Είχα τη μεγάλη τύχη να γνωρίσω τον κ. Χρήστο Γεωργακόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Πίστης, από έναν κοινό μας φίλο. Από την πρώτη στιγμή, με κέρδισαν τα στοιχεία της προσωπικότητάς του: έξυπνος, με καθαρή σκέψη, σεμνότητα, εργατικότητα, στόχους, πάθος. Τα είχε όλα. Από τότε μέχρι και σήμερα, δηλαδή για περισσότερα από 35 χρόνια, είμαι πιστή του φίλη και πιστή και στο όραμά του και τους στόχους του. Την Ευρωπαϊκή Πίστη. Τι είδους πρόγραμμα έχετε στην Εταιρία; Έχω συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, πρόγραμμα υγείας, ασφάλιση ζωής, και επιπλέον έχω ασφαλίσει ό,τι υπάρχει μέσα στο σπίτι μου, στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη», και τέλος το αυτοκίνητό μου. Με λίγα λόγια, έχω ασφαλίσει τα πάντα στην Ευρωπαϊκή Πίστη. Ποια είναι τα οφέλη σας από αυτό; Δεν υπάρχει πιο σημαντικό όφελος από την ηρεμία της ψυχής μου. Αισθάνομαι ότι είμαι απολύτως ασφαλής και προφυλαγμένη σε ό,τι μπορώ να προφυλάξω. Χωρίς απολύτως καμία περιττή διαδικασία. Πιστεύετε ότι επειδή είστε επώνυμη τυγχάνετε καλύτερης αντιμετώπισης από την Εταιρία;

Ούτε μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι λόγω επωνυμίας απολαμβάνω οφέλη. Το προφίλ της Εταιρίας είναι ακριβώς όπως το προφίλ του ανθρώπου που την πίστεψε: χαμηλό προς τα έξω, υψηλό στην ανταπόδοση. Είχατε παραστάσεις και το φετινό καλοκαίρι; Πείτε μας επίσης τα σχέδιά σας για τον ερχόμενο χειμώνα… Το φετινό καλοκαίρι πρωταγωνίστησα στην Επίδαυρο, με τις Ικέτιδες του Ευριπίδη, που παρουσίασε το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού και σε συμπαραγωγή με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Μετά την Επίδαυρο, ακολούθησαν παραστάσεις στην Κύπρο, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηρώδειο, και κάποιες «Το προφίλ της 7 ακόμη γύρω από την Αθήνα. Εταιρίας είναι Τον χειμώνα συνεχίζουμε ακριβώς όπως τη μεγάλη μας επιτυχία για το προφίλ του τη σεζόν που πέρασε, το ανθρώπου που «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» της Αγκάθα Κρίστι, στο θέατρο την πίστεψε: «Κάτια Δανδουλάκη», σε χαμηλό προς τα σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίέξω, υψηλό στην δη. Ένα έργο αγαπημένο από ανταπόδοση» τον κόσμο, με έναν θίασο 11 πρωταγωνιστών.

7


αρθρο

ΠΡΟΛΕΙΑΊΝΕΤΑΙ ΤΟ ΈΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΉΣ ΑΣΦΆΛΙΣΗΣ του Παναγιώτη Αλεξάκη Kαθηγητή Οικονομικής των Επιχειρήσεων και Αγορών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο

κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να καταστεί ένας ισχυρός μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς, έως σήμερα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (32 κράτη-μέλη), δεν έχει αναπτυχθεί στον επιθυμητό βαθμό και εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι ενώ προ της κρίσης, έως το 2010, οι ετήσιοι ρυθμοί ανόδου των ασφαλίστρων σε ασφαλιστικές εταιρίες ήταν υπερδιπλάσιοι του ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ, έκτοτε επικράτησαν αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξής τους, αντιστρέφοντας μια δυναμική πορεία ανόδου. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή ασφαλίστρων στη χώρα έχει καθηλωθεί γύρω στο 2% του ΑΕΠ, όταν στην ΕΕ-32 το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 7%, η δε συμμετοχή των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιριών, στις οποίες προβαίνουν αξιοποιώντας τα αποθεματικά τους, παρά τη διαχρονική αύξησή της, δεν ξεπερνά το 7% του ΑΕΠ έναντι του 60% στην ΕΕ-32. Οι διαφορές αυτές δείχνουν το έδαφος που πρέπει να καλυφθεί στο μέλλον αλλά και τις δυνητικές ευοίωνες προοπτικές του κλάδου, ικανές να οδηγήσουν τις εγχώριες ασφαλιστικές εταιρίες σε μια αύξηση των επενδυτικών τους τοποθετήσεων από το τρέχον επίπεδο των 12 δισ. ευρώ περίπου σε ένα σημαντικά πολλαπλάσιο επίπεδο, προσεγγίζοντας αυτό των 100 δισ. ευρώ. Μπορεί να γίνει αντιληπτή η επίδραση του κλάδου στην οικονομία, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση του ΣΕΒ ότι στη χώρα, σήμερα, παρατηρείται επενδυτικό κενό αυτού του ύψους, το οποίο πρέπει να καλυφθεί κατά την επόμενη επταετία. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς επαρκείς επενδύσεις, οι οποίες διατηρούν και επαυξάνουν την εθνική παραγωγή, αλλά και χωρίς την ικανή συνθήκη της αποταμίευσης, η οποία, δυστυχώς, κατά τα τελευταία χρόνια έφθασε να κινείται σε αρνητικά επίπεδα.

8

Κι εδώ ακριβώς έρχεται η συμβολή του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης, ο οποίος λειτουργεί πλέον με κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες αυξημένης φερεγγυότητας: από τη μια πλευρά παρέχει σε κάθε ασφαλισμένο χειροπιαστά οφέλη και μπορεί να εξασφαλίσει ικανοποιητικό επίπεδο ζωής στους αυριανούς συνταξιούχους, ενώ από την άλλη συγκεντρώνει διαθέσιμα χρηματικά κεφάλαια προς επένδυση στην εθνική οικονομία, οδηγώντας σε ανάπτυξη και σε θέσεις εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ουσιαστική καθίσταται η επαύξηση της συνεισφοράς των ασφαλιστικών εταιριών στο συνταξιοδοτικό μέσω του δεύτερου πυλώνα, ώστε να αναπτυχθεί ο κλάδος περαιτέρω και να τοποθετεί τα αποθεματικά του σε επενδύσεις εντός της χώρας. Το Κρίσιμος ο ρόλος ερώτημα είναι τι ενδείκνυται της ιδιωτικής να γίνει. αποταμίευσης Η επάνοδος σε οικονομική σταθερότητα και η μείωση του για την κινδύνου χώρας συνιστούν αντιμετώπιση του πρωταρχικούς παράγοντες συνταξιοδοτικού προς αυτήν την κατεύθυνση. προβλήματος Περαιτέρω, τα αποταμιευτικά προγράμματα (συνταξιοδοτικά και άλλα), που λειτουργούν με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, διαμορφώνουν για κάθε ασφαλισμένο ξεχωριστά τις επενδυτικές του αποδόσεις. Αυτά τα προγράμματα αυξάνονται ραγδαία διεθνώς, καθώς η ιδιωτική ασφαλιστική αποταμιευτική λύση είναι καίρια και σημαντική για την αντιμετώπιση του αυριανού συνταξιοδοτικού προβλήματος, παρέχοντας όλα τα οφέλη που έχει ένα αποταμιευτικό ασφαλιστήριο ταυτόχρονα με ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας για το μακρινό μέλλον. Τέλος, αυτής της μορφής η αποταμίευση αλληλοσυμπληρώνει άλλες μορφές αποταμιεύσεων (όπως τις τραπεζικές), που συνδέονται με διαφορετικούς στόχους και ανάγκες.


ΓΝΩΡΊΣΤΕ ΜΑΣ Είμαστε ελληνική εταιρία και η μόνη ασφαλιστική εισηγμένη στο ΧΑ.

Έχουμε σλόγκαν μας το «Πληρώνει αμέσως», αναγνωρίζοντας ότι στη δύσκολη στιγμή η συνέπεια είναι προτεραιότητα.

Επί 40 και πλέον χρόνια δεν έχουμε καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή, ούτε μίας ημέρας, ούτε μια φορά. Δεν έχουμε τραπεζικό ή άλλης μορφής δανεισμό. Έχουμε καταβάλει εκατοντάδες εκατομμύρια σε φόρους, τέλη, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ., υποχρεώσεις μας προς το Δημόσιο.

Έχουμε υψηλό δείκτη φερεγγυότητας και αποθεματική επάρκεια. Αυτός ο συνδυασμός χαρακτηριστικών, μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε τις αποζημιώσεις προς τους ασφαλισμένους μας διατηρώντας παράλληλα, την οικονομική ευρωστία μας.

Ελεγχόμαστε από Ανεξάρτητο Εσωτερικό Έλεγχο, ορκωτούς λογιστές, την ΤτΕ, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το ΧΑ και το Υπουργείο Οικονομικών, έχοντας δώσει διαπιστευτήρια συνεπούς τήρησης των νόμων και όλων των υποχρεώσεών μας.

Έχουμε πιστοποιηθεί από τον TÜV HELLAS (TÜV NORD), σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 27001:2013. H συγκεκριμένη πιστοποίηση αφορά σε όλες τις διαδικασίες της Εταιρίας και διασφαλίζει ότι η Ευρωπαϊκή Πίστη διαχειρίζεται και προστατεύει τα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της πληροφόρησης, τηρώντας την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανονισμούς. Η πιστοποίηση από την TÜV HELLAS (TÜV NORD) ενισχύει την ήδη ενεργή πιστοποίηση της Εταιρίας για την εφαρμογή του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001:2015, την οποία κατέχει από το 2002 για το σύνολο των υπηρεσιών της.

Διαχειριζόμαστε ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 620.000 ασφαλιστηρίων συμβολαίων, έναν κύκλο εργασιών άνω των 191 εκατ. ευρώ και ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά τα 333 εκατ. ευρώ, υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (A+ έως ΑΑ-).

Από το 1977 δημιουργούμε προϊόντα προσανατολισμένα στον πελάτη, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα ασφαλιστικών καλύψεων. Εισαγάγαμε ως κλάδο ασφάλισης στην αγορά την Οδική Βοήθεια το 1987, ανοίξαμε την αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων με αίτηση που καταθέσαμε στο Υπουργείο Εμπορίου το 1988, αναδείξαμε την ποιότητα ζωής σε ασφαλιστικό προϊόν, δημιουργήσαμε οφέλη για τους ασφαλισμένους μας μέσω του προγράμματος επιστροφής ασφαλίστρων και δωρεάν αγορών Lifecard το 1990 και διευκολύναμε τους ασφαλισμένους μας στην πληρωμή των ασφαλίστρων τους σε 12 άτοκες δόσεις με την πρώτη co-branded πιστωτική κάρτα το 2006.

Σαράντα και πλέον χρόνια, παρέχουμε ολοκληρωμένη προστασία, δημιουργώντας και προσφέροντας προγράμματα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών που μας εμπιστεύονται. Προγράμματα και υπηρεσίες που απαντούν στις ανάγκες για την Προστασία Εισοδήματος, Οικογένειας, Περιουσίας και Ποιότητας Ζωής.

9


Q&A

ΤΙ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΊΖΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΌ ΜΟΥ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ

?

?

Πότε θα συνταξιοδοτηθώ;

Την ώρα που στη δημόσια συνταξιοδότηση τα όρια ηλικίας μπορούν να μεταβληθούν, λόγω δημοσιονομικών και δημογραφικών παραγόντων, στην ιδιωτική ασφάλιση η ελεύθερη επιλογή ηλικίας συνταξιοδότησης αποτελεί την ειδοποιό διαφορά. Τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα σας δίνουν τη δυνατότητα να προγραμματίσετε οι ίδιοι το πότε θα συνταξιοδοτηθείτε, με την ηλικία συνταξιοδότησής σας να παραμένει αμετάβλητη.

?

Τι

εισφορές απαιτούνται;

Με βασικό στόχο τον οικονομικό προγραμματισμό σας, η σταθερότητα και το ύψος των εισφορών αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιτυχή ολοκλήρωση ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος. Έτσι, μπορείτε να κινείστε βάσει συγκεκριμένου πλάνου, χωρίς μεταβολές και «εκπλήξεις» στο ποσό που έχετε συμφωνήσει να καταβάλλετε.

?

Υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή της σύνταξης; Θα συνταξιοδοτηθώ άμεσα;

Η ασφαλιστική εταιρία οφείλει να σας ενημερώσει λίγο πριν τη λήξη του συμβολαίου σας προκειμένου να αποφασίσετε τον τρόπο με τον οποίο επιθυμείτε να σας καταβληθεί η σύνταξη. Η διαδικασία συνταξιοδότησης ξεκινά τον επόμενο μήνα από τη λήξη του συμβολαίου, σε αντίθεση με το Δημόσιο, στο οποίο η διαδικασία συνταξιοδότησής σας μπορεί να διαρκέσει έως και 3 έτη.

Πώς θα σχεδιάσω ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα στα μέτρα μου;

«Κλειδί» για έναν προσεκτικό σχεδιασμό αποτελεί η εισοδηματική αναλογική, βάσει της οποίας διαμορφώνεται το ποσό της σύνταξης και των εισφορών. Υπό αυτό το πρίσμα, το πρόγραμμα διατηρείται βιώσιμο, ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες οικονομικού εκτροχιασμού στο μέλλον. Για παράδειγμα, ο καθορισμός του ποσού της ιδιωτικής σύνταξης, θα πρέπει να κυμαίνεται ιδανικά στο 20% του μηνιαίου εισοδήματος, ενώ οι εισφορές για την εξασφάλιση του ποσού αυτού δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 8% του μηνιαίου εισοδήματος.

10


Καίρια και λογικά ερωτήματα απασχολούν πάντα τον υποψήφιο πελάτη ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος.

Τι πρέπει να προσέξει κανείς;

? ?

Ποιες κατηγορίες προγραμμάτων υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες συνταξιοδοτικών προγραμμάτων: α) Τα κλασικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, που στο σύνολό τους παρέχουν εγγυημένες ανταγωνιστικές αποδόσεις, υψηλότερες από αυτές των τραπεζών και ανεξάρτητα από το ύψος των ασφαλίστρων (μικρό ή μεγάλο) που θα επιλέξετε. β) Τα Unit Linked συνταξιοδοτικά προγράμματα, όπου σύμφωνα με το επενδυτικό σας προφίλ μπορείτε να επιλέξετε τον τρόπο επένδυσης των ασφαλίστρων σας από μια ευρεία γκάμα χρηματοοικονομικών μέσων (μετοχές, ομόλογα κ.α.), χωρίς εγγυημένη απόδοση, αλλά με δυνατότητα να πετύχετε μεγαλύτερες αποδόσεις διαχρονικά.

?

Θα μπορέσω να λάβω εφάπαξ;

Πριν τη λήξη του συνταξιοδοτικού προγράμματος, διατηρείτε το δικαίωμα ρευστοποίησης του αποταμιευτικού λογαριασμού ανά πάσα στιγμή. Στη λήξη του προγράμματος, μπορείτε να λάβετε το συμφωνηθέν ποσό είτε εφάπαξ είτε ως μηνιαία ισόβια παροχή.

?

Μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στην τελική σύνταξη που θα λάβω;

Σε καμία περίπτωση. Γνωρίζετε από την αρχή της σύναψης του συνταξιοδοτικού συμβολαίου σας το ποσό της σύνταξής σας, το οποίο παραμένει αμείωτο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνταξιοδότησής σας.

Είναι φερέγγυες οι ασφαλιστικές εταιρίες για την επιλογή ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος;

Το πλαίσιο λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιριών είναι πλέον αυστηρότερο, γεγονός που αποτελεί επιπλέον εγγύηση για τη διασφάλιση των συμφερόντων σας. Οι ασφαλιστικές εταιρίες υπόκεινται σε τακτικούς ελέγχους από την Εποπτεύουσα Αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος), ενώ είναι υποχρεωμένες, βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού της Φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Solvency ΙΙ), να δημοσιοποιούν ετήσιες εκθέσεις με τους οικονομικούς τους δείκτες. Επιπροσθέτως, η ίδρυση του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής έχει ως στόχο την κάλυψή σας είτε με την εύρεση ανάδοχης ασφαλιστικής εταιρίας, σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρίας στην οποία είστε ασφαλισμένοι, είτε αποζημιώνοντάς σας μέχρι του ποσού των 30.000 ευρώ.

11


infografic

ΑΛΉΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΆΞΕΩΝ

384€

Η Εθνική Εθνι Εθ νική κή Σ Σύνταξη ύντα ύν ταξη ξη διαµορφώνεται διαµ δι αµορ ορφώ φώνε νετα ταιι στ στα α 38 384€ 4€ µηνιαίωσ ηλικίασ µηνι µη νιαί αίωσ ωσ κκαι αι ττο ο όρ όριο ιο η λικί λι κίασ ασ συνταξιοδότησησ συντ συ νταξ αξιο ιοδό δότη τηση σησσ στ στα α 67 έέτη. τη. τη

Ένασ στουσ 10 Έλληνεσ θεωρεί ότι δεν θα πάρει σύνταξη ποτέ!

(Νόµοσ (Νό µοσ 4387/2016) 4387/ 43 87/201 2016) 6)

Η σχέση σχχέσ έση η ερ εργα εργαζοµένων γαζο ζοµέ µένω νων ων //συνταξιούχων συντ συ νταξ αξιο ιούχ ύχων ων είνα εί να αι 1, 1,3 3 πρ προσ οσ 1 είναι 1.. ανναλ αλογ ογγία γί γίνε νετα ταιι 1, 1,1 1 πρ προσ οσσ 1 α Η αναλογία γίνεται ανν λάβο λά βου υµε υπ υµε υπόψ όψη η ότ ότιι το 3 0% ττων ων µ η λάβουµε υπόψη 30% µη µισθ µι σθωτ ωτώ τών ώ δεν ών δεν πληρώνει πλη ληρώ ρώνε νειι ει εισφ σφορ ορέσ έσ.. µισθωτών εισφορέσ.

Μείωση Μείω Με ίωση ση ττων ων γγεννήσεων εννή εν νήσε σεων ων µ µεε τονν µέσο το µέσο ό ρο α ριθµ ρι θµού ού όρο αριθµού παιδ πα ιδιώ ιώνν αν ανά ά γυ γυνα ναίκ ίκα α απ από ό 2, 2,1 1 παιδιών γυναίκα 198 980, 0, στ στο ο 1, 1,35 35 ττο ο 20 2017 17.. το 1980, 2017.

Το 2017 201 017 7 η αν ανερ ανεργία εργί γία α έφτα έφ τασε σε ττο ο έφτασε

21,5% 2 1,5%

76,1 7 6,1 1

8 1,6 81,6 Αυξάνε Αυξάνεται Αυξά νετα ταιι το π προσδόκιµο ροσδ ρο σδόκ όκιµ ιµο ο το του υ χρόν χρ όνου ου ζωήσ ζωή ωήσσ στ στα α 76 76,1 ,1 έέτη τη γγια ια χρόνου τουσ το υσ ά νδρε νδ ρεσσ και και στ στα α 81 81,6 ,6 έέτη τη άνδρεσ για γι α τισ τισ γυ γυνα ναίκ ίκεσ εσ γυναίκεσ (µε έτ έτοσ οσ γέννησησ γέννησ γέν νησησ ησ το 2015). 2015).

12


Φροντίστε τον εαυτό σας. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει για λογαριασμό σας.

Ιδιωτικό Σύστημα Συνταξιοδότησης Μία πράξη ευθύνης & αγάπης προς τον ίδιο σας τον εαυτό

13


προγρaμμα

ΙΔΙΩΤΙΚΌ ΣΎΣΤΗΜΑ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΌΤΗΣΗΣ Μόνο από την Ευρωπαϊκή Πίστη Σας παρουσιάζουμε τα μοναδικά οφέλη που μπορείτε να εξασφαλίσετε επιλέγοντας το πρόγραμμα περιοδικών καταβολών ισόβιας μηνιαίας σύνταξης με 15ετή ελάχιστη εγγύηση

Εγγυημένη ισόβια σύνταξη ● Λειτουργεί σαν προσωπικός λογαριασμός, καθώς βασίζεται στο κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα. Δηλαδή μπορείτε να αποταμιεύετε κάθε μήνα το ποσό που επιθυμείτε και να ορίζετε την ηλικία που επιθυμείτε να λαμβάνετε τις αποταμιεύσεις και τους τόκους με τη μορφή σύνταξης ή εφάπαξ ποσού. ● Αποτελεί τη σπουδαιότερη λύση για την τρίτη ηλικία, καθώς παρέχεται μια σταθερή εγγυημένη σύνταξη. ● Δεν έχει κόστος, διότι ουσιαστικά οι εισφορές σας σάς επιστρέφονται με τις αποδόσεις τους.

Επιλέξτε το δικό σας τρόπο αποταμίευσης ● Ποσό επιθυμητής μηνιαίας Σύνταξης, από 10 ευρώ έως 3.000 ευρώ. ● Ηλικία κατά την έναρξη της ασφάλισης από το 20ό έως και το 65ο έτος. ● Ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης το 55ο έτος. ● Σταθερές εισφορές καθ’ όλη τη διάρκεια της αποταμίευσής σας.

Η αποταμίευσή σας είναι προστατευμένη ● Υπάρχει αυστηρό πανευρωπαϊκό πλαίσιο εποπτείας των Ασφαλιστικών Εταιριών (Solvency II). ● Υπάρχει η εποπτεύουσα αρχή για τις Ασφαλιστικές Εταιρίες στην Ελλάδα (Τράπεζα της Ελλάδος). ● Υπάρχει μηχανισμός προστασίας του ποσού που επιλέγετε να αποταμιεύετε και ονομάζεται Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) και εγγυάται 30.000 ευρώ ανά συμβόλαιο.

14


Εγγυημένη απόδοση & εξαγορά του συμβολαίου σας

Σε περίπτωση απώλειας ζωής: ● Πριν την έναρξη συνταξιοδότησης, επιστρέφονται οι εισφορές που έχουν καταβληθεί.

● Εγγυημένη απόδοση 1,5%

● Μετά την έναρξη της συνταξιοδότησης, υπάρχει ελάχιστη εγγυημένη περίοδος καταβολής της σύνταξης για τα 15 πρώτα έτη.

● Εγγυημένο ποσό εξαγοράς της αποταμίευσής σας όποτε το επιθυμείτε. Στο συμβόλαιό σας υπάρχει αναλυτικός πίνακας που αναφέρει κάθε χρόνο τι χρήματα δικαιούστε από ενδεχόμενη εξαγορά.

ΠΑΡΆΔΕΙΓΜΑ ● Ασφαλιζόμενος: ● Διάρκεια αποταμίευσης: ● Π αροχή Ισόβιας Μηνιαίας Σύνταξης: ● Μηνιαίο ποσό αποταμίευσης:

40 ετών 25 έτη 100 ευρώ 73,92 ευρώ

Δηλαδή καταβάλλετε 73,92 ευρώ για να λάβετε 100 ευρώ, ή εναλλακτικά μπορείτε να έχετε το εφάπαξ ποσό των 23.587 ευρώ.

… και μην ξεχνάτε το κέρδος από τη χρήση του Ασφαλιστικού Γονέα Κάθε φορά που ψωνίζετε στα supermarket ή γεμίζετε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας ή πληρώνετε το κινητό σας ή κάνετε αγορές σε είδη ένδυσης, υπόδησης, σπιτιού, καλλυντικά κ.ά. στις συνεργαζόμενες με το πρόγραμμα επιχειρήσεις, συγκεντρώνετε αυτόματα ΕΥΡΩ. Με τα ΕΥΡΩ που συγκεντρώνετε, μπορείτε να εξασφαλίσετε μείωση των ασφαλίστρων στην ανανέωση κάθε υπάρχοντος ή μελλοντικού σας ασφαλιστηρίου συμβολαίου στην Ευρωπαϊκή Πίστη. Επιπλέον, έχετε Δικαίωμα δωρεάν αγορών από τις συμβεβλημένες επιχειρήσεις, σε περίπτωση νοσοκομειακής περίθαλψης από ατύχημα, ή και σε περίπτωση απώλειας ζωής από ατύχημα. Άρα όσο περισσότερες αγορές πραγματοποιείτε στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία της οικογένειάς σας και η μείωση στα ασφάλιστρά σας. Για παράδειγμα, κάτοχος προγράμματος Ασφαλιστικού Γονέα πραγματοποιεί τις εξής αγορές (Σεπτέμβριος ’19 - Αύγουστος ’20) Κατηγορία καταστήματος Supermarket Καύσιμα Λοιπά Σύνολα 12μήνου

Ποσό αγορών

Ποσοστό επιστροφής

3.000 1,5% 2.000 0,8% 1.300 3% 6.300

Ποσό επιστροφής 45€ 16€ 39€ 100€

Όπως προκύπτει, θα έχει έκπτωση 100 ευρώ στο ετήσιο συμβόλαιο!

15


συνεργατες

ΜΕ ΕΠΊΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΆΝΘΡΩΠΟ

Δημήτριος-Αδάμ

ΓΡΟΠΑΤΣΆΚΗΣ

Ξεκίνησα αυτό το επάγγελμα όταν… έψαχνα τι θα μπορούσα να ακολουθήσω και να υπηρετήσω με επιτυχία, το οποίο παράλληλα θα με γέμιζε εσωτερικά, αλλά και θα μου εξασφάλιζε και καλύτερο μέλλον οικονομικά. Γνωρίζοντας τον Νοέμβριο του 2006 τον τότε συμφοιτητή μου στο μεταπτυχιακό Κίμωνα Αντωνίου, συζητήσαμε και προχωρήσαμε σε συνεργασία. Με τον Κίμωνα έχουμε μια συνεργασία που διαρκεί μέχρι και σήμερα.

16

Η δουλειά μου είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό επάγγελμα, γιατί… βρίσκεσαι δίπλα στον συνάνθρωπό σου όταν οι συνθήκες ηλικίας ή υγείας είναι τέτοιες που η πλειοψηφία των ανθρώπων πραγματικά δεν μπορεί να βοηθήσει. Στους συμπολίτες που αποφεύγουν να ασφαλιστούν λέω ότι… καλό θα ήταν στην καθημερινότητά τους να επισκεφτούν τα εξωτερικά ιατρεία ενός δημόσιου νοσοκομείου και να αναρωτηθούν αν θα ήθελαν να είναι εκείνοι στη θέση αυτών των ανθρώπων που η τύχη τούς γύρισε την πλάτη ή προτιμούν ένα καλύτερο περιβάλλον στη δική τους άτυχη στιγμή στην υγεία τους. Επίσης, σε ό,τι αφορά τα συνταξιοδοτικά και αποταμιευτικά προγράμματα, να σκεφτούν τι επίπεδο καθημερινότητας θέλουν να έχουν τότε που όλοι θα τους γυρνούν την πλάτη και θα τους θεωρούν βάρος. Υπάρχει τρόπος να διατηρήσουν την

αξιοπρέπειά τους και μπορούμε να τον συζητήσουμε μαζί. Έχω επιλέξει την Ευρωπαϊκή Πίστη γιατί… είναι μια Εταιρία που έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, ως κορωνίδα της στρατηγικής της τον ασφαλιστή, πράγμα με ιδιαίτερη σημασία για εμένα. Το να ασφαλίζω τους πελάτες μου με συνταξιοδοτικά προγράμματα με συναρπάζει, γιατί… ενώ ίσως δεν μπορούν να το αντιληφθούν άμεσα, οι πελάτες μου εξασφαλίζουν την αξιοπρέπειά τους στα δύσκολα χρόνια της σύνταξης ή έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στα παιδιά τους χρήματα για να σπουδάσουν και να πραγματοποιήσουν τα όποια όνειρά τους. Η επιτυχία μου στην προώθηση συνταξιοδοτικών προγραμμάτων θα έλεγα ότι κυρίως οφείλεται… στην τεράστια πίστη που έχω για τη χρηστικότητα των προϊόντων αυτών. Άλλωστε, ανήκω κι εγώ στη γενιά των ανθρώπων που είτε θα αργήσω πολύ να πάρω σύνταξη από το δημόσιο ταμείο είτε θα πάρω τέτοια σύνταξη που σίγουρα θα είναι ανεπαρκής για την αξιοπρέπειά μου. Η τελευταία φορά που ένιωσα περήφανος για την Εταιρία μου ήταν όταν… στάθηκε και εκείνη, και εγώ, δίπλα στην εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για το παιδί-πελάτη μου, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο λόγω πολύ σοβαρού θέματος υγείας.


Τα πρώτα βήματα και η ειλικρινής σχέση με τους πελάτες - Τα συνταξιοδοτικά προγράμματα και η περηφάνια για την Ευρωπαϊκή Πίστη

Στους συμπολίτες που αποφεύγουν να ασφαλιστούν λέω ότι… οφείλουν να δώσουν αξία στη ζωή τους και να θεωρήσουν την υγεία και την αξιοπρέπειά τους άμεση προτεραιότητα, να κατανοήσουν την έννοια της ασφάλισης, να μην την αντιμετωπίζουν ως ένα επιπλέον κόστος, αλλά σαν μια χείρα βοηθείας στη ζωή τους. Έχω επιλέξει την Ευρωπαϊκή Πίστη γιατί… αποτελεί μια φερέγγυα Aσφαλιστική Εταιρία με πολύ καλούς δείκτες και με πολύ ανταγωνιστικά προϊόντα,

Το να ασφαλίζω τους πελάτες μου με συνταξιοδοτικά προγράμματα με μαγεύει, γιατί… γνωρίζοντας το ασφαλιστικό σύστημα και τις δημογραφικές προβλέψεις, δίνω την ευκαιρία να δημιουργήσει ο καθένας μόνος του τη σύνταξή του, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής του στο απώτερο μέλλον, και να χτίσω μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης και φιλίας μαζί του. Η επιτυχία μου στην προώθηση συνταξιοδοτικών προγραμμάτων θα έλεγα ότι κυρίως οφείλεται… α) Στην κατανόηση από πλευράς των πελατών μου ότι το συγκεκριμένο προϊόν δεν έχει κόστος. β) Στην ενεργή συμμετοχή του ιδίου στην αξιοποίηση των χρημάτων του. γ) Στην άρτια γνώση των ασφαλιστικών όρων και της αγοράς. δ) Στα άρτια ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά προϊόντα της Εταιρίας μας. Η τελευταία φορά που ένιωσα περήφανος για την Εταιρία μου ήταν όταν… επιβράβευσε για το 2018 τους κατόχους του προγράμματος «Ασφαλιστικός Γονέας» με το ποσό των 300.000.

Συνεργάτες της Ευρωπαϊκής Πίστης ολοκληρώνουν τις ημιτελείς προτάσεις που τους απευθύνουμε. Στόχος μας είναι να γνωρίσετε τους συνεργάτες που σας εξυπηρετούν και να αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά της Εταιρίας μέσα από την οπτική τους.

ΚΟΥΤΣΟΓΕΩΡΓΆΚΗΣ

Η δουλειά μου είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό επάγγελμα γιατί… με βοηθά να γνωρίζω ενδιαφέροντες ανθρώπους και να ανταλλάσσω ιδέες, έχω εναλλαγές παραστάσεων, η καθημερινότητα δεν είναι κουραστική, υπάρχει η γοητεία της δημιουργίας και της πώλησης, αποκτώ κοινωνική αναγνώριση και βοηθώ το κοινωνικό σύνολο προσφέροντας αξιόπιστες λύσεις.

αλλά –το βασικότερο– για τις αρχές της Εταιρίας, τη γνώση και το ήθος των ανθρώπων της.

Γιώργος

Ξεκίνησα αυτό το επάγγελμα όταν… με παρακίνησε ο αδελφός μου το 2002, που ήταν ήδη στον ασφαλιστικό χώρο και έβλεπα τη σταδιακή εξέλιξή του και συνάμα αντιλήφθηκα ότι η φύση του επαγγέλματος ταιριάζει αρκετά με την κοινωνική μου φύση και τις φιλοδοξίες μου.

17


αρθρο

ΣΥΝΤΆΞΕΙΣ ΠΏΣ ΕΠΙΔΙΟΡΘΏΝΕΤΑΙ ΈΝΑ ΕΡΓΑΛΕΊΟ ΖΩΉΣ; Γράφει ο Πλάτων Τήνιος*

H

συζήτηση γύρω από τις συντάξεις διεξάγεται μεταξύ ειδικών μέσα σε «ομίχλη» άγονων νομικισμών, από τη μια πλευρά, ή απροσπέλαστων τεχνικοοικονομικών όρων, από την άλλη. Ο πολίτης γνωρίζει βέβαια ότι για Το μεγάλο εκείνον μιλάνε όλοι, βρίσκεται κόστος του όμως σε απόλυτη αδυναμία να μόνιμα άλυτου κατανοήσει τι γίνεται, τι θα γίνει ασφαλιστικού και γιατί. Το αποτέλεσμα είναι να είναι ότι πέφτει θύμα λαϊκίστικων εξαπατήσεων ή δικαστικών ανατροπών σήμερα –όλων με σύντομη ημερομηνία ο πολίτης λήξης: Αναπτερώνονται προσδοαισθάνεται κίες για να διαψευστούν αργότεότι έχασε τον ρα, χωρίς εμφανή λόγο. έλεγχο της Τι σημαίνει αυτό για τον ίδιο τον ζωής του δικαιούχο των συντάξεων; Εμπεδώνεται η βαθιά πεποίθηση ότι το συνταξιοδοτικό δικαίωμα είναι κάτι τυχαίο, που εξαρτάται από τη βούληση του Α ή Β κόμματος, έρμαιο δημοσιονομικών καταναγκασμών μεταξύ εκλογών, από τη μια, και εκλογικών εξαργυρώσεων, από την άλλη. Το δικαίωμα στη σύνταξη για τον μέσο ασφαλισμένο παραμένει κάτι θεωρητικό. Η αξία της σύνταξης ελάχιστα εξαρτάται από τις πράξεις και αποφάσεις του ίδιου –αλλά πολύ περισσότερο από τις άγνωστες βουλές του κράτους. Από το 2010 έχει επίσης εμπεδώσει πως ό,τι και να γίνεται, αυτό εξελίσσεται γύρω από μια πτωτική τάση την οποία ουδείς μπορεί να αναστρέψει. Δηλαδή ένα σύστημα «όποιος προλάβει», όπου σχεδόν ποτέ δεν προλαβαίνει ο ίδιος. Ο μέσος Έλληνας ασφαλισμένος αισθάνεται αποξενωμένος από το συνταξιοδοτικό του δικαίωμα.

18

Αυτή η έλλειψη συσχέτισης με τις κρίσιμες αποφάσεις της ζωής αποκαλείται «έλλειψη ανταποδοτικότητας». Συνήθως, αυτή σχολιάζουμε αρνητικά, ως εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα ή στις προοπτικές της οικονομίας. Η μακροοικονομική αυτή οπτική αποκρύπτει το άμεσο κόστος, το οποίο υφίσταται ο ίδιος ο ασφαλισμένος. Την εποχή της μακροβιότητας, όταν ο ασφαλισμένος έχει να προγραμματίσει ίσως και 30 χρόνια ζωής μετά την εργασία, το κόστος της αλλοτρίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος αποκτά καταλυτική σημασία. Παλαιότερα, τα ισχυρά δίκτυα οικογενειακής αλληλεγγύης και συμπαράστασης ήταν σε θέση να αποκαταστήσουν τις κυβερνητικές αστοχίες. Πέραν αυτού, ενώ προ κρίσης οι αστοχίες χρεώνονταν στη φορολογία και στις γενιές που έρχονταν, από το 2010 και μετά το κόστος επιστρέφει στον ίδιο τον ασφαλισμένο. Το να μπορεί ο ασφαλισμένος να σκεφτεί και να προγραμματίσει τη ζωή του δεν είναι μόνο απαραίτητο για την ανάκαμψη των αποταμιεύσεων προκειμένου να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις. Η ύπαρξη ενός αξιόπιστου συστήματος συντάξεων, η σχέση του οποίου με το άτομο είναι απλή, κατανοητή και εξατομικευμένη, αποτελεί στην εποχή μας ένα απαραίτητο εργαλείο ζωής. Το μεγάλο κόστος του μόνιμα άλυτου ασφαλιστικού είναι ότι σήμερα ο Έλληνας και η Ελληνίδα αισθάνονται ότι έχασαν τον έλεγχο της ζωή τους. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, πάνω και πέρα από νομικά ή αναλογιστικά κριτήρια, θα κριθεί από το αν θα καταφέρει να επιστρέψει στον ασφαλισμένο τη δυνατότητα να σχεδιάζει το πώς θα ζει.

*Ο Πλάτων Τήνιος είναι οικονομολόγος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά


19