Page 1

LAPSEN PARAS KIRJAKAVERI

1

SY KSY 201 8

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8


KUVA: Paavo Lehtonen

2

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8


LAPSEN PARAS KIRJAKAVERI

Luettavanasi on lastenkirjoihin erikoistuneen pienkustantamomme syksyn 2018 valikoima. Jokainen syksyn kirja on huolella tehty ja tarkkaan suunniteltu, sillä Etana Editionsin päämääränä on rikastuttaa suomalaista lastenkirjakulttuuria kustantamalla uutta, rohkeaa kotimaista ja kansainvälistä kuvitusta sekä hieman valtavirrasta poikkeavaa tarinankerrontaa. Syksyn tarjonnassamme mukana ovat kahden loistavan kuvittajan ensimmäiset kokonaan omat lastenkirjat, Maija Hurmeen Yksinäisten saarten kartasto ja Marika Maijalan Ruusun matka. Marika Maijala on lisäksi kuvittanut aivan pienille lapsille suunnatun Juha Virran rytmillisiin riimeihin perustuvan Filippan & Kumppaneiden Numerosopan. Lisäksi julkaisemme kaksi käännöskirjaa, ruotsalaisen Carl Johansonin mielikuvitukselle hurraavan Autosanakirjan ja portugalilaisten Isabel Minhós Martinsin ja Yara Konon filosofisen Sata siementä, jotka lensivät pois. Pieni suuri tarina joulusta on Réka Királyn kirjoittama ja kuvittama kirja, joka sopii joulutunnelmointiin syksyn pimeyteen. Tässä katalogissa esittelemme myös koko valikoimamme, joka edelleen on saatavilla. Me Etana Editiosilla uskomme nimittäin, että hyvä kirja ei vanhene koskaan. Mukavia lukuhetkiä toivottavat

Jenni ja Réka

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8

3


SYKSY 2018

LENTOKENTTÄPALOAUTO JEEPPI

MOOTTORIPYÖRÄ

TELESKOOPPIPALOAUTO

VEDESSÄ KULKEVA AUTO

MOOTTORIPYÖRÄ

PUMPPUYKSIKKÖ VEDESSÄ JA MAALLA KULJEVA AUTO

MOOTTORIKELKKA

NOSTURIPALOAUTO

METSÄPALOAUTO

4

Carl Johanson

Autosanakirja Kuvittele kaikki autot maailmassa - ja muutama muu! Tässä kirjassa on oikeita autoja, kuten ambulansseja ja traktoreita, ja myös niitä muutamia muita; muna-autoja, pusuautoja, täydellisiä autoja... Carl Johansonin huikea väri- ja muotokieli on tuottanut hämmästyttäviä luomuksia autojen maailmasta.

Hulvatomasta Autosanakirjasta löytyy ajoneuvoja niiden todellisessa ympäristössä: maalla ja kaupungissa, lentokentällä, rakennustyömaalla ja jopa maan alla. Lisäksi tutustutaan uusiin mielikuvitusajoneuvoihin, joita emme ole koskaan ennen nähneet. Kekseliäs Autosanakirja, joka ruokkii lapsen mielikuvitusta!

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8


VANKILA-AUTO

RANSKALAINEN AUTO

3D-AUTO TALOAUTO

ENGLANTILAINEN LINJA-AUTO

BANAANIAUTO HOTDOG-AUTO

GOOGLEAUTO

HATTUAUTO

PUSUAUTO

MUNA-AUTO

DATA-AUTO

KIVIAUTO

DONITSIAUTO

5

Carl Johanson, (s. 1976), kasvoi Göteborgin lähistöllä. Hän on opiskellut maineikkaassa lontoolaisessa St. Martinsin taideteollisessa korkeakoulussa. Hänellä on myös valmistunut maisteriksi Konstfackista graafisen suunnittelun ja kuvituksen linjalta. Carl asuu nykyisin Ranskassa perheensä kanssa. Autosanakirjan Carl teki pojalleen Viktorille ja kirja julkaistiin Ruotsissa vuonna 2015, jonka jälkeen se on käännetty xx kielelle.

TEOS: AUTOSANAKIRJA ALKUPERÄINEN TEOS: CARLS BILLEXICON ISBN: 978-952-7105-32-0 SIVUMÄÄRÄ: 32 sivua KOKO: 25 x 31 cm VÄRIT: 4/4 SIDOSASU: kovakantinen SUOMENNOS: KIRSIKKA MYLLYRINNE IKÄRYHMÄ: 2+ KIRJASTOLUOKKA: 85.2 JULKAISU: elokuu 2018

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8


SYKSY 2018

KOLME komeroa kumahtelevaa, koppia ja laatikkoa, kolme piilopaikkaa kani koluaa ja kaapin päälle kohoaa.

6

Juha Virta ja Marika Maijala

Numerosoppa Piano karkaa ja Kissa katoaa -kirjoista tuttujen Filippan ja Kumppaneiden seikkailut jatkuvat Numerosopan parissa. Juha Virran lyyriset hassuttelut ja kaikkien tuntemat numerot kohtaavat toisensa tässä Marika Maijalan herkullisesti kuvittamassa numerokirjassa. Paksulle paperille painettu kirja soveltuu aivan pienille lukijoille.

TEOS: Filippa & Kumppanit Numerosoppa ISBN: 978-952-7105-26-9 SIVUMÄÄRÄ: 32 sivua KOKO: 20 x 20 cm VÄRIT: 4/4 SIDOSASU: pahvikirja IKÄRYHMÄ: 1+ KIRJASTOLUOKKA: 85.2 JULKAISU: elokuu 2018

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8


VIISI leivosta istuskeli kahvilan hyllyllä Kyllästyivät aina vaan maleksimaan Keksivät viisi hauskaa asiaa toisistaan Ja menivät tekemään jotain muuta Potkimaan palloa tai lauluja laulamaan

7

KUVA: Minna Kurjenluoma

KUVA: Aino Huovio

Juha Virta on opiskellut historiaa, englantia ja yhteiskuntatieteitä. Hän on työskennellyt opettajana ja uusmedia-alalla. Nykyisin hän opettaa espoolaisessa lukiossa ja viettää vapaa-aikansa musiikin parissa. Lapsille kirjoittaessaan Juha Virta hassuttelee ja leikkii kielellä luoden arkipäiväisistä tapahtumista seikkailuja.

Marika Maijala työskentelee vapaana kuvittajana ja graafisena suunnittelijana Helsingissä. Hän on kuvittanut urallaan noin 50 lastenkirjaa. Marika sai Rudolf Koivu -palkinnon vuonna 2009 kuvituksestaan Hannu Mäkelän kirjoittamaan Vauvaunia-kirjaan (Tammi). Marika on ollut kaksi kertaa ehdolla Finlandia Junior palkinnon saajaksi sekä voittanut Kuvituksen kultahuipun Vuoden huiput 2016 -kilpailussa.

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8


SYKSY 2018

8

Maija Hurme

Yksinäisten saarten kartasto Kuinka syvä meri on? Missä valaat nukkuvat? Emmalla on monta tärkeää kysymystä, mutta äiti haluaa vain ottaa söpöjä kuvia Emmasta. Emma lopettaa äidille puhumisen, ja muuttaa omalle saarelleen Aimo-orangin kanssa. Aimo on hyvä kuuntelija, he puhuvat kukkuloista, valtameristä ja valaista. Mutta eräänä päivänä saari yhtäkkiä etääntyy muista saarista. Se matkaa kartaston sivuilla kohti valtameren syvintä kohtaa.

Maija Hurmeen Yksinäisten saarten kartasto on sydäntäsärkevä tarina äidin ja tyttären suhteesta, isoista kysymyksistä ja pienestä tytöstä, joka tutkimusmatkailee mielikuvitusmaissa. TEOS: Yksinäisten saarten kartasto ISBN: 978-952-7105-18-4 SIVUMÄÄRÄ: 32 sivua KOKO: 29 x 34 cm VÄRIT: 4/4 SIDOSASU: kovakantinen IKÄRYHMÄ: 4+ KIRJASTOLUOKKA: 85.2 JULKAISU: syyskuu 2018

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8


9

Maija Hurme on kuvittaja, joka asuu Helsingissä. Hän on kuvittanut useita kuvakirjoja, runokirjoja, koulukirjoja ja tietokirjoja lapsille. Yksinäisten saarten kartasto on Hurmeen ensimmäinen oma kirja, jossa sekä teksti että kuvat ovat hänen kynästään.

KUVA: Minna Kurjenluoma

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8


SYKSY 2018

10

Isabel Minhós Martins ja Yara Kono

Sata siementä, jotka lensivät pois Sata siementä, jotka lensivät pois on kirja, joka nostaa parrasvaloihin metsän, julistaa siementen kestävyyttä sekä puiden että luonnon älykkyyttä. Kirja sopii kaikenikäiPäivä koittaa, mutta seikkailu on vasta alka- sille lukijoille. massa. Kuinka moni siemen päätyy maahan? Moniko joutuu linnun nokkaan tai joen pohjaan? Tai kuinka monesta kasvaa lopulta täysikasvuinen puu. Puu odottaa toivekkaasti. mitä se mahtaa odottaa? Päivää, jolloin sen siemenet lähtevät maailmalle.

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8


60 jäljelle jääneestä siemenestä, linnut nokkivat 25 masuihinsa.

Ihan tarkkaan ottaen närhi kuljetti niistä neljä varpunen söi niistä kuusi ja 20 katosi ahneen mustarastaan vatsaan...

11

Isabel Minhos Martins ja Yara Kono ovat portugalilaisia kirjailijoita ja kuvittajia sekä lastenkirjakustantamo Planeta Tangerinan perustajia. Kotimaassaan he ovat arvostettuja lastenkulttuurin toimijoita. Yara Kono on syksyllä 2018 Helsingissä järjestettävän Kolibri-festivaalin vieras. Kirja julkaistaan samaan aikaan yhdessä Yara Konon töitä esittelevän näyttelyn kanssa.

TEOS: Sata siementä, jotka lensivät pois ALKUPERÄISTEOS: Cem sementes que voaram (Planeta Tangerina 2017) ISBN: 978-952-7105-31-3 SIVUMÄÄRÄ: 32 sivua KOKO: 22 x 22 cm VÄRIT: 4/4 SIDOSASU: Kovakantinen SUOMENNOS: täydentyy IKÄRYHMÄ: 3+ KIRJASTOLUOKKA: 85.2 JULKAISU: lokakuu 2018

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8


SYKSY 2018

12

Marika Maijala

Ruusun matka Ruusu on kilpakoira. Päivisin hän juoksee kilparadalla. Iltaisin hän istuu pienessä huoneessaan. Yhtenä päivänä, kun hän juoksee, hän ei pysähdykään maaliviivan ylitettyään. Hän hyppää aidan yli ja juoksee pois. Ruusu juoksee juoksemistaan. Minne Ruusu päätyy? Palkittu kuvittaja Marika Maijala debytoi kirjailijana tässä suurikokoisessa Ruusun matka -kirjassa, jossa tunteellinen ja vauhdin täyteinen tarina kerrotaan rikkaiden ja elävien kuvituksien kautta.

TEOS: Ruusun matka ISBN: 978-952-7105-30-6 SIVUMÄÄRÄ: 32 sivua KOKO: 22,5 x 33 cm VÄRIT: 4/4 SIDOSASU: Kovakantinen IKÄRYHMÄ: 4+ KIRJASTOLUOKKA: 85.2 JULKAISU: lokakuu 2018

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8


13

KUVA: Minna Kurjenluoma

Marika Maijala työskentelee vapaana kuvittajana ja graafisena suunnittelijana Helsingissä. Hän on kuvittanut urallaan noin 50 lastenkirjaa. Marika sai Rudolf Koivu -palkinnon vuonna 2009 kuvituksestaan Hannu Mäkelän kirjoittamaan Vauvaunia-kirjaan (Tammi). Marika on ollut kaksi kertaa ehdolla Finlandia Junior palkinnon saajaksi sekä voittanut Kuvituksen kultahuipun Vuoden huiput 2016 -kilpailussa. E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8


SYKSY 2018

RÉKA KIRÁ LY

RÉKA KIRÁ LY

joulusta joulusta

14

editions.com www.etana l85.22 2-7105-13-9 isbn 978-95

Réka Király

Pieni suuri tarina joulusta Joulu on täällä taas ja eläinystävät tarvitsevat joulupuun. Sopivia kuusia löytyy läheisestä metsästä, mutta niitä vartioi pelottava Karhu. Kuka lähtee hakemaan kuusta? Karhu vie ystävykset kuusen luo, joka näyttää juuri siltä kuin he olivat kuvitelleet ennen kuusenhakureissua. Voisiko olla niin, että Karhu onkin ystävällinen, mutta vähän yksinäinen? Mikä onkaan tämän joulun paras lahja?

Pieni suuri tarina siitä, miten kaikki ei ole välttämättä siten, miltä ne ensiksi vaikuttavat. Pieni suuri tarina joulusta on jatkoa kansainvälisestikin menestyneille metsäneläinten seikkailuista kertoville kuvakirjoille Pieni suuri tarina huomisesta ja Pieni suuri tarina ystävistä.

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8


15

KUVA: Aino Huovio

TEOS: Pieni suuri tarina joulusta ISBN: 978-952-7105-27-6 SIVUMÄÄRÄ: 32 sivua KOKO: 19,5 x 22 cm

Réka Király on unkarilaissyntyinen graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka asuu Helsingissä. Hän on valmistunut Taiteen maisteriksi Unkarin kuvataideakatemiasta ja Aalto-yliopistosta. Réka on työskennellyt lastenkulttuurin parissa vuodesta 2005. Hän on myös toinen Etana Editionsin perustajista.

VÄRIT: 4/4 SIDOSASU: Kovakantinen IKÄRYHMÄ: 3+ KIRJASTOLUOKKA: 85.2 JULKAISU: marraskuu 2018 E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8


16

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8


Etana Editions on julkaissut vuodesta 2014 lähtien 15 uutta kotimaista lastenkirjaa. Seuraavilla sivuilla esittelemme myös nämä kirjat, jotka ovat saaneet lämpimän vastaanoton lukijoidemme keskuudessa. Kirjamme ovat saaneet myös tunnustusta kilpailuissa niin

17

kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Kirjojemme käännösoikeuksia on myyty Yhdysvaltoihin Kiinaan, Etelä-Koreaan, Italiaan, Ranskaan, Espanjaan ja Ruotsiin. Tervetuloa tutustumaan koko valikoimaamme.

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8

Kuva: Jenni Rope, Pallen ja Monkon kumma päiviä (2017 Etana Editions)


ominen Jenni Tu ylväs Jukka P

Nökö

J EN G I Siististi

a

sotkuss

Räppi-hiiri

Pipsa Papana

18

Jenni Tuominen & Jukka Pylväs

Jengi siististi sotkussa Voi pyhä osteri! Jengilaakson asukkaiden suunnitelmat menevät poskelleen, kun silakat ja juustot toimitetaan väärille vastaanottajille. Mitä ihmettä Kalmarin säilyketehtaalla on oikein sattunut?

TEOS: Jengi siististi sotkussa ISBN: 978-952-7105-16-0 SIVUMÄÄRÄ: 32 sivua KOKO: 29,7 x 21 cm VÄRIT: 4/4

Jenni Tuomisen ja Jukka Pylvään esikoiskuvakirja Jengi siististi sotkussa on oodi yhdessätekemiselle ja anarkistiselle sekamelskalle. Riemastuttava ja värikas hahmogalleria ihastuttaa lapsilukijaa tarttumaan kirjaan.

SIDOSASU: Kovakantinen IKÄRYHMÄ: 3+ KIRJASTOLUOKKA: 85.2 JULKAISU: tammikuu 2018

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8


Kille Kalmari

Minttukissa

Kone-Keke

Osku-kokki

Cit Cat -kaksoset

Jatsi-kissa

Mökö

19

KUVA: Jenni Tuominen

KUVA: Jukka Pylväs

Jenni Tuominen on tämän hetken keskeisimpiä ja aktiivisimpia

suomalaisia kuvitustaiteilijoita. Hänen persoonallinen, omaan suuntaan kehittyvä tyylinsä on tunnistettavissa kaikissa hänen käyttämissään ilmaisuvälineissä. Oleellista Tuomisen taiteellisessa profiilissa on monialaisuus. Hän tekee kirjankuvituksia, lehtikuvituksia ja kuosisuunnittelua. Valtion visuaalisten taiteiden toimikunta myönsi vuoden 2017 kuvitustaiteen valtionpalkinnon kuvittaja ja kuvataiteilija Jenni Tuomiselle.

Jukka Pylväs on Porvoossa asuva kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Hän valmistui taidegraafikoksi Viron taideakatemiasta vuonna 2000 ja on jatkanut opintojaan graafisen suunnittelun maisteriohjelmassa Taideteollisessa korkeakoulussa. Jukka on kuvittajana pelkistämisen ja lakonisena avautuvan huumorin ystävä ja mestari. Hän on erittäin oivaltava tekijä ja hänen visuaalinen hahmotuskykynsä on erinomainen.

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8


KEVÄT 2018

20

Ellen Karlsson ja Monika Forsberg

Kuka ohjaa junaa? TEOS: Kuka ohjaa junaa?

Juna on täynnä matkustajia tänään! Kissat, nallekarhut, norsut ja sarvikuonot ahtautuvat junan vaunuihin. Yhä useammat haluavat hypätä mukaan, mutta maailman nopeimmalla junalla ei ole aikaa pysähtyä. Juna puksuttaa kiiresti eteenpäin, se nykii ja kallistaa puolelta toiselle. Matkustajat ja matkatavarat lentävät sinne tänne. Kuka oikein ohjaa tätä junaa?

ALKUPERÄISTEOS: Vem är det som kör? (Urax Förlaget 2018) ISBN: 978-952-7105-24-5 SIVUMÄÄRÄ: 32 sivua KOKO: 20,5 x 20,5 cm VÄRIT: 4/4 SIDOSASU: Kovakantinen SUOMENNOS: Kirsikka Myllyrinne IKÄRYHMÄ: 3+ KIRJASTOLUOKKA: 85.2 JULKAISU: tammikuu 2018

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8


– Tämä ei vetele! Kuka tätä junaa oikein ohjaa? kissa marmattaa ja istuutuu penkille kassi sylissään. Kauempana junassa on ravintolavaunu. Ja katso!

Kissa kiipeää kyytiin ja yrittää nostaa laukkuaan hattuhyllylle, mutta kassi putoaa maahan koska vaunu huojuu ja heiluu niin paljon.

Juna ei piittaa autostakaan, joka on poikittain kiskoilla, vaan puksuttaa eteenpäin. Kuskina olevan kirahvin pitää peruuttaa sukkelasti, ja niin auto ehtii täpärästi alta pois.

– Tolvana! huutaa kirahvi junan perään. – Ajat kuin kaheli!

Kuka ohjaa junaa? on Ellen Karlssonin ja Monika Forsbergin vauhdikas seikkailun junan matkasta. Ellen Karlsson on ruotsalainen kirjailija ja kustantamo Urax Förlagetin perustaja. Hän on voittanut August Prisetin vuonna 2013 teoksestaan Snöret, fågeln och jag. uraxforlag.se Monika Forsberg on ruotsalainen kuvittaja ja animaattori, joka asuu Lontoossa luoden kansainvälistä uraa. walkyland.com

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8

21


KEVÄT 2018

Claudia Boldt & Eleanor Meredith

Tutki ja tee taidetta Taidetehtäviä luoville lapsille!

i k t tu e e t ja

tutki

uvausta, a, arkkiykytaiteikenlaista robottien

ja

22

tee taidetta

taide t ta Claudia Boldt & Eleanor Meredith

TEOS: Tutki ja tee taidetta

VÄRIT: 4/4

ALKUPERÄISTEOS: Think and make like an Artist (Thames&Hudson 2017)

SIDOSASU: Pehmeäkantinen

ISBN: 978-952-7105-24-5 SIVUMÄÄRÄ: 80 sivua KOKO: 23 x 30 cm

SUOMENNOS: Jenni Erkintalo IKÄRYHMÄ: 5+ KIRJASTOLUOKKA: 65+ ja 79.8 JULKAISU: helmikuu 2018

E TA N A E D I T I O N S K E VÄT 2 0 1 8


Kokeile maalausta, veistämistä, valokuvausta, pukusuunnittelua, kuvitusta, paperileikkausta ja arkkitehtuuria. Inspiroidu nykytaiteilijoista ja pidä hauskaa! Tutki ja tee taidetta on taidekirja, joka kannustaa lasta kehittämään ajatteluaan ja mielikuvitustaan. Lapset tutustuvat erilaisiin materiaaleihin ja ideoihin, oppivat tekemään omia luovia ratkaisuja ja tuottamaan omia taideteoksia tehtävien avulla.

KUVITA

KUVITA

Miksi jotkut kuvat jäävät mieleen? Kuvituksia, jotka yllättävät.

34

kuvita

2

1 Oletko koskaan kuullut sanontaa: yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa? Tämä sanonta sopii hyvin kuvitukseen. Kuvitus on tapa, jolla näytetään ja sanotaan jotain nopeasti. Niin kuin tällä kuvalla. Näet heti, mitä on tapahtunut vaikka kukaan ei kerro siitä sinulle.

Mutta kuvitus ei kerro kenellekään mitään, jollei siihen kiinnitetä huomiota. Kuvat saartamat meidät mainoksista pakkauksiin ja uutiskuviin. On aika vaikeaa tehdä kuva, joka kiinnittää huomiosi, saa pääsi kääntymään ja jäisi muistiin.

35

4

3 Yllätys on tehokas keino herättää huomiota. Kun teet kuvan, joka on tavalla tai toisella yllättävä ja epätavallinen, saat ihmiset huomaamaan ja muistamaan sen. Kuvallisen huumorin avulla voi yllättää, esimerkiksi yhdistelemällä vastakohtia tai samankaltaisuuksia. Kuten tässä; velholla on päässään liikennetötterö.

Yllättää voi myös esittämällä tutun asian uudella tavalla. Seuraavalla sivulla Sarah Illenberger on kuvittanut chili con carne -ruokalajin ainekset. Sen sijaan, että hän olisi valokuvannut reseptin ruoka-aineet (mikä olisi tylsää), hän on tehnyt kolmiulotteisia paperiesineitä ruoka-aineista (mikä on uutta).

Silmänruokaa!

Tehtävät ovat saaneet inspiraationsa kahdeksan nykytaiteilijan työstä, jotka työskentelevät eri taidemuotojen kuten maalauksen, veistoksen, kuvituksen, pukusuunnittelun, yhteisötaiteen ja arkkitehtuurin parissa. Kirjassa avataan kekseliäästi taiteen tekemisen luovaa prosessia helposti lähestyttävän kuvituksen ja sarjakuvan kautta. Selkeät ohjeet jättävät silti nuorten taiteilijoiden luovuudelle tilaa. Lapset, jotka rakastavat taidetta, tulevat olemaan innoissaan taiteen tekemisestä tämän värikkään ja oivaltavan tehtäväkirjan parissa. Kirjan alkuperäisedition kustantantaja on Thames&Hudson, joka on tunnettu laadukkaista taidekirjoistaan.

KUVITA

KUVITA

Sarah Illenberger työskentelee arjen esineiden kanssa. Niistä syntyy visuaalisia yllätyksiä. Tässä hän kuvitti lehtijutun, jossa selitettiin monimutkaista ruokareseptiä.

Miltä elä imeltä ystä väs perheesi näyttävät i ja ?

tu esine Miten tut uudelta? ää voi näytt

Resepti on nimeltään Chili con carne

36

37

neeltä Miltä esi ten? ytät eni sinä nä

23 Ajattele vast akohtia, kaljua karh ua tai karv kananmunaa aista .

"Paperiveistokseni ovat kolmiulotteista kuvitusta."

KUVITA

KUVITA

Urheilulliset kivet

 TARVIKKEET: Sileitä ja litteitä kiviä. Kynä. Sivellin. Akryylimaaleja. Kartonki. Julistemaaleja.

s! uolustu ova p Kivenk

40

Nopeat pelaajat seisovat kuin kivipatsaat.

1. Mikä on sinun lempijalkapallojoukkueesi? Kerää sileitä ja litteitä kiviä pelaajiksi. Älä unohda palloa!

2. Maalaa akryyliväreillä paita kiven alaosaan ja naama kiven yläosaan.

3. Kun maali on kuivunut, piirrä kynällä yksityiskohdat kuten paidan numero ja kasvonpiirteet jokaiseen kiveen.

4. Maalaa yksityiskohdat kynänjälkien päälle akryylimaalilla ja anna kuivua. Älä unohda palloa.

5. Maalaa kenttä julisteväreillä kartongille. Muista lisätä kaikki aluemerkinnät ja maalit.

6. Järjestä lempijoukkueesi kentälle. Tee sama vastapuolen joukkueelle.

E TA N A E D I T I O N S K E VÄT 2 0 1 8

41


KEVÄT 2018

n

li Meria Pa

A K I TA T O K I U P 24

Meria Palin

Taikapuikot Kotona lämmitys on mennyt rikki. On kylmä sekä sisällä että ulkona. Nyt tarvitaan villasukkia, ehkä myös pitkää huivia, joka lämmittäisi talon joka kolkan. Jopa sydäntalven jäädyttämän ympäristön.

TEOS: Taikapuikot ISBN: 978-952-7105-20-7 SIVUMÄÄRÄ: 32 sivua KOKO: 11 x 31 cm VÄRIT: 4/4

Taikapuikot on herkkä, hiljainen kirja siitä, mitä lämmön katoaminen saa aikaan. Kirja kertoo myös välittämisen lämmöstä ja turvallisen paikan löytämisestä. Kirjan voi nähdä myös metaforana talven vaihtumisesta kevääksi. Tästä kirjasta nauttii niin lapsi kuin aikuinenkin.

SIDOSASU: Kovakantinen IKÄRYHMÄ: 4+ KIRJASTOLUOKKA: 85.2 JULKAISU: helmikuu 2018

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8


25

Taikapuikot esikoiskuvakirjassaan Meria Palin piirtää herkällä otteella esiin talvisen maiseman ja kodin lämmön.

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8

KUVA: Minna Kurjenluoma

Meria Palin on Cambridgessä asuva kuvittaja, joka uskoo, että lapsille pitää olla tarjolla monenlaisia kirjoja. Meria Palin on tehnyt luontokuvituksia lapsille tarkoitettuihin julkaisuihin sekä pitänyt usean vuoden ajan lasten työpajoja Helsingin Luonnontieteellisessä museossa.


26

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8

Kuva: Marika Maijala, Kissa katoaa (2017 Etana Editions)


KUVAKIRJAT 3–7-VUOTIAILLE LAPSILLE

27

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8


28

Hanna Konola

Tuulen vuosi Tuulen vuosi on tarina siitä, mitä tuuli tekee eri vuodenaikoina. Kirjassa seurataan tuulen liikkeitä vuoden ajan, keväästä kesän ja syksyn kautta talveen. Millainen on tuulen vuosi? Tarina houkuttelee havainnoimaan ympäristöä ja sen muutosta tuulen näkökulmasta. Tuuli on itsessään näkymätön mutta sen liikkeen voi nähdä ympärillämme joka päivä. Hanna Konolan harmoniset väriyhdistelmät miellyttävät niin pieniä kuin isojakin lukijoita. Kirja on saanut kaksi merkittävää palkintoa, se on valittu Vuoden kauneimmat kirjat 2016 -kokoelmaan ja se sai erikoismaininnan Bolognan lastenkirjamessujen fiktio-kategoriassa.

on pastellisävyjen ja muutaman muun sävyn vuoropuhelu, joka vie heti hurmaavaan omaan maailmaansa. Niukka teksti löytää luontevasti paikkansa. Aivan omanlainen tarina huutaa useampaa lukukertaa. Harmoniaa ja vauhdikkuutta vivahteikkaasti lomittain. Bologna Ragazzi Award Fiction Special Mention 2018 palkintoperusteet Harvinainen kuvallinen runo tuulelle ja sen monelle muutokselle vuoden aikana. Virtaviivaiset linjat ja leikkivät muodot tanssivat sivulta sivulle harmonisten värisävyjen ja ytimekkään tekstin kanssa muodostaen aidosti nykyaikaisen kuvakirjan tuulen kunniaksi.

Kaunis kirja 2016 -palkintoperusteet Kuvakirjan päähenkilönä on harvoin tuuli. Erikoinen aihe on toteutettu tyylikkäästi ja varmasti. Värimaailma E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8

KAUNEIN KIRJA 2016 -KOKOELMASSA / SUOMEN KIRJATAITEEN KOMITEA


29

KUVA: Aino Huovio

TEOS: Tuulen vuosi

SIDOSASU: Kovakantinen

ISBN: 978-952-7105-08-5

IKÄRYHMÄ: 3+

SIVUMÄÄRÄ: 24 sivua

KIRJASTOLUOKKA: 85.2

KOKO: 20,8 x 26 cm

JULKAISU: maaliskuu 2016

VÄRIT: 4/4 pantone

MYYDYT OIKEUDET: Italia, Englanti (USA/Worldwide), Ranska, Kiina

Hanna Konola on kansainvälisesti arvostettu kuvittaja ja taiteilija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on tehnyt kuvittanut paperituotteita, kirjoja ja aikakausilehtiä Pohjoismaista Japaniin asti. Hannan kuvituksissa satunnaisuus ja herkkyys kohtaavat täsmällisen lähestymistavan. Tulos on usein leikkisä mutta herkkä, aivan kuten hänen kirjansakin Tuulen vuosi.

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8


KULTAHUIPPU VUODEN HUIPUT 2015

KAUNEIN KIRJA 2015 -KOKOELMASSA / SUOMEN KIRJATAITEEN KOMITEA

/ GRAFIA RY

Juha Virta & Marika Maijala 30

Piano karkaa / Piano på rymmen

Piano karkaa on jo löytänyt tiensä monien lapsien sydämiin niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Piano karkaa on palkittu kuvituksestaan ja ulkoasustaan Kultahuipulta Vuoden huiput 2015 -kilpailussa ja se sai ainoana suomalaisena lastenkirjana kansainvälisen White Ravens 2016 -tunnuksen. TEOS: Piano karkaa

IKÄRYHMÄ: 3+

ISBN: 978-952-7105-03-0

KIRJASTOLUOKKA: 85.2

SIVUMÄÄRÄ: 40 sivua

JULKAISU: lokakuu 2015

KOKO: 26 x 20,8 cm

MYYDYT OIKEUDET: Korea, Ruotsi, Englanti (USA/Worldwide), Espanja (Worldwide)

VÄRIT: 5/5 SIDOSASU: Kovakantinen

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8

KUVA: Aino Huovio ja Minna Kurjenluoma

Piano tippuu kyydistä. Filippa ja ystävät löytävät sen pihalta, Kissa Nokonen muuttaa siiihen asumaan, Aasi Antero pitää siinä ­kahvilaa, Filippa haluaisi soittaa sitä.  Samaan aikaan pianistilta puuttuu piano ja kapellimestarilta sukka, mutta lopulta kaikki selviää.

Marika Maijala ja Juha Virta


Juha Virta & Marika Maijala

Kissa katoaa Tivolin Kani on hädissään. Taikurin esityksen pitäisi alkaa, mutta taikuria ei näy missään. Onneksi Kanin ystävät Filippa, aasi Antero ja kissa Nokonen osuvat paikalle ja auttavat Kania pelastamaan esityksen. Mutta sitten katoaa myös kissa Nokonen. Mitä ihmettä taikurin teltassa oikein tapahtuu?

Marika Maijala työskentelee vapaana kuvittajana ja graafisena suunnittelijana Helsingissä. Hän on kuvittanut urallaan noin 50 lastenkirjaa. Marika sai Rudolf Koivu -palkinnon vuonna 2009 kuvituksestaan Hannu Mäkelän kirjoittamaan Vauvaunia-kirjaan (Tammi). Marika on ollut kaksi kertaa ehdolla Finlandia Junior palkinnon saajaksi sekä voittanut Kuvituksen kultahuipun Vuoden huiput 2016 -kilpailussa.

Kissa katoaa on jatkoa suositulle Piano karkaa -kirjalle. Juha Virran teksti ja Marika Maijalan kuvitus luovat yhdessä mielikuvituksellisen maailman, joka on täynnä hassuja yllätyksiä.

Juha Virta on opiskellut historiaa, englantia ja yhteiskuntatieteitä. Hän on työskennellyt opettajana ja uusmedia-alalla. Nykyisin hän toimii opettajana lukiossa Espoossa ja on vapaa-ajallaan aktiivinen musiikin parissa. Lapsille kirjoittaessaan Juha Virta leikkii kielellä luoden arkipäiväisistä tapahtumista seikkailuja.

TEOS: Kissa katoaa

SIDOSASU: Kovakantinen

ISBN: 978-952-7105-04-7

IKÄRYHMÄ: 3+

SIVUMÄÄRÄ: 40 sivua

KIRJASTOLUOKKA: 85.2

KOKO: 26 x 20,8 cm

JULKAISU: marraskuu 2017

VÄRIT: 5/5

MYYDYT OIKEUDET: Ruotsi

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8

31


Annika Sandelin ja Linda Bondestam

Sano hei!

32

Hei hutilus Hannu Kulkuri! Missä on toinen kenkäsi? Tule mukaan taaperon vaunumatkalle tervehtimään vastaantulijoita. Sano hei Räksy Mustoselle, Kassu Saurukselle ja Hertta Kullanmurulle! Ja löydätkö myös kaikista pienimmän toukkalaisen? Entä Hannun kenkä, löytyykö se lopuksi? Sano hei! on vuorovaikutteinen, haitarikirjan muotoinen seikkailu aivan pienimmille lukijoille. Riimit ja lorut on kirjoittanut Annika Sandelin, suomentanut Tittamari Marttinen ja Linda Bondestamin railakas kuvitus täydentää tarinan hullunkuriseksi kokonaisuudeksi. TEOS: Sano hei!

IKÄRYHMÄ: 1+

ISBN: 978-952-7105-23-8

KIRJASTOLUOKKA: 85.2

SIVUMÄÄRÄ: 32 sivua

SUOMENNOS: Tittamari Marttinen

KOKO: 15 x 15 cm VÄRIT: 4/4 SIDOSASU: Kovakantinen

JULKAISU: lokakuu 2017 YHTEISTYÖSSÄ:Förlaget M

Annika Sandelin on kirjailija ja kirjastonhoitaja. Annika Sandelin on kirjoittanut useita lastenkirjoja vuodesta 1999. Hän oli ehdolla Pohjoismaiden neuvoston lasten -ja nuortenkirjallisuuspalkinnon saajaksi vuonna 2014. Linda Bondestam on eturivin kuvittajia Suomessa. Hänen tunnistettava kuvitustyylinsä on ainutlaatuinen. Linda Bondestam sai Pohjoismaiden neuvoston lastenkirjallisuuspalkinnon syksyllä 2017.

E TA N A E D I T I O N S K E VÄT 2 0 1 8


Jenni Rope

Pallen ja Monkon kumma päivä KUVA: Minna Kurjenluoma

Palle ja Monko ovat kaksi pientä sieniystävystä, jotka elävät metsän keskellä. Tänään Pallella on tylsä päivä, eikä mikään oikein huvita. Mitä Monko keksii, että Palle taas piristyisi? Maalataanko vaikka metsä pilkulliseksi? Pallen ja Monkon kumma päivä on kuvataiteilija Jenni Ropen ensimmäinen lastenkirja, joka kannustaa lapsia maalaamisen pariin.

TEOS: Pallen ja Monkon kumma päivä ISBN: 978-952-7105-17-7 SIVUMÄÄRÄ: 32 sivua KOKO: 22 x 22 cm VÄRIT: 4/4

SIDOSASU: Kovakantinen IKÄRYHMÄ: 3+ KIRJASTOLUOKKA: 85.2 JULKAISU: syyskuu 2017

33

Jenni Rope on helsinkiläinen kuvataiteilija. Taiteen lisäksi hän on tehnyt kuvakirjoja, kuvituksia, levynkansia, sarjakuvia ja kuoseja Marimekolle sekä Vimmalle. Hän on myös Napa Booksin perustaja.

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8


Réka Király

Pieni suuri tarina ystävyydestä

KUVA: Aino Huovio

34

Hiirellä on pulma. Hän pelkää ampiaisia, mutta haluaa silti poimia puutarhassaan kypsyneen päärynän. Mikä neuvoksi? Siili pelkää lähes kaikkea, Kettu taas säikkyy kovia ääniä, kuten ukkosta, mutta onneksi joukossa on Jänis, joka ei pelkää mitään. Vai pelkääkö sittenkin?

Réka Király on unkarilaissyntyinen graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka asuu Helsingissä. Hän on valmistunut Taiteen maisteriksi Unkarin kuvataideakatemiasta ja Aalto-yliopistosta. Réka on työskennellyt lastenkulttuurin parissa vuodesta 2005. Pieni suuri tarina ystävyydestä on itsenäinen jatko-osa Pieni suuri tarina huomisesta (WSOY 2013) -kirjalle.

Pieni suuri tarina ystävyydestä on kirja siitä, kuinka ystävyydessä on erityisvoimia, jotka kantavat vaikka puun latvaan asti. TEOS: Pieni suuri tarina ystävyydestä ISBN: 978-952-7105-13-9 SIVUMÄÄRÄ: 32 sivua KOKO: 19,5 x 22 cm VÄRIT: 4/4 EE TA TA NN AAE E DD I TI T IO IO NN S SK SEYVK ÄSTY2 2 00 18 18

SIDOSASU: Kovakantinen IKÄRYHMÄ: 3+ KIRJASTOLUOKKA: 85.2 JULKAISU: lokakuu 2017 MYYDYT OIKEUDET: Espanja


Aamulla isää ei löydy mistään. Keskellä työpajaa huojuu jättimäinen puu. Puun oksia peittävät omituiset pilvenhattarat.

– Isä, isä! Missä sinä olet? Oletko kiivennyt tuohon tyhmään puuhun? Tule alas tai minä suutun! Mutta isä ei vastaa. Kuuluu vain kummallista puhinaa. Ihan pöhköä. Nyt tarvitaan isoisän apua.

Ilja Karsikas

Amos ja sumupuu

35

Amoksen isä on kadonnut. Minne hän on voinut mennä? Isän työpajaankin on kasvanut kummallinen sumupuu, josta kuuluu kuiskauksia ja kahinaa. Onneksi isoisä ja maailman paras vainukoira Nuusku auttavat Amosta etsimään isää. Ilja Karsikkaan toiveikas kuvakirja Amos ja sumupuu pukee sanoiksi pienen pojan ristiriitaisiakin tunteita, kun vanhempi sairastuu masennukseen.

SIDOSASU: Kovakantinen

ISBN: 978-952-7105-10-8

IKÄRYHMÄ: 3+

SIVUMÄÄRÄ: 32 sivua

KIRJASTOLUOKKA: 85.2

KOKO: 21 x 25,5 cm

JULKAISU: huhtikuu 2017

VÄRIT: 5/5

KUVA: Minna Kurjenluoma

TEOS: Amos ja sumupuu

Ilja Karsikas on helsinkiläinen kuvittaja ja graafinen suunnittelija, joka on valmistunut Lahden Muotoiluinstituutista. Hän on kuvittanut neljä lastenkirjaa.Kuvakirjoissaan hän sukeltaa tavanomaista kuvapintaa syvemmälle, omiin pohdintoihinsa ja lapsen maailmaan.


Laura Merz ja Aino Järvinen

Tuhat ja yksi otusta

36

MIKKELIN KUVITUSTRIENNAALIN 3. PALKINTO

KAUNEIN KIRJA 2016 -KOKOELMASSA KUNNIAMAININTA VUODEN HUIPUT 2016 / GRAFIA RY

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8

KIRJALLISUUSPALKINNON KUNNIAMAININTA / LASTENKIRJAINSTITUUTTI

/ SUOMEN KIRJATAITEEN KOMITEA


KUVA: Aino Huovio ja Minna Kurjenluoma

Laura Merz ja Aino Järvinen

Tiesitkö, että kirahvin kakka putoaa maahan noin kahden metrin korkeudelta? Tai että mustekalalla on kolme sydäntä? Tuhat ja yksi otusta on tietokirja, joka esittää mitä merkillisimpiä faktoja eläimistä. Mukana on villiä tietoa nisäkkäistä, linnuista, matelijoista ja hyönteisistä. Kuvittaja ja tekstiilitaiteilija Laura Merzin kuvittama ja hänen yhdessä Aino Järvisen kanssa kirjoittamansa Tuhat ja yksi otusta on aivan uudenlainen tietokirja lapsille. Rakkaus eläimiin näkyy kirjassa. Leikkisä, mutta tiukasti faktoihin nojaava ja sopivan lyhyt teksti houkuttelee lasta kysymyksiin ja poimii esiin myös hupaisia, vähemmän tunnettuja yksityiskohtia eläimistä. Kirja on kuin pieni taidegalleria, joka houkuttelee lasta kokeilemaan rennolla otteella taiteilua itse. Kirja on löytänyt tiensä lukijoiden sydämiin sekä saavuttanut useita palkintoja niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Se sai myös arvostetun The White Ravens -tunnuksen tänä vuonna. Kirjan käännös­oikeudet on myyty Kiinaan.

37

Laura Merz on kuvataiteilija, tekstiilisuunnittelija ja kuvittaja, joka työskentelee sekä Helsingissä että Berliinissä. Lauraa kiehtoo luonto ja villieläimet. Hänen kuvituksiensa inspiraationa ovat todelliset kohtaamiset eläinten kanssa. Lauran piirustukset ovat usein humoristisia ja niissä on runsaasti omituisia yksityiskohtia. Hänen teoksensa ovat yhdistelmä minimalismia ja maksimalismia, yksinkertaistettuja viivoja ja muotoja sekä runsaasti värejä ja kuvioita. Aino Järvinen on eläkkeellä oleva suomenkielen opettaja, joka suhtautuu intohimoisesti hyviin tarinoihin. Tuhat ja yksi otusta -kirjassa Ainon haasteena oli luoda inspiroiva kertomus, joka kiehtoo sekä nuoria että aikuisia lukijoita.

TEOS: Tuhat ja yksi otusta

IKÄRYHMÄ: 3+

ISBN: 978-952-7105-07-8

KIRJASTOLUOKKA: 85.2

SIVUMÄÄRÄ: 64 sivua

JULKAISU: kesäkuu 2016

KOKO: 27 x 33 cm

MYYDYT OIKEUDET: Kiina, Latvia

VÄRIT: 4/4 SIDOSASU: Kovakantinen E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8

PAINOS: Kolmas painos


Jenni Erkintalo ja Réka Király 38

Talo kulman takana

Talo kulman takana kertoo erilaisuuden hyväksymisestä, rohkeudesta sekä aktivoi lasta miettimään omaa elinympäristöään. Kirjan pohjalta rakennettiin HabiKids-alue Habitare 2016- näyttelyyn sekä Helsinki Design Weekin Lasten viikonlopun tila.

KUVA: Minna Kurjenluoma ja Aino Huovio

Talo kulman takana -kirjassa tutustutaan kerrostalon eri asukkaisiin, kun Eppu-niminen lapsi muuttaa taloon. Lapsen näkökulmasta tarkasteltuna jokaisen oven takana asuu ainutlaatuinen naapuri, jolla on oma ihmeellinen maailmansa. Talossa asuvat mm. Kielo ja Kuutti von Luomu, arkkitehdit Kilo Metri, Sentti Metri ja heidän vauvansa Milli Metri, herra Mörö Kölli Maanantai-koiransa kanssa, kaksossisarukset Aamu ja Ilta Rusko sekä äiti ja isä Do lapsiensa Re, Mi, Fa, So, La, Tin kanssa.

Jenni Erkintalo ja Reka Kiraly

TEOS: Talo kulman takana

SIDOSASU: Kovakantinen

ISBN: 978-952-7105-09-2

IKÄRYHMÄ: 3+

SIVUMÄÄRÄ: 32 sivua

KIRJASTOLUOKKA: 85.2

KOKO: 21 x 24 cm

JULKAISU: syyskuu 2016

VÄRIT: 5/5

MYYDYT OIKEUDET: Korea

EE TA TA NN AAE E DD I TI T IO IO NN S SK SEYVK ÄSTY2 2 00 18 18


39

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8


Jenni Erkintalo 40

Millainen minä? Millainen minä -kirja tutkii tunnetiloja ja ilmeitä. Miltä minä näytän kun olen iloinen ja miltä kun olen surullinen? Mitä kasvoilleni tapahtuu, kun hämmästyn tai vihastun? Miltä tunne kuulostaa ja mitä se saa aikaan kehossa? Pienikokoinen kirja Millainen minä? sopii pienen lukijan käteen. Pienestä koostaan ja minimalistisesta kuvituksesta huolimatta se käsittelee suuria asioita. Vain muutamalla taitavalla viivalla syntyy erilaisten, tunnistettavien tunteiden skaala erivärisiin, kasvoja muistuttaviin pyöreisiin muotoihin. Niukassa, mutta lennokkaassa ja elävässä tekstissä on käytetty rohkeasti erilaisia adjektiiveja ja kielikuvia. Kirja tarjoaa iloista ja hyväksyvää tunnekasvatusta.

KIRJALLISUUSPALKINNON KUNNIAMAININTA / LASTENKIRJAINSTITUUTTI

TEOS: Millainen minä?

IKÄRYHMÄ: 1+

ISBN: 978-952-7105-11-5

KIRJASTOLUOKKA: 85.2

SIVUMÄÄRÄ: 32 sivua

JULKAISU: huhtikuu 2016

KOKO: 16 x 16 cm

PAINOS: toinen painos

VÄRIT: 4/4 pantone SIDOSASU: Kovakantinen E TA N A E D I T I O N S K E VÄT 2 0 1 8


Jenni Erkintalo

Värejä meressä

“Me olemme perhe oikea, yks’ pitkulainen, toinen soikea. Muodostumme perusväreistä, kaikenkarvaisista pensseleistä.”

41

Perusväripensselit ovat maalausurakan edessä, merieläimet tarvitsevat värejään. Mitä tapahtuu, kun kaksi eri väristä pensseliä kohtaavat? KUVA: Minna Kurjenluoma

Värejä meressä on kuvakirja väreistä ja monimuotoisuudesta. Hehkuvat kuvat, riimitellyt tekstit, paksu ympäristöystävällinen paperi takaavat, että kirja kestää monia lukukertoja.

TEOS: Värejä meressä

IKÄRYHMÄ: 1+

ISBN: 978-952-7105-00-9

KIRJASTOLUOKKA: 85.2

SIVUMÄÄRÄ: 32 sivua

JULKAISU: marraskuu 2014

KOKO: 16 x 16 cm

PAINOS: toinen painos

VÄRIT: 5/5 SIDOSASU: Kovakantinen

Jenni Erkintalo on raumalaissyntyinen graafikko ja kuvittaja. Hän on opiskellut Helsingissä Taideteollisessa Korkeakoulussa ja Tukholmassa Konstfackissa. Erkintalo sekä kirjoittaa että kuvittaa kuvakirjoja lapsille ja nuorille ja Etana Editionsin toiminnan lisäksi hän on mukana Meiju Niskala & Peoplessa tekemässä korkeatasoista, monialaista taidetta julkisiin tiloihin ja ihmisten lähelle.

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8


Réka Király

Yksi vielä KAUNEIN KIRJA 2014 -KOKOELMASSA / SUOMEN KIRJATAITEEN KOMITEA

42

“Kuka asuu tässä? Ei kukaan, punainen maja on tyhjillään. Etana löytää majan ensin, Jänis ottaa sen piilokseen heti.” Punainen maja on tyhjillään. Yksi kerrallaan ­metsän eläimet muuttavat sisään, kunnes ­yhtäkkiä tupa on liian täynnä. Mitä tapahtuu seuraavaksi? KUVA: Aino Huovio

Yksi vielä on oivaltava kuvakirja perheen pienille lukijoille. Yksi vielä palkittiin Kirjataiteen kaunis kirja 2014 -palkinnolla.

TEOS: Yksi vielä

IKÄRYHMÄ: 1+

ISBN: 978-952-7105-01-6

KIRJASTOLUOKKA: 85.2

SIVUMÄÄRÄ: 32 sivua

JULKAISU: marraskuu 2014

KOKO: 16 x 16 cm

PAINOS: toinen painos

VÄRIT: 5/5 SIDOSASU: Kovakantinen

E TA N A E D I T I O N S K E VÄT 2 0 1 8


Jenni Erkintalo & Réka Király

Pop pian kotona

43

KUVA: Minna Kurjenluoma ja Aino Huovio

Leo-poika leikkii palikoilla. Hänen paras ystävänsä Pop-lintu haluaa lähteä yksin ­seikkailulle. Värikkäisiin ­muotoihin perustuva kirja vauhdista ja siitä, ­miten Pop-lintu ­onnistuu löytämään tiensä takaisin Leon luokse juuri ennen nukkumaanmenoaikaa. Pop, pian kotona on yksi neljästä Etana Editions 1-3-vuotiaille lukijoille suunnatuista kirjoista. Sitä täydentää myös Pop puuhaa -haitarikirja. Jenni Erkintalo ja Reka Kiraly

TEOS: Pop pian kotona

IKÄRYHMÄ: 1+

ISBN: 978-952-7105-02-3

KIRJASTOLUOKKA: 85.2

SIVUMÄÄRÄ: 32 sivua

JULKAISU: syyskuu 2015

KOKO: 16 x 16 cm VÄRIT: 5/5 SIDOSASU: Kovakantinen

Jenni Erkintalo ja Réka Király ovat työskennelleet työparina vuodesta 2013 lähtien. Kirjojen parissa työskennellessään he kumpikin kirjoittavat ja kuvittavat. Luonnokset ja tiedostot vaihtavat tekijää päivittäin, synergian kautta kirjat saavat lopullisen olomuotonsa. Erkintalo ja Király ovat kirjoittaneet ja kuvittaneet yhdessä kaksi kirjaa Pop pian kotona ja Talo kulman takana.

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8


Jenni Erkintalo & Réka Király

Pop puuhaa

J E N N I E R K I N T A L O J A R É K A K I R Á LY

VA U H D I K A S VÄ R I T Y S - J A T E H T ÄVÄ K I R J A L79.8 85.2

44

Väritä, laske, yhdistä pisteitä, puuhaa Pop-linnun kanssa. Puuhatessasi keksi samalla uusi tarina kuvien avulla. Kirja on myös iso juliste, kun taideteos on valmis, ripusta juliste seinälle kaikkien ihailtavaksi! Pop puuhaa on iloinen tehtäväkirja pienille ja isoille lapsille, kirjaa suositellaan 3-100-vuotiaille. TEOS: Pop puuhaa

SIDOSASU: Kovakantinen

ISBN: 978-952-7105-05-4

IKÄRYHMÄ: 1+

SIVUMÄÄRÄ: 32 sivua

KIRJASTOLUOKKA: 85.2

KOKO: 17 x 25 cm, sisältää 50 x 70 cm taitetun haitarikirjan

JULKAISU: lokakuu 2014

VÄRIT: 2/2 E TA N A E D I T I O N S K E VÄT 2 0 1 8


Antti Kalevin kanssa

ISBN 978-952-7105-06-1

L79.8, 85.2

Antti Kalevi

45

Väritä paraati Paraatiin he lähtivät koko konkkaronkka. Tartu tussiin, liituun tai värikynään ja väritä kuvaa sivu sivulta. Keksi samalla uusi tarina kuvien avulla. Väritä reunojen sisältä tai ulkoa, tätä kirjaa ei voi värittää väärin. Kirja on myös iso juliste, kun taideteos on valmis, ripusta juliste seinälle kaikkien ihailtavaksi!

SIDOSASU: Pehmeäkantinen

ISBN: 978-952-7105-06-1

IKÄRYHMÄ: 3+

SIVUMÄÄRÄ: 32 sivua

KIRJASTOLUOKKA: 85.2

KOKO: 17 x 25 cm, sisältää 50 x 70 cm taitetun haitarikirjan

JULKAISU: lokakuu 2015

VÄRIT: 2/2

KUVA: Aino Huvio

TEOS: Väritä paraati

Antti Kalevi on Helsingissä asuva kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Hänen työlleen ominaista ovat värikkäät geometriset muodot, uniikit käsin piirretyt tekstuurit ja iloiset hahmot, jotka nähdään usein leikkisänä digitaalisen ja analogisen median yhdistelmänä. Tällä hetkellä Antti käyttää aikansa kaupallisiin toimeksiantoihin ja omien taiteellisten projektien toteuttamiseen.

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8


ETANA EDITIONS NUMEROIN Jenni Erkintalo ja Reka Kiraly perustivat Etana Editionsin vuonna 2014. Tähän mennessä Etana Editions on kustantanut 23 kirjaa 17 eri tekijältä. Kolmen vuoden aikana pienkustantamo on kirjojen lisäksi Etana Editions on suunnitellut ja kehittänyt kymmenen lapsille suunnattua muotoilun ja tarinankerronnan työpajaa, joihin on osallistunut yli 8000 lasta, myynyt 17 kirjojen käännösoikeutta yhdeksään eri maahan mukaan lukien Kiina, Yhdysvallat, Puola, Brasilia, Espanja, Etelä-Korea, Italia, Ranska ja Ruotsi. Etana Editionsin kirjat ovat voittaneet 14 palkintoa Suomessa ja ulkomailla. Lisäksi kustantamo on ollut ehdolla Astrid Lindgren Memorial Awardin 2018 saajaksi. 46

ETANA EDITIONSIN KUSTANTAMIEN KIRJOJEN SAAMAT PALKINNOT:

2015

Kaunis kirja 2014 – Yksi vielä

2016

Kaunis kirja 2015 – Piano karkaa

2016

The White Ravens -kansainvälinen palkinto – Piano karkaa

2016

Kultahuippu, Vuoden Huiput 2016 – Piano karkaa

2017

Kaunis kirja 2016 – Tuulen vuosi

2017

Kaunis kirja 2016 – Tuhat ja yksi otusta

2017

Kunniamaininta Punni-lastenkirjapalkinto – Tuhat ja yksi otusta

2017

Kunniamaininta Punni-lastenkirjapalkinto – Millainen minä?

2017

3. palkinto, Mikkelin 11. kuvitustriennale – Tuhat ja yksi otusta

2017

The White Ravens -kansainvälinen palkinto – Tuhat ja yksi otusta

2017

Kunniamaininta, Vuoden Huiput 2017 – Tuhat ja yksi otusta

2017

IBBY Honour List 2018 – Tuhat ja yksi otusta

2018

Kaunis kirja 2017 – Amos ja sumupuu

2018

Bologna Ragazzi Award Special Mention – Tuulen vuosi


Parhaimmat tarinat kysyvät enemmän kuin vastaavat. Etana Editionsin visuaalisesti upeat ja sisällöllisesti moniulotteiset tarinat tempaavat lukijansa yhteiselle mielikuvitusmatkalle. Onnistunut tarinankerronta rohkaisee lasta uteliaisuuteen, tarkkailemaan maailmaa ja tutustumaan erilaisuuteen. Lapsen ja aikuisen yhteinen jaettu lukuhetki houkuttelee vaihtamaan ajatuksia ja tunteita. Lapsi, joka osaa sanottaa omaa elämäänsä, löytää paikkansa maailmassa. Jenni Erkintalo ja Réka Király perustivat Etana Editionsin vuonna 2014. He ovat Etanan tuntosarvet, jotka vastaanottavat lasten toiveita. Tuntosarvia tukee taitavien tarinankertojen joukko, joka muodostaa Etanan kantaman tarinoiden kodin. Etanan koti kulkee aina mukana, vaan niin kulkee lapsenkin, jonka kainalossa matkaa lempikirja.

ETANA EDITIONS OY Kapteeninkatu 1 C 00140 Helsinki www.etanaeditions.com Yhteydenotot: etana@etanaeditions.com Kustantaminen: Réka Király reka@etanaeditions.com Myynti- ja markkinointi: Jenni Erkintalo jenni@etanaeditions.com

Kirjatilaukset: Porvoon Kirjakeskus tilaukset@kirjakeskus.fi

Seuraa Etanaa

Hintakyselyt ja tilaukset: sales@etanaeditions.com

Facebookissa https://www.facebook.com/etanaeditions

Käännösoikeudet: KOJA Agency kojaagency.com Carin Bacho carin.bacho@kojaagency.com

Instagramissa https://instagram.com/etanaeditions/

Twitterissä @etanaeditions

47


48

Kannen kuva: Š 2018 Marika Maijala, Ruusun matka (Etana Editions, 2018)

E TA N A E D I T I O N S S Y K S Y 2 0 1 8

Profile for Etana Editions

Etana Editions syksyn 2018 kirjat  

Tervetuloa tutustumaan Etana Editionsin syksyn 2018 valikoimaan, jossa mukana ovat Carl Johansonin Autosanakirja, Juha Virran ja Marika Mai...

Etana Editions syksyn 2018 kirjat  

Tervetuloa tutustumaan Etana Editionsin syksyn 2018 valikoimaan, jossa mukana ovat Carl Johansonin Autosanakirja, Juha Virran ja Marika Mai...

Advertisement